Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉS

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: Lizuska 2.
2009-10-20
Tisztelt Doktor Úr! Nagyon köszönöm gyors válaszát. Nem szeretném a kiskutyát elaltatni, ha egy mód van rá meg fogjuk mentetni , csak azt nem szeretném ha szenvedne. Keddre van időpontunk az orvosnál aki be fogja nyugtatózni hogy könnyebben megvizsgálhassa a szájában lévő daganatot és egyéb vizsgálatot is elvégezhessen rajta.Utána már többet fogok tudni. Teljesen a szívemhez nőtt 11 éve mellettem alszik. vár haza ha dolgozni megyek. Csak abban az esetben döntök az altatás mellett ha nem lesz más lehetőségem akkor is csak azért hogy Ő ne szenvedjen. Köszönöm Lizuska
Örülök, ha megpróbálják kideríteni a Lizuska állapotát és megkaphatja az esélyt a gyógyulásra. Drukkolok a megoldható betegség érdekében.
jelige: Lizuska
2009-10-20
Üdvözletem! 11 éves tacskónk pár napja kibírhatatlanul viselkedik a vele eddig együtt élő 8 hónapos kínai kis kutyánkkal. Folyamatosan támadja elég őket szétválasztani. Ma arra figyeltem fel hogy vérzik a kutyus a szája. Elvittem állatorvoshoz aki azt mondta, hogy a pofája jobb oldalán teljesen végig rákos daganat van az vérzik, és szerinte valószínű hogy áttétes. Ha műttetjük a kora miatt nem biztos hogy felébred az altatásból. Tudom hogy nekem kell döntenem de a tanácsát kérném mik az esélyeink meddig élhet még méltósággal. Köszönöm Lizuska
Valószínűleg az öregedő, beteg, esetleg fájdalommal, de biztosan rossz közérzettel, diszkomforttal küzdő tacskó nehezen viseli a fiatal, játékos új versenyző jelenlétét. Ha mindemellett esetleg szűkös élőhelyen a pihenőhelyen, esetleg etető-, itató edényen, élelmen, a gazdi figyelmén, szeretetén is meg kell osztozni, érthető a konfliktus forrása. A kistermetű kutyák 15-20 évig élnek jó esetben. Kérdésére teljesen lehetetlen válaszolni, hiszen azt sem tudjuk, hogy : milyen daganat fejlődik a szájüregben, van-e áttét nyirokcsomókban, vagy mellüregben, májban ... milyen a kutya általános állapota, milyen megpróbáltatásokat viselhet el ... Az egyedüli lehetőség kérdésének megválaszolására, ha a kutya részletes vizsgálaton esik át. Fizikális vizsgálatok, citológiai/szövettani vizsgálat, vérvizsgálatok és képalkotók minimálisan kellenek annak tisztázásáhz, hogy mik a kutya esélyei és van-e értelme operációban, sugár-, kemoterápiában, vagy akár ezek együttes alkalmazásában gondolkodni. Levelét olvasva nekem az az érzésem, hogy már eldöntötte, hogy elaltatja az öreg, beteg kutyát. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: noe
2009-10-20
Szép Napot! Nagyon aggódom, a kislányom kismacskája, aki a napokban lett 3 hónapos a garázsban éjszakázott. A többi macskával össze szoktak bújni, melegen tartják egymást. A cica már régóta kis taknyos, már bébi orrszívóval próbáltak kitisztítani az orrát, és a szeme is sokszor beragadt, erre kamillás vízzel való törölgetést próbáltunk, persze nem sok sikerrel. Az anyja eléggé elhanyagolta, kis buta fiatal állat még az is. A kiscica amúgy egy élelmes, jó étvágyú kismacsek volt, egészen ma reggelig, amikor megdermedt állapotban találtam a dobozban, ahol aludni szoktak. Azt hittem elpusztult, nagyon megijedtem. Hideg volt, és csak nyöszörgött. Behoztam a melegre, és egy nagyon pici Rubofent próbáltam beletuszkolni. A gyógyszertárban adtak Polivitaplexet, hogy tejben 1 db.-ot oldjak fel és fecskendővel adjam be neki. Most kezd egy kicsit magához térni, nagyon minimális életjeleket ad, és szerencsére nyel is. De ettől függetlenül fehér a kis orra, próbálom kamillással törölgetni. Kicsit melegebb már a kis teste, de ettől függetlenül aggódom. Felénk nem nagyon foglalkoznak kisállatokkal, sőt, merem állítani a helyi állatorvos kiröhögne, ha ezzel a macsekkal zaklatnám. Van számára valami segítség? Mit csináljak?
Ha nem viccel velem, és a helyi állatorvos valóban kiröhögné a kismacskás problémáival, akkor kérem szépen, hogy jelentse fel a kollégát a helyi jegyzőnél az Állatvédelmi Törvény súlyosfokú megsértéséért és az Állatorvosi Kamaránál is etikátlan és szakmaiatlan hozzáállásért. Ha pedig az a helyzet, hogy a helyi szarvasmarha, vagy csirke telep ellátó orvosánál érdeklődik, ő pedig esetleg azt mondja, hogy ő maga nem foglalkozik kutyával, macskával, forduljon kisállat rendelőbe a problémával - ez a tanács teljesen érthető és megfogadható. Nem hiszem el, hogy 30 km -es körzetben ne találna akár több kisállatos kollégát is. Az alapprobléma természetesen az, hogy a kölyök macskák (ha már megszülettek, mert az anya nem volt ivartalanítva) 2-3 hetes koruktól kezdődően rendszeres parazitamentesítésre, majd 9-10 hetes koruk után rendszeres védőoltásokra szorulnak. A hosszú távú megoldás pedig a felnőtt állomány ivartalanítása, rendszeres parzitamentesítése, és védőoltásaik. Ha ez nem történik meg, akkor folytatódik a heroikus küzdelem otthon a helyi patikus használhatatlan tanácsai alapján az életmentés érdekében, ami ráadásul sziszifuszi, esélytelen gyötrődés. Tehát mégegyszer, az egyetlen megoldás a legközelebbi kisállatokkal foglalkozó rendelőben keresendő.
jelige: állatkínzás
2009-10-19
Jó napot Dr Úr! Érdeklődni szeretnék,hogy a szomszédom tehet-e ki a kutyáim ellen illetve a környék kutyái ellen hurkot?Ami ugye meg is ölheti őket!Nagyon ritkán mivel a keritésükön jukak vannak amit a kacsáik kicsipkednek és átjönek hozzánk(!)nos oylankor volt már valóban,hogy tőlünk is ment át kutya!Természetesen nagyon óvjuk őket és csinálgatjuk a keritést,ami az ő része(!)de most hurokkal fenyeget .Megteheti?Megőlheti? Úgy trudom állatkizás,persze ha kárt okoznának kutyáim vagy bele...k és nem tennék semmit velül jelentsen fel büntessenek meg aláirom.Na de megőlni?Egyébként imásom őket azonfelü 100.000-ft/db a kutyusaink ára.Persze pont a pénz része nem érdekelne a legkevésbé ha bajuk esne... Válaszát köszönöm!!!
Nem tehet ki jogszerűen a saját telkén sem mérget, vagy hurkot a szomszédja. Ugyan legtöbbször csak üres fenyegetés a hasonló tettek ígérgetése, te tegye Ön is kilátásba, hogy számíthat a szomszéd kártérítési perre és az Állatvédelmi Törvény megsértése miatt is büntetésre, ha megteszi amit ígér. Természetesen emellett a kutyák átjárását is meg kellene akadályozni.
jelige: kidobva 4.
2009-10-19
Üdv Dr ÚR! Sajnos a történetnek mincs vége!A kutyus a megfogásától való félelmében elment és 2napig se hire e hamva.Most a párom nyöszőrgésre lett figelmes és valami kartonok gumik özé bebújva 4-kiskutyát ellett.Etetgetjük jelenleg de alig lehet még az ételt is bejuttatni anynira szűk helyen vannak!Jelenleg nem tudom mit tehetnénk,de úgy tünik egyenlőre semmit! Minden jót!
Legutóbbi leveléből úgy tűnt, hogy minden rendben lesz a kismamával és a kölykökkel. Sajnálom a rossz fordulatot az ügyben. 1);
jelige: bepisilés
2009-10-19
Tisztelt Doktor Úr! Segítséget szeretnék kérni, bár nem betegségről van szó. 6 éves szuka yokrie-nk elméáletileg szobatiszta. 2-3 hónapja éjszaka bepisil, pedig napi 3-4 séta mindig megvan, az utolsót próbálom kitolna este 8-ig, 9-ig és reggel fél 6 körül megyünk le megint. napközben semi ilyen gond nincs vele, akár 10 órát is kibír, egyszerűen nem értjük. Tudja, hogy rosszta csinál, nagyon szégyenli magát, és mégis bepisil. 1 hónapig tüzelőbugyit kapott éjszakára, de most a héten már 3-szor bepisilt, az sem zavarja, hogy a tüzelőbugyi tiszta pisi. :( Ma hajnalban kizártam a szobából, de egy óra múlva vissza engedtem, mert nyüszögött az ajtó előtt és így meg mi nem tudunk pihenni. Van valami ötlete? Vigyem le éjszaka is egyszer? vagy zárjam ki éjszakára? 6 éve velünk alszik, szerintem nagyon nem tetszene neki a dolog. :( Előre is köszönöm a válaszát!
Egyáltalán nem biztos, hogy nem beteg a kutya, sőt ... nagyon is valószínű, hogy betegség okozza a sok vízivással (?) és bepisiléssel pl.: cukorbetegség, Cushing, gennyes méhgyulladás, máj-, veseelégtelenség, lázas megbetegedések ...) vagy csak bepisiléssel (húgy- nemi szervi betegségek, gerinc-, idegrendszeri betegségek ...) járó tüneteket. Szinte biztos, hogy nem büntetni kell a kutyát, hanem részletesen kivizsgáltatni a tüneteit.
jelige: jocó
2009-10-19
Tisztelt Dr.Úr! Van egy másfél éves bourdeaux-i kugyánk ami most volt 5 hete fedeszteteve . Azt szeretném kérdezni honnan tudjuk azt hogy vemhes-e a kutya vagy sem.A csőcsei duzattak lognak de még semmi jelét nem látjuk a hasán a vemheségnek.Mikortol lehet biztosra tudni hogy nem állvemhesség? tisztelettel:
A vemhesség biztos kimutatására a hasi ultrahang vizsgálat az egyetlen módszer. Ha ez nem történik meg, akkor az ellés lesz az egyetlen egyértelmű jele a vemhességnek. A kutyatenyésztéshez alkalmas és felkészített tenyészállatok, felkészült tulajdonosok és megfelelő körülmények kellenek. A felkészülést akár honlapunk Publikációk rovatában is megkezdhetik.
jelige: gerincműtét 2.
2009-10-19
Köszönöm válaszát, Dunaföldváron műtetünk. Üdvözlettel,
Örülök, ha megoldódik a pronléma. Kérem adja át üdvözletemet Thury dr-éknak.
jelige: itatás
2009-10-19
2 hete műtötték a kutyám gyomrát. A műtétet követő első pár 6 napban ivott rendesen, azóta nem nagyon hajlandó. Most fecskendőzzük. Létezik valami hatásosabb megoldás esetleg? Válaszát előre is köszönöm
Számos egyéb hatásosabb megoldás létezhet, de sajnos ezek egyike sem otthon űzhető műfaj. A kutya kényszertáplálását akár gyógyszeresen, akár nyelőcső-, gyomorszonda alkalmazásával, vagy infúziós táplálással is lehet segíteni. Jelezze állatorvosának a problémát.
jelige: Lizi
2009-10-19
Tisztelt doktorúr, A 3 éves ivartalanított angol cocker spániel kutyám tegnap elkezdett köhögni, száraz, fullasztó a köhögése. A szomszéd kutyának nemrég múltak el ezek a panaszai,és arra gondoltam hogy esetleg tőle kaphatta el. Lehetne e a kutyámnak stodal szirupot adni amig nem viszem állatorvoshoz? Válaszát előre is köszönöm!
A Stodal szirup és bármelyik egyéb homeopátiás szer véleményem szerint bármikor, bárkinek és bármilyen betegségre adható - de hatás nem várható tőle. Ha a kutyának enyhefokú, öngyógyulásra hajlamos felső légúti fertőzése van, akkor a szer adásától teljesen függetlenül akár meg is oldódhat a panasz. Köhögést a már említett (és nem mindig öngyógyuló) felső légúti fertőzéseken kívül is számos betegség, kóros állapot (allergiák, szájüregi-, nyaki terimék, légcsőszűkület, szívelégtelenség, légzőszervi betegségek ...) is okozhatnak - ezért ha Stodallal, vagy anélkül továbbra is fennállnak a tünetek, hasznos lehet a kutya részletes vizsgálatát kérni.
jelige: Marcika
2009-10-19
Tisztelt Doktor Úr! 15 hónapos perzsa kandúrom van, aki 5 napja teljesen kicserélődött. Minden kiváltó ok nélkül, az én békés macskám vadállattá változott. Szaglászik, és nekünk támad, s úgy mar, mintha másik macskával verekedne. Még olyan félelmetes hangot is ad ki, mintha a lábunkat vetélytársnak nézné. Nagyon mély sebet ejtett rajtunk, szörnyen nézünk ki, és egy lépést sem tehetünk, ha ”bekattan” szegénykém. 3 állatorvosnál is jártunk, de nem kaptunk választ a viselkedésére, sem tanácsot a továbbiakra..már ivartalanítottuk is, de semmi változás! Most elkülönítettük magunktól, de annyira sajnáljuk, hiszen ez így nem megoldás. Lakásban tartjuk, nem találkozik más cicákkal, be van oltva. Amennyire csak igényli játszunk vele, Ő a család szeme fénye... Kérem, adjon valami tanácsot, hogy mit tegyünk?? Köszönettel:
Ha a cica megváltozott viselkedése nem hozható összefüggésbe a hím nemi hormon termelésével - ez a leggyakoribb ok lett volna - akkor bizony igen részletes kórelőzmény felvétel és vizsgálatok szükségesek. Nem kizárt, hogy a fiatal, egészséges cica a kis alapterületen, ingerszegény környezetben saját maga szórakoztatására „találta ki” a kellemetlen, veszélyes és fenn nem tartható viselkedési zavart. Ez ellen akár gyógyszer nélkül is - sok mozgatással, játékkal, és ugyanakkor agresszió esetén azonnali és következetes megtorlásokkal is lehetne védekezni. A feromon hatóanyagtartalmú Feliway párologtató vagy spray szinte bizonyosan segíthetne, és egyéb idegrendszerre ható szerek is rendelkezésre állnak végső esetben. Kérje állatorvosa további segítségét.
jelige: linda
2009-10-19
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kérem szakmai tanácsát, véleményét, 8 hetes amstaff szukám bal lábára 20 méter után biccent, illetve a lábfeje kifordul görbe lesz. Szinte egy tacskó kutya lábához hasonlítható, ilyen állapotban.Vitamint a Cal-D-Phos-t kapja napi 1 tablettát, súlya 5-6 kg. Várom válaszát mit tegyek a kutyám egészsége érdekében. Tisztelettel. Egy aggódó kutya tulajdonos.
Minden oka megvan az aggodalomra. A kutya részletes vizsgálatára (benne feltétlenül röntgen felvételek) van ahhoz is szükség, hogy kiderülhessen, veleszületett, vagy szerzett (ortopédiai sérülés, vagy táplálási anomália) okozza-e a problémát. Kérje állatorvosától a kutya részletes vizgsálatát.
jelige: cauda equina
2009-10-17
Tisztelt doktorúr, egy 9 és fél éves németjuhászom van, aki cauda equin syindrómban szenved, azonban diszpláziás is a kutyus de a nagy gondot a cauda equin okozza. Elvittük a kutyust, hogy csináljanak neki Myelographiát. Sajnos nem lehetséges a műtét, mivel az orvos azt mondta, hogy nincs egy bizonyos pont, ahol be lenne csipödve az ideg. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen gyógyszerrel tudnám esetleg továb kezelni, és javítani az állapotát. Elöre is köszönöm
Állatorvosa, aki a vizsgálatokat eddig is végezte, többféle nem-szteroid szer, egyéb fájdalomcsillapítók és és táplálékkiegészítő szer között válogatva tud gyógyszeres megoldást javasolni. Azért ő, mert ő végezte el a fizikális vizsgálatokat és röntgen vizsgálatokat, valamint vérvizgsálatokat, azaz ő van tisztában az idősödő kutya esetleges egyéb betegségeivel is. Ha kezelőorvosa látja értelmét, nem kizárt, hogy CT, MRI, vagy szcintigráfiás (SPECT) vizsgálattal mégis lokalizálni lehetne a tüneteket, és a műtéti megoldás esetleg szóbajöhet.
jelige: gerincműtét
2009-10-17
üdvözlöm. Látom elég régen volt válasz a levelekre, de azért megpróbálom. Székesfehérvárról írok Önnek ,olyan problémával, hogy a májusi születésű Beagle kutyánkat elütöttte egy autó. Elvittük röngtgenre, azt mondták a medence csontja tört el 2-3helyen pihentessük. igy is volt, de aztán jött a másik probléma, hogy összevizelte magát ,és olyan kedvtelen volt, főleg ,hogy egy olyan kutyáról beszélünk akit ”nem lehetett lelőni” . Visszavittük a dokihoz, aki azt mondta, ad pár antibiotikumot, ha nem javul műteni kell, valószinű a húgyhólyagjával. beadtuk a gyógyszereket, javulás nem történt, és a tartása is rossz volt, sőt nem is evett. tegnap bevittük ismét az állatkórházba, és kiderült , hogy levált a gerincéről (azthiszem) egy szilánk, ami nyomja az egyik ideget. a doki azt mondta, gerincműtétre lesz szükség, amire egy olyan árat mondott, ami nemkünk nagyon sok lenne, ( 80-100E Ft) és a műtét után sem biztos a javulás. nehéz döntés előtt állunk, az altatás a legutolsó, de szeretném őt megkimélni a várható szenvedéstől, fájdalmaktól. Ön szerint mit tegyünk, hova vigyük ha műtétre kerülne sor, melyik az a hely, ahol nem ilyen horror összegért műtik? a baleset kb.1,5 hónapja történt.
Nézze, a legtöbb kérdésre 24 órán belül válaszolok, az Önére pl 8 órán belül születik válasz. Ugye nem gondolja, hogy elhanyagolom a rovatot?! A holnapi (vasárnap) napot viszont kihagyom a válaszírások tekintetében. Egy bármilyen műtét a vizsgálatokat elvégző orvos tud megtervezni, és elvégezni - bárki más szakember, aki nem vizsgálta a kutyát, nem látja a röntgen felvételeket esélytelen érdemi hozzászólásra, esélyek latolgatására, műtéti technikák kiválasztására, vagy árajánlat adására. Az említett 80-100 eFt egyáltalán nem biztos, hogy „horror ár” egy bármilyen gerincműtét esetében. Ha ugyanezt a műtétet Auisztriában, vagy Olaszországban végeznék el, az minimálisan 5x ennyibe kerülne. Németországban, Hollandiában, Svájcban, vagy pláne Angliában pedig nem kizárt, hogy még többe. Ha a Székesfehérvári Állatkórház szakembereiben nem bízik, vagy Ön szerint elviselhetetlenül magas árat kérnek a műtétért, akár a városon belül is több szakember véleményét kérheti még ki. Ezenkívül Budapesten az Állatorvos-tudományi Egyetem Kisállat Klinikáján is mód van vizsgálatok és műtétek végeztetésére is, de az egyetemi árak itthoni viszonylatban magasnak számítanak.
jelige: kutyus
2009-10-17
Labrador kutyánk van, pár napja elcsavargott és mióta hazajött lógatja a fejét és olyan mintha be lenne dagadva. Ez mitől lehet? Evett talán valami mérget? Előre is köszönöm válaszukat.
Talán tényleg duzzanat jeletkezett a kutya fején ... és talán valóban mérget evett ... meg akár allergiás eredetű duzzanat is lehet, meg keringési elégtelenség, meg szájüregi-, fogmeder betegség is, meg traumás sérülés is, meg ... meg egy sereg egyéb betegség. Van valami akadálya részletes állatorvosi vizsgálat eévégzésének? Így derülhetne ki a tünet oka és nem kizárt, hogy megoldás is születhetne az ügyben.
jelige: Amáta
2009-10-17
Tisztelt Doktorúr/ Doktornő! Segítségüket szeretném kérni sürgősen 9 éves labrador kutyánk ügyében. 3 hete a hasa megduzzadt, és állatorvos vérképe alapján a máj elégtelenségét diagnosztizálta.3 héten keresztül kezelték, de a mai reggel megint ugyanolyan rosszul volt, mint 3 hete, nem kelt fel, nem kért enni.3 héttel ezelőtt az orvos szerint sem keltette beteg kutya látszatát.Ma reggel az ultrahang az orvos szerint 99%-ban kimutatta, hogy májrákja van. Hatalmas a hasa, viszont sokat fogyott az elmúlt hetekben. Érdeklődni szeretnék, hogy milyen lehetőségek állnak előttünk? Látjuk, hogy szenved, hogy fájdalmai vannak, kedélyállapota ingadozó. Olvastam a Dogtor RX Senior tablettáról, érdeklődni szeretnék, hogy vannak tapsztalataik rákos kutyusok gyógyulásával kapcsolatban, ahol ezt a készítményt alkalmazták? Válaszukat előre is köszönöm.
Az események leírása, és az ultrahang vizsgálat eredményei alapján a máj gócos jellegú betegségei valószínűsíthetőek, ami akár májrák (hepatocelluláris karcinóma) is lehet. Ezt citológiai, szövettani vizsgálattal lehet minden kétséget kizáróan bizonyítani. Nem sokkal jobb a helyzet, ha a citológiai/szövettani vizsgálat lép és máj daganatot (hemangioszarkómát) bizonyít. Mindkét betegség esetében a kemoterápiás protokolok és radioterápiás kezelések nyújtanak esélyt a betegség lefolyásának befolyásolására - egyéb senior tabletták vagy más csodaszerek nem fogják befolyásolni a betegség lefolyását. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: Zizi
2009-10-16
Kérném a véleményét a következő ügyben: Van egy golden retriever keverék 10 éves , szuka kutyám, aki nincs ivartalanítva. Kb: 1-1.5 éve az egyik emlőjén, ami inkább a hasa és a combja belső oldalán van , felfedeztem egy akkor még kb: dió nagyságú csomót. Akkor a szokásos oltásoknál megmutattam az állatorvosunknak, aki tapintásra megállapította, hogy zsírcsomó. Azóta már nőtt és most kb: egy jól megtermett alma nagyságú. Tapintásra puha. Fájni nem fáj neki, tudomást sem szerez róla. Kérdésem az lenne, hogy feltétlenül meg kell operáltatni, vagy ha nem zavarja akkor nem? Én attól tartok, hogy ha tovább nő, akkor nem fogja -e akadályozni a járásban? De az orvosunk nem mondta, hogy mik a következő teendők. Remélem nem valamilyen rosszindulatú daganat, vagy ennyi idő alatt akkor már jelentkeztek volna más tünetek? Köszi
Szerintem a teendő a kutya részletes vizsgálata, amibe minimálisan beletartoznak a fizikális vizsgálatok, vérvizsgálatok, a növedék citológiai vizsgálata és mellkasi röntgen. Mindez egy nap alatt (15-20 perc alatt) elvégezhető, és akár másnapra eredmények állnak rendelkezésre arról, hogy daganat-e a leírt növedék, mennyire rosszindulatú, van-e mellkasi áttét a kutyában és a kutya altatható-e, műthető-e. Én nem ismerek olyan növekedést mutató duzzanatot, amiről ránézésre el lehetne dönteni, hogy van-e teendő vele. Egy már kezdetben is rosszindulatú daganat operáció, kezelés nélkül már akár elvihette volna a kutyát, de igen gyakori, hogy a kezdetben gyulladásos, vagy jóindulatú képletek hónapok, évek múlva válnak rosszindulatúvá. Véleményem szerint már csak ezért is a legnagyobb veszély a késlekedésben van. Egy 10 éves nem ivartalanított szuka esetében pedig a számok, tapasztalatok pláne cselekvésre ösztönöznek. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: uszkár
2009-10-16
Köszönöm válaszát! arra vonatkozóan, hogy hogyan tudnék tökéletes étrendet összeállítani a kutyámnak tudna valami tanácsot adni? mit csinálok rosszul? több színhús kellene?
Még az is lehet, hogy jól állítja össze az étrendet, hiszen minden az összetevőkön és a mennyiségeken múlik és mennyiségekről semmit sem írt. Nem biztos, hogy több színhús kell. Ha nem a kutya számára gyártott, tökéletes összetételű valamelyik prémium tápot (Eukanuba, Royal Canin, Hills, Biomill ...) akarja etetni, hanem egyedi főzőcskézett étrendet szeretne készíteni kutyájának, akkor Dr Fodor Kinga : „Mit egyen a kutyám? „ című könyvét ajánlom elolvasásra. Az állatorvos válaszol műfaj keretein belül, röviden, nem lehet recepteket írni a megfelelő rost, fehérje, zsír, szénhidrát tartalom, a makro- és mikroelemek, valamint vitaminok szerepéről.
jelige: Angel
2009-10-16
Tisztelt Doktor Úr! 6 éves Bischon Havanese kiskutyánknál kb. 3-4 éve kezdődtek az emésztési problémák. Az elején 2-3 hetente hányt, akkor azt a tanácsot kaptuk az állatorvosunktól, hogy ne kapjon a kutyus csontot, mert nem tudja megemészteni. A csont elmaradt, maradt a csirkehús, csirkemáj, rizs, répa, krumpli. A tünetek nagy mértékben csökkentek. Az étványtalanság, hányás már csak 2-3 havonta jelentkezett, és max 1-2. napig tartott. Akkor a sok gyomorsavra gyanakodott az állatorvosunk és azt a tanácsot kaptuk, hogy ilyen esetben(de csak ekkor) kapjon a kutyus 1/2 szem Quamatel tablettát. Ezzel el is voltunk. Most 1 hete megint kezdődött az étvágytalanság, hányás, hányinger, hangos bélmozgás, vagy gyomor korgás. Állatorvosunk jelenleg hosszabb ideig külföldön tartozkodik, ezért egy másik állatorvost kerestünk meg, és kértem a kutyusnál egy rutin vérvételi vizsgálatot. A labor eredmény magas májenzim értékeket mutat. A doktornő nem tudta megmondani, hogy mi lehet az oka, jelenleg diétás étkeztetést javasolt ( Methazid májvédő tabletta, Hill’s Science Plan száraztáp, Royal Canin Waltham Intestinal táp), és három hónap múlva kontroll. Kérdezném a doktor Úrtól, hogy a labor eredmények tükrében kérjünk további kiegészítő vizsgálatokat, vagy nyugodtan várhatunk három hónapot. Amennyiben a diéta után nem csökken a májenzimek értéke, akkor mi lehet a következő lépés. (Angel kutyus nincs ivartalanítva, nem fialt és már nem is fog, a tüzelés rendben, állvemhes nem volt, sétálni ritkán visszük) Vérvizsgálati lelet: Albumin g/l: 31.9 T.protein g/l: 62.4 AST(GOT) U/l: 37 ALT(GPT) U/l: 158 ALKP U/l: 52 GGT U/l: 4 Amiláz U/l: 1582 Glükoz mmol/l: 2.49 Triglicerid mmol/l: 0.39 T.Koleszt. mmol/:4.2 Karbamid mmol/l: 7.1 Kreatinin umol/l: 93 Foszfor mmol/l: 1.08 T.Kálcium mmol/l: 3.28 Kálium mmol/l: 5.12 Nátrium mmol/l: 149 Klorid mmol/l: 114 Vas umol/l: 20.2 CK U/l: 176 LDH U/l: 352 Válaszát előre is köszönöm. Munkájukhoz további sok sikert, kitartást és jó egészséget kívánok. Üdvözlettel: dukata
Köszönöm a jókívánságokat és hasonló szépeket viszont kívánok. Az elhúzódó gastroenterális problémák, majd a mostani véreredmények alapján kiderült májelégtelenség ténye az én olvasatomban legalább egy hasi ultrahang vizsgálatot megérdemelne. A nem ivartalanított szuka esetében akár a méh elváltozásai is felmerülhetnek, mint alapbetegség és legalább annyi kiderülhetne, hogy van-e a májon (és lépen)gócos elváltozás, vagy diffúz megnagyobbodás. Meg kell mondjam, hogy véleményem szerint a 3 hónap múlva esedékes kontrol előtt is érdemes lehet tovább vizsgálódni.
jelige: Kérem segítsen! 2. vagy újabban pincsi
2009-10-15
Megint en, volt nalla allatorvos,es azt mondta nincs remeny,azert irtam hatha tud egy par tanacsot adni ilyen esetben,vese elegtelenseg eseten.
Hogyne tudnék tanácsot adni veseelégtelenség kezelésében ... tudja tanácsot adni bárki tud. Először is a veseelégtelenséget sem diagnosztizálni, sem pedig kezelni nem lehet, nem érdemes otthon, háznál. A veseelégtelenség megállapításához legalább vérvizsgálatok kellenek. Tudja a veseelégtelenség nem egy végső diagnózis, veseelégtelenség sok betegség (pl babéziózis, vérvesztés, cukorbetegség, daganat ...) miatt kialakulhat. A kezelését pedig a legritkább esetben lehet otthon elvégezni, minimálisan infúziós kezelés szükséges hozzá. Otthon intenzív kezelés nélkül persze semmit sem tehet.
jelige: Hexxal 57 - 2.
2009-10-15
Udvozlom tanacsat elore is koszonom.A kutya veteran /13 eves/ az utolso egy-ket nap rengeteget iszik alig eszik furcsan viselkedik. Szekrekedesi problemaja /errol 1 honapja kertem tanacsot/ ugy- ahogy megoldodott. Ilyen veteran koru kutyanak ezekkel tunetekkel milyen eselyei vannak a gyopgyulasra?
??? Nézze, néhány perce megpróbáltam kimerítően válaszolni kérdésére. Veterán korú kutyájának esélyeit csak akkor van módunk latolgatni, ha megtudjuk, hogy milyen betegség(ek) okozzák.
jelige: Hexxal 57
2009-10-15
Tanacsot szeretnék kerni, elore is koszonom. Kutyam/13 eves/ az utolso ket -napon rengeteget iszik ,kedvetlen alig eszik valamit. Szekrekedese /evvell a problémával multkor fordultam onokhoz /ugy-ahogy rendezodott. Multkori valasza alapjan ez is veteránkori probléma?
Ha meg is szoktam jegyezni, ha egy-egy kutya idős (és egy 13 éves német juhász mindenképpen az) azt soha nem sugallom, hogy időskori problémákkal ne kellene foglalkozni. Sőt ... nincs olyan, hogy egy állat, vagy ember „veteránkori problémák”kal küzd, mindig van konkrét betegség a háttérben, amit diagnosztizálni és kezelni érdemes. Ahogyan az közismert, a szervezet öregedésével egy sereg betegség, szervi alulműködés egyre gyakoribb probléma. A sok vízivás/sok vizelés (PD/PU) minden lázas betegség, cukorbetegség, vese- és májelégtelenség, Cushing kór ... és egy sereg egyéb betegség tünete lehet. A kedvetlenség, étvágytalanság és a visszatérő székrekedés akár önálló betegség tünetei is lehetnek. Leírásának összes adatát figyelembe véve (és ha nem ivartalanított a szuka) talán a legnagyobb valószínűség szerint gennyes méhgyulladása lehet a kutyájának. A betegségeket azonban nem kitalálni kellene, hanem állatorvosának kellene vizsgálatok alapján igazolni. Ha módja van fizikális vizsgálatokat, vér labort és egyébkiegészítő vizsgálatokat (röntgen, ultrahang ...) végeztetni, akkor kiderülhet az öreg szuka betegsége(i) és az esélyeket, megoldásokat is megbeszélhetik. Akármennyire is veterán a kutya a kora alapján, az eljárás ugyanaz, mint egy fiatal kutya esetében.
jelige: Kerem segitsen!
2009-10-15
Jo napot 4 eves pincsi kutyusom van, Nagyon beteg a hatsoreszet nem tudja mozgatni mintha le lenne benulva,hanyik,de kozben sok vizet iszik,es nem pisil a hasa puffadt. A vesejevel lehet baj. nagyon szepen kerem segitsen mondja meg mit csinaljak hogy lehetne meggyogyitani,konyorgom segitsen nem akarom elvesziteni! varom valaszat elore is koszonom.
Teljes tévedésben van, senki nem tud az interneten keresztül segíteni Maga helyett a kutyáján. Erre csakis Ön és állatorvosa lehet képes. Mielőbb vigye a kutyát állatorvosához és kérje meg őt a részletes vizsgálatokra. Ha kiderült a kutya tüneteinek az oka, akkor lesz lehetőségük esélyekről és megoldásokról beszélni.
jelige: CSAK KUTYA
2009-10-15
PEKINGI PALOTA PINCSI .SZulettek kis kutyák 7DRB AMIK PUSZTULNAK EL AZ ANNYUK CSAK A SZáJáBAN HORDJA OKET SZOPTATTAM A PICIKET DE MINNEK JOTT VISSZA A TEJ AZ ORáNN éN MEGPROBáLTAM MINDENT DE AZ OSSZES ELPUSZTULT MIT TEGYEK MERT SZERETNEK TOLE KOLYKOKET JA éS EZ VOLT AZ ELSO SZULéSE KOSZONOM
A kutyatenyésztéshez alkalmas és felkészített tenyészállatok, felkészült szakember és megfelelő tárgyi feltételek kellenek. Az Önök esetében az sem lehetetlen, hogy a felsorolásból semmi sem teljesül. Tulajdonképpen két megoldás kínálkozik: vagy megkísérel a felsorolás minden kritériumának megfelelni, vagy inkább felhagy ezzel a tevékenységgel és ivartalaníttatja a kutyáját. Ha az első megoldást választja, honlapunk Publikációk és Tudnivalók rovatában is kezdheti a felkészülést.
jelige: uszkár
2009-10-15
Kedves Doktor! Törpe uszkár kutyám problémájával fordulok Önhöz! A kutyus megeszi társai ürülékét. Rendszeresen kap jolovitot a tésztába, amibe gyakran korpát is rakok, valamint kapnak még pulyka farhátat, és DogChow-t. Korábban előszeretettel ették a macskaszőrt, az ürüléket azóta is. A szőrevés már nem jellemző. még mindíg táplálási probléma állna a dolog mögött, vagy már csak rossz szokás?
Ugyan a leírt táplálék nem biztos, hogy minden tekintetben tökéletes a kutya számára - az ürülék és macskaszőr evést mégis leginkább viselkedési rendellenességként kell értékelni. Sok séta, játék, foglalkozás, ingerdús környezet biztosítása mellett az ürüléket mielőbb el kell távolítani a kutya környezetéből, hogy ne legyen lehetősége elmélyíteni a rendellenes viselkedési formát. Ha séta közben mégis ráutaló magatartásttesz a kutya akkor egyértelműen és erélyesen kell nemtetszést nyilvánítani.

<< <  123 / 398 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.10.03
Kedves Budafokiak! Este 7-kor hoztak be a rendelőnkbe egy kb 3-6 éves nőstény, nagytestű cirmost (5 kg körül), szegény nagyon rosszul volt, de reggelre sokkal jobban lett. Jó általános állapotú, jó kondíciójú, bolhanyakörvvel, biztos van gazdája. Aki felismeri, hívja a rendelőt: 06-1-229-3865
2014.09.18
22. Kerület Szemerédi utcából eltűnt a fekete félperzsa ivartalanított kandúr cicám. Aki tud róla valamit kérem jelezzen. Zoé névre hallgat 06209735459
2014.09.03
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: &quot;Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!