Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Paula
2013-03-22
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy ha a cica Provera tablettát kapott heti egy szemet eddig hármat és közben kiderült, hogy vemhes nem lesz baja a cicának és mi lesz a kicsikkel? Még két szemet kellene neki adni, ezt még beadjuk neki. (A cica a szomszédé de hozzánk költözött. A gyógyszert a szomszéd az állatorvostól kapta) előre is köszönöm válaszát.

Kedves Gazdi!

Nagyon ellenzem a Provera és egyéb fogamzásgátlók adását, nem csak azért mert, ahogy az Ön cicájának az esetében is kiderült, teljesen megbízhatatlanok, hanem mert egészségkároítók lehetnek, ráadásul egész életén át szedhetné a cica.

Amit javaslok, az a minél előbbi ivartalanítás, ami egyszeri költség, végleg megoldja a nem kívánatos kiscica gondokat, és megkíméli a cicát a fogamzásgátlők egészségkárosító hatásától.

jelige: Nyalogat
2013-03-22
Tisztelt Doktor Úr! A tegnapi napon írtam Önnek az 5,5 hónapos cicám zihálásáról, válaszát nagyon szépen köszönöm! Azóta nem tapasztaltam nála problémát, tegnap este szinte fáradhatatlan volt játék közben (egyébként is rendkívül aktív kiscica). Amiről nem ejtettem szót, és tulajdonképpen nem is probléma, csupán furcsaság. 2-3 hónapja amikor ölbe veszem őt és simogatni kezdem, eszeveszettül elkezd nyalogatni mindenütt, amit ér, nem csak engem, a ruhámat is. Van, hogy a mancsaival egészen lefog, és "csakazértis" nyalogat. Lehet ennek a hátterében valami, vagy csupán "gondoskodni" szeretne rólam? Köszönöm újból!

Kedves Gazdi!

A leírása alapján ez teljesen normális macska viselkedés- egyre vadabb lesz a korábban kezes kiscica, a tavasz is közeledik, hamarosan meg lehet ejteni az ivartalanítást, hiszen a hosszú élet titka macskáknál a rendszeres oltás, féreghajtás, parazitamentesítés és az  ivartalanítás, ami megelőzi az elcsatangolást, a verekedés közben szerzett sebeket, akár életveszélyes vírusfertőzéseket, és nem utolsó sorban a nem kívánatos kóbor kismacskák születését.

Kijáró macskánál fontos a veszettség elleni oltás is, az Önök és a cicavédelmében is!

jelige: aggódó gazdi
2013-03-21
Tisztelt Doktor úr/Doktornő! van egy hét éves félperzsa kandúr cicám, akinek pár napja az oldalán egy szőrhiányos foltot vettem észre. Nem sebes és váladék sem jön belőle. Egy napja a hasán is felfedeztem egy ugyanilyen foltot, ennek a mérete nagyobb, de ezen sem látni sebet, váladékot vagy bármi mást. Étvágya van,ugyanolyan játékos, mint eddig. Válaszát előre is köszönöm! egy aggódó gazdi

Kedves Gazdi!

ELőfordulhat, hogy gombás fertőzés okozza a nem viszkető, nem sebes foltokat- keresse fel állatorvosát, hogy megvizsgálhassa és bőrkaparék mintát vehessen a biztos dagnózis felállításához!

jelige: Zorro
2013-03-21
Jó napot! A macskám állán pattanás-mitesszer szerű gyulladás van.Nemrég kifakadt a gyulladás,és gennyesen vérzett.Kérdésem az lenne,hogy házilag kezelhető-e és ha igen,mivel? Köszönettel: Ági

Kedves Gazdi!

Azt javaslom, hogy mutassa meg állatorvosának, aki eldöntheti, hogy van-e egyéb teendő is, mint az otthoni fertőtlenítés.

jelige: Zihálás
2013-03-21
Tisztelt Doktor Úr! 5 és fél hónapos kandúr cicám tegnap furcsán aludt. Amint lefeküdt az ölembe, elkezdett zihálni (kb. 180-at lélegzett perceként). A feje hátraesett, majd a száján kezdett el zihálni. Felébresztettem, de ekkor a légzésszáma enyhén lecsökkent, ám fél percen belül elaludt, és újra kapkodni kezdte a levegőt. Miután felébresztettem, szokatlanul gyenge volt, és folyton le akart feküdni. Azóta nem látok problémát, és korábban sem tapasztaltam ezt. Aggódom érte. Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Fiatal macskákkal előfordul az ilyen mély és zaklattt álom, de lehet, hogy van valami a háttérben: ha megismétlődik, mindenképpen keresse fel állatorvosát, hogy megvizsgálhassa és eldöntse, milyen kiegészítő vizsgálatoat tart szükségesnek.

jelige: Cicó
2013-03-21
Jó estét! Én már írtam magának a cicámról, hogy egy gömb volt a hasánál, ami kipukkant neki és betadine és kamilláztam neki sokkal jobban lett igaz már 2x megtelt neki de sikerült kitisztítani és a cicám lenyalta róla a sebet és azt szeretném kérdezni,hogy ha nincs rajta seb akkor is kenhetek rá betadine vagy így már nem. Ahogy nincs rajta neki a nem csúnya csak piros neki és egy kicsit még gennyes.De eszik-iszik és játszik is nem látszik rajta,hogy baja lenne. Előre is köszönöm

Kedves Gazdi!

Legjobb lenne, ha állatorvosnak megmutatná, mert már elmúlt a 3 napos ünnep, amiért otthon kellett elkezdenie a kezelést. A legjobb szándékkal adott tanáccsal is mellé lehet fogni, hiszen a jó, alapos kezeléshez elengedhetetlen a beteg vizsgálata!

jelige: aboticelli
2013-03-19
Tisztelt Doktor Úr!  Macskánkon vérvizsgálatot végeztek tavaly nyáron, mást nem.Szőroldót nem kap, a macskafüvet nem eszi. Konzervtápot és száraztápot kap, a hányadék emésztetlen étel darabokat, sötétbarna folyadékot tartalmaz, eléggé rossz szagú.A cica közérzete jó, súlyvesztesége nincs. Köszönöm előző válaszát, további tanácsait várva előre is köszönöm, Csepreghy Sándor

Kedves Gazdi!

Nagyon nehéz, szinte lehetetlen látatlanban konkrét tanácsot adni, mégis azt javasolnám, hogy a szőroldó pasztával (pl. Gimpet malt soft szőroldó paszta) kezdjék, esetleg váltsanak olyan jó minőségű tápra, ami már eleve tartalmaz szőroldó komponenst- pl. A Royal canin indoor, vagy intense hairball, vagy a Purina hairball kontroll, de szinte minden tápgyártónak van ilyen terméke.

Ha bármilyen más gondot felfedeznek, azonnal állatorvoshoz kell fordulni!

jelige: bezi
2013-03-18
Jo napot kivanok. Van egy stattfordshire kutyam,aki 11 eves mar. Kb. 3 eves koratol ragja a labat,huzza a feneket, razza a fejet. Megallapitottak, hogy poratka allergiaja van. Jelenleg a laba, az alla alatt es most mar a a fule is nagyon csunya es jellegzetes azonos szaga van. Szulettek kiskutyai es az egyiket megtartottuk, aki most mar 3 eves. O is ugyanazokkal a problemakkal kuszkodik. Gyanakszom arra, hogy nem allergias problemaja van,hanem valami fajta fertozo borbetegseg. Mit gondol errol vagy elkepzelhetonek tartja, hogy mindketten allergias borbetegsegben szenvednek? Hogyan tudnek hazilag segiteni? Mivel itt Angliaban mar mindent probaltak es en nem szeretnem a hosszu tavu szteroid kurat kiprobalni.( mar kapott egy par rovid szteroidkurat is ) Elore is koszonom a tanacsat. Tisztelettel: Benyo Monika

Kedves Gazdi!

Az allergiás hajlam teret adhat fertőző betegségeknek is, amik persze allergiás hajlam nélkül is megjelenhetnek. Ha szárazabb a bőr, mint allergiára hajlamos állapotban is, akkor könnyebben bejutnak a kórokozók, ráadásul viszket is, a vakarással felsérti az állat és még könnyebben fertőződik. Sajnos alapos kivizsgálás nélkül semmit sem érnek a gondolatam. Ha fertőző egy betegség, akkor meg kell találni, hogy mi okozza azt: gomba, baktérium, vírus, élősködő, majd ezt kiiktatni. Viszont egy allergiás háttérrel rendelkező egyednél várható, hogy újra visszatér a fertőzés, akár ugyanabban, akár más formában.

Az allergiás hajlam öröklődik (ezért is kell nagyon körültekintőnek lenni, hogy melyik kutyát tenyészti tovább az ember) így előfordulhat, hogy mindketten allergiásak. Ennek kezelése nagy körültekintést, az orvos és a gazda szoros együttműködését igényli, így mindenképpen érdemes olyan állatorvost keresni, akivel ez megoldható, hogy a lehető legkevesebb gyógyszerrel, a lehető legélhetőbb életet lehessen teremteni.

 

jelige: Foxi
2013-03-18
Szép napot! Tisztelet Doktot Úr,Nő! Olyan kérdésem lenne,hogy 6 éves foxi kutyámat pároztatni szeretném,de születése óta van a hasán egy kis sérv ez okozhat-e nála valami problémát az esetleges vemhesség illetve szülés alatt.Látta már állatorvos de azt mondta míg nincs panasz és nem nő a sérve addig nem kell műteni.Nem szeretném ha valami probléma adódna a kutyával. Várom válaszukat köszönettel Pál Dorottya

Kedves Gazdi!

Sajnos nem kizárt, hogy a vemhességgel együttjáró hasterime és hasi nyomás növekedés rossz hatásssal lesz a hasfali sérvre- belekerülhetnek olyan dolgok, amiknek a hasüregben a helye. Nagy bajt csak akkor okoz, ha ezek az odakerült részek nem tudnak visszajutni, elhalnak, ilyenkor azonnali életmentő műtére van szükség.

Szerintem érdemes nagyon alaposan átgondolni, hogy valóban feltétlenül szükséges-e pároztatni egy kutyus- hasfali sérv nélkül is. Bevallom őszintén, hogy szívem szerint én a nagyon felelősségteljes tenyésztőkre bíznám a kutyák pároztatását és tenyésztését, és az ivartalanítást és az örökbefogadást ajánlom mindenki másnak!

jelige: macska májmegnagyobbodása
2013-03-18
Tisztelt Doktor Úr! Korábban már írtam levelet a macskámmal kapcsolatosan. Sajnos 2hete egyik napról a másikra leromlott az állapota, elutasította a táplálékot, a vizet. Egy hétig infúziós kezelést kapott injekciókkal, májvédő tablettákkal, pasztákkal.Vérvétel eredménye kizárta a rákot. Viszont az eredmény vírusos megbetegedés. Hevenyen reagál valami ellen a mája. 5 nap eltelte után a cica jobban lett, megjött az étvágya.Az infúzió abba maradt, kaptunk kifejezetten májvédő tápot és konzervet, de 2 nap után a cica megint visszaesett. Most itthon kezeltük ugyan azokkal a pasztákal gyógyszerekkel, amikkel a kórházban is. Kérdésem az lenne, ha most megszúrnák a máját és kiderülne, hogy gyógyítható a betegsége, akkor milyen lehetőségek vannak erre? Illetve az lenne még a kérdésem, hogy a Yukka a lakásban, majd az erkélyen volt,aminek a levelét ette. (szinte mióta megszületett)Lehet, hogy ez a szobanövény mérgezte meg a máját? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel Andrea

Kedves Gazdi!

Az első kérdésére, hgy a bipszia után milyen gyógykezelési lehetőségek vannak, kezelőorvos tud válaszolni, mert ő van birtokában a kivizsgálások eredményének. Ő tudja, hogy milyen rákot zártak ki a vérvizsgálattal, milyen vírust találtak, és nyilván ezekkel összevetik a biopszia (vagyis a máj megszúrása, gondolom ultrahangos vezetéssel) eredményét, hogy a lehető legjobb kezelést alkalmazzák.

A második kérdés, hogy a Yucca növény okozhat-e májelégtelenséget, sajnos okozhat. Mindenképpen elérhetetlen helyre kell tenni, hogy többet ne férjen hozzá és búzát, vagy speciális macskafüvet kell neki kínálni helyette "legelésre".

A máj életfontosságú szerv és csak egy van belőle, viszont jól regenerálódik, vagyis képes meggyógyulni. Nagyon remélem, hogy a  cica is ilyen szerencsés lesz, és a megfelelő orvosi segítséggel és gondos otthoni ápolással sikerül majd meggyógyulnia!

jelige: aboticelli
2013-03-18
Kb. fél éve rendszeresen hányás fordul elő, étkezést követően 1-2 óra múlva, hetente egyszer, esetenként többször is.Fél éve állatorvos megvizsgálta, megállapította nincs szervi baja ( vese, máj jó ). Két hónapja fogkő eltávolítás, szemfog kihúzás történt, azóta jobban rág,de a hányás nem szűnt meg.Egy hétig állatorvosi javaslatra Quamatel kezelést kapott, ez sem oldotta meg a problémát.Kérem szíves tanácsukat ! Előre is köszönöm, Csepreghy Sándor

Kedves Gazdi!

Jó lenne tudni, hogy készült-e röntgen, ultrahang, kontrasztos röntgen, vérvizsgálat a cicáról és azt is milyen tápot eszik, vagy hogy kap-e szőroldót, hozzájut-e valamilyen zöldhöz. Azt is jó lenne tudni, hogy pontosan mit is hányki ilyenkor- emésztetlen táplálékot, vagy szőröket, esetleg a bél már emésztettebb tartalmát.

Macskáknál a hányás akár normális is lehet, ha kondícióvesztés nem kíséri, és nincs más tünet. Ilyenkor a táp összetételét kell megnézni és szőroldó pasztát is tanácsos adagolni, valamint macskafüvet ültetni, lehet az búza is, hogy a tisztálkodáskor felgyülemlett szőrt el tudja távoztatni a gyomorból, ami esetleg akadályozhatja a gyomrot a tartalma rendes továbbításában.

Viszont az is lehet, hogy valamilyen betegség lappang a háttérben, és erre csak alapos és műszeres vizsgálatokkal kiegészített kivizsgálás során derülthet fény! Ha állatorvosa nem is tud minden lehető vizsgálatot elvégezni, beutalhatja jól felszerelt intézménybe.

jelige: Beteg kutyusok
2013-03-18
Tisztelt Doktor úr/nő ! Van két tacskó keverék kutyánk,ideiglenes befogadóik vagyunk és sajnos az egyik megbetegedett,nem tudjuk mi lehet a baja.Köhög és nagyon folyik az orra. Teljesen lesoványodott,alig eszik,és tegnap vettük észre,hogy véres a szeme,a szemöldöke,mert hozzá dörzsöli a földhöz.A nyaka alatt is véres.Erősen hullik a szőre.Állandóan rázza a fejét,és vakarózik.Szegénynek bűzös szaga is van. Nagyon rossz látni,hogy szenved. A másik is sajnos elkaphatta,ő is köhög már.Az állatvédőrség vezetőjének szóltunk,aki elhelyezte nálunk őket,hozott nekik gyógyszert,de nem javult tőle az állapotuk. Ön szerint mi lehet a bajuk? Félünk az esetleges fertőzéstől,van egy 4 éves kisgyermekünk. Köszönjük szépen a válaszát.

Kedves Befogadó Gazdi!

Leveléből kiderült, hogy a hozott gyógyszer nem segített, ezért most már állatorvoshoz kell vagy Önnek, vagy az állatvédőrség felelősének fordulnia. Az is kiderül a levélből, hogy fertőző a kutyák betegsége. A viszketés sajnos zoonózis- vagyis embereket is megbetegíthető betegség következménye is lehet- például rühösség. Nem tudom megnyugtatni- a kisgyerek is elkaphatja, viszkető, égető piros kiütések formájában jelentkezik a betegség embereken.

Persze lehet, hogy másról van szó, de jobb az óvatosság- minél előbb menjenek a kutyákkal orvoshoz!

jelige: étvágytalanság
2013-03-18
Tisztelt Doktor Úr! A kiskutyusom 3-4 napja semmit nem eszik,egy hete tüzel de az elején semmi probléma nem volt vele, még a kedvenc jutalmától is elfordul, vizet nagyon sokat iszik, szobatiszta, viszont pár napja bepisil, érdekes módon csak pár cseppet, mintha jelölgetne, állandóan menne ki,ha elviszem sétálni 15-20 perc után hazaérve még mindig menne, nem fogad szót, ilyenre eddig nemvolt példa, szófogadó kiskutyus volt eddig, viszont most teljesen megváltozott, már majdnem másfél éves yorki. Kérem segítsen tanácstalan vagyok!

Kedves Gazdi!

Nagyon valószínű, hogy kutyájának olyan betegsége van kialakulóban, amihez étvágytalanság, sok ivás sok vizeletürítés (szakszóval polidypsia-poliuria) társul, tehát nem engedetlen, hanem beteg. Tüzelés után előfordul a gennyes méhgyulladás, bár ez jellemzően 1 hónappal a tüzelés után lép fel, de sok más betegség is okoz ilyen tüneteket- ezért minél hamarabb orvoshoz kell vinni a kutyust!

jelige: Cicó
2013-03-17
Jó estét! Írtam már magának a cicámról aki a jobb hátsó lábánál van egy göm és kemény és sajnos még nem tudtam állatorvoshoz vinni mivel hosszú hétvége volt és most kifogadt neki az a göm és gennyes-vér jön belőle szegénynek nagyon fáj de még mindig körbe kemény neki és kamillával fertőtlenítem neki egyfolytában már annyire csak tudom mivel nem látom,hogy hol van neki a seb. Mit javasol h tudnám elkerülni a kertőzést? Kérem segítsen,köszönöm

Kedves Gazdi!

A kamillánál jobb fertőtlenítő hatást lehet elérni a Betadine nevű fertőtlenítővel, amelyet higítva közvetlenül a sebbe is be lehet juttatni fecskendővel. Jó lenne a szőrt is elnyírni a seb körül.

Nagyon kell vigyázni, nehogy a fájdalomtól megvaduljon a cica és kárt tegyen Önben! Ha nem javul, vagy étvágytalan, levert lesz, azonnal állatorvoshoz kell vinni!

jelige: bischon
2013-03-16
5 napja levert sántított a kutyusunk,a hasa alján lilás,piros elszíneződés volt láthtó a hátsó lábait alig használta csk nyújtva.Egy -két nap után sokat nyalogatta most már látszik a comb hús része is olyan mint az embereknél a felfekvés gennyes .Egyre rosszab mert a 6 hós kan kutyusunknak is kezd ilyen lenni neki a combja tiszta vörös foltos és mintha tályog lenne az ágyékánál ő is kezd sántítíni.Nem tudom mi lehet ez pici gyerekeink vannak féltem őket.Állatorvos egyszer látta de tetrán kenőcsön kívül semmi!Válaszukat előre is köszönöm :Szilas

Leírása alapján nem tudom kitalálni, hogy mi zajlik a fiatal nőstény bichon-ban és azt sem, hogy a kölyök kan tünetei összefüggésben állnak-e a tapasztaltakkal.

Az elhúzódó tünetek miatt biztosnak tűnik, hogy az állatorvosi szemrevételezés és ez alapján ajánlott tüneti kezelés nem hozta meg a kívánatos eredményt. A mai napon, legalább délelőtt több állatorvosi rendelő is megszokott szombati munkarend szerint dolgozik. Ajánlatos lenne ezek egyikébe elvinni mindkét kutyát, hogy azok részletes vizsgálatával (fizikális vizsglatok, vérlabor, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok ...) kiderülhessen a tünetek oka. Ezek után lesz lehetőség a célzott és remélhetőleg hatékony kezelésre.

jelige: Cicó
2013-03-14
Jó estét! Van egy 6hónapos nőstény macskám akinek a jobb oldalán a hátsó lábánál majdnem a hasánál 3cm átmérőjű kemény gömb, amit körbe lehet tapintani.Mitől lehet ez vagy mi lehet?? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Ennyi információ még nem elég ahhoz, hogy ki lehessen látatlanban találni, hogy mit találhatott cicáján.

Azt javaslom, mutassa meg állatorvosnak!

jelige: farokkergetés
2013-03-13
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 5 éves ivartalanított nagytestű szuka kutyánk, aki előszeretettel kergeti a farkát és gyakran beleharap. Most már odáig fajult a dolog, hogy rendesen ki is sebesedett neki. Korábban kapott nyugtatók nem hatottak. Félő, hogy a sebes farokrészt el kell távolíttatnunk, viszont nem tudom, hogyan lehetne leszoktatni a farokkergetésről. Sajnos csak hétvégente tudjuk sétálni vinni, de igazából sokat az sem segít. Segítségét előre is köszönjük.

Kedves Gazdi!

Mielőtt elkönyvelnénk unatkozó középkorú hölgynek, ki kellene vizsgáltatni, hogy nem fáj-e valami a farkánál és azért kergeti. Gyakoriak a nagytestű kutyáknál a gerincproblémák, tehát egy röntgen készülékkel és a megfelelő ortopédiai gyakorlattal rendelkező rendelőben csináltatnám a kivizsgálást. Ha nem találnak röntgennel semmit, akkor jöhet egy nagyobb kivizsgálás- vérvétel, ultrahang, stb.

A kisebesedés, az esetleges farok-amputáció csak a tünetet szünteti meg, a kiváltó okot semmiképpen.

Ha semmit nem találnak, akkor lehet elfoglaltságot keresni a kutyusnak, hogy ne a farokkergetéssel szórakoztassa magát- kutyajátékok, sok mozgatás, akár korán reggel, munka előtt, vagy esténként, ami mindenkinek jót tesz, esetleg egy játszótárs megfontolása.

Remélélem hamar találnak megoldást!

jelige: Légcsőszűkület cicánál
2013-03-12
Tisztelt Doktor Úr! 3 napja a cicám elkezdett köhögni,így elvittem az állatorvoshoz,súlyos légcsőszűkületet állapítottak meg!Kapott Shotapen injekciót,ennek hatására javult az állapota,nem köhög,de még nyugalmi állapotban hörög egy kicsit!Az orvos javasolta,ha rosszabbodik az állapota vigyem vissza és újból beadja neki az előbb említett injekciót,illetve szteroiddal lehet majd javítani az állapotán. Műtéti lehetőség van,de azt mondta az nagyon drága.Doktor Úr mit javasol?Mennyire drága a műtét?És mennyire kockázatos?Gyógyszereket(injekciót) kaphat élete végéig? Válaszát és segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel:Szilvia

Kedves Gazdi!

Nagyon bíztató, hogy egyetlen shotapen (hosszú hatású penicillin- származék), vagyis antibiotikum injekciótól javult a cica állapota.

Azt nem írta, hogy készült-e röntgen felvétel a cicáról, ami alapján megítélhető lenne, hogy a légcsőnek melyik szakasza szűkült be és hogy mi okozza azt- lehet veleszületett, vagy szerzett gond- az is lehet, hogy endoszkópos vizsgálat is szükséges lesz. Ha elvégezték az összes szükséges vizsgálatot, akkor lehet a műtét esélyeiről, a kockázatáról és akár az áráról is beszélni.

Ha kezelőorvosa  nem is tud elvégezni minden szükséges vizsgálatot, de talán tud ajánlani jól felszerelt állatakórházat a közelükben. Mielőbbi gyógyulást!

jelige: Macskabaj
2013-03-11
Kedves Doktor úr! Február 28-án (csütörtökön) ivartalanitattam 8 hónapos kandúr szobacicám,(az ivartalanítás rövid ideig tartott, és ébreszto injekciót is kapott) azóta egyre kevesebbet evett, hétfőn és kedden már szinte hozzá sem nyúlt az ételhez. Pedig előtte sosem volt baj az étvágyával. Szerdán reggel vittem el az orvoshoz megnézett rajta mindent, lázát, száját, sebét, nyirokcsomóit, szemét. Nem talált rajta semmit. Kapott 2 injekciót szteroidot és szeduxent. Ezután az orvos utasítása szerint éheztetni kellett estig, hogy ezen injekciók hatására elkezdjen enni, de este alig evett pár falatot, ezért csütörtök reggel visszzavittük az orvoshoz, mert féltünk, hogy kiszáradhat. Ekkor az orvos vért vett tőle, és kapott infúziót amiben étvágygerjesztő, kálium, vízhajtó, d vitamin, b vitamin és még nem tudom mi lehetett. Ekkor a cica nekiált enni, mikor hazaértünk, bár nem annyit amennyit szokott. Másnap reggel ismét visszakellett vinni infúzióra. Harmadnap ismét visszamentünk, ekkor lett meg a véreredmény és kikerült a lábából a kanül. A véreredmény a doki szerint jó, és a cicám egészséges. Egy érték lett magasabb, de az azért mert már a véréből lehetett látni, egy kisfokú kiszáradást még infúzió előtt. Csak az a baj, hogy ma megint nem eszik. Megszagolja az ételt, nyalja a száját, aztán elfordul tőle. Pedig jó kajákat kap, és mindennel próbálkozom ez történik. Mi lehet a baja? Most megint infúziót kell majd adni neki? Milyen betegsége lehet, amire nem jöttek rá? (és nem derült ki vérvételből) A cicam minden oltast megkapott. Előre is nagyon köszönöm a válaszát, Ancsa

Kedves Gazdi!

Valóban aggasztó a cica állapota, ha nem eszik, tényleg újra vissza kell vinni infúziós kezelésre.

Lehet a háttérben veleszületett betegség, vagy szerzett vírusfertőzés, amit akár az anyamacskától is elkaphatott.

Alaposabb kivizsgálással lehet felderíteni az étvágytalanság, kedvetlenség okát. Készülhet röngten, ultrahang, sok paramétert vizsgáló ismételt vérlabor, vérkép, a leggyakoribb macskavírusok kimutatására szolgáló tesztek. Az eredmények alapján lehet majd többet mondani, addig marad a tüneti kezelés, az infúzió és a szeretetteljes ápolás.

Mielőbbi gyógyulást kívánok!

jelige: Fajtalankodás
2013-03-11
Kedves Doktorúr/nő! Nagyon zavar, hogy főleg a tüzelési időszakban kan kutyám más kan kutyákkal fajtalankodik. Ez normális? Mit lehetne tenni? Főleg a másik kannak az enyém hagyja magát, szóval nem hiszem, hogy az ivartalanítás megoldás lenne... Vagy mégis? Üdvözlettel: Zsanett

Kedves Gazdi!

Sajnos bármennyire is zavarja, ez normális jelenség. A sok ivari szag a levegőben, tüzelő kutyák mindenütt, tombolnak a hormonok: és akutyáknak semmilyen szociális, morális aggályai nincsenek a hágómozgások gyakorlását illetően.

Azt ajánlom, hogy igyekezzen elterelni a kutyája figyelmét ilyenkor, hívja magához, játsszon vele kedvenc labdájával, vagy egyszerűen kerülje azokat a helyeket, ahol ilyen Önnek nem tetsző helyzetben kényszerül látni kutyáját.

jelige: yvette79
2013-03-11
Kedves Doktor Úr !! Mi ismét a Muki bolognese kiskutya gazdái vagyunk. Kérdésem, állítólag ebben az esetben van egy táplálék kiegészítő, mely tartalmaz vitaminokat, valamint a bőr és szőr állapotán javít ? Valóban igaz ez ? Természetesen járunk orvoshoz rendszeresen, de a láb nyalogatást még nem vizsgálták ki. A táplálék kiegészítő neve : Viacután 550mg-os lágy kapszulla. Nagyon köszönöm válaszát, és ezt a sampont kipróbáljuk. Ez vény köteles, vagy állat patikai ? Most hallottam, hogy a kutyák a talpukon keresztül szednek fel mindeni, és ott izzadnak is. Így akár lehet ez a poratka is, hisz az szinte mindenütt van. Várva válaszát, tisztelettel : Pap Zsuzsa

Kedves Gazdi!

Az Ön által említett Viacutan kapszula valóban jó lehet a bőr állapotának javításához, de mindenképpen kérje ki állatorvosa véleményét is, ahogy a sampon is egyeztetheti vele, ami tudomáson szerint nem vényköteles.

A kutyák valóban a talpukon keresztül izzadnak, de az allergének, mint a poratka ürüléke belégzés útján jut a szervezetükbe (ahogy az emberekébe is), csak  sokszor viszketést az ujjak között okoz.

jelige: Szlovákia
2013-03-11
Csókolom.Van egy 2éves Labrador retriever kutyám.2éve rázza a fülét és barnaváladék van a fülében.Voltunk állatorvosnál is kapott cseppeket ,3hónapig rendben volt .Most pedig megint kezdődik minden előről.Elvittük megint orvoshoz ugyan ezt kapta és azt mondta a doki hogy valami kajára allergiás de hogy ő sem tudja megállapítani.Ha hozzá nyúlok erőszakos lesz.Néha véres is szok lenni a szeme.Mit csináljak nagyon szendved szegénykém.Előre is köszönöm a választ!

Kedves Gazdi!

Lehet allergiás a kutyus, akár tápra, akár pollenekre, poratkára, vagy bármire, ami a környezetében van.

A kötőhártya gyulladás (a véres szem jelentheti ezt) is utalhat az allergiára.

Az allergiás hajlam következtében elindulhat egy ördögi kör a fülben: mindenféle baktériumok, gombák szaporodnak el, kimaródik a füljárat bőre, egyre jobban viszket és egyre több váladék termelődik, megduzzad, kisebb lesz a járat, még jobban bedugul, még jobban viszket, stb.

Állatorvos segítsége nélkül nem nagyon tehetnek semmit- el kell a kutyát juttatni olyan állatorvoshoz, aki alaposan kivizsgálja, mintát vesz a fülváladékból, hogy kiderüljön mivel lehet célzottan kezelni, kimossa a fület bódításban, vagy akár altatásban, és a laboreredmények függvényében ad gyógyszert.

Az allergiát vérparaméterekből lehet vizsgálni, a tápot általában a kezelés elején lecserélik úgynevezett hypoallergén tápra, amiben olyan fehérjeforrás van, amivel a kutya korrában nem találkozhatott, és ezért nem okoz allergiát- de csak 4-6 hét kizárólagos etetés után várható javulás.

Amint látja, komplex kezelést kíván az allergiás hajlam, és önmagában egy fülbetegség- ezért elsőként a megfelelő állatorvost kell fozzá megtalálni.

Sok sikert!

jelige: nyers etetés
2013-03-11
Kedves Doktor Úr! Nyers hússal szeretném etetni a cicámat ,kérem segitsen hogy milyen kiegészitésre van szükségem és milyen mennyiségben kell a hús mellé adni?csontos húst nem kap. Nagyon köszönöm üdvözlettel Éva

Kedves Gazdi!

A nyers disznóhús galandféreg petével, és az Aujeszky-kórral lehet fertőzött, ami halálos kimenetelű betegséget okoz macskákban. A csirkehús esetében a salmonella és a Campylobakter nevű baktériumok okozhatnak súlyos hasmenést. A marhahús, nyúlhús, bárányhús elviekben etethető lenne, nagyon oda kell figyelni, hogy teljesen friss legyen! Ki kell egészíteni 1/5 rész ganonával- pl. főtt rizs, vagy zabpehely, tészta, fele ennyi fött zöldségkeverékkel, reszelt répával, reszelt almával pici sóval.

Azt kell szem előtt tartani, hogy a macska természetes tápláléka, a kisrágcsáló, pl. egér, amit szőröstől-bőröstől elfogyaszt: csontokkal, amik elegendő calciumot adnak, szőröstől, ami nem emészhető, de segít kipucolni a lenyelt szőrt, és a zsákmányállat gyomrában ott vannak a félig emésztett magok, növényi részek is. Sőt, minden macskagazdi megfigylete a macskáját legelés közben, amiivel egyrészt hánytatja magát, másrészt fontos vitaminokhoz jut.

Nagyon jó recepteket és a macskák táplálásával kapcsolatban sok hasznos információt talál Dr. Fodor Kinga: Mit egyen a macskám? című könyvből.

jelige: Muki
2013-03-08
Három éves múlt a bolognese, kan kutyusunk, és elég sűrűn nyalja a lábát, az ujjai közt. A lábain így a szőr rózsaszínű, az állandó nyalogatástól. Szeretnénk tudni mi az oka ? A kutya csak főtt marha színhúst kap, párolt zöldséggel enni,és hipoalergén royal kanin száraztápot. Az állat orvos látta, de semmi megoldó gondolatot nem fűzött a dologhoz. Érdekelne mi okozhatja ? Speciális leniderm samponnal van fürösztve, rendszeres kozmetikusi nyíráson vesz részt, tehát egy rendben tartott kutyus !! Esetleg nem kéne valami allergia ellenes tabletta, krém, vagy bármi ? Várom válaszát, tisztelettel : Pap Pálné

Kedves Gazdi!

Az allergiás hajlam valóban okoz az Ön által leírt tüneteket, vagyis a lábujj közök viszketését, ami az állandó nyalogatástól rózsaszínűre vált fehér helyett. Lehet vértesztekkel ellenőrizni, hogy mire allaregiás a kutyus, valamint azt is jó lenne átgondolni, hogy egész évben jellemző-e vagy esetleg valamikor rosszabb.

Allergiát bármi kiválthat: a marhahús csakúgy, mint a fekhely anyaga, a poratkák, pollenek, stb.

A gyakori fürösztés sajnos ront a helyzeten: kiszárítja a bőrt, csakúgy, mint a hajszárítóval való szárítás. Az Ön által használt sampon a leírása szerint valóban a viszketegséget csökkenti, de megnéztem az összetevőket, és nem csak a szappanokban használt habzóanyagot, a natrium-lauryl- szulfátot tartalmazza, ami nagyon szírítja a bőrt, de parfümöt is, ami szintén nem tesz jót a kiszáradásra hajlamos bőrnek.

Javaslatom tehát ez: kérjenek alapos kivizsgálást, akár bőrgyógyász szakrendelésre is beutalót, és ritkítsák a fürösztéseket, a kozmetikus ne szárítsa hajszárítóval, valamint keressenek olyan sampont, ami sem illatanyagot, sem szappanos összetevőt nem tartalmaz (pl. ilyen az Allermyl hipoallergén sampon)

jelige: Juno
2013-03-07
8 éves labrador kutyámat emlőrákkal műtötték. Milyen vitaminokat ill.immunerősítőket adjak neki ? Melyik a legjobb, milyen sorrendben, Gondolom egyszerre nem jó. Megvettem : Plerasan,K9 ImmunityPlus, CorPet

Hát a felsoroltak mellé akár vehetett még volna Vetri DMG-t, CV-247-t, Vetera gyógyvizet, Béres Minera-t ... Avemaart, Culevitet, sokféle gomba-, homeopátiás, Ayurveda készítményt ... és ha az Ön és általam felsoroltakat és még akár más csodaszereket, táplálékkiegészítőket akár egymásután, akár egyszerre adagolja a kutyának, akkor sem tesz semmit. Lehet, hogy egyikre sincs szükslges a kutyának és sajnos az sem kizárt, hogy ha csak ilyesmivel eteti az elkövetkező időben, az is hatástalan.

A kutya esélyeit és a további kezelések indokoltságát legfőképpen az dönti el, hogy első, vagy sokadik műtét történt-e, hány emlőterimét távolítottak el, mekkorák, mennyire régi keletkezésűek voltak ezek és főleg mi volt az eltávolított emlőterimék szövettani diagnózisa, ép szöveti szélben történt-e az eltávolítás, és volt-e a műtét időpontjában detektálható nyirokcsomó, vagy távoli (mellkasi, máj, csontvelő ...) áttét.

Dícséretes, hogy a műtét mellett (után) is mindent meg szeretne tenni a kutyáért, de azt gondolom, hogy nem a célravezető utat választotta. Hasonló észosztó oldalakról, mint pl a miénk is  is vagy más kutyás fórumokról rengeteg, nehezen értelmezhető és sokszor egymásnak ellentmondó információt kaphat. Szerintem a legokosabban akkor jár el, ha kezelő orvosától begyűjti az általam felsorolt információt, a kutyát visszaviszi a varratszedésre és az azt követő kontrol vizsgálatokra és vele egyezteti a műtét utáni utókezeléseket.  Ilymódon felmérhetőek az esélyek és a további tennivalók.

Hasonló témákban honlapunk Publikációk és szakrendelések rovataiban még olvashat.

<< <  118 / 473 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.10.20
2016.10.18-án este találtunk egy cirmos 2-3 hónapos kislány cicát a Mária Terézia 27. számú ház mellett. Jó állapotban van, a bundája tiszta és nagyon-nagyon barátságos az emberekkel, mindenkihez bújik, dorombol. Keressük régi / új gazdáját. 30-43 99 379
2016.10.11
2016.10.09.-én este 7 óra tájékában találtuk, a Leányka utcai parkolónál jött oda hozzánk ( Leányka utca focipálya felé eső része). Barátságos, nem fél az emberektől. Fekete színű a bundája kivéve a hasán, ott van egy fehér folt. Kb. 6 hónapos, nőstény cica. 30/961-1499
2016.09.26
XXII. kerületben talált 14 éves (!) keverék kan kutyuska az Illatos úton! http://illatosutiallatvedo.blogspot.hu/2016/09/illatos-ut-iii52-20160925.html