Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

Tisztelt Állattartó!

Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolunk itt, a honlapon, jeligésen, illetve a megadott e-mailcímre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot. Az űrlapot kérjük csak akkor töltse ki, ha hozzájárul kérdése honlapunkon való megjelenítéséhez! Megértését köszönjük.

Felhívjuk a figyelmét, hogy az orvos válaszol rovatban megjelenő válaszok csak tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az állatorvosi vizsgálatot.

Sürgős esetben azonnal vigye állatorvoshoz, ügyeletre állatát!

Semmiképpen ne adjon be embernek való gyógyszert állatának, mert ez végzetes lehet!


<<< űrlap itt >>>

Ki válaszol?

1. Dr. Thuróczy Julianna vezető állatorvos

2. Dr. Helyes Georgina állatorvos

Vendég szakértőnk kutyakiképzés, viselkedés, oktatás témakörökben:

3. Urbanovich Zoltán kutyakiképző, a DogIsland kutyasuli tulajdonosa, www.apacsdog.hu

jelige: Zsadri
2019-12-05
Tisztelt Doktornö! 8 éves ivartalanított kandur cicám,éjszaka kiment,s reggel a szomszédban volt,lebénult hátso lábbakkal. Röntgen nem mutatott szakadást,törést. Kapott szteroidot,antibiotikumot,fájdalom csill,millgammát kell szednie. Pisil,étvágya van,4 napja nem kakilt,ma kapott fecskendöbe szirupot amit minden nap adnom kell neki. Mélyfájdalom reflexre jol reagált,az elsö nap farka élettelen volt,ma már picit mozgatja.Hétfön és csütörtökön azaz ma kapott ismét szteroidos injekciót. Maszirozzuk a lábikat MR vizsgálatot kérdeztem orvosomtól,szerinte csak abban az esetben,ha mütét lenne,s azt azonnal kellett volna Bp-től 200 km-re lakom. Mit tudna javasolni még?Mit tudok tenni ,h hamar felépüljön. Köszönöm válaszát. Zsadri

A távolság és az eltelt néhány óra, majd néhány nap ellenére szerintem érdemes lett volna, és talán még most is érdemes lenne MRI vizsgálattal tisztázni a sérülést és ezzel az esélyeket, megoldásokat.

Így jóval esélyesebb lenne azt megítélni, hogy van-e értelme műtéti beavatkozásnak, illetve azt is, hogy a leírt kezelésekkel van-e esély további lényeges állapot javulásra.

jelige: teljes pánik
2019-12-06
Üdvözlöm Tanácsot szeretnék kérni Thuróczy doktornőtől. Van egy sikeres,kiváló vérvonallal rendelkező kan kutyám. Akit szeretnék tenyésztésbe vonni. 3 különböző vérvonalú szukát szerettem volna tenyészteni vele,de egyik sem sikerült (1.5 év alatt). Minden szükséges előkészületet megtettem,a párosítások előtt. A spermát megnéztem,élő sperma van. Szeretném a tanácsát kérni,tisztelt doktornő. Köszönettel Andrea

A mikroszkóppal látható spermium mozgás mindenképpen lényeges feltétele a kan termékenyítő képességének, de önmagában nem feltétlenül elégséges. A spermiumok száma, a mozgó spermiumok számán belül a progresszív, azaz előre haladó mozgást végző, szerkezetében nem károsodott spermiumok száma, az esetleges fertőzések, mind befolyásolják a termékenyítő képességet. Ezen túlmenően a szukák optimális fedeztetési idejének megállapítása is lényeges. A kutya komplex andrológiai vizsgálata segíthet a probléma okának megtalálásában, ami műszeres spermavizsgálatot, mikrobiológiai és anyagcsere vizsgálatot egyaránt tartalmaz.

Tenyésztőknek
jelige: Giardiazis
2019-12-05
Kedves Doktor Úr&amp;#33; Van egy 3,5 éves bengáli kandúrom. 2 hete súlyos hasmenéses panaszok miatt állatorvoshoz vittem, aki székletminta+mikroszkóp+UH+labor alapján giardiazis fertőzést állapított meg nála. Napi 1 szem Quanifen-t+Probiotikumot kapott 5 napra. Állapota kezdetben javult, majd a kúra végével visszafertőzödött. Jelenleg 3. napja szedi ismét a Quanifent és 2 napja Enroxil injekciót is kap a terápia mellé. Aazt vettem észre ,hogy étvágytalan és tegnap és ma is sárgásat/epéset hányt mindig valamilyen étel vagy szőrcsomó tartalommal. A hányás eddig abszolút nem volt a tünetek között,.Bizonytalan vagyok és aggódom,hogy megfelelő-e neki a terápia. Illetve mit tudnék még tenni a javulás érdekében? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel,Renáta

Az 5 napon át megfelelő dózisban beadott fenbendazol (Quanifen) elvileg jó eséllyel megoldja a giardiózis problémáját a cicában. Létezik más oki terápia is  Giardiák ellen, de a fenbendazol talán az egyik legjobb első választás.

Macska otthoni kezelésekor azonban gyakran előfordul, hogy nem sikerül beadni a gyógyszert, a cica nem nyeli le azt. További probléma lehet, ha nem (csak) a Giardiák, hanem más probléma (pl a szőrcsomók ...) is jelen van  a cicában.

Emiatt is jelezni kellene állatorvosának, hogy nem oldódott meg a baj, sőt új észlelései (hányás, szőrcsomó ...) vannak. A kontrol vizsgálat során kiderül, hogy a giardiózis problémát sikerült-e leküzdeni, és az esetleg még rejtetten jelen lévő más bajok is napfényre kerülhetnek.

jelige: 6 honapos cica
2019-12-04
Kedves Doktorúr! Van egy 6 hónapos, nem ivartalanított befogadott hím macskám. 2 napja egyáltalán nem eszik, annak ellenére, hogy akar. Kissé folyik a nyála és eléggé bűzös is a szája. Próbáltam már belenézni a szájába, de egyáltalán nem engedi. Inni iszik rendesen, enni nem egyáltalán. Alutasakos macskaétel nedvességébe kicsit beledugja az orrát, es annyi. Fecskendővel etetem amennyire tudom, de nehezen megy ez is. Kissé bágyadt, benti cica. Lehet ez fogkő? Az ínye rózsaszín. Nem lesz baja, hogy 3.napja nem eszik?

Nem kizárt, hopgy fogköve is van a fiatal kandúrnak - de szinte kizárt, hogy önmagában csak ez lenne a felelős a nyálzás, szájbűz, étágytalanság és bágyadtság tüneteiért.

Ha állatorvosa ma megvizsgálhatja a cicát, úgy kiderülhet, hogy lázas-e, fennáll-e a lehetősége fertőző eredetű betegségnek, vagy más ok áll-e a háttérben. Remélhetőlleg néhány nap alatt sikerül rendezni a tüneteket, és ezután megbeszélhetik a védőoltások, parazitamentesítések, majd az ivartalanítás időzítését is - hogy minél hosszasabban meg tudják őrizni a betegség mentes időszakot.

jelige: Westie íny betegség
2019-12-04
Tisztelt Doktor Nő és Doktor Úr&#33; Van egy westie kutyusom, idén töltötte a 10. születésnapját. Korábban volt neki egy végbél daganata, amit Önök sikeresen eltávolítottak. Az utóbbi hetekben arra lettem figyelmes, hogy az ínye fel van dagadva. Nem fáj neki és nem is nő. Viszketett neki ekkor lettünk rá figylemesek. Elvittük az állatorvoshoz és azt mondták vagy daganat vagy gyulladas. Kapott gyulladas csökkentőt, amitől nem igazan valtozott de azota nem viszket neki. Nincs szájszaga, fogköve is csak pici van. A felülete egyenletes megnyomkodták és azt mondtak hogy valószínűleg jóindulatú daganat. Ha valóban az tudok valamit tenni? Esetleg immunerősítő segíthet neki? Ha igen tudna ajánlani egyet? Nagyon köszönöm a segitséget.

Nagyon egyszerű lenne immunerősítőket, kiegészítő takarmányokat ajánlani, de nem ebben látom a megoldást. Fontos lenne tudni, hogy gyulladás, jóindulatú tumor, vagy esetleg rosszindulatú tumor okozza-ee a leírt ínyelváltozást.

Ennek érdekében részletes kivizsgálást kell ajánlanunk, aminek eredménye nagyban meghatározza a teendőinket.

Egy 10 lév feletti westi esetében is ott van a lehetőségek között a narkózisban elvégzett szövettani mintavétel és fogkőelttávolítás, esetleg helyi fogíny kezelés fertőtlenítőkkel, gyulladáscsökkentőkkel - és, ha szükséges, akkor a műtéti beavatkozás is.

jelige: A macskám kényszeresen tisztálkodik, vakarózik.
2019-11-27
Tisztelt Doktornő, Doktor úr! A 8 hónapos cicám egy jó ideje folyton kényszeresen tisztálkodik, mellé vakarózik is. Főleg a nyaka körül. Állatorvosnál voltunk vele, bolhák, egyéb külső élősködőket nem talált benne, egyébként is kapnak rendszeresen spot-on-t rá havonta, plusz 3 havonta féregtelenítve is vannak. Tudom, hogy a macskák rendszeresen tisztálkodnak, de két cicám van és a másikon látom, hogy ő természetesen csinálja, nem kényszerből, már már olyan szinten, mintha idegesíteni valami. Sőt rendszeresen, heti rendszerességel mindig kifésülöm a szőrüket is. Hogyan tudnám kivizsgáltatni bővebben, hogy van e valami baja?

Valóban a cicák rendszeresen tisztálkodnak, ráadásul egyénileg változó rendszerességgel, aktivitással - de egy Önhöz hasonló gyakorlott és jószemű macskatulajdonos fel tudja ismerni a kényszeres, tünetként értékelhető, túlzásba vitt tisztálkodást, vakaródzást. Talán a leggyakoribb ok a hallójáratban,  bőrön, vagy máshol  élősködő paraziták, allergiás betegségek lehetnek - de leírása alapján ezeket nagyrészt kizárhatták már. Sajnos előfordulnak nehezebben diagnosztizálható okok is, így pl akár toxikózis, neurológiai, vagy endokrin betegség is állhat a tünetek hátterében.

A kijáró 8 hónapos nőstény cicát más okoból is melegen ajánlott ivartalanítani, ha ez eddig esetleg nem történt meg. Az ivartalanítás önmagában is megoldhatja a tüneteket.

Ha már megtörtént az ivartalanítás és nem múltak el a tünetek, úgy neem ajánlhatok mást, mint a szisztematikus részletes vizsgálatokat.

jelige: Kankutyus
2019-11-27
Tisztelt Doktornő/Úr! 16 éves kutyusom egy hónappal ezelőtt lázas lett.Véres,gennyes váladék ürült a pénisztokból,egy két cseppről van szó.Antibiotikumos kezelés,majd betadinos oldatos öblítés,tetrán kenőcsös kezelés sem vezetett eredményre,még mindig váladékozik a pénisztok.Két hasi ultrahang sem utal urológiai problémára.Nem tudom,hogy az ilyen irányú problémával hova vihetném a kutyusomat további vizsgálatra.Esetleg bőrgyógyászat,sebészet,vagy urológia? Sajnos tisztogatja ,nyalja magát,gondolom ez sem használ a problémának. Válaszát köszönettel veszem,Ludányi Éva

Azt gondolom, hogy a fizikális vizsgálatok mellett, vér- és vizelet laborvizsgálattal, tasak váladék  vizsgálattal, és képalkotó vizsgálatokkal lenne érdemes továbblépni a diagnózis érdekében.

Ezeket a vizsgálatokat akár nálunk is el lehet végezni egyeztetett időpontban:

http://kisallatbudafok.hu/idopontfoglalas-bejelentkezes/idopontfoglalo-rendszer

vagy Dr. Thuróczy Julianna 30 9 40 85 69

jelige: Szőrhullás
2019-11-26
Tisztelt Doktornő, Doktor Úr! 1 éves, 7 kg-os törpe tacskó (2 hónapja) ivartalanított szuka kutyánk hasa, füle mögötti része, nyaka hozzánk kerülése óta szinte teljesen szőrtelen, látszik a bőre. Rengeteg vizsgálaton átesett, először pozitív lett gombára, kezeltük. Mindenféle vizsgálaton voltunk már: általános felmérés, szívférgesség teszt, oltások, bőrkaparék vétel stb., egyik sem hozott eredményt. Az utóbbi időben pici fehér szőrtelen pontok is megjelentek a füle mögött, arcán, térdhajlatában, de nem vakarózik feltűnően sokat. Egyébként lazacos-bárányos száraz tápot eszik, magas energiaszintű, jókedélyű, szeretetéhes kutyus, minden oltása megvan, havonta szívférgesség elleni tablettát kap, élősködők ellen cseppentünk a hátára. Allergiáról, bűzmirigy problémáról nem tudunk. Aggódunk, hogy esetleg nagyobb baj lehet a háttérben, belső szervi probléma, ne adj’ Isten daganat. Mit javasol, milyen vizsgálatot végeztessünk még el? Mi lehet a probléma? Vagy törődjünk bele, hogy ő ilyen típus? Okozhat a szőrtelenség nagyobb gondot? Segítő válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel, egy aggódó gazdi.

A Törpe tacskók általában vékony bőrű, gyéren szőrözött kutyusok, a leírt területeken különöen gyakori, hogy gyéren növekszik a szőr. Persze náluk is előfordulnak szőrhullással járó bőrtünetek is, és valóban jónéhány szisztémás betegség is járhat szőrhullással kopaszodással.

Ha ennél a kutyusnál kóros mértékű szőrhiány alakult ki, úgy a leírása alapján talán a legnagyobb eséllyel atópiás bőrbetegség, vagy endokrin betegségek egyike, allergia (nem biztos, hogy táplálékallergia), vagy gombás bőrbetegség állhat a háttérben. Talánb a legokosabb leenne, ha bőrgyógyászati szakrendelésen, vagy endokrin szakrendelésen kezdenénk neki szisztematikus kivizsgálásnak. Sajnos lehet, hogy sok türelemre és áldozatvállalásra lesz szükség a diagnózishoz.

jelige: Zsadri
2019-11-24
Tisztelt Doktor Úr! 12 éves hím ivartalanitott házi cicám,súlya 4 kg,egyik napról a másikra súlyosan lebetegedett. Hányással kezdödött,előzö napon főtt csirkemellett evett,másnap hányás,gubbasztás,kedvtelenség,csapzott szőr,a gerinc vonalán érezhetö voltak a csigolyái, Hétfö orvos,vérvétel,antibiotikum,fájdalom csill.infúzió,testhö 36,5, -kedd nem eszik azota,infuzio,doktornő leukózisra gyanaszkik,vese elégedetlenség -szerda: infúzió,erősebb antibiotikum,keveset iszik magától,verti dmg,nutriboundot kap, Vérkép: leukózis negatív,karbamid 24,9,kreatinin 244,ALT 192,Fvs 25,79 -csüt:javulás nincs,apatikus,szemek beesve,sárga ánusz,infúzio,utolsó reményként szteroid injekcio -péntek:semmi javulás testhö 33,1,altatás

Leírása alapján teljesen jogos volt állatorvosa gyanúja a leukózist illetően, talán most is valamilyen más vírusos betegség által okozott vese- és májelégtelenség lehetett a legnagyobb valószínűség szerint a cica elvesztésének oka. Természeteseb ezen túlmenően számos más betegség (toxikózisok, szívelégtelenség, onkológiai, endokrroin betegségeek ....) képes hasonló drámai tüneteket produkálni.

Ennél többet, pontosabbat én, vagy bárki más nem hiszem, hogy mondhatna. A cica életében a további kiegészítő vizsgálatok, elvesztése után a boncolás segíthetett volna pontosabb diagnózishoz.

Nagyon sajnálom a 12 éves kijáró, oltatlan kandúr elvesztését.

jelige: Ropogás
2019-11-23
Jó Estét Kívánok! Egy olyan kérdésem lenne, hogy van egy 9 hónapos Labrador kutyám, néha amikor felemelem, hallom, hogy valamelyik lába ropogna. Felkelésből nincs panasza, nem sántit, rendszeresen mozog. Az lenne a kérdésem, hogy mennyire kell ezzel foglalkoznom, mi lehet a probléma ? Köszönöm Németh Kevin

Nincs előttem, hogy hogyan emeli fel a 9 hónapos Labrador kant, márcsak emiatt sincs ötletem, hogy a kutya melyik ízülete ropogna ..... vagy esetleg nem az Ön ízülete adja-e a hangot. Abban sem segített, hogy a kutya elejéről, vagy inkább a hátulja felől hall ropogó hangokat.

Ha állatorvosának lenne lehetősége megvizsgálni az egyébként tünetmentes állatot, végigtapogathatná a végtagokat, gerincet, meghajlíthatná, rotálhatná, megterhelhetné az ízületeket, úgy esetleg kiderülhetne, hogy van-e eltérés, hol van eltérés, kell-e célzott röntgen felvételt készíteni a kutyáról. Igen, foglalkozzon az észrevételével, mert nem kizárt, hogy olyan kezdeti eltérés van jelen a kutya térd (csípő-, váll-, könyök- .....) ízületében ami jelenleg a mozgásban nem akadályozza, de a későbbiekben problémát jelenthet.

jelige: Aggódó gazdi
2019-11-22
Tisztelt Doktornő/Doktor úr&#33; A 15-ik éves, közepes testű pulikeverék kutyámon implantátumos térdműtét lett végrehajtva 8 hónapja. A műtétet nem önöknél végezték, de egy indifferens véleményre lenne szükségem. Tudom, hogy 3 hónap után már kiveszik az implantátumot, de saját nagyon súlyos betegségem és műtéteim miatt csak most tudnám a műtétre vinni. A kérdésem az, hogy muszáj e ezt a szerkezetet kivenni egy 15-ik éves kutya esetében, okozhat ez az ő várható élettartamában komplikációt és az mi lenne? A kutya teljesen jól van, első perctől kezdve jól viselte, rohangászik, hogy szinte repül a levegőben. Pont ezért is valahogy biztonságosabbnak érzem, hogy tartja az implantátum, amikor korát meghazudtolva vadul futkározik. Nem az anyagiak tartanak vissza a kivétel gondolatától, csakis a fent leírtak&#33; Köszönöm, hogy az idejét rabolhattam, üdvözlettel, egy Aggódó Gazdi

Az a helyzet, hogy mi nem foglalkozunk ortopédiai műtétekkel, de még egy ortopédiában jártas szakember is azt válaszolná szerintem, hogy az operáló orvossal célszerű megbeszélni az aggályait.

Én általánosságban csak annyit tudok reagálni, hogy az évekig benthagyott implantátum legrosszabb esetben akár rosszindulatú csonttumort is képes előidézni. Arra sem tudok válaszolni, hogy az Önök 15 éves pulikeveréke, vajon mennyi ideig fog még élni, csak Önnel és állatorvosával együtt remélhetem, hogy még hosszú évekig élhet tünetmentes, boldog időszakot.

Kérdezze meg állatorvosát, hogy mennyi veszélyt lát az implantátum benthagyásában, illetve mekkora kockázatnak ítéli a műtéti eltávolítást. Érzésem szerint, ha a 8 hónapja elvégzett műtétet ilyen jól tolerálta a kutyus, akkor egy közeljövőben elvégzendő eltávolításnak sincs lényeges kockázata.

jelige: kutyó
2019-11-21
Tisztelt Doktor Úr&amp;#33; Segítségét szeretnénk kérni, egy barátunk most fogad majd be egy kidobott kutyust (még nem találkoztak) 1 év körüli, valószínű terrier jellegű, ivaros és tacsi méretű. Akiknél most van azt mondták hogy mindent megeszik. Sajnos az oltásairól nincs információ, kapott-e egyáltalán már. Miután befogadói megtalálták, elvitték általános orvosi vizsgálatra ahol megállapították, hogy egészséges (sajnos nem tudjuk miket néztek vagy csináltak)de oltást nem kapott. Arra lennének kiváncsiak, hogy ha ez a kutyus ne adj isten még sosem volt beoltva és ha most majd beoltatjuk akkor melyek azok az oltások amik megvédik a legtöbb betegségtől? Úgy tudom kennel köhögésre is van már oltás. Egy másik ismerősünk kutyusának oltási könyvében és szintén egy másik kutyuséban teljesen más oltások szerepelnek így nem tudják hogy mi ellen kapta a kutyus. A parvó vírust elkaphatja egy 1 éves kutyus ha esetleg nem volt eddig beoltva még? És ha bevolt de nem rendszeresen? (pl. hogyha a kölyökkori oltásokat nem kapta meg) Mikre figyeljenek még egy befogadott kutyusnál mármint oltások és az egészsége megőrzése szempontjából? Köszönjük szépen előre is Üdvözlettel:Zsuzsa

Ha nincs hitelt érdemlő információ (megfelelően vezetett oltási könyv, útlevél) az egy év körüli, ivaros keverék kutyáról, úgy azt oltatlannak kell tekinteni.

Ismerősük akkor jár el leginkább helyesen, ha a beefogadott kutyát mielőbb elviszi állatorvosához. Ő megvizsgálja a kutyót, ellenőrzi a chip-jét, ha talál benne, úgy átírja a kutya adatait a PETVETDATA-n, ha nem talál, beültet egyet, azt regisztrálja és a veszettség elleni védőoltást is rendezi egyben.  Megkezdik az elmaradott oltások, parazitamentesítések rendezését, megbeszélik az ivartalanítás időpontját .... és általában a kutyatartásról, etetésről, egyebekről is szót ejthetnek.

Nálunk is sok olvasnivalót találnak a honlapon, pl.:

Felelős állattartás

A helyes táplálásról

jelige: idős kutya altatása
2019-11-19
Kedves Doktor Úr, Közel 16 éves kis testű kutyusommal kapcsolatban kérném a tanácsát. Kb. három hete elkezdett prüszkölni és sűrű váladék jön az orrából. Állatorvosi vizsgálat alapján egy hátsó fog okozza a problémát. Utoljára 4 éve volt fogkőleszedése és fogeltávolítása. Most kapott egy erős antibiotikum injekciót gyulladásra, de sajnos két hét után sem változott helyzet. Az állatorvos tájékoztatása alapján az egyetlen megoldás a fogeltávolítás altatásban. Az altatás viszont ebben a korban nagyon kockázatos, négy éve is több vizsgálat előzte meg, most viszont attól tartok a kora miatt és mert egyre gyengébb nem bírná ki. Az elmúlt 1 évben több mint 1,5 kilót fogyott, nehezen mozog a hátsó lábai miatt, amire fájdalomcsillapítót kap időszakosan. Szervi panasza nincs, vese-,májfunkció rendben, szíve egészséges. Ön szerint megéri-e kitennem egy altatás kockázatának? Gázos altatás biztonságosabb lenne esetleg? Tisztában vagyok vele, hogy ha nem lesz műtét, valószínűleg a felső légúti panaszok mellett lentebb húzódik a gyulladás és előbb-utóbb tüdőgyulladást okozhat, ahonnan sajnos nincs visszaút. Emellett megemlíteném, hogy borzasztóan stresszel az orvosnál, remeg, kocognak a fogai (a fogyása miatt sajnos sok kivizsgáláson voltunk), és attól is félek, hogy ez a sok stressz okoz nála esetleg súlyosabb panaszokat. Illetve a felépülés is aggaszt, kíváncsi lennék más véleményére is ezzel kapcsolatban. Köszönöm szépen&#33;

Érzésem szerint a látványos fogyás, a korábbi és az új tünetek komoly betegsége(ke)t jelezhetnek az idős kistestű kutyánál. Ha a vérparaméterek alapvetően rendben vannak, úgy kizárólag a kor alapján nem érzek túl magas kockázatot a narkózis és a foghúzás, fogkőeltávolítás miatt. Illetve a foghúzás (és további vizgséálatok elmaradásában) sokkal nagyobb kockázatot érzek.

Önnel és Állatorvosával együtt én is remélem,  hogy a fog eltávolításával sokkal jobb helyzet alakul ki. A narkózis lehetőséget teremt több más vizsgálat elvégzésére is, és nagyon remélem, hogy más, súlyosabb betegség nem derül ki a kutyusnál.

Alapvetően a gázzal történő, monitorozott narkózisok biztonságosabbak kutya esetében is - de a technikai lehetőség hiányában a nagy tapasztalattal végzett injekciós narkózisok is kellően biztonságosak lehetnek. Egyetértek abban is, hogy ha nem történnek további vizsgálatok, akkor a látványos fogyással és sokasodó tünetekkel jelentkező betegség(ek) biztosan lerövidítik a kutyus életét. Ezzel szemben a foghúzás és további kivizsgálások esélyt teremthetnek.

jelige: Nagyon pörgős, eleven cica
2019-11-18
Tisztelt Állatorvosok! A következőben szeretném a segítségüket kérni: Van egy kb. fél éves cicám, aki rendkívül pörgős, eleven, én még ilyen cicával nem találkoztam. Sohasem fárad el, ezen kívül még vad is. Ha rászólunk, akkor mérges lesz, felborzolja magát, és akkorát ugrik, hogy szinte eléri az ajtó tetejét. Aludni is elég éber állapotban alszik, minden kis zörejre felébred. Nem tudunk tőle mi sem aludni, mert nem nyugszik le, ha kizárjuk a szobából, akkor pedig az ajtót kaparja és nyávog. kb. 2-3 hónapos lehetett mikor kaptuk, már akkor is olyan eleven volt. Anyukám vesz neki macskaeledel boltban kimérve száraztápot, esetleg ettől felpöröghet még jobban? Mikor várható, hogy lenyugszik, egyáltalán várható-e egy ilyen nagyon eleven cicánál? Nagyon szeretjük, de már nem sokáig bírjuk. Mit tanácsolna, mivel lehetne kicsit lenyugtatni? Előre is köszönöm válaszukat! Tisztelettel: Katalin

Nem számít ritkaságnak, hogy a fiatal, makkegészséges, jól tartott, de viszonylag kis helyen, ingerszegény környezetben tartott cicák hasonló módon viselkednek. Amit írt, az lényegében megszokott, normális viselkedésnek tekinthető. Bármilyen jó minőségű macskatáp szerintem nem ronthat a helyzeten.

A kb féléves, csak lakásban tartott cicánál lassan esedékes az ivartalanítás. Nem kizárt, hogy ez a műtét önmagában kicsit meglassítja a cicát. Ha a műtét után sem változik lényegesen a viselkedése, és állatorvosa is egyetért abban, hogy túlzás a cica elevensége, pörgőssége, úgy lehetséges gyengéd nyugtató szerekkel próbálkozni állatorvosa tanácsa alapján és az ő felügyeletével.

jelige: oltani kár?
2019-11-14
Jónapot, önök oltottak már 10 hetes 360 grammos egészséges mini csivavát? 8 hetesen sima parvó oltást kapott, ott csak bágyadt volt 2 napig, rá két hétre Biocan novel DHPPiL4-et kapott, 1 óra múlva elfeküdt, fájt a szuri helye, hívtunk orvost, kapott szurit, de másnap reggel elpusztult. Szerintem kár volt beoltatni, akkor még élne. Nem fura, hogy ugyanannyi gyengített kórokozót kap egy 360 grammos kutya, mint egy 75 kilós kutya? Ki a felelős a halálért? Megvédeni akartam a szurival, nem megölni. Köszönöm!

Igen, mi is oltottunk már ilyen kistestű kölyök kutyát konvencionális vakcinákkal, és az esetek túlnyomó többségében semmi problémát nem tapasztaltunk. Oltani pedig nem kár, mert az oltatlan kölykök túlnyomó része elpusztula fertőző betegségekben. Ahogyan Ön, úgy Állatorvosa, sőt még a vakcina gyártók sem megölni akarják a kölyköket, hanem megvédeni a fertőző betegségektől.

Hasonló tragédia sajnálatosan és nagyon ritkán a nagyobb testű kutyákkal, és akár embertársainkkal is előfordul.

A gyártók határozzák meg, vizsgálatok alapján a vakcinák összetételét. Figyelembe veszik az eltérő fajták méretbeli különbségeit is. Azt, hogy mi okozta a kutyus elpusztulását,ki a felelős, van-e egyáltalán felelős, azt boncolással és kiegészítő vizsgálatokkal lehet megállapítani. A forgalmazó vagy a gyártó felé lehet jelezni, hogy mi történt, illetve a NÉBIH honlapján keresztül lehet bejelentést tenni a pharmacovigilance rendszeren keresztül. https://portal.nebih.gov.hu/web/guest/-/mellekhatasok-pharmacovigilance-esetek-bejelentese

Nagyon sajnáljuk a történteket.

jelige: Cirmi cica
2019-11-13
Tisztelt Doktornő/Úr! A cicámnak pár hete nagy és kemény a hasa, más tünete nincs étvágya és az állapota a régi. A körzeti állatorvosunk LaxaCleant és hashajtót adott neki, amitől jobban lett. Kérdésem az lenne, hogy ez a tünet lehet e FIP vírusra utaló jel? Válaszát előre is köszönöm.

A kijáró, oltatlan, 5-10 éves kandúr nagy, feszes hasát akár FIP fertőzés is okozhatja ..... és emellett számtalan más betegség, rendellenesség.

Ha a leírt tüneti kezeléstől megoldódott a helyzet (valamint semmi egyéb tünetet nem produkál, állapota, kondíciója kifogástalan), úgy kevéssé valószínű, hogy a FIP vírusos fertőzés jelentkezett volna.

Ha félreértettem, és nem szünt meg a nagy, feszes has, vagy újra jelentkeztek a tünetek, úgy a cica részletes kivizsgálásával (fizikális vizsgálatok, vér/vizelet labor, vírustesztek, hasi ultrahang .... hasüregi folyadéktartalom esetén a folyadék vizsgálata .... esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok ....) derülhetne ki az ok.

Önnel és állatorvosával együtt reméljük, hogy nincs baj, vagy legalább nincs nagy baj a cicával.

jelige: Cody
2019-11-07
Jó napot kívánok&#33; Érdeklődni szeretnénk hogy miért sebes a kutyusom szája körbe, alul felül és az orra alatt? Képek a linkekben https://kepkuldes.com/image/eGxOWH https://kepkuldes.com/image/eGxYxc https://kepkuldes.com/image/eGxC4i Ilyen a szája, voltunk vele orvosnál kapott rá antibiotikumot, fájdalom csillapítót de nem tudják mitől lehet ilyen. Önök találkoztak már ezzel a fajta sebbel, mi okozhatja ezt?

Megnéztem a képet, nagy kiterjedésű, mélyre terjedő, szimmetrikus hámhiányt, bőrfekélyt látok a képen. Ennek oka lehet mechanikai sérülés, maró hatású kémiai szer, súlyos allergia, autoimmun betegség, neurológiai betegség ... és valószínűleg még jónéhány egyéb ok.

Jelezni kellene állatorvosának, hogy nem gyógyult meg a kutya, nem oldódott meg a probléma. Azt gondolom, hogy további vizsgálatokat fog ajánlani és azok eredménye alapján remélhetőleg mielőbb megoldódik a probléma.

jelige: Ágyamba pisil a cicám
2019-11-07
Tisztelt Doktor Úr, 2,5 éves ivartalanított, szobatiszta kandúr cicám már több mint fél éve a lakás 3 pontjába pisil (kanapé, szőnyeg egyik sarka, ágy). Az alom mindig tiszta, naponta 2 szer takarítom. A párom 1 éve költözött hozzám, (akivel meglehetősen sokat utazunk) és 3 hónapra rá elkezdődött a baj. Először betegségre gyanakodtam, elvittem orvoshoz, mondták, hogy a vizelet gyorsteszt eredménye, hogy gyulladás van a szervezetében, de ez lehet a stressztől vagy akár húgykövességtől. Kapott húgykő elleni pasztát és Royal Canin Urinary Care tápot kap jó ideje. Amióta ősz van és kevesebbet utazunk lecsökkent a bepisilések száma, de havi 1-2 alkalommal így is vagy a szőnyegre vagy a kanapéra vagy az ágyunkba pisil. Teljesen el vagyok keseredve, mert nagyon szeretem, foglalkozunk vele, de így nem lehet élni és a párom nem tolerálja tovább. Szeretnék segítséget kérni mit tehetek ebben az esetben?&#33; Nagyon szépen köszönöm a segítséget előre is. Brigi

Fontos lenne tudni, hogy használt-e a kezelés, és megszűnt-e a húgyúti gyulladás, mert valóban ez a talán leggyakoribb oka a leírtaknak. Ha a cica kontrol vizsgálata nem történt meg, úgy nem lehetünk biztosak abban, hogy gyógyult.

Ha sem húgyúti betegség, sem más betegség nem indokolja a leírtakat, azaz makkegészséges cicáról van szó, akkor lehet más szerekkel és módszerekkel is próbálkozni. A stresszmentesítésre nem kizárt, hogy feromon tartalmú párologtató (Feliway) vagy más gyengéd szer lesz a megoldás.

jelige: Reménysugár
2019-11-07
Augusztusban örökbe fogadtunk egy kb.3 éves nyulat,aki elhanyagolt volt,2 évig nem sikerült a tulajnak bepároztatni.Akkor Önök kezelték fülatkával,és hamar gyógyult.Azóta igen boldog nyuszilány lett,nagyon ragaszkodó.Viszont kb.3 hete gyakran egész éjjel tombol,bűzös jelölőkakit hagy,majd pár napra lenyugszik.A többi nyúlbogyó és a vizelet is erős szagú lett.Az étrend maradt,ahogy megbeszéltük.Kérdés:érdemes-e ivartalanítani?Fog-e változást hozni a műtét,eltűnik-e az erős szag és a tombolás? Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Örülünk, hogy jobban lett a terhelt előéletű nyuszi lány.

Az a helyzet, hogy a leírt tünetek alapján először érdemes lenne megvizsgálni a nyulat, hogy mi okozhatja a megváltozott viselkedést, vizelet és széklet rendellenességeket. Valószínű, hogy a korábban is szaporodásbiológiai zavarokat mutató nyuszi petefészke, esetleg méhe is elváltozásokat mutat - ez jobb esetben cisztás, hyperpláziás, esetleg jóindulatú tumor is lehet, és mi is reméljük, hogy a petefészkek és esetleg méh eltávolításával rendeződnek a tünetek.

Tehát elsőként vizsgálatot ajánlunk egy egyeztetett időpontban.

jelige: Tüzelés
2019-11-06
Tíz hónapos, nagytestű kutyám első tüzelése zajlik, most telik le a harmadik hét és jobban vérzik, mint a legelején, szinte folyamatosan csöpög belőle az élénk színű vér. Normális ez, vagy orvoshoz kell vinnem mielőbb?

Nagytestű kutya esetében megszokott, hogy az ivarérés és első tüzelés csak később 8-10 hónapos korban jelentkezik, míg kistestű fajtáknál már 5-6 hónapos korban. A kistestűeknél gyakran már a 2. tüzelés érkezik 10 hónapos korban.

Az sem bizonyosan kóros, hogy a tüzelés vérzéssel járó, látványos (és kellemetlen) szakasza 14 napnál hosszabbra nyúlik. Egészséges szukák esetében is manapság a tüzelés tarthat (5)-8, de akár 18-(25) napig is.

Ha a kutyát tenyészteni szeretné a későbbiekben, akkor már az első tüzelését érdemes lett volna nyomonkövetni (hüvelycitológia és progeszteron mérések) állatorvosával, hogy kiismerjék mikor várható nála az ovuláció, ami sokat segíthet a későbbiekben majd a párosításnál, vagy mesterséges termékenyítésnél. Ha nincs tenyésztési szándéka, akkor a tüzelés megszűnése után 2-4 hónappal, de még biztonságosan a 2. tüzelés előtti időszakra érdemes időzíteni az ivartalanítást.

Ovuláció időpontjának meghatározása

Gondolatok az ivartalanításról

jelige: Kiscica kordinációs problémák
2019-11-03
Kedves Állatorvos&#33; Van egy pici cicánk 2 hónapos, ő volt a legkisebb az alomban. A többi teljesen egészséges. Ő is látszólag életerős eszik rendesen, még mamacica szoptatja őket. Játszik, ugrál szalad.. Viszont a járás nem megy neki állandóan elesik.. Álló helyben gyakran mozgatja a fejét, mint aki nem bírja tartani.. Lehetséges, hogy még megerősödik és kinövi? Vagy ez mindenképp valamilyen komoly betegségnek a jele? Fogyatékosság vagy izombetegség is lehet? Válaszát előre is köszönöm.

Bizony, sajnos sokféle veleszületett rendellenesség, de akár szerzett betegségek eredménye lehet a fejletlenség, és koordinációs zavarok, kóros fejmozgások. Leírása alapján talán legnagyobb eséllyel vízfejű lehet a kölyök, vagy bélférgességgel küzdhet. Igen, ez utóbbinak is megvan az esélye még akkor is, ha alomtársai jól fejlettek, egészségesnek tűnnek. Persze a két legvalószínűbb, leggyakoribb okon kívül sok tucat más ok is lehet a tünetek hátterében.

A kölykök egyébként is parazitamentesítések és az első oltás miatt is állatorvosi vizsgálatot, kezeléseket igényelnek. Állatorvosa, ha megvizsgálhatja a kölyköt, úgy megtalálhatja az okot,  és ha van esély a gyógyulásra, úgy az első lépéseket is megtehetik afelé.

jelige: élelem
2019-11-01
üdvözlöm&#33; Táplálkozási kérdésem lenne. Több helyen lehet kapni száraztésztészta kutyaeledelt, Vagyis, száraztészta &quot;mellékterméket&quot;(tojás, és liszt) Munkámból adódóan, nagyobb mennyiségű selejt tésztához tudok hozzájutni. Szeretik ropogtatni. Kérdésem, az emésztéssel lehet valami problémájuk, a lisztes termék miatt? tettem egy próbát, és ledarálvan, összekevertem vizben feloldott leveskockávakl,az ebből kapott masszát kisütöttem. nagyon szeretik.Okozhat e valami problémát, vagy adhatom az ebeknek?

A selejt tészta levesporral önmagában biztosan nem elégíti ki az adatlap szerint 5-10 éves, csak kinnt tartott kan kutya táplálóanyag igényeit. Ilyen módon etetve a kutyát a fehérjebevitel biztosan elégtelen lesz, a  szénhidrát ellátás túlzott, zsírokból és rostokból is keveset kap a kutya - és emellett a vitaminok, makro- és mikroelemek bevitele is távol lesz az ideálistól.

Ha mindenképpen főzőcskézni szeretne a kutyájának, úgy a tészta mellett biztosan szükség van húsféleségre, és zöldségfélékre is. Hogy mindezek a megfelelő arányban legyenek feltálalva ehhez Dr. Fodor Kinga: Mit egyen a kutyám? című könyvét ajánlom kiinduló pontnak.

jelige: Kutyatáp
2019-11-01
Jó napot! 10hetes kiskutyánkat(cavalier king spániel) jelenleg royal canin mini starter(mother&babydog) táppal etejük az etetési útmutató szerint. Ez a táp után milyen tápra váltak mert ugyebár ezt 2 hónapos korig ajánlják.Köszönöm a választ!

Valóban már érdemes lett volna váltani, vagy legalább most el lehetne kezdeni a váltást. A Royal Canine-nak van Cavalier King Spániel fajtatápja, talán ez lehetne a legjobb választás. Néhány napos váltási időszak alatt lenne érdemes a Juniorra váltani.

Ha bármi okból nem tudják beszerezni ezt a tápot, úgy bármely más prémium tápgyártó kistestű junior tápja megfelelő lehet, de hasonlóan néhány nap alatti fokozatos átállással.

jelige: Trixi25
2019-10-31
Jó napot kívánok! Van egy cicám aki ha eszik akkor majdnem meg akar fulladni vagy rögtön ki köpi. Azt szeretném kérdezni hogy ennek mi lehet az oka? Válaszát előre is Köszönöm!

Sok és sokféle betegség okozhatja a leírt tüneteket a kijáró oltatlan kandúr esetében.

Súlyos felsőlégúti fertőzés (macskanátha) esetén a váladékkal telt orrjáratok és megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók miatt is lehet fulladozás, öklendezés, nyelési zavar. Hasonlóan más vírusos (leukózis), vagy bakteriális fertőzések is járhatnak ilyen tünetekkel. Szájüregi-, garat-, gége-  fekélyek, tályogok, vérömlenyek, tumorok, de perifériás ideg sérülés, károsodás miatt is előfordulnak a leírt tünetek.

A teendő mindenesetre mielőbbi részletes állatorvosi kivizsgálás kell, hogy legyen, hogy kiderülhessen mi okozza a bajt és miként lehet megoldani. Ha sikerül túljutni a mostani bajon, úgy pedig érdemes lenne a védőoltások, parazitamentesítések mellett az ivartalanítást is megbeszélni.

Macskatartóknak

Mire van szüksége a macskámnak?

jelige: labor
2019-10-29
Tisztelt Doktornő/Úr&#33; 9 éves cicám nemrég volt vérvizsgálaton,egy durván kiugró érték van a leletén a kreatin-kináz(924 IU/l).Mitől lehet és mit okozhat ez?Mivel tudok segíteni esetleg megelőzni bármiféle betegséget?A cica allergiás a csirkére,ezt leszámítva egészséges,vidám.Csak prémium tápokat kap. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel. I.V.

A CK érték emelkedése legtöbbször széteső izomsejtek miatt figyelhető meg. Remélhetőleg "csak"izomsérülést (izomláz, húzódást, zúzódást ...) szenvedett el a cica. Ha észlelt ilyesmivel összefüggésbe hozható tünetet, úgy biztosabbak lehetünk ezen feltételezésben.

Kérdezzen rá állatorvosára a lelettel kapcsolatosan. Ha ő egyetért vele, úgy érdemes lehet a cicát megvizsgálni, vagy esetleg egy kontrol vérvizsgálattal nyugtázni a dolgot.

1 / 540 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2019.12.05
Due to expert, highly experienced specialists, their high quality job, our firm is actually respected and also has lots of regular customers. We decide on an specific approach to each consumer and also professionally perform any purchase in a number of directions, consisting of apartment or condo improvement, fixing of workplaces, homes, vacation homes, homes as well as for a long time our company provide services as well as a promise on the top quality of the work carried out. Our professionals will certainly consistently find out about the most recent updates to give the customer along with brand new concepts and also products. Offered all this, the result is a qualitative result: the repair of houses, the fixing of workplaces, residences, villas, homes. <a href=https://grandeurhillsgroup.com/>General Contractor manhattan</a> Among the primary tasks of our provider is the personal building of homes, country houses as well as cities, the repair service and also reconstruction of apartment or condos and workplaces, the production and application of unique inner parts. The construction of residences and homes provided through our company is actually executed only using laboratory-tested as well as eco-friendly products. Using brand new systems to develop objects allows you to promptly and also efficiently build houses of any kind of concept and level of its complication. Among the principal activities of the company is the fixing of offices as well as non-residential properties. Modern tools, a workers of knowledgeable as well as very qualified professionals, strong as well as proven over times cooperation along with subcontractors, flexible pricing policy enables us to appropriately react to the wishes of our customers, giving them a variety of repair service options. Straight contacts with producers and also dealers of building components permit us to provide all of them to the Client at incredibly desirable prices. We provide present day building and construction of cottages and also properties, performed qualitatively and on schedule. Any sort of style through which you desire to develop the future structure, our architects will certainly manage to express, observing your dreams. The simpleness and quality of the designed efficiency are going to be actually shown through a classic design that carries out certainly not demand much advertising and marketing as a result of its level of popularity. Rusty, pillars, decoration consistently merely stress the elegance of a residence incomplete in this design. The construction of houses and also homes designed by our firm is actually executed exclusively using laboratory-tested as well as green components. Making use of brand-new units to generate items enables you to quickly as well as efficiently develop homes of any kind of design and level of its own difficulty. Renovation of a house, any type of building or even establishment begins with a questionnaire of structures, computations and also a repair job. A incredibly vital point in the renovation venture is not only the project of a completed reconstructed structure or even house. A lot more important is actually the procedure ... When making a venture for rebuilding jobs, it is necessary to take into consideration the appeal of the building in order that your original ideas perform certainly not violate the consistent architectural appeal of the building. Just before the begin of repair, you require to receive a exclusive order for the job. Perform you wish to reconstruct a private property, property or building or remodel a non commercial property? Our experts will definitely assist you along with the shipping of the most effective materials! Our account is the restoration and also repair service of warehouse and commercial properties, freezers, workplace and office complex, an increase in manufacturing area with the organization of additional overlap in skyscrapers, through the setup of massive floors or even setup of flooring shafts and also the setup of prefabricated metallic establishments on them.
2019.12.03
<a href="http://elimite2.com/">elimite cream</a>
2019.12.02
<a href="https://elimite2.com/">elimite 5 cream price</a>