Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: költözés
2013-05-27
Tisztelt Doktor! Azzal a kérdéssel szeretnék önhöz fordulni, hogy 3 éves kinti/benti kandúrom (nincs ivartalanítva) nem viseli jól a költözést. Konkrétabban elköltöztünk a szomszédos kerület végére (elég messze), és mikor elhoztuk kedvencünket, 2 hétig ki sem engedtük a házból, a tárgyait próbáltuk az előző házhoz képest ugyanoda elhelyezni őket. Rengeteget simogattuk, majd két hét után pórázon kivittük sétálni, egy héten keresztül. Majd mikor kiengedtük, először visszajött, de másodszorra sajnos nem... Ez 3 hónapja volt. A minap a régi háznál sétáltam el mikor megláttam, tehát jól van, csak éppen "haza" ment. Mit tudnék tenni hogy az új otthonában maradjon? Az előző helyen született sosem élt meg költözést. Esetleg az ivartalanítás jobban ide kötné? (de 3 éves...) Válaszát nagyon várom,és előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Legnagyobb bánatomra nem tudok tanácsot adni, ami biztosan beválik- nem biztos, hogy az ivartalanítás megoldás erre a problémára.

Amire az ivartalanítás biztosan megoldás:  tapasztalatok szerint a cica hosszabb életű lesz tőle, hiszen nem keveredik territoriális küzdelmekbe, így nem szerez sérüléseket, nem kap el olyan fertőző betegségeket, pl. macska AIDS, vagy leukózis tudományos nevén a FelV és FIV, melyek főként így terjednek. Ráadásul az ivartalanítás segíthet, hogy ne érezzen leküzdhetetlen vágyat a már kijelölt területe védelmére, hanem "elfelejtse" azt.  Abban is biztos segít, hogy ő ne tudjon befedezni kóbor-kijáró nőstény macskákat, akik így sanyarú, szenvedésekkel teli életre kárhoztatott kóborkiscicáknak adnak életet.

A fentiekből is látszik, hogy erősen ajánlom az ivartalaníást , adassák be az oltásokat, féregteleníttessék és simogassák ugyanannyit, mint most, hátha csak múló szeszély nála a "hazalátogatás". Ha mégsem, akkorfájó szívvel vagy bezárják a mostani lakásba, kibírják, hogy napokig igen hangosan fog tiltakozni ezellen, de aztán belenyugszik, vagy még fájóbb szívvel rábízzák egy jó szomszédra a régi lakhelyükön az etetését, esetleg visznek macskatápot, időnként visszajárnak simogatni, stb.

Sok sikert kívánok!

jelige: Lonci
2013-05-24
Tisztelt Doktor Ur 6 hetes kiskutyát hoztunk, ahonnét elhoztuk azt az információt adták, hogy adtak féreghajtó pasztát a kicsiknek a felnőtt kutyák is rendszeresen féregtelenitve vannak. A kiskutyából kullancsokat is szedtem ki mikor elhoztuk, nem lett baja szerencsére, a nagyobb probléma a sok orsóféreg ami ürült, milbemax tablettát adtam 2-3 napig minden székletben volt utána nem de most megint 5-6 napon láttam a székletébe , ez hogy lehetséges a féregtelenités után 5-6 nappal, vagy ez a tabletta hosszabb hatásu? természetesen feltakaritom, ahogy lehet. kéthét mulva ezt is meg kell ismételni? ha a füre rászárad maradványai a székletnek az tönkre megy-e vagy fertőzőképes? Mit javasolna? Ha ölbe volt a ruhán is maradhat féregpete, vagy ez csak féregtelenitéskor van? Ha az ölemben van elég a ruhát a mosógépben kimosni, illetve a féregpete mosással eltávolitható-e? Köszönöm válaszát: Ilona

Kedves Gazdi!

Muszáj megjegyeznem, hogy az új állatvédelmi törvény szerint a kiskutyáknak 8 hetes korukig az anyjukkal kell maradniuk, ennél korábban nem szabad őket elválasztani!

A féreghajtást a kiskutyák 2 hetes korától folyamatosan kell végezni 2 hetes időközökkel, először elég csak az orsóférgekre ható szer, majd 2-3 hónapos korban már kombinált tabletta (a Milbemax is ilyen), amely a galandférgekre is hat.

Nagyon jól teszi, ha alaposan feltakarít, sajnos a fűre rátapadt bélsárrészletekben is lehetnek fertőzőképes peték- ezek sokáig életben maradnak. Az mondják, hogy legjobb védekezés, ha elégetik a fertőző bélsarat, nem tudom erre van-e lehetőségük.

A féregpeték főleg féreghajtáskor ürülnek, de spontán is lehetséges ez, a ruhákról viszont egy egyszerű mosással eltávolíthatóak, ahogy a kezünkről is egy rendes kézmosással.

Ha 2 hetente megismétli a féreghajtást, akkor hamarosan elmúlik ez a gond. A kiskutya oltását is mihamarabb el kell kezdeni, mert a 3-4 hónapos korban beadandó veszettség oltáson kívül még jó pár oltásra szüksége van a fertőző kutyabetegségek ellen, ha felkeresi állatorvosát, akkor ezt is meg tudják beszélni. AZ általunk ajánlott oltási sort megtalálja, ha IDE KATTINT!

Teljék nagyon sok örömük a kiskutyában!

jelige: Kutyus
2013-05-24
Jó Napot! 2 éves Németjuhász kergeti állandóan a farkát és meg állmás nélkül körbe-körbe fut az udvaron a hasán egy keményedés található nem fáj neki.Kérem segítsen mi lehet a baja??? Köszönöm

Kedves Gazdi!

A legvalószínűbb, hogy valami fájdalmat okoz neki a hátulsó testfélen, vagy nagyon viszket: begyulladt bűzmirigy, gerincproblémák, sérülés, fertőzés, stb. Általános izgalmi tünetek is lehetnek ezek, elsősorban valamilyen mérgezésre gondolnék.

Ha mindent kizártak, akkor felmerülhet az epilepszia gyanúja is, tehát, hogy nem a test alsó, hanem felső részén, konkrétabban az agyban van a gond.

De ne siessünk ennyire előre, legelőször el kell jutnia állatorvoshoz, hogy alaposan megvizsgálhassák, és utána következhetnek csak a bonyolultabb betegségeket kizáró kiegészítő vizsgálatok.

jelige: pici cica
2013-05-23
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdésel fordulnék Önhöz, hogy 13 napja született kiscicám szemén váladék van ami oda van száradva, ezáltal ki sem tudja nyitni.Kamilával próbáltam mosogatni, se jobb, se rosszabb nem lett.Nagyon sok féle tanácsot kaptam már, de szeretném szakember véleményét kérni, hogy szükséges e valamilyen kezelés. Előre is köszönöm segítő válaszát.

Kedves Gazdi!

A kötőhártya gyulladás általában a fertőző macskabetegségek, összefoglaló nevükön"macskanáthaként" is emlegetik őket, mert felső léguti tünetekkel, kötőhártya gyulladással járnak, vírusok okozzák őket, amiket az anyukájuktól kapnak el a kiscicák- ezért is célszerű beoltatni a macskákat ezek ellen (az általunk ajánlott oltási sort megtalálja honlapunkon, ha IDE KATTINT!). Az oltást nem csak cicakorban, de felnőtt korban is el lehet kezdeni.

A kamillát azért nem ajánlom, mert bár a fájdalom csillapításában segíthet, de sokszor alkalmazva kiszárítja a szem környékén is fokozza a tüneteket. Célszerű sima vizes vattával eltávolítani a váladékot, amíg az csak savós, barna, de ha zöldes-sárgás, nyálkás lesz, ami a bakteriális felülfertőződés jele, akkor állatorvosi segítség is szükséges, mert akár el is veszítheti a kiscica a látását, ha nem kezelik.

A kiscicák oltását 8-9 hetes korban ajánljuk, de 1 hónaposan már el kell kezdeni a féreghajtást. Addig is melegen kell tartani a kiscicákat, az anyamacskának nagyon jó minőségű, állati zsír- és fehérjedús táplálékot biztosítani, őt is féreghejtani kell, hogy minél jobb immunállapotban legyenek a vírusos betegség leküzdésére.

Ha nem vágynak több macskaáldásra, akkor mihamarabb ivartalaníttassák az anyacicát, mert 4-6 héttel az ellés után máris készen lehet újabb kiscicák vállalására! (Honlapunkon hasznos anyagot talál az ivartalanításról, dr Thuróczy Juliannától, rendelőnk egyik alapítójától, aki a SZIE Állatorvotudományi Egyetem Szülészeti és Szaporodásbiológiai tanszékének klinikavezetője, ha IDE KATTINT!)

jelige: szutyi
2013-05-22
Tisztelt Doktor Úr! Két éve autóból kidobott kb 8-10 éves törpe spitz ivartalanított szuka kutyámnál kb 1 éve bőrférgességet állapítottak meg vérvizsgálat során. A kezelési javaslat szerint stronghold nyaki-háti részre 4-6 hetente, de ez nem írtja ki a kifejlett férgeket. A kérdéseim a következők: - Van-e olyan gyógyszer, gyógymód ami véglegesen kiírtja a férgeket? - Nincs káros hatása a folyamatos stronghold kenegetésnek más élettani funkciókra? - Szúnyog átviheti-e más élőlényre, vagy emberre a férgességet? Tisztelettel: Vágó Gyula

Kedves Gazdi!

Nagyon aktuális a kérdés, rendelőnkben ugyanis éppen mikrofilária szűrést végzünk: ezek az aprócska férgek okozzák kifejlett korukban a bőrférgességet, vagy a szívférgességet.

A stronghold kezelés nem ártalmas, akár egy életen át is folytatható, sőt, a szívférgesség elterjedésével nálunk is szinte kötelező lesz. Más állatra, sőt emberre is teljes mértékig átvihető a betegség éppen a fent említett mikrofiláriák, "baby férgek" által, mert ha akkor szív vért a fertőzött állatból egy szúnyog, mikor a mikrofiláriák a vérben tartózkodnak, akkor azok bejutnak a szúnyogba, és így a fertőzött szúnyogból továbbítódhatnak.

A kifejlett férgeket sebészi úton lehet eltávolítani, máshogy nem- ha el is pusztulnak, betokolódva megmaradnak a bőr alatt. Viszont a jó hír, hogy tünetet csak nagyon ritkán okoznak.

jelige: Dagasztás
2013-05-22
Üdvözlöm, Doktor Úr! Amit megfigyeltem 1 éves kandúr macskámnál, az nem is probléma, inkább csak afféle furcsaság. 3 hónaposan az anyja kidobta, így került hozzánk. Sok idő eltelt azóta, de soha nem szokott dagasztani. Ilyen még egyetlen macskámmal sem fordult elő. Milyen oka lehet ennek?

Kedves Gazdi!

Egy 3 hónapos macskát már ideje "kidobnia" az anyjának, tehát egyáltalában nem korai az elválasztási időpont. A dagasztás valóban nagyon jellemző macskaviselkedés, de egyáltalán nem kötelező, ez amolyan gyermekkorból visszamaradt dolog. Bennem valahogyan az évek során éppen az az elképzelés alakult ki, hogy azok a cicák hajlamosabbak a dagasztásra- ami persze nem szakkifejezés, de tökéletesen leírja, mikor simogatás közben a macska mellső és néha hátsó lábain ki-be húzogatja a karmait, mintha édesanyja hasát dagasztaná szopás közben, mert jól érzi magát,- amelyeket nagyon korán választottak el az anyukájuktól. Ezt persze nem tudom tudományosan igazolni, de személyes kommentárként hadd említsem meg, hogy ez a dagasztás néha nagyon kellemetlen, főleg, mikor az ember combjába meresztgeti a a cica a karmait- ettől Önt most úgylátszik megkíméli a cicája!

Az adatlapján látom, hogy már a kombinált oltásait is megkapta a cica, remélem az ivartalanításon is túl vannak, így Ön a combkarmolás kihagyásáért cserébe hosszú, boldog, betegségektől mentes cicaéletet tud biztosítani neki!

jelige: koca
2013-05-22
Jó Napot! Van egy vietnámi koca, aki egy hete fialt és 10 kismalac született ebből 4 elpusztult és a koca ha fekszik akkor a hátsó lábát emelgeti és remeg de nyálka nem folyik a pérábòl. Mi lehet a baja?? Volt hozzá állatorvos adot neki 2inekciót de sajnos nem használt és a 2.inekciót fére adta mert kifolyt . Kérem segítsen. Előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Sajnos a távolból, vizsgálat nélkül nem lehet segíteni, mert fertőző betegség éppen úgy lehet, főleg, ha 4 malac is elpusztult, mint a szüléssel összefüggő dolog: méhgyulladás, visszamaradt magzat, placenta, stb.

Ha nem használt a kezelés és nincsenek megelégedve az állatorvossal, akkor keresni kell másikat, főleg, ha tudják szállítani, érdemes olyan helyre vinni, ahol ki tudják vizsgálni alaposabban!

 

jelige: cicus
2013-05-22
Egy hete szült a cicánk. Két nappal ezelőtt hányt,egész nap nem evett,alig bírt menni, ma pedig elkezdett reggel nyáladzani.Tegnap egész nap csak feküdt a piciktől távol.Csak egy minimálisat ivott. kapott gyulladáscsökkentőt és féregtelenítőt.

Kedves Gazdi!

A szoptatós anyamacska tünetei több, mint aggasztóak- nem csak ő miatta, de a kicsik miatt is, hiszen 1 hetesen kizárólag anyatejet szopnak! Minél hamarabb állatorvoshoz kell vinni!

Nagyon sok dolog okozhatja egy oltatlan kerti macskánál az Ön által leírt tüneteket: a gyengeséget, étvágytalanságot, levertséget, hányást, nyálzást: a lenyelt mégező anyagtól a fertőző betegségeken át a szüléssel összefüggő dolgokig.

Csak félve merem megkérdezni, hogy ha nem járt még állatorvosnál, akkor milyen gyulladáscsökkentőt kapott és kitől? Akár egy negyed aspirin vagy algopyrin tablettával ugyanis halálos mérgezést lehet okozni egy macskának, ugyanis képtelen lebontani a benne lévő hatóanyagot! Nagyon remélem, hogy egy korábban állatorvos által kifejezetten macskának felírt gyulladás csökkentőt kapott, amit szintén nem helyeslek, mert vizsgálat nélkül akár ronthat is a cica állapotán.

Az adatlap szerint oltatlan az anyacica, gondolom akkor féreghajtva sem volt: ezeket mihamarabb pótolni kell, a kiscicák féreghajtását 1 hónaposan kell elkezdeni, az oltásukat 9 hetesen, honlapunkon megtalálja az általunk ajánlott oltási sort, ha IDE KATTINT!

jelige: Utolsó kérdés
2013-05-22
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! A lábfájós cicámmal kapcsolatban lenne egy utolsó kérdésem. Ön szerint mi lehetett/lehet a baj? A lábát olykor még most is lógatja, bár ma reggel is jól van, étvágya nagyon jó volt. Az előbbi kérdező patkánymérges esete kicsit megrémisztett. Mérgezett állatnál lehet ilyen hirtelen állapotjavulás? Érdemes még állatorvoshoz vinni, vagy a tegnapelőtti holtpont után áteshetett valamin, amit már nehéz megállapítani? Válaszát utoljára is hálásan köszönöm!

Kedves Gazdi!

Mindenképpen érdemes állatorvoshoz fordulni, mert a találgatásnál sokkal jobb, ha az állatorvos megvizsgálja és legfeljebb nem talál semmit. Persze ha szükséges, akkor kiegészítő vizsgálatokat is végezhet: röntgen, vérlabor vizsgálat, ortopédiai vizsgálat, néha a szőr lenyírása is szükséges a rejtett sérülések felderítésére.

Önnek is azt javaslom, mint a patkányirtót rágcsált kutyus gazdájának, hogy ne aggódjon otthon, inkább vigye el állatorvoshoz a cicát, és ha talál valamit, legfeljebb elönti, hogy tudja-e tovább vizsgáltatni- biztosan állatorvosa is megérti, ha nem. Tudom, hogy sokszor sajnos anyagi akadályai vannak az alapos kivizsgálásnak, de egy pár ezer forintos vizsgálati díjon nem érdemes spórolni. Ha nem engedhet meg magának részletesebb kivizsgálást, akkor már az is jó dolog, hogy egy fizikális (ránézés, megtapintás, meghallgatás, stb.) erejéig orvoshoz kerül, ebből is sok dolog kiderülhet, ami alapján egyrészt segíteni lehet, másrészt megnyugodhat mindenki, hogy nem történt nagyobb baj.

Az ivartalanítás, féreghajtás, oltások részleteit is megbeszélhetik- hiszen ez a hosszú macskaélet titka!

(Ha rákattint a zöld szövegekre, elérheti honlapunk vonatkozó hasznos információit.)

jelige: Kis malac
2013-05-21
Jó estét! Van 1 hetes Vietnami kismalac akinek az egyik szeme csukva van.Miért van ez? És hogyan jönne helyre? Előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

A kismalac szemét érhette sebesülés, esetleg valami belekerülhetett a szemébe, de az is lehet, hogy szembetegséggel jött a világra. a szem zárva tartása a fájdalom, gyulladás miatt is lehet, de a szemhéj megbetegedése is okozhatja. Mindenképpen állatorvosi vizsgálat tudja eldönteni, hogy miről van szó!

jelige: kullancs
2013-05-21
Tisztelt Doktor úr/nő! Nemrég vettem észre, hogy a kutyám valahogy összenyomta a kullancs potrohát , mire megláttam a kullancsot , a potroha teljesen lapos átlátszó volt . Most már biztos, hogy elkapott így valamit ?? Nagyon megijedtem! Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

NEm kell megijedni, csak figyelni kell a kuytust, hogy nerm lesz-e bágyadt, kedvetlen, lázas, vagy bármi egyéb szokatlant nem lát-e rajta az elkövetkező napokban és ha igen, haladéktalanul forduljon állatorvoshoz!

Hasznos információkat talál honlapunkon a kullancsokról, ha ide kattint.

jelige: kecske
2013-05-21
Az a problémám, hogy már több napja nem eszik a kecském csak iszik és olyan mintha rágna valamit de nincs semmi a szájába. Bágyadt és nagyon sokat fekszik. Az utóbbi 2 napban mindig bebújik a kis góré alá és alig akar kijönni. Nem tudom mi lehet vele. Kérem segítségét előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

A kecskék is, csakúgy, mint a többi állat, és némely ember bágyadt, kedvetlen és étvágytalan, mikor valamilyen beetgség kerülgeti, Ön nagyon jól leírta, milyen egy beteg kecske. Lehetnek a bélrendszert érintő bajai, valami nem neki való takarmány miatt, de az is lehet, hogy lázas és ez okozza a z étvágytalanságot, és még sok minden más.

Alapos vizsgálat kell, hogy kiderítse az okát, minél előbb forduljon állatorvoshoz!

jelige: Mintha kicserélték volna
2013-05-21
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Tegnap írtam 9 hónapos kandúr cicámról, akinek végtag-fájdalmai voltak, és csak feküdt. Tegnap reggel került a mélypontra, de ma reggelre mintha csoda történt volna. Tegnap még attól féltem, hogy komoly a baj. Egész nap alig evett, viszont inni ivott rendesen, és rengeteget aludt. Már estefelé úgy láttam, élénkebb a tekintete. Ma reggel viszont futott utánam, le akart vadászni egy madarat, amit már nem is tudom, mikor láttam tőle utoljára. Ugrált, élénk volt, és a lábfájása mintha abbamaradt volna, legalábbis lényegesen enyhült. Nem látom őt 100%-osnak, és óvatosan bánok a dologgal, remélem, nem csak átmeneti állapot. Valóban lehet esély rá, hogy beevett egy enyhébb idegmérget? Előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

A cica azért változott meg, mert beteg lett, fájdalmai voltakk, akár idegméreg, akár sebesülés, elfertőződött seb, vagy valami egészen más okozza a gondot. Alapos kivizsgálás tud fényt deríteni a betegség okára!

jelige: Sos
2013-05-20
5 hónapos pitbull régi patkánymérget evett és azt szeretném kérdezni h az miben befojásolja a mérgezést? Vagy veszite a méreg a hatásábol?mert igazábol nem tudom h megettte vagy csak szétrágta e...és mondom a méreg 4 éve van kb kirakva h ez jelente valamit a választ elöre is köszönöm egyébként a kutyi eddig tünetmentes

Kedves Gazdi!

Azonnal orvosi segítségre van szüksége a kutyusnak, akár milyen régen helyezték is ki a ptkánymérget, hiszen biztosra nem lehet mondani, hogy a hatása megszűnt volna. A kuytus azért nem mutathat tüneteket akkor sem, ha mérgezett a méreg, mert ez egy elnyújtott hatású anyag, ami krónikus vérzékenységet okoz: elvérezhet a hasüregébe, a mellkasába, vagy akár a bőr alá is!

Viszont elég egy-két injekció és tabletta szedése 1-2 hétig, hogy a hatást felfüggesszék, ezért semmi képpen sem kísérleteznék az Ön helyében.

jelige: köhögő cicus
2013-05-21
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! Nekem olyan problémám van, mióta elköltöztünk, kb 5 hónapja, a 2 éves fiú, nem ivartalanított házicicám köhög. Elvittem állatorvoshoz, aki azt mondta, hogy allergiás. Elküldött mellkasröntgenre is, ott pedig azt mondták, hogy tüdőödémája van. Volt olyan is, hogy már nagyon nehezen vette a levegőt. Azóta folyamatosan járunk vissza az állatorvoshoz, 5 naponta szurit kap a köhögés ellen. De semmi konkrétat nem tudott mondani, hogy mire lehet esetleg allergiás..már mindent kidobtunk, füstölőket, virágokat, már illatosítót sem használunk..nem tudom mit tévő legyek..nincs erre valami megoldás? meg gondolom ez a folyamatos szurizás nem tesz neki túl jót..Vigyem el másik orvoshoz? Válaszot előre is köszönöm! Reni

Kedves Gazdi!

Alapos kivizsgálás kell, hogy megelőzzön egy olyan diagnózist, mint az allergia. Talán egyetlen mellkas röntgen nem biztos, hogy elegendő, hogy kizárjon minden más betegséget: mint a fertőző macskabetegségek, tüdőgyulladás, tödőférgesség, szívbetegség, a légutakba került idegentest, és még sorolhatnám. Ha úgy érzi, hogy mostani állatorvosa nem tud továbblépni (bár érdemes elé is tárni a preoblémát), akkor keressen fel olyan kórházat, rendelőt, ahol laposan kivizsgálják a cicust!

jelige: Lábfájdalom
2013-05-20
Tisztelt Doktor Úr, Doktornő! 9 hónapos kandúr macskámnál úgy 2 hete jelentkeztek a tünetek. Először minden nap hirtelen fulladó köhögés tört rá, ami 1 percnél nem tartott tovább, majd egész nap rendben volt. Ez tartott szűk 1 hétig. Aztán egyik reggel a bal hátsó lábát kímélve jelentkezett. Alig bírt rálépni. Másnap már a bal első lába is fájt, mára már mindegyik miatt szenved, így általában félig fekvő pózban van, a mellső lábait maga alá húzva. A köhögése azóta elmúlt. Egyre kedvetlenebb. Már csak fekszik és pihen. Láza nincs. Étvágya tegnap nem volt túl jó, de ezt nehéz megítélni, mert lehet, hogy másutt is kap vagy szerez ennivalót. Tegnap megfigyeltem a székletét, mely sötétbarna volt, elején bogyós, utána nyúlósabb, picit lágyabb, de nem volt hasmenése. Vizelete ma reggel sok volt, picit habos, de lehet, csak a föld miatt lett olyan. A lába nem mindig fáj ugyanannyira. Van, hogy nem lehet hozzáérni, máskor még masszírozni is lehet neki. Ma reggel fekvő helyzetben egész testében, de főképpen a végtagjaiban remegett, de közben dorombolt. A kedve egyre rosszabb, egyre érdektelenebb. A fejét forgatja, fülel, rám néz, de amúgy inaktív. Régen hajthatatlan volt, mindig játszott, most teljesen az ellentettje. Állatorvoshoz nem tudtam még elvinni, most ünnep jön, remélem, nem fog rosszabbodni az állapota lényegesen. Oltásokat nem kapott, mert már csak később került hozzánk. Már több macskánk patkányméreg miatt pusztult el, aggódom, hogy ilyesmiről lehet szó. Elnézését kérem a hosszú levélért, de úgy éreztem, csak így tudok hiteles képet lefesteni róla. Válaszát előre is hálásan köszönöm!

Kedves Gazdi!

Mivel időközben megjött a jobbulásról hírt adó következő levél, ezért inkább arra válaszolok! Addig is igen példás az aéapos megfigyelés és a tünetek részletes leírása, látszik, hogy nagyon odafigyel cicájára.

jelige: Puccfull
2013-05-18
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Egy nyugtalanító problémával fordulok Önhöz. Nem rég vásároltam egy Hullámos papagájt, és a napokban vettem észre hogy a szemét nem nagyon nyitja ki. Ha kinyitja nem látok gyulladást, vagy valamiféle elváltozást, de amint kinyitja egy kis időre már be is csukja. nem valószínű, hogy egész nap aludni szeretne. Továbbá a csőre se szép, ápolt, és a lába se. de ugy látom, hogy eszik. Ön szerint hogyan tudnám kezelni házilag, illetve Ön mire gondol miféle tünetek ezek? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Valóban nyugtalanító a probléma, ha nem régen vásárolta a papagájt, akkor még inkább, hiszen valószínűleg nem a legjobb körülmények között tartották őket. A csőr és láb elváltozások atkásságra is utalhatnak, a szem becsukása egyszerűan arra is, hogy beteg, nem érzi jól magát.

Azt ajánlom, egy vizsgálat erejéig keressen fel egy madarakban is jártas állatorvost, mert lehet, hogy a kalitka alapos fertőtlenítése és a hatékony parazita ellenes kezelés, ami állatorvosi vényre elérhető,  gyorsan eredményt hozhat, míg a házi szerek egyáltalán nem biztos, hogy hatnak.

jelige: Dömi
2013-05-18
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 8 és fél éves spánielem. 2011-ben egy fogkő eltávolítás során az állatorvos közölte velünk, hogy baj van a kutya szívével pontosabban hallott szívzörejt illetve szívritmuszavart is. A kutyának a mai napig tünetei nincsenek, most jelenleg karsivant szed. 2012-ben egy tályog volt az ínyén, ami miatt 6 fogát kihúzták. 2012-ben két alkalommal fordult elő (júliusban és októberben), hogy a kutya teste rángatózott (mintha árammal ütögetnék). Az eszméletét nem vesztette el, csak nagyon nyugtalan volt, mindenhová el akart bújni. Ez mind a kétszer éjjel 1 óra körül fordult elő és kb. 1 órán keresztül tartott. Az első alkalommal ügyeletre vittük, de mivel messze lakunk az orvosi ügyelettől, mire megérkeztünk már nem látszott a kutyán semmi. Gyógyszert nem kapott. Most kb. egy hónapja a kutya hallása hirtelen nagyon rossz lett, nem hallja meg, vagy csak nagyon nehezen a megszokott hangokat, (neve, ajtónyitás, kulcscsörgés stb.) Ha nagyon hangosan szólítjuk, akkor meghallja, csak bizonytalan. Ráadásul feltűnt nekünk, hogy kevesebbet iszik. Az ételét 3 dl vízzel készítem, és eddig naponta kb. 1 l vizet megivott mellette, (nyáron kicsit többet télen kicsit kevesebbet). Elvittem az állatorvoshoz, megnézte a fülét, azt mondta, hogy nagyon szép tiszta, nem gyulladt, tehát ilyen probléma nincs. Arra kért, hogy mérjem meg pontosan mennyi vizet iszik a kutya. Felírta neki a folsavat 2xfelet. Egy hétig pontosan mértem és az derült ki, hogy azon kívül amivel az ételét készítem átlagosan 3 dl vizet iszik. Ezt kevesellte. Most ott tartunk, hogy valahogy rá kell venni a kutyát, hogy igyon. Más vizsgálat nem történt. A kutya egyébként nem látszik betegnek, viszont a viselkedése nagyon változó. Néha nagyon nyugodt, játékos, néha ok nélkül odakap a kezünkre. Azt szeretném kérdezni, hogy ezek a tünetek betegségre utalnak e, vagy csak a korával függnek össze. Elég e ez a mennyiségű víz, vagy ha nem akkor hogyan lehet rávenni egy kutyát, hogy igyon. Szükség van e valamilyen vizsgálatra. Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Úgy tűnik, megtapasztalják a fizikális vizsgálat határait: a fonendoszkóppal hallott szívzörej, szívritmuszavar, a rángatózásos epizód, a hallás csökkenés, a hirtelen agresszív, valószínűleg fájdalmat jelző viselkedés további kivizsgálásra szorul. Legjobb, ha állatorvosa beutalja a kutyust egy olyan állatkórházba, rendelőbe, ahol az összes szükséges kiegészítő vizsgálatot el tudják végezni: röntgen, ultrahang, vérvizsgálat, CT, stb.

Ezen vizsgálatok nélkül sajnos nem lehet érdemben közelebb kerülni a bajok okához. A 8 és fél éves kor még középkorúnak mondható egy jó karban lévő spániel esetében, a kivizsgálásoknak csak az anyagiak szabhatnak határt, mert ma már minden olyan vizsgálat elérhető az állatok számára, ami az embereknek, sőt, még a sorbanállás is kisebb, csak a TB nem fedezni, sajnos.

Remélem a legjobbakat!

jelige: szendrei sándorné
2013-05-17
Üdvözlöm. Perzsa 4 éves cicusunk most ellett először 5 hete 04.7-én 2 db kiscicust. kb 2 hete a mama cicánál nyugtalan állapot jelentkezett a fejét idegesen mozgatja, továbbá a hátsó 2 lábán nem stabilan jár inog és meg meg csuklik a lába. Tanácsukat szertném kérni mi lehet az oka.nagyon félti a két kis cicát, nem megy egy pillanatra sem mellőlük, lehet,hogy valami depressziós állapot az ellés után. köszönöm előre is válaszukat

Kedves Gazdi!

Nem szoktam kerek-perec kijelenteni dolgokat (legalábbis itt az orvos válaszol rovatban nem), de most teljesen biztosan mondhatom, hogy nem lesznek a macskák depressziósak az ellés után, nem érinti őket a "baby blues", vagy gyermekágyi dpresszió! Nekik nincsenek transzgenerációs problémáik, nem zavarják rossz, elfogadhatatlannak tűnő, vagy akár nem is tudatosuló gondolatok a szoptatás, kiscica nevelés időszakát, nem küzdenek azzal, hogy "vajon elég jó anya vagyok-e", stb.

Ők ösztönösek, ezért ha valami baj van, az a nem megfelelő körülmények vagy betegség jelei (persze nem kizárt, hogy embereknél is gyakran ez lehet a gyermekágyi depresszió hátterében).

A hátsó láb gyengesége, fájdalom jelzése mindenképpen kivizsgálást igényel: mert lehet szó akár a szoptatással összefüggő dologról (például kálcium hiányos görcsök, úgynevezett eclampsia, ami ugyan macskáknál nem gyakori, de előfordulhat), vagy a nem megfelelő táplás miatti legyengülés (vajon szoptatós macskáknak való tápot eszik?), de összefügghet a szüléssel is: benn maradhatott méhlepény darab, ami lázat, fájdalmat okoz.

Lehet függyetlen is a szoptatástól: embólia, gerincvelőt érintő gyulladás, autoimmun megbetegedés, trauma, és még sorolhatnám.

Minél gyorsabban állatorvoshoz kell juttatni, lehetőleg a kiscicákkal együtt egy védett hordozóban, hogy kivizsgálhassák!

jelige: Műtét
2013-05-15
Tisztelt Doktor Úr! Van egy perzsa macskám, augusztusban lesz 5 éves. Rejtett heréje van. Azt szeretném kérdezni,hogy milyen vérvizsgálatokat kell elvégezni a műtét előtt. Tavaly volt egy kis rutin teljes vérképpel. Elég egy ilyen vagy a nagy rutin teljes vérképpel kell. Mennyire kockázatos egy ilyen műtét? A másik amit szeretnék kérdezni,hogy a macskám sokat iszik, és a testtömege változik. Ez mitől van? Legutóbb 4.4 kg volt azelőtt 5.5kg, volt amikor 3.8kg volt a súlya, szoba cicáról van szó. A vércukor szintje 5,2 mmol/L. Ez normális? A vizeletében fehérjét találtak. Ez mit jelent? Aggódom érte, nehogy valami komolyabb baja legyen. Royal Canin S/O tápot evett, most a Hill's c/d-t kapja. Általában estefelé szokott szaladgálni a lakásban, nappal viszont sokat alszik. Ez normális? Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Igyekszem sorra venni a kérdéseket.

1. Milyen vérvizsgálatok kellenek a rejtetthere-eltávolító műtét előtt: Az attól függ- a cica vizsgálata után derül majd ki, hogy a sok ivás, orvosi nyelven polidypsia, a testtömeg ingadozás, a vércukorszint változása betegséget jelez-e és milyet. Ezekkel összefüggésben kell megtervezni a műtétet és annak előkészítését.

2. Mennyire kockázatos egy ilyen műtét- ez a cica általános állapotától, a kivizsgálások eredményétől függ. Egészséges, fiatal állaton nem szokott semmivel nagyobb komplikációt jelenteni, mint egy nőstény cica ivartalanítása. Más a helyzet, ha a hasüregben rekedt here már valamilyen kóros elfajuláson ment keresztül, esetleg emiatt károsodtak más szervek is. Ezekről egy alapos, hasi ultrahanggal, esetleg CT-vel egybekötött kivizsgálás tud majd felvilágosodással szolgálni.

3. A cica súlyváltozása- ha nem lesoványodott, vagy hirtelen elhízott állatról van szó, hanem mint az ő esetében egyszer 0,5-1 kg-mal többet, majd kevesebbet mutat a mérleg, akkor nem biztos, hogy nagy bajt jelent- hiszen nem biztos, hogy ugyanabban a napszakban, evés előtt-után mérték, ráadásul az sem mindegy, hogy milyen mérlegen.

4. Az 5 ,2 mmol/l, mint vércukor szint sem biztos, hogy kóros, mert egyrészt nem írta, hogy éhhomi-e, azt sem tudom, hogy helyben csinálták-e, vagy laborba küldték (a várakozás alatt változhat a mért érték a valódihoz képest), és azt is tudni kell, hogy a cicáknak stressz hatására felmegy a vércukorszintjük- gondolom a vérvétel, az orvosi rendelő nem a nyugodt pillanatok egyike cicája életében.

5. A vizeletben nincsen fehérje normális esetben, ez húgyuti gyulladást is jelezhet, a többi lelettel összevetve erre is figyelni kell.

6. A Royal canin és a Hill's: mindkettő jóminőségű táp, bár előzetes vizelet-üledék vizsgálat jó lenne, hogy kiderüljön, milyen kő képződésére hajlamos a cica, savanyításra vagy lúgosításra van-e szükség.

7. Az aluszékonyság akár teljesen normális is lehet egy lakásban tartott macskánál, persze ha betegséggel függ össze, a feljebb említett kivizsgálás során úgyis kiderül!

Egy szó mint száz, alapos kivizsgálás során, kiegészítő vizsgálatokkal (hasi ultrahang, röntgen, vizelet vizsgálat, üledék vizsgálat, CT, stb) kiderülhet, milyen bajai vannak a cicának és jól előkészíthető a rejtett here műtét is.

Minden jót kívánok hozzá, remélem hamar felépül és nincs szó komolyabb bajról!

jelige: Bullybaba
2013-05-13
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 3 és fél éves francia bulldogomnak néhány órája jobb oldalon folyamatosan csöpög a nyála....olyan,mint a víz...eddig ilyen még nem fordult elő...mitől lehet ez? Kedéje jó,étvágya is,más tünetet nem produkál. Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Számtalan dolog okozhat nyálfolyást: okozhatja idegentest a szájban- például egy varrótű, mérgező növény, vagy béka nyalogatása, de szájüregi, nyelőcsői betegségek, a nyálmirigyek elváltozásai, idegrendszeri problémák, és még sorolhatnám.

Azt ajánlom, vigye el állatorvoshoz, ahol megvizsgálhatják!

jelige: Zénó
2013-05-13
Kutyámnak két hete idült, elég súlyos idült veseelégtelenséget és hasnyálmirigy gyulladást állapítottak meg . Többször kapott infúziót , gyulladáscsökkentőt és vitaminokat.Kedélyállapota elég jó ,étvágya változó , sovány csirkehúst , rizst kap , amit hol megeszik , hol nem . Nagyjából 2-3 naponta hány is . Hányás csillapítót és Vetri DMG cseppet kap .Mit tehetnék még szegény kiskutyámért , mit adhatnék enni neki és mivel javíthatnám életét ,meddig élhet még vesebajával ami a kezelőorvosa szerint már nem gyógyítható ! Reménykedve várom válaszát !

Kedves Gazdi!

A veseelégtelenség és a hasnyálmirigy gyulladás súlyosságának megítéléséhez elengedhetetlen a kiegészítő vizsgálatok eredménye, amelyeket ismételten elvégezve következtethetünk, hogy mennyire jól reagál a kutyus szervezete a kezelésekre, mennyire tud regenerálódni. Ha kezelőorvosa készített ilyen vizsgálatokat, akkor tud erről nyilatkozni. Ezen eredmények hiányában maradnak az infúziós kezelések, a gondos ápolás, a kiegészítő kezelések, ahogy az Ön kutyusa is kapja az immunstimuláns Vetri-Dmg-t és a hányáscsillapítót. Készül speciális állatorvosi táp vesebeteg kutyáknak, kérje ki állatorvosa véleményét ezekől. A heveny hasnyálmirigy gyulladáskor a hasnyálmirigy teljes pihetetése ajánlott. Ha már a krónikus szakaszba léptek, akkor is legjobb, ha állatorvosával egyeztet a táplálásról, de az biztos, hogy kerülni kell a zsíros étkeket.

Nagyon remélem, hogy felépül a kiskutya!

jelige: szurtika
2013-05-13
reggel megmütötték a kiskutyát,eltávolitották a daganatot. most mulhat a fájdalomcsillapitó hatása ,mert keservesen nyög. az orvos nem irt fel semmilyen féjdalomcsillapitót.algópiryn és brexin fájdalomcsillapitóm van itthol adhatok neki valamelyikből? Köszönöm válaszát.most hogy eltávolitották a nagy tumort még maradt a többi bimbón, de mivel nehezen birta az altatást a doktor úr nem javasol több mütétet.11 éves múlt a kiskutyám. milyen gyógymód lehetséges? sajnos a jelenlegi jövedelmem 22800 ft igy szinte esélyünk sincs?kérem szives válaszukat,vagy esetleges segitségüket.

Kedves Gazdi!

Remélem csak átmeneti volt a fájdalom, illetve már el tudta érni kezelőorvosát, ugyanis nem tudok vizsgálat nélkül, az interneten át gyógyszert ajánlani, hiszen minden gyógyszer, még a vény nélkül kaphatóak is beavatkoznak a szervezet működésébe és nem mindegy hogyan (Az algopyrin közben meg már nem is vény nélkül beszerezhető, a Brexin pedig sosem volt vény nélküli, ami egyáltalán nem véletlen- csak orvosi utasításra szabad szednie annak, akinek felírták!).

A kiskutya kilátásait csak további vizsgálatokkal lehet megítélni, javaslom vegye fel a kapcsolatot rendelőnk onkológusával, Dr. Balogh Lajossal telefonon, vagy e-mailben: lbalogh@hp.osski.hu, vagy  06-30-933-0559

jelige: szurtika
2013-05-13
emlő daganatot állapitottak meg nála tapintással.mütéti beavatkozás nélkül nem gyógyithatő? más vizsgálat nem történt,

Kedves Gazdi!

Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy nem, sőt, az ivartalanítást is el szokták végezni egy műtét során, mert a megmaradt ivari működés miatt még nagyobbra nőhetnek a csomók. Műtét előtt mindenképpen ajánlott a mellkas röntgen, mert az emlődaganatok a tüdőben szoktak áttétet képezni. Mivel az áttétképződés csak úgy előzhető meg, ha a daganatot eltávolítják, ezért azt ajánlom ne várjanak sokat! A témában olvashat hasznos anyagot, ha IDE KATTINT. Daganatos betegeket rendelőnkben magas színvonalon látunk el. Bejelentkezéshez KATTINTSON IDE.

jelige: Étvágytalan..
2013-05-10
Tisztelt Dr Úr/Hölgy! Van egy fiú cicánk kb 1-2 éves pontosan nem tudom mert örökbe fogadtuk,ugy gondoljuk hogy ivartalintva van mert elég nagy 6kg-os volt mikor ide került és nem jelöl.Kb 2-3 hete étvágytalan lett max 3-4 falatott eszik elég sokat fogyott, olyan 1,5-2 kg-t nagyon hullik a szöre ,büdös lett a szája is amit idáig nem éreztem,és rajta kaptam hogy ette a macska almot.Mivel eggyáltalán nem jár ki van bent neki macska fű de azt sem eszi.Nagyon sokféle kaját kiprobáltam már neki mivel válogatos volt már az elején is de csak a szárazbol eszik,ha eszik.Szeretném kikérni a véleményét.

Kedves Gazdi!

Minden jel arra mutat, hogy a cica beteg, már rég óta, testtömegének a 30!%-át elvesztette, ami igen intő jel. A szájszag jelenthet fogproblémát, szájgyulladást, fekélyeket, ami szisztémás, vagyis az egész szervezetet érintő betegség jele lehet- vesebetegség, májbetegség, fertőző betegségek és még sorolhatnám.

Állatorvosi kivizsgálásra van szüksége, hiszen nem csak a szájába kellene benézni, de egy sor kiegészítő vizsgálat is szükséges lehet- vértesztek, ultrahang, röntgen. Minél hamarabb elkezdik a kivizsgálást, annál előbb kiderül, hogyan lehet segíteni rajta!

<< <  123 / 481 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.01.01
Budafokon talált kutyus telefonszámmal: 06 20 932 4505 https://www.facebook.com/trixi.szabo/posts/1710261915666522
2016.11.28
Augusztus közepén született nagyon játékos, eleven, kézhez szokott, dorombolós kiscicák keresik új örökbefogadó gazdijukat, féreghajtva, bolhátlanítva. Érdeklődni lehet: +36-30-2530158
2016.10.29
Napok óta kétségbeesetten szaladgál ez a fekete kutyus, a Vöröskereszt utcán, a Nagytétényi úton. Hívásra nem jön oda, nagyon félős, ezért nem lehet róla jobb képet csinálni. Egyre rosszabb állapotban van szegény. Nem hiányzik valakinek?