Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Beteg kutyus
2012-05-23
Kedves Doktor! a kutáym kb más fél hete nem eszek tápot egyáltalán ami a kedvére való mint csoki vagy hús azt megeszi.Kb 3 napja elkezdett hányni is de csak vizet.Elvittük orvoshoz ahol vérvételt csináltak vizeletet vettem meg tapogatta az eredmény egy kis gyulladás és az orvos szerint gyanúja van részleges bélelzáródásra. Tegnap evett rizst meg jobban érezte magát de ma már semmit nem evett. Nem fogy a hasa még mindig ugyan akkora elég nagy:( Vizet iszik elég sokat de nem láttuk elmenni üríteni vagy hányni. Bevallom h imádjuk ezt a kutyust de sajnos nincs pénzünk a műtétre és a kezelésre utánna. Érdeklődnék h addig is hogyan javíthatnánk az állapotán mivel etessük?És mikor kell sajnos a legrosszabbra gondolni vagyis elaltatni?? ( bár nem tudom h vkinek is lesz-e ereje a családból erre):::(:(:( Imádjuk h segíthetünk rajta otthon??Köszönettel: Egy szomorú gazdi.

Kedves Gazdi!

A legjobb lenne, ha jól felszerelt rendelőbe tudnák vinni, ahol nem csak fizikálisan, tapogatással tudják megvizsgálni, hanem röntgen, ultrahang is készülhet és így kiderülhet, hogy valóban bélelzáródásról, vagy egyéb betegségről van-e szó, csak ezután érdemes a műtétre. ne adj isten az elaltatásra gondolni!

Talán a legfontosabb, amit tehetünk szeretett állatainkért, hogy nem hagyjuk őket sokáig szenvedni, ezért is fontos, hogy mihamarabb kivizsgáltassák!

Üdvözlettel,

dr. Szilágyi Jusztina

jelige: mex2000x1
2012-05-22
Kedves Doktor Úr! Február- március körül vettem észre első ízben, hogy a kutyám nem hall rendesen.Előtte sziszegésre is odafigyelt, vagy ha halkan szólítottam.Most is hallhat valamit, mert pl. a kukásautóra,közelében kalapálásra,stb odafigyel rögtön.Kérdésem - persze ez az infó kevéske - öregséggel függhet össze a dolog (12 éves volt márciusban)vagy zsírosodott, meszesedett a füle,fülvizsgálat létezik - e a kutyusoknak, meg persze a fül kimosás van - e nekik ?? Érdekelne a véleménye, és nagyon köszönöm válaszát! Üdvözlettel:mex2000x1

Kedves Gazdi!

Mindenképpen érdemes kivizsgáltatnia kedvencét, mert létezik részletes fül- és hallásvizsgálat kutyáknak. Persze fülhallgatót nem kap, de az állatorvos nem csak fizikálisan tudja megvizsgálni a kutyus fülét illetve a hallását, hanem kiegészítő vizsgálatokat is végezhet: rtg, endoszkóp, ct, szcintigráfia, laborvizsgálatokat, hogy kiderítse mi okozza a hallás csökkenését.

Az öregség nem ok erre, mindenképpen járjon a végére!

Üdvözlettel,

dr. Szilágyi Jusztina

jelige: műtéti komplikációk
2012-05-21
Tiszteletem doktor úr! Igazán nem szeretném kérdéseimmel fárasztani, főleg úgy hogy amire én kíváncsi lennék azt nem lehet konkrét számokkal megválaszolni, de mégis érdekel a téma, ezért előre is szíves elnézését kérem. Én kutyákon fellépő műtét alatti komplikációkról szeretnék tájékozódni. Kérdésem az lenne, hogy milyen nem kívánt tünetek léphetnek fel az altatás folyamán, ami az állat életébe kerülhet illetve, amiből még "visszahozhatóˇ" Mert ismerőseim között hallottam már két éves kutyát, aki nem ébredt fel műtét alatt, olyant is, hogy a 15 éves eb vígan viselte az altatást és olyant is ,hogy mire hazaértek vele, akkor látták, hogy nem lélegzik. Természetesen az állatorvosok igyekeznek különféle vizsgálatokkal kiszűrni, megelőzni a komplikációk lehetőségét, de mi van akkor, hogy ha egy kevésbé felszerelt rendelőbe kerül sor az operációra, akkor kedvencünk már kisebb eséllyel indul? Vagy akkor ha pl nem derül fény a rejtett szívbetegségre, más elváltozásokra! köszönöm szépen türelmét

Tisztelt Kérdező!

Nem csak, hogy jó a kérdése, de gyakorlatilag meg is válaszolta:a műtét kimenetelénél nem a páciens életkora számít,ahogy Ön is mondja.  A lehető legjobb, ha műtét előtt az állatorvosok igyekeznem vizsgálatokkal kiszűrni a rejtett betegségeket, ahogy azt Ön is említi (alapos fizikai vizsgálat, vérvizsgálat, esetleg teljes kivizsgálás, amibe pl. a szív/hasi ultrahang, rtg is beletartozhat).

Az sem mindegy, hogy egészséges állatot műtenek (pl. ivartalanítás), vagy életmentő műtétet egy súlyos betegen!

A jól felszerelt nagyobb rendelők nem csak a kivizsgálásnál, de a műtét alatti úgynevezett "monitirizálásnál" is előnyben vannak: hallható altatás közben a szívverés, tudják mérni a vér oxigén telítettségét, van lélegeztető gép, oxigén, ha kell, infúziós pumpa, stb.

Viszont idézném az Állatorvosi Aneszteziológusok Amerikai Szövetsége altatási ajánlásaiból:

"Az Állatorvosi Aneszteziológusok Amerikai Szövetsége (ACVA) tudatában van annak, hogy speciális berendezések nélkül is lehetséges megfelelően monitorozni és kivitelezni az altatást és hogy egyes berendezések használata nem mindig praktikus bizonyos klinikai körülmények között. Továbbá az  Állatorvosi Aneszteziológusok Amerikai Szövetsége (ACVA) nem állítja, hogy egy vagy mindegyik monitorizáló berendezés használata biztosíték a megfelelő altatásra, míg a használatuk hiányában nem lesz megfelelő az altatás."

Tehát a gondos vizsgálat altatás, műtét közben, a helyes, a páciens korának, fizikai állapotának, az altatás hosszának, stb .megfelelően  kiválasztott szerrel és módszerrel való altatás, a műtét vége utáni gondos megfigyelés és szükség esetén szakszerű segítségnyújtás mind-mind része a műtéti, altatási sikernek!

(Már csak gondolni is rossz arra a korábbi gyakorlatra, mikor még szinte alig ébredező állatokat adtak haza!)

Műtét során sok minden történhet, akár a leggondosabb kivizsgálás, műtéti, altatási eljárás ellenére is történhet úgynevezett altatási baleset, mikor a gyors, szakszerű beavatkozás ellenére is elveszítjük a pácienst, ilyenkor a kórboncolás (vagy esetenként még az sem) hozhat választ a miért kérdésre.

Nagyon remélem tudtam segíteni!

Üdvözlettel,

dr. Szilágyi Jusztina

jelige: orrhurut
2012-05-21
Kedves Doktornő!8 éves cicám tavaly tüdőbeteg lett ennek következménye hogy beszürődéses maradt a tüdeje és sokat köhög,ezenkivül szinte állandóan váladékozik az orra vizszerű ,nem tüsszög.Azt szeretném kérdezni ez is a tüdőbetegség maradványtünete lehet és mi okozza ?,adhatok esetleg valami természetes légutakra ható szert? gyóygszerezni nem szeretném mert vesebetegség is fenáll.Köszönöm szeretetettel Éva

Kedves Gazdi!

Az, hogy össefügg-e a tavalyi megbetegedéssel, vagy más betegségről van szó, csak kezelőorvosánál tett vizit után lehet választ találni, az is lehet, hogy kiegészítő vizsgálatok után (vérvizsgálat, mellkas rtg, esetleg ultrahang). Nem biztos, hogy jól tenném, ha azt javasolnám, hogy kis helyiségben kamillás gőzben inhaláltassa a cicát, ha valamilyen komolyabb betegség van a háttérben, és minden otthoni kezelés csak még későbbre tolná az  állatorvosi kivizsgálás és segítség időpontját! Vesebetegségét is így lehet megítélni, mennyire akadályozza a gyógyszeres kezelést.

Tudom, hogy a vizsgálatok megterhelik a családi kaszát, de sajnos nem tanácsolhatok mást, mint állatorvosi kivizsgálást!

Kívánom a legjobbakat!

 

jelige: GYÖMBÉR
2012-05-17
Tisztelt Doktor úr! Egy kétéves,németjuhász-erdei kopó (ez csak tipp) (hím)keverék kutyám van. Az előző kutyámnál is láttam, hogy a fogaival rágcsálja a bőrét. Most Gyömbér kutyám is ezt csinálja,és egy piros folt van a hasán, a hátsó combja felé.(A csöpögtetés után másnap eltűnt.) Állatgyógyászati boltban elmondtam,és kaptam rá ProMeris Duo 799,5 mg + 799,5 mg Spot-on-t, amit a nyakába kellett csöpögtetni, mondván atkás. Elvettem alóla a 2 vastag szivacsot a házából. Először azt mondták: 3X kell megismételni, másodszor, egy másik ?orvos pedig azt, hogy összesen kétszer, 4 hetente. Eltelt kb. 3 hét, továbbra is rágja, nyalogatja a lábát/ujjait, sokszor a farka tövét, és hasát. Amiért írok, mégis más: ma vettem észre,- amint a székletét naponta összeszedem egy szatyorba - hogy gömbölyű, vaskos "kukacok" vannak benne. Ez 2-3 napja állhat fenn. Máskor ilyet még nem láttam benne. Ez mire utalhat? Van valami teendő? Vagy várjam meg a 2x-i csöpögtetés végét, a 2X4 hetet? A kukacok előtt még azt láttam, hogy a széklete úgy néz ki, mint egy hurka, fehér, egybefüggő, vékony hártyaszerű bevonat van rajta (mint amibe a hurkát töltik). Úgy tudom, 3 havonta kell neki féreghajtót is venni. Azt is beadtam már jó ideje. Száraz tápot és BRUNOS 1,2 kg-os konzervet, kis házi kosztot kap. Válaszát hálásan megköszönöm. Üdvözlettel: Erzsike

Kedves Gazdi!

 

Bár az állatpatika munkatársai, akár állatorvosok, akár nem, sok értékes információt tudnak adni, de gyakori, hogy se ránézésre, se elmondás alapján nem lehet diagnosztizálni egy betegséget. A foggal rágás a viszketés jelei, amit a legkülönbözőbb oktanú betegségek idézhetnek elő: akár férgesség is, amit nagyon fontos gyorsan kezelni, hiszen emberi megbetegedést is okozhat! Nagyon jó, hogy összegyűjti az ürüléket, úgy kellene megsemmisíteni, hogy semmiképpen ne fertőződhessen se kutya, sem ember tőle (esetleg égetés). Okozhat viszketést a bűzmirigy gyulladása, teltsége, de bolhásság, allergia, gombás, bakteriális fertőzés, vagy  más betegség, melyek a Pro-meris Duo nevű kullancs, bolha, tetű és demodex-atka irtó szerrel nem feltétlenül gyógyíthatóak.

A Pro-Meris Duo egyébként, ahogy a használati utasításban is le van írva, demodex-atkásság ellen 2 hetente alkalmazandó, addig, míg a bőrkaparék minta negatív nem lesz. Bolha, kullancs, tetű ellen havonta 1x is elég használni, de mivel a kullancs idény őszig tart, sőt, a bolhák szinte kiirthatatlanok a környezetből (nagyon jól tette, hogy elővigyázatosságból eltávolította a szivacsokat), egész évben fertőzhetnek, ráadásul bélférgeket is terjesztenek.

Mindezek miatt nagyon fontos lenne, hogy felkeressen állatorvost, aki alaposan megvizsgálva Gyömbért kiderítheti mi a baja és így kiderül, hogy pontosan milyen szert és meddig kell használni, hogy meggyógyuljon!

Sok siker!

Üdvözlettel,

dr. Szilágyi Jusztina

 

 

 

 

jelige: gizicica
2012-05-17
Tisztelt Doktor Úr! 5 éves kandúr cicámon (nincs ivartalanítva) a múlt héten katéterezést kellett végezni, mivel vizelési panaszai voltak. Nehezen pisilt, az is véres volt. A katéterezés után antibiotikumot, illetve vizelet savanyító tablettát írt fel az orvos, amit előírásnak megfelelően be is adtam. A vizelet pár nap alatt kitisztult, az ürített mennyiség azonban nem nőtt, sőt, két napja ismét katéterezni kellett. Ez után a vizelet tiszta volt ugyan azonnal, ám a mennyiség még mindig aggasztó. Többször fut neki, és nem mindig az alomra megy. Az első katéterezés óta megvontam a száraztápot, illetve a második katéterezés után a vizet kiforralva, visszahűtve adom neki. A második katéterezés óta nehézségeim vannak a gyógyszerek beadásával is, alig akarja elfogadni az eledelbe kevert tablettát. Az állatorvos szerint a második elzáródás nem a húgyvezeték kivezető szakaszán volt, ahol általában előfordul, hanem magasabb szakaszon (az első esetben nem említette, hogy hol volt az elzáródás), illetve azt mondta, hogy csak 2x tudta felvezetni a katétert, harmadjára nem, de a vizelet akadálytalanul távozott. Szeretném tudni, hogy hogyan ápoljam megfelelően a cicát, hogy meggyógyuljon. Sajnos azt sem tudom (az orvos sem mondta meg), hogy mennyi idő elteltével kellene a vizelet minőségének és mennyiségének visszaállni a normálisra. Jelenleg ugyan csak a mennyiséggel van gond. Kérem, adjanak tanácsot, mi az, amit tehetek a cicáért, hogy meggyógyuljon. Milyen itthoni trükköt alkalmazhatok az antibiotikum és a savanyító tabletta mellett, hogy többet tudjon pisilni? Kaptam olyan javaslatot, hogy tojássárgáját keverjek el tejjel, de nem vagyok biztos benne, hogy ez jó ötlet. Kaphat egyáltalán tejet, nyers húst? Olvastam olyan tanácsot, hogy vizes vattával, szivaccsal áttörölgetve a kölyökcica nemi szervét előidézhető a pisilés. Alkalmazható ez az eljárás felnőtt cicáknál is? Soha nem volt ilyen problémánk korábban, és furcsa, hogy ilyen hirtelen előjött nála. A másik cicánk csak fél évvel fiatalabb, ugyanolyan körülmények között tartjuk, ugyanazt eszik, és nála semmi jele a problémának. Előre is köszönöm a segítséget, és remélem, nem voltam túl zavaros. Üdv, S. Andi

Kedves Gazdi!

Egyáltalán nem volt zavaros, teljesen követhetően leírta ezt a macskáknál nagyon gyakori kórképet, melynek speciális elnevezése is van: macskák alsó húgyuti betegsége (FUS/vagy újabban FLUTD, ha erre rákeres, magyarul is rengeteg hasznos oldalt talál.

A megfelelő ápoláshoz nagyon fontos, hogy megkapja a gyógyszereket, ahogy azt Ön is nagyszerűen csinálja!

Az ivóvíz felforralás és lehűtése nem tudom miért szükséges, lehet, hogy megváltoztatja a víz ízét, és így még kevesebbet fogyaszthat, nem ajánlom!

Önnél is azonnal megszólalt a vészharang:  nyers tojássárgája, hús semmiképpen nem etethető, a tej is csak akkor való felnőtt macskának, ha nincs tőle hasmenése.  Vannal viszont jó minőségű, teljes értékű állatorvosi macskatápok, melyek kifejezetten erre a betegségre ajánlottak. Ehhez tudni kell, milyen típusú az elzáródást okozó anyag, kő. Ezt a vizeletből lehet megállapítani, és figyelemmel kell lenni a vizeletsavanyító adagolására, ehhez tehát mindenképpen állatorvosa szakvéleménye kell!

Ennek  a betegségnek az oktana még nem tisztázott, vagyis nem tudják, mitől alakul ki: egyik macska hajlamos rá, a másik nem, mint az Ön esetében: leginkább herél kandúroknál, legkevésbe nőstény cicáknál alakul ki.

A vattás trükk azért működik a kiscicáknál, mert helyettesíti édesnyjuk nyalogató nyelvét, amivel segít kiváltani az ürítési ingert. Az Önök cicája pedig azért nem ürít, mert borzasztóan fáj neki (nem tudom volt-e már hasonló gondja?) a pisilés, tehát a vatta nem segít.

Akár 3-4 hetes antibiotikum kúra is szükséges lehet, néha gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító szer adása mellett, mire a tünetek teljesen megszűnnek, de évenkénti kontroll, ultrahang szükséges lehet, akárcsak a speciális táplálás, erről is kérje ki állatorvosa tanácsát!

Mielőbbi jobbulást!

 

 

jelige: Remegés
2012-05-16
Tisztel doktor úr!Nekem volna egy olyan problémám,hogy a másfél éves yorki szukám állandóan remeg és fél!Folyamatosan remeg pedíg nincs bent a lakásban hideg!Nem tudom mitől lehet ez!A Félelmét sem tudom,hogy mitől lehet,soha nem bántjuk őt!Nagyon aggaszt,lehet,hogy valami betegsége lehet attól remeg folyamatosan??Várom válaszát!Köszönöm doktor úr!

Kedves Gazdi!

 

Igen, lehet, hogy beteg, mihamarabb ki kell vizsgáltatni! Szinte bármelyik szervrendszer érintett lehet.

Ne várjanak tovább!

Üdvözlettel, dr. Szilágyi Jusztina

jelige: álterhesség
2012-05-16
Tisztelt Doktor Úr! Tacskónk 3 éves lány. Már sajnos háromszor tüzelt és mindegyik alkalommal álterhes is lett. Idén ivartalanítva lesz. Korábban nem okozott gondot ha egyedül marad a lakásban, végigaludta a napot. Elképzelhető hogy az álterhesség válthat ki nála a hormonok miatt olyat, hogy nem bír otthon maradni egyedül, ugat, szétrámolja a lakást? Kb az álvemhesség előtt 2-3 nappal jelentkezett először ez a tünet, de sajnos a mai napig tart. Múlt hét szerdán voltunk állatorvosnál, így kb 1-2 hete ugat, rámol otthon. ELképzelhető hogy ez egy durva mellékhatása az álterhességnek? Pár nap múlva elmúlhat ez is a többi tünettel együtt, ami már elmúlt (tejtermelés, nyüszögés, sok viz ívás)? Befolyásolhatja-e a viselkedését hogy időközben a gazdi is terhes lett? Válaszát köszönöm

Kedves Gazdi!

 

Először is gratulálok a közelgő gyermekáldáshoz!

Ahhoz is gratulálok, hogy az álvemhességek után az ivartalanítás mellett döntöttek, ami nem csak végérvényesen megszünteti ezt a gondot, de a későbbi emlődaganatok kialakulását is jelentősen csökkenti, nem beszélve a gyennyes méhgyulladásról!

Mind az álvemhességgel, mind a gazdi állapotával összefüggésben lehetnek a viselkedésbeli változások, hiszen kedvenceink is érzékenyek nem csak a kedélyállapotunkra, de talán a "ferromonokra" is, miket ilyenkor kibocsátunk. Nagyon jó hír, hogy voltak állatorvosnál is ezügyben, így a szervi bajok is kizárhatóak. Kaptak álvemhesség elleni gyógyszert, cseppeket, mellyel csökenthetők/megszűntethetők a tünetek? Készült esetleg hasi ultrahang?

Ha nem szűnnek meg mégsem a tünetek, érdemes egy részletesebb kivizsgálást kérni, hogy a szervi bajokat kizárják állatorvosukkal!

A sok törődés, séta, játék még áldott állapotban sem tilos és a kis "anyukajelölt" kutyusnak is sokat segít!

Üdvözlettel, dr. Szilágyi Jusztina

jelige: "Töki"
2012-05-15
Tisztelt Doktor Úr! 2 éves kutyámnak kb fél éve volt rejtett here műtétje, amely során a hasüregben lévő heréjét távolították csak el. A probléma az, hogy azóta nagyon gyakran kerül izgalmi állapotba, és a plüss játékait meg a lányom szuka kutyáját molesztálja (akkor is ha nem tüzel). Addig-addig amíg már gyakran vérzik neki a pénisze. Természetesen már voltunk állatorvosnál, megnézték ultrahangon azt mondták, hogy cisztái vannak a túlzott tesztoszteron termelődés miatt. Javasoltak egy injekciós kezelést amivel állítólag kiderül, hogy a teljes ivartalanítás megoldás lenne e. Ön javasolja a teljes ivartalanítást, vagy lehet hogy valami más okozza ezt a problémát. A teljes ivartalanítás után vajon biztos megszűnik nála ez a szinte állandóan fenálló inger? köszönettel,

Tisztelt Kérdező!

Első körben elmondanám, ismereteim szerint rejtett here fennállásakor ajánlott mindkét here eltávolítása, hiszen ez egy bizonyítottan öröklődő rendellenesség, és- ahogy az Önök esetében helyesen meg is történt-, a hasüregben lévő herét a későbbi rosszaindulatú daganat kialakulásának megelőzésére el kell távolítani, de az állat tenyésztésből kivonandó, akár a véletlenszerű szaporodást is meg kell akadályozni!

Tehát szeritnem már ezért is mindenképpen helyesen járnának el, ha a másik herét is eltávolíttatnák, természetesn állatorvosukkal egyetértve.

Ha ez megtörtént, a látható here általi tesztoszteron termelés megszűnik. Ha ezután eltelt pár hét, és még mindig fennáll a rendellenes viselkedés, akkor természetesen tovább kell vizsgálni.

Remélem a herélés megoldja kutyájuk és az Önök kínszenvedéseit!

jelige: Boxer!!!!
2012-05-15

Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Gondoltam, hogy ilyesféle lesz.Mi nem is mi akartuk pároztatni, hanem tavaly ellett le a mi kutyusunk és akinek a kankutyájával pároztattuk, ő kiskutyát kért cserébe és mivel a 7 kutyusbol mind lány volt igy nem tudtunk fiút adni,  de gondoltuk, hogy vigyázni fogna rá. Ez nem sikerült! Már a kutyus túl van a 65 napon és még nem érkezett üzenet hogy leellett -e már.

Remélem minden rendben lesz, még úgy is, hogy mélyen elítélem az ilyesfajta etikátlan kutyaszaporítást, mely figyelmen kívül hagyja az anya és az utódok érdekeit!

Üdvözlettel,

dr. Szilágyi Jusztina

jelige: Boxer!!!!
2012-05-14
olyan kérdésem lenne ha Boxer kutyát az első tüzelésénél összeengedik a saját apjával egészséges kiskutyák születhetnek és milyen problémák lehetnek???????köszönettel:NIKI

Kedves Kérdező!

Nagyon gyorsan válaszolok: semmiképpen nem javaslom ezt!

Nagyon sok gond van az ilyesfajta "összeeresztéssel": egyrész a nőstény kutya, ahogy a serdülő lányok is, nem alkalmas még a vemhességre, hiszen önmaga is növésben van még, ezért nagyobb megterhelést jelent ilyenkor az alom kihordása. Legelőször a harmadik tüzeléskor javasolt a tenyésztésbe fogás, lehetőleg gondos felkészítés és mérlegelés után. (Vajon mennyire jó a genetikai állománya  a kutyusnak, vállalja-e a tenyésztő a vemhes-gondozással és a kiskutyák új gazdához kerüléséis a nevelésükkel járó anyagi és egyéb terheket?)

A boxer-fajta rengeteg genetikai problémával küzdhet, a beltenyésztés még inkább veszélyezteti az utódokat, ha az alom ilyen közeli rokonok nászából születik.

Nagyon át kjell gondolni, hogy ki és mikor fogjon tenyésztésbe, mert ezer gond léphet fel a vemhesség, szülés körül is, ami azonnali orvosi beavatkozást igényel,  (ezekről itt talál bővebb összefoglalót) és nem kevés pénzbe kerül. , ráadásul a genetikai veleszületett rendellenességgel, vagy betegségre való hajlammal született kutyusok és gazdáik életét is rettentően megkeserítheti, megnehezíti egy ilyen döntés.

Ha csak lehet, lebeszélném erről!

jelige: kicsi yorki
2012-05-14
Tisztelt Doktor úr! Most 9 hetes kislány yorki egészségi állapota miatt szeretném segítségét kérni. A kiskutya 10napja van nálam. Már mikor hoztam haza akkor meglepődtem, mert az autóban még a kezemben volt a kezembe kakilt, ment a hasa neki. Ekkor még ráfogtam, hogy biztos azért, mert meg lett nyomkodva, ideges, új hely, új környezet, stb.. Még vártam rá két napot, de a hasmenése nem múlt el, illetve a végbélnyílása is olyan volt, mintha nem záródnának az izmok, folyamatosan nyitva volt, ezáltal szinte folyamatosan ürült tőle a széklet. Ekkor elvittem egy állatorvoshoz, aki azt mondta, hogy gyulladást lát a végbél körül, kapott antibiotikumot, fájdalomcsillapítót, és azt mondta ezzel helyre kell hogy jöjjön. A hasmenése megszűnt, viszont nem is tudott normálisan továbbra sem üríteni, mert ezek után már kb. cérna vastagságú volt csak és nagyon minimális. Újból visszavittem az orvoshoz, aki megismételte a kezelést, mert szerinte a gyulladás miatt van. Sajnos továbbra sem javult, most már ott tartottunk, hogy nem volt egyáltalán széklete. Elvittem egy másik orvoshoz, aki szintén antibiotikumot adott neki,illetve kapott egy beöntést. Mára szintén semmi javulás nem történt, de már félő, hogy kipukkad szegénykém, az evést is elutasította, sikerült egy kis májkrémet adni neki, de azt kb. 5 perc múlva teljesen kihányta. Ma ismét elvittem egy harmadik orvoshoz, ott kapott infúziós kezelést, illetve vérvételt készítettek,amely teljesen rendben volt. A doktornő adott egy adag féregtelenítő pastát, mert szerinte ezt férgesség okozhatja, a pasztát most adtuk be neki az esti órákban. Azonban a kiskutyánál egyáltalán nincs széklet, de már akkora a hasa, hogy menni is alig tud, az inger azonban folyamatosan rajta van, próbál kakilni, de nem jön semmi. Tud-e esetleg valami tanácsot adni, hogy mivel tudnánk segíteni a kiskutyának? Étvágya volna, de már nem is akarunk neki nagyon adni, mert félünk hogy a kis bele ki ne durranjon. Holnap újból vissza kellene vinni infúzióra, ezt a tanácsot kaptuk a mai doktornőtől. Segítségét és tanácsát előre is köszönjük. Ildikó

Kedves Gazdi!

Kezdem az elejéről: jelezték a tenyésztőnek (ha onnan van a kutyus), hogy igencsak hasmenéses állapotban kapták meg a kutyust? A végbél állapota azt jelzi, hogya az Önökhöz kerülés előtt is fennállhatott a probléma! Igaz, hogy az új gazdihoz kerülés mindig stresszel jár, ami okozhat hasmenést, de a 10 napja fennálló már súlyosabb ennél, ahogy azt Ön is helyesen gondolta. Bár a takarmányozás is fontos (célszerű ugyaazt a tápot adni, amit a tenyésztőnél megszokott), de az is, hogy megtörtént-e a tenyésztőnél a szokásos többszöri féregtelenítés, hiszen a férgek jelenléte is okozhatja/súlyosbíthatja a tüneteket, ahogyan a kollégák is mondták.

Ha egy-két kezelés nem hoz javulást, nem biztos, hogy az állatorvos-váltás a megoldás, hiszen egy régebb óta fennálló, egyre súlyosbodó problémát nehéz ilyen hamar elmulasztani, még akkor is, ha a kezelés célbatalált. A bélflóra felborulása, amit a hasmenést elmulasztó antibiotikum is okozha,t is oka lehet a székrekedésnak, ráadásul egy hosszú ideje fennálló hasmenéses állapot kimeríti egy pici kutya tartalékait, nehezebben gyógyul, már a kiszáradását is kezelni kell (infúzióval).

A következő vizitig a bélflóra felborulását és a bélsár lazítását elő lehet segíteni natúr joghurttal.

(Erről nem esett szó levelében, da az is fontos, hogy nyugodt, és számára megfelelő helyen üríthessen a kiskutya.)

Mielőbbi gyógyulást kívánok!

jelige: Evészavar...
2012-05-14
Kedves Állatorvos! A macskám nem eszik semmit és nem tudom hogy miért...Az lenne a kérdésem hogy mit tegyek? Fogfájásra gyanakszom,ugyanis próbál enni de nem igazán tud... Köszönöm segítségét!

Kedves Gazdi!

Sajnos nincs más hátra, ki kell vizsgáltatni állatorvossal, hiszen a fogfájás mellett számtalan egyéb gond is fennállhat. Lehet, hogy fekélyek borítják a szájüregét, a nyelvet, az is lehet, hogy valami belefúródott a nyelvébe, szájpadlásába. Vírusos macskabetegségek okozhatnak fekélyeket, sőt vesebetegség is....és sorolhatnám.

Minél hamarabb állatorvoshoz kell juttatni!

jelige: Honey
2012-05-14
Tisztelt Doktor Úr! Elnézést kérek, hogy ilyen semmiséggel zavarom. Szuka labradoromat ápr.23-án ivartalanították. Már teljesen jó van, csak az lenne a kérdésem, hogy kb. mennyi idő múlva nő vissza a szőre, mert hatalmas területen le van borotválva, és még most is csak kissé borostás. Köszönettel Barbara

Kedves Gazdi!

Egyáltalán nem semmiség annak, akit zavar! Ha jól számolom alig több, mint 2 hét telt el a műtét óta, még bőven ráér visszanőni.  A nyári hónapokban hajlamos lelassulni a szőrnövekedés, hiszen nincs szükség sűrű bundára. Ha több hónapi várakozás után sem indul be a szőrnövekedés, akkor érdemes elindulni a kivizsgálás irányába. Számos hormonháztartással összefüggő betegség oka lehet a  lelassult szőrnövekedés. Az ivartalanítással összefüggő hormonváltozások is kiválthatják: egyes kutyák hajlamosak "ledobni" a bundájukat vemhesség, álvemhesség, vagy akár tüzelés után is.

Addig is számtalan szőrnövekedést serkentő sampon, táplálékkiegészítő kapható, melyek támogatást nyújtanak a szép selymes pocak visszaállítására!

Üdvözlettel,

dr. Szilágyi Jusztina

jelige: KORMOS
2012-05-14
Egy 8 eves uszkarom az utobbi idoben gyakran eszik fuvet,kihanyja,de van amikor a hanyas elmarad.Ez a jelenseg 3-4 naponkent ismetlodik,altalaban reggel hanyja ki a sargas valadekot,de napkozben is eszik fuvet es gorcsolnek a belei.Szeklete normalis,naponta altalaban ketszer.Voltam orvosnal,de a tunetek gyogyszeres kezelesre sem multak el.Az ev elejen kb.3 honapig tunetmentes volt,azelott bar ritkabban,de voltak hasonlo jelensegek.Mi lehet az oka a panaszoknak,ill.mivel probalkozzam,mart mar ket allatorvosnal is probalkoztam Csikszeredaban (Romania)

Tisztelt Kéredző!

Azt ajánlom, próbálkozzon tovább az állatorvos kollégáknál. Jelezze, hogy nem múlt el a panasz, kérdezze, milyen kiegészítő vizsgálatokat ajánlanak, mert csak így lehet a probléma végére jutni.A gyomor-bélrendszer állapotáról képet lehet kapni ultrahanggal, röntgennel, kontrasztos röntgennel, esetleg endoszkóppal, a vérvizsgálatokból sok minden kiderülhet, de a látszólag normális bélsár vizsgálata is hozhat eredményt. Ha az alapos kivizsgálás során semmi rendellenesre nem derül fény, lehet, hogy a táplálékon kell változtatni, érdemes kikérni az állatorvos véleményét, hogy mennyire megfelelő az Ön kutyája számára az a táp, amit kizárólagosan fogyaszt.

Remélem hamar végére járnak a gondnak!

jelige: Sün, cicus
2012-05-09
Tisztelt Állatorvos! Egy nem mindennapos kérdésre szeretnék választ kapni. Ma az udvarunkon szerencsénk volt egy sündisznóhoz, egész fiatal lehet, kb. közepes termetű (kb. 10cm széles, kb. 20cm hosszú) cukiság. Hamar feltűnt, hogy nincs minden rendben. Dögbűz áradt belőle, a bőre több helyen sebes, lyukas, és gusztustalan volt. Semmi vér, némi genny azonban volt. Egy tüskét kiszedtem a többi közül, mert levált a bőréről. Amikor a tálból, ahol nézegettük, kimászott, jobban látszott az egyik nagy (2-3cm átmérőjű) seb, és az, hogy a bőre levált a hústól azon a részen. A hús (feltételezem, hogy az) szürkés, talán gennyes is volt. Másik rendellenesség, hogy nem mutatott félelmet, amikor próbált kimászni a tálból, és az orrához tettem a kezem, nyomta tovább... Némi váladék volt az orrán is. Végül, mikor elengedtem, mert nem tudtuk volna hová berekeszteni, elég gyorsan futott... A környéken jó pár süni élt az évek folyamán, az udvarunkon sokszor mentek át. (Nemrég egy szép nagy példányt megölt egy nyest.) Kérdésem, hogy mi lehet a diagnózis, milyen esélyei vannak a túlélésre balesettől (autó, nyest) eltekintve? Egy másik kérdést is szeretnék feltenni, cicákkal kapcsolatban (az űrlap a cicákkal kapcsolatos). A tünet már elmúlt, de szeretném megtudni, hogy mennyire természetes, ha kb. fél éves ikercicák, két kandúr, három lány morognak egymásra. Pár napon keresztül volt ez, alig telt el perc morgás nélkül, úgy csináltak, mintha félnének egymástól, fújtak is. Egyelőre csak a szuterénben laknak (kb. 80m2), mivel nincs lehetőség, hogy az udvarra kiengedjem őket, előbb a kerítést kell átjárhatatlanná tenni, a nyesttől is féltem őket. Se előtte, se azóta nem tapasztaltam ilyet, szeretik egymást, birkóznak, játszanak, és sok olyan eset volt és van, hogy összeülnek egy kupacba, egymást nyalogatják stb. (Kérem, az űrlap szöveggel ellentétes részeit ne vegye figyelembe! Köszönöm.) Elnézését kérem a hosszú levélért. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Sallai Áron

Kedves Áron!

Kezdem a sünnel: veszettséget terjeszthet! (lehet, hogy erre célzott, mikor a viselkedés változást említette?)

Sérülései származhattak harapásból is, semmi képpen ne érjen hozzá, ne közeledjen felé!

Ha esetleg megharap bárkit egy ilyen sérült, beteg kinézetű sün, ha lehetséges megfigyelésre állatorvoshoz kell juttatni, értesíteni a megyei hatósági állatorvost és a háziorvost, akik megteszik a szükésges óvintézkedéseket (veszettség elleni szérum)! Szerencsére a levelében harapásról nem volt szó, elrettentésül írom csak le.

A sün sérüléseiről: az utóbbi napok nagy melegében hamar oszlásnak indul az elhalt bőr, ezért lehetett dögszaga, a tüske is ezért vált le, egyszerűen elhalt alatta a bőr. Vért azért nem látott, mert régebbi keletű a sérülés. A sünök életét számtalan külső-belső élősködő keseríti, a nyesteket és az óvatlan autósokat nem is említve. Az orrváladék lehet tüdőférgesség következménye, de a sebesüléstől legyengült sünt baktériumok és vírusok is megtámadhattak. Összefoglalva, nem túl jók a kilátásai kezelés nélkül. (Viszont az állatok bámulatosak, néha legreménytelenebb betegségekből is felgyógyulnak, sajnos csak ritkán.)

A cicákról: ivaréréshez közelednek, nincsenek incesztus szabályaik (vagyis a testvérek gond nélkül párosodnak) és viselkedésük egyre territoriálisabb lesz, ahogy a felnőtt kor felé közelednek. Minél előbb ivartalaníttatni kell őket, oltatni (veszettség ellen is, ahogy a fenti ábra mutatja!), féreghajtani, hiszen a vadon élő nyesttől, süntől is fertőződhetnek féreggel.

A válaszom is hosszúra sikeredett, remélem tudtam segíteni!

Minden jót és csak óvatosan a sünikkel!

Üdvözlettel: dr. Szilágyi Jusztina

jelige: legcsoszukulet?
2012-05-08
Tisztelt Doktor Ur/No! Tanacsot szeretnek kerni a 9 honapos ivartalanitott fiu cicammal kapcsolatban. Elsosorban inkabb viselkedesbeli valtozasok merultek fel, az eddig bekes, baratsagos cica agresszivve valt, erosen harap. Ezen kivul egyre kevesebbet jatszik, ha megprobalok jatszani vele, pillanatokon belul kifarad es liheg, zihal. Utobbi tunete egyre romlott, folyamatosan liheg (kb 120/perc legzesszamot is produkalt par napja a melegben), viszont alvas kozben latszolag teljesen rendben van a legzese, leszamitva hogy eleg hangos, sot idonkent "sipol" is. Par napja voltunk vizsgalaton, majd vervetelen es ma sziv ultrahangon is. Szerencsere mint kiderult a szivevel minden rendben, illete elozoleg a verkep negativ lett minden fertozesre. Egyedul a vorosvertestek szama es a hemoglobin emelkedett. A sziv ultrahang utan felmerult, hogy esetleg legcsoszukulete lehet. Remenyeim szerint meg ma eljutok vele rontgenre es talan vegre sikerul felallitani a diagnozist is. Sajnos az interneten nem igazan talalok informaciot errol a betegsegrol. Tudna nekem tajekoztatast adni rola? Annyit talaltam, hogy ha tenyleg ez a baja, akkor valoszinuleg egesz eleteben gyogyszeres kezelest kell kapnia illetve sulyosabb esetben felmerulhet a mutet is. Aggodom. Koszonom a segitseget, Adrienn

Tisztelt Gazdi!

Nem csoda, hogy nem talált az interneten adatot a macskák légcsőszűkületéről, hiszen elég ritka, főleg ilyen fiatal korban. Okozhatja trauma, légcső-tubus behelyezésével járó műtét, vagy szövetszaporulat., de lehet veleszületett is (ami bizonyos fajtájú kutyákon gyakori).

A diagnózis felállításához a röntgen, sőt az endoszkóp is szükséges lehet, hiszen el kell különíteni a légcső szűkületét és hasonló tüneteket okozó egyéb betegségektől: pl. macska asztma, légcsőgyulladás, vagy a fent említett daganat, idegentest okozta szűkülettől.

Ha bebizonyosodik a diagózis, akkor valóban a cica egész életére kihat: kímélő életmód (amire egy ivartalanított benti cicának minden lehetősége megvan!), szükség szerint gyógyszeres kezelés, és súlyos esetben műtét a kezelés.

Nagyon jó úton vannak az alapos kivizsgálással, remélem sikerül eljutnia röntgenre. Minden jót kívánok a cicának és aggódó gazdájának!

Üdvözlettel,

Dr. Szilágyi Jusztina

jelige: szőrhullás folt alakban
2012-05-07
Tisztelt állatorvos. A kutyámon a napokban egy 3 4 cm-es foltban kihullott a szőr az oldalán és ezen a területen a bőr is hámlik illetve sokat vakarja. Ha jól emlékszem erről a helyről távolítottunk el egy kullancsot nemrégiben, nemtudom kapcsolatban állhat-e a probléma a kullancs csípéssel. Ezenkívül gondoltunk már rühességre is, kérem adjon nekem tanácsot mivel kezeljük (pl neostomosan-os fürdés) a kutyust, hogy a probléma megszűnjön. Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

 

Sajnos nem tudok így látatlanba semmilyen szert ajánlani, egyedüli megoldás, ha megmutatják állatorvosuknak a kis beteget.Jól gondolják, lehet rühösség is (amit egyébként a gazdik is elkaphatnak), de lehet bolhás, lehet, hogy a kullancs okozta seb feülfertőződött valamilyen gombával vagy baktériummal. Sok lehetőség van.

A kullancsok terjeszthetnek súlyos, akár életveszélyes betegséget is, mindenképpen kérjék ki állatorvosuk véleményét a további kullancs-elleni védekezésről is!

jelige: pocok
2012-05-07
üdvözlöm. Egy napja a közel 6 éves kutyám egyik hátsó lábán a testínyilásoktól kb 3-4 centire egy borsó méretű csomót fedeztem fel mélyen a bőr alatt az izmon. Sajnos nem tudom mióta van ott, mennyi idő alatt nőtt oda. A csomó kemény, jól megfogható, de nyomásra nem fáj a kutyusnak. Voltam állatorvosnál, de nem tudott mit mondani. Csak annyi utasítást kaptam, hogy ha növekszik a csomó, akkor menjek vissza, akkor kivételre kerül és szövettani vizsgálat kell. Kérdésem, hogy mennyi idő múlva menjek vissza ha növekszik? Meddig kell várnom? A kutyus orvosnál csak oltások idején jár, nincs állandó orvosa. Vigyem esetleg máshova is vizsgálatra? Lehet-e még daganatos elváltozáson kívül más is? nyirokcsomó, izomcsomó, zsírcsomó, stb? köszönöm a válaszát.

Kedves Gazdi!

 

Nagyon jól teszi, hogy tovább érdeklődik.

Szerintem mindenképpen további vizsgálatokra van szükség. Addig jó eljárni az ilyen csomók esetében, amíg kicsik, és nem okoznak tünetet, és a kutyus is ereje teljében van. Lehet az említett csomóból egy tűbiopsziás mintavétellel citológiai vizsgálatot végezni: egy vékony tűt szúrnak  a csomóba, majd sejteket szívnak le és ezekből lehet következtetni, hogy mi ez a csomó.

Olyan állatorvosi rendelőt célszerű felkeresnie, ahol, ha szükésg van rá, további kiegészítő vizsgálatokat is tudnak végezni.

 

jelige: csillag
2012-05-06
hosszuszörü tacsikutyám orra nagyon száraz, kireped és néha vérzik is! Egészségesnek tűnik, étvágya és kedve jó! Kérdésem mivel kezeljem, hogy elmúljon? Köszönettel várom válaszát!

Kedves Gazdi!

Mindenképpen ki kell vizsgáltatni a kutyust, mert csak így lehet valóban segíteni.

Meglehet, hogy unalmában sokat ás, túr, és ettől sebesedik kis az orra, ekkor a helyi kezelés mondjuk körömvirágkrémmel és a sok séta, játék is a terápia része. Viszont ha valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzés miatt orrfolyása van, és nyalogatja, és ettől száraz, repedezik, akkor gyógyszeres kezelés is indokolt lehet, hiszen bármilyen krémet kennénk rá, nyalogatni fogja. Ha toklász okozza a váladékozást, azt el kell távolítani, hogy az orr meggyógyuljon, az is lehet, hogy egyéb, nehezebben észrevehető tünetek is vannak, ezeket fizikális és a megfelelő kiegészítő vizsgálatokkal lehet felderíteni.

Mielőbbi gyógyulást!

 

 

 

jelige: winnie
2012-05-06
Tisztelt Doktor Úr! Valamivel több mint egy hete kullancs volt a kutyánkban, kiszedtük és elvittük orvoshoz. Az orvos megmérte a testhőmérsékletét, nagyon enyhe hőemelkedése volt. Azt mondta, hogy figyeljük meg a viselkedését, vizeletét, étvágyát. Azóta voltunk vele kirándulni, nem volt semmi baja, evett is, a vizelete is rendben volt. Az utóbbi pár napban nem eszik úgy, ahogy régebben, kivéve, ha kutyatáp helyett megkapja a mi maradékainkat, de azzal nem akarjuk etetni. Séták alkalmával meg-megáll és úgy kell "haza húzni",mintha nagyon elfáradna már egy kis futkározástól is, kicsit lehangoltnak tűnik. Vigyük vissza az orvoshoz vérvételre, vagy egy általános kivizsgálásra? Válaszát előre is köszönöm! Németh Tünde

Kedves Tünde!

 

Válaszom rövid: igen! A gyors kifáradás, enyhe étvágytalanság, bágyadtság kullancs-csípés, kirándulás után nagyon gyanús.

Az is lehet, hogy nem mutatkoztak rögtön a betegség (főként a babesiosis) jelei, az is lehet, hogy azóta is volt benne kullancs, csak nehéz észrevenni.

Minél hamarabb diagnózis születik (még ha nincs is összefüggésben a kullancs-csípéssel), és elkezdik a kezelést, annál jobbak a szövődmény mentes gyógyulás esélyei.

A kullancs-ellenes védekezésről (nyakörv,spot-on) állatorvosukkal egyetértésben minél előbb gondoskodjanak!

 

 

jelige: czandi
2012-05-08
A boxer ügyében írok ismét, köszönöm szépen a gyors választ. Írták, hogy lime kór is lehet a betegség, ezt mind a kétszer megnézettük, kitenyésztették és negatív lett a lelet. Én csak azt szeretném megtudni, hogy ezt a gennyes tasak váladékozást mivel lehetne megszüntetni, hogy a kutya ne nyelje a gennyet, ( mert ha nem vagyok itthon és takarítja magát akkor nyalogatja állandóan )mert ez húzódik rá az izületeire. / Semmi mást nem találtak az orvosok /Tehát nincs erre humánusabb módszer csak az öblögetés? Egyáltalán mitől van ez? Hol termelődik és miért ez a váladék? Esetleg túltenyésztés miatt? Mert nincs ott neki semmi -gondolok itt toklászra, vagy szenyeződésre - Sajnos a neten nemtaláltam róla semmit..:((( Kérem segítsen Doktor Úr, hogy uralni tudjuk a dolgot. Ne haragudjon, hogy ilyen dologgal zargatom, de nekünk (még) ez a legnagyobb gondunk...Előre is köszönöm válaszát, üdv: Czandi

Kedves Gazdi!

 

Kérdéseire, hogy mitől van a váladékozás, hol termelődika váladék, csak további kiegészítő vizsgálati eredmények birtokában lehet válaszolni.

A nyalogatás lehet egy rossz szokás is, amit unalmában folytat (ideiglenesen műtéti gallért lehet ráadni ennek megelőzésére, de lehet, hogy avégleges megoldást a műtéti vagy kémiai ivartalanítás hozza meg), de a húgyszervek, nemi szervek fertőző betegsége, egyéb, akár daganatos elváltozása is okozhatja a tüneteket.

Célszerű lenne andrológiai, a hím kutyákra szakosodott rendelést felkeresni! (Nálunk is van ilyen, kérem hívja a bejeletkezéshez munkaidőben dr. Thúróczy Juliannát 06-30-940-8569)

jelige: Amstaff
2012-05-04
Tisztelt Doktor Úr/Nő!Egy 16 hónapos Amstaff kislány gazdája vagyok.Kb.2 hete sipolyt találtak a kutyán,ami 2 injekció és antibiotikum hatására elmúlt.Viszont egy hete az oldalán megjelent egy nagyobb dió méretű duzzanat,ami nyomkodásra nem fáj neki,nem kőkemény tapintású,de egyenlőre nem apad.Kérdésem:lehet az oltások következménye,vagy mutassam meg orvosnak?Válaszát előre köszönöm!

Kedves Gazdi!

Nagyon szakszerű leírást adott a duzzanatról. Az is lehet, hogy az injekcióktól van, de mindenképpen látnia kell orvosnak, aki megvizsgálja, mintát vesz belől (aspirációs citológia) és így eldőlhet, hogy mi a további teendő.Kidrült, hogy mi okozta a sipolyt? Az is lehet, hogy valamiképpen összefügg a két dolog, akkor egyéb kiegészítő vizsgálatok  is szükségesek lehetnek.

 

jelige: Rángatózás
2012-05-04
Kedves Doktornő/Úr!9 éves, ivartalanított perzsacicám van.Sajnos nem szereti ha a szőrét fésüljük, ezért sok helyen össze van csomósodva filcesedve a szőre.Most már csak ollóval tudom neki eltávolítani.Alatta a bőre sajnos sok helyen sebes.Betadinnel illetve aloe firt-el próbálom neki kezelgetni.Észrevettem,hogy mostanában elég sokat rángatózik neki a jobb lábánál.Ez a rángatózás a hátánál is szokott lenni.Ilyenkor odakap, nyalogatja.Ez mindennapos jelenség már.Gondoltam arra is,hogy mivel a kertben is szokott lenni esetleg bolhás, de a szőrét átnézve nem találtam rá utaló jeleket.Mitől lehet ez a rángatózás?Esetleg a sebei miatt?Vagy másra gyanakodjak?Egyébként rendesen eszik, széklete normális.Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

A perzsa macskáknál nagy figyelmet kell fordítani a bunda ápolására. Ha fésülni nem tudják, kutya-macska kozmetikus segítségét kell kérni a szőr időnkénti lenyírásához.

A rángatózás lehet a bolháság következménye is (még akkor is, ha az összetapadt szőrben esetleg nem látja a bolhák nyomát), de érdemes alaposan kivizsgáltatni a cicát!

Állatorvos  biztosan ajánl bolhásság elleni készítményt is.

jelige: pici yorki
2012-05-04
Nagyon kedves, ismét gyors választ kaptam. Nem akarok pofátlannak tűnni, de annyi kérdés forog a fejemben. A legfontosabb, miért nem akar inni a kutya vizet, ha nem erőszakolom bele egész héten egy kortyot nem inna. A kihűlt gyenge húslevet, imádja azt issza, de a vizes edény elől menekül. A másik, a szemei annyira furcsák, ki is vannak domborodva először, csak a jobb szemén vettem észre, de már a bal is olyan, mintha valami nyomná belülről kifelé. Újabb kérdés :), ha belsőszervi baja lenne, azt jelezné valami fájdalomfélével? És, ha a kis buksijában van esetleg valami tumor, akkor ilyen jó étvágya lenne? Azt hiszem ennyi és ígérem nem zaklatom (egy darabig)A kis muki egyébként egy cuki pofa és annyira okos és úgy imád engem, ilyen fajta szeretetet ritkán kap az ember. A kislányom kutyája, de első perctől én vagyok az "anyu". Válaszait előre is köszönöm. Üdvözlettel egy aggódó gazdi

Kedves Aggódó Gazdi!

Mindenképpen a további vizsgálatok irányába terelném, mert csak ezek alapján derülhet fény a válaszokra. A szemek furcsa állása jelenthet szemészeti problémát, de akár daganat is húzódhat a háttérben.

Nem feltétlenül jár fájdalommal a belső szervi baj, a jó étvágy pedig lehet a prednisolon (=szteroid) gyógyszer következménye.

Remélem mihamarabb szakavatott kezekbe kerül a kis yorki!

Üdvözlettel,

dr. Szilágyi Jusztina

<< <  123 / 461 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.06.20
Április 8-án született kiscicák ajándékba elvihetők! Érdeklődni lehet: +36-30-2530158 Két alom, együtt nevelkedtek, egészséges, kiválóan egerésző anyukáktól. A kiscicák nagyon játékosak, már mindent esznek, féregtelenítve várják új gazdijukat!
2016.06.17
2016. 06. 16-án hajnalban elveszett a képen látható fekete nőstény házimacska. A Kereszt utca, Felsősas utca és Tóth József utca környékén lakik. Ivartalanított, oltott, chipezett. A megtaláló jutalomban részesül, kérem hívja a 06-20-933-07-76-os számot.
2016.06.10
Talált, bűbájos, gyerekszerető, játékos, békés tacskó keverék kutyusnak keresek gazdát. Kb. 3 éves, kan, chip nincs benne. Érdekessége, hogy a jobb szeme világosabb, mint a bal. Nem szeretnénk menhelyre vinni, de nálunk sajnos tovább nem maradhat. Számom: 70/452-4599