Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Aggódó gazdi
2011-11-26
Egy 21 hónapos ivartalanított magyar vizsla szuka kutyusom van, akinek a két hátsó lábán a talppárna be van repedve, de elég mélyen. Szinte szimmetrikusan a talppárna belső részein. Tehát a két repedés egymás felé néz. Olyan, mintha valami elvágta volna, de vérezni sosem láttam. Ez kb. két hónapja tart, és nem javul. Egy hétig napi 4 alkalommal Neogranormon krémmel kentem, de az sem segített. Emellett úgy két hete észrevettem, hogy a két mellső lábán a kis bütyök rész felett (nem tudom a pontos elnevezést, ami a boka környékén van) olyan kis kinövés van, mint ami a talppárna bőre. Állatorvosunk parakeratózisra tippelt, de még várom a megerősítő választ tőle. Valóban erről lehet szó? Interneten próbáltam utána olvasni, de a tünetekről nem találtam semmit. Szőrhullás nincs, étvágy, hangulat kitűnő, semmi jelét nem adja annak, hogy bármi baja lenne, kivéve a repedést a talpain. Másodlagos Zn hiányról is olvastam, de tápot + házikosztot kap. Kérem, ha ezek alapján tud segíteni,
segítsen! Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel, S. Judit

Akkor sem lehetnék biztos a Zn hiányra vonatkozó kérdésében, ha tudnám, hogy milyen tápot eszik a kutya, és milyen arányban milyen összetételű házikosztot kap emellé. Bőr (hám és hámképletek) regenerációját segítő kiegészítők sora segíthet a tünetek megoldásában, ha erre van szükség.

Állatorvosa a kutya vizsgálatával tudja kideríteni, hogy a talppárnán sérülés nyoma észlelhető-e, azt is, hogy ez lényeges, megoldást igénylő elváltozás-e. A lábon látható, tapintható képlet mibenlétét szövettani vizsgálattal tudja igazolni.
jelige: Jonny
2011-11-24
Tisztelt Doktor Úr!

11 éves Golden Retriver kutyámat múlt héten vittel el röntgenre mert sokszor fuldoklás szerű tüneteket produkált eleinte evés után, majd később spontán is és néhányszor vérzett az orra is. Nyár eleje óta csinálta ezt, akkor csak félrenyelésre gyanakodtunk, majd szeptemberben megnézte az állatorvos, de rendellenességet nem talált, így most a tünetek ismétlődése miatt röntgent javasolt. A röntgen kimutatta, hogy a jobb orrjáratában nagy méretű daganat található. A szövetminta eredménye ma érkezett meg, adenocarcinoma-t találtak. A röntgen után kapott antibiotikumot és orrcseppet, mert az orra gyulladásban volt, valamint prednisola-t amit azóta is kap. A fuldoklásai nem ismétlődtek a gyógyszeres kezelés óta. Műtétet és sugárterápiát nem javasoltak a kora miatt, valamint én sem szeretném ennek kitenni. A kérdésem az lenne, hogy a műtét és sugárkezelés nélkül mennyi ideje lehet még? Olvastam a Culevit neveztű készítményről, amelyet kutyákon is alkalmaznak, szeretném megpróbálni, b
ár az anyagiakat tekintve nem olcsó, de nagyon szeretném ha még velünk maradhatna és a tünetei enyhülnének. A levegőt sokszor hangosan veszi, ezt hallani de az általános állapota jó, korához képest nagyon jó kondiban van és a kedve is változatlan. Nagyon szeretnék rajta segíteni, anélkül, hogy szenvedésnek tenném ki. Ha van bármilyen javaslata, szívesen venném.
Ha kizárják a műtétet és a sugárterápiát (meg a kemoterápiát) akár a kutya kora, akár más ok miatt - ezzel gyakorlatilag minden hatékony kezelési módszerről lemondtak. A tüneti kezeléssel, vagy a sok tucat lehetséges kiegészítő kezeléssel (Culevit, Avemaar, deutérium csökkentett víz, oxigenált víz, pi-víz ... CV-247, Vetri DMG, Béres Minera, gombakivonatok, Aloe vagy Noni termékek ... Ayurveda, homeopátiás termékek ...) akár együttesen adva sem várható lényeges eredmény. Ezen a területen zavarbaejtően sok javaslatot, tanácsot kaphat és annyi elmondható majd mindegyikról, hogy teljesen ártalmatlan termékekről van szó.

A kutya onkológiai betegségét a röntgen és szövettani (citológiai?) eredmény birtokában nem lehet kellő pontossággal látni. Nem lehetünk biztosak a primer tumor méretében az esetleges nyirokcsomó és távoli áttétek meglétében - márpedig ezek ismeretében lehet megítélni azt, hogy kezelés nélkül ill csak tüneti/kiegészítő kezeléssel vagy bármi egyéb kezeléssel mi lehet a betegség lefolyása.

A mi adataink között van néhány 15 év feletti Golden kan is, Ön szerint is jó általános állapotban van a kutya. Én megértettem, hogy ellenérzései vannak a sebészeti-, sugár- és talán a kemoterápiás kezelésekkel kapcsolatosan de nem osztom azt a nézetét, miszerint ez a szenvedéssel lenne egyenértékű.
jelige: dobermann
2011-11-23
Tisztelt Dr Úr!\’10hetes korába lett fevágva a Dobermann kutyánk füle azóta bőrbetegsége van.minden héten egyszer inyekciót kap 8 alkalommal és 2 naponta fürdetni kell kihulott a szőre csúnya gennyes a háta a lábai és az ajka.most19 hetes szépen fejlődik csak nagyon csúnya.Köszönöm a segitséget!
A 10 hetes korban elvégzett fülműtét (akár kozmetikai célú, akár egészségügyi okokból) szinte biztosan nem tehető felelőssé a jelenlegi bőrtünetekért.

A jelenlegi tüneteket okozhatja veleszületett (atópia) ok, parazitás betegség (szőrtüsző atka, bolha ...), fertőzés (baktériumok, gombák ...) allergiás betegségek (bolhanyál allergia, táplálékallergia, kontakt ...) autoimmun betegségek, endokrin betegsége ... és sok egyéb.

Én biztosan nem tudok az interneten keresztül segíteni, állatorvosa is csak akkor, ha lehetősége van részletes vizsgálatokat végezni a kutyán. Csak így derülhet ki a konkrét ok és ezzel a megoldás.
jelige: Szindike 2.
2011-11-21
Tisztelt Doktor Úr!
Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát. Kérem ne úgy tessék érteni, hogy órák hosszára kiteszem a hidegre, kiviszem, megvárom még elvégzi a dolgát, és azonnal jövünk vissza a lakásba.Nem véletlenül él meg ilyen szép kort.ő családtag nálunk akiért aggódunk.A betegsége előtt is így oldottuk meg a kis-nagy dolog elvégzését. Idegen cicákat is etetünk kinn az udvarunkon a mult hét elején vettem más tápot nekik, mint amit ő eszik (friskies) abból kapott, amit jóízűen meg is evett. Lehet, hogy ez zavart be nála? Hát igen az oltás,így alakult nem volt semmi gond eddig.
Még egyszer nagyon köszönöm a válaszát. Talán egy-két nap megfigyelés után elvisszük vizsgálatra.Ma még nem történt baleset, így reménykedem!!
Tisztelettel: Nagyné
Elnézést kérek, ha kicsit sarkosra sikerült korábbi válaszom - nyilvánvalóan szeretik és mindent elkövetnek a cicáért, ha ilyen szép kort megélhetett. Azt gondolom, hogy most öregkorára is megérdemli, hogy megadják az esélyt neki a gyógyulásra. Ehhez pedig részletes állatorvosi vizsgálatok kellenek.

Köszönöm a küldött képet is!
jelige: lédy
2011-11-20
Üdvözlöm!
A kutyámat egy hete meg harapta egy bull terrier lett egy szép kis seb a nyaka alatt melkashoz közel le kezelték ki mosták én is ithon kezeltem neki betadinnal és kapot naponta egy fél algopirint viszont a sebe egyre nagyobb már nem tudom mit tegyek nagyon pénz szükében vagyok:(
Állatorvosa tudja megítélni, hogy a szakított, harapott seb esetében elegendő-e a helyi kezelés, nem kell-e antibiotikumos kezelés is, vagy esetleg nem kell-e sebészeti beavatkozás.

Nem tudok otthon elvégezhető, biztonságos és célravezető módszert ajánlani. Az algopyrin adása is aggályos. Állatorvosnak kellene megvizsgálnia majd kezelnie a kutyát.
jelige: Szindike
2011-11-20
Tisztelt Doktor Úr!
Segítségét szeretném kérni. Van egy 18 éves sziámi cicánk.Három napja történt, hogy gyanús foltot találtam a szobába a szőnyegen.Oda pisilt.Eddig este-reggel mindig kinn elvégezte a dolgát, ha közbe kellett, kiment.Az eset után megszidtam, elbújt és ott csöpögtetett tovább.Kikerülni szerettem volna az ilyen baleseteket, behoztam a lakásba egy dobozt, van amikor kuporog benne egy fél órát is, egy pár csepp pisiért, van amikor valahová el engedi a lakásba. Pedig rendszeresen kirakjuk, hogy megelőzzük a balesetet.
Az a kérdésem, hogy ez betegség, és gyógyítható-e, vagy a korral jár és nincs mit tenni?
Nagyon szépen köszönöm a válaszát.
Tisztelettel: Nagyné
A kijáró, oltatlan (?!?) macska esetében szinte bbizonyosan betegség okozza az inkontinenciát vagy bevizelést. Biztosan nem a szidás a megoldás, és nem elegendó, ha kiteszik a hidegre a beteg, öreg macskát.

Állatorvosa a cica részletes vizsgálatával tudja megállapítani, hogy pontosan mi okozza a bajt. Ezután lehet az esélyeket és megoldásokat megbeszélni.
jelige: Gitta
2011-11-20
Tisztelt Doktor Úr!
7 éves a palotakutyám, mindig is érzékeny volt a hasa, nem adhattam enni neki bármit. Kb. 2 hónapja hasmenései sűrűsödtek,szinte akármit eszik megy a hasa,hangosan zuborog, olyankor koplaltatom és 1-23 nap alatt rendeződik, pár nap kihagyás után újra kezdődik minden. A kedélye jó, játszik, nem levert. Az állatorvos adott naki antibiotikumot, mondta 3 nap amíg hat, ha nem vigyem vissza. Hát semmit nem javult a helyzet. Nem annyira lágy a széklete, de csikorog a hasa és többször is lekéredzkedik. Szeretném kérni a véleményét, remélem nem valami súlyos béldaganat vagy valami hasonló probléma. Előre is köszönöm válaszát.
Akkor sem lehetne megválaszolni a levelét, ha tudhatnám, hogy a "bármi" és az "akármi" milyen tápot, eleséget jelent.

A kutya részletes vizsgálatával lehet kideríteni, hogy betegség áll-e a tünetek hátterében, vagy "csak" a takarmányozását elegendő rendezni. Remélem, hogy a béldaganatnál jóval egyszerűbb problémával állnak szemben.
jelige: Saci
2011-11-16
4 hónapos a kiskutyám. 2011. nov. 11.-én kapott veszettség oltást. Utána a hazahozatalt követően a kutyus erősen köhögött és habos nyála folyt. Elvittem vissza az állatorvoshoz Ő azt mondta, hogy megfázott. Adott neki egy injekciót. Másnap megint kapott injekciót. Semmi javulás. Utána irt neki gyógyszert (algopyrin és Enroxil Flavour 150 mg.) de ezt természetesen nem tudom neki adni, mivel állandóan a nyálát köpködi és szinte össze van zárva a szája. Vizet iszik, de csak alig tudja meginni a szájzár végett. Ma vettem észre (2011. nov. 15.), hogy nem tud pisilni sem. Na most mit tegyek? Mert ezek az állatorvosok nem tudtak rajta segiteni. Mi lehet a baja és miért nem tud most meg pisilni?
Bármelyik állatorvosnak akkor van esélye diagnosztizálni az esetet, ha részletes vizsgálatokat (fizikális vizsgálatok, vér-, vizelet labor, képalkotók, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok ...) végezhet. Én azt sem sejtem, hogy van-e, volt-e láza egyszer is a kutyának, kapott-e megelőzőleg egyéb védőoltásokat, parazitamentesítéseket.

A részletes vizsgálatok elvégzésével derülhet ki, hogy a veszettség oltásnak van-e bármi köze a tünetek kialakulásához, vagy ettől független betegség(ek) alakultak ki a kölyökben. Ezzel egyidejűleg az esélyek, megoldások is jobban láthatóak lennének.
jelige: Gonzi
2011-11-15
Tisztelt doktor ur!Van egy kilenc eves him keverek kutyam.Epilepszias es az utobbi idoben izuleti fajdalmai vannak.Mikor az elso,mikor a hatso labait fajlalja.Kapott jonehany kezelest:onsior,rykarfa.Egy ujabb vizsgalat utan kiderult a prosztataja meg van nagyobbodva,erre kapott antibiotikumos kezelest mire jobban lett,de csak a kezeles idotartamara.Lehetseges hogy a prosztataja okozza ezeket a tuneteket?Mar tanacstalan vagyok..egyik kezelest a masik utan kapja es nem javul az allapota!

A prosztata megnagyobbodásával járó betegségek (hyperplázia, gyulladás, tályog, ciszta, daganat) következménye lehet (több más tünet mellett) a hátulsó testfél gyengesége, rogyadozás, sántaság/fájdalom a hátulsó (!)végtagokra.

Ha a fájdalom,sántaság a mellső végtagokon is jelentkezik, az szinte bizponyosan nem önmagában a prosztata megnagyobbodásának a tünete.

Ízületi gyulladások jelentkezhetnek több ízületen, ezt a betegséget lehet nem-szteroid készítményekkel kezelni - de ez a tüneti kezelés sokszor csak a kezelés időtartama alatt enyhíti a tüneteket, a gyógyszerezés felfüggesztésével a tünetek újra előállnak. Az ízületi gyulladások jó részét nem lehet meggyógyítani, állandó gyógyszeres kezeléssel lehet a tüneteket enyhíteni.

Ha állatorvosának végső diagnózisa van, akkor nyilván elmondta a kezelések várható hatását is. Ha nincs végleges diagnózis, akkor nem kizárt, hogy további vizsgálatokat igényel a kutya tüneteinek a tisztázása. Az sem kizárt, hogy ortopédiai-, neurológiai-, vagy onkológiai kivizsgálásra is szükség van.
jelige: cicmic
2011-11-15
Kedves Doktor Úr! Cicámnál nemrég oltás következtében kialakult szarkómát diagnosztizáltak az oltás helyén, kb 1 cm. Amennyiben sikerül alaposan eltávolítani, mennyi esély van rá, hogy nem újul ki a daganat?
Köszönöm válaszát.
A fiatal cica első (2.?) oltása helyén tapintható duzzanat szinte bizonyosan egyenlőre csak oltási reakció (ödéma, folyadékgyülem esetleg gyulladásos terime) lehet. Egy évnél fiatalabb cicákban extrém ritka a lágyszöveti szarkóma. A vakcinák/injekciók után kialakuló lágyszöveti szarkómák a macskák 5-10. életévében alakulnak ki. Ezek valóban vszélyes tumorok és sebészeti ellátzás után is gyakran visszatérnek, ezért operáció után besugarazni is érdemes ezeket a betegeket.

Az Önök esetében az oltás helyén kialakult szöveti reakcióra mindenképpen érdemes odafigyelni, esetleg érdemes lehet sebészileg kezelni is - de nagyon valószínútlen, hogy klasszikus szarkómáról lenne szó és ezért a recidíva is valószerűtlen.
jelige: Cicmic 2.
2011-11-15
Nagyon köszönöm a gyors válaszát!
Cicám 7 hónapos, első veszettség elleni oltása. Hétfőre várjuk a szövettan eredményét.

Üdv,
Önökkel és állatorvosukkal együtt én is azt remélem, hogy megnyugtató szövettani eredmény érkezik.
jelige: Berilla
2011-11-14
Tisztelt Doktor Úr!

Kutyusomnál chondroblastos osteosarcomát diagnoztizáltak és májusban leszedték a diónyi nagyságú daganatot a szájából. Kapott egy lézeres kezelést, de sajnos a daganat újra nőni kezdett. 1hete meg véres a nyelve, ivásnál is szivárog a vér. Az orvosnő mondta, hogy a daganat az orrában van már, az vérzik és szép lassan megy felfelé. Kapott amtibiotikumot és vérzéscsillapítót, így el is állt a vérzés. Amúgy a kutyus teljesen jól van, eszik, élvezi az életet és semmi nem látszik rajta. Egy tünet van csak, hogy csúnyán köhög és semmilyen gyógyszerre nem reagál. Állítólag ez már a tüdő áttét lehet. A doktornő szerint nem tehetünk semmit, pár hónap és teljesen leépül. Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint lehetne még valamit tenni?

Válaszát előre is köszönöm.
Az osteosarcoma emberben és kutyában egyaránt a legnehezebben kezelhető onkológiai betegségek egyike. A radikális helyi kezelések mellett (sebészet, sugárkezelés) szinte mindig szükség van szisztémás gyógyszeres kezelésre (kemoterápiásra) is.

A kutya jelenlegi állapotát, esetleges esélyeit most is egésztest képalkotó eljárással lehet felmérni - de a május óta eltelt idő, és főleg a helyileg kiújuló tumor és a légzőszervi tünetek megjelenése miatt sajnos valószínűsíthető, hogy a betegség végső stádiumba jutott.

Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: Rocky
2011-11-14
Tisztelt Doktor Úr! Német juhász kutyám 14 éves. Reggel,amikor munkába mentem még semmi baja sem volt. Délután, amikor hazaértem azt vettem észre, hogy csak imbolyogva tud lábra állni, majd kis idő múlva már az sem ment neki. Szinte teljesen lebénultak a lábai. Az orvos kétszer adott neki infúziót és szíverősítő injekciót, de nem biztatott semmi jóval! Kérem segítsen, mik a kutyám kilátásai? Lehet valamiben reménykednem vagy az elaltatással véget vetek a szenvedéseinek?

Egy 14 éves német juhász kan már igazi veterán, kertben tartott egyedek nagy része nem éri meg ezt a kort.

Ennek ellenére csak a rendelőben elvégzett részletes vizsgálatok (fizikális vizsgálatok, laborvizsgálatok esetleg képalkotók ...) eredményei alapján lehet diagnosztizálni, hogy a jelenlegi tüneteket milyen betegség okozza. Ezzel derülhetnek ki az esélyek, esetleges megoldások is - vagy az, ha nincs esély a kutya tüneteinek javítására, és valóban az euthanázia mellett kell dönteniük.
jelige: Dorka kutya
2011-11-12
Tisztelt Doktor Szakértő!
12,5 éves kutyámnál a nyár elején erős hüvelyi vérzés, hányás, hasmenés, földevés volt. Nagyon étvágytalan, szinte alig evett, csak ha etettem csellel, lefogyott, kedvetlen, még ugatni sem ugatott, lázas volt.
A NET-et böngészve a tünetek daganatos betegségre utaltak. Majd egy csomó is megjelent a végbele előtt, később kifakadt, de egyre nagyobb felületen szinte lyuk van, mely vérezget. Sajnos úgy nézett ki pár napja van, orvoshoz mivel a műtétet nem tudom finanszírozni, és a kora is meg van, nem vittem.
Aloavera növénnyel kezeltem, és naponta többször mosogattam a sebet, valamint fájdalomcsillapítót adtam neki, amit szívesen evett azt vettem neki pl: párizsi, sajt.
Aztán egy hónap után fokozatosan jobban mozgott, vidámsága visszatért, ugatgatott, sőt az étvágya ma már nagyon jó, visszaszedte az elvesztett súlyát, vidám, szívesen mozog, fájdalmat nem látok nála, de a seb terjed, melyet Ő maga is tisztítgat.
Kérdésem mit tegyek, mivel orvoshoz már ilyen állapotban szégyenlem elvinni, mert ha tudom, hogy így lesz, azért, ha a műtétet nem is engedtem volna, csak megmutatom, mivel eddig is oltattam, és elláttam rendesen, a család kedvence.
Amennyiben lehetősége van kérem segítsen, esetleg fényképet is tudnék küldeni.
Tisztelettel: Éva
Nem tudok segíteni részletes leírása és esetlegesen küldött kép alapján sem - mint ahogyan más állatorvos sem tud segíteni telefonon, vagy az interneten keresztül és sajnos láthatóan Ön sem tud segíteni a szerencsétlen Dorkán otthon. Otthon nem tud mást tenni, mint táplálni a kutyát, és a fekélyes daganatot/tályogot/fekélyt tisztítani, fertőtleníteni - esetleg emberi gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító szereket,antibiotikumokat adni a kutyának. Láthatóan mindezekkel nem lehetséges meggyógyítani a kutyát, egyre reménytelenebb helyzetbe kerülnek.

Egyetlen értelmes megoldás lehetséges ebben az ügyben - ha állatorvosnak van lehetősége részletes vizsgálatokat végezni, akkor kiderülhet,hogy gyulladásos/tályogos, vagy daganatos eredetű-e a Dorka megbetegedése, vagy több betegség is zajlik a kutyában és az is kiderül, hogy a hónapok óta tartó betegság milyen szövődményeket okozott. Ezzel a kutya esélyei és esetleges megoldásai is kiderülhetnek. Természetesen jól érzi - ha nyár elején megtörténhetett volna mindez, akkor jóval jobb esélyeik lettek volna.

Nem értem, miért ellenzi, ellenezte volna a kutya műtéti ellátását, hiszen majdnem biztos, hogy ez lett volna, vagy most is ez az egyetlen gyógyulással kecsegetető megoldás. A kor önmagában ember és állat esetében sem zárja ki az altatás és műtét lehetőségét.
jelige: melanoma
2011-11-10
Ne haragudjon, hogy levelemmel zavarom, de szeretett négylábú
családtagunknál melanomás sejteket diagnosztizáltak (mellékelem a leletet
szíves tájékoztatására) és azon kívül, hogy teljesen letaglózott a hír,
szinte azt sem tudjuk, hogy mit tegyünk. Tudom, ez nagyon furán hangzik,
mert valójában normálisan gondolkodó embereknek tartjuk magunkat, de most ez
a hír szinte elvette az eszünket, a józan gondolkodás nehezünkre esik. Most
hosszasan ecsetelhetném, hogy mennyire szeretjük a kutyánkat, de ezzel nem
akarom az idejét rabolni (nem is lenne tisztességes dolog, hiszen az a
gyógyításra kell), csak próbálom talán kimagyarázni érthetetlen
tanácstalanságunkat.


Én nagyon szeretném Önnek megmutatni a kutyusunkat, aki egy 10 éves kistestű
kutya. Ezért szeretnék egy időpontot kérni Öntől, hogyha elviszem a
rendelőbe, Önnel tudjak találkozni.

Köszönöm a megértését.
A citológiai lelet alapján én elsősorban tennivalókat látok és nem látom okát a kétségbeesésüknek, tanácstalanságuknak.
Ez a lelet önmagában nem jelent megoldhatatlanladatot, pláne nem "halálos ítélet" . Egyetértek azzal, hogy a régió nyirokcsomót és esetleges távoli áttétek meglétét kell tisztázni. Ezt meg lehet tenni
röntgen és ultrahang vizsgálatokkal, vagy egésztest vizsgálómódszerekkel.
Amennyiben nincsenek áttétek, akkor radikális sebészeti megoldással és esetleg ezt követő sugárkezeléssel, gyógyszeres kezeléssel mindkét tumor jó eséllyel likvidálható.

Ha esetleg nyirokcsomó áttétek már vannak a kutyában ezeket is érdemes eltávolítani és ezután besugarazni a területet. Ha távoli áttétek is vannak, akkor nehezebb a helyzet, rosszabbak a kilátások.

A kutya gondos, szakszerű kivizsgálását megkezdték kezelő orvosai. Ha mindannyian úgy ítélik, hogy egésztest vizsgálatra szükség van, akkor szívesen adok időpontot. Ha úgy ítélik meg, hogy esetleg csak a műtétet követően van szükség sugárkezelésre, abban is állok rendelkezésre.
jelige: Picur
2011-11-10
Tisztelt Doktor Úr!
Kint ellett meg a kiskutyám és be szeretném hozni őket a házba, hogy melegen legyenek. Nem gond, ha megváltoztatjuk a helyüket? Vagy inkább hagyjuk őket az eredeti helyen? Nem fognak megfázni a kiskutyák? A választ előre is köszönöm!
Egyáltalán nem gond, sőt mielőbb vigye fűtött, fedett helyiségbe a szukát és a kölyköket. Hajnalra már fagyokat ígér az előrejelzés, szinte biztosan megfáznak, esetleg el is hullanak a kölykök odakinnt.

Honlapunk Publikációk rovatában további hasznos dolgokról olvashat a teendőkről.
jelige: Tapi
2011-11-08
Epilepsziás, diphedant szed évek óta napi 2 szemet, rohamai csökkentek/2 havonta1/A kérdésem az hogy lehet e a gyögyszer miatt allergiás kiütése???Már elvesztette a szőre nagy részét, piros foltok jelennek meg rajta azt kaparja, sokszor úgy érzem hőemelkedése van.Köszönöm a segítségét
Nem kizárt, hogy a nem fiatal, évek óta Diphedan-nal kezelt kutya allergiássá vált, vagy májkárosodás miatt mutat szőr/bőr tüneteket. Ezen kívül számos egyéb allergia, más oktanú májelégtelenség is adódhatott nála - valamint parazitás betegségek, bakteriális/gombás bőrfertőzések, autoimmun bőrbetegség, endokrin betegségek ... szintén jelentkezhetnek a leírt módon.

A láz gyanúját a legegyszerűbb tisztázni. Az epilepszia és tartós gyógykezelése is igényli a kutya rendszeres kontrolvizsgálatait. Az új tünetek miatt is érdemes a kutya részletes vizsgálatát kérni - csak így derülhet ki a tünetek háttere és az, hogy mit lehet illetve mit érdemes tenni.
jelige: 09Bella
2011-11-08
Tisztelt válaszadó!

Golden Retriever 2,5 éves szuka kutyám van, melynek eddig tüzelését nem észleltem. 2 éves korában Praxislab. által készített labor eredménye: T4: 21,5 Hemolizis: + Ikterusz: Normal, Lipaemia: Normal Validáló megjegyzése: Fiziológiás T4 szint
Kérdésem az, mennyi esély van tüzelésre a jövőben, illetve mennyi esély van utódokra ( munkavizsga miatt is érdekel), továbbá egy esetleges vemhesség után normálissá válhat-e a tüzelése? Egyáltalán mi a teendő ilyen esetben?
Válaszát előre is köszönöm!
A leírt néhány paraméterből nem lehet kiolvasni, hogy a kutya peteérése, leválása megtörténik-e (csendes ivarzás) és a szuka termékeny - vagy ezek nem történnek meg és ezért terméketlen lenne.

A kutya részletes és szaporodásbiológiai kivizsgálása hozhatja meg a választ kérdéseire.
jelige: farkasköröm
2011-11-08
Shar Pei kiskutyáim szüledtek és anyai ágról farkaskörmöt örököltek,és ezeket szeretném eltávolítatni.Kérdésem hogy ezt én is itthon is elvégezhetem-e és ha igen ennek mi a módja.

Nem javaslom az otthoni beavatkozást.

A született alom állatorvosi átvizsgálása egyéb esetleges rendellenességek, betegségek felderítése szempontjából is ajánlott - a szuka is megérdemelhet egy vizsgálatot - amikoris metgbeszélhetik a farkaskörmök eltávolítását, a program szerinti parazitamentesítéseket és védőoltásokat is.
jelige: vajuka
2011-11-07
Német juhász kutyánk 13 napja ellett 10 kiskutyát. Még mindig jön belőle néha egy kisebb vér. Teljesen vérszínű és nem zöldes. Ez normális?
Lehet, hogy normális, hiszen a méh regenerációja, involúciója hetekig tart kutyákban az ellés után.

Viszont az a helyzet, hogy a szülőút sérülései, fertőzései ugyanígy hüvelyvérzés okozhatnak,ráadásul a hólyag és húgyutak különböző megbetegedései szintén.

Mindemellett a 2 hetes kölyköknél esedékes az első parazitamentesítés - márcsak ezért is ajánlott lenne a szukát és a 10 kölyköt elvinni állatorvosához.

Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: kitti
2011-11-07
issza a saját vizeletét hiába van előtte víz issza azt is és nagyon étvágytalan sovány
A kutya mielőbbi részletes kivizsgálása ajánlott. Számos betegség okozhat étvágytalanságot, soványságot, fokozott vízivást (és akár vizelet nyalogatást) - ezek között van olyan, amit operálni kell és lehet (pl gennyes méhgyulladás), és van, amit gyógyszeres kezeléssel (pl cukorbetegség) lehet karbantartani.

Ne várakozzanak tovább, kérjék a kutya mielőbbi kivizsgálását.
jelige: Alex
2011-11-07
11 éves spániel kutyámnál 3 napja azt vettem észre, hogy nem tud a hátsó lábára állni csak fekszik segítséggel fel tud áll néhány méter megtétele után azonban össze esik. Voltunk orvosnál aki szerint a gerincénél be van csípődve az ideg kapott 4-5 injekciót meg gyulladáscsökkentőt javulás semmi. Ma megint kapott 5 oltás de szintén semmi változás. Kérdésem valóban ez lehet a kutya baja vagy a korából kiindulva időskori megbetegedés. A kutyán egyébként nem látszott semmi előjele, hogy beteg lenne kiskorától nagyon fitt rengeteget rohangált három nappal ezelőttig ezért sem értem ezt a hirtelen változást.
Segítségét előre is köszönöm.
Én nem tudok az interneten keresztül segíteni és bármelyik állatorvosnál is csak úgy derülhet ki a tünetek háttere, a kutya esélyei, megoldásai, ha részletes (fizikális/ortopédiai/neurológiai vizsgálatok, laborvizgsálatok, képalkotók ...) vizsgálatok eredményei állnak rendelkezésre.

Az "idegbecsípődés" gyanúját alapul véve tüneti kezelést kezdtek a kutyánál - ami nem vezetett eredményre. Az a helyzet, hogy hátulsó testfél gyengeséget, illetve bénulást számos egyéb betegség (porckorong sérv, tályog, vérömleny, daganat ... prosztata megnagyobbodással járó betegségek, trauma .... sok egyéb is ...) okozhat. Jellezze állatorvosának a kutya állapotát és kérje az eset kivizsgálását.
jelige: gigi
2011-11-05
Tisztelt doktor úr! 8 éves spánielemen csak másodszori röntgenre állapította meg az orvos, hogy valószínűleg daganatos. Elég nagy, kb. ökölnyi, nehezen vesz levegőt. Még sétál, néha örül a gazdának. Kezelhető még??
Biztos, hogy kezelhető, lehet, hogy eredményesen kezelhető, és az sem kizárt, hogy meggyógyítható. A leírtak alapján az sem kizárt, hogy operábilis az elváltozás.

Ön is azt írta, és nem kizárt, hogy állatorvosa is "csak" valószínűsítette a daganatos megbetegedést. Ha a feltételezést elfogadjuk, akkor sem világos, hogy a (mellkasi?) röntgenfelvételeken "csak" egyetlen ökölnyi méretű lágyszöveti árnyék jelent-e meg, vagy több is látható. Az egyetlen árnyék helyeződése (szívcsúcs?, szívbázis?, gátorköz?, egyik tüdőlebeny?, mellkas fala? .... ????) is nagyon fontos, valamint a szövettani típusa is. Ha "csak" mellkasi röntgenfelvételek állnak rendelkezésre, akkor nem tudhatjuk, hogy a test más részein nincsenek-e daganatos elváltozások.

Mindezeken felül az egyéb szervek állapotát (vér/vizelet labor?) is tudni kellene ahhoz, hogy az esélyekről, megoldásokról szót lehessen ejteni.

Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: fialas
2011-11-05
A kutyának november 11 edikén fialnia kell, de már most megindult a tej nála. Azt szeretném kérdezni, hogy nem e fog e miat korábban fialni.
A tejtermelődés akár félidős vemhesen is elindulhat, ez önmagában nem feltétlenül jelzi az ellés közelségét, vetélést, vagy koraszülést.

Állatorvosa a kutya részletes szülészeti vizsgálatával (benne hüvelytükrözés, hasi ultrahang és vérprogeszteron mérés) tudja ellenőrizni, hogy egyáltalán vemhes-e a szuka, ha igen, akkor mekkora a vehem, élnek-e a magzatok és hogy nem fenyeget-e koraszülés.

Honlapunk Publikációk rovatában mindezekről és sok egyébről bővebben is olvashat.
jelige: Lulu
2011-11-03
Tisztelt Doktor Úr/Nő!


Ön szerint van-e remény ennél az estnél nagyon fontos lenne mert van amikor nagyon jó kedvű és van amikor levert szegény kutyánk.
A leletek:Citológia (egy)
Elváltozás helyeződés:
J. humerus prox. végdarabján változó radiodnezitású
proliferatio
Kórelőzmény : .
Lelet : .
Két kenet érkezett. Az egyikben csak perifériás vérre
jellemzö sejtek láthatók.
A másikban hemodilutio mellett néhány kisebb csoportban
és magányoson is ovális-megnyúlt orsó alakú sejtek
figyelhetök meg.
Ezek ált, böséges, halvány basophil, elmosódott szegélyü
cytoplazmával bírnak.
A magok ovális alakuak, finom szemcsés kromatinnal 1. v.
több változó méretü nucleolussal.
A csoportosan található sejtek ált. tömött kötegeket
alkotnak, közöttük eosinophil mátrix (kollagén)
figyelhetö meg.
KEvés neutrophil grcyta is jelen van.
Diagnózis : Mesenchymális sejt proliferatio
Megjegyzés : .
A mesenchymalis sejt proliferatio
differenciáldiagnózisába az alábbiak tartoznak:
angiofibroblast szövet, illetve fibrosarcoma,
hemangiosarcoma, hemangioperycytoma. Definitív diagnózis
szövettani vizsgálattal lehetséges. Az angiofibroblast
szövet kivételével az említett elváltozások malignusak,
lokálisan infiltratív növekedéssel. Metasztázis
képzésere nem, recidivára kifejezetten hajlamosak.
Igen, van.

A citológiai lelet azt sem zárja ki, hogy teljesen meggyógyítható a kutya.

Honlapuk Publikációk rovatában még olvashat a témában.

<< <  123 / 454 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.04.04
2016. 03.26. délután óta keresem a macskámat: Sziámi és házi macska keveréke, drapp színű, de cirmos jegyek is láthatók rajta, farka fekete szürke csíkos,orra narancsos rózsaszín, profilja jellegzetes, kissé domború orrhát, szeme kék, de a jobb szem szivárványhártyáján van kis barna pigment a külső szemzug irányában. 3 éves ivartalanított kandúr, nevére hallgat (Ciceró), nagyon beszédes, kérdésre kettő rövid nyávogással válaszol, általában kedves és félénk. Lábai kicsit rövidebbek, hátsó lábainak ujjait szereti széttárni.Chipje van: 900000000013154, ki is lehet tapintani.  Segítségüket köszönöm! Dr Bakó Diána 30/4231794 v 30/4059145
2016.03.07
Elveszett kedvencünk Remington, kicsit félős világos zsemle színű labrador keverék, nincs rajta nyakörv, de csippezve van. Budafokon a kertből eltűnt reggelre. Aki látja vagy felismeri a leírtak alapján kérem jelezzen telefonon: 0630-681-8787. Köszönjük.
2016.01.04
Cirmi cica 2015 december 30-án tűnt el otthonról, a Budafok Kitérő környékéről. Bal mellső mancsa fele fekete, jobb szeme kisebb ránézésre, több helyen cirmos. Ha látja, hívja a 06-30-865-8025