Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉSI AKCIÓ

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: Pötyike
2009-10-06
Tísztelt cím! Szintén önökhöz fordulok 2008 nyarán írtam Pötyike kutyám (15éves-lassan 16)gennyes méhgyulladásban szenvedett azóta jó volt gyógyszeres kezeléssel hálistennek sikerült állapotát javítani ,igaz csepegett belőle kicsi genny mindig .4napja kerülhetet bele kullancs amire észleltem ,addig fokozatosan romlott a kedélye,és 2 napja csetlik -botlik-összeesik .Ma vittem orvoshoz ,tegnapi kullancs kivétel után de ugye itt fenáll a öregség veszélye is .Igaz a orvos nemvette komolyan a kullancscsípést mert ez ellen nemkapott gyógyszert de előtte pedig erős volt .Enni eszik ,inni nagyon sokat de lázas is volt tehát az is befolyásolhatja.1 napig nem székelt ma mikor hazajöttünk végre sikerült neki először kicsit zöldest,azután normálist.A baj állandóan összeesik ,ill. ha megy is ingadozva rettentően.Bár tavaly nyáron még rosszabb volt a helyzet és rendbejött.Kérdem mi lenne most jó neki?Különösen kullancs elleni kezelés érdekelne? Hálásan köszönöm válaszukat!
Nem megnyugtató, ha a gennyes méhgyulladás következményeként egy éve még mindig gennyes folyása van a kutyának. Attól tartok, hogy ez egyértelmű jele annak, hogy teljesen talán sohasem gyógyult ki a betegségből a Pötyike. Akár ettől is lehet a mostani csetlés-botlás, és természetesen a kullancsok által terjesztett betegségek is okozhatják a most leírt bágyadtságot, hátulsó testfél gyengeséget, lázat, sok vízivást, sok pisilést. Bármilyen kezelés megkezdése előtt ajánlatos lenne a Pötyike részletes kivizsgálása (fizikális vizsgálatok, vérvizsgálatok, képalkotók ...). Csak így derülhet ki, hogy fennáll-e kullancs által terjesztett babéziózis, vagy az eredeti gennyes méhgyulladás következményei, vagy netán mindezektől független betegség. Kullancs ellen nem kezelünk, a kullancsokat cseppekkel,vagy myakörvekkel próbáljuk távoltartani a kutyáktól, macskáktól. Ha ez nem történt meg, akkor a kullancs által terjesztett betegségeknek a betegség súlyossága alapján többféle gyógyszeres, infúziós kezelése szóbajöhet.
jelige: Púder
2009-10-06
Tisztelt Doktor Úr! 13 éves kutyámat tavaly novemberben műtötték emlő daganattal (ivartalanították is) szeptember elején szokatlanul lihegett és többet ivott a kelleténél megállapították, hogy van egy kis folyadék a tüdejében amire kapott furosemidet + káliumot 2 hétig sajnos a másik oldalon is előjött a daganat, de most azt mondták ne operáljuk nehogy szétterjedjen jobban és hogy ez úgy néz ki, hogy lassan növő daganat.. Sajnos az izületei is fájnak most az őszi átállásnál amire rymadilt kapott (ami sokat segít) időközben kapott ovestint is mert éjszakánként bepisilt amiről most egy másik orvos azonnal leállított 1 1/2 hónap után hisz az ösztrogén meggyorsítja a daganat növekedését (én erre többször is rákérdeztem a szedés ideje alatt). most sokkal jobban van de vannak éjszakák amikor úgy látom mintha légszomja lenne és kezdek pánikolni, hogy a sok össze-vissza gyógyszerezés többet ártott mint használt neki! Kérem adjon tanácsot! Érdemes lenne egy máj tisztító kúrát alkalmazni nála és van-e olyan vitamin ami lassíthatja a daganat elterjedését? Előre is köszönöm válaszát! Üdv:
Nem lenne lényegtelen tudni, hogy: 1.) Mi volt a tavalyi műtét alkalmával eltávolított daganat szövettani eredménye. 2.) A mostani emlődaganat citológiai eredménye. 3.) A légzőszervi tüneteket szívelégtelenség, vagy az emlődaganatok mellkasi áttétje okozza-e. 4.)Milyen a kutya általános állapota, friss véreredményei. Ha legalább ezekre a válaszokra van válasz, akkor lehet a kutya esélyeit, megoldásait megbeszélni. Semmilyen tisztító kúrát nem javaslok, és nincs olyan vitamin, ami lassítaná a daganatok terjedését. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: Lulubell x-y.
2009-10-05
Tisztelt Dr.úr! Ma voltam állatorvosnál a kutyámmal.Kiderült hogy súlyos szőratkásodása van. Azt mondta a Dr.nő hogy jobban járnék hogy,ha elaltattatnám! Én nagyonszeretm a kutyámat,és csak most lesz 10 hónapos. Az lenne a kérdésem hogy ilyen esetben tényleg jobban járna a kutyus hogy ha elaltatattnám,vagy ezt még lehet kezelni??
A probléma az lehet, hogy a kutya generalizált szőrtüsző atkakórja tulajdonképpen maga is „csak” egy tünet, egy súlyos, immunszuppressziót okozó betegség tünete. A legtöbb esetben a minden kutyába jelenlévő szőrtüsző atkák akkor tudnak súlyosfokú, teljes testfelületen jelentkező tüneteket kiváltani, ha a szervezet védekező rendszere sérült. Én biztosan nem tudom megítélni, hogy gyógyíthatatlen-e a kutya. Állatorvosa nyilván jóval többet tud az esetről, sokféle kezeléssel próbálkozott már. Ha ő úgy ítéli, hogy bőrgyógyászati-, vagy egyéb szakrendelésen sincs esély a kutya meggyógyítására, akkor nyilván igaza van.
jelige: pamacs
2009-10-05
T. Doktor Úr! Macskám pár napja bágyadt, sokat alszik, kevesebbet eszik a megszokottná 1-2 napig szinte semmit nem evett)l. Úgy gondoljuk, hogy a foga jön, ugyanis inkább csak a pépesebb dolgokat fogadja el. Eléggé nyálzik,az orra is mindig nyirkos, és ma reggelre az orrán alvadt vér volt. Kamillával mostuk le. Ami még nagyon fura, hogy napok óta nem mosakszik. Felocer CVR vakcinát pár hete megkapta, úgy tudjuk ezáltal védve van a fertőző betegséggel szemben. A leírt tünetek összefüggésbe hozhatóak-e a fogzással (4-5 hónapos lehet a kiscica)?
Gyakori tévhit, hogy kölyök macskák bágyadtságát, akár súlyos tüneteit a fogváltással hozzák összefüggésbe, pedig igazság szerint a fogváltás egészséges macskákon és kutyákon szinte észrevétlenül zajlik le. Egy kijáró kölyök macska esetében az egyetlen vakcina (Felocell CVR-C, vagy újabban Felocell-4) beadása sajnos alig jelent védelmet még a macskanátha, panleukopénia, Calici vírus és Chlamyfia fertőzésekkel szemben sem - hiszen ehhez is ismételt vakcinázás kellett volna ill kell majd, ha jobban lesz a cica. A 4 felsorolt betegségen kívül sajnos még több fertőző betegség is jelentkezhet fiatal macskákon a leírt tünetekkel. A teendőjök egyértelmű, mielőbb ajánlott elvinni a macsekot állatorvosukhoz, hogy kideríthesse a tünetek okát, meggyógyíthassa a Pamacsot, majd folytathassák vakcinázását, parazitamentesítéseit és megbezséljék az ivartalanítás időpontját. Így van esélyük 15-25 évig egészségben megtartani a Pamacsot. Honlapunk Tudnivalók rovatában elolvashatja egy kijáró kölyökmacska ajánlott védőoltásait.
jelige: remény
2009-10-05
Üdvözlöm!Nekem egy 4éves bordói-dog kan kutyám van!2 hónapja hasmenéssel(víz szerű)kezeltetem,eddig sajnos eredménytelenül!Jó orvoshoz hordom,de sajnos nem tudja,hogy mi a baja!Már csináltak vérvizsgálatot.bélsár vizsgálatot és ultrahangot!Minden eredménye negatív.Rengeteg gyógyszert szedett,de sajnos egyik sem használt!Jelenleg is diétán van és gyógytápot kap.Ön szerint mi lehet a baj,és mivel segíthetnék szegénykémen?Válaszát előre is köszönöm!
Sejtelmem sincs, hogy a konkrét esetben mi okozhatja a hasmenést a kutyán - csak azt tudom, amivel állatorvosa is tisztában van, veleszületett és szerzett, fertőző és nem-fertőző betegségek tucatjai okozhatnak hasmenést egy kutyán (is). Ha állatorvosa kimerítette a rendelkezésére álló vizsgálatokat, és úgy látja, hogy ezek ismétlésének ( a gyógyszerezés megszűntetésével) nincs értelme, akkor természetesen elküldheti Önöket specialistához az Állatorvos-tudományi Egyetemre, vagy más helyre.
jelige: Bukfenc
2009-10-04
Kerti cicánk 3 napja bágyadt, alig mutatkozik, az eddig megszokott macskatápot sem eszi meg, sem vizet, sem tejet nem hajlandó elfogadni. Ma zacskós macska húsit is próbáltunk adni neki, máskor ezt alig várja, most rá sem nézett. Próbáltunk fecskendővel egy kis tejet adni neki, ezt nagy nehezen el is fogadta. Az orra száraz, szőre viszont egészséges, fényes. Erő is van benne, hiszen fán keresztül hagyja el az udvart, és közlekedik is, de nem az igazi a viselkedése. Kérem tanácsukat, mit lehet tenni vele?
Mielőbb el kell vinni állatorvosukhoz, hogy megállapíthassa mi a baja a macskának és meggyógyíthassa. A bágyadtság, étvágytalanság sok tucat (gyakorlatilag az összes) betegség tünete, ezért kitalálni lehetetlen a Bokfenc baját. Egy kijáró macska esetében különösen igaz, hogy az ivartalanítás, rendszeres védőoltások és parazitamentesítések jelentik a hosszú (15-25 év) élet titkát. Ha ezeket nem tesszük meg a macskánkért, akkor jóval hamarabb elkopik, elpusztul.
jelige: bigike
2009-10-04
űdvözlöm-Molnárné vagyok és már egyszer ebben a problémámban segitettek.Egy 13 éves beagle kutyám van akinek a füle végén a cimpájánál egy ömleny keletkezett.Elvittük az orvoshoz leszivta egy fecskendövel a vért.pár nap mulva ujra telitödött akkor fordultam önökhöz és ugy ahogy válaszolták visszavittem most már elaltatták kifogástalanul kitisztitották és ugy érzem rendben volt a kutyus.Igaz eléggé megviselte az altatás azóta csunyán horkol.egy hete történt a kezelés ,most ujra tele van a bigike füle.tehetetlen vagyok.ujra el kell altatni?és még hányszor.nagyon féltem szegénykét.Semmi kenöcs nincs amitöl felszivodhat ez a valami.Köszönöm
Kenőcs biztosan nem oldja meg önmagában a fülkagylón keletkezett vérömlenyt, sajnos. Ezek az elváltozások sokszor attól keletkeznek és újulnak ki, hogy a kutya külső hallójárat gyulladásban szenved, és a viszkető/fájdalmas betegségben a kutya rázza a fejét, csapkodja, kaparja a fülét. A korrekt othematóma műtét mellett a hallójárat gyulladást, mint alapvető okot is kezelni kell. Jelezze állatorvosának, hogy kiújult a probléma.
jelige: nun
2009-10-04
Tisztelt Doktor Úr! Tudom,hogy ez nem igazán ide tartozik,de hátha észbe kap 1-2 gazdi! Végigolvastam itt jó pár oldalt,és fel vagyok háborodva! Többen is fordulnak önhöz olyan panasszal,hogy hány a kutya,napok óta megy a hasa, levert stb.,és kérdezik ,hogy mit csináljanak?Az ilyen emberek miért tartanak állatot?Nekem is van egy spánielem,sosem vesztegetem az időt,ha gond van,AZONNAL hívom az orvosát!Ha esetleg más véleményre is kíváncsi vagyok,akkor is ráérek írogatni,ha a kutyámat már látta orvos.Képes valaki napokig kínlasztani egy állatot,amíg várja a választ?És ha addig elpusztul?Miért nem lehet felelősségteljesen állatot tartani?Ha valaki nem tud normálisan gondoskodni róla ,akkor ne tartson csak legyeket! Le a kalappal Ön előtt,hogy milyen türelmesen válaszolgat az idiótábbnál-idiótább kérdésekre!Én sokszor már a hajamat téptem olvasás közben! Sok sikert és kitartást kívánok! Tisztelettel:nun
Dehogynem tartozik ide az észrevétele,nagyon is... ! Biztosan észrevette, hogy minden hasonló kérdésre én is mielőbbi állatorvosi vizitet ajánlom, csak éppen a hajamat nem tépem közben. ))::
jelige: herpes vírus
2009-10-04
6-7 hónapos a kutyus és herpes vírushoz hasonló hólyagok jelentek meg a pénisze körül.A kutya mintha idegesebb , agresszívabb lenne, de ennek ellenére rendben van. A védőoltás most is használna, vagy már késő?nem szeretnénk elveszíteni a”kis szarost”. Előre is köszönöm!
Ugyan miért kellene (pláne emiatt) egy fiatal kant elveszíteni?! A herpesz vírus akut szakaszában észre lehet venni elsősorban a hüvely ill pénisz, tasak nyálkahártyáján körülrt, akár hólyagszerű elváltozásokat, de ez nem elsősorban a pénisz körüli bőr (?) -re jellemző. Igen kicsi az esélye, hogy Herpesz vírus fertőzés jelét látja a kutyán, sokkal valószínűbb akár primer bőrbetegség, akár parazitás-, gombás, bakteriális fertőzés vagy allergiás kórkép. Elveszíteni sem a felsoroltak miatt, sem az esetleges Herpesz vírus fertőzés miatt nem kell a kutyát. Állatorvosa meg tudja találni a tünet okát, és minden bizonnyal egyszerűen meg is tudja gyógyítani az ebet.
jelige: tücsök 3.
2009-10-02
Tisztelt Doktor Úr! Elhiszem, hogy szőrnyű gazdának tűnök az ön szemében. Nem szerettem volna untatni azzal, hogy miért vagyok ilyen helyzetben, de röviden leírom. Az előző tulaj a nyáron megkért, h vigyázzak a kutyájára 1-2 hetet, ennek kb. 2,5 hónapja már, azóta sem tudom elérni. Közös ismerősök szerint „olajra kellett lépnie”. Azt, hogy vemhes, nem tudom 100%-ban, de kb. 3 héttel ezelőtt egy kirándulás alkalmával összebarátkozott egy kannal, összeragadtak. Az én hibám, hogy nem vettem észre a tüzelését, de valahogy fel sem merült, hogy erre is kellene figyelnem. Ezért zavartam a leveleimmel, próbálok valamilyen szinten védettséget adni az anyának és a kölyköknek is. Most már az én felelősségem lett ez a kutya. Lehet, hogy kapta rendesen az oltásokat, de ezt én nem tudom. Elnézést kérek, hogy butának tűnő kérdésemmel zavartam, de nekem fontos és szakember véleményére voltam kíváncsi. Még egyszer köszönöm, hogy nem mellőzte leveleimet és válaszolt rájuk. Továbbra is maradok tisztelettel,
Nem írtam, hogy szörnyű gazda lenne, azt viszont írtam, éreztettem és gondolom is, hogy a kutyatenyésztésnek nem látom a feltételeit. Ha a szuka alkalmas is, felkészítve nincs, és ha a tárgyi feltételek hiánytalanul meg is vannak, Ön nem biztos hogy felkészült az eseményekre. Kérdése egyáltalán nem buta, de a témában járatlanságról tanúskodik. A kutya felkészítésében a védőoltások kérdése valóban egy fontos kérdés. Ha az eredeti gazdi nem érhető el, akkor érdemes lehet az eredeti állatorvost megkérdezni a vakcinázottság állapotáról. Emellett állatorvosa a szuka parazitamentesítését biztonságosan el tudja végezni. Értem a probléma azon részét is, hogy egy talán ideiglenesen Önnél állomásozó kutya ivartalanításáról nem szívesen dönt. De, ha vemhes a szuka, az ellés és kölyöknevelés időszakában jóval több potenciális veszély lehet, mint egy tervezett műtéti megoldásnál. Ha engem, mint szakembert kérdez, a helyzetben rejlő veszélyek miatt a következőket tanácsolhatom: 1.) Ha többszörösen megpróbálta elérni a tulajdonost, de ez nem sikerül hónapok óta, akkor megkísérelném elérni a tulajdonos családtagjait, rokonait is. Ha ez nem sikrül, akkor eredeti állatorvosát az információért, egészségügyi könyvért. Ha a kutya védőoltásai rendben vannak, akkor jelenlegi állatorvosával elvégezhetik a parazitamentesítést, további felkészítést az ellésre. Ön pedig felkészülhet az eseményekre pl a mi honlapunk Publikációk rovatában is olvasgathat hasznos írásokat. 2.) Ha nincs elérhető információ, vagy kiderül, hogy a kutya az égegyadta világon semmi ellen nem védett - akkor a mostani vakcinázásoknak veszélyei vannak. Ez a tény, valamint a nem tervezett párosítás, a szuka felkészítetlensége és az Ön gyakorlatlansága összességében az ellést/szoptatási időszakot esetlegessé, veszélyessé teszi. Ezért a 2. esetben a következőt tenném. A szuka ultrahangos vizsgálatával lehet megállapítani, hogy vemhes-e. Ha vemhes én az Ön helyében a kisebb rizikót választanám, ami a gyógyszeres vetéltetés, vagy a műtéti megoldás. Ha nem vemhes a szuka, akkor gond nélkül lehet rendezni védőoltásait. Higgye el nem a tisztelet hiánya íratja velem ezeket a sorokat, hanem a kutya és az Ön érdekeit próbálom figyelembe venni. Értem azt a dilemmát is, hogy ha megkerül az eltűnt gazdi, akkor kérdőre vonhatja Önt akár az ivartalanítás, akár a vetéltetés - de ugyanígy a párzás, ellés körüli bajok, vagy kölyökelhullás miatt is. A bonyolult helyzet megérne annyit, hogy megkísérel a kutya eredeti állatorvosával beszélni és a jelenlegi állatorvosával mindenképpen érdemes lenne az esélyeket latolgatni.
jelige: tücsök
2009-10-01
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm válaszát. A gond csak az, hogy a kutyát a régi tulajdonosok „leadták” nekem, sajnos már nem tudom megérdeklődni tőlük az oltásait, viszont szeretném megtartani a kölyköket és ivartalanítani sem szeretném (ha nem muszáj). Már érdeklődtem itthon egy állatorvosnál, ő azt mondta, hogy vannak esetek amikor egy kölykező szukának adnak emlékeztető oltást. Ezért fordultam Önhöz, hogy egy ilyen oltás mennyiben befolyásolja úgy a szuka mint a kölykök egészségét. Maradok tisztelettel:
Nézze, muszájnak nem muszáj az ivartalanítás - de a kutyatenyésztésről leírtakat továbbra is fenntartom, és nem látom a biztonságos végzéséhez szükséges kívánalmakat ... Azt honnan tudják hogy 3. hetes vemhes a kutya? Az előző tulajdonos mondta, hogy fedeztették, vagy mesterségesen termékenyítették? A vemhesség a pároztatástól, vagy mesterséges termékenyítéstől számított 3-4 héttel mutatható ki ultrahang vizsgálattal. Megtörtént ez az ultrahang vizsgálat, vagy nem is biztos a vemhesség? Egyáltalán mi ellen szeretnék oltani a kutyát? A kötelező veszettség oltás megléte miatt aggódnak, vagy a születendő (?) kölyköket akarják megvédeni? Nehezen tudom értelmezni azt is, hogy az előző tulajdonosoktól nem lehet telefonon sem érdeklődni és azt is, hogy miért nem „adták le” a kutyával együtt az oltási könyvet is. Az előző ellátó állatorvos is adhat információt a kutya védőoltásai tekintetében természetesen, hiszen a legtöbb rendelőben számítógépes nyilvántartás létezik. Általános szabály, hogy vemhes szukát lehetőség szerint nem oltunk. Az valóban igaz, hogy vészhelyzetben, indokolt esetben van néhány vakcina, ami alkalmazható vemhes szukákon is.
jelige: öklendezik a kutyusom
2009-10-01
Nekem egy kb 2éves palotapincsi kutyusom van/nem rég volt beteg orvosnál is jártunk vele kapott infuziót +szurikat is!de most meg nem nagyon eszik olyan is rájön ho mintha hányna de nem hányik semmit..csak remeg meg öklendezik vagy mi..nem tudom mit tegyek..ön szerint?
Szerintem egyértelmű, hogy mit kell tennie ... Mielőbb el kel vinnie a kutyát állatorvosához, hogy megvizsgálhassa. Csak így derülhet ki, hogy a korábbi betegsége meggyógyult-e, vagy mostani tüneteinek van-e köze a korábbi eseményekhez. Mielőbb jelezze állatorvosának a fejleményeket.
jelige: tücsök
2009-10-01
Szép jó napot kívánok! Kölykező a szukám (3. hétben van), nem tudom, hogy volt-e oltva korábban. A kérdésem: lehet-e oltatni éves oltással most, kölykezés előtt?
A 3. hetes vemhes szukát most nem érdemes semmi ellen sem beoltani. Sem a kötelező veszettség oltásnak, sem kombinált védőoltásnak, sem egyéb pl Herpesz vírus fertőzés elleni védőoltásnak nem most van itt az ideje. Levele azonban több okból is aggodalomra ad okot. A tisztességes kutyatenyésztéshez alkalmas és felkészített tenyészállat, felkészült tulajdonos és tárgyi feltételek egyaránt kellenek. Az Önökj esetében sokkal inkább a kutya ivartalanítása és a vemhes méh eltávolítása lenne ajánlott. Ezután pedig a szuka védőoltásait és parazitamentesítéseit rendszeresen kellene kérni.
jelige: Pista galamb3
2009-10-01
Köszönöm válaszát! Önnek teljesen igaza van,de abban már nem annyira profik,hogy ilyesmire válaszoljanak,legalábbis nem egészen érthető számomra!Ők akikkel beszéltem maguknak szeretnék megtartani,akkor meg már ugyanott vagyunk.Aztmondták,hogy megpróbál hazarepülni,de nem fog menni neiki.Vittem orvohoz ő aztmondta akkor nem törés hanem ficam és rendbe fog jönni,ill. a galamb fogja tudni,hogy készen áll-e az utazásra!Mi már engedtük ki igaz régebben kb2hóapja akkor felborult szegényke,mostmár vettünk mellé egy párt igaz fogalmam sincs milyen nemű de jól elvannak látszólag.Nem áll szándékomban galambászkodni csak Pistát sajnáltam egyedül!Az ön válasza is fontos volt számomra mert minig mindenben kutyusokkkal kapcsolatban sokat segitett nekünk,és ezt mégegyszer nagyon köszönöm!Egyébként száma alapján 10éves galamb,szóval veterán:)Gondolom valaki azért nagyon várhatja őt vissza,mert van ki 3-éve keresi a galambját! Minden jót!
Szurkolok Önöknek, hogy a Pista sorsa itthon, vagy Belgiumban de megnyugtatóan rendeződhessen.
jelige: macika
2009-10-01
Üdvözlöm!kb 2 hete köhögött a cicám elvittem orvoshoz de nem talált semmit meghallgatta a tüdejét benézett a szájába kapott 2 szurit de semmi nem változott még kapott féregirtot is meggyogyul magától vagy vegyek valamit a patikában köszönöm a válaszát
Ne vegyen semmit (a macskának) a patikában. Sokkal többre megy, ha jelzi állatorvosának, hogy az első vizit és kezelés nem hozott eredményt a kutya állapotában. Nem csodálkoznék, ha részletes vizsgálatokat (fizikális vizgsálatok, vérvizsgálatok, egyén kiegészítő vizgsálatok ...) ajánlana, hogy kiderülhessen a tünet oka és eredményesen kezelhessék a cicát. Egy oltatlan, 5-10 éves macskában betegségek tucatjai okozhatnak köhögést. Ezek egy része nem diagnosztizálható egyszerűen, van, hogy vírustezstekre, vérvizgsálatokra, röntgenfelvételekre, szívultrahangra ... van szükség ahhoz, hogy kiderülhessen az igazság. Emberek esetében sem csodálkozunk azon, ha a háziorvos vizgsálatokat ajánl.
jelige: tacskó
2009-10-01
Tisztelt Doktor úr! Szeretném megkérdezni, hogy a Condrosulf 800 mg tablettát lehet-e adni porckorongsérvben és artrózisban szenvedő kutyának? Eddig Nutradylt (+Rimadylt kúraszerűen) szedett, de nagyon erős illata miatt nehezen lehet neki beadni még ételfalatkában is, így sok kárba ment a dobozból. A problémát súlyosbítja, hogy elég súlyos májelégtelenségben szenved (Legalont szed rá). Szeretném megkérdezni, hogy amennyiben nem ellenjavallt, mennyit szedhet belőle egy 9 kg-os, 17 éves kutya? Esetleg van-e más, amit tud ajánlani? (Nutradylon kívül Luposannal, Artrovet 500-zal, Artiviával próbálkoztunk, szteroidot nem szeretnénk.) Köszönöm szépen a választ!
A kondroitin-szulfát teljesen ártalmatlan hatóanyag, akár napi 1, vagy 2x1 tablettát is kaphat egy 10 kg-os kutya is. Számomra nem világos, hogy a többféle leírt készítménnyel mi volt a problémájuk - de azt egyetlen táplálékkiegészítő szertől sem lehet várni, hogy meggyógyítsa a porckorong sérvet és az idült ízületi gyulladásokat. Ezek mindegyike legfeljebb a tüneteket enyhíti, a betegség lezajlását lassítja. A szteroidok szisztémás adásától én is óvnám az öreg, májelégtelenséggel is küzdő kutyát. A helyi alkalmazást azonban érdemes lehet megbeszélni kezelő orvosával - mint ahogyan a teljes problémakör kezelését célszerű állatorvosával egyeztetni.
jelige: Pista galamb 2.
2009-09-30
Jó napot Dr úr! Igen mi vagyunk:) Már érdeklődtünk természetesen a gazdi után,most felteszem máshova is ahol Belgiumiak is vannak!Javúlt a szárnyacska repked vele a padláson stb.de a ”profik”aztmondják,hogy Belgiumig sosem ér el,és attól félek ismét baja esik! Bár ha a dr úr szerint működik a dolog,tehár rendbe jöhet akkor nyilván meggyógyúlhat teljesen esetlegesen készen állva a Belgiumi nagy útra!Ha más nem Pista marad! Köszönöm
Nézze, Önök nyilván eddig is sokat tettek a Pistáért, hogy mást ne mondjak nyilván megmentették az életét. Abban viszont dönteniük kellene, hogy a Pistát visszajuttatják-e eredeti gazdájának, vagy befogadják, elidegenítik őt. 1.) Azok a profi galambászok, akik megítélik a Pista állapotát, képességeit talán abban is segíthetnének, hogy a lábgyűrű jelölés alapján megtalálják a gazdáját Belgiumban. 2.) A profi sportgalambászok nyilván azzal is tisztában vannak, hogy egy befogott, felnőtt, idegen egyed meddig érzi idegennek a befogadó közeget, mik azok a jelek, amiből látszik, hogy visszatérne új otthonába ill. miként lehet új otthonhoz szoktatni az idegen galambot. 3.) Egy „egyszerű” betegségből, vagy legyengülésből a Pistának 3 hónap alatt nyilván teljesen fel kellett volna épülnie. Ha 3 hónap alatt nem rendeződött a Pista állapota, vagy esetleg nyomorék maradt a galamb egy nem (vagy nem szakszerűen ellátott) csonttörés (?) következményeként - így valóban nincs meg az a lehetőség, hogy szabadon engedve biztonságosan hazatérhessen.
jelige: cicók
2009-09-30
Tisztelt Doktor Úr! Nem tudom, hogy mit gondoljak de nagyon ijesztő számomra ez az egész, ezért is fordulok önhöz, 2 macskánk van lakásban tartottak, de kijárnak lakótelepi lakásban lakunk, egy ismerősömtől hallottam,hogy a gyermeke beteg és a máját megtámadta valamilyen féreg és ez biztos, hogy a macskától van neki én nem kommentáltam semmit ehhez, de nagyon megijedtem hiszen a 3 éves kislányom imádja őket és nagyon sokat játszik velük, kérem önöket mihamarabb válaszoljanak nagyon fontos, és mi a teendőm ha ez tényleg igaz! Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel:
Nem kizárt, hogy a kislány májbetegségét kutyáktól, macskáktól, süntől, rágcsálóktól ... származó valamiféle parazita okozza. Sajnos a lakótelepi nem elkerített, ritkán gondozott homokozók, játszóterek rejtenek ilyen veszélyt magukban. Elsősorban az állati ürülékkel szennyezett környezet a veszélyforrás. Ha csak ennyi a hír, abból természetesen nem lehet megállapítani, hogy egyáltalán az állatvilág bármely tagja-e a felelős a betegségért (zoonózisok) beleértve ebbe akár a sertés, vad, halfélék fogyasztását is. A kislány orvosai nyilván tudják, hogy milyen eredetű parazitózisban beteg a gyermek. Önöknek nincs egyébként más teendőjük, mint a cicák rendszeres, program szerinti parazitamentesítése és az alapvető higiéniai szabályok betartása. Kár lenne, ha egy (rém)hír miatt kialakult pánikban macska (kutya-, sün, na jó rágcsáló az OK ...) irtásba fognának - bőven elegendő a parazitamentesítés és a rendszeres kézmosás. Egy kijáró macska számára az ivartalanítás, rendszeres védőoltások és parazitamentesítések jelentik a hosszú (15-25 év) élet titkát. Ha ez nem történik meg, akkor 2-5 év alatt elkopnak, elpusztrulnak a delikvensek - de rövid, betegségekkel tűzdelt életük ideje alatt több veszélyt jelentenek fajtársaik és embertársaink számára.
jelige: Pista galamb
2009-09-30
Üdv! Érdeklődnék,hogy egy sérült szárnyú galambot mikr lehet a padlásról kiegedni kicsit?Visszajönne hozzánk ha már 3-hónapja tartjuk? Nem szeretném baja esssen de fogságra seem itélhetem A galamb Belgiumi gyébként és nem jelentkeztek még érte! Köszönöm
Ha már meggyógyult a galamb, akkor elengedhetik és véleményem szerint a Pista meg sem áll hazáig, Belgiumig. Ha még sérült a galamb, esetleg röpképtelen, akkor ne engedjék el, mert nem fog hazaérni. Értesítették a belga gazdát, hogy maguknál van a galamb? Mert egyébként nem tudja kitalálni. Nem tudom megítélni, hogy hány hónappal ezelőtt már kérdezett valaki sérült posta galamb ügyben, amin lábgyűrű volt. Maguk azok? Ha hónapok alatt nem sikerült rendezni a galamb sérülését, az nem jó ómen.
jelige: csoki73
2009-09-29
Yorkshirre terrier kutyám 4éves 3kg-os 5 hetes vemhesen szabad e adni advantix bolha és kullancs elleni cseppentőt? Vagy mit javasol vemheseknek valót?köszönöm előre!
Akár az Ön által említett Advantix, akár a Frontline Combo cseppek is hazsnálhatóak vemhes és szoptatós szukán is. A kutyák eredményes tenyésztéséhez alkalmas és felkészített tenyészállat, felkészült gazdi és megfelelő tárgyi feltételek is kellenek. Jól teszi, hogy megtesz mindent a felkészülés és felkészítés érdekében. Honlapunk Publikációk rovatában is talál még hasznos információt.
jelige: cilinke
2009-09-29
Tisztelt doktor úr! 1éve ivartalanitott kandur macskám nagyon ideges,csapkodja a farkát,fetreng a földön.Kapkod a farka tövéhez.Mi lehet a probléma.
Számtalan betegség, kóros állapot jelenlétét jelezheti a leírt módon a nem ivartalanított, védőoltásokat nem kapott, talán nem is parazitamentesített, kijáró kandúr. A kedvéért tippelek. Talán legnagyobb eséllyel gáttájéki, marakodásból eredő sérülést szenvedhetett a Cilinke. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja kideríteni a cica baját, majd ha ez megtörtént, akkor tudja meggyógyítani. Ha megúszták a kalandot, kérje a kandúr ivartalanítását, rendszeres védőoltásait, parazitamentesítését, hogy 15-20 évet egészségeen élhessen. Ha mindezek nem történnek meg, nagy valószínűség szerint 2-5 év alatt elkopik, elpusztul a cica.
jelige: frami
2009-09-29
Van egy 7 eves Artur keverek kutyam.Az a panaszom hogy a kutya nyakan valami daganat feleseget vettem eszre.Fajdalmat nem tapasztaltam nala ha hozzaerek,de mintha lassaban enne. Mi a velemenye milyen betegsege lehet?
A leírt nyaktájéki duzzanat lehet tályog, vérömleny, savós duzzanat, egyéb gyulladásos eredetű képlet és daganat a pajzsmirigyből, nyirokcsomókból, nyálmirigyből, gége és garatképletekből, bőrből eredezve. Meg még a felsoroltakon kívül is egynéhány dolog. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal (fizikális vizsgálatok, citológia, képelkotók ...) tudja kideríteni, hogy a felsoroltak, vagy fel sem soroltak betegségek melyike jelentkezett. Ha megvannak az eredmények, akkor az esélyeket, megoldásokat is megbeszélhetik.
jelige: pamacs beteg
2009-09-28
van egy fél perzsa cicám. tünetei: rángatózás, nem tud menni, hátsó két lábát egyáltalán nem tudja használni. az ételt csak nyammogja. más orvosok szeritn sérült a kisagya. jelenleg nyugtatot szed
Más állatorvosoknak módjukban állt fizikálisan megvizsgálni a Pamacsot, vér- és egyéb laborvizsgálatokat, képalkotó vizsgálatokat végezni a macsekon. Így aztán könnyebben alkothatnak véleményt az oltatlan kölyökmacska tüneteinek a hátteréről. Írni ugyan nem írt kérdést, de gondolom arra kíváncsi, hogy mi okozhatja a Pamacs tüneteit és talán arra is, hogy meggyógyul-e. Nos én ezt nem tudhatom, ezeket a kérdéseket egyedül állatorvosa lehet képes megválaszolni.
jelige: Ribizli
2009-09-28
Kedves Doktor Úr! Pár hete egy városi gyepmesteri telepről örökbe fogadtunk egy kan vizsla keverék kb.: 2-3 év körüli kutyát. Oltva és féregtelenítve hoztuk el és akkor még tünetmentes volt. De pár napja étvágytalanná vált és takony folyik az orrából és a szemei is folyton becsipásodnak. Ott a gyepitelepen több kutyán is láttam, hogy taknyosak és elég betegesek voltak , volt amelyik köhögött is. Sajnos munkám miatt csak szerdán tudom elvinni állatorvoshoz a kutyust, addig hogyan tudnék segíteni neki? Utánna néztem kutyás könyvben ezeknek a tüneteknek és talán kennel köhögés lehet szerintem. Ez lehet halálos kimenetelű Doktor Úr? Illetve van másik kutyánk is , gondolom ő is elkaphatja?! Milyen kezelést fogunk kapni rá? Köszönöm szépen!
Egy makkegészséges új jövevény esetében is ajánlott állatorvosának mielőbbi felkeresése, most a tünetek kialakulása miatt pláne szükséges. Nem kizárt, hogy helyes a tippje, de meg kell mondjam, hogy orrfolyást számos egyéb fertőző és nem-fertőző betegség okozhat kutyákon, főleg, minthogy az adatlap szerint csak veszettség ellen oltott a kutya. Állatorvosának vizsgálati eredményei fogják eldönteni, hogy milyen kezelést célszerű alkalmazni.
jelige: harc
2009-09-28
Cicával kapcsolatban kérnék tanácsot. Van egy 8 éves fiú cicám, és egy ideje a szomszéd fiú cicája terrorizálja. Folyton átjön hozzánk, és megtámadja az enyémet. Morog rá, fenyegetően elé áll, ordítanak, stb. Az én cicám mintha nem is kandúr lenne, soha nem csavarog, nem veszekszik kandúrokkal, elkerüli őket.Amikor a szomszéd m,acska átjön, akkor is igyekszik elhúzódni tőle, ő nem akar verekedni, de az kiprovokálja. Zavarni nem akarom, mert a szomszéddal összeveszünk, nem értené, miért avatkozom bele, de ez már tűrhetetlen, hogy folyton itt ordítnak, az enyém jajgat, sőt elzavarja a miénket a saját udvarunkról , és nem mer bejönni órákig az utcáról. Gondoltam, ivartalaníttatom. A szomszéd nem akarja az övét, próbáltam rávenni. Nem tudom mit változna akkor a helyzet Ön szerint, ha az enyém ivartalanítása megtörténne? Akkor is átjárna veszekedni hozzá?Kandúrnak nézné akkor is? Attól félek, még rosszabb lenne, mert szelídebb lenne, a kevés harciassága, amivel még védi magát is elveszne. Ön mit tanácsol?Amúgy imádom a cicákat, a szomszédé is tündéri, hízelgős, kedves velem is, sajnálom zavarni, de nem tudom leszoktatni sem.8 évesen lehet ivartalaníttatni?Ha ez talán megoldás, csak akkor tenném, amúgy nem.
Hasonló macskakonfliktusk igen gyakoriak, a zenebona mellett igen gyakori, hogy sebesülések is keletkeznek a harci feleken és igen komoly parazitás, vírusos fertőzések is kialakulnak. Lehet 8 évesen is ivartalaníttatni egy kandúrt, bár ideális esetben ez már 1 éves kora előtt megtörtént volna. És az is lehet, hogy ezzel megszűnik a konfliktus forrása. Biztosat nem lehet ezügyben állítani, hiszen a területvédő magatartás is okozhatja a konfliktust, és ez fennállhat a maga cicájának kasztrálása után is. A választ leginkább úgy fogalmaznám meg, hogy nemigen látok más, eséllyel kecsegtető megoldást, mint a saját cica ivartalanítását. A hosszú élet titka amúgyis az ivartalanítás, és rendszeres védőoltások, parazitamentesítések.

<< <  123 / 396 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.09.18
22. Kerület Szemerédi utcából eltűnt a fekete félperzsa ivartalanított kandúr cicám. Aki tud róla valamit kérem jelezzen. Zoé névre hallgat 06209735459
2014.09.03
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: &quot;Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.09.03
Szeptember 2-án kora délután kiszökött a kertből a kutyám, Szamóca. Chipszáma:348094100097933 Július 18.-án fogadtam örökbe az Illatos útról. Közepes méretű, fehér, rövid, göndör szőrű (a háta közepén hosszanti irányban egy csíkban kissé zsemleszínű) ivartalanított szuka. Súlya 11-12 kg között. Különös ismertetőjele (egy darabig még), hogy a kb. egy hónapja történt ivartalanítás miatt a hasán le lett nyírva a szőr és még csak kicsit nőtt ki. Teljesen olyan, mint egy fehér pumi, kinézetre és tulajdonságra is. A kutya a XII. kerületben tűnt el, egészen pontosan a Kútvölgyi kórház mentőbejáratán látta kimenni a portás kb. fél három és három között. Sajnos barátságos, szófogadó. Oltva, féregtelenítve van. Ha bárki látja, kérem értesítsen azonnal:06-30-411-4648