Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: zsömi
2010-11-30
13 éves perzsa kandúrom minden reggelre levizeli a fekhelyét. Ez korában nem volt így, csak néha fordult elő ilyen ”baleset”. Most viszont minden nap. Mi lehet a gond?
Az a helyzet, hogy a macskák legtöbb betegségüket és lelki gondjaikat is jelezhetik jelölgetéssel és szokatlan történő helyre történő vizeléssel - de a leírása alapján az sem kizárható, hogy valójában inkontinens a 13 éves kandúr. Néhány tucat sok vízivással/vizeléssel járó betegség, jónéhány inkontinenciát okozó kórkép - és sajnos minden fájdalommal, lázzal, diszkomfort érzettel járó nyavaja „játszhat” a történetben. Nincs más lehetőség, mint a macsek részletes kivizsgálása. Állatorvosa a fizikális vizgsálatok, vizelet-, vér labor, képalkotók ... esetleg egyéb kiegészítő vizgsálatok elvégzése után tudja diagnosztizálni a Zsömi betegségét. Ezután lehet a megoldásokról beszélni.
jelige: gyógyulás
2010-11-29
Kérdésem,hogy homeopátiával kezelhető e a kutya epilepszia/ focalis/ köszönöm válaszát: Éva
Homeopátiás módszerrel minden betegség kezelhető. Csak sajnos az eredménye legalábbis kétséges. Nem akarom viszont ilyen gyenge humorral elütni a választ, ezért azt is leírom, hogy én magam nem vagyok képzett a hompeopátiás gyógymódok területén, ezért aztán ezt ajánlani sem tudom. Tudom viszont ajánlani a kutya részletes neurológiai/epileptológiai kivizsgálását pl Dr. Kiss Gabriella (a „Kutyák epilepsziáiról mindenkinek” c. könyv íróját) állatorvos kolléganőnél, vagy más képzett neurológus állatorvosnál. Így kiderülhet, hogy van-e lehetőség a rohamok elnyomására, kezelésére.
jelige: lillus
2010-11-29
Kedves doktor Ur! A 4 eves,ivartalanitott kan, retriver keverek kutyam Bundaska,Kb.egy hete vacsorazott,ahogy szokta,hirtelen evett,ahogy megette,ki is hanyta..Aztan ujra ette. Majd aznap ejjel arra lettunk figyelmesek,hogy nehezen veszi a levegot,rengeteget iszik es lazas. az allatorvos azt mondta,hogy vagy gyomorrontas,vagy babesias...Kapott antibiotikum es gyulladascsokkento es a babesia ellenszer injekciot. 2nap mulva jobban is lett,de 4.nap visszaesett.A folyamatot ujra jatszottuk.Hetfon megint visszuk antibiotikum injekciora. A laza 39 es 40 fok kozt szokott lenni.A vizletet ellenorizzuk,az szep tiszta.. On szerint mi lehet a problema,bar tudom igy nagyon nem egyszeru.. Figyelmet es valaszat elore is koszonom.. Udvozlettel:
Nemcsakhogy nem egyszerű, de egyenesen lehetetlen kitalálni, hogy mi a probléma. A kutya részletes vizsgálatával derülhet ki, hogy valóban gyomor-, bélmegterhelés vagy babéziózis - vagy a további sok tucat hasonló tünetekkel járó betegségek egyike, másika jelentkezett-e a kutyánál. Mivel a tüneti kezelés láthatóan nem oldotta meg véglegesen a gondot, érdemes lenne egy jól felszerelt rendelőben kivizsgálni a kutyát. Ha meglesz a pontos diagnózis, akkor lehet az esélyeket és megoldásokat megbeszélni.
jelige: süti
2010-11-29
jó napot kívánok csütörtökön fedeztem fel a hátán bal oldalt egy fél barack mag nagyságú dudort...remélem csak beütötte,mert elég eleven és még csak 8-hónapos lesz folyamatosan felfedező kalandokba kezd a lakásban ha egyedül van hagyva.a kérdésem ha csupán beütötte megszúrta valami mennyi idő múlva kellene vissza húzódást mutatnia?ha nem muszáj nem szeretném ha egyből késsel esnének neki én arra gondoltam 1-hetet várnék a fejét nem kapja oda simogatásra sem viszont engem nyugtalanít...ha probléma áll fent egy vizsgálat milyen költséggel járhat?
A felületesen észlelt duzzanat valóban lehet folyadéktartalmú (savó,vér, genny ...), lehet gyulladásos eredetű lágyszövetből álló duzzanat, és lehet sokféle jó- és rosszindulatú daganat. A daganatos elváltozás a kutya fiatal kora miatt kevéssé valószínű, de nem kizárható. Mégha folyadéktartalmú duzzanatról is lenne szó, annak felszívódása is kétséges. Valóban nemritkán néhány nap alatt felszívódik a folyadék, van, hogy egy része szívódik csak fel, van, hogy feltör a külvilág felé (sipolyoz) és van, hogy nem lesz még csak kisebb sem, sőt akár növekszik. A kutya részletes vizsgálatával (amelynek egyik legfontosabb eleme a citológiai/szövettani vizsgálat) lehet és érdemes kideríteni a tünet okát. Az első lépések néhány ezer forintból megoldhatóak és szerencsés esetben ezt nem kell további diagnosztikai vizgsálatoknak követniük.
jelige: Frédi 3.
2010-11-26
Köszönöm kérdését, azóta határozottan javult a kutya állapota,a farok alatti rész vérzése megszűnt, már ismét jó kedvű, élénk.
Önökkel és kezelőorvosával együtt örülök, ha a kutya állapota rendeződött az igencsak aggályos tünetek (nyaki ödéma, végbél tájéki vérzés...) ellenére. Ha esetleg mégis visszaesne a Frédi a gyógyszerek hatásának elmúltával, akkor érdemes lehet a kutya részletes vizgsálatát átgondolni. Kellemes hétvégét kívánok.
jelige: mi ez ??
2010-11-23
Tisztelt doktor úr! A kutyáimnak pár hete hentesnél, elméletileg emberi fogyasztásra alkalmas kacsafarhátat vettem kiegészítésnek a vacsorához, amit nyersen kaptak meg. Pár napi adagot hagytam a hűtőben, a többit fagyasztóba tettem és fokozatosan szedtem ki. Ma este vettem észre, hogy az egyik farhátban maradt tüdővel valami van. A tüdőállomány belül és kívül tele volt olyan fehér színű kemény állagú valamivel, ami engem leginkább a viaszra emlékeztetett, de annál keményebb volt. Most nagyon meg vagyok rémülve, hogy fertőző beteg lehetett a madár és esetleg a kutyáknak lesz valami baja a nyers hústól. Mit gondol, mi ez? Van alapja a félelmemnek vagy megnyugodhatok?
Nem kizárt, hogy tüdő- és mellhártya gyulladás jelét (nagy fehérjetartalmú, megalvadt váladék) látja a kacsában. Ez alapján az sem kizárható, hogy a kutyára is veszélyes kórokozó van jelen a kacsa farháton. Elsősornban a hasonló problémák miatt érdemes minden kutya/macska etetésre szánt húsfélét előzően hőkezelni. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kutya gyomrának pH-ja, enzimei a legtöbb kórokozót elpusztítják, de egyrészt nem mindegyiket, másrészt pedig a tápcsatorna sérülésein keresztül is történhet egészségkárosodás. Most annyit tehet, hogy figyeli a kutyáit és bármi (!) szokatlan jel észlelése esetén jelzi állatorvosának a történteket.
jelige: nyuszi
2010-11-23
Tisztelt Doktor Úr! Segítségét szeretném kérni, süldő nyulaimon tenyérnyi nagyságú szőrelhullás van ez húsz nyúlból legalább tízen ötön észleltem.Az állatok nagyon tiszta körülménye közt vannak tartva. Válaszát előre is köszönöm.
A tartás/takarmányozás pontosabb ismeretével, valamint az elváltozott terüet kaparékából készített laboreredménnyel már nem kizárt, hogy meg lehetne válaszolni a kérdést. Kérje meg állatorvosát a vizsgálatok elvégzésére.
jelige: Gombóc
2010-11-23
6 éves palotapincsim hirtelen rosszul lett. Reszket, nem eszik, tompa reakciók, gyenge, csipás a szeme, zöldes a vizelete. Mi a probléma oka? Válaszukat előre is köszönöm. i
Senki más emberfia nem adhat erre a kérdésre kielégítő választ, csak az az állatorvos, aki megvizsgálhatja a kutyát. Így derülhet ki a kutya betegsége és ezzel esélyei megoldásai is megbeszélhetőek. Vigye el mielőbb állatorvosához a Gombócot.
jelige: Manci
2010-11-21
Tisztelt Doktor Úr/Nő!November 15-én született bolognese kutyámnak két kölyke. Normális az, hogy a kicsik rángatják az emlőt? Honnan lehet tudni, hogy van-e elég teje az anyának? Próbáltam, de én nem tudtam egy cseppet sem kifejni az emlőkből. Sajnos nincs mérlegem, hogy figyelhetném a súlyukat! Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel,
Normális és megszokott dolog az, hogy a kölykök masszírozzák, „rángatják” az emlőket szopás közben. Bizony úgy lehet megtudni, hogy van-e elegendő teje a szukának és harmonikusan fejlődnek-e a kölykök, ha egy konyhamérkegen szopás előtt és után lemérjükőket. Én sem tudok más megfelelő módszert erre. Viszont, ha komolyan érdekli a dolog és kutya tenyésztésre adta a fejét akkor ez egy igen egyszerűen megvalósítható beruházás. Kis gyakorlattal eldönthető a kérdés, ha szopás után látszólag nyugodtan pihennek a kölykök, és „láthatóan/érezhetően” napról-napra fejlődnek, nőnek, akkor elegendő teje kell, hogy legyen a szukának.
jelige: menopauza kutyáknál?
2010-11-21
Jó estét doktor úr! Én csak egy kérdést szeretnék feltenni, lehet butaságnak hangzik. Az idős szuka kutyáknál is megszűnhet a tüzelés, akárcsak a változókorba került nőknél? Vagy a kutyáknál ez nem így van? Köszönöm
Nincs az embereknék köztudott változó kor, menopauza kutyáknál - azaz, elméletileg egy nem-ivartalanított, egészséges szuka élete végéig képes tüzelésre, párzásra, vemhesülésre és ellésre. Mondom elméletileg, mert a gyakorlat azt mutatja, hogy egy nem-ivartalanított szukát élete során többször is meg fogunk operálni az ivartalanítás elmaradása következményeként az emlők-, petefészek és méh gyulladásos és daganatos elváltozásai miatt. Egy 10 év feletti teljesértékű szuka esetében fokozottan kell figyelni. Én drukkolok maguknak, hogy abba a kisebbségbe tartozzanak, akik megússzák a következményeket - de az esélyek Önök ellen szólnak. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashatnak a témában.
jelige: Fredi 2.
2010-11-18
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm válaszát, Tisztelettel.a Fredi gazdája
Nagyon szívesen válaszoltam. De mi történt a Fredivel ?
jelige: vajon csont daganat ?
2010-11-18
Tisztelt Doktor Úr! 10 éves fekete labrador keverék nőstény kutyám a nyár vége óta fájlalja a jobb lábát. Rá tud állni de ha teheti nem teszi, végigtapogatva sehol se fájlalja. 2 orvosnál voltunk eddig, az első szteroid inyekcióval kezelte ami után 3 hétig megszüntek a tünetek de amint kiment belőle megint megjelentek. Tegnap voltunk a XIII. kerületi állatkorházba és ott készítettek röntgen felvételt a lábáról. 80%-ba csontrákra tippelnek de két hét múlva kell visszamennünk hogy van-e változás. Bízunk benne hogy talán tévednek, de ha lehetne elküldeném e-mailbe önöknek a röntgen felvételt, hátha tapasztaltabbak hogy tényleg daganatos elváltozást látnak. Olvastam hogy könnyen áttétet képez a tüdőben és pár hónapnak is örülhetünk ha tényleg mindez megtörténik. Előre is köszönöm a válaszukat:
A röntgen felvétel elemzése alapján valószínűsíteni lehet a csontdaganat diagnózisát. Ezt megtették állatorvosai, ha beszkenneli és elküldi nekem (lbalogh@hp.osski.hu) is a felvételt, akkor ennyit meg tudok én is tenni. A kezelésekre adott válasz illetve az ismételt felvétel során tapasztalható változások együtt már szinte bizonyossá tehetik a diagnózist, miszerint csontdaganattal állnak szemben. Ha a röntgenfelvételen látható elváltozásból szövettani mintát vesznek, azzal eldönthető lenne, hogy valóban daganatról, vagy csont(velő) gyulladásról van-e szó, ha daganat, akkor jó- (osteoma, chondroma, fibroma ...) vagy rosszindulatú-e (osteosarcoma, fibrosarcoma, chondrosarcoma ...) vagy esetleg más szervből kiinduló csontáttétről van-e szó. Ha pedig esetleg egésztest onkológiai vizsgálat (szcintigráfia, CT, PET/CT ...) is készülhetne a vérvizsgálatok és szövettan mellé - akkor pedig olyan szinten tisztába lehetne kerülni a kutya állapotával, hogy az esélyei, esetleges megoldásai is megbeszélhetőek lennének. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: aggódok és félem
2010-11-17
Egy olyan problémám lenne, hogy a keverék hosszú szőrü kutyusom sokat vakaródzik és olyan mindha korpásodna a bőre de ha a fara felé cirógatom akkor még néha nyüszít is eggyet mindha fájna neki ha ott vakargatom vagy cirógatom, vagy valami más miatt lenne neki ott érzékeny, mert kicsi kora óta vannak neki székrekedési problémái is mert sokszor nyüszít akkor is ha ürítenie kell és van mikor csak nagy erölködések árán jön ki neki pedig száraz eledelt nem is kap és nem is igazán szereti, féregtelenítőt kapott azzal nincs is probléma?! Válaszát előre is köszönöm! Egy aggódó gazdi!
A helyzet az, hogyjogos lehet az aggodalma és félelmei - mégha nemis elsősorban a vakaródzás miatt, de a hátulsó testfél fájdalmassága miatt és a kutya védőoltásainak hiánya miatt feltétlenül. Állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával tudja tisztázni a tünetek hátterét. Ha ez megtörtént, akkor a tennivalókat is megbeszélhetik. Ha sikerült meggyógyítani a kutyát, akkor pedig a védőoltásokat is rendezhetik és megbeszélhetikj a helyes táplálást és kutyatartást is.
jelige: síba
2010-11-16
2 napja ellett a kutyusunk,Amerikai Bulldog 12 kiskutyát,mindegyik jól van,aktívak.Elegendő e az anya teje,vagy be kell segíteni?Ma 4 alkalommal adtunk nekik forralt kecsketejet cumisüvegből,ettek belőle.Folytathatjuk a kecsketejet?
Majdnem bizonyos, hogy szükség van a kölykök táplálékpótlásához a harmonikus fejlődés érdekében és tökéletesen bizonyos, hogy a szukáról komolyí terheket vesznek le, ha besegítenek a szoptatásba. A kecsketej (hacsak nem okoz hasmenést) tökéletes, tejtermelődést fokozó táplálékkiegészítő lehet a szukánál (!). Fontos emellett, hogy a kismama tápláléka is a jó minőségű, szoptatós tápok egyike legyen. A kölykök táplálékpótlása jobb, ha kutya tejpótló tápszerrel történik. Ezekben a termékekben a kölyök kutyák fejlődését kielégítő tápanyagok vannak, míg a kecsketej összetétele ettől eltér. Ha minden rendben zajlik is, ne feledkezzenek meg a 10-14. életnap között esedékes első féreghajtásról sem. Ha semmi gond nem jelentkezik, állatorvosuknak itt lesz először alkalma tanácsokat adni a közeljövőre vonatkozóan. Sok szerencsét és boldogságot kívánunk a nagycsaládhoz.
jelige: Fáni akit nagyon szeretünk
2010-11-15
Kedves Doktorúr! 11éves tacskókeverék szukámon,3hónapja hirtelen hasi vérzés miatt,petefészekeltávolítást,vesekivétellel végeztek daganat miatt,tökéletesen felépült,viszont most ismétlődő hasi fájdalom,hányás jelentkezett tünetmentes idöszakokkal,UH súlyos vesedaganatot állapított meg,a labor korai veseelégtelenséget mutat.Az állat ha nincs fájdalma,érdeklödő,jó étvágyú,játékos. Vesetápot,Ipakitint és gyakori etetést és itatást kis adagokban javasoltak. Kérdésem ,érdemes daganatellenest szert használni illetve a fájdalom csillapításra mit javasol,Algopyrint és Nospát ajánlottak. Köszönöm válaszát.
Ha megvan az eltávolított daganat szövettani eredménye és a kutyán el lehet végezni egésztest onkológiai vizsgálatot - akkor lehet az esélyekről és esetleges megoldásokról beszélni. Ezek a megoldások lehetnek a kutya reoperálása, sugárkezelése és gyógyszeres kezelése, valamint ezek kombinációi, illetve tüneti kezelés. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: szeretet
2010-11-15
üdvőzlőm,van egy bisonyhavanyész,6 honapos lesz,kan kutyám,ment kb 2 napig,asztán nem evett csak ivott és attam neki rizst hulevesel jo kedvü virgonc,de ma megint higabb volt a széklete eléggé,igaz répát ijesmit is kapott,mijen kaját adjak neki ami nem hajtja meg?kőszőnőm választ!!
Egy kölyök kutyának 6 hónapos koráig a kötelező 1x veszettség elleni védőoltás és féreghajtás mellett 4-5 ajánlott védőoltást kellett volna kapnia és többszöri parazitamentesítésen illett volna átesnie. Teljesen felesleges a kutyát répán és rizsen tartania. A kölyöknek részletes állatorvosi vizgsálatokra van szüksége ahhoz, hogy kiderülhessen mi okozza a hasmenését. Ha ez megtörtént és állatorvosa meg is gyógyította a kölyköt, akkor meg kellene beszélniük a további esedékes védőoltások, parazitamentesítések időzítését, és a kutya helyes táplálását.
jelige: Fredi
2010-11-15
Tisztelt Doktor Úr! 10 éves német juhász (?) kutyánk kb. 3 hete intenzíven nyalja, hatapdálja a faroktő, végbél környékét. A helyzet egyre rosszabb, véres nyomot hagy maga után, mostmár esetenként vércseppeket is látok a burlolaton. A lefekvéskor lassan, óvatosan ül rá a hátsó részére. Egy hete volt kint az állatorvos, mert köhögött, ödémás volt a nyaka és az arca, teljesen kedvtelen és legyengült volt. Az állatorvos azt mondta, hogy gyenge a szive, kapott kb ötféle injekciót, közötte 72 órás antibiotikumot is. Azt mondta, hogy reméli kibírja a szive. A faroktő nyalogatásra, váladékozásra nem mondott igazából semmit. Az oltástól jobban lett, de a farok alatti vérzés erősödött. Nagy testü kutya, nem engedi meg, hogy a farkát felemeljük és megnézzük,hogy mi lehet ott. Az autóba nem száll be, szállítani így nem tudjuk. Mit tehetnénk, hogy megtudjuk mi baja van. Várom szíves válaszát a megadott e-mail címre. Köszönettel a Fredi gazdája
Nézze, ha komolyan vesszük, hogy a kutya nem szállítható, sőt még a farkát sem lehet felemelni - akkor azt kell mondjam, hogy semmit nem lehet tenni annak érdekében, hogy kiderülhessen az állapota. Állatorvosa otthon, háznál legfeljebb annyit tehet, hogy elbódítja a kutyát és ezzel lehetősége nyílik a megtekintésre, áttapogatásra, esetleg mintavételezésre. Ez is több, mint a semmi, de ... Ha Ön elfogadja tőlem azt, hogy nincs olyan kutya, akit ne lehetne szállítani, akkor egy jól felszerelt állatorvosi rendelőben nyilván nincs akadálya annak, hogy a Frédin fizikális vizsgálatokat, vér-, vizelet-, esetleg széklet labort, citológiai vizsgálatot, képalkotókat esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokat lehessen végezni. Ez az egyetlen módja annak, hogy kiderülhessen a kutya tüneteinek háttere és az esélyeket, megoldásokat meg lehessen beszélni.
jelige: Brenda 3.
2010-11-12
J Kedves Doktor Úr, nem akarom túlságosan lefoglalni, elnézést. De azt sem akarom, hogy esetleg nem elég pontosan fogalmaztam, ezt pedig úgy értse vagy a dokimmal van baj, vagy velem… J (Inkább az utóbbi…J) Szóval ő azt mondta, a vízhajtóval picit variálhatok alkalmanként, de az eddigi fél helyett javasolja az egészet, ha a kutya jól reagálja, maradjon, ha nem, felet adjak továbbra is. Az Enapot viszont kereken felére csökkentette, ott nincs pardon. Amúgy éppen ma adtam egész vízhajtókat reggelre, most pedig elég pocsékul van a kutyám, azt hiszem, elég lesz a fél. Ha pedig a Vetmedin beválik, akkor minden oké. Én egyébként azt kérdeztem, hogy jó-e ha 1-2 óra eltéréssel adom az eddigi gyógyszereit, valamint a Vetmedint. Csak mert nekem is van napi tablettám, amit legalább egy órával a másik fajta előtt kell bevennem, hogy egymás hatását ne módosítsák/fokozzák/csökkentsék. Tisztelettel üdvözlöm:
Nekem sem szándékom, hogy elbizonytalanítsam, vagy pláne kezelőorvosa kéréseivel szemben bármi másra bíztassam. A reggeli és esti gyógyszerek beadása között jó, ha közel 12 óra telik el, azaz reggel 6 / este 18, vagy reggel 7 / este 19, vagy reggel 8 / este 20 ... órakor lenne célszerű a gyógyszereket beadni. Ez a beosztás legfőképpen a szívgyógyszerek adása miatt fontos. Nincs veszély abban, hogy a kutya minden a napszakban esedékes gyógyszert akár egyetlen jutalomfalatban, vagy perceken belül egymást követő 2-3 jutalomfalatban kapjon meg. Igen fontosnak tartom emellet, hogy a kezelőorvosa által javasolt időpontban megtörténhessenek a kutya kontrolvizsgálatai.
jelige: Brenda 2.
2010-11-12
Elnézést, az előbb már írtam, de eszembe jutott, leírom a kutyusom többi gyógyszerét és azok adagolását is, hogy tudjam, mi erről az Ön véleménye, Doktor Úr. Szóval eddig volt Enap 2x0,5, Verospiron 2x0,5, Furosemid 2x0,5, 1 kálium. A doki azt mondta, helyzettől függően változtathatok (Mondjuk, ezzel a frászt hozza rám...), hiszen minden kutya más és más. Szóval azt mondta, ezután változtathatnék, vagyis a két vízhajtót duplázzam meg (2x1 mindkettőből), az Enap felet csak reggel adjam, kálium változatlan. Most viszont jön ugye ezekhez a Vetmedin. Én félek kicsit, nem lesz-e ez gond. Ha viszont nem, akkor legyen a régi gyógyszerek beadása és a Vetmedin között időbeli eltérés? Mondjuk, az eddigieket úgy adtam, hogy reggel 6-kor és du. 4-5 között, aztán kaja. Most úgy tervezem, a Vetmedint reggel és este 6-kor adom, egy órával később pedig etetés. Mit szól hozzá, Doktor Úr? Köszönöm.
Na nem, azt azért nem gondolom, hogy állatorvosa arra bíztatta, hogy otthon ügyesen próbálgassa ki a leírt gyógyszerek ideális dózisát, adagolását ... Egy szívbeteg kutya (bármi élőlény) ilymódon történő beállítása veszélyeket rejt magában még egy rátermett gazdival is. Valóban vannak egyedi eltérések is, és legfőképpen pedig a szívelégtelenség tünetcsoportja többféle szívbetegség miatt adódik, és súlyossága Ég és Föld különbségeket mutathat. Ahogyan a cukorbetegségnek is vannak olyan enyhe, kezdeti formái ami életmódváltással és diétával kézben tartható és vannak súlyosfokú, gyógyszerrezisztens, halálos esetei is ... A szívelégtelenség megállapítása részletes vizsgálatokkal (fizikális vizsgálatok, vérvizsgálatok, képalkotók, EKG ...), a gyógyszeres kezelést ezek ismételt elvégzésével lehet beállítani. Ezután is szükség lesz kontrol vizsgálatokra, mert előfordul, hogy a kellően beállított gyógyszeres kezelésen is némi idő elteltével módosítani kell.
jelige: Brenda
2010-11-12
Jó napot kívánok! A kérdésem az, hogy a Vetmedin kapszulát ha szétszedem és úgy teszem bele a falatba (azért írom, hogy falat, mert a többi gyógyszereit a kutyámnak is egy kanálni májkrémben adom be, tehát külön az étkezésre szánt kajától), szóval nem okozok-e vele bajt. Örülnék, ha nem, mert őszintén szólva el sem tudom képzelni, hogy naponta ledugnám a torkán, egészben... Köszönöm:
A szívbetegségek és egyéb hosszútávú gyógyszerezést igénylő betegségek esetében valóban fontos, hogy egyszerűen, rutinszerűen és biztonságosan adagoljuk a gyógyszereket - esetünkben naponta 2x. A kapszulázott gyógyszereket legokosabb, ha egészben rejtjük el a kutya kedvenc lágyeleségébe és etetések előtt, amikor még éhesebb) és ezért gyanútlanabb a kutya, adjuk oda neki. Ez a módszerrel bejuttatva a gyógyszert a kapszula megvédi a gyomorsav és papszin hatásaitól a hatóanyagot - másrészről pedig az esetlegesen rossz/keserű ízű hatóanyagok nem keltenek gyanút a kutyában. Egy szetter méretű kutyának már nem okozhat gondot a kapszula egészben történő beadása.
jelige: gyozso1
2010-11-11
Kis spiccem van, aki 64 napja tüzelt és párzott is a kannal. Igazából a terhesség közben sem észleltem, hogy nagyon nőne a hasa, de ez spiccekre jellemző, hogy az utolsó napokban mutatnak csak egyértelmű jeleket. Most az emlők nem nagyobbak, pocak nincs, talán a háta szélesedett. Lehet, hogy álvemhes a kutyám.
Bizony lehet, hogy álvemhes, meg az is, hogy még az sem ... És még az sem kizárt, hogy 1-2 kölyköt túlhord a szuka. A vemhes/nem vemhes dilemmát ultrahang vizsgálat tudná percek alatt tisztázni. Ha nem vemhesült a szuka, akkor persze sok kérdés merül fel. A kan és a szuka esetleges terméketlenségét ajánlott szaporodásbiológiában jártas állatorvossal kivizsgáltatni. Honlapunk Publikációk rovatában több hasznos írást találhat.
jelige: Micike55
2010-11-11
Üdvözlöm! 2 napja vettem egy 3 éves 1,5 kg-os yorkshire terrier kutyust. Mióta elhoztuk állandóan remeg, reszket. Ha kézben van akkor 1-2 óra múlva megnyugszik, de amúgy csak reszket. Hangját még egyáltalán nem is hallottuk. Először azt, hittük, hogy az új környezet a gond, hogy ha megszokja akkor abbamarad a remegés, de már nagyon sajnálom. Amúgy eszik normálisan, alszik, mászkál, van széklete is. Egészséges kutyus benyomását kelti. Sőt összengedtük másik kutyával, nem mondom, hogy odavolt, de hagyta az ismerkedést. Állatorvosnál még nem voltunk, mert akitől vettem az költözködik és az oltási könyvét még nem adta át a kutyusnak. A lakásban 22-23 fok van. Gondolom nem fázik. Ha az idegen környezettől fél, akkor mit tanácsol, hogy hamarabb ide szokjon? Enni szinte habzsol, percek vagy másodpercek alatt megeszik mindent amit elé teszek. Akiktől vettük azt mondták, hogy reggelire párizsit adjunk neki, ebédre egy fél konzerv kutyakaját (kis dobozosból), vacsira meg a másik felét. Házi kosz tot meg egyáltalán ne. Tegnap ugyan evett a rizseshúsból ami házi koszt volt. Ön szerint milyen étkezés javasolt a yorkinak, és mennyi? Köszönöm válaszát előre is.
Azt kell mondjam, hogy a yorkik, több más kistestű terrierhez, és egyéb temperamentumos fajta egyedeihez hasonlóan gyakran remegnek akkor is, ha nem fáznak, nem félnek és nem lázasak/betegek. Mindezek ellenére természetesen én sem tudom látatlanba megígérni, hogy minden rendben van a kölyökkel - és mindentől függetlenül egy frissen magunkhoz vett bármilyen élőlénnyel melegen ajánlott napokon belül felkeresni állatorvosunkat. ha ő egészségesnek ítéli a kölyköt, akkor már „csak” a védőoltásokat és parazitamentesítéseket, valamint a helyes táplálást kell megbeszélni.
jelige: márti
2010-11-10
Sajnos tegnap meghalt,de szerintem félre lett kezelve.A tünetei:nem bírt kakilni meg pisilni ,hashajtó mellet sem.Puffadt volt a hasa,erőlködött a kakilással és néha öklendezett is,láza nem volt.Bordáinál valami kis púpot lehetett érezni.Három szúrit kapott,görcsoldót ,antibiotikumot és harmadikat nem tudom.
Nem találtam előzményét az írásának. Ez az első levele, amit ide írt? Nem tudhatjuk hogy félrekezelték-e a kutyát, merthogy a tünetekből senki emberfia meg nem állapíthatja, hogy mi lehetett a baja. Számtalan veleszületett és szerzett, fertőző és nem-fertőző betegség végződhet hasonló módon. A kutya életében a részletes vizsgálatokkal lett volna esély kideríteni, hogy mi a baj, most a tragédia után, a boncolás és a hozzá kapcsolódó kiegészítő vizsgálatok (szövettan, kórokozó izolálás/rezisztencia vizsgálat, toxikológia ...) tudná megállapítani az elhullás okát. Sajnálom a történteket.
jelige: Mazsi 2.
2010-11-10
Elnézést a multkori adatlap kitöltése nem volt elég preciz. Ugyanis a kiskutya az első hónapjaiban meg kapta az összes oltás ami kellett, és nem állandóan eszi a macska eledelt/konzerv/, csak amikor véletlenül nem nézünk oda gyorsan lecsap az ott hagyott macska kajára , de az nagyon izlik neki, és a mellette lévő kutya kaját nem szivesen eszi.
Sokkal kisebb hiba, ha rosszul tölti ki az adatlapot, mintha tényleg nem lenne rendszeresen vakcinázva a kutya ... Ezesetben is azt tudom mondani, hogy nem ésszerű, ha nagyrészt macskakaján nevelünk fel egy kölyök kutyát majd esetleg azon tartjuk, merthogy a macska és a kutya táplálóanyag igénye eltér egymástól, és ezt igyekszenek kielégíteni a gyártók. Célszerű lenne a macskakaját olyan helyen felszolgálni, ahol nem fér hozzá a Mazsi és esetleg meg kellene találni a fogára való kistestű kutyák kölykeinek gyártott tápot. Sem a kutya, sem a macska esetében ne álljon előttük állandóan az étel. Bővebben a kutyák helyes táplálásáról Dr. Fodor Kinga: „Mit egyen a kutyám „ című könyvében olvashat.
jelige: Anita
2010-11-10
Tisztel Doktor!szeretném meg kérdezni mi lehet az oka van egy elhizott spic kutyám 11 éves egy hete nagyon el kezdet köhögni föleg éjjel,el vittem orvoshoz és kapot gyogyszert (amilozid-b és valami nagyo kicsi gyogyszert aminek nem tudom a nevét)egy kicsit enyhült a köhögés de sajnos nem igazán jött rendben szeretném meg kérdezni hogy helyre fog e jönni a kis kutyám mert probálom le fogyasztani de nagyon nehéz mert állandoan enni akkar és nagyon sajnálom nem tudom mit lehetne tenni elöre is köszönőm a válaszát.Tisztelettel:
Mielőtt a kutya esélyeit és kezelésének lehetőségeit latolgatnánk tudni kellene a tünetek okát. Egy sereg betegség, elváltozás (felsőlégúti fertőzések, szájüregi/nyaki/mellkasi terimék, akár daganat, szívelégtelenség, tüdőödéma, allergiás kórképek ...) okozhat köhögést kutyán csakúgy, mint emberen. A súlyosfokú elhízás hátterében is legtöbbször betegség (szívelégtelenség, endokrin betegségek ...) áll. Az éjszakai rosszullét során nyilván nem volt lehetőség a kutya teljes kivizsgálására, legfeljebb tüneti kezeléssel segíthettek állapotán. Most viszont már nincs akadálya, hogy kezelő orvosát megkérje a kutya kivizsgálására (fizikális vizsgálatok, vérvizsgálatok, képalkotók, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok ...). Ha „csak” a fokozott étvággyal és kevés mozgással lehet magyarázni az elhízást és ennek következménye a köhögés - arra is lesz tanácsa állatorvosának.

<< <  118 / 425 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.07.23
Elveszett,keresem Yorkshire Terrier szuka kutyusunkat,chip még sajnos nincs benne,10 napos kölykei vannak,kérem,a becsületes megtalálót aki megtalálta és bevitte a Budafoki állatkórházba,jelentkezzen! 70/434-7875 Köszönöm!
2015.07.23
Elveszett,keresem Yorkshire terrier szuka kutyusunkat,chip még sajnos nincs benne,10 napos kölykei vannak,kérem,a becsületes megtalálót aki megtalálta és bevitte a Budafoki állatkórházba,jelentkezzen&amp;#33; 70/434-7875 Köszönöm&amp;#33;
2015.07.16
Tegnap éjjel (2015.07.15.) a Budafoki úton rohangált a Lukoil kútnál. Fiatal, amstaff jellegű kanocska. Piros, Petface márkájú hám van rajta, chip persze nincs. Menhelyek fullon, nem fogadják. Sürgősen kéne ideiglenes befogadó, a saját kutyáim nem tűrik jól. Az Illatos útra tudom beadni max, de még reménykedem, hogy valaki keresi, mert ápolt, jól táplált fiúcska. Érdeklődni a a 06 30 757 4593-as számon lehet!