Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: aggódom 3.
2009-11-09
Köszönöm a kedvességét és a válaszát!! Ha nem gond majd tájékoztatatom önt mi lett a vizsgálat eredményéről
Sőt, megköszönöm, ha visszajelzést kapunk a kutya eredményeiről, sorsáról.
jelige: desy
2009-11-09
4 éves beagle kutyusom már 3 éve minden évben lefial,köszönhetően a sok utcán kóborló kutyának akik sorra beugrálna hozzá.Sajnáltam eddig kipakoltatni,viszont a kiskutyák elég nagy nyűggel járnak.Nemrég tüzelt és most úgy látom mintha újra pocakos lenne.Valahol azt hallottam,hogy ebben az állapotában könnyebb és lehetséges a műtét.Önnek mi erről a véleménye? köszönettel
Azon nem csodálkozom, hogy a nem ivartalanított szuka (és kérői) megtalálják a módját a párzásnak, ez meglehetősen gyakori. Köszönhető ez a valóban sok kóbor ebnek, a hiányos kerítésnek és annak, hogy eddig sajnálta a kutyát ivartalanítani. A vemhes kutyát is meg lehet műteni, nem sokkal bonyolultabb és megterhelőbb a műtét számára, mint nem vemhesen - csak annyi a különbség, hogy a petefészkek mellett a vemhes méhet is el kell távolítani.
jelige: aggódom 2.
2009-11-09
Tisztelt Doktor úr!!! Köszönöm a válaszát. A levelem valóban hiányos volt. A szuka kutyám aki elég korán ellet 10 db kölyköt hozott a világra. Ebből az állat orvos tanácsára csak csak négyet tartottunk meg. A kölykök szépen meg nőttek már nincsenek nálunk. Folyamatosan állat orvosi megfigyelésen voltak így meg kapták a meg felelő védő oltásokat és féregtelenítve is lettek. A leendő gazdájuk már így vitte el őket. Engem csak az aggaszt hogy a vizelések alkalmával vér cseppet vettem észre a kutyánál. Az állat orvossal meg beszéltem hogy vizsgálja meg őt!!!Ez a napokban meg fog történni. Remélem semmi nagyobb gond nem lesz mert nagyon szeretem a kutyámat.
Egészen másként, kevésbé ijesztően fest 2. levele ... A vizeletben ill. vizeléskor látható vércseppek ettől függetlenül nem aggálymentesek. Ha elfogadja a tanácsot, a vizgsálatot nem otthon kéri, hanem egy felszerelt rendelőben részletes fizikális vizsgálatokkal, hüvelytükrözéssel, vér- és vizelet vizsgálattal és esetleg hasi ultrahanggal együtt. Így valóban kiderülhet a tünet oka és az is, hogy mi a teendő. Korábbi válaszlevelemben felsorolt betegségek közül lesz a legnagyobb valószínűség szerint az Önök kutryájának baja is.
jelige: bigike
2009-11-09
tisztelt DrBalogh Lajos dr ur.Már nagyon sok levelet váltottunk.és valójában az történt amit ön leirt.Háromszori leszivás után /vérömleny/ megmütötték a kutyusom fülét.tiz napig volltak a tanponok a fülében szépen felkötve.tiz nap mulva mentünk varratszedésre,a hosszanti vágás még nem gyogyult be /betadinnal kezeltem és még öt napig rajta volt a gallér is.most levettem a gallért és nem vártam hogy nagyon szép látvány tárul elém de ez megrémisztett.meg van dagadva a füle ,és sirás nélkül alig tudom leirni szerintem megint telitödik.már elfogy az energiám.egy hónap alatt négyszer volt bóditva egyszer altatva.Mit tegyek?ö már öreg nem lehet hozzáérni ha visszaviszem megint bóditják.és minek.hányszor kell még ezt végig csinálnom.molnárné
Szerencsés esetben a leírt vérömleny műtét egyszeri elvégzése után végleges megoldás születik. Ahogyan a korábbi leveleimben is írtam, a háttérben esetlegesen zajló hallójárat/közép/belső fül gyulladás diagnosztizálása és gyógyítása is fontos lehet - hioszen lehet, hogy ez tartja fenn az állandó fejrázást.
jelige: Labi kutyus
2009-11-09
5 hónapos labrador kutyánk kb. egy hete folyamatosan tüsszög. A kutya hangulata jó, játszik, nem levert, csak a tüsszögés és enyhe orrfolyás észlelhető nála. Most már a kutyát is zavarja a tüsszögés, és nagyrészt a száján veszi a levegőt, mint a náthás ember, ha eldugul az orra. Kell -e ebben az esetben orvoshoz vinnünk, vagy meggyógyul magától? Nátha ez, vagy valami más lehet? Esetleg ha nem kell orvoshoz vinnünk, akkor van-e vmi, amit tehetünk,hogy gyorsabban meggyógyuljon? Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel:
Lehet a tünetek hátterében akár az Ön által említett felsőlégúti fertőzések enyhe formája is - bár amint írja egy hete tart, és nem javul, hanem súlyosbodik a helyzet. Ezenfelül lehet súlyosabb, akár vírusos, akár bakteriális hátterű fertőzés is a háttérben (teljes a kutya védőoltás sora?), allergia, vegyi irritáció, idegentest, fekély ... és számos egyéb betegség is. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni az okot. Ezután a teendőket is megbeszélhetik.
jelige: kullancs
2009-11-09
Tisztelt Doktor Úr! Kutyusomban kullancsot találtunk, szerintem időben mert még nem hiszem hogy nagyon megszívta volna magát. Évente oltatjuk kullancs ellen is, sajnos már 2 kutyát vesztettünk el kullancs miatt.Orvos vette ki, de szerintem benn maradt a feje. Imizol injeciót kapott. Ez kb. 1 hete lehetett, most egy kicsit piros a környéke, látni is ott még valamit a közepén. Kérdésem, lehet-e ezek után is baja a kutyusomnak? Vagy az oltás védettséget biztosít? A kedve jó étvágya van, láza nincs. Köszönettel
Kullancs ellen nincs védőoltás. Kullancs ellen nyakörvek és cseppek széles választéka áll rendelkezésre a vérszívás megelőzésére. Kullancsok 3-féle betegséget (babéziózis, Lyme, vírusos agyvelő/agyburok gyulladás) terjesztenek kutyában, és a 3 felsorolt betegség többféle megjelenési formában létezik. A 3 betegség közül egyedül a Lyme borreliózis ellen lehet védőoltással megvédeni a kutyákat - gondolom ezt a védőoltást kapta az Önök kutyája is. A Lyme-kór tehát valószínűtlen, ettől függetlenül a babéziózis és a vírusos agyvelőgyulladás lehetősége még fennáll. A tanácsom ezért nem lehet más, minthogy bármi (!) újdonságot, rendellenességet, szokatlant észlel a kutyájával kapcsolatosan, akkor mielőbb vigye el állatorvosához és tájékoztassa a kullancs incidensről is.
jelige: Mimike
2009-11-09
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő ! Van egy 18 és fél éves, ivartalanított nőstény macskám. Lakásban tartott, a szabadba nem jár ki, legfeljebb az erkélyre néha, de nem szökik el. Már több mint egy hete nem eszik, semmilyen ételt nem fogad el, még a kedvenc konzervjeit se. (Whiskas és egyéb macskafinomságok) Napról napra kevesebbet evett, most már végképp semmit, csak vizet iszik, de azt sűrűn. Reggel mindig pépes konzerveket kapott, Este 7-8 óra körül pedig száraz „macskaropit”, és naponta 2-szer friss vizet. Ha kikövetelte, az ebédemből, vacsorámból is adtam neki. Most-már belediktálni se tudom, elfordítja a fejét. Eleinte nyers sertésmájat - csirkemájat elfogadott egy keveset, most már azt se. Próbálom beleerőszakolni kiskanállal a Calo-pet nevű vény nélkül kapható vitamint több-kevesebb sikerrel. Először a lábára kentem, hogy majd lenyalja de ez már nem válik be mert beletörli a bútorszövetbe. Ugyanez az állapot fordult elő augusztusban, mikor egy hétre elutaztunk és egy ismerősünknél helyeztük el akinek több macskája is van. Ott csak a nyers májat volt hajlandó megenni. Mikor hazahoztam, a vény nélkül kapható Calo-petet adagoltam neki (amit az állatorvosa javasolt,) és májat és fokozatosan visszatért az étvágya olyannyira hogy még a szokásos adagját is kevesellte. Most újra ez van. (Orvosa azt mondja, öreg állat, nem ehetünk helyette.) Ez a válasz nem elégít ki, de nincs annyi pénzem, hogy mindenféle vizsgálatnak alávessem. Kiskanállal bele erőltetem valahogy a Calopetet, meg esténként az insure HN nevű gyümölcsízű táplálékkiegészítőt a szájába fecskendezve apránként. ( Igaz, ez ember számára készült, de a szomszédom macskájának állítólag használt.) Még a friss macskafüvét se rágcsálja. Elvétve öklendezik de nem hány, hiszen nem eszik, már nem rágcsálja a száraz virágot sem, a lenyelt szőrök eltávolítása miatt, sőt már nem is mosakszik. Abszolút depresszív. búskomor, nem nyávog, félrevonul. Látszólag nem szenved, nincsenek fájdalmai. Már nem embriófekvésben alszik, ahogy szokott, hanem ülőhelyzetben lábai maga alá húzva fejét előre hajtva gubbaszt. Nem tudom jelent - e ez valamit. Az orra száraz, de nem fúj, nem agresszív, a párommal szemben sem, akit elfogad de nem kedvel, mert nem enged meg neki mindent mint én. Most már hagyja magát neki is megsimogatni, pedig ez ritkaság. Még annyit, hogy a szokásos védőoltását tavaly kapta meg. Ez ha jól tudom, féreg elleni oltás. Mivel nem jár ki, az orvosa szerint nem szükséges veszettség elleni oltás. Nem tudom mit csináljak vele, tudom, hogy öreg állat már, de nem szeretném ha elpusztulna még. Erőnléte fokozatosan csökken, már az ágyra is csak néha mászik fel. Remélem jelenlegi állapota még nem a fokozatos végső leépülés jele. Vissza adható még az étvágya és az életkedve? Várom szíves válaszát.
Hogy visszaadható-e még az étvágy és az életkedv? Ezt egyetlen módon lehet(ne) kideríteni, mégpedig az öreglány részletes vizsgálatával (fizikális vizsgálatok, vér-, vizelet vizsgálatok, képelkotók ...). Ha ezt végérvényesen kizárta, akkor nem lehet válasz a kérdéseire. Nem ismerek az Ön által leírtakon kívül egyéb otthoniházi praktikákat amivel egy öregedő, legyengült szervezetben egy kitudjamilyen betegség kezelhető, meggyógyítható lenne.
jelige: nyulas kérdés az apróhirdetések között
2009-11-08
A nyúlamnak vörös a szeme. Mi tévő legyek? A neten találtam egy képet egy hasonló nyúlról és ott azt írták, hogy emberre is terjed. Valaki segítsen! Rakok fel egy képet róla. A választ a snowpearl@freemail.hu e-mail címre küldjétek. Előre is köszönöm.
Az apróhirdetés rovatot nem gyakran figyelem, mivel a kérdéseket az állatorvos válaszol rovatba várjuk ... Legközelebb, ha kérdése van az adatlap kitöltésével a rovatba küldje el azt, kérem. A neten fogalmam sincs hogy ki miféle betegséget „diagnosztizált” a fénykép alapján, én ezt nem tudom megtenni. Annyi világosan látszik, hogy az elváltozás akár myxomatózis (védőoltással megelőzhető, de egyébként gyógyíthatatlan és bejelentési kötelezettség alá eső betegség) is jelentkezhetett a nyúlon. Emellett lehet fibrózis, korábbi sérülés hegesedése a képen és ha a szem valóban vörös (mindkettő az?!) az akár lehet a szemhéj elváltozással összefüggő, vagy atól független (kötőhártya gyulladás, pastörellózis ...) dolog is. Hogy mitévő legyen?! Mielőbb vigye el a nyulát állatorvosához és kérje részletes kivizsgálását. Ha ezzel már esetleg elkésett, vagy a ez a nyúl már menthetetlen, akkor a legközelebbi bármilyen állatával az első szokatlan dolgok, tünetek megfigyelésekor első dolga ne a net böngészsése legyen, hanem induljon állatorvosához. Sőt bármuilyen élőlény bezserzése előtt (!) jól teszi, ha ugyanezt teszi.
jelige: aggódás-uszkár
2009-11-08
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 12 éves nőstény uszkár kutyusom. Múlt héten vasárnap este húzta a lábát, hétfő este már nem tudott ráállni, inni rendesen iszik és étvágya is van. Kedden elvittük dokihoz, adott neki injekciókat, illetve Ketofent, amiből naponta felet kell adni neki. Pénteken visszavittük, ugyanis még mindig nagyon gyengék a lábai, nem tud ráállni. Újból megvizsgálta az orvos, vélemény szerint nem bénult le a lába, ugyanis érzékeli a reflexeket, és a injekciónál is morgó hangokat adott ki. Újból kapott Ketofent illetve Karsivant. Azt mondja az orvos, hogy nem lenne oka arra, hogy ilyenek legyenek a lábai, kicsit lehetséges hogy elhagyja magát. Ön tudna-e valami javaslatot mondani, mitől lehet mindez? Válaszát előre is köszönöm!
Abban van igazság, hogy kistestű, érzékenyebb, emberhez jobban kötődő kutyák korábban, kevésbé súlyos elváltozásokat is jeleznek, mint más (nagytestű, fáldalmat jobban toleráló, kevésébé kötődő) társaik - de ritka, hogy csak színészkedés lenne a sántaság, pláne a 3-lábazás hátterében. Ha az első fizikális vizsgálatok alapján nem lehetett megtalálni a kutya tüneteinek az okát, ráadásul a tüneti kezelés nem segít, akkor természetesen ismételt részletes vizsgálatok (fizikális vizsgálatok, neurológiai vizsgálat, laborvizsgálatok, képalkotók ... akár 3D képalkotó vizsgálatok is) szükségesek ahhoz, hogy kiderülhessen a tünet oka. Hasonló tünetekkel járhat akár a csont/ízületek, akár az idegrendszer gyulladásos-, elfajulásos-, daganatos betegségeinek sokasága is. Kitalálni nemigen lehet a dolgot, de kivizsgálni, azt igen.
jelige: Dénes
2009-11-08
Tisztelt Doktor Úr! A spánielem 13 éves. 2 éve agyvérzése volt, amiből szinte teljesen felépült. Tanácsolta az orvos, hogy kerüljük a stresszhelyzeteket, a minap orvoshoz kellett vinnem gyomorbántalmak miatt. Azóta rohamok törnek rá szédül, elhomályosul a tekintete, mintha görcs húzná a végtagjait. Egy ideje rendszeresen karsivan és milgamma tablettát szed, most nootropilt és tegretolt szed. A rohamok kb. 20 mp-ig tartanak, utána teljesen rendben van... Kérem adjon tanácsot mit tehetnék érte!? Köszönettel és tisztelettel:
Nem kizárt, hogy 2 éve agyvérzése volt a kutyának, sőt biztosan így volt, ha ezt CT-vel, vagy MRI-vel igazolták - de meg kell mondjam, hogy egy sereg, kutyákban sokkal gyakoribb központi idegrendszeri betegség (agyvelő-, agyburok gyulladás, hallójárat/belső fül gyulladás, vírusos betegségek, tályogok, daganatok, epilepszia ... szív- és érrendszeri, máj betegségek ...) is okozhatták már 2 évvel ezelőtti is a tüneteket. A mostani teendő is egyértelmű. A kutya részletes vizsgálatával (fizikális vizsgálatok, neurológiai/epileptológiai vizsgálatok, vér-, vizelet vizsgálatok, műszeres vizsgálatok - benne akár 3D képalkotók ...) lehet kideríteni a kutya tüneteinek az okát. Ha ez megtörtént akkor van esély a pontosabb esélylatolgatásra, megoldásokra. Ha ez nem történik meg, akkor marad a találgatás, feltételezéseken alapuló tüneti kezelgetések ...
jelige: mariann5
2009-11-08
Tisztelt doktor úr! 1 bepisil és bekakil a kutyám és voltam már orvosnál is nem e van valami rendeleneség de nincs semmi vele egy nap háromszór is levan vive mindig kb ugyan abba az időben és most egy éves amikor bepisil mindig belenyomjuk az orrát a pisijébe vagy a kakijába és újságal kikap egy nap csak egyszer adunk neki enni este és reggel visszük utána ki.elöre is nagyon köszönöm a válaszát és remálem van megoldás a gondomra de még sajnos van egy gondom 2 elöször két kutyám volt fiu meg egy lány csak a fiut elütöte egy kocsi most egy hónapja egyedül marat a pisis kislány kutyám de elkezdet nyüsziteni fojamatosan adig soha nem nyüszitet amikor a másik kutya is megvolt pedig szabadon van a lakásban és nem olyan sok időt csak reggel 7 töl délután háromig de az idő alat bepisil bekakil még az ágyra is és ha valahol hal valamilyen hangot kintröl akkor folyamatosan nyüszit és nem hagya abba már a lakokat kikészitete a kutyus kérem segicsen mert már nembirom ezt az álapotot de amikor a lakásban vagyok nem sir csak alsik mindig pedig mindene van a kutyusnak pl ruha játék a legjobb eledelparfüm stb...köszönöm válaszát és türelmét Mariann:(
Biztosak csak akkor lehetünk abban, hogy nincs betegsége, rendellenessége a kutyának, ha nem csak „voltak állatorvosnál”, de ott részletes vizsgálatok (kórelőzmény felvétele, fizikális vizgsálatok, vér-, vizelet-, széklet labor, esetleg képalkotók ...) is készültek. Ha ezen eredmények mind negatívak, akkor nem kizárt, hogy valóban „csak” tartási/nevelési hiba és/vagy következményes viselkedési zavar áll fenn a kutyánál. Ha szervi baja van a kutyának, akkor természetesen csak ennek a kezelésével lesz megoldás. Ha az utóbbi okozza a bajt a kutyánál, akkor is állatorvosa tud segíteni a tartási/nevelési tanácsokkal és esetleges gyógyszeres kezeléssel. Van, hogy a lehjobb eledel, fekhely, játék, parfüm (?!?, remélem a D.A.P. feromon hatóanyagtartalmú szerről beszél ...) sem pótolja a hozzáértést, szeretetet és ráfordított időt.
jelige: aggódom
2009-11-08
Augusztusban elett a szuka német juhászom Azóta kb három hetet ha pisil vér cseppet veszek észre a vizeletében!
Jogosan aggódik - hiszen az adatlap szerint ráadásul a szuka fiatal (6-12 hónap közötti életkorú) azaz első tüzelése alkalmával párosodott. Ne aggódjon meddő módon otthon, hiszen a kutyát állatorvos nem vizsgálta, semminemű kezelést nem kapott. Rövid leírásából az is hiányzik, hogy miként sikerült az ellés, hány hulla, hány élő magzat született és mennyi él mostanra. De nem is lényeges ... A szuka mielőbbi részletes állatorvosi vizsgálatra (fizikális vizsgálatok, hüvely tükrözés, vér-, vizeletvizsgálatok, hasi ultrahang ...) szorul. Ha kiderült, hogy mi okozza a vérzéses tüneteket (hüvely-, méhsérülés, magzat vagy burok bennmaradás, hüvely-, méhgyulladás, hólyag gyulladás ...), akkor lehet az esélyekről és megoldásokról beszélni. A kutya tenyésztéséhez alkalmas és felkészített teyészállat, felkészült gazdik és megfelelő körülmények kellenek. Ha ezekből akár csak egy is hiányzik (ebben az esetben nyilvánvalóan egynél több hiányosság felmerül), akkor a szukák ivartalanítása ajánlott. Honlapunk Publikációk és Tudnovalók rovataiban még olvasht a témában.
jelige: aggódás-beagle
2009-11-06
Van egy 1 éves kan beaglem.Tegnapi nap kiskutyám nyüszörgő hangokat adott ki magából(olyan hangokat mint mikor kiskorában otthon hagytuk,vagy ha ételt szeretett volna ”kunyizni”)elvittem állatorvoshoz egyből,ahol azt mondták,se láza,se semmi olyan problémája amit kívűről meg tudnának állapítani.De velami nincs rendben!Kutyám,rossz kedvű,bágyadt és egyfolytában alszik.Lemenni sem szertne,széklete már 1 napja nincsen,és furcsa amikor pisil.sokáig pisil és nem emeli fel a lábát.Eszik és iszik is.Kérem segítsen,mert az én kutyám egy hiperaktív kiskutya volt.....
Az gyakran előfordul, hogy „kívülről” nem látszik a betegség - ezért szokás részletes fizikális vizsgálatokat, vér labort, és esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokat végezni. Ezek után már kiderülhet a baj és az is, hogy mit lehet tenni ellene. Természetesen mindezekkel állatorvosa is tisztában van, ezért, szerintem nincs más dolga, minthogy értesíti őt a kutya állapotáról és kéri a részletes vizsgálatokat. Ha ez helyben nem megoldható, akkor el kell vinni a kutyát egy jól felszerelt kisállat rendelőbe.
jelige: fülkopírozás
2009-11-05
van egy amstaff kis kutyusom es kupiroztattni szeretnem a fülét 10 HETES mennyibe kerulne ? KULDTEM KÉPET AZ APUKÁJÁROL HASONLOFULET SZERETNEK NEM TUL NAGYOT ES HEGYEST VALASZUKAT ELORE IS KOSZONOM
Kérdésével 2 alapvető probléma van. Az egyik az, hogy a hatályos Állatvédelmi Törvényünk nem támogatja a kozmetikai célú műtéti beavatkozásokat. A másik pedig az, hogy ha akarnék, akkor a műtéti módszer, felhasznált anyagok (varróanyagok, altatószerek, antibiotikum, fájdalomcsillapító, kötözőanyagok ..) úgy 15 és 40 eFt közötti összeget is tudnék kalkulálni. Az egyértelműség kedvéért leírom, a mi rendelőnkben nem végzünk fülkopírozást. Sajnos nincs kétségem, hogy az én válaszom mellett lesznek „értékelhető” ajánlatai is és tartok tőle, hogy a leginkább gazdaságos megoldást választja. Legyen benne biztos, hogy a legolcsóbb egyben a legigénytelenebb, a kutya számára legtöbb veszélyt és kétes eredményt hordozó megoldás lesz.
jelige: furcsa viselkedés
2009-11-05
üdvözlöm!2éves nöstény kutyám a kanoknál jól ismert”szexuális” pózt csinálja.(mint amikor a kan hátulról fedez).nem csinálja sokszor csak elég ritkán.nekem furcs,miért csinálja?nem ivartalanított.még nem tüzelt 2 éves kora ellenére.vagy csendes tüzelése van?köszönöm!
Teljesen egészséges, nem tüzelő szukák is mutathatják az Ön által furcsának talált jelenséget - imitálhatják a kanok szexuális viselkedését. Főleg aktív, kipihent, domináns szukák mutathatnak ilyen viselkedést, kanok hiányában. A hasonló viselkedés gyakrabban illetve nagyobb eséllyel fordul elő az egészséges, domináns szukák tüzelési ciklusában, és hermafroditizmus vagy petefészek ciszta/daganat jele is lehet a megfigyelt jelenség. Kérje meg állatorvosát a kutya vizsgálatára, és amennyiben teljesen egészséges a szuka - akkor legfeljebb megbeszélhetik az ivartalanítás időpontját.
jelige: álvemhesség
2009-11-04
11 éves kutyusomnál álvemhesség jelentkezett kb. 3 hete. A véredménye és az ultrahang nem mutatott ki semmi elváltozást, négy napon át kapott injekciót, de sajnos nem tudom, pontosan mit. Már nem sír és járkál fel-alá, viszont még mindig nagyon lógnak a mellei és még mindig nem apadt el a teje. Az injekciós kezelés után Synulox tablettát kapott, ettől viszont hányt, így már nem kap semmilyen kezelést egy hete. Egyébként ugy tudom, a Synulox nem álvemhességre van, hanem bőrgyógyászati és légúti problémákra, igaz ez? Tudna javasolni valamilyen gyogyszert, amely megszüntetné a tejtermelést és a duzzadt emlőket, káros mellékhatások nélkül? A másik, amiben tanácsot szeretnék kérni: úgy tudom, az álvemhességgel nő a méh-és emlkőrák kockázata. Van esetlge olyan vitamin, táplálékkiegészítő, amely ez ellen véd, de nincsenek mellékhatásai?
Az álvemhesség kezelése hosszadalmas és összetett feladat. Az emlőmirigyek tejtermelését antiprolaktin hatású szerekkel lehet mérsékelni, a kialakult emlőgyulladást antibiotikumokkal, gyulladáscsökkentőkkel illik kezelni. Emellett igen fontos és gyakran elhanyagolt terület a kutya sok mozgatása, etetésének/itatásának visszafogása, pihenőhelyének/fészkének áthelyezése, játékainak-, kutya-, és macskabarátainak elkülönítése, a szeretgetés, símogatás csökkentése - mivel ezek a szag-, és taktilis ingerek igencsak segítenek a tejtermelődés kialakulásában, elmélyülésében. A kezelés időtartama sohasem néhány nap, hanem néhány hét. Nincs olyan vitamin és táplálékkiegészítő, amelyik a nem ivartalanított szukákon megelőzné, kivédené az álvemhesség, petefészek-, méh-, és emlő gyulladásos, cisztás, daganatos betegségeinek a kockázatát. Sajnos szinte bizonyosan az Önök esetében is az idős, betegeskedő szukát kell majd akár többször is megoperálni - mert nem került sor a fiatalkori ivartalanításra. Hasonló témákban még olvashat honlapunk Publikációk rovatában.
jelige: Mirca rejtélye 2.
2009-11-04
Köszönöm válaszát, és tudom, jóindulattal válaszolt. (Sajnos volt olyan oldal a neten, ahol kérdést ugyan lehetett feltenni, de válasz nem érkezett...) Öntől korrekt hozzáállást kaptunk, ezért hálás köszönet. Mircával kapcsolatban sok tanácsot kaptunk már. Hozzánk menhelyről került, 1 évesen, ivartalanítva. Egy ablaktalan pincéből hozta el a férjem, érettségi „ajándéknak”. Úgy láttuk, egészséges. (Előtte nem volt semmilyen kisállatunk.) Nagyon-nagyon kedves cicát ismertünk meg benne. Valószínűleg volt valamilyen balesete, mivel egy vizsgálaton kiderült, hogy a jobb arca érzéketlen, és a jobb szemére nem lát. Azelőtt állítólag soha nem volt lakáson kívül. Mi úgy szoktattuk, hogy télen benti, nyáron kinti életet él, bár nem merészkedik túl messzire innen, a társasházunk udvaráról. Eleinte nem volt beteges, aztán az első télen azt tapasztaltuk, hogy Mirca könnyezik, gyakran rázza a fejét, tüsszög, a jobb orrlyukából zöldessárga váladék ürül. Tavasszal csökkent az orrváladék, de kezdett feldagadni oldalt a nózija, egészen addig, amíg kifakadt, és genny ürült belőle. Begyógyult, de kezdődött elölről a feldagadás, gennyesedés. Sok állatorvos látta már, bódításban meg is műtötték, sok antibiotikumot kipróbáltunk, de csak a Dalacin segít. Ez be is gyógyítja 1-2 hétre. (Valamilyen tenyésztést is csináltak, ami alapján kizárták a többi hatóanyagot.) Eltelik ez az kis idő, és újra kezd feldagadni oldalt a nózija, újra Dalacin, és így körbe-körbe. Illetve télen inkább az orrváladékozás jellemző. Készült róla röntgenfelvétel és szövettan is. Ezek értékelése negatív. Javasoltak CT vagy MR felvételt, endoszkópos vizsgálatot is. Igazából tanácstalan vagyok, merre induljunk el. Szeretnénk, ha meggyógyulna a kis macsek, mert nagyon megszerettük őt. Elnézést a bőbeszédűségért, de szerettem volna pontosan tájékoztatni. Kérem, ha ezek alapján tud tanácsolni valamit, segítsen. Köszönettel:
Mi azért tartjuk fenn a rovatot, hogy minden kérdésre válaszoljunk. Ugyan van aki nem jól fogadja válaszainkat, jóval konkrétabb választ vár, vagy saját elgondolásait akarja visszahallani, de sokan megértik a műfaj korlátait és elfogadják véleményünket. A Mirca esetében fontos lenne tudni, a képlet a felszínen besüpped-e, vagy ellenkezőleg némileg kiemelkedik, növekszik-e a lézió, és hogy a széleken hámosodik-e, gyógyul-e a folyamat, van tapintható megnagyobbodott nyirokcsomó? A laboreredmények közül tudni kellene, hogy mik voltak a véreredmények (pl lényegesen emelkedett-e a fehérvérsejtszám, ép-e a máj-, vesefunkció, nincs-e jelen vírusos megbetegedés ...) valamint azt is, hogy a negatív citológia pontosan mit takar (nincs benne daganatsejt?, nincs benne baktérium? nem értékelhető a minta? ...). Ha a röntgenfelvételen nem látszik lágszöveti árnyék és a csonthártya, csontszerkezet ép - az jó jel. Nem tudom, hogy az évek óta húzódó tünetek esetében mikoriak a vizsgálati leletek. Ha nem frissek, akkor szinte bizonyosan új vizgsálatok kellenek. Ha ezekkel nem lehet diagnosztizálni a betegséget (ennek kicsi az esélye), akkor pedig indokolt lehet akár 3D képalkotó eljárás is a diagnózishoz.
jelige: szilvi691
2009-11-04
a francia bulldog kiskutyánk 11 hetes és nemakar felállni a füle a másik kérdésem a tacsink nagyon válogatos csak csirke farhátat enne mit adjak neki enni már nagyon sok félét probáltam semmit nem fogad el 14honapos. kan mind a kettö kutya válaszát elöre is köszönöm
A 11 hetes korú farncia bulldog fülállását állatorvosa tudja megítélni, hogy van-e esély a kívánatos forma elérésére, vagy ez kizárólag kozmetikai célú beavatkozással érhető el. Egy ilyen korú kutyát még 2 hetente vakcináznak és féreghajtanak. A legközelebbi alkalommal kérje ki állatorvosa véleményét a kölyök fülállásáról (is) és kérdezzen rá, hogy helyesen táplálják-e. Minden kutya, macska, ember válogatós lehet, ha van rá módja. Ha a fiatal kan fejlettsége, kondíciója megfelelő, tünetei pl hasmenése, székrekedése, hányogatás, vagy bármi egyéb nincs - akkor nem gondolom, hogy baj lenne. Állatorvosa tartási-, nevelési- és táplálási- tanácsokat is tud adni természetesen.
jelige: szőrhullás
2009-11-03
Labrador kan kutyám az utóbbi időben nagyon vedlik - ami talán még normális is lenne, mert nagyon tömött bundája van - viszont a hasán azt a részt, ahol kevésbé van szőr, állandóan nyalogatja, és itt a bőr piros, nem sebes, de nem is egyenletes a bőr ott. Mi okozhatja a problémát?
Primer bőrgyulladások (bakteriális és/vagy gombás eredetű), mechanikai sérülések, irritációk, tartási-, takarmányozási anomáliák, paraziták, allergiás betegségek, belgyógyászati és endokrin alapbetegsége .... sok-sok tucat betegség, rendellenesség okozhat szőr- és bőrtüneteket. Állatorvosa részletes vizgsálatokkal tudja szűkíteni a kört, majd megtalálni az okot. Ezután akár meg is gyógyíthatják a kutyát.
jelige: Microsporia
2009-11-03
Tisztelt Doktorúr! Kisfiamnál gombás bőrbetegséget (Microsporia) állapítottak meg, és a bőrgyógyász azt ajánlotta, mivel valószínűleg a macskáinktól kaphatta el, hogy kezeltessük az állatokat. Sem a macskán, sem a kutyán nem láttam ennek nyomait, mégse szeretném, hogy ismét megfertőzze a kisfiamat. Az állatorvos szerint ez mindenütt jelenlevő gomba, nem tud segíteni, tartsuk zárva az állatot. Ez majdnem megoldhatatlan. Hosszútávon biztosan nem zárok be több macskát és egy kutyát. Tudna valami kezelést vagy szert ajánlani? Várom szíves válaszát! Tisztelettel:
Az igaz, hogy egészséges macskák és kutyák egy része akár tünetmentesen is hordozhatja emberre is veszélyes gombákat - de az nem igaz, hogy ne lehetne tenni ellene. Semmi esetre sem az elzárás szokott eredményre vezetni. Állatorvosa akár a Biocan-M vakcinát is ajánlhatja megoldásként, vagy gombaellenes sampőonon kezelést, illetve a kettő kombvinációját is megtehetik.
jelige: álvemhesség
2009-11-02
Tisztelt Doktor Úr ! Kutyám augusztus elején tüzelni kezdett. Első tüzelése - most kb. 9 hónapos, talált kutyakölyök. Még mindig duzzadtak az emlői, pedig már 3 hónap eltelt.Voltunk orvosnál, ahol hormonkészítményt kapott ( pseudogravin ) - azt mondták, álvemhesség. Kérdésem : Okoz - e valamilyen mellékhatást ez a gyógyszer. Én nem merem ugyanis beadni neki. Milyen egyéb gyógyszerek vannak, ill. milyen hatásokra, mellékhatásokra lehet számítani. Melyik a leginkább javasolt, miért. ( találtam neten v.milyen galastop - kb . így emlékszem - nevű gyógyszert, ami nem hormonkészítmény, de az meg számomra olyannak tűnik, mint valamiféle agyi ingerületátvivő anyagokat , ill. egyéb agyban lezajló biokémiai elváltozásokat okozó gyógyszer, ami a kutyák viselkedését is befolyásolja )Meg lehet - e oldani ezt a problémát kutyabarát módon, gyógyszeres beavatkozás nélkül. Kicsit félek mind a pseudogravintól, mind a galastoptól - ezért, azért. Mi javasolt, mit tehetünk. Még egy apróság : tüzelését megelőző napon antibiotikumot kapott ( stomorgyl ) - okozhatta - e ez az álvemhességbe átforduló ,elnyúlt , (állítólag korai ) tüzelését. Illetve okozhatott - e nála magatartásproblémát. Keményebben fellép ugyanis a vele szemben agresszív kutyákkal, addig abszolút barátságos és meghunyászkodó volt velük. Válaszukat előre is köszönöm : greta
Azon nem csodálkozom, hogy első tüzelésén átesett, azaz felnőtté vált kutyája viselkedése némileg megváltozott, ez gyakran így szokott lenni. Az álvemhességgel az a gond, hogy ha nem kezelik, akkor könnyen emlőgyulladás, hyperpláziás elváltozás, akár a későbbiekben emlődaganat is kialakulhat. Az álvemhesség kezeléséhez a tejelválasztást gátló (antiprolaktin) hatású szerek mellett a kutya sok mozgatása, etetés/itatás korlátozása, búvóhelyének/vackának áthelyezése, játékok/babák elvétele is igencsak fontos és a kutyát kevesebbet kell szeretgetni, símogatni, mert ezek a taktilis ingerek is fenntartják, segítik a tejelválasztást. Ha állatorvosával valamiben nem ért egyet, akkor inkább javasolom, hogy beszéljék meg a dolgot, mert ilyen módon Stomorgyl és más antibiotikumok nem okoznak álvemhességet. Az álvemhesség kialakulásának oka az, hogy az ovuláció helyén maradt sárgatestek túls sokáig életben maradnak (perzisztálnak) és az általuk termelt progeszteron (vemhességi hormon) elindítja a kitőgyelést, tejelválasztást. Az első tüzelése után álvemhesség tüneteit mutató szuka várhatóan hajlamos lesz minden tüzelése után álvemhes maradni - márcsak ezért is ajánlatos lesz mielőbbi ivartalanítása. Hasonló témákban bővebben olvashat honlapunk Publikációk rovatában.
jelige: Rózi
2009-11-02
T. Dr. Úr Nemrég vett 1 éves szuka yorkimnak megállapították ,hogy 2es 3as szintű patellája van,nem sántít. mindenfélekép műteni kell? egy vagy mindkét lábát?Lehet vinni majd ,gyógyulása után kiállításra,ill. majd tenyészthető-e?Csilla
Nincs olyan, hogy mindenképpen műteni kell ... Kezelőorvosa a kutya részletes vizsgálatával tudja megállapítani, hogy valóban patella ficamról (luxációról) van-e szó, egyik, vagy mindkét lábon-e, és azt is, hogy ajánlott-e, érdemes-e a műtéti beavatkozással a későbbiekben várható ízületi elváltozásokat megelőzni. Én (vagy bárki más) a kutya vizsgálata és a röntgenfelvételek értékelése nélkül semmi esetre sem tudok hazsnálható információval szolgálni ezügyben.
jelige: Gordon
2009-11-02
kutyámnak fogínydaganata van.jelenleg sugárterápiás kezelésben részesül.kédésem,milyenek agyógyulási esélyei,ha nem áttétes a dagant?válaszukat köszönöm.
Emlékszünk a Gordonra, alig néhány perce fejeztük be az utolsó, 6. kezelését ... Az ő epuliszával annyi a gond, hogy helyileg elterjedt folyamatról van szó, és ezért az alsó és felső metszőfogak környékén egyaránt nagy területen kell kezelnünk. Gordon esetében kombinált kezelést alkalmaztunk, összesen 6 alkalommal történt elektromágneses hypertermia, majd Kobalt gammasugárzás alkalmazása. Az ő esetében a teljes gyógyulásra is jók az esélyek - ezek a betegek 60-80%-a tumormentessé szokott válni. A holnapi nap folyamán legkésőbb Ön is és kezelőorvosa is (Dr. Tolnai Kata) megkapja a kezelésről szóló igazolást, leírást.
jelige: Ficánka
2009-11-01
Tisztelt Doktor Úr! 3 és fél éves törpe uszkárunk hosszabb fekvés után nehezen kel fel és a jobb első lábára sántít. Néha azt is észre vesszük, hogy pihenés után aprókat lép, talán nem is hajlítja rendesen a mellső lábait. Séta közben nem látunk semmi elváltozást a mozgásán, aktív a kutya, labdázik, stb. Aggódunk, hogy mi lehet a probléma. Synoflex tablettát kb. egy éve folyamatosan kapja naponta 2-szer fél szemet. Mi a javaslatuk, véleményük, mit tegyünk? Állatorvosunk semmi elváltozást nem észlel. Esetleg másik táplálék kiegészítőre is szükség van? Előre is köszönjük a válaszát.
Előfordul, sőt igazán gyakori, hogy ránézésre, vagy tapintásra a legjobb, legtapasztaltabb állatorvos sem talál elváltozást - de esetleg a részletes ortopédiai-, neurológiai vizsgálatok kiderítik a sántaság okát. Nem gondolom, hogy bármiféle táplálékkiegészítőre lenne szükség, sokkal inkább elsőként részletes kivizsgálásra. A mellső végtagok és a nyakigerincszakasz röntgen vizsgálata szinte biztosan szükséges a diagnózishoz. Ha így sem derül fény a rejtélyre, van még bőven lehetőség egyéb vizgsálatzokra is.
jelige: Panka gazdája x-y.
2009-11-01
Kedves Doktor Úr! Olvastam egy reagáló levelét,és most ez úton válaszolnék neki,ha lehetséges. Először is ,akinek nem inge,nem veszi magára. Ha olvasta volna a legelső ilyen levelemet,akkor tudná,hogy nekem sem a rovattal van bajom,mert igenis hasznos,csak az ”idióta” kérdések akasztottak ki,amik sajnos rendszeresek.PL:a kutyám nem bír NAPOK óta lábra állni,véreset hány a kutyám stb. mit csináljak?Na ilyenkor sokszor a Doktor helyébe megkérdezném:ha maga hány,vagy fáj a lába,lemegy a közértbe vagy mit csinál?Elmegy orvoshoz gondolom és nem kezd el írogatni mondjuk a háziorvos válaszol rovatba.A hangsúly azon van,hogy ha már egyszer felelősséget vállaltunk valakiért,akkor miért nem kaphat hasonló ellátást,mint mi.Mert ha mi betegek vagyunk orvoshoz megyünk,ráadásul mi még el is tudjuk mondani,hogy mi a panaszunk,de az állatok helyett a gazdinak kell beszélni. Mint mondottam volt,a rovat igenis hasznos,mert lehet okulni és másik véleményt kérni,de hogy gondolja egy-egy gazdi,hogy ”a kutyám tegnap óta hány mit tegyekből” szegény doktor meg tudja állapítani egy rovaton keresztül,hogy mi baja az állatnak.Felsorolhatná a kb: 20 féle iránydiagnózist,de ezzel nem hiszem ,hogy az állat jobban lenne. És igen,egy állat tartása költséges,de valószínűleg a kezelés kifizetési módjára is van pár megoldás. Lehetne erről még órákig beszélgetni. A levelét sajnos én sem értettem,de ezzel nem voltam egyedül. Egyébként köszönöm szépen,Panka teljesen jól van,makkegészséges,és eleven. Köszönöm a Doktor Úr türelmét és kellemes hétvégét kívánok!
Nem ritkán előfordul, hogy a levelező rovatot olvasgatva mások is tanácsot adnak, vagy véleményt formálnak egy-egy esetről. Szerintem nincs is ezzel baj, addig ameddig a rovat át nem alakul, jelentős hangsúlyeltolódást nem szenved jelenlegi állapotából. Ha nem haragszik meg én továbbra is a megszokott stílusomban írom a válaszaimat - amik egyébként mindig azt tartalmazzák, hogy „Forduljon állatorvosához”, és „Kérjen részletes vizsgálatokat”. A legfontosabbnak azt tartom, hogy Panka rendben van, ennek igazán örülök. Köszönöm és viszont kívánom jókívánságait is.

<< <  123 / 401 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.11.18
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.11.05
Tegnap (11.04-én) este a Savoya Park környékén találták, nincs benne chip. Nagyon kedves kutya. A 20/396-4827 telefonszámon lehet elérni azt, aki megtalálta.
2014.10.03
Kedves Budafokiak! Este 7-kor hoztak be a rendelőnkbe egy kb 3-6 éves nőstény, nagytestű cirmost (5 kg körül), szegény nagyon rosszul volt, de reggelre sokkal jobban lett. Jó általános állapotú, jó kondíciójú, bolhanyakörvvel, biztos van gazdája. Aki felismeri, hívja a rendelőt: 06-1-229-3865