Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Manó
2012-04-20
Tisztelt Doktornő/Doktorúr! 5 hónapos yorki kan kutyusom nagy valószínűséggel megfázott. Ugyan nem lázas és nem is köhög, de amikor alszik (főleg este) és helyezkedés céljából vagy simán felébred, akkor lehet hallani, hogy orrdugulással szenved, igyekszik kifújni, tüsszög. Napközben amikor fent van semmi baja, szunyókálás közben nagyon ritkán lehet csak hallani, hogy problémája van. Rendesen eszik, iszik, sokat játszik és jó a kedve. Velünk alszik az ágyban, hol takaró alatt, hol a takarón kívül, ahogy éppen kedve tartja. Én arra gyanakszom, hogy az elmúlt pár napban, amikor már estére is nyitva hagytuk az ablakot megfázhatott. Mit tehetünk, lehet-e házilag ápolni. Illetve lenne még egy kérdésem, hogy mennyi idő lehet még, amíg megszokja a szobatisztaságot. Van, hogy játék közben is (szerintem elfelejtkezik magáról vagy nem tudja visszatartani) elkezd pisilni, egyébként a pelenkát csak ritkán látogatja. Volt alom is, de azt folyton csak kikaparta a földre. Lakótelepen lakunk, erkély nincs, és nem tudjuk minden nap levinni sétálni (csak kb minden második nap, hétvégén minden nap), viszont sűrűn van, hogy a nagymamáéknál van egész nap a kertben. Már egy egész üveg helyhez szoktató cseppet elhasználtunk, de semmi eredmény. Január óta van nálunk a kutyus és most már jó lenne, ha rászokna a pelusra. Próbálunk rászólni, felitattuk a pelenkával a pisijét, próbáltuk pisilés közben odarakni, de csak nézett ránk nagy szemekkel és nem pisilt. Mit tudnánk ezzel kezdeni? Vagy egyszerűen legyünk türelmesebbek? Válaszát előre is köszönöm, szép napot: Viki

Kedves Viki!

 

Kezdem az orrdugulással. Lehet, hogy még éjjel kicsit hideg van az ablaknyitáshoz. Nyilván Önök jól betakaróznak, de egy kiskutya ugye sokszor kilóg a takaró alól. A kistestű fiatal állatok még nem tartják olyan jól a testhőmérsékletüket, főleg mozdulatlanul, alvás közben, mint mi felnőttek.

Az is lehet, hogy túl száraz a levegő, lehet, hogy egy kis párásítás is jót tenne. Lehet hideg párásítót kapni, de a fűtőtestre rakható egyszerű vizestartály is megteszi. Pár csepp illóolaj is jó hatású lehet a vízbe téve, mondjuk eukaliptusz. Ha állapota nem változik, netán romlik, természetesen állatorvoshoz kell vinni.

A másik a szobatisztaság. Nem pontosan értem, hogy miért csak 2 naponta viszik le sétálni. Talán az oltások után az immunitás (betegségek elleni védettség) kialakulása miatt? Vagy dolgoznak, nem érnek rá? Akkor sokat van egyedül a kiskutya? Szerintem sokkal egyszerűbb lenne a szobatisztaságra szoktatás, ha megszokná a rendszeres sétát, ott a szagok (más kutyák szaga), bokrok, ingerek mind arra csábítják a kutyust, hogy pisiljen. A pelenka, netán a macskáknak kitalált homok, vagy kő nem természetes egy kutyának, fajától idegen az ilyen fajta ürítés. Persze mindent meg lehet tanítani kitartó, következetes, türelmes munkával, de ha így is keveset tudnak vele lenni, akkor talán mindenkinek könnyebb lenne rendszeres időközönként egy gyors sétát beiktatni. Ekkor már tudni fogj:, gazdi csörgeti a kulcsot, hozza a pórázt, leérek a jó illatba, pisilek.

Remélem sikerül majd mindenki számára jó döntést hozni!

Üdvözlettel,

Dr. Szilágyi Jusztina

jelige: buksi
2012-04-26
Tisztelt Doktor úr! A kiskutyám most 7 hetes és ma találtunk benne egy kullancsot. Megpróbáltuk kiszedni de a feje bennmarad és sehogy sem jön ki.És nincs beoltva még.Ilyenkor mi a teendő? Ki fog esni a kullancs feje? Baja lesz a kutyusnak? előre is köszönöm,Anaa

Kedves Gazdi!

A kullancs-csípésről sok hiedelem terjed, mindig nagy az ijedelem, kicsi állatok esetében még inkább. A kullancs önmagában nem okozna bajt, még akkor sem, ha beletörik a feje (kicsit megduzzadhat a terület, de annyira parányi, és magától meg szokott oldódni, hogy az állat általában észre sem veszi).

Viszont a kullancs vérszívás közben megfertőzheti a kutyát a Babesia nevű betegséget okozó egysejtűvel, a Lyme-kórt okozó baktériummal vagy a vírusos agyvelőgyulladást okozó vírussal. Itt viszont már nagyon is számít a kullancs fejének beletörése, mert ilyenkor  átjuthatnak ezek  a  fertőző kis lények(egysejtű, baktérium, vírus) a kutyába.

Az, hogy a kullancs fertőzött volt-e bármely kórókozóval csak nagyon költséges vizsgálattal(speciális laborban 30000ft) dönthető el.

Az első tünet ezeknél a betegségeknél általában a kedvetlenség, bágyadtság, láz (kutyáknál a végbélben mérhető, digitális hőmérővel, 39 celsius fok feletti hőmérséklet a láz).

A Babesia nevű betegség a csípést követő 2-20 napban, a Lyme- kór még ennél is később, hetek, hónapok elteltével okoz tüneteket. A vírusos agyvelőgyulladás nagyon ritka kutyáknál.

Ha bármi gyanúsat észlelnek , haladéktalanul forduljanak, akár éjszaka is állatorvoshoz, ugyanis egy ilyen kicsinél pár óra is sokat számít! Minél hamarabb jut állatorvosi segítséghez, annál jobbak az esélyei a gyógyulásra.

A későbbiekben érdemes kullancsriasztó készítményt választani állatorvosuk segítségével, de az is nagyon fontos, hogy minden nap akár többször is átvizsgálják alaposan a kutyust, mert ha 24 órán belül sikerül megtalálni és szakszerűen eltávolítani a kullancsot, sokkal kisebb a fertőződés veszélye! Erre a célra speciális kullancs-csipesz vásárolható állatpatikában, állatorvosnál.

Az is megoldás, ha állatorvos segítségét kérik a kullancs eltávolításához, amíg nem sajátítják el a technikát.

Nagyon kívánom, hogy szerencsés legyen Buksi és egy kis ártalmatlan kullancs-fejjel ússza meg az esetet!

 

jelige: Szofika
2012-04-18
Tisztelt Doktor Úr! 10 hetes yorksir terrier szuka kiskutyánk van.Tudtuk,hogy többször űríti székletét kevesebb adagokban.Kb napota 10*, mondhatnám bogyózik.Jelenleg 1 és fél napja nincs széklete de többször is probálkozik eredmény nélkül.Vizsgáltattuk,nem kizárt immun eredetű gyulladás vagy beidegződési zavar.Jó kedvű,eszik,játszik,betegségnek nyoma sem látszik rajta.Oltásaiból 2.-őt kapott meg,folyamatban van a többi.Utcára nem vittük még mivel nem kapta még meg mind oltását.Hogy széklete ne legyen kemény a neki való Royal kanin tápot saját kezüleg készített rizzsel keverem neki napi 2* a többiben sima tápot kap.Kérdésem az lenne hogy azek a feltételezett diagnózisok pontosan megállapíthatóak-e és ha ezekből valamelyik is beigazolódna akkor az mit jelent?Meddig várjunk ha nincs széklete a kutyusnak?Ahogy az anyatejről levált utánna kezdődtek a problémák a kakilással,addíg semmi gond nem volt a tenyésztő szerint.Naponta sokszor kakilt keveset most pedig 1 napja nincs széklete.Kontrasztanyagos vizsgálat volt,és nincs szűkület sem bélcsavarodás.Ön szerint mi lehet a gond?Lehet valahogy segíteni?Várom válaszát.Köszönettel:Szabóné Tündi

Kedves Gazdi!

Megértem, hogy aggódik kiskutyája miatt, de nagyon jó úton jár, hiszen alaposan kivizsgáltatja!

A kiskutyáknál az anyatejről való átállás gyakran okoz gondot, az a legjobb, ha fokozatosan kezdik a tenyésztőnél a száraz eleségre szoktatást, lehetőleg ugyanazzal etetik, amivel a későbbi gazdi. Az új lakást, embereket is meg kell szoknia, ez is okozhat átmeneti zavart a bélműködésben. Nem pontosan értettem, hogy mióta van Önöknél, ha csak most hozták el, akkor az is lehet, hogy az új helyén még nem szokta meg, hogy most a lakásban kell a dolgát végeznie, nem a szabadban.

A táp rizzsel való higítása jó ötlet, esetleg egy kis joghurtot is adhatnak hozzá.

Nagyon jó hír, hogy a kontrasztanyagos vizsgálat nem mutatott eltérést. (A beadott kontraszt anyag már régen kiürült? Ha nem esetleg az is lassíthatja a bélműködést, amíg teljesen ki nem ürül.)

A feltételezett betegségeket, ahogy Ön is gondolja csak sok vizsgálattal lehet pontosan megállapítani.

Hogy mennyit várjanak, milőtt a kutyussal állatorvoshoz mennek, azt Önök is látják otthon: ha a kiskutya jó kedvű, eszik-iszik, nem sír, nem bánatos, pocakja nem kemény, fájdalmas, akkor lehet várni, hogy egy nyugodt pillanatban megjöjjön az eredmény, de azt is el kell mondanom, hogy minél kisebb egy állatka, annál gyorsabban tud romlani az állapota és akkor sürgős segítségre van szükség.

Minden jót kívánok és hamari gyógyulást!

 

jelige: kiscica
2012-04-21
Tisztelt Doktor Úr Ma megállapították, hogy a cicámnak vese daganata van, holnap megműtik, Ön szerint van esélye a túlélésre és hogy rendbe jön.. köszönöm

Kedves Cicagazdi!

Ha az emailen keresztül lehet érezni az aggodalmat, szeretetet, akkor a pár pontból érzem...Remélem az én együttérzésem is átment.

A vesedaganat embernél-állatnál súlyos dolog. De nem csak maga a daganat számít, hanem a cica állapota is. Nem idős, alig közpkorú cicáról van szó az adatlap alapján, akit lakásban tartanak. Azt ugyan nem tudom, ivartalanították-e (így lenne alegjobb). Ezek mind jót jelentenek.

Sajnos azt nem tudom, hogy mennyire van rosszul a cica (étvágytalan volt-e, véreset pisilt-e, csak feküdt, fájdalmasan nyávogott-e vagy picit volt csak kedvetlen).

Az is fontos, hogy csak egy röntgen alapján mondta állatorvosa-e, hogy daganat, vagy ultrahang, netán biopszia (tűt szúrnak az elváltozott vesébe, majd elküldik vizsgálatra, várni kell az eredményre) is készült, netán még részletesebb vizsgálatok.

Honlapunkon a Daganatos betegek kezelése címszó alatt, és a publikáció rovatba talál erről anyagot, hiszen rendelőnkben is foglalkozunk daganatos állatok gyógyításával.

A műtét előtt készült vajon vérvizsgálat? Ebből tudják ugyanis az állatorvosok, hogy a fontos belső szervek mennyire károsodottak, betegek.

Vajon milyen műtéti eljárással műtik a cicát? Injekcióval vagy netán lélegeztető tubust kap, infúzió folyik műtét közben a lábába egy úgynevezett kanülön keresztül, hogy még jobbak legyenek az esélyei?

Ha belenéznek a hasába, sok mindent találhatnak, egyben kivehető, vagy sok mindennel összenőtt lehet az a daganat. Vagy az is kiderülhet, hogy másról van szó, ha nem készült biopszia.

Minél több a vizsgálat,  általában annál költségesebb, ezt is el kell mondanom.

Amint látja, sajnos nem tudok egyenes választ adni, sem megnyugtatni, sem elkeseríteni nem akarom (még jobban). Arra szeretném ösztönözni, hogy tegyen fel sok-sok kérdést a műtétet végző állatorvosának és találják meg a lehető legjobb megoldást!

jelige: Moyce
2012-04-18
10 éves klasszikus sziámi cicám. Ma vettem észre, hogy egy szabályos csíkban eltűnt a szőr a hasáról. A pisilőjétől a mellkasáig 10-15cm hosszú és 2 cm széles sávban nincs szőr. Más tünetet nem észleltem. Eszik, iszik, barátkozik, szóval amúgy normálisnak tűnik. Nem tudom lehet-e összefüggés, de kb. egy hónapja voltunk vele orvosnál, mert csúnyán begyulladt az egyik bűzmirigye. Akkor azt kitisztították (igaz, sipoly képződött, de aztán mintha azóta begyógyult volna) és kapott antibiotikumos kezelést.

Legvalószínűbbnek az tűnik innen a távolból, hogy összefüggés van a begyulladt bűzmirigy és a szőrhiány között. (Fény derült arra is, hogy mi okozta a gyulladást, miért nem ürült rendesen a bűzmirigy ?)Ennek tisztázására mindenképpen kontrollra vissza kellene vinni a cicát, akkor állatrovosa a begyúgyult sipolyt is megvizsgálhatná.

jelige: A.F.
2012-04-18
Üdvözlöm, 1.5 éves tenyészkutyám farka vége felé, kitapintható elváltozást találtak. A röntgen felvétel állízület kialakulását mutatta. A kutya nem érez fájdalmat illetve nem is piszkálja. Tudok röntgen felvételt is küldeni. Érdekelne, hogy egy örökletes rendellenességről van-e szó, vagy csak egy fiatalabb kori törés eredménye? Kell-e operálni? Illetve van-e lehetőség a teljes gyógyulásra. Köszönettel A.F.

Kedves A.F.!

 

Az álizület azért alakul ki, mert az eltört csont végei túl messzire kerültek egymástól, állandóan elmozdultak, így nem tudott összeforrni a csont. (Nem könnyú egy csóváló farkat rögzíteni!)

Nem kell félnie, biztosan nem örökletes.

Arról, hogy szükség van-e műtétre, illetve mik a kilátások a gyóygulásra a röntgen képből, a sérült testrész és a kutya állapotából lehet következtetni. Ahogy írja, a kutyát nem zavarja az elváltozás, viszont a röntgen képet és az elváltozott farkat a kezelő állatorvos tudja legjobban kiértékelni.

Tudom, hogy gyakran a kezelőben, mikor nagy a sürgés-forgás,  benne reked a gazdákban sok kérdés, gondolom ezért is fordult internetes szakértőhöz. Mégis arra biztatnám, hogy utólag is tegye fel a kérdéseket az állatorvosának!

Remélem tudtam segíteni.

Üdvözlettel: Dr. Szilágyi Jusztina

 

 

jelige: NATASA
2012-04-16
TISZTELT DR UR kutyamnak kötöhartyagyulladasa van es kifordul 25 en lessz a mütet de sajnos nem tudom hogy milyen lessz utanna a latasa egeszseges vagy nem mire szamithatok, es hogy erre van e veddö oltas ha sikerül a mütet? elöre is köszönöm ! ( Toth Edina)
Kérdezze az operációt végző állatorvosát. Egyedül ő képes érdemben  megválaszolni kérdéseit.
jelige: nadjacska
2012-04-16
Tisztelt doktor úr.Egyetlen kérdésem lenne ön felé,a kandúr macska ivartalanításával kapcsolatban.Van egy 3 éves,9 hónaposan ivartalanított kandúr macskám.Szeretném meg tudni,hogy az ivartalanítással lehet e okozni neki lelki sérülést?Nem tudom,hogy az ivartalanítással okoztam e neki olyan problémát,hogy az esetleg depresszióba sodorná e őt?Gyakran eljár hazulról,elmegy udvarolni,csak az a kérdés,hogy tud e teljesíteni,vagy kudarcra van e ítélve?És hogy a lelkivilága most milyen lehet?Boldog e?Bár már késő,mert vissza fordíthatatlan,de szeretném kikérni egy szakértő véleményét.Előre is köszönöm.

Az a helyzet, hogy sem a kutya sem a macska, sem más állat nem lesz depressziós az ivartalanítás miatt. Sőt egy kijáró macska esetében az ivartalanítás, rendszeres védőoltások és parazitamentesítések és helyes táplálás ad lehetőséget arra, hogy hosszú, egészséges, boldog életet élhessen.

Ha bágyadtságot, kedvetlenséget, érdektelenséget, netán egyéb töüneteket is tapasztal kedvencén, akkor biztos lehet abban, hogy nem lelki bajokkal, hanem egyéb betegséggel küzd a macska. Jelezze állatorvosának a problémát, és kérje segítségét.

jelige: Rocky
2012-04-16
Három hónapos német-juhász kutyusunk,aki eddig játékos és életvidám volt,most egy pár napja szomorú,nincs étvágya,még felkelni sincs kedve. Először fejrázással és fájdalmas vonyítással kezdte. Az állatorvos azt mondta,hogy kullancscsípésre gyanakszik.Kapott oltásokat,a fülébe is cseppeket,de még semmi javulást nem látok rajta.A fejrázás már elmúlt.Ma reggelre még a jobb első mancsát is furán,befelé fordulva tartja és nem áll rá.A férjem szerint csak az injekció miatt,de én nagyon aggódok hogy komolyabb a baj.Lebénulhat a kullancscsípéstől?

A leírt tünetek alapján a kullancs által terjesztett betegségek mellett még jónéhány egyéb lehetőség is felmerülhetett állatorvosában.

Eredeti gyanúját és az összes többi lehetőséget a kölyök vizsgálatával tudja megerősíteni, vagy kizárni.Jelezze állatorvosának, hogy nem lett jobban a kutya és kérje részletes kivizsgálását. Így derülhet ki a pontos baja és ezután lehet hatékonyan kezelni őt.

jelige: cicu
2012-04-15
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Van egy 9 éves kislány cicám és pár hete elkezdett sokat inni és pisilni, és elég sokat feküdni. Elvittük állatorvoshoz aki vérvizsgálatot csináltatott és kizárták a vesebetegséget és a cukorbetegséget is. Azt mondta a doktor úr, hogy egy gyulladás van a szervezetébe amitől vérszegény lett. Volt 4-szer infúzió kúrán, amit 4 injekció formájában/alkalom kapott. Azt mondta a gyulladás elmúlt, de a vérképzés lassú folyamat amit ki kell várni hogy javuljon. A cica étvágyával nincs baj, már kicsit többet mozog, de én még aggódok érte, mert nem olyan mint régen. Írnék pár laboreredményt, hátha esetleg tudna segíteni, hogy cicám olyan legyen mint régen. Vörösvérsejt 2,14 Fehérvérsejt 16,8 Haemoglobin 51,4 Haematocrit 15,6 MCV 72,7 MCH 24 MCHC 33 Neutrophyl 44 Lymphocyta 34 Eosinophyl 4 Basophyl 0 Monocyta 18 Trombocyta 17 Na 151 K 4,06 Na/K 37,2 Ca 2,6 Mg 1,0 Fe 30,8 FelV Neg. FIV Neg. AST 41 ALT 109 GGT 3,9 ALKP 229 Bilitrubin total < 5 Bilirubin direkt 3,3 T.Protein 67,6 Albumin 29,1 Globulin 38,5 Alb/Glob 0,76 Alfa-amiláz 1910 Lipáz 1092 Glükóz 5,8 Fruktóz-amin 174 Triglicerd 1,72 T.Koleszterin 4,0 Karbamid 6,1 Creatinin 94 Foszfor 1,1 CK 93 ldh 401 Köszönöm segítségét előre is. Üdvözlettel Adrienn

A csak lakásban tartott oltatlan macskáknak is "haza lehet vinni"  olyan vírusos megbetegedéseket, amelyek súlyos, sokszor fatális megbetegedéseket okoznak és a tünetek (vérfogyottság, emelkedett fehérvérsejtszám, romló vese/máj paraméterek ... sok vízivás, étvágytalanság, bágyadtság ...) megfelelnek a leírtaknak.

Ha nincs ivartalanítva a cica, akkor a petefészek és méh elváltozások is nagy eséllyel jelen lehetnek.

A cica kora miatt többféle onkológiai megbetegedés és jónéhány egyéb betegség is okozhat a leírtakhoz hasonló tüneteket.

Állatorvosa nyilván legalább ennyi lehetőséggel számol és biztosan ajánlott is további vizsgálatokat (vírustesztek, vizelet labor, hasi ultrahang, mllkasi röntgenviszgálatok, egyéb kiegészítő vizsgálatok ...) hogy pontosítani lehessen a cica betegségét. Ha ezek megtörténtek, és pontosabb diagnózis van, akkor lehet az esélyeket és megoldásokat pontosabban megítélni.

jelige: Beni
2012-04-14
Kedves Doki!Öt hónapja kaptam egy kedves ismerősömtől egy három éves csivava kan kutyust aki nincs ivartalanítva.Az a gondom vele,hogy folyamatosan jelölget,hiába van sűrűn kiengedve.Kertes házban lakunk,és sokszor kimehet a kutyus,és sétáltatni is szoktuk naponta kétszer.Ami állítólag az előző gazdinál nem fordult elő lepisili a falat a hűtőt a virágládát stb..mindent ami a földön van.Már próbáltam távoltartó spray-t fújni ill sűrű domestossal(elriasztani)de semmi..Sajnos azt a pillanatot nem birom elkapni,hogy mikor jejöl,vagy éjszaka v.mikor nem vagyunk otthon.Mit csináljak vele?mindenhol érezni a pisiszagot hiába takarítok fel.Köszönöm segítségét!Icu.

Ha biztosan tudható az, hogy a korábbi gazdinál nem fordult elő a jelölgetés, akkor valószínűleg a mostani élethelyzetében lehet megtalálni az okot.

Nem kizárt, hogy a mostani családtagokkal és a másik kutyával történő rivalizálás, hierarchia harc tartja fenn a kellemetlen szokást. Ha nem sikerül rajtakapni és következetesen, egyértelműen jelezni, hogy nem tűrik a viselkedést, akkor még az ivartalanítást tudom ajánlani, mint lehetséges megoldást.

jelige: nyúloltás
2012-04-13
Szép estét ! Érdeklődni szeretnék ,hogy nyuszinak van e kullancs és szúnyog oltás egybe?és mennyi az ára önöknél??Köszönöm válaszukat !

Jó reggelt!

Folyamatosan van nálunk Pestorin Mormyx nyulaknak gyártott védőoltás, amely a szúnyogok által terjesztett kétféle vírusos megbetegedés (myxomatózis és vérzéses betegség) ellen védi meg a nyulakat. A vakcina beadásának az ára viozsgálattal együtt 3.800 Ft.

Kullancsok ellen nyúlnak sincs védőoltás - de a kutyához, macskához hasonlóan többféle termék áll rendelkezésünkre a kullancsok távoltartására is.

 

jelige: komplikált ügy
2012-04-13
Tiszteletem! Hétfőn 13 éves kutyám műtétjére kerül sor. Ami így önmagában mindennapos kijelentés lehetne, azonban és nagyon aggódom, sőt úgy készülök, hogy lehet fel sem ébred az altatásból. Arról van szó, hogy a nagyméretű köldöksérvét szeretnénk helyreállítani, de közben van egy narancs méretű emlődaganata is ,ami szintén levételre kerülne. Én pedig úgy voltam vele, akkor már ivartalanítani is jó lenne. Egyébkét 8 éves körüli korában fogadtuk be menhelyről. Nagyon félek, elképzelni nem tudom, hogy három különböző dolgot operálnak, akkor három vágása is lesz? Mivel mindegyik terület máshol van. De hogy aggályaimat fokozza, sajnos légcsőszűkülete van és a vérkép pedig azt mutatta, hogy sűrű a vére. Ezek mit jelentenek a műtéti kockázatok szempontjából? köszönöm szépe válaszát

A köldöksérv méretétől, az emlődaganat(ok) helyeződésétől  és méretétől függően én el tudom azt is képzelni, hogy egyetlen látható bőrseb lesz a műtét vége. Bár meg kell mondjam, hogy ha 2, vagy 3 bőrsebet lát majd a végén, az sem probléma, nem jelent semmivel sem nagyobb megterhelést a kutyának.

Amennyiben a légcsőszűkület a felső nyaki szakaszon van és gázzal történik az altatás műtét közben, akkor nem kizárt, hogy a behelyezett légcsőtubus miatt a kutya a műtét alatt nagyobb biztonságban van, mint bármikor máskor. A "sűrű vér" azaz hemokoncentráció, vagyis emelkedett hematokrit érték, magas vérsejtszámok azt is jelenthette, hogy a mintavétel pillanatában a kutya kiszáradt volt.

Számomra megnyugtató, hogy állatorvosa érezhetően részletesen megvizsgálta a kutyát, mielőtt a műtéti megoldás mellett döbtöttek. Azért döntöttek a műtéti megoldás mellett, mert a műtét elmaradásának lényegesen magasabbak a kockázatai, mint magának a műtétnek.

Önökkel és állatorvosával együtt azt remélem, hogy áldozatvállalásuknak az lesz az eredménye, hogy a kutya össszetett gondjai mind megoldásra találnak. Abban mindannyian egyetértünk, hogy ideális esetben a köldöksérv és az ivartalanítás fiatal korban kellett volna, hogy megtörténjen, és ezzel az emlődaganat kialakulásának az esélye is nagyságrendekkel kisebb lett volna. A mostani helyzetben azonban szerintem jól döntöttek.

Hasonló témákban még olvashat honlapunk Publikációk rovatában.

jelige: hasmenés
2012-04-11
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A mopsz kutyafajtától lehet-e hasmenéses panasza egy embernek? A kutya néhányszor rám tüsszentett,megnyalta a szám szélét. Amit a barátokkal ettünk ételt, arra azért nem gyanakszom,mert senki másnak nem lett ilyen panasza,csak nekem. Köszönöm a válaszát.

Bármilyen kutya-, macska- más állat - fajta, , vagy akár embertársunk képes lehet tüsszentéssel, nyállal (cseppfertőzéssel) légúti-, és/vagy emésztőszervi tüneteket okozó fertőzéseket átadni.  A Mopsz is.

És számtalan egyéb módja is van hasmenéses tüneteket okozó kórság elkapásának.

jelige: Demodikózis2
2012-04-11
Tisztelt doktor úr! Köszönöm szépen a gyors választ. Az a gond, hogy nem régen észrevettem, hogy a hátsó lábain (ahová a legnehezebben, legutoljára nőtt vissza a szőr) megint van pár pici szőr mentes folt. Ezért tettem rá Advocate-ot, és szeretnék neki adni mellé valami jó immunerősítő szert. Az orvosához is vissza akarom vinni, de mivel ideiglenesen vállaltam el (kidobott kutya volt) és elég messze rendel, pár napba bele fog telni, mire visszajutok hozzá saját kocsi nélkül. Az immunerősítőt viszont addig is adni szeretném.

Ahogyan írtam, akár mindkét szert együtt is alkalmazhatja, nincs káros interakció, nem lehetetlen az együttes alkalmazásuk. Az Advocate szert is érdemes havonta alkalmazni több parazita elleni védekezés gyanánt.

Ha volt szerencséja végigkísérni a szisztémás demodikózis elleni küzdelmet, akkor valószínűleg felismeri azt, mégha enyhébb formában és csak helyileg jelentkezik is újra. Azt is biztosan tudja, hogy szőrhiányok számtalan egyéb ok miatt is jelentkezhetnek. Remélem ezúttal könnyen diagnosztizálható és megoldható gondot észlelt.

 

jelige: Demodikózis
2012-04-11
Tisztelt doktor úr! Súlyos, generális demodikózison túl lévő kutyának milyen immunerősítő lenne a legjobb az Advocate spot-on mellé? Plerasan vagy Vetri DMG?

Akár mindkét szert is adhatja, ha kezelőorvosa ajánlja őket - egyik nem zárja ki a másik alkalmzását.

Kezelőorvosa tudja legjobban megítélni, hogy mi okozhatja ill mi okozhatta az immunszupresszált állapotot. Ha a kutya túl van a betegségen és jelenleg tünetmentes, akkor nem biztos, hogy bármi kezelésre szüksége van.

jelige: kutyát városba?
2012-04-10
Tisztelt Állatorvosok! menhelyi jack russell kutyámat 7 év vidéki élet után szeretném felhozni Budapestre. Nagyon össze vagyunk nőve, 3 éve költöztem el, ha hetekig nem megyek haza, az ágyamon gubbaszt, éjjel ott alszik egyedül. Most végre megfelelő körülményeim lettek és megfelelően tudnék gondoskodni róla. Otthon sajnos állatorvosi kezelésekre egyáltalán nem jut el, ezt már nem vállalják családtagjaim. Viszont nagyon félénk, érzékeny kutyusról van szó, megszokta hogy napi 2-3szor van kint. Itt 2szer tudnám kivinni, és a belváros legbetonosabb részén lakunk. Azt szeretném kérdezni, hogy ilyen korú kutya megtude még szokni egy új életet? Mennyire viselné meg? Hallottam pár rémtörténetet h nagy stressztől elpusztultak kutyák. Illetve párom egy main coon kiscicát szeretne, egyszerre jönnének. Ennyi újdonságot, változást meg tud szokni egy remegős, félénkebb típusú kutya?

Mégha sokkal pontosabban ismerhetném a kutyát, Önt, párját és a leendő macskatársat, a jelenlegi és a majdani körülményeiket és életformájukat -  akkor sem lehetne pontosan megítélni, hogy  a lelkibeteg (rosszul szocializált?) kutya miként éli meg a változásokat.

Leírása alapján (Ön hetekig nem megy haza, a kutya az ágyon gubbaszt, naponta 2-3x van kinnt) én egyébként azt is el tudom képzelni, hogy nagyságrenddel jobban érzi majd magát az új körülmények között.  Ha ez a leírása helytálló, akkor jelenleg is meglehetős stressz alatt élhet a kutya az elmúlt 3 évben.  Sőt a rendelkezésemre álló adatok alapján bennem nemegy betegség lehetősége (Cushing, hypothyreózis, álanyaság, petefészek/méhelváltozások ...)  is felmerül.

Azt is tudnia kell,  hogy amennyiben lesz aki állatorvoshoz esetleg viselkedési zavarokkal foglalkozó szakemberhez viszi a kutyát, akkor van esély ezek javítására, kezelésére is. Léteznek kutyáknak is szorongás oldó szerek, köztük teljesen természetazonos, mellékhatás nélküli megoldások is.

jelige: szájfekély
2012-04-09
KEDVES dOKTOR úR!Ismét a tanácsát szeretném kérni már 4.! hónapja ki van a cicám mindkét oldali alsó ajka sebesedve szépen gyógyulgat bevarasodik de nyalogatja és vakarja,( már kentem kamillával,körömvirágkrémmel ,borsavasvazelinel,.,)és kezdődik minden előlről van esetleg valami tipje mivel kenhetném ami végre meggyógyitaná a száját ?,van igy is sok bajunk a tüdőgyüszi utáni köhögés ,már kezdődő vesebetegség is fenáll BUN 10.6 creatinin 210 renal tápot kap és ipaktine port,a szájával kapcsolatban látta orvos többször is azt mondta a kaparék vizs.felesleges mert nem fertőzés köszönöm és kellemes húsvéti ünnepekeket kivánok Éva

Szeretném, ha a honlapon keresztül írná meg a kérdéseit, mert akkor az adatlap kitöltésével lehetne fogalmam arról, hogy hány éves, milyen nemű a cica, mit eszik, hogy állnak a védőoltásai, vizsgálta-e  mit állapított meg állatorvosa ...  és így valamivel pontosabb választ írhatnék.

Leírása alapján nem kizárt, hogy veseelégtelenség áll a száj (esetleg egyéb gyomor-, bélrendszeri fekélyek hátteráben) és az sem kizárt, hogy mindezen tüneteket vírusos megbetegedés (leukózis, panleukopénia, vírusos macskanátha ...) okozza.  A szájfekély sokszor nem diagnózis, hanem önmaga is csak egy tünet, így szinte soha nem elegendő a fekély helyi kezelése (amit a cica ráadásul szinte azonnal lenyal) - de szisztémás kezelésre (antibiotikumok,gyulladáscsökkentők, infúziós kezelés ...,. vese diétás táp ...) is szükség van.  Ha a kaparék vizsgálatot feleslegesnek is gondolta állatorvosa biztosan ajánlott egyéb vizsgálatokat (pl vérvizsgálatok, vírustesztek, esetleg másokat hogy kiderülhessen a cica alapbetegsége, ezzel gyógyulási esélyei és a megoldások is.

Köszönöm kedves jókívánságait, és is boldog Húsvéti Ünnepeket kívánok!

jelige: nyimic
2012-04-09
Üdvözlöm.egy 15 éves beagle kutyusom van,kb decemberben észrvettem hogy a szájában lent van egy kis szeder alaku kis csomo.nem volt vele gond aztán elkezdett nöni,és néha vérzett is,elvittem orvoshoz aki altatásban megvizsgálta és közölte nem tud hozzányulni ez egy daganat csontrák.pár hete van hátra.nem tudom hogy vittem haza .tudom hogy egy öreg kutyus de végtelen jó étvágyu fürge nagyokat sétálunk.és akkor most mit tehetek várom hogy leépüljön.ma reggelre nagyon vérzett a csomó de azután lelohadt.nem tudom mit tegyek.bármi van ami ezt a vérzést megállitja.kérem valami tanácsot sziveskedjen adni.mire számithatok.tisztelettel molnárné

Ránézésre nehéz megítélni, hogy a leírt  képlet mennyire rosszindulatú, megoldható-e helyi operációval, kell-e előtte, vagy utána sugárkezelés, gyógyszeres kezelés és a le lehet-e küzdeni a betegséget, vagy csak időt lehet nyerni, a betegség lefolyását lehet lassítani.

Mindezek eldöntéséhez citológiai vagy szövettani vizsgálat, képalkotó vizsgálatok (legalább r9ntgen, ultrahang, de ideális esetben egésztest képalkotó módszer) szükséges - és a beteg általános állapotának felméréséhez szükség van laboratóriumi vizsgálatokra is. Ha ezek megtörténnek, akkor lesz pontos diagnózis, és ezzel az esélyek, megoldások kiderülnek.

Mindezekről honlapunk Publikációk rovatában bővebben is olvashat.

jelige: brooklyn
2012-04-07
Tisztelt Doktor úr!Az én shar-peimnek van egy olyan problémája,hogy a hátulsó lábai be vannak dagadva.Az-az duzzanat van a bokáján.Nehézkesen megy neki a felállás,a séták megterhelők neki,kedvetlen.Ebben kérnék Öntől tanácsot!Mit tehetnék,esetleg milyen gyógyszert vegyek neki?mi a gyógymódja?Kérhetném mielőbbi válaszát,mert nagyon aggódom érte!megértését,és válaszát előre is köszönöm!

Kérheti a mielőbbi választ az egy-két hete fennálló problémára és megértem , sőt osztom aggodalmait, csak azt nem értem, hogy eddig miért nem kereste fel állatorvosát . 

Elsősorban részletes kivizsgálást kell javasolnom. A probléma oka lehet ízületi gyulladás (ortopédiai betegség, autoimmun gyulladás, Lyme ...) régikeletű allergiás megbetegedés, primer bőrgyulladás (baktériumok, gombák ... okozta ) endokrin betegség, szív-, májelégtelenség ... a húgy és nemi szervek, medencei szervek  és a gerinc többféle gyulladásos, elfajulásos és daganatos betegsége .... és számos egyéb is.

A felsorolásból annyi valószínűleg látszik, hogy a pontos diagnózishoz valószínűleg sokféle vizsgálat szükséges. Ha megvan a pontos ok, akkor lehet a megoldásokról, esélyekről beszélni.

jelige: Zarex
2012-04-07
Tisztelt Doktor Úr!.A 11 hónapos kan dobermanomnak egy-két hete, ha erekciója van (pl. meglát engem a gazdáját) pár csepp vér jelenik meg a hímvesszőjén (nem a vizeletében), egyébként nyugalmi állapotban "kutya baja".A kezelő állatorvos Rutascorbin szedést írta elő.Mitől lehet ez, illetve van-e más javaslat a gyógyításra?Válaszát előre is megköszönve: Balogh Gábor
A magatartászavarok rögzülését és a későbbi problémákat megelőzendő, a kutya nevelésén változtatni ajánlatos. Nem szabad hagyni, hogy a kankutya emberrel szemben szexuális magatartást tanusítson, mivel ez különösen ilyen nagytestű fajtáknál a későbbiekben akár aggresszióba is fordulhat. A rendellenes magatártásról egyértelműen és következetesen lehet "lebeszélni" a kutyát, ha ez nem sikerül, akkor  kutyakiképzésben jártas szakember segítségét lehet  kérni.
Az erekció során megjelenő vércsepp oka állatorvosi kivizsgálást igényel, okozhatja a prosztata, a húgycső ill. a pénisz veleszületett ill. szerzett elváltozása. Bár ez utóbbi ilyen fiatal korban nem jellemző, de előfordulhat.
jelige: Blacky
2012-04-04
Jó napot kívánok! Van egy 9 éves keverék szuka kutyusom, kistestű és a bűzmirigyét távolították el műtéttel a mai napon. Tölcsért is raktak a fejére, hogy a végbelét ne birizgálhassa, de pár órával hazaérkezésünk után láttam, hogy a varratok szétjöttek és kicsit vérzik is neki. A tölcsér direkt azért van, hogy ez ne eshessen meg, mégis valahogy kidörzsölhette, vagy nem tudom. Nem lehet visszavinni a kutyát most, mert messze van a város ahol kezelték, nem tudna egy itthoni megoldást találni? Vagy nem baj, majd begyógyul, esetleg kenjem be valamivel?Köszönöm! Popi

Nem tudok biztonságos otthoni megoldást ajánlani.

Operáló állatorvosa tudja megítélni, hogy újre kell-e, lehet-e varrni a területet és mindezek után esetleg ketrecnyugalommal, és/vagy nyugtatószerekkel és erőteljes gyulladáscsökkentő/fájdalomcsillapító szerekkel megakadályozni a sebszélek kinyílását - vagy operálni nem kell, nem lehetséges és helyi fertőtlenítő szerekkel és szisztémás antiobiotikum kezeléssel kell gyorsítani a gyógyulást.

jelige: Freya
2012-04-04
Tisztelt Doktor úr! 3 éves golden retriever szukám 5 hete szült. A szülésnél az 5 kölyökből négynek a placentáját megette, csak egyet sikerült elvennem tőle. Szülés után UH vizsgálaton rendben volt minden. Ezek után 3-4 nappal a szülés után - miután a széklete a szülést követően folyósabb volt a placenta miatt is - egyik éjjel hányt és eléggé rossz állapotban volt. Állatorvosunknak sikerült hamar rendbe tennie, infúziót kapott több napig, de gyakorlatilag az első kezelés után jól volt, végig tudott szoptatni. Vérvizsgálatból nem derült ki semmi, és olyan helyen sem volt, ahonnan nagyon "benyalhatott" volna bármit. Viszont az antibiotikum kúra után a széklete újra krémesebb állagú volt, folyamatosan rízzsel dúsítottam az ételét, de jó kedélyű volt, rendesen gondozza a kölykeit, akiknél nem jelentkezett probléma, ezért én arra gondoltam, hogy a kicsik székletének felnyalása okoz nála lágyabb székletet. Bár azóta elkezdtek a kölykök mást is enni, kutyám továbbra is takarítana utánuk, ha tehetné, ezt én próbálom minimálisra redukálni. Ezek után tegnap ismét kihányta az ételt, (felmerült bennem, hogy esetleg a kölykök elválasztása céljából hányt a kennelben, bár már 2 hete elkezdtem mellétáplálni őket) de gyakorlatilag megint több étkezést visszahányt, pedig diétás rizsnyákos ételt kapott. Az anya egy jó immunitású munkatípusú kutya, akinek kölyökkorban se voltak ilyen jellegű megbetegedései egyáltalán. Kérdésem, hogy lehetséges-e hogy a szoptatással, anyai teendőkkel, hormonváltozással függ össze ez az állapot nála vagy valóban valami fertőzésről van szó, amit az elmúlt bő hónapban másodszor szed össze? Mivel tudom, hogy Thuróczy doktornő kifejezetten szaporodásbiológia szakterületen dolgozik, előző kutyámmal jártunk is nála, ezért gondoltam, hogy rákérdezek, lehet-e ennek az időszaknak valami speciális problémája, ami nálunk fennáll. (természetesen ismét elviszem orvoshoz, csak a probléma okára lennék kíváncsi)

Thuróczy dr.-nővel konzultáltam, ezért tartott tovább a szokásosnál a válaszadás.

Egészséges szuka megszokott esetben nem lesz beteg sem a placenta és burkok felfalásától, sem a kölykök tisztogatásától.

A szuka és a kölykök részletes vizsgálatával (benne vér-, és széklet labor) lehet kideríteni, hogy mi okozhatta a tüneteket.  Ha a kölykök parazitamentesítése nem történt meg 10-14 napos korukban, majd ezután 2 hetente programszerűen, akkor parazitás fertőzöttségnek nagy az esélye.

jelige: Barbara
2012-04-01
Tisztelt Doktor Úr!Kb. 3 héttel ezelőtt magunkhoz vettünk egy 2,5 éves szuka labrador kutyust a meglévő 10 hónapos labrador kanunk mellé. A szuka 6 nappal ezelőtt elkezdett tüzelni. Pénteken délután elszökött, majd este hazajött. Az ezt követő két éjjel is, majd hajnalban haza jött. (Valószínű, hogy valahogy átmászik a kerítésen). Az lenne a kérdésem, mivel az első 2,5 hétben nem szökött el, lehetséges-e hogy csak a tüzelés miatt csinálja, vagy alapból ilyen szökős lenne? Tervezzük az ivartalanítását, de ha alapvetően egy szökős kutya, akkor sajnos nem tudjuk megtartani. Üdvözlettel Barbara

Az a helyzet, hogy nem ismerem a kutyát, sem az előéletét, sem a körülményeket - ezért aztán nem tudom megítélni, hogy vadászni, vagy haverkodni, csavarogni esetleg a korábbi gazdájához  jár-e el a szuka, vagy csak a tüzelése miatt nyugtalanabb és a kanokat keresi fel. Tehát megígérni nem tudom, hogy az ivartalanítással megszűnik ez a probléma.

A szuka ivartalanítása azonban az évente 2 alkalommal történő tüzelés és a nem kívánt vemhesülés megakadályozása mellett a szuka egészségének megőrzése miatt is melegen ajánlott.

jelige: szilvia
2012-04-01
Tisztelt Doktor Úr! A fiamnak van egy egy éves bordercollie szukája. Körülbelül két-három hete elkezdett ritkulni és csomókban teljesen kihullani a szőre. A bőrén semmilyen elváltozást nem látok. Kapott szőrregeneráló és multivitamin tablettát, de semmi változás. Mit tegyünk? Előre is köszönöm szépen! Szilvia

Sokféle parazitás-, bakteriális-, gombás bőrgyulladás, allergiák, de akár endokrin, és/vagy belgyógyászati kórképek is okoznak a leírtakhoz hasonló bőr és szőrtüneteket.

Állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával tudja szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni a betegséget. Ezután lehet a megoldásokat megbeszélni. A gógyszeres kezeléseket sokszor érdemes kiegészíteni táplálékkiegészítőkkel, vitamin készítményekkel - de ezek önmagukban ritkán elegendőek.

<< <  118 / 454 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.04.04
2016. 03.26. délután óta keresem a macskámat: Sziámi és házi macska keveréke, drapp színű, de cirmos jegyek is láthatók rajta, farka fekete szürke csíkos,orra narancsos rózsaszín, profilja jellegzetes, kissé domború orrhát, szeme kék, de a jobb szem szivárványhártyáján van kis barna pigment a külső szemzug irányában. 3 éves ivartalanított kandúr, nevére hallgat (Ciceró), nagyon beszédes, kérdésre kettő rövid nyávogással válaszol, általában kedves és félénk. Lábai kicsit rövidebbek, hátsó lábainak ujjait szereti széttárni.Chipje van: 900000000013154, ki is lehet tapintani.  Segítségüket köszönöm! Dr Bakó Diána 30/4231794 v 30/4059145
2016.03.07
Elveszett kedvencünk Remington, kicsit félős világos zsemle színű labrador keverék, nincs rajta nyakörv, de csippezve van. Budafokon a kertből eltűnt reggelre. Aki látja vagy felismeri a leírtak alapján kérem jelezzen telefonon: 0630-681-8787. Köszönjük.
2016.01.04
Cirmi cica 2015 december 30-án tűnt el otthonról, a Budafok Kitérő környékéről. Bal mellső mancsa fele fekete, jobb szeme kisebb ránézésre, több helyen cirmos. Ha látja, hívja a 06-30-865-8025