Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

Tisztelt Állattartó!

Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolunk itt, a honlapon, jeligésen, illetve a megadott e-mailcímre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot. Az űrlapot kérjük csak akkor töltse ki, ha hozzájárul kérdése honlapunkon való megjelenítéséhez! Megértését köszönjük.

Felhívjuk a figyelmét, hogy az orvos válaszol rovatban megjelenő válaszok csak tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az állatorvosi vizsgálatot.

Sürgős esetben azonnal vigye állatorvoshoz, ügyeletre állatát!

Semmiképpen ne adjon be embernek való gyógyszert állatának, mert ez végzetes lehet!


<<< űrlap itt >>>

Ki válaszol?

1. Dr. Balogh Lajos, a BÁK egyik alapítója, onkológiai szakrendelésünk vezetője.

2. Dr. Helyes Georgina állatorvos

Vendég szakértőnk kutyakiképzés, viselkedés, oktatás témakörökben:

3. Urbanovich Zoltán kutyakiképző, a DogIsland kutyasuli tulajdonosa, www.apacsdog.hu

jelige: itatva?
2017-08-15
Tisztelt Dr.! Kutya-macskának itatva is lehet adni a No-spa injekciót a szokásos dózisban? Etanol is van benne. Köszönöm!

Sokkal inkább a kutya-macska esetleges gyomor és/vagy bélgörcseinbek a kivizsgálását ajánlom.

A bármilyen kezelést az vizsgálatok eredményei alapján állatorvosával egyeztetve érdemes elvégezni.

jelige: Léna2013
2017-08-15
Tisztelt Cím! 3,5 éves bichon havanais kutyánk kombinált oltással szembeni allergiájával kapcsolatban szeretnék Önöktől kérdezni és tanácsot kérni. Kutyánk 2013. április 20-án született. Ezt követően 2013. június 22-én kapott először kombinált oltást, majd 2013. július 12-én egy ismétlő oltást. Ezen két esetben semmilyen probléma nem lépett fel. Vanguard Plus 7 A.U.V. vakcinát alkalmaztak. (zöld + lila matrica) Egy évvel később, 2014. augusztus 27-én azonban a kombinált oltás beadását követően 1-2 órával, a kutyán testszerte ödémásodást tapasztaltunk. Különösen látványos volt ez a szemén, fülén, fején. A fülben bőrpír is jelentkezett, rendszeresen rázta magát emiatt, viselkedése ezáltal nyugtalan volt, de egyben bágyadt is. Hamarosan a légzése is nehézkessé vált. Orvoshoz vittük, aki szteroid és kalcium injekcióval kezelte, ennek következtében néhány órán belül teljesen rendeződött az állapota. Legközelebb 2015. augusztus 26-án került sor kombinált oltásra, de ekkor már Eurican DHHPi2 ill. Eurican L oltóanyagot kapott a kutya. Az allergiás reakció azonban ugyanúgy jelentkezett, mint egy évvel korábban, azzal a különbséggel, hogy a korábbi tapasztalatok birtokában hamarabb vittük orvoshoz, így a nehézlégzés nem jelentkezett. 2016. augusztus 26-án ismételten a Vanguard Plus 7 vakcinák (zöld + lila matrica) beadására került sor, de közvetlenül az oltás előtt és után kapott a kutya kalciumot és szteroidot is. Ettől függetlenül az allergiás reakciók ismételten és a korábbiakhoz hasonló módon jelentkeztek 1-2 óra múlva, és csak újabb szteroid injekció után szűntek meg néhány órán belül. Talán fontos lehet még az a körülmény is, hogy semmilyen más oltás nem váltott ki eddig nála allergiát. Sem a veszettség elleni védőoltás (összesen 5 alkalom), sem a kennel köhögés elleni védőoltás (összesen 4 alkalom), illetve más gyógyszerek sem, amiket betegségei vagy műtétei (ivartalanítás + szemműtét) során kapott. Kérdéseim az alábbiak: - Ennyi információból megállapítható-e, hogy mi okozza az allergiás reakciót? - Van-e olyan kombinált védőoltás, amely nem tartalmazza a kérdéses anyagot? - Szóba jöhet-e egyáltalán az eddig alkalmazott vakcinákon kívül más oltóanyag? - Ha az allergiás reakciók továbbra is jelentkeznek, várható-e azok súlyosbodása? - A szteroid ilyen típusú, évenkénti alkalmazása hosszabb távon okozhat-e valamilyen problémát a kutyánál? - Előfordulhat-e olyan helyzet, amikor a kombinált oltás beadása már nagyobb kockázattal jár, mint annak elmaradása? Segítségüket előre is köszönöm&#33; Tisztelettel: R. Nóra

Van még más gyártó által előállított kombinált vakcina a piacon, ami eséllyel alkalmazható - de én is csak úgy javaslom annak alkalmazását, hogy beadás után maradjon a kutya állatorvosi megfigyelés alatt pár óráig. Azt gondolom, hogy ennyi elővigyázatossággal pl a Nobivac védőoltásának beadása még mindig kisebb kockázat lehet, mint a kutya megbetegedéseinek a kockázata.

Részletes leírásából sem tudom megmondani, hogy melyik összetevő  okozhatja a leírt oltási reakciót.

A néhány alkalommal beadott szteroid hatású szer nem gondolom, hogy érzékelhető egészségkárosodást okozhatna.

jelige: BN
2017-08-15
Jó estét, Megszeretném kérdezni, a macskánknak a szájában/ nyelőcsővében tályoghoz hasonló dolgot fedeztünk fel, csepegtethetünk-e a tálkájába betadine cseppet? Ha igen akkor az nem fog az állatnak csíppni? Hány cseppet adhatunk egy felnött macskának? Előre is köszönöm a válaszát.

Biztosan nem ez a megoldás, sehény csepp betadint se cseppentsenek a tálkájába a cicának, mert még inni sem fog ...

Az észlelt szájüregi- és talán inkább garattájéki tályogok súlyos elváltozásnak minősülnek, pláne egy csak veszettség ellen oltott, kijáró, nem fiatal kandúr esetében.

Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja megállapítani  az észlelt elváltozások okát - majd ezután megbeszélhetik az esélyeket és a teendőket is.

jelige: Indike kutyusom&#33;
2017-08-15
-tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő&#33;Mégegykérdésre szeretném tudni a választ Clorexyderm kutyasamponnal ha az este megfürdettem és ma pedig rátettem az advocate cseppet akkor mikor lehet ujra fürdetni??Köszönöm válaszát

Jobb lett volna, ha 2-3 nappal a fürdetés után teszi fel az Advocate cseppeket, mert az amúgy is száraznak tűnő bőr zsírtartalmának további csökkenése miatt nem biztos, hogy tökéletes lesz az Advocate hatása.

A cseppek alkalmazása után az alapos, gyógysamponos fürdetés szintén csökkenti az  Advocate hatékonyságát, így a legjobb, ha állatorvosával bezséli meg pontosan a kezeléseket, azok menetét, időpontjait.

jelige: Indike kutyusom!
2017-08-15
Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő&#33;Egy hónapja hoztam el a menhelyről a kis keverék kutyust kistermetű hosszú szőrű játékos kuytus&#33;1 éves &#33;Július 18-án hoztam el rá egy hétre vakarózott nemtudtam elképzelni mi is lehet az ok csak találgattam vagy kivan száradva a bőre vagy a sampon vagy allergia&#33;Vettem a kutyaboltban halolajat advocate cseppet a bőrére és clorexyderm sampont&#33;Azt mondta az állatorvos hogy az advocate cseppet két hét után meg kell ismételni és az lenne a kérdésem mikor várható hatás mert ugyanis a kutyus két oldalán vakarózik és az első jobb lábát is rágja szőre nincs kihullva tegnap este volt fürdetve és ma csepegtettem rá a gerincvonal mentén a cseppet&#33;Várom Szeretettel válaszát&#33;Köszönöm&#33;

Kóros mértékű vakaródzást  számtalan betegség (parazitózisok, allergia, bakteriális/gombás bőrbetegségek, toxikózisok, neurológiai tünetek .....) okozhat.

Az természetesen jó kiindulás, ha megfürdették a kutyát, a külső paraziták elleni védekezés is alap, de ha továbbra is fennállnak a tünetek, úgy nem kizárt, hogy részletes kivizsgálást kell kezdeményezni a kutyuson.

jelige: Liziáprilis8.
2017-08-15
Tisztelt Doktornő/úr! Érdeklőknék, hogy macska-allergiára létezik-e valamilyen megoldás. Nem szeretnénk a cicától megválni, de a kisfiúnk sajnos asztmás is,ezért nem tanácsolják,hogy cica közelėben legyen. Olvastam olyan oltásról,amit a cicának lehet beadni, így kivédhető lenne az allergiás reakció a gyereknél. Milyen hatással van a cicára ez az injekció? Hol lehet beadatni? Előre is köszönöm válaszukat!

A macskaszőr allergiának nevezett emberi tünetek megoldására valóban fejlesztés alatt van egy új, majdan a macskák Fel d1 fehérje termelését megakadályozó eljárás - de az én legjobb tudásom szerint ez még más országokban sem a napi klinikai rutin, tehát még kaliorniai, vagy londoni címet sem tudok ajánlani.

Önökkel együtt én is azt remélem, hogy az új eljárás hatékony, biztonságos (a macskára is)  és megfizethető lesz nemsokára itthon is.

jelige: Sántítás
2017-08-15
Jó napot kívánok&#33; Kutyámmal tavaly novemberben elkezdtünk orvoshoz járni, mert gondok voltak a vizelésével. Hüvely folyása volt, és a szokásosnál sokkal többet és hosszabb ideig pisilt (kiskorában ivartalanították). Hónapokig jártunk vele orvoshoz, 3 antibiotikum kúra után is visszajöttek a tünetek. A húgyhólyagjában nem találtak baktériumot, csupán néhány kristályt, amire gyógytápot eszik azóta is. Kb másfél hónapja megint visszajöttek a tünetek, ezért felkerestünk egy újabb orvost. Ő felírt újabb antibiotikumot(Veraflox 120mg). Miután az egy hétre való adagot beszedte a kutyánk, egyik nap azt vettem észre, hogy eléggé levert, nincs jó kedve és nehezebben mozog, mint eddig. Visszavittem az orvoshoz, mire ő vizsgálat és röntgen után cauda equinára gyanakodott.Az elkövetkezendő napokban kapott 3szor szteroidot, abból az egyik hosszú távú volt, mert elutaztunk kutyával együtt. Solu Medrolból kapott 40mg-ot. Ezután a tünetek hol csökkentek, hol egyértelműen látszottak. Elmentünk MR vizsgálatra, ahol megállapították, hogy ugyan van egy enyhe cauda equina szindrómája, de nem olyan súlyos, amit műteni kéne. Ezután nem kapott több szteroidot, de az állapota romlott, egyre nehezebben mozgott a hátsó lábaira. Az újabb vizelet tenyésztésből kitenyészett baktérium, amire most újabb antibiotikumot szed, immár hosszabb távon (Enroxil flavour 150mg). A mozgásán ezzel egyidőben változás következett be, úgy vettük észre, mintha inkább az első lábára santítana. Kb egy hét múlva már egyértelműen látszott, hogy a jobb első lábára sántít jobban. Rhaumocammal kezeltük, ami 1-2 hétig segített, ám egyik nap már nem látszott a hatása. Átváltottunk Carprox 50mg-ra, de egyre jobban sántít. A vérvétel kimutatta, hogy valóban van gyulladás a testében, de nincs semmi autoimmun betegsége, vagy Lyme kórja. Most már ott tartunk, hogy nagyon nehezen tud járni, és nagyon gyenge. Az lenne a kérdésem, hogy vajon lehet e egybeesés azzal, hogy az antibiotikum kúra után kezdett el romlani az állapota, illetve, hogy lehetséges-e, hogy a szteroid építette így le. Mi a teendőnk? Étvágya van, és a kedve is jó, de nagyon gyenge. Most lesz 8 éves, a mozgásával eddig semmi baj nem volt, most pedig rohamosan romlik neki.

Számomra az sem ismert , hogy mekkora testű a kutya,  mi okozhatta pontosan a hüvely folyást és vizelet ürítési rendellenességeket, illetve ez a tünet teljes mértékben rendeződött-e mostanra.

A kezdeti hátulsó végtag sántaság oka talán ismert (cauda equina), a  jelenlegi mellső végtag sántaság okát úgy vélem nem sikerült még tisztázni.

Nem gondolom, hogy a korábbi szteroid- és antibiotikumos kezelésektől alakulhatott ki a jelenlegi gyengeség, mozgásszervi tünetek, főleg, ha a kutya máj- és vese paraméterei rendben vannak.

Értem, hogy tavaly november óta sok és sokféle vizsgálatot elvégeztek már, de ennek ellenére úgy érzem, nincs pontos diagnózis, ráadásul a jelenlegi állapot felmérése friss eredmények alapján lehetséges csak. A lassan romló klinikai tünetek többféle idült betegség (gyulladásos-, daganatos-, ortopédiai- ....) gyanúját felvetik, ráadásul egy nem fiatal szervezetben akár együtt, vagy egymást köüvetően  is jelentkezhet(nek) kóros folyamatok.

Nem látok más lehetőséget, mint a kutya akár ismételt, részletes kivizsgálását.

jelige: papagáj fenbendazol
2017-08-15
Üdvözlet, papagájnak kaptam 5% Fenbendanin por-t férgekre, csak nem tudom, mennyit, hogyan kell adagolni? Vagy Önök mit szoktak adni papagájnak minden féregre? A spot-on nem jó, mert 80 db kistestű papagájom van. Köszönöm!

A fenbendazol hatóanyagtartalmú por alapvetően szarvasmarha, sertés, juh és ló célállatfajokra alkalmazható.

Ha állatorvosától kapta a készítményt, akkor kérdezze meg a higítását, alkalmazását a papagájokra.

Én magam nem foglalkozom papagáj tenyészetek állategészségügyi ellátásával, szerintem a megnyugtató megoldás az lehetne, ha specialista állatorvos segítségét kérné a kérdésben.

jelige: ciluka
2017-08-15
A cicusnak egész testre kiterjedő epis rohama van, mérgezés.2 napja kapott 3 ponton gerincre 3D vectrát, ami kutyusnak való. A dokitól kértünk valamit bolhákra, mert se nyakörv, sem sampon nem használt rendesen. 3 kutyánk, 1 macskánk van. Adott is, nem mondta hogy macskákra veszélyes, párom volt nála, ő nem kérdezte, h. utasítás nem volt, én tettem rá a szert az állatainkra. A macska másnap nem jelentkezett, vacsira sem. Ez előfordult már. Reggel a szomszéd kertben találták meg, epilepsziásan. A mi dokink szabadságon, a szomszéd faluból jött át az orvos, de holnaptól ő is szabin. Adott neki nyugtató injekciót, de csak kicsit enyhített. Altatást javasolt, de a cica küzd. Nincs észnél, fájdalma gondolom nincs. Arra lennék kíváncsi, mennyi remény van hogy túléli, ha igen mit tehetek, hogyan tudok segíteni.

A Vectra 3D permetrein hatóanyagtartalma súlyos mérgezést okoz macskákon.

A mérgezés kimenetelét akkor sem lehetne prognosztizálni, ha tudhatnám, hogy melyik (mekkora kutyákra alkalmazandó) készítményt tették fel a cicára, és milyen kezelést kapott az ügyeletes kollégától otthon a cica. Az biztos, hogy kórházi, intenzív kezelés mellett jobbak lennének az esélyek.

Sajnálom a történteket, de semmi biztosat, vagy megnyugtatót nem tudok mondani.

jelige: szürke hályog yorkshire terrier
2017-08-11
Tisztelt Dr.Úr&#33; 9 éves kan yorkshire terrier egyik szemének szembogarát fehér fátol takarja el.Kb. másfél hete fedeztem fel. Arra gyanakszom, hogy szürkehályog lehet.Abban kérném a segítségét, hogy létezik-e valamilyen szemcsepp amivel visszafordítható vagy esetleg lelassítható ez a betegség. Minden esetben meg fog vakulni?Másik szemén is jelentkezni fog a betegség?Olvastam a Cineraria Maritima nevű szemcseppről,de sehol sem tudom beszerezni.Ez segíthetne esetleg?Köszönöm válaszát&#33;

A 9 éves kan yorki egyik szemén lát egyfajta elváltozást, amit szürkehályognak vél, és homeopátiás szemcseppel szeretné kezelni.

A célravezető ezzel szemben természetesen az lenne, hogy felkeresi állatorvosát, ahol elmondja észleléseit, kéri a kutya vizsgálatát - majd a megállapított betegség kezelését. Önnel együtt azt remélem, hogy nem lesz szükség szemészeti szakrendelés felkeresésére, és helyben diagnosztizálható és megoldható, kezelhető elváltozást találnak a kutyánál.

jelige: Usagikun
2017-08-11
Kutyám horpaszán egy hete jelent meg egy lágy, a bőr alatt tapintható, de mélyebb szövettől elkülönülő, azon elcsúszó cseresznye méretű duzzanat. A kutya egyébként tünetmentes. Étvágya jó, játszik, stb. A duzzanat tegnap kifakadt, és miután megvizsgáltam, a helyén kihullott a szőr, és egy százforintos méretű seb keletkezett, amely nedvedzik. A sebet betadin oldattal átmostam, nem érzékeny. Ez után elkezdett száradni, varasodni. Sajnos csak hátfőn tudom orvoshoz vinni (a héten nem tudtam munkám miatt elszabadulni). Van okom komolyan aggódni? Köszönöm előre is.

Én is azt remélem, hogy nincs ok komolyabb aggodalomra. A legjobb esetben a bőr alatti képlet egy gyulladásos elváltozás, tályog lehetett, ami szerencsés esetben a kifakadás, majd fertőtlenítés után hétfőre már győgyul.

Szerenncsétlenebb esetben állatorvosának még kell tennie a sipolyozás megelőzése érdekében.

Méginkáb szerencsétlen esetben, ha nem gyulladásos eredetű duzzanatról volt szó, úgy további vizsgálatokra esetleg műtétre kerülhet sor.

jelige: Kutya
2017-08-11
Üdvözlöm. Van egy 4 éves kan németjuhászunk az állatorvos acropachiát diagnosztizált nála,az lenne a kérdésünk hogy ez gyógyitható-e? Már 3 hónapja kezeli javulás nem látható a lábai a triplájára dagadt kb 1 hónapja és szegény rohamosan fogy lefele. Ha tudnak valami tájékoztatást adni hogy gyógyitható-e? A masik állatorvos azt mondta nem gyogyithato. Ezért tanácstalan vagyok. Kérem Önöket segítsenek.

Az a helyzet, hogy az acropachia kutyákon is inkább tünetként értékelendő,  mintsem önálló betegségként, és legtöbbször idült tüdőelváltozás (tumor, tályog ...) vagy pajzsmirigy/mellékpajzsmirigy betegség áll a háttérben.

Azaz a röntgenlelet hátterének kiderítéséhez részletes kivizsgálás, sok és sokrétű célzott vizsgálat vezethet. Ha pontosabb diagnózis áll rendelkezésre, úgy pontosabban lehet megválaszolni az esélyeket, esetleges megoldásokat is.

jelige: inzulin?
2017-08-10
Jónapot, a caninsulin-nál van tartósabb inzulin, akár humán? Kutyusnak kellene, mert csak egyszer tudjuk napjában beadni, de 1X beadva nem használt? Ultratard inzulin jó pl.? Köszönöm!

Jónéhány tartós-, közép- és rövid (sőt ultrarövid ...) hatású humán inzulin készítmény nem kevés gyártótól van forgalomban itthon is. Ezek mindegyikét természetesen megtalálja az interneten.

A legfontosabbnak azonban azt tartom, ha akár az állatorvosi caninsulin-t, akár, ha indokolt akkor humán készítményt állatorvosi felügyelettel állítsanak be a kutya életritmusát, etetését/diétáját,  és persze alapbetegségét és esetleges egyéb betegségeit figyelembe véve. A diabetesz kezelése és nyomonkövetése gyakori kontroll vizsgálatokat is igényel.

jelige: Bella
2017-08-10
Üdvözlöm! Holnap lesz egy hete, hogy németjuhász keverék, 1,5 éves szuka kutyámat ivartalanotották. A méhe és a petefészkei is eltávolításra kerültek. A mai napon vettem észre, hogy a hüvelyéből véres- vizes váladék szivárog. A kutyus jó kedvű,játszik, eszik. Az lenne a kérdésem, hogy ez a váladékozás normális? Várom szíves válaszát! Köszönettel: Juditta

Azt gondolom, hogy jelezni kellene állatorvosának az észlelését.

Ha a műtét tüzelés közben, vagy annak közvetlen közelében volt, úgy lehet, hogy elfogadható még az észlelése.

Lehetséges néhány a műtéttel közvetlen összefüggésben lévő ok is - és a műtéttől nagymértékben független betegség (hüvelygyulladás, hólyaggyulladás, véralvadási zavar, babéziózis  ...) is.

Érdemes lenne mindezeket  tisztázni, és ha kell, úgy megoldani a problémát.

jelige: Snoopy aki küzd
2017-08-09
Jó Napot&#33; Már írtam kétszer a kutyám miatt,akit Snoopynak hívnak és németjuhász egy 9 éves kan. Prosztata nagyobbodása volt/van és elzárta a húgyvezetéket is és nem tudott már magától vízelni sem. Ciprinolt szerdtünk 1 hóig,közben Castracio is történt és utána 2 héttel meg is kezdődött a spontán ürítés... Közben csináltattunk egy vizelettenyésztést is ami a E colit hozta ki&#33; Erre az állatorvosunk Monuralt írta fel és már 3. hete szedjük ,és a kutya 4-5 nap alatt visszaesett a &quot;nem tud vizeletet üríteni&quot; állapotba. Reggel este katéterezzük(eseténkt 8 dl-1 l jön le)... A ciprinolt újra elkeztük szedni,hisz attól volt jobban,még ha rezitensnek is jött ki az eredméyne anno.. Mit lehet/kell neki adni a coli ellen?????

Komoly hibát követnék el, ha esélyes antibiotikum készítményeket kezdenék itt sorolgatni.

Előfordulhat az is, hogy a prosztata megnagyobbodása és gyulladása elhúzódó konztervatív kezelések után tályogos elváltozássá alakul. Ezt az elváltozást az esetek egy részében érdemes lehet megoperálni.

Az sem elképzelhetetlen egy 9 éves németjuhász esetében, hogy gerinctájéki elváltozások, neurológiai tünetek súlyosbítják a hólyag ürítési tüneteket.

Remélhetőleg nem prosztata tumor van a háttérben, egy súlyosfokú bakteriális fertőzés képes lehet elfedni, nehezen felismerhetővé tenni a daganatos betegséget.

Én nem látok más lehetőséget, mint folytatni, kiterjeszteni a vizsgálatokat a Snoopy tüneteinek felderítése érdekében.

Érzékelem, hogy hősies küzdelmet folytat a Snoopy, Önök is, és állatorovosaik is, de én a távolból csak drukkolni tudok és remélem, hogy lesz értelme a küzdelmüknek.

jelige: toklász?
2017-08-09
Üdvözlet&#33; A labrador fajtájú kutyám lábába, kb. 1 hónapja toklász ment.Bevittük őt állatkórházba, ahol kiműtötték neki, a seb szépen begyógyult. A napokban viszont újra észrevettem, újra a kinövést a lábában amit gyengén megnyomtam majd ezután elkezdett vérezni, ami azóta is vérzik. Lehetséges, hogy újra toklász vagy pedig anno begyulladt a seb? Illetve ha toklász, az ki tud jönni magától?

Nem kizárt, hogy új toklász fúródott a lábujjak közé és az esetek igen kis részében magától is meggyógyulhat az ujjak között jelentkező sérülés, tályog, sipoly.

A teendő azonban most is az kell hogy legyen, hogy állatorvosa megvizsgálja és a találtak szerint ellátja az állatot.

jelige: Bonnie
2017-08-09
Tisztelt doktor! Border Collie kutyám bal szeme tegnap reggel furcsa volt, megnéztem és olyan volt mintha a harmadik szemhéj alakult volna ki nála. Pár perccel később a bal orrából vér is elkezdett folyni, így jobbnak láttam bevinni egy állatkorházba. Fél óra múltán tünetmentes lett, de később újra előjöttek. Több lehetséges okot is felhoztak ott, és kapott patkányméregre, vérzésre és traumára injekciót. Traumának külső jelei nem voltak, de a doktornő javasolta az alkalmazását az injekciónak. Hazaúton az autóban még nagyon rosszul volt, a másik szeme is olyan volt percekre mint a bal, illetve újra vérzett az orra. Estére elmúlt az orrvérzés, ma reggelre visszaállt mindkét szeme normális állapotra, de időnként még mindig furcsa percekre, ül egy helyben liheg nagyon és a szemei is kifordulnak ilyenkor. Kérdésem az lenne hogy mit kéne tennem most. Doktornő azt mondta hogy ha nem súlyosodnak a tünetek akkor rendben lesz, de én lehetőség szerint szeretném megtudni mi okzta/okozza ezt. Sündisznó szúrás, vagy esetleg algaölőszerrel kezelt medencevíz okozhat ilyen tüneteket? Köszönettel László

Nem tudom kizárni a sün szúrás, és az algaölő szerek hatását sem, de talán a legesélyesebb a toklász orrüregi jelenléte lehet a leírását olvasva.

Hasonlóan jelentkezhet a hirtelen felszökő vérnyomás, a véralvadás zavaraival járó betegségek, a trauma következményei is, teljesen igaza van kezelőorvosának.

A tüneti kezelésre adott válasz nagyon fontos lesz, hiszen ezek hatására akár teljesen gyógyulhat is a kutya. Ha nem így alakul, akkor biztosan további vizsgálatokat (labor, endoszkópia, 3D képalkotók ....) ajánl állatorvosa.

jelige: Bailey
2017-08-07
Üdvözlöm&#33; 3 hónapos kisfiú goldi kutyánk székletében bélférgeket találtunk, pedig eddig 3-szor kapott féregtelenítést, 4, 7, és 9 hetesen, hogy lehet hogy mégis?Sajnos már többször láttam ha nem vagyok elég gyors hogy megeszi a macskakakit, az almot is, lehet hozzá köze?Emberre ez a fajta bélférgesség jelent veszélyt?Mi a legjobb, adjak Neki újabb féregtelenítést, esetleg a cicának is?Bár nála ilyet nem tapasztaltunk, és a rendes féregtelenítéseket Ő is megkapta.Ha igen milyet és milyen időközönként célszerű?

A kölykök féreghajtása 3 hónapos korig sokszor 2 hetente elvégzendő feladat, minthogy a legtöbb alkalmazott tabletta, paszta csak a kifejlett férgekre hat. Emiatt az időközben fejletté váló egyedek új- és újbóli kezelése sokszor szükséges. Ha emellett a kölyök kutya kutya-, vagy macska ürüléktől még újra is fertőződik, akkor méginkább érthető a gyakori féreghajtások szükségessége.

Keressék fel állatorvosukat, tárják elé a problémát és kérjék a segítségét.

jelige: BÁRÓ
2017-08-07
Jelige:BÁRÓ Tisztelt Doktor Úr,Doktornő,azzal a gonddal fordulok Önhöz hogy van egy 9 hónapos magyar vizslám,Báró akin most csalánkiütés jeleit vélem felfedezni,a jobb oldalán először a nyakán kezdődött,most pedig már a fülecskéje és az oldala is tele van ezekkel a kis hólyagokkal,amiket ha elér vakarja és már véresek varasak.Próbáltam lemosni hidrogénperoxidos oldattal,és utánna betadin krémmel kentem be.Az étvágy és kedélye is ugyan olyan mint szokott lenni,és lázas sem volt valamint semmi más szokatlan dolgot nem tapasztaltam nála.Kérem és köszönöm szíves tanácsát,válaszát. Köszönettel:Zsu egy aggódó gazdi

Hasonló bőrtüneteket igen sokféle parazitás, allergiás kórkép, bakteriális /gombás bőrgyulladások .... és sok egyéb betegség produkálhat.

A tanácsom nem lehet más, minthogy jelezze állatorvosának a megfigyeléseit és kérje a Báró részletes kivizsgálását.

jelige: Suzie2016
2017-08-07
T. Doktor úr. Jelenleg külföldön tartózkodunk, itt kóbor állatoknak próbálunk segíteni. Van egy kutyus, diagnosztizálták nála a leishmania vírust. Nagyon sovány. Jelenleg bőr problémái nincsenek. Az itteni orvos nagyjából elmondta angolul a lehetőségeket. Sajnos nem értettem mindent, ezért kérem szíveskedjen megírni, hogy milyen esélyei lehetnek a kutyának. Jelenleg a a Zylapour/Allopurinol tablettát kapja. Köszönöm.

A leishmaniózis nem vírusos, hanem egysejtű által okoztott, változatos klinikai formában és súlyossággal jelentkező, nálunk ritka, inkább a mediterráneumban és trópusi területeken jelentkező megbetegedés.

Általánosságban nehéz az esélyekről beszélni. A súlyosfokú, későn felismert esetek sokszor elhullással végződnek, vagy súlyosfokú maradványtünetekkel élhet tovább egy-egy kutya. Az időben felismert, célzottan és intenzíven kezelt esetek jó eséllyel meggyógyulhatnak.

A kezelő orvosának vannak már most is a legpontosabb információi at Önök esetéről - és a kezelésre adott válasz, a tünetek alakulása is meghatározó a prognózis szempontjából. Az elkövetkező napokban lesznek okosabbak azesélyeket tekintve.

jelige: Allergiás macska?
2017-08-07
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A 12 éves, ivartalanított, lakásban tartott fiú macskám 2 napig hányt és egyáltalán nem evett. Elvittem orvoshoz, ahol vérvétel után veseproblémát állapítottak meg (Foszfát: 1.07, Karbamid: 11.63, Kreatinin: 237,4). Rögtön elkezdték az infúziós kezelését. Az első két napon kapott: 100 ml Ringer infúzió, 10 ml Duphalite inf., 0,2 ampulla Quamatel inj. A 3. és 4. napon kapott: 100 ml Salsol infúzió, 0,2 ampulla Quamatel inj. iv. Rögtön elkezdtem kifejezetten vesetápot adni a cicának, szárazat és nedves tápot is. Az 5. napon a kontroll vérvétel eredménye: Karbamid 7.36, Kreatinin 224.2, Foszfát 1.07, tehát némi javulás állt be. Sajnos az infúziós kezelést követő 3. napon észrevettem, hogy az egyik oldalán a bőre durvává vált, majd ahol ez az elváltozás megjelent, a szőr elkezdett kihullani. Eleinte nagyon nyalogatta, néha most is, de már nem olyan sűrűn. A foltos területen a bőre forró. Lehetséges, hogy valamelyik gyógyszerre allergiás? Vagy az új étel okozhatja, pl. a szója? El fog múlni magától vagy kezelés szükséges? Enyhíthetőek valahogyan a panaszai?Mit tehetek? Előre is köszönöm válaszát.

Nem kizárt a táplálék allergia, sőt a gyógyszer allergia sem - de én a magam részéről azt sem tartom kizártnak, hogy a bőrgyulladás okozza, vagy súlyosbítja a veseelégtelenséget - csak esetleg néhány napja ez még nem volt egyértelmű a szőr rejtekében. Az oltatlan 12 éves ivartalanított kandúr veseelégtelensége és kiterjedt bőrgyulladása akár vírusos eredetű is lehet.

Mindenképpen értesíteni kellene a kezelő kollégát az új észleléséről.  Önökkel együtt én is azt remélem, hogy úrrá tudnak lenni az összetett problémán.

jelige: Epilepszia gyanú
2017-08-07
Üdvözlöm! Kira kutyámat a héten megműtötték belső szervi gyulladásokkal (hasnyálmirigy, bél, megnagyobbodott lép). Kezd rendbe jönni. Viszont mellette egyidőben jelentkezett egy másik betegség, idegrendszeri. CT-re fel akarjuk vinni Pestre, de előbb magától kell hogy járjon, egyen, igyon, fel kell épülnie, hogy semmi baj ne történjen az úton, a vizsgálaton. Epilepsziára gyanakodnak egyelőre. A feje szokott görcsben lenni, a szeme oldalra jojózik, nem habzik a szája. Két-három perces. Eddig egy nap egyszer jelentkezett, ma pedig már reggel 8-10 óráig kettő volt neki. Lehet egyre gyakoriabbak lesznek. Meg szeretném kérdezni, hogy így habzás nélkül is lehet e epilepszia és hogyha kb másfél hét múlva mennénk CT-re mennyire lenne késő? Persze nem kizárható az agyvérzés meg mi egyebek. Válaszát köszönöm! Petra

A klasszikus epilepsziás "grand mal" rohamok mellett gyakran egészen más jellegű tünetekkel is jelentkezik az epilepszia, ráadásul epileptiform megbetegedések is előfordulnak.

Az epilepszia idült betegség, ennek elhúzódó kivizsgálása talán nem tartogat olyan veszélyeket, mintha vérzés, vagy elhalás lenne a koponyaüregen belül.

A vizsgálat időpontjának kijelölése komoly dilemma, de meggyőződésem, hogy kezelő orvosával együtt tudnak a legokosabban dönteni.

jelige: Daganat
2017-08-04
Tisztelt Doktor úr/ Tisztelt Doktornő! Máltai 6 éves kutyánknak az oldalán június 2. hete körül találtunk 2 csomót, ezek július 26-án el lettek távolítva. Ezek egymástól kb 1 ujjnyi távolságra voltak és 1 centis gömb formájúak. A szövettan véleménye a következő lett: Ép szövetben kimetszett, mérsékelt mitoticus aktivitású histio-ymphocytás-eosinophil granulocytás multifocalis, gócos pannicularis immunsejt-proliferatio, liponecrosis. A műtétre 2 héttel újabb 2 csomó jelent meg egyszerre a korábbi területen szintén egymáshoz közel és azóta újabb 2 hétre ismét 2 csomó jött elő. Az immunovet és a vetri dmg liquid-et kapja az orvos ajánlására július 21 óta. Úgy volt megbeszélve, hogy augusztus végén vittük volna kivetetni az újabb 2 csomóját. Az orvosunk szerint azoknak az újabb szövettanából pontosabb diagnózist kaptunk volna. De így hogy azóta 4 csomója lett amiket már nehezebb lenne kivenni nem tudjuk, hogy mit tehetnénk. Nem tudják megmondani, hogy pontosan mi baja lehet a kiskutyánknak, ezért fordultunk Önökhöz. Volt vérvétele és ultrahangja is június 2. hetében, de azokból sem volt biztos a diagnózis. Az állatorvos leukémiára gondolt, de nem 100%-osan. Mit tehetnék még, milyen gyógyszereket lehetne adni vagy a műtét lenne hamarabb szükséges? Előre is köszönjük a válaszukat.

Teljesen érthető a dilemma, valóban kérdéses, hogy a nemrégiben eltávolított, nem különösebben aggályos, ráadásul épben eltávolított teriméknek van-e bármi köze a mostani tumorokhoz. Számomra az sem elképzelhetetlen, hogy a jelenleg tapasztalt terimék, kisebb méretben de jelen lehettek már a nyár elején is.  Állatorvosa által ajánlott laborvizsgálatok a leukémia kizárása, és esetleges citológiai vizsgálat, képalkotók segíthetnek mindezek eldöntésében.

Teljesen jó döntés lenne a jelenleg látható/tapintható összes terime mielőbbi műtéti eltávolítása és azok szövettani vizsgálata - esetleg a korábbi 2 terimével való szövettani összevetése is.

Azt gondolom, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatok nem elégségesek célzott gyógyszeres kezelésre - ezért a mielőbbi műtét, vagy részletes onkológiai kivizsgálás mellett lehet érdemes dönteni.

jelige: Napozás
2017-08-04
5 hónapos nagytestű kölyökkutyám a mostani kánikulában is a napon fekszik, még a déli időben is. Hiába hívom be árnyékos helyre, 10 perc múlva megint a napon fekszik. Vize, pancsolója, árnyékos helye van egyébként. Nem veszélyes ez rá nézve? Normálisnak mondható ez a viselkedés?

Nem megszokott és talán nem is normális ez a viselkedés, és és azt sem mondhatom, hogy veszélytelen lenne. A déli órákban néhány perc alatt akár hőtorlódás, hypertermia léphet fel egy kutyában is.

Van ugyan néhány ritka hőkedveléssel, hőtoleranciával járó betegség - de én is azt gondolom, hogy nagyobb eséllyel inkább egy buta viselkedésforma lehet a kölyök részéről.

A megoldás természetesen nem könnyű. Említse meg állatorvosának is a megfigyelését, az ő véleménye fontos lehet abban, hogy érdemes-e tünetként tekinteni és kivizsgálni a megfigyelését. Hasonlóan nem lehet könnyű legalább 10-18h között árnyékos, hűvös helyre korlátozni a kölyök életterét.

jelige: puli
2017-08-03
Jó napot dr nő/úr. Pulikutyám ősszel lesz 15-éves,egészséges viszont az utobbi 1 évben elég erőteljesen könnyezik/csipásodik és összegyűlik a szeme alatt. Fürdetéskor mindig alaposan eltávolítom illetve naponta törölgetem viszont ez sem segít igazán. Nem zavarja annyira bár néha törölgeti a szemét a mancsaival, a szőre kiskora óta rövidre van nyírva a szemeinél is szóval nem lóg bele a szőre ez nem lehet probléma. A korával füghett össze, az lenne a kérdésem hogy tudna-e ajánlani direkt erre a problémára szemcseppet kenőcsöt esetleg folyadékot amivel törölgethetném neki? Köszönöm.

A korral sok és sokféle betegség gyakrabban jelentkezik. Márcsak emiatt is könnyen lehetséges, hogy az egészségesnek gondolt 16 éve nőstény Puli szemtüneteit cukorbetegség, szívelégtelenség, allergia ..... primer szembetegség .... vagy egyéb betegség okozza.

Sokféle szemcseppel, szemkenőccsel lehetséges, hogy sikerül elnyomni a tüneteket, de én egyáltalán nem ezt ajánlom.

Keresse fel állatorvosát, mesélje el észrevételeit, és kérje meg őt a Puli részletes kivizsgálására. Ha megtalálták az okot, úgy remélhetőleg a szemtüneteken is úrrá lesznek - és nem mellesleg előfordulhat, hogy komoly betegséget felismerve lesz esélyük a sokkal nagyobb baj megelőzésére.

1 / 494 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.08.11
Ma reggel eltűnt a 1221. Bp. Vihar utcából egy fekete cica. 4 éves, a Gombóc névre hallgat, nagyon szelíd. Különös ismertetőjelei: a bal fülében van egy anyajegyszerű folt, a mellkasán pár szál fehér szőr, farka törött (még kiskorában tört el). Lehetséges hogy megsérült. Aki tud róla, Kovács Valériát hívja a 06 70/672-5757 telefonszámon!
2017.05.31
2017.05.29-én Tóth József utcából elveszett tricolor színű két hónapos kiscica, ha valaki látta/befogta kérem jelentkezzen a 0630/9324838-as számon, két kislány várja haza!
2017.05.24
2017.05.24 este Savoya Park Aldi/Möbelix előtti parkolóban kóborol ez a kan kutyus. Nyakörv nincs rajta, nagyon félős.