Állatútlevél

 

Mikor van szükség az ÁLLATÚTLEVÉLRE?


2004 októbere óta a kutyák, macskák és görények az Európai Közösségen belüli mozgásához ÁLLATÚTLEVÉL és a bőr alá állatorvos által beültetett MIKROCHIP szükséges.

A törvényi rendelkezés szerint a kedvtelésből tartott állat tulajdonosa köteles az állat szállítása előtt az útlevél beszerzéséről és az állat e rendelet szerinti megjelölésen alapuló azonosításáról gondoskodni.

Az ÁLLATÚTLEVÉL unió-szerte elismert igazolásként szolgál arra, hogy a háziállat megkapta a veszettség elleni védőoltást.

 

Az állatútlevél csak beültetett mikrochippel és érvényes veszettség elleni védőoltással együtt érvényes!

Ha kutyájuk, macskájuk kisállat útlevéllel rendelkezik, azt minden esetben vigyék magukkal, ha az állat ismételt védőoltást kap (különösen a veszettség ellen oltáskor), mert ezeknek a vakcinázásoknak az útlevélbe történő bejegyzése fontos!


Hol szerezhetem be az ÁLLATÚTLEVELET?


Az állatútlevelet – ellentétben a lakosság számára készült útlevéllel – nem az önkormányzatok okmányirodáiban, hanem az állatorvosoknál lehet igényelni. Ez egyszeri alkalmat, egyszeri költséget jelent. Az állatútlevél kiállítására minden olyan állatorvos jogosult, aki rendelkezik az illetékes állategészségügyi hatóságtól az ebek veszettség elleni védőoltásának végzésére vonatkozó engedéllyel.

 

Milyen adatokat tartalmaz az ÁLLATÚTLEVÉL?


Az állatútlevél egyedileg sorszámozott, tartalmazza a lakhelyet, az állat pontos adatait (név, faj, fajta, szőrzet szín és mintázat, különleges ismertetőjel, stb.), chipszámot, beültetés dátumát, a chip helyeződését, tetoválási számot és a tetoválás időpontját (ha van). A tulajdonos kérésére az útlevélben elhelyezhető az állat fényképe 6x4 cm-es formátumban, de csak az állat szerepelhet rajta, a gazdi nem.

Ezen kívül a veszettségoltások ebbe a hivatalos iratba kerülnek bejegyzésre, amely oltás érvényesíti az útlevelet évről-évre. Az egyéb megkapott védőoltások, belső/külső parazita ellenes kezelések szintén a megadott helyre vezetendők.

 

Minden EU országba beléphetek az érvényes ÁLLATÚTLEVÉLLEL?Az általános követelmény az EU országokba való beutazáshoz:

 

  • -MIKROCHIP-es megjelölés (ISO 11784, illetve 11785)
  • -Egységes európai ÁLLATÚTLEVÉL kiállítása
  • -Érvényes veszettség elleni védőoltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően igazolt érvényességi idő feltüntetésével (hazánkban 3 hónapos, először oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év/ 365 nap).

Ettől eltérőek, vagyis szigorúbbak a következő országok szabályai:

Életkor

Oltás

Féreghajtás

Mikrochip

Olaszország

>15hét

érvényes veszettség elleni oltás

 

 

Finnország

>15 hét

érvényes veszettség elleni oltás

Echinococcus ellen

 

Spanyolország

>15 hét

érvényes veszettség elleni oltás

 

 

Németország

< 3 hó csak nem kereskedelmi céllal

 

 

 

Svédország

(2012. január 1-től)

>16 hét

érvényes veszettség elleni oltás

 

mikrochip behelyezése előzze meg a veszettség elleni oltást! (ha nem, újraoltani)

Nagy-Britannia

(2012. január 1-től)

>15 hét

érvényes veszettség elleni oltás

Echinococcus ellen, 24-300 órával a belépés előtt (óra, perc fontos!)

mikrochip behelyezése előzze meg a veszettség elleni oltást! (ha nem, újraoltani)

Írország

(2012. január 1-től)

>15 hét

érvényes veszettség elleni oltás

Echinococcus ellen, 24-300 órával a belépés előtt (óra, perc fontos!)

mikrochip behelyezése előzze meg a veszettség elleni oltást! (ha nem, újraoltani)

Málta

>15 hét

érvényes veszettség elleni oltás

tulajdonos költségére állatorvosi vizsgálat, féreghajtó kezelés a határnál

mikrochip behelyezése előzze meg a veszettség elleni oltást! (ha nem, újraoltani)

 

 

Utazás előtt jó előre tájékozódjon az adott országra érvényes állategészségügyi szabályokról vagy kérje állatorvosa segítségét! (a honlapunkon szereplő adatok tájékoztató jellegűek)

 

Milyen idős állat kaphat ÁLLATÚTLEVELET?


Kisállat útlevelet bármilyen életkorú állat kaphat, illetve az kiadható számára, azonban az útlevél megléte önmagában nem jogosítja fel az állat tulajdonosát az állat jogszerű utaztatására. Az útlevél csak érvényes veszettség elleni oltással együtt érvényes, és csak így használható utazáshoz! Az állat életében kapott legelső veszettség elleni oltás az EU szabályozás szerint csak a beadás napjától számított 21. napon válik érvényessé.

3 hónapos életkor alatt egyes EU tagállamok bizonyos feltételek teljesülése esetében veszettség oltás nélkül is megengedik az állat beutaztatását, de ez az engedmény nem jelent általános mentességet! Olaszország, Spanyolország, Svédország, Finnország, Nagy-Britannia, Írország, Málta-  egyáltalán nem engedi meg a 3 hónapos kor alatti kutyák bevitelét veszettség elleni oltás nélkül, Németország csak nem kereskedelmi cél esetén adják meg ezt a lehetőséget.)

(Forrás: MgSzH Központ, www.maok.hu)

 

Mi a teendő, ha nem EU tagállamba utaznék kedvencemmel és mi a feltétele a visszautazásnak?


A nem EU tagországokban nem érvényes az ÁLLATÚTLEVÉL. Hatósági állatorvosi igazolást kell beszerezni a beutazáshoz.  Ennek ellenére, a kialakult gyakorlat, és a rendelkezésre álló tapasztalatok szerint a tagjelölt országok, mint Horvátország hatóságai teljes mértékben elfogadják az érvényes egységes európai ÁLLATÚTLEVELET. Svájcba és Norvégiába ugyanazokkal a feltételekkel lehet beutazni, mint az EU országokba, tehát ilyekor is érdemes kiváltani. A Magyarországra való visszautazáshoz kell az ÁLLATÚTLEVÉL, valamint a „kockázatos” országokból vér-titer vizsgálat is szükséges.


(2012. január 1-től)

Állat-útlevél

Hatósági állatorvosi vizsgálat

Féreghajtás

Mikrochip

Visszautazáshoz

Svájc

(a fül és farokcsonkolt egyedek nem kívánatosak)

= EU követelmények

kell, ha <3 hónapos és nincs érvényes veszettség oltása

 

kell

=EU követelmények

Norvégia

= EU követelmények

 

 

kell

=EU követelmények

Szerbia

a visszautazáshoz kell!

Kell, utazás előtt 3 napon belül

 

ha vissza is akarnak utazni, kell

=EU követelmények

- az oltás után 30. naptól vértiter vizsgálat (eredmény>0,5NE/ml)*

Ukrajna

a visszautazáshoz kell

Kell, utazás előtt 3 napon belül

 

 

=EU követelmények

-az oltás után 30. naptól vértiter vizsgálat (eredmény >0,5NE/ml)*

Oroszország

a visszautazáshoz kell

Kell, utazás előtt 3 napon belül

3 napon belül kötelező + kullancs elleni kezelés és a (nagykövetség általi) igazolása

 

=EU követelmények

-az oltás után 30.naptól vértiter vizsgálat (eredmény >0,5NE/ml)*

Montenegró

>4 hónapos kortól, visszautazáshoz kell állatútlevél

kell

 

kell

=EU követelmények

-az oltás után 30.naptól vértiter vizsgálat (eredmény >0,5NE/ml)*


 

* A narancssárga színnel megjelölt országok az EU vonatkozó listáján az ún. "kockázatos" csoportba kerültek besorolásra, a hazautazáskor az EU területére csak érvényes, vagyis a védőoltás beadásától számított 30.- naptól vérvétel és a vérminta titer-vizsgálata szükséges, (ennek érvényes, a visszautazáshoz szükséges értéke: 0,5 NE/ml.) Ezek az országok általában azok, ahol a veszettség ma is előfordul, vagy előfordulhat. A vérvizsgálat eredményét bevezetik az ÁLLATÚTLEVÉLBE, és ez igazolja, hogy az oltás után valóban kialakult az állatban a veszettség elleni védettség.

Ezt a vérvizsgálatot célszerű még jóval az elindulás előtt elvégeztetni, ebben kérjék állatorvosuk segítségét. Javasoljuk azt is, hogy amennyiben Ön állatával gyakran utazik szerte a világban, mindenképpen végeztesse el ezt a vizsgálatot, mert ezzel sok későbbi kellemetlenség előzhető meg.

A megfelelő vérvizsgálati eredmény mindaddig folyamatosan érvényes lesz, amíg az állat veszettség elleni újraoltása a Magyarországon előírt 365 napos határidőn belül történik meg, így ezt a vizsgálatot elegendő egyszer elvégeztetni.

(Forrás: www.petpassport .hu)


 

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2019.05.16
Our team are actually a cleansing business in New york accomplishing Cleaning Service NYC. Cleaning Service NYC your residences fast and inexpensive. If you need to have quality uvlugah as an example: Cleaning Service New York City, that our company is actually precisely for you. We in New york job merely specialists! Possibly order manner! Job stored very premium quality and also at min cost! Our team provide you great In home cleaning East Village and also great mood! Housekeeping hotel Midwood : <a href=https://www.cleaning-master.com>postconstruction cleaning</a>
2019.05.16
Эта международная компания ПБОЮЛ ВЛДААО Великие Луки проводит современным методом теле-видео инспекциюинженерных систем, сетей хозяйственно-бытовой, сетей хозяйственно-бытовой, водостоков, канализации, водопроводов и т. д. Телеинспекция труб осуществляется видеокамерой, которая передвигается по трубе и дает вид на видеомонитор и в одно и то же время выполняется видеозапись изображения. Подобная видиодиагностика даёт все возможности для того, чтобы определить качество стыков и стенок труб, места расположения свищей, изъянов и других дефектов, выявить засоры и инородные объекты, незаконные врезки и тому подобное. Видеоинспекция также может быть использована и при приёме труб по окончании строительного производства, проведения ремонта. Большим положительным моментом устройства телеинспекции несомненно является её мобильность, легкость доступа к трубам, а кроме того возможность получать изображение рассмотреть внутреннюю часть труб путем видео изображения. Эта компания Предприниматель без образования юридического лица ЗЩАСЛ Чайковский сотрудничает с объектам как индивидуальных так и правительственных предприятиях. Полная очистка скважин - <a href=https://synergy90.ru>Обслуживание скважин</a>
2019.02.18
Sziasztok! Keresem cicamat aki tegnap tunt ep, nyakan egy sebbel, ha látná valaki, akkor kerlek titeket jeleljetek. Egy cirmos cica. 06307294720