Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: altatás
2013-02-08
Tisztelt Doktor Úr! Tavaly áprilisban altatták el a 17 éves palotakutyámat,daganatos betegsége miatt az utolsó 1 évben szinte mindennap Pestre jártunk vele kezelésre,szteroidokat kapott,jó orvosok vették körül de sajnos a kis öreg szervezete már nem bírta és úgy döntöttünk ha kell akkor szépen és humánusan elengedjük őt,hogy ne szenvedjen.Csakhogy egyik pillanatról a másikra,hirtelen vérezni kezdett és sírva kakilt,fájdalmai voltak,ezért mivel vidékiek vagyunk,nem mertük bevállalni a másfél órás autóutat és elvittük ide a helyi állatovoshoz altatásra,mert nem akartuk,hogy szenvedjen.Nagyon rossz döntés volt de sajnos nem gondoltuk,hogy ez az orvos egyetlen injekciót ad neki a szíve tájékába...abban a pillanatban pár másodpercig nagyon keservesen felsírt...azután csendben elaludt a karjaimban.Az orvos azt magyarázta,hogy "A szuri fáj de hamar kikapcsolja az agyat és utána leáll a szíve...de mivel idős...10-15 perc!"Így is történt,csendben elaludt.Csakhogy én azóta sem értem,miért nem bódította el először,mert altattak még 13 évvel ezelőtt egy boxeremet és Őt előtte elaltatták.Az lenne a kérdésem Tisztelt Doktor Úr,hogy nagyon fájt a kiskutyámnak ez az injekció?Engem ez lelkileg annyira megviselt,hiszen olyan volt,17 évig,mint a gyerekem.Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.Anna

Kedves Gazdi!

Nagyon nehéz helyzet ez, hiszen Ön több, mint féléve nem tudja feldolgozni ezt a nehéz történetet.

Szerintem a legjobb, amit tehetünk, ha megpróbáljuk megérteni, ki miért tette, amit tett.

A kolléga még a régebbi iskola szokásait követte- egyetlen injekció a szívbe, és gyorsan elmúlik minden fájdalom. Régebben még nem voltak olyan jó, gyors altatószerek, mint manapság, amelyeket vénásan beadva pillanatokon belül elaszik a beteg- ráadásul egy rossz keringésű, nagyon beteg állatnak néha nehéz  jó vénát találni. A bőr alá beadható altatóknak több idő kell, míg kifejtik a hatásukat, közben nyugtalanság, mindenféle nehéz tünetek mutatkoznak, ezt sem könnyű végignézni. Gondolhatta a kolléga, hogy így legalább egyetlen szúrást kell csak elviselnie, és megszűnik minden kín.

Ön, ha nem egy ilyen érzelmileg nagyon megterhelő helyzetben lett volna, minthogy majdnem gyermekként szeretett társát kíséri végső útjára, megkérdezhette volna, hogyan fog lezajlani a dolog, de mivel már volt egy tapasztalata arról, hogy csak az altatás után kapja meg z utolsó injekciót, ezért teljesen érthető módon nem kérdezett.

Kicsit nyilván fájt az injekció, de mindez szerintem semmi ahhoz a fájdalomhoz képest, amitől végül megszabadították a kutyust. Ön mindent megtett érte, boldogan élt vele, amíg lehetett, nagyon szerette, majd betegségében sem mondott le róla, időt, fáradtságot, pénzt nem kímélve kezeltette, és mikor eljött az ideje, nem akarta, hogy csak Ön miatt többet szenvedjen. Nehéz volt látnia, ahogy elment, de ezt nyugodtan megbocsáthatja magának, mert ez is csak azt bizonyítja, hogy mennyire szerette!

jelige: bódítás
2013-02-07
Jó reggelt! 14 éves kutyámnak van egy pici emlődaganata és mellette lett egy tályog, ami megnyílt, és nem akar begyógyulni. Állatorvosunk azt mondta hogy bódításban és helyi érzéstelenítésben leszedhető. Én eddig csak arról hallottam, hogy egyszerű beavatkozásokat pl. fogkőeltávolítás stb.. szoktak bódításban végezni. Mennyire lehet ily módon fájdalommentesen ezt eltávolítani? A bódításnak is vannak kockázatai? köszönöm

Kedves Gazdi!

Természetesen a megfelelő fájdalomcsillapítással, gyógyszerek beadásával teljesen fájdalommentesen lehet operálni, még akkor is, ha nem mély altatásbnba van a beteg, sőt, a fájdalommentesség nem feltétlenül függ össze az altatás "mélységével".

A 14 éves életkor nem biztos, hogy kockázati tényező. Az operáció megtervezésében sokat segítenek az előzetesen elvégzett vérlaborvizsgálati adatok, melyek betekintést adnak a kutyus belső szerveinek állapotába. Lehetőség van ma már az állatorvoslásban is az altatás vagy bódítás alatti monitorozásra, akár gépekkel is, így csökkenthető az altatás kockázata.

jelige: mopsz
2013-02-06
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Másfél hónapos mopszom két napja hasmenéssel küzd. Öt napja hoztam el a tenyésztőtől, az étrendjén pedig nem változtattam, tehát ugyanazt a Pedigree Junior tápot kapja, mint előtte, néha kiegészítve egy kis száraz táppal. A hasmenése ellenére nem nagyon tudom több vízzel itatni, gyengülést vagy kedvetlenedést egyelőre nem vettem észre rajta. Szeretném tudni, hogy a probléma megoldható-e egyszerűen itthon, ha igen, hogyan, vagy állatorvoshoz kell-e fordulnom? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Horváth Éva

Kedves Gazdi!

Lehetséges, hogy csak a környezetváltozás és az elválasztás stressze viselte meg a kiskutya emésztőrendszerét, de érdemes megnézni, hányszor volt ő és a kutyamama féreghajtva, ezt mindenképpen még többször kell ismételni. már ezért és a soronkövetkező oltások miatt is ajánlatos lenne felkeresnie választott állatorvosát.

Egy megjegyzést engedjen meg- kérje ki állatorvosa véleményét a táplálással kapcsolatban, hátha tud az Ön által említett táp helyett jó minőségű prémium, szuperprémium tápot ajánlani, amit csak nagyon fokozatosan szabad bevezetni- egy keveset a szokásoshoz keverve, majd az arányokat megváltoztatva addig, amíg csak az újat eszi.

jelige: Bella
2013-01-30
Kutyám egy ideje amit megeszik szinte azonnal ki is jön belőle,állandó hasmenése van,kapott gyógyszert az orvostól,de nem hatott mit csináljak? Mi lehet a baja?

Kedves Gazdi!

Egy ilyen régóta húzódó és súlyos betegségnél nincs értelme találgatni, alaposan ki kell vizsgálni a kutyát: bélsárvizsgálat, vérlabor, ultrahang, röntgen, de az is lehet, hogy más vizsgálatokra is szükség lehet.

Miután kiderült a pontos kórok, akkor már célzottan lehet kezelni!

jelige: amit megeszik hasmenésbe kijőn belőle és fogy
2013-01-30
Jónapot! kb 1 hónapja a kutya amit eszik az hasmenés útján távozik belőle kb fél óra múlva. 1 nap vagy 6szor 7szer. Már annyira lefogyott, hogy kinn van a bordája és az orvos is csak találgat.

Kedves Gazdi!

Hogy a további találgatást megelőzzük, részletes kivizsgálás szükséges: bélsárvizsgálat, vérlabor, hasi ultrahang, röntgen. Ha megvan a kórok, ami lehet fertőző betegség, elakadt idegentest, hasnyálmirigygyulladás, autoimmun folyamat, tápallergia, vagy akár valami más is, akkor célzottan lehet kezelni a kutyust.

jelige: Maya
2013-01-30
Jó napot! Van egy 2éves mopsz kutyusom, 3-4 hónapja bőratka tünetek jelentkeztek nála, elvittük orvoshoz , kapott atka elleni sampont , ami jó is volt neki egy ideig, aztán pár hét múlva megint előjött nála, akkor már kapott injekciós kezelést kétszer, ami ismét nem tartott neki pár hétnél tovább folyamatosan ezzel a samponnal fürdetem.Már ki próbáltuk a stronghold cseppet is ami ismét csak hetekig tart nála. Már ott tartunk hogy a kis pofiján is látszanak piros kis pöttyök, ami pattanásra hasonlít. Eddig csak a kis hátán vettem észre pirosodást és ugye nagyon hullatta a szőrét, most már vakarja is és a kis redőiben is egyre több jelenik meg.A lábujjai között is kezdenek megjelenni. Mit tanácsol, mit próbáljak meg neki, mert hiába viszem vissza az orvoshoz, az csak pár hétig tart. Már próbáltam neki étrend változást, lecseréltem a vitaminjait a jutalom falatkákat, sőt már mosóport is cseréltem amivel az ő dolgait mosom. De egyszerűen nem tudok már mit tenni.... Kérem segítsen!!!!!

Kedves Gazdi!

Kellene pontos diagnózis:  bőrkaparék vizsgálattal célszerű kezdeni. A tünetekből arra gondolok, hogy esetleg szőrtüszőatkára gondolt, ami egy nagyon nehezen kezelhető betegség, mert tulajdonképpen az immunrendszer nem megfelelő működése okozza, ezért a fürösztéseket ki kell egészíteni immunerősítéssel.

Előfordulhat, hogy allergiás hajlam is van a háttérben, ennek is a végére kellene járni- vérvizsgálattal, speciális, úgynevezett hypoallergiás táppal. Ha kezelőorvosuk is egyetért, érdemes lenne bőrgyógyászati szakrendelést felkeresni.

jelige: Hello Kitty
2013-01-29
Tisztelt Hölgyem/Uram! Szobacicánknak kb. két hónapja vettük észre, hogy sebek vannak a tarkóján, amiket akkor szerezhetett, amikor vakarta magát. Egy-két pötty szerű sebről volt szó. Azóta a sebek helyileg a nyakán változtak, szaporodtak. A nyakán körben lekopott a szőr, a vakargatástól. A sebek nem tűnnek gyulladtnak, körülöttük a bőr sem tűnik gyulladtnak. Azonban a cica sokat vakarózik. Mivel nem tudunk róla, hogy idegen állattal találkozott volna (októberben költöztünk, talán csak akkor kb. öt percre kerülhetett más cica közelébe, de a tünetek decemberben kezdődtek), nem tudjuk mi lehet a gond. Nem látok élősködőt a szőrében, két hete kezdett látványosan kopni a szőre, egészen addig szép fényes volt. A hátán, hasán most is puha, fényes a szőre. A fülében nem látok semmilyen elváltozást. Előszeretettel alszik napközben a konvektor fölött a párkányon, vagy magán a meleg konvektoron. Mivel a család kedvence, és az ágyunkba is bejáratos, a kisfiamhoz is, elkezdtünk aggódni. Mi lehet a probléma?

Kedves Gazdi!

Nagyon jófelé kutat, a viszketés első felmerülő oka valóban a parazitás fertőzés szokott lenni. Akár egyetlen bolha is kiválthat bolhanyál allergiát- amivel el is érkeztünk a következő lehetőséghez, az allergiához. Felmerülnek még olyan kórokok, amik a belső szerveket, főleg a májat, az ivarszerveket érintik.

Mindezek tisztázására alapos kivizsgálást javaslok- bőrkaparék vizsgálat, vérkép, képalkotó eljárások esetleg- és egy  biztonsági parazita ellenes kezelés, természetesen csak ha kezelőorvosa is egyetért, hiszen a jó dianózis felállításához elengedhetetlen a beteg minden érzékszervvel történő vizsgálata is!

jelige: árva engerimalacok
2013-01-29
Nemrégiben kértem öntől tanácsot az árva tengerimalacok miatt és nagyon köszönöm a segítséget. már remekül vannak. nemsoká viszem a nemük vizsgálatára.
Nagyon örülök, hogy jól vannak és köszönöm a visszajelzést!
jelige: kutyabaj
2013-01-29
a kutyám kb 12 éves, fájnak a végtagjai, nehezen mozog, és vizelet tartási problémái vannak. néha ha fel akar állni akkor felakad a hátsó lába.

Kedves Gazdi!

A kutyusnak többféle panasza összefügghet, de az is lehet, hogy több, egymástól független baja nehezíti az életét. Biztosan súlyosbodnak a tünetek ebben a nagy hidegben, ezért fonts, hogy meleg, szélvédett helyen tölthesse napja nagy részét, hiszen a hideg felületen való fekvés az ízületi panaszokat és a húgyuti fertőzéseket is súlyosbítja.

Ha kezelőorvosa is jónak látja, akkor a kivizsgálás kiegészülhet vizeletvizsgálattal, röntgennel, vérlaborral, ultrahang vizsgálattal, hogy kiderülhessen, hogy az ivarszervekkel, a húgyszervekkel, a csotnrendszerrel van-e baj, vagy  más okozza a tüneteket, így megválasztható lesz a megfelelő terápia is.

jelige: lábfájás
2013-01-27
A 4 éves Németjuhász kutyámnak fájnak a lábai kb. már 3 hónapja. Először csak a hátsó lábára sántított, most már az első lábai is fájnak. Nehezen bír felállni, ha nem kap fájdalom csillapítót,akkor nehezen fájdalmasan nagyon lassan tud felállni, robotszerűen közlekedik Algopirint adok neki 2x egy nap, és Lavet csonterősítőt már a második csomaggal szedi. Helyi állatorvos látta, 2x kapott valamilyen injekciót, de nem látok javulást. Kérem a tanácsát, hogy mit tegyek! Köszönöm. Székelyhidi Jánosné

Kedves Gazdi!

Minél hamarabb vizsgáltassa ki kutyáját ortpédiában jártas állatorvossal, itt találhat Önhöz közel praktizáló kollégát: http://www.kisallatortopedia.hu/allatorvostagok

jelige: Kutyám ellik
2013-01-27
A nőstény kutyám ellik és már egy elég nagy kis kutyát világra is hozott, de a többit nem bírja megelleni. Mit tegyek? Reggel óta küszködik és nincsen állatorvosi rendelő nyitva ( Kiskőrösi vagyok )

Kedves Gazdi!

Ha  a mérete miatt nem tudja megszűlni az anyakutya a többi kiskutyát, akkor nem tehet semmit, csak azt, hogy minél hamarabb állatorvoshoz juttatja.

Ha netán kifáradt, akkor legjobb ha félhomályban, nyugalomban van, kap inni, enni is, ha kér, lehetőleg legyenek csendben körülötte, igyekezzen a megszületett kiskutyát az anya valamelyik cicije felé terelgetni, mert ilyenkor oxitocin szabadul fel, ami beindíthatja az elakadt szülést.

Megnézheti, hogy nincs-e beszorulva kiskutya a szülőcsatornába, de csak tiszta kézzel! Ha lát fejet, lábat, és az anyakutya nyom, megpróbálhat gyengéden segíteni és a nyomásoknál húzni a kiskutyát.

Sajnos nem sok ez, a legjobb lenne minél előbb állatorvosi segítséget kérni!

Olvassa még el a "kutya születik" című írásunkat.

 

jelige: Bella
2013-01-26
Tiszteletem!Van egy 9 éves nőstény berni pásztorom.Kb 2 hónapja a farka tövénél,az ivarszervhez közel egy seb keletkezett,Mára ez a seb kb 10 ft-os nagyságú nedvedző fekélyesedés lett.Szerintem daganat,legalábbis ahhoz hasonló.Kérdésem,hogy mit tudnék tenni,mivel kenjem,az estleges állapotromlás megelőzésére.Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

A legjobb lenne mihamarabb kideríteni, miről van szó- ehhez mintát kell venni az elváltozásból, de lehet, hogy a legjobb azonnal eltávolítani, majd elküldeni szövettani vizsgálatra. Addig meg kell előzni, hogy nyalogassa, mert önmagában a nyalogatás is a sebek elgennyesedéséhez vezet. (Állatpatikákban kapható műanyag kutya "gallér", ami nem engedi a kutyust, hogy hozzáférjen a nyalogatni valóhoz.)

M inél hamarabb keresse fel állatorvosát!

jelige: Mitzy
2013-01-26
Jónapot kívánok! Mitzy, ivartalanított nöstény cicA, 10 éves. Általában kint tartózkodik (nagy kertben) kezdettöl fogva egy másik egyidös barátnöjével együtt. Mindig nagyon virgonc volt. Az utóbbi idöben azonban sokat alszik, nem mozog. Feltünö az, hogy nem ugrik, hanem az elsö mancaival kapaszkodik fel a kanapéra. Étvágya jó, folyadékot úgy fogyszt mint régen és egy-egy esetet kivéve az orra is hüvös. A helyi állatorvos a hátbörén kisebb leszáradó kiütéseket észlelt és a vesemüködés javára injekciót adott. Ez azonban az ugrási képességeit nem javította; továbbra is csak felkapaszkodni tud. Törés, izomhúzódás, egyéb trauma nem érte, mert fájdalmai úgy tünik nincsenek. Köszönöm elöre is tanácsát. Strobl György

Kedves Gazdi!

A cica állapota kivizsgálás után lenne megítélhető, hiszen nem csak veseelégtelenség, de gerincproblémák, rejtett sérülés, bármilyen hasüregi rendellenesség is állhat tünetei hátterében.

A cicáknál nagyon nehéz megítélni, hogy fájdalmaik vannak-e, hiszen ezek a különlegesen tapintatos kis lények egyáltalán nem szokták mutatni.

Egy röntgen felvétel sokat elárulna, nem beszélve egy vérlaborról, amelynek segítéségével a vese állapota is megítélhető lenne, és a táplálását is meg tudnák beszélni, mert lehet, hogy vesekímélő táp is szükséges lesz.

A mostani nagy hidegek megviselik az idősödő szervezetet, a legjobb lenne, ha benn alhatna fűtött helyen.

Remélem hamar fénye derül rá, mi van a tünetek hátterében!

jelige: Senior???
2013-01-26
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Mikortól számít idősnek a kutya? Sajnos ahány helyen kerestem, mindenhol más-más kort adtak meg, így eddig nem találtam megbízható választ a kérdésemre. Közel 8 éves kistestű kutyusom van. Tápváltás miatt kerestem volna ezt az adatot, de nem tudom eldönteni nála aktuális-e már a "senior" kategória? Előre is nagyon köszönöm a segítségét! Üdvözlettel: Anita

Kedves Gazdi!

Nem pontosan az évek számát kell nézni, hiszen a kutya-faj különböző fajtái más-más átlag-életkorra számíthatnak, a keverékekről már ne is beszéjünk!

A tápokban a legfontosabb különbség a senior és nem senior kategóriában (az egyéb idős korban hasznos összetevők hozzáadása mellett) a csökkentett zsírtartalom, mert idősebb korban kevesebb energia bevitel is elegendő.

Ha tehát az Ön kutyája normál testsúlyú, (az oldalán hozzáérve érezni a bordákat, nem fedi őket vastagabb zsírréteg), valamint virgonc, szeret futkározni, akkor még nem adnám neki a senior tápot.

Azt is el kell mondanom, hogy a jó minőségű, vagyis prémium, szuperprémuim tápok mindig jó választást jelentenek, akár senior, akár nem, nem tud mellé nyúlni, tehát teljesen egészséges marad a senior táptól is, legfeljebb egy picit többet kíván belőle.

A magasabb életkorban fontos a fogak egészsége, mert a fogkövesség a fogak korai elvesztéséhez vezethet. A nősténykutyák, akiket nem ivartalanítottak az első ivarzás körül hajlamosabbak az emlődaganatra, az ivarszervi gondokra, ezért érdemes odafigyelni a tüzelésre (rendszeres-e, nem tart-e hosszabb ideig) és az emlőket rendszeresen át kell vizsgálni,  hogy ha daganatot észlel, minél hamarabb el lehessen távolítani, a kutyust pedig ivartalanítani.

Hosszú boldog életet kívánok a kiskutyával!

jelige: Bifingusz
2013-01-24
Kedves Doktor Úr! Köszönöm a gyors válaszát.Már csak egy kérdésem lenne.az nem lehet hogy esetleg sok a gyógyszer amit kap a cica?Esetleg azért nem tud talpra állni,mert szédül tőlük? Ha az adagok csökkentését megpróbálnánk még, mennyi az az adag amit azért mindenképp szükséges hogy ne legyen rohama? Nagyon várom válaszát! Köszönöm!

A sok gyógyszer teljesen megfelelő adadgolás lehetne jó májműködés esetén - de a cicának a jelek szerint nem jól működhet a mája, ezért zavart szenved a gyógyszerek lebomlása és kiürülése.  Azaz nem kizárt, hogy csökkenteni kell az alkalmazott gyógyszereket.

Azonban sem ezt, sem máshonnan látatlanban érkező okoskodásokat nem vegyen készpénznek, mert ebben komoly veszélyek rejlenek. Ahogyan először is tanácsoltam, értesítse kezelőorvosát a fejleményekről és vele beszélje meg a teendőket.

jelige: Bifingusz
2013-01-23
Üdvözlöm! Kérem segítsen!Egy 9 éves házi cirmos cicánk van,Bifingusznak hívják. Eddig minden szép és jó volt, egyszer csak szörnyű látvánnyal kellett szembesülnünk.Péntek éjjel epilepszás rohama volt szegénynek, ami 5 óránkét ismétlődött és kb 30 másodpercig tart.szombaton látta orvos, de nem vizsgálta meg, nem kapott semmit.Amit elmondtunk tüneteket, közölte valóban epilepsziáról van szó.És ennyi! Bifike állapota tovább romlott.Vasárnap estétől már 2 óránként volt rohama, időbem ugyanannyi ideig tartott. Hétfőn egy másik orvost kerestünk fel aki alaposan megvizsgálta, vért vett tőle. Ami aggodalomra ad okot az a CK=4528 és az LDH=456 Kapott sevenalt (100mg-nak az 1/8-át adjuk),seduxent 5mg-nak az 1/4-ét,és milgammát (1 kapszulát) kap. Azóta ugyan nem volt rohama, viszont nem tud lábra állni, nem tudjuk eldönteni hogy szédül-e vagy az izmaival lenne gond.Talpra állna, de csuklik össze, ritkán tud megtenni pár lépést ugy hogy nem esik el.a feje sokszor bele esik evés közbe a táljába. Nagyon sokat nyávog, riadt, mintha félne valamitől, nem találja a helyét.Rengeteget enne,de ha már tulzásnak találjuk elvesszük előle az ételt.Kedden visszamentünk az orvoshoz az új tünetek miatt.mivel vizeletet nem ürített egy napja, így kipréselte belőle az állatorvos, azt mondta nekünk is ezt kéne tenni ha nem fog neki menni.(Szerda reggel volt széklet is vizelet is)tanácstalanok vagyunk, ezt is elmondtuk az orvosnak, mert nagyon fáj látni hogy mit szenved szegényke,rossz nézni ahogy megy, de véleménye szerint ez nem szenvedés. Sokat nyávog, vajon fájdalma lenne? A gyógyszerek okozhatják vajon ezeket a tüneteket? Mert akkor mindenképp érdemes várni. Mi a véleménye kedves Doktor Úr? Ami nehéz számunkra , meghozni a helyes döntést.Tudom ebben nehéz tanácsot adni, de mégis vajon van-e esélye a cicának még a szenvedésmentes élethez???? Felkészültünk már a legrosszabra is, csak nem tudjuk hogy megtegyük ezt a lépést vagy nem. A cica érdeke a legfontosabb számunkra

Amit észleltek, az valóban lehet klasszikus epilepszia is - de epilepszia-szerű tüneteket több eltérő megbetegedés okozhat. A kijáró macska mérgezést is szenvedhetett, többféle toxikózis okozhat olyan idegrendszeri tüneteket, mint amit leírt. A tünetek hirtelen kialakulása valószínűsíti ezt a lehetőséget. A cicában többféle májelégtelenséggel járó megbetegedés egyike-másika is jelen lehet, ezt valószínűsíti a leírt 2 laborérték. A súlyosfokú májelégtelenség okozhat idegrendszer tüneteket, akár epilepszia-szerű tüneteket is. A Bifinguszban akár koponyaüregi daganat is fejlődhet, ezek egy kritikus mértetet elérve szintén akár a leírt súlyosságú epilepsziás tüneteket kiválthatják. Örömteli, hogy a leírt gyógyszerezés rohammentessé tette a beteget, de nem kizárt, hogy a rossz májfunkció miatt késleltetet a gyógyszerek lebomlása és ezért járásképtelen a cica. A nyávogás jelentjet fájdalmat, de a jó (talán extrém jó?) étvágy ennek némileg ellentmond.

A több betegség leírásával nem összezavarni, vagy elbizonytalanítani akartam, főleg nem megijeszteni a sokféle betegség lehetőségével, inkább arra szerettem volna rávilágítani, hogy milyen nehéz viszonylag kevés vizsgálati eredményből pontos diagnózist elérni. Valóban fontos tapasztalás lesz az is, hogy néhány óra múlva visszanyeri-e a mozgáskoordinációját a Bifingusz - erről és a tapasztalt jelenségről mindenképpen tájékoztassa állatorvosát. A pontosabb esélylatolgatáshoz, kezelési stratégia megválsztásához nem csodálkoznék, ha állatorvosa további labor, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokat (EEG, MRI vagy PETC/CT, SPECT/CT ajánlana.    

jelige: Csöppy
2013-01-22
Jó napot Doktor úr! 2 éves kandúr cicám napok óta sántít a jobb hátsó lábára (combja alatt). Olyan, mintha megmarta volna egy másik állat. Bekentem neki gyulladáscsökkentővel, de nem változott semmi. Apróbb felszíni sérülései is vannak, illetve a jobb szeme be van gyulladva. Ettől függetlenül rendesen eszik és "eljár itthonról". Tudna valamit javasolni, amíg nem tudom állatorvoshoz vinni? (krém,(szem)csepp, orvosság) Előre is köszönöm válaszát!

Kedves Gazdi!

Legelső tanácsom az, amit már Ön is megemlít, hogy minél hamarabb állatorvoshoz kell vinni! Ha eszik-iszik, az természetesen jó jel, de akkor is mielőbb orvos kell neki, nehogy elfertőzödjön, majd beterjedjen a térízületbe.

Addig is semmiképpen ne kenje semmilyen gyulladáscsökkentővel, inkább fertőtlenítse BETADIN nevű fertőtlenítővel minél hamarabb! Legjobb, ha gézlappal sikerül, ami nem szöszöl, mint egy vatta, de ha nincs, akkor rá lehet locsolni a kis műanyag flakonból. A legjobb lenne persze a szőrt is lenyírni a sebek környékéről, hogy ne lógjon bele- de ezt talán jobb, ha szakszerűen csinálják állatorvosi rendelőben nyírógéppel. Így kiderülhet, hogy milyen mély, mekkora sebről van szó. Nagyon vigyázzon, nehogy fájdalmában odakapjon a cica, vagy megsebesítse!

Nézze el nekem, de éppen a veszettség vírussal kapcsolatos hírlevelünkön dolgozom, és egy oltatlan, kistelepülési kijáró kandúr harapott sebéről rögtön az jut az eszembe, hogy akár veszett állat is megharaphatta. Első jel a viselkedés megváltozása- macskáknál a "dühöngő" forma a szokásos lezajlás, vagyis hogy átmeneti levertség után agresszívvé válik. Ennek szerencsére csekély a valószínűsége, mégis az ilyen helyzetek elkerülésére nagyon ajánlott a kijáró macskákat évente veszettség ellen beoltatni- természetesen ha már meggyógyult!

jelige: Reménykedő Gazdi
2013-01-21
Tisztelt Dr Úr/Dr Nő! 14 éves kutyám összeesett az udvaron, hasa hirtelen tele szaladt vízzel. Orvos látta, kapott antibiotikumot és vízhajtó injekciót.Azóta éber, járkál. Akkor csökkent a has körfogata, sokszor volt vizelete.Azóta nem változott az állapota. Esetleges további esélyekről, teendőkről érdeklődnék. Nagyon köszönöm a választ! Üdvözlettel : Reménykedő Gazdi.

Kedves Gazdi!

Az esélyek és teendők megítéléséhez ki kellene derülnie, hogy mi okozta pontosan a tüneteket:  szívproblémája van, vagy a mája beteg, esetleg gennyes méhgyulladása van, vagy valami más okozza a gondot? Ehhez ki kell vizsgálni a kutyust: vérlabor, röntgen, ultrahang, szükség esetén szívultrahang.

Ha megvan a diagnózis, akkor latolgathatóak az esélyek.

jelige: ÁRVA TENGERIMALACOK
2013-01-19
Tisztelt Hölgyem/Uram 4 napja születtek tengerimalacaim és most éjjel árvák lettek.Tanácsot szeretnék kérni öntől, hogy mit tegyek, hogy kell őket gondozni. Már eszegetik a szénát, almát és a répa darabkákat. Nem tudom, hogy kell-e nekik valami különleges táplálék ezeken kívül és hogyan kell velük bánni( például melegítő párnát használni)? Várom mielőbbi válaszát. üdvözlettel Anikó

Kedves Gazdi!

Kérdése sürgős, hadd ajánljak egy általam nagyon hasznosnak ítélt honlapot, amin minden információ megtalálható: a melegítéstől, gabonás babatáppal való etésen át a hasmasszázsig. Remélem még nem késő...

http://www.gemon.ro/arva.htm

jelige: Aggódó Gazdi
2013-01-18
Jó Estét! Van egy 6 hónapos kiscicám aki semmi mást nem eszik csak tápot (Friskis tápot veszem neki) És nagyon félek,hogy valami komoly baja lesz,hogy csak tápot eszik,Mivel tudom jól,hogy a tápokban nincsen meg minden ami egy kiscica normális növekedéséhez és fejlődéséhez kell.Van okom aggódni? És szeretném kiivartalaníttatni és ezzel szeretném némi tájékoztatást kérni.Hány hónapos kortól lehet? És hány napig tartják bent? És mennyire költséges ez? És persze, hogy a kiscicám mennyire lesz a régi? Előre is köszönöm . Tisztelettel:Krisztina

Kedves Gazdi!

Semmi oka az aggodalomra, nem lesz baja a táptól. A cél, hogy a korának megfelelő, és JÓ MINŐSÉGŰ legyen. Az, hogy jó minőségű-e, abból lehet tudni, hogy mi van a címkéjére az összetételhez írva: az első összetevő az legyen, hogy hús, ne valamilyen gabona, pl. kukorica, ne legyenek benne ízfokozók és szinezékek, mert ez nem csak az emberekre, hanem állatainkra is károsak!

A jó minőségű, vagy szakszóval prémium, szuper prémium tápok drágábbak is, de kevesebb kell belőlük, mert zsírosabbak és hosszú táon nem terhelik meg a cica szervezetét.

Az ivartalanítás 6-7 hónapos kor körül bőven aktuális. Egy kijáró cicánál nem érdemes megvárni az első tüzelést, mert a macskák szinte azonnal vemhesülnek és akkor a pici, 2-3 cm-es vágásból nagyobb lesz, és a petefészek helyett a méhet is el kell távolítania a műtétet végző orvosnak- sajnos a kiscicákkal együtt!

Általában 1 nap alatt lezajlik a műtét és ha magához tért, hazaadják a cicát- persze minden attól függ, hogy hogyan altatják- a mi rendelőnkben minden nőstény macskát a lehető legbiztonságosabb módszerrel altatjuk, altatógázzal, ami a műtét után gyorsan kiürül a szervezetéből, 1 óra múlva már teljesen éber a kis beteg.

Kevésbé felszerelt rendelőkben injekcióban kap altatót, nem kap oxigént, és az ébredés is elhúzódik, akár 1-2 napig is kótyagos a cica. Érdeklődjön állatorvosánál az altatás módjáról!

jelige: 2beagle
2013-01-18
Tisztelt Doktor Úr, Két idős beagle kutyámnak (12,5 és 11,5 évesek) nyár óta Arthromed kapszulát adok. Az idősebbnek napi 2 szemet, mert már kialakult ízületi problémái vannak, a kisebbiknek pedig napi 1 szemet, hogy megelőzhessük az esetlegesen kialakuló hasonló ízületi gondokat. Augusztus óta szünet nélkül adom nekik. Lehet-e ezt folyamatosan szedniük, vagy kell-e szünetet tartani benne? Amikor kihagyok pár napot, mert éppen beszerzés alatt van a gyógyszer, a nagyobbik kutyámnál azonnal jelentkeznek a problémák: púposítja a hátát, nyujtózkodna, de nem tud, nehezen mászik ki a helyéről, lelassul. Ha újra szedi, akkor ezek a tünetek elmúlnak, frissebb, aktívabb, jól fut. Hétvégeken túrázunk velük, mai napig lefutnak 3-4 km-t is. Nem helyettesíthető-e ez a zöldkagyló-kivonat valamelyik hasonló humán gyógyszerrel? A neten tájékozódva azt láttam, hogy közel fele annyiba kerül a humán változat, mint a kutyáké. Ha igen melyikkel váltható ki és milyen dózisban? Lehet-e az Önök patikájában Arthromed kapszulát kapni? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Vass Éva

Kedves Gazdi!

Rendelőnkben jelenleg nem tartunk Arthromed kapszulát, kérésre meg tudjuk rendelni 1-2 napos határidővel. A Noroflex kapszulát tartjuk, amely egyéb porcévő anyagokat is tartalmaz a zöldkagyló kivonaton kívül, 1 kapszula/10 testtömegkilogramm az adagja. (1 tablettában 500 mg zöldkagyló-kivonat, 100 mg cápapporc, 100 mg kondroitin-szulfát, 100 mg MSM, ezért az ára is magasabb.)

A humán és állati termékek, ha más hozzáadott anyagot nem tartalmaznak, akkor legjobb tudomásom szerint mind Új-Zélandi alapanyagból készülnek csak más-más országokban. A kapszulák hatóanyag tartalma azonban különbözik, ezért erre is legyen figyelemmel a vásárláskor: hiszen már tüneteket mutató, degenerálódott ízületekkel rendelkező idős kutyák esetében nem biztos, hogy ugyanolyan jó eredményt érhet el egy pl. 230 mg zöldkagyló kivonatot tartalmazó kapszulával, mint a megszokott adaggal!

Érdemes időnként ellenőrzésre felkeresni állatorvosukat és kikérni véleményét a kapszula szüneteltetéséről, és arról, hogy nincs-e szükség más gyógyszerre, esetleg nem tart-e szükségesenk egy alaposabb kivizsgálást.

jelige: cérna gondok
2013-01-16
Kutyámat emlődaganattal műtötték több mint két hete, elég hosszú volt a vágása. A varratszedés is megtörtént, azonban a kutya még mindig piszkálni akarta, ezért polót húztunk rá. Ma közelebbről megnéztem a heget és több helyen kilátszott a fonál, vagyis nem mindegyik lett eltávolítva. Egyet ki tudtam szedni elvágtam a csomónál és így ki tudtam húzni, viszont másik kettőnél miután elvágtam a fonalat, becsúszott a vége így azt nem tudtam kihúzni. vissza kell vinnem az orvoshoz, vagy kidolgozza a bőr? köszönöm

Kedves Gazdi!

Nagyon jól tették, hogy pólót húztak a kutyára. Az is dícséretes, hogy nem retten meg egy kis házi varratszedéstől, bár ezt semmiképpen nem tanácsolom így az éteren át, hiszen ha nem szerencsés helyen vág, még bajt is csinálhat. A legjobb ezt arra bízni, aki a műtétet végezte.

A becsúszott fonalak nem szoktak gondot okozni, de ha piros, meleg, duzzadt, nedvedző, fájdalmas lenne a seb, akkor mindenképpen -minél hamarabb- állatorvoshoz kell vinni!

jelige: Dobi
2013-01-16
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 9,5 hónapos dobermannom. 3-5 hónapos koráig kipróbáltunk több prémium táp kölyök változatát (Pro Pac, Pro Plan, Acana), de sajnos mindegyiktől ment a hasa. A Josera táp forgalmazója azt tanácsolta, próbáljuk ki a felnőtt tápot, azoknak kevesebb a fehérje tartalma, mivel előfordulhat, hogy a nagy százalékot tartalmazó kölyöktápok miatt volt hasmenése (kölyök tápban 28%, a felnőtt tápban 21% a nyersfehérje). Ki is próbáltuk, és tényleg bevált. Azóta teljesen jó a széklete. Amit viszont észrevettem, hogy a kutyus nem nagyon nő 6 hónapos kora óta. Utána olvastam a dolgoknak, és azt tapasztaltam, hogy nem szabad kölyök kutyákat felnőtt táppal etetni, mivel a felnőtt tápokban magasabb a kalcium tartalom. Egy kölyök tápban átlagosan 1,1 %, míg a mi felnőtt tápunkban 1,8%, és a túlzott kalcium bevitel csontfejlődési rendellenességet okoz. Ön szerint előfordulhat, hogy ezért nem nő megfelelő ütemben a kutyám jóformán azóta, hogy felnőtt tápot eszik? Ha igen, mit tanácsol? Álljak vissza a kölyök tápra? Akkor még nőhet? Elnézést, ha bugyutaságot kérdezek. Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel: D.Anita

Kedves Gazdi!

Csöppet sem bugyutaság a kérdés, nagyon gondos gazdára vall, hogy lelkiismeretesen foglalkozik kutyája táplálásával - és az is, hogy prémium tápokban gondolkozik!

Az első dolog, amit tisztázni kell, hogy nincs-e valamilyen egészségügyi eltérés a korábbi hasmenés mögött. Ennek tisztázására forduljon állatorvosához- aki részletesen megvizsgálja, szükség esetén bélsár mintából ellenőrzi, hogy a féreghajtással hogy állnak, esetleg nincs-e más oka a növésbeli visszamaradásnak, és azt is, hogy valóban elmarad-e a fajtája és életkora és neme szerinti méretektől.

Ami a tápokat illeti, a hasmenés oka , ha mást nem talál kezelőorvosuk, a gyakori és átmenet nélküli váltogatás is lehetett. A kutyák bélflórája, főleg kölyök korukban nagyon érzékeny. A tápváltást fokozatosan kell bevezetni: először a szokásos táp egy kis részét cserélik ki az újjal, majd két-három naponta növelik az új táp arányát.

A tápban a legfontosabb, hogy jól emészthető legyen- ez azt jelenti, hogy készüljön állati eredetű hozzávalókból- ezt úgy ellenőrizheti, hogy megnézi a táp csomagolásán az összetevőket (a legelsőből van benne a legtöbb és így tovább.) Ezt általában az árakban is tükröződik.

Remélem hamar megtalálják azt a jó tápot, ami a kutyus életkorának is megfelel és jól is emészti!

jelige: Bütyike
2013-01-16
Üdvözlöm! A kutyuskám 8 éves lesz,tavaly nyáron kezdődött a bajai.Elvesztette az összes fogát,azóta folyamatosan fogy,és hullik a szőre is,és nem eszik.A farka is egész nap idegesen jár.A mi orvosunk diagnosztizált nála pajzsmirigy betegséget, amire szedünk 2xfél Forthyront. Folyamatosan fújtat,bujkál,és újabban éles hangon ugat magában.Rengetegszer bepisil.3-4 nap ilyen rosszul lét után, 1-2 napig eszik. Kérném a véleményét,hogy maga szerint mi lehet a baja.
Kedves Gazdi!
Az aggasztó tüneteket többféle idegrendszeri-, onkológiai-, hormonális-  és egyéb betegség okozhatja.
Részletes kivizsgálásra lehet szükség, ahol a laborvizsgálatok mellett hasznos lehet egésztest 3D képalkotó (SPECT/CT, PET/CT) is. Remélem mihamarabb sikerül elkezdeni a kivizsgálást!
Dr Balogh Lajos, PhD
lbalogh@hp.osski.hu
06-30-9330559
állatorvos
jelige: Egy aggódó gazdi
2013-01-16
Tisztelt doktornő. Az én problémám a lány cicámmal lenne. 2013 01 15-én ivartalanították. Ma a műtét másnapján még nem hajlandó sem inni sem enni. Nagyon aggódom érte, főleg hogy nem iszik, félek, hogy kiszárad.Mit kellene csináljak? Vagy meddig tart ez az állapot? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel:Jankóné Bernadett

Kedves Gazdi!

Egy műtét utáni lábadozás ideje nagyban függ attól, hogy milyen módszerrel, gyógyszerrel altatták a cicát. Ezt a műtétet végző állatorvos tudja megmondani- szerintem mindenképpen fel kellene keresnie, hogy megvizsgálhassa a cicát.

Addig otthon is ellenőrizheti, hogy valóban félnie kell-e a kiszáradástól- ha felnyalábolja a cica hátán, a nyak mögött a bőrt, és megnézi, hogy úgy marad-e vagy visszaugrik. Ha nem marad felhúzva, akkor jól hidratált a cica, kiszáradás veszélye nem fenyegeti. Ha már tud nyelni a cica és teljesen magánál van, akkor fecskendővel megpróbálhat pár csepp vizet a nyelvére, a szájzugba nyomni- hátha megjön a kedve.

Ellenőrizheti a testhőmérsékletét egy csak erre a célra használt digitális hőmérővel- a végbélben kell mérni, mint egy kisbabának, célszerű beolajozni, vagy vizezni egy picit. A csipogáskor mért hőmérséklet 38-39,3! C-ig normális.

Megnézheti még a száj nyálkahártya színét- ennek halvány rózsaszínesnek kell lennie, ha nagyon halvány, netán szürkés, akkor is irány az orvos.

<< <  118 / 470 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.09.26
XXII. kerületben talált 14 éves (!) keverék kan kutyuska az Illatos úton! http://illatosutiallatvedo.blogspot.hu/2016/09/illatos-ut-iii52-20160925.html
2016.09.22
2016. szeptember 21-én este került hozzánk ez a kutyus. Kb. 3 hónapos, kan kutya, talán újfundlandi keverék lehet. Mikrochip nincs benne. Budafokon, a Felső Sas utcában találták. Elsősorban eredeti gazdáját keressük, a rendelőben személyesen (1221 Bp. Kossuth L. u. 52.) vagy a 06 1/229-3865 telefonszámon várjuk a tulajdonos jelentkezését. Köszönjük!
2016.09.08
Marcipán a nevem, elmúltam 10 éves, sürgősen szerető gazdit keresek, illetve, ha lehetőség van, ideiglenes gazdit, amíg nem lesz gazdim, reménykedem, hogy hamarosan lesz!!! Sajnos haláleset miatt keresek új szupergazdit! Volt egy barátnőm, Szamóca, együtt éltünk, neki lett már gazdája. Egészséges vagyok, picit nagyobb stramp yorkie:) Sajnálatos dolog történt, mert nyáron új gazdiknál volt, kertesházban, hamar megszokta, nagyon szeretett ott lenni, de mindenféle indokkal vissza akarták adni, azt mégsem, azt megint… az lett a vége, hogy mire már végre otthon érezte magát ott, visszaadták mivel a hölgy elvesztette a munkáját:( és nem szépen adták vissza, finoman fogalmazva! Szereti a kertet nagyon, bár lakásban élt 9 évig, szelíd nagyon és zseniális a személyisége, nyilván szereti a paplanokat ágyakat, de ha rászólnak, akkor nem megy föl rá, a gyerekeket imádja, visszahúzódóbb és komolyabb úriember, de ha valakiben megbízik és megszereti, akkor örökké szeretni fogja! Megeszik mindent, zöldségeket is hála, a kutyatápokon kívül. Nincs ivartalanítva még. De meg lesz oldva. Soha senkit sem harapna meg, eddig sem tette, ezután semfogja:) Nagyon jó házörző! Figyel, és mindent meghall:) Köszönöm kedves emberek, szeressen valaki... Vau! Telefonszám: 06-20-917-8021