Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

Tisztelt Állattartó!

Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolunk itt, a honlapon, jeligésen, illetve a megadott e-mailcímre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot. Az űrlapot kérjük csak akkor töltse ki, ha hozzájárul kérdése honlapunkon való megjelenítéséhez! Megértését köszönjük.

Felhívjuk a figyelmét, hogy az orvos válaszol rovatban megjelenő válaszok csak tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az állatorvosi vizsgálatot.

Sürgős esetben azonnal vigye állatorvoshoz, ügyeletre állatát!

Semmiképpen ne adjon be embernek való gyógyszert állatának, mert ez végzetes lehet!


<<< űrlap itt >>>

Ki válaszol?

1. Dr. Balogh Lajos, a BÁK egyik alapítója, onkológiai szakrendelésünk vezetője.

2. Dr. Helyes Georgina állatorvos

Vendég szakértőnk kutyakiképzés, viselkedés, oktatás témakörökben:

3. Urbanovich Zoltán kutyakiképző, a DogIsland kutyasuli tulajdonosa, www.apacsdog.hu

jelige: nem halhat bele ismerősöm?
2017-10-19
Jónapot, megharapta tegnap az ismerősömet az oltatlan tacskóm. Most megfigyeli az állatorvos két hétig, és ha gond van, akkor kapja meg a veszettségi oltássorozatot az ismerősöm. Ezt nem értem, miért kell a két hét? Elvileg 5 nap is lehet a lappangása a veszettségnek emberben, tehát ha a kutyán csak 6 nap múlva lesz tünet például, akkor már késő, az ember meghal, mert tünetnél nem gyógyítható. Tehát miért kell várni két hetet? Köszönettel Flóra

Leírása alapján a hatósági állatorvos és a tisztiorvos is a jogszabályok szerint és szakszerűen jár el.

Ha utánaolvasott a veszettség betegség leírásának és megfelelő információt talált erről, akkor azzal is tisztában van, hogy a vírus a marás helyéről a perifériás idegek mentén terjed, és a fejtől való távolság szabja meg elsősorban a vírus terjedését és ezzel a tünetek megjelenésének idejét.

A kutyamarás legtöbbször a kéz és lábvégeken szokott előfordulni. Ha a tacskó esetleg ismerőse arcát marta meg, úgy lehetséges rövidebb lappangási időkkel számolni.

Mindezekkel a hatósági állatorvos és a tisztiorvos nálam sokkal inkább tisztában van, és én nem gondolom, hogy az ismerősének életét ők bármi módon veszélyeztetnék.

Azt remélem, hogy a megfigyelési időszak események nélkül eltelik, mindannyian fellélegezhetnek és a tacskó is megkaphatja jól megérdemelt védőoltásait.

jelige: Babéziózis
2017-10-19
Üdvözlöm! Kira staffordshire kutyám (8 éves) 13 nappal ezelőtt bágyadt volt, étvágytalan. Másnap elvittem orvoshoz, megállapították nála a babéziózist (vért még nem pisilt), kapott rá imizolt. Utána voltak hányingerei, napi 3-4 és ki is jött belőle a folyadék amit megivott, de persze nem mind hisz kiszáradva nincs. Csak ivott/iszik, de enni semmi. A betegségének szövődményei a hasnyálmirigyben és a máján alakultak ki, nem súlyosan, mondta az orvos, hogy teljesen rendbe is jöhet csak hosszú út áll előtte. Ez a 13. nap hogy nem eszik, hányni már nem hány tegnap óta, kap cerucált. Kamilla teát, vizet issza, sőt még babatápszert is adok neki, amit elfogyaszt, de már a húsleveslét nem. Majd két hete fekszik, ha pisilnie kell akkor feltápászkodik elvégezve a dolgát, de utána összeesik. Annyira le van gyengülve és muszáj lenne etetni, hogy felerősödjön (amit az orvos is mondott). Mit tanácsol, hogyan kéne próbálkozni? Ha a szájába is fecskendezem a turmixolt húslevest vagy akármi ételt, nem nyeli le. Végre nincs hányingere, lehetne neki ennie, de nem akar. Köszönöm szépen a választ!

Leírása alapján a Kira 2 hete betegeskedik, jelenleg is rendkívül gyenge. A jelenlegi állapotában érzésem szerint infúziós kezelés és intenzív kórházi ápolás segíthet.

Egy súlyosfokú babéziózisnak lehetnek olyan szövődményei, ami  leírt állapothoz vezet. A babéziózis leküzdéséhez sokszor szükség van többszöri  imizol kezelésre is. Ráadásul, ha teljesen fel is épült a kutya az eredeti babéziózisból, érdemes lehet átgondolni egyéb betegség(ek) jelenlétét, mert az sem kizárt, hogy emellett gennyes méhgyulladása, cukorbetegsége, tumora ..... szóval bármi egyéb súlyos megbetegedése van még a Kirának.

Érzésem szerint mielőbbi részletes kivizsgálásra és intenzív kórházi kezelésre van szükség.

jelige: Zafír
2017-10-19
Tisztelt Doktor Úr! Szeptember végén észrevettem hogy a cicám (hófehér nagytestű házimacska) jobb füle elkezdett vastagodni, el is vittem állatorvoshoz, és ő megállapította, hogy vérömleny alakult ki. Orilan nevű fülcseppet adott kezelésre. Azt javasolta hogy 10 nap elteltével vigyem vissza, és akkor kitisztítja. 10 nap múlva visszamentünk, de sajnos még úgy ítélte meg az orvosunk hogy várni kell még a beavatkozással. 14 nap múltán egy tűvel altatásban leszívta a vért. 2 nap múlva már újra feltelt a cica füle. hetente kap antibiotikumot, és orvosunk azt mondta hogy megint várjunk 2 hetet és akkor újra leszívja tűvel. Én nagyon aggódom, hogy ez nem jó megoldás. Kérem írja meg a véleményét. Köszönettel: K. Szilvia

Macskák fülkagylóján kialakuló vérömleny (othaematoma) hátterében sokszor idült hallójárat gyulladás áll. Ez utóbbit okozhatja bakteriális és gombás eredetű fülgyulladás (ezeket illene meggyógyítani az Orilan fülcseppnek), vagy akár paraziták (atkák) is. Ha nem javul a hallójárat gyulladás, az sokszor újra-újra termeli a vérömlenyt is. Sajnos az idült hallójárat gyulladások megoldása nem mindig egyszerű, előfordul, hogy érdemes a váladékból vizsgálatot is végeztetni. Az othaematoma sebészeti ellátása is lehetséges másféleképpen. Ha a leszívogatások nem vezetnek eredményre érdemes lehet más sebészeti megoldást alkalmazni.

5-10 éves fehér színű macskák esetében a fülkagyló elváltotozásainál a laphámrák (SCC, white cat disease) lehetőségét is érdemes átgondolni, kizárni, vagy megerősíteni.

jelige: elige: talált kölyök kutya beteg folytatás. 2017-0
2017-10-18
Jó napot.Csak szeretném leirni: Meggyógyult a parvobol a kiskutyánk :-) már rendesen eszik iszik jatszik boldog..kezd kikupálódni :-) Boldogok vagyunk. csak annyi kérdésem lenne még hogy mivel a laba el volt törve és összevarták a sebét. mikor fogja hasznalni rendesen a lábát? mar kivették a varratot, hasznalja a lábát, de sokszor olyan mintha kimélné,vagy mintha fajna neki nem mindog lép rá.

Gratulálok a kölyöknek, Önöknek és állatorvosuknak is!

Nekem sejtelmem sincs arról, hogy meddig fog sántítani a kutya - de állatorvosa már most sokkal jobban tudná az esélyeket latolgatni, és a kontrol vizsgálatok alkalmával még pontosabb választ tud majd adni.

Köszönöm kedves visszajelzését !

jelige: Szuzi
2017-10-18
Jó napot. Az állatorvosunk kognitív diszfunkciót állapított meg az idős 15 èves kutyámnál azaz demenciás. Kaptunk Aktivait tablettát ma kapta az első szemet a kutya. Viszont olvastam mèg egy csomó ètrendkiegèszítőt erre a betegsègre pl: Karsivan, Dyna-Lode....van èrtelme többfèlèt adni a nagyobb javulás èrdekèben vagy elèg lesz az Aktivait? Egyèbkènt a tünetei... kb 90%-ban süket(meszesedès miatt, fültisztító folyadèkot kapott), nèha a kutyaházába piszkit, vagy a betonra nem a fűbe ahogy règen, cèltalanùl bolyong az udvaron, beszorul helyekre akkor sír ès ki kell szabadítani... pedig magától is kitudna jönni. Illetve van amikor beáll a sarokba ès kell neki fèl perc mire rájön hogy kitud tolatni is... de van olyan nap amikor egyik tünetet se mutatja, egyèbkènt csípőízületi diszpláziája is van arra külön kap gyógyszert k9 fullflex-et mozgása sokat javult. Vagy ha esetleg tud ajánlani más kèszítmènyt is a Demenciájára azt szívesen vennèm!! Köszönöm!

Az a helyzet, hogy a felsorolt gyógyszerek akár mind is adhatóak - de az időskori demenciákban javulás ritkán szokott bekövetkezni, az esetek egy részében a gyors állapotrosszabbodás lassítását sikerül esetleg csak elérni. Sajnos nem hiszek abban, hogy a Szuzi Karsivan + Dyna Lode + Aktivait ....+ ..... kezelése megoldás lenne.

Elsősorban nem újabb készítményt ajánlanék, annál fontosabbnak tartanám a kutya állapotának és laborparamétereinek gyakori ellenőrzését. Az időskori demencia mellett sokszor egyéb idült betegség (diabetesz, szívelégtelenség, gyulladások, tumor, endokrin betegségek)   .....is jelen van és nem ritka, hogy a felsorolt betegségek diagnosztizálása és kezelése képes érdemben javítani a helyzeten.

A fagyos hajnalok sem váratnak sokáig magukra, a Szuzi éjszakai bolyongásai a lehűlés veszélye miatt is aggályosak.

jelige: Rekedtség
2017-10-18
Tisztel Doktor Úr! Cicámnak 4nappal ezelőtt be vokt gyulladva a szeme. Kapott rá szemcseppet és vetrit is kapja. Rá 2 nap múlva berekedt. Orvosunk átnézte. Foga,ínye rendben,hőmérséklete is,nyírokmirigyei nincsennek megduzzadva. Azt mondta,h várjunk. Szeme szép már,de még mindig be van rekedve. Eszik,bár kicsit lassabban mint eddig,iszik,annyi,hogy nem játszik és magasra sem ugrik fel azóta. Visszamentünk az orvoshoz,még mindig minden rendben,de most átnézte izületeit is. Egy helyen volt érzékeny,a csípőjél. Kapott meloxydilt szuriba és vitamin “koktélt”. Azt mondta,hogy lehetséges,hogy rekedtséggel jelzi,hogy fájdalma van. Izületvédőt is elkezdtem neki adni. Doktor Úrnak mi a véleménye? Nem lehet,hogy mégis valami torokfájása lehet? Válaszát előre is köszönöm!

Sajnos részemről is sok és sokféle baja lehet egy 10 évesnél idősebb lakásban tartott nőstény cicánál .....

Állatorvosa a cica részletes kivizsgálásával (fizikális vizsgálatok, vér/vizelet/széklet labor, esetleg képalkotók, egyéb kiegészítő vizsgálatok .... tudja szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni a jelenlévő betegsége(ke)t.  Ezután lehetséges a megoldásokat megbeszélni.

Én Önnel és kezelőorvosával együtt csak remélni tudom, hogy minél könnyebben felismerhető és megoldható baj jelentkezett a cicánál.

jelige: Jessie
2017-10-18
Jó napot. Nemrèg vettem az állatorvosunktól Milprazon tabblettát Jessie kutyámnak, Parson Russell terrier 7-8kg. Mondta a doki az adagolást, de már nem elmèkszem pontosan inkább megkèrdeznèm öntől hogy 1 vagy 2 tabbletta kell a kutyámnak. Elolvastam ugyan a tájèkoztatót de elèg zavaros nekem, ugyanis külön fel van tüntetve a kölyök illetve a kistestű kutyáknak való adagolás... Szóval elèg egy 7-8kg-os 2 èves kutyának 1 tabbletta? Eddig mèg nem kapott Milprazont ezèrt is vagyok bizonytalan az adagolással kapcsolatban. Köszönöm

Attól függ, hogy melyik hatóanyagtartalmú tablettát kapta állatorvosától.

A Milprazon 2,5 mg/25 mg tabletta kölyök és kistestű kutyáknak gyártott tablettából 5-10 testtömeg között 2 db az adag, míg a Milprazon 12,5 mg/125 mg tabletta esetében 5-20 kiló között 1 db tabletta adandó a használati utasítás szerint.

Ha ez nem egy rutin, preventív célú féreghajtás, hanem esetéeg ismert belső parazita kezeléséről van szó, úgy állatorvosa speciális adagolást is ajánlhatott a Jessie speciális esetére.

jelige: Bolha :(
2017-10-18
Üdvözlöm ! Szoptatós anya kutyánk bolhás lett , 1 hetesek a picik ,de már rajtuk is találtunk bolhákat. Hogyan tudnánk kiírtani a bolhákat ? Ilyen pici kutyusokat mi el lehet kezelni ? Tacskók . Köszönöm válaszát . Hajni

Érdeme lenne a szoptatós mamával és a kölykökkel együtt időpontot kérni állatorvosuktól és vele megbeszélni a külső és belső parazitamentesítések stratégiáját, majd a védőoltásokat.

Kutyatartóknak

Mire van szüksége a kutyámnak?

A csak veszettség ellen oltott mamakutya egyéb oltásait és parazitamentesítését is hasznos lett volna a fedeztetéssel egyidőben átgondolni. A mostani helyzetre is lesz azonban megoldás állatorvosánál.

Gondolatok az ivartalanításról

jelige: nyugtalan cica
2017-10-16
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Mitévők legyünk? Pár éve befogadtunk egy kóbor cicát, aki kijárós maradt, mivel a földszinten lakunk. De nemsokára, úgy egy jó hónap múlva viszont elköltözünk, emeletre. Onnan nem tud majd kijárni, az utcán meg nem hagyhatjuk. Most az utóbbi kb. 2 hétben egyáltalán nem marad, csak annyira jön be, hogy eszik, és már nyávog, hogy menne ki. Ezidáig ilyet azért nem csinált, szeretett bent lenni, sőt volt egy időszak nem rég,hogy már azt hittük,ki sem fog menni többé. Aztán volt egy balesete, műteni kellett, és 3 hétig nem mehetett ki, de elég jól viselte. Viszont azóta fokozatosan romlik a helyzet, visszatért ugyan a régi kerékvágásba, kijárt, de bent is jól érezte magát, de már nem teljesen olyan volt mint régen. Azelőtt pl. soha nem nyávogott, most keservesen nyávog mindig, hogy ki akar menni. Megérezte volna, hogy nem sokára csak bent lehet? Nagyon okos cica, néha még meg is érti, amit mondok neki. Mit javasol? Előre is köszönöm! Tisztelettel: Katalin

Számomra az adatlap alapján főleg az gyanúkeltő, hogy az 5-10 éves kijáró nőstény cica nem minden évben oltott, nem világos, hogy ivartalanított-e, parazitamentesített-e.

Könnyen lehetséges, hogy a nyugtalanság hátterében betegség áll.

A javaslatom nem lehet, más, minthogy részletesen vizsgálják ki  a cicát, hogy kiderülhessen, ha betegsége van és ezután lehetőség szerint gyógytísák meg.

Ha teljesen egészséges a cica, akkor a nyugtalansága (nyávogása?)  nem kizárt, hogy akár Feliway segítségével is kezelhető akár.

jelige: Renáta87
2017-10-16
Jó napot kívánok!Van egy németjuhász kutyusom akinek sajnálatos módon le kellett amputálni a jobb mellső lábát kérdezni szeretném,hogy meddig tart a gyógyulás, hogy őt ez mennyire viseli meg, mikor hagyhatom majd újra egyedül és hogy valóban tud teljes értékű életet élni? Egyébként a kutyus jól van eszik, iszik és egész nap az udvaron van és ugyanúgy minden érdekli mint eddig! Lehet ,hogy engem ez jobban megvisel?mert én viszont sem aludni nem merek sem enni nem eszek mert féltem őt.. Előre is köszönöm a segítséget!

Az adatlap szerint 1-5 éves a német juhász szuka, így ennyi  adat alapján azt kell mondjam, hogy sokkal jobb lehet a helyzet, mintha egy 10 év feletti rottweiler kanról lenne szó.

Állatorvosa, aki tudja, hogy miért amputáltak (traumás sérülés, tumor?), milyen volt a kutya általános állapota, volt-e egyéb betegsége, elhízott-e a kutya, milyen állapotban vannak az egyéb ízületei, mennyire mozgott sokat korábban  ...... - szóval ő érdemben tud válaszolni kérdésére,  és azt gondolom, hogy válaszolt is nyilván.

Leírása szerint egyébként a kutya állapota már most elfogadható, így könnyen el tudom azt is képzelni, hogy Önt jobban megviselte a műtét, mint a kutyáját.

Mielőbbi felépülést a kutyának és megnyugvást kívánok Önnek !

jelige: kandúr ivartalanítás
2017-10-16
Jónapot, lehet kandúrt ivartalanítani, ha még főleg csak tejfogai vannak? Miért nem? Köszönettel!

Lehetni persze, hogy lehet, de kérdés, hogy érdemes-e, vagy kell-e (most).

Kutyák és macskák ivartalanításának időpontját legjobb egyedileg megbeszélni álltorvosunkkal. A kandúr kölyök előélete, fejlettsége, esetleges lezajlott, vagy fennálló betegségei, parazitamentesítettsége, védőoltásai, tartási körülményei .... és sok egyéb tényező ismeretének alapján érdemes megbeszélni az ideális időpontot.

A legtöbb esetben 6-8 hónaposan ivartalanítjuk a fiatal kandúrokat.

Macskatartóknak

Macska ivartalanítás

jelige: Hearty
2017-10-12
Jó napot kívánok&#33;Van egy 9 éves keverék kan kutyám és egy éve diagnosztizáltak nála pajzsmirigy alulműködést. Úgynevezett patkányfarok szőrhullása volt. El volt hízva, a májértékek is a vérben magasak voltak. Kapott májregenálót és Leventa cseppeket. Ez utóbbit a Leventát kapja azóta is. Szépen lejjebb ment a súlya is újra jókedvű, mozgékony, diétás kaját kap főtt kaja formájában csirkehús főzve rizzsel, tésztával, túró tésztával stb. Viszont most azt vettem észre, hogy több helyen a testén foltos szőrhiány kezd kialakulni. Doktor úr szerint mit lenne érdemes neki adni, esetleg valami vitamint stb.? Várom válaszát&#33;

Állatorvosa tudja, hogy egy éve mennyi volt a thyroxin-, és májértékei a kutyának,  az akkori  testtömegét is feljegyezte.

Igaaából az sem lett volna túlzás, ha negyedévente ezek az értékek újra megméretésre kerültek volna a kontrol vizsgálatok során. Ezzel derülhetett volna ki, hogy mennyiben sikeres a pajzsmirigy alulműködés kezelése.

Az új szőrtünetek kialakulása mellett most is rendkívül lényeges lenne látni a friss kontrol laborértékeket.  Mindezek alapján érdemes a további kezeléseket megbeszélni, én nem hiszek abban, hogy valami vitaminnal volna érdemes próbálkozni.

jelige: Szilvia69
2017-10-12
Üdvözlöm!5 hónapos britt cicám van. 2 hete a napi 2 széklete híg lett .Folyamatos hasmenése nincs.Viszont találtam pár vércseppet a székletében.Étvágya nem változott ugyan úgy vidám játékos.Mi okozhatja a széklet változást és a vércseppeket?

Ha most egyetlen tippel kellene megpróbálnom kitalálni az időszakos vércseppes lágy bélsár megjelenésének okát, akkor azt mondanám, hogy Giardia fertőzése van a brit kölyöknek.

Szerencsére nincs ilyen nyomás rajtam, így maradhatok a sokkal több eredménnyel kecsegtető állatorvosi részletes vizsgálatok ajánlásánál. Teljesen hasonló tüneteket ugyanis okozhat többféle vírusos, bakteriális, parazitás fertőzés, etetési hiba, mérgezés, idegentest, részleges bélelzáródás, bél fekélyek, tumorok (még akkor is, ha ez kölykökben extrém ritka) .... és még jónéhány ok. Ha állatorvosa tájékozódhat a cica tartási-, etetési körülményeiről, láthatja az eddig megkapott védőoltásokat, parazitamentesítéseket és elvégezheti a fizikális vizsgálatokat, vér/vizelet/széklet labort, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokat .... úgy gyorsan kizárhatja a felsorolt elméleti okok jó részét, szűkítheti a lehetséges okok körét, és végül diagnózisra juthat.

Ezután remélhetőleg sikerül megoldani is az ügyet.

jelige: Debreceni Macsek
2017-10-11
Üdvözlöm. A 6 éves kandúromnál laboratóriumi vizsgalat során megállapították a streptococcus pyogenes alsó légúti váladékból. Azóta megkapta Tenutan, ACC-t, Marbofloxacin, Sumamed szirupot és Cefzil, ugyanúgy köhögött tovább is. Szeptemberben az állatorvos mondta, hogy ezek a gyógyszerek biztosan elpusztították a baktériumokat és csak a gyulladás maradt, emiatt köhög. Erre szteroid injekciót adott neki, továbbra is köhög. Most az orvos újabb laboratóriumi vizsgálatot javasol, ami miatt bódítani kell a cicámat, már negyedszer az utóbbi 10 hónapban, és mondta, hogy ez kockázatos. Tudná mondani, hogy mi lehet a baja és esetleg melyik antibiotikum lenne hatásosabb, ha egyáltalán lehet azt állítani, hogy vannak még baktériumok a légutakban. Remélem, hogy kapok választ. Előre is köszönöm. Jázmin

Hát tőlem is kap egy válasz levelet és Önnel valamint állatorvosaival együtt én is azt remélem, hogy a kontrol vizsgálat is szolgáltat használható eredményt ....

Nekem is eszembe jutnak lehetséges magyarázatok a makacsul fennálló légúti tüntek miatt, de valószínűlg ezeket már átgondolták, kizárták állatorvosai.

Az adatlap szerint oltatlan, lakásban tartott kandúr részemről vírusus megbetegedésben is szenvedhet, akár ez is magyarázhatja a nem gyógyuló tüneteket. Én ennyire kevés adat alapján még számtalan egyéb okot (paraziták, gombák, idegentest jelenléte, szívelégtelenség, tüdőtályog, allergiák, tumor ....) sem tudok kizárni.

Valószínűleg a felsoroltak nagyobb részét állatorvosai már régen kizárták, de annyi látszódhat, hogy nincsenek könnyű helyzetben és néha nagyon nehézzé tud válni egy-egy eset megnyugtató diagnózisa és kezelése.

jelige: állandó szteroid szedés- következmények kivédése
2017-10-11
Tisztelt Doktor (úr\nő)&#33; 2 év körüli cicám allergiás betegségére szteroidot szed-napi negyed-fél Prednisolont.Többször megnyugtattak hogy ő fiatal-és ez kis mennyiség ezért ne féljek nem lesz a szteroid szedés miatt baja. De félek a veséje és a mája miatt,-szeretnék adni valami neki olyan receptnélküli &#39;szert&#39;...ami segíthet ezt megelőzni vagy a már meglévő károsodást javítani.Próbáltam utána olvasni de nem sokra jutottam. Mit tanácsol mit adhatnék neki ? Továbbá kérdezném a véleményét a BiogenicPetVitality-ről..és a BP Cleanser máj-és vese tisztító oldatról. Nagyon köszönöm a türelmét-és válaszát &#33;

Annyiban osztom az aggodalmát, hogy a 2 éves nőstény esetében az esetleg élethossziglan tartó szteroid kezelés biztosan nem lesz mellékhatásoktól mentes.

Nem tudom, hogy táplálék-, gyógyszer/vegyszer-, kontakt-, vagy levegőben található allergénre allergiás-e a cica, és azt sem, hogy miben nyilvánulnak meg, mennyire súlyosak az allergiás tünetek .... de a legnagyszerűbb az lenne, ha azonosítani lehetne, hogy mire allergiás és meg lehetne szűntetni a kiváltó okot.

Tudom, persze, hogy eddig is erre irányultak erőfeszítéseik.

Ha nincs lehetőség a tüneti szteroid kezelés megszűntetésére, úgy akár a kérdezett táplálékkiegészítők, akár máj-, vagy vese- diétás táplálék támogathatja a cica máj és vese működését. Hosszantartó szteroid kezelés esetén amúgy is időszakonkénti kontrol vizsgálatok javasoltak.

jelige: hány a kutyám
2017-10-10
múlt héten a kutyám két napig visszahányta a tápját, de aztán felette és bent is maradt. kakija is volt, igaz nem annyi mint szokott és nem is kemény. péntek reggel kihányt két zoknit, elvittem orvoshoz, röntgen,ultrahang, azt mondták már minden kijött a hasából, utána nem is hányt és a kakija is nagyon szép volt, igaz találtam még külön két fél pár zoknit. ma este viszont megint hányt,visszaette, aztán megint kétszer kihányta, utána már felkanalaztam ami maradt.a doki azt mondta pénteken minden rendben a kutyával, de akkor mitől hányhat?a tápjával nem lehet baja? acanát eszik,szereti, de a kakija sosem volt kemény tőle. előtte más tápot kapott,azt nem szerette annyira, de attól szép kemény volt a végtermék.vagy lehet hogy teljesen más a baja?

Érdemes lenne  megszámolni a zoknikat, megvan-e mind.

Én sem gondolom, hogy az Acana táp lenne a ludas a történetben. Jelezze állatorvosának ha még nem rendeződött a helyzet.

jelige: stressz
2017-10-10
Tisztelt Doki! Egy 6 hónapos Shiba-inu kutyával kapcsolatban a következő problémám volna. Ha kivisszük a megszokott környezetéből, rettentően fél mindentől megijed, annak ellenére, hogy rendszeresen sétáltatom piacon, busz pályaudvaron stb. Azt gondoltam idővel jobb lesz, de eredmény, javulás nem tapasztalható. Szeretnénk későbbiekben kiállításokra is vinni, viszont így nem tudjuk. Láttam a kereskedelemben antistressz készítményeket, ezzel kapcsolatban kérném a véleményét, illetve mit ajánl! Köszönöm!

Elsősorban azt ajánlom, hogy konzultáljon állatorvosával a problémáról. Ha ő egészségesnek látja a lutyát, de indokoltnak lát némi gyógyszeres segítséget úgy nem kizárt, hogy az Adaptil készítményt fogja ajánlani.

Az sem kizárt, hogy kutyakiképző, vagy etológus szakember segítségét ajánlja.

jelige: Lexi
2017-10-09
Az állatorvosin hétvégén nem elérhető. Tanácstalanok vágyunk, igényel-e azonnali beavatkozást a probléma, vigyük ügyeletre vagy ráér hétfőig. Szálkás tacsi kutyánknak folyik az egyik füle, vakarja és rázza a fejét.

Sőt, én is "csak" vasárnap délelőtt válaszoltam a kérdésekre, így az Ön vasárnap délután küldött kérdését "csak" hétfőn korareggel válaszolom meg ...

Nyilván időközben már eldöntötték, hogy felkeresnek-e a problémával vasárnapi ügyeletet. Ha ez megtörtént, úgy kiderülhetett, hogy idegentest (pl toklász) okozta-e az egyoldali fülfolyást, gallójárat gyulladást, vagy más probléma adódott - és szerencsés esetben már meg is oldódott a baj, esetleg csak utókezelés és kontroll miatt fogják felkeresni állatorvosukat.

Ha másként döntöttek, nem keresték fel a vasárnapi ügyeletet, és a tünetek fennállnak, úgy ma feltétlenül jussanak el állatorvosukhoz.

jelige: Málna
2017-10-09
Jó napot. Èn èrdeklôdtem nemrèg a Milbemax tabblettával kapcsolatban, hogy lehete adni a 4 hónapos kutyámnak, ön írta hogy igen viszont azt elfelejtettem megkèrdezni hogy akkor mielőtt elkezdenèm adni neki kell szívfèreg tesztet csináltatnom.. vagy ilyen kölyök kutyánál nem szüksèges? Köszönöm :)

A kifejlett szívféreg kimutatását célzó ELISA tesztet nem érdemes megcsinálni, mert a szúnyogok által átoltott lárvák 6-8 hónap alatt fejlődnek ki a kutyák tüdőartériáiban, és a szívüregben. Mikrofilariák kimutatására alkalmas natív vércsepp, és Knott-teszt alkalmazásának van értelme.

De főleg annak lenne értelme, ha állatorvosával részletesen megbeszélné a Málna külső- és belső paraziták elleni védelmének a stratégiáját, védőoltásait, ivartalanítását .... táplálását ..... mert mindezt érdemes egyénre szabottan és az egyéni igényeket figyelembe véve megtenni.

Kutyatartóknak

jelige: Kerdesek
2017-10-08
Udvozlom, Ket egymastol teljesen eltero kerdessel fordulok Onokhoz, remelem tudnak nekem segiteni. 3 eves maltai selyemkutyam szinte egyik tapot sem hajlando megenni, ennyi ido alatt sikerult kikiserleteznem, hogy a Josera miniwell es a Brit Care kistestu kutyaknak valo hipoallergen tapot szivesen megeszi. A kerdesem az, hogy adhatom a kettot felvaltva egyiket reggel a masikat este, vagy csak egy fajtat adjak es ha igen akkor melyiket? A masik kerdesem a sarga fulu ekszerteknosomre vonatkozik. Angliaban elek, es sajnos sem az allatorvosi sem a human orvosi ellatas nem er a magyarorszagi nyomaba, igy az egyik teknosom elpusztult 2 evvel ezelott, a masiknak idejebe hoztam Magyarorszagrol antibiotikum es A vitamin injekciot. Az elpusztult teknost dobozba eltemettem, de a panceljat szeretnem megtartani. Mi a teendo vele? Eleg ha felforralom vagy valami kulonleges kezelest is igenyel? Valaszukat elore is koszonom, Minden jot es szep napot kivanok! Udvozlettel: Linda

1.) Kíváncsi lennék, hogy a 3 éves Máltai szuka milyen kondiban van jelenleg. Elsőként azt kellene szerintem tisztázni, hogy étvágytalanság, mint betegség tünet jelentkezett-e a kutyánál, vagy "csak" sikerült az évek során a jobbnál is jobb falatokkal történő próbálkozásokat a kettejük közötti kommunikáció, társas együttlét fontos alapjává emelni.

Ha makkegészséges a kistestű, kifinomult ízlésű kutya, úgy én semmi bajt nem látok abban, ha akár egész életében a Brit Care és/vagy a Josera (ez utóbbit ugyan nem ismerem) tápjait fogyasztja. Ha még nem ivartalanított a kutya, úgy az ivartalanítás nyomós érvei mellett még egyet lehet említeni: az ivartalanított szukák étvágya nő, elhízásra is hajlamosabbak lesznek.

2.) Sajnálom a teknős elvesztését. Kérdése ugyan sokkal inkább állat (trófea) preparátor tapasztalatait igényelné, mintsem egy állatorvosét, de legtöbben az alábbiak szerint járnak el:

A legtöbben frissen elvesztett, vagy fagyasztóban tárolt teknős páncélját szokták elkészíteni, de a 2 éve elhantolt állat páncélja sem esélytelen, bár ha sok csapadékvíz, esetleg vegyi anyag érhette, úgy lehetnek súlyos károsodások a szarupáncélon.

Szóval a dobozból kiemelt páncélt egy méretes fazékban legalább 2-3x mennyiségű vízben lassú forralással és többszöri vízcserével érdemes 6-10 órán keresztül főzni. Csipesszel, és ollóval, szikével kell lepiszkálni az esetlegesen lepiszkálható még jelen lévő lágyszöveteket. Másnap-harmadnap a lecsöpögtetett, szárított páncél közel végső állapota jobban megítélhetó, hogy vannak-e rajta sérülések, rothadások, felpuhult területek. Ha elfogadható állapotúnak ítéli a páncélt, úgy frissen elkészített Hyperol oldatban érdemes még áztatni 1 órát. Hideg vizes öblítés után újra lecsöpögtetés, szárítás. Ha elfogadható állapotúnak találja a páncélt úgy akár ebben az állapotában(, vagy ízlés szerint színtelen lakkal kívül-belül kezelve) évtizedeken át meg lehet őrizni.

(Az előzőekben említett méretes fazekat ezután a legtöbben kiveszik a napi használatból. )

Köszönöm kedves jókívánságait, én is minden jót és szép napot kívánok!

jelige: Málna
2017-10-08
Jó napot. 4 hónapos kölyökkutyának lehet adni Milbemaxot?

A használati utasítás szerint a kölyök és kistestű kutyáknak előállított Milbemax tabletta nem használható 2 hét alatti és/vagy 1/2 kg alatti  testtömegű kutyákban.

Tehát, ha a 4 hónapos Málna megüti a fél kilót, akkor aggálymentesen adható neki a Milbemax.

jelige: Beköltöző :)
2017-10-07
Szép napot!Van egy 10 hetes cicánk,még szopik,aki orsóférges.Két hete Stronghold spot után két férget találtam a székletében,most Profendert kapott(anyuka is),férget nem találtam.Szeretnénk őt benti cicának.Kérdésem az lenne,mennyi idővel a Profender használata után vihetjük őt be,hogy már mi ne legyünk veszélyben,ne fertőzzön már a lakásban?Köszönöm!

Ha a kölykön 2 hete szakszerűen és sikeresen alkalmazták a Stronghold külyökmacska méretét, majd a napokban megtörtént a Profender alkalmazása is, akkor véleményem szerint már most, akár a mai napon beköltözhet a lakásba.

Célszerűen úgyis ma, vagy hétfőn meglátogatják állatorvosukat a további parazitamentesítések, védőoltások és talán a kölyök vírustesztjei miatt, így véleményem szerint a maximális gondossággal járnának el.

Abszolút biztonság nem létezik egy szobanövény, vagy zölségfélék lakásba vitele ügyében sem, de valószínűleg a hazai 1% leggondosabb gazdik közé tartoznak máris.

Macskatartóknak

jelige: Tanácstalan
2017-10-06
A cicám hétfőn elkezdett sárgás habosat hányni(4 napja). Bevittük a kórházba, kapott infúziót, csináltak röntgent. Felhívtak, hogy megműtenék, lehet lenyelt valamit. Semmit sem találtak a beleiben. A vékonybele volt más szinű pirosabb. Azt mondták lehet valami mérgező evett. Benti cica. Van még egy cica illetve egy kutya. Senkinek semmi baja. Másnap hazahozhattuk, mert a kórházban megijedt, nem akart enni. Evett egy kevés tonhalkrémet. Szerdán a kontrollon megint kapott 100 ml folyadékot. Hazahoztuk, úgy tűnt egy kicsit jobban van. Ma jött a vérkép, semmi elváltozást nem látnak. Csak a glükóz kicsit magas, arra azt mondták, hogy attol lehet, hogy sok a stressz. Kezd megint kiszáradni. Reggel az első, hogy rohanunk vissza. Nem értem mi a probléma, mi baja lehet. Kisbabám is van, semmi mérgező nincs a lakásban. Nincs növény. Mit gondol mitévő legyek? Ma van ráadásul a szülinapja 7 éves a Csipi fiam. 1100€-nál tartunk és semmi nem történik. Vigyem másik prvoshoz? Elsőre is köszönöm&#33; Viktória

Sok minden történt hétfő óta a csak lakásban tartott 7 éves kandúrral , de értem, hogy még nem szűntek meg a problémák, nem gyógyult meg a Csipi.

Kizártak viszont egy sereg lehetséges okot, nincs idegentest, tumor, ileus a cica hasüregében, a véreredmények alapján talán súlyos gyulladás, vese-, májelégtelenség is kizárható ..... így a leggyakoribb, legsürgetőbb okokat talán már sikerült is kizárni.

Őszintén meg kell mondanom, hogy bárhol előfordulhat, hogy egy rejtettebb, nehezebben diagnosztizálható kórkép jelentkezik, ami időt, türelmet, fejtörést igényel. Ha nem bízik állatorvosaiban, úgy a váltás indokolt lehet. Ha érzékeli azt, hogy a cica érdekében történnek az események és állatorvosa sem érzi úgy, hogy specialista szakember segítsége kellene, úgy lehet, hogy már ma megoldódik a Csipi problémája. Önökkel együtt én is ezért szorítok.

jelige: Vidéki cica
2017-10-06
Üdvözlöm! Nemrég vidékre költöztem és egy felnőtt macska odaszokott hozzám. Nemsoká lett kiscicája, amelyik itt maradt. Sajnos a kiscica beteg lett. Nem tartom őket a házban . A kiscicának folyik a szeme és náthás. Nem engedi megfogni magát, ezért nem tudom kezelni, lemosni a szemét vagy állatorvoshoz vinni. Egyre romlik az állapota. Nagyon sajnálom szegényt és szeretnék neki segíteni, hogy meggyógyuljon. Van esetleg olyan gyógyszer, amit bele tudok keverni az ételébe? Ha igen, konkrétan melyik gyógyszert adjam neki és mennyit? Szerencsére rendesen eszik.

Nem tudok konkrétan olyan gyógyszert ajánlani, aminek értelme lenne.

A megoldás a leírt helyzetre az lenne, ha megfognák (eleséggel zárt helyre csalogatva, vagy csapdával) az anyamacskát és kölykét - és mindkettőt elvinnék állatorvosukhoz. Az anyamacska, ha egészséges lehetne ivartalanítani, a kölyköt meg lehetne vizsgálni és szerencsés esetben meg lehetne gyógyítani - majd mindkét cica oltásait és rendszeres parazitamentesítéseit is rendezni lehetne.

Higgye el én is szeretnék segíteni, azért írtam a fentieket. A kölyök valószínűleg vírusos macskanáthától szenved és nem kizárt, hogy többféle parazita, esetleg egyéb betegségek is  súlyosbítják a helyzetet. Nem tudok olyan házi praktikát, ami megnyugtató megoldást jelentene, és ne termelné újra a problémát, ne veszélyeztetné a kölyök és az anyamacska egészségét, életét.

Macskatartóknak

Gondolatok az ivartalanításról

jelige: Amy
2017-10-06
Jó napot. Melyik a legjobb tabletta szívfèrgessèg ellen/megelőzès cèljából? Hosszù távon biztosan nem veszèlyes a kutyára nèzzve? Köszönöm&#33;

Melyik a legjobb fájdalomcsillapító, vagy lázcsillapító? Sőt , melyik a legjobb autó? Melyik a legjobb lakás? Ráadásul az élettudományokban biztosan veszélytelen gyógyszerek, kezelések kevesen vannak.

Az adatlapból ugyan számomra is kiderül, hogy Amy egy fiatal, lakásban Budapesten élő, gyakran sétáló és kiránduló  egyedül tartott szuka - mégsem vágnám rá, hogy esetében mit tartanék a legjobb megoldásnak.

Gondolom, Amy állatorvosa is azt ajánlaná, hogy egy késődélutáni vérvétel után végezzenek szívféreg teszteket (Knott-teszt és ELISA). Ha makkegészséges is a kutya beszéljék át, hogy mekkora a kitettsége a külső parazitáknak  (bolha, kullancs, szúnyogok ... ) majd ezek alapján találják ki a megfelelő megoldást most október elején, már a tavaszi új szezonra is gondolva.

Nem kizárt, hogy mindennek az lenne a végeredménye, hogy nem is annyira csak a szívféregtől, de más parazitáktól és vektoraiktól is célszerű megvédeni az Amy-t és nem is biztos, hogy tablettákról, vagy csak tablettákról fognak dönteni.

1 / 499 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara
2017.10.15
XXII. kerület, Vihar utcából október 14-én megszökött cirmos színű, 2 éves, ivartalanított kandúr cicánk, Tódi (Tódor). Nyakörve nincs, de chip van benne! Félős cica, még soha nem járt kint az utcán. Nagyon várjuk haza! Tel: +36204569939 Pongrácz Zsuzsa
2017.09.13
Elkóborolt kiscicánkat keressük. Rózsavölgyből, az Orsovai utcából (Ady Endre úthoz közel) tűnt el szeptember 03-án. 4 és fél hónapos, szürke cirmos lány macska. Neve Lola, az álla és jobb első mancsa fehéres. Szeme sárgás. Minden szükséges oltást megkapott. A kép kb. 3 héttel ezelőtt készült, tehát azóta kicsit nagyobb lett. Kérem, hogy aki látta, enni adott neki vagy befogadta, jelentkezzen, mert nagyon várjuk haza! Megosztásokat mindenkitől, de különösen, aki Rózsavölgyben, Kelenvölgyben lakik, illetve laknak ott ismerősei, nagyon köszönnék! 06 20 462 9028