Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: oltások
2014-07-25
Oltathatom-e vemhes kutyámat veszettség ellen? A Rabisin és a Versican DHPPiL3R jönne szóba. A Versican esetén a kölykök is védettek lesznek sok kutyabetegségre? Mennyi ideig? Köszönöm!

Ha akár a Google-ba beírja keresőszóként a vakcina nevét és a "használati" szavakat (pl Rabisin használati) - egészen könnyen megtalálhatja a gyártók által vállalt paramétereket.

Az anyai- és  magzati immunválasz azonban olymértékben függ a vemhesség időszakától, a szuka előéletétől és pillanatnyi egészségügyi állapotától, a vakcina antigéntől ... hogy az általános gyakorlat szerint a tenyésztésre szánt állatok esetében a program szerinti vakcinázásokat és parazitamentesítéseket a tenyészidőszakon kívül még a tüzelés és pároztatás vagy mesterséges termékyenítés előtt megtesszük. A magzat fejlődése közben célszerű az anyaállatot nem trehelni - majd a kölykök megszületése után megkezdődhet az ő program szerinti parazitamentesítése és vakcinázásuk is. Az esetlegesen elmaradt oltások pótlását, vagy közben kialakult vészhelyzeteket (pl Parvo, Herpesz vírus járvány) kezelését egyedileg érdemes állatorvosával egyeztetni.

jelige: Betegpici
2014-07-24
Találtam egy kb.3-4 hetes kiscicát, ami nagyon betegnek tűnik. Ha van esélye még elvinném orvoshoz, de lehet nem éli meg a reggelt. Tünetei: nehéz mozgás, billegés, vonszolás, nem iszik, nagyon keveset eszik, egész nap egy helyben fekszik, hasa felpuffadva. Nincs hányadék, sem ürülék, csak pisil.Orra kiszáradva, szemei beragadva, amit kamillateával kezelek.A testvéreit is megtaláltam, azok csak szembetegek és elevenek, nehéz őket megfogni.De ez a pici menthető lehet még?

Sajnos a leírtak alapján a cica szinte bármely velsezületett és/vagy szerzett fertőző vagy nem fertőző betegségek egyikében, némelyikében szencóvedhet, és nem tudom megítélni, hogy életben lesz-e az állatorvosi vizsgálatig ill. meg lehet-e menteni.

Melegen ajánlom viszont, hogy testvéreivel esteleg az anyamacskával együtt próbálja állatorvoshoz juttani a kis beteget, mert nem kizárt, hogy ők is kezelésre szorulnak.

Ha a beteg kiscica nem is menthető, a többiekkel és az anyamacskával szinte bizonyosan lesz teendő. Mindezekről és sok egyébről honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban még sokat olvashat.

jelige: lego
2014-07-24
Tisztelt Doktor Úr!! segítségét szeretném kérni kutyusom miatt!!! Van egy két éves bischon havanese fiú kutyám.Kb egy hónapja lett ivartalanítva mivel.Úgy egy hete elkezdett ittbent kakilni a lakásban pedig szoba tiszta kutyus volt és nem fordult ilyen elő kis kora óta!!!!! Szeretném megtudni lehet e köze az ivartalanításhoz és ha igen mit tudok tenni!!!! Nagyon szépen köszönöm a választ:Nagyné

Jelezze állatorvosánál a problémát, ő a kutya vizsgálatával tudja eldönteni, hogy a kellemetlen szokás bármimódon összefüggésben áll-e a lezajlott rutin műtéttel.

Ha nem találnak összefüggést, vagy újkeletű egészségügyi problmát,  úgy lehet, hogy még nehezebb lesz a dolga kideríteni, hogy mi a "sértődés" oka, miért alakult ki a rendellenes viselkedés.

 

jelige: Bedagadt szem
2014-07-24
Üdvözlöm! Pár napja befogadtam egy kiscicát a utcáról. A szeme csipás és ezt kezelem is kamillával viszont az egyik szeme nagyon be van dagadva. Ez a csipával együtt járhat? Lehet hogy nagyobb baja van nem csak a csipa miatt van a dagadás? Vagy a kamilla segít azon is?

Lehet, hogy akár csak kamillázással is enyhít a tüneteket és a kölyök macska szeme kevésbé lesz duzzadt és váladékos.

Nem kizárt viszont, sőt igen valószínű, hogy fertőző betegséggel, vagy elsődleges szembetegséggel és mindezek mellett parazitás fertőzésekkel is küzd a kölyök.

Egy kijáró macska esetében a rendszeres védőoltások, parazitamenteítések és fiatalkoriu ivartalanítás jelentheti a hosszú élet esélyét a megfelelő táplálás mellett. Ha nem így járnak el, úgy azok a szerencsés kölykök is,  akik megérik a felnőtt kort, 2-5 éves korukban nagyrészt "elkopnak", elpusztulnak. Szerenncsésebb fajtársaik 15-20 évig is élhetnek.

Mindezekről és még többről is honlapunk Publikációk és Tudnivalók rovataiban részletesen is olvashat.

jelige: Lüszi
2014-07-24
Jó napot kívánok! Azzal a panasszal fordulnék önhöz, hogy a kb 3 éves vadászgörényemnek a pérája tavasz óta nagy méretű, gondolom ez a tüzelése miatt is volt, de még mindig nagyobb mint a normális..Ez már rég óta fent áll, de nem változott semmit! Kedve jó, iszik és eszik rendesen! Szőre nem hullott ki, esetleg a mancsain kicsit ritkább a szőr, de ez is rég óta ilyen állapotú a mancsán.. Gondoltam tűtüzelésre, de tudtommal akkor kihullana a szőr a hátán stb. Mire gondolhatok túltüzel, vagy más problémája lenne, hogy nem húzódik vissza a pérája?!

Lehet elhúzódó tüzelés, aminek a hátterében lehet akár a petefészkek cisztás ésvagy daganatos elváltozása is, de egyéb endokrin eredetű betegségek is okozhatnak péraduzzanatot. Ezek jorai stádiumaiban nem feltétlenül jelentkezik a "patkányfarok" és a szimmetrikus szőrhiány a has- és combtájék belső felületén.

Részletes vizsgálatok segíthetnek fényt deríteni az észlelés hátterére, és ezek után érdemes dönteni a Lüszi kezeléséről, vagy operálásáról.

jelige: Ivartalanított fiú cica
2014-07-24
Üdvözlöm! Van egy ivartalanított fiú cicám (kb:2-hónapja műtötték)az a gond vele,hogy azóta állandóan nyávog,furcsa kurtyogó hangot ad ki, van hogy nekitámad a lábamnak és meg akarja harapni.Mikor vittük a műtétre út közben sokkot kapott és a műtét után is :( Mi lehet a baja? Mit tegyek vele hogy ezeket ne csinálja?Ivartalanítás előtt nem csinálta ezeket. Köszönettel: Szilvia

Állatorvosának jelezni kellene az észlelteket, hogy kizárhassa a műtéttel illetve a közben elszenvedett stresszel kapcsolatba hozható tüneteket, elváltozásokat. Ez lenne a legfontosabb.

 

Ha nem találnak egészségügyi problémát a megváltoztott viselkedéssel kapcsolatosan, úgy nem lehetelen, hogy a felnőtté vált, domináns-, agresszív macska viselkedési formái éppen mostanra váltak véglegessé, vagy esetleg a fiatal állat számára nem eléggé ingerdús a lakás környezete. Ez utóbbi esetben a sok játék, foglalkozás  a cicával enyhíthet a gondokon, de vannak egyedek, akik egélsz életükben támadják az idegeneket, és/vagy a családtagokat.

jelige: help
2014-07-24
A problémám az, hogy a 4 éves sima szőrű foxterrier kutyuskám, aki panel házban él velünk, az év minden napján, folyamatosan hullajtja a szőrzetét. Nem látunk a bőrén semmilyen elváltozást. Nem piros és nem is vakaródzik. A kutyuskám teljesen egészségesnek tűnik, életvidám mozgékony, jele sincs annak, hogy bármi baja lenne. Azonban ez a szőrhullatás már a házban teljesen elviselhetetlen. Még azt sem vettük észre, hogy csomókban hullana, csak hullik, mintha folyamatosan vedlene, de ez a vedlés valami elképesztő mennyiségű. Naponta fésüljük sűrű fémkefével, de ez sem javít semmit a helyzeten. Nagyon remélem, hogy tud nekünk ebben a problémában segíteni, valamit javasolni.

A leírása alapján a 4 éves foxi lehet akár valóban teljesen egészséges. A kutya és a macska egész évben folyamatosan hullatja a szőrét és egy lakásban tartott állat esetében előfordul, hogy szinte ingadozás sincs a szőrhullás mértékében.

Ha a leírtakat úgy kell értelmeznem, hogy a szőrhullás az utóbbi hetekben, hónapokban a szokásosohoz képest felerősödött, aut pedig sajnos számtalan betegség, rendellenesség okozhatja. Ha felerősödött, rednellenes mértékű szőrhullásnak ítéli meg az észlelteket, jelezze állatorvosának és kérje az állat részletes kivizsgálását.

Ha nem találnak szervi elváltozást és megnyugodhatnak, hogy "csak" táplálkozási-, életmód változásokat kell bevezetni és esetleg szőr/bőr regeneráló tápkiegészítőt adni a kutyának, úgy remélhetőleg néhány hét alatt visszatérnek a megszokott mértékű szőrhullatáshoz.

jelige: aggódó gazdi
2014-07-21
A kutyusunknak pár hónapja székrekedése volt akkor sírt is mikor ürített, és most megint hasonló tüneteket produkál. Nyüszít amikor megmozdul, nem tud felugrani az ágyra. Viszont a múltkorihoz képest most a különbség az, hogy ma már kétszer ürített és nem sírt közben. Mi lehet a probléma?

Egy olyan egyszerű  tünet esetében is, mint amilyen a székrekedés, számos probléma állhat.

Táplálási rendellenességek, láz/fájdalom, prosztatata/végbél betegségek, hasüregi/medencei terimék, gerinc/medencei elváltozások ... Részletes állatorvosi vizsgálatok kellenek a háttér kiderítésére és ha ez megtörtént akkor lehet a megoldásokat megbeszélni.

jelige: macska tüzel
2014-07-21
A macskáknak hány párosodás kell, hogy termékenyüljön? Már egyszeri párosodással is lehet kölyke? Köszönettel!

Sőt, a legtöbb alkalommal egyetlen párosodás szinte bizonyosan vemhesülést eredményez.

Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban sokkal bővebben olvashat erről és sokkal több témában is.

jelige: sok elhullás
2014-07-21
Üdvözlöm! A 7 hetes kiscicám és az anyjuk is hányás, kiszáradás tünete után pusztult el. Az állatorvos szerint lehet a parvo volt a bűnös. Még mi okozhatta ezt? Honnan kapták el a vírust? A macska parvoról szeretnék többet megtudni, mikor hozhatok újabb cicát a házba, hogy nehogy elkapja az új jövevény is. Úgy tudom, ez a vírus nagyon ellenálló! Köszönöm válaszát!

Akár a mi honlapunkon is számos információt talál a felelős macskatartásról is. Kérem keresse meg és olvassa el ezeket figyelmesen.

Egy kijáró macska esetében a hosszú élet titka a rendszeres védőoltások, parazitamantesítés és a fiatalkori ivartalanítás. Mindezek elmaradása esetén sajnos állandósul a "sok elhullás".

 

jelige: >,.
2014-07-21
Üdv! A segítségére lenne szükségem. Kiskutyámat(Francia bulldog) vittük sétáltatni és mikor hazaért sántított és folyamatosan nyalogatja a jobb első tappancsát!Azonnal visszük orvoshoz,de az csak 3óra múlva rendel,ezért kérem gyors tanácsát! Köszönöm Tisztelettel:István

Kedves István !

Meg ne haragudjon, de a legtöbb (állat)orvos válaszol rovat nem képes arra, hogy azonnal reagáljon a felmerülő kérdésekre.

Azt remélem, hogy már kiderült a sántaság oka és állatorvosa talán már meg is oldotta a problémát.

jelige: Folti kutya
2014-07-21
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Van egy 8 éves masztiff keverék kutyánk, kb 45kg. Nagyon nagyon fájnak neki a hátsó izületei, alig bír leülni, felállni. Kap vitaminokat, de nem hat rá egyik sem. Mondták, hogy ez az öregedéstől van már, de létezik olyan készítmény, amivel csökkenthető ez a probléma? Vagy lehet gyakran fájdalomcsillapítót adni neki? Köszönöm előre is segítségét! Tisztelettel, Andrea

Számos fájdalomcsillapító és egyéb szer áll rendelkezésre egy nagytestű nem fiatal kutya kezelésére is.

Tárja állatorvosa elé a problémát. Ha megszűntetni nem is biztos, de csökkenteni biztosan tudják a Folti szenvedéseit.

jelige: pötyi
2014-07-21
Tisztelt Doktornö!Az udvarunkba odaszokott egy macska de valószinü elvolt törve a lába mert teljesen derékszögben áll nem látszik rajta seb meg ráis áll igaz igy rövidebb és nehezen megy de nem fájhat neki mert megy rajta valószinü már régen történhetett vele a baj.Akérdésem az lenne hogy mit lehetne tenni vele?de drága mütétekre nincs pénzem föleg hogy nem is az én macskám,köszönöm válaszát!

Állatorvosi vizsgálat nélkül nem lehet kitalálni, hogy mi a cica baja és azt sem, hogy lehet-e, kell-e vele bármit is tenni. Ha ez nem történhet meg, úgy csak találgatni lehet, amihez nem kell állatorvosi tanács sem.

Ha a fiatal, nyomorék nőstény macska sem oltva, sem ivartalanítva nincs, és a parazitamentesítések sem történnek meg - úgy ezen okok miatt is  várhatóan rövid életű lesz a szerencsétlen pára.

jelige: tyúk
2014-07-21
Tyúkjaim vannak, egy hete vettem őket 8 hónaposan. Sajnos egy elpusztult a héten, bágyadt lett, nem evett és kész. Szépen tojnak és élénkek a többiek. Most egy másikkal van a probléma, tegnap a tojásnak külön tojta a fehérjét és a sárgáját és csak egy burok kezdeményt. Ez lehet valami bajnak a jele? Ma elég bágyadt, nem tudom evett-e már ma, egy kis búzával és vízzel, zölddel külön tettem. Mi lehet vele? Mi használna neki? Ez is elpusztul talán?
Sajnos a leírásából nem lehet kitalálni, hogy a fiatal tojótyúkoknak mi a baja. A hulla boncolásával és a kiegészítő vizsgálatok elvégzésével lehetne közelebb kerülni az okhoz - és ha megvan az elhullás oka, akkor lehetne a többi madár érdekében használható tanácsot adni.
jelige: tenni akarás
2014-07-19
Tisztelt doktornő! 15 éves kutyámnál ellenőrző vérvételt csináltattunk, melyben a alfa amilase lett emelkedett ( 900 helyett 1100) . Annyit mondott állatorvosunk, hogy ez hasnyálmirigyes dolog, de nem sokkal emelkedett ezért nincs vele tennivaló. Engem mégis érdekelne milyen betegségekre utalhat, köszönöm válaszát

Ahogyan állatorvosa is megválaszolta az emelkedett alfa-amiláz aktivitás a hasnyálmirigy gyulladásos, degeneratív, ersetleg daganatos elváltozásaira hívhatja fel a figyelmet. Fontos azonban, hogy nem önmagában ez az egy paraméter minimális emelkedése ami alapján kimindhatnánk a diagnózist, vagy akár a betegség megalapozott gynúja felmerülhet kezelő orvosában. A hasnyálmirigy megbetegedései esetében súlyosfokú hasi fájdalom, elesettség, bágyadtság, étvágytalanság, hányás, hasmenés ... tünetei jelentkeznek. A hematológiai és egyb biokémiai paraméterek is jeéentős elmozdulást szoktak mutatni.

 

Egy 15 éves kutya esetében ritkaságnak számít, ha minden vérparamétere a normáls értékek közé esik - de még egy fiatal, vagy középkorú állat esetében sem szokás jó általános állapot, tünetmentes kutya esetében egy 1100-as alfa-amiláz értéket "lekezelni", túlzás lehet ilyenkor a "tenni akarás".  A kutya megfigyelése, esetleg vérvizsgálat ismételt elvégzése a megszokott és elégséges reakció ezesetben. Ha bármi egyéb tünet, új észlelés jelentkezik, úgy gondolom hasi ultrahang vizgsálatot fog ajánlani állatorvosa.

jelige: Zizi kutya
2014-07-19
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Kb 1 hónappal ezelőtt kiskutyámnak nagyon fájt az egyik mellső lába, gennyes nagy seb volt az ujjai között. Orvosunk kimosta, adott gyógyszereket és a seb szépen begyógyult, de azóta is fáj neki, három lábon ugrál vagy sántít. Ha nyomogatom a lábát semmit sem reagál. Azóta visszamentünk egy másik orvos volt, azt mondta toklász maradhatott benne, meg kell várni, hogy valahol kijöjjön. De már egy hónapja nincsen semmi jele annak, csak fájdalma van.Meddig érdemes várni? Nem kellene esetleg megröntgenezni? Köszönöm előre is a választ! Tisztelettel, Andrea

De igen, Önnel értek egyet, további vizsgálatokkal érdemes lenne tisztázni, hogy maradhatott-e a lábvégben toklász(részlet) vagy gyulladásos góc, amely érinti az inakat, csonthártyát ... és ezzel fájdalmat okoz a kutyának. Az sem kizárt, hogy a toklász incidens valóban szépen gyógyult, és a jelenlegi tünetek attól független betegség jelenlétét jelzik.

A kutya kontrol fizikális vizgsálata, vérvizsgálata és az érintett végtag többirtányú röntgenfelvétele vaószínűleg megválaszolja ezt a kérdést. Jelezze állatorvosának, hogy még nemkielégítő a Zizi állapota és kérje kivizsgálását. Ha helyben nem megoldható a részletes vizsgálat kérjen beutalót ortopédiai szakrendelésre.

jelige: Kutya
2014-07-18
Üdv! Nekem egy bichon havanese fiú kutyusom van.Teljesen szobatiszta már(2 éves)viszont a napokban volt ivartalanítása,és azóta sajnos a lakásban is kakil.Kérdésem az lenne,hogy lehet az ivartalanítás miatt?

Nem kizárt, hogy az ivartalanítás okozta stressz, "bosszúvágy", diszkomfort érzet, esetleg fájdalom zavarta meg a kutyát - és ezért kakil be.

Jelezze állatorvosának is a problémát, tisztázzák, hogy állhat-e fájdalom, vagy fertőzés, vagy akár az ivartalanítástól független probléma a háttérben. Amennyiben igen, úgy állatorvosi segítség is kell a megoldáshoz .

Ha "csak" lelki probléma, bosszú okozza a rendellenes viselkedést, úgy az Ön szeretete, következetes nevelése, tettrekészsége célra vezethet.

jelige: pyoderma 2.
2014-07-16
Már írtam Önnek. A kutyám gennyes fülgyulladással küzd hónapok óta. A levett mintában Proteus és E. coli tenyészett ki, de azt mondták, hogy meg kell ismételni a levételt, mert szennyeződött a minta! Mit kell tudni ezekről a bacikról, ezek nem kórokozók? Nem lehetne ezeket is kezelni? Köszönöm!

A Proteusok és Colik a bél lakói, de vannak kórokozó törzseik és kialakíthatnak akár bélgyulladásokat, akár testszerte pyodermét - és  akár lehetnek valóban a hallójárat gyulladásának  kórokozói is. Kezelő orvosában azonban felmerülhetett annak a gyanúja, hogy a beküldött tampon-minta fekália baktériumokkal felül fertőződött.

Nem hibáznak, ha az újabb eredmény megérkeztéig megkezdik a hallójárat gyulladás kezelését pl a váladék kitörlésével, kimosásával. Az így kitisztított hallójárat jobban átvizsgálható lesz otoszkóppal hogy kiderülhessen, ha szőr, idegentest,  fekélyek, növedékek vannak a hallójáratban. Makacs, súlyosfokú hallójárat gyulladások esetén az is előfordul, hogy a műtéti úton lehet meggyógyítani a betegséget. Önnel együtt én is remélem, hogy a középfül és a dobüreg nem érintett még a folyamatban, ha ez így van, akkor van esély a viszonylag gyors gyógyulásra.

A megismételt eredmény komoly segítség lesz a célzott helyi esetleg szisztémás kezeléshez.

 

jelige: Cica bélgyulladás
2014-07-15
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Egy kb 10 hetes kiscicát kaptam 3 hete, mert a régit veseelégtelenség miatt el kellett altatni, majd elvittem az első oltására. 1-2 nap után folyamatos hasmenése lett, állatorvosok (2 helyre is elvittem) megállapították, hogy bélgyulladása van. Injekciókúrát kapott 5 napig az egyik helyen, amitől a gyulladás elmúlt de kiújúlt, majd a másik helyen 3 injekciót egyszerre, és kb 5 napra való itthoni gyógyszert és gyógytápot. Ezektől úgy nézett ki, hogy rendbe jön, de ahogy elfogyott a gyógyszer, kezdődött megint (ez tegnap volt). Székletminta elemzése is volt, ami nem hozott eredményt. Érdeklődnék,van-e tippük, mi lehet, mert az állatorvosok csak annyit mondták, hogy fertőzés, de az okát nem tudják. Ugyan viszem a cicát holnap is, de félek, hogy valami ritka betegség lehet és esetleg nem jönnek rá, mi az.

Kedves Gazdi!

Nagyon gyakori a kiscicáknál a sokáig tartó, súlyos tüneteket nem okozó hasmenéses betegség, amely csak hosszú, heteken át tartó kezeléssel oldódik meg. (Bár nem írta, de feltételezem, hogy nincsenek komoly általános panaszai a cicának, mint a láz, bágyadtság, kiszáradás, hiszen ennek 3 hét alatt már súlyos következményei lennének). Azt is jó lenne tudni, hogy mit etenek a cicával,milyen minőségű tápot kap, kap-e tejet, amely gyakran okoz hasmenést.

Nagyon jó, hogy készült bélsár vizsgálat, amelyből ki tudják mutatni, hogy paraziták, betegséget okozó baktériumok okozzák-e a bajt. Biztos vagyok benne, hogy állatorvosa előbb-utóbb sikerrel jár, ha kitartóan próbálkoznak!

jelige: pyoderma
2014-07-15
Kutyusom több hónapja küzd gennyes fülgyulladással, a füle büdös és gennyes. A nyakán, hasán, orrán is van hogy sebes, pörkös. Ő basset hound és a bőrredők közt gennyesedik. Már sok állatorvos kezelte antibiotikummal (legutóbb Pyassan), de csak enyhe javulás volt, mindig újra visszatér. Most bőrkaparékot nézetünk, de az állatorvos szerint mindig van háttérbetegség. Mik ezek a háttérbetegségek? Mit javasolna Ön? Pajzsmirigy probléma lehet? Egyébként más tünete nincs, bűzmirigye rendben van, testhője normális. Nagyon várom válaszát!

Kedves Gazdi!

Úgy tűnik, hogy az immunrendszere nem működik kielégítően, aminek sok oka lehetEzek között lehet az allergiás hajlam, valamely életfontosságú szerv nem megfelelő működése (pl. májbetegség), vagy akár a hormonrendzser megbetegedése. Kiegészítő vizsgálatok (vérlabor, vérkép, hasi ultrahang, vizeletvizsgált, hormonvizsgálat, stb) tudnak közelebb vinni az okok felderítéséhez.

Mindenképpen javasolt egy endokrinológiai kivizsgálás is, mert valóban, akár a pajzsmirigy alulműködése is okozhat visszatérő bőrpanaszokat, bár tipikusan a szimmetrikus szőrhullás szokott a hormonrendszer nem kielégítő működés hátterében lenni. Okozhat még ilyen panaszokat a lappangó cukorbetegség, a kezdődő Cushing-kór, de akár a nemi mirigyek redellenes működése is, amelyek mind az endokrinológia, vagyis a hormonális megbetegedéseket vizsgáló szakrendelésünk körébe tartoznak.

A bőrkaparék vizsgálat nagyon jó kezdet a kivizsgálások sorában, mert a régóta kezelt betegek többféle, nehezen kezelhető kórokozóval is fertőzöttek lehetnek, amelyeket célzottan, rezisztencia vizsgálat alapján célszerű tünetileg kezelni.

jelige: macskaparvo?
2014-07-14
A kiscicáim 2 hónaposak, és elkezdtek imbolyogva járni a hátsó lábukon, esnek össze! Mit kell tudni erről, lehet -e a parvo-nak a tünete? Van -e gyógykezelés? Köszönettel!

Kedves Gazdi!

Nagyon jók az értesülései, valóban lehet a kiscicák dülöngélésének az oka a parvo vírus által előidézett macskabetegség, a Panleukopenia tünete. Ez a betegség csak macskákat betegít meg, kutyákra veszélytelen!

Leginkább a 3-5 hónapos kiscicák veszélyeztetettek, akiknél bélgyulladást, hasmenést, magas lázat okoz a betegség. Tüneti kezeléssel, infúziós terápiával, a másodlagos fertőzések ellen antibiotikuokkal tudunk segíteni a cicáknak.

Az Ön esetében az anyjuktól kaphatták el, aki valószínüleg vemhesen fertőződött meg a betegséggel. A vírus ilyenkor a kiscicák kisagyát támadja meg, ezért lehet koordinálatlan a mozgásuk (cerebelláris hypoplázia). Ha valóban erről van szó, akkor sajnos nincs gyógykezelés, de általában nem is rosszabbodik az ilyen cicák állapota, megtanulnak közelekedni, tájékozódni a lakóhelyükön. Legfőbb védekezés a macskák panleukopeniája, vagy parvovírusos bélgyulladása esetén a rendszres oltás, bár átvészelt fertőzés esetén életreszóló védelmet kapnak a macskák.

Érdemes lenne kizárni más okokat (más vírusfertőzés, mérgezés, stb) , illetve a többi tünetet is felfedezni, ehhez állatorvosi vizsgálat szükséges mihamarabb!

jelige: suriboy
2014-07-14
Tisztelt Dr. Úr/Dr. Nő! Abban az ügyben szeretnék segítséget kérni öntől, hogy van egy 1 éves 2 hónapos szuka Dobermanom és álvemhes lett. Hallottam vizes borogatásról és hogy vizet kevesebbet adjunk neki és még másról is, de azt szeretném kérdezni hogy van-e erre valami gyógyszer, amit adhatok neki. Válaszát előre köszönöm.

Kedves Gazdi!

Van gyógyszer az álvehességre, de azt csak állatorvosa adhatja, írhatja fel. Véglegesen csak az ivartalanítás hoz megoldást. Ezt azonban csak akkor lehet elvégezni, ha elmúltak már az álvemhesség tünetei.

Nemrég válaszoltam egy másik kérdésre az  álvemhességgel kapcsolatban:

Az álvemhesség nem egy betegség, hanem  egy kutyáknál teljesen normális állapot, amely korábban azt szolgálta, hogy a falka nem vemhesült tagjai  is szoptathassák a kölyköket. Az emlők megduzzadnak, tej is folyhat belőlük, éppen emiatt a sokszor álvemhes kutyáknál megnőhet az emlődaganat veszélye.

Olvashatnak a témában publikáció rovatunkban: álvemhességről ITT,ivartalanításról ITTnőstény állatok ivarszervi daganatairól ITT.

jelige: Vacak
2014-07-14
Tisztelt Doktor Nő! Bolhás lett a Cavelier kan 3 éves kutyám. Voltam vele állat orvosnál kaptunk Bravecto tablettát, meg is ette. Enyhult a bőrén a gyulladás és nem látok csípés utan piros foltokat de még mindig vakarózik. A kérdésem az lenne, hogy ezzel a gyógyszerrel együt alkakmazhatok nála még Exil Flea Free cseppet? Mielőbbi válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Vivien.

Kedves Gazdi!

Sajnos nem készültek még olyan klinikai vizsgálatok, amelyek vizsgálták volna a Bravecto nevű új kullancs-bolha ellenes gyógyszer hatóanyagának együtthatását mád készítményekkel, így nem tudok megalapozott tanácsot adni.

Viszont az kérdésként felmerülhet, hogy ha elmúlt a bolhásság, akkor fog-e segíteni a viszketegségen egy másik bolhaellenes szer, vagy más oka van a viszketegségnek: például a bőr-szőr kiszáradása, nem megfelelő táplálás (pl. kevés vagy nem megfelelő omega 3: omega 6 zsírsav arány a táplálékban), vagy allergiás hajlam. Ilyen esetben ki kell deríteni, hogy mi okozza az allergiát (táplálék? pollen? parazita anyagcsereterméke?) és megpróbálni eszerint alakítani a kezelést.

jelige: catrice
2014-07-14
Tisztelt Állatorvos, kb. 1 hónapja liheg a kutyám, és kiderült, hogy brachycephal szindrómás. Az orr-és lágyszájpad műtéten már túl esett, ennek ellenére liheg folyamatosan, a Prednizolon sem hat semmit. Az endoszkóp szerint a gégéjén van a gégeredővel gond. Ezzel kellene műteni. Tudna segíteni, hogy, ilyen műtétet hol, és ki végez. köszönöm szépen!

Kedves Gazdi!

Komplikáltabb esetekben az Állatorvosi Egyetmere szoktam irányítani az állattulajdonsokat..

jelige: kecsketej
2014-07-14
Kiscicának kiskutyának lehet-e kecsketejet adni? Ez jobb, mint a tehéntej? Köszönöm!

Kedves Gazdi!

A kecske és a tehén is kérődző, a kutyánál, főleg a macskáknál jóval nagyobbtestű állat. A tehén illetve kecsketej is sokkal kevesebb fehérjét, zsírt és bizonyos ásványi anyagokat tartalmaznak, mint amennyi a kiskutyáknak, kiscicáknak kell. Viszont sokkal több tejcukrot, ami hasmenéshez vezethet.

Annál jobb a tápszer, tej-pótlék, minél közelebb áll az eredeti állatfaj tejének összetételéhez. Vannak állatpatikában, szakboltokban kapható kutya és macska tejpótló szerek, ezek kifejezetten az adott állat igényére, tudományosan állították össze.

Otthon is készíthetünk tejpótlót:

Macskáknak:

6 dl zsíros (3,2%-os tehéntej, 200 gramm sovány tehéntúró, 100 gramm sovány nyers marhahúspép, 30 gramm oliva- vagy kukoricacsíraolaj, 1 db nyers tojássárgája és 6-8 csepp jobb minőségű, kimondottan kutyák számára gyártott ásványi anyga és vitaminkiegészítő

1 hetes korukig naponta 7-8-szor kell megetetni őket cumisüvegből (állatfelszerelésboltban, vagy akár a rendelőnk patikájában is kapható különböző méretben), vagy fecskendővel. 2 hetes korukig naponta 6, 3 hetes korukig naponta 5, 4 hetes koruking naponta 3-4 alkalommal, éjszaka is.

Kutyáknak:

4dl zsíros tej, 2 db nyers tojássárgája, 50 gramm oliva- vagy kukoricacsíraolaj, 450gramm sovány tehéntúró és 5-6 csepp kimondottan macskák számáéra gyártott ásványi anyga és vitaminkiegészítő

2 hetes korukig 3-4 óránként, 2-3 hetes korukban naponta 8-10 alkalommal, és 3 hetes koruk után naponta minimum 6 alkalommal.

Mindkét állatfaj esetében nagyon kell ügyelni a higiéniára: nem szabad újralangyosítani a tápszert, mindent alaposan el kell mosni. Nedves vattával minden etetés után át kell törölgetni a hasukat, végbélnyílásukat, mert különben nem ürítenek. Ez helyettesíti az anyuka tisztogatását, nyalogatását.*

*forrás

A kiskutyákat már 2 hetes korban, a kismacskákat 4 hetes korban kell először féreghajtani, az oltásaikat 8 hetes koruktól kaphatják meg.

Sok sikert!

<< <  123 / 512 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.12.28
Budapest XXII. kerületéből (Péter Pál u. és Bánk bán u. sarok) tűnt el a képen látható cica. Kérjük, ha bárki látja, tud róla, értesítse a gazdit! Köszönjük!
2017.12.21
2017.12.18-án a Budapest XXII. kerület, Vörösmarty utca környékéről eltűnt Kormi. Ivartalanított 2 éves kandúr,nem csavargós. Aki megtalálta, esetleg befogadta, kérjük, jelezze az alábbi telefonszámok bármelyikén: 06-30/612-1166 vagy 06-1/227-2643
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara