Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

Tisztelt Állattartó!

Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolunk itt, a honlapon, jeligésen, illetve a megadott e-mailcímre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot. Az űrlapot kérjük csak akkor töltse ki, ha hozzájárul kérdése honlapunkon való megjelenítéséhez! Megértését köszönjük.

Felhívjuk a figyelmét, hogy az orvos válaszol rovatban megjelenő válaszok csak tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az állatorvosi vizsgálatot.

Sürgős esetben azonnal vigye állatorvoshoz, ügyeletre állatát!

Semmiképpen ne adjon be embernek való gyógyszert állatának, mert ez végzetes lehet!


<<< űrlap itt >>>

Ki válaszol?

1. Dr. Balogh Lajos, a BÁK egyik alapítója, onkológiai szakrendelésünk vezetője.

2. Dr. Helyes Georgina állatorvos

Vendég szakértőnk kutyakiképzés, viselkedés, oktatás témakörökben:

3. Urbanovich Zoltán kutyakiképző, a DogIsland kutyasuli tulajdonosa, www.apacsdog.hu

jelige: Válogatós
2018-06-20
Kedves Állatorvos! 3 hónapos kiscicát fogadtam örökbe, válogatós nagyon. Nem eszik csak tejet, szárazat és húst. Se aszpikos tápokat, se konzerv halat, se házi kosztott nem eszik meg. Mit tegyek, hogy mást is egyen? Képes éhezni, ha nem az van előtte amit szeret. Viszont nem tartom egészségesnek csak így etetni. Köszönöm a válaszát

Minden macska válogat illetve válogatós, ha erre lehetősége van. Ráadásul komoly egyedi különbözőségek fordulnak elő a táplálék preferenciák tekintetében,  így vannak cicák, amelyek imádják a halat (vagy azok közül egynéhány félét), nyers húsféleségeket,  a tejet, tejtermékeket, akár zöldségféléket ...... míg más egyedek elutasítják ugyanazt a táplálékféleséget.  Az sem ritka, hogy egy-egy egyed a száraz, vagy ellenkezőleg a nedves (konzerv, aszpikos ....) tápokat részesíti előnyben.

A 3 hónapos kölyök ideális tápláléka nagyobbrészt valamelyik komplett táp junior készítménye lenne ideális esetben. Nem probléma, ha ez száraz tápféleség. A tej közel sem ideális macskatáplálék, gyakran okoz akár hasmenést is. Kicsit sem probléma, ha a kölyök kandúr nem eszik konzerv halat, emberi táplálékot, maradékot.

A csak lakásban tartott cicák védőoltásai, rendszeres parazitamentesítései, majd ivartalanításuk rendkívül fontos. Mindezek és akár a táplálás megbeszélése miatt is érdemes lehet felkeresnie állatorvosát.

Macskatartóknak

jelige: Maca kutya
2018-06-18
Tisztelt Doktor Úr&#33; Tavaly ősszel ivartalanítottam kilenc éves keverék kutyámat. Akkor az állatorvos mondta, hogy fogyni kell a kutyusnak, mert elhízott. Ezután sokkal kevesebb tápot kapott mint eddig, nasi semmi. Kb. két-három hete azt vettem észre, hogy bepisil. Ezzel párhuzamosan nagyon liheg időnként, és nagynak találtam a hasát, kedvedtlen volt és csak feküdt. Múlt pénteken elvittem a doktor úrhoz aki ősszel műtötte.Megvizsgálta és azt mondta még mindig kövér, zsírmája van. Fogyni kell és kétféle májtisztítót írt fel, egy hónapig kell szedetni a kutyussal. Legalon és rowachol-t írt fel. A pisilésre nem mondott semmit. Elkezdtem adni a májtisztítókat ahogy mondta és azt vettem észre, hogy nagyon pisis. Az lenne a kérdésem, hogy a pisilésre van-e valami gyógymód, gyógyszer, gyógynövény ami mérsékelné ezt a betegséget. Tisztelettel és köszönettel: Pádár Julianna

A már 10 év feletti, már a műtét előt is elhízott kutya jelenlegi tüneteit (elfekvés, hasi terime növögetése, diéta mellett is további hízás .... inkontinencia .....  nagy valószínűséggel komoly betegség, vagy betegségek okozzák.

Számtalan ok (szív/vese/májelégtelenség, onkológiai betegségek, endokrin betegségek, ortopédiai betegségek, neurológiai betegségek .... fertőző betegségek ....) jelen lehet egy 10 év feletti, az adatlap szerint oltatlan kutyában.

Ezeket kideríteni szisztematikus részletes kivizsgálással (fizikális vizsgálatok, vér/vizelet labor, képalkotók ....) lehetséges.

Ha a kivizsgálás megtörténhet, úgy állatorvosának lesz ötlete a megoldások tekintetében is.

jelige: hűtlenség?2
2018-06-18
Elnézését kérem, 2 nagyon fontos információ maradt ki. 1. A szomszéd nagyon szereti a cicánkat, és ragaszkodik hozzá, a lakásukba is bejárhat, így nehéz vele megbeszélni a dolgokat, nekünk meg persze fájó a cicánk &quot;megcsalása&quot;, olyannyira, hogy a pánikrohama alatt/után sírva féltünk, hogy elveszítjük őt. 2. Még 2 cica él velünk. Az anyamacska, aki kb. 4,5 éves, és egy nőstény cica (2 éves), még a kandúr cicánkat megelőző alomból, aki ránk maradt. Már 1 éve ők is ivartalanítva lettek. A mi területünkön az anyamacska az úr a háznál, a 2 éves nőstény cica, és a 15,5 hónapos kandúr pedig féltestvérek és fiatalok lévén nagyon nem kedvelik egymást. Nehezen férnek meg együtt, sokat verekednek, de nem vérre menő csaták dúlnak. A kandúr cicánkkal az anyamacskának megtűrt a viszonya, sőt, olykor egész jónak mondható. A nőstény cicával az anyamacska azonban szinte egyenrangúnak tűnik: mosdatják egymást, rendszerint együtt alszanak, összebújva. A fiatal kandúr és nőstény cica maximum elviseli egymást 1-2m-es távolságból. Lehetséges, hogy ez a gond? Lehetséges, hogy a legfiatalabb, aki ráadásul ivartalanított kandúr, kiszorult a területről, és ezért jár el? Lehet, hogy rosszul gondoltam, és még csak azért nem ment el, mert szeret minket, a gazdáit? Elnézést a hosszú leírásért, a segítségért rendkívül hálás vagyok&#33;

Lehetséges, hogy a "kisebb cicasűrűség" azaz a nagyobb, kényelmesebb élettér komoly érv a szomszéd irányába.

Ezt azonban nem érdemes a cica "hűtlenségeként " megélni, ahogyan az Önök érzéseit sem szabad "féltékenységnek" értékelni.

jelige: hűtlenség?
2018-06-18
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! 15,5 hónapos, ivartalanított kandúr cicám viselkedésével kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. Ő nekünk született, a szobámban cseperedett egészen felnőtté, de 2 szintén kandúr testvérével együtt nagyon izgatott volt a kint történő események iránt, így hát elkövettük az alapvető hibát, s kiengedtük őket. Egyre többet ugráltak, szaladgáltak, másztak-csimpaszkodtak kint, s a végén már egész napokat akartak kint tölteni. A 3 kölyök cicából sajnos csak egyetlen maradt meg (őt sem autó nem ütötte el, sem pedig nem tűnt el rejtélyes módon), de a 8 hónapos korban elvégzett ivartalanítás és az ez általi pár napos bezártság sem volt már képes "kiölni" belőle a kinti világ iránti féktelen éhségét. Mára a legjobb vadászok egyikévé vált, igazi kis gyilkos, akit ha úgy van, 5 percig sem vagyok képes bent tartani. Régebben még sokat játszottunk, futottunk együtt, sokat aludt az ölemben, elvárta, hogy munka helyett is vele foglalkozzak, ma már azonban, főleg a tavasz beköszöntével szinte az egész napot kint tölti, és 2-3 alkalommal maximum 5 percre előtűnik, hogy egyen. Éjszakára mindig bezárom őt a lakásba, mert féltem a kinti veszélyektől, de ez csak növeli az éhségét. Úgy érzem, hogy szeret engem, mert reggelente mindig hozzám dörgölőzik, odabújik, megpuszil, dorombol, de mindez néhány perc, máris kéredzkedik ki, s néhány óra elteltével jelentkezik, hogy éhes, és amint jóllakott, indul is további útjára. A szomszéd jelezte, hogy rengeteget jár át hozzájuk, sokszor az egész napokat ott tölti, és még enni is adnak neki (mindenféle maradék házi koszt!), ami némileg aggodalmat kelt bennem. Lehet, hogy a cicám csak a körülményekhez ragaszkodik, és hozzám nem? Lehet, hogy egyszer csak el fog költözni innen? Nálunk ő családtag, születésétől fogva mindent megadunk neki, 1x még kórházba is kellett vinnünk egy pánikroham miatt, és valóban nagyon-nagyon elkényeztetjük. Lehetséges, hogy ő mégsem ragaszkodik úgy hozzánk? Olyan előfordult többször is, hogy macskák a szomszédtól átköltöztek hozzánk, minket választottak, lehet, hogy ő inkább máshoz ragaszkodna? Vagy csak még nagyon fiatal, szenvedélyes, impulzív, és dúl benne a vadászösztön és kalandvágy? Lehet, hogy még nem elég kiforrott a személyisége, nem elég felnőtt? Lehet, hogy szeret minket és kötődik hozzánk, csak mindez még nem központi dolog az életében? Vagy mi csináltunk valamit rosszul a nevelésében? Lehet, hogy sokkal többet kéne vele játszani, foglalkozni vele hétvégéken? Nagyon köszönöm előre is a válaszát!

Nagyon személyes, emberi tulajdonságokkal "ruházza fel" a fiatal herélt kandúrt - pedig macskáék ösztönvilágában ezek az érzelmek valószínűleg nincsenek jelen. Nálak a táplálék, élettér, zsákmány, komfortos pihenőhely, nemi partner (amíg ivaros) ..... tényezők dominálnak - és egy fiatal, jó általános állapotban lévő egyed nagyobb területeket bejár ezek felderítése és kihazsnálása érdekében. Hála/hálátlanság, szeretet, hűség .... kevéssé értelmezhető a cicák viselkedésében.

Leírásában egyébként semmi szokatlant nem vélek felfedezni. Játszani, cirógatni, etetni is akkor érdemes a cicát, amikor ő igényli.

Nem gondolom, hogy bármit elrontanának, ha a cicát rendszeres védőoltásokban, parazitamentesítésekben részesítik, ivartalanították és helyesen táplálják. Azt is gondolom, hogy az évek műlásával gyre több időt fog otthon tölteni.

jelige: Speedy-boy
2018-06-18
Tisztelt Doktor Úr / Doktornő! Kutyusom 12 éves chihuahua-spitz keverék, mostanában állandóan nyalogatja a fenekét, lógatja a farkát (azt mondják, az betegséget jelent), pedig bűzmirigy kinyomva, féreghajtót kapott (ez egyben válasz a "voltam-e vele orvosnál" és "kapott-e kezelést" kérdésekre is), rendszeresen mosdatva (minden séta után), havonta kétszer fürdetve, másik két kutyusunknak semmi baja, ... neki mi lehet? Kérem véleményét, illetve tanácsát, hogy mit tegyünk! Köszönettel Hajduk Ferenc

Valóban talán a két leggyakoribb ok lehet a bűzmirigyek pangása, gyulladása és a bélparaziták jelenléte, ha egy kutya nyalogatja a hátsóját, és lógatja a farkát - de van még bőven ezen kívül is lehetséges ok (pl: prosztata gyulladás/tályog/tumor, hólyag gyulladás/kő/tumor, gerinc elváltozás, végbél gyulladás/tumor, medencei terimék .....).

Egy lehet a tanács, érdemes lehet a Speedy-boyt részletesen, szoisztematikusan kivizsgálni. Nagyon jó kiindulási alap, ha a kutya bűzmirigyeit kinyomták, parazitamentesítették és megfürdették, de ha továbbra is fennállnak a tünetek, akkor érdemes lehet a fizikális vizsgálatokat, rektális vizsgálatot, vér/vizelet/széklet labort, ultrahanf, röntgen vizgsálatot ...... esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokat is elvégezni.

Így lehet szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni a tünetek okát. Ha megvan az ok, úgy érdemes a megoldásokat végigbeszélni.

jelige: Szobatisztaság
2018-06-14
Üdvözlöm! Az lenne a kérdésem,hogy van olyan kutya amelyik soha nem lesz szobatiszta? Van egy 6 hónapos Amerikai Staffordshire terrierem és nem hajlandó a szobatisztaságra. Mindent elküvettem már de pont ugyan ugy bent végzi a dolgát mint mikor elhoztuk 2 hónaposan,pisi kaki mind bent. Nem mutatja egyáltalán annak a jelét,hogy változzon arra viszont gondosan ügyel,hogy ne lássuk ha bent végzi a dolgát. Lehet szervi baja ? Vagy mitől van ez? Köszönöm előre is.

Igen, sajnos vannak felnőtt kutyák, macskák is akik nem szobatiszták, és sajnálatosan rögzült helytelen (számunkra nehezen tolerálható)  viselkedésként a lakás különböző helyein ürítenek vizelete és/vagy székletet.

Az esetek túlnyomó részében nem szervi betegségek, hanem rögzült, rossz viselkedési formák állnak a háttérben.

Én biztosan nem - de valószínűleg más sem tud erre néhány soros általánosságokon túlmenő, használható megoldást nyújtani erre. Egy 6 hónapos korú eb esetében, amelyik 2 hónapos kora óta csak bent ürít, érzésem szerint már viselkedési zavarokkal foglalkozó szakember segítsége szükséges.

jelige: Pipó
2018-06-13
Van egy kb 2hónapos selyemtyúkom.3,napja időnként a fejét maga alá húzza rángatja és közben hátrafelé fut.Mit jelenthet ez,gyógyítható-e? Köszönöm előre is a válaszát.Edina
Nem vagyok biztos abban, hogy ez gyógyítható lenne, kedves Edina.
jelige: augmentin jó?
2018-06-12
Jónapot, nekem a dokim javasolta macskanáthára az augmentin 250/125-öt, napi 2Xnegyedet, és jól működött, de mégsem kellett volna adnom akkor?

Ha állatorvosa javasolta, úgy az természetesen rendben van, és remélem most is működni fog.

Előző két levelemben is "csak" arra szerettem volna kérni, hogy állatorvosa megvizsgálhassa a kölyköket, ő állapíthassa meg a vírusos macskanátha jelenlétét, zárhassa ki esetleges más fertőző, parazitás vagy nem-fertőző betegségek jelenlétét - és ő adjon a kezelésre javaslatot.

A humán antibiotikum adását én szükség megoldásnak tartom, nem tartom kizártnak, hogy más szerekre is szükség lehet, és a kölykök gyógyszeres kezelése is kontrol vizsgálatokat igényelhet.

Önnel és Állatorvosával együtt azt remélem, hogy sikerül átvészeltetni, felnevelni, majd adoptálni a kölyköket -majd az anyamacska ivartalanításával elejét venni a további kölyökproblémáknak és a az anyamacska egészségét remélhetőleg hosszasan megőrizni.

jelige: Augmentin
2018-06-11
Jó napot Gabi vagyok én írtam önnek a macskanáthás cicák ügyében. Utána olvasgattam hogy az Augmentin a cicág súlyához megfelelő adagban, segíthet a macska náthán... hálistennek ez a humán antibiotukumom van is itthon. Adhatok a cicáknak valóban nem veszélyes rájuk? Köszönöm&#33; Gabi

Ne tegye, kérem szépen.

Más fórumokról kaphat ezirányú bíztatást, de szerintem több a veszélye a humán augmentin otthoni, állatorvosi felügyelet nélküli adásának - mintha csak a már  leírt, állatorvosa által ajánlott kezeléseket végzi.

jelige: 6-cica
2018-06-11
Kedves válaszoló. Van egy mentett cicám, már vemhesen taláták az útcán kidobva, befogadtam... Ivartalanítani nem volt szívem... Még vemgesen kapott féreghajtót, illetve ahogy megszületett a 6-kicsi elkezdtük az oltási programot mind a kicsiknek mind az anyukánuknak illetve kapják 2-hetente a féreghajtót. A kicsik most 8-hetesek 2-kombibált oltást kaptaka másodikat 3-napja, illetve tegnap Advocate rácsepegtető oldatot az élősködők ellen...kb 1,5-hete tűnt fel hogy csipásodnak, de nem volt vészes napi 1-megtöröltem a szemüket borvízzel, viszont 4-5napja már az orruk is folyik és szipognak étvágyuk jó játékosak de egyre csúnyábban folyik a orruk. Az anya és a kicsik oltása féregmentesítése felv-fiv teszt nagyon sokba került borzasztóan megviselt anyagilag. Nincs rá keret hogy orvoshoz vigyem őket, minden nap fertőtlenítem az almukat és a helyüket is, mosom a szemüket orrukat. Mit tehetnék még? Macskanáthásak lennének? Esetleg embereknek szánt antibiotikum kis mennyiségben segíthet? (anyukájuk teljesen egészséges ő nem lett beteg) El vagyok veseredve direkt azért kapták meg az első kombinált oltást 4-hetesen hogy biztosan ne legyen betegek, ugyanis biztos hogy az anya macska sosem volt oltva... Válaszát előre is köszönöm. Üdv:Gabi

Sajnálom a történteket és a jelenleg is zajló vesszőfutást. A leírt otthoni kezelésen kívül szerintm ne tegyen többet, ne kezdje el humán antibiotikumokat adagolni, kérje továbbra is állatorvosa segítségét.

Örülük, hogy legalább az anyamacska egészségesnek tűnik- és remélem, hogy állatorvosa további segítségével sikerül a kölyköket megmenteni, felnevelni, majd adoptálni.

Azt is remélem, hogy a kaland után lesz szíve az anyamacska ivartalanítását kérnie állatorvosától.

Mire van szüksége a macskámnak?

Gondolatok az ivartalanításról

jelige: tejpor jó?
2018-06-11
Jónapot, pár napos pici ciákat találtunk, nekik sima tej jó, vagy jobb-a laktózmentes tej? Evvel túlélnek, vagy kell bele tojássárgája, tejföl olivaolaj is? Köszönöm

A leírt módon, tehéntejjel, vagy tejporral, vagy ezek laktózmentes változataival nem lejhetséges egészséges kölyköket nevelni - legfeljebb a kiszáradást és eléhezést lehet rövid időre megoldani - amíg a kölyök macska tejpótló tápszert be tudják szerezni.

A mai napon  hétfőtől már biztosan elérhető állatorvosuk, aki elvégezheti a kölykök vizgsálatát, ha szükséges kezelheti, parazita mentesítheti őket - és a felnevelésükhöz is nélkülözhetetlen tanácsokat adhat.

Macskatartóknak

jelige: Daganat
2018-06-11
Kedves Doktor Úr/Nő.Kérdésem az lenne,hogy a csatolt lelet alapján milyen kezelésnek lenne értelme. A kezelő orvos véleménye szerint a kutyus nem gyógyítható. Válaszát köszönöm.Tisztelettel Nyári Zoltán.Tulajdonos: Nyári Zoltán Beküldő állatorvos: Dr. Szabó Lajos Klinika: Orthovet Állatorvosi Rendelő E-mail: Állat azonosító: eb, Hádész Minta eredete: gerint mellett ffiökölnyi duzzanat A minta beérkezésének dátuma: 2018.06.06. A citológiai vizsgálat eredménye: A mintában találtak leírása: A kenetekben szövettörmelékek mellett sok lipidcsepp néhány adipocyta és számos macrophagsejt jelenik meg. A sejtek között több orsó alakú sejt is megfigyelhető, amelyek között több denudált alak is megjelenik. A sejtek hossza a vvs-ek 4-szerese. A szélességük a vvs-ek 2-szerese. A cytoplasmák granuláltak a sejthatárok, nem kifejezettek. A magok oválisak és durván szemecskézettek. A magvacskák promiensek. A mitotikus alakok aránya 2/10 látótér. Konklúzió: Perifériás idegi tumor, esetleg glioma. Grade II sarcoma típus. Javaslat: A vizsgálatot végezte: Dr.Vajdovich Péter Budapest, 2018.06.07.

Kezelő orvosainak a véleménye a mértékadó.

A kutya jelenlegi tünetei, a tünetek változása, a kutya általános állapota, a férfiökölnyi méretű, citológiai vizsgálattal rosszindulatúnak tűnő tumor pontos helyeződése, környezetéhez való viszonya ... és még jónéhány egyéb tényező együttesen határozza meg, hogy sebészeti-, vagy más onkológiai kezeléssel (gyógyszeres kezelések, sugárkezelés, immunterápia, oncothermia ...) gyógyítható-e az onkológiai betegség, illetve ha ez nem lehetséges, akkor mennyiben kezelhető a folyamat.

Kezelő orvosai a jóval több Általuk elérhető információ alapján jóval pontosabban megítélhetik az esélyeket, tennivalókat.

jelige: bolhainvázió 2
2018-06-11
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! 1-2 napja kértem a segítségét "bolhainvázió" jeligével. Mai napon egy Insectidice 2000 nevű bolhairtó szert vettünk, de aggódunk, hogy meggondolatlanul. Azt olvastuk ugyanis később, hogy a benne lévő permethrin mérgező a macskákra, pedig az állatkereskedés eladója épp úgy ajánlotta nekünk, hogy macskáknak nem lesz tőle baja, ha a fekhelyüket bespray-zzük vele. Még nem használtuk, ám az egyik asztalra a zacskóból való kivételkor egy kis mennyiség kifolyt, amit vizes-szappanos ronggyal letöröltünk, de nem tudjuk, ha a cicák véletlen ráugranának, gondot okozna-e, és úgy általában kell-e aggódnunk emiatt. A segítségét előre is köszönjük&#33;

Az állatkereskedésben kapott információ is fontos lehet, akár a szer használati utasítását is elolvashatják - és már korábbi válaszomban is írtam,  hogy a komplex védekezést célszerű lenne a állatorvosukkal egyeztetniük. A leírt szer a gondos takarítás, fertőtlenítés után szakszerűen használható a lakáson belül - de a cicákat célszerű lenne hosszantartó külső-belső parazitaellenes védelemben részesíteni.

A leírt történet miatt véleményem szerint kevéssé kell aggódniuk - de egy Insecticide 2000 flakonnnal nem lesz megoldható a bolhainvázió.

jelige: puffadt hasú kiscica
2018-06-11
Jó napot! Köszönöm szépen a válaszukat! Vettem azóta a kiscicának, neki való száraz tápot, illetve azt nem írtam legutóbb, hogy vettem az állatorvosnál már neki tejpótlót, de csak most vettem rajta észre, hogy 2017 november végén lejárt... Ettől lehet baja a kicsinek? A szagán vagy ilyesmiből ez nem látszik. Egyébként, nem is annyira szereti a kicsi. Azt is megfigyeltem, hogy étkezések után puffad fel a pocakja, elég gyorsan. Előre is nagyon köszönöm!

A lejárt tejpótló tápszert nem hazsnálnám a kölyök táplálására. Ha sikerült jó minőségű kölyök tápot választania, úgy azzal emberi számítások szerint felnevelhető lesz a kicsi.

A mértéktől függően, az etetés utáni nagypbb haskörméret akár normális is lehet. Ahogyan a korábbi válaszomban írtam, a féreghajtások és külső parazitamentesítések - majd a védőoltások - majd az ivartalanítás szinte folyamatos állatorvosi felügyeletet igényel kölyök korban.

jelige: Papilloma
2018-06-08
Tisztelt rendelő! Van 2 lakásban tartott 7 èves macskám, akiknek a szájukban papilloma göbök vannak ès semmivel sem tudják őket gyögyítani. Már 4 ève èvenkènt járok velük lèzeres eltávolításra. Önök esetleg tudnának erre gyógymódot? Autoimmun vakcina kèszítès is volt sikertelenül, most huminsavat kapnak. Másik kèrdèsem hogy mellèjük tudok vinni kismacskát? Ha csak elkülönítve akkor csak a macskák nem találkozhatnak egymással vagy a macskáim által használt tárgyak is fertőzhetnek? Köszönöm ha válaszol, Szikora Tímea

Az adatlap szerint a csak lakásban tartott macskák nem minden évben kapnak védőoltásokat, és ahogyan állatorvosától értesült a papillomatosis hátterében is vírusos fertőzés áll. Számomra csak ezek alapján is aggályos a kölyök befogadása.

A makacs, terápiarezisztens papillomatózisok hátterében előfordul, hogy nem csak papilloma vírus, de más (leukózis, panleukopaenia ....)  vírus(ok) is jelen vannak a szervezetben, vagy más immunszupresszáló betegség okozza a papillomák visszatérését. A vírusteszteket tehát a papillomatózis és a kölyök befogadása miatt is indokolt lehet elvégeztetni. Persze könnyen lehet, hogy mindezen már régen túlvannak. Igen a tárgyak (etetők, itatók, alomtálca, fekhelyek, szállító box....) is aggályosak a vírusfertőzés átadása szempontjából.

Igazság szerint állatorvosa, a 4 éve tartó kezelések okán nyilván sokkal pontosabb, értékesebb tanácsokat tud adni. Az évente 1x történő lézeres eltávolítások nyilván megterhelőek a cicáknak és Önnek is, de fogkőeltávolítással, hallójárat tisztítással egybekötve nagyon sokat lendítenek a cicák állapotán és én sem nevezném hiábavalónak, vagy sikertelennek.

jelige: Jencike
2018-06-08
Tisztelt doktor úr&#33; A cicám ( 5 kg testsúlyú ) 2 éve szed naponta 2x 3/4 Benamax tablettát magas vérnyomásra. A használati utasítás szerint 1 db-ot kell szedni,a magasabb dózis nem károsítja a szervezetét? Ezt a gyógyszert élete végéig kell szedni vagy csak egy ideig? Válaszát köszönöm: Tóthné

Minden idült, hosszantartó betegség esetén azért vannak a rendszeres kontrol vizsgálatok, hogy állatorvosa nyomonkövethesse a beteg és a betegség változásait, alakulását. Ezek során derül ki, ha gyógyszer dózis változtatásra, vagy akár a gyógyszer változtatására van szükség, itt derülnek ki az esetleges mellékhatások, esetleges társbetegségek is.

Nem mellékes az sem, hogy kiderüljön, vajon a magas vérnyomás önálló betegség-e, vagy más betegség (veseelégtelenség, hyperthyreózis, vírzusfertőzés  .....) áll-e a háttérben.

Az adatlap szerint a cicát nem szokták oltatni. Muszáj szólnom, hogy egy csak lakásban tartott cicának is haza lehet vinni súlyos vírusos fertőzéseket, amit természetesen jobb lenne megelőzni.

Rövid kérdése során bennem több ok is felmerült, hogy felkeresseállatorvosát.

jelige: puffadt hasú kiscica
2018-06-07
Tisztelt szakértő! Szombaton találtam egy kiscicát. Azóta nálam van, voltam vele dokinál, adtak neki féreghatót, illetve bolha és kullancs ellen lett kezelve. Azt mondta az orvos, hogy a súlyából ítélve 4 hetes körül lehet, tehát még az anyukája mellett lenne a helye. Hétfő reggel kapta meg a féreghajtót, aznap teljesen normális volt a széklete, aztán kedd este már hasmenése volt, azonban szerdán a második széklete már kezdett javulni, és azóta is, fokozatosan egyre szilárdabb, de még mindig nem olyan normális, mint amikor szombaton hozzám került. Aggódom érte, mert elég nagy a pocakja, olykor kemény is és hirtelen puffad, bár elég mohón is eszik. Az orvos hétfőn azt mondta, a puffadás lehet a férgességtől, de nem tudom, annak akkor már nem kellett volna elmúlnia? Egyébként, jó kedvű, sokat játszik. Eleinte cica tejet adtam neki, de az is csak csökkentett laktóztartalmú volt, aztán az állatorvos ajánlott tejpótló tápszert, de azt nem szereti és azt olvastam, hogy abban is tejpor van. Adtam neki egyszer-kétszer laktózmentes tejet is, de amióta teljesen híg volt a széklete, azóta már azt sem merek. Készítettem neki kamillateát is, abból tudtam egy keveset itatni vele. Aggaszt, hogy miért puffad ennyire a pocakja, oldalra is kitüremkedik neki, ha nagyon fel van puffadva. Az állatorvos alutasakos ételt javasolt neki, de a hasmenése óta inkább száraz eledelt áztattam neki vízbe és azt adtam. Igaz, hogy nem pont neki valót, mert nekem csak a Royal Canin 12 év feletti macskáknak való tápja van itthon. Esetleg ez lehet a baj? Elnézést kérek, hogy ilyen hosszan írtam le, nagyon várom a válaszukat és előre is nagyon köszönöm!!

Egy 4 hetes korú kölyök cica tápláléka ideálisan nagyrészt jó minőségű kölyök (kitten) tápféleség legyen. Ezt még ki lehet egészíteni szintén jó minőségű cica tejpótló tápszerrel.

Egy bélférgekkel masszívan fertőzött kölyökmacskát többször kell, illetve érdemes féreghajtani - márcsak emiatt is érdemes lesz újra felkeresni állatorvosát. Ő megállapíthatja, hogy szükséges-e újbóli féreghajtás, egyéb parazitáktól való mentesítés, újból átbeszélhetik a kölyök táplálását is, majd a védőoltások időpontját és még jóval később a cica ivartalanítását is.

Macskatartóknak

jelige: allergia
2018-06-07
Tisztelt Doktor Úr,Doktor nő! Van egy 2010.decemberi születésű kutyusunk,régebben észrevettük,hogy vakarta a fülét,nyalogatta a lábát,testét,elvittük az állatorvoshoz,aki azt mondta,hogy valószínűleg allergiás.Mi a cica tápra gondoltunk,hogy az okozza nála,mert nagy szeretettel megeszi,a cicáktól elcsenve.Akkor kapott egy steroid injekciót,s abba maradt a vakarózás. Talán egy hete megint azt vettem észre,hogy vakarja a fülét,nyalogatja magát.A füle nagyon csúnyán piros volt belül,főleg az egyik,s valami barnás váladékot láttam benne.Most elvittük egy kisállatkórházba,ahol az orvos megnézte a bűzmirigyét,s azt mondta,hogy nagyon tele volt neki, mert az is kiválthat ilyen tüneteket.Megnézte a fülét,s azt mondta rettentően csúnya,megvaskosodott,mint az elefántnak,s ezt egy ki nem kezelt fülgyulladás következményének tudja be.Tett mindkét fülébe Osurnia fülgélt,s adott prednizolon 20 mg-os tablettát.A kutyus 16-17 kg,s azt mondta 10 napig a tablettából 2x 1/4 szemet kell beadni,majd a következő 10 napban csak 1x 1/4-et,az után pedig csak minden 2.napon 1/4-et.Egy hét múlva pedig ismét a fülgélt kapnia kell,s még kétszer hetente.Kis sebecske is volt rajta,amit leborotvált,mert azt mondta ez nagyon terjed,s arra kapott cortizone szuszpenziót,amivel naponta kétszer kell kenegetni. Már kicsit jobbnak látom.Nagyon sokat iszik,ezt mondta is az orvos a gyógyszer miatt. Nagyon félek,hogy ilyen hosszú távon,ha kapja ezt a steroid gyógyszert,nem ártalmas.e a számára? Nem válthat-e ki nála cukorbetegséget,vagy más egyebet?(Nekem sok problémám lett tőle,nagy adagban adták) Nagyon aggódom,s szeretném kérni az Önök véleményét. Egyébként royal canin száraz tápot kap. Most több alkalommal adtam neki Pennyben vásárolt Bodie nedves tápot,s én erre gyanakodtam,hogy ez okozta a problémát. Ivartalanítva van a kutyus. Válaszukat előre is köszönöm: Mária

Állatorvosai megkezdték a kutya kivizsgálását, van is ötletük a tünetek okát illetően, sőt a tünetikezelés hatására ideiglenes eredményeket is elértek már.

A leírt alacsony dózisú szteroid kezelés eddig biztosan nemokozott komoly problémát, és remélhetőleg lassan elhagyható lesz.

Sajnos előfordulhat, hogy a hallójáratgyulladás és a bűzmirigy gyulladása is makacs, nehezen leküzdhető, vissza-visszatérő formában jelentkezik - és az allergiás eredettel is érdemes lehet foglalkozniuk. Akár a kutya etetését is érdemes lehet álltorvosukkal egyeztetniük, a leírt kutyatápok helyett állatorvosa biztosan tud jobbat ajánlani.

jelige: bolhainvázió
2018-06-07
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Kétségbeesetten kérném a segítségét. 3 kijárós cicánk van, és hiába használjuk a bolhaellenes cseppet, kiirthatatlanok, s sajnos már minket is elleptek, a ruháinkba, ágyneműbe férkőzve nem tudunk megszabadulni tőlük, naponta 20-30-at találunk magunkon. Először csak a bokánkat csipkedték, de most már volt, hogy még az arcunkon is futkároztak. Mit tudnánk használni ellenük, hogy szabadulhatnánk meg tőlük? Válaszát előre is köszönöm!

Nincs egyetlen csodaszer, nincs 5 perces megoldás - de átgondolt, szisztematikus védekezéssel eredményt lehet elérni.

A jelenlegi melegben a macskákon élősködő és szaporodó bolhák folyamatosan rakják le környezetükben (a lakásban és a kertben) a petéket, amiből folyamatosan kelnek ki a lárvaalakok, fejlődnek ki és egy hét alatt bezárul a körforgás. Minden otthoni macskán hatékony, hosszútávú bolha ellenes készítményt célszerű alkalmazni, emellett a belső parazitamentesítésüket is meg kell oldani - és a lakásban a cica pihenőhelyek, közlekedők, bútorok (talán ez a legnehezebb) folyamatos takarítása, fertőtlenítése, kezelése is szükséges. A kert rendbentartása is fontos, és nem túlzás, ha a szomszédokkal is egyeztetik a macskák, kutyák parazitamentesítését. Ha sikerül a peték, lárvaalakok gyérítése a környezetben, és emellett a gazdaállatok folyamatosan védettek a bolhainvázió ellen, így hetek alatt gyérül, majd megszűnhet a bolhafertőzés.

Mindezekhez a legokosabb, ha állatorvosa segítségét kéri.

jelige: mikor oltsam?
2018-06-04
Tisztelt Doktor, 9 hetes a kiskutyám, chipje van, mikor vigyem veszettség elleni szurira, akár jövőhéten is? Flóra

A kölyök első veszettség elleni védőoltása még ráér, ezt 3 hónapos kora körül (12-16 hetes kor között) kell beadni.

Keresse fel viszont állatorvosát, mert az egyéb, nem kötelező, de nagyon fontos védőoltások és a rendszeres parazitamentesítések elvégzése aktuális.

Kutyatartóknak

jelige: ladyke
2018-06-04
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 5 éves yorki kutyusunk nőstény. Már ivartalanitva van több mint fél éve, mert kb. 1 éve gyenge epilepsziára utaló rohama kezdődött. Hál isten ez a roham nem jelentkezik sűrűn és nem erős, csak remeg, gyorsan veszi a levegőt és kb 1o-2o percig tart. Ismerősök, más állattartók tanácsára rendeltem canabis olajat, mert állítólag csökkenti a rohamokat. Kérem abba a segítségét és tanácsát, hogy ez tényleg így van-e mert ma kezdeném adni neki, mert most itthon vagyok és tudom figyelni a kis állat reakcióját. Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Nem adnék canabis olajat a kutyának - sokkal inkább megkérném állatovosomat, hogy vizsgálja ki mi okozza az 5 éves ivartalanított yorki nőstény időszakonként jelentkező epilepszia-szerű tüneteit.

jelige: Anyóka
2018-06-04
Tisztelt Cím&#33; Két idős, beteg cicám van. Anyókának folyik a nyála, ritka nagyon a szőre és tudom, hogy tejre allergiás. Rozi cicámnak szintén folyik a nyála, de az innye meg van duzzadva, néha vérzik is, valamint a szőre meg van keményen csomósodva, nem mindenhol, de elég nagy területen. Mindkettőjüknek ételallergiás tápot adok.Többel is kísérleteztem, de a Trovel ételallergiás száraz táp vált be, de azt tapasztalom, mintha már ez sem használna. Voltunk állatorvosnál, de nem tudta megállapítani egyértelműen, hogy mi a bajuk (valószínű allergia). Válaszát előre is köszönöm! Nyíregyháza

Állatorvosa és más állatorvos is csak akkor tudja megállapítani a 2 idős cica betegségét, ha lehetősge van részletesen megismerni az előzményeket, és kivizsgálni  a cicákat. A kivizsgálás alapos fizikális vizsgálatok után, laborvizsgálatokat (vér-, vizelet, széklet labor, vírustesztek ....) esetleg képalkotókat (ultrahang, röntgen ....) és esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokat is jelent.

Ha nem volt, illetve nincs lehetőség a kivizsgálások elvégzésére, úgy feltételezett okok kezelésével kísérletezhetnek - és mindez sokszor nem vezet eredményre.

jelige: Csillanita
2018-05-31
Tisztelt Doktor úr! Nagyon köszönöm tegnapelőtti válaszát, ez is hozzájárult ahhoz, hogy a kiskutyám jobban lett. Sajnos az állatorvos, akihez először elvittük, nem adott neki semmilyen kezelést, de estére már 40,3 fokos láza lett a kutyusnak és bementünk vele a kórházba. Ott egy gyors vérvételből kiderült, hogy babéziózisa van, kapott hideg infúziót, ellenszert, B vitaminokat és antibiotikumot (+3 napi otthoni adagot is). Másnap még mindig rosszul volt, de estére már evett, még most is eléggé levert, de már észrevehetően jobban van. Tegnap megjött a "nagy vérkép" is, de a doktornő nem mondott semmit. Igazából otthon néztem meg tüzetesebben a lapot és azt láttam, hogy a veséje jól működik, a májértékeiben (kivétel a GGT) minden 20-30-cal emelkedett, az amiláza meg a duplája annak, ami a felső határérték (1689). Ez a babézia fertőzés következménye, vagy aggódnom kell más miatt is? Milyen táplálásra van szüksége, hogy megerősödjön és meggyógyuljon a mája, hasnyálmirigye? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: H. Csilla

Köszönöm a kedves visszajelzését, és örülök hogy helyben, gyorsan kiderülhetett a kutya tüneteinek az oka - és már jobban is van, hála a diagnózisnak és a célzott kezelésnek.

A babéziózis önmagában is elegendő ok a leírt labor eltérések magyarázatára - én is remélem, hogy nincs más baj a kutyával. Állatorvosai láthatóan átgondoltan, felkészülten látjk el a kutyát, az Ő esetleges dietetikai tanácsaikat kellene követni. Jelenleg az infúzió és a gyógyszerek a legfontosabbak.

Az én véleményem az, hogy ha a nyomonkövető vizsgálatok során tapasztalnak némi máj-, vese- és /vagy hasnyálmirigy érintettséget, maradványtünetet, akkor kellene megbeszélni a leginkább megfelelő diétás tápot.

jelige: Drága Charlie
2018-05-31
Charlie, 4 év 9 hónapos, neves kennelből származó Bichon Havanese. Egészséges, mozgékony, átlagosnál nagyobb (8 kg), vastag csontozatú, rendkívül okos. Lakásban tartott, valóban prémium minőségű száraz eledellel táplált kölyök kora óta. Korábban két alkalommal esett át szemműtéten (pislogó hártya mirigyének előesése a jobb szemen), az első beavatkozás után 4 héttel kiújult az elváltozás. A második műtét halála előtt 6 hónappal, sikeres volt. Egy alkalommal, kb. 1 hét időtartamban esett át egy makacs hasmenésen, amelyet diétával, a körülményekhez képest jókedvűen átvészelt. 2017. augusztusában elkezdte rágcsálni a mellső lábain a szőrét, orvosi vizsgálat során allergia gyanúja (valószínűleg parlagfű) merült fel, az erre adott gyógyszer valóban meghozta a várt javulást. Más ismert betegsége vagy sérülése nem volt. 2017. 12. 07. Déli órákban, kb. 20 perces séta után szobahőmérsékletű vizet ivott. Pár órával később kezdett el nyeldesni. Úgy tűnt, mintha nehezebben nyelne, gyakran a nyakát is kicsit előre nyújtotta nyelés közben. Emellett néhányszor tüsszentett, mint amikor nagyon erős szagot érzett (pl. kávéfőzés közben) Másik tünet a „töfögés”, amelyet elég nehéz körülírnom. Olyan, mint amikor a kutya csukott szájjal, az orrán keresztül, erőltetve szívná be és fújná ki a levegőt, a megszokottnál gyorsabb ütemben és közben olyan hangot ad ki, mintha félig el lenne záródva az orra. Ezt egy-két havi rendszerességgel már kölyök kora óta előfordult. Ettől a naptól kezdve fokozatosan, napról-napra fáradékonyabb és kevésbé aktív, kedvetlen lett a kutya, amelyet én röviden úgy fejezem ki, hogy „lassú” lett Charlie. Evés, ivás, széklet, vizelet teljesen normális ezen a napon. A séta kontroláltan zajlott (végig pórázon, kizárt, hogy bármit felvett volna), az éjszakai fagyot követően kb. +4-5 fokos hőmérséklet mellett, napsütéses időben történt. Eléggé kifáradt a rövid séta ellenére, mert annyira mozgékony volt, hogy szinte végig futott. 2017. 12. 08 – 10. között. Megmaradt a fent leírt „töfögés” és a tüsszögés, napi rendszerességgel, naponta néhány alkalommal és továbbra is jellemző a csökkent aktivitás. Játszik, de hamarabb abbahagyja a szokásosnál és elvonul lefeküdni, tehát továbbra is „lassú” az állat. Evés, ivás, széklet, vizelet teljesen normális ebben az időszakban. 2017. 12. 11 – 13. között. A „töfögés” szinte elmúlt, a tüsszögés a reggeli ébredés utáni fél órában néhányszor még előfordult, de egyre kevesebb alkalommal. A csökkent aktivitás továbbra is szembetűnő, viszont mivel ezeken a napokon napközben dolgoztunk és egyedül volt az állat, a napközbeni alvás kicsit ellensúlyozhatta a fáradékonyságot. Evés, ivás, széklet, vizelet teljesen normális ebben az időszakban. 2017. 12. 14 – 15. között. A tüsszögés is elmúlt, jellemzően kedvetlenebb volt a szokásosnál, kevesebbet játszott, többször visszahúzódott a helyére. Étvágya némiképp csökkent, de evett, ivás, széklet, vizelet teljesen normális ebben az időszakban. 2017. 12. 16. Maradt a csökkent aktivitás, reggel kevesebbet evett a szokásosnál. A délelőtti órákban kihányta a reggeli szárazeledelt. Normálisan ivott, széklet, vizelet rendben volt. 2017. 12. 17. Továbbra is „lassú” rövidebb időre felélénkült, de túlságosan hamar abbahagyta a játékot. Többet feküdt a szokásosnál. Kevesebbet evett a szokásosnál, normálisan ivott, széklet, vizelet rendben volt. 2017. 12. 18 – 20. között. Tovább csökkent az étvágya, nehezen akarta elfogadni az ételt, de egy keveset minden nap evett. Aktivitása tovább csökkent, kifejezetten fáradékony lett. Séta közben felélénkül, de a lakásba visszatérve újra „lelassul”. Ezekben a napokban kezdődött egy újabb nyugtalanító tünet. Egyre gyakoribbá vált, hogy az állandóan hátára felcsapva viselt farkát lógatta, néha a földön húzta maga után. A 20-ai napon már az esti órákban orvoshoz vittük, de nem volt időpontunk, ezért nem jutottunk be. Csökkent étvágy, normálisan ivott, széklet, vizelet rendben volt. 2017. 12. 21. Már nem evett és reggel sárga habot hányt, (amely egyébként kölyök kora óta ritkán előfordult). Kifejezetten kedvetlen és gyengének tűnt. Néha a hátsó lábai tántorogtak. Állandósult, hogy lógatva hordta a farkát. Feltűnt, hogy amikor elkezdte megrázni a bundáját, rögtön abbahagyta. Ilyet korábban akkor csinált, amikor a kennel köhögés elleni oltás után fájt neki az oltás helye 1-2 napig. Délután orvoshoz vittük. Vizsgálat eredménye: Vérkép rendben, láza nem volt, tüdő és szív hangok rendben, egész testét végig tapogatták, a hasát tartották érzékenynek, ezért emésztő rendszeri problémát feltételeztek. A gerinc vonalán (ahol az advantix cseppet felvittük) sötét, korpás lett a bőr felülete, de ennek nem tulajdonítottak jelentőséget. Javaslat: diéta, főtt puha csirke hús. Gyógyszerek: Qumatel mini 2xfél szem naponta és Protexin-t 10 napig. Már nem evett, kevesebbet ivott, széklet rendben, vizelet kevesebb, kicsit sárgább volt. 2017. 12. 22. A reggeli séta alatt egy kicsit felélénkült, de határozottan gyenge volt. Séta után egy keveset ivott a táljából. Ezen a napon tovább romlott az állapota, tovább csökkent az aktivitása, folyamatosan elhúzódott a helyére, napközben csak kézből evett néhány falatot. Este evett minimális mennyiségű rizst főtt csirkehússal, megkapta a fél szem Qumatel mini-t, majd fél óra elteltével kihányta az egészet. Farkát folyamatosan leengedve hordja és pisilésnél nehézkesen emeli a lábát, olyan mintha elvesztené közben az egyensúlyát. Széklete kevesebb, de normális színű és állagú, vizelete kissé sárgább. 2017. 12. 23. A reggeli séta alatt egy kicsit felélénkült, de továbbra is nagyon gyenge volt. A lakásba visszaérve újra lelassult és leengedte a farkát. A séta után rendesen ivott. Napközben nem fogadta el az ételt, dél körül kevés sárga habot hányt. Délutántól fecskendőből itattam, mert úgy tűnt, mintha azért nem inna eleget, mert az iváshoz szükséges nyelv mozgást nem tudná produkálni. Feltűnt még ezen kívül, hogy egyre ritkábban adott ki hangokat (morgás stb.) Ezen kívül még azt tapasztaltam, hogy fekvésből felállás közben egy rövid „nyiffanást” hallatott, olyan hang volt, mint amikor a kutyának a farkára vagy a lábára lépne valaki véletlenül. Ezután végig tapogattam és nyomkodtam a testét az orra hegyétől a farka végéig, de semmire nem adott „nyiffanó” hangot. Este evett egy minimális mennyiségű főtt rizst és főtt csirke húst, viszont egy jutalom falatot nagyon jó étvággyal megevett. Ezen a napon még volt ereje felugrani az ágyra, de már nem rázta a bundáját, ha el is kezdte a mozdulatot, akkor is rögtön abbahagyta. Széklete kevesebb, de most is normális színű és állagú, vizelete kissé sárgább. Pisilés közben nehezen emeli fel a lábát, olyan mintha közben elveszítené az egyensúlyát, ilyenkor megfogtam a felemelt lábát és így nyugodtan tudta végezni a dolgát. 2017. 12. 24. A reggeli séta alatt gyenge, tántorgós volt a járása, pisilésnél nehezen emelte fel a lábát és közben mindig megtántorodott, mintha elveszítette volna az egyensúlyát. Séta közben felcsapta a farkát, de a lakásba visszaérve újra leengedte. A séta után nem ivott a táljából, ezen a napon már teljes egészében fecskendőből itattam. Alkalmanként 20 ml vizet tudtam megitatni vele, napközben annyi alkalommal ismételtem, amennyiszer csak tudtam. Ügyesen hozzászokott és szépen nyelte a nyelve alá fokozatosan adagolt vizet. Közben mindig próbáltam kínálni a táljából, de abból már többé nem ivott. A már állandósult gyengeségen és a többi eddig jelentkezett tüneten felül feltűnt, hogy megváltozott a testtartása. Úgy tűnt, mintha nem tudná rendesen felemelni a fejét, mintha nyaki merevség jelentkezett volna, és amikor szólítottam, akkor csak a szemével nézett felfelé, úgy hogy közben az orra 45 fokban a föld felé mutatott. Emiatt az egész kutya kicsit púposnak tűnt, és összességében olyan hatást keltett mintha szegény állat napok alatt 10 évet öregedett volna. Ezen a napon is tapasztaltam a felállás közbeni „nyiffanást” és ezen kívül még azt figyeltem meg, hogy amikor a helyén ücsörgött (valami miatt nem feküdt le a helyén eléggé hosszú ideig már az előző napokban sem), úgy tartotta a fejét mintha a nyaki izmai elgyengültek volna (mintha nehéznek érezte volna a fejét). Amikor így, ücsörgés közben megfogtam a nyakát észrevettem, hogy a nyak két oldalán, a nyak tövében lévő izmok 3-4 másodperces időközönként megfeszültek, ilyenkor közelről látható is volt, hogy kissé rándult az állat feje. Ezen a napon már nem tudott felugrani az ágyra, hozzákészült, de túlságosan gyenge volt ahhoz, hogy ugorjon. Napközben egyáltalán nem evett. A délutáni órákban két alkalommal kevés sárga habot hányt. Délután elvittük az ügyeletes állatorvoshoz, itt újabb vérvizsgálat történt, amely kiterjedt a hasnyálmirigy funkció vizsgálatára is. Minden vizsgált érték teljesen normális volt. Ezen kívül megvizsgálták a tüdő és szívhangokat és végig tapogatták az egész állatot, semmilyen rendellenességet nem tapasztaltak. Készítettek ultrahangos vizsgálatot a gyomráról, amely szintén semmilyen eltérést nem mutatott. A pontos vizsgálati eredmények és az elvégzett kezelések az alábbiak voltak: Symptoma: H: jó ált. állapot, kp rózsavörös nyh, ép szájüreg, norm nyirokcsomók, mellkas felett hallgatózás élettani, has tapintása norm. Therapia: Inf Ringer-laktát iv, Amoxysol la inj, Cerenia inj. Megjegyzés, kezelési javaslat: hasi UH: negatív (gyomor nem ábrázolódik, vesék épek, szabad hasűri folyadék nincs, hólyagban kevés vizelet) Diagnosis: gastritis Vérkép: Vörösvérsejt T/l: 7 Hemoglobin: g/l: 180 Hematokrit: l/l: 52 Fehérvérsejt: G/l: 8,6 Lipáz: U/l: 673 2017. 12. 25. Ezen a napon is gyenge volt, tántorgós volt a járása, már nem tudott felugrani az ágyra, nem adott ki hangokat, nem rázta a bundáját és nem is vakarózott. Úgy tűnt mintha egyes mozdulatokat valami miatt nem akarna megcsinálni. Pisilésnél nem tudta rendesen felemelni a lábát, mert megtántorodott és eldőlt volna, ha nem fogtam volna a felemelt lábát, amíg a dolgát elvégezte. Az előzőekben leírt, nyaki izom rángatózást ezen a napon is tapasztaltam. Evett egy kevés főtt rizst, főtt szárnyas hússal és naponta többször elfogadta kézből a háztartási kekszet. Ezen a napon is teljes egészében fecskendőből itattam, de nem túl sokat fogadott el (mindössze kb. 80 ml). Ennek ellenére normál mennyiségű, kicsit sárgább vizelete volt. Széklete ezen a napon nem volt. Ezen a napon nem hányt. 2017. 12. 26. A hajnali óráktól nem aludt csak járkált folyamatosan. Reggel nagyon tántorgós volt a járása. Továbbra sem adott ki hangokat, nem nyújtózott, nem vakarózott, nem rázta a bundáját és az ágyra már meg sem próbált felugrani. Napközben úgy tűnt, hogy javult egy kissé a testtartása, már magasra tudta emelni a fejét, amikor szólítottam. Továbbra is fecskendőből itattam. A háztartási kekszet rendszeresen kapta kis adagokban. Kevesebb és sárgább vizeletet ürített és széklete ezen a napon sem volt. 2017. 12. 27. Ezen az éjszakán jobban aludt, nem járkált úgy, mint az előzőn, de néha, amikor valamilyen irányba mozdult, akkor „nyiffantott” egyet. Sajnos nem sikerült megfigyelni, hogy pontosan milyen mozdulatnál adta ezt a hangot. Reggel indultunk ahhoz az állatorvoshoz, aki általában kezelte. Előtte nagyon pici, normál színű és állagú széklete volt. Talán ezen a reggelen volt a leggyengébb a betegsége kezdete óta, kifejezetten rossz állapotban volt, nagyon tántorogva ment és nagyon hamar elfáradt (kb. 100 méter után fel kellett venni). Az orvosi rendelő várójában, amikor közel került hozzá egy másik kutya, akkor nagyon halkan morgott, hosszú idő után ez volt az egyetlen hang (a rövid „nyiffanásokon kívül) amit hallatott. Az orvosnak megmutattuk a december 24-i, vizsgálati eredményeket és elmondtunk minden addigi tünetet és megfigyelést. Újabb lázmérés és vizsgálat, tapintással, nyomkodással, különös tekintettel a megfigyelt „nyiffantások” lehetséges kiváltó okára, de semmi eredmény. Az orvos még az állat fejét is annyira felfelé és hátra feszítette, hogy szinte karikába hajlította a kutya gerincét, de semmire nem reagált fájdalommal. Többször hangsúlyoztam, hogy nagyon rossz állapotban van a kutya és biztos vagyok benne, hogy valamilyen fájdalom is kísérheti a betegségét. A diagnózis továbbra is gastritis, a javaslat további diéta (az állat gyakorlatilag nem evett napok óta és vizet is csak fecskendőből tudtam a szervezetébe juttatni), továbbra is adni neki a Qumatel mini-t, valamint felírtak Neurobion Forte-t, naponta 1 szemet, amelyből egyetlen szemet sem tudtam megetetni vele. A rendelőből hazaérve tovább itattam, délelőtt evett egy kevés főtt húst és háztartási kekszet. Ezen kívül adtam neki egy kevés Nutribound-ot fecskendőből, de sajnos röviddel ezután kihányta az egészet. Ekkor valamiért azt gondoltam, hogy a Nutribound volt a „bűnös” talán nem kellett volna megitatni vele. Nem sokkal később újra evett egy rendesebb adag főtt csirkehúst és kekszet és szerencsére ezt már nem hányta ki. Az esti órákban elmentem egy újabb állatorvoshoz, akinek elmondtam az összes eddig tapasztalt tünetet és megmutattam minden kezemben lévő vizsgálati eredményt. Megkértem, hogy ha van olyan fájdalomcsillapító, amelyet felírhat és kiválthatom, akkor adjon, mert én biztos voltam abban, hogy valamilyen fájdalommal is együtt jár a betegség. Kaptam 6 szem Carprox 20 mg-os tablettát, naponta maximum 2x1 szem adagolási javaslattal. Délutántól a kutya folyamatosan járkált, szinte megállás nélkül a lakásban. Este 20:15-kor adtam neki 1 szemet a Caprox-ból. Kb. 50 perc elteltével rendesen lefeküdt a helyére és elaludt. Később átfeküdt az ágyunk mellé, rendesen aludt, de az éjszaka folyamán kétszer „nyiffantott”. Ezen a napon szintén kevés vizelete volt, reggel nagyon kevés, de normális széklete. 2017. 12. 28. Reggel pihenten ébredt, szinte végig aludta a teljes éjszakát. Ébredés után csóválta a farkát, nyújtózott és még vakarózott is, amiket már talán egy hete nem is csinált. Az elmúlt napokhoz viszonyítva kifejezetten erősebbnek tűnt ezen a reggelen. Még a teraszunk végén lévő párkánynál is felállt a két hátsó lábára és úgy nézelődött, mint korábban, amikor nem volt beteg. Reggel kérte az ennivalót, amit szintén hetek óta nem csinált, viszont ennek ellenére keveset evett. Utána jelezte, hogy sétálni akar, séta közben is erősebbnek tűnt, mint az elmúlt napokban. A déli órákban, olyan hasaló pozícióba is lefeküdt, amilyenbe hetek óta nem láttuk lefeküdni. Délután még egyszer levittük sétálni, ekkor már újra gyengébb volt és ismét tántorgós lett a járása. Az esti órákban ismét elkezdett járkálni, szinte megállás nélkül, lassan ballagott a lakásban, csak egy-egy percre állt meg, de már indult is tovább. Ezen az estén is kapott egy szemet a Caprox-ból, de ekkor már közel 2 óra kellett hozzá, hogy lefeküdjön. Az éjszaka folyamán is sokkal nyugtalanabb volt, mint az előzőn. Ezen a napon is fecskendőből itattam. Vizelete reggel több volt, mint az előző napokban, de még mindig eléggé sárga. Széklete nagyon kis mennyiségű, de normális színű és állagú volt. 2017. 12. 29. Reggel elvittük ahhoz az állatorvoshoz, akinek korábban a véleményét kértem, és akitől a Caprox tablettát kaptam. Ismét elmondtuk az általunk észlelt tüneteket, megnézte az állat testtartását és a járását, viselkedését, úgy, hogy hagyta had járkáljon a rendelőben néhány percig. Megnézte az állat reflexeit minden lábán, ami rendben is volt. Végig tapogatta a testét, meghallgatta a szívét. A szemét is megvizsgálta, belevilágított mindkét szemébe. Csak annyit közölt velünk ezek után, hogy valami másra gyanakodik nem igazán emésztő rendszeri problémára. Szerinte a hányás valami más problémának a kísérő tünete lehetett. Ezután az asszisztense beadott az állat mindkét hátsó lábába egy-egy injekciót (áttetsző folyadék volt a fecskendőkben), az orvos pedig a kutya oldalába egy másik (kicsit sárgásabb színű, nagyobb mennyiségű folyadékot) injekciót adott. Azt az utasítást kaptuk, hogy másnap reggel újra jelentkezzünk a kutyával. Amikor megkérdeztem, hogy az állat mit kapott és tapasztalhatunk-e valamilyen rendellenességet vagy mellékhatást, és ebben az esetben mit tegyünk, akkor mindössze azt a választ kaptuk, hogy ilyet nem tapasztalhatunk, mert ezek az injekciók csupán diagnosztikai anyagok voltak. Azt is mondta, hogy emellett lehet adni az állatnak a korábban kapott Caprox tablettából, amennyiben szükségesnek látjuk. Napközben ismét fecskendőből itattam, a lehető legtöbb alkalommal próbáltam vizet juttatni a szervezetébe. Már szinte semmit nem evett, a háztartási kekszet kis darabokban elfogadta. Minimális vizelete volt, a normálistól kissé sárgább színű. Széklete már nem volt ezen a napon. Nagyon gyenge volt. Az esti óráktól kezdve újra elkezdett járkálni a lakásban. Este kapott 1 szem Caprox tablettát, de egy pillanatra sem feküdt le, csak lassan ment a lakásban. Azt kezdtük észrevenni, hogy egyre inkább balra fordul, amikor felvettük és magunkhoz öleltük, akkor is balra fordította a nyakát és úgy tette a kis fejét a vállunkra, ebben a helyzetben pihent egy kicsit. Feltűnt, hogy egyre jobban zihálva lélegzett miközben járkált, csak akkor hagyott ez alább, amikor a kezünkben tartottuk. Hajnal 2 óra körül beadtam neki még egy szem Caprox tablettát, de nem igazán tapasztaltunk változást. Egész éjszaka ébren voltunk és felváltva tartottuk. 2017. 12. 30. Szinte semmit nem pihent előző éjjel. Reggel mentünk vissza az orvoshoz, már nagyon gyenge és fáradt volt. Az orvos ismét megnézte, hogyan járkál a rendelőben, mi elmondtuk, hogy mit tapasztaltunk. Ezután még a füleit ellenőrizte és csak annyit mondott, hogy szerinte a fejében van a probléma, nem pedig emésztő rendszeri gondról lehet szó, és azt is mondta, hogy nagyon hosszadalmas lesz a kezelése. Ezen kívül semmi részletet, sem a vélt betegség pontos nevét, sem az ezt követően beadott két injekció típusát nem közölte velünk. Annyi információt kaptunk, hogy ezek mellé már ne adjunk a kutyának Caprox tablettát, és a legközelebbi rendelési napon (ami az ezt követő 3. napon lett volna) ismét hozzuk további kezelésre. Hazavittük, útközben szegénynek a nyála is elkezdett folyni a szájából, pedig korábban ilyet soha nem tapasztaltunk. Ezen a napon is fecskendőből itattam a lehető legtöbb alkalommal, és szintén csak háztartási kekszet fogadott el. Már sajnos nem emlékszem, hogy ezen a napon volt-e széklete, és napközben volt-e vizelete. Szinte egész nap lassan ment a lakásban, továbbra is megfigyelhető volt, hogy balra fordította a fejét, de nem zihált már annyira, mint előző éjjel. A nyálcsordogálás napközben is megmaradt. Este 18:00-kor egyszer csak lefeküdt és el is aludt, gondoltuk már teljesen kimerült, vagy végre hatottak az injekciók és tud pihenni. Sajnos nem sokkal később, 18:15-kor hirtelen elkezdett rángatózni mind a négy lába és a farkát is emelgette, pörgette, valamint a szája széle is rángatózott. Először azt gondoltam, hogy csak álmodik és próbáltuk óvatosan felébreszteni, de sajnos gyorsan rájöttünk, hogy valami baj van, mert nem tért magához és a rángások sem csillapodtak. Természetesen az ügyeletes állatorvost hiába hívtuk, a telefonja már ki volt kapcsolva mivel este 18:00-ig volt ügyelet. A kezelő orvost csak telefonon tudtuk elérni, mivel nem tartózkodott a városban, azt javasolta, hogy mivel valószínűleg rohama van, próbáljuk simogatással nyugtatni és elméletileg idővel meg fog szűnni. Ezzel próbálkoztunk, de nem volt eredménye. Kértem tőle, hogy - mivel egy újabb állatorvoshoz fogjuk vinni a kutyát – mondja meg pontosan milyen injekciókat adott be reggel, mivel ez fontos lehet a további kezelés miatt. Erre azt a választ kaptam, hogy inkább, ha már ott leszünk a rendelőben, akkor hívjuk vissza és majd az orvosnak elmondja, hogy milyen injekciókat kapott aznap reggel a kutya. Hosszas telefonálgatás után találtunk egy állatorvost, aki hajlandó volt fogadni bennünket. Útközben sem tért magához szegény Charlie és a rángások sem csillapodtak, csak egy kevés, szinte víz színű vizeletet engedett ki. Este 19:20-ra értünk az orvoshoz. Többszöri próbálkozás után sikerült visszahívnunk a kezelő orvost, aki telefonon elmondta a minket fogadó orvosnak a szükséges információkat, de nekünk továbbra sem árulták el, hogy mit kapott aznap reggel a kutyánk. Ekkor már 70 perce tartott szegény kutya rohama. Ezután kapott Charlie egy nyugtató injekciót, amitől pár perc alatt elmúlt a rángás. A fogadó orvostól próbáltam információt kérni, hogy mire lehet ezután számítani, de semmivel nem tudott bíztatni, azt mondta nem lehet megjósolni, hogy visszatér-e a roham és azt sem lehet igazán tudni, hogy mi váltotta ki. Arra a kérdésemre, hogy lehetett-e ez csupán a reggel beadott hatóanyagok mellékhatása nemmel válaszolt, de továbbra sem árulta el, hogy mit kapott reggel a kutya, és azt sem, hogy mit mondott neki pontosan a kezelő orvos a telefonon. Mindezek után úgy döntöttem, hogy ott, akkor, elaltatom szegény drága kiskutyánkat. Kérem, hogy csak abban az esetben tegyék közzé szegény Charlie betegségének történetét, ha van idejük ezt a napló szerű, hosszúra sikerült, szomorú írást figyelmesen elolvasni és esetleg úgy ítélik meg, hogy mások számára tartalmazhat értékes tanulságokat. Mindenképpen szeretném viszont, hogy az alább megadott e-mail címemre írják meg, ha a leírtakból bármilyen betegségre következtetni tudnak, mivel számomra máig nem világos mi volt az oka annak, hogy 23 nap alatt elveszítettem egy vidám, egészségesnek tűnő, okos, erős kutyát, akit családtagként kezeltünk kölyök kora óta.

Nagyon sajnálom az elmúlt decemberben történteket, nem csodálkozom azon, hogy fél évvel a történtek után még mindig kérdések maradtak meg.

A helyzet azonban az, hogy a hosszú, sok adatot tartalmazó, naplószerű leírás alapján is csak legfeljebb annyit lehet mondani, hogy a Charlie a temérdek fájdalommal, rossz közérzettel járó krónikus betegségek, elváltozások egyikében szenvedhetett. Ez lehetett sokféle belgyógyászati-, endokrin-, onkológiai-, neurológiai-, ortopédiai- ...... betegség.

Azt gondolom, hogy a legfőbb tanulság az lehet, hogy még egy ilyen bonyolult Karácsony körüli időszakban is fontos, hogy egy állatorvos irányíthassa egy beteg kutya vizsgálatát. Ha helyben kimerültek a vizsgálati lehetőségek, úgy az a jó, ha állatorvosa irányítja szakrendelésre, speciális vizsgálatra a beteget - ahol nem csak egyszerűen újra kezdik az előzmények kikérdezését, elvégzik a fizikális vizsgálatokat és jó esetben egy újabb  alap vérlabort csinálnak - de ezen túlmenően belgyógyászati/neurológiai/ortopédiai/onkológiai/endokrin  .....  kivizsgálás, speciális laborvizsgálatok, képalkotók (röntgen, ultrahang, száloptika, CT ......) és egyéb kiegészítő vizsgálatok is készülnek. Egy-egy nehezebben diagnosztizálható, ritkább megbetegedésre így derülhet fény még időben, az állat (és akár az ember) életében.

Az eutanázia után, ha boncolást és kiegészítő vizsgálatokat kértek volna, úgy szintén meg lehetett volna tudni a betegséget.

Jelen helyzetben azonban marad a találgatás, esélylatolgatás - de higgye el, hogy a korábban makkegészséges, fiatal, életerős kutya sok-sok tucat lehetséges betegségben szenvedhetett, ha "csak" ennyi adat áll a rendelkezésünkre.

Sajnálom a Charlie-t, Önöket és a tragikus történetben epizódszerepekbe kényszerülő Kollégáimat.

jelige: teljesen meggyógyul? 2
2018-05-30
A kutyusomban kifejlett szívférgek vannak, ELISA pozitív, és röntgenen is látszanak a férgek, sok van benne, erre doxiciklin és advocate csepp biztos használ a dokim szerint, minden férget elöl, Ön szerint is? Köszönöm

Erre én nem vennék mérget.

Az adulticid gyógyszeres kezelés 4 hetes doxyciklin kúrából áll, majd ezt követően szintén hetekig ún melarsomin nevű szerrel kezeljük ezeket a kutyákat. A melarsomin kezelési szakasz kórházi elláátást igényel egyfelől a májkárosító hatása, másfelől az elölt férgek általi trombózis veszélye miatt. Azaz a kifejlett szívférgek gyógyszeres kezelése veszélyektől, mellékhatásoktól nem mentes, hosszadalmas és meglehetősen költséges eljárás.

A kifejlett szívférgek katéteres sebészeti eltávolítása szintén nem olcsó, nem is veszélytelen - de átgondolnadó megoldás lehet.

1 / 519 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2018.06.18
Здравствуйте! Класный у вас сайт! Нашёл новости для дачных участков и не только: <b> <b> столб опора резная </b> <a href=http://www.ekolestnica.ru/>http://www.ekolestnica.ru/</a> Тут: https://www.ekolestnica.ru/dveri-penza.html пенза массив двери Тут: <a href=https://www.ekolestnica.ru/dveri-iz-massiva.html> производители дверей из дуба </a> производители дверей из дуба Тут: https://www.ekolestnica.ru/balyasiny-v-nizhnem-novgorode.html
2018.06.12
Никто так не интересуется микронаушниками, как студенты. Производство микронаушников, думается, было ориентировано именно на этот изобретательный и творческий класс, которому любой ценной надо сдать экзамен (и не один!), подробнее читайте на сайте <a href=http://dk-zio.ru>dk-zio.ru</a>
2018.06.07
Május 7. óta keressük a nyuszinkat. Háros utca környékén. 06 70 535 70 73