Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

IDŐSKORI SZŰRÉS


Mikor kezdenek öregedni?

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb testű egy kutya, annál tovább tart a növekedése, viszont annál hamarabb kezd öregedni is. 
Macskáknál nincs ilyen nagy különbség a méretük alapján. A lakásban élő macskák, kutyák kétszer annyi ideig élhetnek, mint kizárólag szabadban tartott társaik. Emellett az ivartalanítás is jó pár évvel megnövelheti az élettartamot.

Többet szeretne tudni? Kattintson IDE!

 

Az állatorvos válaszol

jelige: csoki73
2009-09-29
Yorkshirre terrier kutyám 4éves 3kg-os 5 hetes vemhesen szabad e adni advantix bolha és kullancs elleni cseppentőt? Vagy mit javasol vemheseknek valót?köszönöm előre!
Akár az Ön által említett Advantix, akár a Frontline Combo cseppek is hazsnálhatóak vemhes és szoptatós szukán is. A kutyák eredményes tenyésztéséhez alkalmas és felkészített tenyészállat, felkészült gazdi és megfelelő tárgyi feltételek is kellenek. Jól teszi, hogy megtesz mindent a felkészülés és felkészítés érdekében. Honlapunk Publikációk rovatában is talál még hasznos információt.
jelige: cilinke
2009-09-29
Tisztelt doktor úr! 1éve ivartalanitott kandur macskám nagyon ideges,csapkodja a farkát,fetreng a földön.Kapkod a farka tövéhez.Mi lehet a probléma.
Számtalan betegség, kóros állapot jelenlétét jelezheti a leírt módon a nem ivartalanított, védőoltásokat nem kapott, talán nem is parazitamentesített, kijáró kandúr. A kedvéért tippelek. Talán legnagyobb eséllyel gáttájéki, marakodásból eredő sérülést szenvedhetett a Cilinke. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja kideríteni a cica baját, majd ha ez megtörtént, akkor tudja meggyógyítani. Ha megúszták a kalandot, kérje a kandúr ivartalanítását, rendszeres védőoltásait, parazitamentesítését, hogy 15-20 évet egészségeen élhessen. Ha mindezek nem történnek meg, nagy valószínűség szerint 2-5 év alatt elkopik, elpusztul a cica.
jelige: frami
2009-09-29
Van egy 7 eves Artur keverek kutyam.Az a panaszom hogy a kutya nyakan valami daganat feleseget vettem eszre.Fajdalmat nem tapasztaltam nala ha hozzaerek,de mintha lassaban enne. Mi a velemenye milyen betegsege lehet?
A leírt nyaktájéki duzzanat lehet tályog, vérömleny, savós duzzanat, egyéb gyulladásos eredetű képlet és daganat a pajzsmirigyből, nyirokcsomókból, nyálmirigyből, gége és garatképletekből, bőrből eredezve. Meg még a felsoroltakon kívül is egynéhány dolog. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal (fizikális vizsgálatok, citológia, képelkotók ...) tudja kideríteni, hogy a felsoroltak, vagy fel sem soroltak betegségek melyike jelentkezett. Ha megvannak az eredmények, akkor az esélyeket, megoldásokat is megbeszélhetik.
jelige: pamacs beteg
2009-09-28
van egy fél perzsa cicám. tünetei: rángatózás, nem tud menni, hátsó két lábát egyáltalán nem tudja használni. az ételt csak nyammogja. más orvosok szeritn sérült a kisagya. jelenleg nyugtatot szed
Más állatorvosoknak módjukban állt fizikálisan megvizsgálni a Pamacsot, vér- és egyéb laborvizsgálatokat, képalkotó vizsgálatokat végezni a macsekon. Így aztán könnyebben alkothatnak véleményt az oltatlan kölyökmacska tüneteinek a hátteréről. Írni ugyan nem írt kérdést, de gondolom arra kíváncsi, hogy mi okozhatja a Pamacs tüneteit és talán arra is, hogy meggyógyul-e. Nos én ezt nem tudhatom, ezeket a kérdéseket egyedül állatorvosa lehet képes megválaszolni.
jelige: Ribizli
2009-09-28
Kedves Doktor Úr! Pár hete egy városi gyepmesteri telepről örökbe fogadtunk egy kan vizsla keverék kb.: 2-3 év körüli kutyát. Oltva és féregtelenítve hoztuk el és akkor még tünetmentes volt. De pár napja étvágytalanná vált és takony folyik az orrából és a szemei is folyton becsipásodnak. Ott a gyepitelepen több kutyán is láttam, hogy taknyosak és elég betegesek voltak , volt amelyik köhögött is. Sajnos munkám miatt csak szerdán tudom elvinni állatorvoshoz a kutyust, addig hogyan tudnék segíteni neki? Utánna néztem kutyás könyvben ezeknek a tüneteknek és talán kennel köhögés lehet szerintem. Ez lehet halálos kimenetelű Doktor Úr? Illetve van másik kutyánk is , gondolom ő is elkaphatja?! Milyen kezelést fogunk kapni rá? Köszönöm szépen!
Egy makkegészséges új jövevény esetében is ajánlott állatorvosának mielőbbi felkeresése, most a tünetek kialakulása miatt pláne szükséges. Nem kizárt, hogy helyes a tippje, de meg kell mondjam, hogy orrfolyást számos egyéb fertőző és nem-fertőző betegség okozhat kutyákon, főleg, minthogy az adatlap szerint csak veszettség ellen oltott a kutya. Állatorvosának vizsgálati eredményei fogják eldönteni, hogy milyen kezelést célszerű alkalmazni.
jelige: harc
2009-09-28
Cicával kapcsolatban kérnék tanácsot. Van egy 8 éves fiú cicám, és egy ideje a szomszéd fiú cicája terrorizálja. Folyton átjön hozzánk, és megtámadja az enyémet. Morog rá, fenyegetően elé áll, ordítanak, stb. Az én cicám mintha nem is kandúr lenne, soha nem csavarog, nem veszekszik kandúrokkal, elkerüli őket.Amikor a szomszéd m,acska átjön, akkor is igyekszik elhúzódni tőle, ő nem akar verekedni, de az kiprovokálja. Zavarni nem akarom, mert a szomszéddal összeveszünk, nem értené, miért avatkozom bele, de ez már tűrhetetlen, hogy folyton itt ordítnak, az enyém jajgat, sőt elzavarja a miénket a saját udvarunkról , és nem mer bejönni órákig az utcáról. Gondoltam, ivartalaníttatom. A szomszéd nem akarja az övét, próbáltam rávenni. Nem tudom mit változna akkor a helyzet Ön szerint, ha az enyém ivartalanítása megtörténne? Akkor is átjárna veszekedni hozzá?Kandúrnak nézné akkor is? Attól félek, még rosszabb lenne, mert szelídebb lenne, a kevés harciassága, amivel még védi magát is elveszne. Ön mit tanácsol?Amúgy imádom a cicákat, a szomszédé is tündéri, hízelgős, kedves velem is, sajnálom zavarni, de nem tudom leszoktatni sem.8 évesen lehet ivartalaníttatni?Ha ez talán megoldás, csak akkor tenném, amúgy nem.
Hasonló macskakonfliktusk igen gyakoriak, a zenebona mellett igen gyakori, hogy sebesülések is keletkeznek a harci feleken és igen komoly parazitás, vírusos fertőzések is kialakulnak. Lehet 8 évesen is ivartalaníttatni egy kandúrt, bár ideális esetben ez már 1 éves kora előtt megtörtént volna. És az is lehet, hogy ezzel megszűnik a konfliktus forrása. Biztosat nem lehet ezügyben állítani, hiszen a területvédő magatartás is okozhatja a konfliktust, és ez fennállhat a maga cicájának kasztrálása után is. A választ leginkább úgy fogalmaznám meg, hogy nemigen látok más, eséllyel kecsegtető megoldást, mint a saját cica ivartalanítását. A hosszú élet titka amúgyis az ivartalanítás, és rendszeres védőoltások, parazitamentesítések.
jelige: Néró
2009-09-27
A kutyusom nemi szervéből gennyes véres váladék csöpög. Rengeteg vizet iszik és sokat vizel, de gyakran csak kis mennyiséget. Vizeléskor nem emeli fel a hátsó lábát (ahogy eddig tette). Az étvágya csökkent és kedvetlen. Mi okozhatja ezt a problémát (vesekő?). Válaszát köszönöm!
Akár igaza is lehet a tippjével ..., meg még egy sereg húgy-, nemi szervi gyulladásos, hyperpláziás és daganatos betegség jeletkezhet a leírt formában. Állatorvosa részletes vizgsálatokkal (fizikális vizgsálatok, vér-,vizelet labor, képalkotók, egyéb kiegészítő vizsgálatok ...) tudja szűkíteni a kört, majd diagnosztizálnia a betegséget. Ha ez megtörtént, akkor a tennivalókat is megbeszélhetik.
jelige: kolibri
2009-09-27
Tisztelt Cím! egy 14 éves Uszkár kutyusunkról lenne szó.(kan) kb.két éve apró dudorok jelentek meg a popsián amik mára már picit nagyobbak lettekés véreznek, időnként be hegesedik de olykor felreped a varr és vérezni kezd.szeretném megtudni van-e rá valami megoldás hogy legalább ne vérezzen.a lézer technikáról olvastam,de nem tudom mennyire segít kutyusunkon.Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel:
A kutyuson úgy lehet segíteni, ha kivizsgáltatják az észlelt tünetek hátterét. Ha kiderül, hogy miféle duzzanatok, kinövések jelentkeztek már 2 éve a hátsó felén, akkor érdemes a megoldásokat megbeszélni. A megoldások között akár a lézersebészeti eszközzel végzett operáció is szóba jöhet - talál már ilyen eszközzel is rendelkező állatorvost, akár minket is.
jelige: Betty
2009-09-27
1 hete vettem egy 11 hetes dobberman kiskutyát (a tenyésztő még semilyen oltást nem adott be neki) Vidékről hoztuk és volt benne néhány kullancs amit itthon eltávolítottunk. Nem maradt benne a kullancs feje de mégis azt vettem észre hogy a nyelve elég fehér és az ínye is . Elég fáradékony kiskutya létére sokat alszik én nem olyan játékos. Utalhat ez vérszegénységre? Vagy ha nem kérem mondja meg nekem hogy mi lehet a baj! Köszönöm!
Az jó ha a „tenyésztő” nem adott be semmiféle oltást. A problémát az okozhatja, hogy állatorvosát sem kérte meg a rendszeres parazitamentesítésekre és védőoltások megkezdésére. És sajnos Ön sem fordult állatorvosához már egy hete ... Még egy makkegészséges felnőtt állat esetében is melegen ajánlott néhány napon belül megejteni az első állatorvosi vizitet. Az észrevett tünetek utalhatnak vérszegénységre is, ami önmaga is csak egy tünet - méghozzá számos betegség tünete lehet. A teendője pedig természetesen nem lehet más, minthogy mielőbb elviszi a kutyát állatorvosához. Remélem még nem késő.
jelige: jelige
2009-09-27
tisztelt dr ur.van egy mopszom akivel mostanában nagyon sok a probléma.lehet,hogy az állatorvosunkkal van a baj?2 honapja jelentkezett ez a tunet eloszor.hányt és utánna befulladt elvittem állatorvoshoz és azt mondta,hogy a hányás miatt volt.ma éjszaka is ez tortént de ma nem hányt nem szaladgált,aludt.arra lettem figyelmes hogy nem kap levegot és bemered a nyaka kb 10 percig tart. probáltam nyitvatartani a száját mert ugy láttam hogy az jobb neki.mit tehetek ha még elofordul.
Az állatorvosukkal remélem és gondolom nincs probléma. A kutya tünetei viszont aggasztóak és érdemes lenne részletesen kivizsgáltatni. A részletes kivizsgálás alatt a fizikális vizsgálatok mellett vérvizsgálatokat, nyaki-, mellkasi röntgent esetleg egyéb kiegészítő vizgsálatokat is értek. A leírt tüneteket számtaln veleszületett és szerzett, fertőző és nem-fertőző ok kiválthatja - én leírása alapján még az epilepsziát sem tudom kizárni. Az összes szóbajöhető betegség/rendellenesség sok tucat - ezek között kellene rendet tenni számos vizsgálattal. Ha kiderült a kutya betegsége, akkor lehet az esélyekről, megoldásokról beszélni. 1);
jelige: 2. kérdés
2009-09-27
Tisztelt Doktor Úr! Remélem nem nagy baj,hogy itt írok Önnek.Csak már egyszer válaszolt nekem és gondoltam,itt írok...! Olyan problémával fordulok Önhöz,nem tudom tud-e ebbe segíteni,de nagyon remélem. Van egy 1 éves Labrador-Vizsla keverék kutyám,aki elkezdett ásni,tudom ez ösztönös náluk.Hogyan lehetne leszoktatni erről? Leszidom őt,de akkor 2 nap múlva ismét kiássa. Meg van még valami...esténként hallom,hogy nyüszít,meg néha nappal is. Ez mitől lehet? Lehet,hogy valami pszichés dolog,fél valamitől,vagy unatkozik? Mostanság keveset vagyok vele,mert elkezdődött az iskola... Remélem tud segíteni. Előre is Köszönöm!
Nagynak éppen nem nagy a baj - de sokkal jobban örülök, ha a rovatban, az adatlap kitöltésével teszik fel a kérdéseket. Így egyrészről lesz fogalmam a kutya adatairól pl ivaráról és nem írom egy kankutya tulajdonosának, hogy biztosan álvemhes, vagy vemhes és ezért ás alomfészket magának az eb ...)):: - másrészről pedig a válaszom nem egyetlen tulajdonosnak szól, hanem mellette egy sereg érdeklődő olvasónak. Utólagos engedelmével ezt a kérdést (és választ) is felteszem a honlapra. Ha egy egyéves egészséges kutya idejének nagy részét egyedül tölti, akkor az unalom és figyelem felkeltés céljából is felvehet rendellenes viselkedési formákat. Ez lehet ásás, rágás, rombolás, nyüszítés, tutulás, föld/széklet/dögevés ... és számtalan egyéb forma is. Tudom, hogy nem könnyű a megoldás, de a rengeteg séta, játék, foglalkozás, sport segíthet a legtöbbet. Ha napközben otthon tartózkodik, akkor akár az együttlét is megoldhatja a problémát. Azzal, hogy az iskolakezdéssel egyidőben kezdődött a probléma valószínűleg a megfejtést is elárulta.
jelige: névtelen
2009-09-27
Tisztelt Doktor úr! 4-5 napja vásároltunk egy 1 éves perzsa cicát, mióta elhoztuk, rossz kedélyállapotúnak tűnik, nem eszik. A régi gazdánál megszokott ételt próbáljuk adni neki a saját táljában, mégsem hajlandó enni. Az lenne a kérdésem, hogy meddig várhatok koplalásával, mikor vigyem orvoshoz, vagy esetleg vigyem vissza régi gazdájához. Félek, nehogy éhen pusztuljon. Válaszát előre is köszönöm.
Ha egy macska bármi okból valóban 4-5 napja nem eszik, akkor már kritikus állapotba került. A „rossz kedélyállapot” és a táplálék visszautasítása együttesen tünetként értékelendő, amit állatorvosa ki kell, hogy vizsgáljon. Még egy teljesen egészséges új jövevény esetében is az az ajánlat, hogy néhány napon belül láthassa állatorvosa. Az adatlapokból úgy tűnik, hogy ha már megyógyították a cicát, akkor az ivartalanításról és rendszeres védőoltásokról, parazitamentesítésekről is szót kell ejteniük állatorvosukkal.
jelige: sérv 3. utolsó
2009-09-25
Köszönöm válaszát. Lehet hogy nem számít soknak a 20-30 ezer ft. De valamit mégsem értek. Ha itt a neten szétnézünk, sok helyen írják állatorvosok a tarifákat. Ezek roppant eltérőek! Ha nagyjából hasonlóak lennének, még érthető. Kb.azonos színvonalú, felszereltségű állatklinikákat összehasonlítottam.A szaktudást én mérni nem tudom, esetleg a végeredményt. Már jó néhány klinikát bejártunk állatainkkal az országban.Nem sorolom, de megvan minden számla, kezelési lap, még a meghalt állataimról is.Régebben nem éltünk szerencsére ilyen leragadtan, megtehettük hogy a ”legjobb ”helyekre is elvigyük őket. Ivartalanítottak fiú kutyát összesen 7800 ft-ért, egy nagyon látogatott, jó nevű, hírű helyen,jól felszerelt rendelőben, ahol a legkomplikáltabb műtéteket is kiváló módon megcsinálják, ember és állatbarát hely és minden más vizsgálat, oltás is fele-harmada árban mint máshol. És ez nem akciós ár, mindig ennyi már régóta. Sok éve működő hely. Súlyos, komoly betegségből visszahozták több állatomat,kevés pénz ellenében. Csak most nem tudok ide járni, mert nincs jármű, és nagyon messze van tőlünk. Ha visszamegyünk kontrollra, varratszedésre, a kölcsönkocsi+benzin árát hozzáadom , többe kerül. De nem is ettől tartok, hanem ha hazahozom a kutyát jó messziről, és bármi gond adódik vele mert friss műtött, soká érünk vele vissza oda. Míg a közeli helyeken ugyanez az ivartalanítás 25 ezer ft-ba került. Hogy lehet ez? hiszen a kiadások mindegyik helyen megvannak, a színvonal ugyanolyan jó, sőt! De ezzel a nagyon eltérő árakkal mindenki tisztában van, akinek több állata is van, és már több helyen megfordult. A túl drága helyekben már csak ezért sem lehet bízni. Persze hoy elviszem a sérvműtétre, ez nem kérdés, remélem hamar összejön, és addig nem lesz baja.
Dehogyis nem érti az eltérő árakat, hiszen naponta tapasztalja a közértben, áruházakban, tv-szerelőnél, bármerre jár. Az állategészségügyi tevékenység is szabadáras, persze hogy lényeges különbségeket találhat. Mondok néhány profán példát és teljesen biztos vagyok benne, hogy Maga is folytatni tudná a sort ... Egy pohár kóla a sarki restiben 200 Ft ugyanez egy jobb étterember 1000 Ft. Utazás Bpest Frankfurt viszonylatban buszon 15 eFt, vonaton 2. osztály 20 eFt, 1. ostály 32 eFt, repülő 2. osztály 40eft ... és persze, hogy mehet motorkerékpáron, vagy autóval is. Egy akármilyen jó állatorvosi klinikán lehet olyan árképzés, amely a vakcinákat és egyszerű műtéteket olcsón, akár áron alul kínálja és mondjuk a speciális tudást, műszerezettséget igénylő műtéteket, beavatkozásokat rendesen megfizetteti. Lehet olyan is az árpolitika, hogy óriási forgalom mellett kíván kis haszonkulccsal megfelelő eredményt produkálni. És vannak olyan kilinikák is, amelyek fejreállnak az árversenyben. Ha még elmondom, hogy egy makkegészséges kanon a kasztrálást lehet fedetten, fedetlenül, egy bőrseben keresztül és 2 bőrseben keresztül, a hereborék meghagyásával és kiirtásával, különböző altatási módszerekkel, különböző varrószerek, antibiotikumok, fájdalomcsillapító szerek igénybevételével kérni illetve elvégezni, akkor talán nem csodálható, ha akár ugyanazon klinika ugyanazon eb ivartalanítására adhat akár 3-5 árajánlatot is. Kasztráció fapados mondjuk 10 eFt ill. kasztráció delux 35 eFt ugyanazon a helyen ugyanazon az eben. Higgye el nekem, hogy az itthoni állatorvosi árak sokszor érthetetlenül alacsonyak. Szerencsére a tendencia az, hogy lassan, de elkezdett csökkenni a különbség az európai és a hazai állatorvosi árak között is és talán sok év múlva az osztrák ár-, és szakmai színvonal közelébe érünk. Én remélem, hogy még megérem ezt az időpontot. Nem kell, hogy megsértődjön a válaszaimért, nem ilyen szándékkal írtam őket. Ha bármilyen kérdése felmerül továbbra is megpróbálok válaszolni rá.
jelige: A kis ”sz*ros” 2 :)
2009-09-25
Kedves Doki! Először is köszönöm a sablonválaszt. Megpróbálok érdemileg válaszolni a kérdéseire. Néhány napos megfigyelésről van szó. Egészen pontosan 2 nap alatt 2 alkalommal, az esti séták idején. Ez előtt soha nem csinált ilyen. Mindkét alkalommal biztos, hogy kutyáé volt, rádásul látszott, hogy régi, mert összeszáradt. Más szemetet, dögöt nem láttam hogy enne. Nem fekszik bele. Mostanában voltak kellemetlen orvosi vizsgálatok, de más egyébről nem tudok. És hárman imádjuk a kutyust felváltva, amikor éppen nem alszik :)
Sokat segít a jelenség megítélésében, hogy tudjuk, néhány napos új szokásról van szó. Állatorvosa részletes vizgsálatokkal zárhatja ki, hogy nincs-e lázzal, fájdalommal, diszkomfort érzettel (valami nem stimmel) járó betegsége a kutyának, ami ilyen viselkedési rendellenességet okozna. Ha akár csak prosztatat megnagyobbodást, vagy ízületi gyulladást találnak - könnyen lehet, hogy enneka kezelésével megszűnik az új, kellemetlen és veszélyes szokás is. Az öregedő kutya esetében a az „öregkori elbutulás” lehetőségét is érdemes lehet számba venni. Ezt az elváltozást is jól lehet kezelni kutyákon (is). Mellette a megbeszélt következetes és egyértelmű nemtetszés nyilvánítás is segíthet - a folyamatos imádat mellett ...))::
jelige: Hektor
2009-09-25
Tisztelt Doktor! A négy éves angol buldogunk 2 hete elkezdett a hátsó lábaira sántítani,néztem nem e belelépett valamibe mivel nem találta okát a sántításnak és már nagyon szenvedett elvittük az állat kórházba. Ott megröntgenezték , közölték hogy diszpláziája van.6 napra kaptunk gyógyszert amitől hál istennek 2 nap múlva jobban lett. Tegnap visszavittük kaptunk egy arthronis nevű gyógyszert és azt mondták hogy vigyük a SOTÉra megműteni.Az anyagi része se mellékes a dolognak de azt még csak megoldjuk, mert Hektor családtag a 4. gyerek, de ahogy utána néztem ez nem olyan egyszerű a beteg műtött állatot se lehet utána egyedül magára hagyni itthon azt is ápolni kell, gondozni, rehabilitálni. Márpedig mindenki szerte szét van, mi dolgozunk a gyerekek iskolában, kollégiumban. Ez egy nagy műtétnek tűnik, én már 14 éves koromban az Édesanyámat kellett ápoljam, nem tudom szegény állat kínlódásait hogy tudnám végig nézni, ahhoz viszont hogy megváljunk tőle még nagyon fiatal el se tudnánk képzelni nélküle. Azt szeretnénk megtudni hogy szükséges e ilyen radikális beavatkozás, valamilyen injekciós kúrával pl. nem e lehetne segíteni rajta? Nagyon várjuk válaszát! Előre is köszönjük!
Márhogy gondolom és remélem, hogy az Állatorvos-tudományi Egyetem (ÁOTE) Kisállatklinikáján járhattak a műtét ügyében, és nem a SOTE-n ... Az a helyzet, hogy az összes felmerült kérdését a műtétet és előzetes vizsgálatokat végző sebésszel kell megbeszélni - én csak általános támpontot adhatok ezügyben. A csípőízületi diszplázia súlyosságát tekintve lehet olyan enyhefokú, ami tüneteket sem okoz, semmiféle ellátást nem igényel. Vannak esetek, amit életmód változtatással, diétával, táplálékkiegészítőkkel lehet karbantartani - vannak esetek, amikor gyógyszeres kezelések egyike-másika a célravezető és van, hogy a többféle =!) műtéti megoldás egyikét célszerű választani. Mindezeket igen előnyös, ha egy képzett, gyakorlott ortopéd sebésszel beszélik meg. Abban szinte biztos vagyok, hogy ha „csak” gondolkodási/felkészülési időre van szükségük, abban partner lesz sebészük, és addig is megtalálják a gyógyszeres fájdalomcsillapítás módját.
jelige: fundika
2009-09-24
Tavaly nyáron az Újfundlandi kutyánk kirágta a hátát, amit nem vettünk észre. A döglegyek beköpték és lerakták petéiket.Elvittük orvoshoz, mert húzta a lábát, de addigra már csontkukacok hemzsegtek a bőrén. A doki levágta a szőrét, a nagy felületű sebet bejódozta, adott ampullás gyógyszereket, és itthon folytattam a kezelést.Szépen helyrejött, kinőtt a szőre, de azóta nem bírja visszatartani a vizeletét és a nagydolgát, ahol éppen van, ott ürít.Az ülés és felállás is nehezére esik.Az orvos szerint gerincfájdalma van, és diszplézia gyanús. El kell altatnunk? Még csak 8 éves.
Én nem látom az összefüggést a tavaly nyári történet és az azóta kialakult tünetek között. Szerintem csak akkor kellene az elaltatást fontolgatniuk, ha a részletes vizsgálatok (fizikális vizgsálatok, vér-, vizelet labor, röntgenek, ultrahang vizgsálat ...) során a kutyában gyógyíthatatlan elváltozásokat találnak és a fájdalmakat sem tudják kellő hatékonysággal csillapítani. Ha mindezek nem történtek meg, van még mozgásterük, mielőtt megmásíthatatlan döntést hoznának.
jelige: odett
2009-09-24
Röntgen alapján osteosarcomája van. Létezik gyógymódja? Köszönettel:
Egy röntgenfelvétel alapján valószínűsíthető a primer csontdaganat. A primer csontdaganatok kb 90%-a osteosarcoma, azaz csontrák, amely esetekben csak a korai diagnózis esetén van esély gyógyulásra, a tumormentes állapot elérésére. Ezt az esélyt az amputáció és a kemoterápia együttes alkalmazása adhatja. Ha nem korai a diagnózis, azaz a távoli áttétek már detektálhatóak, vagy nagy eséllyel feltételezhetőek, akkor ilyen drasztikus kezeléssel sem érhető el a tumormentes állapot, azaz a teljes gyógyulás. A betegség lefolyása azonban lényesegen lassítható, akár az előbb említett amputáció + kemoterápia, akár helyi sugárkezelés + kemoterápia kombinációval. Esetében, felteszem, nem tudhatjuk teljes biztonsággal, hogy osteosarcomával állunk-e szemben és amennyiben igen van-e áttét a kutyában. Ezen adatok nélkül nem lehetséges a kutya esélyeit megbeszélni. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: Rupi
2009-09-24
3 éves kan Beagle kutyám hetek óta köhög. 3-4 naponta, leginkább este vagy reggel. Állatorvosnál jártunk, 3 napon keresztül kapott antibiotikumot, de a köhögés visszajött.Köhögés után nagyon liheg, teljesen mozgásképtelen olyankor. Étvágya,kedve jó,láza nincs. EKG következik, de az állat fél az orvostól, nekem is aritmiás lenne a szivem ha vizsgálnának. Megállapitható e egy EKG alapján hogy szivbeteg? Vagy valami más? Köszönöm válaszát.
A szívbetegségek diagnózisában az EKG vizsgálatok igen fontos szerepet játszanak kutya, macska és ember esetében is. Hasonlóan fontos lehet egy szívultrahang és nem csodálkoznék, ha a köhögés tünetei miatt vérlabor vizsgálatot, esetleg nyaki-, mellkasi röntgenfelvételeket is ajánlana állatorvosa. Egy feltehetően nem felsőlégúti fertőzésből adódó köhögések hátterét nagyjából ilyen vizgsálatok eredményei alapján lehet sejteni. Sem a Rupinak, sem Önnek nem kell feltétlenül aritmiásnak lenni pláne nem ilyen kevéssé invazív vizsgálatoktól. Sajnos vannak esetek, akár kutyák esetében is, amik kiderítése több, esetleg specialisták vizsgálatát igényli. Remélem, hogy mielőbb kiderül a kutya aggasztó tüneteinek az oka és ezután megkezdhetik a hatékony kezelését is.
jelige: yorki
2009-09-24
Üdvözlöm Nekme gy másfél éves yorki kiskutyám van. Olyan problémám lenne hogy folyamatosan figyelem a tüzelés miatt de jelentős változást nem tapasztalok illetve a nemiszerve körül apró barnás zöldes foltok vannak. Elég nehéz leirni folyamatos vérzést nem tapasztalok. Nem tudom hogy ez normális e vagy nem. Kérem ha ebből tud segiteni irjon,
Nem megszokott, ha egy tulajdonos 1.5 éves szuka kutyájával kapcsolatosan nem észlelt még tüzelést. A kankutyák sem érdeklődtek még soha? Egy másfél éves yorki megszokott esetben már 2 tüzelésen túl esett, esetleg a 3. zajlik éppen. A tüzelés elmaradását sok veleszületett és szerzett betegség okozhatja - márcsak ezért is érdemes lehet állatorvosa véleményét, vizsgálatát kérni. A szukák hosszú, egészséges élete érdekében az ivartalanítás is melegen ajánlott, ezért is érdemes lenne felkeresni állatorvosát.
jelige: Hexxal 57
2009-09-24
szekrekedese van a kutyanak /13eves/erolkodik az uritesnel ha s ikerul neki feher kemeny golyokat urit /tejet adhatok-e neki?/csontot nem kap ,chappi+valogatott etelmaradek /felvideki /
Hogyne adhatna tejet - csak sajnos semmi biztosíték nincs arra nézve, hogy ez önmagában megoldja a gondot. Egy 13 éves veterán esetében sajnos könnyen előfordul, hogy a székrekedést akár több betegség (gerinc-, ízületi fájdalmak, prosztata-, medencei terimék, hasüregi daganatok ...) együttesen okozza. Ha a székrekedés napok óta fennáll, keresse fel állatorvosát. Ha ideje engedi olvassa el „Zezuka” jeligére írt válaszomat is.
jelige: Bigike
2009-09-24
Tisztelt doktor ur.Egy hete a beagle kutyám füle/cimpa vége/mint egy zacskó megtelt.Fájt nagyon neki nem lehetett hozzá sem érni.Elvittük az állatorvoshoz azt mondta valószinű rázta a fülét és megütötte.Lszivott belőle egy fecskendő vért minden fájdalomcsillapitó nélkül.Teljesen megőrült a kutya kirántotta magát és rengeteg vért rázott ki.Kapott egy sötét szinü kenöcsöt ami állitólag elősegiti a felszivódást.Ma reggel amikor megfogtam a fülét éreztem hogy ujból telitödik.Ujra vissza kell vinnem?borzalmas volt végignézni hogy sirt.Nincs semmi más mód hogy valóban felszivodjon ez a valami? köszönöm válaszát
Leírása alapján valószínűleg vérömleny (othematóma) alakult ki a kutya fülkagylóján. Ez sokszor a hallójáratgyuladások miatt a gyakori, erőteljes fej/fül rázások eredménye. Ha a terület a lebocsátás után újratelik, állatorvosa valószínűsítem, hogy steril, altatásos othematóma műtétet fog ajánlani a hallójárat(ok) kezelése mellett. Emlékeztesse állatorvosát, hogy a kutya rosszuk viselte a beavatkozást és kérje a bódítását a legközelebbi alkalommal.
jelige: Zezuka
2009-09-24
9 éves német juhász kutyámnak kb 3 napja székrekedése van.próbáltam gyenge hashajtóval,végbélkúppal,de sikertelen.Már az ételt is,ami főleg tej,konzerv is kihányja az inger a székelésre rajta van,már az este kesztyűvel is próbáltuk elszedni,kevés sikerrel a székletét,mivel próbálkozzam?
Bőven eleget próbálkozott már eddig is sikertelenül. Mielőbb vigye el a Zezukát állatorvosához. Nem kizárt, hogy a széklet elmaradásának és a hányásnak daganat, bélcsavarodás, bélelzáródás áll a hátterében, és a 3 napos sikertelen próbálkozás után akár már kritikus állapotban is lehet a kutya. Valamint bőven elég egyszer feltennie kérdését a honlapra, a legtöbb esetben egy napon belül ( az Ön konkrét esetében 12 órán belül) válaszolok. Ez jóval rövidebb idő, mint amennyi ideje Ön próbálkozik a kutyájával.
jelige: daganatos a kutyusom
2009-09-24
tisztelt doktorúr Szeretném megkérdezni hogy tényleg hatékony-e a sugárteápia kutyusoknál.Meg műtöték de nem tudták teljesen eltávolitani a daganatot mert nagyon rávan tapadva a bőrére meg a körülötte lévő szövetekre.Szeretném tudni,hogyha kiderül,hogy rosszindulatú a daganat akkor gyógyítható-e?
Igen, a sugárterápia embereken, kutyákon, macskákon, lovakon ... évtizedek óta hatékonyan alkalmazott daganatellenes kezelés. Kérdése hasonló módon feltehető a sebészi megoldások, és a kemoterápia esetében is. Mindhárom kérdésre igen a válasz. A rosszindulatú daganat diagnózisa sem egyenlő a halálos ítélettel. Ha megírja, hogy mi a szövettani diagnózisa, milyen szerven/testtájékon jelentkezett a tumor akkor pedig a rébuszok mellett konkrétabb válasz is adható, mert azzal, hogy „daganatos a kutyusom” a banálistól a fatálisig sok minden belefér.
jelige: A kis ”szaros” :)
2009-09-24
Kedves Doki! Olvasgattam már a problémákat és válaszokat is. Emlékszem, hogy felmerült ez a probléma, de már nem emlékszem mikor-hol, és sajnos nem lehet keresni a hozzászólások között ezért kénytelen vagyok újra megkérdezni. Miért eszik kakit a kutya? Ha jól tudom ilyenkor B és rost hiánya van. De mégis milyen táplálékot adjak a kutyusnak, hogy pótoljam a hiányt? Eddig is jó minőségű száraz tápot, konzervet és néha házi koszotot kapott.
Valóban komoly hiányossága a rovatnak, hogy nem lehet benne kulcsszavak szerint keresgélni. Reményeim szerint 2010.-től megoldódik ez a gond - rajtam is sokat fog segíteni ...)))::: Az ürülékevés kutyáknál újabban nem igazán hiánybetegségek tüneteként értékelendő (vagy legalábbis igen ritka esetekben lehet így) - hanem sokkal inkább sokkal gyakrabban viselkedési rendellenesség jele. Leírása alapján kis esélyt adok annak, hogy kutyája táplálása helytelen lenne. Azt is jó lenne viszont tudni, hogy kölyök kora óta küzdenek a zavarral, vagy néhány napos/hetes/hónapos megfigyelésről van-e szó illetve saját ürüléket, fajtársét, vagy macskáét, emberét ... fogyasztja-e a kutya, vagy teljesen mindegy neki, esetleg bomló dögöt, szemetet és egyebeket is fogyaszt-e. Dezodorál is (belefekszik, dörgölődzik) a kutya? A sablon válasz pedig a következő: A kutya közvetlen környezetében lehetőleg azonnal össze kell szedni a „termékeket”, sétálni pedig a leszoktatás ideje alatt pórázon kell. Ráutaló magatartás esetén azonnal, erélyesen elrántani, megszidni a kutyát. Ha mégis megtörténik az esemény akkor pedig akár „büntetésszerűen” egy tisztességes mosakodást is be kellene iktatni. Sok séta, sok játék, sok foglalkozás a kutyával - kevés üresjárat, unatkozás - tudom ez a legnehezebb. Ha a 10 év feletti kutya életében újabban jelentkező szokásról van szó - és nem volt táplálékváltásal, betegséggel, lelki traumával összeköthető a jelentkezése - akkor az öregkori elbutulás, keringési zavar jele is lehet a jelenség.
jelige: vizsgálati módszer
2009-09-24
Tisztelt Doktor Úr! publikációk rovatában olvastam, hogy a daganatos betegségek diagnosztizálására többféle módszert is alkalmaznak: CT, röntgen, ultrahang, szcintigráfia. Az érdekelne, hogy mi a különbség és a hasonlóság a módszerek között. Illetve, ha gyanítom hogy a tünetek hátterében daganatos megbetegedés áll, melyik módszerrel érdemes elindulni. (több testrész) Válaszát köszönöm.
A felsorolt diagnosztikai módszerek mindegyike képalkotó diagnosztikai eszköz, más és más elven működnek, ezért mindegyike más testrész/szerv illetve dagamat típus esetében mutat kellő érzékenységet. Ez a műfaj csak néhány általános megállapítást tesz lehetővé. Az állatorvosi rutin szerint ha áttéteket keresünk, akkor a hasüregi szerveket ultrahang vizgsálattal, a mellkast pedig röntgennel érdemes átvizsgálni. A rutin mellett az egésztest 3D vizsgálómódszerek CT, MRI, SPECT-szcintigráfia és különösen a hybrid képalkotó eljárások PET/CT, SPECT/CT jelentik a (remélhetőleg) közeljövő képalkotását az állatorvosi onkológiában is. A felsorolt eljárások értékét természetesen nagyban befolyásolja a műszer kora és a diagnoszta gyakorlottsága is. Azaz egy-egy röntgen, vagy ultrahang „hasznosságában” is ég és föld lehet a különbség. Nem is olyan konkrét kérdésére azt tudom válaszolni, hogy érzésem szerint egésztest CT vagy onkológiai szcintigráfia lehet a célravezető. Ha elárulja a konkrét onkológiai betegséget, akkor tudok egészen konkrétan válaszolni.

<< <  118 / 390 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.07.16
kis hörikék elvihetők. csillogokormok@gmail.com
2014.07.07
Kiscicák elvihetők, jó gazdihoz, kb. 3 hónaposak egyik fekete, a másik fekete-fehér, a harmadik pedig fekete-fehé-vörös keverék színű (kiscsajok). Érdeklődni az alábbi e-mail címen vagy a budafoki állatgyógyászati központban lehet. Nagy Miklós NMiklos@emi.hu
2014.06.15
2014.06.12 délután óta nem jött haza koromfekete cicánk, Pocak. Nevével ellentétben karcsú, nagyfülű, hosszú farkú, ivartalanított kandúr. Kisgyerekekkel nagyon barátságos. Nem dorombolós, ellenben nagyon kitartóan és hangosan nyávog, ha akar valamit. A budafoki temető közeléből tűnt el. Kis gazdája nagyon siratja. Kérem, aki tud róla bármit, keressen minket a +36 30 9545494 telefonszámon vagy a huvos.agnes@gmail.com - on.