Mit kaphat el kedvencétől?

 

Az 5 legfontosabb háziállatról emberre terjedő betegség

1. Veszettség

A veszettség, amely az embert és minden melegvérű állatot egyaránt megbetegít, a veszettséggel fertőzött állat harapásával, nyálával terjed. Az évenként megkapott veszettség elleni oltás megóvja kutyáját attól, hogy elkapja a veszettséget és a halálos kór terjesztőjévé váljon. Ezzel nem csak a gazda, de az állat életét is megmenti.
Ezért is lenne fontos minden kijáró macskát is beoltani veszettség ellen, még akkor is, ha ez nem kötelező!
Magyarországon emberi veszettség megbetegedés 1994 óta nem fordult elő. Akkor két halálos kimenetelű esetet regisztráltak Ricsében, Borsod-Abaúj- Zemplén megyében a szlovák határ mellett. Az egyik áldozat egy 2 éves kisfiú volt, akit a szomszéd néni oltatlan, kijáró macskája harapott meg. A veszett állat berontott a szomszédos házba, ahol dühöngve nekitámadt a kisfiúnak. Az őt ellátó orvosban sajnos nem merült fel a veszettség gyanúja, így a kisfiú a kórházban a veszett macska gazdájával egyidőben vesztette életét.
A háziállatok fertőzése rókával való érintkezés során következik be.
A betegséget terjesztő rókapopuláció szájon át, csalétekkel történő immunizációs programjának köszönhetően a fertőzés visszaszorult, de 2013 decemberében Kocsér községben, (Pest megye) és Kecskeméten 1-1- szarvasmarhában is kimutatták a veszettséget. Tavaly 28 vadon élő rókában és egy őzben találták meg a vírust. 
Mindezek figyelembevételével az ÁNTSZ fenntartja a kutyák évenkénti kötelező vakcinázását, ami kijáró macskák esetében is nagyon ajánlott.

  

A kölyökkutyák szőréről rengeteg fertőzőképes bélféreglárva tapad!2. Fonálférgek

Minden kölyök macskát és kutyát úgy kell kezelni, mintha bélférges lenne, mert 80%-ban azok is. A legveszélyesebb a 3-4 hetes korosztály, mert egyrészt ők a legellenállhatatlanabbak :), másrészt bennük már kifejlődtek és szaporodóképesek a bélférgek. A gyerekeket kell elsősorban óvni, mert a rendszeres és helyes kézmosás gyakran elmarad. Így a kölyök állatok szőrére ragadt féregpetéket lenyelhetik. A bélférgekkel fertőzött kutyák és macskák teljesen egészségesnek is látszhatnak, de jellemzőek lehetnek az olyan tünetek, mint a hasmenés, hányás, kitelt has. Elsősorban a Toxocara nevű orsóférgek a  felelősek az emberi fertőzésekért. Ha a pete véletlenül bejut az emberbe, akkor különböző tüneteket okoz attól függően, hogy milyen szervekben fejlődik ki a féreg.
A hasi/mellkasi szervekben vándorló lárva
Elsősorban kisgyerekeknél: láz, köhögés, légcsőgyulladás, tüdőgyulladás, idegrendszeri tünetek. 
A szemben vándorló lárva
12 éven felüli gyerekeknél: szemgyulladás, a szaruhártya, a szem elszürkülése, maradandó vakságot is okozhat. Évente 50-100 esetet jegyeznek fel Magyarországon! 
Rejtett forma
Köhögés, láz, hasi fájdalom, rossz közérzet, nyirokcsomó duzzanat, alvási zavarok, fejfájás, viselkedési zavarok.
3. Galandférgek

Uborkamagképű galandféreg peték
Az Uborkamag-képű Galandféreg, vagy latinul Dipylidium caninum petéit a bolhák terjesztik. 
Megint elsősorban a gyerekek lehetnek veszélynek kitéve, mert ők közelebbi kapcsolatba kerülhetnek a kutyákkal, macskákkal. Ha egy féregpete az azt közvetítő bolhával bejut az ember szervezetébe, akkor galandféreg fejlődnek ki benne.

Ez a féregfertőzés legtöbbször csak annyi tünettel jár, hogy apró, fehér, uborka magra emlékeztető darabokat hagy maga után a kutya, macska.
bolhásságot otthon is könnyű észrevenni, Ha kedvencünk szőrén végighúzunk egy nedves papír zsebkendőt, akkor a bolhaürülék pirosas-barnás nyomot hagy rajta.4. Bőrgombák

Állatról emberre is terjedhet a bőrgombásság.
A bőrgombásság, amelyet a Microsporum canis nevű bőrgomba okoz,  elsősorban a fiatal macskák, kutyák, és a tengeri malacok betegsége, de minden emlősállat bőrének legfelső elhalt részében megélnek. Általában kerek, szőr nélküli területek, kör alakban letöredezett szőr hívja fel  a figyelmet a fertőzésre. A bőr kipirul, a széle kiemelkedő piros körben gyulladt, viszket. Nehezen gyógyul, akár 2-3 hétre is szükség lehet a gyulladás megszűnéséig. A gombák spórái az elhalt, levált hámsejtekkel terjednek, és elszóródva, szőr-, vagy bőrápoló kefére ragadva sokáig fertőzőképesek maradnak.
Kezelése általában helyileg történik, de ellenálló esetekben szájon át szedett  gombaellenes szer is szükséges lehet.
Szerencsére kutyák és macskák számára elérhető a bőrgombásság elleni védőoltás, amely nem csak a megelőzésben, de a gyógyításban is segít!

5. Toxoplazmózis
A Toxoplasmosistól elsősorban a várandós kismamák tartanak.
Toxoplasma gondi egy egysejtű, amely minden melegvérű állatot és az embert is megfertőzhet. A fertőzés legtöbbször tünetmentes , bár nagyon ritkán szembetegséget (retinochoroiditis) is okozhat. Leginkább veszélyeztetettek a várandós kismamák, akik ha várandósságuk alatt találkoznak először a betegséggel, továbbadhatják a fertőzést a magzatuknak, aminek súlyos megbetegedés lehet a következménye, ha nem kezdik idejében kezelni. A várandós, macskatartó kismamák kérjék a toxoplasma vizsgálatot a terhesgondozáson és fordítsanak kiemelt figyelmet a higiéniai szabályok betartására. A megelőző óvintézkedések betartása esetén nem kell a macskát száműzni a gyermeket váró családtól.
Hogyan lehet megfertőződni a Toxoplasma gondii-val?
  • nyers, vagy nem megfelelően átsült, főtt hústól
  • mosatlan zöldségtől, gyümölcstől
  • szennyezett ivóvíztől
  • fertőzött macskák bélsarától

Honnan tudom, hogy macskám üríti-e a kórokozót?

Ezt nem könnyű eldönteni, mert a fertőzött állatok is tünetmentesek,az emberekhez hasonlóan, ráadásul csak pár napig ürítik a kórokozót. Csak azok a macskák betegszenek meg, melyek valamilyen immunrendszert károsító vírussal (macska AIDS, macska leukózis) is egyidejűleg fertőzöttek.
Milyen betegségek NEM terjednek állatról  emberre?

Az olyan közismert, és ijesztő nevű állatbetegségek, mint a macska AIDSmacska leukózis, a macskanátha, a Parvo-vírusos hasmenés, Szopornyica, a nyulak vérzéses betegsége, myxomatózisa ránk, emberekre teljesen veszélytelenek. 
Viszont kedvenceinket csak rendszeresen beadott oltásokkal tudjuk megvédeni!!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2018.08.14
XXII. kerületben talált vak (!), 10 éves kan, nagyobb termetű, fekete keverék kutyus az Illatos úton! S.O.S. várja eredeti gazdáját, ill. 2018. augusztus 21.-étől megmentőjét is! "Mindkét szemére vak. Pórázt nem ismeri. Kedves, mindent tűrő öregúr." (2018.08.06.) További részletekért KATTINTS: http://www.illatosutiallatvedo.blogspot.hu/2018/08/illatos-ut-iii53-20180806.html
2018.07.28
3 hónapos kandúr cicánk július 27-én eltűnt a Háros utca környékén. Hátsó lábán szürke cirmos folt van. Tel: 20 5873578
2018.06.07
Május 7. óta keressük a nyuszinkat. Háros utca környékén. 06 70 535 70 73