Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

Tisztelt Állattartó!

Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolunk itt, a honlapon, jeligésen, illetve a megadott e-mailcímre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot. Az űrlapot kérjük csak akkor töltse ki, ha hozzájárul kérdése honlapunkon való megjelenítéséhez! Megértését köszönjük.

Felhívjuk a figyelmét, hogy az orvos válaszol rovatban megjelenő válaszok csak tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az állatorvosi vizsgálatot.

Sürgős esetben azonnal vigye állatorvoshoz, ügyeletre állatát!

Semmiképpen ne adjon be embernek való gyógyszert állatának, mert ez végzetes lehet!


<<< űrlap itt >>>

Ki válaszol?

1. Dr. Balogh Lajos, a BÁK egyik alapítója, onkológiai szakrendelésünk vezetője.

2. Dr. Helyes Georgina állatorvos

Vendég szakértőnk kutyakiképzés, viselkedés, oktatás témakörökben:

3. Urbanovich Zoltán kutyakiképző, a DogIsland kutyasuli tulajdonosa, www.apacsdog.hu

jelige: hasmars
2017-12-18
3 éves szuka ivartalanított kutyánknál augusztus óta időszakosan fellángolva székelési panaszokat figyelünk meg. Bűzös hasmenése van, többször élénkpiros friss vérrel, ami nyákos. Pár nap múlva normál széklete van. További panaszai: hangos gyomor/bél kurtyogás (99%-ban hajnalban jelentkezik). Rendszeresen bűzmirigy-ürítésre visszük állatorvoshoz, illetve táp és egyéb pollenallergiája is van (ezért nagyon sokat vakarózik és nyalogatja a mancsait), ezért hipoallergén és gluténmentes valamint szójamentes táppal etetjük. Augusztus végén volt egy teljes átfogó laborvizsgálata a bélsárra, ami negatív lett. Közérzete jó, játékos, vidám, étvágya jó, viszont amikor hajnalba a kurtyogó hang elkezdődik (nem mindennapos), akkor az ételét sem hajlandó elfogadni és általában ezeken a napokon van hasmenése, illetve volt már ezek után a kurtyogások után hányása, ami habos-savas volt. Allergiájára Attaraxot kap.

Ha leírása alapján kizárjuk  az allergiás-, fertőző- és parazitás eredetű kórokokat - akkor is számtalan egyéb ok válthat ki időszakos véres hasmenéses tüneteket.

Állatorvosa ezzel természetesen nálam jóval inkább tisztában van, és érezhetően eddig is sokat tett a tünetek hátterének tisztázása és megszűntetése érdekében.

Attól tartok  a gyógyuláshoz még további vizsgálatokra és türelemre van szükség.

jelige: Depo-promone
2017-12-18
Érdeklődnék, hogy a Depo-promone injekciót mikor kell/lehet beadni ellés után a kutyának, ha nem szeretnénk kölyköt? Köszönöm!

A lehetséges mellékhatások miatt mi sokkal inkább a szuka ivartalanítását ajánljuk, mint a hormonális kezeléseket.

Ha ez bármi okból ne kivitelezhető - akkor a Depo promon injekcióval történő kezelést és a nyomonkövetést állatorvosával több paraméter ismeretében (szoptat a kutya? elvetélt? méhinvolúció? emlők állapota? májparaméterek? esetleges egyéb eltérések? ....) érdemes megbeszélni.

jelige: Kitty
2017-12-18
Tisztelt Doktor illetve Doktornö&#33; Tegnap järtunk az ällatorvosnäl, de csak ma vettem eszre, h a kutyusomnak az ivarszerveböl veres nedvesseg szivärog. Mivel ezerrel pänikolok, sajnos gondolkodni sem tudok&#33; Termeszetesen nem halogatom...&#33; Szeretnem Önöktöl megkerdezni mik az eselyei? Lehetösegeink? Elöre is köszönöm välaszukat &#33;tisztelettel Enimo

Ha a hüvelynílásból lát véres váladékot szivárogni, akkor nagy eséllyel húgy- ivarszervi betegségről (pl gennyes méhgyulladás, hólyag/hüvely gyulladás, tumorok ...) lehet szó.

Jelezze állatorvosának a megfigyelését, és kérje a Kitty mielőbbp kivizsgálását.

Állatorvosa , ha lesz lehetősége részletes vizsgálatokat (fizikális vizsgálatok, vér/vizelet labor, hüvelytükrözés, hasi/medencei ultrahang, esetleg egyéb vizsgálatok ....) úgy diagnosztizálni tudja a Kitty betegségét, és ezután a teendőket is megbeszélhetik.

Egy akárhány éves kutyának (macskának és embernek ...) is lehetnek esélyei a gyógyulásra a betegségétől függően.

jelige: Csöpi
2017-12-18
Üdvőzlöm. 15kg-os vizsla terrier (tacskó ?) ,3 éve ivartalanitott 6-7 éves kan kutyám mostanában lányosan pisil, azt is keveset. Egy 2o perces séta alatt egyszer pisil, nem jelöl,vagy ritkábban. A vizelete kissé zavaros, okkersárga(vagy sárga , változó).Lázat nem érzünk rajta. Kedvtelenné vált,aktivitása a korábbihoz képest kisebb , sokat alszik. Étvágytalan(korábbihoz képest , amikor "habzsolt"). Tünetek kb. 2 hete tartanak.

Temérdek betegség jelentkezhet ilyen általános tünetekkel.

Állatorvosa a kutya részletes, szisztematikus vizsgálataival (fizikális vizsgálatok, vér-, vizelet labor, képalkotók esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok ....) tudja szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni a Csöpi betegségét. Ha ez megtörtént, akkor tudják megbeszélni a tennivalókat.

jelige: Luci
2017-12-18
Tisztelt dr.úr/nő. Most 13 éves nőstény cicánk 5 éves korában került ivartalanításra. A mŰtét közben derült ki, hogy gennyes méhgyulladása volt, ezért a méhét és a petefészkeit eltávolították. A műtét jól sikerült.Az utóbbi hónapokban éjjelente a sötétben megint mákog, mint ahogy régen ivartalanítás előtt. Azóta lefogyott, fáradt, étvágytalan, sokat iszik és pisil valamint nyalogatja a fenekét.Azt szeretném kérdezni, hogy miért lehet ez, és mi a teendő? Válaszát előre is köszönöm.

Többféle betegség (húgy-ivarszervi- elváltozások, szív-, vese és májelégtelenség ..... endokrin betegségek ---- és egyebek ....) okozhatnak hasonló tüneteket egy 13 éves ivartalanított cicában is.

A teendő csak egy lehet, meg kell kérni állatorvosát, hogy vizsgálja ki a tüneteket. Ha állatorvosának lesz lehetősége részletes kivizsgálást végezni (fizikális vizgsálatok, vér-, vizelet labor, esetleg képalkotók és egyéb kiegészítő vizsgálatok ....) úgy kiderülhet mi jelentkezett a Lucinál, és remélhetőleg sikerül meggyógyítani is a cicát.

jelige: Boci
2017-12-17
Jó napot! Tudna nekem ajánlani kutyának való széles prektumú féreghajtó tablettát ami a lehető legtöbb belső parazita ellen véd, kivéve a szív és bőrféreg... arra spot ont használunk. Köszönöm!
A Drontal Plus, Cestal, Dogwerm, Milprazon tabletták bármelyike jó választás lehet.
jelige: kutyuskák felemelése
2017-12-16
Jónapot, tényleg van pár hetes kiskutya felemelésénél az a szabály, hogy egyik kézzel a feneke alá kell tartani, hogy ne legyen sérves? Milyen sérve lehetne, ha csak mellkasnál emelem? Köszönöm!

Akár meglévő köldök-, lágyék-, egyéb helyeződésű hasfali (de akár, rekesz és egyéb ....) sérv is súlyosbodhat, vagy kialakulhat a hasüregi nyomás fokozódásakor - és ez kevésbé van jelen, ha a kölyköket alulról is megtámasztjuk, mintha csak a mar/hát bőrénél markolnánk meg, vagy csak a mellkas alá nyúlva emelnénk meg.

A feneke, hasa alá támasztva emelve a kutyát a gerinc terhelését is csökkentjük.

Minél fiatalabb, nagyobb testű a kölyök, és pláne, ha keveset mozgó, puhább izomzatú, "lazább szerkezetű" példányokról van szó, annál inkább lényeges erre odafigyelni.

jelige: yorkie
2017-12-16
Üdvözlöm&#33; Egyik ismerősöm yorkija 12 éves és most lett epilepsziás. Kapott rá gyógyszert ami jó hatással van. Viszont meleg front hatására jön elő újból a roham. A kérdésem az lenne, hogy kutyának lehet-e Béres antifront cseppet adni? A kiskutya súlya 3,5 kg körül van. Előre is köszönöm&#33;

Állatorvosa érezhetően jó nyomon jár ezen rejtélyes és igen sokszor nehezen befolyásolható, nemritkán fatális betegség kezelésében. Vele kellene egyeztetni a betegség alapkezelését és az összes tüntei-, támogató-, kiegészítő kezelést is.

Ez egy tipikusan olyan betegség, ami frontok hatására gyakran rosszabbodik, rohamsűrűség, súlyosság is gyakran  fokozódik. Egy nagyobb testű kutya esetlében az embernek gyártott Béres antifront testtömeg kilogrammra visszaosztva biztonságosabban adagolható, de nem vagyok abban biztos, hogy a 3.5  kg-os yorki jól dozírozható lenne a humán kiegészítővel. Egyszerűnek tűnik az átlag 70 kg-os emberri dózist 20-ad részét kiszámolni, de az sem mindegy, hogy mivel etetik az apróságot és milyen egyéb kiegészítőket kap még - és főleg, hogy a 12 éves epilepsziás kutya szíve-, keringése-, máj-, vese-, csontvelői uinkciója milyen állapotban van.

jelige: Hugó a válogatós szamojéd
2017-12-15
Kedves Doktor úr&#33; Második hete él velünk egy immár 10. hetes szamojéd kan. Közérzete jó, jó kedvűnek és életvidámnak tűnik. Széklet vizelet rendben. 5 napja féreghajtva, 2 oltása megvan, állatorvos látta, megtapogatta, mindent rendben talált. Hasa nem kemény és nem nyomásérzékeny. Hason tud feküdni is. (egyébként meglepően értelmes és engedelmes). Röviden minden meseszerű DE. A tenyésztő Royal Canin Junior Médiummal etette, ezt megfelelőnek találtam, így ezzel folytattam a táplálását. A csomagolás hátoldalán 238g/nap mennyiséget irányoznak elő. Ehelyett csak 130-180 g-ot eszik. Nem habzsol, meglehetősen úrhatnám tempóban eszik. Konzultáltam állatorvossal, azt javasolta, hogy hagyjam előtte a tápot és majd eszeget nap közben. Emellett Béres cseppet és milgamát javasolt. Egyelőre kapja a Béres cseppet. Mivel ez 2 napos dolog, így még jelentős változást nem tapasztatam. Ami érdekes, hogy a tenyeremből pedig eszik. De ezt nem csinálom hisz rászokik. A kutya nagyon nyugodt, nem tűnik ideggyengének. A milgamát végső esetben vetném be. Kérem véleményezze a leírtakat és korrigáljon ha úgy látja jónak. A kutyának enyhe kötőhártya gyulladása van. 2x1 Tobradex cseppet kap + bórvizes lemosás. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel B. Csaba

Nem szól a leírása arról, hogy a 10 hetes szamojéd kan kölyök fejlettsége, kondíciója milyen, testvéreivel tartja-e a lépést a fejlődésben. Ha a kutya testtömege, fejlettsége nem éri el az átlagos szintet, úgy részletes állatorvosi kivizsgálás ajánlott.

Amennyiben ez is rendben van, úgy az egyetlen tanácsom az lehet, hogy próbálják többet mozgatni, többet játszani a kutyával, akár naponta 3-6 alkalommal, növekvő időtartamokban, kinti környezetben.

Nem felejtettem el, hogy egy 10 hetes kölyök oltásai nem lehetnek még teljesek, de az adatlap szerint kertes házban élnek, ahol véleményem szerint van lehetőség a több mozgatásra, játékra. Valószínűnek tartom, hogy a több mozgatással elérik a gyártó által kívánatosnak tartott napi fejadagot, még az sem kizárt, hpogy az úrhatnám tempó is gyorsul, és nem lesz szükség kézből etetésre.

jelige: Jessie
2017-12-15
Tisztelt dr úr/nő 2,5 éves kutyámnak pozitív lett a szívféreg tesztje, vérében nem láttak mikrofiláriákat, szívében nem láttak férgeket, mellkasröntgen is jó lett így a hosszú kezelés melett döntöttünk azaz 4 hétig kapja a doxyciclint és a Legalon tablettát plusz havonta kapja az Advacote cseppet és 3 havonta viszük be vizsgálatra... a dokink elmondott mindent részletesen viszont egy dolog nem teljesen érthető nekem, az orvosunk beszélt arról hogy ez az Advocate-s kezelés elpusztitja a mikrofiláriákat illetve a már kifejlődött férgek visszahúzodnak a kisebb erekbe viszont több hónapos kezeléssel a nagy férgek is elpusztuknak? Vagy csak nem érzik majd jól magukat az Advocate csepp miatt így nem fognak szaporodni, így idővel negatív lesz a teszt, vagy a már kifejlett férgek is elpusztulnak idővel? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Valóban az Advocate cseppek a lárvákat elpusztítják, míg a kifejlett férgeket legfeljebb károsítják. Valószínűsíthetően kisszámú, nem kizárt, hogy 1 vagy néhány kifejlett féreg élhet a kutyában, az sem kizárt, hogy csak nőstény, mivel az ELISA a nőstény kifejlett féreg, vagy férgek jelenlétét mutatja. Ezesetben nem csoda, ha nincs lárvaalak a vérben. Ha lejár a kifejlett férgek életciklusa, úgy elpusztulnak.

Állatorvosa érezhetően átgondoltan, jól kezeli kutyáját, jól is kommunikáljaa helyzetet, minden esélyük megvan arra, hogy megóvják a Jessie egészségét, és felülfertőzédését - ezzel elkerüljék a súlyos érrendszeri, és  keringési zavarok kialakulását. Az állatorvosa által javasolt kontrol vizsgálatok fogják eldönteni a jövőbeni tennivalókat.

jelige: gombásság 2
2017-12-14
Köszönöm válaszát, találtam olyan leírást, hogy 8 hetes kortól adható a Biocan M (http://alpha-vet.hu/vanmegoldas/images/kisallat_1211_3.pdf). Egyébként mennyire hatásos ez a vakcina kutya és macska esetén? Imaverol oldat milyen kortól adható? Nizoral sampon is jó? Köszönöm!

Köszönöm a kiigazítást, illetve a számomra új információt - és elnézést kérek, ha tévedtem. Én a vakcina használati utasítását olvastam el, abban áll a 12 hetes korhatár.

Mindkét állatfajban hatásos a vakcina, ha Microsporum gombafaj okozza a fertőzést, és ha az állat képes immunválaszra, azaz nincs szisztémás lázas betegsége, nincs immunszuppresszált állapotban.

Az Imaverol oldat használati utasításában nincs életkori megkötés, mi néhány napos állaton is alkalmazzuk, vigyázva arra, hogy valóban csak helyileg hasson, azaz ne tudja lenyalogatni az állat magáról. A kezelés után hosszasan kézben tartjuk a kölykök, illetve a nagyobbakon etetés, illetve séta, játék előtt ajánljuk alkalmazni amikor a kutya mással van elfoglalva legalább 10-15  percig.

A Nizoral sampont is gyakran alkalmazzuk, hasonló módon.

jelige: Theospirex
2017-12-13
Tisztelt Doktor úr! Tüdődaganatos 15 kg-os kutya Theospirex 15p mg tablettából kaphat-e napi 2×1-et? Allatorvos irta fel, de a patikus meglehetősen elcsodálkozott a nagymértékű dózison, így kicsit elbizonytalanodtam. Köszönöm válaszát!

Első hallásra én is túlzónak érzem az adagot, de nem tudom, hogy  mennyire előrehaladott, súlyos az eset, mennyire nehezített a kutya légzése.

A legokosabb, ha rákérdez kezelőorvosára a dózist illetően. Az ő véleménye  a mértékadó.

jelige: sántaság
2017-12-13
Tisztelt doktornő /úr! Augusztus óta kutyám sántít.Rimadylt majd meloxidylt kapott ,+ mozgáskorlátozottság. Nem segített. Harmadjára szakorvohoz mentünk akiin-inhüvely és izületi gyulladásokat állapított meg. Kezelés : diprophos 0,8 ml, mellé tramadol gyógyszer 2x1. több hét múlva ismét kontroll...Picit látom csak a javulást..mit lehet még tenni, vagy milyen más gyógyszert, injekciót adni, elkerülendő a műtétet,amit én nagyon drasztikusnak vélek..A bicepsz ín átvágása. Porcerősítő folyamatosan megy.ANA teszt negatív.rtg természetesen volt. Köszönöm a választ

Sajnos én nem vagyok ortopédiai ügyekben jártas, de attól tartok, hogy második szakorvos sem tudná a kutya vizsgálata nélkül eldönteni azt, hogy a műtét kiváltására létezik-e hatékony konzervatív megoldás.

Sajnálom, de nem tudok érdemben hozzászólni.

jelige: gombásság
2017-12-13
Tisztelt doktor, 6 hetes kiskutyáimon ha gombás foltok vannak, azt Ön hogyan kezelné? Imaverol oldat milyen életkortól adható? Milyen szerek vannak még? Akár tablettában is van? Biocan M szuri jó lenne? Köszönöm!

Ha a bőrelváltozásból mintavétel történt, és laborvizsgálat igazolta a gombás fertőzést, úgy a kórokozó gomba törzs is ismert. Ezesetben állatorvosa gondolom ajánlott célzott kezelést.

Ha csak ránézésre valószínűsítik a gombás fertőzést, úgy megvan az esélye, hogy az Imaverol helyileg használható oldat és a Biocan-M vakcina sem lesz hatásos. Ez utóbbit egyébként csak 12 hetes kor felett lehet hazsnálni.

jelige: Féreg toxózis
2017-12-12
Üdvözlöm ! Kutya féreg toxozisról mit lehet tudni ? Mik a tünetek , esetleg lappangási idő van ? Akkor is belehalhat egy kölyök ha rendszeresen van féreghajtva ?

Kutyák bélféreg toxikózisát legtöbbször kölykökben, nagyszámú élősködő, leggyakrabban orsóférgek okozzák. A nagyszámú féreg lassítja a bérperisztaltikát, a férgek  anyagcseretermékei és főleg a lassabban haladó bélsárban felszaporodó endotoxinok felszívódva terhelik a májat, az elégtelen májműködés pedig a felszaporodó endotoxinokkal együtt idegrendszeri károsodásokat, és tüneteket okoz. Lappangási időről nehéz ugyan beszélni, de néhány óra-néhány nap lehet.

Ha a szuka is tervszerűen lett volna féreghajtva, és a kölykök is tervezetten és megfelelő dózisban kaptak volna széles spektrumú féreghajtó szereket, azzal nagy valószínűséggel el lehet kerülni a súlyosfokú orsóféregfertőzést és az ebből adódó endotoxikózist és kölyök elhullást.

jelige: Bobi
2017-12-12
Tisztelt Doktor Úr! Mopsz kutyusomon azt vettem észre, mintha fájna a foga. Azt szeretném kérdezni van-e kimondottan kutyáknak fogfájás csillapítására gyógyszer? Az algopyrinről azt hallottam, kutyáknak is adható. Igaz ez, és ha igen milyen dózisban adhatom a 10 kg-os, 9 és fél éves kutyámnak, aki amúgy több dologra is mutat allergiás tüneteket (csirkehús, adventix). Válthat ki nála az algopyrin allergiás reakciót? Kutyák esetében alkalmazzák a foghúzást? Előre is köszönöm válaszát.

Az Algopyrint nem ajánlom, még 1/4-t sem egy Mopsz esetében. Sokféle igazán hatékony, kistestű kutyának is biztonságos, jól adagolható nem-szterod gyulladáscsökkentő-, fájdalomcsillapító szer közül lehet válogatni fog ill. fogmedri eredetű gyulladások esetében is.

Természetesen kutyák és macskák eetében is gyakran kerül sor foghúzásra, de fogász specialista állatorvost is találhat.

A kulcs azonban az lenne, hogy állatorvosa részletesen kivizsgálhassa a majd 10 éves Mopszot, hogy valóban szájüregi eredetű fájdalomról van-e szó, és ezt vajon fog/fogmedri betegség, vagy fekély, tumor, esetleg neurológiai-, vagy ortopédiai probléma okozza-e. Ezután érdemes csak a megoldással, kezeléssel foglalkozni.

jelige: humán vércukormérő?
2017-12-11
Érdeklődnék, hogy a humán vércukormérők (pl. Wellmed easy touch) is ugyanolyan jók kutya-macska vércukor mérésre, mint az állatos? (WellionVetBelua) Köszönöm előre is!

Rendszeresen használunk humán vérglükóz gyorsteszteket kutya és macska vérből történő meghatározásra és a legjobb tudásom szerint ezek kellően pontosak állatorvosi hazsnálatra is.

A WellionVetBelua gyorstesztet mi nem használjuk, de tudom, hogy glükóz mellett keton anyagok mérésére is alkalmas, ez lehet az előnye.

jelige: mi lehet ez?
2017-12-11
Tisztelt Dr.! 4 éves kutyusom köhögés miatt járt állatorvosnál 5 napja, kapott szurikat, meg gyógyszereket, rá 1 napra piros foltok jelentek meg a fején, hasán, meg vakarja is magát, meg nyalja a lábait. Ezeket kapta: Amoxysol LA, Enroxil, Ketosol, Neovit B injekciók, tablettába pedig: Nidol és Enroxil. Rögtön el is hagytam ezeket beadni. Melyikre lehet allergiás, vagy mi lehet az oka a tüneteknek, kell-e kezelés? Köszönettel: B. L.

Elméletileg bármelyik felsorolt szerre kialakulhatott allergiás reakció, gyakorlatilag pedig ezek a szerek ritkán okoznak mellékhatásokat, igen biztonságosan alkalmazhatóak.

Az sem kizárható, hogy az eredeti köhögéssel járó megbetegedés mellett önálló, eltérő egyéb baj jelentkezett a kutyánál.

A teendő mindenesetre az lenne, hogy jelzi állatorvosa felé a kialakult helyzetet, és további segítségét kéri.

jelige: sas32
2017-12-11
Tisztelt Állatorvos&#33; Segítséget szeretnék kérni. Megakadt a kutyám kezelése. Hátha tud valami ötletet adni amin tovább tudnánk kezelni. Ezen a kis településen. 2017.11.27 -én a kutya nem evett és letört volt. 2017.11.28 -án reggel a kutyát nem az óljában, hanem kint a kertben találtam -3 c volt. Elvittem a dokihoz ahol mértek egy 2 vércukrot,36,5 c hőmérséklet. a kutya felbukott gyenge volt erőtlen. Készült nyaki röntgen, ami jó volt. Kapott infúziót, injekciókat, antibiotikumot. Készült egy kis labor, csatoltam. A lábában a vénába, amikor beszúrták a tanult alig jött vér. 2017.11.29-én visszamentünk ellenőrzésre. A kutya jobban volt kapott megint egy 1/2 infúziót szurit. A nap folyamán a kutya elkezdett enni jó étvágya volt. 2017.11.30 - 12.07- ig a kutya nagyon jól volt. Mintha semmi nem történt volna. Estére volt 2 nagyobb hányás az udvaron és ismét letört volt. Széklet rendben volt végig. 2017.12.08- án ismét elmentem az állatorvoshoz. A kutya levert volt, de nem volt olyan gyenge. Egyedül ugrott be a kocsiba, nem bukott fel stb. Vizelete volt tiszta. A szemei begyulladtak. Kapott a szemére, cseppet, ki lett mosva. kapott még injekció. Vércukor 2,7 , hőmérséklet 37 c. Pedig a garázsban volt nem kint. Kicsi csirkemell, rizzsel, maréknyi 5x. 2017.12.09 -én kicsit jobban volt, de egész nap fekszik a garázsban. Vércukor 4 , Kapott injekciót, ½ infúziót. Eszik, de nem olyan intenzitással, mint szokott. Keveset iszik. A dokival már tanácstalanok vagyunk (gyanakodtunk mérgezésre, vagy esetleg valami betegség. Ha a jövő héten nem javul, akkor korházba kell vinnem kivizsgálásra. De hátha van valami ötlete vagy volt ilyen a praxisában, és tudna ötletet adni amin a doki elindulhatna. Segítségét előre is köszönöm, nem leszek hálátlan, ha tud segíteni. Süly Attila

Sajnos valóban lehet akár mérgezés, akár bármi egyéb súlyos fertőző és nem fertőző betegség - ami nagyfokú levertséggel, nem evéssek, nem ivással, ebből addóan kiszáradással és hypoglikémiával jár. Mindez sok tucat lehetséges betegséget jelent, így kitalálni gyakorlatilag lehetetlen.

A kutya részletes kivizsgálásával (fizikálkis vizsgálatok, vírustesztek, vér/vizelet labor, képalkotók .... esetleg egyéb kiegészítő vizsglatok ...) lehet szűkíteni a kört, majd megtalálni az okot.

Önnel és állatorvosával együtt azt remélem, hogy a részletes kivizsgálással kiderülhet a kutya baja, és azt mielőbb kezelni is tudják.

jelige: Kezelés
2017-12-11
Szeretnék még kérdezni, de nem nyilvánosan, és a választ sem szeretném ha megjelenítené, lehetséges?

Próbáljuk meg.  balogh.lajos@osski.hu

De nem vagyok meggyőződve arról, hogy megnyugtató választ tudnék adni a kérdésére.

jelige: Hasnyálmirigy gyulladás
2017-12-10
Nem lehetett volna valami mást tenni? Hasnyálmirigy gyulladása volt a macskámnak (Vérkép alapján). Négy napos antibiotikum kúra+infúzió. Utána kb. egy hétig jobban volt, kicsit evett, majd visszaesett, rosszabbul volt mint előtte. Ugyanaz az antibiotikum 4 napig, infúzió nélkül. Ismét javulás, de csak néhány napig. Azután fokozatos romlás. Enni nem evett, éppen ivott, egyre gyengült. Ismét antibiotikum kúra( ugyanazzal a szerrel), ekkor már a mája is beteg volt. A negyedik nap már annyira rosszul volt, hogy infúziót is kapott. Az ötödik nap elpusztult.

Biztosan lehetett volna valami mást tenni. És egészen biztosan nem tudhatjuk, hogy az a valami más meggyógyíthatta volna-e a cicát.

Sajnos nem találtam meg az előzményeket, inkább csak mostani kérdéséből érzem, hogy lehetett egy korábbi levele is.

Sajnálom a történteket.

jelige: Macska és láz.
2017-12-09
Tisztelt Állatorvos&#33; Van egy utcáról befogadott 5-6 hónapos kandúr cicánk aki 5 nappal ezelőtt lázas állapotba került, orra némileg váladékos, szörcsögő hangot hallat, szemei némileg könnyesek. Az állatorvos vírusos felső-légúti megbetegedés gyanújával kezdte kezelni, antibiotikumot, gyulladáscsökkentőt, lázcsillapító injekciót kapott. A láza sajnos a kezelés kezdete óta visszatér, a cica ilyenkor elég megviselt állapotú, újabb újabb injekciókat kapott. Az injekció hatása után a közérzete javulást mutat, étvágya van. A kérdésem az lenne, hogy az ilyen jellegű megbetegedés esetén a láz meddig szokott fennmaradni?

Az oltatlan kamasz kandúrnak illett volna meggyógyulnia vírusos macskanáthából a jó tartási körülmények között és főleg az 5 napos antibiotikumos kezeléstől.

Az elhúzódó lázas állapot oka sokszor az, ha parazitás fertőzés súlyosbítja a problémát, esetleg nem a vírusos macskanátha, hanem egyéb, súlyosabb vírusos fertőzés (leukózis, panleukopénia ...) vagy esetleg kevert fertőzés van jelen a cicánál. Ha nem lesz tünetments a cica, úgy, valószínűleg állatorvosa vírusteszteket, laborvizsgálatokat is ajánl. Önnel és állatorvosával együtt azt remélem, hogy legfeljebb elhúzódó gyógyulásról van szó, és nem fatális megbetegedést hordoz a kandúrka.

Ha átvészelték a mostani krízist, akkor érdemes lesz megbeszélni a rendszeres védőoltások, parazitamentesítések rendjét, és lassan az ivartalanítás időpontját is.

Macskatartóknak

jelige: Nyakörv és kartondoboz
2017-12-08
Kedves Doktor Úr/Doktornő! 9 hónapos, ivartalanított kandúr cicámmal kapcsolatban szeretném a tanácsát kérni. Igyekszünk mindent megtenni, hogy hosszú, boldog életet biztosíthassunk neki (sajnos az autók és patkányméreg elől nehéz őt megvédeni), így az elmúlt időben gondoltam arra, hogy talán praktikus és hasznos dolog lenne venni neki egy olyan gumis nyakörvet, ami könnyek szakad, ha beakadna valahol, illetve könnyen ki tud bújni belőle. Interneten olvastam, hogy olyanok is vannak, melyek megcímkézhetők, tehát felírható a lakcím és a cica neve is. Mindezt azért gondoltam fontos dolognak, hogy talán az emberek figyelmesebbek az olyan állatokkal szemben, akikről látszik, hogy aggódva várják haza: továbbá nem lopják el, nem bántják - egyszóval, empatikusabbak, ha látják, hogy nem egy patkányfogó, kivert jószágról, hanem családtagról van szó. A csengőben is gondolkodtam, bár egyesek azt mondják, az nagyon tudja idegesíteni őket. Továbbá szeretném megkérdezni, hogy a kartondobozok örökös rágcsálása és evése utalhat-e valamiféle hiányra? Nem rég lett ivartalanítva, és néhány napig nem engedtük ki, hogy gyógyulni tudjon. Válaszát előre is köszönöm!

A kijáró cicáknál az ivartalanítás, helyes táplálás és rendszeres védőoltások, parazitamentesítések jelentik az alapot hosszú, egészséges élethez. És valóban mindezek sem védenek a mérgezések, kutya balesetek - és sajnos még a nem fertőző betegségek előfordulásától sem. Az  autóbalesetek áldozatainak azonban nagy része ivaros kandúr.

Jó ötlet a cserélhető gumi nyakörv, a beültethető chip is, a legtöbb cica megszokja és jól viseli a csengőt is és ezzel sokat tesz a madarak biztonságáért.

A kartondoboz rágcsálása legtöbbször inkább rossz szokás, nem hiánybetegség jele. Ha le is nyeli a cica, az aggályos, jó lenne a kartondobozokat elzárni előle.

Nagyszerű, hogy ilyen átgondoltan készül a hosszútávú, boldog, egészséges együttélésre. Azt remélem, hogy nagyon hosszú éveken át élvezik egymás társaságát!

Macskatartóknak

jelige: Artur
2017-12-07
Tisztelt dr Úr/Nő Csak egy szimpla kérdésem volna önhöz megköszönöm ha válaszol :) Ön ismeri ezt a fajta kutyáknak/cicáknak való fájdalomcsilapítót Alavis Celadrin pro 500 mg, 60db, ha igen elmondaná a tapasztalatát valóban hatásos készítmény?? (Csípődiszpláziás idős kutyámnak ajánlották) Válaszát előre is nagyon köszönöm!

A kiegészítő kezelésben használható készítmény, segíthet az ízületek "kenésében" és ezáltal a fájdalmat is kismértékben csillapíthatja, jóllehet súlyos esetekben szükség lehet még mellé egyéb fájdalomcsillapító-, gyulladáscsökkentő szer is.

Állatorvosa, aki a vizsgálatai alapján jóval inkább tisztában van azzal, hogy egy-, vagy mindkét oldali csípőízület érintett-e, mennyire súlyos a diszplázia a csípőkben, a többi nagyízület (téredek, könyökök, vállak ...) illetve a gerinc nem érintett-e artrotikus elváltozásokban, rendben van-e a kutya mája (veséje, keringése .... prosztatája ...) sokkal inkább el tudja látni tanácsokkal a kutya kezelését illetően. A kontrol vizsgálatokon derülhet ki legpontosabban, hogy jó úton járnak-e.

jelige: Kutyaszag
2017-12-07
Üdvözlöm önöket! Előszőr is szeretném Megköszönni hogy mindig gyors választ kaptam a kérdéseimre. Már sokszor kértem tanácsot önöktől és megnyugtató hogy van ilyen lehetőség főleg mivel mi külföldön élünk és az orvosok itt olyan nem a legjobbak sajnos. Nemrég kértem tanácsot önöktől méghozzá azért mert a westi kutyánk iszonyú büdős hiába ápoljuk rendszeresen borzalmas szaga van amit az egész házba érezni lehet és nagyon nehéz ezzel együtt élni. Önök azt javasolták hogy vigyük állatorvoshoz mert bőrgyulladása lehet.nost ezt nem irtam előző levelemben mert nem gondoltam hogy összefügg hogy gennyes vérző sebek boritották a hátát és voltunk állatorvosnál és annyit mondott hogy ez elég sürün előfordul állatoknál és annyibahagyták volna. Interneten én jártam utána mitől lehet és 3 okot találtam. 1. Abűzmirigy gyulladás, ezt ki is zártam mert kozmetikus megtisztitotta.2. Élősködő. Ezt is kizártam mivel kap rendszeresen élősködők elleni tablettát.3. Allergia. Csakhogy az bármi lehet nem könnyű kideriteni. Olvastam hogy ilyenkor bőrkaparék vizsgálatot kell csinálni. Nos bár az állatorvos ezt szoba sem hozta én mondtam neki hogy ragaszkodom hozzá. Erre többszőr is megkérdezte biztos vagyok e benne mert nem olcso. Én gondoltam magamba hogy lehet egy ilyen állatorvos hisz az lenne a dolga hogy kideritse mia baja az állatnak és meggyógyuljon. A lényeg hogy az eredmény negativ lett, igy mondták hogy allergia lehet és valószínű hogy ételtől és csak egy fajta ételt kapjon. Aztnem értettem hogy allergiavizsgálatot miert nem csináltak egyszerübb lett volna. Kapott allergia gyogyszert meg antibiotikumot meg gyogyszeres sampont. Melaceb a neve ezt sem értettem miert kapta hisz az élősködők ellen van de nem az a baja. Na mindegy a lényeg hogy a háta szépen meggyógyult vagy a gyogyszertől vagy a sampontol de iszonyú büdös azt nem is gondoltam hogy ez is az allergia miatt van. Még régebben voltunk állatorvosnál a szaga miatt és annyit mondott hogy ez fajtára jellemző semmit nem tehetünk. Vicc az egész. Tudtommal ha egy kutya egészséges nincs szaga. És sokan irják hogy a westik nem büdösek, különben is nem enyhe kutyaszagrol van szo hanem iszonyatos bűzről ami a bőréből jőn nem a szőréből. Most csak száraz tápot kap ami vad husos szarvas nyul meg kacsa husos kiegészitve gyógynövényekkel és gabonamentes. Önök szerint egy idő után ha megfelelő ételt kap nem lesz szaga? És ez mennyi idő? Segitségüket nagyon köszönöm.

Az interneten elérhető információ alapján Ön is összegyűjtött néhány lehetséges okot - előző válaszomban én is írtam párat, ami gyakran okoz akár westikben is idült, gennyedző bőrgyulladást, ami valóban penetráns szaggal jár.

Jelenleg a kutya szarvas/nyúl/kacsa húsalapú monodiétán van. Érzésem szerint ezzel a táplálék allergiák egy részét, köztük a gyakori csirkehús allergiát kiszűrhetik - ha a tünetek néhány héten belül csillapodnak, és 8-12 hét múlva elmúlnak. A hetente gyógysamponnal történő fürdetés gyorsíthatja az eredményt.

1 / 504 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara
2017.10.15
XXII. kerület, Vihar utcából október 14-én megszökött cirmos színű, 2 éves, ivartalanított kandúr cicánk, Tódi (Tódor). Nyakörve nincs, de chip van benne! Félős cica, még soha nem járt kint az utcán. Nagyon várjuk haza! Tel: +36204569939 Pongrácz Zsuzsa
2017.09.13
Elkóborolt kiscicánkat keressük. Rózsavölgyből, az Orsovai utcából (Ady Endre úthoz közel) tűnt el szeptember 03-án. 4 és fél hónapos, szürke cirmos lány macska. Neve Lola, az álla és jobb első mancsa fehéres. Szeme sárgás. Minden szükséges oltást megkapott. A kép kb. 3 héttel ezelőtt készült, tehát azóta kicsit nagyobb lett. Kérem, hogy aki látta, enni adott neki vagy befogadta, jelentkezzen, mert nagyon várjuk haza! Megosztásokat mindenkitől, de különösen, aki Rózsavölgyben, Kelenvölgyben lakik, illetve laknak ott ismerősei, nagyon köszönnék! 06 20 462 9028