Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: ZAZI
2012-06-05
Kistermetű keverék kutyám/utcán találtam/ gyakran hány különösen reggelente. Az étvágya jó, vidám, de ez gyakori hányás aggasztó. Jó minőségű tápot kap, és nagyon szereti a száraz kenyeret rágcsálni.Arra gondoltam, talán sok a sava és jót tesz neki a kenyér. az autóban is szokott hányni, ha üres a gyomra akkor is. Gondolom fél.Mit tegyek? Köszönettel:Simon enikő

Kedves Gazdi!

Két részre osztanám kérdését: az első a kutyus reggeli hányása, második az autóbeli hányás.

Az első mindenképpen kivizsgálást igényel: akár férgesség, akár gyomorgyulladás, reflex, akár más (szisztémás, endokrin, stb.) betegség áll a háttérben.

A második eset, az autóban. Lehet, hogy fél, hogy kiskorában nem szokta meg az autózást, de az "utazási betegség" nem ismeretlen az állatok között sem. Erre lehet gyógyszert is kapni, lehet ritkítani az autózásokat, netán homeopata segítségét kérni. Persze meglehet, hogy ez is összefügg a reggeli hányással és ha az rendeződik, ezek is ritkulnak majd.

 

jelige: tarantula
2012-06-05
Üdv! Hallottam egy tarantula logoplex nevű kutyáknak is adható homeopátiés injekcióról, erről kérném ki a véleményét. Nekem 13 éves emlődaganatos kutyám van, sajnos a műtéti beavatkozás rizikós, ezért gondoltam egy alternatív gyógymódra. Ismerőseim csontdaganatos kutyájánál már az első injekciós beadása látványos eredményt mutatott. Önnek milyen tapasztalatai vannak erről? köszönöm

Tisztelt Kérdező!

Rendelőnk vezető onkológusával való konzultáció után a következőt válaszok születtek:

Az Ön által említett műtéti kockázatokat (és a kutya onkológiai betegségét, általános állapotát is) kizárólag a kutya részletes kivizsgálásával lehet felmérni és ez alapján lehetséges a lehető legkíméletesebb, legkevésbé veszélyes altatási módszert és műtéti megoldást kiválasztani. Az életkor önmagában nem feltétlenül jelent nagy kockázatot!
Az esetek túlnyomó részében az operáció elhalasztásának, elmaradásának jóval nagyobb a kockázata mint az operáció elvégzésének. A kutya teljes gyógyulására, a tumormentes állapot eléréséhez biztosan szükség van operációra.
Az operáció mellett nem kizárt, hogy más tumorellenes kezelésre (sugárterápia, gyógyszeres kezelés) is szükség van és valószínűleg kiegészítő kezelésnek is szerepe lehet a kutya felépüléséhez.
Kizárólag kiegészítő kezeléstől és ún alternatív gyógymódoktól egyetlen rosszindulatú daganatos beteg sem gyógyult meg - a látványos eredményeket legtöbbször a feltételezett diagnózis, vagy téves diagnózis alapozza meg. Ráadásul ami az egyik fajta megbetegedésben segít, nem biztos, hogy működik egy másiknál.
A daganatos betegségekről honlapunk Publikációk rovatában olvashat, az ivarszervi daganatokról pedig ide kattintva tudhat meg többet!

jelige: Jack
2012-06-04
Tisztelt Állatorvos! Köszönöm szépen a válaszát, sajnos szegény Jack éjjel 1 órakor örökre elment. Tudom, hogy semmit nem tehetek, és se vizsgálatot se etikai fegyelmi eljárást nem akarok indítani, hiszen úgysem kapom vissza a szeretett macskámat. Az ügy teljessége érdekében szeretném jelezni, hogy a műtétet végző orvos, semmilyen felvilágosítást nem adott, előzetes vizsgálat sem történt (amivel kiszűrhető lett volna a betegség). A műtét elvégzése során (közben ? ) két kutyával is foglalkozott, műtéti zárójelentést sem kaptam, noha gondos jól felszerelt rendelőbe vittem. A macska eredetét nem tudom, Bp-it kóbor kiscicaként került hozzám kb 4-6 hetesen, macskanáthásan, amit orvosi segítséggel, és nagy odafigyeléssel kikezeltem belőle. Tiszában vagyok azzal, hogy különféle betegségeket is hordozhat magában akár tünetmentesen a macska, de okulás végett szeretném minden kedves macskatulajdonos figyelmét felhívni arra, hogy bármilyen műtét előtt legyen kivizsgálva a cica. Véleményem szerint a macskám már kiskorában elpusztult volna ebben a betegségben, ezért gyanakszom a műtét során kapott fertőzésre. A cica a következő videón látható tüneteket produkálta http://www.youtube.com/watch?v=hWcSFblDxro Elpusztulása szörnyű látvány volt, és véres-vizenyős folyadék jött ki a száján. Emlékét örökre megőrzöm. Elnézést a hosszabb levélért.

 

Teljesen egyetértek Önnel: nagyon fontos a műtét előtti alapos vizsgálat, legalább fizikális hallgatózással, tapintással és azzal is, hogy ezt írásban megkapja a tulajdonos.

Nagyon együttérzek, nagyon sajnálom a cicát!

jelige: Jack
2012-06-04
Tisztelt Állatorvos! Május 19-én ivartalanították a kb 1 éves kandúr macskámat. A műtét előtt életerős, életvidám hatalmas macska volt (maine coon keverék). Annak ellenére, hogy kertes házban lakom, a macska mindig csak felügyelettel volt kint, éjszakára mindig bezártam. Az egy év alatt pontosan két alkalommal ment el itthonról, amiből csak egy volt a saját akarata szerint (másik alkalommal elkergette a szomszéd). A tulajdonságát tekintve a macska soha nem jelölt. Nos, a műtét állítólag jól sikerült a seb gyakorlatilag nem látszik, de a macska állapota azóta fokozatosan romlik. A műtét óta nem eszik, nem iszik, és nem is járkál. Kb egy hete kezdődött nála, hogy meg se akar mozdulni, és csak alszik. A problémával elvittem az orvoshoz, aki - természetesen vizsgálati díj ellenében - bélgyulladást állapított meg, és napi injekciózásra kellett vinnem a macskát. 4 injekciót, és 2 lázcsillapítót is kapott. Fecskendőből adtam neki vizet, joghurtot, és tiszta fehérjét. A macska a műtét óta 2 alkalommal wc-zett, vizelete volt. Állapotát tekintve: a pislogó hártyái látszanak; nyöszörögve nehezen veszi a levegőt, félrefordított fejjel, és nyitott szájjal (utóbbi 3 napban); nehezen tud nyelni. Az orra nem folyik, nincsenek megduzzadva a nyirokcsomói, nem nyáladzik, és amit megállapított az orvos: a belei nem adják ki a kuttyogó hangot. Tisztelettel kérem, adjon tanácsot, hogy vajon mi baja lehet a macskának, mert így már nagyon a végét járja szegény. És az eddigi kezelés hasztalannak bizonyult, noha feltételezem a szövődmények ellen kapta az antibiotikumot. Köszönettel: Jack

Kedves Kérdező!

Megértem felháborodását, hiszen az ivartalanítás után következett be a cica megbetegedése.

Csak úgy lehet eldönteni, hogy mitől betegedett meg és ez összefüggésben van-e a fent említett műtéttel, ha részeletesen kivizsgálják. Ez a fizikális vizsgálat mellett vérlabort, röntgent, ultrahang vizsgálatot is jelent, melyre jól felszerelt rendelőben kerülhet sor.  A cica érdeke is az, ahogy ez minél hamarabb megtörténjen, még akkor is, ha más állatorvosnál, és újabb díjak ellenében is történik!

Ha bebizonyosodik, hogy a megbetegedés összefüggében van a műtéttel, sőt, valamit elhibázott állatorvosa is amiatt lett beteg a cica, akkor mindenképpen keresse fel a műtétet végző állatorvost, hogy rendezzék a dolgot.

Remélem a cica mihamarabb meggyógyul!

jelige: Szekszàrd
2012-06-04
Jo napot ! A kutyusom kb hàrom napja nem tud rendessen pisilni sokàig csak gugol de csak cseppekbe jonn ki ! fiu kutya yorki 6 éves eddig nagyon egésséges volt! mi lehet a gond? koszonettel Dora

Kedves Gazdi!

Több minden okozhatja a gondot, a húgyszervek megbetegedései (gyulladás, kő) az ivarszervek megbetegedései az első számú lehetséges okok, de szisztémás, az egész szervezetet érintő megbetegedés (pl. cukorbetegség) is állhat a háttérben.

Mindenképpen állatorvosi kivizsgálásra van szüksége a kutyusnak mihamarabb!

jelige: Molly
2012-06-01
Kedves Doktor Úr/Hölgy! 8éves szuka kutyusomnál 3 napja emlődaganatot diagnosztizáltak. Egy csomót vettünk észre és ezért vittük el. Szerencsére még teljesen jól van, eszik rendesen, futkározik, nagyokat ás séta közben. Az orvos vetri dmg cseppet írt fel és azt mondta 1 hónap múlva menjünk vissza. Nekem azonban soknak tűnik ez az 1 hónap várakozás. Nem lenne jobb mielőbb túlesni a szükséges vizsgálatokon és a műtéten? Nem kockázatos várni 1 hónapot? Válaszát nagyon köszönöm!

Kedves Gazdi!

Teljesen egyetértek Önnel! Jobb minél hamarabb túlesni a műtéten, hiszen a csomó nem lesz kisebb, valamint ivartalanitani is kell a kutyust! Még több információt talál itt és itt.

(Kutatásokból kiderül, hogy az emlődaganatok megközelítően fele rosszindulatú és ezek 50 %-a az első megállapításkor már metastatizált, vagyis áttétet képzett!)

 

jelige: Kiscica
2012-05-31
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy Van egy 2-3 hetes kiscicám és az a probléma áll fent hogy mióta megvan kb 3 napja nincs se széklete se vizelete és már nagyon nagy a hasa továbbá eszméletlen sokat alszik. A kérdésem az lenne hogy mit tegyek vele?

Kedves Gazdi!

Röveden és tömören: minél hamarabb juttassa állatorvoshoz!

2-3 hetes korukban még főként folyékony táplálékot fogysztanak a kiscicák (anyatej), a hirtelen átállás a szokatlan szilárd táplálékra nagyon megterhelheti az emésztőrendszerüket, mindezt még a bélférgek jelenléte és egyéb betegségek is súlyosbíthatnak. Minél kisebb egy állat (vagy akár ember), annál hamarabb fárad ki a szervezete a megpróbáltatásokban, ezért mielőbb lépjenek!

jelige: rexi
2012-06-01
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 13 éves westie terrier kutyusom. Most már 3 hónapja járom vele az állatorvost kisebb- nagyobb sikerrel, de inkább kisebbel. A tesztek (kaparás, szőr-, bőrminta, vérvétel) alapján megállapították, hogy heveny gyulladás baktérium támadta meg, persze ez már egy másodlagos fertőzés, mert először a szőrtüsző atkát diagnosztizálták. Rtg lelet- mellkasban kóros elváltozás nincs,gége és légcső átmérője, lefutása szabályos. Kórszövettan: Lymphoma gyanúja- de a cd 3 poz festés eredménye nem igazolodott daganatsejt inkább egy idült súlyos gennyes allergiás gyulladás. Most Marbocyl 20 mg 1*1, Prednisolon 1 héten 2*2, 2 héten 2*1 reggel és így tovább most a 2 hétnél tartunk, QamatEl mini 1*1, Plerasan, Vetri-DMG IMMUNERŐSÍTŐT KAP. 4 NAPONTA Taktica-al és Benzoyl Plus samponnal mosom, betadinos oldattal kezeltem stb., tehát már rengeteg lehetőséget kipróbáltam, és rengeteg pénzt ráköltöttem. Kicsit már kezdem unni, hogy folyamatosan csak tesztelgetjük, és kísérletezünk, és nincs eredmény. Van esély, hogy teljesen felgyógyul ebből a betegségből? Mindent megtennék értek, de nem minden ember pénztárcája bírja a drágábbnál drágább gyógyszerek vásárlását, főleg ha nem lát eredményt. Kérem adjon tanácsot. Esetleg egy homeopátiás orvost felkeresni? A tegnapi napon: a vérkép leukemoid reakció és a FVS 90EZRES ! eZ NEM JÓ.... PYODERMA PROFUNDA GANGRAENOSA A DIAGNOZIS! Most kap Ringer 2*150ml naponta, 2*3 ml fortum inekciót vénakanülön, Marbocyl1*1, Qamatelt, Prednsiolon 2* reggel 2 db Neoralt. kÉRDÉSEM : van más lehetőség , ezek után vagy ez az utolsó lehetősége a kutyusnak.Nagyon sajnálom...mindent megtennék érte ha van még valami esélye....

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom a kutyust és persze a lelkiismeretes gazdáit is, biztosan mindenkinek kimerítő lelkileg és anyagilag is egy ilyen súlyos állapot és hosszadalmas kezelése.

Ha jól rakom össze a képet, akkor a kutya bőrén gennyes gyulladás látszik 3-4 hónapja. Diagnosztizáltak nála szőrtüszőatka kórt (generalizált demodicosist?) és másodlagos gangrénás bőrgyulladást, és mivel a lymphoma gyanúja is felmerült, vettek biopsziát a bőréből, ami idült allergiás gyulladást mutatott. Szerencsére a mellkas röntgenfelvétele semmi kóros nem látszott.

A szőrtüszőatkák normális esetben is élnek a kutyákon, valamiért az Ön kutyájának bőrében elszaporodtak, ami az immunrendszer nem kielégítő működésére vall és a vizsgálatok (biopszia, rtg, vérévtel) azt próbálják kideríteni, hogy ezt mi okozza.

A generalizált, vagyis a test nagy részére kiterjedő szőrtüszőatkásság egy súlyos, életveszélyes kór, melynek oktana nem teljesen ismert. Egy-egy ilyen bonyolut eset ember és állat esetében is több specialista akár ismételt vizsgálatait igényelheti, van hogy hetek, hónapok alatt sem sikerül pontos diagnózist elérni. A leírt tünetek alapján a beteg lehet atópiás, immunszupresszált állapotban vagy autoimmun betegséggel küzdő, lehet allergiás akár több mindenre, lehet többféle endokrin betegség a háttérben (Cushing-kór, pajzsmirigy megbetegedés)  .... akár iatrogén ártalmak (túl sok szteroid tartalmú gyógyszer alkalmazása) sem kizárhatóak és az sem, hogy a felsoroltak közül nem is egy alapbetegség súlyosbítja a helyzetet, hajlamosítja a kutyát a paraziták, gombák, baktériumok által fenntartott bőrgyulladásra.

Szinte biztosan további, akár ismételt vizsgálatokra, nem kizárt, hogy specialisták  (bőrgyógyász, allergológus, endokrinológus) vizsgálataira van szükség ahhoz, hogy a kutya állapota, betegsége(i) pontosabban kiderüljenek és ezzel az esélyek, megoldások ismertté váljanak és kiderüljün meddig élhet Rexi kutyához méltő fájdalommentes életet.

Egy konkrét dolog: homeopátiás állatorvost azért is érdemes felkeresni, mert a homeopátia jól kiegészíti a hagyományos orvoslásban használt gyógyszerek hatását!

Remélem tudtam segiteni,

üdvözlettel,

dr. Szilágyi Jusztina

jelige: cicuska
2012-05-31
Jó napot!született 4 kiscicám körülbelül 10-11 naposak.az egyiknek az orrváladéka minden nap rászárad az orrára és fekete színű.Esetleg beteg lehet?

Kedves Gazdi!

Jól sejti, az egészséges kiscicáknak nem váladékos az orruk.A váladékozást elsősorban a felső léguti tüneteket és kötőhártyagyulladást okozó  macskákat fertőző vírusok okozzák.

Az anyamacskával együtt, aki szintén fertőzött lehet, állatorvossal kellene őket megvizsgáltatni, hogy dönthessenek a további kezelésről! Addig is nedves vattával le lehet törölni, hogy ne akadályozza a levegővételben és a szaglásban, szopásban.

jelige: Ginny
2012-05-30
Tisztelt doktor úr/hölgy!Egy két és fél éves ivartalanított (méh és petefészek eltávolításon átesett) kutyámon két napja vettem észre hogy a szokottnál többet tisztogatja a nemi szervét. Ma ahogy játszottunk és hanyatt feküdt vettem észre hogy halvány véresnek tűnő váladék csepp szivárgott belőle. Letöröltem egy zsebkendővel és valóban halvány rózsaszínű volt a váladék. A kutya egyébként jó kedvű, mozgékony, nem fájlalja a hasát, jó az étvágya, viselkedésében a szokatlan nyalogatáson túl, nem változott semmi. Láza nincs. Nem tudom hogy mi lehet vele. Ma már nem tudom elvinni orvoshoz, csak a holnapi napon munka után. Viszont nagyon aggódom érte. Kérem segítsenek, mi lehet a baj? Válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Megértem aggodalmát, és a legjobban valóban azt teszi, hogy minél hamarabb állatorvoshoz viszi, aki megvizsgálhatja, így kiderülhet honnan szivárog a véres váladék: a hüvelyből, netán a húgycsőből és hogy összeföggésben van-e a műtéttel.

Ha a kutyus jókedvű, nem lázas, láthatóan jól érzi magát, rendesen eszik, iszik, ürít, akkor valóban ráérhet a vizit akár ma délutánig.

Üdvözlettel,

dr. Szilágyi Jusztina

jelige: macskajaj
2012-05-30
Jó napot.Körülbelül 8 napja szült a macskám és eddig gond nélkül vigyázott a kicsinyeire.[első kicsinyei]De 2 napja lassan nagyon keveset foglalkozik velük egyre többet jár ki és néha nyávog a kicsiknek és úgy csinál mintha harapdálná őket de a kicsik nem nyávognak...de aggódom,hogy bántaná őket.Nem igazán nyúltam hozzuk,hogy ne vegyék át a szagomat ezért is aggaszt az amit csinál...Ön szerint van okom az aggodalomra?várom válaszát...

Kedves Gazdi!

Ha az anyamacska jól gondozza kölykeit, akkor a kiscicáknak telt a pocakjuk, szép tiszta a szőrük, tiszta a popsijuk. Tehát jól szopnak, anyukájuk rendesen tisztogatja őket, átmaszírozza nyelvével a hasukat is tisztogatás közben, amivel serkenti a bélműködésüket. 8 napos korban a cicák szeme még csukva van és sokat alszanak. Nagyon fontos az is, hogy nyugodt helyük legyen, ahol minél kevésbé zavarják őket, ahogy Ön is csinálja.

Ha nem ezt észleli, az anyamacskát minél hamarabb állatorvoshoz kell vinni, hogy kizárja a szervi bajt, a kiscicák ellátásáról is gondoskodni kell, hiszen még egyedül nem életképesek : melegen kell tartani őket, 2-3 óránként cumisüvegből speciális macskatápszerrel etetni kell őket, nedves vattával maszírozni a hasukat, tisztogatni őket.

Féreghajtásukról és az anyamacska féreghajtásáról is időszerű lesz gondoskodni (4 hetes korukban), és 7-8 hetes korukban megkaphatják első oltásukat a fertőző macskabetegségek ellen.

Üdvözlettel,

dr. Szilágyi Jusztina

jelige: agárbaba
2012-05-29
12hetes agárkölyöknek szeretnék valamiféle étvágygerjesztőt vagy ötletet kapni... Már mindent kipróbáltunk. A kutyus jókedvű,játékos, rendszeresen féreghajtva, 3 oltással, egészséges. A tenyésztő által is etetett prémium tápot kap,+ főtt tojást, húslevest öntünk a tápjára, konzervvel is próbálkozunk, de mióta elhoztuk a tenyésztőtől, eléggé lefogyott, napi 3-szor, csak pár falatot hajlandó enni.Sajnos, a csak 2-szeri etetés sem javított a helyzeten.Szomorúak vagyunk, ha ránézünk,lehangoló látvány. Kérem, javasoljon valamit nekünk! Köszönöm.

Kedves Gazdi!

Még mielőtt a táp kalória dúsítását javasolnám, mindenképpen a szervi okokat kellene kizárni, tehát egy alapos állatorvosi vizsgálat, vérlabor, röntgen, ultrahang, esetleg bélsár vizsgálat javasolt. Mivel az adatlapon látom, több kutyájuk is van, arra is érdemes odafigyelni, hogyan befolyásolják egymás testi-lelki állapoták a kutyák, nincs-e rangsor vita, nem zavarják-e egymást az evésben., mert mint nálunk embereknél, a kutyáknak is nyugalom kell hozzá.

Nagyon jó, hogy a tenyésztőnél is etetett prémium tápot folytatja. lehetőleg ugyanúgy kapja, mint azt ott megszokta, minden változást csak fokozatosan jó bevezeni.

Üdvözlettel,

dr. Szilágyi Jusztina

jelige: Leo
2012-05-29
Tisztelt Állatorvos! Dobermann kutyánk 7 éves lesz. Ez az első kutyánk, akit nagyon imádunk. Rengeteg egészségügyi problémánk van vele. Már mindkét hátsó lába volt műtve achiles ín szakadása miatt, most az egyik lábát újra kellett műteni. kb. már 3 éve szinte mindig van vizelési problémái, van amikor nehezebben pisil, van amikor jól. Azt javasolták, hogy ivartalanítsuk. Ez 2010 ben meg is történt. Utána jobb volt a kutyának, de ez a probléma ujra jelentkezett.Szinte folyamatosan adtuk neki a tökmag olajból készült szert, amit a patikában vettünk. Ez van amikor segített átmenetileg. A mostani műtét előtt sok antibiotikumot kapott, sőt steroidot is, melynek hatására nem tudta tartani a vizeletét, folymatosan jött belőle a pisi, ha feküdt, ha ment.Erre azt mondták, hogy ez a gyógyszer hatása. Megműtötték a lábát, kiderült, hogy a szalagok, nagyon rossz állapotban vannak. Majd 1 hét után észrevettük, hogy nehezen pisil, de van amikor jól pisil. Meg ultrahangozták a prosztatáját, nem egyértemű a diagnózis.Kicsit meg van nagyobbodva, de a daganat sem kizárt. Kérdésem? Mire lehet Ön szerint számítani. Mivel jár a prosztata daganat. Kezelhetőség, állapot, meddig él vele a kutya. Nagyon imádjuk, de sajnos rengeteg probléma van vele a klf. betegségekkel. Már nem merjük kivinni sem, nehogy a lábának legyen baja, most meg aggaszt a prosztata daganat.Azt mondta az orvos, figyeljük a pisilét. Szed rá gyógyszert gyulladásra, de sajnos nem igazán javul. Kimutattak a szervezetében un. koli baktériumot is. Nagyon sok antibiutokimot szedett már, ezért nem nagyon reagál rá. Várom válaszát minden betegségére. Mire lehet számítani, hisz tudjuk a dobermann nem hosszú életü. Köszönettel. Bánátiné Várom válaszát. A műtét után
Tisztelt Kérdező!
Leo kutya élete egyrészt nehéz, a sok betegséggel, másrészt nagyon szerencsés, hogy ilyen gondos gazdái vannak! A nagytestű kutyák rövidebb életet élnek, ahogy Ön is említi, de a mi adataink között azért szerepel jónéhány 10 év feletti Dobermann kan.

Idősödő kan kutyákban a prosztata jóindulatú megnagyobbodása mellett a gyulladásos betegségek és a daganatos prosztatamegbetegedés érdemel említést. A jóindulatú megnagyobbodást kasztrációval,vagy gyógyszeres kezeléssel (mint Leo esetében) gyógyítható, a gyulladást gyógyszeres kezeléssel általában jó lehet befolyásolni, gyógyítani.
A prosztata daganatos megbetegedései operációval, sugárkezeléssel és gyógyszeres kezeléssel kezelhetőek.
Az ultrahangon kívül lehetőség van a prosztatából mintát venni (biopszia) a pontosabb diagnózis érdekében, mintahogy a vizeletüledéket is érdemes lenne megvizsgálni.
A leírt összetett tüneteket azonban a prosztata megbetegedése mellett számos egyéb gerinc-, hasüregi- ill.medencei megbetegedés is okozhatja ill. súlyosbíthatja.
A régóta fennálló és jelenleg súlyosbodó tünetekből ismételt részletes vizsgálattal lehet a kutya betegségeit felderíteni. A fizikálisvizsgálatok mellett friss vér- és vizelet labor eredményekre és nem kizárt, hogy 3D képalkotó módszerekre (ideális esetben PET/CT,SPECT/CT) lehet szükség ahhoz, hogy akár 24 órán belül pontos képet kaphassunk a kutya állapotáról, esélyeiről, megoldásairól.
Mielőbbi jobbulást kívánok!

jelige: vizsla
2012-05-26
TISZTELT DOKTOR ÚR!VAN EGY 12 ÉVES VIZSLA KUTYUSOM,A GONDOM A KÖVETKEZŐ.KB.EGY HÓNAPJA FÁJ A KUTYUSOM ELSŐ LÁBA.VOLT NÁLAM ÁLLAT ORVOS IS ÉS KIDERÜLT ,HOGY ÍZÜLETI KOPÁSA VAN.KAPOTT EGY INJEKCIÓT AMI 8 NAPIG HATÁSOS IS VOLT.A DOKTOR ÚR AZT MONDTA ,HOGY HELYRE KELL JÖNNIE,DE SAJNOS 8 NAP UTÁN UGYANÚGY NEM NAGYON LÉP RÁ.ADTAM NEKI,RYMADILT,LAVET CSONT ERŐSÍTŐ TABLETÁTT,NUROFENT,VOLTARENT,ÉS MOST KÚRA SZERŰEN CONDROSULF400MGKAPSZULÁT,KUTYA MASSZÁZST,FLEKTOR KRÉMET,SZÓVAL SOK MINDENT KIPROBÁLTAM DE NEM SOK JAVULÁST LÁTTOK.TUDNA NEKEM AJÁNLANI VALAMI GYÓGYSZERT AMI HATÁSOS LEHETNE.EGYÉBKÉNT MEG VAN NEKI DAGADVA,AZ ELSŐ LÁBÁNAK A SZEGYCSONT RÉSZE,ÉS NÉHA MELEG NEKI AZ A RÉSZ.SEGÍTSÉGÉT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM!

Tisztelt Kérdező!

Eddig mindent megtettek, amit módjukban állt. Ahhoz, hogy pontosan kiderüljön, hogy mivel lehet segíteni a kutyuson, egy sor kiegészítő vizsgálatot el kell végezni: vérlabor, röntgen, illetve szükség esetén további képalkotó eljárások. Ezek eredményeinek ismeretében lehet tovább lépni!

jelige: Tacskó kutyus
2012-05-26
Tisztelt Doktor Úr!A kutyusom már 4 napja nem eszik nem iszik semmit láza is volt.Ha iszik is azonnal kihányja,egyáltalán nem eszik a széklete híg a vizelete normális.Voltam vele dokinál nem mondott semmi konkrét dolgot.Kérem segitsen!

Kedves Gazdi!

Ahhoz, hogy konkrét diagnózis szülessen (vagyis ponotsan kiderüljön, hogy mi okozza a kutyus baját) nem elég a fizikai vizsgálat, vagyis ha belenéznek a szájába, megtapogatják a hasát, megmérik a lázát.

Vérlabor, bélsár tenyésztés, röntgen, ultrahang, és egyéb kiegészítő vizsgálatok kellenek ahhoz, hogy ponotsabban körvonalazódjon, mi okozhatja a bajt! Nyilván azért nem mondott "semmi konkrétat" az állatorvosuk, mert ezek közül kevés (egy sem?) készült.

Kiegészítő vizsgálatok nélkül csak lázcsillapítót, antibiotikumot, infúziót, hányás-hasmenés csillapítót, vagyis tüneti gyógyszereket kaphat.

Vigye jól felszerelt rendelőbe/állatkórházba kedvencét, hogy alaposabban kivizsgálhassák!

Mielőbbi gyógyulást kívánok a kis tacskónak!

jelige: :)
2012-05-26
Tisztelt Doktor Úr!A kutyusom már 4 napja nem eszik nem iszik semmit de ha iszik is kihányja.Enni nem eszik semmit,nagyon levert,hasmenése van,nem véres,a vizelete tiszta.

 

Nagyon fontos, hogy azonnal állatorvoshoz juttassa, aki segíthet rajta.

Kérem ne késlekedjen!

jelige: Cica füle
2012-05-24
Tisztelt Doktor úr! A problémánk az,hogy van egy ivartalanított fiú cicánk és valami eszméletlenül büdös a füle.Már vettem neki fültisztító folyadékot ,elvittük állatorvoshoz aki azt mondta kamillateával mosogassuk ki a fülét ,semmit nem használt.A cica füle ugyan olyan büdös,de ez szinte elviselhetetlen ,ha bejön a lakásba akkor még nyitott ajtónál ,ablaknál is észrevenni .Nem tudom,hogy ezzel kapcsolatban lehet e ,de szörnyen hullik a szőre is :( nem szeretem már ,ha bejön a lakásba ,mert a bűz és a szőr kötegek amit hagy maga után,elviselhetetlenné teszi őt.Nagyon szeretem a cicákat,de sajnos hozzá már nincs kedvem közeledni sem.Most babát is várok és nem szeretném,ha a szőr vagy bármi betegség átkerülhetne a kis babánkra is .Ezúton kérem a tanácsát ,mit tegyünk ? Előre is köszönöm tisztelettel egy aggódó gazdi :S

Kedves Gazdi!

Aggodalomra minden oka megvan, lehet, hogy nem csak Önöknek kellemetlen a helyzet, hanem magának a cicának is!

Mindenképpen olyan állatorvoshoz kellene eljuttatni a cicát, aki alaposan megvizsgálja, fülébe speciális műszerrel is belenéz (otoszkóp), mintát vesz tenyésztésre, akár bódításban kimossa a cica fülét, talán még vért is vesz, megröntgenezi, ultrahangot készít ha kell, hogy ne csak a fülproblémára, de a szőrhullásra is megoldást találjon!

Üdvözlettel,

dr. Szilágyi Jusztina

jelige: Ali
2012-05-23
Kérdésem az lenne, hogy 6 éves kan kutyusom meddig képes megtermékenyíteni a szukát, ha elötte még nem volt tüzelő kutyussal dolga.

 

Ha vannak ép hímivarsejtjei, melyeket célba képes juttatni, akkor bármeddig. Kutyáknál, akárcsak az embernél nincs felső korhatár.  Viszont az udvarlást nekik is tanulni kell!

jelige: Mesike89
2012-05-23
Üdvözlöm, olyan kérdésem lenne, van egy kb 1éves macskám, múlt szombat reggelre megellett,első ellése volt,két cicus lett,nagyon szépen neveli őket,behozta a lakásba,elrejtette a ruháskosárba. Gondozza a kicsiket,de ő nem akar enni rendesen, azt is láttam hogy füvet rág, sokat alszik nagyon és levertnek,kedvtelennek tűnik. Kérdés,hogy ez normális,vagy aggódjak ? Eddig csak fiú macskáim voltak és nincs tapasztalatom e téren :) Előre is köszönöm a válaszát.

Kedves Gazdi!

 

Mindenképpen kezdjen el aggódni, olyannyira, hogy gyorsan vigye ultrahanggal is felszerelt rendelőbe! Ellés után benn maradhat a méhben elhalt magzat, placenta darab, ami elfertőződhez, ami akár az anyacica elhullását is okozhatja!

Normális esetben az anyacicák nem levertek ellés után, két kiscica ellátása, szoptatása meg sem kottyan egy anyának, tehát mindenképpen baj van.

Kijáró cica évente akár kétszer is ellik, ezért az ivartalanítását is meg kell fontolniuk, ha felgyógyult.

Mielőbbi gyógyulást!

jelige: Beteg kutyus
2012-05-23
Kedves Doktor! a kutáym kb más fél hete nem eszek tápot egyáltalán ami a kedvére való mint csoki vagy hús azt megeszi.Kb 3 napja elkezdett hányni is de csak vizet.Elvittük orvoshoz ahol vérvételt csináltak vizeletet vettem meg tapogatta az eredmény egy kis gyulladás és az orvos szerint gyanúja van részleges bélelzáródásra. Tegnap evett rizst meg jobban érezte magát de ma már semmit nem evett. Nem fogy a hasa még mindig ugyan akkora elég nagy:( Vizet iszik elég sokat de nem láttuk elmenni üríteni vagy hányni. Bevallom h imádjuk ezt a kutyust de sajnos nincs pénzünk a műtétre és a kezelésre utánna. Érdeklődnék h addig is hogyan javíthatnánk az állapotán mivel etessük?És mikor kell sajnos a legrosszabbra gondolni vagyis elaltatni?? ( bár nem tudom h vkinek is lesz-e ereje a családból erre):::(:(:( Imádjuk h segíthetünk rajta otthon??Köszönettel: Egy szomorú gazdi.

Kedves Gazdi!

A legjobb lenne, ha jól felszerelt rendelőbe tudnák vinni, ahol nem csak fizikálisan, tapogatással tudják megvizsgálni, hanem röntgen, ultrahang is készülhet és így kiderülhet, hogy valóban bélelzáródásról, vagy egyéb betegségről van-e szó, csak ezután érdemes a műtétre. ne adj isten az elaltatásra gondolni!

Talán a legfontosabb, amit tehetünk szeretett állatainkért, hogy nem hagyjuk őket sokáig szenvedni, ezért is fontos, hogy mihamarabb kivizsgáltassák!

Üdvözlettel,

dr. Szilágyi Jusztina

jelige: mex2000x1
2012-05-22
Kedves Doktor Úr! Február- március körül vettem észre első ízben, hogy a kutyám nem hall rendesen.Előtte sziszegésre is odafigyelt, vagy ha halkan szólítottam.Most is hallhat valamit, mert pl. a kukásautóra,közelében kalapálásra,stb odafigyel rögtön.Kérdésem - persze ez az infó kevéske - öregséggel függhet össze a dolog (12 éves volt márciusban)vagy zsírosodott, meszesedett a füle,fülvizsgálat létezik - e a kutyusoknak, meg persze a fül kimosás van - e nekik ?? Érdekelne a véleménye, és nagyon köszönöm válaszát! Üdvözlettel:mex2000x1

Kedves Gazdi!

Mindenképpen érdemes kivizsgáltatnia kedvencét, mert létezik részletes fül- és hallásvizsgálat kutyáknak. Persze fülhallgatót nem kap, de az állatorvos nem csak fizikálisan tudja megvizsgálni a kutyus fülét illetve a hallását, hanem kiegészítő vizsgálatokat is végezhet: rtg, endoszkóp, ct, szcintigráfia, laborvizsgálatokat, hogy kiderítse mi okozza a hallás csökkenését.

Az öregség nem ok erre, mindenképpen járjon a végére!

Üdvözlettel,

dr. Szilágyi Jusztina

jelige: műtéti komplikációk
2012-05-21
Tiszteletem doktor úr! Igazán nem szeretném kérdéseimmel fárasztani, főleg úgy hogy amire én kíváncsi lennék azt nem lehet konkrét számokkal megválaszolni, de mégis érdekel a téma, ezért előre is szíves elnézését kérem. Én kutyákon fellépő műtét alatti komplikációkról szeretnék tájékozódni. Kérdésem az lenne, hogy milyen nem kívánt tünetek léphetnek fel az altatás folyamán, ami az állat életébe kerülhet illetve, amiből még "visszahozhatóˇ" Mert ismerőseim között hallottam már két éves kutyát, aki nem ébredt fel műtét alatt, olyant is, hogy a 15 éves eb vígan viselte az altatást és olyant is ,hogy mire hazaértek vele, akkor látták, hogy nem lélegzik. Természetesen az állatorvosok igyekeznek különféle vizsgálatokkal kiszűrni, megelőzni a komplikációk lehetőségét, de mi van akkor, hogy ha egy kevésbé felszerelt rendelőbe kerül sor az operációra, akkor kedvencünk már kisebb eséllyel indul? Vagy akkor ha pl nem derül fény a rejtett szívbetegségre, más elváltozásokra! köszönöm szépen türelmét

Tisztelt Kérdező!

Nem csak, hogy jó a kérdése, de gyakorlatilag meg is válaszolta:a műtét kimenetelénél nem a páciens életkora számít,ahogy Ön is mondja.  A lehető legjobb, ha műtét előtt az állatorvosok igyekeznem vizsgálatokkal kiszűrni a rejtett betegségeket, ahogy azt Ön is említi (alapos fizikai vizsgálat, vérvizsgálat, esetleg teljes kivizsgálás, amibe pl. a szív/hasi ultrahang, rtg is beletartozhat).

Az sem mindegy, hogy egészséges állatot műtenek (pl. ivartalanítás), vagy életmentő műtétet egy súlyos betegen!

A jól felszerelt nagyobb rendelők nem csak a kivizsgálásnál, de a műtét alatti úgynevezett "monitirizálásnál" is előnyben vannak: hallható altatás közben a szívverés, tudják mérni a vér oxigén telítettségét, van lélegeztető gép, oxigén, ha kell, infúziós pumpa, stb.

Viszont idézném az Állatorvosi Aneszteziológusok Amerikai Szövetsége altatási ajánlásaiból:

"Az Állatorvosi Aneszteziológusok Amerikai Szövetsége (ACVA) tudatában van annak, hogy speciális berendezések nélkül is lehetséges megfelelően monitorozni és kivitelezni az altatást és hogy egyes berendezések használata nem mindig praktikus bizonyos klinikai körülmények között. Továbbá az  Állatorvosi Aneszteziológusok Amerikai Szövetsége (ACVA) nem állítja, hogy egy vagy mindegyik monitorizáló berendezés használata biztosíték a megfelelő altatásra, míg a használatuk hiányában nem lesz megfelelő az altatás."

Tehát a gondos vizsgálat altatás, műtét közben, a helyes, a páciens korának, fizikai állapotának, az altatás hosszának, stb .megfelelően  kiválasztott szerrel és módszerrel való altatás, a műtét vége utáni gondos megfigyelés és szükség esetén szakszerű segítségnyújtás mind-mind része a műtéti, altatási sikernek!

(Már csak gondolni is rossz arra a korábbi gyakorlatra, mikor még szinte alig ébredező állatokat adtak haza!)

Műtét során sok minden történhet, akár a leggondosabb kivizsgálás, műtéti, altatási eljárás ellenére is történhet úgynevezett altatási baleset, mikor a gyors, szakszerű beavatkozás ellenére is elveszítjük a pácienst, ilyenkor a kórboncolás (vagy esetenként még az sem) hozhat választ a miért kérdésre.

Nagyon remélem tudtam segíteni!

Üdvözlettel,

dr. Szilágyi Jusztina

jelige: orrhurut
2012-05-21
Kedves Doktornő!8 éves cicám tavaly tüdőbeteg lett ennek következménye hogy beszürődéses maradt a tüdeje és sokat köhög,ezenkivül szinte állandóan váladékozik az orra vizszerű ,nem tüsszög.Azt szeretném kérdezni ez is a tüdőbetegség maradványtünete lehet és mi okozza ?,adhatok esetleg valami természetes légutakra ható szert? gyóygszerezni nem szeretném mert vesebetegség is fenáll.Köszönöm szeretetettel Éva

Kedves Gazdi!

Az, hogy össefügg-e a tavalyi megbetegedéssel, vagy más betegségről van szó, csak kezelőorvosánál tett vizit után lehet választ találni, az is lehet, hogy kiegészítő vizsgálatok után (vérvizsgálat, mellkas rtg, esetleg ultrahang). Nem biztos, hogy jól tenném, ha azt javasolnám, hogy kis helyiségben kamillás gőzben inhaláltassa a cicát, ha valamilyen komolyabb betegség van a háttérben, és minden otthoni kezelés csak még későbbre tolná az  állatorvosi kivizsgálás és segítség időpontját! Vesebetegségét is így lehet megítélni, mennyire akadályozza a gyógyszeres kezelést.

Tudom, hogy a vizsgálatok megterhelik a családi kaszát, de sajnos nem tanácsolhatok mást, mint állatorvosi kivizsgálást!

Kívánom a legjobbakat!

 

jelige: GYÖMBÉR
2012-05-17
Tisztelt Doktor úr! Egy kétéves,németjuhász-erdei kopó (ez csak tipp) (hím)keverék kutyám van. Az előző kutyámnál is láttam, hogy a fogaival rágcsálja a bőrét. Most Gyömbér kutyám is ezt csinálja,és egy piros folt van a hasán, a hátsó combja felé.(A csöpögtetés után másnap eltűnt.) Állatgyógyászati boltban elmondtam,és kaptam rá ProMeris Duo 799,5 mg + 799,5 mg Spot-on-t, amit a nyakába kellett csöpögtetni, mondván atkás. Elvettem alóla a 2 vastag szivacsot a házából. Először azt mondták: 3X kell megismételni, másodszor, egy másik ?orvos pedig azt, hogy összesen kétszer, 4 hetente. Eltelt kb. 3 hét, továbbra is rágja, nyalogatja a lábát/ujjait, sokszor a farka tövét, és hasát. Amiért írok, mégis más: ma vettem észre,- amint a székletét naponta összeszedem egy szatyorba - hogy gömbölyű, vaskos "kukacok" vannak benne. Ez 2-3 napja állhat fenn. Máskor ilyet még nem láttam benne. Ez mire utalhat? Van valami teendő? Vagy várjam meg a 2x-i csöpögtetés végét, a 2X4 hetet? A kukacok előtt még azt láttam, hogy a széklete úgy néz ki, mint egy hurka, fehér, egybefüggő, vékony hártyaszerű bevonat van rajta (mint amibe a hurkát töltik). Úgy tudom, 3 havonta kell neki féreghajtót is venni. Azt is beadtam már jó ideje. Száraz tápot és BRUNOS 1,2 kg-os konzervet, kis házi kosztot kap. Válaszát hálásan megköszönöm. Üdvözlettel: Erzsike

Kedves Gazdi!

 

Bár az állatpatika munkatársai, akár állatorvosok, akár nem, sok értékes információt tudnak adni, de gyakori, hogy se ránézésre, se elmondás alapján nem lehet diagnosztizálni egy betegséget. A foggal rágás a viszketés jelei, amit a legkülönbözőbb oktanú betegségek idézhetnek elő: akár férgesség is, amit nagyon fontos gyorsan kezelni, hiszen emberi megbetegedést is okozhat! Nagyon jó, hogy összegyűjti az ürüléket, úgy kellene megsemmisíteni, hogy semmiképpen ne fertőződhessen se kutya, sem ember tőle (esetleg égetés). Okozhat viszketést a bűzmirigy gyulladása, teltsége, de bolhásság, allergia, gombás, bakteriális fertőzés, vagy  más betegség, melyek a Pro-meris Duo nevű kullancs, bolha, tetű és demodex-atka irtó szerrel nem feltétlenül gyógyíthatóak.

A Pro-Meris Duo egyébként, ahogy a használati utasításban is le van írva, demodex-atkásság ellen 2 hetente alkalmazandó, addig, míg a bőrkaparék minta negatív nem lesz. Bolha, kullancs, tetű ellen havonta 1x is elég használni, de mivel a kullancs idény őszig tart, sőt, a bolhák szinte kiirthatatlanok a környezetből (nagyon jól tette, hogy elővigyázatosságból eltávolította a szivacsokat), egész évben fertőzhetnek, ráadásul bélférgeket is terjesztenek.

Mindezek miatt nagyon fontos lenne, hogy felkeressen állatorvost, aki alaposan megvizsgálva Gyömbért kiderítheti mi a baja és így kiderül, hogy pontosan milyen szert és meddig kell használni, hogy meggyógyuljon!

Sok siker!

Üdvözlettel,

dr. Szilágyi Jusztina

 

 

 

 

jelige: gizicica
2012-05-17
Tisztelt Doktor Úr! 5 éves kandúr cicámon (nincs ivartalanítva) a múlt héten katéterezést kellett végezni, mivel vizelési panaszai voltak. Nehezen pisilt, az is véres volt. A katéterezés után antibiotikumot, illetve vizelet savanyító tablettát írt fel az orvos, amit előírásnak megfelelően be is adtam. A vizelet pár nap alatt kitisztult, az ürített mennyiség azonban nem nőtt, sőt, két napja ismét katéterezni kellett. Ez után a vizelet tiszta volt ugyan azonnal, ám a mennyiség még mindig aggasztó. Többször fut neki, és nem mindig az alomra megy. Az első katéterezés óta megvontam a száraztápot, illetve a második katéterezés után a vizet kiforralva, visszahűtve adom neki. A második katéterezés óta nehézségeim vannak a gyógyszerek beadásával is, alig akarja elfogadni az eledelbe kevert tablettát. Az állatorvos szerint a második elzáródás nem a húgyvezeték kivezető szakaszán volt, ahol általában előfordul, hanem magasabb szakaszon (az első esetben nem említette, hogy hol volt az elzáródás), illetve azt mondta, hogy csak 2x tudta felvezetni a katétert, harmadjára nem, de a vizelet akadálytalanul távozott. Szeretném tudni, hogy hogyan ápoljam megfelelően a cicát, hogy meggyógyuljon. Sajnos azt sem tudom (az orvos sem mondta meg), hogy mennyi idő elteltével kellene a vizelet minőségének és mennyiségének visszaállni a normálisra. Jelenleg ugyan csak a mennyiséggel van gond. Kérem, adjanak tanácsot, mi az, amit tehetek a cicáért, hogy meggyógyuljon. Milyen itthoni trükköt alkalmazhatok az antibiotikum és a savanyító tabletta mellett, hogy többet tudjon pisilni? Kaptam olyan javaslatot, hogy tojássárgáját keverjek el tejjel, de nem vagyok biztos benne, hogy ez jó ötlet. Kaphat egyáltalán tejet, nyers húst? Olvastam olyan tanácsot, hogy vizes vattával, szivaccsal áttörölgetve a kölyökcica nemi szervét előidézhető a pisilés. Alkalmazható ez az eljárás felnőtt cicáknál is? Soha nem volt ilyen problémánk korábban, és furcsa, hogy ilyen hirtelen előjött nála. A másik cicánk csak fél évvel fiatalabb, ugyanolyan körülmények között tartjuk, ugyanazt eszik, és nála semmi jele a problémának. Előre is köszönöm a segítséget, és remélem, nem voltam túl zavaros. Üdv, S. Andi

Kedves Gazdi!

Egyáltalán nem volt zavaros, teljesen követhetően leírta ezt a macskáknál nagyon gyakori kórképet, melynek speciális elnevezése is van: macskák alsó húgyuti betegsége (FUS/vagy újabban FLUTD, ha erre rákeres, magyarul is rengeteg hasznos oldalt talál.

A megfelelő ápoláshoz nagyon fontos, hogy megkapja a gyógyszereket, ahogy azt Ön is nagyszerűen csinálja!

Az ivóvíz felforralás és lehűtése nem tudom miért szükséges, lehet, hogy megváltoztatja a víz ízét, és így még kevesebbet fogyaszthat, nem ajánlom!

Önnél is azonnal megszólalt a vészharang:  nyers tojássárgája, hús semmiképpen nem etethető, a tej is csak akkor való felnőtt macskának, ha nincs tőle hasmenése.  Vannal viszont jó minőségű, teljes értékű állatorvosi macskatápok, melyek kifejezetten erre a betegségre ajánlottak. Ehhez tudni kell, milyen típusú az elzáródást okozó anyag, kő. Ezt a vizeletből lehet megállapítani, és figyelemmel kell lenni a vizeletsavanyító adagolására, ehhez tehát mindenképpen állatorvosa szakvéleménye kell!

Ennek  a betegségnek az oktana még nem tisztázott, vagyis nem tudják, mitől alakul ki: egyik macska hajlamos rá, a másik nem, mint az Ön esetében: leginkább herél kandúroknál, legkevésbe nőstény cicáknál alakul ki.

A vattás trükk azért működik a kiscicáknál, mert helyettesíti édesnyjuk nyalogató nyelvét, amivel segít kiváltani az ürítési ingert. Az Önök cicája pedig azért nem ürít, mert borzasztóan fáj neki (nem tudom volt-e már hasonló gondja?) a pisilés, tehát a vatta nem segít.

Akár 3-4 hetes antibiotikum kúra is szükséges lehet, néha gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító szer adása mellett, mire a tünetek teljesen megszűnnek, de évenkénti kontroll, ultrahang szükséges lehet, akárcsak a speciális táplálás, erről is kérje ki állatorvosa tanácsát!

Mielőbbi jobbulást!

 

 

<< <  118 / 457 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.05.12
Eltűnt május 8-án a kiscicánk:( Sajnos kijárós cica, de estére mindig hazajött, főleg, ha hívtam. Most sajnos nem jött haza, azóta sem:(. Fekete színű, ivartalanított nem túl nagy, lány. Kb 8,5 éves, Cila névre hallgat, (gyerekként sokat hívtam így, a neve helyett, és így Cila lett) Valamilyen allergia miatt ki van kopva a szőr a hasánál, most vinnénk vizsgálatra. A 22. kerület, Kossuth Lajos utcából tűnt el. Rettenetesen várjuk haza:( Kérlek titeket, ha találkoztok hasonló cicával hívjatok a 06/70-667-5404 vagy 06/70-573-0377-es számon.
2016.04.04
2016. 03.26. délután óta keresem a macskámat: Sziámi és házi macska keveréke, drapp színű, de cirmos jegyek is láthatók rajta, farka fekete szürke csíkos,orra narancsos rózsaszín, profilja jellegzetes, kissé domború orrhát, szeme kék, de a jobb szem szivárványhártyáján van kis barna pigment a külső szemzug irányában. 3 éves ivartalanított kandúr, nevére hallgat (Ciceró), nagyon beszédes, kérdésre kettő rövid nyávogással válaszol, általában kedves és félénk. Lábai kicsit rövidebbek, hátsó lábainak ujjait szereti széttárni.Chipje van: 900000000013154, ki is lehet tapintani.  Segítségüket köszönöm! Dr Bakó Diána 30/4231794 v 30/4059145
2016.03.07
Elveszett kedvencünk Remington, kicsit félős világos zsemle színű labrador keverék, nincs rajta nyakörv, de csippezve van. Budafokon a kertből eltűnt reggelre. Aki látja vagy felismeri a leírtak alapján kérem jelezzen telefonon: 0630-681-8787. Köszönjük.