Az időskor kérdései

Háziállataink is korosodnak és sokkal gyorsabban, mint mi. Egy kutya vagy macska 10 éves kora után már idősödőnek mondható, sőt, egyes nagytestű kutyafajtáknál a 10 éves kor kifejezetten matuzsáleminek számít.
A nyúlgazdák örülhetnek, ha kedvencük megéri a 7-8 éves kort, kisrágcsálóknál a 3 év a várható élettartam. Egyedül a közepes és nagytestű papagájok gazdái dőlhetnek hátra nyugodtan- könnyen meglehet, hogy kedvencük még őket is túléli! Mi, többiek előbb-utóbb szembesülünk azzal, hogy kedvencünk öregszik.

De mikor kezdenek öregedni?
Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb testű egy kutya, annál tovább tart a növekedése, viszont annál hamarabb kezd öregni. 
Macskáknál nincs ilyen különbség a méretük alapján, viszont egyes fajták, mint a sziámi tovább élnek.  A lakásban élő macskák, kutyák kétszer annyi ideig élhetnek, mint kizárólag a szabadban tartott társaik. Emellett az ivartalanítás is jó pár évvel megnövelheti az élettartamot.

(A táblázatok csak tájékoztató jellegűek, hogy megkönnyítsék az állati életkorokban való eligazodást.)

Melyek az öregedés szemmel is látható jelei?

  • Megváltozott tekintet- a szemlencsén ártalmatlan, a látást nem befolyásoló homályosodás alakulhat ki, amely olykor ködös tekintetet kölcsönöz.
  • Nehezedő mozgás- járáskor, ugráskor- a megkopó ízületek már nem hajlanak úgy, mint korábban. Fontos azonban a rendszeres, nem megterhelő "sportolás", hogy megőrizzük a mozgékonyságot, az úszás - nem túl hideg vízben- különösen hatásos lehet. Utóbbi esetben azonban gondolnunk kell arra, hogy egyes fajták nagyon szeretnek pancsolni akár januárban is, de ne engedjük őket 15 C foknál alacsonyabb hőmérsékletű vízbe, mert az átnedvesedett bundájuk lassan szárad és a séta végre súlyos megfázás alakulhat ki!
  • Csökkenő mozgékonyság- lelassul az anyagcsere, az emésztés, többet pihen. Érdemes ehhez igazítani a táplálást- úgynevezett "senior tápra" váltani, ami kifejezetten az idős állatok igényeinek megfelelően fejlesztettek ki,  illetve gondoskodni a megfelelő víz és rostbevitelről- a jelszó: kevesebb jutalomfalat, több szeretet!"
  • Nehezedő rágás- a fogak kihullhatnak, gyakrabban jelentkeznek fogkő lerakódások, ínyproblémák, gyulladások. Fontos a rendszeres ellenőrzés!
  • Vizelet-, bélsártartási problémák- záróizmok meggyengülnek, lelassul a bélmozgás. A sok séta, gyakori ürítési lehetőség elengedhetetlen! Legyünk elnézőek, mint kölyök korukban- az ő memóriájuk is romlik!:-)

Törzsolvasóinkat kérdeztük nemrég, hogy milyen kérdés foglalkoztatja őket mostanában kedvencükkel kapcsolatban.
(Ha Ön még nem törzsolvasó, de szeretne az lenni, akkor nem kell mást tennie, mint buzgón olvasni hírleveleinket! Ha mégis szeretne kérdezni, forduljon bátran ingyenes "orvos válaszol" rovatunkhoz!)

Íme a leginspirálóbb kérdés:


"Tisztelt Cím,

Engem mostanában az foglalkoztat, hogy meddig kell, lehet egy kutyát életben tartani. Meddig érdemes pl. infúziókat, fájdalomcsillapítókat adni, milyen támogatást tud adni az állatorvos?

Mi történik az altatás után?

Van-e esetleg kifejezett gerontológiai vizsgálat, mit kell másképp csinálni egy öregedő kutyánál. Pl. régen imádott futni, ma már 1,5 kilométer után csak sétál...

üdv, M. Gabi"

-Először is ezer köszönet a nagyszerű kérdésért!
-Másodszor, bárcsak mi 1,5 km futás után még sétálni is tudnánk! :-)
A viccet félretéve, irigylésre méltó az idősödő kutya kondíciója, de nagyon igaza van gondos gazdájának, hogy felfigyel a változásra- erre szeretnénk buzdítani minden állattulajdonost: figyelje a változásokat!

Mit tehetünk, hogy idősödő kedvencünk sokáig egészséges maradhasson?

Kezdjük évi két állatorvosi vizsgálattal!*

*Gondoljunk azonban arra, hogy az állatorvosi vizit kedvencünk számára ugyan olyan stresszhelyzet, mint nekünk a fogorvosi kezelés. Ha az állapotfelmérés a vizsgálat célja, kössük össze egy kellemes, jutalmazó sétával a kedvenc helyein, hogy ne csak a kellemetlen élményt, hanem a szeretett gazdi társaságát is élvezhesse.

Rendelőnk új szolgáltatása, csak bejelentkezéssel!

Tel: 06-1-229-38-65

 

Minél korábban észreveszünk egy betegséget,

annál jobbak a gyógyulás esélyei!


Nézzünk egy pár konkrét példát:
>Gondolja csak el, ha egy rutin orvosi vizsgálat során kiderül, hogy kutyája, macskája fogköves, akkor egy rövid bódításban végzett ultrahangos fogkőleszedéssel megússza a dolgot. Ha viszont a fogkövesség miatt ínybetegség alakul ki, akkor hosszadalmas műtét, gyógyszeres kezelés is szükséges lehet.

>Az ivartalanítatlan nőstényekben idős korukra nagy eséllyel alakulnak ki emlődaganatok, a méh és a petefészek daganatai, vagy életveszélyes méhgyulladás. Ha időben ivartalanítju kaz állatot, illetve ha mégis kialakult, eltávolíttatjuk a borsónyi daganatot, akkor sokkal kisebb az esély az áttétképződésre. Nem beszélve arról, hogy annál kisebb a vágás, a seb, minél kisebb a daganat, annál kevesebb ideig tart a műtét, a gyógyulás és még a költségek is kisebbek.

>Levélírónk idősödő Mackó kutyája esetében is kiderülhet, hogy a szíve nem bírja már a futást, vagy az ízületei indultak kopásnak, vagy hogy egyáltalán húzódik-e betegség a háttérben, vagy az egészséges öregkor tépázza meg a teljesítményét.

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara
2017.10.15
XXII. kerület, Vihar utcából október 14-én megszökött cirmos színű, 2 éves, ivartalanított kandúr cicánk, Tódi (Tódor). Nyakörve nincs, de chip van benne! Félős cica, még soha nem járt kint az utcán. Nagyon várjuk haza! Tel: +36204569939 Pongrácz Zsuzsa
2017.09.13
Elkóborolt kiscicánkat keressük. Rózsavölgyből, az Orsovai utcából (Ady Endre úthoz közel) tűnt el szeptember 03-án. 4 és fél hónapos, szürke cirmos lány macska. Neve Lola, az álla és jobb első mancsa fehéres. Szeme sárgás. Minden szükséges oltást megkapott. A kép kb. 3 héttel ezelőtt készült, tehát azóta kicsit nagyobb lett. Kérem, hogy aki látta, enni adott neki vagy befogadta, jelentkezzen, mert nagyon várjuk haza! Megosztásokat mindenkitől, de különösen, aki Rózsavölgyben, Kelenvölgyben lakik, illetve laknak ott ismerősei, nagyon köszönnék! 06 20 462 9028