Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Kormika
2012-08-15
Tisztelt Doktor Úr! Talált kutyuskámnak (4 éve találtam,tehát az életkorát nem tudom sajnos pontosan)feltételezhetően tüdődaganat van,amely nem operálható.Jókedvű,jó étvágyú,imádjuk.Szeretnék segítséget kérni hogy sokféle jótevő szerről olvastam(gyógygombák,Culevit)stb,de nem tudom hogy mi az ami esetleg javasolt az ő állapotában.Immunerősítőt kap.A köhögésre is kap Coderit -N tbl és ACC 200-ast,valamint mézes tejcsit.Köszönettel:Bálint-Mikes Dóra

Kedves Gazdi!

A legjobb lenne tisztázni, hogy a feltételezhető tüdődaganat pontosan mit fed. Enélkül nem is lehet felelősen szert ajánlani: hiszen ha egy röntgen árnyék alapján hozták meg a diagnózist, akkor nem tudhatjuk biztosan, mi is van az árnyékok helyén. A legbiztosabb diagnózist hozó bipszia (vagyis az elváltozott szövet pici részének kimetszése, majd mikorszkóp alatti értékelése) nem könnyen kivitelezhető, talán, ha van, a mellűri folyadékgyülem cytológiai értékelése segítséget nyújthat annak kitalálásában, hogy pontosan miről is van szó- lehet ugyanis tályog, vérömleny, tüdőgyulladás, tüdőférgesség, vagy akár daganat, ahogy Önök is sejtik. A kezelés módja mindenképpen különböző minden esetben!

Az immunerősítő mindenképpen jó, viszont szerintem a tej nem tesz jót a köhögő kutyának (nyákosít).

Sok hasznos információt talál Publikáció rovatunkban.

 

jelige: Aranka
2012-08-15
Tisztelt Doktor Úr! 10 éves cicánkon kb. hat héttel ezelőtt végeztek műtétet, emlődaganat eltávolitást és ivartalanitást. A sebe begyógyult, már a szőre is kezd kinőni, de a hasa húzódik neki, emiatt felpúpositott háttal jár. A cica nincsen jól. Eszik, de keveset, inni szinte semmit. Mozgása minimális, egész nap fekszik, pár percnyi sétálgatás után elfárad, lefekszik újra. Nehezen veszi a levegőt, tátogva, a száján keresztül. Mire számithatunk, meggyógyulhat a cica? A műtét előtt csináltak röntgent, akkor nem találtak áttétet a tüdejében, a vérképe is jó volt. 50 ezernél tartunk állatorvosi költségekben, ez nekünk eléggé nagy kiadást jelentett. Van-e értelme további kezelésnek, egyáltalán mit lehet tenni? Milyen gyógyszert lehetne neki adni? Szerintem fáj a hasa, a sebe. A légzését hogyan lehetne segiteni? A műtét után Synoluxot kellett neki adni néhány napig. Előre is köszönöm válaszát.

Kedves Gazdi!

Sajnos gyakori az Önök cicájának problémája: az első ivarzás körül nem ivartalanított nőstény cicáknál- kutyáknál előbb utóbb felüti a fejét az ivarszervek megbetegedése.

Nem könnyű megítélni vizsgálatok nélkül, hogy a tünetek "csak" a kisebbre szabott macskabunda által okozott kényelmetlen, feszülő érzés miatt jelentkeznek, melyek idővel maguktól megoldódnak, esetleg szükséges-e egy korrekciós műtét, mikor is a sebbel párhuzamos lazító vágásokkal segítik a bőr tágulását, vagy hogy az esetleges áttétek nem látszottak a röntgenen, de más módszerrek (pl. szcintigráfia) kimutathatóak lennének és mégis ez a nehézlégzés oka.

Tehát újra ki kell vizsgálni a cicát a kérdések megválaszolásához: milyen gyógyszer segítene, kell-e fájdalomcsillapító, antibiotikum, vagy netán kemoterápia. Ez sajnos újra pénzbe kerül, ami biztosan nagy megterhelés a családnak: nyilván eső után köpönyeg, ha megemlítem, hogy egy maximum10-15 ezer forintos ivartalanítási műtéttel meg lehetett volna előzni minezt még 10 évvel ezelőtt!

jelige: yorki vajudás
2012-08-13
Köszönöm a válaszát doktor úr!Időközben leellett a kutyusom,de sajnos a legelső kutyus megdöglött,nem volt kifejlődve rendesen,és a köldöke alatt volt neki egy picike lyuk,mivel nem tudtam szállítani állatorvoshoz,ezért sajnos nem tudtam rajta segíteni,a picike küzdött az életéért mert majdnem 1 órán keresztül még lélegzett utána már semmi,sajnos a cicire is hiába raktam oda nem bírta szopni sem!!Köszönöm doktor úr,h meghallgatott!Üdv!

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom a kiskutyát. Valószínűleg ez volt az elhúzódó vajúdásnak az oka: hiszen a fejlődési rendellenesség miatt nem tudott aktívan részt venni a megszületésben.

Remélem a többiek jól vannak. Azt érdemes számításba venni, hogy máskor is előfordulhat ilyen, ami nem csak a kiskutyának és a gazdiknak szomorú, de az anyát is megterheli, ezért megfontolandó, hogy ajánlott-e tovább tenyésztésben tartani.

jelige: Bözsikomondor
2012-08-13
Kedves Állatorvos! Van egy 8 hónapos komondor szukám. Két hónapja ivartalanítva lett, addig teljesen szobatiszta volt. Azóta éjszakánként előfordul, hogy maga alá pisil. Nem csöpögésről van szó, hanem nagy mennyiségű vizeletről. Úgy tűnik, mintha nem ébredne föl amikor pisilnie kell. Nappal nincs semmi gond, nem iszik, nem pisil sokat, leguggol ha kell neki, szóval érzi. Az még az érdekes, hogy teljesen rendszertelenül fordul elő, a 2 hónap alatt kb. 6-7 alkalommal. Amúgy teljesen kiegyensúlyozott kutya, nem gondolnám, hogy lelki oka van. Kérdeztem az ivartalanítást végző orvosunkat, de neki semmi ötlete nem volt. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Judit

Kedves Gazdi!

Első körben érdemes lenne gyulladás után kutatni: a hüvelyben, a húgyutakban. Ezt hüvelykenet vizsgálattal, tenyésztéssel, vizelet üledék vizsgálattal, cítológiával lehetséges, az is lehet, hogy egy hasi ultrahang is informatív lehet.

jelige: yorki vajudás
2012-08-13
Tisztelt doktor úr!Tegnap este már nyugtalan volt a kutyám kereste a helyét ahol biztonságban ellhet majd,este 8 órától még most is csak liheg egyfolytában a magzatvize még nem folyt el neki,és félek,hogy valami baj lehet!Egyszer már ellett a kutyám és akkor este elkezdett helyet csinálni meg lihegett és akkor hajnalra meg is lettek neki a kölykök!!Nem tudom ilyen sokáig elhúzhatják a kutyák a vajudást?Vagy valami probléma lehet vele?Kérem doktor úr mihamarabb válaszoljon nekem köszönöm!!

Kedves Gazdi!

Ha ide kattint, sok fontos, hasznos információhoz juthat a kutyák ellésével kapscsolatban.

Az Önnek legfontosabbak: a yorki anyakutya az ellés első-második fázisában lehet, mikor is már keresi a helyét, liheg, talán már méhösszehúzódásai is lehetnek- tehát megkezdődött az ellés. Nem biztos, hogy minden ellés ugyanúgy zajlik, lehet, hogy most több időt vesz igénybe a tágulási szakasz, mint az előzőnél. Ilyenkor fontos a nyugalom, a zavartalanság, hogy biztonságban érezze magát, tehát Ön is igyekezzen nyugodt maradni.

Ha a pérarésből elkezd ürülni a magzatvíz, akkor a legelső kölyöknek meg kell születnie a magzatvíz elfolyásától számított 4 órán belül. Ha sötétzöld színű váladék ürül a szülőútból, akkor megkezdődött a méhlepény leválása, romlik a magzat oxigénellátása. Ekkor legfeljebb egy óránk van az első kölyök megszületéséig. (Ha mégsem születik meg ennyi időn belül, állatorvoshoz kell fordulni.)

Ha nyugtalanítja a kuytus állapota, vagy szokatlannak érez bármit, legjobb, ha felkeresi állatorvosát, aki meg tudja vizsgálni, esetleg ultrahanggal is ellenőrizheti a kölyköket.

jelige: Georgina*
2012-08-13
Van egy francia bulldogunk. Vidám, jó fizikumu, jól nevelt, aranyos kutya. Jól eszik, nincs gondja. De nekem igen, rendkívül bűzös a lehellete. Elől már pár foga kiesett, mivel "nem mai fiú". Ez ügyben mit lehetne tenni?

Kedves Gazdi!

A további fogak, a rágóképesség megőrzése és a szövődmények megelőzése érdekében sürgősen le kell szedni a fogkövét, általában ez okozza a szájszagot és a fogak kihullását is.

Ez bódításban történik- érdemes olyan rendelőt választani, ahol modern szerekkel és felszereléssel végzik.

Persze alapos vizsgálattal ki kell zárni az egyéb szájszagot okozó tényezőket, de ezt már bízza állatorvosára!

jelige: bronhitisz
2012-08-12
Kedves doktor Úr!Köszönöm a gyors válaszát ,igy felmerült bennem még egy kérdés asztma lehet egy tödőgyulladásnak a szövődménye? ill.hogyan lehet diagnosztizáni azt?köszönöm szépen üdvözlettel egy aggodó gazdi

Kedves Gazdi!

Nem is mint szövődmény merült fel bennem a macska asztma, hanem mint a tüdőgyulladás egyik lehetséges kiváltó oka: hiszen ez a betegség a légutak beszűkülésével jár, ami hajlamosíthat a tüdőgyulladásra.

Diagnosztizálni nehéz, a legjobb módszer, ha minden mást kizárnak (tüdőgyulladás, tüdőféreg, szívféreg, tüdődaganat, szívbetegség, stb).

jelige: liza
2012-08-10
Szeretnék érdeklődni, hogyan lehet megtudni vemhes e a kutyánk? Ha esetleg igen el lehet hajtani? Sajnos a hétvégén elszökött,és csak órák múlva találtuk meg egy fiú kutya mellett nem tudni történt e valami.Még sosem történt meg vele a párzás nem szeretnénk kiskutyákat.köszönöm a válaszát

Kedves Gazdi!

Nem javaslom a gyógyszeres vetéltetést, mert a hormon tartalmú injekcióknak nagy a kockázata (gennyes méhgyulladás), másrészt csak időlegesen oldaná meg a problémát, hiszen kutyájuk akár évente kétszer is tüzelhet, elszökhet, ráadásul az idő haladtával egyre fogékonyabb az ivarszerveit érintő betegségekre (gennyes méhgyulladás, álvemhesség, emlődaganat).

Legbiztosabban a 3-4. héten már ultrahanggal megállapítható, hogy valóban vemhesült-e a kutyus. Lehet, hogy nem célszerű odáig sem várni, hanem a tüzelés biztos elmúltával (ilyenkor is elvégezhető a műtét, csak kicsit vérzékenyebbek lehetnek a szukák) ivartalaníttassák a kutyust- ha szerencséjük van és nem vemhesült, akkor csak a petefészkeket kell eltávolítani, ha vemhesült, akkor a méhet is- de így egyszer, s mindenkorra megoldódik a probléma!

jelige: bronhitisz
2012-08-10
Kedves Doktor Úr! a tanácsára lenne szükségem a cicám krónikus bronhitiszben szenved ami 2 éve tüdőgyulladással kezdődött és ez maradt a szövődmény ,minden vizsgálat megvolt rtg,vérvétel,baktérium tenyésztés majd antibiotikum ennek 5 hete ,a gyógyszerek hatás a után ujra köhög amikor szaladgl a kertben ,éjszaka is és az orra folyik,érdés légzés hallható a légcsőnél és beszürődéses a tüdő de állandó gyógyszrekre még nem szorul a kérdésem Ön javasolna valamit nyákoldásra ill.köhögésre és milyen időközönként hisz sajnos a nyák mindig fokozattan ujra termelődik ,de annyira fáj mikor látom hogy boldogan szaladgál de mindig meg kell állnia köhögni köszönöm üdvözlettel egy nagyon aggódó gazdi

Kedves Gazdi!

Nem szívesen szólok bele egy jól kivizsgált cica esetén a kezelésbe- legszívesebben azt javasolom, hogy forduljanak a  cicát és  a leleteket ismerő kezelőorvosukhoz.

Mindazonáltal felmerül bennem, hogy kizárták-e a tüdőférgességet (hörgőváladék vagy bélsár vizsgálattal lehet), a szívbetegséget (szívultrahang), az immunrendszer elégtelen működését okozó macskavírusok jelenlétét (FelV, FiV),  és a macska asztmát, melyek hozzájárulhatnak az antibiotikum elhagyása után a tünetek rosszabbodásához.

Sajnos olyan szert, amit recept nélkül lehet adagolni otthon és biztosan elmulasztja a szaladgálás utáni köhögést, nem ismerek, de elképzelhető, hogy homeopátiában jártas állatorvos tudna Önöknek segíteni.

jelige: Bizsu cicám
2012-08-08
Jó napot! Van egy 4hónapos kiscicám akit ha elkezdek simogatni elkezd szopni valami betegsége lehet? És hogyan lehet erről leszoktatni? És még azt szeretném kérdezni, hogy a cicákat ha nyáron max. 1 hónap 1x megfürdetem akkor nem lesz semmi baja? Köszönöm szépen! :-) Üdv.:Tina

Kedves Gazdi!

A kiscicának nincsen betegsége, csak visszaemlékszik ilyenkor anyukájánál átélt jó érzésekre, amiből talán kevés jutott neki. Vannak macskák, akiknél felnőtt koruknban ez elmúlik, vannak akiknél megmarad.

Talán 4 hónaposan még esély van rá, hogy magától elmúlik. Ha elkezdi, hagyja abba a simogatást, terelje el a figyelmét játékkal például, és csak akkor folytassa a simogatást, ha a cica már megnyugodott és nem szopik.

A fürdetéstől nem les bajuk, de érdemes vigyázni, hogy a fülükbe ne menjen a víz és hogy lehetőleg macskabőr-barát samponnal történjen.

jelige: flamingo
2012-08-06
Másfél éves cicánk másodszor fialt,amit nem akartunk de mire elkezdtük volna nála a fogamzásgátlást túl volt a párzáson.Az első alomnál minden rendben ment.3 gyönyörű cica!másodjára is 3 cicája lett,amiből egy elpusztult.az anyacica kecsketejet kap ,jól eszik de a kölykeivel alig vagy egyáltalán nem foglalkozik.Nem látom hogy megduzzadt volna a mellbimbója mint első alkalommal.Valamint állandóan ide-oda hurcolja a kicsiket a szájában az elletőkosárból.Ha odamegy hozzájuk az sem tart 5-10 percnél tovább.többször rájukfekszik,ilyenkor nekem kell kiszabadítani alóla a cicákat.Nem tudom még megállapítani hogy eleget esznek-e mert nem sírnak sokat(3naposak),de aggaszt hogy az anyacica melle cseppet sincs megduzzadva és értetlenül állok a viselkedése előtt,látva hogy nevelte fel első almát.

Kedves Gazdi!

Endegje meg, hogy szokásomtól eltérően korholással kezdjem a választ. Egyivarérett, vagyis 6-7 hónapos kort betöltött macskának nem fogamzásgátlásra van szüksége, hanem ivartalanításra, amivel egyszer, s mindenkorra, a legkevesebb egészségügyi kockázattal meg  lehet szüntetni a nem kívánt kiscicák megszületését, a gennyes méhgyulladás és az ivarszervi daganatok kialakulásának veszélyét is egyszersmind. Ennek az időpontja lakásban tartottak nál az első tüzelés után, de kijáró cicáknál már az első tüzelés előtt, akár 6-7 hónapos korban ajánlott, hiszen minden egészséges nőstény vemhesülhet már az első tüzeléskor!

Visszatérve a kérdésre: a kicsik hurcolászása azt is jelentheti, hogy nem érzi magát biztonságban, nem találja a helyüket, talán ezért sem viselkedik jó anyaként, mint a múltkor és ha nem szoptat, akkor az emlői sincsenek megduzzadva.

Az is lehet, hogy összefüggés van az anya viselkedése és az egyik kölyök elhullása között, vagyis, hogy valami gond van a többivel is- így azt javaslom vizsgáltassák meg állatorvosukkal az anyát és a kölyköket is.

jelige: MAncika
2012-08-06
Kedves Doktor úr! Cicám 5.éves most esett át gennyes méhgyulladás miatt méheltávolító műtéten tegnap sokkal rosszabbra számítottam már éjjel bóklászott mendegélt .reggel evett ivott pisilt de napközben megint azt csinálta mint a műtét előtt hogy ráment az alomra bepózolt de nem láttam pisit és mikor tud kakilni? mert előtte már 2.napja nem találtam az alomba kakit de az állatorvos nem érzett bélsár elakadást mikor megvizsgálta . nem lehet bírni vele felugrott a ládájába remélem nem lesz baj nem látok szivárgást a sebnél az ágyra is felugrik leugrik :(( most meg csak fekszik nem értem a viselkedését .

Kedves Gazdi!

Adjon egy pár napot a cicának, amíg felépül.  A bélsár ürítés is rendbe szakott jönni, az is előfordul, hogy műtét közben is ürült.

Az, hogy a cica felugrik, jó jel, ezek szerint jobban van, és a heg sem fáj annyira. Az állatoknál  műtét után nem lehet "ágynyugalmat" elvárni, folytatják az életüket úgy, ahogy előtte, majd ha fáj nekik valami, kicsit fekszenek.

Ha kétségei vannak, keresse fel a műtétet végző orvosát!

jelige: gyomor
2012-08-06
Üdv! 13 éves szuka kutyám látszólag egészséges, vagyis nem tudok semmilyen betegségről, jó az étvágya is, mégis minden nap eszik füvet. A másik amit megfigyeltem már egy ideje, hogy 1-2 havonta jelentkezik egy furcsa korgó-morgó, kortyogó hang a gyomrából ami pár órán át tart, majd megszűnik. Vajon ez mitől lehet? Még 7-8 éves volt amikor bélelzáródás gyanúja miatt meg kellett operálni, de nem találtak semmit a beleiben. köszönöm

Kedves Gazdi!

A fűevés teljesen normális kuytáknál (is), de azért lehet, hogy érdemes a tápláléka összetételét, rosttartalmát felülvizsgálni- érdemes nem a boltban kapható rossz minőségű tápokal eteni, még ha rövid távon olcsőbb is, hanem jó minőségű prémium, szuper prémium tápot beszerezni állatorvosnál, szaküzletben, vagy otthon szakszerű receptek alapján főzni. Minden lényeges információt megtalál erről. Dr. Fodor Kinga: Mit egyen a kutyám? című könyvében.

A kortyogást érdemes lenne jobban megfigyelni: mit eszik- iszik előtte a kuya, esetleg olyat is, amit nem szokott? A fent említett táplálék átgondolás is segíthet.

Ha táplálékban váltani akarnak, akkor nagyon fontos, hogy csak fokozatosan, több hét alatt szabad, mert a kuyták bélflórája nagyon érzékenyen reagálhat a hirtelen változásra. Az új táplálékot először kis mennyiségben kell hozzákeverni a régihez, majd fokozatosan növelni az arányt, majd hetek alatt eljuthatunk oda, hogy már csak az új, tudományosan átgondolt táplálékot fogja fogyasztani.

Ha nyugtalanítja a dolog, akkor tárja kezelő állatorvosa elé a dolgot-ő egy vizsgálat után lehet, hogy kiegészítő vizsgálatokat is szükségesnek tart.

jelige: Dunai
2012-08-06
Tisztelt Orvos Ur, 4 honapal ezelott vettem tenyesztotol egy Bordeauxi dogot ami akkor 8 hetes volt.Kb.ket honapal ezelott eszre vettuk hogy a kutya elso ket labanal a legalso csukloknal valami nincs rendben,nagyon lazan tartja a mancs reszt.Az allatorvosok kifikszaltak az elso ket labat mert ahogy mondtak a kutya hirtelen nol es csak rosszabbodna a csuklo resz.Mivel nem javult le lett rontgenezve es azt mondtak hogy sajnos ez genteikai hiba de helyre lehet hozni fikszalassal vagy operacioval habar a kutya sose mehet kiallitasra.A diagnozis amit kaptam Flexio carpi radiale congenita bilateralis.Erdekel a velemenye,valojaban genetikai problemarol van szo? Kuldok ket kepet a labarol. Koszonom elore is a velemenyet. Udvozletem. Dunai Robert

Kedves Gazdi!

Akár röntgen képek alapján is nagyon nehéz nyilatkozni egy betegség genetikai hátteréről, hiszen a képeken csak a kialakult helyzet látszik (sajnos aképeket nem kaptam meg). A Bordeaux-i dogokat sok öröklött betegség sújtja (csípőízületi, könyökízületi diszplázia, multifokális retinopátia (szembetegség), dilatációs cardiomyopathia (szívbetegség), ectropium (szemhéj kifelé fordul) , aorta szűkület, talppárna hyperkeratosis, immundeficiencia szindróma, fiatalkori glomerulonephropátia, epilepszia).

Az Ön által leírt nincs közöttük, de biztosan genetikailag öröklődik az elülső lábtő ízületi szalagok lazasága, talán hozzájárulhatott a kialakult helyzethez a gyors súlygyarapodás is, amelyen a visszafogott táplálással talán még mindig lehet javítani, hiszen a nagytestű kutyák növekedése akár 1,5 éves korukig is elhúzódik ( nagytestű fajtának való szuper prémium, teljes értékű táp kizárólagos, ajánlott adagokat betarva, táplálékkiegészítők nélkül).

A műtét után remélhetőleg boldog, fájdalommentes, kiegyensúlyozott életet élhet a kutya családja körében, hiszen nem érdemes megkockáztatni a tenyésztést, nehogy a kölyköknek, azok leszármazottainak és gazdáinak is a nyakába varrjanak egy ilyen terhet, mint egy ortopádiai műtét. Az ivartalanítást melegen ajánljuk: kattintson ide további információért!

jelige: tenk
2012-08-03
perzsa cicám véreset kakil: Mitől vagy Miért ? keveset eszik sokat alszik, hányt

Kedves Gazdi!

Leírásából kiderül, hogy a véres bélsár mellett a cicának általános tünetei is vannak: bágyadt, étvágytalanabb a szokásosnál, talán lázas. Mindezekhez hozzátéve a véres bélsarat és a hányást: ez bizony egy komoly betegségnek tűnik. Bár nem kijáró macska és az adatlapjából tudom, hogy kombinált oltást is kapott, sajnos az oltások ellenére is okozhatják a tüneteit vírusok, baktériumok, egysejtűek, súlyosbíthatja ezt még férgesség, a melegben  az ételmérgezés sem kizárt, de ha kapott csöves baromficsontot, még az is felsérthette a belét, de vizsgálat nélkül csak találgatni lehet.

Állatorvosánál kiderülhet, hogy hozzájuthatott-e bármilyen mérgező anyaghoz, mérgezést okozó növényhez, és a fizikális vizsgálat után az is lehet, hogy további kiegészítő vizsgálatok is kellenek, hogy segíteni lehessen a cicán.

jelige: Mira
2012-08-02
Jó estét kívánok! Június 15.én voltunk az állatorvosnál kutyusommal, álvemhes volt kapott rá gyógyszert és rendbejött. Két hete ismét észrevettem rajta a tüneteket, sajnos nem voltam itthon eddig nem tudtam orvoshoz vinni, de kezdek kétségbe esni. Ugyanis a tej mellett már vér is jön az emlőjéből. Holnap mindenképp elviszem állatorvoshoz, de hátha Ön tudna addig válaszolni, mitől lehet ez? Nagy a baj? Természetesen az ivartalanítás is tervbe van már véve emiatt a gyakori álvemhesség miatt, bár nem szívesen hajlok rá :/ Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Mira aggódó gazdija

Kedves Gazdi!

A vér nagy valószínűség szerint emlőgyulladást, rosszabb esetben daganatot jelent. Az ivartalanítás elkerülhetetlen: pont ezek és még a méhgyulladás elkerülése miatt az első tüzelést után javasoljuk az ivartalanítást nem tenyészszukáknál- gondolja csak meg, a méh és az emlő arra való, hogy évente "használatba legyen véve", vagyis számtalan kiskutya szülessen, majd szopizzon belőlük- (felelős állattartó azonban nem szaporítja az amúgy is aggasztóan sok gazdátlan kutyusok sorát, hiszen a kutya több, mint egy évtizedig pénzt, időt, törődést igénylő társ, akiről kutya kötelességünk gondoskodni.)

Használaton kívül, a méh és az emlők csak mindenféle betegségek forrásai. Ha viszont időben leállítjuk a hormonok hullámzását, vagyis eltávolítjuk a női nemi hormonokat termelő petefészkeket (kis heg, kis műtét), akkor elkerülhetőek a kóros elváltozások, melyek idősebb korban akár az életet is veszélyeztethetik, és ilyenkor már nem csak a petefészek, hanem a kórosan elváltozott méh, vagy az emlők is eltávolításra kell kerüljenek! Tovább olvashat a témában itt és itt.

Ha nagyon szenved a kutyus, akkor állottvizes borogatással tudnak enyhíteni a feszülésen, egyébként nem szabad nyomkodni, masszírozni az emlőt. Holnap pedig állatorvosa tud többet mondani, ha megvizsgálta.

 

jelige: köhögés
2012-08-02
Jó napot kívánok!A 10 hónapos boxer kutyámnak torok gyulladása van...lázas.köhög..fehér habos nyálat öklendezik!Állatorvos látta...jelenleg szteroidos kezelést kiap pár napig...utána antibiotikum..A kérdésem az lenne,hogy veszélyes e kisgyermekre a kutyus betegsége??Köszönettel:Sziszi

Kedves Gazdi!

Nagyon valószínűtlen, hogy a köhögést okozó betegség (baktérium vagy vírus) megfertőzné a gyerekeket, mindazonáltal egy betegség kapcsán, főleg, ha szteroidos kezelést is kap a kutyus, ami az immunrendszer működését kicsit elnyomja, a különböző bélférgek meg szoktak jelenni a beteg kutyus belében, amely sajnos veszélyeztetheti a gyerekeket is. (Részletekért kattintson ide.)

Betegség kapcsán érdemes a kutyust ismételten féreghajtani, addig pedig fokozottan ügyelni a higiéniára- az egészen picik is megértik, hogy most beteg a kutyus, nem piszkáljuk, nem nyalogatjuk  egymást és többször mosunk kezet, nehogy mi is betegek legyünk! A játszótéren, vagy a családban is szokás, hogy aki beteg, az nem ad puszit, most a kutyusnak sem kell.

Mielőbbi gyógyulást!

jelige: Félős Macska
2012-08-02
Tisztelt Doktor Úr! A macskám Cili,nagyon aranyos,okos cicus,ám kb 1 hete történt vele,hogy elkezdett bújni előllünk,nem jöttki egésznap,és ha kijött akkor is lapítva mentel mellettünk.Amikor megakartuk simogatni elhúzta a fejét.Enni is alig jönki.Elszokott bújni egy a házban lévő kishelyiségbe ahol van neki hely csinálva,vagy a szekrény mögé bújik,de ha onnan kijön akkor azonnal megy az ágy alá,szóval egyik zárt helyről a másikba megy.Eddig is volt ilyen hogy elment aludni de akkor is csak pár órára és utána egész nap velünk volt.Próbáljuk kihívni,simogatni,lassan szépen beszélünk hozzá,de semmi nem hat.Kigülledtek a szemei, beszélek hozzá,többször meg is kapott a mancsával,és fújt rám.12 éves a macska,kiskora óta nálunk van.Kérem segítsen nekünk tanácsot adni hogy mit tegyünk vele,nekünk ő nem egy macska,ő egy családtag itt. Előre is nagyon szépen Köszönjük a válaszát,tanácsait, a családom nevében is! Ui: Viszont reggelenként a férfi gazdájához oda megy hízelegni,ahogy azt régen esténként tette,de ezt most reggel teszi.

Kedves Gazdi!

A legtöbb macska pont a leírt módon viselkedik, ha fájdalmai vannak, beteg, lázas. Legelőször is el kell vinniük állatorvosukhoz, aki kikérdezi Önöket az evési-ivási, pisilási-bélsár ürítési dolgokról, tetőtől taplig megvizsgálja, hőrsékletét megméri, ha kell kiegészítő vizsgálatokat (rtg., ultrahang) rendel el,stb.

Biztosan meg fogja találni a különös viselkedés okát!

jelige: kérem
2012-08-02
Kedves Dr úr... Tegnap a kutyámnak a jobb szeme könyezet és nem tudta ki nyitni ...... meg vizsgáltam jobban neki de nem volt benne semmi sem....Mára lilás színű lett a szeme és nincsen étvágya..:( én arra gondolok hogy a macska bele kapott neki nagyon...:( mivel mossam meg a szemét vagy mit csináljak¨!Mert délután 17:00 lesz csak állatorvos ...:( Tisztelettel Hajni

Kedves Gazdi!

A hirtelen féloldali szemelváltozásoknál, ahogy azt Ön is említi, az a legvalószínűbb, hogy valami belement, megsebezte. Ilyenkor gyakori, hogy toklász megy a kutyák szemébe, de az is meglehet, hogy a macska a ludas. A kötőhártyán, magán a szemen, vagy az úgynevezett harmadik szemhéjon, vagy az alatt is lehet a fájdalmat okozó idegentest, vagy a sérülés.

Sajnos otthon nem nagyon tud neki segíteni, minél előbb állatorvoshoz kell vinni,  a lilás elváltozás sem ígér semmi jót. A szembetegségek sürgős ellátást igényelnek, egyrészt mert nagyon fájnak, másrészt mert a kutya  látása is múlhat azon, milyen gyorsan kap segítséget. Nem érdemes ilyenkor a kezelőorvosukra várni!

jelige: Tactic
2012-08-02
Tisztelt doktor úr! Demodexes a kutya fürdetése esetén a tactic oldat elkészítésekor mennyi vízbe mennyi tacticot kell tenni. Nekem úgy adták a szert, hogy 10 liter vízbe 4 ml kell. De olvastam neten több helyen 1:200 hígítást is, ami ugye 5 ml 1 liter vízbe.... Melyik a helyes? És még egy. Nekem nem mondták, de több helyen azt olvastam, hogy kefével át kell dörzsölni a szőrt lemosás közben. Ez tényleg fontos?

Kedves Gazdi!

Sajnos a demodikózis, vagyis a szőrtüszőatkásság bonyolult betegség: lám, már az amitráz tartalmú lemosó higítási koncentrációja sem egyértelmű. Ennek az oka, hogy nem mindegy, hogy a betegség melyik formája jelentkezett a betegen (csak a pikkelyező, helyi, vagy a pusztulás, generalizált), sőt az általános állapotát, életkorát, egyéb szervei állapotát is figyelembe kell venni az adagolásnál. A szer ugyanis fel is szívódik, ritkán mellékhatásként viszketést, lelassult szívverést, emelkedett vércukorszintet, fokozott szomjúságot, vizelést stb.

A legjobban teszi, ha követi állatorvosa adagolási utasítását!

A szőr átdörzsöléséről: a szőrtüszőatkák a szőrtüszők mélyén laknak, ide kell bejuttatni a szert. Ez akár elérhető a szőr kefélésével, de van olyan speciális sampon (a benzoil-peroxid.tartalmú Peroxiderm A.U.V.), ami "megnyitja" a szőrtüszőket. Ha állatorvosa is egyetért, ezt lehet a Tactic-os lemosás előtt alkalmazni.

jelige: Mogyoró
2012-08-02
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 4 éves hím csivavánk, akinek évek óta sok a sava.2 éve quamatel tablettát kap naponta reggel, délután pedig valamilyen fehér port kell feloldani vízben, amit fecskendővel nyel le. A helyzet egyre rosszabb, már nem havonta, hanem szinte heti szinten fáj a hasa, hangosan kutyorog és láthatóan nincs jól. Ilyenkor negyed algopyrint is kap. Ezt szinte rendszeres, de gondolom, hogy nem normális. Szerintem nincs olyan, hogy egy 4 éves kutya 2 éve rendszeresen szed gyógyszert, 3 félét... Házi kosztot nem eszik, mert akkor is fáj a hasa. Emellett füvet eszik, 3-szor is képes hányni, maroknyi adag habos savat, nem mindig eszik, azonkívül még finnyás is... Nemrégiben próbálkoztunk 15 napos gyógyszerkúrával, amit egy nagy fecskendőből kellett kinyomni, valami bevono-féle, nem használt, később megint 15 napos -ha jól tudom humán- tablettával, felszívódási zavarra gondolva, ettől rosszabbul volt... Most, folyamatos állatorvosi "nyaggatásra" a következő lépés egy gyomortükrözés, ha nyaralásból hazajön a kutyus. Létezik, hogy ez normális, mert "túltenyésztett" kutya? Mit találhat gyomortükrözéskor az orvos? Van olyan, hogy semmit se? Kérem szíveskedjék valamilyen megnyugtató választ adni, vagy javaslatot tenni, hogy ne romoljon tovább az állapota! Nagyon sajnálom már, mert boldog, játékos kiskutya volt, amit kevésbé látok rajta... Köszönettel.

Kedves Gazdi!

Sajnálom a tortúrát, amiket túl vannak. A legjobb módszer, az alapos kivizsgálás, tovább vizsgálás. Az állatorvosi nyaggatást nem teljesen értem, hogy ki nyaggatott kit, de mindenképpen igaza volt a nyaggatónak! Tovább kell vizsgálni, nem szabad belenyugodni egy betegségbe, mely nem is jól reagál a gyógyszeres kezelésre, sőt romlik, amíg minden diagnosztikai lehetőséget ki nem merítettek!

A gyomortükrözés azért nagyon jó módszer a betegség továbbvizsgálására, mert így közvetlenül szemrevételezhető a gyomor nyálkahártya, sőt, mintavételre is sor kerülhet az endoszkópia közben. Van-e fekély? Van-e valamilyen térfoglaló folyamat, netán idegen test a gyomorban? Ép-e a gyomor nyálkahártyája? Ilyen kérdésekre is választ kaphatnak.

Ha ez sem hoz eredményt, akkor se csüggedjenek! Még az is lehet, hogy nem szervi elváltozás, hanem pl. táplálék-allergia van a hasfájás, hányogatás hátterében: ilyenkor mihamarabb úgynevezett hypoallergén tápra kell váltani: mely olyan fehérjéből készül, mellyel korábban nem találkozhatott a kutyus.

Tehát jó úton haladnak, kitartást és mihamarabbi gyógyulást kívánok!

jelige: Csöppike
2012-07-31
Tisztelt Doktor Úr! 2 éves kandúrom, idén nyáron nagyon lefogyott, eszik de keveset és ma többször is hányt. (Fehér habos váladékot) Már gubbaszt is. Mit tehetek érte? Kérem adjon tanácsot! Köszönöm

Kedves Gazdi!

A fogyást általában betegség okozza, bár a kandúrok a tavaszi-nyári időszakban többet csatangolnak, verekszenek, ami miatt általában le is szoktak fogyni. A hányást, ha az nem egyértelműen növény és lenyelt szőr távozik, szintén valamilyen betegség okozza- férgességtől a gyomorgyulladáson át a veseelégtelenségig, fertőző megbetegedésekig.

Minél hamarabb állatorvosi kivizsgálás szükséges!

jelige: Pirike
2012-07-30
Tisztelt Doktor Úr! 4 napja van nálam egy 7 hetes Yorkshire Terrier, szuka kiskutya. Mikor megkapta az első oltását a doktornő azt mondta teljesen egészséges. Nem is volt semmi baja, élénk kutyus. Ma reggel egyszer volt széklete, aztán másodszorra már nem bírt kakilni. Aztán nagy nehezen kijött egy picike, de azóta semmi. Most játszik, élénk csak már kellett volna 'termelnie' azóta. Viszont megrágcsált egy kartondobozt, ami ragasztószalaggal volt összeragasztva, esetleg ez okozhatta a problémát? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Viktória

Kedves Gazdi!

A gazdi-váltás. ami általában tápváltással és stresszel is járni szokott megviseli a kiskutyák bélflóráját, általában hasmenéssel vagy ilyen szorulással szoktak reagálni. Persze egy oltás is terheli az immunrendszert, hiszen ki kell alakítania az adott kórokozóra a megfelelő védelmet, tehát ez is stressz.

Viszont a kartondoboz és főleg a ragasztószalag okozhatja a bélsár elakadását, nagyon szerencsétlen esetben akár bélelzáródáshoz is vezethet! Persze amíg a kiskutya élénk, van étvágya, iszik, játszik, tehát egészséges kiskutya benyomását kelti nincs ok a riadalomra. Ha az állapota változik: étvágytalan lesz, bágyadtnak látja és a bélsár ügy sem rendeződik, mindenképpen fel kell keresnie állatorvosát!

jelige: Chip
2012-07-30
Tisztelt Doktor Úr! Csak érdeklődni szeretnék, hogy az önök rendelőjében mennyibe kerül a chipeztetés meg a annak a regisztrációja? Köszönettel, Zsuzsi.

Kedves Gazdi!

Rendelőnkben a mikrochip beültetés 8600 ft és az internetes pet-vet-data-nevű rendszerben való regisztráció 2000ft. Honlapunkot sok hasznos információt is talál: ha ide kattint!

jelige: Lola
2012-07-27
Tisztelt Doktor Úr! 11 éves Lola kutyánk éppen tüzelt, és ami még egy kutyának sem sikerült, az sikerült a lányom 8 hónapos kan chihuhahuájával.(velünk laknak) Sajnos Lola vérzése nem múlt el, söt erösebb lett.Egyre gyengébb lett, csak feküdt, 39,1 °C láza volt.A kutyát az állatorvos megröntgenezte, majd kapott antibiotikumot,amit az ételével kihányt.Este már 39.9°C volt a hömérséklete, alig tudott járni.Másnap elrohantunk vele ismét az állatorvoshoz és az ultrahangos vizsgálat után egyböl a mütöasztalra került. A kutya hasa televolt vérrel, annyira, hogy a lépet is eltolta, a tüdeje is annyira összenyomódott, haogy lélegezni is alig bírt. Eltávolitották a méhét, ami tele volt vérrel, 3 kis pingponglabda nagyságú tasakocska vérrel teli! De a fö probléma a következö: az állat belein több ezer apró piros pontocska volt látható, amin vér szivárog ki. Az állatorvos szerint ez egy baktériumos fertözés, ami vszínüleg a fedezéssel került a Lolába.Kapott infuziót,a vörösvértestek száma fele a normálisnak, de mára már ez emelkedett. Az állatorvos szerint a bél vérzése abbamaradt, viszont a fehérvérsejtek száma 40700 volt, ami majdnem a duplája a megengedettnek.Ma kapott egy széles spektrumú antibiotikumot, és az étvágya már visszatért. Az állatorvos még ilyet sosem látott, de Önök talán már igen? Miben segíthetünk még a kutyusunknak, aki bár 11 éves, de minden szerve ép? Válaszukat elöre is köszönöm, tisztelettel: Gábor

Kedves Gazdi!

Nagyon jól tették, hogy azonnal állatorvosukhoz rohantak, aki felderíthette a bajt, megoperálta és infúziózta. Az erős vérzést okozhatja patkányirtó méreg, súlyos májkárosodás, és ahogy állatorvosuk is gyanakszik, okozhatta egy bakteriális fertőzés- erre utal az emelkedett fehérvérsejtszám, és az is, hogy a méheltávolítás, az antibiotikumok után máris jobban van és eszik.

Sok vért vesztett, ezért a vérképzést kell támogatni, amit állatorvosuk is megtesz biztosan gyógyszerekkel, vitaminokkal. Önök a jó minőségű táppal tudnak segíteni, és táplálékkiegészítőkkel, amikről kezelő állatorvosuk véleményét is kérjék ki. A sok antibiotikum mellé biztosan jót tenne egy a bélflórát helyreállató probiotikum, amit por alakban lehet kapni és az ennivalóra szórni.

Az életkor önmagában még nem ad okot aggodalomra, hiszen ahogy Ön is írja, szervei épek, ami kell a gyorsan regenerálódáshoz és ahhoz, hogy még sokáig örülhessen az életnek és gondoskodó gazdáinak!

Még egy gondolat: a nem tenyésztésre szánt szukákat legkésőbb az első ivarzás után ivartalanítani kellene, hogy idős korukban megszabaduljanak a méhgyulladás  ilyen súlyos eseteitől, az emlődaganatoktól!

<< <  118 / 461 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.06.20
Április 8-án született kiscicák ajándékba elvihetők! Érdeklődni lehet: +36-30-2530158 Két alom, együtt nevelkedtek, egészséges, kiválóan egerésző anyukáktól. A kiscicák nagyon játékosak, már mindent esznek, féregtelenítve várják új gazdijukat!
2016.06.17
2016. 06. 16-án hajnalban elveszett a képen látható fekete nőstény házimacska. A Kereszt utca, Felsősas utca és Tóth József utca környékén lakik. Ivartalanított, oltott, chipezett. A megtaláló jutalomban részesül, kérem hívja a 06-20-933-07-76-os számot.
2016.06.10
Talált, bűbájos, gyerekszerető, játékos, békés tacskó keverék kutyusnak keresek gazdát. Kb. 3 éves, kan, chip nincs benne. Érdekessége, hogy a jobb szeme világosabb, mint a bal. Nem szeretnénk menhelyre vinni, de nálunk sajnos tovább nem maradhat. Számom: 70/452-4599