Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

Tisztelt Állattartó!

Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolunk itt, a honlapon, jeligésen, illetve a megadott e-mailcímre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot. Az űrlapot kérjük csak akkor töltse ki, ha hozzájárul kérdése honlapunkon való megjelenítéséhez! Megértését köszönjük.

Felhívjuk a figyelmét, hogy az orvos válaszol rovatban megjelenő válaszok csak tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az állatorvosi vizsgálatot.

Sürgős esetben azonnal vigye állatorvoshoz, ügyeletre állatát!

Semmiképpen ne adjon be embernek való gyógyszert állatának, mert ez végzetes lehet!


<<< űrlap itt >>>

Ki válaszol?

1. Dr. Balogh Lajos, a BÁK egyik alapítója, onkológiai szakrendelésünk vezetője.

2. Dr. Helyes Georgina állatorvos

Vendég szakértőnk kutyakiképzés, viselkedés, oktatás témakörökben:

3. Urbanovich Zoltán kutyakiképző, a DogIsland kutyasuli tulajdonosa, www.apacsdog.hu

jelige: Macska vizelet
2018-08-15
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy van egy 1 éves nőstény perzsa macskám. Július 20.-án lett ivartalanítva. Előtte is előfordult, hogy olyan helyre pisilt ahová nem kellett volna, de azóta is fennáll ez a probléma, csak éppen most csak az ágyra teszi ezt. Az alom tiszta, többször is takarítom egy nap, jár is bele rendesen csak éppen az ágyra is odapisil elég gyakran. Van e erre valami megoldás? A macska riasztó szereket már kipróbáltam nem igazán volt hatása. Válaszát előre is köszönöm, bízom benne tud adni valami tanácsot. Tisztelettel: M. Zsuzsa

Hasonl rendellenes helyekre történő vizelet ürítés hátterében sokszor valamilyen fájdalommal, rossz közérzettel, lázzal járó betegség áll, nemritkán húgyúti betegségek. Ha állatorvosa kivizgsálhatja a cicát, jó eséllyel kiderülhet a bibi - és annak meggyógyításával megszűnhet a kellemetlen tünet.

Ha alapos kivizsgálással nem találnak betegséget - úgy érdemes lehet átgondolni azt is, hogy a tünetek megjelenésekor és azóta érhette a cicát valamilyen kellemetlenség az élőhelyén (új ember/állat megjelenése, költözés, átrendezés, helyiségekből történő kizárás, tápváltás ......) amire szintén reagálhat hsonló módon. Ezekben az esetekben van, hogy Feliway spray, vagy párologtató készítménnyel lehet eredményt elérni.

jelige: Artúr
2018-08-15
Üdvözlet! 11 éves keverék kutyánknál köhögés és öklendezés,nehéz légzés,és természetesen a rossz oxigénfelvétel miatti fáradékonyság jelentkezett.Folyamatosan járunk vele az állatorvosunkhoz,próbáljuk beállítani a gyógyszereit(ednyt,furon),a röntgen meglehetősen vizes tüdőt mutatott ki,benne apró csomók sokaságával.A mellkasüreg pedig tele folyadékkal,ami szintén elnyomja a tüdőt.Ez a folyadék be lett vizsgálva,ilyen zavaros,tejszerű; idézem: "Vvsejtek mellett lymphocyták és erythrophagocytosist mutató macrophagok láthatók.Kórokozó,neoplastikus sejt nem jelenik meg." Most kezdünk kipróbálni egy új szívgyógyszert az ednyt helyett,de ezen felül a doki saját bevallása szerint is a végére ért az ötleteknek.Ekg,ultrahang vizsgálat nem történt.Érdemes próbát tennünk mással is,hátha többet találkozott ilyen esetekkel? Köszönettel,János

Állatorvosa láthatóan szisztematikusan, okosan próbálta felderíteni Artúr állapotát, sőt az adatlap szerint kezelésével sikerült is javulást elérnie.

Ha a kutya állapotában visszaesés következett be, állatorvosa is szakorvosi rendelő felkeresését ajánlja, úgy természetesen az lehet a további esély Artúr számára, ha specialista is megviszgálhatja, akinek remélhetőleg lesz lehetősége segíteni a kutyán.

jelige: Tobi
2018-08-15
Van egy nagyon szép és okos német juhászkutyám és nagyon szenved a húsevő legyek csipésétöl,véresre csipik szegénynek a füle hegyét hogyan védhetem meg ?Kérem segítsen.

A környezet tisztántartásával és az épületek, szobatárgyakra kenhető, kihelyezhető szerek és légyfogó ragasztó papírok alkalmazásával csökkenthető a legyek száma.

A kutyára pedig állatorvosa tud olyan nyak/hát bőrére cseppenthető készítményt (pl Advantix), vagy spray-t (Kubatol)  ajánlani, ami a hártyásszárnyúak támadása ellen is véd.

jelige: meg fog halni?
2018-08-14
Van egy 5 hónapos yorki kiskutyánk, de még nem nőtt össze a kutacsa. Normális dolognak tekinthető? Mikorra nő össze? Szakirodalom banánt és kalciumot ajánl, ez igaz? Köszönöm

A szakirodalom kizárt, hogy banánt ajánlana.

A szakirodalom ilyen esetekben állatorvosi kivizsgálást ajánl, ahol kiderülhet, valóban van-e rendellenesség a kölyök koponyacsontjainál, és az esélyek, valamint teendők is kiderülhetnek.

jelige: Turulka
2018-08-14
Jóo estét. A 8 éves kuvasz /lány/ 2 napja nem lát a szemére. Eszik, iszik, és egyik szeme homályos. Nagyon aggódunk

Nem tudom eloszlatni azt agályukat.

Állatorvosi kivizsgálásra van szükség annak kiderítésére, hogy a 8 éves kuvasz látása mitől rosszabbodott. Ez lehet akár cukorbetegség jele, vagy a számtalan szembetegségek egyike, vagy akár idegrendszeri tünet is.

jelige: álló fül
2018-08-14
Tisztelt Doktor Úr / Nő Van egy 9 hetes kiskutyánk. Menhelyről hoztuk, szülei ismeretlenek, valószínűleg kistestű lesz ha felnő. Lógós, kajla fülei vannak. Tegnapelőtt az egyik füle felállt, de pár óra alatt lassan visszaállt "lógósba". Tegnap óta ez a füle viszont folyamatosan áll. Ez így normális lehet? Esetleg van köze ahhoz, hogy pont előtte napon kapta meg az első kombinált oltást? Válaszát előre is köszönöm Edit

Semmi különöset, sem kórosat  nem vélek felfedezni a leírásában.

Egy 9 hetes kölyöknek még oltástól függetlenül változhat a fülállása.

jelige: kenelköhögés
2018-08-14
Tisztelt doktor úr! Tanácstalan vagyok a szomszéd kutyájával kapcsolatban aki napi rendszerességgel átjár nállam,kenel köhögése van amit a gazdája letagad ,nekem gyenge az immunrendszerem neutropéniás vagyok,elfertőződök állandóan hörgőgyulladással,azóta áll fenn amióta akutyájuk is köhög.Gyenge immunrendszerű ember elkaphatja a kutyától? Köszönöm válaszát tisztelettel Barta Imrre

Gyenge immunrednszerű ember kutyától is elkaphat vírusos vagy bakteriális fertőzéseket - ezért nem tanácsos egy légtérben tartózkodni tüneteket mutató állatokkal, és emberekkel.

Nem elsősorban a kennel köhögés vírusa jelent veszélyt, egyéb fertőzéseknek komolyabb az esélye.

jelige: Kitt-Cat-Club
2018-08-14
Egyáltalán nem hajlandó vizet inni. Naponta 3-4 alutasakos macskaeledelt fogyaszt. Amit meghagy belőle azt szárazra nyalja. Elegendő ennyi folyadék? vagy itassuk fecskendővel?

Ha a macskának van lehetősége a lakásban vizet találni - ez ideális esetben a vizes tálka, de sokszor a csap, a mosogató, a szobanövény cserép aljzat, vagy a WC csésze ...... akkor felesleges dolog fecskendővel kergetni itatás céljából.

A csak száraz tápot fogyasztó egyedek többet, a lágy konzerv típusú tápokat fogyasztó egyedek kevesebb vizet isznak.

A csak lakásban tartott ciocákat is ajánlott védőoltásban részesíteni.

jelige: frgó ficam
2018-08-14
Tisztelt Doktor Úr/Nő Van egy cicánk,akinek június 24-én kiugrott a jobb hátsó forgója.Megröntgenezték,majd június 28-án megmútötték. 2 hét után kiszedték a varratokat,4 hét után ismét megröntgenezték,azt mondták rendben van,de jó lenne még 2 hétig korlátozni a mozgását,tartsuk még a ketrecben. 6 hét elteltével visszavittük(tegnap),hogy megkapja az ismétlő oltását,s mondták,hogy most már ki lehet engedni a ketrecéből,jó lenne,ha csak a lakásban lenne.Most,hogy a lakásban sétálgat,futkározik,most vettük észre,hogy nagyon sántít a műtött lábára.Fölhívtam a kórházat,hogy ez mitől lehet?Az orvossal nem tudtam beszélni,az aszistens azt mondta,pár napig előfordulhat,ha utána sem változik,nem lehet vele mit tenni.Ez normál dolog lehet,hogy még sántít 6 hét után? Amíg a ketrecben volt,akkor is figyeltük,hogy furcsán tartja a lábát üléskor,amikor meg ment az alomra,akkor is kicsit sántított,de arra gondoltunk,hogy a sok fekvés,pihenés után belefér a sántikálás.De most kicsit megijedtünk,hogy ez mitől lehet.Ez el fog múlni ? Vagy ez megmarad?Ő egy befogadott cica,aki nagyon mozgékony volt. Előre is köszönöm a válaszukat!

Az operációt, majd nyomonkövetést végző orvosa tudja megválaszolni kérdéseit.

Számomra is elképzelhető olyan mértékű csípőficam, aminek operálása uán is maradnak maradványtünetek, és az is, hogy kiújult a ficam, vagy egyéb komplikáció jelentkezett - de a korekt választ valószínűleg csak kezelő orvosa tudja kideríteni.

jelige: Kieran
2018-08-14
Kedves válaszoló. 1 hete fogadtam örökbe a kutyámat,èpp a fogait váltja kb 4 hónapos kan. Kèrdèsem az ivartalanítással kapcsolatos, megoszlanak a vèlemènyek. 1 èves kora előtt vagy után èrdemes ivartalanítattni a kan kutyákat? Önnek mi a vèlemènye?

Kanok esetében egészségügyi okok kevésbé játszanak szerepetaz ivartalanítás kérdésében, mint szukáknál.

Kanok esetében mi akkor ajánljuk a kasztrációt, ha a kutya ivarérése után agresszív, tolerálhatatlan nemi aktivitást mutat, vagy kevéssé kezelhető, szökik otthonról, csavarog.

A kanok kasztrációjának időpontját az ivarérés után 7-10 hónapos korban tartjuk ideálisnak - de ha a korábban felsorolt okok miatt ez csak néhány éves korban indokolt, az is teljesen rendben van.

jelige: Sámuel
2018-08-13
Tisztelt Doktor úr! Féreghajtóval kapcsolatban szeretnék ségítséget kérni. Azt amit idáig használtunk a cicáknak (Cestalcat) úgy néz ki megszüntették, a Ferdocatet ajánlották helyette. A leírás szerint három egymást követő nap meg kell ismételni a kezelést. Ez tényleg szükséges, vagy elég egy adag, úgy mint az idáig használt féreghajtóknál? Négy kutyánk, és négy macskánk van, mindenki rendszeresen oltva,féreghajtót mindíg 12 hetente megkapják. Köszönöm előre is! Üdvözlettel:Vas Kriszta

Ha tudottan férges a cica, akkor szükségesek az ismételt kezelések.

Ha jelenleg nem férges a cica (nem láttak a székletben, vagy hányadékban ürülő férget) csak a negyedévente szokásos féreghajtást akarják rutinszerűen elvégezni, úgy elég lesz egy alkalommal, majd három hónap múlva újra ...és újab három hónap múlva újra .....  elvégezni a féreghajtást.

Nem tudom, hogy honnan, kitől kapta a tanácsot, de érdemes hasonló kérdésekkel állatorvosához fordulni, ahol egyéb paraziták, védőoltások, ivartalanítás , etetés, tartás ..... kérdéseire is pontos választ kaphat.

jelige: Sánta kutya
2018-08-13
Tisztelt Doktor úr/nő! A kutyám egyik délután a kertből sántikálva jött be. Körülnéztem de semmi olyan nem volt amibe beleléphetett volna. Azt gondoltam biztos játék közben meghúzta a lábát, egy-két nap és elmúlik. Átnéztem a mancsát, de semmit nem láttam. Másnap alig állt rá, ezért este amikor elaludt bekentem Fekete nadálytő krémmel hátha jobb lesz. Sajnos nem lett jobb. Átnyomogattam a lábát hogy van e fájdalmas pont ahol felnyüszít, de így sem jártam sikerrel. Jó lenne ha beszélni tudna mi történt. A másik kutyánkkal jól kijönnek. Amikor ez történt, a másik kutyánk nem volt az udvaron. A szomszédok nem tudnak hozzáférni, így ez a lehetőség kizárt. Nagyon sokat fekszik, ami nem annyira jellemző rá. Étvágya van. Mai nap szinte egyáltalán nem állt a jobb első lábára(ez a szóban forgó láb). Válaszát előre is köszönöm Üdvözlettel Nikolett
Szerintem bőven kimerítette az otthoni gondoskodás lehetőségeit - és itt az ideje felkeresnie állatorvosát, aki az előzmények ismeretében, fizikális vizgsálatokat és kiegészítő vizsgálatokat (képalkotók, labor ...) kitalálhatja, hogy mitúől sántít a kutya - és szerencsés esetben meg is gyógyíthatja őt.
jelige: Pancho
2018-08-13
Tisztelt Doktor Úr! A véleményét szeretném kérni. Van nekem egy 11 éves Tervueren kan kutyám ,idén derült ki hogy szívférges. A tünetei változóak de főleg inkább öklendezik sokat, ritkán köhög a szőre fénytelelen és érdes. Advocate spot-on kap havonta és februárban volt egy doxyciclin -es kúra. Küldök egy vizsgálati lapon szereplő adatokat és szeretném ha elmondaná hogy mit adhatok neki ha,ezek a gyógyszerek nem hoznak javulást. Valamint adhatok-e neki Royal canin Hepatic 16 gyógytápot ezek a gyógyszerek mellett. Üdv: Badár Zoltán ( Anamnesis ) November óta van probléma,először hányással kezdődött.Rosszabb minőségű tápot kapott,nagyjából minden étkezés után jelentkezett. Utánna a gazdi tápot váltott,akkor is volt hányás,akkor 3 felé osztotta a napi adagját azóta csak öklendezik,de ez folyamatosan fenn álló probléma. ( Symptoma ) Fiz.negativ,az epigastrium tapintásánál fájdalmat jelez. RTG: nincs megnagyobbodott szívárnyék,a tüdő bronchialis rajzolatot mutat,a hátsó lebenyekben felhőszerű radiodenz elváltozások is láthatóak a tüdőerek nem kifejezetten megvastagodottak. UH:Megnagyobbodott hasi nyirokcsomók,a máj epeerei tágak,faluk erősen fénylik,az epehólyag normál nagyságú,az epevezető nincs kitágulva. A pancreas tájéka fényes. Witness szívféreg gyorsteszt pozitív lett. ( Megjegyzés,kezelési javaslat ) A tüdő állapota alapján a szívférgesség továbbra is gyanús.Lárva nincs ezért nem sok értelme van a PCR vizsgálatnak,de volt már hogy pozitív lett. Lagalon 140 2x1 szem 30 napig Enroxil 150 mg 1x1 10 napig Doxycyclin 250 mg 1x1 évi 2-3 kúra ( most nem )

Ha nincs és ha esetleg nem is volt vérből dirofilaria lárvaalak soha kimutatható, akkor a szívférgesség mellett több egyéb betegség (primer szív/keringési betegségek, tüdőbetegségek, onkológiai betegségek, máj/vese betegségek ..... ) is bőven lehetséges - és dehogynem lenne értelme az ELISA vagy méginkább a PCR szívféreg tesztnek a pontos diagnózis miatt. Ha kizárták a szívférgességet, akkor pedig dehogynem lenne további kardiológiai-, belgyógyászati- onkológiai kivizsgálásnak.

Szerintem elsősorban ezeknbek a tivábbi vizgsálatoknak lenne eredménye, nem a feltételezett szívféreg adulticid és/vagy larvicid kezelésének.

jelige: Szobatisztaság
2018-08-09
T. Állatorvos! Az utóbbi időben a macskám kizárólag az alomtálcája melletti szőnyegre hajlandó piszkítani a nagydolgát, pisilni viszont az alomba jár. Régebben is volt ilyen gondja akkor pisilni járt a szőnyegre, illetve néha kakilni is, de most a nagydolgát csak oda végzi. Rettentő nehezen bírjuk már takarítani. Új szőnyeget is vettünk, új alomtálcát, új almot, megpróbáltuk távoltartó spray-vel ecetes, citromos vízzel stb. Minden praktika eredménytelen. Nem értjük hogy miért csinálja. Amúgy 6 éves nőstény házimacska csak bent lakik, eü problémája nincs, egy kicsit érzékeny az emésztése de az kölyökkora óta megvan, és kezelve van. Oltott féreghajtott, ivartalanított. Mit tehetnénk még, mert hamarosan az együttélés lassan ellehetetlenedik így. Egy lakásban ez nem megengedhető mert nem bírjuk már tisztán tartani a szobát. Köszönöm a választ. Krisztina

Írja, hogy korábban is volt hasonló gond már a cicával, ennek az idejét, időszakát is jó lenne majd tisztázni - és az "utóbbi idő"-ben megjelent alom mellé kakilás időszakát is érdemes lehet átgondolni abból a szempontból is, hogy nem ezekben az időszakokban történt-e komoly változás (költözés, új macska, kutya, családtag megjelenése, táplálék váltás, kizárás helyiségekből ....)  a cica életében. Ha jól értelmezem, akkor a kölyökkorától kezdve volt egy hosszabb alomtálcára kakilós/pisilős korszak, aztán egy mellé pisilünk időszak, aztán újra rendben mentek a dolgok és most egy ideje mellé kakil a cica.

Állatorvosa a rejtett betegségeket, fájdalommal, diszkomfort érzéssel járó eltéréseket vizsgálatokkal tudja megerősíteni, vagy kizárni. Nem ritkán derül ki húgyúti gyulladás, veseelégtelenség, cukorbetegség, pajzsmirigy túlműködés, ízületi probléma, vírusos/parazitás betegség   ...... vagy bármi egyéb rejtett betegség egy gondos kivizsgálás során.

Ha a komoly kivizsgáláson túl vannak, és a cica valóban egészséges, esetleg "csak viselkedési rendelleneség" állhat a háttérben, akkor nem kizárt, hogy Feliway párologtató, vagy spray segít.

jelige: Macskusz
2018-08-07
Üdvözlöm: Macskámnak egy ideje has menése van mindkét szemén az alsó hártya a szemgolyójának a felére húzódott rá féregtelenítést és bolhaírtást is csináltam amitől a hártya visszahúzódott de a hasa még mindig megy. Tanácsot szeretnék kérni mi tévő legyek. Válaszát előre is köszönöm.

.... és a kijáró kandúr az adatlap szerint oltatlan ....

Egy kijáró kandúr esetében alap a külső és belső paraziták elleni rendszeres védekezés, de ugyanilyen fontossággal bír a rendszeres védőoltások (és ivartalanítés is) beadása is, mert ellenkező esetekben szinte elkerülhetetlen a kóbor állatoktól való fertőzés.

A jelenlegi helyzetben állatorvosa a cica részletes vizsgálatával tudja kideríteni a hasmenés okát, majd ezután tud javaslatot tenni a megoldásra. Ha túljutottak a problémán,úgy érdemes lesz a védőoltásokat, rendszeres parazitamentesítéseket, ivartalanítást és a cica táplálását is megbeszélni.

jelige: Sovány, válogatôs cica
2018-08-07
Jô napot! Van egy 16 éves, ivartalanîtott, szomáli fiû cicám, lakásban tartott. Royal Canin Stage 2 tápot eszik, az állatorvos ajánlására. Annak ellenére,hogy ez ûgy tudom, kalôriában kicsit gazdagabb táp, mégis elég vékony cica. Hozzá tartózik, hogy idõnként eléggé ûgy tûnik, hogy unja, sokszor kunyerál jutalomfalatot, minden nap kap is, de õ szinte egész nap csak azt enné...Illetve kap jô minõségū vizes tápot is, idõnként, az is kedvére valôbb,mint a száraz táp. Abban szeretném a tanácsukat kérni, hogy tudnának-e valamilyen hasonlôan jô minõségū tápot ajánlani, mint a Royal Canin? Vagy etessem õt tōbb vîzes táppal,mert az állatorvos azt mondta, hogy a száraznak kell nagyobb arányban szerepelnie az étrendjében.Aggôdom érte, mert eléggé sovány. Novemberben voltunk vérvételen, mert akkoriban többet hányt, illetve sokat ivott, megijedtünk, hogy a veséjével van valami, de mindent rendben találtak. Önök szerint, elegendõ lehet ilyenekor az évenkénti kontroll? Elég makacs cica és többnyire csak a csapbôl hajlandô inni, îgy nem annyira tudom számon tartani, hogy mennyit iszik egy nap, de sokszor tūnik szomjasnak ... Elnézést a hosszadalmas leîrásért, elõre is nagyon köszönöm a válaszukat és várom!

A 16 éves ivartalanított kandúr tavaly november óta fogyogat, korábban hányogatott, sokat iszik ....  érzésem szerint már akkor sem lehetett minden rendben nála. A lakásban tartott cicát az adatlap szerint nem szokta oltatni ...  Sajnos nem hiszem, hogy csak tápváltásról, vagy a száraz táp nedvesített felkínálásáról kellene beszélni.

Hasonló tünetekkel járhat a cukorbetegség, pajzsmirigy túlműködés, és szív/vese/májelégtelenség mellett még sok egyéb betegség is, aminek kizárásához, vagy megerősítéséhez jónéhny vizsgálatot érdemes lenne elvégezni. Részletes kivizsgálást javaslok, amivel nem kellene novemberig várni.

jelige: Jászszentandrás
2018-08-07
Jó estét van 2 kutyusom s bolhásak ki próbáltam sok féle bolha írtót s nem használt mit csináljak hogy ne legyenek bolhásak ?

Állatorvosánál viszont még nem járt a problémával az adatlap szerint ....

Ez lehet a baj. Ő ugyanis tud olyan szert, vagy szereket ajánlani, amivel hosszabb távon megelőzheti a kutya visszafertőződését, a kutya élőhelyének takarítását, fertőtlenítését ..... valamint az egyéb paraziták elleni védekezés, és védőoltások, ivartalanítás időzítését is megfbezsélhetik vele.

jelige: mandulafa
2018-08-07
Tisztelt Doktor Úr, Doktornő, 12éves ivartalan németjuhászunknál emlődaganat alakult ki, melyet 2 műtéttel eltávolítottak. a szövettan szerint rosszindulatú az elváltozás.(1.minta solid carcioma, grade III- vascularis invázióval, 2. minta simplex adenoma, 3.minta simplex tubularis és solid carcioma, grade III vascularis invázióval- Ezen kimetszés is környezetéből kifejlett tumorgócot tartalmaz, ebbenkiterjedt necrosisok is vannak, a daganat sejtek zömmel tubularis vagy szolid mirigy egységeket formálnak, magjuk nagy méretű, kerekded vagy ovalis, világos heterocromasiás, prominens nucleolust tartalmaz, mitotikus aktivitás átlag 6 feletti mitozsis/1NNL. ezen tumor környezetébn fellelhető néhány nyirokérben is daganatembolusok láthatóak) Az lenne a kérdésem, hogy van-e lehetőség még valamilyen terápiára, kezelésre? februárban készült tüdőröntgen és szívultrahang- minden rendben volt.Válaszukat előre is köszönöm! Mindenképpen Önökhöz szeretném vinni kezelésre a kutyusunkat, a kora miatt kevésbé kedveli a hosszabb autózást, ezért érdeklődöm előbb levélben. Köszönettel,

Aggályos a nem fiatal kutyában visszatérő emlődaganat szövettani leírása.

Nagyszerű, hogy a februári mellkasi röntgenfelvételeken és ultrahang képeken még nem látszódott áttét - de a legfontosabbkérdés az, hogy mostanra nem alakult-e ki áttét a kutyában. Lehet a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján kezelést kezdeményezni, a kutyát kevéssé megterhelő metronomikus gyógyszeres kezeléssel pl - de az én véleményem szerint érdemes lenne friss vizsgálatokkal tisztázni, hogy van-e tumor a kutyában, és a friss eredmények alapján dönteni a kezelésről.

jelige: kacsa toll probléma
2018-08-03
Tisztelt doktor Úr/doktor Nő. Van 2 kacsám,már 8 évesek,nem tudnám őket levágni.Az egyik nagyon elkezdte hullatni a tollát 2 napja.Nem tudom ez normál dolog? Vagy valami más lehet a hátterében.A szeme körül szintén kihullott a pihe tolla.Mit tanácsolnak? Válaszukat előre is köszönöm&#33;

Ki is nőttek már a pecsenyekacsa korból a delikvensek, nem lenne egyszerű receptet találni rájuk ....

Az eltelt  8 év alatt a tojó kacsák kapcsán kellő tapasztalatokat gyűjthettek a tojás rakási képességeikről és a tojásrakást követő megszokott vedlésről, toll vesztésről.

Ha a most tapasztalt tollvesztés túlmegy a korábbi években tapasztalt mértéken, úgy nagy valószínűséggel betegség, kórfolyamat áll a hátterében. Ez számtalan ok lehet pl takarmányozási hibák, hiánybetegségek, paraziták .... de  a madarak élemedett korát figyelembe véve akár sokkal komolyabb (belgyógyászati-, onkológiai-, endokrin- .....) betegségek is szóba jöhetnek.

Tárja állatorvosa elé a problémát. Remélhetőleg ő ki tudja deríteni az okot és meg tudja gyógyítani a kacsa mamát.

jelige: Kölyökkutya
2018-08-02
Tisztelt Doktorúr/Doktornő! Cseh tenyésztőtől veszek kutyát. Behozhatom Magyarországra veszettség elleni oltás nélkül? 8 hetesen még nem kaphatja meg. Szlovákián utazunk majd keresztül, ott okozhat ez problémát? Előre is köszönöm a választ!
Az én legjobb tudásom szerint 8 hetesen és veszettség elleni védőoltás nélkül legálisan nem tudja behozni a kölyköt Csehországból semmilyen útvonalon Magyarországra.
jelige: Betegség utáni mozgáskoordinációs zavar
2018-08-02
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr&amp;#33; Cicánk sikerrel vette fel a harcot a panleokopénia ellen, mindennapos orvosi felügyelet, infúzió, és antibiotikum mellett. Azóta eltelt 2-3 hét, rendesen eszik, játszik, jó kedve van, a széklete is rendben. Tehát összességében minden oké, egyet leszámítva: Mióta meggyógyult azt vettük észre, hogy mintha kissé szédelegve járna, kis mozgáskoordinációs zavara lenne. Mikor visszavittük a betegség utáni kontrollra, állatorvosunk nem tulajdonított különösebb jelentőséget a dolognak. Érdeklődni szeretnék, hogy Önnek mi a véleménye erről? Segítségét előre is köszönöm.

Én is Önnel és Állatorvosával együtt örülök, ha győzelemre állnak a panleukopénia elleni harcban - és remélem nem csak időleges a jó általános állapot .... Mennyi volt a betegség észlelésekor az összes fehérvérsejtszám, és a testhőméséklet és mennyi most ?!? A legegyszerűbben talán ezekkel a markerekkel lehet mérni a betegség elleni pillanatnyi állást.

Sajnos azt kell mondanom, hogy a szédelgő járás nem erősíti meg a gyógyulás tényét a cicánál.

Az alacsony fehérvérsejtszámok rossz immunitást eredményeznek a betegség során, ezért akár más bakteriális, vírusos és parazitás fertőzések is súlyosbíthatják a helyzetet. Nem kizárt hogy ezek egyike okoz idegrendszeri tüneteket - de a betegség(ek) által legyengített szervezet, az izmok sorvadása, láz, vérszegénység, hypotermia .... is gyakran okoz ilyen tüneteket.

Ha folyamatosan láztalan, jó kedvű, jó étvágyú és aktív  a cica, a hematológiai paraméterei is rendeződtek ... és lassan javulnak a szédelgős tünetek is ... úgy reménykedhetnek abban, hogy felépül a cica a korábbi betegségéből. Szerintem akkor jár el helyesen, ha állatorvosát folyamatosan tájékoztatja a cica állapotáról.

Ha sikerül túljutni a kalandon, akkor pedig érdemes lesz az adatlap szerint hiányzó oltások (és parazitamentesítések) majd ivartalanítás időpontját is megtervezni a kijáró nőstény cicánál.

jelige: Lupika.
2018-07-31
Beledoglott két kiskutya vemhesség alatt ezért eltávolították méhét petefeszkeket. Halott kiskutyakat ,ez hat napja történt nincs azóta szeklete kutyáknak ,ami nagyon aggaszt ,orvos műtötték hashajtot javasolt ,de még eddig attól sem volt válaszát tanácsát köszönöm
Engem is kellően aggaszt az írása. Akutyával érdemes lenne mielőbb állatorvosához fordulnia.
jelige: Nem eszik a macska
2018-07-31
Jó napot kívánok&#33; A macskánk 17 éves. Nem eszik már egy ideje. Úgy látszik lenne étvágya de mindent otthagy. Eléggé lefogyott.Tegnap vettem észre ropog az állkapcsa. Lehet azért nem eszik mert dáj neki.Mit jelent ez, mi lehet a baja?

Egy 17 éves macska tüneteinek a hátterét hasonlóan lehet kideríteni, mintha 17 hónapos lenne. Állatorvosa részletes vizsgálatokal (kórelőzmény, fizikális vizsgálatok, vírustesztek, vér/vizelet labor, képalkotók ....) tudja kideríteni, hogy a 17 éves, oltatlan kandúr fogyását és a "ropogó" álkapcsot mi okozhatja.

A leírt tüneteket számtalan betegség okozhatja. Helyi elváltozások mellett mint pl.: fog-, fogmedri betegségek, szájüregi fekélyek, tumorok, állkapocs íületi elváltozások .... jónéhány szisztémás betegség (fertőző betegségek, szív/vese/máj elégtelenség, belgyógyászati/ortopédiai/onkológiai/endokrin .... betegségek) ..... és egy idős állaton nemritkán akár több betegség egyidejű fennállása mutatható ki.

Önnel és állatorvosával együtt azt remélem,hogy gyógyítható, vagy legalább karbantartható, csillapítható betegsége(ke)t, elváltozás(oka)t találnak - és nem kell meghozni a visszavonhatatlan döntést a kegyes halálról.

jelige: gerincvelő infarktus
2018-07-30
Tisztelt Dr. Úr! Van egy kisspitz kutyusom 5 éves. Sajnos baleset következtében gerincvelő infarktusa lett. A két hátsó lábát abszolút nem használta, a baleset után szinte csak a feje és első mancsai mozogtak, tegnap óta a jobb hátsó lábát már próbálja használni, a balt nem, de fájdalmat érez benne. A kezelést pénteken elkezdtük, infúzióban kapott szteroidot 3 napig ( elég soknak tűnt). A kutyus életkedve javult, boldogabb, csóvál és próbálkozik a járással, de a mai napon előjöttek a tipikus szteroidos tünetek, hányás, fokozott szomjúság, hasmenés. Jelenleg a hasmenése nagyon aggaszt azt mondta az orvosa, hogy nem baj ha véres lesz, viszont szegény kiskutyámnak nagyon véres. Ez egy előforduló mellékhatás? Illetve, még ezt is megkérdezném, ha a teljes bénulásból indultunk és most 3 nap után már próbálkozik és néha 3 lábon magától megindul a kutyus akkor van esély a gyógyulásra? Válaszát nagyon szépen köszönöm.

Én is kedvezőnek, reményt keltőnek ítélem a leírt állapot javulást - és aggasztónak a véres hasmenést.

A véres hasmenést érdemes lehet tünetileg kezelni, ebben állatorvosa bzitosan tud segíteni.

jelige: Kutya
2018-07-30
Kedves drnö .drúr Az lenne a kérdésem a 22 honapos franciabulldogunk tőrött könyökét mütötték 9 honapja 1hosszabb csavart és 2 kissebbet raktak be neki hogy tartsa a könyökét .7 honapja a nagyobbikat kivették a 2 kicsi maradt a dr azt mondta az véglegessen bent marad .kb 1 honapja futásnál rosszul léphetett nagyon fájlalta a lábát de inkább a csukloját loggatja és jo darabig nem lép rá egy idöután rálép de pár nap mulva ismeét sàntit és orákat nem lép rá .lehet nincs is köze a mütéthez hanem a csuklojánál laza az inszallag??? A mütét után loggatta igy mondtam is a dr-nak azt mondta az nem baj .pár honapig nem is loggatta a lábát .de most sokszor a csukloja menéskor mintha megbicsaklodna .minden játéknál félek hogy megint sántittani fog .elöre is köszönöm válaszàt

Leírása alapján attól tartok senki nem tudja eldönteni, hogy a kutya újabb keletű tüneteinek mennyi köze lehet a 9 hónappal korábbi könyök műtéthez, majd 2 hónappal későbbi csavar eltávolításnak.

Lehet a korábbi műtéttől nagy mértékben független újabb sérülés ugyanazon végtagon. A kutya mielőbbi ortopédiai és neurológiai vizsgálata tudja kideríteni a jelenlegi állapotát, és a teendőket.

1 / 521 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2018.08.14
XXII. kerületben talált vak (!), 10 éves kan, nagyobb termetű, fekete keverék kutyus az Illatos úton! S.O.S. várja eredeti gazdáját, ill. 2018. augusztus 21.-étől megmentőjét is! "Mindkét szemére vak. Pórázt nem ismeri. Kedves, mindent tűrő öregúr." (2018.08.06.) További részletekért KATTINTS: http://www.illatosutiallatvedo.blogspot.hu/2018/08/illatos-ut-iii53-20180806.html
2018.07.28
3 hónapos kandúr cicánk július 27-én eltűnt a Háros utca környékén. Hátsó lábán szürke cirmos folt van. Tel: 20 5873578
2018.06.07
Május 7. óta keressük a nyuszinkat. Háros utca környékén. 06 70 535 70 73