Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

Tisztelt Állattartó!

Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolunk itt, a honlapon, jeligésen, illetve a megadott e-mailcímre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot. Az űrlapot kérjük csak akkor töltse ki, ha hozzájárul kérdése honlapunkon való megjelenítéséhez! Megértését köszönjük.

Felhívjuk a figyelmét, hogy az orvos válaszol rovatban megjelenő válaszok csak tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az állatorvosi vizsgálatot.

Sürgős esetben azonnal vigye állatorvoshoz, ügyeletre állatát!

Semmiképpen ne adjon be embernek való gyógyszert állatának, mert ez végzetes lehet!


<<< űrlap itt >>>

Ki válaszol?

1. Dr. Balogh Lajos, a BÁK egyik alapítója, onkológiai szakrendelésünk vezetője.

2. Dr. Helyes Georgina állatorvos

Vendég szakértőnk kutyakiképzés, viselkedés, oktatás témakörökben:

3. Urbanovich Zoltán kutyakiképző, a DogIsland kutyasuli tulajdonosa, www.apacsdog.hu

jelige: beoltható ?2
2018-02-24
Köszönöm, de nem okozhat bajt az 1 hónapos vemhes szukában a Biocan Novel DHPPiL4R oltás? Pl. elvetélést, ami megterheli? Nyugodtan beoltathatom?

Rendkívül ritka, hogy a félidős vemhesség során beoltott szuka az oltástól elvetélne.

Azaz, ahogyan az első válaszomban is írtam, igen, beadhatják a kutyának a kombinált oltást - és ez nem kell, hogy nagyobb nyugtalanságot okozzon, mint az eddigi 2 hónapos csúszás, valamint a vemhes kutya operációja.

jelige: Trabiscsajszi
2018-02-24
Üdvözlöm! Cicámnak 1hete eltávolították az egyik szemgolyóját.Belekapott egy macska és menthetetlen volt neki.Első napokba rendbe volt minden evett,ivott,sokat pihent. Szeme helyérből 2dik nap el lett távolítva a géz 1-2 órán át folyt a vér .Rá 2 nap mulva tüsszentett és ujból szivárog a vér a szeme helyéről az orrán is jött ki egy kis vér.Nem sok kb mintha könnyezne.Fél óra alatt kb 4 szer töröltük meg a szemét ,de csak könnycseppnyi volt egy egy törlés. Sokat pihen figyel mindent de ahhoz képest hogy első két nap sokat evett ,sokat mozgott most inkább csak pihen ,keveset eszik ,keveset mozog .Ez természetes ?Kb mennyi idő míg rendbe jön? Nem lázas ,1 hét mulva lesz varratszedés.Semmi gyógyszert nem kap Esetleg mire figyeljünk,kamillával kell e törölgetni a szemét?Mikortól nem fog vérezni?Orvos azt mondta minden rendbe.Önök szerint is?Köszönöm a választ előre is

Ha jól értelmezem a helyzetet néhány nap telhetett el a szemgolyó eltávolítása óta, a drént már eltávolították, de varratszedés csak 1 hét múlva lesz. A drén eltávolítása után néhány napig még előfordul, hogy vér, savó szivárog a drén helyén.

Ha a láztalan, jó általános állapottal bíró cica állatorvosa szerint nem igényel antibiotikumos, gyulladáscsökkentő gyógyszereket és sebkötözést, gallért - úgy Vele egyet kell értenem. Ha a cica belázasodna, elbágyadna, vagy esetleg dörzsöli, kaparja a sebet, a váladékozás nem szűnik meg, súlyosbodik, úgy azt mindeképpen jelezze orvosának.

Az adatlap szerint a kijáró fiatal kandúr oltatlan. Érdemes lenne a kasztráció mellett az ajánlott oltások, parazitamentesítések időzítését is megbeszélni, mert különben állandósulnak a gondok a félszemű banditával.

jelige: Toxoplazmozis
2018-02-24
Üdvözlöm&#33; Érdeklődnék, hogy első várandósságom alatti vizsgálat kimutatta, hogy nem estem át a toxoplazmozison. A cicám soha nem járt a szabadban, más állattal nem találkozik. Tőle megfertőződhetem? Vagy ha az első terhesség során sem kaptam el, ezután sem valószínű? Almot a férjem takaritsa mindenképp? Válaszukat előre is köszönöm&#33; Üdv. F. Nikoletta

A csak lakásban tartott, más állatokkal nem találkozó macskát is ajánlott védőoltásokban részesíteni és parazitamentesítéseket végezni rajta, mert a cipőtalpon, ruházaton és több más ragályfogó tárgyon könnyen vihetünk néhny fertőző ágenst a lakásba.

A humán toxoplazmózis egyik lehetséges forrása lehet a macska, de ugynekkora veszéyt jelentenek a rágcsálók, és a rágcsálók vizeletével szennyezett zöldségfélék (karácsonyfa, húsfélék ....). A humán toxoplazmózis, köztük a kismamák vetélését okozó toxoplasma fertőzések nagyon ritkák itthon.

Támogatom, hogy a férje takarítsa a macska almot :), de egyébként ezt akár Ön is megteheti mondjuk gumikesztyűben ..... és egyéb fertőzések miatt is ajánlott  házi kedvenc rendszeres védőoltásait, parazitamentesítéseit állatorvosával átbeszélni, valamint otthon a megszokott higiéniai feltételeket érvényesíteni, és gyakran kezet mosni.

jelige: Frida
2018-02-24
Üdvözlöm&#33;Abban kérném az állatorvos segitségét hogy van egy 4 hónapos kiscicánk egy pár napja azt vettük észre hogy fucsa hangot ad ki és ha fekszik a szőnyegen és valaki közelit felé megemeli a fenekét a farkát félre forditja és a két hátsó lábával pedig egy helyben toporog és közben pedig egy érdekes hangot ad ki&#33;&#33; Lakásban tartott cicáról van szó&#33;&#33; Nem szomoru eszik is &#33;&#33;&#33; Nem volt még cicánk és nem tudjuk hogy most mi történik vele.&#33;&#33; Meddig tart ez az állapot?? Köszönettel Németiné Enikő&#33;&#33;&#33;

Leírása alapján elkezdődött a tüzelés a kiscicánál. Nem teljesen kizárt, hogy ez egy jól fejlett, jól tartott 4 hónapos egyedben történjen, de jóval nagyobb az esélye annak, hogy a 4 hónaposnak gondolt kiskamasz valójában inkább 6-8 hónapos kisasszony.

Az adatlap szerint a Frida oltatlan. Ezért sem indokolatlan felkeresni állatorvosukat, valamint, hogy segítségével kideríthessék, milyen idős lehet a cica, valóban tüzelés indult-e nála .... és megbeszéljék vele az oltások, parazitamentesítések és ivartalanítás időrendjét.

jelige: beoltható?
2018-02-23
Tiszteletem, be lehet oltani 1 hónapja vemhes szukát Biocan Novel DHPPiL4R oltással, ha úgysem akarjuk megtartani a kölyköket? Mit okozhat a beoltás? Már 2 hónapja lejárt a veszettségi, nehogy megbüntessenek. Köszönöm: Ferenc

Ha nem akarták a vemhesülést, "úgysem akarják megtartani a kölyköket", akkor a félidős vemhes kutya mielőbbi operációja, a vemhes méh és a petefészkek műtéti eltávolítása ajánlott elsősorban.

A megkésett védőoltást pedig igen, beadhatják akár ma, de akár a varratszedés alkalmával 8-10 nappal a műtét után.

jelige: tapi
2018-02-23
tisztelt doktor ur. kutyám kb 2 hete látását vesztete de a doki akkor még a száraz tápra gyanakodot ekkor a kutya még evet ivot kapot inekciot. rá 1 napra akutya már nem evet és nem ivot megint szuri és egy másik szájon át valami koktél ebből ketöt is kapot. aztán egy keveset evet de inni nem csak ha befecskendeztem a vizet a szájába .azota semi ja még kapot rutascorbint5 darabot
Mielőbbi jobbulást kívánok.
jelige: pótmami
2018-02-23
Üdvözlöm&#33; Azt szeretném megkérdezni, hogy van egy 1 hónapos bárányom akinek sajnos elpusztult az anyja, hazavittem, hogy tudjam cumiból etetni, de van otthon egy szoptatós pitbull kutyám. Lesz e baja a báránynak ha esetleg véletlenül a kutyát szopja, mert a kutya meg engedi is a kis drágának. Nyilván próbálom elkülöníteni őket de a bari keresi a társaságot a kutya meg gondozná. előre is köszönöm a válaszukat&#33; További szép napot&#33; Niki.

Az 1 hónapos bárány már nagyszerűen fejlődik szénamenün. Semmi szükségét nem látom még a kecsketejnek sem, pláne nem a pitbull pótmamának.

Az elhullott anyajuh boncolása, és a pitbull mielőbbi ivartalanítsa ajánlott.

jelige: Oltások
2018-02-22
Jó napot kívánok! Most kaptam egy kis cicát(6 hónapos). Eddig semmilyen oltást nem kapott. Segítséget szeretnék kérni, hogy milyen oltásokat kell hogy megkapjon és milyen gyakran kell ezeket ismételni? Milyen gyakran kell féreghajtást végezni? Mi a legjobb módszer a bolhairtásra? A mai napon a székletében férget találtam, mit tehetek? Válaszukat előre is köszönöm!

Gratulálok az új családtaghoz !

Mielőbb el kellene fáradnia állatorvosához, aki megvizsgálja a cicát, elvégzi a féreghajtást, és megbeszélhetik vele a cica további parazitamentesítéseinek, oltásainak és ivartalanításának menetrendjét.

Egy csak kertben tartott kandúr esetében fokozottan fontos a megfelelő táplálás, ivartalanítás, valamint a rendszeres védőoltások és parazitamentesítések.

Macskatartóknak

jelige: tapi
2018-02-22
patkány méreg
Jeligének elég lenne ennyi, de  kérdésnek kicsit kevés.
jelige: mopsz
2018-02-22
Tisztelt Doktor Úr! A következő kérdéssel fordulok Önhöz! 2017. november 18-án született kan mopsz kutyus 10 hetesen került hozzánk! Voltunk vele állatorvosnál, aki szerint az egyik heréje még nem szált le neki. A tenyésztőt, ahonnan hoztuk, egyből megkérdeztünk, aki azt mondta, hogy 6 hetesen már mindkettő leszállt neki. Az lenne a kérdésem, hogy normál esetben mikorra kell véglegesen leszállnia mindkét herének? Mi hogy tudjuk ellenőrizni a változást a következő állatorvi vizsgálatig, ami kb. 1 hónap múlva lesz esedékes? Előre is köszönöm a segítségét! Várom válaszát! Üdvözlettel: Judit

A kölyök most hozzávetőlegesen 3 hónapos, és ez az a kor, amikor megszokott esetben befejeződik a herék vándorlása a herezacskóba.

Ebben a korban a kölykök 2 hetente állatorvosuk "kezei közés" kerülnek, hiszen zajlanak a rendszeres védőoltások, parazitamentesítésk - így könnyen ellenőrizhetik, hogy herék helyeződése rendben van-e. Akkor sincs nagy probléma, ha a herék, csak 4-5 hónapos korra lesznek a helyüküön, egyedi eltérések lehetnek.

Ha azonban az ivarérettség korában is egy-, vagy kétoldali rejtettheréjűséget tapasztalnak, úgy a kutya 1-3 éves korában történő tervezett kasztrációja javasolt.

jelige: HELLA
2018-02-21
Köszönöm válaszát. A diagnózisok megtörténtek-lehet, hogy nem volt egyértelmű a levelem- kivizsgálták, a gombaellenes kúrákat megkapta, 2 hetente szuri és azóta évente a szurit.Az ételallergiára : figyelek, mert nem ehet olyat, amibe csibe, vagy liszt van. azt még elfelejtettem írni az előző levélben a tüneteknél, hogy általában mielőtt vakarózna, ott meleg a felület,majd mintha izzadna a folt, ,és gondolom a vakarástól lesz gennyes. külsőleg kezelem, de belsőleg jó lenne valami gyógyszer. Köszönöm előre is válaszát.

Szisztémás gombvaellenes szerként akár állatorvosi vakcina (Biocan-M) vagy humán vényköteles tablettás megoldások (Canesten, Mycosyst,Terbiner ....) rendelkezésére áll állatorvosa számára, és ezeket egészen biztosan ő is ismeri, nem írok újdonságokat.

Az izolált gombafaj, annak érzékenysége, az elváltozás helyeződése, súlyossága, a Hella testtömege és általnos állapota, terhelhetősége (főleg májparaméterei) határozhatjákmeg elsősorban, hogy vakcina, vagy más kezelés mellett érdemes dönteni.

Állatorvosa segítsége nélkül egyik megoldást sem javaslom alkalmazni.

jelige: HELLA
2018-02-21
Kiskorában durva sebe lett fél nap alatt a pofáján oldalt a Rotimnak, ami pár óra alatt óriásira nőtt.Egy drága szurit kapott, az orvos szerint fertőzés és a sebet kezeltük gyógyulásig fertőtlenítővel. elmúlt. 1-1.5 év múlva,tavaly kezdődött.A kutyám többet vakarózott, rázta magát a viszketéstől, majd a fül alatt, nyakán mintha izzadna kis foltban ami fehér színű ,ott szőre hullott, aztán a vakarástól vérzett,próbáltam lekötni, hogy ne érje el.Egy orvos gomba elleni kúrával kezelte, nagyon sokat költöttem rá, a sebeket kezeltük, lassan múlt el.Majd a szurikat ismételni kellett, de egy másik orvos ételallergiára gyanakodott, ezért erre is nagyon figyelek azota is. 1 hete megjelentek a tünetek újra, ezüst kolloid oldat más dologra is bevált a bőrére, ezzel kezeltem,nem terjedt a folt, de új seb is lett tegnap.Még van a múltkori CHARMIL spray-ből.De egy ilyen drága kúrát most nem tehetek meg. Nincs valami gomba gyógyszer,hogy belsőleg is kezeljem a sebgyógyításon kívül? Köszönöm a gyors választ

Számomra nem egyértelmű, hogy a kölyökkori kaland és a másfél évvel később észlelt tünetek között bármi összefüggés van-e.

Van gomba ellenes szisztémás kezelési lehetőség is - de ezt is állatorvosával kellene egyeztetnie. Ráadásulfelmerült az allergia és talán több egyéb lehetséges ok is - én ezek alapján úgy látom, hogy nincs még végleges diagnózis. Ezek alapján nem a kezelési módszereket, hanem sokkal inkább a vizsgálatokat kellene először megbeszélni.

jelige: Hányás
2018-02-21
Kedves Doktor Úr&#33; Molly kutyám kb. 1,5 hónapja rengeteg vizet iszik, néha előfordul a hányás is. Pár napja rendszeresebben hány, és meg több vizet iszik.A mai napon mar szinte nem is evett evett, viszont ugyan úgy sokat ivott es a hányás is megvolt&#33; Mi lehet a baj?

A sok vízivás, sok pisiléssel járó (PD/PU) kórképek sokan vannak. Gyakorlatilag bármely lázzal járó betegség mellett megfigyelhető ez, de ha nincs komoly hosszantartó láz, úgy is többféle vese- és májelégtelenséggel járó kórkép, endokrin betegségek jár fokozottt vízfogyasztással.

Ha a Molly nincs ivartalanítva, akkor a legtöbb állatorvos tippje hozzám hasonlóan a gennyes méhgyulladás és követlezménye vese (máj)érintettség lenne.

Szerencsére nem kell tippelnünk, bőven elég, ha állatovosa megvizsgálhatja a Molly-t, így kiderülhet az ok és annak megoldása is. Mielőbb forduljon állatorvosához.

jelige: Sziszi
2018-02-20
Tisztelt állatorvos! Sokszor fordultam önhöz a kutyámmal kapcsolatban. Mostanában az a baj vele, hogy nem eszik. Régen is ez volt. Száraztápot evett, és az egyik nap már nem evett. Megkérdeztük miért, és mondták, hogy a szárazra tegyünk ilyen tasakosat. Kb.2 évig jó is volt, de most megint kezdi. Jutalomfalatot is csak kényszerrel eszi meg. Mi lehet az oka?

Ha a Sziszi  kutya egyik napról a másikra valóban nem eszik, vagy ha étvágya lényegesen csökkent, ráadásul táplálékváltással, más, kívánatosabb eleség felkínálásával sem sikerül megetetni - úgy étvágytalanségról kell beszélni.

Az étvágytalanság azonban sajnos emberben és állatban is az egyik leggyakoribb, ha nem a leggyakoribb tünet. Kitalálni gyakorlatilag nem lehetséges, kivizsgálni érdemes, hogy mi okozza.

Állatorvosa gondolom az előzmények kikérdezése után elvégzi a fizikális vizsgálatokat - szerencsés esetben már ezzel nyomra bukkan, de nem kizárt, hogy laborvizsgálatokra, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokra is szükség lesz ahhoz, hogy pontos diagnózisuk legyen. Ha kiderült az ok, azután a megoldásokat is megbeszélhetik.

jelige: Pánikroham?
2018-02-20
Kedves Doktor Úr/Doktornő! Egy különös problémával fordulnék Önhöz. Szombat délelőtt a lassan 1 életévét töltő, ivartalanított kandúr cicám kicsattant az egészségtől. Jókedvűen jött az ölembe, dorombolt, békésen aludt. Dél körül aztán kiengedtem, és egy fél óra múltán megláttam az ajtóban, várt, hogy beengedjem. Frusztráltnak tűnt, de nem ment neki az ajtónak. Ahogy azonban kinyitottam az ajtót, morogva berohant, de nem láttam, hogy bármilyen állat megkergette volna. Ekkor aztán egyik pillanatról a másikra, mint a megveszekedett, rohanni kezdett a szobában, mindennek nekiment, elesett, felrohant a függönyre, leugrott, majd fel a lépcső tetejére. Ott lekuporodott, a szemei homályosak voltak, az arca megfeszült, a nyelvét furcsán dugdosta, mintha hányni készült volna, de nem történt semmi ilyen. Azt hittem, valami rohama van, mintha veszett lett volna, nem volt önmaga. Felmentem hozzá, rám fújt, és egyértelműen nem volt jelen. Felmerült bennem, hogy méreg. Be akartunk menni a kórházba, de nem tudtuk megoldani rögtön, így másfél órát kellett várnunk az állatorvosra. Addig próbáltuk megfogni, de ahogy közelítettünk felé, elfutott, és mindennek nekirohant, mindenhová felmászott. Sikerült lefognunk, de akkor más fuldoklott, hörögve lélegzett, és kétségbeestünk. Adtunk neki inni, szépen lenyelte. Fél óra után aztán elengedtük, berohant a szekrény mögé, a sarokba kuporodott, a falhoz fordulva, és rettenetesen lihegett, a nyála vízszerűen ömleni kezdett. Sokszor szörcsögve vette a levegőt, azt hittem, megfullad. Lassan nyugodtabbnak tűnt, de rettenetesen megrémültünk, olyan volt, mintha megőrült volna. A tekintete tisztult valamelyest, de nem lehetett kizökkenteni az állapotából, volt, hogy a falon csimpaszkodott, vagy kétségbeesve lélegzett nagyon mélyre, tátott szájjal. Úgy éreztem, elveszítem. Aztán kijött az állatorvos, a cica mellkasa már merő nyál volt, és ahogy próbáltuk megfogni, bevizelt, majd újra felfutott a függönyre. Az állatorvos azt mondta, lehet veszettség, mivel a bénulás tüneteit produkálta, de az is lehet, hogy elütötte egy autó, és bár külsérelmi nyom nem volt rajta, talán az ütődéstől agyrázkódást vagy agyi károsodást szenvedett, valamint, hogy egy esetleges légmell miatt fuldoklott. A méreg lehetősége is felmerült. Végül este 6-ra eljutottunk a kórházba. Az orvos megvizsgálta, belső sérülés vagy csonttörés gyanúja nem merült fel benne, azt mondta, lehet, nagyon megijedt valamitől. A tüdeje még szörcsögött, láza nem volt. A levegőt még kapkodta. Rögtön 5 injekciót kapott, beleértve vízhajtót és nyugtatót is. Tegnap kora délután mentünk érte, s bár kimerültség, megviseltség, némi erőtlenség látszik rajta, alapvetően újra olyan, mint azelőtt. Az orvos azt mondta, nem tudja elképzelni, mi történhetett vele. Talán valamilyen mérgező növényt evett (a nap nagy részét bent tölti, 1-2 alkalommal szokott, általában rövidebb időre kimenni, ritkán van kint hosszabb ideig), vagy pánikrohama volt. Az étvágya ma nagyon jó volt (hétfő), semmit nem hányt ki, a kórházban sem. Szeretném a segítségét kérni ez ügyben. Macskáknál lehet ilyen szintű pánikroham? A veszettség esélyét kizárták, mivel sokkal jobban lett, és még a rohama alatt sem támadott, nem harapott, inkább félt. Ha nem pánikroham, eredményezhet egy nagyfokú ijedtség vagy félelem ilyen heves rohamot? Olyan volt, mintha elborult volna az elméje. Nagyon megviselt, s nem tudom, mire számíthatunk a jövőben. Sajnos az oltás kényes kérdés, mert mindent próbálunk megadni a cicáinknak, de az árak nagyon magasak. Veszettség ellen mindenesetre mindenképp beoltatjuk őket, és amint helyzet engedi, a többi oltást sem szeretnénk megvonni tőlük. De ha nem veszettség, mi történhetett vele? Mit tehetnénk, ha ez újra megismétlődik? Létezik olyan macskáknál, hogy pánikbetegség? Lehetséges, hogy pszichés eredetű a probléma vagy idegrendszeri? Hogyan lehetne ezt kivizsgáltatni? Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Részletes leírása alapján nekem is két lehetséges ok jutott eszembe.

Az egyik lehetőség az Ön által is említett, pánik, súlyosfokú stressz - amit legtöbbször baleseti trauma, kandúrverekedés vált ki ilyen gyorsan és ilyen mértékben. Ennek nyomait nem találták orvosai.

A másik lehetőség ami eszembe jutott az epilepsziás, epileptiform betegségek, aminek megjelenése szintén lehetett az ismeretlen környezet által okozott izgalom, stressz. Ez utóbbi megszűnhetett olyan módon, hogy most a nyugalmi állapotban nehéz megtalálni az epilepsziás rohamokra való jeleket, hajlamot.

Ha az oltások árát magasnak találja, úgy sajnos azt kell mondanom, hogy a neurológiai szakvizsgálat és hozzá kapcsolódó kiegészítő vizsgálatok, majd esetleges kezelések árai sem lesznek megfizethetőek, ez utóbbi ugyanis lényegesen nagyobb összeg.

jelige: elütött spániel
2018-02-19
Kutyám kiszaladt egy autó elé és elütötték sajnos.Elötte nap hívtam ki az állatorvost éves kombinált oltás miatt.a kutyát közbe ugye elütötték.Egész nap lehangolt volt alig mozgott de külső sérölési nyomok nem voltak rajta.Az állatorvos kijött szemrevételezte nyomogatta de semmit nem talált rajta azt mondta.ilyenkor nem kellett volna jobban kivizsgálnia hogy van e nagyobb gond,vagy ugy hlottam hogy ha az állat beteg akkor az oltást is el kell halasztani mig az állat felépül.kérem ezek kérdések megválaszolását.

Otthon, háznál meglehetősen korlátozottak egy vizsgálat körülményei, pláne, ha az állatorvos az éves kombinált vakcina beadása miatt érkezik.

Amennyiben a kutya továbbra is tüneteket mutat, úgy természetesen a biztonság azt diktálja, hogy felszerelt állatorvosi rendelőben megvizsgáltassák és kiderülhessen, ha sérülései vannak.

Ha mára a kutya eszik, iszik,  ürít, mozog ... és nagyjából a megszokott életét éli, úgy valószínűleg megúszta a kalandot, és nem probléma, ha megkapta a védőoltását.

jelige: Pocak
2018-02-18
Elő szokott fordulni hogy ha kiveszem a ketrecből nem mozdul meg akár a földön vagy akár visszateszem a ketrecben egy helyben ül és nem tudok vele semmit csinálni.
Ha még azért mutat életjelenségeket Pocak, a 6 hónaposnál fiatalabb nőstény hörcsög, úgy ideje lenne állatorvoshoz vinni.
jelige: Csöpi
2018-02-17
Kedves Dr Úr! Kutyám Csöpi túl van az MRI-n. Elsődleges képalkotó értékelés szerint hypofízis daganat.Térfoglaló, de nem onkológus szerint , nem rossz indulatú, nagyméretü,de ha valaki elvállalá a mútétet, jó esélyei lennének, hogy teljes kutyaéletet éljen, a panaszai megszünjenek . KIHEZ FORDOLHATUNK?

Megtaláltam a február 13.-i előzményeket, örülök, hogy sikerült megtalálni az okot, és sajnálom, hogy beigazolódott a koponyaüregi terime gyanúja, ráadásul nehezen kezelhető hypofízis tumort találtak a kutyában.

Ismereteim szerint itthon senki nem operálja rutinszerűen ezt az elváltozást. A lehetséges kezelési módszerek áttekintéséhez onkológiai konzultációt ajánlok. Ez utóbbihoz Vajdovich Péter dr. és mások mellett jobb híján én is szóba jöhetek (balogh.lajos@osski.hu).

jelige: Bajnok
2018-02-17
Tisztelt Doktor úr&#33; Van egy 1 éves spaniel kutyám. Kb 2,5 hónapja figyeltem fel rá, hogy nagyon kérheti a farkát. Annyira ment a dolog hogy már el is harapdálta. Állatorvost hívtunk hozzá, aki kezelte a sebet a farkán és kapott injekciót mert azt mondta paraziták börgyulladasa van. Néhány napig nyugodtabb is volt, és a kergetozes kezdődött újra. Másik állatorvost keresztül fel aki a kutyus bűzmirigyét kitisztitotta és steroidot adott neki és speciális tápot. Újra jobban lett néhány napra de aztán annyira bezaongott hogy véresre harapta a farkát. Ekkor már annyira hogy caonkolni kellett a farkát. Akkor hogy ne bántsa magát gallert kapott amiről a kutyus teljesen depressziós lett. Levették róla a gallert és szinte rögtön megtámadta a hátsó felét. Most az állatorvos tanácsára swvenálr kap és gyulladás csökkentőt de a kutyus nincs jól. Ez a kergetozes általában mindig kevés után kezdődik nála. Olyankor először is elkezd forogni magára. Mintha a hátsó része a farka vagy a feneke bántani akarnánk Őt. Olyan borzasztó indulattal forog körbe körbe hogy sokszor a közelébe sem merek menni. Valamint sokszor ha hozzáerünk úgy nyuszit mintha nagyon fájna neki valami. Aztán pár pop erc múlva szinte nyoma sincs. Olyan kedves jókedvű mintha nem is ugyanaz a kutyus lenne. Már több állatorvost is megjártunk e tanácstalan vagyok. Ön szerint mit kellene tennem vele? Ez csak viselkedési probléma vagy komoly baja is lehet ? Válaszát előre is köszönöm.

A leírtak alapján néhány gyakori okot (paraziták, bűzmirigy gyulladás, farok idült gyulladása ....) már sikerült kizárni - de sajnos még így is maradt jónéhány lehetséges ok.

Sajnos áll a zászló a viselkedési zavar, idegrendszeri rendellenességek, ágyéki gerinc elváltozások lehetőséégének - amik egy része talán röntgen vizsgálattal, talán MRI, vagy egyéb 3D képalkotóval lenne diagnosztizálható.

Érezhetően eddig is sokat tettek, próbáltak tenni a megoldás érdekében, sajnálom, hogy nem sikerült a gyakoribb és egyszerűbben megoldható módon véget vetni a problémáknak.  Innentől már nehezebb az ügy, és viselkedés zavarok területén, vagy neurológiai területen jártas sakember lehet a kulcs a megoldásban.

jelige: Johnny
2018-02-17
Tisztelt Doktor Úr! Néhány héttel ezelőtt a cicám hányni kezdett. Eleinte egyet-egyet naponta. Elvittem állatorvoshoz, kapott injekciókat, de nem lett jobban. Elvittem egy másikhoz, csak találgatott, kapott kétféle port az ételéhez és egy cseppet, de csak rosszabb lett az állapota. Kezdetben még jókedvű volt, játékos, mostmár alig jön-megy. Mindegy hogy mit adok neki és mindegy mennyit. Mindent kihány, de étvágya az van. Most 1 kg körül van már csak! Mit tanácsol? Köszönöm szépen válaszát!

Alapos, részletes kvizsgálást kell javasolnom.

A fizikális vizsgálatok mellett szinte biztosan szükség lesz vírustesztekre, vér/széklet esetleg vizelet laborra és esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokra ahhoz, hogy kiderülhessen mi okozza  amakacs, tüneti kezelésnek ellenánálló betegséget.

Ezután derülhetnek ki az esélyek, és megoldások.

jelige: zsebi
2018-02-17
Üdvözlöm- természetesen a gyógyszerészt NEM arról kérdeztem,hogy a kutyának mit és mennyit javasol csupán azt kérdeztem amit itt Önnek is leirtam. kissé gúnyos válaszát mindenképpen köszönettel vettem,bár a kutya szempontjából ez nem jelent segítséget.

Nem volt szándékomban gunyoros választ adni, azt kívántam érzékeltetni, hogy a kérdéses humán szerrel nem lehetséges a Zsebi kutya korrekt dozírozása. Bár mindkét levelét újra átolvasva egyre kevésbé értem, hogy mit kérdezett a gyógyszerésztől (ez kevésbé lenyeges) illetve mit vár tőlem.

A kutya akkor kaphat segítséget, ha kiderülhet, hogy mi áll az adatlap szerint 3-4 hónapja fennálló, de általam ismeretlen panaszai hátterében. Szintén az adatlap szerint a Zsebi nem járt állatorvosnál.

A Zsebi részletes kivizsgálásával derülhet ki, hogy mi okozza a tüneteit. Feltételezem, hogy ezek a tünetek valamiféle sántasággal, mozgászavarral járnak - de én sem tudhatom, hogy porckorong sérv, spondylosis, csípőízületi ficam, vagy térd keresztezőszalag szakadás állhat-e fennt, vagy esetleg hasüregi/medencei/gerinc tumor okoz-e mozgászavart a 7 kg-os, 13 éves ivartalanított nőstény Zsebi kutyában.

Ha meglesz a tünetek oka, úgy a megoldások is világosabbá válnak.  Önnel együtt azt remélem, hogy nem kell operálni a Zsebit , és esetleg elegendő lesz állatorvosi nem-szteroid szerek egyikével, és szintén állatorvosi táplálékkiegészítőkkel (glükóz aminoglikán, kondroitin szulfát, esetleg hyaluronsav ...) készítménnyel tünetileg kezeni a Zsebit.

jelige: Negró
2018-02-17
Jó napot a macskám 3 hete gyenge, nem sokat eszik (valamikor nem is) nem iszik, nyalja a betont, sokat fekszik,fehér a szemürege doktor látta már a macskát káliumot kapott.Mi lehet a baja? köszönöm.

A csak kertben tartott, oltatlan (talán nem is parazitamentesített, talán nem is kasztrált ?) Negró nevű fiatal kandúr a leírtak szerint nagy bajban lehet.

A kijáró, oltatlan kandúrok szinte törvényszerűen átfertőződnek vírusos betegségekkel, parazitákkal, ez sokszor súlyos megbetegedést, nem ritkán a vesztüket okozza.

Ránézésre nem lehetséges diagnosztizálni ezeket a betegségeket sem, és kálium kezeléssel biztosan nem lehetséges meggyógyítani.

A macskának mielőbbi részletes kivizsgálásra (fizikális vizsgálatok, vírustezstek, vérvizsggálatok esetleg vizelet labor, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok ...) van szükséges ahhoz hogy kiderülhessen mi a betegsége, és emellett párhuzamosan megkezdett intenzív infúziós és gyógyszeres kezelésre ahhoz, hogy megérhesse a diagnózist.

Mielőbb keressenek fel egyállatorvosi klinikát.

jelige: zsebi
2018-02-16
üdvözlöm&#33; Béres porcerő forte+D vitamin adagolása után érdeklődöm.7kilós 13éves ivartalanitott szuka.a sima porcerő már nem kapható csak ez a fajta ami vitaminos. kérdésem,a forte tablettát milyen dozirozással javasolja? a gyógyszertárban sajnos nem tudták megmondani,mennyivel erősebb és mennyivel több hatóanyag van a forte kapszulákban. kérném szives segitségét. köszönöm.

Aktív összetevők

2 filmtablettában 100 g készítményben
Glükozamin-szulfát 1200 mg 36,1 g
Kondroitin-szulfát-nátrium 400 mg 12,1 g
C-vitamin 120 mg 3,61 g
D3-vitamin 1200 NE 0,0009 g

Felnőtteknek naponta 2 filmtabletta.

Persze, hogy a gyógyszertárban sem tudták megmondani, hogy a 7 kilós 13 éves ivartalanított szuka Zsebi kutyának mennyit is kéne ebből adni, pláne, hogy a filmtablettát nem ajánlják darabolni.

Ha egészséges a kutya és valamiféle megelőzés gyanánt gondolja, hogy táplálék kiegészítőre lehet szüksége a Zsebinek - és akkor is, ha a kutya konkrét, diagnosztizált ízületi problémákkal küzd, sokkal inkább érdemes lenne a számtalan állatorvosi ízületvédő szerek egyikét választani.

jelige: Cica
2018-02-16
Üdvözlöm&#33; Főkènt lakásban tartott cicának mit ajánlana bolha ellen ès fèregtelenítès gyanánt? Eddig a Broadline cseppeket használtuk 3 havonta. Bolhásodás megelőzèse vègett köztes időben havonta Frontline csepp használatára gondoltunk. Ez így jó lenne? Vagy van valami jobb ès/vagy esetleg pènztárca kímélőbb megoldás? Kizárólag spot- on formában gondoljuk az adagolást. Válaszát előre is köszönjük&#33;&#33;

A lakásban tartott, de kertbe kijáró fiatal kandúr számára teljesen jó megoldás lehet a leírt Broadline cseppek és Frontline cseppek.

Külső és belső paraziták távoltartásákor nem csak a bolhára és a bélférgekre kell gondolnunk, de érdemes lehet  figyelmet fordítani a kullancs-, szúnyogok-, fülrüh távoltartására is, csak hogy a legfontosabbakkal kiegészítsük a kérdéskört. Emiatt, valamint a védőoltások megbeszélése miatt és ha esetleg nem ivartalanított a kijáró fiatal kandúr, akkor a melegen ajánlott a kasztráció miatt is érdemes lenne megbeszélnie állatorvosával a megfelelő és fenntartható teendőket.

jelige: mennyi az esélye?2
2018-02-16
Tisztelt Dr, csak elméleti jelentőségű volt a kérdésem, tehát azt csak tudja, hogy embertől köhögéssel átmehet -e baci vagy vírus a kutyára, macskára, vagy ez kizárt? Köszönettel

Igen, elméletileg és gyakorlatilag is átmehet baci és vírus is emberről állatra és fordítva is. Ez megtörténhet köhögéssel, a levegőből cseppfertőzéssel, sőt legtöbb esetben ez a leggyakoribb fertőzési mód. Friss és beszáradt váladékok közvetlen nyálkahártyára, bőrre kerülésével is létrejöhet fertőzés különböző fajok között, pláne ha sérült, csökkent ellenállóképességű a nyálkahártya, bőr.

Az átoltott fertőzés az új gazdaszervezeten 1.) kialakíthatja a tüneteket és megbetegítheti azt, vagy 2.) tünetek, betegség nélkül képes lehet az új környezetben túlélni, majd esetleg újra és újra az eredeti gazdaszervezetet megbetegíteni (latens hordozás, reservoir) , vagy 3.) az új gazdaszervezetben elpusztulhat.

A fertőző baci és/vagy vírus minősége és mennyisége mellett a gazdaszervezet pillanatnyi fogékonysága a legfontosabb abban, hogy a 3-féle kimenetel közül mi fog lejátszódni. És az esetek túlnyomó többségében erről semmi tudomásunk, adatunk nincs.

Jobbulást és kellemes hétvégét kívánok az egész családnak.

1 / 511 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.12.28
Budapest XXII. kerületéből (Péter Pál u. és Bánk bán u. sarok) tűnt el a képen látható cica. Kérjük, ha bárki látja, tud róla, értesítse a gazdit! Köszönjük!
2017.12.21
2017.12.18-án a Budapest XXII. kerület, Vörösmarty utca környékéről eltűnt Kormi. Ivartalanított 2 éves kandúr,nem csavargós. Aki megtalálta, esetleg befogadta, kérjük, jelezze az alábbi telefonszámok bármelyikén: 06-30/612-1166 vagy 06-1/227-2643
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara