Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Mazsola
2013-11-11
tisztelt Doktor Úr/Doktornő!Cicám 2 éves és 1 hónapja előfordul hogy többször hány. Felkel éjjel és egymás után többször is átlátszó, habos nyálszerű váladékot hány. Orvoshoz nem mentünk még, mert reggelre semmi baja, eszik rendesen, jókedve van, szaladgál, játszik. Szobában van, ki a szabadba nem megy, így csak olyat eszik amit tőlem kap. Növényeket eltettem előle, nehogy azt rágcsálja. Esetleg tudna tanácsot adni mitől lehet? Köszönöm

Kedves Gazdi!

Könnyen lehet, hogy éppen a "növényhiány" okozza az Ön által leírt tüneteket. A macskák, bár húsevők, de természetes közegükben a prédaállatukat a gyomortartalmukkal együtt fogyasztják el, ami tartalmaz növényi részeket, ráadásul a tisztálkodás során lenyelt szőrtől is füvek legelésével, majd a szőrcsomó kihányásával szabadul meg. A lakásban, a természettől elzárt macska nem jut hozzá a neki megfelelő  növényekhez, ezért kezdi rágni az akár mérgező szobanövényeket. Lehet, hogy egy adag macskafű, vagy szőroldó paszta megoldja a gondjukat. (Macskák egészséges táplálásáról talál sok hasznosat, ha IDE KATTINT!)

Mindenképpen érdemes elvinni állatorvosukhoz a cicát, mert egy alapos vizsgálat során kiderülhet, hogy egyéb vizsgálatok is szükségesek, pl. vérlaborvizsgálat, röntgen, kontrasztos röntgen, hasi ultrahang, mert komolyabb megbetegedést is jelezhetnek a tünetek.

jelige: paszta
2013-11-11
Tisztelt Dr. Nő/Úr! Önnek mi a véleménye a Vitalactin lópaszta kutya ill. macska számára történő adásáról, immunerősítés gyanánt? Adható -e nekik, jobb mint a Calo-pet? Köszönöm a választ!

Kedves Gazdi!

Nem vagyok jó véleménnyel arról, hogy egy versenylovaknak szánt táplálékkiegészítőt adjunk más állatoknak, akikre nincsen törzskönyvezve. Össze sem lehet hasonlítani a Calo-pet pasztával, amely megfelelő arányban tartalmaz rengeteg vitamint és a  betegség után nélkülözhetetlen táplálékkiegészítőt.

jelige: Berci
2013-11-09
Macskám cukorbeteg, mérnem kell rendszeresen a vércukrát, Ami nehéz, mert tiltakozik, karmol, harap, stb.Mi a jó módszer rá, illetve honan, melyik testrészéről érdemes 1csepp vért vennem?Ahonnan gyorsan tudnék, mert nem áll meg sokáig.

Kedves Gazdi!

Nagyon jó kérdés! A kis kézi vércukorszint mérőkhöz elég egy pici csepp- a fül megkarcolása a szokásos mód, de használható a mellső láb legfelső talppárna, ami nem ér a talajhoz. Itt talál képeket is: http://www.2ndchance.info/diabetescat-alternSites.pdf

Nagyon fontos a cica nyugtatása, a karom levágása szakszerűen, a kedves, de határozott segítség, hogy ne kelljen egyedül megküzdeni.

Sok sikert!

jelige: Sántika
2013-11-08
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 5 éves boxer kan kutyám, akinek tavaly ősszel kullancsfertőzése volt (nagyon rosszul volt). Szerencsére felépült, viszont azóta nagyon sokat sántít a jobb első lábára. Ez mindig tart 3-4 napig, aztán elmúlik, majd egy idő után ismét előjön. Ha elkezdjük nyomkodni vagy maszírozgatni a lábát nem fáj neki sehol. Azt lenne a kérdésem, hogy van-e erre valami gyógyszer vagy vitamin, amit tudunk adni neki. Segítségét előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Tisztázni kellene, hogy pontosan mit jelent orvosi szakszóval az, hogy "kullancsfertőzés", mert egy fertőzött kullancstól töb, legalább 2 féle betegséget lehet elkapni: Babéziózist, és Lyme-kórt. Azt is tisztázni kell, hogy a mostani tüneteknek, amelyekről csak annyit írt levelében, hogy "rosszul van", valóban közük van-e az 1 évvel ezelőtti kullancsfertőzéshez. Kezeletlen, vagy nem megfelelően kezelt Lyme-kór okozhat sántaságot, ízületi gyulladást, ami akár visszatérően is jelentkezik, de ez nincs rendjén! Mindenképpen ki kell vizsgálni részletesen, vértesztekkel, ízületi váladék mintavétellel, hogy pontosan miről van szó, addig nem lehet érdemben segíteni, gyógyszert ajánlani.

Kullancsok terjesztette betegségekről hasznos információkat talál, ha IDE KATTINT!

Az ősz, a nedvesség kedvez a kullacsok szaporodásának, ezért idén is kell gondoskodni a kullancsvédelemről!

jelige: Lonci
2013-11-07
Tisztelt Doktor Ur Van egy 7 hónapos kan kuvasz kutyám kiskorában mikor hozzánk került volt benne orsóféreg, 2 hetente kezeltem 5 hónapos koráig, drontál plus illetve Milbemax féreghajtókkal most kb 8 hete nem kapott féreghajtót 2-3 napja vettem észre hogy a székletébe fehér valamiket láttam, azt gondoltam esetleg dió maradványok mert megeszi, vagy a légy köpte be, de ma elöttem végezte a dolgát és akkor láttam hogy a friss széklet tele van fehér vékony kb félcm.es valamikkel mozgott is, valamelyik nagyobb valamelyik vékonyabb de volt egy kicsit vastagabb is kb 1 mm. Kérdésem lenne, mi lehet ez, és mivel tudnám hatékonyan kezelni. köszönettel Lonci

Kedves Gazdi!

Ha valamilyen különleges féregről van szó, akkor teljes bizonyosságot a bélsárvizsgálat adhat- ezt állatorvosa tudja elvégezni, elvégeztetni laboatóriumban. A hagyományos férgekre jók szoktak lenni az Ön által említett gyógyszerek. Ami aggályos lehet, az az újrafertőződés, ezért is van a használati utasításban, hogy az ürült, fertőzött bélsarat el kell éget, a kertből össze kell szedni azonnal, mert különben mindig újra is újra fertőzi önmagát a kutya. Egyébként is sajnos a fent emített gyógyszerek hatóanyagai csak a bélben élő felnőtt  férgekre hatnak, a fiatal fejlődési alakokra nem.

Összefoglalva azt ajánlom, hogy keresse fel állatorvosát, aki elvégezheti a bélsárvizsgálatot, ha indokolt, és ajánl hatékony szert, amit kitartóan kell alkalmazni, és a bélsarat össze kell szedni, elégetni.

jelige: Cica táplálás
2013-11-07
Tisztelt Doktor úr/Doktornő! 5 éves kandúr cicám van és a táplálásban kérnék segítséget: Royal Canin száraz-és nedvestáppal etetjük, de az utóbbi időben rászokott arra, hogy ha nyers csirkehúst vagy bármilyen csirke/pulyka felvágottat veszünk elő a konyhában, egyszerűen "megőrül" és követeli az adott ételt. Felvágottból néha kap 1-1/2 szeletet, az elmúlt héten azonban többször is sikerült lopnia a nyers csirkemellből. A kérdésem az lenne, hogy a nyers csirkehús okozhat-e neki problémát (illetve a felvágott?)? Amióta evett a nyers húsból, nincs baja, semmi változást nem észleltem rajta, de látszólag nagyon igényli a nyers húst. Próbálkoztam azzal, hogy a csirkehúst megfőzöm neki, de úgy nem ette meg. Segítségét előre is nagyon köszönöm!

Kedve sGazdi!

Bizony én is találkoztam olyan macskával, aki csak akkor volt hajlandó megenni a húst, ha nyers, az enyémek is ilyenek voltak- hát hiába, a macskák ragadozók, az egeret sem becsinált formájában eszik, tiszta nyersen!

A teljesen friss csirkehúsból, jól lemosva bevallom, szoktam adni az említett macskáknak. Sajnos ez az egész cirkusz azért van, mert a modern állattenyésztés nagyon kedvez az egyes tyúkbélben élő baktériumok elszaporodásnak, a hús ezekkel való szennyeződésének. Ez különösen igaz, ha a hús már állt egy pár napot a hűtőben a hentesnél, vagy otthon.

Ezért hivatalból azt kell mondanom, hogy legjobb lenne, ha nem adna. Ha mégis, akkor csak a legfrissebb húsból adnék, forró vízzel lemosnám azt.  A felvágott nem emiatt, csak a hozzáadott rengeteg élelmiszeripari adalékanyag miatt nem ajánlott- véleményem szerint ezek emberre, állatra egyaránt károsak, de kis mennyiségben nem okoznak bajt!

További hasznos információt talál, ha IDE KATTINT!

jelige: Cukorbeteg
2013-11-06
Kutyám cukorbeteg lett, a caninsulin legnagyobb dózisa is alig visz az értékein le, reggel mindig 25-30 a vércukra, az inzulin után mérem 1-2 órával, és akkor 15-20. Állatorvosunk volt konferencián, ahol mondták hogy humán inzulin is adható, sőt jobb hatású, actrapid a neve. Mindenhol azt írják, humán inzulin nem jó kutyának. Ön szerint próbálkozhatunk vele? Ismerősöm eg lantus nevű insulint kap beteségére, ami hatása 24 órán át tart, és nagyon jó. Állatorvosunk nem tuda, ez adható-e kutyának, mert nem ismeri.Kérném az ön véleményét, vag ha meg tudná nekem érdeklődni, megköszönném.

Kedves Gazdi!

Én úgy tudom, hogy az ActRapid márkanevű humán insulin készítményt régóta ajánlják kutyák ketózisának, ketoacidózisának kezelésére.

Az ismerős által szedett, embereknél 24 óráig ható Lantus nevű inzulinszármazék kutyáknál sajnos nem válik be ilyen jól. (Forrás: http://www.uq.edu.au/ccah/index.html?page=43507&pid=0-Comparison)

A cukorbetegség kezelése komplikált, az orvos és a gazda fokozott, stabil együttműködése kell, jól meg kell tanulni, együtt gyakorolni kell az inzulin injekció beadás módját, a vércukorszint mérés helyes módját, hogy biztos lehessen az orvos is, hogy az otthoni kezelés során mért és feljegyzett adatok helyesek, az étrendet, testmozgást, vízivást, vizelet mennyiségét is figyelni kell, stb.

Ezért ha nem biztos abban, hogy állatorvosa- a legjobb szándéka ellenére - kézben tartja a kezelést, a legjobb, ha közösen eldöntik, hogy szakrendelésre, vagy olyan állatkórházba utalja be, ahol régóta foglalkoznak kutyák cukorbetegségének a gyógyításával.

jelige: Picurka
2013-11-06
8 hetes cicámat elvittem oltatni. Kapott egy leukózis elleni oltást. Az állatorvos azt mondta, 3 hét múlva kaphat kombináltat, erre 3 hétre újra leukózist, majd 3 hét múlva kombináltat. Mivel több cicám is van, minél hamarabb szeretném a nagyokhoz szoktatni, mert most külön van tőlük, míg az oltásait meg nem kapja.De ez még 12 hét, amit sokkallok. Több helyen megnéztem a neten más rendelők oltási programját, sehol nem leukózis ellenivel kezdik, sehol nem 3 hetente. Kértem azt a kombináltat, amiben már benne van a lekózis elleni is, de azt mondta, azt nem lehet adni kismacskának.Holott máshol másik macskáim így kapták 8 hetesen. Most nem tudom, mit gondoljak. Önnnek mi erről a nézete?

Kedves Gazdi!

Nálunk is 3 hetente kapják a cicák a leukózis elleni és a több betegség ellen védő, úgynevezett kombinált oltást, és ennek az az oka, hogy ezt ajánlja a vakcina, vagyis az oltóanyag gyártója. (Rendelőnk oltási sorát megtalálja, ha IDE KATTINT!) Méghozzá azért ajánlja ezt, mert az oltás nem "passzív", vagyis kívülről jövő védettséget ad, hanem az élő szervezetnek, jelen esetben a macskáénak magának kell kialakítania a nevezetet betegség elleni védettséget, amihez idő kell- tudományos módszerekkel állapítják meg, hogy ehhez az egyes oltóanyagok esetében mennyi időre van szükség, és a gyógyszercég így árulja a védőoltását: 3 hetes időközzel, ennyi és ennyi idős korban legalább 2 oltás szükséges a macskák nagy részéban a védettség kialakulásához.

Lehet gyorsabban is beadni, esetleg kihagyni a leukózis elleni vakcinát, de annak következményei lehetnek! Ráadásul minél inkább ömelsztve kapják a legyengített, vagy elölt kórokozókat (ezeket tartalmazzák az oltóanyagok), annál több betegség ellen kell egyszerre termelnie a szervezetnek az ellenanyagokat, védő sejteket, így annál jobban leterheli azt.

Sok a 12 hét, de azt gondolom, hogy sürgetve semmi értelme az oltásnak- akkor nincs más megoldás,  mint bízni a jó szerencsében, hogy nem kap el a kiscica semmit a nagyoktól, illetve hogy majd csak meggyógyul. Ezesetben azonban jönnek majd az eső után köpönyeg gondolatok, hogy vajon ha kivárom azt a pár hete, mi lett volna más.

Sajnos egyik oltás sem adhat 100%-os védelmet a betegségek ellen, de ha már beadatja az ember pénzt, időt nem kímélve, akkor a gyártó utasításai szerint!

jelige: sziámi
2013-11-04
Kedves Doktornő/Úr! Van egy körülbelül 12-13 éves ivartalanított fiú sziámi cicám. 5 éves volt, amikor kaptam. Előző gazdájánál kijárós cica volt, nálam csak lakásban tartózkodik. Elég régóta járok vele állatorvoshoz a fogai miatt, ugyanis rendszeresen be van gyulladva a fogínye, fogmeder és fogágy gyulladása van, amit gyógyszerrel kezelünk mindig (stomorgyl 10,napos kúra). A gyógyszeres kezelés javítani szokott az állapotán. Ezúttal ugyanezzel a problémával fordultam orvoshoz. Vidéken tanulok, és csak hétvégén vagyok otthon,rajtam kívül más nem tudja beadni neki a gyógyszert pazarlás nélkül, ezért gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító injekciót kapott és még vártam egy hetet a gyógyszerrel(az állatorvos jóváhagyásával). Az étvágya jó volt, szépen evett, KaloPetet is kapott, illetve Royal Canin Recovery eledelt, hogy felszedjen egy kis tömeget, ám mire elkezdtem volna a gyógyszert beadni neki, hirtelen romlott az állapota. Alig evett, nem tudott rágni, a gyógyszert megtalálta a husiban, amiben gondosan elrejtettem, kiköpte és csak minimális mennyiséget tudtam beadni neki. Előtte sem volt dagi cica, 3-4 kiló körül volt, de most rohamosan fogyott, már alig 2,5 kiló, és alig eszik, inkább csak nyalogatja az ételt. Azért írtam le ezt a problémát, mert a nagyobb baj lehet, hogy ebből fakad. A nagyobb probléma pedig az, hogy a fogyás mellett elkezdett dülöngélni. A hátsó fele eldől egyik irányba, imbolyogva jár, egyhelyben ülve is kileng oldalra. Súlyosbodik fokozatosan. Mintha szédülne. Egész nap csak fekszik vagy ül egyhelyben, ritkán ürít(2-3 naponta vagy ritkábbban)(de keveset is eszik), az alomból is kiszédül szinte. Sehova nem tud már felugrani, leugrani, néha csak nézi a falat közelről, mintha neki akarna menni, néha pedig körbe-körbe járkál(mint aki nem találja a helyét) és közben dülöngél. Amikor alszik, izomrángásai vannak(lábai, pofája),illetve éber állapotban is, de úgy ritkábban. Nem olyan feltűnő a rángás, korábban is rángatta az arcát, amikor mélyen aludt. Nagyon gyenge. BezoPetet adott az állatorvos a ritka ürítésre. Sosem volt eddig ilyen probléma a fogínybetegsége miatt,eddig sosem voltázott a hangulata, most viszont nem játszik, nem "beszél", nem dorombol, nem jön a simogatásért. Ma pedig észrevettem az állkapcsa és a füle között egy dudort.Az a csomó lehet egy gyulladt fog? Lehet, hogy a dülöngélés a szájában lévő súlyosbodó gyulladás miatt alakulhatott ki? Esetleg valami komolyabb betegség lehet, ami eddig lappangott? Kedden viszem állatorvoshoz,de addig is aggódom, ezért szeretnék egy véleményt meghallgatni. Kérem,amennyiben van ideje, legyen szíves válaszolni. Köszönettel! Egy aggódó cicatulajdonos.

Leírása alapján én is arra gyanakszom, hogy a fog-, fogmedri betegség mellett egyéb betegsége is lehet a cicának.

Állatorvosa akár ismételt részletes vizsgálatokkal (fizikális vizsgálatok, vérvizsgálatok, vírustesztek, egyéb laborvizgsálatok, citológia/szövettan, képalkotók ...) tudja diagnosztizálni a cica esetleges egyéb betegségeit. Ha ez megtörtént, úgy kiderülhetnek az esélyek, megoldások is.

jelige: kutyám sántít
2013-11-04
Kedves állatorvos! Érdeklődnék, hogy az állatorvosunk által ajánlott Mesulid 100 mg tabletta tényleg adható kutyának és mi az adagolása? Kutyám 2 hete sántít az egyik hátsó lábára. Tisztelettel: H. István

Akár a Mesulid tablettát is választhatják bár sokféle állatgyógyászati termék áll rendelkezésre a nem-szteroid gyulladás és fájdalomcsillapító hatóanyagok közül.

Bármelyiket választják is, a fontos az lenne, hogy kiderülhessen a sántaság oka. Tehát, ha nem enyhül, majd szűnik meg a panasz, akkor a kutya teljes kivizsgálása ajánlott.

A pontos adagolást állatorvosa nyilván elmondta Önöknek. Én ebbe sem szólok bele, hiszen sem a kutya méreteivel, sem a sánstaság sólyosságával nem vagyok tisztában.

jelige: csoki
2013-11-04
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 12 éves kan vizslám.Mai napon azt vettük észre, csak dölöngél, és nagyon nehezen áll lábra. Nagyon lassan vánszorog és ma amikor láttuk 3x is fejre bukott. Tipikusan olyan mintha részeg lenne. Nem tudom másképp leírni ezeket a tüneteket. Tudjuk, hogy öreg-legalább is azt mondja az állatorvos, de tegnap még szépen járkált a kertben. Eszik rendesen, de azt is csak úgy ha közelébe viszem az ételt. Nagyon félünk, de most állatorvos sincs...

Az a helyzet, hogy a leírásában szereplő dülöngélést, inkoordinációt sok tucat betegség okozhatja a kutyánál, talán csak a részeg állapotot tudjuk kizárni.

Egy 12 éves kan vizsla ugyan túl van a legszebb évein, de elöregedettnek nem mondanám, jónéhány 14 év feletti vizsla szerepel a betegeink között.

A néhány napja fennálló tünetekkel valóban sikerült megvárniuk a 3 napos ünnepeket, de a mai szombati napon a legtöbb rendelő, állatorvosi klinika nyitva van, és az ügyeletek is működnek természetesen. Fontosnak tartom, hogy nem elég, ha állatorvos "látja" a kutyát, vagy beszélgetnek a tünetekről, de részletes fizikális vizsgálatok, laborvizsgálatok, esetleg egyéb kiegésztítő vizsgálatok készülnek a kutyáról, hogy kiderülhessen mi okozza az öregúr dülöngélését, mozgászavarait. Ha az okok körvonalazódnak, akkor lehet az esélyeket esetleges megoldásokat megbeszélni.

Fogjanak hozzá lehetőleg még ma, de legkésőbb a hétfői napon.

jelige: Hannibál
2013-11-04
Tisztlet Doktor Úr! Öreg whippetem musculus sternocleidomasteideusa teljesen be van merevedve! Félek, h szenved miatta. 1 hete voltunk a problémával ortopéd orvosnál, akkor ő izomlazítót (Mideton 1x1 db) és B-vitamint ajánlott. Eddig rendben is volt, de tegnap óta megint be van merevedve olyan mértékben, mintha már egy ín lenne. Közben fogorvoshoz is vissza kell vinnem, mert állítólag van egy gyulladt foga, amit szájsebészeti műtéttel majd ki kell szedni. Elképzelhető, h összefüggésben áll a kettő? Fogalmam sincs h hova (milyen orvoshoz) forduljak a problémával.

Azt remélem, hogy a fogászati betegség és a nyaki izom állandósuló görcse egymástól elkülönülő probléma. Ezesetben a szájüregi műtéttel egyik gondjuk gyorsan megoldódhat.

A jelzett izomgörcs nemritkán a gerinc nyaki szakaszán lokalizálható elváltozás (helyzetváltozás, törés, meszesedés, tályog, vérömleny, tumor ...) eredménye.  Ezek nem mindig deríthetőek fel még többirányú röntgenfelvétellel sem, van, hogy NMR, vagy CT esetleg PET/CT, SPECT/CT segítségével lesz diagnózis. Mindezek indokoltságát persze állatorvosa(i) a fizikális vizsgálatok, laborleletek és ortopédiai/neurológiai vizsgálatok eredményei , vagy a tüneti kezelés hatékonysága alapján dönthetik el.

Ha a fogmedri elváltozás és az egyoldali m. sternocleidomastoideus görcse összefüggésben van egymással, akkor összetettebb lehet a probéma. A pontos diagnózishoz lehet, hogy ezesetben is a felsorolt képalkotók egyike szükséges.

Önnel együtt azt remélem, hogy egyszerű, gyorsan gyógyuló betegségek érték el az öregfiút.

jelige: Véletlen
2013-10-31
Tisztelt Orvos/nő Úr! Van egy hat hónapos kiscicám, nagyon szeretem őt! Kíváncsi, mindenbe beleüti az orrocskáját, egy pillanat alatt a konyhapulton terem... na ebből lett a nagy gondom. Sertés darált húsból készítettem fasírozottat, bekevertem a fűszerekkel,stb. és elfordultam kezet mosni. Ez alatt az idő alatt az én picike cicám megdézsmálta a nyers sertés húst. Ez tegnap előtt volt.Azóta nagyon aggódom érte, hogy esetleg összeszedte a húsból az ál-veszettséget okozó vírust. Az lenne a kérdésem, hogy ez a vírus megtalálható a hentesnél vásárolt, ellenőrzött lapockában is, amit ledaráltattam? Mennyi esély van arra, hogy a cicám beteg lett tőle? Tudom, nagyon elővigyázatosnak kell lenni, ez is az én hibám,hiszen eszembe sem jutott,hogy sec-pec alatt ott terem és egyből ráveti magát erre a húskeverékre. Nem szeretnék olyan tanulópénzt fizetni, hogy a cicám elpusztul..., ugye nem? Nagyon várom biztató válaszát, amit előre is köszönök szépen!

Az álveszetsség kialakulásához egyrészről fertőzött sertéshús, másrészről a cica száj-, garat-, nyelőcső-, gyomor nyálkahártyáján lévő sérülés együttes jelenléte szükséges. Néhány évtizede még a hazai árutermeló sertéstelepek egy része nem volt mentes az Aujeszky-betegséget (álveszettséget) okozó vírustól - mára a helyzet jó irányba változott, gyakorlatilag elenyésző az esélye, hogy a hentesnél Aujeszky-s sertéshúst vásároljon. Azt is remélem, hogy a fiatal, makkegészséges cica tápcsatornájának első részén nincs fekél, nyálkahártya sérülés, maradó fogai kifejlődtek már.

A nyers sertéshústól egyéb fertőzéseket (Coli, Salmonella ...) parazitákat (Trichinella, Dirofilaria ..) is beszerezhet a cica - de ezek jelenléte szintén kis valószínűségű. Mindezek ellenére ha bármi eltérőt, furcsát tapasztal a cicán, keresse fel állatorvosát és mesélje el a torkos történetet is.

Nagy valószínűséggel és reményeim szerint nem lesz baj. Lassan azonban tervezhetik az ivartalanítást.

jelige: gyulladas10
2013-10-31
Tisztelt Doktor Úr! Két kutyám van. Mind a ketten 10 évesek. Az egyiknél sokszor volt bűzmirigy gyulladása, de betadinnal eddig sikeresen kezeltem. 2 évig nem jött elő. És most úgy jött elő a probléma, hogy a sebek nagyobbodni kezdtek. Hiába kezelem továbbra is betadinnal, nem változott semmit, nem záródtak össze a sebek. 2 hete kezdődött. Lehet, hogy a száraztáp az oka? Ugyanis két hete azzal etetem. Eddig mindig házikosztot kapott (meg a másik kutya is) és az nem okozott ilyen gyulladásos problémát. A betadin mellett körömvirág és cickafark teával itattam, hogy a seb gyógyuljon ill. megölje a baktériumokat. A kutyám a problémája ellenére teljesen jól van: normális a széklete, sosem volt rosszulléte, jó étvágya van, éli az egészséges kutya életét. De engem nagyon aggaszt a bűzmirigy gyulladása. Van valami gyógyszer számára? Lehet az állatpatikában vény nélkül ilyet kapni? Várom mielőbbi válaszát! Köszönöm!

Engem is aggaszt az évek óta fennálló gáttájéki sipolyozás a kutyán (mindkét kutyán?), amit a helyi kezelések láthatóan csak ideig-óráig enyhítenek.

Az idült gyulladások a daganatos megbetegedés melegágyának is tekinthetőek - márcsak ezért is, és a kutyák mielőbbi teljes gyógyulása érdekében részletes állatorvosi kivizsgálást ajánlok. A végleges megoldást szinte bizonyosan műtéti ellátás fogja jelenteni. Fogjanak hozzá!

jelige: feketet07
2013-10-30
A macskám kb. a nyár közepétől fokozatosan lefogyott úgy, hogy az étvágya közben változatlanul jó. Most két kg a súlya, egyébként 6 éves, ivartalanított nőstény. Öt napja elkezdett először csak a hátsó lábaival imbolyogni, de ez most már az egyész testére jellenző. Nagyon sokszor elveszíti az egyensúlyát ,de eddig még mindig sikerült korrigálnia és nem esett el, de úgy látom napról napra romlik az állapota. Fájdalmai szerintem nincsenek, ha felemelem, megfogom nem panaszkodik. Az imbolygással egy időben a bőrén több helyen kb. 1 mm-es kitüremkedések jelentek meg, mintha elszarusodtak volna ezek a pontok, leginkább a fülek előtti területen és a fejtetőn. Naponta kétszer most is, mint ezelőtt kikéredzkedik, abenti almot nem használja, ezért a székletének és vizeletének esetleges megváltozásáról nem tudok. 4 napja voltunk állatorvosnál, fizikális vizsgálattal és röntgennel nem talált semmi eltérést. Antibiotikumot és szteroidos gyulladáscsökkentőt kapott, eddig semmiváltozás nem következett be. Az orvos nem bíztatott azzal sem, hogy egy vérvétellel meg tudnák állapítani, hogy mi a baja, viszont azt mondta, hogy egy MRI vizsgálat elvégzésével lehet, hogy többet látnánk. Bevallom ennek a költségei nagyon megterhelőek lennének, ezért kezdtem a neten keresgélni. Ha tudnának tanácsot adni mit tehetnék, vagy mi lehet ez, kérem segítsenek. Előre is köszönöm.

A 6 éves ivartalanított nőstény leírt tüneteit valóban sajnos sok tucat betegségokozhatja, ezért nem biztos, hogy vérvizsgálatokkal (hematológiai és biokémiai paraméterek vizsgálata) diagnosztizálni lehet a betegségét. Viszont már ezzel is el lehet indulni a diagnózis felé. Az oltatlan macska vérszérumából vírusteszteket is érdemes végeztetni, hiszen könnyen lehet, hogy ezek egyike, vagy akár több is okozza az idült betegséget. A röntgen negatív eredménye ellenére természetesen akár az egésztest 3D NMR, akár a CT vagy hybrid (SPECT/CT, PET/CT) vizsgálatokkal nagy eséllyel meg lehet találni a gócos jellegű elváltozásokat (tumor, gyulladás, vérömleny, tályog ...) ha ezek meglétére komoly a gyanú pl a véreredmények alapján.

Sajnos nincs egyszerűbb, vagy olcsóbb ötletem, tanácsom.

jelige: Bagira
2013-10-30
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 12 és fél éves kan német juhászom, izületi gyulladása van. Már tavaly télen is sántikált a hátsó lábaira időnként, kétszer kellett Carprox kúrát tartani nála, de utána abbahagyhattuk a szedését. Most ősszel ismét romlani kezdett az állapota, újra Carproxot kapott. (Zöldkagyló kivonatot évek óta szed.) Kerti kutya, de másfél éve gyakorlatilag a pincében lakik. Nem mi zártuk le, ő költözött le magától, ott nyáron hűvös van, télen meleg, mostanában már csak a dolgát végezni járt fel. A problémám az, hogy nyolc meredek lépcsőn kellene közlekednie, de már nem bír, többször összeesett mikor legutoljára feljött, azóta nem merem leengedni. Behoznám a lakásba is, de itt is nyolc lépcsőt kellene megmásznia. Most a kutyaházban alszik, amit természetesen jól kibéleltem, de jön a tél, a hideg, nedves idő, ami szintén nem lesz jó neki. Gondoltam már arra is, hogy megpróbálok a hasa alatt áthúzni egy törülközőt, és azzal kicsit megemelve segíteni neki a lépcsőn. Nem tudom, ez működhet-e? Ölben cipelni naponta négyszer-ötször nem tudom, a kutya negyven kg, én ötven. Tulajdonképpen az lenne a kérdésem, melyik megoldás a kevésbé rossz, ha kint hagyom, vagy ha segítséggel megpróbálom fel- és levinni? Válaszát előre is köszönöm, elnézést, hogy hosszú voltam. Üdvözlettel: Kata

Aggasztó amit leírt, az, hogy a magas kort megért német juhász kan alig tud mozogni.

A legjobb, amit tehet az, ha állatorvosa részletesen megvizsgálhatja a kutyát és kiderülhet mennyit romlott az ízületi betegsége ill nem alakult-e ki egyéb társbetegsége, ami súlyosbítja a helyzetet. Ha állatorvosa a vizsgálatok eredményei alapján lát még esélyt a kutya tüneteinek enyhítésére és elfogadhatóü életminőség biztosítására, akkor ehhez szerintem a meleg lakás jobb feltételeket biztosít. Ha az újra megkezdett gyógyszeres kezeléstől nem lesz a kutya önálló mozgásra képes, akkor, igen, segítséggel lehet, hogy képes még mozogni.

Ha pedig a vizsgálatok eredményei alapján nincs esély a Bagira fájdalmainak enyhítésére, a méltó életminőség elérésére, akkor nem kizárt, hogy át kell gondolják a Bagira elaltatását is.

jelige: Lehet e ?
2013-10-30
Jó reggelt! Elnézést ha butaságot kérdezek, de csakis kutyám védelme érdekében teszem. Szeretném megtudni, hogy idős ( 14 éves) kutya esetében, aki máj és emésztési problémákkal küzd, adható e féreghajtó tabletta, mellékhatás nélkül ? köszönöm

A féreghajtó tabletták hatóanyagai alig szívódnak fel, ezeket arra fejlesztették, hogy a gyomor-bélcsatornában fejtsék ki hatásukat.

A nem-fiatal kutyára sokkal nagyobb potenciális veszélyt jelent, ha paraziták telepednek meg benne, vagy a májelégtelenségét, emésztési panszait nem vizsgálják ki részletesen, ill nem történnek meg a kontrol vizsgálatok. Ez utóbbiak nagyságrendekkel nagyobb veszélyt jelentenek a kutya egészségére, mint a helyesen végrehajtott parazitamentesítések.

A kutya mielőbbi részletes kivizsgálása ajánlott, hogy kiderülhessen mi okozza a májelégtelenségét (?) ill az emésztési tüneteket.

jelige: höri nem fut
2013-10-30
Kedves doktor úr! Éjjel 2:45 -3 közt felébred és bemegy a pörgőjébe hallom hogy fut (vagy épp sétál)... de amint észreveszi hogy nézem (vagy elé ha megmozdulok mostanában)... rögtön kiszáll belőle és nem hajlandó tovább futni benne... ha nézik nem fut.... Semmi se zavarja, de pl ha este véletlenül benne találom, és észreveszi hogy látom.. mintha ott se lett volna.. elfordul és kisétál. elmegy enni vagy stb.. Ilyet nem olvastam még sehol.. nem tudom mi az oka.. Lehet furcsa.. de eléggé aggaszt a dolog :( Ön szerint mi lehet a baj? köszönöm Zsani (hosszúszőrú aranyhörim van 15 hónapos) Ha van ötletetek mi lehet a baja, írjatok légyszi :DD

Talán szégyenlős ?? ... ):

A leírása alapján én nem érzek semmi rendelleneset a höri viselkedésében. A legtöbb rágcsáló éjjel aktívabb, és abban sem találok semmi különöset, hogy ha észreveszi Önt, vagy más inger éri, akkor abbahagyja az egyébként unaloműzésként (is) elkezdett ténykedését ,mert az érdekesebb új inger elvonja a figyelmét. Ha Ön mindezeket rendellenesnek a megfszokottól eltérőnek találja, úgy vizsgáltassa meg az állatot állatorvosával vagy egy egzotikus állat specialsitával konzultáljon.

 

jelige: Dacica
2013-10-28
Tisztelt Állatorvos! Nagyon szépen köszönöm, Dagicával kapcsolatos válaszát. Tolmácsoltam az új gazdik felé, abban viszont tanácstalan vagyok hová is vigyük újbóli műtétre őt, ahol biztosan jó kezekben lesz... Ha mást nem, jelentkezem Önöknél amikor haza megyek január környékén, és én fogom elvinni, Dagicát. Köszönöm a kedves sorokat is...igazán meghatódtam. Sajnos az életemben eljött a pillanat, amikor imádott kutyáim nélkül kell élnem, ide sajnos nem hozhattam mindegyiküket,remélem még megadatik nekem, hogy egyszer újra sok kutyussal osszam meg napjaimat. Igyekeztem mindenkinek szerető otthont találni, saját költségemen ivartalaníttattam mindenkit, úgy érzem ez kötelességem volt. Nagyon fontos az ivartalanítás, a kiskutyákat is mikor elvitték, mindig megbeszéltem ezeket a dolgokat minden új gazdival, de sajnos akikről tudok a töredéke tette ezt csak ezt meg. Még egyszer köszönöm!

Mi köszönjük kedves visszajelzését.

Minden jót kívánunk összes védencének és Önnek is !

jelige: mágnesterápia
2013-10-28
Tisztelt Doktor Úr! Olyan kérdésem van, hogy Ön szerint kezelhető-e kutya, ill. macska a Terramagon +7 nevű, pulzáló mágnesterápiás derékaljjal, akár a Schumann-frekvenciát alkalmazó általános programmal, vagy más, speciális programmal? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel és üdvözlettel: Németh Kitti

Egyszerűen rávághatnám, hogy miért is ne .. , de nem teszem, mert azt sem írta meg, hogy mi a kutya problémája, milyen esetleges társbetegségekkel küzd még, állatorvos milyen terápiát ajánlott, amitől "állapota sokat javult" ...

A legokosabb, ha a diagnosztizáló, kezelést végző kolléga véleményét kérdezi ezügyben.

 

jelige: Dorci
2013-10-28
Kedves Doktor Úr! Van egy 7 éves yorki kutyám,akit pénteken műtöttek,emlődaganata volt,így ivartalanítani is kellett. Amikor hazaértünk,akkor vettük észre hogy a varrat mellett folyik a vér! Nagyon megijedtünk,ezért felhívtuk a műtétet végző orvost! Azt mondta ez természetes,majd estére eláll....nagyon megijedtem,fogtam egy steril géz lapot,és fogtam bekötöttem neki az egészet,tettem rá betadint is,így állt el nagy nehezen a vérzés!! Másnapra észre vettem hogy a műtét helye beduzzadt,olyan tojás nagyságúra,ez természetes folyamat? A kutyus eszik,iszik,de még nem volt 3 napja széklete,nagyon aggódok miatta! Mit csináljak,vigyem el egy másik orvoshoz? Előre is köszönöm gyors válaszát!

Nem hiszem, hogy másik orvsohoz kellene emiatt mennie - talán a legokosabb, ha tájékoztatja a műtétet végző kollégát az észleléséről és megkéri, hogy vizsgálja meg a kutyát.

 

jelige: duzzanat
2013-10-28
Tisztelt Dr. Nő/Úr. Kutyámon 5 napja kullancs volt, nem sikerült talán jól kiszedni és egy gombostűfejnél nagyobb göb keletkezett a helyén. Mi ilyenkor a teendő, el fog e múlni magától a tömött duzzanat? A kutya egyébként teljesen jól van. Köszönöm a választ!

A kullancs helyén maradhat kisebb-nagyobb duzzanat, hegszövet, amely helyi kezeléssel, vagy anélkül gyógyulhat.

Az igazi veszélyt azonban nem a helyi gyulladásos reakció, hanem az jelenti, hogy nem fertőződött-e a kutya a kullancs által terjesztett betegségek egyikével (babéziózis, Lyme-kór, vírusos agyvelő gyulladás), vagy akár többel is a felsoroltak köüzül. Ezért, ha a következő néhány napban, egy-két hétben bármilyen(!) furcsaságot, szokatlant, feltűnőt érzékel a kutya viselkedésében, szokásaiban - akkor sürgősen keresse fel állatorvosát, és tájékoztassa a kullancs-előzményről is.

A kullancsok távoltatására és az általuk terjesztett betegségek megelőzésére többféle hatékony módszer (bőrre alkalmazható cseppek, nyakörv .. ) is választható. Ezügyben is kérheti állatorvosa véleményét, segítségét.

 

jelige: petefeszek
2013-10-27
Jò estét! Van egy 4hónapos fél perzsa kiscicàm, és érdekelne hogy a petefészke mintha meg lenne dagadva, kőzre játsz hat sz hogy fogamzàsgátlòt kap ? A kiscica kinti is benti is, és hát jöttem haza a multkor és szòlt a szomszéd hogy adja neki.. Lehet hülyeség a kérdésem de még nem volt macskám ezért inkább megkérdezem. Remélem minfen rendben vele : ) És még annyi hogy nagyon dagi és nehezen vesszi a levegöt édesanyám szerint mit tegyek hogy fogyjon ? :) Nagyon szépen köszönöm vàlaszát.! Üdv.: Roxi

Kedves Gazdi!

A petefészek a hasüregben helyezkedik, kívülről nem látszik. Vajon mi van megduzzadva a cicán?

A fogamzásgátlót egyáltalán nem javaslom, mert gennyes méhgyulladást okozhat, a mielőbbi ivartalanítás az egyetlen jó megoldás a nem kívánt vemhesség megelőzésére!(Hasznos olvasnivalót talál még IDE KATTINTVA!)

Ha valóban csak 4 hónapos, akkor az elhízás még nem fenyegeti, viszont az, hogy nehezen veszi a levegőt nagyon nyugtalanítóan hangzik, mielőbb állatorvoshoz kell fordulni vele, mert a fertőző betegségektől a tüdőférgességen át  a rekeszizom sérvig sok mindentől lehet!

jelige: október
2013-10-28
Kedves állatorvos! 14 éves kutyám ultrahangos vizsgálata során májcisztát találtak. Mi a teendő, mi okozza, milyen prognózisra számíthatok? köszönöm szépen.

Kedves Gazdi!

A májciszták folyadékkal telt "üregek", melyek a normális májszövetben körülírtan találhatóak. Májcisztát okozhat parazita, veleszületett betegség, egyes gyógyszerek, de sokszor ismeretlen a betegség eredete. Nem biztos, hogy okoz tüneteket, ez az elhelyezkedéstől, a kiváltó októl és a tartalom milyenségétől függ, és az sem biztos, hogy van vele teendő. Ha szükséges, akkor ultrahang vezérelt biopsziát is végeznek, vagyis egy hosszú, vékony tűvel mintát vesznek a cisztából, hogy laboratóriumban kiderülhessen, mi is ez a folyadék, ami a cisztában van. A kezelőorvos tudja eldönteni, hogy szükség van-e erre, illetve, hogy elvégezhető-e ez  a vizsgálat, az állat általános állapotát, tüneteit, laboreredményeit összevetve.

jelige: Chili mókuska
2013-10-27
Tisztelt Doktor Úr Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy a család kedvenceként tartott 2 éves Chili (csíkos hátú fehér burunduk) mókusunk orrán egy kis foltban lekopott a szőr. Fórumokon olvastam, hogy valamiféle rühösség, atka, vagy valami élősködő lenne a probléma okozója. Kaptam rá az állatpatikában SH-Rodemectin cseppet. Viszont a használati utasításban/leírásban kifejezetten mókushoz nincs leírás, csak Görény,Tengerimalac,aranyhörcsög,egér,patkány,nyúl,kígyó, gyíkhoz. Egyenlőre úgy oldottam meg ez első csepegtetést, hogy fülpiszkálóra csepegtettem 3-4 cseppet és miközben odaadtam neki a kedvenc csemegéjét fogtam még egy kicsit a csemegét, hogy közben le tudjam ecsetelni az orránál lévő területet. Nem igazán szeret sokáig egy helyben lenni, így ha ki van engedve rohangászik az egész lakásban. Nem egy ölmókus. Símogatás nem a kedvenc időtöltése. A használati leírás a feltüntetett állatoknál más és más kezelési folyamatot ír le, így nem tudom melyiket kövessem. Így abban kérném a tanácsát, hogy meg tudná-e mondani nekem, milyen kezelést használjak, illetve meddig javasolt a kezelés. A fenti linken megtalálható az általam olvasott használati leírás. Segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel Bera Ildikó

Kedves Gazdi!

Legszívesebben azt tanácsolom, hogy egzotikus állatokkal foglalkozó állatorvost keressen fel, aki szakszerűen meg  tudja vizsgálni, és tud kezelési javaslatot tenni. Se a fórumok, se az állatpatika nem nyújthatnak 100%-os biztonságot.

Egy bőrkaparék vizsgálat biztosan választ tud adni arra a kérdésre, hogy milyen kórokozó okozza a szőr kihullását- ha baktérium, gomba, akkor sajnos as SH Rodamectin nem lesz hatásos. Ha viszont parazita, akkor igen.

A kezelési utasításban azért van ennyi különböző információ, mert ezt a szert is, mint a legtöbb gyógyszert súlyra kell adni: ezért kell egereknek 4 cseppet cseppenteni 1 liter ivóvízbe, míg a nyulaknak 2 cseppet lehet adni közvetlenül a szájba. A kezelés módja abban is különbözik, hogy itatni, vagy a nyakbőrre cseppenteni kell- ez attól függ, hogy az elpusztítani kívánt élősködő kinn vagy benn él. Az Ön állatkáján kívül él a parazita, ha valóban arról van szó.

Ez a gyógyszer felszívódik a vérbe, testnedvebe a bőrről, azért nem kell feltétlenül az elváltozásra csepegtetni. A 3-4 csepp biztosan nagyon-nagyon sok, legjobb lenne lemérni a súlyát, és annak megfelelően kezelni.

<< <  123 / 490 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.05.31
2017.05.29-én Tóth József utcából elveszett tricolor színű két hónapos kiscica, ha valaki látta/befogta kérem jelentkezzen a 0630/9324838-as számon, két kislány várja haza!
2017.05.24
2017.05.24 este Savoya Park Aldi/Möbelix előtti parkolóban kóborol ez a kan kutyus. Nyakörv nincs rajta, nagyon félős.
2017.04.03
2017. március 30-án éjjel, a 22. kerület Baross Gábor telepről eltűnt Mázli! Barátságos, játékos, vezényszavakra nagyjából hallgat. Ha bárki tud róla információval szolgálni, a 30/945-7091; 30/820-4560 számokon érheti el a tulajdonosokat.