Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Clyde
2017-03-22
Kedves Doktor úr, a kan német juhászomnak a hátán találtam egy kemány, pirosas gumót. A kutya 5 hónapos. Valyon mi lehet az?

Remélhetőleg egy gyulladásos eredetű terime.

Ha az 5 hónapos kölyök kan oltásai , parazitamentesítései teljesen rendben is vannak, és a leírt puklin kívül semmi más bajt nem észlel - ezzel az egyetlen elváltozással is érdemes felkeresnie állatorvosát és kikérni a véleményét, vizsgálatát.

Kutyatartóknak

jelige: Székletrekedés
2017-03-22
Jó napot!van 2 èves sziámi kandúr cicám sokat hányt nem ivott és nem wc-zet elvittem orvoshoz ott elküldte állatkorházba rögenre,kiderült hogy székletrekedése van csak ricinusolajat adtak neki azóta 1x volt az alomba de nem sok minden volt az olomba,enni eszik kevesett de inni nem akar semmit ez 4 napja így megy fecskendővel itatom de nagyon ellenkezik . Tudna valamit ajánlani,hogyan tudnám megindítani a székletét és hogy igyon ??köszönöm

Otthoni praktikakánt tejet, kefírt, yoghurtot esetleg olajos szardíniát lehetne kínálni a cicának.

Elsősorban azonban azt gondolom, hogy jelezni kellene állatorvosának a cica jelenlegi állapotát. Egy 2 éves kandúr esetében is a székrekedés tünete több betegséget is jelezhet - ezeket kellene kivizsgálni, mert egyáltalán nem mindegy, hogy "csak" a kevés mozgás, nem megfelelő táplálás, esetleges elhízás okozza-e a leírt tüneteket,vagy idegentest, bélbetüremkedés, bélcsavarodás, tumor, tályog, parazitózisok, vírusos megbetegedések, húgyúti betegségek ..... (lehetne folytatni) miat alakult ki a tünet. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja szűkíteni a köt, majd megállapítani az okot.

Ezután a megoldásokat is megbeszélhetik.

Macskatartóknak

jelige: Scalibor - lejárt
2017-03-21
Jó napot kívánok! Azt szeretném kérdezni, hogy vettem a 2 éves yorkshire terrier kan kutyusomnak Scalibor nyakörvet. Állatorvostól vettem, akciósan, mivel most márciusban lejárt, de a doktor úr azt mondta biztonsággal használhatom, hatásosan még fél évig. Kérdésem az lenne ez Ön szerint is így van? Védi a kiskutyám, ha most márciusban lejárt? Válaszát előre is köszönöm!

Teljesen helyesen tájékoztatta állatorvosa.

Ha most márciusban lejáratos az akciósan vásárolt Scalibor nyakörv, azt most felhelyezve a kutyára ugyanolyan teljesértékű terméket használ, ugyanolyan hatás várható el tőle, mintha még esetleg évek lennének a lejáratáig.

jelige: pidu
2017-03-21
A mai nap a 8 éves yorki kanunk oltás után bágyadt lett, az orvosunk azt mondta, hogy semmi baj, majd jobban lesz. Pár órával az oltás után hányni kezdett és megy a hasa. A klinikán azt mondták, nem szükséges bevinnünk, csak adjunk neki calciumot. Azt sajnos nem mondták, hogy a calcimusc ampullából mennyit kaphat. Kérem segítsenek!

Én pedig egyrészről nem tudom időben megválaszolni az ilyen jellegű kérdéseket, másfelől pedig nem is szeretném megválaszolni ezeket.

Alapvetően, ha egy védőoltás beadása után bágyadtség, hányás, hasmenés jelentkezik, akkor szerintem a teendő az, hogy visszaviszik a kutyát a rendelőbe, ahol megvizsgálják, megpróbálják kideríteni, hogy a védőoltásra adott egyedi, ritka allergiás jellegű reakció alakult-e ki, vagy esetleg egy lappangó betegség mutatkozott meg tünetekben néhány órával később.

Azt remélem, hogy már kiderült, mi áll a háttérben és jobban van a kutya.

jelige: siófoki
2017-03-20
isztelt Szakértő! Cicám (11hónap,ivartalanított szobafiú) tegnap lenyelt egy 30cm-es madzagot,amit véletlenül elől hagytam.Amint észleltem állatorvoshoz vittem, ahol hidrogén peroxidos oldatot fecskendeztek a szájába (két fecskendőnyit is), hogy hányást indukáljanak,majd mivel ez nem hatott xylazine injekciót kapott.Ezután a második hányásra kiöklendezte a golyóba összeált madzagot.Kapott savlekötőt és gyulladáscsökkentőt,hányáscsillapítótt (nem tudom mit).Ennek ellenére egész nap hányt a cica,rövidebb hosszabb közökkel vagy 10szer is. Már a második hányása piros, átlátzó nyálkás volt, majd a későbbiek is rózsaszín habosak. Este tudta újra fogadni az ügyeletes orvos. Az orvos szerint a hányás a hánytató kezelés mellékhatása, adott neki további antibiotikumot, hányáscsillapítót, szteroidot, gyomor nyálkshártyvédőt. Ez kb 36 órája volt. Azóta eddig nem hányt a cica,de étvágya nem nagyon van,töredékét ette a szokásosnak, és ivásra is alig lehet rávenni.Vizet nem hajlandó inni,csak kevés tejet eddig. Ma reggelre ismét öklendezik, csámcsog, lehet hányni fog..A cica tegnap kicsit jobb közérzetű volt, járkált is pihenés mellett. Kérdésem,hogy mit tehetek,hogy hamarabb felépüljön, valamint hogy Ön szerint ezek a tünetek a hánytatástól keletkeztek-e,vagy valami más? Ön milyen további vizsgálatokat\kezelést ajánlana,ha Önhöz ezzel fordulnak? Természetesen visszaviszem az orvoshoz még ma, de tudnom kell más orvos véleményét is, hogy konkrétan mit kellene még tenni. A cica tegnaő egyszer pisilt, meg egyszer múlt éjszaka,és volt egy kemény széklete.Ma reggelre ismét pisilt. Köszönöm!

Nem az én véleményem, hanem a kezelést végző kolléga véleménye lesz a döntő a cica állapotának és a további kezelések szükségességének megítélésében.

Vele tudják megbeszélni azt, hogy van-e szükség laborvizsgálatokra, esetleg képalkotókra, elegendő volt-e az eddigi kezelés, van-e szükség további kezelésekre esetleg bentlakásos kórházi ellátásra.

Remélem, hogy  a mai napon már sikerül rendezni a az ivartalanított szobafiú állapotát.

jelige: Agresszív a macskám
2017-03-20
Jó napot! Két macskám van, mindkettő kandúr, testvérek és 3 évesek. Az egyik macska - Bálint a neve - néhányszor nagyon agresszívvé válik. Pár hónapja van, hogy rám támad, ok nélkül. Egyszer nagyon megkarmolt és megharapott egyszerre. Amúgy nagyon bújós cica, de egy idő után mintha történne vele valami, amíg simogatom (kizárólag a fején szereti), és látni lehet ahogy a pupillája tágul majd megtámadna ha éppen nem rakom le gyorsan és határozottan. Ilyenkor elbújik, békén hagyom, majd ha úgy gondolja akkor hozzam bújik. 1 éve áll fenn ez a probléma, előtte semmi nem volt vele! 3 hete lett ivartalanítva a testvérével. Talán egy kicsivel nyugodtabb lett, nem csavarog, de még így is van, hogy "bekattan". A testvére nyugodt macska, szintén bújós, de sosem karmol és harap. Mi lehet a probléma?? Válaszát előre is köszönöm!

Jó ötlet volt mindkét kandúr kasztrációja, ezzel az esetek többségében meglehet oldani, ill nagymértékben csökkenteni lehet az agressziót, de ezen túlmenően a sérüléseket is ritkábban szenvedik el, és a parazitózisokat, és fertőző betegségeket is kisebb eséllyel kapják el a kijáró cicák.

Ha az agresszió nem változik lényegesen, akkor a herélt kandúr részletes kivizsgálása ajánlott. Ha állatorvosa nem talál olyan betegséget, elváltozást, akár idegrendszeri betegséget, ami felelőssé tehető az agresszív viselkedésért, akkor még mindig lesz ötlete "hangulat javító" kezelések területén.

A herélt, kijáró cicák védőoltásait, parazitamentesítéseit is érdemes lehet megbeszélni.

Macskatartóknak

jelige: Fiona
2017-03-20
T.Állatorvos! Van egy 1 éves amerikai akita kutyusunk,aki 2 hete a játék hevében futás közben egy rossz lépés következtében megsérült a jobb hátsó lábán.Vonyított,sántitott és recsegett a lába. Elvittük egy kórházba,ahol megröntgenezték,de ezen eltérést nem láttak,így adtak egy Meloxidyl nevű gyógyszert és elküldtek,hogy ha nem javul 1 hét múlva menjünk vissza. Mivel nem javult,pár nap múlva elvittük egy másik orvoshoz aki végigtapogatta és megtalálta a recsegés okát.Azt mondta,hogy ahol az achilles a sarokcsonthoz rögzül,ott van a sérülés.Bekötözte,próbálta rögzíteni a lábát,de az sajnos másnapra nagyon feldagadt,mert szoros lett a kötés.Azóta fáslival és a rövid sétákra egyéb módon is rögzítjük a lábát.Sajnos 1-2 naponta így is ha rosszul lép akkor reccsen a lába és olyankor pár lépés erejéig felhúzza.Ettől eltekintve teljesen használja a lábát. Érdeklődni szeretnék,hogy van-e esélye annak,hogy ezzel az a konzervatív megoldással meggyógyul a kutyus lába,vagy mindenképpen műtét szükséges?Érdekelne az is,hogy amikor a reccsenés van,olyankor újra sérül-e,vagy ez nem feltétlenül jelenti ezt? Természetesen ha van rá mód,szeretnénk elkerülni a műtétet,de ártani sem szeretnénk neki!Mennyi ideig lehet próbálkozni ilyen konzervatív megoldással,hogy nagyobb bajt ne csináljunk! Várom válaszukat és előre is nagyon köszönöm! Üdv. P.Veronika

Számomra leírása alapján megítélhetetlen, hogy a konzervatív kezelésnek van-e esélye rendezni a folyamatot. Felteszem, hogy igen, mivel két kolléga is megvizsgálhatta a kutyát és esélyesnek tartotta ezt a módszert.

Azt gondolom, hogy kérdésére a pontos választ a kezelő kollégák - és az idő fogja megválaszolni. A kontrol vizsgálatok során, ha nem tapasztalnak javulást, akkor szükség lesz a műtétre. A mozgás közben tapasztalt reccsenő hang számomra nem jelenti egyértelműen a rosszabbodást, vagy rásérülést, de ezt is említsék a következő kontrol alkalmával.

jelige: Szem
2017-03-20
Tisztelt doktor úr/nő.van egy macskám és valószínűleg verekedés során megsérült az egyik szeme és nagyon csúnya először nagyon gennyes volt most már pedig esik kifelé.mit lehet ilyenkor tenni.?Válaszát előre is köszönöm

Most is azt lehet tenni, amit korábban, a friss sérölés észlelésekor kellett volna ..... mielőbb állatorvoshoz kell vinni a cicát.

Azt remélem, hogy konzervatív, vagy műtéti úton még most is megmenthető lesz a szem. Ha ezzel már elkéstek, akkor valószínűleg el kell távolítani a sérült szemet.

A felépülés után pedig érdemes lehet a védőoltások és parazitamentesítések időzítését is megbeszélni állatorvosával.

Macskatartóknak

jelige: daganat
2017-03-19
Tisztelt Doktor Úr/Nő 15 éves a kutyánk. Volt most vérvételen, ahol a daganatprofil vizsgálatoknál az alábbiakban volt eltérés: CALC: 3.0 mmol/l (2.25-2.88) LDH: 1059 U/L (20-200) CK:467 U/l (1-100) CEA: 15.9 ug/l (0-5) ALT: 90 U/l (5-50) iCALC: 1.4 mmol/l (1.15-1,38) Az AST, ALP, ALB, TPROT, TBA határértéken belül volt. A kezelőorvos telefonon egyből azt közölte, hogy a kutya daganatos, valószínűleg pár hónapja van hátra. A kérdésem az lenne, hogy ez valóban így van-e? A kutya étvágya jó, kicsit talán sokat iszik, a mája kicsit megnagyobbodott (az állatorvos szerint) Tudna esetleg valami biztatót írni? Csak daganat okozhatja ezeket az eredményeket? Válaszát előre is köszönöm Edit

A 15 éves nőstény kutyában mért eltérések, és az észlelt tünetek joggal vetik fel a daganatos betegségek gyanúját, és könnyen elképzelhető, hogy állatorvosának igaza van.

Bíztatót annyit tudok írni, hogy a leírtak alapjánmég  nem lehetünk biztosak a daganat diagnózisában - és főleg azt, hogy a daganatos betegség sem feltétlenül gyógyíthatatlan még egy 15 éves kutya esetében sem.

További kivizsgálást, főleg képalkotókkal (röntgen, ultrahang, de főleg egésztest 3D képalkotó pl CT, vagy SPECT/CT, PET/CT) lenne érdemes végezni a pontosabb diagnózis, ezzel az esélyek, megoldások kiderítése érdekében.

jelige: Kiütések!!
2017-03-19
Jó napot Doktor Úr. A segítségét és egyben a tanácsát kérem. Van egy 4hónapos szuka amstaff és pittbull keverék kutyám. Kb 5-6 héttel ezelőtt ezek piros kiütések jöttek ki rajta amibe van ilyen gennyeslé de leginkább csak a hasán van.Mellékelve megpróbálok képet beilleszteni. Ha nem sikerül akkor emailbe küldök Önnek . Elvittem z orvosához mikor kapta az oltást de azt mondta hogy lehet atka vagy alergia. Bekente egy oldattal aminek a neve:advocate- ami véd a bolha, kulancs, szunyog, atka stb... Ellen. A kutya táppal van etettve csak juniorral darlinggal. Ezt az orvos javaslatára adom neki mivel purinás. Tud esetleg segíteni hogy ezek a kiütések mitől lehet. Vagy esetleg mit javasol? Esetleg váltsak neki tápot mert most baromfisat kap vagy esetleg van erre valami ecsetelő? Kérem kedves Dontor Úr hogy adjon tanácsot. Várom válaszát előre is. Köszönöm. Komjáthszegi Zsuzsanna.

Nem szükséges képet küldeni a 4 hónapos szuka hasán kialakult piros, nedvedző kiütésekről - mert sem én sem más nem tudja ránézésre megállapítani az okot.

Állatorvosa is helyesen sorolta fel a lehetséges parazitás és allergiás okokat - és ő is tisztában van azzal, hogy ezen kívül is lehet még atópiás bőrbetegség, bakteriális, gombás eredetűbőrelváltozás, endokrin eltérések de számos egyéb ok is a háttérben.

Ha kizárják az alap parazitás fertőzéseket, és nem javul érdemben a helyzet, akkor érdemes lehet részletes kivizsgálást kezdeményezni.

jelige: Erik
2017-03-18
Jó estét kívánok. A kutyámnak 1-2 hete fel van dagadva a hasa. Alig tud menni illetve állni, a hasa kemény nem nagyon eszik és és széklete is ritka. Mít tanácsol, mit tegyek ?

A hasi terime megnagyobbodást olyan banális okok is okozhatják, mint a helytelen táplálás - de igen veszélyes betegségek (hasvízkórt okozó betegségek, idegentest, tumorok ...) is állhatnak a háttérben.

Semmi más tanácsot nem adhatok, minthogy mielőbb kérje állatorvosát a kutya részletes kivizsgálására. Ha ez megtörtént, és az 1-2 hetes (!) késlekedés ellenére még menthető a kutya, akkor szerencséjük van, és a felépülés után a rendszeres védőoltásokat (és parazitamentesítéseket) is megbeszélhetik.

Jó reggelt kívánok !

Kutyatartóknak

jelige: Hugi
2017-03-18
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Van egy 14 éves cicám, aki cukorbeteg. Nagyon magasak az értékei. Kb. két éve áll fenn ez a betegsége. Napi kétszer kellene inzulint adnom neki, de csak egyszer tudok, mert Ő 2 emberes cica. Hiába neveltük pici kora óta mi, gyógyszerezés, és főleg injekció beadása esetén teljesen bevadul. Állatorvos is csak úgy tudja vizsgálni, ha bódítva van. Kérdésem azzal kapcsolatban lenne nem tudnának-e tippet adni hogyan tudnám egyedül megoldani a injekciózást. Hátha volt a praxisukban hasonló eset. Egyébként tüneményes cica, és miután összemart minket a kísérleteink alkalmával puszit ad, törleszkedik. Már mindenféle figyelemelterelést kipróbáltunk. Köszönöm válaszukat.

Valóban gyakori, hogy a hosszantartó injekciós kezelések nagyon nehezek egy-egy cica esetében. Sajnos nincs is minden esetben alkalmazható praktikánk.

Ha a 2 éve fennálló kezelt cukorbetegség esetében jelenleg már a kezelés ellenére magas cukorszinteket lehet mérni, akkor nem kizárt, hogy érdemes lenne kontol vizsgálatot kérni, és szerencsés esetben esteleg lehetne egy olyan (diétával kiegészített) hosszabb hatású  inzulin készítményt "kitalálni a cicának, ami napi 1x adagolással is elfogadható állapotokat teremt.

jelige: Csibi
2017-03-17
Tisztelt Doktor Úr! Csibesz 9 eves puli, aki kb. 1 hónapja alkalmanként furcsán viselkedik. Megmerevedik, és a lehető legközelebb akar lenni a gazdájához. Soha nem tette ezelőtt, de felugrik az ágyra és ott áll mereven. Beszélünk hozzá, simogatjuk, és akkor 1-2 perc elteltével kijön ebből az állapotból, és mintha semmi sem tortént volna, folyik tovább a nap. DE teljesen rendszertelenul újból es újból megismétlődik ez. Szervi tünete nincs, arra gondoltunk, hogy megijed valamitől ilyenkor. DE nincs durrogtatás vagy más ijesztő dolog ilyenkor. A szomszed kutyus kb. 1 honapja alt meg, úgy véltük talán ez is lehet az oka, de akkor meg mit tegyünk? Előre is köszönöm a segítségüket!

A leírása alapján az egy hónapja kezdődő furcsa viselkedést idegrendszeri tünetként kell értékelnünk.

Lehet ez nem szokványos epilepsziás-, epileptiform megbetegedés, akár koponyaüregi térfoglaló folyamat is fejlődhet a kutyában, de az idegrendszert károsító kórokozók, toxinok is képesek lehetnek hasonló tüneteket produkálni.

A kutya részletes kivizsgálására van ahhoz szükség, hogy kiderülhessen a pontos ok, és ezután az esélyeket és megoldásokat is meglehessen beszélni.

jelige: Nyuszi
2017-03-16
Kedves Állatorvos! Egy krémről szeretnék érdeklődni, nem kutyus és macsek a páciens, hanem egy törpenyuszi. A kérdésem az volna, hogy Cortizeme krémet nemiszervre és környékére is lehet kenni? Okozhat problémát,ha a nemiszervének nyílásába belekerül? (Gyulladásra kezelik) Köszönettel, Domi

A Cortizeme (Virbac) neve is külsőleges szuszpenzió, alkalmazását a lenyírt bőrfelületen, vékonyan a hüvely és végbélnyílások környékén érdemes megtenni.  Amennyiben így tesznek, akkor  nem gondolom, hogy káros mennyiség a testnyílásokba kerülhetne.

Örvendetes, hogy az adatlap szerint lényegesen javult a nyuszi állapota.  Ez azt mutatja, hogy állatorvosa jól ítélte meg a nyuszi problémáját és helyesen választották meg a kezelést.  Ha bérmilyen kérdés, új elem merül fel, azt e kezelést végző kollégával érdemes tisztázni. Gondolom, hogy közeledik a kontrol vizsgálat napja is, ezt érdemes lesz felhasználni a felmerült kérdések és a további teendők tisztázására is.

jelige: Szőrhiány, pörk
2017-03-15
Tisztelt Doktor Úr! 2 éves Tibeti masztiff kan kutyám van. Három napja vettem észre a hasàn 15cm-es szabálytalan foltban a szőre teljes kihullását, pörk képződést. Nem vakarja a területet, de az ágyékán varos sebeket is találtam a hajlatokban. Mi lehet ennek az oka? Köszönettel: Andrea

Ha találgatnom kellene, talán azt mondanám, hogy szőrtüsző atkakór helyi elváltozásait látja a kutyán. Ezzel kicsit jobb eséllyel indulnék, mint a lottó 5-ös elnyerésének - merthogy emellett csak néhány egyéb parazitás, bakteriálsi és gombás eredetű bőrgyulladás, sérülés, fizikai/kémiai hatások  ... esetleg jóval kisebb eséllyel bőrtumor tud hasonló elváltozást előidézni. Sajnos néhány szisztémás betegség (endokrin-, allergiás-, autommun- ...) is lehet a háttérben.

A Tibeti masztiff szőre ráadául hajlamos a koncos összeállásra, az alatta lévő bőrterületek átszellőzetlensége pedig hajlamosít a helyi bőrgyulladások kialakulására. A bélsárral, vizelettel szennyezett területekre főleg érdemes odafigyelni.

Érdemes lenne állatorvosa véleményét, de főleg részletes vizsgálatát kérni az ügyben.

jelige: kutya epilepszia
2017-03-14
Üdvözlöm Doktorúr! 1 éves amerikai bulldog standard kutyánk epilepsziás, látta már orvos, seduxen-t ajánlott neki ezt szedi, napi egy szemével, gyógyszerezés előtt sokáig tartott a roham meg utána kába volt órákig, mióta gyógyszert szed a rohamai rövidültek, 2-3 perc max és utána tiszta az agya de az utobbi rohama és a mai roham előtt egy hét telt el, és az utolsó 2 rohamán, vér jött a szájából roham alatt olyan 2-3deci durván ez mitől lehet? máskor nem hány vért a széklete se véres. várom válaszát. köszönöm

Nézze,  a csak kertben tartott, nem minden évben oltatott (!) fiatal amerikai bulldog kan véres székletét és szájon keresztüli vér ürülését okozhatja akár az epilepsziás roham során létrejött szájsérülések  és stressz, shock is - de lehet az alap epilepsziás betegségtől teljesen különálló betegség(ek) is.

A kutya részletes kivizsgálása segíthet a kérdés megválaszolásában.

Ha az epilepsziás betegség pontosabb kivizgsálását, esetleg megfelelőbb kezelését is tervezi, úgy az alábbi honlapról érdemes lehet specialista állatorvos segítségét kérni:

http://kutyaepilepszia.hu/epilepsziacentrumok/show.html

jelige: családtag a kutyus
2017-03-14
Szép napot ! Van egy 3 éves németjuhász kutyusunk ,akinek másfél éve..jellemzően tavaszal és összel, intenzívebben jelentkezik viszketés foltokban szőrhullás !   Tavaly nyáron már labor börkaparék vizsgálat.. állitólag bör gomba..   gyógyszer horror áron..azért fejezem igy ki magam, mert nem hogy használt volna... hanem minden mellék hatást is produkált..azt hittük már elpusztul.. már enni sem volt hajlandó... pedig előtte kézből adtam be neki bármit ! A 2 combján farán lerágta a bőrt husig... szenvedtem vele együtt. tehetetlenül néztem szenvedését.. ! Altatáson gondolkozott a doki.. lassan már mi is feladtuk..de nem tudtuk elengedni még..   Ösz óta havonta csepegtetjük az advocate cseppel és ugy nézett ki... talán..javulás!! De ma már megint látom a kis kopasz foltokat a fülén.. és kezd vakarózni!!!! Mi lehet ez ?? Mit tehetek?? Összefügghet-e esetleg a tüzeléssel / tüzelés közeledtével ?? Köszönöm tanácsát !!

Sokféle gombaellenes kezelés létezik, ezek nagyobb része hatékony és tolerálható mellékhatásokkal jár, és nem feltétlenül kerül vagyonokba.

Igen, könnyen lehetséges, hogy a nem ivartalanított fiatal szuka petefészek/méh elváltozásai okozzák a visszatérő szőr és bőrtüneteket. Mint ahogyan ezen kívül is sokféle parazitás, gombás, bakteriális bőrbetegség, allergiák, autoimmun és endokrin betegségek okozhatnak hasonló tüneteket.

Azzal biztosan érdemes kezdeni, hogy ivartalanítják a kutyát (ezzel nem kizárt, hogy megoldódik a rejtály, de legalább egy sereg további gondot megelőzhetnek), megkapja a veszettség mellé a kombinált védőoltást is, és folytatják a parazitaellenes kezeléseket a kertben tartott kutyán. A kutya pihenőhelyét is érdemes lehet ellenőrizni,  cserélni, vagy kitakarítani és fertőtleníteni. Ha ezzel nem oldódnak meg a tünetek, akkor pedig részletes kivizsgálással érdemes kideríteni, hogy mi lehet az ok.

Kutyatartóknak

Gondolatok az ivartalanításról

jelige: Cica
2017-03-13
Tisztelt Doktor Úr!;(Nő) Egy 18 éves cicával kapcsolatban szeretnék kérdezni- Ez év januárjában vettem észre,hogy furcsán veszi a levegőt.Elvittem az orvoshoz,aki szívproblémát állapított meg nála,s a röntgen alapján azt mondta víz van a tüdején.Írt fel a szívére gyógyszert,s minden nap 2x fél vízhajtót írt fel.Ultrahangot nem csinált,mert a gépüket még nem üzemelték be.Elvittem egy szív ultrahang vizsgálatra ahol azt mondták,hogy a szíve teljesen rendben van,(kérdeztem,mi van a szív zörejekkel,mert azt más orvos is mondta,hogy szív zörejei vannak)a máját viszont csúnyának találta.Azt írta rá,hogy több 8-12 mm-es echoszegényebb terület.Mondta,hogy lehet daganat,de más is lehet.Ott mindjárt laborvizsgálatot ajánlott,elkészülte kor azt mondta,a labor eredmény nem olyan rossz,mint amilyennek látta a májat.Maga a vizsgálat nagyon fájhatott a cicának,rossz volt nézni,mert nagyon durvának tűnt maga a vizsgálat.Javasolt infuziót,amit a településünkön az orvossal beadattunk.Ebben kapott: C vitamint,Carenia inj,Duphalte inf.enroxil inj.,Glucosum inf.,Ringer inf.,Három napig kapta az infuziókat,nagyon jó étvágya volt,majd mindíg kevesebbet evett.Aztán 2 napig kapta az infúziót,s az étvágya változó volt.Egy régi állatorvos tanácsára elvittük a cicát az állatorvosi egyetemre,ott azt mondták rengeteg gyógyszert kapott a cica,ki kellene üríteni a szervezetéből ezt a sok gyógyszert(Carenia,Dexadreson,Enroxil,Synulox,inf.Ringer,C vit.,Vasotop,Meloxidyl,ClavaseptinBisolvon) ,s labor készült,aminél 60 ezres volt a fehérvérsejt száma,s már volt láza is 39,9, mindjárt adták az infúzióba a gyulladáscsökkentőt,s hazára is javaslatba fölírták az infúziót,Javasolták az ultrahangot (szív,máj).Náluk előre kellett időpontot kérni,s mivel csak későbbre kaptunk volna,ezért gondoltam,megint elviszem ahhoz az orvoshoz,akinél előtte voltunk.A mája ultrahangozása után,megnézte a tüdejét is és azt mondta,a tüdején áttétek látszanak,gondolkodjunk el azon,hogy elengedjük a cicát.Amikor a tüdejét ultrahangozta,az is fájt a cicának,mert nagyon sírt,s mondtam az orvosnak,ha lehet ne okozzon neki fájdalmat.Későn értünk haza,s éjjel a cica nagyon elkezdett zihálni,próbált járkálni,de csak szédelegve ment,összeesett,mellette voltam símogattam,nyugtatgattam.Borzasztó vol,hová vigyem éjszaka?Amint lehetett hívtam az orvosunkat,tudtam,hogy el kell engednem ,nem akartam,hogy tovább szenvedjen,ettől meg akartam kímélni.Az elaltatás után hazahoztuk,s amit nem értek,hogy mitől lehet.Az ágyával vittük el,s hoztuk haza,az orvos tett alá egy pelust,mondván,hogy lehet még vizeletet fog üríteni,amin ledöbbentem,hogy az orrából nagyon sok vér folyott,s nem értem mitől?A vizsgálatnál talán megsértették a tüdejét? Máskor is ultahangozták,de máshol sosem okozott neki fájdalmat,mindenhol azt mondták mennyire jól visel mindent.Nagyon bánt,mert nagyon reménykedtem benne,hogy még egy ideig köztünk lesz.Nem tudok beletörődni,hogy így történt. Előre is köszönöm a válaszukat.

A 18 éves, nem is minden évben oltott, kijáró cica halálát biztosan nem az ultrahang vizsgálat(ok) okozták. Az sem kizárt, hogy a szívelégtelenség mellett a mellüregében és a máján is daganatos elváltozás volt, illetve az sem kizárt, hogy vírusos eredetű megbetegedésben (FIP) is szenvedett. Ember és állat esetében is gyakori agoniális jelenség az orrvérzés.

Ennél pontosabbat természetesen a cica boncolásával és a kapcsolódó kiegészítő vizsgálatokkal (szövettan, kórokozó izolálás, toxikológia) lehetne mondani, ennek hiányában a klinikai vizsgálatok eredményeire és a képzelő erőnkre támaszkodhatunk csak.

Sajnálom az átélt hónapokat, a januártól mostanáig tartó nehéz időszakot - de nem látok más lehetőséget, mint a megnyugvást és a beletörődést a megváltoztathatatlanba.

jelige: kiskutya
2017-03-13
Üdvözlöm! 2,5 éves Bolognese szuka kutyusom ivartalanítva van. Kb fél éve a farka tövében és körülötte, apró hólyagok lettek, ami a kutyának nagyon viszketett. Az állatorvos erre krémet adott, amitől elmúlt. (szőrtüsző gyulladás)Egy hónap múlva újra előjött, újra krém, megint elmúlt. 2-3 hónapja kezdődött, hogy nemi szervét gyakran és erőteljesen nyalja ( többször, mint régebben) kicsit telt a kutyus és nemi szerve és hasán lévő bőr ahogy összeér, megfigyeltük ilyen sötét "lerakódást ". anno is volt ez, akkor azt mondta az állatorvos betadinnal kicsit ecseteljem be. kipállott, mert duci a kutya. előtte vizes gézzel töröltem le , seb nincs de ez a sötétbarna lerakódás vér szagú. mitől lehet, ha nincs ott seb? Ivartalanítva van a kutya. úgy láttam mint ha hüvelyből szivárogna vér. eszik, iszik, játékos. hasa nem fáj. Időnként elbújik, de ráfogtuk a melegre. Előre is köszönöm válaszát!

Leírása alapján az eset megérett a részletes kivizsgálásra.

A fizikális vizsgálatok mellett vér/vizelet labor, képalkotók, de talán endokrin paraméterek mérése is indokolt lehet a duciság, szőr és bőrtünetek, valamint hüvelyvérzés hátterének kiderítése érdekében.

jelige: laciso
2017-03-13
Tisztelt Dontor úr! Kéredéseim röviden: 1.Ivartalanított kutyánk túlsúlyos, kb. 40 kg. Sok hónapja napi 2x60 gr diétás tápot kap (kondroitin szulfátot és glükozamint is tartalmaz), VAGY pl. reggel 4 db. csirkenyakat, este meg 4 db csirkeszárnyat. Este fogtisztitó rágót kap. Súlycsökkenés semmi. Napi 2x 25-30 percet sétálunk. Mit kellene még tenni, hogy fogyjon a kutyánk? Sok-e amit enni adunk neki? 2.Korábbi kutyánk daganatos volt és alig tudott nyelni emiatt. Mostani kutyánk sokat krákog és aggódunk, nehogy neki is daganata legyen. Hogyan lehetne megállapítani, van-e valami gyanús jel? 3. Ürüléke szine és állaga változó. Szine barnától zöldig minden lehet és nem látunk direkt összefüggést azzal, hogy mit eszik. Az ürülék állaga általában egy séta alatt formáltabban kezdődik, majd tovább sétálás közben az újabb ürülék már puhább, ami egészen a híg állagig megy. Ez a szakaszos ürítés normális, vagy esetleg lehet vastagbél-divertikulózis? Ezek a jelenségek mennyire nem normálisak, kell-e valalmit ellene tenni? A súlynövekedés azóta állt be, amióta saját mozgássérülésem miatt a korábbi nagy, 2 x 1,5-órás sétákat nem tudom vele megtenni. Köszönöm válaszukat.

Az ivartalanítással a legtöbb középkorú szuka hajlamosabb lesz a hízásra - de okosan teszi, hogy felfigyelt erre, és tenni akar ellene. Valóban néhány daganatos megbetegedésre, de emellett ortopédiai-, szív-keringési, és egyéb betegségre is hajlamosabbak az elhízott kutyák (állatok és emberek egyaránt).

Nem tudom, milye fajtájú, mekkora termetű a kb 40 kg-o kutya, ezért azt sem tudhatom, hogy mennyire túlsúlyos, és azt sem, hogy a leírt táplálékmennyiség mennyire elfogadható.

A túlsúlyt sokszor egyéb endokrinológiai, metabolikus zavarok súlyosbítják, ezért, és az észlelt jelek, valamint a fogyasztás segítése miatt is érdemes lenne állatorvosától időpontot kérni és a kutya részletes kivizsgálását kérni.

jelige: Amstaff
2017-03-12
Üdvözletem! 4 éves amerikai staffordshire terrier kan kutyám mellbimbója megduzzadt ,kb 2 cm-esre. Mi lehet az oka? Mitől lehet ez? Hogyan kezeljem? Válaszát előre is koszonom!

Több oka is lehet a fiatal, kifejlett kan mellbimbó duzzanatának - de semmivel ne kezelje otthon.

Lehet sérülés a háttérben, lehet hormonhatás (akár a here hormontermelő tumora is) és lehet akár emlőtumor is. Ez utóbbi a férfiakon és a kan kutyákon is ritkán ugyan, de előfordul, ráadásul sokszor rosszindulatúbb, mint a nőivarú állatokon ill hölgyek esetében.

Ha állatorvosa részletesen kivizsgálhatja az esetet, úgy kiderülhet a mellbimbó duzzanat háttere - és ezzel a megoldások is világossá válhatnak. Lehet, hogy sebészeti megoldása lesz az elváltozásnak (az érintett emlőtelep és esetleg a herék eltávolítása), de lehet, hogy gyógyszeres kezeléssel is megoldás születik.

jelige: fmagdi
2017-03-10
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 14 hetes Bichon Havanese szuka kutyusom van, aki 3 nappal ezelőtt kapta meg a 2. kombinált oltást, ezután a veszettség elleni következik. A kérdésem az lenne, hogy optimális-e a két hetet megvárni a veszettségi oltással vagy esetleg akár holnap is megkaphatná? Tehát hogy csak 4 nap telne el a kettő között? (Ugyanis most akciós lenne az oltás). Természetesen ha az az ideális, mindenképp kivárjuk a 2 hetet. A másik kérdésem, hogy a chip beadása mikor történjen, külön minden oltástól vagy ennek nincs jelentősége. A veszettségi oltás után még a Lyme kór elleni oltásra gondoltam - Önök szerint ez javasolt? (Mivel a legtöbb oltási programban nem szerepel.) Tisztelettel várom válaszukat. F.Magdolna

Ideális esetben egy kölyök 2 hetente kapja védőoltásait, így építhető meg a legjobban a védettsége a veszettség és egyéb fertőző betegségek ellen. Ajéánlott tehát megvárni a 2 hetet.

A Lyme elleni védőoltást valóban nem mindegyik ajánlás tartalmazza. Ennek beadását a kutya élőhelye, életmódja - és a kullancsok elleni védekezés módja, hatékonysága is befolyásolja, ezért a legjobb, ha állatorvosával vitatja meg, hogy mennyiben szükséges a Lyme elleni védőoltás.

Mire van szüksége a kutyámnak?

jelige: Kókusz
2017-03-10
Tisztelt DoktorNő/Úr! Volt egy beteg macskánk,mint kiderült(Bejött a kertbe) kb. egy hete elaltatta az állatorvos, de nem tudta megmondani pontosan mi baja volt, viszont hasvízkórra gyanakodott, elég nagy volt a hasa,körte alakú. Már nem tudott rajta segíteni.Viszont van két kutyánk , az lenne a kérdésem, hogy fertőző e akár a hasvízkór, akár egy FIP, vagy más a kutyákra nézve,amitől a macska beteg volt?

A cica életében részletes vizsgálatokkal (fizikális vizsgálatok, labor, vírustesztek, képalkotók ....) lehetett volna diagnosztizálni a betegséget. Az elaltatás után pedig a boncolás és a hozzá kapcsolódó kiegészítő vizsgálatok (szövettan, kórokozó izolálás, toxikológia ....) lett volna képes pontos diagnózist eredményezni. Ha mindezekre nem volt lehetőségük, akkor nem csodálom, hogy állatorvosa nem tudta pontosan megmondani, mi a helyzet a cicával.

A hasvízkór nem diagnózis, hanem egyike a tüneteknek, amit észrevettek a cicán. Hasvízkórt eredményezhet többféle vírusos megbetegedés (legtöbbször a FIP), de más eredetű májbetegségek (mérgezés, tumor, parazitózisok .....) , szív- és keringési eredetű megbetegedések .... és sok egyéb kórok.

A lehetséges vírusos és parazitás betegségek elsősorban (oltatlan) macskákra nézve veszélyesek. Kutyára és emberre nézve jóval kevésbé aggályos a dolog.

A jelenlegi helyzetben szerintem a legtöbb, amit tehetnek, hogy a beteg macska pihenőhelyeit, etető/itató edényeit felszámolják, kitakarítják és fertőtlenítik.

jelige: Polly
2017-03-10
Tisztelt Doktornő, Azt iránt szeretnék érdeklődni, hogy macskáknál okozhat-e antibiotikum, hashajtó, láz- és hányás csillapító kombinációja májgyulladást? A macskám hányt többször,és nem kakilt 2 napig. Elvittem az állatorvoshoz, ahol kapta a fent leírtakat. 1 nap múlva már nem volt semmi baja, majd visszavittem volt röntgen, ultrahang, és után azt mondták májgyulladása lehet és gyógyszerezni kell hetekig antibiotikummal. Egy kis hányás miatt? Ezért érdeklődnék, mert nem szeretném gyógyszerezni a macskát, ha nem muszáj. Köszönöm a válaszát Üdvözlettel Kovács Gergely

Nem jellemző, hogy a leírt gyógyszerkombináció májgyulladást okozna bármilyen állatban, vagy akár emberben sem. A májgyulladás viszont gyakroan okoz lázat, hányást és hasmenést, aminek a tüneti kezeléséhez szükséges a leírt gyógyszerkombináció.

A kis hányás, nagy hányás dilemmáját én nem tudom feloldani, de állatorvosa segítségével megállapíthatják,hogy mennyire súlyos a helyzet, milyen és milyen hosszú ideig alkalmazandó kezelés szükséges.

jelige: 777777
2017-03-10
Tisztelt Dr. Úr! Van egy Bichon Havanese kiskutyám, ez év 03.03-án volt 3 hónapos. Sajnos van egy köldöksérve, kb. borsónyi. A kérdésem az lenne, hogy ennek műtésével meddig lehet várni és hogy az ivartalanítással együtt elvégezhető vagy ajánlott-e ennek az eltávolítása is? Valamint szeretném tudni, hogy mikor a legideálisabb az ivartalanítás a szuka kutyánál? Azt is hallottam, hogy 2 féle módszer is alkalmazható, az egyiknél, ha jól tudom, csak a petevezetéket kötik le, a másiknál pedig tőbb mindent eltávolítanak (sajnos nem tudom ezt szakmailag leírni). Melyik a megfelelőbb? Ezekkel kapcsolatosan várnám a választ, amit előre is nagyon köszönök! Tisztelettel: F.Magdolna Szekszárd

Az Egyesült Államokban és néhány hazai klinikán is kaphatja azt a választ, hogy az ivartalanítást akár most, még az 1. tüzelés előtt a legjobb elvégezni. A legtöbb itthoni és európai állatorvosi intézményben pedig azt mondják, hogy várjuk meg a tini 1. tüzelését (ez 5-7 hónapos korára várható) majd ezután, de még a 2. tüzelése előtt nagyjából 1 évesen végezzük el a műtétet. A borsónyi köldöksérv rendbetétele praktikusan az ivartalanítással egyidőben esedékes.

A petevezeték lekötése kutyákban és macskákban gyakorlatilag szakmai hibának minősül, súlyos egészségkárosodás lenne a következménye minden esetben. Az ivartalanítás során a petefészkeket el kell távolítani  (ovariectomia) , és a bizonyos 2. módszer szerint a őpetefészkek mellett a méhet is kivesszük (ovariohysterectomia). Ez utóbbi módszert főleg akkor alkalmazzuk, ha idősebb korban kerül sor az ivartalanításra, és a méhen elváltozásokat észlelünk. A fiatal korban elvégzett ivartalanítás során szinte mindig elegendő a petefészkeket eltávolítani.

Gondolatok az ivartalanításról

1 / 483 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.01.01
Budafokon talált kutyus telefonszámmal: 06 20 932 4505 https://www.facebook.com/trixi.szabo/posts/1710261915666522
2016.11.28
Augusztus közepén született nagyon játékos, eleven, kézhez szokott, dorombolós kiscicák keresik új örökbefogadó gazdijukat, féreghajtva, bolhátlanítva. Érdeklődni lehet: +36-30-2530158
2016.10.29
Napok óta kétségbeesetten szaladgál ez a fekete kutyus, a Vöröskereszt utcán, a Nagytétényi úton. Hívásra nem jön oda, nagyon félős, ezért nem lehet róla jobb képet csinálni. Egyre rosszabb állapotban van szegény. Nem hiányzik valakinek?