Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Pudli
2016-06-24
Tisztelt Doktor Úr! 10 hónapos kutyám elég gyakran szokott hányni. Van úgy, hogy hetekig nincs baja, de néha hetente többször is előfordul. Nem túl jó evő kutya, keveset eszik és azt sem túl nagy kedvvel. Nem sovány, de azért elég filigrán. Nem levert, egészségesnek tűnik, szép a szőre is és tele van energiával, de azért aggaszt a hányása. Az órákkal korábban elfogyasztott étel teljesen felismerhetően szokott visszajönni. Szóval szinte teljesen emésztetlen ilyenkor az ennivaló. Többféle tápot próbáltunk már ki-mind szuper prémium minőségű, de azért a házi kosztot jobban szereti. Szívesebben megeszi pl. a salátafőzeléket, mint a jó minőségű kutyatápot. Mit javasol Doktor Úr? Vigyem minél hamarabb orvoshoz, vagy változtassak valamit az etetésében? Naponta 2x kap enni (reggel és este) Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Kedves Gazdi!
Akár azt is jelentheti az étel visszaöklendezése, hogy túl sokat eszik a kutya, de a nyelőcső, a garat, a a gyomor irritációja, veleszületett rendellenessége, gyulladása miatt is előfordulhat ilyen tünet. Féreghajtás biztosan javasolt, mielőtt állatorvoshoz viszi, és hypoallergén gyógytápot is ki lehet próbálni, vagy esetleg olyan ennivalót főzni neki, amlyet még nem evett: rizs, főtt, tört krumpli, plusz nyúl, sertés főzve természetesen, mert akár a táplálék allergia/intolerancia, érzékenység is okozhat ilyen tüneteket. A garat, torok vizsgálata után szükséges lehet a nyelőcső röntgen, kontrasztos röntgen, esetleg endoszklópos vizsgálata, vagy akár a próba gyógykezelés  gyomorvédő,  gyomorsav csökkentő gyógyszerekkel.
jelige: cica régi műtéti helye sebes
2016-06-22
Tisztelt Doktor Nő/Úr! 2 éves kandúr cicám 1,5 éve csúnyán eltörte a bal hátsólábát. 2x is műteni kellett, először helyre tették a csontokat (egy szegeccsel rögzítették), majd mivel növekedésben lévő kiscica volt, ki kellett venni belőle ezt a rögzítő szegecset, mert ahogy nőt, kezdett kilökődni. A műtétből szépen felépült a cica, észre sem lehet venni, hogy valaha eltört a lába, tökéletesen működik, gyönyörűen fut, ugrik, ül, stb. Pár hónapja azonban arra lettünk figyelmesek, hogy a műtét helyén sebes a lába. Nagyjából a seb egy csíkhoz hasonlít, szerintem pont ott, ahol felnyithatták a lábát a műtétekkor. Van, hogy gyógyulófélben van a seb, varasodik, van, hogy egész friss. Egyszer-kétszer láttuk is, hogy mosakodás közben "rágja" a lábán a bőrét (mint amikor bolhát talál és a fogával el akarja kapni), illetve tép ki a szőrét a fogával (valószínűleg ettől is lett sebes). Állatorvosunk azt mondta, hogy valószínűleg viszket vagy fáj neki a műtét helye és magának csinálja a sebet. Azt mondta, hogy kaphat esetleg szteroidot, de hogy nem vészes a helyzet. A seb valóban nem vészes, inkább csak az aggaszt, hogy nem múlik el, mindig "megújítja" a cica. Érdemes lenne megröntgenezni a lábát, hátha elmozdult valami? Kapjon szteroid injekciót? És miért most, 1,5 évvel a műtét után kezdett el ez jelentkezni nála? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Kedves Gazdi!
Ha állatorvosa szerint nem vészes a helyzet, akkor nem erőltetném a kezelést. Ha sokáig fennáll a rágás, akkor ha állatorvosa is egyetért, egy röntgen vizsgálat esetleg informatív lenne a régi törés helyéről, hogy nincs-e szövetszaporulat, fertőzés, elmozdulás, bármi, ami látható lenne. Ha nincs, akkor először nem szteroid fájdalomcsillapítóval, gyulladáscsökkentővel, aztán akár szteroid gyulladáscsökkentővel is próbálkozhatnak, ahogy azt állatorvosa is javasolta.

Kérdés, hogy pl. a bolhásságot, egyéb bőrbetegségeket kiszűrték-e? Biztonság kedvéért egy bolhairtó nem árt. Oltásokat az adatlap szerint nem kapott, ezeket is pótolni lehetne.

jelige: Könnytermelés leállása
2016-06-22
Tisztelt Állatorvosok! Van egy bichon havanese 4 éves kutyusom, akinek leállt a könnyteremelése, ez miatt pedig fekély keletkezett rajta. Elvittük állatorvoshoz, aki először azt mondta, hogy sérülés van rajta, de a kontroll alkalmával már azt állapította meg, hogy autoimmun betegség miatt állt le az egyik szemében a könnytermelés. Kap a kutyus antibiotikumos szemcseppet, műkönnyet, szemgélt és optinumot is. Azóta már kétszer voltunk konrtoll vizsgálaton és bár javult a szeme még mindig található rajta fekély. Kérdésem az lenne, hogy az autoimmun betegséget meglehet állapítani ránézésre, illetve lehetne-e látni azt, ha a könnycsatorna elzáródásáról lenne szó, mind ezt szemészeti segédeszközök nélkül?

Kedves Gazdi!

A könnycsatorna elzáródása az elvezetés akadályoztatottságához vezetne, vagyis ahhoz, hogy könnyfolyások vannak a kutyus szeme alatt, nem tud az orrüregbe elfolyni a termelődött könny, ugyanis a könnycsatorna a a szem körüli könnymirigyekben termelődött könny elvezetéséért felelős. A száraz szem betegség legtöbbször autoimmun alapon alakul ki, ezen kívül lehet az arcideg beidegződésének zavara miatt, egyes gyógyszerek mellékhatásaként (szulfonamidok), Szopornyica fertőzés következményeként, vagy a hamadik szemhéj mirigyének eltávolításának a következménye, stb.

Gondolom állatorvosa először abban nem volt biztos, hogy a fekélyt mi okozta, hiszen sérülések, idegentest (pl. toklász), nem megfelelően növő szempilla, stb. is tud olyan sérülést ejteni a szemen, aminek fekélyképződés lesz a következménye. Ha volt Schirmer-könnytesztje, amivel megállapíthatta, hogy 1 perc alatt mennyi könny teremlődik a szemben, akkor könnyebb a diagnózis. További hasznos információ ebben a témában ITT és ITT!

jelige: Gombóc
2016-06-22
Üdvözlöm! A nyaralónknál töltjük az év több mint felét, itt van 1-2 cicánk, akik ilyenkor folyamatosan a környezetünkben tartózkodnak, kisebb kitérőkkel. Kb 1 éves cicán pár nappal ezelőtt úgy tért vissza, mint ha "részeg" lenne. tétova a járása, ha megrázza magát elesik, s a fejét folyamatosa félrebillenti... az elején étvágytalan volt, most már a húst / csirke, hal/ megeszi, meg egy kis felvágottat is. Először arra gondoltunk, hogy elütötte egy jármű, de nincs törése, s nem találtunk nyomát..... kullancsa volt, de eltávolítottuk, s folyamatosan kap írtót.. Mit tegyünk?

Kedves Gazdi!

Ilyen tüneteket okozhat mérgezés, trauma, vagyis ha elütötték, megsérült, de a közép-belső fül gyulladás, daganat is lehet, de akár a vírusos macskabetegségek (FelV-FIV) is tudnak idegredszeri tüneteket okozni. Sajnos anélkül, hogy állatorvoshoz vinnék, csak reménykedhetnek, hogy jobban lesz.

jelige: Visszatért 3
2016-06-20

Tisztelt DNő! Akkor is érdemes megcsináltatni a citológia vizsgálatot, ha a limphocita mindkét teljes vérképében (2hónap különbséggel) jó volt és azt mondták, hogy nem daganatról van szó? Két ultrahangon sem találtak daganatot egyik szervén sem. Köszönettel.

Kedves Gazdi!
Legjobb, ha a kezelő állatrovos utasításaira bízza magát, ha náluk nem merült fel a tüneteket súlyosbító daganatos elváltozás gyanúja, akkor biztosan nem érdemes erőltetni. Arra az esetre írtam, ha az előírt antibiotikum kúra ellenére sem múlnak a tünetek, illetve gyakran visszatérnek.Ilyen esetben, ha újból vizsgálják a vizeletet, akkor talán érdemes ezt is megfontolni.
jelige: rejtélyes tappancsok
2016-06-20
Üdvözlöm! Kutya tappancs betegségekre sajnos nem találtam rá a neten, ezért írok. 3 éves kutyusom séta közben váratlan lesántult a hátsó lábára, otthon láttam, hogy kicsit begyulladt a két ujja közt, másnapra elmúlott. Tegnap pedig az egyik első lábára kezdett sántítani, megnéztem a lábát és a nagyobbik tappancsán félig le van jöve a bőr. Mi okozhatja ezeket? Tudom-e valamivel otthon kezelni? A másik kutyusunkkal vadállat módjára szoktak kergetőzni, lehet ekkor sérült meg. Okozhatja ezt a visszatérő problámát valami rejtett , esetleg belső betegség ? Köszönöm szépen!

Kedves Gazdi!

Bármely éles tárgy, üvegszilánk, éles kavics, okozhat sérüléseket a tappancson. Mivel toklászos időszak van, ezért én először arra gyanakodnék, hogy egy toklász, szúrós növényi termés, fúródott a kutya tappancsába. Bármely sérülésnél nagyon fontos, hogy azonnal lemossák, lfertőtlenítsék (pl. betadinnal) lehetőség szerint levágják körülötte a szőrt, és bekössék, vagy gallérral megakadályozzák a nyalogatást, amíg állatorvoshoz nem jutnak. A toklászok nem mindig távolíthatóak el azonnal, van hogy 2-3 napos dunsztolás szükséges, amíg annyira körülírodik, "meggyűlik" a seb, hogy eltávolítható lesz az idegen növényi rész. Van, hogy nehéz megtalálni, fel kell vágni a bőrt, de szerencsére ez a ritkább.

jelige: Tüzel a kutyám
2016-06-20
Tisztelt Doktor úr/nő! Az egy éves nőstény kutyusunk két hónapja tűzelt és a mai nap lettünk figyelmesek rá, hogy újra vérezget! Kedélybeli változást nem tapasztaltunk,viselkedésben és étvágyban sincs különbség a már megszokottól. Az előző tüzelésnél fogamzásgátló injekciót kapott, viszont olvastam, hogy nem szabad hosszú távon alkalmazni, illetve ilyen gyorsan újat beadatni neki. Az előzőleg kapott injekció vajon meddig nyújt védelmet neki?

Kedves Gazdi!

Ivarzáskor a Covinan injekciót lehet beadni ivarzás elhaasztására, elnyomásra, ennek használati utasításában az áll, hogy a szukák 3%-ában rövidebb 3 hónapnál az újabb tüzelésig eltelt időszak, tehát ha ezt kapta, akkor előfordulhat, hogy ebbe a 3 %-ba esett bele az Ön kutyája. El kellene dönteni, hogy újra ivarzik-e a szuka, vagy hüvely, esetleg méhgyulladása van. Ezt legegyszerűbben hüvelytükrözéssel, hüvely kenet vizsgálattal és ultrahang vizsgálattal lehet kimutatni.

Mi nem használunk ivarzás elnyomó injekciós készítményeket, mert igen gyakoriak a szövődmények használatukkor, pl. a gennyes méhgyulladásé.

jelige: Kutya-Macska
2016-06-20
T. Doktor úr! Egy olyan kérdésem lenne, hogy nem régen fogadtunk be egy kandúr cicát, 3-4 napja. A kutya semmiféle agressziót nem mutatott felé, se nem féltékeny, se nem bántja, kergeti, abszolút nem ellenséges a fellépése. Viszont folyton megy utána, előre csapott füllel, nem tudjuk ez rosszat jelent-e, nem érezzük, hogy veszélyes lenne a macskára, nem bántja. Állandóan szagolgatja es nyalni akarja a fenekét, a cicát ez különösebben nem érdekli, játszana a kutyával, amiben ő partner is. Kapott féreghajtót a cica, másnap ürült is 4-5darabbal, ez volt tegnap előtt. Előre köszönöm válaszát!
Kedves Gazdi!
Ha kérdése az lett volna, hogy fogja-e a jövőben valamikor bántani a kutya az új cicát, akkor nem tudok egyértelmű nemmel válaszolni, ehhez ismerni kellene a kutyus természetét, engedelmességi kiképzését, tudni kellene hogyan viselkedik idegen kutyákkal, emberekkel, állatokkal. Ha az első időben nem mutatott agressziót, akkor nem feltétlenül tartanék ettől, legfeljebb az lehet a baj, ha túlságosan beleéli magát a védelmezésébe, és másoktól is meg akarná védeni. Ha folyton nyalogatja a hátsóját, és a cica férges volt, akkor a kutyát is féreghajtani szükséges!
jelige: Szoptatás
2016-06-20
Üdvözlöm. Van 1 komondor 10 hónapos nőstény kutyusom. ! 4 hete lettek meg a kicsinyei...az a kérdésem lenne hogy pár napja látszik a lábán 1 seb...úgy gondoljuk bele akadhatott valamibe és felszakította neki :( sűrűn nyaldossa..van hogy rá se tud állni. Lefújtuk betadine spray vel..Ön szerint így nem baj, ha szoptatja a kicsiket?? Persze közben már a kicsik szoktatva vannak az ételhez..de milyen egy helyen vannak szopiznak is még. Várom válaszát..köszönöm előre is :) Ágnes

Kedves Gazdi!

A betadin spray használata nem káros a kölykökre, de el kellene vinni állatorvoshoz a szukát, hogy kezelje a sebét, adjon szoptatáskor is használható antibiotkumot és gallért, vagy bekösse a lábát, mert a nyalogatás nagyon rosszat tesz asebnek, fenntartja a gennyesedést!

A nagytestű fajták pároztatása nem ajánlott 2 éves kor előtt, mert a saját csontozat, izomzat sem fejlődött még ki ezelőtt, ami amúgy is kényes dolog egy nagytestű fajtánál, amely hajlamos lehet a csontfejlődési és porcfejlődési rendellenességekre.

jelige: 2traktor3
2016-06-17
Tisztelt Doktor Úr! Az 5 hónapot vizslánk szájában az alsó állkapocsnál lévő bőrén belülről (nem a fogínyen) egy duzzanat nőtt, sérülést nem látni. Mi vele a teendő? Köszönöm előre is a segítséget!

Kedves Gazdi!

Legjobb lenne megmutatni állatorvosuknak, aki ha szükségesnek látja, akkor mintát vehet belőle citológiai vizsgálatra, hogy kiderüljön mivel van dolgunk. Ha nő, zavarja a rágásban, sokszor megsérül, vérzik, akkor lehet, hogy azt fogja javasolni, hogy vegyék le és küldjék be szövettani vizsgálatra!

jelige: Macska fül
2016-06-20

Kedves Doktor Úr! Van egy kinti macskánk, kb. 8 éves, ám megfogni nem lehet; max. evés közben megsimogatni illetve idegenektől rettenetesen fél, elfut. Mellette van egy 1 éves törpe tacskónk, vele viszont nagyon jóban van, illetve még fel-fel bukkan egy másik kandúr nálunk + egy hete hozzánk költözött egy mamacica 3 babájával, amiből egyet meg szeretnénk tartani és az a probléma hogy ez a 8 éves kandúr előszeretettel látogatja őket. Tehát a valódi panasz: évek óta tart. A fekete 8 éves kandúr fülén hatalmas tátongó seb van, amit folyamatosan nyávogva vakar. Nagyon csúnya, vérzik, a fél feje már varas. Miután begyógyul, újból kivakarja. A másik fel-fel bukkanó kandúr szerintünk ezt már elkapta, a füle tövénél nála is ez látható, bár kisebb részen. A tacskónkat rettenetesen féltjük tőle... A macska folyamatosan dörgölőzik hozzá, a kutya nyalogatja neki és még együtt is alszanak néha. A kismacskát még nem tudjuk felhozni a lakásba, rettegünk hogy el fogja kapni ő is... Illetve mi magunk is... Rossz ezt így leírni, de a mi egészségünk fontosabb, mint egy macska... Anno, a kutyánk állatorvosának mutattunk róla képet; felírt egy kenőcsöt és kb. evés közben gumikesztyűvel 3-4x ha be tudtam kenni neki, ám nem ért semmit. Teljesen tanácstalanok vagyunk és el vagyunk szomorodva... Vajon mi lehet ez? Ön mit gondol? Mi lenne a teendő? Válaszát előre is köszönöm!

Seb macska fülén

Kedves Gazdi!

Igyekszem sorra venni a potenciális okokat: ami fertőző oka lehet a fülvakarásnak, az a fülrühösség. Ez nagyon fertőz, de csak kutyát, macskát. Bár a macskák fülszélén gyakoriak a daganatos betegségek, főleg a fehér színű szőrön, de ez nem fertőz sem embert, sem más állatot. A macska vírusok- a leukózios és a macska AIDS is okozhatnak daganatos elváltozásokat, akár fogékonnyá tehetik a verekedő kandúrokat a fülrühességre, de ezek sem fertőznek embereket, de még kutyát sem. Ezek csak macskákat fertőznek verekedéssel, néha anyáról-kiscicára is, tehát a befogadni vágyott kiscicát érdemes lesz majd szűretni.

Ha legalább a fülrühösséget kezelni szeretnénk a kandúrokat, akkor az nem túl nehéz, bár jó lenne kitisztítani a fülét minden érintett macskáknak, de már egy hatékony spot-on, parazita irtó, amely fülrühösségre (Advocate spot-on, Stronghold spot) is sokat segíthet. A tacskót és a kiscicákat viszont meg kellene mutatni állatorvosnak, majd azután kezelni.

Ne izguljanak, Önökre nem veszélyes egyik kórokozó sem.

jelige: Cilu
2016-06-17
Kedves Dokik! A cicámnak valószínű táplálékallergiája van. Először a füle tövét vakarta véresre. Elmentünk állatorvoshoz, aki azt mondta VALÓSZÍNŰ - mivel tápot váltottunk- a csirkére, pulykára allergiás. Kapott gyógytápot, gyógyszert, nem kapott csirkét, pulykát, el is múlt Neki. Majd két hétre rá ismét elkezdett vakarózni és kikaparta a nyakát. Elmentünk egy másik állatorvoshoz, aki azt mondta, hogy BÁRMITŐL LEHET. Kapott egy kék gélt amivel kenni kell, szirupot amit adnom kell Neki és azt mondta, hogy halat próbáljak Neki adni. Kenem is Neki reggel-este, a szirupot is eszi, nem kap csirkét-pulykát, még is ahogy begyógyul a seb, kivakar egy másikat... és ez megy hetek óta... A kék gél amivel kenem rászárad a szőrére, így csomókban vakarja le magáról a szőrt, nagyon forró a nyaka és már (lehet bebeszélem) de egy kicsit duzzadtabb is, mint a normál állapot. Elolvastam mindent amit lehet, az egyik oldal azt írja a hal 42% allergizál, a másik hely azt írja, hogy a csirke és a pulyka, valamint a marha amitől allergiás lehet, a harmadik meg, hogy a csirke meg a pulyka alig vált ki allergiás reakciót, és az lenne a legjobb, ha főznék neki. Azt is kipróbáltuk, főztem/sütöttem Neki csirkehúst, alig akarja így megenni, inkább nyersen csámcsogná. Ráadásul az állatorvosi tápok 99%-a vagy hal, vagy csirke, vagy pulyka. Annyira tanácstalan vagyok, mert most akkor mit adjak szegénykémnek és az is bosszant, hogy két állatorvos teljesen mást mond és valójában nem is segít. Kérem szépen a segítséget, mert totál kétségbe vagyok esve, már félve megyek haza, hogy megint vakart-e sebet a nyakára vagy sem... Nagyon szépen köszönöm! Szépet! Kovács Timi

Kedves Gazdi!

Nem könnyű semmilyen allergiát biztosan diagnosztizálni. A folyamat nálunk úgy kezdődik, hogy minden egyéb viszketegség okot kizárunk: hatékony bolha elleni spot-ont kap, amely lehetőleg a többi parazitás fertőzést is kezeli (pl. Stronghold, Advocate spot-on), bőrkaparék vizsgálatot végzünk az elváltozásokból, ha kell antibiotikummal, gomba ellenes szerrel kezeljük. Emellett megvizsgáljuk a fülét, a száját alalposan, nincs-e valami, ami ott fájhat, irritálhatja, valamint macska vírustesztet végzünk.

Ha negatív a bőrkaparék, és mást nem találunk, akkor jön a táplálékallergia kizárása: 6-8 hét hypoallergén vagy anallergén gyógytáp (a bolti, nem állatorvosi tápokkal (Royal Canin, Eukanuba, Trovet) nem zárható ki semmilyen allergia, mert biztosan szennyezettek más fehérjével). Ezek fehérjéjét annyira "szétemésztik", hidrolizálják, hogy hiába vannak csirkéből, vagy akár csirketollból, a szervezet nem ismeri fel, mint csirke fehérjét és így nem vált ki allergiás reakciót, vagyis viszketegséget. Lehet főzni is, de akkor olyan fehérjét kell választani, amelyet még biztosan nem kapott a cica. A hal (az én ismereteim szerint) macskáknál allergizál, ezért a nyúlhúst, esetleg főtt (szigorúan!) disznóhúst lehet megpróbálni. Ez csak akkor ér valamit, ha semmi mást nem kap, sem jutalomfalatot, sem táplálékkiegészítőt.

Ha nagyon viszket neki, akkor helyileg lehetne gyógysamponnal, kenőcsökkel is kenni, amíg nincs diagnózis. Ha állatorvosai nem tudnak továbblépni, akkor megpróbálhat felkeresni a környéken olyan állatorvosi rendelőt, ahol van kifejezetten bőrgyógyászat szakrendelés.

jelige: fenevad
2016-06-17
jó napot kívánok! 4 éves roti keverék szukánk van, aki elég vad. Velem egy ágyban alszik és a családtagokat nagyon szereti, de az idegeneket nem tűri. Ebből kifolyólag egy veszettségi oltás beadása is igen nagy küzdelem. A kutyus sokszor álvemhes ezért mihamarabb szeretnénk ivartalaníttatni. Nagyon izgulok, hogy egy mérges kutyus esetében hogy lehet ezt kivitelezni. A szájkosarat is simán leszedi magáról, szinte őrjöng. Legnagyobb félelmem az, hogy a műtét elött semmilyen vizsgálatot nem tudunk elvégeztetni, még egy szív hallgatózásos vizsgálat is kész procedúra lenne nem beszélve egy vérvételről. Az állatorvossal azt beszéltük meg hogy odavisszük és ivartalanítja. Nem lesz semmilyen vizsgálat előtte. Nem veszélyes így neki állni egy műtétnek ?? Mi tudna tanácsolni ? köszönöm válaszát

Kedves Gazdi!

De, gond, hogy nem lehet előtte megvizsgálni, legalább fizikálisan, hallgatózással, nem lehet rendesen bekanülálni, vérlabort végezni, csak mikor már alszik. A legtöbbször így is működnek a szokásos protokollok, nem szokott semmi gond lenni, de mégis, ahogy Ön látja, nem ideális.

Nem könnyű tanásot adni ilyenkor, mert a probléma nem most kezdődött, mikor nem lehet rendesen megvizsgálni a kutyát, hanem már kölyökkorban, amikor nem tanították meg neki, hogy minden embert toleráljon, "felettesének" falkavezérnek fogadjon el. Ezen hosszútávon tapasztalt kutyatrénerrel lehet talán változtatni.

jelige: Visszatért 2
2016-06-17
Tisztelt DNő! Köszönöm válaszát. Az a helyzet, hogy a lakás már játszóház nekik bujkálós dobozokkal, játékokkal,mászóházzal több alom van a lakásban és több itató, évek óta ezt az almot használjuk. Játékra mindig kapható, egyedül is játszik de a másik cicával is,f edezékbe kell vonulnunk, mert 13,5évesen fiatalabbakat megszégyenítő kergetőzésbe kezdenek. Azt vettem észre,hogy hangokra érzékeny lett, hangosabb tv, szomszed furás, faragás... Vizelet ph-t is néztek csapolásnál, 6 lett az eredmény. Ultrahangon azt tanácsolták ,hogy bár egyik veséje teljesen jó, másik picit zsugorodott 2,78cm, hogy térjünk át a royal canin renal tápjára, azóta 3hónapja ezzel etetem, de mikor kezdődött ez a mizéria akkor még urinaryval etettem már több éve. Nem tudom kinek elajándékozni (de őszintén nem is tenném egyikkel se) vadidegennek meg pláne nem adnám. Amikor 3,5 hétre megszünt a tünet, semmin nem változtattam és most sem, minden ugyanúgy van mint eddig, ezért sem értem a miértjét a visszatérésnek. Köszönettel és tisztelettel.
Kedves GAzdi!
Ezek szerint Ön és állatorvosai már mindent és még annál is többet megtettek a cica egészségéért, nincs több ötletem, mint a javasolt táplálékkiegészítők, esetleg vizelet citológia, hátha vaalmilyen rosszindulatú folyamat is ront a helyzeten (húgyuti, húgyhólyag daganatos elváltozása). Nagyon remélem, hogy nem ez lesz a helyzet!
jelige: Húgyúti fertőzés cicánál
2016-06-17
Köszönöm szépen a segítő válaszát. Akkor picit megnyugodtunk, hogy a húgyúti fertőzésnél akár 3-4 hétig is eltarthat a gyógyulás az antibiotikum kezeléssel. Csütörtökön fogy el az utolsó 2 szem antibiotikum, most jól van. Olyan most, mint szokott. A teljes hasi ultrahang, amit most csináltak nála, semmit sem mutatott ki hál istennek. Olyan kérdésem lenne, hogy ha máshol újult volna már ki nála a daganat (nem a hasban ), akkor az antibiotikumtól javult volna az állapota? Már csak azért, mert az antibiotikum szedése alatt jól volt az első adagnál is. Most kíváncsian várjuk, hogy ha elfogy ez az adag is, akkor mi lesz. Köszönöm válaszát!

Kedves Gazdi!

Az antibiotikumos kezelés nem közvetlenül kezeli a daganatos betegséget, de esetleg a daganatos sejtek okozta elváltozások miatt elszaporodott baktériumokat képes elpusztítani. Dagantos betegek csak antibiotikumtól tapasztalataim szerint nincsenek jobban. AHogy korábbi válaszomban is írtam, ettől függetlenül dagantos sejtek szóródhatnak egyelőre észrevétlenül is, amit speciális módszerekkel lehet kimutatni, pl. SPECT/CT vizsgálat.

Remélem nem lesz rá szüksége a cicának!

jelige: Dixi
2016-06-17
Tisztelt Doktor Úr! A kutyusom egyik szemén enyhe gyulladást érzékelek. Reggelre egy picit csipásodik, és egy kicsit piros a szeme fehérje. A tünetek enyhék, nem vakarja, nem piszkálja, mintha nem is lenne, de én észreveszem, hogy valami nem stimmel. Kamillával borogatom, de nem látok változást. Bekenhetem-e humanoid szemkenőccsel, vagy keressek állatpatikát? Válaszukat tisztelettel megköszönöm: Emődi-Kiss Mónika

Kedves Gazdi!

Szerintem ne állatpatikát, hanem állatorvost keressen, aki meg is tudja vizsgálni a kutya szemét, nincs-e idegnetest, szaruhártya sérülés, egyéb aggasztó jel és tud megfelelő szemcseppet adni a tünetek enyhítésére.

jelige: Ricsi
2016-06-20
Tisztelt Doktor Úr/Nő, Ricsi cicám mastocytoma grade 2. szenved. A daganat a bőrén van, több helyen, inoperábilis. Eddig a Masivet tablettát szedte, már kétszer összeomlott tőle. Többet nem kívánom adni neki. Jelenleg gyenge, hasa ödémás. Étvágya változó. Vetri DMGt, Immunovetet, Nutri pasztát kap. Bármilyen megoldás érdekelne, ami segíthet meghosszabbítani a szép napokat, fájdalmat nem szeretnénk semmiképp. Köszönettel, Ricsi cica gazdája

Kedves Gazdi!

Kérdésére Dr. Balogh Lajos, onkológiai szakrendelésünk vezetője válaszolt:

"A betegség elterjedtségét, a belső szervek esetleges érintettségét egésztest 3D SPECT/CT-vel lehetne a legpontosabban felmérni. Ezzel derülhetnének ki a cica esélyei, bármilyen további kezelés várható eredménye.

A Masivet tablettán kívül is érdemes lehet próbálkozni más gyógyszeres kezelési lehetőségekkel. Ezek lehetnek injekciós készítmények és tablettás készítmények is. A rosszabbodó általános állapot és helyi tünetek miatt nem kizárt, hogy metronomikus gyógyszeres kezelés lenne a megoldás. Szinte bizonyosan kiegészítő, tüneti kezelésre is szüksége van a Ricsinek."

Bejelentkezés: Dr. Balogh Lajos, 06-30 9 330 559

jelige: széklet evés
2016-06-17
Tisztelt doktor nő/úr! Van egy 1 éves Németjuhász kutyánk. És az a problémám lenne, hogy eszi a székletét. Kapott már ilyen állatpatikában kapható tablettát is, de az se segitett. És nem tudjuk, hogy miért lehet? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

A bélsár evés több okból is kialakulhat:

  1. Egészségügyi okokból (pl. a hasnyálmirigy enzimek nem kielégítő működése miatt, rossz felszívódás miatt, bélparaziták miatt)
  2. Rosz minőségű táplálék (nem elegendő B-, K-vitamin ellátottság, kevés rostbevitel, kevés jól emészthető fehérje)
  3. Rossz szokás (unalom, megszokás, a "bizonyíték" eltüntetése)

Egy fiatal kutyában nagyon fontos lenne a bélsár vizsgálat (paraziták, egyéb élősködők, bélsár emésztéses vizsgálata esetleg), a jó minőségű táplálék biztosítása (Prémium, szuperprémium miőségű, sok állati fehérjét tartalmazó táp). A vitaminok, rost kiegészítés is segíthet. Egy gazdi arról számolt be a rendelőben, hogy a nyers ananász etetése megszüntette a bélsár evést kutyájánál, ezt is ki lehet próbálni.

Az adatlapján azt látom, hogy csak a kertben van a kutya, nem viszik sétálni, tehját az unalom is szerepet játszhat a rossz szokás kialakulásában. Egy kutyák legalább egyszer naponta ki kell vinni sétálni, nem tudja magát pszichésen lefársztani, ha csak a kertben foglalja el magát. Ha nehéz a sétáltatás, nem tudják pórázon vezetni, nem fogad szót, akkor kutyaiskola, kutyakiképző segítségét is igénybe vehetik. A különböző kutyajátékok is segíthetnek, a labdázás, apportírozás, stb.

Fontos lenne minedn nap, vagy lehetőleg azonnal. ürtés után felszedni az ürülékét, ha van rá lehetőség.

jelige: Cézár
2016-06-17
Tisztelt Doktor Úr! Van egy hét éves kan németjuhász kutyám. Feltűnt, furcsán megy és nem egészen úgy tartja a lábát, ahogy szerintem kellene. Ezért úgy döntöttem, alávetetem egy diszplázia szűrésnek, aminek felvételeit el is tudom küldeni. Sajnos nekem nem állt módomban elmenni a vizsgálatra, a volt párom vitte el, így az orvossal sem tudtam beszélni. Azt mondták enyhe diszpláziája van és "lófarok szindrómája". Engem ez utóbbi érdekelne, hogy ez pontosan mit takar. Kezelésként kapott 5napig 2x1 Carprox 100 mg-os tablettát és 3 hónapos zöldkagyló kúrát. Az interneten túl sok mindent nem találtam erről a szindrómáról, ez a gyógyszer pedig úgy néztem csak gyulládás-és fájdalomcsillapító. Az lenne a kérdésem, ez mitől alakulhatott ki, és hogy ezzel a szindrómával mit lehet kezdeni, lehet-e valamit, esetleg mivel lehet kordában tartani, hogy ne rosszabbodjon az állapota, vagy bele kell törődöm, hogy le fognak bénulni a hátsó végtagjai? Válaszát előre is nagyon köszönöm, tisztelettel!
Kedves Gazdi!
A "lófarok szindróma", vagy latinul cauda equina szindróma nem ritka idősebb kutyáknál. Ez azt jelenti, hogy a gerinccsatorna leghátsó, keresztcsonti, ágyéki szakasza nyomás alá kerül. Részletes leírást olvashat róla ITT! Célszerű ortopédiában jártas állatorvoshoz fordulni, ha nem múlnak a tünetek, akit ITT talál.
jelige: Mopsz
2016-06-17
Kedves Doktor Úr! Kiskutyám székletében 1 napja pici vért találtam. Kicsit köhög, néhány napja vakaròzik. Jò a kedve, van étvàgya, szépen fejlődik. Oltásokat megkapta. Száraz tápot kap, naponta háromszor. Kérdésem az lenne, h ezeket a tüneteket okozhatja-e táplálék allergia. Kb 1 hete cseréltünk neki tápot, mert a boltban elfogyott a megszokott. Segítségét előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

1 hét alatt még nem tud valódi táplálékallergia kialakulni, legfeljebb a tápváltás miatti dysbakteriózis, az emésztés zavara lehet a véres hasmenés, vastagbél gyulladás oka. Pont ezért nem szabad hirtelen tápot váltani, csak fokozatosan. Bélsár vizsgálat, féreghajtás, diéta, hasmenés esetén hasfogók általában szoktak segíteni, de mindenképpen állatorvosi felügyelettel!

jelige: Magashegy
2016-06-16
Tisztelt Budafoki Állatgyógyászati Központ! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen orvosi kockázatai vannak egy magashegyi túrának kutyával? Mi az a magasság ami már veszélyes lehet az oxigénhiány miatt? Válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Csak tippelni tudok, semmilyen irodalmat nem találtam arról, hogy valóban honnan kezdődik a problémát okozó magasság kutyáknak. Embereknél az 1500-3500 m-ig nagy magasság, ezután 3500-5500 már nagyon nagy magasságnak számít, ahol a légköri nyomás már igencsak lecsökken. Az oxigén hiány ugyanúgy probléma nekik, mint nekünk, a szívük gyorsabban ver, nő a vérnyomásuk. Fontos a kutya állóképességét, a vörösvérsejtek mennyiségének, a szív egészségének vizsgálata, mielőtt mennek. Egy alap kivizsgálás, vérkép, vérlabor, szív és bőrféreg szűrés, szívultrahang vizsgálat mindneképpen jó ötlet, ahogy a fokozatos tréningezés is, de gondolom ezt már elkezdték magukon és a kutyán is!

jelige: vakarózás_kutya
2016-06-16
Kedves Doktor Úr! Minden évben kora tavasszal, vedlés előtt jelentkeznek a tünetek (készültek képek, melyeket szívesen elküldenék, ha van rá lehetőség). A tünetek megjelenése a bőrön időrendi sorrendben: 1. a test egész területén pénzérme nagyságú foltokban erőteljes fehér pikkelyes lerakódáshoz hasonló jelenség alakul ki. 2. Majd ezek a részek átalakulnak vastag varasodássá. 3. Ezeket a varasodásokat lekaparva nyílt sebszerű felület látszik a bőrön. 4. Ezek a tünetek végeláthatatlan vakaródzást váltanak ki a kutyában, és azokat a részeket, amelyeket elér a testén kirágja és véresre vakarja, Pl.: farktő. Eddigi kezelések: - a betegség előtt rendszeresen élősködők elleni védelem (nyakörv, csepp) - Insecticide 2000 spray (baromfi állomány tyúktetű atka fertőzése miatt) - heti rendszerességgel kutyasamponos fürdetés - neostomosan - baromfi tartalmú élelmiszerek mellőzése (állatorvos javaslatára) - allergia elleni injekció és tabletta (szintén állatorvosi javaslatra) Segítségét előre is köszönöm! Várjuk válaszát!

Kedves Gazdi!
Ha minden évben ugyanakkor jönnek elő a tünetek, akkor tényleg valószínű az allergiás reakció. Mindenesetre egy bőrkaparék vizsgálat ilyenkor nagyon sokat segít abban, hogy vannak-e baktriumok, gombák, amik a helyzetet súlyosbítják, ezzel az antibiotikum választás is könnyebb, mert rezisztencia vizsgálatot végeznek a jó laborok (pl. DUo-Bakt).

Akár látnak bolhát, akárnem, kell a jó spot-on, bár a heti fürdetés csökkentheti a hatékonyságot, ezért lehet tablettát is választani (Bravecto például). A hidratáló sampon és fertőtlenítő samponok váltogatva sokat segítenek az allergiás bőrnek, az omega 3: omega 6 zsírsavak szintén (pl. Dermoscent spot-on, Megaderm oldat).

A táplálék alllergis felderítésére nem elég a baromfi tartalmú tápok kerülése, csak a hypoallergén gyógytápok kizárólagos etetése, vagy az otthon főzött biztosan csirke mentes táplálék (pl. disznó+rizs, hal+ rizs, főtt krumpli) 6-8 hetes etetése lenne diagnosztikus, vagyis ettől derülne ki, hogy van-e táplálékallergia is.

Ha nem túl nagy felületű a sebes rész, akkor a helyi szteroidos kezelés is szóba jöhet, sokkal kíméletesebb, mint a szájon át/injekcóban adott szetroid. (pl. Cortavance spray, Cortezime oldat)

jelige: szuzi
2016-06-16
Tisztelt Doktor! Szeretnem megèrdeklődni hogy a kis mopszunk szokott olyat csinalni mintha fulladozna, szivja fölfele a levegöt es olyan mintha az orra tele lenne, emberhez hasonlitva olyan mintha jol megfazott volna es tele lenne az orra es szivja jo mèlyen felfele ehhez tudom hasonlitani de o nincs megfazva. Köszönöm válaszát, egyèbkènt egèszsèges!

Kedves Gazdi!

Nem ritkaság rövidorrú fajtáknál, amiről ír, úgy hívják, hogy visszafelé tüsszentés, vagy "reverse sneezing" angolul. A mopsz is rövidorrú, vagy szaknyelven "brachicephal" kutyafajta, amelyek összenyomott orruk miatt sok kihívással küzdenek: a brachycephal szindrómával, többek között. Ez azt jelenti, hogy az orrszárnyak túl szűkek, a lágy szájpadlás túl hosszú, benyúlik a gégéhez, a garatba, a gége és a légcső túl szűk, hajlamosak a horkolásra, a fulladásra, és a visszafelé tüsszentésre. Ha valóban súlyosan fullad, akkor előfordulhat, hogy műteni is kell: ilyenkor az orrszárnyakat tágítják, a lágyszájpadlást rövidítik, ami könnyebbé teszi a légvételeket.

jelige: dobos has
2016-06-16
Jónapot, 5 éves cicám hasa folyamatosan nőtt, azt hittük a szokásos vemhessége lesz megint, de már nagyon nagy lett a hasa, kb.40-50 napja nő, a doki megnézte, hordószerű és inkább gázzal van tele a hasa, dobolni lehet rajta. Nem tudja mi lehet, nincs ultrahangja. A cica amúgy jól van, csak sokat nyávog napok óta. Eszik, nem levert. Mi lehet ez és mi a kezelése? Köszönöm Zsolesz

Kedves Gazdi!

Valóban jól látják, ultrahang vagy legalább próbacsapolás (sterilen megszúrni a cica hasát ébren vagy bódítva) nélkül sajnos nem lehet sem azt megmondani, hogy mi a baja, sem azt, hogy hogyan lehet kezelni. El kellene juttani olyan állatorvosi rendelőbe, ahol van ultrahang, meg tudják szúrni a cicát, a mintát elemzeni tudják, citológiai vizsgálatot tudnak végezni, stb. Lehet akár méhgyulladása, méhdaganata, előfordulhat, hogy mégis vemhes és a kiscicák elpusztultak, gázosodtak a méhen belül, de sajnos macskák fertőző hashártyagyulladása miatti folyadékgyülem is például. Állatorvosa biztosan tud a közelben megfelelő rendelőt ajánlani!

jelige: cica útlevélben
2016-06-15
Macska útlevélben meddig érvényes a Rabisin-r oltás? Köszönettel!

Kedves Gazdi!

Mivel macskáknak nincs jogszabályi megkötés a veszettség oltásnál, ezért itt (információim szerint) a használati utasításra kell hagyatkozni, miszerint 3 hónapos korban beadott oltás 21 nappal később lesz érvényes először, és azt az érvényességét 3 évig megőrzi. Legjobb utazás előtt az adott ország konzulátusán megérdeklődni a félreértések elkerülése végett.

1 / 461 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.06.20
Április 8-án született kiscicák ajándékba elvihetők! Érdeklődni lehet: +36-30-2530158 Két alom, együtt nevelkedtek, egészséges, kiválóan egerésző anyukáktól. A kiscicák nagyon játékosak, már mindent esznek, féregtelenítve várják új gazdijukat!
2016.06.17
2016. 06. 16-án hajnalban elveszett a képen látható fekete nőstény házimacska. A Kereszt utca, Felsősas utca és Tóth József utca környékén lakik. Ivartalanított, oltott, chipezett. A megtaláló jutalomban részesül, kérem hívja a 06-20-933-07-76-os számot.
2016.06.10
Talált, bűbájos, gyerekszerető, játékos, békés tacskó keverék kutyusnak keresek gazdát. Kb. 3 éves, kan, chip nincs benne. Érdekessége, hogy a jobb szeme világosabb, mint a bal. Nem szeretnénk menhelyre vinni, de nálunk sajnos tovább nem maradhat. Számom: 70/452-4599