Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉS

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: toto
2014-10-23
Üdvözlöm! Egy éves kutyámon észrevettem kb egy hónapja állandóan harapdálja és vakarja a testét két helyen ahol már szőr sincs rajta. Csirke allergiás így nem kap olyan tápot amiben csirke van. Nem tudom hogy ez most további allergia vagy valami más. Mit kéne tennem? Üdvözlettel Anasztázia

Kedves Gazdi!

Sajnos így látatlanban nem lehet megállapítani, hogy mi okozza a viszketést: legelső lenne az alapos parazita irtás, kívül-belül, a mintavétel a viszkető területekről, a diéta, a kutya tartásának alapos átbeszélése állatorvosával- ez lehet az első lépés, majd lehet, hogy további vizsgálatokra, pl. vérből végezhető allergia teszre is szükség lehet. Ne várja meg, míg súlyos bőrfertőzése lesz, hiszen nem csak igen kellemetlen a viszkető bőr szegény kutyának, de a sok rágás, harapdálás során elfertőződik a bőr, és sokkal nehezebb lesz helyrehozni, mintha a folyamat elején elcsípik a bajt!

jelige: fejdagadás
2014-10-22
Tisztelt Doktor úr!!! Két éve hozzánk szegődött egy keverék kutyus. Szépen lassan hozzánk szokott. Januárban azt vettük észre feldagadt a jobb fele a fejénél.Szegény nem evett inni is nehezen tudott.Amilyen gyorsan feldagadt úgy el is múlt. Most ismét dagadni kezdett hívtunk állatorvost aki egy kicsit elkábította megnézte a fogát torkát de nem talált semmit.Kapott injekciót másnapra leapadt egy picit. Eltelt egy hét most megint feldagadt.Szeretnék tanácsot kérni mi lehet ez allergia esetleg??? Mit adhatók neki Köszönöm előre is a választ!!!!

Kedves Gazdi!

Nagyon jó úton haladnak állatorvosával, ha már bódításban megvizsgálta. Ha a szemrevételezés nem hozott tartós eredményt,m akkor tovább kell épni a kivizsgálással. Mintát kellene venni a feldagadásból, és elküldeni laboratóriumba, szükség lenne egy röntgen vizsgálatra, esetleg még részletesebb eredményt adó vizsgálat, például CT a kutyus fejéről. Nagyon figyelni kell, mert ha nem eszik-iszik, akkor addig is, míg kiderül mi okozza a duzzanatot, tüneti kezelésre, infúziózásra is szüksége lehet.

jelige: Bolhás kiscica
2014-10-16
Jó napot kívánok! Van egy 5 hónapos kiscicám. Sajnos bolhás lett. Szobacica, nem találkozik más állatokkal, nem értem hogyan kapta el és nagyon nehezen tudjuk kiírtani. Rendszeresen takarítom az egész lakást, a cicust többször fürdettem, vettünk neki Frontline spot ont, attól nem múlt el, majd Fypryst sprayt, azzal fújjuk őt 2-3 hetente 3 fújást. A bolhák száma ugyan kevesebb, de még mindig látok a bundájában és vakarózik is szegény. Mit tehetnék hogy végleg eltűnjenek ezek a szörnyű kis élősködők? Kb. 2 hónapja tart ez az egész. Köszönöm válaszát. Anita

Kedves Gazdi!

Lehet, hogy a cica bolhás volt, mikor Önökhöz került, és a szőréről akkor lepotyogott bolhalárvák, peték most visszafertőzik, vagy esetleg a gazdái ruháján jutott be egy-két bolha. A takarítás nagyon jó, de a leírásból látszik, hogy nem a használati utasítás szerint használják a Fypryst sprayt, így biztosan nem kielégítő a hatása.

A Fyprys spray használata előtt és után 2 napot kell várni, mert a bőrfelszín zsíros védőrétegének a lemosása gyengíti a szer hatékonyságát. A pontos adagolás: le kell mérni a cicát, mert 1 kg macskára a 100 ml-es flakonból 6-12! fújás, pumpálás szükséges, a szőr növekedésével ellenkező irányban, hogy a teljes szőr átnedvesedjen. Ezt gumikesztyűben kell végezni, majd hagyni, hogy a cica megszáradjon.

Ha régebb óta ennél kevesebb hatóanyaggal kezelik, akkor bizony előfordulhat, hogy a bolhák már ellenállóak lettek a nem megfelelő mennyiségű hatóanyagra, megszokták azt, így célszerű lenne másikra váltani.A bolhaellenes szerekről ITT TALÁLNAK összefoglalót!

Ha nem szeretnének ennyit vesződni a fújkálással, válasszanak rácsöpögtető, úgynevezett spot-on készítményt (pl. Stronghold, Advocate), ami más hatóanyaggal irtja a bolhákat. Ilyet állatorvosi patikában talának. A helyes felhelyezésről kérdezzék állatorvosukat, akivel egyúttal a közelgő ivartalanítást is megbeszélhetik, mert a kiscica 3-4 hónap múlva ivarérett lesz és elkezd majd jelölgetni a lakásban.

A bolhák galandférgeket is terjesztenek, ezek ellen is védekezni kell féreghajtó készíménnyel, erről is kérdezzék állatorvosukat.

Honalunkon is találnak videót, ami segítség a helyes spot-on felhelyezésnél.

jelige: kutyabaj
2014-10-16
Tisztelt Doktor úr! A kérdésem a következő lenne: 3,5 éves yorkie kan kutyámnál észrevettem már régebben is, de mostanában nagyon gyakran , a "kukijából" valami sárgás szinű, sűrű váladék jön. Nincs ivartalanítva. Ez valami betegség vagy gyulladás jele, vagy ez normális? Kicsit zavaró, mert a bútoron, stb..meglátszik. Vigyem orvoshoz, mit tegyek??? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: K.Kata
Kedves Gazdi!
Kan kutyáknál igen gyakran előfordul a preputiumvagyis a peniszt rejtő tasak váladékozása, gyulladása, ami a sárgás folyást okozza. Ha már a bútoron is nyomot hagy, mindenképpen el kell menni állatorvoshoz, aki megvizsgálja, esetleg vizeletmintát is vesz annak kiderítésére, hogy nem terjedt-e beljebb a gyulladás, elég a helyi kezelés, vagy szükséges szájon át szedett gyógyszer a kezelésre.
jelige: vikiti@freestart.hu
2014-10-16
Vérömleny van a kutyám fülén,volt már többször műtve a füle, csak a műtét segít?

Kedves Gazdi!

Egy elhúzódó, visszatérő, krónikus fülgyulladásnak igen nehéz a kezelése. Sokszor csak a bódításban végzett mintavétel, alapos, többszöri fülmosás, hosszadalmas helyi és a laborvizsgálattal alátámasztott gyógyszeres kezelés hozza meg az eredményt. Közben persze a kutyának viszket, fáj, rázza a fülét, amitől othaematoma, vagyis vérömleny alakul ki a fülkagylón, amit többször le szoktak szívni, de ha ismét rázza, ismét feltelik, és a végén a műtét segít, vagy ha nem sikerült megszüntetni az elsődleges okot- a fülgyulladást, akkor a műtét ellenére ismét visszatelhet.

Nagyon gyakori, hogy a fülgyulladás is már egy következmény: egyrészt anatómiai sajátosságok, mint a szűk, befülledésre hajlamos hallójárat, főleg lógófülű fajtáknál, vagy a szőrös hallójárat hajlamosít a gyulladásra, esetleg toklász, amit nem távolítottak el idejében. Az is igen gyakori, hogy valamilyen allergiás folyamat van a háttérben: tápallergia, bolhaallergia, belélegzett allergénre adott válasz: ezt egyrészt tünetileg lehet kezelni, de hosszú távon ki kell deríteni, hogy mi okozhatja, mi váltja ki az allergiát. A szakszerű, diétás táplálás, a vérlaborban elvégzett allergia vizsgálat ad lehetőséget a továbblépéshez.

Minél régebb óta tart a fülgyulladás, fülrázás, annál hosszabb kezelésre kell számítani, de az állatorvos és a gazda szakszerű, kitartó együttműködése meg szokta hozni az eredményt.

Ha sehogyan sem boldogulnak, akkor még mindig ott van végső megoldásnak a külső hallójárat műtéti eltávolítására, amitől végleg megszűnik a viszketés, de ez általában akkor következik, ha máshogyan nem jutnak dűlőre. Ha állatorvosuk is úgy látja, hogy szükséges, akkor fülészeti szakrendelésre is beutalhatja Önöket.

jelige: ivartalanítás
2014-10-15
Tisztelt Doktor Úr! Ivartalanítással kapcsolatban lenne kérdésem. Találtam egy jó állatorvost és meg is bízom a szaktudásában. A miatt aggódom kicsit, hogy a méhet nem távolítja el a műtét során. Sajnos elég sokat hallani a gennyes méhgyulladásról. Ez a betegség így ivartalanítás után is kialakulhat vagy ezzel megszűnik a kockázat? Én laikusként úgy gondolom ha nincs hormontermelődés talán ez nem alakulhat ki de az ivartalanítással foglalkozó fórumokon (ahol nyilván nem szakemberek vannak) elég meggyőzően állítják, hogy a méhet ki kell venni. Többek között a betegségek megelőzése miatt választom a műtétet és érdekelne az Ön véleménye is. Előre is köszönöm a válaszát.

Kedves Gazdi!

Nagyon jól gondolja, ha tökéletesen sikerül a petefészket eltávolítani, akkor a bent maradt méh viszsafejlődik, összemegy, és nem gyulladhat be, mert a gennyes méhgyulladás hormonális alapon kialakuló betegség, erről többet olvashat ITT:!. Viszont ha bent marad egy kis petefészek darab, akkor előfordulhat a gennyes méhgyulladás. Sajnos ez néha még eltávolított méh esetében is előfordul, ha nyálkahártya darabok maradnak bent és begyullad a méhcsonk. Tehát, bízzon meg nyugodtan állatorvosában, a fórumokon, névtelenül, vagy álnéven igen könnyű okosságokat osztogatni, de ezek igazságtartalma nem mindig magas, spkszor félinformációkon csúszik el, hiszen még élőben is igen gyakran előfordul, hogy elbeszélünk egymás mellett.

További hasznos információkat olvashat az ivartalanításról Publikációink között:KATTINTSON IDE!

jelige: Herpes- emberről macskára
2014-10-14
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy megfertőzhetem-e a cicámat herpesz vírussal. Úgy tudom ez a vírus (már ha ugyanarról a fajtáról van szó) a macskáknál komoly problémákat okozhat. Nekem az ajkaimon valamint az orromban szokott megjelenni, de természetesen ilyenkor nincs puszi és közös falat. Viszont mi a helyzet, ha váratlanul a számhoz dörgöli a pofiját, beleiszik a poharamba, amikor nem figyelek, esetleg véletlenül rátüsszentek a bundájára, amit ő gyorsan letakarít, stb.? Ismereteim szerint a betegség emberről emberre közvetlen érintkezéssel, testnedvekkel terjed. Ugyanez a helyzet ember és állat viszonylatában is? Elkaphatja tőlem, s ha igen milyen tünetekkel járhat, lehet annyira veszélyes, hogy állatorvoshoz kell fordulni? Egyesek szerint ilyen esetben jobb „egy kis távolságot tartani” (pl. etetéskor kesztyűhasználat, szájmaszk). Van reális alapja ezeknek az óvintézkedéseknek, vagy inkább a megelőzés más formája javasolt? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Mária

Kedves Gazdi!

Valóban jól tudja, hogy a Macskák Hepes Vírusa, köznyelvi nevén az egyik macskanátha vírus igen komoly betegséget okozhat, főleg kis és növendék cicákon. Ez szerencsére csak macskák között terjed, az embernek saját Herpes vírusa van, ami macskákat nem fertőz.

A nincs puszi és közös falat- szabályt mindemellett nagyon melegen ajánlott megtartani, mert ugy e a cicák nem használnak WC papírt, és a szájuk tele van kórokozó baktériumokkal is, ráadásul a bélsárból belső élősködőkkel is fertőzöttek lehetnek, a leggondosabb kezelések ellenére, ezért fő az elővigyázatosság!

jelige: bolha
2014-10-14
Tisztelt Állatorvos! Problémám akadt a bolhákkal. A macskám jelenleg kb. 4,5 hónapos, 2,2 kg és a probléma, hogy nagyon bolhás. Próbáltuk a bőrére cseppenthető bolha elleni szert, illetve a Huvepharma Prazimec-C ® tablets for cats tablettából (hatóanyag:praziquantel, abamectin) is kapott már 2db-ot, viszont még mindig vannak rajta bolhák. Régebben mikor voltak kiscicáink és bolhásak voltak, a fürdetés nem segített semmit sem, viszont a bőrre cseppenthető szer segített. Most sajnos ugyan az a fajta szer hatástalan volt többszöri próbálkozásra is, illetve a Prazimec tabletták sem hatottak. Mit lehetne tenni még a bolhák ellen? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Honalpunkon talál össezfoglalót a hatékony bolhaellenes szerekről, ha IDE KATTINT! Nagy a rezisztenia kalakulásának a veszélye, ezért is lehet, hogy érgebben még hatott egy szer és mots már nem. FOntos az összes állatot egyszer kezelni, és az is  fontos, hogy fürdetés után várni kell 1-2 napot, mert a bőr külső, zsíros lipidrétegének az eltávolítása rontja a spot-onok hatékonyságát. Fontos a takarítás, a mcska fekvőhelyein, mert a polhák petéi, lárvái a környezetből támadnak.

Honlapunkon talál videót a spot-on helyes felhelyezéséről, remélem segít!

jelige: Antibiotikum utáni hasmenés
2014-10-14
Tisztelt doktornő, doktorúr! 2 éves Brit kék cicámat antibiotikummal ( Stomorgyl ) kezelték 09.23-án. 6 napig kapott antibiotikumot. Egy nappal korábban elkezdtük a Probicol H-t adni neki (1ml/nap), de sajnos azóta hasmenése van és nem igazán akar javulni neki. A Probicolt azóta is kapja és mellé naponta 2* fél szem Bolus adstringens-t, de igy sem akar neki javulni. Tegnap az állatorvos ajánlására elkezdtük a Florentero tablettát is adni. Az orvos azt javasolta, a Probicolt ne adjuk neki a Florentero mellé, de a Bolust adhatjuk, viszont 5 óra eltéréssel. Ezzel csak az a problémám,hogy mivel csak én tudom a családban beadni neki és napközben dolgozom, így nem megoldható az 5 óra betartása. A kérdésem az lenne, hogy mi a minimális időtartam amit a Florentero és a Bolus között be kellene tartani? Reggel maximum 3 órát tudok kihúzni munkába indulás elött. Előre is köszönöm válaszukat! Tisztelettel Nagy Zoltán

Kedves Gazdi!

Beleszólni nem lenne jó az orvosa által előírt kezelésbe, de ha valóban az antibiotikum miatt pusztult ki a cica normális bélflórája és az okozza a hasmenést, akkor a Florentero tabletta nagyon jó választás, mert segít helyreállítani azt, és így akár önállóan is megoldhatja a problémát, a bolus adstringens nélkül is. Ha együtt szükséges adni mégis a két szert, akkor sajnos muszáj kivárni legalább az 5-6 órát, mert ennyi idő kell, hogy biztosan kiürüljön a gyomoroból a Florento tabletta.

Létezik a Florentero paszta, sőt por kiszerelésben is probiotikum (pl. Gastroferm por), amit sokkal könnyebbb adagolni, ccsak rá kell szórni a cica ennivalójára, a pasztát pedig szintén könnyebb adagolni.Meg lehet próbálni mellé élőflórás, natúr joghurtot, kefírt is adni. (A Probicol-H paszta nem ilyen hasmenésre való, ráadásul szőlőcukrot is tatalmaz, amely tovább ronthatja a hasmenést. )

Ha lassan nem javul a hasmenés, vagy rosszabbodik, akkor bélsár vizsgálat is szükséges lehet, ahol kiderül nincs-e például bélférgesség, kórokozó baktérium aháttérben, illetve valóban kipusztult-e a normál bélflóra.

A hasmenésnek ezeken kívü lehet vírusos háttere is, aminek kiderítése összetettebb feladat, vérkép, vértesztek is szükségesek .

Tabletta beadásról talál honlapunkon egy videót, hátha az segít atöbbi családtagnak megldani a problémát!

jelige: mirigy előesés
2014-10-13
1 éves kutyusom 3. szemhéj mirigye 1 napja előesett, az egyik oldalon. Más tünet nincs. Az állatorvosom tobradexet írt fel. Azt mondta, hogy 1 hónapot várni lehet a műtéttel. Kötelező-e a műtét, mi történik, ha nem műttetem meg? Nem múlhat el magától? Mivel lehetne még kezelni? Köszönöm!

Kedves Gazdi!

Nálunk is az a protokoll, hogy először antibiotikumos csemcseppel kezdjük kezelni a szemet és ha egy hónap után se változik, akkor ajánljuk fel a műtétet. Ha nem kezelik és előesetten marad a harmadik szemhéj mirigye, akkor úgynevezett "száraz szem betegség" , vagy latin nevén keratitis sicca alakulhat ki, mert károsodhat a mirigy, amely a szem könnytermelésének 30-60 %-át adja. Ez a szövődmény amég a sikeres műtét után is előfordulhat, ilyenkor a kutyát élete végéig műkönnyel kell kezelni. Sajnos ha nem javul a szemcseppre, akkor nincs  más módszer, mint a műtét.

jelige: CarlosDober
2014-10-13
Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődnék, mit jelenthet, illetve mire utal, ha a fajtiszta Dobermann kutyám első fogai nem egymásra zárnak, kis eltérés látható? (alsó állkapocs minimálisan beljebb van). Éppen ma az állatorvos kérte, hogy hadd nézze meg a fogait, azt mondta nem tökéletes a harapása, rögtön rákérdeztem ez mit jelent, de hiába, nem akart válaszolni rá. Érdekelne, hogy valami "genetikai kódot takar", esetleg az idegrendszerrel kapcsolatos információt, vagy csupán érdekelte? Valamilyen szempontból nem "tökéletes" a kutya? (Mint az embereknél az arc asszimmetriája utalhat neurológiai problémára vagy azonos génállományra.) Válaszát köszönöm! Tisztelettel: Kovács Lajos

Kedves Gazdi!

Bár ez nem kifejezetten állatorvosi dolog, de ismereteim szerint a fogak rendellenes záródása, az alul vagy felül harapás a tenyésztésből való kizáró ok, ha meghalad egy bizonyos mértéket, amit leginkább ránézésre állapítanak meg a bírók. Nem tudok idegrendszeri vagy egyéb együtt-öröklődésről, egészségügyileg azt okozhatja, hogy a fogak nem egyeletesen, nem megfelelően kopnak, fogkövesedésre hajlamosabb lehet a kutya, vagy esetleg az állakapocs ízület is megterhelődhet emiatt. Érdemes megvárni, hogy milyen lesz felnőtt korában, és akkor visszatérni a dologra.

jelige: Japán
2014-10-10
Kedves Balogh Doktor Úr! Sajnos rossz hírrel kell kezdenem az emailt, mert Chuchu múlt héten elpusztult. Anyósom kérte, hogy köszönjem meg az ő nevében is a segítségét. Ishi doktorral felvette a kapcsolatot és sok mindent megtudott a doktortól, de sajnos már nem lehetett megmenteni a kutyust. Még egyszer hálásan köszönjük segítségét! Üdvözlettel: Czéh Eszter

Kedves Czéh Eszter !

Sajnálom a Chuchu-t, anyósát és az Ishi dr.-t is a tragédia miatt.

Köszönöm kedves visszajelzését.

üdvözlettel,

Balogh Lajos

jelige: Hófika.
2014-10-14
Tisztelt Doktor Úr! Segítségét kérném. Van egy 6 hónapos kislány cicám, aki 2 hónapos korában elkapott valamit de sajnos azóta biceg valami maradandó kàrosodása lett. Azóta meghízott szép cica lett. Ma reggelre a cica kosárból nem tudott felkelni. A cica kinn van nem lakàsban. Szomorú lett. Enni eszik. Ön mit javasolna hova vigyem szegényt. Vagy elmúlna eggyik napról a màsikra ahogy jött? Vàlaszàt előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Olyan állatorvosi rendelőbe célszerű vinni őt, ahol nem csak alaposan meg tudják vizsgálni, de röntgen felvételt is tudnak készíteni az érintett lábáról arra az esetre, ha összefüggene a két dolog. Az is előfordulhat, hogy egy lázas állapot "veri "így le a lábáról és csak súlyosbítja a tüneteit. Nem szabad várni, rosszat biztosan nem tesznek azzal, ha leviszik, sőt, gyakori, hogy annál könnyebb segíteni, minél hamarabb felfedezik a betegséget.

jelige: perverz a macskám?
2014-10-10
Tisztelt Doktor Úr! Tisztelettel érdeklődöm, hogy mi a megoldás? Van egy Golden retriever szuka kutyusunk, aki 3 éves és van egy házi kandúr macskánk, aki 5 hónapos. Egyikük sincs ivartalanítva. Probléma: Amint a kutya lefekszik, megkeresi a cickókat és cumizik. Mikor észreveszem, leszedem róla, már nyalja a száját, mint aki jól lakott. De én is dolgozom, nem lehetek mindig a nyomukban. Olyat már hallottam, hogy kicsi macskát felnevelt egy kutya, de ez a macska nem kicsi! Ő volt az utolsó, aki házhoz kikerült. Már akkor is cumizott, bármit. Vettem neki egy mikroplüss takarót, azzal jól elvolt. Addig cumizgatta, míg álomba szenderült. Gondoltam majd leszokik róla, de sajnos nem. A másik probléma, hogy a macska mindenhonnan ráugrik a kutyára és harapja, ahol éri, ez lehet a farka, füle, bármelyik testrésze, mondhatnám terrorban tartja. Köszönettel: L.Ildikó

Kedves Gazdi!

Hadd keljek macskája védelmére: egyáltalán nem perverz, csak gyermekkori anya-hiánya, cumizás-hiánya van! A kielégítetlen anyaközelség sok macskánál egészen élete végéig megmarad, az ilyen cicák általában találnak valamilyen pótlékot- polár takaró, plüssállat, bárányszőr, amit dagasztanak, és szopogatnak, közben vadul dorombolnak hozzá, és visszaképzelik magukat édes cicamamájukhoz. Leeht, hogy sok kistestvére volt, vagy az anyamacska gyorsan visszaivarzott, párosodott, vagy egyszerűen csak a legkisebb kiszorult az anyja mellől, ezért alakult ki ez a dolog nála.

Az ivartalanítás mindenképpel ajánlott a cicánál és a kutyánál is, és igen jó lenne megakadályozni ezt a cumizást, mert a kutyának begyulladhat az emlője, és egy állandó álvemhes állapotot tarthat fel az emlők ingerlésével a macska akaratlanul is, ami a méh nyálkahártyájának megduzzadásával, csökkent védekezőképességgel és szélsőséges esetben akár méhgyulladással is járhat. Erről többet is olvashat publikációinkban, ha IDE KATTINT.

Tehát rá kellene vezetni, hogy inkább a takaróját gyömöszölje, sokat játszani vele, és ivartalaníttatni!

jelige: Tofu
2014-10-10
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A kutyámon egész nyáron volt kullancs és bolha elleni nyakörv, mikor lejárt és a pihenő idő is bolhás lett, lefürdettem bolha elleni samponnal, majd kapott újabb nyakörvet , (duoband, ha jól emlékszem) és takarítás. Nem segített,levettük a nyakörvet és kapott exspot nevű csepegtetőt, két napra rá hot-spot lett a nyakán, nem tudom h a csepptől v a vakarózástól, az szépen lassan begyógyul de a kutya továbbra is vakarózik és kézzel szedem ki a bolhát, ha látom, mert még mindig vannak. Mit tehetnénk még?

Kedves Gazdi!

Először is, nem ajánlom a Duo-band nyakörvet, mert egyrészt az Ön leírásából is kederül, hogy nem igazán hat, másrészt olyan hatóanyag csoportba tartozik (szerves foszforsav-észterek), amelyet jobb nem a közelünkben tudni, ennél sokkal hatékonyabb és veszélytelebb szerek kaphatóak már, igaz, ennél drágábban. Összefoglalót talál honlapunkon, ha IDE KATTINT (kutyájának), és IDE (macskájának)

A másik dolog: látom az adatlapjából, hogy van macskájuk is, akitől újrafertőződik a kutya, így olyan kutyára-macskára-emberre veszélytelen bolha irtó szert kellene választani, amivel egyszerre tudja kezelni az egész állattársaságot. Ilyen lehet a Fipronil tartalmú Frontline, vagy Fypryst spray. Ha az Ex-spot nem tett jót a kutya bőrének, akkor meg lehetne próbálni egy új, szájon át adagolható, igen hatékony készítményt a Bravecto tablettát kutyájának,, amely a macskára sem veszélyes (ellentétben az Ex-spottal, amelyet ha véletlenül lenyal, vagy bekenődik vele a cica, akkor igen súlyos mérgezéses tünetetket, rángógörcsöket okoz nála). Ez 3 hónapos bolha-kullancs elleni védelmet ad.

Macskákra jelenleg a legjobb szer a Broadline nevű spot-on, amely 1 hónapig véd bolha-kullancs, galand- és fonálférgek ellen.

Ha így védi állatait, és folytatja az alapos takarítást, akkor hamarosan megszabadul a nagy bolhafertőzöttségtől, és most már csak a bolhákkal való újrafertőzöttségtől kell majd megvédenie állatait.

Még egy adalék: a bolhák egy galandféreg faj, az Uborkamag képű galandféreg lárváit is terjesztik, ezért fontos még a rendszeres  féreghajtás is a bolha-kullancs elleni védelemmel együtt legalább 3 havonta!

jelige: robikitti
2014-10-09
Kedves Doktor Úr! Tanácsára elvittül a pekingi pincsinket az állatorvoshoz és valóban a láz miatt és a gyulladás miatt volt szegényke beteg illetve vissza maradt a méhlepény is. De már sikeresen orvosolva van a problémánk! Még 1x köszönjük a válaszát!
Nagyon örülök, hogy segíthettem, jobbulást a kutyusnak!
jelige: szobatisztaság
2014-10-18
Üdvözlöm doktor nő/úr Tudom,hogy a problémám nem igazán tartozik állatorvosra,de megkérném legyen szíves valami tanácsot adni mert már azt sem tudom kihez forduljak.Tehát:húsvétkor örökbe fogadtunk egy lány kutyuskát,aranyos,édes,kedves,imádjuk.Egy nagyon nagy bajunk van vele,a jó istennek sem akar szobatiszta lenni,már abban az értelemben,hogy a társasházunk folyosóját használja(ott is egy bizonyos helyet)vécének.Hiába visszük le naponta többször van, hogy másfél órát vagyunk lent vele,de semmi.Ha hazaérkezünk rá 10 percre biztosan vagy pisil,vagy kakil a szomszéd elé.Napközben sokat van kint,szeret feküdni a napon,és a virágokat szaglászni.Ezer tanácsot kaptunk kutyásoktól,de semmi nem vált be.Ezidáig még nem volt kellemetlenségem a szomszédokkal mivel azonnal feltakarítom,de a magunk érdekében valamit ki kell találni,mert ez így nem mehet tovább.Jön a tél a konyha ajtót már nem fogom tudni nyitva hagyni,így nem fog tudni ki-be járkálni,és attól félek akkor elvégzi a lakásban.Bár erről már rég leszokott.Kérem Önt,hogy ha lenne valami tanácsa,azt nagyon megköszönném mert teljesen tanácstalan vagyok. Köszönöm Mira27

Kedves Gazdi!

Szerintem leveléből az derül ki, hogy kutyája úgy tudja, a szomszéd előtt van a WC és rendeltetészseűen használja is, tehát szobatiszta! Kutyakiképző, kutyatréner feladata, hogy segítsen átnevelni őt, én csak pár tanácsot adhatok: meg kell szakítani a bélsár ürítést, mikor nem megfelelő helyre végzi- Nem! Elég! vezényszavakkal, vagy bármi számára is érthető és gyakran ismételt szóval, meg kell óvatosan! rántani a grabancát, és kivezetni oda, ahol elvégezhei a a dolgát. Ha jó helyen elvégezte, akkor nagyon meg kell dicsérni, esetleg még jutalomfalattal is megjutalmazni. Mivel már régebb óta kialakult a rossz szokás, ezért türelem kell, kitartás, és gyakori ismétlés, ne csüggedjen, ha jó pár napig kell tanítani, ha következetes és kitartó, minden alkalommal "lesben áll", akkor meg fogja tanulni a kutyus, mi a rend.

Közben tréner szakértőnk, Urbanovich Zoltán is elküldte a választ, ami majdnem ugyanaz, csak kiderül belőle, hogy még mielőtt rákészülne a vizelet és bélsár ürítésre, akkor kell rákiáltani:

Amikor kutyus pisilni készül a folyosón, erőteljes kiabálással szóljon rá, majd azonnal forduljon vissza vele a kertbe és ha ott pisil nagyon dicsérje meg. Mindig a pisilés előtt kell rászólni! Az időzítés nagyon fontos. És ugyanilyen fontos a nagy dicséret, ha kint pisil.

Urbanovich Zoltán
+36-30-8155750
DogIsland Kutyasuli"

jelige: Gyógyszerek
2014-10-09
Kedves Doktornő/Doktorúr! Van egy MDR1 +/- -os sheltie kiskutyám. Érdeklődni szeretnék, melyik készítmény hatásosabb, illetve adható neki? Tüdőférgesség ellen szeretnék adni neki, vagy Milbemaxra vagy az Advocate cseppre gondoltam. Néha előfordul, hogy 1-1 csigát megeszik, így szeretném ha nem lenne tüdőférges. Melyik szer hatásosabb tüdőférgesség ellen? Olvastam a Bravecto tablettáról, érdeklődnék, hogy mennyire hatásos? Téli időszakban jobb-e esetleg mint az Advantix csepp? Mivel kinti kutya, így rendszeresen éri víz, gondolom ez csökkenti a cseppek hatékonyságát, és ilyenkor szúnyogok ellen nem fontos a védelem sem. Szívférgesség elleni védekezésnél minden hónapban Advocate cseppet érdemes adni, vagy elég a 3 havonkénti Milbemaxos féreghajtás? Segítségét előre is köszönöm! Szandi

Kedves Gazdi!

A Stronghold, a Milbemax és az Advocate olyan szerek, melyek  körültekintően, kizárólag az ajánlott dózisban adhatóak a mutáns gént hordozó állatoknak, elvileg minden további nélkül használhatóak mindtüdőférgeség, mid szívférgesség megelőzésére és kezelésére. Mindazonáltal legjobb lenne, ha a használatuk előtt végezne állatorvosuk bélsár vizsgálatot, illetve SZív- és bőrféreg szűrést, hiszen így derülne ki, hogy megelőzi vagy kezeli ezeket a megbetegedéseket, ami nagy segítség az esetleges mellékhatások kiszűrésében.

A Bravecto egy elég új gyógyszer, Amerikában már hosszabb ideje használják, hatásosan. A hazai tapasztalatok is jók vele, és valóban ajánlható gyakran megázó, vízben többet fürdő állatoknak és gyerekes családoknak, ahol közeli test-kontaktus van a kutya és a ksigyerekeke között.

A szívférgeség megelőzésére ott, ahol nagy a fertőzés veszély (pl. az USA-ban, vagy a mediterrániumban) egész éven át ajánlott a védekezés. Itthon még egyelőre csak a szúnyog-veszélyes időszakokra ajánljuk, bár a gyártó szerint is nyugodtan használható egész évben a biztos, 100%-os védelemért. Többet olvashat erről honlapunkon ha IDE KATTINT.

jelige: foxika
2014-10-09
Tisztelt Doktor Úr! Azzal fordulok önhöz segítségért, hogy van egy 8 éves foxi szuka kutyusom a hátsó combján kívülről teljesen kirágta a szőrt utána nagyon sokáig nyalogatta fájt neki :Betadinnal és neogranormonnal valamint Sudokrémmel kenegettük neki szépen be is gyógyult a seb is, amit kirágott viszont azóta oda nem nő vissza a szőr és a bőrén feketés apró foltok jönnek elő. Mi lehet ez, mit tehetek?? A kutyus jókedvű jó étvágyú és nem érzékeny neki a terület se ott.Köszönöm mielőbbi válaszát :Rábainé Pál Dorottya

Kedves Gazdi!

Kiderült, hogy miért rágta ki a szőrt a lábán a kutyus? Esetleg valamilyen sérülés következménye, vagy bolhák, egyéb paraziták okozta viszketés okozta? Netán nem is a bőrön, hanem az ízület, combcsont volt fájdalmas?

H nem jártak állatorvosnál, illetve nem jelentkezik már a fájdalom, akkor lehet, hogy szerencséjük van és elegendő volt a bőr tüneti kezelése a fent leírt szerekkel. Ha ismét előfordul, hogy valahol fájdalmat jelez, rágja magát, akkor mindenképpen azt ajánlom, hogy keressék fel állatorvosukat!

Előfordul, hogy a hátsó testfélen valamilyen okból lenyírt szőrzet nem nő vissza csak hosszabb, akár 1-1,5 éves szünet után, ez leginkább hosszúszőrű kutyáknál jelentkezik. Az is előfordul, hogy valamilyen hormonális megbetegedés (pl. pajzsmirigy alulműködés, mellékpajzsmirigy túlműködés) miatt áll le a szőrnövekedés, és sötétül el a bőr- ez leginkább szimmetrikusan, a test két oldalán szokott jelentkezni. Ha egyéb változásokat is észlelnek a kutyán- kedvetlenség, megnövekedett vízivás, gyakoribb vizelés, fáradékonyság, akkor javasolt egy endokrinológiai kivizsgálás is.

jelige: boricicu
2014-10-09
Tisztelt Dr.Úr! Gyönyörű fiatal brit cicámnak kétszer volt egészséges alma, az első másfél éves korában, ekkor hat cica, a második hét hónap múlva, ekkor 7 cicája lett. A harmadik vemhességénél kb.a negyvenedik napon elvetélt és ez megismétlődött egy fél év múlva ismét. A mi orvosunk ultrahanggal többször megvizsgálta, ő mindent rendben talált nála. Most egy évet vártunk a befedeztetésével, mert felvetődött, hogy az első elvetélésénél kiállításon voltunk egy másik cicával, és sajnos hazavittünk valamilyen virusfertőzést,  amit ő is elkapott, ez erős hasfájással és hányással járt, két nap után vetélt el a kapott gyógyszerek ellenére. Kérdésem az lenne, hogy létezik, hogy a második vemhesség után még mindíg benne volt ez a vírus, és hogy most az utolsó vetélését követő egy év után bepároztathatom-e?, vagy ez lehet-e valamilyen hormon zavar, mivel a második vetélés is pont két héttel szülés előtt történt. Szivességüket előre is köszönöm Tóth Mihályné

Kedves Gazdi!

Ha kiderült, hogy milyen vírust kapott el a cica, akkor egy ismétlet teszttel most azt is kimutatható, hogy fertőzött-e. Ha nem volt vírusteszt, csak feltételezés, akkor is egy alap vérkép, vérlabor jó útmutató, és nagyon hasznos lenne szaporodásbiológiai szakrendelést felkeresni, ahol egyben a hormonális problémákra is fény derülne.

jelige: Betegkismopsz
2014-10-09
Tisztelt Doktorú/nő! A 16 hetes mopsz kan kiskutyám, tegnap este nem evett és reggel az oldalán fekve találtam rá, nehezen lélegzett, majd fölkelt körbe-körbe járkált feltartott fejjel és erősen folyt a nyál a szájából, a tekintete pedig üveges volt. Délutánra már jobban lett és evett is. Ő volt a legkisebb az alomban, és a testvéreinél ilyen nem tapasztalható. Találkozott már hasonló esettel, ön szerint mi lehet a baja? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

A mopsz fajtánál több veleszületett fejlődési rendellenességet tartunk számon, amely hirtelen tudatkieséssel, elfekvéssel, úgynevezett "csillagvizsgáló" fejtartással, nyálzással járhat: pl. a hepatikus encephalopátia, vagy portoszisztémás sönt, mikor a bélből érkező erek nem jutnak el a májba, hanem kikerülik azt, így a méreganyagokat nem tudja semlegesíteni a máj, idiopatikus epilepszia, ahol ismeretlen okból epilepsziás rohamok törnek a kutyára,  az agykamrák, az agyban kerüngő folyadék, a liquor felszaporodásával járó hydrocephalus,  hogy csak egy párat említsek. Ezenkívül egyes méreganyagok felvétele, a vércukorszint hirtelen ingadozása, szívbetegségek, vesebetegség, agyvelőgyulladás,  is okozhatnak ilyen tüneteket. Mindeképpen forduljon állatorvoshoz, hogy megvizsgálhassák és elkezdhessék a kivizsgálások sorát (vérkép, vérlabor, hasi ultrahang vizsgálatszívultrahang vizsgálat, agyi CT, SPECT/CT, EEG, stb.)

jelige: előesett végbél
2014-10-09
Jó napot kívánok! Talált kiscicámnak nagyon megy a hasa, és előesett a végbele. Mit lehet tenni vele, van-e valami kenőcs rá? Széntablettát és féreghajtót kapott. Köszönöm.

Kedves Gazdi!

Nagyon gyakori ez kiscicáknál, lefontosabb dolog a hasmenés kezelése mellett az előesett részt visszahelyezni, nehogy elhaljon, roncsolódjanak a szövetek, ez természetsen állatorvosi feladat. Amíg eljutnak orvoshoz, addig nedvesen kell tartani, amit világosbarnára higított betadin oldattal lehet megpróbálni.

A hasmenés okát is tisztázni kell, lehet férgesség, amire előfordul, hogy nem elég egyetlen féreghajtó tabletta, hanem 2-3-4 kezelés is kell. A kezelés sikerességéről bélsár vizsgálattal lehet meggyőződni. A nem megfelelő táplálék miatt is felborulhat a bélflóra összetétele, ami szintén hasmenéshez vezet, például nem szopós macskákban a tej is kiváthat hasmenést, de több fertőző macskabetegség egyik tünete is lehet a hasmenés, ami ha erőlködéssel jár, akkor van, hogy a kiscica rugalmas végbelének az előesésével is végződik.  A helyes táplálásról bővebben olvashat ITT.

jelige: tüzelés
2014-10-08
Üdvözlöm! Azt szeretném megtudni, hogy egy szuka kutyánál mennyi az a maximális idő, míg a tüzelése tart? Van egy 8 hónapos keverék kutyám, első tüzelésnél vagyunk. Egy hétig vér, majd vizes vér távozott, most már semmi, a nemi szerve is visszahúzódott.Ez a harmadik hét.Nagyon szeretném már kivinni a szabadba,de nem merem, mert sok fiú kutyus is van a "baráti körében" A nem kívánt vemhességet mindenképpen elszeretnénk kerülni. Válaszát előre is köszönöm Sz.Andrea

Kedves Gazdi!
A nem kívánt vemhesség megelőzésének legbiztosabb módja az ivartalanítás kellő időben, lehetőleg a következő tüzelés előtt egy hónappal.

Általában az ivarzás első része, ami, ahogy Önök is nagyon jól megfigyelték véres kifolyás jellemzi (proösztrus) 6-12 napig tart, majd a fogamzó képes időszak (ösztrusz) általában 9 napig. Egyedi eltérések lehetnek, bár a szukák tüzelése életük során általában ugyanígy zajlik. Mivel az Ön kutyájának ez volt az első, még nem tudhatjuk biztosra, hogy zajlik, de az a megfeigyelés, hogy a péra duzzanata arra enged következtetni, hogy túl van a fogamzó képes időszakon.

Olvasgathat a témában még Publikációink között: ITT

jelige: kérdés
2014-10-06
Jó estét! Ma 14:00-kor ivartalanitottuk az 5 éves szuka kutyánkat, műtét közben derült fény arra hogy emlő daganata van,amit természetesen eltávolítottak. 2 órát tartott a műtét Most már lassan eltelt 5 óra,és még mindig levert, kétszer kelt fel, de akkor is hátrafele mozgott majd állva maradt egy darabig csukott szemmel. Vizet a kezemről nyalogatott egy kicsit, épp hogy! A kérdésem az hogy ez a viselkedés normális ilyenkor?? mert nagyon féltem! Köszönöm és várom mielöbbi válaszát! Katalin

Kedves Gazdi!

Egyáltalán nem ritkaság, hogy egy ivartalanítással egybekötött emlődaganat műtét akár 2 órán át is eltartson. Az ébredés nagyban függ attól, hogy milyen altatószereket használt orvosuk, menny idővel a műtét után lehetett elvinni, milyen az általános állapota, mája, veséje stb. A rendelőnkben a reggel műtött kutyákat csak délután 5-6 óra felé szoktuk kiadni, addigra általában már teljesen felébrednek, és saját lábukon távoznak. Nagy étvágyra, ivásra egyáltalán nem szabad számítani a műtét napján, sőt, a nem teljesen tudatánál lévő állatnak tilos bármit is adni szájon át, mert félrenyelheti.

Ha kapott állatorvosától utasításokat, akkor azt maximálisan igyekezzen betartani. A legjobb, ha pihenni hagyják az állatot, betakarják, hogy melegben legyen. Ha a dülöngélésen kívül más baj is van, baj van a légzésével, vagy fájdalmas hangokat hallat, akkor legjobb, ha a műtétet végző állatorvossal próbál kapcsolatba lépni, vagy felkeres egy éjszakai ügyeletet.

 

jelige: veszettség elleni oltás
2014-10-06
Tisztelt Doktor Úr!  A mai napon (2014. október 6) szerettem volna elvinni a 3 éves máltai selyemkutyámat, kombinált oltásra. A doktor úr, kombinált oltás helyett, veszettség elleni oltást adott be, amit 2014. március 31.-én már egyszer megkapott. Azt nem értem miért ezt adta be neki, és miért nem a kombinált oltást? A kérdésemre azt válaszolta, hogy a bűzmirigye be van gyulladva, azért adta be neki veszettség ellen, (2 hét múlva kombinált oltásra kell vinnem). Nem lesz semmi baja sem a kutyámnak, hogy 1 évben kétszer kapott veszettség elleni oltást? Köszönöm a válaszát! Tisztelettel: L. Laura

Kedves Gazdi!

Nem tudom miért történt ez így, de nem kell aggódnia, semmi baja nem lesz a kutyának, ha kétszer kapott veszettség elleni oltást. A biztos védettség miattaz első évben is kétszer, 6 hónapos különbséggel kell beoltatni a fiatal kutyákat.

1 / 398 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.10.03
Kedves Budafokiak! Este 7-kor hoztak be a rendelőnkbe egy kb 3-6 éves nőstény, nagytestű cirmost (5 kg körül), szegény nagyon rosszul volt, de reggelre sokkal jobban lett. Jó általános állapotú, jó kondíciójú, bolhanyakörvvel, biztos van gazdája. Aki felismeri, hívja a rendelőt: 06-1-229-3865
2014.09.18
22. Kerület Szemerédi utcából eltűnt a fekete félperzsa ivartalanított kandúr cicám. Aki tud róla valamit kérem jelezzen. Zoé névre hallgat 06209735459
2014.09.03
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: "Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!