Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Mopszi
2015-11-30
Üdvözlöm!5 hónapos mopsz szukàról lenne szó.Voltam vele állatorvosnál, azt mondta szőrtüsző atkás és lassan gyogyítható. Kapott gyógyszert és advonte cseppet. De szegénykém elég rossz bőrbe van és alig akar enni. Tanácsot kérnék, hogy mit adjak neki enni és milyen vitamint vagy immunerősítőt javasol, amit meg is tudok vele etetni?

Kedves Gazdi

Legjobb lenne laboratóriumi bőrkaparék vizsgálatot is végezni a kutya szőréből, bőréből, mert így nem csak a szőrtüszőatkák jelenlétét, számát, fejlődési alakjait lehetne vizsgálni, de kiderülne, hogy milyen antibiotikumra érzékeny baktérium, eseteg gomba jelenléte súlyosbítja az állapotát, amit így célzottan lehet kezelni. Azt sem írta, hogy egy helyen vagy a testén több helyen vannak szőrtüszőatkásságra utaló foltok. Ha úgynevezett generalizált demodikózisról van szó, vagyis a testen több helyen elszaporodtak a szőrtüszőatkák, akkor sokszor kell tüneti, támogató terápia (infúziós kezelés, táplálás, esetleg gyulladáscsökkentő, antibiotikum, stb.) is a gyógyuláshoz, ami akár fél-egy évig is elhúzódhat.

Addig fontos a jóminőségű táplálék: vagy jó táp, vagy házikoszt formájában (kutya egészséges táplálásáról olvashat ITT!), a féreghajtás, és az immunerősítés, ahogy Ön is tudja: vannak cseppek formájában adandóak, pl. Béres Minera cseppek, Vetri DMG, DM-Guard, vagy por formájúak (Immunovet por, Gold Naturalis).

jelige: rókalány
2015-11-27
Tisztelt Doktor-doktornő! A kis kutyánkat a fiam találta 2014-08-10-én, az elején nagyon félős volt, de hamar megváltozott .Hiszen mindenki nagyon szerette, soha nem volt egyedül. Én panelházban lakom ha én dolgozom a fiaméknál van külvárosi családi házban . Sokat voltunk vele kint a környék minden kutyájával jó volt a kapcsolata hiszen itt a lakótelepen egyre több a kutyus, esténként 18-20 óra között 7-12 kutyus játszik együtt. De sajnos másfél hónapja a fiaméknál a barátságos kiskutyánkat megtámadta 3 nagy kutya .Azóta mindenre mindenkire ugat, alig lehet megnyugtatni(mondom neki nem szabad mindenre ugatni leültetni olyankor nem lehet hiába simogatom meg nem hallgat a parancs szóra a mindig szófogadó kiskutya). Soha semmit a lakásba nem bántott a legnagyobb rosszaság a falról lenyalta a festéket kb:30 cm-en. Nem játszik csak ugat, sétál a barátaival ,nem tudom mit tegyek vele. Már mindenki szóvá tette, nem akarom hogy féljenek tőle, hiszen soha senkit nem bántott. A gyerekeknek addig puncsól amíg meg nem simogatják. De ha ugat egy kutya azt hiszik, hogy támad vagy véreb. Nagyon szépen kérem segítsenek egy rókalánynak előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Kérdésére Urbanovich Zoltán, kutyatréner válaszol:

"A kutyusnak volt egy nagyon rossz élménye, ami nem lett kezelve. Azzal, hogy megpróbálja megnyugtatni simogatással, csak rontott a helyzeten, hiszen minden alkalommal megdicsérte a kutyát, hogy ez a magatartás helyes.. A kutyák nem emberek, a simogatást dicséretnek veszik és azt a viselkedést fogja a kutyus újra és újra előhozni, amire rádicsértek. Ezt a viselkedést mindenképp kezelni kell, de csak szakember segítségével. Így nem boldog a kutya és nem is lesz, ha folyamatosan sokk éri a sétáknál.

Üdvözlettel:

Urbanovich Zoltán

+36-30-8155750

www.dogisland.hu

jelige: Nozi
2015-11-27

Pár hónappal ez előtt egy kis kutya bele kapott a kutyusom orrába, azóta ilyen csúnyán ki van sebességbe neki, és nagyon érzékeny is, sajnos krémet nem tudunk rá alkalmazni, mert le nyalja, olíva olaj az ételbe, kicsit segitett, de végleges megoldást szeretnénk...Előre is köszönöm a segítséget

Megharapták ezt a kiskutyát és kisebesedett az orra.

Kedves Gazdi!

Egyáltalán nem könnyű a helyzet, mert gyakorlatilag mindent le fog nyalni, amit rákennek. A másodlagos fertőzések ellen szükség lehet antibiotikumra injekcióban vagy szájon át, és meg lehetne próbálni etetés közben vagy szájbekötéssel betadinozni, hámosító kenőccsel kezelni. Mindenképpen fel kellene keresnie állatorvosát!

jelige: kiskuya
2015-11-26
Üdv. Van egy 7 hetes kiskutyám. Egy hete nem tud normálisan járni, csak sír és bugdácsol. Nem tudom mit tegyek. Lehet, hogy komoly baja van?

Kedves Gazdi!

Igen, sajnos lehet, hogy komoly a baj. Veleszületett probléma, fejlődési rendellenesség vagy akár sérülés, fertőző betegség, esetleg súlyos féregsség is okozhatja a tüneteket. Minél előbb állatorvoshoz kellene vinni, hogy megvizsgálhassák, ha kell kiegészítő vizsgálatokat végezhessenek (röntgen, ultrahang, stb.)

jelige: Foxi és a szilveszter
2015-11-26
Van egy 11 éves foxi keverék, szuka kutyusom. A 11 éve alatt szerencsére nem kellett neki semmiféle gyógyszert adni. a tavalyi szilveszter elég hosszú volt... Végig remegett, mindenhol kapart, nyüszített. Neki sem volt jó és nekünk sem. Mit szoktak ilyen esetekben adni? Van esetleg olyan természetes nyugtató vagy legalábbis valami, ami nem üti ki teljesen és nincs mellékhatása? Mennyivel előbb érdemes adni neki bármit is?

Kedves Gazdi!

Jó hírem van, már vannak nagyon jó, természetes alapú kutyanyugtatók, amelyek nem kábítják el a kutyákat. Ezekez használati utasítás szerint kell adni, némelyiket 3-6 órával, másokat 2-3 nappal a zajos, stresszes esemény előtt. Nekünk bevált a Calmex tabletta, Relaxan tabletta, SOS Kutyabonbon, Zylkene. Keresse állatgyógyszertárakban vagy webshopokban, vény nélkül kaphatóak.

jelige: Segítség kérés
2015-11-27
Üdvözlöm! Olyan problémàm lenne hogy van egy 2 éves fiu bolognese kutyám,és egyszerűen olyan rossz, hogy már nem tudok vele mit csinálni.pl: mivel dolgozunk ezért szokott egyedül maradni, de már félve jövök haza, hogy épp mit csinált, van hogy széthúzza a kukát, cipőket rág stb, és amikor meg összeszidom azt is vagy játéknak veszi vagy morogva odakap a kezemhez. Nem tudom már mit csináljak vele. Köszönöm a válaszukat!

Kedves Gazdi!
Annyit mindenképpen hozzá tudok fűzni a problémához, hogy utólag megszidni egy kutyát nem sok értelme van, mivel nem tud emlékezni arra, hogy ő rosszat csinált mondjuk 4-6 órával ezelőtt. Arról nem is beszélve, hogy a "rossz" fogalma meg végképp más lehet, mint a miénk. Rászólni egyértelműen, hogy "nem" csak akkor lehet, ha éppen valami olyat csinál, amit mi nem szeretnénk. Én azt is feltételezem, hogy unatkozik és próbálja elfoglalni magát. Azt látom az adatlapján, hogy nem viszi sétálni éás csak lákásban tartja. Gondolja csak meg, milyenek lennénk mi, emberek, ha egész nap bezárva lennénk a 4 fal közé egyedül- szerintem legtöbbünk szintén lebontaná a házat ;-)

Fontos a napi kiadós séta, akár 2x is, ami nem szorítkozhat csak az ürítésre, fontosak a szagok, a futás, az ismerkedés, a játék, hogy testileg-szellemileg kifáradva pihengessen, míg a gazdi haza nem jön, amikor is újabb játék, séta, futás, majd evés következhet. Az odakapás, morgás semmiképpen nem megenegedett! Kellene a közelében olyan kutyaiskolát találni, ahol Ön gyakorolhatja, milyen a jó fegyelmezés, mire van szüksége egy kutyának.

jelige: Sovány
2015-11-27
Üdvözlöm! 18 hónapos kan, nem akar enni, és már soványnak mondanám. Tápot, kutya szalámit,és házi kosztot kapnak, a párja 6 hónapos szuka, ő vasgyúró hozzá képest. Giliszta hajtót kapott, de semmi változás az étvágyában. Mit tegyek,vigyem orvoshoz?
Kedves Gazdi!
Vannak különböző anyagcseréjű kutyák, akár egy almon belül is: aki több tápanyagot kapott a méhben, ügyesebben szopott, az nagyobbra nőhet. Érdemes lenne jó minőségű táplálékra váltani a kutyaszalámi helyett, bár a nagytestű fajtákban vigyázni kell, inkább visszafogottan kell táplálni 1-1,5 éves koráig, mert csont- és porcelfajulás lehet a túl dús táplálék következménye. Az ismételt féreghajtás, és az állatorvosi vizsgálat, ha kell kiegészítő vizsgálatok segíthetnek kideríteni, hogy van-e valamilyen kezelendő betegsége a kutyának vagy csak ilyen alkatú. Kutyák egészséges táplálásáról olvashat, ha IDE KATTINT!
jelige: hosszú tüzelés
2015-11-26
Tiszteletem, a 7 éves kutyám már 22 napja vérzik, 3X lett fedeztetve ebben az ivarzási ciklusában. Más tünet nincs. Ez kóros-e? Mivel lehetne kezelni? Köszönöm!

Kedves gazdi!

Szerintem minél előbb olyan állatorvoshoz kellene juttatni, aki nem csak megvizsgálni, de kiegészítő vizsgálatokat is tud végezni (hüvelytükrözés, vérkép, vérlabor, hasi ultrahang vizsgálat) mert egy elhúzódó tüzelés könnyen átfordulhat gennyes méhgyulladásba, pléne ilyen idős állatnál.

jelige: Lábgyengeség, remegés
2015-11-26
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Szeretném a segítségüket kérni a kutyámmal kapcsolatban. Most már többször, majdnem minden naposan csinál olyat, hogy egyszer csak el kezd remegni és nem bír ráállni a hátsó kettő, vagy az első kettő lábára. Mindkettőre volt már példa. Szólítgatom, hogy jöjjön oda hozzám, de csak remeg, néz, és látom rajta, hogy szinte szólni akar, hogy nem tud felállni. Aztán pár perc alatt lecseng az egész és mintha semmi nem is történt volna, feláll és csóválja a farkát. Egy 10 éves tacskó-pincsi-csivava keverék kutyáról van szó. Mi lehet a probléma? Mi a teendő? Köszönöm a segítségüket!

Kedves Gazdi!

Legjobb lenne neorológiában és ortopédiában jártas állatorvoshoz vinni, aki meg tudja vizsgálni, szükség esetén kiegészítő vizsgálatokat tud végezni (röntgen, vérlabor, gerinccsapolás, CT, stb. ) hogy kiderüljön, a gerincvelőben, a porckorongok környékén van-e a probléma (pl. porckorong előesés ), vagy az agyban és epilepsziáról van-e inkább szó, hogy ennek megfelelően lehessen kezelni.

jelige: beaglefiú
2015-11-26
Tisztelt Doktornő/ Doktor úr! Olyan problémával fordulok Önökhöz, hogy van egy 4,5 éves beagle kutyám. Augusztus vége óta könnyezik (váladékozik) mindkét szeme és erősen vérben is van. Kapott már gyulladáscsökkentő injekciókat, használtunk Alfasan és Pana Veyxal kenőcsöt illetve Oculsan és Ciloxan szemcseppet. Le/ki lettek nyírva a szeme körüli szőrszálak is. A tünetek ugyan csökkentek,de nem múltak el. Hol erősebb a könnyezés, hol csökken a mértéke. Sétálni nem viszem mióta a probléma fennáll. Az orvos aki kezeli kezd tanácstalan lenni, arra gyanakszik, hogy allergia és valami irritálja a kötőhártyát. A kérdésem az lenne, hogy mit javasolnak így "látatlanban", mivel próbálkozzunk még vagy mit tegyünk? Válaszukat előre is köszönöm. Szabina
Kedves Gazdi!
Mivel már nagyjából mindent megkapott, amit egy általános állatorvos adhat neki, lehet, hogy legjobb lenne szemész állatorvoshoz vinni a kutyust, akinek műszerezettsége is szakértelme i van, hogy alaposabban megvizsgálja a kutyus szemét. Ilyet talál ITT.
jelige: Rettegés
2015-11-26
Tisztelt Doktornö/úr! A probléma a következö lenne:kutyánk retteg az állatorvostól. (Egészen kölyökkora óta, akkor kapott chipet és az akkor az olyan stresszt váltott ki belöle, hogy azóta retteg.) Ez a helyzet kezd egyre tarthatatlanabb lenni. A héten elvittük állatorvoshoz, mert be volt gyulladva a szeme. Teljesen megôrült az àllatorvosnál, leugrott a vizsgáló asztalról és azóta mintha sokkot kapott volna. Kb. úgy tudnám leírni, hogy olyan azóta, mint aki az elsô lábaira elveszítette volna az egyensúlyérzékét, föleg hirtelen mozdulatoknál, szó szerint orra esik. Csetlik-botlik. Mivel nagyon aggódtunk érte, az állatorvosi eset után bevittük egy klinikára, ott megrötgenezték, de nem találtak semmit. Kapott fájdalomcsillapítot és hétfön visszük ctr-re. Öszintén szóvá aggódunk, hogy milyen stresszként fogja ezt megint megélni. Ami további aggodalomra ad még okot, hogy már egy egyszerű szemcseppet sem tudunk neki beadni. Odakap,nyûszít és olyan stressz lesz rajta urrá, hogy hosszú idöbe telik mire újra megnyugszik. A helyzet, tehát az idö elôrehaladtával kezd egyre aggasztóbb lenni, mert most már nem csak az állatorvostól fél, hanem bárminemü beavatkozástól. A kérdésem az lenne, hogy mit tudnánk tenni,mi mint gazdik, hogyan segíthetnénk. Köszönöm a válaszát! Krisztina

Kedves Gazdi!

Remélem, hogy mindent rendben találnak a CT-vizsgálaton, ahol talán a mellső lábakon kívül az agyat és a gernicvelőt is vizsgálni fogják, hogy kizárják nincs-e agyi elváltozás a tünetei hááterében , már ami a rettegést illeti. Ha viselkedés zavarról van szó, akkor mindenképpen kutyakiképző, kutyatréner segítsége kellene, aki megmutathatná, hogy kell megnyugtatni a kutyát, hogyan viselkedjenek, hogy ne csak tisztelje Önöket, mint gazdit, de bízzon is Önökben, hiszen minden kutya kap kölyökkorában mikorchipet, oltást, stb. és a legtöbben kezelhetőek maradnak utána is. Ha ez sem hoz megoldást, akkor Dr. Sátori Ágnes kutya-pszichológust ajánlom, akinek nagy tapasztalata van a viselkedés zavaros kutyák kezelésében..

jelige: borisz
2015-11-26
Berni pásztorkutyank, 7.éves. Az utobbi idöben egy hete, véresre nyalogatja a nemiszervet him kutya, nem tudunk rajönni hogy miert csinálja. Nagyon megkoszönöm, ha tudna rá válaszolni
Kedves Gazid!
ELőfordulhat, hogy fáj, viszket valami a pénisz vagy a here környékén, amit okozhat sérülés, húgyuti gyulladás, felfázás, húgykövesség, de akár a prosztata gyulladása is. A heredaganatok is okozhatnak ilyen tünetetket. Legjobb lenne olyan állatorvoshoz vinni, aki nem csak megvizsgálja, de szükség esetén kiegészítő vizsgálatokat is tud végezni: vizelet vizsgálat, hasi ultrahang vizsgálat, vérlabor, stb.
jelige: szopornyica
2015-11-26
Tiszteletem! Ideiglenes befogadó vagyok egy gyepmesteri telepről. Több saját és átmenetileg nálam lakó kutyusom van. A napokban hozzám fog kerülni egy két év körüli, kistestű szopornyicás vagy szopornyica gyanús kutya. El tudom különíteni a többiektől, azonban nem mindegyik rendelkezik védőoltással. Szeretném tanácsát kérni, hogy milyen óvintézkedéseket tudok tenni annak érdekében, hogy az enyémek ne betegedjenek meg? Ha felépül a befogadott kutyus, mikortól lehet összeengedni a többivel, amikor már nem fertőz? köszönöm szépen

Kedves gazdi!

A szopornyica, angolul "distemper", vagy CDV (Canine Distemper Virus) nagyon fertőző, legtöbbször halálos kimenetelű betegség, Terjedhet minden testváladékkal: orr, nyál, vizelet, bélsár. Leginkább kilélegezve, a levegő útján terjed, de átvihető kézen, ruhán, használati tárgyon is, ezért fontos az alapos kézmosás, akár átöltözés, védőruha egyik kutyától a másikig. A szokásos fertőtlenítők, mint a domestos vagy a 10 %-os hipó elpusztítja. Megelőzése oltással. Akár felnőtt kutyák is elkaphatják. Tünetei a szem, kötőhártya gyulladás, láz, bágyadtság, majd orrfolyás, nehezített légzés, hasmenés, hányás, majd görcsök, idegrendszeri tünetek.

Tehát ne legyenek még egy légtérben sem az oltatlan kutyák a szopornyica gyanússal, és Önök is fokozottan figyeljenek a higiéniára. Remélem csak vaklárma, és nem szpornyicáról van szó...

jelige: ivermectin fejre
2015-11-26
Üdvözlöm, Az otimectin fülgélt kenhetem a macskám fejére is, nemcsak a fülébe? A dokim fejrühességet állapított meg. Hatni fog? Köszönöm.
Kedves Gazdi!
Nincs törzskönyvezve az Otimectin fejrühösségre, csak fülrühöségre, ezért azt kell ajánlanom, hogy más, fejrühösségre használható szert rakjon a cicára: pl. Advocate spot-on macskára, ami biztosan használ és nem lesznek mellékhatásai!
jelige: Jessy
2015-11-25
Üdvözlöm Önöket! 7 éves szuka közép-uszkáromnak néhány napja fájnak a mellső végtagjai, (az én meglátásom szerint). A kutya vonakodik a székről, ágyról való leugrástól, felfelé nincs semmi gond. Rengeteget labdázunk amióta él, napi szinten. Ilyenkor iszonyú gyorsasággal rohan és nagyokat fékez. Remélem nem ez készítette ki az első "futóműveit". Én valamiféle izületi gyulladásra vagy becsípődésre gondolok még. Most vagyunk túl egy 5 napos állatorvos által felírt erős gyulladás -és fájdalomcsökkentő kúrán. Jobb lett a helyzet, de még mindig vonakodik a futástól, a labdázástól (ez volt a MINDENE, biztos hogy fáj neki valami, ha inkább nem labdázik). Mozog, jön-megy, de inkább többet fekszik mint eddig. És néha felsír egy-egy mozdulatra, úgy érzem az elülső lábainál lehet a gond. Önök szerint milyen bajok jöhetnek szóba? Természetesen elviszem további kivizsgálásra. Köszönettel, Éva

Kedves Gazdi!

Porcleválás, ízületi gyulladás, izomhúzódás is okozhat ilyen tüneteket, ha a gyulladáscsökkentő nem hozott eredményt, akkor ortopédiában jártas állatorvoshoz célszerű fordulni, aki neurológiai vizsgálatot, ortopédiai vizsgálatot és szükség esetén kiegészítő vizsgálatot is tud végezni a kutyuson.

jelige: rákos kutyus
2015-11-25
Szomszéd kutyusról van szó, nagyon szeretem , és szeretném tudni, hogy szenved-e, mit lehet tenni érte, hogy ne szenvedjen. A farka alatt keletkezett daganat kifakadt, és most jelenleg 2-3 kráter szerü tölcsér keletkezett, ami kb. 2 hetente ujra telitődik, és folyik véres gennyes váladék belőle. Az állatorvos szerint, nincs mit tenni vele, kezdetben, mikor diagnosztizálta, injekciót kapott, gyógyszert nem. Étvágya van, a széklet üritése fájdalmas, a szomszédom nem viszi ujra orvoshoz. Kérdésem, mikor kell a kutyát elaltatni, milyen tünet az, mikor fájdalma van. Szomszédom szerint a kutyának nincs fájdalma, eszik, néha ugat is , és szerinte ragaszkodik hozzá. Kérem mielöbbi válaszát, köszönettel: egy aggódó kutyabarát

Kedves Gazdi!

Sajnos a más kutyájával nem sok mindent lehet tenni, jogilag is az járhat el vele kapcsolatban, aki a gazdája. Ha a helyi állatorvos már lemondott róla, akkor esetleg rábeszélheti a gazdát, hogy vigye el daganatos betegségekkel foglalkozó állatorvoshoz, aki felmérheti, hogy mit lehet tenni a kutyáért. Az első konzultáció rendelőnk onkológiai szakrendelésén például ingyenes.

Ezen kívül legjobban abból lehet látni, hogy egy kutya mennyire szenved, mennyire akar élni, hogy eszik-e, iszik-e, mozog-e, együtt van-e a gazdival. A szenvedő kutyák abbahagyják az evést, lefekszenek, mint aki lemondott már az életről. Ezt sokszor a gazdájuk tudja legjobban megítélni, vagy a figyelmes szemlélő.

jelige: Vitamin
2015-11-25
Üdvözlöm! Lenne egy olyan kérdésem, hogy a kutyusom most lesz 10 éves. Szerencsére nem beteges, nem rég volt teljes vérképe. Szeretnék neki valami vitamint adni, de nem tudom melyik lenne a legjobb? Szeretném a véleményét kikérni! Köszönöm előre is!

Kedves Gazdi!

Legfontosabb lenne a megfelelő táplálkozás, nagyon függhet a vitamin pótlás attól, hogy mit eszik, milyen tápot. A legtöbb jóminőségű tápgyártó készít kifejezetten idős állatoknak való tápot, amihez porcvédőket, rostot adnak hozzá. Ha bolti tápot kap a kutya, amely javarészt gabonákból készül, akkor érdemes lehet fokozatosan áttérni valami jóminőségűre (Royal Canint, Hill"s, Ekanuba, stb.) vagy otthon főzni neki húst és rizst, vagy tésztát, kölest, stb. és ezt kiegészíteni főtt répával reszelt almával, búzacsírával. Kutyák egészséges táplálásáról olvashat ITT.

Vannak kifejezetten idősebb kutyáknak készült vitaminok, pl. Lavet Senior, ami B-vitaminokat, cinket, E-vitamint tartalmaz többek között, vagy a Biogenic Pet tabletta, amely általános regeneráló, főként a bőr és a szőr, valamint az ízületek egészségét tarthatja fent. Jó ötlet lehet bármely immunerősítő (pl. Gold Naturalis, Immunvet, Béres Minera cseppek, stb.), vagy az ízületi, prockopásos betegségeket megelőző porcvédők kúraszerű etetése attól függően, hogy milyen méretű, fajtájú kutyusról van szó. Hosszú, bldog életet kívánok neki!

jelige: zeany
2015-11-25
Kedves Doktor Úr! Kutyusunk mellső jobb lábán az egyik körme beszakadt, elég csúnyán, szinte hosszában kettévált, teljesen szabadon hagyva így a körömágyat. Egyfolytában nyalogatja, ezért lekezeltük betadinnal és sebtapaszt tettünk rá. Kérdésem az, hogy ilyenkor le kell-e vágni a sérült körmöt? Ehhez szükséges-e altatás, ill. azt követően antibiotikum? (Budapesttől nem messze lakunk, Gödön.) Vagy csak várjuk meg, hogy lenőjön? Más tünete nincs, ami betegségre utalna, aktív, étvágya rendben. (valószínűleg beakadt valamibe, korábban nem volt ilyen gond, 4 éves lesz nemsokára a kutya, de kertben nagyon aktív, kapar, túr, mindenbe belemászik) Köszönöm válaszukat! Üdvözlettel, Vera
Kedves Gazdi!
Ha sikerül betadinnal kezelni és megakadályozni a nyalogatást, akkor jó esélye van, hogy nem fertőződik el, és így gond nélkül lenő majd. Ha sántít, rossz szagú, fájdalmas, akkor minél előbb állatorvoshoz kell fordulni!
jelige: Penicillin
2015-11-25
Tiszteletem A kérdésem az lenne, hogy káros-e a kutyusra az amoxicillin.  A kutyusnak mig egyedul volt sikerult szétszednie a dobozt es 3db-ot szetragot. Mivel ez felnőtteknek kiírt antibiotikum és nem a kutyusnak ezert aggodok... Előre is köszönöm
Kedves Gazdi!
Nagy szerencséje volt a kutyusnak, hogy nem a szívgyógyszereket vagy a gyulladáscsökkentőket, lázcsillapítókat  ette meg, mert azok akár végzetesek is lehetnek, gondolom nem kell mondani, ezután különleges gondossággal elzárják a gyógyszereket! Alapvetően az amoxicillin, vagy az amoxicillin-klavulánsav nem káros kutyákra, mert akár fiatal kutyák is szedhetik, de nagyon függ attól, hogy milyen testtömegű kutya. Az emberi gyógyszerek 60-80 kg-ra  késülnek, ezért minél kisebb a kutyus, annál nagyobb a túladagolás. Ha bármi rendelleneset vesz észre, étvágytalanság, hányás, hasmenés, bágyadtság, azonnal vigye állatorvoshoz!
jelige: nem eszik a cica
2015-11-25
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Egyedül élek a 8 éves macskámmal, aki borzasztóan ragaszkodik hozzám. Évente 1x elutazom pár napra, ilyenkor édesapámat kérem meg, hogy napi 2x látogassa meg a cicát és etesse meg. Sosem volt még ebből gond, azonban most ahogy szerdán hazajöttem 5 nap után, azzal várt apu, hogy a macska alig evett valamit, folyamatosan nyugtalan volt és nyávogott. Ilyenkor egyébként is napokig követ mindenhova, de hiába vagyok már itthon 4 napja, továbbra sem eszik kb egy falatot se. Éhes, mert követeli, de bármit elé teszek csak beleszagol, a táp sem kell neki. Volt már máskor is, hogy egy adott márka adott ízesítése nem kellett neki, de ha nem adok helyette mást végül csak megeszi, most sajnos ez sem működik. Mi lehet a gond? Elvigyem orvoshoz? Válaszát köszönöm!
Kedves Gazdi!
Szerintem minél előbb el kellene vinni a cicát állatorvoshoz, aki alaposan meg tudja vizsgálni, belenéz a szájába, nincs-e gyulladás, fekély,  szükség esetén kiegészítő vizsgálatokat ajánl, mert az 1 hetes nem evés már önmagában annyira legyengíthet egy cicát, hogy bármi van a háttérben, sokkal nehezebben gyógyul, mint ha gyorsan segítséget kap.
jelige: Fáradékony, kedvetlen, bújós
2015-11-27
Tisztelt Doktor Úr/ Nő. Azzal a problémával fordulnék önhöz, hogy a körülbelül egy éves cicám bolhás lett, mivel áthozták hozzánk az élősködőt. De pont olyan időszakba, amikor pénzem nem volt rá, hogy bármi intezkedést tudjak tenni ellene. Termeszetesen elviszem majd orvoshoz, de a kérdésem az lenne, hogy ettől a cica lehet-e fáradékonyabb, bújósabb vagy jobban ragaszkodhat-e hozzám, mert már két napja, bárhová is megyek a lakásban, követ, nyávog míg nem érek hozzá vagy fel nem veszem. A páromtól fél, pedig soha nem bántotta. Vagy esetleg valami más tipp, hogy mi lehet ennek az oka? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Lehet öszefüggés a bolhásság és a bújósság között, mert igen kellemetlen lehet a sok bolhacsípés. Az is lehet, hogy valamilyen betegség lappang a cicában, és ezért gyengült le annyira, hogy bolhás lett. Minél előbb kezelni kellene a bolhásságot, mert a bolhapeték lepotyognak az egész lakásban, és nagyon nehéz kiírtani őket, csak több hónapi kezelés, fertőtlenítéssel sikerül sokszor. Ha egyéb tünetek is jelentkeznek, pl. étvágytalanság, kedvetlenség, hányás-hasmenés, stb. akkor gyorsan állatorvoshoz kell vinni. A féreghajtásról se feledkezzenek meg, mert a bolhák egy emberre is veszélyes galandférget terjesztenek az Uborkamagképű galandférget.

jelige: Benji
2015-11-25
Tisztelt Dr. Úr! Szeretnék érdeklődni, a kutyám bal első lábáról egy daganatot operáltak le. 4 öltéssel összevarták, az orvos szerint minden jól ment. Gallért sajnos az első alkalomtól nehezen viselte, ideges lett, kaparta az ajtót. Ezért le vettük róla. A kötést 2 naponta leveszi magáról, pár napja az első varratot kiszedte magának, betanine oldattal folyamatosan fertőtlenítjük. Corprox, xiclav-ot szed. Aloe verát gondoltam, hogy teszek a seb környékére. Mit javasol a Dr. Úr? Összeforr a sebe? Köszönettel! Aggódó gazdi.

Kedves Gazdi!

A folyamatos nyalogatás, rágás nagyon rosszat tesz a sebgyógyulásnak, akár krónikus gyulladást is fenntarthat. Ha kiszedegeti a varratokat, elfertőződik a nyalogatástól, akkor akár több hétig is eltarthat a sebgyógyulás, és bizotsan hegesen gyógyul, ha egyáltalán. Másik probléma lehet, ha a daganatos sejteket nem sikerült teljesen eltávolítani. Nem tudok más tanácsot adni, mint a seb védelme, akár olyan kötéssel, zoknival, amit nem tud leszedni, akár a galérral. Ha nem gyógyul, esetleg kiújul a seb, akkor lehet, hogy érdemes onkológus állatorvoshoz fordulni, aki speciális daganat kereső SPECT-CT vizsgálatot is tud végezni, amellyel távoli áttétek, a seb környéke is vizsgálható.

jelige: Rózika
2015-11-27
Kedves Doktor Úr! mopsz kutyanknak gyakori problemaja a bal elso laban az elso ujjbegyenek gyulladasa! Ez egy nagy piros szemolcs szeru duzzanat. multheten megmutottek, felvagtak kitisztitottak, de visszajott, nem tudjuk mit tegyunk. vegyunk neki cipot? ugyanis nem szeretnenk csak a betonon setaltatni. Úgy tűnik, ha porba lép, vagy mezőn sétál, újra kialakul a problema. Köszönjük!

Kedves Gazdi!

Ha a tisztítás, felvágás nem hozott javulást, akkor nagyon valószínű, hogy nem idegentest, pl. szálka vagy toklász okozza a gondot. Ujjközi elváltozást több betegség is tud okozni, de mindet súlyosbítja a nyalogatás, ezért szerintem nagyon fontos lenne ezt megakadályozni, akár kutyacipővel, akár zoknival, akár kötéssel.

A továbblépéshez tovább kell vizsgálni a kutyát: ki kellene zárni a szőrtüsző atkásságot, gombás, bakteriális fertőzéseket (bőrkaparék vizsgálattal), illetve ha a bőrkaparék vizsgálat sem mutatt ki semmit, akkor bőrbiopsziát kell venni, amiből laboratóriumban meg tudják állapítani, hogy milyen betegségre utal a bőr elváltozása. Ha még mindig nincs eredmény, akkor segítene egy röntgen vizsgálat is, mert néha az is előfordul, hogy azért nyalogatja a kutya a lábát, mert fájdalmai vannak csont vagy ízületi elváltozás miatt. Sok sikert!

jelige: NEGRÓ
2015-11-25
Tisztelt Doktor úr! A probléma röviden: A két éves herélt cicánk ( aki minden alkalmat megragadott, hogy csavarogjon) Kb. 1 hónapja elkezdett nem enni, fogyott, lelassult, gubbasztott. Ami érdekesség volt, hogy nyalta a betont, járóköveket az udvarunkban. Elvittük orvoshoz, a doktornő a szeme "hártyájából" (mely kórosan fehér volt) megállapította, hogy patkánymérget evett. Többszöri infúzió, injekció, valamint a napi 2 ml HYDROVIT K1 eredményeképp úgy tűnt, hogy nagyon szépen feljavult, hízott, a kedve a régi lett. Ez tartott jó egy hétig, most újra jelentkeztek ezek a tünetek. A doktorő azt tanácsolta, adjam a cicának továbbra is a K1 vitamint. Adom, most már szinte folyamatosan, de nincs javulás. Már nem is eszik semmi. Azt szeretném kérdezni, hogy a K1 vitamint nem lehet túladagolni? Sajnos, kéthetente nem tudjuk vállalni a kezelését, bezárni meg szintén nincs szívünk, mert olyankor csak ül sóvárogva az ajtó előtt. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Bakos Istvánné

Kedves Gazdi!

Nem hallottam még K-vitamin túladagolásról, de sajnos  a patkányméregek sokszor nagyon hosszú hatásúak, véralvadási zavarokat okoznak, ezért a legjobb, ha legalább 3 hétig kapja a vitamin pótlást az a cica, aki patkányméreghez jutott. Ha kiengedik és a környéken valaki patkányméreget használ, akkor számolni kell azzal a lehetőséggel, hogy a macska anémiás, vérfogyott lesz, ami a kötőhártya színéből is jól látszik, a kolléganőm is így állapította meg.

Vannak más kórokok is, melyek anémiát, vérfogyottságot okoznak, pl. vírusos fertőzés (macska AIDS, macska leukózis), kullancsoktól kapott parazita, mely immungyengítő vírusfertőzéssel együtt okozhat vérfogyottságot, ezeket laboratóriumi vértesztekkel lehet kimutatni. A máj, vese krónikus megbetegedései is okoznak vérfogyottságot, de ezek nem gyakoriak ilyen fiatal cicában. Ha nem tudják vállalni a további kivizsgálásokat, és nem tudják bezárni a cicát, akkor nem tehetnek mást, és adják neki tovább a K-vitamint.

jelige: hal
2015-11-25
A cicák ehetnek halat? Milyen gyakran, milyen életkortól? Nyersen vagy főve? Hasmenést okozhat-e? A szálkát megemésztik? Köszönettel!

Kedves Gazdi!

Talán másoknak is vannak horgász emlékeik, mikor a horgászok a kishalakat, vagy a belsőséget odaadják a környék kóbor/félkóbor macskáinak, akik vígan falatozzák azt. Mégsem tudok egyértelmű választ adni. Mi, emberek is eszünk halat,  sokaknál semmi probléma nincs, másoknak meg a torkába áll a szálka és megfulladnak, vagy fertőző betegséget kapnak a nyers haltól. Ugyanígy lehet ez a macskáknál is.

A macskák általában, akik fiatal koruktól találkoznak vele, vagy nagyon éhesek, nagyon szeretik a halat, nyersen és főve is. Nyersen nem ajánlott, mert vitamin hiányt okoz és fertőző betegségeket terjeszthet a halhús. A szálkát, ha szerencsések, elrágják, a gyomorba kerülve megemésztik nyersen, de náluk is történhet baleset és beleállhat a nyelőcsövükbe, a garatba, főleg főve, így nehezebb is megemészteni. Tehát alkalmanként, inkább főve, nagyszerű fehérje forrás lehet, de a szálkákra oda kell figyelni. Azt is megfigyelték, hogy macskáknál előfordul a halallergia, de ugyanígy lehetnek allergiásak a marhára, csirkére is.

1 / 439 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.11.27
Kedves Állatszeretők! Tobi kutya új gazdit keres, mert idős tulajdonosa nem viheti magával új lakhelyére. Tobi három éves, ivartalanított, oltott, chippel ellátott kis testű, világos szőrű keverék kan kutyus. Fáradhatatlan játszótárs, nagy a mozgásigénye. Kis termetű, kedves, gyerekszerető, soha nem agresszív és nem morog. Sétáltatni nehéz, egy Houdini. Nagyon bízunk benne, hogy lesz, akit megfog a képeken is átsugárzó kedves lénye és szívesen otthonába fogadja. Elérhetőség: Tóth Krisztina krisztatoth67@gmail.com
2015.11.21
2015.11.19. TALÁLT CICA. A XXII. kerületben az Erzsébet királyné út környékén találtuk ezt a cicát. Pár hónapos, fehér-cirmos, nagyon bújós, nyakában a cicaajtót nyitó mágnessel. Szeretnénk visszajuttatni a gazdájához. Tel: +36 30 56 52 561.
2015.10.01
Budapesten, a XI. kerületben gazdikereső a képen látható - kb. 2,5-3 hónapos - cirmos cicalány. Jelenleg ideiglenesen befogadta őt egy család, éppen a társasházunkból, hogy ne ázzon-fázzon ebben a hűvösebb időben, de (végleges) szerető otthont kellene találnunk a számára, az ideiglenes befogadónál ugyanis allergia miatt nem maradhat hosszú távon. A lakásban jól viselkedik, nem kaparja a bútorokat és alomra jár. Kezdeti félénk természete ellenére már elfogadja a simogatást, törődést. Játékos, barátságos cica.