Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: michel50 - 3.
2011-01-18
Kedves Doktor úr! Ha még emlékszik én írtam Önnek az autoimmun betegséggel diagnosztizált 9 éves kutya bőrproblémájáról. Tudom, hogy amikor beteg a házi kedvenc, az ember kétségbeesetten keresgél hasonló eseteket a neten. Hátha másnak is van hasonló problémája... És tájékoztatnám Önt is a történetünk folytatásáról. A lymphoma szerencsére nem igazolódott, a bőrkaparék pedig nem igazolt gombát, vagy élősködőt. Egyedül staphylococcus baktériumot. Szedjük már 2 hete az augmentint, de javulás nincs (sebes bőr, vakaródzás, kedvetlenség, nehéz mozgás). Pár napja áttértünk gyógytápra, aminek még nyilván nem lehet hatása. Mikor ezt elmondtam, a doktornő prednisolon kúrát javasolt, amit ma kezdtünk meg. Ami aggaszt, hogy a lábán a csánk felett megjelent egy 5 forintos nagyságú kiemelkedő, élénkvörös, enyhén nedvedző gumószerű kinövés, és a végbele mellett közvetlenül ugyanez, csak jóval nagyobb. Ezeket folyamatosan nyalja, és láthatóan nagyon zavarja is a kutyát. Székelési problémát nem észleltünk. A doktornő azt mondta, ha egy héten belül nem javul a dolog, akkor ezekből a kiemelkedésekből mintát kell vennie citológiai vizsgálatra. Lehet, hogy mégis valami rákos folyamat? (A kérdés költői, tudom, hogy erre Ön sem tud mit mondani.) Ha a szteroid segít, akkor ezek a csúnyaságok is az autoimmun betegség tünetei? Még azt szeretném megkérdezni (mert elfelejtettem a doktornőtől megkérdezni), hogy a prednisolon mellékhatásaként mire lehet számítani? A másik gondom, hogy ezt a rengeteg tablettát egyszerűen nem tudom a kutyának egészben beadni. Szabad összetörnöm és belekeverni valamibe? köszönöm válaszát, üdvözlettel
Sajnos a leírása alapján bennem is felmerült a lymphoma bőrforma lehetősége - és akár egyéb bőrdaganatok (mastocytoma, histiocytoma ... karcinómák, pigmentet nem termelő melanóma ...) is, ami társulhat az automimmun és/vagy allergiás betegségekhez. A prednizolon adagolásának azonnali klinikai mellékhatásaként érzékelhette a megnövekedett vízfogyasztást és sok vizelést, valamint nagyobb étvágyat. Hosszútávon, nagy dózisokban adva májkárosodást és Cushing-kórhoz hasonló betegséget okozhat - ezt kezelőorvosa a kutya kontrolvizsgálatai alkalmával ellenőrizni fogja és időben módosít a kezelésen. Összetörheti a tablettákat és úgy is megpróbálhatja elrejteni a kutya kedvenc ételében - de lehet, hogy csak ront a helyzeten, mert az erőteljes keserű íz kifejezettebb lesz a falatban. Hosszútávon a legjobb eséllyel a tablettákat egészben elrejtve a kutya kedvenc lágyeleségeibe lehet a gyógyszerezést megtenni. Ha etetések előtt - amíg a kutya éhes és gyanútlanabb - teszi meg ezt, jobban kell működnie a dolognak. Nem ismerem a kutya kondícióját sem, de ha csökkenti a fő étkezés(ek) adagját, megint csak javulhat a helyzet. Köszönöm, hogy nem vette rossz néven korábbi nem kielégítő válaszaimat és külön köszönöm, hogy visszajelzett az ügyről. Ez különösen akkor ritka, ha, mint sajnos ezesetben, nincs még megoldása a bajnak.
jelige: kíváncsiság
2011-01-17
üdvözlet a doktor úrnak! Én pusztán a kíváncsiságom kielégítése miatt írok. Engem az érdekelne, hogy a kutyák mütétjei milyen módon történhetnek? Úgy értem létezik gépi vagy gázos altatás? Melyik a kiméletesebb és mitől függ hogy az állatorvos melyiket alkalmazza? köszönöm
Alapvetően kétféle altatás létezik, az egyik a gázzal, altatógéppel történő altatás - a másik pedig csak injekciós készítményekkel történik. Többféle narkotizáló gázt használunk (halothán, isoflurán, sevoflurán ...) az injekciós készítmények pedig még ennél is jóval számosabban vannak. A gázzal, altatógéppel történő altatáshoz is szokás azonban rövid ideig ható injekciós készítményeket alkalmazni, hogy a légycsőtubus behelyezése az elbódított állaton megtörténhessen. Hogy melyik a kíméletesebb, biztonságosabb módszer - azt főleg az állat kora, egészségi állapota és a műtét határozza meg. Ugyanezek a tényezők (valamint az állatorvos felkészültsége, felszereltsége és a tulajdonos igényei, pénztárcája) határozzák meg azt is, hogy az állatorvos egy-egy konkrét esetben melyik altatási módszert alkalmazza.
jelige: monki
2011-01-17
négy és fél honapos mopsz büzmirigye spontán ürül ez természetes-e eddig kétszer két és fél honap alatt
Az a természetes, ha a bűzmirigy váladéka időnként ürül. Ha nem ürül, akkor pang a benne termelődő váladék és ez gyulladást, sipolyozást, hosszú távon akár daganatos elváltozást képes okozni. Ha valami mást akart megtudni a bűzmirigyekkel kapcsolatosan, mint amit válaszoltam, akkor írja meg újra a kérdését kicsit jobban tagoltan.
jelige: sütike x-y 3.
2011-01-16
Kedves Dr-Úr! A Találkozás megtörtént az udvaron baj nem történt.Attol még történhet,hogy az első alkalommal nem történt?Értem amit írt csak félek a 2.találkozástól viszont kényelmi szempontból mindenkinek jobb volna .Nem lehet,hogy mivel eltelt 5-hónap egymás szagát a vizeletből ürülékből már ismerik nem bántják egymást?A kis yorki csupán játszani akar,de a nagykutya nem hinném ,hogy erre vágyik.kItől kérhetek tanácsot tud adni nekem megfelelő linket iletve tanácsadot?
Jó jel, hogy az első alkalommal nem történt összeugrás - de nem zárható ki, hogy egy 2. vagy sokadik alkalommal nem ugranak össze a kutyák egy valós, vagy vélt okon pl mert egyikük, vagy mindketten pórázon vannak, egyiküknél, vagy mindkettejüknél játék/labda/műcsont ... van. Kutya viselkedési zavarok kezelésében és etológiában jártas állatorvos (pl: Dr. Sátori Ágnes) vagy kiképzésben jártas szakember segíthet - ha jelenlegi állatorvosát nem tudja, vagy nem akarja felkeresni tanácsadásért. Az ELTE, Etológiai Tanszékén is kérhet segítséget, tanácsot.
jelige: sütike x-y 2.
2011-01-16
Jó napot kívánok van 2-kutyusunk egy 13-éves keverék kutyus 15-kg -os őt az utcárol fogadtuk be 8-évvel ez elött 5-hónapja került hozzánk egy kis yorki ő most 9-hónapos amikor megmutattuk egymásnak őket tisztes távolságból az idősebb kutyus mérgesen ugatta volt többszöri kísérlet pórázon is ,de úgy tűnt nem megy a dolog .Kertes házban lakunk a kutyák bent vannak ezért úgy oldottuk meg ,hogy felváltva mentek ki tegnap megtörtént 5-hónap után,hogy figyelmetlenek voltunk és az udvaron össze találkoztak .Farkcsóválás volt és kb 6-7perces ismerkedés a vér meghűlt bennem.Szerencsére a kis yorki bejött nem történt baj,de szeretném tudni meg lehet -é ismételni a találkozást ,mert nekünk is jobb volna viszont nem tudom ha lehet mennyi ideig történjen a 2.-találkozó és történhet-e baj vagy már nem bántja a nagykutya ha elsőre nem bántotta,Kérem válaszoljon .Nagyon szépen köszönöm JURNYIK MELINDA MÁR ÍRTAM EGY LEVELET CSAK NEM KAPTAM VÁLASZT NEM TUDOM MEGKAPTA -E A DR-ÚR AZÉRT BÁTORKODTAM MÉG EGYET ÍRNI
Igyekszem-igyekszem, de nem mindig sikerül perceken belül választ írnom a tulajdonosokat gyötrő sürgős kérdésekre ...)):: Ez valóban tud bajt csinálni pl ha valakinek elüti a kutyáját az autó és ahelyett, hogy azonnal állatorvosi ügyeletre vinné ír egy kérdést és vaárja a választ .... (szerencsére ez ritkján fordul elő), de az esetek nagy részében nem történik tragédia, ha pl hétvégi napokon csak napi egy alkalommal olvasom el a kérdéseket és írok választ. Köszönöm megértő türelmét.
jelige: boXer
2011-01-16
Jónapot. Van egy 3 hetes boxer kiskutyám akit a 4-dik naptól Bewi kölyöktejjel kell táplálnom mert beteg lett és nem szopott,gyarapodik is csak az a bajom hogy mohon eszik és gyakran jön ki a tej az orrán cumizás után akár fél órával is. Tudom hogy ez a mohóság miatt van ami hogy is írjam nem normális jelenség ,(de mégis az)félek nehogy tul sok megy be a tüdőbe.Az lenne a kérdésem honnét tudjam hogy sok e van már bent van e erre utaló jel?vagy idővel ez kitisztul magától vagy csak orvosi módon szívható e tisztára a tüdö?élénk nem hallható számomra sipoló hang csak mégis aggaszt hogy jön vissza az orrán bárhogy próbálom cumiztatni mindig ez lessz :(előre is köszönöm a válaszát
Akár abból is származhat az orrlyukakon visszafolyó tej, ha a kölyök nem hasonfekvésben cumizik (hanem hanyatt v. oldalt fektetik közben), túl nagy, vagy túl kicsi a lyuk a cumin, túl ritkán etetik .... vagy fejlődési rendellenesség (pl rendellenes járat van a száj- és orrüreg között) jelentkezett. Meg kell mondanom, ha jelentős mennyiségű táplálék kerül a tüdőbe, az akár azonnali halált is okozhat, vagy olyan súlyosfokú, elhalásos tüdőgyulladást, amit állatorvosa sem tud megoldani - és a tüdőből csak nagy nehézségek árán, igen felkészült és felszerelt állatorvos tud folyadékot eltávolítani ... Ha órákkal a szoptatás után történik mindez, az inkább hányásnak/regurgitációnak minősülhet - ami lehet akár túletetés, vagy etetés utáni pihenőidőszak hiánya .... vagy veleszületett és szerzett betegségek tucatjainak a lehetőségét is felveti. A 3 hetes boxer kölyök ideális esetben már legalább egyszer féreghajtva is volt. Ha ez nem történt meg, akár bélférgesség is állhat a jelenség hátterében. Jelezze állatorvosának az észleléseit és kérje segítségét.
jelige: Anika
2011-01-16
Kedves Doktor Úr/Nő Van egy kb 2 éves albínó macskám. Nem hajlandó enni semmit,egész nap alszik.Inni ma ivott magától. 2 napja hány,sárgás zöld színűt gondolom epe. Előfordult már ez egyszer, miután tejet ivott, de utána jobban lett egy jó ideig semmi baj nem volt vele. Egyes ételek után azt vettem észre hogy rosszul van pl tej,fűszeres húsok.. Most újra tejet ivott,későn vettem észre,azután kezdett el hányni. De nemtudom mitől csinálja, mert bolhanyakörv is volt rajta. Lehet hogy allergiás valamelyikre,vagy mindkettőre? Mi ilyenkor a teendő? Nemtudom mit tegyek hogy jobban legyen. Előre is köszönöm válaszát!
Hogy mi ilyenkor a teendő ?! Természetesen a mielőbbi részletes állatorvosi vizsgálat, hogy kiderülhessen a macska betegsége. Ezután az esélyeket, az azonnali és későbbi teendőket is megbeszélhetik. Egy oltatlan, nem ivartalanított, kijáró kandúr esetében a legerősebb egyedek is ritkán élnek 2-5 évnél tovább. Az albinó egyedek általában jóval érzékenyebbek, mint megfelelően pigmentált társaik. Az ivartalanított, rendszeresen védőoltásban részesített és parazitamentesített, helyesen táplált macskák pedig akár 15-25 évig is élhetnek. A hányás az egyik leggyakoribb tünet emberben, kutyában és macskában egyaránt - sok tucat betegség okozhatja. Nem szabad otthon találgatni, vagy egy internetről érkező választól csodát, gyógyulást remélni, hanem keresse fel mielőbb állatorvosát.
jelige: Sütike x-y.
2011-01-16
Kedves Dr Úr! Szép napot kívánok!Tudja van a 9-hónapos yorkink és van egy kb 13-éves kutyánk akit az utcáról fogadtunk be anno 8-éve.Amikor hozzánk került Sütike a kisyorki akkor megmutattuk neki támadta volna és ugatott azóta akár hányszor próbálkoztunk félő volt ,ha közel kerülnek egymástól megöli,mert nagytermetű kutya ugy oldottuk meg a 2-kutyát,hogy felváltva mentek ki pisilni,mert kertes házban lakunk és külön szobába voltak ma viszont az történt,hogy kimentünk Sütikével a kisyorkival és anyukám nem vette észre,hogy kint vagyunk ezért 5-hónap után összetalálkoztak remegett kezem lábam amikor megláttam,de mindketten csóválták a farkukat megtörtént a szaglászás Sütike össze vissza puszilgatta frakkot.Ezek után már nem történhet baj ha megvolt a szagminta ellenörzés???? ,mert én félek ha bántja a gerincét is kettéharaphatja.Legyen szíve segítsen a tanácsával megpróbálhatjuk az össze engedést ezentul és ha igen mennyi ideig tartson. tisztelettel
Baj mindig történhet, ez a legáltalánosabb aranyszabály .... de ha okosan, jó érzékkel összeszoktatják a 2 kutyát, akkor ennek jóval kisebb az esélye, mintha az egymást ősellenségnek tartó, egymással rivalizáló, nem szocializált, két különtartott kutya egyszer mégis összetalálkozik a kertben ... A gazdik jelenlétében, de nem pórázon, ellenőrzött körülmények között, „semleges pályán”, ami egyúttal nagy teret is jelentsen, kutyakaja/játék/saját rongy ... nem legyen a közelben - azaz a lehetséges konfliktus források kizárásával kell az első barátkozásokat megejteni. A gazdiknak kell a falkavezéreknek lennie és mindkét kutyával egyértelműen tudnia kell, hogy a gazdik nem tűrik az agressziót egyik kutya részéről sem. Ezek a legfontosabb szabáylok, de nem árt, ha állatorvosával, vagy egy jó kutyakiképzővel részletesen átbeszélik a részleteket.
jelige: Éva
2011-01-15
A kutyusom 11 éves pumi szuka / ivartalanított/ tavaly november közepén derült ki,hogy epilepszia tünetei vannak szerencsére csak enyhe:csillagvizsgáló. Azóta szedi a :Tegretor CR 200 tablettát napi 2. közben vérvétel:rossz májfunkció miatt gyógyszer 2 hétig+ lyme miatt :Zinatt 250 tabletta 2 hétig. ezután rendbe jött a májfunkció, lyme is.,de karácsony óta hasmenése van,mára már csak folyékony bélsár,ugyanis nem is eszik naponta még 10 dkg mennyiségű ételt sem. az utóbbi 1,5 hétben Florentero tabl.szed,de reggel beveszi 2 óra múlva hány /sárga habos nyák/ Az orvos azt mondja adjak neki Bolus tabl.de azt is kihányja. tanácsát kérem mi lehet a baj? koszönöm válaszát:
Számtalan lehet a baj. A kutya öregkorára kialakult idegrendszeri tüneteit okozhatja valóban szerzett klasszikus epilepszia - ezesetben a hányásos/hasmenéses általános tüneteket nagy valószínűséggel egyéb belgyógyászati betegség okozza és esetleg ez a gyógyszerek mellékhatásaival is felerősödik. Más lehetőség szerint az epilepszia-szerű idegrendszeri tüneteket szív-, keringési betegség, tomor, májelégtelenség ... a Lyme-maradványtünetei ... vagy egyéb betegség másodlagosan okozhatja. A kutya részletes, szisztematikus kivizsgálásával van esély a betegség(ek) felderítésére és ezután derülhetnek ki az esélyek , megoldások.
jelige: kiskutyám emlékére
2011-01-14
Tisztelt doktor úr! Lehet ,hogy badarságnak hangzik, de én egy 15 évvel ezelötti tragédia árnyékában élek a mai napig és ennek az ügynek szeretnék a végére pontot tenni, másképpen is mondhatnám, a lelkiismeretemet szeretném talán megnyugtatni. Akkor még tizenéves voltam. Ebben az ügyben valóban csak találgatások lehetnek. Nagy kutyaszerető vagyok, több befogadott megmentett kutyám van, önkéntes munkát végzek menhelyeken. 15 évvel ezelött kukába dobott 5 újszülött kölyköt mentettem ki. Sajnos csak egy maradt meg, Ő lenne a történetem szereplője. Hat hónapos koráig szépen cseperedett, aztán egyik nap elájult. Akkor orvost hívtunk házhoz, aki megállapította, hogy veleszületett szívbeteg és kb 2 hónap van hátra neki. Attól kezdve napjában kb húszor elájult, ha jött valaki, ha csengettek, ha sétálni akartuk vinni, bármi esemény történt fülsüketítő vonyítás kiséretében elvesztette eszméletét, nyálkahártyái kékre szineződtek. Éjszakánként nem aludt, csak támaszkodott és lihegett, nagyon rossz volt így látni és nem segíthettem neki. Vittük orvostól orvosig, mindenki másként kezelte, van aki epilepsziával, más szívére adott gyógyszert, vagy vizhajtót, de az állapota csak romlott. Ahogy az első orvos megjósolta nyolc hónapos korában egy ilyen roham közben a karjaimban elment. Sajnos csak szenvedés vol t e rövidke élete. Azóta azon tűnődöm, vajon mi lehetett a betegsége, talán ha fejlettem lett volna az orvostudomány, meg lehetett - e volna menteni, vagy már az elején el kellett volna kíméletesen altatni? Köszönöm hogy leírhattam, és elnézést, ha nem a megfelelő rovatba írtam, mert sajnos ebben az ügyben már nincs gyógyulásra remény.
Nem badarság a kérdése, csak az idő teltével semmi esélyünk nincs a megválaszolására. Mindannyiunknak vannak régóta fel-felbukkanó zavaró problémái, kérdései. Igazság szerint már 15 évvel ezelőtt is megvolt annak az esélye, hogy a kölyökkutya életében eljussanak legalább olyan szintű diagnózishoz, hogy (veleszületett) szívelégtelenség, más fejlődési rendellenesség, vagy netán toxikózis, vagy inkább epilepszia okozza -e a tüneteket. Ehhez a kutya részletes klinikai vizgsálata mellett, vérvizgsálatokra, EKG-ra, szív- és hasüregi ultrahangra- esetleg egyéb vizsgálatokra lett volna szükség. Ha minden lelete negatív lett volna, akkor nagy az esélye annak, hogy veleszületett, ismeretlen oktanú epilepsziával születet a kutya. Az elhullás bekövetkezte után pedig a boncolás, szövettani vizgsálatok + esetleg toxikológiai vizsgálat adhatott volna szinte bizonyosan biztos választ. Mindezek hiányában pedig sajnos nem lehet megnyugtatóan rendezni a helyzetet. Sajnálom, hogy nem tudom megnyugtatni.
jelige: lola
2011-01-14
Tisztelt Doktor Úr! Boxer kutyámnak az egyik szemén egy fehér folt jelent meg kb. 4 hete. Voltunk állatorvosnál, mondta, hogy nem nagy a probléma, kapott cseppet, de nem használt /bedagadt tőle a szeme/ igyhát abbahagytuk, mondván majd csak elmúlik. Nem dörzsöli a mancsával, nem zavarja a látásban.Ugy vettem észre, hogy pár napja hogy egy kicsit nagyobb lett a fehér folt. Állatorvoshoz nem mentünk, mert nagyon fél minden vizsgálatnál, oltásnál. Szeretném Őntől megkérdezni, hogy mit tegyek vele. Köszönettel
Egy szemészeti kivizsgálás kutyáknál sem jelent lényeges stresszt - érdemes lenne ennek kitenni a kutyát, hogy kiderülhessen melyik fénytörő réteg (szaruhártya, szemlencse, üvegtest) homályosodásáról van szó. Ezalkalommal az is kiderülhet, hogy lehet-e, érdemes-e műtéti megoldást válsztani, vagy gyógyszeres kezelésnek van-e inkább értelme. Otthon nem tud érdemben előre lépni a diagnózis és a megoldás felé.
jelige: süti
2011-01-13
Kb. 10 hónapos, keverék szuka kutyust fogadtam örökbe, aki leginkább spániel, drótszőrű vizsla keveréknek néz ki (zsemleszínű, vagy cser - kinek hogy tetszik). Húgomék utcán találták, úgy nézett ki, hgoy autó elütötte. Elvitték orvoshoz, aki 2 hetes karantént rendelt neki, ellátta, veszettség ellen beoltotta. Bal hátsó lábán csúnya seb volt, melyen Tetran kenőccsel kenegettek, antibiotikumot, fájdalomcsillapítót kapott. Gyógyulása után hozzánk került, mi fogadtuk be. Lelkesen vittük sétálni reggel-este. Egyszer csak elkezdte a nem balesetes lábát (bal hátsó) kímélni, egészen hasa alá húzni, három lábon ugrálni. Ezen a lábán külsérelmi nyom nem látszik, a jobb hátsó lába sérült, de azon már a heg is szépen gyógyult, hámosodott, kezd a szőr is ránőni. Megerőltettük szegényt a ”sok” sétával”?? Lehet, hogy ez a lába is sérült, csak nem vették észre??
Bizony, akár az is lehet, hogy ez a láb is sérült a korábbi alkalommal, és az sem kizárt, hogy a végtag túlterhelése okozott gondot mostanára és az is, hogy a korábban történtektől függetlenül séta/játék alkalmával jött létre új sérülés. Nem látok más megoldást a rejtély tisztázása érdekében, minthogy jelzik állatorvosuk felé az új tünetet és megkérik a kutya kivizsgálására. Remélem, hogy valami könnyen megoldható probléma jelentkezett.
jelige: Hedy
2011-01-12
cicam Hedy 9 eves es egy par honapja eszrevettem hogy a has kornyeken daganat kepzodott, jott a teli idoszak nem mertem elvinni az orvoshoz oltva van s a daganat szine rozsaszin s verrogoket tartalmaz sima feluletu s egyaltalan nem faj neki .Nagyon feltem s felek attol hogy nehogy elveszitsem, most eszrevettem hogy elegge novekszik de mondom nem faj neki attol tartok nehogy szetpukkkadjon.Mit tegyek???????etvagya van eszik jol iszik vizet is jo kedeju tehat viselkedese nagyszeru. Koszonom nagyon szepen
A duzzanat megjelenésekor minél előbb állatorvosa elé kellett volna tárnia a problémát. A késlekedésben sokkal nagyobbb a veszély, mint a télidőben végzett állatorvosi vizsgálatnak. Hogy mit tegyen? Kérje a civa mielőbbi kivizsgálását és ha még nem késteek el, akkor gyógyíttassa meg a cicát. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: Dal
2011-01-12
Pár napja nem tudja felemelni a fejét. Előre görnyedve lent tartja. Ennek ellenére, próbál játszani, nem nyüszít, simogatásnál, masszírozásnál nem mutat fájdalmat. Még a ”labdával” is szívesen játszik. Eszik, sokat iszik, ezért(?) vízet hány. Sajnos anyagi helyzetem miatt, nem tudom orvoshoz vinni. Egy 10 x 5 m terület az övé + a ház mögötti 2X8 méter. Ezért nem sűrün sétálunk.
Pedig mielőbbi részletes állatorvosi vizsgálatra és valószínűleg intenzív kezelésre, esetleg műtétre is szükség lehet a kutya megmentéséhez. Ha valóban nem tudja kifizetni a költségeket, akkor utolsó lehetőségként a kutya menhelyi elhelyezését és gyógykezeltetését kellene megpróbálni.
jelige: ivartalanítás
2011-01-11
Tisztelt Doktor úr! Van egy fél éves nőstény macskánk, aki lassan kezd ivaréretté válni. Mivel kiscicákat nem szeretnénk, ezért az ivartalanításon gondolkodunk. Érdeklődnék, hogy foglalkoznak-e Önök ilyesmivel, s ha igen, ez milyen anyagi vonzattal jár? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel:
A kutyák és macskák ivartalanítása egyike azon műtéteknek, amit a legtöbb rendelőben elvégeznek. Természetesen mi is gyakran vállakozunk ilyen feladatra. Nálunk egy fiatal, egészséges nőstény macska ivartalanítása kb 12 eFt-ba kerül. A műtét időpontját legegyszerűbben a 229-3865 telefonszámon, vagy erre az e-mailre válaszolva beszélhetjük meg. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: ürítés problémás cica
2011-01-10
Van egy ivartalanított hím cicánk. 2010. májusában eltűnt egy napra, amikor előkerült nem volt szép állapotban. Elvittük az állatorvoshoz, azt mondta, hogy húgycső elzárodása van, és mivel nem javult az állapota, 1 hétre kapott katétert. Valószínűleg elcsaphatta egy kocsi, mert a farka teljesen érzéketlen lett, és nem is tudja mozgatni. Ez a kisebbik baj. A nagyobbik az, hogy olyan idege is sérülhetett, amivel szabályozni tudja a vizelést és székletürítést. Így nem is maradhat a házban, a verandán van a helye, de azt is folyamatosan takarítani/cserélni kell, mert maga alá vizel. Illetve nem csak kifolyik belőle, hanem érezheti, hogy kell pisilnie, csak nem tud, ezért elkezdi magát nyalogatni, és ”megpisilteti” magát. Lehet valamit tenni annak az érdekében, hogy újra tudjon rendesen üríteni? Mert a szüleim már az altatást fontolgatják, mert szegény cicával így sokkal kevesebbet tudunk foglalkozni, be nem jöhet, mert neki is hugyszaga van, a fürdetés sem sokat javít rajta.. Előre is köszönöm a válaszukat!
Tavaly május óta sok idő eltelt és az idegi sérülésekre az jellemző, hogy friss esetekben van a legjobb esélye a műtéti ellátásnak és a gyógyszeres kezeléseknek egyaránt. Ezért azt gondolom, hogy ha a cica vizelet tartási problémája folyamatosan fennáll, azaz biztosan a múlt év májusi traumás sérülés következménye, akkor ezen most 2011. év januárjában már nem lehet segíteni. Ha biztosat akar tudni ezügyben, kérje ki állatorvosa véleményét, de csodálkoznék, ha esélyt látna a javulásra. Sajnálom, hogy nem tudok örömtelibb hírrel szolgálni.
jelige: michel50
2011-01-10
Tisztelt Doktor úr! Én egy percig sem vonom kétségbe az egyetemi doktornő kvalitását, hozzáértését, hiszen ezért mentünk hozzá. Önhöz nem is a diagnózis felállítása miatt fordultam, hanem azért, hogy amennyiben autoimmun betegségről van szó, akkor milyen kilátásai vannak a kutyánknak? Tudjuk-e neki a „normális” élet körülményeit biztosítani, ha ez valóban ilyen betegség? Honlapján nagyon sok válaszát végigolvastam, keresve a mi esetünkre vonatkozó megjegyzéseit, de nagyon kevés ilyen jellegű kérdést tettek fel. A kutyánk pedig egyértelműen kínlódik, amit nagyon fáj látnunk. Ez a kérdés motoszkált bennem, amikor írtam Önnek. Külön ezért nem akartam a doktornőt zavarni, de a legközelebbi találkozás során biztosan meg fogom kérdezni tőle is. Köszönöm válaszát, üdvözlettel
Én pedig nem felzaklatni akartam válaszommal, nem is visszadobni a kérdést - egyszerűen nem tudok okosabban hozzászólni a történethez. A kollegina szakmai megítélésében, vagy kommunikációs készségében sincs közöttünk nézetkülönbség. Ha bebizonyosodik a kutya lymphómás betegsége, akkor nyilvánvalan egészen más esélyekről és kezelési megoldásokról kell beszélniük. Ha „csak” az automimmun betegséggel kell megküzdeniük, az pedig előfordul, hogy napok-hetek alatt meggyógyítható, de sajnos én magam is kezeltem ilyen betegséget teljesen eredménytelenül, amikoris az állatot végül el kellett altatni - és a két véglet között számtalan átmenet elképzelhető. Mint ahogyan sok betegség esetében, az autoimmun betegségek súlyossága, kezelhetősége is Ég és Föld különbözőségeket mutathat. Nem akarok profán lenni, de Ön is én is sorolhatnánk a példákat (cukorbetegség, szív-, máj-, vese .. elégtelenség, „agyrázkódás”, „nyaki seb” ... autoimmun betegség) amelyek esetében léteznek akár kezelés nélkül is gyógyuló, vagy kézben tartható súlyossági fokozatok és minden kezelés ellenére súlyosbodó, akár halálra vezető fokozatok is. Biztosan elfogadja tőlem, hogy csak hibázhatok akkor is ha megnyugtatom, hogy pillanatokon belül meggyógyul a kutya és akkor is, ha azt mondom, hogy semmi értelme a szenvedésnek. Egyet tehetek ezügyben, mielőbbi pontos diagnózist, kezelhető/meggyógyítható betegséget és mielőbbi gyógyulást kívánok. 1);
jelige: Picur
2011-01-10
Tisztelt Doktor Úr!Van egy öregedő palota pincsi kutyánk-az utóbbi időben éjjel nappal köhög-olyan mintha asztmás lenne! A köhögése még rosszabbra fordul,ha kicsit mozog!Nagyon mélyen köhög-néha már rájön a hányinger is!Egy állatpatikában kapott Antirobe tablettát-csak kicsit volt tőle jobb az állapota!Segítségét szeretném kérni,vajon mi lehet a baja?Tanácsát előre is köszönöm!
Még az sem kizárt, hogy valóban asztmás a kutya ... Meg egy sor egyéb betegség (allergia, felsőlégúti fertőzések, nyaki/mellkasi terimék, légcsőszűkület, szívelégtelenség ...) is könnyen előfordulhat, ami ugyancsak köhögést okoz. Ezért aztán állatorvosa mielőbbi részletes vizsgálatai ajánlottak, hogy kiderülhessen a kutya betegsége. Ezután a kutya esélyeit megoldásait is megbeszélhetik. A patikus által a kutya vizsgálata nélküli, vaktában történő kezeléseit, ötleteléseit teljesen feleslegesnek, sőt veszélyesnek tartom.
jelige: michel50
2011-01-10
Tisztelt Doktor úr! 9 éves pumi szülőktől származó (de valószínűleg komondor beütésű) Rudi kutyánknál május környékén észleltem, hogy pigmentjét fokozatosan elveszíti. Az állatorvos akkor ennek nem tulajdonított jelentőséget. Őszre kifehéredett a szeme környéke, az orra körül stb... Novemberben fülgyulladással vittem orvoshoz (antibiotikumot és fülcseppet kapott), ami egy hét alatt el is múlt, de megmutattam az orvosnak, hogy a hasa alja piros, gyulladtnak látszik, sokat nyalja. Erre is kaptunk krémet. A krém a pirosságot elmulasztotta, de ezzel egy időben erősen korpázni is kezdett a kutya. Karácsonykor felfedeztem, hogy a jobb melső tappancsán van egy nyílt seb, ami miatt húzza a lábát. Arra gondoltunk, hogy a só miatt van. Zoknit húztam rá, nylon zacskót, úgy vittük sétálni. Úgy tűnt rendbe is jött. A vakaródzás és korpázás viszont nem múlt el. A két ünnep között nem tudtam orvoshoz vinni, és szilveszterre a bőrén sebek jelentek meg, amit véresre kivakart, erőteljesn kihullott a szőre a hátsó lábaszárán. Sétálni nem akar, levert, egyedül az étvágya a régi. Januárban első napjaiban elvittem az Egyetemre, ahol tüzetesen kivizsgálták. Vér, kaparék, nyirokmirigy-váladék. A doktornő többféle esetet sorolt fel, de legvalószínűbbnek autoimmun betegséget tart, amely a bőrt támadja meg. De nincs kizárva még a lymphoma, mert a nyirokmirigyei nagyon duzzadtak voltak (én kézzel nem éreztem). A citológia és a kaparék vizsgálat még nincsen készen, a vérvizsgálat alapján a szisztémás autoimmun betegséget kizárták. Remélem a lymphoma sem bizonyul igaznak. Marad az autoimmun betegség. Erről szeretnék egy picit többet tudni. Mik a kilátások? Most Augmentint kap és Atarax-ot. Fürdetnem is kéne, de ez csak közelharc árán sikerül. És nagyon rossz látni a szenvedését. Szabályszerűen sír időnként. Csak konzervet eszik. Váltsak át egy minőségi antiallergén tápra? Egyáltalán lehet javítani az életminőségén? Mert ezt most csak szenvedésnek látom. Kérem szépen tanácsát és meglátását.
Az autoimmun betegségek kialakulása, diagnózisa, kezelése és a kezelés kimenetele állatokon csakúgy mint embereken kevéssé ismert, sok a buktatója illetve nehezen megítélhető. A belgyógyászati tanszék specialistája jóval többet tud nálam mindezekről, ráadásul ő a konkrét esetet is sokkal jobban megítélheti, mint én az olvasottak alapján. Nekem a leírtak alapján allergiás kórképek (ezesetben lehet, hogy a hypoallergén tápok átütő sikert hoznának), atópia, endokrin betegségek, de még táplálóanyag hiánybetegségek és szív- keringési elégtelenség is eszembe jut - ezeket kezelő orvosa nyilván a parazitás és bakteriális/gombás fertőzésekkel együtt kizárta. Igen fontos lesz a citológiai eredmény, azaz, hogy kizárható-e vérképző szervi daganatos betegség is. Én láthatóan nem tudom kétségeit eloszlatni, minden szempontból okosabb lenne ugyanezen kérdéseket a kezelő orvosának feltennie.
jelige: köhög
2011-01-08
Jó napot kívánok Dr Úr! Egy másfajta kérdéssel fordulnék önhöz.Anyukámnak van egy egy keverék kutyusa anno 8-éve az utcáról mentettük meg azóta kb 12-13-éves már 1-éve köhög,de mostanában egyre erősebben és néha fullasztó lehet számára a hörgőinél lehet hallani az erős pattogó irritációt.Gondolom nagyon rossz lehet neki akár fájdalmai is lehetnek.Hogyan tehetnénk jobbá a közérzetét azért,mert öreg már legalább ne szenvedjen annyit amíg él valamivel segíteni szeretnénk neki.Ma adtam neki erigon szirupot most még csak reggel ez száraz köhögésre van ,de nem tudom jót teszek -e neki,de nagyon sajnálom egész éjszaka köhögött.Sajnos őt elvinni dokihoz nem tudjuk autonk nincs és már nehézkes neki a gyaloglás is ha vmi tanáccsal tud szolgálni nagyon szépen megköszönöm akár vennénk is neki gyógyszert ha tud vmit ajánlani .. köszönettel és tisztelettel
Ahogyan a láz, és étvágytalanság, bágyadtság a leggyakoribb általános tünet, vagy a hasmenés és hányás a leggyakoribb emésztőszervi tünet - a köhögést a leggyakoribb légzőszervi tünetként kell tekintenünk. A legkülönbözőbb betegségek tucatjai okozhatják pl.: légúti fertőzések, nyaki/mellkasi térfoglaló folyamatok, gége/légcsőszűkület, allergiás betegségek, szívbetegségek .... és sok más betegségcsoport. A felsorolt betegségcsoportok és ezen belül a konkrét betegségek kezelése, megoldása más és más. Az Ön által alkalmazott Erigon szirup pl egy olyan tüneti kezelésre alkalmazható szer, ami a légzőközpont ingerlékenységét csökkenti, így csak „száraz” köhögések (légúti irritáció, allergia ...) esetében használható kiegészítő kezelésként. Ha a kutya légútaiban sok a váladék, folyadék (légúti fertőzés, tüdőödéma, szívelégtelenség ... miatt), akkor súlyosbíthatja vele a kutya állapotát, akár meg is ölheti vele. Ezért fontos, elhagyhatatlan ezesetben is a kutya részletes vizsgálata - az, hogy megtudhassuk mi áll a háttérben. Ha komolyan vesszük azt, hogy a kutya szállítása és állatorvosi vizsgálata lehetetlen - ezzel teljesen esetlegessé tesszük bármilyen kezelés kimenetelét. Otthon szerintem legfeljebb annyit tehet, (amivel biztosan nem árt, de talán használ), hogy mézes kamilla/hársfa tea lehűtött főzettel itatja a kutyát. A biztonságos megoldás azonban természetesen nem ez, hanem az állatorvosi vizsgálat, majd célzott kezelés.
jelige: nagyon vékony
2011-01-07
Jó napot kívánok! Nekem az lenne a panaszom hogy, van egy keverék kb 7 éves kutyusom aki kórosan sovány és nem tudjuk mitől van. Az állat rendszeresen étkezik rengeteget eszik és még többet is tudna és valamiért a napokban elkezdett fogyni és már olyan szinten vékony hogy kilátszanak a csonjai és szomorú :( kérem segítsen hogy vajon ez mitől lehet
Gyakorlatilag az összes krónikus betegség járhat testsúly- és kedély vesztéssel márcsak ezért sem lehetséges kitalálni a baj okát. Egyetlen módon lehet erről többet megtudni, ha állatorvosa elvégezheti a részlets vizsgálatokat a kutyán. Ha a vizsgálatok eredményei segítettek a betegség diagnosztizálásában, akkor a teendőket és a kutya esélyeit is megbeszélhetik.
jelige: Cane Corso 2.
2011-01-07
Nagyon Szépen Köszönöm a segítséget Doktor Úr! Minden jót kívánok önnek! Üdv.:
Semmi segítség nem történt, de nagyon szívesen válaszolok minden kérdésre. Mielőbbi megnyugtató diagnózist, gyors megoldást kívánok a problémára, majd hosszú egészséges életet a későbbiekre.
jelige: Cane Corso
2011-01-07
Tisztelt Dr Úr/Nő! Van egy 12 hetes Cane Corso kan kiskutyám, kb. 1 hete reggelre az álla hátsó részén bal oldalon egy kis gumó keletkezett, olyan volt mintha foggyulladás miatt lett volna, egy gennyzacskó esetleg, de kitapintva érezni lehetett, hogy az állkapocshoz nem kapcsolódik, nem ér az ínyéhez sem. A gumó egyre nagyobb. Állatorvos látta, de jóformán semmit sem tudott rá mondani. Ma a gumót a száján belül is megnéztük, és két kis barnás kitüremkedés látható, bőrredős, érdes tapintású. Érintésre, nyomásra nem reagál a kutyus, valószínűleg fájni nem fáj neki. Mi arra gondoltunk, hogy egy fa szilánkkal sértette meg, mert szokása ellopkodni őket begyújtás közben, és azt rágicsálja. Nem tudom, hogy lehetséges, hogy egy szilánk betokozódott vagy ilyesmi...:S Elnézést, hogy hosszúra sikeredett, de máshogy nem tudtam körül írni Önnek. Az állatorvosa jövő hét kedd-re ígérte, hogy újra megnézni, de addig félek valami baja lesz.
Akár igaza is lehet a feltevésével, idegentest okozta gyulladás, granulomatózis is lehet az áll alatti bőrredőben észlelt duzzanat. Meg fejlődésui rendellenesség, vérömleny, tályog, egyéb gyullaádos eredetű duzzanat - és a kölyök kutya kora ellenére daganat is. Állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával (fizikális vizsgálatok, citológia, esetleg vérvizsgálat, röntgen ...) tudja megállapítani a duzzanat okát. Ezután a teendőket is megbeszélhetik. Ha a kölyöknek nincsenek egyéb általános tünetei és a duzzanatot sem dörzsöli , kaparja, akkor nem látok nagy veszélyt abban, ha a állatorvosa csak kedden vizsgálja meg újra a képletet.
jelige: andrea 2.
2011-01-06
Tisztelt Doktor úr!Köszönöm válaszát!Reméljük egyhamar nem lesz rá szükség,de ha szükség lesz rá felkeressük. üdvözlettel:
Én is azt remélem, hogy a hasoló tragédiák messze elkerülik egész kedves családját a jövőben. Ezzel is kívánunk Boldog Újévet minden szeretteinek.
jelige: rekedtség
2011-01-06
Tisztelt doktor úr! Van egy 13 éves kutyám, aki nem egy ugatós tipus, ezért sem tűnt fel eddig az amit észleltem rajta. Másik kutyimmal az ételmegosztás problémáin vitatkoztak, amikor ugatni próbált, de ehelyett teljesen eltorzult mély, rekedt hangot adott ki. Ez vajon milyen okokból lehet? Hideget nem ivott/evett. Gégerák?? köszönöm szépen válaszát
Hát, nézze még az sem kizárt ..., de azért még nekem is, aki elsősorban kutyák és macskák daganatos betegségeivel foglalkozik egyéb, gyakoribb betegségek jutnak elsőként az eszembe. Olyan egyszerűek is, mint a megfázások, felsőlégúti fertőzések, garat-, gége-, mandula-, légcső- gyulladások. Őszintén remélem, hogy nem valamelyik nyaki szerv daganatos betegsége, mondjuk pont a gégerák jelentkezett a kutyájánál. A rekedtség tünetét állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával tudja kivizsgálni. Ha megtalálták az okot, akkor lehet és érdemes a megoldásokat megbeszélni. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat daganatos témákban (is).

<< <  123 / 433 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.10.01
Budapesten, a XI. kerületben gazdikereső a képen látható - kb. 2,5-3 hónapos - cirmos cicalány. Jelenleg ideiglenesen befogadta őt egy család, éppen a társasházunkból, hogy ne ázzon-fázzon ebben a hűvösebb időben, de (végleges) szerető otthont kellene találnunk a számára, az ideiglenes befogadónál ugyanis allergia miatt nem maradhat hosszú távon. A lakásban jól viselkedik, nem kaparja a bútorokat és alomra jár. Kezdeti félénk természete ellenére már elfogadja a simogatást, törődést. Játékos, barátságos cica.
2015.10.01
Még szeptember elején találtuk ezt az erősen maine coon jellegű kandúr cicát a 13. kerületben, chip nem volt benne. Akkor rögtön a környékbeli állatorvosi rendelőkbe ki is lett plakátolva, de azóta sem jelentkezett senki, nem láttuk, hogy keresnék. Ha esetleg tudomásuk van hasonló eltűnt cicáról, akit kerestek, kérem jelezzenek vissza ezen az elérhetőségen (vargazsike87@gmail.com) Kizárólag az eredeti gazdi jelentkezését várjuk, aki papírokkal, fényképekkel tudja a tulajdonjogát igazolni. Előre is köszönöm!
2015.09.18
VAK CICA ELVESZETT XXII.Árpád utca-Gézavár utca környékéről Kérem hívjon, ha megtalálta: 06 309 616 316 Köszönöm