Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

Tisztelt Állattartó!

Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolunk itt, a honlapon, jeligésen, illetve a megadott e-mailcímre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot. Az űrlapot kérjük csak akkor töltse ki, ha hozzájárul kérdése honlapunkon való megjelenítéséhez! Megértését köszönjük.

Felhívjuk a figyelmét, hogy az orvos válaszol rovatban megjelenő válaszok csak tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az állatorvosi vizsgálatot.

Sürgős esetben azonnal vigye állatorvoshoz, ügyeletre állatát!

Semmiképpen ne adjon be embernek való gyógyszert állatának, mert ez végzetes lehet!


<<< űrlap itt >>>

Ki válaszol?

1. Dr. Balogh Lajos, a BÁK egyik alapítója, onkológiai szakrendelésünk vezetője.

2. Dr. Helyes Georgina állatorvos

Vendég szakértőnk kutyakiképzés, viselkedés, oktatás témakörökben:

3. Urbanovich Zoltán kutyakiképző, a DogIsland kutyasuli tulajdonosa, www.apacsdog.hu

jelige: kormi
2017-06-23
Tisztelt Doktor Úr! Kedden délután megműtötték Kormi nevű 12 éves kutyámat/ivartalanították/, többször is irtam már ez ügyben Önnek. Igaza volt, méhgyulladása volt. Szerencsére a műtét sikerült, 10 nap múlva varrat szedés. A kutyus jól van, vidám és eszik, iszik, csak még nem kakilt. Kedden délelőtt volt széklete. Elég pépes ételt kapott, ezt javasolták.Fogom hívni a kezelőorvosát, de mit javasol, addig is míg elérem az orvost. Eddigi segítségét nagyon köszönöm: Gunicsné

Nem nekem, hanem állatorvosának volt igaza, aki diagnosztizálta a bajt és megoperálta a Kormit. És Önnek is igaza lett abban, hogy egy 13 éves kutya esetében sem kell mindent csak a kor számlájára írni, de lehet és érdemes tenni az egészsége érdekében. Gratulálok ehhez állatorvosának és Önnek is!

Otthon próbálkozhat egy kis tej, tejtermékek, olajos hal etetésével - de ha kedd óta "nem született meg" a széklet, úgy ma már állatorvosának is lesz teendője ennek érdekében.

jelige: fmagdi
2017-06-23
Tisztelt Doktor ÚR (Nő)! Bichon Havanese szuka kiskutyám 6,5 hónapos, 8 napja lett megműtve, ivartalanítva lett + volt egy köldöksérve. A petefészkei és a méhei is el lett távolítva. A vérkép szerint (műtét előtt lett tőle vér véve) nem jók a máj értékei, ezért a műtét után 10 napra májvédő tablettát kapott - a nevét sajnos nem tudom, mert darabonként kaptuk. A műtét után a kiskutya már a 3. naptól eleven és ugyanolyan a viselkedése mint előtte volt, tehát jól van. Viszont sajnos a vizelése megváltozott. Előtte már hetek óta szobatiszta volt. Most viszont sokkal többet és többször pisil, mint előtte (nem iszik többet). Főleg esténként van, hogy miután feljövünk az utcáról (panelban lakunk), rá kb. órára sokat pisil fent, majd ezután még legalább 2x, sajnos oda, ahol éppen van - akár az ágyba is. Ilyet soha nem tett, még 8 hetesen sem! Az utóbbi hetekben már simán kibírta estétől reggelig, nem pisilt. Ezért azt gondolom, valami miatt nem tudja tartani a vizeletét. A kérdésem az lenne, hogy vajon ennek mi lehet az oka, ill. hogy ez vajon így marad-e? Esetleg ennyi idő után már kialakulhat inkontinencia? Vagy okozhatja netán a májvédő? Olvastam, hogy akinek a méhét is kiveszik, ott ez gyakrabban előfordulhat. (Ma már biztosan nem engedném, de sajnos visszacsinálni már nem tudom.) Nagyon el vagyok keseredve, hogy egy ilyen fiatal kutyánál ilyen probléma áll fent, főleg, hogy nem tudom az okát, s azt, hogy ez helyrejöhet-e vagy élete végéig elkísérheti? Tisztelettel várom válaszát. Farkas Magdolna Szekszárd

Egyáltalán nem valószínű, hogy a fiatal kutya sok pisilése ilyen gyorsan a petefészkek és a méh hiányának számlájára lenne írandó. Annál is inkább nem, mert leírása szerint nem inkontinencia, hanem inkább sok vízivás/sok pisilés (PD/PU) és a vizeletürítési szokások megváltozása az amit észlel.

Aggasztó, a májértékek eltérése, és maga a májelégtelenség is lehet oka a sok ízivás/sok pisilésnek. Esetleg az is előfordulhat, hogy a műtét okozta gyulladás, hegképződés okozza a megfigyelését.

A teendő mindenesetre az lenne, hogy jelzi állatorvosának az észlelését, aki megvizsgálja a kutyust, megtalálja  a bibit és tesz ellene. Ha semmi eltérőt nem talál és még a májelégtelenég is rendeződött, úgy még az sem kizárt, hogy a műtéti stressz és a "sértődöttség" lesz okolható, amit "orvosolniuk" kell.

jelige: Fókabébym
2017-06-22
Tisztelt Doktor Úr/Asszony! 9 éves Bichon kiskutyánk mozgása megváltozott. Alig kel fel a helyéről, keveset mozog. Nem tud felállni, illetve nehezen. Ha felállt és "bemozgatta " magát, már indul. De nem olyan mint régen volt. Sokszor amikor fel akar kelni huzza magát hason, mint egy kis fóka! Eddig házikosztot kapott most áttértünk ( betegség kezdete óta a tápra! ( Gelenk Power Pellents)tápra és a hozzátartozó vitaminra. Két helyen is voltunk orvosnál. Helyeselték a tápváltást, és 5 szem gyógyszert kapott. Semmi több. Kérem szépen mi a következő lépés? HOgyan javithatunk az állapotán???? KÖszönettel.

Leírásából számomra nem világos, hogy a leírt tüneteket ortopédiai-, neurológiai-, onkológiai-, vagy egyéb betegég okozza-e a 9 éves nőstény Bichon kutyánál.

Az állatorvosai által ajánlott speciális táp miatt az a tippem, hogy ízületi elváltozást gyanítanak a leírt tünetek mögött. A következő lépés ennek a gyanúnak a pontosítáa, kivizsgálása lehetne részletes vizsgálatok (fizikális vizsgálatok, labor, képalkotók ...) igénybevételével. Ha meglesz a pontos diagnózis, úgy kiderülhet, hogy operálni kell-e ill érdemes-e a kutyát, vagy esetleg gyógyszeres kezeléssel érdemes-e kezelni a tüneteket.

jelige: Maj gyulladas
2017-06-22
Jo napot&#33; Kutyam 3hete volt allatorvosnal ahol aztmondtak maj gyulladasa van kapott ra silegont es vizhajtot mert megtelt a hasa vizzel ez melle kapott meg panangint amivel tegnap le kellett allni es ma megint megnott a hasa kapott vizhajtot de nem pisil annyit amennyit szokott es nem ia iszik olyan sokat nemreg elkezdett remegni de csak ilyen 5-10percekre es azthitzuk lazas ezert lefurdettuk azota is remeg meg es a hasa sem ment le pedig kapott vizhajtot. Valaszat elore is köszönöm&#33;

A visszatérő hasvízkór tünetét akár többféle más májbetegség (cirrhózis, pprimer, vagy áttétes májdaganat ...) szívelégtelenség (szívférgesség, bakteriális endokarditis ...) , fehérje vesztéssel járó kórképek ..... is okozhatja.

Ezért elsőként azt gondolom, hogy részletes vizsgálatokat (fizikális vizgsálatok, labor vizgsálatok, képalkotótk .....)  lenne érdemes végezni. Ezzel erülhetne ki a kutya pontos megbetegedése, és ezzel az esélyek, tennivalók is.

A vizsgálatok eredményei alapján kiderülhet, hogy műtétre, esetleg másféle gyógyszeres kezelésre van szükség - vagy neadjisten az is kiderülhet, ha nem jók az esélyek a gyógyulásra.

jelige: Tanácstalan
2017-06-22
Tisztelt Állatorvos&#33; Van egy Bobtail kutyánk aki 7 éves&#33; Nem eszik, tele van a hasa vízzel&#33; A körzeti állatorvos azt mondta, hogy májbetegsége van&#33; Érdemes-e műteni?

A hasvízkór tünetét valójában többféle májbetegség, szívelégtelenség és egyéb betegségek okozhatják.

A kutya pontos betegségét, ezzel esélyeit, megoldásait (operácoió, gyógyszeres kezelés ...) részletes vizsgálatokkal lehetséges kideríteni.

Mielőbbi fizikális vizsgálatokra, laborvizgsálatokra, képalkotókra .... van szükség ahhoz, hogy körvonalazódhassanak az esélyek.

Ennyi adat alapján, további vizsgálatok nélkül legfeljebb azt lejet tenni, hogy a kutyát felkészítik a műtétre, állatorvosa pedig ún diagnosztikai laparatomia műtétet végez, hogy kiderülhessen a tünet oka, és szerencsés esetben meg is oldja a problémát.

Ha a hasvízkórt áttétes tumor okozza, vagy szívférgesség, vagy ....  egyéb nem operálható betegség, úgy ezen vizsgálatok nélküli próbálkozásnak sajnos nem lesz eredménye.

jelige: Ilona-Babi
2017-06-21
Tisztelt doktor ur /doktor no !En Romaniabol , Erdelybol irok Onoknek , ezert kerem elnezesuket az ekezetek hianta miatt ! A cicam ezelott 3 hettel egy auto elutotte , eltort az also allcsontja , megmutottek , Marosvasarhelyen , rendben is volt , de viszont most egy par napja megintcsak elkezdett gennyezni a sebe ,es kisse szagos , meg mindig kapja az antibiotikumot;Synulox, de mar fogytan van , a doktornot meg nem tudom elerni , mivel szabadsagon van ! En Szovatan lakom es nem nagyon tudom mit csinalhatnek , hogy begyogyuljon vegre az a seb ! szeretnek tanacsot kerni onoktol , mivel kezelhetnem hogy hamarabb begyogyuljon ! azt meg megjegyzem , hogy mivel kertes hazban lakok , a cicam komoly egereszo ! koszonettel fogadom a valaszat ! Tisztelettel , Torok Ilona .

Nincs baj az ékezetek hiányából, igazából sokan már itthon sem használják a telefonjukról küldött üzeneteikben ....

Attól tartok, hogy otthon egyedül nem fogja tudni megoldani a poblémát. Ha a műtét nem sokkal a baleset után történt, azaz körülbelül 3 hetes műtét után kezdett újra váladékozni a műtött terület, úgy sajnos esélyes, hogy újabb sebészeti beavatkozás szükséges a fertőződés megállítására. Valószínűleg röntgen, esetleg laborvizsgálatok is szükségesek a helyzet felmérése céljából, ez eldöntheti, hogy valőban újra kell-e operálni a cicát, vagy esetleg elég lehet a gyógyszeres kezelés.

jelige: Dani
2017-06-21
Tisztelt Doktor Nő/Úr&#33; Érdeklődni szeretnék, hogy kutya pusztulhat-e el veszettség ellen kapott védőoltásba? Válaszát előre is köszönöm&#33;

Gyakorlatilag szinte kizárt, elméletileg is alig elképzelhető.

Ha kutyája a veszettség elleni védőoltás utáni órákban, napokban, vagy hetekben pusztult is el, akkor is nagyságrendekkel valószínűbb, hogy egyéb betegség végzett vele.

A betegség jelentkezésekor részletes állatorvosi vizsgálatok , míg elhullás után a boncolás és annak kiegészítő vizsgálatai alapján lehet(ett volna) diagnózisra jutni.

jelige: Zafira
2017-06-21
Jó napot&#33;A kutyánknak a fülébe belement egy toklász. Elvittük állatorvos hoz és elaltatták és kiszedték és közbe ki is takarították a fülét is. Haza hoztuk, még kómába volt kicsit és mióta rendes épp a feje azóta nem hall.Kaptam rá gyógycseppet is.Azt szeretnèm kérdezni hogy ez elfog múlni mert kezdünk aggodni érte.Válaszukat köszönjük&#33;

Állatorvosa is csak nehezen tudná megállapítani a süketséget egy kutya esetében. A hallásképesség vizsgálata állatok esetében nem egyszerű feladat.

Jelezze állatorvosának az észleléseit ill gyanúját. Létezik olyan súlyosfokú hallójárat gyulladás, amikor a közép és belső fül részletei is érintettek és ami halláskárosodással, akár süketséggel is járhat. Nem kizárt, hogy az otoszkópos vizsgálat mellett koponya CT(MRI)-re is szükség lesz a pontos diagnózishoz.

jelige: Molly cica
2017-06-20
Tisztelt Doktor Nő/Úr&#33; A 2,5 éves ivartalínott nőstény cicámon érszrevett, hogy étvágytalan, rossz a kedve, rekedten nyávogott. Elvittem egy állatorvoshoz, aki megállapította, hogy fekélyes a nyelve és lázas. Leukózis gyanús volt, de nem ment a hasa és nem is hányt. Kapott antibiotikumot és steroidot is. Pár nappal később újra elvittem állatorvoshoz, mivel már az orra is sebes volt, a doktor úr megállapította, hogy a mancsa, valamint a jobb lábszára is sebes. Csinált egy FelV-Fiv tesztet, a Fiv-nél egy minimálisan látható csík volt, de erős fénynél lehetett igazán látni, amiből azt állapította meg a doktor úr, hogy Fiv fertőzött a cicám, csak olyan fázisban van, hogy kevésbé mutatja ki a teszt. Tanácsot szeretnék kérni, hogy hogyan kezeljem a cicàm, mivel tudok rajta segíteni, jónak látja-e, ha újabb tesztet csináltatok? Válaszát előre is köszönöm&#33;

Az oltatlan kijáró fiatal nőstény esetében a leírt tünetek mindenképpen indokolják a részletes kivizsgálást, akár az ismételt vírusteszteket is.

A szájüregi fekélyeket a leukózison kívül más vírusos megbetegedések, de sok egyéb kórok fogkövesség, veseelégtelenség, toxikózisok ....  is előidézheti. Ha sikerül pontosítani a diagnózist, úgy kiderülhetek a cica esélyei és a teendők is.

jelige: Perzsacica
2017-06-20
Tisztelt Doktor Úr! Segítséget szeretnénk kérni. Perzsa cicánk 7 hónapos, 2 hónapos kora óta Surolan, Otimectin,Orydermil és Advocat csepp fülrüh atka ellen, de nem használt. 1 hete altatásban kimosták a fülét, pár nap múlva újra megjelentek az élősködők. Nagyon el vagyunk keseredve... van esetleg javaslatuk a problémara? Mas kisállat nincs, minden fekhely 60 fokon mosva van. Köszönettel várom válaszát! Lilla

Persze, tisztán a kérdésére válaszolva is lehet még más fülcseppeket (pl Acarexx) vagy olyan tartós hatású hátbőrre alkalmazandó cseppeket (pl Stronghold) ajánlani, amik szintén meg szokták oldani a fülrüh problémát, Makacs, visszatérő esetekben nem túlzás a helyi kezeléseket (fültisztítás, fülcsepp) a tartós hatású szisztémás kezeléssel (hátbőrre alkalmazható cseppek) együtt alkalmazni.

Furcsán hangzik viszont, hogy ilyen nehéz egy lakásban tartott egyedüli cica esetében a fülrühtől megszabadulni. Át kellene gondolni, hogy nem egy cicabarát  családtag fertőzi-e rendszeresen vissza az Önöki perzsa cicáját -  és esetleg azt is, hogy a visszatérő hallójárat gyulladás esetleg nem is parazitás eredetű, hanem gombák, baktériumok, vagy allergia állhat-e a háttérben.

jelige: gabor75
2017-06-19
Tisztelt Doktornő, Doktor úr&#33; A 17 éves ivartalanított cicám csütörtökön este le lett kezelve, FiproMax bolha és kullancsellenes cseppekkel. Tegnap már evés közben köhögött, ma már rosszabb nem tud enni, pedig nagyon éhes. Evés közben a nyakát nyújtogatja, krákog, köhög, öklendezik és otthagyja az ételt, holott éhes. Egyéb betegtüneteket nem produkál, a korához képest fürge, nem látszik betegnek, csak úgy tűnik, nem tud nyelni. Lehet ez a cseppektől?...gondolok itt az allergiára. Sajnos falunk élünk, a legközelebbi város 50 km., a két fellelhető állatorvos szombat lévén fel sem veszi a telefont, de jó szívvel nem is merném rájuk bízni. Kocsink nincs. Mi lehet a probléma, mit tudnék segíteni a cicának, hogy kibírja hétfőig, akkor valahogy eljuttatjuk orvoshoz.

Sajnos a hétvégén nem válaszoltam a kérdésekre, így csak remélem, hogy nem történt komolyabb baj a cicával.

A Fipromax általában biztonságosan alkalmazható még idős macskákon is, ritkán okoz bármi mellékhatást, allergiát. A 17 éves kijáró, oltatlan cica esetében is jóval nagyobb az esélye bármi egyéb akár súlyos betegség jelentkezésének is - de a teendő természetesen az, hogy mielőbb részletes állatorvosi vizsgálatok történjenek a cicán.

jelige: véneb
2017-06-19
Tisztelt doktor úr&amp;#33; Érdeklödi szeretnék, hogy a Modxilyn gyógyszernél minden hol csak azt olvastam, hogy 10 napnál tovább ne adjuk a kutyusnak, viszont azt nem tudom hogy a 2 &amp;quot;kezelés&amp;quot; között mennyi időt kell javasolt kihagyni. Sajnos a kutyus elég öreg s ha kapott ilyen gyógyszert akkor utána mindig jobban lett, hál isten nem kell sűrűn adni neki jelenleg, de azért jó lenne tudni mert ez egy elég hatásos szernek bizonyult. Elöre is köszönöm a válaszát.

A használati utasítás is úgy értendő, hogy 10 napos kúra után kontrol vizsgálat ajánlott, majd a kontrol eredményei és a kutya általános állapota határozza meg azt, hogy mikor lehet ill. érdemes újrakezdeni a kezelést.

jelige: Teodor00
2017-06-19
Tisztelt Doktor Ùr! 5 éves kan labradorom kb. másfél hete küzd íny/szájbetegséggel. Természetesen voltunk már kétszer is orvosnál, aki antibiotikum injekciót, valamint tablettát dott a kutyusnak. Azonban, ez a betegség azóta sem szünt meg, a gyógyszeres kezelés ellenére sem. Antibiotikumot 5napja kap. Az ínye külsö, oldalsó, lelógó részei vörösek, kifelé fordultak, kemények, és mivel vakarja, véreznek is. Tudtunkkal rossz foga nincs. Étvágya van, játékos, aktív és jókedvű. Gyomor, bél ultrahangja is volt, ami teljesen rendben volt, valamint a vizelete is normalis. A kérdésem az lenne, hogy mitől lehet ez, és mivel lehetne meggyógyítani?

Okozhatja akár allergia, autoimmun betegség vagy néhány egyéb ok is a leírt tüneteket.

Természetesen ezzel állatorvosa is tisztában van. Nem kizárt, hogy újabb vizgálatokat, majd ezen eredmények alapján eltérő kezelést fog ajánlani.

jelige: Kutya
2017-06-19
Jó napot&#33; Van egy 3 éves golden retriever-kuvasz keverék kutyám.Körülbelül egy hete észrevettem, hogy az egyik tappancsán lafog a bőr réteg, majd ezt a kutya leharapta és sántított a fájdalomtól. Bekentük krémekkel és lekötöztük, körülbelül 3 nap után elkezdett bőr fejlődni rajta. Most viszont észrevettem, hogy egy másik tappancsánál is lejött a bőr. Nem hiszem hogy valami felsértené neki,mivel ez a talppárnája van a legmagasabban és nem érintkezik a földdel. Megnéztem a tappancsait és száraznak véltem őket,1-1 meg is van repedezve.Kertben és lakásban is tartózkodik. Mi lehet a gond és mit lehet tenni ellene? Válaszát előre is köszönöm&#33; Bence

Ha biztosak abban, hogy nem mechanikai oka van a talpfelületek sérülésének, úgy célszerű lenne kizárni az esetleges kémiai (maró, irritáló anyagok) anyagok jelenlétét is.

A talppárnák és lábvég gyulladását egyébként jónéhány más pl: allergiás-, autoimmun-, vírusos-, .... daganatos- .... betegség is okozhatja, így sajnos az igazi fejtörő illetve a részletes vizsgálatok még csak ezután kezdődhetnek állatorvosánál.

jelige: Advantix
2017-06-16
Jó napot, az Advantix tényleg megöli a légynyüveket is a kutyában? Erre kaptam, de nem nagyon hiszem. Köszönöm!

Az Advantix alapvetően a bolhák, kullancsok, kifejlett legyek és szúnyogok támadásától védi a kutyákat, azaz a pl a legyek petelerakását és a légynyüvességet  megelőzni hivatott szer.

Nem elképzelhetetlen, hogy a már jelenlévő légynyüvek ellen is van  hatása, de erről az  "off label" alkalmazásról nekem nincs megbízható információm, sem személyes tapasztalatom.

jelige: meggyógyulhat
2017-06-16
Tisztelt Doktornő, Doktor Úr! 5,5 éves német juhászkutyámnál szívférgességet állapítottak meg. Hasvíz kór miatt 3 hónap alatt 2 alkalommal kellett a vizet lecsapolni. Azt szeretném megtudni, hogy meg lehet-e gyógyulni ebből a betegségből egyáltalán, van-e remény arra, hogy rendbe jön annyira, hogy ne vizesedjen?

A kutya jelenlegi pontos állapotát részletes kivizsgálással , benne többek között akár ismételt Knott-teszt és ELISA vizsgálat, valamint részletes kardiológiai kivizsgálás (szív ultrahang, egyéb képalkotók) lehet felmérni - és az esélyeket ezzel lehet a legpontosabban felmérni.

Ha kifejlett szívférgek nagy tömegben jelen vannak a mellüregi nagyerekben, úgy azt már Magyarországon is el lehet távolítani műtéti eljárással. Létezik gyógyszeres kezelése, gyógyszerekkel történő elölése is a szívférgeknek, de ez utóbbi is megterhlő és drága kezelési módszer.

Az biztosan nem  növeli az esélyeket, ha a megállapított szívférgesség esetében 3 hónap alatt nem történt műtéti beavatkozás, vagy gyógyszeres kezelés, mert a hosszantartó szívférgesség maradandó szív/keringési elváltozásokat okoz.

jelige: mikromatka
2017-06-15
Kinaban elunk, talaltunk majus utolso vsarnapjan harom kiscicat kidobva az utcan, a helyi allatorvos szerint 4-5 hetesek voltak akkor es egeszsegesek. Most tobb mint kethete vannak nallunk, egeszsegesnek tunnek, jatekosak, csak akkor agresszivek mikor esznek. Aggodunk hogy nem e veszettek, es fertoznek meg minket is. Arra szeretnek valaszt kapni, hogy ilyen kis alltoknal milyen hosszu a lappangasi ideje a veszetsegnek? Valaszat elore is koszonom&#33;

A veszettség lappangási ideje rendkívül változó 20-90 nap közé teszik, azaz a leggyakoribb, harapás útján történő  fertőződést feltételezve elméletileg  nem nyugtathatom meg Önöket. Fejletlen immunitású és kistestű kölykökben valószínűleg gyorsabban megjelennek a tünetek, de érzésem szerint kölyök macskákban is lehet a tünetmentes lappangási idő jónéhány hét.

Azonban anélkül, hogy csak bagatellizálni szeretném a veszélyt, el kell mondjam, hogy még Kínában is csoda számba menne, ha 4-5 hetes kölyökmacskák általi emberi fertőződés történne. Sokkal fontosabbnak tartom a kölykök rendszeres külső/belső parazitamentesítését és a védőoltások megkezdését.

jelige: légynyűvesség 2
2017-06-15
Köszözönöm és az ivermektin szuriról nem írt, azt mennyire kockázatos beadatni Ön szerint? Az kipucolná?

Otthon meglehetősen kockázatos lenne, ha Ön beadná az ivermektin injekciót a kutyának, és nincs garancia arra, hogy az összes lárvát elpusztítaná, pláne nem akkor, ha rendszeresen újra és újra beköpik a legyek a szerencsétlent.

Állatorvosa a kutya állapotának ismeretében (láz, kiszáradás, hematológiai/máj/vese paraméterek ....) tudja mérlegelni azt, hogy ehhez a megoldáshoz kell-e fordulni - és amennyiben mellékhatás jelentkezne, klinikai, kórházi körülmények között jobb eséllyel tudnák azt is kivédeni.

jelige: vesediéta
2017-06-15
Kedves Doktor úr!nagyon sokat olvasok a cicák veseelégtelenségéről ,de a táplálkozással kapcsolatban még mindig nem tudtam megnyugodni ,mert nem szeretnék ártani a cicámnak,A renál tápokból csak a szárazat eszegeti,de nagyon keveset ,mivel éhes hetente néhány nap nyersen etetem és adok hozzá egy zooplusról rendelhető feline renal táplálékkiegészitőt,abban kérném a segítségét hogy hány gramm lehet az a húsmennyiség(fehérjemennyiség) amit biztonsággal elfogyaszthat egy 3kg -s cica? foszfor ha nem tévedek 150-180 mg lehet /nap (3 kilós cicára számolva) ill 0.1-ig jó a DMA szerint,csirkecombot adok annak a legkevesebb a foszfortartalma ,csak a kérdés hogy mennyi az a mennyiség amivel biztosan nem rontok a veseállapotán,köszönöm szépen

A csirke-, hal-, és tojásfehérje egyike azon könnyen emészthető és ideális közeli aminósav összetétellel bíró fehérjeforrásoknak, ami a krónikus veseelégtelenségben szenvedő cicáknak is leginkább adható.

Igazság szerint nem tudom megmondani Önnek, hogy egy 3 kg-os cica maximálisan hány gramm csirkehúst ehet meg egy nap alatt, de a realitás az, hogy a rossz étvágyú, vesebeteg cicákban nem tudjuk belediktálni a szükséges táplálék mennyiséget.

Gondolom, a neten Ön is megtalálja a kérdezett adatot, így én sokkal inkább annyit válaszolnék csak, hogy az időszakos kontrolvizsgálatnál mért veseparaméterek, esetleg ismételt hasi ultrahang eredménye adja a legfontosabb adatokat ahhoz, hogy megítélhessék, megfelelő-e, elegendő-e a diéta, vagy szükség van-e egyéb kezelésre is.

jelige: légynyüvesség
2017-06-14
Tiszteletem! Súlyos légynyüvesség a bulldog farkánál, doki kipucolta tegnap, kubatol spray megy rá, de ma megint irtóra fáj a kutyusomnak, megint petés, lenne valami jobb ötlete kivűl vagy belül kezelésre? Ivermektin szuri mennyire kockázatos? Jód vagy hiperol megöli a lárvákat? Mélyen eszik már a kutyusom bőrét! Köszönöm!

Az adatlap szerint a bulldogot csak kertben tartják, a történet pedig szépen példázza, hogy mind a Francia, mind az Angol bulldog elsősorban lakásban tartandó kutyafajták.

A légynyüvesség összetett állatorvosi kezelést igényel. Magában foglalja a seb és környezetének tisztítását, a lárvák maradéktalan, akár többszöri ülésben végzett eltávolítását, antibiotikum és fájdalomcsillapító/lázcsillapító szerek adását, valamint a legyek távoltartását is. Ha ez utóbbit ( a legyek távoltartását ezzel az újabb peték lerakását) a megszokott kerti környezetben, vagy kennelben nem tudják megoldani, akkor a lábadozó beteg kutyát légymentes benti környezetben, vagy állatkórházban kell tartani a teljes felépülésig.

jelige: Toklász
2017-06-14
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Van egy 4,5 hónapos angol cocker spánielem, akinél tegnap reggel hasmenést tapasztaltunk. Egész nap nem kapott semmit csak vizet, illetve este főztem neki csirkemellet rizzsel, amit este illetve ma reggel meg is evett. De a hasmenés még mindig fennáll. Tegnap délután egy picit javult, kezdett összeállni, de utána megint vízszerű volt. Ma reggel találtunk egy toklászt a kakijában, s egyfolytában a toklászt akarja enni, célirányosan odamegy. Már muszáj vagyok rövid pórázra kötni, mert egyfolytában azt enné. Az lenne a kérdésem, hogy vajon mi lehet az oka, hogy a toklászt akarja egyfolytában megenni, illetve milyen baja lehet tőle? A kedve jó, a kutyákkal játszik, futkározik. Ha ma sem javul a helyzet és orvoshoz viszem, mit fognak tudni vele csinálni? Köszönöm előre is a válaszát! Üdvözlettel: Tomis Andrea

Az a helyzet, hogy a toklász megevése indokolhatja a visszatérő, kezelésnek ellenálló hasmenést - ső akár súlyosabb problémát is okozhat, de a 4.5 hónapos kölyök esetében az sem kizárt, hogy a hasmenés egészen más parazitás, bakteriális, vírusos vagy egyéb úton alakult ki.

Nem látok más megoldást, mint felkeresni állatorvosát és a kutya részletes vzsgálatát kérni. A vizsgálato eredménye alapján tudnak dönteni a kezelés ügyében.

jelige: kormi
2017-06-14
Tisztelt Doktor Úr! Kutyusom 13 éves már többször is fordultam Önhöz, és jó tanácsokkal látott el.Legutóbb tüzeléses problémái voltak, amely szépen elmúlt. Voltunk kétszer ultrahangon is. Most ebből a szempontból tünetmentes. Azonban az utóbbi pár napban, arra lettem figyelmes, hogy hortyog alvás közben. Eddig is volt mikor horkolt néha, de ez most más jellegű, mintha az orrában lenne valami. Rossz szokása is van évek óta, elalvás előtt nyalogatja a lábát , utána eldől és hortyogva alszik. Viszem orvoshoz csak nekem igen körülményes. Mi lehet vele? Tisztelettel: Gunicsné.

Nem lehettek eléggé jók a tanácsaim, ha a 13 éves nőstény kutya még mindig nincs ivartalanítva és csak veszettség elleni védőoltást kap ....

A "szépen elmúló tüzelési problémák" ügyében sem tudom megnyugtatni, még az sem kizárt, hogy az újabban megfigyelt hortyogás is összefüggésben van a korábbi tüzelési problémákkal.

A Kormi részletes kivizsgálására van szükség, hogy kiderülhessen a tünetek háttere. Ha állatorvosának lesz lehetősége alapos fizikális vizsgálatok mellett, labort és esetleg képalkotókat (röntgen, ultrahang, enoszkóp ....) úgy pontos képet kaphatnak a Kormi állapotáról, és a teendőkről.

Nem lenne meglepő, ha az emlősoron, petefészkeken, méhen is találnának elváltozásokat - egy 13 éves ivaros nőstényen ez sajnos nagyon esélyes.

Mire van szüksége a kutyámnak?

Gondolatok az ivartalanításról

jelige: tengerimalac
2017-06-14
Tisztet Doktor Nő/Úr&#33; 6 éves tengerimalacomnak 2 napig véres volt a vizelete.Mostanában állandón inni akar.Amikor uborkát kap előfordul,hogy zöld lé folyik ki a száján.Ön szerint mi lehet a baja? Válaszát előre is köszönöm.
A 6 éves tengerimalac setében a véres vizelet és megnövekedett vízfogyasztás önmagában is aggályos számtalan súlyos megbetegedés lehet a hátterében. Állatorvosi izsgálatot igénel az eset, hogy kiderülhessen a tünetek háttere, ezzel az esélyek, teendők. A vizsgálatok közben az is kiderülhet, hogy fogrendellenesség is fennáll-e az uborka kifolyása hátterében.
jelige: sertés süldő
2017-06-14
Tisztelt Doktor Nő/ Úr! Másfél hete vásároltunk 2 db sertés süldőt. A hétvégén észrevettük, hogy az egyiknek egy dudor van a jobb első lába felett, ami az hétvége óta tovább nőt, kicsit piros is.Étvágya van. Viselkedésében nem vettünk észre furcsát,élénk. Készítettem fotót, de sajnos ide nem tudom csatolni. Mitől lehet ez? Hívjunk állatorvost? Van esély rá hogy magától meggyógyul? Köszönettel! Aszalós-Czine Otília

Leírásából nem egyértelmű, hogy bőrelváltozás, vagy ízületi elváltozás lehet-e az észlelt képlet .... márcsak ezért is, és a rosszaboodó helyzet (növekszik) miatt is érdemes lenne állatorvost hívni a süldőkhöz.

Talán a legnagyobb esély szerint lokális bőrgyulladás, vagy tályog, vagy ízületi gyulladás lehet az észlelt tünet hátterében. Ha állatorvosa kiderítette az okot, akkor lehet a teendőket megbezsélni.

jelige: Szívférgesség.
2017-06-14
Üdvözlöm! A kutyám Bravectot kap kullancs, bolha ellen. Szeretném megelőzni a szívférgességet. A Foresto nyakörvet választanám. A gyógyszert , és a nyakörvet lehet e együttesen használni? Ill. a szőrhosszúság befolyásolja e a nyakörv hatékonyságát, vagy a felhelyezéstől függ? Tisztelettel!

A Foresto nyakörv a kullancsok, bolhák és szőrtetvek elleni védelmet, míg a Bravecto tabletta a bolhák és kullancsok elleni védelmet szolgálja - így ezen két szer együttes alkalmazása inkább extré,m mértékű bolha-, vagy kullancs fertőzöttség esetén lehet indokolt.

A szívférgesség elleni védelmet érdemes lehet D. immitis szűréssel kezdeni (Knott teszt és ELISA). Ha nem fertőzött a kutya, úgy Bravecto rágótabletta, vagy(!) a Foresto nyakörv mellett érdemes lenne olyan bőrre cseppenthető szert (Pl Advantix) amely szúnyogok (ezek terjesztik csípésükkel a szív- és bőrférgeket) ellen is hatékony.

Szúnyogok, szívférgesség, bőrférgesség

Kutyáknak

1 / 490 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.05.31
2017.05.29-én Tóth József utcából elveszett tricolor színű két hónapos kiscica, ha valaki látta/befogta kérem jelentkezzen a 0630/9324838-as számon, két kislány várja haza!
2017.05.24
2017.05.24 este Savoya Park Aldi/Möbelix előtti parkolóban kóborol ez a kan kutyus. Nyakörv nincs rajta, nagyon félős.
2017.04.03
2017. március 30-án éjjel, a 22. kerület Baross Gábor telepről eltűnt Mázli! Barátságos, játékos, vezényszavakra nagyjából hallgat. Ha bárki tud róla információval szolgálni, a 30/945-7091; 30/820-4560 számokon érheti el a tulajdonosokat.