Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉSI AKCIÓ

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: emberi fertőzés
2014-09-17
A köhögő kutyától, macskától milyen fertőzést kaphat el az ember? Mennyi az esélye? Köszönöm: ZsL

Kedves Gazdi!

Ha emlékszik mekkora felfordulás volt a madárinfluenza vírus körül, minden utcán elpusztult madár miatt komplett fertőtlenítő csapat vonult ki. Ha egy-egy kutyafertőzés emberekre is átterjedne, aakkor óriási ribillió lenne, hiszen rengeteg kutyával élünk együtt.

A kennel köhögés, szopornyica, kutya parainfluenza vírus, ami sokszor az orrfolyást, köhögést okozó kutya-megbetegedések hátterében feltételezhető, kizárólag kutyákra jelent veszélyt. Oltással édekezhetnek ezek ellen.

Természetesen célszerű a taknyos kutya simogatása, gyógyszerelése után alaposan kezet mosni, a környezetét tisztán tartani és úgy álatlában is tartózkodni a kutya puszilgatásától, nyalogatásától, ha csak lehet :-)

jelige: Aszthmás cica
2014-09-17
3 éve asthmás a cicám, Prednisolon th.-t javasoltak számára, mivel panaszai (köhögés, nehezített légzés) csak időszakos (június,július, augusztus), de ilyenkon elég intenzív, ezért gyógyszerét is csak a panaszok fokozódása esetén lenne szükséges adagolni. Próbáltam az állatkórházban más terápiát kérni számára, ugyanis félek a steroid mellékhatásaitól, de mást nem tudtak ajánlani. Jelenleg is nehezen veszi a levegőt a cica, és ebben szeretném kikérni a tanácsukat, hogy esetleg a prednisolonon kívül valamilyen más gyógymód lehetséges lenne-e? Köszönettel: Földesiné Papp Anita

Kedves Gazdi!

Létezik kifejezetten asztmás cicáknak való, az emberihez hasonló inhaláló szerkezet, az AeroKat nevű maszk, amivel inhalácó készítményeket lehet adagolni szájon, orron át macskáknak. Ha IDE KATTINT, megtalálja a tudnivalókat. A cica állatorvosa tudja majd megítélni az állapotát és eldönteni, hogy milyen gyógyszert célszerű párologtatni a maszkon át.

jelige: Falu
2014-09-17
Üdvözletem! Van egy Husky szukám 1 év 2 hónapos és vérzik a nemiszerve, nem sokat de változó mennyiségben. kb 1,5 hete. Szeretném tudni, mi van vele, és hogy forduljak-e vele orvoshoz. A kutyát szeptember 1-én vásároltam.

Kedves Gazdi!

Nem tudom, hogy mennyire tapasztalt kutyatartás terén, de ha nem, akkor lehet, hogy egy normális kutya-tüelés jeleit látja újdonsült kedvencén. Ha nem szeretne kiskutyákat, akkor ilyenkor fokozottan kell odafigyelni, lehetőleg a lakásban, felügyelet alatt tartani a szukát, mert a kanok igen csalafinta módokon is bejutnak a tüzelő  nőstényekhez akár kerítéseken át.

Érdemes lenne megkérdezni a tenyésztőtől, eladótól, hogy ez az első tüzelése-e, ha nem, akkor az első meddig tartott, mert igen nagy egyedi eltérések vannak a tüzelés tekintetében a kutyák között. Kisebb-közepes testű kutyák általában 6-10 hónapos korukban kezdenek tüzelni, rendszerint 5-11 hónap telik el két tüzelés között, tehát elméletileg a 14 hónapos huskynak ez már lehet a második tüzelése.

A tüzelés kezdetén, a ("proösztruszban", vagyis a valódi termékeny szakasz előtt) azt veszik észre a gazdák, hogy a kutya péraréséből (így hívják a nemiszerve kijártát) húslé szerű véres váladék szivárog, amit vagy lenyal, vagy nem, vagy csöpög és nyomot hagy, vagy nem- egyedi eltérések vannak a kutyák között. Álatlában ez a csöpögtetős időszak 6-11 napig tart.

A valódi fogamzásképes időszak a véres váladék eltűnése után kezdődik, ilyenkor kell igazán hét lakatt alatt őrizni a szukákat. Ez kb. 9 napig tart még, tehát ciklusonként mintegy 2-2,5 hétig kell számolni egy tüzeléses időszakkal. (Minderről tudományosabb megközelítésben olvashat Publikációk rovatunkban, ha IDE KATTINT!)

Ha 9-11 nap alatt nem múlik a véres kifolyás, vagy közben a kutya bágyadt, étvágytalan, fájdalmat jelez, vagy bármi szokatlant észlelnek rajta, akkor baj van. Főleg idősebb szukáknál fordul elő a gennyes méhgyulladás (szakszóval pyometra) nevű betegség, ami egy lassan kialakuló kóros állapot. A tüzelés éppen hogy befelyeződik, majd azt veszik észre a gazdák, hogy újra véres váladék ürül a kutyából. Ráadásul kedvetlen, bágyadt, hányogat, sokat iszik, pisil. Ez igen gyakori fogamzásgátló szerek mellékhatásaként is, ennek is utána kell kérdezni az eladónál, hogy kapott-e valamit a husky.

Mindenképpen azt javaslom, hogy mennyenek állatorvoshoz, hogy meg tudja vizsgálni, el tudja dönteni, hogy csak egy normális tüzelésről van-e szó, vagy betegségről (az említett gennyes méggyulladásról, esetleg hüvelygyulladásról, a húgyutak gyulladásáról, stb.)

Ha nem szeretnének kiskutyákat, akkor mindenképpen arra buzdítanám Önöket, hpgy ivartalaníttassák a kutyust, mert hosszú távon így sok bajtól és kellemetlenségtől megóvják magukat és kedvencüket. (Gondolatk az ivartalanításról című cikkünket ITT OLVASHATJÁK EL!)

jelige: macskainfluenza meddig fertőzhet
2014-09-17
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 2 éves nőstény cicám, aki 1 éves korában macskainfluenzás volt. Három napon át nem evett, nem ivott, nem mozgott (fecskendővel próbáltam itatni, illetve elvittem állatorvoshoz, ekkor kapott antibiotikumot és infúziót) A cicának valószínűleg maradt valamilyen szövődménye a tüdején, mert azóta kerüli a testmozgást, már egy kis megerőltetéstől is gyorsan elfárad és nagyon hangosan, sípolva szuszog. Ennek ellenére született négy gyönyörű, egészséges kiscicája. A kiscicák már hat hónaposak. Az állatorvos szerint akihez vittem a cicát, a macskainfluenzán átesett macska szervezetében lappangva benne marad a vírus. Ezért aggódom a pici cicák miatt, mivel a kicsik és a mama cica egy háztartásban laknak (együtt esznek, ugyanabba az alomba járnak, tisztogatják egymást). A kérdésem tehát az lenne, hogy a kiscicák megfertőződhetnek-e így, vagy ez nem reális veszély? A kicsik 3 hónaposan kaptak egy kombinált védőoltást, és a következő oltást egy hónap múlva javasolja a doki (ekkor 7 hónaposak lesznek). Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: KL. Péter

Kedves Gazdi!

Teljesen egyetértek az állatorvosukkal, én is úgy tudom, hogy a macskanáthát okozó vírtusok kórokozói megmaradhatnak a beteg szervezetében, és bármilyen stresszes helyzetre újra fertőzőképesek lehetnek. A kérdés az, hogy valóban ezek a vírusok okozták-e felnőtt korában a súlyos tüneteket, mert ha igen, akkor a oltás védelmet nyújthat a kiscicáknak. Viszont ilyen esetben az anyamacskánál már általában a szülés körül előjönnek a tünetek, a kiscicák már akár az anyaméhben vagy röviddel a születés után fertőződnek, kötőhártya gyulladásk van, taknyosak, köhögnek, sokuk elpusztul. Ha már fél évesek, akkor nem sok esély van rá, szerintem, hogy most kapják el először a betegséget az anyukájuktól.

Az általunk ajánlott oltási sort megtalálhatja ITT.

jelige: bezi
2014-09-15
Kölyökkutyát szeretnék Angliába hozni. Mi a teendőm? A valaszát előre is kösöonöm, Monika.

Kedves Gazdi!

Ha Magyarországról szeretné vinni, akkor szüksége van a kiskutyának egy Állatútlevélre, ami az EU-n belüli utazásra jogosít fel. (Ha a zöld szövegre kattint, begtalálja a részletes leírást honlapunkon!) Ez mikrochippel és veszettség elleni oltással együtt válik érvényessé. Nagy-Britanniába csak 15 hetesnél idősebb kiskutya vihető be, aki a beutazás előtt 21 nappal megkapta az első veszttség elleni oltását, és pontosan 24-300 órával a beutazás előtt kapott Hűlyagférgesség ellen is hatásos féreghajtó kezelést.

Fontos még az is, hogy a mikrochip behelyezés időpontja legalább egy nappal megelőzze a veszettség oltás beadásának az időpontját.

jelige: aggódó gazdi
2014-09-15
Tisztelt doktor úr! Van egy idős kutyám, ami gyorsan leépült. Elvittem az állatorvoshoz, adott neki 4 injekciót. A kutya inni iszik, enni nem akar. A vizébe szoktunk cukrot és sót tenni, mert az olyasmi mint az infúzió. Ezt az orvos is megerősítette, meg azt mondta adjunk mézet neki. Na az már nehezebb. Nem akar semmit enni. Van-e rá mód hogy evésre kényszerítsük? Mivel öreg kutyusról van szó azt mondta, hogy lehet petefészek gyulladás (ami remélem hogy nem az).

Kedves Gazdi!

Bár valóban az étvágytalanság látszik Önök számára a legaggasztóbb tünetnek, nagyon fontos lenne kideríteni, hogy mi is okozza ezt: fájdalom, láz, bélgyulladás, hasnyálmirigy gyulladás, méhgyulladás vagy vesebetegség, májbetegség például? Mindezek okoznak étvágytaanságot, sok betegségnek ez a vezető tünete. Egy vérkép, a első szervek állapotát jelző vérvizsgálat, röntgen, ultrahang vizsgálat sokkal közelebb vinne a megoldáshoz, jobban meg lehetne ítélni, mely szervei érintettek a kutyusnak, és az is kiderülne, hogy hogyan lehet segíteni rajta. Minél hamarabb elindul a kivizsgálás, annál jobbak az esélyek arra, hogy kiderüljön, hogyan lehet segíteni rajta.

jelige: Márkusz
2014-09-15
Tiszteletem! Az a kérdésem lenne, hogy van egy brit ivartalanított cicusom, a szemem fénye, és úgy kb két napja észlelem nála a következőket: a száját kevésbé nyitja ki, csak ha muszáj, bágyatt, és nyalakszik, mintha zavarná valami, vagy csak azért mert igy jelzi nekem hogy ott fáj neki, nem folyamatosan van nyitva a szája, mert ha alszik, akkor be van csukva, picit ki is lógatja a nyelvét.  Kicsit olyan mintha a napközbeni légzésével adódna probléma, és nem is nagyon engedi mint előtte az ott való simogatást, amúgy meg nem egy játékos fajta, többet nézelődik ablakból és szunyókál, de ha játszik akkor a korához képest még élénken tud csihi puhizni, ugyan is ő már 13 éves. Enni eszik, inni nem szokott sokat, és mintha most nem is akarna, vagy esténként iszik, amikor én nem látom. Arra is gondoltam hogy talán beüthette, mikor rohangált, és esetleg megcsúszott. Nyávogása a megszokotthoz képest most szinte a nullával egyenlő. Beszélgetni szokott sokat,olyan kis akaratos. Teljesen szobai cicus, nem érintkezik más állatkákkal. Egészségi állapota is a korához képest megfelelő szőre fénylő, széklete vizelete normális,annyit még el kell mondanom, hogy nem folyamatosan de időközönként a bal szeme könnyezni szokott, de sokat van ablak közelében, és van hogy teljesen tiszta, bár ez is aggasztó,a könnyezését már pár hónapja észlelem, de csak törölgetem, mert nem erőteljes, viszont lehet jele valaminek, min 5 éve kapott utoljára kötelező oltásokat, akkoriban még kijárós engedélyt kapott. Köszönöm előre is, hogy ha így látatlanba esetleg tudna valami tanácsot adni, Köszönettel: P.Ildikó

Kedves Gazdi!

A leírása alapján azt tudom leginkább elképzelni, hogy valami fáj a cica szájában, szája kinyitásakor, esetleg a szájzugban. Ez lehet valamilyen befúródótt idegen test, fogbetegség, fogínygyulladás, fekély, ami utalhat fertőző beteségre, autoimmun kórképre vagy akár kezdődő vesebetegségre.

Mindenképpen állatorvosi vizsgálatra van szükség, ami vagy ébren, vagy ha máshogy nem megy, mert fáj, akkor  bódításban át tudja vizsgálni a cica száját, és eldönti, hogy mi a teendő: kell-e vért venni, hogy a belső szervei állapotát ellenőrizze, vagy indokolt a fogkőlevétel, vagy a fekélyek gyógykezelése. A cicák szembetegsége is lehet fertőző betegség következénye, amit persze a huzat is súlyosbíthat. Remélhetőleg minden kiderül, ha felkeresi állatorvosát.

jelige: bolha
2014-09-12
Drága doktornő kérném segítségét! Van egy nagyon öreg kutyusunk, 16 éves lesz nemsokára. Nehezen mozog, sokat alszik ,viszont étvágya kiváló. Olvasgattam a témában itt, de amit én keresek arra nem találtam választ. A kutyus sajnos bolhás, sokat rágja magát , vakarózik kikészítik az élősködök. Az idetévedt macskától kaphatta meg. Egyik ismerősőm azt mondta, hogy a szokványos spot on és spré készítmények elég veszélyesek lehetnek ilyen korban. A bolhanyakörvre allergiás az nem jött be, hamar le is vettem. Jó lenne ha lenne olyan készítmény ami vegyszermentes, de hatásos is. Ebben tudna e segíteni nekem ,vagy ezekről tegyek le ? A Biospotix spot onról van valami véleménye , tapasztalata ? vagy esetleg más ilyen jellegű készítményt tudna ajánlani? Az állatorvosunkat kérdeztem e témában, de nála csak frontline kapható és nem is igazán segített nekem. A kutyus lakásban van, amit tudok bolhát kézzel kiszedek ,de mintha egyre több lenne benne. Sajnos félelmem nem alaptalan ezektől a szerektől. köszönöm szépen!!!

Kedves Gazdi!

Valóban a legtermészetesebb, legvegyszermentesebb megoldás a kézi bolhavadászat, de ez önmagában nem tudja hosszútávon megoldani a gondot, mert a bolhák a környezetben szaporodnak, így az egész lakást, az összes kárpitozott bútort alaposan ki kell tisztítani, minden rést ki kell porszívozni, kimosni, amit lehet, hogy a bolhák fiataljaitól is megszabaduljon. (Itt talál még olvasnivalót a bolhákról.)

Nem szeretnék vitába szállni ismerősével, akárhonnan is származnak az információi, minden anyag okoz valamit, akár a test felületén lévő spot-onok hatóanyagainak is lehetnek mellékhatásai, de ezek borzasztóan ritkák, elenyésznek ahhoz képest, hogy mennyit szenved egy kutya (és a gazdája) az örökös vakarózástól, sőt, ha kisebesedik a bőre, elfertőződik, akkor aztán olyan szerekhez kel lmajd folyamodni, amiknek szintén lehetnek mellékhatásaik.

Nyugodtan próbálja ki a Biospotixot, hátha enyhül tőle valamelyest a bolhafertőzöttség, de ne felejse el az alapos takarítást sem. Ha nem használ, akkor lehetőség van akár az interneten, webshopokból is hatékony bolhaellenes készítményt vásárolni. Itt talál egy összefoglalót róluk honlapunkon!

(Arra figyelemmel kell lenni, hogy egyes készítmények vénykötelesek, így a megrendelésükhöz állatorvosi receptet is kell küldeni.)

jelige: tigris cica
2014-09-12
Kedves DR NŐ!Egerben élünk a feleségemmel és a 15 éves ivartalanított házi cicánkkal. 2éve megállapították, hogy cukorbeteg és inzulint kap reggelente 4 egységnyit. A cica csak diabetik Royál Canint kapott, de hamar megszokta és a korábbi 10kg ról beállt a súlya 8kg ra. Mozgékony volt és a kora ellenére nagyon játékos. Sajnos 4 hete a cica szinte semmit sem eszik.Voltunk vele orvosnál, ahol az éhgyomorral mért 6-os cukor miatt azt tanácsolták, ne adjuk tovább az inzulint.1 hétig nem adtuk, de a cukor újra 10 körüli lett, így orvosi tanácsra 2 egységnyit adunk reggelente. A Doktor úr szerint a vérképe a cicának jó. Sajnos jelenleg 6.5kg ra fogyott a kedvencünk, szinte semmit sem eszik, orvosi tanácsra naponta 3-szor adunk egy bab nagyságú Calo Pet pastát.Nagyon szépen kérnénk Doktor Nő! Mit tegyünk,milyen vizsgálatot javasol,hol kaphatnánk segítséget? Tisztelettel László I.

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom a kálváriájukat, viszont azt tudniuk kell, hogy a cukorbetegség igenb nehezen kezelhető, kontrollálható állatoiknál, gyakran csak kórházi körülmények között tudják beállítani az inzulint. Az Állatorvosi Egyetem klinikáján van diabetológiai szakrendelés és éjjel-nappal nyitvatartó kórházi részleg, ahol már igen régóta foglalkoznak a cukorbetegséggel és gyógyításával: Itt tud bejelentkezni .

jelige: Mentett Yorki
2014-09-12
Üdvözlöm! Mentettem egy yorkshire terrier 5-6év közötti kutyust, elvittem orvoshoz, annyit mondtak semmi baja szedjük le a fogkövet elaltatták leszedték másnap a kutyus ezeket a tüneteket produkálta erős légzés (zihálás), lihegés nyugalmi állapotban is, szeme nyitva fekszik és erőssen liheg és egyszer ugyan ez este lefeküdt erőss lihegés majd eldőlt, elég zavart volt a tekintete. Ismét orvos epilepsziát állapított meg, sevenelettát írt fel, amióta szedi agresszív már 1hete szedi a tünetek azóta is jelen vannak. Szeretném megkérdezni,hogy ez valóban epilepszia vagy lehet esetleg más is és vigyem további vizsgálatra? Üdv: Ági

Kedves Gazdi!

Ha tudja szállítani az állatot (ahogy az adatlapján látom, igen), akkor szerintem érdemes lenne olyan állatorvost felkeresnie, aki az elilepszia-szerű tüneteket mélyebben ismeri, és tud segíteni a kivizgsálások menetének megtervezésében, elvégzésében: Epilepsziás Kutyákért Alapítvány

jelige: amstaff
2014-09-11
Tisztelt Hölgyem/Uram! Nagyon nagy problémával fordulok önhöz, a kutyámnak az állatorvosunk szerint bélgyulladása van. Óránként 4-5x hányt, napi 2x hasmenést is tapasztaltunk. Enni nem eszik semmit, viszont sok vizet iszik. Két napja volt nálunk a doktor úr antibiotikumot, és bélfertőtlenítő tablettát adott. Kis javulást tapasztaltunk, de tegnap éjfélkor vért ürített, elég sokat. Azóta nem hányt, hasmenés sem volt. Inni is kevesebbet iszik, lassabban. Sajnos az állatorvosunkat csak délután tudom hívni, de addig nem tudok itt ülni kétségek között. Nem tudom, hogy ez normális reakció a gyógyszerre, vagy épp ellenkezőleg, és káros a kutyámnak. Nagyon köszönöm előre is az útmutatását. Üdvözlettel: Adrienn

Kedves Gazdi!

A bélgyulladásnak, véres bélsárürítésnek, hányásnak sok oka lehet, fertőző: vírusok, (pl. kutyabetegségek ellen oltatlan kutyáknál parvo vírusos hasmnés), baktériumok, idegentest: egy csonddarab, lenyelt zokni, szétrágott labda, barackmag, stb ami a bélgyulladást, a hányást, hasmenést okozza, de

Ha rossz állapotban van a kutya, akkor én az Ön helyében nem várnék az állatorvosra, hiszen háznál nem tud sem megfelelő vizsgálatokat végezni, sem műteni, ha arra lenne szükség, hanem bevinném vagy bevitetném  a kutyám egy olyan állatorvosi rendelőbe, kórházba, ahol tudnak vérvizsgálatot, röntgen vizsgálatot, utrahang vizsgálatot végezni, infúziót adni, műtétet végezni.

jelige: Csontrák?
2014-09-11
Tisztelt Hölgyem/Uram! A mai nap folyamán beszéltem Önökkel telefonon, és ígértem, hogy küldök néhány képet a kutya lábáról, de leírom, hogy mi is a probléma. Szóval a kutya 9 és fél éves, Cane Corso, nőstény. Mindkét lába műtve volt, azt hiszem, szalag szakadt el mindkét térdben, csavarok vannak a lábaiban. Körül-belül 5 hónapja lett a kutya ivartalanítva. A kecskeméti állatorvos azt mondta, nagy valószínűséggel csontrák, és amputációra lenne szükség, amit Önök is elmondtak már nekem, de még bízom benne, hogy a röntgenfelvételt és a képeket látván majd mást mondanak. Csatolom a képeket, és nagyon szépen köszönöm a segítségüket előre is. Üdvözlettel Mihácsi Gabriella

Tisztelt Mihácsi Gabriella !

A kecskeméti kolléga a röntgen alapján helyesen ajánlotta az amputációt. Ha ez megtörténik érdemes az elváltozott területről szövettani vizsgálatot kezdeményezni és mielőbb elkezdeni a szisztémás gyógyszeres kezelést is.

Akár a műtét előtt érdemes lehet azonban egésztest 3D SPECT/CT vizsgálatot végezni, ami alapján teljes biztonsággal kiderülhet, hogy valóban csontrákja van-e a kutyának, ha igen, vannak-e áttétek bárhol a kutya testében, vagy van-e az alapbetegség mellett egyéb akár onkológiai, akár más társ betegség. Bejelentkezés ITT.

A vizsgálat eredménye alapján pontosabban lehet előre jelezni bármely kezelés (műtét, sugárterápia, gyógyszeres kezelés …kombinált kezelések) várható hatékonyságát.

Kérem olvassa el a következő szakcikket a témában:  Primer csontdaganatok óriástestű kutyákon

Üdvözlettel:

Balogh Lajos

jelige: Döme cica
2014-09-10
Kedves Hölgyem/Uram! Röviden a következő a kérdésem: egy hónapja találtunk egy kis kandúrt az utcán, akit a nagyszüleim befogadtak. Kikezeltettük a bélgyulladását, szépen almozott és evett a legelejétől, az orvos májusi születésűnek becsülte. Az utóbbi időben kétszer is előfordult (már amiről tudunk) hogy nem az alomtálcájába pisilt (egyszer a folyosóra, egyszer egy párnára). Vajon ez már lehet az ivarosodás jele? Az orvos azt mondta úgy egy hónap múlva lenne aktuális az ivartalanítása de ha ez már "jelölés" akkor mit tudunk tenni? A vizeletét nem éreztem nagyon erős szagúnak, az a megszokott volt. A másik kandúrunknál, aki velünk él ilyen probléma korábban nem volt, őt 6 hónaposan ivartalanítottuk, ezért állunk értetlenül a dolog előtt... A segítségét előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Szobatiszta háziállatok általában akkor pisilnek ide-oda, ha valamilyen húgyuti problémájuk van, fertőzés, gyulladás, kő, homok. A másik lehetőség, ha egyéb fájdalom gyötri, esetleg olyan szagot érez, ami megzavarja, és ezért téveszt. Ne értelmezzék "rossz viselkedésnek", engedetlenségnek, netán szándékos bosszantásnak az eseteket, hanem vigyék állatorvoshoz, hogy meg tudja vizsgálni.

jelige: Kira
2014-09-10
KB: 3 hónapja volt kiskutyámnak hólyag gyulladása. Másfél hónapig 2-szer 1 antibiotikumot szedett. Sajnos a kezelés után is megmaradtak ugyanazok a problámák, ha leviszem pisil, 1 méter után megint eröltetei, de nem jön semmi. Megint megyünk egy kicsit és jön az inger. Ezenkivül nyalja a nemi szervét és viszket is neki. Ultrahang, vizelet, citologia, vérvétel: negativ! Tavaly áprilisban tüzelt utoljára, de akkor is csak pár csepp vér, viszont a mellbimbói és a nemi szerve októberig meg volt duzzadva! Azóta nem volt tüzelése. Egyébként eszik-iszik, játszik, csak néha elfekszik olyan szituáciokban amiben azelött nem szokott!!! A kérdésem az lenne, hogy normális ez az erőlködés pisilés után??? Vagy hogy összefügghet-e a nem tüzeléssel! Válaszát előre is köszönöm: Andrea

Kedves Gazdi!

Nem, nem normális ez az erőlködés, jelentheti a húgycsó gyulladását, de akár összefügghet a tüzelések szabálytalanságával, kimaradásával. Azt javaslom, hogy ha a kutyust kezelő állatorvosa már nem tud továbblépni, akkor beutalóval, vagy anélkül elküldheti hormonzaarokkal, szukakutyák "nőgyógyászatával" foglalkozó szakemberhez.

jelige: Panka
2014-09-10
Kedves Hölgyem/Uram! Van egy 12 éves nőstény puli kutyám, Pankának hívják. Sajnos nemrégiben az állatorvosunk pajzsmirigyrákot diagnosztizált nála, nem a legrosszabb fajtát, de a kis nyakán (torkán) már eléggé megnövekedett a daganat, így műtétet és sugárkezelést javasolt. Ne haragudjon, hogy Önt is zavarom a kérdésemmel, de szeretnék több véleményt is hallani – interneten nem nagyon találtam – mi ilyen helyzetben a megfelelő döntés, mi lehet a kutyusnak a legjobb. Azt biztosan nem szeretném, hogy olyan dolgokat kelljen átélnie, amit nem kívánunk senkinek…és lehet, hogy csak rövid időt nyernénk vele. Tudom, hogy pontos ismeretek nélkül nehéz tanácsot adni, de próbálok néhány olyan kérdést írni ami talán elég általános, de azért segítene a döntésben. - Mire kell számítani egy ilyen műtétnél, mennyire viseli meg a kutyát? - Kb. mennyi idővel hosszabbíthatjuk meg a kutyus életét egy ilyen beavatkozással, mert sugárkezelésnek már nem szeretném kitenni. - Ha műtétre kerül a sor, nem bolygatjuk-e meg még jobban azt a területet? Nem fog-e a betegség gyorsabban, máshová is szétterjedni? Néhányan azt mondják jobb nem beavatkozni, csak figyelni kell a kutyát, együtt lenni vele amennyit csak lehet és ha rosszabbra fordul a helyzet cselekedni, hogy ne szenvedjen. Nálunk hála Istennek nincs egyelőre komoly tünet, nincs fájdalma, jó kedélyű, jó étvágyú, de aluszékony – bár mindig is az volt. Nagyon köszönöm előre is a segítséget és az útmutatását. Üdvözlettel: Barbara

Kedves Gazdi!

Nagyon jó helyre fordult, mert rendelőnkben onkológiai és a pajzsmirigy dagnataival is szakrendelésen foglalkozunk. Szövettani diagnózis alapján nem lehet pontosan megmondani, hogy a pajszmirigy elváltozása jó vagy rossindulatú. Ezt úgynevezett scintigráfiás vizsgálattal lehet, amelyet ugyan altatásban végzünk, de egyébként nem szokta nagyon megviselni az állatokat.

A megfelelő kezeléshez és diagnózishoz azt kell eldönteni, hogy a pajzsmirigy jódot felhasználó, funkcionális szövete kezdett burjánzásba, vagy pedig a jódot fel ne vevő, inaktív része. Ha jódot vesz fel a szövet, ami jól látszik a scintigráfiás vizsgálaton, akkor azt, hogy a pajszmirigyen kívül adott-e már valahová áttétet. Akár adott, akár nem, valóban radiológiai, vagyis sugárterápiás kezelésre van szüksége, de nem úgy, ahogy a köznyelvben, a köztudatban van benne, hanem csak intravénásan, egy vénába helyezett kis csövecskén át (kanülön keresztül) adnak be egy radioaktív készítményt, amely kapcsolódik az aktív, elburjánzott pajzsmirigy szövethez, és elpusztítja azt, akárhol is van. Majd gyorsan lebomlik, és nem károsít semmilyen más szövetet a szervezetben, nincs szőrkihullás, rosszullét, stb. Előfordulhat, hogy ezután kellene fog pajszmirigy hormon pótlás, de ez szájon át adható tabletta.

Ha nem a funkcionális, hormontermelő része burjánzik a pajzsmirigynek, akkor bizony elképzelhető, hogy műtétre lesz szükség, ami nem túl nagy beavatkozás, de mégis nagy szakértelmet, körültekintést igényel, és mindenképpen erre szakosodott orvsonál jó elvégeztetni. Minden műtétnek van kockázata, amit csökkenteni egy előzetes alapos kivizsgálással lehet.

Ha valóban műtétre lesz szükség, nem lesz elég a radiojód kezelés (ami csak egy-két injekció), akkor még mindig elgondolkodhta azon, hogy inkább nem kezelteti, és ha már fájdalommal jár Panka élete, akkor inkább végleges elaltatást kér. Ha most jókedvű, jóállapotú a kutya, akkor azt javaslom, hogy minél hamarabb kezdjen hozzá a pontos kivizsgáltatásához, ne halogassa azt!

 

jelige: fipronil
2014-09-09
Kedves Dr.Nő! A Frontline hatóanyaga mennyire hatásos szőrtüszőatkára és rühatkára (pl. fülrüh)? Hogyan hat a fipronil, kell-e vért szívnia a bolhának, kullancsnak, hogy elpusztuljon, vagy elég a szőrhöz érnie? (Pl. Exspot) Előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Biztosan Ön kérdezte a korábbi fipronillal kacsolatos kérdést, de erre külön válaszolok, mert itt többet is kérdez.

A fülrühek (Otodectes cyntis)  ellen, csak akkor hatékony egy 1997-es tanulmány szerint, ha közvetlenül a fülbe cseppentik, a szokásos nyakra csöpögtetős módon nem. Ez csak állatorvosa kifejezett javaslatára történjen.

A fipronil nem egy kontakt méreg, vagyis nem elég, ha csak hozzáér, a közelébe kerül a kullancs, bolha, hanem kifejezetten le kell nyelnie az ölő hatás kifejtésére.

Érdemes áttanulmányoznia összefoglaló táblázatunkat a bolha-kullancs ellenes szerekről, mert abból az is kiderül, hogy az Exspot hatóanyaga egyáltalán nem a fipronil (az a Frontline, Frontline combo, Boadline, Certifect nevű készítényekben van), hanem a permetrin, amelynek már akkor is van úgynevezett repellens hatása, ha csak hozzáérnek az azzal kezelt kutya szőréhez-bőréhez, így nem szükséges vért szívniuk (úgy is hat). Viszont e a szer, a permetrin borzasztóan mérgező macskáknak is, már ők is megbetegedhetnek akár attól, ha egy ezzel kezelt kutyához bújnak, mikor frissen teszik fel rá a szert, vagy lenyalogatják azt.

Legjobb, ha állatorvosa ajánlása alapján kezeli állatait, aki gyakorlottan eligazodik a külső-belső parazita ellenes szere sűrűjében.

jelige: allergia
2014-09-08
Ha a kutyám csirkehús allergiára gyanús, akkor az eliminációs diéta 8 hete alatt másfajta baromfihúst sem kaphat ? (pulyka, kacsa?) Köszönettel: Feri

Kedves Gazdi!

De igen, a kacsa és pulyka jó szokott lenni, sőt, van is olyan speciális hypoallergén táp, amely ezt tartalmazza. Ha főznek, sütnek neki, akkor úgy még jobb. Gratulálok, hogy megjegyezte az "eliminációs diéta" szakkifejezést   :-), remélem sikerül betartan úgy, hogy semmilyen, rejtett csirkehúst tartalmazó falatkák (virsli, húsleves kocka, párizsis zsemle, stb. se kapjon!

jelige: Szopornyica elleni oltás
2014-09-06
Vettem egy kuvasz 8 hetes kiskutyát.Az oltási könyvében az van hogy kapott :vanguard plus cvp és noroverm trio oltásokat.Érdeklődnék hogy ezek védenek szopornyica ellen is??

Kedves Gazdi!

Gratulálok a kiskutyához, remélem sok örömük telik majd egymásban.

A Vanguard plus CPV/CV vakcina nem véd szopornyica ellen, csak parvovírus enteritis ellen. A másik készítmény egy féreghajtó. Nagyon veszélyeztett kiskutyákat szoktak olyan oltóanyaggal oltani ilyen kis korban, ami véd Szoprnyica ellen is. (Nobivac Puppy DP). Mi az alábbi oltási sort ajánljuk: OLTÁSOK KUTYÁKNAK

jelige: fipronil off label
2014-09-08
Kérdezném, hogy a Frontline hatóanyaga, a fipronil jó-e atkára (fülatkára például) és demodexre kutyán és macskán? Egy angol honlapon ezt találtam: Frontline has been used off label to treat mites including ear mites and demodex. Ez tényleg igaz? Köszönettel!

Kedves Gazdi!

Biztosan igaz, hogy használták "offlabel", vagyis a használati utasítosan szereplő indikációktól eltérően is, de hogy ez hatásos volt-e, illetve mennyire volt hatásos, azt nem tudjuk. Egy komoly, generalizált demodikózisban szenvedő kutya imunrendszere nem működik megfelelően, hatásos kezeléshez sok minden kell: a szőrtüszőatkák elpusztítása, lehetőleg helyi kezeléssel, a másodlagos fertőzések kezelése, az immunrendszer támogatása, jó táp etetése. A kis, helyi foltokban megmutatkozó lokális demodikózis pedig általában magától elmúlik, ha megszűnik az immunrendszert kicsit megterhelő hatás, így ilyen esetekben nehéz megítélni, hogy valóban a fipronil hatott-e.

Viszont bolhára jó a hatása, sőt, macskákra egy új készítmény is kijött, a Frontline után a Broadline, ami a bolháka, kullancsokra és a bélférgekre is hatásos védelmet nyújt a szokásos spot-on formájában.

jelige: röfögö hang
2014-09-08
8 honapos máltai kiskutyám, egy pár napja fura hangot adki az orrán keresztül, mintha röfögne, vagy mintha az orrába elakadna a levegö. Úgy figyeltem meg, hogy ez nem függ attol, hogy mit csinál. Képes olyankor is mikor csak egy helyben ül..éjszaka egyáltalán nem..nem mondanám, hogy mozgásra,vagy megterhelésre fokozodik..ez nem tart kb csak pár másodpercig..van olyan hogy csak egyet "röffent"..mitöl lehet ez? van okunk aggodalomra?

Kedves Gazdi!

Legjobb lenne, ha állatorvosuk meg tudná vizsgálni, szükség esetén kiegészítő vizsgálatokat is végezhetne (röntgen vizsgálat, tracheoszkópia), hogy kizárja az olyan komolyabb problémát okozó bajokat, mint a légcső összenyomatása, a légcsőporcok között kötőszövet meglazulása, ami az egyik kiváltó oka lehet a "röffentésnek". Ezt elsősorban akkor szokták hallatni, ha feszül a nyakörv, izgatottak, vagy hirtelen nagy levegőt vesznek.

Persze lehet, hogy csak egy banális megfázás, esetleg egy rossz szokás, de jobb ha kivizsgáltatják.

jelige: mérgezés kimutatása
2014-09-05
Ki lehet-e mutatni mérgezést a halál után nyálból, milyen mérgeket, és milyen árú? Vagy hogy lehet kimutatni? Vérből? Köszönöm.

Kedves Kérdező!

Az Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság végez kórboncolást, esetleg mérgezés gyanújakor célzott vizsgálatokat is végeznek. (Elérhetőségükhöz kattintson a zöld szövegre). Náluk kell érdeklődni árakról is és a szolgáltatásaikról is, ilyet mi a rendelőben nem végzünk. Legjobb lenne az egész tetemet beszolgáltatni.

(Kérdés, hogy mit bizonyít egy ilyen vizsgálat, hiszen még ha találnak is valamit, akkor sem derül ki egy ilyen vizsgálatból, hogy hogyan került oda ez a méreg.)

jelige: ilona
2014-09-05
Tisztelt Doktor Úr Van egy 16 hónapos kuvasz kan kutyám. Sokat próbálkoztam tápokkal, mert néha visszatért a higabb széklet. Kb. 4 hónapja rosszabbodott, nem is evett rendesen, gyomormorgása is volt, a széklete egyik nap normálisabbb, de a másik nap már sárgásabb és a vége sárga szinü és pépes. Állatorvosnak mutattam, gyomor, bélproblémát felszivódási zavart állapitott meg, akkor kapott injekciót, és azt monda etessek Hills prescription diétás tápot, rendezett is, most az etetem, 1 hete kezdtük, nem volt nagyobb gond de ma megint sárga pépes volt a napi 3 székletből 2 az első teljesen normális, van mikor az eleje még kemény a vége már pépes. Tanácstalan vagyok ezért szeretnék véleményt kérni mert látom hogy az állat is kinlódik. Mit javasolna, mivel javithatnám, az állapotát.régebben adtam neki rizst, főt hussal, a rizsszemek nem voltak megemésztve, a füvet is sokat eszi. Várom tanácsát köszönettel: Ilona

Kedves Gazdi!

Ha jelzi állatorvosának a probéma visszatérését, akkor nem csodálkoznék, ha most már a fizikális vizsgálaton kívül egyéb, célzott diagnosztikai eszközöket is igénybe akarna venni: bélsár vizsgálat (parazitológiai, amelyből kiderül, hogy vannak-e és milyen fajta féregpeték a bélsárban, citológiai, tenyésztéses vizsgálatáta, a bélsár emésztéses vizsgálata). Ha még így sem születik diagnózis, akkor tovább kell vizsgálni: vérlabor, allergiavizsgálat, hasi ultrahang, esetleg endoszkópiás kivizsgálásbélbiopszia hozhat eredményt.

Lehet, hogy "csak" bélférges, és egy ismételt féreghajtó tabletta megoldja a gondot, de az is lehet, hogy egy másik, akár tápallergiára való, úgynevezett hypoallergén táp fogja megoldani a problémát.

jelige: zidalina
2014-09-04
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Szuka kutyám 2010-ben első tüzelés előtt lett ivartalanítva. Méh és petefészek kivétel..Idén júliusban elkezdett vérezni, pár napig. antibiotikumot kapott rá, a diagnózis hüvelygyulladás. A vérzés elmúlt ugyan, de a folyás nem. Másik orvoshoz is elvittem, ő betadine hüvelyöblítést, majd kúpot javasolt, mondván, h egy ivartalanított szuka hüvelyfolyása rengeteg mindentől lehet. A folyás erősen lecsökkent. A napokban rosszul lett, erős fájdalmakkal vittük az orvoshoz, lábra sem tudott állni.Infúziót, fájdalomcsillapítót kapott, megfigyelésre ott kellett hagyni..Vért vettek,ultrahang vizsgálatra küldtek, ott steril vizeletet is vettek, másnap bódításban hüvelyvizsgálat volt, amit végig üvöltött a kutyám..Nagy mennyiségű fehér folyadékot találtak a hüvelyben. A kenetet is laborba küldték..Minden lelet negatív, kivéve az ultra hangot, ahol méhcsonk enyhe duzzanatát állapította meg az orvos...Az állat orvosunk műtétet javasol, a méhcsonk kivételét.vagy helyettesítést valami mással...ezt nem igazán értettem, és ha már felnyítja megnézné, hogy nincs-e valahol "kósza" petefészek darabka...egy pár nappal ezelőtt azonban még pajzsmirigyre gyanakodott..Jelenleg a kutyám jól van. Műtétre előjegyezve..kérdésem, hogy valóban szükséges-e ez a műtéti beavatkozás?

Kedves Gazdi!

Ha jól értem leveléből, akkor előfordulhat, hogy petefészek maradt vissza a hasüregben (ovarian remnant szindróma) , illetve úgynevezett csonk-pyometrája van a kutyusnak. Ha valóban ez a helyzet, akkor a legjobb, leghatékonyabb a műtéti megoldás, ami egyszer s mindenkorra megszűnteti a bajt. Ráadásul ha a leletei egyelőre negatívak, de az ultrahang vizsgálaton a méhcsonk megduzzadt, akkor is az úgynevezett "diagnosztikai laparatomia" a legjobb választás, ami azt jelenti, hogy azért nyitják fel a hasüreget, hogy az egyéb diagnosztikai eszközökkel nem kimutatható elváltozást megnézzék és orvosolják. Ha sikerült az állapotát normalizálni és már műthető állapotban van, akkor kicsi a műtéti kockázat ami természetesen mindig van), ha szakszerűen, és jól felszerelt műtőben végzik a beavatkozást. Beszélje át újra kezelőorvosával a dolgot! Ha esetleg úgy érzik, hogy szükség lenne szaporodásbiológiai szakrendelést is igénybe venni, akkor se késlekedjen, mert annál jobbak az esélyek, minél hamarabb döntés születik!

jelige: Kutya és baba
2014-09-05
Tisztelt Doktor Úr! Két és fél éves keverék (németjuhász, boxer, labrador) kutyánk van. Kisfiunk 10 hónapos. A problémánk az hogy a kut.ya nem hajlandó tudomást venni a babáról. A kutyus kint van, mindig is ott volt. Mikor megszületett odavittük hogy megszagolja de már akkor sem nagyon érdekelte. Egyszer megszagolta a lábát és elfordította a fejét. Azóta többször próbáltuk oda vinni hozzá, a baba nagyon dögönyözné de a kutya elfordul egyszerűen tudomást sem vesz róla. Persze kevesebb idő van rá a gyerek mellett, de rendszeresen visszük sétálni, futni. A kutyákkal is megváltozott a viszonya. Régebben jókat játszott velük, de mostanában, ha kisebb a kutya vagy érzi, hogy ő az erősebb rögtön rámegy. Nem bántja, de halálra rémül a kutya és szegény gazdája is. Nem tudjuk mi lehet az oka ennek a változásnak és a baba kizárásának, csak félek nehogy később a babával is agresszívvé váljon.

Kedves Gazdi!

Továbbítottam kérdését kutyakiképző, tréner szakértőnkhöz, Urbanovich Zoltánhoz:

"Kedves Kérdező!

Ha a kutya nem szeretne tudomást venni a babáról, akkor ne erőltesse, mert annál rosszabb lesz. Majd idővel megszokja az új jövevényt.

A másik probléma jobban aggaszt. Ha a kutyákkal szemben agressziót mutat, az a későbbiekben veszélyes lehet. De azt tudni kell, hogy ez nem a kutya hibája. A kutyának a nem megfelelő életmód okozhatja ezt a problémát. Ha nem kiegyensúlyozott életet él, viselkedési problémák jöhetnek elő. A sok mozgatás nagyon jó, de az ösztöneit nem tudja sehol kiadni. Az ivartalanítás sokat segítene, nem feszítenék a kutyust a hormonok. Illetve a gazdával kapcsolatuk sem túl jó, mindenképpen rendezni kell, hogy ki a vezető.
Ezeket szabályok felállításával pl. kapu szabály, póráz fegyelem és etetési szabályok, betartásával lehet erősíteni.
A kisgyermek védelme érdekében még véletlenül se hagyják gyermeket a kutyával felügyelet nélkül.
Mielőbb keressen fel egy kutyaiskolát, ahol ebben tudnak önöknek segíteni.

Üdvözlettel: Urbanovich Zoltán"

jelige: Gátsérv
2014-09-03
Tisztelt Doktor Úr! Döntési helyzetben vagyunk, ezért kérem tanácsát. Ivaros 8,5 éves keverék kan kutyámon puha kidudorodást vettünk észre végbél mellett. A széklet ürítésnél fájdalmat nem okoz, de megváltozott a széklete, vékonyabb, néha hasmenéses. Diagnózis kétoldali gátsérv és az UH vizsgálat kimutatta hogy a prosztatája megnagyobbodott és vizes képlet (ciszta vagy tályog) van benne. Hogy mióta áll fent a panasz nem tudjuk pontosan, a prosztata megnagyobbodás biztos régebben, a gétsérvet mi most vettük észre. Kb 3 órás műtétet jósolnak neki, ivartalanítás+gátsérv műtét. Felmerült, hogy a gátsérvnél nagy a kiújulás veszélye. A kérdéseim a következők lennének: ha kiújul a gátsérv, akkor az a jelenleginél rosszabb állapotot jelenthet? Egy ilyen műtét után mennyi idő a felépülés? A felépülés alatt szabadon lehet azért, alapból elég járkálós, futkosós, utcán sétálókat ugatós kutya, ez növeli a sérv kiújulás esélyét? Ha bezárom, akkor ott ugrál, nem viseli jól. Max 2-3 napot meg tudom oldani hétvégét belevonva, hogy műtét után otthon legyek, de aztán egyedül lenne a másik kutyánkkal az udvaron. Egy ilyen 3 órás műtét mennyire viseli meg szervezetét, jobb egyben megcsinálni az ivartalanítást+kétoldali gátsérv műtétet vagy jobb előbb ivartalanítani majd ha felépült, akkor a gátsérv? Illetve hogy az ivartalanítástól elsorvad a prosztata elvileg, ekkor a benne lévő ciszta vagy tályog nem okoz gondot? Előre is köszönöm segítségét.

Kedves Gazdi!

Nehéz helyzetben vannak, nem egyszerű a döntés felelősségét viselni egy ilyen helyzetben.

Sok minden befolyásolja a dolgot: legfőképpen az, hogy mennyire előrehaladott a sérv, milyen szervek, szevrészletek ékelődtek be, milyen a bélfal állapota a kitágult szakaszon. Sajnos az a legnagyobb probléma, hogy műtét nélkül a gátsérv, főleg ha már előrehaladott, nem orvosolható sikeresen. Ideig-óráig segít csak a beöntés, bélsár lágyítás.

A jó hír az, hogy ha valóban a prosztata cisztás elváltozásáról van szó (nincs tályog, esetleg rosszindulatú elváltozás), akkor az már önmagában az ivartalanítástól is rendeződhet, csökkenni szokott a prosztata mérete. A prosztata megkisebbedése pedig valószínűleg segít a gátsérven is, ha nem nagyon előrehaladott az elváltozás. Ha viszont előrehaladott, akkor csak a  ivartalanítással egybekötött gátsérv műtét segít. Ennek kimenetele sok mindentől függ: igen komplikált műtét révén a műtétet végző orvos tapasztalatától, gyakorlottságától, a bélfal állapotától, a beteg regenerálódó képességétől, belső szerveinek állapotától, stb.

Az Önök helyzetét az is nehezíti, hogy nehéz "ketrecnyugalomban" tartani a kutyust, pedig a kórházi pár napos benntartózkodás után nagyon fontos a szövetek regenerálódása miatt, hogy legalább 2 hétig minél kevesebbet mozogjon.

Azt ajánlom, hogy beszéljék át újra kezelőorvosukkal a lehetőségeket, mérlegeljék a kockázatot, a pro és kontra érveket, de ne késlekedjenek sokat, mert ha nem történik semmi (sem ivartalanítás sem műtét), akkor rosszabbodhat a kutyus állapota és előfordulhat, hogy  sürgősségi műtétre kerül sor, aminek sokkal rosszabb a várható kimenetele!

1 / 396 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.09.03
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: "Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.09.03
Szeptember 2-án kora délután kiszökött a kertből a kutyám, Szamóca. Chipszáma:348094100097933 Július 18.-án fogadtam örökbe az Illatos útról. Közepes méretű, fehér, rövid, göndör szőrű (a háta közepén hosszanti irányban egy csíkban kissé zsemleszínű) ivartalanított szuka. Súlya 11-12 kg között. Különös ismertetőjele (egy darabig még), hogy a kb. egy hónapja történt ivartalanítás miatt a hasán le lett nyírva a szőr és még csak kicsit nőtt ki. Teljesen olyan, mint egy fehér pumi, kinézetre és tulajdonságra is. A kutya a XII. kerületben tűnt el, egészen pontosan a Kútvölgyi kórház mentőbejáratán látta kimenni a portás kb. fél három és három között. Sajnos barátságos, szófogadó. Oltva, féregtelenítve van. Ha bárki látja, kérem értesítsen azonnal:06-30-411-4648
2014.09.02
4 napja látjuk Budafokon az Arany János lakótelepen ezt a kislány kutyust , Piros kis nyakörv van rajta egy kis csont alakú dísszel !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ha tud a gazdájáról, hívja rendelőnket: 06-1-229-3865