Szívférgesség, bőrférgesség

Hogy ne csak a rendelőben találkozzunk...

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség. A hatékony védekezéshez meg kell ismernünk az ellenséget!

A szívférgesség ciklusa kutyában

szívférgesség kórokozója a Dirofilaria immitis. Végleges gazdái a kutyák, kutyafélék, ritkábban egyéb húsevők, mint a macska és a vadászgörény. Bennük képes szaporodni, méghozzá a jobb szívfélben és az abból kiinduló tüdőerekben. Kifejlett mérete akár a 10-40 cm-t is elérheti, 7-10 (!!) évig él és szúnyogok közvetítésével juttatja el utódait a következő gazdaállatba. 

bőrférgességet egy hasonló, Dirofilaria repens nevű fonálféreg okozza. Ez azonban nem a szívben, hanem a bőrben és a hasüregben él és szaporodik. Utódai bejutnak a véráramba, majd a szúnyogok közvetítésével jutnak el újabb gazdaállatokba.

Embereket megbetegíthet-e a fertőzött szúnyog csípése?

szívférgesség kórokozója, a Dirofilaria immitis nevű fonálféreg számára az ember csak egy zsákutca, nem a megfelelő "gazdaállat". Ezért, bennünk szerencsére nem tud megfelelően fejlődni. Az ÁNTSZ tavaly májusi közleménye szerint szívférgességet az emberekben nem okoz .*


Ezzel szemben a Dirofilaria repens, a bőrférgesség kórokozója ritkán ugyan, de emberi megbetegedéseket is előidézhet. Az Országos Epidemiológiai Központ Parazitológiai osztályán 2007 és 2011 között évente 9-14 újDirofilaria repens okozta fertőzést diagnosztizáltak. *

 

*Forrás: https://www.antsz.hu/felso_menu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/archivum/

sajtokozlemenyek_2013/20130507-szunyog-szivfergesseg.html

 

Milyen tünetei vannak a szívférgességnek?

A tünetek súlyossága attól függ, milyen erős a fertőzöttség (vagyis hány féreg él, fejlődik az állatban), illetve a fertőzött kutya vagy macska mennyire aktív életet él. 
A férgeknek nem célja, hogy elpusztítsák a gazdaállatot, hiszen így ők is hajlék nélkül maradnának. A fertőzés legtöbbször tünetmentes. 
A fertőződés után 6-7 hónappal az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

 • Köhögés
 • Gyors, nehezített légzés
 • Fáradékonyság, gyengeség, a séta, játék elutasítása
 • A has térfogatának megnövekedése, mert folyadék halmozódhat fel benne a jobb szívfél elégtelen működése miatt.
 • A gyógyítás nagyon sokáig tart és veszélyes is lehet, mert az elpusztult férgek szívelégtelenséget, érelzáródást okozhatnak, ezért NAGYON NAGY HANGSÚLYT KELL FORDÍTANI A MEGELŐZÉSRE!

Milyen tüneteket okoz a bőrférgesség?

A bőrférgesség is szúnyogok közvetítésével terjed, de a legtöbb esetben észrevétlen marad, illetve műtét közben, vagy egyéb elváltozás vizsgálatakor állapítják meg, mint mellékleletet.
Tünetei:

 • bőrviszketés
 • kicsi, feszes és fájdalmas csomókat a testfelületen (bőrön, szem kötőhártyáján, a nemi szervek környékén, stb)
 • általában műtéti úton kell eltávolítani a bőrférget tartalmazó elváltozást
Tavaly nyári szív- és bőrféreg szűrőakciónk eredménye:
22% POZITÍV BŐRFÉRGESSÉGRE**
A májustól július végéig tartó bőr- és szívférgesség szűrő akciónkban vett kutyák, macskák 22%-a volt pozitív, vagyis keringtek a vérében a bőrférgességet okozó miniatűr férgek, a mikrofiláriák.
Elrettentő adat? Igen! Hiszen eddig csak a déli országokban terjedt a betegség, de most már nálunk is gondolni kell rá.

**Szerencsére szívférgességet egyetlen állatban sem sikerült kimutatni.

 


A megelőzés három pillére:

1. SZÚNYOGRIASZTÁS

 • Védje meg kutyáját, macskáját a szúnyog-csípés ellen!A szívféreg lárváit szúnyogok terjesztik, ezért szúnyogszezonban, mely hazánkban májustól októberig tart, olyan külső parazita irtót kell választani, amely nem csak a kullancsok, bolhák ellen hatásos, de a szúnyogokat is távol tartja. Ezzel csökkenthetjük a fertőzés veszélyét.

 

2. SZŰRÉSA BÁK-ban a késő délutáni órákban várjuk kedvencét szív- és bőrféreg szűrésre!

 • Mivel legtöbbször tünetmentes a fertőzés, ezért kedvencünk akkor is hordozhatja a szívférget vagy bőrférges, ha látszólag semmi baja.
 • Az első évben 3-szor, majd utána évente egyszer érdemes elvégeztetni a szűrést, mert 6 hónapnál frissebb fertőzést nem lehet kimutatni.
 • Figyelem! Mielőtt a szúnyogok által terjesztett szívféreg-lárvák elleni készítményt alkalmazni kezdjük, mindenképpen szükség van a szűrésre, mert ha egyszerre pusztulnak el nagy számban az apró férgek, a mikrofiláriák, akkor kedvencünk akár életveszélybe is kerülhet!


3. MIKORFILÁRIA-ELLENI KEZELÉS

Védje meg kedvencét a szív- és bőrféreg lárvák ellen!

 

 • Ha biztosra akarunk menni, akkor nem elegendő a szúnyog-riasztás, hanem szükség van a szúnyogok által terjesztett apró féreglárvák, a mikrofiláriákat elpusztító készítményekre, mivel egyetlen szúnyogellenes szer sem 100%-os hatékonyságú.
Az Egyesült Államokban, ahol már jó 100 éve jelen van, a szívférgesség olyan komoly állategészségügyi probléma, hogy az elhivatott szakemberekből álló Amerikai Szívféreg Egyesület ajánlásában egész éves mikrofilária-ellenes kezelést ajánl.

 

****************************************

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉS a BÁK-ban

Mit vizsgálunk?­***

1. Mikrofiláriákat

A kutyákban, macskákban élő szívféreg, illetve bőrféreg vérben keringő apró utódai vérmintából kimutathatóak.
 • natív (festetlen) vérkenetben: mozgó lárvákat keresünk a mikroszkóp alatt
 • módosított Knott-teszttel, amely módszer a mikrofiláriák koncentrálásán és festésén alapul, a már nem mozgó, megfestett férgek látszanak szintén a mikroszkóp alatt
Fél évente szűresse kedvencét szív- és bőrférgességre.
Ha folyamatos a szúnyogok, illetve a mikrofiláriák elleni védelem, akkor elegendő a harmadik vizsgálathoz képest évente egyszer megismételni a szűrővizsgálatot.
A féreglárvák megjelenéséig a fertőződéstől 6-8 hónap telik el, ennél frissebb fertőzést jelenleg nem lehet kimutatni.
Főleg a kora esti, esti órákban keringenek a féreglárvák a fertőzött állatok vérében, ezért késő délután, 18:00 és 19:30 között várjuk kedvenceiket a szív- és bőrféreg szűrésen.
***Ajánlás: Dr. Fok Éva PhD, a Szent István Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszékének tudományos főmunkatársa


2. Kifejlett, nőstény szívférget
Jelenleg csak a nőstény szívférget lehetséges kimutatni speciális vérvizsgálattal, úgynevezett ELISA vizsgálattal a gazdaállatban.További tájékoztatásért, a  testreszabott védelem kiválasztása érdekében kérje állatorvosaink tanácsát!
A macskák is megkaphatják a a szív- és bőrférgességet.
Macskáknál milyen tüneteket okozhat a szívférgesség?

A macskák jóval kevésbé fogékonyak a szívférgességre, mint a kutyák. Ha megfertőződnek, kevesebb féreg jut a vérerekbe és még ennél is kevesebb válik ivaréretté, szaporodó-képessé. Viszont a macskákra kisebb testtömegüknél fogva már akár 1-2 féreg jelenléte is komoly veszélyt jelenthet.

A tünetek lehetnek:
 • köhögés
 • nehéz, gyors légzés
 • hányás
 • hirtelen halál
Mivel a macska nem tökéletes gazdaállata a szívféregnek, sokkal kevesebb egyed jut el a szaporodóképességhez, így csak a fertőzött macskák alig 20 %-ának a vérében fedezhetőek fel keringő apró féreglárvák, a mikrofiláriák. Nem is élnek a macskákban 7 évig, 2-4 éven belül általában elpusztulnak, gyakori a spontán gyógyulás.
Viszont egyelőre nincs a kezelésre megfelelő, törzskönyvezett gyógyszer, ráadásul a betegség kimutatása is sokkal nehezebb, mint kutyák esetében, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni itt is a megelőzésre.

Mit ajánlunk védekezésre?
Mikrofiláriákat elpusztító spot-on bőrre csepegtetős készítményeket havonta egyszer. 
Nem cseppentett még spot-ont? Segítünk! Kattintson IDE!


Ezzel nem csak a szív- és bőrférgesség, de a leggyakoribb külső élősködők ellen is megvédhetjük kedvenceinket.
A nyulak vérzéses betegsége és a myxomatózis igen veszélyes, szúnyogcsípéssel terjedő nyúl betegségek.
Milyen betegséget terjesztenek még  szúnyogok?

Nem csak a kutyákat, macskákat kell védeni a szúnyogok által terjesztett betegségektől, hanem a nyulakat is!
Régóta jelen van hazánkban két életveszélyes nyúlbetegség:

1. Nyulak vérzéses betegsége (RHD)
 • láz
 • bágyadtság, levertség, étvágytalanság
 • légzési nehézségek
 • idegrendszeri problémák
 • sárgaság, nyálkás hasmenés, habos vérzés az orrból és/vagy a végbélből.
Főleg a felnőtt nyulak érzékenyek rá.

2. Myxomatózis
 • szemhéj duzzanat
 • a nemiszervek duzzanata
 • gennyes kötőhártya gyulladás, gennyes orrfolyás
 • nehezített légzés.

Akár szobában tartott nyuszik is elkaphatják, egyetlen fertőzött szúnyogcsípés is halálos kimenetelű lehet! Szerencsére mindkét betegség ellen van védőoltás, amely megfelelő védelmet nyújt.

Oltási program nyulak részére
 • 8-12 hetes korban: Kombinált oltás (myxomatózis és nyulak vérzéses betegsége ellen)
 • 10-14 hetes korban: Kombinált oltás (myxomatózis és nyulak vérzéses betegsége ellen)

6 havonta ajánlott ismételni.


 

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2018.06.07
Május 7. óta keressük a nyuszinkat. Háros utca környékén. 06 70 535 70 73
2018.04.20
Sziámi, kandúr, ivartalanított, 1,5 éves cicánk 2018. április 18-án 18:30 kor kiszökött a házból a Görgey utcából és azóta nem jött haza. Kérem aki látja vagy megtalálja hívjon minket 0670/6757033 vagy 0630/4407404
2018.03.28
Sziasztok elveszett Nagytétény környékéről a fekete cicánk vad nem szeret kézben lenni oltva van, nagyon vàrjunk haza aggódunk érte a társa sír érte keresi hol van a játszópajtasa ha valaki látja ezen a számon hívjon minket: 06703510135-06303661599!