Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: cicu
2015-04-27
Jó napot! Van egy 7 hónapos lány cicánk, 10 napja megharapta egy másika farktövénél. Azóta kapott antbibiotikumos kezelést és ki is tisztították a gyulladás helyét .Eszik iszik. Tegnap napközben észrevettük hogy a tályog környékén sebesedik. Mára több heg (repedések amik nagyon mélyek majdne mint egy nyilt seb) megjelentek rajta. Ebben szeretném a segítségüket kérni, hogy mitől lehet és mi a teendő vele.Előre is köszönöm! Üdvözlettel: Nagy Zoltán
Kedves Gazdi!
Mindenképpen vigye vissza a kezelő orvosához, mert előfordulhat, hogy tovább vagy mélyebb rétegekre is terjedt a gyulladás , és esetleg újra fel kell tárni, vagy hosszabb antibiotikumos kezelés is kellhet!
jelige: Boy
2015-04-27
Üdvozlom Doktor Úr! A keresem a kovetkező, tegnap óta a kutyusom ha pisil, veres a vizelete, nem csak pirosas, hanem olyan mintha vert pisilne.Megfigyeltem pisiles kozben, de semmi valtozas, csak az, hogy véres a vizelete.Ezt leszámitva olyan, mint mindig ,nem levert rendesen eszik jatszik stb. On szerint mi lehet az oka?Valaszat elore is koszonom!

Kedves Gazdi!

A tavaszi időben az állatorvos ilyenkor a Babéziózisra gondol először, amely vérfesték vizeléssel jár: ITT OLVASHAT RÓLA!

Minél hamarabb vigye állatorvoshoz, mert akár ez, akár más baja van, annál jobban tudjuk gyógykezelni, minél hamarabb kiderül, mi okozza.

jelige: waxxi
2015-04-27
Tisztel Doktor Úr/Nő! Két hete születtek nálunk kiscicák és eddig nem vettük észre, hogy az egyik kislánycicának a jobb első lába nem teljesen van meg. Tehát mancsa és a felette lévő rész nincsen meg neki. Nem sérülés érte, látszik, hogy így született. Azt szeretném kérdezni, hogy fog e tudni a cica így, elöl egy lábbal is normálisan járni vagy valamilyen orvosi beavatkozasra esetleg szükség lesz? Például mulabra?

Kedves Gazdi!

Ha egyéként szépen fejlődik, akkor akár sokáig is elélhet így is, bár nyilván nagyon súly nehezedik a többi láb ízületeire, azok fokozott kopását okozhtaja- de ez már az idősebb kor problémája lesz. Sajnos előfordulhat, hogy a fejlődési rendellenesség nem  csak a lábat érinti, hanem más, életfontosságú szerveit is, ami sajnos az elhullását is okozhatja.

jelige: kormos
2015-04-27
Tisztelt Doktornő, Doktor Úr! Macskámnak, aki 15 éves lesz májusban, enyhe bélgyulladása van és ilyenkor hányni szokott. (hasmenése nincs) A doktorunk szurit szokott neki adni, de azt mondta 2-3 hetente kell szurit adni neki, mert nem fog meggyógyulni, és szinten kell tartani. (voltunk már állatklinikán, hasi ultrahangon is, meg vérképet is néztek nála) Diétázik, illetve normaflore-t mondott a doktor. Kolléganőm ajánlotta az ezüst kolloidot, szeretném megkérdezni, kaphat-e a cicám belőle és ha igen mennyit? köszönöm

Kedves Gazdi!

Sajnos nincs tapasztalatom  az ezüst kolloid macskákon történő használatánál, külföldi oldalakon találok készítményt és használati utasítást is, ahol helyi, illetve bakteriális és gomás fertőzések elleni hatásról számolnak be, esetleg vírus ellenes hatásról. Nem vagyok benne biztos, hogy a bélgyulladásban hogyan segíthet, illetve segít-e egyáltalán.  Az adagolás vagy a terméktől függ, ha állatokra törzskönyvezték, vagy az azzal tapasztalatokat szerzett állatorvosra kell hagyatkozni.

A hányásnak sok oka lehet, a gyomor- bélgyulladáson kívül a veseelégtelenség, a tápintolerancia, daganatos elváltozás a leggyakoribb ok idősebb macskáknál. Ha az alapkivizsgálás nem mutat semmi használhatót, például vese- vagy májbetegséget, esetleg vírusos alapbetegséget, akkor vagy tovább vizsgálják, pl. endoszkópiával, vérlaborral, vírustesztekkel, vagy tünetileg kezelik, esetleg hypoallergén tápra váltanak, szőroldót próbálnak meg, infúziózzák, stb.

jelige: Kiskutya
2015-04-27
Kedves Doktor Úr! Van egy 12 hetes Tacskó kiskutyám. Mit tegyek, hogy az utcán talált döglött elszáradt egeret, pockot ne egye meg, vagy éppen madarat! Kaphat az ember betegséget úgy, hogy a szájából kiszedtük és nyalogatja az arcunkat? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Gratulálok a kiskutyához! A halott pockok, madarak elfogyasztása igen aggályos mind a kutya, mind a gazda szempontjából, mert méreganyag juthat így a kutya szervezetébe, gyomr és bélgyulladást és egyéb fertőző betegségeket kaphat el. Véleményem szerint nem csak emiatt, de egyéb higiéniés megfontolásokból (bélférgek átadása főként!) sem szabad engedni, hogy a kutya megnyalja az ember arcát, hiszen ugyanezzel a nyelvel végzi a hátsó fele takarítását.

A nevelésen lényeg a következetes, azonnali reagálás, ha valami olyan csinál, amit nem szabad- megrántani a pórázt, rászólni, de sosem méregből, durván, haragosan, csak határozottan. Ehhez igen fontos, hogy a gazda egy olyan tiszteletreméltó személy legyen a kutya szemében, aki a falkavezért testesíti meg és akinek a szava "szent".

A nevelésével kapcsolatos kérdésekben érdemes kutya trénerhez, kiképzőhöz fordulni, mert a kiskutya neveléséhez az első pár hónap igen fontos, ilyenkor fekteti le a gazda a szabályokat, amelyeket sokkal könnyebb betartatni, ha már a kezdetektől ugyanazok.

jelige: feketecica
2015-04-23
Tisztelt Doktor Úr! 5 hónapos, szobatiszta kandúr cicánk néha a padlóra vizel az alom közelében. Nagydolgát rendesen az alomban végzi. Olyankor is rossz helyre vizelt, mikor az alom tiszta volt. Cserénél megfigyeltük, hogy erősebb, szúrósabb szaga lett a vizeletének, mint korábban. Mi lehet a gond? Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Előfordulhat, hogy most kezd ivarérett lenni a cica, jelölgetni kezdett, ezért van a szúrós szag is. Ha már esetleg túlesett volna az ivartalanításon, akkor általában húgyuti gyulladást jelez a mellévizelés, szúrós szag. Mindkét esetben fel kell keresnie állatorvosát, hogy vagy műtéti időpontot egyeztessenek, vagy kivizsgálja a húgyuti gyulladást: vizeletvizsgálat, hasi ultrahang vizsgálat, vérlabor is indokolt lehet.

jelige: bhell777
2015-04-23
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Tegnap elvittük a kandúromat fogkő eltávolításra, ahol nem volt semmi gond, mikor haza értünk még kába volt. Azt hittem a nőstényünk majd segít neki átvészelni az estét, mert nagyon anyáskodó típus. Ehelyett fújt morgott és felmenekült a szekrény tetejére és ott remegett, nem hagyta, hogy hozzá nyúljunk nagyon sokáig, estére velünk szemben felengedett, viszont a kandúrra fújt, így külön zártam őket. Próbálom szoktatni őket, néha a nőstény már egészen közel engedi magához a kandúrt, aztán váratlanul fúj és elszalad. Játszottam velük közösen, próbálom nem erőltetni a dolgot, de lesz ez még olyan mint régen illetve mi miatt lehet ez? Esetleg a Feliway spay megvétele jó ötlet lehet? A válaszát előre is köszönöm!

Kedves gazdi!

A Feliway nagy segítség tud lenni ilyen helyzetekben, érdemes kipróbálni. Gondolom a nőstény cica megijedt, sem a szagok, sem a kandúr viselkedése nem volt ismerős, nem ismerte fel a korábbi barátját benne. Hagyjon nekik időt, ne erőltessen semmit.

jelige: Debrecen
2015-04-22
Kedves Doktor Úr! Van egy Angol Bulldog 3 éves szuka kutyám és fialt február 28-án, és eltelt két hónap és április 6-a óta 2-3 napig vérzik mostanáig. Elvittem orvoshoz, azt mondta hogy még tisztul. De én aggódom, hogy mitől lehet neki ez a vérzése. Talán vitaminhiány. Előre is köszönöm a válaszát. Üdvözlettel: Orsi

Kedves Gazdi!

Nem említette, hogy milyen kiegészítő vizsgálatok készültek a kutyáról, ezért ha szeretne alaposabb kivizsgálást, akkor olyan rendelőbe, lehetőleg szaporodásbiológiában jártas állatorvoshoz kellene vinni a kutyát, ahol ultrahang vizsgálatot, alapos hüvelyvizsgálatot, hüvely citológiát, tenyésztét tudnak végezni, hogy pontosabb képet lehessen kapni az ivarszervek állapotáról, a vérzés helyéről, stb.

jelige: KUTYÁINK
2015-04-22
Családi házban lakunk. Alábbi 4 kutyánk teljes szabadságot élvez, családtagok. Minap többször valahonnan mérgezett húskombócokat találtunk. Rendőség csak abban az esetben foglalkozik-ismeretlen tettessel-, ha az anyagot bevizsgáltatjuk. Szeretném tudni, hol, és mennyibe kerül. Mi Százhalombattán élünk. A mérgezést mi gyanitjuk, mert célzottan került ide és belsejében patkányméreghez hasonló anyagot véltünk felismerni. Nagyon köszönöm segitségüket. Üdv. Némethné Ági

Kedves Gazdi!

A NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának laboratóriumában találtam ilyen tételt: ismeretlen anyag azonosítása (GC-MS), nettó 11500 forint az ára. Javasolom, hogy telefonon vegye fel a kapcsolatot az intézettel:

https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/adi/informaciok/elerhetosegek

 

jelige: Fülatka
2015-04-20
Kedves Dr. Úr! Az egyik 2 éves cicánkkal járunk dokihoz a fülatkája miatt. Be is volt neki gyulladva. De még mindig egyensúly zavarral küzd. A fotelbe csak felkapaszkodni tud. Van amikor oldalra dől. Az általános állapota jó, játszik eszik, bújós. Hetente járunk vele dokihoz injekcióra. Ön Találkozott már ilyen cicával? Ha igen akkor mit lehetne tenni hogy mihamarabb felépüljön? Még bolha és atka-irtós spot-ont nem kapott, mert azt mondta a doki, hogy nem kell, mert kapott rá injekciót. Attól félek hogy süket is, vagy az csak a gyulladástól lehet és még a füle tele van? Jövőhéten kell visszamenni a dokihoz. Várom válaszát! Gabriella

Kedves Gazdi!

A hallás séülése, az egyensúly zavar, az oldalra dőlés azt jelezheti, hogy nem csak a külső hallójárat, hanem a középfül, sőt, akár a belső fül is érintett lehet, így fontos megítélni, hogy ép-e a dobhártya, sőt, akár röntgen-vizsgálat, fülváladék citológiai vizsgálata, tenyésztés is indokolt lehet, hogy a fülatka elleni kezelés mellett kell-e szájon, vagy injekciós formában adott anitbiotikum is a mélyre tejedő fertőzés megfékezésére. Ha állatorvosa is egyetért, és nincs meg a megfelelő műszerezettsége, akkor beutalhatja jól felszerelt állatkórházba, rendelőbe ezek elvégzésére.

jelige: e
2015-04-20
Tisztelt Doktor Úr! Olyan kérdésem lenne, hogy amstaff szuka kutyám márc.31én lett ivartalanítva. Semmi gond nem volt vele, tölcsért viselt 10 napon keresztül, nagyon vigyáztunk rá, ma mégis azt vettem eszre, hogy görcs van az amúgy begyógyult seb helyén, illetve picit piros is. Nagy lehet a baj?? Sajnos állatorvos egyenlőre nem értem el, de amint sikerül, rohanok velel

Kedves Gazdi!

Nem értem világosan a leírásból, hogy mi lehet a "görcs" a begyógyult seb helyén, talán a bőr alatti kötőszöveti varrat csomója türemkedett elő, vagy a hasfali varrat engedett el és sérva alakult ki a bőr alatt? Minél előbb állatorvoshoz kell juttatni a kutyát!

jelige: Kora
2015-04-20
Van egy cicám, aki 2014.07.01-én született, de mégis a napokban életet adott 3 picurnak, ám sajnos nem maradtak életben :( Azt szeretném megtudni, hogy fialás után mennyi időnek kell eltelnie, hogy ivartalanítani lehessen a korán fialó anyukát? A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm! :)

Kedves Gazdi!

Egyáltalán nem meglepő, hogy egy 8 és fél hónapos kijáró cicának megszületnek az első kölykei. Szinte azonnal, de legésőbb 1-2 hét múlva újra kezdhetnek tüzelni, ezért minél előbb célszerű lenne megejteni az ivartalanítást.

jelige: nemetjuhasz
2015-04-20
Mi lehet az oka annak, hogy a 10 hónapos németjuhászunk séta közben hasmenést kap? Otthon a széklete normális, tápot nem váltottunk. A séta izgalma okozza? Mit lehetne tenni ellene?

Kedves Gazdi!

Első lenne egy alapos vizsgálat, különös tekintettel a bélsár vizsgálatra, tenyésztésre, amelyből kiderülne, hogy van-e bélféreg pete, kórokozó egysejtű, stb ami a hirtelen hasmenést okozhatja. Ha nincs más, ami indokolná, akkor lehet, hogy valóban a hirtelen stressz, izgalom az, ami kiváltja, ebben az esetben kutyaiskola, kutya tréner, szoktatás tud segíteni.

jelige: SOS!
2015-04-20
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 8 hónapos kuvasz kan kutyám. Már egy ideje észre vettem, hogy könnyezik a jobb szeme, de úgy gondoltam azért, mert a másik kutyám játék közben belekap neki. Most bedagadt körbe a bőre és piros. Megnéztem és olyan mintha a fehér részbe bele nőtt volna valami. Fájlalja is és azt vettem észre, hogy nem jól lát azzal a szemével. Érdeklődni szeretnék, hogy mi lehet a baja és, hogy, hogy tudnék rajta segíteni?

Kedves Gazdi!

Előfordulhat, hogy az ínhártya, a vagyis a szem fehér részét ért gyulladás, belefúródott idegentest, vérzés, szövetszaporulat, stb miatt a szem elfertőződött. Sürgősen állatorvoshoz, ha lehetséges szemészetben jártas állatorvoshoz kell juttatni a kutyát, mert a szem sérülései egyrészt igen fájdalmasak, másrészt ha nem kezeljük időben, akkor akár a szem elvesztését is okozhatják és a leírásából is kiderül, hogy már a szem környékére is ráterjedt a gyulladás.

jelige: hot szpot
2015-04-20
Kedves Dr. Nő! 5 éves nagytestű, hosszúszőrű kutyámon csípőtájékon egyre növekvő, fájdalmas hot spot keletkezett 2 napja. Rosszul van, étvágytalan, nem tud felállni, dalacin kapszulát nem veszi be. Kap rá még nimezulidot, charmil plus gélt. Nehezen lehet bekenni, odakap. Mitől lehet, mi a protokoll? Köszönet: !

Kedves Gazdi!

A hot-spot a nyalogatástól keletkezik, jellemzője, hogy igen gyorsan kialakul, nedvedző, fájdalmas.

Ilyenkor fontos lenyírni a szőrt körben, ami megkönnyíti a helyi kezelést és fontos a gallér felhelyezése, hogy megakadályozzuk a további nyalogatást. Ha étvágytalan, nem tud felállni, akkor előfordulhat, hogy lázas, vagyis mélyebb rétegekbe terjedt a gyulladás (mély pyoderma), így nagyon fontos a megfelelő antibiotikum, fájdalom és lázcsillapító beadása, akár injekciós formában is, ha másképp nem megy. Keresse fel állatorvosát!

jelige: csöppkutya
2015-04-20
Üdvözlöm! Én tagja vagyok a helyi állatvédő alapítványnak és létre hoztunk egy telepet azutcán kóborló és kidobott kutyáknak. A telepre bekerült kutyusunknak született 3 kicsinye. Az egyikük, akit örökbe fogadtak sajnos beteg. Kb 12-14 hetes és pár hete nagyon nyáladzik. Azt hitték a fogzás miatt, de nem szűnt meg. Már segítséggel eszik és iszik. Egy falat virsli után csorog a nyála, akkor ki törlik és kap még egy falat virslit. Vitték helyi állatorvoshoz aki atropint majd valami szteroidot adott neki de nem javult. Azt mondta hogy Idiopatikus hipersalivacio a betegsége és inkább altassák el, mert meg fullad majd a nyálától. Ők ezt nem szeretnék és segítséget kértek tőlünk. Önök találkoztak már ezzel a betegséggel? Tényleg nincs rá semmi segítség? Tényleg el kell altatni szegénykét?

Kedves Gazdi!

Úgy lehetne pontosabb diagnózist mondani, illetve kizárni egyéb szába jöhető lehetőségeket, ha alaposan kivizsgálnák: a szájüreg, a nyaktájék, nyálmirigyek, garattájék megtekintése, röntgen-vizsgálata, ahol kiderülne, hogy pl. a nyelőcső nem kitágult-e (megaoesophagus), esetleg egyéb fejlődési rendellenesség nincs-e a fokozott nyáltermelés, nyelési nehézségek hátterében.

jelige: Szeretem a kutyám!
2015-04-20
Tisztelt Állatorvos! Kutyánk nyáladzik, kedvtelen, kicsit nehezebben veszi a levegőt, ha száját kinyitjuk fájlalja. Szájában semmi szokatlant nem vettünk észre.

Kedves Gazdi!

Nagyon sok megbetegedés okozhat hasonló tüneteket. A szájüreg, szájkörüli izmok, nyálmirigyek, állkapocs-ízület megbetegedésén kívül szóba jöhet akár a veszettség is egy oltatlan kiskutyánál, ráadásul egy 6 hónaposnál fiatalabb kölyöknél minden tünetet nagyon komolyan kell venni, mert sokkal sérülékenyebbek, mint a felnőtt kutyák, így azt javaslom, hogy haladéktalnul vigyék állatorvoshoz, aki meg tudja alaposan vizsgálni nem csak a szájüreget, de az egész kutyát, megméri a hőmérsékletét, meghallgatja a szívét, szükség esetén kiegészítő vizsgálatokat végez: vérkép, vérlabor, röntgen, stb.

jelige: legyen kölyke végre!
2015-04-20
5 éves lány labradoromnak még sose volt kölyke, pedig párzott is, de már szeretnénk kiskutyákat. Van-e valami szer, esetleg vitamin, amivel ezt elő lehetne segíteni, hogy legyen egyáltalán kölyök ill. több kölyök? Vagy ez nem befolyásolható sehogy sem? Köszönettel maradok: László

Kedves Gazdi!

Először meg kellene állapítani a terméketlenség  okát: alapos fizikális, és szaporodásbiológiai kivizsgálás lehetőleg szaporodás-biológiában jártas állatorvosnál, mert nagyon sok oka lehet annak, hogy nem lettek kiskutyák: a párzás optimális ideje, illetve annak elmulasztása, mindkét fél szaporodószerveinek egészsége, a hormonrendszer nem megfelelő működése, stb.

Azt is el kell mondanom, hogy a kutya-tenyésztés igen sok időt, pénzt igénylő hobbi, ráadásul az 5 éves kor már nem kifejezetten ideális az első vemhesítésre.

További hazsnos cikkeket olvashat kutyaszaporodás témában:

Az ivari ciklus jellemzői és a párositás optimális idejének meghatározása kutyában és macskában

A vemhesség és álvemhesség kialakulása kutyában és macskában

Kutya születik

A termékenyítés optimális idejének meghatározása és a termékenyítés módjai kutyákban

 

 

jelige: merevség a farokban és sántítás
2015-04-20
Üdvözlöm, 1 éves magyar vizslám 1 hete picit sántít a bal mellső és bal hátsó lábára. Ilyen sántítás volt már nála az egyik lábára 2 hónapja, az a gyógyszerekre elmúlt. Viszont a farka hetek óta merev, nehezen hajlítható, de hajlításra nem fáj, sem a lábaira nem jelez fájdalmat. Gerince sem fáj tapogatva, a doki most is a következő gyógyszereket adta: nimezulid és neuromultivit-ep. De nem tudja, hogy mi áll a tünetek hátterében, egyébként eszik ugrál eleven a kutya, de viszont elég sovány, főleg a hátsó testfélen. A farok elég furcsán áll, mintha ez tetanuszos lenne. Lehet Lyme kór is? Még mi lehet? Mivel kezeljük? Köszönöm!

Kedves Gazdi!

A Lyme-kór igen ritkán okoz megbetegedést kutyáknál, ha igen, akkor a vándorló ízületgyulladás hívhatja fel rá a figyelmet, és gyakorlatilag olyankor jön szóba, mikor minden más megbetegedést kizártak.

Ha alapos fizikális vizsgálat (hajlítás-nyújtás-tapogatás) nem mutat eltérést sem a két végtag, sem a gerincoszlop, akkor jó lenne tovább vizsgálni a kutyust, ha állatorvosa is egyetért: teljes neurológiai kivizsgálás, röntgen, gerincfestés, szükség esetén CT vizsgálat, lehetőleg neuorológiában és ortopédiában jártas állatorvosnál.

jelige: vesés cica
2015-04-20
Tisztelt Uram, Hölgyem! Cicám 16 éves 1 hónapja időskori vizsgálatnál mindent rendben találtak (UH,vér), de Húsvét hétfőn el kellett vinni klinikára mert nem evett napok óta és nagyon lefogyott. Kapott infúziót, másnap pedig levettek vért. Vese és májfunkció nem jó, de inkább a vese a baj. 5 napi infúzió után kapott Renal port, Epato pasztát és 5 napig 2x1 Enroxil flavour 15mg antibiotikumot. Calo-Pet-et használok napi kétszer, hogy ne haljon éhen és Vetri-t is (2x 0,5ml). Semmit sem eszik továbbra se, de iszik rendesen. Láza tegnap nem volt. Sokat fekszik kövön és parkettán, mintha hidegre vágyna, eddig nem volt jellemző rá. Az antibiotikum kúra közepén 3x hányt sárgát (hétfő reggel, este, kedd reggel), elvittük orvoshoz, adott injekciót neki hányásra meg antibiotikumot, azóta nincs gond. Mitől van az étvágytalansága? Túl sok mindent kap? Semmi sem "tetszik" neki, nem kéri az ételt, csak a vizet issza. Széklet nem volt 2 napja (mitől lenne), vizelet szokott lenni de nagyon kevés.

Kedves Gazdi!
Önmagában már a veseelégtelenség is rossz közérzettel, hányingerrel, a gyomor gyulladásával, a szájban fekélyek képződsésével járhat, így a macskák ilyenkor rendszerint étvágytalanok. Általában a vesefunkció javulásával megjön az étvágy is, ha szerencsénk van, ezért fontos a kontroll, az ismételt vérlabor.  Ha nem, akkor marad az infúziózás, vénásan vagy bőr alá, akár napokig, és mesterségesen etetés, kézből,  Calo-pet pasztával is, ahogy Ön csinálja.

Sajnos sokszor a lehető leggondosabb ellátás, kezelés ellenére sem menthetőek a vesebeteg cicák...

jelige: Labrador
2015-04-17
Tisztelt doktor úr! Olyan problémám lenne hogy van egy 6 hetes labrador kiskutyám és az egyik napról a másikra elkezdte húzni a hátsó lábát,egyensúlyát elveszti és remeg is!Mi lehet a gond?A helyi állatorvosban annyira nem bíok tehén meg malac fronton király de kutyát nem bíznám rá!Köszönöm előre is válaszát!Tisztelettel:Tibor

Kedves Gazdi!

Ilyen fiatal kutyánál sok minden okozhatja az Ön által leírt tüneteket: lábsérülés, fájdalom, lázas betegség, de akár komolyabb veleszületett, örökletes iodegrendszeri, izmokat érintő betegség (Labrador myopathi,a cerebelláris abitrophia), fertőző betegség (szoporniyca, Cryptococcosis, Toxoplasmosis), a gerincvelő, idegek korábbi sérülései, amiről nem tud. Lehet, hogy már egy alapos fizikális vizsgálat, hőmérés, stb. is informatív lesz akár a helyi állatorvosnál, de az is lehet, hogy komolyabb diagnosztikai módszerekkel (vérkép, vérlabor, röntgen, CT, MRI, stb)  lehet megállapítnai a bajt, amihez célszerű lenne neurológiában, ortopédiában jártas állatorvost, jólfelszerelt klinikát választani.

jelige: ostorféreg gyakorisága
2015-04-17
A macska ostorféreg mennyire gyakori az országban? Mert a cestal cat ill. drontal cat tabletta sem hat ellenük, pedig széles spektrumúnak írják. Csak a Quanifen tabletta jó ellenük? Önök mit használnak? Köszönöm: Hs

Kedves Gazdi!

Nagyon jó kérdés! Kutatásaim szerint az ostorféreg fajok, a Trichuris vulpis, Trichuris serrata igen ritkán fertőzik meg a macskákat és ha igen, akkor igen-igen ritka, hogy klinikai tüneteket mutatnak a cicák, vagyis nem betegszenek meg, nincs eltérés a bélsárürítésben, nem vesztenek a súlyukból, stb.

Javaslom a többszöri bélsár vizsgálat elvégzését, lehetőleg nagy gyakorlattal rendelkező laboratóriumban, vagy akár a SZIA Parazitológiai Tanszékén.

jelige: mérgezés?
2015-04-15
Jó napot kívánok. Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy 1 éves kandúr macskám jobb szeme 1 hete könnyezik. Reggelre azt vettem észre hogy véres a szája. Nem eszik, és ha lerakom a földre, szinte összerogy. Már ideje a hátán egy kis foltban hullik a szőre. És észrevettem, hogy véreset hányt. Talán mérget evett? Mi a teendő ilyenkor?

Kedves Gazdi!

A véres hányás, az összeesés, összerogyás, nagyon súlyos tünetek, valóban lehet, hogy patkányméreghez jutott, ilyenkor azonnal állatorvosi re3ndelőbe kell juttani, ahol alaposan megvizsgálják, megnézik, hogy valóban vérzékeny-e, esetleg laborvizsgálatokat végeznek, és kiderítik, hogyan lehetne a cicának segíteni. Ha valóban a patkányirtó a ludas, akkor K1-vitamint, és szükség esetén még vérátölesztést is kell a cicának adni.

Ha ezek a hirtelen jelentkezett, súlyos tünetek elmúltak, akkor lehet a szemkönnyezéssel, szőrhullással foglalkozni. A szemkönnyezés gyakran felső léguti vírusok, baktériumok okozzák, a szőrhullást pedig élősködők (bolha, atka, tetű, stb.)táplálkozási hiányok, vagy akár hormonális problémák, allergia is okozhatja, így alaposabb kivizsgálást (bőrkaparék minta vétel, vérlabor, stb.) igényel.

jelige: klorem
2015-04-15
Megszeretném kérdezni, hogy a kutyamnak aki kan és 3 éves 2,5 hete rekedt a hangja, ugat, de olyan, mintha mutálna. Mitől lehet? Egyik napról a másikra alakult ki. Azota langyos vizet kap, kapott antibiotikumot, de semmi változás. Nem levert, játékos stb nem látni a viselkedesén változást. Mitől lehet ez? Mi a teendő? Nagyon várom válaszát! Köszönöm
Kedves Gazdi!
Ha az antibiotikumok  nem hatnak, akkor tovább kéne őt vizsgálni: ébren. ha lehet benézni a torkába, röntgen vizsgálatot végezni a garattájékról, illetve szükség esetén garatváladék mintavételt tenyésztéses vizsgálathoz. Ha ezek sem hoznak eredményt, akkor altatásban endoszkóppal lehet képet kapni a gégetájékról, ami megmutathatja, hogy van-e látványos elváltozás, esetleg részleges gégebénulás, sérülés, tályog, stb. a gégén, hangszálakon, ami a rekedtséget okozza.
jelige: Kiskutya
2015-04-15
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Az lenne a kérdésem, hogy a 8 hetes cocker spánielünknek lehet-e baja, ha érintkezik a macskáinkkal, akik nincsenek beoltva? A kiskutya eddig még csak parvo elleni oltást kapott. Mennyire vigyázzak arra, hogy ne kerüljenek egymás közelébe? Válaszát előre is köszönöm szépen!

Kedves Gazdi!

A kiskutya leginkább más kutyáktól tud elkapni betegséget, a macskáktól főleg bolhákat, esetleg férgeket tud elkapni. 8 hetesen már rá lehet tenni bolha elleni cseppeket, ezek 1 hónapig megvédik az újrafertőződéstől. Esetleg még kullancsokat is behozhatnak a cicák vándorlásaik során, így őket is kzelni kéne, egyszerre mindenkit, ha lehet. IDE KATTINTVA talál összefoglaló táblázatot a kutyák, és IDE a macskák bolha-kullancs elleni szereiről.

1 / 416 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.04.25
Tisztel Doktor Úr/Nő! Két hete születtek nálunk kiscicák és eddig nem vettük észre, hogy az egyik kislánycicának a jobb első lába nem teljesen van meg. Tehát mancsa és a felette lévő rész nincsen meg neki. Nem sérülés érte, látszik, hogy így született. Azt szeretném kérdezni, hogy fog e tudni a cica így, elöl egy lábbal is normálisan járni vagy valamilyen orvosi beavatkozasra esetleg szükség lesz? Például mulabra. Tiszt.: Fanni W.
2015.04.06
Elveszett Olga cicánk! Kb. 6-7 napja csavargott el a Rózsakert utcából! Fekete-fehér foltos, ivartalanított 2 éves nagylány, nyakában piros nyakörv! Kis gazdái és a környékbeli gyerekek nagyon-nagyon várják vissza! Ha valaki látta vagy befogadta kérjük jelentkezzen! Kondorosi Szilvia: 06-30/63-817-63 ( szilvia@iec.hu ) OLGA! GYEREK HAZA, NAGYON VÁRUNK!
2015.03.06
Még mindig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!