Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: tyúk
2014-07-21
Tyúkjaim vannak, egy hete vettem őket 8 hónaposan. Sajnos egy elpusztult a héten, bágyadt lett, nem evett és kész. Szépen tojnak és élénkek a többiek. Most egy másikkal van a probléma, tegnap a tojásnak külön tojta a fehérjét és a sárgáját és csak egy burok kezdeményt. Ez lehet valami bajnak a jele? Ma elég bágyadt, nem tudom evett-e már ma, egy kis búzával és vízzel, zölddel külön tettem. Mi lehet vele? Mi használna neki? Ez is elpusztul talán?
Sajnos a leírásából nem lehet kitalálni, hogy a fiatal tojótyúkoknak mi a baja. A hulla boncolásával és a kiegészítő vizsgálatok elvégzésével lehetne közelebb kerülni az okhoz - és ha megvan az elhullás oka, akkor lehetne a többi madár érdekében használható tanácsot adni.
jelige: tenni akarás
2014-07-19
Tisztelt doktornő! 15 éves kutyámnál ellenőrző vérvételt csináltattunk, melyben a alfa amilase lett emelkedett ( 900 helyett 1100) . Annyit mondott állatorvosunk, hogy ez hasnyálmirigyes dolog, de nem sokkal emelkedett ezért nincs vele tennivaló. Engem mégis érdekelne milyen betegségekre utalhat, köszönöm válaszát

Ahogyan állatorvosa is megválaszolta az emelkedett alfa-amiláz aktivitás a hasnyálmirigy gyulladásos, degeneratív, ersetleg daganatos elváltozásaira hívhatja fel a figyelmet. Fontos azonban, hogy nem önmagában ez az egy paraméter minimális emelkedése ami alapján kimindhatnánk a diagnózist, vagy akár a betegség megalapozott gynúja felmerülhet kezelő orvosában. A hasnyálmirigy megbetegedései esetében súlyosfokú hasi fájdalom, elesettség, bágyadtság, étvágytalanság, hányás, hasmenés ... tünetei jelentkeznek. A hematológiai és egyb biokémiai paraméterek is jeéentős elmozdulást szoktak mutatni.

 

Egy 15 éves kutya esetében ritkaságnak számít, ha minden vérparamétere a normáls értékek közé esik - de még egy fiatal, vagy középkorú állat esetében sem szokás jó általános állapot, tünetmentes kutya esetében egy 1100-as alfa-amiláz értéket "lekezelni", túlzás lehet ilyenkor a "tenni akarás".  A kutya megfigyelése, esetleg vérvizsgálat ismételt elvégzése a megszokott és elégséges reakció ezesetben. Ha bármi egyéb tünet, új észlelés jelentkezik, úgy gondolom hasi ultrahang vizgsálatot fog ajánlani állatorvosa.

jelige: Zizi kutya
2014-07-19
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Kb 1 hónappal ezelőtt kiskutyámnak nagyon fájt az egyik mellső lába, gennyes nagy seb volt az ujjai között. Orvosunk kimosta, adott gyógyszereket és a seb szépen begyógyult, de azóta is fáj neki, három lábon ugrál vagy sántít. Ha nyomogatom a lábát semmit sem reagál. Azóta visszamentünk egy másik orvos volt, azt mondta toklász maradhatott benne, meg kell várni, hogy valahol kijöjjön. De már egy hónapja nincsen semmi jele annak, csak fájdalma van.Meddig érdemes várni? Nem kellene esetleg megröntgenezni? Köszönöm előre is a választ! Tisztelettel, Andrea

De igen, Önnel értek egyet, további vizsgálatokkal érdemes lenne tisztázni, hogy maradhatott-e a lábvégben toklász(részlet) vagy gyulladásos góc, amely érinti az inakat, csonthártyát ... és ezzel fájdalmat okoz a kutyának. Az sem kizárt, hogy a toklász incidens valóban szépen gyógyult, és a jelenlegi tünetek attól független betegség jelenlétét jelzik.

A kutya kontrol fizikális vizgsálata, vérvizsgálata és az érintett végtag többirtányú röntgenfelvétele vaószínűleg megválaszolja ezt a kérdést. Jelezze állatorvosának, hogy még nemkielégítő a Zizi állapota és kérje kivizsgálását. Ha helyben nem megoldható a részletes vizsgálat kérjen beutalót ortopédiai szakrendelésre.

jelige: Kutya
2014-07-18
Üdv! Nekem egy bichon havanese fiú kutyusom van.Teljesen szobatiszta már(2 éves)viszont a napokban volt ivartalanítása,és azóta sajnos a lakásban is kakil.Kérdésem az lenne,hogy lehet az ivartalanítás miatt?

Nem kizárt, hogy az ivartalanítás okozta stressz, "bosszúvágy", diszkomfort érzet, esetleg fájdalom zavarta meg a kutyát - és ezért kakil be.

Jelezze állatorvosának is a problémát, tisztázzák, hogy állhat-e fájdalom, vagy fertőzés, vagy akár az ivartalanítástól független probléma a háttérben. Amennyiben igen, úgy állatorvosi segítség is kell a megoldáshoz .

Ha "csak" lelki probléma, bosszú okozza a rendellenes viselkedést, úgy az Ön szeretete, következetes nevelése, tettrekészsége célra vezethet.

jelige: pyoderma 2.
2014-07-16
Már írtam Önnek. A kutyám gennyes fülgyulladással küzd hónapok óta. A levett mintában Proteus és E. coli tenyészett ki, de azt mondták, hogy meg kell ismételni a levételt, mert szennyeződött a minta! Mit kell tudni ezekről a bacikról, ezek nem kórokozók? Nem lehetne ezeket is kezelni? Köszönöm!

A Proteusok és Colik a bél lakói, de vannak kórokozó törzseik és kialakíthatnak akár bélgyulladásokat, akár testszerte pyodermét - és  akár lehetnek valóban a hallójárat gyulladásának  kórokozói is. Kezelő orvosában azonban felmerülhetett annak a gyanúja, hogy a beküldött tampon-minta fekália baktériumokkal felül fertőződött.

Nem hibáznak, ha az újabb eredmény megérkeztéig megkezdik a hallójárat gyulladás kezelését pl a váladék kitörlésével, kimosásával. Az így kitisztított hallójárat jobban átvizsgálható lesz otoszkóppal hogy kiderülhessen, ha szőr, idegentest,  fekélyek, növedékek vannak a hallójáratban. Makacs, súlyosfokú hallójárat gyulladások esetén az is előfordul, hogy a műtéti úton lehet meggyógyítani a betegséget. Önnel együtt én is remélem, hogy a középfül és a dobüreg nem érintett még a folyamatban, ha ez így van, akkor van esély a viszonylag gyors gyógyulásra.

A megismételt eredmény komoly segítség lesz a célzott helyi esetleg szisztémás kezeléshez.

 

jelige: Cica bélgyulladás
2014-07-15
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Egy kb 10 hetes kiscicát kaptam 3 hete, mert a régit veseelégtelenség miatt el kellett altatni, majd elvittem az első oltására. 1-2 nap után folyamatos hasmenése lett, állatorvosok (2 helyre is elvittem) megállapították, hogy bélgyulladása van. Injekciókúrát kapott 5 napig az egyik helyen, amitől a gyulladás elmúlt de kiújúlt, majd a másik helyen 3 injekciót egyszerre, és kb 5 napra való itthoni gyógyszert és gyógytápot. Ezektől úgy nézett ki, hogy rendbe jön, de ahogy elfogyott a gyógyszer, kezdődött megint (ez tegnap volt). Székletminta elemzése is volt, ami nem hozott eredményt. Érdeklődnék,van-e tippük, mi lehet, mert az állatorvosok csak annyit mondták, hogy fertőzés, de az okát nem tudják. Ugyan viszem a cicát holnap is, de félek, hogy valami ritka betegség lehet és esetleg nem jönnek rá, mi az.

Kedves Gazdi!

Nagyon gyakori a kiscicáknál a sokáig tartó, súlyos tüneteket nem okozó hasmenéses betegség, amely csak hosszú, heteken át tartó kezeléssel oldódik meg. (Bár nem írta, de feltételezem, hogy nincsenek komoly általános panaszai a cicának, mint a láz, bágyadtság, kiszáradás, hiszen ennek 3 hét alatt már súlyos következményei lennének). Azt is jó lenne tudni, hogy mit etenek a cicával,milyen minőségű tápot kap, kap-e tejet, amely gyakran okoz hasmenést.

Nagyon jó, hogy készült bélsár vizsgálat, amelyből ki tudják mutatni, hogy paraziták, betegséget okozó baktériumok okozzák-e a bajt. Biztos vagyok benne, hogy állatorvosa előbb-utóbb sikerrel jár, ha kitartóan próbálkoznak!

jelige: pyoderma
2014-07-15
Kutyusom több hónapja küzd gennyes fülgyulladással, a füle büdös és gennyes. A nyakán, hasán, orrán is van hogy sebes, pörkös. Ő basset hound és a bőrredők közt gennyesedik. Már sok állatorvos kezelte antibiotikummal (legutóbb Pyassan), de csak enyhe javulás volt, mindig újra visszatér. Most bőrkaparékot nézetünk, de az állatorvos szerint mindig van háttérbetegség. Mik ezek a háttérbetegségek? Mit javasolna Ön? Pajzsmirigy probléma lehet? Egyébként más tünete nincs, bűzmirigye rendben van, testhője normális. Nagyon várom válaszát!

Kedves Gazdi!

Úgy tűnik, hogy az immunrendszere nem működik kielégítően, aminek sok oka lehetEzek között lehet az allergiás hajlam, valamely életfontosságú szerv nem megfelelő működése (pl. májbetegség), vagy akár a hormonrendzser megbetegedése. Kiegészítő vizsgálatok (vérlabor, vérkép, hasi ultrahang, vizeletvizsgált, hormonvizsgálat, stb) tudnak közelebb vinni az okok felderítéséhez.

Mindenképpen javasolt egy endokrinológiai kivizsgálás is, mert valóban, akár a pajzsmirigy alulműködése is okozhat visszatérő bőrpanaszokat, bár tipikusan a szimmetrikus szőrhullás szokott a hormonrendszer nem kielégítő működés hátterében lenni. Okozhat még ilyen panaszokat a lappangó cukorbetegség, a kezdődő Cushing-kór, de akár a nemi mirigyek redellenes működése is, amelyek mind az endokrinológia, vagyis a hormonális megbetegedéseket vizsgáló szakrendelésünk körébe tartoznak.

A bőrkaparék vizsgálat nagyon jó kezdet a kivizsgálások sorában, mert a régóta kezelt betegek többféle, nehezen kezelhető kórokozóval is fertőzöttek lehetnek, amelyeket célzottan, rezisztencia vizsgálat alapján célszerű tünetileg kezelni.

jelige: macskaparvo?
2014-07-14
A kiscicáim 2 hónaposak, és elkezdtek imbolyogva járni a hátsó lábukon, esnek össze! Mit kell tudni erről, lehet -e a parvo-nak a tünete? Van -e gyógykezelés? Köszönettel!

Kedves Gazdi!

Nagyon jók az értesülései, valóban lehet a kiscicák dülöngélésének az oka a parvo vírus által előidézett macskabetegség, a Panleukopenia tünete. Ez a betegség csak macskákat betegít meg, kutyákra veszélytelen!

Leginkább a 3-5 hónapos kiscicák veszélyeztetettek, akiknél bélgyulladást, hasmenést, magas lázat okoz a betegség. Tüneti kezeléssel, infúziós terápiával, a másodlagos fertőzések ellen antibiotikuokkal tudunk segíteni a cicáknak.

Az Ön esetében az anyjuktól kaphatták el, aki valószínüleg vemhesen fertőződött meg a betegséggel. A vírus ilyenkor a kiscicák kisagyát támadja meg, ezért lehet koordinálatlan a mozgásuk (cerebelláris hypoplázia). Ha valóban erről van szó, akkor sajnos nincs gyógykezelés, de általában nem is rosszabbodik az ilyen cicák állapota, megtanulnak közelekedni, tájékozódni a lakóhelyükön. Legfőbb védekezés a macskák panleukopeniája, vagy parvovírusos bélgyulladása esetén a rendszres oltás, bár átvészelt fertőzés esetén életreszóló védelmet kapnak a macskák.

Érdemes lenne kizárni más okokat (más vírusfertőzés, mérgezés, stb) , illetve a többi tünetet is felfedezni, ehhez állatorvosi vizsgálat szükséges mihamarabb!

jelige: suriboy
2014-07-14
Tisztelt Dr. Úr/Dr. Nő! Abban az ügyben szeretnék segítséget kérni öntől, hogy van egy 1 éves 2 hónapos szuka Dobermanom és álvemhes lett. Hallottam vizes borogatásról és hogy vizet kevesebbet adjunk neki és még másról is, de azt szeretném kérdezni hogy van-e erre valami gyógyszer, amit adhatok neki. Válaszát előre köszönöm.

Kedves Gazdi!

Van gyógyszer az álvehességre, de azt csak állatorvosa adhatja, írhatja fel. Véglegesen csak az ivartalanítás hoz megoldást. Ezt azonban csak akkor lehet elvégezni, ha elmúltak már az álvemhesség tünetei.

Nemrég válaszoltam egy másik kérdésre az  álvemhességgel kapcsolatban:

Az álvemhesség nem egy betegség, hanem  egy kutyáknál teljesen normális állapot, amely korábban azt szolgálta, hogy a falka nem vemhesült tagjai  is szoptathassák a kölyköket. Az emlők megduzzadnak, tej is folyhat belőlük, éppen emiatt a sokszor álvemhes kutyáknál megnőhet az emlődaganat veszélye.

Olvashatnak a témában publikáció rovatunkban: álvemhességről ITT,ivartalanításról ITTnőstény állatok ivarszervi daganatairól ITT.

jelige: Vacak
2014-07-14
Tisztelt Doktor Nő! Bolhás lett a Cavelier kan 3 éves kutyám. Voltam vele állat orvosnál kaptunk Bravecto tablettát, meg is ette. Enyhult a bőrén a gyulladás és nem látok csípés utan piros foltokat de még mindig vakarózik. A kérdésem az lenne, hogy ezzel a gyógyszerrel együt alkakmazhatok nála még Exil Flea Free cseppet? Mielőbbi válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Vivien.

Kedves Gazdi!

Sajnos nem készültek még olyan klinikai vizsgálatok, amelyek vizsgálták volna a Bravecto nevű új kullancs-bolha ellenes gyógyszer hatóanyagának együtthatását mád készítményekkel, így nem tudok megalapozott tanácsot adni.

Viszont az kérdésként felmerülhet, hogy ha elmúlt a bolhásság, akkor fog-e segíteni a viszketegségen egy másik bolhaellenes szer, vagy más oka van a viszketegségnek: például a bőr-szőr kiszáradása, nem megfelelő táplálás (pl. kevés vagy nem megfelelő omega 3: omega 6 zsírsav arány a táplálékban), vagy allergiás hajlam. Ilyen esetben ki kell deríteni, hogy mi okozza az allergiát (táplálék? pollen? parazita anyagcsereterméke?) és megpróbálni eszerint alakítani a kezelést.

jelige: catrice
2014-07-14
Tisztelt Állatorvos, kb. 1 hónapja liheg a kutyám, és kiderült, hogy brachycephal szindrómás. Az orr-és lágyszájpad műtéten már túl esett, ennek ellenére liheg folyamatosan, a Prednizolon sem hat semmit. Az endoszkóp szerint a gégéjén van a gégeredővel gond. Ezzel kellene műteni. Tudna segíteni, hogy, ilyen műtétet hol, és ki végez. köszönöm szépen!

Kedves Gazdi!

Komplikáltabb esetekben az Állatorvosi Egyetmere szoktam irányítani az állattulajdonsokat..

jelige: kecsketej
2014-07-14
Kiscicának kiskutyának lehet-e kecsketejet adni? Ez jobb, mint a tehéntej? Köszönöm!

Kedves Gazdi!

A kecske és a tehén is kérődző, a kutyánál, főleg a macskáknál jóval nagyobbtestű állat. A tehén illetve kecsketej is sokkal kevesebb fehérjét, zsírt és bizonyos ásványi anyagokat tartalmaznak, mint amennyi a kiskutyáknak, kiscicáknak kell. Viszont sokkal több tejcukrot, ami hasmenéshez vezethet.

Annál jobb a tápszer, tej-pótlék, minél közelebb áll az eredeti állatfaj tejének összetételéhez. Vannak állatpatikában, szakboltokban kapható kutya és macska tejpótló szerek, ezek kifejezetten az adott állat igényére, tudományosan állították össze.

Otthon is készíthetünk tejpótlót:

Macskáknak:

6 dl zsíros (3,2%-os tehéntej, 200 gramm sovány tehéntúró, 100 gramm sovány nyers marhahúspép, 30 gramm oliva- vagy kukoricacsíraolaj, 1 db nyers tojássárgája és 6-8 csepp jobb minőségű, kimondottan kutyák számára gyártott ásványi anyga és vitaminkiegészítő

1 hetes korukig naponta 7-8-szor kell megetetni őket cumisüvegből (állatfelszerelésboltban, vagy akár a rendelőnk patikájában is kapható különböző méretben), vagy fecskendővel. 2 hetes korukig naponta 6, 3 hetes korukig naponta 5, 4 hetes koruking naponta 3-4 alkalommal, éjszaka is.

Kutyáknak:

4dl zsíros tej, 2 db nyers tojássárgája, 50 gramm oliva- vagy kukoricacsíraolaj, 450gramm sovány tehéntúró és 5-6 csepp kimondottan macskák számáéra gyártott ásványi anyga és vitaminkiegészítő

2 hetes korukig 3-4 óránként, 2-3 hetes korukban naponta 8-10 alkalommal, és 3 hetes koruk után naponta minimum 6 alkalommal.

Mindkét állatfaj esetében nagyon kell ügyelni a higiéniára: nem szabad újralangyosítani a tápszert, mindent alaposan el kell mosni. Nedves vattával minden etetés után át kell törölgetni a hasukat, végbélnyílásukat, mert különben nem ürítenek. Ez helyettesíti az anyuka tisztogatását, nyalogatását.*

*forrás

A kiskutyákat már 2 hetes korban, a kismacskákat 4 hetes korban kell először féreghajtani, az oltásaikat 8 hetes koruktól kaphatják meg.

Sok sikert!

jelige: pipetta
2014-07-14
Tisztelt állatorvos! Faluban lakunk, mindig a szomszéd szokott hozni bolha és kullancs ellen spot -ont a kutyáimnak. Nekem van egy yorkim, és két menhelyi keverék , kb 17 és 19 kilósak. Sajnos csak, olyan spotont kapott a szomszéd ami 20-40 kiló közötti kutyára való. Kérdésem az lenne szét lehet e osztani a kutyákon szemmértékre, nem e lesz bajuk tőle, mivel nagyobb adag, nagyobb dózist is tartalmaz, köszönöm

Kedves Gazdi!

Pár cseppnyi túladagolás nem okozhat semmilyen károsodát a csepegtetős bolha-kullancs elleni készítmények esetében, ezt klinikai vizsgálatokkal szokták igazolni. Ha aluldozírozzák, vagyis kevesebb csepp jut a kutyára, az csökkentheti a védelem időtartamát.

Minden cseppre rá van írva, hogy hány ml-ert tartalmaz, szakszerűen úgy lehet szétosztani, ha fecskendővel kiadagolják. Ebben állatorvosuk is segíthet, vagy akár a patikában is kérhetnek segítséget, ahol a cseppeket vásárolják.

Figyelmébe ajánlom legújabb írtásainkat a szív- és bőrférgességről, amerly betegségeket a szúnyogok terjesztenek, érdemes erre is gondolni a bolha-kullancs elleni készítmény kiválasztásánál és oilyat használni, amely a szúnyogoktól is véd!

jelige: Tulika
2014-07-14
Kedves Àllatorvos! Van egy négy éves fiú cicàm. Hàrom hete oltattam be minden ellen. Rendszeresen oltva van. Múlt hét csütörtökön el kezdett sàntítani és gyakran lefeküdt,mintha nem lenne erő a làbàba. Evett,ivott. Elvittem az orvoshoz,azt mondta,hogy biztos beszorúlt a làba valahova,de semmi sem làtszott a làbàn. 5hete kullancs volt benne és rà is kérdeztem,hogy nem ez okozza-e a problémàt. 4 napig fàjdalom csillapítót kapott. Màr az nap nem sàntikàlt, de olyan öregesen ment. Tegnap előtt magas làza lett, kapott antibiotikumot és làz csíllapító injekciót. Màr az nap 37 volt a hőmérséklete, egyébként 40 felett volt. Meg csinàlta az orvos a Lyme-kór tesztet, ami negatív lett. 10 napig Synuloxot kap most, bélflóra helyreàllítóval. Viszont ma meg jött a véreredménye is és az egyik màj enzime is túl magas. Még mindig nem tudjuk mi a baja. A kullancs okozhatja ezt? Màs cicàval nem talàlkozik, zàrt udvarunk van. Van egy làny cicàm is és neki semmi baja. Mire lehet ezekből a tünetekből következtetni,mert tanàcstalan vagyok. Most egyébként nagyon jól van, olyan mint màskor. Előre is köszönöm tanàcsàt! Üdv:Ildikó

Kedves Gazdi!

A tünetek valóban jellemzőek a Lyme-kórra, amelyről ITT olvashat többet. Ha azoban a teszt negatív lett, akkor talán másban kell keresni a betegség okát. Sokszor a pozitív teszteredmény sem jelent egyértelműen Lyme-kórt, mivel igen gyakori, hogy a kutyák-macskák átesnek a betegségen, de az semmilyen tünetet nem okoz, ráadásul a tesztek sem 100%-ig megbízhatóak.

További kiegészítő vizgsálatokat lehetne végezni (röntgen, hasi ultrahang, stb), vérteszteket, amelyek a leggyakoribb macska vírusfertőzéseket kimutatják (FIV, FelV, vagyis macska AIDS, macskák leukózisa), mert sajnos a "minden ellen beoltás" csak azokat a macska-betegségeket fedi le, amelyek ellen oltást hatékony oltás elérhető, ráadásul ebben az esetben sem 100%-os a védelem.

Ha a  cica jól reagál az antibiotikumra, akkor a nehezén túl vannak, még akkor is, ha a májenzimek emelkedettek. Ismételt vizsgálat azt is ki tudja majd mutatni, hogy hogyan regenerálódik a károsodott máj (újra normális értéket mutatnak majd a májenzimek), addig is májvédő táplálékkiegészítőkkel, megfelelő diétával (jól emészthetp fehérje, pl. csirkehús, sajt, tejföl, joghurt, főttojás, vagy speciális állatorvosi klsztáp) tudnak segíteni a cicának a  gyógyulásban.

jelige: Lili
2014-07-14
Tisztelt Dr. Úr! A tanácsát kérem mit tegyek? A kutyusom tüzelés után álvemhes lett (orvosnál voltunk). Az orvos elmondta, hogy vegyem el a játékai közül a "babákat", ne babusgassuk és felírt egy homeopátiás gyógyszert delphinium staphisagria naponta 2x1 kell adni belőle. Az álvemhesség már több mint 2 hete tart. Meddig tarthat, meddig elfogadható? Nagyon sajnáljuk a kutyusunkat mert egy eleven, nagyon játékos most csak alszik szomorú akkor érzi jobban magát ha sétálni visszük. Lehet-e ilyenkor ivartalanítást végezni? Azért gondoltunk erre a műtétre hátha segít rajta. Nagyon köszönöm válaszát! Tisztelettel: Unger Attiláné

Kedves Gazdi!

Az álvemhesség nem egy betegség, hanem  egy kutyáknál teljesen normális állapot, amely korábban azt szolgálta, hogy a falka nem vemhesült tagjai  is szoptathassák a kölyköket. Az emlők megduzzadnak, tej is folyhat belőlük, éppen emiatt a sokszor álvemhes kutyáknál megnőhet az emlődaganat veszélye.

A homeopátiáról nincsenek tapasztalataim, de el lehet mulasztani gyógyszeresen (Galastop cseppek), de véglegesen csak az ivartalanítás hoz megoldást. Ezt azonban csak akkor lehet elvégezni, ha elmúltak már az álvemhesség tünetei.

Olvashatnak a témában publikáció rovatunkban: álvemhességről ITT, ivartalanításról ITT, nőstény állatok ivarszervi daganatairól ITT.

jelige: macska
2014-07-11
Tiszteletem! Van egy kb.6-7 hetes kiscicám,valószínűleg köldöksérve van. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen korba lehet-e műteni? Ha igen akkor mennyibe kerülne? Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel. Gál Kitti

Kedves Gazdi!

Az oltások, féreghajtások, külső élősködők elleni kezelések miatt mostanában biztosan többet járnak állatorvoshoz, mutassák meg, hogy kiderüljön, mennyire súlyos a helyzet.  Nem szoktuk ilyen kicsi korban műteni, ha csak nem okoz most problémát, mert kockázatos az altatás. Sok esetben később magától is megkisebbedik a sérvkapu és nem kell műtétre kerülnie. Ha az ivartalanítás időpontjáig, fél éves korig nem rendeződik, akkor egyszerre célszerű megoldani a problémát, ha már úgyis altatásra kerül a sor. Nálunk önmagában a köldöksérv műtét 15.000 ft, ha ivartalanítással együtt kerül rá sor, akkor célszerű külön érdeklődni.

jelige: Cica költözése
2014-07-10
Kedves Doktor Úr/Nő! Van egy 15 éves lány cicám, együtt nőttünk fel. Az utóbbi két évben fokozatosan kevesebbet tartózkodom a cica eredeti lakhelyén, viszont lassan lehetőségem lenne a cicát is magammal vinnem. A probléma az, hogy a cica mindig is nagyon félős volt és most már idős is, (bár nagyon jó formában van) nem tudom, hogy hogyan viselné a költözést és vajon mennyi idő alatt tudna átszokni (ha ez lehetséges egyáltalán), de biztos, hogy nehéz lenne. A kérdésem az, hogy érdemes lenne e megpróbálni a költöztetést vagy maradjon inkább az eredeti lakhelyén a cica? Az én cicám volt elsősorban mindig, hozzám ragaszkodott leginkább, látogatni is szoktam, amikor ott vagyok, el sem mozdul mellőlem, de a többi családtag is gondoskodik róla és őket is szereti. Köszönöm a válaszát. Adrienn

Kedves Gazdi!

Saját tapasztalomból tudok beszélni (ilyen dolgokra az állatorvosi képzés nem terjed ki :-)). Én is többször költöztettem saját idősödő sziámi macskámat és egyáltalán nem bántam meg, hogy vele lehettem.

Szerintem alapvető félreértés, hogy a jól, emberhez szocializált macska csak a házhoz ragaszkodik, ez csak a vidéki, félkóbor macskákra igaz. Egy emberhez szokott macskának az a fontos, hogy a kedves gazdája ott legyen vele, kapjon enni, inni, pihenhessen, játszhasson. Ha nem lesz sokat egyedül, akkor szerintem nyugodtan magával viheti.

Idős cicáknál főleg a fogkövesség, a veseproblémák szoktak gondot okozni, ezért érdemes akár alaposabban is megvizsgáltatni, és életkorának megfelelő táplálékkal etetni, hogy még sokáig szerezhessenek egymásnak sok örömet!

jelige: bűzmirigy probléma
2014-07-09

Tisztelt Állatorvos, Köszönöm válaszát, van Önökhöz időpontunk egy Senior szűrésre. Akkor remélem lehetőség nyílik, hogy kiderítsük mi lehet a háttérben. Köszönettel: L.Éva

Előzmény: Kedves Klinika, 7 éves Yorki szuka kutyusom bűzmirigyével vannak gondok. Fél éve van nálunk a kutyus, volt egy bűzmirigy gyulladása, amit kikezeltek. Azóta havonta kell vinnem állatorvoshoz nyomatni, mert szivárog belőle ez a büdös folyadék és jól meg is van neki telve. Legutóbb azt mondta az orvosunk, hogy nem volt gyulladt a váladék. Viszont most 2 hét telt el és most is tapasztalom a büdös folyadék szivárgását. Amikor megtelik, akkor elkezd vadul vakarózni és nyalja a talpát. Kérdésem az lenne, hogy normális dolog ilyen sűrűn nyomatni? A folyadék szivárgás normális? Mit tegyek, most már 2 hetente nyomassam neki, mert azt is olvastam, hogy az sem jó, ha túl gyakran van neki nyomva? Ha pedig nem nyomatom, akkor felgyülemlik. Mivel teszek jót a kutyusomnak? Köszönettel: L.Éva

Kedves Gazdi! Érdemes lenne alaposabban kivizsgáltatni a bűzmirigy-váladék szivárgás okát, mintavétel is sükséges lehet, hogy célzottan lehessen kezelni. Nem kizárt, hogy antibiotikummal, goma ellenes szerrel is kell kezelni helyileg, vagy akár szisztémásan (tablettát kell beadni, vagy injekciózni). Ha a bűzmirigy kivezető csöve elzáródik, az elhúzódó, krónikus gyulladás maitt beszűkül, és feltör egy járaton keresztül a gyulladt tartalom (úgynevezett fistula alkul ki), akkor akár műtéti megoldás is szóba kerülhet. Gyakori, hogy táplálékallergia húzódik a háttérben és komplex kezelést igényel a dolog. Persze nem biztos, hogy ilyen súlyos a helyzet, vannak olyan kutyák, akiknek valóban 2 hetente kell kinyomni a bűzmirigyüket, esetleg a szakszerű módszert Ön is elsajátíthatná állatorvosától.

Kedves Gazdi!

Várjuk szeretettel ma is, vizsgálaton, ahol a bűzmirigyre külön is rá tud nézni kollégánk, mert ez bár régóta húzódó dolognak hangzik, mégis sürgősebb kivizsgálandónak tűnik.

Várjuk augusztus 5-én a Senior Szűréshen, amely a tünetmentes, egészséges idősödő kutyák-macskák felülvizsgálatára hoztunk létre. Ehhez  minden szükséges adatot megtalál Itt.

jelige: kutyaláb
2014-07-09

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! 2,5 éves németjuhász kanom (akivel folyamatosan munkakutya sportot végzek) csánk csontja a jobb lábán szemmel láthatóan megdudorodott, kemény - mintha a csont vastagodott volna meg-. Nyomásra érzéketlen, a kutya nem sánta, egyáltalán nem okoz neki problémát semmiben. Egy biztos hogy múlt héten még nem volt ilyen. Lehetséges, hogy beütötte? A kutya könyök és csípő dp-re szűrve lett, teljesen mentes. Néztem, hátha toklász.. de nincs lyuk, hol bemehetett volna. Képet mellékeltem, ha nem baj.

Kedves Gazdi!

Igaza van a toklász esetében: a bemeneti csatorna általában látszik, de az is előfordulhat, hogy pár nap után benő, de a gyulladást viheti magával.

A pontos diagnózishoz alapos kivizsgálás kell: legelőször egy alapos fizkális vizsgálat után röntgen vizsgálat a csánktájékról, ami adhat egy kiinduló pontot. Nem szeretném semmiképpen ijesztgetni, az is lehet, hogy a fokozott terhelés miatti csontkinövésről, porcleválásról van szó, viszont előfordulhat, hogy további vizsgálatok, mintavétel is szükségesek lehet, akár speciális 3D képalkotók is, hogy kiderüljön, hogy mi ez a kemény tapintatú képlet, pontosan honnan indul ki, mi okozhatta.

jelige: Bűzmirigy probléma
2014-07-09
Kedves Klinika, 7 éves Yorki szuka kutyusom bűzmirigyével vannak gondok. Fél éve van nálunk a kutyus, volt egy bűzmirigy gyulladása, amit kikezeltek. Azóta havonta kell vinnem állatorvoshoz nyomatni, mert szivárog belőle ez a büdös folyadék és jól meg is van neki telve. Legutóbb azt mondta az orvosunk, hogy nem volt gyulladt a váladék. Viszont most 2 hét telt el és most is tapasztalom a büdös folyadék szivárgását. Amikor megtelik, akkor elkezd vadul vakarózni és nyalja a talpát. Kérdésem az lenne, hogy normális dolog ilyen sűrűn nyomatni? A folyadék szivárgás normális? Mit tegyek, most már 2 hetente nyomassam neki, mert azt is olvastam, hogy az sem jó, ha túl gyakran van neki nyomva? Ha pedig nem nyomatom, akkor felgyülemlik. Mivel teszek jót a kutyusomnak? Köszönettel: L.Éva

Kedves Gazdi!

Érdemes lenne alaposabban kivizsgáltatni a bűzmirigy-váladék szivárgás okát, mintavétel is sükséges lehet, hogy célzottan lehessen kezelni. Nem kizárt, hogy antibiotikummal, goma ellenes szerrel is kell kezelni helyileg, vagy akár szisztémásan (tablettát kell beadni, vagy injekciózni).

Ha a bűzmirigy kivezető csöve elzáródik, az elhúzódó, krónikus gyulladás maitt beszűkül, és feltör egy járaton keresztül a gyulladt tartalom (úgynevezett fistula alkul ki), akkor akár műtéti megoldás is szóba kerülhet. Gyakori, hogy táplálékallergia húzódik a háttérben és komplex kezelést igényel a dolog.

Persze nem biztos, hogy ilyen súlyos a helyzet, vannak olyan kutyák, akiknek valóban 2 hetente kell kinyomni a bűzmirigyüket, esetleg a szakszerű módszert Ön is elsajátíthatná állatorvosától.

jelige: fül vérömleny
2014-07-09
Kutyusomnál (6 kg-os) az állatorvos othematómát állapított meg az egyik fülnél, de nem adott kezelést. Két napja keletkezett, még lágy tapintatú. Nem lehetett volna egy tűvel leszívni a vért? Mi a kezelése ennek a kórképnek? Nem javulna valamilyen szurira? Dicinone-ra? Köszönettel: Zsuzsa

Kedves Gazdi!

Az othematóma, vagyis vérömleny a fülkagyló bőre alatt nem önálló betegség, hanem attól alakul ki, mert a kutya rázza a fülét, mert viszket vagy fáj a füle. Elősző tehát a fület kell kezelni. A viszketés, gyulladás lehet attól, hogy idegentest, pl. toklász ment a kutya fülébe, vagy fürdés után víz, esetleg rendellenes alakulású és befülled, amitől bakteriális, gombás, atkás fertőzés alakul ki. A krónikus fülgyulladások hátterében sokszor van allergia, ezt is ki kell vizsgáltatni.

Ha kezelik már a fület, és nem rázza a kutya, akkor az othematóma magától is rendeződni szokott nem súlyos, kisebb kiterjedésű vérömleny esetén. Leszívni valóban lehet, de gyakori tapasztalat, hogy újra megtelik. Szorító kötést szoktak feltenni, felkötni a fejre, de van műtéti megoldása is, ha az állatorvos olyan súlyosnak ítéli meg a helyzetet.

jelige: piroska
2014-07-09
Tisztelt Állatorvos! Kiskutyám állán két piros dudor jelent meg, nyomásra, érintésre nem reagál, nem fáj neki, viszont elég csúnya, olyan mintha pattanás lenne. Lehet ez esetleg szőrtüsző-gyulladás? Esetleg valamilyen rovarcsípés?

Kedves Gazdi!

Lehet szőrtüsző gyulladás, de paraziták (pl. szőrtüszőatkásság), baktérium és gomba is esetleg okozhat ilyen elváltozást. Keresse fel állatorvosát, aki meg tudja vizsgálni, esetleg bőrkaparék-vizsgálatot végez és ajánl hatékony kezelést.

jelige: angol bulldog kölyök
2014-07-07
Tisztelt Doktornő! Pár napja írtam önnek "angol bulldog kölyök" jeligével! Hál'Istennek a vérzés megszűnt valószínűleg csak a végbélnél vérezgetett. Kérdéseire válaszolva, most kezdtük az angol bulldog tenyésztést, írtam is, hogy ez az első kölyök, ami nálunk született. A kölyök császármetszéssel született, és volt egy testvére is, de az halva jött a világra, valószínűleg ödémás volt, mert kétszer akkora volt, mint a megmaradt testvére. Az anya jól van, ez volt az utolsó törzskönyvezhető alma, mivel idén betölti a 7 évet. Most vásároltuk az anyát, de tudomásunk szerint, eddig nem volt gond a szoptatással. A legutóbbi császármetszéskor, a régi állatorvosa nem megfelelően varrta össze a belső hasfalát, ami miatt, kb. egy tízforintos nagyságú hasi sérve keletkezett. Szerettük volna megoperáltatni most a császárral együtt, de a mi állatorvosunk, azt mondta, hogy ezt későbbre kell halasztani, mert túl nagy lenne a kockázat. Mindenképpen meg szeretnénk operáltatni, a héten visszük varrat szedésre és akkor már elképzelhető, hogy meg tudja mondani, mikor lesz műthető. A kölyök kutyára visszatérve, 3 napja elkezdett szörcsögni is, ezt általában evéskor lehetett hallani, de a mai napig nem váladékozott az orra, most az utolsó etetésnél láttam, hogy kezd váladékozni az orra, most viszont már nem hallottam szörcsögni. Folyamatosan be van kapcsolva felette az infra, így a meleg megoldott ha náthás lenne, inkább az a gond, hogy egyébként is nagyon meleg van( lakásban 27 fok, így gyakorlatilag lehetetlen ugyanezt a hőmérsékletet tartani infrával. Csodálatosan szép kiskutya és már most nagyon kis bújós, nagyon szomorúak lennénk, ha valamiért elpusztulna. Üdvözlettel!

Kedves Gazdi!

Nagyon örülök, hogy megszűnt a vérzés, ez egy bíztató jel. A szörtyögés viszont nem, ezért most is azt javaslom, mutassák meg állatorvouknak.

Nem pontosan értem azt anyakutya történetét, csak azt, hogy több császármetszésen esett már át és most egy sérvműtét áll előtte. Nagyon remélem, hogy végre "nyugdíjba mehet" a megpróbáltatások elől és nem vele tervezik a tenyésztői munkát elkezdeni, ami igen költséges hobbi, ha valóban jól csinálják.

Remélem sok örömük telik majd a kiskutyában!

jelige: utazás 2.
2014-07-07
Tisztelt Doktorúr! Utazás jeligével tettük fel korábban kérdésünket, melyre köszönjük válaszát. További kérdéseink, aggályaink még maradtak, mivel nem tudjuk tovább a tenyésztőnél tartani a kutyát, mindenképpen magunkkal kell vinnünk a nyaralásra. A kutyus 10-11 hetes lesz mire nyaralni megyünk, féreghajtás folyamatosan volt és az oltások adása is elkezdődött. A tenyésztővel való egyeztetés után biztosan nem fogunk tápot váltani mert azt nagyon szereti, amit most kap. Állítólag békés, nyugodt kutya 75% francia bulldog és beagle keverékről van szó. Mire figyeljünk még az utazás során, hogy mindenkinek jó legyen?

Kedves Gazdi!

Fontos lesz a megfelelő elhelyezése a kiskutyának biztonságos szállító alkalmatosságban a légkondícionált utastérben. Meg kell majd 2-3 óránként állni, hogy futkározni, inni, pisilni tudjon. Semmiképpen se hagyják magára az autóban, mert hőgutát kaphat!

Ha odaértek, akkor nagyon kell vigyázni rá, pórázon kell majd tartani, mert nem tud még megbízhatóan szt fogadni ilyen kiskorban. A mikorchip leolvasáshoz állatorvos kell, de ha a nyakörvén név, telefonszám van, akkor a megtalálónak sokkal könnyebb dolga lesz. Lehetőleg olyan helyen tartsák, ahonnan nem tudja kiásni, kirágni magát, és ne is találkozzon másik kutyával, ahogy azt már írtam korábban. Keressenek lehetőleg előre állatorvost a környéken, aki elérhető, ha baj van.

Jó nyaralást!

jelige: utazás
2014-07-07
Tisztelt Doktor Úr! 7 hetesen veszünk meg egy kiskutyát. 3 héttel később családi nyaralásra megyünk autóval. Problémát okoz-e hogy változik a környezet, nem szobatiszta, nem kapta meg még az összes oltását stb. Üdvözlettel: Nagy Edit

Kedves Gazdi!

Mindenképpen problémás szerintem a 7 hetes kiskutyával tervezett nyaralás, nem csak az azért, mert az Állatvédelmi Törvény előírja, hogy a kiskutyáknak 8 hetes korukig az anyjukkal kell maradniuk, hogy megfelelően szocializálódjanak. Ön is felsorolt minden kockázati tényezőt: változó környezet, utazás, tápváltás által kiváltott stressz, szobatisztaság hiánya, fertőző kutyabetegségek elleni védelem kialakulatlansága. Legjobb lenne megbeszélni a tenyésztővel, hogy hadd maradjon még a kiskutya, és a nyaralás végeztével, nyugalmas, otthoni körülmények közé, megfelelően beoltva érkezhessen.

Ha ez nem lehetséges, akkor fel kell készülni az utazásra az autóhoz szoktatással, a lehető legjobb, a tenyésztőnél kapott táppal való táplálással, külső-belső paraziták elleni védelemmel és a nyaralóhelyhez közeli állatorvos teefonszámával. Utázásról bővebben olvashat még ITT.

<< <  118 / 507 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.12.28
Budapest XXII. kerületéből (Péter Pál u. és Bánk bán u. sarok) tűnt el a képen látható cica. Kérjük, ha bárki látja, tud róla, értesítse a gazdit! Köszönjük!
2017.12.21
2017.12.18-án a Budapest XXII. kerület, Vörösmarty utca környékéről eltűnt Kormi. Ivartalanított 2 éves kandúr,nem csavargós. Aki megtalálta, esetleg befogadta, kérjük, jelezze az alábbi telefonszámok bármelyikén: 06-30/612-1166 vagy 06-1/227-2643
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara