Állatútlevél

 

Mikor van szükség az ÁLLATÚTLEVÉLRE?


2004 októbere óta a kutyák, macskák és görények az Európai Közösségen belüli mozgásához ÁLLATÚTLEVÉL és a bőr alá állatorvos által beültetett MIKROCHIP szükséges.

A törvényi rendelkezés szerint a kedvtelésből tartott állat tulajdonosa köteles az állat szállítása előtt az útlevél beszerzéséről és az állat e rendelet szerinti megjelölésen alapuló azonosításáról gondoskodni.

Az ÁLLATÚTLEVÉL unió-szerte elismert igazolásként szolgál arra, hogy a háziállat megkapta a veszettség elleni védőoltást.

 

Az állatútlevél csak beültetett mikrochippel és érvényes veszettség elleni védőoltással együtt érvényes!

Ha kutyájuk, macskájuk kisállat útlevéllel rendelkezik, azt minden esetben vigyék magukkal, ha az állat ismételt védőoltást kap (különösen a veszettség ellen oltáskor), mert ezeknek a vakcinázásoknak az útlevélbe történő bejegyzése fontos!


Hol szerezhetem be az ÁLLATÚTLEVELET?


Az állatútlevelet – ellentétben a lakosság számára készült útlevéllel – nem az önkormányzatok okmányirodáiban, hanem az állatorvosoknál lehet igényelni. Ez egyszeri alkalmat, egyszeri költséget jelent. Az állatútlevél kiállítására minden olyan állatorvos jogosult, aki rendelkezik az illetékes állategészségügyi hatóságtól az ebek veszettség elleni védőoltásának végzésére vonatkozó engedéllyel.

 

Milyen adatokat tartalmaz az ÁLLATÚTLEVÉL?


Az állatútlevél egyedileg sorszámozott, tartalmazza a lakhelyet, az állat pontos adatait (név, faj, fajta, szőrzet szín és mintázat, különleges ismertetőjel, stb.), chipszámot, beültetés dátumát, a chip helyeződését, tetoválási számot és a tetoválás időpontját (ha van). A tulajdonos kérésére az útlevélben elhelyezhető az állat fényképe 6x4 cm-es formátumban, de csak az állat szerepelhet rajta, a gazdi nem.

Ezen kívül a veszettségoltások ebbe a hivatalos iratba kerülnek bejegyzésre, amely oltás érvényesíti az útlevelet évről-évre. Az egyéb megkapott védőoltások, belső/külső parazita ellenes kezelések szintén a megadott helyre vezetendők.

 

Minden EU országba beléphetek az érvényes ÁLLATÚTLEVÉLLEL?Az általános követelmény az EU országokba való beutazáshoz:

 

  • -MIKROCHIP-es megjelölés (ISO 11784, illetve 11785)
  • -Egységes európai ÁLLATÚTLEVÉL kiállítása
  • -Érvényes veszettség elleni védőoltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően igazolt érvényességi idő feltüntetésével (hazánkban 3 hónapos, először oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év/ 365 nap).

Ettől eltérőek, vagyis szigorúbbak a következő országok szabályai:

Életkor

Oltás

Féreghajtás

Mikrochip

Olaszország

>15hét

érvényes veszettség elleni oltás

 

 

Finnország

>15 hét

érvényes veszettség elleni oltás

Echinococcus ellen

 

Spanyolország

>15 hét

érvényes veszettség elleni oltás

 

 

Németország

< 3 hó csak nem kereskedelmi céllal

 

 

 

Svédország

(2012. január 1-től)

>16 hét

érvényes veszettség elleni oltás

 

mikrochip behelyezése előzze meg a veszettség elleni oltást! (ha nem, újraoltani)

Nagy-Britannia

(2012. január 1-től)

>15 hét

érvényes veszettség elleni oltás

Echinococcus ellen, 24-300 órával a belépés előtt (óra, perc fontos!)

mikrochip behelyezése előzze meg a veszettség elleni oltást! (ha nem, újraoltani)

Írország

(2012. január 1-től)

>15 hét

érvényes veszettség elleni oltás

Echinococcus ellen, 24-300 órával a belépés előtt (óra, perc fontos!)

mikrochip behelyezése előzze meg a veszettség elleni oltást! (ha nem, újraoltani)

Málta

>15 hét

érvényes veszettség elleni oltás

tulajdonos költségére állatorvosi vizsgálat, féreghajtó kezelés a határnál

mikrochip behelyezése előzze meg a veszettség elleni oltást! (ha nem, újraoltani)

 

 

Utazás előtt jó előre tájékozódjon az adott országra érvényes állategészségügyi szabályokról vagy kérje állatorvosa segítségét! (a honlapunkon szereplő adatok tájékoztató jellegűek)

 

Milyen idős állat kaphat ÁLLATÚTLEVELET?


Kisállat útlevelet bármilyen életkorú állat kaphat, illetve az kiadható számára, azonban az útlevél megléte önmagában nem jogosítja fel az állat tulajdonosát az állat jogszerű utaztatására. Az útlevél csak érvényes veszettség elleni oltással együtt érvényes, és csak így használható utazáshoz! Az állat életében kapott legelső veszettség elleni oltás az EU szabályozás szerint csak a beadás napjától számított 21. napon válik érvényessé.

3 hónapos életkor alatt egyes EU tagállamok bizonyos feltételek teljesülése esetében veszettség oltás nélkül is megengedik az állat beutaztatását, de ez az engedmény nem jelent általános mentességet! Olaszország, Spanyolország, Svédország, Finnország, Nagy-Britannia, Írország, Málta-  egyáltalán nem engedi meg a 3 hónapos kor alatti kutyák bevitelét veszettség elleni oltás nélkül, Németország csak nem kereskedelmi cél esetén adják meg ezt a lehetőséget.)

(Forrás: MgSzH Központ, www.maok.hu)

 

Mi a teendő, ha nem EU tagállamba utaznék kedvencemmel és mi a feltétele a visszautazásnak?


A nem EU tagországokban nem érvényes az ÁLLATÚTLEVÉL. Hatósági állatorvosi igazolást kell beszerezni a beutazáshoz.  Ennek ellenére, a kialakult gyakorlat, és a rendelkezésre álló tapasztalatok szerint a tagjelölt országok, mint Horvátország hatóságai teljes mértékben elfogadják az érvényes egységes európai ÁLLATÚTLEVELET. Svájcba és Norvégiába ugyanazokkal a feltételekkel lehet beutazni, mint az EU országokba, tehát ilyekor is érdemes kiváltani. A Magyarországra való visszautazáshoz kell az ÁLLATÚTLEVÉL, valamint a „kockázatos” országokból vér-titer vizsgálat is szükséges.


(2012. január 1-től)

Állat-útlevél

Hatósági állatorvosi vizsgálat

Féreghajtás

Mikrochip

Visszautazáshoz

Svájc

(a fül és farokcsonkolt egyedek nem kívánatosak)

= EU követelmények

kell, ha <3 hónapos és nincs érvényes veszettség oltása

 

kell

=EU követelmények

Norvégia

= EU követelmények

 

 

kell

=EU követelmények

Szerbia

a visszautazáshoz kell!

Kell, utazás előtt 3 napon belül

 

ha vissza is akarnak utazni, kell

=EU követelmények

- az oltás után 30. naptól vértiter vizsgálat (eredmény>0,5NE/ml)*

Ukrajna

a visszautazáshoz kell

Kell, utazás előtt 3 napon belül

 

 

=EU követelmények

-az oltás után 30. naptól vértiter vizsgálat (eredmény >0,5NE/ml)*

Oroszország

a visszautazáshoz kell

Kell, utazás előtt 3 napon belül

3 napon belül kötelező + kullancs elleni kezelés és a (nagykövetség általi) igazolása

 

=EU követelmények

-az oltás után 30.naptól vértiter vizsgálat (eredmény >0,5NE/ml)*

Montenegró

>4 hónapos kortól, visszautazáshoz kell állatútlevél

kell

 

kell

=EU követelmények

-az oltás után 30.naptól vértiter vizsgálat (eredmény >0,5NE/ml)*


 

* A narancssárga színnel megjelölt országok az EU vonatkozó listáján az ún. "kockázatos" csoportba kerültek besorolásra, a hazautazáskor az EU területére csak érvényes, vagyis a védőoltás beadásától számított 30.- naptól vérvétel és a vérminta titer-vizsgálata szükséges, (ennek érvényes, a visszautazáshoz szükséges értéke: 0,5 NE/ml.) Ezek az országok általában azok, ahol a veszettség ma is előfordul, vagy előfordulhat. A vérvizsgálat eredményét bevezetik az ÁLLATÚTLEVÉLBE, és ez igazolja, hogy az oltás után valóban kialakult az állatban a veszettség elleni védettség.

Ezt a vérvizsgálatot célszerű még jóval az elindulás előtt elvégeztetni, ebben kérjék állatorvosuk segítségét. Javasoljuk azt is, hogy amennyiben Ön állatával gyakran utazik szerte a világban, mindenképpen végeztesse el ezt a vizsgálatot, mert ezzel sok későbbi kellemetlenség előzhető meg.

A megfelelő vérvizsgálati eredmény mindaddig folyamatosan érvényes lesz, amíg az állat veszettség elleni újraoltása a Magyarországon előírt 365 napos határidőn belül történik meg, így ezt a vizsgálatot elegendő egyszer elvégeztetni.

(Forrás: www.petpassport .hu)


 

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2019.11.08
В нашей фирме имеется к продаже ЁМКОСТНОЕ И РЕЗЕРВУАРНОЕ ОБОРУДОВАНИЕ, Емкости и резервуары с подогревом, Фрезерные мешалки, Декантерные центрифуги, Контрольные колодцы, Листовая загрузка, материал исполнения : металл ,стеклопластик, ОДЪЕМНЫЕ УСТРОЙСТВА И МЕТАЛЛОКОНСТРУКЦИИ Шнековые дозаторы, ВОДООЧИСТНОЕ ОБОРУДОВАНИЕ Флокуляторы, ПОДЪЕМНЫЕ УСТРОЙСТВА И МЕТАЛЛОКОНСТРУКЦИИ Модульные здания, ОЧИСТКА ЛИВНЕВЫХ СТОЧНЫХ ВОД Песколовки тангенциальные, НАСОСНОЕ И КОМПРЕССОРНОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (Грунфос, КСБ, Вило, КИТ, Взлёт, ТВП) Аэраторы дисковые, ВОДОПОДГОТОВКУ Обезжелезиватели и деманганаты, а также все для автомойки Очистное сооружение для моек легкового транспорта. У нас вы найдете ЛОС для промышленных предприятий, а также Канализационные трубы, мы можем произвести Строительство кессона. Бурение неглубоких скважин, Инженерные изыскания, Водоснабжение частного дома. В Сервисе обслуживает скважины, производит Проектирование канализации. обезвоживание обработка осадка <a href=https://dehydrator.tech> обезвоживатель осадка</a>
2019.11.08
Компания в Самаре может помочь начать личное дело онлайн, который подключает в свои возможности повышение узнаваемости бренда, стратегию, исследование рынка, продвижение, взаимоотношения с клиентами и настройку процессов, рекламу, которые бы связывали он-лайн-компанию с офлайн-работой. Больше 60 организаций сотрудничают с нашей фирмой. Наши сотрудники проводят: Оптимизация содержания. После завершения сбора главных слов и фраз оптимизируем страницы будущего интернет-ресурса, с тем чтобы сфокусироваться вокруг составленных определений. Техническое SEO : используем скорость сайта,карты сайта,адаптивный дизайн и структурированные данные, для того чтобы усилить ваш показатель. Создание гиперссылок. Гугл дает огромное значение веб сайтам с многообразными ссылочками на них. Анализ ключевых слов. Определяем главные термины и основные слова, которые конкретно ваша основная аудитория использует для поискового запроса услуг, продуктов и тем, объединенных с вашей компанией. Локальное SEO. Медиа-контент. Частое создание нового контента помогает занимать более высочайшие позиции, позволяя поисковым ботам больше страниц с целью индексации, а гостям сайта - больше факторов для перехода на ваш веб-сайт. <size>6]<a href=https://samarawebstudio.ru/>Услуги продвижения сайтов</a></size> На данный момент наши сотрудники несомненно помогли многочисленным фирмам в таких направлениях как: компьютеры информационные технологии недвижимость туризм и отдых мебель, бытовая техника онлайн-банкинг розничная торговля. Нашим профессионалам удалось реорганизовать процессы, продажи, увеличить их трафик, улучшить связь. Приглашаем вас к сотрудничеству с нами. Мы продвинем ваш собственный интернет-сервис в ТОП google и Yandex.
2019.11.02
Örömmel tájékoztatunk Mindenkit, hogy Cimike ma hazatalált. Kicsit fáradtan és éhesen, de jól van. Szűcs Krisztina