Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

Tisztelt Állattartó!

Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolunk itt, a honlapon, jeligésen, illetve a megadott e-mailcímre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot. Az űrlapot kérjük csak akkor töltse ki, ha hozzájárul kérdése honlapunkon való megjelenítéséhez! Megértését köszönjük.

Felhívjuk a figyelmét, hogy az orvos válaszol rovatban megjelenő válaszok csak tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az állatorvosi vizsgálatot.

Sürgős esetben azonnal vigye állatorvoshoz, ügyeletre állatát!

Semmiképpen ne adjon be embernek való gyógyszert állatának, mert ez végzetes lehet!


<<< űrlap itt >>>

Ki válaszol?

1. Dr. Balogh Lajos, a BÁK egyik alapítója, onkológiai szakrendelésünk vezetője.

2. Dr. Helyes Georgina állatorvos

Vendég szakértőnk kutyakiképzés, viselkedés, oktatás témakörökben:

3. Urbanovich Zoltán kutyakiképző, a DogIsland kutyasuli tulajdonosa, www.apacsdog.hu

jelige: Eper 2
2018-04-21
Jónapot, akkor mennyire kell komolyan venni az Advocate leírását, macska kezelése előtt? "ajánlatos a profilaktikus kezelés megkezdése előtt minden 6 hónaposnál idősebb macskánál megkísérelni a fertőzöttség kimutatását, mivel a termék alkalmazása azokon az állatokon, amelyekben kifejlett szívféregalakok fordulnak elő, súlyos nemkívánatos hatásokat, köztük elhullást eredményezhet" http://docplayer.hu/3495416-Hasznalati-utasitas-advocate-macskaknak.html

Azért 2. kérdése már egészen másként fogalmazott, mint az első, pl a tilos szó sem szerepel a kimásolt szövegben.

Természetesen az Advovate használati utasítását  érdemes komolyan venni.

Most idény elején, kutyákon méginkább, de macskákon is ajánlott a  Dirofilaria teszteket elvégezni és megbeszélni a külső és belső paraziták elleni védekezést  (is).

 

 

jelige: macska
2018-04-21
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Még vemhesen fogadtam be egy macskát,ami megellett 5 kicsit(10 naposak).Az lenne a kérdésem,hogy mikor féregtelíthetném az anyamacskát és a kicsiket? Mennyi idősen ehetnek szilárd táplálékot?Ivartalaníttatni szeretném,leghamarabb mikor lehetne? Válaszát előre is köszönöm.

A 10 napos kölykökön most kellene megkezdeni a külső és belső parazitamentesítést.

3 hetes kortól lehet kezdeni a kölykök szilárd táplálék pótlását, lassan emelkedő adagokban. A nagy alomlétszám mellett célszerű lehet akár cica tejpótló tápszer pótlása is a kölyköknek, akár a mai naptól.

6-8 hetes korban a jól fejlett kölykök leválaszthatóak, ekkor az anyacica ivartalanítása is elvégezhető már.

Macskatartóknak

Mire van szüksége a macskámnak?

Gondolatok az ivartalanításról

jelige: Eper
2018-04-21
Tisztelt Doktor, a bőrféreg is ritka macskában? Mehet teszt nélkül külső-belső parazitamentesítésre az Advocate? Leírás szerint tilos teszt nélkül, köszönöm!

A bőrféreg nem annyira ritka macskákban, mint a szívféreg, a kijáró macskák akár negyede, harmada  is fertőzött egyes helyeken.

Én nem tudok olyan "leírásról", ami szerint "teszt" nélkül" nem lehetne alkalmazni az Advocate-et, pláne ilyen általános céllal.

A Dirofilaria tesztek is többfélék.  A vérből kimuttható lárvaalakok (bőr  és szívféreg lárvák) akár natív vércseppben is látszódhatnak, Knott teszttel a kevesebb lárvaalak is kimutatható. A kifejlett szívférgek jelenléte szérum mintából ELISA, vagy PCR módszerrel történik.

http://kisallatbudafok.hu/hirlevel-archivum/kedvcsinalo/szivfergesseg-borfergesseg

Kijáró Eper cicájának védőoltásait, külső és belső parazita elleni védelmét a legokosabban a helyi viszonyokkal tisztában lévő állatorvosával tudja megvitatni.

jelige: Allergia
2018-04-21
Üdvözlöm A kutyusom allergiás&#33; Fajtája Bolegnese 13 éves&#33; Nagyon vakarózik szegény&#33; Milyen gyógyszert adhatok neki? Esetleg Lordestint? Köszönöm&#33; VIVIEN

Kicsit se mindegy milyen allergiát diagnosztizált állatorvosa, vagy miféle allergiát feltételez a vakaródzás hátterében.

A táplálékallergiák esetében táplálék váltás, ill. sok esetben hypoallergén tápok etetése lehet a megoldás.

Bolhaallergia esetén a tartós bolhamentesítés mellett helyi és szisztémás kezeléssel gyógyítjuk meg a gyulladt bőrterületet.

Környezeti-  ill kontakt allergiák esetén is jó felderíteni az allergént, amennyiben lehetséges úgy  felszámolni a vele való érintkezést, és ha nem, úgy okszerű, vagy tüneti kezelést folytatni.

Az adatlap szerint járt állatorvosánál a problémával, kapott a kutya  kezelést, és kicsit javult is a helyzet.

Biztos, hogy az internetről szeretne további ötleteket meríteni? Nem lenne egyszerűbb állatorvosával egyeztetni a továbbiakat ?

jelige: Foltoska
2018-04-20
Jónapot az helyes következtetés, ha 4 kg Advocate kutya ugyanolyan mint 4 kg Advocate macska? Szerintem más a két hatóanyag aránya! Köszönöm!

Nem jó következtetés.

Kiskutyáknak összeállított Advocate cseppeket kistermetű kutyáknak - a másikat pedig macskáknak és görényeknek.

jelige: macska oltás
2018-04-20
Cicáim 4-5-6 évesek, mennyi értelme van őket oltatni évente Feligen CRP-vel, ezek a betegségek ilyenkor is előfordulnak? Nem látom sok értelmét feleslegesen terhelni az immunrendszerüket. Köszönettel!

Nem fogja feleslegesen terhelni a cicák immunrendszerét, van értelme a vírusos macskanátha, a panleukopenia elleni védelemnek is, valamint a leukózis és akár a veszettség elleni védelemnek egy kijáró kisvárosi felnőtt macska esetében is.

A rendszeres, program szerinti külső/belső paraziták elleni védekezés és az ivartalanítás szintén melegen ajánlott.

jelige: Panasz
2018-04-20
Tisztelt valaszolo&#33; A maltai selyemszoru kutyam fenekenel pici dudor keletkezett. Buzmirigye nem volt mostanaban kinyomva. Neha nyalogatja,viszont kakilni is csak ritkan tud,feltetelezem faj neki a nyomastol. Mi lehet a gond? Gyulladasra gyanakszom,de en nem vagyok orvos,biztosabb ha rakerdezek,es minel elobb orvoshoz fordulunk. Ugyan olyan aktiv,jatekos,mint eddig,tehat nem bagyadt. Valaszukat elore is koszonom&#33;

A végbélnyílás környékén észlelt terime valóban lehet akár vérömleny, gennyes tályog, gyulladásos/ödémás duzzanat, sérv, vagy akár tumor is - de nálam hiába kérdez rá, nem tudom rávágni, hogy a sok lehetséges ok közül mi jelentkezett a kutyánál.

Állatorvosának, ha lesz lehetősége megvizsgálni a kutyát, úgy esélye lesz "kitalálni" a diagnózist.

Ezután a megoldásokat is megbeszélhetik.

jelige: Oltás
2018-04-20
Kedves válaszoló. Ismerősöm a kutyájának egyik évben csak a veszetség elleni otást adatja be, majd azt azt rákövetkező évben csak a kombináltat. Van abban valami hogy valóban 1 évnél tovább véd a veszetség elleni oltás, felesleges a kutya szervezetét évente bántani a veszettség elleni oltással? Persze veszettség elleni oltás kötelező, ezzel nincs is semmi problémám érthető! Viszont tényleg érdekelne az ön véleménye is, valóban tovább védhet az otlás mint 1 év? Válaszát előre is nagyon köszönöm.üdv Áron

Ismerőse nem tesz eleget a hazai jogszabályi kötelezettségeinek, merthogy itthon nemhogy nem felesleges, de kötelező az ebek évenkénti veszettség elleni védőoltása. Más államokban esetleg engedélyezett a könnyű drogok használata, a többnejűség, vagy a lőfegyver birtoklása - nálunk ezeket sem tolerálják a hatóságok.

A kombinált védőoltásra nem kötelezi semmiféle jogszabály, vagy elfogadja állatorvosa tanácsát, vagy sem, lelke rajta.

A védőoltás valóban nem ismeri a jogszabályokat, sem a gyártók és forgalmazók használati utasításait. Előfordulnak helyzetek, amikor egy évig sem védenek, más helyzetekben akár több évig is elegendő védelmet nyújthatnak.

Szerintem a legokosabban akkor jár el, ha kikéri állatorvosa véleményét, hogy az Ön 1-5 éves kisvárosban élő kan kutyáját mikor és mi ellen oltassa.

jelige: Foltos
2018-04-20
Jó napot. 4kg-os kutyáknak való Advocate rácsepegtető oldatot szabad alkalmazni ugyan olyan súlyú, azaz 4kg-os macskán? Rákerestem és elvileg a kutyáknak és macskáknak való advocate is ugyan azt a 2 hatóanyagot tartalmazza.

Nézze, én is tisztában vagyok mindkét termék összetételével, és Önhöz hasonlóan bárki elérheti az interneten ezeket az adatokat.

Egy nyilvános rovatban azonban nem válaszolhatok aképpen, hogy a használati utasítástól eltérő módon használjon bármilyen terméket.

Ön esetleg helyes következtetésre juthat, de egy másik felületes olvasóban az maradhat meg, hogy Advantix-ot is lehet macskán alkalmazni - vagy általánosságban  a 4 kg-os macska = 4 kg-os kutyával, és könnyen elhullásig vezető tévedésekhez vezethet egy ilyen válasz.

jelige: gyógyulás
2018-04-20
Tisztelt Doktor Úr/Nő 1 hete ivartalanították 15 éves kutyánkat méhgyulladás miatt. A műtét rendben volt. Az első napokban egyáltalán nem evett, most is csak keveset. Kedvetlen, olyan mintha félne tőlünk. Tegnap este óta rogyadoznak a hátsó lábai. Ha kint vagyok vele a kertben csak áll, néha sétál picit. Inni iszik, pisil is. Első napokban hasmenése volt, azóta nem láttam hogy kakilt volna (bár egyedül is kimegy a kertbe) Lehet hogy csak lassan gyógyul, azért ilyen a viselkedése? Létezik hogy depressziós? Vagy tényleg tőlünk tart?

A 15 éves (adatlap szerint oltatlan) gennyes méhgyulladásban szenvedő, majd operált kutya esetében 1 héttel az operáció után én elsősorban nem depresszióra, vagy félelemre gondolnék.

Érdemes lenne kivizsgálni a kutyát, hogy az elhúzódó pyometra mennyire viselte meg a vese- és májműködését, nincs-e esetleg emlőtumora is, vagy akár ettől függetlenül nincs-e már csak a kora miatt is egyéb betegsége.

Jelezzék állatorvosuknak az észlelteket, én azt gondolom, hogy ő a kutya kivizsgálását fogja javasolni az élementő műtét után.

jelige: Málna
2018-04-20
Kedves válaszoló. Nemrégiben gyógyúlt ki a kutyám a szívférgességből, a napokba befogadtunk egy 2 éves ivartalanított nőstény cicát, az lenne a kérdésem hogy macskáknak is kell elsőnek tesztet csináltatni hogy szívférges-e, vagy egyből kaphatja a szívférgességet megelőző szereket? Csak azért kérdezném mert olvastam hogy a macskáknál teljesen máshogy működik ez az egész szívférgesség dolog, az ő szerzetük ellenálóbb a szívférgekkel szemben. Vaszát előre is köszönöm.

Jól tájékozott és jól tudja, hogy a szívférgesség macskában valódi ritkaság. Mindezek alapján én azt gondolom, hogy sokkal inkább érdemes a vírus tesztjei, és általános kivizsgálását elvégezteni - majd a rendszeres védőoltásairól és külső/belső parazitamentesítéseiről gondoskodni.

Ha emellett van energiája és kerete a szív/és bőr férgesség szűrésére is, úgy arra is sort keríthet - de az én prioritási sorrendemben is ennek a sor vége felé van a helye.

jelige: Bagira
2018-04-19
Kedves válaszoló. Pár hete gazdagodott a család 1 kiscicával, azóta már 3 hónapos kandúr cica. Minél előbb szeretnénk ivartalanítani ő is egy mentett kidobott macska volt...szóval szeretnénk megelőzni a nem kívánt szaporulatot. Most ugye 3 hónapos lehet ilyen kis korban ivartalanítani, volt aki azt mondta hogy nem fog kifejlődni ha kicsiként lesz ivartalanítva de olvastam kutatásokat ahol ez egyáltalán nem bizonyított, szóval lehetséges egy 3 hóbapos kandúr cica ivartalanítása? Válaszát előre is köszönöm.

Nagyszerű, hogy ilyen előrelátással tervezik a Bagira jövőjét.

Lehetséges akár 2-3 hónapos korban is kasztrálni a kandúrkákat - de a legtöbben úgy véljük, hogy az ivarérés elérése után 6-8 hónapos korban ideális ezt a beavatkozst elvégezni. AZ én érvem is elsősorban az, hogy érdemes megvárni, amig a kandúrka csontozata, izomzata, húgy- és nemi szervei megfelelő méreteket érnek el, kifejlődnek, és csak akkor elvégezni a kasztrációt.

Addig megkaphatja a kijáró cicáknak szükséges védőoltásokat, elindulhat a rendszeres parazitamentesítése - és ha jól fejlett, eglészséges a cica, úgy 6-7 hónapos korban állatorvosa a legkevesebb kockázattal elvégezheti a szintén fontos kasztrációt i. Ezzel pedig sokat tesznek a nemkívánatos szaporulatok megelőzése mellett a Bagira egészségéért, életkilátásaiért is.

Macskatartóknak

Mire van szüksége a macskámnak?

Gondolatok az ivartalanításról

jelige: Flóri
2018-04-18
Tisztelt Doktor Úr/Nő&#33; Ivartalanított karthauzi kandúr cicám hízásra hajlamos, ezért Hill&quot;s w/d gyógytápot kap Happy Cat light -al keverve. Egyik kérdésem: Kaphat-e mellé vizelet savanyító tápot,(pl: Purina One Urinary Care-t is? Mert a Hill&quot;s r/d mellé nem adható. Másik dolog: Szereti a főtt zöldségeket és a rizst is. Örülök, hogy ezzel tudom dúsítani az alutálcás ételét, amiből csak keveset kap. Ám szeretném tudni, milyen zöldségeket ajánlanak a leginkább? Adhatok-e minden nap neki ilyesmit és milyen arányban tegyek az alutálcás cicakaja mellé? Szeretném neki a lehető legjobbat adni, hogy hosszú életű és egészséges legyen&#33; Várom válaszukat&#33; Köszönettel:Pappné Jász Csilla E-mail címem:jcsilla61@gmail.com

Szerintem a főtt/párolt rizst ne adja a cicának, a rizs energiatartalma magas, nem szolgálja a célt.

Az alacsony kalóriatartalmú fogyitápok mellett, ha az alutasakos táphoz kevert főtt/párolt  zöldségeket is hajlandó elfogyasztani a cica, az rejt magában lehetőségeket. Érzésem szerint az alutasakos kaja 1/4-1/6-a lehet a minél többféle párolt zöldség. Kukorica, krumpli, édesburgonya szerintem a magas keményítőtartalom miatt kerülendő, a hüvelyesek (borsó, lencse, bab, zöldbab, szója ...) pedig a nehezebben emészthető magas növényi fehérjetartalom miatt nem ideális. Brokkoli, répa, fehérrépa, cékla, levélsaláták, alacsony cukortartalmúgyümölcsök - kérdés, hogy ezekből mit eszik meg a cica - lehet szerintem a kiegészítő étrend alapja.

Fontos, hogy a piknikus alkatú ivartalanított karthauzi kandúr vizeletét is ellenőrizhesse időszakonként állatorvosa, mert a növényi alkotók elősegíthetik a vizelet üledék (homok, kő) képződést. Ha erre hajlamos a cica, úgy lehet, hogy borul az elképzelésünk a zöldség kiegészítőkkel.

jelige: szívféreg elleni gyógyszerek
2018-04-17
Értem köszönöm. Sokat kirándulunk, hétvgégente Pécsre utazunk és nyáron is tervezzük vinni pl. Horvátországba. Akkor csak az Ön személyes véleményére lennék kíváncsi, melyiket ajánlja a legtöbb esetben és továbbra is érdekelne, hogy inkább használjuk egész évben az adott szert vagy tavasszal újabb vérvétellel kezdjünk? Azért is érdeklődöm itt is mert, ahogy említettem nem kaptam határozott véleményt sem az előző helyen, a régebbi rendelőnkben meg azt ajánlották, hogy az advantix elég a szúnyogok távoltartásához, amiről meg több internetes fórumon olvastam, hogy nem elég védelem.

Az én véleményem is az, hogy a helyesen alkalmazott Advantix megszokott körülmények között elegendő védelmet nyúj a szúnyogtámadások ellen.

A fórumokon pedig olvashat eltérő véleményeket, amik beszámolnak Advantix-ot használó kutyások elégedetlenségéről. És ez az elégedetlenség temérdek ok miatt lehet pl nem jól tették fel a cseppeket, nem jó méretűt tettek fel, fürdött, vagy jelentősen elázott a kutya, 1 hónapnál korábban tették fel, lesimogatták vagy kutyatárs lenyalogatta a készítményt, extrém környezetben kiéhezett szúnyogok ezreit zavarták fel egy susnyásban ..... (ha van kedve folytathatja). Lehet olyan pecás, vadász, vagy természetfotós, aki kutya barátját kénytelen akár többszörös védelemmel (spot on + tabletták, vagy nyakörv, vagy ....) mert kritikus időszakokban extrém fertőzött helyeken járnak.

Egy budapesti-pécsi-adriai környezetben egy jelenleg dirofilaria mentes kutyát emberi számítások szerint meg lehet védeni a március-november időszakban helyesen alkalmazott Advantix cseppekkel a szúnyog támadásoktól. Ha a lakásban, vagy a pécsi környezet pincéjében nincsenek áttelelő szúnyogok nagy számban - úgy nem vállalhatatlan kockázat, ha december-február időszakban szünetelteti az Advantix-ot, már ugye , ha kizárólag a szúnyog által terjesztett dirofilariózist vizsgáljuk. Mert, ha a kutya egy langyos december eleji, vagy február végi  időszakban fertőzött kullancsot szed össze Tettyén, vagy a Mecsekalján, a babéziózissal sem lesz sokkal kellemesebb küzdeni, mint a szívféreg lárvákkal.

Tuttibiztos megoldások nincsenek, balesetek előfordulhatnak, de az Advantix cseppek használhatóak manapság is.

jelige: szívféreg elleni gyógyszerek
2018-04-17
Tisztelt Dr. Úr/Nő&#33; Kutyám januárban lett 1 éves, most kezdenénk a szívféreg elleni védekezést. A vérvétel negatív lett, viszont nem tudom eldönteni milyen védekezési módot alkalmazzak. Milbemax/Milprazon gyógyszer hosszútávon, egész életen át tartó szedése nem károsítja a májat, vesét? Advocate spot on esetleg nem jobb választás, milyen hátránya van, megbízható? Egyéb lehetőségek? Olyat is említettek a rendelőben, ahol a tesztet végezték, ami bélféreg ellen is véd (nevére nem emlékszem), kérdéseimre határozott választ nem adtak, spot on-t nem ajánlják a nagy szőre miatt, amit nem nagyon értek, Advantixot használtunk eddig kullancs/bolha ellen, nyilván széthúzom a szőrét és a bőrére csepegtetem a leírás szerint, gondoltam Advocate se lehet nagyon más alkalmazású. Érdemes egész éven át védekezni vagy jobb csak a szúnyogszezonban és minden tavasszal megismételni a vérvételt? Válaszát előre is köszönöm.

Attól tartok, hogy az állatorvosával való beszélgetés nem segítette még a döntését.

Sajnos ezen viszonylag új parazitózis elleni védekezés sem teljesen egyértelmű, nincsenek fekete-fehér válaszok, sokkal inkább egyedre szabott stratégiák, amik azonban szintén nincsenek kőbe vésve. Nem kell évekre előre gondolkodnia, elég egy-egy szezonra, azután lehet váltani, és jöhetnek akár új készítmények is.

Azaz a fiatal egészséges kutyán teljesen jó választás lehet a Milbemax/Milprazon is. Könnyen előfoordulhat, hogy néhány év múlva már lesz más szer, esetleg ezek nem is lesznek a piacon. A barmely spot on szerintem is jól alkalmazható hosszú szőrű kutyákon is.

Az adatlapból kiderül még számomra, hogy Budapesten él a fiatal kan, de itt a városon belül is nagy szélsőségek vannak  a paraziták előfordulásában, bőven vannak szúnyoggal, kullanccsal és bolhával, de akár egyéb parazitákkal is fertőzött területek - és vannak jóval agálymentesebb területek. Nem tudom kirándulnak-e gyakran, nyaralnak-e, ha igen merrefelé.

Mindezek értelmében én nem tudom rávágni, hogy mi lenne a 2018. évi idényben az ideális paraziták elleni stratégia Önöknél, ezt célszerű lenne mégiscsak állatorvosával megbeszélni.

jelige: Lolita
2018-04-17
Jo napot kivanok&#33; A kutyusom tetves, sajnos tablettat meg spray-t nem hasznalhatok, mert szoptat. Valami hazi gyogymod letezik-e erre?

Az adatlap szerint jár már állatorvosánál ezzel a problémával, így gondolom ő tájékoztatta a tennivalókról, lehetőségekről.

Én sem ismerek sajnos semmiféle házipraktikát szoptatós kutyák tetvességének kezelésére.

jelige: Álika
2018-04-16
Jó napot. Van egy sarkantyús teknősöm(szárazföldi óriásteknős). Kint él tavasztól-őszig a kinti kifutójában, ezért nagyon tartok attól hogy férges lesz. Megeszi a csigákat, gilisztákat és apró bogarakat is sőt ha lehetősége van amacska kakát is... a fő tápláléka a fűfélék/gyomfílék mellett, félek hogy férges lesz. Eddig 3 havonta kapott Ferdocat féregtelenítő pasztá, de mivel az csak 1 hatóanyagot tartalmaz félek hogy nem véd az összes féreg ellen, tudna nekem ajánlani széles sprektrumú féregtelenítőt amit hüllők/azaz szárazföldi teknős is kaphat? Válaszát előre is köszönöm!

Nekem nincs kellő speciális tudásom a sarkantyús teknős parazitózisainak illetve a védekezés tárgykörében.

A legokosabban akkor járna el, ha a Magyar Vad- és Állatkerti Állatorvosok Társaságának ( http://mvaat.dev3.com/ ) honlapján tájékozódna, és választana ki egy elérhető szakembert a probléma megoldására.

jelige: Kiscica
2018-04-16
Üdvözlöm! Tegnap hoztunk el egy 6 hetes perzsa kiscicát, normálisan eszik viszont 1 napja nem volt szeklete. Mi a teendo ebben az esetben? Tisztelettel varom valaszat.

Hat hetes kölyköknél is előfordulhat, hogy nedves vattával a végbélnyílást és a hasfalat masszírozva (az anya nyalogatását imitálva) lehet a székletürítést segíteni.

Ha semmi tünetet nem mutatna is a cica, akkor is érdemes viszont mielőbb felkeresni állatorvosukat egy vizsgálat, valamint a helyes tartás, etetés, ajánlott védőoltások  és parazitamentesítések, ivartalanítás időzítésének megbeszélése miatt.

A széklet elmaradása miatt most egy okkal több van a mielőbbi állatorvosi vizitre.

jelige: Kullancs
2018-04-15
Tisztelt Dr. Úr/Nő! Van egy 6 hónapos kis cicám. Erdő közelében lakunk és sajnos nem ritka hogy egy héten 3-4 kullancsot szedtünk ki szegényből. Próbáltuk a kullancs-bolha megelőző -irtó nyakörvet de sajnos nem tűri meg magán, a spot-on tol pedig nagyon viszket szegény ( mind a kettőből egy közép ár kategóriás termeket választottunk ) Mivel tudnám megvédeni a kullancsok ellen? Szegényt nagyon megviseli az állandó kullancs eltávolítás A legutóbbi kiszedése alkalmával sajnos lehet egy kicsit meg nyomódott a kullancs potroha ettől lehet baja a cicám nak? Válaszukat előre is köszönöm!

A csak kertben tartott fiatal kandúr eseében alapvető fontosságú a rendszeres védőoltások  (az adatlap szerint a cica  nem oltott), a kasztráció, és a folyamatos paraziták elleni védelem. Ez utóbbi történhet jó minőségű nyakörv-vel, a nyak bőrére cseppenthető cseppek egyikéval, akár más módon is,  vagy extrém fertőzött környezetben akár ezek kombinációjával is.

Ha a felsorolt hármas (védőoltások, ivartalanítás, paraziták elleni védelem) nem valósul meg szakszerűen, úgy sajnos megjövendölhető, hogy a viszketegség és problémát jelentő napi kullancseltávolítás mellett sokasodni fognak a problémák és nem lesz hosszú életű a fiatal kandúr.

Beszélje meg állatorvosával a megfelelő sorrendet, és fogjanak hozzá a cica megvédéséhez.

Macskatartóknak

Macskáknak

Gondolatok az ivartalanításról

jelige: ivartalanítás utáni teendők
2018-04-15
Jó napot kívánok, Tegnap a szuka kutyám átesett az ivartalanításon. Ezzel lenne pár kérdésem. Tegnap reggel levittem sétálni a műtét előtt, de nem kakilt. a műtétet követően sem. Még a mai nap sem produkált kakit, csak pisilt. Ez normális ilyen esetben? Tegnap nem adtam neki enni, ma már egy kicsit kapott.Sokat fekszik, pihen, nem mer mozdulni a tölcsérrel. Ha ruhát tennék rá, az mennyire lenne veszélyes, ruha megvédi a varratot? Szabad-e emelgetni? Mindig az ágyon alszik, de nem engedem most neki, hogy felugorjon, arra gondoltam akkor felemelem, csak nem tudom szabad-e. Mennyit szabad ennie? Alapból reggel és délután szokott kapni enni. Előre is köszönöm válaszát

A műtét napján, esetleg másnap még nem jelentkező széklet alapvetően még nem aggályos, főleg, ha a műtét elótt is volt éheztetés, és utána is alig evett a kutya. Adjon neki ennie, mostanra már a korábban megszokott mennyiségekhez közeli adagokat kellene ennie a kutyának.

A tölcsér is zavarhatja a kutyát, vannak egyedek, amelyeknek ez olyam méretű feszélyezettséget, stresszt teremt, hogy kevesebbet mozog, akár nem is ürít miatta. A hasfali sebet védő fedőkötés, ramofix háló, vagy rövidujjú vékony póló kicsit átalakítva lehet íalternatívája a gallérnak.

Sajnos azonban mindezeket alapból a műtétet elvégző kollégával kellene megbeszélnie, egyeztetnie, mert ő ismeri a kutya előzményeit, körülményeit, jellemét és jelenlegi állapotát - én pedig nem.

jelige: Vér a vizeletben
2018-04-15
Üdvözlöm! 4 nappal ezelőtt azt vettük észre, hogy az ivartalanított 7,5 éves szuka tacskó kutyánk vizeletében a vizelés legvégén vércseppek jelentek meg. Felhívtam az állatorvosunkat, aki elmondta, hogy másnap vigyem el és megvizsgálja. Este levittük a kutyust, de nem jött vér semennyi sem. Másnap reggel sem és ez így ment 2 napig. Mai napon a reggeli első séta alkalmával megint azt vettem észre, hogy a probléma újra jelentkezett és megint csak a vizelés legvégén jött néhány csepp élénkpiros vércsepp. Az általános állapota, kedve jó, eszik, iszik rendesen, a testhőmérséklete végbélben mérve 38,9. Vizelete nem csöpög, vissza tudja tartani rendesen, ahogyan eddig is, vért nem csepegtet, csak a vizelés legvégén jön néhány csepp. Mi lehet a baj? Hogyan segíthetek neki, mert a saját állatorvosunk legközelebb hétfőn lesz elérhető és aggódok a kutyámért, mert nekem ő a szőrös gyerekem. Tudok valamit tenni, kell aggódnom, mi lehet a baj? Válaszát köszönöm!

Állatorvosa ugyanúgy tisztában van vele, hogy az időszakonként tapasztalt véres vizelet hátterében nagy valószínűséggel húgy-, nemi szervi gyulladásos, esetleg daganatos elváltozás állhat a 7.5 éves ivartalanított szuka esetében.

Hasonló esetekben vér-, vizelet labor, hüvelytükrözés és hasi ultrahang vizsgálatokkal érdemes kezdeni, és mindezek elvégzésével nagy valószínűséggel kiderül, hogy egyszerűbben kezelhető gyulladásos betegség (pl hólyaggyulladás, hüvelygyulladás ....) vagy operálandó egyéb betegség (pl hólyagkő, hólyag tumor, hüvelytumor ....) jelentkezett-e a kutyánál, és az eredmények alapján tehetnének is a kutyáért.

jelige: csípős gondok
2018-04-12
Tisztelt doktor úr! Tavaly vásároltunk egy hétvégi telket ahova kijárunk és a 3 kutyánkat is visszük magunkkal. Az egyik kutya sajnos nagyon rá van "állva" a darázs és méh kergetésére elkapására és elfogyasztására. Tavalyi időszakot megúsztuk,de szeretnék felkészülni ha netán megcsipné a kutya szájának belső berendezéseit mit tudok tenni? Milyen gyógyszer legyen nálam? Ez a telek egy kültéri részen van fent a hegyen, nem jutok hamar segitséghez és nem szeretném ha tragédia lenne. Kérem segitségét! Köszönöm!

Én sem szeretném és nyilván senki sem szeretné, ha akár rovarcsípésből, akár egyéb hirtelen életveszélyes helyzetekből (trauma, gyomorcsavarodás, mérgezés ....) tragédia történne.

Nehéz ezekre a helyzetekre felkészülni mind a 2, mind a 4 lábú családtagok védelmében.

A rovarcsípések elkerülése érdekében akkor teszi a legtöbbet, ha a telken felszámolja a rovarokat csábító területeket (vízforrás, csalitos, bomló szerves anyag, darázsfészkek ....).

A kézi gyógyszertár tekintetében évekkel korábban még a kalcium pezsgőtablettával kezdődött volna a felsorolás, mára ezt már legtöbben értelmetlennek tartják. Az akár gyors életveszélyt is jelentő szájüregi/garat/gégekörnyéki rovarcsípések esetében is érdemes megkísérelni a rovar, annak hullája, illetve a lezsakadt fullánkrészlet gyors eltávolítását. Ezután szájon át nem-szteroid hatóanyagtartalmú gyulladáscsökkentő  szereket, szteroidokat (akár kismennyiségű vízben összetört tabletta is lehet) kellene beadni a kutynak, hűvös vízzel többször itatni, és hűvös zárt heléyen nyugtatni. A gyógyszerek tekintetében érdemes állatorvosával beszélnie, hogy mit tud kézhez adni.

Ezek a helyszínen kivitelezett megoldások nem minden esetben elégséges hatásúak, vannak helyzetek, amikor gyorsan állatorvosi segítség (intravénás gyógyszeralkalmazás, légcső tubus behelyezése, oxigén adása ....)  szükséges. Márcsak emiatt is érdemes tájékozódni, hogy a telek közelében van-e (hétvégén is ügyeletet tartó) rendelő, vagy bármikor kihívható állatorvos.

jelige: atkás? 2
2018-04-12
Köszönöm, de 6 hetes kutya nem túl fiatal még atópiához ill. allergiás megbetegedéshez? Ezek nem főleg csak 6 hónapos kortól jelentkeznek? Nem éretlen még az immunrendszere allergiára?

Az atópiás bőr veleszületett rendellenesség, azaz már a születés előtt és 1 napos korban is jelen van az érintett egyedekben. Allergiás megbetegedés sem elképzelhetetlen 6 hetes korban, hasonlóan a csecsemőkori allergiákhoz. Igaz ez még akkor is, ha zömében,legnagyobb számban valóban kamaszkortól az aggkorig bezárólag  jelentkeznek allergiás megbetegedések emberben és állatban egyaránt.

Így aztán én nem zárnám ki a felsorolásomban szereplő lehetőségeket.

Ugyanakkor azzal kezdtem, hogy egy kölyök kutyáknak való Stronghold spot on-nal nem nagyon lehet elrontani semmit.

jelige: Plútó
2018-04-11
Tisztelt Doktor Úr! A foximnak daganat nőtt az első lapockája mögött, amit januárban kiműtött az orvosunk. Állítólag nem látott áttétet, a seb be is gyógyult. Aztán nem egészen 2 hónap után újra elkezdett ott nőni valami, csak gyorsabban, napról napra. Azt mondta az orvos, hogy áttétes lymphoma vagy kötőszöveti eredetű daganat. A kutyát már zavarja a járásban, ezért írt Rycarfa-t, de semmi mást. Azt mondta, áttétes és nem műthető. A kutya viszont jó étvágyú, jó kedvű, nem fogy, sajnáljuk így elaltatni. Ön mit tanácsolna? Köszönöm előre is válaszát!

Én azt gondolom, hogy érdemes lenne kivizsgálni a Plútót, hogy pontosabban láthassuk az esélyeit.

Ha megvan a korábbi műtét utáni szövettani eredmény, úgy most elég lehetne egy friss vérlabor, és képalkotó vizsgálatok (ideális esetben egésztest  3D képalkotó).

Így lehetne pontosabban eldönteni, hogy lehet-e, érdemes-e operálni a kutyát, kell-e egyéb onkológiai kezelés neki, illetve hogy mi lesz mindezek várható eredménye.

jelige: atkás?
2018-04-11
Jónapot, 6 hetes kiskutya hasán piros pöttyök jöttek ki, vakarózik nagyon. Mi lehet ez, illetve mivel kezelné? Ha rühatka, szőrtüszőatka, akkor mit kaphat rá? Bolha nincs benne, se bolhaürülék. Tudom vigyem állatorvoshoz, de hirtelen Önnek mi a véleménye? Köszönöm!

Hirtelen is az a véleményem, hogy  a Stronghold cseppeket, vagy más parazitaellenes cseppeket  is állatorvosánál tudja beszerezni, ha valóban külső parazitáról lehet szó ......  és az is a rendelőben derülhet ki, ha nem parazitás, hanem mondjuk gombás, bakteriális bőrfertőzése van a kölyöknek, vagy atópiás bőrbetegsége, vagy allergiás megbetegedése ..... vagy ... más egyéb baja.

Ha kicsit jobban átgondolom a problémát, úgy egyre több érv jut eszembe az állatorvosi vizsgálat alapján történő gyógykezelések mellett. Egy 6 hetes kölyök amúgy is most kapja első védőoltását, és a sokadik féreghajtását is el kellene szenvedje ....

Kutyatartóknak

Kutyáknak

1 / 515 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2018.04.21
Приветствую всех! Класный у вас сайт! Нашёл познавательное в сети: http://techrize.ru/news/14445-chem-nizhe-neft-tem-blizhe-glazev.html <b> Чем ниже нефть, тем ближе Глазьев </b> http://techrize.ru/information-technology-it/19656-mobilnoe-prilozhenie-pomozhet-orientirovatsya-v-moskovskom-metro.html http://techrize.ru/news/10650-fotografiya-merkel-v-okruzhenii-nacistov-na-oblozhke-spiegel-udivila-drugie-nemeckie-smi.html Ещё много интересного по теме нашел тут: <b> командир донбасса семен семенченко </b> <a href=http://techrize.ru/> законы постановления днр </a>
2018.04.20
Sziámi, kandúr, ivartalanított, 1,5 éves cicánk 2018. április 18-án 18:30 kor kiszökött a házból a Görgey utcából és azóta nem jött haza. Kérem aki látja vagy megtalálja hívjon minket 0670/6757033 vagy 0630/4407404
2018.03.28
Sziasztok elveszett Nagytétény környékéről a fekete cicánk vad nem szeret kézben lenni oltva van, nagyon vàrjunk haza aggódunk érte a társa sír érte keresi hol van a játszópajtasa ha valaki látja ezen a számon hívjon minket: 06703510135-06303661599!