Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Kutya
2014-03-11
Tisztelt Doktor úr! Megint én vagyok ezt az üzenetet írtam magának: "Van egy 9 éves tacskó keverék kutyám a bal szeme fölött észrevettünk neki valami púpot. olyan mint ha kicsit nőtt volna. Mi lehet ez? Előre is köszönöm válaszát!" Mára genny jött ki belőle. daganatból jöhet genny? szerintem valami tályog féle, maga szerint? Előre is köszönöm válaszát!

Kedves Gazdi!

Nem, a tályogokból szokott genny jönni, ami jó jel, már ami a daganatokat illeti. Még mindig azt javaslom, hogy mihamarabb keresse fel állatorvosát!

jelige: korai szülés
2014-03-11
Tisztelt Doktor Úr! Készülünk kiskutyát vásárolni, természetesen rendes tenyésztőtől. A kiskutyák azonban 7 nappal a várt időpont előtt születtek meg. 6 db kiskutyából 3 élte csak túl. Az lenne a kérdésem, hogy ez jelenthet-e bármiféle rejtett betegséget, hajlamot, akármit a későbbiekben? A tenyésztő azt mondta, az egyik kutya nem olyan szép jelenleg mint a többi, de csak ő a szuka és én mindenképp szuka kutyát szeretnék. Van bármiféle várható betegség azért, mert korábban születtek, vagy nincsen? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: M. Szandra

Kedves Gazdi!

Lehet, hogy túl szigorú leszek, de nem javaslom, hogy a rendes vemhességi időnél korábban született alomból vásároljanak kiskutyákat. Az anya megbetegedése sem zárható ki, ahogy örökletes betegségek sem, akár károsodhattak a magzatok még az anyaméhben, ráadásul a legrosszabbul fejlődő kiskutya gyakran rosszabb esélyekkel indul az életben, mint a jól fejlődő alomtársak. Ezek a hátrányok azt is jelenthetik, hogy beteges lesz a kutyus, sokat kell majd rá költeni, nem biztos, hogy egészséges kutyaként éli le az életét. Ha megteheti, olyan sikeres tenyésztőnél adjon ki pénzt, akinél egészséges, időre született kiskutyák közül válogathat.

Persze előfordulhat, hogy tévedek, de fel kell készülniük erre a legrosszabb eshetőségre is. Utólag, ha már megszerette az ember a kiskuytát, már úgysincs szíve sem visszaadni, sem a tenyésztővel pereskedni az esetleges pénzvisszatérítés miatt.

(Bevallom őszintén nem vagyok híve a pénzért, gyakran sok pénzért folyó kutyatenyésztésnek-vásárlásnak, mert egyrészt nem a fajtán múlik az, hogy egy kutya szerető társunk lesz-e, másrészt nagyon nehéz olyan valóban hozzáértő tenyésztőt találni, aki megengedheti anyagilag is magának azt a függetlenséget, hogy valóban csak a legegészségesebb, legjobb génekkel rendelkező kutyákat tenyéssze, és az alomkból is csak a legéletrevalóbb, legjobban sikerült kiskutyákat adja el pénzért. A kutyatenyésztés, ha valóban lelkiismeretesen végzik, akkor nem egy megtérülő műfaj, inkább költséges hobbi.

Ráadásul a menhelyek dugig annak gazdátlan kiskutyákkal, és az is gyakori, sajnos, hogy helyes-aranyos szakutyák véletlenül hoznak a világra bűbájos keverék kiskutyákat, akiket szívesen odaadnak ajándékba.)

jelige: .
2014-03-10
Tisztelt Doktor úr! Van egy 9 éves tacskó keverék kutyám a bal szeme fölött észrevettünk neki valami púpot. olyan mint ha kicsit nőtt volna. Mi lehet ez? Előre is köszönöm válaszát!

Kedves Gazdi!

Sok minden lehet: tályog, vérömleny, szőrtüszőgyulladás, vagy esetleg jóindulatú, vagy rosszindulatú daganat. Akkor lehet pontosan megmondani, ha mintát vesznek belőle (cytológiai vizsgálatra), vagy ha nő, akkor eltávolítják és utána szövettani vizsgálara elküldik. A szem fölött elég rossz helyen van a dudor, főleg ha nő, nem várnék az Önök helyében sokat, minél hamarabb felkeresném állatorvosomat!

jelige: befogadott
2014-03-10
Tisztelt Doktor úr! Fél éve került hozzánk egy fajtiszta westie kislány,csontsoványan szegődött a házunkhoz.Kidobhatták mi pedig befogadtuk.Siralmas állapotban volt,de mára jól táplált,jókedélyű kutyus.Egy gond van vele,hogy rengeteg benne a kullancs ( tanyán lakunk,elkerülhetetlen) és a kullancsok körül sebes a bőre.E bből nagyon sok van a testén. Kérdésem: Hogyan lehetne ezt kezelni? Lenyírjam a szőrét teljesen? Esetleg van rá valami sampon vagy valami szer amivel tömegesen lehet kullancsot írtani?Egyesével szinte lehetetlen lenne. Válaszát előre is köszönöm. Császár Rita

Kedves Gazdi!

Szerintem legjobb lenne most mégis egyesével kiszedni a kullancsokat úgy, hogy ne nyomják össze a potrohukat. Nagyon sok éle kullancsellenes készítmény van a piacon- nyakoörv, spot on, vagyis a nyakra cseppentendő oldat, amely megvédia kutyákat a kullancsoktól, ezeket állatpatikákban lehet kapni.

Többet olvashat kullancsokról és kutyákról ITT!

jelige: nagy baj 2
2014-03-07
Jó estét! Pár napja nagy baj jeligével írtam önnek. Közben kiderült, hogy vesebeteg a kutya, gyors vérteszt készült , magas a kreatinin szintje a vérében, ezt mondta az orvos. A kutya nem eszik, vizet is keveset fogad el, egyedül csak a nutri plusz gélt nyalja le a kezemről, néha hány.  Nagyon lefogyott, sokat alszik, kedvetlen. Az állatorvos azt mondta el fog menni. Kérdésem a következő: infuziós és hasonló kezelésekkel, gyógyszerrel meghosszabbítható e az élete, és mikor jön el az a pont amikor el kell engedni? Semmilyen gyógyszert nem kapott, küzdjünk vagy adjuk fel ?

Kedves Gazdi!

Ez nagyon nehéz kérdés, hiszen el kell dönteni, hogy mennyi idő nyerhető, illetve mekkora stresszt okoz, ha újabb vizsgálatokat végeznek (röntgen, ultrahang, stb), illetve legalább tünetileg elkezdik kezelni.

Ha megpróbálják egy pár napig az infúziózást, akkor előfordulhat, hogy visszajön az étvágy, az életkedv. Ha semmi javulást nem észlelnek, akkor még mindig lehet úgy dönteni, hogy inkább fájdalommentesen elbúcsúznak tőle. Ha meg sem próbálják, akkor sosem fog kiderülni, hogy mi történt volna, ha kezelik. Ha kezelő állatorvosuk nem tudja ezt biztosítani, akkor kérjenek beutalót nagyobb állatkórházba, ahol szoktak infúziós, intenzív terápiát is végezni.

jelige: fialás utáni súlyveszteség 2
2014-03-07
Köszönöm a válaszát! Egy kicsit információdúsabban kellett volna fogalmaznom. Tenyésztő vagyok és a porta 21 feline finest tápjait használom, a vemhes macska most ezt eszi: Féreghajtót rendszeresen használok. Az említett utóbbi esetnél egy német táplálékkiegészítő pasztát kaptunk az állatorvostól és egy idő után vissza is állt a cica súlya. Most csak arra lennék kíváncsi, hogy megelőzhetem-e valahogyan, valamilyen készìtménnyel a súlyveszteséget. Köszönöm!

Kedves Gazdi!

A macskák a vemhesség alatt folyamatosan híznak. A vemhesség elején tartalékot képeznek, de végig igyekeznek annyi tápanyagot, energiát magukhoz venni , amennyit csak lehet.  Ad libitum, vagyis szabadon hozzá kellene férnie az anyamacskának a száraztáphoz, hogy annyit ehessen, amennyit akar, illetve mellé lehet etetni nedves tápot, illetve házi kosztot.

Megnéztem az Ön által használt tápot, amelyre valóban azt írják, hogy szuperprémium, de az összetételét megnézve csak 37 % a csirkehús, a második összetevő pedig a barna rizs, tehát sajnos a tápokra jellemzően a növényi összetevők dominálnak, amelyek a macskák számára nem olyan jól emészthetőek, mint az állati alkotórészek. Persze ha a többi tenyészmacskánál jól működik, akkor előfordulhat, hogy megfelelő, de lehet, hogy ki kellene egészíteni még házilag zsírral és hússal.

A német táplékkiegészítőről nem tudom, mi lehetett, látatlanban nem tudom azt javasolni, hogy adják, mert előfordulhat, hogy olyan vitaminok vannak benne, amelyek túladagolhatóak. Erről az azt ajánló állatorvost kellene megkérdezni.

jelige: fialás utáni súlyveszteség
2014-03-07
Tisztelt Doktornő/Úr! Az egyik cicámnak másodszorra lesznek kölykei. Az első alom utàn jelentős súlyveszteség volt nála megfigyelhető, és csak nehezen, hosszú idő alatt tért vissza az eredeti súlyához. Amennyiben lehetséges, ezt most szeretném megelőzni. Olvastam róla, hogy léteznek olyan tápok, kiegészítők amelyek a súlygyarapodásért felelősek. Tudna ajánlani nekem ilyesmit? Válaszát köszönöm!

Kedves Gazdi!

Nem tudom, hogy Ön macskatenyésztő-e, de ha igen, akkor biztosan valamilyen szuperprémium táppal eteti a tenyészmacskáit, ezesetben ennek a tápnak a vemhes, illetve szoptatós macskáknak vagy a kismacskáknak való fajtáját etesse.  A növekvő magzatok az utolsó hetekben, héten már nyomják a gyomrot, az anyamacska nem tud nagy mennyiséget fogyasztani, így az utolsó héten a legfontosab az energiadúsabb, vagyis zsírosabb, több fehérjét tartalamazó táp, amelyből kisebb mennyiség is fedezi a megnövekedett igényt. A vemhes macskát féreghajtani is kell még szülés előtt, hogy a kiscicákat az anyatejen keresztül ne fertőzze meg bélférgekkel.

Ha Ön nem tenyésztő, akkor először is azt javasolnám, hogy ne tenyéssze tovább a  cicát, hanem a mostani szülés után 6-8 héttel ivartalaníttassa. Erről további információkat talál ITT. A táplálásról és a féreghajtásról ugyanúgy kell gondoskodni, mint egy tenyésztőnek. Energiadús, zsíros, jól emészthető, nem emberi élelmszer boltokban kapható, hanem speciális állateledel szaküzletekben, állatorvosi rendelőkben kapható táppal etesse, vagy adjon a tápjoz állati zsírt, mondjuk kacsa, vagy disznózsírt, főtt húst, főtt tojást, sajtot, tejfölt. A macskák helyes táplálásáról talál még információt ITT.

Előfordulhat, hogy a leggondosabb táplálás ellenére is fogy a cica, ekkor állatorvosi kivizsgálásra van szükség, hogy kiderüljön, mi lehet a háttérben.

jelige: nyúl
2014-03-06
Tisztelt DoktorÚr! Ugyan én nem kutyussal vagy cicussal kapcsolatosa kérdést tennék fel,de remélem erre is tud válaszolni. Nekünk nyulaink vannak 4 hónaposak,étvágyuk nagyon jó-kukoricát.búzát és tápot esznek,de nem fejlődnek,szőrük kifejezetten hullik. Mi lehet a betegségük,mit tegyünk? előre is köszönöm:Kovács Mónika

Kedves Gazdi!

Bár nem derül ki számomra a leveléből, hogy milyen célból tartja a nyuszikat, de igazából nem is nagyon számít, már ami a táplálásukat illeti.

A nyulak legfontosabb tápláléka a jó minőségű széna, ami az össze takarmány legalább 65-70%-át kell jelentse. A jó minőségű széna halvány zöld színű, kellemes illatú, pormentes. Szénarácsban szokták a ketrecre erősíteni, hogy egész nap elérhető legyen.

A kész gyáritáp gabonákból áll, a táplálék 5 %-át képezheti, mert magas energiatartalmú, és hízlal. Ide tartozik a kukorica, búza is, ezért ezeket a gyári táp mellé adni felesleges.

zöldfélék, zöldségek, gyümölcsök a táplálék 25%-át teszik ki: ehetnek a nyulak répát, fehérrépát, almát, körtét a magja nélkül, káposztaféléket, sütőtököt nyersen, petrezselymet, spenótot, nem szennyezett helyről szedett gyermekláncfüvet, tyúkhúrt.

Friss vizet önitatóból szoktak biztosítani.

Az is előfordulhat, hogy a takarmányozási hibák mellett élősködő, vagy fertőzés okozza a szőrhullást, ezért meg kell mutatni őket állatorvonak. Az oltások is esedékesek félevente.

Nagyon jó lenne,ha beszerezne egy nyúltartásról szóló könyvet, amiből még több jótanácsot kaphat.

jelige: nagy baj
2014-03-07
Jó reggelt! Szeretném megkérdezni, hogy hogyan lehet megkülönböztetni idős kutyánál, a súlyos máj illetve veseelégtelenség tüneteit egymástól ? Lehetséges-e, hogy a vérvétel eredményen a normális karbamid szint mellett mégis veseelégtelensége van a kutyának ? köszönöm

Kedves Gazdi!

Nem egyszerű az élő szervezeteket vizsgálni, sajnos mindenre, és mindennek az ellenkezőjére lehet találni példát, nem egyértelmű "mérések", eredmények és számok szerint kell dolgoznia az állat és ember orvosoknak. Előfordulhat a veseelégtelenség normális karbamid szint mellett is.

Gyakori, hogy csak a terápia, a kezelés hatásossága alapján következtethetünk a betegségre, ahogy az is, hogy az egyik rendelőben, laborban mért véreredmény nem egyezik a másikkal, más időben más eredményeket mérünk, és az is gyakori,hogy nincs pénz, lehetőség minden szükséges vizsgálat elvégzésére.

Az is előfordul, hogy a kezelés szempontjából nem feltétlenül szükséges a 100%-os diagnózis, mert a máj és veseelégtelenség tüneti kezelése nagy vonalakban megegyezik: infúziós terápia, vitaminok, fájdalomcsillapítás, szükség esetén antibiotikum, stb. Mindkét szerv magától regenerálódik, orvosilag ezt a szervezeti regenerálódást tudjuk támogatni. Előfordul, hogy sebészeti beavatkozásra is szükség van, ennek eldöntésére több kiegészítő vizsgálatra van szükség, egy vérvizsgálat önmagában nem elég.

Annál biztosabb egy diagnózis, minél több oldalról megtámogatjuk vizsgálatokkal: ultrahang, röntgen, CT, biopszia, szövettan, stb.

Nagyon remélem, hogy sikerül segíteni az idős kutyán, akár máj, akár veseelégtelensége van.

jelige: szemcsepp
2014-03-06
Az állatorvosom száraz szemet állapított meg a 7 éves kutyámnál. Használható-e az emberi Visine szemcsepp állatoknál? Köszönöm szépen!

Kedves Gazdi!

A száraz szem betegségnél a legfontosabb a pontos diagnózis mellett a gyakori könnypótlás, amit műkönnyel szoktunk végezni (pl. Tears Naturale). A Visine szemcsepp a tetrazolin hirdoklorid nevű hatóanyagot tartalmazza, amely szűkíti a szem  kötőhártyájának ereit , ami nem biztos, hogy segít a szem szárazságán, ráadásul nem tesztelték kutyákon a használatát, így nem ajánlom. Legjobb lenne, ha konzultálna a kutya kezelőorvosával, illetve szemészetben jártas kollégával,és az általuk ajánlott állatgyógyászati készítményeket, illetve állatgyógyászatban is bevált humán gyógyszereket használná.

jelige: segítség
2014-03-05
1-2 napja mopsz kutyámon bal oldalán kis dudor megnéztem nem is kemény nem is puha és nem is érzékeny rá egyátalán. Nem bágyadt! Érdekelne mi lehet ez, oltást veszettség ellen januárba kapott másfél hónapja volt vírusos fertőzése, de abból kigyógyult állatorvos kezelte. érdekelne mi lehet ez a dudor ha tud segíteni

Kedves Gazdi!

Ahhoz, hogy meg tudjuk mondani biztosan, hogy mi lehet és ne csak találgassunk (lipoma, tályog, gyulladás, szőrtüsző jóindulatú megnagyobbodása, daganat, stb) mintát kell venni a duzzanatból, amit éber állapotban is lehet egy vékony tűvel: ezt úgy hívják vékonytű aspiráció. A mintát laboratóriumban mikorszkóp allatt megvizsgálják, és sajtek típusából megmondják, mi lehet.

Az is előfordulhat, hogy állatorvosa úgy ítéli meg, hogy az lenne a legjobb, ha mintavétel helyett eltávolítaná a duzzanatot egyben, majd úgy küldené el szövettani vizsgálatra, hogy kiderüljön, van-e további teendő.

jelige: tojás nyersen
2014-03-05
Tisztelt Dr. Nő! Adhatok-e nyers egész héjas tyúktojást a kutyusomnak, aki 3 hónapos és nagyon szereti. A szőre fényesebb lesz és a kalcium tartalma is jó, úgy tudom. Köszönöm!

Kedves Gazdi!

Nem javasolm a nyers tojás etetést, mert fennállhat az esélye, hogy hasmenést, gyomor- és bélgyulladást okozó baktériumokkal (Salmonella, Campylobacter) fertőződhet a hőkezeletlen tojás héjáról a kutya. A legjobb, ha szakszerűen összeállított, jó minőségű táplálékkal, táppal eteti kutyáját és akkor nincs szükség kálcium pótlásra , ráadásul a túl sok héj szorulást, székrekedést okozhat. Főve értékes része lehet a kutyák táplálékának a tojás, de a héjat elhagynám.

A kutyák táplálásáról olvashat még ITT!

jelige: Rocky
2014-03-05
Tisztelt Doktor Úr! A mopsz kiskutyám naponta többször sőt mondhatni sokszor elkezd fulladni mintha mélyen szívná be az orrán a levegőt és nem jönne. Ez pár másodpercig tart. Korábban is csinálta ezt de nagyon ritkán, kb 2 havonta 1x álmából mikor felkelt. Elvittük őt állatkórházba, ahol meg röntgenezték és a röntgen kép alapján tüdőgyulladást diagnosztizáltak, ami már akkor furcsa volt, mert a kutyának a kedve a fulladástól jó, rendesen eszik, semmi jele nem látható arról, hogy beteg lenne. Szóval kapott gyulladáscsökkentő szurit és antibiotikum szurit, valamint 4 napi antibiotikum tablettát adtak, hogy azt adjam a kutyámnak. Mindent be is tartottunk, ahogy mondták, de a szurit követően még javulást láttunk mert nem csinálta annyiszor ezeket a rohamokat. A 3. nap végére visszatért a gyakori fulladása ezért ismét visszavittük, amikor azt mondták, hogy valószínüleg légcsőszűkület és erre kaptunk gyulladáscsökkentő gyógyszert hogy azzal csillapítsuk a fulladását. Ma voltunk az orvosnál és mikor hazaértünk, megmértük a kutyust mert elég könnyűnek éreztem és kiderült hogy a stabil 8 kilóról lefogyott 6,7-re. A kérdésem az lenne hogy vajon szakszerűen jártak el az orvosok?

Kedves Gazdi!

Nagyon nehéz helyzetbe hoz. Azt meg tudom állapítani leveléből, hogy Ö nem elégedett és sajnos a kutyus is csak rövid időre lett jobban. Az biztos, hogy a röntgen vizsgálat nagyon szakszerű döntés volt a kollégák részéről, valamint hogy mopsz fajtában a legtöbbünknek a légcsőszűkület, légcsőkollapszus és annak rosszabbodása jut eszébe a leírt tünetekről, mert minden rövidfejű, brachycephal fajta hajalmos erre. Ha a kutyának veleszületetten lazák, gyengék a légcsöveket összekötő kötőszövetei, és a légcső a kor előrehaladtával egyre gyakrabban összeesik, főleg stresszre, terhelésre, ami hajlamosít minden alső léguti fertőzésre, így a légcső- illetve tüdőgyulladásra is, tehát akár mindkét diagnózis megállhatja a helyét. A fogyás viszont aggasztó jel, mindenképpen tovább kell vizsgálni a kutyát: vérlabor, szív- és hasiultrahang vizsgálat, és a légcsőkollapszus tisztázására endoszkópos vizsgálat a következő lépés. Ha bizalma már nincs a korábbi rendelőben, akkor kérhet beutalót/fordulhat más intézményhez, ahol mindent egy helyen el tudnak végezni.

jelige: Mi történik?!
2014-03-05
Körübelül 1 hónapja befogadtunk egy nőstény cicát. Max.(4-5 hónapos lehet). Hajnal óta olyan a viselkedése mint aki elleni készül. Viszont a hasán nem látszott a vemhességre utaló jelek és történni sem történik semmi reggel óta egy cica sem született még..Valóban vemhes lenne ilyen fiatalon??Mi lehet a baj?

Kedves Gazdi!

Nagyon szubjektív lehet az állatok viselkedésének a megítélése, ahogy a valós korukat sem mindig könnyű kideríteni, még kellő tapasztalattal sem. Mindenképpen keresse fel állatorvosát, mert meg kell vizsgálni a cicát annak eldöntésére, hogy miért viselkedik különösen.

jelige: Májelégtelenség/Vérkép 4 - korrekció
2014-03-05
Előző "Májelégtelenség/Vérkép 4" jeligéjű kérdésemben nem jól adtam meg néhány adatot, ezt szeretném korrigálni: Egész pontosan a diagnózis: "Bordaív alatt található, nagyon echodus májszövet. Epecsatornák tágak, epehólyag elnyúlt alakú. Megnagyobbodott lép, a lép farki végén a has középvonalától lejjebb a burok alatt kb. 1,2cm sötét kerek daganatra emlékeztető árnyék." Tehát e-szerint a daganat nem a májban, hanem a lépben van, de ettől függetlenül az előzőekben leírt kérdéseim változatlanok. Köszönöm türelmét! László

Kedves Gazdi!

Ha biztosat akarunk tudni, akkor folytatni kell a kivizsgálást, amíg ki nem derül, pontosan micsoda az ultrahangon látott képlet: ez biopszia mintavétellel lehetséges, méghozzá vagy ultrahang vezérelve, a hason keresztül, vagy úgynevezett diagnosztikai laparotómia keretében, mikor felnyitják altatásban a hasüreget, hogy megnézzék, illetve mintát vegyenek a gyanús képletből, és eldöntsék, hogy szükséges-e a lépet eltávolítani. A lépen lehet tályog, vérömleny, de sajnos daganat is, ezért csak akkor lehet a kezelésről, illetve a kilátásokról nyilatkozni, ha megvan a szövettani diagnózis.

jelige: Májelégtelenség/Vérkép 4
2014-03-05
Üdvözlöm ismét! Mai napon kutyámmal visszamentünk az orvoshoz, ahol készült ultrahangos felvétel, ami elég rossz dolgokat mutatott. Az egyik egy sötét, kb. 4-4,5 cm-es folt, ami gondolom daganat is lehet. A másik, hogy a máj kisebb, mint kéne lennie és fehér foltokat mutatott az UH, (és alig elkülöníthető a környező szervektől) ami az orvos szerint májzsugorodásra utal. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben mit lehet tenni? Milyen kilátásokra lehet számítani? Illetve elképzelhető-e, hogy az említett folt nem daganat? Alternatív gyógymódok? Válaszát előre is köszönöm! László

Kedves Gazdi!

Egyrészt nagyon örülök, hogy elszánta magát a további kivizsgálásra, és ezek szerint kezelőorvosa is egyetértett. Másrészt a máj elváltozásai aggodalomra adnak okot, és valószínűleg meg is magyarázzák korábbi vérleleteket. A következő kérdésen helyesbített, mert kiderült, hogy az ultrahangon megtalált góc a lépen van.

jelige: máj
2014-03-04
Üdv! Az érdekelne, hogy főtt csirkemáj idős kutyának milyen gyakran adható? Lehet e probléma a túletetéssel? Azért kérdezem, mert jelenleg ez az egyetlen étel amit elfogyaszt szivesen . köszönöm

Kedves Gazdi!

A máj kizárólagos etetése nem javasolt, ahogy azt Ön is említi levelében, mert nagy mennyiségű A- és D-vitamint tartalmaz, amelyek túladagolva súlyos, akár végzetes betegséget (fogyás, fokozott csontképződés a csigolyákon, könyökön, deformált csontok, súlyvesztés). Ez már akkor is érintheti kutyáját, ha egy héten 3-szor kap májat. Kínáljon helyette jól emészthető, nedves táplálékot.

Ha nem derül ki az étvágytalanág oka, akkor újra keresse fel állatorvosát!

jelige: Micike73
2014-03-01
kb 6 hete tartó hasmenés menhelyről hozott cicánál volt féreghajtása, kapott Neo Panpurt utána Kliont de még rosszabb a helyzet azóta mit tehetek most ?

Kedves Gazdi!

Ha már 6 hete tart a hasmenés, akkor először célzott bélsárvizsgálat kell, bélsár tenyésztéssel, mert enélkül csak találomra lehet kezelni a cicát. Ha ez sem hoz eredményt, akkor vérlabor, ultrahang vizsgálat, akár endoszkópos vizsgálat tudja tisztázni, hogy mi okozza a krónikus hasmenést.

Addig is ha jó az általános állapota a cicának, nincs kiszáradva, jókedvű, akkor a fél-egynapos koplalás általában jót tesz a hasmenésnek, majd jól emészthető, jó minőségű táplálékkal kell megkínálni: vagy speciális gastrointestinális táppal, vagy rizzsel és hússal, ami natúr joghurttal, kifejezetten állatoknak való probiotikummal kiegészíthető.

jelige: Májelégtelenség/Vérkép 3
2014-03-01

Üdvözlöm! Régebben írtam már önöknek "Májelégtelenség/Vérkép" jeligével, és az akkor írtak óta ismét volt kutyusom vérvételen, és szeretném, ha ezt is véleményezné(k). A régebbi laboreredményeket is bemásolom, hogy ne kelljen keresgélni, tehát: A tavalyi eredmények: (2013 - 09 - 27) Albumin 36,9 g/L (25,0 - 41,0) ALT (GPT) 69 U/L (5 - 60) AST (GOT) 89 U/L (10 - 50) GLDH 3 U/L (<10) Alkalikus foszfát 107 U/L (30-40 ) GGT 9 U/L (<9) Összbilirubin 3,8 umol/L (0,1 - 5,1) Direkt bilirubin 0,8 umol/L (0,1 - 1,7) Epesavak 13,1 umol/L (0-6) Karbamid 4,0 mmol/L (4-9) Kreatinin 98,20 umol/L (40-140) Hemolizis ABN Ikterusz ABN Lipaemia ABN Idei első eredmény: (2014 - 01 - 14) Összfehérje 67 g/L (55 - 75) Albumin 33,8 g/L (25,0 - 41,0) Globulin 33,2 g/L (20,0 - 45,0) A/G arány 1,02 (0,60 - 1,50) ALT (GPT) + 176 U/L (5 - 60) AST (GOT) + 60 U/L (10 - 50) GLDH 12 U/L (- 10) Alkalikus foszfatáz 128 (- 280) GGT 7 U/L (- 9) Összbilirubin 4,6 umol/L (0,1 - 5,1) Alfa amiláz 757,00 U/L (100 - 1200) Lipáz 321 U/L (0 - 300) CK (kreatin kináz) 452,00 U/L (20 - 225) LDH 1210 U/L (20 - 250) Triglicerid 0,69 mmol/L (0,30 - 1,20) Koleszterin 9,1 mmol/L (3,2 - 6,2) Fruktózamin 472 umol/L (187 - 386) Karbamid 4,1 mmol/L (2,5 - 6,7) Kreatinin 88,80 umol/L (20 - 150) Nátrium 149 mmol/L (135 - 155) Kálium 5,30 mmol/L (3,60 - 5,60) Na/K arány 28,11 (28,80 - 40,00) Klorid 109 mmol/L (100 - 116) Kalcium 2,66 mmol/L (2,50 - 3,10) Magnézium 0,73 mmol/L (0,70 - 1,00) Foszfát 1,2 mmol/L (0,8 - 1,6) Vas 30,4 umol/L (18,0 - 25,0) Enyhénhemolitikus minta- Bilirubin, GGT, fruktózamin, CK, LDH, K értékeket enyhén emelheti. Ikterusz Normal Lipemia Normal és

végül az idei második eredmény: (2014 - 02 - 28) Albumin 35,0 g/L (25 - 41,0) ALT (GPT) + 163 U/L (5 - 60) AST (GOT) + 71 U/L (10 - 50) GLDH 8 U/L ( - 10) Alkalikus foszfatáz 128 U/L ( - 280) GGT 4 U/L ( - 9) Összbilirubin 3,2 umol/L (0,1 - 5,1) Direkt bilirubin 0,70 (0,1 - 1,7) Epesavak ++ 20,9 umol/L ( - 5,0) Karbamid 4,3 mmol/L (2,5 - 6,7) Kreatinin 81,80 umol/L (20 - 150) Minta minőségi indexek Hemolizis + Enyhén hemolitikus minta. Bilirubin, GGT, CK, LDH, K értékeket enyhén emelheti. Ikterusz Normal Lipemia Normal Vannak értékek, amik valamennyit javultak,, és vannak, amelyek romlottak, ez most gyakorlatilag stagnáló állapotot tükröz? Kutyám továbbra is Hill's májdiétás tápot eszik, és továbbra is szed májvédőt (Hepa pet), ennek ellenére nincs javulás, ilyen esetben mi az ami "bezavarhat"? László

Kedves Gazdi!

Ahogy a múltkori válaszoban is leírtam, szerintem folytatni kellene a kivizsgálást, mert egyedül a vérképre nem lehet alapozni a dignózist, sem a kezelést, ezért most is azt javaslom, hogy menjenek el legalább egy ultrahang vizsgálatra, vagy modernebb 3D képalkotós vizsgálatra, hogy több kiderüljön arról, miért emelkedettek enyhén a májenzimek, illetve mi okozza a fáradékonyságot és a bélsár sárgás színét a kutyusnál.

jelige: Nyuszika
2014-02-28
Üdv! Puszedli 4 éves bak nyuszika.Kb. az utóbbi 4 hónapban hajnaltól délután 1-ig 2-ig megy a hasa.A szénát nem szereti ,ezt nem tudom mivel kéne pótolni(vagy esetleg milyen fajta szénát vegyek?).Sajnos elég sok joghurtos dropsot adok neki,pedig tudom hogy ez nem helyes.Zöldséget,gyümölcsöt nagyon szereti a tápból próbálom a minőségit megvenni neki.Esetleg tudna ajánlani egy egészséges tápot?Szeretném egészségesen táplálni,de nem tudom ,hogy csináljam,mit adjak neki.Adna tanácsot,hogy milyen táp jó neki?( tervezem ,hogy veszek neki Megan Megi tápot-ebben sok a rost-)Szereti még a gyógynövényeket is. A másik probléma,hogy ezen a héten elkezdett tüsszögni.Nem tüsszög annyit ,csak egyszer-egyszer.Ez miért lehet? De szerencsére ugyanúgy futkosik,játszik. Kérem segítsen!Előre is köszönöm, Veronika

Kedves Gazdi!

Nem tudom elképzelni, hogy egy nyúl ne szeresse a szénát! Azt gondolom, hogy a joghurtos drops jutalomfalattal, ahogy azt Ön is érzi rögtön le kellene állni, mert az nyúlemésztés szempontjából teljesen értelmezhetetlen dolgokat tartalmaz (pl. olajok és zsírok, tej és tejtermékek), ráadásul maga a gyártó is naponta maximum 1-3 db-ot engedélyez. Szerintem a szénamentes, joghurt dropsos táplálás magában felelős lehet a hasmenésért.

A jó minőségű széna halvány zöld színű, kellemes illatú, pormentes. Ennek kell kitennie a táplálék 70%!-át. Szénarácsban szokták a ketrecre erősíteni, hogy egész nap elérhető legyen. Semmivel nem pótolható, csak a széna etetéssel gondoskodhat nyuszija egészséges bélműködéséről. A magam részéről azt tanácsolom, hogy többet ne vegyen joghurt dropsot, nyuszija semmit sem veszít, ha életében többet nem eszik ilyet, sőt!

A kész gyáritáp gabonákból áll, a táplálék 5 %-át képezheti, mert magas energiatartalmú, és hízlal.

A zöldfélék, zöldségek, gyümölcsök a táplálék 25%-át teszik ki: ehet répát, fehérrépát, almát, körtét a magja nélkül, káposztaféléket, sütőtököt nyersen, petrezselymet, spenótot, nem szennyezett helyről szedett gyermekláncfüvet, tyúkhúrt.

Nagyon jó lenne,ha beszerezne egy nyúltartásról szóló könyvet, amiből még több jótanácsot kaphat, a tüsszögés miatt pedig nagyon jó lenne,ha felkeresne egy állatorvost, aki meg tudja viszgálni.

 

jelige: Béres
2014-02-28
Jó napot&#33; Szeretném megkérdezni, hogy az emberi Béres csepp adható e kutyának ?

Kedves Gazdi!

Elvileg adható, de a Béres gyárt speciálisan kutyáknak összeállított kutya-Béres cseppet, a neve Minera-cseppek, azt ajánljuk inkább!

jelige: Nyafi
2014-02-28
Kedves Doktor! Az egy éves cicámnak nagyon hullik a szőre kb. 2-hónapja. Foltok nincsenek, de vakarózik a fej környékén. Fésüléskor pedig korpa jellegű fehér pöttyök vannak a szőrében. Volt egy másik cicánk, de egy hónappal ezelőtt el kellett altatni. Neki szintén nagyon hullott a szőre. Arra gyanakszom, hogy tőle kapott el valamit. A helyi állatorvosunk azt mondta, hogy fürdessem meg Nisoral samponnal, az segít. Még nem próbáltuk ki, de nem vagyok benne biztos, hogy ez a legjobb megoldás. A cica kap Plerasan immunerősítőt, valamint prémium tápot. Kicsit rossz az étvágya. Inni elég sokat iszik. Csak benti cicáról van szó, és csak 5-hónapja van nálunk. A lakás nem száraz, sőt, küszködünk a penésszel. Akvárium is van. Szeretnék tanácsot kérni, mit tegyek. Esetleg lehet gomba? Az előző cicánál a citológiai vizsgálat gombaspórák jelenlétét észlelte. Javasolták a tenyésztést is. Esetleg tőle kapott el valamilyen gombás fertőzést? Nagyon köszönöm előre is a választ! Üdvözlettel!

Kedves Gazdi!

Biztosat csak akkor lehetne mondani, ha szőr- és bőrkaparék minta vétel történne, mint ahogy az előző cicájuknál is, és mikroszkóp alatt meg lehetne vizsgálni a kórokozót. Így célzott kezelésre lenne lehetőség.  A gombán kívül az úgynezetet "sétáló korpa" nevű kis szőrélősködő is lehet a cica budáján, ami mikroszkóp alatt felismerjető.

jelige: Beteg cica
2014-02-28
Tisztelt doktor úr/nő!!! Az 1,5 éves ivartalanitott, oltott perzsa macskámnak néha sűrű nyál folyik a szájából mosakodás után. Valamint heti többször is köhög a fejét előre nyújtva. Szeptemberben tüdőgyulladása volt. Akkor naponta köhögött, de nem nyáladzott. Székrekedése is volt a múlt héten. Az állatorvosunk azt javasolta ,hogy vegyünk szőroltdó tápot. A szőrére gyanakodott. Azt mondta, ne vigyük be vizsgálatra, csak ha nem javul. Na most a székrekedése elmúlt, de továbbra is nyáladzik és köhög. Mi baja lehet?? Étvágya van. Sokat iszik.

Kedves Gazdi!

Örülök, hogy megoldódott a székrekedés.

A perzsa macskáknak nagyon sok segítség kell a szőrápoláshoz, egymaguk nem győzik a tenyésztők által kifejlesztett bunda ápolását. Rendszeres, napi kefélés, csomótlanítás és fokozott szőroldás kell, ha nem juthatnak szabadon fűfélékhez, hogy maguk intézzék el a lenyelt szőrcsomókat.

A nyálzás lehet attól, hogy elkezdett vedleni és nagyon sok szőrt hullajt, de lehet fekély, sérülés a szájüregben, ami fokozott nyálzást vált ki. A szőrlabdák felöklendezése is hasonlít a köhögéshez, előrenyújtott nyakkal, többszöri próbálkozással történik. Leveléből, a cica vizsgálata nélkül nem lehet megállapítani, hogy "csak" a tavaszi vedlés miatt vannak a tünetek, vagy van komoly, kezelést igénylő baj. Mindneképpen állatorvosi vizsgálat tudja csak tisztázni ezt.

jelige: szilárd
2014-02-28
Üdv! öreg kutyám nem fogadja el a szilárd táplálékot, csak amit nyalni, lefetyelni lehet, mitől lehet ?

Kedves Gazdi!

Sok mindentől lehet, például előfordulhat, hogy fájnak a fogai, fogyíny gyulladása van és fájdalmas a rágás. Az is lehet, hogy a nyeléssel van gondja, a torkában, illetve nyelőcsövében kell keresni a bajt.

Előfordul olyan betegség, amely a rágóizmokat érinti, azok megkeményedését, majd sorvadását idézi elő, az idővel egyre fájdalmasabb lesz a száj kinyitása (myositis eosinofilica).

A bágyadtság, a láz, fájdalom, netán hányinger, vagyis az egész szervezetet érintő problémák is okozhatnak ilyen viselkedést, ezért mindneképpen keresse fel állatorvosát minél előbb!

jelige: nyuszifül
2014-02-28
Üdvözlöm!Törpenyuszim kb. 4 és fél éves,utcán talált nyuszi, ivaros.Először tapasztalom, hogy beindult nála a párzási időszak.A kérdésem az, hogy ilyen korban lehet-e még ivartalanítani, illetve hogyan enyhíthetőek a tünetei mert látom hogy kissé megviseli ez az állapot, de nem szeretnénk pároztatni.Előre is köszönöm válaszát!

Kedves Gazdi!

A tavaszi zsongás a hím nyuszikat is eléri így tavasszal. Nem értem pontosan mit ért azalatt, hogy megviseli, meglátásom szerint gyakoribb, hogy a gazdi viseli nehezen állatkája amúgy teljesen normális ivari viselkedését. Hiába pároztatnák egysezr, attól még ugyanúgy tartani fog a párzási időszak. Ám ha rosszul értem, és a nyuszi bágyadt, étvágytalan, kedvetlen, vagy túlzottan nyugtalan, ingerült, akkor legjobb, ha állatorvoshoz viszik, aki meg tudja vizsgálni, van-e egyéb baj is.

A 4,5 év törpenyusziknál valóban nem számít fiatalnak, de ivartalanítani bármikor lesz, amitől általában lassanként megszűnik az ivaros viselkedés. Az alatatást körültekintően kell végezni, mert bármely korban rejt magában kockázatot. Lehet, hogy állatorvosa szükségesnek tart majd egy műtét előtti részletesebb kivizsgálást, hogy kiderüljön, minden rendben van-e, illetve hogy jól megterevezhető legyen az alatatás és a műtét. (Műtétekről bővebben olvashat, ha IDE KATTINT!)

<< <  123 / 499 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara
2017.10.15
XXII. kerület, Vihar utcából október 14-én megszökött cirmos színű, 2 éves, ivartalanított kandúr cicánk, Tódi (Tódor). Nyakörve nincs, de chip van benne! Félős cica, még soha nem járt kint az utcán. Nagyon várjuk haza! Tel: +36204569939 Pongrácz Zsuzsa
2017.09.13
Elkóborolt kiscicánkat keressük. Rózsavölgyből, az Orsovai utcából (Ady Endre úthoz közel) tűnt el szeptember 03-án. 4 és fél hónapos, szürke cirmos lány macska. Neve Lola, az álla és jobb első mancsa fehéres. Szeme sárgás. Minden szükséges oltást megkapott. A kép kb. 3 héttel ezelőtt készült, tehát azóta kicsit nagyobb lett. Kérem, hogy aki látta, enni adott neki vagy befogadta, jelentkezzen, mert nagyon várjuk haza! Megosztásokat mindenkitől, de különösen, aki Rózsavölgyben, Kelenvölgyben lakik, illetve laknak ott ismerősei, nagyon köszönnék! 06 20 462 9028