Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Fickányka
2015-08-28
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 16 egzotikus vesebeteg nőstény cicánk. Hill's vesetápot kap és esténként főtt csirkehúst. A cica nagyon jó állapotban volt, jó kedélyű, kiegyensúlyozott. Tegnap elvittük orvoshoz, kiderült,  hogy májdaganata van, szét esett a májstruktúrája a cicának. Kapott Lyquid Hepato folyadékot, de nem bírjuk beadni neki, mert habzik a szája és menekül előlünk a beadáskor. A Hepato pastát sem bírja. Csirkehúson keresztül is próbáltuk adni neki, az sem volt sikeres. Az a kérdésem,hogy mit lehetne csinálni? Nem könnyű a cicával, mert nagyon kényes, érzékeny, képes ezekbe a a gyógyszerezésekbe belebetegedni.

Kedves Gazdi!

Meg lehetne próbálni a vesekímélő konzerv vagy alutasakos macskatápot (mi például a Royal Canin alutasakosát tartjuk 3 ízben, talánb a Hill's nek is van ilyenje), amelybe bele lehetne keverni először pár csepp Liquid Hepato-t, majd lassanként emelni a cseppek számát, hogy megszokja a más ízt.

Sajnos az is előfordulhat, hogy ha valóban májdaganata van a cicának, akkor ettől a táplálékkiegészítőtől nem valószínű, hogy egymagában  meggyógyul, ezért előfordulhat, hogy daganatos betegekre specializálódott, vagy onkológiai szakrendelést is fel lehetne keresni, leglább egy felülvizsgálat erejéig.

jelige: Louise
2015-08-27
Tisztelt Doktor Úr! 8 éves lakásban tartott házi cicámmal kapcsolatban kérném a tanácsát. Úgy másfél hónapja először, hogy a kapott füvet amikor kihányta, a hányása el volt színeződve, úgy tűnt véres (rózsaszínes) és enyhén habos volt. Állatorvoshoz vittük, először csak quamatel minit kapott egy teljes dobozzal. Az első pár napban két szer fél szemet, majd egyszer fél szemet. Viszont a véres hányás nem múlt el teljesen, de továbbra is csak akkor ha füvet evett. (Ha csak magától szőrt hányt az nem volt véres)Újra elvittük, vesére gyanakodtak, vért vettek, majd kiderült, hogy magas a fehérvérsejt száma. Újabb vérvizsgálat, mellyel a macskaleukózist kizárták, nem az volt. Majd ultrahang és röntgen. Az ultrahangja rendben volt, bár azt mondta, hogy a mája nem teljesen homogén, a röntgenről pedig hogy fogynia kellene (jelenleg 6 kiló 60 deka), mert gond lesz a szívével. A mája miatt hetente kétszer kapjon calopetet, illetve diétás kaját. Ez azóta így megy. Hányni hetek óta nem hányt, mert nem adtam neki füvet, helyette gimpetet (így nem is igazán igényelte, bár előtte volt a fű). Hogy mitől hány véreset, vagy mitől magas a fehérvérsejt száma nem derült ki, azt mondta térjünk vissza rá fél év múlva. Most viszont újra hányt egy keveset, ami szintén el volt színeződve, bár nem annyira mint két hónapja, és a mennyiség is kevesebb volt, de azért mégis. Keresgéltem a neten, és találtam olyat, hogy a fűszeres étel gyomorhurutot okozhat, ami pedig valamit befolyásol a fehérvérsejteknél.... Ő pár héttel azelőtt beleevett valami csípős virslibe. Azóta persze csak a diétás szárazat kapja. A kérdésem, hogy ez okozhatott e gyomorhurutot, illetve hogy a gyomorhurut befolyásolhatta e a fehérvérsejt számot, illetve hogyan segíthetek neki.

Kedves Gazdi!

Nagyon jó, hogy alaposan kivizsgálták a cicát! A gyomorhurut befolyásolhatja a fehérvérrsejt számot, a csípős, illetve bármilyen virsi nem tesz jót a cicagyomornak.. Esetleg a szájüregben nem találtak valamilyen fekélyt, fogíny gyulladást, kinövést, stb., amiből a vér származhatott?

A nyelőcsövet és a gyomrot altatásban lehet endoszkóppal vizsgálni, mintát venni belőle, ami talán közelebb vihet az okokhoz, akár a gyomorhurut is kimutatható. Addig is az ismételt féreghajtás és a hypoallergiás táp os jó ötlet lehet, ha állatorvosa sem gondolja másként!

jelige: trojcsi
2015-08-27
Tisztelt Doktor Úr/ Nő! Olyan kérdésem lenne hogy van egy 1 éves kan francia bulldogunk és az ivartalanítás mellett döntöttünk a műtét során mit válasszunk altatógép vagy injekció!!??? A választ előre is köszönöm!!! Üdvözlettel: Tamás

Kedves Gazdi!

Gondolom az ivartalanítás ára miatt kényszerül választani. A francia bulldog egy rövidfejű, vagyis szakszóval brachycephal kutyafajta, amely igen hajlamos a légzési nehézségekre, ezért mindneképpen tubust behelyezve, oxigént készelétben tartva altatnám, ha az én betegem lenne. Ha az injekciós altatás alkalmával nem intubáják és így nincs meg az oxigén adásának a lehetősége, akkor bizotsan nem választanám ezt a lehetőséget.

Műtétkről bővebben olvashat, ha IDE KATTINT!

jelige: Marco
2015-08-27
Tisztelt Doktor Úr! Kiskutyám 4 éve epilepsziás gyógyszereket szed (Neurontin 100, Sevenal). Valószínűleg a Sevenal igen komoly májkárosodást okozott, ezért április óta szedi az Rx Vitamin for Pets HEPATO SUPPORT kapszulát (2x1). A májbetegsége nagyon sokat javult (az epilepsziája változatlan), használt a készítmény. Egy ötlettől vezérelve most LIQUID kiszerelésben vettem meg neki, arra gondolva, hogy egyszerűbb lesz beadni. Most mégis gondban vagyok, mert a gyógyszerrel együtt kellene, gondolom én, de hogyan? Azt terveztem, hogy majd az ennivalójára teszem, de az nem mindig esik egybe a gyógyszerbevétel időpontjával. Kérnék szépen egy kis segítséget, hogyan, mivel tudnám a legkönnyebben beadni ezt a gyógyszert? Tisztelettel: Siposné Csik Anna

Kedves gazdi!

Nyugodtan teheti a Hepato Liquid cseppeket a táplálékára, vagy egy kis falat ennivalóra, nem feltétlenül kell egyszerre adni a gyógyszerrel, úgy is ki fogja fejteni jótékony hatását.

jelige: mikor hat?
2015-08-27
Az öreg kutyusom sokat vakarózik, szőrtelen sok helyen, valószínű atkás, (szőrtüsző vagy rühatkás)és erre kapott ma advocate spot on-t a dokitól. Ez mikor fog hatni? Napok vagy hetek alatt öli el ezeket az atkákat? Köszönöm válaszukat.

Kedves Gazdi!

Ha valóban szőrtüsző vagy rühatkás a kutya, amit leginkább laboratóriumba küldött bőrkaparék vizsgálattal lehet kideríteni, illetve a rühatka esetében gyakran még úgy sem, akkor sem lehet gyors változásra számítani, mivel mindkét betegség olyankor jelentkezik idősebb korban, mikor van valamilyen alap immunállapot gyengítő tényező- pl. cukorbetegség, hormonháztartás felborulása, allergia, legrosszabb esetben daganaos megbetegedés áll a háttérben. Szerencsés esetekben pár hét alatt megszűnik a viszketegség, nem vakarja sebesre magát a kutya. Ha nem változik az állapota, akkor további kivizsgálás lesz szükséges!

jelige: szerb útlevél
2015-08-27
Üdvözlöm, kutyusomat mikor megvettem Debrecenben, szerb útlevelet kapott. Ezt használhatom az EU-ban is, tehát Magyarországon is? Ebbe kaphatja az új veszettség oltását, vagy magyar útlevelet kell neki kiváltani? Köszönettel: D. Ferenc
Kedves Gazdi!
Mivel Szerbia még nem tagja az EU-nak, így a szerb útlevél nem EU-s útlevél legjobb tudomásom szerint. Ha van mikrochipje és érvényes veszettség elleni oltása a kiskutyának, akkor viszont semmi akadálya, hogy állatorvosánál csináltasson egy EU-s állatútlevelet, ami használható az egész EU területén.
jelige: csont etetés
2015-08-27
A kiskutya, macska milyen életkortól kaphat csontot és milyet? Nyersen vagy főve? Csöves vagy lapos csontot? Köszönöm.

Kedves Gazdi!

A legbiztonságosabb állaáspont szerint csak főzve szabad csontot etetni, tilos csöves csontot adni, amely szilánkosra törhet és fontos a fokozatosság! Csak keveset egyszerre, mert több csont elfogyasztása után bélsárrekedés alakulhat ki. Lehetőleg a kutya nagyságának megfelelő csontokat szabad adni, vannak akik azt ajánlják, hogy darálja le a gazdi a csontos húst.

A kisállatok a tejfogaikkal csak kisebb darabokat tudnak megrágni, érdemes erre is gondolni.

További hasznos információkat olvashat az egészséges táplálásról, ha IDE KATTINT!

jelige: Kèrdès
2015-08-26
Tisztelt Doktor Úr! Írorszagbol irok onnek, ma altattak el a 6 eves kutyusomat, az allatorvos azt mondta, hogy a szive ketszer akkora volt mint a normal, es a maja is meg volt duzzadva, azt mondta teljessen el volt vizesedve. Szegény mar alig tudott jarni, fajdalma volt, azt mondtak mar csak napjai voltak hatra, megkerdezte egy specialistat, aki ezzel foglalkozik, de nem garantalt semmit,mert a problema visszatert volna, es maximum 1 evet josoltak neki. azert irok onnek, mert irorszag nem a jo orvosokrol hires, es tudni szeretnem hogy tenyleg nem lehet e tenni semmit ilyen esetben, es hogy mitol van ez az "elvizesedes"? Már regota nagy volt a hasa, de mi azt hittuk hogy csak fel van puffadva, de ezek szerint viz volt benne. Valaszat varom, es nagyon koszonom!

Kedves Gazdi!

Ha jól értelemezem levelét, akkor a kutyának szívizom megnagyobodása  volt és következményes pangásos szívelégtelenség tüneteit mutatta: hasi folyadékgyülem, valószínűleg folyadék a tüdőben, a máj pangásos megnagyobbodása, stb. Ha állatorvosai, cardiológus specialistát bevonva, úgy ítélték meg, hogy már annyira előrehaladott a betegség, hogy nem lehet rajta segíteni, akkor a legjobb, amit tehettek, hogy megkímélték a további fájdalmaktól. Sajnos látatlanban ennél többet nem lehet mondani, biztos diagnózist a szakértő kórboncolás után lehet csak mondani, ha történt ilyen.

Nagyon sajnálom a veszteségüket, hgy ilyen korán el kellett búcsúzniuk kutyájuktól, és remélem hamarosan túl lesznek a gyászon és az együtt töltött szép napokra fognak emlékezni!

jelige: válogatós cica
2015-08-26
Tisztelt Doktor Nő/Úr! A segítségét szeretném kérni 2 éves nagyon válogatós cicáimmal kapcsolatban. Pici koruk óta többféle tápot kipróbáltunk, de egyik sem vált be hosszú távon. Házi kosztot egyik sem hajlandó enni, pedig kifejezetten nekik főzzük vagy sütjük, a legfinomabb hús sem érdekli őket. Az utóbbi egy évben Royal Canin száraztápot kapnak Pl:Indoor cat és emellett alutasakosat is. Legutóbb nem sikerült időben megrendelni a szokásos tápjukat ezért vettem egy Royal Canin Senior Stage 2 Consult tápot. Nem gondoltam végig, hogy ez idős cicának való és megvettem. A cicák imádják! Amióta ezt a tápot eszik az egyébként kicsi koruk óta elég laza székletük is rendbejött és sokkal kevésbé is büdös. A kérdésem az lenne,hogy ehet-e egy 2 éves cica hét évnél idősebb macskának való tápot? Üdvözlettel: K.Éva

Kedves Gazdi!

Természetesen, sőt, úgy látszik, hogy ez kifejezetten nekik való, ha a hasmenésük is megjavult. Összehasonlítva a beltartalmi értékeket, a Senior Stage 2 több zsírt és kevesebb fehérjét tartalmaz, mint a felnőtt táp. A zsírossággal semmi gond, sőt, kifejezetten hasznos, viszont a cicák fehérje szükségletét kevés hozzáadott hússal, tejtermékkel lehetne pótolni. Pár falat tejföl, túró, sajt sok macskának a legfinomabb fogások közé tartozik. A nyers, friss, emberi fogyasztásra is alkalmas csirkehúst is sokan etetik  gond nélkül (akár pár falat összetört csirkenyak, farhát formájában), bár ez utóbiről megoszlanak a vélemények az esetleges Salmonella fertőzés miatt. Viszont a cicák sokkal jobban el szokták fogadni nyersen, legfeljebb leforrázva, mint főzve-sütve.

Fontos még a megfelelő fűféle, macskafű ellátás, mert a cicáknak nagyon kell a friss zöld a felgyülemlett szőrcsomók eltávolításához.

jelige: kiscica
2015-08-26
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Két és fél nappal ezelőtt kaptunk egy kismacskát (kb. 2 hónapos). Nincs emberekhez szokva (kóbor macska az anyja). Sajnos mióta nálunk van nem hajlandó se enni, se inni, folyamatosan fél, remeg. Nem nagyon hagyja azt sem, hogy hozzáérjünk. Ránézésre egészségesnek tűnik. Lehet valamit tenni azért, hogy elfogadja az ételt/italt? Így félő, hogy elpusztul.

Kedves Gazdi!

Tapasztalt macskamentők szerint az igazán vad macskák kézhez szoktatása soksor hónapokba telik, ezért azt ajánlanám, hogy olyan helyre, szobába, fáskamrába, pincefeljáróba, stb. tegyék őt, ahol senki sem zavarja, ne próbálják simogatni, kézből etetni, hanem hagyják elől neki a finom, lehetőleg nedves tápot, vizet és almot, igyekzzenek csak csendben, lassan bemenni, ha muszáj és csak akkor!

Ezek mellet szükség lehet állatorvosi kivizsgálásra, mert lehet, hogy beteg is, nem csak félős. Biztosn szüksége lesz féreghajtásra, oltásokra, ha rosszabbul van, akár infúzió kezelésre, gyógyszerekre is. Ez nem fogja elősegíteni a kézhez szokást, de muszáj lesz, ha gyenge, levert lesz a cica, és semmiképpen sem akar enni!

jelige: idős nyuszi
2015-08-27
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Törpenyuszim elmúlt 6 éves, az utóbbi időben keveset mozog, illetve pár napja rákapott a fapellet alom evésre. Ezen felül rendesen táplálkozik, zöldség, gyümölcs, zöld és széna is szerepel az étrendjében. Nincs bezárva, szabadon jár a lakásban.Viselkedése nyugodt, bár ijedősebb mint eddig. Szeretném megkérdezni hogy ezek a változások a korával járnak-e, illetve hogy mire kell ügyelni akár az étrenddel akár egyébbel kapcsolatban ennyi idős nyuszinál? Válaszát előre is köszönöm! Trapp Szilvia

Kedvea Gazdi!

Legjobb lenne egy állatorvosi átvizsgálással kezdeni.

Idős nyusziknál figyelni kell az elhízás megelőzésére, mert igen gyakoriak az ízületi problémák, amelyek a kevesebb mozgásért is felelősek lehetnek, röntgen vizsgálat javasolt kimutatásukra.

Fontos a fogukat is rendszeresen átvizsgálni. Remélhetőleg folyamatosan van előtte friss, jóminőségű széne, ahogy kap sötét levelű zöldeket, kevés répát, esetleg sütőtököt is. A gyömölcsöket csak nagy ritkán szabad adni, mert magas cukortartalmuk miatt hízlalnak.

Érdemes puha almot használni, akár puha, mosható rongyot tenni alá, mikor mégiss bemegy a helyére, legyen könnyen elérhető a wc és a táplálék is.

Még remélem hosszú ideig örülhetnek egymásnak!

jelige: Hasmenés
2015-08-26
Üdvözlöm! Kutyámnak hetek óta megy a hasa, lesoványodott, voltunk orvosnál, vérvétel negatív, valamiféle enzim vizsgálat is volt, hogy minden rendben van-e az emésztésével és ez is negatív, de mindig megy a hasa.. Itthon kezd elmérgesedni a helyzet, anyukám régi módi felfogású (a kutya csak úgy van, hogy legyen, nem ember, nem kell szeretni) és eléggé elege van, hogy megy a kutya hasa, amit neki kell összeszedni, ha nincs más itthon.. Csak érdeklődni szeretnék, hogy esetleg milyen vizsgálatok jöhetnek még szóba, mert nekünk annyit mondott az orvos hogy kísérletezzünk hipoallergén tápokkal..de félek hogy az sem fog használni. Köszönöm a válaszát előre is!

Kedves Gazdi!
Ha a kutyus mája, veséje, hasnyálmirigye rendben van, ami a vérvételből, az enzim vizsgálatból ki szokott derülni, akkor bélsár vizsgálatot, bélsár tenyésztést kell megpróbálni (egysejtűeket, féregpetét mutathat ki, esetleg kóros baktérium szaporodást). Ezek mellett nagyon jó ötlet a hypoallergén táp legalább 4-6 hétig való etetése,  az ismételt féreghajtás, és ha nem múlik a dolog, akkor akár mintavétel a bélnyálkahárytából. Felmerülhet hormonális betegség is a kóros lesonányodás miatt, esetleg cukorbetegség, pajzsmirigy túlműködés, ehhez endokrinológiai szakrendelést is szükséges lehet felkeresnie.

Nagyon megértem az édesanyját is, esetleg amíg sikerül meggyógyítani a kutyát, átvehetné tőle a család többi tagja a bélsár-gyűjtés, felmosás feladatát :-)

jelige: insecticide 2000
2015-08-24
Tisztelt Dr Nő! Előbbi egyik válaszában írta, hogy az Insecticide 2000 az macskákra mérgező. A honlapjuk szerint nem mérgező. Nem érdemes tehát a macskára fújni? Köszönettel!

Kedves Gazdi!

Valami félreértés van: az Insecticide 2000 kizárólag a környezetben használható, állaotot tilos befújni vele! Akármit is ír az Insecticide 2000 weboldala, állatorvosi körökben mégis az a nézet, hogy a macskákra mérgező a hatóanyaga, a permetrin. Én is hallottam már tulajdonsotól, hogy permetrin tartalmú szerrel fürdeti a macskákat és semmi bajuk, lehet, hogy nem minden macska mérgeződik meg, és nem ugyanolyan mértékben. Lehet, hogy egyes cicák szerencsésebbek, mert nem nyalják le magukról, és kevés szívódik fel belőle és így nem annyira mérgező. Viszont el kell mondanom személyes tapasztalatból, hogy milyen egy piretroid mérgezett macska: nyálzik, önkívületben van, görcsöl a teste, görcsrohamok rázzák, akár 3 napig is. Van, aki hamarabb feladja, van akit több napos intenzív kezeléssel sikerül megmenteni, ami a tulajdonos nem kevés pénzébe kerül.

Mindenképpen azt ajánlom, hogy macskára törzskönyvezett készítményből válasszon, nagy a választék!

jelige: antibiotikum együtt
2015-08-26
A külsőleg adott oxytetraciklin spray (tardocyclin) mellé adható-e szájon át antibiotikum és milyen? Mert a Baytril és synulox tabletta elvileg baktericid, így sztatikus szerrel együtt nem adható. Köszönöm, Györgyi!

Kedves Gazdi!

Sajnos semmit sem tudok magáról a betegről, a sérüléséről.  Mi nagyon ritkán szoktunk egyszerre használni antibiotikum tartalmú külső szert és szisztémás gyógyszert, ha adunk szájon át vagy injekciósan, parenterálisan anitbiotikumot, akkor elegendő szokott lenne a betadinos fertőtlenítés, helyi kezelés. Mindez azonban az adott betegtől, adott sebtől is függ, ezért jó lenne szerintem a kezelését állatorvosára bízni, aki megvizsgálta, követi a gyógyulás folyamatát.

jelige: hova adható
2015-08-25
Jónapot, a kutya és macska védőoltást (parvo, kombi, veszettség pl.) hova célszerű a dokinak beadni, tehát a test melyik részébe, Önök hova adják? Egyik doki mindig a nyakba adja, ez nem veszélyesebb? Köszönöm.

Kedves Gazdi!
A védőoltásokat a használati utasítás szerint kell használni, az általam ismert gyártók termékeit a bőr alá kell adni, erre lehetőség van szinte bárhol a tesfelületen. Macskák esetében pl. az amerikai ajánlás szerint a farok bőre alá vakcináznak.

Legtöbb kollégám a lapockák közötti területtől egészen a faroktőig választ megfelelő helyet, de a nyak bőre alá sem veszélyesebb adni, mint máshová, feltéve ha a bőr alá megy. A közelező mikochipet is ide kell beadni, a nyak bal oldaláb a bőr alá.

Az oltási reakciók, esetleges allergiás reakciók megjelenése nem attól függ, hogy hová adták be az injekciót, hanem attól, hogy az adott állat szervezete hogyan reagál rá.

Időnként előfordulnak kisebb göbök, duzzanatok az oltások helyén, ez is bárhol jelentkezhet, ahová beadták.

jelige: tardo
2015-08-25
A tardocyclin spray az csak antibiotikum, vagy egyéb jótékony hatással is rendelkezik? Pl. sebösszehúzó, sebgyógyító, szárító stb. és légyriasztó is-e? Köszönettel!

Kedves Gazdi!

A Tardocyclin spray csak oxitetraciklin antibiotikumot és hajtógázt tartalmaz, így egyéb jótékony hatást csak a felülfertőződés megelőzésétől és a fennálló fertőzés megszüntetésétől lehet remélni.

Légyirtónak a Kubatol sprayt, sebgyógyítás elősegítésére a Vetramil orvosi mézet lehet használni, ha állatorvosa is egyetért.

jelige: duzzanat
2015-08-24
Üdvözlöm! 10 hetes kiskutyám 2 hete kapott a hát bőre alá vanguard plus cpv injekciót, és nőtt oda egy kis pukli, még most is ott van. Most kell kapnia a vanguard plus 7-et, ez is ilyet tud csinálni? Mikor tűnik el, lehet-e maszírozni? Önök is a hát oldalába szokták adni? Köszönöm.

Kedves Gazdi!

Mivel idegen anyagot, különböző tartósítószereket, vegyi anyagokat, oldószereket tartalamaznak az oltások, ezért előfordul, hogy apró duzzanat marad a kutya/macska hátán a beadás után. Igazából bármely injekciós készítmény következtében alakulhatnak ki ilyen helyi, szöveti reakciók, akár hová adjuk az injekciót, akár a lapockák közé, akár a farok bőre alá, akár a hát oldalába. Lehet masszírozni, enyhe vérbőséget okozó krémmel kenegetni, általában pár hét alatt elmúlnak maguktól is.

jelige: Látás
2015-08-24
Tiszteletem! Van 3 cicánk (3-4évesek)Azt vettük észre hogy az egyik szerintünk nem lát. Majd idővel már mintha a másik cica se látna. Csak vannak a kertben. A harmadiknál még szerencsére semmi gond! Van egy kutyánk is vele sincs semmi gond.A kérdésem az lenne hogy mitől lehet hogy csak úgy nem látnák a cicák?És hogy a kutyánk is elkaphatja e tőlük? Esetleg emberre is fertőző lehet?
Kedves Gazdi!
A bizonytalan járás, a szem látható elváltozása gyakran kelthet olyan benyomást, mintha nem látna egy macska. A fejet ért trauma, fertőző megbetegedés, vagy akár valamilyen mérgezés is okozhat ilyen tüneteket.  Sajnos vizsgálat nélkül nem lehet megmondani sem azt, hogy mi okozhtaja, sem azt, hogy fertőző-e, ezért azt ajánlom, hogy különítsél elé a kutyát és a harmadik macskát, amíg nem születik diagnózis!
jelige: Holly
2015-08-24

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Van egy 6 éves nősteny yorkink, akinek az alsó álkapcsa alatt nőtt egy pukli/dudor kb. 1hónapja. Amit elkezdett vakarászi és persze kisebesetett neki. Amint észrevettük, elvittük állatorvoshoz, ott azt mondták, hogy egy szöcske megharaphatta vagy belement valami. Arra jutottunk, hogy először antibiotikummal megpróbáljuk kezelni, szépen el is kezdett begyógyulni. Utána 2-3 hétig panaszmentes volt. Most megint előjött ugyan úgy. Holnapra reggelre van időpontunk, hogy felvágják neki és szét nézzenek benne. A férjem ötlete lehet a fogától alakult ki, talán butaság. De most belegondolva lehet, mert amikor eszi a száraz tápot oldara fordítja a fejét és úgy eszik néha. De ez már régebbóta szokta csinálni. Pont arra az oldalra ahol a probléma fenn áll. Tanacstalan vagyok, mert feleslegesen nem akarom, hogy felvagdossák. Van valami ötlete, hogy mi okozhatja?

Kedves Gazdi!

Sajnos a yorkik nagyon hajalmosak a fogbetegségekre, fogágybetegségekre, ezért nem is meglepő, ha nehezen rág, akár összefügg a duzaznattal, akár nem. Ha állatorvosai  elaltatják a műtéthez, akkor alaposan átvizsgálhatják az egész szájüreget, a mozgó, esetleg tályogos gyökerű fogakat, leszedhetik a fogkövét, mintát is vehetnek tenyésztéses vizsgálatracitológiai és/vagy szövettani vizsgálatra a duzzanatból, amiből kiderülhetne, hogy pontosan miről van szó. A legnagyobb biztonság érdekében szükséges lehet egy röntgen vizsgálat az altatás alatt/előtt, ha van rá lehetőség, hogy kiderüljön, van-e összeköttetés a duzzanat és valamely fog, vagy netán a nyálmirigy között például.

Remélem minden a legjobban alakul és sikerül meggyógyítani a kiskutyát!

jelige: Vemhesség rettenetesen fiatal állatnál
2015-08-24
Üdvözlöm! A négy hónapos, nőstény macskánk, aki 2015. április 14-én született, feltételezésünk szerint vemhes. Az állat nem volt még beoltva, mivel megvártuk, hogy hozzánk szokjon. Kitérés: az előző cicánk egy nappal a beoltása után eltűnt, ezért megelőzés céljából is. Viszont a cica macskanáthás lett, elvittük kezeltetni. Egy hete nyaralni mentünk, addig a testvéremre lett bízva az állat kezelése ( antibiotikum), azonban, mikor haza jöttünk, észrevettem, hogy a macska feltűnően nagy hasú lett. A nyaka tele van harapásnyomokkal, amitől arra következtettünk, hogy párzás közben harapdálta a kandúr. Nem nagyon merészkedik a közelünkbe, és a hasát megtapogatva állítom, hogy nem felpuffadva van. Mit tegyünk? A válasz köszönöm!
Kedves Gazdi!
Alapos állatorvosi vizsgálattal lehetne megállapítani, hogy valóban vemhes-e a cica, legjobban ultrahang vizsgálattal vagy röntgen vizsgálattal. Egyáltalán nem szokváényos, hogy maradandó harapás nyomok kezeltkezzenek párzás alatt a cicán, ezért ezeket is kezelni kellene. Ráadásul sajnos egyéb betegség, például a FIP, vagy fertőző hashártya gyulladás is okozhatja a has megnövekedését. Ha nem beteg, csak valóban vemhes, akkor a minél hamarabbi ivartalanítást javasoljuk, a vemhes méhet a petefészkekkel együtt eltávolítjuk, ezzel megelőzve a valószínűleg betegen születő, nem kívánt kiscicák világrajöttét.
jelige: extra mini yorkie létezik?
2015-08-24
A yorkie fajtában létezik mini és extra mini változat? Ezek milyen súlyúak lehetnek? Köszönettel: Feró

Kedves Gazdi!

Legjobb tudomásom szerint nincs olyan elfogadott fajta, hogy extra mini, vagy angolszász országokban "Teacup", (angolul teás csészét jelent) Yorki. Mindössze arról van szó, hogy vannak igen apró, 1,5-3 kg alatti példányok, amelyeket tenyészteni kezdenek. (Viszont vannak országok, ahol kifejezetten tilos a 3 kg alatti yorkik tenyésztése.)

Vigyázni kell az ilyen apró kutyákkal, mert még több veleszületett és szerzett betegségük lehet, mint az amúgy is igen kényes és rengeteg problémával megáldott yorkshire terrier fajta. Fogváltási, fejlődési rendellenesség, vízfejűség, amely csak fél éves kor után derül ki, gyomor- bélrendszeri érzékenység, rendellenességek, hajlam a hypoglykaemiára, vagyis az alacsony vércukorszint okozta rosszullétekre, stb. Nagy körültekintéssel kell átgondolni az anyagi terheket, a ráfordított időt, szívfájdalmakat, mielőtt sok pénzért beszerez egy ilyen kiskutyát!

jelige: ki a felelős?
2015-08-24
Tisztelt Dr. Nő/Úr! Ha az állatorvos bead egy amoxicillin injekciót a kutyának és súlyos allergia alakul ki, feje bedagad, viszket stb. akkor ki a felelős, visszajár -e a kezelés ára? És ha elpusztul, ki fizeti ki a kutya árát? Köszönöm válaszukat!

Kedves gazdi!

Az amoxicillin, vagy bármely más gyógyszer után fellépő allergiás reakció miatt senki sem felelős, hiszen előre nem lehet tudni, hogy egy állat allergiás valamely gyógyszerre, ilyen sajnos előfordul, szerencsére nagyon-nagyon ritkán. Részvétem az elvesztett kutya miatt...

jelige: találtcica
2015-08-24
Tisztelt Állatorvos! Két elhagyott kiscicát találtunk, körülbelül 2-3 hetesek. Tápot kapnak, aránylag jól esznek. Az egyik cica hasmenéses, naponta 4-5 alkalommal nyálkás, kissé bűzös széklete ürít. Csak hétfőn tudjuk orvoshoz vinni, addig is mit ajánl, mit tegyünk vele?

Kedves Gazdi!

Otthon megpróbálhatnak kevés, porrá tört széntablettát adni, amely megköti a toxinokat, mérgeket. Ezen kívül állatpatikában lehetne féreghajtó pasztát, tápszert venni a kicicának, mert ha valóban 2-3 hetes, akkor még korai lehet a száraztáp. Remélem hamar eljutnak állatorvoshoz!

jelige: Tamás
2015-08-24
Kedves doktorur! Aa 11 kaukazusi kutyamnak a hátán, a szőre alatt feher kukacok vannak. Ez mitol lehet??

Kedves Gazdi!

Ez azt jelenti, hogy egy sebét beköpték a legyek, (latinul myiasis alakult ki), azonnali állatorvosi ellátásra van szüksége: a szőrt le kell nyírni, a sebet ki kell tisztítani, lefertőtleníteni, antibiotikum, gyulladás csökkentő, fájdalomcsillapító és további légylárva fertőzés megelőző spray kezelés kell!

További információkat olvashat a légylárva-fertőzésről, ha IDE KATTINT!

jelige: Bolha
2015-08-24
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Pár napja hoztuk haza a kiscicát, állatorvosnál járt, kapott cseppentős bolha, féreg írtót. Kérdésem az lenne, hogy a lakásban milyen szereket lehet használni bolha írtásra, amik nem veszélyeztetik az állatot? Köszönöm a választ!

Kedves gazdi!

Sajnos a macska - hatékony bolhairtó szer párosítás igen nehezen működik, már ami a környezetet illeti. Mi az Insecticid 2000 szert szoktuk ajánlani a környezetbe fújva (és nem az állatra!!!) , ami sajnos macskákra mérgező, mint ahogy az összes piretroid származék, amelyek hatékonyak. A kezeléskor tehát el kell távolítani a kiscicát a lakásból, jó pár órára, nehogy felnyalogathassa a vegyszert.

Szerencsére azonban ha idejében lekezelték a kiscicát, akkor nem valószínű, hogy a lakásban, a környezetban nagyon eltudtak szaporodni a bolhák, így ha őt rendszeresen, pár hónapig kezelik bolhairtóval, ami a környezetben is hat, akkor hamar meg tudnak szabadulni a bolháktól. A környezetben is ható bolhairtókba olyan szert is tesznek (s-metoprén) , amelyek akadályozzák a bolha petéből kikelt lárvák fejlődését és így nem tudnak vérszívó felnőtt bolhává alakulni. Macskák bolhairtóiról hasznos információt találnak ITT!

Hasznos információkat talál macskatartáshoz, ha IDE KATTINT!

1 / 428 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.08.27
Augusztus 25.-én eltűnt a XXII. ker. VII.utca 14. szám alól 2 éves LUCY nevű nőstény Westi kutyánk, az esti órákban. Nyakörv nincs rajta, hallgat a nevére, játékos, rövid a szőre a hátán. Bárki, aki tud róla bármilyen információt kérem segítsen! Kérem hívjon fel a +36304978825 telefonszámon, a megtalálónak természetesen jutalmat is felajánlanék!
2015.08.21
3-4 hónapos kiscicák gazdit keresnek! Ajándékba játszó egeret, illetve Royal Canin babytápot is adok ( ezt vettük nekik:) Nagyon kezesek, dorombolósak. Elérhetőségem: 06-20-484-4646
2015.07.23
Elveszett,keresem Yorkshire Terrier szuka kutyusunkat,chip még sajnos nincs benne,10 napos kölykei vannak,kérem,a becsületes megtalálót aki megtalálta és bevitte a Budafoki állatkórházba,jelentkezzen! 70/434-7875 Köszönöm!