Kullancsokról

Tudta-e, hogy:                                 FELIRATKOZNA HÍRLEVELÜNKRE?KATT!

Kutya kullancsok

-A kullancsok nem elsősorban azért veszélyesek, mert vért szívnak, hanem mert súlyos, kezelés nélkül akár életveszélyes betegségeket terjesztenek?

-nem csak kiránduláson, séta alkalmával, hanem akár saját kertünkben is fertőzhetik állatainkat?

-hogy egyetlen megtermékenyített kullancs nőstény 3000 petét rak?

Tudta-e, hogy a kutyák legelterjedtebb kullancs-terjesztette betegsége a babéziózis, mely kezelés nélkül halálos is lehet?

-a kutyakullancs terjeszti a Babesia canis nevű egysejtű vérélősködőt, mely a vérszívás megkezdése után 1-2 nappal jut be a kutya szervezetébe, ahol a vörösvérsejteket támadja meg és teszi tönkre.

Tudta-e, hogy a közönséges kullancs terjesztette Lyme-kórt is elkaphatják a kutyák?

A klinikai tünetek többnyire csak 1-4 héttel a fertőzés után jelennek meg.

Kutyákban a tünetek bizonytalanok és gyakori a tünetmentes hordozás, viszont van ellene védőoltás!

Tudta-e, hogy a  macskákat is megfertőzhetik a kullancsok?

Igen, a macskák kullancs terjesztette legfontosabb betegége a Haemobartonellózis, mely vérfogyottságot. gyengeséget, étvágytalanságot, kiszáradást, súlyvesztést is okozhat.

A kijáró macskákat is védeni kell a kullancsoktól!

Görényeket, nyulakat, kisrágcsálókat is megbetegíthetnek a kullancsok?

Bár egyelőre nem tudunk olyan súlyos és hirtelen fellépő megbetegedésről, mint kutyák esetében, de a kullancsok vérszívásukkal mindenképpen legyengíthetik kis kedvenceinket, ha a szabadban rájuk akaszkodnak. Mindig vizsgáljuk át őket fejüktől a farkuk végéig a szabadtéri séta után!

Legjobb védekezés a megelőzés! De melyik szert٭ válasszam?

٭A hatékony szerek állatorvosi patikában kaphatók!

KUTYÁKNAK MACSKÁKNAK KISÁLLATOKNAK

Kullancsok távoltartására, elpusztítására számos  megbízható készítmény is elérhető, ezek egy része a nyak- illetve a hát bőrére cseppentendő cseppek formájában alkalmazandó (=spot-on), más része nyakörv, de vannak spray-k, samponok, fürdetőszerek is.

Ezeknek nemcsak ára, de hatásuk időtartama, alkalmazhatóságuk (vannak kölyökre, vemhes/szoptató állatra, macskára nem alkalmazható, sőt veszélyes szerek!) is eltéréseket mutat - és az is egyedi, hogy a kullancs mellett milyen egyéb paraziták (bolha, rüh, atka, legyek, szúnyogok, bélférgek, stb) ellen kell, illetve célszerű megvédeni az állatot. Más szer ajánlható egy rendszeresen vadászó, vízben is gyakran járó kutyának és megint más egy a házat alig elhagyó cicának.

Igen fontos a termékek előírás szerinti alkalmazása is: nem lesz kielégítő a hatás, ha például a cseppeket nem a bőrre, hanem a szőrre helyezzük fel, ha rögtön lesimogatjuk, az állat vagy társa lenyalja –ez veszélyes is lehet, ha macskára toxikus szert használunk!- vagy, ha alkalmazás előtt, illetve után rövid idővel elázik, megfürdetjük. Létezik egyedi érzékenység, akár allergia is ritka esetekben.

Megszokott esetben elegendő egyetlen megoldást alkalmazni, de extrém fertőzött környezetben, esetleg extrém életmód mellett előfordul, hogy kombinált védelem (pl. cseppek és nyakörv) szükséges a kullancsok ellen.

A tesreszabott védelem kiválasztása érdekében kérje ki állatorvosa véleményét!

Mit tegyek, ha kullancs ment a kedvencembe?

-ha kullancsot talál, minél előbb távolítsa el: a legtöbb kórokozót csak a csípést követő 2.-3. napon juttatják be a fertőzött kullancsok!

- tilos csavarni, kenegetni, megnyomni, nehogy a fertőző kórokozókat belepréseljük a sebbe. A legkisebb baj, ha beszakad a kullancs rágószerve (nem a feje), ez pici helyi gyulladást okoz csak, általában magától gyógyul.

-egy vékony, lapos fejű csipesszel fogja meg a kullancsot a bőrhöz a lehető legközelebb, majd határozottan húzza ki. A legjobb a speciális állatorvosi kullancs-csipesz.

-ha váratlanul, csipesz nélkül ér minket a kullancs, használhatunk egy egyszerű cérnát, amit óvatosan körbetekerünk a kullancs szájszervén, majd megszorítjuk és kihúzzuk.

-aki nem mer hozzáfogni, forduljon mielőbb állatorvoshoz!

Mikor gyanakodjak, hogy a kutyámat babéziás kullancs csípte meg?

-hirtelen fellépő magas láz

-levertség, étvágytalanság-vérfogyottság, sápadt nyálkahártyák

-hányás, hasmenés

-vérfestékvizelés miatt sötétbarna vizelet

-sárgaság

KÉREM A HÍRLEVELET! 

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara
2017.10.15
XXII. kerület, Vihar utcából október 14-én megszökött cirmos színű, 2 éves, ivartalanított kandúr cicánk, Tódi (Tódor). Nyakörve nincs, de chip van benne! Félős cica, még soha nem járt kint az utcán. Nagyon várjuk haza! Tel: +36204569939 Pongrácz Zsuzsa
2017.09.13
Elkóborolt kiscicánkat keressük. Rózsavölgyből, az Orsovai utcából (Ady Endre úthoz közel) tűnt el szeptember 03-án. 4 és fél hónapos, szürke cirmos lány macska. Neve Lola, az álla és jobb első mancsa fehéres. Szeme sárgás. Minden szükséges oltást megkapott. A kép kb. 3 héttel ezelőtt készült, tehát azóta kicsit nagyobb lett. Kérem, hogy aki látta, enni adott neki vagy befogadta, jelentkezzen, mert nagyon várjuk haza! Megosztásokat mindenkitől, de különösen, aki Rózsavölgyben, Kelenvölgyben lakik, illetve laknak ott ismerősei, nagyon köszönnék! 06 20 462 9028