Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: kófic
2015-01-26
December 28-dikán kaptunk egy 6-8hetes cicát aki maincoon keverék. A cicának azóta is híg a széklete, egyéb panaszt nem tapasztaltam jó kedvű, mozgékony. Állat orvos látta, kapott oltást, valami antibiotikumot, vitamint és féreghajtót, de semmi változás. A cica lakásban van. Nem tudom mit tegyek hogy megszűnjön ez a probléma. Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Gratulálok a ksicicához! (Macskatartásról hasznos tanácsokat olvashat, ha IDE KATTINT!)

Nagyon gyakori probléma, amiről ír. Elsősorban a féreg-fertőzés okoz ilyen tüneteket kiscicákban, másodsorban a bélben élősködő, vagy kórosan elszaporodó  egyéb egysejtű, baktérium. Az is előfordul, hogy táplálkozási rendellenességek, pélául a hirtelen tápváltás, a tej adása, vagy egy enyhe vírusfertőzés okozza a hasmenést.

Arról, hogy hatásos volt-e az egyszeri féreghajtás, bélsár vizsgálattal lehet megbizonyosodni. Enélkül is ajánlott a kiscicákat 2 hetente féreghajtó tablettával kezelni, mert a legtöbb kölyök az anyamacskától fertőződik, és egyszeri féreghajtás még nem szokta megoldalni a problémát.

Ha nem segít a féreghajtás, akkor tovább lehet vizsgálni a cicát: a bélsár citológiai, tenyésztéses vizsgálatából kiderül, hogy vannak-e kórokozó baktériumok a bélben, illetve milyen antibiotikum, parazita ellenes sze segíthet. Ha kap tejet, akkor hagyják el, és inkább neki való tápot, vagy húsfélét, kevés rizst, joghurtot, főtt tojást, sajtot, túrót egyen a cica, és jót tesz ilyenkor a bélflórát helyrehozó probiotikum, például az Agroferm, Gastroferm por. A macskák táplálásáról hasznos dolgokat olvashat, ha IDE KATTINT!

jelige: bolhacsepp
2015-01-26
Ha a 10 kg-os kutyámra nem 1, hanem 2 db Exspotot teszek rá, akkor lesz-e baja tőle? Rengeteg benne a bolha! Ezért gondoltam a két ampullát, egyiket a lapockái közé, másikat a faroktőre! Köszönöm F. Sándor

Kedves Gazdi!

Nem javaslom, hoy az Ex-spotot így túladagolja, inkább vegyen másfajta, más hatóüanyagú, esetleg több hatóanyagot is tartalmazó bolhairtó szert. Vannak más hatóanyagú, sőt akár teljesen új, szájon át alkalmazható készítmények is, amelyek megküzdenek az Ex-spot által nem győzött bolhafertőzésekkel is. HA IDE KATTINT, talál egy táblázatot, amely tartalamzza a leggyakrabban használt bolhairtó szereket.

jelige: hasmenés
2015-01-26
Tisztelt Doktor Úr, Doktor Nő! Van egy 10 éves tacskó kutyám, jó kedélyállapotú, jó étvágyú, és mozgékony is. Mégis a napokban azt vettük észre, hogy hasmenéses. Benti kutyáról van szó, és ezelőtt inkább olyan gond volt vele, hogy nem akart kimenni, nem akart a fűbe menni dolgát végezni, és emiatt igen kemény lett a széklete mire ürített, és az is előfordult, hogy vészhelyhet miatt ez a házon belül történt... Mostanában volt, hogy az egész előszobát összepiszkította híg széklettel. Mivel másnapra ez elmúlt és úgy tűnt kezd összeállni így a nyugodtabb étrend felé fordultunk, diétára, és nem gondoltuk, hogy nagyobb gond lehet, pláne, hogy a folyadékveszteséget pótolja, és éber, jó kedélyállapotú. Ha elviszem sétálni rendszerint a mozgás megindítja a bélműködést, és biztosan gyűjtenem kell 2x-3x a zacskóba amit alkot, ma is elvittem, de csak pár csepp folyós világosbarna széklet jött ki. Levegős, puffadt ami még észrevehető, ha a fülét takarítom megfeszíti magát, és előfordult hogy szellentett, vagy ha jött a postás, és hirtelen felindulásból ugatott akkor is kicsúszott egy két puki. Mit tehetünk itthon, mi lehet a probléma? Vagy vigyük el mindenképp orvoshoz? A választ köszönöm előre is Üdvözlettel: Diána

Kedves Gazdi!


Az adatlapja alapján látom, hogy idősebb kutyáról van szó, ezért szerintem fontos lehet egy alapos kivizsgálás: bélsár-vizsgálat, vérvizsgálat, hasi ultrahang vizsgálat, röntgen-vizsgálat, hogy nincs-e a májával, veséjével, a bélrendszerével valami olyan baj, amely a hasmenéses tünetek háttérében áll, mert nem csak a táplálkozás, hanem pl. a máj, az epeutak megbetegedései is emésztési gondokat okoznak.

jelige: Berni pásztor
2015-01-26
Tisztelt doktor nő/úr! Berni pásztorunkat megmérgezték, az orvos szerint egyértelműen rágcsálóirtó szerrel. Sajnos nem tudjuk, hogy ki, mikor, pontosan mit és mennyit adott neki. Akkor vettük észre a bajt, amikor már vérzett az orra és a vizeletében is volt vér. Egyszerre hívtuk az orvost, aki két injekciót is adott neki. Az egyik konakion volt, a másikra sajnos nem emlékszem. Az injekciók után valamennyit javult a helyzet, de még mindig szivárgott a vér az orrából, ezért másnap ismét kihívtuk az orvost. Ismét két injekciót kapott. Az egyik szintén konakion volt, a másik calcimusc. Mindezek mellett kap reggel és este c-vitamin tablettát és próbáljuk úgy etetni, hogy minél több k-vitaminhoz jusson. Pozitívum, hogy egyre többet tud enni és egyre többet sétálgat, jön utánunk, már kezd ismét hízelegni is. Ami viszont aggasztó, az az, hogy még mindig szivárog valamelyest a vér az orrából. Ez meddig fog tartani? Kellene még neki injekció? Mennyi ideig tart a felépülés egy ilyen mérgezésből? Van rá esély, hogy ismét a régi lesz? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Szilvia

Kedves Gazdi!

Ha valóban véralvadás gátló hatóanyagú rágcsálóirtó szer okozza a tüneteket, akkor szükséges lehet hosszabb időn át, minimum 5-6 napig, de hosszabb hatású véralvadásgátló-mérgezéskor akár 3-4 hétig is a K1-vitamin szájon át történő adagolása, mivel a májban elraktározódnak ezek a kumarin-származékok, amelyek a mérgezést okozzák. (Pl. Hydrovit K1 oldat, Konakion draszé, stb.) A véralvadási időt és annak meghosszabodását rendelői körülmények között vagy laboratóriumban is lehet vizsgálni.

Ha nem javul a kutya, vagy továbbra is vézik az orra, vér van a vizeletéből, akkor alaposabb kivizgsálás is szükséges lehet, pl. vérkép, vérlabor, hasi ultrahang, röntgen vizsgálat, stb.  mert a máj, vagy akár a csontvelő megbetegedései, egyes daganatos betegségek is okozhatnak hasonló tüneteket!

jelige: folyadékpótlás
2015-01-26
Mennyi 0,9 % -os sóoldatot kaphat a 4 kg-os macskám a háta bőre alá infúzióban a dokinál, ha ki van száradva, hány decilitert körülbelül? Köszönettel!

Kedves Gazdi!

Lehetőleg annyit, amennyit még kényelmesen el lehet oszlatni a bőre alatt, akár 20-30-40-50-60 ml folyadékot is fel szokott venni egy lazább bőrű cica bőr alatti kötőszövete. Ha nagyon ki van száradva, akkor gyakori, hogy már a beadás alatt maszírozva szinte azonnal felszívódik a beadott steril sóoldat.

Ha súlyos a kisáradás, vagy hirtelen, monjuk hányás-hasmenés következtében szárad ki, dehidratálodik az állat, akkor nem elég a bőr alatti folyadék pótlás, hanem legjobb vénás úton pótolni azt!

jelige: gina
2015-01-26
Nyers kelt tésztát (kb.20dk)evett a shar-peim.Mi baja lesz tőle?

Kedves Gazdi!

Sajnos a kelt tésztával az a baj, hogy ha melegre kerül, akkor tovább kel, például a gyomorban, így nagyon figyelni kell, hogy nem fújódik-e fel, nem kezd-e nyálzani, fulladozni, mert extrém esetben akár a gyomra is részlegesen vagy egészen megcsavarodik. Ha sikerül átvászelni az első 4-6 órát, és továbbjut a kelt tészta, akkor a bélben megemésztődik, és nem fg máőr többet gondot okozni. Remélem nagyobb baj nélkül átvészelik ezt a szerencsétlen epizódott!

jelige: Cicabaj
2015-01-26
Tisztelt Doktor! A cicámmal lenne probléma. Nagyon hangosan veszi a levegőt belégzéskor, érdesen kicsit, de nem állandó jelleggel, hanem csak egyszer kétszer figyelhető meg naponta. Ébren és álmában is előfordul, tehát nem horkolás. Ha közel hajolok hozzá, halkan hallani minden belégzéskor hogy nehezen veszi a levegőt. Gondolom el kellene vinni orvoshoz, minden kis bajnál elviszem, inkább mint hogy nagyobb gond legyen. Csak nem is tudom mire gondolhatnék.. főleg így péntek este. Remélem semmi komolyra nem utalnak a tünetei. A szemét megnéztem a hártya rózsaszínesebb kicsit mint egyébként, az orra rendben van. Nem tüsszög nem köhög, semmi ilyesmi. Eszik is rendesen, jó kedvű, játékos. A következő kérdésem pedig.. sajnos költözés kapcsán elhagytam a macska kiskönyvét amibe az orvosi bejegyzései vannak. Az állatorvos megtudja mondani a saját rendszeréből hogy a macskának mikor kelll a következő oltásra mennie? Név alapján nyílván vannak tartva a számítógépben, csak nemtudom ezeket is bejegyzik e az orvosok..?! Előre is köszönöm a választ, egy aggódó gazdi.

Kedves Gazdi!
Sok mindenre lehet gondolni, szívbetegségre, macskaasztmára, allergiára, a tüdő, légcső összenyomatása, a légzőrendszer megbetegedésére. Valóban a legjobb, ha minél előbb állatorvoshz kerül, ahol alapos hallgatózásos, tapintásos vizsgálat után röntgen vizsgálatot, vérvizsgálatot, szükség esetén hasi ultrahang vizsgálatot is tudnak végezni, hogy kiderüljön, hogy mi okozza a belégzési dyspnoe-t, vagyis a rendellenes légvételt.

Ha a megszkott, oltásokat beadó állatorvosát fogja felkeresni, akkor biztosan megtalálják a rendszerben, hogy milyen oltásokat kapott a cica! Jobbulást!

jelige: kókusz
2015-01-23
Tisztelt doktor úr! 13 éves szuka westim van ételallergiás, emiatt idült külsőhallójárat gyulladása van. Pseudomonas aeruginosa baktériumot tenyésztettek ki a fülébe. decemberben, 22-ből 17 antibiotikumra rezisztens volt, azóta mindegyikre. Én december elején hoztam el rokonoktól, azóta eliminációs diétán van. A bőrre javul, jó fizikai állapotban van. Olvastam, hogy lehetőség van fenti esetben a külső hallójárat eltávolitására. Kérdésem, ilyen idős korban altatható-e a kutya.

Kedves Gazdi!

Az altatás kockázata, a műthetőség több tényezőtől függ. Először is szükség van arra, hogy felmérjük a beteg beslő szerveinek az állapotát, erre vérkép, vérlabor, mellkas röntgen, hasi ultrahang vizsgálat, szükség esetén szívultrahang vizsgálat van segítségünkre. Ha ezalapján sikerült megállapítani, hogy milyen kockázatú az altatása, mely szervrendszerre kell igen nagy gondot fordítani, legjobban felkészülni a műtétre, akkor ezalapján lehet megválasztani a legkíméletesebb altatási módot, az altatás bevezetésére és fenntartására használt gyógyszereket, stb. Ha kiderült, hogy egy kissé beszűkült a vesefunkció, akkor előtte pár napos infúziós kúra sokat segíthet, esetleg a májműködést is lehet táplálékkiegészítőkkel javítani, vagy egy lappangó cukorbetegség, hormonális betegség, méhhurut, hólyagkő, húgyuti gyulladás is beállítható, kikezelhető.  Ezeken túl még egy teljesen egészséges és fiatal állaton végrehajtott altaásnak, műtétnek is van kockázata.

Érdemes átbeszélniük kezelőorvosukkal az érveket-ellenérveket, hogy milyen kockázatokkal, életminőség romlással jár a kutyus számára a modern orvostudomány gyógyszereivel gyakorlatilag kikezelhetetlen fülgyulladás, és ezzel szemben mennyire segít a műtét, milyen gyógyulásra számítanak, stb.

Remélem sikerül közösen a legjobb döntést meghozniuk!

jelige: fecotomi
2015-01-23
Tisztelt Doktor Úr! Az iránt érdeklődöm, hogy létezik-e macskánál fertőző nyelvcsap gyulladás, és ha igen, akkor ez kezelhető, vagy el kell altatni az állatot? Válaszát várva, köszönettel: Tamás Ferenc

Kedves Gazdi!
A nyelvcsap, vagy latinul uvula a lágyszájpadlás kis függeléke, amely a garatba lóg be. Önálló gyulladása igen ritka, kifejezetten a nyelvcsap gyulladását okozó macskabetegségről nem tudok. Leginkább olyan fertőző betegségek jönnek szóba, amelyek az egész garattájék gyulladását is kiváltják: felső léguti vírusok, a gyomor-bélrendszer megbetegedését okozó vírusok,  esetleg bakteriális fertőzés,  vagy felülfertőzés.

Ha a cica nem kap levegőt, vagy fullad, akkor előfordlhat, hogy félrenyelt valamit, esetleg allergiás rohama, macska asztmája van, esetleg a garatüreget megszúrta valami, és elfertőződött, esetleg tályog lakult ki a garatban, lágyszájpadláson, vagy valamilyen repülő rovar pont a nyelvcsapot csípte meg, ami annak megduzzadásával jár. Ilyenkor első a tüneti kezelés: oxigén ketrec, nyugtatás, súlyos fulladásban altatás és intubálás után gépi lélegezteteés is szükségessé válhat. Ha már elhárult a közvetlen életveszély, vagy el kellett bódítani a cicát, akkor lehetséges a száj, garatüreg alapos vizsgálata, mintavétel, esetleg endoszkópiás vizsgálat a mélyebb légutak elzáródásainak a kizárására. Röntgen vizsgálat is szükséges lehet a mellkas megebtegedéseinek (tüdőgyulladás, daganat, a szív megnagyobbodása, mellkasi folyadékgyülem, stb.) kizárására.

A macska kilátásai sok mindentől függnek, hogy milyen súlyosak a tünetek, mennyire pontos a dignózis, reagál-e a kezelésre, mennyire intenzíven tudják kezelni és sajnos a gazda anyagi korlátaitól.

jelige: macska gyomorpanasz
2015-01-23
Kedves Doktornő! Elnézést, de egy újabb gyors kérdésem lenne. A gyógyuló cica kérdéseket írtam nem rég. Megfogadtam a tanácsait, a cica helyre jött, elegendőt is eszik, bár száraz tápot nem igen hajlandó, csak az alutasakos/konzerveseket, de abból jobb minőségűeket kap most. Ma viszont vízszerűt hányt, valamint hasmenése volt. Azóta nem jelentkezett nála. Előtte, a betegségekor sem volt ilyen probléma. Van ok az aggodalomra? Nagyon köszönöm!

Kedves Gazdi!

Ha újra jelentkeziik a probléma, akkor már van ok az aggodalomra, mert nagyon sok betegség, pl. mérgezés, bélelzáródás, fertőző macskavírusok, ételmérgezés, stb. velejárójalehet a hányás.-hasmenés, ezért feltétlenül forduljon állatorvához! Ha csak egy egyszeri eset volt, és a cica eszik-iszik, jókedvű, mozgékony, akkor remélhetőleg csak egy kis gyomormegterhelés, gyomorrontás okozta a tüneteket.

jelige: fogyás
2015-01-23
Tisztelt Dr. Nő! 3 éves agaram 3 hét alatt nagyon lefogyott, több kilót. Féreghajtva rendszeresen van, féreg nem szokott benne lenni, bolha sincs benne. Az étvágya teljesen normális és a széklete is! Vizet viszont kevesebbet iszik. Ma vizsgálta állatorvos: testhője normális, ki van száradva, nyirokcsomók rendben vannak. Csak egy injekciót kapott: Duphafral multi. Otthonra B vitamin komplex tablettát kapott 1 hétre. Mi lehet a baja, mitől fogy a jó étvágy ellenére? Mivel lehetne még kezelni? Köszönöm válaszát!

Kedves Gazdi!

Ha a fizikális vizsgálat nem vezetett eredményre, és az étvágyjavító B-vitaminok ellenére sem jön rendbe a kutya testsúlya, akkor el lehet kezdeni vizsgálni kiegészítő vizsgálati módszerekkel: vérkép, vérlabor, a bélsár vizsgálat, hogy kiderüljön, hatásos-e a férehajtás, a bélsár emésztéses vizsgálata, vizelet vizsgálat, amely tájékoztatást ad arról, hogy rendellenes fehérje, cukor ürülés nincs-e a vizeletben, röntgen, ultrahang a mellkas illetve a hasüreg szerveinek az elváltozásait felmérni, vagy akár CT vizsgálat ugyanerre a célra. A hormonális egyensúly kivizsgálásához esetleg endokrinológiai szakrendelést is igénybe lehet venni.

Ha kiderül, hogy hol veszíti az energiát cukor, fehérje, emésztetlenül távozott táplálék összetevők formájában, vagy miért használ fel hirtelen több energiát, mint korábban, akkor biztosan kideül, hogy hogyan lehet segíteni!

jelige: cicóka
2015-01-22
Tisztelt Cím! Öt hónapos cicánk naponta (kora reggel) egyszer hány 1-2 ötven forintos nagyságú hányadékot, amely tiszta, tetején hab réteggel, ételt nem tartalmaz, sárgás szinű, pH 7.5-8.5 kémhatású. Táplálék: Whiscas junior alu tasakos aszpikos táp és Royal Canin junior száraz táp. Naponta háromszor eszik jóízűen. A cica minden oltást és féregtelenítést időben megkapott. Élénk, játékos, szőre fényes fekete, naponta kétszer székel. Szives válaszukat kérem a hányással kapcsolatban. Köszönettel: Füvessy Imre

Kedves Gazdi!

Több oka is lehet a hányásnak: lehet, hogy meg kellene ismételni a féreghajtást, amit 1 hónapos kortól 2 hetente, utána 3-6 hónapos korig havonta aktuális, most már felnőtt macskáknak is való tablettával vagy bőrre csepegtethető . úgynevezett spot-on készítménnyel. Bár a Royal Canin junior táp tartalamaz szőroldó összetevőt, azért a lakásban tartott macskáknak is fontos, hogy hozzájussanak egy kis zöldhöz, macskafű vagy pl. ültetett biobúza formájában, mert a mosakodáskor lenyelt szőr labdává összeállva irritálhatják a gyomrát. Szőroldó pasztákat is lehet kapni állatgyógyászati vagy állateledel boltokban, patikákban.

Ha tanácsolhatok még egyet, akkor én elhagynám az alutasakos tápot, mert egyrészt rossz minőségű, másrészt hízlal is, a szuperprémium teljes értékű Royal Canin táp mellé teljesen felesleges. Ha egyébként egészséges, jókedvű a cica, akkor nem gondolnék komolyabb betegségre, mint a vesebetegség vagy az allergia, de lehet, hogy egy látogatás állatorvosuknál megnyugtató lenne.

További hasznos tancsáok macskatartóknak ITT!

jelige: macska és a párna
2015-01-22
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Nagyon furcsa, de a macskánk néha az érdesebb díszpárnát nyalogatja a nappalinkban, hiába teszünk ellene bármit. Már gondoltam rá, hogy kiiktatom, de mégis miért csinálhatja ezt? Valami baj lehet? Köszönettel

Kedves Gazdi!


Csak találgatni tudok, hogy mi járhat cicájuk fejében. Ha jó minőségű tápot eszik, és elegendő fűhöz is hozzájut, akkor nem valószínű, hogy bármilyen tápanyag hiány okozná a viselkedést. Lehet, hogy társasági "kurkászó" ösztönét éli ki a párnán, vagy ha dorombol is közben, akkor lehet hogy kiscica korából édesanyjára emlékezteti a párna tapintata, akár felnőt macskák is szoktak "cumizni" szőrökön, plüssállatokon, ha valamilyért megmarad a kölyökkori viselkedés.

Lehet az is, hogy  olyan illatot érez rajta, amit Önök, mint kevésbé jó szaglásal rendelkező emberek nem, és ez motiválja őt a nyolgatásra. Ha nagyon zavaró ez a viselkedés, akkor megpróbálhaják kimosni, vagy esetleg végeleg "neki adni", letenni valahová cicapárnának és egy új, számára kevésbé vonzó díszpárnával próbálkozni.

jelige: magda
2015-01-22
Tisztelt Doktor Úr! Két kutyánk van. Az egyik egy foxi keverék, a másik boxer. A foxi 3 éves a boxer 5 éves. Múlt pénteken kiszöktek,és sajnos a boxert elütötte egy autó. A jobb hátsó combját kapta el. Rohantunk vele az orvoshoz, ahol hál istennek kiderült, hogy törése sehol nincs, csak zúzódás, viszont nagyfokú meszesedése van a végtagokba. Kapot rá gyulladáscsökkentőt és antibiotikumot, amit reggel este adni kell neki. Ketrecnyugalmat ajánlott az orvos. De sajnos azóta mindkét hátsó lába nem mozog. Ha nagy nehezen elindul is, akkor is húzza maga után, mint aki levan bénulva. Mikor várható hogy lábra áll? Segítsünk neki, vagy tornáztassuk? Az orvos azt mondta megfog gyógyulni.Mennyi idő kell kb a gyógyulásnak? Válaszát köszönöm.

Kedves Gazdi!

Ha nem tudja mozgatni a hátsó lábait, akkor előfordulhat, hogy a gerincvelő, és vagy az abből kilépő idegek is megsérültek, vagy később alakult ki olyan bevérzés, ödéma, csont elmozdulás, stb. ami közvetlenül a baleset után nem volt szembetűnő. Mielőbb jelezze orvosának, hogy nem javul a beteg, sőt romlott az állapota, hogy kezelőorvosa tovább tudja vizsgálni, vagy továbbküldhesse ortopédiában jártas sebész állatorvohoz, aki megfelelő kiegészítő vizsgálatokkal (röntgen, myelográfia, Ct) meg tudja ítélni, hogy milyen kezelésre, beavatkozásra lenne szükség.

jelige: Rebekám
2015-01-21
Jó napot! Nekem a 3 éves angol bulldogom elvetélt. Múlthét szerdán kezdödött nála a folyás, mivel régóta vannak kutyáim tudtam, baj van. Elmentünk az orvosunkhoz volt ultrahang, 4 élő és 1 halott kölyköt láttunk. 2 nap alatt 3 kölyök jött ki, az orvos minden nap látta a kutyát, ultrahangot csinált és kap augmentint. Tegnap az ultrahangon már csak egy kölyköt láttunk nagy nehezen, de nem él. Az anya nagyon jól van eszik vidám semmi gond vele. Az lenne a kérdésem vajon ami benne van, az még ennyi idő elteltével kijön mint az előzőek??? Az első kölyök jan15-én reggel jött ki a második az nap a harmadik 16-án. Az igaz, hogy az ilyen magzatot az anya állat meg szokta enni??? Az orvosom nem akarja vágni mivel a szuka jól van. Mi az ilyen vetéléseknek a vége??? Előre is köszönöm a válaszát.

Kedves Gazdi!

Előfordulhat az is, hogy felszívódik ez az utolsó kiskutya is, és az is, hogy később magától távozik, ahogy az eddigiek. Érdemes alaposan megfigyelni, hőmérőzni a kutyát, mert ha az antibiotikum mellett is felmegy a láza, bágyadt, étvágytalan lesz, akkor azonnal műteni kell.

Nem írta, hogy mennyi idős vemhes volt a kutya, illetve, hoy mikor fedeztették. Ha még akarják fedeztetni, akkor alaposan ki kellene vizsgáltatni szaporodás biológiában jártas állatorvossal, hogy mi okozhatta a vetélést (pl. lappangó pajzsmirigy alulműködés, sárgatest elégtelenség, fertőzés, stb.)

Ha nem kívánják tvább tenyészteni, akkor egy ivartalanítás megoldaná mind a mostani, mind a későbbi gondokat.

jelige: bajuszka
2015-01-21
Másfél éves, ivartalanított ragdoll kandúrunk székletén időnként vérnyomokat látunk. Friss vér, amely az utolsó nyomásokkal kerül oda. A székletmintáját elemezték laborban, nem találtak semmi rendelleneset. A tápváltásnak sem volt eredménye. Egy ideig gyógytápot, Attapectint, Florenterot kapott. A probléma átmenetileg megszűnt, de azóta is elő-előjön időnként, azután elmúlik. Egyébként a cica hangulata, étvágya kiváló. A végbél környékén nem látszik semmi rendellenesség. Lehetséges, hogy aranyér? A macskáknál létezik ilyen? Emberi aranyér-kenőccsel kezelhető?

Kedves Gazdi!

Nem könnyű eset, lehet, hogy csak ismételt vizsgálatok fognak eredményre vezetni. Ha a gyógytáptól és a probiotikumoktól enyhült a dolog, akkor valószínű, hogy a vastagbél, végbél gyulladása áll a háttérben, az aranyér négy lábon álló állatok esetében nem igazán fordul elő, legfeljebb ha valamilyen térszűkítő folyamat (pl. idős kutyáknál prosztata megnagyobbodás, a bűzmirigy elváltozásai, daganat) akadályozza a bélsár ürítését, ezért a gyulladáscsökkentő aranyér kencsőtől szerintme nem sok javulás várható. Felmerül allergiás háttér, mint kiváltó tényező, ezért nagyon hasznos lenne hypoallergén, kifejezett tápallergiás cicáknak gyártott tápot eteni. Ismételt bélsár tenyésztés, a bélsár citológai vizsgálata, a bélfalból vett minta kórszövettani, tenyésztéses vizsgálata hozhat eredményt, amiből esetleg immun-mediált kórképeket (pl. lymphocitás-plasmasejtes colitis) is diagnosztizálhatnak.

jelige: Kicsipiros
2015-01-21
Tisztelt Állatorvos! Van egy 1 év 9 hónapos, ivartalanított kandúrunk, akinél 01.16-án májgyulladást állapított meg az állatorvos (hőemelkedése volt). Kapott rá injekciókat, infúziót, valamint kaptunk Norbrook 50 mg-os tablettát (napi 2×1) és EPATO pasztát (napi 1 adag). Ezután viszonylag élénk lett a cica, evett-ivott, a bundája azóta is szebb, fényes,rendezett. Gyógyszert legelső alkalommal sikerült csak bevetetnünk vele (szombat reggel), utána nem volt hajlandó, próbálkoztunk porítva ,ételbe keverve 2x-szer (szombat este és vasárnap reggel), de mind a 2 alkalommal 10 perc után kihányta az így megevett ételt. A pasztát a szájára kenve, lassan, de lenyalogatja. Ezek után (vasárnap) már egyáltalán nem fogadott el semmiféle táplálékot, vizet vett magához. Hétfő reggel visszavittük az állatorvoshoz, újabb adag injekciót és infúziót kapott, de már normál volt a testhőmérséklete, a szemét lehúzva még látható volt a sárgás elszíneződés. Sajnos a kezelést követően nem lett olyan élénk, mint előző alkalommal, táplálékot talán “sunyiban” evett 1-2 falatot. Ma (kedden délután) ismét visszük kezelésre. A betegség kezdete óta nyalogatja a téglákat, az orvos azt mondta, hogy ásványi anyag pótlása végett vagy lázcsillapítás okán. A cica továbbra is levertnek tűnik, néha egy picit megmasszíroz és dorombol, de inkább csak fekszik és alszik. Esetleg önöknek van-e ötletük, tanácsuk, hogy mi lehet a probléma még a cicával? Azt még tudni kell róla, hogy rendkívül akaratos és haragtartó macska (képes megsértődni 1 napra azért, hogy nem vesszük fel, amikor ő akarja), de nagyon ragaszkodik hozzánk. Ez miatt elképzelhetőnek tartom azt is, hogy erőszakoskodtunk vele a gyógyszerrel, kajával és ez miatt nem hajlandó enni. Várom mihamarabbi válaszukat! Üdvözlettel, Anikó

Kedves Gazdi!

Az állatorvosa által megállapított májgyulladásra kapott antibiotikum igen fontos a gyulladás legyőzésében, ha gyógyszert beadni nem tudnak, akkor injekció formájában, gondolom ezt már pótolták a következő kezelésnél.

A sárgaságot okozhatja a vörösvérsejtek fokozott szétesése, ha nem tud kiválasztódni a vérből a máj elégtelen működése következtében, illetve az epe elfolyásának az akadályozottsága miatt. Ha a vörösvérsejtek széteséséről van szó, akkor a vizelet is elszíneződék pirosas-barnásan, illetve a sárgaság mellett igen halványak is lesznek általában a nyálkahártyák. Ezt okozhatja véresejt élősködő (Haemobartonella) vagy egyes gyógyszerek, vegyszerek. Ha nem tud ürülni az epe, akkor általában az emésztés is akadályozott, ezt gyulladás, tályog okozhatja, és általában a hasnyálmirigyre is ráterjed, mert igen közel van az epevezető a hasnyálmirigy kivezető nyílásához- ilyenkor láz, étvágytlanaság, hányás, világos, zsíros bélsár is kíséri a sárgaságot. Macskáknál gyakoriak a vírusos betegségek, amelyek késleltethetik a gyógyulást.

A diagnózis biztos felállításához nagy segítség a kiegészítő vizsgálat: vérkenet, vérkép, vérlabor a máj, vese működés vizsgálatára, vírus tesztek, hasi ultrahang, röntgen. A májműködést infúziós kezeléssel, májvédő táplálékkiegészítőkkel (mint az EPATO paszta) serkenthetjük, ahogy állatorvosa is teszi. Remélem hamar rendbejön a cica!

jelige: hörcsög
2015-01-21
T. Doktor úr/nő! Az aranyhörcsögöm nemrég lefialt, és a 11 kölyökből 3 sajnos már meghalt ( kettő már az elején, nagyon fejletlenek voltak. ) Most viszont azt vettem észre, hogy egy negyedik is beteg, nagyon fel van fújódva, nem tudom, mit csináljak vele. Eszik, de a hasa egyre nagyobb, már mozogni sem igazán tud. Ez valami fertőzés lehet, ami végezni fog az összessel, vagy születési rendellenesség, ami különböző időpontokban jelentkezett náluk? Mindenféle zöldséget, fehérjét, magot kapnak, pár napja a kicsik is esznek már belőle. Az elhullott kicsiket nem láttam, ugyanis az anyjuk reggelre nyomtalanul eltünteti őket. Most 12 naposak, a többiek egyelőre úgy tűnik, egészségesek, de nagyon aggódom, hogy mindannyian meghalnak. Van értelme ilyen pici állatka esetében állatorvoshoz menni? Előre is köszönöm a választ, Fanni

Kedves Gazdi!

Nagyon jól leírta: lehet fejlődési rendellenesség, vagy fertőzés, ez esetleg boncolás után derülhetett volna ki. Nem tudom, hogy az egzotikus állatokkal foglalkozó kollégáim szoktak-e ilyen fiatal páciensekkel is sikereket elérni, egyrészt mert nayon korlátozott a dianosztika, másrészt igen stresszérzékenyek a picik és az anyukájuk is, ezért szomorúan írom le, hogy nem kecsegtet sok sikerrel az állatorvosi segítség.

Érdemes alapos fertőtlenítést végezni legközelebb, ha újra szeretné kezdeni a tenyésztést!

jelige: púp
2015-01-20
Tisztel Doktor Úr/Doktornő! 11 éves macskám most volt beteg, az állatorvos antibiotikummal kezelte, pár napig nem evett, aztán kapott roborálószert. Ezt még most is kapja. Már eszik, de nem túl sokat. Láthatóan jól van, de még eléggé elbújós, "mogorvábban néz", sokat alszik. Gondolom még épülőfélben van. Most azt vettem észre, hogy mintha a jobb oldalán lejjebb a bordájánál huplisabb lenne. Lehet valamilyen panasz, vigyem el újra állatorvoshoz? (Aki egyébként megtapogatta őt mindenütt.)Vagy csak én képzelem, ugyanis fogyott is nem keveset a napokban. Előre is köszönöm.
Kedves Gazdi!
Sajnos így a leírás alapján nem tudom megállapítani, hogy csak a bordaív látszik ki jobban, esetleg az injekciózás következtében alakult-e ki a dudor, vagy valóban egy fontos tünetet észlelt: egy hasűri szerv megnagyobbodása, egy növekvő képlet, fertőzés miatti tályog miatt látja a huplikat. Szerintem legjobb lenne felkeresnie állatorvosát, aki fizikális vizsgálat, esetleg röntgen vizsgálat után megnyugtatóan ki tudja jelenteni, hogy miről van szó!
jelige: Görbült láb
2015-01-20
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! 10 hetes Amerikai Staffordshire Terrier kutyámról lenne szó! Január 10.-én (csütörtök) Délután vettem észre nála, hogy begörbül neki a lába. Nyomásra nem érzékeny, nem fáj neki. Azt vettem észre, hogy akkor görbül be neki a lába amikor picit megvan mozgatva. Állatorvosunk azt mondta, hogy nem kell foglalkozni vele, majd ahogy nő és erősödik úgy kinövi. Én mégis picit aggódok. Kérdeztük tőle, hogy Calcium-ot adjunk-e neki, de ezt mondta, hogy nem szabad neki még adni. Fényképet is küldök a kutyámról, hátha így jobban tud nekem segíteni.

Kedves Gazdi!

Ha pontosabb kivizsgálás, diagnózist szeretne, akkor célszerű lenne a kiskutyát ortopédiában jártas állatorvossal alaposan megvizsgáltatni, aki röntgen felvételt is tud készíteni szükség esetén, hogy kiderüljön, hogy az ízületek rendellenes alakulásáról, az inak rendellenes megnyúlásáról, esetleg a csont ellágyulásáról, rendellenes fejlődéséről, vagy esetleg más betegségről van-e szó. Addig is nagyon fontos lenne a kiskutyát jóminőségű, úgynevezett szuper-prémium táppal etetni, amely a korának és a felnőtt testnagyságának megfelel, amiben kiegyensúlyozott a calcium, foszfor és D-vitamin aránya.  Valóban nem ajánlott a calcium pótlás, mert ez önmagában is előidézheti a csontok elfajulását, kölyökori fejlődési rendellenességeket.

jelige: DORCIKE
2015-01-20
Kedves Doktor Úr/ Nő!1,5 hónapja történt hogy kutyám futás után elkezdett sántítani, azóta nagyon óvatosan fekszik le, és kel fel a fekhelyéből, és nem bír hosszú távú sétákat sem tenni, mint régen. A kedve, étvágya jó. Voltunk már 3 orvosnál, készült röntgen felvétel is, (ezen látható a ficam+szakadás önök szerint?)2 orvos szerint patella ficam és szalagszakadás, 1 szerint nincs szalagszakadás, csak ficam. Kaptunk fájdalomcsillapítót és gyulladás csökkentőt, most már csak a K9 fullflexből kap fél szemet, a kutya 3kg. Volt olyan orvos, aki nem javasolta a műtétet, mert ez csak egy életminőséget javító műtét lenne, és elég sok esetben ront a helyzeten, főleg egy 9 éves kutyánál. Úgy tudom a szalagszakadásnál a kutya egyáltalán nem teszi le a lábát, mert ez nagy fájdalommal jár, de Ő leteszi, és tud rajta menni! Nagyon tanácstalan vagyok, nem tudom mit tegyek?

Kedves Gazdi!

Nem csodálom, hogy tanácstalan, ennyi vélemény és ellenvélemény között, ráadásul nem egy fiata kutyáról van szó. A patella ficam igen nehezen diagnosztizálható, legjobban altatásban váltható ki az úgynevezett "fiók-tünet", amelyből egyértelműen kiderül, hogy kereszteződő szalag szakadásról van szó. Hasznos információt a térdízület megbetegedéseiről találhat ha IDE KATTINT!

Ha megteheti, akkor érdemes szakvéleményt kérni az Állatorvostudományi Egyetem Sebészeti Klinikáján, illetve kisállat ortopédiára szakosodott sebész állatorvosnál. Ha műtétre szánják magukat, akkor minél előbb, mert a térdizület hajlamos elfajulni, felrakódások keletkeznek, és egye fájdalmasabb lesz a járás, menthetetlenebb az ízület.

jelige: Szépkorú cica
2015-01-19
T. Doktor úr/nő! 14 ,5 éves lakásban tartott ivartalanított lánycicám van. Pár napja végeztettem laborvizsgálatot a kora miatt. A cica a kezelőorvosa szerint rendben van, problémamentes, egészséges, csak kissé sűrű a vére, több folyadékot kell fogyasztania. Valamint a vese működési értékek a normális felső határán vannak. Javasolta megfelelő táp használatát preventív célból. És 6 hónap múlva újabb laborvizsgálatot. Mivel az első szép korú cicám, az alábbi kérdések csak később merültek fel bennem. Tanácsot szeretnék kérni a tápok ügyében. A cicám eddig sima bolti adult nedves eledeleket fogyasztott. Száraz eledelből szintén adult kategóriát, sima bolti, havi 15-20 dkg-ot. Segít-e a veselégtelenség megelőzésében, a folyamat lassításában, ha napi váltásban minőségibb, szaküzletekben kapható senior nedves eledelt, és speciális veseelégtelenségben szenvedő cicáknak készített orvosi gyógykonzervet adok neki ezután? Sajnos a gyógytápok nagyon drágák egyrészt, másrészt nem tudom, hogy szükséges e csak ezzel etetni, amíg a betegség nincs kialakulva. Sajnos az interneten, újságokban nem találtam erre vonatkozó leírást sem, hogyan és miképp,milyen összetételben kell preventíven táplálni egy olyan cicát, ami még egészséges, de a kora miatt veszélyeztetett. Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Mindenképpen javaslom a jóminőségű tápra való áttérést, mert a bolti tápok igen rosszul hasznosulnak, leginkább növényi összetevőkből készülnek és rengeteget kell méregteleníteni utánuk a cica májának, veséjének, ami fölöslegesen megterheli az idős cicát.  A nedves, konzerv tápok valóban elég drágák, de ha sikerül elfogadtatni a cicával a száraz tápot, akkor abból sokkal kevesebb is elég, ezért napi bontásban nem is sokkal drágábbak, mint a bolti tápok, párhavonta csak egyszer kell nagyobb összeget beruházni. A Senior táp pl. a Royal Canin gyártótól már kifejezetten az idős cicák igényeire van szabva, a vesekímélő tápokat már inkább akkor javasolt adni, ha beszűkült a vesefunkció, és a normál érték felett vannak a veseparaméterek (karbamid, kreatinin, foszfor).

Házilag is megoldható az idős cica vesekímélő táplálása: adható hús (főtt, vagy emberi fogysztásra szánt friss nyers csirkehús), tejtermékek (joghurt, tejföl, túró, kevés nem sós sajt), tojás, hal, állati zsiradék (kacsa, libazsír például, minél kevesebb sóval). Persze nem egyszerű a legtöbb cicánál eltérni a megszokott tápláléktól, sok macska igen konzervatív, csak azt eszi meg, amit megszokott, ezért sak fokozatosan, óvatosan, először az újat a régihez keverve szabad változtatni mert a koplalás egyáltalán nem tesz jót a cicáknak.

Hazsnos információt talál egészséges táplálásról, ha IDE KATTINT!

jelige: gyógyuló cica 3.
2015-01-19
Kedves Doktornő! Elnézést szeretnék kérni a zavarásért, valóban az utolsó kérdésem lenne. Utánaolvastam a leukózisnak, most ez aggaszt nagyon, hogy lehet e a cicámnak. Ahogy javasolta, a teljeskörű kivizsgálás viszont nem történt meg, pedig igen jó állatorvosunk van, talán nincs hozzá felszerelés, vagy nem látta szükségesnek, nem tudom. Ahogy írtam a cica már jól van, kissé "mogorva" még, de eszik, minden rendben. Véget ért az antibiotikum kúrája. Két hét múlva kap egy kombinált védőoltást az állatorvos javaslatára. Javasol még vírustesztet, vagy már nincs miért aggódnom? Van a városunkban még egy rendelő, ott nem rég óta, de már mindenféle kivizsgálást tudnak végezni, amiket ön is felsorot, ez most vált világossá számomra a honlapról. Én bízok az állatorvosunk szaktudásában viszont, ha nem muszáj már nem vinném el oda is a cicámat, ráadásul már nem hagyja, csak ha házhoz jönnek. A másik, hogy a macska óvatosan fekszik le, vagy hasra, vagy oldalra de összekucorodva, a mancsa a feje alatt vagy mellette van. Máskor mindig kinyújtózik, stb. Ez jelenthet valamit, fáj esetleg valamije? Nagyon köszönöm az összes segítséget, jó hogy van hova fordulnom, és mégegyszer elnézést a több kérdésért!

Kedves Gazdi!

A Leukózis, vagy FelV-teszt nagy segítség, ha nem egyértelmű, hogy mi baja a cicának vagy minden kezelés ellenére nem vagy csak igen lassan gyógyul, viszont nem feltétlenül ad egyértelmű diagnózist, ha éppen nem mutat tünet a cica és jól reagál a kezelésre. Ezért is gondolom, hogy ha bízik állatorvosába, akkor legyen türelmes, és remélhetőleg mihamarabb visszatér minden a rendes kerékvágásba.

jelige: tetű?
2015-01-19
Tisztelt Doktor Úr! 2 éves, kandúr cicám van. Október 2-án kapott legutoljára bolhanyakörvet, melyet egy állatpatikában vettem. Feltettük neki, de úgy tűnt, hatástalan, még 2 hónapra rá is láttam a cicában futkározó bolhákat. Megkérdeztük az asszisztensnőt, akitől vettük a nyakörvet, de ő azt mondta, ennek hatnia kellene. Január 2-én vettük le róla, azonban van más probléma is. Már hónapok óta, ahogy megvakarom a cica hátát, nagyon érzékenyen reagál rá, rögtön elkezdi nyalni a kezemet, ruhámat, és harapdálni, mintha csak ő piszkálná a hátát. Úgy 1 hónapja azt is éreztem, mintha a gerince mentén ilyen kis szemcsék lennének a szőrszálai tövében. Nem vettem róla tudomást, gondoltam, biztos belehempergett a porba, és összeszedte. Ám tegnap megnéztem neki, mert már nagyon szenved tőle, annyira viszket neki, és megijedtem a látványtól. A gerince mentén, a szőrének tövében millió kis fekete galacsin van odatapadva, és egy sárgás színű gömb alakú kis bogarat is láttam elszaladni. Ez tetű lehet? Hogyan lehet ez ellen védekezni? Hálásan köszönöm előre is!

Kedves gazdi!

Amit látott lehet valóban szőrtetű (Felicola subrostratus), de akár más paraita is. Igen kellemetlen tünetei vannak, minél hamarabb kezelni kell szegény cicát hatásos spot-onnal, vagy spray kiszerelésű külső parazita ellenes szerrel.

jelige: Szemölcs szerű kinővés
2015-01-19
Tisztelt Doktor Úr /Nő!! Szeretném a véleményét kikérni. Van egy 9 hónapos francia bulldogom, és egy ideje észre vettünk a bal mellső lábán egy nagyon mini szemölcs szerű kinővést, ami mostanra kétszer akkora lett kb.fél cm. A szőr lekopott róla a teteje meg sebes lett. Mi lehet az? Mennyire lehet veszélyes? Próbálok nem a legrosszabbra gondolni. Küldök szívesen képet, ha gondolja. Köszönöm előre is a választ.

Kedves Gazdi!
Legjobb lenne mintát venni az elváltozásból, és laboratóriumban értékelni, mert ránézésre sokszor semmit sem lehet mondani, jósolni ezekről a kinövésekről. Ha nő, akkor mindenképpen gyorsan kell cselekedni, mert akár csak egy gyulladásos reakcióról van szó, akár másról, az eltávolítás egyre körülményesebb, ha nagyon megnő.

Néhány rendelőben(pl. nálunk is)  lehetőség van már a fagyasztásos eltávolításra, amely bódítás nélkül is alkalmazható kisebb kinövések esetében.

1 / 406 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.01.05
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2015.01.04
ELTŰNT!!!!! 2015.Január .04.én délben eltűnt Budafokról az alkotmány utcából a 14 éves drága bichon fehér-beige szuka kutyusom. Rózsaszín tappancsos nyakörv volt rajta, nincs chipje. A családunk tagja, mindenki imádja . Kérem jelentkezzen a következő telefonszámon , ha látta 06706441551
2015.01.02
Árpád utcánál találta egy hölgy ezt a kutyust, mikrochipet nem találtunk benne. 4-5 év körüli staffi jellegű kan. A megtaláló neve és telefonszáma: Markó Judit 06-20-96-98-555