Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

IDŐSKORI SZŰRÉS


Mikor kezdenek öregedni?

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb testű egy kutya, annál tovább tart a növekedése, viszont annál hamarabb kezd öregedni is. 
Macskáknál nincs ilyen nagy különbség a méretük alapján. A lakásban élő macskák, kutyák kétszer annyi ideig élhetnek, mint kizárólag szabadban tartott társaik. Emellett az ivartalanítás is jó pár évvel megnövelheti az élettartamot.

Többet szeretne tudni? Kattintson IDE!

 

Az állatorvos válaszol

jelige: kis mopi
2009-10-07
Tisztelt Dogtorúr! Szeretnék egy kismopszot! meg is találtam a megfelelőt,(7 hetes) de van vele 1 pici probléma! koldokénél van egy pici púp! én köldöksérvre gyanakszom, bár az eladó aztmondta hogy kinövi a kutyus! és elvihetem állatorvoshoz! hát nem merem elhozni, amíg szakértői véleményt nem kapok a dologról! válaszát köszönöm!
Valószínűleg köldöksérvet lát a kölykön. Van olyan kisméretű elváltozás, amit „kinő” a kutya, és van amit igencsak ajánlott megoperálni. És a bármilyen kisméretű köldöksérv esetében nem ajánlott a kutyát továbbtenyészteni, merthogy öröklődő elváltozásról van szó. A köldöksérvről állatorvosa tudja megállapítani, hogy mekkora, mi a sérvtartalom, visszahelyezhető-e a sérvtartalom, vagy már kizáródott, rögzült ... - nagyjából ezek a jellemzők alapján lehet eldönteni, hogy kell-e, most kell-e operálni a kölyköt, vagy néhány hónap múlva. Azaz szakértői véleményt nem kaphat egy látatlan kutyáról, ahhoz állatorvosi vizsgálat szükséges. Egy állatovrosi vizgsálat során kiderülhet az eddigi védőoltás, parazitamentesítések megtörténte, és egyéb öröklődő eváltozások, vagy szerzett betegségek is kiderülhetnek. Ha állatorvosa nem tudja megvizsgálni a kölyköt a vétel előtt, akkor az adásvételi szerződésben érdemes kitérni rá, hogy a későbbiekben esetlegesen felmerülő műtéti költségeket ki vállalja. Ha a tapasztalt tenyésztője biztos abban, hogy „kinövi” a kölyök az elváltozást, akkor nyilván nem okoz gondot neki egy ilyen záradék aláírása.
jelige: levertség
2009-10-07
Üdv! A nem ivartalanított 10 éves kan kutyusomon a következő tünetek jelentkeztek: hétfő óta megy a hasa, de nem sokszor csak amikor sétálni viszem, tehát háromszor naponta. Rendkívül bűzös a széklete és állaga vízszerü. Ami ennél jobban aggaszt, hogy étvágytalan és eddig még nem látott módon levert, bágyadt. Holnap délután átviszem az orvoshoz, szerencsére pár házra van tőlünk, de a T. Doktor úr szerint mi baja lehet a fertőző és nem fertőző betegségeken kívül, jobban mondva nevén nevezve. Hozzáfűzném még, hogy nehezen találja a helyét ,sokat fészkalódik és megfigyeltem ,hogy nagyon óvatosan helyezi le a testsúlyát a mellső lábaira lefekvéskor. Láza nincs , vízfogyasztás normális, vízeletében vért nem találtam. Köszönöm szépen!!!
Levertséget, bágyadtságot, étvágytalanságot és hasmenést ahogyan valóba írni szoktam számtalan fertőző és nem fertőző betegség okozhat. Nem csodálkoznék, ha mégis lenne láza a kutyának. Mennyi volt a végbélben mért hőmérséklet? Ha felsorolást szeretne, megpróbálok nevén nevezni néhány lehetséges okot: Parazitás fertőzések: orsógéreg, kampóféreg, galandféreg fajok, Giardiák, Coccidiumok. Bakteriális fertőzések: Salmonellák, Coli-félék, Clostrídiumok, Chlamydiák, dysbakteriózisok. Vírusfertőzések: Coronavírus, Parvovírus, Szopornyica vírus Nem-fertőző kórokok: mérgezések, táplálási anomáliák, májelégtelenség, veseelégtelenség, hasnyálmirigy gyulladás, pajzsmirigy túlműködés, fekélyek, növedékek, daganatok ... Ezzel a felsorolással még bőven megbuknék egy bármilyen egyetemi vizsgán, de arra alkalmas, hogy bemutassa, sokféle oka lehet a hasmenésnek, még akkor is, ha feltételezzük, hogy nincs (állandó, magas) láz és nincs látható mennyiságű vér-, véralvadék, vagy vérfesték a vizeletben. Állatorvosa, ha módja lesz részletes vizsgálatokat végezni, diagnosztizálhatja a betegséget.
jelige: Bukfenc 2.
2009-10-07
Köszönöm válaszát, a cica már nagyon sokat javult, már eszik-iszik és visszatért az eredeti kerékvágásába. Természetesen ahogy tehetjük el fogjuk vinni állatorvoshoz. Köszönjük a segítségét! Köszönettel:
Én ugyan nem segítettem, sőt ahogyan érzékelem más sem - a cica mintha megemberelte volna magát. Örülök, ha valóban jól van a Bukfenc, de kérem ne felejtsék el, hogy egy kijáró macska esetében főleg az ivartalanítás, védőoltások és parazitamentesítések jelentik a hosszú élet titkát.
jelige: Lucy
2009-10-06
Van egy lassan 10 éves chihuahuánk, aki nemrégiben (kb. 3 hete) elkezdett bepisilni a lakásba. Napi 3 sétához lett nevelve és eddig nem is voltak vele problémáink. A száraz tápon kívül csupán csirkhúst szokott kapni (főzve és csont nélkül). A bevizelések naponta négyszer-ötször is bekövetkeznek, akkor is, ha háromnál többször visszük le. A kutya kedélyállapota rendben van, azonban megfigyeltem, hogy mostanában rengeteg vizet iszik; gyakran egyszeri nekifutásra is megiszik annyi vizet, hogy már láthatóan ”felfúvódik” tőle a pocakja. Mostanában kezdi egy kicsit ritkábban produkálni a tüneteket (naponta már csak 1-2 alkalommal pisil be). A kutyát orvos még nem látta (sajnos nem volt időnk elvinni, amit nagyon szégyellünk). Kíváncsi vagyok az Ön véleményére. Várom válaszát! Segítségét pedig előre is köszönöm!
Sorolok néhány sok vízivással és sok pisiléssel (PD/PU) járó betegséget: gyakorlatilag minden lázzal járó betegség, veseelégtelenség, májelégtelenség, gennyes méhgyulladás, cukorbetegség, Cushing-kór ... és még lehetne folytatni. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja megállapítani a tünet okát. Ha ez megtörtént, akkor lehet a megoldásokról beszélni.
jelige: Gösser
2009-10-06
Tisztelt Doktor Úr! Kutyánk (Gösser) egy rendkívül nagy testű malamut és valamilyen kaukázusi fajtának a keveréke. Az állat 11 éves lesz és mivel korábban voltak gyomorproblémái, így orvosi javaslatra szinte csak kész tápot kap. Kb. egy hónapja elkezdett feltűnően sokat vakarózni és a hátán hemperegni. Helyenként sebesre kaparja magát és ha a hátához érünk a farok fölött vagy a nyaki rész alatt (a mellső lábak vonalában), akkor izmai összerándulnak, majd lefekszik. Látszólag jól esik neki, hogy ha ezeken a részeken simítjuk, hiszen itt nem éri el magának. Bolhákat nem találtunk benne és mivel nem tudjuk sétálni vinni (nagy testtömege miatt) más kutyákkal nem is érintkezett. Néha már szinte ingeresen rángatja hátsó lábait, akár állva vagy sétálás közben is. Kedélyállapota jó, ám a folyamatos vakarózás kissé megrémít minket. Az állatorvos időpontra tud csak házhoz jönni és arra bizony még egy kicsit várnunk kell.... Nagyon szeretnénk segíteni szegényen valahogy. Várom válaszát. Tisztelettel és köszönettel:
A helyzet az, hogy otthon egy igen tapasztalt, jó állatorvos lehetőségei is ige korlátozottak lesznek a bőrtünetek hátterének kiderítésére. Persze, ha mégis valamilyen parazitás kórkép, vagy pl a bűzmirigy(ek) gyulladása okozza a bajt, akkor nem kizárt, hogy diagnózisra, majd megoldásra jutnak. Ha azonban nem erről, hanem mondjuk allergiás betegségről, vagy bakteriális-, gombás bőrfertőzésről, esetleg endokrin megbetegedésről van szó - nos ezek diagnózisához részletes, rendelőben elvégezhető vizsgálatok kellenek. Remélem, hogy megoldódik a háznál végzett kezelés után a helyzet. Ha esetleg mégsem, akkor se adják fel.
jelige: Pötyike
2009-10-06
Tísztelt cím! Szintén önökhöz fordulok 2008 nyarán írtam Pötyike kutyám (15éves-lassan 16)gennyes méhgyulladásban szenvedett azóta jó volt gyógyszeres kezeléssel hálistennek sikerült állapotát javítani ,igaz csepegett belőle kicsi genny mindig .4napja kerülhetet bele kullancs amire észleltem ,addig fokozatosan romlott a kedélye,és 2 napja csetlik -botlik-összeesik .Ma vittem orvoshoz ,tegnapi kullancs kivétel után de ugye itt fenáll a öregség veszélye is .Igaz a orvos nemvette komolyan a kullancscsípést mert ez ellen nemkapott gyógyszert de előtte pedig erős volt .Enni eszik ,inni nagyon sokat de lázas is volt tehát az is befolyásolhatja.1 napig nem székelt ma mikor hazajöttünk végre sikerült neki először kicsit zöldest,azután normálist.A baj állandóan összeesik ,ill. ha megy is ingadozva rettentően.Bár tavaly nyáron még rosszabb volt a helyzet és rendbejött.Kérdem mi lenne most jó neki?Különösen kullancs elleni kezelés érdekelne? Hálásan köszönöm válaszukat!
Nem megnyugtató, ha a gennyes méhgyulladás következményeként egy éve még mindig gennyes folyása van a kutyának. Attól tartok, hogy ez egyértelmű jele annak, hogy teljesen talán sohasem gyógyult ki a betegségből a Pötyike. Akár ettől is lehet a mostani csetlés-botlás, és természetesen a kullancsok által terjesztett betegségek is okozhatják a most leírt bágyadtságot, hátulsó testfél gyengeséget, lázat, sok vízivást, sok pisilést. Bármilyen kezelés megkezdése előtt ajánlatos lenne a Pötyike részletes kivizsgálása (fizikális vizsgálatok, vérvizsgálatok, képalkotók ...). Csak így derülhet ki, hogy fennáll-e kullancs által terjesztett babéziózis, vagy az eredeti gennyes méhgyulladás következményei, vagy netán mindezektől független betegség. Kullancs ellen nem kezelünk, a kullancsokat cseppekkel,vagy myakörvekkel próbáljuk távoltartani a kutyáktól, macskáktól. Ha ez nem történt meg, akkor a kullancs által terjesztett betegségeknek a betegség súlyossága alapján többféle gyógyszeres, infúziós kezelése szóbajöhet.
jelige: Púder
2009-10-06
Tisztelt Doktor Úr! 13 éves kutyámat tavaly novemberben műtötték emlő daganattal (ivartalanították is) szeptember elején szokatlanul lihegett és többet ivott a kelleténél megállapították, hogy van egy kis folyadék a tüdejében amire kapott furosemidet + káliumot 2 hétig sajnos a másik oldalon is előjött a daganat, de most azt mondták ne operáljuk nehogy szétterjedjen jobban és hogy ez úgy néz ki, hogy lassan növő daganat.. Sajnos az izületei is fájnak most az őszi átállásnál amire rymadilt kapott (ami sokat segít) időközben kapott ovestint is mert éjszakánként bepisilt amiről most egy másik orvos azonnal leállított 1 1/2 hónap után hisz az ösztrogén meggyorsítja a daganat növekedését (én erre többször is rákérdeztem a szedés ideje alatt). most sokkal jobban van de vannak éjszakák amikor úgy látom mintha légszomja lenne és kezdek pánikolni, hogy a sok össze-vissza gyógyszerezés többet ártott mint használt neki! Kérem adjon tanácsot! Érdemes lenne egy máj tisztító kúrát alkalmazni nála és van-e olyan vitamin ami lassíthatja a daganat elterjedését? Előre is köszönöm válaszát! Üdv:
Nem lenne lényegtelen tudni, hogy: 1.) Mi volt a tavalyi műtét alkalmával eltávolított daganat szövettani eredménye. 2.) A mostani emlődaganat citológiai eredménye. 3.) A légzőszervi tüneteket szívelégtelenség, vagy az emlődaganatok mellkasi áttétje okozza-e. 4.)Milyen a kutya általános állapota, friss véreredményei. Ha legalább ezekre a válaszokra van válasz, akkor lehet a kutya esélyeit, megoldásait megbeszélni. Semmilyen tisztító kúrát nem javaslok, és nincs olyan vitamin, ami lassítaná a daganatok terjedését. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: Lulubell x-y.
2009-10-05
Tisztelt Dr.úr! Ma voltam állatorvosnál a kutyámmal.Kiderült hogy súlyos szőratkásodása van. Azt mondta a Dr.nő hogy jobban járnék hogy,ha elaltattatnám! Én nagyonszeretm a kutyámat,és csak most lesz 10 hónapos. Az lenne a kérdésem hogy ilyen esetben tényleg jobban járna a kutyus hogy ha elaltatattnám,vagy ezt még lehet kezelni??
A probléma az lehet, hogy a kutya generalizált szőrtüsző atkakórja tulajdonképpen maga is „csak” egy tünet, egy súlyos, immunszuppressziót okozó betegség tünete. A legtöbb esetben a minden kutyába jelenlévő szőrtüsző atkák akkor tudnak súlyosfokú, teljes testfelületen jelentkező tüneteket kiváltani, ha a szervezet védekező rendszere sérült. Én biztosan nem tudom megítélni, hogy gyógyíthatatlen-e a kutya. Állatorvosa nyilván jóval többet tud az esetről, sokféle kezeléssel próbálkozott már. Ha ő úgy ítéli, hogy bőrgyógyászati-, vagy egyéb szakrendelésen sincs esély a kutya meggyógyítására, akkor nyilván igaza van.
jelige: pamacs
2009-10-05
T. Doktor Úr! Macskám pár napja bágyadt, sokat alszik, kevesebbet eszik a megszokottná 1-2 napig szinte semmit nem evett)l. Úgy gondoljuk, hogy a foga jön, ugyanis inkább csak a pépesebb dolgokat fogadja el. Eléggé nyálzik,az orra is mindig nyirkos, és ma reggelre az orrán alvadt vér volt. Kamillával mostuk le. Ami még nagyon fura, hogy napok óta nem mosakszik. Felocer CVR vakcinát pár hete megkapta, úgy tudjuk ezáltal védve van a fertőző betegséggel szemben. A leírt tünetek összefüggésbe hozhatóak-e a fogzással (4-5 hónapos lehet a kiscica)?
Gyakori tévhit, hogy kölyök macskák bágyadtságát, akár súlyos tüneteit a fogváltással hozzák összefüggésbe, pedig igazság szerint a fogváltás egészséges macskákon és kutyákon szinte észrevétlenül zajlik le. Egy kijáró kölyök macska esetében az egyetlen vakcina (Felocell CVR-C, vagy újabban Felocell-4) beadása sajnos alig jelent védelmet még a macskanátha, panleukopénia, Calici vírus és Chlamyfia fertőzésekkel szemben sem - hiszen ehhez is ismételt vakcinázás kellett volna ill kell majd, ha jobban lesz a cica. A 4 felsorolt betegségen kívül sajnos még több fertőző betegség is jelentkezhet fiatal macskákon a leírt tünetekkel. A teendőjök egyértelmű, mielőbb ajánlott elvinni a macsekot állatorvosukhoz, hogy kideríthesse a tünetek okát, meggyógyíthassa a Pamacsot, majd folytathassák vakcinázását, parazitamentesítéseit és megbezséljék az ivartalanítás időpontját. Így van esélyük 15-25 évig egészségben megtartani a Pamacsot. Honlapunk Tudnivalók rovatában elolvashatja egy kijáró kölyökmacska ajánlott védőoltásait.
jelige: remény
2009-10-05
Üdvözlöm!Nekem egy 4éves bordói-dog kan kutyám van!2 hónapja hasmenéssel(víz szerű)kezeltetem,eddig sajnos eredménytelenül!Jó orvoshoz hordom,de sajnos nem tudja,hogy mi a baja!Már csináltak vérvizsgálatot.bélsár vizsgálatot és ultrahangot!Minden eredménye negatív.Rengeteg gyógyszert szedett,de sajnos egyik sem használt!Jelenleg is diétán van és gyógytápot kap.Ön szerint mi lehet a baj,és mivel segíthetnék szegénykémen?Válaszát előre is köszönöm!
Sejtelmem sincs, hogy a konkrét esetben mi okozhatja a hasmenést a kutyán - csak azt tudom, amivel állatorvosa is tisztában van, veleszületett és szerzett, fertőző és nem-fertőző betegségek tucatjai okozhatnak hasmenést egy kutyán (is). Ha állatorvosa kimerítette a rendelkezésére álló vizsgálatokat, és úgy látja, hogy ezek ismétlésének ( a gyógyszerezés megszűntetésével) nincs értelme, akkor természetesen elküldheti Önöket specialistához az Állatorvos-tudományi Egyetemre, vagy más helyre.
jelige: Bukfenc
2009-10-04
Kerti cicánk 3 napja bágyadt, alig mutatkozik, az eddig megszokott macskatápot sem eszi meg, sem vizet, sem tejet nem hajlandó elfogadni. Ma zacskós macska húsit is próbáltunk adni neki, máskor ezt alig várja, most rá sem nézett. Próbáltunk fecskendővel egy kis tejet adni neki, ezt nagy nehezen el is fogadta. Az orra száraz, szőre viszont egészséges, fényes. Erő is van benne, hiszen fán keresztül hagyja el az udvart, és közlekedik is, de nem az igazi a viselkedése. Kérem tanácsukat, mit lehet tenni vele?
Mielőbb el kell vinni állatorvosukhoz, hogy megállapíthassa mi a baja a macskának és meggyógyíthassa. A bágyadtság, étvágytalanság sok tucat (gyakorlatilag az összes) betegség tünete, ezért kitalálni lehetetlen a Bokfenc baját. Egy kijáró macska esetében különösen igaz, hogy az ivartalanítás, rendszeres védőoltások és parazitamentesítések jelentik a hosszú (15-25 év) élet titkát. Ha ezeket nem tesszük meg a macskánkért, akkor jóval hamarabb elkopik, elpusztul.
jelige: bigike
2009-10-04
űdvözlöm-Molnárné vagyok és már egyszer ebben a problémámban segitettek.Egy 13 éves beagle kutyám van akinek a füle végén a cimpájánál egy ömleny keletkezett.Elvittük az orvoshoz leszivta egy fecskendövel a vért.pár nap mulva ujra telitödött akkor fordultam önökhöz és ugy ahogy válaszolták visszavittem most már elaltatták kifogástalanul kitisztitották és ugy érzem rendben volt a kutyus.Igaz eléggé megviselte az altatás azóta csunyán horkol.egy hete történt a kezelés ,most ujra tele van a bigike füle.tehetetlen vagyok.ujra el kell altatni?és még hányszor.nagyon féltem szegénykét.Semmi kenöcs nincs amitöl felszivodhat ez a valami.Köszönöm
Kenőcs biztosan nem oldja meg önmagában a fülkagylón keletkezett vérömlenyt, sajnos. Ezek az elváltozások sokszor attól keletkeznek és újulnak ki, hogy a kutya külső hallójárat gyulladásban szenved, és a viszkető/fájdalmas betegségben a kutya rázza a fejét, csapkodja, kaparja a fülét. A korrekt othematóma műtét mellett a hallójárat gyulladást, mint alapvető okot is kezelni kell. Jelezze állatorvosának, hogy kiújult a probléma.
jelige: nun
2009-10-04
Tisztelt Doktor Úr! Tudom,hogy ez nem igazán ide tartozik,de hátha észbe kap 1-2 gazdi! Végigolvastam itt jó pár oldalt,és fel vagyok háborodva! Többen is fordulnak önhöz olyan panasszal,hogy hány a kutya,napok óta megy a hasa, levert stb.,és kérdezik ,hogy mit csináljanak?Az ilyen emberek miért tartanak állatot?Nekem is van egy spánielem,sosem vesztegetem az időt,ha gond van,AZONNAL hívom az orvosát!Ha esetleg más véleményre is kíváncsi vagyok,akkor is ráérek írogatni,ha a kutyámat már látta orvos.Képes valaki napokig kínlasztani egy állatot,amíg várja a választ?És ha addig elpusztul?Miért nem lehet felelősségteljesen állatot tartani?Ha valaki nem tud normálisan gondoskodni róla ,akkor ne tartson csak legyeket! Le a kalappal Ön előtt,hogy milyen türelmesen válaszolgat az idiótábbnál-idiótább kérdésekre!Én sokszor már a hajamat téptem olvasás közben! Sok sikert és kitartást kívánok! Tisztelettel:nun
Dehogynem tartozik ide az észrevétele,nagyon is... ! Biztosan észrevette, hogy minden hasonló kérdésre én is mielőbbi állatorvosi vizitet ajánlom, csak éppen a hajamat nem tépem közben. ))::
jelige: herpes vírus
2009-10-04
6-7 hónapos a kutyus és herpes vírushoz hasonló hólyagok jelentek meg a pénisze körül.A kutya mintha idegesebb , agresszívabb lenne, de ennek ellenére rendben van. A védőoltás most is használna, vagy már késő?nem szeretnénk elveszíteni a”kis szarost”. Előre is köszönöm!
Ugyan miért kellene (pláne emiatt) egy fiatal kant elveszíteni?! A herpesz vírus akut szakaszában észre lehet venni elsősorban a hüvely ill pénisz, tasak nyálkahártyáján körülrt, akár hólyagszerű elváltozásokat, de ez nem elsősorban a pénisz körüli bőr (?) -re jellemző. Igen kicsi az esélye, hogy Herpesz vírus fertőzés jelét látja a kutyán, sokkal valószínűbb akár primer bőrbetegség, akár parazitás-, gombás, bakteriális fertőzés vagy allergiás kórkép. Elveszíteni sem a felsoroltak miatt, sem az esetleges Herpesz vírus fertőzés miatt nem kell a kutyát. Állatorvosa meg tudja találni a tünet okát, és minden bizonnyal egyszerűen meg is tudja gyógyítani az ebet.
jelige: tücsök 3.
2009-10-02
Tisztelt Doktor Úr! Elhiszem, hogy szőrnyű gazdának tűnök az ön szemében. Nem szerettem volna untatni azzal, hogy miért vagyok ilyen helyzetben, de röviden leírom. Az előző tulaj a nyáron megkért, h vigyázzak a kutyájára 1-2 hetet, ennek kb. 2,5 hónapja már, azóta sem tudom elérni. Közös ismerősök szerint „olajra kellett lépnie”. Azt, hogy vemhes, nem tudom 100%-ban, de kb. 3 héttel ezelőtt egy kirándulás alkalmával összebarátkozott egy kannal, összeragadtak. Az én hibám, hogy nem vettem észre a tüzelését, de valahogy fel sem merült, hogy erre is kellene figyelnem. Ezért zavartam a leveleimmel, próbálok valamilyen szinten védettséget adni az anyának és a kölyköknek is. Most már az én felelősségem lett ez a kutya. Lehet, hogy kapta rendesen az oltásokat, de ezt én nem tudom. Elnézést kérek, hogy butának tűnő kérdésemmel zavartam, de nekem fontos és szakember véleményére voltam kíváncsi. Még egyszer köszönöm, hogy nem mellőzte leveleimet és válaszolt rájuk. Továbbra is maradok tisztelettel,
Nem írtam, hogy szörnyű gazda lenne, azt viszont írtam, éreztettem és gondolom is, hogy a kutyatenyésztésnek nem látom a feltételeit. Ha a szuka alkalmas is, felkészítve nincs, és ha a tárgyi feltételek hiánytalanul meg is vannak, Ön nem biztos hogy felkészült az eseményekre. Kérdése egyáltalán nem buta, de a témában járatlanságról tanúskodik. A kutya felkészítésében a védőoltások kérdése valóban egy fontos kérdés. Ha az eredeti gazdi nem érhető el, akkor érdemes lehet az eredeti állatorvost megkérdezni a vakcinázottság állapotáról. Emellett állatorvosa a szuka parazitamentesítését biztonságosan el tudja végezni. Értem a probléma azon részét is, hogy egy talán ideiglenesen Önnél állomásozó kutya ivartalanításáról nem szívesen dönt. De, ha vemhes a szuka, az ellés és kölyöknevelés időszakában jóval több potenciális veszély lehet, mint egy tervezett műtéti megoldásnál. Ha engem, mint szakembert kérdez, a helyzetben rejlő veszélyek miatt a következőket tanácsolhatom: 1.) Ha többszörösen megpróbálta elérni a tulajdonost, de ez nem sikerül hónapok óta, akkor megkísérelném elérni a tulajdonos családtagjait, rokonait is. Ha ez nem sikrül, akkor eredeti állatorvosát az információért, egészségügyi könyvért. Ha a kutya védőoltásai rendben vannak, akkor jelenlegi állatorvosával elvégezhetik a parazitamentesítést, további felkészítést az ellésre. Ön pedig felkészülhet az eseményekre pl a mi honlapunk Publikációk rovatában is olvasgathat hasznos írásokat. 2.) Ha nincs elérhető információ, vagy kiderül, hogy a kutya az égegyadta világon semmi ellen nem védett - akkor a mostani vakcinázásoknak veszélyei vannak. Ez a tény, valamint a nem tervezett párosítás, a szuka felkészítetlensége és az Ön gyakorlatlansága összességében az ellést/szoptatási időszakot esetlegessé, veszélyessé teszi. Ezért a 2. esetben a következőt tenném. A szuka ultrahangos vizsgálatával lehet megállapítani, hogy vemhes-e. Ha vemhes én az Ön helyében a kisebb rizikót választanám, ami a gyógyszeres vetéltetés, vagy a műtéti megoldás. Ha nem vemhes a szuka, akkor gond nélkül lehet rendezni védőoltásait. Higgye el nem a tisztelet hiánya íratja velem ezeket a sorokat, hanem a kutya és az Ön érdekeit próbálom figyelembe venni. Értem azt a dilemmát is, hogy ha megkerül az eltűnt gazdi, akkor kérdőre vonhatja Önt akár az ivartalanítás, akár a vetéltetés - de ugyanígy a párzás, ellés körüli bajok, vagy kölyökelhullás miatt is. A bonyolult helyzet megérne annyit, hogy megkísérel a kutya eredeti állatorvosával beszélni és a jelenlegi állatorvosával mindenképpen érdemes lenne az esélyeket latolgatni.
jelige: tücsök
2009-10-01
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm válaszát. A gond csak az, hogy a kutyát a régi tulajdonosok „leadták” nekem, sajnos már nem tudom megérdeklődni tőlük az oltásait, viszont szeretném megtartani a kölyköket és ivartalanítani sem szeretném (ha nem muszáj). Már érdeklődtem itthon egy állatorvosnál, ő azt mondta, hogy vannak esetek amikor egy kölykező szukának adnak emlékeztető oltást. Ezért fordultam Önhöz, hogy egy ilyen oltás mennyiben befolyásolja úgy a szuka mint a kölykök egészségét. Maradok tisztelettel:
Nézze, muszájnak nem muszáj az ivartalanítás - de a kutyatenyésztésről leírtakat továbbra is fenntartom, és nem látom a biztonságos végzéséhez szükséges kívánalmakat ... Azt honnan tudják hogy 3. hetes vemhes a kutya? Az előző tulajdonos mondta, hogy fedeztették, vagy mesterségesen termékenyítették? A vemhesség a pároztatástól, vagy mesterséges termékenyítéstől számított 3-4 héttel mutatható ki ultrahang vizsgálattal. Megtörtént ez az ultrahang vizsgálat, vagy nem is biztos a vemhesség? Egyáltalán mi ellen szeretnék oltani a kutyát? A kötelező veszettség oltás megléte miatt aggódnak, vagy a születendő (?) kölyköket akarják megvédeni? Nehezen tudom értelmezni azt is, hogy az előző tulajdonosoktól nem lehet telefonon sem érdeklődni és azt is, hogy miért nem „adták le” a kutyával együtt az oltási könyvet is. Az előző ellátó állatorvos is adhat információt a kutya védőoltásai tekintetében természetesen, hiszen a legtöbb rendelőben számítógépes nyilvántartás létezik. Általános szabály, hogy vemhes szukát lehetőség szerint nem oltunk. Az valóban igaz, hogy vészhelyzetben, indokolt esetben van néhány vakcina, ami alkalmazható vemhes szukákon is.
jelige: öklendezik a kutyusom
2009-10-01
Nekem egy kb 2éves palotapincsi kutyusom van/nem rég volt beteg orvosnál is jártunk vele kapott infuziót +szurikat is!de most meg nem nagyon eszik olyan is rájön ho mintha hányna de nem hányik semmit..csak remeg meg öklendezik vagy mi..nem tudom mit tegyek..ön szerint?
Szerintem egyértelmű, hogy mit kell tennie ... Mielőbb el kel vinnie a kutyát állatorvosához, hogy megvizsgálhassa. Csak így derülhet ki, hogy a korábbi betegsége meggyógyult-e, vagy mostani tüneteinek van-e köze a korábbi eseményekhez. Mielőbb jelezze állatorvosának a fejleményeket.
jelige: tücsök
2009-10-01
Szép jó napot kívánok! Kölykező a szukám (3. hétben van), nem tudom, hogy volt-e oltva korábban. A kérdésem: lehet-e oltatni éves oltással most, kölykezés előtt?
A 3. hetes vemhes szukát most nem érdemes semmi ellen sem beoltani. Sem a kötelező veszettség oltásnak, sem kombinált védőoltásnak, sem egyéb pl Herpesz vírus fertőzés elleni védőoltásnak nem most van itt az ideje. Levele azonban több okból is aggodalomra ad okot. A tisztességes kutyatenyésztéshez alkalmas és felkészített tenyészállat, felkészült tulajdonos és tárgyi feltételek egyaránt kellenek. Az Önökj esetében sokkal inkább a kutya ivartalanítása és a vemhes méh eltávolítása lenne ajánlott. Ezután pedig a szuka védőoltásait és parazitamentesítéseit rendszeresen kellene kérni.
jelige: Pista galamb3
2009-10-01
Köszönöm válaszát! Önnek teljesen igaza van,de abban már nem annyira profik,hogy ilyesmire válaszoljanak,legalábbis nem egészen érthető számomra!Ők akikkel beszéltem maguknak szeretnék megtartani,akkor meg már ugyanott vagyunk.Aztmondták,hogy megpróbál hazarepülni,de nem fog menni neiki.Vittem orvohoz ő aztmondta akkor nem törés hanem ficam és rendbe fog jönni,ill. a galamb fogja tudni,hogy készen áll-e az utazásra!Mi már engedtük ki igaz régebben kb2hóapja akkor felborult szegényke,mostmár vettünk mellé egy párt igaz fogalmam sincs milyen nemű de jól elvannak látszólag.Nem áll szándékomban galambászkodni csak Pistát sajnáltam egyedül!Az ön válasza is fontos volt számomra mert minig mindenben kutyusokkkal kapcsolatban sokat segitett nekünk,és ezt mégegyszer nagyon köszönöm!Egyébként száma alapján 10éves galamb,szóval veterán:)Gondolom valaki azért nagyon várhatja őt vissza,mert van ki 3-éve keresi a galambját! Minden jót!
Szurkolok Önöknek, hogy a Pista sorsa itthon, vagy Belgiumban de megnyugtatóan rendeződhessen.
jelige: macika
2009-10-01
Üdvözlöm!kb 2 hete köhögött a cicám elvittem orvoshoz de nem talált semmit meghallgatta a tüdejét benézett a szájába kapott 2 szurit de semmi nem változott még kapott féregirtot is meggyogyul magától vagy vegyek valamit a patikában köszönöm a válaszát
Ne vegyen semmit (a macskának) a patikában. Sokkal többre megy, ha jelzi állatorvosának, hogy az első vizit és kezelés nem hozott eredményt a kutya állapotában. Nem csodálkoznék, ha részletes vizsgálatokat (fizikális vizgsálatok, vérvizsgálatok, egyén kiegészítő vizgsálatok ...) ajánlana, hogy kiderülhessen a tünet oka és eredményesen kezelhessék a cicát. Egy oltatlan, 5-10 éves macskában betegségek tucatjai okozhatnak köhögést. Ezek egy része nem diagnosztizálható egyszerűen, van, hogy vírustezstekre, vérvizgsálatokra, röntgenfelvételekre, szívultrahangra ... van szükség ahhoz, hogy kiderülhessen az igazság. Emberek esetében sem csodálkozunk azon, ha a háziorvos vizgsálatokat ajánl.
jelige: tacskó
2009-10-01
Tisztelt Doktor úr! Szeretném megkérdezni, hogy a Condrosulf 800 mg tablettát lehet-e adni porckorongsérvben és artrózisban szenvedő kutyának? Eddig Nutradylt (+Rimadylt kúraszerűen) szedett, de nagyon erős illata miatt nehezen lehet neki beadni még ételfalatkában is, így sok kárba ment a dobozból. A problémát súlyosbítja, hogy elég súlyos májelégtelenségben szenved (Legalont szed rá). Szeretném megkérdezni, hogy amennyiben nem ellenjavallt, mennyit szedhet belőle egy 9 kg-os, 17 éves kutya? Esetleg van-e más, amit tud ajánlani? (Nutradylon kívül Luposannal, Artrovet 500-zal, Artiviával próbálkoztunk, szteroidot nem szeretnénk.) Köszönöm szépen a választ!
A kondroitin-szulfát teljesen ártalmatlan hatóanyag, akár napi 1, vagy 2x1 tablettát is kaphat egy 10 kg-os kutya is. Számomra nem világos, hogy a többféle leírt készítménnyel mi volt a problémájuk - de azt egyetlen táplálékkiegészítő szertől sem lehet várni, hogy meggyógyítsa a porckorong sérvet és az idült ízületi gyulladásokat. Ezek mindegyike legfeljebb a tüneteket enyhíti, a betegség lezajlását lassítja. A szteroidok szisztémás adásától én is óvnám az öreg, májelégtelenséggel is küzdő kutyát. A helyi alkalmazást azonban érdemes lehet megbeszélni kezelő orvosával - mint ahogyan a teljes problémakör kezelését célszerű állatorvosával egyeztetni.
jelige: Pista galamb 2.
2009-09-30
Jó napot Dr úr! Igen mi vagyunk:) Már érdeklődtünk természetesen a gazdi után,most felteszem máshova is ahol Belgiumiak is vannak!Javúlt a szárnyacska repked vele a padláson stb.de a ”profik”aztmondják,hogy Belgiumig sosem ér el,és attól félek ismét baja esik! Bár ha a dr úr szerint működik a dolog,tehár rendbe jöhet akkor nyilván meggyógyúlhat teljesen esetlegesen készen állva a Belgiumi nagy útra!Ha más nem Pista marad! Köszönöm
Nézze, Önök nyilván eddig is sokat tettek a Pistáért, hogy mást ne mondjak nyilván megmentették az életét. Abban viszont dönteniük kellene, hogy a Pistát visszajuttatják-e eredeti gazdájának, vagy befogadják, elidegenítik őt. 1.) Azok a profi galambászok, akik megítélik a Pista állapotát, képességeit talán abban is segíthetnének, hogy a lábgyűrű jelölés alapján megtalálják a gazdáját Belgiumban. 2.) A profi sportgalambászok nyilván azzal is tisztában vannak, hogy egy befogott, felnőtt, idegen egyed meddig érzi idegennek a befogadó közeget, mik azok a jelek, amiből látszik, hogy visszatérne új otthonába ill. miként lehet új otthonhoz szoktatni az idegen galambot. 3.) Egy „egyszerű” betegségből, vagy legyengülésből a Pistának 3 hónap alatt nyilván teljesen fel kellett volna épülnie. Ha 3 hónap alatt nem rendeződött a Pista állapota, vagy esetleg nyomorék maradt a galamb egy nem (vagy nem szakszerűen ellátott) csonttörés (?) következményeként - így valóban nincs meg az a lehetőség, hogy szabadon engedve biztonságosan hazatérhessen.
jelige: cicók
2009-09-30
Tisztelt Doktor Úr! Nem tudom, hogy mit gondoljak de nagyon ijesztő számomra ez az egész, ezért is fordulok önhöz, 2 macskánk van lakásban tartottak, de kijárnak lakótelepi lakásban lakunk, egy ismerősömtől hallottam,hogy a gyermeke beteg és a máját megtámadta valamilyen féreg és ez biztos, hogy a macskától van neki én nem kommentáltam semmit ehhez, de nagyon megijedtem hiszen a 3 éves kislányom imádja őket és nagyon sokat játszik velük, kérem önöket mihamarabb válaszoljanak nagyon fontos, és mi a teendőm ha ez tényleg igaz! Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel:
Nem kizárt, hogy a kislány májbetegségét kutyáktól, macskáktól, süntől, rágcsálóktól ... származó valamiféle parazita okozza. Sajnos a lakótelepi nem elkerített, ritkán gondozott homokozók, játszóterek rejtenek ilyen veszélyt magukban. Elsősorban az állati ürülékkel szennyezett környezet a veszélyforrás. Ha csak ennyi a hír, abból természetesen nem lehet megállapítani, hogy egyáltalán az állatvilág bármely tagja-e a felelős a betegségért (zoonózisok) beleértve ebbe akár a sertés, vad, halfélék fogyasztását is. A kislány orvosai nyilván tudják, hogy milyen eredetű parazitózisban beteg a gyermek. Önöknek nincs egyébként más teendőjük, mint a cicák rendszeres, program szerinti parazitamentesítése és az alapvető higiéniai szabályok betartása. Kár lenne, ha egy (rém)hír miatt kialakult pánikban macska (kutya-, sün, na jó rágcsáló az OK ...) irtásba fognának - bőven elegendő a parazitamentesítés és a rendszeres kézmosás. Egy kijáró macska számára az ivartalanítás, rendszeres védőoltások és parazitamentesítések jelentik a hosszú (15-25 év) élet titkát. Ha ez nem történik meg, akkor 2-5 év alatt elkopnak, elpusztrulnak a delikvensek - de rövid, betegségekkel tűzdelt életük ideje alatt több veszélyt jelentenek fajtársaik és embertársaink számára.
jelige: Pista galamb
2009-09-30
Üdv! Érdeklődnék,hogy egy sérült szárnyú galambot mikr lehet a padlásról kiegedni kicsit?Visszajönne hozzánk ha már 3-hónapja tartjuk? Nem szeretném baja esssen de fogságra seem itélhetem A galamb Belgiumi gyébként és nem jelentkeztek még érte! Köszönöm
Ha már meggyógyult a galamb, akkor elengedhetik és véleményem szerint a Pista meg sem áll hazáig, Belgiumig. Ha még sérült a galamb, esetleg röpképtelen, akkor ne engedjék el, mert nem fog hazaérni. Értesítették a belga gazdát, hogy maguknál van a galamb? Mert egyébként nem tudja kitalálni. Nem tudom megítélni, hogy hány hónappal ezelőtt már kérdezett valaki sérült posta galamb ügyben, amin lábgyűrű volt. Maguk azok? Ha hónapok alatt nem sikerült rendezni a galamb sérülését, az nem jó ómen.
jelige: csoki73
2009-09-29
Yorkshirre terrier kutyám 4éves 3kg-os 5 hetes vemhesen szabad e adni advantix bolha és kullancs elleni cseppentőt? Vagy mit javasol vemheseknek valót?köszönöm előre!
Akár az Ön által említett Advantix, akár a Frontline Combo cseppek is hazsnálhatóak vemhes és szoptatós szukán is. A kutyák eredményes tenyésztéséhez alkalmas és felkészített tenyészállat, felkészült gazdi és megfelelő tárgyi feltételek is kellenek. Jól teszi, hogy megtesz mindent a felkészülés és felkészítés érdekében. Honlapunk Publikációk rovatában is talál még hasznos információt.

<< <  118 / 391 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.07.28
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci! Kérjük, osszák meg! "Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.07.16
kis hörikék elvihetők. csillogokormok@gmail.com
2014.07.07
Kiscicák elvihetők, jó gazdihoz, kb. 3 hónaposak egyik fekete, a másik fekete-fehér, a harmadik pedig fekete-fehé-vörös keverék színű (kiscsajok). Érdeklődni az alábbi e-mail címen vagy a budafoki állatgyógyászati központban lehet. Nagy Miklós NMiklos@emi.hu