Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Piri
2012-12-27
Kedves Doktor úr, Tavaly novemberben fogadtam be egy idős (9 évre tippelték) tacskó keveréket. Pár hét után - egyértelmű jelekből (nincs szőr a hátán, sokat iszik és pisil) - kiderült, hogy Cushing-kórja van (központi eredetű), amire Január óta szedi a 60mg-os Vetoryl-t. A gyógyszer ellenére továbbra is sokat iszik és pisil, de határozottan jobb a helyzet mint gyógyszer nélkül. A szőre is elkezdett kinőni, étvágya rendben volt. Áprilisban ivartalanítattam, akkor 7.5 kg volt. Az ivartalanítás után lassan fogyni kezdett, az orvos szerint a hormonváltozások miatt, és nem kell vele foglalkozni. Többször is elmentem a fogyása miatt orvoshoz, de mindig azt mondták hogy most ideális a testsúlya, ne tessék aggódni. Ezért nem tűnt fel elég gyorsan, amikor október végére gyakorlatilag csontsovány lett a kutya (5.7 kg!). Ekkor megint elvittem orvoshoz, és kiderült, hogy a jobb vesevezetéke elzáródott, és menthetetlen a vese. Másnap kivették a veséjét, a másik tökéletesen működik, azóta meg is nézettem és minden rendben. Azonban a kutya továbbra is csak fogy. A műtét november első hetében volt, azóta néha van 2-3 nap amikor rendes az étvágya, de nem nagyon eszik. Ma mértem, és már csak 5 kg! A műtét után nagyon hisztis lett, ha bármit csinálok vele, vagy rosszabb napjain csak közeledem felé, akkor azonnal sikít és harap. Fájdalmai nincsenek, mert végignyomkodtam az egész testét, és nem mutatott semmi jelet a fájdalomra. Sétálni se akar menni, úgy kell leerőszakolni. Ma ajánlották a dmg cseppet, most azzal próbálkozom, de nem tudom mi a teendő ha a cseppek sem javítanak rajta. Egész nap aludni akar, iszonyú tompa, nem örül semminek és senkinek. Az egyetlen dolog ami boldoggá teszi, ha finoman letakarom a szemeit a tenyeremmel. Attól azonnal megnyugszik és ellazul. Nem akarom kínozni, ha biztosan tudnám hogy egyszerűen öreg, akkor elengedném, de szerintem van valami a háttérben, mert még a veseműtét előtt is vidám kutya volt (soványság ide vagy oda)..Előre is köszönöm válaszát!

Kedves Gazdi!

Nagyon nagy szívre vall, hogy egy ilyen idős állatot befogadott. Úgy tűnik összetett a kutyus baja, hiszen eddig is sok minden kiderült, szerencsére tudtak is segíteni.

Most ismét el kell kezdeni a kivizsgálást, vérkép, vérlabor, műszeres kiegészítő vizsgálatok: röntgen, ultrahang, esetleg CT, az agyi folyamatok tisztázására. Kétlem, hogy bármilyen immuerősítő csepp (Vetri-dmg) önmagában segítene, de ha megvan a kórok, biztosan jó kiegészítő lehet. Nem hiszem, hogy pár hónap alatt egy addig életvidám kutya, vagy ember hirtelen "csak" megöregszik. Legjobb, ha minél előbb keresni kezdik a tünetek okát!

jelige: macska egyensúly vesztése
2012-12-27
Tisztelt Doktor Úr ! Két nappal ezelőtt a 8,5 éves ivartalanitott kandúrom etetés közben az oldalára dőlt, és csak a segitségemmel bírt felkelni. Csak azt láttam , hogy teljesen elernyed a teste, oldalára fordul, lábai kinyújtva . Egy pár másodpercig oldalán feküdve, nem tudta hol van. Utána a földre lapulva hangos nyávogással elbújt . Hivásra előjött, de meg volt rémülve. Ez még aznap kétszer megismétlődött. Étvágya van, kéri az ételt, folyadékot iszik, nyalakszik, dorombol. Tegnap elvittük állatorvoshoz. Volt vérvétel, májra, cukorbetegségre, vesére végeztek vérelemzést. Minden eredménye jó lett. Meghallgatták a szivét, azzal sincs semmi gond. Korábban már kétszer előfordult, hogy vakarta a fülét, majd véres gennyes váladélkot rázott ki belőle. Arra gyanakodtam hátha középfültő gyulladás, esetleg epilepszia. Az utóbbit az orvos elvetette. végül nem talált semmi magyarázatot az eldöléseire, kapott olyan hosszan felszivódó antibiotikumot, ami egy hét alatt fejti ki hatását. Ő is arra gyanakszik, hogy közép-fültő gyulladása van, és az okozza a problémát. Az ugrásait tudja koordinálni, lépcsőn le tud menni. Ha nem lesz jobban, vissza kellene vinnem 24.-én, de nem tudom van .-e értelme, mert azt mondta fogalma sincs mi a gond a cicámmal. Teljesen tanácstalan vagyok, soha elötte nem volt még beteg. Nem tudom van .-e annak jelentösége megemlitenem, hogy borjú és marhahúst adok neki sokszor nyersen, köret nélkül. Kap még Gourmet konzerveket és tápot is. Lehet, hogy a nyers hús etetésével felhalmozódtak a szervezetében a toxikus anyagok, amik idegrendszeri károsodást idéztek elö ? Teljesen tanácstalan vagyok és kétségbeesett. Amint lesz lehetősége, szépen kérem válaszoljon a levelemre. Tisztelettel és köszönettel :
Megértem tanácstalanságát és kétségbeesését is, hiszen valóban ijesztő tüneteket produkált a cica. Azon viszont cseppet sem csodálkozom, hogy állatorvosa még nem tudta teljes biztosnággal diagnosztizálni a tünetek okát. Hasonló esetben előfordul embereknél is, hogy csak hetek múltán több szakorvosi vizsgálat, komoly kiegészítő műszeres vizsgálatok adnak választ a kérdésre.
 
Egy cica esetéen sem egyszerű a kérdés. Állatorvosában is nyilván több idegrendszeri-, szív/keringési-, onkológiai-, metabolikus-  és toxikológiai betegség gyanúja merült fel, amelyek mind okozhatnak hasonló tüneteket. Az első vizsgálatok eredményei nem vezettek eredményre, de biztos vagyok abban, hogy állatorvosának lesz ötlete a továbblépésre és Önnel együtt azt remélem, hogy mielőbb kiderül a cica tüneteinek a háttere. Ezután lehet megbeszélni az esélyeket és a megoldásokat.
jelige: két kérdés
2012-12-27
Jó estét és kellemes ünnepeket! Két kérdésem lenne: 1, mennyivel nehezebb illetve milyen bonyodalmakat, szövődményeket okoz egy nagyméretű emlődaganat eltávolítása mint pl egy kicsié? 2.tüdőáttétes , de jó fizikumú idős kutyát még meg szokták e operálni emlődaganattal, vagy akkor már nem tanácsolják az operációt? köszönöm szépen a VÁLASZOKAT

1.) Általában ki lehet mondani, hogy egy nagyobb daganat (akár emlő, akár más szerv tumora) műtéti eltávolítása jobban megviseli az állatot, több veszéllyel jár, mintha kisebb tumort operálunk. Természetesen ilyen általános válaszok egy-egy konkrét esetben semmit nem jelentenek - hiszen akár több kilós jóindulatú emlődaganat egyszerűen eltávolítható, míg előfordul, hogy néhány cm-es emlőtumor már áttéteket képzett, nehezeben kezelhető, rosszabbak az esélyek.

Állatorvosa a beteg részletes vizsgálatával tudja pontosabban megítélni a betege esélyeit és a teendőket.

2.) Ember, és állatok esetében is  előfordul, hogy áttétes daganatos betegeket operálunk is. Ilyenkor azonban a műtét mellett szinte mindig gyógyszeres és/vagy sugárkezelés is ajánlott.

Mindezekről honlapunk Publikációk rovatában még részletesebben olvashat.

jelige: Suzy
2012-12-27
Hans Urlich Grimm: A leves hazudik,és Dr Fodor Kinga könyvét olvasom. Nagy vitát okoz, mit egyen a kedvencünk? Párom a tápokra esküszik, ha nem kap mást 2-3 nap megeszi,mondja. A Hill's t kerüli, a Royal-t is keveset, így a bevitt mennyiség nem elegendõ,egy fejlõdõ kutyus-bébi szervezetének! Én fõzõcskézni szeretek,ami számára megfelelõ. De akkor Hugó szerint nem fog több tápot enni! Ha összekeverem és becsapom,az jó? A kutya orra rendkívül jó.  A táp az jó? Csak táp? Nagyon sokat segítene 1-2 napi kutyaétrend. Ami a legmegfelelõbb tápérték,vitamin, ásványok stb...hogy mi a jó??? Köszönettel,B.Zs /amikor elhoztuk nagyon falánk volt,most nincs más kutyus motíváció,de szeretném a legjobbakat.

Némi betűkeveredéssel jött át levele, de a lényeget talán értem.

Ha bármelyik prémium minőségű táp mellett döntenek, majd mellette következetesen kitartanak, azzal biztosan jó táplálják a kölyköt. Hasonlóan, ha Dr. Fodor Kinga könyve alapján állítják össze a menüt a kölyök számára, azzal is helyesen fogják táplálni. A táp és a készített eleség mixéből is lehet megfelelő, egélszséges étrendet összeállítani.

A kölyköt gondolom állatorvosa még 2 hetente program szerint vakcinázza, parazitamentesíti. Egy ilyen alkalommal kérdezzék meg, hogy szerinte megfelelően táplált, jól fejlett-e a kutya és hallgassák meg a véleményét a táplálásáról.

jelige: máltai
2012-12-21
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! 16 és fél éves Máltai szuka kutyánk egészségi állapota szemmel láthatóan napról napra romlik.Csont sovány lassan, pedig normálisan etetjük,(főzünk neki csirkefarhátat, kap konzerv és száraztápot is) foltokban hullik a szőre, a bőrét hisztérikusan vakarja, harapdálja, mintha valamire allergiás lenne(?) Fel alá járkál a lakásban egész nap, nyűg megállás nélkül. Van kutyaajtó, bármikor kimehet a kertbe (ezen kívül naponta 3x van sétáltatva) Nem engedhetjük meg magunknak anyagilag a kutyánk teljes kivizsgálását, de borzalmas látni ahogy szenved szegény. Szeretnék tanácsot kérni, mit tegyünk? Altatás szóbajött már, de nem szeretnénk búcsút venni tőle, mivel néha mikor jó kedve van, fel alá rohangál és játszani is szokott. Maradjon minden így míg a kutyánk állapota meg nem követeli a döntést, vagy előzzük meg a szenvedését? Várjuk válaszát!

Kedves Gazdi!

Nagyon nehéz kérdés. Legszívesebben azt javasolnám, szerezzenek pénzt, kérjenek kölcsön, hogy kiskutyájukat állatorvossal kivizsgáltathassák.Ha ez nem lehetséges, egy egyszerű bőrkaparék vizsgálat is hozhat válaszokat: parazita, gomba, baktérium okozza a szörnyű viszketést. A feltételezett tápallergiára el lehet kezdeni olyan tápot adni, ami dirket tápallergiás kutyáknak (hypoallergén) való, de ha főznek, megpróbálkozhatnak a csirkét kiváltani pl. nyúl vagy kacsahússal, farhátal- olyan fehérjével, amit még nem evett. 4-6 hét után jelentős javulás lehet, de természetesen a felülfertőződéseket is kezelni kell.

Semmiképpen ne hagyják így szenvedni! A végleges elaltatás csak a legvégsőbb megoldás lehet.

jelige: Zsömle
2012-12-20
8 éves ivartalanitott vörös, bundusos - 9 kg-os - fiú macskám van. Kb. fél éve tapasztaljuk, hogy a bőrén foltokban - de a szőre nem hullik - "plakkok"; alakulnak ki. Próbáltuk folyamatosan kenegetni elocommal, de nem javult. Folyamatosan fésüljük, mert nem szeret mosakodni, meg amúgy is nagy cica. kb. 2 hete annyira korpás lett, hogy a fésüléskor tele van a pokróca . kertes házban lakunk, de úgy kell "kilökni", hogy egy kicsit levegőzzön, Mivel kezeljük? Köszönöm a segítséget.

Kedves Gazdi!

Az elocom nevű kenőcs egy erős hatású kortikoszteroid tartalmú kenőcs, amelyet végső esetben szoktak adni, ha az immunrendszer túlműködik, vagyi allergiás folyamatoknál. Nem gyógyít, csak elnyomja a viszketést és lelohasztja a gyulladást, eltűnteti a tüneteket. Semmi képpen nem javaslom a további alkalmazását.

Alapos állatorvosi kivizsgálást javaslok bőrkaparék minta vétellel, szükség esetben vérlaborral, egyéb kiegészítő vizsgálatokkal annak kiderítésére, hogy "csak" a bőre beteg, vagy egyéb háttérben meghúzódó oka is van a viszketésnek.

A táplálkozásnál fontos a kiegyensúlyozott, nagyon jó minőségű, esszenciális zsírsavakban gazdag teljes értékű táp- ha nem ilyet kap, akkor érdemes kiegészíteni kifejezetten macskák számára készült bőrtápláló készítménnyel, amekly megfelelő arányban tartalmazza a telítetlen zsírsavakat. (Egyeztessen állatorvosával, hogy mit ajánl- talán a jó minőségű tápot is szükségesnek tartja egy ideig kiegészíteni.)

Azért is fontos a kivizsgálás, hogy kiderüljön csak a hideg miatt nem akar kimenni a cica, vagy valamilyen betegség lappang a háttérben.

Ha minden rendben lesz, akkor beszélhetnek kezelőorvosukkal  cica súlyáról és a szükséges lépésekről a normál testsúly irányában.

Óva intem Önöket az emberi gyógyszerek szabad alkalmazásától- nagy bajt is lehet okozni velük! (A szteroid tartalmú krém alkalmazása még embereken is megfontolandó, egyetlen algopyrin tabletta például halálos dózis egy macskának, mivel másképp működik az anyagcseréje, mint nekünk. )

jelige: Kutyám az első!
2012-12-19
Kedves Doktor Úr! Kétségbe vagyunk esve, mivel az 5 hónapos mopsz kiskutyánk evett krumplit. Állítólag tilos neki adni, ilyenkor mi a teendő? Mit lehetne vele csinálni? Mik lehetnek a következmények? Válaszát előre is köszönjük.

Kedves Gazdi!

A krumpli, nyersen valóban nem jól emészthető, esetleg enyhe hasmenés lehet a következménye, minek során egyben távoznak a lenyelt darabok. A főtt krumpli is szokott hasonlót okozni, de komoly bajt nem.

A krumpli, ha zöld, akkor sem emberi, sem állati fogyasztásra nem alkalmas, mert egy solanin nevű mérgező anyag halmozódik fel ilyenkor a krumpliban. Elfogyasztás után 8-12 órával okozhat szédülést, hányást, rosszullétet, ilyen esetben állatorvoshoz kell azonnal fordulni!

jelige: Ginger
2012-12-19
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Véleményüket szeretném kérni.Milyen betegség végezhet egy cicával 5 nap alatt, úgy, hogy december 11.-én vettem észre, hogy valami nincs rendben a cicával, nem evett,nem ivott.December 12.-én vittem orvoshoz,ott azt állapitották meg, hogy több mint valószínű a veséjével van baj.Csináltak a veséjéről és a hólyagjáról ultrahangvizsgálatot, ami jó volt.Megkatéterezték,kapott infúziót, injekciókat persze bódításban mert nem igazán tűrte a vizsgálatokat. Másnap 13.-án kellett visszavinni.Akkor már láztalan volt, de ugyanúgy ételt nem vett magához, és minimálisat ivott.Keveset pisilt, mivel keveset ivott. Újra infúziót kapott és széles spektrumu antibiotikumot,ami 2 hétig folyamatosan hat.Azt mondták 2 hét múlva vigyem vissza a cicát.Hétvégén fecskendővel etettem, itattam de egyre rosszabb állapotba került.17.-én visszavittem,akkor már sárgás váladékos volt az orra és szuszogva vette a levegőt. Azért gondoltam, hogy nem a veséjével volt gond, hanem macskanáthája van./már kb. 2 éve csak vesekímélő száraztápot etettem vele/.Megmérték a hőmérsékletét, 36,6 volt, mondta az orvos, hogy hűl ki a cica.Kapott infúziót,és este vissza kellett vinnem újra infúzióra.Akkor már csak 32,2 volt a hőmérséklete.Mire hazaértem vele, rá nemsokára meghalt.Azt szeretném megtudni, hogy egy 5 kilós gyönyörű, jókedvű cica, hogy tud 5 nap alatt teljesen összeomlani.Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom a cicát és persze Önt is, nagyon nehéz lehet, főleg így az ünnepek előtt.

A halál okát csak szakszerű kórboncolással, kórszövettani vizsgálattal lehet kideríteni, enélkül csak találgatni lehet.

A macskanátha csak kölyökkorban lehet veszélyes, akkor is csak a más, immungyengítő macskavíriusokkal (FeLV, FIV) is fertőzött, gyenge 4-6 hetes kölyökcicákra halálos, ha nem kapnak elég intenzív kezelést. Az infúzió és a széles spektrumú (vagyis sok féle baktériumra ható) antibiotikum egy általános kezelési mód, ha nem eszik-iszik egy állat vagy ember, akkor ezt szokás alkalmazni.

Ha Ön elég erősnek érzi magát, akkor beszélje át a cica kezelőorvosával a dolgot, hátha a leletek alapján választ kaphat a kérdésekre.

jelige: seb a tappancson
2012-12-19
Kedves Doktor Úr! Kb. 2 hónapja küzdünk a 7 hónapos cicámmal. A történet a következő: Október közepén megdagadt a jobb mellső tappancsa. Doktornő tájékoztatása alapján tályog volt a talpán, amit kitisztítottak. Naponta kétszer kellett kezelni 1. Betadinos lemosás, 2. Cortizeme oldat. A seb szépen elmúlt kb. másfél 2 hét alatt, de keletkezett egy másik seb ugyancsak a jobb mellső lábán, de nem a tappancsán, hanem a lábfején. Azt is naponta kétszer kellett kezelni a fentiek alapján, valamint zárásképpen kék lukács kenőccsel kellett bekenni. Mikor már majdnem szépen begyógyult a lábán a seb (ez is kb. másfél-2 hét alatt), bal oldalon bedagadt és sebes lett a szája széle. Ezt is kezelni kellett először betadinos lemosással, majd cortavance cseppel, és a végén kék lukács kenőccsel. Először naponta 2-3 cseppet kellett csepegtetni a szájára 10 napig, majd 3 naponta. Ennek a vége december 8. A száján a seb is meggyógyult. November eleje óta minden nap Doxypharm antibiotikumot kapott, naponta 1/10-et. Ezt kb. 45 napig szedte. December elején bedagadt a bal mellső tappancsa. Nem láttunk rajta semmit, de 2 napja viszont a bal lábfeje lett sebes. Valamint a mai napon észrevettük, hogy a bal hátsó talppárnája is fel van dagadva és sebes. A cica amúgy szaladgál, rosszalkodik, igazi kölyökcicaként működik, eszik-iszik, kakil-pisil rendesen. Mondjuk elég sokat mosakszik, a szőre sem igazán szép, hanem elég csapzott. Lakásban tartott cica, nem kijárós, a kötelező oltásai megvannak, ivartalanítva van. Vajon mi baja lehet? Doktor Úr szerint mivel próbáljuk meggyógyítani a cicát? Mivel kenjük a lábát? Esetleg valami gyógyszer, ami segítene? Vagy ez élete végéig így marad, hogy elmúlik az egyik lábán a seb, és keletkezik helyette másik? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Mónika

Kedves Gazdi!

Semmiképpen sem normális ez, ahogy Ön is látja. Részletes, alapos kivizsgálás kell ahhoz, hogy kiderüljön mi a baj: parazita, allergia, vagy autoimmun megbetegedés, esetleg valamilyen fertőző betegség, netán hormonális gond? Vagy valami más?

Bőrkaparék, vérlabor, röntgen, ultrahang a kezdet. Minél hamarabb kedjék el!

jelige: Ismét Szkenáról
2012-12-19
Tisztelt Doktor Úr! Nem gondoltam volna, hogy a fenti tárgyban foglaltak ismét aktuálisak lesznek. Szkenánál pár napja észrevettük, hogy a bal mellső lába hónaljában felnőtt maroknyi daganat van, az előzőekre gondolva, nagyon kevés reményünk van arra, hogy nem rosszindulatú. Emellett azóta is, de most kissé jobban, állandóan köhög. Mozgása lassúbb. A helyi állatorvoshoz holnap visszük, tudva, hogy lehetőségei nem teszik lehetővé az alapos vizsgálatot, megállapítást. Mit tegyünk, lehet más dolog is? A daganat egyébként puha, igaz nem nyomkodtuk. Tudom nincs táv vizsgálat, diagnózis. Az érzéseink, a reményeink tudom a miénk. Kérem válaszát, türelemmel várom, tudom karácsony közeleg, sok a tennivalójuk. Üdvözlettel: Horváth Miklósné Éva

Kedves Éva !
Örülök, hogy hírt adott a Szkena-ról, és sajnálom, hogy az állapota ismét rosszabbodott.
A hónalji terime az előzmények ismeretében is lehet bőven akár jóindulatú daganat is, merthogy ennyi idő elteltével már az a valószínűbb, hogy az eredeti onkológiai betegségéhez nincs köze.
Ráadásul a köhögés, lassú mozgás, figyelembe véve a kutya korát, súlyát és endokrin betegségét bőven lehet szív- érrendszeri, légzőszervi-, metabolikus eredetű is és majdnem biztosan ortopédiai betegségek is súlyosbítják a helyzetet. Ezen betegségek mindegyike a pontos diagnózis után is rendszeres kontrolvizsgálatokat igényel - és idővel az addig megszokott, azideig hatékony gyógyszeres kezeléseket is módosítani lehet szükséges.
Távdiagnózis, ahogyan helyesen mondja nincs, de állatorvosa a kutya fizikális vizsgálatával, laborvizsgálatokkal (benne citológiai/szövettani mintavétel) és ezek eredményétől függően egyéb kiegészítő vizsgálatokkal (képalkotók, EKG ...) pontosíthatja Szkena állapotát, és ezzel esélyeit. Mi akár még akár Karácsony előtt, vagy akár az Ünnepek után állunk rendelkezésre, ha állatorvosukkal közösen úgy gondolják, hogy szükség lehet ránk.
Önökkel és állatorvosukkal együtt mi is azt reméljük, hogy Szkena most is menthető és még hosszú ideig jó állapotban élvezhetik a társaságát.
Minden jót kívánva,
üdvözlettel,
Balogh Lajos

jelige: Rambo
2012-12-17
Tisztelt Dr! A én problémám a 14,4éves kutyám hirtelen este a ágyon fekve lábamnál rántott egyet magán,epilepsziás rángatózásba kezdett,a szája kapkodott vagy 6secig,aztán hirtelen kinyújtózott a nyaka,lábai,feje teljesen felfelé,eközbe vizszintesen feküdt végig,és meghalt.Előtte semmi jel nem volt ,evett velem jóizűen és ment aludni,ez evés után volt 20 perccel kb.Semmi rossz közérzet nem látszott rajat,viszont kapott vizhajtót is mert köhögöt néha és tudtam akkor vizesebb.4hónapja szivgyógyszerrel és furozemiddel kezeltük.Mondjuk 1-1 nap volt kihagytuk ritkán,féltettem ,bár lehet hibáztam.Minden nap sétáltunk 1-km kb.Szivem belehal. Mi lehetett vele?

Fogadja őszinte részvétemet. A 14 év nagyon szép kor kutyáknál, boldogan, szeretetben együtt töltve pedig minden, amire  egy kutyus ( és egy gazdi) vágyhat.

Sajnos a halál okának feltárása szakszerű kórboncolás nélkül csak puszta találgatás- amit Ön leírt, az maga a haláltusa, amit a szív- és légzésleállás okoz- akármilyen okból következik is be.

jelige: Szklenár Gábor
2012-12-17
Tisztelt Doktor úr! 4 éves nőstény cicánk állapota súlyosan leromlott, eleinte mindha szédült volna, támolygott és furcsán féloldalasan járt, néha eldölt, felborult.., aztán ahogy romlott az állapota nem evett és inni sem akart, most már csak fekszik..., nem tud lábra állni... és fecskendővel napi 4 - 5 alaklommal itatjuk. Meleg helyen betakarva a lakásban van velünk. Mi lehet a cicánkkal, milyen betegség lehet ez ? Kérném a Doktor urat, ha tud javasolni nekünk gyógymódot azt válaszlevélben megírni sziveskedjen. Előre is köszönettel...Sz Gábor.

Kedves Gazdi!

Nagyon komoly a baj, ha jól értem a cica élet-halál között lebeg, nem tud lábra állni, nem eszik-iszik. Sajnos otthon ennél többet nem tehetnek érte.

Segíteni rajta alapos kivizsgálás után lehetne: el kell dönteni, hogy hol a baj: mérgezés, belsőfülgyulladás, májelégtelenség, fertőző betegség, akár tumor is okozhat ilyen tüneteket, és még sok minden más. Minél tovább van ilyen elfekvő, rossz állapotban, annál kevesebb sajnos az esély a felépülésre.

jelige: 11 hetes havanese
2012-12-17
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 11 hetes havanese fiú kutyusom, aki a tegnapi és mai nap folyamán kétszer hányt. Ma eléggé kedvetlen, nem evett ma még semmit, egész nap alszik. Normaflore, háztartási keksz, rizs szétfőzve a tápjával keverve, illetve minimális buscopan. Ezt ajánlotta az orvosunk. Még valamit tudna ajánlani? Ő az első kutyusunk, nagyon aggódunk. Köszönöm szépen a válaszát előre is.

Kedves Gazdi!

Ha egy egyszerű gyomorrontásról van szó, akkor nagyon jó a diéta, ahogy állatorvosa is javasolta. Víz mindig legyen előtte, ha nem akar inni, lehet kicsit segíteni fecskendővel.

Sok kérdés merül fel ilyenkor: mit evett előtte? kapott valami szokatlant? Lázas?  Hasmenése is van? Lenyelhetett valamit? Milyen oltásai vannak? Hányszor féreghajtották?- ezeket a kérdéseket állatorvosával tudja megbeszélni.

Azt ajánlom, hogy ha nagyon rosszul van a kutyus, akkor haladéktalanul keresse fel állatorvosát, hogy megvizsgálhassa, megmérhesse a lázát, esetleg rtg felvételt, ultrahangot, vérvizsgálatot csinálhasson, valamint infúziós kezelést kaphasson a kiskutya, ha szükséges.

jelige: Ginger
2012-12-17
8 éves ivartalanitott cicám azt hiszem macskanáthában szenved. Nem eszik,keveset iszik,nagyon levert állapotban van.Voltunk orvosnál, de nem ezzel kezelték.Mivel nagyon stresszes állapotba kerül ha állatorvoshoz viszem, szeretném megtudni, hogy orvosi ajánlásra kaphatok-e antibiotikumot, amivel otthon kezelni tudom.Nagyon szépen köszönöm a válaszát.

Kedves Gazdi!

Megpróbálom értelmezni a helyzetet: a cica taknyos, kötőhártya gyulladása van, esetleg lázas  (39 C felett már hőemelkedésről beszélünk, 39,5 fölött lázról) és ebből Ön  gondolja, hogy macskanáthás. Ezt a betegséget egyébként több vírus okozza (főleg a herpes és a calicivírus), de okozhat hasonló tüneteket baktérium is, sőt, gyakori, hogy baktérium is megtelepszik a vírusok által károsított nyálkahártyán, szaruhártyán. Ilyenkor, ha a váladék színe már nem áttetsző (mint a vírusos betegségeknél), hanem sárgás, zöldes színt kap, akkor indokolt az antibiotikum adása.

Ha nem macskanáthával kezelték, akkor talán állatorvosa szerint nem ez a betegsége, vagy mást állapított meg?

Mindenképpen a kezelőorvossal kell beszélnie ezügyben (vagy keresni másikat, akihez elviheti a cicát egy második véleményre) , hiszen vizsgálat nélkül nem állítható fel kellően megalapozott diagnózis, így azt sem lehet eldönteni, hogy javít-e a cica állapotán, ha antibiotikumot kap.

jelige: chip
2012-12-17
Üdv! Szeretném megkérdezni, hogy kapok e büntetést, ha csak jövő év elején chipeltetem kutyáimat? Nem mentegetőzésként írom, de több mentett kutyám van, nem egy nem kettő és már többször nekiindultam hogy kapnak chipet, de van egy súlyos beteg kutyám és minden pénzem a kezeltetésére ment el, amiből simán kifizethettem volna a chipek árát. Nem tudom van e valamilyen rendszer, és figyeli e valaki, hogy ki mikor chipelteti a kutyáját. köszönöm

Kedves Gazdi!

Nagyon jó kérdés!

A törvényalkotók úgy kívánják számonkérni a chipet, hogy állatorvos csak bechipelt kutyát olthat veszettség ellen 2013. január 1-től- vagyis a rendelőben kötelező mikrochipet kereni a kutyában az esedékes és kötelező veszettség elleni oltás beadása előtt. Ha nincs chip, nincs oltás. Ha nincs  oltás, szabálysértés van- a veszettség elleni oltás elmulasztása 75-225.000 Ft-os állatvédelmi bírsággal súlytható.

A mikrochipes jelölés is kötelező, 4 hónapos kortól- ezt elméletileg már a közterület felügyelők is ellenőrizhetik, újabb szabálysértés- 45-135.000 Ft-os bírsággal súlytható.

Remélem mihamarabb rendeződnek a dolgaik Önnek és a kutyusoknak és szabályosan kezdhetik az újévet!

jelige: Szili
2012-12-13
Tisztelt Doktor úr! Az 5 éves macskám 3 napja nem akar enni. Nincs semmi kűlső sem belső sérűlése. Csak egy kicsit fogyott. Kedvetlen szegénykém. Szerintem a fogaival vagy az ínyével van gond. Látszik, hogy fáj neki. Elég bűzös a szája. Vizet azt iszik. Enni is csak úgy, hogy tejet keverek össze vizzel és vágok bele nagyon apro'ra vágott főtt csírke húst. De abbol is keveset fogyaszt. Pro'báltam belenézni a szájába de nem engedi. Elvinném állatorvoshoz, de nem tudom fedezni a költségeket. Az lenne a kérdésem, hogy az állatpatikában vehetek e neki fájdalomcsillapítot vagy valami pasztát esetleg spray t.Vagy valami. Nagyon sajnálom szegénykém Kérem segítsen !! Előre is Köszönöm !

Kedves Gazdi!

Nagyon nehéz így érdemben segíteni: nem javasolhatok semmilyen gyógyszert (egyébként ezek is pénzbe, nem kevés pénzbe kerülnek), hiszen nem tudom mi baja a cicának: fertőző betegség miatt fekélyek vannak a szájában, vagy fogkő, fogbetegség kínozza a cicát, esetleg vesebeteg és emiatt fekélyes a szája, vagy valami beleakadt a nyelvébe, belefúródott a szájpadlásába, vagy valami más? Egyszerűen pénzkidobás lenne, viszont a cicának nem biztosan segítene, sőt talán rontana is a helyzeten.

Ha valóban segíteni akar, akkor pénzt kell áldoznia a cicára, hogy meg tudják vizsgálni!

jelige: Szonja
2012-12-12
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy Szonja a 7 hónapos nőstény macskám, ma az esti órákban nyugtalanul elkezdett rohangálni, nyalta a lábát, testét, nem hagyta magát simogatni, szaporán vette a levegőt. Korábban ilyet sosem tapasztaltunk, mivel kizárólag lakásban tartott macska nem hiszem, hogy bolhás lenne, de a biztonság kedvéért azonnal raktam rá egy Advantage-et.Ugy kap oda a lábához, mintha viszketne, vagy valami zavarná. Jó minőségű száraztápot (Royal Canin-t) eszik, néha kap egy kicsi alutasakost, ma is evett picit. Lehetséges, hogy valami idegrendszeri probléma, vagy ételallergia? Ha holnap is jelentkezik mindenképp orvoshoz viszem, de válaszát előre is köszönöm: Timea

Kedves Gazdi!

Első gondolatom, egy 7 hónapos szobacicánál az, hogy az ivarzás tünetei kezdődnek és ettől nyugtalan. A bolhásságot egyébként nagyon könnyű ellenőrizni: végig kell húzni egy nedves papírzsebkendőt a szőrén, ha vannak rajta piros pöttyök, akkor megtaláltuk a bolhaürüléket. Az Advantage miatt már nem aktuális.

Sajnos vizsgálat, kivizsgálás után nem lehet megállapítani, hogy mi okozza  a tüneteket, de az ételallergia inkább bőrtünetekben, vagy hasmenésben szokott megjelenni. Viszont lehetnek fájdalmai, lehet a bolhán kívül más parazita, de idegrendszeri tünetei is lehetnek.

A holnapi állatorvosi vizit biztosan választ ad a kérdésekre!

 

 

 

jelige: szolidaritás?
2012-12-12
Üdvözlöm! Két kan kutyát tartottunk, akik nehezen barátkoztak össze, de két éve végül együtt laktak és jól össze is szoktak. A kisebbik kutyánk megbetegedett, "menthetetlen" volt, de nem akartuk elaltatni, az utolsó napjaiban is vele akartunk lenni. A kutyus pár napja már egyáltalán nem evett, húst se, pedig nagyon kényeztettük és azóta a másik kutya se fogadott el ételt. Ma reggelre meghalt a kisebb kutya. Azóta a másik se nem eszik, se nem iszik. Van ötlete, hogy tudunk valamit tenni vagy egyszerűen várjunk? Félek, hogy a másik kutya is legyengül. Köszönettel: Halászné Laura

Kedves Gazdi!

Nem teljesen világos számomra, hogy miért volt menthetetlen a kisebbik kutyus. Első gondolatom persze az, hogy nem kaphatott el valamit a másik? Nem lehet, hogy ő is beteg és azért nem eszik? Ha ez kizárt, vagy állatorvosuk már kizárta, akkor merülhet fel, hogy lelki okai vannak a nem evésnek.

Ebben a hidegben valóban nagyon veszélyes, ha egy bármilyen okból éhező kutya kinn van, éjjel is. Mindenképpen azt javaslom, hogy engedjék meleg, fűtött helyre, legalább éjszakára. Ha bebizonyosodott, hogy "csak" lelkibeteg, akkor jót tesz neki a helyváltozás, az extra törődés, játék, kézből etetés, sok simogatás. Ha pár napon belül nem rendeződik a helyzet, akkor keressék fel állatorvosukat, mert akár gyógyszeres segítség is szükséges lehet.

jelige: Ovarid utáni ivarzás
2012-12-13
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 2,5 éves cicánknak (nem házimacska, ivartalanítását jövőre, ellést követően tervezzük)Ovarid tablettát adunk fogamzásgátlás céljából. A gyógyszert ez év júliusa óta kapja, februárban fogjuk abbahagyni, mivel akkortájt kezdődik tudomásom szerint a normális ivarzási periódusa a macskáknak. Kérdésem, hogy az utolsó tabletta bevételét követően mikor várható a tüzelés, mivel visszük pároztatni, ugyanakkor a cica kijárós, és nem szeretnénk idegen fajtájú kandúrtól kölyköket. Sajnos a gyógyszer hozzáférhető dokumentációjában erre vonatkozó konkrét adat nem szerepel. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: R. Éva

Kedves Gazdi!

Az Ovarid egy hosszú hatású gesztagént tartalmazó készítmény, amely kezelés számos mellékhatást vonhat maga után. Az adagolás befejése után a következő ivarzás időpontja nem megjósolható. Előfordulhat, hogy a kezelés vége után akár már néhány nappal, héttel bekövetkezik, de az is megtörténhet, hogy hosszú hónapokig nem következik be, vagy a későbbi fogamzóképességet is befolyásolja. A kezelés befejezése után a kijáró macska bármikor vemhesülhet!

jelige: immunerősités
2012-12-12
Kedves Doktor Úr! Én adtam a cicámnak az onp immune strengther nevű szert és valóban csodálatos volt amig szedte nem volt taknyos és nem köhögött,viszont a füle rettenetesen begyulladt ,csak a fülkagyló ,felül is hámlik a szőr töredezett és viszketéstől szétkaparta a fülét ,most bőrkaparék mintát küldtünk pestre ,még egy hétig csak körömvirágal tudom enyhiteni a fájdalmát sajnos én a gyógygombákra tudok gondolni hogy az okozta igy nem merem tovább adni ,a cicám betegsége egyébként abból ered volt egy tüdőgyuszija és a tüdő kötőszövetei megvastagodtak. köszönettel egy szomorú gazdi

Kedves Gazdi!

Ez nagyon rossz hír, ami az immunerősítőt illeti, viszont jó, hogy már a bőrkaparék elkészült- ha találnak parazitát, baktériumot, gombát, akkor célzottan lehet kezelni. Az allergiás hajlam is vizsgálható vérből, sőt, a táplálékallergia is felderítető. Nagyon összetett tüneteket okozhat az allergiás hajlam is, de az is lehet, hogy több betegség egyszerre áll fenn. Ha nem boldogulnak, lehet, hogy érdemes allergológiai szakrendelést felkeresniük!

A konkrét kérdésre visszatérve: létezik még a Béres cseppek állatorvosi megfelelője is- Béres Minera cseppek, ezekről is vannak jó tapasztalatok.

jelige: immunerősités
2012-12-11
Kedves Doktor Úr! Kérem legyenszives ajánlani nekem kipróbált jó immunerősitőt, ami a légzőrendszer mükődésére is hatással van cicám COPD betegsége miatt ?vetri dmg-t próbáltuk de melette kialakult egy újabb tüdőgyulladás. Nagyon köszönöm.

Kedves Gazdi!

Nagyon sok tényező játszik közre egy olyan betegségnél, mint a COPD (krónikus obstruktív léguti betegség). Már maga a diagnózis is nehéz, hiszen ki kell zárni egy sor kórokot, a vírus fertőzésen, parazitákon át,a  daganatos megbetegedésekig. Ráadásul a kiváltó okot sem tudják a tudomány jelen állása szerint, valamilyen belégzéssel bejutó allergénre gyanakszanak.

Meggyógyítani nem lehet a beteget, csak szinten tartani, gyógyszerből több félét is szoktak adni, főleg, ha súlyosbodnak a tünetek: hörgőtágítók, nyálkaoldók, esetleg köhögés csillapítók, szükség esetén antibiotikum, kortokoszteroidok. A táplálkozásban ügyelni kell a jó minőségű, teljes értékű táplálásra, és a normális testsúly elérésére, tartására, mert az elhízás súlyosbítja a betegséget.

Valóban hasznos lehet az immunerősítés, de az Ön leveléből nem lehet megmondani, hogy valóban a Vetri dmg nevű immunerősítővel volt-e a gond- hiszen erről is vannak jó tapasztalatok, akár léguti megbetegedéseknél is.

Szerintem újabb kivizsgálás, a kezelés megváltoztatása hozhat inkább javulást.

(Ha minden más csődöt mond, a gyógygombákkal is próbálkozhat: nemrég kérdezett egy gazdi az Only Natural Pet Immune Strengthener nevű készítménnyel kapcsolatban, cica légzőszervi tünetekre szedte és azt írta, csodálatos eredményeket értek el.)

jelige: Eszi a kutyám a lábát
2012-12-10
A kutyámat elütötte az autó.Adtam neki algopirint és maripen extrát.Az állapota kezdett javulni.Később elkezdte enni a lábát.Kötözgetem neki,egy ideig kentem betadinnal majd pymafuctor krémmel.Nem használt neki egyik sem.Pénzem nincs állatorvoshoz vinni.Mit tehetnék?

Kedves Gazdi!

Legszívesebben azt javaslom, hogy kérjen kölcsön valakitől, mert kutyájának nyilván fájdalmai vannak, az is lehet, hogy eltört a lába, vagy ami még rosszabb, belső sérülései lettek a balesettől- ami biztosan nem fog rendbejönni ha csak külsőleg kezelik, csak tovább romlik az állapota.

Az algopyrin egyébként adható kutyának (bár amúgy vényköteles, akárcsak a Maripen extra nevű antibiotikum tartalmú gyógyszer), enyhe fájdalmakat csillapít, de nem szünteti meg a kiváltó okot. A betadin felületi horzsolásokra nagyon jó választás, a pymafucort krém pedig akkor használatos, ha elgennyesedett, felülfertőződött egy seb- tehát zúzódásra, törésre nem használnak. Otthon sajnos nem sokat tud tenni kedvencéért.

jelige: ginger456
2012-12-10
Tisztelt Doktor Úr.Német juhász kutyánk 12 kölyköt fialt 2.fialása volt nem maradtak életben a kiskutyák.A kutyánk most nagyon le van fogyva de enni eszik nem sokat de eszeget mára már bedagadt a jobb első lába és fázik.Mi a probléma vele?mit lehet vele csinálni?Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Nagyon hideg van odakinn, mindenképpen azt ajánlom, hogy engedjék be a fűtött lakásba, legalább az előszobába, mert még az egészséges állatok sem bírják ezt a nagy hideget, hát még a betegek!

Azt, hogy a kiskutyák mitől pusztultak el, a kiskutyák kórbonctani vizsgálatával lehetne kideríteni. Hogy ennek köze van-e az anyakutya mostani állapotához és mi baja az anyakutyának az is csak úgy derülhet ki, ha alaposan kivizsgálja állatorvos: szükség lehet ultrahang vizsgálatra az életfontosságú has- és medenceűri szervek  átnézéséhez, esetleg röntgen vizsgálat, vérvizsgálat.

Gondolom véletlen volt a vemhesülés: hogy ez többet ne fordulhasson elő, mindenképpen javaslom az anyakutya ivartalanítását, persze ha már rendbejött- ez egy egyszeri megpróbáltatás (és kiadás), de mindenképpen megéri, mert nem csak az ilyen eseteket és a gazda nélkül maradó kiskutyák megszületését lehet vele megakadályozni, de sok, főleg idős korban fellépő betegségtől megkímélhetik kutyájukat. Több információt találnak erről itt.

jelige: cica
2012-12-09
Kedves Dr. A cicámnak 1hete felvan dagadva a hasa, olyan mintha terhes lenne, de nem az, mert csak ivartalanított cicával találkozhat, az is a miénk. Házi Cica, sohase megy ki. És mostanába maga alá pisil, vizelete nem büdös, szagtalan, átlátszó féle. Étvágya az van rendesen, mindig eszik, csak eddig kistermetű volt. Előre is Köszönöm válaszát!

Kedves Gazdi!

Minél hamarabb ki kell vizsgálni a dolgot- a fizikális-tapintásos vizsgálat után nagyon hasznos lenne a röntgen, ultrahang vizsgálat, az is kiderülne, milyen kapcsolatban van a kitelt has a vizelési gondokkal. Remélem a legjobbakat!

jelige: Lilike
2012-12-07
Tisztelt Doktor úr, Az a problémám, hogy 2 napja vettünk. Egy kb 6-7 hetes staffordshire terrier lány kiskutyat aki féreghajtás után is nagyon sovány igaz ő volt a legkisebb kölyök. Elhoztuk es megfürdettü k mert volt par bolhája ami már nincs, fürdés után kb 2-3 órával a párom kivitte az udvarra kakálni. Aztán este meg még tegnap reggel is teljesen jó kedve volt játszottak a másik kutyusunkal. Tegnap Délután 3 szor hányt bélférget is hányt ki meg ment a hasa. Azóta alig eszik inni csak ugy ha a szájába öntöm vagy fecskendövel ( tű nelkul) a szájába nyomom a vizet. Azóza csak bágyadtan fekszik meg alszik. De hiába féreghajtózta az eladó , nagyon sovány a kutyus. Elsö este nagyon sokat evett, tegnap pedig kapott egy kis párizsit kenyérel és igazából csak a párizsit hányta ki. Este egy kis teába áztatott kenyeret adtam neki azt megette de inni azóta se iszik. A kis orra meg teljesrn száraz. Félek hogy nehogy komoly baja legyen. Mert fizetéskor 10.én tudom vinni doktorhoz. Mivel ilyen hideg van csak bent tartom nem engedem ki a hóba,fagyba. Sétálni nem visszűk mig nincs beoltva. A tünetek annyiban változtak hogy nem hányt azóta és nem kakált tegnap ota. Csak fekszik és leseget de nagyon gyenge látszik rajta. Ez lenne a problémám ez mind szerda (2012.12.05) óta van nállunk a kutyus. Diétáztassam a kutyust? Túletettük volna? Elöre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel: Turi Petra

Kedves Gazdi!

Nagyon jól teszik, ha a hidegbe nem engedik ki a kiskutyát. Az itatás is nagyszerű, kaphat kamillateát, kis cukorral, amíg fel nem erősödik. Állatorvosi vizsgálat tudja kideríteni, van-e veleszületett baja, esetleg fertőző betegsége, vagy "csak" a nagyfokú bélférgesség és a hirtelen környezet és táplálékváltozás stressze gyengítette le még jobban.

A párizsiskenyér nem kutyának való eledel. Jó minőségű kiskutyáknak való táp, vagy szakszerűen összeállított házikoszt kell neki, ugyanaz, amit az eddigi gazdájánál kapott, mivel nagy megterhelést jelent egy ilyen fiatal kutyánál a hirtelen elválasztás, más környezet, szállítás, új ennivaló. Pláne, ha bélférges, legyengült, esetleg lappangó betegsége is van.

A házikoszt lehet főtt, darált csirke, sertés vagy marhahús sovány túróval, vagy főttojással, natúr joghurttal- ez az állati eredetű fehérje legyen a legtöbb (akár 80-100%). Később ki lehet egészíteni főtt rizzsel, krumplival, tésztával, kenyérrel és zöldségekkel, gyümölcsökkel (főtt répa, leveszöldség, reszelt nyers alma). Csak fokozatosan, egyszerre csak kis mennyiségben, mert nagyon érzékeny a kiskutyát bélrendszere, nem szabad hirtelen sokat enniük, főleg nem egy újfajta táplálékból. Legjobb lenne kideríteni, mivel etették eddig, mióta elválasztották az anyjától, azzal kezdeni és csak fokozatosan, a régihez keverve bevezetni egy új fajta táplálékot.

Nagyon sajnálatosnak tartom, hogy valaki pénzt kér egy bélférges, lesoványodott, beteges kiskutyáért, miközben a menhelyek roskadásig vannak szebbnél szebb egészséges, beoltott, akár ivartalanított kutyával!

Azt is jó, ha tudják, hogy a kutyatartás egy költséges hobbi, az állatorvosi ellátás drága- a kötelező és ajánlott oltásokon, mikrochippelésen, féreghajtáson kívül is, nem beszélve a jó minőségű tápról, házikosztról, főleg ha nagy a kutya.

Remélem a legjobbakat!

 

<< <  123 / 473 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.10.20
2016.10.18-án este találtunk egy cirmos 2-3 hónapos kislány cicát a Mária Terézia 27. számú ház mellett. Jó állapotban van, a bundája tiszta és nagyon-nagyon barátságos az emberekkel, mindenkihez bújik, dorombol. Keressük régi / új gazdáját. 30-43 99 379
2016.10.11
2016.10.09.-én este 7 óra tájékában találtuk, a Leányka utcai parkolónál jött oda hozzánk ( Leányka utca focipálya felé eső része). Barátságos, nem fél az emberektől. Fekete színű a bundája kivéve a hasán, ott van egy fehér folt. Kb. 6 hónapos, nőstény cica. 30/961-1499
2016.09.26
XXII. kerületben talált 14 éves (!) keverék kan kutyuska az Illatos úton! http://illatosutiallatvedo.blogspot.hu/2016/09/illatos-ut-iii52-20160925.html