Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: viszketek, vagy amit akartok
2015-03-31
Tisztelt Doktor Úr! Két kutyusom van, mindkettő hetek óta vakarózik. Először a Shi-tzu, majd a csivava-spitz keverék is. A Shi-tzu szőrét vágta a kozmetikus és észrevette, hogy apró fekete valamik másztak rajta, de azt mondta az nem bolha. A bűzmirigyük ki lett nyomva, de változás nincs. A Shi-tzu farkán, mintha kosz lenne, vagy a bőre hámlana, olyasmit látunk. Van olyan része a farkának, ahol már sebes. Lehet, hogy a vakarózás miatt. Kb. két hetente fürdetjük őket, kamillás samponnal. Próbaképpen kétszer-háromszor Bolfo bolhairtó sampont is használtunk. Az sem segített. Mi lehet az oka, kérem adjon tanácsot.

Kedves Gazdi!

Ha mindkét kutya vakarózik, akkor nagy valószínűség szerint fertőző okról van szó. Ha  a kozmetikus látott is kis fekete valamiket, akkor méginkább. Legelőször olyan külső parazita irtó szert kellene használniuk, amely hosszabb ideig hat. Ha csak bolhairtó sampont használnak, az legfeljebb azokat a bolhákat pusztítja el, amelyek éppen a kutyákon vannak. A bolhák fejlődési alakjai, ha elszaporodnak a lakásban, akkor a környezetben tartózkodnak: a textilek, szőnyegek, kanapé, stb repedéseiben várják, hogy újra a kutyákra ugorhassanak.

Ha a nyakra cseppenthető spot-ont vásárolnak, akkor fontos, hogy legalább 2 nap teljen el a felhelyezés előtt és után a fürdetésig, mert a bőr külső zsíros rétegének eltávolítása ronthatja a hatásfokot.

Sokszor 3-4 hónap is kell a bolhák teljes eltűnéséig, ezért türelmesen, kitartóan kell használni a szereket. Összefoglaló táblázatunkat a bolha ellenes szerekről megtalálja, ha IDE KATTINT!

Természeteen előfordulhat, hogy tényleg nem bolhákról van szó, és nem használ a kezelés. Ebben az esetben legcélravezetőbb lenne olyan állatorvosi rendelőt felkeresniük, ahol alaposan meg tduják vizsgálni a kutyákat, mert több más szabad szemmel is látható külső élősködő is okozhta viszketés, pl.a ragadozóatka, a szőrtetű. Ha ilyet nem találnak, akkor a következő lépés a bőrkaparék minta vétel, annak kiderítésére, hogy szabad szemmel nem látható élősködők vannak-e.

Ha nem találnak semmit, akkor tovább kell kutakodni, például elvben az is előfordulhat, hogy a gyakori fürdetéstől,  samponozástól annyira kiszárad a kutyák bőre, hogy ez okozza a fokozott viszketést, és a bőrt hidratáló samponra kelle átállniuk. A különböző anyagokra adott allergiás reakció is okozhat viszketegséget- persze kicsi az esélye, hoy pont mind a két kutya egyszerre lesz allergiás.


jelige: meddőség macskánál?
2015-03-31
Tisztelt Doktornő/Úr! Fajtiszta BLH nőstény cicám decemberben volt két éves. Lakásban tartott és időközönként tüzel, de nem termékenyül meg. Két kandúrral is próbálkoztunk már, akik már több saját almunk apacicái voltak, így hímoldalon biztosan nincs gond. A fedezés megtörténik, majd pár hét elteltével ismét tüzel a cica. Arra lennék kíváncsi milyen vizsgálatból állapítható meg a probléma vagy létezik-e állatoknál ilyesmi. Macskák esetében gyakori a meddőség?

Kedves Gazdi!

Macskáknál is létezik meddőség, attól függően, hogy mikor kezd a fedeztetés után ismét tüzelni, lehet más és más a gond. Ha 1-2 héttel a fedeztetés után kezd újra tüzelni, akkor valószínű, hogy az ovulációval vannak gondot, és ezért nem tud vemhesülni. Alapos kivizsgálás után gyógyszeresen be lehet avatkozni, hogy segítsük a vemhesülést.

Javaslom, hogy jelentkezzen be szaporodásbiológiai szakrendelésünk vezetőjéhez, dr. Thuróczy Juliannához a további kezelések és kivizsgálások megbeszélésére! 

jelige: Jelöl a cica?
2015-03-31
Kedves Doktor! Van egy 2 éves lány cicám, 6 hónapos korában ivartalanítva lett. Ma reggel nagyon erős szagút pisilt, mintha jelölne - eddig ilyet sosem csinált, ivartalanítás előtt sem - és azóta is érződik a cicán a szag. A viselkedésében semmi változást nem vettünk észre. Mitől lehet? Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Kedves Gazdi!
Nem jelölésről van szó valószínűleg, hanem a hugyutak gyulladásáról, ami igen gyakori lakásban tartott macskáknál. Ha felkeresi állatorvosát egy vizsgálatra és ő tud vizelet vizsgálatot végezni, akkor hasznos lehet friss vizeletet is vinni, amelyet az ITT LEÍRT módon tud gyűjteni.
jelige: macska kullancs ellen?
2015-03-31
Macskám 1 hete kapott Frontline-t a nyakára, de ma is behozta a házba az élő, mászkáló ill. befúródott kullancsot. Az állatpatikában sem tudnak más szert adni kullancs ellen. Tényleg nincs semmi ellenük? Valami tabletta esetleg? Polibé? Köszönettel: Áron

Kedves Gazdi!

Bizony nem könnyű a macskákat kullancs ellen megvédeni: sajnos a legtöbb hatóanyag, amely jól működik kutyáknál a kullancsok távoltartására,  macskákra mérgező. Csak akkor kezd hatni, ha már a kullancs befúródott és bizonyos időt (a használati utasítás szerint 48 órát) eltöltött az állat bőrében, nem akkor pusztítja el, mikor rámászik a szőrre.  Így marad a Broadline nevű új készítmény, a Frontline, illetve a Frontline spray, amely a leghatékonyabb, ha helyesen hasznáják: a flakonon megtalálja feltüntetve, hogy 1 kg-ra hán fújást kell használni, úgy, hogy teljesen átnedvesedjnen a macska szőrzete.

Az új, kutyáknak készült, vényköteles bolha-kullancs ellenes tablettával (Bravecto) jók a tapasztalatok a gyártó szerint macskáknál is, de Magyarországon még nincs törzskönyvezve, ezért csak állatorvosi utasításra, saját felelősségre adható.

jelige: bővebb nyálfolyás
2015-03-30
Tisztelt Dr. Úr /Nő mopszomnál bővebb nyálfolyást tapasztalok 2-ik napja, de amúgy semmi más panasz. Eszik, iszik, érdeklődő, szaladgál. Van okom aggódni?

Kedves Gazdi!

Csak alapos vizsgálat után, különösen a szájüreg, a fogak, a nyálmirigy tájékának a vizsgálata után lehetne többet mondani, mert valóban lehet, hogy csak a melegebb idő okozza a nyálfolyást, de szájüregi gyulladás, akár a fogkövesség, a

jelige: kutya
2015-03-30
Üdv! Van egy szuka sharpei kutyusunk, és nagyon beteg! Először reggel hányt, ami kissé habos, talán a gyomorsav miatt. Aztán délután véreset hányt. Nagyon mélabús, bágyadt hangulatban van mindig, csak inni akar, enni egyáltalán nem. De ha iszik is 5-10 perc után kijön belőle. Este azonnal elvittem az ugyeletre, ahol infúzió-ra kötötték, és kapott egy pár injekciót is. Ma ismét visszavittem, megint infúzió-ra kötötték, és megismételték az injekciókat. Holnap ismét megyek. Viszont most otthon nagyon lehangolt, csak fekszik és alszik. Az orvos azt mondta hogy a belei nem nagyon akarnak működni, és véres volt a vizsgálatnál a feneke. Nagyon félek,hogy elveszítem őt! Azt is mondták,hogy egy virus lehet, ami ellen kiskorában nem kapta meg a védő oltást. Én fél évesen kaptam őt. Inni nem adhatok neki, csak pár kortyot ihat, pedig legszivesebben kiinná az edényét. Ételnek adtak egy hígabb állagú konzervet és egy fecskendőt, amivel adagolhatom azt neki. 2 nap alatt egyszer pisilt, de egyszer sem volt bélsár. Ráadásul még tüzel is. Kérem Önt/Önöket,hogy adjanak valami tanácsot, vagy javaslatot, bármit, amivel biztosan tudom, hogy renbe hozhatom! A belei az ovosnál megmordultak, biztos azért nem tud üríteni, mert ételt nem fogyaszt. Gondoltam már normaflórra is, ami a bélbolyhokat állítja helyre. Tanácstalan vagyok. Üdvözlettel:Sárközi Eleonóra

Kedves Gazdi!

Jelenleg tüneti kezelést kap a kutyus. Közelebb kerülni a tüneteket okozó okokhoz kiegészítő vizsgálatokkal lehetne: vérkép, vérlabor és főleg röntgen, kontrasztos röntgen, hasi ultrahang vizsgálat, amivel a véres hányással-hasmenéssel, véres kifolyással (bélből? húgycsőből? hüvelyből?) járó betegségeket kizárhatnák: az esetleges bélelzáródást, a bél invaginációját, a bélfal elváltozásait, a gyomorban elakadt idegen testet, a gennyes méhgyulladást, a véralvadás zavarát, stb.

Leveléből nem derül, ki, de lehet, hogy elvégezték a kiegészítő vizsgálatokat és a vírusos gyomor és bélgyulladás (pl. Parvo vírus által okozott bélgyulladás, ami ellen kölyökkoran szoktuk oltani a kutyákat) tűnik a legvalószínűbbnek. Ha mégsem és állatorvosaiknak nincs lehetőségük kiegészítő  vizsgálatok elvégzésére, akkor tovább küldhetik a beteget olyan állatkórházba, (pl. a SZIE Állatorvostudományi Egyetem Klinikájára), ahol minden vizsgálatot el tudnak végezni egy helyen.

jelige: csibaba
2015-03-30
Tisztelt Doktor! Kiskutyám 3 hónapos szobatiszta volt mikor megvettem. Kb 2 hete bekakál és bepisil. Volt, hogy a hasa is ment. Ma pedig sétáltatás közben többször is barna színű folyadékot hányt és egész nap nem evett. A hányásnak semmi előjele nem volt, nem öklendezett előtte, csak random módon történt. Sokat alszik, de nem többet, mint eddig és amikor ébren van, akkor játékos, eleven, nem látszik rajta semmi. A kiskutya nem törzskönyves csivava kutyus. Akiktől vettük azt mondták, hogy oltva és féregtelenítve van, de már nem vagyok biztos benne...

Kedves Gazdi!

Sok baja lehet a kiskutyának, a bélparazitáktól elkezdve, fertőző betegségeken át akár örökletes fejlődési rendellenességekig. Én legelőször is az oltásai és féreghajtása ellenőrzésével kezdeném. Még ha már kapott is féreghajtókat, akkor is havonta kellene kapnia 3 hónapos korától 6 hónapos koráig.

Alaposan meg kellene vizsgáltatni állatorvosával,  és kiegészítő vizsgálatok (bélsár vizsgálat, vizelet vizsgálat, röntgen vizsgálat, vérkép, vérlabor) közelebb vinnének a megfelelő diagnózishoz.

jelige: barbara01
2015-03-30
Üdvözlöm! Ideiglenes befogadótól tegnap hoztunk el egy elég sovány, ápolatlan shar-pei fiú kutyát. Hétfőn átesett az ivartalanításon, de már este mikor hazahoztuk, láttuk hogy nincs jól. Here helye bedagadva, fájdalmai vannak, menni nehezen megy. Fellépni lépcsőre nem tud, állva alszik el, mert fáj. Az ideiglenes befogadó szerint ez normális állapot. Reggel adtam egy fél Algopirynt .Szeretném megkérdezni, hogy ez a műtét után 7 nappal tényleg normális állapot-e, vagy orvosi ellátást igényelne! Köszönöm szépen a válaszát Tisztelettel: Gizi

Kedves Gazdi!

Szerintem 7 nappal az ivartalanítás után, mikor már a varratszedésnek jönne el az ideje, nem normális, hogy ennyire gyulladt, fájdalmas legyen a műtét helye, ezért mindenképpen állatrvosi ellátást igényel!

jelige: dominancia ivartalanítás
2015-03-30
Tisztel Doktor ÚR / Nő! Segítséget szeretnék kérni ivartalanítással kapcsolatban: van egy 1.5éves kan yorkim (igazi domináns terrier jellem). Tavaly szeptemberben elköltöztünk panelbol családi házba, ahol más kutya nem volt csak ő. Mire megszokta az új helyét, hozzánk került egy 2 hónapos kan közép ázsiai juhász kutyus. Most még játékból, megy a harc és kergetőzés, de félek, hogy később a yorkienak baja eshet, még ha csak játékból is. A kérdés, hogy javasoljátok az ivartalanítást ? (elég egyik kutyusnál-melyiknél-, vagy mindkettőnél). Mik a pro és kontra érvek? Előre is köszönöm a segítséget.

Kedves Gazdi!

Mi leginkább egészségügyi szempontból szoktuk javasolni a teljes felnőttkori testméret elérése utáni ivartalanítást, a prosztata daganatos elváltozásának megelőzésére. Ez kistestű kutyáknál 10-12 hónapos kort, nagytestűnél 14-18 hónapos kort jelent. További információt az ivartalanításról találhat honlapunkon a Publikáció rovatban, ha IDE KATTINT!

A két kutya összeszoktatásáról, dominancia viszonyairól kutya kiképző, tréner véleményét kikérni, honlapunkon Urbanovich Zoltán kutyakiképző válaszolt kérdésére:

"Kedves Érdeklődő!

Mindkét kutya ivartalanítását javasoljuk. Természetesen kutyaiskolát is, ahol megtanulja, mire kell figyelni a későbbiekben és hogy kell leállítani egy kezdődő verekedést. Érdemes mindkét kutyával kijárni a suliba. Az ivartalanításnak nincs hátránya, csak előnyei vannak. Tüzelési időszakban a kutyus nem akar pározni, ezáltal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz. A dominanciájukat lenyomja, nem akarják ők eldönteni, ki legyen a vezető. Természetesen ehhez egy határozott, következetes gazdára is szükség van. A daganatos betegségek is kisebb százalékkal alakulnak ki. Talán annyi hátránya van, hogy nem lehet "szaporítani".

Tisztelettel:

Urbanovich Zoltán

www.dogisland.hu

jelige: Volga
2015-03-30
Tisztelt Doktor úr/Doktornő! A tanácsukat kérem, mert az állatorvosunk sem tudja, mi baja lehet a cicánknak. Volga egy kb 2-3 éves, kijárós oroszkék cica (úgy kaptuk), és három-négy hete kezdődött nála egy furcsa betegség. A szemgolyóján belül megjelent valamilyen váladék szerű szürkés-sárga folt(kezdetben szürkés, most más szürkés-sárga). A folt alakja folyamatosan változik, úgy tűnik, mintha a szivárványhártya előtt úszkálna ez a gennyhez hasonlító folt. Mindez a szemgolyón belül van, kívül nem váladékozik a szeme. Közben tüsszögött is, az orra is tele volt, ezért az orvos felsőlégúti fertőzésre gondolt látatlanban, ami rámehetett a szemére, ezért csináltunk egy Augmentin-kúrát. Volga nem javult, most már egyre narancssárgásabb a bal szeme. Mindehhez pedig társul egy "tikkelés" is: olykor minden külső behatás nélkül megrándítja a fejét, eltorzul az arca és némán nyávog, hozzá pedig hunyorog. Ezt egy oldalára csinálja, változó gyakorisággal (az elmúlt héten kevesebbszer). Amúgy a közérzetével (az első pár napot leszámítva) nincs gond: eszik,mozog, bár sokkal kevésbé bújós. Eléggé kétségbe vagyunk esve, kérem, ha van bármilyen ötletük Volga betegségével kapcsolatban, segítsenek! Hálás köszönettel: Lőrincz Adrienn
Kedves Gazdi!
Nagyon jól leírja az elülső szemcsarnok megbetegedését (anterior uveitis), amikoris külsőleg nem érintett a szem, csak az iris előtt látni az elváltozást. Ez legtöbbször szisztémás, az egész test megbetegedését érintő kórok következménye, és összevetve a tikkeléssel, mindenképpen alaposabb kivizsgálás szükséges. Legjobb lenne szemészeti szakrendelésre vinni Volga cicát, amely sok helyen elérhető Budapesten.
jelige: Ehet-e a kutya levendulát?
2015-03-27
Kedves Doktor! Egy olyan kérdésem lenne, hogy a kutya ehet levendulát? (szárított formában vagy porként hozzá keverve az ételéhez) Előre is nagyon köszönöm!

Kedves Gazdi!

Azt találtam, hogy a nem vegyszerrel, gyomirtóval kezelt levendula nem mérgező kutyákra. Arra nem találok irodalmi adatokat, hogy  miért is kellene levendulát ennie egy kutyának. Ha alternatív gyógyászattal foglalkozó, a növényi gyógyszerekben jártas állatorvostól kapta a tanácsot, vagy írta fel receptre, akkor gondolom jól megalapozott tudás van mögötte, én sajnos nem vagyok járatos ebben.

jelige: cica szoptatása
2015-03-27
Tisztelt Doktor Úr! A cicámnak azt hiszem be lehetnek gyulladva a cicijei, mert nem megy szoptatni, ugyanakkor pedig teli vannak a cicijei tejjel, majd szét fakadnak. Nyávog, nem találja helyét, a hideg kőre teszi a hasát. Ilyenkor mi a teendő? Előre is köszönöm a választ! Tisztelettel: Kinga
Kedves Gazdi!
Legjobb lenne, ha állatorvos megvizsgálhatná a cicát, hogy eldöntse milyen súlyos a helyzet. Ne várjon sokáig, mert egyrészt igen fájdalmas ez a helyzet a cicának, ráadásul a kicsik sem jutnak elég táplálékhoz. Ha idejében elkezdik a kezelést, akkor akár masszírozással, gyulladás csökkentéssel, szükség esetén antibiotikummal is lehet kezelni az emlőgyulladást. de súlyos esetekben elapasztással, a kiscicák mesterséges táplálásával, műtéttel lehet csak segíteni.
jelige: argentin dog
2015-03-27
Tisztelt doktor úr! Van egy 6 honapos argentin dog kutyam es a mellső labai nagyon meghajoltak. Mi okozhasa es mit adjak neki hogy helyrejöjjön?

Kedves Gazdi!
Legjobb lenne olyan ortopédiában is jártas állatorvohoz elvinni, aki alaposan meg tudja vizsgálni, szükség esetén röntgen vizsgálatot is tud végezni annak eldöntésére, hogy a csontok, porcok fejlődési rendellenességről, deformitásáról van-e szó, vagy a carpus, vagyis csukló ízület flexor ínainak túlnyúlásáról.

Az óriástestű kutyák táplálására nagyon oda kell figyelni, kerülni kell a túletetést, és a mozgatást sem szabad túlzásba vinni, ezt is alaposan át kell beszélnie állatorvosával.

jelige: cicapanasz
2015-03-27
Ujjonan született három kiscica közül az egyiknek a hasa környékén vérzik valamilye azt hiszem a köldökzsinórja! Ez normális?
Kedves Gszdi!
Nem, az anyamacska normális eetben elrágja a köldökcsonkot, ami tökéletesen el szokta állítani a vérzést. Ha vérzik a köldökcsonk, akkor vagy megzavarták, vagy esetleg nagyon ritkán a kiscica fokozott vérzékenysége, a véralvadási idő meghosszabbodása is lehet az ok. Legjobb lenne, ha állatorvos is láthatná a kiscicákat az anyjukkal együtt.
jelige: egysejtű? baci? vírus?
2015-03-27
Tisztelt Dr. Nő! 2-3 hónapos kiskutyáimnak pár hete hasmenése van, nyálkás és egy pici vércsepp a szélén. 7-en vannak. Más tünet nincs. Székletvizsgálat kellene tudom, de ez sokba kerülne, és lehet, hogy meg se találnák az összes kórokozót, mert a teljesen friss széklet nem érne be a laborba időben. 1 hete kapják a gastrofermet. Önöknél mi a protokoll? Mi a kezelés, mi okozhatja? Az orvos egysejtűre gondol, de ezeknek is más-más a kezelése: Aniprantel 5 napig Giardia ellen, Sumetrolim 2 hétig kokcidiumokra, ostorféreg? Tegnap kapták az első adag aniprantelt, de az egyiknek elment az étvágya, így nem lehet beadni a többi adagot. Hogyan tovább? 7 kilósak kb. Féreghajtva egyébként rendszeresen voltak, féreg nem ürült. Köszönettel!

Kedves Gazdi!

Mi is alapos féregtelenítéssel kezdünk- az anyakutyánál és a kölyköknél. Elengedhetetlen a tartási helyük alapos fertőtlenítése (kvaterner ammónium sók), a szárítása, mert a legtöbb kórokozó a nedvességet szereti, a rendszeres napi 1-2-szeri bélsár gyűjtés.

Tényleg jó lenne egy hozzáértő laborban végzett bélsár vizsgálat, lehet 1.-3.-6. nap begyűjtött bélsárt is vizsgáltatni, amiből az egyéb szóba jöhető egysejtű kórokozók is kimutathatóak lennének (Isospora, Cryptosporidium) . Ma már vannak akár helyben is elvégezhető a Giardia tesztek.

Mi vagy fenbendazolt (Ferdocat pasztát) használunk Giardia pozitivitás esetében, vagy Klion tablettát, ami sajnos nem minden esetben hatékony.

Remélem állatorvosukkal hamarosan rátalálnak a megfelelő kezelésre és meggyógyulnak a kiskutyák!

jelige: Kutyám beteg?
2015-03-26
Tisztelt Doktor úr! A azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy kutyám (4 éves szuka magyar vizsla) igencsak kedvtelen, bágyadt, látszik rajta hogy rossz kedvű alapjába véve. Ha neki állunk vele foglalkozni, pl. labdázni akkor labdázik, jó kedvű. Ám itthon a lakásban remeg, liheg, és egyfolytában úgy próbál nyújtózkodni mintha fájna a hasa. Algopyrin hatására, néha jobb, néha nem. Ez nem egy folyamatos dolog, tavaly is volt vele többször ilyen probléma de elmúlott. Most azonban már 3-4 napja nem múlik el, félek súlyos is lehet. Állatorvosnál jártunk, ő azt mondta, elképzelhető, hogy epilepszia, amibe én kételkednék, mert szerintem akkor többször lett volna rohama nem pedig egy évvel ezelőtt. Vett vért, gyulladásra utaló jel azonban nincsen, mert gondoltam gennyes méhgyulladása is lehet, ugyanis bűzös váladék távozik hátulról (sajnos nem tudjuk hogy honnan). Legutóbb december 6.-7.-én fejezte be a tüzelést és már megint fog úgy néz ki! Ebbe szeretném tanácsát kérni! Tisztelettel: M.Máté

Kedves Gazdi!

4 éves ivarzó szukla kutyánál nekem is a tüzeléssel összefüggő megbetegedések jutnak először az eszembe, ahogy Önnek és állatorvosának, első sorban az álvemhesség és a kezdődő gennyes méhgyulladás, utóbbit ultrahang vizsgálattal lehetne kizárni. Ha a vérkép nem mutatott elváltozást, de még mindig fennállnak a tünetek, akkor nincs más megoldás, tovább kell vizsgálni a kutyát: a már említette hasi ultrahang vizsgálat, vérlabor vizsgálat, röntgen, bélsár vizsgálat, vizelet vizsgálat, stb. segít kizárni a szóba jövő betegségeket: a hasnyálmirigy megbetegedése, hasűri növedékek, létfontosságú szervek, máj- vese- funkciózavara, a lép megbetegedése, az ivarszervek daganatos elváltozásai, húgykövesség, stb.

Az ivartalanítás akkor is megfontolandó, ha nem igazolódik be a gennyes méhgyulladás diagnózisa, mert nagyon gyakori, hogy későbbiekben idősebb szukáknál kialakul, akik életük végéig tüzelnek. Ha minden vizsgálat negtív, akkor el lehet gondolkodni azon, hogy jut-e elég testi-szellemi stimulációhoz a magyar vizsla, akik legendásan intelligens, jó vadászkutyák. Ebben lehet, hogy egy jó kutyaiskola, vagy kutya tréner is segítségére lehet.

jelige: fogfájás
2015-03-26
Kedves Doktor Úr/Nő A keverék kutyosom februárban múlt el egy éves, nem tudom, hogy normálisnak tekinthető-e, hogy még mindig nőnek a fogai, pár helyen még csak mostanában estek ki a tejfogak, ezt a keverék fajtának tudtam be, de lehet, hogy rosszul gondolom. A probléma, amiért a tanácsát kérem: pár napja feltűnt, hogy fáj a kutyusnak, mikor a szájához érek, kerüli a kemény anyagú játékokat, csontokat is. Ez a fájdalom lehet a fogváltás miatt? Vagy tanácsos ilyenkor egyből az orvoshoz fordulni? Köszönöm válaszát! Réka

Kedves Gazdi!

A fogváltás legtöbbször 4-6 hónapos kor között lezajlik, ez az elhúzódó fogváltás nem teljesen normális. Egyébként a keverék kutyák védelmében mindenképpen elmondanám, hogy a kistestű fajtákban (yorkshire terrier, bolognese, havanese), vagy rövid orrú, úgynevezett brachicephal fajtáknál (bulldogok, mopsz) még problémásabb szokott lenni a fogazat mint a keverék kutyáknál.

Előfordulhat, hogy rosszul záródik az állkapocs, szabálytalanul nőnek a fogak, egyes tejfogak nem tudnak kiesni, nem megfelelően nőnek a maradó fogak, és ezért húzódik el ennyire a fogváltás. A mostani fájdalom is összefügghet ezzel.

Mindenképpen ajánlatos lenne felkeresnie állatorvosát, ráadásul áprilisban országszerte fogápolási hónapot tart a Pedigree, amelynek keretében a résztvevő állatorvosi rendelőkben ingyenes szájhigiéniés tancsáadás és Denta stix várja a gazdikat.

jelige: Dolly
2015-03-26
Tisztelt Doktor! Észrevettem, hogy a kutyám mindkét farkaskörme tövénél duzzanat van. Mit tegyek?

Kedves Gazdi!

Ha mostanában duzzadt meg a farkaskörmök töve, és korábban nem volt ilyen, akkor előfordulhat, hogy beakadt valahová, megsérült, begyulladt. Előfordulhat, hogy a helyi kezelés is elég lesz a gyógyuláshoz, de az is lehet, hogy állatorvosa injekciós, vagy szájon át adandó gyógyszert, legfőképpen antibiotikumot is felír, vagy a műtéti eltávolítást látja a legjobb megoldásnak a további ilyen helyzetek elkerülésére. Mindenképpen forduljon állatorvoshoz!

jelige: fogamzásgátlás
2015-03-26
Tisztelt Doktorúr/doktornő! Érdeklődöm, hogy van-e kockázata egy kiskutyára annak, ha a mama fogamzásgátló tabletta szedése mellett maradt vemhes. (A kiskutyát láttuk, már 7 hetes, ránézésre teljesen egészséges és szeretnénk örökbefogadni). Köszönettel

Kedves Gazdi!

Legtöbbször az anyakutyára nézve van káros következménye a fogamzásgátló gyógyszereknek, injekcióknak, mivel ezek hormontartalma belezavar a normális ciklusba, gennyes méhgyulladást, emlődaganatok kialakulását okozhatja. Ha már megszülettet, sőt, már 7 hetes és egészséges a kiskutya, akkor a legjobban teszi, ha alaposan megvizsgáltatja állatorvosával a kiskutyát, beadatja a védőoltásokat, féregteleníti, gondoskodik a bolha-kullancs elleni védelemről és megfelelően táplálja.

jelige: Csomók az 1,5 éves lány cicám hasában
2015-03-25
Üdvözlöm! Mostanában észrevettük, hogy a cicám hasa alján a két combja között a hasán a bőre alatt van 3-4 csomó. Lehet régebb óta ott van. A hasat ritkán simogatjuk. Nem fáj neki ha tapogatjuk. Tavaly október körül volt ivartalanítva. Egy éves lány cica. Félek hogy a doki nem jól csinált valamit. A csomók kb bab nagyságúak. A dokinak mindenképp megmutatjuk. Félek, hogy daganat. Erre még ultrahang sincs, max kb 40-50 kmre. Találkozott már ilyennel? Mi lehet? Talán gyulladásban van a szervezete? Esetleg sérv, vagy az ivartalanítás nem jól ment? Most macskanáthából kezelte ki a doki. 2 Injekció elég volt.

Kedves Gazdi!

Ha nem megy jól egy ivartalanítás, akkor annak vagy az a következménye, hogy lecsúszik a lekötés és közvetlenül a műtét után vérzik a cica a hasába, nincs jól, bágyadt, kedvetlen, gyenge, vagy belázasodik, mert pl. elfertőződik a műtéti terület. Az is lehet a nem megfelelően végzett ivartalanítás következménye, hogy bent marad egy-két petefészek, és ivarzik a cica. Szerencsére az Ön cicájánál egyikről sincs szó. A hason lévő csomók lehetnek a műtét után maradt bőr alatti varratok után maradt hegek, amelyek sokszor akár évekig is érezhetőek, lehet, hogy már eddig is ott voltak, csak eddig nem simogatták a cica hasát.

Sajnos nem teljesen kizárt a daganatos elváltozás sem, mert elméletileg előfordulhat akár fiatal cicánál is, főleg ha nem szokták rendszeresen oltatni, de ez igen ritka. Ráadásul ma már akár a daganatos beteg állatokat is lehetséges kezelni. Keresse fel állatorvosát mielőbb, mert akármiről van is szó, minél hamarabb sikerül diagnosztizálni, annál előbb lehet segíteni, kezelési tervet felállítani!

jelige: kopaszodás
2015-03-25
Tisztelt Doktor Úr! A macska hasa és hátsó lába kopaszodik. Nincs rajta seb, nem vakarja ki, egyszerűen kihullott. A cica épp a párzási időszakban van. Pár napja a nőstény cicánál is ezek a tünetek jelentkeztek. Mi lehet az oka? Köszönettel: Katona Dóra

Kedves Gazdi!
Nem egyszerű erre látatlanban válaszolni, mert a  szőrhullásnak sok oka lehet. Oltatlan kerti cicáknál még akkor is a parazitákra gondolnék, ha nem látják őket vakarózni, főleg hogy már kettejüket is érinti a dolog. A bolhák ebben a jó meleg időben igencsak kezdenek elszaporodni, tehát először alapos parazita mentesítésre lenne szükség. Ehhez használható nakra csepegtethető úgynevezett spot-on, vagy nyakörv. Mivel a bolhák féreglárvákat is terjesztenek, nagyon ajánlatos lenne féreghajtó tablettát is adni a cicáknak, vagy olyan spot-ont választani, ami egyben a férgekre is hat.

Ha nem változik semmi, akkor mindenképpen állatorvoshoz kell fordlniuk, aki meg tudja vizsgálni, bőrkaparék mintát tud venni az érintett területről, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokat is ajánl. Ha még nem történt meg, akkor az ivartalanítást, az oltásokat is megbeszélhetik!

jelige: Foxterrier
2015-03-25
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A 10 éves foxterrierem folyamatosan köhög, mintha próbálna valamit felöklendezni. Gyakran fehér folyadékot hány. Voltunk orvosnál, azt mondta, hogy szívmegnagyobbodása van és víz van a tüdejében, ezért vízhajtót adunk a kutyusnak, de van amikor nem tudjuk sokszor sétálni vinni, mert a szüleim dolgoznak én pedig iskolába járok és csak késő délután érünk haza. Ön szerint van erre valami más megoldás? Mit javasol? Köszönettel: Alexandra.

Kedves Gazdi!
A vízhajtó gyógyszer azért kell, hogy a kutya tüdejéből "kihajtsa" a felgyülemlett pangó savót, amely a szív nem megfelelő működése miatt felgyűlik, ezért a sétáknak nem sok köze van hozzá, legfeljebb annyi, hogy többet fog vizelni, mikor végre eljut sétálni. Ha nem segítünk a szervezetének, hogy ne legyen annyi folyadék a tüdőben, akkor szegény fulladozik, köhög, amit nagyon jó lenne megelőzni.

Ilyen esetekben a mi rendelőnkben elküldjük szívultrahang vizsgálatra a betegeket, ahol pontosan meg tudják állapítani, mi baj a szívükkel, és ajánlanak kezelési módot, például az Állatorvosi Egyetem Klinikájára, ahol telefonon lehet időpontot egyeztetni.

jelige: Lilike
2015-03-24
Olyan problémával fordulok Önökhöz, hogy a kutyám félidős vemhes, viszont aggódom mert rengeteget iszik és olyan mintha vizet pisilne. Ez probléma lehet vagy természetes?!

Kedves Gazdi!

Nem szokott normális esetben hirteen nagyon megnőni a vemhes szukák vízfogyasztása, ezért jó lenne ultrahangos vizsgálattal is megbizonyosodni arról, hogy valóban vemhes a kutyus, és nincs pl. gennyes méhgyulladása, ami a sok vízivást okozhatná, több más betegséggel együtt.

jelige: Luca
2015-03-24
Tiszteld doktor Úr! Francia bulldogunkat ma reggel császározták. 4 nappal ezelőtt 5 különböző szívhangot mértek ultrahangnál és kérésünkre meg is számolták, hogy minimum ennyien vannak. Ma a vemhessége 64 napján meg is császározták, egy állatklinikán egy kiskutyánk született. Nem értettük a dolgot több különböző orvos is ultrahangozta korábban mindenki ennyit látott. És mi is. Több különböző fekvésben láttuk a gerinceket is a monitoron. A műtét után több orvos próbált minket megnyugtatni, hogy bár még ilyennel nem találkoztak nem kizárt hogy ugyanazt a kutyát nézték és tényleg ez az egy volt. Kutyánk hasának méreteit látva és az ultrahangot aminél még a császár előtt is 3 különböző szív ultrahangot mértek kicsit szkeptikusak vagyunk. Pláne hogy érthető magyarázatot sem kaptunk. Kérdésem hogy ilyen tényleg létezik? Köszönöm válaszát
Kedves Gazdi!
Mi nem szoktunk kiskutya számot mondani a tulajdonsoknak, mert a kutyák méhe egészen más, mint az embereké, két szarva van, és ebben tekeregnek-kanyarognak a kiskutyák az anyakutya hasüregében, ezért még gyakorlott ultrahangosnak, nagyon nagy felbontású ultrahanggal is igen nehéz kiskutyaszámot jósolni.
jelige: tartósbaj
2015-03-24

Tanácstalan a doki . Mitévők legyünk ?

Kedves Gazdi!
A csatolt képen egy laborlelet van, olyan vese-paraméter emelkedéssel (Kreatin 1051 mmol/l), amely vagy hirtelen alakult ki, pl. fagyálló mérgezés miatt, Babeziózis szövődményeként, vagy más vesekárosító anyag miatt, vagy  hosszab idő alatt, mondjuk vesedaganat, a vese állományának elfajulása miatt, stb. ekkor krónikus veseelégtelenségről beszélünk.

Egy lelet értelmezéséhez mindig tudni kell, hogy milyen általános állapotban van a beteg, a kórtörténetet, a tünetek változását, a kezelésre való reagálását, stb. Jó lenne tudni, készült-e hasi ultrahang, vizelet vizsgálat, esetleg röntgen,  mintavétel, stb. Mindezek hiányában sajnos nem lehet érdemben nyilatkozni a leletről, legfeljebb azt a szomorú tényt írhatom le, hogy az a tapasztalat, hogy ha hosszabb idő alatt alakult ki egy ilyen súlyos veseelváltozás, és nem használ a terápia, infúziós kezelés, akkor ilyen magas értékekről már nemigen fordítható meg a folyamat, sajnos.

Ha állatorvosa nem boldogul az esettel, akkor továbbküldheti pl. Budapestre, az Állatorvostudományi Egyetem Belgyógyászatára.

1 / 413 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.03.06
Még mindig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2015.02.25
Gazdit keres két 7 hetes keverék kislány kutyus! Gazdájuk sorsukra hagyta őket, most ideiglenes helyen vannak, de végleges, szerető otthont keresünk a számukra. Előreláthatólag maximum közepes termetűek lesznek. Tüneményesek, kedvesek, bújósak. 20 335 3571 ; oszmun@gmail.com
2015.02.14
ELVESZETT! (Ady Endre út környéke) Szürke-fekete cirmos 6 éves macska nőstény, "Mirci" névre hallgat, aki néhány napja eltűnt. Ha valaki tud róla kérjük értesítsen a következő telefonszámon: 226-5654 vagy a 06-30-665-0418