Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

Tisztelt Állattartó!

Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolunk itt, a honlapon, jeligésen, illetve a megadott e-mailcímre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot. Az űrlapot kérjük csak akkor töltse ki, ha hozzájárul kérdése honlapunkon való megjelenítéséhez! Megértését köszönjük.

Felhívjuk a figyelmét, hogy az orvos válaszol rovatban megjelenő válaszok csak tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az állatorvosi vizsgálatot.

Sürgős esetben azonnal vigye állatorvoshoz, ügyeletre állatát!

Semmiképpen ne adjon be embernek való gyógyszert állatának, mert ez végzetes lehet!


<<< űrlap itt >>>

Ki válaszol?

1. Dr. Thuróczy Julianna vezető állatorvos

2. Dr. Helyes Georgina állatorvos

Vendég szakértőnk kutyakiképzés, viselkedés, oktatás témakörökben:

3. Urbanovich Zoltán kutyakiképző, a DogIsland kutyasuli tulajdonosa, www.apacsdog.hu

jelige: Hugyuti fertozes
2019-10-13
Udvozlom Onoket! A kovetkezo problemaban kerem a segitseguket, Angliaban elek 8 eves, ivartalanitott vizsla kutyammal. Tavaly januarban egy nagyon komoly hugyuti fertozessel kezeltek, ket honapig kapott antibiotikumot es kezelest, melyben egy szakkorhaz is reszt vett az antibiotikum kovetkezteben kialakult veseproblemak miatt. Nagyjabol 3 hete ismet kezdottek a tunetek, a kutya folyamatos vizelesi ingerrel kuzd, de tobb az inger, mint a vizelet. Mintaval egyutt vittuk allatorvoshoz, ahol megint fertozest allitottak meg, most ket het antibiotikum kezelest kapott tablettaban, illetve egy antibiotikum inekciot meg az orvosnal. A tunetek ket nap alatt eltuntek, a kezeles utan a kutya vizelete tesztje negativ volt. Ma ejjek a tunetek azonban ujra kezdodtek. Van esetleg barmilyen segitseg, amit a hetkoznapokban tudnek alkalmazni, hogy erositsem a kutya ellenallo kepesseget vagy megelozzuk a fertozest? Naponta 3szor visszuk a kutyat setalni, kozte pedig idonkent “kiengedjuk pisilni” a haz melletti fuves teruletre. Termeszetesen az allatorvost ismet felkerssuk. Valaszuket elore is koszonom, tisztelettel: Eva

Sajnos szinte bizonyosan nem lehetünk okosabbak, mint a kinti kollégák, és specialista, akiknek ráadásul kezében vannak a vizsgálati eredmények és így testközelből ismerik az esetet.

Mi azt sem tudhatjuk, hogy a húgyúti fertőzést milyen baktérium okozta, mire volt az érzékeny, mire rezisztens. Nem tudjuk, hogy volt-e, van-e a sok vízivás és pisilés (PD/PU), nem látjuk a vér- (hematológia, biokémia) és vizelet (sűrűség, pH, üledék, citológia, bakteriológia .....) laboreredményeket, esetleges hasi ultrahangeredményeket - nem tudjuk még azt sem, volt-e egyszer is láza a kutyának, milyen a kondíciója, van-e más tünete, társbetegsége.

Az a helyzet, hogy a visszatérő illetve kiújuló húgyúti fertőzéseknek sokszor más elváltozás, betegség áll a hátterében. A középkorú, ivartalanított nőstény vizsla fogékonyságát sok és sokféle baj okozhatja pl szív/keringési elégtelenség, hám metaplázia/tumor, más onkológiai betegségek, endokrin betegségek, gócos bakteriális fertőzés, allergiás- és autoimmun betegségek, ..... és még én is folytathatnám, kinti orvosai ennél lehet, hogy hosszabb listáról beszéltek.

Az interneten a kelleténél is több immunstimuláns, táplálékkiegészítő csodaszerről van elérhető információ, ezek közül szinte bármelyik ártalmatlan, de érdemleges pozitív hatása csak kevésnek lehet. Ha ezek közül kellene egyet, vagy néhányat az itthon elérhetőek közül mondanom úgy az lehetne pl a Vetri DMG cseppek, az Immunovet, és húgyúti fertőtlenítő teák, (ha meg tudnák itatni ez utóbbit napokon át a kutyával). Nem ezekben látom azonban a megoldást, a végleges gyógyulás esélyét, hanem sokkal inkább abban, ha orvosainak sikerül elérni a pontosabb diagnózist. Orvosaival együtt mi is azt reméljük, hogy mielőbb sikerül a diagnózis és minél egyszerűbben sikerül megoldani is a problémát.

jelige: általános dózis
2019-10-12
Érdeklődni szeretnék, hogy a Sertan tablettának mi az általános adagja kutya esetében? Sevenaletta megszűnése miatt kérdem. Annak 1 mg/kg volt. Köszönöm

A Sertan tabletta hatóanyaga a primidone, aminek általános humán dózisa 5-15 mg/ttkg naponta 1x Kutyákban a legtüöbb állatorvos a humán dózis felső határát ajánlja ill. lkénytelen ajánlani elsősorban a jellemzően alacsonyabb testtömeg miatt. A napi gyakorlatban az epilepsziás kutyák napi dózisa napi 1/2, vagy 1 tabletta, ami akár napi 2x1 tablettára is növelhető.

Állatorvosa nélkül, internetes "tanácsra"  otthoni próbálozást azonban a legkevésbé sem ajánlok, hiszen az sem kizárt, hogy  pl a Diphedan, vagy a több lehetséges egyéb antiepileptikum illete ezek kombinációi lehetnek a megoldás.

Mindenekelőtt azt ajánlom, hogy állatorvosával konzultáljon a lehetséges gyógyszer(kombinációk) beszerzéséről, adagolásáról. Bármelyik antiepileptikum(ok) mellett döntenek, kiemelt fontosságú, hogy rendszeresen ellenőrizzék a kutya általános állapotát, a mellékhatások (elsősorban a májkárosodás) megjelenését, mert egy teljesen jól kézbentartott, kontrollált epilepszia esetében is idővel változtatások lesznek szükségesek.

jelige: kutyuli
2019-10-10
Tisztelt Doktor/Úr Doktor/Nő Mai nap vettem észre hogy Mopsz kutyám álla alatt van egy nyít seb ami kemény és véres bár már kezd begyógyulni.HElőször azt gondoltam kullancs de láttam hogy nem fekete és nem is fájdítja hagyta hogy megnézzem és kicsit megkaparjam Mitől lehet hisz lakásban tartott az udvarra csak dolgát végezni jár s kicsit napozni.Nem is marad sokáig mert 8 éves s nagyon lusta Milyen kenőcsöt kenhetek a sebre s el kell vinnem orvoshoz vafgy csak megsérülhetett valahol A kedve étvágy meg van semmit nem vettem észre rajta csak véletlenül ma a simogatásakor Köszönöm válaszukat Valcsi

Én is remélem, hogy csak banális sérülése van a kutyának, de a legokosabb mégis az lenne, ha ezt állatorvosa vizsgálatai alapján tudhatnánk.

Ha Ő ajánl csak kenőcsös otthoni kezegetést, az jóval megnyugtatóbb lehetne. Ha Neki más lesz a véleménye a megoldással kapcsolatosan, azt is könnyebb eredmények alapján elfogadni. Nem mellékesen akár fény derülhet a 8 éves Mopsz lustaságának okára is, én is azt remélem, hogy ennek hátterében nem áll betegség, eltérés.

Szerintem ne próbálkozzon otthoni kezeléssel internetes segítséggel, inkább keresse fel állatorvosát.

jelige: Megváltozott viselkedés
2019-10-09
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! Bichon Havanese 7 éves kan kutyusomnak kb 2 hete nagyon megváltozott a viselkedése. Kezdődött azzal, hogy 3 napig jobb hátsó lábát folyamatosan emelete, ha rá akart állni pl. pisilés közben összecsuklott, kivéve, ha sétáltunk és meglátott egy másik kutyát, akkor semmi baja nem volt. Ugyan úgy ráállt, ugrált, szaladt a többi kutyával. Amikor ez elmúlt 2 napos folyamatos nyüsszögésbe kezdett, nappal és éjjel, ránézésre minden ok nélkül, gyakran lábremegés kísérte. Amikor 2 nap után ez abba maradt, a rá következő reggelre a szőnyegre pisilt. Kölyök kutya kora óta megbízhatóan szobatiszta, ha valami nagyon sürgős dolga akadt mégis, a kádba végezte a dolgát (vagy legalább is a fürdőszobába, régen itt volt a benti pelusa). Majd ma a reggeli kb 45 perces séta után, amikor felértünk, rá kb. 20 percre, a saját fekhelyére kakált. A széklete teljesen egészséges volt, kis mennyiség. A két hét alatt többször előfordult, hogy ok nélkül rátámadt másik kutyákra, megmorgott embereket, illetve a bőrén is nagy barna foltok jelentek meg. Van egy szoba a lakásban (gyerekszoba), ahova nem mehet be, ezt eddig nagyon jól betartotta, nem is próbált bemenni, a hétvégén viszont másból sem álltam, csak onnan zavartam ki. Voltunk orvosnál is, porcerősítőt kapott. De a megváltozott viselkedésre nem volt ötlete. Étvágya, kedve jó, kissé bújósabb. Tudna nekem ötletet adni mi lehet a probléma? Válaszát előre is köszönöm: Hegedűs Lilla

A leírtak - megváltozott viselkedés, szobatisztaság megszűnése, morgás, agresszió, mozgásszervi- vagy neurológiai tünetek, fájdalom jele .... bőrtünetek ..... - mindenképpen figyelemfelkeltőek, akár több betegség, rendellenesség fennállását jelezhetik.

Jelezze állatorvosának, hogy visszatértek a tünetek, nem észlel tartós javulás, és kérje meg a kutya részletes kivizsgálására. Nem kizárt, hogy a fizikális vizsgálatok mellett laborvizsgálatokra, esetleg képalkotókra, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokra is szükség lesz az ok, vagy okok tisztázása érdekében.

jelige: Táplálási tanácsadás
2019-10-09
Udvozlom Onoket&#33; Tanácsot szeretnék kérni a macskám táplálásával kapcsolatban. 5 éves ivartalanított, csak lakásban tartott kandúr házimacskáról van szó. Átlagosan kb. 5-6 kilót nyom. Napi 2x van etetve , reggel és este. Friskies száraztápot kap(havi pár alkalommal az indoor cats fajtat a szorlabdak konnyebb eltavolitasa celjabol) és mellé aludt tasakos Friskiest. Nagyon étkes ezenfelul szokott még konyorogni tápért. Alvás kozben neha horkol vagy szuszog de jo kondicioban van. Tépváltáson gondolkodom,ebben kérem a segítséguket. Lehet dragabb premium kategoria is, a legjobbat szeretném a macskámnak. Illetve hogyan szoktassam az uj taphoz? Kell-e keverni az uj tapot a regivel vagy azonnal adhato az uj? Nem okoz-e gondot a hirtelen váltás az emésztésében?

Az évek óta megszokott etetésről való átszoktatás más tápra mindig jobb, ha legalább néhány napos átmeneti időszakkal történik. Ha bármely prémium tápgyártó eleségét választja, azzal tesz egy lépést a cica egészséges, hosszú élete felé.

A tápváltás előtt azonban ajánlatos lenne felkeresnie állatorvosát, egyfelől azért, hogy a szobacica elmaradt oltásait esetleg szükséges parazitamentesítéseit átbeszéljék, esetleg vizsgálattal ellenőrizzék, hogy a cica egészsége rendben van-e, nincs-e oka pl a hízásnak - és ez utóbbi vizsgálatok eredményei segíthetnek az ideális táp kiválasztásában is.

jelige: Zsemle
2019-10-07
Kedves Válaszoló&#33; Kutyám 2,5 éves,1,5 éve van nálam. közepes testalkatú, kb 25 kg-os. Az etetéssel van problémám, mert inkább az utcáról szedi össze a kaját. Otthon Multifittet kap mindenféle változatban. Ha mással próbálkozom, azt is 2-nél többször nem eszi meg. Szoktam még keverni házi kajával, de az sem hoz eredményt. Sokat iszik. 1,5-2 l. víz elfogy 1 nap alatt. Ez a &quot;hiba jelenség&quot; 2-3 hete van. Lehet hogy most lett válogatós? Tanácsát köszönöm: Zsemle.

Hogy most lett-e válogatós, vagy korábban, azt nyilvánvalóan Ön érzékeli a leginkább.

Az utcáról, talán séta közben történő táplálékfelvételt biztosan érdemes lenne beszüntetni, akár azon az áron is, hogy a kutyát séta közben pórázra (Flexi) veszik,  és minden táplálékfelvételt megakadályoznak. Ezek után az otthoni tápfogyasztás akár mérhető is lesz. A kutya jelenlegi kondíciója is fontos adat a táplálkozási zavar megítélésében.

A leírt vízfogyasztás számomra is gyanúsan magas még egy aktív, sokat mozgatott egyed esetében is.

Jelezze állatorvosának az észlelteket és vizsgáltassa ki a kutyát.

jelige: Sziszi
2019-10-07
Jónapot. 4 éves korába fogadtam örökbe Brit rövidszőrű macskámat egy ismetőstől, aki "megunta". Nála kinti macska volt. 1 sima kombinált oltás kapott kölyök korában azután egyet sem. Nálam kizárólag benti cica féregtelenítettem, kapot nyakörvet stb stb. Már amikor hozzám került könnyezet az egyik szeme sima vízszerű könny... Elvittem dokihoz diagnózis:macskaherpesz. Kapott antibiotikumos szemcseppet, antibiotikumot plusz egy Lizin tartalmú kiegészítőt. 2 hét volt mire abba marad a szeme könnyezése. Utána kapott egy kombinált oltás. Viszont azóta is mindig visszatér neki, most megint kapja az antibiotikumot. Már mindkét kombinált oltást megkapta de így is vissza visszatér a szem könnyezés. Már tanácstalan vagyok, nem tudom mivel lehetne még próbalkozni hogy megszabadúljunk ettől a problémátol.? Ivartalanítása is tervben van.

Az ivartalanítás más szempontokból is nagyon okos ötlet - de nem biztos, hogy ez megoldja a problémát.

A helyzet az, hogy a szemek sok tucat ok miatt könnyezhetnek, nem kizárt, hogy a Herpesz fertőzöttségen kívül más baj is jelen van. Érzésem szerint itt lenne az ideje egy részletes szemészeti kivizsgálásnak, hogy kiderülhessen a tünet oka. Jelezze állatorvosának, hogy visszatért a probléma, és kérje meg, hogy referálja szemészeti szakrendelésre.

jelige: Marci
2019-10-06
Egy éves, kb 36 kilós kutyánknak légcső gyulladása van. Injekciót és Enroxil flavour 150 mg tablettát kapott (7 szemet) Az ellenjavallatban olvastam h. nem ajánlott nagytestű elhózódó növekedésű kutyáknál, mert károsítja az izületi porcokat. Kérdésem, hogy van e olyan gyógymód ami kiválthatja ezt a gyógyszert? Egyébként sétál általában egyszer naponta, de legalább négyszer egy héten, nagy udvarunk van.

Az egy éves 36 kg-os fiatal kutya növekedése nagyrészt lezárult mostanra, így az egy hetes enroxil kezelésnek igazán kicsi a kockázata. Egyébként lehet más antibiotikumot választani, nem lehetetlen, hogy más hatóanyaggal is le tudnák küzdeni ezt a betegséget.

A legokosabb az lenne, ha állatorvosával beszélné meg kételyeit, ellenérzéseit, és vele közösen tudnának döntést hozni a kezelést illetően, mert én, vagy bárki más az internetről nem tud gyógyszert ajánlani konkrét esetben.

jelige: Mia
2019-10-06
Tisztelt Dr. Nő/Úr! Van egy 8 hetes cane corso,amstaff keverék kiskutyám! Hétfőn voltam vele az első oltásán,féreghajtót is kaptunk és chipet is! Szerencsére a doktornő mindent rendben talált nála! A könyökén viszont lett neki egy szabályos kör alakú kis duzzanat,amiből a szőr is kihullott! Szerencsére nem vakarja és máshol sem tapasztaltam,hogy lenne rajta ilyen,vagy ehhez hasonló! Kaptunk rá egy kék kenőcsöt,hogy napi 2szer kenjem vele! Rosszabb nem lett,viszont nem is olyan mintha javulna! Úgyhogy vissza kell vinnem,hogy mintát vegyenek róla! Utánna olvastam,hogy elég nagy problémái lehetnek tőle! A kérdésem furcsa lehet,de az lenne,hogy mennyibe kerül egy ilyen mintavétel,hogy megnézzék mi baja? Félreértés ne essék,nem szeretném,hogy baja legyen,úgyhogy mindenképp megyünk dokihoz,csak nem szeretném ott kinevettetni magam! Válaszát előre is köszönöm! B.Judit

A mintavételtől  nem lesznek problémái a kölyöknek, viszont jó eséllyel kiderülhet,hogy mi áll a leírt elváltozás hátterében, és mit kell tenni a gyógyulás érdekében.

A mintavétel, ha ez alatt citológiai vizsgálatot értenek, úgy az néhány ezer forintos tétel lehet. Ha emellett fizikális vizsgálatok, esetleg ultrahang, vagy röntgen, esetleg vérvizsgálatok is készülnek, úgy a tétel 10-20 eFt is lehet akár.

Jobb viszont, ha állatorvosával tisztázza a tervezett vizsgálatokat és azok költségeit is, mert én sem szeretném, ha félreértelmezés miatt máshogyan számolnék.

jelige: Utazás
2019-10-04
Tisztelt Doktornő! A kérdésem nem betegséggel kapcsolatos,de remélem azért tud nekem segíteni. Van 3 kutyám....külföldön élünk...de most 3hétre haza kell, hogy menjek. Sajnos mind a hármat nem tudom magammal vinni...ezért gondoltam 2őt viszek...a 3.al meg nem lesz olyan sok dolga a férjemnek (neki sokkal kevesebb a mozgásigénye). De aztán sajnálnám itt hagyni egyedül....ezért a legfiatalabbat viszem csak....(a másik 2 együtt nőtt fel...a  "pici" 1évre rá érkezett.) Szóval a kérdésem az,hogy nem e fogják 3 hét alatt elfelejteni a testvérük ? Attól félek már nem fogadják majd úgy vissza....eddig semmi gond nem volt velük...rögtön elfogadták a legkisebbet is. Ön szerint van miért aggódnom ? Köszönöm válaszát!

Sajnos semennyire nem ismerem a kinti életkörülményeket, a kutyák habitusát, így csak reményemet tudom kifejezni azügyben, hogy jól döntöt és minden rendben lesz távollétük alatt és visszatérésük után is.

Hasonló esetekben komoly problémák nem szoktak adódni.

jelige: Ivartalanított cicának táp
2019-10-04
Tisztelt Doktornő/Doktor úr&amp;#33; Cicám 8 éves. 4 hónappal ezelőtt struvit köveket találtak nála. Azóta gyógytápot kap. Trovet urinary struvite és Hill&amp;#39;s Prescription Diet Metabolic + Urinary Stress gyógytápot is kipróbáltuk. Cicám ivartalanított. 1 kilót hízott ezektől a tápoktól, pedig 5 kilós cicának való mennyiséget kap belőle. Ön milyen tápot javasol ebben az esetben? Gyógytápot vagy simát, ivartalanítottat vagy húgyutakat védőt? Esetleg a következő tápok is jók? Pro Plan Sterilised, Eukanuba For Sterilised Cats/ Weight Control, Hill&amp;#39;s Science Plan Mature Adult Sterilised Válaszát előre is köszönöm, Üdvözlettel, Rita

Nem tudom ugyan, hogy mennyi a súlya a 8 éves, ivartalanított nőstény cicának, de ha hízott és túlsúlyosnak látja, úgy olyan struvit oldó tápot kellene választani, ami egyben alacsony energiatartalmú is. Mellette meg lehetne próbálni egy kicsit mozgatni a cicát. Tudom, hogy mennyire nehéz ez egy csak lakásban tartott cicával.

A Royal Caninnak biztosan van alacsony energiatartalmú struvit gyógytápja, a többi prémium tápgyártónak is illik ilyeneket tartani. Mindezeket egyeztesse viszont állatorvosával, hiszen ez az idült betegség állatorvosi kontrolt igényel.

jelige: Fajta?
2019-10-02
Üdvözlöm.Ez a kutyus most került hozzánk, de sajnos nem tudjuk, hogy milyen fajta, illetve milyen fajták vannak benne.Válaszát előre is köszönöm.(kb. 2,5 hónapos,szuka)

Kérem, legközelebb ha kérdése van ne az apróhiordetésekben tegye azt fel, hanem az állatorvos válaszol rovatban.

A képek alapján nehéz megállapítani, hogy mekkora testű lehet a kölyök, de ránézésre talán egy stafford-keverékre hasonlít leginkább.

A helyzet azonban az, hogy még az is lehet, hogy egyetlen fajtatiszta kutya sem szerepel a felmenők között, egy tisztán keverék ősök leszármazottjai is hasonlíthatnak egy-egy vonásban fajtatiszta kutyákhoz. A pontos "fajtaösszetételt" pedig biztosan lehetetlen megmondani ránézésre.

jelige: milprazon nem hat
2019-10-02
Ahogy írom, a 3 hónapos lárva az 3 hónapos korú lárva, mert a szívféreg kb. 6-8 hónapig lárva állapotú, és a felsorolt laktonok sajnos csak max. 2 hónapos korú lárvákra hatnak, a melarzomin meg csak 4 hónapos korú lárváktól hat. A köztes 2 hónapos időt hívják terápiás szakadéknak.

Higgye el nem az írás értelmezéssel van gondom, de első levele alapján azt sem tudhattam, hogy már felnőtt férgek is vannak-e a kutyában, és L1-L2 stádiumról beszélünk, vagy a szúnyog által beoltott L3-mal induló lárvák fejlődnek 3 hónapja a kutyában.

A terápiás gap-ről és arról, hogy a szúnyog által belotott L3 láárvákból átlagosan 6-8 hónap alatt lesznek kifejlett férgek  én is hallottam. Azt is remélem, hogy állatorvosa is hasonló megoldást javasolt, mint  amit én írtam a 2.  levelemben.

Továbbra is remélem a legjobbakat a kutyája érdekében.

jelige: folt
2019-10-02
Üdv! 6 éves kutyám ( barna staff keverék) fekete orrán egy szürkés, piszkosfehér folt jelent meg. Visszanéztem a régi képeket a mobilomban és 2016 ban is már meg volt neki csak kisebb és sötétebb volt. Ivartalanítása után jelent meg.Nem dudorodik ki csak olyan mint egy folt.Sajnos képet nem tudom hogy kell csatolni ide. Elképzelhető hogy pigment folttal állok szemben ? köszönöm

Leírása alapján és reményeim szerint valóban csak egy pigmentfolt növekszik a kutya orrtükrén.

A biztos azonban az lehetne, ha a követlező állatorvosi vizit (oltás, parazitamentesítés .....) során kikérné állatorvosa véleményét.

jelige: spot on, milprazon nem hat?
2019-10-02
Köszönöm, de írja, hogy késői lárvaalakok és fiatal kifejlett férgekre csökken a felsorolt szerek hatékonysága, az állatorvosom szerint ezekre a min. 3 hónapos szívférgekre semennyire nem hatnak. A melarzomin hat csak, de 4 hónapos koruktól. Hogy van ez akkor?
Valószínűleg állatorvosának igaza van, mert én csak meglehetősen átlagos parazitológiai ismeretekkel rendelkezem, és  azt sem értem, hogy miként beszélnek 3 hónapos lárvákról. Az lenne a jó megoldás, ha állatorvosával tisztázná a kérdést, illetve ha mindketten szükségét érzik, úgy parazitológus szakembert is bevonnának a kérdés tisztázásába.
jelige: Orsika
2019-10-01
A 6 éves,nem kijárós cicám 1 hete tüsszögött,nem evett. Orvoshoz vittem,kapott injekciókat,majd 2 nap semmi tünet. 3.nap ismét nem evett,újabb injekciók. De ekkor nem javult,sőt elkezdte a fejét félre tartani és bizonytalanul menni,mint aki szédül,furcsán is nézett. Újra orvos,aki azt modta,középfül gyulladás. Egyensúlyszerv miatt szédül. 10napos antibiotikum inj.+prednisolon tbl.rendelt el. Ennek már 4 napja,enni azóta sem eszik semmit,az orra szörcsög de nem folyik,a hangja is olyan megfázós. Néha egy ideig redesen tartja a fejét,nem szédül,majd váratlanul hirtelen újra félretartja a fejét és összevissza megy. Mennyi idő alat gyógyul ez a betegségből? Miért van tünetmentes időszak és mért esik vissza? Miért nem eszik? Látszik hogy éhes,mohón szagolja az ételt,de nem eszik belőle.Már az 1 hét alatt sokat fogyott.Inni iszik,de eveset.Mit tehetnék?

A hallójarat gyulladása is lehet makacs, nehezen kezelhető, vissza-vissza térő, a középfül és belső fül gyulladásos esetek pedig szinte mindig azok. Ráadásul a felsorolt tüneteket más betegség is okozhatja, illetve akár több betegség is jelen lehet a cicában.

Minden eset egyedi, vannak néhány nap, hét  alatt gyógyuló esetek, és előfordul, hogy gondos kezelés mellett is ez elhúzódik.

Állatorvosa van tisztában az eddigi vizsgálatok eredményeivel, ő tudja megmondani, mennyire biztos a diagnózis, milyen egyéb vizsgálatokat (fizikális vizsgálatok, labor, képalkotók ....) tart szükségesnek és ezek alapján milyen esélyeik vannak a gyógyulásra.

jelige: spot on, milprazon nem hat??
2019-10-01
Tisztelt válaszoló! A minimum 3 hónapos életkorú lárvákra gondolok, (késői L4, L5), ezekre biztosan hatnak az Ön által felsorolt szerek?

Tutti biztos illetve 100%-o hatékonyság nincs a lárvaalakok esetében sem, és az is igaz, hogy a késői lárvaalakok és főleg pedig a fiatal kifejlett férgek esetén egyre gyengül a felsorolt szerek hatékonysága.

Hasonló esetben én azt ajánlanám, hogy mielőbb kezdjenek el lárvaellenes kezelést, ennek hatékonyságát időszakosan ellenőrizzék - és a kifejlett férgek megjelenését is vizsgálni lehet érdemes.

A rossz forgatókönyv szerint, amennyiben mégis kifejlődik felnőtt szívféreg, úgy annak számát, helyeződést is figyelembe véve lehet majd dönteni gyógyszeres kezelés, vagy műtéti eltávolítás mellett.

Önnel és állatorvosával együtt én is azt remélem, hogy elegendő lesz a lárvaellenes kezelés, és a folyamatos szúnyog kontrol az újabb fertőzések megelőzése érdekében.

jelige: uterin átadás?2
2019-09-30
Köszönöm, és ha uterin átmegy a lárva a kölyökbe, akkor kell köztigazda szúnyog, hogy kifejlett legyen? Tehát lehet szúnyog nélkül is 7 hónapos kutyában kifejlett szívféreg?

Tudomásom szerint az ivarérett alak kialakulásához mindenképpen kell a szúnyog köztigazda lépés, mert csak a köztigazdában jön létre auz L2-L3 átalakulás.

Tehát a szukában jelenlévő kifejlett alakokból származó L1 majd L2 alakok átjuthatnak a kölykökbe - de ezek a kölykökben nem képesek L3 majd ivarérett kor elérésére, hacsak (a megszületett kölykökből) szúnyog vért nem szív, majd utána visszaoltja az L3 alakokat akár ugyanabba a kölyökbe, vagy alomtársába.

Ha a szukát (a mellüregi nagyerekben jelenlévő kifejlett férgektől akár függetlenül) fertőzött szűnyog csípi meg, és L3 alakot juttat a vérébe, úgy ezek az L3 alakok is képesek átjutni a méhen keresztül a kölykökbe, és ezek az L3 lárvák már kifejlődhetnek közvetlenül a kölyökben.

jelige: spot on, milprazon nem hat?
2019-09-30
Tisztelt Válaszoló! Ha a kutyusomban 3 hónapos szívféreglárva van, akkor már nem lehet elölni a melarzominon kívül semmivel? Köszönöm!

Nem értem pontosan a kérdést, lehet, hogy L3 (3. stádiumú féreglárva alak)  gondol?

A lárvaalakokra többféle hatóanyag is hatásos pl:: a szelamektin (Stronghold rácsepegtető oldat), a moxidektin (Advocate spot-on), és a milbemicin (Milbemax tabletta és filmtabletta). A kifejlett szívférgeket kórházi elhelyezés mellett a melarsomine szájpon át történő kontrollált adagolása képes elölni - vagy a műtéti eltávolítás jöhet szóba.

jelige: Macska rosszullét
2019-09-30
Üdvözlöm, orvosi tanácsadást/segítséget szeretnék kérni! A barátnőm benti macskája utazás miatt hozzám került egy nagyobb házba pár napra, régebben is volt már itt. Az autós utazást rosszul bírta, de amint hazaértünk elkezdte felfedezni nagyjából egy órán keresztül a földszintet, majd felvittem az emeletre a szobámba, ahol az alom-étel-ital és az alvás helye lesz neki. Tegnap pár órával az érkezte után ivott először és kapott egy szelet sonkát, más azóta sem evett. Este 8 óra magasságában bebágyadt a szobában és kihányt egy mogyoródarabot és egy apró szivacsos-gumis játékelemet. Az este folyamán nagyjából másfél óránként újra hány sima átlátszó, habos, nyálszerű folyadékot, hol többet az ugyan csekély vízfogyasztás miatt, hol kevesebbet. Étel, elszíneződés, bármi más nem volt található a hányásban. Éjszaka aludt valamennyit az ágy szélén, azonban reggel láttam, hogy éjszaka is legalább kétszer hányt. Lassan 1 napja játsza ezt, néha simogatásra dorombol, egyébként álmos és sokat tartózkodik az ágy alatt. Szeretném megkérdezni, hogy mi lehet a probléma, mi a teendő és mi/mik a megoldások rá leginkább. Még a végén megjegyezném, hogy megrágcsált egy növényt, akit valószínűleg le nem nyelt, mert kivettem a szájából a darabot, azonban amikor növénytől van rosszul az 1-2 hányás után abbamarad. 1,5 éves, ivartalanított nőstény cica. Hálás köszönetem!

Mielőbbi részletes állatorvosi vizsgálatok szükségesek.

A hányás az egyik leggyakoribb, legáltalánosabb tünet macskákban is, sok-sok tucat oka lehet. A macska az új környezetben akár idegen testet, mérgező anyagot is megehetett, de ezen kívül is számtalan, korábban akár  rejtetteen már jelenlévő betegség is manifesztálódhatott a stressz miatt.

Remélem, hogy könnyen diagnosztizálható és megoldható okot talál állatorvosa, és mielőbb megoldódik a baj.

jelige: Szívbeteg palotapincsi
2019-09-30
Tisztelt Doktor Úr/Nő!Kiskutyám (palotapincsi) 8,5 éves.Ez év májusában súlyos szívbetegséget állapítottak meg nála.Azóta szívgyógyszert és vízhajtót is kell szednie.Eddig rendben is volt,néha egy kis köhögés,több folyadék,de mostanában még több folyadék,mint aki "vedel",esténként hevesen liheg,s néha bámulja az üres falat,vagy szekrény ajtót.Ha változik az időjárás, az mindig megviseli.Lehet, hogy mindez attól van?Egyébként, ha hevesen liheg este,s bevizezem a füleit,talpát,hasát, utána elmúlik,s nyugodtan alszik.Széklete normális,étvágya van.Előre is köszönöm válaszukat!Üdv.Adri1985

Lehet, hogy az eredeti szívbetegsége súlyosbodott. Egy megállapított szívbetegség is gyakori kontrol vizsgálatokat igényel, ahol időben kiderülhetnek a gondok és van lehetőség a gyógyszerek, vagy azok dózisának változtatására.

A szívbetegség hátterében állhat akár olyan ok (pl szívférgesség) is, ami más  kezelést, beavatkozást is igényel.

A szívbetegséggel összefüggésben, vagy attól függetlenül kialakulhatott a kutyában más eltérés, betegség (pl veseelégtelenség, májelégtelenség, endokrin betegségeek .....  lázas betegségek .....), ami szintén hozzájárulhat a vízivás fokozódásához.

Mielőbbi részletes kivizsgálás szükséges. Jelezze állatorvosának az észrevételeit és kérje mielőbbbi segítségét.

jelige: uterin átadás?
2019-09-30
ha szívférges a kutyám, a kölyke születhet szívférgesen? Tehát 7 hónaposan már kifejlett féreg lehet benne?
Igen, a fertőzött szukában a Dirofilaria lárvák átjuthatnak a kölykökbe, azaz létezik intrauterin fertőzés. Így nem csak 1 napos korban csípheti meg egy fertőzött szúnyog a kölyköt
jelige: Lili
2019-09-20
Tisztelt Doktornő ! 7 éves 2,5 kg yorki kutyám bőre,szőre mindig szép,egészséges volt,annak ellenére,hogy allergiás fűre,pollenekre,meg úgy tűnt a csirkés tápra.Sokáig Bárányos rizses szuperprémium tápot kapott,majd évekig a Brit Care nyulast,mivel kicsit túlsúlyos lett.Féléve viszont észrevettem,hogy bőrén göbök jöttek elő,és sokkal több lett a széklete.Akkor vettem észre,hogy a táp rosttartalmát mintha változtatták volna,9 %,ami úgy tudom elég magas.Átálltam Happy dog mini strucc húsosra burgonyával,mert kedvezőnek tűnt ,hogy gabona- és csirkementes,és kevés gyógynövényt tartalmaz,amit kerülök az allergiája miatt.Sajnos a göbök nagyon elszaporodtak,és mikor visszahúzódnak sárgás,letapadt,zsíros korpaszerű lerakódások maradnak.A táp mellé csak nagyon pici sajtot kap szinte naponta,mert mikor én eszem kikönyörgi,nem tudom az okozhat-e ilyen bőrproblémát? Elég nehéz sampont is találni neki,mert azokra is érzékeny, már mindenféle hypoallergént,kipróbáltam neki, az Állatorvosunk tanácsára kénessel fürdetem időnként.Valamint most először nyírta 3 hónapja kozmetikus,mert eltört a kezem,előtte mindig én.Ott azt mondták,hogy ők is kímélő samponnal fürdették,de azóta mintha még több göb jönne,most már testszerte,csak a hasán,lábain nem. Mivel most nagyon lerobbanttam beteg térdeim miatt,alig tudok járni,így nem jutok el az Állatorvosunkhoz, ezért érdeklődnék,hogy Ön szerint mi lehet ez a bőrén,és milyen tápot ajánlana? Én a Flatazor protect dermát találtam esetleg,de nem tudom mennyire lenne jó? Valamint Profine light bárányost.De kíváncsi vagyok az Ön véleményére!Előre is köszönöm válaszát!Tiszteletem!

Eddig is nagyon sokat és sokfélét tettek a Lili táplálása területén, de részemről leírása alapján egyáltalán nem biztos, hogy a kutya bőrtüneteit táplálék allergia, vagy akár csak sampon érzékenység okozná.

Hasonló tüneteket számtalan más betegség (paraziták, primer bőrbetegségek, endokrin betegségek, autoimmun betegségek ....) is okoznak. Nekem, ha tippelnem kellene, úgy a 7 éves kistestű szuka esetében az endokrin betegségeket említeném elsőként, mert említette a Lili súlyproblémáit is. Szerencsére azonban nem kell tippelnem, viszont a tanácsom az lenne, hogy kezdjenek neki a Lili részletes kivizsgálásának, hogy kiderülhessen mi áll a háttérben.

jelige: Vesebeteg cica
2019-09-18
Tisztelt Doktornő! Idős cicámat policisztás vesebetegséggel kezeljük. Kapott infúziót, illetve mirzaten 15mg tablettát háromnaponta egy negyedet étvágyjavításra. Mivel nagyon levert, kedvetlen volt, csak gubbasztott, így tegnap visszavittük az orvoshoz, ahol kiderült, hogy egyik foga be van gyulladva. Kapott gyulladáscsökkentő szirupot, mivel az orvos szerint az altatásos foghúzást nem élné túl. A cica eszik rendszeresen, de csak kb. napi egy tasak vesekímélő eledelt.(RC-t és Hills-t) Mivel egy soványabb, és gyengébb így az lenne a kérdésem, hogy mit tudok neki adni, amitől egy kicsit hízna? Kaphat valami pasztát? És ha igen, milyet, ami nem károsítja a veséjét? Esetleg pl. tejfölt a tasakos eledelek mellé? (Főtt marhahúst, vagy főtt csirkemellet néha adok neki, abból eszik.)Jól gondolom, hogy az egy tasak eledel kevés? Köszönöm a válaszát.

A mindkét vesén jelentkező policisztás vesebetegség sajnos nem gyógyítható, a legjobb kezelés is legfeljebb a betegség lezajlásának lassítására alkalmas, azaz a tünetek lassan rosszabbodnak, a beteg cicák fogynak, majd elveszítjük őket. Nincs olyan gyógyszer, táp ami megfordíthatná a folyamatot, sajnos nem szoktak a betegek kicsit sem hízni.

A cica állapotáról, állapotának változásáról az Ön által leírt otthoni viselkedés, és tünetek mellett a gyakori kontrol vizsgálatok (vér/vizelet labor és ultrahang) ad tájékoztatást. Átmeneti állapot ill. hangulati javulást az Ön által is említett infúziós kezelések és a folyamatos otthoni gyógyszeres kezelések szoktak adni. Vesekímélő tápot több gyártó is kínál, ezeket akár váltogatva érdemes megpróbálni a cica kondícióját megtartani.

Sajnálom, hogy ilyen tragikus betegséggel kell küzdeniük.

jelige: Patrícia
2019-09-17
Tisztelt Doktor! 1 éves ivaros nőstény cicám két hete egyik óráról a másikra elkezdett hányni (többször is a nap folyamán)hasmenése volt (szinte vízszerű) sokat ivott. A cica kombinált oltást kapott már, FELV-teszt halvány pozitív , FIV-teszt negatív. Állatorvos Endia pasztát, féreghajtót, és vitaminokat adott neki, láza nem volt. A hányás másnapra megszűnt, de a hasmenés még nem , bár néha van normális széklete és a hasmenések száma jelentősen csökkent, néha erőlködik mikor végzi a dolgát. Bolus astringens sem igazán segített. Giardia tesztje negatív lett. A cica sokkal jobban van általánosságban, játszik ,jó az étvágya. Lehetséges hogy magától rendeződni fog a probléma? Köszönöm válaszukat!

Érzésem szerint nem magától, hanem sokkal inkább a 2 hete tartó intenzív vizsgálatoknak és kezeléseknek köszönhetően fog meggyógyulni a cica. Örömteli, hogy a hányás már abbamaradt, az is, hogy sokkal jobb az általános állapota, és főleg az, hogy a fatális vírusfertőzések valamint a Giardia tesztje negatív lett. Leírása alapján állatorvosa átgondolt tanácsai alapján Önök is mindent megtesznek a gyógyulásért - így én is azt remélem, hogy közös erőfeszítéseiknek meglesz a jutalma és teljesen meggyógyul a cica.

Ha ez bekövetkezik, akkor érdemes lesz az ivartalanítás időpontját is megbeszélniük állatorvosukkal.

1 / 539 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2019.10.12
Professional cleaning today is actually more than only cleansing: contemporary tools, tools and also approaches of work turn it right into a real sophisticated process that drastically modifies the conventional understanding of what it suggests to truly "clean". In property cleaning services - ideal <a href=https://maidsmanhattan.club/home-cleaning-maid-service/>Home cleaning maid service NYC</a> - it's easy, convenient as well as inexpensive with our firm. Count on the hygiene leaders to residence cleansing Brooklyn! Our experts utilize expert laundry detergents and also specialized devices of worldwide suppliers in our work and do an outstanding project along with cleaning of any type of difficulty. <a href=https://maidsmanhattan.club/><size>8]Inexpensive cleaning services manhattan</size></a> Participation along with the business is the backer of an impressive, lucrative as well as reliable cleansing of qualified property cleaning and also bordering regions. Currently, house cleaning company from our business are made use of in New Jacket. Cherish as well as you the real perks and practical benefits of our company proposal. By signing a long-term solution contract with us, you will have the ability to abandon the requirement to keep a big personnel of specialized team, which, consequently, will certainly improve costs. The expense of the facility, daily, basic house cleaning of Staten Isle, performed by our workers, will definitely always be less than the price of wages for cleaners, the acquisition of cleansing products and also devices. <size>6]Apartment maid service new-york</size> Leave an ask for on the website, specify your name or firm name, connect with phone number and day of intended cleansing, leave your desires and also demands in a notification to the manager if essential, after that our professional is going to call you in the shortest time as well as specify the date, opportunity and also work place!
2019.10.12
Мы предоставляем малому и крупному бизнесу, а также физ. лицам комплексное решение проблем - от реорганизации и регистрации фирмы до адвокатской поддержки на всех стадиях ее движения. Сотрудники нашей компании ценят любого клиента, пришедшего к нам. Характерной особенностью представленной работы считается формирование долговременных связей со всеми нашими заказчиками, базированных на основных принципах индивидуального подхода к любому клиенту и сохранение секретности информационных материалов. Все наши профессиональные работники, большущим практическим профессиональным опытом в области оказываемых нашей фирмой услуг. Основополагающим правилом у нас в специализированной компании считается то, что, сотрудничая с нынешней компанией, вы приобретаете нужный конечный результат, базирующийся на наших знаниях и девятилетнем практическом опыте. <a href=https://nur63.ru>бухгалтерское обслуживание самара</a> Мы специализируемся на процедуре регистрации и реорганизации юридических лиц и частных бизнесменов, бухгалтерских работах для малого и среднего предпринимательства, полном юр. обслуживании юридических граждан. А также осуществляем регистрация прав на жилые помещения,регистрация прав на нежилые помещения,заявление об отмене судебного приказа,представительство интересов в суде,регистрация сделок с недвижимостью,покупка долгов,строительство и реконструкция,реистрация товарных знаков,семейные споры,оспаривание отцовства,споры о детях,трудовые споры в Самаре.
2019.10.01
Üdvözlöm.Ez a kutyus most került hozzánk, de sajnos nem tudjuk, hogy milyen fajta, illetve milyen fajták vannak benne.Válaszát előre is köszönöm.(kb. 2,5 hónapos,szuka)