Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Zsírcsomók
2016-05-27
Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a kérdésem, hogy az 5éves yorksirre terrier kan kutyámban felfedeztem apró zsírcsomókat. Ezek ártalmatlanok? Vagy van okom az aggodalomra? Tisztelettel, B.Erika

Kedves Gazdi!

Bár tapintatukból, elmozdíthatóságokból következtetni tudunk arra, hogy lipomáról, zsírcsomókról van szó, de biztosat csak aspirációs citológiai vizsgálattal, vagy még inkább biopsziás mintavétel után lehet mondani. Az előbbihez nem, de az utóbbihoz el kell altatni az állatot, ezt általában egybe szoktuk kötni a csomók műtéti eltávolításával, és egyéb beavatkozással (ivartalanítás, fogkő leszedés például).

jelige: PAMACS
2016-05-27
Jó napot kívánok! Van 1 puli kutyánk (szuka) most volt 5 éves és szeretnénk, ha már lenne kiskutyája, ezért elvittük fedeztetni. Azt szeretném megkérdezni, hogy honnan fogom tudni ha vemhes lett? Ha minden igaz, akkor a tegnapi napon volt együtt a másik kutyával. Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Kutyáknál van olyan gyorsteszt, amely az ovuláció után 17-25 nappal már megbízható eredményt ad, ultrahang vizsgálattal a 21-30-ik naptól lehet kimutatni a vemhességet. Röntgen vizgálat nem a legjobb erre a célra a röntgen sugárzás magzatokra gyakroolt hatása miatt, bár a csontosodás megindulása után, a 42-ik naptól elvégezhető. Erről többet is olvashat, ha IDE KATTINT!

jelige: macskaszemfog
2016-05-27
A macskám egyik felső szemfoga elszineződött a többihez képest kissé barnásra, ferde is kicsit, amikor megnyomkodom ezt a fogat, mintha mozogna, és az ínye fölül eléggé sötét piros. Ugyanúgy eszik, mint szokott, fájdalmát-ha van-nem látni. Ennél a rosszfognál van egy kis szájszaga, míg a másik oldalon, ahol jók a fogai nincs szájszag. Lehet, hogy el kell távolítani ezt a szemfogát? (fogkőleszedése még nem volt, fiatal cicáról van szó, kb. 6 éves)

Kedves Gazdi!

Nagyon valószínű, hogy vagy megsérült a szemfog, vagy esetleg a fogak felszívódásával járó fogbetegsége van. Legjobb lenne röntgen vizsgálatot is végezni, mielőtt kihúzzák az említett fogat, hogy kiderüljön, valóban felszívódásról vagy egyéb betegségről van-e szó.

jelige: tiku
2016-05-27
Tisztelt Doktor Úr! Mire gondoljunk, ha a 14 éves macskánk a saját almát eszi?

Kedves Gazdi!

Az a tapasztalatunk, hogy az anémiás, vagyis vérfogyott macskák nagyon gyakran elkezdik az ásványi almot enni. Minél előbb vigyék olyan állatorvoshoz, ahol vérképet, vérlabort, esetleg hasi ultrahang vizsgálatot, vizelet vizsgálatot tudnak végezni, hogy kideerüljön, hogy valóban anémia (pl. idült veseelégtelenség, macska vírusfertőzés, parazita, stb.miatt kialakuló) miatt vagy más okból eszi az almot.

jelige: advantix
2016-05-27
Tisztelt Doktor Úr! Az advantix cseppel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Kutyám 10 éves, 1,5-1,7 kg közötti súlyú. Az lenne a kérdésem hogy az működik-e, hogy a 4 kg alatti kutyákra való advantixot 2-szerre használom el? Eddig mindig rányomtam az egészet a kutyára, a leírás szerint ebben 40 mg Imidakloprid van, és a legkisebb ajánlott mennyiség pedig 10mg/kg, innen gondoltam hogy a fele elég egyszerre a kutyára, és most hogy már nem olyan fiatal, nem akarom „feleslegesen vegyszerezni” a kelleténél nagyobb adaggal. Lesz-e valami baja a már kiszúrt, de persze visszazárt tubusban maradt folyadéknak 4 hét alatt?

Kedves gazdi!

Sajnos nem lehet garantálni, hogy teljesen hatásos lesz a 4 hétig elbontva őrizgetett Advatix. A gyártó csak a megfelelően használt termékre tudja vállani a garanciát, hogy úgy és addig működik, mint a leírásban.

Vannak más kullancs ellenes szerek is, esetleg választhat ezek közül, például Foresto nyakörvet.

jelige: bedagadt, lebénult
2016-05-27
Jónapot! 8 éves 30 kg-os kutya feje 2 napja bal oldalon lebénult, szemhéj, pofa, fül picit lóg. 1 napja a bal musc. masseter bedagadt! Más tünet nincs, eszik, éber, fül tiszta, nem nyálzik. Láza nincs. Doki nem tudja a diagnózist. Kalciumra nem javult. Mi lehet ez, kezelés? Köszönettel!

Kedves Gazdi!

Ha már állatorvosa alaposan átvizsgálta a fület (otoszkóppal) , szájat, fogakat, akkora kövtekező lépés a teljes neurológiai vizsgálat, különös tekintettel az agyidegekre, majd kiegészítő vizsgálatok kellenek: minimálisan egy röntgen vizsgálat, legjobb esetben MRI, CT, vérkép, vérlabor, stb..

A féloldali arcideg bénulást kutyáknak sok minden okozhat: a pajzsmirigy alulműködéstől a közép- és belső fül gyulladásától, a daganatos elváltozásokon át az agyvelő megbetegedéséig az "idiopatkius" vagyis ismeretlen oktanú megbetegedésekig. Ez nem egy egyszerű diagnózis, és nem biztos, hogy van hatásos kezelés. Legjobb, ha kifejezettten neurológiai megbetegedésekkel foglalkozó állatorovshoz viszi, ilyet ITT talál.

jelige: Mike
2016-05-27

Üdvözlöm.Korábban már kértem tanácsukat "Reflux?"jeligével. A tanácsot meg is fogadtam és elvittem a farancia buldogomat egy endoszkópos vizsgálatra. Eredmény:"A lágy szájpadlás elongált, a sacculus laryngealisok ödémásak és előestek, a cartilago corniculatak és cuneiformisok belégzéskor és kilégzéskor is összeestek, a gége és légcső üregében aspirált nyál látható, a légcső a normálisnál szűkebb. A nyelőcsőben habos tartalom, a cardia tátong, előtte a nyelőcső nyálkahártyáján fekélyek, mögötte a gyomor begyszerű tágulatként észlelhető mintegy 3-4 cm hosszan, melynek caudalis szélét a hiatus nyílása szűkíti. A pylorus a normálisnál kissé szűkebb."

A vizsgálat után volt egy légzésleállása, szerencsére még a kórház területén, így az intenzíven kötöttünk ki. Egy hét múlva orrplasztikát és lágy szájpad műtétet csináltak nála, itt ismét volt egy légzésleállás a műtét után, így öt napot volt kórházban. Hazajöttünk, most három hetes gyógyszeres kezelést kap, lassan ez le is telik. Quamatell minit kap este és cerucalt reggel és este. Az állandó hányások megszűntek teljesen. Azt mondták a kezelés után kiderül, hogy van-e szükség rekeszsérv műtétre. Nem szívesen vetném alá. Viszont pár napja azt vettem észre, hogy  az orra tortyogósá vált, mintha valami zavarná a levegő útját, többször úgymond krákogva próbálja eltakarítani. Az esti alvásban nagyon zavarja és éjjel a gyomra rettentően zuhog, dolgozik. Jön megy helyezkedik össze-vissza egész éjjel. Most megint nem tudom mitévő legyek, mitől vannak ezek a pár napos tünetek? Előre is köszönöm válaszát.

Kedves Gazdi!

Nagyon örülök, hogy eljutott a megfelelő intézménybe és hogy sikerült is, úgy tűnik az operáció. A mostani tünetek nem biztos, hogy viszaesést jelentenek: lehet egy egyszerű felső léguti fertőzés, megfázás, vírusos fertőzés, gyomorrontás. Keresse fel kezelőorvosát, aki valószínűleg először antibiotikumos kezelést fog előírni, probiotikumot, hasfogó szereket, diétát, féreghajtót, stb.  Ha nem múlnak a tünetek, akkor legjobb, ha az Egyetemre megy visza a kutyussal.

jelige: Pötyi
2016-05-27
Kedves Doktor úr! Van egy két éves törpenyuszink. Ön szerint pároztatható lenne még? Köszönöm szépen válaszát! Nem voltak kölykei még .

Kedves Gazdi!

Meglehetősen szigorú vagyok e tekintetben, akár nyúlról, akár kutyáról, macskáról van szó, elnézést előre is, ha nem ilyen válaszra számított: szerintem a tenyésztést meg kellene hagyni a profi tenyésztőknek, akik 6 hónapos kor körül kezdik, a  megfelelő módon kiválogatott nyulakat pároztatni. A hobbipároztatás sokkal több veszélyt rejt magában, mint amennyi örömöt, azt is inkább a családnak, mint magának a nyuszinak. Ráadásul egy 2 éves törpenyúl már nem túl fiatal, aokkal több komplikációra lehet számítani, mint fiatalabb korban: petefészek, méh ciszták, a vemhesülés hiánya, hüvelygyulladás, az ellés elakadása, stb.. Azt kell mondanom, hogy szerintem ne pároztassák!

jelige: Kira
2016-05-27
Kedves Doktor ÚR ! Van egy 8 éves szuka Dobermann kutyám. A hátsó lábain különböző bőrkinövések formájában kisebb daganatok képződtek. Az emlői megduzzadtak. De a kutya közérzete sokáig teljesen rendben volt. Az elmúlt időszakban a hátsó lábain konkrétan a leső combjain észrevettük hogy a bőr teljesen lejött. A belső combok megduzzadtak. Hívtuk a helyi állatorvos aki szteroidos injekciókkal kezelte a kutyát. Azt a tájékoztatást adta hogy ezek a nagy kiterjedésű sebek nem fognak levesedni ( az élősködők miatt) és az állat nem fog fájdalmat érezni. Ajánlotta hogy vegyünk szimpla A vitamint hogy ezt az állapotot fenntarthassuk. Ehhez képes a kutya lábai 3-4 napja szörnyű állapotba kerültek. Levesednek, a szag alapján üszkösödik. ( nem vagyok orvos). A kutya eszik, de fogy, ugat, próbál mászkálni, de futni már nem tud. Sok folyadékot iszik. Anyukám ragaszkodik hozzá, nem engedi elaltatni. Várom szíves javaslatukat. Tanácstalan vagyok. Üdvözlettel,

Kedves Gazdi!

Leírása alapján valamilyen igen súlyos betegségról, vérkeringési zavarról, fertőzésról vagy akár daganatról van szó. A megduzzadt emlők lehetnek álvemhesség, de akár emlődaganat következménye, de ott is kialakulhatott az ödéma, keringési zavar. A lábak végé lévő kinövéseket csak biosziás vizsgálattal lehetett volna diagnosztizálni biztosan. Előfordulhat, hogy adaganatok a lábak, emlők nyirokcsereibe adtak áttétet és ez az oka az ödémának. A sok ivás a vese, a máj betegsége, akár méhgyulladás következménye is lehet. A súlyosan elfertőződött, üszkösödő lábakat alapos sebtisztítással, vénás antibiotikummal lehetne megpróbálni megmenteni, mintát kellene venni a daganatokból, háznál semmiképpen nem lehetséges ellátni. Nagyon rossz a prognózisa, rosszak a kilátásai egy ilyen nagyon súlyosan beteg kutyának, ezt Ön is tudja a levele alapján, nem tudom azzal kecsegtetni, hogy ha bárhová elviszi, bármilyne gyógyszert, kezelést végeznek, akkor meggyógyul, de talán enyhíteni tudnak a szenvedésein ideig-óráig.

jelige: Csúnya cica
2016-05-27
Tisztelt Doktorúr/nő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy: A macskàm (sima hàzi, koràt biztosan nem tudni, nem fiatal, 3 éve verődött hozzànk) kb. màsfél hete nyàladzani kezdett, lehelete büdös lett. Megnéztük a szájàt, "fogas" gyanúnk beigazolódni làtszódott, orvoshoz fordultunk. Egy fogat eltàvolított, kitisztította a sebet. Akkor pàr óràig jó volt, de màr az egész macska büdös, nyàladzik, és vérzik a szàja belül. A tisztogatàssal nem megyünk sokra, meg azt sem tudtuk meg, hogy mi okozhatta ezt. (Mivel kijàrós, igy elég sok lehetőség felmerül. De mégis? Megharaphatta valami, talàn az volt az orvosi gyanú, mivel elöl az ínye elég csúnya, viszont hàtul semmi baja.) Tudok rajta valahogy itthon segíteni? Hyperol tabletta vagy ilyesmi? Talàn segítené a gyógyulàst. Köszönöm vàlaszàt!

Kedves Gazdi!
Macskáknál szájgyulladást, fogíny gyulladást sok betegség okozhat: vírusos megbetegedések (FelV, FIV), vesebetegség, fogkövesség következtében kialakuló fogíny gyulladás, a fogak felszívódásával járó megbetegedés, az úgynevezett eosinofil granuloma komplex, de akár valamilyen maró anyag felvétele, idegentest is okozhat hirtelen kialakuló szájgyulladást.

Ha nincsen lehetőség ultrahangos fogkő leszedésre, kiegészítő vizsgálatokra (fogröntgen, vérkép, vérlabor, biopszia, vírusteszt), akkor akár egy antibiotikum, gyulladácsökkentő is segíthet. Fertőtlenítés, ecsetelés pl. a higított betadinnal, Stomodine géllel hasznos lehet a gyógyulás segítésére,de mivel a macskák szája tele van baktériumokkal, és igen fájdalmas ilyenkor, a harapás veszélye nélkül ez most nehezen lehet kivitelezheő. Ha erre nem múlnak a tünetek, akkor jól felszerelt állatkórházba kell vinni a cicát, hogy segíteni tudjanak.

jelige: kutyulim
2016-05-27
Kutyusom kukijánál egy kis dudort találtam, ami kemény és fekete a teteje. Lecsíptem belőle és most meg véres egy kicsit. Nem tudom, milyen ha kullancs csípi mert még nem láttam kullancsot sem.Kérem írja meg milyen a kullancscsípés. A kutyus vidám játékos kiegyensúlyozott. Ma vettem észre a dudort. simogatás közben. Nagyon megijedtem, kérem segítségét. Köszönöm

Kedves Gazdi!
Nem ajánlatos a kutyán (vagy más élőlényeken) található dudorokat lecsípni, mert nagyobb gondot okozunk, mint amennyi re hazsnos ak lehetünk. A kullancsot nem nehéz észrevenni, bár sokszor kell hozzá ugyan nagyító, mert a kicsik, amelyek nem szívták még meg magukat igen elbújhatnak a szőrben, bőrben. Ha nagyító alatt megnézi, akkor határozottan felismehrhető rajtuk a 4 pár láb, ami mozoghat is. Íme egy fotó: 

Attól tartok, hogy amit lecsípett valamilyne kinövése volt a kutyának. Legjobb lenne megmutatni állatorvosának!

Ha most meg is úszták, nagyon ajánlatos lenne védekezni a kullancs csípés ellen, ITT talál hozzá segítséget!

jelige: Morzsi
2016-05-27
Gennyes méhgyulladása van a kutyámnak? 12 éves a nőstény kutyám. Nem szoktam észrevenni mikor tüzel, nem láttam soha hogy vérezne, csak nyalni szokta magát ott hátul, meg mintha kicsit be lenne neki dagadva olyankor. Most se vettem észre semmi szokatlant, csak azt, hogy többet alszik és néha lázas. Étvágya egyébként nagyon jó, sokat eszik. Vitamincseppeket vettem neki, de nagyon megijesztettek az állatpatikába, hogy biztos gennyes méhgyulladása van. Ennek mik lennének a tünetei? Utánanéztem, hogy ebben az esetben mindenképpen ivartalaníttani kellene, de az állatorvos nem javasolta a műtétet a kutya kora miatt. Ő nem állapított meg méhgyulladást, telefonon beszéltem csak vele, azt mondta hogy várjuk. Nagyon meg vagyok ijedve, mire figyeljek? Vagy egy 12 éves kutyánál normális, ha többet alszik? Köszönöm

Kedves Gazdi!

A gennyes méhgyulladás tünetei a következők: tüzelés befejezése után kb. 2-4 héttel rendellenes folyás, váladékozás a pérából, sok ivás, sok vizelés, bágyadtság, fáradékonyság. Még súlyosabb az állapot, ha a méhszáj bezáródik, vagyis abbamarad a folyás, viszont a kutya egyre bágyadtabb, sokat iszik, pisil.

Ezen kívülegy idős kutyának számtalan baja a lehet, a fertőző betegségektől (hogyan vette észre hogy lázas? Rektális, vagyis végbélben történő hőméréssel 38,0-39,0 fokig normális a kutyák hőmérséklete) a mozgásszervi megbetegedéseken, artrózison át a szívelégtelenségig, hormonális eredtű betegségekig sok minden okozhat  aluszékonyságot. Érdemes lenne megvizsgáltatni állatorvossal, ha szükséges kiegészítő vizsgálatokat is végeztetni (vérkép, vérlabor, vizelet vizsgálat, hasi ultrahang, szívultrahang, stb.) legfeljebb kiderül, hogy "csak" idős korára való tekintettel nem olyan fürege már, mint volt.

Sajnos ezt el kell mondanom, hogy a gennyes méhgyulladás akármelyik tüzelés után kialakulhat idősebb korban, mert a kutryák életük végéig tüzelnek. Az éltekor valóban megnehezíti az altatást, és az abból való felépülést, de megfelelő felszereltséggel ez sem probléma, nagyban csökkenthetőek az esetleges kockázatok.

jelige: folliculitis?
2016-05-27
10 hetes kis vizslám hasán piros kis pöttyök alakultak ki pár napja, ez mi lehet? Mivel lehetne kezelni? A dokim azt mondja, ez gyakori vizslában, és el szokott múlni magától. Köszönöm!

Kedves Gazdi!

Valóban, sokszor az ilyen kiskutyákon kialakuló felületes bőrgyulladás magától is el szokott múlni, de lehet rá fertőtlenítő szereket használni (betadin, kék kenőcs, Clorexyderm Spot gél, stb). Ha nem múlnak, szaporodnak, terjednek, akkor, ha van rá lehetőség, citológiai vizgálattal, vagy a szpőrtüszőatkásság kizárására, rezisztencia vizsgálathoz bőrkaparék vizsgálattal lehet megállapítani, hogy milyen kórokozók lehetnek a háttérben (baktérium, gomba, szőrtüszőatka, egyéb parazita). Jóminőségű táplálékról, tiszta fekhelyről, féreghajtásról, (2 hetestől 3 hónaposig 2 hetente, 3-6 hónapos korig havonta), parazita irtásról is gondoskodni kell a legjobb immunválasz eléréséhez!

jelige: Beagle
2016-05-27
Üdvözletem! Nekem van egy Beagle Nőstény kiskutyám. 2 nappal ezelőtt el kezdett vérezni, de valahogy folyamatosan mintha tüzelne..A tüzelési korszaka lezárúlt 3 héttel ezelőtt. Van egy fiu kutyám is de ő nem is bántja, szóval biztos hogy nem tüzel. Mintha ilyen nyúlékony véres folyadék távozik belőle. Más jele hogy beteg lenne nincs.

Kedves Gazdi

Sajnos nagy valószínűség szerint gennyes méhgyulladása van a kutyának, ezért minél előbb olyan rendelőbe kellne vinni, ahol hüvelytükörrel, ultrahanggal is meg udják vizsgálni és szükség esetén mihamarabb megműtik, mert leggyorsabban és leghatásosabban a petefészek és a méh eltávolítása gyógyítja meg az ilyen betegeket! Ha van rá lehetőség, akkor műtét előtt és után vérképet, vérlabort is jó végezni, hogy ez esetleges szövődményeket, amik vérfogyottság, vese, májműködés beszűkülése, elégtelensége, is lehesen kezelni.

jelige: Sziriana
2016-05-27
Tisztelt Doktor Úr! Jelenleg 11 éves nősteny cicám újra elkezdett ivarzani. 4 évvel ezelőtt az ivartalanítása megtörtent. Mi lehet az oka? Mi ebben az esetben a teendő? Milyen vizsgálatokat igényel ez a probléma? Köszönöm előre is válaszát. Tisztelettel V.Bea
Kedves Gazdi!
Néha előfordul, hogy egy egészen kicsi peefészek darab benne marad a hasüregben, ami egy idő után osztódni kezd és akár hormont is elkezdhet termelni. Ultrahanggal nagyon ritkán lehet csak látni, hormon vizsgálatok ritkán elérhetőek, ezért a legegyértelműbb, ha újra műtik és minden szervet megvizsgálva megkeresik a peefészek darabot.  Ha ebben gyakorlott sebészt, szaporodásbiológust keres, akkor ajánlom Dr. Thuróczy Juliannát, aki jövő csütrötöktől elérhető (addig külföldön van).
jelige: macooka
2016-05-26
Tisztelt Doktornő/úr! Tegnap a cicámat sajnos meg kellett császározni, mert nem egészen úgy folyt le az ellés, ahogy kellett volna. Amikor hazahoztuk szokatlanul éber volt, nem volt sem a fáradtság, sem imbolygás, szédülés jellemző, viszont rettenetesen éhes volt (bár ezt inkább arra fognám, hogy az ellés kimerítette és nem tudott addig sem enni). Ma reggelre teljesen összekakilta a fekhelyt és mondhatni benne dagonyázott.. Ma délelőtt is láttam, hogy kilógott egy pici kakidarab már a fenekéből, viszont az alom közelébe sem ment. Azóta folyamatosan ez van, jön a kaki a fenekéből (normál állagú, nem hasmenés), viszont szerintem észre sem veszi, nekem kell óránként-fél óránként letörölgetni. Egész délelőtt szinte a fekhelyén volt a picikkel, őket etette, viszont így minden tiszta kaki.. Étvágya is van, elég jó. Mitől lehet ez? Altatás, esetleg fájdalomcsillapító miatt? Köszönöm a segítséget!
Kedves Gazdi!
Szerintem legjobb enne az altatást végző állatorvossal beszélnie, mert ő tudja, hogy milyen altatószereket használtak, aminek esetleg lehet ilyen hatása. A tátongó végbél nyílást beidegzési zavar okozhtatja, akár átmentelig is műtét után, esetleg fokozott bélműködés is előfordulhat, főleg vastagbél eredetű hasmenés, a bélflóra felborulása, stb.
jelige: festék
2016-05-24
Kutya tegnap festékes vizet ivott, mi a teendő, van erre ellenszer? Hörög, nehezen veszi a levegőt. Viszem dokihoz, de az önök protokolljára is kiváncsi vagyok. Köszönöm!

Kedves Gazdi!

Ha megvan, hogy pontosan milyen összetételű festék volt a vízban, akkor annak alapján esetleg lehet kifejezett ellenszert keresni, bár sajnos nem jellemző, hogy az átlagos állatorvosi praxisokban tartunk ilyeneket, de esetleg beszerezhető. A mérgezéses protokollunk a kövbetkező. hánytatás, ha a kutya magánál van és nem telt el sok óra, gyomoromosás, ha nincs magánál, vagy altatni kell, aktív széntabeltta, és infúziózás, vérkép, vérlabor, az életfunkciók fenntartása, kórházi elhelyezés, melegítés/hűtés szükség szerint, görcsoldás, stb.

Remélem sikerül megmenteni!

jelige: G.Judit
2016-05-24
Tisztelt Állatorvosok !Lassan 10 éves yorkshire terrier ivaros kan kutyám Cushing gyanus (vérvizsgálaton vagyunk túl ,a helyi UH nem mutatott ki semmit, ezért az egyetemre kell mennünk speciális UH-ra), májvédő Trovet táppal és 1 hónapos Samylin kúra után az eltérések az eredményben: ALT (GPT) 221 IU/I; ALKP 2800 IU/I; GGT 12 IU/I; lipémia 76. Az egyik kérdésem, hogy évekkel ezelőtt hatalmas mennyiségű szteroidot kapott rendszeresen a pollen allergiája miatt, alakulhatott-e ez attól ki, lett maradandó? A második kérdésem az életminősége a kutyának: le fog-e épülni (mit takar ez), lesznek-e fájdalmai, milyen változásokra lehet számítani a kezelés/gyógyszerezés ellenére, mik a kilátásaink? Az étkezéssel kapcsolatban kérdezném, hogy vannak-e olyan zöldségek, gyümölcsök amiket semmiképpen nem kaphat emiatt a betegség miatt, mert ő nagyon szeret minden ilyesmit, és eddig kapott is azokból, amik nem tiltottak a kutyáknak. köszönettel: G.Judit

Kedves Gazdi!

A nagy mennyiségű és  a huzamosabb idejű szteroid szedés igencsak hajlamosít a Cushing-kórra, ennek saját neve is van, iatrogéén Cushingnak nevezik. A glükokortikoid hormonok túltermelése májelégtelenséget okoz, ami sárgaságban, étvágytalanságban, hányás-hasmenésben, hasűri folyadékgyülemben jelentkezhet. A Cushingos betegek egész anyagcseréje felborul, a bőrük elvékonyodik, elhíznak, sokat isznak, pisilnek, sokat esznek és fogékonyabbak a fertőzéskre, szaruhártya fekélyük lehet, húgyutifertőzéseik, húgykövük, szívelégtelenségük, cukorbetegségre is fogékonyabbak. Sajnos nem túl jó kilátások, bár az sem törvényszerű, hogy valamennyi tünet jelentkezik.

Nem tudok olyan zöldségről, gyümölcsről, amely kifejezetten tiltott lenne Cushingos betegeknek, talán módjával mindent ehet, amit korábban, a táplálék zsírtartalma mindenképpen legyen minimális, és minél optimálisabb adagban beállított és emészthető fehérje is fontos, egy jó pl.Hepatic, vagyis májbetegeknek való tápban ezek mind benne vannak.

jelige: IRONKA
2016-05-24
Köszönöm válaszát doktor úr! A netes leírásokból itélve a HCG injekció látszik előnyösebbnek; még az lenne a kérdésem, hogy ez egyszeri kezelés? Vagy ha nem, hogy kell kapnia és meddig 1 14 kilós akitának? Válaszát köszönöm! Tisztelettel : ivánkó flórián

Kedves Gazdi!

Nem akarom túl nagy sikerrel kecsegtetni, nem igazán van rá valós, megbízható tudományos adat, hogy a Hcg kezelés segíthet, de ha igen, akkor többször kell adni, 2 naponta, 5-6x. Mint korábban írtam, a rejtettheréjűség egy öröklődő rendellenesség, tilos továbbtenyészteni, ezért igen kényes dolog a kezelése, mert hiába sikerül valahogy lehozni a heréket, ha fedez és nem ivartalanítjuk, akkor így is örökíti a leszármazottjainak, akiknek a gazdái majd ugyanezzel a gonddal fognak küzdeni, mint Ön.

jelige: zsírcsomó
2016-05-24
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! 12 éves tacskó ivartalanított szuka kutyámon egy hónappal ezelőtt egy csomót vettem észre a mellkasán. Az állatorvosunk azt mondta, hogy "csak" egy zsírcsomó, maradhat a kutyán, addig, amíg nem lesz nagyobb. Azonban már jelenleg is dió nagyságú. Értelemszerűen nem szeretném feleslegesen terhelni az állat szervezetét egy műtéttel, és azt is értem, hogy egy zsírcsomó nem jelent rá közvetlen veszélyt. De nagysága miatt mégis kifejezetten zavar. (A kutyát nem zavarja/nem gátolja semmiben.) Ön mit tanácsolna, mégis meddig érdemes várni, hagyni, meddig nagyobbodhat meg? Mikor érdemes levetetni? Van-e valami hosszútávú hatása, ha rajta marad? Most szeretnénk venni neki új hámot is, de a típus, amit kinéztünk, lehet irritálná, nyomná ezt a csomót. Köszönöm előre is a válaszát! Üdvözlettel: Sz. Bettina

Kedves Gazdi!

A dió méretű csomó talán már pont a határán van annak, amiről már azt szoktunk javasolni, hogy távolítsuk el. A tapintata, elmozdíthatósága alapján már valószínűsíthető, főleg idősebb, elhízottabb kutyáknál, hogy zsírcsomóról, lipomáról van szó, de lehet aspirációs citológiai vizsgálatot is végezni, hogy biztosak legyenek, milyen szövet alkotja a csomót, de biztosat csak az eltávolított csomóból végzett szövettani vizsgálat alapján lehet mondani. Ha mérete változik a csomónak, ha irritálja a hám, akkor minél előbb érdemes levetetni, mert a 12 éves kutyus sem fiatalodik. A biztonság kedvvéért előzetes vérlabor, hasiultrahang vizsgálat, szívultrahang vizsgálat segíthet eldönteni, hogy belső szervei milyen állapotban vannak, ami az altatás emgtervezésében is jól jön.

jelige: hasmenés
2016-05-23
Tisztelt Dr. Nő, 3 hetes kiskutyában melyik férgek okozhatnak hasmenést? Toxocara? Köszönettel.

Kedves Gazdi!

Igen, elsősorban a Toxacara canis nevű fonálféreg okoz  gondokat, akár 1-2 hetes kiskutyáknál is. Ilyenkor pasztákkal szoktunk féreghajtan használati utasításnak megfelelően, általában 2 hetes időközökkel.(2 hetes kortól, pl. a Banmithe pasztával, 4 hetes kortól a Ferdocat pasztával).

jelige: depo promone 2
2016-05-20
Jónapot, én kérdeztem a depo promone injekcióról macskának, mert olvastam egy korábbi írását: "A macska ivarzásának a megelőzésére alkalmas a DEPO PROMONE injekció is, amely medroxiprogeszteron-acetátot, egy szintetikus hormont tartalmaz. Ezt csak az ivari működés elkezdődése előtt lehet elkezdeni alkalmazni, a bőr alá fecskendezve. Ez fiatal állatoknál még nem alkalmazható. A ciklusok gyakoriságától függően 3-4 havonta ismételhető a kezelő állatorvos utasítása szerint." Adható? Köszönöm.
Kedves Gazdi!
2014-es válaszomban még megengedőbb voltam, de ma már nem írnám azt le, hogy használható, hiszen amúgy is állatorovsa adhatja be "off-label" vagyis saját felelősségre, a törzskönyvi felhazsnáláson kívül. Ha ő nem biztos az adagban, akkor legjobb ha ő néz utána, Ön pedig remélem nem akarja valahogyan mégis beszerezni és beadni, mert nem csak a macskának okozhat nagy kárt, de jogosultalan állatorvosi tevékenységet is végezne ezzel. Nagyon sajnálom, de de nem tudok segíteni, szerintem ivartalanítani, vagy benti, egyedüli macskaként kell tartani a cicákat, hogy ne legyen nem kívánt szaporulat.
jelige: Dorka
2016-05-20
Köszönöm szépen a válaszát. Még annyit szeretnék kérdezni, hogy az esetleges demodex gatoi esetén az Advocate cseppnek tünetmentes cicán alkalmazva megelőző hatása van-e, vagy esetleg teljesen hatástalan a kezelés, ill. megelőzés szempontjából is?
Kedves Gazdi!
Attól függ, hogy melyik Demodex atkáról beszélünk. A Demodex cati egy immunszupreszív alapon kialkuló betegség, míg a Demodex gatoi fertőző, ilyen esetben jó lehet az Advocate megelőzésre (és bolha, rühatkák, egyéb külső paraziták elleni kezelésre).
jelige: honey
2016-05-20
Tisztelt doktor úr azt szeretném megkérdezni, hogy a kutyám háta nyírás után leéget a napon május 18-án ,milyen védő krémet használhatok, ami nem irritálja az ő bőrét, nem lázas nem vörös csak nagyon piros, semmilyen elváltozás nem látszik a bőrén a pirosságon kívül. Köszönöm válaszát.

Kedves Gazdi!

Bepantennel, Pantenolllal lehet a leégést kezelni, naptejet nemigen tudok ajánlani, amit találtam kutyáknak valót, abban is van olyan anyag (titanium-dioxid, cink-oxid, stb), amit nem ajánlanak kutyáknak. Talán legjobb lenne egy szellős pólót ráhúzni, amíg kinő a szőre!

jelige: Rony
2016-05-20
Azt szeretném kérdezni mennyi idő alatt szívodik fel a Braveco tabletta ? Be adása után 10h-val hányt a kutyusom Köszönöm szépen válaszát!
Kedves Gazdi!
A gyártó képviselőjének utasítása szerint 4 órára van szükség a Bravecto tabletta hatóanyagainak a felszívódáshoz, ha ezután hny a kutya, akkor nincs teendó.

1 / 457 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.05.12
Eltűnt május 8-án a kiscicánk:( Sajnos kijárós cica, de estére mindig hazajött, főleg, ha hívtam. Most sajnos nem jött haza, azóta sem:(. Fekete színű, ivartalanított nem túl nagy, lány. Kb 8,5 éves, Cila névre hallgat, (gyerekként sokat hívtam így, a neve helyett, és így Cila lett) Valamilyen allergia miatt ki van kopva a szőr a hasánál, most vinnénk vizsgálatra. A 22. kerület, Kossuth Lajos utcából tűnt el. Rettenetesen várjuk haza:( Kérlek titeket, ha találkoztok hasonló cicával hívjatok a 06/70-667-5404 vagy 06/70-573-0377-es számon.
2016.04.04
2016. 03.26. délután óta keresem a macskámat: Sziámi és házi macska keveréke, drapp színű, de cirmos jegyek is láthatók rajta, farka fekete szürke csíkos,orra narancsos rózsaszín, profilja jellegzetes, kissé domború orrhát, szeme kék, de a jobb szem szivárványhártyáján van kis barna pigment a külső szemzug irányában. 3 éves ivartalanított kandúr, nevére hallgat (Ciceró), nagyon beszédes, kérdésre kettő rövid nyávogással válaszol, általában kedves és félénk. Lábai kicsit rövidebbek, hátsó lábainak ujjait szereti széttárni.Chipje van: 900000000013154, ki is lehet tapintani.  Segítségüket köszönöm! Dr Bakó Diána 30/4231794 v 30/4059145
2016.03.07
Elveszett kedvencünk Remington, kicsit félős világos zsemle színű labrador keverék, nincs rajta nyakörv, de csippezve van. Budafokon a kertből eltűnt reggelre. Aki látja vagy felismeri a leírtak alapján kérem jelezzen telefonon: 0630-681-8787. Köszönjük.