Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Szilvapusztító
2012-09-10
Jó reggel! Én afelől érdeklődnék, hogy 9 éves vizsla kutyám rengeteg mennyiségű szilvát megeszik, lehet e tőle baja? Ott áll a fa alatt és mihelyst egy leesik már be is kapja. Amikor otthon vagyok kiszedem a magját, de sokszor előfordul, hogy észrevétlenül eszi meg, volt hogy 15-20 szemet is egyszerre. Azt hallottam hogy egyes zöldségek, gyümölcsök mérgező hatásúak lehetnek. köszönöm a választ

Kedves Gazdi!

Aggodalomra semmi ok: a szilva nem mérgező, sőt! Kiváló rost, vas forrás, és nagyon ritka, hogy gyümölcsmag okozzon bélelzáródást, hiszen áramvonalasak a gyümölcsmagok, éppen arra tervezve, hogy akadálytalanul áthaladjanak a bélcsatornán. A bélsár ürítéssel sem lesz gond, hiszen nagy mennyiségű szilva után nagy mennyiságű. laza bélsárra kell számítaniuk :) A szilvaszezon hamarosan véget ér és akkor a probléma is megszűnik.

Ha viszont bármi gyanús lenne, étvágytalanság, hányás, hasmenés majd székrekedés, bágyadtság, haladéktalanul forduljanak kezelőorvosukhoz!

 

jelige: evibaba56@freemail.hu
2012-09-10
Tisztelt Doktor Úr ! Van egy 5 éves maszat nevű cicánk ( kobor volt) A betegsége, egy éve kezdödött, hogy nem tud enni és inni. Már többször elvittük orvoshoz röngen, vérvétel is készült de nem találtak nála semmi bajt. Ha kap egy antibiutikum injekciót akkor 1 napig eszik de reggelre már megint nem tud nyelni. Enni enne szegény de ha ránéz az ételre máris öklendezik.Este elvittük az orvoshoz. kapott antibiutikum injekciót, és prednisolon 5 mg tablettát , hazaérve nagyon sokat evfett de reggel már megint elkapta hogy nem tud nyelni.Nem tudom hogy tudnék segiteni rajta, a doktornő azt mondta lehet, hogy allergiás és élete végéig gyógyszeren kell élnie. Szeretném megkérdezni volna -e még valamilyen vizsgálat ami kiderithetné, hogy milyen betegsége lehet. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Kemény Józsefné Éva

Kedves Gazdi!

Nem könnyű a kérdése, nem egy szokványos betegségről van szó. A röntgen, a vérvétel ha nem vezetett eredményre, akkor tovább kell vizsgálódni: endoszkópos vizsgálattal bele lehetne bézni a cica torkába, hogy röntgennel nem látszó mechanikai sérülést, kinövét keressenek (antibiotikumra javuló fekély, a szteroid tartalmú gyógyszerre reagáló kinövés, fekély, netán daganat?), mintát vehetnek szövettani, cytológiai viszgálatra. Ha így sem találnak semmit, akkor  esetleg beidegzési zavar, izomrenyheség, (netán myasthenia garvis nevű betegség), vagy talán a kezelőorvosuk által említett allergiás megbetegedésre is kell gyanakodni: ezek további vérvizsgálatokkal, tesztekkel deríthetők ki.

jelige: Wotan
2012-09-10
Tisztelt Dokto Úr/Nő! Van egy svájci juhász kan kutyánk, aki 1 éves múlt áprilisban. A hozzánk kerülése óta gondunk van a székletével, sokszor van hasmenése. Étvágya kezdetek óta nem olyan, mint a másik kutyusunkké. Olyan, mint aki válogatós. Kértem az állatorvosunkat, csináltassunk egy széklet leoltást, melyből kiderült, egy emésztő enzim hiányzik, hogy melyik nem tudom. Minden prémium tápot kipróbáltunk, mindegyikkel csak kissé javult e helyzet. Most Dog Chow Sensitiv tápot kapja enni, de jelenleg is hígabb a bélsár. A színe kívülről sötét, belülről pedig sárgás, amikor „egyben” van. Dipankrin tablettát adok neki, hogy a hasnyálmirigy enzimeit pótoljuk. (megbeszéltem az orvossal). Azt vettem észre, hogy a lehelete is időnként bűzös. Látom, hogy sokat keresi és eszi a füvet, majd néha hányni is szokott utána. A másik problémám. Egy vérképvizsgálatot kértem, mely szerint minden rendben van, de a CK enzim kissé magasabb. Hozzá teszem, sok problémát okoz az is, hogy néha sántít a kutya. Volt amikor elmúlt magától, de olyan is, amikor csak a Movalisz szedése javított ezen. Kissé aggódom a kreatin-enzim emelkedésen. Megvizsgálták a kutyát fizikálisan, meghallgatták a szívét, izomzatát megnézték, de azt mondták nincsen baj. Az állatorvosunk felhívta a labor orvost az enzimemelkedés miatt, és ő is azt mondta, nem kell vele törődni. Én mégis aggódom. Nem lehet a két tünet(sántítás ill. bélprobléma?)összefüggésben a Kreatin-kináz enzim emelkedésével? Okozhatja-e a szív és izomszétesésen kívül valami más? Például egy krónikus bélgyulladás? Lehet-e ezen orvosilag segíteni? Amúgy vidám, jókedvű,energikus kutyus. Válaszukat köszönöm! Enrike

Kedves Gazdi!

Elsőként óva inteném attól, hogy az "új" kutyust összehasonlítsa a régivel. Minden fajta, egyed egyedi, egyszeri, az étvágyuk, viselkedésük is sokban különbözhet, akár csak az embereké. A fűevés, majd az azt kisérő hányás, a "válogatósság" lehet teljesen normális is, kutyáknál gyakran jelentkezik.

A másik amitől óva inteném, az a tápok váltogatása. A kutyák bélflórája igen sérülékeny, ami alkalmazkodik egy bizonyos összetételű táplálékhoz. A váltást csak fokozatosan szabad bevezetni: az új tápot a régihez keverve, majd a mennyiségét növelve.

A bélsár vizsgálatból kimutatható a férgesség, ami az elsőszámú oka a bélbroblémáknak és szinte elkerülhetetlen: negyed évente ismételt bélféreghajtás javasolt, az összes kutyán egyszerre, plusz bolhairtás, hiszen a bolhák köztigazdái egyes bélférgeknek.

A sántítást ki kellene vizsgálni:  lehet, hogy érdemes ortopédiai szakrendelésre beutalót kérniük kezelőorvosuktól.

A vérvétel eredményéről: nem írta meg, pontosan mennyi is az emelkedett CK (kreatin-kináz) nevű enzim értéke, ez 50-150U/l között normális. Itt többféle hasonló enzimet mutat ki a labor, fontos, hogy a mintavétel után 18 órán belül megtörténjen a vizsgálat, mert különben hibás lesz az eredmény. Ahogy azt Ön is írta, főleg izomsérülésnél (szív- vagy vázizom) emelkedik meg az értéke. Nem feltétlenül kell nagy sérülésre gondolni egy egyszerű izomhúzódás is lehet az oka, vagy izomba adott injekció. Bélgyulladásnál nem jellemző a CK enzim emelkedése.

A vérvizsgálati eredmények magukban nem jelentenek semmit, csak a páciens állapotának figyelembeételével lehet őket értelmezni. Régi mondás orvosoknál, hogy nincs egészséges páciens, csak nem eléggé kivizsgált!

Ha a kuytus energikus, jókedvű, akkor az is lehet, hogy a tápok beállításával, a rostbevitel emelésével (főtt répa, alma, főtt zöldségek húslevesből, akár jutalomfalatként) rendezhető a bélsár állaga és a fűevés is megszüntethető.

jelige: mini csivava
2012-09-07
Jó Estét kivánok nekem az lenne a panaszom hogy van egy hét hónapos mini csivavám és már ki rágja szinte az összes szőrét már látni a bőrt is mi lehet a gond allergia vagy mi lehet a baj mert nem bolhás az biztos

Kedves Gazdi!

A bolhásságon kívül még számtalan parazita (pl. a rühatkák, szőrtüszőatkák), baktérium, gomba okozhat viszketést, sőt, ahogy Ön is rátapintott, allergiás állapot is állhat a tünetek mögött.

Ha nem a vaktában kezelés rögös útjára akar lépni, akkor a kivizsgálást el kell kezdeni (általában ez alapos vizsgálattal, majd bőrkaparék minta vétellel kezdődik, majd vérvizsgálatokkal folytatódik).

jelige: Beáta
2012-09-07
Kedves Doktor Úr!A van egy 10 éves kutyám aki 2 napja nem eszik,nagyon keveset iszik azt is csak ha itatom,nehéz a járása szinte nem is mozog,de ha igen akkor olyan mintha szédelegne.A gyomra pedig elég érdekesen mozog...felszívja magát aztán hirtelen beesik a gyomránál!Első nap többször is hányt,lehet hogy csak gyomorrontás!?Vagy ez valami komolyabb dolog?Tudok házilag segíteni neki? Előre is köszönöm a válaszát!! Tisztelettel:Beáta

Kedves Gazdi!

Súlyosan hangzik kutyája állapota, arra szeretném bíztatni, hogy ne kísérelje meg tovább otthon ápolni, mert 2 nap óta, ha csak egy gyomorrontás lenne, akkor javult volna az állapota- ráadásul előfordulhat, hogy a gyomortájékon Ön által észlelt furcsa mozgolódások gyomorcsavarodásra utalnak, ami nagyon súlyos, akár életveszélyes betegség is lehet. Minél hamarabb olyan állatorvosi rendelőbe, klinikára kellene juttatni a kutyust, ahol kiegészítő vizsgálatokat is el tudnak végezni: röntgen, ultrahang, vérvizsgálat, mert ezek segítségével könnyebben megállapítható, hogy mi a baja és hogyan lehet rajta segíteni.

jelige: Problémás oltás
2012-09-07
Tisztelt Doktor Úr! 13 hetes mudi kutyánk múlt héten kapta meg a 4. (kombinált) oltását. Még aznap kedvetlen lett, hányás, csúnya hasmenés kínozta három napon át, lázas volt és levert. Nagyon lefogyott, de végül rendbe jött, jelenleg szépen hízik vissza. Szeretnénk kérdezni, hogy az oltás okozhatta-e a tüneteket? Kell-e tartanunk maradandó károsodástól, későbbi problémáktól (újabb oltások)? Még egy kérdés: bár már 11 hetesen szép hegyes füle volt, az eset óta mégis lekonyul az egyik. Számíthatunk rá, hogy helyre jön, vagy tegyünk valamit ez ügyben? Köszönve szíves figyelmét, Péter

Kedves Gazdi!

Sajnos minden oltás legyengíti bizonyos fokig az immunrendszert. A kombinált oltások lényege, hogy egyszerre többféle kórokozó legyengített vagy elölt alakját jutttatják a szervezetbe, hogy azok ellen védettség alakuljon ki. Előfordulhatott, hogy már lappangott egy betegség a kiskutya szervezetében, mikor megkapta az oltást, és mivel immunrendszerét éppen leterhelte az oltással bejuttatott kórokozók elleni küzdelem, a korábbi lappangó kórra már nem maradt ereje.

A maradandó károsodásokról csak alapos kivizsgálás után lehetne nyilatkozni. Az, hogy a jövőbeli oltásoknál mi várható, szintén nem ítélhető meg előre: a választandó oltások beadásáról legjobb, ha kezelő állatorvosukkal együtt döntenek, ami kötelező, az a veszettség elleni oltás, melyet minden 3 hónaposnál idősebb kutyának meg kell kapnia, majd fél éven belül meg kell ismételni.

A lelógó fül lehet a legyengülés következménye, elképzelhető, hogy ez is rendeződik magától. A legjobb, amit tehetnek, ha nagyon jó minőségű, korának megfelelő tápot adnak a kutyusnak és próbálkozhatnak porcerősítő zöldkagyló-kivonatot tartalmazó táplálékkiegészítőkkel. Ha mégsem, akkor a tenyésztőktől elleshető fülkötözési technikákat is alkalmazhatják. (Az interneten megtalálják a technikát.)

jelige: hirtelen
2012-09-04
Üdv! 2001 ben talált és életkorát csak saccolásból megállapított 13-14 éves tacsi lánykánk hirtelen az örök vadászmezőkre költözött. Hétvégén kezdődött, hogy szaporán vette a levegőt még pihenés közben is. De étel továbbra is elfogadta, dolgát elvégezte, semmi korábbi jel nem mutatott arra, hogy szívbeteg lenne. Hétvégén nem volt állatorvos, de hétfőn elvittük, aki először tűvel átszúrta a mellkasát majd meghallgatta a szívét, de semmi konkrétat nem tudott mondani, mi baja lehet, vagy tüdőre vagy szívre gyanakodott. Majd kapott pár injekciót. Hazaérve a kutyus rosszabúl lett, zihált, foginye elkékült, oldalára feküdt, majd pár perc múlva az ölünkbe álomba szenderült. Azóta nyitott kérdések vannak bennünk, mi okozhatta, azt hogy ilyen hamar eltávozott, lehetséges e hogy félrekezelték és csak rosszabított az állapotán a nem megfelelő injekció? Tudom, hogy nem lehet már utólag kideríteni a baját, csak találgatni, de Ön szerint az említett tünetek mire utalhatnak?

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom a kutyust, az adhat megnyugvást, hogy hosszú élete lehetett és legalább szeretett gazdái ölében halhatott meg és nem szenvedett sokat. Valóban nehéz így utólag mit mondani, de annyi biztos, hogy a zihálás, nyálkahártyák elkékülése, a szív- és légzésleállás miatt következik be. A kolléga nyilván azért szúrta át a mellkasát, hogy megnézze, van-e mellkasi folyadékgyülem, ami szintén lehet szívbetegség vagy tüdőbetegség következménye. További vizsgálatok, röntgen, szívultrahang, EKG, vérvizsgálat deríthette volna ki, hogy pontosan melyik szerve beteg, ezekre nyilván nem volt lehetőség a kezelőorvosuknál.

Akárcsak embereknél, ha nem derül ki a halál pontos oka, állatoknál is lehetőség van boncolást kérni, ami segíthet fényt deríteni az okokra. Ezt végezheti a kezelőorvos, de pontos, szakszerű diagnózisért fordulhatnak az Állatorvostudományegyetem Kórbonctani Intézetéhez is.

 

jelige: Bruno
2012-09-03
Üdvözlet! Kb. másfél éve ivartalaníttattam kan németjuhász kutyámat, mert annyira "csajozós" volt, hogy borzasztóan nehezen kezelhető volt. Most 3 éves és gondolom mivel már felnőtt a feje lágya is jobbban benőtt, sokkal higgadtabb. Viszont mivel ivartalanított, nincs benne egy olyan keménység (ezen nem agressziót értek), tartás amit szívesen látnék és ami régen megvolt. Arról nem is szólva, hogy a többi kan most őrá mászik, mert olyan szaga van. Kérdésem, hogy ilyen esetekben van-e lehetőség illetve szoktak-e tesztoszteron pótlást alkalmazni kutyáknál, vagy többet ártana mint használna? Nyugodjak bele, hogy ölebet csináltam belőle? Köszönöm.

Kedves Gazdi!

Arra szertném bíztatni, hogy ne eméssze magát a dolgon, hanem tekintsen úgy az ivartalanításra, mint egy jó döntésre, mellyel megvédte kutyáját egy sor bajtól: heredaganat, prosztata problémák, perianaális daganatok, sérvek, ráadásul a "csajozás" együtt járhat elcsavargással, agrsszív kutyaharcokkal, amely közben akár emberek is megsebesülhetnek, hogy ne is beszéljünk a nemkívánatos kiskutyák nem-megszületéséről!

A tesztoszteron pótlásra van lehetőség, létezik tesztoszteron tartalmú gyógyszer, de ezt főleg betegség esetén szoktuk adni. Azt gondolom, hogy ha betegség nem indokolja a tesztoszteron pótlást, akkor mivel ennek múlékony és kétes a hatása, nem kizárhatók a mellékhatások (májkárosodás, emlődaganat veszélye, stb.), hagyjuk meg a szőrhiányos, vagy az ivartlanítás után inkontinenssé vált betegeknek ezt a lehetőséget.

Sétáljanak nagyokat a szabadban, kiránduljanak erdőn-mezőn (természetesen megfelelő kullancs-elleni védelemmel), és ha lehet, kerüljék el azokat a helyeket, ahol agresszív kankutyák molesztálják Brunót.

jelige: Pegi
2012-08-31
Üdvözlöm! Berni pásztor-újfundlandi keverék kutyánk három éves, fél évente tüzel, még nem volt fedeztetve. Jelenleg is tüzel, kb egy hete. Nagyon kedvetlen, bágyadt. Máskor vidám, ugrándozik, most sokat fekszik, szomorkásan csóválja a farkát. Ez a tüzelés miatt lehet, vagy valami más miatt?

Kedves Gazdi!

Nem természetes velejárója a tüzelésnek a kedvetlenség, bágyadtság. Nem ír a kutya megváltozott vízfogyasztásáról (többet iszik), arról, hogy többet pisilne, de előfordulhat, hogy a tüzeléshez hasonlóan véres váladék ürül a pérából, de már nem erről, hanem egy gennyes méhgyulladás nevű betegségről van szó nála.

Nagyon fontos minél hamarabb állatorvoshoz vinni, aki alaposan meg tudja vizsgálni, ultrahangos felvételt is tud készíteni a méhről, mert ha valóban beigazolódik a gyanú, akkor a sürgősségi petefészek és méheltávolítás a legmegnyugtatóbb gyógymód.

Ha nem erről van szó, akkor is ki kell vizsgálni a kutyust, hiszen az Ön által leírt tünetek: kedvetlenség, bágyadtság szinte minden betegség kezdeti stádiumában jelentkeznek.

Egy megjegyzést engedjen meg: az ivartalanítás a későbbiekben azért is mindenképpen ajánlott, mert a szukák a kor előrehaladtával számos ivarszervi megbetegedésre hajlamosabbak (emlődaganatok, a fent említett gennyes méhgyulladás, stb.), ha nincsenek ivartalanítva. Hasznos információkat talál honlapunkon, ha ide kattint.

jelige: Süti
2012-08-27
Üdvözlöm! Találtunk egy 8 hónapos tacskó-jag keverék kani kutyust. Bántalmazva lehetett. Kiivartalnittattuk, Elejétől fogva félős volt, ugat mindenkit, a lakásban fél, ha mozog a függöny, leesik valami a földre, fúj a szél, szőnyegporolás a petárdára emlékezteti. hogyan tudnánk rajta segíteni, hogy ne legyen ilyen félős.

Kedves Gazdi!

Amit általánosságban a legfontosabb: amikor valami megijeszti, meg kell nyugtatni, nyugodt hangon beszélni hozzá, és sokszor megismételni ezt a műveletet, hogy megtanulja, nem kell félni. Egy ilyen sokszorosan traumatizált, ideges kutyához nagyon sok türelem, kitartás kell, sőt, az is lehet, hogy kutyakiképző, tréner segítségét is igénybe kell venniük. Sok hasznos információt talál, ha ide kattint!

jelige: Csenge
2012-08-27
Köszönöm a válaszát.Annyit kérdeznék még,hogy a 33-40 ezres tételben benne van a daganat eltávolítása utáni ivartalanítás is?Restellem de meg kell kérdeznem mert sajnos nehéz időket élünk.Válaszukat előre is köszönöm A.F.

Szerintem teljesen természetes, hogy tudni akarja az ember, mi mennyibe fog kerülni, még akkor is, ha semmilyen anyagi korlátja sincs. Ez az összeg az ivartalanítást is magába foglalja a daganat eltávolításával együtt, amit egyszerre szoktunk elvégezni.

jelige: Ödön
2012-08-27
Kedves Doktor Úr! Mopsz kutyusom 6éves. 2 éve folyamatos gyulladás van a mellső tappancsain! Hol erősebbek a tünetek,hol gyengék. Vizsgálták kaparási mintával is mikroszkóppal már, de semmit nem találtak! Egyedül vérvizsgálat nem volt, hátha allergiás a kutyus valamire. A helyzet az, h már felül is, mindkét első lábán a lábújjai között gennyes (mintha nagy pattanás lenne, vagy fekélyes) dudorok vannak. Ezek is évek óta tartanak, de most az egyik lábán ki is fakadt....de még kinyomni sem tudom neki. Sajnos akik eddig kezelték, semmi hatást nem értek el! Tulajdonképpen csak antibiotikumos injekciókat kapott! De semmi! Kérem segítsen hogy mit lehetne tenni kutyusom érdekében, mert borzasztóan sántít, nagyon fájhat neki! Amugy étvágya, kedve kiváló! Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Tünetek, amiket leír, nagyon hasonlítanak a pododemodikózis (a lábvégek szőrtüszőatkássága) nevezetű kórképre, viszont ebben a betegségben az elég mélyről vett bőrkaparékmintában látszaniuk kellene a szőrtüszőatkáknak. Nem könnyű feladat a lábujjak közül bőrkaparék mintát venni, ezért az is meglehet, hogy ismételt mintavételre van szükség.

Ha esetleg valóban ez lenne a helyzet, tehát bebizonyosodik a szőrtüszőatkásság, akkor sem elegendő az atkák elpusztítása: ez a betegség csak nem kielégítő immunállapotú kutyáknál fordul elő, tehát immunerősítőkkel is segíteni kell.

Az allergiáknál a tápallergia nagyon gyakori, ami vérteszttel nem kimutatható, úgy ellenőrizhető, hogy erről van-e szó, hogy legalább 6 hétig olyan fehérjével kell etetni a kutyát, amivel korábban még nem találkozhatott. Készülnek úgynevezett hypoallergén tápok is(bárány, lazac, strucc, stb, hússal, vagy szétdarabolt, a szervezet számára nem felismerhető fehérjéből).  Ha 6 hét (néha ennél rövidebb idő alatt is) javulnak a tünetek, akkor a kutya egész életén át ilyen tápra szorul- sőt, ezeket is ajánlatos 3-6 havonta cserélgetni, mert az allergiára hajlamos szervezet nem sokáig bírja, újra allergiás lesz.

Mindezek mellett még sajnos más allergének is szóba jöhetnek, melyeket valóban vérteszttel lehet kimutatni.

Tehát azt kell, hogy javasoljam, hogy folytassák a kivizsgálást, lehetőleg bőrgyógyászatban jártas állatorvos segítségével!

jelige: Csenge
2012-08-24
Jó napot.Adamasky Ferenc vagyok és önökhöz járok Csenge nevű kutyámmal.A mai napon Aug.24.-én találtam rajta egy diónyi daganatot az emlőjénél.Nem kérdés hogy leviszem,de erre csak szeptemberben keríthetek sort.Azt szeretném megtudni mennyibe kerülne egy műtét a daganat eltávolítása esetén?Köszönettel A.F.

Kedves Ferenc!

Maga a műtét, attól függően, hogy mekkora emlőrészt kelle letávolítani, az ivartalanítást is elvégezzük-e (ilyenkor minden esetben szükséges, hiszen az emlődaganatok legtöbbször a nemi hormonok hatására növekszenek) Csenge méretű kutyánál 33 ezer-40 ezer forintig terjed. Mindenképpen javasolni szoktuk a röntgen elkészítését műtét előtt, ugyanis az emlődaganatok a tüdőbe adhatnak áttétet.Reméljük Csengénél erről szó sincs, és varratszedés után, ami 10-14 nap már nyoma sem lesz a betegségnek!

jelige: Liza
2012-08-23
Kedves Dr. Úr! Köszönöm szépen válaszát. Még egy utolsó kérdést szeretnék Öntől kérdezni. Felhívtam a szabadságon lévő Állatorvosunkat, és elvittem hozzá a kutyusom.Elmondtam hogy ugyanúgy köhög, meghallgatta a szívét és azt mondta hogy nagyon rossz, döntsük el hogy elaltassuk e- vagy próbáljuk meg a Diaphillin gyógyszert, napi 2*1 tabl, valamint a Furosemid tbl növelte napi 2*1/3 adagra, az Ednyt tbl hagyta ugyanúgy.Nem tudom mit tegyek, most beadtam neki a gyógyszert a délután folyamán, de még ugyanúgy krágok.Ön mit tanácsol, mit tegyek? Köszönöm szépen.

Kedves Gazdi!

Az eutanáziával kapcsolatban kér tanácsot, ha jól értem. A legtisztább az lenne, ha egy ilyen súlyos döntés előtt kivizsgáltatnák a kutyust- készülhetne röntgen, szívultrahang, EKG, tehát a nagyon informatív hallgatózásos vizsgálat kiegészítésével még pontosabb képet lehetne kapni a baj pontos okáról és így a gyógyszeres kezelés is jobban átgondolható lenne, valamint kiderülne, nem súlyosbítja egyéb betegség a már meglévő szívelégtelenséget.

A gyógyszerekre visszatérve: a délután beadott emelt dózisú vízhajtó gyógyszernek azért adjanak pár napot, hogy meghozza a kívánt eredményt, hiszen ha nagy mennyiségű folyadékról van szó, akkor több idő kell annak kiürüléséig.

jelige: Liza
2012-08-22
Kedves Dr.Úr! Keverék német juhász kutyusom 12 éves, kb 5 éve kezdet el köhögni, idén nyáron sétálni vittem Őt, megingott, elesett, elvittem a közeli Állatorvoshoz, aki Ednyt 5 mg 2*1/4, Furosemid 2*1/2 és kállium 1*1/4 tbl írt fel. Két hétig javulás mutatkozott kutyusomnál, de most kb 1 hónapja újra köhög, mint akinek hurut van a torkában, most este nagyon megijedtem, mert úgy vette a levegőt mint aki megakar fulladni. Az itthon rendelt Állatorvosunk szabadságon van, nem tudom mit tegyek. Köszönöm szépen válaszát.

Kedves Gazdi!

A krónikus köhögés és a gyógyszerek (Ednyt=vérnyomáscsökkentő, Furosemid=vízhajtó, Kálium=a vízhajtó gyógyszerek rendszeres szedése mellett mellékhatásként a szervezetből túl sok kálium ürül, amit pótolni kell) alapján állatorvosuk valamilyen szívelégtelenséget talált, a köhögés ilyen esetben a tüdőben felgyülemlet folyadék miatt alakul ki, ami a nem tökéletes szívműködés következménye.

A nagy meleg megterheli a szívet, pont mint az idős szívbeteg embereknél-kutyáknál is lehetséges, hogy a beállított gyógyszerszint korrigálásra szorul, mert nem kellően segíti a szervezetet a tüdőben felgyülemlett folyadék eltávolításában- aminek következménye lehet a zihálás, levegő után kapkodás, fulladás.

Azonban vizsgálat nélkül nagy felelőtlenség lenne bármilyen módosítást javasolnom, hiszen attól, hogy valaki szívbeteg, és hőség van, még felléphet egyéb fulladást okozó betegség is, aminek akár árthat is a gyógyszeradag növelése: májelégtelenség, veseelégtelenség, agyi folyamatok, stb.

A legjobbat akkor tenné, ha keresne másik állatorvost a közelben és felkeresné egy vizsgálat erejéig.

jelige: Benji kedvenc
2012-08-21
Benjin elöször kevés majd később egyre több helyen a nyakánál a bőrén apró fekete pöttyök vannak.Az állatorvos azt mondta joindulatu melanoma figyeljük ha tovább terjed vigyük vissza.Ne menjünk másik orvoshoz? Meddig élhet igy még a kutyus?

Kedves Gazdi!

Pontos diagnózis csak úgy kapható, ha az elváltozott sejtekből mintát vesznek- jelen esetben bódításban, helyi érzéstelenítésben kimetszenek egy ilyen elváltozott területről mintát(=biopszia), majd laboratóriumban kiértékelik a látott sejteket.  Így lehet gyógymódot ajánlani, prognózist mondani, enélkül csak találgatni lehet.

jelige: trikolór anya cica
2012-08-21
Kedves Doktor úr! 1-éves anya cicám múlthetén pénteken éjjel életet adott 1 kiscicának ami sajnos halva született és azóta vérzik még a cicám.Eszik,iszik,de egyfolytában bújik hozzám és néha keservesen nyávog.Azt mondták nekem hogy ritka az hogy 1 cicát ellik,lehetséges hogy van még benne kiscica amit nem tudott világra hozni?Kérdésem az lenne hogy elvigyem önökhöz vizsgálatra?! Várom a válaszát. köszönettel: Bencze Szilvia

Kedves Gazdi!

Válaszom rövid és tömör: igen, minél hamarabb indokolt az anyacica kivizsgálása.

Rendelőnkben van ultrahang, így orvosaink így is meggyőződhetnek róla, hogy nem maradt-e magzat vagy placenta darab a máhben, szülőcsatornában, ami a tüneteket okozhatják, vagy szükség van-e a méh összehúzókkal való stimulálására.

jelige: Risza
2012-08-21
Jó napot kivánok!Reggel viszem a kutyámat orvoshoz,de addig is ha lehet valahogy segitenék neki.Tavasszal derült ki hogy daganatos,avemárt kapott.Falun vagyunk, vasárnap kezdődött a probléma.Csak fecskendőn keresztül tudom etetni,és itatni.Menni és állni már nem tud ezért valószinüleg nem tud pisilni,kakilni sem ,néha a leheletén kakiszagot érzek.Mit tudok tenni,most vele?Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel

Kedves Gazdi!

Sajnos későn tudok válaszolni, nyilván már túl vannak az orvosi viziten.

Sajnos csak a kutyus gondos kivizsgálásával, pontos diagnózis felállításával lehetne érdemben segíteni, amúgy marad az infúzió, a fürdetés, a mesterséges táplálás, és annak a mérlegelése, hogy meddig érdemes a szenvedéseket meghosszabbítani, ha gyógyulást nem remélhetünk...

jelige: Száni
2012-08-21
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Egy igen fontos kérdéssel fordulok önhöz. 10 hetes akita kiskutyám van, egy hete kezdődött hogy futkározás után észrevettem a bal hátsó lábán, hogy a térde kibicsaklik. Elvittem orvoshoz,röntgen is készült róla,az ínszalagok gyengék ezt állapították meg.Proenzit és csonterősítőt is kap. Nem fáj neki,vagy legalábbis nem olyan mértékben fájhat,mert játékos ugyanúgy. A kérdésem az lenne,hogy ezt tényleg ki fogja nőni, vagy esetleg műteni kell? Esetleg ez több hónapig tartó gyógyulást és lassú folyamatot jelent? Nagyon aggódunk miatta. Válaszát elörre is köszönöm! Tisztelettel Martina

Kedves Gazdi!

Ha kutyájának térdkalács-ficama van, akkor mindenképpen meg kell várni, míg a csöves csontok elnyerik végső hosszukat és utána lehet szó bármilyen beavatkozásról, ha nem jelez fájdalmat, fájdalomcsillapítóra sincs szükség.

Nagyobb testű kutyáknál sajnos hosszú távon okozhatja a térdkalács-ficam a térdízület elfajulását, ami fájdalommal jár, viszont műteni jobb minél hamarabb, hogy a degeneratív ízületi elváltozásokat megelőzzük. Sajnos műtéttel sem lehet tökéletes ízületet alkotni, de a rossz felépítésű ízület korrigálásával lelassítható a folyamat, illetve csökkenteni lehet a fájdalmat, sántaságot okozó elfajulás mértékét.

jelige: Aranka
2012-08-16
Tisztelt Doktor Úr! A tegnapiak után még szeretnék kérdezni az emlődaganattal műtött cicával kapcsolatban: az ujabb röntgenfelvételhez el kell majd altatni a cicát? A nehézlégzés ezt lehetővé teszi? Az előző röntgen akkor készült, amikor a műtéthez elaltatták. Ha tüdőáttét van, akkor milyenek a kilátások? Meddig élhet a cica? Kell-e eutanáziára gondolnunk (én nagyon ellenzem), vagy lehetséges a fájdalmainak csillapitása? Ennyire gyorsan kialakulhat egy tüdőáttét, mindössze két hónap alatt? (Áprilisban vettük észre a csomót először, júniusban műtötték meg.) Azon is gondolkozom, hogy birja-e a cica a szállitást a kocsival? Sajnos elég messzire kell vinnünk. Vagy inkább hagyjam békén, és bizzam a természet rendjére a sorsát. Ketofent mennyi ideig lehet adni neki, attól jobban van. (Sajnos, az állatorvos, aki műtötte szabadságon van, tőle nem tudok kérdezni). Előre is köszönöm válaszait.

Kedves Gazdi!

Személyes véleményem szerint a legrosszabb megoldás a természet rendjére bízni a dolgot- a természet ugyanis sajnos nem fukarkodik a szenvedésekkel. Ez állatoknál még szörnyűbb, mint embereknél, ők ugyanis a mában élnek, az ő szenvedésük minden pillanatban egy örökkévalóságig tart. Fuldokolni pedig rettenetes dolog (nem tudom, volt-e már asztmás rohama, de első kézből mondom, hogy nagyon félelmete dolog).

Tehát szerintem a szenvedéssel teli életnél- egy állat esetében csak!- jobb a fájdalom nélküli eutanázia, ha minden egyéb lehetőséget kimerítettek a lehetséges kezelésekben.

Sajnos nem tudom megítélni, hogy lehetséges-e éberen használható röntgen képet készíteni a levegőt nehezen vevő cicáról- ha szerencsések talán igen, de modern eszközök állnak rendelkezésre már az állatorvosi rendelőkben is a rizikópáciensek altatására.

Akár két hónap alatt is akkorára nőhet egy tüdőáttét, hogy tüneteket okozhat.

A ketofen hosszú távon sajnos fekélyeket okozhat a gyomor-, bélrendszerben, ezért hosszabb távon csak egy a mellékhatásait csökkentő másik gyógyszerrel együtt adható- de az Önök esetében, ha jobban van tőle a cica, mégis adnám, hiszen a mellékhatások csak huzamosabb idő után jeletkeznek, ha egyáltalán jelentkeznek.

Kitartást és sok szerencsét kívánok a cicának és gazdáinak!

 

jelige: bigike
2012-08-16
üdvözlöm.egy öreg 15 éves beagle kutyusom van.az a szája alsórészében nött egy daganat.az orvos azt mondta nem müthető csontrák pár hete van.azóta eltelt 5 hónap a kutya jóétvágyu jókedvű.a nyelvével fölszedi az ennivalót.egyetlen probléma hogy miután ez a daganat leér evéskor gyakran vérzik.rengeteg vér kicsöpög belöle ,ugyanez van ha nagyon szimatol is,borzasztó hogy néz ki ilyenkor a lakás.a tanácsát kérném bármilyen szer gyogyszer,bármi ami kicsit ezt a vérzékenységet csillapitja létezik e?Tudom hogy a nyelve alatt rengeteg az ér de kétségbeejtő szinte naponta mennyi vért veszit. köszönöm válaszát

Kedves Gazdi!

Célszerű lenne onkológiai szakrendelést felkeresni a kutyussal, hiszen itt komplex problémáról van szó, egy folyton vérző, lelógó daganat, ami, ha jól veszem ki a szavaiból, cseppet sem vette el a kutya életkedvét, ahogy a kolléga megjósolta. Ajánlom figyelmébe a Daganatos a kutyám? című cikket a honlapunkról!

jelige: vérzés
2012-08-16
Tisztelt doktor úr! Én olyan problémával keresném meg önt,hogy 4 napja ellet a kutyusom,és azóta a micsodája véres folyamatosan. Nem tudom,hogy ez normális-e? Mivel nem tudom szállítani orvoshoz ezért kérném,hogy válaszoljon nekem!
Kedves Gazdi! Ha az anyakutya eszik-iszik, ürít vizeletet, bélsarat, szoptatja kölykeit, felkel, nem bágyadt, nem lázas (digitális hőmérővel a végbél nyílásban mérhető a testhőmérséklet: 39!C-felett lázas egy kutya!), valamint az ürülő véres váladék nem bűzös, kenőcsös, rothadó húshoz hasonló szagú, akkor normális, hogy tisztul a méh, azt a kutya folyamatosan nyalogatja. Ha bármelyik a fent említett tünetekből mégis észlelhető rajta, akkor valami baj lehet! Legelső baj, ha bent maradt egy magzat, placenta darab akár a hüvelyben, akár a méhben. Ez előbb vagy utóbb bomlásnak indul, amitől a szuka lázas lesz, mondanom sem kell, hogy ez az életét is veszélyezteti. A másik baj lehet, hogy a szülés nem megfelelő higiéniai körülmények között zajlott és fertőzést kapott- ilyenkor szintén a bágyadtság, láz a vezető tünet: szintén életveszélyes lehet. Ha bármelyik fennáll, antibiotikum, vagy akár méheltávolító műtét mentheti meg az életét. Remélem Önöknél egyikről sincs szó!
jelige: aggódás
2012-08-15
Tisztelt Doktor úr! Július 19 én ivartalanították az 1 éves kutyusomat, a műtét komplikáció mentes volt, sebe szépen begyógyult, a varrat szedésre a mútét után 16 nappal került sor. 2 napja azt vettem észre hogy a kutya hasán a varrat helye mellett kissebb "pukli" alakult ki és picit keménynek érzem a hasát. sajnos a műtétet végző orvos szabadságon van,, az lenne a kérdésem hogy mi lehet ennek az oka, vagy ez egy természetes reakció a szervezet részéről? eszik iszik rendesen és fajtájához híven egy energiabomba most is . válaszát előre is köszönöm. Viktória

Kedves Gazdi!

A pukli több mindent is jelenthet: a felszívódó bőr alatti varratok helye, ami pár hónap elmúltával el fog tűnni (ez a legvalószínűbb), rosszabb esetben vérömleny, sérv, tályog, stb. A has normális esetben is még keményebb a seb körül, mint korábban volt, mivel az izmokat is át kell vágni a műtéthez, és az izmoknak sokkal több időre van szüksége a teljes regenerációhoz, mint a brőnek, amely már 2 hét alatt meggyógyult.

Ha a kutyus kedélye jó és minden testi funkciója rendben, ahogy írta, akkor nem kell aggódni, várja meg nyugodtan a kezelőorvos visszatértét!

jelige: Aranka
2012-08-15
Kedves Doktor úr! Nagyon köszönöm válaszát, elviszem újra az állatorvoshoz, hátha... Ez a korrekciós vágás megoldható helyi érzéstelenitéssel vagy ahhoz újra altatni kell a cicát? Elöl, a szegycsontjánál huzódik a legerősebben a bőr, de hosszu a vágás, végig majdnem a farka tövéig tart. A nehézlégzés kb. 4 napja kezdődött, előtte hetekig nem volt. Nem tudom, hogy a szcintigráfia elérhető lesz-e számunkra... Az elmulasztott ivartalanitással kapcsolatban szeretném irni : ez a cica mindig nagyon jó, gondoskodó, játékos cicamama volt, szép kölykei lettek, még tavaly is felnevelt egy tarka kandúrkát, akit nagyon szeretünk, őt nem is ajándékoztuk el. Nem érzem magunkat gondatlan gazdának, a kölykök sorsáról is gondoskodtunk mindig.Ha az idén lehettek volna kölykei, azokra is volt már jelentkező gazdinak...

Kedves Gazdi!

Sajnos a korrekcióhoz altatni kell, viszont ha a nehézlégzés csak 4 napja áll fenn, akkor annak szinte biztosan nem a szűk bunda az oka- hiszen az egyre tágult a műtét óta. Nagyon jól teszik, ha elviszik állatorvosukhoz.

Elnézést kérek az ivartalanításért hozzáfűzöttek miatt- egyetlen mentségem, hogy ez a vesszőparipám, hiszen tele vannak a menhelyek gazdátlan cicákkal (is)! Bárcsak mindenki olyan gondoskodó állattulajdonos lenne, mint Önök!

 

 

jelige: Neo
2012-08-15
A kutyam 2 honapja Enroxilt kapott injekcioban, majd 3 nap mulva elkezdett santitani, ami azota sem javul. Rontgen nem mutat semmit. 3 hetre ra megjelent a valla mogott egy jo nagy duzzanat, ujabb rontgen keszult, megint semmi. Azota mar masszazsra vittem, de arra sem javul. Hogyan lehetne kivizsgalni normalisan, hogy mitol santit immar 8 hete es hogyan lehetne a duzzanat felszivodasat elosegiteni (amit valoszinu az Enroxil okozott)? CT indokolt lenne? Kapott Rimadylt, majd most Meloxidylt. Nem szeretnem tomni gyogyszerrel foloslegesen, mint ahogy boditani sem indok nelkul.Koszonom elore is.

Kedves Gazdi!

A legpontosabban a duzzanatot vékonytű biopsziás mintavétellel, majd a minta cytológiai vizsgálatával lehet feltérképezni, ha körülírt elváltozásról van szó. Ebből kiderül, hogy milyen sejtek alkotják a duzzanatot. Ez nem különösebben fájdalmas beavatkozás, bódítani sem kell hozzá az állatot, legfeljebb bekötni a száját, nehogy odakapjon.

Remélem, hamar a végére járnak a dolognak és ismét mehetnek kirándulni!

 

<< <  123 / 467 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.08.20
4-5 hónapos fekete kislány cica oltva, féregtelenítve várja szerető gazdiját. A kiscicát augusztus 7-én találtuk a Péter Pál utcában. Nagyon bújós, szeretetéhes és alkalmazkodó.
2016.07.28
A cicának a szajanal let daganata rosz indulatú mit lehet csinalni segiteni neki most 13 eves a alatorvos aszt monta hogy idos es nincsi kiut én nagyon sajnalom segenit mit lehet segiteni neki enni eszik többször naponta ha tudnak irjak meg koszonom
2016.07.27

Szeretnénk kérdezni macska ügyben. A macska viselkedésében nem értem azt, hogyha kiviszem a kertbe, vagy akár a betonra is, intenzíven nyalva a földet. Voltunk állatorvosnál, vérvizsgálat is volt nála, nagyon vérszegény, most intenzíven táplálom, vagyis, amit nagyon szívesen fogyaszt. köszönettel Jutka

Kedves Gazdi!

Kérédésére aa választ az "Orvos válaszol" menüpont alatt fogja megtalálni!