Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

Tisztelt Állattartó!

Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolunk itt, a honlapon, jeligésen, illetve a megadott e-mailcímre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot. Az űrlapot kérjük csak akkor töltse ki, ha hozzájárul kérdése honlapunkon való megjelenítéséhez! Megértését köszönjük.

Felhívjuk a figyelmét, hogy az orvos válaszol rovatban megjelenő válaszok csak tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az állatorvosi vizsgálatot.

Sürgős esetben azonnal vigye állatorvoshoz, ügyeletre állatát!

Semmiképpen ne adjon be embernek való gyógyszert állatának, mert ez végzetes lehet!


<<< űrlap itt >>>

Ki válaszol?

1. Dr. Thuróczy Julianna vezető állatorvos

2. Dr. Helyes Georgina állatorvos

Vendég szakértőnk kutyakiképzés, viselkedés, oktatás témakörökben:

3. Urbanovich Zoltán kutyakiképző, a DogIsland kutyasuli tulajdonosa, www.apacsdog.hu

jelige: Kicsi öreg cica
2019-06-13
Kb. 18 éves, ivartalanított lánycicám kb. egy hete -tíz napja nem - illetve alig - eszik. Korábban Hill&#39;s y/d gyógytápot kapott a pajzsmirigy túlműködésére. Ezt kb. 3-4 hete elutasítja. Úgy tűnt, minimális olajos-zsíros (pl. konzerv) táplálékot is kerül. Jelenleg már majdnem mindent. Gyakran és sokfélével kínálom, a túlélés a tét. A laktózmentes tejet még tegnap is szívesen fogyasztotta, ma már nem kérte. Tegnap este csak kevés (laktózmentes) tejet ivott. Ma reggel egy falatnyi nyers pulykahusit fogadott el, délben néhányat lefetyelt tojássárgával frissen elkevert laktózmentes tejből. Jelenlegi súlya 2 kg. (&quot;Fénykorában&quot; 5,5 kg volt, FORL miatti műtét után kezdett lefogyni.) Eddigi betegségei: FORL, féloldali gégebénulás, chronic bronchitis, hyperthyreosis. Friss vérvizsgálata szerint ALT(GPT) 398 U/L, Összbilirubin 61 umol/L, Epesav(éhgyomri) 119 umol/L, Totál T4 193 felett. Hipokróm VVS-ek +++ A többi értéke, illetve a veseparaméterek jók. Vérnyomása: SBP: 180-190, MAP: 105-110, pulse: 260. Holnap kap negyedik alkalommal (Ringer-Lactat) infúziót és Neovit B Complex injekciót, Quamatel injekciót és Amodip 1,25 mg tablettát. Kezelőorvos szerint többet nem tehet. Nagyon gyenge, csak fekszik, lábra tud ugyan állni, csupán néhány lépésre. Két napja nem láttam székletürítését. Most alomban a &quot;pisigombóc&quot; egyik oldalán kakaópor szerű-színű felrakódás van - gondolom a széklete (??), fura, porszerű, szagtalan. Tudata tiszta. Ön mit tanácsol, mi a szakmai véleménye? Lehetséges, hogy jobb állapotba kerüljön a cicám? Bármit megtennék, hogy jobban legyen. Vagy hagyjam elmenni? Nagyon köszönöm előre is megtisztelő válaszát.

Leírása alapján sajnos könnyen elképzelhető, hogy a 18 éves cica teljesen a végét járja. A pajzsmirigy túlműködés és annak szövődményei önmagában is képes életveszélyes állapotot teremteni, és azadatlapon feltűnt, hogy a kijáró ivartalanított nőstény oltatlan, így akár vírusos fertőzések is súlyosbíthatják helyzetét.

Érzésem szerint megerőltető vizsgálatok, illetve intenzív, kórházi kezelés nélkül nem tud tenni a cicáért, hogy jobb állapotba kerülhessen. Kezelő orvosa érzehetően eddig is mindent megtett a veterán cicáért, szerintem most is fogadja meg az ő tanácsát.

jelige: Szívféreg
2019-06-13
Milyen hatásos és a lehető legolcsóbb szer létezik kutya és cica szívférgesség megelőzésére?Több állatom van, ezért fontos hogy kifizethető legyen számomra, és hatásos is legyen.Szűrés nélkül veszélyes bármit is adni nekik?Az is érdekelne, hogy milyen szer létezik, ami a szúnyogokat távolt tartja tőlük valamennyire.

Gyakori kérdés ill. probléma amit Ön is felvetett jelen levelében.

Valójában, ha a kutyák, vagy cicák már fertőződtek a szívféreg lárváival, akkor a lárvák ellen hatásos szereket érdemes adni, hogy ne fejlődhessenek ki a súlyos megbetegedést, akár elhullást is előidéző kifejlett szívférgek. Ezt érdemes tesztekkel ellenőrizni. Ha jelenleg még nem fertőződtek a kutyák és macskák a lárvákkal, úgy elegendő lehet a szúnyogokat távoltartani tőlük. Azt is el kell mondanom, hogy a szívféreg kétségkívül ijesztő és jelenleg nagy sajtónyilvánosságot kapott itthon - de ezen kívül is van sokféle egyéb parazita, de vírusos és bakteriális fertőzések is, amelyek szintén veszélyesek, és alkalmasint gyakoribbak is mint a szívféreg.

Szerintem a legokosabban akkor jár el, ha felkeresi állatorvosát, aki ismeri állatait és azok élőhelyét, és ezzel a leginkább célravezető megelőzési programot tudják közösen kitalálni a kutyák és cicák részére mind a szívféreg, mind egyéb paraziták és egyéb fertőző betegségek tekintetében.

Paraziták, élősködők

Szívférgesség, bőrférgesség

jelige: egyből vér
2019-06-10
Jónapot Witness dirofilária tesztnél egyből cseppenthető a fecskendőbe levett vér a tesztre, vagy alvadásban gátolt vért lehet csak oda cseppenteni, hogy megfelelő eredmény jöjjön ki? Köszönöm

A  gyártó leírása és a mi gyakorlatunk szerint is alvadásban gátolt (EDTAs, esetleg heparinos) vért, vagy plazmát, vagy szérumot kell cseppenteni.

https://www.zoetisus.com/_locale-assets/mcm-portal-assets/products/assets/zoe-wit-0004-hwtest-detailer-ipad-final_2.pdf

jelige: "némaság"
2019-06-10
Tisztelt Doktor! Tudom, hogy nehéz így látatlanban véleményt mondani még vizsgálatok mellett is összetett lehet a diagnózis (ha egyáltalán tényleg baj van), de lehet előfordult már ez a probléma másnál is. Van egy ivartalanított kandúr cicám. Tegnap óta fura az, ahogy viselkedik. Vagyis teljesen normális, eszik, mászkál, alszik... ahogy szokott, de alvás közben is felébred és ébren is állandóan öklendezik. Vagyis nagyokat nyel és mintha vissza akarná nyelni azt, ami felakar jönni, de nem gyomorból öklendezik (mint mikor szőr/fű/behabzsolt eledel jön vissza). Tegnap egy kis habos váladék is jött. Ma meg megnémult. Nyávog, de nincs hangja, pedig akar "beszélni", de nem jön ki hang a torkán, nagyon furcsa. Nincs semmi rossz szag, lehellet, nem tünik betegnek. Most ünnepek lesznek, gondolom választ később kapok és lehet el is múlik mindez addigra - bárcsak -, de elég izgulós vagyok. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel, Mariann

Valóban furcsa tüneteket észlel, de Pünkösd ide, vagy oda, sajnos nem tudom megnyugtatni, hogy nincs probléma a cicával. Mind az öklendezés, mind az elnémulás komoly észrevételként értékelendő, és Ünnepek után érdemes lesz felkeresni állatorvosát, aki, ha megvizsgálhatja az oltatlan, kijáró kandúrt, remélhetőleg megtaalálja az okot és meg tudja gyógyítani a cicát.

Ha sikerül átvészelni a jelenlegi problémát, akkor pedig ajánlott lesz rendezni a kijáró kandúr oltásait, esetlegesen elmaradt  parazitamentesítéseit .... és ha még nem ivartalanított a cica, akkor a kasztráció is ajánlott, hogy esélye legyen megérni az öregkort is a cicának.

jelige: Fiv felc
2019-06-07
Üdvözlöm&amp;amp;#33; Olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy több egymással érintkező macskáknesetnén, elég csak az egyiket Fiv/Felv vizsgálatnak kitenni?

Sajnos nem elég. Ha egy cicának lesz tesztje, az csak a tesztelt cica eredménye lesz, nem értelmezhető az eredmény a másik egyedre.

jelige: Berci
2019-06-06
Tisztelt Doktor Úr/ illetve Dr.Nő/ Röviden vázolom a problémánk.Február elején köhögésre 0,5ml dexafort inj.kapott a kis kutyánk, miután egyfolytában ivott és pisilt,2 napra rá visszavittük azt mondta a Dr.Úr majd elmúlik ,de sajnos nem így történt ,majd még 3 orvosnál jártunk ezzel a problémával mivel a kutyánk sokat is evett és nagyon fogyott ,de senki nem reagált rá érdemben,Kértük a helyi Dr.Urat kihez jártunk ,hogy vegyen vért ,mert szerintünk ez cukor betegségre utaló jel,mire hogy kellene venni ,de tőle ez macerás .Rá egy hétre erélyesebben kértük ,mire vett vért és a cukor 30 volt.Kapott inzulint ,és 2 napra rá mindkét szemére megvakult.Most ott tartunk ,hogy a 0,05 -ről már csak 0,02 adag inzulint kap ,de sajnos még ettől a kis adagtól is bekómál.A Dr.Úr nem igazán segítőkész így nem tudjuk mit tegyünk.A kérdésem az lenne ,hogy lehetséges ,hogy az injekciónak elmúlt a hatása és most már nem is cukorbeteg??,mert már 2 vizsgálat alkalmával is inkább alacsonyabb a cukra ,és nem magas.Előfordulhat ,hogy diétás táppal etetve nem is kellene az inzulin?? Kérem szépen ,hogy szíveskedjék nekem választ adni ,hogy ez előfordulhat-e?,mert már a 0,02 inzulinnal is bekómál? Nagyon megköszönném a válaszát. Tisztelettel:H.ZS

A cukorbetegségnek kutyán és emberen is létezik enyhe, akár csak diétával is jól karbantartható változata, és vannak olyan súlyos esetek, amik inzulinnal és egyéb kiegészítő kezelésekkel is csak nagyon nehezen karbantarthatóak, vagy akár nem is befolyásolhatóak.

A cukorbetegség kezeléséhez a komoly laborháttéren kívül a kutya életmódjának, és diétájának a változtatása is szükséges. A Berci esetében is ajánlatos lenne egy részletes kiindulási laborvizsgálat után egy-két napot rászánni arra, hogy az inzulin adagolást és az etetést, mozgatást átbeszéljék kezelő orvosukkal. Ha helyben ez nem lehetséges, akkor érdemes lehet endokrin szakrendelést felkeresni ezügyben.

jelige: Maszatka
2019-06-05
11 éves cicámnak nem jó a májfunkciója a vérképében. 180 az értéke. Mit lehet tenni. Most kapott májvédőt. De ezen kívül van még valami teendő. Egyébként nem volt ennek tünete. Azért vittük orvoshoz, mert kullancs kiszedése után a cica két napig nem evett, fecskendővel itattuk és lázas volt. Ezekre kapott szurikat, vettek tőle vért és UH-t csináltak nála.

A májvédő szerek huzamos adása segíthet rendezni a felmerült problémát.

Leírása alapján nem kizárt, hogy a kijáró cicában vírusos megbetegedés, vagy bakteriális fertőzés, vagy esetleg kullancs által terjesztett betegség alakult ki - ezek közül jónéhány okozhat májgyulladást, májelégtelenséget is. Állatorvosa sikeresen kezelte a Maszatka megbetegedését, és a kontrol vizsgálatook során ki fog derülni, hoy sikerült-e teljesen leküzdeni a betegséget, vagy esetleg van még teendő a cicával.

jelige: Márta
2019-06-05
Tisztelt Doktornő&amp;#33;Fél éve megörökölt egy éves , ivartalanított rex nyuszink karmait nem tudjuk levágni, mert nem lehet megfogni... Eddig sikerült két alkalommal becsalni a kedvenc csemegéjével a hordozóba, így egy állatorvos levágta neki, de ma már nem akart semmi áron bemenni a hordozóba... Esetleg tudna valamilyen &amp;quot;praktikát&amp;quot; javasolni, minek segítségével meg tudnánk &amp;quot;szelídíteni&amp;quot; vagy legalább becsalogatni a hordozóba? Előre is köszönöm válaszát: Márta

Sajnos nem tudok  más praktikát javasolni ezügyben, minthogy a Rex nyuszit meg kell fogni, és be kell tenni a hordozóba. Figyeljék meg állatorvosuk, vagy az asszisztens mozdulatait, miként fogják meg és rögzítik a nyulat a karomvágáshoz, nem lehetetlenség ez otthon sem.

jelige: Szem könnyezés
2019-06-02
Jó napot. 3 Birt rövidszőrű cicámmal kapcsolatba írok önnek. Ketten 3 évesek, illetve a harmadik cica 4 éves 2 csaj, 1 fiú mindhárman ivartalanítottak. 3 hónapja észleltem először, hogy könyezik az egyik cica, nem csipásodott, étvágy jó volt nem gondoltam hogy komoly gond lenne. Mára már mindhárom cicámon észlelem hogy könnyezik, tiszta vízszerű váladék. Nem csipásodnak, nem gennyezzik nem ragad össze a szemük.. szimplán csak könnyezik. Szemük, szemhélyuk nem piros, nem irritált. Benti cicák, de felügyelett mellett kimehetnek az udvarra is. Nem tudom mi okozhatja, sose tapasztaltam rajtuk még ilyen túlzott könnyezést. Lehetséges hogy valamilyen bakteriális fertőzét kaptak el mindhárman? Esetleg egy antibiotikumos szemcsepp meg is oldalá a gondot, vagy valami komolyabbra kell gondolni ilyenkor? Vákaszát köszönöm.

Leírása alapján nem kizárt, hogy bakteriális fertőzés indult el a cicákon, és nem kizárt, hogy antibiotikum tartalmú szemcsepp első választással mindhárom cicát meg lehet gyógyítani. Ugyanígy nem tudom kizárni a vírusos eredetet sem, de allergia is lehetséges.

Érdemes lenne állatorvosát megkérni a tünetek kivizsgálására, hogy mielőbb megoldhassák a problémát.

jelige: Füles
2019-06-02
Tisztelt Doktor úr/ Doktor nő! Kérdéssel fordulok Önhöz. 15 éves bernipásztor-németjuhász szuka kutyánknál kb 3 éve diagnosztizáltak melldaganatot. Akkor nem műtettük meg, mert féltünk az esetleges műtéti kockázatoktól. Úgy tűnt a daganat lokalizálódott. Most januárban a kutya rosszul volt, nem evett, bágyadt volt. Megröntgenezték, és találtak a lépén egy 10 cm-s daganatot. Azt mondták hogy emellett gennyes méhgyulladása is van. Mivel dönteni kellett, hogy altassuk, vagy műtessük, az utóbbit választottuk. Előtte viszont a tüdejét is megnézték, és azt mondták nem egyértelmű hogy daganat, de látnak apró gömböket, amik lehetnek áttétek, de elmeszesedett nyirokcsomók is. A műtét során kivették a lépét, és a méhét, ivartalanitották is. Egy ideig jól volt. Márciusban megnézettük újra a tüdejét, azt mondták nem változott a tüdeje. Valószinű nem áttét. Kb. két hete köhögni kezdett, amit sokszor öklendezés, krákogás követett. Nem találta sokszor a helyét, ki -be járkált. Néha a testét rázta a köhögés is. Előfordult hogy slejmet köpött ki, de sokszor nem jött ki semmi. Az állatorvos adott neki antibiotikumot, köptetőt mert azt mondta szerinte torokgyulladás, slejm van a torkában. Sajnos egy hét után se javult az állapota. Nemrég elvittük az orvoshoz, hogy megnézzék a tüdejét, mert gyanús volt hogy nem onnan jön e valami, mélyről köhögött szegény. Mutatták a röntgenfelvételt hogy tiszta homály az egész, alig látszik a tüdeje, szíve egyáltalán nem, és tele van a tüdeje (vagy mellkasa) folyadékkal. Leszivattuk a folyadékot, elég sok véres folyadék kijött belőle, ami elvileg az orvos szerint a tűszúrástól lehet véres. Azt mondták hogy nem oldunk meg semmit, mert egy-két nap és újratermelődik a folyadék. Sajnos megint krákog, köhög a kutya. Megint folyadék van a mellkasában. Önök mit tanácsolnak? Mit tehetünk még? Mitől lehet a vizesedés ha az antibiotikumokra nem reagál? Mi lesz ennek a lefolyása? Ha nem altatjuk el meddig élhet még, mit tehetnek még érte? Köszönöm szépen a választ!

Leírása alapján attól tartok, hogy végstádiumban lehet a kutya, nem kizárt, hogy napjai, hetei vannak hátra.

Példájuk sajnos jól mutatja, hogy azon nőstény kutyák, akik fiatal korban nem lezsnek ivartalanítva, azok idős korukban komoly betegségek (pyometra, emlőtumor ...) mellett nagy kockázattal kerülnek a műtőasztalra, és az esetek egy részében sajnos nem lehet megmenteni őket.

Sajnáljuk a Fülest, Önöket és állatorvos kollégáinkat is, de attól tartok, hogy a jelenlegi helyzetben már az eutanázia lehet a jó döntés a további szenvedés megakadályozása érdekében.

Gondolatok az ivartalanításról

Nőstény állatok ivarszervi daganatai

jelige: Kiskutya
2019-05-30
Tisztelt doktornő! észrevettem a kiskutyàmon hogy a làbin hajlónàl kis területen lement a szőr elvittem orvoshoz mert atkàra gyanakodtam ő azt mondta H nem inkàbb odasurolja valahova de nekem inkàbb olyan mint aki vakarja és kihulott de a biztonsàg kedvéért adott neki egy atka elleni védőoltást sajàt kutyànk fialta most kezdi eszegetni a tàpot nem lehet Hogy tápra allergiás a szőre is fênytelen és ha allergiàs vérből kilehet mutatni?

A táplálék allergia, és az atka gyanú is igaz lehet, akár mindkettő egyszerre is jelen lehet a kölyökben ....... és természetesen lehet mechanikai oka is a szőr/bőrtünetnek, ahogyan állatorvosa gyanítja, pláne, ha csak egyetlen végtagon jelentkezett az elváltozás. Aztán lehet még gombás fertőzés, egyéb parazita, bakteriális bőrgyulladás ..... és állatorvosa is hosszasan tudná folytatni a sort.

Érdemes lenne állatorvosa véleményét követve elvégezni az ajánlott vizsgálatokat, hogy mielőbb kiderülhessen az ok, és megoldhassák a problémát.

jelige: Kisktya
2019-05-28
Tisztelt doktornő! Azt szeretném kérdezni hogy bernipàsztor kiskutyànak vilàgos kék a szeme 5 hetes bebarnulhat még neki vagy így marad.és ha így marad okoz e neki problémàt ?

Nagy valószínűséggel még változik a bernipásztor kölyök szemének a színe és zömmel barna pigmentet fog mutatni néhány hónapos korában.

A szivárványhártya színe, pigmentjei lehetnek változatosak, ez önmagában nem baj, nem betegség jele, legfeljebb egyedi jellegzetesség.

Állatorvosa a rendszeres védőoltások és parazitamentesítések alkalmával fel fogja hívni a figyelmét, ha bármi rendelleneset, vagy szokatlant tapasztal.

jelige: Visszatérő fogínygyulladás macskánál
2019-05-27
Tisztelt Doktornő! 1 éves cicámnak visszatérő ínygyulladása van. Bűzős a lehelete. 4 hónapos korában hetekig tartó hasmenése volt. PREDNISOLON szüntette meg. Széklete meg lett nézve. Fülatkája volt még piciként. (menhelyi cica) A szájában voltak gyógyult fekélyek. Két alkalommal is szűrve lett fiv felvre negatív lett mind a két alkalommal.A második szűrés kb. 7 hónapos korában történt. Másik cicánk is mindenre negatív. Fip tesztet is csináltattam, az is negatív volt. Orozyme fogkrémmel kezeljük a fogínyét. Vetrit, bérest kap. Vérvétele volt: 2019.05.10 totál protein 108,7*RBC: 10,17* HGB:15.2* lym9,48 * neu. %33,4* PLT 264* TRIGLICERID: 1,8* MON .%6,3* LYM% 58,7*. .Eddig kis kombinált oltást , és leukózis ellen kapott oltást. Ivartalanítás megtörtént.Jelenleg advocatet használunk prevencióra. Szívféregre is le lett szűrve, negatív . Füle tiszta.. Jó étvágya van. Mozgékony cica. Széklete normális. Ez FORL? Mit tehetnék még? Antibiotikumos kezelés is volt már.Milyen vizsgálatok javasoltak? Köszönöm a választ!

Nagyszerű, hogy a leginkább aggályos vírusos fertőzéseket kizárták, és az  is, hogy a fiatal szobacica jól vakcinázott, ivartalanított. A szájüregi tünetek mellett nyugtalanító hematológiai és biokémiai eltéréseket is tapasztaltak. Mindezt okozhatja akár a FORL is, ennek bizonyítására a koponya röntgen felvételei hasznosak lehetnek.

Kezelő orvosa láthatóan szisztematikusan, átgondoltan próbálja kideríteni a okot, biztos vagyok abban, hogy közös erőfeszítéseik eredményre vezetnek.

jelige: csomók
2019-05-23
Kedves doktornő/doktor úr! A cicám (1 éves hím, ivartalanított, oltott) állkapcsa alatt/nyakánál felfedeztem pár puha, borsónál kicsit nagyobb méretű csomót. Bőr alatt vannak, a cicának nem fájdalmas, ha hozzáérek. Néha vakarja is a nyakát ott, ahol vannak. Ez mi lehet? Megállapítható itthon, hogy megnagyobbodott nyirokcsomó vagy esetleg más? Az állatorvosunk épp szabadságon van, mennyire sürgős, hogy elvigyük hozzá ilyen tünettel a cicát? Előre is köszönöm!

Leírása alapján nyálmirigyek, vagy nyirokcsomók lehetnek a tapintható képletek.

Megnyugtató, hogy a kijáró fiatal kandúr ivartalanított, és oltott, remélem, hogy nincs, vagy nem nagy a baj. Érzésem szerint ha nem is sürgősen, de néhány napon belül érdemes lenne állatorvosa vizsgálatát kérnie, elsősorban azért, mert én sem tudom eldönteni, hogy duzzadt, megnagyobbodott szervekről van-e szó, és a cica vakarja is a területet.

jelige: nem kell több kiskutya
2019-05-23
nem szeretnék kiskutyát mivel oltsam be a kutyát mit ajánlanak?

A kutya műtéti ivartalanítását ajánljuk.

Minden szempontból ez lenne a legokosabb megoldás.

Gondolatok az ivartalanításról

Felelős állattartás

jelige: fertőzés
2019-05-21
Keedves Doktor Úr/ Doktor Nő! Nekem olyan kérdésem lenne,felnőtt gyerekemnél kiütések jelentkeztek,ami viszketéssel járt,s egyre jobban.Nem jöttünk rá,hogy allergia okozza,vagy más bőrbetegség lehet-e,ezért elment a kórház bőrgyógyászati osztályára,messziről ránéztek,s írtak fel neki kenőcsöt,s közölték vele,hogy a területi bőrgyógyászatra kellett volna mennie.Hiába mondta,hogy hónapok múlva kapott volna oda időpontot,ide meg beutalóval minden nap mehet.A kérdésem ha ez rüh,azt a kutya ,macska is elkaphatja tőle? Mert cirógatta őket,nagyon szereti az állatokat.Azt tudom,hogy a családtagok elkaphatják,de az állatok is? Mert azt hallottam,hogy az állatok nem.Egyébként az orvos sem tudta megmondani egyértelműen,lehet az is ,lhet más is. Utána olvastam a fertőzésnek 4 hét a lappangási ideje,van egy beteg cicánk,akit nagyon sokat símogatunk,meg a kutyusokat is. Mit lehet tenni ha elkapják? Köszönöm előre is a válaszukat!

A rühösség tipikusan nem terjed emberről állatra, sem fordítva, a különböző rühatkák meglehetősen gazdaspecifikusak. Így a macska rüh, csak más macskákat, a kutyáé, csak más kutyákat, míg az emberi rühatka (Sarcoptes scabiei) csak embereket fertőz.

Más paraziták, vagy akár gombák nem ennyire gazdaspecifikusak, így ezek keresztfertőzései elképzelhetőek.

A konkrét esetben a cicák kivizsgálását állatorvosa, míg a felnőtt gyermekek bőrtüneteinek kivizsgálását bőrgyógyász szakorvosok tudják elvégezni. Én is tudok a hosszú várólistákról a humán egészségügyben, ez ügyben nem is tudok okosat mondani - de állatorvosuk biztosan gyorsabban zöldágra vergődik a cicákkal.

jelige: Lucifer
2019-05-20
Tisztelt Doktornő! 14hònapos nagytestű kan kutyàm 1hete elkezdett sàntitani. Reggel még semmi baja nem volt....séta után lefeküdt aludni....majd mikor fel akart kelleni nem tudott a jobb hátsó lábára nehezedni. Tappancsát átnéztem...egész lábat végigtapogattam, csípőjét is óvatosan nyomkodtam....de sehol nem mutatta fájdalom jelét. Másnapra nem javult az állapota...(étvágya, viselkedése nem változott) a lábát probálta kimélni. A reggeli sétákat kihagytuk...gondoltam míg nem tudom mi a baja jobb ha pihenteti. Kértem neki időpontot orvosunknál ami majd csak ezen a héten szerdán lenne.( Továbbképzés miatt nem rendel korábban) Na de nagy örömömre mára szinte teljesen rálép a lábára...már nem olyan óvatosan lépeget..a kérdésem az lenne...ön szerint vigyem el a szerdai kivizsgálásra vagy akkor ezzel a baj letudva ? Egyébként ez a "sántítás" mindig hosszabb tartó fekvés után jelentkezett....mikor már talpon volt és valamennyit mozgott annyira nem volt feltűnő. Válaszát előre is köszönöm!

Azt gondolom, hogy igen, vigye el a megbeszélt vizsgálati időpontra a kutyát. Orvosának is sokat segít azzal, ha naplószerűen le tudja írni az eddig, majd szerdáig  történt állapotváltozásokat, megfigyeléseit.

Ha állatorvosa is végigvizsgálhatja a kutyát és nem talál lényeges elváltozásokat, akkor megnyugodhatnak,hogy a nagytestű, fiatal kan esetében történhetett egy rossz mozdulat, és a lágyszöveti sérülés rendeződött, meggyógyult. Ha pedig a rosszabb forgatókönyv szerint állatorvosa talál komoly elváltozást, akkor pedig remélhetőleg még időben tehetnek a Lucifer gyógyulásáért.

jelige: gombóc14
2019-05-19
Tisztelt válaszadó. A probléma a következő. A 14 éves kutyám orra melletti részenr3-4 hete megjelent egy diónyi daganat amivel állatorvoshoz fordultam amit röntgen,majd antibiotikumos kezelés követett eredmény nélkül. Ez ügyben kérném a segítségüket köszönöm.

Érdemes lenne citológiai vagy még inkább zövettani vizsgálattal tisztázni, hogy a duzzanat valóban daganat-e, ha igen mennyire rosszindulatú, és 3D képalkotó módszerrel megállapítani a betegség elterjedtségét (stádiumát), hogy kiderülhessen operálható elváltozás-e, vagy más kezelési módszerrel lehet segíteni a kutyán.

jelige: parvovírus meddig ürülhet?
2019-05-19
Jónapot, általában a parvovírus fertőzött kutya gyógyulás után meddig fertőzhet? Köszönöm!

A már tünetmentes, gyógyultnak tekinthető kutyák is 2-3 hétig még üríthetik a vírust.

Ráadásul a parvovírus a környezetben szintén hosszú ideig, hónapokig életképes marad.

jelige: Lágy széklet
2019-05-17
Tisztelt Doktornő! Van egy 4 hónapos német juhász kiskutyánk.Olyan gondunk van vele, hogy amióta elhoztuk a tenyésztőtől(10 hetesen) szinte soha nem volt kemény a széklete(igazi hurkás).Valamikor vért is láttunk rajta, illetve volt hogy csak valami nyálkát ürített. A korának megfelelő védőoltásait megkapta.Orvosnál is jártunk giardia tesztet is csinált, ami negatív lett.A doktor vmi emésztési problémára gondolt, így váltottunk érzékeny emésztésű kutyáknak való tápra(PRO PLAN Medium Puppy bárány & rizs OPTIDIGEST).De a széklet nem akar "megkeményedni". Székletmintát küldtünk a laborba ahol azt állapították meg, hogy gyér a bélflóra. Probiotikumot folyamtosan kapta addig is és azóta is az ivóvízébe, illetve ezek után az orvos javaslatára Farmina Vet Life gastrointestinal gyógytápot kap pár napja + egy kis főtt rizst.De a széklete változatlan, talán néha még hígabb is és néha vér/nyálka is van rajta. A kutya fejlődik, kedve jó.Fogait kezdi váltani. Kérdezném, hogy helyes úton járunk e, illetve mivel próbálkozzunk még. Köszönöm válaszát!

Láthatóan sok vizsgálatot elvégeztek, többféle okot próbáltak kizárni. Leírását olvasva biztos vagyok abban, hogy állatorvosa továbbra is szisztematikusan próbálja megtalálni az okot, nekem felesleges vérvizsgálatra, esetleg hasi ultrahangra, vagy más képalkotó eredményére rákérdezni. Annak sem látom értelmét, hogy más prémium tápgyártó csodatápjai közül ajánljak valamit.

Számomra nem világos, hogy a kölyök többszörösen, megfelelően férgehajtott-e, illetve, hogy a  székletvizsgálatok során parazitológiai vizgsálatok is történtek-e, ami esetleg  negatív eredménnel zárult.

Egy csak kertben tartott, aktív,  játékos német juhász kölyök nem kizárt, hogy szinte rendszeresen rágcsál, forgácsol fadarabokat, rongyokat, játékokat, esetleg le is nyeli ezeket, ami szintén okozhat hasmenéses panaszokat, véres ill nyálkás bélsárürítést. Szintén nem kizárt, hogy elhullott állatokat, bomló szervesanyagot, vegyi anyagokat, székletet vesz magához, esetleg rágcsálókra, békákra .... vadászik. Ez is lehet oka a visszatérő gyomor-bélrendszeri eltéréseknek.

Önnel és állatorvosával együtt én is azt remélem, hogy mielőbb sikerül megtalálni az okot, és rendezni tudják a panaszt.

jelige: Sárga széklet kiegészítés
2019-05-16
Elnézést, azt elfelejtettem említeni, hogy amióta újra a hipoallergén tápot kapja, folyamatosan legel, de nem hánytatja magát.

A hányogatás nélküli legelést is tárja állatorvosa elé, és kérje meg őt a kutya kivizsgálására.

jelige: Sárga széklet
2019-05-16
Tisztelt Doktornő! Lassan 2 éves lesz a kutyám. Kölyökkorában rendszeresen olyan székletet ürített, aminek a vége puhább és világosabb barna volt. Kipróbáltuk a RC hypoallergén tápot, amitől az állaga egységes lett (1 éves múlt). Majd provokációs tesztekkel próbálkoztam, de nem volt eredményes, visszatértem a hipoallergén táphoz. Nem állapítható meg egyértelműen, eleségallergia okozza-e a panaszait (többféle van). Viszont már kb 10 kg tápot megevett március óta, és a széklete azóta is sárga, ami engem aggodalommal tölt el. Lehet ennek oka gyomor/bélrendszeri megbetegedés vagy hiperlipidémia? Egy vérvizsgálat választ adhat a kérdésre? Segítségét előre is köszönöm!

Alapvetően a világos,  sárga színű széklet (acholiás bélsár) utalhat az epetermelődés, vagy kiválasztás zavarára, esetleg egyéb máj és hasnyálmirigy betegségekre, eltérésekre - de a széklet színe az elfogyazstott tápláléktól is nagymértékben függ.

Leírásából számomra nem derül ki, hogy a széklet színén kívül milyen egyéb panaszai vannak a kutyának. Márcsak emiatt is, igen sokkal inkább a kutya részletes kivizsgálása ajánlott, semmint a különféle gyógytápok váltogatása.

jelige: Lalika
2019-05-16
Tisztelt Doktorúr/Doktornő! 3éves tacskó kutyànk sokat hàny sokszor hasmenése van ilyenkor kedvetlen, étvàgya rossz, sok mindent nem eszik meg Kb. 1-màsfél éves kora óta ilyen de most az utóbbi 2hónapban hetente vagy naponta hàny. Természetesen többször voltunk már àllatorvosnàl egy alkalommal pedig az Àllatorvosi egyetemen is ahol kontraszt anyaggal röntgen vizsgálata volt, mindent rendben talàltak. Az àllatorvosunk szerint rossz evő kutya akinek gyomorsav túltengése van /qvamatel mini tablettát javasolt rá /és ezért refluxos is. Amikor ilyen napokig tartó hasmenés - hànyàs alkalmàval elvisszük hozzá bélgyulladàssal kezelik, antibiotikum, gyulladáscsökkentő és hànyàs csillapító injekciót ad neki. Ezek eddig segítettek 4-5 hónapig nem volt gond de most 2 napig jól van a kutya 2 napig újra nem eszik, hàny, hasmenés. Volt legutóbb székletvizsgàlat ami negatív lett. Az étrendje vàltozatos főzök neki különböző húsokat, néha csontos àltalàban szín húst eszik zöldségeket is nyersen. Teljesen tanácstalanok vagyunk és aggódunk!! Mi lehet ez?? Köszönettel, Linter Szénási Lívia

Én is meglehetősen tanácstalan vagyok, pláne, ha a kutyát többször, részletesen megvizsgálták és mindent rendben találtak nála. Ha ezek a vizsgálatok kiterjedtek a részletes tartási, etetési körülményekre, életmódra, fizikális vizsgálatok, vér-, széklet és vizelet labor is történt, valamint ahogyan írja kontraszt anyag adása utáni röntgen sorozatfelvételek is készültek, talán még hasi ultrahang vizsgálat is készült ...... és ezek egyike sem mutatta ki az okot, akkor nekem sem lehet ennél több ötletem.

Visszatérő hányogatást és hasmenést számtalan betegség, rendellenesség  okozhat.  Én azt sem tudom, hogy a Lalika alapvetően rosszétvágyú, sovány kutya-e, vagy ellenkezőleg inkább elhízott.

Leírásából kiderül, hogy igyekszik változatos egyedi táplálékot adni a kutyának, ami főzött húsokból és nyers zöldségekből áll. Véleményem szerint a nyers zöldségek még gondosan megtisztítva, lemosva, apróra darabolva is okozhatnak hányogatást, hasmenést a kistestű kutyánál, ezért ezek megpárolását is ajánlom.  Egy próbát az is mindenképpen megérne, ha a főzőcske helyett egy prémium táp gyógytápjára (pl RC Gastro Intestinal, vagy Sesitivity, vagy Hypoallergen ... ) térnének át.

 

jelige: Parvovirusos
2019-05-15
Jó Napot&amp;#33; Érdeklődnék a kis kutyám parvovirusos volt.De már jól van. A kérdésem az lenne mikor vihettem más kutyák közzé, ő még fertőz? Köszönöm válaszát.

Az adatlapból még annyi derül ki, hogy 6-12 hónapos, csak veszettség ellen oltott (!!!) kankutyáról van szó.

Én nem tudom, hogy mikor volt beteg, mennyire súlyos volt a betegsége, mióta tünetmentes, biztosan parvo vírusos megbetegedése volt-e a kutyának ..... emellett a parazita mentesítései rendben vannak-e ...... Pedig mindezek, és ennél is több adat lenne fontos ahhoz, hogy választ kaphassunk.

A legokosabb, ha megkérdezi állatorvosát, hogy mikor viheti más kutyák közé őt.

jelige: Móki
2019-05-15
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Az ügyben fordulnék Önhöz, hogy a Francia bulldogom nagyon keveset eszik, szinte minden ételre allergiás, így nehézséget okoz számomra olyan ételt készíteni, mely tápanyagdús és picit hízna is tőle. Ha szénidrátot eszik, a lábujja között begombásodik; a zsíros dogoktól beteg lesz. Mi a megoldás? Tudna olyan ételt, alapanyagot ajánlani, mely tápanyagot is biztosít neki és picit növelné is a súlyát? Előre is köszönöm!

Az olvasott kritériumok alapján nem tudok olyan ételeket, sem alapanyagokat ajánlani, ami megfelelő lehetne, hiszen leírása alapján kizárta a szénhidrátokat és a zsíros dolgokat is, márpedig ezek nyújtják az energiát.

Persze a lábujjak közti gombásodást meg lehetne előzni gombás fertőzések elleni védőoltással, és akkor nem kizárt, hogy jobban tolerálná a kutya a szénhidrátokat, a telített zsírok helyett lehetne egészséges halolajokat és kis mennyiségben növényi olajokat ajánlani ....... leginkább pedig hypoallergén gyógytápokat kellene az olvasottak alapján ajánlani és a szuka ivartalanítását, ha ez esetleg még nem történt meg.

Leginkább azonban az étvágytalan és rossz kondíciójú szuka részletes állatorvosi kivizsgálását ajánlom, hogy kiderülhessen nem beteg--e a kutya.

1 / 533 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2019.06.13
Мы можем предложить большому и среднему бизнесу, а также частным гражданам полное решение любых проблем - от регистрации и закрытия компании до адвокатской помощи на всех периодах её формирования. Служащие нашей компании ценят любого нашего клиента, обратившегося к нам. Спецификой представленной работы является формирование долговременных связей с нашими заказчиками, основанных на основных принципах персонального отношения к всякому клиенту и сохранение конфиденциальности данных. Наши сотрудники владеют высшим адвокатским и финансовым образованием, немалым практическим опытом в области оказываемых нами услуг. Первостепенным положением в нашей команде несомненно считается то, что, сотрудничая с нашей фирмой, вы получаете гарантированный результат, основанный на наших познаниях и десятилетнем реальном опыте. <a href=https://nur63.ru>регистрация ип в самаре</a> Наша холдинг специализируется на регистрации и ликвидации юр. граждан и индивидуальных бизнесменов, бухгалтерских работах для небольшого и среднего бизнеса, комплексном адвокатском сопровождении юридических лиц. А также выполняем регистрация прав на жилые помещения,регистрация прав на земельные участки,заявление об отмене судебного приказа,отмена заочных решений,налоговые переплаты,земельные споры,юридическая экспертиза,сделка купли-продажи недвижимости,разрешение споров в отношении интеллектуальной собственности,лишение родительских прав,возмещение ущерба,защита прав потребителей в Самаре.
2019.06.12
Наша международная компания предоставляет большому и малому бизнесу, а также частным гражданам полное решение любых проблем - начиная от регистрации и ликвидации компании до юридической помощи на всех стадиях ее развития. Служащие нашей конторы уважают каждого потребителя, пришедшего к нам. Спецификой деятельностипредставленной производственной компании по праву является построение долговременных взаимоотношений с нашими заказчиками, базированных на принципах индивидуального подхода к любому клиенту и сохранение секретности сведений. Все наши высококвалифицированные сотрудники, великим практическим опытом в области осуществляемых нами услуг. Основополагающим положением в нашей команде считается то, что, работая с текущей компанией, вы получите объективный конечный результат, базирующийся на наших познаниях и 12 летнем опыте. <a href=https://nur63.ru>юридическая консультация в самаре</a> Мы специализируемся на регистрации и ликвидации юридических граждан и частных владельцев бизнеса, бухгалтерских работах для любого бизнеса, комплексном юр. сопровождении юридических лиц. А также осуществляем провождение сделок,регистрация прав на земельные участки,заявление об отмене судебного приказа,отмена заочных решений,налоговые риски,признание договора недействительным,строительство и реконструкция,судебные споры по недвижимости,семейные споры,установление отцовства,возмещение ущерба,защита прав потребителей в Самаре.
2019.06.09
Our purpose at vape4style.com is to supply our customers along with the very best vaping adventure feasible, helping them vape with style!. Located in NYC as well as in business because 2015, our company are a custom-made vaping warehouse store offering all types of vape mods, e-liquids, pure nicotine sodiums, vessel bodies, tanks, rolls, as well as other vaping devices, such as electric batteries as well as external battery chargers. Our e-juices are regularly fresh considering that our experts certainly not merely offer our products retail, however likewise circulate to local area New York City retail stores in addition to deliver wholesale possibilities. This permits our team to frequently spin our inventory, offering our customers as well as establishments along with the absolute most freshest inventory possible . Our experts are an unique Northeast Yihi representative. Our company are actually also licensed reps of Negative Drip, Harbour Vape, Charlie's Chalk Dust, Beard Vape, SVRF by Saveur Vape, Ripe Vapes, Smok, Segeli, Lost Vape, Kangertech, Triton as well as much more. Don't observe one thing you are searching for on our site? Not a problem! Merely allow our company recognize what you are actually seeking as well as our experts will find it for you at a inexpensive price. Have a inquiry about a particular product? Our vape experts will definitely rejoice to offer even more information regarding just about anything our team sell. Simply deliver us your inquiry or even call us. Our group is going to be glad to aid! If you are a vaper or making an effort to get off smoke cigarettes, you reside in the appropriate spot. Would like to spare some funds in process? Hurry as well as join our e-mail subscriber list to receive exclusive club VIP, vape4style savings, promos as well as totally free giveaways! marina vape aqua mist outlet - <a href=https://vape4style.com/>beard vape co</a>