Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

Tisztelt Állattartó!

Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolunk itt, a honlapon, jeligésen, illetve a megadott e-mailcímre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot. Az űrlapot kérjük csak akkor töltse ki, ha hozzájárul kérdése honlapunkon való megjelenítéséhez! Megértését köszönjük.

Felhívjuk a figyelmét, hogy az orvos válaszol rovatban megjelenő válaszok csak tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az állatorvosi vizsgálatot.

Sürgős esetben azonnal vigye állatorvoshoz, ügyeletre állatát!

Semmiképpen ne adjon be embernek való gyógyszert állatának, mert ez végzetes lehet!


<<< űrlap itt >>>

Ki válaszol?

1. Dr. Thuróczy Julianna vezető állatorvos

2. Dr. Helyes Georgina állatorvos

Vendég szakértőnk kutyakiképzés, viselkedés, oktatás témakörökben:

3. Urbanovich Zoltán kutyakiképző, a DogIsland kutyasuli tulajdonosa, www.apacsdog.hu

jelige: laborvizsgálat után, válaszokra várva
2019-04-17
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Elnézést a triplázásért. Lajos Mihály vagyok ismét. Mára lett meg a laborvizsgálat eredménye, már csaknem teljesen jó az állapota, szaladgálni is változatlanul szeret, és jól is bír. most vágtunk le egy 105 perces sétát Egy hétig azonban még kell szednie egy tablettát, naponta egyszer. Nem kaptam még azonban egyértelmű választ a kérdésre, hogy az itthoni passzivitása, sok fekvése, alvása, játékkedv-leredukálódása a betegség utóhatása, vagy túlsúly (ha van: méretei: 50 cm az orrától a faroktövéig, 34-35 cm-es marmagasság, csaknem 9 kg, de az oldala végigsimítása során jól kitapinthatók a bordái), vagy esetleg depresszió, ugyanis egyedül lakunk, és már régóta ugrál rám, erősen ugat, amikor látja, hogy megyek el, de otthon hagyom, és ugat utánam, míg csak lát (útiránytól függően 5-10 percig), de a betegségéig emellett is játékos volt, és aktívabb. Önök szerint melyik a legvalószínűbb magyarázat a fentebbiek közül? Vagy várjam ki a 10 napos utókúrát, vagy jó, ha felveszem a kapcsolatot egy állatpszichológussal? Tisztelettel: Lajos Mihály.

Akár az összes felvetése hozzájárulhat ahhoz, hogy a kutya még esetleg fáradékonyabb, aluszékonyabb, egyik sem zárja ki a többi lehetőségét.

Ha a laborparaméterek javulnak, akkor remélhetőleg nem lesznek jelentős maradványtünetek, de az alapbetegségből lassan épül fel a kutya. A "depresszió"-ra elsősorban akkor kellene csak gondolni, ha a kutya kontrol vizsgálatai bizonyítják, hogy már nincs benne babézia, a máj/vese és hematológiai paraméterei rendeződtek és a túlsúlya is rendeződött. Érzésem szerint ráér az állatpszichológussal beszélni, érdemes előtte a babéziózist és annak következményeitkikezelni, valamint a kutya súlyát rendezni.

jelige: Izzy
2019-04-15
Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr!A 14 éves spiccemnél étvágytalanságot,aluszékonyságot,nehéz,fájdalmas evést vettem észre kb 5-6 hónapja.Mivel elég rakoncátlan,a szájának a vizsgálatát csak nagyon nehezen lehet elvégezni.A büdös szájszag,fogkő miatt antibiotikumot mellé probiotikumot kapot.A kutyusom jobban lett,de miután elmúlt a hatás,ismét rossz volt az állapota.A Doktornőnk vérvizsgálatra,szívultrahangra küldött,majd utána bódításban leszedte a fogkövet,fogat húzott nála.Az ínyén tályog volt,erre kapott antibiotikumot,de újra ahogy elmúlt a hatása visszatér az aluszékonyság,nehéz evés...2 hete ismét elvittem,akkor gyulladáscsökkentőt kapott,és a kutyám újra olyan volt,mint egy fiatal.Csóválja a farkát,ugat,jó étvágya van,ugrál mikor sétálni viszem.De tegnap óta megint a fenti tüneteket produkálja,látom rajta hogy azért alszik mert fájdalma van.Mit tanácsol,kérjek újból bódítást,vagy folyamatos gyulladáscsökkentést?De attól még nem tudom mi lehet a baja....Fájdalomcsillapítás élete végéig?A Doktornő szerintem nem híve a sok gyógyszernek,de ha nincs fájdalma a kis Öregemnek,akkor egy fitt,boldog kutyus.Köszönettel:Krisztina

Leírásából nekem is úgy tűnik, hogy gyógyszerhatás nélkül szinte folyamatosan tünetei vannak az Izzy-nek. Eddig a szájüregi gyulladást találták meg, mint okot, de egy 14 éves kutya esetében sajnos könnyen lehetséges, hogy e mellett még más betegség(ek) is zajlanak a kutyában.

Attól tartok, hogy részletes kivizsgálás (laborral, képalkotókkal, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokkal) szükséges ahhoz, hogy kiderülhessen az Izzy jelenlegi állapota, és ezzel világossá váljon, hogy miként lehet rajta segíteni.

jelige: elaltatás
2019-04-13
Jónapot. és ha embert öl egy kutya, akkor el lehet eltattatni egyből? Erről nem írt.

Nem gondolom, hogy egyből el lehetne altatni.

jelige: elaltatás?
2019-04-13
Jónapot, ha egy kutya embert harap, vagy öl, el lehet egyből altatni a kutyát? Vagy mindkét esetben kell valamennyi karantén, és miért? Köszönettel: Ferenc

Volt már rá precedens, hogy első felindulásból, "bosszúból" rögtön végeztek egy-egy bűnösnek talált kutyával, akár még kisebb vétségért pl csirke-, vagy macskaölésért, kertben ásásért.

Kultúrált körülmények között ilyen manapság nem történhet meg. Ha a kutya embert harap, és nincs érvényes, 1 éven belüli veszettség elleni védőoltása, vagy ez nem egyértelműen dokumentált (chip, oltási könyv, pecsét .....) akkor hatósági állatorvosi megfigyelés (karantén) szükséges annak kizárására, hogy nem volt-e veszett az eb.

Ha a kutya egyedi jelölése, azonosíthatósága (chip) és veszettség elleni védőoltása és ennek dokumentáltsága rendben van, és így harap meg ember, akkor sem az azonnali eutanázia a következő lépés. Ilyen esetekben, amennyioben a sértett kezdeményezi, úgy a kutya gazdája ellen büntető eljárás és esetleg polgári per indul, amely során kiderülnek a "baleset" körülményei is, és az eljárás végén extrém esetekben lehet a kutya kötelező eutanáziája is - de az esetek döntő többségében a tulajdonost kötelezik a tartási körülmények megváltoztatására, vagy elveszik tőle a kutyáját és menhelyre juttatják.

jelige: Mazsola cica
2019-04-11
Tisztelt Doktornő, Doktor úr&#33; Elnézést a duplázásért. Mindenképpen elviszem orvoshoz, bár tegnap óta tünetmentes. Közben lecseréltem a Royal canin száraz tápot Truvet hypoallergé nyuszisra. Okozhat a száraz táp váltás hányásos reakciót? Előzmény: kb. 3 hónapig csak Hills hypoallergén terméket kapott, mert volt egy szőrvesztéses betegsége, a két oldaláról, hasáról, hátsó lábáról eltűnt a szőrzet. Az állatorvos tápallergiára is gyanakodott, ami végül is nem igazolódott be.A Hills előtt évekig mindig Royal Canin száraz tápot kapott.

Elméletileg nem kizárt, hogy ha a Mazsola hónapok, évek óta nem találkozott száraz táppal, majd hirtelen van lehetősége nagy mennyiségben falni belóle, úgy hányás lez a vége.

Azonban egy 5-10 éves, nem minden évben oltott cica esetében jó lenne kizárni a számtalan egyéb lehetséges, köztük nem veszélytelen okokat is. Pláne, ha a szimmetrikus szőrvesztés oka sem teljesen tisztázott.

jelige: Mazsola cica
2019-04-10
Hat éves ivartalanított Mazsola cicám az utóbbi 1 héten minden nap hányt, többnyire híg sárgás folyadékot és a száraz táp szinte teljes darabjait. Korábban is előfordult, főleg amikor elutaztam, de az max. heti egy alkalommal történt. Royal Canin száraz tápot és Hill&#39;s hypoallergén konzervet kap.

Hát sajnos most sem tudok okosabbat írni, mint tegnap.

Én már a heti rendszerességgel történő hányogatást is aggályosnak tartom, de a prémium tápok etetése mellett napi szinten előforduló hányást feltétlenül. Minél gyorsabban vizsgáltassa ki a Mazsolát.

jelige: zöldes vizelet, csökkent játékosság
2019-04-09
Tisztelt Doktor Úr&#33;Doktornő&#33; Lajos Mihály vagyok, elnézést, hogy ismét zavarom. Holnap tudom végre átfogó laboratóriumi vizsgálatra vinni a kutyámat egy állategészségügyi központba. Megjegyezném, hogy az állapota vasárnapra, hétfőre látványosan javult. Már az előző napokban is szeretett szaladgálni, az utóbbi két napban viszont már a futás mellett is aktívabb volt, bár vasárnap kora délután egy nagy futás után szokatlanul sokat lihegett. A vizelete viszont április 1-jén kevés sárga vizelet mellett többnyire zöldessárga, halványzöld lett, ezután halványzöld lett, majd az utóbbi napokban már a sárga szín is megjelent, de nagyrészt sárgászöld, halványzöld a színe. Szeretném végre tisztázni, nincs-e veseelégtelenség vagy más vesebetegség, eltúntek-e belőle a babéziák, vagy sem, van-e baja a szívének, vagy sem. Játszani pedig nagyon keveset játszik velem, próbál, de hamar abbahagyja, az én játékpróbálkozásaimra is jó, ha újabban rövid ideig reagál, pedig a betegsége előtt nagyon szeretett játszani velem, még este is (más kutyákkal a sétáink során kb. annyit játszik, mint a betegsége előtt, nem igazán sokat). A velem való játék iránti hirtelen érdeklődésvesztés mögött betegség állhat? Emellett bár tegnap kora este is aktívabb volt, ma passzív volt. A betegsége előtt este is aktívabb volt, mint azóta. Tegnap, tegnapelőtt jobb étvágya volt, ma kevésbé. Tudom, az átfogó laborvizsgálat csak holnap kora délután leszek, de természetesen izgatott vagyok, és érdekel, mi a véleményük a leírtakkal kapcsolatban.

Egyezik a véleményünk.

A kontrol laborvizsgálatok remélhetőleg megválaszolják kérdéseit, és végetér az izgalmas időszak.

Önnel és állatorvosával együtt mi is bízunk a kutya teljes felépülésében.

jelige: Mazsola cica
2019-04-09
Hat éves ivartalanított Mazsola cicám az utóbbi 1 héten minden nap hányt, többnyire híg sárgás folyadékot és a száraz táp szinte teljes darabjait. Korábban is előfordult, főleg amikor elutaztam, de az max. heti egy alkalommal történt. Royal Canin száraz tápot és Hill&#39;s hypoallergén konzervet kap.

Jeleznie kellene állatorvosának a problémát.

A hányogatás macskáknál is gyakori tünet, betegségek, kóros állapotok tucatjai okozhatják.Bárki könnyen rávághatja, hogy biztosan szőrlabda, vagy bélférgek, vagy táplálék allergia, vagy hasüregi terime, vagy vese (máj) elégtelemség, vagy ........ sajnos hosszasan lehetne folytatni a lehetséges okokat, de ilyenmódon kitalálni szinte lehetetlen a baj forrását.

Állatorvosa a kórelőzményi adatok megismerése uán fizikális vizsgálatokat végez, szinte viztosan laborvizsgálatokat is ajánl, nem kizárt, hogy egyéb kiegészítő vizsgálatokra (hasi ultrahang ....) is ajánlatot tesz ..... és így kideríti, hogy mi állhat a hányogatások hátterében. Ezután remélhetőleg gyorsan és véglegesen sikerül megoldani is a problémát.

jelige: méreg?
2019-04-09
Üdvözlöm! Macskám szájában és nyelvén fekélyek vannak, amiket az állatorvos szerint valamilyen mérgezés okozott (megnyalt/lenyelt valamit). A tünetei a következőképpen alakultak: szerdai napon vettem észre, hogy kicsit többet alszik, bágyadtabb, kisebb az étvágya. Péntekre belázasodott és egyáltalán nem evett, öklendezett. A látható fekélyek vasárnap jöttek ki a szájában (szombaton még voltunk állatorvosnál és nem látszott semmilyen elváltozás). Tényleg létezik, hogy a méreg, amivel elsőként érintkezett a száj, csak 5 nap múlva produkálja ezt a tünetet? Vagy valószínűbb, hogy más áll a háttérben?

Létezik, nem elképzelhetetlen, hogy valamilyen helyi irritációt okozó szer (ugyan ennek a legkisebb az esélye, és ez valóban gyorsabban szokott jelentkezni) okozza a szájüregi- és nyelv fekélyeket, ennél gyakoribb, ha a méreg vesekárosodást okoz és a veseelégtelenség tüneteként vesszük észre a fekélyeket.

Azonban egy oltatlan, kijáró kandúr esetében pláne, ha láz is van, nagyságrendekkel gyakoribb, hogy valamilyen fertőző, vírusos megbetegedés jelentkezett a cicánál.

Ha most sikerül intenzív kezeléssel megmenteni a cicát, úgy érdemes lenne a védőoltások, parazitamentesítések és a kasztráció időzítését megbeszélni állatorvosával, mert ha ezek továbbra is elmaradnak, úgy állandósulnak a hasonló betegségek, és a cica gyorsan tönkremegy.

Gondolatok az ivartalanításról

Felelős állattartás

jelige: Echinococcus?3
2019-04-08
Köszönöm, én úgy olvastam, hogy az Echin. multilocularis merül fel az én esetemben, de akkor az Ech. granulosus is okozhat kutya köztigazdában hólyagférget a belső szerven? Illetve a kutya hogy kap petét a nyers belsőségtől? Megeszi a belet és abban a fertőzőképes petét? Köszönöm!

Akár az E. multilocularis  a "rókaféreg" is felmerülhetett, amelynek kifejlett féregalakjai a rókákban fordulnak elsősorban elő, és a lárvaalakoknak főleg rágcsálók, pocokfélék a köztigazdái. Ez a kórkép még ritkábban fordulhat elő hazai kutyákban.

Igen, a nyers belsőségek elfogyasztásakor a gyomor- és béltartalomban lévő peték is fertőzhetik a húsevőket - és ezesetben ezek a fertőzőképes peték a húsevőkben is kialakíthatják a köztigazdákra jellemző cisztaszerű elváltozásokat. a tömlőket (E. granulosus) vagy kisebb hólyagocskákat (E. multilocularis).  A friss nyers belsőségek felületén a tömlőszerű elváltozásokban fejlődő lárvaalakok elfogyasztása esetén pedig a húsevő beleiben kifejlett galandférgek fejlődnek ki, amelyek petéket raknak le, és a bélsárral ürülnek, és a fertőzőképes peték várják a köztigazdát.

Összefoglalva mindkét galandféreg tömlőbetegsége meglehetősen ritkán fordul elő itthon kutyákban. Az is furcsa lenne, ha a májon nem lenne elváltozás, csak a gyomor falán. Ha már mindenáron parazitát sejtünk a hasüregi elváltozás hátterében, úgy akár a Dirofilaria repens (bőrféreg) is gyakoribb lehet, jóllehet ez utóbbi kevésbé cisztaszerű, kevesebb folyadék van a környezetében.

Sajnos azonban ennyi adat alapján nem lehet kitalálni, hogy egy ártalmatlan cisztát -  parazitás,  vagy egyéb eredetű elváltozást észleltek-e a gyomorfalon. A megbizonyosodáshoz szövettani vizsgálat kell(ett volna.) Szövettan hiányában a kutya gyakori kontroll vizsgálatai, köztük hasi ultrahang vizsgálat adhat támpontot.

jelige: Echinococcus? 2
2019-04-08
Köszönöm válaszát! De a nyers belsőségtől a kutya nem csak mint végleges gazda fertőződik? Tehát a belében lesz csak kifejlett féreg. Én a galandféreglárva betegségről kérdeztem, nem a kifejlett galandférgességről. Tehát a hólyagférget hogyan kaphatja el? Nemcsak petétől? Köszönöm!

Ahogyan más oldalakon olvasta az E. granulosus esetében a kutya és más húsevők lehet köztigazda és végleges gazda is. A nyers belsőségek tartalmazhatnak tömlőket, és petéket is - így a kutyában elfogyasztásuk után kialakulhat a kifejlett féreg is és a tömlőbetegség is.

A galandféreg petéket a kutya (más húsevő, más állat, ember) azonban jellemzően valóban a bélsárral szennyezett táplálékkal, vagy ivóvízzel veszi fel.

Önnel és állatorvosával együtt én is azt remélem, hogy a gyomor falán látott képletek nem féreg hólyagtömlők.

jelige: fekély
2019-04-08
Tisztelt doktor úr&#33; Cicám nyelvén és nyelőcsövén felmaródások vannak. Az állatorvos Stomorgylt írt fel, napi kétszer negyedet. Azonban ha egyben adom be a cicának, szinte rögtön kihányja. Más gyógyszert porrá törve és ételbe keverve sikeresen adtam neki, de a Stomorgylt a tájékoztató szerint nem szabad összetörni. Ilyen esetben mit tegyek? Illetve van-e valami itthoni praktika esetleg, amivel gyorsíthatom a fekélyek gyógyulását, csökkenthetem cicám szenvedését?

A  negyednyi Stomorgyl tabletta már az a méret, amit ha egy  éhes és jóétvágyú cicának egy kedvenc lágyeleségben felkínálunk, úgy akár le is nyelheti. Ez lehet egy praktika, egy próbát megér, de én is tudom, hogy a szájüregi és nyelőcső fekélyek mellett egy macska ritkán jó étvágyú.

A fájdalmak jelenléte önmagában is indokolná a nem-szteroid fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő szer adását is, ebből választható gél formátum is, ami egyszerűbben beadható és az antibiotikum megevését, beadását is segíthetné.

Ha nem megy a szájon át történő gyógyszerezés, úgy sokszor injekciós készítmények mellett érdemes dönteni. Létezik olyan antibiotkum injekció is, amely 14 napos kezelést biztosít. Jelezze állatorvosának a problémát, biztosan találnak megoldást a gyógyszerezésre.

A kijáró fiatal kandút az adatlap szerint nem minden évben kap oltást. A szájüregi-, garat-, gége-, nyelőcső fekélyek hátterében nem ritkán vírusos megbetegedések állnak, ami okozhat nehezen gyógyítható tüneteket. Ha túljutnak a mostani krízisen, úgy érdemes lesz a rendszeres védőoltások, parazitamentesítések (ha még ivaros, akkor a kasztráció) időpontjait is egyeztetni.

 

jelige: Echinococcus?
2019-04-07
Üdvözlöm, kutyám ivartalanítása közben a doki hólyagférget látott a gyomron és én is láttam, ilyen kis folyadékos hólyagok. Mit kell tudni a galandféreglárva betegségről, mitől kapja, lehet-e kezelni, látott már Ön ilyet? Köszönöm!

Láttunk ilyet, igen ritka megbetegedésnek számít itthon, de nem kizárt. Kutyák esetében a fő bekerülési forrás Echinococcus-okkal fertőzött állatok nyers (!) belsőségeinek az elfogyasztása. A kezelése bonyolult, nem feltétlenül vezet eredményre, de az eredményesség legfőképpen attól függ, hogy mely szerveken, mennyi parazita-tömlő fejlődött ki.

Hasonlóan nézhet ki egyébként a gyomor falán, vagy más hasüregi szerveken egy ártalmatlan cisztás elváltozás is. Műtét közben egyértelműen megállapítani a betegséget nem könnyű - mintavétellel, majd ezt követő szövettani vizsgálattal lehetséges.

jelige: macskanátha
2019-04-06
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 2 éves, ivartalanított kandúr cicámmal ma voltunk állatorvosnál. Kb. 2 hete észrevettem, hogy reggelente nehezebben ébredt, és furcsán, nagyokat nyelegetett. Aztán vagy reggelizett, vagy kiment, és később evett, napközben nem voltak panaszai. Kb. 3 napja azonban reggel nagyon bágyadt volt, nem evett, egész délelőtt nem ment ki, nem mozdult. Kora délután aztán életre kelt, evett egy keveset, és boldogan szaladgált az udvaron. Arra gondoltunk, talán valami emésztési probléma volt, amin túlesett. Aznap este azonban 1-2 tüsszentés feltűnt nála. Másnap energikus volt, étvágya sokkal jobb lett, egész nap kint volt. Amikor hazaérkezett azonban, egyre jobban tüsszögni kezdett. Tegnap sajnos még nem jutottunk el az orvoshoz, de a tüsszögése súlyosbodott, az állapota hullámzó volt, az étvágya változó. Ma reggel 40 fokos láza volt. Délután vittük orvoshoz, azt mondta, hogy a tüdeje eléggé zörög, de mivel csak 39,5 fokos volt a hője, és alapvetően nem köhög, ezért nem gondolt tüdőgyulladásra. Kapta a koktélt és antibiotikumot, a hétvégén tablettában kell adnunk neki továbbra is az antibiotikumot. Jelenleg a közérzete jónak mondható, olykor elpilled, aztán a tüsszögéstől életre kel, de az étvágya kifejezetten jó, iszik is, csak negyed óránként rátör 1-1 tüsszögő roham. Továbbra sem köhög. A bal szeme nagyon enyhén könnyezik. A levegőt az orrán, viszonylag egyenletesen és halkan veszi, meg is lepett, hogy a tüdeje zörög, nem tűnt úgy, hogy légzési nehezítettsége lenne. A nyaki nyirokcsomói enyhén duzzadtak. Orrváladékot még nemigen láttam, maximum vízszerű, kevés mennyiségű, a könnyezése is ilyen jellegű. Az orvos nem mondta ki, hogy macskanátha, de tudjuk, hogy nemigen lehet más. Azt mondta, tüdőgyulladás a szörcsögő tüdőhangok mellett sem annyira gyanús még, mivel nincs magas láza, és nem köhög. Mégis aggódom. Ő nem oltott cica, sajnos anyagilag nem könnyű a teljes oltási sort 3 cicán végigvinni, de próbáltuk óvni őket, ahogy csak lehet. Abban bízom, és ez ügyben is szeretném a válaszát kérni, hogy még időben elkaptuk-e a bajt... Olvastam, hogy kezeletlen állatok belehalhatnak, és sok esetben életük végéig hordozókká válhatnak, és vissza is térhet a nátha legyengült állapotban. Sajnos az ő immunrendszere nem tűnik túlontúl erősnek, hajlamos a betegségre (lázas állapot, pánik, nehezen gyógyul). A hordozás kimutatható vérvizsgálatból? Súlyosnak tűnik ez a nátha a tünetek alapján? Oltást érdemes lenne gyógyulás után egy kis idővel elkezdeni nála? Hétfőn kell visszamennünk az orvoshoz, akkor újra meghallgatja a tüdejét, nagyon aggódom érte! A többi cicát különítsük el tőle? Nagyon köszönöm válaszát!

A kijáró cicák esetében az ivartalanítás mellett sajnos semmiképpen nem lehet elhagyni, de még egyszerűsíteni sem a védőoltásokat és a parazitamentesítéseket, mert semmi más módon nem lehet ezeket gondoskodással, odafigyeléssel pótolni.

A kölykök könnyen elpusztulhatnak a vírusos macskanátha betegségbe, a kifejlett példányok ritkán, de valóban hordozókká és ezáltal a fertpőzés forrásává válnak.  Sajnos azonban felsőlégúti tüneteket nem csak a macskanátha, hanem más, felnőtt egyedekre is veszélyesebb vírusok is okozhatnak pl leukózis, panleukopénia, és mások.

A jelenlegi helyzetben a cica elkülönített, intenzív kezelést igényel, majd ha sikerül átvészelni a mostani krízist, úgy állatorvosával egyeztetve kellene átbeszélni az összes cica védőoltásait és parazitamentesítéseit.

jelige: Max
2019-04-03
Pár hete írtam Dexter cicám miatt, aki rákos volt. Sajnos az áttétek miatt csak két hónappal élte túl a műtétet :( Nagyon megviselt, a lányom nem tudta nézni az állapotom, és meglepett egy kiscicával, aki úgy néz ki, mint Dexter. 11 hetes volt, mikor elhoztuk március elején, és sajnos az első pillanattól hasmenése van :( Próbálgattuk a különböző kitten food-okat, jelenleg is a legjobbakat kapja, most éppen gabonamenteset /grain free/, illetve csirkemellet főzök neki, egy kis darab gluténmentes zöldségleves kockával ízesítem. A hasmenés ugyanúgy megvan, közben volt egy széklet vizsgálat is, ami negatív lett féregre és szalmonellára, illetve azt megelőzően kapott penicillin injekciót. Az alaposabb teszt még többe kerülne, ezért halogatom, mert Max gyönyörűen nő, nagyon szép a szőre, és megállás nélkül játszik és rosszalkodik.. Szóval minden rendben van, &quot;csak&quot; ez a hasmenés.. A segítségüket kérem ismét, mi lehet a probléma?

Sajnálom, a Dexter fatális, gyógyíthatatlan betegségét, és sokkal több szerencsét kívánok a Max cicához.

Állatorvosával láthatóan nekikezdtek a hasmenés okának felderítéséhez, és vele ez nyilván sikerülni is fog. Nekem erre nincs esélyem, minthogy leírásából azt sem tudom, hogy kapott-e már védőoltásokat, hányat és milyet kapott, hányszóor féreghajtották, volt-e láza is, a bélsár vízszerűen híg-e, vagy csak lágyabb-e a megszokottnál, vért, emésztetlen elemeket látnak-e benne, hányszor ürít naponta a cica, mindig hasmenésées-e ........ kap-e időnként tehéntejet is a cica .....

Alapvetően egy 11 hónapos kölyök macskát lassan, fokozatosan már junior táplálékra lehetne szoktatni, nem kizárt, hogy ettől önmagában rendeződik a széklete - de állatorvosa láthatóan szisztematikusan foglalkozik a cicával, remélhetőleg napok alatt megoldják a gondot.

jelige: Scalibor, sampon
2019-04-03
Tisztelt Doktorúr! 4 éves yorki kiskutyám Scalibor nyakörvet hord. Kérdésem az lenne mit ajánl, mivel kellene a nyakörv mellett fürdetni mikor szükséges, amely nem zsíroldó. Mivel a natúr dolgok híve vagyok gondoltam a szódabikarbónás vízre (jól felhigítva pl.egy kád vízben kevés szódabikarbónát), Ön szerint ez megfelelő lenne? Vagy tudna ajánlani valami nem zsíroldó sampont? Köszönöm válaszát!
Ami nem zsíroldó, az nem lesz hatékony sampon sem - így inkább azt tanácsolnám, hogy a samponos fürdetéseket csak valóban ritkán, indokolt esetekben végezze kutyáján, így a külső paraziták elleni védekezés hatékonyabb lesz.
jelige: Ájulás
2019-04-03
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Van egy 1 éves kan (ívartalnított) Dogo Canariom .  Pár napja mikor kergetőzött a másik kutyámmal egyszer csak összeesett. Még 1 perce se voltunk kint már rohantak is...Pár kör után...megállt...mintha nem kapna levegőt, hörgött...majd összeesett. Mikor feküdt mélyet és nagyokat lélegzett és riadalmat láttam a szemében....száját próbáltam szétfeszíteni ,de már akart felkellni. Max 1 percig feküdhetett...felpattant majd akart menni játszani tovább. Gyorsan bevittem őket...majd a klinikára siettem vele. Ott vettek tőle vért...és a szívét röntgenezték. Vérképe nagyon jó....szívére azt mondta a Doktornő ,hogy túl nagy....de ,hogy többet megtudjon állapítani a szívről...ultrahangos vizsgálatra is szükség van. Aznap estére kaptunk időpontot....ahol semmit rendellenességet nem találtak, minden mükődik ahogyan kell...ez a Doktornő azt mondta ,hogy nagyobb a szíve az átlagnál mivel nagy kutyáról van szó (74cm marmagasság, 63kg). Örültem is meg nem is...hisz még mindig nem értettem mi lehet a baja. Az utóbbi napokban nem engedtem össze a 2 kutyát (csak a lakásban) , sétálni, udvaron gyakorolni, játszani külön voltam velük. Séta során is futott, kint az udvaron is....de nem azzal az eszeveszett tempóval mint mikor kergetik egymást....minden rendbe volt vele...nem fuldoklott... Gondoltam megint hagyhatom őket picit játszani...kiértünk a kertbe...megint nagy örömmel kezdtek bele a közös játékba...majd a nagy rohangálás után megint megtörtént...úgyan az a procedúra...fuldoklás, majd elfeküdt...megint kb. Fél percet feküdt...majd felállt...pisilt 1et és akart menni játszani mintha mise történt volna. Ezt leszámítva minden rendbe vele...tehát viselkedése...étvágya változatlan. Nincs túl terhelve....jól, sokat alszik...mint eddig. Nem tudom most hogyan tovább...ha nem a szíve akkor mi lehet a gond ? Milyen vizsgálatokat kéne még rajta elvégezni ? Most megint külön járok velük ki...mert egyedül nincs az a nagy rohangászás...de ez így akkor sem állapot ,hogy sosem játszhatnak már kint együtt. Előre is köszönöm válaszát!

Leírásából számomra sem világos, hogy a játék, mozgás közbeni ismétlődő tünetek szív/keringési rendellenességre, epilepsziás/epileptiform tünetekre, esetleg egyéb idegrendszeri tünetre, vagy esetleg metabolikus eltérésekre (hypoglikémia, ion eltérések)  utalhat-e.

Úgy gondolom, hogy állatorvosával elkezdték a lehetséges betegségek felderítését és kizárását, így remélhető, hogy további laborvizsgálatokkkal, kardiológiai, neurológiai kivizsgálással kiderülhet az ok, és ezzel az is, hogy lehet-e, illetve mit lehet tenni a gyógyulás érdekében. Ha sikerülne telefonjával videó felvételt készítenie a tapasztaltakról, az is segítség lenne állatorvosának.

jelige: babeziózis
2019-04-03
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Elnézést, elfelejtettem megírni, hogy vasárnap, március 31-én, a kutya enerválttá válásakor találtam a kutyában egy kullancsot, amit óvatosan, csipesszel kiszedtem. Az állat ma, kedden kapott újabb injekciókat (már meg fogom tudni, milyeneket), aztán nagy sétát tettem, gyorsabb volt sokkal, mint vasárnap, majd jó étvággyal evett, utána egy kicsit játszani akart, de hamar kimerült, lihegett, most megint elég enervált, nemegyszer hevesen emelkedik-süllyed az oldala fekvés, szunyókálás közben, vagy nem harmonikusan emelkedik-süllyed az oldala. Most meg bebújt félig meddig egy rekamié alá. Mi lehet ez? Kérjem meg az orvost egy általános vizsgálatra?

A kullancs előzmény, pláne, ha volt ideje vért szívni és nem volt kullancs ellenes védelem a kutyán, valamelyest valószínűbbé teszi a babéziózis diagnózisát, de a bizonyosságot a vérkenetből kimutatott kórokozók adná.

Azt gondolom, hogy jelezze a kutya jelenlegi állapotát is állatorvosának, és közösen próbálják meg kitalálni, van-e szükség további vizsgálatokra, illetve kezelésre.

jelige: babeziózis
2019-04-02
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!Március 30-án, szombaton a kutyám még teljesen egészséges volt. Másnap reggel bágyadt lett, kipróbáltam, hogy van-e étvágya, volt, megevett egy darab párizsit. Megsétáltattam, de már lassúbb volt, mint eddig, utána pedig elvesztette az étvágyát, nagyon bágyadt, aluszékony lett. Állatorvoshoz vittem, megállapította, hogy babeziózisa van (de a vizelete még rendes, sárga volt), adott négy injekciót. Esténként etetem, de most sárga váladékot hányt, aztán mégis megpróbáltam megetetni, főtt csirkehúst, kevés párizsit megevett, levest, hajdinakását viszont nem, majd feküdt, de aztán kezdett élénkebb lenni, késő este enni kért, adtam neki párizsit, egy darab csibefasírtot. Tegnap már élénkebb lett, délelőtt részben megette az este hűtőbe tett, majd felmelegített vacsoráját, amit egy csirkecombnyi főtt hússal, levessel kibővítettem, a zöldséglevest és a húst megette azonnal, később a hajdinakását is. Élénkebb lett, járkált, kiszökött az utcára, szaladt egyet, utána mentem, szépen hazajött velem, este is normálisan viselkedett. Ma reggel viszont megint enervált lett. Próbáltam, tud-e járni, van-e étvágya. Egy darabka párizsit meg egy darabka májkrémes kenyeret megevett, kicsit járkált, még egy kicsit szaladt is az udvaron, bár mérges volt, amikor a fekhelyéről levettem. Azóta viszont megint fekszik, enervált. Az állatorvos délután tud fogadni akkor viszem el hozzá újból. Mi a véleménye, Tisztelt Doktor Úr/Doktornő, a leírtak alapján még megmenthetőnek véli a kutyámat, és mit tanácsol? Mielőbbi válaszát nagyon várom, és előre is köszönöm. Tisztele4ttel: Lajos Mihály.

A leírtak alapján számomra az sem tiszta, hogy feltételezett-e a  diagnózis, vagy bizonyítottan babéziózisban szenved-e a kutya. A kutya menüjén és általános állapotán kívül nem ismert, hogy van-e kullancs elleni védelem a kutyán, láttak-e kullancsot a kutyán, volt-e, van-e láza, történt-e vérvizsgálat (láttak-e babéziákat  vérkenetben?), érintett-e a máj/vese funkció a vérértékek alapján, milyen 4 injekciót kapott a kutya, történt-e infúziós kezelés is ........

Tehát a leírtak alapján sem én, sem más állatorvos nem döntheti el, hogy megmenthető-e a kutya, igazából az sem, hogy babéziózis, vagy más betegség jelentkezett-e. Az étvágytalanság és enerváltság tünetei a babéziózis mellett betegségek tucatjainál lehet jelen. Jelezze állatorvosának, hogy a kutya állapota nem változott lényegesen, és kérje további vizsgálatait, kezelését.

jelige: Cushing
2019-04-01
Kedves Doktorno! 15 eves kutyamat elvittem az orvoshoz, mert feltunt, hogy tul sokat iszik, pisil es egesz nap csak alszik es nagyon lelassult. Ultrahang jelentosen megnagyobbodott majat mutatott, a laboreredmeny pedig emelkedett feherversejtet, csokkent vorosversejteket es a maj ertekei is rosszak lettek, Kortizol szintje 400 felett. Ezek alapjan Cushing kort diagnosztizaltak. Mas vizsgalat nem volt es Napi 60 mg Vetorylt irtak fel. (18 kg-os a kutya) Ket hettel a kezdes utan varjak vissza kontrollra. Kerdeztem, hogy lehet e veszelyes az idos kutya szamara a Vetoryl, azt mondtak, hogy a kutyak jol tolleraljak ezt a gyogyszert. MegBizom az orvosunkban, de nagyon feltem a kutyat, mert olvastam, hogy azert ennek a gyogyszernek nagyon komoly mellekhatasai is lehetnek., foleg egy ilyoen koru allatnal. Kivancsi lennek az On tapasztalataira, velemenyere is. Adjam be a gyogyszert, rizikozva a komoly, esetleg fatalis mellekhatast, vagy bizzam a termeszetre az allat tovabbi sorsat. Nagyon nem szeretnem, ha a gyogykezelesbe halna bele. Koszonom megtisztelo valaszat!

Nyilván állatorvosa, én és más sem szeretné, ha a kutya gyógyszer mellékhatások miatt pusztulna el , mint ahogyan azt sem, hogy a Cushing, vagy szövődményei vinnék el a kutyát.

Alapvetően a Vetoryl kezelés is igényli a kontrol vizsgálatokat, az ismételt vizsgálatok egyértelműen megmutatják, hogy javul-e, stagnál-e, vagy rosszabbodik-e a helyzet.

A diagnóziost is lehet pontosítani (ACTH stimuláció, dexametason gátlás) labortesztekkel, mellékvese ultrahanggal, (esetleg CT) , esetleg koponya CT-vel, hogy kiderülhessen nem érdemes-e operálni, ha egyoldali mellékvese elváltozása van a kutyának.

A mi tapasztalataink is azt mutatják, hogy egy kutyát sem érdemes csak a kora miatt sorsára bízni, érdemes részletesen kivizsgálni, és a kezelések megkezdése után kontrollálni állapotát - mert így lehet biztonságosan kezelni őket.

jelige: Dió mérgezés van?
2019-03-31
Jónapot, diótól miként kaphat mérgezést a kutya, macska? Pl. Penitrem toxikózisról mit kell tudni? Köszönöm!

A macska sokkal ritkábban eszi a diót - de jónéhány kutya szívesen összeszedi akár a hullott, csonthéjas állapotban lévő diót és összerágja, megeszi azt. A kutya sokkal inkább elfogyasztja a dióbelet és a diós ételeket, süteményeket is.

Nem a dió maga a mérgező, hanem amennyiben penészes, azaz gombák nőnek rajta, úgy egy bizonyos gomba által termelt méreg a penitrem-A (neurotoxin) tüneteket, ritka, extrém esetekben akár ehullást is okozhat. A dión kívül gabonaféléken, sajtféléken, gyümölcsökön, fűszereken .... és még más potenciálisan a kutya (macska, más állat, ember) szájába kerülő táplálékféleségeken is nő ez a gomba, és ezzel szennyezhet más táplálékféleségeket is.

A jeligében is szereplő kérdésére tehát a válasz az, hogy a penészes dió (és más penészes ételek is) mérgezést okozhat állatokon és emberen egyaránt.

jelige: Mi a teendő
2019-03-30
Tisztelt Klinika! Német Juhász kutyánknál egy spontán vérvizsgálatkor szívférgességet állapítottak meg.A kutya tünetmentes ,csak amikor a kötelező és ajánlott védőoltásokra vittük akkor javasolták hogy végeztessük el ezt a laborvizsgálatot.Egy éve fogadtuk örökbe azóta negyed évente kapja a Bravekto rágótablettát kullancsok és bolhák ellen.

Fontos lenne tudni, hogy milyen vér vizsgálatok (Knott-teszt?, ELISA?, PCR?) mutatták ki a szívférgességet a kutyában.

Amennyiben biztosnak tűnik, hogy kifejlett szívférgek vannak a kutya testében - úgy azok hozzávetőleges számát és ottlétük következméneit mellkasi röntgen felvételek (vagy CT) és ultrahang vizsgálattal lehet megállapítani. A kifejlett szívférgeket el lehet távolítani érsebészeti (katéteres) beavatkozással, vagy el lehet pusztítani gyógyszeres kezeléssel. A vérben keringő lárvaalakokat szintén lehet kezelni. A kezelések, illetve műtét eredményességét kontrol vizsgálatokkal érdemes ellenőrizni.

Azaz a teendő az lenne, hogy állatorvosával konzultál az eredmnyekről. A bolhák, kullancsok, valamint más külső és belső élősködők elleni védelmet is érdemes átbeszélni állatorvosával.

jelige: Kutya imado
2019-03-28
A kutyam meg akarta enni a halott kicsinyet, normalis dolog ha igen akkor miért? Köszönom

A kutya ellés után szinte mindig elfogyasztja a méhlepényt és magzatburkokat ... és a hulla magzatokat is elég gyakran. Ezt tehát  nem nevezném rendellenesnek, szokatlannak.  A méhlepényben és magzatburokban értékes tápanyagok is vannak, egy hulla magzat pedig amennyiben az alomban maradna, úgy bomlása révén fertőzhetné az élő kölyköket és a mamát is.

Ritkábban, főleg először ellő szukáknál előfordul az is, hogy az élő magzatot is elfogyasztja, vagy csonkolja az anyaállat - ez már inkább tartozik a "nem normális" kategóriába.

Az adatlap szerint viszont a kutyáját nem szokta oltatni. Ez még egy nem "Kutya imádó" gazdi esetében is probléma, ugyanis a rendszeres védőoltások és parazitamentesítések alap kell, hogy legyen minden kutya esetében, de egy tenyésztésbe vett állat esetében különösen.

Remélem, hogy az anyaállat és az életben maradt kölykök jól vannak.

Gondolatok az ivartalanításról

Kutya születik

jelige: Vesebeteg macska
2019-03-26
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Segítségét szeretném kérni. 12 éves (nyáron kinti télen benti) macskámról lenne szó. Fél éve kezdett el sokkal többet inni a megszokottnál (kb 1 hétig figyeltem), aztán elvittem az orvoshoz, ahol vérvétel alapján megállapították, hogy vesebeteg. Néztek ultrahangot is, az rendben volt. (Sajnos nem adták oda a véreredményt, csak telefonon értesítettek, ezért azt nem tudom most pontosan leírni). Most elvittem egy kontrollra, bár nem volt semmi állapot romlásra utaló jel. Azóta szinte csak vesebeteg tápot eszik (már nagyon sokfélét próbáltam, de csak a PetBalance Medica Renal alutasakos és száraz eledelét eszi (de legalább eszi rendesen), iszik mellette, de nem félelmetesen sokat, nagyon játékos, simán vadászik, fára mászik, bújós, jókedvű, szép a bundája, csak mostmár soványka. Tehát elvittem most a kontrollra és mondták telefonon a rossz hírt, hogy az eredménye rohamosan romlott, ahhoz képest, mint amilyen volt fél éve. Kaptunk egy speciális kiegészítőt, a Pronefra szuszpenziót, mostmár azt is fogom adni neki, illetve azt javasolták, hogy valamikor vigyem be 4-5 napos infúzió kezelésre, amitől egy picit tartok, mert a macskám nagyon fél az orvosnál. Azt mondták, hónapjai lehetnek hátra ilyen romlással. De közben nekem megszakad a szívem, hogy milyen kis eleven, boldog, és elképzelni sem tudom, hogy lehet egy éve sincs hátra. Ön mit gondol, hasznos lehet az infúzió? Mit tehetnék még? Milyen tápkiegészítőt vegyek neki, ami használhat? Tényleg ennyire gyorsan, megállíthatatlanul fog romlani ezután? Nagyon köszönöm a válaszát!

Az infúziós kezelés mindenképpen esély a rossz veseparaméterek javítására, valószínűleg ez adja a legkomolyabb esélyt a folyamat megállítására.

A diétár tápokatz és a kiegészítő kezeléseket is állatporvosaival egyeztesse, nincs értelme tőlem, vagy más állatorvostól ilyeneket kérdeznie, hiszen nem mi, hanem kezelő orvosa van tisztában a cica leleteivel és az előzményekkel.

jelige: kormi
2019-03-26
Tisztelt Doktor Úr! Kutyám 14 éves puli. Ma vettem észre a végbél fölött van egy rózsaszínű borsónyi dudor. Nem sebes, de nem tudom mi lehet. Kb. végbéltől 1 cm-re. Van okom aggódni? Egyébként vidám,nincs semmi változás nála.

Annyiban van oka aggódni, hogy a jelenleg még "csak" borsónyi méretű duzzanat növekedhet, akár a későbbiekben kifekélyesedhet, akár a későbbiekben akadályozhatja a bélsár ürítését is, akár áttétet is képezhet.

Ha azonban állatorvosa elé tárja a felfedezését, és ő megvizsgálhatja a Kormit, mintát vehet a duzzanatból, úgy eldönthetik, hogy lehet-e, érdemes-e műtétileg eltávolítani a képletet, esetleg egyéb kezelést igényel a dolog.

Fogjanak bele, és ha kell mielőbb távolítsák el a képletet, mert idővel egyre bonyolultabb, kevesebb eséllyel kecsegtethet a dolog.

1 / 531 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2019.03.28
Good Morning! Bathroom remodel under 1000 Windsor Terrace : <a href=https://bathroom-remodel.club>Bathroom remodel ny</a>
2019.03.09
Each dwelling apartments, houses, cottages or other housing ugby unique and contains individual high-functional load. All this mostly is related to kitchens. Remodel kitchen for under 5000 rightly considered one of especially difficult activities We in the production company LLC ASROMT Pelham Gardens involved masters, who all know about Victorian house kitchen remodel. Our firm make branded interiors , and of course for all this we pay special attention to requirements safety and functionality. Cooperate with client on all, without exception stages commit general analysis of features objects, carry preliminary calculations. when the client any questions have arisen you can ask our specialists and find out answer to them with detailed explanations. The Company provides quality I kitchens and renovations by democratic prices . Masters with great experience work can help fully change in a matter of days . The price depends on selected package of services, scope of work . 1970 kitchen remodel Chinatown - <a href=https://kitchen-renovation.club>kitchen renovation Midtown Manhattan</a>
2019.02.18
Sziasztok! Keresem cicamat aki tegnap tunt ep, nyakan egy sebbel, ha látná valaki, akkor kerlek titeket jeleljetek. Egy cirmos cica. 06307294720