Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: yuc
2010-07-28
Tisztelt Doktor Úr! 7éves boxer kutyám talpa vérzett 4 napja.Orvoshoz vittük, azt mondta vírusfertőzés. Másik nap a combja kb.4-szeresére dagadt. A szája és az orra is kicsit vérzik még most is. Az Állatkórházban emlődaganatra gyanakodtak. Nem hittem el, hiszen 3 napja teljesen jól volt. Elvittem másik orvoshoz-semmi daganatra utaló jelet nem talált. Vérképe nagyon rossz, a vizelete tiszta. Azt mondta, az immunrendszere teljesen összeomlott. Ma szinte az egész bal oldala ödémás és alig tud lábra állni.Mi lehet a baj? Meg fog gyógyulni? Kb16 injekciót kapott eddig... Nagyon várom és köszönöm a választ! Üdv!
Sajnos nem tudom, hogy mi lehet a kutya baja, ennélfogva nem tudom, hogy meg lehet-e gyógyítani. Attól tartok, hogy máshonnan is legfeljebb ötleteléseket, kibicelést tud az internetről összeszedni. Írhatok néhány ilyet pl „dikumarol mérgezés”, „lovagló trombus”, „hasüregi-, v medencei helyeződésű daganat” ... „heveny májelégtelenség” ... - de lehet, hogy egyik sem igaz, és sem Ön, sem pedig állatorvosai nem tudnak ezek alapján segíteni a kutyán. Kezelő orvosai az eddig elvégzett és a későbbiekben ajánlott vizsgálatokból próbálják meg kideríteni, hogy mi okozhatja az ijesztő tüneteket. Ha elakadtak, vagy kimerítették a helyben elérhető vizsgálati módszereket, akkor nem kizárt, hogy szakrendelésre, specialistához fogják Önöket küldeni. Csak remélni tudom, hogy mielőbb diagnosztizálható és megoldható betegség érte el a kutyát.
jelige: árvácska
2010-07-28
Találtunk egy 4 hetes körüli kiscicát, akinek véleményünk szerint macskanáthája van... Mit tehetünk, hogy átvészelje a kiscica? Tünetek: Folyik az orra, összeragad sokszor a szeme a gennytől és tüsszög...
A legbiztosabb, ha elviszik állatorvosukhoz és ő parazitamentesítheti a kölyköt, valamint antibiotikumokkal, lázcsillapítóval, szemcseppel ... egyebekkel kezelheti. Az összes otthon űzhető praktika kétes, megítélhetetlen kimenetelű.
jelige: tüsszög a kutyusom 2.
2010-07-28
Köszönöm szépen a gyors választ! Azt hiszem,hogy akkor mielőbb elviszem az állatorvosunkhoz.
Remélem, hogy a felsoroltak közül könnyen diagnosztizálható és kezelhető betegsége lesz a kutyának. Köszönöm kedves visszajelzését.
jelige: belső varrat
2010-07-27
Tisztelt Doktor Úr! 10 hónapos ivartalanított szuka kutyusunk varrata mellett/rajta (4 hete lett ivartalanítva) 1cm nyílt sebek jelentek meg, de 5-6 nap alatt elmúltak. Most egy 4-5cm hosszban ismét seb van (szétnyílt a varrat?). Elvittük a műtétet végző orvoshoz, aki szerint ez belső varrat kilökődése, szedett is ki belőle 2×5cm-t. Kérdésem: ez most így lesz a teljes 12-15cm varrathosszban? Ha felszívódó varrat miért nem szívódott fel? Minden lehetséges szövődményt elmondtak csak ezt nem. Ez normális? Válaszát előre is köszönöm:
Ha nem is „normális”, de nemritkán előforduló szövődmény emberen és állaton egyaránt a műtétek elvégzése után jelentkező varratelégtelenség jelensége. A minden lehetséges műtéti szövődményről sajnos könyveket lehet írni, de valójában sok száz, vagy inkább néhány ezer elvégzett műtét mellett fordul elő legtöbbjük. Önöket is legfeljebb az vigasztalhatja, hogy a leírt szövődmény nem különösebben veszélyes, legtöbbször altatás nélkül, el lehet távolítani a kilökődő varratokat és csak igen ritkán kell újraoperálni, teljes új varratsort behelyezni. Sajnálom a kellemetlenségüket és türelmet, kitartást kívánok a mielőbbi teljes gyógyulásig.
jelige: tüsszög a kutyusom
2010-07-27
Kedves Doktor Úr! Kutyusom,Maya sokszor tüsszög és fullad. Ez egy időszakos állapot. Van ,hogy minden hónapban előfordul,és olykor van,hogy egy héten keresztül ezek a panaszok vannak. Lehet,hogy poratka? És , ha igen ,mit tudok tenni ellene? Arra is gondoltam,hogy esetleg a bot miatt van,mert sokat szokta rágcsálni és van,hogy eszik is egy kis botot. Válaszát előre is köszönöm!
A tüsszögésnek igen sok oka lehet. Veleszületett légúti rendellenességek mellett a sokféle allergiás betegség és az Ön által említett idegentestek légutakba kerülése ugyanúgy kiválthatja, mint felsőlégúti fertőzések, vagy akár keringési zavarok - sok tucat lehetséges kórokról van szó. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni az okot. Ezután a megoldásokat is megbeszélhetik.
jelige: Sushi 2.
2010-07-27
Köszönöm a villámgyors reakciót! Igen, tudom, a féreghajtást a héten megejtjük, bolhák ellen a piretrint javasolták. Berci minden oltást megkapott tavasszal, természetesen Sushi is el lesz látva velük. Az ivartalanítás pedig nem kérdés, hiszen már van egy fajtársa, akihez odabújhat, ha nem vagyok itthon. Még egyszer köszönöm a válaszát, minden jót kívánok Önnek!
Köszönöm kedves visszajelzését és én is minden jót kívánok az egész családnak!
jelige: Sushi
2010-07-26
Tisztelt Doktor úr! Berci nevű cirmos házimacskám csütörtökön szült két halott kiscicát, az elsőt egy helyi orvos, a másodikat az én segítségemmel. Még aznap hoztam neki egy másfél hetes cirmos kislányt Sushit, Berci elfogadta, szoptatja is szépen. Amikor a kicsi éppen ébren van, érdeklődő, és játszik is. Egy aggodalmam van csak, mégpedig, hogy nem látok a dobozukban sem pisit, sem kakit. Az anyuka ”eltakarítja” utána, vagy hogy megy ez macskáéknál? A cica nem nyávog, és a hasa sincs felpuffadva, nem is kemény neki, teljesen laza. Kérem, nyugtasson meg :)
Ezügyben könnyű szívvel megnyugtathatom. Igen, a mama kutyák és macskák néhány hétig feltakarítják (felnyalják, lenyelik) kölykeik ürülékét és vizeletét. Első hallásra nem túl gusztusos, de az alom szárazságának védelmében igen hasznos viselkedés ... Azügyben pedig legyen szíves engem nyugtasson meg, hogy tud róla, egy 10-14 napos korú kölyök macska esetében esedékes az első féreghajtás (ezt 2 hetente célszerű ismételni) ha vannak rajta bolhák, fülrüh .... akkor pedg külső parazitamentesítését is érdemes elvégezni. A kölyök macskák 10 hete koruk körül kell, hogy első védőoltásukat megkapják. Remélem, a mama egészséges. Ha felnevelte a Berci mama a befogadott kölyköt, érdemes lehet az ő ivartalanításán is elgondolkodni.
jelige: beteg kiskutya
2010-07-25
Üdv Doktor Úr! 12hetes bischon havanese kiskutyánk tegnap rosszul lett. Körbe-körbe mászkált,elesett,vonyított,lemerevedett és nyáladzott.. Elvittük orvoshoz, és görcsoldókat kapott, infúzióra kötötték éjszakára és sajnos nem múlnak el a tünetek, nem javult az állapota:( Mi lehet a baja,és mit érdemes tenni? (azt azért megjegyezném, hogy a tenyésztők nem engedtek fel az alomhoz,kihozták a kiskutyát... a kutya játékos volt egészségesnek tűnt végig,de néha nekiment a bútoroknak,és ránk se mindig figyelt,úgy gondoljuk,hogy vak) Válaszát előre is köszönöm,B
Egy sereg veleszületett és szerzett, fertőző és nem-fertőző oka lehet a leírt tüneteknek. Egyet lehet tenni, azt ami most is történik ... a tüneti, életmentő kezelés mellett ki kellene találni, hogy mi zajlik a háttérben. Állatorvosuk további részletes vizsgálatokkal tudja szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni a kölyök betegségét. Remélem, hogy mielőbb diagnosztizálható és főleg gyógyítható betegség jelentkezett a kölyöknél.
jelige: PANNI
2010-07-25
Tisztelt Doktor úr! 10hetes szuka kiskutyámnak lágyéksérve van.Örökítheti ezt? Mennyi idősen műthető?
Igen, örökítheti. A legtöbbször az ivartalanítéssal egyidőben a kutya 6-15 hónapos korta között ajánlott a (köldök és ) lágyéksérvek sebészeti megoldása. Ennél korábban, akár sürgősen is ajánlhatja a műtétet állatorvosa, ha a lágyéksérv sérvkapuja extrém tág, vagy a sérvtartalom kizáródásra hajlamos hólyag, vagy bél szakasz - és ezáltal kutya életveszélybe kerülhet. 1);
jelige: nünüke 2.
2010-07-25
Tisztelt Doktor Úr! Pár nappal ezelőtt írtam,hogy a balatoni nyaralásból hazatérve a kutyám búskomor lett.Nos,aznap este találkozott az itteni kis barátjával,és másnapra újra a régi,bújós és életvidám kutya lett.Tele játékkal,és pajkossággal.Visszatértünk a megszokott napirendjéhez.Meglepett,hogy így reagált a hazatérésre,de okultam belőle.Szeretném megköszönni válaszát és tanácsát! Kellemes hétvégét kívánok! Tisztelettel:
Örülök neki, hogy a kutya gyorsan kipihente magát, vagy kezelés nélkül túl lett átmeneti rosszul létén és nem volt szükség állatoprvosi segítségre. Köszönöm a visszajelzését és kedves jókívánságát.
jelige: idős kor
2010-07-25
Tisztelt Doktor Úr! 12 éves palota pincsi kutyusom van. Sajnos kb 1,5hete elkezdett ugatni(folyamatosan, éjjel-nappal,nem hagyja abba, csak akkor ha nem vagyunk otthon), hangosan lihegni. Heves szívdobogása van. Elvittem állatorvoshoz, elvileg szív és keringési problémája van, megviseli a hőség is. Kapott gyógyszert (Digoxin). Egy hét telt el, ma újra voltunk állatorvosnál, keringése kicsit jobb lett, viszont az ugatás még fenn áll. Folyamatosan ugat. Elvileg azért, mert rosszul van, és nem tudja mi történik vele, így vezeti le, vagy fél. Nem tudom, egyértelmű választ nem kaptam rá. Sajnos a szomszédok is szóvá tették már, a kutyus sem tud aludni, és én sem, mert ugat. Most kaptunk egy másik gyógyszert (Difedan, azt hiszem) és egy hét múlva kell visszamenni ellenőrzésre. Ha ez sem válik be, akkor létezik még jobb gyógyszer? Olyat is említett az orvos, hogy közre játszhat az agyleépülés is, idős kor miatt...nem szeretném végig nézni, ahogy leépül a kutyusom, és hogy egyre rosszabb lesz az állapota :(. Valjuk be, fiatalabb már nem lesz, sajnos! Nagyon szeretem őt, de már megfordult a fejembe az eutanázia....nem tudom, hogy ilyen esetben elvégzi-e az állatorvos kérésemre az altatást? Belegondolni is rossz, de nagyon el vagyok keseredve, és nem szeretném szenvedésnek kitenni a kiskutyámat :( Várom válaszát, amit előre is nagyon köszönök!
A folyamatos ugatás lehet a kutya diagnosztizált szívelégtelensége miatt is , és attól független idegrendszeri tünet jele is. Nem csodálom, hogy ennél egyértelműbb magyarázatot nem tudott adni állatorvosa. Van még bőven mozgásterük a kutya résztletes vizsgálatait és gyógykezelését illetően is. Az sem kizárt, hogy más szívgyógyszer választásával, illetve egyéb keringésre (idegrendszerre) ható szerekkel a kutya tünetmentessé tehető.
jelige: cica
2010-07-23
Jo napot ! Van 3 kiscicank es nagyon bolhasak ... ezert Stonghold bolhairtot vettem nekuk de nem tudjuk hogyan kell hasznalani ,mert nincs a szerhez utmutato! kerem segitsenek hogy hogyan kell hasznalni ezt a szert!
Az alábbi címen részletes információt talál a Stronghold alkalmazásáról: http://allategeszsegugy.pfizer.hu/hasznalati-utasitasok/stronghold-spot
jelige: vemhes szuka
2010-07-23
Jó napot, szuka kutyusom most tüzel, eddig sikerült őt elzárni, de ma megszökött kb 15 percre. Most nem tudom, hogy sikerült e neki találni egy kan kutyust. Már nem szeretnék kiskutyákat, eddig 4x ellett. Szertettem volna őt ivartalaníttatni, de közbejött a tüzelés és nem vittem dokihoz. Szeretném megkérdezni, hogy mit lehet ilyen esetben tenni. Nem tudom, hogy vemhes e, nem szeretnék kiskutyákat, szeretném ivartalaníttatni. Válaszát köszönöm
Hát akkor nosza ... Ha megkésve is, de végül a legokosabb döntést hozta. Meg kell várni, a tüzelés befejeztét, és kérni kell állatorvosát a műtétre. Ha vemhesült a kutya, akkor a petefészkeket és a vemhes méhet is el kell távolítani. Ha nem vemhesült a kutya, akkor pedig elegendő lesz csak a petefészkeket kivenni. A leírt legkézenfekvőbb megoldás mellett választhatja még at is, hogy a (feltételezett) párzás utáni 3. és 5. napon 2 injekcióval megakadályozzák a (feltételezett) termékenyült petesejtek méhbe ágyazódását. Így a következő tüzelés megkzdéséig több ideje van a műtétet elvégeztetni. Esetleg felmerülhet az is, hogy várnak 3-4 hetet, és állatorvosa ultrahang vizsgálattal kideríti, hogy vemhes-e a szuka. Ez alapján dönthetnk a mielőbbi műtét, vagy a néhány hónap múlva elvégzendő műtét mellett. De, ahogyan először írtam, ha elhatározta magát a műtétre, akkor kb egy hónap múlva lenne érdemes azt időzíteni - akár vemhes, akár nem vemhes a szuka.
jelige: bri
2010-07-22
T.Dr.Úr!Van egy nőstény macskánk ki akartuk ivartalanitani de tegnap párosodott egy kandúrral.Az a kérdésem lenne,hogy még ki lehet ivartalanitani mielött teherbe esik?PL egy héten belül kerülne rá sor.Válaszát előre is köszönöm.
Ha a párosodás után egy-két héten belül megtörténik az ivartalanítás, akkor még elegendő a petefészkek eltávolítása, a méh maradhat, mert petefészkek (ill. a rajta lévő sárgatestek által termelt progeszteron) nélkül megszakad a vemhesség. Ha megcsúsznak a műtéttel és később kerül állatorvoshoz a vemhes cica, akkor sincs gond, csak a petefészkek mellett a vemhes méhet is el fogja távolítani orvosa. Az ivartalanítás mellett a rendszeres védőoltások és parazitamentesítések és helyes táplálás is szükséges ahhoz, hogy egy kijáró macska 15-25 évet éljen egészségesen.
jelige: nünüke
2010-07-21
Tisztelt Doktor Úr! 22 hónapos szuka cocker spánielünk van.10 napig a Balatonon nyaraltunk,a kutyus (is ) nagyon élvezte,ki sem lehetett szedni a vízből,még ”búvárkodott ” is,amin ugyan meglepődtünk,de mivel láthatóan tetszett neki,hagytuk.Anyósom 15 hónapos,szintén szuka spánielje is velünk nyaralt,sokat játszottak.Tegnap a hazautat végigaludta az ölemben(nagyon bújós kutyus),láthatóan megörült,amikor megérkeztünk,azóta meg mintha kicserélték volna.Egész nap búskomoran fekszik,nem jön,ha hívjuk,vagy,ha mégis rögtön tovább is áll,csak a ”séta ” szóra reagál ugrálva.Az étvágya jó,széklete,vizelete rendben van.Az lenne a kérdésem,hogy a kis ”társ ” hiányzik neki,vagy ”honvágya” van?Egyáltalán létezik a kutyáknál hasonló?Az oké,hogy nekünk embereknek vissza kell rázódni a hétköznapokba,de a kutyáknál is van ilyen?Mit tehetnénk,hogy jobban érezze magát,és hogy visszakapjam a régi kis bújós életvidám kutyámat?Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel:
Elsőként azt kellene tisztázni, hogy helytálló-e az a feltételezése, hogy a tüneteket „csak” lelki tényezők okozzák. Én ezt kitalálni innen biztosan nem tudom, de szerintem más sem. Ha állatorvosa a részletes vizsgálatok során betegséget talál - akkor nyilván meg kell gyógyítani a Nünükét ahhoz, hogy újra jobban érezze magát és a régi bújós életvidám kutya legyen belőle. Ha nincs betegség a háttérben, akkor elég a lelki bajok ápolása a sok szeretet, séta, játék, kutya és ember társaság ... esetleg egy kis D.A.P. spray, vagy párologtató ...
jelige: inkontinencia
2010-07-20
Tisztelt doktor úr! Szuka kutyám április 25-én múlt 4 éves. 10 hónapos múlt, mikor a 2., negyedévre jelentkező tüzelése után ivartalaníttattam. A műtét során a méhe is eltávolításra került. Kb 1 éve vizeletcsöpögés jelentkezett nála, ami általában reggelre jelent meg, a padló pisis volt alatta, valamit a szőre is a hátsó felén. Érdekes módon, akkor még nem volt folyamatos a probléma, volt, hogy 2-3 hétig nem jelentkezett, aztán megint. Mintha csak elengedte volna magát. De az utóbbi pár hétben szinte minden reggelre úszik a pisiben. Ami még érdekes, hogy nap közben nem, vagy alig van vizelet csepegés (nap közben míg én dolgozom az udvaron van általában, csak a déli órákban ereszti be apukám, és a szőre nem nedves). Mi okozhatja ezt? Lehetséges, hogy szervi okok húzódnak a háttérben, nem pedig az ivartalanítás következménye a dolog? Mit lehet tenni? Természetesen orvoshoz elviszem majd, de szeretnék tájékozódni, hogy mire számítsak.
Valóban a kutya részletes vizgsálata során derülhet ki, hogy húgyuti betegség, vagy idegrendszeri elváltozás áll-e a tünet hátterében, vagy az ivartalanítás következménye az inkontinencia. Ezután lehet megbeszélni a teendőket is. Ha egyéb betegség jelentkezett, akkor azt kell megszűntetni, ha az ivartalanítás következménye, akkor azt gyógyszeres kezeléssel, vagy műtéti úton lehet rendezni.
jelige: Cetleen
2010-07-20
A másfél éves Labrador keverék kutyusunknak egyik napról a másikra az álla alatt a nyakán egy kemény tapintatú dudor keletkezett! Ilyet még sohasem láttam ,és nem tudom,hogy mitől lehet? Mi nyirokmirigy gyulladásra gondoltunk,de nem biztos. vagy esetleg valami megcsíphette a nyakán ? Van-e esetleg valami házilagos szer amivel ez megszüntethető? A Sütyike nevű kutyuskánk amúgy jó fizikális állapotban van ,jó az étvágya,nem köhög sokat futkározik és játszik. Kérem,hogy legyenek kedvesek válaszolni,hogy mit tegyünk. Köszöntettel :
A leírt duzzanat lehet vérömleny, gennyes tályog, nyálmirigy ciszta, egyéb gyulladásos, vagy daganatos eredetű szövetszaporulat. A gyors keletkezés, valamint a kutya fiatal kora miatt a legnagyobb valószínűség szerint gyulladásos háttér feltételezhető és ezt valóban okozhattta akár rovar csípés, szúrás (tövis, drót, csont, harapás ...) is. Állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával tudja megállapítani, hogy a felsoroltak közül mi jelentkezett a Sütyikénél és ezután tudják megbeszélni azt, hogy kell-e bármiféle beavatkozás, valamint azt, hogy ez lehet-e otthon elvégezhető (pl borogatás, kenőcsökkel-, gélekkel végzett helyi kezelés) beavatkozás, vagy állatorvosi kezelésre van-e szükség.
jelige: fehér cica
2010-07-19
T.Doktor! 2 hónapos fehér cicánknak az anyacica egy 10ft.nagyságú vérző sebet nyalogatott, a cica sír.nincs rajta szőr.Betadinnal fertötlenitem.csak csüt.tudom orvoshoz vinni.sűrgősen mit tehetek vele? válaszát köszönöm.
Ugyan nem értem, hogy a seb volt-e előbb és az anyamacska nyalogatja, próbálja rendbe tenni a területet - vagy korábban nem volt elváltozás és az anyamacska mániákus nyalogatása okozta a sebet - de nem is fontos. Otthon legfeljebb ennyit tehet a cicáért. Különítse el az anyamacskától és a sebet fertőtlenítse betadin oldattal. Remélem nem történik semmi baj csütörtökig (?), ami elég távolinak tűnik most hétfő délután. A 2 hónapos macska esetében már a védőoltások is esedékesek és ideális esetben már többszöri parazitamentesítés is történt. Az anyamacska ivartalanításáról, védőoltásairól, parazitamentesítéséről is ejtsenek szót. Ellenkező esetben hasonló problémák garmadával kell folyamatosan küzdeniük.
jelige: rejtett here műtét után 3.
2010-07-19
Kedves Dr Ur! Megnyugtato valaszt kaptunk az orvosunktol es azota mar naprol napra csokken a duzzanat. Termeszeten a kutyus teljes ivartanitason esett at,igy nincs esely a rossz genek orokitesere. Udvozlettel,
Örülök, hogy nincs gond, és köszönöm számomra is megnyugtató visszajelzését.
jelige: 6900 - 2.
2010-07-19
Tisztelt dr úr.Sajnos immárom 3 hónap kísérletezés után,meglett a kiskutya problémája,diabeteses elég súlyosan.Természetesen ezt meg lehetett volna már tudni egy nagylaborból,ill.vizeletmintából,ahol egyértelműen kiderült volna mi is a probléma.Tehát a kutyinak nem hypothyreosisa van és nem autoimmun betegsége. A cukra majdnem 20-as.Inzulint csak keddre tud beszerezni az állatorvos,közben a látását szinte teljesen elveszítette.A félrekezelés idáig lányom majdnem 60000 ft-ját emésztette fel.Az állatorvos azt mondta keddig egyen rizst,ami hülyeség hiszen a szénhidrát bevitelre kell odafigyelni.Mit javasol,mit tegyünk keddig,hiszen az inzulinigényét is be kell állítani? milyen élelmiszert vásároljunk? S Makón vajon lehet-e diabetikus élelmiszert kapni az állateledelesnél?S.O.S várom válaszát.Egy szakképzett belgyógyászatos nővér.
A legtöbb állatorvosi rendelőben, állatpatikában lehet kapni diabeteszes kutyák diétás tápjait. Okos dolog lenne az inzulin megérkezéséig is átállni ezen gyógytápok egyikére - így esetleg nem 20-as glükózszintről kell elkezdeni a kutya beállítását. Ha nem ivartalanított pumiról van szó, akkor a szuka ivartalanítását is érdemes lenne megbeszélni állatorvosukkal. Szakképzett belgyógyászatos nővérként nyilvánvalóan tudja, hogy egy-egy betegség diagnózisa sokszor milyen kerülőutakon, mennyi idő alatt születik meg humán vonalon is. Szakemberként ráadásul azzal is tisztában van, hogy a cukorbetegség sokszor másodlagosan pajzsmirigy alulműködést is okoz. Már csak ezért is köszönöm megértését, türelmét kutyája ügyében.
jelige: Dárius
2010-07-15
Tisztelt doktorúr!Dárius mint az angolbulldogok nehezen viseli a meleget.Napközben locsolókannával langyos vízzel frissítem.Benn alszik esténként és a ventilátor előtt szeret üldögélni,hűsölni.Így jobban érzi magát,csak nem tudom mennyire jó ez a fülének,szemének,esetleg a csontjainak,vagy mi lenne ennél jobb neki,de ha kikapcsolom csak lihegve járkál le s föl,hol ide dől le,hol oda,de nem tud pihenni.Kicsit talán banális a kérdés,de nem tudom huzamosabb időn át használva talán árthat neki.Előre is köszönöm türelmét!
Kicsit sem banális a kérdése. Tulajdonképpen igencsak csodálkozom, hogy a napok óta tartó hőségben Ön az első, aki a témában kérdez. A mostani forróság embert, állatot, növényeket igazán megvisel. A kutyák között (az idős, elhízott, szívbeteg ... egyedek mellett) a bulldogfélék és egyéb rövidfejű fajták különösen veszélyeztetettek. El tudom képzelni, hogy a ventillátor használata nélkül a kutya szenved, hőtolulása alakul ki, ez lehet akár olyan mértékű is, hogy életveszélybe kerül. Azaz hazsnálja a ventillátort, gondoskodjon állandó hűvös ivóvízről és folytassa a locsolgatást is, vagy a vizes törölközővel való hűtést. Csak a hajnali és késő esti órákban mozgassa, sétáltassa a kutyát, ezt is csak módjával tegye. Az etetést is ezekben a napszakokban, kisebb „kánikula adagokkal” tegye meg. A hőségnek, huzatnak, vizes testfelületnek megvannak a veszélyei is - ezt is nagyon helyesen látja. A szem váladékozását kamillás törölgetéssel és szemcseppek alkalmazásával tudja kezelni. A hallójárat gyulladását úgy tudja megelőzni, ha eléri, hogy víz ne kerüljön a hallójáratba. A kutyák ebben az időben hajlamosak órákon át mozdulatlanul feküdni a hűvös (án ugyanakkor kemény, rugalmatlan) felületeken, hogy minél több hőt elvezethessenek szervezetükből. Így azonban felfekvések, bőrfekélyek, gyulladások alakulhatnak ki rajtuk. Időnként mozdítsuk meg, fordítsuk más helyzetbe őket, és a korábban a felülettel érintkező testfelőket masszírozzuk át. Dióhéjban ennyi. Ha a hőség illetve az ellene való védekezés bárminemű tünetét észleli, most is állatorvosa segíthet csakúgy, mint a téli időszakban.
jelige: rejtett here műtét után 2.
2010-07-15
Kedves Doktor Úr! Nagyon köszönöm a válaszát. Holnap megyünk vissza a dokinkhoz, kiváncsian várom majd a válaszát. Bízom benne semmi komoly. Üdvözlettel,
Én is drukkolok, hogy „magától” rendeződő, lényegtelen kis duzzanat legyen, amit észlelt. Állatorvosa biztosan tájékoztatta, hogy a rejtett heréjűség nem csak az egyed egészségét veszélyezteti (hajlam az elrákosodásra), de öröklődő rendellenességről is szó van. Ha a másik heréje megmaradt a blökinek, kérem, hogy tegyen meg mindent a párzás illetve utódok elkerülése érdekében.
jelige: rejtett here műtét után
2010-07-14
Tisztelt Doktor Ur! 11 hónapos kutyámat ivartalanította az állatorosunk illetve a rejtett heréjét távolította el, mely a kutyus lágyékában volt. 8 nap telt el a műtét óta és a lágyékból eltávolított here varrata mellett duzzanat található (kb here nagyságú).Kérdésem az lenne, mi lehet ennek az oka?Normálisnak számít ez a jelenség? Előre is köszönöm a válaszát. Üdvözlettel;
Lehet kis vérömleny, varratelégtelenség, egyéb gyulladásos duzzanat, vagy lágyéksérv is a leírt duzzanat. A 8 napja végzett műtét után a bőrvarratokat néhány napon belül gondolom el akarja távolítani állatorvosa. Ez alkalommal biztos vagyok benne, hogy meg fogja ítélni, hogy a felsoroltak közül (vagy esetleg azon kívül) mi jelentkezett a kutyánál és kell-e, mimódon kell tenni ellene.
jelige: ragdoll
2010-07-14
Jó napot Egy 3-éves ragdoll kandúrt kapnék ajándékba, aminek nagyon örülök. A gond az, hogy jelöl a macska a lakásban is. Most volt ivartalanítva, és anyira mint korábban már nem, de még mindig jelöl. A kérdésem az lenne, hogy elmúlik e ez a rossz szokás nála, vagy esetleg le lehet e szoktatni róla? Mivel félek hogy férjem ezzel a szépség hibával nem engedné a lakásba, ezért holnapig választ kell adnom a gazdinak, kérem mielőbb írja meg válaszát. Nagyon köszönöm
Kutya, macska, gyerek ... egyáltalán élőlények esetében nem mindig használhatóak ezek az egynapos terminusok. Senki emberfia meg nem mondhatja ennyi információ alapján azt, hogy miért jelöl a nemrégiben ivartalanított (és nemrégiben Önökhöz került? , vagy még a megszokott helyén jelölgető?) exkandúr. A jelölgetésnek az ivari viselkedésen túlmenően legtöbbször húgyuti betegségek állnak a hátterében - de a nehézséget az adja, hogy egy macska gyakorlatilag minden testi betegségét (fájdalmát, diszkomfort érzetét) és lelki bajait/viselkedési zavarait jelezheti az alomtálcán kívüli vizelésel. Még az sem kizárt, hogy az eredeti helyén viselkedési zavart mutató macska új, ideális élőhelyén már nm mutatja a rossz szokást.
jelige: Karolin
2010-07-14
Tisztelt doktor úr!A Szomszédban ma megszülettek a kiscicák.Négy született abból sajnos 1 halva jött a világra,1 egészséges,de 2 viszont nagyon sovány és nem tud szopizni.Próbáltuk már cumis üvegből is de nem sikerül valami hatásosan.Félünk,hogy nem élik túl az elkövetkezendő 1-2 napot ha nem tudnak szopizni.Mit tegyünk,hogy sikerüljön őket evésre birní?Válaszát előre is köszönjük:
A legyengült, beteg kölyköket rendszeresen a csecsre téve, esetleg ott tartva lehet segíteni a szopásban - vagy macska tejpótló tápszerrel lehet megkísérleni a felnevelésüket. Ennél többre othon nem tudnak felkészülni. Minden egyebet állatorvosuk tud megtenni a kölykökért és talán az anyamacskáért is. Honlapunk Publikációk és Tudnivalók rovatában még olvashatnak a témában. Macskák esetében is igaz, hogy a tenyésztésüket csak megfelelő és felkészített tenyészállatokkal, felkészült tulajdonosokkal és megfelelő tárgyi feltételek mellett lehet biztonságosan végezni. Ha ezek bármelyike is hiányzik, akkor sokkal inkább ivartalanításuk ajánlott.

<< <  123 / 423 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.06.27
Elveszett Chilli, rozsdabarna, 6 éves, kistermetű szuka kutyusunk!!! Kriszta Nyilas segélykérése: Budafokiak figyelem! Drága gyermekeim nagyon várják vissza kedvencüket! :'( Chilli (Csili) névre hallgat, 6 éves, szuka, kistermetű, rozsdabarna színű kutyus. Szelíd, barátságos. Köszönünk minden segítséget!!! Kép + részletek: https://www.facebook.com/kriszta.nyilas/posts/10205803179611745
2015.06.11
Köszönjük mindenkinek aki megpróbálta megmenteni Őt. Nagyon sokat jelentettél nekünk. Örökre a szívünkbe zártunk. Sohasem felejtjük az a rengeteg örömöt, vidámságot és nevetést amit adtál nekünk. Nyugodj békében Nyafi. Ági, Zoli és Pami
2015.06.11
Péter Pál utca 73-ban, 2015.05.30-án láttuk utoljára Nyafi névre hallgató, 2.5 éves, fekete-fehér, ivartalanított, nőstény cicánkat. Ismertető jele fehér mellénye és fehér "zoknia" amit mindig lecsúszva hord. Ha valaki látta vagy befogadta kérem jelentkezzen az alábbi elérhetőségen: Baráth Ágnes +36 20 962 0750 A megtalálót jutalomban részesítjük!