Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: csomó
2015-05-21
Tisztelt Doktor Úr! A kutyám 2 éves kan amstaff. Teljesen egészséges, állatorvos rendszeresen látja. Vasárnap észrevettük, hogy a bordái mellett egy kisebb, de szabad szemmel is jól látható csomó van, mely nem meleg és nem kifejezetten puha. A kutya tünetmentes, nem fáradékony stb. Segítségét kérném, korábban a kutyáinknál ilyet nem észleltünk, mire számíthatok mi lehet ez a csomó? Milyen vizsgálatokat kellene elvégezni, hogy ez kiderüljön? (Állatorvos még nem látta, de szeretném kivizsgáltatni.) Köszönöm

Kedves Gazdi!

Könnyen lehet, hogy egy ütésből származó vérömleny, korábbi oltás helyén támadt táylog, kullancs betokosodott feje körül kialakult gyulladás, egyszerű zsírdaganat alakult ki a kutya testén. Ilyen fiatalon nem gyakori, hogy rosszindulatú elváltozással van dolgunk.

Ránézésre azonban nem lehet semmi biztosat mondani, hanem mintát kell venni a duzzanatból: citológiai minta vételéhez még el sem kell altatni a kutyát, egy vékony tűvel, fecskendővel kell megszúrni, és az így szerzett sejtekből szakértő labor segítségével lehet véleményt mondani, hogy mi ez a duzzanat. Még pontosabb diagnózist a duzzanatból szerzett szövetmintából lehet mondani, de ennek vétele már nagyobb beavatkozás, lehet, hogy egyúttal az egész csomó eltávolítása javasolt lenne, ezt legjobb, ha állatorvosa dönti el.

Ha ne adj isten mégis rosszat mutat a labor, akkor is sokszor lehet segíteni, mert ma már állatok számára is elérhetőek a legmodernebb diagnosztikai és terápiás eszközök.

jelige: nana
2015-05-20
Tisztelt Doktor Úr! 5 éves labrador kutyám kb. 2 hete köhög és néha kevés vizes, nyálkás váladékot öklendez fel. Ettől eltekintve nincsen semmi más problémája. Bár a füle sokszor viszket neki, vakarja. Belül barnás váladék van. Gondolom atka. Próbáltam neki kitisztítani, de nem hagyta, állandóan izeg-mozog. A köhögésre mit javasolna? Köszönöm szépen segítségét! Vaskóné Klára

Kedves Gazdi!

Előfordul a kuityáknál is az emberi megfázás, náthához hasonló, vírusok által okozott köhögéses-orrfolyásos betegség, ami imunerősítőkre, langyos, híg kamilla, hársa tea itatására, köptetők adagolására elmúlik. De ha nem múlik 2 hét után sem, akkor már érdemes kivizsgáltatni. Fel kellene keresnie állatorvosát, hogy meg tudja vizsgálni a kutyust, meghallgassa a tüdejét, légcsövét, szívét, belenézzen a szájába, szükség esetén kiegészítő vizsgálatokat javasoljon (vérkép, vérlabor, röntgen, stb.) és bele tudjon nézni egy speciális eszközzel, az otoszkóppal a hallájárat mélyére, hogy kiderüljön van-e valamilyen idegentest, például szőr, toklász, atka, váladék a mélyebb részeken, mintát vegyen citológiai, tenyésztéses vizsgálatra, ki tudja tisztítani a fülét és ajánljon megfelelő, hatékony szert a kezelésre, ha valóban fülrühességről van szó.

jelige: 3 grácia
2015-05-20
4hetes kis cicáit nem hajlandó tovább etetni az anyamacskánk, csecsemőtápszert adok nekik, milumil 2 a. Kérdésem táplálhatom e így a kicsiket?
Kedves Gazdi!
Semmiképpen se adjon emberi tápszert, mert hasmenésük lesz, ami kiszáradást is okozhat. Mindenképpen macskának való tápszer kell a kicsiknek a használati utasításban feltüntetett mennyiségben. Ezeket állatpatikákban, webshopokban lehet beszerezni. Illetve már kínálhatja őket kölyköknek való szaftos nedves táppal is 4 hetesen.
jelige: Vajúdó cica
2015-05-19
Jó Napot kívánok! A kérdésem az, hogy mennyi ideig normális egy macskának vajúdnia? már kb 3,5 -4órája vajúdik és még nincs kiscica! Nagyon féltem őt is és a kiscicákat is! Válaszát köszönöm!

Kedves Gazdi!

Az átlagos házimacskák általában maguktól megellenek. Ha fájdalmasan nyávog, erőlködik több órája a cica, láthatóan beszorult egy kiscica a szülőútba, akkor legjobb, ha állatorvoshoz fordulnak (bár esetleg meg lehet próbálni tiszta kézzel megpróbálni segíteni, de ezt inkább csak tenyésztőknek, hozzáértőknek ajánlanám.)

Az előző kérdést ha megnézi, ott a gazdi cicája már tegnap reggel óta ellik, ez már biztosan túl hosszú idő, ilyenkor már állatorvosi segítség kell, de egy pár óra még nem biztos, hogy vészes, főleg, ha esetleg zavarják, rányitnak, aggódva nézegetik, ami megakasztja az ellés normálisan lezajló folyamatát.

jelige: szülési probléma
2015-05-19
Üdvözlöm! Az a kérdésem, hogy tegnap délelőtt elfolyt a cicám magzatvize, de nem tud szülni, azaz azóta próbál, erőlködik. Vérzés minimális van. Mozgást nem érzek már hasában, félő, hogy a picik már nem élnek. Császármetszésre van szükség, vagy szülés megindításra ? Túlélheti az állat már ennyi idő elteltével ? Köszönöm válaszát.
Kedves Gazdi!
Az anyaállat túlélheti, ha nagyon hamar megoperálják és eltávolítják a valószínűleg elfertőződött méhet, jól átmossák a hasüreget, mert ilyenkor átszaporodhatnak a baktériumok a méh falán, és életveszélyes hashártya gyulladást, szepszis okozhatnak.
jelige: Kérem segítsen
2015-05-18
kiskutya és megharapta egy felnőtt kutya. azóta vérzik a szája és be van vérezve a szeme

Kedves Gazdi!

Minél előbb állatorvoshoz kell vinni a kiskutyát, aki meg tudja vizgsálni, összevarrja, lekezeli a sebeket, és szükség esetén antibiotikumot, szemcseppet tud felírni a kiskutyának!

jelige: Bogyó
2015-05-18
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Segítségét, tanácsát szeretném kérni. 3 hónapos cocker spánielünk benti kutyus, de napközben, délután ha otthon vagyunk, akkor kint lehet az udvaron. Nagyon okos, ha kell neki wc-re menni, akkor mindig "szól". A baj akkor van, ha egyedül hagyjuk a szobába pár órára. Van neki bent egy kis doboz, amibe tettünk homokot/ földet (a kutyapelenka nem vált be), de mégis inkább a padlószőnyegre pisil. Valószínű, megszokta, hogy ki van engedve legtöbbször, ha kell neki, és ha nem vagyunk ott, akkor meg hiába "szól". Később majd magától rá fog jönni, hogy a szobába nem szabad pisilni, vagy valahogyan rá kéne szoktatni az "alomra" is, ha otthon vagyunk? Próbáltuk már eddig is "nevelgetni" , ha rosszat csinált rászóltunk, ha jót akkor megdícsértük, de nem tudom hogy ez így elég-e? A jutalomfalatot jó ötletnek tartja? Másik problémám az lenne, hogy már amióta hazahoztuk a kutyust, rendesen kezeljük bolha/kullancs elleni készítménnyel, fürdetjük, a helyét és az egész padlószőnyeget fertőtlenítjük, de még mindig látok benne pár bolhát :/. Flypryst spray-t használunk. Miután ráfújom, 15-20 perccel később elpusztulnak és "lepotyognak" a bolhák a szőréről. A dobozára pedig rá van írva ,hogy 3 hónapos védelmet nyújt bolhák ellen, nem értem, így hogy lehet még mindig benne. (Sajnos már körülbelül kéthetente muszáj befújni, lehet, hogy ilyen sűrűn nem is szabadna :/) Arra gondoltam, hogy nyakörvet is kéne használni, mert úgy elvileg bele se mennek a bolhák. A kérdésem az lenne, hogy van olyan bolhanyakörv amit a Flypryst spray mellé biztonságosan lehet használni, és nem lesz baja a kutyának? Válaszát előre is köszönöm szépen! :) Reni

Kedves gazdi!

A 3 hónapos kiskutyával én még türelmes lennék, nem sokára elég nagy lesz és tudja majd tartani a vizeletét. A kutyáknál nem feltétlenül működik az alomtálca, mint a macskáknál, hiszen a macskák ösztönösen szeretik, használják, viszont a kutyák természetétől idegen, hogy egy dobozba, homokba végezzék a dolgukat, ezért kitartó, külön tréning kell nekik, hogy használni tudják.

Vigyék gyakran sétálni, legalább naponta 3-szor, és gondolják át, hogy hányszor eszik-iszik.

Ha később sem rendeződik a dolog, akkor viszont érdemes lesz kivizsgáltatni, hogy nincs-e olyan veleszületett vagy szerzett rendellenesség, mai a vizeletvisszatartási gondot okozza (pl. rendellenesen fejlett húgyvezető, húgyuti gyulladás, hormonális probléma, stb.)

A Fypryst spray használati utasításának megfelelően kell alkalmazni, a dobozra rá van írva, hogy hány kilóra hány fújás kell, nem elég csak párat ráfújni, a kutya egész szőre át kell,  hogy nedvesedjen tőle, hogy valóban hasson. Le kell mérni a ksikutyát, és kilónként 6-12 pumpálást kell ráfújni a 100 ml-es flakonból és 2-4 pumpálást a 250 ml-es flakonból.

Ha nem használ mégsem, akkor választhat a korának megfelelő egyéb készítményt, összefoglaló táblázatot talál ITT!

jelige: fülgyulladás
2015-05-18
Tisztelt Dr.Úr/Dr.Nő! Van nekem egy 12 éves Cocker Spanielem,és már több hónapja fülgyulladásban szenved! Kezeltem már antibiotikumos fülcseppel, meg injekcióval, de sajnos nem javúlt. Ön mit ajánl?

Kedves Gazdi!

krónikus, sokáig elhúzózdó, többször visszatérő fülgyulladás kezelése nem könnyű, gondos fizikális, otoszkópos vizsgálat kell, hogy kiderüljön nincs-e valami a fülben, pl. toklász, vattapamacs, szőrszálak, rühatka, ne adj isten daganatos elváltozás, ami megakadályozza a gyógyulást.

Ha nem találunk semmit, csak váladékot, akkor nagyon fontos a  mintavétel laboratóriumi tenyésztésre, és a citológiai vizsgálat, hogy kiderüljön, hogy milyen fokú a gyulladás, kell-e szájon át, gyógyszerekkel is kezelni a kutyát, vagy elég a célzott helyi kezelés. Régóta húzódó eseteknél szükséges lehet egy vagy akár többszöri alapos fülmosás, a felhalmozódott váladék eltávolítására, mert ha sok a váladék, akkor nem jutnak el a helyi, fülcseppben adagolt hatóanygaok a hallójárta mélyére.

Nagyon fontos még a helyes fültisztítás, otthoni kezelés elsajátítása, és az adagolás pontos betartása a gazdi részéről a sikerhez.

Sajnos a cocker spániel bepállásra hajlamos, lelógó fülével igen ki van téve mindenféle fülbántalmaknak, a gyakori kozmetikai kezelések, fürdetéseknek és még a hosszú szőr is előszeretettel felszedi a toklászokat. Ezen kívül nagyon gyakori, hogy allergiás hajlam tünete a gyakori fülgyulladás, ezt is érdemes számba venni.

Keressen fel jól felszerelt állatkórházat, rendelőt, ahol mindent el tudnak végezni, lehetőleg egy helyen!

jelige: Cocker
2015-05-18
Tisztelt Dr.Úr/Dr.Nő! Van egy 12 éves Cocker Spanielem, és fülgyulladásban szenved, már több hónapja. Kezeltem már fülcseppel, meg antibiotikum injekcióval is, de nem sajnos nem javúlt. Ön mit ajánl?

Kedves Gazdi!

A krónikus, sokáig elhúzózdó, többször visszatérő fülgyulladás kezelése nem könnyű, gondos fizikális, otoszkópos vizsgálat kell, hogy kiderüljön nincs-e valami a fülben, pl. toklász, vattapamacs, szőrszálak, rühatka, ne adj isten daganatos elváltozás, ami megakadályozza a gyógyulást.

Ha nem találunk semmit, csak váladékot, akkor nagyon fontos a  mintavétel laboratóriumi tenyésztésre, és a citológiai vizsgálat, hogy kiderüljön, hogy milyen fokú a gyulladás, kell-e szájon át, gyógyszerekkel is kezelni a kutyát, vagy elég a célzott helyi kezelés. Régóta húzódó eseteknél szükséges lehet egy vagy akár többszöri alapos fülmosás, a felhalmozódott váladék eltávolítására, mert ha sok a váladék, akkor nem jutnak el a helyi, fülcseppben adagolt hatóanygaok a hallójárta mélyére.

Nagyon fontos még a helyes fültisztítás, otthoni kezelés elsajátítása, és az adagolás pontos betartása a gazdi részéről a sikerhez.

Sajnos a cocker spániel bepállásra hajlamos, lelógó fülével igen ki van téve mindenféle fülbántalmaknak, a gyakori kozmetikai kezelések, fürdetéseknek és még a hosszú szőr is előszeretettel felszedi a toklászokat. Ezen kívül nagyon gyakori, hogy allergiás hajlam tünete a gyakori fülgyulladás, ezt is érdemes számba venni.

Keressen fel jól felszerelt állatkórházat, rendelőt, ahol mindent el tudnak végezni, lehetőleg egy helyen!

jelige: száraztáp
2015-05-18
Tisztelt Dr Úr! Németjuhász szuka kutyánk etetésével kapcsolatban szeretném a véleményét kérni.1,5 éves. Márciusban Advantix spot-on mellett kullancsot szedett össze sétáltatás közben  és babesiosis nevű betegsége lett. Meggyógyult, azóta jól van, viszont nem akarja az eddigi tápot elfogadni. Betegsége alatt kényeztettük és nem igazán akar visszaállni azóta a táp evésére. Új tápot szeretnénk neki adni és a véleménye érdekelne, hogy melyik lenne ideálisabb neki. A Purina Dog Chow és a Bosch Dog között nem tudunk dönteni. Ön melyiket ajánlaná? Köszönöm válaszát! Andrea

Kedves Gazdi!

Mindkettő jó minőségű, teljes értékű kutya táp, egyedi eltérések lehetnek az elfogadásban, emésztésben, nem lehet előre megmondani, hogy melyik kutyának melyik táp a legjobb. Összehasonlítva a két tápot azt célszerű választani, amelyikben nagyobb az állati eredetű fehérje aránya, és az összetevők nem gabonával kezdődnek (Bosch dog). Ha átszoktatják, akkor azt fokozatosan tegyék, először keverjéka régi nnivalót az újjal, majd fokozatosan növeljék az új táp arányát, hogy a a kutya bélflórája, vagyis a belében élő több millió kis baktérium is hozzá tudjon szokni az újdonsághoz.

Az egészséges tápláláshoz talál segítséget, ha IDE KATTINT!

Nagy szerencsétlenség, hogy az Advantix mellett is megbetegedett a kutya, sajnos egyetlen szer sem 100%-.os, de jó hír, hogy már sikerült kikezelni. Kullancs ellenes kezelésben ki lehet próbálni más spot-ont, vagy akár kombinálni a nyakörvet a spot-onnal, vagy az új hatóanyagú, kullancs-bolha elleni tablettával. Összehasonlító táblázatot megtalálja ITT!

jelige: legjobb féreghajtó
2015-05-18
Tisztelt Dr.! Macskának melyik a legjobb féreghajtó? Az Aniprantel Cat vagy a Quanifen? A petéket, vándorló lárvákat melyik pusztítja el? Köszönettel Ferenc

Kedves Gazdi!

Mindkét gyógyszer törzskönyvezve van macskára, és a jelentősebb bélféreg fajok ellen használható. Ha biztosra akar menni az ember, akkor bélsárvizsgálattal érdemes azonosítani a betegséget, tüneteket okozó bélféreg fajt és így választani gyógyszert célzott fertőzést kell kezelni a fertőzést. Részletesebben is olvashat a bélférgekről, ha IDE KATTINT!


Az Aniprantel Cat az alábbi hatóanyagokat tartalmazza: Pirantel pamoát 230 mg, Prazikvantel 20 mg

Az alábbi féregfajokra hatásos:

Orsóférgek :Toxocara canis, leonina fiatal alakok ellen is

Kampósférgek: Ancylostoma tubaeforme, Uncinaris stenocephala

Galandférgek: Echinococcus multilocularis, Taenia fajok, Dipylidium caninum, fiatal alakok ellen is

A Quanifantel tabletta kutyák és macskák részésrte az alábbi hatóanyagokat tartalmazza: fenbendazol 500 mg, prazikvantel 50 mg

Az alábbi fajokra hatásos:

Orsóférgek: Toxocara canis, leonina, cati kifejlett alakok

Kampósférgek: Ancylostoma, Uncinaria kifejlett alakok

Ostorosférgek: Trichuris vulpis kifejlett alak

Galandférgek: Echinococcus granularis, mulitlocularis, Dipylidium caninum, Taenia fajok, Metocestoides fajok.

 

 

 

 

jelige: Sánta Picur
2015-05-18
Tisztelt Doktor Úr! 8 éves, kis termetű (10 kg) keverék kan kutyám a tegnap esti sétája óta jobb hátsó lábára sántít, farkát lógatja (általában függőlegesen tartja), és felemelni bár valamelyest fel tudja, csóválni már nem. A kedve is valamivel rosszabbnak tűnik a szokásosnál, de séta közben a szokásos élénkséget mutatja, szimatol, kíváncsi, dolgát gond nélkül elvégzi (azt leszámítva, hogy egyszer felborult pisilés közben, mikor a sántító lábára támaszkodott). A lépcsőn se le, se felfele nem tudott közlekedni, tegnap este óta kézben visszük ki. Párom elmondása szerint (ő volt vele az esti sétán), nem történt semmi olyan, ami kiválthatta volna a fent leírtakat. Nem ütötte meg magát, nem találkozott más állattal. Egyszer csak feltűnt neki, hogy a kutya nem lobogtatja zászló módjára a farkát, hanem maga alá húzza, a sántítás a séta végén, mikor hazaértek az első pár lépcsőfoknál tűnt fel neki, onnantól kézben hozta. Fent, amennyire hozzá nem értőként tudtuk, megnéztük a lábát, mancsában nincs semmi, körmeinek sincs szemmel látható baja. Nyomásra a láb maga nem érzékeny, de mintha a csípőjénél érzékenyebb volna, ám ott sem kifejezetten reagál úgy, mintha túlzott fájdalma lenne. Hétvége révén sajnos nem tudunk állatorvoshoz menni vele, leghamarabb hétfő délután tudnánk. Addig is, esetleg van valami ötlete, hogy mi történhetett, illetve hogyan tudnánk, ha tudunk, segíteni rajta? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Előfordulhat, hogy a kutyusnak porckorongsérve alakult ki, vagy hirtelen rosszabbodott, és ez okozza a tüneteket. Legjobb ilyenkor azonnal ügyeletes állatkórházba menni vele, ahol meg tudják vizsgálni, elkülönítik az egyéb szóba jöhető okokat és  legalább a tüneti kezelést el tudják kezdeni, ilyenkor sokszor csak a mielőbbi műtéttől lehet teljes felépülést várni. Addig is nagyon jól teszik, ha megkímélik a további lépcsőzéstől, és pihentetik.

jelige: kiskutya
2015-05-18
A kiskutyam fejebol kiszedtem egy kullancsot es mostanra nagy pukli lett a helyen. Mi lehet vele? Hetfon viszem allatorvoshoz!

Kedves Gazdi!

A kullancsok után helyi reakció, gyulladás kialakulhat, ez legtöbbször fertőtlenítéssel, helyi kezeléssel elmúlik, nem szokott különösebb gondot okozni. A kullancsok miatt nem is ezért aggódunk, hanem az általuk terjesztett betegségek miatt, amiról ITT OLVASHAT BŐVEBBEN!

Gondoskodjon megfelelő kullancs ellenes kezelésről a kiskutyának, hogy megvédje a betegségektől! A választható termékeket megnézheti, ha IDE KATTINT.

jelige: mi a csuda?
2015-05-18
Fél éve herélt 1,5 éves berni pásztor ismét elkezdte ugrálni a vele tartott szuka kutyát, amelyik most tüzel. Pedig pont ezért lett ivartalanítva, most megint kezd agresszívebb lenni vele szemben. A műtét után pedig abszolút eltűnt az agresszió, nagy örömünkre. Most mi lelte? Hogyan lehet ez? Mi a teendő? A doki sem érti... Köszönöm

Kedves Gazdi!
El kellene különíteni, hogy a mostani ugrálás vajon szexuális, ivari működéshez köthető-e vagy dominancia viselkedés, ugyanis a kutyák nem csak szexuális érdeklődés miatt ugrálják egymást, hanem ez a domináns viselkedés kifejeződése is, mikor az egyik kutya megmutatja a másiknak, hogy ki az úr a háznál. Ehhez ki kell deríteni, hogy van-e hímivarsejt termelés, tesztorszteron hormon a kutya szervezetében. Ehhzez igénybe vehetik szaporodásbiológus, endokrinológus szakértő segítségét is, ha állatorvosuk is egyetért.

Ha nincs valódi ivari működés, akkor kutyatréner, kutyakiképző segítségét kell kérniük, aki megtanítja Önöket, hogy előzzék meg a kutyák közötti dominancia harcot, illetve hogyan szoktassák le erről kutyájukat, mint tekintélyes falkavezérek.

jelige: sziszike
2015-05-15
Tisztelt Doktor Úr/ Nő! Hallotttam, hogy a xilit igen veszélyes a kutyákra. Azt szeretném tudni, hogy az eritritol és a stívia biztonságos-e vagy ez is veszélyes számukra? Na nem szoktam ezzel etetni, de néha egy kis falátkát azért elkunyerál :( Köszönettel várom válaszát: Andrea

Kedves Gazdi!
Tudományos adatokra tudok hivatkozni, 1996-os kísérletben etettek eritriolt 53 hétig különböző adagokban kutyákkal, akkor jól tolerálták azt, semmilyen elváltozást nem figyeltek meg náluk, tehát az eritriol biztonságosnak tűnik.

A steviaról nem találtam csak hörcsögökkel és patkányokkal végzett adatokat, akik túladagolva kapták a steviát és semmilyen kárt nem tett bennük, de kutyákra, macskákra vonatkozó adatokat nem találok.

Az már viszont más kérdés, hogy mennyire ajánlják a kutyatrénerek, kutyakiképzők a kunyerálásnak való engedést. Gondolom sejti a választ, semennyire! Ha a gazdi eszik, a kutyának nincs helye az asztalnál.

Ha a gazdi eszik és ő megzavarhatja a kunyerálással, az a kutyák nyelvén azt jelenti, hogy a gazdi nem a főnök, nem egy megbízható vezető, falkavezér. Viszont ha a gazdim nem a főnök,  akkor engem ki véd meg, hogyan érezzem mellette biztonságban magam? Szorongást ébreszthet ez az üzenet a kutyában, ami agresszív vagy bizonytalan viselkedéshez is vezethet, ami még akár testi tünetekben is megnyilvánulhat, ezért inkább lebeszélném a nassoltatásról.

jelige: struvit kő
2015-05-14
Tisztelt Doktor Úr / Doktornő! 2 brit cicám van, egy 3 éves lány és egy 4 éves kandúr, mindkettő ivartalanított. Sajnos a lányról nemrég kiderült h közepes kb. 1 cm méretű struvit kő van a hugyhólyagjában ( miután észrevettük hogy véreset pisil, elvittük az állatorvoshoz ). A kezelésére speciális tápot javasolt az orvos, viszont nehezen tudjuk a 2 cica etetését szétválasztani, kérdésem hogy ha az egészséges cica megeszi a speciális tápot, az árt -e neki? A Royal Canin Urinary S/O száraztápot néztem ki, csak kérdés h ez ártalmas lenne-e az egészéges kandúrnak? Ön mit javasol? Köszönettel: Czecze Balázs

Kedves Gazdi!
Szerencsésebb lenne, ha me tudnák oldalni a külön etetést, bár az a tapasztalat, hogy akár már gyógyult, egészséges cicák is nagyon sokáig, akár életük végéig is kapják a Royal Canin speciális gyógytápját minden további gond nélkül, mi is ezt használjuk. Előfordulhat, hogy segítene egy vizeletvizsgálat a kandúrból, hogy kiderüljön, az ő vizelete milyen pH-jú, esetleg tartalmaz-e valamilyen kristályokat, gyulladásos sejteket, stb.

A sok macska WC, a mindig friss víz, és a Feliway párologtató is segíthet a húgykövesség kezelésében, megelőzésében. .

jelige: Kullancsok ellen
2015-05-14
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 4 éves, nagy termeű német juhászkutyák részére keresek nagymértékben hatásos kullancs és bolha elleni készítményt, eszközt. A kérdésem az volna, hogy Kiltix nyakörv és Advantix cseppek együttes alkalmazása hatásos lehet-e, illetve nem lehet-e ez az az együttes alkalmazás esetleg ártalmas a kutyára. Válaszát előre is köszönöm ÜDV. T

Kedves gazdi!

A tapasztalat azt mutatja, hogy akár egy nyakörv és egy spot-on is használható együtt, és az együttes hatásuk is megbízhatóbb, mint külön-külön. Összefoglaló táblázatot talál a kullancs- irtó szerekről ha IDE KATTINT, ahol a legelterjedtebb szereket és gyógyszerformákat (nyakörv, spot-on tabletta) találja meg.

jelige: here csak egy van
2015-05-14
Tisztelt Dr. Nő! 5 hónapos törpe tacskómnak csak 1 heréje van a herezacskóban, a másikat a doktor nem is érezte a hasfalban sem. Meddig szállhat le a rejtett here? Mindenképpen el kell távolítani? vagy elég, csak ha majd évek múlva vetetjük ki, ha már elrákosodott? Mennyi az esélye, hogy elrákosodik? Köszönöm! L.
Kedves Gazdi!
Rendelőnkben az a protokoll, hogy nem várjuk meg a herével, hogy elrákosodjon, hanem ha ivarérésig, kistestű kutyáknál kb. 7-8 hónaposa korig nem száll le, akkor ivartalanítjuk a kutyát, vagyis mindkét herét eltávolítjuk. Így egy fiatal, az altatás szempontjából is kevéssé veszélyztetett beteget altatunk, és nem tesszük ki annak, hogy egyrészt a rákos here hormonzavart, távoli áttéteket képezzen, illetve hogy esetleg véletlenül továbbörökítse a bajt, hiszen ez egy bizonyítottan örökletes rendellenesség.
jelige: Foltika
2015-05-14
Tisztelt Állatorvos! Amerikai bulldog kutyusom, 10 éves jelenleg. Tavaly nyáron a jobb első lábára, a könyök izületnél, egy kis daganat nőtt, ami decemberre tojás nagyságú lett. December 22-én megműtötte az állatorvosunk, gyógyult is szépen. Majd februárban ismét vissza jött a daganat 2db, tojás nagyságúra nőtt egy hét alatt.. ismét műtét. Az állatorvos azt mondta, ha még egyszer kiújul, nem nyúl hozzá többet. Most még mindig nincs begyógyulva rendesen, de már 4 daganat jön a műtét helyén, valamit a hónaljában is van 3 diónyi nagyságú daganat.Gondolom ez nyirok áttét lehet már? Mivel én Németországban élek, anyukám ma hívott mi van Foltikámmal, hogy mit tegyen. Pénteken megy az állatorvos most beszéltem vele. Abban maradtunk, ha ő ugy itéli meg el lesz altatva. Szövettant egyszer sem csinált az orvosunk, meg van róla győzödve, hogy rosszindulatú, azt mondta felesleges. Mostanában azt mondja anyukám, van hogy napokig nem vagy csak alig eszik, vagy van amikor meg rendesen eszik. A felkelés az nehézkesen megy neki. Mit javasol,Ön? Vigyék el esetleg egy nagyobb állatkórházba (mi kisvárosban lakunk) vagy, ha ezek után az altatást javasolja az orvosunk, tegyük meg azt. Nem szeretném, ha szenvedne, viszont önző is vagyok, mert csak augusztusban tudok haza menni legkorábban, és annyira szeretném még látni Őt... :( Köszönöm előre is, megtisztelő válaszát! Andrea
Kedves Gazdi!
Ahogy Ön is nagyon jól írta, valóban a szövettani vizsgálat vezetne legjobban eredményre és tájékoztatna arról, hogy mit lehet tenni Foltiért. Ha állatorvosuk csak az altatást tudja javasolni, de meg akarnak mindent próbálni, akkor onkológiai szakrendelésen érdemes konzultálni olyan hozzáértővel, akinek megfelelő tapasztalata, megfelelő műszerezettsége van az ilyen nehéz esetekhez. Az alapos kivizsgálás már állatoknak is elérheti, a legmodernebb eszközökkel: góckeresés SPECT/CT-vel, kemoterápia, sugárkezelés, stb. AKár a vizsgálatok után is lehet mérlegelni, hogy mi az Önöknek és mi Foltinak a legjobb megoldás.
jelige: csomó a heregolyóba
2015-05-14
Jó napot doktor úr. van egy mini yorkshire terrier kutyám, egy éves és észrevettem ma hogy a heréjében a két golyó között van egy kis csomó. Nagyon megijedtem. nem tudom hogy mi lehet ez és félek. Segitségét előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Meg kellene vizsgáltatni állatorvosával, hogy kóros-e amit érez, illetve szükség esetén citológiai mintavétellel, netán szövettani mintavétellel megbizonyosodni pontosan arról, hogy mennyire nagy a baj. Akár a daganatos megbetegedésen is lehet segíteni, (ajánlom rendelőnk onkológiai szakrendelését) ne ijdejen meg, kérjen segítséget!

jelige: nőstény cicám mindenhova odapisil
2015-05-14
14 hónapos lány cicám immár mindenhova odapisil!! Tavaly fogadtam örökbe 2 hónaposan, az alom használat már az elején furcsán működött, bár azonnal megtalálta és használta, nem az almot kaparta el, hanem a tálca széleit. Ez a szokása azóta is megmaradt. Előző albérletemben rendszerint a fürdőszoba lefolyóhoz pisilt a földre, gondolom a csatornaszag miatt. Kb 7 hónapos korában költöztem új albérletbe, itt kezdődtek a gondok. A cicát gyakorlatilag ki kell zárnom a lakás számos helyiségéből, mert mindent összepisil! Kanapé kárpit, vízforraló, konyharuha, edényszárító, tűzhely, kád, stb.. Szinte csak magaslati helyekre végzi a dolgát, olykor csak pár pöttyöt és nem számít, itthon vagyok-e éppen vagy sem, de munkaidőben így muszáj kizárnom több helyiségből, mert ha itthon vagyok, legalább észreveszem és el tudom takarítani időben. Hiába szidom le és mutatom meg neki az almot, csak annyit tanult meg, hogy szidás után bebújik az alomba. Van másik lány cica is, mellé lett örökbe fogadva a kártékony. Békések, egymással jól megvannak. Fedett almot használok, egy van a két cicára. Az előző albimban is ugyanez a tálca volt, mégsem jelentett gondot, ott csak időnként pisilt más helyre. Próbálkoztam többféle alommal, lényegi segítséget nem hozott, maximum szaporította vagy csökkentette a félrepisik számát, de a gond nem szűnt meg. Gyanakodtam az alom tisztaságára is, de frissen cserélt alom helyett is van, hogy egyből, következetesen máshova végzi a dolgát. Csak a pisivel van ez így, de ez még rosszabb is, mert mindenhova beissza magát és ha nem szűnik meg a probléma, ez így élhetetlen mindkettőnknek!  :( Attól tartok pedig, hogy ez egy kinevelhetetlen rossz szokás, mivel a kezdetektől csinálja, csak a gyakoriság és a kedvelt helyek változtak. A cica makk egészséges, állatorvos is látta már többször (bár nem emiatt). Februárban tüzelt először, azóta még 2-3x tüzelt pár napig, azóta nem csinálta. Lehet ez jelölés is? Ivartalanítás megoldhatná a problémát? Mit lehet ezzel csinálni? Ha így marad, nem csak én, de senki sem fogja tudni vállalni. Ráadásul születésétől fogva süket, így csak lakásban tartható és emiatt nem is nevelhető (szerintem). A másik cicát főleg hangokkal neveltem, ő jól is viselkedik, de nála ezt ugyebár nem tudom használni, ha tilosban jár. Kérem, segítsenek, kerek egy éve van nálam és nagyon szeretem, de már iszonyú elkeseredett vagyok!!

Kedves Gazdi!

Mindenképpen mielőbb ivartalaníttatni kellene mindkét cicát, mert a jelölés összefügg az ivarzással, ráadásul így az állandó tüzeléstől is megkímélni mindannyiukat. Addig is és utána is több alomtálca kell a lakásba, azt szokták javasolni, hogy eggyel több, mint amennyi macska van, és fontos lenne szagtalanítani a korábbi helyeket, ahová odapisilt- szódabikarbónát, citrusfélék illóolaját szokták javasolni. A Feliway párologtató is jó ötlet lenne, mert kiváló stresszoldó a cicáknak.

jelige: jennifer24
2015-05-14
Tisztelt Doktor úr! A kiscicánk most múlt 2 hónapos és sajnos egy fertőzés miatt elvesztette a bal szemét és már volt bélsárrekedése is. Sajnos úgy érzem megint előjött a bélsárrekedés, adtam neki paraffin olajat a végbelén keresztül ettől tudott is kakilni, de sajnos néhány napja véreset pisilt, és erőlködik úgy csinál mint aki kakilni vagy pisilni akar, de sajnos nem mindig sikerül neki általában nem és egyre sűrűbben pisil hirtelen be. Mit tudok tenni, hogy jobban legyen, mit tud tanácsolni mit tegyek?

Kedves Gazdi!

Leveléből kiderül, hogy otthon már mindent megtett a kiscicáért, amit tehetett, most már állatorvosi segítségre van szüksége, aki alaposan meg tudja vizsgálni, szükség esetén kiegészítő vizusgálatokat (vizeletvizsgálat, hasi ultrahang, röntgen, stb. ) tud végezni, hogy megállapítsa, hogy vajon fertőzésről, netán veleszületett rendellenességről van-e szó, és állatorvosi gyógyszerekkel próbál meg segíteni a kiscicán. .

jelige: kiskutya
2015-05-12
Remélem van rám egy kis ideje, hogy segíteni tudjon nekem. Április 14.-én a kutyánknak ( keverék) születtek kölykei, pontosan kettő, ebből egy maradt csak meg. Azonban neki valamilyen bőrproblémája van. Szeretnénk rajta segíteni de nem tudjuk hogy hogyan lehetne. A kutyus szőre teljes mértékben szép, de a bőre túlzottan hámlik. Szinte az egész testét ez borítja, kivéve a fejét. Megfürdetni még nem lehet, és nem vagyunk benne biztosak hogy az jót tenne neki. Az anyjának semmi baja nincs, a kicsinek mi lehet? Reméljük, hogy tud nekünk segíteni.

Kedves Gazdi!

Egy 4 hetes kutyakölyöknek lehet veleszületett betegsége, ami következtében a bőrfelület szarusodása nem megfelelő: pl. ichthyosis, amire főleg a golden retrieverek, jack russel terrierek, bulldogok és keverékeik hajlamosak és a bőrfelület fokozott korpásodásával, a talppárnák megvastagodásával, a bőr-nyálkahártya átmenetek megvastagodásával jár. Ezen kívül lehet fertőző betegsége: pl. ragadozó atka kór, bakteriális, gombás fertőzés.

Legjobb lenne elvinni állatorvoshoz, aki meg tduja vizsgálni és szükség esetén egy bőrkaparék vizsgálattal ki tudja zárni a fertőző kórokot, és el tudja dönteni, hogy mi8vel lehetne segíteni a kiskutyának. Ha legnagyobb valószínűség szerint genetikai defektusról van szó, akkor érdemes elgondolkodni az anyakutya ivartalanításáról is, amellyel megakadáloyzható ,hogy beteg és/vagy véletlenül születtet kiskuyák jöjjenek a világra.

jelige: Puli
2015-05-11
Tisztelt Doktor Ùr! Egy 12éves puli kutyám van, akinek az elmúlt 5 évben főként télen-ősszel elkezdett hullani a szőre. Minden évben többször kezelték bűzmirigy gyulladással, volt bőrkaparék vétel is. Bűzmirigye gyakran be volt gyűlve így erre lett " fogva" a kopaszodás. Utóbbi egy évben mindig rendben találták a bűzmirigyét de nagyfokú kopaszodás lépett fel januárban, és azóta se kezdett visszanőni, az immunerősítő és szőrnövesztő szerek szedése mellett sem. így az állatorvos altatásban végezhető szövetvizsgálatot javasolt, amiből kiderülne, hogy esetleg hormonális betegsége van-e a kutyának. 12éves kutyámat nem szeretném altatni, viszont utána olvasva a témának, azt találtam, hogy egy vérvétellel is megállapítható a T4 hormon szintje. Ön milyen vizsgálatot javasolna? Előre is köszönöm a segítséget! Üdvözlettel: Molnár Ágnes
Kedves Gazdi!
Valóban érdemes lenne először endokrinológiai szakrendelésen kivizgsáltatni a kutyát, és a bőrbiopszia előtt kevésbé megterhelő vizsgálatoknak alávetni: rendelőnkben Dr. Thuróczy Julianna vezeti a szekrendelést, forduljanak hozzá bizalommal!
jelige: kullancs
2015-05-11
Pénteken egy elszáradt kullancsot találtunk Mázli nevű törpe schnauzerem oldalán. Kullancskiszedő kanállal távolítottuk el a már élettelen vérszívót. Bognár doktornő javaslatára kora tavasztól késő őszig kombinált védekezést (Kiltix nyakörv+Advantix spot-on), télen szimplát (Advantix spot-on)alkalmazunk, mert nagyon sokat kirándulunk és járunk kutyaközösségbe. Ez eddig bevált. Kell-e fertőzéstől tartanunk, vagy az elszáradás még a vérszívás előtt megtörténhetett? Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Elméletileg bármely szer használata során előfordulhat a fertőzés átvitele, de gyakorlatilag ilyen gondos védelem mellett arról lehet szó, hogy mikor a kullancs megkezdte a vérszívást, elpusztították a gyógyszerek. Azért a biztonság kedvéért ellenőrizze a nyakörv érvényességét, és a spot-on felhelyezésének időpontját és figyeljen oda az esetleges tünetekre, minden szokatlanra: bágyadtság, étvágytlanaság, kedvetlenség, a vizelet színe. Ha bármi aggasztót észlel, hozza el a kutyát a rendelőbe!

1 / 418 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.05.11
2015.05.06.án 9.30 körül kiszökött vagy kilopták 1222 Budapest Szepesi utca ès Kisfaludy utca sarkán található kertes házbòl a 3 èves lány yorkimat! Kókusz nèvre hallgat, 1 kg 90 dkg, ezüst cser,meg van nyirva, copfos, chippes, oltott, kètoldali lágyèkisèrves ès álvemhes, így gyógyszeres kezelèsre szorul! A fiù yorkim ès az egèsz család lelkibeteg lett, nagyon várjuk haza! A megtaláló magas jutalomban rèszesül! Ha tud róla valamit, hívjon: Baloghnè Gál Viktória 0630-686-59-81
2015.04.06
Elveszett Olga cicánk! Kb. 6-7 napja csavargott el a Rózsakert utcából! Fekete-fehér foltos, ivartalanított 2 éves nagylány, nyakában piros nyakörv! Kis gazdái és a környékbeli gyerekek nagyon-nagyon várják vissza! Ha valaki látta vagy befogadta kérjük jelentkezzen! Kondorosi Szilvia: 06-30/63-817-63 ( szilvia@iec.hu ) OLGA! GYEREK HAZA, NAGYON VÁRUNK!
2015.03.06
Még mindig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!