Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

Tisztelt Állattartó!

Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolunk itt, a honlapon, jeligésen, illetve a megadott e-mailcímre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot. Az űrlapot kérjük csak akkor töltse ki, ha hozzájárul kérdése honlapunkon való megjelenítéséhez! Megértését köszönjük.

Felhívjuk a figyelmét, hogy az orvos válaszol rovatban megjelenő válaszok csak tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az állatorvosi vizsgálatot.

Sürgős esetben azonnal vigye állatorvoshoz, ügyeletre állatát!

Semmiképpen ne adjon be embernek való gyógyszert állatának, mert ez végzetes lehet!


<<< űrlap itt >>>

Ki válaszol?

1. Dr. Thuróczy Julianna vezető állatorvos

2. Dr. Helyes Georgina állatorvos

Vendég szakértőnk kutyakiképzés, viselkedés, oktatás témakörökben:

3. Urbanovich Zoltán kutyakiképző, a DogIsland kutyasuli tulajdonosa, www.apacsdog.hu

jelige: kifelé álló láb
2019-08-16
Tisztelt Állatorvos! 6 éves nőstény cicámon észrevettem, hogy mostanában, amikor ül, a jobb hátsó lába kifelé áll. Érdeklődnék, hogy ennek mi lehet az oka, illetve szükséges-e elvinnem állatorvoshoz. Válaszát előre is köszönöm!

Ha a korábbiakhoz képest most másként tartja a lábát bizonyos testhelyzetekben, akkor jó eséllyel valamilyen sérülés, ortopédiai elváltozás lehet észrevétele (ill a cica tünetének) hátterében.

Azaz igen, ajánlott lenne állatorvosához elvinni a cicát, elmondani észrevételét és a cica részletes kivizsgálását kérni.

jelige: Mokka
2019-08-15
Üdvözlöm! Tegnapi napon írtam Önnek Mokka cicával kapcsolatban. Az uh nem mutatott semmilyen rendellenes dolgot, a máj picit nagyobb, de az orvos szerint ezt a székrekedés is okozhatja. Tapintás alapján benne volt a bélsár, kapott beöntést, pocakmasszírt, a szokásos hashajtót, és este vacsi után kétszer is sikerült neki elvégeznie a dolgát, végre egy hét után. Ezután a ma reggeli ételt is jobban elfogadta, igaz még mindig fecskendőből, magától nem kéri egyelőre. Bízom benne, ha kitisztulnak a belei, akkor már az étvágy is visszajön. Nemigazán van bélmozgása, ezt mi okozhatja? Megfelelő kezeléssel ez orvosolható? Az orvosunk szerint ezen tünetek mellett a legtöbb cicának egész nap feküdni és elbújni kellene, viszont ő sétál, napozik az erkélyen, érdeklődő a világ felé. :) Bízom benne, hogy ez jót jelent, és elindulhat a gyógyulás útján.

Idősebb korban általában renyhül a bélműködés, lassul a bélperisztaltika, ezt macskáknál idősebb cicák számára gyártott tápokkal lehet ellensúlyozni. Ha a koron túlmenően egyéb probléma is van (elhízás, szőrlabda, szervi alulműködések, endokrin problémák ...... belgyógyászati-, onkológiai- betegségek ...... úgy a székrekedés visszatérő, nehezen kezelhető lehet.

Önnel és állatorvosával együtt én is azt remélem, hogy a Mokka "csak" korából adódóan hajlamosabb az obstipációra, esetleg "csak" a szőrlabdák okoztak széklet ürítési nehézségeket és a cica mielőbb teljesen rendeződik.

Ha nem így történik, úgy állatorvosa tudni fogja miként kezdje kivizsgálni  a sok lehetséges felsorolt háttér betegséget.

jelige: Ropi
2019-08-15
Üdv! Egy 17 éves foxi jellegű kutyus gazdija vagyok.Egész életében válogatós volt,vékony testalkatú.Most hogy ilyen idős lett minimàlis az étel amit bele lehet imádkozni, tovább fogyott, nagyon sovány. Mindenféle trükköt bevetek csak hogy 1-2 falatot megegyen.Más kutyák csaholva nyalnák ki a tányért Ő pedig simán elfordítja a fejét a fincsi falatok láttán. Csak a kezemből eszik ha eszik.Vizet fogyaszt rendesen. Leginkább főtt húst, tepertőt, ritkán kenőmájast fogad el. Kutyakaját egyáltalán. Szeretném megkérdezni étvágynövelő, vagy valami ivóvízbe keverhető vitamint vagy ilyesmit tudna e ajánlani? Köszönöm

Van néhány olyan alacsony rosttartalmú, nagy energia- és tápanyagtartalmú termék, amiről a gyártója azt állítja, hogy étvágynövelő hatása is (!) van. Ilyen pl a Béres Minera cseppek, a ReConvales Tonicum Dog, vagy a Calo-Pet paszta. Mindegyik megérhet egy-egy próbálkozást, mellényúlni, kárt okozni egyikkel sem lehet ...... de őszintén szólva nem vagyok meggyőződve az étvágyfokozó hatásukról.

Állatorvosként viszont azt kell ajánlanom, hogy a Ropi részletes kivizsgálása ajánlott, hogy kiderülhessen, nincs-e betegség, kezelendő elváltozás a háttérben.

jelige: Scalibor, Vectra 3D
2019-08-14
Jó napot kívánok! 4 éves yorki kutyusom nyakán Scalibor nyakörv volt, de letelt a 6 hónap, áttérnék Vectra 3D spot on-ra, nem baj ha miután levettem a nyakörvet ezzel becsepegtetem? Köszönöm válaszát!
A Scalibor nyakörv eltávolítása után aggály nélkül használhatja a Vectra 3D spot on-t.
jelige: Mokka
2019-08-14
Üdvözlöm! 6 éves, nőstény, lakásban tartott, ivartalanított hosszú szőrű cicám 5 napja egyáltalán nem eszik magától, széklete sincs azóta, csak vizelet van naponta. Orvos látta, a véreredmények a máj problémáira utalnak, enyhén sárga is a szája, füle. Fecskendővel etetjük otthon, illetve minden nap infúziós kúrát, hashajtót kap, viszont azóta sem volt bélsár, sem étvágy (a kedvenc ételei iránt sem érdeklődik), csak akkor eszik, több-kevesebb sikerrel, ha beleerőltetjük. Szőroldó pasztát is kap, illetve májvédő pasztát, javulás továbbra sem látható. Most ultrahangos vizsgálat következik. A kedve igazából majdnem olyan mint máskor, nézelődik, sétál, többet pihen, de fizikailag látszólag jól van, az etetés viseli meg, de a köztes időkben nincs rosszul. Néha hányt nagyobb szőrcsomókat, de ez napok óta nincs. Etetés közben úgy látom, hogy pár falat pépes étel és víz jólesik neki, tehát szerintem éhes, csak valami miatt nem tud enni, vagy nincs meg az inger. Ön szerint mi állhat a háttérben? Bélelzáródásra gyanakszom, az orvos szerint viszont ha emiatt műteni kellene, félő hogy nem bírná a szervezete, mert napok óta nem képes enni önállóan, és gyengébb a kelleténél. Tudom, az UH sokmindent elárul majd, viszont kíváncsi lennék a véleményére. Előre is köszönöm!

Nekem sem lehet más véleményem, minthogy remélhetőleg már az ultrahang vizsgálat kideríti, hogy mi okozza a cica aggasztó tüneteit és nem lesz szükség még további vizsgálatokra (vírustesztek, további laborvizsgálatok, szövettani mintavétel, 3D-képalkotók ....).

Remélhetőleg nem találnak nehezen kezelhető rosszindulatú megbetegedést, bár a máj degeneratív elváltozásai is sokszor kevéssé befolyásolhatóak.

Önnel és állatorvosával együtt én is csak remélni tudom, hogy mielőbb kiderül a tünetek háttere és megoldás születik a problémára.

jelige: Tacsi
2019-08-14
Tisztelt Doktor Nő/ Úr&#33; Van egy tacskó kutyám, 11 éves. Tavaly nyáron a fején észre vettünk a fején egy kullancs szerűséget. Kiszedtük neki. Idén, pár hónappal ezelőtt észrevettük ugyan azon a helyen nőtt valami a fején, mintha azóta nőtt is volna, ilyen rózsaszines kisujjnyi kisebb köröm méretű és olyan mintha kisebb körökből állna. ( az interneten képeket böngészve szemölcshöz hasonlíttott a legjobban). Mit tudnék tenni ebben az esetben?

A korábbi bőrnövedéket sem kellett volna lepiszkálni a kutya fejéről, és a mostani képletet sem. Lehet a szemölcs-szerű növedék papilloma, de más bőrdaganat is, amit legjobb, ha állatorvosa állapítja meg, és ha szükséges ő távolítja el a kutya testéről.

jelige: Csillanita
2019-08-13
Tisztelt Doktor úr! Egy órája írtam a beagle-mmel kapcsolatban. Elkértem a laborleleteit, melyek a következők: Vörösvérsejt: 7,70; Hemoglobin: 184+; Hematokrit: 0,5541+; MCV: 72; MCH: 23,9; MCHC: 333; Fehérvérsejt: 13,04; Thrombocyta: 511; AST: 33,7; ALT: 33,6; ALKP: 654+; GGT: 3,5; Karbamid: 3,77-; Kreatinin: 93; Foszfor: 2,51+ Nincsenek nagy eltérések, csak az ALKP-ban, az háromszoros és meg is ijedtem tőle. Köze lehet a betegségéhez ennek a magas értékhez? Milyen vizsgálatot kellene kérni? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Horeczkyné

Ha a vérvétel a kezelések megkezdések után történt, akkor nagy eséllyel a szteroid kezelés is hozzájárulhatott az ALKP emelkedéséhez. Ha a vérvétel a kezelések megkezdése előtt történt, akkor nyilván nem bízhatunk gyógyszer mellékhatásban.

Érzésem szerint képalkotó vizsgálatok, ideális esetben 3D képalkotó (CT, MRI, SPECT/CT) segíthetne a kutya tüneteinek felderítésében.

jelige: Csillanita
2019-08-13
Kedves Doktor úr/nő! Egy kérdéssel zavarnám Önt, mert már teljesen kétségbe vagyok esve a kiskutyám miatt és nem igazán van "kaszkodóm". A kutyus 15 éves beagle (lány, ivartalanított) és "hozza a papírformát" az időskori vestibuláris szindróma tüneteivel, de már 6. napja nem eszik semmit a kezelések ellenére. Infúzióra hordjuk, kap szteroidokat, antibiotikumot, Qamatelt, B vitamin komplexet. A vérképe rendben volt, láza nincs, vizelete rendben, mára már szinte teljesen megszűnt a nystagmus, és 2 napig már nem is hányt,csak, ha sokat iszik egyszerre, akkor kijön belőle "minden", ami nagyrészt víz, meg gyomorsav, vagy epe (sárgásbarna), mivel a gyomrában nincs más. Betegségének 2. napján a bal füléből eleredt sűrű, barna váladék, amit szintén kezelnek (tisztítás, fülcsepp), és kaptam egy olyan speciális táplálékot, amelyet vízzel kell felhigítani, és fecskendővel kell a szájába adni, de nem igazán sikerül (összeszorítja a fogát). 14 kg volt, amikor elkezdődött a betegség és most kb. 11 kg lehet. A nap 99%-át átalussza, alig kell fel (pisilni így is elvánszorog a kis tündérem), ritkán, de még elesik, de legalább tud menni. Azt szeretném megkérdezni, hogy mit tudnék még tenni a gyógyulása érdekében, hogyan kellene megoldani, hogy egyen valamit (és ne jöjjön ki belőle), mert már nagyon gyenge. Milyen esélyei vannak, ilyen éhezés mellett lesz elég ereje, hogy legyőzze ezt a kórt? Egyáltalán, mit tudok még tenni az érdekében? Kérem, ha van valami ötlete, segítsen nekünk! Válaszát előre is hálásan köszönöm! Üdvözlettel: Horeczkyné Szabó Csilla Anita

Az a nehezen hihető a történetben, hogy a kutya "csak" a vestibuláris syndroma és a hallójárat gyulladás miatt lenne ennyire elesett, étvágytalan. Szinte hihetetlen, hogy az idős kutya vérparaméterei rendben lennének, ilyen súlyos tünetek mellett.

Érzésem szerint a tüneti kezelések területén megtették, amit lehet a kutya érdekében. Ez a tüneti kezelés nem tud segíteni a kutyán, érzésem szerint így napok, hetek alatt tragédia történhet.

Ötletem csak annyi lehet, hogy érdemes lehet az idős kutya részletes teljes kvizsgálása, hogy kiderülhessen, van-e még betegség, elváltzozás, amit esetleg lehet kezelni.

jelige: oltás 4 hetesen mivel?
2019-08-10
Jónapot, melyik vakcina engedi meg az oltást 4 hetesen parvó ellen? Ilyen fiatalban is ki tud alakulni védettség? Nem gyengíti a kölyköt? Köszönöm válaszát.

Egyik vakcina használati utasításában sem talál ilyet, de bármelyik monovalens parvo védőoltás használható járványügyi vészhelyzetekben 6 hetesnél fiatalabb kölyköknél is.

Közel sem ideális, vagy akár csak megszokott helyzetekre kell gondolni - hanem olyan helyzetekre, amikor tenyészetekben dúl a járvány.

jelige: daganat
2019-08-09
Tisztelt Doktor Úr! A 10 éves, 3 kilós nőstény yorkshire terrieremnek emlődaganata van. A műtét előtt mindkét tejlécben éreztem a kis csomókat, mondták a rendelőben, hogy el kell távolítani és ivartalanítani kell, de szerencsére korán észrevettük. A műtét után mondta a sebész, hogy csak az egyik oldalon észlelt csomókat (furának tartottam, de nem kérdőjeleztem meg). Most a varratszedés után pár nappal szépen gyógyul a seb így meg mertem tapogatni a megmaradt oldalt, és legalább 4 csomó van benne. Az orvos mondta hogy 2 hét múlva műthető is, és azért nem egyszerre távolították el a két oldalt mert nem lehet ekkora sebet képezni (ez számomra hihető is, csak mivel nem tájékoztattak előzetesen mindenről így ezt is kétségbe vonom). Tehát a kérdésem az lenne, hogy valóban így van ez? Illetve, hogy ha az eltávolított daganat nem rosszindulatú gyanús (gondolom ezért nem kérték a kivizsgálását) akkor vélhetően a másik oldali sem, tehát lehet hogy nem kell műteni újra? Borzasztóan megviselte a kiskutyámat az altatatás és maga a procedúra, feleslegesen nem tenném ki ennek újra.

Igazság szerint vannak klinikák, ahol az egyoldali tejléc eltávolítását , majd néhány hétel később az ellenoldali emlősor eltávolítását részesítik előnyben, ezt a műtéti technikát uralják, végzik biztonságosan. Ezen a klinikán felesleges, sőt esetleg kontraproduktív lenne kierőszakolni a kétoldali emlőléc egyidejű eltávolítását.

Más klinikákon a kétoldali emlőléc eltávolítását rutinszerűen, nagy számban és biztonságosan végzik.

Az eltávolított emlőduzzanatok szövettani vizsgálata minden esetben melegen ajánlott. Tőbb duzzanat esetén előfordulhat az is, hogy gyulladásos-, jó- és rosszindulatú tumorok egyaránt jelen vannak egyidőben egy kutyában.

Semmiképpen nem felesleges procedúra a másik emlőléc eltávolítása. Még ha most nem is rosszindulatúak a terimék, hónapok-évek alatt ezek rosszindulatúvá válhatnak (malignizáció) és az esetek többségében sajnos válnak is.

Az ideális döntés az Önök esetében is a fiatalkori ivartalanítás lett volna. Ezesetben nagy eséllyel elejét vehették volna a mostani műtéteknek - de a jelenlegi helyzetben is ajánlott mindkét oldali teljes emlőléc eltávolítása és az ivartalanítás is, mert így van meg az esélye annak, hogy a most 10 éves kutya ideális esetben további 10 évig Önökkel maradhat.

jelige: kevés folyadékbevitel
2019-08-08
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Elnézését kérem, hogy annyiszor kérem a tanácsát. Megint Lajos Mihály vagyok. Az állatorvos javaslatának megfelelően, később kezdtem adni a vacsoráját, amikor már nincs olyan meleg. Ha sokat sétáltatom, akkor egyszerre megeszi az ennivalóját, máskor két részletben. De megnyugodtam, mert mégiscsak mindig megette az egészet. Ma viszont megint gond akadt. Úgy egy órát megjárattam, utána egy kevés vizet megivott, de amikor a vacsoráját készítettem, és kivettem a hűtőből a főtt csirkecombokkal teli tálat, és az egyiket, amit neki szántam, beletettem, meg nem sok rizst, egy fél rizses fasírtot, meg a húslevest, míg a vacsoráját melegítettem, és mielőtt még eltettem volna a csirkecombokkal teli tálat, egyet onnan kikapott, azt még jó étvággyal meg is ette, de amikor odaadtam neki a saját vacsoráját, nem evett semmit a húslevesből, a rizsből, csak a tálkájából kiszedett főtt és sült húsdarabokat ette meg, de sem a levesből, sem a rizsből nem evett. A száraz ételét, pontosabban közüle a húst megette, de nem értem, miért nem evett sem levest, sem rizst. Az állatorvost felhívtam, szerinte a nagy páratartalom miatt nem akart inni, illetve, hogy a húsban folyadék is van, igy folyadékhoz is hozzájutott. Létezik ez? Vagy miért nem akart most jelentősebb mennyiségű folyadékot magához venni? Mégiscsak vigyem el a kutyát egy komolyabb állatklinikára? Tisztelettel: Lajos Mihály

Ahogyan korábbi leveleiben, úgy mostani leírásában sem látok egyértelmű tüneteket.  Ez a kutya részemről lehet makkegészséges, és az is lehetséges, hogy rejtett betegség zajlik benne.

Ha rendellenességet, betegséget gyanít a megfigyelések hátterébe, úgy kérjen részletes vizsgálatokat.

jelige: parvó 4 hetes?2
2019-08-08
Most jobb lenne akkor a 4 hetes tünetmentes alomtársakat beoltatni akkor? A dokim szerint akár még rosszabb is lehet az eredménye, ha ráoltunk még gyengített vírusokat a tünetmentesekre. A Biocan P ugyanolyan jó lenne, mint a Versican plus P? Írja, hogy mindegy melyiket kapják. Köszönöm előre is.

A "dokijának" teljesen igaza van abban, hogy a vakcinák beadása után néhány napig még rosszabb a helyzet, a védőhatás csak 7-10 nappa később kezd kialakulni. Ezt is figyelembe kell venni egy konkrét járványügyi helyzet esetén.

Állatorvosa helyében én sem örülnék, ha interneten keresztül kapott információk (nem ötletek, én nem írtam, hogy az Önök általam ismeretlen esetében vakcinázni kellene !) alapján kezelgetnék a kutyákat.

Én alig ismerem a helyzetet, abban sem lehetek biztos, hogy parvóról van-e szó, van-e más vírus is a háttérben, milyen védőoltásokat kaptak eddig a kutyák, milyen a parazitás fertőzötség, milyenek a tartási körülmények ........

Nem írtam, hogy mindegy melyik vakcinát használják. Most pedig nem írom meg azt sem, hogy Biocan, vagy Versican, vagy más cég vakcinája lehet-e a megoldás.

Korábbi leveleimben is általános szempontokat fogalmaztam meg. A megoldást állatorvosa tudja Ön felé nyújtani, nem pedig egy állatorvos válaszol rovat.

jelige: parvó?
2019-08-06
Jónapot, itt olvasom, hogy parvó oltott kutya is elpusztulhat parvóban, akkor minek oltsam? Vagy pici azért erre az esély? Illetve nincs legjobb vakcina erre? Gábor

Igen, természetesen jóval, nagyságrendekkel kisebb az esélye, hogy egy megfelelően (!) vakcinált élőlény kapja el a betegséget - egy nem oltott élőlénnyel szemben. Beszélhetnénk bármilyen fertőző betegségről is, nem csak a parvóvírusos bélgyulladásról.

Meggyőződésem, hogy nem a legjobb vakcinát kell megtalálni, hanem a legjobb megelőzési tervet (tenyészetek), gyakorlatot kell megvalósítani. A legjobb, vagy legjobbnak kikiáltott vakcina akár hamis biztonságérzetet alakíthat ki.

A "legjobb" vakcina is fabatkát ér, ha az állat (ember) lázas, beteg vagy olyan gyógyszeres kezelés alatt áll, ami miatt a védőoltás immunizáló hatása nem tud érvényesülni. Nagyon gyakori, hogy paraziták jelenléte akadályozza a megfelelő immunválasz kialakulását.

A védőoltások csak egy (igaz fontos) eleme a védekezésnek. Gyakran elfeledkezünk a legalább ilyen fontos higiéniai vonatkozásokról. Egy vírusos betegség esetén pl meghatározó jelentőségű az egyedek adott ellenanyag szintje mellett a fertőző víruspartikulumok mennyisége. Egy olyan környezetben, ahol  az ürülék nincs folyamaatosan eltávolítva, a felületek nincsenek fertőtlenítve a jelenlévő fertőző anyagok sok-sok nagyságrenddel nagyobb számban lehetnek jelen. Ilyen körülményeket a leghatékonyabb, legcsilivilibb vakcina sem tud kompenzálni.

jelige: parvo 4 hetes?
2019-08-06
Köszönöm, kölykök esetében hatványozottan fontos mindez. Itt mire gondol, már lehet oltani?

Alapvetően nem szoktunk ilyen fiatal korban oltani, de vannak olyan kivételes járványügyi helyzetek, amikor akár egy 4 hetes kölyök is vakcinázásra szorul. Nem egy már megbetegedett kölyökrre gondolok, hanem pl az Önök helyzetében ha van még élő, tünetmentes alomtárs, vagy másik hasonló korú, még szintén tünetmentes alom, úgy azok védelme ugyan komplex (takarítások/fertőtlenítések folyamatosan .......... parazitamentesítések, és esetleg szérummal, vagy esetleg fiatalabb korban történő vakcinálás átgondolása állatorvosával ..... ) de része lehet a korábban megkezdett vakcinázási program.

Egy kölyök esetében is azonban sokkal fontosabb a megelőzés, azaz, hogy a szuka rendszeresen védőoltásokban (nem csak parvo) részesített-e, rendszeresen parazitamentesített-e, nincs-e egyéb betegsége, táplálása, életkörülményei megfelelőek-e .....  Egy ilyen alkalmas és jól felkészített tenyészállat esetében a született kölykök parazitamentesítései szintén el kell kezdődjenek pár hetes korban, és ha nincs fertőzés, vészhelyzet, úgy elég az első vakcinát 6 hetes kor körül megkapnia.

jelige: parvó 4 hetes és 3 éves is elhullott
2019-08-05
Tisztelt Dr! Létezik 4 hetes kiskutyában is parvó? El is pusztult. A 3 éves anya is elpusztult ebben, pedig oltva volt Vanguard plus7-tel. A doki szerint újfajta parvó, erre van megelőzés? Melyik a legjobb vakcina ellene? Köszönöm!

Igen, sajnos a 4 hetes kölyök, és a 3 éves felnőtt, oltott kutya is elpusztulhatott parvóvírusos bélgyulladás miatt, pláne, ha állatorvosának erre van gyanúja.

Nem annyira a vakcina típusát tartom fontosnak, sokkal inkább azt, hogy a felnőtt kutyák is minden évben megkapják a védőoltást, rendszeresen parazitamentesítettek legyenek és más immuncsökkentő tényező se álljon fenn. A kölykök esetében hatványozottan fontos mindez.

jelige: Kiscica vizsgàlatai
2019-07-30
Tisztelt szakértő! Talàltam egy kiscicàt kidobva, de van itthon egy csak bent tartott, ivartalanított idős cicàm, aki nincsen oltva. Félek, nehogy el kapjon tőle valamit. Àllatorvosnàl voltam màr vele, de még csak férehajtót és bolha elleni cseppet kapott. Nem tudom, milyen tovàbbi vizsgàlatokra, oltàsokra lenne szüksége az összeszoktatàs előtt, illetve ezek hozzàvetőleges költségeivel sem vagyok tisztàban. Segítségüket előre is köszönöm!

Jogos az aggodalma és teljes mértékben nem tudom megnyugtatni a frissen befogadott kiscica általi veszélyek miatt. Állatorvosa helyesen járt el, hogy első lépésként parazitamentesíti a kölyköt, hiszen csak ezután lesznek hatékonyak a védőoltások is. Lehet a kölyök vérmintájából vírusteszteket elvégezni, ezek 3-6. 000 Ft közötti összegbe kerülhetnek. A további parazitamentesítések és védőoltások mindösszesen 10-20.000 Ft-ba kerülhetnek az elkövetkezendő hetekben állatorvosa ajánlata és az Ön választása alapján.

Önnel és állatorvosával együtt én is emélem,  hogy gond nélkül sikerül a kölyök és az eredeti idős cica összeszoktatása.

Mire van szüksége a macskámnak?

Macskatartóknak

jelige: oltás 4 hetesen?
2019-07-28
Tisztelt Dr. 4 hetes korban is lehet/kell oltani a kutyust parvo /szopornyica ellen?

Indokolt esetben, igen.

Megszokott esetekben a kölykök az első védőoltást, ami lehet akár a parvo- és szopornyica vírusos betegségek elleni védőoltás is kb 6 hetes korban kapják.

jelige: Cica veseelégtelenség
2019-07-26
Jó napot! Köszönöm szépen a vàlaszàt. Annyit még kérdezhetek, hogy a Calopet paszta nem àrt a veséknek? Esetleg a Béres cseppek, étvàgyjavítàs céljàból segíthetnek? Előre is köszönöm!

Nincs tudomásom arról, hogy a Calo Pet, vagy a Béres Minera terhelné, szűkítené a vesék működését.

A cica kezelését, a táplálék kiegészítők megválogatását is kezelő orvosával célszerű egyeztetnie.

Én, kibicként, csak drukkolhatok a cica érdekében.

jelige: Kölyök Hasmenés
2019-07-26
Tisztelt Doktorur/Doktornő! Egy 8hetes német juhász kolykunk van. Ugyan a száraz tapot kapja mint a tenyésztőnel, kevés rizzsel. Közel egy hete van nálunk és hasmenést tapasztalunk. Emellett joetvagyu jókedvű, élénk játékos rosszcsont. S miota itt van e rövid idő alatt is szemmel láthatóan nőtt és lemerve a súlya is több lett nehany dkgmal. Allatorvos látta azt mondta jó kondiba van egyelőre merjem az eledel mennyiséget mindig ugyan annyit kapjon és a kutya súlyá,s idővel beall az emésztés. Hétfőn megyünk oltasra de ennek ellenére aggaszt a dolog. Lenne valami egyéb javaslat? Köszönettel L. Fanni

Nem tudom, hogy a tenyésztőnél milyen tápot kapott a kutya, de tudomásom szerint egyetlen kutyatápot sem jó alapvetően rizzsel keverni. Vagy ez már a diéta része lenne?

Az esetek jó részében bélférgek jelenléte okozza a lágyabb bélsarat. A tenyésztőnél a szuka féreghajtása, majd a született kölykök rendszeres féreghajtása alapvető fontosságú. Egy 8 hetes kölyökesetében jó esetben már 3-4 alkalommal történt féreghajtás.

Állatorvosa természetesen tisztában van azzal, hogy számtalan ok lehet a hasmenés hátterében. Önnel és állatorvosával együtt remélem, hogy mielőbb sikerül megoldan a problémát és az oltások beadásának sem lesz akadálya.

jelige: cica veseelégtelenség
2019-07-25
Jó napot&#33; Köszönöm szépen a válaszát. Ezeket az okokat az orvosuk még csak meg sem említette, nem értem, miért nem... Én abban a tudatban voltam, hogy a veseelégtelenséget a cica kora okozza..Vírus alatt mit ért, megkérdezhetem? Esetleg FELV, vagy FIP? mert ezeket nézték nála. Ultrahangot csináltak nála, de annak már 9 hónap, gondolom, ez így nem mérvadó. A pajzsmirigy túlműködést, vagy szívelégtelenséget lehet kezelni? Az a baj, hogy az antibiotikumot is próbáltam neki a csipesszel, a nyelvére hátratéve beadni, de folyton kilökdöste a nyelvével, ezért nagyon féltem, nehogy megfulladjon, így maradt a fecskendő, de sajnos ezt a vesegyógyszert egyáltalán nem tudja elviselni így sem. Az bánt a legjobban, nem tudom, lehetnek-e fájdalmai.. Sokszor csak fekszik, néz maga elé, mintha fájna valamije. Rákérdeztünk az orvosnál, de nem adott rá egyértelmű választ, inkább azt mondta, hogy ez az öregség miatt lehet. Nagyon rossz őt így látni, és kezd egyre jobban lefogyni. Megkérdezhetem, hogy a Calopetet, mint étvágyjavítót ajánlaná-e vagy bármi mást? Előre is köszönöm.

Nagyszerű, ha az oltatlan cica vírustesztjei negatívak, és az is jó jel, ha 9 hónapja az ultrahang  vizsgálat nem talált sem cisztákat, sem tumort a vesékben. Állatorvosa, ha részletesen kivizsgálhatta a cicát, úggy joggal feltételezi, hogy a vesék károsodása a cica kora miatt lehet.

Mind a pajzsmirigy túlműködés, mind a szívelégtelenség általában kezelhető, kézben tartható cicákban is.

A Calopet sem étvágygerjesztő, sokkal inkább egy  ízesített illetve szájon át beadható termék, ami koncentráltan tartalmaz tápanyagokat.

Valóban nem egyszerű egy cica napi gyógyszerezése, nagyon egyedi tud lenni és a gazditól is sok odafigyelést, találékonyságot követel.

A kontrol vizsgálatokon fog kiderülni, hogy mennyiben sikerül a veseelégtelenség kompenzálása, mik az esélyek a cica szintentartására, vagy állapotának javítására. Önnel és állatorvosával én is csak remélem, hogy erőfeszítéseik eredményt hoznak.

jelige: lecsökkent étvágy és ivásvágy
2019-07-25
Elnézést, elfelejtettem megirni, hogy ma a séta után nem ivott vizet itthon, pedig eddig séta után ivott mindig vizet, talán csak télen nem.
Ha az étvágytalansáhg mellett csökkent folyadékbeviteelt is tapasztal, az megerősíti a betegség gyanúját. A kutya részletes kivizsgálása javasolt.
jelige: lecsökkent étvágy
2019-07-25
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr&#33; Lajos Mihály vagyok ismét. Elnézést, hogy már megint Önhöz fordulok, de a kutyám étvágya az utóbbi 1-2 hétben gyengülni kezdett, ha megsétáltattam, akkor azonnal megette az egész ételét, de ha nem sétáltattam meg, akkor előbb megette a húslevest, a főtt húst (egy csirkecombot szoktam neki adni) és a kevés sült húst (nem fűszerest,nem is zsírost&#33;), majd valamivel később a rizst vagy a tatárkát. Több állatorvossal is beszéltem, azt mondták, hogy a nyár, a meleg miatt gyengébb az étvágya. Bár az utóbbi napokban hűvös időszakok is voltak. Tegnap pedig (tegnap éppen nem sétáltattam meg) már alig akart enni, csak a főtt hús döntő részét és a sült hús darabok egy részét ette meg, próbálkoztam párizsival, pár darabot evett, de többet nem. Elvittem az állatorvoshoz. Két fokkal magasabb volt a testhőmérséklete a normálisnál, de a szivét, a tüdejét megvizsgálva, azt mondta, hogy nincs vele gond, csak kisebb meghűlést valószinűsitett, de nem adott pontos diagnózist. Emellett túlsúlyosnak találta a kutyát, mondta, hogy csökkentsem a szénhidrátbevitelt. Adott antibiotikumot, lázcsillapitót, étvágyfokozót, aztán hazajövetelünk után előbb odaadogattam neki az addig meg nem evett hús- meg párizsi darabokat, amiket megevett, majd később a levest és a tatárkát is. Ma viszont dél körül hiába sétáltattam meg, két óra hosszat, szaladt is eleget, de este, a vacsoraidejében nem akart enni, a tálkájából kiszedett húsdarabokat megette, később a húsleves kisebb részét is megette, de a többit nem, a tatárkát sem, pedig a tatárkából most már jóval kevesebbet adtam neki. Az utóbbi két napban valamivel enerváltabb is. Most is csak alszik. Beszéltem az állatorvossal telefonon, azt mondta, nincs nagy baj, és csak holnap délután 4-kor vigyem el hozzá. De én most féltem az egészségét. Séta közben az első széklete fekete volt, a többi barna, a fekete székletét a húsfogyasztással magyarázta. De eddig nem volt fekete sohasem a széklete. Mit lehet a probléma? Értem én, hogy az aluszékonyság a babéziózis utóhatása, de most aluszékonyabb. Megjegyzem, hogy idejében megkapta a kombinált védőoltást, a veszettség ellenit pedig csak később kell beadni, mert a tavalyi védőoltás óta még nem járt le az egy év. Kap szivférgeségmegelőző, illetve bélférgesség elleni tablettát, idejében lekezelem kullancsriasztó spray-jel is. Miért csökkenhetett le most mégis az étvágya? Parvovirusra is gyanakodtam, de az állatorvos mondta, hogy a kombinált védőoltás ez ellen is véd, kullancs okozta betegségre sem gyanakszik. Séták közben szokott inni vizelvezető árokból, tócsából, nem tudom megakadályozni benne. Mérgezést kaphatott? Mit tehetek a kutyámért? Vitessem más állatorvoshoz, vagy állatklinikára, részletesebb kivizsgálás végett? Még egyszer elnézést kérek a zavarásért, csak nagyon aggódom a kutyámért, és előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel: Lajos Mihály.

Ha úgy érrzi, hogy  kutya étvágytalansága, kedvetlensége a nyári meleg hatásaként nem értelmezhető, úgy a részletes kivizsgálás segíthet a tünetek hátterének kiderítésében.

jelige: hisztiocitoma
2019-07-25
Tisztelt Doktor! kutyus 3 éves, fején hisztiocitómát állapítottak meg, Önök hogyan kezelik? Van rá gyógyszeres kezelés is? Dexafort stb. Magától elmúlhat? köszönettel

Kérdés, hogy a 3 éves (fiatal, de nem kölyök) kutya esetében a juvenilis jóindulatú histiocytoma, vagy a felnőttkori jóindulatútól a rosszindualtúig terjedő histiocytomák egyikével állnak-e szemben. A kor miatt az utóbbi esélyesebb.

Jóindulatű formák esetében valóban akár spontán gyógyulás, és szteroid kezelés is megoldhatja a problémát, szerencsétlenebb esetekben radikális kimetszés adhat esélyt. Előfordul, hogy műttét utáni kezelésre is szükség van.

Ha rövid időn belül nem javul a helyzet a szteroid kezelésre, úgy a mielőbbi radikális kimetszés ajánlott. Az eltávolított tumor szövettani elemzése is ajánlott.

 

 

 

jelige: canglob jó?
2019-07-25
Önök milyen eredménnyel alkalmazzák a Canglob szérumokat? Köszönöm!

Önmagában sohasem alkalmazzuk. A vírusos megbetegedésben szenvedő kölyökkutyák komplex kezelésének (infúzió, antibiotikumok, nem-szteroidok, vitaminok, tápanyagok ....) hasznos része lehet az immunglovbulinok is.

Hátránya lehet az immunkomplexek képződése miatti mellékhatások, amivel állatorvosa is természetesen tisztában van.

jelige: Mandarinca
2019-07-24
Üdvözlöm! Először is köszönöm szépen az előző kérdésemre érkező válaszát! Kutyusunk túlesett a műtéten /a jobb mellső lábán vágták le az egyik úját ma tartunk a harmadik napnál kötözést elég szépen tűri első nap megbotlott és egy kicsit átvérzett a kötés de nem vészesen kötözésnél nem láttuk hogy felszakadt volna csak egy kevés vért még nem áll rá arra a lábára ez normális? Sokat fekszik gondolom azért ez jó mert legalább nem erőlteti és jobban gyógyul de izgulok hogy rá tud-e majd állni. Az orvos azt mondta hogy egy hétig kössük. Szép napot

Örülök, hogy átestek a műtéten és már lábadozik a kutya.

Ha nem terheli a lábát a kutya, úgy ezt nem-szteroid gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapítókkal kellene elősegíteni. A sérülésből adódó vérzésnek, a varratok épsége mellett a másnapi kötözésnél, már meg kell szűnnie.

Valóban egy hét napi kötözés és helyi kezelgetés elég szokott lenni, és ezután a varratok is eltávolíthatóak.

1 / 536 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2019.07.21
Keressük Marek nevű, brit rövidszőrű, cicákat, aki július 21-èn tűnt el a 7-es (Balatoni) úton a Dózsa György úti lámpàs kereszteződès és az M0-ás között a Lőtèr nevű buszmegállónál. 5,5kg, ivartalanított kandúr. Ha valaki tud róla valamit, kèrem, hívjon a 06309628132-es telefonszàmon. Köszönöm!
2019.02.18
Sziasztok! Keresem cicamat aki tegnap tunt ep, nyakan egy sebbel, ha látná valaki, akkor kerlek titeket jeleljetek. Egy cirmos cica. 06307294720
2018.08.26
1 hete találtuk a Ringló uton fiatal feket-fehér cicát,orra fekete,piros bolhanyakörve van.tel.70 7090274