Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: ivartalanított
2018-01-17
Szuka kutyusunkat két napja ivartalanították. Fáj vagy viszket a pocakja. Jó kedvű a kutyus. Egyszer megindul tölcsérrel a nyakán mint a tank aztán összekuporodik leül mint amikor férgess és radírozik kb. Kap fájdalomcsillapítót és antibiotikumot valamivel tudok még rajta segíteni?

Leírása alapján szerintem a műtéttel kapcsolatosan minden  megszokottak szerint zajlik - de az nem kizárt, hogy a bűzmirigye telt, pang a váladék benne, és gyulladt a mirigy ....

Jelezze állatorvosának az észlelését, ő meg tudja állapítani, ha ki kell nyomni, vagy kezelni kell a bűzmirigyet .....  és mellette a sebet is tudja kontrollálni.

jelige: Macska
2018-01-17
Jó estét! 1 éves kandúr házi cicánk napok óta öklendezik az ételtől így mára már nem is eszik. Voltunk vele orvosnál, kapott antibiotikumot mert úgy vélték gyulladásban van a torka. Folyamatosan próbál a mancsával segíteni magán és kaparja a száját. Csináltak röntgent de az sem mutatott ki semmit. Találtak vadhúst alul a fogsora mellett a belső oldalon de azt mondták ez nem lehet az oka. Lehet, hogy mégis az okozza a problémát? Ha nem akkor mi lehet a gond?

Számomra elsőre az a feltűnő, hogy az adatlap szerint a kijáró fiatal kandúr csak veszettség ellen oltott.

Sejtelmem sincs, hogy lázas-e a cica, arról sem tudok, hogy készült-e laborvizsgálat, vírustesztek, de részemről akár fertőző eredetű gége-, garatgyulladás is lehet a háttérben.

Persze, kellően nagy (és a garat/gége tájékon is növekvő) növedékek, tályogok, megnagyobbodott nyirokcsomó is okozhatja a leírt tüneteket - sőt akár olyan idegentest is feltapadhatott, megakadhatott a cicában, ami nem ad röntgen árnyékot - így aztán szerintem állatorvos további vizsgálatokat fog ajánlani.

Jelezze állatorvosának, hogy sajnos romlott a cica állapota, és kérje további segítségét.

jelige: Ricsike
2018-01-17
Ricsike jeligére adott válaszával kapcsolatban érdeklődnék, hogy szövettant tudnak-e úgy is venni, hogy nem nyitják fel a hasát? Nekem is volt tüdő és mellrákom, mindkettő primer volt, és tüdőből CT-n keresztül vettek mintát.A 3D képalkotónál CT vagy MRI-re gondolt? CT van Önöknél? Mennyibe kerül a CT vizsgálat? A CT képes az összes lebeny érintettségét mutatni, vagy csak az MRI? Az ALKP értéke is 4000 feletti, a GOT 155, GPT 616

Sajnálom, hogy személyes tapasztalatai okán tájékozott ennyire.

Egy májterime esetén akár ultrahang vezérlésével, akár a CT vezérlésével lehetséges célzott mintavételezés egy kutyából is.

Ebben a helyeződésben a CT  hasznosabb információt nyújt, mint az MRI - de természetesen mindkét technológiával megjeleníthető a máj egésze, mind az 5 lebeny.

Én a Ricsinek egyébként egésztest 3D SPECT/CT vizsgálatot ajánlanék, ami érzésem szerint a legpontosabb információt nyújthatná a betegségéről.

balogh.lajos@osski.hu

jelige: Cicaorr
2018-01-17
T.Doktornő/Doktor úr! Kb egy hete vettük észre a cica orrán az apró elszíneződést,ami sajnos nagyobbodott és varasodni kezdett. Még nem érte el az orrüreget,étvágyában,kedélyét illetően nincs változás. Tervezzük orvoshoz vitelét pár napon belül,de kíváncsiak vagyunk,h mi okozhatja ezt?Válaszát tisztelettel előre is köszönöm!

Reményeink szerint gyulladást, akár sérülés utáni állapotot látnak.

Fehér színű területeken azonban az orrtükrön, vagy más gyéren szőrözött területeken pl ajkak szélein, szemhéjakon, fülkagylók szélein gyakran jelentkezik a laphámrák (white cat disease),  amit jó lenne kizárni.

Keressék fel feltétlenül állatorvosukat.

jelige: Ivartalanított macska bagzik
2018-01-16
Kedves DrÚr! Van egy nőstény macskánk, akit kétszer ivartalaníttattunk és még mindig bagzik. Mitől lehet? Elvileg már minden szaporítószervét eltávolították. Köszönöm!

Az esetek többségében petefészek részlet okozhatja a tüzelés fennmaradását. Ha nem ez a helyzet, akkor komoly rejtéllyel állhatunk szemben.

Szaporodásbiológiai szakrendelés felkeresését javaslom.

jelige: Teknős
2018-01-16
Tisztelt Doktorúr/Nő! Szabad e teknősbékát olyan akváriumban tartani, mely korábban egy hörcsög terrariumául szolgált (ebben is halt meg a hörcsög 2 éve) és ha igen, mivel érdemes azt kitakarítani/kifertőtleníteni, hogy a teknősnek ne essen bántódása?

Szabad.

Alapos, többszöri  tisztítás (vízkőoldó használatával) és szabad forgalmú fertőtlenítő-tisztító szerek alkalmazásával a 2 év pihentetési szakasz is kellően megnyugtatóan hangzik.

jelige: Halál
2018-01-15
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A kutyusom már sajnos nem él, de remélem tud választ adni a kérdésemre. 17 éves volt, szívbeteg, epilepszia és társai. Hajnalban ment el, mikor feljeltem már nem élt. Félek, hogy álmomban betakarhattam. Nem tudott már menni, hogy kijöhessen a takaró alól. Egyszer már történt ilyen és akkor erősen zihált, forró volt a nyelve, teljesen kilógott. Most semmit nem tapasztaltam, nyelve bent volt. De az nem hagy nyugodni, hogy nagyon sok nyál volt a párnán. Ön szerint elaludhatott, vagy szendevett? Pokolian gyötör a bűntudat, hogy nem voltam fent vele, és nem tudom én lehettem-e a hibás. Előre is köszönöm!

Ha a kutya elpusztulását komoly szenvedés, agónia előzte volna meg, úgy azt gondolom, hogy észlelhette volna a mocorgást, hangadást, felébredt volna erre.

Sajnálom az élményét, rossz érzését a kutyatárs elvesztése miatt, és Önnel együtt azt remélem, hogy gyors, szenvedéstől mentes, kegyes halálban volt része.

jelige: egyszerre lehet?
2018-01-15
Jó estét, létezik olyan, hogy az 5 éves herélt cicánkban egyszerre van struvit és kalcium-oxalát is? Meg lett nézve mikroszkópban, miután katéterezték. Köszönöm Várodi
Igen, lehet.  Nem ritkán előfordul, hogy vegyes típusú homok ill kő képződik a húgyutakban.
jelige: Ricsike
2018-01-15
Szeretném megkérdezni, hogy májdaganat esetén tudnak-e segíteni. 14.5 éves a tacskókeverék kutyánk.- Ultrahang által mutatott daganat miatt felvágták a hasát, mert lépdaganatnak nézett ki.Májdaganat volt, és visszavarrták, mert nem vállalták a májműtétet.Az Állatorvosi Egyetemet ajánlották.Ismerőseim lebeszélnek, hogy ilyen idős kutyának tönkre tenném az utolsó idejét fájdalmakkal.Mit tanácsol?Van más kezelés a műtéten kívül májrákra? Szövettant nem vettek, de májrákot valószínűsítettek, mivel szerintük jóindulatú májdaganat nagyon ritka.Másik orvos szerint is nem kell bántani. Mit tegyünk, van valami ötlete?

Ha egyetlen májteriméről van szó, az nem lehetetlen, hogy jóindulatú elváltozás (hemangioma, hepatoma, hyperpláziás góc, tályog ...) , és nem lehetetlen, sőt nagyon is esélyes, hogy az érintett májlebeny műtéti eltávolításával teljes gyógyulás érhető el.

A máj primer rosszindulatú tumorai (hepatocelluláris és hepatobiliáris karcinoma) emberben és állatban egyaránt rosszul kezelhetőek, alig befolyásolhatóak.

Az sem ritka, hogy a primer tumor máshol (lép, prosztata, gyomor-bélcsatorna, csontvelő/nyirokcsomók .... emlők   - igen akár kan kutyában is előfordul) keletkezett és az adott áttétet a májba. Ezen esetek is igen nehezen diagnosztizálhatóak és kezelhetőek.

Legalább 2 ötletem kell, hogy legyen:

1.) Ha egyetlen ismert gócról van szó, úgy érdemes megkockáztatni az operációt, eltávolítani az érintett májlebenyt - és a gócról feltétlenül szövettani vizsgálatot kezdeményezni. A góc egy  darabkáját érdemes lehet sterilen lefagyasztani esetleges autoimmun vakcina készítés céljából.

2.) Ha több gócról tudunk a májban, úgy biztosan nehezebb a helyzet. Ezesetben is érdemes lehet azonban egéstest 3D képalkotóval és szövettani mintavétellel pontosítani a helyzetet, ezzel megismerni az esélyeket, vagy rosszabb esetben az esélyek hiányát.

jelige: Morzsika
2018-01-14
11 éves westi keverek kutyamnal tüdőfibrózisrt allapitottak meg. Endoszkópiat javasoltak az Egyetemen de ennek nem lenne terapias konzekvenciaja...Mik a kutyamnak az életkilatasai, azt mondtak hogy a fibrózis rosszabb mint a rák, nincs rá terapia.Szteroidot kap 2×1/2 prednisolont, Quamatel 1× 2×1 Theospirexet. Hordószerűen fel van fújódva a hasa, Espumisant is kap..nem sokat használ.UH is keszült..ki van teljesen tagulva a gyomra és a vastagbele..tele van gázzal.Mit lehetne tenni?

A tüdőfibrózist valóban nem lehet meggyógyítani, a tüneti kezelés eredménye pedig attól függ, hogy mennyire előrehaladott a fibrózis a tüdő szöveteiben - és hogy milyen egyéb betegségek nehezítik a Morzsi életét.

Állatorvosa az elvégzett vizsgálatok eredményeinek birtokában sokkal inkább képes megítélni az esélyeket és képes  a legmegfelelőbb tüneti kezelés ajánlására. Érzésem szerint azt lehet tenni, hogy állatorvosát folyamatoan tájékoztatja a Morzsi állapotáról, visszajárnak a rendszeres kontrollokra és ezek alapján változtatnak esteleg a tüneti kezelésen. Ha állatorvosa ezen túlmenően egyéb vizsgálatokat (labor, endoszkópia, 3D képalkotók ...)  ajánl, azokat is érdemes lehet elvégeztetni.

jelige: Aggódom
2018-01-14
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy több cicát etetünk, akiknek nincs gazdájuk, és 1-2 hete észrevettem, hogy az egyik többször vakaródzik. Bár nem feltétlen csak a fülét, de most mégis úgy gondolom, hogy a probléma innen eredhet... A cicus először nem nagyon mozgott, csak feküdt az udvar egy részében, hagytam, mert félőssé vált. Majd amikor másnap nem láttam - bár esős időben néha eltűnik -, megijedtem, de ma ismét megérkezett reggel. Viszont láttam a fejecskéje jobb oldalra "húz" és a járása sem koordinált. Ugye mindez történhet a fülétől? Ma már 2x jött enni, reggel és délben, és ivott is. A fülét megfigyeltem, biztos, hogy váladékozott, mert a lábacskáját is összekente vele, valószínű, amikor mosakodott. És láttam, hogy "nyirkos" a füle, és itt-ott el van színeződve. Duzzanatot nem észleltem, lehet, hogy magától "kifakadt" valami és idővel elmúlik, mert csak a vakarózás okozta a bajt? Vad, nem biztos, hogy el tudom vinni állatorvoshoz. Várom mielőbb tanácsát, mert egy 6 hónapos cicuska, aki eszik, fürdik,és nagyon félek, hogy idővel nagyobb baj lehet. Orvoshoz nem tudjuk vinni, Ön szerint magától rendbe tud jönni a járása? Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Minden oka megvan az aggodalomra a félvad, csak etetett, de nem oltott és nem parazitamentesített cicákkal kapcsolatosan.

Az előrehaladott fülrüh okozta hallójárat gyulladás önmagában is okozhatja a leírt tüneteket, de súlyosbító körülményként nem kizárt, hogy egyéb paraziták, és bakteriális, vírusos fertőzés is van a háttérben. Teljesen kiszámíthatatlan, hogy önerőből képes-e átvészelni a kölyök a megpróbáltatásokat, szinte biztosan állatorvosi segítségre van szüksége.

Egy kinti cicának különösen szükséges van rendszeres védőoltásokra és parazitamentesítésekre is a jó táplálás mellett. A fiatalkori ivartalanítás szintén segíti, hogy hosszú, egészséges életet élhessenek.

Azok a kölykök, akik nem kaphatják meg ezeket az esélyeket csak ritkán érik meg a felnőttkort. Az a néhány szerencsés egyed, amely túléli az első évet, szintén jóval rövidebb életet él, mint amelyeket rendszeresen oltunk, parazitamentesítünk és ivartalanítunk.

Macskatartóknak

jelige: K2 is jó?
2018-01-13
Köszönöm, de elvileg kb. 2X10 mg-ot kell adni a K1 vitaminból, ez átszámolva kb. 2X100 db 120 mikrogrammos K2 tabletta lenne?

Elvileg ilyen képtelen dózisok is kijöhetnek ebből a matekból, jóllehet én nem vagyok abban biztos, hogy a K1 és K1 vitaminok biológiai hatékonysága ugyanaz lenne.

A K2 vitamint is tartalmazó Jutavit tablettát "egészségtudatos", többnyire  makkegészséges emberek szedik napi szinten , a gyártó reményei szerint hosszú hónapokon/éveken át. Ennek a készítménynek hosszútávon is ártalmatlannak kell lennie, nem szabad a zsírban oldódó vitamin bevitelét toxikus szintre emelni.

Ahogyan írtam korábbi válaszomban, nem gondolom, hogy alkalmas lenne egy toxikológiai eset, még egy 10 kilós kutya kezelésére sem.

jelige: K2 is jó?
2018-01-13
Tiszteletem, antikoaguláns patkányméreg ellen jó a k2 emberi jutavit 120 mikrogramm tabletta is? 10 kilós kutyára mennyi általában a dózisa? Köszönöm, ha utánanéz

A Jutavit humán készítmények saját filozofiájuk szerint is napi szintű emberi bevitelre, és különböző betegségek megelőzésére hivatottak. Nem létezik 10 kg-os patkánymérgezett kutyára dózisa.

Bajt nyilván nem okozhat önmagában  azzal, ha a 70 kg-os preventív emberi dózisnak akár mondjuk 1/4-ét beadja a kutyának 3 napig - de az könnyen lehetséges, hogy ezzel nem ér el kellő hatást, viszont elveszítik az at időintervallumot, amit állatorvosával a kutya megmentésére fordíthatnának. Azaz így csak akkor érhet célt, ha nem történt mérgezés, vagy minimális mennyiség szívódott fel a kutyában.

Egy patkánymérget evett kutya esetében célszerűen a következőképpen kell eljárni:

Ha sikerül néhány órával a mérget evett ebet állatorvosához juttatnia, úgy ő néhány percen belül meghánytathatja az ebet, hogy minél kevesebb méreganyag szívódjon fel. (Ha a méreganyag már a belekbentart, úg yállatorvosa nem fogja hánytatni az ebet.) Vért vesz az állattól, hogy kiderülhessen mennyire súlyos az állapota. Súlyos esetekben infúziós kezelés mellett kutyavért is kell adnia, akár oxigén sátrat is alkalmaz - és a méreg specifikus antidotumát a K1 vitamint is beadja a kutyának.

Ezzel szemben, ha otthon elvesztegetjük az időt azzal, hogy negyed, vagy fél dózis Jutavit kiegészítőt adjunk a kutyának, az a beteg elvesztésével járhat.

jelige: Német juhász kutyus
2018-01-12
T.Doktor Úr!6 éves Német juhász kan kutyánkat Prostata hypertrophiával kezelik,(sokat javult)kb 3 nappal ezelött nehézlégzés jelent meg,mellkas RTG készült:mellkasban sok folyadék tüdő nem látható eredménynel.Sziv UH:jobb szivfél megvastagodott ,sok folyadék a szív körül eredménynel.Azóta vizhajtót kap mai napra légzése könynebb lett.Étvágya a betgeség óta változó.Hasmenés nincs.Tudna segiteni.?

Én, vagy bárki más állatorvos csak akkor tud segíteni, ha további vizsgálatokkal kiderülhet a mellüregi folyamat háttere. Hasonló tünetekkel többféle onkológiai-, és kardiológiai- betegség járhat, én leírása alapján  a szívférgességet is el tudnám képzelni.

Nagyszerű, hogy a leírt tüneti kezeléssel javulás mutatkozik - de az esélyeket, lehetséges megoldásokat szinte biztosan további vizsgálatokkal lehetséges kideríteni.

jelige: Kalcium pótlás
2018-01-12
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A kérdésem annyi lenne csak, hogy 5 hónapos németjuhász kutyánknak szükséges-e calcium pótlás ha royal canin german shepherd junior táppal etetjük? Gyönyörűen fejlődik, egészséges, mozgékony és a táp mellé csak porcerősítőt kap.

A leírt prémium minőségű táp összetétele pontosan a kölyök német juhász tökéletes fejlődéséhez "lett kitalálva".

Nincs szükség kalcium pótlásra, csak belerondítani lehetne a mostani idillbe ezzel. Véleményem szerint a porcerősítőre sincs szüksége a kutyának, de azzal legalább rontani nem lehet a felesleges bevitellel.

jelige: midriázis oka?
2018-01-11
Tisztelt Doktor, 12 éves macska kedvetlen 1 hete, meg a pupillái óriásiak, fényre gyengén reagálnak. Nyelve is picit kilóg a szájából. Egyébként van ereje, mozog, láza nincs. Az állatorvos nem mondott rá diagnózist, csak hogy már öreg. Ön szerint mi lehet leginkább? Köszönöm

Állatorvosa és bárki más is akkor tud diagnózist mondani, ha módjában áll részletesen kivizsgálni a 12 éves nőstény cicát. A kórelőzmény áttekintése, részletes fizikális vizsgálatok, szemészeti vizsgálat, vér/vizelet/(széklet labor, képalkotók, esetleg egyéb kiegészítő vizsglatok segítségével lehetne kideríteni, hogy milyen betegség, vagy betegségek zajlanak a cicában.

Mindezek nélkül találgatni lehet, de nem sok értelme van, mert az sem világos, hogy szemészeti-, neurológiai-, toxikológiai-, vagy onkológiai jellegű betegségek között kutakodjunk-e. Ráadásul az sem kizárt, hogy nem egy probléma jelentkezett.

jelige: Remegés
2018-01-11
Jó napot ! Az lenne a kérdésem, hogy a 14 éves macskám dorombolás közben 1-2 másodpercig néha remeg. Általában az első két mancsa remeg. Mitől fordulhat ez elő? Válaszát köszönöm

Leírásában én semmi kórosat nem vélek felfedezni.

Ha korábban nem látta ezt a jelenséget, újkeletű észrevételnek tartja - úgy érdemes lehet felkeresnie állatorvosát, és a cica részletes kivizsgálását kérnie.

jelige: Ivarérett kan, japán akita
2018-01-10
Üdvözlet! 2 éves Japán akita kan kutyámmal kapcsolatban kérdeznék. Nincs ivartalanítva, 5 hónapos volt,amikor magamhoz vettem és úgy gondoltam elkéstünk vele már. Kis faluban élünk, kutya kertben. Amikor tüzelnek a környékbeli szukák, a kutyámra rátör a szökés vágya, de pároztatni nem szeretném, törzskönyv nincs, szaporítók közé pedig nem állnék. Nyáron sikerült neki 1-szer meglógnia, de nem tudom történt-e valami esetleg egy kóbor szukával. Olvastam róla,hogy első párzás után a külleme változik,nos ilyenkor mire kell figyelni? Nem vettem észre rajta semmi változást. Illetve másik kérdésem,hogy mi a teendő? Szenved, amiért nem kap szukát, szükséges lenne az ivartalanítás? Vagy ez a vágya elmúlik teljesen, amint véget ér a tüzelős időszak és jól érezheti magát így is? Mindenképp olyan megoldás érdekelne, ami által a kutyám boldog életet élhet.

Nem változik meg a kutyák külleme sem a párzás után, ez alapjén biztosan nem tudja kitalálni, hogy vajon sikeresen fedezett-e a kutya.

Egy fiatal, egészséges kan esetében a tüzelő szukák utáni koslatás gyakori, és nem veszélytelen jelenség. Az elszökdöső kanok gyakran marakodnak, péniszük előeshet, sérülhet, könnyen szerezben be parazitás és fertőző betegségeket (az adatlap szerint a kutya csak veszettség ellen oltott), gyakran lesznek elverés, mérgezés, autóbaleset áldozatai. Hozzájárulnak a nem kívánatos kutya szaporulathoz is.

Leírását olvasva a kutya kasztrálása és rendszeres védőoltásai, parazitamentesítése egyaránt ajánlható. Mindemellett a kerítés megjavítása is esedékes lehet, mert a szökdösés oka a tüzelő szukák mellett sokszor egyéb okból is előfordulhat.

jelige: Olaf
2018-01-10
Üdvözlöm. Van egy 8hetes stafford terrier kölyök kutyám. Pár napja vettem észre hogy a mellső lábait kiforditja nem a tappancsán áll hanem szinte az alsó végtagján jár minden nap romlik a járása. Mi lehet az oka?

Az adatlap szerint a 8 hetes kölyköt tápon és házikoszton is tartja, és nem szokta oltatni .....

Hasonló súlyosfokú ortopédiai rendellenességet a veleszületett okokon kívül, a rossz táplálás, és tartási körülmények mellett a parazitózisok, és fertőző betegségek által okozott legyengült állapot okozhat leggyakrabban.

A kölyök mielőbbi részletes állatorvosi kivizsgálásra szorul, hogy kiderülhessen a megfigyelt tünet oka. Ezuán lehetséges a megoldásokat megbeszélni.

Párhuzamosan a vizsgálatokkal meg tudják beszélni a helye tartás és táplálás, és a rendszeres parazitamentesítések és oltások időpontjait is.

Kutyatartóknak

jelige: máltai
2018-01-10
Jó napot kívánok, egy idősebb máltai kutyával kapcsolatban lenne kérdésem. Pár hónapja elkezdett tüsszögni, először szórványosan, de mostanra egyre sűrübben. Most már olyan is van, hogy egymás után 10-szer tüsszög naponta többször. Mi okozhatja ezt? Van erre valami házi megoldás, vagy orvosi vizsgálatot igényel? Köszönöm.

Az idősödő kutyák (macskák, emberek ...) rosszabbodó keringése, és gyengülő egyéb szervi funkciói miatt újra fogékonyabbak lesznek gyakorlatilag minden megbetegedés iránt. A 10 év feletti Máltai ráadásul az adatlap szerint csak veszettség ellen oltott.

Tüsszögést is számtalan ok, betegség okozhat (sokféle felsőlégúti fertőzés, allergia, idegentest, növedék, tályog .... ) és ezeknek mind eltérő megoldása lehet.

Igen, állatorvosi részletes vizsgálatok képesek kideríteni a tünet okát, és ezek utn lehetséges a megoldásokat megbeszélni.

jelige: Joshi
2018-01-09
Üdv! Négy éves,vörös kandúr macskám lógatja a fejét,támolyog,menni alig tud,orra bukik. Enni keveset eszik,alig iszik.Több lehetséges betegséget kizártak,infúziót,injekciókat kapott. Előfordulhat,hogy idegrendszeri probléma. Kapott Prednisolon 5mg gyógyszert. Utána néztem és legtöbb helyen azt olvastam,hogy allergiás megbetegedésekre adják. Milyen betegségre adják még ezt a gyógyszert,hogy az én macskám is ezt kapott? Mert allergiát egyáltalán nem említett a doktornő. Köszönöm a segítséget!

A szteroidokat sok és sokféle betegségben (traumás-, mérgezéses-, belgyógyászati-, ortopédiai-, neurológiai-, onkológiai ..... gyakorlatilag minden leromlással járó idült betegségben roboráló szerként) alkalmazzuk az allergiás eredetű kórképeken túlmenően is.

Egy kijáró, oltatlan, talán nem is kasztrált kandúr esetében sok tucat lehetséges betegség okozhatja a leírt tüneteket.

Sajnálom, hogy nem javul Joshi állapota, Önnel és kezelő orvosával együtt remélem, hogy nem esélytelen a cica.

jelige: otimectin helyett
2018-01-09
Jó napot, macska fülrühre lehet-e a megszűnt Otimectin helyett DRH-ivermectint cseppenteni a fülbe és milyen adagolással? Ugyanolyan jó? Köszönöm!

Sem az 1%-os, sem az 0.1%-os spot on készítményt nem ajánlom macska fülrüh kezelésére alkalmazni.

Ha állatorvosa megvizsgálhatja a cicát, ő több hatékony és a macskára nem veszélyes hát- és nyak bőrre cseppenthető, vagy hallójáartban alkalmazható készítmény közül tud választani.

jelige: Élősködők
2018-01-09
Üdvözlöm önöket, azt szeretném kérdezni hogy télen is vannak e kullancsok és bolhák? Mi nyártol öszig szoktunk a kutyáknak adni élősködők elleni tablettát de nem tudom hogy télen is szükséges e . Bár nem láttam rajtuk de nem szeretném ha behoznának bármit a lakásba főleg mert baba is van már. Válaszukat köszönöm!

Bolhafronton nincs megállás, nincs szezonalitás, pláne lakásban (is) tartott kutyák és macskák esetében.

A kullancsok fejlődési ciklusát a komoly fagyok szüneteltetik, tehát egy megszokott fagyos december-február időszakban számíthatunk a kullancsok gyérülésére és inaktivált állapotára - de a jelenlegi 10 fok feletti nappali órákban nagy a valószínűsége az aktiválódásuknak.

jelige: oxitocin
2018-01-08
Jónapot kívánok, kérdésem elméleti jellegű, ha a kiskutya elakad a szülőútban, akkor is kaphat a szuka oxitocint, vagy csak ha üres a szülőút? Köszönöm!

Elméletileg és gyakorlatilag is lehet igen a válasz, de ....

Minden esetben állatorvosi vizsgálat kell, hogy megelőzze az oxitocin adását, hiszen könnyen lehetséges, hogy a méhösszehúzó hatás elérése mellett a kölyök fekvési rendellenességét is rendezni kell és/vagy kalcium is kell a hatáshoz, és/vagy síkosítani is szükséges, és/vagy gátmetszés is szükséges ..... vagy esetleg nincs is esély az oxytocin adásával a kölyök megszületéséhez, hanem császármetszést kell alkalmazni.

Kutya születik

jelige: Prüszkölés/ légúti panaszok
2018-01-07
Tisztelt Dr. úr/nő! Tüsszög a kutya kint/bent. Ritkán krahácsol, vagy hirtelen hangos levegővétel jön rá. A ritkán azt jeleni hogy 1-2 naponta egyszer. (Naggyából mindig a közelemben van)de van hogy 3 napig nem is hallom. Valamelyik nap viszont volt, hogy öklendezett, és csak nyál jött fel.

Sokféle felső légúti fertőzéses betegség, allergia, feltapadt idegentest, légcsőszűkület .... és jónéhány egyéb elváltozás jelentkezhet a leírt módon.

Állatorvosa részletes vizsgálatokkal (kórelőzmény megismerése, fizikális vizsgálatok, labor, képalkotók .....) tudja szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni a betegséget. Ezután a megoldásokat is megbeszélhetik.

1 / 507 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.12.28
Budapest XXII. kerületéből (Péter Pál u. és Bánk bán u. sarok) tűnt el a képen látható cica. Kérjük, ha bárki látja, tud róla, értesítse a gazdit! Köszönjük!
2017.12.21
2017.12.18-án a Budapest XXII. kerület, Vörösmarty utca környékéről eltűnt Kormi. Ivartalanított 2 éves kandúr,nem csavargós. Aki megtalálta, esetleg befogadta, kérjük, jelezze az alábbi telefonszámok bármelyikén: 06-30/612-1166 vagy 06-1/227-2643
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara