Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: vemhes
2012-06-26
Üdvözlöm!17 hónapos vemhes kutyám ivartalanítása ma rendben lezajlott.Olyan kérdéssel zavarnám még hogy ez a gallér amit ráadtak számára elviselhetetlen,mióta magához tért csapkodja magát jobbra balra nem hajlandó megnyugodni.Sebe la van ragasztva.Ha ruhával fedem,hogy ne nyalogassa elégséges?Létezik más megoldás?Ha figyelünk rá hogy ne piszkálja sebét maradhat gallér nélkül?Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Örülök, hogy minden rendben ment. Ha a kutya teljesen magához tért, újra lehet próbálkozni a gallérral, hiszen éjszaka is piszkálhatja. Szoktak egy pólót is használni, amit megkötnek a lábánál, ez is teljesen megfelel, a lényeg, hogy ne tudja kiszedni a varratokat, mert akkor mehet vissza a műtőbe!

jelige: CUPI
2012-06-26
Tisztelt Föorvos Úr ! 8-hónapos m vizslám fejlödését nem tartom arányosnak a hátsó comb izomzata ,mintha gyenge a fejlödése pl gyakran le ül az állást nem szereti soványkás. Köszönettel várom válaszát.

Kedves Gazdi!

Állatorvosnál alapos fizikális, neurológiai vizsgálatra, a hátsó testfél röntgen vizsgálatára lesz szükség, lehetőleg diszplázia előszűrést is végző intézményben (A Magyar Kisállatortopédiai Egyesület honlapja elérhető itt) , hogy a kezdődő csípőízületi diszplázia kiszűrhető legyen.

A kutyus táplálásánál oda kell figyelni, hogy teljes értékű, prémium minőségű, méretének megfelelő tápot kapjon, a házikosztnál nagyon oda kell figyelni a táplálék összeállítására (ebben nagy segítségére lehet dr. Fodor Kinga: Mit egyen a kutyám? című könyve).

jelige: Leo
2012-06-26
Tisztelt Dr.Úr! Szüleim keverék kutyája valószínűleg csontrákos. Április elején beütötte a lábát, enyhén sántított. Orvos átvizsgálta, Rymadilt kapott. Nem múlt, így röntgen, de csak a térdtől felfelé nézték, ott egy minimális elváltozást találtak a csípőjén, arra fogták. Néhány hét múlva lázas lett, egyéb tünet nélkül. Aumentint kapott, a láz elmúlt. Mivel már egyáltalán nem tette le a lábát újabb röntgen. A térd alatt mutatott csonthiányt a felvétel, csontgyulladásra kapott Antrobe tablettát. Sajnos nem múlt a fájdalom és kb 3 hete már a lába is megdagadt. Újra állatorvos, aki meg sem röntgenezte, mivel ez szerinte csontrák. A kutya kb egy hónapja Vetri DMG-t kap és fájdalomcsillapítóként Rymadilt. Néha mintha kevés lenne a 2x100mg Rymadil. Egyébként jó étvágya van, és három lábon közlekedik, csak most sajnos az egyoldalú terhelés miatt felfekvéses lett a jobb könyöke, amit Kék Lukács kenőccsel kezelünk. A helyi állatorvos már többször azt mondta el kellene altatni, de szerintem, és az Ön írásait olvasva is még korai. Azt szeretném megkérdezni, hogy más fájdalomcsillapító nem létezik? Válaszát előre is nagyon szépen megköszönöm. Tisztelettel : TGabriella

Kedves Kérdező!

A Rimadyl és más nem-szteroid fájdalomcsillapítók mellett lehet és indokolt is lehet más fájdalomcsillapítót (pl Tramadol-t) is adni. Kezelőorvosa valószínűleg egyetért ebben velem, de mindenképpen az ő véleménye a mértékadó, hiszen ő ismeri a kutya általános állapotát, esetlges társult betegségeit, és a mostani tünetek súlyosságát.  Ha a fájdalomcsillapítás ellenére a kutya életminősége nem megfelelő, akkor kezelőorvosuknak szinte bizonyosan igaza van abban, hogy az eutanáziát kell megbeszélniük.
Ha kezelőorvosukkal egyetértenek abban, hogy a csontrák gyanúját érdemes lehet megerősíteni, a kutya esélyeit, állapotát felmérni, azt a legpontosabban egésztest PET/CT, vagy SPECT/CT vizsgálattal lehet megtenni. Ezügyben Dr. Balogh Lajos-t (balogh.lajos@osski.hu, 30-9330 559) érdemes felkeresni.

jelige: vemhes
2012-06-25
Tiszteletem!17 hónapos szuka kutyámat holnap fogják ivartalanitani,viszont a gondom,hogy vemhes.Az orvos szerint semmi gond nem lesz.Tényleg igy van,vagy nagy a rizikó?Válaszát előre is köszönöm.Ja már a teje is megjelent.

Kedves Gazdi!

Sajnos előfordul, hogy mire az ivartalanításra sor kerül, már vemhes az állat. Ilyenkor nagyobb vágást kell ejteni a hasfalon, és a petefészek mellett a vemhes méhet is el kell távolítani a benne lévő kiskutyákkal együtt. Nem tart sokkal tovább a műtét és nem is kockázatosabb a szuka számára. Nyilván állatorvosa is így gondolja, mikor azt mondta, nem lesz semmi gond.

A tej elindulása nem jelent kutyák esetében feltétlenül vemhességet, hiszen az "álvemhesség"  nagyon gyakran jelentkező állapot ivarzás után, aminek egyik jele a tej megjelenése. (Ez azért maradt meg, mint ősi örökség, mert eredetileg falkákban étek a kutyák, mint a farkasok, és csak a domináns nőstény szaporodott, a többi szuka pedig az ő kölykeit szoptatta.)

jelige: Zizi
2012-06-25
Kedves Doktor Úr! Szeretném véleményét kérni, németjuhász-pincser keverék, szuka (ivartalanított), 7 éves kutyusom hirtelen elkezdett sántítani a jobb mellső lábára, járás közben azt kíméli (emeli). Megnéztem, nem-e a talpába ment bele valami, de ott nem látok semmit, viszont megtapogattuk a hónalját is (ahol a lába csatlakozik a mellkasához), és ott érzünk egy kb. 1cm átmérőjű puha csomót, de nem tudjuk eldönteni, hogy ez nyirokcsomó, vagy valami más, ami veszélyes lehet. Az orra langyos, nem tűnik lázasnak, és amúgy jó kedélyű, sem tapogatásra, sem ad hangot a fájdalmának. Várom mihamarabbi válaszát. Előre is köszönettel: Bettina

Kedves Gazdi!

Nagyon jól tették, hogy megtapogatták a lábat és a hónaljig is eljutottak, hiszen így a szemmel azonnal látható sérüléseket kizárták. További vizsgálathoz már állatorvoshoz kell menniük. hogy alapos vizsgálattal, kiegészítő vizsgálatokkal (röntgen, vérlabor, esetleg vékonytű biopszia a nyirokcsomóból, ha szükséges) ki lehessen deríteni, mi okozza a hirtelen lesántulást.

jelige: Roti
2012-06-25
Tisztelt Doktor Úr!10 éves rotim/kan/ arcán egyik napról a másikra kihullott a szőre és váladékos folt keletkezett amit vakar és már véres.Milyen gyógyszert adjak neki és ez vajon mitől lehet? 4 évvel ezelőtt már volt ilyenje de az gyorsan elmúlt.Étvágya és kedve jó. segítségét köszönve üdvözlöm Önt. Szabó József

Kedves Gazdi!

Mielőtt gyógyszert lehet ajánlani, ki kellene derülnie, hogy mi okozza az elváltozást. Ennek a kezdő lépése az alapos vizsgálat és általában a bőrkaparék minta vétel, melyet állatorvos végez. Ezután lehet tovább lépni a kezelésben. (Érdemes lenne felidézni, hogy az évekkel ezelőtti elváltozásról kiderült-e, hogy mi okozta, és milyen kezelés volt sikeres- bár korántsem biztos, hogy most ugyanaz a kórok.)

jelige: félelem
2012-06-25
tanácsot szeretnék kérni hogy német juhász kutyánknak az alsó kisfogak mögött egy borsó nagyságu rózsaszinü duzzanat van az állatorvos szerint ugy néz ki hogy jóindulatu daganat nem ajánlotta a levételét mivel elfekélyesedhet azt szeretném kérdezni ha nem történik a levétele mit okozhat ? az alsó fogsorát kinyomathatja-e? vagy elmulik neki? és mi okozhatta? Neharagudjon hogy ilyen hosszan irtam és ennyi kérdésem van de mivel a kutya nagyon agressziv altatni nem lehet nem tudom lefoni igy az állatorvos aki kint volt az is félt tőle mit lehet tenni? Köszönöm a válasszát egy öreg nyugdijas vagyok megérthetti a problémám még egyszer köszönöm

Kedves Gazdi!

A kezelésről, műtétről, a kilátásokról csak úgy lehet nyilatkozni, ha szövettani , és/vagy cytológiai mintát lehet venni a duzzanatról (sajnos ránézésre vagy elmondás alapján nem lehet megítélni, hogy jó vagy rosszindulatú). Ebből derülhet ki, hogy pl. műtét esetén mekkora kimetszést kell ejteni, lehet-e esetleg műtét nélkül, gyógyszeresen kezelni, mik a kutya túlélési esélyei, stb.

Ha a kutya agresszív, bódításban, vagy altatásban kell megvizsgálni, mintát venni, ez egy jól felszerelt rendelőben, állatkórházban lehetséges, háznál sajnos nem.

Nem könnyű lépés egy támadó, nagy testű kutyával nekiindulni, de az állatovosi rendelőkben gyakran szelídebbeknek mutatkoznak az otthon vad kutyák, valamint ott képzett asszisztensek segítik az állatorvos munkáját, így az altatás is egészen biztosan kivitelezhető lesz. Érdemes akár telefonon előre bejeletkezni.

jelige: Daísy cica
2012-06-25
Tisztelt Doktor Úr! 11 éves fehér perzsa, ivartalanított cicám mindkét füle és szeme közötti részen véresre vakarja, már nem tudunk mit kezdeni vele. Voltunk vele állatorvosnál, próbálkoztunk kenőcsökkel, kamillateával, egy injekciót kapott, attól szépen rendbe jött (egy hétig volt hatásos, nem tudom a nevét), de minden héten nem kaphat ilyet, anyagilag sem bírnánk. Most Prednisolont kap, de én úgy veszem észre, nem javul semmi. Köszönettel.

Kedves Kérdező!

Jó lenne tudni, mi derült ki az állatorvosi viziten, vagyis mire kapott prednisolont, illetve miféle injekciót kapott (gondolom szteroid tartalmút).

Készült bőrkaparék vizsgálat? Bolha ürülék kimutatható a cica bundájában? Megkezdték a hypoallergén vagy anallergén táp etetését, hogy a tápallergiát kizárhassák? Készült vérvizsgálat, allergia teszt?

Sajnos a szteroid tartalmú injekciók, gyógyszerek csak tüneti enyhülést hoznak, ahogy Önöknél is. A kiváltó okot kell megkeresni, ha lehetséges, ami csak a fent említett tesztek, vizsgálatok elvégzésével lehetséges.

Amit addig is tehetnek, hogy hypoallergén diétás tápt kezdenek etetni a cicával, majd felkeresnek bőrgyógyászati szakrendelést!

jelige: boni
2012-06-23
Fehér váladékot hányt fel de az orra nem volt száraz nagyon meleg volt és előtte nehezen kapott levegőt. Nagyon lihegett de ez általában meg szokott szűnni de most nem szűnt meg.Ráadásul a vihar miatt is sokat ugatott.Segítséget előre is köszönöm

Kedves Gazdi!

Kutyája lehet lázas, ha nagyon meleg az orra, de az is lehet, hogy csak túlmelegedett ebben a hőségben. Éjszaka a vihar alatt lehet nyugtalan a fájdalomtól is, amit szavakba nem tud önteni. A hányás sok mindent jelenthet, csakúgy, mint a lihegés: lehet az izgalom, a túlmelegedés jele, de gyomorgyulladás, fertőzés, hasnyálmirigy gyulladás, veseelégtelenség, és még sok-sok minden más is okozhatja. Részletes kivizsgálás után derülhet csak ki, hogyan lehet rajta segíteni!

jelige: Chio
2012-06-22
Kedves Dr.Úr.Azzal a kérdéssel fordulnák magához, hogy nekem van egy 1éves tacskó kutyusom és kb. 2napja kijött a jobboldali első lábán a lábujjai között egy kb. 2-3cm-es dudor ami bőr színű de eléggé csúnya.Mikor hozzáérünk nem fáj neki, de úgy tűnik, hogy kezd egyre nagyobb lenni és néha sántit is arra a lábára.Kérem adjon tanácsot, hogy mit csinállhatnánk a kis kutyusunkkal.Nagyon féltjük szegényt.Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

A legjobban teszik, ha állatorvoshoz viszik, aki meg tudja vizsgálni a kutyust, szükség esetén mintát tud venni a duzzanatból további cytológiai, szövettani vizsgálatra!

jelige: Krisztina
2012-06-22
Kedves dr. Van egy németjuhász kutyám 7 éves akinek mind2 szemém kártya van TETHRAN-HYDROCORTISON kenőcsel kenjük neki azt szeretném tudni,hogy ez jó rá ás,hogy kell alkalmazni?? Előre is Köszönöm szépen!!

Kedves Gazdi!

Attól függ, hogy mi a baja a kuytusnak. Tudni kellene hozzá, hogy az állatorvosi vizsgálat során mi derült ki, és a kezelőorvostól megtudakolni, hogy hogyan kell alkalmaznia gyógyszert.

 

jelige: mazsi
2012-06-22
Jo napot kivanok.van egy 7eves nemet spiccem,akit februarban szelpuskaval meglottek a nyakan.orvos azt tanacsolta hogy hagyjuk igy mert a kutya jolvan,nagyobb kart okozna ha operalnank.1honapig nem volt gond,majd elkezdett hanyni,elis vittuk orvoshoz,gondoltuk az a baj,csak szinten mondtak hogy az nem lehet gond,biztos kullancsos. kapott antibiotikumot 2heten keresztul,de csak a kkutya hanyt es nem evett(1honapig).nagyon lefogyott.az volt az erdekes hogy mindig csak este hanyott barnas levet. aztan kioperaltattuk vegulis a kis golyot, de tovabbra is hanyott. majd azt mondtak vesegyulladasa van,de tenyleg csak talalgattak,3orvosnal is jartunk,majd mar azt mondtuk hogy penzileg nem birjuk,es nem fogjuk vinni mar infuziokra sem.azota sokkal jobban van,eletkedvu,nemtudjuk mitol lehetett,de meg latom rajta hogy nincs rendben.szeretnem kikerni a tanacsat.a szeme nagyon hartyas,folyik neki,ami nem szokott,neha reszket,es nem engedi magat lefektetni,ha hozzaerek a hasahoz azonnal leul,es neha razza a fejet.amugy nem lehet rajta latni hogy beteg,foleg inkabb csak a szemen,olvastam hogy a beesett szemeknel elofordul a konnyezes,de nemtom mitol lehet beesve a szeme.mit adhatnak neki hogy jobban legyen?koszonom a valaszat

Kedves Gazdi!

Hosszú kezelésen vannak már túl, megértem, ha fogytán a pénz és a bizalom.

Nagyon jó lenne tudni, hogy milyen vizsgálatok készültek a kutyusról. Volt-e röntgen, mikor meglőtték, hol volt a golyó. A Babéziózis (kullancs terjesztette betegség) gyanújakor készült-e vérkenet, amiben látszódtak az egysejtűek, utána vettek-e vért vérlaborhoz, amiből a veseparamétereket vizsgálták, a kezelés végén készült-e kontroll vérvizsgálat.

Kiegészítő vizsgálatok nélkül tényleg csak találgatni és találomra kezelni lehet!

A beesett szem a fogyástól és a kiszáradástól is van, a "hártyásság" gyulladásra utal. A hasfájáról megint csak találgatni lehet, röntgen, ultrahang, vérvizsgálat nélkül: okozhatja hasnyálmirigygyulladás, idült veseelégtelenség, akár táplálékallaergia, stb.

Ha segíteni akarnak a kutyuson, akkor ki kell vizsgáltatni, addig csak kamillázni lehet a szemét, és jó minőségű táppal etetni, hogy visszaszedje a betegség során lefogyott dekákat.

jelige: bercike
2012-06-20
Tisztelt Dr Ur ! Azzal a panasszal forulok önhöz h van egy 8hetes. Palotapincsi csivava keverék kiskutyam és oltás után egy napppal fura szörcsögő hangot ad ki a hasa ,és étvágya sincs,kedvtelen,kérem legyebszives minél hamarabb válaszolni ,válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

A kuytus életkorából feltételezem, hogy a parvovírusos hasmenés elleni vakcinát kapta meg tegnap, netán féreghatjtó pasztát is kapott mellé (jó esetben). Sajnos vizsgálat nélül, elmondás alapján csak találgatni tudok, hogy mi ez a szörtyögő hang a hasából: talán hasmenés készülődik odabenn. Az is lehet, hogy kiderült időközben...

A kérdés egyrészt az, hogy a mostani letargia, étvágytalanság és szörtyögés kapcsolatban van-e az oltással. Igen, előfordulhat az oltás után étvágytalanság, mint mellékhatás.

Másrészt az is előfordulhat, hogy az oltás egy újabb stressz tényező volt a kiskutya életében, hiszen megváltozott a környezete, elszakadt az anyjától, esetleg még nem is ugyanazt kapja enni, netán féreghajtva sem volt korábban.

Ritkán olyan is van, hogy a kiskutya az oltás előtt fertőződik a parvo vírussal, csak még nem mutat tüneteket.

A teendő mindenképpen a következő: ha 1-1,5 nap alatt nem rendeződik, netán romlik az állapota, tehát nem eszik (a megszokott tápot/ételt), nem iszik, sürgősen állatorvoshoz kell fordulni, mert maga az éhezés és a szomjazás (főleg ilyen hőségben)veszélyes egy ilyen pici kutyára. Ha hasmenés is kialakul, akkor azonnal szükség van állatorvosi beavatkozásra, mert a kiskutyák nagyon hamar kiszáradnak a sok folyadékvesztés következtében. Addig is míg orvoshoz jut, a folyadékot (vizet, vagy enyhén sós, cukros kamillateát) fecskendőből óvatosan, kortyonként a szájába fecskendezve segíthetünk.

Remélem a legjobbakat!

jelige: csillag1
2012-06-20
Tisztelt doktor Úr Szeretnék Öntől is véleményt kérni a kutyámmal kapcsolatban Van egy 12 éves nőstény kutyusom, amelyik nem volt ivartalanítva.Három napja megoperálták,(másodszorra),egy nagy melldaganatot valamint több másik csomot távolitottak el a hasából, vele együtt az emlőit is. Hatalmas a vágása.3 napig kapott antibiotikum injekciot.Azóta rengeteg vizet iszik.A hasán hagyott kivezető, két drb. 2-4 cm lyukakból a kezelő állatorvos kivette a gézdarabokat hogy nehogy befertőzödjenek,és hogy folyon ki a véres váladék.Eddig rendben is volt, de a tegnaptol a kutya kezdett feldagadni ,előbb a két hátsólába, de mára a háta is megtelt levegővel.Amikor simogatom és jobban megnyomom érzik hogyan pattognak a bőre alatt a légbuborékok.Megint elhivtam az orvost.Ő kitágitotta a réseket,s ezt kell tegyük mi is továbbra.Azt mondta ,hogy minden rendben van,a kioperált daganatok helye üresen maradt ettöl van hogy telik meg levegővel, de én nem vagyok benne biztos ezért kérdem Öntöl is hogy mit tegyek.Azt ajánlotta, hogy masszirozzuk a kutya lábait és a hátát is,mert rendbe fog jönni . Előre is köszönöm a válaszát!

Kedves Gazdi!

Megértem aggodalmát, nagy operáción van túl a kutyus. Az nem teljesen világos számomra, hogy ivartalanították-e, de reméljük igen, mert így sokkal kisebb az esélye, hogy újabb daganatok jelenjenek meg a maradék emlőkön.

Ha a kutya nem lázas, nincsenek fájdalmai, eszik-iszik, rendesen ürít, a seb nem gyulladt, bűzös, az ürülő nedvek nem gennyesek, akkor aggodalomra valóban nincsen oka, ahogy azt a kezelőorvosa vizsgálat után elmondta. A bőr alatti úgynevezett epfizéma azért alakul ki, mert a műtét során lukak keletkeztek a bőr alatti kötőszövetben, és mozgás közben levegőbuborékok jutnak a láb, illetve a hát bőre alá. A legjobban teszik, ha követik a kezelőorvosuk tanácsait.

Ha mégis azt gyanítják, hogy a maszírozás ellenére sem javul, vagy romlik az állapota, jelezzék kezelőorvosuknak, vagy keressenek fel másik állatorvost!

jelige: betegség
2012-06-19
Tisztelt Doktor Úr/Nő Helló van egy 2 hónapos kiscicám aki nagyon beteg. A szájában van 2 csomó az egyik a felső pityén a másik az alsó fogsor mellett. a szájából a nyál folyik, a fogait csikorgatja.Alig eszik, ha a duzzanathoz érek akkor fáj neki és nyávog.Előtte a lába is fájt és alig bírt ráállni.Prücsök egy nagyon eleven kiscica volt de most már keveset játszik és hamar elfárad. Kérem ha tudja hogy mi lehet a baja segítsen. Kőszönöm

Kedves Cicagazdi!

A kiscicának többféle baja is lehet. A csomókat okozhatja sérülés, de az is lehet, hogy macskákat megbetegítő vírus, baktérium, netán gomba okozza. A lábfájásnál is felmerül a sérülés, de ez is lehet valamilyen vírusos megbetegedés következménye. A fogcsikorgatás és nyálzás okát is ki kell deríteni,hogy csak a szájseb miatti fájdalom okozza, vagy neurológiai gond van a háttérben, de addig is semmiképpen nem javaslom, hogy a szájába nyúljon! (Egy oltatlan kiscica esetében még a veszettség gyanúja is felmerülhet.) Ha nem eszik, iszik akár infúziós kezelés is szükséges lehet.

Állatorvosi vizsgálat  tudja eldönteni az okokat, ami azért is fontos, mert féreghajtót kell kapnia a kiscicának a saját és a gazdái egészsége miatt, valamint ha felgyógyul, az oltásokat is meg lehet kezdeni.

jelige: szívecske
2012-06-18
Üdv! 15 éves szívbeteg kutyám ma este rosszul lett. Egész nap a hűvös lakásban van, de este kiengedtük az udvarra, pár perce volt csak kint, amikor légszomj lépett fel nála, elkékült a nyelve, fogínye, habzott a szája. Gyorsan bevizesítettem és levegőt fújtam a szájába. Pár perc múlva abbahagyta a levegő utáni kapkodást, és lassan visszatért a fogíny rózsaszín színe. De halálra ijedtünk. Kérdésem a következő ezt a meleg válthatta ki, vagy a mozgás, esetleg az új gyógyszer amit egy hete kap? Vagy csak spontán jött és bármikor újra bekövetkezhet? köszönöm

Kedves Gazdi!

Nagy lélekjelenlétre és talpraesettsége vall a gyors életmentés, őszintén gratulálok!

Minden feltételezése helyénvaló lehet, valóban a meleg, a mozgás, és a nemrégi gyógyszerváltás is hozzájárulhatott a hirtelen rosszulléthez. Valószínűleg a tüdőben a nem megfelelő keringés miatt vizenyő halmozódott fel, ami nyugalmi állapotban, hűvös szobában nem okozott gondot, de vizsgálatok nélkül csak találgatni lehet.

Mindenképpen további kivizsgálásra jelentkezniük kell a kezelőorvosnál, hogy kiderülhessen, vajon miről volt szó pontosan, változtatni kell-e a gyógyszer beállításon, stb.

jelige: Pakra
2012-06-18
Ma éjjel elszöktek itthonról a kutyák. Az egyikük beleesett a környéken tárolt pakurába :( Mivel lehetne leszedni illetve lehet-e valami baja tőle?? Mit tanácsol? Köszönettel: Katalin

Kedves Katalin!

Amit lehet , a szőr elválításával, leborotválásával kell eltávolítani, hiszen a ragacsos pakura csak szerves oldószerekkel távolítható el, ami belélegezve nem csak a kutyára, hanem magukra is veszélyes, tehát mindenképpen szabadtéren végezzék, vigyázva a gyúlékonyságra is. Az oldószer bőrön keresztül fel is szívódhat sajnos, ezért lehet, hogy állatorvosi kezelésre is szükség lesz!

Ha nagyobb felületet érint a szennyeződés, mindenképpen forduljanak állatorvoshoz!

jelige: oltás kutyus
2012-06-18
Tisztelt Doktor Úr! Örökbe fogadtunk ismerőstől egy 7 éves spániel fajtájú fiú kutyát. Amikor itthon jobban megnéztük a papírjait, akkor láttuk csak, hogy bizony nem az idén esedékes oltása maradt ki, hanem ez már 5. oltás lesz, amit nem kapott, mert ugye már idén is esedékes lett volna. Az lenne a kérdésem, hogy ez okozhat-e gondot a kutyának, hogy ennyi ideig nem kapott oltást? Kisfiúnk 3 éves, és félünk a kutya közelébe engedni! Tegnap még nem volt gond, de ma volt hogy rámorgott! Kérem, adjon tanácsot mit tegyünk! Üdv: M. Dóra

Kedves Gazdi!

Az elmaradt oltást minél hamarabb pótolni kell, de más gondot már nem okoz az elmaradt oltás, ha nem harapta meg veszett állat a kutyát (gondolom a kötelező veszettség elleni oltásról beszélünk). Az ajánlott egyéb oltások egyes kutyabetetgségektől óvják meg a kutyákat, beadásuk ezért ajánlott.

A féreghajtás elmaradása már nagyobb gond lehet: ez is kötelező évente a veszettség oltás mellett, olyan féreghajtóval, mely az embereket is fertőző féregfertőzéseket szüntetik meg.

Még nagyobb gond a morgás. Egy 3 éves gyermek még nem képes felelősségteljesen viselkedni egy állattal, valamint sokkal kisebb, mások a mozdulatai, hangja, mint egy felnőttnek, ha a kutya nem szokta meg a gyerekeket és a velük való helyes viselkedést nem tanulta meg, nagyon jól teszik, ha nem engedik egyedül a kutya közelébe!

Mindig csak felnőtt felügyeletével legyen a kicsi a kutya közelében, amíg nem bizonyosodtak meg a kutya biztonságos vielkedéséről, ehhez akár gyakorlott kutyakiképző segítségét is igénybe kell venni.

 

jelige: xitta
2012-06-18
10 éves nőstény cicám, nem ivartalanitott, egyik emlőjén daganat nőtt, a napokban kivakarta, sebes lett, és másik emlőjénél is csomó kezdődő növekedését érzékelem. Szeretném megoperáltatni, ivartalanitással egybekötve. A kérdésem, hogy a cica életkora mekkora kockázat, bírni fogja az altatást? Lefogyott kicsit a macska, de jó állapotban van. Tavaly még kiscicákat nevelt föl. A műtét előtt milyen vizsgálatokat végeznek? Hogyan zajlik a műtét, mire kell felkészülnünk, a cica napközbeni felügyeletére , ápolására gondolok, és a műtét mennyi ideig tart? Benn tartják vagy még aznap hazaadják? Milyen túlélési ideje van ilyen műtétek után a cicáknak? A daganat jelenleg olyan diónyi méretű. És kb. mennyibe kerülnek a vizsgálatok, a műtét, az utókezelés, milyen összegre kell számitani? Nagyon kedves cica, amit lehetséges és érdemes, megtennénk érte, ne szenvedjen.

 

A cica életkora nem feltétlenül kockázati tényező, sokkal inkább az számít, hogy a szervezete, a szervei állapota milyen. Emlődaganat esetén nagyon fontos a mellkas röntgen, a tüdő áttétek gyakoriak. A különböző kiegészítő vizsgálatok (vérlabor, röntgen ultrahang), felvilágosítást adnak a cica létfontosságú belső szervei, mája, veséje állapotáról. Ezen információk alapján lehet megtervezni a műtétet, az altatást, képet alkotni arról, hogy mennyi ideig szükséges még a cicának kórházban maradnia, mikor mehet haza. Természetesen ezek a műtét közben, után is változhatnak, ha a helyzet úgy kívánja. Általában 10 nap a varratszedés, és minél nagyobb a seb, annál jobban kell figyelni a cicára. Műtét után egy gallért szoktak kapni az állatok, ami megakadályozza a seb nyalogatását, piszkálását.

Mellkas röntgen kb. 5-8000 ft-ba kerül, az érintett emlők eltávolítása és ivartalanítás. kb. 20-30.000.- attól függően, hogy hány emlőtelepet kell leszedni.

Remélem hamar felépül a cica és hosszú, boldog élet vár még rá!

jelige: Borisz
2012-06-18
Tisztelt Doktor Úr! Egy hete komoly réztárolási betegséget diagnosztizáltak Westi kutyusomnál.Egy hétig Xiclav tbl kapott, most pesdig Glutamaxot kell szednie+ diétás konzerv tápot, amit találtunk sajnos csirkés, erre viszont allergiás, és nem tudtak mást adni ami nem tartalmaz rezet és nem csirkés. Az volna a kérdésem, hogy mit ehet a tápon kívül, mert inkább a fött ételhez van szokva. Általában nyúlhúst, kacsa húst kapott, szereti a gyümölcsöket, nyers zöldségeket is.Valamint kellen-e még más gyógyszer is, vagy elég a májvédelem.Nagyon köszönöm előre is válaszát, bízva a segítségében.

Kedves Gazdi!

Az utolsó kérdésével kezdeném, kell-e más gyógyszert szedni? Erre biztos választ csak a kezelőorvos tud adni, hiszen ő vizsgálta meg a kutyust, ő látta a kiegészítő vizsgálati eredményeket (vérlabor, vérkép, ultrahang, stb), tehát ebben az ügyebn mindenképpen hozzá kell fordulnia. A diétás otthoni táplálást és vitamin-kiegészítést is mindenképpen vele egyeztesse!

A diétás táplálás esetében vannak a réztárolási betegségben kerülendő ételféleségek: a bárányhús, a disznóhús és sajnos az általa szeretett kacsahús is ezek közé tartozik.

Nagyon jó alacsony réztartalmú viszont a marhahús, a sajt, tojás, tejtermékek, a paradicsom, a parajt kivéve a zöldségek, gyümölcsök (alma, körte, görögdinnye).

Általában a máj betegek diétáját kell követni: jól emészthető, kiváló minőségű, korlátozott mennyiségű fehérje, (pl.marhahús, tojás, túró)  jól emésztehtő szénhidrát (rizs, krumpli, tészta), rost kiegészítés (búzakorpa, reszelt alma, főtt sárgarépa) és akár a napi energia bevitel 15-30%-át is kitevő zsíradék (pl. repceolaj).Fontos a táplálékok ízletessége, lehetőleg olyan ételek nyújtása, amelyet a kutya szeret. A kutyát naponta többször, kis adagokban, frissen készült étellel kell kínálni, ha nem a speciális állatorvosi táp mellett döntenek.

jelige: édes yorki
2012-06-18
Irtam itt egyszer a ferde fejű yorkiról itt az MR vizsgálat eredménye :( 1. Súlyos fokú, feltehetően secunder hydrocephalia; az érintett cerebralis területek kifejezett elvékonyodásával. 2. Fokális, minimális agyödéma, feltehetően a hydrocephalus következtében. 3. Intraaxialis lézió a thalamusban; a régió heterogén, T2 fokozott, T1 csökkent jelintenzitású, minimális, perifériás kontraszthalmozással. Diff. diagnózis: 1. Nekrotizáló (pug) encephalitis; 2. Granulomatózus meningoencephalitis; 3. Glióma; 4. Vérzés, ami a betegség krónikus lefolyása miatt legkevésbé valószínű.Prednisolont és cyclosporint kaptunk. Folyamatosan "kornyikál" a kutya egyedül a seduxen-től hagyja abba. Nem kellene neki valami vízhajtó látoma fejében vizet is ír?

Kedves Gazdi!

Egyik szemem sír, a másik nevet: jó, hogy sikerült a végére járni a ferde fejtartásnak és az egyéb panaszoknak, és közben nagyon sajnálom, hogy nem több jóval kecsegtető az eredmény.

Akár igaza is lehet a vízhajtóval kapcsolatban, de ezt csak kezelőorvosával tudja egyeztetni, hiszen neki van teljes képe a kutya állapotáról, ha kétségei vannak a kezelés sikerességét illetőleg, mindenképpen neki jelezze!

jelige: Tzipporah
2012-06-15
1 éves mops szuka kutyánk van. Demodex atkával fertőződött még az alomban, kikezeltük kb. 4 hónapig tünetmentes volt, de most ismét nagyforkú szőrhullást és bőrsötétedést tapasztaltunk. Mi lehet az immungyengeség oka? (házikosztot nem kap, csak HILL's tápot) Jelenleg advocate cseppeket használunk, de hallottam a pro-meris duo-ról és a preventic nyakörvről is - Önök szerint mi a legjobb? De a legfontosabb, hogy hogyan deríthetném ki, hogy mi állhat a baj hátterében... :((

Kedves Gazdi!

A fiatal kori demodikózis hátterében lévő immungyengeség jelenlegi tudásunk szerint veleszületett, genetikai eredetű. Sokak, Önhöz hasonlóan nagyon szeretnék kideríteni az okokat, nagyon sok tanulmány, kutatás igyekszik felderíteni a pontos okokat, de ezidáig nem sikerült.

A demodex atka minden egészséges kutya szőrtüszűiben is megtelepszik, de nem okoz tünetet mert az immunrendszer nem engedi elszaporodni.

Legfőképpen azt kellene tisztázni, hogy a jelenlegi tüneteket vajon  a régebbi szőrtüszőaktásság visszatérése okozza-e, vagy más fertőzés, netán hormonális probléma. Addig nem érdemes nyakörvet választani, bár a leírásuk szerint mindkettő alkalmas a demodex atkásság megelőzésére, ahogy az Önök által jelenleg használt advocate cseppek is.

Léteznek immunerősítő cseppek, készítmények, melyek állatorvosi patikákban kaphatók, az immunrendszer erősítésére a jó, teljes értékű kutyatáp (minta a Hill's, melyet Önök is etetnek), a stersszmentes, jó környezet mellett, ahogy azok Önöknél adott. Ennél többet sajnos nem tehetnek.

jelige: Új kiskutya a háznál
2012-06-14
Kedves Doktornő! Olyan kérdésem lenne, hogy szeretnék egy új kiskutyát vásárolni /szálkászőrű tacskó/, egy ideig biztosan a lakásban lenne, ahol van egy 3 éves brit rövidszőrű cicánk, aki csak a lakásban van, évente oltva és féregtelenítve van. Ha a kiskutyát oltások nélkül hoznám el, csak féregtelenítve volt eddig, akkor elkaphat-e bármilyen betegséget a cicától?

Kedves Gazdi!

A kiskutyákra legfőképpen a csak kutyákban betegséget okozó vírusok veszélyesek, ezek ellen kapnak oltást (szopornyica, parvovírusos bélgyulladás, fertőző májgyulladás, kutyák parainfluenza vírusa). Egy oltott, csak lakásban tartott macska teljesen veszélytelen!

Ha valamilyen különös oknál fogva egyből annyira összebarátkoznának, hogy nyálcsere (nyalogatás) is történne, inkább a cica kaphatna el a kutyustól férget, mivel az egyszeri-párszori féreghajtás nem mindig elég. (Őszintén kétlem, hogy egy 3 éves brit rövidszőrűvel ez megeshet, de ki tudja...) Azért a vizeket, ennivalókat jó elkülöníteni, nehogy a kiskutya belenyaljon a cicáéba. Persze a bolhák is át-át ugrálhatnak a cicára, erre is érdemes odafigyelni.

Remélem mindenkinek sok öröme telik majd az új kis jövevényben!

jelige: Tappancs
2012-06-16
Kedves Doktor úr/nő! Szeretném tanácsukat kérni,hogy mi a teendő bishon havanese kiskutyámnál,mert tegnap volt kutyakozmetikusnál és véresre vakarta magát!Nagyon megvagyok ijedve mi a baja mer eddig nem vakarózott! Várom válaszát előre is köszönöm!!

Kedves Gazdi!

Ha ez élete első kozmetikusa volt, még sosem használták azt a kutyasampont előtte, amit most, előfordulhat, hogy az váltotta ki a heves viszketést. Sajnos a bishon havanese kutyusok elég érzékeny bőrűek, gyakoriak náluk az allergiás megbetegedések, az úgynevezett atópia, ami azzal jár együtt, hogy a bőr hajlamos a kiszáradásra, ilyenkor érzékennyé, viszketővé válhat. Állatpatikában kaphatóak speciális, érzékeny bőrű kutyáknak való bőrtápláló, hypoallergén gyógysampon, és lehet, hogy a fürdetések számát is a minimálisra kell korlátozni.

Legjobb lenne, ha megmutatná állatorvosának, hátha egyéb is felmerül a vizsgálatok során, ami a sorokból nehezen kiolvasható!

jelige: bettina
2012-06-13
Azt szeretném megtudni, hogy milyen betegségeket lehet elkapni a dzsungáriai hörcsögtől? A 3 éves kislányunknak nagyjából azóta vannak hasi panaszai, amióta megkapta a hörcsögöt. Köszönettel, Bettina

Kedves Bettina!

Elméletileg több betegség is szóba jön: a lesptospirózis, a tularaemia, lymphocytis choriomeningitis, gombás fertőzés, és a salmonellózis mind zoonózisok, vagyis olyan betegségek, melyek állatról, jelen esetben hörcsögről emberre terjedhetnek. A salmonellózis nem feltétlenül okoz tüneteket a hörcsögnél, viszont okozhat hasi görcsöket egy kicsi gyereknél.

Nyilván elviszik gyermekorvoshoz a 3 évest, és állatorvoshoz a hörcsögöt, ha nála is vannak tünetek, bár erre nem tért ki a levél.

Mielőbbi gyógyulást mindenkinek!

<< <  123 / 463 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.06.20
Április 8-án született kiscicák ajándékba elvihetők! Érdeklődni lehet: +36-30-2530158 Két alom, együtt nevelkedtek, egészséges, kiválóan egerésző anyukáktól. A kiscicák nagyon játékosak, már mindent esznek, féregtelenítve várják új gazdijukat!
2016.06.17
2016. 06. 16-án hajnalban elveszett a képen látható fekete nőstény házimacska. A Kereszt utca, Felsősas utca és Tóth József utca környékén lakik. Ivartalanított, oltott, chipezett. A megtaláló jutalomban részesül, kérem hívja a 06-20-933-07-76-os számot.
2016.06.10
Talált, bűbájos, gyerekszerető, játékos, békés tacskó keverék kutyusnak keresek gazdát. Kb. 3 éves, kan, chip nincs benne. Érdekessége, hogy a jobb szeme világosabb, mint a bal. Nem szeretnénk menhelyre vinni, de nálunk sajnos tovább nem maradhat. Számom: 70/452-4599