Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Marcos
2013-02-22
Tisztelt Doktor Ur! 2010.julius megmütötték a kutyát hugyhólyagban,hugycsőben Ca.oxalát kövek voltak, a protokoll szerint ivartalanitották is, stomája van.Ugyanebben az évben novemberben laborvizsgálat alapján kiderült alulmüködik a pajzsmirigye. Azóta szedi a Laventa cseppet, a pajzsmirigy müködése jelenleg tökéletes. 2012. juniusában bevittem az egyetemre UH vizsgálatra,minden rendben volt,kivéve azt, hogy 3-4 mm-es köveket találtak benne.Egyébként a hólyagkövek megelőzésére szedi a kaliumcitrátot,a hipotiazidot és a B6 vitamint és diétás tápot kap. 2012.novemberében ujból elmentünk UH vizsgálatra és akkor megállapitást nyert, hohy a lépfej végén 6 cm homogén góc benne 1-1,5 cm echomentes terület van. Az UH vizsgálatot megismételtük 2012 decemberében,a lelet szerint a lép középső részén 65x65 mm echodenz szabályos gócos terület volt kontur abnormal,alak abnormal,helyeződés abnormal intenzitás fokozott. 2013.01.15-én megismételtük a vizsgálatot. Az eredmény alak abnormal, kontur abnormal,szerkezet farki részen 65x60 mm echodenz gócos terület,benne kisebb echomentes területek. Mindhárom alkalommal a kutyát mütétre javasolták. Nagyon bizonytalan vagyok,nem tudom, hogy a kutyát merjem-e megmütettni, mivel a lép a legnagyobb nyirokszerv és nem tudom, hogy esetleges mütét után a fertőző betegségekre hogy reagál az állat, esetleg elpusztulhat-e. Lehet mütét nélkül orvosolni ezt a helyzetet? Tisztelt Doktor Ur! Köszönöm a válaszát.

Kedves Gazdi!

A lép embereknél és még sok más állatnál valóban nyirokszervként funkcionál, de - szerencsére- kutyáknál más a a helyzet, nekik úgynevezett "tároló" lépük van, ami azt jelenti, hogy kevésbé nyirokszerv és inkább a nem keringő, de szükség esetén "bevethető" plusz vér tárolására való. Szükség esetén a fehérvérsejteket termelő funkcióját képesek átvenni más immunszervek.

A lépben lévő elváltozás inkább az, ami aggodalomra adhat okot. Nem tudjuk ugyanis, hogy miről van szó, ez csak mintavétellel, laboratóriumi vizsgálattal dönthető el. A legkisebb baj, ha el kell távolítani a lépet, a nagyobb baj az lehet, ha esetleg egy rosszindulató elváltozás, amit látnak az ultrahangon.

Kutyáknál gyakori a haemangiosarcoma (hemangioszarkóma). Ez egy vérerekből kiinduló, egyre növekvő elváltozás, amely hajlamos megrepedni, mikor az egész hasüregbe szétszóródik, és kemoterápiás kezelés után is csak 3-6 hónap a túlélés.

Azért riogatom ilyenekkel, hogy megpróbáljam reálisan láttatni Önnel a problémát.

Az egyik oldalon azt kell mérlegelni, hogy  egy lépeltávolított kutyánál fokozottabban kell vigyázni a BABÉZIÓZIS nevű betegségre, melyet kullancsok terjesztenek és a vörösvérsejtek szétesésével jár- erre valóban nagyon érzékeny lesz kutyája lép nélkül. Kullancsellenes készítmények egész évben való alkalmazásával, az ismert kullancsos helyek elkerülésével, a kutya gyakori átvizsgálásával, a kullancs nagyon gyors és szakszerű eltávolításával ez nem lesz nehéz.

A másik oldalon viszont, ha elszánja magát a műtétre, akkor egy úgynevezett diagnosztikai laparatómia során, mikor felnyitják a hasüreget, megnézik, mintát vesznek az elváltozásból, majd eldöntik, hogy mi a teendő, nagyon jó esélye van a kutyusnak egy súlyos, akár életveszélyes betegség elkerülésére, még akkor is ha az operáló állatorvos úgy dönt, szükség van a lépeltávolításra.

Egy ilyen jól monitorozott esetben, mikor időben elcsípték az elváltozást, és nem kell tartani léprepedéstől, szerintem nagyobb rosszat lehet megelőzni a műtéttel, mint a várakozással. Ezt kell mérlegelnie!

jelige: magyarvizsla
2013-02-21
Jónapot kívánok! 5 éves kan vizsla kutyámmal kapcsolatban szeretnék Öntől/Önöktől tanácsot kérni. Pár hete a farka vége megsérült, amit bekötöztünk. Úgy tűnt, hogy megoldódott a probléma, és begyógyult. Sajnos azóta többször újra felszakadt a seb, és legutoljára sajnos nem tudtuk a vérzést elállítani, úgyhogy bevittük a helyi állatklinikára. Ott az orvos tanácsára csonkolni kellett a farkát. Megvolt a műtét, hazahoztuk, nem is volt vele semmi gond. Aztán 13 nappal a műtét után vittük varrat szedésre, ahol kiderült, hogy szinte semmit nem gyógyult a csonk. Újból meg kellett műteni. Most antibiotikumot kap. Pedig mindenre nagyon odafigyeltünk. A tölcsér végig rajt volt, nem tudta piszkálni, meleg helyen volt egész nap, rendesen evett is. Nem értem, hogy mitől halt el a csonk vége. Az állatorvos sem tudott rá mit mondani. Félek, hogy ez újra előfordulhat. Sajnos már csak kb. 10 centis farka van, de ha tovább kell vágni, semmi sem marad. Mit tehetnék, hogy ezt megelőzzem, illetve hogy segítsem a csonk gyógyulását? Köszönettel Adrienn

Kedves Gazdi!

Nagyon valószínű, hogy egy "szisztémás", vagyis az egész szervezetet érintő betegség van a háttérben, ami késlelteti a sebgyógyulást. Ezt kell kivizsgálni. Ez lehet például cukorbetegség, pajzsmirigy alultermelés, Cushing-kór vagy valamilyen táplálkozásbali hiba, pl. kevés telítetlen zsírsav a tápban, stb.

Szerintem nem kell félni attól, hogy a kuytusnak nem marad farka- hagyományosan alaposan megcsonkították a vizslák farkát még kölyök korban, és ez csöppet sem zavarja a kutyákat- a legfontosabb az alapbetegség megtalálása és kezelése!

jelige: kiskutya
2013-02-21
Tisztelt doktorúr,doktornő! Van egy 12 hetes francia bulldog kiskutyám,aminek kb egy hete megy a hasa,zöldes,sárgás híg a széklete,mintha fel is lenne fújódva a kutya,de nagyon jókedvű,illetve van étvágya is.Száraz tápot eszik,és a többi kutyussal(tesókkal )van egy helyen,de már észrevettem a többi kutyán is ezeket a tüneteket.Rendszeresen van féregtelenítve (univerm totált adok nekik.)kérdésem az lenne hogy a féregtelenítés ellenére a hasmenést okozhatja valamilyen bélféreg,vagy parazita?Esetleg használjak más féregirtót?válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Nagyon jó féreghajtót használ, már-már túl jót- 2 hetes korban ajánlatos a kiskutyák féreghajtását megkezdeni, akkor elég egy paszta, ami nem tartalmaz ennyi féle hatóanyagot (pl. Banminthe), majd ezt ismételni kell 2 hetente, és 2-3 hónapos kor körül elég az Ön által használt "szélesspektrumú", vagyis szinte minden szóbajöhető féreg ellen hatásos szer.

Ami nagyon fontos eközben, az az alapos fertőtlenítés egészen a kezdetektől, különösen a féreghajtó beadása utáni napokban- a rongyokat magas (90C) hőmérsékleten mosni, a tálkákat forró vízzel, zsíroldóval elmosni minden étkezés után, a kutyák bélsarát azonnal összegyűjteni, nehogy visszafertőződjenek, a tartási helyet alaposan fertőtleníteni, stb.

Nagyon valószínű, hogy nem féreg, hanem valamilyen egyéb kórokozó okozza a tüneteket, amik terjednek is az alomtársak között. A legcélszerűbb lenne állatorvoshoz fordulni, és nem vaktában próbálkozni, hanem laboratóriumba küldeni a bélsarat, hogy pontosan kiderüljön, miről is van szó, milyen gyógyszer lesz hatásos, és azzal az egész almot egyszerre kezelni. A kezelést, ha állatorvosuk is jónak látja, ki lehet egészíteni úgynevezett probiotikummal, amely segít a felborult bélflóra visszaállításában (jellemzőn tejsav baktériumok)

jelige: tappancs
2013-02-20
Tisztelt szakértő! Van egy 3 éves belga juhász kan kutyám akivel több, mint 2 éve minden este 1 órát edzzünk, játszunk. (frizbi, foci, akadálypálya stb) A hét végén is így történt ez. Mikor bementünk, még semmi gondot nem tapasztaltunk. Másnap reggel mikor elindultam munkába és szokásosan elkisért a kapuig akkor vettem észre, hogy a bal hátsó lábát nem terheli annyira (olyan mintha lábujjhegyen állna) Rögtön áttapogattam a lábát, az ujjai között is. Semmit nem találtam rajta, nem jelzett sehol, hogy fájna. Nálunk mind a két állat minden nap masszázsban részesül. Ezt a masszázst is szívesen fogadja. Az esti 1 órában igyekszünk őt nem terhelni, de mindig ugrálna és szeretné ha dobálnánk a labdáját. Vigan szaladgál, igaz én látom, hogy azért futkározás közben is kicsit vigyáz a lábára. Emiatt inkább elmegyünk kicsit sétálni. Séta közben szépen jön és szinte nem is látni hogy, fájna a lába az elmúlt 2 napban nem romlott az állapota, kicsi talán mintha jobb lenne de ezt pontosan nem tudom megítélni. Szeretném kérdezni, hogy esetleg meghúzhatta -e a lábát? Ha igen mit tehetek vele, és kb mennyi idő amíg rendbe jön. Várhatok még ezzel a problémával, vagy forduljak állatorvoshoz. A családom szerin néha túl tragizálom a dolgokat és a bolhából is elefántott csinálok. Sajnos való igaz, hogy a két állatkám olyan nekem mintha a "gyerekem" lenne. Aggódom értük. Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel Törökné Jutka

Kedves Gazdi!

Szerintem nem túlozza el az aggodalmat, inkább nagyon jó, hogy ilyen alaposan megfigyelte a tüneteket. A teendő az, hogy ortopédiában jártas állatorvost (kattintson a szövegre, és a Magyar Kisállatortopédiai Egyesület honlapjára jut)keres, aki alapos vizsgálat, megfelelő kiegészítő vizsgálatok után (röntgen) pontos választ adhat arra, hogy van-e valami tennivaló, vagy elég a  pihetetés- gyermekeinkkel is így járunk el. Ha például részleges vagy teljes kereszteződő szalag szakadása volt a térdében, az ugyan gyógyul magától, de később a térdizület elfajulását okozhatja, így legjobb az alapos kivizsgálást választani, hogy eldönthessék állatorvsoával együtt, mi lenne a legjobb a kutyusnak!

jelige: bogáncska
2013-02-20
Újra üdvözlöm a szakértő gárdát! Előző levelemben már jeleztem a bajt puli kutyusomnál.Szeretném kikérni a véleményüket,egyáltalán van-e remény a drágának:UH:balkamra ürege szűkűlt.Szívtől craniálisan egynemű üregekkel tűzdelt képlet.LL:szív szinte teljesen neki fekszik a rekesznek,szívtől craniálisan jól kivehető radiodenz szövetszaporulat.DV:szívtől craniálisan bal melkasfal ,szív közé beterjedő képlet.Tesenek mondani, mit lehet tenni?A kutyus nagy testű puli,20 kg-os,még remek kondicióban van.A kora 14 év,emiatt lehet-e műteni,vagy nincs értelme?ez a kutyus segítette át a páromat a kemó szörnyű hatásán ,és attól félek ,hogy a kutya betegsége és elvesztése a páromnál visszaesést fog hozni.Mindene a kutya ,ezért könyörgöm ,ha tudnak legyenek kedves segíteni! Pénzünk az nincs,elvitték a vizsgálatok,csak a jegyajándékomat tudom feajánlani ami 41 éves.Egyebem nincs! Kérem Önöket,segítsenek ha lehet! Szegény kutyusom most már állandóan köhög ,de még nem fogyott.Kibírna egy műtétet?Reménykedve várom válaszukat,próbáljanak segíteni ezen az áldott jószágon! Köszönöm.Molnár Imréné.Mi tiszalökiek vagyunk./a kutyus 6 éve ivartalanított szuka./

Higgye el senkinek a jegyajándékára nem pályázom.

Ha el tudják hozni a kutyát hozzám a mai napon, vagy a holnapi nap délelőttjén - úgy péntekre már tisztábban láthatjuk az esélyeket és Önökkel ill kezelő orvosukkal közösen döntési helyzetben leszünk.

A teljes kivizsgálást elvégezzük ingyenesen a Rákbeteg Állatokért Alapítvány segítségével. Ha közösen úgy ítéljük meg, hogy esély van a gyógyulásra, vagy legalább a betegség lezajlásának érdemi lassítására, a tünetek javítására, úgy abban is segíteni fog az Alapítvány.

Küldje a leleteket ill hívjon az előző levélben megadott elérhetőségeken és írja meg kezelő állatorvosa elérhetőségeit is.

jelige: anikó
2013-02-19
Két és fél éves kutyánk epilepsziás, tavaly nyáron kezdődött, azóta Sevenal-Diphedan gyógyszerrel kezeljük. Voltak időnként rohamai, néha 2-3, de volt amikor egy hónapig semmi. Most ötödik napja folyamatosan rohamai vannak, kb. 30 volt eddig. Tegnap este óta csak fekszik. Az állatorvos Tegretont adott új gyógyszerként, de nem okozott javulást. Mire lehet számitani? Lehet még valaha rendes kutyus belőle? Felmerült bennünk az elaltatás gondolata, nagyon szeretjük, már negyedik éjszaka ügyeltünk mellette, nagyon nehéz nézni a rohamokat, van amelyik erősebb, több perces, összeharapdálta a nyelvét, már csak folyadékot eszik, vizet, tejet, vannak rövid gyengébb rohamok is. Ma reggeltől délután 2-ig hat rohama volt. A szeme él, megismer, a kutya nem adta föl, az látszik. Nagy testű, 50 kg-os kutya, németjuhász beütésű keverék. Van valami esélye?

Kedves Gazdi!

Még mielőtt a végleges elaltatást fontolgatják, mindenképpen ki kellene vizsgáltatni a kutyust, hátha kiderül miért vannak a rohamok- a cukorbetegség, májelégtelenség, mérgezés mind szóba jöhet, sőt, egyes daganatok is okoznak ilyen tüneteket, mikor is "csak" az epilepszia gyógyszerek, nyugtatók nem hoznak javulást, hiszen nem az eredeti kórokot kezelik. Kérje ki állatorvosa tanácsát, hogy mely vizsgálatokat tud ő elvégezni, és mi az amiért jól felszerelt állat kórházba küldené!

jelige: bogáncska
2013-02-20
Kedves szakértő gárda! Kétségbeesésemben és a vizsgáló orvos tanácsára keresem fel önöket,hogy tudnának-e segíteni egy 14 éves,ivartalanított,frissen diagnosztizált tüdődaganatos puli kutyuson.Idős,kisnyugdíjas pár vagyunk,mindenünk a kutyus.Teljesen belerokkantunk a dg-be,úgy anyagilag ,de különösen lelkileg.Kérdésem,lehetne-e segíteni az alapítvány jóvoltából a drága kutyusunkon,mivel mi egy drága kezelést nem tudunk bevállalni.Szegény párom is algarat rákos,most van túl a 3.-ik kemón.Nagyon féltem ,hogy a kedvence és az életét jelentő kutyus elvesztése Őrá is kedvezőtlen lesz.Kérem Önöket! Segítsenek! Köszönöm szépen.Mi tiszalökiek vagyunk,az eddig elköltött 40000 ft-ért csak azt tudtuk meg ,hogy mi a baj! Ettől még az a Tündér nem gyógyul meg! Higgyék el,valós a kérésünk és az indokunk.A Jó Isten áldja meg Önöket! T.Molnár mami.Azt elfelejtettem,hogy most már borzasztóan köhög.Ez talán már a közeli vég?Nem akarunk erre gondolni!

A mellüregi daganatok nehezen diagnosztizálhatóak pontosan és sajnos a pontos diagnózis után is csak kis részük befolyásolható, vagy gyógyítható meg.

Megpróbálunk segíteni, elsőként abban, hogy pontosabban felmérjük az esélyeket - azt, hogy operálható tumora van-e a Bogáncsnak, vagy sugár-, vagy gyógyszeres kezeléssel tudunk-e bármit segíteni. Ehhez, egy egésztest onkológiai vizsgálatot, SPECT/CT-t végeznénk el a kutyán, ami közben szövettani mintát vennénk. Ez egy egész napos procedúra, amely után pontosabban látnánk a Bogáncs esélyeit, és el lehetne dönteni azt, hogy operálható-e az elváltozás ill az, hogy más kezelésekkel mennyiben tudnánk segíteni a kutyán.

Kérem küldjék el a meglévő leleteket a balogh.lajos@osski.hu e-mail címre és hívjanak a mobilomon (06-309 330 559).

jelige: mirimuri
2013-02-18
Testverpár macskánk van,egyik nősteny masik kandúr. Imadjak egymast, de miota a parzasi idoszak van,a kandur folyton parosodna a nostennyel,akinek mar a hatan kezd a szorzet is megkopni ket helyen. Másfel evesek.kb harom hete tart a folyamat,s a nosteny nem is engedi magat,de a kan lerazhatatlan. Meddig tart ez,van teendo,vagy kotelezo ivartalanitas a megoldas. Szabadba kijarok,bejarnak a hazba,van kosaruk,okosak szofogadok.

Kedves Gazdi!

A nstőny macskáknál  az ivarzás addig tart, amíg meg nem történik a párzás, tehát ez a "zaklatás" még nagyon sokáig folytatódhat. Nekik nincsenek olyan morális aggályaik, mint az embereknek, testvérpárok is párzanak! Ha a testvérének nem sikerül, akkor előbb-utóbb máshol talál magának vőlegényt, és elindul a kiscica-lavina. Egy jól gondozott cica elélhet 15-18 évig, ezért nagy felelősség a mjegszületendő kiscicáknak gondoskodó gazdát találni, ráadásul a menhelyek tele vannak gazdára váró macskákkal!

Sürgős ivartalanítást ajánlok mindkét cicánál. Ezzel nem csak ez a tarthatatlan állapot fog megszűnni, hanem a nőstényt megkímélik sok olyan betegségtől, melyek idősebb korban léphetnek fel (emlődaganat, méhelfajulás, cukorbetegség). A kandúrok, ha nincsenek ivartalanítva, sokszor verekszenek, elcsatangolnak- fertőző betegségeket kapnak el egymástól, sebeket szereznek, stb. Sokkal hosszabb életre számíthatnak az ivartalanított kandúrok.

Az ivartalanítást ma már gyors altatással, ébresztéssel, modern eszközökkel végzi sok klinika, a felépülés nagyon gyors, a seb kandúroknál alig látható, nőstényeknél 2-3 cm-es, ha még nem vemhesült. Minél előbb lépjenek!

jelige: kutya
2013-02-18
Jó estét kívánok! Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy van egy 6 éves kan palotapincsim, akinek a mai napon olyan problémája lett, mint akinek szorulása van, illetve görcsöl. A tünetei a következők : izomrángás a has tájékán, domborított hát, összekucorodott test helyzet, menni sem bír, valószínűleg görcsi vannak, ilyenkor fel is nyüszít, széklete alig van és az is nagyon száraz, szinte már porzik. Orvoshoz sajnos már csak holnap tudom vinni, de érdeklődnék,hogy esetleg próbálkozhatunk e valami fajta hasahjtóval( pl ricinus olaj). Vagy valami görcsoldó, ami embereknél esetleg beválik(no-spa)? Mielőbbi válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: K. Szabina

Kedves Gazdi!

Remélem ma reggel már eljutottak állat orvoshoz- sürgős esetekben vannak éjjel-nappal nyitva tartó klinikák, ezek is szóba jöhetnek. Az otthoni kezelés megkísérelhető, ahogy Ön is írja, különböző olajokkal- szardínia olaj, lenolaj, de ha már porzik a bélsár, akkor félek ez nem elég, mindkét oldalról kellene a kezelés- vagyis beöntés is szükséges, ami csak állatorvos tud elvégezni.

Ha rendeződött az állapot, akkor biztosan átbeszélik, hogy mi vezethetett ide. Szó lehet szervi okról- például a prosztata kóros megnagyobbodásáról, bélrenyheségről, valamilyen elváltozásról, amely nem engedi a bélsarat ürülni, stb.- tehát szükség lesz egy alaposabb kivizsgálásra.

Azt is át kell beszélniük, hogy mit tehetnek Önök: csontot nem szabad adni, gondoskodni kell a rostdús táplálkozásról (főtt répa, reszelt alma, gabonapelyhek adagolása, rostdúsabb táp választása, stb.) hogy milyen fontos  a sok mozgás, mozgatás. Nagyon remélem ez minél előbb sikerül!

jelige: oltások
2013-02-18
Jó napot, érdeklodnék,hogy hoztunk egy kb 10hetes beagle kölyköt menhelyröl.Elvileg semmi oltast nem kapott meg,milyen oltást kell megkapnia és ha elvinnénk önökhöz mennyit kellene fizetni az oltasért? Még nem volt kutyánk. válaszat köszönöm.Gergely

Kedves Gazdi!

A kiskutyáknak való oltási sort megtalálja honlapunkon, ha IDE kattint.

Az árakról a rendelőben tudnak felvilágosítást adni.

A 3 hónapot betöltött kiskutyáknak kötelező a mikorchip behelyezése és a veszettség elleni oltás, amelyet meg kell ismételni 1 éves koráig. Ezen felül az ajánlott oltások védenek számos  fertőző kutyabetegségek ellen- évente ezt az oltást is ajánlott megújítani.

A féreghajtás nagyon ajánlott kölyökkorban többször is, ezt is el fogják mondani a rendelőben, ahogy a táplálásról is szívesen adnak tanácsot kollégáink.

Azt jó, ha előre tudják, hogy a kutyatartás nagyon sok örömet ad, de sok, néha nagyon sok pénzbe kerül, tehát költséges hobbi. Ráadásul a kiskutyákat következetesen kell nevelni, mert a korai életkorban berögzült rossz szokások később nehezen, vagy egyáltalán nem korrigálhatóak. Bőséges ismeretterjesztő szakirodalom áll a leendő kutyagazdák rendelkezésére, azt ajánlom tájékozódjanak!

jelige: kölyök
2013-02-18
Üdv! Ma örökbe fogadtunk egy két hónapos kiskutyát egy menhelyről. A többi testvérei már elpusztultak csak ő maradt meg. Jól eszik, viszont sokat köhög és szörcsögő hangot ad légvételnél. Hasmenése is van. Vézna és pókhasa van,kapott féregtelenítőt, de más oltást még nem adtak neki a menhelyen. Szeretném megtudni, hogy ez a szörcsögés mitől lehet? tudom kiskutyáknak sok fertöző betegsége lehet, (parvo, szopornyica) ez a szörcsölő hang utalhat valamelyikre ? köszönöm

Kedves Gazdi!

Nagyon nemes gesztus, hogy egy ilyen "nehéz családból" származó kölyköt befogadtak, de ezzel nagy fába vágták a fejszét. Nagy valószínűséggel az egész alom megfertőződött valamilyen betegséggel, és a kis túlélőt is legyengítette a betegség és ő is küzd a visszamaradt szövődményekkel- ezért lehet alultáplált, szörcsögő és hasmenéses. A jó étvágy azt jelenti, hogy nagyon szeret élni- de ebben biztosan sok segítség kell majd neki.

Legelőször alaposan ki kell vizsgáltatni állatorvossal, így derülhet fény a tünetek okára és arra, hogy milyen kezelések kellenek még mielőtt az oltásokat el lehet kezdeni, ugyanis a védőoltások csak egészséges állatnak (embernek) adhatók be. A féreghajtást is többször meg kell majd ismételni.

Sok sikert és kitartást!

jelige: Gracieke
2013-02-18
Napok ota séta közben agrasszív de csak az autókra s idegen kutyákra.Nekik menne,ugat,nyüszög, stresszeli önmagát. A kutyust 2 hónapja hoztuk spaniel fajta mentöktől. KB: 1 hete áll fent ez az állapot. Az autóban is irritálja más autó.Tanácsot kérnék mit tegyünk. Elöre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel Sz Tibor

Kedves Gazdi!

Ha lehet tudni valamit a kutyus előéletéről, akkor jobban fény derülhet a tünetek eredetére. Ha nem, akkor is először arra kellene választ keresni, hogy van-e szervi oka a dolognak- erre állatorvosuknál kaphatnak választ, aki alaposan kivizsgálja a kutyát, ha kell, műszeres vizsgálatokat is végez (röntgen, ultrahang, esetleg CT az agyi eltérések felderítésére).

Ha kizárták a szóba jöhető betegségeket, akkor az otthoni körülmények változásaira kellene öszpontosítani- van-e elég helye, nyugodtan ehet-e , nincs-e túl sok zaj, zavaró inger körülötte, mi változott mostanában. .Ha nem találnak semmit, akkor fordulhatnak kutyakiképzőhöz, kutyapszichológushoz, összetettebb terápiáért.

jelige: ROKI
2013-02-13
A kutyusunk jelenleg 7 hónapos, sokszor fájnak az első lábai. Mindenre ügyelünk, nincs túltáplálva, a háziorvos mindent rendben talált, de én, mint a gazdija látom, mikor 4-5 napig is húzza az egyik lábát ,utána bizonyos ideig semmi gond .  Mondhatom ,hogy a kutyus hiperaktiv---es nagyon szeretjük.

Kedves Gazdi!

Ha állatorvosuk fizikálisan vizsgálta ki a kutyust, vagyis megtapintotta, megmozgatta a kutyus lábait, akkor a teljesebb és biztosabb dignózishoz szükség lenne még alapos röntgen vizsgálatra is, lehetőleg ortopédiában jártas állatorvosnál, mert gyakori, hogy fiatal korban már tünetet okoznak a veleszületett váll- és könyökízületi rendellenességek. Ajánlom, hogy látogassa meg a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület honlapját ,mert itt nem csak a közelükben lévő, ortopédiával foglalkozó állatorvost talál, de a betegségekről is részletes leírást.

jelige: klaudia
2013-02-13
Tisztelt Cím! Van egy 12 év körüli öreg cicám, a fülével van a baj állandóan vissza gyullad neki, az állatorvoshoz elvisszük injekció vagy kétszer utána egy hónap, vagy mikor mennyi és újra begennyesedik a bal füle. Középfülgyulladást mond az állatorvos most Tenazymet adott, hogy próbáljuk ki még azt a fülébe, ha nem múlik neki megint el, akkor műtét. Csak hát mivel elég öreg cica úgy látom az orvos is tart a műtéttől. Erről szeretném a véleményét kérni mit tegyünk. Köszönettel: Bede Edit

Kedves Gazdi!

Egy régen tartó fülgyulladás nehezen kezelhető emberen, állaton egyaránt. Rendelőnkbens szeretünk mintát venni a bajt okozó váladékokból, duzzanatokból, így pontosabb képet alkothatunk arról, milyen kórokozóval állunk szemben. Ráadásul nagyon fontos, hogy a váladék alatt alaposan, ha kell bódításban is meg lehessen vizsgálni a cicát.

Az, hogy rizikós-e a bódítás, altatás, nem derül ki egyértelműen a cica korából, hanem a belső, létfontosságú szervei állapota, "életkora" határozza meg. Ezeket vérlaborral, ha szükséges röntgen, ultrahanggal lehet  vizsgálni. Ha állatorvosuk nem, vagy nem szívesen vállalja a további kezelést, akkor érdemes vele egyeztetni, hogy hová tudja Önöket továbbküldeni- lehetőleg olyan állatorvosi intézménybe, ahol az összes vizsgálatot is el tudják végezni.

jelige: varratok
2013-02-13
Jó napot ! Szeretetném megkérdezni, hogy 14 éves kutyámat 1.5 hónapja műtötték emlődaganattal, kb 30 cm es vágása volt, nagyjából szépen begyógyult a heg, de van 1-2 rész, ahol kicsit váladékozik, egy helyen egy apró lukat is találtam, és néhány helyen még fonalat is vettem ki. normális ez ? köszönöm

Kedves Gazdi!

Igen, normális lehet, ha a jobban feszülő részeknél- ahol több bőrt kellett kivágni- kicsit elhúzódó a gyógyulás, van hogy kenegetni, kezelgetni kell állatorvosa utasítása szerint. Nagy sebnél, nagy vágásnál előfordul az is, hogy a varratszedés után is előkerülnek megbújt fonaldarabok.

Azt ajánlom, keresse fel állatorovsát, hogy megbeszéljék a teendőket.

jelige: macska
2013-02-12
Tisztelt Állatorvos! 14 éves cicámat kétszer operálták emlődaganattal (2.-nál ivartalanítás is volt).Később vágásnál kiújult,egyre nőtt és már kifakadt.Az életminősége jó a macskának,nem fogyott,elég erős.Mindennap ápoljuk a "sebet", ami nem büdös és újra feltöltődik.Mi lehet ez?Ez is daganat?Már az orvos nem műti meg...esetleg kérjem ki másnak a véleményét is? Előre is köszönöm a segítséget.

Kedves Gazdi!

Nagyon egyetértek az ivartalanítással, a nemi hormonok hiánya késleltetni szokta az esetleges kiújulást.

A találgatás helyett, hogy mi lehet a feltelődő majd kiürülő képlet, mintát kellene belőle venni, és elküldeni laboratóriumba- ebből meg lehet mondani, hogy csak tályog, ami drénezéssel (egy cső, vagy géz behelyezése, mely nem engedi összezáródni a sebet, amíg a váladék ürül) , antibiotikummal gyógyul, vagy valóban valamilyen daganat képződött újra.

A seb nyalogatását addig is mindenképpen meg kell akadályozni- gondolom műtéti gallér van a háznál.

Ha kezelőorvosuk nem vállalja a további kezelést, mindenképpen érdemes megkérdezni, kit, milyen klinikát ajánl a további kezelésre!

Eső után köpönyeg ugyan, de hátha lesz másik cicájuk is- a korai ivartalanítással (6-7 hónapos korban) megelőzhető az emlődaganatok kialakulása. Erről többet Publikáció rovatunkban olvashat.

jelige: szőr
2013-02-08
Tisztelt Doktor úr! Van egy vörös perzsamacskám, a napokban vettem észre,hogy a farkánál a szőre tövénél feketés színű, és zsírosodik. Mitől van ez? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Lehet valamilyen parazita, de okozhatja baktérium, gomba, esetleg hormonális probléma, de az is lehet az egyszerű ok, hogy összecsomósodott az elváltozás fölött a szőre. Az utóbbi esetben el k ell távolítani az összefilcesedett szőrt, óvatosan, hogy meg ne sértse a bőrt. Az előbbi esetekben állatorvosuk tud segíteni, alapos kivizsgálás után.

jelige: altatás
2013-02-08
Tisztelt Doktor Úr! Tavaly áprilisban altatták el a 17 éves palotakutyámat,daganatos betegsége miatt az utolsó 1 évben szinte mindennap Pestre jártunk vele kezelésre,szteroidokat kapott,jó orvosok vették körül de sajnos a kis öreg szervezete már nem bírta és úgy döntöttünk ha kell akkor szépen és humánusan elengedjük őt,hogy ne szenvedjen.Csakhogy egyik pillanatról a másikra,hirtelen vérezni kezdett és sírva kakilt,fájdalmai voltak,ezért mivel vidékiek vagyunk,nem mertük bevállalni a másfél órás autóutat és elvittük ide a helyi állatovoshoz altatásra,mert nem akartuk,hogy szenvedjen.Nagyon rossz döntés volt de sajnos nem gondoltuk,hogy ez az orvos egyetlen injekciót ad neki a szíve tájékába...abban a pillanatban pár másodpercig nagyon keservesen felsírt...azután csendben elaludt a karjaimban.Az orvos azt magyarázta,hogy "A szuri fáj de hamar kikapcsolja az agyat és utána leáll a szíve...de mivel idős...10-15 perc!"Így is történt,csendben elaludt.Csakhogy én azóta sem értem,miért nem bódította el először,mert altattak még 13 évvel ezelőtt egy boxeremet és Őt előtte elaltatták.Az lenne a kérdésem Tisztelt Doktor Úr,hogy nagyon fájt a kiskutyámnak ez az injekció?Engem ez lelkileg annyira megviselt,hiszen olyan volt,17 évig,mint a gyerekem.Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.Anna

Kedves Gazdi!

Nagyon nehéz helyzet ez, hiszen Ön több, mint féléve nem tudja feldolgozni ezt a nehéz történetet.

Szerintem a legjobb, amit tehetünk, ha megpróbáljuk megérteni, ki miért tette, amit tett.

A kolléga még a régebbi iskola szokásait követte- egyetlen injekció a szívbe, és gyorsan elmúlik minden fájdalom. Régebben még nem voltak olyan jó, gyors altatószerek, mint manapság, amelyeket vénásan beadva pillanatokon belül elaszik a beteg- ráadásul egy rossz keringésű, nagyon beteg állatnak néha nehéz  jó vénát találni. A bőr alá beadható altatóknak több idő kell, míg kifejtik a hatásukat, közben nyugtalanság, mindenféle nehéz tünetek mutatkoznak, ezt sem könnyű végignézni. Gondolhatta a kolléga, hogy így legalább egyetlen szúrást kell csak elviselnie, és megszűnik minden kín.

Ön, ha nem egy ilyen érzelmileg nagyon megterhelő helyzetben lett volna, minthogy majdnem gyermekként szeretett társát kíséri végső útjára, megkérdezhette volna, hogyan fog lezajlani a dolog, de mivel már volt egy tapasztalata arról, hogy csak az altatás után kapja meg z utolsó injekciót, ezért teljesen érthető módon nem kérdezett.

Kicsit nyilván fájt az injekció, de mindez szerintem semmi ahhoz a fájdalomhoz képest, amitől végül megszabadították a kutyust. Ön mindent megtett érte, boldogan élt vele, amíg lehetett, nagyon szerette, majd betegségében sem mondott le róla, időt, fáradtságot, pénzt nem kímélve kezeltette, és mikor eljött az ideje, nem akarta, hogy csak Ön miatt többet szenvedjen. Nehéz volt látnia, ahogy elment, de ezt nyugodtan megbocsáthatja magának, mert ez is csak azt bizonyítja, hogy mennyire szerette!

jelige: bódítás
2013-02-07
Jó reggelt! 14 éves kutyámnak van egy pici emlődaganata és mellette lett egy tályog, ami megnyílt, és nem akar begyógyulni. Állatorvosunk azt mondta hogy bódításban és helyi érzéstelenítésben leszedhető. Én eddig csak arról hallottam, hogy egyszerű beavatkozásokat pl. fogkőeltávolítás stb.. szoktak bódításban végezni. Mennyire lehet ily módon fájdalommentesen ezt eltávolítani? A bódításnak is vannak kockázatai? köszönöm

Kedves Gazdi!

Természetesen a megfelelő fájdalomcsillapítással, gyógyszerek beadásával teljesen fájdalommentesen lehet operálni, még akkor is, ha nem mély altatásbnba van a beteg, sőt, a fájdalommentesség nem feltétlenül függ össze az altatás "mélységével".

A 14 éves életkor nem biztos, hogy kockázati tényező. Az operáció megtervezésében sokat segítenek az előzetesen elvégzett vérlaborvizsgálati adatok, melyek betekintést adnak a kutyus belső szerveinek állapotába. Lehetőség van ma már az állatorvoslásban is az altatás vagy bódítás alatti monitorozásra, akár gépekkel is, így csökkenthető az altatás kockázata.

jelige: mopsz
2013-02-06
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Másfél hónapos mopszom két napja hasmenéssel küzd. Öt napja hoztam el a tenyésztőtől, az étrendjén pedig nem változtattam, tehát ugyanazt a Pedigree Junior tápot kapja, mint előtte, néha kiegészítve egy kis száraz táppal. A hasmenése ellenére nem nagyon tudom több vízzel itatni, gyengülést vagy kedvetlenedést egyelőre nem vettem észre rajta. Szeretném tudni, hogy a probléma megoldható-e egyszerűen itthon, ha igen, hogyan, vagy állatorvoshoz kell-e fordulnom? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Horváth Éva

Kedves Gazdi!

Lehetséges, hogy csak a környezetváltozás és az elválasztás stressze viselte meg a kiskutya emésztőrendszerét, de érdemes megnézni, hányszor volt ő és a kutyamama féreghajtva, ezt mindenképpen még többször kell ismételni. már ezért és a soronkövetkező oltások miatt is ajánlatos lenne felkeresnie választott állatorvosát.

Egy megjegyzést engedjen meg- kérje ki állatorvosa véleményét a táplálással kapcsolatban, hátha tud az Ön által említett táp helyett jó minőségű prémium, szuperprémium tápot ajánlani, amit csak nagyon fokozatosan szabad bevezetni- egy keveset a szokásoshoz keverve, majd az arányokat megváltoztatva addig, amíg csak az újat eszi.

jelige: Bella
2013-01-30
Kutyám egy ideje amit megeszik szinte azonnal ki is jön belőle,állandó hasmenése van,kapott gyógyszert az orvostól,de nem hatott mit csináljak? Mi lehet a baja?

Kedves Gazdi!

Egy ilyen régóta húzódó és súlyos betegségnél nincs értelme találgatni, alaposan ki kell vizsgálni a kutyát: bélsárvizsgálat, vérlabor, ultrahang, röntgen, de az is lehet, hogy más vizsgálatokra is szükség lehet.

Miután kiderült a pontos kórok, akkor már célzottan lehet kezelni!

jelige: amit megeszik hasmenésbe kijőn belőle és fogy
2013-01-30
Jónapot! kb 1 hónapja a kutya amit eszik az hasmenés útján távozik belőle kb fél óra múlva. 1 nap vagy 6szor 7szer. Már annyira lefogyott, hogy kinn van a bordája és az orvos is csak találgat.

Kedves Gazdi!

Hogy a további találgatást megelőzzük, részletes kivizsgálás szükséges: bélsárvizsgálat, vérlabor, hasi ultrahang, röntgen. Ha megvan a kórok, ami lehet fertőző betegség, elakadt idegentest, hasnyálmirigygyulladás, autoimmun folyamat, tápallergia, vagy akár valami más is, akkor célzottan lehet kezelni a kutyust.

jelige: Maya
2013-01-30
Jó napot! Van egy 2éves mopsz kutyusom, 3-4 hónapja bőratka tünetek jelentkeztek nála, elvittük orvoshoz , kapott atka elleni sampont , ami jó is volt neki egy ideig, aztán pár hét múlva megint előjött nála, akkor már kapott injekciós kezelést kétszer, ami ismét nem tartott neki pár hétnél tovább folyamatosan ezzel a samponnal fürdetem.Már ki próbáltuk a stronghold cseppet is ami ismét csak hetekig tart nála. Már ott tartunk hogy a kis pofiján is látszanak piros kis pöttyök, ami pattanásra hasonlít. Eddig csak a kis hátán vettem észre pirosodást és ugye nagyon hullatta a szőrét, most már vakarja is és a kis redőiben is egyre több jelenik meg.A lábujjai között is kezdenek megjelenni. Mit tanácsol, mit próbáljak meg neki, mert hiába viszem vissza az orvoshoz, az csak pár hétig tart. Már próbáltam neki étrend változást, lecseréltem a vitaminjait a jutalom falatkákat, sőt már mosóport is cseréltem amivel az ő dolgait mosom. De egyszerűen nem tudok már mit tenni.... Kérem segítsen!!!!!

Kedves Gazdi!

Kellene pontos diagnózis:  bőrkaparék vizsgálattal célszerű kezdeni. A tünetekből arra gondolok, hogy esetleg szőrtüszőatkára gondolt, ami egy nagyon nehezen kezelhető betegség, mert tulajdonképpen az immunrendszer nem megfelelő működése okozza, ezért a fürösztéseket ki kell egészíteni immunerősítéssel.

Előfordulhat, hogy allergiás hajlam is van a háttérben, ennek is a végére kellene járni- vérvizsgálattal, speciális, úgynevezett hypoallergiás táppal. Ha kezelőorvosuk is egyetért, érdemes lenne bőrgyógyászati szakrendelést felkeresni.

jelige: Hello Kitty
2013-01-29
Tisztelt Hölgyem/Uram! Szobacicánknak kb. két hónapja vettük észre, hogy sebek vannak a tarkóján, amiket akkor szerezhetett, amikor vakarta magát. Egy-két pötty szerű sebről volt szó. Azóta a sebek helyileg a nyakán változtak, szaporodtak. A nyakán körben lekopott a szőr, a vakargatástól. A sebek nem tűnnek gyulladtnak, körülöttük a bőr sem tűnik gyulladtnak. Azonban a cica sokat vakarózik. Mivel nem tudunk róla, hogy idegen állattal találkozott volna (októberben költöztünk, talán csak akkor kb. öt percre kerülhetett más cica közelébe, de a tünetek decemberben kezdődtek), nem tudjuk mi lehet a gond. Nem látok élősködőt a szőrében, két hete kezdett látványosan kopni a szőre, egészen addig szép fényes volt. A hátán, hasán most is puha, fényes a szőre. A fülében nem látok semmilyen elváltozást. Előszeretettel alszik napközben a konvektor fölött a párkányon, vagy magán a meleg konvektoron. Mivel a család kedvence, és az ágyunkba is bejáratos, a kisfiamhoz is, elkezdtünk aggódni. Mi lehet a probléma?

Kedves Gazdi!

Nagyon jófelé kutat, a viszketés első felmerülő oka valóban a parazitás fertőzés szokott lenni. Akár egyetlen bolha is kiválthat bolhanyál allergiát- amivel el is érkeztünk a következő lehetőséghez, az allergiához. Felmerülnek még olyan kórokok, amik a belső szerveket, főleg a májat, az ivarszerveket érintik.

Mindezek tisztázására alapos kivizsgálást javaslok- bőrkaparék vizsgálat, vérkép, képalkotó eljárások esetleg- és egy  biztonsági parazita ellenes kezelés, természetesen csak ha kezelőorvosa is egyetért, hiszen a jó dianózis felállításához elengedhetetlen a beteg minden érzékszervvel történő vizsgálata is!

jelige: árva engerimalacok
2013-01-29
Nemrégiben kértem öntől tanácsot az árva tengerimalacok miatt és nagyon köszönöm a segítséget. már remekül vannak. nemsoká viszem a nemük vizsgálatára.
Nagyon örülök, hogy jól vannak és köszönöm a visszajelzést!

<< <  123 / 476 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.11.28
Augusztus közepén született nagyon játékos, eleven, kézhez szokott, dorombolós kiscicák keresik új örökbefogadó gazdijukat, féreghajtva, bolhátlanítva. Érdeklődni lehet: +36-30-2530158
2016.10.29
Napok óta kétségbeesetten szaladgál ez a fekete kutyus, a Vöröskereszt utcán, a Nagytétényi úton. Hívásra nem jön oda, nagyon félős, ezért nem lehet róla jobb képet csinálni. Egyre rosszabb állapotban van szegény. Nem hiányzik valakinek?
2016.10.20
2016.10.18-án este találtunk egy cirmos 2-3 hónapos kislány cicát a Mária Terézia 27. számú ház mellett. Jó állapotban van, a bundája tiszta és nagyon-nagyon barátságos az emberekkel, mindenkihez bújik, dorombol. Keressük régi / új gazdáját. 30-43 99 379