Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Macska cakkos fül
2016-02-12

Tisztelt Dr. Nő! Elnézést, hogy itt kérdezek, csak a kisallatbudafok.hu oldalon nem tudok képet küldeni. A képen látható macska fülével mi lehet? kb. 7 éves, nem vakarja, nőstény, minden évben ilyen szokott lenni, de most a legcsúnyább. Köszönöm szépen!

Cakkos fülű cica a háztetőn

Kedves Gazdi!

A fehér színű, fülű cicáknál sajnos nagyon gyakoriak a fülszél karfiolszerű duzzanatai, kinövései, amelyek főleg nyáron, a napfény hatására jelentkeznek, illetve az UV fényre különösen érzékenyek. Ezek sajnos gyakran daganatos elváltozások, műtéttel szoktuk eltávolítani a cicák fülszélét, gyakran az egész fülkagylót ilyen esetekben.

A fülrühösség, és a vakarózás hatására is kialakulhatnak ezek a pörkök, bár a fülrühösség általában heves vakarózást vált ki a cicákból. Láthatóan nincs a legjobb állapotban a cica, nyakra cseppenthetó külső-belső parazita ellenes kezelés jót tenne (pl. Advocate, Stronghold spot on), és a fülrühösséget is úgy-ahogy kezelné. Természetesen az lenne a legjobb, ha állatorvoshoz tudnák vinni, aki megviszgálná a fülét kívül-belül.

jelige: Vizelési probléma
2016-02-12
Kedves doktor nő! 3,5 éves basset hound szuka kutyánkál 1 évvel ezelőtt kezdődtek visszatérő vizelési problémái. Első alkalommal tavaly februárban vizelet csepegés és gyakori pisilés jelentekezett, ami gyulladáscsökkentő hatására elmúlt. Májusban ivartalanították, majd július végén újra jelentkezett. Vizelet, vér, UH vizsgálat minden negatív lett. C vitamint, kamilla teát és energyvet termékeket kapott, amelyektől kb 1 hét leforgása alatt tünetmentes lett, egészen december elejéig. Ezúttal viszont sokkal durvább volt a helyzet mint az eddigiek, konkrétan pisilés befejezte után folyt a pisi a kutyából. Gyakran pisilt, éjszakát nem aludta át és nyalogatta a pisilőjét. Kedélyállapota, étvágya a mai napig tökéletes, láza nem volt! Ismét UH, vizelet, vérvétel történt és megint minden negatív lett. 2x1 hétig szedett gyulladáscsökkentőt (1 hét szünet volt) és folyamatosan urinaid tablettát napi kétszer. A gyakori pisilés megszűnt, a folyás is, azonban az éjszakai viezeletcsepegés, amit az ágyába tett pelenkán látok továbbra is megmaradt, illetve az állandó nyalogatás is. A kutya idegesen esik neki a pisilőjének és erőteljesen nyalogatja. Visszamentünk az orvoshoz és most propalin szirupot próbálunk, amitől nagyon csúnya lett a kakija, így csökkentett adagot kap 2 hete...de a helyzet sajnos változatlan. Nappal nincsen probléma de éjjelente felkel, nyalogatja magát, kikérdzkedik pisilni és utána kisebb vizelet foltok lesznek az ágyába tett peluson. Az orvosunk most MRI-t javasolt, a fajtából adódóan. A kutya játszik, szalad, nem sántít, mozgásszervi gond nem látszik rajta. A mi orvosunk szerint az MRI-nek van már csak értelme, több vizsgálatot nem javasolt. A család viszont a folytonos nyalogatás és az éjszakai kijárás miatt nincsen arról meggyőződve, hogy nem e valamilyen ivarszervi vagy hugyúti, vese betegsége/fertőzése van mégis a kutyának, amit UH-val nem látott a mi orvosunk. Természetesen elvisszük MRI-re ha szükséges, de előtte szeretnénk teljesen kizárni az ivar és húgyszervi problémát, viszont nem tudjuk merre tovább, hova tudjuk még elvinni és egyáltalán milyen vizsgálati lehetőségek léteznek még. Tudnának ebben tanácsot adni? Előre is nagyon köszönöm! Tóth Annamária

Kedves Gazdi!

Nem írta, hogy a hüvelytornácot, a hüvelyt megvizsgálta-e közvetlenül állatorovsa. Gyakoriak idősebb korban a hüvelyben, húgycső bejáratánál kialakult jó/kevésbé jóindulatú növedékek, amik az éjszakai nyalogatás, vizeletcsepegés okai is lehetnek. AZ MRI vizsgálat előtt esetleg egy olcsó, altatás nélkül is elvégezhető hüvelytükrözést be lehetne iktatni, hátha kiderül valami.

jelige: ilovemydog
2016-02-12
Üdv! 10 éves keverék középtermetű szuka kutyámnak úgy egy hete megváltozott az étvágya. Nemrég hagyta abba a tüzelést. Nincs ivartalanítva és nem volt kölyke. Főtt farhátat és rizset kapott, volt, hogy tápot a változatosság kedvéért. Azért is aggódok mert nagyon jó étvágya volt nemrégiben. Most átálltunk konzervre mert arra gondoltam túl száraz már neki a csontos hús, de a konzerv eledelt is erőltetni kell, hogy megegye. A tála tiszta, minden nap kimosom. A kedve teljesen jó. Nagyokat sétálunk és játszunk, de persze már sokat pihen és alszik a kora miatt. Arra lennék kíváncsi van e okom aggódni? Vagy ez korral jár, hogy már kevesebbet eszik? Mert azt is megfigyeltem, hogy volt amikor nap végén adtam csak neki ételt és amikor éhes akkor megeszi, de eddig mindig kétszer etettük egy nap. Előre köszönöm a választ.

Kedves Gazdfi!

Természetesen több dolog is okozhatja az étvágy csökkenését, de egy ivartalanítatlan, nemrég tüzelt szukánál először a gennyes méhgyulladás jut az állatorvosok eszébe. Erről többet olvashat, ha IDE KATTINT!

Legjobb lenne, ha felkeresne olyan állatorvosi rendelőt, ahol hasi ultrahang vizsgálatot is tudnak végezni, hogy kizárják a pyometrát, illetve egyéb étvágycsökkenéssel járó betegségeket (fogíny gyulladás, szájüreg megbetegedése, máj- veseműködés elégtelensége, stb.)

jelige: veszettség esélye
2016-02-12
Úgy értettem, hogy patkánynál milyen gyakori a veszettség? Az állatorvosom szerint nagyon kicsi az esély, mert ahhoz veszett rókának kéne megharapnia, amit nem élt volna túl. Szerinte 0,1 % az esély. Köszönöm!

Kedves Kérdező!

Nálam illetékesebb szakértőt kérdeztem meg a patkányok veszettségéről, Dr. Bakonyi Tamás virológust:

"Korrekt számadatokat csak akkor lehetne mondani, ha valaki ezt vizsgálta volna. De nincs különösebb értelme a vizsgálatnak, mivel patkányokból még olyan területeken is csak elvétve mutatnak ki veszettséget, ahol a vírus egyébként elterjedt a vadon élő gazdákban (praktikusan rókákban). A kérdező állatorvosa által kiötlött 0,1% körülbelül annak felel meg, hogy az emberi veszettség expozíciók nagyjából ekkora arányban vezethetők vissza veszett patkányra. Persze ez az érték földrajzi területenként eltérő lehet. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Magyarország gyakorlatilag mentes a szilvatikus veszettségtől  (leszámítva az évente diagnosztizált, néhány esetet), százalékosan nem lehet kifejezni az "elterjedtséget". Mivel a patkány (hála Istennek) nem vesz részt a veszettség vírus hazai járványtani ciklusában, "elterjedtségről" ilyen szempontból sem lehet beszélni. Eddig a járványtan.

Viszont fontos a kérdező tudomására hozni:

- Ha mégis olyan kapcsolatba került egy patkánnyal, ami felveti a fertőzés esélyét, akkor arról számoljon be a háziorvosának. Ha a patkány vagy teteme rendelkezésre áll, akkor azt meg kell vizsgálni veszettségre. Ha pozitív, el kell kezdeni a fertőzésnek kitett személy immunizálását (AZONNAL). Ha nem érhető el a patkány, az ÁNTSz felelőssége azt eldönteni, hogy immunizálnak-e vagy nem. Az oltás ártalmatlan és nem fájdalmas (csak drága, de ez az OEP baja).

- Ha nem is veszettséget, de más fertőzéseket terjszethet a patkány (pl. salmonella, leptospira). Szóval ha betegség tüneteit észleli magán, forduljon orvoshoz és tájékoztassa a történtekről."

jelige: mi lehet?
2016-02-12
Tisztelt Dr. Nő! Lehet olyan, hogy egy cica szájában hátul az áthajlási redőben kétoldalt 1-1 10 forintosnyi fekély van, de az nem okoz tünetet? Az ínye mindig piros volt 1-2 helyen, a doki látta hátul a fekélyeket, piros foltokat. Eszik, játszik. Mi okozhatja? Mivel lehet kezelni? Kell kezelni? Köszönöm!

Kedves Gazdi!
A fekélyek az áthajlási redőben sok betegség következményeként kialakulhatnak cicáknál. A kiváltó ok lehet vírusos betegség (FelV, FIV), veseelégtelenség, szájüregi fertőzés, a fogak megbetegedése, de akár allergiás, vagy autoimmun alapon is kialakulhat. Én egy vírusteszttel, vérképpel, vérlaborral kezdenék, majd alaposan átvizsgálnám a száját, fogait, (fogkő levétel, foghúzás, ha szükséges) és ha szükséges egy antibiotikum kúra, helyi fertőtlenítő ecsetelés (pl. Stomodine gél). Citológiai mintát is lehet venni a fekély területéről, amely adhat felvilágosítást az elváltozásról.

Kezelést akkor biztosan szükséges, ha nyálzást, a rágás fájdalmasságát okozza az elváltozás. Előfordulhat, hogy állatorvosa úgy dönt, időnként kontrollálja az elváltozást és egyelőre nem kezeli.

jelige: Nostény macska ivartalanítása
2016-02-12
Szeretném megkérdezni,hogy egy 3,5 éves nostény macska ivartalanítása lehetséges-e? Ha igen,milyen komplikáciokkal járhat ilyen korban, és mennyibe kerulne kb.?
Kedves Gazdi!
Az ivartalanítás bármely életkorban lehetséges, komplikációi egészséges 3,5 éves macskákban semmivel sem nagyobbak, mint akár 6 hónapos, akár 1 éves korban. Alapos vizsgálat, esetleg vérlabor, vérkép segít az előkészületekben. Esetleg az előfordulhat, hogy ciszta keletkezett a petefészkén, így a méhet is el kell távolítani, ami szintén rutin műtét. A műtét ára rendelőnként változik, nálunk ha csak a petefészket kell eltávolítani, 13.000, ha a méhét is, 15,000 ft + a gallér ára, ami 800-900 ft a cica méretétől függően. Műtétekről részletesebben olvashat, ha IDE KATTINT!
jelige: Mila
2016-02-12
Tisztelt Doktor úr! Az lenne a kérdésem, hogy van egy nőstény másfél éves cirmos házicicám, akire elég sűrűn kb 3-4 hetente rájön a "szaporodási vágy". Ilyenkor keserves nyávogás van éjjel nappal. Ami a kisebb gond, a nagyobb problémát az jelenti, hogy ilyenkor mintha kandúr lenne össze-vissza jelölget mindent, válogatás nélkül lepisil párnát, takarót, fotelt. Ezen időszakokon kívül nem jellemző, hogy ne az alomba pisilne-kakilna. Mitől lehet ez? És mit lehet ellene tenni? Voltunk már állatorvosnál más ügyben, és akkor is érdeklődtem, mitől lehet ez. Azt a választ kaptam, hogy stressz miatt csinálhatnak ilyet a macskák. Stressz úgy gondolom, nem igazán éri. Szobacica, nem konfrontálódik más állatokkal. Válaszát köszönöm! Sutyor Zsuzsanna
Kedves Gazdi!
A jelölés valószínűleg a tüzelés miatt van, igyekszik otthagyni az illatát mindenhol, hogy a kandúrok hamarabb megtalálják. Az ivartalanítás hozna végleges megoldást ebben, ezzel megszűnne az éjjel nappali nyávogás, amely az egész ivarzási időszakban tart.
jelige: Cilu
2016-02-11
Tisztelt Doktor Úr! A cicámnak a hasát egy kerítés felszakította. A seb összeforrott, de büdös genny jön belőle. Az állatorvos ugye nemcsak antibiotikummal kezeli, hanem meg is műti? Ugye feltárja a sebét és kitisztítja? Azért kérdezem, mert nem szeretném ezt az állapotot fenntartani még hetekig eredménytelen gyógyszerezéssel...
Kedves Gazdi!
Nyilván állatotorvosa alaposan megvizsgálja a cicát, megméri a hőmérsékletét, szükség esetén vérlabort csinál, hogy kiderüljön mekkora a baj. Ha úgy látja, hogy a hasüregbe terjedt a sérülés, vagy a genny meggyűlt, tályogos, akkor nyilván altatásban fel is tárja. Érdemes ezt rábízni!
jelige: Nyálfolyás
2016-02-11
Jónapot ! Van egy 6 éves félperzsa nőstény cicánk, bent tartjuk a házban, nem érintkezik semmilyen kinti állattal. Már több alkalommal elkezdett erősen folyni a nyál a szájából. Az utóbbi alkalommal már többször egymás után tüzelt, viszont még sosem párzott. Lehet valami köze ennek a nyáladzásához? Vagy akkor mi lehet? Más betegséget nem látni rajta, egészségesnek tűnik.
Kedves Gazdi!
A fokozott nyálzás lehet a tüzelés velejárója, izgalomra sok macska nyálzik. Viszont gyakran fog, fogíny, szájüregi betegséges velejárója, ezért mindenképpen érdemes állatorvosuknak megmutatni a cicát!
jelige: transzfúzió menete?
2016-02-11
Tisztelt Dr. Nő! Cica vérátömlesztés előtt kell vércsoportot nézni? Mennyi vért kaphat? Köszönöm.
Kedves Gazdi!
Ha van olyan labor a közelben, ahol tudnak vércsoportot nézni, akkor természetes ez lenne a legjobb.  Sajnos a gyakorlatban ez igen ritkán megvalósíthat, ráadásul kicsi a valószínűsége, hogy több donor macska közül lehet válogatni, és sokszor van szükség a gyors vérátömlesztésre. Az sem ritka, hogy kénytelenek vagyuk kutyavért adni macskáknak. Transzfúzió előtt legalább egy tárgylemezen szoktuk ellenőrizni a vérek kompatibilitását, illetve igykeszünk a legnagyobb nyugalmat, mozgáskorlátozást elérni, és megfigyelni a beteget.
jelige: Lédy
2016-02-11
Kedves Doktor Nő! Lédy jeligére küldött válaszát nagyon köszönöm Lédyvel együtt. Jelenleg a textil dolgok helyett az én bőr kesztyűimet használjuk kutyacipő gyanánt. Az ujjakat befordítva és belehúzva a textil zokni. Így ezzel a módszerrel néha még 1 órás sétákat is teszünk reggel este. Nagyon örül az én kedvencem és mikor már a sétához készülünk még siettet is. Igyekszünk a füves terepet keresni és a beton járdákat kerülni. Sajnos nem mindig sikerül. A játékos kedv és az aportírozás mint fiatal korában. Köszönöm a jó tanácsokat. Üdvözlettel: Lédy a dobermann családtag.
Kedves Gazdi!
Én is köszönöm, hogy megosztotta velem ezt a nagyon jó ötletet, igazán találékony, ezzel más kutyásoknak is tudok segíteni a jövőben. Sok-sok hosszú, boldog sétát kívánok még együtt, szeretetben!
jelige: kutyi01
2016-02-11
Kedves Állatorvos! Nemrég váltottunk tápot, mert az eddigi(happy dog) kevés energiát adott a kutyának, illetve a széklete nagyon híg volt. A mostani táptól (brit prémium) sokkal energikusabb a kutya, szívesebben fogyasztja és kemény (lehet e túl kemény? szorulása nincs) a széklete, de a mennyisége igencsak lecsökkent, bár szinte minden nap 2x is van úgy mint régebben. Kérdésem az, hogy ez normális-e így illetve hogy maradhat ez a táp,vagy ez gond lehet a későbbiekben.? Válaszát köszönöm!

Kedves Gazdi!

Teljesen természetes, hogy a jobb minőségű, jobban emészthető tápoktól kevesebb a kutya bélsara. Idős korban valóban probléma lehet, ha túl kemény a bélsár, de ez főleg csont etetéskor szokott előfordulni, tápnál kevésbé és általában van ilyenkor  aháttérben a bélsár útját akadályozó probléma: prosztata megnagyobbodás legtöbbször, vagy a beleket elzáró duzzanat, eseleg renyhe bélsmozgás, amit állatorvosa tud kivizsgálni.

Ilyen esetekben érdemes a tápot beáztani, rostokkal kiegészíteni (búzacsíra, utifűmaghéj).

jelige: Landee
2016-02-11
Tisztelt Doktor úr/Asszony! 10 hetes landseer kutyusunk 1 hete van nálunk. Eminent large breed puppy-val etetjük. A táp csomagolásán lévő jelölésen a kifejlett 60 kg-os kutyáknak ennyi idősen 400 g napi tápta van szüksége. Az állatorvosunk azonban azt mondta, hogy ez nagyon sok, ebben a korban max 180 g a napi adag. Más premium tápokon is 350-400 g-ot írnak napi adagnak. Mi úgy látjuk, hogy a 60 g/étkezés nem elég neki. Mit tanácsol? Mennyi lehet az ideális napi adag? Köszönettel: Ágnes

Kedves Gazdi!

Nem szeretnék állatorvosával ellentétes információt adni Önnek, nyilván megvan az oka, hogy ezt javasoltja. Többet olvashat a témában ha IDE KATTINT!

jelige: így semmit nem ért?
2016-02-11
Üdvözlöm, van olyan macska vakcina, ami egy oltással is véd 1 évig, tehát nem kell ismételni 3-4 hét múlva? Nobivac tricat trio, feligen crp, versifel cvr....? Ha csak egy oltást adott az állatorvos mindig évente, akkor az mennyit ért? Mert nem lettek ismételve 3-4 hét múlva. Köszönettel.

Kedves Gazdi!

Kismacska korban kell az oltásokat ismételni, utána elég évente megújítani őket, ez minden oltás fajtával így van, akár melyik gyógyszercég oltóanyagáról beszélünk. Ha az első évben nem ismételték őket, akkor csak részleges védettség alakulhatott ki, és előfordulhat, hogy fertőződtek. Szerencsére mind a macskanátha, mind a Panleukopenia (ezellene véd a Nobivac Tricat, Feligen CRP) főleg 1-2 éves korig jelent komoly veszélyt. A macskaleukózis elleni oltást viszont érdemes komolyan venni, oltás előtt tszttel elelnőrizni, hogy nem fertőzött-e a cica, és először 2-3 hetente 2x beadni, majd évente ismtelni, mert ez a betegség kijáró idősebb cicákat is veszélyeztet!

jelige: kapkodó lélegzet
2016-02-11
3 éves ivaros nőstény macska néhány napja furcsán, agresszívan viselkedik. 2 másik felnőtt macska (ivartalanított kandúrok) is lakik a lakásban, az egyik fél éve érkezett, az összeszoktatás rendben ment. A nőstény tüzelésre utaló viselkedést mutatott, de a szokásos helyett sokkal kommunikatívabb, bújósabb lett. Gyakran liheg, kapkodja a levegőt, láza nincs. Többször is voltunk orvosnál, tanácstalanok. Antibiotikumokat, nyugtatót és féregírtókat adtak be a cicának, a röntgen sem mutatott ki semmi rendellenességet. Azt szeretném tudni, hogy az ezek a tünetek lehetnek-e a tüzelés miatt?
Kedves Gazdi!
Igen szokatlan, hogy egy lakásban lakó nőstény cica ne legyen ivartalanítva, de mégsem biztos, hogy ezzel függnek össze a tünetei. Persze ha csak ilyenkor jelentkeznek, az nagyon abba az irányba terelne egy állatorvost, hogy az ivartalanítást ajánlja. Megértem, hogy állatorvosai tanácstalanok, sokszor igen nehéz diagnosztizálni az lyen betegséget. Ha már volt röntgen vizsgálat, amely nem mutatott ki semmit, akkor (altatásban) a légcsőből,  hörgőkből lebett váladék vizsgálata következhet, mint diagnosztikai módszer, amellyel akár a tüdőférgesség, akár egy bakteriális hörgőgyulladás, akár az allergiás alapokon nyugvó macska asztmára is következtetni lehet. Sok sikert!
jelige: Valamilyen fertőzés?
2016-02-11
Üdv. A másfél éves, szuka kutyám sírdogált ma kicsit és odajött "megmutatni", mi is a gond. A hüvelyét nyalogatta, megnéztem és találtam ott egy kis dudort, nagyon pici, és kicsit pirosas, normálisan pisilt, utána kezdett nyüszögni nekem, de amióta megnéztem, abbahagyta, nem sírdogál. Megnéztem a kis "pisilőjét" is feljebb, és mintha kicsit pirosas lenne. Húgyúti fertőzése lehet talán? Egyébként nem látszik rajta semmi, nem rosszkedvű, vagy ilyesmi. Válaszát köszönöm.
Kedves Gazdi!
Húgyuti fertőzés, hüvely fertőzés is előfordulhat a kutyusnál. A hüvelyben növekvő különböző kinövések hatására panghat a vizelet, ami hajlamosíthat a fertőzésekre. Az is fontos, hogy mikor tüzelt utoljára a kutya, mert a tüzeléssel is összefügghet a hüvely pirossága. Keresse fel állatorvosát, aki alaposan meg tudja vizsgálni. Hüvelytükrözés, vizelet vizsgálat, hasi ultrahang vizsgálat is szükséges lehet!
jelige: EPI
2016-02-11
Ha EPI-re a macskám a következőket szedi, és összerágja, úgy is hat? Dipankrin, neo-panpur.. Melyik a legjobb, Önök mit adnak és hogyan? Köszönöm!

Kedves Gazdi!

Mi Neopampurt szoktunk javasolni porítva, nem egyben, mert az állatok emésztése, perisztaltikája jóval gyorsabb, mint az embereké, és a gyomornedv-álló tabletták túl gyorsan távoznak a belekből, anélkül, hogy kioldódna a hatóanyag. Pépes, félfolyékony ételhez javasolt hozzátenni kb. fél órával az etetés előtt, majd meleg helyen kicsit "érlelni".

jelige: Vacak
2016-02-11
Beagle kutyám császárműtéte után három hónappal észre vettem, hogy van egy pingponglabda nagyságú sérve a műtét helyén. December 2-án megműtötte ugyanaz az állatorvos a sérvét, azóta bent van a lakásban, ha kiengedem, figyelek rá, hogy ne erőltesse magát. Egyébként fajtájához képest rettentő nyugodt kutya, szinte egész nap csak alszik. Most újra kitüremkedik neki valami a műtét helyén, ami puha és úgy gondolom, sérv lehet megint. Két éve ugyanez az állatorvos császározta és akkor ilyen probléma nem volt. Azóta nem fedeztettem be, csak tavaly. Elképzelhető, hogy a belső varrat túl hamar szívódik fel és azért újul ki neki? Válaszát köszönöm!

Kedves Gazdi!

Sajnos nem tudom látatlanban megmondani, hogy mi lehet a baj, de akár az is előfordulhat, hogy a varratokra érzékeny a kutya. Minél előbb vissza kellene mennie állatorvosához, hogy meg tudja ítélni, mi lehet a baj és mi a teendő.

jelige: malacka
2016-02-11
Jó napot! tengerimalac gombára jó a Canesten, vagy van jobb? köszönöm

Kedves Gazdi!

Először célszerű bőrkaparék vizsgálattal meggyőződni arról, hogy valóban gombás fertőzés okozza a bőrtüneteket. Ha igen, akkor a Canesten jó lehet, de sokszor sajnos szájon át történő kezelés is kell, főleg, ha nagy az érintett terület. Vigyázni kell, mert nagyon fertőző a bőr-szőr gombásság, a többi tengerimalacot el kell különíteni, minden le kell fertőtleníteni, és érdemes gumikesztyűben dolgozni, mert embereket is fertőzhet, vagyis zoonózis!

jelige: Gyógyszer problèma
2016-02-09
Dr.Szilágyi Jusztina! A cicám, aki 8-9 éves kiskorában kinti cica volt, de most már 5 éve csak lakásban van, az erkélyre szokott csak kimenni. Egyszer azt vettem észre, hogy sebesre nyalta magát a hasát a lábait .... Nagyon csúnya volt. Elvittem állatorvoshoz, ahol antibiotikumokat kapott, vért vettek tōle és mintát a sebekbōl. A vizsgálatból kiderūlt hogy allergiás nagyon sok mindenre . Az orvos prednisolont és quamatelt ìrt fel. Adtam is neki, volt rajta tölcsér, hogy ne nyalja a sebeit mégjobban, meg persze kenōcsöt is kapott a sebekre. Ezeket a gyógyszereket már évek óta szedi, de mostanâba újból elōjöttek ezek a tünetek és most is van két sebe. Hetente fürdetem beaphar provitamin samponnal. De már nem tudom mit tegyek, mert nem használ a gyógyszer. Kérem segìtsen, sajnálom szegény cicám, hogy mindig a fején van a tölcsér meg ilyen erōs gyógyszereket kell szednie. :( biztos van valami megoldás. Elōre is nagyon köszönöm a választ. További szép estét. Krisztina

Kedves Gazdi!

Sajnos nagyon sok az allergiás állat, kezelésük, az allergének megtalálása sokszor nagyon nem egyszerű. Ha a szteroid mellett is vannak tünetei, akkor előfordulhat, hogy valamilyen táplálék összetevőre (is) allergiás lett, erről úgy lehet megbizonyosodni, ha elkezdenek neki úgynevezett hypoallergán tápot adni (pl. Royal Canin, Trovet, Eukanuba). Ahhoz, hogy kiderüljön a táplálék allergia, legalább 4-6 hétig kell ennie a hípoallergén tápot, és semmi mást!. Ha ezidő alatt javulnak a tünetek, akkor vagy így marad a cica, vagy újra adni kezdik a régi tápját,tápjait, és megnézik, hogy melyikre térnek vissza a viszketős tünetek.

Előfordulhat, hogy a hosszas szteroidos kezelés mellett akér baktériumok-gombák-paraziták szaporodtak el a cica szőrében, egy újabb bőrkaparék vizsgálat felvilágosítást adna erről is.

Addig is le lehetne cserélni az etető tálját (ha műanyga) kerámiára, a pokrócait, ha vannak, illatanyag mentes mosóporral, öblítő nélkül mosni, tartózkodni az illatosított anyagok, levegőben szálló anyagok használatától a lakásban (szoba illatosító, párologtató, dohányzás, stb.)

jelige: Kérdés
2016-02-09
Tisztelt Doktor Úr/ Nő, 22 hetes terhes vagyok, és nem rég költöztünk a férjem szüleihez. Két kutyát tartanak egy törpe tacskót és egy argentin dogot. A kutyák bent vannak, a konyhában, este meg a férjem szüleivel alszanak. Kis mértékben tartózkodnak az udvaron, sétáltatni nem hordják, sajnos nem szeretnek fürödni, de bevannak oltva. Aggódom, hogy neme okoz károsodást illetve bármifajta betegséget a magzatnak illetve nekem. Egyenlőre a vizsgálataim jók. Köszönöm

Kedves Kérdező!

Legjobb tudomásom szerint a kutyák nem terjesztenek olyan betegségeket, amelyek fejlődési rendellenességet, a magzat károsítását okoznák, ezért elegendő az általános higiéniés szabályokat betartani, rendszeresen gondoskodni a féreghajtásukról (3 havonta), a bolhairtásról és persze az oltásokról, amik ezek szerint rendben vannak. Más kérdés, hogy ha majd megszületik a kicsi, akkor  a nem sétáltaott kutyák vajon hogyan tudják "elfogadni" az új családtagot. Ilyenkor nagy óvatosság kell, biztosan el kell különíteni a babát, a baba helyét a kutyáktól. Ehhez lehetőség szerint kutyatréner segítségét is igénybe lehet venni.

Sok boldogságot kívánok az elkövetkező időkre!

jelige: veszettség
2016-02-05
Lehet patkány veszett? Mennyi az esélye ennek? Találtam egyet. Köszönettel: V.
Kedves Kérdező!
Sajnos erre nem tudok válaszolni, attól függ, hogy harapta-e meg a patkányt veszett álat mostanában, amire kétlem, hogy bármilyen internetes orvos-válaszol rovat tudná a választ :-( Patkányok is elkaphatják a veszettséget, mert fogékonyak rá. A veszettséget biztosan csak a halál bekövetkezte után lehet kimutatni az agy speciális vizsgálatával. Nem javasolom, hogy egy talált patkányhoz hozzányúljon, ha megharapta, akkor viszont haladéktalanul ember orvoshoz kell fordulnia!
jelige: recept
2016-02-05
Meddig lehet kiváltani az állatorvosi receptet? Humán ill. állatgyógyszert? Köszönöm

Kedves Gazdi!

Legjobb tudomásom szerint 3 hónapig érvényesek az orvosi vények.

jelige: Bella
2016-02-05
Szuka kutyám április végén lesz 10 éves. Kb. 10 hónapos kora óta ivartalan. 2010-ben e-coli okozta húgyúti fertőzéssel kezelték. 2011-ben véres nyálkát tapasztaltam nála. Akkor a vizsgálatok szerint egy bent maradt petefészek darab aktivizálódott (progeszteron szintet is mértek, 3,8 volt). Most véres vizeletet tapasztaltam nála. Az orvosom péntek este ultrahang vizsgálatnál nem tapasztalt olyan jelet, ami hólyag gyulladásra utalt volna, viszont talált egy kis véres nyálkát a hüvelyben. Ez alapján azt valószínűsítettük, hogy újból erről van szó (a kettő időpont között látható vérzést nem vettem észre). Ami a gondom, hogy a hőmérséklete tegnap is és ma is 37,8 volt. Ez normális? A másik, hogy úgy látom, többször pisil, de csak pár cseppet, több helyen az udvaron. Ez lehet a "tüzelés" miatt?

Kedves Gazdi!

Ha állatorvosa tud, akkor mindenképpen ajánlott lenne vizelet vizsgálatot is végezni, citológiával, de legjobb esetben tenyésztéses vizsgálattal a sterilen vett vizeletből, hogy kiderüljön, van-e húgyuti fertőzés is. A tüzelést hüvely kenet alapján lehet valószínűsíteni. A kutyák testhőmérséklete 38,0-39,0 C között normális.

Hüvely tükörrel végzett hüvely vizsgálat is felvilágosítást adna arról, hogy honnan szivárog a véres nyálka. Ilyen idős ivartalanított kutyában mind a húgyuti fertőzés, mind a húgycsöben/húgycső kijárata körül, mind a hüvelyben kialakult kinövések/ duzzanatok/ daganatok is lehetnek az okai a véres-nyálkás. sokszor kevés vizelésnek, a véres nyálka szivárgásának. Ezeket sokszor csak endoszkópos vizsgálat során lehet megtalálni, de jó felbontású ultrahangos képen is látszhatnak.

jelige: Mónika
2016-02-05
Üdvözlöm, Mónika vagyok, Linda nevű kutyusom úgy néz ki, hogy hasas lett. A párzás megtörtént de már több ideje és nem tudom hogy mit csináljak ugyanis a háta kiszélesedett de még a melle nem ereszkedik és nem is érzem hogy magzat mozgás lenne a hasában.Mit csináljak mikor jönne az ereszkedés és magzatmozgás jelei?

Kedves Gazdi!

Kicsit konkretizálni kellene, hogy mit jelen az, hogy "egy ideje" volt a párzás. A kutyák 58-61 napig vemhesek, ehhez képest kell megítélni a dolgot. Nem minden kutyánál alakul ugyanúgy a vemheség, nagyon alkaati kérdés, hogy kinél mi ereszkedik meg. Fontos lenne figyelni, hogy megduzzadtak-e az emlők, illetve azokból jön-e tej, ha igen, akkor közel lehet az idő. Legbizotsabb módszer, ha elmegy állatorvoshoz, akinek van ultrahang készüléke, amivel nem csak a kiskutyák "meglétét". azok méretét, szívdobogásukat, szerveik fejlettségét, a magzatvíz mennyiségét, mozgásukat is meg tudja ítélni.

1 / 446 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.01.04
Cirmi cica 2015 december 30-án tűnt el otthonról, a Budafok Kitérő környékéről. Bal mellső mancsa fele fekete, jobb szeme kisebb ránézésre, több helyen cirmos. Ha látja, hívja a 06-30-865-8025
2015.11.27
Kedves Állatszeretők! Tobi kutya új gazdit keres, mert idős tulajdonosa nem viheti magával új lakhelyére. Tobi három éves, ivartalanított, oltott, chippel ellátott kis testű, világos szőrű keverék kan kutyus. Fáradhatatlan játszótárs, nagy a mozgásigénye. Kis termetű, kedves, gyerekszerető, soha nem agresszív és nem morog. Sétáltatni nehéz, egy Houdini. Nagyon bízunk benne, hogy lesz, akit megfog a képeken is átsugárzó kedves lénye és szívesen otthonába fogadja. Elérhetőség: Tóth Krisztina krisztatoth67@gmail.com
2015.11.21
2015.11.19. TALÁLT CICA. A XXII. kerületben az Erzsébet királyné út környékén találtuk ezt a cicát. Pár hónapos, fehér-cirmos, nagyon bújós, nyakában a cicaajtót nyitó mágnessel. Szeretnénk visszajuttatni a gazdájához. Tel: +36 30 56 52 561.