Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Morzsi
2013-10-03
Üdvözlöm! Szeretném megkérdezni, hogy adhatok-e a kistestű kutyámnak alutasakos macskaeledelt vagy ez kifejezetten káros is lehet? Köszönöm.

Kedves Gazdi!

Nyugodtan adhat, nem lesz tőle baja, sőt, sokkal ízletesebb, mint a kutya táp, több benne a fehérje és a zsír is. Viszont hosszú távon jobb megmaradni a kutyák számára összeállított jó minőségű (prémium, szuperprémium) tápnál, amibe minden benne van, ami  a kutyák egészségéhez kell. Táplálkozás témában sok érdekeset olvashat hírlevél kedvcsinálónkban, ha IDE KATTINT!

jelige: bűzmirigy
2013-10-01
Érdeklődnék, hogy a kutyáknál milyen életkortól alakulhat ki bűzmirigygyulladás, tehát mikor lehet először kinyomni a bűzmirigyet, ha van tünet (vakarózás)? Mik a gyulladás tünetei? 6 hónapos állatban is lehet bűzmirigygyulladás? 6 hónapos bichonom 1-2 hete nagyon elkezdett vakarózni, az egész testét vakarja, a fejét is, a szemöldökénél már nincs is szőr! Mi lehet a viszketés oka? Hogyan lehet kezelni? Más tünete nincs, kivéve a csipás szeme, de ez fajtajelleg, úgy tudom. (összeáll a szeme alatt a szőr a könnytől)Bolha biztos nincs benne, bőre szép. Mit lehet tenni a könnyező szemeivel? Köszönöm szépen a választ.

Kedves Gazdi!

A viszketés nagyon jellemző kutya-tünet, a bichon pedig egy különösen érzékeny bőrű fajta. Sokszor meglehetősen nehéz az ok megtalálása.

A bűzmirigy gyulladás általában csak következmény, ugyanúgy, mint a szem könnyezése, csipásodása- allergiás hajlam lehet a tünetek mögött, de ne szaladjunk ennyire előre. A legegyszerűbb kórokoknál kell kezdeni a kutakodást- egy bőrkaparék vizsgálat felderítheti a bőrben, hámban élő élősködő jelenlétét, még ha szabad szemmel nem is látszanak. Persze ez is összefügghet az allergiás hajlammal- a rühességre például, ami fokozott viszketegséggel jár, például sokkal fogékonyabbak az ellergiás hajlamú kutyák.

Vérből már többféle allergént is ki lehet mutatni, de a táplálkozási eredetű, vagy tápallergiák csak úgynevezett "eliminációs diétára" kezdenek javulni 4-6 hét allat. Ez annyit jelent, hogy speciális hypoallergén tápot, vagy főtt rizst és olyan húsfélét kell etetni a kutyussal, kizárólagosan!, amit még nem evett korábban (nyúl, birka, stb.), és így biztos nem felelős a viszketegségért. Ha javul az állapot, akkor fokozatosan és egyenként adagolva kiderülhet, hogy milyen hústól kezd újra viszketni.

Az is lehet, hogy bőrgyógyászati szakrendelést is fel kell keresnie!

jelige: Torok váladék
2013-10-01
Kedves Doktor úr, Kutyám torka be van dagadva, és ma ilyen barnás váladék jött ki belőle, lejjebb ment a duzzanat, mit adjak neki mi lehet a baja? Kérem segítsenek. Köszönöm szépen előre is a tanácsot.

Kedves Gazdi!

Nem könnyű tanácsot adni, mert levele alapján sok mindenről szó lehet. Ha a nyaki részen van egyik oldalon valamilyen duzzanat, ami váladékozott, akkor az lehet sipoly, vagy tályog, ami megnyílt- ilyenkor állatorvoshoz kell fordulni, aki szőrt borotvál, feltár, esetleg drént helyez a tályogba, hogy tudjon váladékozni, legrosszabb esetben sebészileg eltávolítja a szöveteket. Szükség esetén antibiotikumos kezelést is elrendel.

Ha kiköhögött barnás váladékot a kutya, mert végülis a "torka" benn van a szájában, kívülről nem látszik, akkor lehet mandulagyulladása, esetleg megakadhatott valami (szálka, csontdarab, tű, stb) a száj, garat nyálkahártyájába, ami vérzik, elgennyesedett és ott alakult ki tályog. A barna váladék még gyomortartalom is lehet, netán származhatott a légutakból, lehet gégegyulladása, szóval sok mindent jelenthet, amit írt.

Mivel minden betegség, elváltozás más-más gyógymódot igényel, ezért fel kell keresnie állatorvosát, aki meg tudja vizsgálni a kutyát, felállítja a diagnózist, vagyis megállapítja, mi okozza a bajt, és ezután tud terápiát javasolni.

jelige: Csabi
2013-09-30
Tisztelt Doktor Úr! Egy 10 éves nőstény puli kutyám van, akinek pár hónapja hátul a bal oldalán elkezdett hullani a szőr. Gombás fertőzésre gyanakodtunk és gombásodás elleni samponnal fürdettük, így helyre jött a dolog és a szőre visszanőtt. Az állatorvos akkor azt mondta, hogy a szőr hullását ezen a területen petefészek daganat is okozhatja. Pár hete a szőr ismét hullani kezdett, de ez úttal a bal hátsó lábára sántítani is kezdett a kutya, mondhatni egyáltalán nem használja ezt a lábát két hete, valamint egy barnás folyadék is szivárog a kutyából (gyanús lett, hogy több helyen is ilyen foltot hagy). Arra gyanakszunk, hogy lehetséges, hogy mégis csak petefészek daganatról van szó. Semmilyen röntgenes vagy hasonló vizsgálat nem készült sajnos a kutyáról hiszen először a gombásodás miatt kezeltük. Lehetségesnek véli, hogy a gyanúnk helytálló? Lehetséges, hogy a lábát is ezért nem használja? Az állatorvos jelenleg azt mondta, hogy csonthártya gyulladás lehet és arra kezeli, de úgy gondolom, hogy ennek akkor két hét alatt már rendbe kellett volna jönnie. A kutya egyébként egyáltalán nem jó kedvű, mintha nem is önmaga lenne. Megtisztelő válaszát köszönöm! Egy aggódó gazdi

Kedves Gazdi!

Aggodalmát én is osztom- sürgősen olyan rendelőbe kell beutalni a kutyát, ahol alaposabban ki tudják vizsgálni a kutyát, ahogy azt Ön is felvetette levelében -ultrahang vizsgálatot tudnak végezni, meg tudják állapítani, honnan folyik a barna váladék, vérvizsgálatot, bőrkaparék vizsgálatot tudnak végezni, meg tudják röntgenezni a lábát, stb.

A barnás váladék, ha a hüvelyből folyik és a kedvetlenség, petefészek elváltozás, de akár gennyes méhgyulladás jele is lehet, ami életveszélyessé válhat. A vízivásról, a tüzelés időpontjáról nem írt, ezek is fontosak lehetnek. Gennyes méhgyulladás jele lehet a fokozott szomjúság, vizelet ürítés, a tüzelés után 4-6 héttel jelentkezik általában, idősebb kutyáknál minden tüzeléskor fennáll ennek a veszélye. Ha beigazolódik a gyanú, akkor azonnali műtétre lehet szüksége, amely során eltávolítják a méhet és a petefészket is, így akár szövettani mintát is vehetnek a petrefészekből, ha elváltozást találnak rajta.

Ha más irányba kell indulni, akkor ehhez is támpontot adnak a részletes kivizsgálás eredményei.

Kezelőorvosától is kérheti, utalja be olyan intézménybe, ahol műszeresen is ki tudják vizsgálni, ha ő nem rendelkezik a szükséges berendezésekkel, mert így sokkal egyértelműbb diagnózis állítható fel, mint fizikális vizsgálattal, vagyis szemmel, füllel, fonendoszkóppal. Ha javasolhatom, akkor ezt minél előbb tegyék meg, mert egy 10 év feletti kutyánál napok, pláne hetek sokat ronthatnak az állapotán.

jelige: Ivartalanításról tanács
2013-09-30
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Két éves kan kutyám igazán domináns, makacs. Akár kan, akár szuka kutyával kezd játszani, idővel állandóan ráugrik és dominálja. Velem és családtagjaimmal másképpen mutat dominanciát, amit folyamatosan próbálunk leküzdeni. Jelenleg egy kutyaiskola oldalán található cikk alapján próbálunk betartani bizonyos szabályokat. Ezt olyan 3 hónapja kezdtük el. Néha úgy tűnik pozitív a változás, máskor kifejezetten rosszabbodik a helyzet a viselkedésével kapcsolatban. Két macskánk is van, jól kijönnek, legtöbbször csak játszik velük, nyalogatja, harapdálja őket óvatosan, de olykor a mancsával maga alá akarja húzni őket, ami valószínűleg megint csak dominancia. Felmerült az ivartalanítás. Azonban nem tudjuk eldönteni, mennyi hasznot vagy kárt okozna. Hogy valóban kicsit lenyugodna-e. A falkavezér 85%-ban én vagyok, a többi részében pedig még ő. A főbb problémák a behívás, ami kettesben 95%-ban sikeres, kutyák társaságában 50%-ban, kettesben szót fogad, kutyákkal már nem annyira. Meg lehet ezt 'saccolni', hogy az ivartalanítás ebben a helyzetben rontana vagy használna-e? Hogy ez által kezelhetőbbé válna-e, és talán könnyebben tudnánk helyrerakni ezt a falkasorrendet? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Kedves Gazdi!

Nagyon szakszerű, amit ír, meggyőző és felvilágosult. Gondoltak már arra, hogy esetleg el is menjenek egy jó kutyaiskolába, ahol testközelben, kutyaközelben lehet gyakorolni? (Én a Tükör módszert preferálom, ahol az állat szükségleteire alapoznak, nem azok elnyomására.)

Az ivartalanítás csökkentheti a domináns viselkedést, de erre nincs garancia, mert a viselkedés rögzülhet. Érkezett már kérdés hozzánk arról, miszert a német juhász elvesztette a gazdája által preferált domináns viselkedését ivartalanítás után, mit tegyen. Lehet, hogy a gazdák elvárásai is különbözőek...

Annyi bizonyos, hogy az ivartalanítás után 2-3 héttel drasztikusan lecsökken a tesztoszteron szint a vérben, amennyiben ez okozza a domináns viselkedést és a fokozott szexuális aktivitást, akkor sikerrel járhat, de önmagában nem biztos, hogy használ. Viszont az Ön által már sikeresen megkezdett viselkedés terápia sikerét segítheti!

Az ivartalanítás műtéti részéről bővebben olvashat ha IDE KATTINT!

jelige: sevenaletta
2013-09-29
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 1 éves keverék kan kutyám 5-6 hete epilepsziás lett. Nagy rohamokat produkált kéthetente, hetente, utoljára egy napon kétszer is, pedig ekkor már kapta a Neuromultivit filmtablettát is, napi felet. A rohamok között teljesen tünetmentes. Most 2-szer másfél szem Sevenalettára álltunk rá. Kérdésem: Ez az adag jó-e a 10 kg-os kutyámnak? Az ivartalanítás hány százalékban segíthet az epilepszia ellen? Ha újra rohama lesz, mit kell tenni? (növelni az adagot vagy más gyógyszerre kell ráálni?) Köszönöm.

Kedves Gazdi!

Az epilepszia egy igen sok oktanú betegség, amit az alapos, műszeres kivizsgálással jó kezdeni, lehetőleg erre szakosodott klinikán, állatorvosnál. A gyógyszer beállítás ezután lehetséges, az orvos és a gazdák szoros együttműködésén, alapos megfigyelésein nagyon sok múlik, mert minden beteghez testre kell szabni az adagokat, így a kezelőorvossal kell egyeztetni a dózisokról. (A Multivit filmtabletta B-vitaminokat tartalmaz, ami "jót tesz", de érdemben nem segít a rohamokon.) Az ivartalanításról nincs információm, hogy befolyásolná a tüneteket, legjobb, ha epilepszia szakértőt kérdez!

jelige: Ki akar menni
2013-09-29
Hogyan javíthatnék a viselkedésén? Van egy másfél éves félperzsa ivartalan lány macskám. Egy menhelyről fogadtam örökbe. Mivel a régi gazdája kint tartotta szegény állatot, ezért nálam sehogy sem akar a popóján megmaradni bent. Ha nem alszik vagy eszik akkor garantáltan az ajtót kaparja. Nem szívesen engedem ki. Hogyan lehetne leszoktatni erről(?)Próbáltam a kültéri macska riasztót de nem vált be. Mondjuk ha mindig valami rossz élménnyel fűszerezném, amikor odakint van, akkor rájönne ,hogy bent jobb(?)Pl.Ha kint van, akkor lelocsolnám ijesztgetném stb.Vagy egyszerűen csak rá se hederintsek amikor ki akar menni(?)

Kedves Gazdi!

Sajnos nincs más út, mint kibírni a kaparást, amíg leszokik a kikéredzkedésről, mert kiderül, hogy nem lehet kimenni és ez már végleges. Az ivartalanítás segít, általában. Igyekezzen kellemes elfoglaltságokat biztosítani bent a kinti ijesztgetés helyett: kaparófa, macskamászó, érdekes, akár interaktív játékok, sok szaladgálás, simogatás, stb.  Egy idő után bele szoktak törődni...

jelige: Aujeszky betegség
2013-09-29
Kérdésem a következő: Mennyire veszélyes kuyának nyers sertéshúst adni az Aujeszky betegség szempontjából? Tehát mentes-e már az ország ettől a kórtól? Köszönettel: Megyeri László

Kedves László!

Ha jól tudom, hivatalosan mentes az ország- de valójában sporadikusan előfordul a betegség, vagy bármikor újra visszatérhet, (fertőzött vaddisznók "őrzik" a vírust), így jobb az elővigyázatosság, mert ez egy igen fertőző és halálos betegség, a tünetek nagyon hasonlítanak a veszettséghez, így nem éri meg egy jó vacsoráért. Sertés származékokat csak hőkezelve szabad adni!

jelige: karomvágás
2013-09-29
Kedves Doktornő/Úr! Azt kérdezném, hogy mit kell akkor csinálni, ha otthon karomvágás után vérezni kezd a kutya vagy macska karma? Hallottam, hogy szappanba kell nyomni, ez jó-e? Van más mód a vérzés elállítására? Már rutinos karomvágó vagyok, de a múltkor véletlen megvágtam az egyik karmot. Köszönöm a választ!

Kedves Gazdi!

Nem kell megijedni, ilyen a legjobbakkal is előfordul. Akár szappanba is nyomhatja, feltéve, ha frissen bontott, egyébként a szappanokban kiválóan szaporodnak a baktériumok. Ez azért segít, mert eltömeszeli az ereket, de zsebkendővel is "tamponálhatja". Egy egészséges kutya 1-3 percig vérzik, utána magától is eláll a vérzés.

jelige: myxomatózis
2013-09-29
Érdeklődni szeretnék, hogy ha myxomatózis jelei mutatkoznak a nyulaimon, akkor mi a teendő? Van amelyiken a kocsonyás, és van amelyiken a száraz forma tünetei voltak tavaly. Be kell őket oltani (Nobivac myxo+ RHD-vel mindet vagy csak a beteget?) vagy ki kell őket irtani vagy magától meggyógyulnak? Mennyi az esély, hogy túlélik a nyulak a myxomatózist? Mennyire elterjedt Magyarországon az RHD? Mi a teendő a vérzéses betegség esetén? Nagyon féltem a nyulaimat. Köszönettel: Julianna

Kedves Julianna!

Nincsenek jó hírem, minden oka megvan, hogy féltse nyulait: a myxomatózis és a nyulak vérzéses betegsége (RHD) jelen van hazánkban, a myxomatózis 1959-ben jelent meg először (Európában emberi segédlettel terjesztették el).

A myxomatózist szúnyogok, bolhák vagy közvetlenül nyulak terjesztik egymás között. Az egész testen vizenyős duzzanatok alakulnak ki, főleg  a fejen, a szem körül és a nemi szervek tájékán. Ehhez kötőhártya gyulladás, vakság, láz, étvágytalanság, másodlagos fertőzések társulhatnak. Újabban egy Ön által is említett, inkább légzőszervi tünetekben jelentkező formát is leírnak. Emberre és más háziállatra nem veszélyes.

A gyógyulások aránya 30 %-körüli, oki terápia nincs- a vírust az állatnak kell legyőznie, mi csak tüneteit enyhíthetjük. Ha a betegség előrehaladott, akkor alig van esély a túlélésre, a többi állatot is megfertőzheti, ilyenkor a szenvedés megelőzésén, enyhítésén kell gondolkozni.

A nyulak vérzéses betegsége (RHD= Rabbits' Hemorrhagic Disease) még ennél is veszélyesebb, mert halálozási aránya 90%- azaz 100 nyúlból 10 éli túl. Cseppfertőzéssel, szájon át, belégzéssel, vagy kötőhártyán át, akár fertőzött tárgyakkal terjedhet, de szél, és szúnyogok általi fertőzést is leírtak már. Megbetegedést főleg télen és ősszel okoz, rendszerint 8 hetesnél idősebb nyulakban. Tünetei: bágyadtság, étvágytalanság, vérzések (orr, végbél), fokozott vérrög-képződés, fulladás, 1-3 nap lappangás után általában nagyon gyors lefolyású a betegség. A mortalitás (halálozási arány) 90%. Más állatfajra, emberre nem veszélyes. 

Megelőzni lehet mindkét betegséget oltással: az első oltást kb 6-10 hetesen kell megkapja a nyúl, majd 4 hét múlva ismétlő oltásra van szükség. Félévente kell megismételni az oltást, mert csak addig tart a védettség, sajnos.
A szúnyogok, bolhák távoltartása nagyon fontos része a védekezésnek.

Fontos, hogy amint észleli a beteség tüneteit, azonnal különítse el a beteget, lehetőleg még egy légtérben se legyen a többiekkel és azonnal vigye állatorvoshoz!

jelige: 3571113
2013-09-29
Normális, hogy ilyen a széklete? Tegnap ivartalanították a cicámat. Ma reggel kapott enni először a műtét után. Perfect-Fit sensitive tápot evett. Ma este direkt zöldet kakált. Nem puhát. Rendeset csak bogyósat.

Kedves Gazdi!

Ez talányos- ehetett esetleg füvet, ami zöldre színezte a bélsarat? Ha nincs hasmenés és a cica is jól van a műtét után- eszik-iszik, nem nyalja már a sebét, akkor nincs ok aggodalomra. Ha mindezeket nem teszi, akkor viszont minéél előbb keresse fel állatorvosát!

jelige: Nyalakodás
2013-09-27
Mit lehet csinálni ha nyalja a sebet? Tegnap ivartalanították a cicámat. Nem tettek rá se tölcsért se pedig kötést csak azt a ráfújós gumis valamit. Azt már lenyalta és most a sebet nyaldossa.Nem harpdálja vagy ilyesmi de elég sokat nyalja. Ja és igaz ,hogy időnként alkohollal fertőtleníteni kell a sebet(?)

Kedves Gazdi!

Lehet, hogy kommunikációs zavar volt Ön és az állatorvos között- a gallért meg lehet, sőt ebben az esetben kell vásárolni állatpatikában és rárakni a cicára! Nem szabad nyalnia a sebet! Ha nem is tudja kibontani- bár azt is tudják- akkor is elgennyesedik. További műtét utáni tudnivalókat talál, ha IDE KATTINT!

Most, hogy nyalogatta a sebet, már szükség van arra, hogy fertőtlenítse a sebet, de az alkoholt nem ajánlom, mert nagyon csíp. A Betadin nevű fertőtlenítőre esküszöm, ez sokkal kevésbé csíp, viszont ezt sem szabad lenyalnia. Használjuk a Kék Lukács nevű krémet is, főként hámosításra.  Legjobb, ha megkérdezi állatorvosát, hogy ő mit ajánl.

jelige: mérgezés
2013-09-26
Tisztelt állatorvos Úr/Nő! Az egyik kutyámat valószínű megmérgezték vasárnap, görcsölt, feje, lábai remegtek, nyálzott, majd elhullott. Az állatorvost csak telefonon tudtuk elérni, de sajnos nem tudott segíteni. Kérdésem, hogy mit tudok ilyen esetben tenni, nem szeretnék a többi kutyámmal is így járni. Tudom, hogy minden méregnél más a teendő, de nincs valami közös? Olvastam, hogy tejet kell itatni és aktív szenet adni. Ez segített volna? Hogyan tudom ezeket beadni, ha remeg a feje a kutyának? Köszönettel: János

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom a kutyát.

Valóban szokták javasolni, a tejet, és az aktív szenet, de csak abban az esetben, mikor látjuk, vagy nyilvánvaló jelei vannak annak, hogy mérget evett- pl. megtaláljuk a szétrágott csomagolóanyagot. Igaza van, egy görcsölő kutyának, aki nincsen magánál, nem működik a nyelési reflexe, nem lehet semmit beadni a száján, vagy ha sikerül is félrenyel, fuldoklik, harap- csak ártunk.

A levelében leírt tünetek egy epilepsziás rohamnak is beillenek, nem feltétlenül csak a mérgezés az egyetlen kiváltó ok. A bizonyossághoz szakszerű boncolás, a gyomortartalom toxikológia vizsgálata kell. Ilyet végeznek az SZIE Állatorvostudományi Egyetem Kórbonctani Intézetében.  Sajnos ha nem tudjuk az elhullás pontos okát, csak találgatni tudunk, ráadásul a többi kutyát is nehéz megvédeni valami olyantól, amit nem tudunk mi.

jelige: kutya fülprobléma
2013-09-26
A német juhászom füle sebes és a legyek nyaranta mindig nyugtalanítják emiatt. Érdeklődnék, hogy mitől sebesedik ki mindig a füle nyáron és mit lehetne tenni a legyek ellen? Köszönöm szépen: Zsolt

Kedves Gazdi!

Vagy marad a tüneti kezelésnél- légyirtót használ a környezetben és magán a kutyán (vannak sprék, rácsepegtetős spot-onok, mint az Advantix nevű), rendszeresen fertőtleníti a kutya sebes fülvégét és olyan védőréteget képező sprét is lehet kapni állatpatikában, amit legyek ellen fejlesztetek ki.

Az oki terápia, vagyis amikor nem csak a tüneteket kezeljük, hanem megpróbáljuk kideríteni a sebesedés okát, az alapos vizsgálattal kezdődik. Állatorvos átvizsgálja a fülkagylót kívül-belül, szükség esetén mintát vesz a fülváladékból, bőrkaparékot a sebes bőrről, de szükség lehet vértesztekre az allergiák kizárására, de nehezen diagnosztizálható esetekben a sebes részből ki is szoktak metszeni, úgynevezett biopsziát végeznek, mert ezzel lehetőség nyílik mikroszkóp alatt a sejtek, szövetek szemrevételezésére, hogy biztos diagnózishoz jussunk.

Erre jól felszerelt állatklinikán, rendelőben van lehetőség.

jelige: Márkusz
2013-09-26
Üdv. 4 éves Himalája kandúrom nagyon aktív a párzásnál.Ha éppen nincs nőstény,jöhet párna,takaró,plüss,bármi! Ha van lány cica,mindent szépen csinál,udvarol,kedves,de mikor az aktusra kerül a sor,egyszerűen nem talál a lyukba... Pár éve lehozott két almot,de azóta semmi! Több kislányt kipróbáltuk már,de senkivel nem ment! :( Találkozott-e már ilyen problémával,illetve van- e valami ötlete hogyan tudnék "segíteni" neki. A cica egészséges,oltott,csak lakásban tartott tenyészcica( lenne), többszörös fajta győztes! Köszönettel: egy elkeseredett gazdi :(

Kedves Gazdi!

Először, mivel állatorvos vagyok, azt javaslom, hogy a testi okokat kell kizárni- teljes kivizsgálás, hormonszint mérés, stb.

Tapasztalatlan kandúroknál gyakran előfordul, hogy nem ügyes az aktusnál, de nála, aki már 2-szer sikeres apa volt, nem szokványos, hogy hirtelen elveszti tenyésztudományát.

Szaporodásbiológiai szakrendelést is érdemes felkeresniük, ahol minden szempontból ki tudják vizsgálni. Sok sikert!

UI: Szaporodásbiológus állatorvosunk, Dr. Thuróczi Juliannát is megkértem, válaszoljon a kérdésre:

"Ha a természetes fedeztetés a cél, akkor nem tesz jót, ha párnán, egyebeken gyakorol, erről határozottan le kell szoktatni. Ha ez kivitelezhetetlen, de mindenképpen szeretnének tőle utódokat, akkor rá lehet szoktatni a műhüvelyre, levenni a spermát, és a fogamzóképes nőstényeket az így nyert spermával mesterségesen termékenyíteni."

jelige: macskanátha
2013-09-24
Kedves Doktor Úr/Nő! 5 hetes kiscicám macskanáthás, könnyezik, csipás, folyik az orra, szörtyög 2 hete, étvágya jó, élénk. Állatorvosra nincs pénzünk, mivel kezelhetnénk itthon? Van paxirasolunk és augmentinünk, ezek jók-e, és mi az adagjuk? Milyen szem és orrcseppet adjunk? Köszönettel: Lukovszki Árpád

Kedves Gazdi!

Bár megértem a helyzetét, azt is, hogy úgy érzi az állatorvosi kezelés olyan "luxus", amit nem engedhet meg magának, és azt még inkább, hogy segíteni szeretne a kiscicán.

Viszont egyszerűen nem adhatok adagokat az otthon lévő augmentinre, mert szerintem nem helyes, hogy komoly antibiotikumok, amelyek vészhelyzetben életet is menthetnek  "legyenek otthon". Azzal sem értek egyet, hogy a háziorvosok, de sajnos mi, állatorvosok is minden köhhentésre antibiotikumot írunk fel, még akkor is, mikor a betegség enélkül is gyógyulna. Ezek a gyógyszerek vénykötelesek és nem véletlenül- ha nem kellő indikációval, nem elég ideig adagolják, akkor a a baktériumok rezisztensek lesznek rájuk, azaz kacagva szaporodnak akkor is, ha antibiotikummal támadjuk őket.

A macskanátha vírusos betegség, arra pedig nem hat az antibiotikum. Valóban szoktunk a felülfertőződésekre antibiotikumot felírni, de ez klinikai vizsgálat nélkül nem lenne helyes.

A szemre használható antibiotikumos szemcseppek gyakran tartalmaznak szteroidot is- ha fekély alakult ki a szemen, akkor ezek többet ártanak, mint használnak. Olyan szemcsepp, szemkenőcs kell, ami nem tartalmaz szteroidot, vagyis glokükortikoid hatóanyagot. Ezek is általában vény kötelesek- ilyen a Tetrán szemkenőcs, a Tobrex szemcsepp.

Amit otthon tehet, az a szemen, orr bejáratánál felgyűlt váladék eltávolítása nedves vattapamaccsal - vannak akik javasolják a kamillát, vannak akik szerint kiszárítja a bőrt, ezért vagy sima vízzel, vagy híg, langyos kamillateával fogjon hozzá. A levegő párásítása a fűtési szezonban lesz aktuális, ez segíthet a gyulladt nyálkahártyák nedvesentartásában. A kamillateát akár inhalálásra is lehetne használni, a kiscicát egy jól záródó macskaszállító kosárban a párolgó, de már nem túl forró kamillás edény mellé helyezik, egy egyszerű, kinyitott esernyőre terített törölközővel letakarják és 5 percig, akár naponta 2-3-szor is inhaláltatják, ha úgy látják, segít. Nagyon kell vigyázni, nehogy túl forró legyen a gőz, mert a légutakat még jobban károsathatja!

Nagyon fontos a féreghajtás, mert a férgesség rontja az ellenálló képességet, és a bélférgek, paraziták elszívják a tápanyagokat a kiscicától.

A Paxirazol egy vény nélkül kapható köptető, váladék higító gyógyszer, aminek a hatóanyagát (bromhexine- Bisolvon) használjuk az állatgyógyászatban is. Ennek azonban az adagja olyan kicsi- 2 mg /1 kg macska, hogy nagyon nehéz lenne megfelelően adagolni egy ilyen pici cicának. A fent leírt inhalálás hasznos a nyákoldásban is.

Fontos még a meleg, a jóminőségű táplálék, ami főleg állati eredetű legyen. És kell még a cica élni akarása, sok simogatás és nagyon jó lenne, ha mégis meggondolnák magukat, és állatorvosi segítséget is igénybe vennének!

 

jelige: Lonci
2013-09-23
Tisztelt Doktor Ur Van egy öt hónapos kuvasz kan kutyám, kezdettől fogva alváskor hangosabban vette a levegőt. Nem mindig egyformán,, de többször előfordul, hogy horkol alváskor. Érdeklődnék, milyen probléma okozhatja, és hogy lehet kezelni. Köszönettel: Lonci

Kedves Gazdi!

Érdemes állatorvosukkal megvizsgáltatni a kutyust- mert a horkolás azt jelenti, hogy valahol a belégzett és kilégzett levegő útjában akadály van- okozhatja anatómiai eltérés, például ha az orr bejárata túl szűk, az orrporcok puhák, összeesnek, vagy kinövés a garatban, túl hosszú lágyszájpad, megnagyobbodott nyirokcsomó, felső léguti fertőzésstb.

A  legjobban altatásban lehet vizsgálni a kutyák szájüregét, mert nem mindig mondják szívesen, hogy Á!

Az altatáshoz érdemes jól felszerelt állatkórházat választani.

jelige: Jenci
2013-09-22
Tisztelt Doktor úr! 9 éves macskánk jobb szemhéján egy duzzanatot tapasztaltunk még májusban. Mivel semmilyen kezelésre nem múlt el, ezért az Állatorvos -tudományi Egyetemre vittük, ahol június 24-én megoperálták, de rövid egy hónap leforgása alatt ismét kiújult. Azóta készült CT és az a javaslat született, hogy a teljes jobb szemét el kell távolítani, amit szeretnék elkerülni. Abban kérem tanácsát, hogy volna-e valami más lehetőség, gyógyszeres kezelés, stb. hogy ezt a radikális beavatkozást elkerüljük. Válaszát várva, tisztelettel: Csernyánszky Erika

Kedves Gazdi!

Bár nem írta, hogy milyen szövettani diagnózis alapján született a kezelési javaslat, de a legjobb lenne, ha felvenné a kapcsolatot onkológus szakértőnkkel, Dr. Balogh Lajossal, aki sugárterápiát, gyógyszeres kezelést is végez daganatos betegeknél.

jelige: kutya herpes
2013-09-22
Érdeklődni szeretnék, hogy a kutya herpeszvírusa mennyire elterjedt Magyarországon? Mert olvastam, hogy nemrég jelent meg Magyarországon. Érdemes ellene vakcinázni az anyaállatot? Köszönettel: Péter

Kedves Péter!

A kutyák herpes vírus okozta vetélése, megbetegedése jó pár éve előfordul hazánkban is. Endokrinológus, szülész szakértőnk Dr. Thuróczy Julianna cikkét elérheti, ha IDE KATTINT.

Idézek a cikkből:

"Amennyiben CHV fertőzés veszélye felmerül, pl. új kutya érkezése esetén, a védekezésben az Eurican ® Herpes 205 vakcina alkalmazása kerül előtérbe. Az első oltás beadásának optimális időpontja az ivarzás vagy a fedezés utáni 7-10. napra esik. Az oltás megismétlése a várható ellés előtt 1-2 héttel történik."

jelige: lépcső
2013-09-21
Tisztelt állatorvos! A héten örökbe fogadtunk egy 5 hónapos tacsi keverék kislányt, aki kora ellenére nyugodt kutyus. A férjemmel lift nélküli házban a negyedik emeleten lakunk és most azzal rémisztgetnek az ismerősök, hogy a lépcsőzéstől gerincsérvet fog kapni a kutyus. Mivel most tanulja a szobatisztaságot naponta 5-6 alkalommal legalább levisszük. Sajnos arra nincs lehetőségünk hogy ölbe kapjuk, most szomorúak vagyunk, nehogy lebénuljon. mit tudna tanácsolni? köszönöm válaszát

Kedves Gazdi!

Az ismerősök rémisztgetése nagyon jó figyelemfelkeltő: igen  a hosszú gerincű kutyáknál gyakrabban előfordul  a gerincsérv, a porckorong előtüremkedése, aminek egyik sokatmondó elnevezése a  "tacskóbénulás".

Ez azonban egyáltalán nem biztos, hogy ki fog alakulni az Ön kutyájában, ráadásul idősebb korban hajlamosak rá a tacskók, több évi lépcsőzés után.

Ha nem tudják ölben levinni sem most, sem a későbbiekben, akkor arra figyelhetnek, hogy ne kelljen gyorsan szaladnia a kiskutyának a lépcsőn, mert annál jobban terhelődnek a csigolyákat összekötő szalagok, melyek a helyükön tartják a porcokat. Fontos a jó kondíció, a sok mozgás a földön, a lehető legkevesebb fel-le ugrálás, és a megfelelő tápláltsági állapot megőrzése- vagyis nem szabad elhízlalni az állatot. A helyes táplálásról részletesebben olvashat, ha IDE KATTINT!

Nagyon sajnálom, hogy már előre szomorkodnak, próbáljanak mindent megtenni, hogy elkerüljék a porckorongsérv kialakulását. Együtt remélem Önökkel, hogy a kis befogadottat elkerüli a baj!

jelige: féreghajtók
2013-09-21
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az Aniprantel és a Cestal cat tabletták adhatók-e vemhes ill. szoptató kutyáknak ill. macskáknak? Köszönöm.

Kedves Gazdi!

Igen, a Cestal cat tabletta vemhes állatok kezelésére is használható a használati utasítása szerint, egy tabletta 2-4 kg-os macskának elég. 2 kg alatti macskát fél tablettával, 4-8 kg-os macskát 2 tablettával kell kezelni.

Az Aniprantel tabletta használati utasítása nem tér ki sem a vemhes sem a szoptató állatokon való alkalmazásra, de a hasonló összetételű gyogyszereket a vemhesség első 2/3-ában nem ajánlják.

A szoptatás alatti időszakról nem nyilatkoznak a gyártók.

Van viszont olyan készítmény, amely a leggyakoribb fonálférgek ellen hatásos, és törzskönyvezett vemhes és szoptató állatokra, igaz kevésbé széles hatásspekrtummal (pl. Banminthe paszta, Banminthe Katze paszta- ezzel a kölykök is 2 hetes kortól kezelhetőek).

A Caniquantel tabletta azonos hatásspekrtummal rendelkezik, galanférgek ellen is hatásos, ennek a használati utasításában a vemhes és szoptatós kutyákon való használatát megengedi, de felhívja  afigyelmet, hogy a pontos adagolást be kell tartani. Receptköteles, ezért mindenképpen keresse fel állatorvosát!

jelige: Lola
2013-09-21
Üdvözlöm! A kismacskám kb.2,5-3 hónapos körüli. A két hátsó lábán a szőr elkezdett összeállni és a farka tövénél is össze van állva a szőr.az ürülékében egy kis vér volt és a széklete híg. Mintha egy kicsit lefogyott volna,de étvágya van.Mi lehet a baja?:(

Kedves Gazdi

Úgy tűnik a leírásból, hogy idült, vagyis régebb óta tartó hasmenése van a kiscicának, amit okozhat parazita (például bélféreg fertőzöttség), baktérium, vírus fertőzöttség (az adatlapjáról kiderül, hogy nincsenek védőoltásai), táplálási hiba (például tehéntej itatása). (A helyes táplálásról olvashat még ITT). Nyilván ezért is fogyott, mert nem tud felszívódni a tápanyag a belekből. A vér a végbél irritációja miatt lehet a bélben, de a vastagbél gyulladása, bélférgesség is lehet a háttérben.

Mielőbbi állatorvosi kivizsgálás tudja tisztázni az okot, bélsárvizsgálat, laborvizsgálat is szükséges lehet.

jelige: kutya
2013-09-21
Jó Napot! Köszönöm a gyors választ a daganatos törpe schnauzer-e.Mint ahogy írtam többször is volt műtve és ezek közt átesett az ivartalanítason el lett távolítva a méhe illetve a petefészke is!! Esetleg mit tud még ajánlani a problémára, kapja a VETERA DDW 25 VIZET !! válaszát előre köszönöm

Kedves Gazdi!

Ismét onkológusunk válaszát idézem:

"A VETERA DDW vízről és humán kistestvéréről a Preventa vízről (vagy a deuterium csökkentett víz, deuterium depletio kulcsszavakkal) a google keresőben tonnányi olvasnivalót talál, de lehet, hogy már egy részét el is olvasta. Ha daganatellenes egyéb vizek is érdeklik, akkor olvasgathat még az oxigenált vizekről, pi-vízről, lúgosított vizekről, ásványvizekről  is számtalan érdekes olvasmányt. Ha a vizek mellett a kutya táplálékát is át szeretné alakítani - úgy daganatellenes diétákat (Hill's oncological diet, ketogén diéta ...) táplálék és takarmánykiegészítőket, vitamin/nyomelem kiegészítőket és immunstimulánsokat is talál néhány százat a piacon.

Véleményem az, hogy ha az összes felsorolt vizet és egyéb daganatellenes csodaszert megkapja a kutya, akkor ezek összesen sem fogják meggyógyítani, a betegség lefolyását lényegesen befolyásolni, de valószínűleg nem is ártanak.

Megértettem, hogy a kutyát már többször operálták emlő tumorokkal és ivartalanították i. Leveléből azonban nem derült ki, de fontos lenne tudni az eltávolított emlődaganatok szövettani diagnózisát, és azt, hogy egy vagy több emlőtelepen jelentkezett-e először, illetve hogy mindig az operált területen újult-e ki, vagy új és újabb emlőtelepeken haladt tovább a betegség, esetleg volt-e nyirokcsomó áttét. Többféleképpen lehet oprálni is. Lehet az emlőtelepeket egyenként eltávolítani, és lehet mindkét oldali emlőlécet egyszerre eltávolítani (totál mammectómia) .

Ezen legfontosabb információk mellett a kutya jelenlegi általános állapotát, laborértékeit, esetleges társbetegségeit is ismerni kellene a konkrét gyógykezelés, de még az esélylatolgatás céljából is.

Ismételt kérdéséből azt érzem, hogy szeretné ha megnyugtatnám, hogy ha vesz Vetera gyógyvizet, Vetri DMG cseppeket, és a gomba módra szaporoda daganatellenes, immunstimuláns szer valamelyikét, azzal minden lehetséges dolgot elkövet kutyájáért. De sajnos nem adhatok nyugodt szívvel ilyen választ.

A kutya állapotának pontos felmérésére teljes onkológiai kivizsgálás adhatja meg a választ. Ezzel körvonalazódnak az esélyek és a lehetséges megoldások. A teljes gyógyulásra, vagy legalább a betegség lényeges lassítására a kutya újraoperálásával, és talán sugárkezelésével, gyógyszeres kezelésével lehet esély.

Üdvözlettel, Dr. Balogh Lajos"

jelige: kutyus fialás után
2013-09-20

Tisztelt Doktor Úr/Nő!1 éves kistestű kutyám most fialt először, 5 napja de a kiskutyákat nem tartottuk meg. Most remeg, és az étvágya csökkent, az emlői tejjel vannak tele. Mi ilyenkor a teendő, hogyan segíthetnénk rajta? Hallottuk, hogy kalciumos pezsgőtablettát kell innia, és ne fejjük ki a tejet. Ilyenkor úgy kell eljárni, mintha álvemhes lenne? (ne simogassuk, csökkentsük az ételét, vizét?) Köszönöm szépen!

Kedves Gazdi!

Először szeretném felhívni a figyelmüket, hogy a következő tüzelés várható időpontja előtt egy hónappal itt az ideje ivartalaníttatni a kutyát, nehogy újra előforduljon a nem kívánt vemhesség. Nem csak az anyakutyát terheli meg a nem kívánt vemhesség szükségtelenül, de felesleges szenvedést okoz a kiskutyáknak és felesleges anyagi megterhelést okozhat Önöknek, ha valami nem megy simán és császármetszés, ellési segítségnyújtás miatt kell állatorvoshoz fordulniuk! Ráadásul a korai ivartalanítással megkímélhetik kutyájukat az álvemhességtől, az gennyes méhgyulladástól, és a nemiszervek daganatos elfajulásaitól és egy sor hormonális megbetegedéstől. ("Gondolatok az ivartalanításról " írásunkat elérheti ITT)

Nagyon helyesen írja, hogy nem szabad fejni, tapogatni, simogatni az emlőit, mert ez további tejtermelést serkent. Az étel és főleg a viz adagot csak azután csökkentsék, miután állatorvos megvizsgálta, mert ha nagyobb baj van (pl. emlőgyulladás), akkor sokat árthatnak vele. Nyilván eléggé megviseli anyai ösztöneit, hogy nem találja a kiskutyákat, így ne vonják meg tőle teljesen a gyengédséget, inkább a simogatás korlátozódjon a hátra, fejre.

Előfordulhat, hogy emlőgyulladása van, ami igen fájdalmas, levertséggel, lázzal járó állapot, és azonnali állatorvosi segítség kell, mert az emlők elhalását is okozhatja, valamint megterheli a az egész szervezetet. Összefügghet a levertség, a remegés az ellés után kialakult rendellenességgel is, például benn maradhatott placenta, elhalt kiskutya a szülőútban, de a szoptatás kimaradása miatt a méh visszaalakulása, vagy szakszóval  involúciója is késedelmes lehet.

Mindenképpen forduljanak állatorvoshoz, akitől további tippeket kaphatnak a gyulladt, vagy csak tejet termelő emlők ellátásáre és eldönti, kell-e gyógyszeres apasztás, szükség van-e kezelésre, vagy elég a szokásos "álvemhességi magatartás". (Az álvemhesség kialakulásáról olvashat, ha IDE KATTINT!)

jelige: Habos hányás
2013-09-20
Köszönöm előre is a választ! A cicamat jó pár evvel ezelőtt műtöttek struvit kővei voltak es csak Urinary tápot lehetett neki adni. Néha néha előjött az évek alatt de antibiotikumtol teljesen megszüntek a panaszai. Nem is olyan régen voltunk vele orvosnál mert az egyébként nagyon jó étvágyú cicam nem evett annyit sőt egyik napról a másikra szarazat teljesen kikerülte. Arra gondoltam biztos a foga. Volt is ultrahangos fogkőeltavolitasa illetve a vizeleteből kiderült, hogy cystin kristályok voltak benne mar nem struvit. Illetve a vérében két eredmény magasabb lett, ami miatt a doktornő a Renal vesekimelős tapra való áttérést javasolta. Az hittem h tényleg a foga volt a baj mert ujra visszatért az étvágya de sajnos nem tartott sokáig olyan mintha annyira nem lenne oda az új tapert. Ezt abból gondolom, h a másik macskám taljaba meg belebújna es azt enne nem azt amit neki kene. Mindenesetre vmelyiket megeszegeti más ízesitesűt meg nem. Egy hete ezeken kívűl naponta két naponta jelentkezik általában reggelente habos színtelen hányás. Régebben is előfordult de nem naponta. Első kérdésem az lenne h hogy lehet h más fajta köve lett? A sok év alatt sose kertek további vizeletvizsgalatot es lehet h a tappal amit evett csak nagyobb bajt okoztunk. :( egy 2005 ös verteszten is magas volt az egyik eredmény ami a vesevel van összefüggesben most mar 2 is. Meg szerencse h önöknél jártam es levették a mintákat. A másik kérdésem h a hányás mitől lehet? Azóta ilyen gyakori, mióta az új tápot eszi. Mit lehetne vele tenni?

Kedves Gazdi!

Nagyon örülök, hogy meg volt elégedve kollégánk munkájával, köszönjük a visszajelzést!

A hányás lehet sok mindentől: parazita, gyomor-gyulladás, szőrcsomó, vagy "bezoár", ha az új tápban nincs szőroldó komponens, de előfordulhat, hogy a vesefunkció romlásával és a nem-evéssel függ össze. Ezt újabb orvosi vizsgálat döntheti el.

Egyébként a macskák a tápváltást is borzasztóan rosszul viselik, mindenképpen a fokozatosságra kell törekedni. Először a régi, vagy olyan tápot kell adni, ami ízlik neki, majd egyre többet belekeverni az új tápből. Lehet (nem sózott! kacsa, liba, sertés) állati zsírral kívánatosabbá tenni a Renal tápot, a macskák nagyon szeretik és kiválóan emésztik az állati zsírokat, ebből fedezik energiaszükségletük nagy részét. További hasznos információt talál a táplálásról ITT).

<< <  118 / 483 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.01.01
Budafokon talált kutyus telefonszámmal: 06 20 932 4505 https://www.facebook.com/trixi.szabo/posts/1710261915666522
2016.11.28
Augusztus közepén született nagyon játékos, eleven, kézhez szokott, dorombolós kiscicák keresik új örökbefogadó gazdijukat, féreghajtva, bolhátlanítva. Érdeklődni lehet: +36-30-2530158
2016.10.29
Napok óta kétségbeesetten szaladgál ez a fekete kutyus, a Vöröskereszt utcán, a Nagytétényi úton. Hívásra nem jön oda, nagyon félős, ezért nem lehet róla jobb képet csinálni. Egyre rosszabb állapotban van szegény. Nem hiányzik valakinek?