Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: m.gergoo
2013-07-09

Jó napot kívánok! Azzal a panasszal forudulok önhöz, hogy a labrador keverék szuka kutyám álvemhesség jeleit mutatja. Az emlőjéből a tejszerű folyadék jött, de most már ez véresnek látszik ez a folyadék, magától nem jön az emljőéből csak megnyomásra!(Kan kutyával nem találkozott tüzelése alatt!)Soha nem szült még, másfél éves jelenleg! Mi a teendő, mi lehet a baja? Az álvemhesség ugye elmúlik magától?

Kedves Gazdi!

Nagyon jó lehet a gyanúja, valóban lehet, hogy álvemhességről van szó. Ennek kiderítése mégis állatorvosi feladat, ezért mindenképpen vigye el!

Ha bebizonyosodik a gyanú és álvemhességről van szó, akkor szintén állatorvosa tudja eldönteni, hogy szükség van-e gyógyszeres kezelésre, vagy inkább megvárják, míg magától rendeződik a dolog.

Az álvemhességről azt kell tudni, hogy teljesen normális dolog. Hormonális szabályozásra jön létre, és abból az időből származik, mikor a kutyák, a farkasokhoz hasonlóan falkában éltek, ahol a domináns szukának születtek főleg kölykeik. A nem termékenyült nőstények viszont szintén részt vettek a kölykök felnevelésében, szoptatásában. Álvemhességkor a kutyák többet ezsnek-isznak, emlőik megduzzadnak, bújósak, játékállatkáikat magukkal hurcolják, fészket építenek, érzékenyek lesznek.

A gond az, hogy az emlők az arra hajlamos kutyákban minden egyes tüzeléskor, vagyis évente 2-szer, megduzzannak és hajlamosítják a szukát az emlődaganatok kialakulására. A gyógyszeres kezelés megoldás lehet 1-2-szer, de végleges megoldást csak a tünetek elmúlása utáni ivartalanítás hoz!

jelige: Pupett
2013-07-08
Tisztelt Doktornő/Úr 12 éves cicánk kiskora óta csak a száraztápot, az utóbbi években a Royal Canin Urinary S/O eszi, de azt bármilyen mennyiségben képes lenne fogyasztani. E mellett főleg a hidegebb időszakban nyers marha- vagy csirkehúst. Nyáron ebből nagyon keveset. Konzervet csak kb. 1 éve, de abból is a nem darabosat, amiből inkább csak nyalakodik. Egy héten egyszer-kétszer vitaminpasztát is kap. Kérdésem, hogy ez kielégítő lesz-e a következő években? Mert ez a fajta száraztáp az egyetlen amit szívesen fogyaszt. Köszönöm szépen

Kedves Gazdi!

Először is gratulálok a nagyszerű tápválasztáshoz- a Royal Canin szuperprémium táp, amely a legjobb minőségű, mert sok állati fehérjét, zsírt tartalmaz, és minden kiegészítőt, amelyre a macskáknak szüksége van. Teljes értékű táp, ezért nem kell hozzá konzerv kiegészítés, a nyers marhahúsról lebeszélném, mert galandféreg petéket tartalmazhat, a csirkehúsból csak frisset, lemosva, mert hasmenés okozó baktériumokkal lehet szennyezett.

Az, hogy megfelelő-e a cica táplálása, nagyon függ a tápláltsági állapotától, vagyis hogy milyen a sziluettje. Ha egy szafaládéhoz hasonlatos, nos, akkor csökkenteni kell az adagot és meg lehet próbálkozni a diétás tápokkal. Ha viszont egy fess macskaalakú virslire emlékeztet, akkor minden rendben!

Azt nem írta meg, hogy miért kell a cicának Urinary tápot fogyasztania, vagyis a húgyuti betegségekre valót. Megelőzendő a FUS vagy FLUTD kezdőbetűkkel is leírható macskák alsó húgyuti szindrómáját? Vagy már volt valami probléma? Azért fontos ez, mert a Urinary táp tartalmaz vizeletsavanyítót és csökkentett magnézium tartalmú, ami a struvit kövek feloldását segíti elő. A gyártó azt ajánlja, hogy 5-12 hétig etesse a struvit kövek feloldására, és további 6 hónapig az új kristályok keletkezésének megelőzésére- vagyis a folyamatos etesét nem javasolja.

Legjobb lenne kikérni a tápot felíró állatorvos véleményét, aki lehet, hogy szükségesnek tart egy vizeletvizsgálatot, vesefunkció ellenőrzést, hogykidrüljön, visszatérhetnek-e egy korának megfelelő, szintén Royal Canin fiziológiás tápra.

A tápváltást csak fokozatosan szabad végezni, lassan "becsapva" a válogatós cicát- először egy keveset az új tápból hozzá kell keverniu a régihez, majd lassacskán növelni az új táp arányát, hogy a végén már csak az legyen a tálban.

Sok sikert!

jelige: kiscica
2013-07-08
Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném megkérdezni, hogy mivel lehet egy 8 hetes cicából a bolhákat eltüntetni? Illetve külön van-e cicáknak féreghajtó, vagy a kutyának való is megfelelő neki? Milyen időközönként kell a lakásban tartott cicát féreghajtózni, és mekkora mennyiség kell egy 8 hetes cicának? Válaszát köszönöm.

Kedves Gazdi!

8 hetes kiscicának lehet kapni állatpatikában bolhairtó sampont, ami egyszeri bolhairtásnak megfelelel. Viszont van egy ennél jobb megoldás, egy olyan spot-on, vagyis bőrre cseppenthető oldat, a Stronghold, ami a külső-belső parazitairtást elvégzi, mert felszívódik a bőrből és férgek, fülatkákra is jó. 1 hónapig hat. Ha utána nem találkozik bolhával, akkor csak a féreghajtót kell megismételni.

A cicáknak nem megfelelőek a kutyáknak való féreghajtók, ugyanis ezeket kilogrammonként kell adagolni, így más kiszerelés kell a macskáknak. A hatóanyag ugyanaz, de az adag más.

Mindezeket legjobb, ha állatorvosától kéri, akivel megbeszélhetik az esedékes oltások beadását, a táplálást és majd a későbbiekben az ivartalanítást is.

Sok boldogságot a kiscicához!

jelige: Étkezés
2013-07-07
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! 1 éves cicámnak egy ideje furcsa evési szokásai vannak. Régebben tápon élt leginkább, olykor kapott maradék főtt ételt is. Mostanában kapunk halat, aminek a bőrét és egyéb nyalánkságait neki adjuk, és természetesen megőrül érte! Konzervet is veszünk neki, pl. nyúlhúsosat, marhásat, baromfisat, de egy ideje nem annyira szíveli sem a konzervet, sem a tápot. Eszegeti, ha simogatom, de pár falat után ott hagyja, miközben láthatóan éhes, hiszen ha egy hatalmas tál halat tennék elé, azt befalná minden szálig! Eközben bogarakat kap el, és eszi meg, és olykor a füvet rágja. Nem tudom, hogy mi lehet a gond, tán nagyon el lett kényeztetve a hallal, vagy valamiért a tápok és a konzervek nem ízlenek neki? Plusz kérdésem egy olyan dologra vonatkozik, ami érdekes a számomra, és nem tudom megfejteni. Sokszor nem nyávog, csak egyfajta kurrogó hangot ad ki. Doktor Úr/Doktornő szerint a cicák mikor adnak ki ilyen hangot? Válaszukat köszönöm!

Kedves Gazdi!

Sajnos a macskák hajlamosak a hozzászokáshoz, akár éhezni is hajlandóak, ha nem a megszokott eledelüket kapják. A nyers hal viszont nem megfelelő táplálék számukra, ugyanis olyan anyagot (tiaminázt) tartalmaz, amely a B1-vitamint bontja, így hiánybetegség alakulhat ki. És ami még aggasztóbb, szálka is lehet benne, ami akár a fokozott fűevést is kiválthatja, ha megakadt valahol a tápcsatornában.

Nyilván azért is írt, mert Ön sem szeretné nyers halmaradékkal etetni.

Első körben megmutatnám állatorvosnak, hátha egy megakadt szálka okozza a gondot.

A táplálékváltással amit tenni lehet, hogy megpróbálják felváltani a szokásos, kereskedelemben, élelmiszer boltokban kapható rosszabb minőségű tápot szakboltokban, állatorvosoknál kapható drágább, de sok állati fehérjét tartalmazó táppal, és ezt próbálják valahogy "halízűvé" tenni.  Persze van eleve halas is, kérdés, hogy ezt elfogadja-e.

Ki lehetne próbálni, hogy elfogad-e hőkezelt halat is a nyers helyett és ezzel ízesíteni a jóminőségű tápot. Ha nem, akkor nyers hallal kell tovább próbálkozni, először sok hal- kevés táp, majd fokozatosan emelni a táp adagját, amiből sokkal kevesebb is kell, mint a kommersz konzervekből, amelyeknek több, mint 80%-a víz, a többi főleg növényi eredetű, rosszul emészthető. Igyekezni kell a használati utasításban megjelölt adagot etetni, ha sikerült átszoktatni a cicát. Én jobban szeretek száraz tápot eteni, egyrészt mert ez gazdaságosabb, másrészt mert nem romlik meg olyan gyorsan, amire figyelni kell ebben a nagy melegben.

Megfigyelésem szerint az anyamacska kurrog a kölykeinek, és a szerelmes macskák egymásnak. A kurrogó hang összefügghet az ivari viselkedéssel-  az ivartalanítást javaslom, amely amúgy is a hosszú macskaélet titka. Erről bővebben olvashat, ha IDE KATTINT!

jelige: daganat
2013-07-07
Üdvözlöm! 5 éves boxer kan kutyánknál az állatorvosunk rosszindulatú daganatot diagnosztizált. Előzménye: kutyánk vágott farkú és a csonk végén seb képződött, egyre nagyobb. Többféle módon próbáltuk kezelni de nem gyógyult. Fél év alatt kapott gyógyszert, kenőcsöt, injekciókúrákra hordtuk, porral kezeltük. Gallért kapott, 2 nap alatt széttörte... kötözni nem tudjuk mert akkor befülled. Igyekeztünk a nap 24 órájába figyelni rá hogy ne nyalja. De a sok kezelés és odafigyelés ellenére nem indult gyógyulásnak, sőt egyre nagyobb és nagyobb terjedelmű lett ez a nyílt seb (kb 6cm átmérő) és meg is van duzzadva neki a csonk. már a végbélnyílás egy részét is elérte. Ekkor az állatorvos szövettani vizsgálatot kért, és így derült ki hogy agresszív daganatról van szó. Véleménye szerint nem tudunk tenni érte semmit. Amputálni nem lehet mert olyan pici a csonk,hogy nincs mit. A kutyus egyébként jól van, jó hangulata van, eleven, rendesen eszik,iszik. Mi nem tudunk beletörődni, hogy nem tehetünk érte semmit. Ön szerint van valamilyen kezelés, vagy bármi ami esetleg segítene?

Kedves Gazdi!

Nagyon jó helyen kérdezett, mert rendelőnkben van onkológiai szakrendelés. Azt ajánlom, hogy hétfőn minél előbb vegye fel a kapcsolatot onkológusunkkal, dr. Balogh Lajossal: 06-30-933-0559

jelige: Haspuffadás - kölyök kutyus
2013-07-06
Tisztelt Állatorvos! Kaptam egy 8 hetes Mini bichon havanese kiskutyát. Mivel nincsenek még kinn a fogai és szilárd táplálékot nem tud enni, ezért az állatorvos javallatára kölyök kutyáknak való tápszert kap amit ma kapott először. Eléggé le van gyengülve, elég keveset mozog. A hasa puha, de mintha fel lenne puffadva. Lehet, hogy a tápszertől? Tanácsot szeretnék kérni, hogy ilyenkor mi a teendő? Tegnap látta orvos a kiskutyát és egészségesnek látta. Lenne még egy kérdésem: tegnap a testhőmérséklete 37 fok felett volt, de a 38-at nem érte el, tegnap előtt 38 fok felett volt. Ez mitől lehet? Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Aggasztó, hogy nincsenek fogai a kiskutyának, lehet, hogy így nem szerencsés dolog eladni kutyust- ezt a tenyésztőnek kellene jobban átgondolnia.

Jó lenne kideríteni, mit evett korábban, hiszen 4 hetes kortól már nem csak szopnak a kutyusok. Ez olyan kutyáknál is fontos, akiknek kinn vannak a fogaik, mert a költözés nagy stressz a kiskutyának, és nem jó, ha egy vadonatúj eledelt kell megszoknia, felborul a bélflóra rendje, hasmenés, puffadás alakulhat ki.

Vannak teljesen fogatlanul maradt kutyák, akik a konzerv, puha kutyaeledelt szívesen fogyasztják, sőt, be lehet áztatni a szárazat is húslevesbe, azt is be tudják kebelezni.

A kutyák normális hőmérséklete végbélben mérve 38,0 és 39,3 közötti. Ha legyengült, nem eszik, leesik a vércukorszintje, akkor alacsonyabb lehet,fázékony lesz, ezért is fontos, hogy minél előbb enni kezdjen. Ha nem változik az állapota, akkor állatorvosával kell újra konzultálnia!

jelige: kiscica bolha
2013-07-06
Jò Napot! van 2 13napos kiscicàm és az egyik nagyon bolhás az anyacica nem bolhàs abbol kézzel ki tudtam szedni de a kiscicàból nem mert nagyon nyàvog és mocorog és a szeme is csipàs gondolom a bolha miatt. A netem olvastam, hogy a fürdetés segit, de félek hogy megfàzik segìtsen mi csinàljak?! a kiscicâkat mikortòl lehet fürdetni? köszönöm

Kedves Gazdi!

Én is aggódnék, a fürdetés miatt- nem javaslom ilyen piciknek, ráadásul a bolhairtó sampon hatóanyaga, amelyik végez a bolhákkal sem biztos, hogy való  2 hetes cicáknak (a patikában meg kell kérdezni). Ahogy már írtam, ha az anyamacskát kezelné szoptatós macskának való szerrel, az csökkentené a kiscicák fertőzöttségét.

A szem csipásodása semmiképpen nem a bolhássággal függ össze- a bolhák ugyanis vérrel táplálkoznak, sokkal valószínűbb, hogy valamelyik macskavírus okozza, amitől az anyamacskától fertőződtek.

jelige: Gizmó
2013-07-06
Jó estét! Van négy perzsa 2 hetes kiscicám,egészségesek szép, eleven babák, nem nyávognak sokat,egész nap alszanak, s szopnak. Június 20-án születtek. Az lenne gondom hogy háromnak a köldökcsonk már elszáradt, s le esett az 1.hét után,de a negyediknek még a mai napig nem esett le. Kicsit kezdek aggódni emiatt. Lehet valami baja belőle? Válaszát köszönöm Üdvözlettel Adrienn

Kedves Gazdi!

Nem hiszem, hogy aggódnia kellene, nem kőbe vésett szabályok szerint működik az ilyesmi. Ha viszont pici kiboltosulást, puhát tapintanak a csonk körül, ami más mint a többieknek, akkor előfordulhat, hogy köldöksérve van és attól nem szárad esetleg le- ekkor állatorvosnak kellene megmutatni, hogy eldöntse, van-e vele teendő.

Gratulálok a kiscicákhoz!

jelige: 7 hetes kiskutya
2013-07-04
Köszönöm előző válaszát! Már csak egy olyan kérdésem lenne, amit az előbb elfejetettem leírni, hogy nem tartja meg a fejét. Ez lehet attól is hogy le van gyengülve, azért mert eszik? Az orvos tanácsolta, hogy adjak neki szőlőcukros vizet. Egész nap fekszik, nem kell fel. Sokat alszik, de ha felébred sem áll fel csak fekszik. Nagyon aggódok érte. Mit tegyek?

Sajnos nem tudom megnyugtatni. A leírtak valóban jelenthetik akár az éhezés és szomjazás miatti legyengülés és kiszáradás jeleit is.

Tünetileg akár segíthet is a szőlőcukros víz adása szájon át, de ha ezt megtette és  nem segített, akkor nem tanácsolhatok mást, mint részletes állatorvosi vizsgálatokat és ezeknek eredményétől függő kezelést. Jelezze állatorvosának a kutya állapotát és kérje a segítségét. Ha bármi okból jelenlegi állatorvosával nem értik meg egymást, úgy keressen fel más szakembert.

jelige: 7 hetes kiskutya
2013-07-04
Jó napot kívánok! Június 29-én (szombat) kaptam egy kis kutyát 7 hetesen (Bichon Havanese). Vasárnap nagyon ment a hasa, enni nem nagyon evett, de ivott sokat. Hétfőn már annyira híg volt a széklete, hogy azonnal elvittem az állatorvoshoz. Az orvos adott neki görcsoldót, vitamint és féreghajtót. Amikor haza hoztam az állapota nem változott túl sokat, ezért este újra visszavittem. Kapott infúziót, mivel egész nap nem evett, és antibiotikumos kezelésre kellett vinni 3 napig (tegnap volt az utolsó kezelése), már a hasa nem megy, viszont nagyon bágyadt és továbbra sem eszik, csak nagyon ritkán 1-2 falatot. Junior kutya konzervet adunk neki. Tegnap az orvos azt mondta, hogy lehet, hogy azért nem evett és nincs étvágya mert meleg van, vagy fáj a hasa. Nagyon el vagyok keseredve mert amióta haza hoztuk azóta csak orvoshoz visszük. Tanácsot szeretnék kérni, hogy mit tegyek. Sosem volt kutyám, ezért kérek tanácsot. Vigyem el egy másik orvoshoz vagy hagyjam egy kicsit, mivel sok gyógyszer kapott? Előre köszönöm, várom válaszát.

A leírt ijesztő tüneteket jó esetben "csak" a választással, új élőhellyel, talán más takarmány miatt is kialakuló stressz-helyzet okozza - ami a kezeléseknek, szeretetteljes hozzáállásnak köszönhetően rövidesen megoldódik. Sokkal nagyobb a baj, ha a választási stressz komolyabb veleszületett, vagy szerzett (pl parazitás, bakteriális, vírusos) betegség fellángolását eredményezte.

Mindenképpen jelezze a fejleményeket régi, vagy újonnan választott állatorvosának, hiszen ha az utóbbi lehetőség áll fenn, úgy részletes vizsgálatokra, további (nem kizárt, hogy intenzív) kezelésekre lesz szükség.

Gyakori, hogy a leírtakhoz hasonló módon nehezen indul egy kölyök kutya befogadása, a vele való együttélés. Önnel együtt azt remélem, hogy mielőbb túljutnak a kezdeti nehézségeken és hosszú, boldog, egészségben töltött idők jönnek.

jelige: cica szem
2013-07-04
Jo napot! 10 napos kiscicàknak nyílik a szemük és sajnos a csipa miatt folyton összeragad nekik mit csinàljak szegénykékkel hallotam h kamillàzni kell az jò ??köszönöm a vàladzt

Az elsősegély lehet annyi, hogy kamillás oldattal letakarítják a váladékot a szem körüli szőrzetről - de a biztos megoldás az lenne, ha állatorvosa mielőbb, lehetőleg még ma megvizsgálhatná  kölyköket és az anyamacskát, majd parazitamentesíthetné őket, elvégezhetné a szükséges egyéb kezeléseket is.

Ezek után megbeszélhetnék a további teendőket a kölykökkel és az anyamacskával. Remélem sikerül felnevelni, elválasztani, majd jó gazdához juttatni a kölyköket. Ha a továbbiakban is szeretnének évente 1-2 almot az anyamacskától, akkor az ehhez szükséges védőoltások, parazitamentesítések időzítését is megbeszélhetik. Ha nincsenek a továbbiakban ilyen várakozásaik, akkor a választás után az ivartalanítás lesz a legjobb megoldás.

 

jelige: kiscica
2013-07-03
Jó estét! van 3 1 hetes kiscicám és az egyik váratlanul elpusztult reggel még semmi baja sem volt és egyszer csak elkezdett kihülni és nyàlka folyt a szájából mi lehetett a baja?? Az első fialás volt az cicamamànak aki nemsoká ivartalanitàson fog keresztul menni

Az oltatlan, kijáró, fiatal nőstény macska természetesen első ivarzása akalmával termékenyült - ami nem jó kiindulási alap. A kölyök elhullását számtalan veleszületett és szerzett, fertőző és nem-fertőző ok kiválthatta, ezért minannyian csak remélhetjük, hogy a másik 2 kölyök megússza és képes lesz felnőni.

Ezt nagymértékben segítené, ha az anyamacskával és az élő kölykökkel (valamint a hulla kölyökkel együtt) felkeresné állatorvosát és kérné az élő állatok részletes kivizsgálását, valamint a hulla magzat boncolását. Ha elmarad a boncolás, akkor legfeljebb csak találgatni lehet az elhullás okát illetően.

Azt remélem, hogy a macskacsalád megmaradt tagjai meggyógyulhatnak és a kölykök leválasztása után  megtörténhet az anyamacska ivartalanítása. Ez, majd a rendszeres védőoltások, parazitamentesítések, és helyes táplálás mellett akár 15-20 évig is egészséges életet élhet majd a mama.

jelige: Szofi
2013-06-29
Ha be szeretnék fogadni egy lány kölyök cicát az utcáról a cicáim közé, milyen tesztek léteznek és mennyibe kerülnek hogy kiszűrjük a halálos macskabeteségeket, amik esetleg a cicában lappanganak, és egészséges cicáimat megfertőzheti?

Kedves Gazdi!

Nagyon előrelátó és tudatos gazdára vall a kérdése, gratulálok! Valóban léteznek ilyen tesztek, ezeket vérből lehet elvégezni és minden állatorvos saját árazást használ.

Pár csepp vérből szűrhető a FelV és FIV, vagyis a macskaleukózis és a macskák immunszuppresszióját okozó vírus, ezeknek 10 percen belül megvan az eredménye, ha van állatorvosának megfelelő tesztje. A legtöbb, amit tehet, hogy ezeket elvégezteti, majd egy alapos vizsgálat után féreghajtást, parazita mentesítést végeztet, és beadatja az oltásokat a cicának. Az ivartalanítást már 6-7 hónapos kor körül el lehet végeztetni, de mint felelős cicagazda ezeket nyilván magától is tudja, így csak a többi olvasók számára írom le.

Sok sikert és boldogságot kívánok a cicának is Önnek is és remélem minden negatív lesz!

jelige: krisam
2013-06-28
Jó napot! Van egy 5 éves szuka kutyám eddig nem volt vele semmi gond de 5 napja volt egy nagy vihar és azóta folyamatosan ugat megállás nélkül. Rohangál körbe-körbe és nem tudunk vele mit csinálni. Már átnéztünk mindent mi nem találtunk semmit ami ugatásra adna okot. Esetleg tudna valamilyen tanácsot adni hogy mit tegyünk? Előre is köszönöm a válaszát!

Kedves Gazdi!

Sajnos nincsen tippem, ha nem tudják a szokásos módszerekkel megnyugtatni- kedvesen beszélnek hozzá, simogatják, kedvenc játékával elterelik a figyelmét- akkor orvosi kivizsgálás kell, hogy meghozza az eredményt. Lehet, hogy gyógyszeres nyugtatás kell, mielőtt alaposan ki tudják vizsgálni. Jobbulást!

jelige: Rófusz
2013-06-26
Jó Napot! Van egy 8 éves német vizslám! Körülbelül 8 hónapja felfigyeltem rá, hogy a fején 3 db 1 forintos nagyságban kikopott a szőr! Elvittem állatorvoshoz , aki azt tanácsolta vegyek neki parazita elleni szert mert lehet valami élősködője van!Most egyre rosszabb a helyzet, állandóan nyalja a lábát, és nagyon vakaródzik! a farán már nincs is szőr és a lábán sem kör alakban!a bőrén száraz göbök keletkeznek és azt levakarja a szőrrel együtt!később pedig száraz megvastagodott bőr marad a helyén! vettem már neki frontline-t, különböző pyodermára sampont, naponta fürdettem vele!A szeme is erősen váladékozik ,de nem sok javulás!Egy másik állatorvos azt mondta gennykeltő baktériuma van, ami vele született! másik orvos azt mondta nedvedző börgyulladása lehet , de vizsgálatot nem csinált senki neki!Kb 2 éve volt neki egy láb törése, azt mondták az is okozhatja,ha baktérium került a szervezetébe!Várom mielőbbi válaszát! Köszönettel: Ibolya

Kedves Gazdi!

Nagyon elkeseredek ilyenkor, mikor azt hallom, hogy nem vesznek mintát az elváltozásból, hanem találgatnak, tippelgetnek a kollégák. Szerintem még olcsóbb is egy bőrkaparék minta vétel tenyésztéssel, mikroszkópos vizsgálattal, postával együtt, mint a sok, feleslegesen megvásárolt szer és a sok szenvedés, gazdának, állatnak egyaránt, főleg, ha nem sikerül elsőre megtippelni, hogy mi lehet a kórokozó.

Nem szeretnék beállni a tippelők sorában, hiszen valóban okozhatja rühatkától a szőrtüszőatkáig, gennykeltő baktériumos felülfertőződéssel, gombákkal bármi az elváltozást, sőt, a legvalószínűbb, hogy már több kórokozó is felelős a tünetekért, sőt, talán egyéb szisztémás, vagyis az egész szervezetet érintő dolog is húzódik a háttérben, mint mondjuk a hormonháztartás zavara.

Ha tudja szállítani a kutyát, akkor azt javaslom, keressen fel egy nagyobb állatklinikát, ahol alapos kivizsgálás után mintát is vesznek az elváltozásból.

Remélem mihamarabb megtalálják a megoldást!

jelige: cicmama
2013-06-26
Jó Napot! 3napja fialt meg a cicám ez volt neki az első és most vérzik nem mindig csak időközönként de nemsok nagyon aggódom érte mi lehet?? És még azt szeretném kérdezni hogy a kiscicákhoz meddig nem lehet hozzá érni,mert bolhákat akarom kiszedni és félek fogni őket hogy valami bajuk lesz?! Köszönöm a segítséget!

Kedves Gazdi!

Bizony én is Önnel együtt aggódom a cicamama vérzése miatt- ez akár normális is lehet, de előfordulhat, hogy benne maradt placentadarab, kiscica, vagy nem húzódik megfelelően össze a méh, stb. Állatorvosi vizsgálat tudná tisztázni, hogy miről van szó.

A kiscicákat tényleg nem kell abajgatni, míg ilyen picik, hiszen, ha az anyamacska bolhás, akkor állandóan szedegethetné róluk is a bolhákat. Persze nem hiszem, hogy bármi bajuk lenne, ha megfogja őket.

Ha az anyamacskát elviszi orvoshoz, akkor szoptatós macskára való bolhairtót is kérhet és a féreghajtást, oltást és az ivartalanítást is megbeszélhetik- hiszen ezek a felelős állatartás feltételei!

jelige: Maci
2013-06-24
Én vagyok megint a három kiscicás mert lenne még néhány kérdésem. A kiscicák elkaphatják az anyacicától?Vagy van esély arra hogy nem kapták el? Egyébként utána néztem kicsit a dolognak és az anya macskánál egy tünetet észleltem csak: a fogyást nem lehet hogy csak megviselte a szülés?

Kevdes Gazdi!

Sajnos, ha az anyamacska fertőzött bizonyos macskavírusokkal, azt általában a kölykök is elkapják, van, amelyiket már az anyaméhben (pl. a FiV-et), az anyatejjel, és van, amelyiket cseppfertőzéssel születésük után.

Természetesen nem biztos, hogy az anyamacska fertőzött macskavírusokkal- ez csak vizsgálatok után derülhetne ki és ahogy írtam, a lesoványodást a parazitás fertőzöttség is okozhatja- főként a bélférgek.

Általában a macskákat nem viseli meg a szülés, ha teljesen egészségesek, jó minőségű táplálékot kapnak, nincsenek parazitáik, bár ha az anyamacska még nagyon fiatal volt, akkor elképzelhető, hogy ez is egy ok volt a többi között.

Nem sok értelmét látom az elmélkedésnek ebben az esetben, sokkal célravezetőbb lenne az állatorvosi vizsgálat és az alapos parazitamentesítés!

jelige: Ha a kiskutya nem eszik
2013-06-24
Kedves Doktor Úr! Szombaton megajándékoztuk a családunkat egy gyönyörű golden retriver kutyakölyökkel. Megbízható kutyatenyésztőktől, egészséges kiskutyát vásároltunk. Azonban a kiskutya amióta nálunk van nem eszik, csak iszik. Pedig ugyanazt a tápot adtuk neki, amit a volt helyén kapott. 7 hetes volt amikor elhoztuk. Többnyire látszik a kiskutyán, hogy nagy trauma volt az otthonától való elszakítás, sokat is törődünk vele, mégis sokszor kedvetlen, szomorú. Ma jártunk vele állatorvosnál, kapott újabb oltást. Ő is azt mondta, hogy a kiskutya egészséges, ennek ellenére számunkra nagyon aggasztó, hogy lassan 3 napja nem eszik. Több fajta táppal, és kutyaeledellel próbálkoztunk. Ön szerint mit tegyünk ebben a helyzetben? Üdvözlettel: Fehér Hajnalka

Kedves Gazdi!

A vesszőparipámmal kell kezdenem: az új Állatvédelmi Törvénnyel, mely szerint a kiskutyáknak és kiscicáknak 8 hetes korukig az anyjuknál a helye, ezt a tenyésztőknek is tudniuk kell már!

Megmondom őszintén, én is Önökkel együtt aggódom, ha egy 7 hetes kiskutya 3 napja nem eszik. Sajnos látatlanban csak elméleteket gyárthatok- például, hogy még sokat szopott, keveset evett, csak ez kevéssé tűnt fel a sok kistesó mellett- ilyenkor lehetne átmenetileg anyatejpótlékokkal próbálkozni- legjobb a kereskedelemben kapható, laktózmentes, mert a tehéntejtől hasmenése lehet (nem biztos, hogy lesz, ha sokat szopott), amire most igazán nincs szüksége, mert ilyen kicsi állatoknál könnyen kiszáradáshoz vezethet.

Látom az adatlapból, hogy van cicájuk is, esetleg vele együtt vagy az ő ennivalóját sem hajlandó enni? A macskatáppal sem tennének neki rosszat, sőt, a tasakos, vagy konzerv macskatápok általában még ízletesebbek, mint a kutyáknak valók.


Ha semmi sem segít, akkor újra fel kell keresniük állatorvosukat!

jelige: szegény kiscicák
2013-06-24
Jò estét! Ma én írtam Önnek, nekem volt a 9 cica akik ma jöttek világra de sajnos 3 maradt és a anyuka is helyre jöt mozog eszik-iszik hasa se kemény már :-) de a kiscicàk nagyon bolhásak aggodom hogy bajuk lesz mit javasol? azon gondolkoztam hogy kézzel szedem ki a bolhàkat mit szól ehez? még azt szeretném kérdezni ha már nem szopiznak a kiscicák uttàna vihetem ivartalanitattni at anycicust? köszönöm a segitséget

Kedves Gazdi!

A kézi bolhakiszedés lehetséges persze, két köröm között kell összenyomni őket, de nagyon ugrálnak ám! Egy nagyon fiatal, oltatlan anyamacska 9-ből 3 megmaradt kölykére sok veszély leselkedik, de talán a bolhásság nem a legsúlyosabb ezek közül. Sokszor okozza vírusfertőzés a picik halálát, ami a megmaradt cicáknak is okozhat gondot, ezért édmes alaposan figyelni őket, ha kötőhártya gyulladás, tüsszögés jelentkezik, akkor orvoshoz vinni őket.

Ha kijár az anyamacska, akkor az ellés után 3-4 héttel már újra tüzelni kezdhet. Rendelőnkben 6 héttel az ellés után szoktuk javasolni ilyenkor az ivartalanítást, mert ekkorra a kölykök általában szépen eszegetnek.

Nagyon örülök, hogy elszánta magát az ivartalanításra! Sok sikert!

jelige: terhes cica
2013-06-24
Jó napot! ma ellet a cicàm aki 9 kiscicât hozott vilàgra 1halva született és làzas kemény a hasa de mozog és nyalja magát ès a cicákat is. Honnan tudom, hogy van mèg benne? köszönöm!

Kedves Gazdi!

Ha jól értem a leveléből és az anyamacska lázas (digitális hőmérővel lehet megmérni a végbélnyílásban, 1-2 centire óvatosan behelyezve- macskák normális hőmérséklete: 38,0-39,0) és kemény a hasa, akkor nagyon hamar állatorvoshoz kell mennie- előfordulhat, hogy maradt még akár halott kiscica a méhben, és ebben a melegben a nyitott méhszájon keresztül nagyon hamar befertőződik, aminek szepszis, vagyis vérmérgezés és gyors elhullás lehet a következménye!

jelige: Maci
2013-06-24
Van három kiscicánk abból az egyik mindig trüsszög ez egy betegség jele lehet? És az anya macskánk több hete hogy le ellett és nagyon vézna lett rendesen eszik de terhessége közben is nagyon lehetett érezni neki a bordáját öt kismacskát szült abból csak három maradt meg . Lehet hogy beteg?

Kedves Gazdi!

Bizony, lehet, sőt, valószínű, hogy mindeneki beteg: oltatlan kijáró macskáknál nagyon gyakoriak a különböző macskavírusok- az úgynevezettt "macskanáthát" okozó vírusok, melyek a kiscicáknál a tüsszögést és gyakran kötőhártyagyulladást okoznak, de gyakoriak az immunrendszert legyengítő vírusok: a FelV és a FiV, vagyis a macskák leukémiáját okozó vírus és a "macska aids" kórokozója. Nagyon sok esetben ezek egyszerre vannak jelen, legyengítik az immunrendszert, vérfogyottságot, lesoványodást, halva szülést okozhatnak, stb.

Persze nem szabad elfeledkezni a külső-belső parazitákról- egy masszívan férges anyamacska hiába eszik rendesen, sajnos a táplálék nagy részét a belében élő fonál-, kampós- vagy akár galandférgek emésztik meg.

A megoldás- az állatorvosi vizit, lehet, hogy a kiscicáknak már a szövődmények miatt tüneti kezelésre szorulnak, az anyamacskára ráfér egy alapos parazita mentesítés, ahogy majd a kiscicákra is, 1 hónapos koruktól 2 hetente. A vírusok kimutatására már léteznek gyorstetsztek, amelyekhez egy-egy csepp vér is elegendő. Addig is nagyon fontos a jó minőségű, állati összetevőkben bővelkedő, szoptatós macskáknak való táp.

És ne feledje! A nősténymacskák az ellést követő 3-4. héttől újra fogamzóképesek lehetnek! Beszéljék meg állatorvoukkal a mielőbbi ivartalanítást! ("Gondolatok az ivartalanításról", elérhető ITT)


jelige: terhes cica
2013-06-23
Jó estét! van egy cicàm aki 10 hònapos és 57 napos terhes és bolhàs lett azt szeretném kérdezni hogyvehetek neki valamit bolhâk ellen és ha nem akkor mikor féltem a kiscicâkat hogy elkapjàk kőszönöm!

Kedves Gazdi!

Szerencséje van, mert létezik olyan bolhaellenes szer, a Frontline combo, amely vemhes és szoptató macskáknak is ajánlanak. Ez egy spot-on, vagyis rácsepegtetős szer, amelyet a lapockák közé, a szőrt széthúzva közvetlenül a bőrre kell csepegtetni, oda, ahonnan nem tudja a cica lenyalogatni.

Siessen, mert hamarosan már szoptatós, frissen ellett macskán kell alkalmaznia- ha megellene, akkor a kiscicák biztosan elkapják, de őket még nem lehet kezelni, csak később- legjobb, ha erről is beszél állatorvosával.

jelige: Bundás
2013-06-23
Tisztelt Doktor Úr! Kaptam ajándékba egy nyuszit. Pár napja csúnya sebeket vettem észre rajta, azt szeretném megkérdezni, hogy mi lehet a baja. Már pároztatva is volt. De nem tudom, hogy ez a betegség akkor már lappanghatott benne vagy már nálam kapott el valamit? Egyáltalán mi lehet az? És ha lesznek kicsinyei azok is betegek lesznek-e? Mivel lehet gyógyítani? http://kepfeltoltes.hu/130623/2013-06-23_16.39.07_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/130623/2013-06-23_16.37.48_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/130623/2013-06-23_16.38.14_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/130623/2013-06-23_16.38.40_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/130623/2013-06-23_16.39.52_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Kedves Gazdi!

Köszönöm a képeket, tényleg csúnyák a sebek. A biztos diagnózishoz nem lehet megúszni az élő állatorvost:(((

Bőrkaparék vizsgálatot szoktunk végezni az ilyen esetekben, mert okozhatja parazita vagy gomba is.

Sajnos, hogy hol és kitől kapta el- már ha fertőz, nem tudjuk így kideríteni, csak akkor, ha a vele kapcsolatba került állatokat is meg lehetne vizsgálni (például a baknyulat, a macskát, stb.) Vizsgálatok nélkül csak találgatni lehet és elméleteket gyártani. Ha megvan  a kórok, akkor kiderül az is, hogyan lehet még a kicsik megszületése előtt kikezelni- bár vemhes állaton mindig fokozott körültekintéssel kell eljárni.

Addig is a lehető legjobb minőségű táplálékot kell neki biztosítani- friss, jó szénát, jó nyúltápot, szoktatás után kevés zöldet, zöldséget- kérje ki erről is állatorvosa véleményét, ha felkeresi!

jelige: Gizmó
2013-06-22
Tisztelt állat orvos! Két éves Perzsa cicám 2013.06.20-án 4 egészséges kiscicának adott életet. Másnap voltunk vele állat orvosnál ahol kapott Oxytocine injekciót.Azóta tüsszög. A másik probléma hogy a szülés óta nincs széklete, ill. nagyon sokat nyávog. Ennek 2 napja. Normálisan eszik iszik.(Száraztáp, macskatej, víz) Ezt kapta addig is amíg vemhes volt s akkor nem volt ilyen probléma. a szoptatással nincs probléma a kicsik pocija mindíg tele. Láza nem volt. Mi lehet a probléma?

Kedves Gazdi!

Nem tartom valószínűnek, hogy az oxitocin injekcióval függ össze a tüsszögés. A sok nyávogás, viszont fájdalmat is jelezhet, ahogy gond lehet a bélsár hiánya is, bár ez utóbbi, a renyhe bélműködés akár normális velejárója is lehet a szülésnek, de jobb az óvatosság!

Azt nem írta, hogy miért voltak állatorvosnál az ellés után, és miért kapott oxitocin injekciót- ez is fontos lehet a teljes képhez. Mindenképpen azt javaslom, hogy keressen fel állatorvosi rendelőt, lehetőleg olyat, ahol ultrahang vizsgálatot is tudnak végezni!

jelige: Mona
2013-06-20
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 7 éves yorkim,aki egy hónapja nagyon köhögött,folyt az orra. Voltunk orvosnál,kapott egy Enroxil injekciót. A következő 5 napon pedig 1X1 Enroxil tablettát.Mivel nem gyógyult meg,kaptunk Cifloxin tablettát 2X1/4 kapott 1hétig,plussz adtam neki ezüst kolloidot napi 1X 3ml-t.Végül is meggyógyult,azóta nincs köhögés,se orrfolyás. Viszont egy hatalmas duzzanat van a hátán,eddig nem éreztem rajta,pedig mindennap fésülöm a szőrét!Visszamentünk az orvoshoz,szerinte az Enroxil injekciótól van,attól duzzadt fel,mert lehet annak a mellékhatása,és ez van hogy 2 hónapig sem lappad le. Nagyon nyugtalanít ez a duzzanat....mit javasol a Doktor Úr mit csináljak? Lehet neki vizes ruhával borogatni? Vagy vigyem el egy másik orvoshoz? Annyi daganatos betegségről olvastam már...remélem nálunk nem ez a baj...)) A kutyusom egyébként jókedvű,az étvágya is a régi. Előre is köszönöm gyors válaszát! ÜDV:M.Julianna

Kedves Gazdi!

Fontos lenne kideríteni, hogy mit rejt a duzzanat: rendelőnkben mintát szoktunk venni a duzzanatokból (aspirációs cytológia vizsgálat), majd cytológiai vizsgálatot végzünk, illetve laboratóriumba küldjük a mintát. A cytológiai vizsgálatból aztán el lehet dönteni, hogy mitől van a hirtelen képződött képlet.

Előfordul, hogy a bőr alá vagy izomba beadott injekciók szöveti reakciót okoznak és duzzanat nőhet tőlük a beadás helyén- ettől még nem kell másik állatorvost választania! Először olyan módszerekkel igyekszünk segíteni ilyenkor, mint a véráramlást serkentő kenőcsök, vagy a masszírozás. Ha nem hoz megoldást a konzervatív út, akkor sebészileg kell letávolítani a problémát okozó duzzanatot.

Ha mégsem az injekciós készítményre adott szöveti reakcióról van szó, az is kiderül a cytológiai vizsgálatból, így a rettegett daganatos megbetegedés is kizárható.

Sok sikert és mihamarabbi gyógyulást Monának!

<< <  123 / 483 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.01.01
Budafokon talált kutyus telefonszámmal: 06 20 932 4505 https://www.facebook.com/trixi.szabo/posts/1710261915666522
2016.11.28
Augusztus közepén született nagyon játékos, eleven, kézhez szokott, dorombolós kiscicák keresik új örökbefogadó gazdijukat, féreghajtva, bolhátlanítva. Érdeklődni lehet: +36-30-2530158
2016.10.29
Napok óta kétségbeesetten szaladgál ez a fekete kutyus, a Vöröskereszt utcán, a Nagytétényi úton. Hívásra nem jön oda, nagyon félős, ezért nem lehet róla jobb képet csinálni. Egyre rosszabb állapotban van szegény. Nem hiányzik valakinek?