Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: emlődaganat 2.
2012-11-05
Köszönöm a válaszukat! Azt szeretném újra megkérdezni,h az egyik oldalon történő összes emlő eltávolítása+ivartalanítás kb.hány napig jelent komoly fájdalmat,stb. a műtét után a kutyusnak?Mire lehet számítani? Önök szerint érdemes-e csökkentett deutérium tartalmú vízzel próbálkozni,van róla tapasztalatuk? Nagyon köszönöm: Andrea

Kedves Gazdi!

Elnézést, valóban kimaradtak a gyakorlati dolgok: az összes emlőszövet eltávolítása nagy műtét, befolyásolja a kutya bőrének és bőr alatti kötőszövetének lazasága- ezt a kezelőorosa tudja megítélni. Ha nagyon feszes a bunda, akkor jobban fog szorulni, ha kivágnak belőle és tovább fáj, elhúzódóbb a gyógyulás többhétig is, mert jobban húzódik a heg. Egy átlagos ivartalanítás után pár napig még lehet érezni a lábadozást, de 4-5 nap múlva már nem szoktak tünetekről panaszkodni a gazdák. A varratszedésig általában 10-14 napot kell várni, ekkorra, ha minden jól megy és nincs felülfertőződés, akkor a bőrhegek is szépen gyógyulnak emlőeltávolítás után is.

Az Önök esetében nagy szerencse, hogy kicsik a daganatok és ha nincsenek a bőrrel összenőve, akkor nem sokat kell majd kivágni- mondom én látatlanban. A legszerencsésebb lenne ezeket azonban a műtétet végző sebésszel egyeztetni.

A műtétet követő fájdalmakra már az állatgyógyászatban is elterjedt a fájdalomcsillapítók adása közvetlenül műtét előtt, alatt és után, sőt, otthonra is, ha ezt semmi nem kontraindikálja.

Az altatás utáni rosszullétet befolyásolja, hogy milyen módszerrel, gyógyszerek adásával zajlik a műtét, a vérvizsgálat alapján kiderül majd, hogy mennyire elhúzódó ébredésre és lábadozásra kell számítani és szükség lesz-e kórházi megfigyelésre.

A csökkentett deutérium tartalmú víz biztosan nem árt, akár csökkentheti a gyulladást, támogathatja a gyógyulást, de önmagában nem, csak a szokásos tumor-gyógymódokkal (jelen esetben  az ivartalanítás és az emlőlécek eltávolítása) kombinálva lehet eredményes.

jelige: emlődaganat
2012-11-05
Tisztelt Doktornő/Úr! 10 éves yorki kutyámnál rosszindulatú emlődaganatokat állapítottak meg.9 melléből 4 érintett ,a legnagyobb mérete kisujj körömnyi nagyságú.Mindkét oldala beteg.Az állatorvos véleménye szerint még elélhet 4-5 évet,ha megműtik,a megoldás az összes mellbimbó levétele és ivartalanítás.Valószínűleg 2 lépcsőben és feltételezve,h nincs áttét.(vérvétel,RTG később lesz).A kutyám általános állapota és kedve jó,a szíve állítólag erős,fájdalma nincs.Van viszont kiderítetlen gyógyszer allergiája (oltásoknál,féreghajtónál vmilyen segédanyag???).Az állatorvos szerint nehéz döntést kell meghozzunk,mivel nem annyira fiatal kutyusról van már szó,ki tudja meddig élhet úgy és ha nem műtik,akkor így,stb...Azt szeretném megkérdezni,h Önök mit tanácsolnának ez esetben?Mekkora megterhelés egy (két) ilyen műtét a kutya számára,mennyi idő az,ami a legdurvább egy ilyen beavatkozás után a számára/számunkra? Elnézést,ha rossz a kérdés,de nagyon szeretjük és nagyon féltjük Őt,nem tudom hogy döntsünk helyesen....Mindenre van érv és ellenérv...Maradjon esetleg így,ne tegyük ki őt a műtéteknek,éljen amíg jól van?Vagy műtsék???? Nagyon várom mielőbbi válaszukat,köszönettel : Andrea

Kedves Gazdi!

Kérdése teljesen jó és nagyon indokolt. Hiszen kiválóan leírja, hogy miért nem lehet egy állat esetében sem az életkora szerint dönteni a kezelés-nem kezelés kérdésében.

Adott egy jókedű, az emlődaganatoktól eltekintve teljesen egészséges kutya, aki még hosszú ideig boldogan élhet. Csak azért, mert már túl van 10.- életévén,  azért nem rosszabbak az esélyei, mint bármely fiatal fajtársának, hiszen ami számít, az a szerveinek a működőképessége.Nagyon jó, hogy vérvétel, röntgen következik, ezek alapján lehet megtervezni az altatás módját, a műtét mikéntjét, -remélhetőleg az ivartalanítást is elvégzik és szövettani vizsgálat is készül a daganatból, a későbbi esetleges kezelések miatt. Az ismeretlen gyógyszer allergiától sem kell megrettenni, mert azonnal be tudnak avatkozni, ha baj van.

Gondoljanak csak bele, ha most, amíg ilyen jó állapotban van, nem műtik meg, akkor sokkal rosszabbak lesznek a kilátásai, ha már tényleg baj lesz, esetleg a kifekélyesedés miatt kell műteni több, akár férfiököl nagyságú daganatot, vagy mikor már áttétek miatt légzési nehézséggel is számolni kell. Önök, mint szerető gazdik biztosan akkor is segíteni akarnak majd, csak már sokkal-sokkal nehezebb lesz és az életkilátások is kedvezőtlenebbek.

Mindenképpen arra bíztatnám Önöket, hogy alapos kivizsgálás és tervezés után, ha állatorvosuk is egyetért,  döntsenek a műtét mellett! Többet olvashatnak a témában Publikáció rovatunkban.

jelige: Rozi
2012-11-05
Van egy 5 eves oroszlanfeju nyulam,es az a problemam hogy nagyon keveset mozog allandoan csak fekszik.Lakasban tartjuk mikor otthon vagyunk egesz nap kint van velunk,de akkor is csak allandoan fekszik.Nyaron ha kiviszem a szabad levegore akkor is ugy kell noszogatni hogy futkarozzon de nem megy el semerre se.Kicsinek is ijen nyugott termeszete volt.

Kedes Gazdi!

Ki kellene zárni az esetleges betegségeket, amik okozhatják a mozgás kerülést, talán fáradékonyságot- mozgásszervi, szív-, légúti betegség, bármilyen fájdalommal járó kórkép, mondjuk petefészek, méh elváltozás- egy alapos kivizsgálás, kiegészítő vizsgálatokkal (röntgen, ultrahang) fényt deríthet az Ön által leírt tünetekre.

Ha minden rendben, akkor merülhet fel, hogy esetleg a táplálkozáson kell-e változtatni, (több széna, kevesebb kenyérhéj, már ha kap), vagy hogy egyáltalán szükség van-e bármilyen változtatásra. Hiszen az is előfordulhat, hogy szubjektív csak ez az Ön megfigyelése: és ő egy ilyen kevésbé mozgékony nyuszi. Kevésbé szerencsés társai egy kis ketrecben élik le életüket.

jelige: godlen retriever - tacskó
2012-11-05
Tisztelt Doktor Úr! Egy 4 éves golden retriever és egy 6 hónapos tacsi kutyám van. Ragyogóan elvannak együtt, de a goldi mindent eltűr e kicsinek. Mindig rajta fekszik és egy ideje harapdálja a szőrét. Kezdetben csak a hátán, mostanra azonban mint a fűnyíró leharapdálja szőrzetének felső rétegét. A goldi gyönyörú szöre úgy néz ki, mintha barbár módon megnyírták volna. A baj még fokozódik azzal, hogy meg is eszi. A széklete tele van szőrdarabokkal. A tacsi egyébként nevelve van, általában szófogadó. Ezt a harapdálást általában éjszaka csinálhatja, mert nappal nem vesszük észre. Tanácsát kérem, mit lehetne tenni. Ez rossz szokás, vagy valami hiánytünet? A tacsi kétszer száraztápot, este nedves tápot kap.

Kedves Gazdi!

Nagyon jól fogalmazta meg a lehetőségeket: hiánytünet vagy rossz szokás. A hiány lehet a táplálkozást érintő, tehát kevés a rost a tápban, ezen nem nehéz segíteni, lehet adni almát nyersen, vagy főtt répát, mondjuk a húslevesből, esetleg magasabb rosttartalmú tápra váltani. Lehet másfajta hiány is, ha sokat vannak távol otthonról, akkor lehet kevés a simogatás, testkontaktus is esetleg, ezt több dédelgetéssel, játékkal, fogócskával lehet pótolni.

A másik eset a rossz szokás, vagy egyszerűen a rágási igény kielégítése (a fogai is mostanában jönnek!): ha régóta, megszokásból csinálja, akkor már el is múlhatott az eredeti kiváltó ok, de megmaradt a tünet. Ilyenkor meg lehet esetleg próbálni más "rágókát" adni, valódi főtt marha csontot, esetleg műcsontot vagy olyan kifejezetten kutyáknak való rágásálló játékot, amin kiélheti ezt a kedvelt tevékenységét anélkül, hogy szegény barátja szőrét lefűnyírózná.

Mindezek mellett érdemes állatorosuk tanácsát is kikérni alkalom adtán, hátha egy vizsgálat mást is felfed.

jelige: légzés
2012-11-05
Üdv! 13 éves kutyámon azt vettem észre, hogy amikor liheg, a lihegést egy érdes-hörgő hang is kiséri, de csak akkor amikor liheg, csukott szájnál nem. És naponta 1-2 szer köhint egyet úgy, mintha valamit ki akarna köpni. Esedékes lenne egy műtéti beavatkozás, amit egyenlőre még csak tervezünk, de nem tudom, hogy a fenti tünetetek esetleg szív, vagy tüdő problémára utalhatnak e? Milyen befolyással bír a műtéti altatást illetően? köszönöm válaszát

Kedves Gazdi!

Nagyon igaza van, az Ön által leírt tünetek jelezhetnek keringési vagy légzőszervi problémát is. A megoldást az alapos, műszeres vizsgálatokkal is kiegészített kivizsgálás jelenti: fizikális vizsgálat után röntgen, szív ultrahang, vérvizsgálat, esetleg endoszkópia mind segítenek feltérképezni a bajt, így lesz a műtét is jobban tervezhető. Persze műtét nélkül is nagyszerű, hogy idejében felfigyelt a tünetekre és így időben, akár gyógyszeresen is be lehet avatkozni, ha szükséges, hogymég sokáig egészségben élvezhessék egymás társaságát.

jelige: fontos
2012-11-05
Én azt szeretném kérdezni hogy a kutyám nem szoptatja a kiskutyáit.4 hetesek. Ez baj?

Kedves Gazdi!

Nem baj, ha a kiskutyák már gond nélkül megeszik a nekik való, jó minőségű (puppy és kid típusú) tápot, nem sírnak, nincs hasmenésük, vidámak - biztosan már elkezdett hozzátáplálni. Szakboltokban kapható kutyatápszer, de lehet nekik adni jól átfőtt rizzsel vagy kölessel kevert kenőmájast, sült pulyka vagy csirkemellet. Minden átmenet nélkül nem szabad hagyni, hogy teleegyék magukat az új táplálékkal, csak fokozatosan!

Időszerű már a féreghajtás is.

jelige: Amstaff
2012-11-02
Üdvözlöm!Amstaff szuka kutyám januárban lesz 2 éves.Kölyökkorában teljes oltási programot kapott,kullancsellenivel kiegészitve.Kérdésem az lenne mikor és milyen oltásra kell majd újra vinnem?Féregteleniteni kell-e újra? Válaszát köszönöm! Tisztelettel: Kőrös Gábor

Kedves Gazdi!

A kutyákat évente kötelező veszettség ellen oltatni és féreghajtani hazánkban. Erre azért van szükség, mert a veszettség előfordul még Magyarországon, az erdei vadak, főleg a rókák a terjesztői, és ez egy, ahogy biztosan Ön is tudja, emberekben és állatokban egyaránt halálos kimenetelű és nehezen diagnosztizálható betegség. A legutolsó, kb 10-12 hónapos korában kapott veszettség oltásához kell viszonyítania, valószínűleg ez volt az utolsó oltása a kutyusnak. (Az orvos által beragasztott címkén általában a "rabies"=veszettség latinul , vagy R betű szerepel.)

Ilyenkor meg szoktás újítani a különböző kutyabetegségek elleni oltást is, ezt nevezik kombinált oltásnak.

A féreghajtást célszerű egyébként negyedévente megejteni, mert az utcán újra fertőződhet.

jelige: kiskutya
2012-10-29
Csókolom! Azt szeretném mondani, hogy most szült a kutyám tegnap és van egy kiskutyája, amelyik csak sír nem szopik. Kihűlt a teste, de még él. Mi lehet a baja? Már próbáltam kis cumisüvegből adni neki tejet, de nem iszik belőle, aztán orr cseppentőből tudtam neki kicsit adni. Anyukám szerint vannak ilyenek, hogy meg döglik egy kis kutya az alomban de én nem adom fel. Várom válaszát.Balogh Betti 13 éves)
Kedves Betti!

Azt kell mondanom, hogy anyukádnak is igaza van és Neked is. Anyukádnak azért, mert bizony van olyan, hogy egy kiskutya valamilyen betegséggel születik, amitől gyengébb mint a testvérei, így nem csak azért betegszik meg, mert nem tud szopni, hanem attól is, mert eleve beteg. Ezt állatorvos tudja megállapítani.

Neked is nagyon igazad van, hogy nem adod fel! A cumisüveg és az orrcseppentő is kiváló megoldás. Melegen kell tartani a kiskutyát, ha lehet, a mamakutya tejéből kell lefejni, vagy állatkereskedésben, állatorvosnál kapható kutyatápszert kell neki adni 2!óránként. Házilag is össze lehet állítani tápszert: 4 dl zsíros tehéntej (3,2%-os), 2 darab tojássárgája, 50 gramm kukoricacsíra-olaj (vagy más hidegen sajtolt, mondjuk oliva olaj, de ha nincs jó az étolaj), 450 gramm sovány tehéntúró összeturmixolva, melegítve.
Ez nagyon nagy munka, ráadásul ha a kiskutyának veleszületett betegsége van, akkor lehet, hogy a leggondosabb táplálással sem lehet megmenteni, de nem szeretnélek lebeszélni! Próbáld meg, ha látja mennyire igyekszel, talán anyukád is segít. Mindenképpen jó lenne, ha állatorvosi is megvizsgálná a kiskutyát.
Gondoltatok már arra, hogy mi lesz a kiskutyák sorsa? Van már gazdájuk? Ezekről a kérdésekről anyukáddal leveleznék szívesen.  Ha ő is úgy gondolja, írjon nekem, ha nem, akkor azt üzenem, hogy meg kellene gondolni az ivartalanítást, hacsak nem kifejezetten kutyatenyésztők.

Állatbaráti üdvözlettel:
dr. Szilágyi Jusztina
jelige: műtét?
2012-10-27
Jó reggelt! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy 13 éves ivartalanított szukámon emlődaganat alakult ki, mely folyamatosan nő most kb tenyérnyi nagyságú. Az operáció mellett döntenénk, azonban néhány lelet aggodalomra ad okot.Röntgen felvétel sajnos tüdőáttétet állapított meg, a májértéke pedig a háromszorosa a normálisnak. Ön szerint ilyen adatok mellett érdemes e neki állni a műtétnek? A tüdőáttét mennyiben befolyásolja a műtéti kockázatot? Köszönöm szépen

Az emelkedett májenzim érték(ek) és főleg a röntgenfelvételen valószínűsíthető mellkasi áttétek a műtéti kockázatot többszörösére emelik. Talán ennél is fontosabb, hogy amennyiben valóban mellkasi és talán máj áttétek is vannak a kutyában, akkor a primer emlődaganat eltávolítása önmagában "csak a jéghegy csúcsa" azaz a műtét egyedül nem elegendő kezelés.

Természetesen leírásából nem tudhatom, hogy : 1.) mikor észlelték az emlődaganatot, egyetlen duzzanat látható/tapintható-e vagy több, van-e látható/tapintható nyirokcsomó is, milyen gyors az emlőterime(k) növekedése, fekélyes-e, és főleg mi a citológiai/szövettani eredménye  ... 2.) a röntgenen mennyi és mekkora légtelen területet látnak, van-e lényeges szívmegnagyobbodás, esetleg egyéb eltérés is ....3.) a számtalan laborparaméter közül mit mértek meg valójában, ezek közül mik az eltérések és mely érték a 3x-a a normálisnak ...  A leírt számos kérdés listája korántsem teljes, sok-sok egyéb adat ismerete kell még ahhoz, hogy látszólag egyszerű kérdésére konkrétabb válasz születhessen. Nem kizárt, hogy kezelő orvosa birtokában van ezeknek az adatoknak és ő jóval pontosabb választ adott már magának. Ha nincsenek meg ezen adatok, akkor a legtapasztaltabb, legfelkészültebb állatorvos is legfeljebb a megérzéseire hagyatkozhat - és feltett kérdéseit az idő válaszolja meg.

Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.

jelige: Stella
2012-10-26
Tisztelt Doktor Úr! Van egy kutyánk, spániel és mindig is gond volt a fülével, ezért gyakran szoktam ellenőrizni és átnézni. Kb. két hónapja begyulladt és az állatorvos írt fel neki csepegtetőt , ami használt is. De nem rég észrevettem, hogy valami nincsen rendben vele... nagyon kellemetlen szagú a füle és mintha lejjebb is lógna az egyik... folyton rázza, nagyon csúnya belül és büdös... Nagyon megijedtem. Nem tudom mi lehet a baja Viszont arra nincsen pénzem hogy megint több ezer forintért kijöjjön az állatorvos. Kérem segítsen ! Előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

A spánielek, mint az összes lógó fülű kutya hajlamos a fülgyulladásra, ahogy azt Ön is írja, mert a lelógó fülek nem engedik szellőzni a hallójáratot. Mindehhez egy allergiás hajlam is csatlakozhat, amitől csökken a füljárat hámjának védekezőképessége, elszaporodnak  a különböző kórokozók, baktériumok, gombák, atkák, megduzzad a hám, egyre szűkebb lesz a hallójárat, egyre jobban viszket és nagyon nehéz megtörni az ördögi kört- ami a fertőzés beljebb terjedéséhez, a hallás elvesztéséhez is vezethet. Az általában használt fültisztító szerek, fülcseppek azokat a gyógyszereket tartalmazzák, amik a leggyakoribb kórokozókra hatnak, de ha visszatérő a gond, akkor szükség lehet ismételt mintavételekre annak kiderítésére, hogy milyen kórokozók szaporodtak el, hogy célzottan lehessen kezelni, lehet, hogy szájon át is kell gyógyszer, szükség lehet a fül átmosására, allergia tesztre, - tehát egy komplex kezelésre.

Sajnos egy ilyen hosszabb ideje húzódó, többször kiújuló idült problémát alighalehet otthon, orvos nélkül kikezelni, ezért arra szeretném bíztatni, hogy mégis keressen fel állatorvost.

jelige: Cicó
2012-10-26
Jó Napot!Van egy 3hónapos kiscicám aki nagyon bolhás probáltam már bolhaírtó porral porozni de nem ért semmit 2x fürdettem már meg a lakást jól kitakarítottan és fertőtlenítettem.Már 3 napja kézzel szedem a bolhákat mostmár valamennyivel jobb.Mit tegyek ellen ami jó? Köszönöm

Kedves Gazdi!

Első körben nagyon jó az alapos porszívózás, a cica fekhelyének a takarítása. Állatpatikákban kaphatóak olyan hatásos szerek -nyakörvek, rácseppentős spot on-ok, sprayk- melyek elpusztítják és távol tartják a bolhákat- ezekkel minden állatot kezelni kell, tehát  a kutyust is. Mindenképpen olyan szert kell választani a kutyának is, ami nem ártalmas a cicára, erre külön kérdezzen rá a patikában. A bolhapor, a sampon nem véd az újrafertőződéstől, olyankor lehet alkalmazni, ha csak lakásban tartják az állatokat és a bolhák nem szaporodtak még el, mikor észreveszik.

jelige: féreg
2012-10-25
Jó napot kívánok!Azt szeretném kérezni hogy mennyire fertőzött egy kutya bélféreggel, ha csak egyetlen egyet hányt ki, ami kb 10cm eszik rendesen és a hangulata is jó és még szörcsomót hányt de csak egyszer.

Kedves Gazdi!

A bélférgek ritkán magányos lakók, ahol egy van, általában van több is. Az adatlapból kiderült, hogy már jártak állatorvosnál, így biztosan kapott a kutyus féreghajtót. Kiskorban a féreghajtást célszerű többször, akár 2 hetente megismételni (természetesen a kezelőorvosuk utasítása alapján!), majd negyed évente felnőtt korban. A bélsárból mutatható ki egyébként, hogy van-e még féreg a bélben, hiszen itt távoznak a szabad szemmel láthatatlan féregpeték.

jelige: Mollyka
2012-10-25
Jo estet kivanok,van egy csivavva kiskutyam,jovo heten lesz 3 honapos,mar ket napja folyamatosan hasmenese van es ma hanyt is,eddig pastetomot adtunk neki,ma pedig elkezdtuk a szaraz etelt,eddig meg semilyen injekciot nem kapott,ket allatorvosnal is voltunk,mind 2 azt mondta,hogy 3 honapos koraig nem lehet beoltani,mit tegyek....koszonom

Kedves Gazdi!

A beoltás, ami 3 hónapos korig nem lehetséges, illetve szükséges, az a kötelező veszettség elleni oltás. A különböző kutyabetegségek (parvovírusos hasmenés, kennel köhögés, szoponyica, fertőző májgyulladás, stb) ellen védő oltási sort már 6-8! hetes korban el lehet kezdeni a parvovírusos hasmenés elleni oltóanyaggal, ha az indokolt.

Most viszont semmiképpen nem egy védőoltás a megoldás, mivel csak teljesen egészséges kutyust szabad beoltani, hanem annak kiderítése, hogy mi okozza a tüneteket. Férgesség, bélfertőzés, idegentest lenyelése, fertőzés? A hányás, hasmenés súlyos kiszáradást okoz kicsi állatokon, ezért minél hamarabb olyan állatorvohoz kell menniük, aki kivizsgálja a bajt.

jelige: edina
2012-10-25
Tisztelt Doktorur! Ket kiscicat sikerult megmentenem, mar majdnem kihultek. Allatorvoshoz vittem es azt mondta tartsam melegben es adott egy cicaregeneralo oldatot. nalunk nem lehet cicatapot kapni sem kecsketejet ezert 105 zsirtartalmu tehentejet adok nekik tojassargajaval es mezzel keverve valamint a regeneralot 5 ml egy etetesnel. 3 napja nevelem oket es az egyik cicanak hasmenese van elegge le van törve, a masik nagyon izgaga. Nem tudom jol csinalom-e? Lehet hogy egyik sem fog eletben maradni? kb 12-14 naposak. Elore is koszonom a segitséget.

Kedves Gazdi!

A tehéntejet mindenképpen higítani kell, lehet kamillateával fele-fele arányban, a méz elhagyható, viszont valamilyen semleges olajjal, akár napraforgó olajjal dúsítani lehet.   A nyers tojássárgáját fel kell egy kicsit melegíteni, akár gőz fölött. Fontos mozzanat nedves, meleg vattapamaccsal átmaszírozni a cicák pocakját, hogy az anyacica nyalogatását pótoljuk, ami a bélmozgásokat segíti.

Ön mindent megtesz,már ez is csodálatos, hogy meleg gondoskodás veszi őket körül és idáig életben maradtak!

jelige: Kandúr-Hártyás szem
2012-10-25
Tisztelt Cím! Kétéves fekete kandúrunk szemein fehér hártya jelent meg, amely szinte teljesen kitakarja a korábban sárgán villogó szemeit. Nem szobacica, tehát éjjel-nappal úton van, és sokszor csak enni jön haza, amikor nemritkán 4-5 kullancsot is kiszedünk belőle. Az étvágya egyelőre jó, de azért látszik rajta hogy nincs rendben valami. Az Ön vélemény szerint mi lehet a baja, illetve mivel tudnánk segíteni rajta? Készítettem egy fotót is a macskáról, amin jól látszik a hártyás szeme: http://kepkezelo.com/images/e6zux6j0asiryssnf7h.jpg Tisztelettel, Németh István

Kedves Gazdi!

Ez a hártya, amit a cica szemén látnak az úgynevezett harmadik szemhély, ami a cica szemének a része, de rendesen nem látható, ezért sem tűnt fel Önöknek eddig. Általában férgesség, enyhe kiszáradás, leukózis, vagy más fertőző macskabetegség esetén húzódik rá a szemre.

Ahogy Ön is észrevette, valami nincs rendben, betegeskedik a cica, minél hamarabb állatorvosi kivizsgálásra van szükség.

jelige: Csivava
2012-10-25
Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a kérdésem Önhöz hogy van egy 7 hónapos csivava kislány kutyusom és köldök sérve van,de még kicsi a sérv. Szeretném tenyészteni,ez a sérv mennyire befolyásolja a szülésben. Ha műtétre kerül a dolog utána szülhet-e a kutyus,esetleg kiújulhat a sérv? Köszönöm szépen a válaszát!

Kedves Gazdi!

Szülés közben a kitolási szakaszban esetleg előfordulhat, hogy cseplesz, legrosszabb esetben bélszakasz jut a sérvkapun keresztül a hasüregen kívülre, ez lehet a szülés kockázata. Ha kicsi a sérvkapu, akkor erre nagyon kicsi az esély. Legjobb, ha kezelőrvosával- aki segít majd a fedeztetés, vemhesség és szülés körül- átbeszélik, hogy mire kell figyelni, milyen körülményeket kell mérlegelni a műtét kapcsán.

jelige: medence szűkület
2012-10-24
Szép napot! Van egy macskánk Pickó, faluról került hozzánk január-február környékén...kb most töltötte az 1 évet, nem tudjuk biztosan. Balesete volt, mire hozzánk került már felépült a sérülésből...kicsit visszamaradottnak tűnt, de semmi bajt nem érzékeltünk nála. Most augusztusban egyszer csak nem tudott kakilni nem evett nem dorombolt, egész nap aludt, gyorsan elvittük állatorvoshoz, aki megállapította, hogy felgyülemlett benne a bélsár, amit nem lehetett már kihajtani belőle mert nem volt mellette bélgáz...a macsek addig ürített minden nap, mondjuk nem túl nagyot de azt hittük ez nála természetes mert elég kicsi volt. Mióta nálunk van szépen nőtt valószínű ezért jött elő a probléma.. szóval a doktor úr kiműtötte belőle a megkeményedett bélsarat..aztán hazakerült Royal Canin gyógytápot kapott, amiből sajnos csak száraz fajta van és megint bedugult szegény, visszajártunk vele folyamatosan, ismét nem jött ki neki természetesen így kimosták belőle, utána kiderült, hogy valószínű nem jól forrtak össze a csontjai és medence szűkülete van, ujjnyinál vastagabb székletet nem nagyon tud kipréselni magából. Végre hazahozhattuk véglegesen, annyit mondtak, hogy heti 1x hajtsuk meg amúgy kaphatja azt amit eddig evett. Az a probléma, hogy néha most is bent reked egy kicsit a széklete és csak paraffinolajjal(amit a hajtásra javasoltak) illetve beöntéssel jön ki. Nyilván ez így nem állapot, gondolom az etetésén is kéne változtatni, de az egyik oldalon ezt olvasom a másikon meg azt. Milyen fajta tápot kapjon(pl.: amiben sok a rost vagy amiben kevés?)? Illetve Ön szerint meg lehet valahogy műteni (a csontokat, vagy a belet szűkebbre szabni vagy nem tudom)? Egyelőre sajnos nem tudjuk elvinni ilyesfajta műtétre, mert a kimosás illetve előtte a műtét eléggé padlóra küldött minket anyagilag, de ha tudom, hogy van esély műtét során rendbe hozni, akkor mindenképpen gyűjtünk rá. Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Nem egyszerű kérdéssel fordult hozzám. Alapos kivizsgálás és főleg a röntgen, kontrasztos röntgen vizsgálat kell, hogy megelőzze annak az eldöntését, meg lehet-e műteni a cicust, amit a legjobb, ha ortopédiában jártas sebész kollégánál végeztet, aki majd az árakról is tájékoztatást tud adni.

A táplálkozást illetően mindenképpen a magasabb rosttartalmú, nedvesebb tápok felé kellene elmozdulni, kifejezetten bélsár lazító a kevés! tej, egy-egy kávéskanál paraffin olaj a táphoz keverve, a nyers csirkemáj (huzamosabb ideig nem etethető!), de ahogy Ön is látja, inkább egy jól sikerült műtét hozhat végleges megoldást!

jelige: Shaaba
2012-10-22
Tisztelt Doktor Úr! Van egy kilenc éves nőstény Bordeaux-i dogom és két napja nem nagyon eszik. Még a felét sem a szokásos mennyiségnek. Viszont nagyon sokat iszik. Ez egyedi gond lehet, vagy már túl öreg? Úgy tudom kb tíz évig élnek. Köszönettel, Balázs

Kedves Gazdi!

Biztos, hogy nem! Sürgősen állatorvosi segítségre van szüksége, lehet lázas, lehet gennyes méhgyulladása (ha kb 4-6 hete tüzelt), veseelégtelensége, cukorbetegsége, hormonzavara,stb.

Az öregedéssel együtt természetes, hogy több a betegség, de egyik napról a másikra nem öregszik meg senki, ráadásul a nagyit, a dédit is orvoshoz visszük, ha hirtelen elmegy az étvágya, elnézést a hasonlatért.

jelige: Borisz
2012-10-22
Tisztelt Dr. Úr! Van egy 3éves peterbald kandúr cicám. 10 hónaposan ivartalanitva lett. Kölyökkorában átesett egy macskanáthán. A problémám az lenne hogy mindent kihány , habzsolva eszik. Naponta többször kap kevesebb tápot. de általában megeszi majd pár órán belül kihányja. Többször váltottunk tápot. Most nagyszeműt kap igy a hányások ritkultak, de nagyon sovány kivan minden csontja alig van rajta izom/husi.Voltak vizsgálatok de mindig azt mondják bélgyulladás: erre antibiotikum és probiotikum van neki felirva. Semmi javulást nem látok. Mit ajánl mivel tudnám kicsit feljavitani erősiteni, roborálni? Köszönöm

Kedves Gazdi!

Nagyon fontos lenne tudni, hogy milyen vizsgálatok voltak és ezeknek mi volt az eredménye. Szerintem jól teszi, ha nem elégszik meg a bélgyulladás diagnózissal, mindenképpen tovább kell vizsgálódni. Vértesztek, bélsár vizsgálat, röntgen,kontrasztos röntgen, ultrahang, ha kell bélbiopszia, allergia tesztek, stb. A roborálás nem lenne elég magában- hiszen azért sovány, mert nem tudja hasznosítani a táplálékát- a hányások okát kell megtalálni!

jelige: szív
2012-10-24
Szeretnék tájékoztatást kérni hogy ezen lelet alapján kijelethető e hogy a kutya dcm ben szenved. (symptoma) Hallgatózással arrythmia állapítható meg. Latero-leterális és dorso-ventrális rtg felvételt készítettünk. A natív felvételen megnagyobbodott szívárnyék látható, a szív csúcsa lekerekedett. A VHS számítás erednménye a következő: Hossztengely: 14cm, 6 csigolyahossz Szélessége 10.5 cm, 5 csigolyahossz A számított VHS érték 11, a szakirodalmi adatok szerint 10,5 érték felett szívmegnagyobbodásról beszélünk! Volt egy másik vizsgálat is vérteszt. T4 17,5 nmol/L referencia érték 17,0-54,0 Tireoglobulin ellenagyag: negatív TSH kutya : < 0,3ng/ml referencia érték <0,5 Hemolízis:++ Iktweusz: normal Lipaemia: normal Mivel a csökkent pajzsmirigy müködés kihathat a szív viselkedésére, ez lehet e az eltérés okozója, vagy a kutya állapota a DCM re irányul. Hamarosan további, UH, s EKG vizsgálatok is elkészülnek. KÖszönettel a választ

Kedves Gazdi!

A dilatatiós cardiomyopathia kórjelzésénél a kórelőzmény (fajta, ivar, életkor) és a fizikális vizsgálat leleteiből valószínűsíthető. A röntgen vizsgálat nem kórjelző értékű, mert a szívmegnagyobbodás más szívbetegségekre is jellemző (hypertrófiás cardiomyopathia, pericardiális folyadékgyülemmel járó kórképek). VHS érték (vertebral heart score=csigolya:szív arány) azért fontos, mert a különböző nagyságú kutyáknak nyilván nem egyforma méretű a szíve- a csigolyák méretéhez kell viszonyítani. Ahogy azt Ön is említi, a VHS érték 10,5 felett már megnagyobbodott.

A DCM biztos diagnózisához majd a szívultrahang vizsgálat után juthatnak, ez a biztos kórjelző.

A DCM kialakulását a látens, vagyis klinikai tünetekben még nem megnyilvánuló hypothyreózis is hozzájárulhat, ha a szívultrahanggal pontos diagnózishoz jutnak, akkor érdemes endokrinológiai szakrendelést felkeresni, mert a pajzsmirigy alulműködésének kimutatása nem egyszerű, a vérvizsgálat mellett egy sor egyéb kiegészítő vizsgálat is szükséges lehet.

jelige: hianyzik
2012-10-22
3 napja egyik percrol a masikra a 4 eves husky kutyam rangato gorcsos rohamot kapott, habzott a szaja, allatorvoshoz vive,mergezesre gyanakodtak mert nagyon hig volt a vere, 43fokos laza.3napig tartottak bent fojamatosan kapta a Kvitamint a rangatas 12oraig tartott.azutan semmi reakcio csak fekutt.tenap mar fel emelte a fejet, de ma reggelre kimult.nem tudtak meg mondani hogy milyen fajta mergezes lehetett.Sreretnem tanacsat kerni hogy esetleg lehetett e mas is a mergezesen kivul mivel az udvaron kivul nem jart, es semmi fele mereg nincs a haz korul.

Kedves Gazdi!

Szívből sajnálom a kutyust és együttérzek a veszteségükben.

Kérdésére egy szakszerű diagnosztikai kórboncolás adhatna választ, amit a legjobb, ha az Állatorvostudományi Egyetem Kórbonctani tanszékén végeztet el az ember, ha még van rá lehetőség. Enélkül sajnos csak találgatni lehet.

jelige: edina
2012-10-22
Jo estet&amp;#33; Egy par napja cica nyavogast hallottunk a padlasrol(mi nem tartunk cicat) 3 kismacskara talaltam, nagyon sokat sirnak ezert ugy gondolom hogy az anyjuk elhagyta oket vagy esetleg elpusztulhatott. csak egy cicat tudttam megnezni ugyanis a tobbihez nem ferek hozza a padlo alatt vannak. ez az egy elegge le van gyengulve de a szeme nyitva van,probaltam innyekcioval etetni tehentejjel de eleg nehezen megy. szerintem el fognak pusztulni de en is teljesen tehetetlen vagyok.

Kedves Kérdező!

Nagyon sajnálom a kismacskákat. Nehéz mit mondani, sok erő és energia egy pár hetes csöppség felnevelése, de ha érez hozzá elég erőt, akkor azt tanácsolom, hogy amint lehet, tehéntej helyett állatpatikákban kapható macskatápszert próbáljon adni, és minél hamarabb lássa állatorvos a kiscicát.

A kóborcicák élete nem éppen fenékig tejfel, az ember ha belelát, szembesül az élet kérlelhetetlen, rideg törvényeivel és elfacsarodik a szíve. Ha befogadják a csöppséget és sikerül életben tartani, biztosan hihetetlen élményekkel gazdagodnak! A hosszú boldog cicaélethez fontos a féreghajtás, bolhairtás, és  7-8 hónapos korban az ivartalanítás.

jelige: egy aggódo kutyaimádó
2012-10-21
Tisztelt doktor úr, mult héten pénteken megellett a 4éves pincser szukánk,8 kolyokkutyus szuletett, viszont egy kiskutya nem tud szopni. 8 napja cumisuvegbol etetjuk az állatorvos ajánlotta tejjel, az orvos szerint nincs nyitott szájpadlása ami megakadályozná hogy szopni tudjon, a tudeje és a szive is rendben van. Viszont a probléma az hogy furcsa szurcsogo hangokat ad ki, az etetés után, eleinte 2,5 oránként most két napja már 3oránként etetjuk, éjjel is.. nagyon aggodom, mert evés után furcsaán szurcsog, az orrán át nem jon tej, sokat mozog nem találja a helyét és általában mindig olyan helyzetben helyezkedik el az anyám vagy társain hogy feljebb legyen a feje. Az orvos szerint megmarad, én mégis aggodom, mi lehet a gond? hogyan segítsek rajta? ma nyolc napos, de az elobbi etetésnél alig evett valamit a cumisuvegbol, a széklete normális (10 éve foglakozom tenyésztéssel), az anyja torodik vele, de ilyennel még nem találkoztam. Kérem adjon tanácsot. Idejét elore is koszonom. Radicsné

Kedves Gazdi!

A választ, hogy mi baja lehet, csak kiegészítő vizsgálatok (ultrahang, röntgen) után lehet megválaszolni, hiszen a kezelőorvosa mindent megvizsgált, ahogy Ön írja, amit szemmel, füllel lehetett- ezek nélkül csak találgatni lehet és Ön sem tud segíteni a gondos tápláláson kívül, amit már így is szerencséjére megkap.

jelige: szeretjük
2012-10-21
3 hónapos moszkvai kutyánk vizelete kristályos. Voltunk vele orvosnál és, enzim betegséget diagnosztizált. Amikor pisil sír és ez gyógyíthatatlan az orvos szerint.Kétségbe vagyok esve, mert egy hónapja él velünk és imádjuk, de lehet hogy el kell altatni az orvos tanácsára. Mit tegyek? Ez biztos diagnózis? Én nem értek hozzá. Várom a válaszukat és felkeresem, ha kell önöket is. Tisztelettel,köszönettel!

Kedves Gazdi!

Természetes, ha a legdrasztikusabb és véglegesebb elaltatás előtt mástól is szeretné hallani, hogy pontosan mi a baja a kiskutyának. Biztosan megnyugtatná, ha alapos kivizsgálás után (vizelet vizsgálat, röntgen, ultrahang, vérvizsgálat) hozhatná meg a döntést.

Nem írta meg, hogy pontosan milyen betegséget állapított meg kezelőorvosa a kiskutyánál. Ehhez elengedhetetlen a vizeletben található kristályok elemzése. (Cisztin kövesség, mely egy örökletes anygacsere zavar miatt alakul ki, esetleg urát kövesség, aminek hátterében a húgysav anyagcsere zavar áll?)

Legjobb tudásom szerint, ezen kórképek a megfelelő diétával és gyógyszerekkel megfelelően karbantarthatóak, tehát mindenképpen ajánlom a részletes kivizsgálást akár nálunk.

jelige: immunerősités
2012-10-21
kedves Doktor Úr&#33;8 éves cicámnak aki szövödményesen gyógyult meg a tüdőgyulladásból azóta is sokat köhög ,fokozott a nyáktermelés küzd szeretném az immunrendszerét támogatni főleg ami a légzőrendszerre hat ,tudna ajánlani valamit? másik kérdésem kaptam egy immune sterngthener nevű imunerősitőt de nem tudom merjem adni neki vagy esetleg árthatok is vele?leirom az összetételét kérem segitsen eldönteni kaphatja e a cicám-van aki szerint káros összetevői is vannak-Hatóanyagok A-vitamin (például A-vitamin-acetát) 1000 IU C-vitamin (aszkorbinsav) 50 mg E-vitamin (mint di-alfa-tokoferol-szukcinát) 35 NE Szelén (a szeleno) 20 mcg Macskakarom Bark 100 mg Astragalus gyökér 50 mg Zöld tea levél 50 mg Reishi gomba micélium kivonat 31,25 mg Shiitake gomba micélium kivonat 31,25 mg Maitake gomba micélium kivonat 25 mg N-acetil-L-cisztein 5 mg Koenzim Q-10 2 mg Egyéb összetevők - kalcium-karbonát, zselatin, szárított marha Máj, természetes ízesítők, rizsliszt, magnézium-sztearát nagyon köszönöm a segitséget Éva

Kedves Gazdi!

Ha az Ön által említett immunerősítő az Only Natural Pet Immune Strengthener- ami kifejezetten kutyák-macskák részére készült, és betartja az adagolási útmutatót, akkor nem árthat, hiszen ez egy az USÁ-ban törzskönyvezett, szakszerűen összeállított készítményről van szó.

Hazánkban is számos ilyen készítmény van- állatpatikában tudnak segíteni ebben. (Minera cseppek, Immunovet, Aloe vera, Ginseng, stb.)

Fontos még kijáró macskánál a rendszeres féreghajtás (3 havonta), a jó minőségű táp, na meg a sok szeretet, ami köztudottan jó immunerősítő!

<< <  123 / 470 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.09.22
2016. szeptember 21-én este került hozzánk ez a kutyus. Kb. 3 hónapos, kan kutya, talán újfundlandi keverék lehet. Mikrochip nincs benne. Budafokon, a Felső Sas utcában találták. Elsősorban eredeti gazdáját keressük, a rendelőben személyesen (1221 Bp. Kossuth L. u. 52.) vagy a 06 1/229-3865 telefonszámon várjuk a tulajdonos jelentkezését. Köszönjük!
2016.09.08
Marcipán a nevem, elmúltam 10 éves, sürgősen szerető gazdit keresek, illetve, ha lehetőség van, ideiglenes gazdit, amíg nem lesz gazdim, reménykedem, hogy hamarosan lesz!!! Sajnos haláleset miatt keresek új szupergazdit! Volt egy barátnőm, Szamóca, együtt éltünk, neki lett már gazdája. Egészséges vagyok, picit nagyobb stramp yorkie:) Sajnálatos dolog történt, mert nyáron új gazdiknál volt, kertesházban, hamar megszokta, nagyon szeretett ott lenni, de mindenféle indokkal vissza akarták adni, azt mégsem, azt megint… az lett a vége, hogy mire már végre otthon érezte magát ott, visszaadták mivel a hölgy elvesztette a munkáját:( és nem szépen adták vissza, finoman fogalmazva! Szereti a kertet nagyon, bár lakásban élt 9 évig, szelíd nagyon és zseniális a személyisége, nyilván szereti a paplanokat ágyakat, de ha rászólnak, akkor nem megy föl rá, a gyerekeket imádja, visszahúzódóbb és komolyabb úriember, de ha valakiben megbízik és megszereti, akkor örökké szeretni fogja! Megeszik mindent, zöldségeket is hála, a kutyatápokon kívül. Nincs ivartalanítva még. De meg lesz oldva. Soha senkit sem harapna meg, eddig sem tette, ezután semfogja:) Nagyon jó házörző! Figyel, és mindent meghall:) Köszönöm kedves emberek, szeressen valaki... Vau! Telefonszám: 06-20-917-8021
2016.08.20
4-5 hónapos fekete kislány cica oltva, féregtelenítve várja szerető gazdiját. A kiscicát augusztus 7-én találtuk a Péter Pál utcában. Nagyon bújós, szeretetéhes és alkalmazkodó.