Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: marianna
2013-07-28
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az eddig játékos 5 és fél éves palotapincsi kiskutyánk 1 hete csak fekszik, nem szaladgál,nem ugat,gazdihoz nem igazán jön. Orvos látta,aki szerint szervi baja nincs,depressziósnak nyilvánította,mivel az utóbbi időben több időt van egyedül,de szerintünk más is áll e mögött.Időnként az első 2 lábát fájlalja,akkor visít,testtartása sem a megszokott.Nehezen fogadja el az ételt. Valami vitamin segit-e abban,hogy javuljon a közérzete és a hangulata? Köszönöm válaszát. aggódó gazdi

Kedves Gazdi!

Kérdés, hogy a kolléga milyen vizsgálatok alapján  hozta meg a diagnózist: készült-e vérkép, vérlabor, esetleg Lyme-teszt, röntgen a mellső lábakról, mellkasról, hasüregről, ultrahang vizsgálat, stb.

Ha nem, akkor nagyon hasznos az aggodalmuk és érdemes lenne olyan klinikát, rendelőt keresni, ahol alaposan ki tudják vizsgálni, mi állhat a háttérben.

jelige: jani
2013-07-28
Állandóan vakarja a nyakát(véresre)

Kedves Gazdi!

Lehet parazitás bántalom (rühatka, bolha), lehet allergiás hajlam a háttérben- táplálék, pollen, bolhanyál, stb., de akár egy májbetegség vagy hormonzavar is állhat a háttérben.

Állatorvosi kivizsgálás javasolt!

jelige: Ribizli
2013-07-28
Üdvözlöm! Pár napja a cicám furcsa dolgot csinál. Meg áll egy helyben, mintha merev lenne, öltögeti a nyelvét és közben mintha rágna valamit, akkor kezd el folyni a nyála ami habos is. Ilyenkor jó sok nyál folyik ki a száján. Majd rohan és meg áll. Mikor már nem folyik a nyála, úgy viselkedik, mintha semmi sem történt volna. Veszett lehet? Oltást még nem kapott. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szép Szilvia

Kedves Gazdi!

Mivel kijáró, oltatlan macska, sajnos nem lehet teljesen kizárni a veszettséget- bár ilyenkor  nyelési nehézség, zavart, dühöngő viselkedés is jelentkezik, de van az úgynevezett "csendes veszettség" is, macskákra nem annyira jellemző. Ne lépjenek kapcsolatba a macska nyálával, ha valakit megkarmol/harap, akkor az ellátó családorvosnak meg kell mondani, hogy a macska veszett lehet, aki majd elrendeli a megfigyelését- 2 hét, ez hatósági dolog, mert ahogy Önök is tudják, a veszettség embereket is fertőző, halálos betegség, ha nem kezdik el idejében az ellenszérum adását. Ezért is javasoljuk minden kijáró macska veszettség elleni oltását.

Nem akarom túlságosan megnyugtatni Önöket, nem baj, ha tartanak a veszettségtől, de előfordulhat, hogy valami beakadt a fogába, rátekeredett valami (pl. varrótű cérnával, horgászdamil, stb.) a nyelvére, beakadt a nyelőcsövébe- esetleg kis csirkecsont, halszálka, és az okoz ilyenkor gondot neki, próbálja lenyelni, megindul a nyálelválasztás, és ez okozza a különös viselkedést.

Mndenképpen állatorvos tudja tisztázni a dolgot!

jelige: Kormi
2013-07-27
Üdvözlöm! A segítségét szeretném kérni abban, hogy kb. 1,5 hónapos kölyök házi macskánk ( most fedezi fel a világot ) hasa olyan lógós. Úgy tűnik, hogy csupán a has bőre, nem is érzünk benne csomót vagy "daganatot". Nem volt kövér, most is még szopik, de már tehéntejet is iszik néha. Azt gondoltuk, hogy elnövi idővel, de nem úgy tűnik. A hátsó lábaival kicsit óvatosan lép emiatt, legalább is, mi úgy vesszük észre. Előre is köszönöm a választ! Robi

Kedves Gazdi!

Ha a járásban akadályozza, vagy fájdalmat okoz, akkor biztosan jó az észrevételük! A legjobb lenne, ha megmutatnák állatorvosuknak, az oltások és féreghajtás is esedékes már úgyis, mert innen a távolból nem tudom elképzelni, hogy pontosan miről is lehet szó- sérvről-e vagy valamilyen veleszületett rendellenességről.

Remélem a legjobbakat!

jelige: Kevés vizelet
2013-07-26
Szép napot! Kutyusom az elmúlt 2-3 napban mintha kevesebbet vizelne, és azt szeretném tudni, hogy ennek mi lehet az oka. Erőlködni nem szokott, minden más normális, (étvágya van, hangulata jó, játékos stb.) csak a vizelet mennyisége kevés és mintha valamennyivel sötétebb is lenne, de nem sokkal. Állatorvoshoz vittem be mintát, más miatt (a színe miatt) ő megnézte gyorsteszttel, és az nem mutatott ki semmi eltérést, kérdés, hogy egy ilyen teszt mennyire megbízható, illetve mi az amit egyáltalán ki lehet vele mutatni. Ön szerint mi okozza ezt? Válaszát előre is köszönöm! Üdv, László

Kedves Gazdi!

Ömagában a nagy meleg és a fokozott vízigény is okozhatja a vizelet besűrűsödését, hiszen a vese ilyenkor "spórol" a vízzel, többet tart vissza. Érdemes mindig friss vizet kínálni a kutyusnak, sőt, akár vízforgató speciális itatótálat is vásárolhat neki, mert ilyet is forgalomba hoznak, amelyek meghozzák a kedvet az iváshoz.

Persze lehet, hogy nem csak egy egyszerű és normális folyamat zajlik kutyájánál, hanem igaza van és kezdődő betegség jeleit látja. A vizelet gyorstesztek azt tudják kimutatni, hogy glükóz, fehérje, vér, üledék van-e  a vizeletben, ami húgyuti gyulladást, követ, homokot, daganatot, a vese megbetegedéseit, cukorbetegséget és egyéb betegségeket jelezhet. Továbbá vizsgálható még a vizelet üledéke- mikroszkóppal, tenyésztéssel.

Ha nem jutnak eredeményre, akkor egy teljes kivizsgálást javaslok- vérvétellel, ultrahang, röntgen vizsgálattal, hiszen az idősödő kutyáknál így idejekorán felismerhetőek lehetnek a betegségek!

jelige: Pilisvörösvár
2013-07-25
Jónapot én az ügyben kèrem tanácsát hogy az 1év 7hónapos bichon havanese kutyusom 2hete minden 2-ik,  3-ik nap fehér habosat hány és már egyszer sárgásat is :( mi lehet a baja a kutyusnak? Előre is köszönöm szépen válaszát. Üdv.Enikő

Kedves Gazdi!

Sok minden okozhatja a bajt: lehet érintett az emésztőrendszer, mondjuk lehet gyomorgyulladása a táplálékától, mérgező növénytől, vagy a régen lenyelt apró tárgytól, ami nem tud továbbítódni a gyomorból, de lehet ételallergiája is. Okozhatja a tüneteit a vese vagy a máj megbetegedése, de a kezdődő méhgyulladás is produkálhat hasonló tüneteket, és fertőző betegség, férgesség, és még sorolhatnám.

Alapos kivizsgálást javaslok- az alapos műszer nélküli vizsgálat után állatorvosa elrendelhet vérlabort, röntgent, kontrasztos röntgent, ultrahangot, vizeletvizsgálatot vagy akár még bonyolultabb vizsgálatokat, mint a Ct-t is más nem vezet eredményre.

Sok sikert!

jelige: Bubó
2013-07-25
Kedves Doktor Úr! 2 éves Beagle kutyámmal kapcsolatban kérnék tanácsot. Ma reggel, mint rendesen elkérte a reggelijét majd visszavackolt a helyére. Sétára indulás előtt viszont már nem tudott lábra állni, remegett és maga alá vizelt, majd vér szivárgott a szájából (szerencsére csak a nyelvét harapta el). Ez a roham kb 3-5 percig tartott (nekem egy örökké valóság), mikor lábra állt még kicsit instabil volt, de mire az ajtóhoz értünk már teljesen tünetmentessé vált és saját lábán közlekedett. Persze rohantam a dokinkhoz, aki megnézte a mozgását, reflexeit, ízületeit és mindent rendben talált. Már készült a hátsó lábairól januárban röntgen, mivel a bal hátsó lábát akkoriban fájlalta, de az teljesen negatív volt. Nem tudok mire gondolni, állítólag az epilepsziás roham nem ilyen. Én inkább idegrendszeri problémára gyanakszom. Hiszen ha mozgásszervi a gond, akkor 5 perc múlva nem viselkedne úgy, mintha semmi nem történt volna. Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Nagyon jó lehet a gondolatmenete és azt is jól tette, hogy rohant orvosához!

Különböző kiegészítő vizsgálatok adhatnak választ arra, hogy mi okozhatta a különleges tüneteket és ha nem találnak mást, mondjuk cukorbetegséget, májelégtelenséget, bármilyen árulkodó jelet a röntgenen, a vérképben, a vérlaborban, az ultrahangon, akkor szükség lehet még akár CT-re, vagy az epilepsziát kimutatni képes EEG vizsgálatra is.

Sajnos ezek hiányában marad tovább a találgatás.

jelige: Lilike
2013-07-23
Üdvözlöm! Köszönöm, válaszát. Kerestünk állatorvost itt Németországban, elmentünk Lilivel. Nos, sérv de azt mondta, hogy egyenlőre nem kell hozzá nyúlni, majd, ha nagyobb lesz, mert még kicsi. Ön mit szól mind ehhez? A véleményét kérném, van olyan eset amikor várunk, hogy nagyobb legyen? Nem fáj ez neki? Vagy vigyem el másik állatorvoshoz is? Ön mit javasolna? Köszönöm ismét válaszát előre is! Üdvözlettel Andrea

Nincs okom kétségbevonni a kinnti kolléga véleményét, ajánlatát. Egy nyugodt, lobmentes sérv nem fáj - és egyedül a vizsgáló orvos tudja megítélni, hogy mekkora a sérvkapu, mi a sérvtartalom, visszahelyezhető-e, vagy kizáródott a sérvtartalom, okoz-e funkcionális zavart, veszélyhelyzetet a hasfali sérv  .... nagyjából ezek azok az adatok, amely alapján eldől az, hogy akutan operálni kell-e, vagy tervezhető a műtét, netán érdemes várni is a megoldással. A várakozásnak az is oka lehet, ha a korábbi műtét következményei még nem véglegesek, pl zajlik a fonalak felszívódása, ödémés, gyulladt a műtéti terület, nem egyértelmű a jelenlegi sérvkapu határai.

Érdemes annak az állatorvosnak a véleményére hagyatkozni, akinek módjában állt a kutyát megvizsgálni. Tőlem, vagy más helyekről látatlanban érkező tanácsok csak általánosak lehetnek, döntést pedig a vizsgálati eredmények alapján érdemes hozni.

Ha a történet vége egy  kisméretű, kizáródott, csak csepleszt tartalmazó, lobmentes hasfali sérv lesz - akkor ésszerű döntés lehet akár az is, hogy nem operálják újra a Lilit - hiszen az ivartalanított kutya esetében a vemhesség/ellés kockázatával már nem kell számolniuk. Ha a sérv nagyobbacska, nem (csak) cseplesz a tartalom ill fennáll a veszélye bélszakaszok, hólyag, egyéb hasi szervek előesésének, kizáródásának - úgy érdemes lesz a kutyát újraoperálni.

Önnel együtt azt remélem, hogy a Lili ügye a lehető legrövidebb odőn belül megnyugtatóan rendeződik. Ehhez kívánok még egy kis türelmet és sok sikert.

jelige: Sötétebb vizelet
2013-07-23
Tisztelt Doktor Úr! Ma vettem észre, hogy kutyám vizelete jelentősen sötétebb, mint szokott lenni. Az elmúlt pár hétben voltak egerek olyan helyen, ahova sűrűn bemegy és van/volt ott ivóvize is, elképzelhető, hogy az egerektől fertőződött meg valamivel, pl. leptospirosis-sel? Kullancs szinte biztos, hogy nem volt benne. Mi lehet a gond? Mikor érdemes vele állatorvoshoz menni? Az elmúlt 3-4 napban napi 1 omega 3 kapszulát adtam neki, amiben van E-vitamin is, nem tudom ez számít-e bármit. Kutyám 5 éves és kb. 30 kg. Ami érdekes ebben az elszíneződésben, hogy pár órája sötétebb volt, aztán pár óráig visszatért a normál szine, majd ismét sötétebb lett. Válaszát előre is köszönöm! Üdv, László

A sötétebb vizeletet okozhatja táplálékváltás, bármely a vizelet koncentrálódását okozó betegség, zavar - és klasszikus esetekben vér- ill vérfesték vizelés.

A csak veszettség ellen oltott kutya esetében akár rágcsálók közvetítette leptospirózis is szerepet játszhat, és Önnel ellentétben én egy kertben tartott kutya esetében  egyáltalán nem zárnám ki a kullancs által átoltható babéziózist.

Az omega-3 kapszulával biztosan nem rontott el semmit, de én nem ettől várnám a megoldást. Véleményem szerint a kutyának részletes állatorvosi vizsgálatokra van szüksége, ahol a fizikális vizsgálatok után szerencsés esetben a vér- és vizelet laborból már körvonalazódhat, vagy kiderülhet a sötét vizelet oka.

jelige: Bichon Bolognese
2013-07-22
Kedves Állatorvos! Tanácsot szeretnék kérni a következőkben. Két napja került hozzám egy 1 éves (bichon bolognese) kiskutya, eddigi lakóhelye egy kertes ház volt, ahol a kertben tartották. Én panelban lakom. Sokszor viszem le sétálni, ennek ellenére fent végzi el a dolgát és nem lent. Milyen módon vehető rá, hogy lent végezze el a dolgát? Tanácsát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Szandi

Sok türelemmel, szeretettel, következetességgel szobatisztaságra szoktatható a renitens fiatal kutya is, akinek talán fogalma sincs a "kinnt". és a "bennt" azaz az ürtés szempontjából "szabad" és "tiltott" zónákról.

Hosszú séták alatt kénytelen lesz vizeletet és székletet is üríteni a kutya - ilyenkor dícsérni, jutalmazni kell őt minden alkalommal. A lakásban figyelni kell a kutyát, és amennyiben a tiltott helyen a lakásban akar pispilni, kakilni, olyankor rögtön meg kell szakítani a folyamatot, nemtetszés nyilvánítás közepette minél gyorsabban levinni a szabadba - majd az ott befejezett/megtörtént ürítést újra jutalmazni kell.

Ilyen "egyszerű" lehet a dolog.

jelige: Bolhás kiskutya
2013-07-22
Tisztelt Cím! Uram/Hölgyem! A következő problémával fordulok Önhöz: 6 hetesen hazahoztunk egy német juhász kutyakölyköt, melyet érkezése utáni napon megfürdettünk. 1,5 hét után ellátogattunk a kiválasztott állatorvoshoz oltás miatt, aki megállapította, hogy bolhás. Ezt le is kezelte egy pipettás szerrel, melynek nem tudom a nevét. Innentől kezdve a család idegállapota napról napra romlott, mivel magunkon is tapasztaltunk vakarózással járó, viszont tünetmentes ( csípésekre gondolok ) pici apró csípésszerű érzéseket. Ezt jeleztem állatorvosunknak,mitöbb megkérdeztem, nem kenődhetett e le az a szer a nadrágomra hazautazás közben. Mivel nem volt a válasz és nem múltak a tünetek, önszorgalomból vásároltam Biokill nevű szert, amivel a kutya tartózkodási helyét is és a lakást is végig fújtam. A kutyára pedig Frontline nevű pipettás készítményt tettünk. Ennek ellenére nem szűntek meg a tünetek. További pénzköltés következett, ismételt Frontline pipettás szer, bolhanyakörv, és Biokill fújós készítmény vásárlással. Ausztriában is vásároltunk egy azonnali segítséget ígérő fújos szert, immár 4 flakon Biokillt, és ráadásként az egész lakás a ház teraszát pedig domestossal végig fertőtlenítettük,a kutyát Bolfo nevű samponnal lefürdettük mivel egy alkalommal a kutyából sok kis apró fekete élő bolha jött ki a hintaágyunkra. Ezek után gyógyszertári érdeklődésemre semmi jó ötlettel nem álltak elő, illetve a kemotox szert esetleg próbáljam ki... Na mármost 15 ezer forintos költségek, és ezt meghaladó idegfeszültséggel küszködve az állat szenvedését már nem is számolva kérdezem, esetleg van valami ötlete? Mit tegyek? Mit kenjek, tegyek még a kutyára, hogy végre megszabaduljunk ettől a mizériától? Sajnos a kutyával töltött időt beárnyékolja mindez, és nem örömmel foglalkozunk vele, hanem félve mit hozunk be a lakásba. Immunissá válhat ennyi szer alkalmazásától? Kérem válaszoljon amilyen gyorsan csak tud, mert már tényleg nagyon elkeseredett állapotban vagyunk!!! Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel: Szűcs Judit és családja

 A bolhakérdést egyáltalán nem bagatellizálni akarom - de ezen igazán úrrá lehet lenni, ha a kutyára szakszerűen felteszik a megfelelő bolhaellenes szereket, emellett rendszeresen széles spektrumú szerekkel féreghajtják is az állatot, valmint a környezetet is gyérítik a petéktől, lárváktól.  Ha mindez átgondoltan, szakszerűen megtörténik, akkor nem lesz szükség ausztriai kirándulásra, patikai ötletelésre (chemotox?!), sem pedig a család pszichés tartalékainak a kimerítésére.

Ha a kölyök bolhásságát hónapok óta nem tudják leküzdeni, annak több oka lehet. A cseppentő szereknek a kutya bőrére (nem a szőrére) kell kerülnie - azt nem szabad ledörgölni, lesímogatni és ha 2 napon belül fürdetik az ebet, azzal gyakorlatilag semmissé teszik a hatását, de komoly áztatástól később is gyengül a hatékonysága. Legtöbbjüket 4 hetente ismételni kell. Extrém fertőzöttség esetén a cseppek hazsnálata mellett jó minőségű parazitaellenes nyakörv használatára is szükség lehet. A cseppentő szerek, nyakörvek és a környezetre használható szerek között is vannak sajnos nem kellően hatékony, bóvli termékek.  

Szerintem megoldásra az vezethetne, ha felkeresnék állatorvosukat, megbeszélnék vele a problémát és a tanácsait követve néhány nap alatt úrrá lennének a bolha mizérián.

jelige: aggódó gazdi
2013-07-22
Jó napot. Egy 1 éves 3 hónapos golden retriever keverék szuka kutyusom van, akiről tudni kell hogy májzsugorodása van. Ma reggelre hőemelkedése lett 39.4 volt neki , adtam egy fél algopirint neki majd arra lettem figyelmes hogy lábai alig bírják meg szédelegve megy , zilál s nem eszik. Tanácsát szeretném kérni hogy mit tehetek vele mert hétvégén sajnos nem biztos hogy itt a környéken kijön az orvosa vagy bármely kollegája is. Szeretném megkérdezni hogy mitől lehet nála ezek a tünetek. Előre is köszönöm válaszát.

Márpedig egy ilyen súlyos betegséggel küzdő kutya esetében sem az otthoni fél Algopyrin, sem pedig az internetről várható tanácsok ne segíthetnek.  Azt remélem, azért megkísérelte elérni az ügyeletes kollégát.

Ilyen általános tünetekkel akár az alapbetegséggel összefüggő,akár attól független sok tucat betegség jelentkezhet.

Kérdése feltevése óta 24 óra telt el, így azt remélem, hogy már eléri állatorvosait és segítenek a kutyán.

jelige: nyugtalan
2013-07-20
Jo napot,van egy egyeves fiu bichonom,harom napja nyugtalan,menni akar folyamatosan,sir , nem tudom mi lehet az oka. Elore is koszonom a valszat

Szerencsés esetben "csak" tüzelő szuka van a közelben, vagy a környezet ingerszegénysége miatt van mehetnéke a fiatal kan kutyának.

Ha ilyen hatások nem állnak fenn, akkor a nyugtalanságot, nyüszítést olyan sokféle betegség, rendellenesség okozhatja (allergia, endokrin betegségek, idegrendszeri betegségek ... bármilyen fájdalommal, rossz közérzettel járó nyavaja) - amit kitalálni biztosan nem lehet, de részletes állatorvosi vizsgálatokkal lehetséges szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni az okot.

jelige: Cicák
2013-07-19
Jó Napot! Van 2 Egy hónapos kiscicám akiket ma kezdtem tejhez szoktatni,mivel az anyuka már alig szoptatja őket.És az egyiknek megy a hasa.Kérem segítsen h tudom őket tejhez szoktatni melegítsem fel a tejet v tejbe áztassak konzervet?? És milyen adagban adjam? Köszönöm

Önmagában a tehéntejtől is kialakulhatott a hasmenés. A helyes táplálás nem a tehéntej arányában rejlik , hanem kölyök, majd junior tápot kellene adni a cicának.

A tehéntejen kívül persze számtalan egyéb veleszületett és szerzett oka lehet a híg székletnek. Egy 2 hónapos kölyökmacska már jónéhány féreghajtáson át kellett volna, hogy essen, és az első védőoltása is esedékes.

Többszörösen érdemes lenne felkeresni állatorvosát a kölyök és felnőtt anyamacskák egészségügyi ellátása és helyes tartása, táplálása ügyében.  Az anyamacska ivartalanításának időpontját is érdemes lenne megbeszélni.

Honlapunk Tudnivalók és Publikácók rovatában még több hasznos olvasmányt találhat.

jelige: Lilike
2013-07-18
Tiszteletem! Régebben már érdeklődtem ugyan ezzel kapcsolatosan...idézném, ha nem gond: "jelige: Műtét után 2012-11-12 Üdvözlöm! Olyan kérdésem lenne, hogy egy 3 éves yorki kutyusomat császározni kellett, ezzel egyidejűleg megtörtént az ivartalanítása a kutyámnak. A műtét után sajnos sérve lett a kutyusnak, amit az állatorvos elismert, hogy valószínűleg nem varrta elégé össze a hasfalat. Ezért újra meg kellett vágni Lilikémet. Most olyan problémám lenne, hogy belül a hasfalat nem felszívódó cérnával varrta, és az összeset látni lehet, ha hanyatt fekszik a kutyus" Nos,ez az előzmény, kibővíteném a jelen gondommal... A fonalakat még mindig látni a bentit, viszont ismét sérve van Lilikének :( Kérdem én ez hogy lehet? Évente műttessem a kutyusom? Nem lehet ezt normálisan megcsinálni, vagy ez mindig így lesz? Én most teljesen kétségbe vagyok esve, hogy megint altassam el a kutyámat, meg ismét vagdossák össze...Fáj neki? Nem túl nagy, mint egy mogyoró. Ráadásul kiköltöztünk Németországba itt nem is ismerek "jó" állatorvost. Ön mit javasol Doktor Úr? Köszönöm megtisztelő válaszát, Andrea

Sajnálom, hogy az elmúlt év novembere óta nem oldódtak meg a kutya problémai.

Az újraoperált hasfali területen látható fonalak akár hónapokkal a műtét után is láthatóak, tapinthatóak lehetnek még akkor is, ha felszívódó fonalat használt állatorvosa. Persze az sem kizárt, hogy az első műtét kedvezőtlen tapasztalatai miatt döntött úgy, hogy nem-felszívódó fonallal kell operálni a Lilikét. Leírása alapján én még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a jelenleg észlelt duzzanat nem újabb hasfali sérv, hanem műtéti heg, vagy a varrófonal helyi reakciója. Mindezeket legegyszerűbben, leggyorsabban természetesen a kezelő orvosával tisztázhatja.

Ha tartósan Németországban élnek, úgy érdemes lesz a közelben egy kisállat klinikát felderíteniük a Lili ellátása miatt. Meg fog lepődni, hogy még kis településeken is milyen jól felszerelt, magas színvonalú - igaz, a megszokottnál jóval drágább rendelőket talál.

 

 

jelige: Bolhák
2013-07-17
Üdvözlöm! Abban szeretném a tanácsát kérni, hogy kb. 1 hónapja észleltük itthon hogy a két kutyusba és a cicába bolha van. Rögtön vettünk ilyen bolha stop-ot (olajos oldat) és az előirtaknak megfelelően használtuk. majd ujra találtunk bennük és nem keveset sajnos főleg a cicában. Utána vettünk nekik bolha fürdetőt. fürdetés után kapott mind a 3 állat nyakörvet. majd most pár napja a cicába majdnem minden nap 3-4-5 dbot találunk, és ott van rajta a nyakörv. Mit tegyünk. mit vegyek meg még? Válaszát megköszönve: Barna Nikolett

Kedves Gazdi!

Ha rendelkezik Facebook fiókkal, akkor szívesen elirányítanám az oldalunkra, ahol mostanában pont a bolhák voltak a téma!

Azt kell róluk tudni, hogy a petéik a környezetben vannak, ott kelnek ki, ott fejlődnek, tehát nem az állaton, viszont ha felnőnek, visszamásznak. 5 nap- 2 hét, mire az újonnan kikelt bolhageneráció újra rátalál a gazdaállatra, és elkezd vért szívni- na ilyenkor hatnak a bolhairtó cseppek- valamilyen spot-ont használtak, azt írja. Abból indulok ki, hogy megfelelő módon használtak megfelelő mennyiségű, vagyis az állat testtömegének megfelelő spot-ont. Ez úgy történt, hogy tudják, milyen tömegű a kutya, macska, a patikában, vagy az állatorvosnál elmondták, vagy elolvasták a használati utasításban, hogy fürdetés után 2 napig várva, a nyak szőrét széthúzzák, majd a bőrfelületre folyatják az egész folyadékot, amit találnak a kis ampullában. Ezután nem nyalogatta le az állat (mert nem érte el), nem simogatták a nyakát, amíg nedves, nem fürdették még 2 napig, csak vártak. A bőrből felszívódó cseppek általában úgy hatnak, hogy a vért szívó bolhákat ölik meg. Van olyan is, ami már a fejlődésben lévő alakokra is hat- ez a használati utasításban le van írva. Az is, hogy csak 1 hónapighatnak, utána újra kell alkalmazni.

Vannak olyan cseppek, amiket ki is vonnak a forgalomból (Frontline), mert a régóta tartó használattól a bolhák már nem pusztulnak tőle. Ha ilyet használtak, akkor más fajtát kell kipróbálni és rendületlenül használni havonta.

A bolhanyakörvek nagyon eltérő minőségűek, csak az állatpatikában, több pénzért kaphatóak hatnak jól, erős fertőzöttség esetén ezeket is cseppekkel kombinálva kell használni.

A fürdetéskor csak az éppen az állaton lévő felnőtt bolhák pusztulnak el, nem ad további védelmet a sampon.

Nagyon fontos a környezet állandó porszívózása, felmosása, az állatok alvóalkalmatosságainak folyamatos magas hőmérsékleten való mosása, a tisztítása, hogy a lepotyogott petéket kiiktassuk.

Ha sok állat járkál ki-be és mind bolhás, akkor eltart pár hónapig, míg sikerül elbánni a fertőzöttséggel. Fontos a féreghajtás is, mert a bolhák fonálféregpetékkel is fertőzhatik az állatokat.

Sok sikert!

jelige: Bence
2013-07-17
T.Doktornő/Doktor Úr! A Milbemax tabletta adagolásával, illetve az ismétlés gyakoriságával kapcsolatban kérdezném, hogy mikrofiláriás fertőzöttségnél a kutyusnak az ismétlő Milbemaxot milyen időközönként kell beadni? 6 és fél éves keverék (golden retriever-német juhász)kutyusunknál egy rutin vérvizsgálat mutatta ki a fertőzöttséget, mi a kutyán szemmel látható tünetet nem észleltünk. Jókedvű, élénk, játékos, étvágyával semmi gond, stb. Múlt héten kapott 1 Milbemaxot, az állatpatikában az ismétlésre vonatkozó kérdésünkre azt mondták, hogy 4 hónapon át, havi 1 alkalommal kell adni az ismétlő adagokat, a gyógyszer használati utasitásán viszont az van, hogy 4 héten át, heti 1 alkalommal kell adagolni.Kérdésem, hogy járunk el helyesen? Ezen kívül vettünk Strongholdot is, de gondolom, ezt majd csak akkor kellene rácseppenteni a kutyusra, ha megkapta a Milbemaxból ezt a 4 alkalmas ismétlést, ugye? Ettől függetlenül célszerű esetleg évente elvégeztetni egy vérvizsgálatot is? Válaszukat megköszönve, üdvözlettel: Kiss Judit

Kedves Gazdi!

Nagyon jó hír, hogy kiderült a mikorfilária fertőzöttség, rendelőnkben is már június óta tartó szűrési akciónk során jó pár fertőzött kutyát találtunk.

A Milbemax tablettának 2 összetevője közül az egyik valóban hat a szív- és bőrférgesség kórokozójának a lárvája, vagyis a mikorfiláriákra. A másik összetevő a galandférgeket pusztítja el.

A helyzet az, hogy a milbemicim oxim, a fonálférgekre ható első összetevő egy bizonyos fejlettségű (L3-L4 stádiumú) lárvát pusztít el. Azért szokták havonta adni, hogy az állandó megelőzés mellett is bejutott lárvákat elpusztítsa.

A használati utasításban az egyéb, pl. tüdőférgek elleni dózist írják le- heti ismétlésekkel, 4-szer, vagy addig, míg a férgek el nem pusztulnak. A férgek sem egyformák, van amit könnyebb, van amit nehezebb kiírtani.

Ha megjegyezhetem, a Milbemax nem a legmegfelelőbb szer a szív, és bőrférgesség kezelésére/megelőzésre, mert a 2. összetevővel, a galanférgek ellen hatásos praziquantelt feleslegesen sokszor adnánk, ezt elég 3 havonta szokásos esetben.

Az Ön által említett Stronghold cseppek viszont nagyon alkalmasak erre a célra, megelőzésre is és a vérben lévő, tünetet nem okozó mikorfiláriák kiírtására, mellesleg bolhák ellen is jók. 1 hónapig hatnak, a nyak bőrére kell cseppenteni, a szőrt széthúzva.

Legcélszerűbb lenne állatorvosával is konzultálni, mert ő tud a legtöbbet a kutya egészségi állapotáról, fennálló betegségeiről, esetleges kórtörténetéről!

jelige: fül- és farokvágás
2013-07-16
Tisztelt Hölgyem/Uram! Kanadában élek egy éve.Valahogy mindenképpen Magyarországról szerettem volna,óriás schnauzert,mert az a kedvencem. Most van egy kislány a láthatáron.Az lenne a kérdésem,hogy Önök vágnak-e még fület,farkat? Kanadában lehet,de most 11 hetes a kiskutya, októberben jönne ki hozzám és mire ideér,túl koros lenne ehhez a beavatkozáshoz. Válaszukat előre is nagyon köszönöm, Tisztelettel: Wágner Zsófia

Kedves Gazdi!

A legújabb Állatvédelmi Törvény értelmében már hazánkban sem végezhető fül-, illetve farokcsonkolás, vagy kupírozás, ahogy azt a lényeget kicsit elfedve hívják.

"(2) Az állaton küllemének megváltoztatása érdekében, továbbá más, nem az állat egészsége vagy későbbi egészségkárosodásának megelőzése céljából történő sebészeti beavatkozás - az ivartalanítás, valamint e törvény végrehajtására kiadott jogszabályban meghatározott további beavatkozás kivételével - nem végezhető."

Feltételezésem szerint Ön nem fog vele vadászni járni, ahol a vad jobban belekaphat a fülébe, ha hosszú, és zajt csap a bokorban, ha izgalmában csóválja a farkát. Gondolom ilyesmi lehetett a története a fül-, illetve farokcsonkolásnak egy vadászkutya esetében. Manapság ez már egy küllemtradíció- ami hamarosan megváltozik, mert a nagy nemzetközi versenyeken, kiállításokon is hosszú fülű, farkú kutyák pózolnak, és nemsokrá így fog nagyon tetszenei jövendőbeli gazdáinak a schnuzer fajta is.

Ahogy a törvény vonatkozó részében is leírják, az ivartalanítás viszont erősen ajánlott, ha nem akarja tenyésztésbe fogni, hiszen számtalan későbbi egészségügyi probléma kiküszöbölhető vele! További hasznos információkat talál honlapunkon, arról hogy mikor ajánlott ivartalanítani, ha IDE KATTINT!

jelige: Utazás
2013-07-14
Tisztelt Doki! Köszönöm előbbi válaszát. A kutyus már utazott kocsiban,vonaton de az a gond,hogy ő eléggé érzékeny és nagyon gazdi orientált (pl: ha a boltba megyünk és egyedül hagyjuk,már az is megviseli nyüszög),úgyhogy esetünkben a "minden kötél szakad" dolog áll fenn. Ezért is gondoltam,hogy szükség lenne valamilyen nyugtató hatású gyógyszerre. Ha Ön tudna esetleg ajánlani, azt megköszönném, vagy ha az előbbi levelemben felsoroltak közül valamelyik mellet állást foglalna, azt is szívesen venném! Válaszát, és tanácsát előre is köszönöm! Szép hétvégét! Üdvözlettel: Éva

Kedves Éva!

Ha jól értem, akkor főleg amiatt aggódik, amikor a kutya nem lehet Önnel a repülőn, és erre az 5 órára szeretne neki nyugtatót adni.

A kollégák 2 szert ajánlottak: a Zylkéne egy olyan szer, amely vény nélkül kiváltható, egy tejből kivont biológiailag aktív fehérjét tartalmaz, amely segít a stresszes állapototk jobb elviselésében, mint amilyen az egyedüllét, utazás. Alkalmazásának nincs ellenjavallata és nem várható mellékhatás kialakulása. Rövid és hosszú időtartamban is alkalmazható. Személyes tapasztalatom nincs vele.

A Sedalin tabletta vagy gél egy vényköteles! gyógyszer, amelyet használnak az állatok nyugtatására, védekezési reakciók kikapcsolására, valamint az általános narkózis bevezetésére, fő hatóanyaga az acepromazin.

Az a tapasztalat, hogy nagyon változóan reagálnak rá a különböző érzékenységű kutyák, még akkor is, ha azonos tömegűek. Ennek már lehetnek mellékhatásai: vérnyomáscsökkenés, átmeneti vörösvérsejt szám és hemoglobin koncentráció csökkenés, a hőszabályozó központ tevékenységét gátolja, így a hőszabályozás labilissá válik- ezért érdemes gondoskodni a jó hőszigetelésről- vagyis a huzatmentes, takaróval ellátott helyről.

Remélem tudtam segíteni a választásban a többlet információval.

jelige: Utazás
2013-07-12
Tisztelt Doki! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy elutazunk és szeretnénk magunkkal vinni 3,5kg-os máltai selyemszőrű kutyánkat. Az utazás 2:30 vonat és 5:00 repülő út lenne.(A repülőn a kutyus nem az utastérben lesz. Ezen még próbálunk változtatni.) Már két doktorral is beszéltem az egyikőjük a Zylkéne gyógyszert a másik a Sedalin gélt vagy kapszulát javasolta. Sajnos nem tudom,hogy melyik a jobb megoldás és ebben szeretnék segítséget kérni. Ha Ön tudna más megoldást, azt is szívesen elfogadom.

Kedves Gazdi!

Szoktak utazni a kiskutyával? Kocsiban esetleg, metrón, héven, vonaton csak rövidtávon? Érdemes lenne kicsit próba-utaztatni, hogy ne egy 2 és fél órás vonatúton próbálja ki, hogy milyen, ha sok ember van körülötte, zaj, szagok, fények, miegymás. Egy ilyen csöppség egy kézitáskában elfér, akár fel sem kell, hogy tűnjön a sok ember között. Nyilván csak úgy sétarepülőzni nem tudják elvinni, de ha sikerül elérni, hogy az utastérben legyen és egy ismerős, megnyugtató gazdikéz végig simogatni tudja, ha megijed, akkor már nagyon jó a helyzet! Még jobb, ha rágcsálnivalót is kaphat fel- és leszálláskor- akárcsak az emberi utasok, hogy a belsőfülben kialakuló nyomáskülönbség kiegyenlítődjön és ne okozzon fájdalmat.

Ha minden kötél szakad, csak akkor vetném be a gyógyszeres nyugtatást. Bevallom őszintén, nem nagyon szeretem a nyugtató szereket, főleg nem megelőzésképpen. Sokkal nagyobb híve vagyok a nyugodt beszédnek, a kézbentartásnak, a simogatásnak, és egy jó, kényelmes, otthoni szagokkal megrakott,  a kutya által jól ismert, szeretett utazóládának, amit be lehet sötétíteni, kényelmes, megszokott pokróc, törölköző, esetleg kedvenc játék van.

És az állatútlevelet se felejtsék! Jó utazás!

jelige: remény
2013-07-12
Van egy 7éves szuka magyar vizslánk, a nyakán a gége körül van egy nagy csomója, ami kemény tapintású, ezáltal nehezebben veszi a levegőt. Az orvos, aki látta azt mondta valószinű hogy daganatot mondott rá,és hogy pajzsmirigydaganat. Igaz ő azt mondta hogy nehéz mütéttel lehet segíteni rajta és az sem biztos hogy meglehet menteni, de azért megszeretném érdeklődni hogy tényleg reménytelen a megmentése,nyugodjunk bele,vagy műttessem meg. Ráadásul van egy kiskutyája, ami 2 napos. Meddig élhet így? Feltudja e nevelni még a kiskutyát?Köszönöm előre is a Válaszát.Tisztelettel:Csilla

Kedves Gazdi!

Nagyon szomorú, hogy a 2 napos kiskutya esetleg elvesztheti a mamáját... Viszont mivel eddig csak feltételezésekre épül az elmélet, ezért még nem kell nagyon elkeseredni. Amit lehet tenni, elvinni olyan rendelőbe, ahol tudnak mintát venni a megnagyobbodott szövetből, szükség esetén különböző, úgynevezett képalkotó eljártásokkal felvételeket tudnak készíteni a kutyáról, hogy kiderüljön, pontosan hol helyezkedik el a fulladást okozó képlet, és ahol lehetőleg a műtétet, az utókezelést is vállalni tudják. Ha a daganatok kezelésében is van tapasztalatuk, az még jobb.

Ha megvannak a vizsgálatok, a pontos, szövettani eredményre épülő diagnózis, akkor lehet gyógymódot ajánlani, akkor derülhet ki, hogy mik a kilátásai, és hogy fel tudja-e nevelni a kiskutyát, akinek lehet, hogy már előre érdemes cumisüveget, kutyatápszert beszerezni, hogy tudják mesterségesen táplálni, ha az anyakutya rosszabbul lenne.

A mi rendelőnkben van pajzsmirigy szakrendelés, onkológia, vagyis daganatos betegek ellátása, elérhetőségeink itt: http://kisallatbudafok.hu/onkologiai-szakrendeles

jelige: kaphatja cica biztonságosan?
2013-07-10
Kedves Doktor Úr! Cicámnak krónikus hörghurutja van, kaptam egy táplálék kiegészitőt,ami sajnos kutyáknak készült (cicák számára is van abban az adalékanyagok ,mint hamu ,rost eltérőek) Adhatom ezt a cicámnak? Leirom az összetevőket, a macskáknak valóban a hamu kevesebb a nyers zsir és rost magasabb % Köszönettel Gabonafélék (rizs) Burgonyapehely Élesztő Magok (csalán, vízitorma, kakukkfű, édeskömény, zsurló, brokkoli kelbimbó) Gyümölcsök Cukor Alga Olajok és zsírok (szójaolaj) Ásványi anyagok Nyers 13,1% Nyers zsír 3,0% Nyersrost 2,1% Hamu 3,3% Cink (cink-szulfát, cink-aminosav kelát) 573 mg Kobalt (például kobalt-szulfát) 8 mg Szelén (nátrium-szelenit) 4 mg Jód (kálium-jodid) 15 mg-os

Kedves Gazdi!

A nagyon részletes leírás ellenére sem tudom kijelenteni, hogy biztonsággal adhatna egy kutyáknak törzskönyvezett készítményt egy macskának, sajnos, még akkor sem, ha a kevesebb nyerszsír, kevesebb rosttartalom inkább a szer tápértékét határozza meg- a macskáknak több állati zsírra van szükségük, ezért gondolom, hogy szívesebben fogyasszák, többet tett hozzá a gyártó.

Nyilván az adagolás is eltérő, gondoljon csak bele, egy átlagos kutya mennyivel nehezebb egy macskánál, és nem mindegy, hogy mekkora testben oszlik el ugyanaz az anyagmennyiség. Szemléletes példa, hogy egy nagydarab embernek egy  kupica pálinka ritkán kottyan meg, egy 10 kg-os kutya ugyaettől biztosan az állatorvosi detoxikálóban kötne ki. (Elnézést a hasonlatért.)

Legjobb lenne, ha felkeresné állatorvosát, hogy hátha van személyes tapasztalata az adott szerről, és tud véleményt mondani róla.

 

jelige: Pupett
2013-07-09
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ. Ivartalanított a cica, de szerencsére soha nem volt gond, így megelőzésképpen kezdtük ezt a tápot, állatorvosunk nem jelezte, hogy gond lenne. Arról tudomásunk van, hogy hosszútávon nem javasolja a gyártó, de már kb. 6 éve ezt eszi. Az átszoktatást megpróbáljuk, de ha semmiképpen nem menne, az gondot okozhat? A marhahúst szintén nem régóta eszi, de akkor azt is megszüntetjük, köszönöm szépen a tájékoztatást. Sziluettje sajnos nem megfelelő, de a napi mozgásáról gondoskodunk:) Verekedés miatt kerül néha ellátásra, de az is inkább megelőzésképpen, mert hamar bágyadt és lázas lesz. Elnézést a sok információért, de gondolom így teljes és szeretnénk ha még legalább ennyi évet velünk lenne:) (küldtem a klinikájuknak egy 2013-as naptárt, amin a macsek szerepel) Szép napot, további sikeres munkát kívánok.

Kedves Gazdi!

Nagyon örülök a sok információnak, mert így teljesebb képet kaphatok a páciens állapotáról.

Szerintem az átszoktatást nagyon nagy higításban (sok urinary-kevés új, hogy ne fogjon gyanút!) mindenképpen el kellene kezdeni, talán már senior táppal, türelmes, lassú adagolással biztosan sikerülni fog!

Nagyon nagy örömmel vettük a képet a gyönyörű cicáról, a FACEBOOK oldalunkon dicsekedtünk is vele:-))) (Ha rendelkezik Facebook fiókkal, akkor a zöld szövegre kattintva elérhetik a bejegyzést!)

jelige: m.gergoo
2013-07-09

Jó napot kívánok! Azzal a panasszal forudulok önhöz, hogy a labrador keverék szuka kutyám álvemhesség jeleit mutatja. Az emlőjéből a tejszerű folyadék jött, de most már ez véresnek látszik ez a folyadék, magától nem jön az emljőéből csak megnyomásra!(Kan kutyával nem találkozott tüzelése alatt!)Soha nem szült még, másfél éves jelenleg! Mi a teendő, mi lehet a baja? Az álvemhesség ugye elmúlik magától?

Kedves Gazdi!

Nagyon jó lehet a gyanúja, valóban lehet, hogy álvemhességről van szó. Ennek kiderítése mégis állatorvosi feladat, ezért mindenképpen vigye el!

Ha bebizonyosodik a gyanú és álvemhességről van szó, akkor szintén állatorvosa tudja eldönteni, hogy szükség van-e gyógyszeres kezelésre, vagy inkább megvárják, míg magától rendeződik a dolog.

Az álvemhességről azt kell tudni, hogy teljesen normális dolog. Hormonális szabályozásra jön létre, és abból az időből származik, mikor a kutyák, a farkasokhoz hasonlóan falkában éltek, ahol a domináns szukának születtek főleg kölykeik. A nem termékenyült nőstények viszont szintén részt vettek a kölykök felnevelésében, szoptatásában. Álvemhességkor a kutyák többet ezsnek-isznak, emlőik megduzzadnak, bújósak, játékállatkáikat magukkal hurcolják, fészket építenek, érzékenyek lesznek.

A gond az, hogy az emlők az arra hajlamos kutyákban minden egyes tüzeléskor, vagyis évente 2-szer, megduzzannak és hajlamosítják a szukát az emlődaganatok kialakulására. A gyógyszeres kezelés megoldás lehet 1-2-szer, de végleges megoldást csak a tünetek elmúlása utáni ivartalanítás hoz!

jelige: Pupett
2013-07-08
Tisztelt Doktornő/Úr 12 éves cicánk kiskora óta csak a száraztápot, az utóbbi években a Royal Canin Urinary S/O eszi, de azt bármilyen mennyiségben képes lenne fogyasztani. E mellett főleg a hidegebb időszakban nyers marha- vagy csirkehúst. Nyáron ebből nagyon keveset. Konzervet csak kb. 1 éve, de abból is a nem darabosat, amiből inkább csak nyalakodik. Egy héten egyszer-kétszer vitaminpasztát is kap. Kérdésem, hogy ez kielégítő lesz-e a következő években? Mert ez a fajta száraztáp az egyetlen amit szívesen fogyaszt. Köszönöm szépen

Kedves Gazdi!

Először is gratulálok a nagyszerű tápválasztáshoz- a Royal Canin szuperprémium táp, amely a legjobb minőségű, mert sok állati fehérjét, zsírt tartalmaz, és minden kiegészítőt, amelyre a macskáknak szüksége van. Teljes értékű táp, ezért nem kell hozzá konzerv kiegészítés, a nyers marhahúsról lebeszélném, mert galandféreg petéket tartalmazhat, a csirkehúsból csak frisset, lemosva, mert hasmenés okozó baktériumokkal lehet szennyezett.

Az, hogy megfelelő-e a cica táplálása, nagyon függ a tápláltsági állapotától, vagyis hogy milyen a sziluettje. Ha egy szafaládéhoz hasonlatos, nos, akkor csökkenteni kell az adagot és meg lehet próbálkozni a diétás tápokkal. Ha viszont egy fess macskaalakú virslire emlékeztet, akkor minden rendben!

Azt nem írta meg, hogy miért kell a cicának Urinary tápot fogyasztania, vagyis a húgyuti betegségekre valót. Megelőzendő a FUS vagy FLUTD kezdőbetűkkel is leírható macskák alsó húgyuti szindrómáját? Vagy már volt valami probléma? Azért fontos ez, mert a Urinary táp tartalmaz vizeletsavanyítót és csökkentett magnézium tartalmú, ami a struvit kövek feloldását segíti elő. A gyártó azt ajánlja, hogy 5-12 hétig etesse a struvit kövek feloldására, és további 6 hónapig az új kristályok keletkezésének megelőzésére- vagyis a folyamatos etesét nem javasolja.

Legjobb lenne kikérni a tápot felíró állatorvos véleményét, aki lehet, hogy szükségesnek tart egy vizeletvizsgálatot, vesefunkció ellenőrzést, hogykidrüljön, visszatérhetnek-e egy korának megfelelő, szintén Royal Canin fiziológiás tápra.

A tápváltást csak fokozatosan szabad végezni, lassan "becsapva" a válogatós cicát- először egy keveset az új tápból hozzá kell keverniu a régihez, majd lassacskán növelni az új táp arányát, hogy a végén már csak az legyen a tálban.

Sok sikert!

<< <  118 / 478 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.01.01
Budafokon talált kutyus telefonszámmal: 06 20 932 4505 https://www.facebook.com/trixi.szabo/posts/1710261915666522
2016.11.28
Augusztus közepén született nagyon játékos, eleven, kézhez szokott, dorombolós kiscicák keresik új örökbefogadó gazdijukat, féreghajtva, bolhátlanítva. Érdeklődni lehet: +36-30-2530158
2016.10.29
Napok óta kétségbeesetten szaladgál ez a fekete kutyus, a Vöröskereszt utcán, a Nagytétényi úton. Hívásra nem jön oda, nagyon félős, ezért nem lehet róla jobb képet csinálni. Egyre rosszabb állapotban van szegény. Nem hiányzik valakinek?