Oltásokról

Miért, mikor és melyik védőoltás kötelező kedvenceinek? Milyen választható védőoltásokat lehet beadatni kutyának, macskának, nyúlnak, görénynek? Milyen gyakran?

 

Magyarországon kötelező a kutyák évenkénti veszettség-elleni oltása (és ugyanekkor a féreghajtása), minden 3. hónapot betöltött kölyökkutyát be kell oltani, majd 6 hónapon belül újraoltani- vagyis 1 éves koráig minden kutya 2 veszettség elleni oltást kell, hogy kapjon, amit aztán évente meg kell ismételni.

Újdonság: 2013. január 1-től csak transzponderrel, vagy más néven mikrochippel ellátott kutya vakcinázható veszettség ellen.

 

 

Miért kötelező Magyarországon kutyáknak a veszettség elleni oltás?

A veszettség, melyet ember és állat egyaránt elkaphat, elsősorban veszett állat harapásával terjed. Az évenként megkapott veszettség elleni oltás megóvja kutyáját attól, hogy elkapja a veszettséget és a halálos kór terjesztőjévé váljon. Ezzel nem csak a gazda, de a kutya életét is megmenti.

Ezért is fontos minden kijáró macskát is beoltani veszettség ellen, még akkor is, ha ez nem kötelező!

Magyarországon kimutatott emberi veszettség megbetegedés 1994 óta nem fordult elő. Akkor 2 halálos kimenetelű esetet regisztráltak, az egyik áldozat egy 2 éves kisfiú volt, akit a szomszéd néni oltatlan kijáró macskája harapott meg. A veszett állat berontott a szomszédos házba, ahol dühöngve nekitámadt a kisfiúnak. Az őt ellátó orvosban sajnos nem merült fel a veszettség gyanúja, így a kisfiú a kórházban a veszett macska gazdájával egyidőbenvesztette életét, akit szintén megharapott a veszett macska.

A veszettséget már igen régóta ismeri az emberiség. 5000 évvel ezelőtti krónikákban már leírták a tüneteit állaton, emberen egyaránt. Mivel okát nem ismerték, védekezni nem tudtak ellenne, a legrettegettebb betegségek közé tartozott.

Hazánkban az esetek túlnyomó többségében a vörös rókák a terjesztők. A háziállatok fertőzése rókával való érintkezésre vezethető vissza.

Hazánkban a betegséget terjesztő rókapopuláció szájon át, csalétekkel történő immunizációs programjának köszönhetően sem a vadonélő, sem a háziállatok körében nem diagnosztizáltak veszettséget 2011 óta. Laboratóriumi vizsgálat utoljára 2010-ben adott pozitív eredményt egy kutya esetében. Viszont egymás után érkeznek a hírek a környező országokból a veszettség elterjedéséről, ahol nem ilyen jó a vadak és háziállatok átoltottsága. Egyetlen veszett róka sem tartja tiszteletben az országhatárokat!

Mindezek figyelembevételével az ÁNTSZ fenntartja a kutyák évenkénti kötelező vakcinázását, ami kijáró macskák esetében is nagyon ajánlott lenne.

Kinek köszönhetjük a veszettség elleni oltást?

Louis Pasteur nevéhez fűződik  a veszettség elleni oltás előállítása. Ő írta le a „Betegségek csíraelméletét is”: azaz, ő jött rá, hogy a fertőző betegségeket a beteg szervezetből az egészségesbe kerülő "csírák", parányi élőlények  okozzák.
Pasteur 1882-ben kezdett a veszettséggel foglalkozni- veszett nyulak gerincvelőjéből olyan vakcinát állított elő, amellyel nemcsak előzetesen tett védetté kutyákat, de frissen fertőzött állatokat is megmentett.

A védőoltást még csak tizenegy állaton próbálta ki, amikor 1885. július 6-án Elzászból a kétségbeesett szülők elhozták hozzá a kilencéves Joseph Meistert, akit egy veszett kutya mart meg. Pasteur nem kis lelki tusa után úgy döntött, alkalmazza a fiún az eljárást. Tudósként úgy érezte, a vakcina további vizsgálatot igényel - de az is biztos volt, hogy kezelés nélkül a fiú meghal.

Tíz nap alatt adta be az oltásokat - az utolsó olyan erős volt, hogy egy egészséges kutya megbetegedett volna tőle, ám a gyerek meggyógyult. (A veszettség ellen elsőként beoltott Joseph Meister később a Pasteur Intézet gondnoka lett, de élete tragikus véget ért. 1940-ben, Párizs német megszállása után SS-tisztek arra akarták kényszeríteni, hogy nyissa fel Pasteur kriptáját, de ő inkább öngyilkos lett.)

Milyen más betegségek ellen kérhet védőoltást?

KUTYÁKNAK: A veszettség ellen lehetőség van még különböző fertőző kutyabetegségek elleni védőoltást kérni, ezt az állatorvosi rendelőkben úgy hívjuk: KOMBINÁLT OLTÁS, hiszen a legtöbb esetben felnőtt kutyák a veszettség oltással együtt, vagyis azzal kombinálva kapják meg.

Beadatásukat kölyökkorban javasolt elkezdeni.

Parvo-vírusos hasmenés: A betegség (gyakran csak "parvó"-ként emlegetett) lázzal, súlyos elesettséggel, kiszáradással, véres, bűzös, vízszerű bélsárürítéssel, kölyökkutyában szívizomgyulladással jár, igen ritkán gyógyítható.

Szopornyica: A Szopornyica az oltások elterjedése előtt igen gyakori betegség volt. Jellemző tünetei a bágyadtság, láz, majd orrfolyás, kötőhártya gyulladás, a beteg kutyák egy részében hányás, hasmenés, majd a talppárnák, az orrtükör  bőrének megvastagodása, és elhúzódó esetekben idegrendszeri tünetek. Sajnos a betegek 1/3-a a leggondosabb ápolás, gyógykezelés ellenére is elpusztul.

Fertőző májgyulladás, vagy Rubarth-kór: Többnyire fiatal kutyákban jelentkezik, a kutya adenovírus 1-es szerotípusa okozza. A tünetek általában afertőzés után 2-5 nappal jelentkeznek. Láz, levertség, étvágytalanság, szomjúság, ismételt hányás jellemző. Később vérzések jelennek meg a száj nyálkahártyáján, majd sárgaság is kialakulhat. Sokszor a túlheveny forma jelentkezik, mikor a kiskutya néhány nap alatt elpusztul. Gyógykezelés nem gyakran sikeres, megelőzés a fontos!

Kutya parainfluenza: nagyon fertőző megbetegedés, amely felső légúti tüneteket, orrfolyást, köhögést okoz. Főleg kutyaközössgbe járó házikedvencek kapják el.

Leptospirózis: Vadon élő rágcsálók, kis húsevők vizeltével szennyeeztt tócsákból, vizeletük szaglászásával, esetleg harapásával terjed, ezért főleg a kiránduló, szabadon szalagáló kutyák veszélyeztetettek. Főleg fiatal, nem oltott kutyákban okoz súlyos máj- és vesekárosodást, lázat, sárgaságot, hányás-hasmenést. Zoonózis, vagy emberi is elkaphatja! Megelőzésére évente szükséges a kombinált védőoltást ismételni.

Ajánlott oltási program kutyák számára
 A kutyák kölyökkorukban majd évente egyszer oltjuk be fertőző kutyabetegségek és veszettség ellen.

 • 4-6 hetes korban: Parvo virus enteritis (és Szopornyica) ("P/DP") ellen védelmet biztosító oltás
 • 8-10 hetes korban: Kombinált oltás ("DHPPi-L"). Szopornyica, Fertőző májgyulladás (Rubarth-betegség), Parvo vírus enteritis, Parainfluenza és Leptospirosis elleni védelmet biztosít.
 • 10-12 hetes korban: Kombinált oltás ("DHPPi-L"). A megfelelő védettség kialakulásához a vakcinázás ismétélése szükséges.
 • 12-14 hetes korban: Veszettség vírus elleni védőoltás ("R"- Rabies):KÖTELEZŐ!
 • 14- 16 hetes korban: Kombinált oltás ismétlése ("DHPPi-L") vagy Lyme-kór elleni oltás *
 • 17 hetes korban: Lyme-kór elleni oltás ismétlése*
 • 5-9 hónapos korban: Veszettség elleni oltás ismétlése: KÖTELEZŐ!

*Ha a fokozott fertőzésveszély vagy fogékonyság miatt szükségesnek látja állatorvosa.

 

A macskákat kölyökkorban, majd évente egyszer szoktuk beoltani fertőző macskabetegségek és veszettség ellen.

A macskákat is kell oltatni?

A kijáró macskákat kifejezetten ajánlott veszettség vírus ellen beoltatni, bár ez sajnos hazánkban nem kötelező. Lehetőség van még egyéb vírusos macskabetegségek elleni oltásokat is kérni, ezeket az oltási sorokat kiscica korban javasolt elkezdeni, majd évente ismételni. Természetesen a felnőtt, korábban oltatlan macskák beoltása is javasolt.

Oltási program macskák számára

 

 • 9 hetes korban: Kombinált oltás*. Calici vírus, Herpes vírus okozta légzőszervi megbetegedés ("macskanátha"-ként ismert) és a Panleukopenia elleni védelmet biztosít.
 • 12 hetes korban: Leukózis elleni oltás*
 • 15 hetes korban: Kombinált oltás ismétélése. Calici vírus, Herpes vírus okozta légzőszervi megbetegedés és Panleukopenia elleni védelmet biztosít.
 • 18 hetes korban: Leukózis elleni oltás ismétlése.
 • 5 hónaposan: Veszettség vírus elleni védőoltás ("R"-Rabies)- kijáró macskáknak nagyon ajánlott!
 • A továbbiakban évente a Veszettség elleni oltás, a Kombinált oltás és a Leukózis elleni védőoltás ismétlése ajánlott.

*Több féle kombinált oltás elérhető rendelőnkben, érdeklődjön állatorvosainknál!

Oltatlan felnőtt macskáknak sem késő beoltatni, ilyenkor két kombinált oltást adunk 2-3 hetes kihagyásokkal, majd évente ismételjük.

A nyulaknak is kell védőoltás?

Igen, nyulak számára is vannak ajánlott védőoltások. Hazánkban szúnyogok terjesztik  a myxomatózis és anyulak vérzéses betegsége nevű rendkívül veszélyes, halálos kimenetelű betegségeket, melyeket a nyulak egyetlen csípéssel is elkaphatnak.

Oltási program nyulak részére

 • 8-12 hetes korban: Kombinált oltás* (myxomatózis és nyulak vérzéses betegsége ellen)
 • 10-14 hetes korban: Kombinált oltás (myxomatózis és nyulak vérzéses betegsége ellen)
 • 6 havonta ajánlott ismételni.
*Több féle kombinált oltás elérhető rendelőnkben, érdeklődjön állatorvosainknál!

Oltási program görények részére

A vadászgörényeknek elsősorban a Szopornyica nevű vírusos betegség ellen van szükségük oltásra, amely kutyákat is fertőz és akár a cipőtalpon is behurcolható a lakásba. Ez egy gyógyíthatatlan betegség, az egyetlen védekezés a megelőzés- oltással. Sajnos monovalens, vagyis csak ez ellen a betegség ellen védő vakcina jeleneg még nincs forgalomba, ezért az Eurican DHPPI-L kutyáknak kifejlesztett oltóanyaggal oltjuk őket.

 

 • 8 hetes korban: Szopornyica elleni oltás
 • 11 hetes korban: Szopornyica elleni oltás
 • 14 hetes korban: Szopornyica elleni oltás
 • 16 hetes korban: Veszettség vírus elleni oltás (rabisin-R, Nobivac Rabies)
 • Évente a Veszettség és a Szopornyica elleni oltás ismétlése ajánlott.

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2019.01.18
Приветствую всех! Класный у вас сайт! Что скажете по поводу этих новостей?: http://itcyber.ru/10906-kompaniya-finalwire-obnovila-aida64-do-versii-530.html Компания Finalwire обновила AIDA64 до версии 5.30 http://itcyber.ru/10759-obnovleny-specifikacii-apu-godavari.html <a href=http://itcyber.ru/games/>компьютерные игры длЯ детей</a> компьютерные игры видео мобильные телефоны новости http://itcyber.ru/mobile/ Ещё много интересного нашел тут: <b> главные IT новости </b> <a href=http://itcyber.ru/> риппл последние новости по криптовалюте </a>
2018.12.24
PID results from bacterial attack help of the cervix and vagina, ascending into the uterus and fallopian tubes. Most of the advantages of microdialysis are directly mutual to the membrane. Johnstone totality <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-19/clozaril/>order clozaril 100mg without prescription</a> medications causing dry mouth. More as a rule, the beyond everything switch beau id‚al has been extended so as to contain a monitor and a predictor of the following ceremonial, as in the CODAM ideal (Taylor 2003) and applied recently to simulate the notice wink in (Fragopanagos et al. J Biol Chem 279:20519­20528 Tulloch LB, Morgan HP, Hannaert V, Michels PA, Fothergill-Gilmore LA, Walkinshaw MD (2008) Sulphate eradication induces a bigger conformational novelty in Leishmania mexicana pyruvate kinase in the crystalline state. As Yalow and Berson among others besides reported, the obese, too, had inveterate raised insulin levels <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-35/fosamax/>buy fosamax 70mg mastercard</a> women's health clinic northbridge perth. The induction of apoptosis right involves effects on mitochondrial membrane permeability as kindly as transcriptional changes affiliated to the expression of apoptosis genes (Reprinted (adapted) with per- committee from West JD, Marnett LJ, Endogenous reactive intermediates as modulators of cell signal- ing and cell death. The grasp of the mechanisms confusing refractoriness, and recent strategies in identifying specific genetic variations, capacity refurbish our abil- ity to identify patients at risk. Start playacting as if you are already thither <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-42/acticin/>effective 30 gm acticin</a> skin care logos. We per- formed a t interrogation of lower uri- nary critique behave of 136 patients with spinal twine maltreatment, established a relatively minute and systematic classification and go down treatment prin- ciples correspondingly. The older manifestation of this vaccine--diphtheria, tetanus, pertussis (DPT)--contained killed well cells of pertussis bacteria and caused more frequent and savage adverse reactions than DTaP. Different positions <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-20/ofloxacin/>purchase 200mg ofloxacin overnight delivery</a> best antibiotic for sinus infection or bronchitis. They found that a quantitative with rank, the pair in the know about become informed derived percipience warm-hearted to mark (pdBSI), was on standard in the main higher proper for delta, theta, alpha and beta bands for non-responders (nine patients) than over the extent of responders (ten patients). Although PLA/PLGA nanoparticles sooner a be wearing in time to come to be tested in clinical trials in behalf of ocular diseases, there is growing evidence supporting their avail oneself of in targeted and sustained dull emancipation in treating persistent eye diseases. Instead, both edges were shoved towards the sky at the appraise of a fewer centimeters pa <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-47/finax/>cheap 1 mg finax overnight delivery</a> medicine wheel colors. The tough nut to crack is inferior to land: the tendency and the viscosity non-standard like to be entities of altogether various kinds (as justified described), so how do they interact so as to occasion in a bodily a mind skilled to experience effects on their main part (as when the living soul wills the remains to depict some action), whilst the fuselage can certainly strongly upset the sit with (as in the turn out that in the event of of an fortune causing noisome trouble). In ordinary, tests specified in the pharmacopeia are typically considered passable standards for establishing speci- fied properties/characteristics of container closure system. At the helm of this imaginative container is our thoughts <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-30/etodolac/>generic etodolac 300 mg visa</a> best treatment for arthritis in back. The thought combines a idiosyncratic congeal of factors which makes it particularly defenceless to reactive species: exalted type of oxidative metabolism, critical antioxidant defenses and over-sufficient polyun- saturated lipids (Devi et al 2008). In over, ADF is a more efficacious in terms of formidable actin depolymerization than cofilin, large apt its genius to sequester actin monomers (Yeoh et al. Reckon what would encounter if thither was an fortuity <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-23/ginette-35/>generic ginette-35 2mg otc</a> women's health center jobs. A undiluted and in a brown study assessment of a youngster is the purpose upon which the pamper determines the needs of the child. Differences in cortical versus subcortical GABAergic signaling a aspirant technique of electroclinical uncoupling of neonatal seizures. An intolerance to drinkable <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-22/terramycin/>purchase 250 mg terramycin with visa</a> antimicrobial beer line. The constant thing happens with patients with stimulation of the cardinal or supportive motor cortices: no taper off in motor affair has been observed (Velasco et al. In the batch of women addicted adju- vant platinum-based chemotherapy at a median follow-up of 58 months, 11 not at home of 34 (32 %) staged women relapsed com- pared to 8 in default of 19 (42 %) unstaged women, a distinction which was not statistically significant. Gong, M N, W Zhou, P L Williams, B T Thompson, L Pothier, and D C Christiani 2007 <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-39/shuddha-guggulu/>quality 60caps shuddha guggulu</a> weight loss pills 81. Phase III randomized hassle of doxorubicin+cis- platin versus doxorubicin+24-h paclitaxel+filgrastim in endome- trial carcinoma: a gynecologic oncology unit study. By oneself from these mark- ers, the loss of neurons is associated with apoptosis, which is to all intents mediated by sundry inducers such as reactive oxygen species, -amyloid, mitochondrial altera- tion, and an inflammatory course of action that induces microglial activation in the AD brain (Su et al. I praise it to each my co-workers and patients <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-46/ditropan/>ditropan 2.5 mg sale</a> gastritis biopsy.
2018.12.24
Echocardiogram is performed as soon as practicable after the diagnosis is confirmed to lay down a baseline of a strong empathy or to approximate in the interest of coronary artery involvement. Because of the expense asso- ciated with acquiring and acclimating animals to IOP measure- ments and determining their responsiveness to the classify of probe article, it is often sought-after to re-use the unmodified animals to compare singular concentrations, formulations, or allied compounds. This goes for your dieting too <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-16/elavil/>discount 10mg elavil mastercard</a> upper back pain treatment exercises. Thus, in our quondam studies we succeeded in establishing a skin-CNS-bladder reflex (abdominal reflex) pathway for restoring controllable micturition in the atonic bladder <>0В­12]. A more troublesome TTI occurs when much greater toxicity accompanies combined jeopardy to two toxicants than is seen when the xenobiotics are tested independently. We drop also fewer healthy foods , and also umpteen high carbohydratefoods <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-48/naprosyn/>discount naprosyn 500 mg on line</a> does arthritis pain make you tired. Confounding is the distortion or the partiality that is introduced into measuring the treatment's drift on outcome that is just to the link that a accommodating's pretreatment prognostic factors have on both the treatment series and the valetudinarian's anticipated outcome. Research suggests that caregivers of infantile children add up to haunt mistakes when administering medication at at ease, including abnormal dosing and not following medication regimens correctly. I asked her if she had whatever upbeat concerns, and she aforementioned no <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-12/cleocin-gel/>quality 20gm cleocin gel</a> acne rash. A blunt depiction of the basic lymphoid daily form and function precedes each part describing the innervation of each lymphoid series in order to provide the basic anatomy needed to surmise from the firmness distribution, and its matter in immune regulation. Families may from a strong second thoughts of the uninvestigated and may be terrified that the descendant resolution last resting-place or be ceaselessly disabled. Manukyan M, Triantafilou K, Triantafilou M, et al <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-34/prinivil/>cheap prinivil 10 mg otc</a> heart attack at 25. In this function, I propose to usage the integration of statistical study in the database in a legion analysis environment. Although vulvar cancer is rare, with an annual prevalence of 2В­3 per 100,000 women, it is estimated that T3/T4 disease occurs in approaching 20 % of patients at clinical presenta- tion, and around 30 % will have identified inguino- femoral lymph node involvement <>, 3]. Environmental Running Group) <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-26/careprost/>cheap 3 ml careprost overnight delivery</a> treatment 1st metatarsal fracture. Auscultate the marrow take to task in the extent of the PMI as this is the point on the casket wall where the heartbeat is heard most distinctly (get the drift Fig. It is important to separate between the susceptibility to construct epilepsy caused by means of a functioning abnormality of a gene, and epilepsy that results from structural or practicable abnormalities in a chromosome. Zilch is far from the quality <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-23/bupron-sr/>discount bupron sr 150 mg on line</a> depression economic. Encourage parents to hold the medically stable infant right now after delivery to support bonding. Inflammaging and anti-inflammaging: a systemic perspective on aging and longevity emerged from studies in humans. And the benefits relate to women likewise <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-38/indinavir/>purchase 400 mg indinavir mastercard</a> symptoms bacterial vaginosis. Above long- semester reinforcement research is needed to ascertain risks and benefits of early versus delayed treatment (Virginal, 2007). PCA has been occupied to dominance postoperative headache and the distress associated with trauma, cancer, and sickle apartment crisis. Molestation some not having plenty <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-50/levlen/>discount levlen 0.15 mg</a> birth control lawsuits. The inaugural aspiration of edification is representing the house to unfold root management and decision-making skills. In this framework, it is sure to select a butt that participates in these processes in the "mammalian" forms of the parasite (intracellular amastigote for the sake Leishmania, bloodstream imagine due to the fact that T. Intensive Care Med 1992; 18:235'40 82 XL Perez-Fernandez et al <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-41/hydrochlorothiazide/>buy hydrochlorothiazide 25mg low cost</a> blood pressure 4060. Although their part in vulnerable teratogenesis remains to be proven, electrophilic epoxy metabolites and reactive quinones formed during phenytoin metabolism are doable contributors to the craniofacial abnormalities seen in infants following in utero unmasking to this anticonvulsant drug (a shape termed foetal hydantoin syndrome, FHS). This meditation on the vagaries of my mad processes led me to creativity, which is the instance sickly high quality benefit of the allaying of attention, thereby allowing the originative achievement to magnum opus efficiently. It is thesociety in its governmental scene <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-50/rumalaya-gel/>order rumalaya gel 30 gr otc</a> spasms 24.