Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉS

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: Dixi
2009-11-30
Másfél hete nem tud a hátsó lábaira ráállni. Két injekció után sikerült 4 napig nehézkesen, de felkelt. Most már megint nem tud, csak nagy fájdalom áron ül fel. Enni eszik.
És mire kíváncsi? Arra, hogy mi okozhatja a kutya fájdalmait, mozgásképtelenségét? És arra, hogy miként lehetne segíteni rajta? Nézze egy 10 év feletti rotti szuka esetében a leírt tüneteket okozhatja „egyszerűen” ízületeinek (gerinc- és vagy végtagízületek pl csípő) az elváltozásai, fájdalmassága, de miért ne lehetne akár gennyes méhgyulladás, vagy hasüregi-, medencei- daganat a háttérben? Az öreg kutya részletes vizsgálatával derülhetnek ki meglévő betegségei, állapota. Ha ez megtörtént, akkor lehet az esélyeit, megoldásait megbeszélni. Az esetben az is benne van, hogy fájdalomcsillapító szerekkel a kutya újra mozgásképessé tehető, de lehet hogy oiperációra van szükség és az sincs kizárva, hogy semmimódon nem lehet segíteni rajta. Kérje meg állatorvosát a részletes vizsgálatokra.
jelige: Beni
2009-11-30
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 4 hónapos sziámi kisfiú cicám. A cicát 1 hónapja egy pénteki napon hoztuk el a tenyésztőtól (jó nevű, egyesületnél bejegyzett macska tenyészet). A cicának már szombat éjszak hasmenése volt (véres, nyálkás barnás színű hasmenés). Azonnal elvittük az álatorvoshoz, majd 10 napon keresztül minden nap antibiotikumot kapott, diarsanyl pasztát, valamint csak royal canin intestinal tápot eszik (szárazat, alutasakosat egyaránt). A hasmenést követően (kb 3. napon) a cicánál orfolyás, tüsszögés jelentkezett. Ez azóta is tart. Mivel az antibiotikumra nem reagált, bélsárvizsgálat készült. A cicánál giardiát állapíottak meg. 15 napos gyógyszer kúrát javasoltak (5 nap cestal plus /1/4 tabletta/, 5 nap szünet, majd ismét 5 nap cestal plus), a 11. napont tartunk. A nátha továbbra se múlt el, a hasmenése hullámzó (vannak napok amikor szilárd a széklete, majd másnap újra folyós). A cica jó étvágyú, sokat alszik, de alapvetően nem rossz kedvű. Calo Pet pasztát is adunk neki. Súlyvesztése nem nagyon volt (pár deka). Azt szeretném megkérdezni, hogy normális-e az, hogy ennyire nagyon lassan gyógyul, vagy keresek esetleg fel másik álatorvost, több szem többet lát alapon. Milyen arányban gyógyulnak meg a cicák a giardiából. Jó-e ez a kezelés amit alkalmazunk? Előre is köszönöm a válaszát!
A több szem többet lát alapelv nem feltétlenül alkalmazható ilyen esetekben. Ha ugyanaz az állatorvos végigcsinálhatja a kezelést (ami már nemsokára meglesz) szerintem azzal többre mennek. A cicák túlnyomó része teljesen felépül a Giardia fertőzésből. nem látok hibát az alkalmazott kezelésben. Elhúzódó esetek főleg akkor várhatóak, ha egyéb betegsége pl vírusfertőzése is van a cicának. A vakcinái, parazitamentesítései teljesen rendben vannak a Beni-nek? Ha a kezelési időszak végeztével nem gyógyult meg a cica, esetleg az ismételt bélsárvizsgálat még mindig Giardia fertőzötséget állapít meg, akkor állatorvosa nyilván egyéb kiegészítő vizsgálatokat fog ajánlani. Remélem, hogy mielőbb teljesen felépül a cica.
jelige: Meam
2009-11-30
Van egy orosz kék cicám, 8éves ivartalanított kandúr. 1éve szenved egy szájbetegségtöl, és már 5 állatorvosnál voltam, mind mást mondott, mindig mással kezeltük. Beelegeltem!!! A segítség amit kérnék, egy macska-specialista neve, elérhetösége. Olyan orvos, aki macskákra szakosodott! Köszönettel: miau
www.macsek.hu Mielőbbi kielegelést, diagnózist és gyógyulást kívánok.
jelige: pécs
2009-11-30
Jó napot!Nekem van egy két éves Stadfforshirt kutyusom most terhes vissza van még 2-3hete mit kell tennem. mert még nem csináltam kutya szülést. kell e neki valamilyen vitamin, oltás stb. a kutyus bent alszik esténként a házban napközben mikor dolhozunk kinnt van az udvaron. A terhessége miatt nemcs beoltva vessetség ellen,de zárt kertben van.Segítségét előre is köszönöm.
A kutya tenyésztéséhez alkalmas és felkészített tenyészállat, megfelelő körülmények és felkészült tulajdonos kell. Leveléből az derül ki, hogy a felsorolásból több pont nem lehet rendben. A felkészülést megkezdheti akár honlapunk Publikációk rovatában is. Kérje állatorvosa segítségét is.
jelige: Légcsőproblémák
2009-11-30
Tisztelt doktrorúr! Van egy Yorkim, aki most lesz 14 éves. Tavaly folyamatosan kezeltük májproblémákkal . Ezt gyógyszeres kezeléssel és étrendváltással sikerült megoldani. Azóta a széklete rendben van. Mindíg is jelezték nekem, hogy légcsőszűkület gyanus, de ma reggel (eddig ilyen nem volt) olyan heves roham jött rá (úgy, hogy nem is volt ”stressz” helyzet), hogy nagyon megrémültem, de elmúlt. Elmentem dolgozni, de amikor hazajöttem megint, és sajnos folyamatosan jelentkezett hogy alig kapott levegőt, és nagyon hörgő hangot adott ki. Elmentünk az állatorvoshoz, ott megállapították a légcsőszűkületet, és mondták, hogy steroiddal normalizálható az állapot. A kérdésem: 1. A szteroid hatására nem fog a májjal kapcsolatos betegségei kiújúlni, súlyosbodni? 2. Milyen mellékhatások lehetségesek? 3. Most kapott inekciót, de még így is voltak (igaz picit enyhébb) fulladásai, de látszott, hogy szenved tőle. 4. Nagyon régen velem van, és ez egy nagyon nehéz döntés lenne, de nem szeretném csak a saját kényem kedve miatt szenvedtetni a kutyát, így érdeklődnék, hogy érdemes e szteroidokkal és folyamatos gyógyszeres kezeléssel ebben az állapotban tovább életben tartani. Bízom benne, hogy igen a válasz, és meggyógyítható a probléma, de az, hogy szenved azt nem bírom nézni, így kérem legyen őszinte, Ön mit tenne a helyemben! Köszönettel:
1. Hosszantartó, magas dózisú szteroid kezelés valóban aggályos a máj károsodása miatt. Jól gondolja a májelégtelenség súlyosbodása valós veszély a tervezett kezelés során. 2. Sok vízivás/sok pisilés, étvágynövekedés, testtömegnövekedés, ezek hosszútávú káros hatásai pl szív-, keringési zavarok, ízületi problémák ... Cushing, és a már említett májelégtelenség. Hosszú a lista, de hangsúlyozom, hogy az dózis és az időtartam meghatározó tényezők a melékhatások kialakulása, vagy elmaradása szempontjából. 3. Milyen injekciót? Mitől szenvedett a kutya a fulladástól, vagy az injekciótól? 4. Fogalmam sincs a helyzet súlyosságáról. Abszolút őszinte válaszom az, hogy sejtelmem sincs a kutya állapotáról és betegségeiről. A leírt betegségek (májelégtelenség és a légcsőszűkület) mindegyike lehet olyan enyhefokú, hogy kis odafigyeléssel, rendszeres kontorlvizsgálatokkal és gyógyszeres kezeléssel hosszú éveken át karbantartható és semmi ok a kétségbeesésre. És lehet bármelyik olyan súlyosfokú, hogy szinte nincs remény a helyzet normalizálására. A két véglet között számtalan variáció elképzelhető. Ráadásul a májelégtelenség és a fulladásos tünetek hátterében is lehet akár szív-, vagy légzőszervi betegség. Én az Ön helyében a kutya részletes vizgsálatát kérném és az adatok alapján állatorvosommal közösen döntenék a kutyáról, amikor már tudják az állapotát és az esélyeit.
jelige: szobatisztaság
2009-11-30
Kedves Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy mit csináljak négy hónapos kiskutyámmal. Egész nap vele vagyok és nagyon sokat bepisil. Ágyunkba is rengeteget pisilt most leszoktatáson van az ágybamenetellel kapcsolatban. Sehova nem engedem már be. Mai nap is levittem sétálni négy óra magasságában és öt órakor és rá fél órájára szintén bepisilt. Tudja hogy rosszat csinál mert olyankor elbújik, fülét lesüti és kúszik mászik. Soha nem ütöttem meg csak megszidtam mindig néha egy kicsit a nyaki bőrét megcibálom de csak óvatosan ahogyan az anyja is tenné. De okosnak mondanám mert amikor levisszük akkor lent pisil és kakil nem kell neki könyörögni. Szereti a nagy sétákat is. Nem tudom mi lehet a baj. Az éjszakákat kb. este 10-től reggel 6-ig 7-ig de volt olyan hogy 9-ig is kibírta. Kérem segítsen hogyan tudnám megoldani ezt a problémát. Jelenleg 1 hete van nálunk. KÖszönöm
A kölyök védőoltásai és parazitamentesítései miatt amúgyis időszerű az állatorvosi vizit. Keresse fel állatorvosát ezek miatt is, és kérjen tanácsot a kölyök szobatisztaságával kapcsolatosan is.
jelige: PTibor
2009-11-30
4 éves Berni pásztor kan kb. 4 napja bágyadt, gyenge. Tegnapi nap már csak keveset evett. Széklete folyós állagú.
Étvágytalanságot, hasmenést, bágyadtságot és gyengeséget betegségek tucatjai okozhatnak emberben és állatban egyaránt. Részletes vizsgálatokkal lehet szűkíteni a kört, majd megállapítani a betegséget és ezután a teendőket is meg lehet beszélni. Keresse fel állatorvosát és kérje segítségét.
jelige: város
2009-11-30
Előre bocsátom hálás vagyok a lehetőségért! A kutyám gyakran szenved étvágytalanságban ill.folyamatosan.Rendkivül válogat a csirkén kivül alig eszik mást is.Kutyakonzerv és táp szóba se jöhet.Gyakori vendége vagyunk az orvosi rendellőnek,és ott is elég ellentmondásos diagnózisok születnek.Nem egy orvos dolgozik a rendellőben.Röggen vérvétel nem segitett kideriteni mi a baj.Széklete normális,minden oltást megkapott féregtelenités folyamatos.Yorki 3éves sulya 3kiló 40dkg.Ritkán hányás előfordul.Reggel ébredés után nagyokat nyel.Mint mikor valakinek a gyomorsava tul sok lenne.Kekszet nem eszik sem babapiskótát.Irországban élek átmenetileg ez nagyon megneheziti a dolgot.Itt nincs nagy kultusza a kutyatartásnak lehet ez is gond a betegsége megállapitásánál.Gondoltunk csirkehus alergiára de miután mást meg sem eszik nehéz igy kideriteni.Csokit jutalom falatokat nem eszik.Első Yorki kutyám lehet ez fajta jelleg?Kérem adjon tanácsot.
Az a helyzet, hogy egy kifejlett yorki kan már igen keveset eszik. Sokszor előfordul az is, hogy a gazdi naphosszat válogatott falatokkal üldözi őket mert nem elégedett a táplálék mennyiségével, pedig a kutya étvágya esetleg rendben van. A leírt testtömeg lehet akár egy teljesen jól fejlett, megfelelő kondícióban lévő kifejlett kan súlya is - azaz, ha állatorvosa sem lát problémát a kuutya kondíciójával, akkor lehet, hogy azzal és az étvággyal nincs semmi baj. A nyeldeklés és a többé-kevésbé rendszeres hányogatás viszont olyan tünetek, aminek érdemes lenne a végére járni. Mivel néhány tucat betegség okozhat ilyen tüneteket, ezért sajnos semmi egyebet nem ajánlhatok, mint a részletes kivizsgálást. Semmit nem jelent az, hogy egyszer (?) valamikor már történt vérvétel és (nyaki?, mellkasi?, hasi?. egésztest?, kétoldalról?) röntgenfelvétel. A fizikális vizsgálatok, vérvételek, röntgen felvételek ismétlésével, esetleg széklet vizsgálat, hasi ultrahang, vagy egyéb műszeres vizsgálatok elvégzésével lehet szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni a tünetek okát. Csak ezután lehet érdemben tanácsot adni a megoldás ügyében.
jelige: Berci
2009-11-30
Kedves doktor úr! Van egy másfél éves tacskó kutyusom, aki minden oltását megkapta időben. Egészséges, boldog kiskutya, játszik, eszik, de mégsem hízik. Nem csont sovány, nem látszanak ki a bordái, de nekem soványnak tűnik. Mi lhet az oka? Vagy egyszerűen csak ”tinédzser ” még? Válszát köszönöm!
Egy 1.5 éves tacsi kan már nem „tini”, hanem fiatal, felnőtt, tenyészérett egyed. A kutya kondícióját célszerű lenne állatorvosával közösen megítélni. Ha ő is alulkondícionáltnak ítéli a kutyát, akkor közösen kell megkeresni az okot. Ha szerinte rendben van a kutya, akkor pedig el kell fogani, hogy aBerci egy slankabb, esetlg atletikusabb alkat, aminek egyébként inkább örülni kell - hiszen kutyáknál (is) egészségesebb, ha nincs súlyfelesleg. Kérje ki állatorvosa véleményét.
jelige: Szeged
2009-11-27
Tisztelt Doktorúr! Nekem olyan problémám van hogy van egy 8hetes kis macskám és nem nagyon szobatiszta. bele pisil az alomba de szönyegek takarokra mindenhova.Ilyenkor mi a te endö???köszönöm elöre is válaszát! Üdv: Egy szegedi lakos
A teeendő mindenesetre az, hogy mielőbb elviszi a cicát állatorvosához. Ha a vizsgálat során teljesen egészségesnek bizonyul a cica, akkor „csak” a szokásos parazitamentesítését kell elvégezni. Közben megbeszélhetik a szükséges védőoltásokat, a majdani ivartalanítását, és a tartással/etetéssel kapcsolatos tennivalókat is, beleértve a szobatisztaságra történő nevelés kérdését is.
jelige: linachan
2009-11-27
Hello Kiskutyám már nagyon öreg 15 - 16 éves és nagyon lesoványodott. Viszont rendesen eszik és el is végzi a dolgát. Azt szeretném tudni hogy ez a soványság mitől lehet az öregsége vagy esetleg mert rosszul van táplálva. A másik hogy a hátsó lábára le van bénulva ( kölyök korában egy hülye gyerek leejtette ), sokat dölöngélt de tudott járni. Most viszont pár napja már szinte nem is tud a hátsó lábaira állni, mindig eldől/elesik. Ezzel kapcsolatban is szeretném tudni hogy mi okozhatja ezt. Esetleg a soványsága vagy mert a csontjai esetleg már nem erősek. Válaszát előre is köszönöm.
Egyszerű dolog lenne azt válaszolni, hogy minden tünet az öregség miatt van és ez ellen nincs mit tenni. De az a helyzet, hogy az öregedő szervezetben ugyanúgy, mint egy fiatalban a tünetekért betegségek felelősek. Egy öregedő szervezetben sokszor több kóros folyamat van jelen, ezek egymás hatását befolyásolják és nehezítik a felismerést és a megoldásokat is, de ... Egy öreg kutya esetében is ugyanaz a teendő, mint egy kölyök, vagy középkorú egyednél. Kérni kell a részletes vizsgálatokat állatorvosától. Csak így derülhet ki a kutya állapota, betegségei, esélyei és a lehetséges megoldások. Ha nem is lehet újra fiatallá tenni egyetlen öreg kutyát sem, van, hogy egy-egy betegséggel együtt kell élni, de az esetek többségében gyógyszeres kezeléssel enyhíthetőek a tünetek. Ha esetleg daganatos elváltozást találnak az öreg szukában, az sem biztos, hogy egyenlő a halálos ítélettel - bár kétségkívül érdemes lett volna a súlyvesztést sokkal korábban kompolyan venni és kivizsgáltatni.
jelige: vacakom 2.
2009-11-26
Tisztelt Doktor úr. Azért nem írtam több információt, mert nem reméltem, hogy választ kapok rá.. Nos a következő a helyzet. 3 kutyáról van szó.Anya lánya és a fiú(vagy is apa) kutya. A kislány kutya az unokánké aki csak tavasszal tudja elvinni a kutyáját. Hogy mióta csinálják ezt talán 1 éve.A lakást minden nap felmosom fertőtlenítős vízzel.Sétáltatni ritkán visszük el őket mivel kertes házban lakunk.Az élet koruk, Anya:4 éves Apa :10 éves a kislány :2 éves Nem csak vizelnek hanem kakilnak is. 13óra után már nem kapnak enni. A víz fogyasztásuk nem túlzott.Nem hasmenéses hanem szilárd a széklet.Szerintünk mind a 3 kutya piszkít mivel 3 pisi folt és három széklet található reggelre. Este 10 után még ki vannak engedve. Reggel pedig Én már 4-5 óra között kelek.Nem csak tápot kapnak, hanem házi kosztot is .Száraz tápot és konzervet is fogyasztanak.Az oltást minden évben megkapják a kötelező kombinálva.Az apa kutyát 1 éve ivartalanítottuk.Bízom benne most elég információt adtam meg Önnek. És még egyszer elnézést kérek ,hogy nem bíztam a válaszába. Maradok Tisztelettel:
Gondolom ismeri a viccet a süniről meg a fűnyíróról ... Most már némileg árnyaltabb a kép, mint előző levelében. Valószínűleg a fiatal szuka a renitens a történetben és a 2 idősebb kutya pedig igyekszik felüljelölni a fiatal kutya vizelet- és széklet jelölgetését. Nincs egyszerű megoldás - főleg azért nincs mert már egy éve tart, azaz elmélyült ez a rendellenes viselkedés. A kutyákat figyelni kell, és amennyiben rajtakapják, hogy bennt akar pisilni, vagy székletet üríteni, akkor rövid úton ki kell tenni a szűrét. Egyértelműen és következetesen kell az egész családnak „nemteszést nyilvánítani” lehet emelt hangon szidni a renitens és meg is lehet legyinteni. A fiatal szuka elkerülése a háztól valószínűleg segít a helyzet megoldásában. Ha a 3 kutya az éjszakát a családtól elkülönítve pl.: konyhában, előszobában tölti, az sem kizárt, hogy a zsúfoltság, pihenőhelyért történő vetélkedés az oka a kellemetlen helyzetnek. Mindkét szuka ivartalanítása egyrészt egészségük érdekében, másrészt pedig a nemi érdeklődés megszűntetése miatt is ajánlatos. Nem kizárt, hogy ez is segít megoldani a kérdést.
jelige: vacakom
2009-11-26
Sajnos a lakásba piszkítanak a kutyáim. Mit tegyek?
Kedvem lett volna csak annyit válaszolni, hogy: „Hát, takarítsa ki a lakást.” Mióta piszkítanak? Egyáltalán bepisilnek, vagy bekakilnak a lakásba, vagy esetleg csak besározzák a lakást? Hányan vannak egyáltalán a kutyák és mindegyik bepiszkít, vagy csak egyikük, némelyikük? Mennyi időnként sétáltatja őket? Sokat iszik, isznak, esetleg hasmenése, hasmenésük is van? Tényleg azt gondolta, hogy ilyen kevés adat mellett érdemi választ kaphat?
jelige: Pamacs
2009-11-26
Kerem segitsenek!masfel eves kan maine coon macskam tobbszor bepisil,eleinte a szonyegre ,padlora de mostmar rosszabb a hejzet,lassan az egesz lakast osszepisili,hiaba van tisztan tartva az alom.Harom macskam van testverek ebbol ketto kan es egy nosteny,tobbiekkel aemmi gond nincs.Milyen oka lehet annak,hogy ezt csinalja es mit tehetek ellene?Valaszat elore is koszonom.
Egy macska gyakorlatilag minden testi és lelki betegségét jelezheti az említett módon. Ha állatorvosa a kandúrt teljesen egészségesnek találta, akkor pedig tudnia kell, hogy gyakori, hogy ivarérett, teljesen egészséges kandúrok jelölgetik a lakás pontjait. Számomra inkább az a csodálatos, hogy 3 macska tulajdonosaként ezen csodálkozik. A jelölgetés oka a macska élőhelyének, territóriumának megjelölése és domináns sttásuának tudatosítása a másik macskákkal. Ha ezt nem érti, hogy a másik 2 miért nem jelölget, arra az a válasz, hogy általában a nőstények nem teszik ezt, és a kevésbé domináns kandúrok is ritkábban teszik ezt. Ha a macskák teljesen egészségesek, akkor a jelölgetés megszűntetésére a kandúrok kiherélésével van esélyünk. Annál nagyobb az esély, minél gyorsabban megtesszük ezt, és minél kevésbé mélyül el vizelettel történő jelölgetés szokása.
jelige: pityu
2009-11-25
Tisztelt doktor úr! Ivartalanított kandúr cicám 15 éves, 1995 óta minden évben megkapta a szükséges oltásokat. A lakásban és a kertben egyaránt tartózkodik, de a cicakosárba bebújni, orvoshoz menni nem nagyon szeret. Kell-e még oltatnom most is, érdemes-e zaklatnom szegény állatot azzal, hogy elcipelem az orvoshoz? Nem okozok-e neki nagyobb bajt, ha beadatom a vakcinákat? ( kombinált és veszettség elleni oltást szokott kapni). Üdvözlettel:
A gyors válasz: Igen, érdemes elcipelni a macsekot és nem okoz neki nagyobb bajt, mint amit a védőoltás elhagyása jelentene. Az Önök példája is bizonyítja, hogy a hosszú egészséges életet macsekéknál a fiatalkori ivartalanítás és a rendszeres védőoltások, parazitamentesítések jeélentik.
jelige: Fidike
2009-11-25
Tisztelt Álllatorvos! Japán chin kutyám 14 éves. Kb fél éve szed szívére Tensiomint 2x fél Diaphillynt 2xfél és időszakonként Furosemid tablettát. Egész jól elvolt idáig de kb 3 hete fújja az órából a vizet néhe egyet-egyet köhög meg horkant időnként. Visszavittem az orvoshoz váltott vízhajtót most Reospiront 25mg -ból 2x negyed tablettát kell szednie. Azt mondja az orvos, hogy ettől nem hajtódik ki a kálium a szervezetéből. Ez igaz? És ez az állapotváltozás most a betegség rosszabodását jelenti? Nagyon aggódom mert nem látszik rajta a 14 év és nagyon vigyázok Rá. Jól eszik pisil kakil ugat. És nagyon szeretjük. Szeretném ha elérkezett az ideje, hogy magától aludjon el de félek, hogy emiatt a vizesedés miatt majd nekem kell meghoznom a döntést. Válaszát előre is köszönöm Nelly
Gyakorlatilag minden idült betegség kezelésében időszakonként részletes kontrol vizsgálatokat érdemes végezni annak megállapításához, hogy stagnál-e, vagy rosszabbodik a betegség és, hogy milyen változtatásokat kell eszközölni a kezelésben. A Fidike esetében is a friss adatok (véreredmények, EKG, szívultrahang ..) összevetése a régebbiekkel hozhat eredményt azügyben, hogy mi és mekkora a baj. A legjobb esetben még az is előfordulhat, hogy „csak” egy kis felsőlégúti fertőzés alakult ki a kutyában. Remélem, hogy még sokáig nem kell elbúcsúzniuk a Fidikétől és ha majd egyszer eljön az idő, akkor valóban könnyű lesz a búcsú.
jelige: kisagyi ataxiás cica
2009-11-25
Tisztelt Doktor úr! Találtam egy kiscicát, akit úgy döntöttem megtartok, így elvittem állatorvoshoz az oltások és féregtelenítés miatt. Továbbá, mert furcsán, imbolyogva jár, remeg és evés közben gyakran rázza a fejét. Mindkét doktor úr diagnózisa kisagyi ataxia volt, annyi eltéréssel, hogy míg az első alkalommal az egyik doktor úr álláspontja szerint az ataxiát ki fogja nőni a kiscica. Majd a féreghajtás után 1 héttel vissza kellett vinnem a kiscicát az oltás miatt így kerültünk a másik doktor úrhoz, (így rá is kérdeztem, hogy a kinövés mit jelent és mikortól várható javulás), aki viszont eléggé elkeserített a diagnózissal, miszerint ha eddig nem történt változás akkor nemhogy stagnálni nem fog az állapota, de a véleménye szerint egyenesen romlani fog, várható a lebénulás, vakság és az elaltatás lesz a megoldás. Tudom, hogy látatlanban nehéz vagy lehetetlen állást foglalni ebben az ügyben, én igazából arra lennék kiváncsi, hogy az esetek döntő többségében mi szokott lenni egy ilyen betegség végkimenetele. A féreghajtás után 1 héttel sem javult a cica állapota, úgyanúgy topog és inkoordinált a járása (hátsó két lába), nehezen vagy alig tud felmászni egy székre, kb 4-5 hónapos lehet a cica, kedélyállapota jó, játékos, bár csetlik-botlik de kitartóan ugrál a labda után, verekszik a másik macskával, étvágya is jó (különösen jó!). Igazából teljesen tanácstalan vagyok, nem ismerem ezt a betegséget, és valószínüleg talán okkal nem is ajánlottak fel semmilyen kezelést, gyógyszert azonkívül, hogy kövessem figyelemmel az állapotát. Amit elfelejtettem ismét megemlíteni az az, hogy találtam benne egy kullancsot, azt ki is szedtem. Előre is nagyon köszönöm a válaszát, segítségét. Üdvözlettel: egy cicagazdi
Nemhogy nehéz bármit is mondani vizsgálatok nélkül, de egyenesen lehetetlen. A kisagyi ataxiás tüneteket (ami egy tünetcsoport és nem végső diagnózis) is több betegség okozhatja pl veleszületett agyi rendellenességek, epilepszia, súlyosfokú parazitózisok, vírusos-, és bakteriális fertőzések, portoszisztémás sönt ... és biztosan kihagytam még néhány lehetséges okot. Ezek egy része idővel javulhat, gyógyulhat, másik része csak intenzív kezeléssel, némelyike pedig alig befolyásolható. Némileg pontosabbat a cica részletes vizsgálatával (benne vérvizgsálatok, vírustesztek is) neurológiai vizsgálatával, esetleg műszeres vizsgálatokkal lehetne tudni. Ha ezek nem történnek meg, akkor csak az idő hozza meg a választ.
jelige: Betty
2009-11-25
6 éves keverék kutyánknak már kb.két hónapja erős hasmenése van. Egészen híg és bűzös. Viszont jó kedvű, élénk, jó étvágya van, egyáltalán nem látszik betegnek. Az állatorvosunk teljesen tanácstalan. Diétára, gyógyszerekre sem változik a helyzet. Kapott Dipankrint, Bolus adstringenst, Neomycint. Diétára rizst, tésztát, joghurtot, csirkehúsos tápot. Semmi eredmény. Milyen vizsgálat deríthetné ki a baj okát?
Részletes vizsgálatokkal ... Nem kizárt, hogy már egy bélsár vizsgálat nyomra vezethetne ... de az sem kizárt, hogy vérvizsgálatokra, képalkotókra, esetleg részletes belgyógyászati (onkológiai, allergológiai, endokrinológiai ...) vizsgálat(ok)ra is szükség lesz. Állatorvosa nyilván tisztában van a célravezető sorrenddel - kezdjenek hozzá. Mielőbbi diagnózist, minél egyszerűbb és jól kezelhető betegséget kívánok!
jelige: Alex
2009-11-25
Kedves Doktor úr! Olyan 2 hónapja volt a kutyámnak egy rosszulléte. Voltunk orvosnál, kapott B12 vitamint, azt mondta figyeljük, jegyezzük fel a rosszullétek időpontját, de azóta nem volt. Most 2-3 hete időnként vérzik az orra,ill. az utóbbi időben gyakran. Mi lehet az oka egy orrvérzésnek?
Hát rosszullétnek igen sok oka lehet, gyakorlatilag minden betegség általános tünetét fogalmazta meg. Ezek közül csak nagyon kevés gyógyul meg egyetlen B12 vitamin injekciótól ... Az orrvérzésnél fontos lenne tudni, hogy egyoldali-e az orrvérzés, vagy kétoldali, esetleg váltakozó. Ha egyoldali, akkor „csak” fekélyekben, idegen testben, gyulladásokban, növedékekben, daganatokban kell gondolkodnunk első körben. Igen, sajnos egy 5-10 év kötötti Boxer kan esetében a daganatnak is álla a zászló. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal (fizikális vizgsálatok, vérvizsgálatok, képalkotók, citológia ...) tudja megállapítani a pontos diagnózist. Ha esetleg valóban daganat áll a háttérben, akkor sem biztos, hogy megoldhatatlan az eset.
jelige: Molly
2009-11-25
Tisztelt Doktor Úr! Egy kérdéssel fordulok Önhöz. Napok óta egy dolog jár a fejemben. Kiskutyám 4 hónapos. Kicsi kis yorki. A hölgy akitől vettem azt mondta, hogy parvovírus ellen kapott egy oltást még pár hetes korában és kétszer volt féregtelenítve. De költözés miatt elveszett az oltási könyve. Én most adattam be neki a kombinált oltását. De nagyon nyugtalan vagyok hogy vajon ez így elég e, jó e. Ő a család középpontja és nagyon féltem. A doktor aki oltotta azt állítja semmi baja nem lehet kutyusomnak. Hát nem tudom. Várom mielöbbi válaszát. Köszönöm hogy segít!
Hát én sem tudom, hogy egy szakember miként mondhatna olyat egy első alkalommal látott kölyök esetében, hogy semmi baja nem lehet ... Szerintem félreértette, és ő azt mondta, hogy bármi baja lehet. Egy kölyök esetében az első évben 4-5 ajánlott és 2 kötelező vakcinát illik beadni a megfelelő védettség elérése érdekében, 2 hetente. Szerintem nem érdems azon meditálni, hogy meeglehetett-e ez az első parvo oltás, hanem kell csináltatni egy új könyvet és minél teljesebb védőoltási sort kell beadni a kölyöknel. Honlapunk Tudnivalók rovatában ( http://www.kisallatbudafok.hu/index.php?f=3 ) pontosan tájékozódhat kölyök kutyák védőoltásairól.
jelige: Pongó 3.
2009-11-24
Kedves Doktor Úr, Elnézést, hogy csak ilyen hosszú idő elteltével köszönöm meg kimerítő válaszát, de a computerem felmondta a szolgálatot. Sajnos legnagyobb fájdalmunkra és a sok-sok kezelés ellenére Pongót a múlt héten munkából hazajövet halva találtuk. Ahogyan Ön is tanácsolta, előzőleg elvittük újabb vizsgálatokra, ahol is érdekes módon az ultrahang javulást mutatott, a vizesedés is csökkent, így a kardiológus tanácsára csökkenthettük az amúgy iszonyatos mennyiségű gyógyszert, amit az utóbbi időben kapott. Amire sosem kaptunk magyarázatot, hogy mi okozhatta nála az étvágytalanságot, mivel az amúgy túlságosan is jó étvágyú kutya az első rosszullététől kezdve visszautasított minden táplálékot. Hiszen sok kutyus él szívbetegséggel,de attól még elfogadják az ennivalót. Miután fecskendőből tudtunk csak minimális táplálékot és folyadékot juttatni a szervezetébe több mint két hónapon át, ezáltal borzasztóan legyengült. Többször kapott infúziót, különböző étvágygerjesztőket, még steroid tartalmú injekciót is, hátha felerősitik. Mindez hiába történt, tehetetlenül néztük, hogy csont és bőrre fogy és a végelgyengülés állapotába kerül. Még csak hét éves volt, és a legcsodálatosabb természettel megáldva. Mégegyszer engedje meg, hogy megköszönjük idejét és hasznos tanácsait, amivel próbált segíteni Pongón. Tisztelettel:
Sajnálom a történteket. Sajnálom a Pongót, magukat, kezelő orvosaikat és a látszólag hiábavaló fáradozásaikat. Ennél rosszabbul már csak akkor érezhetnék magukat, ha nem tettek volna meg mindent a Pongóért. Minden jót kívánok. 1);
jelige: allergia
2009-11-24
Tisztelt Doktorúr! Mai nap folyamán olyan 6 óra tájékában kapta meg kis yorkshire terrierünk kombinált oltását. Ő most négy hónapos. Sajnos rá egy órájára rosszul lett. Sokat sírt nem akart mozogni fájdította a nyakicáját. Egyeztettem a doktorral aki oltotta azt mondta ez nem probléma. Ebbe én nem nyugodtam bele, visszavittem hozzá. Közben én utána olvastam és mindenhol azt írták hogy ellen injekciót kellene kapnia a kutyusomnak. Hát a doktorúr szerint erre semmi szükség. Elismerte hogy igen allergiája van, de szerinte csak hisztizik a kutyus. Már több órája csak fekszik nem akar mozogni. Kis sült csirkemellet egy pár falatot fogadott csak el, de inni nem akar. Mit javasol mit tegyek? Köszönöm
Sajnos én (vagy bárki más) a kutya vizsgálata nélkül biztosan nem tudom eldönteni a dilemmát, miszerint: a.) kezelést nem igénylő, sértődés kategóriája az eset, vagy b.) az oltási reakció mértéke megüti azt a szintet, hogy kezelni kell a mellékhatásokat. Létezik olyan súlyosságú allergiás reakció, amit kezelni szokás és kell, és van, amit valóban nem kell. Én magam 3 hete kaptam a régi és új influenza elleni védőoltást a vállaimba, és 2 napig enyhe feszítő érzést éreztem a helyén. Mindennemű kezelés nélkül megszűnt. Ha hozzáteszem a dologhoz, hogy nem feltétlenül a vakcina mellékhatása a fájdalom, nyüszítés, bágyadtság, étvágytalanság tünetegyüttes - akkor, tudom, én csak még tovább bonyolítom a kérdést. A javaslatom csak egy lehet. Ha betegnek gondolja a kutyát, kérje állatorvosa vizsgálatát és segítségét a megoldásban. Talán a legfontosabb, hogy értsék egymást, bízzanak egymásban (állat)orvosával. Ha ez nem így van, akkor elsősorban ezt kell megoldani.
jelige: Bonnie
2009-11-23
Tisztelt doktor úr/nő! Szeretném megkérdezni,hogy létezik-e olyan szer a kullancs elriasztására,amit nem minden hónapban/Pl;Frontline csepp/-kell adagolni a kutyára.Valami erősebb,ami tényleg megvédi,ugyanis a kutyánkat a Babasiozis miatt már kétszer majdnem elveszítettük!Válaszát előre is köszönöm!Knyaskóné
Gyakorlatilag az összes bőrre alkalmazható kullancs ellenes szer hatásának időtartama 1 hónap. Nyakörvek közül tud ajánlani állatorvosa olyat, amely több hónapon keresztül (3-7 hónap) megvédei a kutyát a kullancs fertőzéstől.
jelige: Zorró
2009-11-22
Tisztelt Doktor úr! Van egy 4 éves fekete kandúrcicája anyukámnak , és ma volt egy hirtelen rohama , ami kb. 40 mp-ig tartott. Kérdeztem anyukámat, és ő erre azt mondta, hogy ez kb. 2 hete tart. Naponta kb. egyszer így látta a cicát. Azt nem tudom, hogy több rohama is van naponta, mert kinti cica. A rohama alatt szegénykém bepisil , bekakil rángatózik. , olyan görcsösen. Mi lehet a probléma vele???
Sok fertőző- és nem fertőző betegség okozhat a leírt módon idegrendszeri tüneteket - pláne egy kijáró oltatlan knadúr esetében. Leírása alapján az sem kizárt, hogy epilepszia alakult ki a Zorrónál. Természetesen kizárólag részletes állatorvosi vizsgálattal lehet közelebb kerülni a diagnózishoz, és ezután beszélhetők meg az esélyek, megoldások. Különösen kijáró macskák esetében az ivartalanítás, és a rendszeres védőoltások, parazitamentesítések jelenthetik a hosszú (15-20 év) egészséges macska életet. Ha ez nem történeik meg, akkor teljesen természetes, 2-5 év alatt elkopnak, elpusztulnak.
jelige: Tücsi
2009-11-22
Yorkshire Terrier 2 éves kiskutyámnál Atraxiát diagnosztizáltak. Csak annyit tudok erről a betegségről, hogy gyógyíthatatlan, génekben örökölhető. Mindezt megértettem, érzéseim késleltettek abban, hogy rá tudjak kérdezni milyen a betegség lefolyása bár ezt megtehetem még mert nem engedték el a kutyusomat csak úgy gyógyszerrel, aztán szedje. Vissza kell vinnem másfél hét múlva kontrollra a (Bp.-i)Sebészeti Klinikára, ahol teljes kivizsgálást kapott (CT, gerinc rtg, vérlabor). Segítséget kérnék ahhoz, hogy megtudjam mi vár ránk, milyen tapasztalatokat dolgoztak fel ezzel a betegséggel kapcsolatban amit elolvashatnék, mivel kell szembe néznem, mivel tehetem elviselhetőbbé a kis hátralévő életét, hogyan gondozzam a szereteten túl? Előre is köszönöm. Tücsi barátja és gazdája.
Biztos, hogy nem ataraxia vagy esetleg ataxia szerepel a papíron? Kérem ne írja meg nekem, és más weboldalnak se a helyes műszót, mert nem kaphat értékelhető választ sem tőlem, sem más olyan állatorvostól, vagy önjelölt észosztótól ami információt jelenthet Önnek a Tücsiről. A válaszokat csakis a diagnózist megtaláló orvostól és a kezelő orvosától kaphatja meg. Ráadásul könnyen lehet, hogy csak a kontrol vizsgálatok eredményei hoznak majd idővel pontos választ.

<< <  118 / 399 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.10.03
Kedves Budafokiak! Este 7-kor hoztak be a rendelőnkbe egy kb 3-6 éves nőstény, nagytestű cirmost (5 kg körül), szegény nagyon rosszul volt, de reggelre sokkal jobban lett. Jó általános állapotú, jó kondíciójú, bolhanyakörvvel, biztos van gazdája. Aki felismeri, hívja a rendelőt: 06-1-229-3865
2014.09.18
22. Kerület Szemerédi utcából eltűnt a fekete félperzsa ivartalanított kandúr cicám. Aki tud róla valamit kérem jelezzen. Zoé névre hallgat 06209735459
2014.09.03
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: &quot;Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!