Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

IDŐSKORI SZŰRÉS


Mikor kezdenek öregedni?

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb testű egy kutya, annál tovább tart a növekedése, viszont annál hamarabb kezd öregedni is. 
Macskáknál nincs ilyen nagy különbség a méretük alapján. A lakásban élő macskák, kutyák kétszer annyi ideig élhetnek, mint kizárólag szabadban tartott társaik. Emellett az ivartalanítás is jó pár évvel megnövelheti az élettartamot.

Többet szeretne tudni? Kattintson IDE!

 

Az állatorvos válaszol

jelige: Kiscica
2014-07-31
Jónapot! Van két kiscicánk (lányok, de nem biztos), most múltak 4 hónaposak és hiába esznek sokat, nagyon soványak (főleg az egyik). Még semmilyen orvosi kezelést nem kaptak, orvos nem látta őket, de majd nemsokára visszük őket. Milyen oltásokat, ilyesmiket kellett volna kapniuk eddig, és mit kell kapniuk, ha orvoshoz visszük őket? A választát előre is köszönöm, Eszter.

Kedves Gazdi!

Nagyon jól teszi, ha állatorvoshoz viszi őket, soha nem késő!

Oltásokról talál honlaunkon összefoglalót, ha IDE KATTINT!

A féreghajtást 1 hónaposan már el lehet kezdeni, mert gyakorlatilag minden kiscica férgesnek számít. 2 hét múlva ismételni kell majd a tablettát, de ha még akkor is ürül féreg,akkor újabb 2 hétre rá is. Ez a féreghajtás már lehet, hogy önmagában is megoldja a soványságot.

Nagyon fontos még a külső parazita irtás, erről is talál tájékoztatót, ha IDE KATTINT, és IDE.

Hamarosan az ivartalanítást is át kell beszélniük állatorvosukkal. Erről is talál hasznos információt, ha IDE KATTINT!

Sok örömöt és hosszú életet kívánok a két cicának és kedves Gazdáinak!

jelige: cica
2014-07-30
Jonapot kivànok szeretnèm megkèrdezni ,hogy nekünk vannak  3 hetes kiscicàink ès az egyik cicukànak van valami baj a fenekevel. Mit kell ilyenkor tenni köszönöm,  ha tudna segiteni Orsi

Kedves Gazdi!

Állatorvosi vizsgálat során derülhet ki, hogy mi is a baj a kiscica hátsó felével. Lehet talán hasmenés miatt előesett végbele, vagy féregízek látszhatnának rajta, de az is lehet, hogy megütötte és lebénult, vagy valamilyen fejlődési rendellenessége van-levele alapján sok mindenről lehet szó. Egyúttal megbeszélhetik a féreghajtást, oltásokat és az anyamacska ivartalanítását, ha nem szeretnénk évente kétszer kiscicákat.

jelige: csumpika
2014-07-30
Jónapot kívánok! Az örökmozgó,életvidám energiával teli, mindent szétrágó,megugató rosszcsont beagle kutyánk, reggel óta szokatlan csendben van, elhúzódik, alszik vagy csak pihen. olyan kis bágyadt eszik,iszik. hasmenést,hányást nem vettem észre nála. Ön szerint beteg? Vagy mi lehet a baj? köszönöm válaszát. Márti

Kedves Gazdi!

Lehet, hogy valamilyen betegség kezdeti tüneteit látja kutyáján, talán lázas vagy fájdalmai vannak és ettől húzódik vissza, de akár  tüzelés után álvemhesség is okozhatja a szokatlan viselkedést. Legjobb lenne elvinni állatorvosi rendelőbe, ahol alaposan meg tudják vizsgálni, szükség esetén kiegészítő vizsgálatokat (vérkép, vérlabor, ultrahang vizsgálat, röntgen stb.) is tudnak végezni, hogy kiderüljön, hogy betegség okozza-e a megváltozoztt viselkedést.

jelige: Picigond
2014-07-30
Jó napot! Cicámon kb. 2 hete érzékeltem, hogy férgei vannak, ekkor vitaminthe pasztát vásároltam és beadtam neki, ekkor még a fenekén is volt féreg, pár nap után láthatóan kiürítette a székletével. Most ismétlésként hétfőn adtam neki ételben újabb adag pasztát, de nem volt látható eredménye. Tegnap este viszont a farkáról élő féreg mászott le a padlóra, fenekén nincs. Normális, hogy él a féreg? Lehet nem hat a paszta? Köszönöm válaszát.

Kedves Gazdi!

Fiatal cicákat 1 hónapos koruktól 2 hetes időközökkel szoktuk féreghajtó pasztával kezelni, majd 3 hónaposan már ők is kaphatnak féreghajtó tablettát, amely galanférgekre is már egyszeri adagban hat. A súlyos férgesség csak ismételt kezelésektől múlik el, sőt, bármely betegség, immungyengítő körülménytől kiújulhat, mert a féreghajtó készítmények csak a bélcsatornában élő kifejlett férgekre hatnak, a testszerte betokolódott petékre nem.

Az oltások, ivartalanítás megbeszélése miatt is ajánlott felkeresnie állatorvosát, aki szükség esetén bélsár vizsgálatot tud végezni és így célzottan választani gyógyszert.

jelige: Étvágytalanság
2014-07-30
Üdv. A kutyámat tegnap műtötték bélelzáródás miatt. Vasárnap óta nem eszik egy falatot sem, ezért már legyengült, holnap visszük dokihoz, de addig is Önök szerint mit adjak neki? Lassan félek, hogy éhen hal.

Kedves gazdi!

Legjobb lenne, ha állatorvosa tanácsaira hagyatkozna a műtét utáni táplálást illetően, mert rendszerint nem szokták ajánlani az etetést, pláne a szilárd táppal való etetést a műtétet követtő napokban. Persze minden attól függ, hogy hogyan zajlott a műtét, mekkora a metszés, az hol található, kellett-e bélszakaszt eltávolítani, a gyomrot vagy a bél melyik szakaszát kellett metszeni, stb.

Pár napi éhezés még nem életveszélyes, sőt, a bél regenerálódása szempontjából kifejezetten ajánlott is lehet, sokkal fontosabb, hogy eleget igyon a kutya, illetve infúziósan pótolják az elvesztett folyadékot. Hívja fel állatorvosát és kérje a tanácsát!

jelige: Mamakutya
2014-07-29
Kedves Doktor Úr, A szuka kutyusunkat császármetszést követően ivartalaníttattuk. A kutya szoptat, azonban érzésem szerint kevesebb a teje. Befolyásolja-e az ivartalanítás az anyakutya tejtermelését? Válaszát nagyon köszönöm, Éva

Kedves Gazdi!

A tejtermelést és leadást szabályozó hormonok (oxitocin és prolaktin) nem a petefészkekben, hanem az agyban, nevezetesen az agyalapi mirigyben termelődnek/tárolódnak. Így semmi esetre sem befolyásolja a tejtermelést, leadást, ha a petefészket eltávolították. A császsármetszés sebe viszont okozhat fájdalmat, ami esetleg megakadályozza, hogy a kiskutyák eleget stimulálják az anyakutya emlőjét, ami nagyon fontos a tejtermelődés szempontjából. Nagyon fonots az is, hogy lehetőleg egész nap együtt lehessen kiskutyáival, bőséges és jó minőségű vizet és táplálékot kapjon, aminek nagyon jó az emészthetősége, magas az energiatartalma. Léteznek kifejezetten szoptatós kutyáknak készült tápok, vagy a kiskutyáknak való (puppy) tápok is megfelelőek.

Keresse fel állatorvosát, aki meg tudja vizsgálni, hogy megfelelően gyógyul-e a seb, és ellenőrizni tudja az anyakutya állapotát.

jelige: gyógyszer?
2014-07-29
Jó estét! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy a mai napon a kutyám meg lett műtve bélelzáródás miatt. Hazahoztuk, pihen, itatjuk, de elkezdett estére lihegni, olyan mintha lázas lenne és szeretném megkérdezni, hogy valamilyen fájdalomcsillapítót, Algopyrint lehet-e adni neki, mert látom rajta, hogy helyezkedik, fáj neki a hasa. Válaszukat köszönöm előre is!!

Kedves Gazdi!

Arra szeretném ösztönözni, hogy konzultáljon a műtétet végző állatorvosával, tájékoztassa a kutya állapotáról, és kérjen tőle javaslatot gyógyszer-ügyben is. (Az algopyrin egyébként receptköteles gyógyszer, kutyáknál alkalmazása csak állatorvosi ajánlásra, vényre lehetséges, mert akár súlyos gyomor és bélvérzést is okozhat a használata.)

jelige: Cuki
2014-07-29
A probléma vagy betegség, amit észlelünk a kutyán: kb. 2 hónapja fuldoklik, öklendezik, nehezen veszi a levegőt, de ez nem folyamatos, max. pár mp-ig tart. Az állatorvos ugyan nem vizsgálta meg, csak megnézte, azt mondta, a kutyának rákja van a torkában, meg, hogy nem érdemes elvinni, mert idős a kutya.. Ma adtam neki egy kis kocka milka csokit, örült neki, de rá pár percre elkezdett öklendezni, és valami volt a szájában valami véres dió nagyságú, de lehet, hogy nagyobb, nem tudom sajnos megnevezni, hogy mi lehetett az. Kis életem a mancsaival próbálta, mintha ki akarta volna a kaparni a szájából ezt a daganat félét, (Én ennek nevezem) végül is nem tudta kiöklendezni teljesen, visszanyelte. Ezúton kérnék tanácsot Önöktől, mit tegyünk? A kutya 10 éves, és azt még hozzátenném, hogy a kutyatápot sem eszi már, és látjuk rajta, hogy vesztett a súlyából. Ugy gondoljuk, nem tud, vagy nehezen nyeli a szilárd ételeket. Köszönjük szíves válaszát. Noémi

Kedves Gazdi!

Minél hamarabb olyan rendelőbe kellene szállítani a kutyát, ahol alaposan meg tudják vizsgálni, fel tudják mérni, hogy milyen komplikációt jelent az altatása kiegészítő vizsgálatokkal is (vérkép, vérlabor, röntgen, ultrahang, stb) fel vannak készülve egy idősödő kutya altatására, szükség esetén a nyelést akadályozó, fuldoklást okozó képlet eltávolító műtétére is.

Alapos, valódi vizsgálat nélkül teljesen lehetetlen megmondani, hogy mi akadályozza a nyelést, mi az a képlet, amit látnak. Ha valóban beigazolódik, hogy daganat, akkor is lehet megoldás: figyelmébe ajánlom Daganatos a kutyám?! c. írásunkat. Nagyon örülök, hogy Ön nem nyugszik bele ebbe az áldatlan helyzetbe, arra bíztatom, minél hamarabb keressenek megfelelő rendelőt!

jelige: versican
2014-07-29
Tisztelt Doktornő! 1,5 éves kutyám még sose kapott oltást, a másik 3 éves és évente kap kombinált oltást (Vanguard plus 7). Mostantól együtt szeretném beadatni a veszettség és kombi oltást, mégpedig Versican-nal, kérdezném, hogy most elég egyet-egyet beadatni nekik, vagy két hét múlva ismételni kell az 1 éves védettségért? Elsősorban a víruskomponensekre gondolok, mert úgy tudom a leptospirát ismételni kell félévente. A használati utasítás nem tér ki külön az 1 évnél idősebb kutyák oltására csak a fiatalabbak alapimmunizálását írja le. Ön tudna segíteni? Köszönettel!

Kedves Gazdi!

Törvényi kötlezettsége minden kutyatartónak, hogy ha kutyája betölti életének 3. hónapját, akkor 1 hónapon belül beoltassa veszettség ellen, olyan vakcinával, amely más oltóanyagot nem tartalmaz. Ezt 6 hónapon belül meg kell ismételni. Ha ez nem történik meg, akkor pénzbírságra, akár a kutya elkobzására is sor kerülhet. Honlapunkon talál anyagot az oltásokról, ha IDE KATTINT!

Ezek miatt a legfontosabb teendője a 1,5 éves kutyát beoltatni veszettség ellen, 2x 2 hetes időközzel. (A mikrochip meglétéről nem ír, ez is kötelező, csak mikorchippel megjelölt kutyát olthatunk veszettség ellen.)

Ha ez megvan, akkor jöhet a kutyabetegségek elleni oltás (kombinált oltás), akár a Versican kombinált vakcinával. Mivel a Vanguard plusz ugyanazok ellen a betegségek ellen véd, mint a Versican, a Vanguarddal rendszeresen oltatott kutya minden további nélkül évente egyszer oltható. Mindkét vakcina gyártója legalább 1 év védelmet ígér, ezért nem szükséges félevente oltatni.

Az első évben, ha megvannak a veszettség oltások, akkor az oltatlan kutyust kétszer szükséges beoltani, 2-3 hetes időközzel a Versican- veszettség oltóanyagot nem tartalmazó, csak kutyabetegségek ellen védő vakcinájával. Ezután évente lehet oltatani veszttséggel kombinált Versican vakcinával.

jelige: Cicababa
2014-07-28
Tisztelt Doktorúr! Szeretném ha tudna olyan macskára való bolhaírtó sprayt ajánlani ami hatásos Ön szerint, perzsacicám van 1 éves cseppet nem merek neki adni, mert beteges volt állandó hasmenése volt és nem túl kövér:-( Köszönöm válaszát

Kedves Gazdi!

Valójában a hatékony bolhairtó spray-k is ugyolyan hatóanyagokat tartalmaznak, mint a bőrre csepegtetős, úgynevezett spot-on készítmények. A spray-knek az az előnyük, hogy a környezet is befújható, kezelhető velük, hiszen a bolhák a környezetbe rakják a petéiket.

Mindenképpen ki kell vizsgáltatni használat előtt a cica betegségét, hiszen a bolhásság, a hasmenés, az állat szervezetét gyengítő körülmények össze is függhetnek egymással, ráadásul a bolhák egyes bélféreg petéket is terjesztenek (Dipylidium caninum nevű magyarul uborkamagképű galandféreg, amely emberekben is megtelepedhet.)

A használható szerekről összefoglalót találhat honlapunkon, ha IDE KATTINT!

jelige: tejláz
2014-07-28
Kutyusom tegnap ellett 2 holt kiskutyát. Mi a teendő ilyenkor az anyával, hogy ne legyen tejláza? Mik a tejláz tünetei, hogyan kezelik? Köszönöm szépen! Ildi

A tejláz is fenyegető veszély ilyenkor és azt is jó lenne tisztázni, hogy nincs-e több élő, vagy holt magzat a szukában. A magzatok v. újszülöttek  elhalásának oka sem lényegtelen.

Mindezek miatt a kutya részletes állatorvosi vizsgálatokra szorul. Ha csak annyi a teendő, hogy a tejmirigy gyulladást megelőzendő elapasszák a kutyát, azt állatorvosával egyszerűen meg tudják tenni az antiprolaktin hatású szerek egyikével.

Honlapunk Publikációk rovatában több vonatkozó írást talál.

jelige: Cica szem
2014-07-27
Van egy ivartalanított fiú perzsa cicám (kb. 7 éves) és tegnap óta a baj szemét nem nyitja ki teljesen , hunyorog,szerintem fájlalja is. Megnéztem neki és egy kicsit piros a szeme. A gond csak az hogy faluban lakom, és az egyetlen állatorvosunk utálja a macskákat és nem is foglalkozik velük, a legközelebbi város 30km-re van tőlünk. Az lenne a kérdésem , hogy esetleg a mi általunk is használt szemcseppből adhatnék neki? Előre is köszönöm! Üdvözlettel: Zsuzsanna

Nincs akadálya annak, hogy a hétvégén humán szemcseppel próbálják rendezni a helyzetet, és én is örülnék, ha ezzel rendeződhetne a dolog.

Sajnos azonban a háttérben lehet akár idegentest (toklász), sérülés (macskakarmolás), és olyan egyéb elsődleges szembetegség, ami részletes és szemészeti kivizsgálást igényel - és esetleg nem csak helyi szencseppel történő kezelést.

A legokosabban teszi, ha hétfőn állatorvoshoz viszi a cicát.

jelige: Mercédesz
2014-07-27
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 2 éves fél-perzsa cirmos, ivartalanított, nőstény cicám. Bent a házban és kint is tartózkodik. Rendszeresen viszem oltásra, 3-4 havonta féregtelenítem. Száraz – Purina Cat Chow 3az1-ben – táppal etetem (többször eszik, de keveset) és plusz kap 1 Fit active vitamint naponta. A tavasz eleje óta rákapott a csavargásra és rengeteget fogyott. Azóta két kandúr rendszeresen „molesztálja”, amit nem értek, mivel a cicám ivartalanítva van. Az állatorvos Prednisolon tablettát írt fel, kapott injekciót (vitamin??) is, valamint Béres cseppet adtam neki C vitaminnal. Azóta eltelt pár hét, a cicám vidám, jó kedvű, hancúrozik, viszont egyre soványabb lesz, és egyre kevesebbszer látom. Próbáltam bezárni, de úgy érzem, csak rontana a helyzetén. A tanácsát szeretném kérni, mit tegyek, hogy megállítsam a fogyását és hízni tudjon legalább egy pár dekát? Üdvözlettel: Erika

Ha a kandúrok nem az élőhely, vagy táplálék miatt molesztálják az ivartalanított nőstényt, hanem párzani akarnak velke - akkor felmerül, hogy petefészek darabka maradhatott a cicahasüregében, vagy más szervben termelődnek ivari hormonok. Mindkét esetben teendői vannak állatorvosának.

Az egészségesnek tűnő, megfelelően táplált, rendszeresen oltott, parazitamentesített cica esetében a fogyást akár a pajzsmirigy túlműködése is okozhatja.

A fenntiek miatt érdemes lenne részletes vizsgálatokat, köztük akár hormon szint méréseket is kezdeményezni a Mercédeszmél.

 

jelige: kavics
2014-07-26
Üdv! Egy éves staff kutyám nagyon szeret játszani a kavicsokkal, eddig nem is volt gond. Egyik nap azonban hányt és benne a kihányt fű között ott lapúlt egy elég méretes duna kavics. Jó étvágyú, kedvű, de nagyon félek nehogy bélelzáródása legyen , ha ez legközelebb is előfordul és a kavics bejut a bélcsatornába. Hogy tudnám erről leszoktatni? A házunk egyik oldala, ilyennel van végig leszórva, lapátoljuk fel ? köszönöm szépen

Nem tudom megnyugtatni ebben a kérdésben, jogos az aggodalma. Rendszeresen operálunk kavics nyelés miatt is bélelzáródással kutyákat. Ezen kívül a kövek, kavicsok a kívánatosnál sokkal jobba koptatják a fogakat is.

Egyéves korára a kavicsokkal való játszás már mélyen rögződhetett az egyéves kutyánál. Egy csak lakásban tartott kutya esetében még viszonylag könnyen le lehet szoktatni a kavicsok felkapkodásáról séták közben - és következetesen, gyorsan, ellentmondást nem tűrően (nem a játék része!) el lehet venni a kutyától a veszélyes játékot. A "mozgalmas" séták, ami során futás, intenzív játék/mozgás  történik el is vonják a kutya figyelmét erről a veszélyes tevékenységről. Problémák akkor lehetnek, ha a kutya hsszú időre, órákra kontrol nélkül marad, pláne, ha a környezet nem elég ingerdús, és ezért unatkozik.

Ha ez utóbbi a helyzet, akkor nem igen látok más megoldást, mint a kavicsok eltávolítását a környezetből, vagy a benntartásra való áttérést.

 

jelige: -
2014-07-25
Tisztelt Állatorvos! Van egy 6 hónapnál fiatalabb lakásban tartott kandúr cicám és az lenne a kérdésem, hogy a kései ivartalanítás milyen negatív hatásokkal járna? Szeretnék 1 v. 2 almot az ivartalanításig, mert nagyon szép macskáról van szó jó szülői vérvonallal, azonban vannak a félelmeim a viselkedés megváltozásával kapcsolatban. Pl. megmarad a jelölés szokása, fokozott agresszivitás, szökés hajlama stb. Mit javasol?

Az a helyzet,  hogy a fajtajellegzetességek mellett jelentős egyedi eltérések figyelhetőek meg a kandúrok territoriális, szexuális és agresszív viselkedési formáiban - így nem tudom sem megerősíteni sem eloszlatni aggodalmait.

A perzsa kandúrok között több az olyan egyed, amely nyugodt, kiegyensúlyozott viselkedést mutat - de közöttük is vannak jelölgetős, és akár agresszív egyedek is. Az alapvetően élénkebb vérmérsékletú fajták, mint pl az abesszín, sziámi .. több a jelölgetős és az agresszív is. A házi macska egyedek is teljes váltzozatosságot mutatnak ebben a kérdésben. A kandúrok élőhelye, terület, családtagok, egyéb fajtársak és más állatok .... is sokat számít ezügyekben.

Ha szeretne 1-2 almot a kandúrtól, akkor azt igyekezzenek a fiatal kandúrtól 1-2 éves kora között megtenni - és aztán jöhet a kasztráció. De sem én sem senki más nem tudja megígérni, megjósolni, hogy a herélt kandúr miként fog viselkedni a későbbiekben.

jelige: oltások
2014-07-25
Oltathatom-e vemhes kutyámat veszettség ellen? A Rabisin és a Versican DHPPiL3R jönne szóba. A Versican esetén a kölykök is védettek lesznek sok kutyabetegségre? Mennyi ideig? Köszönöm!

Ha akár a Google-ba beírja keresőszóként a vakcina nevét és a "használati" szavakat (pl Rabisin használati) - egészen könnyen megtalálhatja a gyártók által vállalt paramétereket.

Az anyai- és  magzati immunválasz azonban olymértékben függ a vemhesség időszakától, a szuka előéletétől és pillanatnyi egészségügyi állapotától, a vakcina antigéntől ... hogy az általános gyakorlat szerint a tenyésztésre szánt állatok esetében a program szerinti vakcinázásokat és parazitamentesítéseket a tenyészidőszakon kívül még a tüzelés és pároztatás vagy mesterséges termékyenítés előtt megtesszük. A magzat fejlődése közben célszerű az anyaállatot nem trehelni - majd a kölykök megszületése után megkezdődhet az ő program szerinti parazitamentesítése és vakcinázásuk is. Az esetlegesen elmaradt oltások pótlását, vagy közben kialakult vészhelyzeteket (pl Parvo, Herpesz vírus járvány) kezelését egyedileg érdemes állatorvosával egyeztetni.

jelige: Betegpici
2014-07-24
Találtam egy kb.3-4 hetes kiscicát, ami nagyon betegnek tűnik. Ha van esélye még elvinném orvoshoz, de lehet nem éli meg a reggelt. Tünetei: nehéz mozgás, billegés, vonszolás, nem iszik, nagyon keveset eszik, egész nap egy helyben fekszik, hasa felpuffadva. Nincs hányadék, sem ürülék, csak pisil.Orra kiszáradva, szemei beragadva, amit kamillateával kezelek.A testvéreit is megtaláltam, azok csak szembetegek és elevenek, nehéz őket megfogni.De ez a pici menthető lehet még?

Sajnos a leírtak alapján a cica szinte bármely velsezületett és/vagy szerzett fertőző vagy nem fertőző betegségek egyikében, némelyikében szencóvedhet, és nem tudom megítélni, hogy életben lesz-e az állatorvosi vizsgálatig ill. meg lehet-e menteni.

Melegen ajánlom viszont, hogy testvéreivel esteleg az anyamacskával együtt próbálja állatorvoshoz juttani a kis beteget, mert nem kizárt, hogy ők is kezelésre szorulnak.

Ha a beteg kiscica nem is menthető, a többiekkel és az anyamacskával szinte bizonyosan lesz teendő. Mindezekről és sok egyébről honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban még sokat olvashat.

jelige: lego
2014-07-24
Tisztelt Doktor Úr!! segítségét szeretném kérni kutyusom miatt!!! Van egy két éves bischon havanese fiú kutyám.Kb egy hónapja lett ivartalanítva mivel.Úgy egy hete elkezdett ittbent kakilni a lakásban pedig szoba tiszta kutyus volt és nem fordult ilyen elő kis kora óta!!!!! Szeretném megtudni lehet e köze az ivartalanításhoz és ha igen mit tudok tenni!!!! Nagyon szépen köszönöm a választ:Nagyné

Jelezze állatorvosánál a problémát, ő a kutya vizsgálatával tudja eldönteni, hogy a kellemetlen szokás bármimódon összefüggésben áll-e a lezajlott rutin műtéttel.

Ha nem találnak összefüggést, vagy újkeletű egészségügyi problmát,  úgy lehet, hogy még nehezebb lesz a dolga kideríteni, hogy mi a "sértődés" oka, miért alakult ki a rendellenes viselkedés.

 

jelige: Bedagadt szem
2014-07-24
Üdvözlöm! Pár napja befogadtam egy kiscicát a utcáról. A szeme csipás és ezt kezelem is kamillával viszont az egyik szeme nagyon be van dagadva. Ez a csipával együtt járhat? Lehet hogy nagyobb baja van nem csak a csipa miatt van a dagadás? Vagy a kamilla segít azon is?

Lehet, hogy akár csak kamillázással is enyhít a tüneteket és a kölyök macska szeme kevésbé lesz duzzadt és váladékos.

Nem kizárt viszont, sőt igen valószínű, hogy fertőző betegséggel, vagy elsődleges szembetegséggel és mindezek mellett parazitás fertőzésekkel is küzd a kölyök.

Egy kijáró macska esetében a rendszeres védőoltások, parazitamenteítések és fiatalkoriu ivartalanítás jelentheti a hosszú élet esélyét a megfelelő táplálás mellett. Ha nem így járnak el, úgy azok a szerencsés kölykök is,  akik megérik a felnőtt kort, 2-5 éves korukban nagyrészt "elkopnak", elpusztulnak. Szerenncsésebb fajtársaik 15-20 évig is élhetnek.

Mindezekről és még többről is honlapunk Publikációk és Tudnivalók rovataiban részletesen is olvashat.

jelige: Lüszi
2014-07-24
Jó napot kívánok! Azzal a panasszal fordulnék önhöz, hogy a kb 3 éves vadászgörényemnek a pérája tavasz óta nagy méretű, gondolom ez a tüzelése miatt is volt, de még mindig nagyobb mint a normális..Ez már rég óta fent áll, de nem változott semmit! Kedve jó, iszik és eszik rendesen! Szőre nem hullott ki, esetleg a mancsain kicsit ritkább a szőr, de ez is rég óta ilyen állapotú a mancsán.. Gondoltam tűtüzelésre, de tudtommal akkor kihullana a szőr a hátán stb. Mire gondolhatok túltüzel, vagy más problémája lenne, hogy nem húzódik vissza a pérája?!

Lehet elhúzódó tüzelés, aminek a hátterében lehet akár a petefészkek cisztás ésvagy daganatos elváltozása is, de egyéb endokrin eredetű betegségek is okozhatnak péraduzzanatot. Ezek jorai stádiumaiban nem feltétlenül jelentkezik a "patkányfarok" és a szimmetrikus szőrhiány a has- és combtájék belső felületén.

Részletes vizsgálatok segíthetnek fényt deríteni az észlelés hátterére, és ezek után érdemes dönteni a Lüszi kezeléséről, vagy operálásáról.

jelige: Ivartalanított fiú cica
2014-07-24
Üdvözlöm! Van egy ivartalanított fiú cicám (kb:2-hónapja műtötték)az a gond vele,hogy azóta állandóan nyávog,furcsa kurtyogó hangot ad ki, van hogy nekitámad a lábamnak és meg akarja harapni.Mikor vittük a műtétre út közben sokkot kapott és a műtét után is :( Mi lehet a baja? Mit tegyek vele hogy ezeket ne csinálja?Ivartalanítás előtt nem csinálta ezeket. Köszönettel: Szilvia

Állatorvosának jelezni kellene az észlelteket, hogy kizárhassa a műtéttel illetve a közben elszenvedett stresszel kapcsolatba hozható tüneteket, elváltozásokat. Ez lenne a legfontosabb.

 

Ha nem találnak egészségügyi problémát a megváltoztott viselkedéssel kapcsolatosan, úgy nem lehetelen, hogy a felnőtté vált, domináns-, agresszív macska viselkedési formái éppen mostanra váltak véglegessé, vagy esetleg a fiatal állat számára nem eléggé ingerdús a lakás környezete. Ez utóbbi esetben a sok játék, foglalkozás  a cicával enyhíthet a gondokon, de vannak egyedek, akik egélsz életükben támadják az idegeneket, és/vagy a családtagokat.

jelige: help
2014-07-24
A problémám az, hogy a 4 éves sima szőrű foxterrier kutyuskám, aki panel házban él velünk, az év minden napján, folyamatosan hullajtja a szőrzetét. Nem látunk a bőrén semmilyen elváltozást. Nem piros és nem is vakaródzik. A kutyuskám teljesen egészségesnek tűnik, életvidám mozgékony, jele sincs annak, hogy bármi baja lenne. Azonban ez a szőrhullatás már a házban teljesen elviselhetetlen. Még azt sem vettük észre, hogy csomókban hullana, csak hullik, mintha folyamatosan vedlene, de ez a vedlés valami elképesztő mennyiségű. Naponta fésüljük sűrű fémkefével, de ez sem javít semmit a helyzeten. Nagyon remélem, hogy tud nekünk ebben a problémában segíteni, valamit javasolni.

A leírása alapján a 4 éves foxi lehet akár valóban teljesen egészséges. A kutya és a macska egész évben folyamatosan hullatja a szőrét és egy lakásban tartott állat esetében előfordul, hogy szinte ingadozás sincs a szőrhullás mértékében.

Ha a leírtakat úgy kell értelmeznem, hogy a szőrhullás az utóbbi hetekben, hónapokban a szokásosohoz képest felerősödött, aut pedig sajnos számtalan betegség, rendellenesség okozhatja. Ha felerősödött, rednellenes mértékű szőrhullásnak ítéli meg az észlelteket, jelezze állatorvosának és kérje az állat részletes kivizsgálását.

Ha nem találnak szervi elváltozást és megnyugodhatnak, hogy "csak" táplálkozási-, életmód változásokat kell bevezetni és esetleg szőr/bőr regeneráló tápkiegészítőt adni a kutyának, úgy remélhetőleg néhány hét alatt visszatérnek a megszokott mértékű szőrhullatáshoz.

jelige: aggódó gazdi
2014-07-21
A kutyusunknak pár hónapja székrekedése volt akkor sírt is mikor ürített, és most megint hasonló tüneteket produkál. Nyüszít amikor megmozdul, nem tud felugrani az ágyra. Viszont a múltkorihoz képest most a különbség az, hogy ma már kétszer ürített és nem sírt közben. Mi lehet a probléma?

Egy olyan egyszerű  tünet esetében is, mint amilyen a székrekedés, számos probléma állhat.

Táplálási rendellenességek, láz/fájdalom, prosztatata/végbél betegségek, hasüregi/medencei terimék, gerinc/medencei elváltozások ... Részletes állatorvosi vizsgálatok kellenek a háttér kiderítésére és ha ez megtörtént akkor lehet a megoldásokat megbeszélni.

jelige: macska tüzel
2014-07-21
A macskáknak hány párosodás kell, hogy termékenyüljön? Már egyszeri párosodással is lehet kölyke? Köszönettel!

Sőt, a legtöbb alkalommal egyetlen párosodás szinte bizonyosan vemhesülést eredményez.

Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban sokkal bővebben olvashat erről és sokkal több témában is.

jelige: sok elhullás
2014-07-21
Üdvözlöm! A 7 hetes kiscicám és az anyjuk is hányás, kiszáradás tünete után pusztult el. Az állatorvos szerint lehet a parvo volt a bűnös. Még mi okozhatta ezt? Honnan kapták el a vírust? A macska parvoról szeretnék többet megtudni, mikor hozhatok újabb cicát a házba, hogy nehogy elkapja az új jövevény is. Úgy tudom, ez a vírus nagyon ellenálló! Köszönöm válaszát!

Akár a mi honlapunkon is számos információt talál a felelős macskatartásról is. Kérem keresse meg és olvassa el ezeket figyelmesen.

Egy kijáró macska esetében a hosszú élet titka a rendszeres védőoltások, parazitamantesítés és a fiatalkori ivartalanítás. Mindezek elmaradása esetén sajnos állandósul a "sok elhullás".

 

1 / 391 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.07.28
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci! Kérjük, osszák meg! "Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.07.16
kis hörikék elvihetők. csillogokormok@gmail.com
2014.07.07
Kiscicák elvihetők, jó gazdihoz, kb. 3 hónaposak egyik fekete, a másik fekete-fehér, a harmadik pedig fekete-fehé-vörös keverék színű (kiscsajok). Érdeklődni az alábbi e-mail címen vagy a budafoki állatgyógyászati központban lehet. Nagy Miklós NMiklos@emi.hu