Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Morzsi 2.
2010-01-03
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm szépen a válaszát. Már picivel kisebb a dudor, de még ott van, úgyhogy az lesz amit tanácsolt. Ha még esetleg azt megkérdezhetném, hogy ilyen összetett vizsgálat mennyire traumatikus egy pici kutyus számára és körülbelül milyen költség vonzata van? Boldog Újévet Kívánok!
Traumatikusnak a legkevésbé sem nevezném sem a kutya sem a gazdi számára ..., hacsak azt nem nevezzük traumának, hogy valószínűnek egy asszisztens kezébe kell adni a csivit, aki szakszerűen megfogja, rögzíti és állatorvosa egy tűvel megszúrja a nyaki képletet. Mindez kb 3 perc alatt lejátszódhat. Ha szerencséjük van és a duzzanatból nyert aspirátum folyadék (vér, genny, savó ...) akkor akár ennyivel is diagnózisra juthatnak. Ha esetleg nem folyadék, hanem szövetszaporulatnak bizonyul a nyert minta, akkor, gondolom értelme van a vérvételnek és legalább röntgen és/vagy ultrahang vizsgálatnak is. Ezek is abszolút nem-invazív vizsgálatoknak minősülnek. Az mindenesetre jó jel, hogy a terime mérete csökkent, ez leginkább gyulladásos eredetre utal pl.: vérömleny, tályog, savós gyülem, gyulladásos terime .... Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: Falco
2010-01-02
Tsztelt Dr.három éves Havanézer kutyám néha kohoges szeruen oklendezik (levego hiánya van) maszirozom a mellkasát nyitott ablaknál pár perc után javul.de utánna fáradtna kedvetlennek látszik!Kérem tanácsát és koszonom!tisztelettel
Fulladozást, levegő hiányt számos veleszületett és szerzett, fertőző és nem-fertőző betegség okozhat egy kutya eetében is. Állatorvosa észletes vizsgálatokkal (fizikális vizsgálatok, vérvizsgálatok, röntgen, sziv ultrahang, EKG ...) tudja szűkiteni a kört, majd diagnosztizálni a betegséget. Ezután az esélyeket, tennivalókat is megbeszélhetik.
jelige: Maszat
2010-01-01
1,5 éves szűz foxi szukám most tüzel. a vérzéstől számítva ma van a 13. nap. A farkát félrecsapva, dörgölőzve kelleti magát a kannak, de nem engedi magára, valamint ő ugrálja a kant. Lehet, h még nem jött el az idő? Igazából nem bízom benne, h valaha is magára engedi a kant. Lehetséges, h fél tőle? Mindenképpen szeretnék kiskutyát. Mit tegyek? (két kannal is próbálkoztunk) Válaszát köszönöm!
A kutya tenyésztéséhez alkalmas és felkésztett tenyészállatok, felkészült tulajdonos és megfelelő körülmények kellenek. Ezek az általános kivánalmak itt láthatóan több helyen is hiányosak, hiszen még a szuka oltottsága sem megfelelő, ezért a legokosabb választás a szuka ivartalanitása lenne. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában. A szuka peteérésének időpontját (ovuláció diagnosztika) állatorvosa tudja megálapitani vér progeszteron mérésekkel és hüvely citológiai vizsgálatokkal.
jelige: ismeretlen
2010-01-01
Idős kutyánk két hátsó lába mikor észrevettük össze-vissza volt harapva, mindkét lába ugyanazon a helyen, de még a csont is kilátszik. Sehol máshol nem volt rajta harapásnyom. Azt hittük, másik kutyánk bántotta, de azon semmi nyoma verekedésnek, és már 6 éve együtt élnek békében. Nem értettük. Az állatorvos aki kezeli, azt mondta, nem a másik kutya bántotta, hanem valamilyen gerinc-idegi jellegű okok miatt ő maga rágta szét a két lábát, van ilyen betegség. Ma voltunk vele orvosnál, mert nagyon csúnya a két lába. Elfelejtettük a betegség nevét, és még soha nem is hallottunk ilyen öncsonkításról. Most nem akarom már a doktor urat ezzel zavarni, mi ez a betegség, ezért kérem Önt,legyen szíves megírni a baj nevét. Köszönöm, boldog új évet kívánok!
Jónéhány olyan betegség is létezik, amely a végtagok rágását akár öncsonkitást is eredményezhet kutyákon. A végtagokon jelentkező gyulladások mellett, lehet agykoponyai eredetű betegség és akár a gerinc-, és gerinccsatorna betegsége is, amit észleltek. Ha akarják, tippelek és állatorvosuk akár a Wobbler syndromát, vagy discospondylitist is mondhatot Önöknek. Mivel azonban akár jónéhány egyéb betegséget is mgállapithatott ugyenezekkel a tünetekkel, ezért nem lesz más választásuk, minthogy rákérdeznek a legközelebbi kezelés, kontrolvizgsálat során. Merthogy szinte biztos vagyok benne, hogy lesz ilyen nemsokára.
jelige: MISI CICAFI
2010-01-01
A CICUS KICSIT SOVÁNY DE MIVEL SZIÁMI EZ NEM FELTÜNŐ.A NAGYOBBIK BAJ SOKAT PISIL.ÉS FÁJLALJA A KÉT OLDALÁNÁL ,AZ ORVOSOM VESE ELÉGTELENSÉGET ÁLLAPITOTT MEG ÉS MÁJ PROBLÉMÁT DIAGNOSZTIZÁLT.
Az jó, ha már idáig eljutottak a diagnózis felállitásában. Ha az oltatlan öreg kandúron nem gyógyithatatlan virusos betegség, vagy daganatos elváltozás okozza a máj- és veseelégtelenséget, akor remélhetőleg diétás tápokkal, konzervativ kezeléssel, gyakori kontrolvizgsálatokkal sokáig karbantartható lesz a Misi betegsége.
jelige: watson
2010-01-01
A kutya nemi szerve váladékozik, mintha gyennyes váladék lenne!
Állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával tudja eldönteni, hogy az észlelt váladékozás a normálisnak mondható szmegmaképződésnek felel meg, vagy tasakgyulladást, esetleg fekélyképződést, vagy akár daganat jelétt észlelte-e a fiatal kanon.
jelige: döntés
2009-12-31
Üdvözlöm! Nagyon örülök, hogy rátláltm erre az oldalra. Nagyon kérném a T. doktor úr véleményét, tanácsát, válaszát. Közel 11 éves golden keverék kutyámon emlődaganatot diagnosztizáltak nemrég. Az egész kb: 1.5-2 éve kezdődött, amikor diónyi nagyságú csomot találtam kutyám emlőén a has és a comb belső oldala között. Ekkor az állatorvosunk azt mondta, hogy zsírcsomó és nem is törődtünk vele. Azóta nött és most kb: kisebb sárgadinnye nagyságú. A napokban elvittük egy másik dokihoz, aki a mütétet javasolta január közepén, mivel véleménye szerint előfordulhat az is hogy kifekélyesedik. Illetve egyuttal a kutyus ivrtalanítását is javasolta. Az orvos azt mondta,hogy már szövettan nélkül is meg mondja, hogy rosszindulatú elváltozásról van szó. Otthon gondolkodtam és rengeteg kérdés felmerűlt bennem és mivel olvastam,hogy Önök specilisták a daganatos betegségekben szeretnék a kérdésekre választ kapni. Nem megterhelő a kutya szervezetére, ha a daganat eltávolítást és az ivartalanítást is egyidőben végzik el? Lehet-e már most áttét valamelyik szervre? Ha van áttét, akkor nem felesleges már a beavatkozás? Ha megbolygatják a daganatot, lehetséges, hogy gyorsan szétáramlik a véráramba és pár nap alatt a kutya halálához vezet? Ha két éve ”létezik” a tumor ami rosszindulatú, nem okozott volna már korábban áttétet, panaszokat? Illetve műtét nélkül meddig élhet? Azt el kell mondani, hogy semmi más tünet. panasz nincs. A kutyusom rendkívül jó étvágyú (talán kicsit túlsúlyos is), élénk,jó kedvű. kb: 4 éve már volt egy műtéti beavatkozás nála, mert felmerűlt a gyanú, hogy szétrágott és lenyelt egy műanyag tárgyat, de nem találtak a beleiben semmit. Akkor jól viselte a műtétet. Aztán 3 éve meg váratlanúl lebénult a hátsó végtagjaira , akkor szteroid injekcioval kezelték. Esetleg a szteroidnak is köze lehet a daganat kialakulásához? Szegényt már elég sok csapás érte, nem valami szerencsés csillagzat alatt született. Szóval most azon gondokodom, hogy lehet ha nem mütik meg még évekig élhet, de lehet az is, hogy a beavatkozás alatt vagy azt követően nem épül fel és feleslegesen elveszítsük. Hát nehéz választás, főleg ha a csillogó szemeibe nézek és jelenleg nem látom ,hogy szenvedne, de tudom azt is, hogy ez bármikor megfordulhat. Az eutanázia gondolata fel sem merült. Elöre is köszönöm a válaszát és elnézést, hogy ennyi kérdéssel bombáztam. A doktor úrnak sikeres új évet kivánok.
Legtöbb kétségére, kérdésére a kutya részletes vizgsálatával lehet fényt deriteni. Ha állatovosa a fizikális vizgsálatok mellett elvégzi a kutya vér-, vizelet laborját, citológiai/szövettani mintát vesz és minimálisan mellkasi röntgenek és hasi ultrahang de ideálisan egésztest onkológiai vizsgált történik a kutyáról, akkor tudni fogják a kutya onkológiai betegségét, annak stádiumát és a kutya általános állapotát, terhelhetőségét esetleges társ betegségeit is. Igy kerülhetnek valódi döntési helyzetbe.
jelige: 12345
2009-12-31
Tisztelt doktor úr van két francia bulldogom egy kan és egy szuka a kanal nincs semmi gond anyi hogy a fülei végén egy nincs szőr és nem tom hogy ez természetes vagy ezt mi váltja ki ? a Nőstény pedig olyan mintha vemhes lenne elég nagy hasa van de elvileg nem vemhes mitől lehet ez? ma kaptam meg a kutyákat és a kan nem evet semmit a nőstény viszont evet rendesen de lehet hogy csak az uj hely miat nem volt étvágya . Elöre is köszönöm a segitségét ...
Mindkét kutya részletes állatorvosi vizsgálata ajánlott. Csak igy lehet kérdéseire álaszt adni.
jelige: mariccska 3.
2009-12-31
Tisztelt Doktor Úr!Köszönöm érdeklődését.A kutya sajnos nem tünetmentes. Kétnappal ezelött mindent kihányt,nem evett az ivás is csak unszolásra ment. Az orvos vérvizsgálat alapján /lipáz ,amiláz/megállapitotta hogy nincs hasnyálmirigygyulladása.Gyulladáscsökkentő és gyomorvédő injekciót kapott. Erre a tünetei javultak ,ma már párolt csirkemellet rizzsel evett is .Szeretém megkérdezni milyen tápot kaphat a kutya?Ugyanis a lép műtétje után EUKANUBA /sensitiv/száraztáppal kezdtem etetni ,finoman hozzászoktatva. Eztkövetően jelentkezett a hányás.Szerintem a táp okozhatta a tüneteket. Remélem lesz még egészséges kutyusunk! Üdvözlettel
A leirt gyógytáp is teljesen jó választásnak tűnik,de ezenkivül is lesz módjuk állatorvosukkal másik gyártó tápját is választani. Jelezze állatorvosának a fejleményeket és próbálják megtalálni a mgoldást. Remélem, hogy mielőbb egészségs kutyájuk lesz.
jelige: Morzsi
2009-12-31
Tisztelt Doktor Úr! Chiwawa kutyuskám nyakán kissé oldalt 2 napja egy dudort vettem észre. Szemböl szemmel is látható a duzzanat. Egy féldiónyi tömör dudor tapintható a bőr alatt. Egyelöre a kutyus viselkedése a szokásos (játékos, étvágya túlzottan is jó) de én annál rémültebb vagyok. Azóta is kutakodom a neten mi lehet (nyirok csomó, lipomas) nem lettem okosabb. Figyelem hogy nagyobb e lesz ill. kisebb. Mikre lehet számítani? Köszönettel venném tanácsát. E.
Egyetlen használható tanácsom csakis az lehet, hogy jelezze állatrovosának az észlelését és kérje a kutya észletes vizsgálatát. Ő a részletes fizikális vizsgálatok mellett gondolom citologiai és vérvizgsálatokat esetleg képalkotókat is fog ajánlani a duzzanat mibenlétének megállapitására. Az összes leirt vizsgálatot egy óránbelül el lehetvégezni, és akár másnapra már tisztán lehetne látni.
jelige: Zora
2009-12-30
Tisztelt Doktor úr! Van egy berni pásztor szuka kutyám, aki 2008 májusában született. 2009 márciusában tüzelt először szinte ugyan akkor mikor a mamája, de azóta viszont nem. A mamája az első tüzelése óta rendszeresen fél évente tüzel. Így december végén már picit aggódom, hogy miért maradt ki az őszi tüzelés. Ön szerint mi lehet az oka a tüzelés kimaradásának? Ez egy természetes dolog, hisz még fiatal vagy vigyem el a kutyust szakemberhez? Köszönettel:
Az odáig teljesen rendjénvaló, hogy egy berni szuka 10 hónapos korában, a vele egy helyen élő idősebb szukával egyidejúleg (szinkronizáltan) tüzel első alkalommal. És valóban az lenne a megszokott, ha ezek után is nagyjából egyidőben jönnének a következő tüzelések. A tüzelés elmaradásának, késésének sok oka lehet a fiatal szuka esetében. Ha a végére akar járni az ügynek, Dr. Thuróczy Juliannát az Állatorvos-tudományi Egyetem szülészeti klinikájánka vezetőjét ajánlom a Zora kivizsgálására. Ha nem tenyészti a berniket, akkor tudnia kell, hogy a szukákl ivartalanításával egy sereg betegséget előzhet meg. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: köszönöm
2009-12-30
azt szeretném kérdezni hogy a kutya ellés után mikor ivarképes ujra ?válaszát előre is köszönöm
A kutyák megszokottan 6 havonta tüzelnek és ezt egy-egy egyed esetében nem befolyásolja, hogy az előző tüzelés alkalmával történt-e párzás, vemhesülés, ellés, szoptatás. Azaz egy szuka ellés után várhatóan kb 4 hónap múlva tüzel, mivel a vemhességi idő nagyjából 2 hónap (63 nap). Ha nem tenyészállatról van szó, akkor a szoptatási időszak befejeztével a kölykök elválasztása után is van még idejük az ivartalanításra. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat szaporodásbiológiai témájú írásokat.
jelige: Bence 2.
2009-12-29
Tisztelt doktor ur! Köszönöm gyors válaszát .Ez a kutyus a németjuhász fajtamentés alapitvány gondozásában van én most vettem fel a kapcsolatot velük, amit én tudok a kutyát elgázolták ugy került hozzájuk, egy sulyos combcsont mütéten már átesett s mivel a farka nem mozog azt a felvilágositást kaptam hogy még várnak de lehet hogy amputálni kell.Nem tudom Ök elvégzik e a mütétet csak azt szerettem volna megtudni ha magamhoz veszem a kutyát, a nekem kell az esetleges mütétet állni milyen költségekkel jár.Köszönöm válaszát további szép napot kivánok Tisztelettel:
Aha ... így már én is jobban értem a kérdéseit. A béna farok valóban hajlamos lehet további problémák generálására, akadályozza nemcsak a kommunikációt, de a széklet ürítést is és állandó szennyeződése miatt fekélyesedésre is hajlamos lehet. Ezesetben is az Alapítványnál és az Alapítvány állatorvosánál lesz célszerű informálódni, mert csak tőlük juthat használható információhoz. Viszont kívánom a szép napot, és remélem, hogy létrejön az „egymásra találás” a kutyával, és azt is, hogy megoldható-, gyógyítható sérüléseket szedett össze a kutya.
jelige: Bence
2009-12-29
Örökbe szeretnék fogadni egy németjuhász kutyust a farkát sérülés miatt valoszinüleg amputálni kell.Az lenne a kérdésem mennyibe kerül egy ilyen mütét s 100%e a gyogyulás.Üdvözlettel
Egy német juhász méretű kutyán a farok amputációja nagyjából 10 és 40 eFt között változhat attól függően, hogy melyik rendelőben végezteti el a műtétet és ott milyen altatási módszert beszélnek meg, milyen gyógyszereket (antibiotikumok, fájdalomcsillapító/gyulladáscsökkentő szerek ...), varróanyagokat, kötszereket, galllért ... stb használnak fel. Nem tudom elképzelni, hogy egyetlen állatorvos is konkrét összeget írna egy ilyen interneten elhangzott kérdésre az állat vizsgálata nélkül és anélkül, hogy a felsorolt „részleteket” megbeszélnék. Biológiában, (állat)orvos-tudományokban nem létezik 100%-os gyógyulás, teljesen értelmetlen módon tett fel kérdést. Számomra az sem világos, hogy miért készülnek amputációra. Egyáltalán nem mindegy, hogy a sérülés a farkon azért alakult ki, mert a kutya a kergeti, harapja a saját farkát, vagy azért, mert az erőteljes farkcsóválás alkalmával tárgyakhoz veri, vagy másik állat harapta meg, vagy egyéb átható sérülés érte ezen a testrészen, ... vagy idegrendszeri-, ... endokrin betegség alakult ki a kutyán. Megszokott esetekben a farokamputáció teljes gyógyulással fejeződik be. 1);
jelige: segítség!
2009-12-28
Jó napot! A kutyám kb. 2 hete nagyon sovány ugyanúgy eszik szaladgál semmi észrevehető változás nincs vele csak nagyon lefogyott látszik már a bordája is.Kérem segítsenek mi baja? Köszönöm
Ugye viccel velem?! Az oltatlan fiatal szuka fogyását gyakorlatilag bármely tartási-, takarmányozási hiba, veleszületett és szerzett, fertőző és nem-fertőző betegség okozhatja. Most, miként találjam ki, hogy férges-e a kutya, gennyes méhgyulladása van-e, vagy a pajzsmirigye működik túl, vagy ... vagy a leheteséges sok száz egyéb okból mi történhetett vele? Állatorvosa részletes vizgsálatokkaltudja szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni a betegséget. Ha ez megtörtént, akkor a teendőket, megoldásokat is megbeszélhetik.
jelige: angie
2009-12-28
Tisztelt Doktor Úr! A kutyánk kb. 2 hete nem nagyon eszik ,erősen nyáladzik,letört. Elvittük állatorvoshoz aki vért vett a kutyától illetve meg ultrahangozta, az ultrahang nem mutatott ki semmit , a vérvizsgálat vérszegénységet mutatott amelyből az orvos arra következtetett ,hogy gyomorfekélye vagy belső vérzése lehet, de nem is tudja pontosan fel kéne vágni hogy megnézze mert akár a lépe is lehet.Közben a hasa is felpuffadt a lába levizesedett. Mivel sok volt a lehet, elvittük egy másik állatorvoshoz aki EKG megnézte a szívét azt mondta szívbeteg kapott rá gyógyszert ,vízhajtót, 3 napig jól volt,evett is, de utána megint rosszul lett sőt egyre jobban romlik az állapota. Vigyük el egy harmadik orvoshoz? Ez lehet a szívbetegség tünete? Ha a kutya szívbeteg az ilyen tünetekkel jár?
A leírtak bizony könnyen lehet, hogy súlyosfokú szívelégtelenség tünetei és könnyen lehet akár (lép) daganatos betegség is a háttérben, és sajnos azt is tudnia kell, hogy egyik betegség nem zárja ki a másikat, azaz a 10 éves rotti lehet daganatos és szívbeteg is és az sem kizárt, hogy mindezek mellett még egyéb betegsége(i) is van(nnak). Szerintem nem az a megoldás, hogy 3. vagy 5. állatorvoshoz viszi a kutyát, hanem az vezethet eredményre, ha a kezelő orvosa elvégezheti az összes általa szükségesnek vélt vizsgálatot. Ha ez nem elégséges, nem vezet egyértelmű eredményre, akkor gondolom ő maga fog ajánlani specialistát további vizsgálatokhoz. A leírásából én azt sem tudom kizárni, hogy amennyiben első állatorvosa megcsinálhatta volna az ajánlott diagnosztikai laparatómiát, akkor már esetleg lábadozna a kutya, vagy mindenesetre jóval tisztábban látnának az okokat, esélyeket, lehetséges megoldásokat tekintve.
jelige: noir
2009-12-28
A macskám hat éve FIV-es.Rendszeresen kap immunerősítőt,-Vetri DMG liquid-és szükség szerint szteroid injekciót. Azt hallotam, hogy egy esetleges interferon kezelés stabilizálhatja az állapotát. Konkrétan humán interferonról van szó, a roferon a-ról. Valóban így van-e ez, és ha igen hogyan történik a kezerlés?
Szájon át, naponta 30 nemzetközi egység adagolásban 7 napig. Aztán egy hét szünet, majd újabb 7 napos kezelés következik. Talán ez a legismertebb, leginkább ajánlott protokol FIV-es macskák interferon-alfa kezeléséről. Számos ettől eltérő protokol is létezik ezen kívül, ezért - és mivel az interferon kezeléseknek gyakori és komoly mellékhatásai lehetségesek, mindenképpen gyakori kontrolvizsgálatok szükségesek a biztonságos alkalmazásokhoz. Konzultáljon kezelőorvosával. Ha már 6 éve kezelik sikeresen a macskát, akkor ezidáig nagyon ügyesen manővereztek közösen.
jelige: sürgős
2009-12-28
Jó napot kívánok! 11 hónapos labrador kutyám 24-én kezdett tüzelni,ez volt az első.2 napig böséges mennyiség távozott tőle,de harmadnapra rettentően megduzzadt a nemi szerve,még ülni is nehezen tud.Megnéztem és olyan mintha gennyes lenne mert sárgás foltot vettem észre a majdnem öklömnyire dagadt szervén.Ez önök szerint normális?Még nem volt lány kutyám igy tanácstalan vagyok.Köszönöm válaszát:
A leírásából az valószínűsíthető, hogy a kutyának hüvelyelőesése lehet. Márcsak emiatt is ajánlott a mielőbbi állatorvosi vizsgálat.
jelige: juliska
2009-12-27
Tisztelt Doktor Úr! Puli kutyám 1 kiskutyát ellett 1 hete. Gondos, jó kutyamama. A kiskutyus is teljesen egészséges, mivel egyedül van gurul mint a golyó. A kérdésem, hogy nem okozhat-e problémát a mama kulyának, hogy véleményem szerint tul sok teje van? Nem tűnik gyulladtnak, vagy érzékenynek.
Nem lehet eldönteni a kérdését, hiszen Ön is egyrészről talán duzzadtnak, tejtől állandóan feszülőnek („túl sok teje van”) ítéli a helyzetet, ugyanakkor „nem tűnik gyulladtnak vagy érzékenynek”. Állatorvosa tudja vizsgálataival eldüönteni a dilemmát. A kölyök számára amúgyis lassan esedékes az első parazitamentesítés, keressék fel a szukával együtt állatorvosukat.
jelige: szobatisztaság
2009-12-27
Van egy csivava kislány kutyám most 7 honapos .Mikor megvettük nagyon ment a hasa ,ezért gyógyszeres kezelésen vett részt,ahol antibiotikumot és féreghajtót kapott .ezek miatt nem szabadott levinni az utcára és csak késöbb kapta meg a védöoltásait,ezét az utcán leglöször 4 hónaposan járt .Hiába viszem sétálni nem szeret és dolgát sem végzi el,csak fennt a lakásban.Már nem tudok mit tenni vele .Válaszát elöre is köszönöm
Nem lesz egyszerű a gyakorlatilag kifejlett, egész eddigi életében a szobában történő ürítésre szoktatott kutyát normális életvitelre szoktatni. Sok türelemmel, szeretettel, hozzáértéssel, következetességgel fog csak sikerülni. Ennél konkrétabb tanácsokért forduljon állatorvosához.
jelige: szopornyica ? 2.
2009-12-27
Üdvözlöm Doktor Úr! A 10 éves köhögős kutyusról kiderült, hogy kennelköhögésben szenved, és vele együtt azóta a másik három kutyus is elkapta. Jelenleg Augmentint kapnak tabletta formájában, amit nekem kell beadnom, ezen kivül Euphylong nevű kapszulát, Polybét, valamint szirupot. A köhögést leszámítva más tünet nincs , jól esznek, kedvük jó. Az egyikük néha tenyérnyi fehér habos váladékot köhög fel. Azt szeretném megkérdezni: 1, hogy meddig tart ez a köhögés?, 2,rosszbbodhatnak- e a tünetek?, 3: meddig adható az antibiotikum?,4, (lakásban, illetve meleg helyen vannak a kutyák) tehetek-e még valamit, hogy gyorsabban felépüljenek? 5, gyógyulás után ”eltűnik”a virus a lakásból, vagy fenn áll az újrafertőződés esélye? 6,Olvastam, hogy tüdőgyulladás veszélye is fenn állhat, ez mitől függ, hogy bekövetkezik-e? Nagyon köszönöm, hogy válaszol kérdéseimre! Sajnos a karácsony ilyen köhögősen telt. A Tisztelt doktor úrnak minden jót kivánok!
Érdekes ténymegállapításokat ír nekem. Miként vetették el a szopornyica diagnózisát, és honnan jött a kennel köhögés ötlet? 1., Szövődmény mentes esetekben kifejlett kutyákon a kennelköhögésnek illene néhány nap alatt meggyógyulnia a tüneti kezelésre. 2., Persze, sajnos igen. Egyrészt a kennelköhögés diagnózisa is nyilvánvalóan csak feltételezett diagnózis, számos egyéb fertőző és nem-fertőző ok okozhatja a köhögést a kutyákban és semmi biztosíték nincs arra, hogy mindegyik kutya tüneteit ugyanaz a betegség okozza. 3., Az antibiotikumok nem a vírusfertőzés ellen hatnak, hanem bakteriális (másodlagos) fertőzések ellen. Ha 5-7 nap alatt nem segítenek a betegség meggyógyításában, akkor érdemes lehet (újabb) vizgsálatot végezni, és esetleg antibiotikumot váltani. Vannak egyéb betegségek, amikor néhűány hetes antibiotikum kúrát végzünk, akár Augmentinnel is, de a kontrolvizgsálatoknak ekkor különösen fontos szerepük van. 4., Sejtelmem sincs, hogy mi a kutyák baja, egyazon betegségben szenvednek-e és, hogy mit kellene teni a gyógyulásuk érdekében. Ezt is kizárólag kezelő orvosuk tudja megítélni. 5., Legyengült szervezetű ebek esetében akár a kennelköhögés is elhúzódó, szövődményes lezajlású lehet, és igen akár újrafertőződések is lehetnek. A kennelköhögés ellen védőoltásokkal lehet védekezni. 6., Egy sereg tényezőtől. Sajnos, ahogyan érzékelhette, ezen műfaj keretei bőven alulmúlják az Ön elvárásait. Kizárt dolog, hogy adatok nélkül csak feltételezéseken alapuló válaszolgatásnak értelme lenne. Nekem egyetlen kérdésem van csak. Állatorvosa mit válaszol ezekre a kérdésekre? Mielőbbi diagnózist, és gyógyulást kívánok a kutyáknak, Önnek pedig minden jót.
jelige: mariccska 2.
2009-12-27
Tisztelt Doktor Úr!Köszönöm gyors válaszát,kicsit megnyugtatott sajnos vérvétel nem volt ,mert az orvos szerint mindenképpen magas lett volna az amiláz érték .Mégegyszer köszönöm.Üdvözlettel
Azt remélem, hogy az eltelt idő alatt a kutya esetleg már tünetmentes gyógyult lehet. Ha ez nem így van, és a bágyadtság, sok vízivás/sok pisilés továbbra is fennáll, akkor a kutya részletes vizsgálata ajánlott.
jelige: Mackó
2009-12-23
cicám a kinti cicák eledeléböl evet,majd kihányta pár napra rá hasmenése kezdödött.Az orvosunk azt mondta hogy valoszinüleg toxoplasma gondi fertözése van kapot 2 injekciot és csak száraztápot ehet.Széklete már már a normálishoz közelit,de ma a kakilás végénél hig sötét szinü valami jött.Kérdésem az lenne hogy meg gyogyulhat-e a cicám és teljesen egéséges lesz-e utána
Hát, nem kizárt ... , de a leírtak alapján egyrészt a toxoplasmózis mellett még sok tucat egyéb ok lehet a háttérben, másrészt szerintem közel sem a Toxoplasma gondii a legvalószínűbb kórok, nálam a leírtak alapján biztosan nincs az első lehetséges 20-ban ... Ha a tüneti kezelésre meggyógyult a cica, akkor fátylat rá, mivelhogy nincs esélyünk utólag kiokoskodni a hányást/hasmenést okozó betegséget. Ha pedig nem gyógyult meg a cica, akkor a legokosabb lenne részletes vizsgálatokkal (fizikális vizsgálatok, vér-, széklet labor, képalkotók ...) szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni a betegséget és az eredmények alapján célzottan kezelni a macsekot.
jelige: mariccska
2009-12-23
Tisztelt Doktor Úr!Van egy 4 éves golden retriver lány kutyusom,két héttel ezelött lép töréssel műtötték,sikerült a lépet eltávolitás nélkül,”helyére helyezni.”Többek között az orvos megállapitott egy hasnyálmirigy gyulladást is ,amit infuzios kezeléssel kezeltek.Miota ujra itthon van rengeteget iszik.rossz akedély állapota,hányni nem hány ,de állandoan éhes .amit még elfelejtettem az imént leirni ,az orvos szerint hasnyálmirigy daganat is lehet.Szeretném megkérdezni milyen tünetekkel jár ,ha daganatos a kutya.Válaszát előre is köszönöm.
Jól hangzik, hogy a léprepedés (ruptura) a lép eltávolítása nélküli műtéti technikával megoldódott. A hasnyálmirigy gyulladása és daganatai igen veszélyes, nehezen kezelhető betegségek. Megállapításuk és a betegség lefolyásának nyomonkövetése elsősorban gyakori vérlabor vizsgálatokkal, hasi ultrahang vizsgálattal lehetséges. Ezek alkalmazásával, vagy méginkább CT vizsgálattal és a kezelés hatására a tünetek, értékek alakulása alapján derülhet ki az is, hogy valójában gyulladásról, vagy daganatos betegségről lehet-e szó - a tünetek alapján a hasnyálmirigy gyullladásos és daganatos betegségei nem különíthetőek el. A sok vízivás/sok pisilést igen sok egyéb betegség (lázas betegségek, máj-, veseelégtelenség, cukorbetegség Cushing, gennyes méhgyulladás ...) is okozhatja, ezek megállapítása szintén részletes vizsgálatokkal lehetséges. Jó jel, ha nem hány a kutya, nem elesett, nincsenek komoly hastájéki fájdalmai és van étvágya. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: szopornyica?
2009-12-23
Tisztelt doktor úr! Találtunk egy 2 hónapos kölyköt 1.5 hete, de kiderült, hogy szopornyicás. A gond csak az, hogy érintkezett a saját kutyáimmal, de akkor még nem tudtuk, hogy beteg. A kiskutyának véres hasmenése, hányása volt és köhögött. Több napig tartó állatorvosi kezelés ellenére sajnos átment a vadászmezőkre. Ez pár napja történt. Közben az egyik 10 éves szukám ma reggeltől el kezdett köhécselni.(lakásban tartott). Más tünetet nem produkál, de nagyon megijedtem, ő is elkaphatta a szopornyicát? Vagy csak véletlen egybeesés lehet, hogy most köhög? A köhögés a következő: halkan kezdődik, majd kissé felerősődik és végül mintha fel akrna köhögni valamit. Nem egész nap köhög, csak időközönként. Amikor pihen akkor nem, inkább ivás- evés -ugatás után. Utánna olvstam a szopornyicának, félek hogy egy jó kondiban lévő idős kutya is elkaphatja, most ő is el fog pusztulni? Kérném a doktor úrat, hogy írja le a véleményét!!! Olvastam, hogy a köhögés lehet szívbetegség is , de ahhoz kékes nyálkahártya is járna. Várom válaszát!
A kölyök elhullásának pontos okát boncolással és a kapcsolódó kiegészítő vizsgálatok (elsősorban szövettani vizsgálatok, kórokozó izolálás ...) lehetett volna megtudni. Sajnálom a kölyök elvesztését. Ha a kölyök szopornyicás volt és a szuka sem oltpott szopornyica ellen, akkor elképzelhető és valószínű, hogy az idős szuka tüneteinek is van köze a lezajlott betegséghez. Természetesen a köhögést számos egyéb betegség pl más vírusos, bakteriális fertőzések, légzőszervi-, keringési elváltozások, idegentest, ... akár daganatos betegségek is .... okozhatják. A tünetek alapján lehetetlen a pontos betegséget kitalálni és kizárni is, azaz azért mert nem kékek (cyanotikusak) a nyálkahártyák, még a szívelégtelenség lehetősége is bőven fennáll. Az idős szuka esetében a köhögés okát részletes vizsgálatokkal (fizikális vizsgálatok, vérvizgsálatok, képalkotók ...) lehet megállapítani. Ha ez megtörtént akkor diagnózishoz jutnak és megbeszélhetik a kutya esélyeit, gyógyítását is. Ha ez nem történik meg, akkor marad a találgatás.

<< <  123 / 406 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.01.05
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2015.01.04
ELTŰNT!!!!! 2015.Január .04.én délben eltűnt Budafokról az alkotmány utcából a 14 éves drága bichon fehér-beige szuka kutyusom. Rózsaszín tappancsos nyakörv volt rajta, nincs chipje. A családunk tagja, mindenki imádja . Kérem jelentkezzen a következő telefonszámon , ha látta 06706441551
2015.01.02
Árpád utcánál találta egy hölgy ezt a kutyust, mikrochipet nem találtunk benne. 4-5 év körüli staffi jellegű kan. A megtaláló neve és telefonszáma: Markó Judit 06-20-96-98-555