Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Háziállataink is korosodnak és sokkal gyorsabban, mint mi. Egy kutya vagy macska 10 éves kora után már idősödőnek mondható, sőt, egyes nagytestű kutyafajtáknál a 10 éves kor kifejezetten matuzsáleminek számít.
A nyúlgazdák örülhetnek, ha kedvencük megéri a 7-8 éves kort, kisrágcsálóknál a 3 év a várható élettartam. Egyedül a közepes és nagytestű papagájok gazdái dőlhetnek hátra nyugodtan - könnyen meglehet, hogy kedvencük még őket is túléli! Mi, többiek előbb-utóbb szembesülünk azzal, hogy kedvencünk öregszik.

De mikor kezdenek öregedni?
Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb testű egy kutya, annál tovább tart a növekedése, viszont annál hamarabb kezd öregedni is. 
Macskáknál nincs ilyen nagy különbség a méretük alapján. A lakásban élő macskák, kutyák kétszer annyi ideig élhetnek, mint kizárólag szabadban tartott társaik. Emellett az ivartalanítás is jó pár évvel megnövelheti az élettartamot.

SENIOR SZŰRÉSRendelőnk új szolgáltatása. Többet szeretne tudni? Kattintson IDE!

 

Az állatorvos válaszol

jelige: Törpenyuszi
2014-04-24
Üdv! Ma észrevettem,hogy a nyuszim nemiszerve közelében egy hólyag van.Nem folyik belőle semmi.Kérem segítsen!

Kedves Gazdi!

Lehet tályog, hematóma, vagy valamilyen jó vagy rosszindulató kinövés, esetleg sérv. Előfordul, hogy a herékkel van kapcsolatban, de lehet azoktól független is. Mindenképpen csak úgy tudok segíteni, ha arra biztatom, keresse fel állatorvosát, hogy megvizsgálhassa, szükség esetén mintát vehessen belőle, ahol egyúttal az oltásait is ellenőrizhatik.

jelige: Szfinx
2014-04-24
Üdvözlöm! Nekem,az lenne a kérdésem, hogy vennék,egy szfinx cicát, de,a tenyésztő írta,még 3 héttel ezelőtt hogy a cica beteg és hasmenése van, meg nem eszik, rendesen. Ez az első oltás után volt egy héttel. Most már eszeget,meg iszik is. Jártak,vele infúzióra, meg szurira is.  Nem tudták megmondani mi lehetett az alomnak a baja, merta többi cica is beteg lett. De,mivel hogy ez a cica nem teljesen csupasz, hanem pihés. Így, lehet hogy ő nem annyir erős szervezetű és azért,nem épült fel hamar? Azért kellett még neki szuri meg infúzió? Kérdésem, mi lehetett a baj? Mert,nem mondták meg. Lehet, hogy az oltás mellékhatása? Ön szerint érdemes megvennem a cicát? Vagy egész életébe beteges lesz? Köszönettel: Andrea Várom mielőbbi válaszát!

Kedves (Reménybeli) Gazdi!

Lehet, hogy az oltás "mellékhatása" a hasmenés, az is lehet, hogy fertőzöttek a cicák valamilyen macskavírussal, vagy parazitával, esetleg genetikai bajuk van. Csak nagyon költséges, hosszú vizsgálat sorozattal lehetne feltérképezni, mi áll egy ilyen hasmenés mögött. Gondolom így is éppen eleget fizetett a tenyésztő egy egész alom kezeléséért, infúziózásáért.

Válaszom szúrós szívűnek fog hangzani- én mindenképpen lebeszélném arról, hogy akármennyi pénzt is kiadjon egy beteges alomból származó különleges fajtájú cicáért! Nem csak azért, mert magánvéleményem szerint inkább a rengeteg gazdátlan (édesebbnél édesebb) kiscicát, kiskutyát kellene örökbefogadni a furcsábbnál furcsább fajták kitenyésztése helyett, hanem azért is, mert senki sem garantálhatja, hogy nem lesz élete végéig beteges a cica.

Más helyzet lenne, ha a tenyésztő ingyen és bérmentve odaadná a kiscicát, és Ön felmérve anyagi lehetőségeit befogadná őt úgy, hogy felkészül lelkileg és anyagilag arra, hogy lehet, hogy  sosem lehet egészen kigyógyítani a betegségből, mert fertőzött valamilyen macskavírussal, és időről időre visszatér a hasmenés, vagy más betegség. Lehet, hogy ekkor is megpróbálnám lebeszélni, de az egy egészen más helyzet lenne.

Mindezt úgy, hogy nagyon díjazom a tenyésztő őszinteségét, hogy megmondta mi a helyzet,és azt is el tudom képzelni, hogy ha Ön nem, akkor más így is hajandó pénzt adni a cicáért.

jelige: Beni
2014-04-24
Kedves Doktornő!! Szeretném a tanácsát kérni! Pár hónapja örökbe fogadtunk menhelyről egy kiskutyát, most jött elő egy olyan "viselkedés zavar", hogy reggel, amikor felkel, berohan egy kis szivacs házikóba és onnan morog v. ugat kifelé, mint aki fél. Van, hogy elmegy az ágy alá és nem lehet kivenni. Kb1-2 óra múlva mintha mi sem történt volna előjön. Nem bántjuk soha, nagyon szeretve van! Esetleg adjunk neki kis nyugtatót, vagy hallottam az orbáncfű jó lenne? Még egy kérdés lenne, milyen porc erősítőt javasolna egy 4-kg-os kutyának? Térd műtéte lesz majd,/kicsit halogatjuk/ már voltunk orvosnál de Én szeretném ha addig is szedne valamit. Köszönöm a választ! Üdv:Ági.

Kedves Gazdi!

A viselkedés terápiához már vannak Magyarországon is szakértők, kutyatrénerek, kutyapszichológusok, akik tudják, mit kell tenni egy esetleg traumatizált kutyával , hiszen egy morgó, ugató kutya, akinek nem ismerik az előéletét biztosan régről hozza a sérüléseit.

Sajnos a gyógynövényterápiát nem ismerem, én is csak az interneten olvastam  az orbáncfű jótékony hatásairól stressz helyzetekben, akár agressziós kutyáknál, kényszeres viselkedésben.

Nem írta, hogy mi baj a másik kutyus térdének. Porckopás? Kereszteződő szalag szakadás? Törés? Porcleválás? Ha orvosa szerint műteni kell, akkor nehéz javasolni "valamit", hiszen ha egy levált porcdarab úszkál a térizületben, amely minden lépésnél karistolja a porcfelszínt, akkor egyetlen porcerősítő, gyulladáscsökkentő készítmény sem fog javulást hozni, és én sem tenném jól, ha a tüneteket időlegesen eltüntetőt készítményt javasolnék.

Ha megvolt  a műtét, akkor szedhet majd a porc regenerálódását is elősegítő valamilyen porcerősítőt, amit általában cápaporcból, zöldkagyló kivonatból állítanak elő, de erről legjobb, ha a kisállat ortopédiában jártas, műtétet végző állatorvosát kérdezi!

jelige: Malamut
2014-04-24
Üdv, malamut szukámat szeretném bepárositani minnél hamarabb! Találtam kant és tanácsot szeretnék kérni, hogyan állapitsam meg hogy mikor lehet párositani? Koszonom valaszat!

Kedves Gazdi!

A kutyák tenyésztése igen felelősségteljes, sok odafigyelést, anyagi ráfordítást kívánó hobbi, amihez szükséges egy jó, közelben lévő állatorvos, akiben meg tud bízni, mert előfordulhatnak komplikációk a vemhesség alatt és az elléskor, sőt utána is.

A legszakszerűbben a progeszteron szint mérésével lehet megállapítani, hogy mikor fogamzóképes a szuka. Ajánlom figyelmébe a "Az ivari ciklus jellemzői és a párositás optimális idejének meghatározása kutyában és macskában" című publikációnkat.

Szakszerű vizsgálatok nélkül azt látja a kutyagazda, hogy a szuka "megáll-e a kannak", vagy nem. Ilyenkor a véres folyás már csillapodik, a péra duzzanata kifejezett, általában a tüzelés megkezdése utáni 7-14 nap körül történik ez meg, de igen nagyok lehetnek az egyéni különbségek. Ha a kutyák nem ismerik egymást, vagy a kan tapasztalatlan, a szuka ijedős, túl sokan zavarják őket, vagy ki tudja még milyen okok miatt még ilyenkor sem sikerül a fedezés.

jelige: Diégó cica
2014-04-24
Tisztelt Állatorvos! A macskámat jövő héten fogják beoltani kombinált vakcinával. Veszettség ellen be van oltva és ivartlanitva is lett. Az a kérdésem lenne, hogy a vakcina okozhat-e a cicánál átmeneti rosszullétet, kedvtelenséget? Ha igen, akkor ilyenkor mi a teendő? És meddig állhat fent a bágyadtság? A revakcina után is lehet rosszul?

Kedves Gazdi!

Az esetek nagy többségében a tulajdonosok semmilyen reakcióról nem számolnak be a macskák kombinált vakcinával való oltása után. Ami néha előfordul, az az allergiás reakció, ha hirtelen rosszullét, zihálás, elesettség lép fel az állatnál, akkor legjobb azonnal állatorvoshoz vinni, aki tud infúziót, allergiás reakciókor szokásos gyógyszereket adni neki. Ez újfajta vakcinánál szokott előfordulni, így ha a cica már be volt oltva kombinált oltóanyaggal, akkor célszerű most is ugyanannak a gyártónak ugyanazt a vakcináját kérni. Ez nagyon ritka, inkább kutyáknál láttam ilyet eddig.

Ha enyhe bágyadtságot, kedvetleneséget észlel a cicánál az oltást követő napokban, akkor is célszerű megmutatni állatorvosnak, aki eldönti, hogy kell-e bármit is tenni.

jelige: Súlyosan sérült cica
2014-04-23
Üdv! Találtam 2 hete egy nagyon súlyosan sérült cicát. A bal füle teljesen hiányzik, a feje felső, hátsó részén sincs bőr és a nyakán is kint van az eleven hús. Eszik, iszik rendesen, szépen ürít is. Betadinnal locsolgatom és itatom fel a gennyt. A nyakán körben a bőre már kezd húzódni. Orvosra sajnos nincs pénzem. Van e bármilyen kenőcs, orvosság ami ilyen nagy eleven sebre való? Köszönöm a választ.

Kedves Gazdi!

A betadin nagyon jó ötlet, és akár milyen meglepő, a gennyes, fertőzött sebekre a méz, vagy porcukor is nagyon jó hatással van- segít a gennykeltő baktériumok elpusztításában, a szövetek regenerációjában.

Jobbulást!

jelige: Fekete cicám
2014-04-23
Fekete cicusom orrán felfedeztem, hogy az a fekete színét, nedvességét, rugalmasságát elvesztette, helyette szürkés, száraz duzzanat van. Ez a duzzanat nagyon lassan, de terjed fölfelé az orrcsontján. Jobban megnéztem a fejét, és az állán is van egy kis duzzanat, amit szőr fed, a szőre nem hullott ki. Ez a kis duzzanat akkora, mint egy kis borsószem. Ma tüzetesebben újra megnéztem őt, és a füle tövében is találtam egy száraz foltot, ami akkora kb. mint a kisujjam körme. Látta a cicát egy állatorvos pár napja (az orrát és az állát mutattam neki), de nem tudta, hogy ez milyen betegség lehet. Egy-két napon belül megpróbálom elvinni egy másik állatorvoshoz is, de megköszönném, ha megírná a doktornő, hogy mi a véleménye. A cica nem jár ki a lakásból, és több cicánk van, amiket meg is néztem, de egyiken sem találtam hasonló foltokat. Illetve az is érdekelne, hogy emberre veszélyes lehet-e ez a probléma? Előre is köszönöm a segítségét!

Kedves Gazdi!

A legvalószínűbb a parazitás fertőzés, méghozzá a fejrühösség, ami hasonló elváltozást mutat, bár ennék kezdetben kihullik a szőr és viszket, de később szürkés felrakódások alakulnak ki. Ha bebizonyosodik, hogy erről van szó, akkor fejrüh okozhat arra érzékeny embereknél kis viszketést, pirosságot ami általában hamar elmúlik. Okozhat ilyen elváltozást vírusfertőzés (FHV-1), allergia, autoimmune kórképek, bakteriális fertőzés, gomba is, ezért nem valószínű, hogy ránézésre bármelyik állatorvos meg tudja mondani, hogy mi ez, ezért érdemes olyan helyre vinni, ahol tudnak mintát venni az elváltozásból, amit helyben, mikorszkóp alatt, vagy laboratóriumba küldve meg tudnak vizsgálni.

jelige: SAMOYED
2014-04-23
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Abban kérném szíves tanácsadását, hogy hány hónapos korba érdemes fél éves samoyed kan kutyusunkat ivartalaníttatni? Nagyon sok különböző, számomra nem egyértelmű információt olvastam erről a neten. Szíves segítséget köszönve.

Kedves Gazdi!

Szaporodásbiológiai szakrendelésünk vezetője, Dr. Thuróczy Julianna írta az alábbi cikket: "Gondolatok az ivartalanításról", az egész cikke elérhető ITT.

Sorra veszi a korai, vagyis pubertás előtti és azutáni ivartalanítás előnyeit és hátrányait, és a végkövetekeztetés:" ...a társállatként tartott egyedek ivartalanítását a pubertás időszakának befejeztével kell elvégezni, megelőzendő az esetleges káros mellékhatásokat, tudva azt, hogy a nem kifejezetten tenyésztési céllal tartott állatok szaporítása az állat számára kézzelfogható előnyökkel nem jár."

A Samoyedek  kifejlett testméretüket 1-1,5 éves korukig elérik, ezután célszerű az ivartalanítás.

jelige: Lui3600
2014-04-22
Tisztelt Doktor nő/úr! 2014.04.03-án,minden előzmény nélkül rosszul lett a törpe pincser, 7 hónapos kan kutyám. Nem bírta emelni a fejét, nem bírt lábra állni, remegett. Azonnal orvoshoz vittük. Kapott: Calcimusc,Furon,Dexafort injekciót. Ezt követően, kb. 1-2 óra múlva kicsit javult az állapota. Mivel nem mertünk így az éjszakának neki menni, újból orvoshoz vittük, ekkor vért vettek tőle. Szemmel láthatóan javult azonban az állapota. Bár még bizonytalan volt a menése, izomtónusa merev volt, támolygott, feje is kissé remegett, viszont, ment, és állt. Hazaérkezve, tovább javult az állapota. Evett, ívott is. Az éjszakát átaludta, hajnalban kelt és rendesen elvégezte a dolgát. Mintha semmi nem történt volna előző napon úgy viselkedik. Jó kedvű, ugrál, jó étvágyú, eszik iszik rendesen.Talán még jobban is eszik. A laboreredmények megjöttek és sajnos két nagyon nagy eltérő eredmény szerepel benne: fvs:17,39 G/l, LDH 452 U/l, és CK 404 U/l. A többi eredményei mind jók. Synulox 50 mg. tabl. 4db. 2 x 1/2 naponta, lett felírva részére. Egy hét elteltével újabb vérvétel történt, melynek az eredménye sajnos talán még rosszabb, mint volt. Ez most jött meg: fvs:13.68 G/l, Ht:52.2 %,Stab:10%, Blasztok: 0, KLINIKAI KÉMIA Enzim-szubsztrát-ion LDH: 870 U/l (20-200) CK: 470 U/l (1-100) Most még annyit mondtak, hogy kérik, a szívre való vizsgálatot. Nagyon el vagyunk keseredve, hogy mi lehet vele? Kedves, jó kedélyű, semmi jele, hogy beteg lenne. Nem fárad hamar, és azóta nem is volt ilyen tünete amit produkált.Mi lehet vele? Mit tanácsol? Üdvözlettel: Dea

Kedves Gazdi!

Úgy tűnik, hogy jó kezekben van a kutyus, mert állatorvosai alaposan kivizsgálják, miközben rendeződött is a fizikai állapota. Egy ilyen rohamot okozhat epilepszia, szívelégtelenség, de máj-, és veseelégtelenség, láz, a központi idegrendszer gyulladása, és még sok más betegség. Állatorvosai azért vizsgálják, hogy kizárjanak minden szóba jövő kórokot, ezért a legjobban teszi, ha együttműködik velük és minél alaposabb felvilágosítást kér tőlük.

jelige: Dáriusz
2014-04-22
Szép estét! Dárius egy 4 éves angol buldog. Előző hét csütörtökén pár óra leforgása alatt reszketni kezdett, zihált, lihegett és mire a dokihoz értünk, véreset pisilt. Megállapította, hogy kullancsfertőzött, kapott szurikat, elmúlt a láz, a nyálfolyás, kitisztult a vizelete, mire szombaton újra vinni kellett, akkor kapott még egy injekciót, amire mondta az orvos,hogy 1 hónapig kering, mire kiürül. Nem vagyok nyugodt, mert még mindig bágyadt és nagyon híg még most is a széklete, most megint remeg, bár nem zihál és nem is csorog a nyála. Iszik is és eszeget, de messze nem úgy ahogy szokott. Ezek a tünetek normális, hogy még mindig fenn állnak? Köszönöm előre is a választ.

Kedves Gazdi!

Ha IDE KATTINT, részletes leírást talál a Babéziózis nevű betegségről, amiben a kutyája is szenved. Megterheli az egész szervezetet, főként a veséket, amelynek regenerálódása elhúzódó lehet. Gyakori, hogy több napi infúziós kezelés is szükséges lehet, és ismételt vérvételből lehet csak megállapítani, hogy javul-e a vesék állapota. Ha jelzi állatorvosának, hogy nincs jól a kutya, akkor ha neki nincs is lehetősége a laborvizsgálatok elvégzésére, vagy az infúziózásra, és szükségesnek látja, akkor biztosan be tudja utalni olyan közel állatkórházba, ahol erre is van lehetőség.

jelige: feketeség
2014-04-22
Macskám fülében fekete koromszerű lerakódást takarított ki az állatorvos és azt mondta, hogy rühesség okozza. De mitől fekete színű a lerakódás: az atka ürülékétől, véralvadéktól, kosztól? Köszönöm a választ! A többi cicám füle nem fekete. Bandi

Kedves Gazdi!

Nagyon érdekes kérdés! A fülrühesség jellegzetes tünete ez a kávézaccszerű váladék, amit mindig látuk ha viszkető fülű fülrühes macskát vizsgálunk, ami elég gyakori. Pontosan nem tudtam kideríteni, hogy mitől ilyen, ugyanis a szakirodalom ilyen kérdésekben nem mindig megy bele. Valószínű, ahogy Ön is írja, hogy a normál fülváladékhoz keveredik az atkák ürüléke, ami feketés színű és ettől áll össze ilyen jellegezetesen a "kávézacc".

Vigyázni kell, met igen fertőző, előfordulhat, hogy a többi macska is elkaphatja, ezért időről-időre érdemes otthon is belenéznie a cicák fülébe.

jelige: nincs
2014-04-22
Három hetes kiscicánál most észleltük hogy szeme be van dagadva,gyulladás alatt van és váladékozik és nem tudja kinyitni. a gyulladàst betadinnal kezeltük és a szemme belülről vörös. A másik kiscicának a hátsó jobb lábán, a boka részén van egy duzzanat és csupasz (nincs azon a részen szőr) legyen szìves tanácsoljon valamit.

Kedves Gazid!

A betadin nem alkalmas a szem kezelésére, súlyos sérülést, kimaródást is okozhat, így semmiképpen ne folytassák az ezzel való kezelést! Inkább a kamillát, vagy inkább a tiszta vizet, bórvizet ajánlanám otthon lemosásra, de súlyos, elhúzódó esetekben csak az állatorvosi vizsgálat után felírt szemcsepp, gyógyszer segít.

A szemgyulladás igen gyakori a macskanátha néven ismeretes víusos betegségeknél, amelyet oltatlan anyjuktól kapnak el a kicsik, és akár igen súlyos tüneteket is okozhatnak nem csak a szemes, ezért is fontos az anyacicákat is beoltani macskaetegségek ellen.

A másik kiscica lábát is meg kell vizsgálni, mert lehet sérülés miatt kialakult tályog, veleszületett rendellenesség, parazita, hogy csak pár okot említsek. Ha elfertőződött, akkor az ilyen sebeket lehet betadinnal kezelni, de ha nem javul, mindenképpen állatorvosnak kell megmutatni ezt is.

jelige: féltem a kutyim
2014-04-22
Tisztelt doktor úr! Szombaton hoztuk el a kiskutyinkat, azóta nem hajlandó enni semmit sem. Pénteken kapott féreghajtót először. A nap nagy részét alvással tölti, de a kedélye jónak mondható, szaladgál, megrágcsál ezt azt de vízen kívül semmit nem fogad el. Volt hasmenése az ilyen zöldes barna színű volt. Mit tehetnék? Ez lehet környezet változás miatt? Jelenleg 5 hetes.

Kedves Gazdi!

Én is nagyon aggódom, mert eg 5 hetes kiskutya nem sokáig bírja táplálék nélkül. 5 hetes kor nagyon fiatal az önálló élet elkezdéséhez, (az Állatvédelmi Törvény szerint is 8 hetes korukig az anyjuk mellett kell maradniuk a kiskutyáknak. )

Lehet a környezet és táplálékváltás következménye a hasmenés, de egy ilyen fiatal állatnál ez is súlyos következményekkel (kiszáradás, eléhezés) járhat, így minél előbb állatorvoshoz kell vinni!

jelige: tojássárgája
2014-04-22
Kedves Állatorvos! Kutyámnak adhatok nyers tojássárgáját, hogy szebb legyen a szőre? Nagyon szereti. Köszönettel: Enci

Kedves Gazdi!

A tojások héja, így a nyers tojássárgája fertőzött lehet hasmenést okozó baktériumokkal (Salmonella, Campylobacter), így a nyers tojássárgája nem javasolható, de főzés, sütés után értékes tápanyag. A jó minőségű, jó összetételű, megfelelő arányú Omega 3 és Omega 6 zsírsavakat tartalmazó táp, vagy táplálékkiegészítők segíthetnek még.

Kutyák táplálásával kapcsolatban hasznos információkat tarlálnak ITT.

jelige: fogváltás
2014-04-22
Minitestű 7 hónapos kiskutyám most hullajtja a tejfogait, és nem akar enni. Mit lehet tenni, vigyem állatorvoshoz fájdalomcsillapítóért? Van más megoldás? Köszönöm!

Kedves Gazdik!

A 7 hónapos kor egy kissé megkésett a fogváltás kezdetéhez, általában 3-4 hónapos korban kezdenek az elülső metszőfogak kiesni, majd 7-8 hónapos korra kinő az összes maradó foga a kiskutyáknak. A kistestű, mini, vagy toy fajtáknál ez lehet késedelmes, de az étágytalanság nem feltétlenül normális velejárója, így mindenképpen azt javaslom, hogy keressék fel állatorvosukat, hogy megvizsgálhassa, hogy valóban a fogváltás okozza-e a tüneteket, illetve kiderüljön, hogyan lehet segíteni- például szükség van-e arra, hogy kihúzzák a bennmekedt tejfogakat, hogy ki tudjanak bújni a maradó fogak, kell-e fájadlomcsillapító, stb.

jelige: csalogany
2014-04-22
Nagyon szomorú dolog történt a lányom kiskutyájával, aki családtag volt nálunk. 7 éves múlt, mivel legutóbbi tüzelése után álterhes lett, melle bedagadt, az állatorvos ivartalanítást javasolt. 2,5 kilós kis yorkinkat így kora délután megműtötték. Pár óra után már ébredezve hazahoztuk, szépen tért magához. Sétált, vidám volt, ivott, éjfél körül feküdt le. Reggel 6-kor keltünk fel, de a kiskutya ekkora elpusztulva feküdt a helyén. Megmutattuk az állatorvosnak, de nem sokat segített, annyit mondott, sok minden okozhatta. Eltemettük a kiskutyánkat, de sajnos a lányunk -és mi sem- nem tud megnyugodni, hogy miért történt ez. Azt gondoljuk, belső vérzés léphetett fel, de persze csak találgatunk. Nagyon kérem, legyen szíves valamit mondani, mert bár a kiskutyának már mindegy, de a lányunk miatt aggódunk. Senkit nem akarunk hibáztatni, de így magát okolja, hogy minek is vitte ivartalanítani. Mivel a műtétet végző orvos gyorsan elküldte a kéltségeivel, mi meg nem vagyunk szakemberek, így nem tudom hova fordulhatnék. Tudom, hogy nem ez a világ legnagyobb problémája, de a lányunk komoly problémákon ment át az utóbbi időkben, most ez, hogy az életének társa meghalt, nagyon rosszul érint. Mi nem tudjuk megnyugtatni, ezért kérem a segítségüket! Hálás lennék, ha néhány lehetséges okot tudnánk mondani! Nagyon Köszönöm: Ildikó

Kedves Gazdik!

Az ilyen kérdések láttán nem könnyű mit mondani. Tudom, hogy egyáltalán nem megnyugtató, minden állatorvos azt javasolta volna, hogy ivartalanítsák a kutyust, ez a megfelelő lépés az álvemhesség, emlő duzzanat megakadályozására, amely emlődaganatot, genes méhgyulladást is okozhat a későbbiekben. Sajnos az altatás alatti és utáni komplikáció egészséges állatoknál is előfordulnak. Úgy derülhetett volna ki a halál oka, ha felboncolták volna a kiskutyát, enélkül tényleg csak találgatni lehet. Lehetett vérzés, szívmegállás, kihülés, vagy valamilyen rejtett betegség, ami nem látszott korábban.

Nem tudom mit mondjak vigasztalásul, nagyon együttérzek és borzasztóan sajnálom a kiskutyát! Remélem sikerül meggyászolni, és hamarosan egy új kis állat hoz majd boldogságot a lányuk életébe.

jelige: Pindur és Pindurka
2014-04-22

Kedves doktor(nö)! Két kérdésben szeretném a véleményét, ill. a tanácsát kérni. Az egyik a 2 hete, 1 évesen elpusztult (bichon)kiskutyámmal kapcsolatos.A kutyust 7 hónapos korában mütötték PDA-val a B-pesti Szent István egyetemi állatklinikán. A mütét sikeres volt,az azutáni vizsgálatok szerint csak egy enyhe bal kamra tágulás maradt fenn nála, amivel a kiskutya továbbra normális életet élhetett volna. Alig fél év után újabb mütéten esett át, ezúttal kétoldali gégebénulást diagnosztizáltak nála. A tünetek ijesztőek voltak, sípolva, krákogva kapkodta a levegöt izgalom hatására, de a hideg levegö meg a szél is kiváltott nála fulladásos rohamot.A műtétkor csak a gége egyik felén végeztek tágítást, a félrenyelés elkerülése végett. A mütét utáni napon elvihető volt a kutyus, hazavittük (Austriában lakunk). Àllítólag a kórházban evett, ivott, de velünk sem az úton aznap, sem másnap nem fogadta el a vizet sem. Csúnyán hörgött és köhögött, de ezt a mütét utáni természetes állaptnak tudtuk be. Aznap délben(tehát a műtét után a 3. napon), a férjemmel volt otthon, én délben jöttem haza, amikor meglátott, örült nekem, és abban a pillanatban rátört egy fulladásos roham. Perceken belül az álltorv. rend.-ben voltunk vele, de az orvos nem tudott mit csinálni , csak hogy oxigén alatt tartotta, de a roham nem szűnt. Lehetetlen volt elvinni bárhova máshova abban az állpotban. Több mint 3 órán keresztül néztük a szenvedését és reméltük hogy helyrejön (ezalatt többször hányt, barnás váladékot is), végül az orvos kérte hogy engedjük elaltatni. Azóta nincs nyugtunk, nem értjük mi történt, magamat hibáztatom, hogy én váltottam ki a rohamot nála, mivel nekem örült! Arra is gondolok hogy ha esetleg még a kórházban lett volna, ott megmentik. azt sem lehet tudni mi okozta a gégebénulást, annyit tudunk, hogy a kutyus pici korától rekedten ugatott és fáradékony volt, de mindezt a szívbajának tudtuk be. tudom hogy a "ha"-val meg a "lett volna"-val nem hozom öt vissza, de addig nem tudom lezárni magamban az egészet amíg nem találok egy elfogadható magyarázatot, addig mindig arra fogok gondolni, hogy meg lehetett volna menteni valahogyan, de mi nem tettünk meg eleget érte.

A másk kérdésem az újdonsült 9 hetes családtagunkra vonatkozik (máltai bichon), egyrészt, hogy hogyan kaphatnék garanciát arra hogy ilyen bajok nem fognak elöfordulni vele is (őt tenyésztőtől vettük), másrészt az etetésével kapcsolatban. A picit konzervvel kezdték etetni(jó minöségü, Royal Canin), de én jobb szeretném az ugyancsak R. C. száraztápra szoktatni, ezért vízben megpuhítva adtam neki, de egy nagyon picit ment a hasa tőle. Ùgy hogy rendeset kakilt, azután rögtön egy kicsit hígat is. Baj ez? Ès hogyan kell áttérni a száraztápra, illetve hogyan és mit kapjon, áztatottat, vagy törjem még apróbbra a szárazat? Vigyázni akarok rá, hogy minden rendben legyen, mert már nagyon félek a korábbi tapasztalatok után. Nagyon köszönöm türelmét és válaszát, maradok tisztelettel.

Kedves Gazdi!

Részvétem a kiskutya miatt. Azt mindenképpen elmondhatom, hogy leveléből teljesen egyértelmű, hogy Önök mindent megtettek érte- kezeltették, megműttették, rohantak vele segítségért, mikor kellett. Úgy tűnik igen terhelt genetikai állomonnyal jött a világra, de nagyon szerencsés volt, hogy ilyen gondoskodó gazdák jutottak neki.

Sajnos garanciát senki sem tud adni, hogy nem lesznek bajok, viszont a jónevű, gondos tenyésztők genetikailag egészséges, "szűrt" tenyészállatokkal dolgoznak, erről van igazolásuk is. A helyzet az, hogy a legtöbb betegség, veleszülettett vagy örökletes is csak később okoz panaszt. A legjobb, ha megpróbálnak minél pozitívabban állni a új kiskutyához, beadatni az összes oltást, féreghajtót, bolha ellenes szert és nem túl sokat aggódni. A száraztápra való átszokást fokozatosan kell megejteni, először hozzákeverni a régihez, beáztatni, akár széttörni is lehet. Minden tápváltás járhat hasmenéssel, főleg ilyen fiatal kutyánál, ha több napig is tart, akkor forduljanak állatorvoshoz. Az egészséges táplálásról olvashat még ITT.

jelige: Julie cica
2014-04-21
A cicám 16 napja fialt 2 kiscicát. Ők teljesen egészségesek, jól vannak. Viszont a "szülés" utáni 3 napban úgy láttam, mintha a mamacica aprókat nyomott volna. Ezeken a napokon, hogyha megsimogattam, csak nyávogott, nem dorombolt, pedig máskor egy igazi kis motor. Az ezt követő két napon már dorombolt, nem vettem észre, hogy nyomott volna. Arra gyanakodtam idáig, hogy talán maradt benne cica. Most viszont, hogy nem tapasztaltam ilyen jeleket, teljesen elbizonytalanodtam. Lehet, hogy nem is lett volna több cicája, csak én aggódom túl? Vagy esetleg meghalt odabent a csöppség? Ön mit gondol? Azt még hozzá kell tennem, hogy most egész kicsi hasa volt, de máskor 3-4 cicát fialt, akkor természetesen nagyobb pocija volt. Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Hajduk Angelika

Kedves Gazdi!

Lehet, hogy nincs több kiscica, főleg azért, mert 16 napig egy méhben elpusztult kiscicával nem nagy az esély rá, hogy egészséges lenne a mamacica. Megbizonyosodni úgy lehetett volna, ha állatorvos megvizsgálja,l akár tapintással is lehet érezni, de ultrahang vizsgálattal lehet teljesen biztosra menni.

Ha Ön nem tenyésztő, akkor érdemes lenne elgondolkodnia, hogy egy oltatlan, folyton ellő mamacicát meddig érdemes kitenni különböző megpróbáltatásoknak, és nem lenne-e itt az ideje 6 héttel a mostani ellése után ivartalaníttatni. Gondoltok az ivartalanításról című cikkünket ajánlom figyelmébe!

jelige: Törpenyuszi
2014-04-19
Üdv! Szeretném megkérdezni ,hogy Ön szerint érdemes-e vérvételt csinálni a törpenyuszimnál?(csak megelőzés céljából) Vagy esetleg lehet máshogyan megnézni ,hogy minden rendben van-e? (pl.:vizelet,széklet minta)Válaszát előre is köszönöm .Veronika

Kedves Gazdi!

Bár nagy híve vagyok a kivizsgálásoknak, de egészséges törpenyuszik esetében úgy érzem túl nagy lenne a stressz, ezért amíg egészséges, nem javasolnám a vérvételt. Vizeletet is igen nehéz nyerni a nyusziktól, a parazitákra sem nagyon fogékonyak, mert nem járnak sétálni.

Inkább a fél évente megkapott oltások azok, amikre összpontosítani kell nyuszik esetében, mivel főleg szúnyogok terjesztik a két betegséget, ami ellen véd az oltás, és egyik sem kezelhető. Ezen kívül a friss, jó minőségű széna, a mozgás, játék, sok szeretet teszi hosszú életűvé a nyuszikat.

Kellemes Húsvétot kívánok!

jelige: talpasklaudia13@gmail.com
2014-04-18
Azt szeretném megkérdezni az ultrahangvizgálat pénzbe kerül? ha igen akkor menyibe?

Kedves Gazdi!

Minden rendelőben más, általában 5-10 ezer forint között van. (Egyébként embereknél is pénzbe kerül, csak  a TB fizeti.)

jelige: A kutyám a mindenem
2014-04-18
Jó napot. Az szeretném megtudni hogy kan kutyusunkat tegnap délután ivartalanítottak ébredés után evett is és ivott is de estére bedagadt a here zacsija és a pénisze is és veralafutasos neki hogy ez normális dolog-e. Mert az orvos annyit mondott hogy betadinos oldattal mosogassuk le neki. Nagyon aggódom érte. Válaszát várom. És előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Ez szokványos is lehet egy kan kutya ivartalanítása után, mert mégis csak felvágták a herezacskót, elkötöttek jó pár eret, amiből vér folyik, ami lecsorog a pénisz tájékára. Orvosuknak   kellene megítélnie, hogy mennyire "normális" a dolog, és ha nem,  akkor szükség lehet antibiotikumra, gyulladáscsökkentőre. Ne várják meg a húsvétot, mert akkor 3 napig nem lesznek nyitva a rendelők, csak az ügyeletek!

jelige: paszabi cica
2014-04-18
mit jelent az hogy a macska fialt és vér illetve folyadék folyik?

Kedves Gazdi!

Ahhoz, hogy valóban segíteni lehessen, mielőbb állatorvoshoz kell vinni szegény anyamacskát.

Vér, vagy más folyhat (gondolom az anyamacska hátsó feléből, feltehetően a hüvelyéből) azért mert tisztul a méh, vagy nem megfelelően húzódik össze, ezért lehet a cicának méhvérzése, de az Ön cicája esetében elindulhatott a benn matradt kiscica születése. Ezen kívül lehet véres, vízszerű hasmenése, vagy véres a vizelete,stb.

 

jelige: paszabi cica
2014-04-18
onnan tudom hogy a bal oldalán érezni lehet hogy van ott .amit fialt az halva születet. esetleg valami lehet valami baja a kismacskának hogy nem fialta meg? sokat nyávog egyfojtában. Miért nyávog?

Kedves Gazdi!

Az anyacicának és a kiscicának is igen nagy baja lehet attól, ha nem jön ki a méhben maradt kiscica. Ha az első hallva született 3 napja, akkor nagy rá az esély, hogy a másik kiscica is elpusztult, és így nem tud megszületni. Az anyacica azért nyávoghat, mert fájdalmai vannak, netán már lázas.

Minél hamarabb állatorvoshoz kell vinni! Jön a húsvét, nem lesz nyitva rendelő, ha akkorra hagyják, akkor lehet, hogy már nem fognak tudni segíteni.

jelige: paszabi cica
2014-04-18
Jonapot! A macskám vemhes volt. Mar fialt 3napja, de még van nála kismacska.mikor fialhatja meg. Vagy valami baj lehet?

Kedves Gazdi!

Nem igazán értem, honnan tudja, hogy van még az anyamacskában kiscica. Nagyon valószínűtlen, hogy magától megellik másodszorra is. Mindenképpen fel kell keresni állatorvost, aki vagy tapintással, vagy, ami még jobb és biztosabb, ultrahang vizsgálattal megállapítja, hogy van-e még kismacska az anyában, és megpróbálja gyógyszeresen, vagy ami még célravezetőbb, a petefészkek és  a méh eltávolításával megoldani a bajt, mielőtt még nagyobb baj lenne- pédául hogy az elhalt kismacskától súlyos, akár életveszélyes septikus állapotba kerül az anyuka, és így nem fogja szoptatni az élő kiscicáit.

jelige: macska kullancs
2014-04-18
Macskáknál milyen betegségeket okozhat a kullancs? Náluk is van pl. lyme kór, kullancsencephalitisz, babéziózis? Köszönöm: K. Martin

Kedves Gazdi!

Figyelmébe ajánlom a követkő írásunkat, amely választ ad kérdésére:

Kullancsokrol macskatartoknak

1 / 381 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.04.23
Az április 19.én Camponánál talált fehér Kutyusnak meglett a gazdája!! ( Chippezett volt, köszönet a Sirius alapítványnak, illetve a fiatal párnak, akik nem hagyták az utcán kóborolni!) B.Bea :)
2014.04.22
Április 19.én este 7 órakor találtak egy 1 éves körülinek saccolt, drapp labrador keveréknek mondott fiú kutyust a Campona parkolójában. Vastag bőr nyakörv van rajta. A Sirius alapítvány fogadta be Érden, ott van a kutya, fent van a honlapjukon is. Jól táplált, nagyon kedves kutyus!!!Sirius Állat- és Természetvédelmi Alapítvány Telefon: 06 30 276-6071 (Böjtös Andrea) 06 30 910-6987 (Böjtös Éva) (Kérjük, a megadott telefonszámokat lehetőség szerint 9h és 16h között hívják. Előfordulhat, hogy elfoglaltságunk miatt nem tudjuk felvenni, ez esetben később próbálják meg. Köszönjük!)
2014.04.02
Ma du. 1 óra körül kiszökött a kerítés léceken át 9. hetes kiskutyánk.Még sajnos nem volt chipje, a következő oltásnál került volna rá sor.Múlt héten csütörtökön kapta meg a parvovírus elleni oltását, és a féregtelenítését, és még holnap kellene beadni a féregtelenítés miatti fél tablettát. A XXII. Kerület (Rózsavölgy) Orsovai utca 7 szám alól szökött ki!Kérem, segítsenek, hogy megtaláljuk. Előre is nagyon köszönöm! Bárdos Katalin Tel.. 30/737-4997 orias969@gmail.com