Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

Tisztelt Állattartó!

Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolunk itt, a honlapon, jeligésen, illetve a megadott e-mailcímre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot. Az űrlapot kérjük csak akkor töltse ki, ha hozzájárul kérdése honlapunkon való megjelenítéséhez! Megértését köszönjük.

Felhívjuk a figyelmét, hogy az orvos válaszol rovatban megjelenő válaszok csak tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az állatorvosi vizsgálatot.

Sürgős esetben azonnal vigye állatorvoshoz, ügyeletre állatát!

Semmiképpen ne adjon be embernek való gyógyszert állatának, mert ez végzetes lehet!


<<< űrlap itt >>>

Ki válaszol?

1. Dr. Thuróczy Julianna vezető állatorvos

2. Dr. Helyes Georgina állatorvos

Vendég szakértőnk kutyakiképzés, viselkedés, oktatás témakörökben:

3. Urbanovich Zoltán kutyakiképző, a DogIsland kutyasuli tulajdonosa, www.apacsdog.hu

jelige: Kis cica nyávogás
2019-02-20
Körülbelül egy hete hoztunk el egy civil állatmentőtől egy kb.11-12 hetes kóbor kiscicát. Utcán talált rá az állatmentő akinél ezután egy hetet töltött kapott chipet oltást rendkívül félénk volt hiszen a hidegbe az utcán talált rá. Egy hete elhoztuk a lakásunkba a kiscicát, az első 1-2 napban jól viselkedett aludt sokat. Az utána következő napokban ki kellett zárnunk a nappaliból ahol alszunk hiszen olyannyira játékos éjszakánként, hogy nem tudtunk tőle aludni. Kizártuk így az előszobába ahol az alomtálcája és az etető tálkái is vannak minden játékát kiraktuk hogy ne unatkozzon éjszaka. Kb.1 mx 2 napot bírt ki úgy hogy nem kezdett el nyávogni csak akkor ha reggel megszólalt az ébresztő órám és felkeltem. Viszont azóta minden reggel sőt hajnalban már 3 órakor elkezd nyávogni kaparja az ajtót és nem hagyja abba. Nem tudunk aludni éjszakánként mert hiába zárjuk ki 10-11 óra között és előtte kb 4-5 órát játszunk vele folyamatosan mindig ugyanabban az időpontban kap enni rengeteget foglalkozunk vele amint hazaérünk a munkából. Kb. reggel 7-től délután 3-ig van egyedül az előszobába amint hazaérek azonnal foglalkozok és játszok vele de ez így sem segít semmit. Egyre korábban kel fel hajnalban és nyávog. Mit tudnék tenni? Már próbáltuk azt is hogy velünk alszik de az sem jó mert akkor bent randalírozik éjszaka. Az előszobába meg nyávog. Azon gondolkoztam, hogy talán a sok hirtelen változás miatt lehet stresszes. Olvastam a Zylkéne nevű gyógyszerről. Mit gondol(gondolnak) erről? Előre is nagyon nagyon szépen köszönöm a segítséget&#33;&#33;&#33; Üdv, Barbara

Ne vegye rossz néven a válaszomat, de semmi különöset, pláne kórosat nem látok a leírt történetben. Igazából az lenne a furcsa, ha nem így viselkedne a 3 hónapos kölyökmacska.

Nem kizárt, hogy sok stressz érte az elmúlt hetekben a cicát, de a jelenlegi környezetben az én véleményem szerint sem a Zylkene, sem a Feliway nem fogja megoldani a problémát, merthogy az lenne a furcsa, ha nem így viselkedne a befogadott cica. A kölyök és fiatal példányok többet randalíroznak, az idősebb egyedek kevesebbet, azaz idővel talán több éjszakai nyugalmat remélhetnek.

Egy 3 hónapos kölyök valószínűleg még további oltásokra, és parazitamentesítésre szorul .... lassan majd az ivartalanítás időpontját is érdemes lesz egyeztetniük állatorvosukkal, így a legközelebbi vizit alkalmával kérdezzenek rá az éjszakai randalírozás csökkentésének lehetőségére is, de ősztintén csodálkoznék, ha bárkinek erre elfogadható mentő ötlete támadna.

jelige: Ivartalanítás
2019-02-20
Kedves válaszoló. Szüleim elköltöztek "rám hagyták" a 4 éves kandúr cicájukat, kinti cica jelenleg is. Oltásait megkapta, féregtelenítve is van 3 havonta, foresto nyakörvet is vettem neki. Jövőhét 28-ára van időpontunk ivartalanításra. 1,5 hete nem tölti itthon az éjszakákat gondolom "csajozik" 3 napja összeharapdálva jött haza. Nem vészes az orrán van egy seb és kicsit hunyorog a jobb szemével, doki látta semmi komoly, de már régebben is előrodult hogy sérülésekkel, harapásnyomokkal jött haza. Kérdésem csak annyi lenne, hogy az ivartalanítás után is lesz majd kedve párosodni és verekedni a többi kandúrral a csajokért, vagy ez teljesen megfog szűni... vagy esetleg legalább csökkenni fog, ez lehetséges? Lenne még 1 kérdésem, valószínű az év vége fele én is elköltözöm társasházba viszem magammal szobacicának. Viszont most hogy kinti cica és még ivaros non-stop jelölget mindent. Ivartalanítás ezen fog segíteni, esetleg megszűnhet teljesen a jelölgetés, mert ugye lakásban ez nem lenne éppen szerencsés dolog.?

A legnagyobb valószínűség szerint mindkét kérdésére IGEN a válasz.

A nem kívánatos szaporulat megelőzése mellett a két legfontosabb oka a kandúrok ivartalanításának: 1.) a kandúrverekedések megakadályozása és emiatt súlyos, akár halálos fertőzések elkerülése, valamint 2.) a jelölgetések feloszámolása.

Mindkét ok gyorsabban és biztosabban szűnik meg illetve marad el, ha fiatal korban, lehetőleg nem berögzött ivari funkciók felszámolására szorítkozunk - de jó eséllyel egy gyakorlott kandúr esetében is megszűnnek, vagy legalább mérséklődnek a gondok.

jelige: macsek fog
2019-02-20
Jónapot, ha beteg a macska mája, összefügghet a fogainak kimozdulásával, mert mintha recsegnének? Az állatorvos ilyesmit mondott, de nem értettem, Köszönettel Gábor

Tekintettel a máj összetett szerepeire, egy előrehaladott, rossz májfunkció negatív hatással van nem csak az emésztési funkciókra, de csökkenti a vér albumin szintjét, vérzékenységet okoz ..... gyengíti az immunrendszert és az endokrin funkciókat is .....  idegrendszeri tüneteeket is okozhat ...... kis túlzással az egész szervezet funkciójára rossz hatással van. Azaz igen, akár fog-, fogmedri betegségeket is okozhat illetve súlyosbíthat.

Számomra ugyan furcsán hat, hogy mindez az adatlap szerint egy oltott, kijáró, 6 hónaposnál fatalabb kandúrkán jelentkezett - de állatorvosa nyilván sokkal több adattal rendelkezik nálam, és ha visszakérdez, úgy megnyugtató választ tud adni.

jelige: Törés
2019-02-19
Tisztelt Doktor nő! Van egy 6 hónapos magyarvizsla kiskutyam, egy hete beszorult a jobb hátsó lába a kocsiba de sajnos ki is ugrott azzal a lendülettel . Nen tudott lábra állni reccsent is egy nagyot. Másnap reggel rögtön elvittük állatorvoshoz ahol a láb közepcsontokon volt repedés vagy törés. A röntgen alapjan nem lehetett sajnos megallapitani hogy repedés vagy törés de mivel nem volt elmozdulas illetve 4 ből 3 sérült ezért a doktor úr csak egy vattas kötést tett ra merevites nélkül. Azóta többször atkototte viszont a tegnapi kontrollon ujra meg lett röntgenezve a lába mivel eleg ferde volt. És kiderult hogy egy sikban vannak ugyan meg de mar biztos hogy kettő középcsont eltörött mert van szét csúszás kb 2-3 mm a doktor ur most végre sinbe tette de nagyon félünk hogy már nem tud szépen összeforni a lába, azt mondták nekünk hogy ezt a fajta sérülést nem szokták műteni, esetleg van valami tanácsa?

Állatovosa vizsgálhatta a kutáyt, ő készíthette és értékelhette a röntgen felvételeket is, ő érzékeli a kontol vizsgálatok alkalmával és a kötözésekkor is a gyógyulás jeleit - ezekkel a tapasztalatokkal senki nem tud vitatkozni.

Önnel és állatorvosával együtt mi is reméljük, hogy teljes és nyom nélküli gyógyulás lesz a kaland vége, és nem kell a lábközép csontokat műtéti úton reparálni.

jelige: Vonyítás
2019-02-19
Tisztelt Doktornő! Másfél éves cocker spániel kutyámmal kapcsolatban lenne kérdésem. A probléma, hogy átlagosan hetente egyszer hajnali 3-4 között elkezd vonyítani. Van, hogy még álmában, csukott szemmel, ilyenkor ha villanyt kapcsoltam, hamarabb megnyugodott, de tegnap már ez sem segített igazán... Álmában nyöszörögni, sírni szokott sokszor. Ez viszonylag újkeletű viselkedésforma, azt olvastam, okozhatja vmilyen fájdalom. Érdemes ezzel állatorvoshoz fordulni (UH, röntgen)? Valószínűleg allergiás, nincs rendben az emésztése, de még nem végeztük el a vérvizsgálatot, reménykedve a kizárásos diéta eredményességében. Ezen kívül szeparációs szorongása van, de mintha ez csökkent volna az utóbbi időben. Januárban elköltöztünk, de nem ismeretlen neki sem a hely, sem az emberek (eddig ketten éltünk), ezelőtt nem vonyított éjjelente... Zajokhoz nem köthető. Válaszát előre is köszönöm! Zsuzsanna

A szeparációs szorongással is küzdő fiatal kutya geti rendszerességgel előforduló tüneteit nem kizárt, hogy mindösszesen álmai okozzák. Ez ellen nem könnyű tenni - de hasonlóan egy gyermekhez ilyenkor meg lehet ébreszteni, meg lehet nyugtatni őt .... és nem kizárt, hogy feromonkészítmény (Adaptil spray, párologtató, agy nyakörv) is segíthet.

Ha rosszul értelmezem a leírását, úgy azonban még az sem kizárt, hogy epilepsziás, epileptiform tüneteket észlel. Mindenképpen említse állatorvosának észleléseit.

jelige: Sántítás
2019-02-17
Tisztelt Doktornő! 4 hónapos német juhászunk jobb első lábára sántikál. Az orvos csonthártyagyulladást állapított meg, nem szteroid gyulladáscsökkentőt, porcerősítőt és kálcium-foszfor keveréket kapott. 1 hete tart a kezelés, de nem javul. Mikorra várható a javulás? Mi a teendő ilyen esetben?

Nagy termetű kutyák kölykeinél, így a német juhászokban is gyakori az ún panostitis nevű betegség, ami valóban a gyorsan növekvő csontokon illetve csonthártyáján jelentkezik.

Mindez nem zárja ki, hogy egy aktív, játékos kölyök akár más jellegű sérülést is összeszedjen. Jelezze állatorvosának, hogy nem látnak javulást, feltételezem, hogy ő további vizsgálatokat ajánl, akár röntgen felvételt is készít, hogy kiderülhessen, vajon "csak" a panostitis van jelen továbbra is, vagy esetleg más teendő is van.

jelige: Ropi
2019-02-13
Kedves Doktor Úr&#33; 13 éves hullámos papagájom hátán több mint 2 hónappal ezelőtt észrevettem egy akkor néhány mm-es dudort és fekete benőtt tollakat. Pár alkalommal Betadine-nal lekentem és eltűnt a toll, kis seb lett, aztán a seb begyógyult. Viszont a dudor tovább nőtt kb. majdnem borsó nagyságú és kemény. A madár jókedvű továbbra is, sokat eszik, tollászkodik. Mi lehet a dudor? Olvastam, hogy a rosszindulatú daganat gyorsan növekszik. Az mit jelentene? Remélem &quot;csak&quot; ciszta. Az mekkorára tud megnőni? Szegény idős papagájt nem szeretném műtétnek kitenni. Köszönöm, Tisztelettel: Magdolna

Kitalálni nem igazán lehetséges,hogy mi lehet a felfedezett duzzanat.

Elvileg lehet akár folyadék tartalmú (vérömleny, gennyes tályog, savós gyülem ...ciszta is) , gyulladásos/degeneratív szövetszaporulat, és többféle jó-, valamint rosszindulatú tumor is.

Citológiai-, vagy szövettani mintavétellel lehetne műtét előtt kideríteni, hogy mi okozza a duzzanatot. Ha tumor, pláne, ha rosszindulatú, akkor egy hullámos papagájon is érdemes lenne képalkotókkal ellenőrizni, hogy van-e áttét a madárkában.

Én a magam részéről egy nem fiatal hullámos papagáj esetében sen tartom rossz döntésnek azt sem, ha műtéti úton eltávolítjuk a duzzanatot és szövettani vizsgálatot kérünk belőle.

jelige: Emésztés
2019-02-13
Tisztelt Doktor úr/hölgy&amp;#33; Azzal kapcsolatban szeretném a segítségét kérni, hogy a nimfapapagájaim kb. 1,5 éve nem kaptak kavicsot. Nemrég hallottam a zúzógyomor sorvadásról ami elvileg a túlzott lágy eleség fogyasztása vagy kavics nem fogyasztása miatt is kialakulhat. Szeretnék nekik újra kavicsot adni, de attól tartok hogy ez idő alatt elvékonyodott a zúzájuk fala és egy esetlegesen élesebb kavics felsértheti azt. Az lenne a kérdésem, hogy ez mennyiben lehetséges hogy megesik ha újra adok nekik (pelletet fogyasztottak és néha rágtak a fa ülőrúdjukból)? Érdemes nekik újra kavicsot adni vagy inkább nem kéne? Vagy esetleg mást kínáljak nekik (pl: gritt, fa ágak). Lehetséges újra megerősíteni a zúza falát amennyiben az meggyengült? Köszönöm szépen a válaszát. Üdvözlettel: Andi

Úgy emlékszem, hogy nemrégiben már válaszoltam erre a kérdésre saját, meglehetősen szűkre szabott ismereteim szerint.

Most sem tudok többet, okosabbat írni a korábbiaknál és most is azt gondolom, hogy leginkább körültekintően akkor jár el, ha egzotikus specialista állatorvost kérdez.

jelige: Lucy
2019-02-13
Tisztelt Állat Orvos, ha egy havanese 3 hónaposan 4 kg. kb. mennyi lesz felnőtt korában? Köszönöm. O. Mariann

A kistestű kutyák fejlődése gyors, felnőttkori méreteiket viszonylag hamar, 6-8 hónapos korban érik el.

Kérdésére még akkor is lehetetlen pontos választ adni, ha tudhatnánk mennyire kövér a kutya, mekkora a marmagassága jelenleg, mivel etetik, mennyit mozgatják ...... de érzésem szerint könnyen lehet, hogy "kinő, vagy kihízik " a fajtastandard (nem haladja meg a 6 kg-ot) limitjéből.

A 3 hónapos kölyök még gondolom rendszeresen látogatja állatorvosát a védőoltások, parazitamentesítések miatt is, konzultáljon vele a helyes táplálás és mozgatás témakörében is.

jelige: Pkd
2019-02-13
Tisztelt Doktor Úr/Nő&#33; Pkd-s cicámmal kapcsolatban írtam Önnek néhány napja. Felvettem a kapcsolatot a tenyésztővel, aki annak ellenére, hogy szűrtek a tenyészcicái, újra megcsináltatta az Ultrahangot, ami negatív lett. Szép egészséges veséi vannak. Azt olvastam, hogy ez öröklődő betegség, ha mindkét szülő negatív a betegség nem alakulhat ki. Ezek szerint mégis kialakulhat ez a betegség spontán is? Köszönettel

Az én legjobb tudásom szerint is legalább az egyik szülőnél jelen kellett, hogy legyen  a(z egyébként dominánsan öröklődő) gén, és ezesetben vagy a kandúrba, vagy az anyamacskában a betegségnbek is jelen kellene lennie.

Nem öröklődő, akár mindkét vesét érintő cisztás jellegű betegség egyébként emberben, állatban, így macskában is véleményem szerint kialakulhat.

jelige: Pajzsmirigy
2019-02-10
Üdvözlöm! 9 éves keverék kutyánknál pajzsmirigy alulműködést és primer májbetegséget diagnosztizáltak (Cushing gyanúval, de a laboreredményekből nem lehetett biztosan arra következtetni, de ha Cushingos is, a primer májbetegség miatt nem kaphatna gyógyszert). Az alábbi értékek voltak magasabbak: GPT:379,9, ALKP:2185, koleszterin:9,6. Alacsonyabb értékek: TP:53,1,Karbamid:4,3. A többi érték határértéken belül volt. Nem cukorbeteg. Forthyron 400mg-ot kapott naponta 2x1/2 tablettát, Hepato Support májtámogató étrend kiegészítőt és speciális tápot. 3 hónap múlva a labor kontroll vizsgálaton a T4 eredmény szinte ugyanaz volt, mint a gyógyszer szedése előtt. Az lenne a kérdésem, hogy mi lehet az oka annak, hogy nem reagál a gyógyszerre? Tünetei: sokat iszik, falánk, lassabb, szőre nagyon lassan nő,hízik. Válaszát előre is köszönöm!

A pajzsmirigy alulműködésre szedett gyógyszer nem gyógyító hatású, hanem csak a hiányzó thyroxin hormon termelődést igyekszik pótolni. A legtöbb hypothyroid ember és kutya teljes életében szubsztitúciós kezelésre, thyroxin tabletta szedésre kényszerül.

Ha emellett Cushingos is a kutya, úgy az igen magas máj enzim értékek lehetnek akár a Cushing következménye is.

Sajnos mindhárom betegség ill tünet (pajzsmirigy alulműködés, Cushing, májelégtelenség) az esetek nagyobb részében nem gyógyul meg véglegesen, élethosszig kontrolvizsgálatokat és kezelést igényel. Az esetek egy részében a folyamatos gyógyszeres kezelés mellett a betegség(ek) stagnálása is jó eredményenk számít.

Ha állatorvosával együtt úgy érzik, hogy nem teljesen végleges biztos a diagnózis, úgy érdemes lehet endokrinológiai-, vagy belgyógyászati szakrendelést felkeresni a kutyával.

jelige: Honey
2019-02-10
Jó napot!egy 14 éves nőstény sharpei kutyusom van. Január elején többszörösen hányt és orvoshoz vittem. Volt vérvizsgálat, ultrahang (elgázosodást állapítottak meg)...elkezdtük a gyógyszeres kezelést, de sajnos a hányás nem szűnt meg és a már enni sem akart...újabb vizsgálat, majd műtét következett, eltávolították a lépét.utána pár napig javult az állapota, evett, jobb volt a hangulata...majd mikor már azt hittem, most már kilábalunk ebből az egészből, újból hányás, nem evés és pár perces mozgás után elhagyják a hátsó lábai, nem bír ráállni a hátsó lábaira. Újbóli vizsgálatok, de semmi nem mutatta ki, hogy mi a visszatérő hányás, étvágytalanság oka. Szemei kívánják az ételt, de nem eszik. Most infúzióra járunk, de napról napra soványabb. Tanácstalan vagyok, nem tudom mitévő legyek. Azért is kérek most itt segítséget, hátha valamit nem vettünk észre, hátha volt már hasonló eset, bármilyen észrevételt, tanácsot, ötletet szívesen fogadok!...Köszönöm a válaszukat és észrevételüket!Én még mindig bizakodó vagyok!Zsu

A veterán Sharpei nőstény kutya esetében leírása alapján (Önnel és állatorvosával ellentétben) én nem tudom, hogy miért távolították el a lépét, és mi okból hányogat, valamint étvágytalan a kutya.

Ha esetleg tumor volt a lépén, ezért volt az életmentő műtét, úgy a szövettani eredmény alapján állatorvosa jóval pontosabban tudja megítélni az esélyeket.

Én is remélem, hogy van oka a bizakodásra, de a Hones kezelését végző állatorvos kolléga sokkal megalapozottabb véleményt tud mondani ezügyben is.

jelige: Pkd
2019-02-10
3,5 éves cicámnál véletlenül egy uh után derült ki, hogy Pkd-s mindkét veséje. Doktornő uh után el akarta altatni, ezt nem engedtem és kérésemre történtek laborvizsgálatok. Ez elég jó lett kreatinin 113, karbamid 18,2 foszfor 1,8. Átvittem másik orvoshoz, aki vizeletet kért. Megnézte a fajsúlyát, azt mondta kicsit híg, de nem vészes 1016 körüli. Vizelet labor még nincs kész. Átálltunk vesetápra. Tünetek nincsenek. Esetleg kicsit többer iszik, de arra gondoltam hogy kb fél éve csak száraztápot eszik, nedveset nem kéri. Tudom hogy ez gyógyíthatatlan, de mennyi ideje lehet még hátra? Uh alapján a doktornő először két hetet mondott, utána meglepődött a véreredményen. Tényleg lehet ennyire szörnyű a helyzet, jó laborral és tünetek nélkül? Köszönettel

Az ultrahang vizsgálat képein is valamelyest megítélhető, hogy mennyire előrehaladott a betegség, mennyire látható még ép, működőképes vese parenchyma szövet. Emellett a veseparaméterek jelenlegi értékei - majd a kontrol vizsgálatok során mért  vér és vizelet paraméterek változása, az ultrahang képek változásával együttesen tudja előre jelezni a betegség rosszabbodását, progresszióját.

Egy fiatal macska esetében, ha nem nagyon előrehaladott a diagnosztizált vesebetegség, és sikerül a diétás tápokkal hosszűtávon etetni a cicát, úgy hosszú hónapokig, akár néhány évet is meg lehet őrizni a jelenlegi állapotot.

Önnel és állatorvosaival együtt én is remélem, hogy minél hosszabb ideig jó életminőségben lehet megtartani a cicát.

jelige: Bobóka
2019-02-07
10 éves keverék kutyánk lassan fél éve köhög. Száraz köhögés, van hogy öklendezik is. Kapott már szívgyógyszert vízhajtóval kombinálva, antibiotikumot, rengeteg féle köhögéscsillapítót. Sajnos semmi nem használt eddig. Megröntgenezték. A tüdején van egy kicsi folt. Az állatorvos szerint nem daganat. Teljesen tanácstalanok vagyunk és szeretnénk rajta segíteni. A mi állatorvosunk nem tud már semmit ajánlani köhögésre.

Leírásából annyi derül ki, hogy kutyáról mellkasi röntgen felvétel készült, amin egy folt látszik a tüdején, valamint a fél éve tartó száraz köhögése szívgyógyszerre, vízhajtóra, antibiotikumra és köhögés csillapítására sem oldódik meg.

Nekem nincs tudomásom arról, hogy a kutyának volt-e, van-e láza, a kivizsgálás során milyen laborparamétereket mértek, a "kicsi folt" hol helyeződik (tüdő parenchyma, gátorköz), növekszik-e (ez csak ismételt röntgenen látszana), változik-e a formája .....

Természetesen azt sem tudom, hogy milyen szívgyógyszereket, milyen dózisban alkalmaztak és az egyéb gyógyszerek mik voltak.

Makacs, terápiazezisztens száraz köhögést akár okozhatja a leírt " kis tüdő folt" is, ami valóban nem biztos, hogy tumor, pláne nem biztos, hogy rosszindulatú, lehet ödéma, vérzés, tályog, elhalás .... is. Ha nem ez a folt okozza a köhögést, azt valójában temérdek egyéb betegség (légúti fertőzések, szívférgesség, nyaki/mellkasi terimék, félrenyelés, idegentest, allergia, szívelégtelenség ......  és sok más) okozhatja.

Ezért aztán én sem a köhögés tüneti csillapítására tennék egy újabb, sokadik javaslatot, hanem sokkal inkább a kutya részletes, akár ismételt kivizsgálására. Ezalatt alapos fizikális vzsgálatokat, részletes kaborvizsgálatokat és ismételt röntgenfelvételeket biztosan kell érteni - de az sem kizárt, hogy speciális laborvizsgálatokra, szívultrahangra, esetleg 3D képalkotóra és egyéb kiegészítő vizsgálatokra is szükség van.

Ha sikerülne kideríteni a köhögés okát, azután lehetne a megoldásokat, esélyeket megbeszélni.

jelige: Ivartalanítás
2019-02-06
Kedves válaszoló. Ebben a hónapban tervezem vinni 10hónapos kan kutyámat ivartalanításra(menhelyről örökbe fogadott, így 1 éves kora előtt ivartalanítattnom kell) Nőstény kutyámat is ebbe a rendelőbe vittem annó ivartalanításra. Gyönyörű szépen megcsinálták 1,5 cm-es kis vágással és kívülről csak ragasztva volt a seb, nagyon hamar és szépen gyógyúlt. Telefonon érdeklődtem náluk kan kutya ivartalanítás menetéről... én úgy hittem neki is kis vágása lesz és narad a herezacskó is, és neki sem lesznek varratok. Viszont közölték hogy nem csak a herék, hanem a herezacskó is eltávolításra kerül, így nagyobb lesz a heg muszáj varrni. Kérdésem az lenne hogy van-e annak valami oka/haszna hogy kan kutya esetében ivartalanításkor nem csak a heréket, hanem a herezacskót is eltávolítja az állatorvos. Esetleg gond az ha a herezacskó nem kerül eltávolításra, mert ugye nem minden állatorvos távolítja el. Válaszát előre is köszönöm.

Valóban a kasztrációt kutyákon is többféle módon lehet kivitelezni. Az sem hiba, ha akár a herezacskó bőrén ejtenek egy vagy két  bőrmetszést és ezeken a bőrsebeken keresztől távolítják el fedett-, vagy fedetlen módszerrel a heréket. Ezesetben a herezacskó megmarad, és egy, vagy két bőrseb lesz rajta.

Manapság ezt azonban már ritkábban végzik, gyakoribb, hogy egyetlen, herezacskó előtti bőrseben keresztül távolítják el a heréket ("prescrotális eltávolítás") ..... a herezacskók ez esetben is megmaradnak.

Talán a legigényesebb, legszebb végeredményt adó és a korábbiaknál nem lényegesen megterhelőbb, drágább és nem veszélyesebb módszer ha a herezacskót eltávolítják. Ezesetben valóban némileg nagyobb bőrseb szükséges, de én sem látom mindennek a hátrányát.

A legtöbb állatorvos több, vagy akár az összes kasztrációs módszernek birtokában van, de érthetően egyiket, vagy néhányukat preferálja, ezek elvégzésében  rendelkezik a legnagyobb gyakorlattal.

Korábbi szuka kutyájával is kedvező tapasztalatokat szerzett mostani állatorvosával, szerintem, ha van még kétsége, kérdése bátran forduljon hozzá, ő biztosan minden kérdését részleteiben meg tudja válaszolni.

jelige: Emésztés
2019-02-05
Tisztelt Doktor úr/hölgy&amp;#33; Azzal kapcsolatban szeretném a segítségét kérni, hogy a nimfapapagájaim kb. 1,5 éve nem kaptak kavicsot. Nemrég hallottam a zúzógyomor sorvadásról ami elvileg a túlzott lágy eleség fogyasztása vagy kavics nem fogyasztása miatt is kialakulhat. Szeretnék nekik újra kavicsot adni, de attól tartok hogy ez idő alatt elvékonyodott a zúzájuk fala és egy esetlegesen élesebb kavics felsértheti azt. Az lenne a kérdésem, hogy ez mennyiben lehetséges hogy megesik ha újra adok nekik (pelletet fogyasztottak és néha rágtak a fa ülőrúdjukból)? Érdemes nekik újra kavicsot adni vagy inkább nem kéne? Vagy esetleg mást kínáljak nekik (pl: gritt, fa ágak). Lehetséges újra megerősíteni a zúza falát amennyiben az meggyengült? Köszönöm szépen a válaszát. Üdvözlettel: Andi

Jól gondolja, hogy 1.5 év kavics nélküli emésztés és lágyeleségekhez történő alkalmazkodás során a zúzógyomor biztosan jelentős atrófián megy keresztül, megkisebbedik, fala elvékonyodik, funkcióját szinte elveszíti. Lehetséges viszont a visszaalakulás átgondolt, fokozatos táplálékváltással és (kezdetben kis mennyiségű) fokozatos újbóli kavics felvétellel.

Mindezt nem egzotikus specialistaként mondom, ezért sokkal jobb, ha ilyen ügyekben jártas kolléga véleményét is kikéri.

jelige: Vemhes szuka
2019-02-05
Tisztelt Doktornő! Közepes-nagy termetű szuka kutyusom a legjobb esetben 57, a "legrosszabb" esetben 50 napos vemhes. Másfél héttel ezelőtt voltunk ultrahangon, ahol két babának láthattuk a mocorgását, szívverését és a gerincoszlopát. Valószínűleg nincsenek többen. Az eltelt idő alatt nem igazán nőtt a kutyám hasa, illetve mozgást sem tapasztalok (eddig sem éreztem), ami kissé aggaszt. 3 napja hőmérőzöm, eddig 37,8-38°C között ingadozik. A cicik nagyobbak, vörösebbek, de tej még nincs bennük. A kérdésem az lenne, hogy aggódjak a babák miatt? Kellene már mozgást éreznem? Illetve, ilyen fejlettségnél van külső tünete az esetleges magzatelhalásnak? A szukám jó kedvű, eszik, iszik, nincs folyása. Köszönöm előre is a választ!

Közepes-nagy testű kutya vemhessége során, két kölyök esetén a has mérete az utolsó napokban sem fog jelentős mértékben változni. Azt, hogy a kölykök mozognak-e, csak a hasfal vastagságától függően fogja látni ill. tapintani. Pl. egy rottweiler esetén nem valószínű, míg egy nagy testű agárnál lehetséges. A kölykök állapotát egyértelműen csak ultrahangos vizsgálattal lehet felmérni, ahol a szívverés, keringés, magzat mozgások láthatók. Az 58. vemhességi nap előtt született kölykök nem lesznek életképesek. Amennyiben aggályos a kölykök állapota, akkor javasolt az ultrahangos vizsgálat.

Az anya jó közérzete azért azt valószínűsíti, hogy a vemhesség rendben zajlik. Esetleges magzat elhalás esetén a szuka állapota változhat, elfekvőbb/bágyadtabb/étvágytalanabb, de akár nyugtalanabb is lehet, hüvelyfolyás kezdődhet és egyéb tüneteket (remegés, láz, nyálzás ...) is észlelhet, de nem lehetséges egyetlen kórjelző tünetet megnevezni.

Reményeink szerint a vemhesség utolsó napjai, majd az ellés és szoptatás is rendben fog zajlani.

Kutya születik

 

jelige: puli
2019-02-04
A kutyám aki nappal kint van az udvaron éjjel lakásban, nappal végigjárja a területet, és hozzánk éjjel koborló macskák bejárnak és sajnos oda piszkitanak a kutya meg feleszi, most is ez történt és a kérdésem az, hogyha adok neki féreghajtót azzal megelőzhetem e hogy férges legyen mert nem tudjuk a macska hogyan volt kezelve, utána adtam is neki Ön szerint mikor ismételjem meg a kezelést, illetve ha a székletbe volt féregpete akkor mi a protokol a féreghajtásra, mivel lakásba van,én sem szeretnék megbetegedni. kérem adjon tanácsot.köszönöm

A féreghajtó szerek nem alkalmasak a megelőzésre, ezek a kutyák bélrendszerében élő kifejlett férgek elpusztítását tudják "csak" elvégezni.

A leírt nem egyedi helyzetben, ha a kutya tünetmentes, hányadékában és székletében nem látnak ürülő férgeket úgy a negyedévente széles spektrumú tablettákkal elvégzett féreghajtás elegendő lehet.

Ha a Puli hányadékában, vagy székletében férgeket látnak, azt legokosabb állatorvosánál megvizsgáltatni, majd az ő tanácsai alapján elvégezni a féreghajtást.

Ha a Puli semmi tünetet nem mutat, úgy székletminta vizsgálatával tud megbizonyosodni a kutya parazitamentességéről, vagy érintettségéről. A peték, lárvaalakok, illetve kifejlett férgek tipizálása után lehet a korrekt parazitamentesítést elvégezni, ez parazitánként más és más lehet.

jelige: Maja
2019-02-05
Tisztelt Szakèrtő! 7 èves szuka kutyusom van, májzsugorodása van. 2 hónapja változó időszakba fordul elő nála az hogy nyáladzik ès nyalogatja a száját, sokat iszik s nyugodtalanabb,ami azt jelenti Hogy nem sokáig marad meg egy helybe fel s le megy s èjjel se alszi. Az lenne kèrdèsem hogy ez mitöl lehet? Gyomorsava miatt esetleg? Ha igen akkor Hogy májzsugorodása adhatok neki erre Quamatelt esetleg? Vagy mit tudok tenni ? Köszönöm válaszát!

A leírt tüneteket bőven indokolja, ha a kutyának valóban májzsugorodása és májelégtelensége van. Emellett természetesen lehet még akár gyomorsav túltengése is, mint ahogyan számos egyéb gondja, baja. Ráadásul, ha a leírt tünetekkel küzdő kutyánál nem állatorvos állapította meg a májzsugorodást, akkor tudnia kell, hogy ilyen tüneteket sok tucat más, egyébként gyakoribb betegség okozhat.

Kicsit zavaró, hogy az adatlap szerint nem járt még állatorvosnál, pedig a májzsugorodás, cirrózis megállapításához állatorvosi klinikai vizsgálatok, labor, ultrahang (esetleg 3D képalkotó) ..... szövettan  is szükséges.  Ha megállapították a betegséget, akkor pedig annak gyógykezelését, valamint nyomonkövetését is állatorvosával célszerű egyeztetni.

Előfordul, hogy a májzsugorodás nem primer májbetegség, hanem más betegség (babéziózis, gennyes méhgyulladás, toxikózis, tumor .....) következménye. Ezesetben fontos megismerni az alapbetegséget, és lehetőség szerint azt is kezelni.

Ne adjon önállóan sem Quamatel-t, sem más gyógyszert a kutyának. Kérje állatorvosa segítségét a betegség megállapításához és kezeléséhez.

jelige: Dexter
2019-02-02
A cicám 4 éves, rosszindulatú daganatot távolítottak el a vékonybeléből. Másfél hónapja volt a műtét, eleinte hasmenése volt, ami elmúlt, kicsit hízott is. Kb. egy hete azonban ismét hasmenése van, ezúttal véres.. :( Mi lehet a probléma?

Akár bél lymphoma, akár karcinoma volt az eltávolított tumor szövettani eredménye, sajnos ezek hajlamosak akár a helyi kiújulásra, akár nem kizárt, hogy áttétek vannak a cicában.

Az előzmények ismeretében tehát igen aggályos a véres hasmenés megjelenése. Nem kizárt, és nagyszerű lenne, ha a tünet az onkológiai előzménytől független (parazitás, fertőző, vagy egyéb ) oktanú gyomor-bélrendszeri megbetegedés lenne.

Jelezze állatorvosának a fejleményeket, aki a cica kivizsgálásával tudja megtalálni az okot, és ezzel derülhetnek ki az esélyek, megoldások.

Önnel és állatorvosával együtt mi is reméljük, hogy minél egyszerűbben megoldható ok áll a háttérben.

jelige: Stresszes macska
2019-02-02
Főként lakásban tartott 1,5 éves nagyon félős, egyelőre ivaros kandúr cicámnak stressz eredetű húgyhólyag-gyulladása van. A lakáson egy másik, ivartalanított nőstény cicával osztoznak. Együtt nőttek fel, jól kijönnek egymással. Mivel a kandúr nem tudott pisilni, 3 napra korházba került, ahol katétert es infúziót is kapott. Az ott töltött idő nagyon megviselte. Az állatorvos ellátott tanácsokkal, hogyan tudnánk csökkenteni a stresszt otthon, ami azonnal megtörtént /második alomtálca, búvóhely biztosítása, Feliway párologtató, speciális táp ...stb/. Hazaérkezve a cica egészen felélénkült, jó étvágya lett. Másnap viszont el kellett kezdenem a gyógyszerek, szirupok adagolását reggel-délben-este, összesen 10 alkalommal. A gyógyszereket az ételébe keverve nem fogadja el, közvetlenül a szájába kell adagolnom. Azóta a cicám iszonyú stresszes, rosszabb a helyzet, mint a kórházban. Egész nap a szekrényben kuksol. Én lettem a félelmének legfőbb okozója, nem is csoda, hiszen ahányszor közelítek felé, gyógyszert kap, amit egyre nehezebben tudok beadni neki, annyira ellenáll. Nem tudom mit tegyek, hogy megszűnjön ez a stresszhelyzet, legalább 2 hétig még gyógyszereznem kell, de a rettegéstől mi van, ha újra köves lesz... Kérem segítsenek, mit tehenék még

Nincs mentő javaslatom, ha a cica magától nem eszi meg a szereket a gyógyszerbeadást pedig nagyfokú stresszként éli meg.

Attól tartok ezesetbenmarad a speciális táp és a Feliway használata, mint megoldás. Jelezze állatorvosának a problémát, akivel esetleg megkísérelhetnek más táplálék kiegészítőt, amit a cica elfogad.

jelige: Mimi
2019-02-01
Kedves válaszoló. Pár hete már írtam a panaszommal kapcsolatban. Örökbe fogadtam egy nőstény cicát kb 7-8 év körüli. Jobb szeme teljes egészében hiányzott, a szeme helyén csak begyógyúlt szövet &quot;fal&quot; volt látható. A menhelyi doki szerint valószínűleg még kölyök korában veszthette el a szemét macskanátha következtében, azaz már jópár éve fél szemmel él. Megkapta a nagykombi oltásokat, veszettség ellenit is és chipet is kapot, Foresto nyakörvet és féregtelenítve is van 3 havonta, szívféreg ellen is. Ivartalanítással egybekötve a szeme is be lett zárva, mert folyamatosan könnyezett neki, na meg persze így esztétikusabb is mint nyitott szemhéjal. Jól sikerült a műtét, azt nem tudom hogy a hiányzó szem környékéről eltávolították-e a mirígyeket vagy bármi mást... erről nem tájékoztattak. Amikor érte mentem a műtét után véres váladék folyt az összevarrt &quot;szeméből&quot; doki szerint ez teljesen normális, megnyugtatott. Hazahoztam gyakran letörölgettem neki, mivel magának ugye nem tudta a gallér miatt, akkor vettem észre hogy közvetlen a szemzugánál nem lett összevarva a szemhéja, azaz 2-3mm-es kis nyilást meghagytak a műtét során a szemzugnál. Amiből azóta is folyik a könny, a műtét egyébként 1,5 hónapja volt. Igaz sokkal-sokkal kevesebb mennyiségű könny távozik mint a szembezáró műtét előtt, de akkor is napi szinten többször is törölgetni kell neki, mert sajnos csipásodik/odaszárad a könny. Kérdésem az lenne, hogy ez egy bevált szokás hogy éveken át 1 szemmel élő cicánál, már nem lehet teljesen bezárni a szeméjat, és normális hogy kissé könnyezik a szembezáró műtét után is... vagy a doki szúrt el valamit... vigyem esetleg vissza vizsgálatra? Előre is köszönöm.

Igazán jó hallani, hogy a hányatott sorsú cica láthatólag jó kezekbe került.

Nem gondolom, hogy állatorvosa bármit is elszúrt volna, de nem ritka, hogy egy gyulladt, gennyes, esetleg elhalásos szemgolyó eltávolítása után akár sebváladék, vagy akár csak könny huzamosan sipolyoz.

Azt gondolom, hogy igen, jelezni kellene a problémát állatorvosa felé, aki vizsgálatok után tud ajánlatot tenni a megoldásra. Ez a megoldás nem kizárt, hogy a sipolyózó terület műtéti feltárása majd újbóli zárása lesz.

Önnel és állatorvosával együtt én is azt remélem, hogy akár csak egy második műtét árán is, de megszűnhet a kellemetlen tünet.

jelige: Csonttörés
2019-01-31
Tisztelt Doktor! Egy éves tacskó kutyámnak eltört a combcsontja. Mivel nem mozdult el a csont, van esély arra, hogy összeforr, vagy meg kell műteni? Röntgenfelvétel lett csinálva, azon látszik hogy nincs elmozdulva. Sajnos képet nem tudok csatolni, de nagyon kíváncsi volnék másodvéleményre is! Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel, Tamás

Senki nem tud másodvéleményt adni a kutya vizsgálata vagy legalább a röntgen felvételek nélkül.

Fiatal kutyák inkomplett törései a combcsonton is nyom nélkül gyógyulhatnak, de mégha komplett, teljes is a törés , de a csontvégek repozíciója jól sikerül és a kutya nem terheli a lábát, úgy van esély a spontán gyógyulásra akár nyom nélkül is.

Állatorvosa, aki vizsgálhatta a kutyát és készítette a röntgen felvételeket tudja megítélni az esélyeket a konkrét esetben.

jelige: Lavet B12
2019-01-30
Üdvözlöm, a Lavet vitaminokban miért nincs B12-vitamin? Köszönöm!
Talán a gyártó tudná erre a legpontosabb választ, én sajnos nem.
jelige: Bejgli
2019-01-29
Tisztelt Doktorok! 5 éves, ivartalanított kan beagle kutyánk 1 hete kényszeresen, és gyakran órákig és szünet nélkül szaglássza a fenekét, oda-vissza kapkodva a fejét. Ilyenkor nem figyel semmire, nem hallgat a nevére, nem nagyon érdekli az étel, vagy a jutalom. Lefeküdni nem mer, ha megpróbálja, egyből felpattan, és maga alatt szaglászik. Eközben folyamatosan liheg, felmelegszik, gyorsan ver a szíve. Leállítani nem lehet, amikor abbahagyja, az oldalára fekszik, a fenekét valaminek (általában falnak) támasztja. Egyenesen nem szeret ülni, általában valamelyik hátsó lábát maga alá fordítja, fekvésnél hasonlóan. Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy kb. november óta a régen szeretett fekhelyeit nem használja, gyakran indokolatlanul sokáig szagolgat számára ismerős tárgyakat (különösen az egyik forgószéket), valamint lerántja a takarót és a párnát a kanapéról. A tünetek előfordulása óta a korábban általánosan hát felé görbülő, felcsapott farkát kissé lelohasztva, félig lógatva tartja. Először 1 hete voltunk vele vizsgálaton, akkor injekciókat kapott, viszont ettől nem javult az állapota, így 5 napja szed 2x1 Milgamma lágy kapszulát, valamint 2x0,5 Gordius 300 mg kemény kapszulát (a doktor úr Neurontin 300 mg-ot írt fel, neki viszont a készítményből sehol nem lehetett kapni, így több gyógyszerész javaslatára a Gordius tablettát kezdtük el neki adagolni); emellett 5 napja volt egy véres széklete, melynek okán tablettát kaptunk, amit 4 napig 1-es dózisban adagoltunk, rizs és háztartási keksz diéta mellett. A véres széklet azóta nem jelentkezett, néha kissé puhább állagú és nagyobb mennyiségű volt, ám ez a múltban is gyakran előfordult. A kezelés ellenére az állapota nem javult, a tünetek nem enyhültek, egyetlen esetet kivéve, amikor véletlenül 1 db Bolus Adstringens tablettát kapott a Synoquin EFA tablettája helyett. Az ízületvédő tabletta mellett napi szinten 2x1 mokkáskanál Gastroferm Pet port és 2x10 csepp Vetri DMG liquidet kapott a reggelijére és vacsorájára adagolva, ám a tünetek jelentkezése óta ezekkel is felhagytunk. Reggelire és vacsorára 50g Farmina N&D Lamb & Blueberry Adult Medium száraztápot, és lefekvés előtt 1 db Select Gold Sensitive Dental Snack Mini fogtisztítót kap. Sajnos hajlamos séta közben ürüléket és elszórt ételt felenni, aminek megelőzésére kimagaslóan nagy figyelmet fordítunk, ám néha előfordul, hogy minden akaratunk ellenére sikerül hozzájutnia a kiszemelt zsákmányhoz, amit nem tudunk tőle maradéktalanul elvenni. A tünetek jelentkezését követően alaposan kitakarítottunk, a holmijait kimostuk, őt megfürdettük, zavaró szagra gyanakodva, ám ezek sem segítették a probléma megszüntetését. A hátsó részéről röntgenfelvétel készült, amin nem látszódik elváltozás. A fentiek ellenére étvágya és kedve a régi, ugyanúgy sétál, mint korábban, érintésre nem érzékeny. A szőrzete ugyanolyan, a testsúlya nem csökkent (cca. 16,5 kg). Lakásban lakik, naponta háromszor sétál - reggel és délután 50 percet, és este 15 percet -, ilyenkor semmilyen tünetet nem mutat. Korábban kifejezetten nyugodt kutya volt, átaludta a napot, csak akkor volt aktív, amikor mi is otthon és ébren voltunk. A környezetében és a gazdái életében változás, trauma, súlyos betegség nem fordult elő. Köszönettel: Horváth Vanda

Részletes leírása ellenére sem eldönthető, hogy az 5 éves ivartalanított kan Beagle tüneteit vajon medencei/végbél környéki fájdalom okozza-e, gerincvelői--, vagy környéki idegek tüneteit tapasztalják-e, vagy akár koponyaüregi okot feltételez-e állatorvosuk a háttérben.

Szinte bizonyosan további vizsgálatokra van szükség, ha már ezek megvoltak, akkor akár ismételt vér/vizelet/széklet laborra, a röntgen és hasi ultrahang mellett pedig nem kizárt, hogy 3D képalkotó vizsgálat tadná lokalizálni a problémát.

1 / 529 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2019.02.18
Sziasztok! Keresem cicamat aki tegnap tunt ep, nyakan egy sebbel, ha látná valaki, akkor kerlek titeket jeleljetek. Egy cirmos cica. 06307294720
2018.08.26
1 hete találtuk a Ringló uton fiatal feket-fehér cicát,orra fekete,piros bolhanyakörve van.tel.70 7090274
2018.08.14
XXII. kerületben talált vak (!), 10 éves kan, nagyobb termetű, fekete keverék kutyus az Illatos úton! S.O.S. várja eredeti gazdáját, ill. 2018. augusztus 21.-étől megmentőjét is! "Mindkét szemére vak. Pórázt nem ismeri. Kedves, mindent tűrő öregúr." (2018.08.06.) További részletekért KATTINTS: http://www.illatosutiallatvedo.blogspot.hu/2018/08/illatos-ut-iii53-20180806.html