Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: oltás
2016-09-23
Tiszteletem! Folyamatosan álvemhes 5 éves szuka kutyámat 2 hónapja műtötték , ivartalanítás és egy kis emlőcsomó került eltávolításra. A szövettan rosszindulatú grade II-es karcinómát állapított meg. A kutyus szerencsére jól van, egyenlőre kiújulás jelei nem mutatkoznak. Jó étvágyú, mozgékony, immunerősítőt kap. A gondom a következő: most szeptemberben lejár a veszettségi oltása és nem merem beoltatni. Attól félek, hogy mégis csak egy oltás, nehogy legyengítse az immunrendszerét és esetleg ezt kihasználva szárnyra kapjon a daganat és kiújuljon. De lehet hogy badarságnak tartsa, kicsit túl körülményes gazdi vagyok. Mi lenne ha várnék még pár hónapot és decemberben oltatnám be, addig még erősödne a szervezete? Köszönöm hogy időt szán a kérdésemre!

Leírása alapján a veszettség elleni védőoltás, lehetőleg kombinált vakcina formájában és a rendszeres parazitamentesítések már csak azért is javasoltak, nehogy egy esetleges fertőzés, parazitózis valóban gyengített immunállapotot eredményezzen, ami akár az emlőtumor kiújulását, az esetleges áttétek felgyorsult növekedését eredményezi.

A 2 hónapja operált, jelenleg kifogástalan általános állapotban lévő kutya esetében ez a nemcsak jogszerű, de ésszerű hozzáállás is.

Önnel és kezelőorvosával együtt én is azt remélem, hogy a kutya jelenleg tumormentes és nem kell majdan a kiújulással, vagy áttétekkel küzdeni. Ha ez netalán mégsem így alakul, annak az oka biztosan nem a szeptemberben rendezett védőoltás lesz, hanem a korábbi életben lezajlott álvemhességek ill  a csak 5 éves korban elvégzett ivartalanítás. Ha netán újabb műtét(ek) vagy egyéb kezelések várnak  a kutyára, akkor is jobb, ha egy oltott, parazitamentesített kell a továbbiakban gyógyítani.

jelige: Sokadik barna pisi és az e coli
2016-09-23
Tisztelt Doktornő! Elnézést kérek,hogy ennyiszer írok Önnek barna pisi jeligékkel! Teljesen magam alatt vagyok,mert megint voltunk vizeletvizsgálaton és megint/még mindig nagy mennyiségű pálca alakú baktérium tenyészett ki,az e coli. 3hete szedte 10napig synuloxot,most minimum 1hónaig kell szednie,epato pasztat kell adjak neki es persze mellé mint eddig mindig probichol-h pasztát. Nagyon félek attól,hogy ez már nagyon sok lesz neki,főleg,hogy nem fiatal a cica. Doktornőnek mi a véleménye? Tudom más választás nincs,de nagyon szeretném ha végre meg tudna gyógyulni és nem lenne rezisztens e coli synuloxra. Köszönettel!

Igazság szerint az utolsó levélre szeptember 7.-én már nem Szilágyi dr.-nő válaszolt, hanem én (Balogh Lajos). Most is elolvastam viszont a megelőző kérdéseit és a válaszokat is, és megértettem, hogy rengeteg idő telt el már, sok vizsgálatot, sok és sokféle kezelést  végeztek már el - és a probléma makacsul fennáll.

A leírásból számomra egyértelmű, hogy állatorvosa felkészült, lelkiismeretes szakember, aki hozzáértéssel és sok empátiával próbálja meggyógyítani a cicát.

Nem jut más használható gondolat az eszembe, mint amit már szeptember 7.-i levelemben is írtam. A további (akár ismételt) vizsgálatok olyan ritka betegségekre (összenövések, fisztulák, tumor, vesetályog ...) is fényt deríthetnek, ami akár műtéti megoldást is igényelhet. Ha a sok és sokféle kezelési módszer között nem volt még tartós hólyag katéter behelyezése és a hólyag többszöri, ismételt átmosása, helyi kezelése .... akár ez is megoldásra vezethet. MIndezeket a lehetőségeket nem kizárt, hogy Önök állatorvosukkal már átbeszélték, lehet, hogy teljesen jogosan el is vetették.

jelige: Anyuci
2016-09-23
Tisztelt Doktor Nő/ÚR!Hat éves kutyánk, körülbelül egy-két éve folyton bepisil. Éjszaka szinte mindig,de napközben is nagyon gyakran. Mi lehet az oka a vizelettartási problémának?

Sajnos számtalan sok vízivással és vizelet ürítéssel járó betegség és szintén nem kevés vizelettartási tünetet produkáló betegség létezik kutyáknál is.

Elméletileg az észlelését éppúgy okozhatja cukorbetegség, mint petefészek ciszta, vagy éppen az eltávolított petefészkek, vagy húgykövesség, vagy gerincbetegség.....  és még hosszasan lehetne sorolni az okokat.

Ha állatorvosa megismerheti a kórelőzményi adatokat (kutya kora, ivartalanított-e, korábbi megbetegedések, műtétek, jelenlegi társbetegségek ...)  részletesen megvizsgálhatja a kutyát (fizikális vizsgálatok, vér-, vizelet labor, képalkotók ....) úgy neki lehet esélye szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni a tünet okát. Ezután lehet beszélni a megoldásokról.

jelige: vega
2016-09-23
Jó napot! Szeretném megkérdezni hogy kutyák ehetnek e szójából készült főtt ételeket, amelyek húspótlás helyett vannak. Én vagyok vegetáriánus, természetesen kutyáim mindent megkapnak amire szükségük van. A kérdés csak azért merült fel, ha megmarad szójából készült étel oda lehet e nekik adni ? köszönöm

A szója ételek ugyan nem azonosságot, de némi hasonlóságot mutatnak a bab és borsó ételekhez a kutyák etetése szempontjából is. Több gyártó kutyatápja tartalmaz is szóje eredetű fehérjéket.

A legtöbb véleményformáló hozzáértő szerint a jól feltárt szójafehérje kis mennyiségben lehet tápláléka a kutyának is. Más kérdés, hogy sok kutya nem szívesen fogyasztja sem a szójás, sem a babos, borsós étkeket, az is igaz, hogy szójafehérjékre is létezik, sőt nem ritka az allergia.

Személyes véleményem szerint ha kis mennyiségben kínálják fel, azzal nem lehet komoly bajt okozni kutyánál sem.

jelige: Puszika
2016-09-22
Udvozlom!Kulfoldrol kernek tanacsot. 5 hete sajnos torpe schnauzer szuka kutyam elpusztult genyes meh gyulkadasban... A kerdesem az lenne hogy van egy masik szuka kutyam es felek attol hogy ezt a genyem meh gyulkadast el kaphatta e o is .... jo 5 6 napja allandoan nyalogatja a perajat bar szerintem tuzel mert itt ott vercseppet lattam.... meg mar sajnos remeket is mivel nem szeretnenk meg egy csaladtagot elvesziteni....

A gennyes méhgyulladás alapvetően nem fertőző betegség, gyakorlatilag kizárt, hogy a másik szuka fertőzés útján "elkaphatná" társától ezt a betegséget.

A gennyes méhgyulladás hátterében a fiatal korban el nem végzett ivartalanítás, a későbbiekben kialakuló petefészek elváltozások (hyperplázia, ciszta, esetleg tumor) és az ebből adódó hormonális hatások a felelősek.

A másik szuka péranyalogatása és az észlelt foltok természetesen ilyen módon aggályosak akár a gennyes méhgyulladás szempontjából is. A tüneteket mutató  állat mielőbbi állatorvosi vizsgálata ajánlott.

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/gondolatok-az-ivartalanitasrol

jelige: limfoma???
2016-09-22
Köszönöm a gyors válaszát! Már csak egy kérdésem lenne a szovettannal kapcsolatban. Mégpedig az,hogy ha esetleg limphomas és megpiszkaljak rosszabb állapotba kerülhet emiatt a kutya? Gondolok itt arra,hogy tegyük fel vizsgálat nélkül x évig tünetmentes lehet, míg ha megbolygatjak egyik napról / hétről a másikra elojonnek a tünetek és elpusztul. Lehetséges ilyesmi? Tulajdonképp rettegek ettől a vizsgálattól. Az eredménytől is és attól is,hogy nem e ártunk ezzel a szovettannal. Üdvözlettel Huszti Itala

Egyáltalán nem jellemző, nem ez várható egy nyirokcsomó eltávolításától. A szövettani eredményből kiderül, hogy valóban lymphoma betegséggel állnak-e szemben, ha igen milyen típussal és mimódon érdemes kezelni. Ha nem onkológiai jellegű a betegség, akkor is érdemes szembesülni vele, és áttekinteni a megoldási lehetőségeket.

A feltevése (ha nem bolygatjuk x évig tünetmentes lehet, míg ha megbolygatjuk ...) véleményem szerint alapvetően téves. Rettegése a nyirokcsomó eltávolításától és az eredménytől szintén gyakori, de szerintem a vizsgálat halogatása, vagy elmaradása tartja fenn ezt a félelmet.

jelige: Limfoma??
2016-09-21
Kedves Dr Úr / Nő! A kutyámnak kb 2, 5 éve duzzadtak a nyirokcsomok a nyakán. Nagysága változó. Most például nagyon duzzadt, de vannak napok,hogy alig tapintható. Vérvételen voltunk márciusban. Vérképe normális, semmi kóros elváltozás nem mutatható ki. Jó kedélyű, jó étvágyatú,semmi más tünet nincs. Szövettant ajánlott az állatorvosunk, de én ódzkodom tőle, hogy őszinte legyek. Félek,hogy ha megpiszkaljak rosszindulatuva változhat ez a valami. Tehát tanácstalan vagyok. Vigyem e szövettanra. Limfomara gyanakodtam, az állatorvos is. De a vérkép jó. Köszönöm előre is a válaszát! Tisztelettel Huszti Itala

A nyaki nyirokcsomók duzzanatát valóban sokszor okozza lymphoma. Ez a betegség kezdetben sokszor megszokott vérparamétereket mutat, azaz az egészséges vérkép nem zárja ki egyértelműen a betegséget. A 2.5 éve fennálló nyirokcsomó duzzanat és a jó kedély és étvágy szintén csak valószínűtlenné, de nem kizárttá teszi a lymphomás megbetegedést.

Egyetértek állatorvosával az ügyben, hogy szövettani vizsgálattal lehetne megállapítani azt, hogy gyulladásos/degeneratív (lymphadenopátia) megbetegedés, vagy esetleg ritka, lassan elhatalmasodó (progrediáló) lymphoma jelentkezett a kutyánál. A megnagyobbodott nyirokcsomó eltávolítása összességében kevesebb veszéllyel jár, mint a diagnózis pontatlanságából, elmaradásából járó veszély. Véleményem szerint érdemes elvégeztetni a szövettani vizsgálatot.

jelige: Vendike
2016-09-21
Kiscicànk tűzel és elég erős vérzése van. És nem eszik csak iszik. Milyen erős lehet a vérzés?

A nőstény macskák tüzelése róitkán jár észlelhető, erős vérzéssel - sokkal inkább megszokott, hogy csak a viselkedése, esetleg a hüvely duzzanata változik.

Az észleltek sokkal inkább jellemzőek gennyes méhgyulladás (pyometra), húgy ivarszervi tumorok és gyulladások esetében. Jelezze állatorvosának a tapasztaltakat, és kérje a cica mielőbb vizsgálatát.

jelige: morgocska
2016-09-21
Tisztelt Doktor Úr! 6 db 3-5 éves palotapincsi kutyánk van. Eddig még nem voltak betegek. A fiam Bp-ről meglátogatott bennünket egy beagle kutyával. Mint kiderült két nappal később neki kenelköhögése lett. Bp-n kezelte az orvos. A mi kutyáink közül kettő egy héttel később rettenetesen elkezdett köhögni. Orvoshoz vittük őket aki antibiotikumot adott nekik. 3 nappal később még egy kutyánk kezdett köhögni és egy másikon is mutatkoztak enyhén a tünetek. Őket is orvoshoz vittük. Az a kutya aki nagyon köhögött szinte teljesen tünetmentes lett estére, viszont a másik egész este és éjszaka hányt. Másnap vagyis vasárnap újra orvoshoz vittük, ahol kapott hányáscsillapítót. Most már nem hány de teljesen bágyadt, nem eszik, nem iszik, csak fekszik. Mi lehet ennek az oka. Mi a teendőnk? Ez normális? Nagyon köszönöm és várom gyors válaszukat. Tisztelettel: Kónya Miklósné e-mail: konyakata@citromail.hu

Biztosan nem normális, biztosan nem gyógyult meg még a kutya és a teendőjük közé biztosan az is tartozik, hogy jelzik a kutya állapotát állatorvosuknak.

Leírása nekem is azt sugallja, amit kezelőorvosának és Önnek is, vagyis, hogy a pincsi csapaton kennel köhögés vírusa okozott légzőszervi tüneteket. Négy kutya talán tünetmentesen átvészelhette a fertőzést, esetleg szerencsésen el sem kaphatta a vírust, a 2 tüneteket mutató kutya közül egyet  eredményesen gyorsan kikezeltek, a másik pedig a kezelés ellenére súlyosabb állapotba került. Lehet, hogy a szerencsétlenül járt kutyának gyengébb az ellenállóképessége, több gyógyszeres támogatást, időt igényel a gyógyulása, lehet, hogy egyéb problémával, betegséggel is küzd.

Jelezze állatorvosának a tapasztaltakat.

jelige: Csenge
2016-09-21
Kedves állatorvos! 7 éves kutyámnak egy dió nagyságú emlődaganatot szedtek le, és ivartalanításra is sor került. Az állatorvosunk szerint biztos rosszindulatú mert látott már ilyent és ez a tapasztalata. A vérképe jó lett, de másmilyen vizsgálat nem készült. Azt mondta a dokink, hogy figyeljük nem e jön elő máshol is csomó azt is mielőbb le kell szedni. Szeretném megkérdezni, hogy mennyi az esélye hogy esetleg a környéki nyirokcsomókban megjelenik a daganat? Mire kell figyelni, megnőnek a nyirokcsomói ? vagy csak kitapinthatóak lesznek ? ekkor már menthetetlen az állat? Nagyon jókedvű , életerős állatról van szó. Ha tünetmentes lesz az állat, és nem jön elő új daganat, akkor meddig kell várni, hogy azt mondhassuk, meggyógyult és már nem jön elő daganatos csomó? Hónapokig ? vagy évek múltán ? nagyon nagyon köszönöm ha válaszolnak

Ha a 7 éves kutya csak most lett ivartalanítva és állatorvosa megérzését komolyan vesszük a tumor rosszindulatúságát tekintve, akkor bizony van esély akár az operáció helyén a kiújulásra, akár az emlősor más emlőmirigyeiben a tumor megjelenésére, és az sem kizárt, hogy a környéki nyirokcsomókban, vagy távoli helyeken (tüdő, máj, csontváz ...)  mutatkozik áttét a kutyában.

A kutya gyakori áttapintása segíthet az emlőmirigyek és a felületes nyirokcsomók érintettségének korai felfedezésében.

A helyi recidíva, nyirokcsomó és távoli áttétek tekintetében a műtét utáni hónapok a kritikusak, 6 hónap elteltével már kicsi az esélye annak, hogy az operált emlődaganattal összefüggésbe hozható tumor jelentkezik. Sajnos a késői ivartalanítás miatt a megmaradt emlőmirigyekben akár évekkel később is megjelenhet azonban jó-, vagy rosszindulatú tumor - ami nem a jelenlegi daganattal, hanem sokkal inkább az éveken át tartó hormonális hatásokkal, esetleges álvemhességgel, esetleges emlőmirigy gyulladásokkal hozható összefüggésbe. Kutyák esetében is előfordul, hogy kiújuló vagy több alkalommal kialakuló emlőtumort és nyirokcsomó áttéteket kell operálni, van, hogy érdemes a teljes emlősorokat is eltávolítani - és az sem ritka, hogy távoli áttétek jelentkeznek.

Jó jel viszont a kutya jó általános állapota, kedve  és vérleletei, én is remélem azt, hogy véglegesen sikerült leküzdeni a betegséget.

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/gondolatok-az-ivartalanitasrol

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/nosteny-allatok-ivarszervi-daganatai

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/daganatos-a-kutyam

jelige: Mazsola
2016-09-19
Alul felül tűzpiros volt a szeme és az egyik szemére az orra felőli sarkából a szemére volt húzodva egy vastag hártya " szerű, rá a szemgolyojara és az is tűz piros volt.... Kamillaval mostam másfél hétig, a szemgolyorol nagyjából lehuzodott az a valami, és a pirossag is enyhült de mivel még nem láttam jónak elvittem orvoshoz. Régebben is volt kötőhártya gyulladása és az orvosa tobradex szemcseppet adott neki, amitől mindig el is múlt, viszont azt mondta hogy naponta csak egyetlen cseppet kaphat mindkét szemébe és maximum 4 napig. Most más városban lakik a kutya ideiglenesen, ott lett elvive az orvoshoz, aki ugyanezt a cseppet írta fel, de azt mondta 7-10 napig mindenképp cseppentsek. Azt kérdezném szabad e olyan sokáig alkalmazni vagy tarsam be a 4 napot? Köszönöm a választ.

Általánosságban természetesen akár a 4 napos, akár a 7-10 napos Tobradex szemcseppes kezelés is indokolt lehet.

Azt remélem, hogy a 2. orvos is tudott a másfél hetes kamillázásról, majd az 1. kollega vizsgálatáról és kezelési javaslatáról és ezek után volt lehetősége megvizgsálni a kutyát és így tehette meg a javaslatát.

Ha a kutya szeme folyamatosan javul, úgy véleményem szerint érdemes lenne végigcsinálni a 2. kolléga által ajánlott kezelést és azután visszavinni kontrollra. Ha a kutya szeme nem javul egyértelműen, pláne ha rosszabbodik állapota, akkor azt rögtön jelezni kellene a kezelőorvosnak és kérni a kontrol vizsgálatot.

jelige: száraztáp
2016-09-18
Tisztelt Doktorúr/Doktornő! Az a kérdésem lenne,hogy az egy éves Németjuhász kutyám semmiképp nem akarja megenni simán a száraz tápot.Ha összekevrjük konzervvel vagy bármi mással akkor megeszi,mi ugy vesszük észre,hogy luste elropogtatni.nemtudom mivel vehetném rá,hogy megegye. Válaszát előre is köszönöm.

Az egyik lehetséges megoldás, amit leírt azaz lehet a száraz tápot konzervvel (húslevessel, vízzel ..) átkeverve kívánatosabbá tenni a kutyák, macskák számára.

Temérdek száraz kutyatáp elérhető azonban, könnyen lehet, hogy meglehet találni azt a típust, amit a kutya szíveen elfogyaszt.

jelige: Lili
2016-09-18
Hat napja elkezdett nem enni a kutya és csak feküdt, 3-4 nap után kihívtuk az állatorvost, mivel egyébként sem túl aktív. Megállapították, hogy sérve van, elzáródtak a belek, kapott görcsoldót, de már nagyon szenvedett, azt mondták, ha nem fog enni még két napig el kell altatni. A kérdésem az lenne, hogy 1-2 falat lágy kutyakaját és 15dkg parizert evett, ez elegendő, hogy tovább várjunk? Most is csak fekszik még. És ezt így meg tudja emészteni, amit megevett? Attól félek, hogy eszik pár falatot, de csak a torkánál szorong, mert a belei még most sem jók, ezért eszik keveset. Vagy csak idő kell neki, hogy visszaszokjon és ha valamit megeszi azt azért mert tudja, hogy fel tudja használni?

Konkrét kérdésére nehéz hazsnálható választ adni, illetve azt kell mondanom, hogy a leírt pár falat eleség nem tűnik elégségesnek.

Leírása alapján az az érzésem, hogy az elfekvő nagybeteg kutya otthoni ellátása nem lesz elégséges. Rendelőben elvégzett részletes vizsgálatokkal lehetne pontosítani a kutya betegségeit, és csak így lehet megállapítani az esélyeket.

jelige: Yorkyk
2016-09-18
T. doktornő! Csupán egy rövid kérdéssel zavarnám önt! Tüzelt a szukám majd hoztunk neki megfeleö kant de annak itléte alatt egyszer sem láttuk összeragadni öket! Mekkora az esélye hogy a párzás megtörtént! Köszönöm válaszát!

Mondhatnék 50-50 %-t is .... de biztosan belátja, hogy teljességgel megválaszolhatatlan a kérdése ennyi adat alapján.

Ha törént ovuláció diagnosztika, a szuka ovuláció közeli időpontban volt és a kan termékenyítő képes, úgy természetesen jók az esélyek.

A kérdésre a pontosabb választ természetesen az ultrahang vizsgálat adhatja meg kb 3 hét múlva.

jelige: lehetőségek
2016-09-18
Üdv! 3 éves szukám szövettan eredménye ez lett, (ivartalanítás és emlődaganat eltávolítás történt).kérném a segitségét. Milyen esélyek, lehetőségek VANNAK A SZÁMUNKra, köszönöm szépen Eredmények: Szövettani vizsgálat (H-E): Az emlõ állományában multinodularis mirigyproliferációt látunk. A kis csomók környezetüktõl aránylag jól elkülönülnek, de kötõszövetes tokkal nem rendelkeznek. A csomók széle karéjozott, expansiv típusú növekedést mutatnak, és széli részükön gócosan lymphocytás reakció is megfigyelhetõ. A csomókban dominálóan szolid megjelenésû, illetve néhol összeolvadó tubularis szerkezetû, valamint kis területen papillaris megjelenésû mirigyproliferáció látható. Az elváltozások sejtdúsak, a hámsejtek egymásra torlódtak, zsúfoltak, de lényeges polyporphismust nem mutatnak, közel egyforma méretûek, a magok szabályos körvonalúak, ugyanakkor a mitoticus aktivitás kifejezetten emelkedett. A csomók között kevés megtartott mirigyszerkezet látható. Dg: Multinodularis, solid carcinoma Grade I-II.

Nem rosszak az esélyeik, hiszen állatorvosa megoperálta a kutyát, sőt ivartalanította is - könnyen lehet, hogy ezzel meggyógyította és tumormentessé tette őt. A szövettani eredmény meglehetősen gyakori mérsékelten rosszindulatú hámeredetű tumort jelöl meg.

A nagy kérdés az, hog a megmaradt emlőmirigyekben, esetleg nyirokcsomókban ill távoli helyeken (tüdő, máj, csontváz ...) fellelhető-e e tumor. Ha a felsorolt területek a műtét időpontjában daganat ill áttét mentesek voltak, úgy a kutya megszabadult jelenlegi betegségétől. Ha nem ez a helyzet, arra pedig a soronkövetkező nyomonkövető vizsgálatok deríthetnek fényt.

Ha az emlősoron, vagy a nyirokcsomókban esetleg újra jelentkezik a betegség, úgy érdemes lehet újraoperálni a kutyát. ha esetleg távoli szervekben jelentkezik a tumor, az lényegesen rosszabb helyzet, gyógyszeres kezelésekkel lehetséges ezesetben a kutyát kezelni.

A legpontosabban egésztest 3D képalkotó módszerekkel lehetséges a kutya állapotának felmérése., ezzel a teendők és esélyek megbezsélése.

jelige: madártetű atka
2016-09-18
Üdvözlöm! Köszönöm gyors válaszukat a madártetű atkákkal kapcsolatban. Még egy kérdésem lenne, a 14 napos várakozási idő a Neostomosan után a tojásra is vonatkozik, vagy csak a húsra? A permetezés már megvolt lassan 1 hete, de sajnos tényleg nem igazán hatott. Elolvasom az Önök által javasoltakat, hátha sikerül valamelyik. Köszönöm.

Sajnos nem sikerült teljes pontossággal kiderítenem, hogy a 14 nap a tojásra is vonatkozik-e. A biztos az,, ha a 14 napos élelmezésegészségügyi várakozási időt veszik alapul a tojás tekintetében is.

Ahogyan látja az olvasgatás közben a madártetű atka kór komoly gondot jelent a térségben, remélem, hogy sikerül leküzdeniük.

jelige: Tanácsra lenne szüksègem!
2016-09-15
Üdvözlöm! A cicámat orvoshoz kellett vinnünk, mert egyik napról a másikra gyenge volt kissé zavart tekintetű, nem tudott felugrani az ágyra és székre. Azt mondták hogy be van gyulladva a fogínye. A segitségét szeretném kérni abban, hogy a Zobuxa 50 mg nevű gyógyszer milyen betegségekre jó? Illetve az Onsior 6 mg tablettával egyszerre szedhető-e? Sajnos az interneten nem találtam mást csak hogy elvileg nem szedhetô más gyulladáscsökkentô gyógyszerrel. Előre is köszönöm szépen a válaszát. Tisztelettel: aggódó gazdi

A 10 évesnél idősebb, ugyan csak lakásban tartott, de védőoltásokkal nem ellátott nőstény cica gyengeségét, zavarodottságát, koordinálatlanságát és fogínygyulladását sajnos temérdek betegség okozhatja. Ha a fizikális vizsgálatok mellett megtörténhetnek a laborvizsgálatok (benne akár vírustesztek), egyéb kiegészítő vizsgálatok, ezekből lehet megállapítani, hogy milyen betegség, vagy betegségek  okozhatják a tüneteket.

A Zobuxa tabletta antibiotikum (enrofloxacin) hatóanyagot, míg az Onsior tabletta gyulladáscsökkentő, fájdalom csillapító szer, amelyeket gyakran alkalmazunk együtt.  Ha az állatorvosa által ajánlott kezelés nem hoz kielégítő, vagy tartós eredményt - úgy azt jelezze felé. Biztos vagyok abban, hogy további vizgsálatokat kezdeményez, hogy kiderülhessen a meglehetősen általános tünetek háttere.

jelige: Lelki gondok!
2016-09-15
Kedves Doktorúr/hölgy! Közepes termetű tacsi kutyusom van 6 éves eddig nagyon bízott az emberekben. Sajnos egymás után kétszer is betörők jártak nálunk és valöszínüleg bántották is de külsérelmi nyom nincs rajta és nem fáj semmije. Viszont a második eset óta nem akar kimenni a kertbe és a helyén ami bent van egy zárt előtérben sem szeretné az éjszakát tölteni. Látszik rajta hogy fél és minket is félt ha kimegyünk. Legszívesebben a konyhában van az asztal alatt sőtétedés után ami nála újdonság. A kérdésem az lenne, hogy általában mennyi ideig tart egy trauma feldolgozása mikor nyugszik meg. Esetleg segít ha hozunk mellé egy kiskutyust a menhelyről vagy csak rontunk vele a dolgon. Válaszát előre is köszönöm. Egy aggódó szülö.

Kérdését még akkor sem lehetne pontosan megválaszolni, ha tudhatnám mennyi idő történt a két betörés között, a 2. betörés óta mennyi idő telt el, korábban miként viszonyult a kutya fajtársaihoz, kisebb és nagyobb kutyákhoz .... de bennem állatorvosként elsőként az kell, hogy felmerüljön, hogy vajon tényleg "csak" lelki bajok állnak-e a viselkedés megváltozásának hátterében.

Igazság szerint egy 6 éves tacsi esetében akár a gyakori porckorong sérv (tacskóbénulés) akár más fájdalommal, diszkomforttal járó betegségek (ortopédiai-, neurológiai-, belgyógyászati-, szemészetio-, onkológiai- .... jellegű problémák) is okozhatják, vagy legalábbishozzájárulhatnak a viselkedés megváltozásához, asztal alá bújáshoz, reszketéshez, sötét kerüléséhez. Ahopgyan Önök nem úgy én sem tudom kizárni, hogy a hívatlan látogatók nem verték, vagy rúgták-e meg a tacsit ami okozhatott olyan sérülést, ami állandó fájdalommal jár. Úgy vélem, hogy elsőként ezeket az egészségügyi problémákat kellene kizárni részletes állatorvosi vizsgálatokkal.

Ha valóban "csak" a lelki trauma okoz gondot a tacsinál, azt sem akarom lebecsülni, bagatellizálni - és az is nagyon egyedi,  hogy egy kutyatárs (ha igen akkor kölyök vagy felnőtt, kan, vagy szuka, kis-, vagy nagytermetű ...  ???) megoldás lehet-e. Állatorvosukkal való konzultáció ebben is segíthet, sőt kutyáknál is lehetséges szorongás csökkentő, "depresszió" elleni gyógyszeres kezelés is.

jelige: Mike újra
2016-09-14
Tisztelt Doktor.Már máskor is kértem segítséget Mike és reflux jeligére. Röviden a kis franciámat május 2-án műtötték lágyszájpaddal és orrplasztikával.Ezen kívül gyógyszeres kezelést kapott rekeszsérvre.Ezek után rá két hónapra egy reggel az udvaron fuldokolni kezdett nem kapott levegőt és csak csodának tekintem ,hogy mikor már azt hittem vége egyszer csak felhördült.A dokink azt mondta nézessem meg újra endoszkóppal.Elvittem egy bulldogokra specializált helyre,nem oda ahol elsőre műtötték.Furcsaságokat mutattak a vizsgálatról készült felvételen.Az orrocskája kívül szépen meg volt csinálva,belül hozzá sem értek.A lágyszájpad ferdére volt vágva...bár erre azt mondták nem valószínű,hogy zavarja a légzésben ettől.Viszont a két morgan tasak /ha jól írom/ elfoglalta az amúgy is szűk légút 70 százalékát és csúnya hab cirkulált ott le s fel ami képes volt eltömíteni az egész járatot..valószínűleg ebbe fulladt bele majdnem és mellé még gyulladásos állapotokat találtak a légúton.Elkezdték a gyógyszeres kezelést,csináltak bakteorológiai vizsgálatot,a tenyésztés után kapott antibiotikumot és aug.22-én újra orrplasztika,lágyszájpad és morgan tasak eltávolítása volt .A rekeszsérvre azt mondták nem is igazán sérv az ott.Hála az égnek nagyon jól van,nagyokat tud játszani,hányás csak elvétve van,eltűnt a habos cucc is.A műtét után két hétre vittük újra a második kontrollra,az úton már annyira felpörgette magát hiába volt klíma,hűtőmatrac,vizesruha nagyon belázasodott mire oda értünk,jégen hűtötték vissza.Megbeszéltük,hogy itthon jól van,telefonon tartjuk a kapcsolatot,ne tegyük ki ennek a hosszú útnak,mert már tart az utazásoktól és nagyon messziről jártunk vele hozzájuk.A mostani gondom két napja jelentkezett.Hajnalban vissza tértek a hasi zörgések,amik úgy tűnt ismét rendeződtek.Olyan mint mikor valakinek korog a gyomra,de szinte egyfolytában.Tudni kell,hogy ő naponta 5-ször eszik kisebb adagokat és speciális Hills id tápot a valamikori állandó hányások miatt.Ez a zörgés úgy gondolom fájással is járhat,mert nyughatatlan,helyezkedik,keresztül fekszik a lábamon,vagy inkább a derekamon.Ilyenkor csinálok neki egy póckolást egy keményebb párnából és a hasa alá teszem,jónak tűnik szívesen rajta marad..gondolom elnyomhatja kicsit a fájást...mert különben a szőnyegen elnyúlva szeret aludni.A hosszú leírás után kérdésem az lenne mi lehet ez a zörgés és kellemetlenség a hasába,mivel próbáljam rendezni neki.Annyira nem szeretném már utaztatni.Már annyi mindenen túl van,járna Neki már a nyugalom,még nincs két éves.Köszönöm válaszát.

Sajnos nem tudom egyértelműen megnyugtatni a leírtakat olvasva. Otthon talán annyit érdemes lehet megpróbálni, hogy a napi 5x felkínált diétás tápot kevés yoghurt-tal vagy kefírrel (élőcsírát, Lactobacillus ill Bifidus spp tartalmaző termékek) átnedvesíti - és ezzel kicsit könnyebben emészthetővé teszi.

Egyetértek azzal, hogy a kutyának és Önöknek is járna már egy kis nyugalom, de ...

Ha néhány nap alatt nem oldódnak meg a tünetek, úgy sajnos nem hiszem, hogy el lehet hagyni a részletes belgyógyászati vizsgálatokat, minthogy a leírtakat akár idegentest-, részléeges gyomorcsavarodás-, atónia-, tumor .... és számos más betegség is okozhatja. Ha a tünetek súlyosbodnak pl elfekvés, bágyadtság, étvágytalanság, pláne hányás, hasi fájdalmak/púposítás, széklet/vizelet elmaradása - úgy azonnali állatorvosi segítségre is szükség lehet.

jelige: dexketoprofen 2.
2016-09-14
Jónapot, én nem azt kérdeztem, hogy használja-e Ön a Ketodex-et, hanem, hogy tudja-e az adagolását? Az én dokim nem volt biztos a dózisban. Tudna segíteni? Köszönöm!

Jó reggelt!

Elolvastam a kérdését és a legjobb lelkiismeretem és tudásom szerint válaszoltam is rá.

Teljes képtelenségnek tartom, hogy állatorvos kollégám ajánl egy humán gyógyszert adagolás nélkül. Ha így történt és abban a pillanatban nem volt biztos a dozírozásban, akkor nyilván utánanéz és pontosan megbeszélik az adagolást, a kezelés időtartamát majd a kontrol időpontját. Én a kutya vizsgálata-, előzmények-, a diagnózis-, esetleges társbetegségek .... ismerete nélkül sem gyógyszert, sem adagolást nem ajánlhatok egy kutya kezelésére.

Szép napot és a kutyának mielőbbi gyógyulást kívánok.

jelige: Kutya
2016-09-14
Az a gyanú áll fent hogy megmérgezték

Nem kizárt, előfordul akár véletlen, akár szándékos mérgezés is.

Állatorvosa a kutya vizsgálatával tudja megerőpsíteni, vagy kizárni a méérgezés gyanúját. Akár a mérgezést, akár egyéb betegséget szintén ő lesz képes meggyógyítani is.

jelige: madártetű atka
2016-09-14
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A tyúkólban madártetű atkákat találtunk. Próbálkoztunk Cobra spray-vel, ecettel, meszeléssel, Neostomosan oldattal történő permetezéssel, de sajnos még mindig vannak. Az épület meszelt, 2 éve épült, összesen 20 tyúk van. Azt ajánlották, hogy a Neostomosanba fürdessük is meg a tyúkokat, ezt még nem tettük meg. Ha szükséges, ehető-e utána a tojás. Van esetleg más szer, ami hatásosabb lenne? Köszönöm előre is válaszát, tisztelettel: L.Éva

A Neostomosan-fürdetést és permetezést újabban kevésbé találjuk hatékonynak baromfiak madártetű atka elleni védekezésben. Ha mégis emellett döntenek úgy a szer általános élelmezésügyui várakozási ideje 14 nap.

A lejjebb olvasható linkeken réászletesen tájékozódhat az újabb és reményeim szerint hatékonyabb megoldások között:

http://tyukudvar.blog.hu/2012/07/19/tetuk_atkak_ovantagok_regi_idok_praktikai

http://www.agronaplo.hu/termekinformaciok/uj-iranyvonal-a-madartetu-atka-elleni-vedekezesben

http://daam.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=621335

https://www.google.hu/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=mad%C3%A1rtet%C5%B1%20atka%20elleni%20szerek

jelige: dexketoprofen
2016-09-13
Jónapot, a Ketodex 25 mg tabletta adagja mi kutyának? 25 kilóra egy szem? Köszönöm!
Én magam soha nem használom a humán Ketodex tablettát állatok kezelésére, minthogy jónéhány hatékony és biztonságos nem-szteroid állatorvosi szer áll rendelkezésünkre. Az adatlap szerint járt állatorvosánál ezzel a problémával, ő nyilván a dozírozást is megbeszélte Önnel.
jelige: késik....
2016-09-13
Üdv! Fiatal szuka kutyámat egy hónapja műtötték meg, ivartalanítás történt és volt egy babnyi csomó az emlőjénél ezt is eltávolították. Az állatorvos akkor azt mondta kb 2-3 hét múlva lesz szövettani eredmény. Türelmesen vártam a 3. hét végéig amikor is telefonon megkerestem az állatorvost, ahol azt mondták, hogy sajnos nem kapott még leletet. Tényleg ilyen sokáig tart ez ? Lassan újabb hét telik el... Mi van ha rossz híreket mondanak, akkor nem az lenne a cél hogy minél előbb kezelést kapjon a kutya ? Én esetleg nem tudom felhívni a labort ahol a mintát vizsgálják? Budapestre küldték ezt tudom ,csak azt nem hogy minden orvos egy helyre küldi vagy mindenki máshová? köszönöm szépen a segítségét

Budapesten is többb szövettani labor végez vizsgálatoknak állatorvosok részére - és azt kell mondjam, hogy sajnos előfordulnak csúszások az eredmény közlésben.

jelige: Kutyabaj
2016-09-13
3 éves kuytusom miatt írok Önöknek. 1 hete kezdődött a probléma. Ami annyit jelent, hogy székletürítéskor nyálka távozik a széklettel együtt. Konkrét hasmenés nincs. Az átlagnál kissé lazább a széklet. Eszik,iszik. Játékos. Sétálni is van kedve. Mi lehet a probléma? Válaszukat előre is köszönöm!

Ha nem történt nemrégiban táp(lálék) váltás, úgy is számtalan bakteriális, vírusos, parazitás bélfertőzés, egyéb belgyógyászati jellegű probléma okozhat kissé lágyabb székletet és nyálka (mucin) ürítést.

Állatorvosa részletes vizsgálatokkal (kórelőzmény, fizikális vizsgálatok, laborvizsgálatok, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok ...) tudja szűkíteni a kört, majd szerencsés esetben megtalálni az okot.

1 / 470 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.09.22
2016. szeptember 21-én este került hozzánk ez a kutyus. Kb. 3 hónapos, kan kutya, talán újfundlandi keverék lehet. Mikrochip nincs benne. Budafokon, a Felső Sas utcában találták. Elsősorban eredeti gazdáját keressük, a rendelőben személyesen (1221 Bp. Kossuth L. u. 52.) vagy a 06 1/229-3865 telefonszámon várjuk a tulajdonos jelentkezését. Köszönjük!
2016.09.08
Marcipán a nevem, elmúltam 10 éves, sürgősen szerető gazdit keresek, illetve, ha lehetőség van, ideiglenes gazdit, amíg nem lesz gazdim, reménykedem, hogy hamarosan lesz!!! Sajnos haláleset miatt keresek új szupergazdit! Volt egy barátnőm, Szamóca, együtt éltünk, neki lett már gazdája. Egészséges vagyok, picit nagyobb stramp yorkie:) Sajnálatos dolog történt, mert nyáron új gazdiknál volt, kertesházban, hamar megszokta, nagyon szeretett ott lenni, de mindenféle indokkal vissza akarták adni, azt mégsem, azt megint… az lett a vége, hogy mire már végre otthon érezte magát ott, visszaadták mivel a hölgy elvesztette a munkáját:( és nem szépen adták vissza, finoman fogalmazva! Szereti a kertet nagyon, bár lakásban élt 9 évig, szelíd nagyon és zseniális a személyisége, nyilván szereti a paplanokat ágyakat, de ha rászólnak, akkor nem megy föl rá, a gyerekeket imádja, visszahúzódóbb és komolyabb úriember, de ha valakiben megbízik és megszereti, akkor örökké szeretni fogja! Megeszik mindent, zöldségeket is hála, a kutyatápokon kívül. Nincs ivartalanítva még. De meg lesz oldva. Soha senkit sem harapna meg, eddig sem tette, ezután semfogja:) Nagyon jó házörző! Figyel, és mindent meghall:) Köszönöm kedves emberek, szeressen valaki... Vau! Telefonszám: 06-20-917-8021
2016.08.20
4-5 hónapos fekete kislány cica oltva, féregtelenítve várja szerető gazdiját. A kiscicát augusztus 7-én találtuk a Péter Pál utcában. Nagyon bújós, szeretetéhes és alkalmazkodó.