Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: szia
2010-04-13
Tisztelt Doktor úr! Van egy wesite négy éves lány kutyánk! Körülbelül 3-4 hónapja kezdődött, hogy a testén piros hólyagok jöttek ki amelyek kifakadtak, és sebes lett az egész teste. Többféle állatorvosnál voltunk, adtak rá antibiotukumot és más fajta gyógyszert és krémeket is, de semmit sem használt... sőt mostmár az egész bőrfelület gyullladt nei, főleg a hasán és a lábain tiszta vörös az egész, és még ezen a gyulladt bőrfelületen vannak a sebek! Állandóan nyalogatja magát, kedvetlen már alig akar enni, pisilni is. Próbáltunk neki másfajta ételeket adni, amiben nincs tartósítószer, hátha arra allergiás, de semmi sem segít! Tudna esetleg mondani valamit, hogy mi lehet ez? őszinte tisztellettel:
Hogyne tudnék mondani valamit, bármelyik állatorvos sorolhatná a lehetséges kórokokat ... Lehet a kutya bőre atópiás, automimmun és allergiás (nem csak táplálékallergia !) bőrbetegségek, parazitás-, bakteriális-, gombás- bőrbetegségek, endokrin betegségek .... és sok egyéb állhatnak a háttérben. Lehet úgy kezelni, hogy sorravesszük a lehetséges betegségeket és ezeket igyekszünk tünetileg leküzdeni - és ez sokszor eredményre is vezet - de nem reagáló, vagy gyakran visszatérő esetekben érdemes lehet részletes vizsgálatokkal (fizikális vizsgálatok, bőrbioptátum, vérvizsgálatok ... egyéb kiegészítő vizsgálatok ...) diagnózisra jutni és ezután célzottan kezelni.
jelige: kutya
2010-04-12
8-án fialt,de megette kiskutyáit.3 maradt meg amit elkellet venni töle de tapasztalom hogy azóta a kutya nagyon bánatos, keresi a kölykeit,nyugtalan.azota 1napja hány,kérném tanácsát hogy a tejét hogy lehetne elapasztani.szeretnék választ kapni erre köszönöm!
Az elválasztott kölyköket nagy távolságban kell tartani a szukától, olyan távolságban, hogy ne lássa, ne hallaj, ne érezze a szagukat sem a szuka. A hányás miatt a szuka részletes állatorvosi vizsgálata is ajánlott. Ezután állatorvosa a laktáció megszűntetésében is tud gyógyszeres (antiprolaktin szerek) segítséget adni.
jelige: Billy
2010-04-12
Tistelt Doktor Úr! 5 éves Angol Buldog kutyám hasa kb 2-3 hete rendellenesen megnövekedett.Jártunk orvosnál, ultrahanggal megvizsgálta és azt mondta hogy a kutyus hasában viz van,ha a kezelésre nemreagál,két hónap alatt elpusztul. kezelésként Furusemid-Chinoin 40 mg tablettát kapott. Állapota a három nap elmultával nemváltozott. Doktor Úr javasol-e egyéb gyógyszert vagy más vizsgálatot
Elsőként talán további vizsgálatokat ... Hasüregi szabad folyadéktartalmat sok betegség okozhat. Ha eddig csak ultrahang vizsgálat történt - és azt sem tudjuk, hogy lázas-e a kutya, és nem volt vérlabor, hascsapolás (valamint a folyadékból citológiai vizsgálat) és nincs információ a máj (lép, vesék ... gyomor, belek ....) állapotáról, valamint a mellüreg, szív esetleges elváltozásairól - akkor azt sem tudhatjuk, hogy a hasüregi folyadék vér, gyomor/bél tartalom, pangásos vagy gyulladásos eredetű savó illetve, hogy szívelégtelenség, vagy daganatos megbetegedés állhat-e a háttérben. Szóval elsőként mielőbbi diagnózis kellene és ezután lehetne az esélyeket, megoldásokat megbeszélni.
jelige: Belga
2010-04-12
11 hetes belga juhászkutya egyik heréje nincs a zacskóban.De meg van és kitapintható.Állatorvosunk egyértélmű választ nem adott.Mit tegyünk? Válaszát köszönöm
Pedig egyértelmű a helyzet ... Ha a (lágyékcsatornában) kitapintható here lemasszírozható a zacsiba, akkor meg lehet próbálkozni hormontartalmú gyógyszer alkalmazásával a normális helyeződés elérése érdekében. Ha ez nem sikeres, akkor pedig a lehúzott here műtéti úton is rögzíthető a megfelelő pozícióban. A kan ennek ellenére a tenyésztésből kizárandó, hiszen a rejtettheréjűség hajlama öröklődik. Ha nem lehet a herét lemasszírozni a herezacskóba, vagy nem akarják vállalni a hormonkezelés és/vagy műtét költségét és veszélyeit - akkor pedig a kutya ivarérése után, kb 1-3 éves korában a rejtett (vagy mindkét) here műtéti elávolítása ajánlott. Merthogy a rejtetten helyeződő herék a kutya életének 5-10. életéve között gyakran elrákosodnak. Szerintem állatorvosa is nagyon hasonlóan vázolta a lehetőségeiket - nagyjából ez a legegyértelműbb válasz ami hasonló helyzetben adható.
jelige: Tetike
2010-04-10
Tisztelt Dr úr! Van egy Törpepincser kutyusom ( 2,5 éves), akinek 2 napja zöld a széklete! Mi lehet a baja? Tisztelettel egy aggódó gazdi.
Még az is lehet, hogy semmi baja a kutyának. Emésztett epefestékek, nagy vértartalmú táplálék , vagy a tápban használt színezőanyagok is színezhetik a székletet zöldes színűre. A széklet állagáról semmit sem írt azt is feltételezem, hogy egyéb tünetet sem észlelt. Az adatlap szerint a kutya csak veszetsség ellen oltott, szerintem ez a tény legalább annyi aggodalomrta ad okot, mint a zöldes színű széklet. Kérje ki állatorvosa véleményét is az ügyben.
jelige: Bella
2010-04-10
Tiszteletem Dr-úr! Azt szeretném megkérdezni hogy melyik kullancs írtó szert ajánlaná ön szerint melyik hatása a legjobb? Tudom hogy van sok fajta és ézért nem tudom melyiket válasszam!Előre is köszönöm válaszát!
Számtalan hatékony kullancs ellenes nyakörv, bőrre való csepp, spray, por közül lehet válogatani. Előfordul, hogy ezeket kombinálva lehet elérni a kívánatos hatékonyságot. Van aki el nem tudja képzelni, hogy nyakörv legyen a kutya nyakán, vagy esetleg a kutya nem viseli el a nyakörvet, van ahol a kullancs mellett csak a bolha, van ahol szúnyogok, legyek, belső paraziták is gondot okoznak. Vannak területek, ahol védelem nélkül a kutya 200 kullancsot szed össze egy óra alatt és máshol hetekig-hónapokig egyet sem. Vannak kutyák amelyek rendszeresen fürdenek, úsznak, bozótban járnak, vadásznak velük ... és vannak amelyek alig hagyják el a lakást ... Árban is vannak eltérések. A legokosabban akkor jár el, ha a kutya kezelő orvosával beszélik meg a kérdést.
jelige: bolha
2010-04-10
Tisztelt Doktor Úr! November elején vásároltam a perzsa cicámat, ami 2009. júliusi születésű.Későn vettem észre, kb.3 hétre rá, hogy tele van bolhával. Elvittem állatorvoshoz, ahol kapott Frontline-t, és féregtelenítőt, védőoltásokat.Nem mondta el az orvos, hogy a combo változatot kellett volna választani, és havonta meg kell ismételni. Még kétszeri kezelés után vittem el másik orvoshoz, aki már a combo változatot ajánlotta, amelyik már a lárvákat elpusztítja Most fog letelni a hatóidő, és már találtam benne bolhát, és ismét elkezdte magát sebesre vakarni. Ön szerint, havonta kell megismételni a kezelést, ameddig ki nem írtjuk belőle, vagy pedig a macska immunrendszere nem jól működik ? Lakásban tartott cicáról van szó, és esetleg szét van szórva a lakásban, és ez okozza mindig a felülfertőződést? Összefügghet-e a cica étvágytalansága ezzel a betegséggel, a másik cica 8 hetes, de legalább annyit eszik, mint a nagy, és nem válogat úgy, ,mint a nagyobb. Válaszát előre is köszönöm.
Valóban azt kellene kideríteni, hogy a macska azért gyengébb-e, mert súlyosfokú parazitás fertőzése van, vagy azért gyengébb és van visszatérő parazitás fertőzöttsége, mert egyéb alapbetegséggel (veleszületett és szerzett, fertőző és nem-fertőző betegségek tucatjai jöhetnek szóba) küzd. Ezt az alapkérdést részletes állatorvosi vizsgálatokkal lehetne tisztázni. Megszokott esetben (egészséges állat, nem lejárt gyógyszer, előírásszerű alkalmazás) a hagyományos Frontline és a Frontline combo készítmények egyaránt alkalmasak arra, hogy bolhamentesítsék vele az állatot.
jelige: német juhász
2010-04-09
Egy 9 éves német juhász kutyám van. Már évek óta kinyalja a két hátsó combját.Szeretném megtudni, hogy mi a baja mert az orvosok nem tudják megmondani. Legyen szíves valamilyen ötletet adni. Köszönöm
A leírt területen körülírt bőrgyulladást számtalan parazitás-, bakteriális-, gombás- eredetű fertőzés,allergiás betegség, hiánytünet, idegrendszeri-, endokrin-, húgy nemi szervi ... betegség ... okozhat. Mindezekkel természetesen állatorvosai is tisztában vannak, szerintem nekik is van legalább ennyi ötletük ... Ránézésre senki ember fia meg nem mondhatja, hogy ebben az esetben mi okozza a bajt. Részletes vizsgálatokkal lehet szűkíteni a kört, majd „megmondani”, hogy mi okozza a bajt. Ha helyben már történtek bizonyos vizsgálatok (pl bőrkaparék, vérvizsgálatok, egyéb kiegészítő vizsgálatok ...) de ezek nem vezettek eredményre, akkor érdemes lehet felkeresni egy bőrgyógyászati-, cvagy allergológiai-, vagy endokrinológiai szakrendelést.
jelige: Viktória
2010-04-09
14,5 éves az ivartalanított nőstény cicám. Kicsi kora óta nagyon hányós volt, amikor rákezdte, 1-2 nap alatt akár 12x is hányt. Többször kivizsgáltattam, de soha nem találtak semmit. Kb. negyedéve a lélegzetvétele hangossá vált. Hol kevésbé, csak sípol vagy nyöszörgő a hang, hol szinte hörög, de soha nem hangtalan. Már két orvos is látta, légcsőszűkületnek mondták. Láthatóan nagyobb a bordamozgása minden egyes levegővételnél. A kedélye, mozgása, étvágya nem rosszabb, nem kuporog. Mindkét vizsgálat alkalmával kapott szteroid injekciót, a 2. orvos antibiotikumot is adott, kúraszerűen adtam be a cicának a gyógyszert. Átmenetileg tényleg jobban lett, kb. 3 heti csend után azonban újra kezdődött a tünet. Van valamilyen megoldás van erre? Féltem a cicámat, hogy a szívét is megviseli ez a szapora légzés és légszomj (bár az orvosok szerint semmi baja a szívének). Mindkét cicám kap Béres-cseppet naponta, Gimpet multivitamin pasztát hetente, Gimpet algatablettát hetente. Előre is nagyon köszönöm, hogy válaszol.
Fura, hogy a kölyök kora óta hányogató macska esetében nem sikerült diagnózisra jutni. Csak akkor értem a dolgot, ha esetleg csak fizikális vizsgálatok történtek és nem volt vér-, vizelet-, széklet labor, vírus vizsgálatok (valóban oltatlan a macska?) képalkotók (röntgen,ultrahang ...) esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok. A mostani légzőszervi tüneteket is számtalan betegség (vírusos betegségek, allergiás betegségek, szív-, keringési-, légzőszervi betegségek, daganatok ...) okozhatja. Ha történt többirányú röntgen felvétel, vagy endoszkópos vizsgálat, akkor bizonyítottnak tekinthető a légcsőszűkület gyanúja. Ezesetben tudható annak súlyossága, helyeződése, oka (daganat? ...) is - és az is hogy operálható-e az elváltozás, vagy sem. Ha nem történt ilyen vizsgálat, valóban csak „látta” két orvos is a macskát, akkor pedig a légcsőszűkület gyanúja állhat legfeljebb fenn. Hasonlóan a „semmi baja a szívének” megállapításhoz is a fizikális vizsgálatokon kívül mellkasi röntgen, szívultrahang és/vagy EKG vizsgálat szükséges. Ha ezek nem történtek meg, akkor a leírt légzőszervi tüneteket akár szívbetegség is okozhatja. Ha nem történik meg a korrekt kivizgsálás, akkor marad a feltételezett diagnózisok tüneti gyógyszeres és táplálékkiegészítő szerekkel történő kezelgetése. Márpedig ennek eredményével Önök sem elégedettek.
jelige: tüzelés
2010-04-09
6 éves spánielem egy hónapja ellett 10 kölyköt. Sajnos 5 nap alatt sorban mind elpusztult ,hiába rohantunk velük ügyeletre,azóta is rejtély,hogy megfáztak vagy herpesz vírus okozta a bajt. Voltunk vérvételen,de még nem jött meg az eredmény. A kérdésem az lenne, tüzelhet-e most a kutyám,mert váladékozik,a kanok udvarolnak a kerítésnél,és a farkát is félretolja ,mintha felvenné a kant.
Nem szokványos, nem normális, hogy egy hónappal az ellés után újra tüzeljen egy szuka - szinte bizonyosan betegség áll a háttérben. Ez a betegség a legnagyobb eséllyel valamilyen húgy- nemi szervi gyulladásos és/vagy daganatos elváltozás lehet. Jelezze állatorvosának az észleléseit és kérje a kutya részletes kivizsgálását. Nem kizárt, hogy meg kell operálni a kutyát. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: bolha
2010-04-07
Kérdésem lenne, hogy ha stronghold nevű bolhairtó cseppet használok a cicáimnak, akkor kell-e külön még adni nekik féregirtószert, mivel ennek a cseppnek is van féregirtó hatása, de lehet hogy csak bizonyos férgekre hat?Állatorvosunk adott mellé még cestal cat nevű tablettát is, de nem tudom hogy a kettő nem felesleges egyszerre?Vagy tartsak köztük 2 hét szünetet? Másik kérdésem lenne, hogy a bolhairtó cseppet minden hónapban használjam rájuk, tehát évszaktól függetlenül, évi 12 alkalommal, vagy csak tavasztól őszig? Lakásban élő, de kijáró ivartalanított fiú cicák, oltva vannak kombinált oltással, és leukózis ellen külön is.
Megszokott esetben, főleg preventiv használatban a Stronghold havi használata elegendő lehet a macskák leggyakoribb külső és belső parazitái ellen. Súlyosfokú parazitás betegségek esetén szükség lehet szélesspektrumú féreghajtó tabletta alkalmazására is. Hasonlóan, megszokott időjárás viszonyok között a december, január hónapokban megspórolható lehet a spot-on készitmények alkalmazása, de egyre gyakrabban fordul elő kullancsfertözés szezonon kivül, téli hónapokban is. Semmi baj nem történhet viszont a tabletta párhuzamos alkalmazása és a folyamatos spot-on készitmény alkalmazás során.
jelige: Dinka 4 (?).
2010-04-06
Tisztelt Doktor Úr! Kandúromat elvittem az állatorvoshoz. Fülatkája van, és vérömlenyesre vakarta a fülét. Kapott cseppet a fülébe, amitől hamar enyhült a viszketés. Az állatorvosunk a műtétet javasolta, hogy a macska füle ne legyen a későbbiekben deformált. Mivel a macska nem tenyészegyed, nem tervezem kiállításra sem vinni, nem tartom szükségesnek a műtétet. Azonban arra kíváncsi lennék, hogy a vérömleny felszívódik-e egyéb beavatkozás nélkül? A vérömleny egyébként akkorára duzzadt péntekre, hogy teljesen eltakarta a hallójáratot. Ma hétfő van, és kellemetlen szagot érzek a beteg fül tájékán. Ez normális, vagy valami további kórság jele? Dinka a lehetőségeihez képest mossa a fülét, de ez sajnos gyakran dörzsölésbe torkollik. Mit javasol, Doktor Úr? Ön szerint is a műtét az egyetlen megoldás? Tisztelettel és köszönettel:
Állatorvosa, aki elvégezhette a vizsgálatokat, jóval pontosabban megitélheti, hogy a műtéti ellátás elhagyása milyen végállapotot eredményezhet. A leirt vérömlenyek korrekt megoldása kutyában és macskában egyaránt műtéti ellátást igényel. Ennek elhagyása a legtöbb esetben hónapokon át tartó tüneteket és torz fülkagyló kialakulását eredményezi. Mi értelme lenne ennek?!
jelige: bernadett-i
2010-04-06
Tisztelt Doktor Úr! Egy dzsungáriai törpehörcsögünk van aki januárban volt 1 éves. Életvidám, fürge, jó étvágyú, igazi kis kedvenc. Egyik reggelre olyan dolog történt, ami egy kicsit megrémített. A szájából, jobb oldalon egy ”húscafat” lógott ki, kb 1,5 cm hosszan. Arra gondoltam nem-e a pofazacskója fordulhatott ki (ha egyáltalán az ki tud fordulni) vagy valami daganat lehet. Bár úgy gondolom a daganat egyik napról a másikra nem nő meg ekkorára. Hörikénk étvágya továbbra is jó, nem gubbaszt. Ez 2 nap óta igy van, kérem segítsen mi lehet ez az elváltozás? Orvosolható-e?
Részletes állatorvosi vizsgálat deritheti ki, hogy mi okozza a leirt elváltozást. Ezesetben jó, ha a vizsgálatokat egzotikus specialista kolléga végezheti el. Dr. Oppe Nikolettát (229-3865) ajánlom a vizsgálatokra. Ha a vizsgálatok után diagnózisra jutottak, ezután lehet a megoldásokról, esélyekről beszélni.
jelige: Kelly
2010-04-06
Tisztelt Dr...! 2 hete kezdődött a probléma a kutyám orra alatt hólyagok lettek,orvos aznap látta azt mondta valamire alergiás 1-2 nap és elmúlik magától.Nem javult magától,másik orvoshoz vittem,Calcimust 3 napon keresztül,ha nem múlik Algopyrin 4 napon keresztül napi 1x annyi volt a változás hogy,tovább terjedt a szájába belül,és az orra alatt összefüggő seb keletkezet.Eni és inni sem akar.Most szteroid injekciót javasolt,és Stomorgyl-10 antibiotikumot 10 napon keresztül. Ön mit javasolna?Válaszát előre is köszönöm!
Részletes vizsgálatokat javasolnék annak kideritése céljából, hogy mi okozza a leirt tüneteket. Ha lesz diagnózis, akkor várható, hogy hatékony kezelést találnak a kutya tüneteire. 1);
jelige: welsh
2010-04-06
8 éves welsh terrier kutyusom márc. 30-án ellett. 3 kiskutyája született. Sajnos ma reggelre az egyik elpusztult, de már napokkal ezelőtt látni lehetett, h kisebb a másik kettőnél, és mindig külön van tőlük, nem eszik, csak fekszik. Mostanra viszont az anyuka sem akar enni, sem inni. Mikor megellett, akkor is így volt, de utána szépen elkezdett ki segítséggel. Mit tehetnék?
Egyet tehet - mielőbb elviszi a szukát, az élő kölyköket, valamint az elhullott kölyköt állatorvosához és kéri a részletes vizgsálatokat a történet kibogozásának érdekében.
jelige: Pötyi
2010-04-04
Tisztelt Doktor Úr! A cicám 8 éves, évente kölyköket szül, lehetséges hogy most is vannak kölykök a hasában, viszont néha görcsösen összerándul,és tejeskávéra emlékeztető folyadék távozik belőle,ilyenkor fájdalmasan nyávog.Még pár nappal ezelőtt halványan véresnek tűnő, vízszerű volt ez váladék.Szeretetéhesen lefekszik hogy simogassuk,viszont gyöngének tűnik és lefogyott.Vajon súlyos baja lehet? Válaszát köszönöm, Tisztelettel:
Már az is isteni csoda, hogy az oltatlan anyamacska 8 éven keresztül megúszta az évenkénti elléseket. Nem szokták ilyen sokáig húzni a sorstársak. A nem oltott, nem ivartalanított, rendszeresen nem parazitamentesített macskák túlnyomó többsége 1-5 év alatt elkopik, elpusztul. Lehet, hogy vetél a macska, de az sem kizárt, hogy nem is volt vemhes, hanem gennyes méhgyulladása, vagy húgy- nemi szervi daganatos betegsége támadt. De ezen legvalószínűbb okokon kívül még több egyéb betegség is jelentkezhet a leírt módon. Mielőbb vigye el őt állatorvosi rendelőbe, és kérje a macska vizsgálatát. Remélem, hogy még megmenthető a Pötyi.
jelige: mi?
2010-04-04
Sziasztok! Segítségeteket kérném! A kutyám 1 éves. 3 napja szinte nem eszik és nem iszik semmit és nagyon szomorú és nincs kedve semmihez. Nézegettem a neten mindent de nem találtam erre megfelelő megoldást. Kérem segítsenek! Üdv.
A netről egyetlen jótanács érkezhet csak ... Mielőbb vigye el a kutyáját egy jó felszerelt állatorvosi rendelőbe és kérje részletes vizsgálatát. Egyáltalán hogyan próbált megoldást keresni a neten?! Beírta, hogy „kutya, nem eszik-nem iszik, kedvetlen, szomorú” ?! Olyan általános tüneteket észlelt, amit sok szúz betegség okozhat kutyában, macskában vagy emberen egyaránt. Nem érkezhet értelmes javaslat ezek alapján. A 3 nap várakozással siukerült elérni, hogy belecsúsztak a Húsvéti Ünnepekbe, így nem lesz egyszerű, de fel kell keresni az állatorvosi ügyeletet.
jelige: ugatás
2010-04-04
Tisztelt Doktor Úr! Kutyám 1 éves németjuhász állandóan ugat vagy nyüszít, ha haza érkezek, vagy kimegyek a kertbe, vagy ha elmegyek otthonról... valamint ha a hátsó udavron vagyok és 2-3 méterre távolodok le a kerítéstől. Ha sétálni viszem -míg a pórázt rá nem rakom- akkor is ugat és ugrál (hetente csak 3-szor, 4-szer viszem). Séta után amikor hazaérkezünk csendben elvan. Lehetséges hogy azért ugat mert fél hogy elhagyom, vagy unatkozik, esetleg nem fárad el eléggé? Kiskorában eggyátalán nem ugatott, így nem is tanítottam a halgatásra és ugatásra. Ön szerint hogyan tudnám leszoktatni az ugatásról? Miután leszoktattam az ugatásról, szeretném neki megtanítani a ”csibész” parancsot. Szülei díjnyertes örző-védők így benne van a vérében, már gyakorolgattunk is és elég jól megy nekünk. De nemtudom hogy jó-e az ha egyedül, tanító nélül tanítom meg erre a parancsra. Ön szerint mi a legjobb megoldás? Válaszát előre is Köszönöm!
Nyilván a temperamentumos, energiától duzzadó, fiatal kutya számára ingerszegény, unalmas a környezete. Kezdje meg a kutya kiképzését. A sorrendjében a csibészelés kerüljön a végére, elsőként az alapvető engedelmességi feladatokat kellene megtanulniuk. Egy ilyen kutya időt, energiát, hozzáértést igényel a gazditól is.
jelige: Dubby x-y
2010-04-02
Tisztelt Doktor Ur! itt kuldom at ismet februar 23-i e-mail-em. Tegnap kapta meg a Dubby az utolso kemioterapia kezelest, a szivet ultrahangos vizsgalattal ellenoriztek, merthogy a gyogyszerek hatasa a szivet is megterhelte. De szerencsere mindent rendben talatak, a kutya jelenleg jol van. Egy honap mulva kell mennem verkep ellenorzesre. Ami a jovot illeti, azt sajnos senki nem tudja megmondani, hogy mi var ra, de remelem meg elel egy jo ideig. Ezuttal kivanok kellemes husveti unnepeket es megegyszer koszonom a konzultaciot. Tisztelettel.
Örülök, hogy megadták az esélyt a Dubby-nak és annak is, hogy minden jel szerint a kutya jól tolerálja a kemoterápiát és az hatásos is. Drukkolunk a kutyának és Önöknek, hogy hosszasan élvezhessék egymás társáságát egészségben. Viszont kívánom a Kellemes Ünnepeket!
jelige: leander 2.
2010-04-02
Tisztelt Doktor Úr! Mostmár 24 órája történt az eset, szerencsére eddig semmit nem észleltem (lekopogom) a kutyán. Azóta már kétszer kakilt is. Lehet hogy nem nyelte le a levéldarabot, mert érezte hogy nem jó ízű, vagy nem tudom. Meddig tarthat a méreg a felszívódása? Remélem már nem lesz baja, és soha többet nem kóstol leandert
A növényi toxinok, alkaloidák felszívódáse a száj-, garat-gége, nyelőcső-, gyomor-, belek nyálkahártyáján át gyors és folyamatos. Kellően nagymenniségű növényi részek hosszas rágcsálásával percek alatt kialakulhatbnajk az első tünetek, nyálzás/hányás/könnyezés ... formájában. Ha 24 órája semmi kórosat nem észleltek a kutya viselkedésében - akkor mostanra már fellélegezhetnek.
jelige: Zsömi 2.
2010-04-02
Üdvözlöm doktor úr,köszönöm a válaszát! Igen,ezért vagyok megijedve már,mert diagnózist nem mondtak,csak hogy semmi baja,biztos csak az étel a nem megfelelő. Két állatorvos vizsgálta,fizikálisan mindkettő.Egyikük bélgyulladásra kezelte,de állapota nem (talán kicsit) javult,teljesen legyengült,a hányás nem maradt abba.A másik orvos is megvizsgálta,fizikális eltérést ő sem talált.Kért egy teljes labort mindenre kiterjedően,és rögtön egy ultrahangot.Más műszeres vizsgálat és röntgen nem történt.Láza egy vizsgálatnál sem volt,egyszer volt hőemelkedése,de azt ráfogták az utazás okozta ijedségre. Február 26.-án készült a labor,kissé hemolitikusnak vélték.Székletmintát is kértek.Néha a széklet ürítés végén pár csepp vér is ürül,de a labor nem mutatott emésztőrendszeri problémát,így arra azt mondták a fehérje/egyensúly zavarára utalhat,így lett a bizonytalanra rányomva,hogy dietetikai panasz. Gyakorlatilag két orvos levette róla a kezét.Úgy gondolom,még ha dietetikai problémája lenne,akkor is szüksége lenne tüneti kezelésre,mert így nem marad meg benne az esetlegesen jól választott bármilyen étel.Most éjjel azt sem tudta mit csinál,ágyra hányt,és az alvó helyére wc-zett,és csak néz maga elé. Az ijedségre rányomja bélyegét az is,hogy a szállítása nem megoldott.És nem minden állatorvos ad részletfizetési lehetőséget.. Nem tudom így lehetséges e,de elküldöm a labor papír képét hogy megnézhesse. Tisztelettel
Friss részletes vizsgálatokra lesz szükség. A februári leletek az összehasonlítás miatt lesznek legfeljebb érdekesek. Az Ünnepek közeledtével nehéz olyan helyet találni (talán az Állatorvos-tudományi Egyetem Kisállat Klinikája), ahol gyorsan el tudják végezni a megfelelő vizsgálatokat. Én is csak remélni tudom, hogy nem lesz baj keddig, ha nem sikerül a mai napon eredményre és megoldásra jutni.
jelige: leander
2010-04-02
Tisztelt Doktor Úr! A kutyám pár órája beleharapott egy leander levelébe, kb 1 forintos nagyságú részt nyelhetett le, ha lenyelte egyáltalán. De biztos hogy kicsit rágcsálta. Tudom, hogy a leander nagyon mérgező, azóta figyelem a kutyát, eddig semmi tünete nincs mérgezésnek. Azt szeretném kérdezni, hogy mit csináljak? Mikor fog látszani hogy van-e baja, és mi baja lehet egy ekkora darabkától? Köszönöm a választ.
Ha most, 16 órával kérdése megérkezése után semmi tünetet nem észlelt a kutyánál, akkor valószínű, hogy megúszta a kalandot a westi. Bármi, akármilyen szokatlan tünet, viselkedés (nyálzás, hányás, bágyadtság, étvágytalanság, remegés, hasmenés, hangadás ...) észlelése esetén mielőbb jelentkezzen állatorvosánál és mondja el az előzményeket is. Ha a mai napon semmi eltérőt nem észlel, akkor már valószínűtlen, hogy mérgezést okoz a leander.
jelige: Zsömi
2010-04-02
Üdvözlöm! A macskám 13 éves kandúr perzsa.7kg volt,de január elején elkezdett hányni.(kapott egy aszpikos terméket,azt hittem attól van,mert előtte nem volt baja) Elvittem állatorvoshoz,aki infúziót adott neki,és elkezdte bélgyulladással kezelni.A hányáscsillapító injekció csak két napig volt jó,és kezdődött a hányás elölről.Akkor ismét vissza vittem,kapott klion tablettát,amitől még hasmenése is lett.Tanácsként azt kaptuk,egyen főtt rizst és áztatott száraz eledelt.A széklete véressé vált,és háromszor hányt naponta.A kezelést abbahagytam.Csak szárazat kapott meg vizet.A széklete szilárdabb lett,de a hányás nem múlt el.-néha van egy nap mikor nem hány.Elvittem egy másik állatorvoshoz,aki csinált ultrahangot,és kért egy labort,ami negatív lett,egy kis eltérés van a májértékekben.Azt mondta az orvos,hogy bélgyulladása nem is volt,és mivel a labor szerint semmi baja,nincs mire kezelje.Azt mondta vegyek speciális tápot.Már van vagy négyféle,de a hányás még nem múlt el.Most ott tartunk,hogy 40ezerbe került a táp és az orvos a gyógyulás érdekében,a macska továbbra is beteg mert ”semmi baja” és alig három kiló.Én azt hiszem már nincs abban az állapotban hogy találgassunk,és különböző (nem kis összegű) tápokkal kísérletezzünk.Bármit ami kap,kihányja.Ma például reggel evett egy kis csirkemell sonkát,két órával később kihányta.Legtöbbször hajnalban hány,utána szalad a wc-be.A szőr pasztát rendszeresen kapta,de a biztonság érdekében most még kopaszra is lett nyírva. Szóval tanácstalan vagyok és el vagyok keseredve azon,hogy a macskám a szemem láttára fogy csontvázra,kéri az ennivalót,de bármit adok,nem marad benne.Inni iszik,sőt elfogadta a RoyalCannin egy rehidratáló porát is az ivóvízbe.A táplálásához szeretnék tanácsot kérni,hogy melyek azok a tápok,és/vagy ”emberi ételek” amiket megehet,vagy segítik a gyógyulásban.Kaptam egy dietetikus orvos telefonszámát,de mire összegyűjtöm a pénzt a tanácsadásra,éhen hal a macskám.:( Ha tud valamiben,nagyon kérem segítsen neki! Köszönöm szépen előre is a válaszát! Tisztelettel:
Meggyőződésem, hogy nem csak és elsősorban nem dietetikai tanácsadásra van szükség, hanem mielőbbi diagnózisra a január óta fennálló tünetek hátterének kiderüléséhez. Számomra az sem világos, hogy volt-e egyszer is láza az oltatlan (?) macskának, a vírustesztek is negatívak-e, az egyszeri (?) vérvizsgálat mikor történt, milyen paramétereket mértek és mennyire súlyos eltérések voltak. Hasonlóan mikor történt az ultra hangvizsgálat, esetleg egyéb műszeres vizsgálat történt-e a Zsömi esetében. Az állatok táplálása is igen fontos kérdés, és a legtöbb betegség esetében fontos a kiegészítő terápia részeként, de ebben a régóta húzódó, súlyos esetben szinte kizártnak tartom, hogy önmagában megoldaná a kérdést. Meggyőződésem, hogy friss, akár ismételt fizikális vizsgálatokra, vírustesztekre, vér-, vizelet-, széklet laborra és esetleg képalkotókra van szükség ahhoz, hogy kiderülhessen a Zsömi betegsége. Ezután lehet és érdemes esélyekről, megoldásokról, benne dietetikai kérdésekről is szót ejteni.
jelige: Gento2006
2010-04-01
Tisztelt Doktor Úr! Kb. 1 hónappal ezelőtt 4 éves német juhász kan kutyámon azt vettem észre, hogy a jobb hátsó lábát kíméli, futás közben kapkodja. Mivel a tünetek 2 hét alatt nem múltak, megtapogattam a combját és daganatot vettem észre rajta. Állatorvos izomsérv gyanújával műtötte, a comb belső részének felnyitását követően sarcoma gyanúja miatt szövetet vett a combizomból és visszazárta a sebet. Mindez 2010. március 26-án történt. A mai napon érkezett meg a kórszövettani jegyzőkönyv. E szerint a diagnózis Fibrosarcoma (low grade forma). Megjegyzésként szerepel: malignus mesenchymalis tumor, mely kiújulásra hajlamos. Mivel a március 26-i műtét után szerettem volna másik állatorvos véleményét is meghallgatni, ezért március 27-én dr. Töltéssy Zsolt hatvani állatorvos megvizsgálta a kutyámat, melynek során ultrahangvizsgálattal babéziát diagnosztizált. Három napon keresztül emiatt injekciókúrában részesült a kutyám. Kérdésem az, hogy milyen lehetőség van a kutyám gyógykezelésére a daganat miatt, mi az esély arra, hogy meggyógyul? Nagyon jó képességű és vérvonalú munkakutyáról van szó, mely természetesen a család kedvence is. Amennyiben szükséges, a kórszövettani jegyzőkönyvet be tudom szkennelni vagy faxon elküldöm. A megkérdezett állatorvosok szerint a daganat elhelyezkedése kizárja a műtét lehetőségét. Mit tegyek, hogy a kutyám még sokáig a társam legyen? A műtétet végző állatorvos Sandimmun Neoral gyógyszert adott, de ezt dr. Töltéssy Zsolt javaslatára nem adtam a kutyának. Jelenleg heti 3x1 A-vitamin kapszulát és napi 1 db. E vitamin kapszulát kap. Továbbá tegnap estétől napi 2x1 Zinat tablettát adok neki, szintén állatorvosi utasításra.
A primer tumor pontos helyeződése, kiterjedtsége és az esetleges nyirokcsomó és távoli áttétek tisztázása érdekében egésztest onkológiai kivizgsálás ajánlott. Ha ez megtörtént, akkor jóval pontosabban megítélhető a kutya esélyei, és a megoldások. Nem kizárt, hogy helyi sugárkezeléssel, gyógyszeres kezeléssel esetleg ezek műtéti kombinációjával születhet megoldás a problémára.
jelige: bullmasztiff
2010-04-01
Tisztelt Doktor Úr! Bullmasztiff kutyánk 2 éves, és sajnos hüvely előreesése van. Most ismét tüzel. Régebben olvastam, hogy ez plasztikai műtéttel gyógyítható. Talán az állatorvosi egyetemen végeznek ilyen műtétet. Kérem írja meg, hol keressünk segítséget! Köszönöm
Állatorvos-tudományi Egyetem, Szülészet- szaporodásbiológiai Tanszék, Dr. Thuróczy Julianna (30 9 40 8569)

<< <  118 / 410 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.03.02
FIGYELEM! KERESSÜK A GAZDÁJÁT! A képen látható kutyát egy ismerős kutyatulajdonos bejelentése alapján állatorvosunk és asszisztensünk fogta be a rendelőtől nem messze. Chip nincs benne, feltehetőleg briard vagy tibeti terrier keverék lehet, 1 év körüli, kan, aki kb. 4 hónapja lehetett megnyírva. Egyik lábára sántít, sérülését elláttuk, kezeljük. Egyelőre nálunk marad, gazdája illetve bárki, aki információval tud szolgálni a gazdival kapcsolatban, kérjük jelentkezzen a 229-3865 telefonszámon.
2015.02.25
Gazdit keres két 7 hetes keverék kislány kutyus! Gazdájuk sorsukra hagyta őket, most ideiglenes helyen vannak, de végleges, szerető otthont keresünk a számukra. Előreláthatólag maximum közepes termetűek lesznek. Tüneményesek, kedvesek, bújósak. 20 335 3571 ; oszmun@gmail.com
2015.02.14
ELVESZETT! (Ady Endre út környéke) Szürke-fekete cirmos 6 éves macska nőstény, "Mirci" névre hallgat, aki néhány napja eltűnt. Ha valaki tud róla kérjük értesítsen a következő telefonszámon: 226-5654 vagy a 06-30-665-0418