Szívférgesség, bőrférgesség

Hogy ne csak a rendelőben találkozzunk...

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség. A hatékony védekezéshez meg kell ismernünk az ellenséget!

A szívférgesség ciklusa kutyában

szívférgesség kórokozója a Dirofilaria immitis. Végleges gazdái a kutyák, kutyafélék, ritkábban egyéb húsevők, mint a macska és a vadászgörény. Bennük képes szaporodni, méghozzá a jobb szívfélben és az abból kiinduló tüdőerekben. Kifejlett mérete akár a 10-40 cm-t is elérheti, 7-10 (!!) évig él és szúnyogok közvetítésével juttatja el utódait a következő gazdaállatba. 

bőrférgességet egy hasonló, Dirofilaria repens nevű fonálféreg okozza. Ez azonban nem a szívben, hanem a bőrben és a hasüregben él és szaporodik. Utódai bejutnak a véráramba, majd a szúnyogok közvetítésével jutnak el újabb gazdaállatokba.

Embereket megbetegíthet-e a fertőzött szúnyog csípése?

szívférgesség kórokozója, a Dirofilaria immitis nevű fonálféreg számára az ember csak egy zsákutca, nem a megfelelő "gazdaállat". Ezért, bennünk szerencsére nem tud megfelelően fejlődni. Az ÁNTSZ tavaly májusi közleménye szerint szívférgességet az emberekben nem okoz .*


Ezzel szemben a Dirofilaria repens, a bőrférgesség kórokozója ritkán ugyan, de emberi megbetegedéseket is előidézhet. Az Országos Epidemiológiai Központ Parazitológiai osztályán 2007 és 2011 között évente 9-14 újDirofilaria repens okozta fertőzést diagnosztizáltak. *

 

*Forrás: https://www.antsz.hu/felso_menu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/archivum/

sajtokozlemenyek_2013/20130507-szunyog-szivfergesseg.html

 

Milyen tünetei vannak a szívférgességnek?

A tünetek súlyossága attól függ, milyen erős a fertőzöttség (vagyis hány féreg él, fejlődik az állatban), illetve a fertőzött kutya vagy macska mennyire aktív életet él. 
A férgeknek nem célja, hogy elpusztítsák a gazdaállatot, hiszen így ők is hajlék nélkül maradnának. A fertőzés legtöbbször tünetmentes. 
A fertőződés után 6-7 hónappal az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

 • Köhögés
 • Gyors, nehezített légzés
 • Fáradékonyság, gyengeség, a séta, játék elutasítása
 • A has térfogatának megnövekedése, mert folyadék halmozódhat fel benne a jobb szívfél elégtelen működése miatt.
 • A gyógyítás nagyon sokáig tart és veszélyes is lehet, mert az elpusztult férgek szívelégtelenséget, érelzáródást okozhatnak, ezért NAGYON NAGY HANGSÚLYT KELL FORDÍTANI A MEGELŐZÉSRE!

Milyen tüneteket okoz a bőrférgesség?

A bőrférgesség is szúnyogok közvetítésével terjed, de a legtöbb esetben észrevétlen marad, illetve műtét közben, vagy egyéb elváltozás vizsgálatakor állapítják meg, mint mellékleletet.
Tünetei:

 • bőrviszketés
 • kicsi, feszes és fájdalmas csomókat a testfelületen (bőrön, szem kötőhártyáján, a nemi szervek környékén, stb)
 • általában műtéti úton kell eltávolítani a bőrférget tartalmazó elváltozást
Tavaly nyári szív- és bőrféreg szűrőakciónk eredménye:
22% POZITÍV BŐRFÉRGESSÉGRE**
A májustól július végéig tartó bőr- és szívférgesség szűrő akciónkban vett kutyák, macskák 22%-a volt pozitív, vagyis keringtek a vérében a bőrférgességet okozó miniatűr férgek, a mikrofiláriák.
Elrettentő adat? Igen! Hiszen eddig csak a déli országokban terjedt a betegség, de most már nálunk is gondolni kell rá.

**Szerencsére szívférgességet egyetlen állatban sem sikerült kimutatni.

 


A megelőzés három pillére:

1. SZÚNYOGRIASZTÁS

 • Védje meg kutyáját, macskáját a szúnyog-csípés ellen!A szívféreg lárváit szúnyogok terjesztik, ezért szúnyogszezonban, mely hazánkban májustól októberig tart, olyan külső parazita irtót kell választani, amely nem csak a kullancsok, bolhák ellen hatásos, de a szúnyogokat is távol tartja. Ezzel csökkenthetjük a fertőzés veszélyét.

 

2. SZŰRÉSA BÁK-ban a késő délutáni órákban várjuk kedvencét szív- és bőrféreg szűrésre!

 • Mivel legtöbbször tünetmentes a fertőzés, ezért kedvencünk akkor is hordozhatja a szívférget vagy bőrférges, ha látszólag semmi baja.
 • Az első évben 3-szor, majd utána évente egyszer érdemes elvégeztetni a szűrést, mert 6 hónapnál frissebb fertőzést nem lehet kimutatni.
 • Figyelem! Mielőtt a szúnyogok által terjesztett szívféreg-lárvák elleni készítményt alkalmazni kezdjük, mindenképpen szükség van a szűrésre, mert ha egyszerre pusztulnak el nagy számban az apró férgek, a mikrofiláriák, akkor kedvencünk akár életveszélybe is kerülhet!


3. MIKORFILÁRIA-ELLENI KEZELÉS

Védje meg kedvencét a szív- és bőrféreg lárvák ellen!

 

 • Ha biztosra akarunk menni, akkor nem elegendő a szúnyog-riasztás, hanem szükség van a szúnyogok által terjesztett apró féreglárvák, a mikrofiláriákat elpusztító készítményekre, mivel egyetlen szúnyogellenes szer sem 100%-os hatékonyságú.
Az Egyesült Államokban, ahol már jó 100 éve jelen van, a szívférgesség olyan komoly állategészségügyi probléma, hogy az elhivatott szakemberekből álló Amerikai Szívféreg Egyesület ajánlásában egész éves mikrofilária-ellenes kezelést ajánl.

 

****************************************

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉS a BÁK-ban

Mit vizsgálunk?­***

1. Mikrofiláriákat

A kutyákban, macskákban élő szívféreg, illetve bőrféreg vérben keringő apró utódai vérmintából kimutathatóak.
 • natív (festetlen) vérkenetben: mozgó lárvákat keresünk a mikroszkóp alatt
 • módosított Knott-teszttel, amely módszer a mikrofiláriák koncentrálásán és festésén alapul, a már nem mozgó, megfestett férgek látszanak szintén a mikroszkóp alatt
Fél évente szűresse kedvencét szív- és bőrférgességre.
Ha folyamatos a szúnyogok, illetve a mikrofiláriák elleni védelem, akkor elegendő a harmadik vizsgálathoz képest évente egyszer megismételni a szűrővizsgálatot.
A féreglárvák megjelenéséig a fertőződéstől 6-8 hónap telik el, ennél frissebb fertőzést jelenleg nem lehet kimutatni.
Főleg a kora esti, esti órákban keringenek a féreglárvák a fertőzött állatok vérében, ezért késő délután, 18:00 és 19:30 között várjuk kedvenceiket a szív- és bőrféreg szűrésen.
***Ajánlás: Dr. Fok Éva PhD, a Szent István Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszékének tudományos főmunkatársa


2. Kifejlett, nőstény szívférget
Jelenleg csak a nőstény szívférget lehetséges kimutatni speciális vérvizsgálattal, úgynevezett ELISA vizsgálattal a gazdaállatban.További tájékoztatásért, a  testreszabott védelem kiválasztása érdekében kérje állatorvosaink tanácsát!
A macskák is megkaphatják a a szív- és bőrférgességet.
Macskáknál milyen tüneteket okozhat a szívférgesség?

A macskák jóval kevésbé fogékonyak a szívférgességre, mint a kutyák. Ha megfertőződnek, kevesebb féreg jut a vérerekbe és még ennél is kevesebb válik ivaréretté, szaporodó-képessé. Viszont a macskákra kisebb testtömegüknél fogva már akár 1-2 féreg jelenléte is komoly veszélyt jelenthet.

A tünetek lehetnek:
 • köhögés
 • nehéz, gyors légzés
 • hányás
 • hirtelen halál
Mivel a macska nem tökéletes gazdaállata a szívféregnek, sokkal kevesebb egyed jut el a szaporodóképességhez, így csak a fertőzött macskák alig 20 %-ának a vérében fedezhetőek fel keringő apró féreglárvák, a mikrofiláriák. Nem is élnek a macskákban 7 évig, 2-4 éven belül általában elpusztulnak, gyakori a spontán gyógyulás.
Viszont egyelőre nincs a kezelésre megfelelő, törzskönyvezett gyógyszer, ráadásul a betegség kimutatása is sokkal nehezebb, mint kutyák esetében, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni itt is a megelőzésre.

Mit ajánlunk védekezésre?
Mikrofiláriákat elpusztító spot-on bőrre csepegtetős készítményeket havonta egyszer. 
Nem cseppentett még spot-ont? Segítünk! Kattintson IDE!


Ezzel nem csak a szív- és bőrférgesség, de a leggyakoribb külső élősködők ellen is megvédhetjük kedvenceinket.
A nyulak vérzéses betegsége és a myxomatózis igen veszélyes, szúnyogcsípéssel terjedő nyúl betegségek.
Milyen betegséget terjesztenek még  szúnyogok?

Nem csak a kutyákat, macskákat kell védeni a szúnyogok által terjesztett betegségektől, hanem a nyulakat is!
Régóta jelen van hazánkban két életveszélyes nyúlbetegség:

1. Nyulak vérzéses betegsége (RHD)
 • láz
 • bágyadtság, levertség, étvágytalanság
 • légzési nehézségek
 • idegrendszeri problémák
 • sárgaság, nyálkás hasmenés, habos vérzés az orrból és/vagy a végbélből.
Főleg a felnőtt nyulak érzékenyek rá.

2. Myxomatózis
 • szemhéj duzzanat
 • a nemiszervek duzzanata
 • gennyes kötőhártya gyulladás, gennyes orrfolyás
 • nehezített légzés.

Akár szobában tartott nyuszik is elkaphatják, egyetlen fertőzött szúnyogcsípés is halálos kimenetelű lehet! Szerencsére mindkét betegség ellen van védőoltás, amely megfelelő védelmet nyújt.

Oltási program nyulak részére
 • 8-12 hetes korban: Kombinált oltás (myxomatózis és nyulak vérzéses betegsége ellen)
 • 10-14 hetes korban: Kombinált oltás (myxomatózis és nyulak vérzéses betegsége ellen)

6 havonta ajánlott ismételni.


 

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2019.02.18
Sziasztok! Keresem cicamat aki tegnap tunt ep, nyakan egy sebbel, ha látná valaki, akkor kerlek titeket jeleljetek. Egy cirmos cica. 06307294720
2018.08.26
1 hete találtuk a Ringló uton fiatal feket-fehér cicát,orra fekete,piros bolhanyakörve van.tel.70 7090274
2018.08.14
XXII. kerületben talált vak (!), 10 éves kan, nagyobb termetű, fekete keverék kutyus az Illatos úton! S.O.S. várja eredeti gazdáját, ill. 2018. augusztus 21.-étől megmentőjét is! "Mindkét szemére vak. Pórázt nem ismeri. Kedves, mindent tűrő öregúr." (2018.08.06.) További részletekért KATTINTS: http://www.illatosutiallatvedo.blogspot.hu/2018/08/illatos-ut-iii53-20180806.html