Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Bab
2014-11-21
Tisztelt Àllatorvos! 5 hónapos cicánkat bolhásan kaptuk meg kicsi korában. Akkor kapott bolhairtót, azóta már háromszor is. Képtelenség megfürdetni, iszonyatosan menekül, kicsavarodik a kezúnkböl.Most újra vannak benne bolhák, már teljesen tanácstalanok vagyunk. Frontline-t is kapott meg állatorvosnál egyéb bolhairtot. Mit tehetnénk?Kaphatnánk segítséget fürdetésben ott a kozmetikában? Már a bódításra is gondoltunk. Vàlaszàt köszönjúk!

Kedves Gazdi!

Kérem legyenek türelemmel, mert egy alapos bolhafertőzöttségből jó pár hónapig tart a "kigyógyulás" Nagyon fontos, hogy az egész lakást, különösen a macska tartózkodái helyeit alaposan kiporszívózzák, felmossák, kimossák, mert a bolhák fejlődési alakjai a bútorok, kosarak, padló réseibe potoygva élnek és innen fertőzik vissza a cicát.

Hatékony bolhairtót, amelyekről összefoglaló táblázatotot talál, ha IDE KATTINT, állapatikában tudnak vásárolni, a Frontline is jó lehet, de ha nem haszált, akkor érdemes mást is kipróbálni, és a használati utasítás szerint 3-4 hónapig folyamatosan, havonta rácsepegtetni az állatra, akár állatorvos, akár szakavatott kozmetikus segítségével. ITT talál erről egy videót is.

Személyes véleményem szerint nem kellene a cicát a fürdetéssel bosszantani, pláne nem egy altatásnak kitenni, mert egy bolhaellenes szerrel való megfürösztés nem védené meg az újrafertőződéstől úgysem, csak felbosszantaná az egész családot és esetleg sérüléseket okozna a cica bizalmában gazdái felé, vagy netán karmolás formájában a közreműködőkben.

Közeleg az ivartalanítás időpontja (6-7-8 hónaposan a cica súlyától függően), addigra remélhetően úrrá lesznek a bolhásságon!

jelige: Imizol injekció - érdeklődés
2014-11-21
Üdvözlöm! Kutyámnak (mint már írtam korábban) májzsugorodása van, kb. 1 hete voltunk vérvételen, és az értékei javultak, viszont a vérvétellel egy időben kapott imizol injekciót (+ a kötelező védőoltást). Erről a készítményről mit lehet tudni, ami a májra gyakorolt hatását illeti? Ügye most ettől nem kezd el megint romlani kutyusom mája? Kutyám jelenleg is szed májvédőt, ha esetleg számít valamit. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel, László

Kedves Gazdi!

Bárcsak tehetnék én, vagy más állatorvos (ember9 ilyen ígéretet! Sajnos ez nem lehetséges, viszont  annyit írhatok, hogy az Imizol nem különösebben májkárosító gyógyszer, és nyilván komoly oka van, hogy megkapta az injekciót: a Babesiózis kezelésére vagy megelőzésére. Erről a betegségről részletesebben is olvashat honlapunkon, ha IDE KATTINT!

Ha Ön és kezelőrovosa mindent megtesznek a kutyus állapotának a monitorozására (rendszeres felülvizsgálat, vérvétel, kontroll) és öngyógyulásának segítésére (májvédő, mgefelelő májkímélő diéta), akkor a legjobb, ha az aggódás helyett játékkal, felszabadult mozgással, sok simogatással és úgy általában a kutyás élet élvezésével töltik együtt az időt, természetesen mindenzt a kutya aktuális egészségi állapotához igazítva.

jelige: bűzmirigy
2014-11-21
Ha a kutyám bűzmirigytartalma csúnya a kinyomás után, akkor mindig kell adni szurit is, mert az egyik állatorvos adott , a másik nem. Jobb ha kap szurit ?(szteroid és antibiotikum szurit és cifran tablettát szokott kapni a kutyám). Köszönöm!

Kedves Gazdi!

Bűzmirigy gyulladást kezelni többféle képpen lehet, attól függően, hogy mennyire súlyos, milyen gyakran jelentkezik, milyen az eltávolított tartalom, mennyire fájdalmas az elváltozás, stb. Ez mindig attól függ, hogy a bűzmirigyet, a kutyát ellátó orvos hogyan ítéli meg a helyzetet, milyen a hozzáállása az egyes gyógyszerek használatához, milyen kezelések váltak be neki. Mi a rendelőben százszor is meggondoljuk, és csak igen indokolt esetben adunk szteroid injekciót például, mert számos mellékhatása lehet, ha többször kell hazsnálni.

Ha visszatérően jelentkezik a bűzmirigy gyulladás, akkor alaposan át kellene beszélni a kutya táplálkozását (kap-e fűszeres, emberi táplálékot, milyen tápot eszik, elég keménye-a széklete vagy gyakran van hasmenése, stb.), parazita irtását (bolha, férgek) és az allergiás hajlamot is, ami gyakran áll a visszatérő bűzmirigy gyulladások hátterében. Ehhez előfordul, hogy bőrgyógyászatban, allergológiában jártas kolléga segítségét is kérni kell, ha kezelő állatorvosa is egyetért.

jelige: fejrüh
2014-11-21
Kedves állatorvos! Macskám 1 éves és az állatorvos fejrühességet állapított meg, de a biztonság kedvéért a fülét is kitakarította, és tett bele otimectint. A feje, nyaka erősen viszket, sebes, pörkös, ráncolt több hete. Azt mondta, erre csak spot on kezelés létezik, mégpedig advocate spot ont fog nekem hozni 2 nap múlva. De a leírása szerint csak fülrühre jó. Jó fejrühre is? Nincs valami jobb megoldás? Nem nagyon hiszek ezekben a cseppekben, és az állatorvosom sem egyébként. Nincs valami injekció, vagy krém? Otimectinnel nem lehetne bekenni? Nagyon csúnya a bőre, pont a tarkóján, ahova a spot on kerülne, és a leírás szerint cak ép bőrre lehet tenni. Ez miért van? Akkor hova kell cseppenteni? A neostomosannal való befújás nem lenne jó? Az insecticide 2000 az jó lenne? De félek, hogy a szemébe megy. Egyébként bolha is van benne. A többi macskám teljesen tünetmentes. Mit ajánlana Ön, mivel kezeljük a fejrühet és a bolhát? Köszönettel: Ágika

Kedves Gazdi!

A Notoedes cati nevezetű fejrühet okozó atka igen fertőző, ezért nem csak a többi macskánál, de Önnél is okozhta tüneteket (apró piros pöttyök, kipirosodás, viszketés). A bolhák sem igen maradnak meg egyetlen macskán, így célszerű lenne az összes macskát több hónapig egyszerre kezelni és a lakást, a macskák tartózkodási helyét is alaposan kitakarítani, fertőtleníteni.

Az Advantge spot-on használati utasításában szerepel a fejrühöség, és a bolhásság is, így ez a szer jó választás lehet.

Ha a cica bőre  sebes, gyulladt, fájdalmas, akkor előfordulhat, hogy már baktériumokkal is felülfertőződött, lehet, hogy ezt is kezelni kellene. Bőrkaparék vizsgálattal lehet meggyőződni arról, hogy milyen kórokozók okozzák még a betegségét.

A gyulladt, ráncos bőrre valóban nem biztos, hogy túl szerencsés lenne rákenni a spot-ont, viszont azt nem teljesen értem, hogy állatorvosa miért idegenkedik ettől a gyógyszerformától, hiszen évtizedek óta igen sikeresen alkalmazzuk az állatorvoslásban, ráadásul egyszerre oldja meg a bolhásságot és a fejrühösséget.

Lehetséges még az amitráz hatóanyagú (Taktic oldat 0,2-0,4%-os oldatban) fürösztés hetente egyszer, és lehetne fertőtelítő, bőrnyugtató, zsíroldó sampont is használni a cicára (pl. Virbac Sebolytic sampon), ha sikerül őt megfürdetni, ami nem mindig egyszerű mutatvány! A Taktik oldatot igen elővigyázatosan kell használni, védőkesztyűben, jól szellőző helyiságben, szivaccsal kell feljuttatni a macska testére, a szemére vigyázni kell és arra is, nehogy lenyelje, lenyalja.

Bár nincs törzskönyvezve macskára, de ha állatorvosának jó tapasztalatai vannak vele, akkor az ivermectin hatóanyag injekciós formában is hatékony lehet hetente ismételve.

Az Ön által említett szerek, az Insecticide 2000 és a Neostomosan leírásában nem szerepel a fejrüh, és olyan hatóanyagot tartalmaznak (permetrinek) amelyek macskákra veszélyesek lehetnek így ezen szerek használatát egyáltalán nem javaslom macskás háztartásban.

Sok sikert a kezeléshez!

jelige: Emlődaganat
2014-11-21
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Van egy 9 éves ivartalanított nőstény házimacskám. Ez év februárban felfedeztünk az emlőjében egy kemény dudort. Futás volt az állatorvoshoz, aki megállapította, daganat. Ezt műtét követte, daganatot eltávolították a bal hátsó emlőből. Szeptemberben újabb kemény csomót fedeztünk fel, újra orvos megint műtét, most szövettant is csináltatott a doktor. A szövetten eredménye: simplex carcinoma, a nyirokcsomó darabban reaktív hyperplasia megfigyelhető metatasis jelei nélkül. Ekkor a doktorunk elmondta, hogy az utolsó emlőkben semmit nem hagyott mindent eltávolított, a tüdejére kell figyelni és a hátsó lábak hajlataira mert oda áttétes lehet. Pár napja a műtét helyén megint egy csomót fedeztünk fel, a mai napon negállapították, hogy újra daganat. Az lenne a kérdésem, hogy a cicámnak mik az esélyei, műthető-e harmadszorra, és ha nem volt áttét és mindent eltávolítottak onnan, hogyan lehet ott újra daganat? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: egy kétségbe esett gazdi

Kedves Gazdi!

Így már árnyaltabb a kép: ezek szerint a cica ivartalanított, viszont az első két műtét után nem került az összes emlő eltávolításra, illetve a műtét helyén újult ki a daganat. Az, hogy sor kerülhet-e egy újabb, lehetőleg az összes emlőt és környéki, úgynevezett "őrszem nyirokcsomót" érintő műtétről, a cica általános egészségi állapota határozza meg. Ezt vérkép, vérlabor, hasi ultrahang viszgálat, röntgen, vagy áttét kereső, modern 3D-képalkotó eljárásokkal is fel lehet deríteni. Előfordulhat, hogy kiegészítő kezelésre is szükség lesz, ha ezután is kiújulna. Remélem minden rendben fog menn és még hosszú évekig örülhetnek majd egymásnak!

jelige: Emlődaganat
2014-11-20
Emlődaganat kiújulás

Kedves Gazdi!


Sajnos ha az első műtéttel egybekötve nem történt meg az ivartalanítás, illetve már szórodott a daganat, akkor újabb kiújulásokra lehet számítani. Ilyenkor egy tüdőröntgen, vagy speciális képalkotó vizsgálat (pl. CT, SPECT/CT, PET/CT9 utáni teljes kétoldali emlőléc eltávolítása, vagy szakszóval total mammectomia ajánlott, hogy az összes olyan sejttől megszabaduljon a kutya, amelyek érintettek lehetnek.

További olvasmányokat talál a témában, ha IDE KATTINT!

jelige: Sába
2014-11-20
Tisztelt Doktor Úr! 4 hete fogadtunk örökbe 2 akkor kb. 2-2 hónapos cicákat. Az egyik már vendégeskedett egy jó ideje egy állatorvosi centrumban, ahol mindent megkapott (féregtelenítés, oltások). A másikat előző nap este fogták be egy fatelepről. Azóta ő is túl van két féregtelenítésen és egy oltáson. Lakáscicák. Egy hete kezdődött a "fatelepi" cica hasmenése; akkor még világosbarna volt, időnként friss vércseppekkel. Csak száraz tápot kaptak. Kedvük, étvágyuk tökéletes. Rosszak, mint az ördögök. Viszont kedd estére mind a ketten világos krémsárga, pudingszerű híg székletet produkáltak. Állatorvos adott pasztát és probiotikumport. Tőlünk csak főtt rizst kapnak. Tegnap estére mire hazaértünk, azokban a helységekben, ahol vannak minden, minden össze volt piszkítva (pedig alomtiszták). A székletben emésztetlen rizsszemek vannak. Este kaptak egy-egy antibiotikum injekciót és Cliont. Ma reggel azt láttam, hogy kontrolálatlanul jön belőlük a híg széklet, észre sem veszik. Hordják szét, rajtuk van. Lázuk nincs, és kedvük is jó. Kérdésem, hogy mit lehet tenni, hogy megálljon végre ez a hasmenés? Fertőző ez az emberre? Gyerekem beteg, férjem őssejttraszpantált (3 éve), azaz fogékonyabb a betegségekre. Válaszát nagyon köszönöm!

Kedves Gazdi!

Bevallom, hogy nem szeretek ilyet tanácsolni, de egy immunológiailag kompromitált beteg mellé sajnos nem idális a két befogadott cica, mert olyan fertőzéseket terjeszthetnek (pl. a Toxoplasmosis, a Giardiosis) amelyek egészséges emberekben nem okoznak megbetegedést, viszont olyan embertársainkban, akiknek az immunredszere nem működik tökéletesen vagy olyan gyógyszereket kénytelenek szedni, amik annak működését elnyomják igen! Nem szeretném ijesztgetni, ráadásul emberi betegségek esetében nem is vagyok jogosult semmilyen tanácsot adni, de amíg nem konzultátltak emberi szakorvossal, addig különítsék el a kismacskákat vagy legjobb lenne állatkórházba adni őket, amíg bizonyítottam nem lesznek mentesek az embereket is érintő betegségektől!

Persze lehet, hogy kiderül, hogy csak bakteriális eredetű vastagbél gyulladástól szenvednek, esetleg nem volt elegendő a két féregtelenítés, és hamar sikerül rendszni az állapotukat, majd gyógyultan, és bélsárvizsgálattal, esetleg serológiai vizsgálattal bizonyítva, egészségesen térhetnek vissza önökhöz!

jelige: Fehér Manó
2014-11-20
Üdvözlöm! Ma 4 hete, hogy kutyusom van, és sajnos betegen hoztam őt el. Azóta hurutosan köhög, volt férges és sajnos nincs oltása, csak 1 parvo és veszettség,chip .Mivel beteg sajnos várat magára a kombinált. Nos már sok antibiotikumot kapott,volt szuri 7 napig és 4 napos gyull.csökkentő. Mellette lándzsás utifű,méz,kamilla, negatív röntgen (légcső, mellkas, koponya, orrüregek), synolux 1 dobozzal, immunerősítő, köhögéscsillapító. Vidám, játékos, jó étvágyú kutyika, csak sajnálom nagyon, hogy még mindig hallom, hogy hurutosan köhög néha öklendezve. Éjjel sem tudunk aludni, mert szegénykémre akkor is rájön. Nem tudom mit tegyek, mert most már nem tudja simán megköhögtetni a doktornő, viszont itthon előjön neki, főleg este. Kérte a doktornő, hogy vegyem fel videóra, nos az elég nehéz lenne. Kérem segítsen, hogy mit tegyek, hova vigyem őt! Előre is köszönöm, maradok tisztelettel:Nikolett

Kedves Gazdi!

Eddig is igen gondos ellátásban volt része a kis betegnek, de úgy tűnik, hogy nagyon speciális a betegsége. Ilyen esetekben, ha kezelőorvosa is egyetért, érdemes respiratológus, vagyis a légzőszervek megbetegedésére szakosodott állatorvos segítségét is kérni, majd ő sem találsemmit, akkor cardiológus szakorvost is bevonni a vizsgálatokba a kiskutya és a család egészsége, éjszakai nyugalma érdekében. Esetleg olyan modern, speciális képalkotó vizsgálatok is segíthetnek a kezelési stratégia kialakításánál, mint a CT,  SPECT/CT, PET/CT amelyek már a kisállatok számára is elérhetőek.

jelige: műkönny
2014-11-20
Kutyámnak száraz szemet állapítottak meg. Milyen humán műkönny használható náluk, milyen adagban? Az A-vitaminos Oculotect 1000 NE/g szemgél használható-e például? Köszönöm! Ferenc

Kedves Gazdi!

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb emberi műkönny használható akár szemcsepp, akár kenőcs formában. A cseppeket minél gyakrabban, akár naponta 5-10-szer, a kenőcsöket ritkábban napi 3-6-szor is használhatja, mert ezek bevonatot képeznek a szamen, viszont a látást kissé homályossá tehetik először, ezért felügyelni kell az állatot beadás után. Ilyen gél formátumú az Ön által említett Oculotect 1000 szemgél is.

Bármilyen műkönnyet kezd is alkalmazni, feltétlenül kérje ki abetegséget megállapító állatorvos tanácsát! Az Ön kutyájának megfelelő  adagolásról is kezelőorvosa tud felelős tájékoztatást adni,  mert ő tudja, hogy milyen a betegség súlyossága, így ennek függvényében változhat az adagolás gyakorisága.

jelige: Molly
2014-11-19
Tisztelt doktornő/úr! 1éves kutyusom kb. 6 napja éjszaka bepisil, előtte szobatiszta volt mi lehet ennek azoka napközben nem pisil be tisztelettel 1 gazdi

Kedves Gazdi!

Előforulhat, hogy többet iszik valamilyen okból, és ezért nem tudja éjszaka tartani a vizeletét, de az is lehet, hogy a húgyutait, a húgycsövét, hólyagját, esetleg a veséjét érintő megbetegedése van. Minél előbb állatorvoshoz kell vinni, ahol elkezdhetik a kivizsgálását: alapos kikérdezés, fizikális vizsgálat és egy sor kiegészítő vizsgálat, pl. vizeletvizsgálat, hasi ultrahang, vérkép, vérlabor vizsgálat segíthet tisztázni az okokat!

jelige: harapás esetén
2014-11-19
Tisztelt állatorvos! Ha egy kutya embert harap, akkor minden praktizáló állatorvost lehet hívni a megfigyelésre, vagy csak az erre jogosult állatorvost, esetleg csak a körzeti állatorvost? Hogy történik a karantén? Mennyi ideig tart? Oltott, nem oltott állatnál van-e különbség (2 hét, 3 hónap?) Milyen gyakran kell kijönni az állatorvosnak, miket vizsgál? Mit kell leírnia a humán orvos részére? Miért kell várni 2 hetet? Mi van, ha veszett a kutya, vagy elhullik a karantén alatt? Be kell zárni a kutyát a karantén alatt? Mikor kaphat a megfigyelt kutya veszettség oltást? Azért kérdezném ezeket, mert a szomszédomban is volt kutyaharapás, és nem tudták mire számítsanak és mit kell tenniük, a humán orvos kérte az állatorvos bevonását. Köszönöm szépen!

Kedves gazdi!

A fent esetben a humán orvosnak kötelező a kerületileg illetékes HATÓSÁGI ÁLLATORVOSHOZ fordulnia, ő jogosult a kérdések megválaszolására, a megfigyelés lebonyolítására.

Idézek a 164/2008. (XII. 20.) FVM rendeletből a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól:

"A sérültet ellátó orvos köteles minden ebtől, macskától vagy vadon élő állattól származó sebesülés észlelése esetén, az eset körülményeiről rendelkezésére álló információkat, különös tekintettel az állattartó nevének és lakcímének közlésével, az eset helye szerint illetékes hatósági állatorvost haladéktalanul írásban értesíteni. A hatósági állatorvos az értesítés alapján köteles a szükséges intézkedéseket késedelem nélkül megtenni."

jelige: Lédike
2014-11-19
Jó napot! Van egy 6 éves yorki kutyusom hirtelen alig kap levegőt nem tud lábra állni mi baja lehet? Most szült 2 kutyusa van.

Kedves Gazdi!

Lehet méhgyulladása, bent maradt placenta, esetleg hulla-magzat miatt, vagy megsérülhetett az ellés alatt. Lehet még úgynevezett eclampsiája, mikor a tejleadás miatt gyenge, vagy inkább görcsöl szegény. Akár összefügg az elléssel az állapota, akár nem- minél hamarabb állatorvoshoz kell juttatni!

jelige: Hóvirág
2014-11-17
Tisztelt Doktor Úr! 1 hete került hozzánk egy Pomerániai kiskutya (aug.21 született). Szeretném megkérdezni, hogy mivel érdemes táplálni? (Eddig állítólag kutyatápot adtak neki) Vettünk kiskutyáknak való száraztápot, valamint különböző eledelt (kutyapástétom…stb.). Ezekből megkapja a szükséges tápanyagokat, vagy szükséges kiegészíteni valamilyen házi koszttal? (csirkemell, disznó vagy mi a megfelelő?) Sokszor eszik, naponta 4-5x is, viszont a száraz tápból nem fogyaszt el egy nap annyit, amennyit egy nap kéne (a csomagolásra írt napi beosztás alapján). Valamint a széklete sem szilárd, megkérdeztük állatorvostól, de mivel nem volt láza, ezért csak probiotikumot kapott. Ez normális kiskutyáknál? Aggódunk, hogy esetleg valamilyen tápanyag hiányzik neki.

Kedves gazdi!

Mind a megfelelően összeállított házikoszt (nem keverendő össze a konyhai maradékkal!), mind a jó minőségű kész táp megfelelő lehet a kiskutya táplálására, nagyon fontos azonban, hogy tartózkodjanak a hirtelen tápváltástól, az eleség váltogatásától, mert ez már magában okozhat hasmensét. Kiskutyáknál ezen kívül igen gyakori a férgesség, amit csak rendszeres, 2 hetes krtól 3 hónapos korig 2 hetente, majd 3-6 hónapos korig havonta történő férgehajtással lehet leküzdeni.

Ezen kívül még a hirtelen környezet változás, elválasztás is megviselheti az új gazdikhoz kerülő kiskutyákat. Sajnos azt is el kell mondanom, hogy egy sor fertőző és veleszületett betegség is okozhat hasmenést, de ha egyelőre nincs nagyobb baj (bágyadtság, étvágytalanság, hasi fájdalom, stb.), akkor ezen ne aggódjanak, csak figyeljék meg, és ha komolyabbra fordul az állapota, azonnal vigyék állatorvoshoz.

Ha javul a hasmenés, akkor is rendszeresen érdemes felkeresniük állatorvosukat, hogy a védőoltásokat megkaphassa.

Talál összefoglalót a helyes táplálásról honlapunkon, ha IDE KATTINT!

jelige: Segítsen!Nagyon szeretjük!
2014-11-17
Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! Egy 2,5 éves kan közép ázsiai juhász kutyàm van , mar 1 hete eszre vettem nala hogy szomoru lehangolt, nem eszik annyit mint szokott, nem fekszik az oldalan pedig mindig azon feküdt idaig es nehezen zörrejesen veszi a levegőt! Elvittem orvoshoz 5 napja, azt mondta a Doktor úr hogy tüdőgyulladasa van meg meg mérte a làzát es magas laza volt; az nap kapott egy antibiotikumot meg masnap is kapott meg egyet es meg kapott 4 szem gyogyszert amit mar be adtunk neki. A masodik antibiotikum utan ugy tűnt hogy jobban van vidamabb volt evett is egy kicsit es szepen vette a levegőt is es tegnap ota megint elő jöttek ugyan ezek es meg az egyik hatso labara se all ra es ezert nagyon nehezen mozog. Mit tegyünk még??? Valaszat előre is köszönöm szepen!

Kedves Gazdi!

Minél előbb olyan állatorvosi rendelőbe, kórháza kell vinni a kutyát, aho nem csak megvizsgálják, de kiegészítő vizsgálatokat is tudnak végezni: vérkép, vérlabor, röntgen, ultrahang, szívultrahang vizsgálat, stb. Ezekkel lehet alátámasztani a diagnózist, hogy kiderüljön pontosan, hogy miért lázas, levert, és miért rendellenes a légvétele. A hosszú betegeskedés mindenképpen legyengíti az állatokat, embereket, ezért valószínű, hogy intenzív tüneti kezelésre, infúziózásra is szükség lenne, amihez szintén jól felszerelt rendelőbe kellene juttatni.

jelige: Oszkárbaba
2014-11-14
Tisztelt Doktornő! Tisztelt Doktor Úr! 6 éves yorkshire terrier kutyusom van. Az idén sajnos 2 x kellett műteni, mert mind a két hátsó lábában egy-egy rossz ugrás következtében térdszalag szakadása volt.Mire az első műtött lába rendbe jött, addigra lesérült a másik is. Délelőtt nem voltunk itthon, és most hazaérve látom, hogy a kutyusom ismét sántít a bal hátsó lábára, ha fut azt 3 lábon teszi. Elképzelhető, hogy ismét térdszalag szakadása van? :-( Műtét után is újra bekövetkezhet? Nagyon kétségbe vagyok esve, nem is az anyagiak miatt, bár az sem mellékes, hiszen elég drága a műtét,hanem az utána következő időszakot nagyon nehezen viselte szegénykém. Várom megtisztelő válaszukat, kellemes napot kívánok.

Keves Gazdi!

Sajnos elképzelhető, akár műanyag, akár saját szövetből készült a pótszalag, amit beültettek, lehet, hogy csak a sípcson kiszögellésének megváltoztatása fog eredményt hozni, mert genetikailag túl "meredek" az ízületi felszín. Természetesen más baj is okozhatja a sántítást, akár a talppárnák, akár a karomágy, akár a csípőízület sérülése, elváltozása, akár a hasüregben bekövetkezett elváltoás (pl. a prosztata megnagyobbodása, a gerincoszlop elváltozása, stb,) ezért minél előbb újra ortopédiában jártas állatorvoshoz kellene vinni, annál is inkább, mert az ízület elfajlásának az esélye annál kisebb, minél hamarabb sikerül ellátni. További hasznos információt olvashat a térszalag szakadásáról ITT.

jelige: Leptospirózis 2
2014-11-13
Üdvözlöm ismét! Ma kaptam választ 'Leptospirózis' témájú kérdésemre, és a válaszában volt egy rész, ami nem teljesen egyértelmű. Idézem: "Van rá specifikus vizsgálat (pl. VetMedLabor, bakterium PCR), de ezt csak akkor lehet igénybe venni, ha valóban megbetegedett az állat." Ez mit jelent pontosan? Mármint a "valóban megbetegedett az állat" rész. Úgy értem a vizsgálat célja pont az lenne, hogy megállapítsa van-e leptospia a szervezetben, anélkül maximum találgatni lehet. Szóval, ha én elviszem kutyámat vérvételre, és meg akarom nézetni, hogy van-e baktérium a vérében, akkor azt nem nézik meg csak ha már ne adj isten tünetek is vannak, hamarabb nem? Csak mert ügye minél hamarabb vesznek észre egy betegséget, annál hamarabb lehet elkezdeni a kezelést, ezért akarnék egy specifikus "keresést" a vérben. Egyébként mintha kutyámnak nedvesebb lenne a szeme és az orra, ön szerint lehet ehhez köze? (Láza egyébként nincs, azt tegnap néztem.) Köszönöm válaszát és türelmét! Tisztelettel, László

Kedves Gazdi!

Valóban igaza, alaposabban utána nézve valóban felhasználható az általam említett PCR vizsgálat a fertőzés akár kezdeti, még tüneteket nem okozó szakaszaiban is a Leptospirosis kimutatására. Állatorvosa, ha fel tudja vennia kapcsolatot az említett laboratóriummal, akkor megtudhatja a részleteket a mintavétel módjáról, mintaküldésről, árról, stb. A szem és az orr nedvességer kezdődő felső léguti betegséget, vagy akár lázat is jelezhet, de a hidegebb, nedvesebb időtől is kialakulhatott az egészséges kutyában, így ennek eldöntésére is érdemes mihamarabb felkeresnie állatorvosát.

jelige: bolhacsepp
2014-11-13
A fipronilos macska bolhacseppből ugyanannyi kell a kistestű (1 kg) és nagytestű macskámnak is (6 kg!) Rátehetek a 6 kg os macskámra kistestű kutyára való Pestigont? A 4,02 ml-es pestigon rátehető-e 8 db macskára, mivel a macskás egység az 0,5 ml? Túl lehet-e adagolni a fipronilt? Köszönettel!!

Kedves Gazdi!

Sajnos nem ajánlhatok ilyesmit, bár a Pestigon nevű bolhaellenes készímény hatóanyag (fipronil) ugyanaz, mint a Frontline, vagy a macskáknak készített Pestigon, de ahogy a használati utasítás is írja: "Ezt a késztményt kutyák sámára fejlesztették ki, macskákra nem alkalmazható, mert túladagoláshoz vezethet."

Esetleg érdemes a kutyák-macskák számára is megfelelő fipronil tartalmú spay-vel próbálkoznia, amivel igen sok állat lekezelhető, de be kell tartani a használati utasítst az adagolásról, különben nem lesz kielégítő a hatás. (Fypryst, Frontline spray).

jelige: labrador bőrprobléma
2014-11-13
Tisztelt Doktor Úr, Van gy két éves szuka labrador kutyusunk, folyamatosan hátsóját dörzsöli mindenhez, falhoz, székhez, hozzánk. Természetesen egyből a bűzmirigyre gondoltunk. El is vittük a kutyust állatorvoshoz, ahol ürítették a mirigyet. De sajnos a tünetek továbbra is változatlanul fennállnak. Mást nem vettünk észre a kutyuson. Van étvágya, a szőre ápolt, nem hullik. Esetleg valami más megbetegedése is lehet a mirigynek? Féreghajtás is nemrég történt meg a kutyusnál. A kutya szedett már Ataraxot, Megaderm olajat, béres cseppet és lavet bőrtápláló vitamint/ állatorvos tanácsára. Válaszát előre is köszönöm Üdvözlettel: Bukta Tamás

Kedves Gazdi!

Leveléből úgy tűnik, hogy a kezelő állatorvos kolléga ellergiás tünetekre gyanakodott, az Atara, a Megaderm olaj, bőrtápláló vitamin is ennek kezelséét szolgálja. A kérdés az, hogy táplálék váltás történt-e? Érdemes lenne kipróbálni egy olyan, úgynevezett eliminációs diétát, ami alatt olyan táplálékot kap, amit eddig nem: pl. rizs+ kacsahús, nyúlhús, vagy gyári tápok közül a Hypoallergén, Anallergén megjelölésűek, mi a Royal Canin cég termékeit használjuk.

Ennek a diétának 4-6 hét múlva lehet látható eredménye, ha valóban a táp, illetve a táplálék bizonyos összetevőjére allergiás, érzékeny a kutya. Fontos betartani, hogy SEMMI MÁST NEM EHET, mert különben oda a kírérlet, ha valaki pl. ételmaradékot, jutalomfalatot csúszatat oda neki! Erről érdemes kezelő állatorvosával is beszélni, vagy bőrgyógyászati szakrendelést felkeresnie.

jelige: Hofi cica
2014-11-13
Tisztelt Doktor Úr! Van nekem egy kb. 2 hónapos kis kandúrom, akit kb. 1,5 hónapja találtunk. Mikor állatorvoshoz vittem, akkor kiderült, hogy macskanáthás (egyedül "csak" a szeme volt begyulladva, nem prüszkölt, nem köhögött), amire a jobb szeme rá is ment, de ettől (vagy ezzel együtt) még hihetetlenül édes. Az utóbbi időben elkezdett gyanússá válni, hogy még mindig nem reagál a nevére, ha etetés van, akkor a többiek a hangukkal igyekeznek sietettni, de ő nyugodtan alszik tovább a szobába (ha épp ő is a konyhába van, akkor ő is reklamál a többiekkel), amíg ki nem viszem a tálkájához, ezért kipróbáltam, hogy miközben alszik tapsoltam a füle mellett, de meg se rezzent, kipróbáltam éber állapotába és szintén semmi. Akkor ez azt jelenti, hogy teljesen süket a drága? 2,5 hét múlva viszem a következő oltására, így akkor az orvosával is konzultálok a dologról, de addig is érdekel, hogy jól gondolom-e. Egyébként egy életvidám, nagyon eleven szoba cica, társaival jól eljátszik (az is feltűnt, hogy amikor a féléves cicám már ordított, akkor se hagyta abba a harapdálást a törpe) és nyilván, ha tényleg süket, akkor sokkal jobban fogunk vigyázzni, nehogy kiszökjön az udvarra. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel, Katalin

Kedves Gazdi!

Ha állatorvosuknál járnak, érdemes lenne a fülét is megvizsgáltatni, mert extrém esetben előfordulhat, hogy gyulladás, főleg fülrühösség következtében teljesen eldugul a külső hallójárat, ami akár a hallás csökkenésében is megnyilvánulhat. Ilyenkor kávézacc-szerű, fekete-sötétbarna váladék található a fülben. Ha a külső hallójárat ép, akkor esetleg egy fejről készült röntgen vizsgálat, vagy akár CT is segíthet annak eldöntésére, hogy van-e szervi eltérés. Ha nincs, akkor veleszületett süketsége, részleges süketsége ellenére is a legjobb gazdákhoz került, akik nem csak alaposan figyelik a tüneteit, de a megfelelő gyógykezelést, és szeretetteli törődést is tudják számára biztosítani.

Nagyon fontos ilyen esetben a rendszeres külső-belső parazitairtás, bolha, bélférgek ellen, a jó minőpségű táplálék, mert így biztosítható a alegjobb ellenálló képesség!

jelige: Rozika
2014-11-11
Tisztelt Doktor Úr! Van nekem egy Havanese jellegű keverék kiskutyám,most 8 éves. Kb 1-1,1/2 hónapja úgymond "bekattant". Olyan dolgokat csinál amit eddig soha!! Nem tudok úgy elmenni itthonról,(már pedig muszáj) hogy ne kezdene el műsorozni, ez abból áll, hogy felváltva ugat, vonyít,sír és ezt még tetézi eszméletlen ajtó, ill. tapéta fal kaparással.Mivel panelban lakunk ez nem igazán szerencsés, senki nem örül minden reggel hajnali 1/2 6-kor kutya ugatásra ébredni.Nem tudom mitől jött ki rajta, és mit tudok csinálni.? Az állat orvosunk 0,25 xanaxot irt fel neki, vettem távol tartó leszoktató spray-t,de eddig egyik sem használt.A tanácsát, véleményét szeretném kérni, hogy mi lehet a kaparás, ugatás,nyűszögés oka, illetve hogyan tudnék segíteni neki.Tanácsát, válaszát előre is köszönöm

Kedves Gazdi!

Mindenképpen kutyakiképző, tréner szakavatott segítségétlenne jó kérni, mert úgy tűnik, viselkedési problémáról van szó, amit minél hamarabb le kell állítani, nem csak a lakótelepi szomszédok, hanem a kutya egészsége érdekében is, hiszen a leírtak alapján igen nagy stresszt él meg minden egyes elmenetelkor, ami az immunrendszerének sem tesz jót!

jelige: Semiramis
2014-11-11
T. doktor Úr/Nő! 3,5 éves bengáli, ivartalan lánycicám van, alulműködő pajzsmiriggyel. Euthyrox-ot szed naponta kétszer. A pajzsmirigy szintje így megfelelő, de idén immár harmadszor jönnek ki a fejecskéjén puklik, melyek ivermectin-szteroid kezeléssel elmúltak. Szőrtüszőatka ellen voltak kezelve. Szeretnék érdeklődni, lehet-e esetleg ez a pajzsmirigy betegség következménye és ha igen, hol találhatnék erre szakosodott állatorvost. Nem igazán vakarózik, csak a puklit vakarja ki a fején. Mivel idén most harmadszor jött elő a probléma. Köszönöm, Marianna
Kedves Gzdi!
Rendelőnkben van endokrinológiai szakrendelés, Dr. Thuróczy Julianna foglalkozik a pajzsmirigy megbetegedéseivel, telefonon tud hozzá bejelentkezni.
jelige: kiscica
2014-11-11
A macskám kb 4 oraja kiesett a 3. Emeletrol, nem vittem el allatorvoshoz, mert nem ugy tunik h lenne baja. A farkat fajlalja kicsit. Es csak a jobb oldalan fekszik. Eszik rendesen, de olyan kis kedvtelennek tunik. Mit tegyek?

Kedves Gazdi!

Bár a macskák híresen ügyes magasugrók, de azért nem csoda, ha a 3- emelet után kicsit kedvetlennek tűnik a cica, szerintem mindenképpen állatorvoshoz kell vinni, mert olyan belső sérülése is lehet (léprepedés, húgyhólyag repedés, májsérüls, állkapocs sérülés, stb) ami nem feltűnő, viszont súlyos következményekkel járhat. Alapos vizsgálattal, szükség esetén ultrahang vizsgálattal, röntgen vizsgálattal, vérlaborral közelebb juthat állatorvosa a bágyadtság, kedvetlenség okához.

jelige: Sánta Cica
2014-11-12
Tisztelt Doktor Úr! Van egy négy éves ivartalanított Maine Coon kandúr cicám. Egy hónappal ezelőtt náthás tünetei miatt injekciót kapott a jobb lábába. Az oltást követően nem tudta használni a lábát, húzta maga után, de azt a tájékoztatást kaptam, hogy ez az oltást követő 1,5 órában elmúlik. A cicám a jobb lábára azóta is sántít. Többször is felkerestem az oltást végző orvost, de a probléma nem oldódott meg. Immunerősítőt kapott a cica, és türelmet kértek tőlem. Egy másik helyen azt a tájékoztatást kaptam, hogy lehet ideget ért az oltás, és 3-4 hét is lehet mire rendbe jön. Nos egy hónap eltelt és a javulásnak legcsekélyebb jelét sem látom. Előtte tökéletesen járt a cica, nem volt problémája a mozgással. Mit lehet tenni? Kezdem magam zavarodottan érezni, hogy csak szerintem nem normális ez az állapot. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Blaskó Patrik
Kedves gazdi!
Bár sajnos előfordul, hogy az izomba adott injekciónak ilyen szövődményei vannak, de valóban az 1 hónap már kicsit soknak tűnik a felépülésre. Annak is megvan viszont az esélye, hogy nem az injeckió köbetkezmény e a sántítása, illetve hogy az csak előhívott egy másik problémát. Ennek tisztázására ortopédiai és neurológiai kivizsgálást javaslok, lehetőleg erre szakosodott kisállat ortopédiai sebésznél.
jelige: Ázsia
2014-11-11
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! 15 hónapos közép-ázsiai juhászkutya kanomnak, körülbelül 4 hónapja bedagadt a könyökízülete először csak az egyik, majd mindkettő. Természetesen elvittem orvoshoz, ahol bursitist állapítottak meg nála, majd gyógyszeres kezelést kapott( antibiotikumos injekciót az ízületbe). Körülbelül 2-3 hét múlva ugyanúgy feldagadt. Ezt a folyamatot kb. négyszer- ötször ismételtük meg, ugyanis a doktor javaslata az volt, hogy próbáljuk kikezelni gyógyszerrel, elkerülendő így a műtétet. Most már eljutottam odáig, hogy rászánom magam a műtétre, azonban tartok a negatív következményektől, mert olvastam hogy ha a bursa eltávolításra kerül, akkor a lehetséges sérülések esetén egyből a csonthártya fog sérülni. Kérdezném a Doktor Úr/ Doktornő véleményét, hogy indokolt-e a műtét és ha igen akkor milyen következményei lehetnek a kutya lábára nézve? Illetve mennyi idő a teljes műtét utáni felépülés? Azt hiszem a 2-3 hetente történő leszívogatás és injekció nem túl hatásos és kímélő módszer az állatra nézve. Köszönettel,Soma

Kedves Gazdi!

Egy régebb óta húzódó, ráadásul ilyen fiatal kutyát érintő elváltozással mindenképpen ortopédiában, annak modern műtéti megoldásaiban jártas sebész állatorvost kellene felkeresnie, aki tapsztalatból tud következményeket, felépülési időt mondani. Ilyet ITT talál.

jelige: Kunszentmiklós
2014-11-11
Üdvözletem. Van egy staffordshire kan kutyám és epilepsziás lett sajnos. Jelenleg még kórházban van és jelenleg stabil az állapota. Mondták, hogy kellene egy CT vizsgálat. Hol találom meg a legolcsóbbat, mert itt jelenleg több tízezerről beszélnek. Ha nincs olcsóbb, akkor megfogom csináltatni neki, de most jelenleg nem fog menni.

Kedves Gazdi!

Sajnos a CT vizsgálat sehol sem olcsó, illetve csak néző pont kérdése az olcsósága- a környező országokban legalább duplájába kerül!

Nem mindegy, hogy a kezelőorvosa valóban „csak” koponya CT-t, vagy MRI-t esetleg hybrid egésztest vizsgálatot (SPECT/Ct, PET/CT, PET/MRI) kér a kutyáról. Rendelőnkben Dr. Balogh Lajos végez CT vizsgálatokat, aki telefonos előjegyzéssel úgynevezett egésztest 3D SPECT/CT-t 60.000 Ft-ért végez, amelynek a leletét a kezelőorvosnak és a tulajdonosnak is elküldik.

<< <  118 / 517 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2018.04.20
Sziámi, kandúr, ivartalanított, 1,5 éves cicánk 2018. április 18-án 18:30 kor kiszökött a házból a Görgey utcából és azóta nem jött haza. Kérem aki látja vagy megtalálja hívjon minket 0670/6757033 vagy 0630/4407404
2018.03.28
Sziasztok elveszett Nagytétény környékéről a fekete cicánk vad nem szeret kézben lenni oltva van, nagyon vàrjunk haza aggódunk érte a társa sír érte keresi hol van a játszópajtasa ha valaki látja ezen a számon hívjon minket: 06703510135-06303661599!
2017.12.28
Budapest XXII. kerületéből (Péter Pál u. és Bánk bán u. sarok) tűnt el a képen látható cica. Kérjük, ha bárki látja, tud róla, értesítse a gazdit! Köszönjük!