Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Lilike
2018-05-22
Tisztelt Dr Úr / Nő! Fehér perzsa cica szemkörnyék ápolásról kérdezném. A könnyek barnás foltot hagynak. Egy tenyésztő oldalán olvastam tapasztalatokat, ő felsorol nagyonsokféle szert amit kipróbált és leírja a tapasztalatokat. Kettőre kérdeznék rá hogy önnek mi a véleménye és hogy biztosan nem árt e a cicának. Fiziológiás sóoldat, kontaklencse tisztító és tároló folyadék. Tudom hogy a bórvizet ajánlják sokan, de arról azt írták nem annyira szedi le a barna foltokat. Ezért kérdezek az előbb említett szerekről. Köszönöm! Zsu

Én azt gondolom, hogy a könnycsorgás okát lenne érdemes elsőként kideríteni.

Nem ritkán szembetegség (kötőhártya gyulladás, entrópium/ectrópium, könnycsatorna elzáródása, sérülés ....) vagy más betegség (allergia ...) álla háttérben. Ezek felismerése és lehetőség szerinti megoldása alapvető lenne.

Ha nincs szem-, vagy egyéb szisztémás betegség a háttérben és a megszokott könnytermelődés illetve annak nem túlzott csorgása okozza a problémát, akkor állatorvosának lesz javaslata a probléma kozmetikai jellegű kezelésére is.

jelige: Szorongás vagy betegség ? Gazdi válsz
2018-05-22
Kedves doktor Úr! Köszönöm gyors válaszát. Gyógyszeres kezelést még a probléma elején használtunk. Jelenleg egy gyógynövényes nyugtatót kap mielőtt elmegyünk otthonról. Mostanra kevésnek bizonyul. Pár napja voltunk legutóbb orvosnál vele de csak a vérzés kiderítése végett. Sokmindent nem tudtak mondani. Akkor alap vizsgálatot kapott csak, tüdő,szivhang, hallójárat vizsgálat, minden rendben volt. Legutóbb november környékén voltunk vérvételen, akkor kiemelkedően eltérő eredményt nem kaptunk. Szeretnénk újra kivizsgáltatni. Az előző, bővebb leírásom alapján milyen vizsgálatot ajánl első körben amiből esetleg biztosabban kiderül valami? Köszönettel: Vera

Nem nekem kell a további vizsgálatokat ajánlanom, mert nem én vizsgáltam a kutyát a kezdetektől fogva, így kezelő orvosának jóval több információ áll a rendelkezésére a folytatáshoz.

Az alap fizikális vizsgálatok ismétlése soha nem árthat, rutin vér (vizelet, esetleg széklet labor) is nyomra vezető lehet - és ezek után talán a képalkotók jöhetnének a megszokott esetekben. Biztos vagyok abban, hogy állatorvosának van ötlete, talán több is a vizsgálatok folytatásához, és én az Ő helyében nem örülnék ha egy "kibic ötletelne" ezügyben.

Mielőbbi diagnózist és aztán lehetőség szerint  gyógyulást kívánok!

jelige: gyomírtó
2018-05-21
Üdv! A következő gondom lenne. Tegnap hazaérkezve anyukám büszkén újságolta hogy több helyre a kertbe gyomirtót szórt ki. Két kutyám van. Azóta be vannak zárva a lakásba. Próbáltam a neten keresni mennyire veszélyes ,de se a dobozán se a neten nem találtam érdemleges infót ,ha netán a kutya felnyalná a gyomírtót. Totális gyomirtó granulátum az összetevője neve diklobenil. Köszönöm

Én sem vagyok a környezet vegyszerezésének híve, sokkal inkább a kapát, vagy kézi gyomlálást tartom helyesnek a gyomirtókkal szemben - de édesanyja az egyik legkevésbé aggályos hatóanyagot használta a gyomirtásra.

Ezt a hatóanyagot méhekra nem, élővizekre kevéssé tartják veszélyesnek, közegészségügyi szempontból mégis veszélyes szernek minősül.

Patkányban mért akut orális LD50 értéke több,  mint 2000 mg /ttkg, a bőrön át és belélegezhető toxicitás adatai is kellően magasak. Mindezek alapján a kutyák mérgezése nagyon valószínűtlennek tűnik.

Nekem 2 kutyám és 2 macskám van. A szert én magam sem használnám a kertemben, de ha édesanyám kiszórta volna, úgy a 2 kutyámat és 2 macskámat nem ítélném emiatt szobafogságra. Igyekeznék odavinni őket a gyomortóval kezelt helyekhez, megfigyelném, hogy hajlamosak-e megszagolni, pláne megnyalni, vagy megenni. Ez utóbbinak is  nagyon kicsi a valószínűége, de amelyik ilyet tesz, azt az egyedet esetleg szobafogságra ítélném - a többieket pedig a szokásos módon kiengedném a kertbe.

Ha a várakozásokkal, számításokkal  és  minden józan ésszel ellenkező módon mégis tünetek mutatkoznának (ennek valóban nagyon kicsi az esélye) úgy igyekeznék állatorvosomhoz, és a gyomrirtó granulátum csomagolását is magammal vinném.

jelige: mikor múlik el?
2018-05-21
Jónapot, 2 éves kan mindent meg akar hágni, ha ivartalaníttatom, egyből elmúlik ez, vagy mikor?

Egyedileg változik a kép.

Van amelyik egyed a kasztráció napjától már nem mutat nemi érdeklődést, nagyobb részük napok, hetek alatt veszíti el az érdeklődését - és néhány egyed, pláne amelyek rendszeresen párzottak akár hónapokkal később is megtartják érdeklődésüket, sőt akár párzási képességüket is.

Termékenyítő képességük természetesen nincs már egyetlen egyednek sem a kasztráció után.

jelige: Tüsszögő cicus
2018-05-21
Üdvözletem! Az 5 éves ivartalanított fiú cicám a mai nap elkezdett tüsszögni. Nyugalomban van, majd rájön a tüsszögés, párat elereszt és elkezdi tisztogatni a mancsát, vagy az egész kis testét. Van, hogy tisztogatás közben "szörcsög" is. És kezdi előről. Van hogy eltelik 1-2 óra két roham között, van hogy kevesebb. Különböző cikkeket böngészve a leggyakoribb oknak a náthát mondják, de benti cica, nem találkozik más állatokkal. Allergiás vajon lehet-e? Ugyan azt a tápot kapja amit eddig, az egyetlen amin változtattam 1-2 hete, az az öblítőm, semmi más. Ez viszont elég banális oknak tűnik. Nem tudom mit gondoljak. Tudom, hogy vizsgálat nélkül nagyon nehét megmondani mi lehet a háttérben, de azért mégis reménykedem. Az állatorvosom szabadságon van, aki helyettesíti őt nagyon nem kedvelem, durván bánik a cicával, így nem szívesen fordulok hozzá, csak ha nagyon muszáj. Segítségüket előre is köszönöm, Eszter

A csak bennt tartott vakcinázott cica tüsszögését is okozhatja fertőzés, gyakran sikerül hazavinni vírusos és bakteriális, akár gombás  fertőzéseket számukra.

Az allergiás eredet sem kizárt, és ez lehet nem csak táplálék allergia, de akár a levegőben található allergén is. Ezen kívül akár felszippanthatott port, idegentestet is, még egy nagyon rednben tartott lakásban is, és egy 5 éves cica esetében akár fekély, növedék is lehet az ok, de számos egyebet el lehet képzelni.

Pünkösd lévén szerintem is csak akkor kell ügyelethez fordulni, ha a tüsszögés súlyosbodik, vagy általános tünetek (bágyadtság, étvágytalanság, nehezített légzés, vérzés ...) is társul hozzá - de ha nem múlik a tüsszögés, akkor érzésem szeritn érdemes lenne keddtől állatorvosához fordulni.

jelige: Szorongás vagy betegség?
2018-05-21
Kedves doktor Úr, Véleményére lennék kíváncsi az alábbi problémával kapcsolatban: Van egy 12 éves, ivartalan golden lányunk aki kb augusztus óta minden előzmény nélkül elkezdte rombolni a házat mikor nem vagyunk otthon (ajtó rágás, dolgok széttépése stb). Hosszas vizsgálódás és 1-2 gyógyszer, homeopátiás nyugtató, bach virágterápia kipróbálása után szeparációs szorongásra gyanakodtunk. Kutyapszichológushoz fordultunk tanácsért, ami kisebb nagyobb sikerrel be is vált, egészen hétfőig, mikor kutyánkra rátört az óriás stressz, az elkerített részről (napközben a nagy konyha-előszoba részen van) a babarácsot átugorva magát is megsebezte, véres lakásra értünk haza (és egy alaposan megrágott ajtókeretre). Sok nyomát nem láttuk a kutyán a vérzés oka nem derült ki csak a nyelve alatt egy piros foltot vettünk észre. Talán abból csöpöghetett az a sok (tényleg sok ) csepp szerte a lakásban. Már önmagában hihetetlen volt hogy egy 12 éves kutya átugrik egy ekkora dolgot. Amúgy 11 évig a világ legnyugodtabb kutyája volt ő, mindenhol megmaradt, sosem szedett szét semmit, nem vonyított, mindenhova magammal lehetett vinni és ott lehetett hagyni. Aztán ez megváltozott. Sajnos elértük a kritikus pontot, már nem merjük egyedül hagyni mert félünk, hogy nem élné túl a stressztől. Mit tanácsol, mit tudunk tenni ? Lehetséges, hogy fájdalmában csinálja ezt a zúzást, esetleg komolyabb betegség oka lehet (rák)? Már nem tudunk mire gondolni. Válaszát előre is köszönve, üdvözlettel K. Vera

Nagyon jó a jelige, amit választott, nem is egyszerű megválaszolni a dolgot, ráadásul a 2 dolog nem zárja ki egymás, ellenkezőleg, sokszor együtt járnak.

A kutya részletes kivizsgálásával lehetne kideríteni, hogy van-e diagnosztizálható betegsége a kutyának. Az öregedő szervezet egyre rosszabb idegrendszeri működése (agykéreg atrófia, öregkori "elbutulás")  önmagában okozhat hasonló viselkedési rendellenességet. Van hogy a rosszabbodó keringés az alap oka az idegrendszeri zavaroknak. Ez utóbbi esteekben a szív- kreingési rendszer támogatása hozhat enyhülést. És akár gócos jellegű koponyaüregi betegséget (vérzés, gyulladás, tumor ....) is kimutathat részletes vizsgálat, de ehhez sokszor 3D képalkotó vizgsálat (MRI? CT, SPECT/CT) szükséges. A test más részében jelentkező fájdalmas megbetegedések (súlyosfokú artrózisok, daganat ...) is lehet az oka a viselkedés változásának. Az időskori betegségek ráadásul sokszor halmozottan jelentkeznek.

Az adatlap szerint állatorvosa már megkezdhette a kutya kivizsgálását, számomra nem kizárt, hogy egy(néhány) rendellenességre már fény derült, de lehetséges, hogy további vizsgálatokra is szükség lehet.

jelige: transzfúzió
2018-05-21
Tisztelt Doktor Úr,Doktor Nő. Kérdésem : ha a cica transzfúfiót,kapott nem egészen egy nap elteltével kialakulhat anafilaxiás sokk? Ugyanis véradás utáni reggelen nagyon bágyadt volt,elengedték a korházból,a bágyadtság csak fokozódott,majd estére nagyon nehezen vette a levegőt,szinte majd megfulladt.Az ügyeleten azt mondták,hogy a tüdeje fölött víz hallható.Az orrából váladék szivárgott,annyira nehezen vette a levegőt,hogy altatás lett a vége. Válaszukat előre is köszönöm

Leírása alapján az anaphylaxiás sokk-ot sem lehet teljes mértékben kizárni - de a 10 évesnél idősebb, kijáró, oltatlan kandúr állapotának rosszabbodását bőven okozhatta az általam ismeretlen alapbetegség is.

Az állat életében a részletes vizsgálatok segíthetnek a betegslég felderítésében. Ezzel lehet, hogy Ön és Orvosa tisztában van, de én nem.  Elhullás után a boncolás és a hozzá kapcsolódó kiegészítő vizsgálatok tudják megállapítani a halál okát. Ha ez nem történt meg, akkor legfeljebb találgathatunk.

Sajnálom a történteket.

jelige: Pamacska
2018-05-18
Nőstény macskám 1 éves, 2 hete fialt. 5 kiscicája van. Mivel a kertbe is ki szoktuk engedni, félő, hogy újra vemhes lesz, amit nem szeretnénk. Mielőbb ivartalaníttatni szeretném. Mikor tehetem meg leghamarabb anélkül, hogy a kiscicák táplálásában ez problémát jelentene. Előre is köszönöm! R.

Az 5 kölyök tej melletti táplálását célszerű lenne kb 3 hetes kortól fokozatosan megkezdeni a fiatal mama nagy alomlétszáma mellett. A kölyök parazitamentesítése is fontos lenne a megfelelő fejlődéshez. Ha jól fejlettek a kölykök, úgy az anyamacska akár 5-6 héttel az ellés után is megoperálható akár.

Nem kell, azonban ennyire sietni a műtéttel. Ha a kölykök 6-8 hetesek lesznek, akkor is megtörténhet a műtét, és így már semmi veszélyt nem jelent a kölykökre, ha a mama esetleg elapaszt.

Ha a mamacica esetleg újra vemhesülne (ennek igazán kicsi az esélye, a laktáció ha nem is biztosan, de gátolja a tüszők érését) az sem kezelhetetlenül nagy probléma. A korai vemhesség esetleg fel sem tűnik műtét közben, de a petefészkek (progeszteron) hiányában a magzatok felszívódnak. Ha esetleg mégis néhány hetes vemhességet észlel állatorvosa (elenyésző eséllyel) akkor pedig a petefészkek mellett a vemhes méhet is eltávolíthatja.

A leírtak alapján én a kölykök 6-8 hetes korában ajánlanám a műtétet.

jelige: Lüszi
2018-05-18
Tisztelt doktor úr! Kb 2.5 éve fogadtunk örökbe egy idősebb tacsi keverék kutyust egy menhelyről. Ma reggel véletlenül vettem észre hogy a szájában a felső fogínyén az egyik hátsó foga felett egy kb borsó nagyságú bűzös növendék található,ami úgy néz ki mintha egy véres nyers hús darabot odatapasztottak volna. Daganat , tályog ? Délután visszük orvoshoz. Milyen eséllyel gyógyíthatóak ? köszönöm

Mire én válaszolni tudtam,  addigra állatorvosuk véleményét már meg is hallgatták ....

Gondolom Ő tájékoztatta Önöket arról hogy ránézésre nem könnyű kitalálni, hogy gyulladásos eredetű duzzanat, vagy tumor lkeletkezett-e a tacsi szájában. Ha a fizikális vizsgálattal esélyt ítél a sebészeti eltávolításra, a nyaki nyirokcsomók nem (nagyon) duzzadtak, a vérlabor nem mutat lényeges eltéréseket, a mellkasi röntgen sem aggályos .... - úgy nem kizárt, hogy már meg is beszélték a műtét napját, vagy a kivizsgálás időpontját. Az eltávolított képlet szövettani eredménye is fontos lesz.

Egészen má esélyeket rejt egy gyulladásos eredetű elváltozás, egy jóindulató tumor, vagy egy későn felfedezett rosszindulatú elváltozás. Én is csak szorítani tudok egy minél könnyebben leküzdhető diagnózis érdekében.

jelige: ivartalanítás után elhunyt
2018-05-17
Tisztelt Állatorvos! egészséges 2 és 3 éves kaukázusi kislány kutyáinkat vittük ivartalanítani. Az egyik nagyon lusta egyetlen egyszer se láttuk hogy hozzányúlna a műtét helyéhez a másik többször nyalogatta. Varratszedés 11.napon. Aki nyalogatta annak kicsit gennyezett de azt mondta a doki hogy nem kell vele foglalkozni.12. napon a 2éves kutyát a szüleim délben fekve hörögve teljesen szétnyílt sebbel találták és a belei kifolyva. későn értek az orvoshoz sajnos nem élte túl (azonnal vitték).Az orvos szerint szétrághatta a sebet... számunkra ez érthetetlen mert varratszedéskor azt mondta a doki hogy minden rendben volt semmi gond nem volt vele ill nem is láttuk hozzányúlni továbbra sem ( a másik kutya nyalogatta és gennyesedett be neki.)Nem ugrált nagyon kis lusti kutya volt. Maga a varratszedés is érdekes volt mert az orvos 4 kézláb kissé türelmetlenül szedte a varratot ebből a kutyából ráadásul kétszer tovább tartott és egy nagyobb szőrcsomót is ledobott a földre. Bár nem tudom hogy ez bármit számít e Ráadásul kérdeztük hogy mennyire kell figyelnünk az állatokat ebben az időszakban de csak mosolygó választ kaptunk hogy nem kell nem lesz semmi baj....persze az ember magától tudhatta volna hogy figyelni kell de napközben nagyon sokat vannak a szüleim a kertbe így figyelemmel voltak követve. Nem értjük és nagyon nehezen dolgozzuk fel hogy a kutya érdekében vittük el erre egy ilyen szörnyűséges vége lett. Mi történhetett? A gennyes sebűt most 2 naponta visszük inkább kontrolla ill. éjszaka bent alszik és vele valaki hogy nehogy újabb tragédia történjen. Ugyan már egy másik állatorvost is kérdeztünk de szeretnék több véleményt is meghallgatni. A másik doktor véleménye ill tippje - mert még nem hallott ilyet - hogy a belső varrat csomózásával lehetett gond. megtisztelő válaszát előre is köszönöm Beáta

A kutya életében a részletes állatorvosi kivizsgálás segíthet a baj kiderítésében - ez érzésem szerint még megtehető lenne a "gennyes sebű", életben lévő állat esetében.

Az elhullott állat esetében a boncolás, és ahhoz kapcsolódó kiegészítő vizsgálatok segíthettek volna a történtek és az elhullás okának kiderítésében. Hasonló ötletelésekkel összegyűjthetnek néhány valószínűsíthető okot, de megnyugtató választ sajnos nem kaphatnak.

Nem szeretnék beszállni a tippversenybe, de egy lehetséges forgatókönyvet azért leírok annak érzékeltetésére, hogy a műtéttől nagy mértékben független ok is vezethetett a frissen ivartalanított kutya elhullásához. Én a leírtak alapján lehetségesnek tartom, hogy akut hasi megbetegedés (gyomorcsavarodás, bélbetüremkedés, idegentest ....) miatti görcsök vezettek a hasfali seb megnyílásához, a hasüregi szervek előeséséhez, és a 2 éves kutya elhullásához.

Önökkel, és állatorvosukkal együtt én is nagyon sajnálom a történteket.

jelige: macska
2018-05-17
Tisztelt Doktornő/Úr! 5 hetes kiscicánál nemrég észrevettem,hogy kilátszik a nemi szerve.Mit tudok vele csinálni? Válaszát előre is köszönöm.

Az adatlap szerint több macskája is van, amiket nem szokott oltatni. Ez helytelen.

Az 5 hetes kölyök esetében a féreghajtás is több mint időszerű.

Mindezeken túlmenően az 5 hetes kölyök anyját  érdemes lenne ivartalaníttatni.

Több oka is van annak, hogy állatorvosa segítségét kérje.

Macskatartóknak

jelige: első teszt?
2018-05-17
Köszönöm, ha viszont negatív a Knott-teszt, akkor nem felesleges az Elisa teszt? Ha negatív a Knott, lehet ettől szívférges a kutyám?

Nem felesleges akkor sem.

Nem csak elméletben, gyakorlatban is előfordul, hogy nincsenek kimutatható lárvaalakok a vérben, viszont a kifejlett szívférgek jelen vannak a kutyában. Ennek oka lehet az, hogy a férgek szaporodása nem folytonos, valamint az is előfordulhat, hogy kisszámú felnőtt szívférgekbők csak az egyik nem van jelen a kutyában.

jelige: Macska változó helyvaltoztatàsa
2018-05-16
Kedves Àllatorvos ! Párom és én élünk kertes házban több személlyel, egy macskával és kutyával. Van egy fekete-fehér macska ház+kert között tartózkodik. Figyeltük a macskát, hogy kapott egy régi közepes párnát több napig aludt rajta, megváltoztatta helyét üj helyre rongyok és cipők között 2 napja már. Szóltunk kedves hangsúllyal macskához, hogy menjen oda, helyette lábainkhoz simul v szőnyeg szélén össze gömbölyödve pihen. Mit gondol milyen típusú oka lehet? Kérjük szíves tanácsát hamar.

Kedves Pap Beáta !

Leírása alapkán a macska viselkedésében semmi aggályosat nem vélek felfedezni.

Önnek, párjának, a több személynek és a teljes állatseregletnek kellemes, hasznosan eltöltött napokat kívánok.

jelige: első teszt
2018-05-16
Jó napot, kutya szívféreg ellenőrzésre először melyik tesztet szokta javasolni? Jobb a Knott először, hiszen előbb lárva van? Vagy elég, ha egyből a 10 perces Elisa-val tesztelem a kutyát? De ez utóbbi lárvát ugye nem mutat, tehát ha ez negatív, még lárva lehet?

Kérdése kicsit hasonlít a"tyúk vagy a tojás?" dilemmához.

A kutya vérében keriongő szívféreg lárvaalakok származhatnak a fertőzött szúnyog csípéséből, és ez esetben valóban nem kimutatható a kifejlett szívféreg. A lárvaalakok azonban a már jelenlévő felnőttek sikeres párzásából is jelen lehetnek - ezesetben pedig mindkét teszt pozitív lehet.

Mi a két tesztet együtt ajánljuk és alkalmazzuk, szerintem állatorvosa is ezt fogja ajánlani egy 5-10 éves kertben is tartott kutya esetében.

jelige: Fura emlők
2018-05-16
Üdvözlet! 4 éves szuka kutyám emlőin ilyen zöldesfekete pöttyök vannak, illetve az emlő körül dagadt. Itt egy fénykép róla: http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=43820180513_183251.jpg Mitől ilyen? üdv, Nikolett

Ha jól látom a képet, úgy a csecsbimbó környékén láthatóak az elszíneződött duzzanatok. Ha emellett az emlő mirigyállománya is duzzadt, benne esetleg terimék is  tapinthatóak, úgy gyulladásos, vagy daganatos eredetű emlőmirigy, ill csecsbimbó elváltozásra kell leginkább gondolni.

Állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával tudja megerősíteni, vagy elvetni a gyanút.

Ha megerősítést nyer a gyanú, úgy állatorvosa gondolom a gyanús területek mintavételezését, vagy sebészeti eltávolítását és ezutáni szövettani vizsgálatát fogja javasolni.

Ha a 4 éves szuka esetleg nem ivartalanított, úgy azt gondolom, hogy az ivartalanítást is javasolni fogja.

jelige: hasmenés
2018-05-15
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Másfél hete befogadtam 4 kiscicát(5 hetesek),mert az anyjuk elpusztult. Tápszert kapnak meg most már száraz tápot és konzervet is egy keveset,de hasmenésük van.Mit tehetnék ez ellen? Válaszát előre is köszönöm.

Ha a tápszer alatt macska tejpótló tápszert, a száraz táp és konzerv alatt kölyök macska tápféleségeket ért - úgy a táplálás területén teljesen helyesen járt és jár el.

Az 5 hetes kölyökmacskáknak már féreghajtásra is szükségük van - már csak ezért is keresse fel állatorvosát és kérje ki a véleményét, segítségét. A parazitamentesítések, majd védőoltások és még később az ivartalanítás időpontját is érdemes lesz egyeztetni.

Macskatartóknak

jelige: Velence, Szuzi
2018-05-14
Tisztelt Doktorúr! Találtunk a 10 éves német juhász kutyánknak a hasa oldalánál 3 csomót,ami rohamosan növekszik.Egyenlőre csak labor értéket tudunk,viszont értelmezni nem sikerült,ebben kérném a segítségét. AST/GOT/:71 IU/I(-50) ALT/GPT/:116.6 IU/I(-60) LDH: 4 IU/I(20-280) Köszönettel: Gáncs Henriett

Az eltérést mutató májenzim értékek aggályosak. Ennél is aggályosabb a 3 gyors növekedést mutató duzzanat a kutya hasán, oldalán (emlősoron ?).

Én nem tudok segíteni, állatorvosának azonban minden esélye megvan arra, hogy tisztázza a 3 duzzanat okát, felmérje a sebészeti eltávolítás kockázatait és esélyeit.

Önnel és állatorvosával együtt remélem, hogy megoldható, kezelhető betegség jelentkezett a 10 évesnél dősebb német juhász szukán - és még jónéhány, egészséges boldog évet tölthetnek együtt vele.

jelige: Pumika
2018-05-14
Tisztelt Doktornő/Úr! A baj az, hogy reggel összeragadt, csipás szemmel ébredt. Szeretném tudni, van-e a kamillás borogatáson kívül más megoldás a probléma javítása érdekében? Válaszát előre is köszönöm. Kriszta

Persze, hogy van, sőt.

Állatorvosa, ha megvizsgálhatja a kutyát, úgy kiderülhet, hogy egy-, vagy mindkét szemén keletkezett-e probléma - sőt az is, hogy szemészeti problémáról (szemsérülés, kötőhártya gyulladás, könnycsatorna elzáródása  ...) vagy más betegség (allergia, szívelégtelenség, lázas megbetegedések ...) szemtünete jelentkezett-e a 10 évesmél idősebb, nem minden évben oltott pumi kanon.

A szemkörnyék tisztítása, kamillás/bórvizes helyi kezelésen kívül nagy valószínűség szerint vényköteles szemcseppre is szükség lehet - sőt sajnos akár meglepő betegséget is jelezhet a szemtünet.

jelige: ivartalanítás
2018-05-14
Kedves Doktornő/Doktor úr! 11 hónapos nőstény samoyed kutyámat ivartalaníttatni szeretném. Melyik hónap a legmegfelelőbb erre? (Nem tudom, hogy a júniusba legyen vagy csak ősszel, a melegbe nehogy baja legyen.) Köszönöm szíves válaszukat! Hajdu Andrea

A külső hőmérséklet is számít, valóban célszerű lenne elkerülni a kánikulai hőséget.

A 11 hónapos nőstény érzésem szerint 6-8 hónapos korában tüzelhetett először és a következő tüzelése kb 6 hónap múlva várható 12-14 hónapos korában. Ha ez így történt, és az első tüzelése óta már 3-5 hónap eltelt, úgy véleményem szerint most (az elkövetkező hetekben) lehet ideális az ivartalanítás. Erre a hétre huszonegynéhány fokos napi csúcsok várhatóak csak, szerintem ettől nem kell tartani. Én nem várnám  meg az őszt.

jelige: kullancs
2018-05-14
Tisztelt Doktor úr/ Doktornő 5 éves Yokimat 3napja műtöttek porckorongsérvel. Minden rendben ment a műtéttel .Kapott antibiotikumot meg mas gyógyszereket. Másnap mentünk vissza kontrollra . A buszon észre vettem, hogy egy kullancs ment a szemöldökébe . (Kapott cseppet a hónap elején de ott mondták h az nem jó kullancs ellen és amikor kiszedték a kullancsot akkor adtam neki Bravecto tablettát.) Szerintem vagy aznap este ment bele amikor a műtét után kivittem pisilni vagy másnap reggel amikor vissza vittem a kontrollra . A kontrollnál rögtön ki is vették neki . A feje beszakadt de kicsi volt még a kullancs és a Doktornő mondta hogy, szerinte nem szívott meg vért és reménykedjünk , hogy a kullancs nem volt fertőzött . Mondták hogy figyeljem a tüneteket . Neki most eleve sokat kell pihennie bár járkál utánam és nagyon jó az étvágya. ( Igaz vettem neki Béres cseppet kutyáknak.) A kérdésem az lenne hogy pénteken megyünk vissza varrat szedésre ( ma szombat van ) , hogy kérjek e szerda körül tesztet nem e fertőzött a kutya ? Válaszát előre is köszönöm , Marianna

Állatorvosa szerintem is kellő gondossággal járt el azzal, hogy eltávolította a kullancsot, és megfigyelést kért Öntől. "Hála a műtétnek" gyakori kontrollvizsgálatokkal ő is időben észreveheti, ha mégis fertőzés érhette a yorkit.

Ha megnyugtatja, úgy kérjen a varratszedéskor vérvizsgálatot, ezzel kiderülhet, hogy vannak-e babéziák a kutya vérében - de a Lyme vagy a kullancs encephalitisz fertőzést nem ilyen gyors diagnosztizálni.

Véleményem szerint is elegendő a leírt helyzetben a kutyus napi szintű megfigyelése.

jelige: Foltos kutya
2018-05-14
Üdvözlöm önöket. Van egy jack russel fiu kutyánk aki 4 éves és pár hónapja azt vettem észre hogy egyre több barna folt van a bundáján. Főleg a hasán látszik hogy több barna folt van rajta , van egy nagyon nagy Ami a fél hasát is beteríti ami nem volt ott azelőtt valamint hogy egyre sötétebbek a foltok. A heréje is sokkal sötetebb lett. Amugy meg a bőre normál rózsaszin csak a foltok besötétedtek és több lett. Ez mitől lehet? Valami rosszat jelent vagy normális ? Esetleg valami betegség jele? Válaszukat köszönöm!

Számomra leírása alapján az sem egyértelmű, hogy a szőrén (bundáján) vett-e észre több helyen színelváltozást, vagy a bőrén látja-e mindezt, esetleg a szörén és a bőrén is. Szintén nem egyértelmű számomra, hogy eltávolítható foltokról van-e szó, vagy a szőrön/bőrön mély rétegekre terjedő elváltozásokról.

Az észlelését mindenképpen érdemes lenne állatorvosával megbeszélnie, mert nem kizárt, hogy betegség jeleit észlelte.

jelige: Zsemi
2018-05-14
Tisztelt Doktor Úr/NŐ! Kutyám,Zsemi 1 éves ivartalan szuka ,nagyon keverék, közepes testü. 6 hete van nálam, előtte kb 2 hónapot meg menhelyen, az előtt ki tudja. Szépen kezdünk összeszokni. DE, ha egyedül marad - akár rövid időre is - szétrágja a bútorokat, szőnyeget, stb. Kaptt már rágócsontot, fadarabot, játékot, amit figyelem elterelőnek szántunk. Idáig a leghosszabb idő, amit egyed volt,2 óra. Nem sürün kell magára hagyni. Erről a kártékony szokásáról hogyan tudnám leszoktatni? Naponta többször, nagyokat sétáltatja gazdiit. Lakásban tartott. Köszönettel Zsemi

Nem tudok biztos praktikáról, ami megszűntetni a magára hagyott kutya lakásrombolását, vagy más jellegű viselekedési zavarait.

Van akinek ez egy kamerával, a mobiltelefonján való figyeléssel és egy a lakásban elhelyezett hangszóróval sikerül lenevelnie a kutyát, van akinek egy kutya, vagy macska társ beszerzésével sikerült, van aki feromon hatóanyagtartalmű spray/ párologtató/nyakörv alkalmazásával lett sikeres ..... és sokan vannak akiknek semmi módon nem sikerült mindez.

Állatorvosa véleményét is érdemes lehet kikérni, és nem túlzás, ha kutyakiképző, vagy még inkább viselkedési zavarokra specializálódott állatorvos kolléga segítségét veszik igénybe.

jelige: Hédi
2018-05-11
Üdvözlöm Dr Nő/Úr! Egy 2 éves német juhász ivaros szuka kutyám van. Mióta megjött a jó idő egyszerűen nem akarja enni a tápot. Télen falta,repeta is volt de most már nem kell neki. Ezen kívül bármit megeszik csak a tápot nem. Ez miért lehet? Ha váltanék tápot ugyan ez lenne,próbáltam. A másik kérdésem,hogy laktózmentes tejfölt ehet a kutya? Sajnos ez nagy kedvence lenne ha ehetné. Válaszát előre is köszönöm. Üdv,Zsuzsa

A felnőtt korú kutyák és macskák esetében a jóidő beköszöntével érezhetően csökken az étvágy, merthogy nincs szükség külön energiára a külső alacsony hőmérséklet kompenzálására. Az igazi nyári hőség beköszöntével méginkább kevesebb táplálékra lesz szükségük.

Ha van lehetősége válogatni a felkínált táplálékok közül, úgy azt meg fogja tenni a kutyája. Azt azért nem tartom kizártnak, hogy találhat olyan egészséges, számára megfelelő tápot, amit szívesen el is fogyaszt, a neki megfelelő mennyiségben

A kutya, a macska és az ember is nyugodtan ehet laktóztartalmú, különböző zsírtartalmú, és akár laktózmentes tejfölt is - a felsoroltak egyike sem mérgező, vagy rossz dietetikai hatású. A lényeg a mennyiségen van, hiszen komolyabb mennyiségben egészen biztosan észlelni fog lágyabb bélsarat, akár hasmenést is.

A nagy kérdés, amiről egy szót sem írt, az lenne egyébként, hogy a 2 éves ivaros német juhász szuka milyen kondícióban van jelenleg, és vannak -e más tünetek, panaszok is. Ha a kondíciója megfelelő, a kutya makkegészséges, akkor teljesen feleslegesen próbálkozik a tápok helyettesítésével. Ha sovány, fogy a kutya - akkor pedig a legokosabb, ha nem a különböző házi ételek, finomságok felkínálásával foglalkozik, hanem állatorvosát keresi fel az étvágytalan, beteg kutya kivizsgálása miatt.

Ha nem tenyészállatról van szó, úgy az ivaros szuka ivartalanítása ajánlott, a nemkívánatos szaporulat és egy sereg betegség megelőzése szempontjából.

Kutyatartóknak

Gondolatok az ivartalanításról

Az ivartalanított szukák energiaszükséglete lényegesen kisebb, mint ivaros társaiké, hízásra hajlamosak, ezért táplálásuk külön figyelmet igényel.

jelige: Anonim
2018-05-11
Van egy másfél éves törpe schnauzer kiskutyám, a fülei és a farka nincs vágva, mégis az egyik füle feláll, pedig annak lapulnia kellene. Milyen gyógymód lehetséges rá, hogy mind a két füle lapuljon?

Korábban hasonló esztlétikai eltéréseket hosszú ideig tartó kötések felhelyezésével próbáltak rendezni, ami vagy sikerrel járt, vagy többször inkább nem. A másik megoldás a műtéti lehetőség volt, ami jóval biztosabban hozott sikert.

Manapság már nincs lehetőség kozmetikai célú műtétek elvégzésére.

Én személy szerint nem látok egyébként a leírtakban problémát. A leírt küllemi hiba ugyan egy küllemi bírálat során biztosan komoly hibapont, nem is kellene tenyészteni ezt a kutyát - de a mindennapi életben egyéni, mókás megjelenésével akár ki is tűnhet az  "egyenszépségek" közül. Őt magát biztosan a legkevésbé sem zavarja a füle állása.

jelige: köldöksérv
2018-05-10
8 hetes korban Önök már műtik a köldöksérvet francia bulldogon, vagy meddig várnak általában? Köszönöm válaszát!

Mindig egyedi elbírálást igényel a köldöksérv műtéti megoldásának időpontja.

Érdemes megítélni a köldöksérv méreteit, a sérvtartalmat (cseplesz, májleben, gyomor, bél .....), a sérvtartalom visszahelyezhetőségét, a kizáródás meglétét illetve annak esélyeit. Ha nagyméretű, gyomor és vagy bélrészlet sérvtartalommal nagy a kizáródás veszélye, netán fenn is áll a kizáródás, úgy akár 8 hetes kor előtt is szükséges lehet a köldöksérv műtéti ellátása.

Más, kevésbé veszélyes sérvek esetén ráér a rendellenességet később, akár az ivartalanítással, vagy más tervezhető műtéttel, altatással  egyidőben elvégezni.

Léteznek  olyan kisméretű, kizáródott csepleszt tartalmazó köldöksérvek is, amit esetleg nem is kell feltétlenül megoperálni.

A köldöksérvre való hajlam öröklődő, örökíthető rendellenesség, ezért ezeket az egyedeket nem illik tenyészteni, ivartalanításuk ez okból is ajánlott.

1 / 517 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2018.04.20
Sziámi, kandúr, ivartalanított, 1,5 éves cicánk 2018. április 18-án 18:30 kor kiszökött a házból a Görgey utcából és azóta nem jött haza. Kérem aki látja vagy megtalálja hívjon minket 0670/6757033 vagy 0630/4407404
2018.03.28
Sziasztok elveszett Nagytétény környékéről a fekete cicánk vad nem szeret kézben lenni oltva van, nagyon vàrjunk haza aggódunk érte a társa sír érte keresi hol van a játszópajtasa ha valaki látja ezen a számon hívjon minket: 06703510135-06303661599!
2017.12.28
Budapest XXII. kerületéből (Péter Pál u. és Bánk bán u. sarok) tűnt el a képen látható cica. Kérjük, ha bárki látja, tud róla, értesítse a gazdit! Köszönjük!