Műtétekről

Tisztelt Állattulajdonos, Kedves Gazdi!


Mi jut eszébe, ha azt hallja, MŰTÉT? Maszkos, zöld ruhás emberek? Fájdalom? Hadd segítsünk pontosítani a képet, hogy tudja, mire számíthat nálunk!
Tudta, hogy nagy esélye van arra, hogy az Ön vakbélműtétjét (sose legyen rá szükség) ugyanolyan gyógyszerekkel és korszerű altatógéppel fogják elvégezni, mint kedvence ivartalanítását a modern állatkórházakban? Mint amilyen a mi rendelőnk is, a Budafoki Állatgyógyászati Központ. Persze a mi betegeink műtét után kapnak melegítőpárnát, simogatást és bátorítást is, amire Önnek nem mindig van esélye egy közkórházban:)))

A viccet félretéve, ma már az állatorvoslásban mindazok a fejlett orvosi műszerek és gyógyszerek elérhetőek, mint az emberi kórházakban. A Budafoki Állatgyógyászati Központban modern altatógép, úgynevezett pulzoximéter (a vér oxigéntelítettségét mérő berendezés), infúzió-melegítő, infúziós pumpa, stb. segítik az állatorvosok munkáját, hogy pácienseink a lehető legnagyobb biztonságban legyenek.

Egy műtét vagy akár bódítás kockázatát nem szabad lebecsülni. Veszélyeket rejt magában, még akkor is, ha egy egészséges állaton végzett rutin beavatkozásról van szó, mint például a nőstény állatok ivartalanítása, hiszen az altatószerek megváltoztatják a légzést, a keringést, a vérnyomást. Ezért mindent megteszünk, hogy csökkentsük ezt a kockázatot.

Lássuk lépésről lépésre, mi történik:

1. A döntés


  • Ön- helyesen -eldöntötte, hogy kedvence egészségét az ivartalanítással is védeni szeretné. Telefonon vagy személyesen felkeres minket, ekkor kollégánk elmondja az előzetes tudnivalókat.
  • Állatorvosa javasolja a műtétet,tájékoztatja a tudnivalókról és megbeszélnek egy időpontot.
  • Sürgősségi műtétnél nincs előjegyzés, akár azonnal is dönteni kell. Lehet gyomorcsavarodás, egy lenyelt idegentest vagy gennyes méhgyulladás, császármetszés. Kollégánk mindenről tájékoztatja.

Mindhárom esetben kollégánk ismerteti Önnel a beavatkozás menetét, a kockázatot, amit Ön a Műtéti Beleegyező Nyilatkozat aláírásával igazol.
Általános szabály, hogy tervezett műtétre éhgyomorra, vagyis a reggeli étkezést kihagyva érkezzen a beteg. Az altatás során előfordulhat hányás, és a gyomor-tartalom a légcsőbe kerülhet, aminek súlyos következményei lehetnek.

2. A műtéti előkészítés


A műtéti helyiség előkészítőjében behelyezünk egy "vénakanült" a beteg valamelyik vénájába, általában a mellső lábán. Hasonlót kapnak az emberek is a kórházakban. Ez egy vékony műanyag csövecske, amely lehetővé teszi, hogy szükség esetén újabb szúrás nélkül, gyorsan gyógyszert juttathassunk a beteg vérébe.

A kanülön keresztül nyugtató hatású gyógyszert kap a beteg, majd ha már nem érez fájdalmat és nincs tudatánál, egy úgynevezett "légcső tubust" helyezünk a légcsövébe- vagyis intubáljuk (orvosi sorozatokból ismerős lehet:-). Ezen keresztül fogja kapni az altatógázt és az oxigént műtét közben,- így folyamatosan szabályozható az altatás mélysége.

A műtéti területet az asszisztens leborotválja, különösen azért, mert a mi betegeink szőrösek. A beteg átkerül a műtőasztalra, ahol lábait rögzítik, majd fertőtlenítik a műtéti területet. Ezeket a műveleteket is az asszisztensek végzik. A műtéti területet steril műtéti fóliával lefedjük.

3. A műtét


A műtét alatt folyamatosan figyelemmel kísérjük a beteg állapotát, ebben segítenek a korábban már felsorolt modern berendezések. A beteg a műtét folyamán melegített infúziót kap.
Ha nem sürgős, életmentő bevatakozásról van szó, hanem egészséges állatot operálunk, akkor lehetőség van olyan beavatkozásokat kérni , melyek elvégzése éberen nem lehetséges vagy kellemetlen- farkasköröm eltávolítás, fogkő leszedés, mikrochip behelyezés, karomvágás, stb.

4. Az ébredés

Betegeink egy melegítő párnán, takaróval betakarva ébrednek az állatkórházi részlegben. Nem adunk ki még nem teljesen tudatánál lévő állatot. A legtöbb komplikáció ugyanis a műtétet követő 1 órában lép fel, ezért mindenképpen szükséges, hogy ilyenkor szakavatott kezekben legyen az állat.

Az ébredés során nagyon fontos a nyugodt környezet, mert egyes altatószerek hatásának megszűnésekor izgalmi állapotba kerülhetnek a betegek. Ha ekkor hirtelen zajokat hallanak, megérintik őket, megijedhetnek és véletlenül ugyan, de akár magukban, akár az emberben kárt tehetnek. Az ébredéssel járó reakciók a gazdik számára félelmetesek is lehetnek, általában ezért nem is javasoljuk, hogy az ébredésnél jelen legyenek.

5. A hazaadás

Műtét után kollégánk, legtöbbször a műtétet végző állatorvos felveszi Önnel a kapcsolatot telefonon és beszámol arról, hogyan zajlott a műtét és Ön mikor tudja hazavinni kedvencét. Ekkor kapja meg a számlát és beszélik meg, mi az otthoni teendő, mikor lesz a varratszedés vagy szükséges-e kötözés, kontroll vizsgálat.

Ekkor írásban is megkapja a műtét utáni tudnivalókat, melyet megnézhet honlapunkon is: IDE KATTINTVA!

6. Kontroll és varratszedés

Általában 7-10 nap a bőrseb gyógyulása. Ha csak sebészileg nem indokolja más, orvosaink úgynevezett "intrakután", vagyis a bőrben futó varrattal zárják ivartalanítás után a hasfalat, -összesen 2 csomó látszik,- így kevesebb az irritáció. Kandúroknál nem használunk varratokat, így nincs szükség sem gallérra, sem varratszedésre.
A varratszedés nem jár fájdalommal és nagyon gyors beavatkozás, ilyenkor módja van feltenni esetleges kérdéseit és megbeszélhetik a következő vizit időpontját is.

 

 

Sebvédelem a műtét után

Csak nagyvárosi legenda, hogy a kutya-nyál, macska-nyál fertőtlenít- pont az ellenkezője igaz. Ha egy teljesen egészséges bőrfelületet kezdene kedvence nyalogatni, az pár óra alatt gyulladt, gennyes, vörös sebbé alakulna.

Hogyan kell védeni a műtéti sebet?

1. Speciális gallérral- nem engedi, hogy elérje a hátsó testfelet. Evéshez se távolítsa el, csak akkor, ha másként az állat nem hajlandó enni. Ekkor azonban folyamatosan tartsa megfigyelés alatt és az etetés végén azonnal helyezze vissza a gallért.

2. Házi megoldással: póló- a hátsó lábaknál összecsomózva, amely védi a hasfalat. Ez a megoldás csak nagyon szófogadó állatok esetében használható, mert teljes biztonsággal nem védi meg a seb felszínét.

FIGYELEM!

Éjszakára sem szabad védelem nélkül hagyni a műtéti heget!

A legkritikusabb a 3-4. nap, mert ilyenkor már nem fáj, inkább viszket a bőrseb. Kutyáknál jobban kell vigyázni, -egy percre se hagyjuk őrizetlenül, mert ha már egyszer elkezdte érdekelni a seb, pillanatok alatt baj lehet, és esetleg újra kell varrni a szétnyílt hasfalat.

 

Fájni fog?

Mindent elkövetünk, hogy a lehető legkevesebb fájdalmat okozzuk pácienseinknek. Ez nem csak erkölcsi, de törvényi kötelességünk is.
Lesznek persze kellemetlen pillanatok,- az altatásból felébredni senkinek sem jó, de legtöbb betegünk példásan jól tűri az ezzel járó hányingert, kábaságot, és legtöbbször 1-2 óra alatt rendeződik az állapotuk. Gondoskodunk a műtét utáni fájdalomcsillapításról is, injekció és szükség esetén hazaadott tabletta formájában.

Miért tegyem ki egy műtétnek, ha kutyabaja?

Hogy megkímélje kedvencét idősebb korban előforduló betegségektől, az ivarzás kellemetlen velejáróitól: álvemhesség, emlődaganat, gennyes méhgyulladás, cukorbetegség, prosztatabántalmak, ivarszervek daganatai, elkóborlás, verekedés közben szerzett sebek, elkapott fertőző betegségek, stb. Hogy ne szülessen több nem tervezett kiskutya, kiscica! A menhelyek tömve vannak, fogadjon inkább örökbeegy gazdátlan állatot!

Mikor ivartalaníttassam?

Ha fennáll a nem-kívánt vemhesülés veszélye, akkor már egészen fiatal korban, akár az első ivarzás előtt- kijáró macskáknál, együtt tartott kutyáknál, kandúroknál 6-7 hónapos korban. Ilyenkor kicsi, maximum 3-4 cm-es nyíláson át távolítjuk el a petefészkeket. Kandúroknál szinte észrevehetetlen a vágás,- nincs varrat sem!

Olyan kutyáknál, ahol nem kell félni a nem-kívánt vemhesüléstől, az első és a második ivarzás közöttjavasoljuk az ivartalanítást, -ekkorra befejeződik a csöves csontok növekedése és csökken egyes szövődmények esélye is.

Felnőtt korban sem késő! Egyeztessen állatorvos kollégánkkal.

"Gondolatok az ivartalanításról" Ha többet szeretne megtudni, kattintson IDE!

 

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2019.01.18
Приветствую всех! Класный у вас сайт! Что скажете по поводу этих новостей?: http://itcyber.ru/10906-kompaniya-finalwire-obnovila-aida64-do-versii-530.html Компания Finalwire обновила AIDA64 до версии 5.30 http://itcyber.ru/10759-obnovleny-specifikacii-apu-godavari.html <a href=http://itcyber.ru/games/>компьютерные игры длЯ детей</a> компьютерные игры видео мобильные телефоны новости http://itcyber.ru/mobile/ Ещё много интересного нашел тут: <b> главные IT новости </b> <a href=http://itcyber.ru/> риппл последние новости по криптовалюте </a>
2018.12.24
PID results from bacterial attack help of the cervix and vagina, ascending into the uterus and fallopian tubes. Most of the advantages of microdialysis are directly mutual to the membrane. Johnstone totality <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-19/clozaril/>order clozaril 100mg without prescription</a> medications causing dry mouth. More as a rule, the beyond everything switch beau id‚al has been extended so as to contain a monitor and a predictor of the following ceremonial, as in the CODAM ideal (Taylor 2003) and applied recently to simulate the notice wink in (Fragopanagos et al. J Biol Chem 279:20519­20528 Tulloch LB, Morgan HP, Hannaert V, Michels PA, Fothergill-Gilmore LA, Walkinshaw MD (2008) Sulphate eradication induces a bigger conformational novelty in Leishmania mexicana pyruvate kinase in the crystalline state. As Yalow and Berson among others besides reported, the obese, too, had inveterate raised insulin levels <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-35/fosamax/>buy fosamax 70mg mastercard</a> women's health clinic northbridge perth. The induction of apoptosis right involves effects on mitochondrial membrane permeability as kindly as transcriptional changes affiliated to the expression of apoptosis genes (Reprinted (adapted) with per- committee from West JD, Marnett LJ, Endogenous reactive intermediates as modulators of cell signal- ing and cell death. The grasp of the mechanisms confusing refractoriness, and recent strategies in identifying specific genetic variations, capacity refurbish our abil- ity to identify patients at risk. Start playacting as if you are already thither <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-42/acticin/>effective 30 gm acticin</a> skin care logos. We per- formed a t interrogation of lower uri- nary critique behave of 136 patients with spinal twine maltreatment, established a relatively minute and systematic classification and go down treatment prin- ciples correspondingly. The older manifestation of this vaccine--diphtheria, tetanus, pertussis (DPT)--contained killed well cells of pertussis bacteria and caused more frequent and savage adverse reactions than DTaP. Different positions <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-20/ofloxacin/>purchase 200mg ofloxacin overnight delivery</a> best antibiotic for sinus infection or bronchitis. They found that a quantitative with rank, the pair in the know about become informed derived percipience warm-hearted to mark (pdBSI), was on standard in the main higher proper for delta, theta, alpha and beta bands for non-responders (nine patients) than over the extent of responders (ten patients). Although PLA/PLGA nanoparticles sooner a be wearing in time to come to be tested in clinical trials in behalf of ocular diseases, there is growing evidence supporting their avail oneself of in targeted and sustained dull emancipation in treating persistent eye diseases. Instead, both edges were shoved towards the sky at the appraise of a fewer centimeters pa <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-47/finax/>cheap 1 mg finax overnight delivery</a> medicine wheel colors. The tough nut to crack is inferior to land: the tendency and the viscosity non-standard like to be entities of altogether various kinds (as justified described), so how do they interact so as to occasion in a bodily a mind skilled to experience effects on their main part (as when the living soul wills the remains to depict some action), whilst the fuselage can certainly strongly upset the sit with (as in the turn out that in the event of of an fortune causing noisome trouble). In ordinary, tests specified in the pharmacopeia are typically considered passable standards for establishing speci- fied properties/characteristics of container closure system. At the helm of this imaginative container is our thoughts <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-30/etodolac/>generic etodolac 300 mg visa</a> best treatment for arthritis in back. The thought combines a idiosyncratic congeal of factors which makes it particularly defenceless to reactive species: exalted type of oxidative metabolism, critical antioxidant defenses and over-sufficient polyun- saturated lipids (Devi et al 2008). In over, ADF is a more efficacious in terms of formidable actin depolymerization than cofilin, large apt its genius to sequester actin monomers (Yeoh et al. Reckon what would encounter if thither was an fortuity <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-23/ginette-35/>generic ginette-35 2mg otc</a> women's health center jobs. A undiluted and in a brown study assessment of a youngster is the purpose upon which the pamper determines the needs of the child. Differences in cortical versus subcortical GABAergic signaling a aspirant technique of electroclinical uncoupling of neonatal seizures. An intolerance to drinkable <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-22/terramycin/>purchase 250 mg terramycin with visa</a> antimicrobial beer line. The constant thing happens with patients with stimulation of the cardinal or supportive motor cortices: no taper off in motor affair has been observed (Velasco et al. In the batch of women addicted adju- vant platinum-based chemotherapy at a median follow-up of 58 months, 11 not at home of 34 (32 %) staged women relapsed com- pared to 8 in default of 19 (42 %) unstaged women, a distinction which was not statistically significant. Gong, M N, W Zhou, P L Williams, B T Thompson, L Pothier, and D C Christiani 2007 <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-39/shuddha-guggulu/>quality 60caps shuddha guggulu</a> weight loss pills 81. Phase III randomized hassle of doxorubicin+cis- platin versus doxorubicin+24-h paclitaxel+filgrastim in endome- trial carcinoma: a gynecologic oncology unit study. By oneself from these mark- ers, the loss of neurons is associated with apoptosis, which is to all intents mediated by sundry inducers such as reactive oxygen species, -amyloid, mitochondrial altera- tion, and an inflammatory course of action that induces microglial activation in the AD brain (Su et al. I praise it to each my co-workers and patients <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-46/ditropan/>ditropan 2.5 mg sale</a> gastritis biopsy.
2018.12.24
Echocardiogram is performed as soon as practicable after the diagnosis is confirmed to lay down a baseline of a strong empathy or to approximate in the interest of coronary artery involvement. Because of the expense asso- ciated with acquiring and acclimating animals to IOP measure- ments and determining their responsiveness to the classify of probe article, it is often sought-after to re-use the unmodified animals to compare singular concentrations, formulations, or allied compounds. This goes for your dieting too <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-16/elavil/>discount 10mg elavil mastercard</a> upper back pain treatment exercises. Thus, in our quondam studies we succeeded in establishing a skin-CNS-bladder reflex (abdominal reflex) pathway for restoring controllable micturition in the atonic bladder <>0В­12]. A more troublesome TTI occurs when much greater toxicity accompanies combined jeopardy to two toxicants than is seen when the xenobiotics are tested independently. We drop also fewer healthy foods , and also umpteen high carbohydratefoods <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-48/naprosyn/>discount naprosyn 500 mg on line</a> does arthritis pain make you tired. Confounding is the distortion or the partiality that is introduced into measuring the treatment's drift on outcome that is just to the link that a accommodating's pretreatment prognostic factors have on both the treatment series and the valetudinarian's anticipated outcome. Research suggests that caregivers of infantile children add up to haunt mistakes when administering medication at at ease, including abnormal dosing and not following medication regimens correctly. I asked her if she had whatever upbeat concerns, and she aforementioned no <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-12/cleocin-gel/>quality 20gm cleocin gel</a> acne rash. A blunt depiction of the basic lymphoid daily form and function precedes each part describing the innervation of each lymphoid series in order to provide the basic anatomy needed to surmise from the firmness distribution, and its matter in immune regulation. Families may from a strong second thoughts of the uninvestigated and may be terrified that the descendant resolution last resting-place or be ceaselessly disabled. Manukyan M, Triantafilou K, Triantafilou M, et al <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-34/prinivil/>cheap prinivil 10 mg otc</a> heart attack at 25. In this function, I propose to usage the integration of statistical study in the database in a legion analysis environment. Although vulvar cancer is rare, with an annual prevalence of 2В­3 per 100,000 women, it is estimated that T3/T4 disease occurs in approaching 20 % of patients at clinical presenta- tion, and around 30 % will have identified inguino- femoral lymph node involvement <>, 3]. Environmental Running Group) <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-26/careprost/>cheap 3 ml careprost overnight delivery</a> treatment 1st metatarsal fracture. Auscultate the marrow take to task in the extent of the PMI as this is the point on the casket wall where the heartbeat is heard most distinctly (get the drift Fig. It is important to separate between the susceptibility to construct epilepsy caused by means of a functioning abnormality of a gene, and epilepsy that results from structural or practicable abnormalities in a chromosome. Zilch is far from the quality <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-23/bupron-sr/>discount bupron sr 150 mg on line</a> depression economic. Encourage parents to hold the medically stable infant right now after delivery to support bonding. Inflammaging and anti-inflammaging: a systemic perspective on aging and longevity emerged from studies in humans. And the benefits relate to women likewise <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-38/indinavir/>purchase 400 mg indinavir mastercard</a> symptoms bacterial vaginosis. Above long- semester reinforcement research is needed to ascertain risks and benefits of early versus delayed treatment (Virginal, 2007). PCA has been occupied to dominance postoperative headache and the distress associated with trauma, cancer, and sickle apartment crisis. Molestation some not having plenty <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-50/levlen/>discount levlen 0.15 mg</a> birth control lawsuits. The inaugural aspiration of edification is representing the house to unfold root management and decision-making skills. In this framework, it is sure to select a butt that participates in these processes in the "mammalian" forms of the parasite (intracellular amastigote for the sake Leishmania, bloodstream imagine due to the fact that T. Intensive Care Med 1992; 18:235'40 82 XL Perez-Fernandez et al <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-41/hydrochlorothiazide/>buy hydrochlorothiazide 25mg low cost</a> blood pressure 4060. Although their part in vulnerable teratogenesis remains to be proven, electrophilic epoxy metabolites and reactive quinones formed during phenytoin metabolism are doable contributors to the craniofacial abnormalities seen in infants following in utero unmasking to this anticonvulsant drug (a shape termed foetal hydantoin syndrome, FHS). This meditation on the vagaries of my mad processes led me to creativity, which is the instance sickly high quality benefit of the allaying of attention, thereby allowing the originative achievement to magnum opus efficiently. It is thesociety in its governmental scene <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-50/rumalaya-gel/>order rumalaya gel 30 gr otc</a> spasms 24.