Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: helps 2.
2010-10-19
Köszönet a válaszért! A szájüregében volt több áttét , de az Érsek Ervin szerint nem volt rosszindulatú ,mivel nem volt mélyen beágyazódva. Vérvizsgálatot is lehet cicáknál csinálni? Ez nem volt csak megmütötte , stomogilt adott neki , termokaukterrel összeégette az inyét. Most kap ketofent jelentös változás állt be nála eszik , mosakszik stb...........de úgy vettük észre , hogy a kaukterezett inye szétnyilt , mert néha ordit és be is vérzik neki kissé. Valószinü , hogy ez a gond a kis nyafinál. Kondilyát tartja tehát nem fogy gondolom ezért ez kis remény lehet , jól gondolom? Üdvözlettel:
Persze, hogy lehet, sőt ajánlott vérvizsgálat (meg citológiai/szövettani vizsgálat, meg röntgen, meg sokszor egyebek is) egy macska esetében is. Jól gondolja, hogy mint minden esetben, most is van remény. Sőt én is remélem, hogy teljesen meggyógyul a cica. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: Marci
2010-10-19
3 hónapos macskámat megfázva kaptam. (Ez csak később derült ki.) 3 hete váladékozik mindkét szeme, folyik az orra, tüsszög. Azóta kamillával mosom, napi 3x. Étvágya jó, igaz keveset eszik egyszerre. Játékos, jókedvű cica. Kell valami mással kezelnem? Válaszukat előre is köszönöm.
Szinte bizonyosan kell valamivel állatorvosának (!) kezelnie a cicát. Minden új, még akár makkegészséges jövevény esetében igaz, hogy néhány napon belül ajánlott felkeresniük állatorvosukat. Jelen esetben meg kell vizsgálnia a Marcit, hogy megállapíthassa jelenlegi tüneteinek az okát, majd meggyógyíthassa őt. Ezután a fiatal kandúrt szinte bizonyosan parazitamentesítenie kell, majd megkezdeni védőoltásainak beadását. Közben a helyes táplálását és majdani kasztrálását is megbeszélhetik, hogy 15-25 évig örülhessenek egymásnak. Honlapunk Tudnivalók rovatában elolvashatja egy kijáró macska ajánlott védőoltásait.
jelige: helps
2010-10-19
Üdvözletem! Cicámat 6 hete mütötték áttétes daganattal a szájüregében volt neki. Elég szépen gyógyult és hizott is , de egy napon megint örületes fájdalmai voltak , nem nyitotta ki a száját , szó szerint üvöltött. Doki megnézte , azt mondta nem jó a légzése. Mennyi az eséje , hogy a tüdöre is átterjedt?Fájdalom miatt veszi rosszul a levegöt? Mielöbbi válaszát várom. Köszönettel.
Az esélyek latolgatásához legalább azt kellene tudni, hogy mi volt az eltávolított daganat szövettani típusa, hol volt (van) tudott áttét a cicában, és, hogy mik voltak a vérvizsgálatok eredményei. Egy macska (kutya, ember) légzése a fájdalom miatt is megváltozik - ezt egyszerű kiszűrni fájdalomcsillapítók hatásának megfigyelésével. Hasonlóan egyszerű lenne mellkasi röntgenfelvételekkel (vagy még pontosabban 3D képalkotókkal) eldönteni, hogy vannak-e mellkasi áttétek a cicában. Vizsgálatok nélkül teljesen értelmetlen az esélylatolgatás - viszont közben az állat értelmetlenül szenved, és a betegsége tovább zajlik. 1);
jelige: nagykanizsa
2010-10-19
van egy spánielem igen vakarozik de nincs benne bolha inkább szárasz aböre ilyen kezd buposoni
Nem állítom, hogy minden szavát, de a lényeget azt hiszem értem ... Egy kutya, macska, (ember ...) viszketegségét és bőrszárazságát a bolhásságon kívül még számos egyéb kórok (egyéb paraziták, gombás/bakteriális fertőzések, allergiás kórképek, belgyógyászati-, endokrin-, idegrendszeri betegségek ...) kiválthatja. Egyetlen jó megoldás létezik. Keresse fel állatorvosát, mondja el észrevételeit, és kérje meg őt a kutya részletes kivizsgálására. Ha meglesz az ok, a megoldást is megbeszélhetik.
jelige: szotyi
2010-10-18
Ezeddig szorulásos cicánknak lágy lett a széklete,formázott de lágy,néha hasmenéses,színe barna Napi 1-2x kakil.Kedve jó ,játékos,étvágya van.Mielőtt változott az állaga akkor egy nap viselkedett úgy hogy alig evett.Talán mert új száraz tápot kapott ,de azóta megvontam Nagy túlsúlyos ivartalanított kandúr.A tanácsára van szükségem ,van ok aggodalomra? Tisztelettel Boka Ferencné (Még nyers vagy főtt husit kap a konzerv .táp mellé)Diar Sanyl pasztát adtam 1 hétig
Lehet ok az aggodalomra akár a széklet állagának változása miatt is - főleg egy oltatlan (talán nem is parazitamentesített), túlsúlyos macska esetében. Állatorvosa a cica részletes vizsgálatával tudja megtalálni az okot. Ezek után lehet, hogy „csak” az etetési szokásokban kell változtatni, és az elmaradt védőoltásokat pótolni (parazitamentesítést megtenni, de az sem kizárt, hogy belgyógyászati/endokrinológiai vagy egyéb betegség akad fenn a szűrőn és azt is kezelni kell.
jelige: Bonnie
2010-10-18
Üdvözlöm!20 hónapos kaukázusi kutyámnál az lehet csupán a baj,hogy válogat? Mivel nagytestű kutyáról van szó azt gondolnám falni kellene az ételt amit elé rakok,szeretem ha húst is eszik,de ő inkább megeszi az almacsutkát mint a húst!Ritkán van,hogy nagy nehezen megeszi. Megfőzöm neki a húst disznófejről,amit néha megeszik.Csirkebőrös húst,és most libafarhátat vettem neki,viszont egyáltalán nem eszi meg.Kiválogat minden tápot,esetleg maradékot,de a húst otthagyja.Nem szoktam kihagyni etetésben egy napot sem.Ne vegyek neki húst,vagy el lett kényeztetve?Baj ha nem kap húst enni?Válaszát köszönöm!
Látszólag sok mindenről írt nekem, de mindezek alapján sem lehet megválaszolni a kérdését. Igazság szerint én nem sok vegetáriánus kutyát ismerek, pedig itthon is van néhány példány és Indiában pl (a gazdik vallási/dietetikai meggyőződése miatt) sok százezer vega kutyáról tudunk. Egy óriás testű kutya étvágya csökkenhet akár attól is, mert most érte el kifejlettségét, vagy netán most tüzel - és gyakorlatilag a legtöbb betegség kezdeti tünete lehet az étvágytalanság. Fontos lenne tudni azt, hogy milyen kondiban van a kutya, és azt is, hogy mióta tart a furcsa étvágy(talanság)a. A legokosabban természetesen akkor jár el, ha elviszi állatorvosához a kutyát, és megkéri a részletes kivizsgálásra. Ha ő egészségesnek találja az ebet, akkor ráérnek „csak” a táplálásával, esedékes vakcinázásával, parazitza mentesítésével esetleg ivartalanításával foglalkozni.
jelige: Fülemon
2010-10-15
Az állatorvosunk azt mondja légcső szűkülete van a 4hónapos cicámnak.Az első gyulladáscsökkentőtől sokkal jobb lett a légzése,de a2.(erősebbtől)nem változik,nem is romlik.(Eddig minden oltást meg kapott)Kb.2hetes kora óta neveljük,mert az anyukáját meg mérgezték.Eszik,iszik,játszik.Ugye gyógyítható?!
Kutyák és macskák légcsőszűkülete a helyeződéstől és súlyosságtól függően vagy operálható, vagy amennyiben nem, akkor gyógyszeres kezeléssel kezelhető. A gyógyszeres kezelés a légcső szűkületét nem tudja visszaalakítani, a tünetmentesség a legtöbb, ami várható tőle. Állatorvosa az elvégzett vizsgálatok (fizikális vizsgálatok, nyaki-, mellkasi röntgen, vérvizgsálatok ... esetleg egyé kiegészítő vizsgálatok) alapján tudja megállapítani, hogy valóban légcsőszűkületről van-e szó, vagy esteleg más betegségről. Az esélyeket, megoldásokat is a vizgsálati eredmények ismeretében lehet megválaszolni.
jelige: Fülemon
2010-10-15
Az állatorvosunk azt mondja légcső szűkülete van a 4hónapos cicámnak.Az első gyulladáscsökkentőtől sokkal jobb lett a légzése,de a2.(erősebbtől)nem változik,nem is romlik.(Eddig minden oltást meg kapott)Kb.2hetes kora óta neveljük,mert az anyukáját meg mérgezték.Eszik,iszik,játszik.Ugye gyógyítható?!
Kutyák és macskák légcsőszűkülete a helyeződéstől és súlyosságtól függően vagy operálható, vagy amennyiben nem, akkor gyógyszeres kezeléssel kezelhető. A gyógyszeres kezelés a légcső szűkületét nem tudja visszaalakítani, a tünetmentesség a legtöbb, ami várható tőle. Állatorvosa az elvégzett vizsgálatok (fizikális vizsgálatok, nyaki-, mellkasi röntgen, vérvizgsálatok ... esetleg egyé kiegészítő vizsgálatok) alapján tudja megállapítani, hogy valóban légcsőszűkületről van-e szó, vagy esteleg más betegségről. Az esélyeket, megoldásokat is a vizgsálati eredmények ismeretében lehet megválaszolni.
jelige: Bagira husky
2010-10-15
Bagirát okt.5-én(kedd)vittük le az orvoshoz,mert a jobb első lábán a tappancsán lett egy dagadás.A doktor azt mondta,hogy tályog és adott neki egy gyulladás csökkentő szurit.7én vissza kellett vinni akkor megnyomkodta,hogy a genny kifakadjon,adott neki újabb szuri és kapott gyógyszert is amit egy hétig kellett szedni.ma 14-én megint vissza kellett vinni kontrolra és az orvos közölte .oh ez nem ment le akkor nem az amire gondolt,lehet daganat és elküldött minket egy lézerezésre,ahová hétfőn megyünk megnézetni.Önök szerint mi lehet ez??most eléggé felszakadt ott a bőr és be van kötözve.elöre is köszönöm a segítségüket
Valóban, egy bárhol helyeződő duzzanat hátterében lehet vérömleny, tályog, gyulladásos terime és többféle daganat. A többféle daganat lehet sokféle jóindulatú és szintén sokféle rosszindulatú tumor is. Ez utóbbiak esetében lehetséges, hogy nyirokcsomó, vagy távoli áttétek is jelen vannak. A kutya részletes onkológiai vizsgálatával (fizikális vizsgálatok, vérvizsgálatok, citológiai/szövettani vizsgálat és képalkotók ...) lehet megállapítani, hogy miféle duzzanat jelentkezett a kutyánál. Ezután célszerű a kutya esélyeit, megoldásait megbeszélni. A megoldások között szerepelhet a műtéti ellátás (hagyományos eszközökkel, kauterrel, lézerrel ...), sugárkezelés, gyógyszeres kezelés és ezek kombinációja is. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: Vénusz
2010-10-15
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Van egy kilenc éves nőstény német juhász kutyám.Kb.egy hete vettük észre hogy vérzik.Először tüzelésre gondoltunk,de az nem lehet mert nem régen kb.két hónapja tüzelt.A vérzése a tüzeléseihez képest sokkal több és sűrűbb állagú a vér.Az egyik emlőjénél kemény csomót tapintottam amit ha óvatosan megtapogatom is áttetsző váladék ürül belőle (mintha tej lenne).Az étvágya egyenlőre jó a kedélye sem változott igazán.De valószínű hogy hasi fájdalmai lehetnek.Mintegy felkínálja magát,hogy a hasát simogassuk.Mi lehet a baja? Várjunk még vagy azonnal vigyük orvoshoz.Segítségét előre is köszönöm.
A legnagyobb valószínűség szerint gennyes méhgyulladás (pyometra) alakult ki a kutyánál. Ha nem ez a baj, akkor durva fertőzés, vérző daganat, fekély lehet a húgy-, nemi szervekben. Ne várjanak tovább, egy hetet sem kellett volna várniuk ilyen tünetekkel. A kutyának mielőbbi részletes állatorvosi vizgsálatra és szinte biztosan műtétrei is szüksége van a gyógyuláshoz.
jelige: szalontai
2010-10-15
Kedves Doktor úr! 6 hónapos vizslánk lassacskán tüzelni fog. Írásaiból azt olvasom ki, hogy ivartalanítás párti, amennyiben nem kívánjuk tovább tenyészteni. Kérem aggályainkban segítsen. Milyen szövődmény adódhat? (Előző kutyánk 8 évesen lett ivartalanítva, és vizelettartási problémája lett...fiatal kutyánál ez előfordulhat-e, ill. ha idősebb lesz előjöhet-e ilyen baj vagy más esetleg?) Sok a mende-monda, hogy megváltozik a kutya jelleme...van benne valami igazság? A másik kérdésem csont-ízület erősítéssel kapcsolatos. Utcánkban lévő picit fiatalabb vizslának Condrosulf 800mg-os tablettát adnak kúraszerűen. Kell ez? Mi is szeretnénk, hogy mozgásszervi bajoktól ne szendvedjen majd a kutyánk. Válaszát előre is köszönöm:
Az idősebb korban elvégzett ivartalanítás, pláne, ha a méhet is el kellett távolítani, nagyobb eséllyel eredményez inkontinenciát, mint a fiatal korban elvégzett műtét pláne, ha csak a petefészkek eltávolításával történik. A nem-ivartalanított szukákon is előfordul az inkontinencia. Inkontinencia nem csak az ivartalanítás következményeként, hanem egyéb betegségek tüneteként is előfordul. Az inkontinencia legtöbb esetben gyógyszeres kezeléssel kézben tartható, vagy műtéti úton megszűntethető. Valóban én is ivartalanítás párti vagyok. Ennek elsősorban az az oka, hogy amelyik kutyát fiatal korban nem ivartalanítunk, azt idősebb korában több alkalommal is meg kell operálnunk petefészek-, méh-, és emlő gyulladás, ciszta, daganat miatt. Tehát nagyságrendekkel nagyobb a műtét elhagyásának, késleltetésének a veszélye, mint a műtét közvetlen kockázata illetve az esetlegesen kialakuló szövődmények esélye. A témában még olvashat honlapunk Publikációk rovatában. A fiatal vizsla esetében, gondolom, valamiféle ortopédiai betegség kiegészítő kezeléseként adhatják a leírt gyógyszert. Egészséges, megfelelően táplált és mozgatott kutya (és ember) esetében felesleges a kondroitin-szulfát kiegészítés is. Az igaz, hogy ártani sem lehet vele.
jelige: mano83
2010-10-14
Tisztelt Doktor Nő/Úr! A tanácsát szeretném kérni. Családomnak van egy 5 éves, szuka rotweiler kutyája. A kutya mindig jó kedvű, és imád játszani, de mostanában gyengélkedik. Az első tünetei kb. 2 hete jelentkeztek, a szemei be voltak/-és azóta is - vannak gyulladva, és az első végtagjait fájlalta. Kb. rá 1 hétre megdagadt az arca, és a torka-nyaka, sajnos nem tudom pontosan behatárolni. Ez idő alatt, és mostanság sem, a kutyusnak étkezési problémái nem voltak. Azóta 2 állatorvos látta, és mostanra már 6. napja kap antibiotikumot. Ultrahang révén kiderült, hogy a szívével idővel problémái lesznek, de az orvosok szerint még határeset.Az első két napban úgy tűnt, hogy a tünetei enyhültek, leapadt az arca, és a mozgásával sem volt gond. Azóta sajnos újra dagadni kezdett, és nem múlik el, hiába kapja az antibiotikumot. A kérdésem az lenne, hogy esetleg ez a dagadás, duzzadás eredménye lehet-e valamilyen szívproblémának?Vagy teljesen más problémája lehet a kutyusnak. Az ultrahang közben az is kiderült, hogy a májján kisebb elváltozások vannak, és a doktorunk szerint a a szervezetében lévő gyulladás következménye lehet, ami az antibiotikumos kezelése hatására el kell, hogy múljon. Az Ön véleménye szerint mi lehet a kutyus baja? További antibiotikumokra szorul vagy vizsgálatokra?Igazából tényleges választ a betegségével kapcsolatban eddig nem kaptam... Válaszát előre köszönöm!
Én leveléből azt érzékelem, hogy nincs pontos diagnózis a kutya tüneteit illetően. Ezért aztán azt gondolom, hogy első körben vizsgálatok (fizikális vizsgálatok, vérvizsgálatok, citológia, képalkotók, egyéb műszeres vizsgálatok) kellenek ahhoz, hogy kiderülhessen a duzzanat (ödéma?, phlegmone?, tályog?, megnagyobbodott nyirokcsomók ill következményes pangás?) mibenléte. Ezzel az is kiderülhetne, hogy gyulladásos eredetű, szív-keringési-, vagy daganatos betegségben szenved-e a kutya. A megoldásokat, esélyeket ezután lehetne megbeszélni.
jelige: Kormi
2010-10-12
Kedves Doktor Úr! Szombaton kaptunk a gyermekeimnek (6 és 3 éves) két kb hat-hét hetes kiscicát. Az étvágyuk jó, csak sajnos az egyik szeme nagyon csipás. Mosogattam neki kamillateával, de gondolom kellene rá valami orvosság, vagy szemcsepp. Mit javasol? A cicák egyébként kintiek, a kazánházban laknak, a gyerekeknek minden simogatás után kézmosásra vannak ”ítélve”, vettem nekik bolhanyakörvet is, de nem szeretném, ha valami baja lenne tőle a gyerekeknek. Ebben kérném a segítségét. Köszönettel
Minden új kutya, macska, bármi befogadott élőlény esetében melegen ajánlott néhány napon belül felkeresniük állatorvosukat. Ő tudja igazolni, hogy az egyik kölykön tapasztalt szemtünetek vírusos macskanáha tünetei-e, vagy egyéb betegségről van-e szó. Ő tudja meggyógyítani a beteg kölyköt és megvédeni a másikat a fertőzéstől. Ő tudja féreghajtani és külső parazitáktók is mentesíteni a kölyköket. El fogja mondani a védőoltások és a rendszeres paraztitamentesítések menetrendjét is, de a helyes táplálásról és az ivartalanítás fontosságáról időpontjáról is informálódhatnak. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában még több hasznos cikket olvashatnak.
jelige: Manoka
2010-10-12
Tiszteltt doktor úr!Egy 2éves yorki kiskutyusnál,észre vetem sétáltatás közben hogy hátsó lábait nyuszi ugrásban dobálja!!Jártunk vele orvosnál,aki megállapitota hogy inszalag szakadása van,kapot is injekciot,illetve valami sajt izü gyogyszert,kontrolra kell majd vinni,ahol kiderül hogy kell a mütét vagy sem!!De azota,sűrün van kutyusnál remegés és erös nyüszögés!Arra lennék kiváncsi,hogy ezek esetleg a fájdalomtol vannak?És felkereshetek esetleg más orvost?Nem mintha nem biznák az orvosunkba,de kitudja!!Válaszát köszönöm!Üdvözlettel:
Felkereshet más orvost, akár nem is egyet. Megvan az esélye annak, hogy ugyanezt a véleményt hallja vissza, és nem kizárt, hogy 2, vagy több különbözőt. Ha ugyanaz a diagnózis 2, vagy több helyen, akkor, gondolom, elfogadja a véleményt, de mi van akkor ha 2, vagy több különbözőt hall ?! Átlagol, vagy elfogadja a legmeggyőzőbb kolléga véleményét? Ha valóban bízik állatorvosában kérdezzen rá bátran, hogy az elvégzett vizsgálatok alapján biztos-e a térd (?) keresztezőszalag(ok?) szakadásában, nem tartja-e indokoltnak további vizsgálatok végzését. Egy ember esetében is előfordul, hogy igen nehéz elkülöníteni a sántítás okát, akár több szakorvos (ortopédiai, neurológus, radiológus ...) vizsgálataira (fizikális vizgsálatok, labor, röntgenek, netán NMR ...) is szükség van ahhoz, hogy kialakulhasson a végleges diagnózis. Egy kutya esetében semmivel nem egyszerűbb a helyzet. A leírt furcsa mozgást valóban okozhatja térd keresztező szalag(ok) vagy izom szakadása, gerinc-, medence sérülések, terimék, a combcsont fej elhalása ... és sok egyéb betegség is. Ezek egy része, nagyobb része fájdalommal jár - amit leírása alapján állatorvosa megkísérelt csillapítani. Szerintem jelezze állatorvosának a fejleményeket, jelenlegi észleléseit és kérdezzen rá, hogy szükségesnek tart-e korábbi kontrolt, egyéb vizgsálatot, kezelést.
jelige: rino
2010-10-11
Ma a kutyánk hirtelen meghalt. Semmi baja nem volt.Az állatorvos jött ma hozzá,h beadja neki a szokásos oltást giliszta ellen.Amint beszúrta neki az injekciót a kutya rosszul lett,összesett és elkezdett habozni a szája.Az orvos rögtön adott neki vmiféle más injekciót,a kutya felállt ment vagy 30 métert ismételten összesett és meghalt :( Mi lehetett ennek az oka ?
Igazából nincs olyan, hogy „oltás giliszta ellen”. Kutyák bélférgeit tablettákkal, pasztákkal és hátbőrre csepegtethető folyadékkal (spot on-okkal) lehet kezelni, injekciós készítmény nincs ilyen célra. Ha a kutya „szokásos” veszettség elleni vagy veszettséget is tartalmazó kombinált védőoltás beadása után történt a hirtelen elhullás - ezt is nehéz a védőoltás következményeként elképzelni. A kutya halálának okát egyetlen módon, a boncolás és a kapcsolódó vizsgálatok (szövettan, kórokouzó izolálás, toxikológia ...) elvégzése után lehet megmondani. Mindezek hiányában csak feltételezéseket lehet tenni, találgatni lehet. Sajnálom a történteket.
jelige: remény
2010-10-08
Jó napot kívánok!Olyan kérdésem lenne, hogy a kutyusom lapocka csontjánál daganatot diagnosztizáltak, nem műthető.Van-e valami módja,vagy gyógyszer hogy a folyamat lassuljon,vagy körülbelül mire számítsak? Augusztusban kezdett sántítani,szterois injekciót kapott és azóta nem sántított, de most újra kezd. Válaszát előre is köszönöm
Egészen biztosan létezik a daganat kezelésére sebészeti-, sugár-, vagy kemoterápiás módszer - vagy leginkább ezek ezek kombinációja - amivel a betegség lezajlása lassítható, vagy szerencsés esetben a kutya tumormentessé válhat. A kutya részletes onkológiai kivizsgálása (fizikális vizsgálatok, vérvizgsálatok, citológia/szövettan, valamint egésztest képalkotók ..) után derülhet ki a kuta jelenlegi állapota. Ezután lehet a kezelések esélyeit, várható eredményét megbeszélni. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: Szilvia
2010-10-07
Tisztelt Doktor Úr ! Az alábbiakban szeretném a segitségét kérni,keverék kutyám kb.10 éves kb.1 éve az alábbi tüneteket produkálja, nemi szervéből néha véres át tetsző válladék csöpög a pénisze nagyon vörös sejt szaporulatok vannak rajta és a tasak eleje vérvörös olyan mintha megvágta volna,voltunk bőr gyogyásznál,ultrahangon,onkologusnál ,kenet lett levéve,vizelet vizsgálat volt,vér vizsgálat is volt de semmi eredmény.Két hete pedig a tasak elején megjelent egy dudor kicsit fénylik de néhol száraz is,a többi tünet ugyanugy megmaradt.Egyébként a kutya jó kedvű jó étvágyú,nem lehet semmit észrevenni rajta.Mi okozhtaja a tüneteket?Válaszát előre is köszönöm.
Ugye nem komolyan írja azt, hogy a kutyát kivizsgálták a leírt módon és ennek „semmi eredménye”. Mi lett a tasakváladék és vizelet bakteriológia és citológiai vizsgálatok, valamint a vérlabor eredménye? Talán ez a legfontosabb adat, amin elindultak állatorvosai a diagnózis elérése felé. Kizártnak tartom, hogy amennyiben elvégezték a leírt vizsgálatokat, akkor ne derült volna ki, hogy a kutya mely húgy-, nemi szervi gyulladásos, vagy daganatos betegségben szenved. A felsorolt betegségcsoportokba tartozó megbetegedésnek van a legnagyobb esélye. Ha ezeket valóban mind (vese-, húgyvezeték-, hólyag-, húgycső-, prosztata-, here- és mellékhere-, hereborék-, pénisz-, és tasak gyulladásos, daganatos betegségei) kizárták állatorvosai, akkor nyilván elmondták, hogy allergiás kórképek, autoimmun betegségek, idegrendszeri elváltozások is okozhatnak hasonló tüneteket. Ahogyan nekem is, más állatorvosnak is biztosan van számos elképzelése a további vizsgálatokról a tünetek hátterének felderítése érdekében.
jelige: elpusztult kutyus
2010-10-06
Tisztelt Doktor úr! A mai napon elpusztult egy kutyus. Állítólag vérzett a szája körül. Mitől lehetett a vérzés? Mérgezés? Az udvaron ahol a kutyust tartották, nemrég patkány is előfordult, és állítólag megette a kutya féltál kajáját. Lehetséges, hogy a patkány okozta a vesztét? Mivel sok betegséget terjesztenek. gazdái nem tudják az okot, kérdeztem tőlük pár dolgot, mint, hogy folyt-e az orrából sárgás folyadék, ami szopornyicára utal-e, de nem volt a válasz, így csak a vérzés maradt. Mivel ismertem a kutyust, nagyon fáj, hogy elment és hogy így, talán a gazda felelőtlensége miatt, hiszen csak 6-7éves lehetett.A kitöltött űrlapadatból kitűnik, hogyan tartották. Köszönöm a választ.
A kutya életében részletes állatorvosi vizsgálatokkal (fizikális vizsgálatok, vér-, vizelet-, bélsár- vizsgálatok, citológia/szövettan, képalkotók ...) lehetett volna diagnosztizálni a kutya betegségét. Ezek után lehetett volna esetleg meggyógyítani a kutyát. Most az elhullása után a boncolás és a kapcsolódó vizsgálatok (szövettan, kórokozó izolálás, toxikológia ...) tudná megválaszolni a kérdését. Minden más egyéb csak fantáziálgatás, okoskodás és a lelkiismeret megnyugtatására irányul (biztosan a szomszéd a felelős, vagy valami fatális, kivédhetetlen dolog történt a kutyával ...). Akár a mérgezéses ötlete (pl.: véralvadás gátló rágcsálóirtó szerek)is igaz lehet és miért ne lehetne szopornyica, vagy egyéb légúti fekályeket, gyulladást okozó fertőző betegség, netán daganat a háttérben? Meg kell mondjam viszont, hogy az orrvérzés (is) nagyon gyakori agoniális tünet ember és állatok esetében - azaz gyakorlatilag bármely betegség esetében a szenvedés, haldoklás járhat orrvérzéssel. Sajnálom a történteket.
jelige: Segítsenek a kutyámon
2010-10-06
Jó napot! Segítséget szeretnék kérni Öntől mivel a kutyámat hónapok óta állatorvoshoz viszem és az állapota nem javul! A kezdeti problémája bőratka volt! Amit hiába kezeltünk rendszeresen az állatorvossal akkor még hol szebb volt hol romlott! Eljutottunk arra a szintre, hogy több tízezer forintot költöttem a kutyára és mostanra gennyes bőrgyulladásban is szenved amire antibiotikummal kezeljük a kutyát valamit az atkák kiölésére szolgáló rettentő szagú fürdetővel kezeljük! Az állatorvosomat nem aggasztja a bőrgyulladás őt inkább az atka aggasztja viszont a kutya testének a felét gennyes sebek borítják amik szemmel láthatóan idegesítik és fájdalmasak neki! A fején volt az első seb egy jó felnőtt tenyérnyi ami már begyógyult és kis szőrök vannak már rajt most viszont a kutya 2 lapockájánál és hátul a derék részen felül kéttenyérnyi részen a hús látszik neki! Segítségét előre is köszönöm! Üdv:
A szőrtüsző atkakórnak létezik olyan súlyos, generalizált formája, ami akár elhulláshoz is vezethet. A legtöbb ilyen esetben a szőrtüsző atkakór nem önállóan jelentkezik, hanem egyéb rendszerbetegséggel (pl autoimmun betegségek, immunszupresszióval járó betegségek, allergiák, endokrin betegségek ...) szövődve. Nem kaphat az interneten keresztül segítséget, legfeljebb megfogadható tanácsot. A kutyának részletes vizsgálatokra (bőrbiopszia, vérvizsgálatok, allergológia tesztek, egyéb kiegészítő vizsgálatok ...), nem kizárt, hogy specialistára van szüksége ahhoz, hogy kiderülhessen a betegség háttere. Csak ezek után lehetséges az esélyek és teendők megbeszélése.
jelige: Kittike
2010-10-04
Tiszteletem doktor úr! Én 11 éves nem ivartalanított szuka kutyámon észrevett tüneteket szeretném leírni. Mostanában arra lettem figyelmes, hogy gyakran-naponta többször is- nyalogatja a nemi szervét, ill. környékét. Megnéztem, de külsőleg nem láttam eltérő jelenséget. Tüzelés is majd csak jövő hónapban várható. Egyébként más viselkedés-és étkezésbeli eltérés nincs. Doktor úr szerint mire gyanakodhatunk? Vagy lehet csak rossz szokás is? Köszönettel: Székesfehérvárról
Sokkal inkább gyanakodhatnak petefészek és méh elváltozásokra - leginkább gennyes méhgyulladásra, hüvelygyulladásra és a nemi szervek daganatos betegségeire. Az is lehetséges, hogy a húgyszervek gyulladásos vagy daganatos betegségéről van szó. Szinte kizártnak tartom, nagyságrendekkel kisebb az esélye annak, hogy egyszerűen rossz szokásról lenne szó. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja kideríteni, hogy a felsoroltak közül, vagy azon kívül milyen betegsége alakult ki a szukának. Azokat a szukákat, amelyeket fiatal korban nem ivartalanítunk tervezett körülmények között, elhanyagolható kockázatokkal - azokat évekkel később, sokszor több alkalommal kell megoperálni gennyes méhgyulladás, petefészek és méh ciszták, daganatok és emlődaganatok miatt. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: Kófic
2010-09-30
Kutyám a mai napon kinn játszott a kertben a kerítésnél ugatta a szomszéd kutyáját. Mikor visszajött a bal mellső lábán vérzett, az egyik körme leszakadt. Jelenleg Betadine oldattal ill. kamillafőzettel ápolom. Mivel a napokban nem tudnám elvinni orvoshoz ezért kérném a segítségét. Előre is köszönöm mielöbbi válaszát!
Nagyjából ennyit tehet otthon a Kófic leszakadt körme ügyében. Ezen felül, ha a kutya megtűri magán a kötést antibiotikum tartalmú kenőccsel tudja helyileg kenegetni, majd egy kötéssel megvédeni a nyalogatástól, elkoszolódástól. És aztán mindez vagy elegendő lesz, vagy kevésnek bizonyul ... Állatorvosa ezzel szemben meg tudná ítélni, hogy elegendő-e a leírt kezelés vagy el kell távolítani a be(le)szakadt karmot és kell-e egyéb kezelés (antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, gallér ...) a kutyának.
jelige: cica
2010-09-30
Tisztelt Doktor Úr! A nőstény cicám (4 éves) 2 napja vérzik. Sosem tapasztaltam nála ilyet. Már 3 egészséges alomja volt. Az őszi kismacskák viszont mindig elpusztultak.Kb. 1 hónapja minden nap elszökik otthonról, de általában estére haza szokott jönni. Nem tapasztaltam nála azt, amit máskor tüzeléskor,illetve csak egy-két napig vettem rajta észre. Nem sír, nem dörgölőzik, nem hempereg mint máskor, csak fogja magát és elmegy otthonról. A tavaszi alomból egy cicát megtartottunk magunknak és a kiscicára is mindig morog, de úgy tudom ez normális, hogy egy idő után elutasítja a saját kölykét.Viszont 2 napja vérzik és sír, morog. Rendszeresen eszik, felváltva száraz és konzerves tápot. Arra is gondoltam már hogy esetleg az 1 hónap alatt vemhes lett és most elvetélt, de az is lehet hogy csak tüzel. Nem tudom mire gondoljak. Nagyon aggódom érte. Várom válaszát. Köszönettel:
Azok a kijáró macskák, amelyeket nem oltanak, parazitamentesítenek rendszeresen, valamint nem ivartalanítanak - nagy többségük 2-5 év alatt elkopik, elpusztul. Az Önök 4 éves, oltatlan, nem ivartalanított anyamacskája is sajnos a legjobb úton tart afelé, hogy bizonyítsa ezt a szabályt. Az észlelt (hüvelyi?) vérzés valóban lehet vetélés, magzatelhalás jele - ez egy sereg fertőző és nem-fertőző betegség miatt előállhatott. Normális esetben macskák tüzelésekor nem látunk vérzést. Lehet még hüvelyvérzés számtalan egyéb okból is (húgy-, nemi szervi gyulladások, daganatok, rágcsáló irtó szer mérgezés ...). Aggodalma teljesen jogos. Ha rám hallgat, a macskát mielőbb elviszi állatorvosához és megkéri őt a részletes kivizsgálásra (fizikális vizsgálatok, vér-, vizelet vizsgálatok, vírustesztek, képalkotók ...) - így kiderülhet a cica jelenlegi állapota, esélyei és megoldásai. Ha sikerül átvészeltetni a mostani nehéz helyzeten az anyamacskát, kérje az ivartalanítását és ezentúl rendszeresen kapjon védőoltásokat és parazitamentesítsék is őt. Ugyanezt javaslom a tavaszi egyetlen túlélő macskakölyök esetében is - csak így lehet esélye 15-20 egészséges évet élnie. Honlapunk Tudivalók és Publikációk rovatában még több hasznos információt olvashat.
jelige: kutyám halála
2010-09-29
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A múlt hét szombaton maghalt 9 éves újfoundlandi kan kutyám. Azóta is azon gondolkodom, hogy meg lehetett-e menteni, ha hamarabb ismerjük fel a betegségét. Igazából idős kora miatt már keveset mozgott, de azért rendesen evett., a széklete is rendes volt, és megugatta az idegeneket is. A múlt hétfőn még teljesen rendben volt, evett rendesen és ugatott is. Sajnos kedd délután azt vettem észre rajta, hogy a farkától a háta közepéig teljesen megtámadták zöld legyek, amik sajnos beköpték a kutyát. A bőre váladékozott, élénk pirossá vált, és büdös szagot árasztott. Pénteken már nem ette meg az ételét, csak kézből volt hajlandó enni, és ugatás helyett, ha mozogni kellett, már csak fájdalmasan vonyított. Sajnos megfelelő jármű hiánya miatt csak szombat reggel tudtuk volna állatorvoshoz vinni, meg is beszéltük a kutya kezelését (antibiotikum adása, szőr lenyírása), de sajnos ezt már nem érte meg. Péntek este még alaposan megmostuk és fertőtlenítettük a beteg bőrrészt, aminek következtében teljesen eltűntek a legyek a kutya környékéről. Reggel az oldalán fekve találtam meg, egy vértócsában és a saját ürülékében feküdt. A kutya orra végig hideg volt. Azt szeretném kérdezni, hogy mi okozhatta egy különben az idős kora ellenére egészségesnek tűnő kutya (jó étvágyú volt mindig) pusztulását. A kutyának kétszer volt bolhaekcémája (3 és 8 éves korában), valamint kb. 3 hete találtunk egy gomb nagyságú rózsaszínű kitüremkedést a végbelén, amit teljesen jól viselt. Mielőbbi válaszukban bízva. Tisztelettel
A szerencsétlen kutya betegségét az időben elvégzett állatorvosi vizsgálatokkal (fizikális vizsgálatok, vérlabor, citológia, képalkotók ...) lehetett volna még életében diagnosztizálni. A több napig tartó haldoklás bevégeztével pedig boncolás és a kapcsolódó kiegészítő vizsgálatok (szövettan, esetleg kórokozó izolálás, toxikológia ..) válaszolhatná meg a kérdését. Találgatni, fantáziálgatni ez ügyben értelmetlen, teljesen felesleges de még méltatlan is. Megdöbbentő számomra, hogy intelligenciáról, állatszeretetről és tiszteletről is árulkodó leveléből az derül ki, hogy tétlenül végignézték a kutya hetek óta tartó betegségét, majd napokig tartó agóniáját. Sajnálom a történteket.
jelige: önkéntes
2010-09-28
Jó napot! Tulajdonképpen én nem konkrét betegségről hanem inkább betegségmegelőzésről szeretnék kérdezni. Önkénteskedem kutyamenhelyen, ahol elég sok a beteg kutya. Általában parvó, szopornyica, kennelköhögés szokott itt előfordulni. A kérdésem az lenne, hogy hazavihetek-e valamilyen betegséget a saját kutyáimnak akkor, ha átöltözve, kézfertőtlenítés után indulok csak haza? Az én kutyáim 10 év felettiek, és kb 2 éve járok a menhelyre, szóval eddig nem történt ilyesmi. Köszönöm!
Pontosan ezt kell tennie az önkéntes állatmenhelyi munka után - átöltözni, legfőképpen a felsőruházatot és a cipőt a menhelyen hagyni, és alaposan kezet mosni, majd fertőtleníteni. Egyéb ragályfogó tárgyak (pl játékok, apportírozó tárgyak, fekhelyek, etető-, itató edények, táp, gyógyszer, tisztítószer ...) természetesen szintén nem vihetők haza. A beteg, vagy tünetmentes vírus- (v. bakétérium-, v. parazita-) hordozó kutyák szőre, széklete, vizelete, nyála, vére ... akár beszáradt állapotban is veszélyes lehet otthoni állataira. Ezeknek a hazahurcolását kell elkerülnie és akkor továbbra sem lesz otthon probléma. Az időszakosan esedékes védőoltásokat és parazitamentesítéseket otthoni állatainak természetesen meg kell kapniuk.
jelige: jasmina
2010-09-26
Kedves Doktor úr! Nagyon elkeseredve írom ezt a levelet önnek,az elöbb hunyt el weimari vizsla almom 7 kölykéböl az ötödik 48 óra leforgása alatt.A második alomról van szó.Az anyaállat nem nagyon akarta elfogadni öket,ezért a kutyusok le nis hültek mivel nem szoptatta,avagy nem indult meg a szopó reflex a kutyusoknál.Valószínü technikai problémát én követtem el,amikor nem ellenöriztem hogy a kutyusok szopnak e.A kutyánk befeküdt késöbb miután megszülte mindet,de az elsö alomból kiindulva hittük hogy biztosan szoptat.A kihült kutyukat felmelegítettük,majd glukóz unjekciót kaptak és kutyatejpotlószert is beszeretem.Szoptatni próbálom üvegböl,fecskendövel de már nem reagálnak.Az anyaállat mellére is szinte többször rákényszerítettem öket,de hiába mert a szívóreflex anyira gyenge hogy szerintem nem is jut tej beléjük.A székletük így utólag változott zöldes-sárgás színüre,elképzelhetö hogy az anyakutya valami vírust hordoz?A herpesz vírust teszteltük,mivel harmadik ”ugratásra”fogant csak,a teszt! negatív lett.Milyen vizsgálatok szükségesek és szülés után milyen idönek kell eltelni hogy akutya szervezete regenerálódjon az újra pároztatáshoz?
Az elhullott kölykök boncolása (+kiegészítő vizsgálatok), vslamint a szuka és az élő kölykök részletes klinikai vizsgálata szükséges ahhoz, hogy meg lehessen válaszolni a kérdéseit. Leírása alapján az is lehetséges, hogy a szuka és az újszülöttek makkegészségesek voltak, „csak” technikai malőr (kihűlés, eléhezés) okozta a kölykök elhullását - és az is, hogy a szuka csökkent fertilitást (is) okozó betegséggel küzd. Ilyen tünetet okozó betegség számos vsn, csak részletes kivizsgálások útján lehet közelebbit mondani. Ha állatorvosával közösen úgy érzik, hogy a szuka részletes kivizsgálásához specialista szükséges, úgy keressék fel Dr. Thuróczy Juliannát (30/940 8569), az Állatorvostudományi Egyetem szülészeti klinikájának vezetőjét. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashatnak a témában.

<< <  118 / 422 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.06.27
Elveszett Chilli, rozsdabarna, 6 éves, kistermetű szuka kutyusunk!!! Kriszta Nyilas segélykérése: Budafokiak figyelem! Drága gyermekeim nagyon várják vissza kedvencüket! :'( Chilli (Csili) névre hallgat, 6 éves, szuka, kistermetű, rozsdabarna színű kutyus. Szelíd, barátságos. Köszönünk minden segítséget!!! Kép + részletek: https://www.facebook.com/kriszta.nyilas/posts/10205803179611745
2015.06.11
Köszönjük mindenkinek aki megpróbálta megmenteni Őt. Nagyon sokat jelentettél nekünk. Örökre a szívünkbe zártunk. Sohasem felejtjük az a rengeteg örömöt, vidámságot és nevetést amit adtál nekünk. Nyugodj békében Nyafi. Ági, Zoli és Pami
2015.06.11
Péter Pál utca 73-ban, 2015.05.30-án láttuk utoljára Nyafi névre hallgató, 2.5 éves, fekete-fehér, ivartalanított, nőstény cicánkat. Ismertető jele fehér mellénye és fehér "zoknia" amit mindig lecsúszva hord. Ha valaki látta vagy befogadta kérem jelentkezzen az alábbi elérhetőségen: Baráth Ágnes +36 20 962 0750 A megtalálót jutalomban részesítjük!