Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Citrom
2018-03-18
Üdv! 12- éves máltai selyem kutyánk epilepsziás eddig sevenaletta gyógyszert kapott naponta egy felet egy évig tünetmentes volt a doki azt mondta szépen hagyjuk el a gyógyszert… elhagytuk kb. egy hete jelentkezett nála újra olyan formalag hogy séta után ha be jövünk a házba a séta kb. 100- méter a hátat be görbíti a nyakát be húzza a nyelve néha picit kilóg a szájából és kettőt harmat fordul maga körül látszik nincs jól. Majd kimerülten lefekszik. A doktor javaslatára egy új gyógyszert kapott a neve phenoleptil 25- miligrammos azt mondta a doki adjunk egy nap 1- et szeretném meg kérdezni nem sok egy 4- kilós kutyának az 1- úgy írja a gyógyszeren kilónként 2,5 miligramm. Van ennek a gyógyszernek valami karos mellékhatása? Vagy inkább álljunk vissza a sevenalettara? Meg mindig van séta után néha egy kis roham… köszönöm válaszát Ercsei Guido

Az epileszia és epileptiform betegségek diagnózisa és kezelése is bonyolult emberben és állatban egyaránt.

A beteg és annak tünetei, társbetegségei ismerete nélkül, a "partvonal mellől bekiabálva" teljesen értelmetlen dolog gyógyszerezést, vagy annak dozírozását ajánléani, hiszen a gyógyszerek egyedi adagolásában is nagy különbségek lehetnek.

Mindezt sokkal inkább kezelő orvosával, vagy epileptológis specialistával érdemes tisztázni.

http://www.kutyaepilepszia.hu/

jelige: Maszat cicánk meghalt
2018-03-18
Tisztelt Orvosok! Ezúttal szakmai véleményüket kérem. Szerdán hatalmas veszteség ért minket, 6,5 hónapos cicámat vittem ivartalanítani minek után ott hagytam a rendelőbe rá nem sokkal már csörgött is a telefon, hogy a kismacskám nem jól reagált az altatóra leállt a légzése újraélesztették, de utána sem vett levegőt. Maszat cicánk meghalt. Nem akartam elhinni, hogy ilyen megtörténhet, rohantunk is, hogy megnézzük és valóban ott feküdt a hordozóban holtan a mi gyönyörű kismacskánk. Az orvos még el sem kezdte a műtétet, az altatószer beadása után rögtön megtörtént a baj, állítása szerint pályafutása alatt ő a 2. állat akit elveszít az első egy öreg beteg kutya volt. Véleményüket kérném, hogy egy fiatal erős, aktív macska tényleg reagálhat ennyire rosszul az altatásra? Mennyire gyakori az ilyen módon beállt halál esélye? Esetleg megakadályozható lett volna-e a tragédia előzetes alapos vizsgálat és tesztek során? Van-e egyáltalán erre valami teszt ami kimutatja érzékeny-e rá az állat? Egy jó ideig biztos nem lesz másik cicánk, biztos a kis Maszat szokásait keresnénk benne, hatalmas veszteség ő nekünk!! Annyira nagyon szeretjük, a lakás minden egyes zegzuga rá emlékeztet, rettenetesen hiányzik!! Attól is rettegek, hogy ez újra előfordulhat...

Hasonló kiszámíthatatlan altatási balesetek valóban előfordulhatnak minden látszólag egészséges ember és állat műtétje során. Hasonló tragédiák előfordulása igen ritka, sok ezer, néhány tízezer műtéti altatás után egy-egy végződhet így.

Sajnos előzetes vizsgálatok sem képesek teljes biztonsággal előre jelezni az ilyen esetek bekövetkezését, azaz előfordul, hogy előzetes negatív fizikális-, labor- , akár belgyógyászati- és  kardiológiai vizsgálat után következik be váratlan halál.

Nagyon sajnálom én is a történteket.

jelige: Immunizálás
2018-03-18
Üdvözlöm, Van egy beagle kiskutyám, aki most 4 hónapos. Két kérdésben szeretnék tanácsot kérni. Az első az oltásokkal kapcsolatos. A kiskutya 6 hetes korában kapott egy oltást, a neve Biocan novel puppy . Ha jól gondolom, ez a parvo vírus elleni oltás. Ezután 10 hetesen megkapta a Rabisin veszettség elleni oltást. Sajnos itt egy hosszabb szünet következett, és legközelebb 4 hónaposan kapta a kombinált oltást, ami Canigen DH(A2)PPi és Canigen L volt. Itt került hozzám a kutya és az előző kombinált oltás után 2 hét elteltével újra ezt a kombinált oltást kapta meg. Most itt tartunk. A kérdéseim: a parvo ellen védett így a kutya? Nem telt el túl sok idő a legelső parvo elleni oltás, és a következő, parvo elleni anygot is tartalmazó, de már kombinált oltás között? És nem baj, hogy nem kapott még egyet a Biocan novel puppy ból? Hanem helyette kombinált oltás jött? A másik pedig, hogy a veszettség elleni Rabisin oltást nem volt túl korai beadni 10 hetes korban? Összességében megfelelő -e a kiskutya immunizálása, vagy van valami teendőm még? A másik kérdésem, hogy sajnos úgy látom, a kiskutya bal alsó szemfog teteje letörött. Történhetett ez valami keményebb dolog rágcsálásától? Pl. az idősebbik kutyámnak van egy bivaly szarv, amit szokott rágni és a kiskutya volt, hogy szintén ezt rágcsálta. Most tehát 4 hónapos, ez akkor még a tejfog, ugye? A rendes szemfog majd ezután nő majd ki? Remélem nem lesz gond a fogaival...

A leírt vakcinázások, ha nem is felelnek meg pontosan a védőoltás protokoloknak, azért lényeges védelmet nyújtanak a legtöbb fertőző betegség ellen. Az első veszettség elleni védőoltást 3 hónpos korig kell megkapnia minden kölyöknek, így a 10 hetes korban megkapott veszettség elleni védőoltással sincs alapvető gond.

A jelenlegi eltört tejfog néhány héten belül remélhetőleg egészséges végleges fogra váltódik.

Érdemes lenne felkeresni állatorvosát, hogy vele átbeszélhessék a nőstény kölyök további  parazitamentesítéseinek és védőoltásainak, valamint ivartalanításának ideális időzítését.

Kutyatartóknak

jelige: Bonzi
2018-03-14
Tisztelt doktor Úr.12éves foxi kutyáknak 3éve van a végbélnyílás fölött kívül egy gennyes néha vérző és elég büdös talán daganat.Ezt az állatorvos mondta. Műteni nem szeretném.A kérdésem az lenne hogy mivel lehetne bekenni hogy a legyek ne bántsák.Vagy milyen gyógyszer lenne rá. Étvágya van a kedve is jó,csak őt is zavarja mert szokta dörzsölni.Köszönöm ha válaszol.

Pedig akár gyulladásos sipoly, akár fekélyező tumor alakult ki a kutyán mindenképpen a sebészeti megoldás javasolt elsősorban. 3 évvel korábban pláne ez lett volna célszerű.

A gennyedző, sipolyozó terület naponta több alkalommal történő tisztítása és fertőtlenítése mellett Kubatol Pix spray segíthet a legyek távoltartásában. Normális esetben azonban ez csak ideiglenes és nem élethossziglan tartó megoldás.

jelige: ivartalanítás
2018-03-14
Kedves Doktornő!/Doktorúr! Samoyed szuka kutyám a hónap végén tölti a 9. hónapot, ivartalaníttatni szeretném! Azt mondta a helyi állatorvos, hogy várjuk meg az első tüzelést, de én idáig mindig azt hallottam, hogy erre nincs szükség. Mi erről a véleményük, sok jót hallottam Önökről, azért fordultam kérdésemmel ide. üdvözlettel: Hajdu Andrea

Mi is állatorvosával értünk egyet, miszerint a legjobb, ha a fiatal szuka 1. és 2. ivarzása között történik meg az ivartalanítás.

Ráadásul a 9. hónapos fiatal szuka, ha még nem tette meg, gondolom napokon belül tüzelni fog.

jelige: Nobivac lepto 2
2018-03-14
Köszönöm, nem egyértelmű a válasza, meg nem is válaszolt mindre, akkor Önök is adják, vagy valaha adták az önálló leptospira elleni oltást fedeztetés előtt 1 héttel, meg félidős vemhesen szukának. Ön mit gondol, van értelme minden vemhességnél a két szurinak? Nem elég évente a nagy kombinált oltás, vemhességtől függetlenül?? Meg mit okozna a betegség náluk, mennyire gyakori? Köszönöm

Önállóan, csak Leptospira elleni védőoltást korábban sem, és most sem adunk semmilyen kutyának, vemhes kutyáknak sem.

Lehetőség szerint a vakcinázásokat nem a vemhesség időszakára időzítjük.

Az esetek döntő többségében elegendő a szukákat évente egy alkalommal vakcinázni a veszettséget is tartalmazó kombinált védőoltással, és én még nem találkoztam olyan járványügyi helyzettel, amikor a Leptospirózist műsoron kívü használni kellett volna.

A leptospirózist kutyák is elsősorban fertőzöt rágcsálóktól, vagy azok vizeletétől kaphatják meg, manapság meglehetősen ritka fertőzés kutyáknál is. A vemhes szukáknál a leptospirózis vetélést okozhat.

Ha korábban jelentkezett vetélés , vagy kölyökelhullás és annak okát laborviszgálat Leptospira fertőzésként jelölte volna meg, én akkor sem a vemhes szukák extra védőoltásaiban látnám a megoldást, hanem a rágycsálók távoltartásában.

jelige: Nobivac lepto
2018-03-14
Jónapot, egy idős dokim mindig ajánlja az önálló leptospira elleni oltást fedeztetés előtt 1 héttel, meg félidős vemhesen szukának. Más ellen nem is szoktam oltatni, csak veszettségre. Ma viszont egy másik állatorvos még nem hallott ilyenről, hogy lenne értelme. Ön mit gondol, van értelme minden vemhességnél a két szurinak? Meg mit okozna a betegség náluk, mennyire gyakori? Köszönöm

Mi is fontosnak tartjuk a vemhes szukák védőoltásainak és parazitamentesítéseinek a tervezett elvégzését, mindez fontos része a szuka felkészítésének a tenyésztésre.

A Leptospirák elleni vakcina is része nálunk is a felkészítésnek, de a (kötelező) veszettség mellett mi melegen ajánljuk a Parvo, vírusos hepatitisz, esetenként a kennel köhögés és Corona vírus elleni komponenseket is felvenni a palettára.

Kutya születik

Kutyatartóknak

jelige: Dödi
2018-03-14
Tisztelt Doktor Úr / Nő! 2 és fél hete szombaton vettünk egy perzsa kiscicát, 8 hetesen. Hétfőn vittük is az orvoshoz, minden rendben volt és megkapta az első kombinált oltást. 2-3 nap múlva vettem észre hogy néha hangosan veszi a levegőt, olyan szuszogósan. Ez egyre sűrűsödött. Tegnap mentünk újra az orvoshoz, megvizsgálta és a légcsövéből hallja a hangot. Semmi egyéb tünet nincs, fejlődik nő rendesen. Ezért csak figyelni kell és megkapta az ismétlő oltást is. Az orvosunk szerint valami port szippant be a ház eldugott zugaiban. Ez se kizárt. De amikor hoztuk, és az első orvoslátogatáskor elég hideg volt, csak 1-2 percet volt kint, de nem lehet hogy megfázott? ( nincs más tünet csak a hangos, légzés, néha picit sípol is) Vagy esetleg az oltás mellékhatás nem lehet? Ezek a védőoltások olyanok mint az embernél, hogy a legyengített vírus van benne? A légcső betegségei egyébként gyógyszeresen gyógyíthatóak? Lehet hogy túlaggódom a dolgot.... Köszönöm a válaszát! Üdv. Zsuzsa

A Perzsa cicák a rövid orrjáratukkal küölönösen hajlamosak, érzékenyek felsőlégúti betegségekre. Akár az utaztatás, akár otthoni történések okozhattak orrjárat, gége, légcsőgyulladást a kölyökben. Ritkán fordul elő, hogy a védőoltások okoznának eféle meléhatást.

Állatorvosa megvizgsálhatta a cicát, ő azt is tudja, hogy van-e láza a kölyöknek, pontos iseretei vannak a szájüreg, garat állapotáról megtekinthette, hogy van-e orfolyás, szemtünetek, nyirokcsomó/tonsilla megnagyobbodás a cicában meghallgatta a légzési hangokat .... és megnyugtatónak ítélte a kölyök állapotát.

Önnel együtt én is azt remélem, hogy napok alatt túllesznek a dolgon.

jelige: korpas szor
2018-03-13
Tisztelt Doktor ur! Azt vettem eszre a 8 honapos kutyamon, hogy a szore 'korpas' legalabbis ugy nez ki. Nincsenek a boren kiutesek foltok, nem is vakarozik szemmel lathatoan gyakran, persze neha igen de nem allandoan. Annyit latok, hogy picit hamlik a bore. Lehet az etrend az oka vagy esetleg valami vitamin hianya? Elore is koszonom a valaszat. Tisztelettel: Frantal Renata

Ha valóban korpás (sok elhalt felhám) szőrt lát a kölyök kutyán, annak sokszor áll nem megfelelő táplálás a hátterében. Szintén nem ritka a gombás bőrfertőzés és idült betegségekhez kapcsolódó bőrtünet sem. Parazita peték, fejlődési alakok is hasonlóan nézhetnek ki.

Mindezek miatt elsősorban az ajánlható, hogy állatorvosa vizsgálja meg a kutyát. Ha nincs komolyabb gond, és csak a tápláláson kell változtatni, vagy valamilyen táplálék kiegészítőt célszerű adni a kölyöknek, azt is legjobb, ha állatorvosa felügyeletével teszi.

jelige: Fip fertőzött Cica
2018-03-12
cica sorsát, Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi problémával fordulnék Önhöz! Van egy 5-7 év közötti, ivartalanított fiú cicánk, akit tavaly februárban fogadtunk be az utcáról. Tavaly nyáron Fip betegség következtében elvesztettük a korábban örökbefogadott 14 hónapos cicánkat. A jelenlegi cicánk, minden teszten átesett. FelV/FIV negatív, ez kétszer is tesztelve lett. A Fip tesztje viszont: FIP/Koronavírus (EA ) IFT 1:200 A coronavirus antibody titre of >= 1:100 is suggestive for an infection with coronavirus. The differentiation between antibodies against feline enteral coronavirus and FIP-inducing coronavirus is not possible. In the case of clinical suspicion of FIP infection, a FIP screening test is recommended. Ez a teszt most februárban készült. Volt egy tavaly nyári laborvizsgálat is (mielőtt a fogkövezés miatt altatva lett), melynek eredményét kinyomtatva csak most kaptunk meg. Korábban azt a tájékoztatást kaptuk az orvostól, hogy a koleszterinen kívül minden rendben van, a koleszterin viszont a súlya miatt magas, 5,8 kg a cica (mikor magunkhoz vettük is ennyi volt, azóta a súlyát tartja). Száraz tápot nem igazán eszik, Forl betegséget állapítottak meg nála és elég sok fogát elvesztette már, sajnos. Konzervből a Sheeba és a Gourmet gold jön be neki, sajnos elég válogatós. A tavaly nyáron készült laboreredmény az alábbi: Összfehérje: 75 g/L (60-80) Albumin: 29,8 g/L (25-45) Globulin: + 45,2 g/L (25-45) A/G arány: 0,66 (0,6-1,5) ALT (GPT: 23 U/L (5-60) AST (GOT): - 1 U/L (10-50) Alkalikus foszfatáz: 83 U/L (-130) GGT: 0 U/L (0-9) Összbilirubin: 3,3 umol/L (0,1-5,1) Lipáz (pancreas): 22 U/L (-40) Koleszterin: +++ 6,5 mmol/L (3,2-4,0) Glükoz (szérum): 4,9 mmol/L (2,8-4,9) Karbamid: + 10,6 mmol/L (2,5-9,9) Kreatinin: 168 umol/L (20-177) Nátrium: 151 mmol/L (145-157) Kálium: 4,31 mmol/L (3,5-5,5) Na/K arány: 35,03 (28-40) Klorid: 119 mmol/L (100-124) Kalcium: 2,5 mmol/L (2,05-2,95) Foszfát: 1,3 mmol/L (0,9-2,2) Érdeklődnék, hogy most mit jelentenek az eltérések az ő esetében, így hogy tudjuk, hogy Fip fertőzött? Milyen vérvizsgálatok elvégzésére lenne szükség, hogy lássuk, most milyen állapotban van? Illetve mit tudunk tenni, hogy a 3 keresztes koleszterin jobb legyen? Milyen nedves táppal tudjuk etetni? Szeretnénk mindent megtenni, hogy egészséges legyen és minél hosszabb ideig velünk legyen? A cica egyébként tünetmentes, nem beteg. Évente kapja a oltásokat, negyedévente a féreghajtót, fogkövezés és fogeltávolítás tavaly nyáron történt. Játékos, jókedvű cica, stresszhatás nem éri, nagyon vigyázunk rá. A fogait dentisepttel kenegetjük időnként. Mit tehetünk még? Segítségét előre is nagyon szépen köszönöm! Andrea

Állatorvosai érezthetően szakértően, odafigyeléssel tartják kézben a cica sorsát, tőlem, vagy hasonló észosztó oldalakról nem sok hasznos dolgot kaphat egy tavaly nyári vérvizsgálat és a friss vírustesztjeinek kommentálásával.

A cica már csak a FORL miatt, és az emelkedett koleszterin érték miatt  is kontroll vizsgálatokra szorul. Állatorvosaiban is ugyanaz merül fel, ha a koleszterin szintet ismét magasan találják, a kissé túlsúlyos herélt kandúrban, úgy érdemes lehet az endokrin háttér lehetőségét (Cushing, diabetes, pajzsmirigy eltérések ...) is megvizsgálni. A friss adatok alapján nem kizárt, hogy diétás táp ajánlása is szerepelni fog az ajánlatok között.

jelige: Szoptató kutya
2018-03-11
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A kutyám 3 napja ellett egészséges kiskutyákat és állatorvoshoz is vittük ellenőrzésre. De most nyugtalan, nagyon liheg, kapar. A hőmérséklet 25 fok, lehet hogy melege van? Inni pedig alig iszik pedig liheg állandóan es próbálom itatni álladóan több kevesebb sikerrel. Mit kéne tennem?

Igen, előfordulhat, hogy  a mamakutyának melege van a 25 fokban. Ez a hőmérséklet sok lehet a Bernáthegyinek, vagy Malamutnak - és ideális lehet egy Csivavának, vagy Mexikói kopaszkutyának.  Ezt egyszerűen meg tudja állapítani, hogy a rövid séták, etetés, ürítés .... ideje alatt, amikor hűvösebb környezetben van a szuka, akkor megnyugszik-e, nem mutatja-e a leírt viselkedést.

Sajnos leírása alapján én azt sem tudom kizárni, hogy a hőmérséklet rendben van. Ha ez így van, úgy nem kizárt, hogy az állatorvosi vizsgálat után jelentkezett valami fertőzés, lázas állapot a mamakutyán. Ha így van, akkor mielőbbi újabb állatorvosi vizsgálatra és ellátásra lehet szükség.

jelige: Folyadékszükséglet
2018-03-09
Szeretném kérdezni, hogy kb mennyi az ajánlott illetve szokásos vízmennyiség, amit egy kb 12 kg súlyú kutyának meg kell inni naponta? Lakásban tartott kutyus, mindig van hozzáférhető vize, de úgy ítéljük, hogy keveset iszik, és keveset pisil. 5 hónapja laki nálunk. Köszönöm szépen a segítséget!

Tegnap igyekeztem részletesen megválaszolni ezt a kérdést.

A válasz itt is olvasható a rovatban, és legjobb hitem szerint e-mailben is megkapta.

jelige: Viszketés
2018-03-09
Tisztelt Doktor úr! Az lenne a kérdésem,hogy 2 napja vért vettek a kutyámtól a nyakrészről és azóta vakarja a helyét.Ez normális ilyenkor?Esetleg lehet kezelni valamivel? Én körömvirág kenőccsel kenem.Tisztelettel Szabó Erzsébet

Normálisnak nem nevezném, de sok a vérvétellel összefüggésben lévő (szőrnyírás-, fertőtlenítés okozta irritáció, kis vérömleny, gyulladás ...)  és attól független (lenyírt terület szennyeződése, bakteriális/gombás helyi gyulladás ...) miatt vakarhatja a kutya a nyakát a vérvétel közelében.

Ha a körömvirágoos kenegetés 1-2 nap alatt nem oldja meg a problémát, úgy jelezze állatorvosának az észlelését.

jelige: tobika@citromail.hu
2018-03-08
TiszteltDoktor Ur ! Kutyáim hosszu évekig főtt csirkeaprolékot kaptka és mellette száraz kutyatápot./Darling/A száraz tápot csak /Nasiként ették/Most mivel sajnos megszünt a beszerzési lehetőségünk. "Éb jobban szenvedek mit Ők" Semmit sem akarnak enni csak jönnek mennek utánam hogy hol a megszokott étrend a megszokott időben. Mit tegyek, mennyi idő kell az átállásra, a száraz tápetwetésnél. Még pékára a mit tudnék nekik adni bőven beleértev minden. 9, mops, 1 basset, 1 chow és 1 keverék uktyus gazdija. Válaszát előre is megköszönöm. S.né Éva

Gratulálok, szép nagy Család !

Nem tudom megítélni, hogy mennyi idő alatt törődik bele a kutya csapat a Darling száraz kutyatáp monodiétába, és nem hiszem, hogy a pékárú (?) etetése segítene a dolgon.

Ahogyan Ön is tudja számtalan sokkal jobb minőségű, persze jóval drágább táp áll rendelkezésre elméletileg kutyák egészséges táplálására. Ha ilyenek vásárlására nincs lehetőségük, valamint az igényes fajták védőoltásai, parazitamentesítései, ivartalanításuk sem lehetséges, úgy hosszú távon várhatóan sok egészségügyi problémával kell szembenézniük.

Amennyiben ez a helyzet, nem tudok okosabbat tanácsolni, min esetleg meg kellene próbálni a kutyákat befogadó gazdikhoz jutattni.

Kutyatartóknak

jelige: féreghajtás
2018-03-08
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kutyám már elég régóta szánkázik a fenekén, mostanában 2x már előfordult, hogy ugatott 1-t és utána a fenekét szaglászta, ott zavarta valami, ez egyértelműen látszik(talán mozgás). másfél hónapja voltam vele orvosnál, végeztek bélsár vizsgálatot, de se féregpetét, se gombát, vagy baktériumot nem tenyésztettek ki, csak kinyomták a bűzmirigyét, mondván, hogy biztos az a gond. A tünetek tovább folytatódtak, persze rendszeresen megfelelő dózisban féreghajtottam a kutyát. 16 kilós a kutya, így 2db drontal plust adtam neki mindig, sokszor az aggódalmam miatt nem vártam meg a 3 hónapot, csak 1-et. MIóta tünete van többféle széles spekturmu féregírtót is kipróbáltam, a nevükre nem emlékszem, csak a már említett drontalra. A lényeg, hogy tegnap elvittem megint kivizsgáltatni a bélsarát, és azt az eredményt kaptam, hogy nagy mennyiségben toxacara canis féregpetét tenyésztettek ki. Milprazon tablettát javasoltak, már meg is kapta. Viszont sok kérdés merült fel bennem. 1.Mért történhet ez, hogy nagy mennyiségben tele a kutyám férgekkel, ha rendszeresen féreghajtom? 2. Egyáltalán nem bízom már teljesen meg ezekben a féreghajtókban, hiszen a kutyámat mióta véleményem szerint férges, és a tünetei megvannak, többször is féreghajtottam, mégsem távozott féreg belőle. Van valami olyan erősebb készítmény a piacon, akár vényköteles, amiről úgy gondolja, BIZTOSAN kihajtja belőle a férgeket? 3. Lakásban és kertben tartjuk, nekünk gazdáknak van esetleg valami módszer, amivel kivizsgálható, hogy elkaptuk-e tőle? 4. Rendszeresen takarítok, és az ő cuccait is magas hőfokon mosom, viszont valahol azt olvastam, nem öli meg a petéket sem a domestos, sem semmilyen fertőtlenítőszer, max a 100 fokos mosás (a mosógépen csak 95 fok van). Milyen óvintézkedéseket tehetnék az újabb fertőzés elkerüléséért? 5. A kertben van egy kennele, ahol sok időt tölt, és általában ott ürít is. Minden nap összeszedem utána a székletét, de pl. amikor ilyen esős idő van, biztos kicsit szétmosódik, tehát amire ki akarok lyukadni, hogy bár tényleg próbálom gondosan összeszedni, nem steril itt a talaj, biztos van itt ott "maradék". Tud esetleg valami olyan szerről, amivel kezelhető itt a talaj, hogy kicsit úgymond sterilizáljam? Tényleg semmi nem öli meg ezeket a petéket? Vagy mit tehetnék még? Azon is gondolkoztam hogy felássuk a talajfelszint, és újat hozunk a helyére, ha nincs más megoldás. Nagyon megtisztel a válaszával, és előre is köszönöm. Egy aggódó bordergazdi

Akár a Drontal+, akár más széles spektrumú féreghajtó tabletta alkalmas lehet a feladatra, de amint példája is mutatja néha bizony többszöri szisztematikus féreghajtás mellett a környezet mentesítésére is szükség van. .

Egy elfertőzött környezetben a kutya akár folyamatosan felveszi a féregpetéket, amikből az állat testében szintén gyakorlatilag folyamatosan kelnek a lárvák és fejlődnek ki a felnőtt, szaporodóképes, peterakásra alkalmas egyedek. Bármelyik féreghajtó szer leginkább a felnőtt parazita egyedekre hat, így a vándorló lárvaalakok nem pusztulnak el újra- és újra kifejlőnek, petét raknak a környezetben ....

Legokosabb, ha állatorvosával megismerteti a kutya élőhelyének sajátságait, és vele egyezteti a kutya és a környezet parazitamentesítésének lépéseit.

A családtagok esetleges parazita fertőzöttségének ellenőrzését a családorvossal tudja megbeszélni.

jelige: Dzsina
2018-03-08
Tisztelt Dr. Úr! Két szuka kutyánk van. Az egyik kb két hete lefialt, de folyamatosan elpusztultak a kölykei. Az utolsó tegnap este múlt ki. A másik szuka is hamarosan fial, talán a hétvégén. A kérdésem az, hogy mikor lehet leghamarabb fogamzásgátló injekciót beadatni nekik, hogy hatásos is legyen. Illetve Az a kutyim akinek a fiai elpusztultak,napi 2x 1tbl Algopyrint adok, hogy ne legyen tejláza, ezt helyesen csinálom? Illetve ivar képes-e már, mivel már nem szoptat, vagy mikor kezd újra ivar képes lenni? Nem szeretnénk újabb vemhességet.

Nem teszi helyesen az Algopyrin tabletta adagolását sem - és főleg azt nem, hogy a 2 középkorú, az adatlap szerint rendszeresen nem is oltott kutyát szaporítja.

A legokosabb, amit tehet, ha még a mai napon időpontot kér állatorvosától, hogy a magas vemhes szukát még a fialás előtt operálja meg, és a másik szuka ivartalanítását is érdemes lenne néhány héten belül elvégezni.

Hosszútávon ez lehetne a legolcsóbb, legbiztosabb megoldás a nem kívánt vemhességek, szaporulat és nemi szervi betegségek megelőzése érdekében. Ezután már csak a két ivartalanított kutya védőoltásainak és parazitamentesítéseinek rendezése lenne a feladat.

jelige: Folyadékszükséglet
2018-03-08
Szeretném kérdezni, hogy kb mennyi az ajánlott illetve szokásos vízmennyiség, amit egy kb 12 kg súlyú kutyának meg kell inni naponta? Lakásban tartott kutyus, mindig van hozzáférhető vize, de úgy ítéljük, hogy keveset iszik, és keveset pisil. 5 hónapja laki nálunk. Köszönöm szépen a segítséget!

Gyakori, hogy azt ne mondjam divatos ilyen jellegű ajánlásokat, irányszámokat megfogalmazni embertársaink számára is. Itt is hallhat 2-3 liter, de 3-4 liter, sőt kánikulai napokon akár jóval nagyobb mennyiségekről is. Ha belegondol komoly egyéni eltérésekről tud biztosan Ön is.

Egy 12 kg-os, lakásban tartott, 1-5 éves egészséges kutya esetében mondhatjuk azt, hogy naponta fél liter vizet legalább  illene meginnia.

Hogy miért nem fogalmazok élesebben, egyértelműbben annak az az oka, hogy a szükségletek egyedi változatosságát nem figyelmen kívül hagyva elsősorban a táplálék folyadékmennyiségétől, és  a napi séták számától, idejétől és intenzításától is nagyban függ a minimális mennyiség. Azaz adott esetben én akkor sem esnék kétségbe, ha a 12kg-os kutya esetleg csak 4 dl vizet inna meg, míg állatorvosa aki esetleg tudja, hogy a kutya kizárólag száraz tápot kap és naponta 3 órát intenzív kültéri mozgással tölt, legalább másfél liter víz fogyasztását tartja indokoltnak.

Ha megalapozottnak érzik a gyanújukat, úgy állatorvosuk a fizikális vizsgálatok mellett vér- és vizelet vizsgálatokkal fel tudja mérni a kutya hidráltsági állapotát.

jelige: segitsen
2018-03-08
miért csak akkor szól a kutya mikor már bepisil ??

Miért mit mond ilyenkor?!

Nem gyakori probléma, amiről ír, érzésem szerint nem is állatorvosi kérdés, sokkal inkább pszichológiai jellegű lehet.

jelige: Miért csinálja ezt a macskám?
2018-03-07
Kedves Doktor úr/Doktornő! A hetekben észrevettünk egy furcsaságot az egyik macskánknál. Ha a háta hátsó harmadában simogatjuk vagy mosdatja a másik macska, kényszeres nyalogatásba kezd. Hirtelen elkezd nyalogatni bármit, ami előtte van, ha épp nincs semmi, akkor a levegőt is. Mitől lehet ez? Kissé furának hangozhat az esetünk, és valószínűleg nincs semmi baja, de nem tudjuk mi lehet ez. 8 éves, novemberben lett ivartalanítva, a hangulata, étvágya jó. Előre is köszönöm visszajelzésüket.

Valóban furcsa és ritka jelenség lehet, amiről ír, és főként az a tény, hogy a 8 éves, kijáró, oltatlan és csak későn ivartalanított cica mindezt csak 2-4 hete műveli.

Mindezek alapján akár tünetként is értékelhető a megfigyelésük, ezért a cica részletes kivizsgálása ajánlott.

Macskatartóknak

jelige: Mafi cica
2018-03-06
Befogadtunk egy 6 hónapos cicát, ma van a 3. napja nálunk, nagyon félős, enni eszik de nem hajlandó inni és kakilni sem. 3 nap alatt csak kétszer pisilt, gondolom a folyadék hiánya miatt. Alomtálcát sem akarja használni. Mi lehet a probléma?

Egy makkegészségesnek tűnő, problémamentes új családtag befogadása esetén is melegen ajánlott felkeresni állatorvosukat.

Ha ő megvizsgálhatja a cicát, kiderülhet, ha nincs kiszáradva és  esetleg csak az itatótálkát nem használja a cica hanem a virágcserepek alátétjéből, netán a csapból, mosogatótálcáról, vagy neadjisten a WC csészéből fedezi a folyadék szükségletét. Ha valóban 3 napja nem iszik a Mafi, és kiszáradt a cica,  úgy természetesen mielőbbi infúziós kezelésre van szüksége. Kiderülhet a nem ivás háttere is, és ez alapján  egyéb kezelést is kaphat a Mafi.

Ha sikerült meggyógyítani a fiatal kandúrt, vagy esetleg tényleg kutyabaja, csak félénk, úgy pedig megbeszélhetik a szüksége védőoltások, parazitamentesítések és a kasztráció időpontjait.

jelige: Vizsla
2018-03-05
2éves vizsla kutyám van epilepszia roham havonta egyszer van eddig végbél kupot kapott a mostani rohamnál 2 t kellett adni neki az állatorvos semmi gyógyszer t nem adott . Hogy olvasom a fórumokat b6 vitamin az segítene? Vagy valami észre vétel köszönöm szépen a válaszát várom

Akár B1, akár B6 vitamin adagolását állatorvosával lenne okos egyeztetnie.

A fórumok tanácsai közül talán a leginkább az lehet a megfontolandó, amelyik a kutya részletes epileptológiai kivizsgálását ajánlja. Budapesten és környékén könnyen találhat a szakterületen jártas specialistát, pl.: http://www.kutyaepilepszia.hu/  vagy  http://www.kisallatneurologia.hu/

jelige: véralvadási probléma
2018-03-04
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! 14 éves keverék szuka kutyám fülét a macskánk megkarmolta. Nem gondoltam rosszra, de a vérzés nem akart elállni. Legközelebbi állatorvost telefonon hívtam, kálium hipermangánnal való beszórást javasolt. Gyógyszertárból vérzéscsillapító krémet is vettem, egyik sem használt, ha az állat nem mozgott, csillapodott a vérzés, de mozgásra, a fej rázására erősödött. Ezért elvittem a kutyát az említett orvoshoz, aki azt mondta, bódításban össze kell varrni a sebet. A bódító injekció beadásakor az állat lábai görcsösek lettek, az orvos szerint ez nem probléma. Összevarrta, infúziót és véralvadást segítő készítményt adott, és azt mondta, kb. egy hétig ne nyúljunk hozzá, ne törölgessük, ne tegyünk rá semmit. Hazaérve a kutya nyakán, a háti oldalon egy nagy ödémát találtunk, gondoltam, attól lehet, hogy a kezelés alatt a hám rajta volt (az orvos nem vetette le), talán megnyomhatta. Mivel még másnap reggel is szivárgott a vér a sebből, ismét telefon az orvosnak, ő megint a hipermangánt ajánlotta, ezúttal ettől megszűnt a vérzés. A kutya evett egy keveset, gyakran ivott is. Késő este váratlanul hányt, a lábai megint görcsösek lettek, az oldalán is ödéma lett, éreztem, hogy nagy a baj. Kihívtam az említett orvost, de már semmit sem tudott tenni, csak azt hajtogatta, hogy ilyet még nem látott, ő autoimmun betegségre gyanakszik. A kutyánál még kicsi korában hasnyálmirigy enzim hiányt állapítottak meg, enzimpótló gyógyszert szedett, csak pár hónapja hagytuk abba, mert úgy tűnt, nem bírja. Probiotikumot és máriatövis kapszulát kapott, jól érezte magát, mozgékony, jókedvű volt. Az étvágya viszont szinte csillapíthatatlan volt, már a gyógyszer elhagyása előtt is. Viszont nagyon sovány volt, egy keveset is csak akkor hízott, ha rendszeresen és nagy mennyiségben gyümölcsöt is evett. Két évvel ezelőtt gennyes méhgyulladás miatt operálták, akkor még nem volt véralvadási problémája, és azóta egyszer a lábát is megvágta, az is beavatkozás nélkül meggyógyult, így mostanáig nem is sejtettük, hogy ilyen baja lehet. Tapasztalt állattartó ismerősünk szerint a fület varrni nem lett volna szabad, égetni kellett volna, de úgy gondolja, a véralvadási probléma mögött olyan szervi elváltozás állhat, amitől a kutya rövid időn belül mindenképpen meghalt volna. Nem tudom, igaza van-e. A méheltávolítás után kb. fél évvel végzett laborvizsgálat a Ht érték csökkenését, ALT emelkedését, LDH emelkedést, AST emelkedését, monocita szám emelkedését mutatta, de a vizsgálatot kérő orvos ezeket nem tartotta aggályosnak, az eltérések okaként a hasnyálmirigy problémát jelölte meg, ill. több szénhidrátot javasolt. Ezenkívül a kutya gyakran köhögött és az orrából váladék jött, ezt több orvos szerint légcsőszűkület okozta, én inkább a táplálékkal kapcsolatos allergiára gondoltam, mivel bizonyos ételeknél erősödtek, másoknál enyhültek a tünetek. Volt olyan is, hogy a kutya állandóan rágta a hasát, onnan szinte az összes szőrét kitépte. Ez az enzimpótló gyógyszer elhagyása után megszűnt. Lehetett-e a kutyának valóban autoimmun betegsége, vérképzőszervi daganata, máj, lép, hasnyálmirigy, csontvelő stb. rákja, okozhatta-e a vérzékenységet a korábbi méhgyulladás, lehetett-e allergiás a bódításhoz használt szerre. Mert a rendelőbe még a saját lábán ment, sőt szaladt, mintha csak sétálni mennénk. Más orvos, más kezelés segíthetett-e volna, vagy csak átmenetileg, esetleg ott is ugyanígy jártunk volna, minket ilyen kérdések foglalkoztatnak. Tudom, biztosat csak boncolással lehet mondani. De ezt nem akartuk. A véleményüket ha megírnák, nagyon megköszönném. Mindenképpen köszönöm a ránk fordított idejüket. (az állatot heti 2-3 alkalommal sétáltattam, ilyen opció az űrlapon nincs. A tünetek fennállására, változására, az állat szállítására vonatkozó kérdésekre is csak azért válaszoltam, mert minden mezőt ki kell tölteni. Az állat már nem él, amit tudtam, fent leírtam. Ha a válaszadáshoz még bármilyen információra szükség lenne, kérem, jelezzék).

Teljesen igaza van, a 14 éves keverék szuka elhullásának okát csak a boncolás, esetleg ehhez kapcsolódó kiegészítő vizsgálatok (szövettan, kórokozó izolálás, toxikológia ...) lett volna képes megválaszolni.

Az évek múlásával a sokasodó tünetek hátterében sok és sokféle betegség állhatott, én részletes leírásában sem látok olyan friss adatot, ami alapján ki lehetne találni a kutya elvesztésének okát.

Sajnálom a történteket.

jelige: French Bull
2018-03-04
Tisztelt Doktorok! Kérdéssel fordulok önökhöz! Kiskutyánkat ( 6 éves Francia Bulldog kislány) két hónapja ivartalanítottuk a sorozatos felfázások miatt! A műtét az állatorvos szerint rendben volt. Körülbelül egy hónappal a műtét után viszont. Sorozatos barna csepegést tapasztaltunk nála. Ehez hozzájarult a napi minimum egyszeri véres vizelet is. Séta alkalmával, 10 perc alatt nagyjából 6 alkalommal akar vizelni. Ilyenkor néhány csepp sikerül neki. Kérdésem az lenne hogy ezek a problémákat okozhatja e műtéti hiba? Mivel az állatorvos újbóli műtétet javasol. Természetesen nem olcsón. Megjegyzésként elmomdanám hogy kedvencünknek úgymond gerincvelő tágulata van. Ehez hozzájön felső 3 nyaki csigolya malformácio, emiatt enyhe hidroplasyája is van. Ezekre illetve egy komplex röntgen, ultrahang és CT valamint MRI vizsgálat alapján megállapított polydiscopathia van nála. Ezért Napi szinten kap Cimalgex 30 mlg os tablettát. Mivel műtéti beavatkozás nem lehetséges. A véres vizeletre, második hete kap Verifox tablettát szed. Kérdésük tehát több részből álló. Mi okozhatja a véres vizeletet? (műtéti hiba?) Valamint az is érdekelne hogy valóban nincs más megoldás a gerinc problémára mit a gyógyszer szedés élete végéig? Segítségüket előre is köszönjük.

Nem biztos, hogy  a leírt tüneteket benthagyott petefészek(részlet), ovarian remnant okozná. Számomra bőven elképzelhető, hogy már az ivartalanítás előtt is fennálló húgyúti fertőzés (hólyag gyulladás), vagy hüvelygyulladás, netán tumor, okozza a tüneteket a 6 éves, két hónapja ivartalanított szukában.

Részletes kivizsgálással, többek között vér- és vizelet laborral, hüvelytükrözéssel, hüvelycitológival, esetleg hasi ultrahang vizsgálattal lehet tisztázni az okot, ezután pedig a megoldást.

A CT és MRI-vel megállapított gerinc rendellenesség esetleges műtéti megoldását, vagy más kezelését  ortopédiai-, neurológiai területen jártas szakember tudja megítélni.

jelige: lágyéksérv
2018-03-04
Tisztelt dr! 10 hetes mini yorkie szuka kutyusomon egyoldali pici lágyéksérv van amióta megvettem (4 hete), mi vele a teendő, kell-e műteni és mikor, vagy elmúlik? Tudom a köldöksérvvel lehet várni, de a lágyéksérvet nem tudom. Önnek mi a protokollja? Köszönettel

Bármilyen sérvvel lehet várni akkor, ha a sérvkapu viszonylag szűk, ha a sérvtartalom nem bél-, nem hólyag-, nem gyomor-, ... (lép-, májlebeny, vemhes méh  ...) nem olyan szerv aminek a lefűződése gyors életveszélyt képes előidézni. És bármilyen sér esetében mielőbbi operáció ajánlott, ha az említett hirtelen életveszély kialakulása fennáll.

A 10 hetes kölyök 2 hetente állatorvosa kezei közé kerül, márcsak a védőoltások, parazitamentesítések miatt is.  Ha ő felügyelheti a lágyéksérv állapotát (sérvkapu mérete, sérvtartalom, visszahelyezhetőség, fájdalom ...) úgy megvan az esély a veszély minimalizálására.

Ideális esetben megvárhatják az ivartalanítás időpontját, és a petefészkek eltávolításával egyidejűleg lehet rendezni a lágyéksérvet is.

jelige: romlás lassítás 2
2018-03-01
Köszönöm, írtam, hogy talált elváltozást a dokim az 5 éves mopszom szemén (hiperpigmentáció), de mondta minden mopsznak ilyen a szeme. Talán ilyen dülledt szemű kutyának jót tenne valami műkönny, pl. Lacrimed. Biztos hamarabb szárad a szemük. Ön mit ajánl? El nem rontja szerintem

Félreérthetően fogalmazott, vagy esetleg én vagyok ma a szokásosnál is értetlenebb ...

Abban teljesen igaza van, hogy műkönnyel nem lehet kárt tenni egyetlen kutyában sem, de kérdés hogy segíthet-e  a kutya baján - már ha van a kutyának van baja ...

Ha azonban a megszokottnál dülledtebb a szeme a Mopsznak, és akkor is, ha a fajtához, korhoz képest valódi hyperpigmentációt vélnek látni a kutya egyik, vagy mindkét szemén, úgy érdemes lenne kivizsgálni az észlelésüket.

1 / 512 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.12.28
Budapest XXII. kerületéből (Péter Pál u. és Bánk bán u. sarok) tűnt el a képen látható cica. Kérjük, ha bárki látja, tud róla, értesítse a gazdit! Köszönjük!
2017.12.21
2017.12.18-án a Budapest XXII. kerület, Vörösmarty utca környékéről eltűnt Kormi. Ivartalanított 2 éves kandúr,nem csavargós. Aki megtalálta, esetleg befogadta, kérjük, jelezze az alábbi telefonszámok bármelyikén: 06-30/612-1166 vagy 06-1/227-2643
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara