Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: evibaba56@freemail.hu
2012-10-03
Tisztelt Doktor Úr! Kértem Önöktől segitséget Maszat nevű cicám miatt, és a tanácsára endoszkopos vizsgálatot elvégeztettük a cicán.A diagnozis A nyelőcső NYH körkörösen kissé kimarodott , enyhe gastrooesophagealis Reflux. Kapott rá gyógyszert 10 napig szedte egész jól evett de utánna három hét mulva elkapta megint ez a köhögési fulladási roham. Olyan hangokat ad mindha az ember hangossan horkolna. Már minden vizsgálaton túl vagyunk mindene negativ. Most ismét Quamatel és Cerucal tablettát kell szednie. Az szeretném megkérdezni ha ez a betegsége akkor ezek a hangok ami a torkából hangzik enne a betegségnek lehet e a tünete vagy valami más állhat a háttérbe. Mindent megtennék érte, de nem vagyok nyugodt mert nagyon rossz hallgatni amikor szinte alig bir levegőt venni. Ha tudnám, hogy ez a betegség ezzel jár talán én is megnyugodnék egy kicsit. Tisztelettel : Kemény Józsefné Éva

Kedves Gazdi!

Nagyon jól tették, hogy tovább vizsgáltatták a cicát. Sajnos nagy felelőtlenség lenne tőlem, ha megnyugtatnám azzal, hogy biztosan nincs más baj, még akkor is, hogy a refluxnak, a nyelőcső kimaródásának lehet a tünete az Ön által leírt krákogás, horkolás. Viszont lehet, hogy más baj is van, például az eredeti felállás szerinti allergia, vagy macska asztma nevű betegség, ami állandó kontrollt igényel.

A legjobban azt teszi, ha felkeresi kezelőorvosát a leletekkel, hogy megnyugtató diagnózis szülessen.

jelige: nagy baj 2.
2012-10-01
Köszönöm gyors válaszát. Az igazság az, hogy kb. 10 éves korában fogadtuk örökbe Honey-t egy gyepi telepről nagyon esélytelen volt, gondoltuk pár szép évet még adhatunk neki. Akkor mi ivartalanítottuk, de gondolom már túl késő volt. A daganat kb egy éve jelent meg, de akkor is 16 éves volt és nem mertünk már altatásnak alávetni, gondoltuk, hogy már végig kiséri életét és végül végelgyengülésben elalszik. De erre nem számítottunk. Az állatorvos akihez tíz éve járunk nem egy nagy klinika, hanem egy kis rendelő ahol csak ultrahangra és vérvételre van lehetőség. Nem tudom így milyen esélyekkel indul kutyusunk a műtétet illetően, de megpróbáljuk. Még ezt az esélyt megadjuk neki. köszönöm

Kedves Gazdi!

Az ultrahang és vérvétel nagyon jó diagnosztikai eljárások a kutyus állapotának feltérképezésére.

Hálás lehet a néhai kis lelenc, akinek az életkorát lehet, hogy csak megtippelték 7 éve. Remélem minden rendben lesz!

jelige: nagy baj
2012-09-29
17 éves kutyám emlődaganata egyik napról a másikra kifekélyesedett. Mit tegyek???? Gondolom a műtét már igazán rizikós az ő korában? Eddig nem volt gond ezzel a daganattal. Most már biztos hogy rosszindulatú? Mit tenne az én helyemben? A sebet nem lehet valahogy bekötni, kitisztítani? köszönöm

Egy jóindulatú tumor is kifekélyesedhet, sőt szinte bizonyosan kifekélyesedik, ha elég időt hagynak neki erre ... azaz korántsem biztos, hogy rosszindulatú a tumor. Ráadásul a rosszindulatú emlőtumor esetében is teljes gyógyulás várható műtéti eltávolítással, ha még nincsenek áttétek a kutyában. A tumor jó- ill rosszindulatúságáról és az áttétek meglétéről, vagy hiányáról állatorvosa a kutya részletes vizsgálata után tud véleményt mondani.

A műtéti kockázatokat is állatorvosi vizsgálattal lehet felmérni. A kor önmagában soha nem tesz egy altatást, ill műtétet vállalhatatlan kockázatúvá. Embert és állatot is legtöbbször idős korban ér el olyan betegség, amit operálni kell. A kutya általános állapotát ki kell vizsgálni és az eredmények tudatában szinte biztosan megválasztható olyan altatási módszer, amivel minimalizálhatóak a kockázatok.

A kifekélyesedett emlőtumort is lehet fertőtlenítő szerekkel kezelni, és kötözni is lehet a területet. Ezzel azonban csak a nyalogatást és a környezet szennyeződését lehet megakadályozni, valamint a fekélyesedési folyamat és a szeptikémia kialakulását lassítani, késleltetni. A fekélyes daganat műtéti eltávolítása jelenthet kizárólag végleges megoldást erre a problémára.

Én természetesen meg sem vártam volna , hogy ilyen helyzet kialakuljon. A kutya fiatalkori ivartalanításával az emlődaganat kialakulásának esélyei nagyságrendekkel kisebbek lettek volna. Ha már mégis kialakult a daganat, akkor annak észlelésekor (amikor még "semmi gondot nem jelentett") megoperáltam volna a kutyát. Én a jelenlegi helyzetben is kivizsgálnám a kutyát, majd eltávolítanám a kifekélyesedett tumort, és azokat is, amelyek esetleg kisebbek és jelenleg még semmi gondot nem jelentenek. Ha még nincs ivartalanítva a kutya, úgy azt is megtenném.

Hasonló témákban több érdekes olvasmányt talál még honlapunk"Publikációk rovatában".

jelige: kölyökkutya
2012-09-26
Azt szeretném megkérdezni, hogy a kölyökkutyát naponta 4 x etetem akkor normális, hogy minden étkezés után van széklete? nagyon jó étvágyu sokat is eszik, 1 nap legalább 6 helyen találok székletet, ami nem hasmenéses de nem is kemény inkább higabb jellegü és normális a higabb széklet? Köszönöm válaszát

Kedves Gazdi!

Attól függ, hogy mivel eteti. Ha élelmiszer boltokban is kapható konzervvel, száraztáppal , melyekben, ha megnézi a címkét, sok a növényi összetevő, ami nem emészthető olyan jól, mint az állati eredetű (konkrétan hús lenne a legjobb), akkor nem csoda, ha sok és híg a kiskutya széklete. A legjobb lenne, ha szakboltokban kapható jó minőségű, vagyis nagy százalékban állati összetevőkből, főleg húsból készült, korának megfelelő teljes értékű tápot kaphatna, ami figyelmbe veszi felnőttkori testméreteit is. A táp etetési útmutatóját a mennyiségre, gyakoriságra vonakozóan be kell tartani, a tápváltást pedig csak fokozatosan, az újat a régihez keverve, majd az új mennyiségét növelve szabad bevezetni. Természetesen ha ilyen prémium, szuperprémium tápot etet, akkor mások okulására írtam csak le!

Nagyon színvonalas, minden kérdést érintő, közérthető nyelven íródott könyv is megjelent a kutyatáplálás témában: dr. Fodor Kinga: Mit egyen a kutyám? címmel, melegen ajánlom.

Mindenképpen kérje ki állatorvosa véleményét, mint ahogy arról is, hogy nem esedékes-e a következő féreghajtás, mivel ez is okozhat hígabb székletet.

jelige: Artika
2012-09-25
Tisztelt állatorvos, a 14 éves yorki kutyusomnak kihúzták a szemfogát sajnos Oronasal sipoly alakult ki. Azóta volt két inyplasztikája de egyik sem sikerült.Szeretném megtudni hogy a műtéten kívül létezik más terápia is mert rövid időn bellül 3-szor szedálták és ebben az életkorban már kockázatokkal jár az altatás .Válaszát nagyon várom,köszönettel Karalyos Sándor

Kedves Gazdi!

Engedje meg, hogy tapasztalt fogszakorvoshoz (kattintson ide) irányítsam kérdésével, hiszen ez egy olyan terület, amelyik nagy szakértelmet és speciális tudást igényel.

Mindazonáltal el kell mondanom, hogy a 14 éves kor önmagában nem jelenti azt, hogy nagyobb kockázatnak van kitéve, ha belső szervei egészségesek, mint mondjuk 5 évvel korábban, ráadásul manapság már nagyon gyorsan lebomló és jól tolerálható szedatívumok vannak állatorvosi vonalon is.

Remélem sikerül meggyógyítani a kis yorkit!

jelige: Pupák xxy
2012-09-25
Üdvözlöm Doktor Úr! Biztos nem emlékszik már, de kérdeztem többször a Klinika honlapján macsekokkal kapcsolatban (Pupák és Kormi). Sajnos Kormi, a fekete macsekunk 10 éves korában, most nyáron hagyott itt bennünket. A döntés az enyém volt, de úgy érzem nem cselekedtem rosszul, el kellett altatni. Szájüregi gyulladása volt január óta nagyon sokszor, az állatorvosa mindent megpróbált, még egy fogát is kihúzta és akkor úgy látszott megoldódott, de két hónap múltán ismét ugyanott voltunk. Nyáron már nem tudott enni, félt mindentől - főleg ha orvoshoz mentünk -, és látványosan fogyott. A doktornő még felvázolt egy-két kezelési lehetőséget, de nem vállaltam, mivel időleges megoldás lett volna sajnos. Pupák, a vörös macsekunk bekerült egy naptárba, címlapra és a február hónapra is. Amennyiben megengedi, október hónapban küldenék Önnek egy példányt belőle, a klinika címére. Most májusban volt 11 éves:) Üdvözlettel: Bogdánné Marosi Gabriella Zamárdi
Kedves Bogdánné Marosi Gabriella !
Az arc és névmemóriám csapnivaló, az állatorvos válaszol rovatra is csak ritkán emlékszem, de a Pupák-ügy azért még rémlik. ))::
Örülök, hogy ennyi év után is megvan még a Pupák, mit megvan senki, meg nem mondaná a kép alapján, hogy már elmúlt 11 éves!
Sajnálom a Kormival történteket, biztos vagyok benne, hogy állatorvosával együtt megfontoltan és helyesen döntöttek a sorsáról.
Megtisztel, ha elküld nekünk egy példányt a naptárból, igyekezni fogunk méltó helyet találni neki a klinikán.
üdvözlettel:
dr.Balogh Lajos
jelige: Parvovírusos Bélgyulladás
2012-09-25
Tisztel doktor úr!6napja a 2,5 éves szuka kutyám parvovírusos bélgyulladásban szenved,azóta volt neki véres hasmenése 2 napja a végbeléből ömlött a vér,hányás is van,bágyadt levert!nem eszik nem iszik,de ma már egy kicsit ivott magától!Járunk vele orvoshoz kap infúziót injeciókat!Az orvosom nem akarja megmondani,hogy van e esélye a túlélésre!Maga szerint Dr úr az jó,ha kijött ez a sok vér??És talán van még esély a megmaradásában??Itthon kap normafloret,és ampullás algopyrint!És hallottam egy olyanról,hogy Nutrium Tapasz,ezt ilyen betegségnél szokták alkalmazni,csonterősitő!Nem tudja esetleg,hogy hol lehet ilyet kapni?? Ne haragudjon a sok kérdésért!!!Várom mihamarabb válaszát!!

Kedves Gazdi!

Ha valóban parvovírus támadta meg a kutyust (nem tudom, készültek-e kiegászítő vizsgálatok, gyorsteszt), akkor annak egyetlen terápiája az infúziós kezelés, mert otthon hiába iszik magától, a bél nyálkahártyája nagyon sérül, és nem tud felszívódni semmi, amíg nem regenerálódik, vagyis termelődik újra. A túlélési esélyei attól függenek, hogy mennyire képes belső erőit aktivizálni, ezt támogatja az infúziós, gyógyszeres kezelés. A vírust, magát nem tudjuk sajnos gyógyszerrel elpusztítani, ahogy a levált bélhámsejteket, vérsejteket is csak a beteg szervezete tudja újratermelni. Orvosuk valószínűleg ezért nem tud nyilatkozni a túlélési esélyekről- hiszen előre nem lehet tudni mennyire erős a kutyus szervezete.

Sajnos az Ön által említett tapaszt nem ismerem, a csonterősítőt nem javaslom. Ha megjön a beteg étvágy, fontos a jól emészhető, jó minőségű táplálék,  ebben is és minden táplálékkiegészítésben kezelőorvosukkal egyeztessenek!

Személyes véleményem szerint a gondos otthoni ápolás, simogatás segíthet embernek, állatnak egyaránt a gyógyulásban- gondolom ebben nincs hiány. Remélem a legjobbakat!

jelige: Kiswesti
2012-09-25
Tisztelt Doktor úr! Köszönöm gyors válaszát! Elvittük állatorvoshoz, azt hiszem galandférget mondott. Kapott gyógyszert a kutyus. Már a párom be is adta neki. Reggel mindent lefertőtlenítettem, meg amióta ő megvan, még fokozottabban gondoskodunk erről. Csak attól félek, nehogy elkapjuk mi is. Ha Vermox tabl. veszünk be az jó lenne nekünk??A megelőzés miatt?? Mert akkor nyugodnék meg.:) A gyógyszer hatására mikorra ürül ki a szervezetéből ez a féreg??? Akkor most a pisijében és a székletében is van, vagy csak a pisijében. A fekhelye gépben nem mosható mert nem fér be, mivel fertőtlenítsem át neki, hogy a gyógysezeres kúra utánne fertőzze vissza magát??? Meddig ne vigyük másik kutya közelébe? Előre köszönöm válaszát.

Kedves Gazdi!

Ha valóban galandféregről (Taenia solium, vagy horgas fejű galandféreg) van szó, akkor nem kell tartaniuk attól, hogy önmagát visszafertőzi, vagy esetleg Önöket megfertőzi, mert a galandférgek csak úgynevezett köztigazda által fertőznek.  A köztigazda a galandféreggel fertőzött sertés vagy marha húsa, amitől nyersen, vagy nem megfelelő ideig átsütve lehet galandférget kapni. A kifejlett férgek kizárólag a bélben élnek, a vizeletbe valószínűleg már kinn keveredett bele.

Egy másik fajta, kutyákban is előforduló galandféreg, a Dipylidium caninum, vagy uborkaképű galandféreg köztigazdája a kutyabolha. Ennek véletlen lenyelésével lehet elkapni a betegséget- ez kisgyerekeknél fordul elő. Ebből az is következik, hogy nem csak féreghajtásra van szükség (2 hét múlva ismételve), hanem alapos bolhairtásra is.

A kutyus fekhelyét melegvizes, fertőtlenítős lemosásban kell részesíteni és alaposan porszívózni körülötte- a bolhapeték és lárvák miatt, mert ezek a környezetben élnek.

Akkor biztos, hogy sikerült a férget kihajtani a kutyusból, ha negatív a bélsár parazitológiai lelete- ezt laboratóriumban tudják megállapítani.

jelige: Kiswestie
2012-09-25
Jónapot! Pár napja vettük észre problémánkat! A westie kutyusunk a kertben és bent a házban is tartózkodik! Soha nem pisilt be éjszaka,ma és vasárnap igen. Ma azonban a padlón a pisijében észrevettünk férget! Nem cérnagiliszta m azt ismerem. 3cm-es kb. A féreg,és a két végénél lapított. Sztem már nem élt. A székletét nem láttuk m a kertbe ürít. Kedélyállapota jó,ua.olyan. Enni viszon 3-4 napja sztem kevesebbet eszik.(kutyakonzervet,pedigree juniort eszik,időnként főzeléket,virslit kap)Oltásait megkapta. Nagyon ideges vagyok a kutya miatt! Ez ránk milyen hatással lehet? Ma visszük orvoshoz,de addig is kíváncsi vagyok az Ön véleményére! Tisztelettel köszönöm.

Kedves Gazdi!

Először is szeretném megnyugtatni, a férgek nem biztos, hogy olyan veszélyesek, mint amilyen undort keltő a kinézetük és a gondolatuk. Másodszor, nem biztos, hogy a kutyából jött ki, az is lehet, hogy kinn találta a kertben és behozta. Ha férges egy állat, akkor leginkább a féregpeték ürülnek a bélsárral, nagyon ritkán a vizelettel, ezek pedig szabad szemmel nem láthatók, kivéve a galandféreg szegmensek, melyek a végbél környékén mint fehér uborkamagok, vagy kis nyálkacsomók figyelhetőek meg. Ezeknél viszont nagyon fontos a megfelelő fertőtlenítés, gyakori kézmosás, mert embereket is megbetegíthetnek, de aggódó leveléből gondolom, hogy menten a fertőtlenítőhöz nyúlt!

Állatorvosa biztosan rendelkezik majd a megfelelő féreghajtásról, amit legjobb 2 hét múlva megismételni, 3 havonta amúgy is ajánlott a kutyáknak-macskáknak. Ha biztosra akarnak menni, vizeletből, bélsárból mintát lehet venni, hogy laborban megvizsgálják, milyen féregpeték vannak benne, így még célzottabb lehet a féreghajtás.

A bepisilés, akár összefügg az Ön által talált "lelettel", akár nem, szintén kivizsgálást igényel: helyben vizeletvizsgálatot, ultrahangos vizsgálatot, vérképet, vizelet tenyésztést - az is lehet, hogy egy húgyuti fertőzésnél levált nyálkahártya cafatot nézett féregnek.

Még egy gondolat: a virslit, mint élelmiszeripari terméket semmiképpen nem ajánlom (Önöknek sem, egyébként :)), hiszen húst alig, annál több sót, ízfokozót, adalékot tartalmaz. A legjobb, ha jó minőségű, teljes értékű kutyatápot kap a kutyus. Ezeket általában szakboltokban, állatorvosi rendlőkben lehet kapni. A legjobb, ha erről is kikéri állatorvosa véleményét!

jelige: Cicó
2012-09-24
Jó napot! Azt szeretném kérdezni,hogy lány kiscicát mikor lehet ivartalanítani? És utána hogyan és mivel etethetem?Köszönöm szépen!

Kedves Gazdi!

Szeretném figyelmébe ajánlani ezt a cikket: katt ide.

Rendelőnkben kijáró macska esetén, ahol szinte biztos, hogy az első ivarzás után vemhesülhet a cica, azt ajánljuk, hogy 6-7 hónapos kor környékén történjen meg az ivartalanítás.

A műtét előtti és utáni etetést, itatást a műtétet végző állatorvos írja elő, hiszen nem mindegy milyen módszerrel, gyógyszerrel altatják. Általánosságban elmondható, hogy műtét előtt 6-12 órával általában már ne kapjon enni, valamint hogy a legjobb, ha megfigyelés alatt marad a cica benn az állatrovosi rendelőben, állatkórházban egészen addig, amig teljesen fel nem ébred, minden alapértéke el nem éri a normális értéket. Ezután már ehet, ihat. Egyes gyógyszereknél előfordulhat hányás a műtétet követő 24 órában, de ha teljesen éber, akkor ez nem okoz gondot.

Mindenképpen kérdezze ki a műtétet végző állatorvost is ezügyben!

jelige: Szeretném ha a kutyusom meggyógyulna végre &#3
2012-09-24
Üdvözlöm! Az lenne a problémám, hogy a kutyuskám már régóta szenved, kb 1,5 éve,vakarózik, ki hullott a szőre a testének különböző pontjain,gyulladt forró a bőre..stb.hordtuk őt orvoshoz, vettek tőle bőrkaparék mintát, vért mindent amit lehet (hozzáteszem, hihetetlen összegekért, ami nem lenne baj, ha láttuk volna a javulást). Kezdetben a bolhákra gondoltak, majd az étel allergiára. Most már hipoallergén táppal etetjük, és mostanra már kiderült egy másik doki által, hogy kutyának rühatkája van, most kezeli az orvos injekciósan, illetve továbbra is hipoallergén táppal etetem, kap immunerősítőt. Igazából nekem a kérdésem az lenne, hogy mennyi idő alatt gyógyulhat meg a kutyám, ezek mellett a kezelések mellett? és hogyan tudom megelőzni azt hogy esetleg a jövőben ez a betegség ne merüljön fel? MIre figyeljek oda különösen? Előre is köszönöm a választ! Egy kétségbeesett gazdi!

Kedves Gazdi!

Sajnos az allergiára való hajlam nagyon sok gondot okoz embernek állatnak egyaránt. A hosszan elhúzódó betegséget nehéz gyorsan kikezelni: ha már 1,5 éve tart, akkor már nem csak az eredeti problémát kell kezelni, hanem a közben következményként fellépő szövődményeket is. Ha tehát először csak vakarózás volt az allergia miatt (táp, pollen, poratka, vagy valami más), akkor a kivakakart helyeken csökken a bőr ellenállóképessége, felülfertőződik, ráadásul a kutyus ellenállóképessége is csökkent, így fogékonyabb a parazitákra (pl. rühatka, szőrtüszőatka, stb.), a gombákra, ráadásul a bolhák mindig ronthatnak a helyzeten, amik egészséges állatnál is előfordulnak, de egy allergiára hajlamos kutyánál-macskánál már egyetlen bolhacsípéssel a szervezetbe juttatott bolhanyál is súlyos vakarózást válthat ki.

A rühatkásság is egy olyan kór, ami a bőr csökkent ellenálló képessége esetén okoz főleg gondot. Ugyanúgy, mint a bolháknál, itt is arról van szó, hogy az allergiára hajlamos kutya szervezete érzékenyedik a rühatkák nyálára, anyagcsere produktumaira és náluk alakuk ki a kínzó viszketés már 1 rühatkától is. Diagnózisa nagyon nehéz, kezelése a kutya ellenállóképességének javításával is együtt kell járnia, és ismételni kell.

Arról nem írt, hogy milyen fajtájú, nemű a kutya, ivartalanított-e.  Ezek a kérdések is fontosak lehetnek az esetleges hormonális betegségek kizárására.

Azért írok ilyen hosszan, hogy lássa, miért nehéz a kutyus betegségének, vagy inkább állapotának a kezelése.

A hypoallergén táp nagyon jó, nagyon fontos, hogy semmi más táplálékhoz ne jusson a kutya, ami allergén lehet- se egy falat párizsi, se egy kis kolbászvég. A bolhák ellen folyamatosan védekezni, olyan készítménnyel, ami távol is tartja és csípés esetén el is pusztítja a bolhát.  Az immunerősítés nagyon jó, kúra szerűen, vagy állandóan is alkalmazható.

Fontos még a rendszeres portalanítás, alapos porszívózás, az állat fekhelyének magas hőmérsékleten (lagalább 60 fok) mosása, mert a bolhapeték a környezetből újra visszafertőzhetik, ráadásul a poratkák ellen is védekezni kell.

A sok játék, szaladgálás, megfelelő parazita ellenes védelemmel a jó levegőn való kirándulás (kivéve ha a parlagfű az allergén) nem csak az embereknek, de a kutyáknak is jót tesz, és az immunrendszert is erősíti!

Ha sikerül úrrá lenni a rühatkán, a bolhákon és eltelik a 6 hét a hypoallergiás táp etetését követően, ami alatt kifejti a hatását, biztosan jobban lesz a kutyus, ráadásul elmúlt a nagy nyári meleg, ami általában súlyosbítja az ilyen viszketős tüneteket.

Kitartást és mielőbbi jobbulást kívánok gazdinak és kutyusnak!

 

 

 

 

jelige: tücsök gazdi
2012-09-24
Tisztelt doktor! a kutyusom 13 éves pumi, egyik napról a másikra megsüketült,este még semmi baja nem volt,reggel szóltam hozzá és csak nézett. ez még egyfajta szorongással jár,ha hangos zaj van,forgatja a fejét,de nem arrafelé,ahonnan jön a hang. elvittem ügyeletre,mert ez péntekre virradóra történt,az orvos azt mondta valószínű,enyhe agyvérzés,ill Ct.ajánl,nem-e daganat az agyban. van egy kis epilepsziája is,ami nem erős görcsös, fagyizó,nyalakodó,csillagvizsgáló.-nem szed gyógyszert / szedett,de nagyon beteg lett a mája/ Karsivant és Senor Aid tm oldatot kapott. kérdésem visszanyerheti a hallását? láthatóan nagyon zavarja,hogy nem hall. köszönöm válaszát:tücsök gazdi

Nem kizárt, hogy az epilepsziás betegsége súlyosbodott és nem kizárt, hogy az epilepsziás tünetek hátterében koponyaüregi daganat áll. A hallás vizsgálata sem egyszerű feladat egy kutyánál, sokszor nehéz azt eldöteni, hogy süketség, vagy tudatzavar alakult ki egy-egy esetben.

A részletes kivizsgálás - és a koponya MRI, CT, vagy PET/CT tudná valóban a legpontosabban megválaszolni a tünetek okát, és ezután lehetne az esélyeket, lehetséges megoldásokat megbeszélni.

A vizsgálatok, majd oki kezelés hiányában csodával határos lenne, ha nem súlyosbodnának, hanem javulnának a kutya tünetei.

jelige: bcsocso
2012-09-24
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 14 éves cicám. Már jó pár hete csinálja azt, hogy kb. 3-4 napig tüzel. Két három napig úgy tűnik, hogy elmúlt a tüzelés, és aztán kezdődik megint előröl. És amióta ez az állapot tart, naponta hány a cicám. Valamikor csak egyszer, de előfordult, hogy kétszer. Mi lehet a baja, és miért tüzel ilyen sokszor? Köszönöm a válaszát. Tisztelettel: Boldogné Böröczki Katalin

Szinte törvényszerű, hogy a nem ivartalanítot nőstény macskák néhány év alatt rendszertelen ivarzást produkálnak. Az Önök esetében az a csodálatos, hogy ilyen későn jelentkeztek a gondok.

Remélhetőéeg "csak" petefészek ciszták okozzák a tüneteket, de könnyen lehet, hogy a méhen is vanak már elváltozások, és nem kizárt, hogy gennyes gyulladás, vagy esetleg daganat zajlik a cicában.

Mielőbbi részletes állatorvosi vizsgálat szükséges, és szinte biztosan operálni kell a cicát.

Honlapunk Publikációk rovatában több kapcsolódó írászt olvashat.

jelige: beteg
2012-09-24
Jo napot kivanok; Van egy Ujfundlandi kan kutyam most 2 eves,a kerdesem az hogy az allat herein piros foltok jelentek meg olyasmi mint a var, mi lehet az?

Nagytesű kutyák hereborékján a hideg, kemény aljzaton történő ücsörgéstől is idült gyulladásba kerülhet a zacskó bőre. Talán az a leggyakoribb, ezért legvaószínűbb oka az észlelésének.

Ezen kívül, akár a here, mellékhere gyulladása, torziója, és daganata is járhat hasonló tünetekkel, de sérülés, allergia, és számtalan egyéb oka is jelen lehet.

Állatorvosa a kutya vizsgálatával tudja tisztázni a helyzetet és ezután a kezelést is megbeszélhetik.

jelige: lizuska
2012-09-24
A boxer kutyánk törkölyt evett. Nagyon beteg lett. Állat orvoshoz vittük és vese leállást állapítottak meg. Kezelést is kapott, de az állapota nem jevul. Van esélye a túlélésre?

Állatorvosa a vese leállását valószínűleg a vizeletképződés megszűnéséből és a vér veseparamétereiből (karbamid, kreatinin, foszfor) állapította meg.

Azt gondolom, hogy intenzív infúziós kezelést kap azóta is a kutya. Az ismételt vizsgálatok tudják eldönteni azt, hogy javul-e a helyzet és és ez alapján lehet az esélyeket latolgatni.

Állatorvosa kezeli és vizsgálja folyamatosan a kutyát, ős az aki az esélyeket a legpontosabban meg tudjaítélni. Én csak Önnel együtt remélem, hogy rendeződik a kutya állapota.

jelige: pitbella
2012-09-24
1 hónapja leesett a fáról és meghúzodott a bal hátsó lába. Orvosnál voltunk nincs törés. Sokat javult de még mindig sánta, menéskor háta pupus. Ágyra is nehezen próbá felugrani. Kérdésem, ez normális vagy már meg kellett volna gyógyulnia. 6 éves, télen lakásban élünk, tavasztól őszig vidéken. Köszönöm válaszát, Hajasné

Egy teljes törés a végtagon, vagy a medencén, vagy a gerincen valószínűleg kitapintható lett volna és már a korai röntgen felvételeken jelt adhatott volna a baleset idejében. Nem teljes törés esetleg rejtve maradhatot a fizikális vizsgálatok , de a röntgenfelvételek során is. Ráadásul a törések mellett rándulás, ficam, izom, szalag szakadás .... többféle sérülés is adódhatott.

A sérülések nagy része 1 hónap alatt regenerálódott volna. Azt gondolom, hogy jelezni kellene állatorvosának a cica állapotát, és biztos vagyok benne, hogy részletes kivizsgálást fog ajánlani.

jelige: Széklet
2012-09-20
Tiszteld Doktor úr!Olyan problémával keresném meg,hogy van 5hetes Yorki szuka kutyám,és a mai nap folyamán egyszercsak szomorú lett enni sem akar!Székletet ürít,de már most az este folyamán probálkozik de nem sikerül neki!Nem tudom,hogy mitől lehet ez!Várom válaszát!

Mégha makkegészséges lenne is az 5 hetes kölyök, akkor is állatorvos kell a védőoltások, parazitamentesítések, egészségügyi könyv, helyes tartás és táplálás megbeszélése miatt.

A leírt általános tüneteket számtalan veleszületett és szerzett, fertőző és nem-fertőző betegség, elváltozás okozhatja. Mielőbbi részletes állatorvosi vizsgálatok ajánlottak.

jelige: Misu
2012-09-20
Üdvözlöm! Pár napja kértem Misu jeligére tanácsot,köszönöm! Most házkoszton van Misu.Kérdésem:egy napra elosztva hány dkg hús+ hány dkg rizs.. szükséges, egy kb. 20-25kg-os 4 éves boxer kutyának, milyen immunerősítőt szedhet? Biztosan tudjuk, hogy glutén, szárnyas répa,burgonya allergiája van. Kérnék tápra is tanácsot. ..és még tartósítószer allergiája is van. Várom mielőbbi válaszát!Üdvözlettel: N. J.

Kedves Nagyváradi Judit!

Nagyon egyszerű lenne azt írnom, hogy 36 dkg főtt csontos nyúlhús + 30 dkg főtt rizs + 16 dkg párolt aprított zöldségféle a Misu napi főzött kaja adagja, emellé naponta 2x1 dl  élőcsírát tartalmazó kaukázusi kefírt  kapjon a kutya, illetve hogy a Royal Canine Hypoallergén tápját és a Vetri DMG nevű immunerősítő szert ajánlom - de kérem, hogy felejtse el ezt, és az esetleg még más honlapokról érkező hasonló konkrét tanácsokat.

Én azt sem tudom, hogy a Misu napjait nagyrészt bennt, vagy kinnt tölti-e, mennyit és milyen intenzíven sétál, mozog, milyen állapotban vannak az ízületei, keringése, szíve, máj- és vese funkciója mit mutat ....  így hasonló konkrét tanácsokkal nem szolgálhatok. Még nagyobb a veszélye, ha a hasonló észosztó honlapokról érkező tanácsok összegzésével gondolja a kutya problémáját megoldani.

Nagyszerű dolog, hogy diagnózisra jutottak a kutya betegségét illetően. Állatorvosa az Ön áldozatvállalása és türelme segítségével a nehezebb dolgot már elvégezte, kiderítette a kutya baját. Kérdéseit állatorvosának célszerű feltennie és az ő tanácsai fognak segíteni a megoldást illetően is.

jelige: Mops
2012-09-19
Igaz-e hogy a mops kutyát 2 éves kora után mindenképpen fedeztetni kell, mert beledöglik?Próbáltam neten utána nézni, de konkrétan erre nem találtam választ.

A neten rengeteg szemetet is olvashat, még az sem kizárt, hogy talál olyan elmebeteg írást, amely igennel felel a kérdésére.

Sem a Mopszot, sem más kutyát nem kell mindenképpen fedeztetni 2 éves korában sem, előtte és utána sem - sőt kutyát tenyészteni csak arra felkészült tulajdonos, alkalmas és felkészített állattal tárgyi feltételek megléte esetén kellene, hogy vállakozzon. A Mopszok (néhány más fajtához hasonlóan) nehezebben ellenek a szokásosnál, ezért tenyésztésükhöz a szokásosnál is több szakértelem, odafigyelés kell.

Ha ezen feltételek közül csak egy is hiányzik, akkor mindenképpen jobb és egészségesebb, ha a fiatalkori ivartalanítás mellett döntenek. Az ivartalanított szukák nem tüzelnek, ezért egyszerűbb velük az élet, valamint egy sereg súlyos  betegséget megelőzhetünk ezzel a tervezett műtéttel.

Mindezekről bővebben olvashat itt:

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/gondolatok-az-ivartalanitasrol

 

jelige: Remegés
2012-09-18
11 hónapos ivartalanított nőstény cicámnál figyeltem meg mostanában a következőket: elalvás előtt, illetve az alvás első szakaszában hullámokban kezd el remegni. A remegés csupán pár másodpercig tart, de sokáig ismétlődik és az egész testére kiterjed. Eddig nem észleltem ilyesmit nála, viszont ezen a héten már harmadszor tapasztalom, napszaktól függetlenül. Éber állapotban sem tapasztalható a remegés. Érdemes ezzel a problémával állatorvoshoz fordulni, vagy igazából ez "természetesnek" számít? Köszönöm!

Én saját két macskámon is évek óta tapasztalom a leírtakat, igaz éber állapotban is, amikor oldalukra fekve pihennek. Számomra inkább az a különös, hogy csak most vette észre. A tüzelések időszakában különösen gyakori a bőr alatti izmok remegése, de ivartalanított állatokon, kandúrokon is megfigyelhető.

Ha még nem ivartalanított a cica, akkor mostanában ideális ezt megtenni. Ha ezügyben, vagy az esedékes vakcinázás, parazitamentesítés miatt felkeresei állatorvosát, azért kérdezzen rá erre a megfigyelésére is, hogy biztosan egy dologról beszélünk-e.

jelige: brix60
2012-09-18
Tisztel Doktor Úr! 12 éves szuka kutyám,tüzelése először is elég sokáig tart, másodszor pedig most már kedvetlen, barnás-vizes váladék folyik belőle. Keveset eszik, vizet viszont elég sokat. Vizelete normális, széklete kevés ugyan, de szintén normális. Ami még furcsa gyakran büfög. Testvérével vannak ketten, aki szintén tüzelt előtte lévő időben, de ő jól vészelte át ezt az időszakot. Ilyen még nem történt sajnos tanácstalan vagyok, kérem tanácsát. Köszönettel

A leírása alapján egészen biztosan nem megszokott tüzelés jelentkezett a 12 éves kutyánál. Legnagyobb valószínűség szerint gennyes méhgyulladás, esetleg petefészek és/vagy méh és/vagy hüvely cisztás megbetegedés, daganat állhat a háttérben.

A kutyának mielőbbi részletes kivizsgálásra és nagy valószínűség szerint műtéti ellátásra van szüksége a gyógyuláshoz.

Honlapunk Publikációk rovatában több vonatkozó írást talál a témában.

jelige: Kira beteg?
2012-09-17
A kutyusom most 10 hónapos. Amerikai staffordshire terrier és már a nyár elején tüzelt egyszer. A csecsbimbói eddig duzzadtak voltak, jobban mondva csak az egyik. Most pedig már 3-4 bimbója is duzzadt(nem nagyon) és nem csak duzzadt, hanem most már piros és véres is. Nem tudom, hogy ez természetes vagy valami baj van a kutyussal. Ha hozzáérek érzékeny neki és odakap a kezemhez. Mi baja lehet a kutyusnak.

Szinte bizonyosan álvemhesség és következményes tejmirigy gyulladás alakulhatott ki a fiatal szukán.

Állatorvosa a kutya vizsgálatával tudja megerősíteni a gyanúmat,  és ő tud hatékony kezelést ajánlani a tejtermelődés megakadályozása és a tejmirigy gyulladás meggyógyítása céljából. Ha ez megtörtént, akkor a kutya ivartalanítását is megbeszélhetik, hogy lehetőleg ne ismétlődjenek ezek a problémák minden tüzelés után.

Mindezekről honapunk Publikációk rovatában még bővebben olvashat itt: http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/a-vemhesseg-es-alvemhesseg-kialakulasa-kutyaban-es-macskaban és itt: http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/gondolatok-az-ivartalanitasrol

 

jelige: Mollim
2012-09-17
jó reggelt kívánok! Én a következő problémáról beszélnék. Van egy 13.5 éves kutyám, akinek van 3 éve meglévő emlődaganata. Ami kezdetben dió nagyságú volt, mára körte nagyságúra és keménységűre fejlődött, viszont más panaszt nem vettem észre, mert gondolom, ha áttétes lenne, már nem élne. Van a kutyusnak szivzöreje,és a májára is gyógyszert szed, ami miatt az orvosunk nem tanácsolta a műtétet. Igaz , hogy 3 éve csak 10 éves volt és a daganat is kisebb, de ha akkor megműtik és nem ébredt volna fel, akkor 3 éve már nem lehetne velem, így pedig nyertünk ennyi időt. Sajnos nincs ivartalanítva sem. Nagyon félünk a kifekélyesedéstől, de ha ez nem következik be, akkor elképzelhető,hogy már élete végéig problémamentes lesz? köszönöm

Annyiban jó a gondolatmenete, hogy ha már 3 éve is rosszindulatú emlődaganata let volna a kutyának, akkor az néhány hónapon belül áttéteket képzett volna és a kutya valószínűleg már régen elpusztuklt volna kezelés nélkül. Annyiban viszont sántít az okoskodás, hogy az emlőterime 3 éve ( és akár most is) lehetett akár csak gyulladás, vagy jóindulatú daganat - de a gyulladás, és a jóindulatú daganat is képes rosszindulatúvá válni (malignizáció) és az igazi gondok ezután adódhatnak.  A malignizáció már bekövetkezhetett korábban, lejátszódhat a mai napon és a későbbiekben is.

A fiatal korban nem ivartalanított kutyákon későbbi életük során szinte törvényszerűen megjelennek a petefészek-, méh és emlőmirigyek gyulladásos, elfajulásos és daganatos betegségei. Nagyon ritka az az egyed, amely "megússza" ezeket az elváltozásokat és nem kell idős korban, akár több alkalommal is megoperálni őket.

Jogos a félelmük a kifekélyesedést illetően, a rosszindulatú emlődaganatot és áttéteket illetően, a gennyes méhgyulladást és petefészek ill méh cisztákat, daganatot illetően is. Sőt azt gondolom, hogy mindezek jóval nagyobb veszélyt jelentettek és jelentenek a kutyára, nagyságrenddel nagyobb eséllyel rövidítik le az életét, mintha gondos kivizsgálás után megtörténhet az emlőterime eltávolítása és a kutya ivartalanítása.

Honalpunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.

jelige: mi a jó?
2012-09-17
Tiszteletem! Idősödő kutyáimnak minden nap főzök. Általában rizst vagy tésztát és azt keverem össze főtt csirke szível, nyakkal, májjal. Száraz tápot is kapnak. Mégis néha azt veszem észre, hogy olyan érdekes a székletük, úgy néz ki, mintha burok venné körül a kakit. Valamit nem jól csinálok? Vagy nem jó amit főzök. A májukat milyen étellel kímélhetem? köszönöm

Anélkül, hogy tudhatnánk, a napi adag pontos összetételét, arányait (mennyi rizs, tészta, csirke nyak/szív/máj ...stb mennyi és milyen száraz táp?),  kizárt dolog megítélni a táplálás helyességét, vagy helytelenségét.

Észlelése a széklet felszínén leírt "burokkal" kapcsolatosan könnyen lehet nyálka, mucin bevonat - aminek a hátterében akár táplálással kapcsolatos problémák, akár más oktanú gyomor-bél betegségek is állhatrnak.

Említse meg észlelését állatorvosának és kérje ki véleményét ezzel kapcsolatosan. Ő a lehetséges betegségek megerősítésében vagy kizárásában és táplálási tanácsokban egyaránt segítséget nyújthat. Hasznos olvasmány lehet Dr Fodor Kinga: "Mit egyen a kutyám" című könyve is.

jelige: suzy
2012-09-14
Tisztelt doktor Úr! 11éves németjuhászunknak csípőízületi diszpláziája van.Kapja most a GF-600 zöldkagylókivonatot,de kétszer kapott már szteroidot,ill.synoqint mert nemtudott felállni és összeakadt a lába.Jelenleg erősen sántít a jobb lábára,és szétcsúszik a hátsó lába egyszer-egyszer.Kérdésem az lenne,ilyen idős korban érdemes lenne -e műtetni még?Esetleg valami "csodaszert",nem -e tud rá?Nem szeretnénk elveszíteni.Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Sajnos csodaszert ajánlani nem tudok.  A csípőízületi diszplázia azzal jár, hogy teljesen deformálódik a combcsont feje, hiszen állandó gyulladásban van, szinte felszívódik. A beteg műthetőségét nem feltétlenül az életkora, hanem a belső szervek állapota határozza meg: erről vérlaborral, rtg, ultrahang vizsgálattal lehet képet kapni.

Az biztos, hogy most nagy fájdalmai vannak, kérdéses, hogy az ilyen ízületi panaszokra adandó nem szteroid gyulladáscsökkentők hatnának-e, ha nem döntenek a műtét mellett, akkor is érdemes kipróbálni ezeket (Vénykötelesek.)

A Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület oldalán több információt is talál a témáról.

<< <  118 / 463 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.06.20
Április 8-án született kiscicák ajándékba elvihetők! Érdeklődni lehet: +36-30-2530158 Két alom, együtt nevelkedtek, egészséges, kiválóan egerésző anyukáktól. A kiscicák nagyon játékosak, már mindent esznek, féregtelenítve várják új gazdijukat!
2016.06.17
2016. 06. 16-án hajnalban elveszett a képen látható fekete nőstény házimacska. A Kereszt utca, Felsősas utca és Tóth József utca környékén lakik. Ivartalanított, oltott, chipezett. A megtaláló jutalomban részesül, kérem hívja a 06-20-933-07-76-os számot.
2016.06.10
Talált, bűbájos, gyerekszerető, játékos, békés tacskó keverék kutyusnak keresek gazdát. Kb. 3 éves, kan, chip nincs benne. Érdekessége, hogy a jobb szeme világosabb, mint a bal. Nem szeretnénk menhelyre vinni, de nálunk sajnos tovább nem maradhat. Számom: 70/452-4599