Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: x
2013-06-02
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 8/9 hónapos sziámi macskám, "sajnos" elég fiatalon szült. A kiscicák most 4 hetesek, 4 kislány. Az anyamacskának kezdettől fogva kevés teje van, nagyon sovány. A héten elkezdtem etetni a kicsiket, 3 nagyon ügyesen megeszi a junior konzervet/grízt/tojást..., de egy(aki először született) nem hajlandó semmit enni. Próbáltam már mindent, amit az internetről össze lehet szedni. Mi a teendő? Köszönöm, Sarah

Kedves Gazdi!

Szerintem először az anyamacskával kellene foglalkozni: miért sovány? Ő milyern tápot eszik? Szuperprémium szoptató anyamcskának valót? Hányszor volt féreghajtva? És a kicsik? 4 hetesen már időszerű. Van-e valami egészségügyi problémája az anyacicának, eltekintve attól, hogy a tenyésztésbe fogásnak még valóban nem volt itt az ideje. Látta őt állatorvos? És a kiscicákat?

Nem írta meg, hogy a nem evő kiscica mennyire jól táplált. Lehet, hogy neki jut elég tej és azért nem eszik? Ő is lesoványodott, mint az anyacica? Szerintem ha a testvérei megeszik a junior konzervet, akkor nem abban lehet a hiba.

Szerintem mutassa meg az anyacicát és a nemevő kiscicát is állatorvosának, kérje ki a tanácsát a féreghajtásról, a tápról, és beszéljék meg az oltásokat is, amik csak 4-5 hét múlva esedékesek.

 

jelige: nelli
2013-06-01
Tisztelt doktor úr olyan 2-3 napja a cicám nem emeli a farkát és szerintem el van neki törve Mit javasol? előre is köszönöm!!!

Kedves Gazdi!

Azt javaslom, hogy vigyel el állatorvoshoz, hogy meg tudják vizsgálni a cicát, szükség esetén megröntgenezik,  hogy kiderüljön, eltört-e, elmozdult-e csigolya. A legnagyobb baj nem az lehet, hogy lebénul a farka, hanem az, hogy esetleg a farok vérellátás is sérült, aminek az lehet a következménye, hogy elhal a farok, ami súlyos általános tüneteket, sepsist, vagyis vérmérgezést is okozhat- ebben az esetben amputálni kell a farkat.

Ha balesete volt a cicának, elütötte egy autó, akkor egyéb belső sérülései is lehetnek, ezeket is jó lenne kizárni, de a farok lebénulását karmolás, tályog is okozhatja- erre is fény derülhet.

Mindenképpen szükség van az állatorvosi vizsgálatra!

jelige: Sos.
2013-06-01
Jó napot! A panaszom a következő lenne : Van egy 1 éves és 2 hónapos Rottweilerem,és a bal oldalán a bordái alatt,egy púp nőtt tegnapról mára,elég nagy,ha hozzáérek és megtapogatom,akkor nem mutat semmi reakciót,tehát úgy gondolom nem fáj neki,én mégis aggódom,mert az nem oda való... Nem hiszem,hogy megütötte magát,mert elég puha neki,a púp. Nem tudom,elég információt adtam -e. Remélem,tud valami választ adni. Köszönöm

Kedves Gazdi!

Sajnos csak "valami" választ tudok adni: felsorolom, hogy mik lehetnek, igazi választ egy állatorvosi rendelőben, többféle vizsgálat után tudnának.

Tehát attól, hogy puha, még lehet vérömleny- ha hozzájuthatott patkányméreghez, akkor ez akár súlyos is lehet! Lehet egy sérv, ahová valamilyen úton-módon nem oda illő hasűri tartalom került, lehet egy korábbi sérülés után kialakult tályog, ami most nőtt olyan nagyra, hogy láthatóvá vált. A lipóma, mint hirtelen kialakult képlet kevéssé valószínű, mint a többi daganat forma is, bár a szőr sokáig elrejtheti ezeket a képleteket.

A teendő tehát: mihamarabb felkeresni állatorvosát, aki alaposan megvizsgálja a kutyust, valószínűleg leborotválja a területet, szemügyre veszi, esetleg ultrahanggal is megnézi, netán meg is szúrja egy vékony tűvel, megnézi mi jön le belőle, azt elküldi laborba, ha kell, stb.

jelige: aggódás
2013-05-31
Kedves állatorvos! 13.5 éves kutyámon még januárban petefészekcisztát állapítottak meg, akkor ökölnyi nagyságút. Mára sajnos még tovább nőtt, ezért két hét múlva megműttetem, mert szemmel láthatóan kidudorodik a hasa és néha fájdalmai is vannak, tüzelése kimaradt. Nagyon aggódunk vajon hogy reagál az altatásra , még sosem volt operálva, mája nem a régi ezt tudjuk , korábbi vérvételekből. Szeretném megkérdezni hogy ez a petefészekciszta eltávolítás( gondolom méhhel együtt)ez olyasmi mint egy ivartalanítás? Vagy komplikáltabb? Van egy tojásnyi emlődaganata is az is levételre kerül. Ez túl sok egyszerre nem ? Nagyon félek!!!

Kedves Gazdi!

Nagyon jól teszi, hogy az operáció mellett döntött és nagyon jól látja, a petefészek eltávolítása a cisztával együtt pont olyan, mint egy ivartalanítás.

Aggodalmaira az adhatna választ, hogy ha alapos kivizsgálást csinálnának műtét előtt- egy újabb vérvétel választ adhat arra, hogy hogyan alakult a májműködés, a vese működése, egyéb rendellenesség észlelhető-e. Rendelőnkben mellkas röntgent is ajánlunk az emlődaganatok előtt, ezen ugyanis a mellkasi áttétetek láthatóak lehetnek (az emlődaganatok ide adnak legtöbbször áttétet.) A mai modern technika már azt is lehetővé teszi, hogy olyan képalkotó eljárásokkal (PET/CT, SPECT/CT) vizsgáljanak kutyákat, amelyen még távoli áttétek is láthatóak lehetnek, például rendelőnk onkológiai szakrendelésén is elérhetőek ezek.

Az emlődaganat egyidejű eltávolítása egyáltalán nem számít ritka gyakorlatnak. Az, hogy ez nem túl sok-e attól függ, hogy a kutyus szíve, mája, veséje, stb. milyen állapotban vannak, milyen módszerrel altatják a kutyust, lesz-e utókezelés, stb. Megint az előzetes vizsgálati eredményekből lehet tervezni, felkészülni egy hosszabb altatásra, esetleg műtét közben is kell döntéseket hozni.

Azt ajnálom tehát, hogy egyeztessen állatorvosával a műtét előtti teendőkről.

Remélem hamarosan túl lesznek mindenen és a lehető legjobban sikerül a műtét!

jelige: Zeusz
2013-05-30
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 14 hónapos Karthauzi kandúr cicánk, aki ősszel ivartalanítva lett. Az ivartalanítás után megszűnt a jelölése, viszont néhány hete rendszeresen lepisli az elöl hagyott törülközőinket, konyharuhákat, benti lábtörlőt és majdnem a párom cipőjébe is belepisilt. Azt gondoljuk, hogy bosszúállásból teszi, mert lakásban tartott cica és nem engedjük ki az utcára. Azért is haragszik, ha otthon hagyjuk reggelente, többször nekem ugrott vagy az arcomba kapott, ha elköszönésképpen meg akartam simogatni. Esténként és reggelente is játszom vele, mivel többnyire vadászik rám a lakásban, sokat rohangál. Napközben gondolom alszik és játékból lepakolja a konyhai polcot (borsot, fogpiszkáló tartót, vitaminokat) meg amit ér, de ez még nem aggaszt annyira, csak a pisilés, de az nagyon. Előfordult az utóbbi 1 hónapban, hogy kivittük pórázon sétálni esténként - a szomszédok persze hülyének néznek -, mert néha kiszökött már és ha újra megtenné, legalább legyenek ismerős szagok, hogy haza találjon. Azóta persze állandóan ki akar menni, de félünk, hogy elkóborol, valaki befogja és nem látjuk többet. Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Mielőtt a bosszúállásra gyanakodnánk, érdemes lenne megnézni, hogy elég nyugodt helyen van-e a cica WC-je, elég tiszta-e, szagtalan-e (az ásványi almok nagyon hamar elkoszolódnak, próbálják ki a szilikonos almokat!), hiszen a macskák meglepően tiszta állatok, nem szívesen piszkítanak olyan helyre, ami nem makulátlan.

Azt is érdmes lenne felderíteni, hogy nincs-e valamilyen húgyuti gyulladás, fájdalom- ehhez forduljanak állatorvosukhoz, aki egy vizeletvizsgálattal ellenőrizni tudja, nincs-e kezdődő alsú hugyuti problémája (FUS, vagy FLUTD néven talál bővebb információt róla az orvos válaszol rovatunkban, ha az oldalunkon rákeres).

Lehet, hogy igazuk van és unatkozik napközben, mert sokat van egyedül- ez valóban gond a fiatalabb macskáknál, de a korral megszokják a magányt, ha nem szándékoznak macska játszótársat szerezni, akivel megoszthatja a polclepakolás örömeit:)) Biztosan jól elfoglalná magát, ha kedvére csatangolhatna- bevallom én mindig az unalmasabb, de biztonságosabb és jóval hosszabb macskaélet propagálója voltam, én is félteném a sajátomat. A póráz jó lehet, a szomszédok, ha akarnak, úgyis találnak okot a megbotránkozásra, nem érdemes velük foglalkozni.

Tehát elsőként vizsgálják meg a macskaWC-t és vizsgáltassák meg a cicát állatorvosukkal. Sok sikert, remélem hamarosan rendeződik a gond!

 

 

jelige: Molly
2013-05-29
Tisztelt Doktor Úr! Először is szeretnék gratulálni Önnek az elhivatottságáért és a kedves tanácsadásaiért, amit az interneten olvastam a honlapjukon. Sajnos én is azok közé tartozom, akiknek rákos lett a kedvencük...Csatolva küldöm Önnek a szövettan eredményét, amelyen szerintem minden fontos adat rögzítésre került. Holnap tervezem, hogy visszaviszem az állatorvosomhoz Mollyt, elvégzik rajta a ultrahang vizsgálatot, meg szeretnék kérni egy tüdőröntgent is. Viszont hallottam egy vizsgálatról, amit már többen ajánlottak, ez a PET/CT. Érdeklődni szeretnék, hogy ennek a vizsgálatnak mennyi az ára. Segítségét előre is köszönöm!
Tisztelt Bagaméri Eszter !
Köszönöm kedves, elismerő szavait a honlapunkkal kapcsolatosan.
A Molly bőrdaganata kevéssé rosszindulatú (Mastocytoma, Grade I) , távoli áttétet nagyon ritkán képez, de eredeti helyén történő kiújulása valószínűsíthető és nyirokcsomó áttét is lehetséges. Ha a felsoroltak bárrmelyike kiderül, ez még nem tragédia, mert ez a daganattípus szükség esetén újraoperálással és/vagy sugárterápiával, gyógyszeres kezeléssel jól kezelhető.
Lénárt dr. láthatóan a legnagyobb gondossággal végezte el a műtétet és igen helyesen elvégeztette a szövettani vizsgálatot is. Ha május 15-16.-án volt a műtétet, akkor mostanra a varratszedés után a legjobb időben végzik el az első fizikális és képalkotó vizsgálatokat.
Ha állatorvosával együtt egyetértenek abban, hogy szükség lehet egésztest 3D onkológiai vizsgálatra (SPECT/CT vagy PET/CT) úgy annak a műtét után 4-6 héttel van értelme, mert ekkor már a műtéti terület is elbírálható a kiújulás szempontjából. A vizsgálat teljes ára 50.000 Ft. Ilyen típusú vissgálatokat előzetes időpontegyeztetéssel csütörtökönként végzünk Intézetünkben.
Mielőbbi teljes gyógyyulást kívánunk a Mollynak és Önöknek.
Üdvözlettel,
Dr. Balogh Lajos
jelige: Oli
2013-05-29
Tisztelt Doktor Úr! Egy 10 éves Maine Coon cicám van, akit 2 éve már az első költözés megviselt kicsit. Utána vettem észre rajta az érdektelenség jeleit, de nem volt túl komoly. Közben történt még egy költözés, röviddel utána a számára megszokott állapot szinte teljesen megszűnt. Én elkerültem külföldre, a cicát a lehető legjobb helyen szerettem volna tudni, mivel nem tudtam lemondani róla és nem is akarok, de nem tudtam magamnál tartani, így az általam megítélt lehető legjobb helyre vittem, olyan emberek közé, akiket ismert baba kora óta. A teljes ellátást megkapta, de a törődés hiányzott, havonta látogattam, kicsit szomorúnak láttam, de betudtam annak, hogy elveszett valahol az élete általam, amiért én vagyok a hibás, de tudtam, hogy ezen javítani fogok és úgy gondoltam, jó helyen van, foglalkoznak vele, hiszen sokat meséltek róla jókat. Minap, pontosabban 3 napja kaptam egy telefonhívást, hogy azonnal menjek érte. Hát nem volt egyszerű, de elmentem. Most végre ismét velem van. De, mint kiderült, bezárták teljesen egyedül volt 3 héten át, amiről nem tudtam, csak ételt és vizet vittek be hozzá. 3 napja van velem, de az érdeklődésnek egyetlen szikráját sem mutatja. Lehet segíteni ezen a depresszión? Sokat foglalkozom vele, simogatom, ha nem alszik már, kinyitja a szemét, azonnal ugrok és lesem minden kívánságát. Ma már kicsit éberebb volt, de szerintem nem hiszi el még mindig, hogy velem maradhat. Olyan, mintha álmodna. Hogyan segíthetnék neki? Mit tegyek? Mennyi idő a teljes lelki gyógyulása? És szeretném megtudni, hogy az ilyen jellegű állatkínzás, már, ha ez ennek nevezhető, milyen büntetést von(hat) maga után? Én olyan helyre vittem, ahol biztos voltam benne, hogy foglalkoznak vele, de az utolsó 3 hét pokol volt számára, most, hogy én is megtudtam mit csináltak vele, a sírásom alig szűnik. Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Komolyan szoktam venni a gazdák lelki panaszait is, mert szerintem nagyon sok köze van az állataik egészségéhez, hiszen hajlamosak állataink "együtt rezegni" velünk.

ELőször is, vigye el orvoshoz a cicát, hátha nem, vagy nem csak lelki okai vannak a rosszkedvnek- egy alapos vizsgálat ráfér- lehet bolhás, kiszáradt, vagy bármi más betegség is okozhat bágyadtságot, kedvetlenséget, amit Ön depressziónak vél. Ha nincs ivartalanítva, akkor azt is minél előbb meg kell ejteni, hiszen lehet, hogy pótgazdáinál is az okozott gondot, hogy elkezdett jelölni- persze lehet, hogy ezen már túl vannak.

Ha sikerült kizárni a testi dolgokat, akkor lehet venni macskaferromonokat kibocsátó konnektorba dugható kis illatosító készüléket, ez sokat javíthat a cica rosszkedvén. (A neve CEVA Feliway Párologtató készülék)

A sok simogatás, dédelgetés biztosan eredményt fog hozni, de a cica érdekében magában is meg kell találnia a hajdani elégedett, vidám, nyugodt, kiegyensúlyozott gazdát, aki korábban volt! Legyen megint ilyen, amennyit csak tud, már csak a cica érdekében is, hogy ő is magára találjon. Személyes tapasztalatom, hogy a bosszús, haragos, a múltba néző gondolatok, mint a gondatlan pótgazdák feljelentése csökkentik azt az időt, amíg derűs és nyugodt tud maradni az ember, ezért ezekről lebeszélném. Ha kopott enni-inni a cica, akkor a simogatás és örömmel fogadás hiánya, még gyermekekkel így bánó szülők esetében sem bűncselekmény.

Szerezzen be macskajátékokat, érezzék együtt jól magukat és bízzon benne, hogy a mcskáknak tényleg 7 életük van, vagyis sok erejük, és ennél még sokkal rosszabb dolgokat is túlélnek, ha van aki szereti őket.


jelige: Spike
2013-05-28
Tisztelt Balogh Lajos doktor Úr! A mai napon telefonon történt megbeszélésünk alapján csatoltan megküldöm Spike kórlapjait és leleteit. Amennyiben a leletek alapján Ön lehetségesnek tartja a kedvenc cicánk meggyógyulását és/vagy életkörülményeinek javítását, úgy kérem, hogy fogadjon bennünket. Előre is köszönöm szíves intézkedéseit!
Kedves Gazdi!
Az olvasottak alapján továbbra is azt tartom a legokosabbnak, ha csinálhatunk a Spike-ról egy egésztest 3D SPECT/CT vizsgálatot. Ezzel kiderülhet az orrjáratot kitöltő, oda műtét után kiújuló szövetszaporulat mibenléte, az esetleges nyirokcsomó és/vagy távoli áttétek is.
Ha megtörténhet a vizsgálat, úgy másnapra megítélhető lesz a cica onkológiai betegsége, esélyei, megoldásai.
Üdvözlettel,
Dr Balogh Lajos
jelige: Armon
2013-05-28
Tisztelt Doktor Úr! Itt küldöm a kutya leleteit. Nem tudom, hogy el tudjuk-e intézni az utazgatást a munkahelyeink miatt, beszélek a férjemmel. Kérem, nézze át a leleteket, hátha van valami biztató fénysugár. Köszönettel: Pongrácz Erika
Tisztelt Pongrácz Erika !
Átolvastam a bécsi klinikán készült leleteket és megértettem, hogy az Armon térdízületében a lábszárcsontról kiinduló rosszindulatú, primer mezenchymális eredetű csontdaganat, szarkóma fejlődik. A mellkasi röntgenen és hasi ultrahangon nincs jele áttéteknek, de a gerinc néhány szakaszán spondylozist találtak.
Több lehetőségük is van, de az Armon nagy bajban van, remény a teljes gyógyulásra szinte nincs.
1.) Ha nem akarnak több utazgatást, vizsgálatot, kezeléseket - akkor otthon a kutyát lehet fájdalomcsillapítókkal kezelni, emellett sok tucat immunstimuláns-t, takarmánykiegészítőt és még csodaszereket is találnak az interneten és drogériákban, patikákban - de ha akár az összeset is megkapja  kutya a betegség akkor is lezajlik és néhány hónapon belül a tolerálhatatlan tünetek miatt a kutyát el kell altatni.
2.) Megelégszünk a rendelkezésre álló adatokkal és megpróbáljuk késleltetni a betegség lezajlását, jó életminőségben időt adni a kutyának.
2.a.: Az érintett végtag amputációjával és az operációt követő gyógyszeres kezeléssel a primer daganat okozta fájdalmak megszűnnek és a betegség lezajlása lassítható. Ha valóban van olyan szerencsénk, hogy nincsenek áttétek (erre kicsi az esély) - a kutya meggyógyulhat. A fiatal, jó általános állapotban lévő kutya ismert ízületi elváltozásai ellenére jó eséllyel gond nélkül megtanuhat 3 lábon közlekedni. - Mint Nina, dog páciensünk, 6 nappal az amputáció után: IDE KATTINTVA, FACEBOOK HOZZÁFÉRÉSSEL.
2.b.: Telefonban elutasította az amputáció lehetőségét. A fájdalmakat nagy mértékben lehet csökkenteni helyi sugárkezeléssel is és a feltételezett áttéteket ill új áttétek kialakulásának az idejét lehet késleltetni gyógyszeres kezeléssel.
3.) Egésztest 3D hybrid képalkotással (SPECT/CT, PET/CT) pontosabban fel tudjuk mérni a kutya jelenlegi állapotát. Egy ilyen vizsgálattal a röntgennel, ultrahangal nem látható esetleges áttétek is kimutathatóak. Megítélhető az, hogy az amputáció mellett van-e esélye végtagmegtartó műtétnek, illetve az is, hogy a többféle lehetséges kezelésnek - csak tüneti kezelés, vagy operáció + gyógyszeres kezelés, vagy sugárkezelés +  gyógyszeres kezelés, vagy .... alternatív módszereknek mi lesz a várható eredménye.
Tudom, hogy nem lesz egyszerű a döntés, de a lényeges kérdésben (1.) csak tüneti/alternatív kezelés vagy 2.) meglévő adatok alapján oki kezelés, vagy 3.) egésztest vizsgálat utáni döntés) érdemes lenne néhány napon belül döntést hozni, mert a tünetek jelentkezése óta már hónapok teltek el.
üdvüözlettel:
Dr. Balogh Lajos

ONKOLÓGIA SZAKRENDELÉSünk megtekintéséhez : IDE KATTINSON!

Publikációk menüpontban számos hasznos információt talál: IDE KATTINTSON!

jelige: csomó
2013-05-27
Tisztelt szakértő! 4éves golden retrieverem mellbimbója mellett egy kisebb csomót találtam.Nincs semmi elváltozás külsőleg de érezni lehet a csomót. Mi lehet ez?

Kedves Gazdi!

Az első tüzelés körül nem ivartalanított nőstény kutyáknál nagyon gyakoriak az emlődaganataok, talán az Ön kutyájának is ez  a baja. Ha csak egyet talált, és az is kicsi, akkor nincs ok aggodalomra, mert általában jól kezelehtőek. Viszont minél hamarabb hozzáértő állatorvoshoz kell vinni, aki legjobb, ha eltávolítja a csomót, elküldi szövettani vizsgálatra és egyben ivartalanítja is a kutyust, ugyanis később még a többi emlőben is megjelenhetnek csomók, amelyekre nincs jó hatással az évente kétszer ismétlődő ivari ciklus. A daganatok kezelésében jártas rendelőkben, mint például a Budafoki Állatgyógyászati Központ, mellkas röntgent is szoktak készíteni műtét előtt, hogy kiderüljön, adott-e már áttétet a daganat a tüdőbe, mert ide szokott leggakrabban.

Ne várja meg, míg megnő, azonnal menjen állatorvoshoz! Sok hasznos információt talál az emlődaganatokról is Publikáció rovatunkban, ha IDE KATTINT!

jelige: babák
2013-05-27
Jó reggelt! Kutyamenhelyen önkéntes vagyok, ahová valaki leadott 9 darab 3 hetes kölyköt. Elvállaltam a pótmamiságot, most nálam vannak a babák, most kb 5 hetesek. Először tápszert kaptak, most már megeszik a kölyökkonzervet. Szerencsére eddig még mindegyik meg van, nem történt elhullás. Viszont több kérdésem lenne. Elég nagy a pocakjuk, kaptak féreghajtót, de a székletükben nem láttam ürülni. Eléggé híg a székletük, erre pasztát (probican )kapnak. Szeretném megkérdezni, hogy első oltásukat mikor kaphatják meg leghamarabb, mert sajnos több hónapos korukig nem tudom tartani őket, és elöbb -utóbb vissza kell őket vinnem-gazdisodás reményében- de azt nem szeretném hogy elkapjanak valamilyen fertőző betegséget, tehát a védőoltást mindenképp meg akarom várni míg megkapják. Másik gondom, hogy úgy esznek mint a kis malacok, utánna csupa ragacs, maszat mindegyik, törölgetni szoktam őket, de ez kevés. Meg lehet e őket fürdetni ennyi dősen? (lakásban vannak, be van fűtve) köszönöm válaszát.

Kedves "Pótgazdi"!

Először is hadd gratuláljak ahhoz, hogy idejét, pénzét, türelmét nem kímélve ilyen csodálatos munkát végez, köszönöm minden állatszerető "fajtársam" nevében!

Látatlanban nem könnyű megítélni, hogy mennyire rendellenes a kiskutyák pocakpuffadása. Fiatal egyedeknél jobban észrevehető a teli has, mint felnőtteknél. Ha puffadnak, abban közrejátszhat az is, hogy nem teljes mértékben képesek megemészteni a tápot, érdemes megnézni, hogy elég sok-e benne az állati fehérje, zsír, mert a gabona alapú konzervekkel még a felnőtt kutyáknak is meggyűlik a baja.

A féreghajtást 2-4-6 hetesen is meg kell ismételni, elég orsóférgekre ható szerrel, pasztával, később jöhetnek a széles spektrumú szerek.

A legnagyobb veszélyt a menhelyen majd a parvovírusos hasmenés jelentheti, mert sok összezárt kutya esetében mindig van vírusürítő, nagyon nehéz fertőtlenítőszerekkel is megsemmisíteni a vírust és a kiskutyák nagyon fogékonyak rá. Az oltást, megfelelő parvovírusos hasmenés elleni oltóanyaggal, már 4! hetes korban el lehet kezdeni, ha a helyzet megkívánja, de csak olyan oltóanyaggal, mely képes az anyai ellenanyagok jelenlétében is kifejteni a hatását. Ezügyben konzultáljon állatorvosával. A védettség sajnos egy oltás után még nem szokott kialakulni, ezért ezt is meg kell ismételni.

A fürdetésnek semmi akadályát nem látom, csak a fülükbe ne menjen a víz és ne legyen túl szagos, túl habos a sampon, mert kiszáríthatja a bőrüket.

Sok kitartást, türelmet kívánok a további munkájához!

jelige: költözés
2013-05-27
Tisztelt Doktor! Azzal a kérdéssel szeretnék önhöz fordulni, hogy 3 éves kinti/benti kandúrom (nincs ivartalanítva) nem viseli jól a költözést. Konkrétabban elköltöztünk a szomszédos kerület végére (elég messze), és mikor elhoztuk kedvencünket, 2 hétig ki sem engedtük a házból, a tárgyait próbáltuk az előző házhoz képest ugyanoda elhelyezni őket. Rengeteget simogattuk, majd két hét után pórázon kivittük sétálni, egy héten keresztül. Majd mikor kiengedtük, először visszajött, de másodszorra sajnos nem... Ez 3 hónapja volt. A minap a régi háznál sétáltam el mikor megláttam, tehát jól van, csak éppen "haza" ment. Mit tudnék tenni hogy az új otthonában maradjon? Az előző helyen született sosem élt meg költözést. Esetleg az ivartalanítás jobban ide kötné? (de 3 éves...) Válaszát nagyon várom,és előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Legnagyobb bánatomra nem tudok tanácsot adni, ami biztosan beválik- nem biztos, hogy az ivartalanítás megoldás erre a problémára.

Amire az ivartalanítás biztosan megoldás:  tapasztalatok szerint a cica hosszabb életű lesz tőle, hiszen nem keveredik territoriális küzdelmekbe, így nem szerez sérüléseket, nem kap el olyan fertőző betegségeket, pl. macska AIDS, vagy leukózis tudományos nevén a FelV és FIV, melyek főként így terjednek. Ráadásul az ivartalanítás segíthet, hogy ne érezzen leküzdhetetlen vágyat a már kijelölt területe védelmére, hanem "elfelejtse" azt.  Abban is biztos segít, hogy ő ne tudjon befedezni kóbor-kijáró nőstény macskákat, akik így sanyarú, szenvedésekkel teli életre kárhoztatott kóborkiscicáknak adnak életet.

A fentiekből is látszik, hogy erősen ajánlom az ivartalaníást , adassák be az oltásokat, féregteleníttessék és simogassák ugyanannyit, mint most, hátha csak múló szeszély nála a "hazalátogatás". Ha mégsem, akkorfájó szívvel vagy bezárják a mostani lakásba, kibírják, hogy napokig igen hangosan fog tiltakozni ezellen, de aztán belenyugszik, vagy még fájóbb szívvel rábízzák egy jó szomszédra a régi lakhelyükön az etetését, esetleg visznek macskatápot, időnként visszajárnak simogatni, stb.

Sok sikert kívánok!

jelige: Lonci
2013-05-24
Tisztelt Doktor Ur 6 hetes kiskutyát hoztunk, ahonnét elhoztuk azt az információt adták, hogy adtak féreghajtó pasztát a kicsiknek a felnőtt kutyák is rendszeresen féregtelenitve vannak. A kiskutyából kullancsokat is szedtem ki mikor elhoztuk, nem lett baja szerencsére, a nagyobb probléma a sok orsóféreg ami ürült, milbemax tablettát adtam 2-3 napig minden székletben volt utána nem de most megint 5-6 napon láttam a székletébe , ez hogy lehetséges a féregtelenités után 5-6 nappal, vagy ez a tabletta hosszabb hatásu? természetesen feltakaritom, ahogy lehet. kéthét mulva ezt is meg kell ismételni? ha a füre rászárad maradványai a székletnek az tönkre megy-e vagy fertőzőképes? Mit javasolna? Ha ölbe volt a ruhán is maradhat féregpete, vagy ez csak féregtelenitéskor van? Ha az ölemben van elég a ruhát a mosógépben kimosni, illetve a féregpete mosással eltávolitható-e? Köszönöm válaszát: Ilona

Kedves Gazdi!

Muszáj megjegyeznem, hogy az új állatvédelmi törvény szerint a kiskutyáknak 8 hetes korukig az anyjukkal kell maradniuk, ennél korábban nem szabad őket elválasztani!

A féreghajtást a kiskutyák 2 hetes korától folyamatosan kell végezni 2 hetes időközökkel, először elég csak az orsóférgekre ható szer, majd 2-3 hónapos korban már kombinált tabletta (a Milbemax is ilyen), amely a galandférgekre is hat.

Nagyon jól teszi, ha alaposan feltakarít, sajnos a fűre rátapadt bélsárrészletekben is lehetnek fertőzőképes peték- ezek sokáig életben maradnak. Az mondják, hogy legjobb védekezés, ha elégetik a fertőző bélsarat, nem tudom erre van-e lehetőségük.

A féregpeték főleg féreghajtáskor ürülnek, de spontán is lehetséges ez, a ruhákról viszont egy egyszerű mosással eltávolíthatóak, ahogy a kezünkről is egy rendes kézmosással.

Ha 2 hetente megismétli a féreghajtást, akkor hamarosan elmúlik ez a gond. A kiskutya oltását is mihamarabb el kell kezdeni, mert a 3-4 hónapos korban beadandó veszettség oltáson kívül még jó pár oltásra szüksége van a fertőző kutyabetegségek ellen, ha felkeresi állatorvosát, akkor ezt is meg tudják beszélni. AZ általunk ajánlott oltási sort megtalálja, ha IDE KATTINT!

Teljék nagyon sok örömük a kiskutyában!

jelige: Kutyus
2013-05-24
Jó Napot! 2 éves Németjuhász kergeti állandóan a farkát és meg állmás nélkül körbe-körbe fut az udvaron a hasán egy keményedés található nem fáj neki.Kérem segítsen mi lehet a baja??? Köszönöm

Kedves Gazdi!

A legvalószínűbb, hogy valami fájdalmat okoz neki a hátulsó testfélen, vagy nagyon viszket: begyulladt bűzmirigy, gerincproblémák, sérülés, fertőzés, stb. Általános izgalmi tünetek is lehetnek ezek, elsősorban valamilyen mérgezésre gondolnék.

Ha mindent kizártak, akkor felmerülhet az epilepszia gyanúja is, tehát, hogy nem a test alsó, hanem felső részén, konkrétabban az agyban van a gond.

De ne siessünk ennyire előre, legelőször el kell jutnia állatorvoshoz, hogy alaposan megvizsgálhassák, és utána következhetnek csak a bonyolultabb betegségeket kizáró kiegészítő vizsgálatok.

jelige: pici cica
2013-05-23
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdésel fordulnék Önhöz, hogy 13 napja született kiscicám szemén váladék van ami oda van száradva, ezáltal ki sem tudja nyitni.Kamilával próbáltam mosogatni, se jobb, se rosszabb nem lett.Nagyon sok féle tanácsot kaptam már, de szeretném szakember véleményét kérni, hogy szükséges e valamilyen kezelés. Előre is köszönöm segítő válaszát.

Kedves Gazdi!

A kötőhártya gyulladás általában a fertőző macskabetegségek, összefoglaló nevükön"macskanáthaként" is emlegetik őket, mert felső léguti tünetekkel, kötőhártya gyulladással járnak, vírusok okozzák őket, amiket az anyukájuktól kapnak el a kiscicák- ezért is célszerű beoltatni a macskákat ezek ellen (az általunk ajánlott oltási sort megtalálja honlapunkon, ha IDE KATTINT!). Az oltást nem csak cicakorban, de felnőtt korban is el lehet kezdeni.

A kamillát azért nem ajánlom, mert bár a fájdalom csillapításában segíthet, de sokszor alkalmazva kiszárítja a szem környékén is fokozza a tüneteket. Célszerű sima vizes vattával eltávolítani a váladékot, amíg az csak savós, barna, de ha zöldes-sárgás, nyálkás lesz, ami a bakteriális felülfertőződés jele, akkor állatorvosi segítség is szükséges, mert akár el is veszítheti a kiscica a látását, ha nem kezelik.

A kiscicák oltását 8-9 hetes korban ajánljuk, de 1 hónaposan már el kell kezdeni a féreghajtást. Addig is melegen kell tartani a kiscicákat, az anyamacskának nagyon jó minőségű, állati zsír- és fehérjedús táplálékot biztosítani, őt is féreghejtani kell, hogy minél jobb immunállapotban legyenek a vírusos betegség leküzdésére.

Ha nem vágynak több macskaáldásra, akkor mihamarabb ivartalaníttassák az anyacicát, mert 4-6 héttel az ellés után máris készen lehet újabb kiscicák vállalására! (Honlapunkon hasznos anyagot talál az ivartalanításról, dr Thuróczy Juliannától, rendelőnk egyik alapítójától, aki a SZIE Állatorvotudományi Egyetem Szülészeti és Szaporodásbiológiai tanszékének klinikavezetője, ha IDE KATTINT!)

jelige: szutyi
2013-05-22
Tisztelt Doktor Úr! Két éve autóból kidobott kb 8-10 éves törpe spitz ivartalanított szuka kutyámnál kb 1 éve bőrférgességet állapítottak meg vérvizsgálat során. A kezelési javaslat szerint stronghold nyaki-háti részre 4-6 hetente, de ez nem írtja ki a kifejlett férgeket. A kérdéseim a következők: - Van-e olyan gyógyszer, gyógymód ami véglegesen kiírtja a férgeket? - Nincs káros hatása a folyamatos stronghold kenegetésnek más élettani funkciókra? - Szúnyog átviheti-e más élőlényre, vagy emberre a férgességet? Tisztelettel: Vágó Gyula

Kedves Gazdi!

Nagyon aktuális a kérdés, rendelőnkben ugyanis éppen mikrofilária szűrést végzünk: ezek az aprócska férgek okozzák kifejlett korukban a bőrférgességet, vagy a szívférgességet.

A stronghold kezelés nem ártalmas, akár egy életen át is folytatható, sőt, a szívférgesség elterjedésével nálunk is szinte kötelező lesz. Más állatra, sőt emberre is teljes mértékig átvihető a betegség éppen a fent említett mikrofiláriák, "baby férgek" által, mert ha akkor szív vért a fertőzött állatból egy szúnyog, mikor a mikrofiláriák a vérben tartózkodnak, akkor azok bejutnak a szúnyogba, és így a fertőzött szúnyogból továbbítódhatnak.

A kifejlett férgeket sebészi úton lehet eltávolítani, máshogy nem- ha el is pusztulnak, betokolódva megmaradnak a bőr alatt. Viszont a jó hír, hogy tünetet csak nagyon ritkán okoznak.

jelige: Dagasztás
2013-05-22
Üdvözlöm, Doktor Úr! Amit megfigyeltem 1 éves kandúr macskámnál, az nem is probléma, inkább csak afféle furcsaság. 3 hónaposan az anyja kidobta, így került hozzánk. Sok idő eltelt azóta, de soha nem szokott dagasztani. Ilyen még egyetlen macskámmal sem fordult elő. Milyen oka lehet ennek?

Kedves Gazdi!

Egy 3 hónapos macskát már ideje "kidobnia" az anyjának, tehát egyáltalában nem korai az elválasztási időpont. A dagasztás valóban nagyon jellemző macskaviselkedés, de egyáltalán nem kötelező, ez amolyan gyermekkorból visszamaradt dolog. Bennem valahogyan az évek során éppen az az elképzelés alakult ki, hogy azok a cicák hajlamosabbak a dagasztásra- ami persze nem szakkifejezés, de tökéletesen leírja, mikor simogatás közben a macska mellső és néha hátsó lábain ki-be húzogatja a karmait, mintha édesanyja hasát dagasztaná szopás közben, mert jól érzi magát,- amelyeket nagyon korán választottak el az anyukájuktól. Ezt persze nem tudom tudományosan igazolni, de személyes kommentárként hadd említsem meg, hogy ez a dagasztás néha nagyon kellemetlen, főleg, mikor az ember combjába meresztgeti a a cica a karmait- ettől Önt most úgylátszik megkíméli a cicája!

Az adatlapján látom, hogy már a kombinált oltásait is megkapta a cica, remélem az ivartalanításon is túl vannak, így Ön a combkarmolás kihagyásáért cserébe hosszú, boldog, betegségektől mentes cicaéletet tud biztosítani neki!

jelige: koca
2013-05-22
Jó Napot! Van egy vietnámi koca, aki egy hete fialt és 10 kismalac született ebből 4 elpusztult és a koca ha fekszik akkor a hátsó lábát emelgeti és remeg de nyálka nem folyik a pérábòl. Mi lehet a baja?? Volt hozzá állatorvos adot neki 2inekciót de sajnos nem használt és a 2.inekciót fére adta mert kifolyt . Kérem segítsen. Előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Sajnos a távolból, vizsgálat nélkül nem lehet segíteni, mert fertőző betegség éppen úgy lehet, főleg, ha 4 malac is elpusztult, mint a szüléssel összefüggő dolog: méhgyulladás, visszamaradt magzat, placenta, stb.

Ha nem használt a kezelés és nincsenek megelégedve az állatorvossal, akkor keresni kell másikat, főleg, ha tudják szállítani, érdemes olyan helyre vinni, ahol ki tudják vizsgálni alaposabban!

 

jelige: cicus
2013-05-22
Egy hete szült a cicánk. Két nappal ezelőtt hányt,egész nap nem evett,alig bírt menni, ma pedig elkezdett reggel nyáladzani.Tegnap egész nap csak feküdt a piciktől távol.Csak egy minimálisat ivott. kapott gyulladáscsökkentőt és féregtelenítőt.

Kedves Gazdi!

A szoptatós anyamacska tünetei több, mint aggasztóak- nem csak ő miatta, de a kicsik miatt is, hiszen 1 hetesen kizárólag anyatejet szopnak! Minél hamarabb állatorvoshoz kell vinni!

Nagyon sok dolog okozhatja egy oltatlan kerti macskánál az Ön által leírt tüneteket: a gyengeséget, étvágytalanságot, levertséget, hányást, nyálzást: a lenyelt mégező anyagtól a fertőző betegségeken át a szüléssel összefüggő dolgokig.

Csak félve merem megkérdezni, hogy ha nem járt még állatorvosnál, akkor milyen gyulladáscsökkentőt kapott és kitől? Akár egy negyed aspirin vagy algopyrin tablettával ugyanis halálos mérgezést lehet okozni egy macskának, ugyanis képtelen lebontani a benne lévő hatóanyagot! Nagyon remélem, hogy egy korábban állatorvos által kifejezetten macskának felírt gyulladás csökkentőt kapott, amit szintén nem helyeslek, mert vizsgálat nélkül akár ronthat is a cica állapotán.

Az adatlap szerint oltatlan az anyacica, gondolom akkor féreghajtva sem volt: ezeket mihamarabb pótolni kell, a kiscicák féreghajtását 1 hónaposan kell elkezdeni, az oltásukat 9 hetesen, honlapunkon megtalálja az általunk ajánlott oltási sort, ha IDE KATTINT!

jelige: Utolsó kérdés
2013-05-22
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! A lábfájós cicámmal kapcsolatban lenne egy utolsó kérdésem. Ön szerint mi lehetett/lehet a baj? A lábát olykor még most is lógatja, bár ma reggel is jól van, étvágya nagyon jó volt. Az előbbi kérdező patkánymérges esete kicsit megrémisztett. Mérgezett állatnál lehet ilyen hirtelen állapotjavulás? Érdemes még állatorvoshoz vinni, vagy a tegnapelőtti holtpont után áteshetett valamin, amit már nehéz megállapítani? Válaszát utoljára is hálásan köszönöm!

Kedves Gazdi!

Mindenképpen érdemes állatorvoshoz fordulni, mert a találgatásnál sokkal jobb, ha az állatorvos megvizsgálja és legfeljebb nem talál semmit. Persze ha szükséges, akkor kiegészítő vizsgálatokat is végezhet: röntgen, vérlabor vizsgálat, ortopédiai vizsgálat, néha a szőr lenyírása is szükséges a rejtett sérülések felderítésére.

Önnek is azt javaslom, mint a patkányirtót rágcsált kutyus gazdájának, hogy ne aggódjon otthon, inkább vigye el állatorvoshoz a cicát, és ha talál valamit, legfeljebb elönti, hogy tudja-e tovább vizsgáltatni- biztosan állatorvosa is megérti, ha nem. Tudom, hogy sokszor sajnos anyagi akadályai vannak az alapos kivizsgálásnak, de egy pár ezer forintos vizsgálati díjon nem érdemes spórolni. Ha nem engedhet meg magának részletesebb kivizsgálást, akkor már az is jó dolog, hogy egy fizikális (ránézés, megtapintás, meghallgatás, stb.) erejéig orvoshoz kerül, ebből is sok dolog kiderülhet, ami alapján egyrészt segíteni lehet, másrészt megnyugodhat mindenki, hogy nem történt nagyobb baj.

Az ivartalanítás, féreghajtás, oltások részleteit is megbeszélhetik- hiszen ez a hosszú macskaélet titka!

(Ha rákattint a zöld szövegekre, elérheti honlapunk vonatkozó hasznos információit.)

jelige: Kis malac
2013-05-21
Jó estét! Van 1 hetes Vietnami kismalac akinek az egyik szeme csukva van.Miért van ez? És hogyan jönne helyre? Előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

A kismalac szemét érhette sebesülés, esetleg valami belekerülhetett a szemébe, de az is lehet, hogy szembetegséggel jött a világra. a szem zárva tartása a fájdalom, gyulladás miatt is lehet, de a szemhéj megbetegedése is okozhatja. Mindenképpen állatorvosi vizsgálat tudja eldönteni, hogy miről van szó!

jelige: kullancs
2013-05-21
Tisztelt Doktor úr/nő! Nemrég vettem észre, hogy a kutyám valahogy összenyomta a kullancs potrohát , mire megláttam a kullancsot , a potroha teljesen lapos átlátszó volt . Most már biztos, hogy elkapott így valamit ?? Nagyon megijedtem! Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

NEm kell megijedni, csak figyelni kell a kuytust, hogy nerm lesz-e bágyadt, kedvetlen, lázas, vagy bármi egyéb szokatlant nem lát-e rajta az elkövetkező napokban és ha igen, haladéktalanul forduljon állatorvoshoz!

Hasznos információkat talál honlapunkon a kullancsokról, ha ide kattint.

jelige: kecske
2013-05-21
Az a problémám, hogy már több napja nem eszik a kecském csak iszik és olyan mintha rágna valamit de nincs semmi a szájába. Bágyadt és nagyon sokat fekszik. Az utóbbi 2 napban mindig bebújik a kis góré alá és alig akar kijönni. Nem tudom mi lehet vele. Kérem segítségét előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

A kecskék is, csakúgy, mint a többi állat, és némely ember bágyadt, kedvetlen és étvágytalan, mikor valamilyen beetgség kerülgeti, Ön nagyon jól leírta, milyen egy beteg kecske. Lehetnek a bélrendszert érintő bajai, valami nem neki való takarmány miatt, de az is lehet, hogy lázas és ez okozza a z étvágytalanságot, és még sok minden más.

Alapos vizsgálat kell, hogy kiderítse az okát, minél előbb forduljon állatorvoshoz!

jelige: Mintha kicserélték volna
2013-05-21
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Tegnap írtam 9 hónapos kandúr cicámról, akinek végtag-fájdalmai voltak, és csak feküdt. Tegnap reggel került a mélypontra, de ma reggelre mintha csoda történt volna. Tegnap még attól féltem, hogy komoly a baj. Egész nap alig evett, viszont inni ivott rendesen, és rengeteget aludt. Már estefelé úgy láttam, élénkebb a tekintete. Ma reggel viszont futott utánam, le akart vadászni egy madarat, amit már nem is tudom, mikor láttam tőle utoljára. Ugrált, élénk volt, és a lábfájása mintha abbamaradt volna, legalábbis lényegesen enyhült. Nem látom őt 100%-osnak, és óvatosan bánok a dologgal, remélem, nem csak átmeneti állapot. Valóban lehet esély rá, hogy beevett egy enyhébb idegmérget? Előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

A cica azért változott meg, mert beteg lett, fájdalmai voltakk, akár idegméreg, akár sebesülés, elfertőződött seb, vagy valami egészen más okozza a gondot. Alapos kivizsgálás tud fényt deríteni a betegség okára!

jelige: Sos
2013-05-20
5 hónapos pitbull régi patkánymérget evett és azt szeretném kérdezni h az miben befojásolja a mérgezést? Vagy veszite a méreg a hatásábol?mert igazábol nem tudom h megettte vagy csak szétrágta e...és mondom a méreg 4 éve van kb kirakva h ez jelente valamit a választ elöre is köszönöm egyébként a kutyi eddig tünetmentes

Kedves Gazdi!

Azonnal orvosi segítségre van szüksége a kutyusnak, akár milyen régen helyezték is ki a ptkánymérget, hiszen biztosra nem lehet mondani, hogy a hatása megszűnt volna. A kuytus azért nem mutathat tüneteket akkor sem, ha mérgezett a méreg, mert ez egy elnyújtott hatású anyag, ami krónikus vérzékenységet okoz: elvérezhet a hasüregébe, a mellkasába, vagy akár a bőr alá is!

Viszont elég egy-két injekció és tabletta szedése 1-2 hétig, hogy a hatást felfüggesszék, ezért semmi képpen sem kísérleteznék az Ön helyében.

<< <  118 / 476 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.11.28
Augusztus közepén született nagyon játékos, eleven, kézhez szokott, dorombolós kiscicák keresik új örökbefogadó gazdijukat, féreghajtva, bolhátlanítva. Érdeklődni lehet: +36-30-2530158
2016.10.29
Napok óta kétségbeesetten szaladgál ez a fekete kutyus, a Vöröskereszt utcán, a Nagytétényi úton. Hívásra nem jön oda, nagyon félős, ezért nem lehet róla jobb képet csinálni. Egyre rosszabb állapotban van szegény. Nem hiányzik valakinek?
2016.10.20
2016.10.18-án este találtunk egy cirmos 2-3 hónapos kislány cicát a Mária Terézia 27. számú ház mellett. Jó állapotban van, a bundája tiszta és nagyon-nagyon barátságos az emberekkel, mindenkihez bújik, dorombol. Keressük régi / új gazdáját. 30-43 99 379