Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉS

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: Berci
2009-11-30
Kedves doktor úr! Van egy másfél éves tacskó kutyusom, aki minden oltását megkapta időben. Egészséges, boldog kiskutya, játszik, eszik, de mégsem hízik. Nem csont sovány, nem látszanak ki a bordái, de nekem soványnak tűnik. Mi lhet az oka? Vagy egyszerűen csak ”tinédzser ” még? Válszát köszönöm!
Egy 1.5 éves tacsi kan már nem „tini”, hanem fiatal, felnőtt, tenyészérett egyed. A kutya kondícióját célszerű lenne állatorvosával közösen megítélni. Ha ő is alulkondícionáltnak ítéli a kutyát, akkor közösen kell megkeresni az okot. Ha szerinte rendben van a kutya, akkor pedig el kell fogani, hogy aBerci egy slankabb, esetlg atletikusabb alkat, aminek egyébként inkább örülni kell - hiszen kutyáknál (is) egészségesebb, ha nincs súlyfelesleg. Kérje ki állatorvosa véleményét.
jelige: Szeged
2009-11-27
Tisztelt Doktorúr! Nekem olyan problémám van hogy van egy 8hetes kis macskám és nem nagyon szobatiszta. bele pisil az alomba de szönyegek takarokra mindenhova.Ilyenkor mi a te endö???köszönöm elöre is válaszát! Üdv: Egy szegedi lakos
A teeendő mindenesetre az, hogy mielőbb elviszi a cicát állatorvosához. Ha a vizsgálat során teljesen egészségesnek bizonyul a cica, akkor „csak” a szokásos parazitamentesítését kell elvégezni. Közben megbeszélhetik a szükséges védőoltásokat, a majdani ivartalanítását, és a tartással/etetéssel kapcsolatos tennivalókat is, beleértve a szobatisztaságra történő nevelés kérdését is.
jelige: linachan
2009-11-27
Hello Kiskutyám már nagyon öreg 15 - 16 éves és nagyon lesoványodott. Viszont rendesen eszik és el is végzi a dolgát. Azt szeretném tudni hogy ez a soványság mitől lehet az öregsége vagy esetleg mert rosszul van táplálva. A másik hogy a hátsó lábára le van bénulva ( kölyök korában egy hülye gyerek leejtette ), sokat dölöngélt de tudott járni. Most viszont pár napja már szinte nem is tud a hátsó lábaira állni, mindig eldől/elesik. Ezzel kapcsolatban is szeretném tudni hogy mi okozhatja ezt. Esetleg a soványsága vagy mert a csontjai esetleg már nem erősek. Válaszát előre is köszönöm.
Egyszerű dolog lenne azt válaszolni, hogy minden tünet az öregség miatt van és ez ellen nincs mit tenni. De az a helyzet, hogy az öregedő szervezetben ugyanúgy, mint egy fiatalban a tünetekért betegségek felelősek. Egy öregedő szervezetben sokszor több kóros folyamat van jelen, ezek egymás hatását befolyásolják és nehezítik a felismerést és a megoldásokat is, de ... Egy öreg kutya esetében is ugyanaz a teendő, mint egy kölyök, vagy középkorú egyednél. Kérni kell a részletes vizsgálatokat állatorvosától. Csak így derülhet ki a kutya állapota, betegségei, esélyei és a lehetséges megoldások. Ha nem is lehet újra fiatallá tenni egyetlen öreg kutyát sem, van, hogy egy-egy betegséggel együtt kell élni, de az esetek többségében gyógyszeres kezeléssel enyhíthetőek a tünetek. Ha esetleg daganatos elváltozást találnak az öreg szukában, az sem biztos, hogy egyenlő a halálos ítélettel - bár kétségkívül érdemes lett volna a súlyvesztést sokkal korábban kompolyan venni és kivizsgáltatni.
jelige: vacakom 2.
2009-11-26
Tisztelt Doktor úr. Azért nem írtam több információt, mert nem reméltem, hogy választ kapok rá.. Nos a következő a helyzet. 3 kutyáról van szó.Anya lánya és a fiú(vagy is apa) kutya. A kislány kutya az unokánké aki csak tavasszal tudja elvinni a kutyáját. Hogy mióta csinálják ezt talán 1 éve.A lakást minden nap felmosom fertőtlenítős vízzel.Sétáltatni ritkán visszük el őket mivel kertes házban lakunk.Az élet koruk, Anya:4 éves Apa :10 éves a kislány :2 éves Nem csak vizelnek hanem kakilnak is. 13óra után már nem kapnak enni. A víz fogyasztásuk nem túlzott.Nem hasmenéses hanem szilárd a széklet.Szerintünk mind a 3 kutya piszkít mivel 3 pisi folt és három széklet található reggelre. Este 10 után még ki vannak engedve. Reggel pedig Én már 4-5 óra között kelek.Nem csak tápot kapnak, hanem házi kosztot is .Száraz tápot és konzervet is fogyasztanak.Az oltást minden évben megkapják a kötelező kombinálva.Az apa kutyát 1 éve ivartalanítottuk.Bízom benne most elég információt adtam meg Önnek. És még egyszer elnézést kérek ,hogy nem bíztam a válaszába. Maradok Tisztelettel:
Gondolom ismeri a viccet a süniről meg a fűnyíróról ... Most már némileg árnyaltabb a kép, mint előző levelében. Valószínűleg a fiatal szuka a renitens a történetben és a 2 idősebb kutya pedig igyekszik felüljelölni a fiatal kutya vizelet- és széklet jelölgetését. Nincs egyszerű megoldás - főleg azért nincs mert már egy éve tart, azaz elmélyült ez a rendellenes viselkedés. A kutyákat figyelni kell, és amennyiben rajtakapják, hogy bennt akar pisilni, vagy székletet üríteni, akkor rövid úton ki kell tenni a szűrét. Egyértelműen és következetesen kell az egész családnak „nemteszést nyilvánítani” lehet emelt hangon szidni a renitens és meg is lehet legyinteni. A fiatal szuka elkerülése a háztól valószínűleg segít a helyzet megoldásában. Ha a 3 kutya az éjszakát a családtól elkülönítve pl.: konyhában, előszobában tölti, az sem kizárt, hogy a zsúfoltság, pihenőhelyért történő vetélkedés az oka a kellemetlen helyzetnek. Mindkét szuka ivartalanítása egyrészt egészségük érdekében, másrészt pedig a nemi érdeklődés megszűntetése miatt is ajánlatos. Nem kizárt, hogy ez is segít megoldani a kérdést.
jelige: vacakom
2009-11-26
Sajnos a lakásba piszkítanak a kutyáim. Mit tegyek?
Kedvem lett volna csak annyit válaszolni, hogy: „Hát, takarítsa ki a lakást.” Mióta piszkítanak? Egyáltalán bepisilnek, vagy bekakilnak a lakásba, vagy esetleg csak besározzák a lakást? Hányan vannak egyáltalán a kutyák és mindegyik bepiszkít, vagy csak egyikük, némelyikük? Mennyi időnként sétáltatja őket? Sokat iszik, isznak, esetleg hasmenése, hasmenésük is van? Tényleg azt gondolta, hogy ilyen kevés adat mellett érdemi választ kaphat?
jelige: Pamacs
2009-11-26
Kerem segitsenek!masfel eves kan maine coon macskam tobbszor bepisil,eleinte a szonyegre ,padlora de mostmar rosszabb a hejzet,lassan az egesz lakast osszepisili,hiaba van tisztan tartva az alom.Harom macskam van testverek ebbol ketto kan es egy nosteny,tobbiekkel aemmi gond nincs.Milyen oka lehet annak,hogy ezt csinalja es mit tehetek ellene?Valaszat elore is koszonom.
Egy macska gyakorlatilag minden testi és lelki betegségét jelezheti az említett módon. Ha állatorvosa a kandúrt teljesen egészségesnek találta, akkor pedig tudnia kell, hogy gyakori, hogy ivarérett, teljesen egészséges kandúrok jelölgetik a lakás pontjait. Számomra inkább az a csodálatos, hogy 3 macska tulajdonosaként ezen csodálkozik. A jelölgetés oka a macska élőhelyének, territóriumának megjelölése és domináns sttásuának tudatosítása a másik macskákkal. Ha ezt nem érti, hogy a másik 2 miért nem jelölget, arra az a válasz, hogy általában a nőstények nem teszik ezt, és a kevésbé domináns kandúrok is ritkábban teszik ezt. Ha a macskák teljesen egészségesek, akkor a jelölgetés megszűntetésére a kandúrok kiherélésével van esélyünk. Annál nagyobb az esély, minél gyorsabban megtesszük ezt, és minél kevésbé mélyül el vizelettel történő jelölgetés szokása.
jelige: pityu
2009-11-25
Tisztelt doktor úr! Ivartalanított kandúr cicám 15 éves, 1995 óta minden évben megkapta a szükséges oltásokat. A lakásban és a kertben egyaránt tartózkodik, de a cicakosárba bebújni, orvoshoz menni nem nagyon szeret. Kell-e még oltatnom most is, érdemes-e zaklatnom szegény állatot azzal, hogy elcipelem az orvoshoz? Nem okozok-e neki nagyobb bajt, ha beadatom a vakcinákat? ( kombinált és veszettség elleni oltást szokott kapni). Üdvözlettel:
A gyors válasz: Igen, érdemes elcipelni a macsekot és nem okoz neki nagyobb bajt, mint amit a védőoltás elhagyása jelentene. Az Önök példája is bizonyítja, hogy a hosszú egészséges életet macsekéknál a fiatalkori ivartalanítás és a rendszeres védőoltások, parazitamentesítések jeélentik.
jelige: Fidike
2009-11-25
Tisztelt Álllatorvos! Japán chin kutyám 14 éves. Kb fél éve szed szívére Tensiomint 2x fél Diaphillynt 2xfél és időszakonként Furosemid tablettát. Egész jól elvolt idáig de kb 3 hete fújja az órából a vizet néhe egyet-egyet köhög meg horkant időnként. Visszavittem az orvoshoz váltott vízhajtót most Reospiront 25mg -ból 2x negyed tablettát kell szednie. Azt mondja az orvos, hogy ettől nem hajtódik ki a kálium a szervezetéből. Ez igaz? És ez az állapotváltozás most a betegség rosszabodását jelenti? Nagyon aggódom mert nem látszik rajta a 14 év és nagyon vigyázok Rá. Jól eszik pisil kakil ugat. És nagyon szeretjük. Szeretném ha elérkezett az ideje, hogy magától aludjon el de félek, hogy emiatt a vizesedés miatt majd nekem kell meghoznom a döntést. Válaszát előre is köszönöm Nelly
Gyakorlatilag minden idült betegség kezelésében időszakonként részletes kontrol vizsgálatokat érdemes végezni annak megállapításához, hogy stagnál-e, vagy rosszabbodik a betegség és, hogy milyen változtatásokat kell eszközölni a kezelésben. A Fidike esetében is a friss adatok (véreredmények, EKG, szívultrahang ..) összevetése a régebbiekkel hozhat eredményt azügyben, hogy mi és mekkora a baj. A legjobb esetben még az is előfordulhat, hogy „csak” egy kis felsőlégúti fertőzés alakult ki a kutyában. Remélem, hogy még sokáig nem kell elbúcsúzniuk a Fidikétől és ha majd egyszer eljön az idő, akkor valóban könnyű lesz a búcsú.
jelige: kisagyi ataxiás cica
2009-11-25
Tisztelt Doktor úr! Találtam egy kiscicát, akit úgy döntöttem megtartok, így elvittem állatorvoshoz az oltások és féregtelenítés miatt. Továbbá, mert furcsán, imbolyogva jár, remeg és evés közben gyakran rázza a fejét. Mindkét doktor úr diagnózisa kisagyi ataxia volt, annyi eltéréssel, hogy míg az első alkalommal az egyik doktor úr álláspontja szerint az ataxiát ki fogja nőni a kiscica. Majd a féreghajtás után 1 héttel vissza kellett vinnem a kiscicát az oltás miatt így kerültünk a másik doktor úrhoz, (így rá is kérdeztem, hogy a kinövés mit jelent és mikortól várható javulás), aki viszont eléggé elkeserített a diagnózissal, miszerint ha eddig nem történt változás akkor nemhogy stagnálni nem fog az állapota, de a véleménye szerint egyenesen romlani fog, várható a lebénulás, vakság és az elaltatás lesz a megoldás. Tudom, hogy látatlanban nehéz vagy lehetetlen állást foglalni ebben az ügyben, én igazából arra lennék kiváncsi, hogy az esetek döntő többségében mi szokott lenni egy ilyen betegség végkimenetele. A féreghajtás után 1 héttel sem javult a cica állapota, úgyanúgy topog és inkoordinált a járása (hátsó két lába), nehezen vagy alig tud felmászni egy székre, kb 4-5 hónapos lehet a cica, kedélyállapota jó, játékos, bár csetlik-botlik de kitartóan ugrál a labda után, verekszik a másik macskával, étvágya is jó (különösen jó!). Igazából teljesen tanácstalan vagyok, nem ismerem ezt a betegséget, és valószínüleg talán okkal nem is ajánlottak fel semmilyen kezelést, gyógyszert azonkívül, hogy kövessem figyelemmel az állapotát. Amit elfelejtettem ismét megemlíteni az az, hogy találtam benne egy kullancsot, azt ki is szedtem. Előre is nagyon köszönöm a válaszát, segítségét. Üdvözlettel: egy cicagazdi
Nemhogy nehéz bármit is mondani vizsgálatok nélkül, de egyenesen lehetetlen. A kisagyi ataxiás tüneteket (ami egy tünetcsoport és nem végső diagnózis) is több betegség okozhatja pl veleszületett agyi rendellenességek, epilepszia, súlyosfokú parazitózisok, vírusos-, és bakteriális fertőzések, portoszisztémás sönt ... és biztosan kihagytam még néhány lehetséges okot. Ezek egy része idővel javulhat, gyógyulhat, másik része csak intenzív kezeléssel, némelyike pedig alig befolyásolható. Némileg pontosabbat a cica részletes vizsgálatával (benne vérvizgsálatok, vírustesztek is) neurológiai vizsgálatával, esetleg műszeres vizsgálatokkal lehetne tudni. Ha ezek nem történnek meg, akkor csak az idő hozza meg a választ.
jelige: Betty
2009-11-25
6 éves keverék kutyánknak már kb.két hónapja erős hasmenése van. Egészen híg és bűzös. Viszont jó kedvű, élénk, jó étvágya van, egyáltalán nem látszik betegnek. Az állatorvosunk teljesen tanácstalan. Diétára, gyógyszerekre sem változik a helyzet. Kapott Dipankrint, Bolus adstringenst, Neomycint. Diétára rizst, tésztát, joghurtot, csirkehúsos tápot. Semmi eredmény. Milyen vizsgálat deríthetné ki a baj okát?
Részletes vizsgálatokkal ... Nem kizárt, hogy már egy bélsár vizsgálat nyomra vezethetne ... de az sem kizárt, hogy vérvizsgálatokra, képalkotókra, esetleg részletes belgyógyászati (onkológiai, allergológiai, endokrinológiai ...) vizsgálat(ok)ra is szükség lesz. Állatorvosa nyilván tisztában van a célravezető sorrenddel - kezdjenek hozzá. Mielőbbi diagnózist, minél egyszerűbb és jól kezelhető betegséget kívánok!
jelige: Alex
2009-11-25
Kedves Doktor úr! Olyan 2 hónapja volt a kutyámnak egy rosszulléte. Voltunk orvosnál, kapott B12 vitamint, azt mondta figyeljük, jegyezzük fel a rosszullétek időpontját, de azóta nem volt. Most 2-3 hete időnként vérzik az orra,ill. az utóbbi időben gyakran. Mi lehet az oka egy orrvérzésnek?
Hát rosszullétnek igen sok oka lehet, gyakorlatilag minden betegség általános tünetét fogalmazta meg. Ezek közül csak nagyon kevés gyógyul meg egyetlen B12 vitamin injekciótól ... Az orrvérzésnél fontos lenne tudni, hogy egyoldali-e az orrvérzés, vagy kétoldali, esetleg váltakozó. Ha egyoldali, akkor „csak” fekélyekben, idegen testben, gyulladásokban, növedékekben, daganatokban kell gondolkodnunk első körben. Igen, sajnos egy 5-10 év kötötti Boxer kan esetében a daganatnak is álla a zászló. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal (fizikális vizgsálatok, vérvizsgálatok, képalkotók, citológia ...) tudja megállapítani a pontos diagnózist. Ha esetleg valóban daganat áll a háttérben, akkor sem biztos, hogy megoldhatatlan az eset.
jelige: Molly
2009-11-25
Tisztelt Doktor Úr! Egy kérdéssel fordulok Önhöz. Napok óta egy dolog jár a fejemben. Kiskutyám 4 hónapos. Kicsi kis yorki. A hölgy akitől vettem azt mondta, hogy parvovírus ellen kapott egy oltást még pár hetes korában és kétszer volt féregtelenítve. De költözés miatt elveszett az oltási könyve. Én most adattam be neki a kombinált oltását. De nagyon nyugtalan vagyok hogy vajon ez így elég e, jó e. Ő a család középpontja és nagyon féltem. A doktor aki oltotta azt állítja semmi baja nem lehet kutyusomnak. Hát nem tudom. Várom mielöbbi válaszát. Köszönöm hogy segít!
Hát én sem tudom, hogy egy szakember miként mondhatna olyat egy első alkalommal látott kölyök esetében, hogy semmi baja nem lehet ... Szerintem félreértette, és ő azt mondta, hogy bármi baja lehet. Egy kölyök esetében az első évben 4-5 ajánlott és 2 kötelező vakcinát illik beadni a megfelelő védettség elérése érdekében, 2 hetente. Szerintem nem érdems azon meditálni, hogy meeglehetett-e ez az első parvo oltás, hanem kell csináltatni egy új könyvet és minél teljesebb védőoltási sort kell beadni a kölyöknel. Honlapunk Tudnivalók rovatában ( http://www.kisallatbudafok.hu/index.php?f=3 ) pontosan tájékozódhat kölyök kutyák védőoltásairól.
jelige: Pongó 3.
2009-11-24
Kedves Doktor Úr, Elnézést, hogy csak ilyen hosszú idő elteltével köszönöm meg kimerítő válaszát, de a computerem felmondta a szolgálatot. Sajnos legnagyobb fájdalmunkra és a sok-sok kezelés ellenére Pongót a múlt héten munkából hazajövet halva találtuk. Ahogyan Ön is tanácsolta, előzőleg elvittük újabb vizsgálatokra, ahol is érdekes módon az ultrahang javulást mutatott, a vizesedés is csökkent, így a kardiológus tanácsára csökkenthettük az amúgy iszonyatos mennyiségű gyógyszert, amit az utóbbi időben kapott. Amire sosem kaptunk magyarázatot, hogy mi okozhatta nála az étvágytalanságot, mivel az amúgy túlságosan is jó étvágyú kutya az első rosszullététől kezdve visszautasított minden táplálékot. Hiszen sok kutyus él szívbetegséggel,de attól még elfogadják az ennivalót. Miután fecskendőből tudtunk csak minimális táplálékot és folyadékot juttatni a szervezetébe több mint két hónapon át, ezáltal borzasztóan legyengült. Többször kapott infúziót, különböző étvágygerjesztőket, még steroid tartalmú injekciót is, hátha felerősitik. Mindez hiába történt, tehetetlenül néztük, hogy csont és bőrre fogy és a végelgyengülés állapotába kerül. Még csak hét éves volt, és a legcsodálatosabb természettel megáldva. Mégegyszer engedje meg, hogy megköszönjük idejét és hasznos tanácsait, amivel próbált segíteni Pongón. Tisztelettel:
Sajnálom a történteket. Sajnálom a Pongót, magukat, kezelő orvosaikat és a látszólag hiábavaló fáradozásaikat. Ennél rosszabbul már csak akkor érezhetnék magukat, ha nem tettek volna meg mindent a Pongóért. Minden jót kívánok. 1);
jelige: allergia
2009-11-24
Tisztelt Doktorúr! Mai nap folyamán olyan 6 óra tájékában kapta meg kis yorkshire terrierünk kombinált oltását. Ő most négy hónapos. Sajnos rá egy órájára rosszul lett. Sokat sírt nem akart mozogni fájdította a nyakicáját. Egyeztettem a doktorral aki oltotta azt mondta ez nem probléma. Ebbe én nem nyugodtam bele, visszavittem hozzá. Közben én utána olvastam és mindenhol azt írták hogy ellen injekciót kellene kapnia a kutyusomnak. Hát a doktorúr szerint erre semmi szükség. Elismerte hogy igen allergiája van, de szerinte csak hisztizik a kutyus. Már több órája csak fekszik nem akar mozogni. Kis sült csirkemellet egy pár falatot fogadott csak el, de inni nem akar. Mit javasol mit tegyek? Köszönöm
Sajnos én (vagy bárki más) a kutya vizsgálata nélkül biztosan nem tudom eldönteni a dilemmát, miszerint: a.) kezelést nem igénylő, sértődés kategóriája az eset, vagy b.) az oltási reakció mértéke megüti azt a szintet, hogy kezelni kell a mellékhatásokat. Létezik olyan súlyosságú allergiás reakció, amit kezelni szokás és kell, és van, amit valóban nem kell. Én magam 3 hete kaptam a régi és új influenza elleni védőoltást a vállaimba, és 2 napig enyhe feszítő érzést éreztem a helyén. Mindennemű kezelés nélkül megszűnt. Ha hozzáteszem a dologhoz, hogy nem feltétlenül a vakcina mellékhatása a fájdalom, nyüszítés, bágyadtság, étvágytalanság tünetegyüttes - akkor, tudom, én csak még tovább bonyolítom a kérdést. A javaslatom csak egy lehet. Ha betegnek gondolja a kutyát, kérje állatorvosa vizsgálatát és segítségét a megoldásban. Talán a legfontosabb, hogy értsék egymást, bízzanak egymásban (állat)orvosával. Ha ez nem így van, akkor elsősorban ezt kell megoldani.
jelige: Bonnie
2009-11-23
Tisztelt doktor úr/nő! Szeretném megkérdezni,hogy létezik-e olyan szer a kullancs elriasztására,amit nem minden hónapban/Pl;Frontline csepp/-kell adagolni a kutyára.Valami erősebb,ami tényleg megvédi,ugyanis a kutyánkat a Babasiozis miatt már kétszer majdnem elveszítettük!Válaszát előre is köszönöm!Knyaskóné
Gyakorlatilag az összes bőrre alkalmazható kullancs ellenes szer hatásának időtartama 1 hónap. Nyakörvek közül tud ajánlani állatorvosa olyat, amely több hónapon keresztül (3-7 hónap) megvédei a kutyát a kullancs fertőzéstől.
jelige: Zorró
2009-11-22
Tisztelt Doktor úr! Van egy 4 éves fekete kandúrcicája anyukámnak , és ma volt egy hirtelen rohama , ami kb. 40 mp-ig tartott. Kérdeztem anyukámat, és ő erre azt mondta, hogy ez kb. 2 hete tart. Naponta kb. egyszer így látta a cicát. Azt nem tudom, hogy több rohama is van naponta, mert kinti cica. A rohama alatt szegénykém bepisil , bekakil rángatózik. , olyan görcsösen. Mi lehet a probléma vele???
Sok fertőző- és nem fertőző betegség okozhat a leírt módon idegrendszeri tüneteket - pláne egy kijáró oltatlan knadúr esetében. Leírása alapján az sem kizárt, hogy epilepszia alakult ki a Zorrónál. Természetesen kizárólag részletes állatorvosi vizsgálattal lehet közelebb kerülni a diagnózishoz, és ezután beszélhetők meg az esélyek, megoldások. Különösen kijáró macskák esetében az ivartalanítás, és a rendszeres védőoltások, parazitamentesítések jelenthetik a hosszú (15-20 év) egészséges macska életet. Ha ez nem történeik meg, akkor teljesen természetes, 2-5 év alatt elkopnak, elpusztulnak.
jelige: Tücsi
2009-11-22
Yorkshire Terrier 2 éves kiskutyámnál Atraxiát diagnosztizáltak. Csak annyit tudok erről a betegségről, hogy gyógyíthatatlan, génekben örökölhető. Mindezt megértettem, érzéseim késleltettek abban, hogy rá tudjak kérdezni milyen a betegség lefolyása bár ezt megtehetem még mert nem engedték el a kutyusomat csak úgy gyógyszerrel, aztán szedje. Vissza kell vinnem másfél hét múlva kontrollra a (Bp.-i)Sebészeti Klinikára, ahol teljes kivizsgálást kapott (CT, gerinc rtg, vérlabor). Segítséget kérnék ahhoz, hogy megtudjam mi vár ránk, milyen tapasztalatokat dolgoztak fel ezzel a betegséggel kapcsolatban amit elolvashatnék, mivel kell szembe néznem, mivel tehetem elviselhetőbbé a kis hátralévő életét, hogyan gondozzam a szereteten túl? Előre is köszönöm. Tücsi barátja és gazdája.
Biztos, hogy nem ataraxia vagy esetleg ataxia szerepel a papíron? Kérem ne írja meg nekem, és más weboldalnak se a helyes műszót, mert nem kaphat értékelhető választ sem tőlem, sem más olyan állatorvostól, vagy önjelölt észosztótól ami információt jelenthet Önnek a Tücsiről. A válaszokat csakis a diagnózist megtaláló orvostól és a kezelő orvosától kaphatja meg. Ráadásul könnyen lehet, hogy csak a kontrol vizsgálatok eredményei hoznak majd idővel pontos választ.
jelige: árajánlat
2009-11-22
Tisztelt Állatkórház! Van egy közel két éves mini Yorki kiskutyám. 2 fogát szeretném kihuzatni. 2 szemfoga vagy egymás mellett mind a két oldalon. Szeretném megkérdezni, hogy ez kb. mennyibe kerülne? A másik kérdésem, hogy kb. mikorra tudnák ezt vállalni? Köszönöm segítségüket.
Leírása alapján perzisztáló tejfogak esetéről (is) lehet szó. Ha 2 éves korára nem hullottak ki a tejfogak, akkor már nincs esély arra, hogy maguktól kiessenek, azaz valóban csak a műtéti megoldása lehet a fejlődési rendellenességnek. Természetesen a kutya előzetes vizsgálata nélkül nem adunk műtéti időpontot senkinek. Hasonló műtét ára nálunk 12 és 20 e Ft között lehet, ennél pontosabbat a kutya vizsgálatával lehet mondani. Mivel örökíthető rendellenességről van szó felmerül a kutya ivartalanításának kérdése is, bár még azt sem írta meg, hogy milyen nemű a kutya. Végezetül hadd hívjam fel a figyelmét, hogy semmi értelme nincs a hasonló módon „árajánlatokat” kérni különböző helyekről, hiszen az orvos nem tudhatja mire tesz árajánlatot. Hogy állnak a kutya vakcinái? Makkegészséges(nek tudott) a kutya? Nincs egyéb öröklött, vagy szerzett betegsége? Hogy szeretné az altatást, gázzal, vagy injekciósan, milyen szerekkel? Kér antibiotikumot és fájdalom csillapítót is a kutyának, vagy valóban csak az ár számít?
jelige: ürülék evés
2009-11-22
A kutyusom egy ideje el kezdett ürüléket enni, a cicusokét. Panel lakásban élünk. Kap száraz és konzerv eledelt is. A kutyus fajtája csivava (lehet, hogy keverék kicsit) és kan ivarú. Kb. 2 éves. Nem rég kezdte el. Mit tudok tenni, hogy leszoktassam róla? Esetleg lehet valami betegség jele? Üdv.:
Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja kizárni, hogy betegség jelét, vagy „csak” viselkedési rendellenességet tapasztal-e. Nagy az esélye, hogy nem betegség, vagy táplálási elégtelenség áll a „tünet” hátterében, hanem viselkedési rendellenesség. Ha mindig felügyelet alatt vannak állatai, akkor nincs más teendője, mint az ürülék azonnali eltávolítása a macskaalomból. Ha hosszasan egyedül vannak az állatok, akkor pedig nincs más megoldás, mint a macskaalom olyan helyre történő helyezése, ami a kutya által nem elérhető. Felkereshet vislekedési zavarokkal foglalkozó specialista állatorvost is, de ha nem tud kellő időt és figyelmet fordítani a yorkira, akkor nem lesz használható terápiás megoldás.
jelige: Enfzsi 2.
2009-11-22
Tisztelt D.Ur, A kezelesek milyen gyakoriak lesznek? Heti 1 vagy tobb? Mennyi ideig tart egy kezeles? Csinaljuk ugy ahogy a leghatekonyabb, csak nekem tudnom kell, mert dolgozom napkozben. Odaernunk meg vissza 1-1 ora, es termeszetesen nekem szabadsagot kell inteznem arra az idore. Ezert kerdeznem most, hogy van-e reggeli idopontokon kivul mas opcio, esetleg estefele 6-7 korul vagy 7vegen lehetoseg a kezelesre. koszonom a valaszat
Az oncothermiás kezeléseket hetente 3 alkalommal, hétfőn, szerdán és pénteként, sajnos mindig a reggeli órákban végezzük. 7.30 és 9 óra közötti időpontokban várjuk a kezelésre hozott kutyákat. Tudom, hogy minden egyes megválaszolt kérdés újabb néhány tucat másik kérdést vet fel, ezért kérem, hogy 30.-án hétfőn napközben hívjon fel és beszéljük meg az Endzsi kezelését.
jelige: disney
2009-11-22
Szuka kutyám 50 ik napon elvetélt mind halva születtek.Állatorvos látta ultrahang,tejapasztót és méhösszehúzódást elősegitő cseppet előirásnak megfelelően 1hétig.most elmúlt már 6 hét de még mindig kis vér váladékot látok napi 1-2 szer nem büzős ,jókedélyű. Ez természetes? következő tüzelésnél be fogom fedeztetni,van rá 3 előjegyzés kölykökre.kérdem nem fog megismétleni a korai elvetélés?Eddig 3 szor ellett problémamentesen.
6 héttel a vetélés után már illett volna megszűnnie a hüveléyfolyásnak, vérzésnek. A vetélésnek és az elhúzódó méhinvolúciónak (már ha a méhből és nem a hüvelyból, vagy hólyagból származik a váladékozás, vérzés) sok oka lehet. Állatorvosának mi volt a véleménye a vetélés okáról? Miért nem készült boncolás az elvetélt magzatokról? Nekem arról sincs fogalmam, hogy a tenyész szukája Herpesz vírus vakcinával oltott-e. Ezen kívül is lehetett akár fertőző-, akár nem-fertőző (pl pajzsmirigy betegség, Cushing) a vetélés oka. A következő tüzelés előtt érdemes lenne a kutyát komolyabb kivizsgálásnak alávetni, hiszen adatok nélkül legfeljebb hasra csapva lehet megválaszolni a kérdését ... „Á nem, dehogyis fog megismétlődni a vetélés.” vagy „Dehogyisnem, tutti, hogya kutya megint elvetél.”
jelige: tacsko, avagy az elo kalyhacso
2009-11-19
14 éves egyébként szobatiszta tacskóm egyre gyakrabban pisil maga alá (a kosarában is). Az esetek többségében kikéredzkedik, de egyre gyakoribbak a balesetek. Kb 1 hónapja teljes kivizsgáláson voltunk más okból kifolyólag (vérkép, ultrahang, röntgen), de semmit nem találtak nála. Alapvetően sokat iszik. A fenekén van egy sérv, ami nem fáj neki, és eddig semmi probléma nem volt vele, ezért nem is nyúltak hozzá. Mi lehet az oka a bepisilésnek? Van-e valami, amivel javíthatok a helyzeten? Válaszukat előre is köszönöm!
Szinte biztosan betegseg all a sok vizivas sok pisiles hattereben. Ha egy honapja nem talaltak elterest a kivizsgalas soran, akkor meg kell ismetelni a vervizsgalatokat, ultrahang vizsgalatot, rontgent esetleg ki kell egesziteni mas verparameterek meresevel is (pl kortizol) hiszen nem kizart, hogy most egy honap elteltevel kiderul a betegseg. Meg az sem kizart, hogy a gatserv (ezt akarta irni?) is felelos a tunetekert, hiszen a gatserv tartalma akar a holyag is lehet. Nem ertek egyet azzal a hozzaallassal, hogy ami nem okoz fajdalmat, vagy (latszolag) nem okoz problemat, azzal ne kene foglalkozni. Csak egy modon van esely a helyzeten javitani, megpedig, ha diagnosisra jutnak. Ha ez nem tortenik meg, akkor nincs modszer amivel javithatna a helyzeten. Ha allatorvosa kimeritette a helyben elerheto lehetosegeket, akkor kerje meg, hogy kuldje el Onoket specialistahoz, akar az Allatorvos-tudomanyi Egyetemre. A sok vizivast es sok pisilest sok tucatnyi betegseg okozhatja, de nem tudom elkepzelni, hogy ne lehessen megtalalni az okot.
jelige: katica
2009-11-19
Tisztelt Doktor(nő)(úr)! 13 hónapos tündéri kutyusunk, igen hamar szobatiszta lett, amit mára felülcáfolt. Elég sokszor előfordul, hogy bepiszkít, igaz szokott helyekre és inkább csak pisil. Még akkor is előfordul, ha előtte már volt kint. De van úgy, hogy be is kakál. Máskor egész nap nem csinál ilyet. Nagyon megvagyunk ijedve nincs e szervi baja, mivel elég hamar szobatiszta lett, így nem tudjuk mit rontottunk esetleg el. Van úgy, hogy ezen jelenség napokig elő sem jön. Válaszát előre is köszönöm.
Allatarto tulajdonosoktol eroben szokatlan, de igen komoly felkeszultsegrol tesz tanubizonysagot es helyes iranyu gondolkodasra vall Ontol, hogy elso gondolata az, nincs-e szervi baja a kutyanak. Valoban ezt kell elsokent tisztaznia allatorvosanak, hiszen a kutyak (es foleg a macskak) barmilyen betegseg, fajdalom, rosszullet, diszkomfort eseten reagalhatnak a leirt modon a szobatisztasag megszunesevel. Ha talal elterest allatorvosa, akkor termesztesen a betegseget kell kezelni. Ha sikerul meggyogyitani a kutyat, vissz fog terni a szobatisztasag is. Ha nincs szervi elteres, akkoe nehezebb (de nem remenytelen) a helyzet. Sokszor sikerul rajonni a viselkedesi zavar okara, es akar gyogyszer nelkul, `csak` tartasi-. kornyezeti feltetelek valtoztatasaval, akar gyogyszer alkalmazasaval, de celt lehet erni. Jarjanak a vegere, es oldjak meg a problemat allatorvosuk segitsegevel.
jelige: legzes
2009-11-19
A kutyám (kistestű) olyan féléves kora óta bizonyos időszakonként fulladva, nehezen veszi a levegőt. Nyugalmi állapotban, alvás közben is előfordult. A teste teljesen megmerevedik, a fejét kicsit lehajtja és próbálja beszívni a levegőt és közben hörgő hangokat ad ki. Ha játszik, vagy fut még sosem csinálta. Van amikor hónapokig egyszer sem csinálja, van amikor naponta egyszer két-három napig.
A legnagyobb valoszinuseg szerint legcsoszukulete, vagy allergias eredetu megbetegedese, vagy esetleg szivbetegsege lehet a kutyanak. Ennel kisebb valoszinuseggel (de nem kizart!) meg sok egyeb (idegentest, garat/gege/nyaki/mellkasi terime, legzoszervi betegsegek, idegrendszeri betegsegek ...) is jelentkezhetnek a leirt modon. Kerdest nem irt ugyan, de a valaszom erdemi resze megis csak az lehet, hogy keresse fel allatorvosat, tarja ele a problemat es kerje meg ot reszletes vizsgalatokra.
jelige: Endzsi
2009-11-19
Tisztelt Dr Ur, Nov 13-an penteken jartunk Budafokon vizsgalaton a magyar vizsla kutyusommal (Endzsi), megallapitotta estere az eredmenyt es most ez ugyben irok. A kezelest, amit reszben mar telefonon is emlitett, szeretnem az on segitsegevel megkezdeni amint lehet. A lehetseges kezelesrol (oncothermias modszer) illetve gyogyszerrol (masivet) olvastam az interneten. Ha van tobb info, amit erdemes tudnom, nyugodtan irja meg. Idopont egyeztetes celjabol irok most, tudom h kulfoldon van, de ha megtenne, hogy ir nekem (ha van lehetosege) hogy mi lesz ennek a menete, hol, mikor es milyen formaban fog elkezdodni a kezeles azt megkoszonnem. Mi kesz vagyunk amint on hazajon elkezdeni. Engem ezen az email cimen eler, minden nap megnezem az emaileket. Varom valaszat.
Sajnos, ahogyan megbeszeltuk huzamosan kulfoldon vagyok, csak november 30-tol tudom elkezdeni a kutya kezeleset. En kesz vagyok akar november 30-an hetfon reggel 8 es 10 ora kozott megkezdeni a kutya kezeleset a mar ismert helyen. A Masivet gyogyszer is rendelkezesre fog allni december elejetol.

<< <  118 / 398 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.10.03
Kedves Budafokiak! Este 7-kor hoztak be a rendelőnkbe egy kb 3-6 éves nőstény, nagytestű cirmost (5 kg körül), szegény nagyon rosszul volt, de reggelre sokkal jobban lett. Jó általános állapotú, jó kondíciójú, bolhanyakörvvel, biztos van gazdája. Aki felismeri, hívja a rendelőt: 06-1-229-3865
2014.09.18
22. Kerület Szemerédi utcából eltűnt a fekete félperzsa ivartalanított kandúr cicám. Aki tud róla valamit kérem jelezzen. Zoé névre hallgat 06209735459
2014.09.03
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: &quot;Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!