Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉSI AKCIÓ

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

Az alapszűrés továbbra is 500 ft!

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: LILI 2.
2009-10-28
Tisztelt Doktor Úr ! Nagyon szépen köszönöm a válaszát, mivel a tünet változatlanul fenáll továbbra is, mindenképpen el kell valahogyan juttatunk LILI „családtagunkat” gyógyítÓ kezekhez. Mégegyszer köszönjük megtisztelő válaszát.
Örülök, ha kiderül a kutya tüneteinke az oka. Remélem, hogy egyszerűen és véglegesen megoldható probléma adódott.
jelige: kutyus kérdés
2009-10-28
Jó napot! Mi pont egy éve befogadtunk egy keverék kutyust,mert el akarták altatni... az a kérdésem,hogy mitől van az,hogy állandóan vissza hányja az ételt.bármit adhatunk neki.van mikor a panaszok hosszabb ideig nem jelentkeznek.fulladni is szokott,de ez nem hiszem hogy ugyanabból a gondból fakad. A másik,hogy kb egy hónapja elszökött.arra lennék kíváncsi,hogy esetleg nem lehet,hogy terhes/vemhes?ezt mikor vehetem észre és milyen tünetei vannak?egy kutyus menni ideig állapotos? :) köszönöm
Én azért ismerek jónéhány olyan betegséget is, amelyek rendszeres hányással és fulladással (nehezített légzéssel) is járnak ... De talán nem is az lényeges, hogy egy, vagy több betegségtől szenved-e a kutya. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tud utánajárni a tüneteknek és a vemhességet is megállapíthatja ultrahang vizsgálattal. Más biztos módszer nem létezik a vemhesség kimutatására kutyákban, macskákban. A csak veszettség ellen oltott, beteg szuka esetleges vemhesülése komoly veszélyeket rejt magában, mielőbb érdemes lenne a kutya részletes kivizsgálását kérnie. Egy kutya 61-65 napig, leggyakrabban 63 napig vemhes. Ezügyben honlapunk Tudnivalók rovatában még részletesen tájékozódhat.
jelige: stellacska 2.
2009-10-28
Tisztelt Cím! Kutyám állandóan nyalja az első két mancsát az ujjai közt, piros ott a bőr neki. Mikor az udvarról beviszem folyóvíz alatt megmosom, majd megtörlöm a lábait. Nedves madarna, vagy miért csinálja?
Akár a nedvesség, akár szappanmaradék okozhat ilyen tüneteket. Ezenkívül a kutya lehet allergiás, és számos egyéb betegség is jár ilyen tünettel.
jelige: Angel
2009-10-28
Tisztelt Doktor Úr! Egy het kértem Öntől tanácsot a Bischon Havanese kutyusunk gasztoenterális problémái miatt. Köszönöm a válaszát és a jó tanácsot. Angel-nél megtörtént a hasi ultrahang vizsgálat, és hálistennek semmilyen elváltozás nem mutatkozik egyetlen belső szervén sem. Egyedül az egyik veséjén látható két kisebb ciszta, de a vesefunkciós labor eredmények jók. Az állatorvosunk azt mondta, ez nem jelent gondott. A labor eredmények és az ultrahang vizsgálat eredményének tükrében abban maradtunk, hogy jelenleg más teendő nincs, mint naponta 2x 1/4 Quamatel mini tablettát kapjon a kutyus a túlzott gyomorsav miatt, és nem szükséges a diéta. Köszönöm azt is, hogy segített a tovább gondolkodásban, ugyanis megbeszéltük, hogy a tavasszal sor kerül az ivartalanításra. Igaz hogy augusztusban volt 6 éves a kutyus, de most még egészséges és még remélem nem késő az ivartalanítás. Azt azért még kérdezném Doktor Úrtól, hogy a kutyáknál is létezik májvédő vitamin? Angi esetében van értelme valamilyen kiegészítő vitamin adásának. A magas GPT, amiláz és LDH szint egy idő után magától rendeződik? Mert gondolom, a mostani eredmény egy állapotot rögzit és nem egy krónikus betegség jelei. Válaszát előre is köszönöm. További szép napot. Üdvözlette. dukata
Örülök, hogy kiderült a kutya betegsége és annak is, hogy már kezelik őt. Az egyszeri laboreredmények és a kutya tüneteiből nem lehet pontosan kitalálni, hogy mi okozhatja az eltérő májparamétereket. A kontrolvizgsálatok eredményei adank majd erről tájékoztatást. Kutyának is többféle májvédő készítményt lehet és érdemes adni, állatorvosa véleménye lesz ezügyben is a meghatározó.
jelige: Lili
2009-10-28
Tisztelt Doktor Úr ! 3 éves palotapincsink ma reggelre rózsaszínű hányást ”produkált ”, enni nem eszik, inni viszont ivott, viselkedésén nem látjuk,hogy fájdalmai lennének.Mivel születése óta vak ,csak lakásban tartjuk, néha kb 1/2- 1 órára felügyelettel kivisszük a kertbe .Mivel falun élünk állatorvos 30 km-re van tőlünk ezért kérjük előbb itt a segítségét.Köszönjük válaszát.
A hányás kutyáknál (is) az egyik leggyakoribb tünet, ahogyan mondani szokás „ a banálistól a fatálisig” temérdek betegség tünete lehet. A kutya ráadásul nem rendszeresen vakcinázott, talán nem is parazitametesítik rendszeresen és talán nem is ivartalanított. Ha azt akarja, hogy tippeljek, mi okozza az észlelésüket, hát megteszem ... mondjuk gennyes méhgyulladása van a Lilinek. Természetesen kizárólag részletes vizsgálatokkal lehet kideríteni, hogy valójában erről van-e szó, vagy a többi lehetséges sok tucat egyéb betegség egyikéről, másikáról.
jelige: Maffia
2009-10-26
2009.10.26-án a macskám éppen bent volt,amikor arra jöttem be,hogy a padlón egy sárgás kissé piros folt volt.A szőnyegen pedig egy sárga folt volt.Aznap csak aludt az egyik széken.Este, amikor kiengedtem kiment.Reggel sehol sem találtam és még mindig nem találom sehol.Nem tudom hol keressem,és mi baja lehet.
Én sem tudom, hogy hol keresse a cicáját és azt sem, hogy mi baja lehet. Általánosságban azt tudom mondani, hogy a hosszú élet titka a macskáknál is a fiatalkori ivartalanítás és rendszeres védőoltások, parazitamentesítések elvégeztetése. Ezek hiányában hasonló élmények gyakran érhetik a macskatartó gazdikat. Ha előkerül a cica mielőbbi részletes állatorvosi vizgsálatot ajánlok. Ha ezt a kalandot megúszták, akkor pedig fogadja meg a tanácsot - ivartalaníttassa, parazitamentesítse oltassa be macskáit. Úgy akár 15-20 évig is elélhetnek.
jelige: Zsebi
2009-10-26
Tisztelt Doktor Úr! Zsebi kutyám 09.08-án ”megesett” egy yorkitól. az állatorvos olyan injekciót adott neki, amit a 3. és az 5. napon kellett kapnia, nehogy megtapadjanak a megtermékenyített petesejtek. Most úgy néz ki, mégis vemhes lett. Megnőtt a pocakja és a cicijei duzzadtak. A kérdésem: egészségesek lesznek-e a kiskutyák? Most sajnos nem tudom állatorvoshoz vinni. Köszönettel.
A nemkívánatos párzások után valóban az egyik választható megoldás szerint a párzás 3. és 5 napján két injekció beadásával a megtermékenyült petesejtek méhbeágyazódását lehet megakadályozni. Minthogy a biológiában, (állat)orvos-tudományban semmit nem lehet 100% biztonságnak venni, így lehetséges, hogy nem (mindegyik) megtermékenyített petesejt beágyazódását sikerült megakadályozni. Azaz nem kizárt, hogy vemhes a kutya. Azt is el kell mondjam azonban, hogy egyéb rendellenességek is lehetnek, ami magyarázhatja a hasi terime növekedését és a kitejelést. A kutya lehet akár álvemhes és akár rendellenes magzat, hulla magzat, vagy gennyes méhgyulladás is lehet a háttérben. Ráadásul a párzástól és injekciós kezeléstől nagymértékben független betegségek is növelhetik a hasi terimét. Sajnos nem látok más megnyugtató megoldást, mint a kutya mielőbbi részletes kivizsgálását. A fizikális vizsgálatok mellett vérvizsgálatokra és képalkotókra pl hasi ultrahang vizsgálat is szükség lehet. Más módon nem lehet megválaszolni kérdéseit.
jelige: bull 2.
2009-10-26
Kedves doktor úr! Köszönöm szépen a válaszát,a kutyát mindenképpen elvisszük állatorvoshoz,ez csak egy előzetes tájékozódó jellegű kérdés volt.Nyugtalanít a dolog nagyon. Van még egy érdekes dolog amit megfigyeltem nála.Séta közben ha rohangál,egy idő után belilulnak a fülei.Gondolom ez sem természetes dolog. Amikor a nagydolgát végzi,akkor pedig a végbelénél látható egy borsószem nagyságú kis göb.Volt már,hogy ez kívül maradt,egyébként nem látható.De székletürítésnél szembetűnő.Nőni nem nő,mióta a kutya nálunk van (3hónapja). Őt úgy adták oda ajándékba,de akkor is foltokban hiányzott a szőre,ami Neostomosanos kezelések után megszűnt.Ha a szőrét visszafelé hajtogatom az ujjammal,akkor pedig néhány helyen vannak a bőrén apró kis sebek amiknek a teteje már be van száradva.Egyébként ha nem így nézzük nem is látszanak. Üdvözlettel:
Valójában egyetlen észlelése sem aggálymentes a kutyával kapcsolatosan. Igen célszerű lenne minden észlelését elmondania állatorvosának és a kutya részletes kivizsgálását kérnie.
jelige: ALiz
2009-10-26
Tiszteletem! Van egy 7hetes kölyök kuytám (farkasölő) fajta tiszta. Csak érdeklödni milyen féreg írtót tudna ajánlani, jelenleg nem észleltünk semmit de abitonság kedvéért érdeklödnék? Előre is köszönettel Gonda
A biztonság fontos kérdés egy farkasölő-nél csakúgy mint egy Máltai selyemkutya esetében ... Egy kölyköt 10-14 napos korától 3 hónapos koráig 2 hetente ajánlott féreghajtani valamelyik paszta, majd később tablettás készítménnyel. A kölyök első védőoltása is aktuális - márcsak ezért is keresse fel állatorvosát, hogy a kis farkasölő megérhesse a felnőttkort. Honlapunk Tudnivalók rovatában elolvashatja a kölykök ajánlott vákcinázási protokolját.
jelige: tüzelés
2009-10-26
Tisztelt Doktor úr! Érdeklődni szeretnék hogy a kölyökkutyák ivartalintásának melyik az optimális időpontja?érdeklődtünk a saját állatorvosunknál is de ebbena kérdésben bizonytalan ő maga is,így érdeklődőm h az Önök rendelőjében mi a protokoll?A kutya novemberben lesz hét hónapos de az elsőtüzelést-amit talán a legtöbben ajánlanak,rovost is beleértve-nagyon nehezen tudnánk kivárni mivel másik,kan kutyával van együtt. Válaszát köszönöm
Nem egységes a szakma az ivartalanítás optimális idejének ajánlásában. Az amerikai iskola a fiatalkori, néhány hónapos korban, még az első tüzelés előtt történő ivartalanítást ajánlja - míg Európában a legtöbben az első két tüzelés között tartják optimálisnak a műtét elvégzésére. A vita eldöntésében én és ez a rovat nem tud igazságot tenni, de Önöknek igazából „csak” azt kellene eldönteniük, hogy még most a napokban kérik-e a műtétet, vagy a tüzelés után (ha vemhesült a kutya, ha nem) teszik meg a lépést.
jelige: bull
2009-10-26
Üdvözlöm. Van egy 3éves bullterrier szukám.KÉt hónapja van nálam,és kb két hete jelentkeztek a lábain(az elsőkön is) kb.az ízületek körül piros púpok,amik aztán később kifakadnak,a hátsó csánkjain is kemény mogyoró nagyságú sebek vannak.Mitől lehet ez?
Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja tisztázni a leírt észlelés okát. Lehet, hogy „csak” a nagytestű kutyákra jellemző rossz vérellátás miatt kialakuló gyulladásos/degeneratív elváltozásokról van szó, de ezzel is illik foglalkozni. Természetesen a felfekvések, cisztás elváltozások mellett egy sereg egyéb betegség pl allergiák, primer bőrgyulladások, endokrin betegségek, atópia, és akár tumor is lehet a háttérben.
jelige: ischti
2009-10-26
Üdvözlöm! Parazitákkal kapcsolatban - belsö. 1 hete vásároltam egy 7 hónapos magyar vizslát, elvittem állatorvoshoz, aki beoltotta vanguard plus 7 vakcinával. korábban kapott nobivac parvo c-t, valamint adott nekem féregtelenitö tablettát, amit ma adtam neki be, mert a székletében apro fehér mozgó ”valamiket” láttam. Sajnos a beadás után kb 1-1,5 órával a kutya evés után hányt, most nem tudom a féregtelenítés hatásos volt e, kihányhatta e a tablettákat, megismételjem e a féregtelenítést. a kutyus bent van a lakásban, gyerekek közelében, nem tudom mik lehettek azok az apró fehér valamik a székletben, esetleg veszélyes lehet e a gyerekekre, mert olvastam, hogy a féreglárvák nagyon veszélyesek lehetnek az emberre. milyen intézkedéseket tegyek meg. köszönettel ischti.
Állatorvosa a kutya székletmintájából végzett parazitológiai vizsgálattal tudja megállapítani, hogy milyen férgekről van szó, és van-e ezeknek humán egészségügyi jelentőségük. Szinte bizonyos, hogy a féreghajtást meg kell ismételni - már csak ezért is forduljon állatporvosához. Ha a 7 hónapos kutyának csak egy prvó és egy kombináltvédőolása van, akkor ezen a területen is van még tennivalójuk. Honlapunk Tudnivalók rovatában elolvashatja egy fiatal kutya ajánlott vakinázási protokolját.
jelige: bigike x-y.
2009-10-26
Tisztelt Dr Balogh Lajos.Hálásan köszönöm bátoritó levelét.Azóta bigikémet megmütötték ugy ahogy ön leirta,Eléggé horrorisztikus ez az állapot.egy órág altatták de felébredt.Antibiotikumot kapott és betedinnal kell locsolni a tamponokat a fülében.Már valahogy megszokotam most ,egy másik dolog nem hagy nyugodni.Azután hogy megkapta a gallért nagyon furcsa lett,szomoru nem akar jönni sétálni csak rövid idöre,és rengeteget iszik.éjjel kétszer is levittem mégis reggelre a kosarában tiszta pisi lett minden.Már napközben is észreveszem hogy alszik és közben pisil.Ez természetes dolog.ez lehet valami lelki?kétségbe vagyok esve köszönöm válaszát molnárné
Nem egészen természetes, amit tapasztal. Jó lenne tudni, hogy nincs-e láza, sok vízivás is a bepisilés mellett, illetve, hogy nem csepeg-e a vizelet ébrenléti állapotban is. Jelezze állatorvosának az észleléseit, szerintem tudnia kell mindezekről. Ha „csak” lelki bajokról van szó a műtét ill gallér miatt, abban is tud segíteni állatorvosa. Remélem, hogy rövidesen megoldódik az eredeti probléma is.
jelige: Panka gazdájának válasz
2009-10-24
Üdvözletem kedves Doktor úr! Többször kérdeztem már Öntől ,de most kivételesen a Panka kutya gazdájának írnék pár sort. Elöször is a rovat címe : Az orvos válaszol,amiből arra lehet következtetni, hogy valaki(kik)nek kérdezni is kell, hogy arra lehessen válaszolni. Nem gondolom, hogy a gazdik felelőtlenek lennének, amiért kérdeznek, hiszen gondolom ezért jött létre a rovat. Én is feltettem már jó pár kérdést kutyáimmal kapcsolatban, de azért, hogy tájékozódjak és okosodjak, hogy mire az állatorvoshoz érek valami kép kezdjen kialakulni a betegségről. A leveleket olvasva tényleg van 1-2 érdekes kérdés, de ez olyan mint pl.: egy kamasz rovatban az hogy ” csokolóztam, most terhes leszek ?” , itt is előfordulnak ilyen levelek. Szóval nekem egyértelmű, ha kutyámat pl. elütné egy autó, és rángatózna vagy folyna belőle a vér, biztos a dokihoz futnék vele és nem a gép elé ülnék kérdéseket gyártani! Nem hinném, hogy a pénzről szól hiszen én is mint mondtam sokat kérdeztem már mégis , kifizettem a méhgyulladásos kutyám 30 000 ft os műtétjét, vagy a másik kutyát kikezeltettem a kullanccsipés okozta betegségből, a harmadikkal infuziós kezelésre kellett vinni, a nagyediknek meg tályog lett a fenekén ...így sorolhatnám egészen hatig, mivel ennyien vannak keverékek , befogadottak. Ha valaki kiszámolja mennyi az éves oltásuk ,az sem kevés. Aki kutyát vesz magához tudnia kell, hogy költségeket is von maga után. Sok kutya van a menhelyeken, aki annak is örülne , ha gazdája lenne, nem a kérdés érdekelné. Én örülök ,hogy vannak emberek akik legalább odáig eljutnak, hogy megérdeklődik mi lehet a kutyája baja, mert vannak sokan akik még a kötelező veszettség elleni oltást sem adatják be. Röviden ennyi a kedves kioktatónak, tényleg ő miért is tett fel kérdést ,hiszen lehet a kutyája súlyos beteg!? A Doktor úrnak kellemes hétvégét
Szerintem gyakorlatilag semmi nézetkülönbség nincs Ön és Panka gazdája között, nem igazán értem a levelét ... Ő sem akart kioktató lenni, és sem lettem azzá, és kezdetektől egyetértettünk Panka gazdájával is, mint ahogyan Önnel is a felelős állattartás kérdésében. Igazán szerencse, hogy egyikőjük kutzyájának sem „véres a torka” és gyakorlatilag csak elméleti felvetésekről beszélgetünk. Annak is örülök, ha ezt a rovatot időnként hasznosnak találják. Én is kellemes hosszú hétvégét kívánok minden kedves olvasónknak.
jelige: Butch 2.
2009-10-24
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm a válaszát.Annyit elfelejtettem a multkori levelemben megírni ,hogy a másik kutyus kapott egy csonterősítő és egy erős fájdalomcsillapító inyekciót ami után az a lába hejre is jött ,most ráment a betegség a másik lábára .Valószínű ,hogy mind a négy lába olyan lessz?Én a miénket elfogom vinni az állatkórházba mert ezek után nemszeretném ,hogy félre legyen kezelve.Mágegyszer köszönöm ,hogy válaszolt.
A panosztitisz nevű betegség gyakran több végtagon is jelentkezik - de mint írtam korábbi válaszomban nem lehetünk biztosak abban, hogy erről a betegségről van szó. Okosan teszi, ha kivizsgáltatja a kölyök tüneteit.
jelige: kiskutya első oltása
2009-10-24
Szeretnék érdeklődni, hogy nemrég születtek egy ismerősömnél havenese kiskutyák, és az egyik boldog gazdija leszek de a tulajdonos állatorvosa azt tanácsolta neki, hogy 3 hetesen kezdődjön el a beoltásuk. Az első oltás beadása nem 6 hetes korban kezdőik??? A szuka beoltott. A doktor szerint szóljak, hogy várjanak a beoltással, mert ez korai vagy ez természetes???
A kölyök kutyák első védőoltásának megszokott ideje általában 6 hetes korukban van. A tévedést talán az okozhtajta, hogy a kölykök féreghajtása viszont 10-14 napos koruktól kezdve 2 hetente ajánlott. Szerintem nem védőoltásról, hanem féreghajtásról lehet szó. Honlapunk Tudniovalók rovatában elolvashatja a kölyök kutyák ajánlott vakcinázási sorát.
jelige: Butch
2009-10-23
Tisztelt Dr Úr! Van egy 8 hetes kutyusom .Ez előtt 3 nappal azt vettük észre ,hogy nem áll rá a talpára olyan mintha a lábujjai kifelé lennének tekeredve, és a térde is kifelé kezd állni,ami egy kicsit vastagabb is mint a másik.A testvére ugyan ilyen lett .Nem így született eggyik sem .A barátnőmék elvitték az övéket állatorvoshoz és azt mondta az orvos ,hogy csontritkulás.Hogyan lehet ez kölyök kutyánál?Nem lehet ,hogy elválasztás után hirtelen nőttek és az miatt lett így a lábuk?Vagy valami örökletes betegség?Most adom neki a csonterősítőt mivel az állatorvos azt javasolta a barátnőmék kutyusának.A tünetek ugyan azok ezért én már nemvittem el orvoshoz.Mit tehetnék még ,hogy segítesek rajta?A neten olvastam erről a betegségről de ezt idős kutyáknál szokták diagnosztizálni.Én nemvagyok orvos nem is szeretnék okoskodni de ezek a tünetek inkább az angolkór tüneteihez hasonlítanak.Nemtudom ,hogy így tud e nekem segíteni,de vrom a válaszát.Előre is köszönöm.
Egészen biztos vagyok benne, hogy állatorvosa nem csontritkulást mondott a kölyök kutya tüneteit látva ... Nem kizárt, hogy a panostitisz nevű betegséget említette, hiszen talán ez lehet a leggyakoribb (de korántsem egyetlen) magyarázat a tünetekre. Akár még az angolkórral is igaza lehet. A kölykök részletes vizsgálatával, esetleg röntgen készítésével lehet beigazolni a gyanút. Ha megvan a diagnózis, akkor érdemes a kezelésről, megoldásokról beszélni. Vizsgálat nélküli kezelést, még csak „csonterősítő” kezelést sem javasolok, hiszen a kálcium, foszfor, D-vitamin túlzott bevitelével is lehet bajt okozni.
jelige: Panka 2.
2009-10-22
Tisztelt Doktor Úr! Szó sincs arról,hogy meg kellene szüntetni a rovatot,mert sokszor igen nagy segítséget nyújt,és igaza van,idővel,hátha kialakul az a bizonyos ”helyes” állattartás.Nem a rovatot akartam ledegradálni,ne értsen félre! Panka bekakilása és bepisilése sajnos kiszámíthatatlan.Van,amikor csak 4-5 órát van este egyedül,és akkor is megtörténik a baleset,van,amikor 6-8 órát,és mégsem történik semmi.Amikor itthol vagyunk éjszaka,akkor is ugyanabban az időben van etetve,sétáltatva és nem történik baleset.Na,az etetés,az nálunk külön szám:-). Reggel megkapja a tápot.Délben mindenképp meg kell kóstolnia,hogy mi mit eszünk,bár nem kap belőle ”igazi” adagot,és este 5 körül már jelez,hogy éhes.Ilyenkor a napi maradék tápját kapja pici konzervvel.6 órától nem lehet bírni vele,el kell indulni sétálni,ilyenkor fél 8ig kint vagyunk.Egyébként én ilyen kutyát még nem láttam.A szőlőtől megkezdve minden gyümölcsöt megeszik,már amit előtte eszünk,kivéve a narancsot:-),a retket , savanyú káposztát meg egyenesen imádja.Lehetséges,hogy azt a kevés konzervet,amit kap,azt a reggelijébe kellene beiktatni?Egyébként nincs elhízva,13kg,azt mondta az orvosunk, ez spániel szukánál teljesen normális. Olyan,hogy a kutya helyisége,olyan nálunk nincs,mivel 1 szobás albérletben lakunk,így a kutyus velünk van a szobában,bár a ”dolgait” mindig az előszobába végzi. Nem vagyok én türelmetlen,csak sajnálom a szerencsétlen állatokat,akik ugye teljesen ránk vannak utalva. Isten őrizz,hogy minden betegséget ”magamra vegyek”,mert sajnos volt belőle tavasszal elég,amikor babesiosis-ban szenvedtünk,és naponta hordtam injectiora egy héten keresztül.Panka azóta utál oda menni:-),amit meg is értek.Szerencsére azóta teljesen egészséges! Köszönöm válaszát! Szép Napot!
Lehet, hogy a Panka esetében a vacsora elhagyása ill. reggelre való áttevése és a D.A.P. spray már meg is oldanű a problémát.
jelige: Panka
2009-10-22
Tisztelt Doktor Úr! Olvasgattam az oldalt és olvasás közben kicsit megrémültem. Két oka is van.Sajnos a múltkori levelem,a gazdiknál nem ért célba,ugyanolyan felelőtlenek egyesek,mint eddig.Olyan,mintha az állatorvos fogalma nem tisztázódna az emberekben.Miért könnyebb ide írogatni,mint elvinni a kis kedvencet,hogy az orvos személyesen meg tudja vizsgálni?Ez is a pénzről szól?A másik gondom,amiről eddig meg voltam győződve,hogy az én kutyámnál viselkedésbeli,de itt olvasgatva mégis megijedtem. Angol cocker spánielünk 1 éves múlt.Napi 4-5 alkalommal visszük sétálni,az esti a leghosszabb,min.1 órás. A heti 7 estéből ,csak hármat vagyunk itthol, mert a párom is és én is éjszaka dolgozunk.A kutyus 6 hetes kora óta így van szoktatva.Az egyébként szobatiszta kutyánk (nem tudom megmondani,hogy mitől függ,mert tartjuk a napirendjét),az egyik éjszaka bepisil,esetleg kakál,a másik éjszaka nem csinál ”semmit”.De mindig akkor,amikor nem vagyunk itthol.Tudja,hogy rosszat csinál,mert ha bepisilt,nem is jön ki elénk,amikor hazaérünk.Egyébként normálisan eszik-iszik,széklete,vizelete rendben van.A viselkedés specialista azt mondta,falkavezér problémáink vannak,így vezeti le,hogy nem tud megvédeni minket,amikor nem vagyunk itthol./az tény ,hogy napközben nem is tűri az egyedüllétet,vonyít stb,de este ha itt hagyjuk, nem csinál cirkuszt.A kérdésem az lenne,hogy lehet -e szervi baja,vagy tényleg viselkedési gondjaink vannak?Esetleg nincs kinek szólni,hogy vigye ki és nem bírja tartani?Az állatorvos szerint egészséges és már szobatisztának kellene lennie.Teszem hozzá,ha itthol vagyunk,mindig szól,ha ki kell mennie.Teljesen tanácstalan lettem.Lehet nem kellene itt olvasgatnom:-) Válaszát köszönöm! Tisztelettel:Enikő
Tudja, egyáltalán nem vagyunk egyformák. Az állattartási kultúra is igen nagy szélsőségek között mozog tulajdonos és másik tulajdonos esetében - és ennek a rovatnak nem lehet más a célja, mint, ha kell ezredszer is a helyes, kultúráltabb állattartás felé terelgetni az állattartó tulajdonosokat. Semmivel sem lenne jobb a helyzet, ha megszűntetném a rovatot, vagy ha ledorongálnám, kioktatnám, megaláznám kérdezőimet. Sőt, én biztos vagyok benne, hogy hétről-hétre sikerül egy kicsit segítenem egy-egy konkrét esetben és talán a „nagy egészet” azaz az állattartási kultúrát is sikerül a helyes irány felé mozdítani. A maga megjegyzéseit is mindig jószívvel válaszolom meg, és biztos vagyok benne, hogy hatásos, jól vetül, ha egy állattartó osztja meg gondolatait más állattartókkal ezügyben. A Panka konkrét esetében jó lenne tudni, hogy az esetenkénti bekakilás, bepisilés mennyi egyedül töltött idő után következik be. Ha az egyedül töltött időszak meghaladja a 8-10 órát, ez lehet, hogy sok és a kutya egyszerűen nem tudja tartani ilyen sokáig a vizeletét, székletét. A viselkedési rendellenességek is természetesen szóba jönnek, mint ok. Ha az egyedül töltött időszak nem haladja meg a 6-8 órát, akkor egyrészt próbálják meg a kutya etetését reggeli időszakra áttenni és az utolsó nagy séta minél később este legyen. A kutya helyiségében a D.A.P. feromon hatóanyagtartalmú spray, vagy párologtató is segíthet. Olvasgatni szabad, akár ezt a rovatot is, de türelmetlennek lenni másokkal, vagy minden betegséget, tünetet „magára venni” nem biztos, hogy célszerű. ))::
jelige: Ruby
2009-10-22
Jó napot! Másfél éves cicám combcsonttörést szenvedett. Megkérdeztük kb. mennyibe kerülne a műtét, de sajnos nem biztos, hogy a szüleim kifizetik, én pedig még tanulok és nem keresek pénzt. Kérdezni szeretném, hogy ha nem tudom elvinni műtétre, képes lesz e ezután három lábbal élni? válaszát előre is köszönöm.
Állatorvosa, aki a vizsgálatokat végezte, röntgenfelvételeket készítette és a műtéti megoldást ajánlotta sokkal pontosabban meg tudja ítélni, hogy a műtét elmulasztásának mi lesz a következménye, mi lesz a cica végállapota. Én olyan alavető dolgokat sem tudok, hogy melyik részen tört el a combcsont, van-e csontvég elmozdulás, mekkora a duzzanat, vérömleny a területen sérült-e a medence-, gerincszakasz, van-e belső szervi sérülés, vérzés, tud-e székletet, vizeletet üríteni a macska .... és még hosszasan sorolhatnám. Így csak annyit írhatok válaszként, hogy a legtöbb végtagtörött macska megkímélt környezetben hosszú éltet érhet meg akár jelentős végtagdeformitásokkal, nyomorékan is.
jelige: Mázli
2009-10-21
Találtam egy keverék kiskutyát itt kerületben kb. másfél hónapja. Olyan 10 hónapos körül van. Mivel senki nem jelentkezett érte megtartom. Kérdésem, hogy mennyibe kerülne az ivartalanitása. Fiu kutyus
A mi rendelőnkben úgy 12 és 35 ezer forint közötti összegbe, főleg és elsősorban a testtömegétől függően.
jelige: pisis
2009-10-21
Van egy kb. 4 éves, drótszőrű tacskó, törpe schnautzer keverék kutyusunk. Nem olyan régen került hozzánk, a gazdija másik lakásba költözött, ahová nem vihette magával ezért magunkhoz vettük. Korábban lakott már ebben a lakásban. A kutyán kívül két macskánk is van, de jól megférnek egymással. A probléma az, hogy a kutya minden éjjel összevizeli a konyhát. Már azzal is próbálkoztunk, hogy az esti sétáltatás után már nem kap vizet, de ez sem segített. Napi háromszor vagy akár négyszer sétáltatjuk, az időnktől függően. De van, hogy csak kétszer tudjuk levinni. Kérdésem:mi okozhatja ezt a vizelettartási problámát? Nap közben nem szokott bevizelni akkor sem, ha hosszabb ideig nem tudjuk levinni. Válaszát köszönöm. Viki
Leveléből számomra az derül ki, hogy nem vizelet tartási zavarról van szó, hiszen a kutya napközben nem pisil be. Sokkal valószínűbb a lelki ok, rögzült vislekedési zavar. Állatorvosa részletes vizgsálatokkal tudja kizárni a szervi betegségek jelenlétét, és a „lelki bajok” viselkedési zavarok esetében is tud tanácsot adni, akár gyógyszeres segítséget is ajánlani.
jelige: bbulika
2009-10-21
üdvözletem kérdésem a következő lenne 8 éves francia bulldpg kutyámnak a heréjén egyönnálló nem tapadt hanem fogható csomó van. voltam vele orvosnál de azt mondták nem kell vele törödni ez egy jóindulatú csomó ami kifele látható de megfogható.,s nem okoz problémát a kutyának. Amugy is a fr.bulldogot nem szeretik bealtatni ha nem muszály. állitólag ez neki gondot nem okoz ami látszólag én is ugy veszek észre.lehetek nyugodt ezzel a válassszal. Köszönöm előre is válaszát
Nem teljesen tiszta számomra, hogy valóban az egyik heréről, vagy esetleg csak a hereborékról (zacsiról) beszél-e. Ha tényleg a here állományában tapint egy terimét, és nem a mellékherét tapintja (ezt mindkét herén illene tapintania) és valóban csak az egyik herén tapintható körülírt elváltozás - az szerintem egy ultrahang vizsgálatot, citológiai mintavételt mindenképpen „megérdemel”. Tény, hogy a bulldogok és minden egyéb rövidfejű kutya altatása, bódítása odafigyelést igényel - de ez egytelen esetben sem lehet akadálya mintavételezésnek, műtéteknek, de még csak fültisztításnak, fogkőeltávolításnak, toklász eltávolításnak sem. Meg kell mondanom, hogy egy ultrahang vizgsálathoz, de még citológiai mintavételezéshez sem kell feltétlenül elaltani egy kutyát. A véleménykülönbség akár amiatt is fennállhat, ha állatorvosa biztos abban, hogy odaillő, helyénvaló képletet tapint, vagy ha biztos abban, hogy gyulladásos eredetű heget, szövetszaporulatot, cisztát tapint.
jelige: bigike
2009-10-21
kedves doktor ur!korábbi levelemben irtam hogy a kutyusom fülcimpájában vérömleny lett.háromszor leszivta a doktor ur.az utolsó kettő kezelést már altatásban kellett csinálni mert nem lehetett hozzá érni.Ujból telitődött antibiotikumot kapott és kifakadt.Most ujból tele van.Az orvos azt mondta elkerülhetetlen a nagy mütét.A kutyusom 13 éves hogy fogja biri az altatást ami gondolom sokkal hosszabb lesz mint a két utolsó.nagyon jókarban lévő massziv beagle borzalmasan féltem.van e okom aggodalomra.és hogy történik ez a mütét? köszönöm válaszát-
Nincs különösebb oka az aggodalomra. Állatorvosa rendszeresen vizsgálja és kezeli a kutyát, ráadásul maga a műtét nem különösebben megterhelő és elhúzódó. A műtéti terület előkészítése után a fülkagyló külső és/vagy belső felületének bőrrétegét bemetszi állatorvosa, ezzelelbocsátja a területről a vért, kitarkarítja az esetleges véralvadékot - majd a fülkagyló minden rétegének átöltésével szivacs vgy gézdarabok segítségével az elemelkedő bőrfelületeket a fülkagyló porcához rögzíti (hogy ne legyen rés, ahová vér szivároghat. A fülkagylót gondolom kötözi és a fejtetőn rögzíti. Ennél pontosabb információval a vizgsálatokat és műtétet végző állatorvos szolgálhat. Sokkal több aggodalomra lenne oka, ha nem a műtéti megoldás mellett döntenének. Sok sikert, mielőbbi gyógyulást kívánok.
jelige: Lizuska 2.
2009-10-20
Tisztelt Doktor Úr! Nagyon köszönöm gyors válaszát. Nem szeretném a kiskutyát elaltatni, ha egy mód van rá meg fogjuk mentetni , csak azt nem szeretném ha szenvedne. Keddre van időpontunk az orvosnál aki be fogja nyugtatózni hogy könnyebben megvizsgálhassa a szájában lévő daganatot és egyéb vizsgálatot is elvégezhessen rajta.Utána már többet fogok tudni. Teljesen a szívemhez nőtt 11 éve mellettem alszik. vár haza ha dolgozni megyek. Csak abban az esetben döntök az altatás mellett ha nem lesz más lehetőségem akkor is csak azért hogy Ő ne szenvedjen. Köszönöm Lizuska
Örülök, ha megpróbálják kideríteni a Lizuska állapotát és megkaphatja az esélyt a gyógyulásra. Drukkolok a megoldható betegség érdekében.

<< <  118 / 394 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.08.16

Az lenne a kérdésem, hogy okozhat e gondot a kutyánál ha időnként nagyon hosszú ideig(8-10óra)nem tudjuk levinni. Teljesen szobatiszta és a lakásba nem pisil be. Éjszaka természetesen kibírja este 10- kb reggel 8 ig, de van hogy napközben is ilyen hosszú ideig nem kerül le.

Kedves Gazdi!

Kérdésére a választ "Oros válaszol" rovatunkban találja meg!

2014.07.28
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: "Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.07.16
kis hörikék elvihetők. csillogokormok@gmail.com