Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Pongó 3.
2009-11-24
Kedves Doktor Úr, Elnézést, hogy csak ilyen hosszú idő elteltével köszönöm meg kimerítő válaszát, de a computerem felmondta a szolgálatot. Sajnos legnagyobb fájdalmunkra és a sok-sok kezelés ellenére Pongót a múlt héten munkából hazajövet halva találtuk. Ahogyan Ön is tanácsolta, előzőleg elvittük újabb vizsgálatokra, ahol is érdekes módon az ultrahang javulást mutatott, a vizesedés is csökkent, így a kardiológus tanácsára csökkenthettük az amúgy iszonyatos mennyiségű gyógyszert, amit az utóbbi időben kapott. Amire sosem kaptunk magyarázatot, hogy mi okozhatta nála az étvágytalanságot, mivel az amúgy túlságosan is jó étvágyú kutya az első rosszullététől kezdve visszautasított minden táplálékot. Hiszen sok kutyus él szívbetegséggel,de attól még elfogadják az ennivalót. Miután fecskendőből tudtunk csak minimális táplálékot és folyadékot juttatni a szervezetébe több mint két hónapon át, ezáltal borzasztóan legyengült. Többször kapott infúziót, különböző étvágygerjesztőket, még steroid tartalmú injekciót is, hátha felerősitik. Mindez hiába történt, tehetetlenül néztük, hogy csont és bőrre fogy és a végelgyengülés állapotába kerül. Még csak hét éves volt, és a legcsodálatosabb természettel megáldva. Mégegyszer engedje meg, hogy megköszönjük idejét és hasznos tanácsait, amivel próbált segíteni Pongón. Tisztelettel:
Sajnálom a történteket. Sajnálom a Pongót, magukat, kezelő orvosaikat és a látszólag hiábavaló fáradozásaikat. Ennél rosszabbul már csak akkor érezhetnék magukat, ha nem tettek volna meg mindent a Pongóért. Minden jót kívánok. 1);
jelige: allergia
2009-11-24
Tisztelt Doktorúr! Mai nap folyamán olyan 6 óra tájékában kapta meg kis yorkshire terrierünk kombinált oltását. Ő most négy hónapos. Sajnos rá egy órájára rosszul lett. Sokat sírt nem akart mozogni fájdította a nyakicáját. Egyeztettem a doktorral aki oltotta azt mondta ez nem probléma. Ebbe én nem nyugodtam bele, visszavittem hozzá. Közben én utána olvastam és mindenhol azt írták hogy ellen injekciót kellene kapnia a kutyusomnak. Hát a doktorúr szerint erre semmi szükség. Elismerte hogy igen allergiája van, de szerinte csak hisztizik a kutyus. Már több órája csak fekszik nem akar mozogni. Kis sült csirkemellet egy pár falatot fogadott csak el, de inni nem akar. Mit javasol mit tegyek? Köszönöm
Sajnos én (vagy bárki más) a kutya vizsgálata nélkül biztosan nem tudom eldönteni a dilemmát, miszerint: a.) kezelést nem igénylő, sértődés kategóriája az eset, vagy b.) az oltási reakció mértéke megüti azt a szintet, hogy kezelni kell a mellékhatásokat. Létezik olyan súlyosságú allergiás reakció, amit kezelni szokás és kell, és van, amit valóban nem kell. Én magam 3 hete kaptam a régi és új influenza elleni védőoltást a vállaimba, és 2 napig enyhe feszítő érzést éreztem a helyén. Mindennemű kezelés nélkül megszűnt. Ha hozzáteszem a dologhoz, hogy nem feltétlenül a vakcina mellékhatása a fájdalom, nyüszítés, bágyadtság, étvágytalanság tünetegyüttes - akkor, tudom, én csak még tovább bonyolítom a kérdést. A javaslatom csak egy lehet. Ha betegnek gondolja a kutyát, kérje állatorvosa vizsgálatát és segítségét a megoldásban. Talán a legfontosabb, hogy értsék egymást, bízzanak egymásban (állat)orvosával. Ha ez nem így van, akkor elsősorban ezt kell megoldani.
jelige: Bonnie
2009-11-23
Tisztelt doktor úr/nő! Szeretném megkérdezni,hogy létezik-e olyan szer a kullancs elriasztására,amit nem minden hónapban/Pl;Frontline csepp/-kell adagolni a kutyára.Valami erősebb,ami tényleg megvédi,ugyanis a kutyánkat a Babasiozis miatt már kétszer majdnem elveszítettük!Válaszát előre is köszönöm!Knyaskóné
Gyakorlatilag az összes bőrre alkalmazható kullancs ellenes szer hatásának időtartama 1 hónap. Nyakörvek közül tud ajánlani állatorvosa olyat, amely több hónapon keresztül (3-7 hónap) megvédei a kutyát a kullancs fertőzéstől.
jelige: Zorró
2009-11-22
Tisztelt Doktor úr! Van egy 4 éves fekete kandúrcicája anyukámnak , és ma volt egy hirtelen rohama , ami kb. 40 mp-ig tartott. Kérdeztem anyukámat, és ő erre azt mondta, hogy ez kb. 2 hete tart. Naponta kb. egyszer így látta a cicát. Azt nem tudom, hogy több rohama is van naponta, mert kinti cica. A rohama alatt szegénykém bepisil , bekakil rángatózik. , olyan görcsösen. Mi lehet a probléma vele???
Sok fertőző- és nem fertőző betegség okozhat a leírt módon idegrendszeri tüneteket - pláne egy kijáró oltatlan knadúr esetében. Leírása alapján az sem kizárt, hogy epilepszia alakult ki a Zorrónál. Természetesen kizárólag részletes állatorvosi vizsgálattal lehet közelebb kerülni a diagnózishoz, és ezután beszélhetők meg az esélyek, megoldások. Különösen kijáró macskák esetében az ivartalanítás, és a rendszeres védőoltások, parazitamentesítések jelenthetik a hosszú (15-20 év) egészséges macska életet. Ha ez nem történeik meg, akkor teljesen természetes, 2-5 év alatt elkopnak, elpusztulnak.
jelige: Tücsi
2009-11-22
Yorkshire Terrier 2 éves kiskutyámnál Atraxiát diagnosztizáltak. Csak annyit tudok erről a betegségről, hogy gyógyíthatatlan, génekben örökölhető. Mindezt megértettem, érzéseim késleltettek abban, hogy rá tudjak kérdezni milyen a betegség lefolyása bár ezt megtehetem még mert nem engedték el a kutyusomat csak úgy gyógyszerrel, aztán szedje. Vissza kell vinnem másfél hét múlva kontrollra a (Bp.-i)Sebészeti Klinikára, ahol teljes kivizsgálást kapott (CT, gerinc rtg, vérlabor). Segítséget kérnék ahhoz, hogy megtudjam mi vár ránk, milyen tapasztalatokat dolgoztak fel ezzel a betegséggel kapcsolatban amit elolvashatnék, mivel kell szembe néznem, mivel tehetem elviselhetőbbé a kis hátralévő életét, hogyan gondozzam a szereteten túl? Előre is köszönöm. Tücsi barátja és gazdája.
Biztos, hogy nem ataraxia vagy esetleg ataxia szerepel a papíron? Kérem ne írja meg nekem, és más weboldalnak se a helyes műszót, mert nem kaphat értékelhető választ sem tőlem, sem más olyan állatorvostól, vagy önjelölt észosztótól ami információt jelenthet Önnek a Tücsiről. A válaszokat csakis a diagnózist megtaláló orvostól és a kezelő orvosától kaphatja meg. Ráadásul könnyen lehet, hogy csak a kontrol vizsgálatok eredményei hoznak majd idővel pontos választ.
jelige: árajánlat
2009-11-22
Tisztelt Állatkórház! Van egy közel két éves mini Yorki kiskutyám. 2 fogát szeretném kihuzatni. 2 szemfoga vagy egymás mellett mind a két oldalon. Szeretném megkérdezni, hogy ez kb. mennyibe kerülne? A másik kérdésem, hogy kb. mikorra tudnák ezt vállalni? Köszönöm segítségüket.
Leírása alapján perzisztáló tejfogak esetéről (is) lehet szó. Ha 2 éves korára nem hullottak ki a tejfogak, akkor már nincs esély arra, hogy maguktól kiessenek, azaz valóban csak a műtéti megoldása lehet a fejlődési rendellenességnek. Természetesen a kutya előzetes vizsgálata nélkül nem adunk műtéti időpontot senkinek. Hasonló műtét ára nálunk 12 és 20 e Ft között lehet, ennél pontosabbat a kutya vizsgálatával lehet mondani. Mivel örökíthető rendellenességről van szó felmerül a kutya ivartalanításának kérdése is, bár még azt sem írta meg, hogy milyen nemű a kutya. Végezetül hadd hívjam fel a figyelmét, hogy semmi értelme nincs a hasonló módon „árajánlatokat” kérni különböző helyekről, hiszen az orvos nem tudhatja mire tesz árajánlatot. Hogy állnak a kutya vakcinái? Makkegészséges(nek tudott) a kutya? Nincs egyéb öröklött, vagy szerzett betegsége? Hogy szeretné az altatást, gázzal, vagy injekciósan, milyen szerekkel? Kér antibiotikumot és fájdalom csillapítót is a kutyának, vagy valóban csak az ár számít?
jelige: ürülék evés
2009-11-22
A kutyusom egy ideje el kezdett ürüléket enni, a cicusokét. Panel lakásban élünk. Kap száraz és konzerv eledelt is. A kutyus fajtája csivava (lehet, hogy keverék kicsit) és kan ivarú. Kb. 2 éves. Nem rég kezdte el. Mit tudok tenni, hogy leszoktassam róla? Esetleg lehet valami betegség jele? Üdv.:
Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja kizárni, hogy betegség jelét, vagy „csak” viselkedési rendellenességet tapasztal-e. Nagy az esélye, hogy nem betegség, vagy táplálási elégtelenség áll a „tünet” hátterében, hanem viselkedési rendellenesség. Ha mindig felügyelet alatt vannak állatai, akkor nincs más teendője, mint az ürülék azonnali eltávolítása a macskaalomból. Ha hosszasan egyedül vannak az állatok, akkor pedig nincs más megoldás, mint a macskaalom olyan helyre történő helyezése, ami a kutya által nem elérhető. Felkereshet vislekedési zavarokkal foglalkozó specialista állatorvost is, de ha nem tud kellő időt és figyelmet fordítani a yorkira, akkor nem lesz használható terápiás megoldás.
jelige: Enfzsi 2.
2009-11-22
Tisztelt D.Ur, A kezelesek milyen gyakoriak lesznek? Heti 1 vagy tobb? Mennyi ideig tart egy kezeles? Csinaljuk ugy ahogy a leghatekonyabb, csak nekem tudnom kell, mert dolgozom napkozben. Odaernunk meg vissza 1-1 ora, es termeszetesen nekem szabadsagot kell inteznem arra az idore. Ezert kerdeznem most, hogy van-e reggeli idopontokon kivul mas opcio, esetleg estefele 6-7 korul vagy 7vegen lehetoseg a kezelesre. koszonom a valaszat
Az oncothermiás kezeléseket hetente 3 alkalommal, hétfőn, szerdán és pénteként, sajnos mindig a reggeli órákban végezzük. 7.30 és 9 óra közötti időpontokban várjuk a kezelésre hozott kutyákat. Tudom, hogy minden egyes megválaszolt kérdés újabb néhány tucat másik kérdést vet fel, ezért kérem, hogy 30.-án hétfőn napközben hívjon fel és beszéljük meg az Endzsi kezelését.
jelige: disney
2009-11-22
Szuka kutyám 50 ik napon elvetélt mind halva születtek.Állatorvos látta ultrahang,tejapasztót és méhösszehúzódást elősegitő cseppet előirásnak megfelelően 1hétig.most elmúlt már 6 hét de még mindig kis vér váladékot látok napi 1-2 szer nem büzős ,jókedélyű. Ez természetes? következő tüzelésnél be fogom fedeztetni,van rá 3 előjegyzés kölykökre.kérdem nem fog megismétleni a korai elvetélés?Eddig 3 szor ellett problémamentesen.
6 héttel a vetélés után már illett volna megszűnnie a hüveléyfolyásnak, vérzésnek. A vetélésnek és az elhúzódó méhinvolúciónak (már ha a méhből és nem a hüvelyból, vagy hólyagból származik a váladékozás, vérzés) sok oka lehet. Állatorvosának mi volt a véleménye a vetélés okáról? Miért nem készült boncolás az elvetélt magzatokról? Nekem arról sincs fogalmam, hogy a tenyész szukája Herpesz vírus vakcinával oltott-e. Ezen kívül is lehetett akár fertőző-, akár nem-fertőző (pl pajzsmirigy betegség, Cushing) a vetélés oka. A következő tüzelés előtt érdemes lenne a kutyát komolyabb kivizsgálásnak alávetni, hiszen adatok nélkül legfeljebb hasra csapva lehet megválaszolni a kérdését ... „Á nem, dehogyis fog megismétlődni a vetélés.” vagy „Dehogyisnem, tutti, hogya kutya megint elvetél.”
jelige: tacsko, avagy az elo kalyhacso
2009-11-19
14 éves egyébként szobatiszta tacskóm egyre gyakrabban pisil maga alá (a kosarában is). Az esetek többségében kikéredzkedik, de egyre gyakoribbak a balesetek. Kb 1 hónapja teljes kivizsgáláson voltunk más okból kifolyólag (vérkép, ultrahang, röntgen), de semmit nem találtak nála. Alapvetően sokat iszik. A fenekén van egy sérv, ami nem fáj neki, és eddig semmi probléma nem volt vele, ezért nem is nyúltak hozzá. Mi lehet az oka a bepisilésnek? Van-e valami, amivel javíthatok a helyzeten? Válaszukat előre is köszönöm!
Szinte biztosan betegseg all a sok vizivas sok pisiles hattereben. Ha egy honapja nem talaltak elterest a kivizsgalas soran, akkor meg kell ismetelni a vervizsgalatokat, ultrahang vizsgalatot, rontgent esetleg ki kell egesziteni mas verparameterek meresevel is (pl kortizol) hiszen nem kizart, hogy most egy honap elteltevel kiderul a betegseg. Meg az sem kizart, hogy a gatserv (ezt akarta irni?) is felelos a tunetekert, hiszen a gatserv tartalma akar a holyag is lehet. Nem ertek egyet azzal a hozzaallassal, hogy ami nem okoz fajdalmat, vagy (latszolag) nem okoz problemat, azzal ne kene foglalkozni. Csak egy modon van esely a helyzeten javitani, megpedig, ha diagnosisra jutnak. Ha ez nem tortenik meg, akkor nincs modszer amivel javithatna a helyzeten. Ha allatorvosa kimeritette a helyben elerheto lehetosegeket, akkor kerje meg, hogy kuldje el Onoket specialistahoz, akar az Allatorvos-tudomanyi Egyetemre. A sok vizivast es sok pisilest sok tucatnyi betegseg okozhatja, de nem tudom elkepzelni, hogy ne lehessen megtalalni az okot.
jelige: katica
2009-11-19
Tisztelt Doktor(nő)(úr)! 13 hónapos tündéri kutyusunk, igen hamar szobatiszta lett, amit mára felülcáfolt. Elég sokszor előfordul, hogy bepiszkít, igaz szokott helyekre és inkább csak pisil. Még akkor is előfordul, ha előtte már volt kint. De van úgy, hogy be is kakál. Máskor egész nap nem csinál ilyet. Nagyon megvagyunk ijedve nincs e szervi baja, mivel elég hamar szobatiszta lett, így nem tudjuk mit rontottunk esetleg el. Van úgy, hogy ezen jelenség napokig elő sem jön. Válaszát előre is köszönöm.
Allatarto tulajdonosoktol eroben szokatlan, de igen komoly felkeszultsegrol tesz tanubizonysagot es helyes iranyu gondolkodasra vall Ontol, hogy elso gondolata az, nincs-e szervi baja a kutyanak. Valoban ezt kell elsokent tisztaznia allatorvosanak, hiszen a kutyak (es foleg a macskak) barmilyen betegseg, fajdalom, rosszullet, diszkomfort eseten reagalhatnak a leirt modon a szobatisztasag megszunesevel. Ha talal elterest allatorvosa, akkor termesztesen a betegseget kell kezelni. Ha sikerul meggyogyitani a kutyat, vissz fog terni a szobatisztasag is. Ha nincs szervi elteres, akkoe nehezebb (de nem remenytelen) a helyzet. Sokszor sikerul rajonni a viselkedesi zavar okara, es akar gyogyszer nelkul, `csak` tartasi-. kornyezeti feltetelek valtoztatasaval, akar gyogyszer alkalmazasaval, de celt lehet erni. Jarjanak a vegere, es oldjak meg a problemat allatorvosuk segitsegevel.
jelige: legzes
2009-11-19
A kutyám (kistestű) olyan féléves kora óta bizonyos időszakonként fulladva, nehezen veszi a levegőt. Nyugalmi állapotban, alvás közben is előfordult. A teste teljesen megmerevedik, a fejét kicsit lehajtja és próbálja beszívni a levegőt és közben hörgő hangokat ad ki. Ha játszik, vagy fut még sosem csinálta. Van amikor hónapokig egyszer sem csinálja, van amikor naponta egyszer két-három napig.
A legnagyobb valoszinuseg szerint legcsoszukulete, vagy allergias eredetu megbetegedese, vagy esetleg szivbetegsege lehet a kutyanak. Ennel kisebb valoszinuseggel (de nem kizart!) meg sok egyeb (idegentest, garat/gege/nyaki/mellkasi terime, legzoszervi betegsegek, idegrendszeri betegsegek ...) is jelentkezhetnek a leirt modon. Kerdest nem irt ugyan, de a valaszom erdemi resze megis csak az lehet, hogy keresse fel allatorvosat, tarja ele a problemat es kerje meg ot reszletes vizsgalatokra.
jelige: Endzsi
2009-11-19
Tisztelt Dr Ur, Nov 13-an penteken jartunk Budafokon vizsgalaton a magyar vizsla kutyusommal (Endzsi), megallapitotta estere az eredmenyt es most ez ugyben irok. A kezelest, amit reszben mar telefonon is emlitett, szeretnem az on segitsegevel megkezdeni amint lehet. A lehetseges kezelesrol (oncothermias modszer) illetve gyogyszerrol (masivet) olvastam az interneten. Ha van tobb info, amit erdemes tudnom, nyugodtan irja meg. Idopont egyeztetes celjabol irok most, tudom h kulfoldon van, de ha megtenne, hogy ir nekem (ha van lehetosege) hogy mi lesz ennek a menete, hol, mikor es milyen formaban fog elkezdodni a kezeles azt megkoszonnem. Mi kesz vagyunk amint on hazajon elkezdeni. Engem ezen az email cimen eler, minden nap megnezem az emaileket. Varom valaszat.
Sajnos, ahogyan megbeszeltuk huzamosan kulfoldon vagyok, csak november 30-tol tudom elkezdeni a kutya kezeleset. En kesz vagyok akar november 30-an hetfon reggel 8 es 10 ora kozott megkezdeni a kutya kezeleset a mar ismert helyen. A Masivet gyogyszer is rendelkezesre fog allni december elejetol.
jelige: cockie
2009-11-19
10 éves cocker spánielem egy ideje bepisil.Kertes házban lakom, mostanáig kint végezte a dolgát, de újabban nem kérezkedik ki.Sőt, ha egyedül hagyom, mintha bosszúból tenné, akár a nagydolgát is képes bent elvégezni.Az feltűnt, hogy mintha több vizet iszik, mint régebben, ha nem adok, még a vécéből is kőpes lenne inni.Mit tehetnék, hogy visszaálljon a régi rend?
Egyet tehet, megpedig megkeri allatorvosat, hogy vizsgalja ki a kutyat. A megnovekedett vizfogyasztas es bepisiles szamtalan betegseg jele lehet. Gyakorlatilag barmely lazzal jaro betegseg mellett szamtalan egyeb idoskori betegseg okozhat ilyet. Ha azt akarja, hogy tippeljek, akkor azt mondom, hogy ha nem ivartalanitott a kutya, akkor a gennyes mehgyulladasnak van a legnagyobb eselye, ha ivartalanitott, akkor talan a cukorbetegsegnek vagy primer vese- (esetleg maj-) elegtelensegnek, vagy Cushing-nak. Mielobb kerje a kutya reszletes kivizsgalasat, szinte biztos, hogy nem `bosszuallasrol`, hanem betegsegrol van szo.
jelige: roti sophie 3.
2009-11-19
Kedves Doktor úr! Úgy gondolom, megírom, hogy sajnos daganata volt Sophienak. Meglehetősen kiterjedt, szétszóródott.. Nehezen lélegzett, összecsuklott a két hátsó lába...szörnyű volt így látni...így hétfő este sajnos nem volt más megoldás, elaltattuk...Köszönöm a korábbi törődését, válaszát. Üdv:
Sajnalom a rossz elmenyeit es foleg azt, hogy nem lehetett segiteni a Sophie-n. En koszonom, hogy visszajelzett a tortentekrol.
jelige: Egon
2009-11-18
Öreg,kedves kutyus, akit az utcáról vettünk magunkhoz.Pulli-pumi keverék/?/.Igazán jót eszik csak akkor, ha a kezemből ”eröltetem? ”a számára, és ez a legnagyobb problémám.Mindig kap minden ételből.De a legfontosabb, hogy kutya-konzerv és kutya ”szaraz eledel” van itthon.Amióta nálunk van, ”jó húsban” is van, és olyan boldog,amikor haza jövünk, ugrál, mint egy kölyök örömében.Nagyon szeretjük, és azt akarjuk- mivel tényleg nagyon öreg-legyenek még jó napjai.Köszönöm, ha válaszolnak. Nagy segitség lenne!Az állatorvosunkat nem szeretném ilyen problémával zaklatni, mert az ”allatcsaládban ” volt ”igazi” gond az utóbbi időben.Van 15 éve mar egy cicám, akinek sérülése miatt nem rég ki kellett vetetni az egyik szemét. A többi állat panaszmentes és ki is jönnek egymással a kutyussalVisszanézve látom- néhány kérdésre nem válaszoltam jól- az anyanyelvem német. Ennek ellenére kéren a tanácsát. Köszönöm- és jó egészséget kivánok.
Azt gondolom, hogy nagy baj nem lehet, hiszen, mint irja a kutya kifogastalan kondicioban van. Barmely kutyaval es macskaval konnyu elerni, de nehez leszoktatni arrol, hogy a gazdi kezebol tortenjen a napi tobbszori etkezes. Ertheto is ez, hiszen kozben is lehet szeretgetni oket, `lelki eletet elni veluk`. Abban viszont igaza lehet, hogy kulonosen egy oregedo szervezet eseteben igen fontos, hogy ne hizzon el, es valoban a neki megfelelo taplalekhoz jussson kedvencunk. Ezt legegyszerubben oreg kutyaknak gyartott tapok (Eukanuba, Royal Canin, Hill`s, Biomill`s ...) alkalmazasaval erheti el. Semmi baj a magyar nyelvi tudasaval, sot ... mindent nagyon erthetoen irt le. Ezert aztan batran ajanlok magyar nyelvu szakkonyvet (Dr. Fodor Kinga: Mite egyen a kutyam?) a figyelmebe. Koszonom es viszont kivanom a jokivansagait.
jelige: rejtettherejuseg
2009-11-18
Van egy 11-ik hetes beagle fajtájú kiskutyánk. 6 hetesen tenyésztőtől vettük, ott az első oltást megkapta. Két hete vittük a következő oltásra, amikor a doktornő nézte a heréit és szerinte még nem szálltak le. ma megint voltunk oltáson és a herék még mindig nincsenek rendbe. A doktornő szerint már csak kb.2éveskora körüli ivartalanítás fog segíteni a nagyobb baj megelőzésére. Ebben kérem a válaszát, köszönettel Bné.
Kerdest nem irt ugyan, de en termeszetesen egyetertek allatorvosaval. O ugyan sokkal konnyebb helyzetben van, ugyanis megvizsgalhatta a kutyat es pontosan tudja, hogy egyik, vagy mindket here a lagyekcsatornaban tapinthato-e, vagy hasuregi helyezodesrol van szo. Ha a lagyekcsatornaban tapinthato egyik, vagy mindket here es a kulso lagyekgyurun keresztul lemasszirozhato a herezacskoba, akkor velemenyem szerint egy 11 hetes kutyanal meg van esely a normalis helyezodes eleresere. Ha ez nem igy van, gondolom allatorvosa ezt konstatalta, akkor valoban az eb fiatalkori ivartalanitasa ajanlott a nemkivanatos parzas es foleg a here daganatos elvaltozasanak megakadalyozasara.
jelige: szankozas
2009-11-18
Tisztel Doktor Úr! Egy olyan kérdésünk lenne, hogy a kutyánk elmúlt egy éves, fiú pekingi palotapincsi. Húzza a fenekét a földön „szánkázik”, ahogy szokták mondani!Heréje körül kis piros pöttyök vannak, nyalogatja magát. Háromszor voltunk állatorvosnál, kapott injekciót, vettünk neki bolha elleni cseppeket kétszer, kapott féreghajtó tablettát, és kinyomták a bűzmirigyét, a bűzmirigye teljesen rendben van már. Ennek ellenére időnként szánkázik. Mi a teendő? Mi lehet a baja? Tisztelettel: Egy gazdi
Lehet, hogy (meg) nem oldodott meg a buzmirigy problema, lehet, hogy belferges a kutya, lehet, hogy a here(borek) gyulladas miatt szankazik (persze az is lehet, hogy a hereborek kipirosodasa csak a szankazas kovetkezmenye) es lehet, hogy kezdodo gerincproblema (pl porckorong serv) vagy egyeb medence-, vagy hasuregi problema (gyulladas, fekely, idegentest, daganat ...) okozza a szankazast. A lista korantsem teljes, de az talan latszik belole, hogy erdemes lenne allatorvosanak jelezni, hogy nem oldodott meg a baj, es kerni kellene ot a reszletes vizsgalatokra.
jelige: Aisha 3.
2009-11-17
Kedves Dr.Balogh Lajos Orulok, hogy talan csak felreertesen alapult a nezetelteresunk, legalabb is en szivesebben fognam fel igy. Sajnos a kutyam mar megdoglott 3 napja, el is astuk es egy nagy fat ultetunk majd a sirjara. Meg szeretnem azt leirni, hogy en nem zartam ki a kutya kivizsgalasat. Rogton elvittuk autoval a varosban mikor meghallottuk, hogy horog. Csak azt az infot kaptuk hogy ez biztos fereg. Rogton kezeltuk is a kutyat. Mas orvos velemenyet is kikertuk es azert kezeltuk a korabban leirtakkal a kutyat-nem sajat dontesbol. Az igazsag az , hogy itt tenyleg nincs egy felszerelt rendelo sem ( Zanizbar sziget) es az orvosok csak ranezesre tunet alapjan kezelnek. Nagyon boldog lettem volna ha esetleg akkor leirja , hogy milyen betegsegekre gondol, hatha valahogy meg tudtuk volna oldani a kutya kezeleset. Vagy megkerdezi tolem amit fontos infonak tartott volna ( pl a kiskutyak elhullasanak okat, ahogy irta most). 4 kiskutyaja szuletett kb 5-6 hettel ezelott Villamnak ( ez volt a neve), eloszor szult eleteben. Soha nem doglottek meg meg kiskutyaink korabban , ezek meg szinte rogton szuletes utan megdoglottek, aki meg meg elt par orat annak is intenziven segiteni probaltam a szopiztatasnal. Nem tudom milyenek a koraszulott kutyak de azt hiszem ezek azok voltak. Utana hetekig jol volt Villam aztan kezdett horogni es stb., ezert eloszor nem is gondoltuk, hogy lehet osszefugges a szules es a betegsege kozt. Sajnalom, hogy elvesztettuk mert nagyon intelligens es fiatal kutya volt (3 eves se volt meg) de azt is nagyon sajnalom,hogy nem tudtam semmit tanulni az ugybol, ami talan segithetne kivedeni a jovobeli ilyenfajta betegsegeket a kutyaimnal. Udvozlettel, Aisha
Tartottam attol, hogy mar csak multidoben beszelhetunk a kutyajarol ... Abban pedig legyen biztos, hogy totalis felreertesen alapul az elso valaszom. A Zanzibar szigetrol kuldott kerdes fel sem merult bennem, azt hittem, hogy a magyar videket mutatja be afrikainak. Tolem rendszeresen kerdeznek a kornyezo orszagokbol, neha messzebbrol is, de higgye el Zanzibarbol szarmazo kerdesem meg egy sem volt. Elso leveleben mindosszesn annyit irt, hogy a kolykok megdoglottek, a szuka horog, veres folyasa van, nem eszik ... es ne azt valaszoljam, hogy vizsgaltassak ki. Meg most sem ertem viszont, hogy akkor elso alkalommal kihez vittek a varosban a kutyat es ki adta azt az informaciot, hogy ferges lehet a kutya? A varosi allatorvosnak nincs lehetosege fizikalis vizsgalatot vegezni (homerozni, legzesi/, szivhangokat meghallgatni, nyalkahartyakat megvizsgsalni, attapintani a kutyat?), ver labort kerni, ultrahang es rontgen vizsgalatot vegezni, huvelytukrot hasznalni? Nincs lehetosege infuzios kezelest vegezni, hasuregi mutetet elvegezni? Ha ezekre a kerdesekre mind nem a valasz, akkor a leirt tortenet barmikor megismetlodhet. Nezze, ahogyan a legelso levelemben irtam, az afrikai helyzetet nem ismerem, ezen belul a zanzibari allatorvosok felkeszultsegevel es lehetosegeivel sem vagyok tisztaban. A kolykok es a szuka elhullasa kozott akar lehetett osszefugges, akar nem - es meg kell mondjam, hogy ez a kolykok es a szuka boncolasa nelkul mar sohasem fog kiderulni. A variaciok lehetosege sok tucat, semmi ertelme nincs az On altal eszlelt tunetek alapjan valo talalgatasnak. A kesobbiekben csak egyetlen tanacsom lehet, a haz koruli kutyakat, macskakat ivartalanitani kell, vedooltasaikat es parazitamenteiteseiket rendszeresen kerni allatorvosatol. Mas modja nincs annak, hogy megkimelje allatait es sajat magat a hasonlo elmenyektol. Ha ez nem lehetseges, akkor jelenleg nincs megoldas.
jelige: Aisha 2.
2009-11-17
Kedves Dr. Balogh LAjos, Szomoruan olvastam , hogy ketsegbeesesemben irt levelemre ilyen irronikus valaszt kuldott. En mar napok ota tartottam a helyi allatorvossal a kapcsolatot, bongesztem az internetet es kezeltem a kutyam a tanacsok es legjobb tudasom szerint . Sikerult vegre Onre talalnom azt remelve talan megmenthetem a kutyamat az On szaktudasa alapjan. Sajnos osszesen ket dolog kerekedett ki ebbol az esetbol szamomra: 1, Alaposan mellefogtam mikor a szaktudasat folbecsultem ( nekem ugyan is nagyon ugy tunik, hogy modern muszerek es gepek nelkul nagy hehezsegekbe utkozik egy diagnozis folallitasanal) 2, valoszinuleg meredeken palyat tevesztett mikor az on egyutterzo kepessegevel azt kepzelte, hogy az internetes tanacsadasnal az allattulajdonosoknak segithet. Sajnalom ha az idejet raboltam -legalabb ennyire sajnalom az enyemet is. UI: Koszonom, hogy nekem ( Aishanak) is egy nagy godrot akar asatni. Udvozlet Aisha
Latja, sokat segithetett volna, ha alairja elozo levelet is, akkor biztosan nem irtam volna felreertheto valaszt. Termeszetesen biztos voltam abban, hogy a manci... levelezo cimrol erkezo, Aisha jeligeju kerdesben a kutya nevet irta. Elnezest kerek, ha nem igy volt es esetleg megsertettem. Termeszetesen sem Ont sem a kutyat nem en akarom eltemetni, de a leirt tunetekben, az otthoni diagnozis nelkuli kezelgetesben es foleg abban, hogy kizarta, hogy a kutyat vizsgalatnak vesse ala sajnos most is az kovetkezik, hogy a kutyat elveszitheti. Ironikusan On irt az afrikai helyzetrol en csak egyertelmu akartam lenni. A valaszaimat legtobben tulsagosan is egyutterzonek tartjak, errol tobbszor irtak is nekem - de eddig sem a szaktudasomat nem kritizaltak, sem a palyatevesztettsegemet nem irta senki az elmult evekben. Most is biztos vagyok abban viszont, hogy kutyajat (akarhogyan is hivjak) ugy lehet megmenteni, ha reszletesen kivizsgaljak es megtudjak, hogy mi okozza aggaszto tuneteit. A kolykok elhullasanak oka is igen fontos adat lett volna. 1.) Az internetes tanacsadas soha nem lehet mas, minthogy allatorvoshoz kuldjuk a kutya gazdajat. Minden egyeb valasz a kutya (macska) eletebe kerulhet. Nekem a leirasa alapjan tobb tucat betegseg eszembe jut, ezek egyike sem otthoni kezelesre valo. Sajnos 2 levele alapjan azt kell mondjam, hogy mar vegigasszisztaltak egy alomnyi kolyok elhullasat es most esetleg a szuka kinzasa es veszelyeztetese folyik. 2.) Ha majd rendezodott a kutya allapota olvasgasson a kerdesek es valaszok kozott, es latogassa meg a honlap Tudnivalok es Publikaciok rovatat is - hatha valtozik a velemenye. Kerem, hogy kutyaja erdekeben legyen urra ketsegbeesesen es sertettsegen es vigye el ot egy felszerelt rendelobe. Nem kizart, hogy sebeszeti megoldasra vagy intenziv apolasra - de mindenkeppen diagnozisra van szukseg a megmentese erdekeben. Oszinten remelem, hogy meg el a kutya es azt is, hogy raszanja magat a kivizsgaltatasara es azt is, hogy az elvesztegetett ido ellenere sikerul meggyogyitani a kutyat. Kezdjenek hozza!
jelige: Jerry-Lee 2.
2009-11-17
Kedves Doktor Úr! Talán el sem hiszi, milyen nagy örömet szerzett nekem a véleményével! Köszönöm! Nagyon köszönöm! Azon a vasárnap estén, amikor Hollós doktorral nem sikerült elérnünk Önt telefonon, de a „ kulcsszót” üzenetként átadtam, nagyon elszomorodtam. Hollós doktor azt mondta: ez a legrosszabb fajtájú rosszindulatú daganat. Ha egyszer bekerült a szervezetbe, már csak idő kérdése… Fel kell készülnöm a legrosszabbra. Minden megtörténhet… Egy ImmunoVet nevű port javasolt Jerrynek, s hogy hagyjam, ne kötözgessem a sebet, ha egyszer úgyse tűri már a kutya. Nagy dolog az nekem, ha Ön szerint mégis van remény! Jerry olykor nyalja a sebet, ez igaz. De valóban nem nedvedzik az a seb! És boldogan játszik a picike harmadik kutyámmal, kit azért vettem magamhoz, hogy túlélni próbáljam Jerry elvesztését… Mint kölykével, Jerry úgy bánik a pici Mytinával ( 7 hetesen érkezett keverék). Hagyja, hogy hátán lovagoljon, tányérjából egyen… Nagyon szeretik egymást! Jerryt csak naponta egyszer viszem sétálni. Boldog vagyok, ha nem emiatt bír keveset, és persze, nem erőltetem a sétát. Még egyszer nagyon köszönöm! S ha Doktor Úr helyesli, elkezdem majd adni a port. ( Már megvettem.) Tisztelettel:
Igazan nem hiu remenyeket akarok ebreszteni, mindosszesen annyit irtam csak, hogy a kuldott foton semmi aggalyos nem latszik. A kutya kontrolvizsgalataval derulhet csak ki, hogy mi a jelenlegi allapota, ami melegen ajanlott, ha tisztan akarunk latni. A hivatkozott keszitmeny nyugodtan adhato akar makkegeszseges kutyaknak is, semmi mellekhatas nem varhato.
jelige: árvák
2009-11-15
Tisztelt doktor úr! Árván maradt, keverék, pár napos kutyababák táplálására Ön mit javasol? Azt tudom, hogy a tehéntej mellőzendő. Évekkel korábban már neveltem cumisüvegből kukába dobott alomnyi kutyát, akkor gyógyszertárban is megvásárható gyerek tejpotló tápszert vettem.De hallottam arról, hogy kecsketej is megfelel az újjszülött kölyköknek. Ön szerint mi a legjobb tápszer? A másik kérdésem, hogy sosem ellett álvemhes szuka teje nem adható ugye? Köszönöm válaszát
Az álvemhes kutyák tejszerű váladéka természetesen nem adható a kölyköknek. Árván maradt kölykök táplálását kutya tejpótló tápszerrel érdemes megtenni. Ilyen termékeket nagyobb állatorvosi rendelőkben, állatorvosi patikákban és igazán nagy pet-shopokban lehet vásárolni.
jelige: Benji
2009-11-15
9 éves yorki, hátulsó keresztező szalag szakadás, meggyógyul, vagy müteni kell, gyógyszer nem segit. Mennyibe kerül a mütét, kérdezi egy nyugdijas, akinek nagyon kedves a kutyusa, és va- lamennyit tudna rá áldozni.
Semmiképpen nem gyógyul meg magától, sőt a meglazult térdízületben idővel további károsodások alakulnak ki. Az alkalmazott műtéti technikától és klinikánként is változik az ár, egy térdízületi keresztező szalag pótlás egy kistestű kutyán egyoldalon 20 és 50 eFt között változhat. A vizsgálatokat és a műtétet végző állatorvosa természetesen sokkal konkrétabbárat tud mondani.
jelige: farkas hátsó
2009-11-15
Szia, Ne haragudj, hogy ilyennel zavarlak, de meglehetősen tanácstalanok vagyunk. Az egyik felnőtt farkasunkon fedeztük fel a sebeket amik a csatolt képen vannak. A viselkedésén nem vettünk észre semmi de semmi változást, nem nyalogatja magát, sem harapást vagy harcot sem láttunk, ami a sebet okozhatta volna. Mivel tapasztalatból tudom, hogy a farkasok regenerálódó képessége elképesztő, azért vagyok tanácstalan, mert viszont ha ez a seb ellátást igényel, azt csak narkózisban tudnánk biztosítani (és az állat szállítása ugye elég problémás mindemellett). Fertőtleníteni tudjuk naponta akár többször is, egy máshol elhelyezkedő seb esetén a fertőtlenítésen kívül nem is tennék mást, hiszen, tényleg hihetetlen gyorsan és hatékonyan gyógyulnak a farkasok. Tanácsodat szeretném kérni, hogy a seb helye miatt (közvetlen a végbélnyílás mellett) szükség van-e szerinted bármilyen sebészi beavatkozásra vagy sem. Ha varrni kell, akkor persze a varratkiszedés miatt is bódítani kéne.... Mégegyszer bocsánat, hogy ilyenekkel zavarlak, de nem tudom kitől kérhetnék még tanácsot. köszönöm,
Az Alapítvány állatorvosa természetesen jóval jobb eséllyel ad tanácsot, illetve vizsgálhatja meg, és oldhatja is meg a problémát, akár egyetlen narkózisban ... A csatolt képeken szinte bizonyosan a baloldali végbélnyílás melletti bűzmirigy sipolyozó elváltozása látszik. Kérdés, hogy „csak” idült gyulladás, vagy dagant (is) okozza-e a sipolyozást - de a teendő szerintem egyértelmű. Szinte kizárt, hogy konzervatív úton sikerülne meggyógyítani az elváltozást. A bármilyen jó regenerációs képesség is kevés egy állandóan váladéktermelő, nedvedző folyamat megállításához. Az állatot narkotizálni kell, és egy steril műtét keretein belül a baloldali bűzmirigyet el kell távolítani és a sipolyozó területet is ki kell metszeni. Az eltávolított terület szövettani vizsgálata melegen ajánlott. Ha „csak” idült gyulladás okozta a sipolyt, akkor legfeljebb antibiotikum és láz/fájdalomcsillapító utókezelés szükséges. Ha daganat is van a háttérben, akkor nem biztos, hogy végleges a sebészeti megoldás, illetve utókezelés (reoperáció, kasztráció, sugárterápia ...) is szükséges lehet.
jelige: Tappancs 2.
2009-11-15
De olyan is van hogy zöldet fosik!
Gondoltam én, hogy nem vagylagos a dolog! )):: A teendője akkor is ugyanaz, mint első válaszomba is írtam. El kell vinni a Tappancsot állatorvosához, elé kell tárni a problémát legalább hasonló részletességgel, mint nekem tette, kérni kell a részletes vizsgálatokat - és fény fog derülni a nagy és kisebb kérdésekre. Ezután a teendőket is megbeszélhetik.

<< <  123 / 403 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.12.04
ELVESZETT! KERESSÜK! 2014.11.30-án este elveszett Nagytétényből (XXII. kerület) LUCA középtermetű, keverék 3 éves, fekete, ivartalanított chippes lányka kutyánk. Nagyon félős, ijedős (mentett kutyus). Kérem, ha látta a képen lévő kutyát, esetleg befogadta, értesítsen az alábbi telefonszámon: 06/30-9-545-212 Kérlek osszátok!
2014.11.18
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.11.05
Tegnap (11.04-én) este a Savoya Park környékén találták, nincs benne chip. Nagyon kedves kutya. A 20/396-4827 telefonszámon lehet elérni azt, aki megtalálta.