Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Leukózis3
2015-02-26
Tisztwlt Doktor úr! Köszönöm a Leukozis jeligére írt válaszait! Már csak annyi kérdésem lenne,hogy a tünetek megjelenése után kb.mennyi idővel lehet biztosan kimutatni a leukózis-aids fertőzöttséget?Várom válaszát:Bicskey Tamás

Kedves Gazdi!

A rendelőnkben használt teszt esetében minimum 28 napnak kell eltennie a macskák leukémia vírusával való fertőződéstől, hogy a teszt kimutassa azt. Mi a Virbac cég SPEED Duo FelV-FIV tesztjét használjuk. Ez eltérő lehet tesztenként, így meg kellene kérdeznie a viszgálatot végő kollégát, hogy az ő tesztjük esetében mi a helyzet.

jelige: Ehete-e a kutya fokhagymát és tökmagot.
2015-02-25
Jó napot! Érdeklődni szeretnék, hogy a kutyák ehetnek fokhagymát (porként lenne belekeverve az ételükbe), illetve tökmagot? Előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!
A fokhagyma olyan anyagokat tartalmaz, amelyek károsíthatják a kutyák (és macskák) vörösvérsejtjeit, ezért semmiképpen sem ajánlom az etetését. Nyilván egy kutyának lenne annyi esze, hogy mivel csíp, ne egye meg, de ha koncentrált formában az ételéhez keverik, akkor csődöt mondhat az ösztöne. Szerintem nem érdemes kísérletezgetni.

A tökmagról semmi rosszat nem tudok mondani, sőt, a benne található olajok jót tesznek a szőrnek-bőrnek. Nyilván itt is fokozatosan, kis adagokkal kell próbálkozni, nem nyersen, hanem pirítva, mert a nyers magok emésztést gátló anyagokat tartalmaznak.

Ha esetleg természetes féreghajtás céljából adagolná a tökmagot, akkor el kell mondanom, hogy tudományos cikket nem találtam a hatékonyságáról, csak emberi kezelés esetében, és akkor is csak galandférgekre, egyéb kutyaában élő bélférgeknél nem vizsgálták a hatékonyságát, így a kötelező, illetve ajánlott bélférgek elleni kezelést semmiképpen nem lehet ezekkel kiváltani.

jelige: Silver
2015-02-25
Alsó húgyúti probléma miatt az orvos húgykő elleni diétás tápot ajánlott állandóan /Royal Canin ,Petbalance/Kb. három éve van diétán, semmi probléma azóta, de a kérdésem az lenne, hogy ha csak ezt kapja a macska, abból nem lehet baj, másfajta tápot nem adhatok, közben , csak ritkábban?

Kedves Gazdi!
Legjobb lenne vizelet-vizsgálattal megbizonyosodni arról, hogy milyen a vizelet összetétele, és kiderülne, hogy  van-e szükség a vizelet savanyításra, esetleg vannak-e benne kristályok, és azok milyen fajták, vannak-e gyulladásra utaló jelek, stb.

Ha minden rendben, akkor valószínűleg állatorvosa sem lesz ellenére annak, hogy időnként másfajta tápot is kapjon, de legjobb, ha vele konzultál.

jelige: törhető?
2015-02-24
Üdvözlöm! Cicám az állatorvostól Neuromultivit EP filmtablettát kapott roborálásra, étvágy javításra. Napi 1/4 ed szemet 4 napig. A leírás szerint nem lehet széttörni, ez igaz állatoknál is? Miért nem törhető? Köszönettel: Dóra

Kedves Gazdi!

NAgy valószínűség szerint a filmtablettákat azért ne szabad eltörni, mert a gyomorsav ellen védőréteggel vannak bevonva, hogy eljussanak a hatóanyagok a felszívódés legoptimálisabb helyére.

Vannak kifejezetten állatok számára készült, jobban adagolható B-vitaminos készítmények, esetleg érekdlődjön állatorvosánál, vagy állatpatikában ezekről. A rendelőnkben Calo-pet pasztát és RX Amino B-komplex készítményt tartunk, amelyek jól használhatóak roborálásra és az étvágy növelésére, betegségből való felépülésre.

jelige: börze
2015-02-24
Milyen állatorvosi igazolás, engedély kell, ha a monori kisállatbörzén akar valaki kutyust eladni? Elég a magán állatorvosi igazolás vagy hatósági kell , van -e formanyomtatvány ehhez? Köszönöm! Úgy tudom, a chip az kötelező.

Kedves Gazdi!
Az interneten megtaláltam a monori kisállat börze ebszállítási feltételei között a vonatkozó szabályokat: KATT IDE!

Itt sem írnak mást, mint ami az Állatvédelmi Törvényben van: 8 hetesnél fiatalabb kiskutyák, kismacskák eladása szigorúan tilos. A mikrochippes megjelölésre, ahogy Ön is jól tudja a kutyatratásról szóló törvényben foglaltak vonatkoznak: ha gazdát cserél egy kiskutya, akkor rendelkeznie kell mikrochipes egyedi jelöléssel. Ha betöltötte a 3 hónapos kort, akkor mindenképpen kötelező a veszettség elleni oltás is.

jelige: Spániel kölyök
2015-02-24
Kedves Doktornő / Doktor Úr! Pár hét múlva lesz egy angol cocker spániel kutyusunk, körülbelül 7-8 hetesen hozzuk majd el, ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni. Olvastam, hogy 4 oltás után lehet először utcára vinni, ez igaz? Mi a legkorábbi időpont, amikor el lehet kezdeni az oltásokat beadatni? Lehet baja a kölyöknek, ha két idősebb kutyánkkal (labrador és keverék) esetleg érintkeznének? (évente oltva vannak) A kiskutya inkább benti kutyus lenne, de minél előbb szeretném szobatisztaságra tanítani, ezért ki kell hogy vigyem az udvarra. A cocker spánieleknél ez mennyi időbe telik? Vagy ez inkább gazditól függ, hogy milyen hamar lesz szobatiszta? Van erre valami bevált módszer amit tudna ajánlani? Válaszát előre is köszönöm! :)

Kedves Gazdi!

Gratulálok a kiskutyához! Az Állatvédelmi törvény szerint a kiskutyáknak 8 hetes korig az anyjukkal kell maradniu, ezért azt javaslom, hogy csak 8 hetesen hozzák el.

A kiskutyákat már akár 4 hetes korban el lehet kezdeni oltani parvo vírusos hasmenés ellen, a megfelelő oltóanyaggal. Ezt a tenyésztő vagy beadatja, ha olyan veszélyeztetett a kiskutya, vagy nem. Ha már az új gazdi kezdi oltani, akkor célszerű egy féregtelenítéssel, bolhairtással kezdeni, mikor elhozzák, a szőrét is le kell mosni, mert a féregpeték anyukája nyálából főleg oda kerülnek. Ha minden rendben megy az új helyén, eszik-iszik, nincs hasmenése, akkor elkezdjük oltani. Minél fiatalabb korában kezdjük el oltani a kutyust, annál több oltásra lesz szükség, mert az anyukájától kapott ellenanyagok védelmét is át kell törnie az oltásnak, ráadásul fiatalabb korban az immunredszer is kialakulatlanabb, így nem feltétlenül célszerű siettetni az oltásokat, illetve a kimenést.

Törvényi szabályozás szerint ha betölti a 3 hónapos kort, akkor 30 napon belül kötelező számára az első veszettség elleni oltása, és a mikrochippel való megjelelölés, ami már a tulajdonos-váltáskor is meg kellene legyen. Ha netán a tenyésztő elfelejti ezt megtenni, akkor Önnek kell mikrochippeltetni a kutyust.

Ha a felnőtt kutyák oltott, féreghajtott ebek, akkor kicsi a fertőzés lehetősége, de az utolsó kombinált oltától számított 3 héten belül elméletileg megvan. Az oltóanyag gyártók innentől garantálják a védelmet. Ezelőtt parkba, utcára, oltatlan kutyák közé vinni nem célszerű. Természetesen sok kutya életében nem kap kombinált oltást és semmi baja nem lesz, tehát nem törvényszerű, hogy elkap valamit, de fennáll a veszélye.

A szobatisztaságra szoktatás inkább tréneri feladat, mint állatorvosi, de ha időben észreveszik, hogy pisilni akar a kiskutya, és kiviszik arra a helyre, ahová szeretnék, hogy pisiljen, és megdicsérik, akkor hamar meg fogja tanulni, hogy mit szeretne  a gazdi. Lényeg a következetesség!

Sok hazsnos információt talál még honlapunkon, ha IDE KATTINT!

jelige: Macskajaj
2015-02-23
Tisztelt Doktor Úr! 4 hónapos Main Coon cicámat egy hete hoztam el a tenyésztőtől. 3 nappal ezelőtt kapott új száraz tápot, a tenyésztőtől kapottal keverve. Azóta kissé hasmenéses. Egyébként jókedvű, mozgékony, vizet gyakran iszik, nem úgy néz ki, mint akinek fájna a hasa, szépen használja az almot, de azért aggódom. Két kombinált oltást kapott, féregtelenítve is volt. Mit tanácsol, vigyem orvoshoz azonnal, vagy esetleg valami diétára fogjam és várjak egy picit? Válaszát előre is köszönöm.
Kedves Gazdi!
Ha nem súlyos a hasmenés, vagyis nem folyik a cicából a bélsár, hanem kissé kevésbé összeállt, illetve ha eszik-iszik, jó a kedve, akkor nem szükséges azonnal állatorvoshoz rohanni. Az ismételt féreghajtások, oltások miatt úgyis fel kell keresnie állatorvosát, így akkor alapos vizsgálat után kiderülhet, hogy szükség van-e bélsár vizsgálatra, diétára, tápváltásra, stb.
jelige: Fehér cica
2015-02-22
Tisztelt Doktor Úr! Tóth Éva vagyok Albertirsáról! Tanácsot szeretnék kérni Öntől. Amúgy Sziszike a harlekin uszkár akinek a köldöksérvét műtötte doktor úr nagyon jól van, és volt két édes uszkárom is Jessy és Gina, akiket szintén doktor úr ápolt, sajnos ők már nincsenek velünk. Így talán be tud a doktor úr azonosítani! Nagy gondban vagyok! Igaz, hogy minden apróságot itt helyben próbálunk megoldani az itteni állatorvosi szolgálattal, de most valami nem nagyon stimmel. Van egy gyönyörű 8 éves hófehér török kasztrált cicám, nem fajtiszta. Eddig semmi baja nem volt. Időnkét védő oltásokat kapott, azon kívűl semmi panasz. A napokban azt vettem észre, hogy csapzottan, szőre kitépkedve homokban megpergetve jött haza. Igaz evett ivott, de valahogy más volt. Azon gondolkodtam verekedett más macskával, szokott, vagy elkaphatta egy kutya minden szomszédban van, nincsenek megkötve ? De akkor vér vagy egyéb sérülések lettek volna, de gondoltam azt is, hogy előszeretettel vadász és sajnos tőlünk 3-4 házzal egy galambász van és nem egy esetben láttam szürkés tollakat az udvarunkban, az lehetett gerle is, de volt fehér toll is és most az el múlt három napban megint egy fehér tollas galamb maradványt találtunk az udvarunkban. Ez csak a Mirci cicánk műve lehetett. Nincs több cica nekem! Mivel bágyadtt, nem nagyon evett és ivott, elvittem ide hozzánk, hogy nézzék meg. Pont helyettesítés volt! Egy idős doktor bácsi nézte meg torkát , azt mondta nem fertőzés, nem mérgezés, az már jelentkezett volna. De előfordulhat, hogy kasztrált macskáknál idegi tünetek jelentkezhetnek. Ezt pedig úgy vettük észre, hogy egyik nap szétcsúszott a lába, az az nap volt amikor vagy verekedett kutyával, vagy macskával, vagy esetleg mérgezett valamit raktak ki neki (a galambász szomszédom). Majd volt olyan, hogy egyik éjjel , mert minden este bent alszik velünk az uszkárral az ágyon, mint egy gyerek. Szép tiszta és nagyon aranyos. Fel kelt, ki ment a szokott módon és 5 perc múlva már jött is vissza. Ablakon megy ki, és ott kopog mikor be akarr jönni. Amikor bejött elkezdett furcsán szagolgatni mindent, mint ha idegen helyen lenne, szimatolt égnek állt a szőre és nem figyelt ránk. Alig tudott megnyugodni, azután nagy nehezen elaludt az ágyon. Ettől a naptól fogva – pénteken elvittük az orvoshoz, kapott egy vitamin injekciót, egy féreghajtó gyógyszert és vitamin kombinátumot B vitamin 30 csepp ételbe, vagy vizbe tenni. Most igaz szombat éjjel van, de nagyon aggódom. Nem megy ki, nem akar se pisilni se kakilni, inni nem iszik, csak ha pici fecskendővel bele erőszakolom a vizet. Enni evett. Reggel adtam neki a szokott cica konzervet nyalogatta, de nem ette meg, ezután eszembe jutott, hogy adok egy egész nyers csirke májat, hátha arra vágyik és rácsöpögtettem a vitamint. Megette, nem azt mondom habzsolta, de ette. Később 2 egész májat megfőztem neki és kétszerre széttörve oda adttam neki. Megette, de nem úgy, ahogy szokott, hogy fal. Sokan nyeldesi a nyálát, jó nagyokat nyel. Nem lázas, nem meleg a teste, nem száraz az orra, csak ha alszik. Rengeteget alszik és bujkál. Ágy alá, alig birom kihúzni, vagy szekrény mögé. Mindent elszigeteltem, hogy ne bujkáljon. Kiengedni nem merem, mert nem fog visszajönni, mert tudom, ha valami gáz van a cica elbújik. Most az ágyon alszik! Ha oda megyek köszön ahogy szokott meg van rá tanitva. De nem olyan mint kell, hogy legyen. Nem megy ki, nem iszik, nem mászkál, fekszik, mint egy darab fa. Soványnak látom, vagy összesettnek, valami nem stimmel. Azért keresem doktor urat, hogy itt a hétvége, csak hétfő tudjuk vinni ide hozzánk, nem tudom mennyi lehet az a víz, amit befecskendezhetek , hogy ne száradjon ki. Tej előtte nem issza. Ha májat tennék elé megint megenné, de az meg szorulást csinál. Dorombol, de olvastam, ha beteg a cica akkor is dorombol. Mindenképp vissza kell vinnem, vagy ha nem tudnak mit kezdeni vele, akkor jelentkezem a doktor úrnál időpont egyeztetéssel. El vagyok a szokott módon keseredve, mert eddig semmi baj nem volt ezzel a cicámmal. Ha tud doktor úr kérem válaszoljon. Köszönöm szépen tisztelettel Tóth Éva

Tisztelt Tóth Éva !

Természetesen emlékszünk Magára is nem csak a Jessyre, Ginára és Sziszire.

A 8 éves eunuch cicának a leírtak alapján többféle baja is lehet – valóban nem tudunk vizsgálat nélkül segíteni. Ha nem rendeződik a cica állapota én sem látok más lehetőséget, mint egy egyeztetett időpontban elvégezni a vizsgálatokat és aztán lehetőség szerint meggyógyítani a cicát.

A mai napot remélhetőleg átvészelik, ha sikerül 30-50 ml vizet (esetleg visszahűtött kamillát) bejuttatni a cicába, és Önökkel együtt azt remélem, hogy holnap (hétfőn) sikerül meggyógyítani is a cicát helyben. Ha nem ez a helyzet, egyeztessünk időpontot.

Üdvözlettel

Balogh Lajos

jelige: staffstaff
2015-02-22
Jonapot kivanok! A kutyam ket nap leforgasa alatt elhunyt! Amerikai staffordshire terrier. Zoldessargas hanyas volt nala az utolso napon. Mar nem tudtunk rajta segiteni. mi lehetett a problema? Ha elofordulna mas kutyankkal mivel orvosolhatjuk Mig az allatorvos nem er ki?

Kedves Gazdi!
Nagyon sajnálom a kiskutyájukat! Sajnos ez nagyon kevés információ, ebből még tippelni is nagyon nehezen tudok, hiszen rengeteg betegség jár együtt hányással, főleg kutyabetegségek ellen oltatlan, fiatal kutyáknál. A veleszületett rendelleneségektől a bélelzáródáson át a fertőző betegségekig, és egy fiatal kutyánál már önmagában a hányás-hasmenés olyan kiszáradást okozhat, amely életveszélyes állapothoz vezethet.

Máskor minél előbb állatorvoshoz kell vinni a kiskutyát, ha bágyadt, valami nem stimmel vele, esetleg étvágytalan. Ezzel együtt nagyon fontos a lehetőleg már 2 hetes kortól elkezdett bélféreg elleni kezelés, még az anyakutyával együtt, és a rendszeres védőoltások.

jelige: leukózis? 2
2015-02-22
Tisztelt Dotor úr!A Leukózis? Jeligére küldött kérdésem kiegészítése:A fogínye gyulladt volt,és a nyelve fekélyes! Bicskey Tamás
Kedves Gazdi!
Sok macskabetegség jár gingivitisel, vagyis í fogak tövében lévő fogíny kipirulásával, akár fájdalmas vérzékenységével, és a szájüregi fekélyek is vírusos betegségek veejárói is lehetnek. Például a már említettt FIV, vagy Macska Aids, a FelV, a Macska Leukémia Vírus, de a Panleukopenia vírusa, a Herpes, Calici vírusok, amelyek felső léguti megbetegedéseket okoznak is fekélyes nyelvgyulladással, gingivitissel járhatnak. Ezen kívül a vese megbetegedése, nem megfelelő működése is okoz fekélyeket, ezekről vérkép, vérlabor vizsgálattal lehet megbizonyosodni.
jelige: leukózis?
2015-02-22
Tisztelt Doktor úr! Kb.7 hónapos kandur cicánk nyakán duzzanatot találtunk. Az egyik oldalon nagyobb méretű volt. Állatorvoshoz elvittük. Azt a választ kaptuk,hogy valószínűleg Leukózis, vagy Aids. A gyorsteszt negatív lett mindkettőre. Antibiotikumot kapott injekció formájában. A duzzanatok a nyirokmirigyei voltak. Testszerte meg voltak duzzadva. Kaptunk gyógyszert is. Noroclav 250 mg.A nyaki nyirokmirigy duzzanata 2 nap alatt a harmadára csökkent. Közérzete jó, étvágya vizelete, széklete van. Láza nem volt. A véleményét szeretném kikérni azzal kapcsolatban, hogy a fent említett 2 betegsêgen kívű lehet e más baja is. Vagy csak ez a kettő jöhet szóba. Nagyon várom megtisztelő válaszát! Tisztelettel:Bicskey Tamás

Kedves Gazdi!

Legpontosabb eredményt úgy lehet kapni, ha mintát vesznek a megnagyobbodott nyirokcsomókból, és azt laboratóriumba küldik citológiai vizsgálatra. A mintában talált sejtek alapján el lehet dönteni, hogy gyulladásról, vagy esteleg kóros, daganatos elváltozásról van-e szó. Sajnos egyetlen FelV-FIV teszt negativitása nem zárja ki a fertőzöttséget, később meg kell ismételni ezeket is.

jelige: cukorbeteg kutya
2015-02-20
6 éves, cukorbeteg, kan kutyát szeretnénk ivartalanítani. A problémánk, hogy nem tudjuk árthat-e neki, illetve a cukrának/inzulin adagjának. Elhízhat-e diétás táp mellett is.

Kedves Gazdi!

Kan kutyák Diabetes Mellitusa és bennük az inzulin hatékonysága alapvetően független a nemi hormonok változásától, szemben a szukákban tapasztalhatótól. Ettől függetlenül a nemi hormon termelés megszűnése hosszú távon vezethet az inzulin adagolás változtatásához. A műtéti beavatkozás stresszét is igyekezni kell a legrövidebbre csökkenteni.  A műtét tervezett elvégzése viszont megelőzi az életkor előrehaladtával kialakuló problémákat, mint pl. a prosztata megnagyobbodása, a here daganatos elváltozásai, melyek miatt a romló általános állapotban, gyorsan elvégzett ivartalanítás kockázata jelentősen emelkedhet. A műtétet célszerű endokrin betegek kezelésében, műtétjeiben és altatásában egyarán jártas állatorvosra bízni. Javaslom, keresse meg Dr. Thuróczy Juliannát a 06-30 9408569-es telefonszámon.

jelige: mitya
2015-02-20
Tisztelt DoktorNő/Úr! 11 éves kandur cicámnál asthmát diagnosztizáltak. Érdeklődni szeretnék, hogy az inhalációs steroid terápiának is vannak e negativ hatásai? A technikai részét szerencsére ügyesen meg tudjuk oldani, teljes mértékben együttműködő a cicu, csak aggódom az esetleges mellékhatások miatt, szeretném, ha még legalább 10 évig velünk lehetne. Köszönettel!

Kedves Gazdi!

Gyakorlatilag minden beadott gyógyszernek van mellékhatása, a szteroid, vagyis glükokortikoid hatóanyagú gyógyszerek a teljes anygacserére hatnak, a májban bontódnak le. Az inhalációs úton használt terápiában fluticasone nagymolekulájú (pl. a FLIXOTIDE EVOHALER-ben), így elvileg nem jut be a véráramba így sokkal kevesebb a mellékhatása, mint a szájon át alkalmazott szteroidoknak.  Hosszútávú alkalmazásukkor érdemes időnként vérlabor vizsgálattal ellenőrizni a legfontosabb szerveket jelző paramétereket.

jelige: féltett cicus
2015-02-20
Tisztelt Doktor Úr 6 éves ivartalanított panelben tartott lány cicám sosem érintkezett a külvilággal és más állattal. Hazaérkezésemkor ha előtte más állathoz értem, azonnal kezet mosok és csak ezt követően érintkezek a cicámmal. Előfordulhat az említett körülmények mellett is férgesedés? Javasolt féreghajtó alkalmazása? Ha igen, milyen időközönként?

Kedves Gazdi!

A kiscicák már legtöbbször az anyamacska tejéből magukhoz vesznek féregpetékek, amelyek részben kifejlett bélférgekkél fejlődnek a hasüregben, részben pedig, a testben folytatott vándorlásuk során eltokolódnak, és várják, hogy egy betegség, az immunrendszer csökkent működése mintegy " előhívja őket".  Ilyenkor bemásznak a belekbe, ott kifejlődnek és szaporodni kezdenek.

A legegyszerűbb mód, annak kiderítésére, hogy szüksége van-e cicájának  féreghajtóra, a rendszeres  bélsár vizsgálat.

 

jelige: ficam
2015-02-20
Macskáknál is előfordulhat a harmadik szemhéj t-porcának ficama, előesése? Az állatorvos szerint gyanús, hogy cicámnál erről van szó. Könnyezik is. Mennyire gyakori, mit kell tudni erről a betegségről, hogyan kezelhető? Köszönöm!

Kevdes Gazdi!

Nagyon rétkán, de valóban előfordul a "cseresznye szem betegség", vagy piros szem betegség, ahogy Ön igen szakszerűen fogalamzott, a harmadik szemhéj T-porcának előesése, amely azonban könnyen szetéveszthető a harmadik szemhéj mirigyének az előesésével. Olvashat róla részletesen, ha IDE KATTINT.

Szemészetben, szemészeti műtétekben jártas állatorvost lenne célszerű felkeresnie!

jelige: szembetegség
2015-02-20
Egy hete vettem észre, hogy az egyik cicám egyik szeme furcsán veri vissza a fényt. Váldékot, idegen testet, elszíneződést nem látok, de lámpafénynél határozottan míg az egyik szem normálisa, fekete középen, addig a másik szeme sárgás-zöldes fényben erősebben csillan meg. Kb egy hete van ez, előtte egészen biztosan nem volt ilyen problémánk.

Kedves Gazdi!

Legjobban teszi, ha kifejezetten szembetegségekkel foglalkozó állatorvosi szakrendelésre jelentkezik be cicájával, ahol modern műszerekkel, megfelelő szaktudással tudják kivizsgálni.

Ilyet talál ITT.

jelige: Szfinx
2015-02-20
Tisztelt Doktor Úr! Szfinx macska vásárlás előtt állunk. Egyszer már vásároltunk 6 hónappal ezelőtt, beteges volt a cica és egy vérteszttel kiderült, hogy korona vírus pozitív a macska (sajnos FIP lett belőle és el kellett altatni). Mit tehetek azért, hogy elkerüljem a következőkben ezt a problémát? Egy neves tenyésztő azt mondta, hogy csak reménykedhetek benne, hogy nem lesz ilyen jellegű problémám, mivel a kiállításon résztvevő macskák, mind korona vírussal fertőzöttek. Van ez ellen valami biztos módszer? Oltás, orcsepp..? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Sajnos, legjobb tudomásom szerint nincs hatékony oltás, megelőzés a FIP ellen, annál is inkább, hogy nem minden macska betegszik meg, aki megfertőződik corona vírussal. Tenyészetekben, zsúfolt tartáskor igen gyakori megbetegedés, ahogy azt a tenyésztő, és Ön is észrevették. Kimutatatni már csak végstádiumban lehetséges, tesztelni nem érdemes korábban. Az orrba csepegtetendő Primucell FIP vakcina hatékonyságáról nem nagyon van meggyőződve az állatorvos társadalom (American Association of Feline Practitioners, vagyis a macskák gyógyításával foglalkozó amerikai állatorvos szervezet sem ajánlja az ezzel való immunizálást.).

A lehető legerősebb, legéletrevalóbb cicát válasszák az alomból, akinek sem gyulladás nincs a fogai körül, sem takony, csipásodás, jóltáplált, játékos, gömbölyű :-)

jelige: csipi
2015-02-20
Kutyusom sajnos már nem él. Ma reggelre elhullott. De nem tudok megnyugodni, és nem értem, hogy a sok próbálkozás ellenére hogy meggyógyuljon, mi vihette el konkrétan. Tudom, hogy voltak betegségei, amit a röntgen is mutatott. Azelőtt soha nem volt beteg, vidám, virgonc kutyuska volt.November végén társa 14 évesen elhullott. De lehet, hogy több is volt a társa, annyira hozzánk nőttek, hogy ilyenkor az ember nem számolja az időt. Csak örül az ember, hogy ott vannak, és azt hisszük, hogy nem jön el a tragédia. Örökre velünk lesznek. De három hónap alatt mind a kettő, nagyon megviselt minket. A kutyusom társa, vagyis a másik kutyusom szinte teljesen ősz volt, a pofija, mint egy kis öreg ember nagyon látszott rajta a kor. Elfogadtuk Félix halálát. Már nehezen is állt fel. Külön házikója volt mindegyiknek, a legkeményebb telet is megélték, téliesítettük ilyenkor házikójukat. Kinti kutyusok voltak, és nem sok gondunk volt velük, gyakran együtt csatangoltak a házunk mögötti mezőn. Ilyenkor jó volt látni hogyan élvezték szabadságukat póráz nélkül. Csipi, mert így hívták a kutyusomat aki ma reggelre elment. A betegségéről szeretnék kérdezni : A nőstény Csipi néha már nyáron is köhécselt, de ez ritka volt nagyon. 12. évében lévő 16 kilós kutyuska volt. Egyik nap arra lettem figyelmes, hogy köhög mint egy liba, öklendezik egyet. Ekkor még nem volt olyan gyakori. Utána vidám volt, de az egyik pillanatban el kezdett támolyogni mint egy részeg, összeesett, de azon nyomban felállt, ez még kétszer, de felpattant. Ezt utána még egyszer láttuk egy hónapon belül , de lehet, hogy többször is elő fordulhatott, de mivel dolgoztunk, nem tudtuk teljesen megfigyelni. Nagyon megijedtünk már az első alkalommal, hogy elveszítjük. Arra gondoltam, hogy a stressz válthatta ki, a társa elvesztése. Többször is bekukucskált volt társa házikójába. Nos mikor ez az első összeesés történt, a kazánházba rendezkedtünk be neki. Állapota délutánra rosszabb lett. Vasárnap egy orvost sem tudtunk elérni, így csak másnap vittem orvoshoz. Egész este nehezen lélegzett, féltünk, hogy nem bírja ki. Csak úgy járt a hasa. Az orvos meg se vizsgálta, csak annyit mondott légcsőgyulladása van a kutyusnak , kapott injekciót (antibio+steroid?), ezt két nap múlva megismételtük. Kicsi javulás mutatkozott, kevesebbszer jött rá a köhögés, öklendezés, de megint sűrűn vissza tért 5-6 nap után. Pedig meleg ételt kapott pépesebbet, és a vizét is mindig cseréltük langyosra ahogy tudtuk. Az injekciók valamennyire csillapították egy időre, de ez az öklendezés, hapcizás, érdekes köhögés nem maradt abba. Elvittem egy másik orvoshoz. A röntgen azt mutatta, hogy légcső szűkület, szívmegnagyobbodás, de állítólag egyik sem vészes, 140 a kutyus szívverése. A tüdőben talán úgy látta a doktor, hogy kicsi áttét van , ami az emlődaganata miatt van, de nem vészes még. Nem kaptunk sem javaslatot, hogy műtsük meg, gondolom a kora miatt, meg a mostani betegsége miatt. Azt mondták itt kennel betegség, vagy valamilyen vírusos. De ezen kívül sem vérvétel, sem a kórokozó meghatározása nem történt. Mondták jól táplált és szép a szőre is. Ha nem köhögött volna nem mondták volna meg róla, hogy beteg. Itt is két injekció két naponta. És gyógyszerezés utána. De 5-6 nap múlva kicsi javulás, majd gyógyszerezés,  ami semmit nem ért megint köhögött, és öklendezett, s már hapcizott. Érdekes köhögés, ami inkább hörgés, ami mind mozgás, de nyugalomban is előfordult. No meg öklendezés után mint aki fuldoklik. Pedig pihentettük, ápoltuk. Kazánházban pihent, este is, meg kiengedtük levegőzni. Mivel továbbra sem múlt el, és megint rosszabbodott, ilyenkor nem akart enni, nagyokat nyelt újból elvittem egy másik orvoshoz, elmondtam mi lehetséges nála. Megint két injekció két naponta. Valamint, ha nem javul, egy hét múlva, akkor diaphyllin adjak neki 2-szer felet. Javulás mutatkozott megint,de ez az öklendezés, hapcizás, iszonyatos köhögés továbbra is még megmaradt. Diaphillynt adtam neki. Pénteken még úgy ahogy jó volt, de szombat ,vasárnap megint csak öklendezett, öklendezett,hapcizás. Borzalmas volt látni. Hétfőn nem kart enni, csak nyelt az öklendezések után. Megint elvittem a legutóbbi orvoshoz, megint injekció, majd szerdán ismétlés.És próbálkozzunk a prednisolonnal. Sajnos, már a második injekcióra nem tudtam elvinni. Enni evett keveset este, éjfélkor még kiengedtem, köhögni köhögött hajnalban. De reggel már ott feküdt a kazánház ajtajában féloldalt elhullva, szája előtt kicsi folyadék, ami enyhe rózsaszínes volt. 2015 február 18.- án elment ő is. Úgy érzem, lehet hogy nem kellett volna a dyaphillint adnom, mert utána szerintem csak rosszabb lett. Én öltem meg? Miért nem tudtak segíteni, pedig három orvos is megnézte. Elmondtam az összeesést is. Mi lehetett ez az összeesés, köhögés, hapcizás, öklendezés? Ami javulgatott, majd romlott, újra és újra. Nem tudom, hogy mindent megtettem-e érte. Mi vihette el , pedig injekciót is kapott. Szerintem a diaphyllin csak rontott. Magamat vádolom, hogy inkább ne adtam volna be Nagyon elkeseredtem. Pénteken még jó volt, úgy éreztem talán meggyógyulunk. Helyes volt a diaphyllin beadása, hiszen az öklendezés, köhögés továbbra is volt, de pénteken kevésbé. De nem volt olyan nap, hogy ne lett volna. Mi történt vele? Várom válaszát! Köszönettel:Erika

Kedves Gazdi!

Nem gondolom, hogy magát kellen vádolnia. Ha jól értem leveléből, akkor a röntgen vizsgálatot végző állatorvosa elég pontos diagnózist adott: emlődaganat, áttéttel a tüdőbe. Ön nem említette a levelében, hogy emlődaganata volt a kutyának, pedig sajnos az idős korban kialakuló emlődaganatok igen gyakran képeznek áttéteket, és ez kutyák (és más állatfajok, sőt az ember esetében is) igen súlyos következményekkel jár.

Az áttét meglétéről biztosat csak SPECT/CT vizsgálattal lehet mondani, vagy még inkább mintavétellel, de emlődaganatos esetekben a röntgen vizsgálattal is elég jól lehet "jósolni". Sajnos áttétes esetben rendelőnkben, a daganatos betegségekkel foglalkozó, onkológiai szakrendelésen sem szokták tapasztalt kollégáim a műtétet javasolni, mert nagyon rosszak a kilátások, gyakran még a műtétet sem élik túl a betegek.

A köhögés, nehezített légzés, fokozott fogékonyság felső léguti betegségekre mind beleillenek a képbe.

Egyetlen dolog, amivel ezt meg lehet előzni, ha fiatalon, még az első tüzelés előtt ivartalaníttatják a szukákat.

Nagyon sajnálom a történteket, remélem hamarosan nyugalmat talál és főleg az együtt töltött szép időkre fog emlékezni!

jelige: Igi
2015-02-19
Van egy nőstény cicám akinek tegnap észre vettük a párommal, hogy a hátsó felén fenék tájt van egy paradicsom méretű/ színű hólyag. Nagyon aggódom, hogy valami súlyos dolog lehet. Tegnap este még kis koktél paradicsom méretű volt mára már egyre nagyobb és csúnyább. Enni eszik iszik rendesen csak ülni nem tud. Van két kis cicája akik 1 évesek már. Szeretnénk megtudni, hogy mi lehet az és, hogy mennyire súlyos válaszát előre is köszönöm!
Kedves Gazdi!
Mindenképpen mielőbb állatorvoshoz kell vinni a cicát, mert akár méhelőesés, a végbél előesése, fertőzés, tályog, daganat is lehet a piros színű púp. Állatorvosa alaposan meg tudja vizsgálni, szükség esetén mintát tud venni az elváltozásból, hogy kiderüljön, hogyan lehet segíteni.
jelige: Kérdés
2015-02-19

Tisztelt Cízett!

Szeretnék érdeklődni, hogy a kutyák nyalogatással terjesztik-e a hepatitis B, C, illetve HIV vírust. Azt tudom, hogy nem fertőződnek meg, de nem tudom, hogy a szájukba kerülve mennyire életképesek. Olyan esetre gondolok, amikor egy kutya nyalogat pl. egy hepatitis B fertőzött embert,akinek van például egy kikapart, kissé véres szúnyogcsípése, majd rövid időn belül egy gyermek szájába nyal bele, vagy a kezét nyalogatja, melyen szintén sérülés található. Átvihető-e így a fertőzés? Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Kérdező!

Humán, emberi megbetegedések, emberi megbetegedéseket okozó vírusok kérdésében nem adhatok tanácsot, nincs sem képzettségem, sem felhatalamzásom, jogosítványom ilyen kérdések megválszolásában, ezt humán orvos, lehetőleg infektológus, vagyis fertőző betegségere szakosodott kollégától kell megkérdezni!

jelige: ödéma 2.
2015-02-18
ÜDV! Febr. 6-án írtam önöknek emlődaganat miatt kialakult lábödéma egy 16 éves kutyánál. A kutyus múlt pénteken átesett a műtéten , melyből sikeresen ébredt, a daganat és a nyirokcsomó eltávolításra került. Sajnos azonban a kutyus már 4. napja nem áll lábra. Iszik, valamennyi táplálékot elfogad, de eléggé fásult. A másik gond, az , hogy a varratoknál a doktornő hagyott egy lukat, hogy ürülhessen a váladék, amiből most már 3. napja, intenzív, irdatlan mennyiségű pirosas húslészerű váladék ürül. A luk kb hüvelykujj körömnyi. Azt mondta az állatorvos, hogy nem kell megijedni, mert ott maradt egy üreg amiben összegyűlik a vérsavó és az ürül, na de ennyi ? és mennyi ideig? és így hogy fog benőni? Nem is merem lábra állítani mert félek, hogy a luk még jobban kitágulna. De igy meg elsorvadnak az izmai. A lábödéma sem múlott ,a doki szerint legalább egy hét mire apad. kérném véleményt, tanácsát, köszönettel.

Örülök, hogy a kutya megkaphatta az esélyét és annak is hogy a műtétet átvészelték.  Feltétlenül jelezze állatorvosának minden észleletét, ő el tudja dönteni, hogy otthoni kezeléssel van-e esély a kutya lábraállítására, és a sipolynyílás bezárására, vagy ehhez kórházi kezelés szükséges-e.

Én nem tudom megítélni, hogy ez az "irgalmatlan mennyiségű" váladék mennyi valójában, csökken-e vagy nő a mennyiség, sem azt, hogy igényel-e drén behelyezését. azt sem, hogy kell-e a felépüléshez további gyógyszeres támogatás, infúziós kezelés, kötözés, esetleg kórházi ellátás. Azt sem tudom pontosan, hogy végül megtörtént-e a kutya részletes kivizsgálása, vagy a műtéttel az utolsó esélyt próbálták megadni a kutyának.

Állatorvosa mindezeket pontosabban meg tudja ítélni, én csak drukkolni tudok Önöknek a távolból.

jelige: utazási betegség
2015-02-19
Tisztelt Doktor Úr! Kutyám utazási betegségben szenved. Főút mentén találta egy állatvédő egyesület, feltehetően kidobott kutya. Arra gondolok, hogy a stressz okozhatja, de minden alkalommal már 1 km után összehányja az autót. Állatorvosunktól kaptam ugyan gyógyszert a problémára, de szeretnék kicsit olcsóbb megoldást találni (így most egy oda-vissza út 6.000 Ft-nyi gyógyszerrel oldható meg). Olvastam interneten hogy humánpatikában kapható Daelalon tabletta sokkal kedvezőbb áru, és kutyának is adható. 11 kilós kutyáról van szó, fél tablettát adnék neki. Szakember hozzáértő véleménye nélkül viszont nem merek neki beadni akármit. Így kirándulni is csak akkor tudom vinni ha vállalom hogy összehányja az autót, vagy a gyógyszer 12,5-25 kilós kutyának jó egy tabletta. magas költségét. Köszönöm a válaszát.

Kedves Gazdi!

A Daedalon hatóanyaga, a dimenhydrinate emberekre törzskönyvezett készítmény, így csak kifejezett állatorvosi utasításra, "off-label" adható állatoknak, bár valóban vény nélkül kapható a patikákban. Legjobb lenne, ha kezelőorvosa tanácsát kérni ki ezügybe, mert ő ismeri a kutyust, tud az esetlege háttérbetegsgeiről (pl. vesebetegség). Látatlanban, az interneten keresztül nem adható felelős tanács gyógyszeralkalmazásról, kérem ezt vegye figyelembe!

Egyébként valóban szokták adni állatoknak is, adagja 2-4 miligram/kg, a humán tabletta 50 mg-os, vagyis 12,5-25 kg-os kutyának megfelelő egy tabletta.

Felmerül bennem, hogy egy ilyen utazási betegséggel küzdő kutya esetében nem az lenne-e a helyes megoldás, ha nem ragaszkodna a kocsiban utazáshoz, és más elfoglaltságot találnának együtt, például a sétálás, közelki helyeken sokkal "kutya-barátabb" elfglaltság és elkerülhető lenne vele a felesleges gyógyszerezés!

jelige: Cushing-kór
2015-02-19
Tisztelt Dr Úr/Dr Nő! 10 éves vizsla-tacskó keverék kutyámnál Cushing-kórt diagnosztizáltak. Minirin 0.1 mg tabletta került felírásra, napi 2 x 1/4. 3 hétig lecsökkent a vízfogyasztása napi bő 1 literről 0.5 literre. (Az izületi gyulladása felerősödött, az almaszerű lógó hasa viszont ment lentebb, de testsúlya rohamosan csökken). Pár napja viszont megint többet iszik, mint amennyit kellene. Az orvos azt javasolta, hogy emeljük az adagját napi 2 x 1/2 tablettára. Féltem egyből duplájára emelni az adagot, ezért reggel meghagytam az 1/4-et, az esti adagot növeltem 1/2-re. Változást nem észleltem, mert a vízivás nem csökkent. Ön szerint emeljem az adagját? Illetve meddig lehet emelni ennek a gyószernek az adagolását? Olvastam egy bizonyos BiogenicPET készítményről, melyet javasolnak ilyen esetekben a gyógyszeres kezelés kiegészítéseként (sejtmegújítás, szőrnövekedés miatt). Az egyik olvasói vélemény szerint az ő esetükben negyedére csökkent a Minirin adagolása a BioneticPET adogolása mellett. Ön mit gondol erről a készítményről? Mit tegyek a gyógyulás érdekében? Válaszát előre is köszönöm szépen!
Kedves Gazdi!
A Minirin tabletta bár csökkenti a vízfogyasztást, de a Cushing-betegségben nem ez az elsődleges probléma, hanem a teljes anyagcsere felborulása. Javaslom, hogy keressen fel endokrinológiai, vagyis a hormonális betegségekkel foglalkozó szakrendelést, hopgy célzott terápiát kapjon.
jelige: depo-szteroid
2015-02-16
Tisztelt Dr. Nő! Kérdezném, hogy milyen időközzel kellene beadni a depo-promone injekciót? 2 éves kutyám 5 és fél hónapja kapta meg, azért, hogy az őszi tüzelést megakadályozzuk. Most még egy tüzelést el akartunk halasztani, mivel most jár le a hat hónap, a készítmény leírása szerint. De 2 napja azonban elkezdett csepegtetni vért enyhe fokban. Az orvos szerint proösztruszban pedig már nem adható be a szuri a leírás szerint! Úgy akartuk volna, hogy most se tüzeljen, és így, a második rendes tüzelésnél, tehát jövő tavasszal fedeztetjük. Most mit javasolna? Be lehet-e adni most a depo-szteroidot, miért nem lehet beadni a tüzelés idején? Köszönöm szépen!

Kedves Gazdi!

Állatorvosuk igen helyesen járt el, hogy nem javasolta a Depo-promone injekció beadását, ha már a proösztrusz tüneteit tapasztalják a kutyában, mert rendkívül hajlamosít a gennyes méhgyulladásra, így például mi nem is nagyon alkalmazzuk rendelőnkben.

Azt javaslom, hogy akadályozzák meg fizikai úton a vemhesüést, vagyis zárják be a tüzelő szukát és ne kockáztassanak egy esetleges méhgyulladást.

jelige: Maszat
2015-02-16
A kutyámnál szerdán májbetegséget állapítottak meg. Először sárga hányása, később vízszerű volt. Kapott infúziót, májvédő injekciót is. Közben nem volt vizelete sem, csak egy kis sárga cseppecske. Most már tud pisilni, csak közben 1-2-szer még hányogat. Szőlőcukros vizet kap, és főtt rizst turmixolva. Kérdésem-jól kezeljük-e az állatot, és meggyógyul -e a betegségből. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Barna Sándorné.

Kedves Gazdi!
Jó lenne tudni, hogy milyen vizsgálatok alapján állapították meg a májbetegséget, készült-e vérkép, vérlabor, hasi ultrahang vizsgálat, esetleg vettek-e mintát a májból (biopszia, citológiai mintavétel), stb. A kezelés eredményességére lehet következtetni a tünetek enyhüléséből, a vérből nézhető máj működését jelző, úgynevezett biokémiai paraméterekből és azok változásából, a máj ultrahangos képének változásából, stb. Nagyon más a kórjóslat, a gyógyulási esély, ha a máj daganatos elváltozásáról van szó, és más, ha egy fertőzés, vírus okozza a megbetegedést, stb.

Általánosságban elmondható, hogy a májbeteg gyógyulását elősegíthetjük infúziós kezeléssel, megfelelő májdiétával, ahogy az Ön kutyájánál is történt, ha bakteriális fertőzés gyanúja is felmerül, akkor antibiotikummal, fájdalom és gyulladáscsillapító szerekkel, hányáscsillapítóval. Többféle májvédő gyógyszerrel, táplálékkiegészítővel is gyorsíthatjuk a folyamatot (pl. Epato paszta, RX Hepato Support, Silegol, stb.)

Remélem, hamar túl lesznek rajta!

1 / 409 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.02.25
Gazdit keres két 7 hetes keverék kislány kutyus! Gazdájuk sorsukra hagyta őket, most ideiglenes helyen vannak, de végleges, szerető otthont keresünk a számukra. Előreláthatólag maximum közepes termetűek lesznek. Tüneményesek, kedvesek, bújósak. 20 335 3571 ; oszmun@gmail.com
2015.02.14
ELVESZETT! (Ady Endre út környéke) Szürke-fekete cirmos 6 éves macska nőstény, "Mirci" névre hallgat, aki néhány napja eltűnt. Ha valaki tud róla kérjük értesítsen a következő telefonszámon: 226-5654 vagy a 06-30-665-0418
2015.01.05
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!