Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉSI AKCIÓ

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: túlsúly
2009-11-01
Tacskóm vemhessége alatt ”kicsit” meghízott.Bár ez már több mint másfél éve volt, nem sikerült teljesen lefogynia, és kicsit lóg a hasa.Tudom, hogy a tacskóknál különösen veszélyes a túlsúly, ezért kérdezném, hogy van-e valami speciális kutyadiéta, amivel segíthetnénk neki. Válaszát előre is köszönöm!
Nem kevés, igen jó minőségű, alacsony energiatartalmú, diétás táp közül választhat - ha csak diétára van szükség. Állatorvosa, azon kívül, hogy segíthet a tápok között eligazodni, a kutya kivizgsálásával abban is segíthet, hogy nincs-e pl endokrin betegség (Cushing, hypothyreózis ...) a túlsúly hátterében. A kutya fokozatosan növelt mozgatása, terhelése is sokat segíthet - ha egészséges a tacsi.
jelige: marion
2009-11-01
13 éves németjuhász kan kutya jobb heréjében teniszlabda nagyságu daganat lett. Aműtéti eltávolítás milye rizikóval jár ezt szeretném megtudni.
Állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával (fizikális vizsgálatok, vérvizgsálatok, citológiai/szövettani vizgsálat, műszeres vizsgálatok ...) tudja felmérni a kutya általános állapotát, terhelhetőségét és a heredaganat betegség előrehaladott voltát. Az Ön által ermlített adatokból semmiféle rizikófaktor nem számolható, nem becsülhető. Általánosságban csak annyi mondható, hogy önmagában a kor egyetlen állat, vagy ember műtétjét, altathatóságát sem teszi lehetetlenné, vagy értelmetlenül kockázatossá. A daganatos betegségek szinte mindig idős szervezetben jelentkeznek, igen ritkán kell daganat miatt fiatal egyedet operálni, kezelni. Állatorvosa, gondolom, ráadásul többféle altatási módszer között is választhat - szinte biztosan tud olyat ajánlani, aminek alkalmazásával a műtéti/altatási kockázat jóval kisebb, mint a betegség kezelés nélkül hagyása.
jelige: Vackor
2009-10-30
Tisztelt Állatorvos!8 éves szuka pekingi palotakutyám 2006-tól epilepsziás,erre napi1/4 sevenaletta gyógyszert szed/bár az állatorvosunk szerint el lehetne hagyni,mert már régen volt rohama/.1hónapja és 1 hete a kutyus jobb mellső lábát húzni kezdte, fekvésnél maga alá rakja, nem használja, állásnál inog, elesik.Állatorvos Carprox gyógyszert adott, beszedte nem volt nagy javulás.Elmentünk nyaki és gerinc rtg-re ami negatív lett.Ott kapott Diprophos,B1vit,Ketofen inj. amitől délutánra nagyon jól lett.Azóta Carprox1/4,B1vit,Nootropil1/4 napi szed.Ez október 21-én volt.Javulást nem vettem észre, a kutyus fekszik, nem szívesen járkál,rossz kedve van.Rengeteg vizet iszik és ürít is.Eszik, étvágya is van.Sőt most már a hátsó lábak is kezdenek inogni, de érzi őket/tűpróba/.Húzza a lábakat. Nem tudom mit tanácsol,de én már nagyon aggódom miatta, mert azt hittem a gyógyszerektől jelentős javulás lesz.Már 2 állatorvosnál jártunk és semmit nem tudnak mondani.Vérvétel nem volt.Hová menjek a kutyussal és milyen vizsgálatok kellenének, hogy kiderüljön mi a probléma?Előre is köszönettel:egy nagyon aggódó gazdi
Gondolom részletes fizikális vizsgálatok, ortopédiai-, neurológiai- (esetleg onkológiai-) szakvizsgálatok, vérlabor és képalkotók (röntgenek, esetleg CT MRI) adhatnak választ a kutya betegségeire. Leírása alapján (és ha a kutya nem ivartalanított) számomra még az sem kizárt, hogy gennyes méhgyulladása (is) van. Megnyugtatni sajnos semmiképpen nem tudom, akár komoly baj is lehet. A tanácsom pedig csak az lehet, hogy amennyiben eredeti kezelőorvosa úgy érzi kimerítette a vizgsálati lehetőségeket, akkor meg kell kérni, hogy irányítsa Önöket specialistához.
jelige: Mirci 2.
2009-10-28
Tisztelt Dr Úr! Az orvos megvizsgálta, lázát is megmérte,igaz ultrahangozni nem ultrahangozta meg, azt mondta hogy semmi baja, csak azért ilyen mert tüzel. Adott neki két injekciót, mert akkor étvágya sem volt! Azóta teljesen jókedvű, játékos, eszik normálisan. Az orvos azt mondta, hogy amikor tüzel a macska akkor nem javasolt az ivartalanítás, mivel vérzékenyebb! Én viszont aggódom cicám miatt, ezért tettem fel itt a kérdést, hátha tudnak valamit javasolni! Köszönöm
És volt láza? És volt gennyes hüvelyfolyása? És ha semmi baja nem volt, akkor miért nem volt étvágya? És milyen injekciókat kapott a „semmi baja” kezelésére? Sajnos az a helyzet, hogy semmit nem értek a történetből. Nézze, a gennyes hüvelyfolyás, ha volt/van ilyen, akkor biztosan nem egy normális tüzelés jele. Egy macska tüzelése 2-5 napig tart - ezidő alatt valóban nem biztos,hogy célszerű az ivartalanítást elvégezni, de néhány nap múlva már lecseng az ivarzás és elvégezhető a műtét. Én természetesen csak azt tudom javasolni, hogy ha beteg a cica, akkor érdemes kivizgsálni, hogy mi a baja és utána meggyógyítani, majd ha már egészséges akkor lehet ivartalanítani. Ha nem beteg a cica, akkor pedig ajánlatos lenne mielőbb ivartalanítani.
jelige: Mirci
2009-10-28
Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék, hogy van egy 5 éves nem ivartalanított nőstény cicám, pár hete elkezdett gennyes váladék folyni a nemi szervéből, vittem orvoshoz is már, azt mondták, hogy azért mert tüzelési időszaka van, azóta is többször megjelenik ez nála! Szeretném ivartalanítani is, de nem javasolták. Mitévbő legyek? köszönöm válaszát
Én nem tudom értelmezni a leírtakat ... Macskák ivarzása normális esetben soha nem jár gennyes (!) hüvelyfolyással. Ha komolyan veszem amit írt, akkor annak hátterében gennyes méh-, (esetleg hüvely, vagy hólyag) gyulladás, esetleg daganat állhat. Ezeket a betegségeket részletes vizsgálattal (fizikális vizgsálatok, vérvizgsálatok, hasi ultrahang ...) diagnosztizálhatta volna állatorvosa. Miért nem javasolta állatorvosa a kivizsgálást és az ivartalanítási műtétet? Lázas, beteg a macska? Elesett, nem altatható, nem műthető állapotban van?
jelige: Lucyka
2009-10-28
1 éves havanese nöstény kutyánkat akartuk tegnap ivartalaníttatni, de sajnos a mütétet nem tudták elvégezni, mert az altatás alatt teljesen leálltak az életfunkciók. Gyógyszerrel indították újra a szívét. Szerencsénkre még éppel a vágás elött történt. Mostmár jól van. Már korábban is említette állatorvos, hogy a szívritmussa nem tökéletes, de mindenki az izgalomra fogta. Kérdésem: Elképzelhetö, hogy valamilyen szívbetegségben szenved, annak ellenére, hogy a viselkedésén még eddig nem vettünk észre semmi gyanúsat, azonkívül, hogy nagyon rossz evö? Egyáltalán vannak-e erre utaló jelek? Mi ilyenkor a teendö, ill. mire figyeljünk oda? Válaszát tisztelettel köszönöm.
A leírtak alapján és állatorvosa megalapozott gyanúja szerint szinte bizonyosan valamilyen veleszületett- vagy szerzett szív-, keringési betegségben szenvedhet a kutya. A teendő csak egy lehet, a kutya részletes kardiológiai kivizsgálása. Csak ha kiderült a bibi, akkor lehet a kutya életesélyeit, kliátásait és a teendőket megbeszélni.
jelige: Bogi
2009-10-28
Tisztelt Állatorvos! Szeretnék éedeklődni ivartalanításal kapcsolatban. Anyukámék kutyája 5éves szuka. Évente csak egyszer tüzel de néha eléggé megviseli. Nem ellet de nem is szeretnénk. Kérdezném várható-e valami komplikáció ha ilyen korban végzil el a beavatkozást és igaz-e, hogy megváltozik a kutya személyisége vagy hízásra hejlamosabb lessz-e? Elég érzékeny kislány. Válaszát előre is köszönöm Nelly
Ugyan a szukák ivartalanításának optimális időszaka kb 1 éves korukban az első és második tüzelésük alkalmával, vagy még korábban az első tüzelés előtt van - még most 5 évesen is ajánlott kérni. A petefészek és méh gyulladásos, degeneratív és daganatos elváltozásait lehetne megelőzni ilymódon. A kutya személyisége nem fog változni, de hízásra valóban hajlamosabb lesz. Ezt azonban kis odafigyeléssel, diétával sok mozgással egyszerű megelőzni. Honlapunk publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: LILI 2.
2009-10-28
Tisztelt Doktor Úr ! Nagyon szépen köszönöm a válaszát, mivel a tünet változatlanul fenáll továbbra is, mindenképpen el kell valahogyan juttatunk LILI „családtagunkat” gyógyítÓ kezekhez. Mégegyszer köszönjük megtisztelő válaszát.
Örülök, ha kiderül a kutya tüneteinke az oka. Remélem, hogy egyszerűen és véglegesen megoldható probléma adódott.
jelige: kutyus kérdés
2009-10-28
Jó napot! Mi pont egy éve befogadtunk egy keverék kutyust,mert el akarták altatni... az a kérdésem,hogy mitől van az,hogy állandóan vissza hányja az ételt.bármit adhatunk neki.van mikor a panaszok hosszabb ideig nem jelentkeznek.fulladni is szokott,de ez nem hiszem hogy ugyanabból a gondból fakad. A másik,hogy kb egy hónapja elszökött.arra lennék kíváncsi,hogy esetleg nem lehet,hogy terhes/vemhes?ezt mikor vehetem észre és milyen tünetei vannak?egy kutyus menni ideig állapotos? :) köszönöm
Én azért ismerek jónéhány olyan betegséget is, amelyek rendszeres hányással és fulladással (nehezített légzéssel) is járnak ... De talán nem is az lényeges, hogy egy, vagy több betegségtől szenved-e a kutya. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tud utánajárni a tüneteknek és a vemhességet is megállapíthatja ultrahang vizsgálattal. Más biztos módszer nem létezik a vemhesség kimutatására kutyákban, macskákban. A csak veszettség ellen oltott, beteg szuka esetleges vemhesülése komoly veszélyeket rejt magában, mielőbb érdemes lenne a kutya részletes kivizsgálását kérnie. Egy kutya 61-65 napig, leggyakrabban 63 napig vemhes. Ezügyben honlapunk Tudnivalók rovatában még részletesen tájékozódhat.
jelige: stellacska 2.
2009-10-28
Tisztelt Cím! Kutyám állandóan nyalja az első két mancsát az ujjai közt, piros ott a bőr neki. Mikor az udvarról beviszem folyóvíz alatt megmosom, majd megtörlöm a lábait. Nedves madarna, vagy miért csinálja?
Akár a nedvesség, akár szappanmaradék okozhat ilyen tüneteket. Ezenkívül a kutya lehet allergiás, és számos egyéb betegség is jár ilyen tünettel.
jelige: Angel
2009-10-28
Tisztelt Doktor Úr! Egy het kértem Öntől tanácsot a Bischon Havanese kutyusunk gasztoenterális problémái miatt. Köszönöm a válaszát és a jó tanácsot. Angel-nél megtörtént a hasi ultrahang vizsgálat, és hálistennek semmilyen elváltozás nem mutatkozik egyetlen belső szervén sem. Egyedül az egyik veséjén látható két kisebb ciszta, de a vesefunkciós labor eredmények jók. Az állatorvosunk azt mondta, ez nem jelent gondott. A labor eredmények és az ultrahang vizsgálat eredményének tükrében abban maradtunk, hogy jelenleg más teendő nincs, mint naponta 2x 1/4 Quamatel mini tablettát kapjon a kutyus a túlzott gyomorsav miatt, és nem szükséges a diéta. Köszönöm azt is, hogy segített a tovább gondolkodásban, ugyanis megbeszéltük, hogy a tavasszal sor kerül az ivartalanításra. Igaz hogy augusztusban volt 6 éves a kutyus, de most még egészséges és még remélem nem késő az ivartalanítás. Azt azért még kérdezném Doktor Úrtól, hogy a kutyáknál is létezik májvédő vitamin? Angi esetében van értelme valamilyen kiegészítő vitamin adásának. A magas GPT, amiláz és LDH szint egy idő után magától rendeződik? Mert gondolom, a mostani eredmény egy állapotot rögzit és nem egy krónikus betegség jelei. Válaszát előre is köszönöm. További szép napot. Üdvözlette. dukata
Örülök, hogy kiderült a kutya betegsége és annak is, hogy már kezelik őt. Az egyszeri laboreredmények és a kutya tüneteiből nem lehet pontosan kitalálni, hogy mi okozhatja az eltérő májparamétereket. A kontrolvizgsálatok eredményei adank majd erről tájékoztatást. Kutyának is többféle májvédő készítményt lehet és érdemes adni, állatorvosa véleménye lesz ezügyben is a meghatározó.
jelige: Lili
2009-10-28
Tisztelt Doktor Úr ! 3 éves palotapincsink ma reggelre rózsaszínű hányást ”produkált ”, enni nem eszik, inni viszont ivott, viselkedésén nem látjuk,hogy fájdalmai lennének.Mivel születése óta vak ,csak lakásban tartjuk, néha kb 1/2- 1 órára felügyelettel kivisszük a kertbe .Mivel falun élünk állatorvos 30 km-re van tőlünk ezért kérjük előbb itt a segítségét.Köszönjük válaszát.
A hányás kutyáknál (is) az egyik leggyakoribb tünet, ahogyan mondani szokás „ a banálistól a fatálisig” temérdek betegség tünete lehet. A kutya ráadásul nem rendszeresen vakcinázott, talán nem is parazitametesítik rendszeresen és talán nem is ivartalanított. Ha azt akarja, hogy tippeljek, mi okozza az észlelésüket, hát megteszem ... mondjuk gennyes méhgyulladása van a Lilinek. Természetesen kizárólag részletes vizsgálatokkal lehet kideríteni, hogy valójában erről van-e szó, vagy a többi lehetséges sok tucat egyéb betegség egyikéről, másikáról.
jelige: Maffia
2009-10-26
2009.10.26-án a macskám éppen bent volt,amikor arra jöttem be,hogy a padlón egy sárgás kissé piros folt volt.A szőnyegen pedig egy sárga folt volt.Aznap csak aludt az egyik széken.Este, amikor kiengedtem kiment.Reggel sehol sem találtam és még mindig nem találom sehol.Nem tudom hol keressem,és mi baja lehet.
Én sem tudom, hogy hol keresse a cicáját és azt sem, hogy mi baja lehet. Általánosságban azt tudom mondani, hogy a hosszú élet titka a macskáknál is a fiatalkori ivartalanítás és rendszeres védőoltások, parazitamentesítések elvégeztetése. Ezek hiányában hasonló élmények gyakran érhetik a macskatartó gazdikat. Ha előkerül a cica mielőbbi részletes állatorvosi vizgsálatot ajánlok. Ha ezt a kalandot megúszták, akkor pedig fogadja meg a tanácsot - ivartalaníttassa, parazitamentesítse oltassa be macskáit. Úgy akár 15-20 évig is elélhetnek.
jelige: Zsebi
2009-10-26
Tisztelt Doktor Úr! Zsebi kutyám 09.08-án ”megesett” egy yorkitól. az állatorvos olyan injekciót adott neki, amit a 3. és az 5. napon kellett kapnia, nehogy megtapadjanak a megtermékenyített petesejtek. Most úgy néz ki, mégis vemhes lett. Megnőtt a pocakja és a cicijei duzzadtak. A kérdésem: egészségesek lesznek-e a kiskutyák? Most sajnos nem tudom állatorvoshoz vinni. Köszönettel.
A nemkívánatos párzások után valóban az egyik választható megoldás szerint a párzás 3. és 5 napján két injekció beadásával a megtermékenyült petesejtek méhbeágyazódását lehet megakadályozni. Minthogy a biológiában, (állat)orvos-tudományban semmit nem lehet 100% biztonságnak venni, így lehetséges, hogy nem (mindegyik) megtermékenyített petesejt beágyazódását sikerült megakadályozni. Azaz nem kizárt, hogy vemhes a kutya. Azt is el kell mondjam azonban, hogy egyéb rendellenességek is lehetnek, ami magyarázhatja a hasi terime növekedését és a kitejelést. A kutya lehet akár álvemhes és akár rendellenes magzat, hulla magzat, vagy gennyes méhgyulladás is lehet a háttérben. Ráadásul a párzástól és injekciós kezeléstől nagymértékben független betegségek is növelhetik a hasi terimét. Sajnos nem látok más megnyugtató megoldást, mint a kutya mielőbbi részletes kivizsgálását. A fizikális vizsgálatok mellett vérvizsgálatokra és képalkotókra pl hasi ultrahang vizsgálat is szükség lehet. Más módon nem lehet megválaszolni kérdéseit.
jelige: bull 2.
2009-10-26
Kedves doktor úr! Köszönöm szépen a válaszát,a kutyát mindenképpen elvisszük állatorvoshoz,ez csak egy előzetes tájékozódó jellegű kérdés volt.Nyugtalanít a dolog nagyon. Van még egy érdekes dolog amit megfigyeltem nála.Séta közben ha rohangál,egy idő után belilulnak a fülei.Gondolom ez sem természetes dolog. Amikor a nagydolgát végzi,akkor pedig a végbelénél látható egy borsószem nagyságú kis göb.Volt már,hogy ez kívül maradt,egyébként nem látható.De székletürítésnél szembetűnő.Nőni nem nő,mióta a kutya nálunk van (3hónapja). Őt úgy adták oda ajándékba,de akkor is foltokban hiányzott a szőre,ami Neostomosanos kezelések után megszűnt.Ha a szőrét visszafelé hajtogatom az ujjammal,akkor pedig néhány helyen vannak a bőrén apró kis sebek amiknek a teteje már be van száradva.Egyébként ha nem így nézzük nem is látszanak. Üdvözlettel:
Valójában egyetlen észlelése sem aggálymentes a kutyával kapcsolatosan. Igen célszerű lenne minden észlelését elmondania állatorvosának és a kutya részletes kivizsgálását kérnie.
jelige: ALiz
2009-10-26
Tiszteletem! Van egy 7hetes kölyök kuytám (farkasölő) fajta tiszta. Csak érdeklödni milyen féreg írtót tudna ajánlani, jelenleg nem észleltünk semmit de abitonság kedvéért érdeklödnék? Előre is köszönettel Gonda
A biztonság fontos kérdés egy farkasölő-nél csakúgy mint egy Máltai selyemkutya esetében ... Egy kölyköt 10-14 napos korától 3 hónapos koráig 2 hetente ajánlott féreghajtani valamelyik paszta, majd később tablettás készítménnyel. A kölyök első védőoltása is aktuális - márcsak ezért is keresse fel állatorvosát, hogy a kis farkasölő megérhesse a felnőttkort. Honlapunk Tudnivalók rovatában elolvashatja a kölykök ajánlott vákcinázási protokolját.
jelige: tüzelés
2009-10-26
Tisztelt Doktor úr! Érdeklődni szeretnék hogy a kölyökkutyák ivartalintásának melyik az optimális időpontja?érdeklődtünk a saját állatorvosunknál is de ebbena kérdésben bizonytalan ő maga is,így érdeklődőm h az Önök rendelőjében mi a protokoll?A kutya novemberben lesz hét hónapos de az elsőtüzelést-amit talán a legtöbben ajánlanak,rovost is beleértve-nagyon nehezen tudnánk kivárni mivel másik,kan kutyával van együtt. Válaszát köszönöm
Nem egységes a szakma az ivartalanítás optimális idejének ajánlásában. Az amerikai iskola a fiatalkori, néhány hónapos korban, még az első tüzelés előtt történő ivartalanítást ajánlja - míg Európában a legtöbben az első két tüzelés között tartják optimálisnak a műtét elvégzésére. A vita eldöntésében én és ez a rovat nem tud igazságot tenni, de Önöknek igazából „csak” azt kellene eldönteniük, hogy még most a napokban kérik-e a műtétet, vagy a tüzelés után (ha vemhesült a kutya, ha nem) teszik meg a lépést.
jelige: bull
2009-10-26
Üdvözlöm. Van egy 3éves bullterrier szukám.KÉt hónapja van nálam,és kb két hete jelentkeztek a lábain(az elsőkön is) kb.az ízületek körül piros púpok,amik aztán később kifakadnak,a hátsó csánkjain is kemény mogyoró nagyságú sebek vannak.Mitől lehet ez?
Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja tisztázni a leírt észlelés okát. Lehet, hogy „csak” a nagytestű kutyákra jellemző rossz vérellátás miatt kialakuló gyulladásos/degeneratív elváltozásokról van szó, de ezzel is illik foglalkozni. Természetesen a felfekvések, cisztás elváltozások mellett egy sereg egyéb betegség pl allergiák, primer bőrgyulladások, endokrin betegségek, atópia, és akár tumor is lehet a háttérben.
jelige: ischti
2009-10-26
Üdvözlöm! Parazitákkal kapcsolatban - belsö. 1 hete vásároltam egy 7 hónapos magyar vizslát, elvittem állatorvoshoz, aki beoltotta vanguard plus 7 vakcinával. korábban kapott nobivac parvo c-t, valamint adott nekem féregtelenitö tablettát, amit ma adtam neki be, mert a székletében apro fehér mozgó ”valamiket” láttam. Sajnos a beadás után kb 1-1,5 órával a kutya evés után hányt, most nem tudom a féregtelenítés hatásos volt e, kihányhatta e a tablettákat, megismételjem e a féregtelenítést. a kutyus bent van a lakásban, gyerekek közelében, nem tudom mik lehettek azok az apró fehér valamik a székletben, esetleg veszélyes lehet e a gyerekekre, mert olvastam, hogy a féreglárvák nagyon veszélyesek lehetnek az emberre. milyen intézkedéseket tegyek meg. köszönettel ischti.
Állatorvosa a kutya székletmintájából végzett parazitológiai vizsgálattal tudja megállapítani, hogy milyen férgekről van szó, és van-e ezeknek humán egészségügyi jelentőségük. Szinte bizonyos, hogy a féreghajtást meg kell ismételni - már csak ezért is forduljon állatporvosához. Ha a 7 hónapos kutyának csak egy prvó és egy kombináltvédőolása van, akkor ezen a területen is van még tennivalójuk. Honlapunk Tudnivalók rovatában elolvashatja egy fiatal kutya ajánlott vakinázási protokolját.
jelige: bigike x-y.
2009-10-26
Tisztelt Dr Balogh Lajos.Hálásan köszönöm bátoritó levelét.Azóta bigikémet megmütötték ugy ahogy ön leirta,Eléggé horrorisztikus ez az állapot.egy órág altatták de felébredt.Antibiotikumot kapott és betedinnal kell locsolni a tamponokat a fülében.Már valahogy megszokotam most ,egy másik dolog nem hagy nyugodni.Azután hogy megkapta a gallért nagyon furcsa lett,szomoru nem akar jönni sétálni csak rövid idöre,és rengeteget iszik.éjjel kétszer is levittem mégis reggelre a kosarában tiszta pisi lett minden.Már napközben is észreveszem hogy alszik és közben pisil.Ez természetes dolog.ez lehet valami lelki?kétségbe vagyok esve köszönöm válaszát molnárné
Nem egészen természetes, amit tapasztal. Jó lenne tudni, hogy nincs-e láza, sok vízivás is a bepisilés mellett, illetve, hogy nem csepeg-e a vizelet ébrenléti állapotban is. Jelezze állatorvosának az észleléseit, szerintem tudnia kell mindezekről. Ha „csak” lelki bajokról van szó a műtét ill gallér miatt, abban is tud segíteni állatorvosa. Remélem, hogy rövidesen megoldódik az eredeti probléma is.
jelige: Panka gazdájának válasz
2009-10-24
Üdvözletem kedves Doktor úr! Többször kérdeztem már Öntől ,de most kivételesen a Panka kutya gazdájának írnék pár sort. Elöször is a rovat címe : Az orvos válaszol,amiből arra lehet következtetni, hogy valaki(kik)nek kérdezni is kell, hogy arra lehessen válaszolni. Nem gondolom, hogy a gazdik felelőtlenek lennének, amiért kérdeznek, hiszen gondolom ezért jött létre a rovat. Én is feltettem már jó pár kérdést kutyáimmal kapcsolatban, de azért, hogy tájékozódjak és okosodjak, hogy mire az állatorvoshoz érek valami kép kezdjen kialakulni a betegségről. A leveleket olvasva tényleg van 1-2 érdekes kérdés, de ez olyan mint pl.: egy kamasz rovatban az hogy ” csokolóztam, most terhes leszek ?” , itt is előfordulnak ilyen levelek. Szóval nekem egyértelmű, ha kutyámat pl. elütné egy autó, és rángatózna vagy folyna belőle a vér, biztos a dokihoz futnék vele és nem a gép elé ülnék kérdéseket gyártani! Nem hinném, hogy a pénzről szól hiszen én is mint mondtam sokat kérdeztem már mégis , kifizettem a méhgyulladásos kutyám 30 000 ft os műtétjét, vagy a másik kutyát kikezeltettem a kullanccsipés okozta betegségből, a harmadikkal infuziós kezelésre kellett vinni, a nagyediknek meg tályog lett a fenekén ...így sorolhatnám egészen hatig, mivel ennyien vannak keverékek , befogadottak. Ha valaki kiszámolja mennyi az éves oltásuk ,az sem kevés. Aki kutyát vesz magához tudnia kell, hogy költségeket is von maga után. Sok kutya van a menhelyeken, aki annak is örülne , ha gazdája lenne, nem a kérdés érdekelné. Én örülök ,hogy vannak emberek akik legalább odáig eljutnak, hogy megérdeklődik mi lehet a kutyája baja, mert vannak sokan akik még a kötelező veszettség elleni oltást sem adatják be. Röviden ennyi a kedves kioktatónak, tényleg ő miért is tett fel kérdést ,hiszen lehet a kutyája súlyos beteg!? A Doktor úrnak kellemes hétvégét
Szerintem gyakorlatilag semmi nézetkülönbség nincs Ön és Panka gazdája között, nem igazán értem a levelét ... Ő sem akart kioktató lenni, és sem lettem azzá, és kezdetektől egyetértettünk Panka gazdájával is, mint ahogyan Önnel is a felelős állattartás kérdésében. Igazán szerencse, hogy egyikőjük kutzyájának sem „véres a torka” és gyakorlatilag csak elméleti felvetésekről beszélgetünk. Annak is örülök, ha ezt a rovatot időnként hasznosnak találják. Én is kellemes hosszú hétvégét kívánok minden kedves olvasónknak.
jelige: Butch 2.
2009-10-24
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm a válaszát.Annyit elfelejtettem a multkori levelemben megírni ,hogy a másik kutyus kapott egy csonterősítő és egy erős fájdalomcsillapító inyekciót ami után az a lába hejre is jött ,most ráment a betegség a másik lábára .Valószínű ,hogy mind a négy lába olyan lessz?Én a miénket elfogom vinni az állatkórházba mert ezek után nemszeretném ,hogy félre legyen kezelve.Mágegyszer köszönöm ,hogy válaszolt.
A panosztitisz nevű betegség gyakran több végtagon is jelentkezik - de mint írtam korábbi válaszomban nem lehetünk biztosak abban, hogy erről a betegségről van szó. Okosan teszi, ha kivizsgáltatja a kölyök tüneteit.
jelige: kiskutya első oltása
2009-10-24
Szeretnék érdeklődni, hogy nemrég születtek egy ismerősömnél havenese kiskutyák, és az egyik boldog gazdija leszek de a tulajdonos állatorvosa azt tanácsolta neki, hogy 3 hetesen kezdődjön el a beoltásuk. Az első oltás beadása nem 6 hetes korban kezdőik??? A szuka beoltott. A doktor szerint szóljak, hogy várjanak a beoltással, mert ez korai vagy ez természetes???
A kölyök kutyák első védőoltásának megszokott ideje általában 6 hetes korukban van. A tévedést talán az okozhtajta, hogy a kölykök féreghajtása viszont 10-14 napos koruktól kezdve 2 hetente ajánlott. Szerintem nem védőoltásról, hanem féreghajtásról lehet szó. Honlapunk Tudniovalók rovatában elolvashatja a kölyök kutyák ajánlott vakcinázási sorát.
jelige: Butch
2009-10-23
Tisztelt Dr Úr! Van egy 8 hetes kutyusom .Ez előtt 3 nappal azt vettük észre ,hogy nem áll rá a talpára olyan mintha a lábujjai kifelé lennének tekeredve, és a térde is kifelé kezd állni,ami egy kicsit vastagabb is mint a másik.A testvére ugyan ilyen lett .Nem így született eggyik sem .A barátnőmék elvitték az övéket állatorvoshoz és azt mondta az orvos ,hogy csontritkulás.Hogyan lehet ez kölyök kutyánál?Nem lehet ,hogy elválasztás után hirtelen nőttek és az miatt lett így a lábuk?Vagy valami örökletes betegség?Most adom neki a csonterősítőt mivel az állatorvos azt javasolta a barátnőmék kutyusának.A tünetek ugyan azok ezért én már nemvittem el orvoshoz.Mit tehetnék még ,hogy segítesek rajta?A neten olvastam erről a betegségről de ezt idős kutyáknál szokták diagnosztizálni.Én nemvagyok orvos nem is szeretnék okoskodni de ezek a tünetek inkább az angolkór tüneteihez hasonlítanak.Nemtudom ,hogy így tud e nekem segíteni,de vrom a válaszát.Előre is köszönöm.
Egészen biztos vagyok benne, hogy állatorvosa nem csontritkulást mondott a kölyök kutya tüneteit látva ... Nem kizárt, hogy a panostitisz nevű betegséget említette, hiszen talán ez lehet a leggyakoribb (de korántsem egyetlen) magyarázat a tünetekre. Akár még az angolkórral is igaza lehet. A kölykök részletes vizsgálatával, esetleg röntgen készítésével lehet beigazolni a gyanút. Ha megvan a diagnózis, akkor érdemes a kezelésről, megoldásokról beszélni. Vizsgálat nélküli kezelést, még csak „csonterősítő” kezelést sem javasolok, hiszen a kálcium, foszfor, D-vitamin túlzott bevitelével is lehet bajt okozni.
jelige: Panka 2.
2009-10-22
Tisztelt Doktor Úr! Szó sincs arról,hogy meg kellene szüntetni a rovatot,mert sokszor igen nagy segítséget nyújt,és igaza van,idővel,hátha kialakul az a bizonyos ”helyes” állattartás.Nem a rovatot akartam ledegradálni,ne értsen félre! Panka bekakilása és bepisilése sajnos kiszámíthatatlan.Van,amikor csak 4-5 órát van este egyedül,és akkor is megtörténik a baleset,van,amikor 6-8 órát,és mégsem történik semmi.Amikor itthol vagyunk éjszaka,akkor is ugyanabban az időben van etetve,sétáltatva és nem történik baleset.Na,az etetés,az nálunk külön szám:-). Reggel megkapja a tápot.Délben mindenképp meg kell kóstolnia,hogy mi mit eszünk,bár nem kap belőle ”igazi” adagot,és este 5 körül már jelez,hogy éhes.Ilyenkor a napi maradék tápját kapja pici konzervvel.6 órától nem lehet bírni vele,el kell indulni sétálni,ilyenkor fél 8ig kint vagyunk.Egyébként én ilyen kutyát még nem láttam.A szőlőtől megkezdve minden gyümölcsöt megeszik,már amit előtte eszünk,kivéve a narancsot:-),a retket , savanyú káposztát meg egyenesen imádja.Lehetséges,hogy azt a kevés konzervet,amit kap,azt a reggelijébe kellene beiktatni?Egyébként nincs elhízva,13kg,azt mondta az orvosunk, ez spániel szukánál teljesen normális. Olyan,hogy a kutya helyisége,olyan nálunk nincs,mivel 1 szobás albérletben lakunk,így a kutyus velünk van a szobában,bár a ”dolgait” mindig az előszobába végzi. Nem vagyok én türelmetlen,csak sajnálom a szerencsétlen állatokat,akik ugye teljesen ránk vannak utalva. Isten őrizz,hogy minden betegséget ”magamra vegyek”,mert sajnos volt belőle tavasszal elég,amikor babesiosis-ban szenvedtünk,és naponta hordtam injectiora egy héten keresztül.Panka azóta utál oda menni:-),amit meg is értek.Szerencsére azóta teljesen egészséges! Köszönöm válaszát! Szép Napot!
Lehet, hogy a Panka esetében a vacsora elhagyása ill. reggelre való áttevése és a D.A.P. spray már meg is oldanű a problémát.

<< <  118 / 394 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.08.16

Az lenne a kérdésem, hogy okozhat e gondot a kutyánál ha időnként nagyon hosszú ideig(8-10óra)nem tudjuk levinni. Teljesen szobatiszta és a lakásba nem pisil be. Éjszaka természetesen kibírja este 10- kb reggel 8 ig, de van hogy napközben is ilyen hosszú ideig nem kerül le.

Kedves Gazdi!

Kérdésére a választ "Oros válaszol" rovatunkban találja meg!

2014.07.28
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: "Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.07.16
kis hörikék elvihetők. csillogokormok@gmail.com