Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉSI AKCIÓ

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: fundika
2009-09-24
Tavaly nyáron az Újfundlandi kutyánk kirágta a hátát, amit nem vettünk észre. A döglegyek beköpték és lerakták petéiket.Elvittük orvoshoz, mert húzta a lábát, de addigra már csontkukacok hemzsegtek a bőrén. A doki levágta a szőrét, a nagy felületű sebet bejódozta, adott ampullás gyógyszereket, és itthon folytattam a kezelést.Szépen helyrejött, kinőtt a szőre, de azóta nem bírja visszatartani a vizeletét és a nagydolgát, ahol éppen van, ott ürít.Az ülés és felállás is nehezére esik.Az orvos szerint gerincfájdalma van, és diszplézia gyanús. El kell altatnunk? Még csak 8 éves.
Én nem látom az összefüggést a tavaly nyári történet és az azóta kialakult tünetek között. Szerintem csak akkor kellene az elaltatást fontolgatniuk, ha a részletes vizsgálatok (fizikális vizgsálatok, vér-, vizelet labor, röntgenek, ultrahang vizgsálat ...) során a kutyában gyógyíthatatlan elváltozásokat találnak és a fájdalmakat sem tudják kellő hatékonysággal csillapítani. Ha mindezek nem történtek meg, van még mozgásterük, mielőtt megmásíthatatlan döntést hoznának.
jelige: odett
2009-09-24
Röntgen alapján osteosarcomája van. Létezik gyógymódja? Köszönettel:
Egy röntgenfelvétel alapján valószínűsíthető a primer csontdaganat. A primer csontdaganatok kb 90%-a osteosarcoma, azaz csontrák, amely esetekben csak a korai diagnózis esetén van esély gyógyulásra, a tumormentes állapot elérésére. Ezt az esélyt az amputáció és a kemoterápia együttes alkalmazása adhatja. Ha nem korai a diagnózis, azaz a távoli áttétek már detektálhatóak, vagy nagy eséllyel feltételezhetőek, akkor ilyen drasztikus kezeléssel sem érhető el a tumormentes állapot, azaz a teljes gyógyulás. A betegség lefolyása azonban lényesegen lassítható, akár az előbb említett amputáció + kemoterápia, akár helyi sugárkezelés + kemoterápia kombinációval. Esetében, felteszem, nem tudhatjuk teljes biztonsággal, hogy osteosarcomával állunk-e szemben és amennyiben igen van-e áttét a kutyában. Ezen adatok nélkül nem lehetséges a kutya esélyeit megbeszélni. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: Rupi
2009-09-24
3 éves kan Beagle kutyám hetek óta köhög. 3-4 naponta, leginkább este vagy reggel. Állatorvosnál jártunk, 3 napon keresztül kapott antibiotikumot, de a köhögés visszajött.Köhögés után nagyon liheg, teljesen mozgásképtelen olyankor. Étvágya,kedve jó,láza nincs. EKG következik, de az állat fél az orvostól, nekem is aritmiás lenne a szivem ha vizsgálnának. Megállapitható e egy EKG alapján hogy szivbeteg? Vagy valami más? Köszönöm válaszát.
A szívbetegségek diagnózisában az EKG vizsgálatok igen fontos szerepet játszanak kutya, macska és ember esetében is. Hasonlóan fontos lehet egy szívultrahang és nem csodálkoznék, ha a köhögés tünetei miatt vérlabor vizsgálatot, esetleg nyaki-, mellkasi röntgenfelvételeket is ajánlana állatorvosa. Egy feltehetően nem felsőlégúti fertőzésből adódó köhögések hátterét nagyjából ilyen vizgsálatok eredményei alapján lehet sejteni. Sem a Rupinak, sem Önnek nem kell feltétlenül aritmiásnak lenni pláne nem ilyen kevéssé invazív vizsgálatoktól. Sajnos vannak esetek, akár kutyák esetében is, amik kiderítése több, esetleg specialisták vizsgálatát igényli. Remélem, hogy mielőbb kiderül a kutya aggasztó tüneteinek az oka és ezután megkezdhetik a hatékony kezelését is.
jelige: yorki
2009-09-24
Üdvözlöm Nekme gy másfél éves yorki kiskutyám van. Olyan problémám lenne hogy folyamatosan figyelem a tüzelés miatt de jelentős változást nem tapasztalok illetve a nemiszerve körül apró barnás zöldes foltok vannak. Elég nehéz leirni folyamatos vérzést nem tapasztalok. Nem tudom hogy ez normális e vagy nem. Kérem ha ebből tud segiteni irjon,
Nem megszokott, ha egy tulajdonos 1.5 éves szuka kutyájával kapcsolatosan nem észlelt még tüzelést. A kankutyák sem érdeklődtek még soha? Egy másfél éves yorki megszokott esetben már 2 tüzelésen túl esett, esetleg a 3. zajlik éppen. A tüzelés elmaradását sok veleszületett és szerzett betegség okozhatja - márcsak ezért is érdemes lehet állatorvosa véleményét, vizsgálatát kérni. A szukák hosszú, egészséges élete érdekében az ivartalanítás is melegen ajánlott, ezért is érdemes lenne felkeresni állatorvosát.
jelige: Hexxal 57
2009-09-24
szekrekedese van a kutyanak /13eves/erolkodik az uritesnel ha s ikerul neki feher kemeny golyokat urit /tejet adhatok-e neki?/csontot nem kap ,chappi+valogatott etelmaradek /felvideki /
Hogyne adhatna tejet - csak sajnos semmi biztosíték nincs arra nézve, hogy ez önmagában megoldja a gondot. Egy 13 éves veterán esetében sajnos könnyen előfordul, hogy a székrekedést akár több betegség (gerinc-, ízületi fájdalmak, prosztata-, medencei terimék, hasüregi daganatok ...) együttesen okozza. Ha a székrekedés napok óta fennáll, keresse fel állatorvosát. Ha ideje engedi olvassa el „Zezuka” jeligére írt válaszomat is.
jelige: Bigike
2009-09-24
Tisztelt doktor ur.Egy hete a beagle kutyám füle/cimpa vége/mint egy zacskó megtelt.Fájt nagyon neki nem lehetett hozzá sem érni.Elvittük az állatorvoshoz azt mondta valószinű rázta a fülét és megütötte.Lszivott belőle egy fecskendő vért minden fájdalomcsillapitó nélkül.Teljesen megőrült a kutya kirántotta magát és rengeteg vért rázott ki.Kapott egy sötét szinü kenöcsöt ami állitólag elősegiti a felszivódást.Ma reggel amikor megfogtam a fülét éreztem hogy ujból telitödik.Ujra vissza kell vinnem?borzalmas volt végignézni hogy sirt.Nincs semmi más mód hogy valóban felszivodjon ez a valami? köszönöm válaszát
Leírása alapján valószínűleg vérömleny (othematóma) alakult ki a kutya fülkagylóján. Ez sokszor a hallójáratgyuladások miatt a gyakori, erőteljes fej/fül rázások eredménye. Ha a terület a lebocsátás után újratelik, állatorvosa valószínűsítem, hogy steril, altatásos othematóma műtétet fog ajánlani a hallójárat(ok) kezelése mellett. Emlékeztesse állatorvosát, hogy a kutya rosszuk viselte a beavatkozást és kérje a bódítását a legközelebbi alkalommal.
jelige: Zezuka
2009-09-24
9 éves német juhász kutyámnak kb 3 napja székrekedése van.próbáltam gyenge hashajtóval,végbélkúppal,de sikertelen.Már az ételt is,ami főleg tej,konzerv is kihányja az inger a székelésre rajta van,már az este kesztyűvel is próbáltuk elszedni,kevés sikerrel a székletét,mivel próbálkozzam?
Bőven eleget próbálkozott már eddig is sikertelenül. Mielőbb vigye el a Zezukát állatorvosához. Nem kizárt, hogy a széklet elmaradásának és a hányásnak daganat, bélcsavarodás, bélelzáródás áll a hátterében, és a 3 napos sikertelen próbálkozás után akár már kritikus állapotban is lehet a kutya. Valamint bőven elég egyszer feltennie kérdését a honlapra, a legtöbb esetben egy napon belül ( az Ön konkrét esetében 12 órán belül) válaszolok. Ez jóval rövidebb idő, mint amennyi ideje Ön próbálkozik a kutyájával.
jelige: daganatos a kutyusom
2009-09-24
tisztelt doktorúr Szeretném megkérdezni hogy tényleg hatékony-e a sugárteápia kutyusoknál.Meg műtöték de nem tudták teljesen eltávolitani a daganatot mert nagyon rávan tapadva a bőrére meg a körülötte lévő szövetekre.Szeretném tudni,hogyha kiderül,hogy rosszindulatú a daganat akkor gyógyítható-e?
Igen, a sugárterápia embereken, kutyákon, macskákon, lovakon ... évtizedek óta hatékonyan alkalmazott daganatellenes kezelés. Kérdése hasonló módon feltehető a sebészi megoldások, és a kemoterápia esetében is. Mindhárom kérdésre igen a válasz. A rosszindulatú daganat diagnózisa sem egyenlő a halálos ítélettel. Ha megírja, hogy mi a szövettani diagnózisa, milyen szerven/testtájékon jelentkezett a tumor akkor pedig a rébuszok mellett konkrétabb válasz is adható, mert azzal, hogy „daganatos a kutyusom” a banálistól a fatálisig sok minden belefér.
jelige: A kis ”szaros” :)
2009-09-24
Kedves Doki! Olvasgattam már a problémákat és válaszokat is. Emlékszem, hogy felmerült ez a probléma, de már nem emlékszem mikor-hol, és sajnos nem lehet keresni a hozzászólások között ezért kénytelen vagyok újra megkérdezni. Miért eszik kakit a kutya? Ha jól tudom ilyenkor B és rost hiánya van. De mégis milyen táplálékot adjak a kutyusnak, hogy pótoljam a hiányt? Eddig is jó minőségű száraz tápot, konzervet és néha házi koszotot kapott.
Valóban komoly hiányossága a rovatnak, hogy nem lehet benne kulcsszavak szerint keresgélni. Reményeim szerint 2010.-től megoldódik ez a gond - rajtam is sokat fog segíteni ...)))::: Az ürülékevés kutyáknál újabban nem igazán hiánybetegségek tüneteként értékelendő (vagy legalábbis igen ritka esetekben lehet így) - hanem sokkal inkább sokkal gyakrabban viselkedési rendellenesség jele. Leírása alapján kis esélyt adok annak, hogy kutyája táplálása helytelen lenne. Azt is jó lenne viszont tudni, hogy kölyök kora óta küzdenek a zavarral, vagy néhány napos/hetes/hónapos megfigyelésről van-e szó illetve saját ürüléket, fajtársét, vagy macskáét, emberét ... fogyasztja-e a kutya, vagy teljesen mindegy neki, esetleg bomló dögöt, szemetet és egyebeket is fogyaszt-e. Dezodorál is (belefekszik, dörgölődzik) a kutya? A sablon válasz pedig a következő: A kutya közvetlen környezetében lehetőleg azonnal össze kell szedni a „termékeket”, sétálni pedig a leszoktatás ideje alatt pórázon kell. Ráutaló magatartás esetén azonnal, erélyesen elrántani, megszidni a kutyát. Ha mégis megtörténik az esemény akkor pedig akár „büntetésszerűen” egy tisztességes mosakodást is be kellene iktatni. Sok séta, sok játék, sok foglalkozás a kutyával - kevés üresjárat, unatkozás - tudom ez a legnehezebb. Ha a 10 év feletti kutya életében újabban jelentkező szokásról van szó - és nem volt táplálékváltásal, betegséggel, lelki traumával összeköthető a jelentkezése - akkor az öregkori elbutulás, keringési zavar jele is lehet a jelenség.
jelige: vizsgálati módszer
2009-09-24
Tisztelt Doktor Úr! publikációk rovatában olvastam, hogy a daganatos betegségek diagnosztizálására többféle módszert is alkalmaznak: CT, röntgen, ultrahang, szcintigráfia. Az érdekelne, hogy mi a különbség és a hasonlóság a módszerek között. Illetve, ha gyanítom hogy a tünetek hátterében daganatos megbetegedés áll, melyik módszerrel érdemes elindulni. (több testrész) Válaszát köszönöm.
A felsorolt diagnosztikai módszerek mindegyike képalkotó diagnosztikai eszköz, más és más elven működnek, ezért mindegyike más testrész/szerv illetve dagamat típus esetében mutat kellő érzékenységet. Ez a műfaj csak néhány általános megállapítást tesz lehetővé. Az állatorvosi rutin szerint ha áttéteket keresünk, akkor a hasüregi szerveket ultrahang vizgsálattal, a mellkast pedig röntgennel érdemes átvizsgálni. A rutin mellett az egésztest 3D vizsgálómódszerek CT, MRI, SPECT-szcintigráfia és különösen a hybrid képalkotó eljárások PET/CT, SPECT/CT jelentik a (remélhetőleg) közeljövő képalkotását az állatorvosi onkológiában is. A felsorolt eljárások értékét természetesen nagyban befolyásolja a műszer kora és a diagnoszta gyakorlottsága is. Azaz egy-egy röntgen, vagy ultrahang „hasznosságában” is ég és föld lehet a különbség. Nem is olyan konkrét kérdésére azt tudom válaszolni, hogy érzésem szerint egésztest CT vagy onkológiai szcintigráfia lehet a célravezető. Ha elárulja a konkrét onkológiai betegséget, akkor tudok egészen konkrétan válaszolni.
jelige: Pamacs
2009-09-23
Tisztelt Doktor Úr! Pár hónapja történt először, hogy éjszaka a lakásunkban a cica (4 és fél éves )nagy izgalommal, szinte rohanva szaladt át egyik szobából a másikba, közben furcsa zajokat hallatott. Megnéztük mi történt, annyit láttunk, hogy elfeküdt, a szeme szinte kidülledt, rángatózott. Megsimogattuk, beszéltünk hozzá, aztán megnyugodott, felkelt és kiment a konyhába enni. Annyira megijedtünk. azt hittem első látásra, hogy elmenni készül tőlünk.Aztán kb 1 hónapja újra ismétlődött, de talán egy picit enyhébbek voltak a tünetek. Tegnap elvittük oltásra, és útközben a szállító kosarában ismét rosszul lett, rángatózott, elájult, folyt a nyála, bepisilt. Mivel hamarosan látta orvos, azt mondta, hogy valószínű epilepsziás a cica, nyugtató injekciót adott neki, és mivel elég duci, 7,85 kg volt a mérésnél, tanácsolta a fogyókúrát. Más gyógyszert nem kapott, megfigyelést javasolt, amennyiben ismét előfordul , akkor gyógyszeres kezelést kell alkalmazni. A helyi fizikális vizsgálaton kívül egyéb vizsgálatot nem javasolt. Valóban epilepsziás a cicám? Előre is köszönöm a válaszát, tanácsát. Tisztelettel:
Leírása alapján valószínűsíthető, hogy a Pamacs epilepsziás. Ahhoz, hogy a gyanú bizonyosságá válhasson, vagy kiderülhessen, hogy esetleg egyéb betegségek egyikének idegrendszeri tüneteit produkálja-e a macska, ahhoz részletes vizsgálatokat érdemes végeztetni. Véleményem csak annyiban tér el a kollégától, hogy mivel nem egyszeri esetről írtak, ezért a kivizsgálás akár elkezdhető. Az epilepsziás macskák (emberek, kutyák) egy részének betegsége hosszútávon is jól kezelhető, karbantartható.
jelige: Lulubell 2.
2009-09-23
Az állatorvos ajánlott inekciózást. De mivel nem tudtuk megoldani hogy 3 naponta megkapja ezért kapta a gyógyszert. Az lenne még a kérdésem hogy az inekciózás hatásosabb lenne a kezelésére gyulladások ellen??
Nem feltétlenül hatásosabb az injekciózás a tablettás gyógyszerezéssel szemben hasonló hatóanyagokat feltételezve. Ha az előírt dózisban, kellő hosszú ideig be tudják adni a tablettákat, azaz a kutya nem köpi-, hányja ki ..., akkor akár ugyanazt a hatást is elérhetik.
jelige: Sérv 2.
2009-09-23
Hogy mire várok? Jó kérdés. Egész egyszerűen: PÉNZRE. Ugyanis megkérdeztem, egy ilyen műtét 20-30 ezer ft között lenne. No mármost, ne tartson kutyát, aki a terheit nem bírja! Ez ott kezdődik, hogy ne legyenek felelőtlen emberek, akik kiteszik a mozgó autóból az út közepén a pici kutyát! Nem teszik, dobják. Így került hozzám, akkor még volt munkám, férjem egészséges volt. Ez mára megváltozott, mert munkanélküli lettem, és 2 diplomával sem találok állást. Férjem pedig súlyos beteg lett, ezek miatt ennyi pénzt nem tudunk csak úgy előkapni, ki kell gyűjteni, vagy nem tudom honnan előszedni. Saját gyógyszereimet sem váltom ki már egy ideje. A sérvműtét rutinműtét, 15-20 perces , így olvastam több helyen, miért is kerül ilyen sokba? Ezek nem ide tartozó gondolatok, de az Ön kérdésére mégiscsak le kellett írnom. Nem mindenki felelőtlen aki nem rohan orvoshoz állatával, akad köztük pénztelen is.
Én nem megsérteni vagy vegzálni akartam már előző válaszommal sem. Egészen egyszerűen nem értettem, hogy mire akar várni egy 7 éves szuka esetében a sérvműtéttel. A legtöbb kérdező ilyen esetekben isteni csodára, öngyógyulásra vár, vagy a műtéti kockázatoktól rettegve halogatja a megoldást. Az is előfordul, hogy nem fogadja el, nem hiszi el állatorvosa véleményét. Ezért bátorkodtam mielőbbi műtétre bíztatni. Felelőtlennek viszont egyáltalán nem aposztrofáltam. Természetesen előző levelemben nem tudhattam most közölt személyes jellegű problémáiról sem. Azt is el kell mondjam, hogy egy bármilyen sérv kockázatait kizárólag a vizgsálatot végző (állat)orvos tudja felmérni. Ez függ az állat korától, általános állapotától, életmódjától, a sérv helyeződésétől, nagyságától, a sérvtartalomtól, kizáródott vagy nem kiztáródott voltától ... és egy sereg egyéb tényezőtől. Tehát sajnos nincs értelme annak latolgatására, hogy meddg halasztható a műtét. A 20-30 eFt-ot egy bármilyen méretű kutya esetében igen mérsékelt árnak gondolok. Hogy mi kerül ennyibe? A felhasznált gyógyszerek, segédanyagok (közvetlen anyagköltségek) mellett a takarító- és fertőtlenítőszerek, közüzemi díjak, bérleti díjak, esetleges hitelek törlesztő részletei, valamint a kolléga és munkatársainak bére járulékostól is ki kell „termelődjön” hónapról-hónapra. A lista korántsem teljes, biztos vagyok benne, hogy mindenkinek érthető és elfogadható lehet 2 tank benzin ára egy rutin műtét ellenében. Vesse össze ezt az összeget a sajnos megtapasztalt saját kezelésük költségeivel. Én inkább azon csodálkozom, hogy miként és még meddig tudunk mi itthon még mindig 20-30 eFt-ért egy rutinnak számító kutya műtétet elvégezni, ami Ausztriában már ennek a sokszorosa. Egyáltalán nem akarok állatorvosa nevében vállalásokat tenni, de gyakran előfordul a részletfizetés és a halasztott fizetés gyakorlata is.
jelige: Lulubell
2009-09-23
Van 1 9 hónapos Bordeaux-i dogom. A kérdésem az lenne mennyi időbe telik egy bőrkaparék levétel eredményének megérkezése? És a Xiclav gyógyszer milyen betegségek kezelésére való?? Köszönettel:
Bőrkaparék mintából lehet többféle vizsgálatot kezdeményezni. A bőrkaparék parazitológiai és citológiai redménye érkezhet meg leggyorsabban, akár a következő munkanapon. Ha kórokozó izolálás, és rezisztencia vizsgálat is készül - az jónéhány nap, akár egy-két hét is lehet. A Xiclav amoxicillin és klavulánsav hatóanyag tartalmú szer - bakteriális fertőzésekre, akár bőrgyulladások kezelésére is használható. Kérdéseire állatorvosa természetesen pontosabb válaszokat tud adni.
jelige: Álmába vonyit
2009-09-23
Azt szeretném megkérdezni,hy a kutya miért vonyit álmába. olyan volt mint 1 farkas vonyitott volna.
Nem kizárt, hogy azt álmodta az állatorvosnál járnak ... )):: Apropó, a védőoltásai, parazitamentesítései rendben vannak? Ivartalanítása megtörtént már?
jelige: segítség !!!
2009-09-22
vizelési problémáim vannak a cicámmal!úgy vettük észre hogy a here zacskókban nincs a herélye és ezt állatorvos is alátámasztotta.ezért valószínüleg rejtett heréi vannak és a lakásban nem jelölő szerűen de többször pisil az almon kívül.az almot hetente cserélem.nem szeretném elaltatni de a műtét úgy tudom nagyon drága.nagyon szeretem a cicámat és nem tudom mitévő legyek.kérem segítsen!!!!!!!!!!
Nem jól tudja, a rejtettheréjűség műtéti megoldása nem tartozik a drága műtétek közé. Ez a legtöbb rendelőben, klinikán 20-30 eFt körüli összegbe kerülhet. Az „egyszerű” herélésnél ugyan drágább, de léteznek ennél jóval drágább műtétek, kezelések is. A vizelési rendellenességeken kívül a rejtett herék igencsak hajlamosak az elrákosodásra is - márcsak ezért is melegen ajánlott a műtéti megoldást választania. Az almot is van aki naponta cseréli - noha van olyan alom, amit elegendő hetente csereberélni. A cica védőoltásait is ajánlatos lenne rendezni.
jelige: kutya
2009-09-22
Tisztel Doktor Nő/Úr! 7 hónapos csau-csau kutyánk már több mint 2 hete tüzel. A mai nap észre vettük, hogy a közel 2 méter magas kerítésen egy németjuhász kutya átugrott. Nem láttuk, hogy bármi történt volna, de a kutya olyan könnyedén közlekedett a kerítésen, hogy már máskor is járhatott nálunk. Hogyan lehet megtudni, hogy vemhes-e a kutya? Ilyen fiatalon milyen megoldást lehet alkalmazni, hogy elkerüljük a vemhességet. Egy tenyésztésre szánt kutyusról van szó, így nem szeretnénk ivartalanítani.Köszönjük a választ!
Az Önök példája is mutatja, hogy egészséges szukák tüzelési időszaka akár 14-25 nap is lehet, azaz nem lehet minden egyedre vonatkoztatni a 8 (13, 14 vagy akárhány) nap utáni automatikus fedeztetést. Tudom, nem ezt kérdezte. A kérdésével kapcsolatosan viszont nincs jó hírem. Ha a szukát a későbbiekben tenyészteni akarják, akkor az első 2 tüzelése alkalmával el kell zárni, meg kell akadályozni a kanok közeledését. Ez az egyetlen veszélytelen, egészségre ártalmatlan megoldás. Lehet próbálkozni ún „távoltartó spray-vel, Fernhalter spray”, de nem lesznek megelégedve a hatásával. Hormontartalmú készítményekkel el lehet nyomni a tüzelését a fiatal szukának, ha megtörtént a párzás, lehet beágyazódást gátolni, és lehet vetéltetni is - de ezek mindegyike csak szükségmegoldás lehet, ha egy szukát a későbbiekben tenyészállatnak szánnak. A szuka vemhessége a feltételezett párosodás után 3-4 héttel elvégzett ultrahang vizsgálattal derülhet ki. Eredményes kutya tenyésztéshez, mint azzal már nyilván tisztában van, alkalmas és felkészített tenyészállat, felkészült gazdik és megfelelő körülmények kellenek. Ez utóbbi kitételhez hozzátartozik, hogy egy tüzelő szukát biztonságosan el lehessen különíteni.
jelige: Gatto
2009-09-21
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 2 és fél éves cicám. Harci cica, többször is kapott már súlyos sérülést patkányoktól. Pár hónapja az egyik szeme teljesen véres lett. Csepegtettem bele szemcseppet, de nem használt. Azután pedig teljesen begyulladt a szeme. Nem tudta kinyitni, és mindig gennyes volt. Borogattam kamillával, aztán betadinenal kentük. Az segített. Már ki tudja nyitni a szemét, de teljesen homályos, valószínű hályog lehet rajta, és még mindig véres. Attól félek, hogy megvakul a jobb szemére. Pár napja pedig arra lettem figyelmes, hogy furcsán jár. Nem stabil a hátsó lába. Olykor összecsuklik menés közben, és a székről sem tud úgy leugrani, hogy ne essen el. Állatorvoshoz még nem vittük el, sajnos nem volt rá lehetőség, de a jövőhéten mindenképpen elviszem. Remélem tud segíteni, vagy valamilyen tanácsot adni. Tisztelettel:
Egy kijáró macska esetében (harci, vagy nem harci) a hosszú élet (15-25 év) titka az ivartalanítás, rendszeres védőoltások, parazitametesítések és helyes táplálás. Ha ezek nem történnek meg, akkor a legerősebb harci kandúrok is elkopnak, elpusztulnak 2-5 év alatt. A patkányokkal és kóbor macskákkal való viaskodás a külső sérülések mellett komoly fertőzésekkel is járhat. A tanács természetesen nem lehet más, minthogy mielőbb vigye állatorvoshoz a Gatto-t. Ha most még megússza a kalandot, kérje ivartalanítását és rendszeres védőoltását, parazitamentesítését.
jelige: prüszkölés
2009-09-21
Tisztelt dr.Úr! Kiskutyámat hétfőn este kaptam(2009. szeptember 14.) Észrevettem h nagyon sokat trüsszög!Ha alszik pihen akkor egyálltalán nem !Ezt mi okozhatja?Eléggé aggódom érte! Válaszát előre is Köszönöm! Üdv.:
Egy makkegészséges új jövevény, kutya, macska esetében is általános szabály, hogy néhány napon belül illik állatorvoshoz vinni. A leírt prüszkölést számos veleszületett és szerzett betegség okozhatja, először pontosan ezt kell diagnosztizálnia orvosának. Ha megvan a bibi, akkor a megoldást is megbeszélhetik. Egy kölyök kutyának 2 hetente kell védőoltásait és parazitamentesítéseit is megkapnia. Ha már tünetmentes a kölyök ez is megkezdődhet ill. folytatódhat.
jelige: Ginger
2009-09-20
Üdvözlöm Doktor úr! A kiskutyusom a napokban megellett,2 napig nem volt semmi probléma,de tegnap amikor este bementem hozzájuk, hogy megnézzem minden rendben van-e azt vettem észre, hogy 1 kiskutyus hiányzik.Addig lökdöstem mozgattam a mamát míg meg nem láttam a kölyköt aki már nem lélegzett mivel a mama teljes súlyával a kicsin feküdt, gondolom nem kevés ideje.Gyorsan felkaptam, dörzsölgettem elöl-hátul míg végül nagy nehezen , de elkezdett borzasztó nehezen-hörögve lélegezni hála Istennek.elég sokáig vett nehezen nyelv lógatva levegőt, de aztán helyre állt a lélegzése. Kérdésem az lenne előfordulhat ez többször is, mert dolgozom és így nem mindíg tudom megmenteni a kicsiket, illetve ön szerint károsodott a kicsi kutyus idegrendszere vagy ilyesmi?Válaszát előre is köszönöm
Nagy- és óriástestű kutyafajtáknál gyakoribb, de akár egy spániel esetében is előfordulhat, hogy a mama ráfekszik, akár agyonnyomja újszülöttjét, kölykét. Ahogy nőnek, erősödnek a kölykök és ügyesedik, tapasztalatokat szerez a mamakutya, ennek esélye exponeciálisan csökken - de persze sajnos megvan az esélye akár éjszaka, akár amíg Önök dolgoznak is annak, hogy megtörténhessen a tragédia. Megvan az esélye, hogy maradandó károsodása lesz a kalandnak akár az oxigénhiány, akár csonttörések miatt. A következő napok akár meghozhatják kérdésére a választ, vagy megkérheti állatorvosát, hogy a túlélő kölyköt a testvérkékkel összevetve, esetleg röntgenvizgsálatnak is alávetve próbálja véleményezni az esetet.
jelige: erycha 2.
2009-09-20
Tisztelt Doktor Ur! Szeretném megkérdezni,hogy 4 hónapos francia buldogomnál szörtüszőatkát állapitottak meg.Kapott Neostomosan fürdetőt,Advocate 4 ml és szörolajtáplálót.A fején kezdett kopaszodni de most már a mellén és oldalán is foltos lett de nem gennyes vagy sebes.Ebben a stádiumban gyógyitható ez a betegség? Az a baj,hogy vakarózik is.Ez az első stádiuma vagy vagy a komolyabb? Tisztelettel
A szőrtüsző atkakór helyi és generalizált formái is legtöbb esetben gyógyíthatóak. Van, hogy a helyi kezelés és szőr-, bőr regenerálók mellett egyéb szisztémásan ható szerekre is szükség van. A szőrtüsző atkák sokszor a diagnosztikai problémát sokszor az jelenti, hogy egyéb betegség (pl gombás bőrfertőzés, allergiás betegségek, atópia, endokrin betegségek ...) is jelen vannak, és ezek segítik elő/súlyosbítják az atkák bőrtüneteit. Szinte biztosan további kezelésre, nem kizárt, hogy további kiegészítő vizgsálatokra is szükség lehet a kölyök gyógyulásához.
jelige: gyomorrontás?
2009-09-19
Van egy 4 éves Havanese kutyám aki most hétfőn ellett, az első négy napban evett rendesen, de az elmúlt két napban szinte semmit sem evett azután, hogy csütörtök este hányt, viszont sokat iszik, nagyon sokat liheg, nyugtalan, kapar. Mi lehet a probléma ? Esetleg az első napokban túl sokat evett, lehet-e ez a gond?
Nem, szinte kizártnak tartom, hogy a nemrégiben ellett, hányogató, étvágyát vesztett, lihegő, nyugtalan szoptatós szuka valamiféle banális, magától gyógyuló, ellátást nem igénylő betegségben szenvedne. A csak veszettség ellen oltott, nemrég ellett szuka tüneteit számtalan az ellésével összegüggő és attól nagymértékben független betegség okozhatja. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja megállapítani a betegséget és ezután a megoldásokat is megbeszélhetik. A szuka és a kölykök érdekében forduljon most állatorvosához. A kutya tenyésztése alkalmas és felkészített tenyészállatokat, felkészült gazdit és megfelelő körülményeket igényel. Ha ezek bármelyike hiányzik, az komoly veszélyforrásokat rejt.
jelige: sérv
2009-09-19
Azt kérdezném, hogy lány 7 éves kutyának ha sérve van a hasán, mitől keletkezhetett? Ugrálástól lehet? Mert folyton ugrál a magasba. Mindig műteni kell? Meddig lehet várni a műtéttel baj nélkül? Ha kizáródik a sérv, mennyi idő alatt kell műteni, tehát a kizáródástól számítva mennyi idő alatt kell eljutnia orvoshoz?
Hasfali sérvek leggyakoribb helyeződése a köldök-, és a lágyékcsatorna, de a hasfal bármely pontján létrejöhet folytonossági hiány akár veleszületett rendellenesség miatt, akár erőművi behatásoktól. Azaz kutyája esetében akár az ugrálástól is létrejöhetett hasfali sérv. A sérveket műteni ajánlott, minél előbb. Senki nem tudja megmondani, hogy egy folyton ugráló kutya esetében mikor történik baj. Egyáltalán mire akar várni egy 7 éves szuka esetében? A kizáródás létrejöttekor a kutyát (macskát, embert) néhány órán belül kell megoperálni. Ha a szuka esetleg még nem is ivartalanított, akkor a sérvműtéttel egyidőben ivartalanítását is kérje állatorvosától.
jelige: 10 nap
2009-09-19
Kérdezném, hogy fiú kutya ivartalanítása után 10 napra mindig kiszedhetők a varratok? Vagy jobb 1-2 nappal később? Gallér volt rajta, szépen begyógyult, de kicsit duzzadt, rózsaszínes a seb. Távol tőlünk lett ivartalanítva, de egy helyi orvos szedi ki, aki nem szokott ivartalanítani, és nem tudom, nem korai ez 10 nap múlva? Nem fog kinyílni a seb? Olvastam, hogy van akinek úgy lett ivartalanítva a kutyája, hogy utána nem kellett rá gallér, és nem volt varratszedés. Fórumon írták többen is. Ez hogy lehetséges?
Kutyák és macskák bőrvarratai az esetek többségében 10 nappal a műtét után már gond nélkül eltávolíthatóak. Ez csak akkor nem így van, ha a sebgyógyulás zavara lép fel. Állatorvosa természetesen el tudja dönteni, hogy a műtéti heg megszokott-e, megtörtént-e a sebgyógyulás, eltávolíthatóak-e a varratok. Lehet a bőrsebet vékony felszívódó sebvarró fonallal is varrni - ilyenkor nem feltétlenül kell a varrateltávolítás. Ennek előnye a nehezen szállítható, megfogható állatoknál, vagy pl kóbor macskák ivartaléanítási és újra szabadon engedési akcióinál kifejezett. Ha a tulajdonos kéri, a legtöbb állatorvos eleget tud tenni ilyen kérésnek is. Más kérdés, hogy a sebészt és a tulajdonost is megnyugtathatja, ha a műtét után kb 10 nappal még láthatja, megvizsgálhatja a beteget és eltávolíttathatja a varratokat.
jelige: Mini a német dog ...
2009-09-19
kedves dr.Ur! Hagytam az en minimet elmenni.....en dontottem,es jo idoben dontottem.Ha megegyszer egyik dogom valaha csontrakos lenne,akkor sem dontenek maskepp,,,szerintem en mindent a mini erdekeben a legkellemesebben igazgattam(hacsak nem jon idokozb en valami uj therapia,ami mukodik is) Persze ,hogy faj ,nagyon faj,hogy nincs tobbe a mini-dog,,,de mindig is tudtam,hogy a kutya nem el addig,mint egy ember mindent koszonok,es ha daganatos problemaim lennenek a kutyaimmal,akkor tudom,hogy onhoz fordulhatok minden jot kivanok a pacienseknek,,es jo egeszseget onoknek is udv,,,,mini-nemet dog
Sajnálom a történteket. Köszönöm, hogy a történet végét is volt ereje megírni, és köszönöm kedves sorait is.

<< <  123 / 395 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.09.02
4 napja látjuk Budafokon az Arany János lakótelepen ezt a kislány kutyust , Piros kis nyakörv van rajta egy kis csont alakú dísszel !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ha tud a gazdájáról, hívja rendelőnket: 06-1-229-3865
2014.08.16

Az lenne a kérdésem, hogy okozhat e gondot a kutyánál ha időnként nagyon hosszú ideig(8-10óra)nem tudjuk levinni. Teljesen szobatiszta és a lakásba nem pisil be. Éjszaka természetesen kibírja este 10- kb reggel 8 ig, de van hogy napközben is ilyen hosszú ideig nem kerül le.

Kedves Gazdi!

Kérdésére a választ "Oros válaszol" rovatunkban találja meg!

2014.07.28
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: "Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!