Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Külföldi utazás oltásokkal.
2015-10-13
Tiszteletem. Külföldre szeretnék hozni egy 3 hónapos Westie kutyust. Ezt a kutyust most fogadom örökbe, és sajnos az előző gazdi nem adott meg neki minden oltást. 1 Parvo oltása van a kutyusnak. Én szeretném külföldre repülővel utaztatni a kutyust November 12-én. Az örökbeadó szerint, ha adunk neki egy kombinált oltást és a veszettség ellenit akkor utazhat. Nekem vannak Bichon kutyusaim és ők sokkal több oltást kaptak. A kérdésem, hogy elég, ha most kombinálttal és veszettség ellenivel oltatom? Ennyi most elég a szállításhoz? És itt külföldön aztán megkapná, ami esetleg elmaradt. Ezt így lehet? Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát.

Kedves Gazdi!
Nem mindegy, hogy milyen ország az a "külföld", mert ugyanolyan szabályozások vonatkoznak az egyes országokra. Az EU-n belül sem mindenhol egyeznek a szabályok, mindenhol az adott ország betegségekkel való fertőzöttségétől, vagy mentességétől függ, hogy mit várnak el. Pl. az Egyesült Királyság területén igen komolyan veszik az Echinococcosis, egy súlyos megbetegedést okozó galandféreg elleni kezelést. Az is különbözik országonként, hogy beengednek-e a területükre 15! hetesnél fiatalabb kutyát.  Általánosságban elmondható, hogy a 3 hónapos kort betöltött kutyák esetében kötelező a veszettség elleni oltás, ami viszont csak 21 nap múlva lesz érvényes (eztért a 15 hetes életkor), mert ennyi idő kell a védettség kialakulásához. Az EU országaiba mindenhová csak érvényes állatútlevéllel,  veszettség elleni oltással, féreghajtva lehet belépni, máshová ez nem érvényes, hatósági igazolás kell.

A különböző, emberre veszélytelen kutyabetegségek (Parvo vírusos hasmenés, Rubarth-kór, Kutya parainfluenza, stb) elleni védelem sehol sem kötelező, csak az embereket is fertőző betegségek, zoonózisok ellen írnak elő védelmet. A kombinált, kutyabetegségek ellen adott injekciók a gazdi és kedvence érdekében ajánlatosak.

Legjobb, ha az adott ország Nagykövetségén kér felvilágosítást, írásban, és ellátogat a Magyar Állatorvosi Kamara petpassport nevű oldalára, ahol igyekeznek aktuális információkkal szolgálni, illetve a mi honlapunkon is talál összefoglalót.

jelige: eltünt cicák
2015-10-13
Tisztelt Állatorvos Úr/Nő! Tegnap írtam az eltűnt cicák jeligével, s nagyon rövid időn belül kaptam is rá választ. Írtam, hogy 6 cicánk van , s két héten belül eltünt 2 közülük, s azóta sem kerültek elő. Ma reggel megint eltűnt 1. Este még bent aludtak, mivel féltem, hogy elvesznek, aztán amikor a férjem 5 óra után dolgozni megy, ad nekik ennivalót, a cica kiment, s azóta nem jött vissza. Hiába hívom, nem jön. Ő már 16 éves cica, tegnap evett, láthatólag semmi baja nem volt, azt észrevettem, hogy többet tartózkodott kint, gondolom várta a másik eltűnt cicát, de ha hívtam bejött. Ő nagyon jó barátságban volt a második eltűnt cicával. Nem lehet, hogy a nyest egy kisebb testű macskával elbír, Vagy lehet a környéken valaki, aki öli a macskákat? Ha ez van akkor hogyan tudom kideríteni? Gondolom sehogyan sem, s retteghetek,hogy a 3 cicám éppen mikor tűnik el megint.
Kedves Gazdi!
Nagyon sajnálom, hogy megint egy cica eltűnt, ez már a véletlennél többnek tűnik, igen gyanús, rejtélyes. Nem tehet mást, mint hogy a környéken körbekérdez, kiplakától, beszél a szomszédokkal, hátha más macskája is eltűnt, és én az Ön helyében nem engedném ki a többi cicát a biztonság kedvéért egy jó ideig.
jelige: Törpenyuszi
2015-10-13
Kedves Doktor Úr/Nő! Van egy 4 éves törpenyulam, aki szabadon van egész nap és éjjel a lakásban. Reggel vettem észre, hogy egy hajgumit elrágott és valószínű meg is ette egy részét, mert egy nagy darab hiányzott belőle. Még nem vettem észre a viselkedésén semmi különöset, de nagyon aggódom, hogy komoly baja lehet. Tudok valamit tenni érte? Köszönettel: egy aggódó anyuka

Kedves Gazdi!

Sok szénát, leveles zöldet (amit máskor is kap. pl. petrezselymet, tyúkhúrt, pásztortáskát, stb.), friss vizet adnék neki, és figyelném, hogy az étvágya, bogyózása rendben van-e. Ha csökken az étvágya, akkor minél előbb állatorvoshoz kell vinni, nem szabad várni, mert nyulaknál életbevágó a folytonos rágás, elsősorban a megfelelő rost, jó minőségű széna bevitel. Nyulak egészséges táplálásáról olvashat még ITT.

jelige: macsek
2015-10-13
T.Cím. 14 éves kanduromnak hatalmas nagyra nőtt a pajzsmirigye, nyelését nagy mértékben zavarja, szinte már nem is tud nyelni, el kell távolítani. Mennyire kell félnünk a műtéttől, mennyire életveszélyes ez, nagyon kétségbe vagyunk esve! Köszönettel

Kedves Gazdi!

Nem veszélytelen műtét a megnagyobbodott pajzsmirigy eltávolítása, főleg idősebb, esetleg a pajzsmirigy túlműködés jeleit mutató macskán, annál is inkább, mert a fő ütőerek, fontos vénák, idegek mentén helyezkedik el a pajzsmirigy. Ha lehetőség van rá, érdemes gyakorlott sebészre bízni, akinek van tapasztalata a pajzsmirigyekkel, endokrinológiával is. (Pl. Dr. Thuróczy Julianna, endokrinológiai szakrendelésünk vezetője, aki sajnos csak Október 22-e után lesz elérhető külföldi konferencia miatt.)

jelige: cukorterápia
2015-10-13
Sebkezelésnél mikor, meddig lehet cukorterápiát alkalmazni (méz, kristálycukor)? Arra gondolok, hogy egyesek szerint a cukor jó táptalaj a baciknak, tehát tiszta sebre nem jó. De a Vetramil kenőcs is mézet tartalmaz, ez pedig tiszta sebre is jó. Köszönettel!

Kedves Gazdi!

"Tiszta sebre" nincs is szükség sem mézre, sem cukorra, legfeljebb egy kis betadinra, mert ezek a gyógymódok csak nagyon elfertőződött, elhalt szövetet tartalmazó sebekre használatosak és akkor is csak a megfelelő módszerrel. A megfelelő módszer az a naponként 5-10-szeri sebkezelés, a seb lemosása, letisztítása, majd utána a cukros kezelés és a seb fedése. Ha átnedvesedett a cukor, akkor le kell mosni, újra letisztítani, megszárítani a sérülést és kezdődhet a kezelés előről. Ha tehát naponta egyszer megcukrozzák, megmézezik a sebet, akkor nem tesznek vele jót.

A Vetramil kenőcs nem csak mézet tartalmaz, hanem sokféle összetevőt kevertek össze, majd próbáltak ki a klinikai kipróbálás során, így biztonsággal alkalmazható hámosításra, és az elfertőződés megelőzésére, de nagyon fertőzött sebekre biztosan nem használ magában. Legjobb lenne állatorvosnak megmutatni a sebet, sebesülést, ha nem elméleti kérdéről van szó, mert a kijáró kandúrok főleg verekedés során szerzett sérüléseit sokszor csak feltárva, a felgyűlt gennyet leeresztve szájon át vagy injekcióban adott antibiotikummal lehet meggyógyítani.

jelige: Allergia
2015-10-13
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az lenne a problémám,hogy a kutyám allergiás valamire, de nem tudjuk mire, így hipoallergén tápot eszik, de időnként mégis -főleg a hátsó talpán és ujjközein kipirosodik és rágja, de van, hogy mind a 4 mancsán, de csak ott, a teste többi részén nem. És most is ez van sajnos, tegnap költöztünk új helyre és kipirosodott neki, rágja is, de még szerencsére nem durván és még nem szeretnék neki ismét szteroidot (2 hónapja kapott), bekentem cortizeme krémmel, de attól sajnos nem nagyon szokott neki elmúlni,és a kérdésem az lenne, hogy olyan emberi krémmel esetleg be lehet-e kenni, aminek a hatóanyaga: hidrokortizon, natamicin,neomicin?

Kedves Gazdi!

Szteroid tartalmú gyógyszer helyett ki lehet próbálni az allergia ellenes antihisztaminokat, ha kezelő orvosa is úgy látja, amelyek csökkentk a viszketegséget. Az emberi krém is szteroidot (hidrokortizon) tartalmaz, nagyjából hasonló, mint a Cortezeme, akár ki is ehet próbálni, de csak úgy, ha gondokodnak róla, hogy ne nyalja le a kutya.

jelige: eltünt cicák
2015-10-09
Tisztelt Állatorvos Úr/Nő Köszönöm szépen a nagyon gyors válaszát az eltűnt cicák jeligére.Azóta sem kerültek elő,most indulok megint kereső útra.Ha húgykövesség állt volna fenn náluk,azt hogyan lehetett volna észrevenni,mivel kint végezték el dolgaikat? Nem vettem észre rajtuk semmit.Jeleztek volna fájdalmat,vagy azoknál milyen tünetek tapasztalhatók? Gondolom a táp megfelelő a számukra,mert ivartalanított cicáknak ajánlják,s úgy tudom a Royal jó minőségű táp,igaz interneten keresztül vásárolom a Zoo Fast.hun,mert ennyi cicának sok kell,s itt olcsóbb,mint nálunk az állateledeles boltban,az orvos akihez hordjuk a kisállatainkat, azt mondta nyugodtan rendelhetünk ebből a WEb áruházból. Ne haragudjanak ,hogy kérdésemmel ismét zavartam,de erre még jó lenne választ kapnom Előre is köszönöm: Mária

Kedves Gazdi!

Egyáltalán nem zavar a kérdésekkel, ezért vagyunk itt :-)

Ha elzáródott volna bármelyik cicának a húgycsöve, amely gyakran előfordul ivartalanított kandúrok, az nagy fájdalmakkal jár, általában bágyadtak, fájdalmasan nyávognak a has legkisebb érintésére,  2-3 napig bírják vizelés nélkül, utána már a méreganyagok visszaszívódása miatt kritikusra fordulhat az állapotuk, tehát nem egyik pillantról a másikra lesznek rosszul.

A Royal Canin kiváló minőségű szuperprémum táp, ha a csomagolása eredeti, akkor minősége garantált. Akárhonnan vásárolja, még ha Lengyelországban is fizeti érte a webshopot üzemeltető cég a kevesebb, csak 19%-os Áfát, akkor is.

jelige: mennyit tarthatok?
2015-10-09
Tiszteletem, városban (Békéscsaba) hány darab kutyát lehet egy háznál tartani, van-e erre valami jogszabály? Tenyésztő vagyok, és növelni akarom a kennelek számát. Köszönöm!

Kedves Gazdi!

A következő rendeletet találtam a Békéscsabára vonatkozó kutyatartás szabályairól:

"Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyûlésének 34/1993. (V. 27.) önkormányzati rendelete az ebtartásról és a haszonállatnak nem minõsülõ állatok tartásának szabályozásáról

1. § A RENDELET HATÁLYA
A rendelet hatálya kiterjed mindazokra, akik Békéscsaba Megyei Jogú Város közigazgatási területén ebet, valamint azokra, akik haszonállatnak nem minõsülõ állatokat tartanak.
2. § EB-, HASZONÁLLATNAK NEM MINÕSÜLÕ ÉS KEDVTELÉSBÕL TARTOTT ÁLLATTARTÁS SZABÁLYAI

  • (1) Egylakásos egyedi telkes ingatlanokon (családi házas) és mezõgazdasági rendeltetésû területeken (zártkertekben, tanyákon), valamint ipartelepek, üzemek, raktárak, lerakatok stb. területén ebek korlátlan számban tarthatók.
  • Eb elhelyezésére szolgáló építményt a szomszédos ingatlan lakóépületétõl számított 5 méteren belül elhelyezni nem lehet.
  • (2) Tömbtelkeken lévõ többlakásos lakóépületekben (tömblakásokban) lakásonként 1 db eb tartható. E korlátozás alól indokolt esetben a jegyzõ felmentést adhat.
    (3) Egyedi telken lévõ többlakásos lakóépületekben, ahol a lakásokhoz kizárólagos használatú telekrész tartozik, és el van kerítve, korlátlan számú kistestû, és 2 db nagytestû eb tartható, illetve tenyésztés esetén még el nem adott kölykök, maximum 6 hónapos korukig. (A véletlenszerû szaporodás nem minõsül ebtenyészetnek.)
    (4) Egyedi telken lévõ többlakásos lakóépületben, ahol a lakásokhoz elkerítetlen, közös udvar tartozik, eb csak elkerítve – kennelben – tartható.
  • Az eb biztonságos jártatásáról – a fajtájára jellemzõ mozgásának biztosításáról – a tulajdonos köteles gondoskodni.
  • Amennyiben az iskolák, bölcsõdék, óvodák, kórházak, egészségügyi intézmények szomszédságában tartott eb a csendet ugatásával tartósan zavarja, az ebtartás korlátozható, illetve megtiltható."
jelige: eltünt cicák
2015-10-09

Tisztelt Állatorvos Úr/Nő! Tegnap este két eltűnt cicával kapcsolatban tettem fel kérdéseket, de az űrlapon nem töltöttem ki pár pontot, s nem figyeltem,hogy elment -e a kérdés, ma eszembe jutott még valami, s akkor jöttem rá, hogy a tegnapi levelem nem valószínű, hogy elment( eltűnt cicák jeligével) 6 cicánk van, s egy kutyusunk. A cicák Royal Canin Sensitive sterilized tápot kapnak (ivartalanított cicáknak), kevés házi kosztot, kapnak konzervet is. A múlt héten eltűnt kedden éjjel az egyik ivartalanított kandúrunk, ő úgy vettem észre sokat verekedett, az utóbbi időben eléggé agresszív is lett. Nem régiben voltunk vele orvosnál, mert az arcán nagy meggyűlt csomó volt, amit leszívattak, s kapott rá antibiotikumot. Egyszer a füléből is kicakkoztak egy darabot, közel 7 kg volt a súlya, nagyon szép cica. Ő leginkább akkor tartózkodott itt bent, amikor beteg volt, egyébként annyit nyávogott, hogy ki kellett engedni, ő 8 éves . Aztán jött a meglepődés szombat éjjel eltűnt egy másik cicám : 10 éves ivartalanított kandúr szintén. Ő még sosem maradt el egy napra sem, ő fekete-fehér színű, kisebb testalkatú, kb:3-3,5 kg. Arra gondoltam, mivel a városban bornapok voltak, nagy hangzavar kíséretében, a város központban lakunk, s a hang nálunk nagyon érződött. Gyerekeim este nem hívták be, s kora reggel hiába hívtam, nem jött. Körbe jártam a szomszédokat nem lett-e bezárva, el nem üthették, úgy gondolom, mert itt az úton, s a szomszédban sem találtuk meg. Nagyon félénk volt, de hozzám nagyon ragaszkodott, ő kedveskedett a legjobban, ahogy leültem már jött hízelegni. Kutyák vannak a környéken, de úgy gondolom ennyi idős cica talán tudja, hogy hová nem lehet bemenni. Arra is gondoltam, mivel ivartalanítva voltak, nem-e húgykövesség lehetett a probléma? Szükségleteiket kint végezték el, nem vettem soha észre, hogy nehezen pisiltek volna, talán az meg fájdalmat okozott volna nekik, s úgy gondolom, amikor az ölelme ült, azt észre kellett volna vennem. Na meg egy hét leforgása alatt mindkettőnek? Vannak nyestek a környékünkön ,s már patkányt is találtunk, nem tudom az meg tudja ölni a cicát, s elhurcolná? Nagyon el vagyok keseredve, teljesen tanácstalan vagyok, mert, főleg a második cica, aki alig-alig ment el, mi történhetett vele? A bornapok miatt lépésről-lépésre kocsikkal volt tele az utca. Elvihették, elmenekült a hangzavartól? Olvastam sok helyen, hogy van olyan eset, hogy hosszú idő után is előkerül, ha csak nem érte komoly baj. Ha elvitték, nagyon messziről is visszajöhet? Ő egy kisebb, vékonyabb cica. Nagyon megvisel, hogy nem kerültek elő, a többi cica is keresi, a kutyámmal jártuk a kertet, a környéket, s mondtam neki keresd az Ördit, s úgy vettem észre, ahol érezte a szagát, ott nagyon szimatolt. Minden nap járom a környéket, s hívogatom, nem tudom ez hoz-e valamit ? Önöknek nagyon nagy tapasztalatuk van az állatok terén, gondoltam meg kérdezem Önöket, mit tartanak az eltűnés hátterében? Előre is köszönöm a válaszukat, egy nagyon elkeseredett Cica gazda

Kedves Gazdi!
Valóban nem érkezett be tgenapi levele, jó hogy újra írt. Nagyon együttérzek, megértem elkeseredését, az én saját macskám is így tűnt el, hetekig kerestem, jártam a környéket...

Az a tapasztalatunk, hogy a beteg cicák hazamennek segítségért a gazdájukhoz, amint tehetik, és valóban igaz, hogy hosszabb idő után is előkerülnek, ha önszántukon kívül eltévednek, megsebesülnek, bezáródnak, stb. A nagy felfordulás, sok autó, sok idegen ijesztő és veszélyes a macskákra nézve, érdemes ilyenkor elővigyázatosságból bent tartani őket, ez persze már Önön nem segít, tudom.

A nyest, a patkány nem eszik macskát, nem is veszélyes rájuk, legfeljebb fordítva, a 7 kg-os kandúrral szemben semmi esélye egyiknak sem. A patkányirtó szerek, ezekkel mérgezett patkányok annál inkább veszélyesek, de az ezekkel való mérgezés lassú hatású, vérzékenységet okoz,  nem gyorsan ölő méreg, ezért ettől akár haza is tudnának jönni.

Érdemes lenne fényképpel kiplakátolni a környéküket, és internetes keresőoldalakra is feltenni, facebookos segítséget kérni olyantól, aki az Ön környékén lakik, hogy a városban lakó ismerősei között osszák meg a képeket. Nagyon drukkolok, hogy meglegyenek!

jelige: tarkacica
2015-10-08
Tisztelt Állatorvos Nő/Úr! 2 napja hoztam haza ismerősöméktől egy kb. 6-8 hetes kismacskát, eddig az udvaron volt többségében az anyjával, mostantól szobacica, lesz mert nincs udvarunk se kertünk. Kiderült, hogy szegényke bolhás, de azt nem tudom hogy mióta. Mit lehetne tenni ez ellen és hogy megszűnjön az egész bolhásodás? Mondtak nekem olyanokat, hogy fürdetés bolhafésűvel, frontline cseppet is mondtak, az állatkereskedésben is megkérdeztem ott valami féle spray-t ajánlottak de nem tudom mi legyen. Mit ajánlana? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Mi Stronghold 15 mg spot-ont, rácseppentős szert szoktunk rátenni a 6 hetesnél idősebb kiscicákra (ennyi idősnél lehetet biztonságosan használni a használati utasítás szerint), mert ez nem csak a bolhák, de a bélben élősködő orsóféregek és a fülrühösség ellen is jó, amely paraziták leggyakrabban élősködnek kismacskákon. Ha még nem szaporodtak el nagyon a bolhák, akkor akár egyszer alkalmazott csepp is megoldja a problémát. Ha sok bolhapete, bolhalárva potyogott le a környezetbe, akkor alapos porszívbózás a cica fekehylének lecserélése és 4 hetente újabb spot-onos kezelés lehet szükséges.

A Frontline vagy Fypryst-spray nagyon bizotnságsan használható akár 2 napos kortól a megfelelő dózisban(a használati uatsításon kell elolvasni, hogy kilónkánt hány pupálásnyi szert ekll a cicára juttatni), ez azonban csak a külső élősködők ellen hatásos, ki kellene egészíteni féreghajtó pasztával.

jelige: hüvelyelőesés kezelése?
2015-10-07
Tisztelt állatorvos, 1 napja 2 éves vizslámnak előesett a hüvelye részlegesen. Mi a teendő, mi a kezelése? Timsós lemosást olvastam. A doki nem tudta visszahelyezni. Mikor kell műteni? Jó-e ha bezárjuk, hogy nehogy valahol felsértse? Injekció van-e rá? Mikor múlik el? Köszönöm!

Kedves Gazdi!

A tüzelés elmúltával visszahúzódhat a szövetrészlet, kivéve, ha maradandó keringési zavar keletkezett benne. A nyálkahártya is megsérülhet, befertőződhet, ami szintén rontja magától visszahúzódás esélyét. Higított betadinnal jó lenne minél gyakrabban lemosni a nyálkahátyát, esetleg műkönnyet, betadin kenőcsöt, antibiotikum-gyulladáscsökkentő krémet lehet kenni rá és gondoskodni kell a védelméről, pl. kutya pelenkával, megelőzni, hogy a kutya nyalogassa. Bevarrni semmiképpen nem célszerű a pérát, mert a vizelet ürítést is akadélyozná. Injekció nincs erre. A következő tüzelés előtt 1 hónappal jó lenne ivartalanítani, mert ez nagy valószínűséggel újra elő fog fordulni.

Ha nagyon sérült a nyálkahártya, elfertőződött, akkor műteni kell, de nem visszahelyezni, hanem eltávolítani az előesett részt. Ha állatorvosa nem tudja vállalni a műtétet, akkor biztos tud ajánlani valakit az Ön közelében, aki igen. (Rendelőnkben Dr. Thuróczy Julianna végzi a hüvelyműtéteket, de legközelebb csak október 22-én lesz elérhető. )

jelige: Fog drótozás
2015-10-07
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Az ismerősöm puli kutyája úgy beleharapott egy csontba, hogy a szemfoga kifordult, de vele együtt az fogat tartó állkapocs csont is kiszakadt. Elvitte állatorvoshoz, ott altatásban összedrótozták. Mivel külföldi az orvos, nyelvi nehézségek adódtak. Az a kérdés, hogy valóban 6 hónapig kell a drótozást fent hagyni a kutyuson? (Sajna piszkálja a drótozást, le akarja szedni, véresre vakarja az ajkát. ) Köszönettel: B. Anikó
Kedves Gazdi!
Szerencséjük volt, hogy megfelelő ellátást kaptak! Alapvetően attől függ, mennyi ideig kell a drótot bent hagyni, hogy mennyi idő alatt forr össze a csont, mennyi kell a letört rész "visszagyógyulásához", amelynek folyamatát röntgen vizsgálatokkal lehet ellenőrizni, minden eset más és más. Minél idősebb egy kutya (vagy más emlős), annál tovább tarta a csont gyógylása: 3 hónapos kor alatt 2-4 hét alatt gyógyulnak a csonttörések, 1 éves kor feltt már ez 2 hónapot, akár 1 évet is igénybe vehet. Nagyon fontos, hogy mindig a kezelőorvos utasításait kell követni, mert ő látta az elváltozást, neki van a legtöbb információja az adott esetről. Szerintem egy naptár segítségével nyelvtudás nélkül is egyszerűen tisztázható, hogy a kezelőorvos szerint meddig kell a drótol bent hagyni.
jelige: cerenia jobb-e?
2015-10-07
A cerenia injekció beadása mennyire fájdalmas kutyánál és macskánál? Önök ezt, vagy inkább a cerucalt használják, és mi a különbség? Azért kérdem, mert sokkal drágább a cerenia, és megéri-e, ha az olcsóbb kezelést választom, ha hányás van? Köszönöm válaszát!

Kedves Gazdi!

A Cerenia injekció beadása általában fájdalmas, de csak pár percig tart a fájdalom általában. A Cerucalnak bélmozgató hatása is van, használata kifejezetten ellenjavallott bélelzáródás-gyanús esetekben, hatása csak 6-12 óráig tart, míg a Cerenia hatóanyaga sokkal tovább, akár 24 óráig is, jelenleg ez a leghatékonyabb állatorvoslásban használt hányáscsillapító szer, de vigyázni kell vele, mert elfedheti a tüneteket, pl. az előzőekben emlegetett bélelzáródásét.

jelige: Leptospira
2015-10-07
Üdvözlöm! Kutyámmal ma tettünk egy bő félórás/40 perces sétát az esőben, épp állatorvoshoz vittük volna, aki nem volt ott továbbképzés miatt. De hogy a lényegre térjek, ami miatt írok, az a szakadó eső, illetve az, hogy néha útközben kutyám belenyalt az utcán az esővízbe. Kérdésem az lenne, hogy emiatt lehet-e bármilyen baja, elképzelhető-e pl. hogy leptospirózisos lesz? Válaszát előre is köszönöm! László

Kedves Gazdi!

A Leptospirózist vadon, elsősorban erdőben élő kisrágcsálók, kisemlősök főként vizeletükkel terjesztik. A szükséges védőoltás 1 éves védelmet garantál a megfelelő baktériumtörzs okozta fertőzés ellen. Ezért is célszerű beadatni évente a kutyabetegségek ellen is védő oltésokat. Ha kutyája nincs beoltva Leptorspirózis ellen, illetve nem a megfelelő vakcinával és éppen egy, a betegséget hordozó kisrágcsáló vizeletével volt szennyezett a tócsa, akkor  ebben a ritka esetben is valószínűleg az esővíz elmosta a fertőzést.

A biztonság kedvéért azért figyelje kutyáját az elkövetkező 1-2 hétben. Leptospirózis lappangási ideje 4-12 nap, a legjellemzőbb tünet a magas láz, hasi fájdalom, néha hányás, hasmenés, figyeljen ezekre a tünetekre!

jelige: visszatérő láz
2015-10-05
Faluhelyen lakom, de városban dolgozom. Hétfőn, amikor munkába mentem, a kutyám kiszökött, és amikor hazaértem este, beteg volt, étvágytalan, kedvetlen, összehúzódó, a hátát felpúposította, nagyobb kutyák pedig megsebezhették, mert két sebe volt: az oldalán és a horpaszán. Fertőtlenítettem. A helyi állatorvost este hívtam, de nem jött ki. Másnap egy más településen lakó állatorvoshoz vittem, megkezdődött a kezelése. 38,5 Celsius-fokot állapítottak meg nála, ami később 38,2, majd 38,7 lett, azután elmúlt, mára kiújult. Valószínűsítették, hogy bélgyulladása vagy mérgezése lehet. A hasa nyomásra fájdalmasan reagált. Azóta sok injekciót kapott: antibiotikumot, gyulladáscsillapítót, lázcsillapítót, méregtelenítőt. Az állapota változó. Pénteken például nagyon rosszul volt, szombaton viszont már elég eleven volt, kétszer is megsétáltattam, szaladt, jókedvű volt, de vasárnap hajnalra megint belázasodott, a kezelőorvosa reggel fogad. Étvágya már van, de még nem a régi. A hátát már nem púposítja, a farkát már nem húzza be, de a láza visszatért. Amikor ma hajnalban láttam, hogy borzongva fekszik, lábra állítottam, hogy megtudjam, képes-e járni. Járt is, de lassan. Érdekelt, van-e étvágya, adtam neki egy karika párizsit, amit meg is evett. Sok vizet ivott. Vizelt, a vizelete normális. Az udvaron sétált, megállt, figyelt, de borzongott. Bevittem a lakásba, betakargattam. Most fekszik, a borzongása és a lábrázása megszűnt, de az orra száraz, a füle meleg volt, mielőtt kiment volna, odakint lehűlt, most amelyik a takaró alatt van, igen meleg, amelyik kilóg, kissé meleg. Pihen, de nem alszik. Mi lehet vele? Meg lehet-e még menteni? Ilyen makacs betegsége még nem volt. Nagyon féltem, és érdekel: mi lehet vele, és mit lehet tenni a meggyógyulásáért. Tisztelettel: Mihály.

Kedves Gazdi!

A kutyák normális hőmérséklete a végbélben mérve 38.0-39,0 C- ig normális, a fent Ön által leírt értékek is azok, nem lázas a kutya. Viszont a többi tünete igen aggasztó. 10 évesnél idősebb kutyáknál mindig valamilyen komolyabb bajra gondol sajnos az ember, főleg, ha elhúzódika gyógyulás. A has fájdalmassága, púposítása utalhat gyomor- bélrendszeri problémákra, bármely hasűri szerv megbetegedésére (máj-, vese,hasnyálmirigy, lép, prosztata, húgyhólyag), de ha az étvágy megtartott, akkor neurológiai, ortopédiai megbetegedésre: pl. a hátyágyéki csigolyák, porckorongok, megbetegedésére, a kilépő idegek összenyomatására, stb. Olyan jól felszerelt rendelőbe, állatkórházba kellene vinni, ahol szükség esetén kiegészítő vizsgálatokat is tudnak végezni: vérkép, vérlabor, hasi ultrahang, röntgen, gerincfestés (myelográfia), CT, stb. Állatorvosa biztosan tud ilyetmondani a közelben, esetleg az interneten is keresgélhet lakóhelye közelében.

jelige: Sára
2015-10-05
Kedves Doktor Úr / Nő ! A kutyusom 2 nappal ezelőtt meg evett egy kicsi harisnya zoknit ....de sajnos azóta sem kakilta ki. Jól van, eszik iszik meg semmi nem látszik rajta, de mar nagyon aggódom,hogy mi lehet a zoknival !!! Mar régebben előfordult, hogy meg evett egy nagyobb hajgumit de azt pár nap után ki kakilta . Ön szerint mit tegyek ??? Válaszát előre köszönöm ! Üdv Sára

Kedves Gazdi!

Amíg nem hány, bélsarat ürítés jó az étvágya, a kedve, addig nincs nagyobb baj, várni kell néha több napot is, mígkijönneka lenyeltdarabok. Adhat neki praffint,vagy olajoshalkonzervet, hogy segítse a távozást. Ha megváltozik a helyzet,hányni kezd, nem ürít bélsarat, kedve rossz lesz, étvágya elmegy, azonnal állatorvohoz kell fordulni!

jelige: Mike
2015-10-05
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr. Mike egy 11 hónapos francia bulldog. Egy ideje azt vettem észre, hogy szagos, rossz levegő jön az orrából ha közel hajolok hozzá. Nem szokott váladékozni neki, de ma egy kis nedvességet letöröltem róla és szó szerint bűzös volt. Mitől lehet ez és mi a tennivaló ellene??

Kedves Gazdi!

A brachycephal,vagyis rövid fejű kutyáknak sok bajuk van az orrüregükkel, a lágyszájpadlásukkal, és sokszor a gégéjükkel, a légcsövükkel is, pont a fejük rövidsége miatt. Az orrüreg a benne lévő képletekkel együtt sokkal rövidebb, összenyomottabb, szinte deformáltabb, mint hosszú orrú társaiké, ezért hajlamosabb lehet a betegségekre is. A bűzös szag gennyesedésre, rothadásra utal,amely származhat az orrüregből, vagy akár a szájüregből is. Előfordulhat,hogy valamilyen idegentest (pl. toklász) bekerült az orrüregbe és rothadásnak indult, esetleg származhat a gyulladás a fogak, foggyökerek zónájából, vagy nagyon ritkán az orrüreg gombás megbetegedéséből, amelyhez általában véres-törmelékes, esetleg gennyes orrfolyás is csatlakozik.

Legelső egy alapos fizikális vizsgálat állatorvosánál, aki bele tud nézni a kutya torkába, szájába, a fogakat és váltódásukat is meg tudja nézni. Ha nem talál semmit, akkor végezhet kiegészítő vizsgálatokat, legcélszerűbb a röntgen vizsgálattal kezdeni, amely alkalmas az orrüreg csontos vázának, a foggyökereknek a vizsgálatára. Az orrüreg mélyebb szakaszának közvetlen vizsgálata nem könnyű, csak speciális felszereléssel, endoszkóppal lehetséges vizsgálni, amely már számos rendelőben elérhető.

jelige: oltások hogyan?
2015-10-02
Tiszteletem, nem egészen értem a kutya oltási protokolljukat, mert a két leírásuk nem egyforma. Pl. 12 hetesen akkor veszettség vagy kombinált oltás kell? Melyik oltási sor a helyes? "4-6 hetes: Parvo virus enteritis elleni oltás vagy Parvo és Szopornyica ellenes oltás* •8 hetes: Kombinált oltás: Parvo vírusos hasmenés, Szopornyica,Fertőző májgyulladás, Parainfluenza, Leptospirózis ellen •10 hetes: Kombinált oltás ismétlése •12 hetes: Veszettség elleni oltás- KÖTELEZŐ! •14 hetes: Kombinált oltás ismétlése vagy Lyme-kór elleni oltás* 6-7 hetes korban: Parvo virus enteritis ("P") ellen védelmet biztosító oltás 8-9 hetes korban: Kombinált oltás ("DHPPiL"). Szopornyica, Fertőző májgyulladás (Rubarth-betegség), Parvo vírus enteritis, Parainfluenza és Leptospirosis elleni védelmet biztosít. 10-11 hetes korban: Parvo vírus enteritis ("P") ellen védelmet biztosító oltás. 12-13 hetes korban: Kombinált oltás ("DHPPiL"). 3-4 hónapos korban: Veszettség vírus elleni védőoltás ("R"- Rabies) Köszönettel!

Kedves Gazdi!

Köszönöm, hogy felhívta figyelmemet arra, hogy enm egyezik a két ajánlás, igyekszem minél előbb egyértelműsíteni, és szinkomba hozni a két oltási sort. A hiba oka az, hogy fent maradt a régebben használt oltási sorunk, amelyhez régebbi vakcinát használtunk, és többször kellett újraoltani a kiskutyákat egymás után.

Minden oltóanyag gyártó saját használati utasítását kell használni, amely időnként, fokozott fertőzésveszélynek kitett helyzetben újragondolható (pl. Parvo vírusra fokozottan érzékenya fajta, pl. Rotweiler, vagy korábbi kutya Parvo vírus fertőzésben szenvedett és nem 100%-osan megoldható a fertőtlenítés, stb).

Legjobb lenne az oltást beadó állatorvost megkérdezni arról, hpgy az Ön kiskutyájának milyen választható oltásokat ajánl, mert ő tudja, hogy az adott körzetben milyen betegségek forulnak elő gyakrabban,  pl. Budafokon igen gyakori a Kennel köhögés, amely elleni vakcina nincs feltűntetve az oltási sorunkban, de közösséget látogató kutyának szoktuk ajánlani. Függ az oltási sor attól is, hogy milyen helyről származik a kutya: az anyakutya be volt-e oltva kutyabetegségek ellen, van-e másik kutya a háznál, stb.

jelige: Sérvműtét és ivartalanítás
2015-10-01
Tisztelt Doktor Úr / Nő! Egy fél éves nőstény cica gazdijaként írok Önöknek. A kis csöppségem talált cica, kb. 2 hónapos lehetett, amikor befogadtam. Természetesen rögtön elvittem állatorvoshoz, azóta is rendszeresen viszem különböző oltásokra és ellenőrzésekre. A cicusom már úgy került hozzám, hogy egy aprócska köldöksérve volt. Az állatorvosunk azt tanácsolta, hogy a fél éves oltása után mindenképpen javasolt a műtét. A fél éves oltáson túl vagyunk, a sérve már hatalmas és a doktor szerint már belek is vannak benne, így jövő héten muszáj megműteni. Az orvos szerint érdemes lenne a sérvműtét mellett az ivartalanítást is elvégezni. A kérdésem az lenne, hogy egyszerre a két műtét nem lesz túl megterhelő a kiscicám számára? Nem veszélyes ez? Önök mit gondolnak? Válaszukat előre is köszönöm szépen! Üdvözlettel: Adrienn

Kedves Gazdi!
A nőstény cicák ivartalanítása fél éves korban mindenképpen aktuális, én is biztosan ugyanezt javasoltam volna az állatorvosa helyében, hogy egy altatás során legyen meg a két beavatkozás, hogy ne kelljen még egyszer elaltatni az ivartalanítás miatt.

A sérvműtét, ha a sérv tartalom nincs még kitapadva, igazán nem több, mint a hasfal bevarrása, nem szokott sok időt igénybe venni. Az ivartalanítás műtét is készen van 20-30 perc alatt, maximum, aminek fele a hasüreg megnyitása és összevarrása, amelyre a sérvműtétnél is ugyanúgy szükség van. Egy fiatal, egészséges cicának 40-50 perces altatás nem szokott megterhelő lenni. Természetesen mindez függ attól, hogy milyen módszerrel altatják, intubálva lesz-e és így tudnak-e oxigént, szükség esetén altatógázt adni neki, nincs-e valmilyen rejtett betegsége, hogyan reagál az altatószerekre, melegítik-e a műtét alatt/után, adnak-e közben infúziót, mennyire vannak kitapadva a belek, a sérvkapu miből áll, stb. Szerintem legjobb az operáló orvosra bízni, hogy a műtét, és altatás alatt eldöntse, hogy elvégezhető-e a két műtét egyszerre, és így a legjobb döntést hozza meg az adott pillanatban, a cica érdekében.

jelige: Limlike2000
2015-10-02
Tisztelt Doktor Úr! Tályogműtére került sor augusztus elején Lili nevű kutyámnál. Előtte hónapokig kapott különböző gyógyszeres kezelést. A vágás helye nagyon szépen begyógyult, de egy cső be volt téve, a vágás mellé, hogy a váladék ki tudjon jönni. A cső több, mint egy hétig benn volt (10 nap) és elég nehezen lehetett eltávolítani. Azóta is folyamatosan váladékozik (hol kevésbé, hol jobban). Már visszavittük az állatorvoshoz, kapott a lyukba (a cső helye nem akar begyógyulni) antibiotikumot és hiperollal is fecskendeztük, használtam már az aloe first sprayt is, próbálkoztunk ezüstkolloiddal is, de nem történik látványos javulás. Az állatorvosunk azt mondja, hogy még nem találkozott ilyen esettel a praxisa alatt. Legyen szíves tanácsot adni, mit tegyünk a továbbiakban, hogy a kutya sebe teljesen begyógyuljon. Köszönettel: Kormosné Erika

Kedves Gazdi!

Felmerülhet, hogy valamilyen idegentest (pl. növényi rész, toklász, gézdarab, stb) van a tályog belsejében, ,amely fenntartja a gyulladást, ebben az esetben altatásban ismételten fel kellene tárni a tályogot, és megkeresni azt. Esetleg fertőződhetett olyan kórokozóval a seb , amely nem reagál a szokásos antibiotikumokra, esetleg valamilyen háttér betegség, immungyengítő tényező  (hormonzavar, cukorbetegség, hüvely/méhgyulladás, stb) késlelteti, zavarja a gyógyulást. Makacs tályogos esetekben lehet laboratóriumi tenyésztésre mintát venni a gennyes tartalomból, vagy végső esetben altatásban kimetszeni a teljes tályogot a falval együtt, ha nem túl nagy hámhiánnyal járna a beavatkozás. Javasolt lenne egy általános kivizsgálás is: vérkép, vérlabor, szükség esetén ultrahangos vizsgálat, röntgen, stb. a háttérbetegségek kiszűréséhez és a folyamatos immunerősítés. Remélem sikerül meggyógyítani Lili kutyát!

jelige: vitamin
2015-10-02
anémiás cicánál mennyi b12 vitamint kell adni naponta, és meddig,vagy nem kell naponta?vasat, folsavat is kell adni hozzá?gyógyszerre gondolok

Kedves Gazdi!

A macskák napi B12 vitamin szükséglete 50-100 mikorgramm, jó ötlet olyan kombinált készítményt adni, amely egyúttál más vitaminokat, nyomelemeket is tartalmaz, (pl. RX Vitamins Amono-B komplex, vagy a Komplexamin N cseppek). Fontos lenne a jóminőségű tűplálék, esetlek marhahús, máj mellétáplálása is, amelyek segítenek a felépülésben. Mint korábbi válaszomban is írtam, fontos lenne a kivizsgálás is, hogy mi okozza az anémiát!

jelige: kullancs allergia?
2015-10-01
Üdvözlöm, létezik olyan, hogy a kutya a kullancsra allergiás? Kutyusomban most van másodszorra, és mindig súlyos tüneteket produkál, pár óra alatt fájlalja, nem eszik, rosszul van, arra a lábra sántít. Mi okozza? Kivétel után elmúlik. Csak holnap tudja az állatorvos kivenni, addig elpusztulhat-e a kutya? Be lehet-e kenni valamivel (étolaj, ecet), hogy kijöjjön a kullancs? Ha exspotot cseppentek a kullancsra rá, akkor kijön? Köszönettel!

Kedves Gazdi!
Azt ajánlom, hogy azonnal távolítsa el a kullancsot otthon a kutyából, nem kell mást tenni, mint egy csipesszel (akár speciális kullancs-csipesszel, akár sima szemöldökcsipesszel) megfogni egészen közel a bőrhöz és csavarni, húzni, lehetőleg úgy, hogy ne nyomja össze a kullancs potrohát. Lehet egy cérnát is kötni a kullancs  alá és úgy kihúzni, de semmiképpen nem várnék az orvosra a kullanccsal a kutyában.... Ha kiszedték, akkor alaposan mossanak kezet!

Nem hallottam még kullncs-allergiáról, de embereknél van ilyen reakció, ezért sem várnék egy percet sem az eltávolítással!

jelige: Kutya homokevés, anémia
2015-10-02
Tisztelt Doktór úr/hölgy! Tudna nekem segíteni. Van egy 11-éves tacskó keverék kan kutyusunk. 3-hete észrevettük, hogy eszi a homokot, majd kifehérredtek a nyálkahártyái, hányt és a széklete tele volt homokkal. Elvittük orvoshoz vért vettek tőle a vörösvérsejtje drasztikusan kevés volt, a fehér viszont magas, a kezelések nem hoztak javulást, múlt hét csütörtökön vérátömlesztést kapott, 2,36-ra emelkedett a vörösvérszám de nincs jobban. Nem tudja, hogy mi okozhatja ezt? Az orvosa nem tudja pontosan, de autoimmun betegségre gyanakodnak! Válaszát nagyon várom, köszönöm!

Kedves Gazdi!

Bizony előfordulnak autoimmun betegségek az anémiák hátterében, akár Kullancs terjesztette Babéziás fertőzés, mérgezés után is. Sokszor csontvelő biopsziára,   az immunredszer működését befolyásoló szerekre, vérátömlesztésre, is szükség lehet a diagnosztizáláshoz, kezeléshez. Ha állatorvosa nem boldogul, akkor továbbküldheti olyan intézménybe, ahol minden vizsgálat, kezelés egy helyen elérhető!

jelige: Cica nemiszerve vérzik
2015-09-30
A cicánknál akadt egy kis komplikáció! A nemi szervénél vérzik 1-2 napja és nem tudjuk mitől. Sok helyen utána néztük de mindenhol mást írnak. Mi lehet a gond? Inkább vizsgáltassuk meg?! Válaszukat előre is köszönöm

Kedves Gazdi!

Jó lenne tudni, hogy milyen korú, milyen nemű cicáról van szó, ivartalanítva van-e vagy sem, illetve mikor ivartalanították. A legjobb, ha azonnal állatorvoshoz viszik, mert sok minden okozhat nemiszervi vérzést: gyulladás, sérülés, patkányirtó mérgezés, vagy ne adj isten daganat. Bármi is okozza a vérzést, macskáknál biztosan nem normális.

jelige: Nyafi cica.
2015-10-01
Tisztelt Doktor! A cicám nagyon válogatós, nem eszik rendesen. A nagyobbik gondom azonban az, hogy az orra mindig száraz és vizet soha nem hajlandó inni, csak tejet azt is csak frissen mosott tányérban melegítve és ami megmaradt azt már nem issza meg, ki kell öntenem, hogy frisset melegítsek.(1/2 %-os) Köszönöm.

Kedves Gazdi!
Ha állatorvosa fizikális vizsgálat (a bőr ráncba emelése, a nyálkaháryták szárazsága, a szemek helyeződése) alapján , vagy vérvizsgálattal azt állapította meg, hogy a cica kiszáradt, és esetlegh arra is fény derült, hogy beszűkült a veseműködése, ami nagyon gyakran előfordul idősödő macskáknál, akkor előfordulhat, hogy a bőr alá adott, vagy akár vénásan adott folyadék pótlásra is szükség van egy ideig.

Ha csak Ön aggódik a kiszáradás miatt, akkor el kell mondanom, hogy a macskák orra nem nedves akkor sem, ha megfelelő mennyiségű folyadékhoz jutnak, viszont igen híresek arról, hogy nehéz őket rávenni az ivásra. Ennek egyik oka, hogy nem szeretik az állott vizet, szerintem szívük szerint csak tisztavízű csobogó csermelyekből innának :-). Egyébként macskafelszerelés áruházakbna, webshopokban árulnak is macskaszökőkutat, amivel az idősödő macskák folyadékbevitelét lehet javítani, ami jót tesz a veseműködésnek. Meg lehet próbálni ízesíteni is a vizet, pl.  tonhalat áztatunk bele, majd leszűrjük), esetleg jó minőségű! konzerv tápok etetésével, amelyek 80%-a víz. (Macskák egészséges táplálásáról olvashat még ITT!)

A tej nem innivalónak, hanem inkább ennivalónak számít, aki nem szokott hozzá, annál  a macskánál hasmenést is okozhat, de rossz, beszűkült, károsodott veseműködésű macskáknál jó folyadékpótlás lehet egy ideig, persze macerás, sajnos.

1 / 433 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.10.01
Budapesten, a XI. kerületben gazdikereső a képen látható - kb. 2,5-3 hónapos - cirmos cicalány. Jelenleg ideiglenesen befogadta őt egy család, éppen a társasházunkból, hogy ne ázzon-fázzon ebben a hűvösebb időben, de (végleges) szerető otthont kellene találnunk a számára, az ideiglenes befogadónál ugyanis allergia miatt nem maradhat hosszú távon. A lakásban jól viselkedik, nem kaparja a bútorokat és alomra jár. Kezdeti félénk természete ellenére már elfogadja a simogatást, törődést. Játékos, barátságos cica.
2015.10.01
Még szeptember elején találtuk ezt az erősen maine coon jellegű kandúr cicát a 13. kerületben, chip nem volt benne. Akkor rögtön a környékbeli állatorvosi rendelőkbe ki is lett plakátolva, de azóta sem jelentkezett senki, nem láttuk, hogy keresnék. Ha esetleg tudomásuk van hasonló eltűnt cicáról, akit kerestek, kérem jelezzenek vissza ezen az elérhetőségen (vargazsike87@gmail.com) Kizárólag az eredeti gazdi jelentkezését várjuk, aki papírokkal, fényképekkel tudja a tulajdonjogát igazolni. Előre is köszönöm!
2015.09.18
VAK CICA ELVESZETT XXII.Árpád utca-Gézavár utca környékéről Kérem hívjon, ha megtalálta: 06 309 616 316 Köszönöm