Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Dodyka
2016-04-28
Jó napot kivánok. 4éves colliem van. Márciusban orrproblémára kapott szteroidot. Javult a helyzet de a melléktünetek voltak. Pl.erős lihegés,ivàs és sok pisilés. Akkor vettük észre a hüelyből levő gennyes véres folyàst. Ultrahang alapjàn pyometriaval megműtötte az orvosunk. Jol sikerült minden. Sajàt lábon jött haza s azóta is jól eszik s mozgékony. Csak a véres folyàs nem szünt meg. Újabb uktrahang sem mutat ki semmit. Betadinos öblitést csinàltak neki több napon àt. Igy sem javul. Most küldünk mintàt laborba. Ha az negativ, azt mondja a doktorunk, hogy bem tudja mi lehet. Remélem nem a szteroud zavarta meg a szervezetét. Kérem adjon tanàcsot hogy mit tegyünk. Nagyon köszönöm. Tisztelettel Takàcsné Lukàcs Beatrix

Kedves Gazdi!

Meg kellene hüvelytükörrel, esetleg ha van rá lehetőség endoszkóppal nézni, hogy honnan jön a vér, illetve egy vizelet vizsgálat is jó lenne, katéterezéssel, hogy kiderüljön, hogy nem egy húgycső gyulladásról van-e szó. Sajnos időnként az is előfordul, hogy allrgiás reakció alakul ki a lekötő fonalra, ilíenkor ni cs más, mint újra műteni, kivenni a váladékozást okozó fonalat és egy másik fajtával próbálkozni. Ha állatorvosa nem vállalkozik erre, vagy nincs meg a megfelelő felszerelése, akkor felkereshet szaporodásbiológában jártas állatorost, pl. Thuróczy Juliannát!

jelige: Cinke
2016-04-28
Tisztelt doktor úr! Körülbelül egy éve került hozzánk egy mini yorkshire. Volt előtte egy 2 éves ivartalanított kandúr cicánk. Eddig semmi baj nem volt, de most néhány napja a cica támadja a kutyánkat, egész pontosan fojtogatta, úgy kell leszedni róla. Amikor a kutya már hörög akkor sem hagyja. Mit tehetünk? Nem merjük egyedül hagyni őket, mert félünk egyszer arra érkezünk hogy a kutya átharapot torokkal fekszik. Most várunk kisbabát rá veszélyes lehet a cica? Köszönöm a segítséget! Gabi

Kedves Gazdi!

Nem vagyok benne biztos, hogy macskák képesek fojtogatni bárkit is, az biztos, hogy mikor játszanak vagy harcolnak egymással, akkor egymás nyakát próbálják harapni, és közben a hátsó lábukkal rugdossák, mellső lábaikkal átkarolják, ami talán emlékeztethet ilyesmire. Ugyanígy néznek ki játék közben is. Azt kéne kideríteni, hogy játék, vagy komoly a dolog: ha komoly, akkor a bőrt is átharapja-e, megsebesíti-e a cica, a kutya vérzik-e, lesznek-e kis lukak a bőrén? ha nem, akkor biztos lehet benne, hogy a macska szempontjából ez játék! Ha valóban vér is folyik, akkor legjobb, ha megszakítják az együttélést :-( Erről nem írt, remélem nem erről van szó.

Mindemellett a kutyának lehet olyan betegsége, például légcső szűkület, légcső összeesés, torokgyulladás, nyirokcsomó megnagyobbodás, szívbetegség, stb. amely miatt a durvább játéktól hörögni kezd. Ebben az esetben meg kellene őt vizsgáltatni állatorvosal, egy egyszerű fizikális vizsgálat is segíthet, meg lehet ítélni a nyaki nyirokcsomók, a garatképletek, összenyomással, hallgatózással a légcső nyaki szakaszának állapotát, a szívverést, röntgen felvételből általában kiderül, hogy milyen a légcső lefutása a mellkasban, stb.

Ha valóban fuldoklik, rosszul van a kutyus, mikor a cicával játszik, akkor el kell őket különíteni, mikor Önök nincsenek otthon.

Anyaként az az érzésem, hogy már jövendő kisbabáját félti a macskától, esetleg lelki szemei előtt megjelenik, hogy mi van, ha ez a "vad, fojtogató" macska a kisbabára is "rátámad". Erre saját tapasztalatból tudok válaszolni: két kisgyereket neveltem föl két macskával. A kisbabák kalimpálnak, és hangosak, minden épkézláb macska leginkább retteg tőlük, alig meri megközelíteni őket. A babaágyat, babszobát aért célszerű árva tartani a macska előtt, mert imádnak ilyen jószagú, meleg helyeken feküdni a cicák. Később, mikor már mászik, akkor inkább a macskát kell félteni, nehogy bekapják a farkát, húzzák a fülét, vagy a nyakát szeretetteljesen elkapják a babák, hogy ennél fogva felemeljék :-). Szerencsére a legtöbb macska igen megértő a kisgyerekekkel, inkább fújnak, mit karmolnak és gyorsan menekülőre fogják. Mindkét gyerekem és macskám pár apró karcolással megúszta az együtt felnövést.

A lakásában tartott macskáktól betegséget, férget aligha kaphat el, a macskavécére és a macskatápra kell csak vigyázni az első időkben, a nagyobbik lányom például szívesen eszegette, szerencsére csak az utóbbit, a tápot :-) A biztonság kedvéért azért egy féreghajtó,  ráfér a cicára (és 3 havonta a kutyára!), mielőtt megszületik a baba, amihez előre is gratulálok!

jelige: Kullancs
2016-04-28
Kedves Doktor Úr/Nő! A napokban a szuka spicc kutyámba találtam egy kullancsot, ami teljesen a bőre alatt volt, épphogy látszódott. Ennyire mélyen a bőrben kullancsot sose láttam. Olajjal lett piszkálva (ezt nem kellett volna), nem tudtuk kiszedni, ugyanugy bent volt, benne is maradt. Aztán elkezdett begyulladni a bőre, majd ilyen fekete borsónyi méretű, kiemelkedő száraz seb-bőr keletkezett. Érzékeny is neki. Mi ilyenkor a teendő? Hogy tudok rajta segíteni? Nagyon köszönöm a válaszát előre is!

Kedves Gazdi!

Van egy olyan érzésem, hogy nem kullancsról van szó, hanme valamilyen kis szemölcsről, duzzanatról, faggyúmirigy elváltozásról, mert a kullancs nem tud a bőrben mélyre menni, a szájszervével csak a bőr legfelsőbb résté lukasztja át. Szerintem legjobb lenne állatorvost felkeresni, hogy megnézze, megítélje, vajon mi lehetett a bőrben, mennyire gyulladt a bőr és mi a teendő.

jelige: Nyuszi
2016-04-28
Üdv! A szobanyuszink pár napja elkezdett vakarózni. Persze régebben is szokott, de most nagyon nagyon sokat. Átnéztük a bundáját és találtunk benne pici fekete bogarakat. Amit tudtunk kiszedtük, de félünk hogy még maradtak benne, mert ugyanúgy vakarózik. Havonta egyszer van fürdetve nyusziknak készült samponnal. Minden évben kap injekciót, a kedve ugyanolyan, futkározik és játszik is, eszik, iszik rendesen hála istennek. Hogy lehetne ezt a problémát megszüntetni?Létezik rá esetleg valamilyen kezelés vagy készítmény? Válaszát előre is nagyon köszönjük.
Kedves Gazdi!
Van kifejezetten nyusziknak is való parazita ellenes készítmény: pl. a  Rodamectin, Advantage, és olyan macska, kutya szerek, amelyek használhatóak nyulakon (Advocate, Stronghold spot). Legjobb lenne a nyuszit és/vagy a parazitáját olyan állatorvosi rendelőbe vinni, ahol mikorszkóppal meg tudják határozni, milyen élősködőről is van szó, és úgy tudnának szert választani!
jelige: artúr
2016-04-28
Jó napot . Olyan kérdésem lenne, hogy mai nap folyamán a 7 év körüli yorkshire terrier kan kutyánk nyak- hát közötti részén észre vettünk egy 10 Ft nagyságú gumót a bőre alatt. 1hete kapott veszettség elleni oltást . Lehet-e az oltástól ? Ha igen, borogassuk-e valamivel . vagy vigyük az állatorvoshoz ?? A válaszát előre is köszönöm

Kedves Gazdi!

Igen, lehet az oltástól, nem feltétlenül szükséges kenegetni, mert legtöbbször magától elmúlik. Ha hónapok múlva sem múlik, illetve még nő is, akkor mindenképpel orvoshoz kell fordulni vele.

Mi legtöbbször felajánljuk a citológiai mintavételt, vagyis megszúrjuk egy vékony tűvel az elváltozást, majd elküldjük citológushoz, aki eldönti, hogy gyulladásról vagy rosszindulatú elváltozásról van-e szó. Ha nő, rossz helyen van a duzzanat, akkor mindenképpen ajánlatos eltávolítani, ami egy rövid műtét keretében történik. Idős állatok esetében jó, ha előzetes kivizsgálás is történik (vérkép, vérlabor, szívultrahang, hasi ultrahang).  Általában 1 hétig kell gallért hordania a betegnek, majd a varratok eltávolításával általában vége is a dolognak. Ha felmerül a rosszindulatúság, vagy ha biztosra akarunk menni, akkor szövettani vizsgálatra küldjük a kimetszett minát.

jelige: Mütyür
2016-04-28
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Lassan két éve kerestem fel weboldalukat, és kértem tanácsot az akkor közel nyolc éves cocker spánielem ügyében. Nagy segítségemre volt, és azóta megszabadultunk egy csomótól, melynek eltávolítása sikerült is, nem volt rosszindulatú. Akkor Ön tanácsolta az ivartalanítást a további gondok elkerülése végett, de valamiért a helyi orvosunk nem látta fontosnak. Mivel Erdélyből írok, és nem áll módomban külföldön kezeltetni a kutyust, így én akkor rá hallgattam. Mára egy újabb gonddal állunk szemben, - amit Ön akkor már említett is -, tegnap méhgyulladást fedezett fel nála az állatorvos. A tüneteit körülbelül két hete észleltem. Az orvos injekcióval kezelte, de most már javasolta a méh eltávolítását, hogy ne újuljon ki a gyulladás. Mivel 9 és fél éves a kutya gázas altatással végeznék a műtétet, szerinte ez a módszer szinte veszélytelen. A kérdésem az lenne, hogy valóban végrehajtható ilyen idős korban ez a műtét, és mennyire terheli le a kutyus szervezetét? Nem szükséges előzetes vizsgálat annak érdekében, hogy kiderüljön, milyen erős a kutyus szervezete? Javasolná Ön is a műtétet? Köszönettel: Anna

Kedves Gazdi!

Nagyon örülö, hogy eddig is hasznosnak találta a válaszainkat!

A gázos altatás a lehető legmodernebb, legjobb túlélést biztosító módszer, de minél előbb el kell végezni a műtéte, mielőtt késő lesz. Sajnos ha valóban méhgyulladásról van szó, akkor a leghathatósabb és sokszor az egyetlen gyógyulást hozó megoldás a méh és petefészkek eltávolítása, amíg a benne termelődő méreganyagok teljesen tönkre nem teszik a májat, vesét, és át nem szaporodnak a méhfalon, nem okoznak hashárta gyulladást.

Remélem a legjobbakat!

jelige: Pamacs
2016-04-28
Tisztelt Doktor Úr! 14 hónapos anya macskánk felnevelt 4 kiscicát, akik a hétvégén új gazdáikhoz kerültek. A kicsik még néha szoptak, ezért az egyik kérdésem az, hogy az anyának magától el fog-e apadni a teje? Egy kissé meg vannak duzzadva az emlői. Mi a teendőnk, hogy ne legyen gond? A másik kérdésem, hogy az ivartalanítással meg kell-e várni, hogy teljesen elapadjon a teje? Köszönettel, P. Magdolna

Kedves gazdi!

Ha nem ingerli semmi, nem fogdossák, tapogatják és egészséges a cica, akkor magától elapad a tej, és visszahúzódnak az emlők. Ha esetleg valami baj van, például daganatos szövet zárja el a tejutakat, vagy valamilyen fertőzés támadta meg, akkor begyulladhatnak az emlők, ezesetben állatorvosi segítség kell (gyógyszeres apasztás, antibiotikum, műtét, stb.). Az emlőd keljes visszahúzódását azért nem szoktuk megvárni, mert a kijáró macskák az ellés után röviddel újra vemhesülhetnek. Sokszor az ellés után 4-6 héttel már ivartalanítunk, hogy megsazkítsuk az ellések körét.

jelige: Pincserpara
2016-04-28
7 éves törpe pincser kutyànk minden előjel nélkül produkàlja ezeket a tüneteket: púpozza a hatat, nyaka megrovidul, azt hittuk eloszor hanyni fog. Aztan lefekszik tobbszor, helyet valtoztat eldol az oldalara picit remeg mint amikor izgatott vagy fazik. Egyre surubben jon ez elo nala es egyre tovabb tart. 3 orvos latta mar nem tudjak mi lehet. Fajdalomcsillapitot adtak neki. Seta utan fordult elo leggyakrabban. Nyakat mozgattak gerincet neztek nem fajlalta. Mi lehet a baja?

Kedves Gazdi!

Ha ránézésre, tapintásra, külső vizsgálatra nem derül ki a tünetek oka, és gyulladáscsökkentőre sem javul a kutyus állapota, akkor további vizsgálatok szükségesek: röntgen, gerincfestés, gerinccsapolás, vérkép, vérlabor, CT, MRI, melyek segítségével a szem elől rejtett struktúrák is vizsgálhatóak. Lehet rögtön neurológiában jártas állatorvost is felkeresni, akinél lehetőleg elérhető az összes vizsgálat, pl. ITT!

jelige: kutya bőrbetegség
2016-04-28
Üdvözlöm! Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy párom családjának van egy idősebb keverék kis termetű, hosszú szőrű kutyája. Körülbelül 2-3 hete a kutya elkezdett erőteljesen vakarózni, úgy, hogy néhány helyen már szinte véresre vakarta a bőrét. Emellett nagyon hullik a szőre, és sok helyen, főleg a háta közepén feltűnően ritkult a szőre. Milyen betegségre utalhatnak ezek a tünetek? Gyógyítható-e illetve más kutyára illetve macskára mennyire veszélyes? Köszönöm előre is válaszukat! Alexandra

Kedves Gazdi!

A viszketés, szőrhullás nagyon sok betegségre jellemző, amerlyek egy része fertőző, akár emberre is, másik része teljesen veszélytelen.

Ami fertőzhet: rühatkáság, de ez jellemzően a lábakon, füleken kezdődik, de később az egész testre kiterjedhet. Embereken a rühatkák apró hólyagszerű kiütéseket okozhatnak, más kuyták-macskák elkaphatják. Lehet még szőrtüszőatka, ami jellemzően csak akkor viszket, ha felülfertőződik, az arra érzékeny embereknél szintén okozhat kiütést. de ez űltalában nem fertőz más állatokat, csak a nem megfelelően működő immunredszerű állatokban szaporodik el.

Lehet bolhanyál-allergia, ilyenkor a bolha átugrálhat más kutyára, macskára, de az allergiásság, vagyis a súlyos vakarózás nem terjed.

Ezen kívül lehet táplálék vagy egyéb allergia, ezek miatt a bőr bakteriális vagy gombás fertőzése, esetleg súlyos májbetegség, de akár bőrdaganat is a viszketegség oka., ezek egyike sem fertőző.

Legelső a bőrkaparék vizsgálat, idősebb kutyában ha van rá lehetőség a vérkép, vérlabor, hasi ultrahang, eközben a parazita ellenes kezelés (a rühatkák nagyon nehéz kimutatni, erre inkább próbakezeléseket szoktak alkalmazni, pl. Advocate, Stronghold 2-4 hetes időközönként, ahogy állatorvosa rendeli).

A táplálékallergia jellemzően korábban, 1-4 éves kor körül jelentkezik, ahogy az egyéb anyagokra adott allergiás válaszok sem idős korban fordulnak elő, bár a biológiában szinte minden lehetséges. Ilyenkor a megfelelő táplálék (hypoallergén táp, vagy egyéb eliminációs diéta), a felülfertőződések kezelése, esetleg atihisztaminok, súlyos esetben glükokortikoidok hozhatnak javulást. természetes ez sem fertőző.

Remélem hamarosan megtaláljéj a viszketegség okát és megfelelő kezelését!

jelige: vércukor
2016-04-28
Kutya és macska esetén mennyi a maximum vércukorszint, ami még nem cukorbetegség? Természetesen nem éhgyomorra gondolok (itt 5,8 az érték). Tehát van-e maximum érték evés után, mint embernél? Köszönöm. Dora

Kedves Gazdi!

Nem tudok ilyen maximális glükóz értékről, kutyák macskák esetében az éhhomi vércukorszint (normálisan 6 mmol/l alatti), a vizelet glükóz tartalma, a vérszérum fruktózamin tartalma a meghatározó, valamint a tüneteket figyeljük: sok ivás, sok vizelés, elhízás, majd jó étvágy mellett fogyás, fáradékonyság, aceton szagú lehelet, szemlencsehomály, szőrhullás, korpázás, húgyuti fertőzések, idegnredszeri tünetek, görcsök, stb.

jelige: Anitaa
2016-04-27
Fent akadt a kerítésen es szétrepedt a bal lába egy helyen és nem tudjuk mit tegyünk, legközelebb csak szerdán tudjuk elvinni orvoshoz..kicsit tovább repedt már nagyon csúnya 3 hónapos kis kutya még..
Kedves Gazdi!
Remélem azóta már eljutottak állatorvoshoz. Ilyen esetben a legelső, hogy megpróbálják a seb körül a szőrt levágni, majd először tiszta vízzel, utána beatdin sebfertőtlenítővel (fél betadin-fél víz higításban) alaposan lemosni, majd egy kötést rátenni, hogy ne szennyeződjön tovább. Emberi fájdalomcsillapítót nem szabad adni, mert súlyos mellékhatásai vannak.
jelige: Tack
2016-04-27
Üdvözlöm, a cicàmmal kapcsolatban szeretném a tanàcsàt kérni. Az egyébként egészségesnek tűnő cica mozgàsa hirtelen lelassul, alig tudja emelni a végtagjait, kúszó mozdulatokat tesz, ill. elveszíti az egyensúlyàt, felborul, a szemein is làtszik, hogy mennyire szenved. A következő percekben jobban van, képes a székre vagy az àgyra is felugrani, vagyis a roham alatt ingadozó az àllapota. Most 2 éves, ez volt a harmadik ilyen alkalom. Az előző két eset rövid ideig tartott, a mostani kb. 1 óra hosszat és habzó nyàl is folyt a szàjàból. Amúgy a cica jó kedélyű, van étvàgya, jàtékos, fürge, értelmes, a rohamokat leszàmitva nincs vele probléma. Igaz, a testvérénél jóval kisebb, pedig egy alomból valók. Lehet, hogy epilepsziàs rohama volt? Mi a teendő ebben az esetben? Vàlaszàt köszönöm. Üdvözlettel H Edit

Kedves Gazdi!

Sajnos lehet, hogy epilepsziás rohama volt a cicának, legjobb lenne először egy alaposabb kivizsgálást csinálni: részletes fizikális vizsgálat, neurológiai vizsgálat, vérkép, vérlabor, vírusteszt, vércukorszint mérés, szívultrahang, röntgen, hasi ultrahang, hogy kiderüljön, van-e valamilyen agyvelőn kívüli, szervi elváltozás, ami felelős lehet a tünetekért. Az agyat csak speciális vizsgálatokkal, Ct-vel vagy MRI-vel lehet vizsgálni, de manapság már ezek is elérhetőek. Ha semmi különös nem derül ki, akkor epilepszia kezelésében jártas állatorvoshoz lehetne fordulni, aki a gyógyszerelésben is otthon van. Ilyet talál ITT!

jelige: Nyafi
2016-04-25
Tisztelt doktor Úr/Nő! Van egy 3 éves brit rövidszűrű cicám. A szeme kb. fél évente be szokott gyulladni. Pseudomonas aeruginosa okozza a fertőzést, kitenyésztettük. Most egy hónappal ezelőtt kapott Ciloxanos kezelést, majd 3-hét pihenő után tenyésztést kértünk. A pseudomonas nem tűnt el. Kapott megint egy hét Ciloxanos kezelést, de látom a szemén, hogy enyhén váladékozik, hunyorog, gyulladt. Az orvos vírusfertőzésre gyanakszik. Két évvel ezelőtt volt egy herpesz vírusos cicánk, akinek szintén pseudomonas problémája volt. Tőle rögtön el is kapta a jelenlegi cicánk, de rögtön kezeltük egy tenyésztés után. El is múlt, de kb. fél évente be szokott gyulladni a szeme, és most valahogy nem akar gyógyulni. A beteg cicával kb. 3 hónapot ha együtt voltak, és minden oltást megkapott eddig minden évben. Azt szeretném kérdezni, hogy ha kiderül, hogy herpeszes, akkor mit lehet tenni, és mit lehet tenni akkor, ha kiderül, hogy nem herpeszes. Van e lehetőség kiírtani a Pseudumonast a szeméből? Válaszát köszönöm előre is! Üdvözlettel.

Kedves Gazdi!

Sajnos általánosságban azt lehet elmondani a Herpesz fertőzésről, hogy nem lehet végelegesen leküzdeni, bármilyen immungyengítő körülményre, streszre visszatér és akár szemtünetekben is megnyilvánulhat. Helyi körülmények között a tenyésztésen kívül citológiai mintát lehet még venni a szem szaruhártyájáról, a kötőhártyáról, amiből kiderülhet, hogy vírus, Chlamydia, egyéb baktérium is jelen van-e, ami súlyosbítja és/vagy fenntartja a Pseudomonas fertőzést. Legszívesebben azt javasolnám, hogy keressen fel kifejezetten szemészettel foglalkozó állatorvost, akinek megfelelő felszerelése, tapasztalata van szemészeti esetekkel, a szem mélyebb struktúráit is meg tudja vizsgálni  és a legújabb kezelési lehetőségekkel is tisztában van.

jelige: termékenyítés
2016-04-22
Üdvözlöm, hallottam ismerősömtől, hogy ők 7-szer is szoktak mesterségesen termékenyíteni szuka kutyát, kétnaponta elvégezve. Nem sok ez? Önöknél mi ilyenkor a protokoll? Mikor és hányszor? Ők 2 naponta vettek spermát a kantól. Köszönöm!

Kedves Gazdi!

Én is hallottam ilyen buzgó tenyésztőről. Kérdés, hogy van-e értelme. A cél mindig a pontos időzítés, amit leginkább progeszteron méréssel, hüvelykép és hüvely citológia alapján szoktunk végezni, lehetőleg érdemes egy sperma vizsgálatot is végztetni, hogy biztosra mennyenek, hiszen kettőn álla vásár. A tenyésztők rendszerint az ovuláció közeledtével 2 napos időközönként fedeztetnek, 2-3-szor, ha minden klappolt, akkor így is sikerre lehet számítani. Ha már elovulált a szukakutya, akkor felesleges újabb és újabb termékenyítésnek kitenni, nem lesz még több kiskutya. Az ovuláció beköveztét szintén p4 és főleg hüvelycitológia alapján lehet eldönteni. Forduljon szaporodásbiológus állatorvoshoz, ha fedeztetni akar!

jelige: cica végbélvérzés
2016-04-22
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 2 éves kandúrcicámnál (ivartalanított, lakásból kertbe kijárós) 2 napja vettük észre, hogy végbeléből sűrű, sötét, helyenként alvadt vér szivárog. Tegnapelőtt a lakás több pontján vércseppeket is találtunk, később azonban már nem volt ilyen erős vérzés csak szivárgás, azt is folyton lenyalogatta. Elvittük a közeli állatorvosunkhoz, ő is alvadt vért talált a nyílás kitisztításakor. Fennállt a patkányméreg gyanúja, azonban orra-füle-szájürege szép rózsaszín volt (most is az), nem volt hideg, a biztonság kedvéért kapott K-vitamint. Daganatot is keresett a doktor úr, kitapogatta a cica hasüregét, azonban nem talált semmit, azt viszont érezte, hogy a vékonybelek kemények, drótszerűen merevek. A cica kapott még antibiotikumot és gyulladás csökkentőt, illetve 1 hét diétára fogtuk (csak főtt, száraz csirkemellet kap és rizst, hátha ráfanyalodik :) ). A doktor úr nem tudott biztos diagnózist mondani, abban maradtunk, hogy lehet, hogy heveny bélgyulladása van a cicának, valamit összeehetett. Tegnap este sikerült megnézni a székletét is, volt benne véres rész, de egyébként teljesen szép, normális állagú, színű volt. Ma reggelre a végbél kevésbé duzzadt volt, azonban néhány helyen kis, már száraz sebes foltok voltak, továbbá a nyílásból egy pici genny is jött. A cica egyébként teljesen jó kedvű, van étvágya, jó hangulata volt a vérzés ellenére is (orvos látogatás előtt volt egy kicsit bágyadtabb). Nem szívesen vinném újabb vizsgálatra, ha nem muszáj, mert nagyon megviseli a cicát az utazás meg a vizsgálatok, ezért szeretnék on-line tanácsadást kérni. Mi lehet/ett a cica baja? Most már megkezdődött a gyógyulás? További vizsgálatok szükségesek? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Kedves Gazdi!

Nagyon talányos eset. Biztos, hogy a végbélből jön a gennyé s nem mellette lévő tályogból? Ha esetleg a végbél melleti tályogról van szó, akkor azt jó lenne kitisztítani. Biztosan kapott vaamilyne antibotikumot is a cica, az s jó lehet rá. Ha a cica jól van, eszik-iszik, nem bágyadt, akkor valószínűleg haátsos volt a terápia, nem életbevágó az újabb vizit.

jelige: Varrat
2016-04-22
Van egy 11 hónapos lassan egy éves cicám. Körülbelül egy hónapja volt az ivartalanítása és már a varratszedésen is túl vagyunk. Viszont mindig nézegetem azóta a pocakját és láttam, hogy lóg ki egy piciket varrat neki. Eddig nem is zavart mert úgy gondoltam, hogy majd a szervezete kilöki és igazándiból elég bunkó állatorvos műtötte és nem nagyon szeretném ő hozzá vissza vinni. A mai nap megengedte, hogy meg tapogassam és egy pici csomó szerűséget éreztem a varrat alatti bőrén. Semmi nem látható, de eléggé le van fogyva és kedvtelen is. Arra is gondoltam, hogy netán adnék neki féregtelenítőt (udvarban tartott falusi cicák, előfordulnak nálunk, hogy néha kell nekik adni). Mielőbbi válaszát előre köszönöm!

Kedves Gazdi!

A féreghajtó adása nagyon jó ötlet kijáró cicáknál, de a varratok ügyét nem fogja megoldani. A belső varratoknak felszívódó varratoknak kell lenniük, de ezek is csak 2-3 hónap alatt szívódnak fel, ezért még ha állatorovsa mindent megfelelően is csinált, a varratok sokáig érezhetőek. Néha az is előfordul, hogy a cica allergiás a behelyezett felszívódó varróanyagra, de ha ne adj isten mégis felnemszívódó varratok kerültek a cica hasába, akkor azok körül gyulladás, váladékozás lehet érezhető és akár a súlyvesztést is magyarázhatá. Sajnos ezen kívül is sok minden, a vírusos macskabetegségektől a férgességis okozhat fogyást olttalan kijáró macskákban, ennek kiderítésére muszáj másik állatorvost keresnie, ha nem volt megelédeve az előzővel.

jelige: kutya 22
2016-04-22
Jo napot! Olyan ügyben keresem fel Önnöket, hogy van egy bernáthegyim, aki 2 honapja tüzelt, össze is ragadtak a  kannal! Most pénteken, vagyis holnap telik le az ideje. Jön a cicijéből a tej, de nem mindegyik ből. Étvágya volt neki nagyon az elején, most is eszik rendesen! Hasa nem nagyon nagy, ez álvemhesség ?? Vagy csak kevés a kutyus benne? Az álvemheségnek van tünete? Számithatok kutyusra vagy ne bizzak benne, mivel nem nagy hasa van? 2. vemhesége!

Kedves Gazdi!

Mindengyik lehetőség lehet, amit felsorolt: álvemhesség, aminek pont azok a tünetei, amiket leírt, tejelő emlők, kis étvágy csökkenés. Persze lehet egy-két magzat is, ezért is lehet, hogy elmaradt a has növekedése. Legjobb lenne a találgatások helyett olyan állatorvosi rendelőbe vinni, ahol végeznek ultrahang vizsgálatot, és megbizonyosodni, hogy van-e magzat a kutya méhében, illetve élnek-e a magzatok. Röntgen vizsgálattal is szoktak vemhességet megállapítani, de ebből nem derül ki, hogy a kölykök milyen állapotban vannak, pusztán a csontozatuk látszik.

jelige: Dagober
2016-04-22
Tisztelt Dr Ûr,Dr Nô!! Szeretnėm megkėrdezni, hogy ivartalanitott cicåm, kinti-benti, felv-vėdôoltåst kapott, mind a 2 szurit megkapta tavaly. Mivel kinti-benti, szetnėm ûjra megcsinåltatni a Fiv-Felv tesztet. Bezavarhat-e a vėdôoltås a teszt eredmėnyėbe? A tavalyi teszt eredmėnye mindd a kettô negativ volt. Vålaszåt elôre is kôszônôm!! Tisztelettel Kovåcs Edit
Kedves Gazdi!
Nem, az oltás nem zavar be a tesztbe, nyugpdtan elvéágezhető a a FelV-FIV teszt, érvényes lesz az eredmény.
jelige: Bodza
2016-04-22
Kedves Doktornő, Doktor Úr, Egy alkalommal Foresto nyakörv visszahelyezése után nem illesztettem jól lelógó végét, kutyám elérte és rágni kezdte. Valószínűleg ez nem tarthatott pár percnél tovább. Kérdésem, hogy lehet-e bármi baja ettől, illetve kell-e állatorvoshoz fordulni? Köszönettel: Zsófi

Kedves Gazdi!
A Foresto nyakörv használati utasítása szerint : " Abban a valószínűtlen esetben, ha a kezelt állat a nyakörvet megeszi, enyhe gyomor és bélrendszeri tünetek (pl. hígabb bélsár) jelentkezhet."

Ha valóban hasmenése lesz és pár napon belül nem enyhül, akkor esetleg tüneti kezelés szükséges lehet, ebben az esetben keresse fel állatorvosát!

jelige: befújhatom?
2016-04-22
Van valami, amivel befújom/bekenem a kullancsot és kiesik? Nem lehet a cicámat lefogni ezért kérdem. Effipro spray esetleg jó ilyenkor? Köszönöm!

Kedves Gazdi!

Legjobb tudomásom szerint nincs ilyen készítmény, az Effipro-tól nem esnek ki azok a kullancsok, amelyek már a kezelés előtt befúródtak, csak könnyebb őket eltávolítani.  Egyébként egy idő után maguktól is kiesnek a kullancsok, macskáknak olyan kórokozót terjesztenek csak, ami önmagában nem szokott betegséget okozni, ezért meg lehet várni, míg magától kiesik ez a kullancs. A jövőbeli kullancsok miatt azonban jó lenne használni kullancs ellenes szert.

jelige: SOS
2016-04-22
Tiszteletem. Kutyám már 28 éves. Pár napja elkezdet ne menni. Pobáltam mindent adni neki ami a kedvence, de hiába. Aztán 2-3 napja elkezdet nagyon de nagyon csúnyán köhögni.. Mit tanácsolnak mit adjak neki? Előre is köszönöm! Kérem sűrgősen válaszoljanak, mert párom elakarja altatni!

Kedves Gazdi!

Nem tudom, hogy nem elírás-e a 28 év, de ha 18 éves csak, már az is matuzsálemi kor kutyáknál. Sajnos nem tudok ilyen tanácsot adni, még ha meg tudnám is vizsgálni, akkor sem ilyen egyszerűek a dolgok, alapos kivizsgálás kell, mielőtt bármilyen gyógyszert lehetne adni. Keressenek fel jól felszerelt állatorvosi rendelőt, ahol meg tudják vizsgálni. Nem szeretném hitegetni, 18, még inkább 28 éves kutyák nagyon-nagyon az életük végéhez közelednek :-(((

jelige: ízületi fájdalom?
2016-04-22
Tisztelt Hölgyem/Uram! Szeretném a véleményüket kérni 10 éves uszkárommal kapcsolatban. Tegnap óta (talán egy kisebb esés után) eddig nem tapasztalt módon viselkedik a kutyus. Ha fekszik, akkor teljesen jól érzi magát, ha azonban hirtelen kell felállnia vagy csak helyt változtatnia, akkor nagyon erőteljesen elkezd vonyítani, sírni (fájdalmai vannak, vélhetően). Ha azonban mozgásba lendül, sétálunk, már semmi baja nincs. Idebent a lakásban nyugalmi helyzetben azonban nagyon gyakori a panasz. Éjszaka is többször arra keltünk, hogy erőteljesen és hangosan vonyított egyet, amikor helyzetet változtatott. A körmeit ellenőriztük, nincsenek letörve vagy begyulladva, idegen test nincsen a mancsban és nyomkodásra, mozgatásra nagyon nehezen tudjuk előidézni a fájdalmat, valószínűleg terhelés hatására jelentkezik nála a tünet. Mit gondolnak, milyen panaszok állhatnak a tünet hátterében?

Kedves Gazdi!

Sajnos nagyon nehéz mit mondani, részletes kivizsgálás kellene. Legelőször is egy alapos fizikális vizsgálat, majd vérkép, vérlabor, , majd ez alapján röntgen, hasi ultrahang vizsgálat, hátha kiderül, hogy hol van rendellenesség, elváltozás. Akár egy séta közben a lábba szúródott drót, akár ízületi elváltozás, akár valamilyen belső szervi elváltozás okozhatja a vonyítást, de sajnos akár agyi elváltozás is állhat a dolog mögött, amit leginkább CT, SPECT/CT, MRI vizsgálattal lehet kimutatni. Lehet, hogy egy egyszerű állatorvosi vizsgálattal megtalálja állatorvosa az okot, és nem kell költséges vizsgálatokhoz folyamodni!

jelige: Kenny görcsrohamai.
2016-04-22
Kedves Doktorúr! Nagyon kétségbe vagyok esve. Van egy 7éves kan Havanese kutyuskám. Egy hónapja nagyon furcsa tünetelet produkál. Egyre gyakrabban. Egy hónapja görcsrohama lett..nem bírt felállni, emelgette a lábait és dőlt el. Koordinálatlan mozgását halk nyöszörgés kísérte. 3perc mulva jobban lett..aztan egyre gyakrabban jött rá ez a merevség.(szája nem habzik) tegnap 5rohama volt és ma reggelre elég bágyadt. A sima vérképe nem mutatott kóros elváltozást, mindössze a vesefunkciói emelkedettek picit. 5 napja hányogat is. Kérem adjon valami tanácsot, mit kezdjek vele, mert már nem bírom nézni ahogy szenved :( Köszönettel Szabó Kitti

Kedves Gazdi!

Jó hír, hogy vérvizsgálat készült, ezek szerint már állaorvosa kezeli a kutyust. Ilyen görccsel, idegrendszeri tünetekkel járó esetekben fontos vércukorszintet mérni, vizelet vizsgálatot végezni, és segítene egy hasi ultrahang vizsgálat a máj, és lehetőség szerint a hasnyálmirigy vizsgálatára (ehhez jó ultrahang és igen tapasztalt ultrahangos kell). Ha nem találnak semmit, akkor agyi CT, MRI vizsgálat segíthet a továbblépésben, ha állatorvosa is egyetért. Ha epilepszia lesz a diagnózis, akkor epilepszia gyógyszereket kell szednie, hogy a görcsök alábbhagyjanak. Ehhez is fordulhat epileptológiában jártas szakemberhez.

jelige: telek
2016-04-22
Jo reggelt! Fehérvárról irok Önnek. Kullancsos kérdésem lenne. Családi házban lakunk, a kutyák leginkább bent tartozkodnak a lakásban, még soha nem találtam bennük kullancsot. Kiltix nyakörvük van. Most azonban vásároltunk egy zártkerti telket, ahová hétvégente, ha lemegyünk, visszük majd a kutyákat is. Hogy tudnék védekezni a kullancsok ellen? Nem létezik valami permet amit esetleg szét lehet szórni a fűben? Köszönöm

Kedves Gazdi!

A Kiltix nyakörv önmagában is igen hatékony kullancs ellenes készítmény, de ha a legnagyobb biztonságban akarják tudni kedvencüket, akkor emellé használhatnak spot-on, vagyis a kutya hátára cseppenthető kullancs ellenes készítméyt (pl. Advantix spot-ont), amely még biztosabb védelmet nyújt a kullancsok ellen.

A kertben használható kullancs irtó szerekről inkább kártevőirtó szakembert, gazdaboltost kellene megkérdezni, de annyi biztos, hogy sok szert betiltottak, illetve a legtöbb kijuttatott szer igen mérgező a méhekre, ezért szerintem a legkörnyezetbarátabb módszer a kutyák kezelése!

jelige: Dorkacicus
2016-04-22
Üdv. Fehér cicánk hátán jelent meg előbb 2 folt, sebes, hiányzik a szőr, utána a nyakán is egy nagyobb, az előző meg már pörkösödik, (bekentem fertőtlenítővel, de mindent lenyal magáról) 3 napja a füle fölött is lett egy folt. Lehet, hogy rühes? Válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Igen, lehet akár rühes is a cica, a fejrüh, a fülrüh is okozhat hasonló tüneteket. A legelső, hogy állatorvosa átvizsgálja a szőrét, paraziták után kutatva, mert viszketegséget okozhat akár bolhásság, szőrtetvesség, ragadozóatkásság, ami akár szemmel is látható lehet. Legjobb lenne bőrkaparék mintát is venni, amiből kiderülne, hogy baktrérium, gomba, vagy szőrtüszőatka van-e a cicán. Első körben én biztosan adnék neki féreghajtót, külső-belső parazita ellenes spot-ont, (pl. Stronghold, Advocate spot-ont) és gallért, hogy vakarja ki magát, és belenéznék a fülébe, hogy nincs-e benne barna kávézaccszerű törmelék, amely a fülrühösség velejárója.

1 / 454 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.04.04
2016. 03.26. délután óta keresem a macskámat: Sziámi és házi macska keveréke, drapp színű, de cirmos jegyek is láthatók rajta, farka fekete szürke csíkos,orra narancsos rózsaszín, profilja jellegzetes, kissé domború orrhát, szeme kék, de a jobb szem szivárványhártyáján van kis barna pigment a külső szemzug irányában. 3 éves ivartalanított kandúr, nevére hallgat (Ciceró), nagyon beszédes, kérdésre kettő rövid nyávogással válaszol, általában kedves és félénk. Lábai kicsit rövidebbek, hátsó lábainak ujjait szereti széttárni.Chipje van: 900000000013154, ki is lehet tapintani.  Segítségüket köszönöm! Dr Bakó Diána 30/4231794 v 30/4059145
2016.03.07
Elveszett kedvencünk Remington, kicsit félős világos zsemle színű labrador keverék, nincs rajta nyakörv, de csippezve van. Budafokon a kertből eltűnt reggelre. Aki látja vagy felismeri a leírtak alapján kérem jelezzen telefonon: 0630-681-8787. Köszönjük.
2016.01.04
Cirmi cica 2015 december 30-án tűnt el otthonról, a Budafok Kitérő környékéről. Bal mellső mancsa fele fekete, jobb szeme kisebb ránézésre, több helyen cirmos. Ha látja, hívja a 06-30-865-8025