Műtétekről

Tisztelt Állattulajdonos, Kedves Gazdi!


Mi jut eszébe, ha azt hallja, MŰTÉT? Maszkos, zöld ruhás emberek? Fájdalom? Hadd segítsünk pontosítani a képet, hogy tudja, mire számíthat nálunk!
Tudta, hogy nagy esélye van arra, hogy az Ön vakbélműtétjét (sose legyen rá szükség) ugyanolyan gyógyszerekkel és korszerű altatógéppel fogják elvégezni, mint kedvence ivartalanítását a modern állatkórházakban? Mint amilyen a mi rendelőnk is, a Budafoki Állatgyógyászati Központ. Persze a mi betegeink műtét után kapnak melegítőpárnát, simogatást és bátorítást is, amire Önnek nem mindig van esélye egy közkórházban:)))

A viccet félretéve, ma már az állatorvoslásban mindazok a fejlett orvosi műszerek és gyógyszerek elérhetőek, mint az emberi kórházakban. A Budafoki Állatgyógyászati Központban modern altatógép, úgynevezett pulzoximéter (a vér oxigéntelítettségét mérő berendezés), infúzió-melegítő, infúziós pumpa, stb. segítik az állatorvosok munkáját, hogy pácienseink a lehető legnagyobb biztonságban legyenek.

Egy műtét vagy akár bódítás kockázatát nem szabad lebecsülni. Veszélyeket rejt magában, még akkor is, ha egy egészséges állaton végzett rutin beavatkozásról van szó, mint például a nőstény állatok ivartalanítása, hiszen az altatószerek megváltoztatják a légzést, a keringést, a vérnyomást. Ezért mindent megteszünk, hogy csökkentsük ezt a kockázatot.

Lássuk lépésről lépésre, mi történik:

1. A döntés


  • Ön- helyesen -eldöntötte, hogy kedvence egészségét az ivartalanítással is védeni szeretné. Telefonon vagy személyesen felkeres minket, ekkor kollégánk elmondja az előzetes tudnivalókat.
  • Állatorvosa javasolja a műtétet,tájékoztatja a tudnivalókról és megbeszélnek egy időpontot.
  • Sürgősségi műtétnél nincs előjegyzés, akár azonnal is dönteni kell. Lehet gyomorcsavarodás, egy lenyelt idegentest vagy gennyes méhgyulladás, császármetszés. Kollégánk mindenről tájékoztatja.

Mindhárom esetben kollégánk ismerteti Önnel a beavatkozás menetét, a kockázatot, amit Ön a Műtéti Beleegyező Nyilatkozat aláírásával igazol.
Általános szabály, hogy tervezett műtétre éhgyomorra, vagyis a reggeli étkezést kihagyva érkezzen a beteg. Az altatás során előfordulhat hányás, és a gyomor-tartalom a légcsőbe kerülhet, aminek súlyos következményei lehetnek.

2. A műtéti előkészítés


A műtéti helyiség előkészítőjében behelyezünk egy "vénakanült" a beteg valamelyik vénájába, általában a mellső lábán. Hasonlót kapnak az emberek is a kórházakban. Ez egy vékony műanyag csövecske, amely lehetővé teszi, hogy szükség esetén újabb szúrás nélkül, gyorsan gyógyszert juttathassunk a beteg vérébe.

A kanülön keresztül nyugtató hatású gyógyszert kap a beteg, majd ha már nem érez fájdalmat és nincs tudatánál, egy úgynevezett "légcső tubust" helyezünk a légcsövébe- vagyis intubáljuk (orvosi sorozatokból ismerős lehet:-). Ezen keresztül fogja kapni az altatógázt és az oxigént műtét közben,- így folyamatosan szabályozható az altatás mélysége.

A műtéti területet az asszisztens leborotválja, különösen azért, mert a mi betegeink szőrösek. A beteg átkerül a műtőasztalra, ahol lábait rögzítik, majd fertőtlenítik a műtéti területet. Ezeket a műveleteket is az asszisztensek végzik. A műtéti területet steril műtéti fóliával lefedjük.

3. A műtét


A műtét alatt folyamatosan figyelemmel kísérjük a beteg állapotát, ebben segítenek a korábban már felsorolt modern berendezések. A beteg a műtét folyamán melegített infúziót kap.
Ha nem sürgős, életmentő bevatakozásról van szó, hanem egészséges állatot operálunk, akkor lehetőség van olyan beavatkozásokat kérni , melyek elvégzése éberen nem lehetséges vagy kellemetlen- farkasköröm eltávolítás, fogkő leszedés, mikrochip behelyezés, karomvágás, stb.

4. Az ébredés

Betegeink egy melegítő párnán, takaróval betakarva ébrednek az állatkórházi részlegben. Nem adunk ki még nem teljesen tudatánál lévő állatot. A legtöbb komplikáció ugyanis a műtétet követő 1 órában lép fel, ezért mindenképpen szükséges, hogy ilyenkor szakavatott kezekben legyen az állat.

Az ébredés során nagyon fontos a nyugodt környezet, mert egyes altatószerek hatásának megszűnésekor izgalmi állapotba kerülhetnek a betegek. Ha ekkor hirtelen zajokat hallanak, megérintik őket, megijedhetnek és véletlenül ugyan, de akár magukban, akár az emberben kárt tehetnek. Az ébredéssel járó reakciók a gazdik számára félelmetesek is lehetnek, általában ezért nem is javasoljuk, hogy az ébredésnél jelen legyenek.

5. A hazaadás

Műtét után kollégánk, legtöbbször a műtétet végző állatorvos felveszi Önnel a kapcsolatot telefonon és beszámol arról, hogyan zajlott a műtét és Ön mikor tudja hazavinni kedvencét. Ekkor kapja meg a számlát és beszélik meg, mi az otthoni teendő, mikor lesz a varratszedés vagy szükséges-e kötözés, kontroll vizsgálat.

Ekkor írásban is megkapja a műtét utáni tudnivalókat, melyet megnézhet honlapunkon is: IDE KATTINTVA!

6. Kontroll és varratszedés

Általában 7-10 nap a bőrseb gyógyulása. Ha csak sebészileg nem indokolja más, orvosaink úgynevezett "intrakután", vagyis a bőrben futó varrattal zárják ivartalanítás után a hasfalat, -összesen 2 csomó látszik,- így kevesebb az irritáció. Kandúroknál nem használunk varratokat, így nincs szükség sem gallérra, sem varratszedésre.
A varratszedés nem jár fájdalommal és nagyon gyors beavatkozás, ilyenkor módja van feltenni esetleges kérdéseit és megbeszélhetik a következő vizit időpontját is.

 

 

Sebvédelem a műtét után

Csak nagyvárosi legenda, hogy a kutya-nyál, macska-nyál fertőtlenít- pont az ellenkezője igaz. Ha egy teljesen egészséges bőrfelületet kezdene kedvence nyalogatni, az pár óra alatt gyulladt, gennyes, vörös sebbé alakulna.

Hogyan kell védeni a műtéti sebet?

1. Speciális gallérral- nem engedi, hogy elérje a hátsó testfelet. Evéshez se távolítsa el, csak akkor, ha másként az állat nem hajlandó enni. Ekkor azonban folyamatosan tartsa megfigyelés alatt és az etetés végén azonnal helyezze vissza a gallért.

2. Házi megoldással: póló- a hátsó lábaknál összecsomózva, amely védi a hasfalat. Ez a megoldás csak nagyon szófogadó állatok esetében használható, mert teljes biztonsággal nem védi meg a seb felszínét.

FIGYELEM!

Éjszakára sem szabad védelem nélkül hagyni a műtéti heget!

A legkritikusabb a 3-4. nap, mert ilyenkor már nem fáj, inkább viszket a bőrseb. Kutyáknál jobban kell vigyázni, -egy percre se hagyjuk őrizetlenül, mert ha már egyszer elkezdte érdekelni a seb, pillanatok alatt baj lehet, és esetleg újra kell varrni a szétnyílt hasfalat.

 

Fájni fog?

Mindent elkövetünk, hogy a lehető legkevesebb fájdalmat okozzuk pácienseinknek. Ez nem csak erkölcsi, de törvényi kötelességünk is.
Lesznek persze kellemetlen pillanatok,- az altatásból felébredni senkinek sem jó, de legtöbb betegünk példásan jól tűri az ezzel járó hányingert, kábaságot, és legtöbbször 1-2 óra alatt rendeződik az állapotuk. Gondoskodunk a műtét utáni fájdalomcsillapításról is, injekció és szükség esetén hazaadott tabletta formájában.

Miért tegyem ki egy műtétnek, ha kutyabaja?

Hogy megkímélje kedvencét idősebb korban előforduló betegségektől, az ivarzás kellemetlen velejáróitól: álvemhesség, emlődaganat, gennyes méhgyulladás, cukorbetegség, prosztatabántalmak, ivarszervek daganatai, elkóborlás, verekedés közben szerzett sebek, elkapott fertőző betegségek, stb. Hogy ne szülessen több nem tervezett kiskutya, kiscica! A menhelyek tömve vannak, fogadjon inkább örökbeegy gazdátlan állatot!

Mikor ivartalaníttassam?

Ha fennáll a nem-kívánt vemhesülés veszélye, akkor már egészen fiatal korban, akár az első ivarzás előtt- kijáró macskáknál, együtt tartott kutyáknál, kandúroknál 6-7 hónapos korban. Ilyenkor kicsi, maximum 3-4 cm-es nyíláson át távolítjuk el a petefészkeket. Kandúroknál szinte észrevehetetlen a vágás,- nincs varrat sem!

Olyan kutyáknál, ahol nem kell félni a nem-kívánt vemhesüléstől, az első és a második ivarzás közöttjavasoljuk az ivartalanítást, -ekkorra befejeződik a csöves csontok növekedése és csökken egyes szövődmények esélye is.

Felnőtt korban sem késő! Egyeztessen állatorvos kollégánkkal.

"Gondolatok az ivartalanításról" Ha többet szeretne megtudni, kattintson IDE!

 

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2018.08.26
1 hete találtuk a Ringló uton fiatal feket-fehér cicát,orra fekete,piros bolhanyakörve van.tel.70 7090274
2018.08.14
XXII. kerületben talált vak (!), 10 éves kan, nagyobb termetű, fekete keverék kutyus az Illatos úton! S.O.S. várja eredeti gazdáját, ill. 2018. augusztus 21.-étől megmentőjét is! "Mindkét szemére vak. Pórázt nem ismeri. Kedves, mindent tűrő öregúr." (2018.08.06.) További részletekért KATTINTS: http://www.illatosutiallatvedo.blogspot.hu/2018/08/illatos-ut-iii53-20180806.html
2018.07.28
3 hónapos kandúr cicánk július 27-én eltűnt a Háros utca környékén. Hátsó lábán szürke cirmos folt van. Tel: 20 5873578