Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Ivartalanitás
2013-08-31
Kedves doktor úr! Hogyan ivartalanítják a nőstény macskát vemhesség közben? -Először kiszedik a magzatokat utána pedig elkötik a petevezetéket? -Vagy kiveszik az egész méhet a magzatokkal és a szaporodáshoz szükséges szervekkel együtt? Az én cicám is egy ilyen műtét előtt áll. Biztonságos ez?

Kedves Gazdi!

A vemhes méhet is eltávolítják ilyenkor, nem csak a petefészket, mint normális esetben. Ez is egy rutin beavatkozás, nem kockázatosabb, mint a normál ivartalanítás, 5-10 perccel tart csak tovább!

jelige: Yorki
2013-08-31
Tiszteld doktor úr!3éves Yorkshire Terrier kan kutyámnak 2napja a fartájékon gennyesedik,folyamatosan nyalogatja, lehet a bűzmirigytől Várom válaszát!

Kedves Gazdi!

Igen, lehet, hogy a bűzmirigye van begyulladva és viszket, de bármi, ami viszket okozhatja a gondot: bolhásság, rühösség, férgesség, allergia, de akár egy külső sérülés okozta seb is, ha elfertőződik, vagy csak a kutya elkezdi nyalogatni, akkor ez lesz a következménye. Keresse fel állatorvosát!

jelige: Ivartalanítás
2013-08-30
Kedves doktor úr!Vemhesség alatt is lehet ivartalanítatni egy nőstény macskát?

Kedves Gazdi!

Igen, előfordul sajnos az is, amikor ivartalanítást kell végeznünk, hogy megszakítsuk a vemhességet, akár azért mert elhaltak a magzatok, de akkor is, mikor a tulajdonos elfejetett idejében gondoskodni a párzás és következményeinek, a felelsleges kiscicák megszületésének az elkerülésében.

jelige: bőrféreg- Knott vizsgálat
2013-08-30
Jó napot, azt szeretném megkérdezni, hogy a rendelőben van-e lehetőség "Knott teszt"-et elvégeztetni kutyánál bőrféreg gyanújával, vagy ha ez nem lehetséges, esetleg tudnának segíteni, hogy hová fordulhatnánk? Köszönöm, Fükő Dóra

Kedves Gazdi!

Igen, van lehetőség rendelőnkben a bőrféregességet diagnosztizáló Knott-teszt elvégzésére. A Knott-teszt - a mikrofiláriákra, vagyis a bőrférgek fejlődési alakjaira történő szűrővizsgálatok standard módszere, amely a haemolysis, valamint a lárvák rögzítésének és festésének a kombinációja.Vért veszünk a kutyusból, amelyből a mikrofiláriák direkt kimutathatóak.

(Rendelőnkben július 30-án fejeződött be a mikrofilária-szűrési akció, ha IDE KATTINT, megnézheti, milyen eredménnyel záródott! )

Várjuk szeretettel!

jelige: Fáni
2013-08-29
Tisztelt Doktor Úr! Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát. Szeretném még elküldeni Önnek a szövettani eredmény teljes szövegét és arra kérni, hogy alkosson róla véleményt! Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel üdvözli: Judit 0,8 x 1 cm átmérőjű bőrkimetszés Kissé hőkárosodott, nehezen bírálható minta. A bőrkimetszésben diffúz kereksejtes proliferáció látható, amelynek ép sebészi szélei a beküldött mintában nincsenek. A proliferálódó sejtek kifejezett epitheliotrophismust mutatnak, a sejtproliferáció széli részein masszív multiplex gócos lymphocytás infiltráció látható. A felszín helyenként kezdődő fekély-képződés jeleit mutatja. A daganatsejtek nagyméretű, ovális vagy sokszor bab alakú világos maggal, elmosódott határú eosinophyl cytoplasma-szegéllyel rendelkező, histiocyta morfológiájú sejtek, melyek miotikus aktivitása helyenként kissé emelkedett. Diagnózis: Cutan histiocytoma gyanúja

Kedves Gazdi4

Rendelőnk vezető onkológusa, Dr. Balogh Lajos is véleményezte a leletet:

"Feltételezem, hogy kauterrel vagy lézerrel operálták a kutyát, és talán ezért nem láthatóak ép sebészi szélek. Ebből a leletből nem derül ki, hogy nem áttétes-e a nyirokcsomó és az sem, hogy malignus (vagyis rosszindulatú)-e az elváltozás. Havonta, negyedévente kontroll/megfigyelés javasolt és állatorvosa gondosan jár el, ha utókezelést ajánl."

jelige: T
2013-08-29
Sürgős!SÜRGŐS! Mi baja lehet a Perzsa cicámnak? Van egy 1,5 éves nőstény perzsa cicám. Pár napja jelentkeztek nála a gennyes méhgyulladás tünetei. Elvittem orvoshoz de ő azt mondta ,hogy kutya baja. Tegnap este és ma reggel is hányt. Újra vigyem dokihoz? Mitől van ez??

Kedves Gazdi!

Ha Ön úgy gondolja, hogy felismerte a gennyes méhgyulladás jeleit, de állatorvosa nem, akkor egy másik állatorvosi rendelőbe ajánlatos vinni a cicát, ahol műszeres vizsgálatot- ebben az esetben ultrahang vizsgálatot tudnak csinálni és így kiderül, kinek van igaza. Ha nem bízik állatorvosa diagnózisában, amúgy is új orvos után ekll néznie.

jelige: berni bőrkinövés
2013-08-28
Tisztelt cím! A mellékelt linken található fényképet készítettem a kutyámról. Szeretném megtudni amennyiben ez lehetséges, így fénykép alapján, hogy milyen betegsége lehet a kutyámnak, a látható bőrelváltozás alapján. 2 ilyen karfiol szerű kitüremkedés található a kutya testén, mindkét oldalán a váll és a nyak közötti részen... http://kepfeltoltes.hu/130828/f_nyk_p-Berni_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Várom válaszát. Zs.T.

Kedves Gazdi!

Az adatlapjáról tudom, hogy egy 10 évesnél idősebb berni pásztor kutya az, akin ez a kinövés található. Gondolom aggódnak a kora okán egy esetleges műtét kockázatai miatt. Sajnos azonban azt kell mondanom, hogy nagyon nagy bajban lenne az onkológiai szakrendelésünk (a zöld szövegre kattintva megtudhat róla többet is), ha ilyen könnyen, egy nem túl éles képről lehetne diagnosztizálni, hogy milyen szövettípusba tartozik egy kinövés. A ránézéses diagnózis alapján semmilyen döntést nem érdemes hozni, semmilyen aggasztó gondolatoknak nem érdemes átadnunk magunkat!

A leghelyesebb az ilyen daganatokat megfelelő körültekintéssel (idős álltat esetén előzetes mintavétellel, az altatáshoz előzetes vizsgálatokkal) eltávolítani, majd szövettani vizsgálatnak alávetni, hogy kiderüljön mivel is állunk szemben. Nem érdemes megvárni, amíg nagyra nő, mert egyre nagyobb az esetleges áttétképződés esélye, vagyis, hogy egyes sejtek bekerülnek a véráramba és más tájékokon is növekedésnek indulnak a környező szöveteket roncsolva. Ráadásul egyre nagyobb részt kell kimetszeni, és a bőrt is nehezebb gyógyulásra bírni egy nagyobb seb fölött.

Ha viszont egy műtétet nem tudnak/akarnak vállalni, akkor is lehetséges az úgynevezett"vékony tű aspiráció" melynek során éber állapotban egy igen vékony injekciós tűvel nyernek sejteket a dudorból, amit laboratóriumban megvizsgálnak, és így kiderülhet, hogy okuk van-e a legrosszabbaktól tartani, vagy egy jóindulatú dologgal állnak szembe.

Remélem a legjobbakat!

jelige: Fáni
2013-08-28
Tisztelt Doktor Úr! Szeretném segítségét kérni, mert aggódom. 6 éves kutyám füléről egy alig 1 cm-es kis dudort kellett leoperálni. A szövettani vizsgálat cutan histiocytoma gyanúját állapította meg. Állatorvosunk véleménye nem volt biztató. De amikor interneten behatóbban tájékozódtam erről a diagnózisról, kissé optimistább lettem. Kiderült, hogy a histiocytoma tulajdonképpen egy jóindulatú daganat, csak némelyik esetben válhat rosszindulatúvá, ha elhanyagolják. Nem tudom, hogy most szükség van-e az állatorvosunk által ajánlott méregdrága, daganatos kutyáknak készült immunerősítő szerekre, vagy ezeket csak időnként, kúraszerűen, a javasolt adag csökkentésével is lehet-e adni. Vagy így kevésbé hatásos? A másik kérdésem az lenne, hogy általában ez a betegség milyen kimenetelű szokott lenni, milyenek az esélyei a kutyámnak egy ilyen daganat teljes eltávolítása után? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Judit

Kedves Gazdi!

A hystiocytoma valóban egy jóindulatú daganatfajta, amelyet nem szokott áttétet adni, és általában kiújulásra sem hajlamos, ráadásul egy alig 1 cm-es képletről, vagyis duzzanatról volt szó. Bevallom őszintén, nem tudom, hogy ahogy Ön írja, állatorvosa véleménye miért  nem volt bíztató. Lehet, hogy ő tud valamit a műtét és a szövettani eredmény ismeretében, amit én nem?

Mindenképpen azt javaslom, hogy kérdezze újra meg tőle, hogy pontosan mi oka van a borulátásra, és miért tartja szükségesnek a daganatellenes szerek szedését.

jelige: barf etetés
2013-08-27
kedves Doktornő! Kérem segítsen teljesen tanácstalan vagyok a krónikus bronhitiszes cicám a kész tápoktól betegebb, ezért csak forrásig főtt marhahúst kap,csirkére allergiás.Milyen táplálékkiegészitőt adjak neki hogy fedezve legyen a kalcium, taurin kiegészités? Sokszor főzök rizst, sárgarépát, cukkinit is a húshoz. Van a Dorwest cégnek egy terméke, elégendő lehet ez vagy túl kevés a kálciumtartalma? DORWEST HERBS EASY GREEN POR Összetétel: porított spenót 40%, porított petrezselyem 40%, porított vizitorma 20% Vagy inkább csontlisztet szerezzek be?Köszönettel Minden jót

Kedves Gazdi!

Nem ismerem a Dorwest márkát, ami információt találok, abból az tűnik ki, hogy ez egy kiegészítő "természetes étrenden" élő macskáknak-kutyáknak. Taurint nem  tartalmaz, de calciumot igen, de nem írják milyen mennyiségben. Ha színmarhahússal eteti a cicát, kétlem, hogy szüksége lenne taurin kiegészítésre- ez tápot evő állatoknál szükséges, mert a tápokat kevés állati eredetű összetevőből állítják össze. Érdemes belsőséget is adni a cicának, szintén leforrázva. Nagyon jól teszi, ha ad a hús mellé rizst, és kevés zöldséget, de ezek mennyisége maximum a táplálék 1/3-a legyen, mert a macska valódi húsevő, magvakhoz, zöldekhez csak zsákmány a gyomortartalmából jutna, ha valóban vadászhatna. Ajánlom figyelmébe Hírlevél kedvcsinálónkból a táplálkozással foglalkozó részt- ha IDE KATTINT, azonnal elérheti!

jelige: Hasmenéses Perzsa cica
2013-08-26
A cicám tejet lopott és hasmenése van!!Mivel Vasárnap van nem tudok elmenni az állatpatikába gyógyszerért. Van valami házi módszer a cica hasmenése ellen??Mikt egyen???

Kedves Gazdi!

Ha valóban a tejtől van hasmenése a cicának, akkor az általában magától rendeződik, ha nem túl fiatal, akkor akár egy napig koplal is magától. Utána lehet kímélő enniovalót enni- rizst, sovány húst vagy joghurtot.

Lehet azonban, hogy más is van a háttérben- ha pár nap alatt nem rendeződik a helyzte, akkor keresse fel állatorvosát!

jelige: Mar
2013-08-24
A cicám tüzel és váladék ,folyik a nemiszervéből valamint hiányzik a szőre a hátsó fertálya körül. És mióta tüzel sokkal többet iszik.

Kedves Gazdi!

Előfordulhat, hogy macskája nem is az ivarzás tüneteit mutatja, hanem gennyes méhgyulladása van, esetleg éppen elvetél- ahogy Ön is észrevette, normális ivarzáskor semmi nem folyik macskáknál sehonnan, kizárólag a viselkedése változik meg. Minél hamarabb állatorvoshoz kell fordulniuk, aki szükség esetén azonnal meg tudja vzsgálni, megoperálni, ha szükséges.

jelige: Alíz
2013-08-24
Tisztelt Doktor Úr! 9 éves szuka malamutunknak egy napja diónyi duzzanat keletkezett a pofája jobb oldalán az orra mellett, ahonnan a bajsza nő. Szúrás nyomát nem látjuk, külső sebe nincs, amennyire tudtam, a fogait néztem de én nem tudok megállapítani semmit. Nem fájlalja, van étvágya, nem levert. Sajnos eléggé félős és nehéz kezelni, nagyon erős, mindig többen kell, hogy lefogjuk, sőt az elkábítás sem árt neki, ezért orvoshoz csak úgy tudnánk elvinni, ha ő lenne a legutolsó páciens a többi kutya miatt, valamint amit nagyon sajnálunk, hogy nekünk is hó vége van, és egy sokezer forintos állatorvosi vizsgálatra egyszerűen nincs... pedig nem szívesen várunk még egy hétig a kivizsgálással. Remélem, a leírtakhoz hasonlóval találkozott már és van esetleg ötlete, mi okozhatja a duzzanatot és ha a hozzánk közel eső állatkórházba eljutnánk, mely rendelést keressük, mire készüljünk. Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Szerintem nagyon jól közelítik meg a kutya betegségét: lehet szúrás, idegen test, fogprobléma, de akár szőrtüszőgyulladás, parazita, daganat is a háttérben. A legfélősebb kutyát is szakképzett személyzet minden további nélkül képes elaltani- azt hiszem az ő esetében nem célszerű sem a bódítás, sem a lefogás, mert nagyobb stresszt jelentene, mint ha kíméletes módszerekkel, rövid idejű narkózist alkalmaznának, hogy alaposan meg lehessen vizsgálni a duzzanatot, mintát venni belőle, megröntgenezni szükség esetén, stb.

Mindenképpen olyan nagybb klinikát válasszanak, ahol modern módszerekkel tudnak altatni, van altatógép, röntgen, mintát tudnak venni. Anyagi korlátok nagyon sokunknál vannak, érdemes előre tisztázni, hogy milyen összegű kezelést, vizsgálatot tudnak vállalni, még mielőtt kellemetlen helyzetbe kerülnek.

Sajnos így leírás alapján, még ha az onkológiai szakrendelésünk vezetője, Dr. Balogh Lajos válaszolna is, akkor írhatna mást, mint hogy alaposan meg kell vizsgálni és mintát kell venni a a duzzanatból, meg kell röntgenezni, sőt, lehet, hogy egyéb képalkotó eljárással is vizsgálni kell. Remélem hamarosan eljutnak orvoshoz!

jelige: KL
2013-08-22
Perzsa cicát csak lakásban lehet tartani??

Kedves Gazdi!

Természetesen nem, de azért ha kinn tartjuk, nagyon kell figyelni, hogy naponta kifésülje a szőrét, mert a kinti létben gyorsan összegabalyodik, filcesedik, és csak a borotva fog segíteni! A filcesedett bunda alatt a bőr bepállik, kisebesedik, kórokozók szaporodhatnak el benn. A növényi részek, a rettegett toklász is jobban megbújik a hosszú bundában és az esetleges sérüléseket is nehezebb észrevenni. Ettől eltekintve a perzsa macskára is ugyanazok vonatkoznak, mint a többire: oltások, ivartalanítás, parazitamentesítés (külső és belső) a hosszú élet titka!

jelige: labrador
2013-08-21
Vásároltam egy kis labradort és nálunk született 8 kis drótos német vizsla kölyök. Két oltás után a labit kivittük és parvot szedett össze. Elment... Sajnos a kis vizsla kölykök is betegek lettek és mind elmentek:( Az udvart, lakást domestosos , illetve hypós vizzel lemostuk, lepermeteztük már több alkalommal. Kérdésem, hogy mikor és milyen körülmények, feltételek mellett hozhatok másik kiskutyát, illetve az anyakutya mikor fedeztethető újra? Nem szeretnék újabb kiskutyát elveszíteni, viszont mielőbb szeretnék hozni másikat! Köszönettel: Ildikó ( a kérdőív egy csomó részére elég értelmetlen a válaszom, de enélkül nem engedi el a rendszerr)

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom a kiskutyákat, a parvovírusos hasmenés nagyon fertőző, nehezen kiírtható, és veszélyes betegség, főleg kiskutyákra nézve, de a felnőtt kutyák oltása is nagyon melegen ajánlott, mert ez segít, hogy ne fertőzzék meg a kicsiket.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyi idegig marad fertőző képes a vírus, van aki 5-7 hónapot mond, van aki szerint akár 7-8 évig! is fertőzőképes marad, főleg a kertben, ahol szinte lehetetlen a fertőtlenítés.

A hipós víz 1:30-szoros higításban megfelelő fertőtlenítő a lakásban, kennelben.

Azt is javasolják, hogy 4! oltás előtt ne vigyenek kiskutyát a korábban igazoltan parvo vírussal fertőzött helyre. Az anyakutyát is mielőbb be kell oltatni. A fedeztetésről nem tudok mit mondani, hiszen lehet, hogy hiába az anyakutya oltása, a kertből fertőződhetnek a kiskutyák.

Sajnálom, hogy nem tudtam jobb hírekkel szolgálni!

jelige: Törpetacsi
2013-08-21
Tisztelt Állatorvos! Segítséget szeretnék kérni Öntől! Van egy 3 éves Törpetacskó szuka kutyám.3 Hónapja találtam a jobb hátsó láb belűlső oldalán egy zöld dió nagyságú dudort.Elvittem azonnal az állatorvoshoz és azt mondta hogy lágyék és hasi sérve van. Nem műtötték meg ,de javasolták hogy ősszel megműtik.Szeretném megkérdezni ha megműtik kiújulhat e sérv?Műtét nélkül is leélheti az életét?Nagy műtét a sérv műtét? Nagyon féltem és tanácstalan vagyok a műtéttel kapcsolatosan ezért kérem Önnek is a segítségét és a véleményét!Tisztelettel! K.Anita

Kedves Gazdi!

A légyék- illetve hasfali sérv nem veszélyes egészen addig, amíg a belekerült hasűri tartalom vissza tud menni a helyére. Amint kizáródik, azonnal életveszélyes lesz, sürgősséggel meg kell műteni a beteget, mert különben hashártyagyulladás, szepszis alakulhat ki.

Természetesen ez a műtét is rejt magában veszélyeket, mint minden altatás. Sok minden múlik a műtét előtti kivizsgáláson, a műtéti technikán, a kutyus sérvének nagyságán, stb. Kiújjulni is tudnak a sérvek, de ez ritkán fordul elő, ha minden rendben megy.

Összeségében a legjobb lenne, ha megosztaná félelmeit a műtétet végző állatorvosával, hogy megbeszéljék, mit tehetnek, hogy csökkentsék a kockázatokat és minden kérdésére választ kapjon.

A legjobbakat kívánom!

jelige: anyamacska
2013-08-21
Tisztelt Doktor Úr! Tanács adás miatt fordulok Önhöz. A macskámnak született 3 kismacskája és mind a három meghalt. Úgy néz ki,hogy be vannak gyulladva az emlői, tegnap még jó kedve volt,ma már csak feküdt. Mit tegyünk,hogy rendbe jöjjön?

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom a történteket! Az anyamacskát állatorvoshoz kell vinni, aki meg tudja vizsgálni, hogy van-e láza, gyulladtak-e az emlői, esetleg más gond van-e- például placenta vagy elhalt magzat benn maradt a szülőcsatornában, vagy a méhben, stb.

Ha kiheverte a dolgot, akkor az ivartalanítást és az oltásokat is mielőbb beszéljék meg, hogy elkerülhessék az ilyen szomorú eseteket!

jelige: betegség
2013-08-21
Tisztelt Doktor úr!Van egy 3éves Cocker Spániel keverék kutyám!4 napja nyomtalanul eltünt,mivel az 5. napon előkerült tudtuk,hogy nem a bagzás miatt ment el itthonról,hanem valaki megverte,kikötözte!!De olyan szinten megverték,hogy a htsó lábaira nem tudott ráállni,másnap már az első 2lába az 5szörösére dagadt!Mai napon elkezdte rágni,de annyira,hogy véresre rágta,kenegetem neki fertőtlenítővel,és beis kötöttem vizes ruhával,de sajnos leszedi magáról!Orvoshoz még nem tudtam vinni,mivel a 4napos ünnep miatt!Mit lehetne tenni doktor úr???Várom Válaszát!

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom a kutyus sebesüléseit, de sajnos az algopyrinen kívül, amely már vényköteles, sajnos mást nem tudtam volna javasolni, mert látatlanban, a sebesülések vizsgálata nélkül félek csak ártanék vele. Előfordulhat, hogy igaza van, de az is lehet, hogy autó ütötte el, esetleg más, bénulással, hátsófél gyengeséggel járó betegsége van, ami azonnali kivizsgálásra szorul. Remélem már eljutottak állatorvosukhoz!

jelige: Milo
2013-08-21
Egy 9 honapos Bolonyai Bichonom van es aggodom a fogai miatt. Nagyon lassan nottek ki a fogai es sajnos abban sem vagyok biztos, hogy a tejfogai mar kihultak vagy, hogy egyaltalan voltak-e neki. Hatul szepen nonek a fogai de viszont a fogsora elso reszen alol jobb oldalt nincs neki egy foga sem. A bal oldalt latom, hogy van 3 amit ha szimetrikusan a masik oldalra vetitek azt mutatja, hogy onnan hianyzik. Mintha arnyaltan latszana valami a foghusban az ures resznel de fog nem latszik. Ugyanugy a felso reszen is latszik az egyik oldalt egy szep nagy fog (mar kb 1cm nagysagu) ami a masik oldalrol teljesen hianyzik. Mi lehet a problema, kinohetnek meg neki vagy, mi tevo legyek?

Kedves Gazdi!

Bizony előfordul, hogy a maradó fogak késedelmesen, vagy egyáltalán nem törnek át a fogínyen. Amit tehet, hogy elviszi állatorvosához, aki ha szükségesnek tartja, megröntgenezi a koponyát, hogy vannak-e egyáltalán fogcsírák, amiknek a kibújását várjuk. Ha vannak, akkor esetleg meg lehet próbálni kalcium tartalmú étrendkiegészítőkkel kicsalogatni őket, de erről feltétlenül állatorvosával kell konzultálni, mert a kutyus étrendjét is hozzá kell igazítani.

Egyébként, hogy megnyugtassam, ismerek teljesen fog nélküli kutyákat, akik pompásan elboldogulnak az evéssel!

jelige: M2
2013-08-19
Hogyan etessem a Perzsa cicámat BARF étrend szerint???

Kedves Gazdi!

A BARF (biologically appropriate raw food, vagy born again raw feeders) egy angol betűszó (azok kedvéétrt írom le, akik még nem hallottak róla), azt jelenti, hogy biológiailag megfelelő nyers étrend, vagyis egy olyan az USÁ-ból indult  irányzat, mely szerint a kutyákat, macskákat az általunk megszokott főtt, hőkezelt ennivaló helyett nyers hússal és csonttal, valamint zöldségekkel etessük. Én magam is csak nemrégen hallottam róla, főként kutyák tekintetében. Bár annak idején az egyetemen azt tanultuk, hogy a macskák legtökéletesebb eledele az egér (:))), amit gondolom nyersen illik elfogyasztani, de ennél több információval sajnos nem szolgálhatok.

Egy alternatív orvoslással foglalkozó kolléga, Németh Vendel József biztosan foglalkozik kutyák nyers étrendjével, esetleg őt megkeresheti, akár a Facebook-on, ha van hozzáférése.

Sok sikert!

jelige: K.T
2013-08-19
A macska ehet-e nyers csirkemájat??-vagy főzzem meg neki??

Kedves Gazdi!

A csirke részeket csak teljesen frissen és alaposan lemosva szabad megetetni, mert szennyezett lehet Salmonella és Campylobacter nevezetű, hasemnést okozó baktériumokkal. Csínnyán kell bánni a máj etesésével, mert a macskák könnyen rászoknak, és kizárólagos etetéssel A-hypervitaminózis, vagyis túladagaolás alakulhat ki, ami a csigolyák elmeszesedését és egyéb gondokat okozhat.

jelige: Szövettan
2013-08-19
Tisztelt Állatorvos! Nemrég műtötték 5 éves kutyusomat, zárt, gennyes méhgyulladással és emlődaganattal. A méhgyulladásból szépen felépült, semmi baja mára hála Istennek. Az egyik cicijéből egy borsónyi nagyságú daganatot távolítottak el. A rendelőben azt mondták, 3 hét múlva érdeklődjek a szövettan eredménye után. Meg is tettem, de sajnos nagyon fel vagyok háborodva, mert azt mondták, hogy nem lett kiszámlázva a szövettan és így nem is küldték el vizsgálatra!!!! A rendelőben a műtétet végző doktornő azt mondta, hogy elküldik, ebből én arra következtettem, hogy ezt nem kell külön kérni, hanem automatikusan küldik vizsgálatra, akár embereknél! Természetesen nem a pénzzel volt a problémám, hisz az a 7 ezer Ft, amit megszabtak érte nem jelentett volna sokat hogy tudjam, mivel állunk szembe, de nekem nem is jelezték hogy ezt KÜLÖN KÉRNI KELL! A mintát megsemmisítették, így nem is tudjuk, hogy a kedvencemnek jó avagy rosszindulatú a daganata! Ami nagyon dühít még, az az, hogy nem is telefonáltak utánam, hogy nem lett kiszámlázva, kérem-e egyáltalán a szövettan vizsgálatát! S mikor rákérdeztem, hogy miért is nem, azzal az indokkal jöttek, hogy nem tudták a telefonszámom(!!), holott mikor megyek a rendelőbe, az az első kérdésük, hogy változtak-e az adataim, beleértve a telefonszámom, címem és email címem... Oda hozzájuk többé nem megyek :( Eddig meg voltam elégedve, de hatalmasat csalódtam bennük! Aztán jön a másik, ami ledöbbentett... Megkérdeztem, hogy most akkor mégis ezt hogyan deríthetném ki, hogy milyen jellegű a kutyám daganata?! Azt mondták, hogy van valamilyen izotópos vizsgálat, ami 50.000 Ft-ba kerül... Nekem sajnos erre nincs pénzem, örültem, hogy a kutyám majd' 70.000 Ft-os műtétét ki tudtam fizetni! Tetszene tudni tanácsot adni, hogy mi a teendő ilyenkor, vagy hogyan tudnám kevésbé költséges módon kideríteni az eredményt, hogy van-e valami más mód? Köszönöm előre is a válaszát és kellemes hétvégét, munkát!

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom a történteket, sajnos ilyen baklövés előfordul állat- és emberorvosi rendelőkben egyaránt, nagy kár, hogy hazánkban még igen csehül állunk a bocsánatkérésekkel, pláne a jóvátételekkel, ami az Ön esetében nem is könnyű, hiszen ha jól olvasom, már nincs meg a szövetminta.

Viszont az jó hír, hogy az egyedüli, borsónyi emlődaganatok, még ha szövettanilag rosszindulatúak is, ritkán adnak még áttéteket! Az ivartalanítás is nagyon jó dolog, hiszen csökkenti az esélyét a baj kiújjulásának.

Valóban létezik állatoknál is nagyon fejlett izotópos daganatkeresés (rendelőnkben Dr. Balogh Lajos foglalkozik ilyen vizsgálattal), de valóban nem olcsó mulatság. Amit tehet, hogy figyeli, időnként megtapintja  a kutyus emlőit és ha akármilyen kis csomót észlel, azonnal állatorvoshoz megy.

Minden Jót kívánok!

jelige: epegondok
2013-08-12
Kedves állatorvos! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy kutyáknál is létezik e epebaj, epegyulladás, epekő,hasnyálmirigyulladás ilyesmi mint az embereknél ? Ha igen azoknak milyen tünetei léteznek , mi az oka , gyógykezelés, kilátások? Nagyon szépen köszönöm.

Kedves Gazdi!

Nagyon köszönöm a kérdést, igen kutyáknál is van epehólyaggyulladás, , bár jóval ritkábban, mint embereknél, főleg a máj megbetegedéseihez kapcsolódnak. Az epehólyag gyulladása rendszerint bakteriális fertőzéssel jön létre, de nagyon ritkán okoz tüneteket kutyákban. A máj megbetegedéséhez kapcsolódó tünetek lehetnek sárgaság, hányás, hasi fájdalom, hasűri folyadékgyülem, vagyis megnagyobbodik a has, kitelt lesz. Az epekő legkönnyebben ultrahangos vizsgálattal mutathatóki, akárcsak  az embereknél, de jóval ritkábban fordul elő.

Az epeutak elzáródása hasnyálmirigy gyulladásnál jellemző, tünetei hasi fájdalmasság, emésztési zavarok, agyagszerű, fényes bélsár, a nyálkahártyák erősen sárga elszineződése.

A hasnyálmirigy gyulladás viszont sokkal gyakoribb megbetegedés kutyákban, lehet heveny, vagyis azonnal, gyorsan jelentkező és idült, vagyis elhúzódó lefolyású. A heveny hasnyálmirigy gyulladásnál hajlamosító tényező az elhízás, a sok zsírt tartalmazó eleség, egyes gyógyszerek, más betegségek, mint a fokozott hasűri nyomás hányás során, vagy hasat ért ütés, trauma. Magas láz, súlyos elesettség, hányás, fokozott vízivás jellemzheti a megbetedett kutyát, legjellemzőbb a hasi fájdalom, púpos hát, felhúzott has.

Gyógykezelés rendszerint állatkórházban megoldható, mert az első pár napban semmit sem ehet-ihat a beteg. Az enyhe esetek kilátásai jók, de gyakran lesz idült, vagyis elhúzódó a betegség.

Az idült hasnyálmirigy gyulladásnál a kutya jókedélyű, de a szőre feltűnően borzolt, tompafényű, nagyon lesoványodott. Gyakran és nagyon sok bélsarat ürít, ami kenőcsös, agyagszerű, de lehet híg, véres is. Általában a sok vízivás is jellemző, főleg, ha következményes cukorbetegség is kapcsolódik a gyulladáshoz. (Az inzulin, vagyis a vérben lévő életfontosságú cukor, a glükóz felhasználását lehetővé tevő hormon is a hasnyál mirigyben termelődik.)

Enyhe, kezdeti esetekben elég a megfelelő diéta, könnyen emészthető, apróra vágott, kevés állati zsírt tartalmazó eledel, de előrehaladott esetekben a hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimet is pótolni kell gyógyszeresen.

Remélem tudtam segíteni és azt is, hogy csak elméletben érdekelte a kérdés, vagyis senki sem beteg a családban!

(Forrás: Dr. Karsai - Dr. Vörös: Állatorvosi belgyógyászat)

jelige: Fives a cica?
2013-08-12
Kedves Doktor úr! Van egy ivartalanított szobacicám, aki lehet Fiv pozitív. Nem tudni biztosan, mert a teszt elvegzése lehet hamis eredményt hozott az állatorvosom szerint. Majd meg kell ismételni. Közeleg az éves ismétlő kombinált oltása. Érdeklődni szeretnék, hogyha esetleg Fiv pozitív, akkor legyengíti majd az oltás, vagy semmi gond nélkül megkaphatja? Vagy hogy az immunredszere nem jól működik megbetegedhet a védőoltástól? Válaszát előre is nagyon köszönöm, Zsuzsi

Kedves Gazdi!

Szerintem nagyon jól gondolkodik- az oltások valóban egy időre megterhelik az immunrendszert. A szobacicák beoltásáról megoszlanak a vélemények: egyes állatorvosok ajánlják, mert elvileg a cipőtalról is bekerülhetnek a betegítő vírusok a lakásban tartott macskákhoz, mások szerint nem szükséges.

Legjobb lenne, ha a vértesztet végző állatorvosával átbeszélnék az esetleges következményeket, a lehetőségeket, hogy a cica jelenlegi tüneteinek és általános állapotának figyelembevételével a lehető legjobb döntést tudják meghozni.

jelige: fekete kandúrjaj
2013-08-12
Tisztelt Doktor Úr! Kan macskánk megsérült, nem tudja felemelni a farkát, olyan, mintha élettelenül himbálózna utána. Még a földre is lelóg. A széklatét nem tudja tartani, állandóan foltot hagy, ha leül, s potyog belőle a széklet ide-oda. Először nehezen mozgott, de most már futkos, jókedvű, s eszik is rendesen. Viszont a végbélnyílását nem tudja összezárni, nem működnek az izmok. Van rá esély, hogy rendbe jöjjön? Sajnos műtétre nincs pénzünk,mit tudok vele tenni műtét nélkül, hogy segítsek rajta? Köszönöm válaszát! Tisztelettel: T

Kedves Gazdi!

Lehetett balesete a cicának, megsérült a farok, végbéltájék beidegzése. Ha azonnal orvoshoz kerül, akkor megpróbálhatnak gyógyszerekkel, az idegek regenerálódását segítő vitaminokkal változást elérni, de legalább meg tudják vizsgálni, röntgenezni az érintett területet.

Így hetek múlva, bevallom őszintén nehezen tudom elképzelni, hogy magától meggyógyul, de csodák néha vannak. Sokkal valószínűbb, hogy így marad, sőt, az érzéketlen, béna farok megsérülhet, könnyen elfertőződik, és nagyon megnehezíti a cica életét. Az inkontinencia, vagyis a bélsár tartási nehézséggel is az a helyzet, hogy vizsgálat nélkül csak jóslásokba bocsátkozhatnék.

Ha a költséges kezeléseket, műtét nem is tudnak vállalni, egy vizsgálat erejéig érdemes lenne olyan állatkórházba vinni a cicát, ahol meg tudják vizsgálni és legalább egy röntgen felvételt tudnak csinálni- sokan vannak olyan anyagi helyzetben mint Önök, de megbeszélni a lehetőségeket mindenképpen érdemes!

jelige: tapika
2013-08-12
A kutyám nem tud lábraállni,ha sikerül neki akkor is leesik a lábáról.már egy hete lassan nem eszik,nagyon gyenge,kicsit túlsúlyos.

Kedves Gazdi!

Azonnal állatorvoshoz, otthon nem lehet segíteni egy ennyire beteg kutyán, mert már nem csak az eredeti baja van, hanem a koplalástól annyira legyengült, hogy intenzív infúziós terápia segíthet. Olyan helyre menjenek, ahol kiegészítő vizsgálatokat is tudnak végezni, vagyis van ultrahang, röntgen, stb.

<< <  123 / 485 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.04.03
2017. március 30-án éjjel, a 22. kerület Baross Gábor telepről eltűnt Mázli! Barátságos, játékos, vezényszavakra nagyjából hallgat. Ha bárki tud róla információval szolgálni, a 30/945-7091; 30/820-4560 számokon érheti el a tulajdonosokat.
2017.01.01
Budafokon talált kutyus telefonszámmal: 06 20 932 4505 https://www.facebook.com/trixi.szabo/posts/1710261915666522
2016.11.28
Augusztus közepén született nagyon játékos, eleven, kézhez szokott, dorombolós kiscicák keresik új örökbefogadó gazdijukat, féreghajtva, bolhátlanítva. Érdeklődni lehet: +36-30-2530158