Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉS

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: beteg a kutyusom
2014-05-22
Kedves Doktor Úr! Azzal a problémával fordulok Önhöz h kutyánk kb negyedik napja beteg. Elsö nap olyan hangokat adot ki, mint akinek megakadt a torkán vmi, másnap már hapcizott és azóta folyik az orra. Étvágya nagyon nincs eszik, de keveset, gondolom megfázhatott. Hogy tudnék neki segiteni és kb menyi idö amig rendbe jön? Mielöbbi válaszát elöre is köszönöm

Kedves Gazdi!

Kutyáknál is vannak olyan betegségek, mint nálunk, embereknél: van megfázás, mikor egy vírust kap el, ami vagy magától gyógyul, vagy csak orvosi segítséggel, de előre nem lehet megjósolni, hogy az adott kutya adott betegsége hogyan fog reagálni.

Ráadásul állatoknál az is nehezíti a helyzetet, hogy mivel nem tudják elmondani, mit történt, ezért tényleg a torkán akadhat valami a kutyának, vagy az orrába fúródhat egy toklász vagy más idegentest, amitől fájdalamai lehetnek, és ez is okozhatja az étvágytalanságot, levertséget.

Ahhoz, hogy meg lehessen ítélni az állapota súlyosságát, illetve meg lehessen jósolni, hogy mennyi idő alatt gyógyul meg, mindenképpen állatorvoshoz kell vinni, aki megvizsgálja, eldönti, hogy szükség van-e kiegészítő vizsgálatokra, pl. röntgen, vérvizsgálat, endoszkópos vizsgálat, stb.

Ha kiderül, hogy valóban csak egy banális nátha az ok, amit szívből remélek, akkor az általában 1 hét allatt meggyógyul!

jelige: Zora
2014-05-22
Tisztelet Doktor Úr! 1 éves amstaff nőstény kutyám van! Pár napja levert!Zora füvet eszik és hánytatja magát!De csak hab jön neki! A széklete fehéres és kemény nem az igazi!Csontot nem nagyon adunk csak nagyon ritkán.Konzervet és tápot kap ,és nagyon ritkán száraz kenyeret rágcsál. A jutalom falatot sem kéri hanem kiköpi. Várom mihamarabbi válaszát! Köszönettel: Nagy Rita

Kedves Gazdi!

A fehér, kemény bélsár a fokozott csont-evéstől alakul ki. Ha nagyon összeáll, el is zárhatja a belet, és súlyos betegséget okozhat. Minél előbb állatorvoshoz kell vinni a kutyát, aki meg tudja vizsgálni, szükség esetén kiegészítő vizsgálatokat (röntgen, ultrahang, vérvizsgálat) is végez annak kiderítésére, hogy valóban a bélsárrekedése-e az egyetlen gond.

jelige: Cica remegès
2014-05-21
Jó Napot!Az 1 éves nőstény cicâm ha alszik néha remeg,làza nincs. Mitől van ez?Valami betegség?? Előre is köszönöm a válaszàt!

Kedves gazdi!

Gyakran előfordul, hogy a cicák lába, teste remeg álmukban, ez lehet teljesen normális jelenség, talán álmodnak. Ha ez bármilyen egyéb tünettel összekapcsolódik, például étvágytalanság, hasmenés, orrfolyás, akkor fel kell keresnie állatorvsát, akivel az olátsokat és az ivartalanítást is megbeszélhetik, ha eddig nem tették.

jelige: Tapi
2014-05-20
Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! Van egy 10 éves spániel kiskutyám, és nemrég volt egy nagyobb betegsége, belement egy fertőzött kullancs, de már emiatt nincs veszélyben. Korábban azonban volt egy szemműtéte, és az is jól sikerült (befelé fordult a szemhéjjal). Most viszont valamiért mindkét szeme nagyon viszkethet neki, mert állandóan a fűbe dörzsöli a fejét,vagy valamilyen bokorhoz. Csepegtettünk neki szemcseppet, de nem használt semmit, viszont félek, hogy ha továbbra is ennyire dörzsölni fogja, akkor komolyabb következményei is lehetnek, mint, hogy könnyezik és váladékozik a szeme. Kérem,ha van valami elképzelésük,hogy mi okozhatja az irritációt,kérem segítsenek! Köszönettel: Cora

Kedves Gazdi!

Valóban lehetnek következményei a szem dörzsölésének, megsérülhet a szaruhártya, ezért minél hamarabb ki kell vizsgálni a dolgot. Amit nem szemész specialista is tehet, az a könnytermelés megmérése (úgynevezett Schirmer könny-teszt), mert előfordulhat, hogy a csökkent könnytermelés miatti irritáció okozza a viszketést. Ezen kívül a szaruhártya már meglévő sérülését is tudjuk vizsgálni, fluoreszcein-próba a vizsgálat neve, ez is elérhető a legtöbb rendelőben.  Akármi is okozza az irritációt, allergia, gyulladás, a könnymirigy elváltozása, stb.

Ha nem jutnak tovább, akkor szemészeti szakrendelést is igénybe vehetnek!

jelige: Lindi
2014-05-19
9 éves lány kutyám 10 hónapja cukorbeteg.4 hónapig többféle inzulinnal próbálkoztunk, de mindegyiktől nagyon ingadozott a vércukra, egyik sem vált be./caninsulin, actrapid,/. 6 hónapja humán inzulint kap, egy bázist, lantus nevűt és mellé egy gyorsan hatót,humalog nevűt. Eddig nagyon jól hatottak, jól szinten tartották a vércukrát. Most kb.2 hete kezdődött, hogy a reggeli-esti cukormérés eredménye magas, mindig 20-25 körül van, ez fél évig soha nem fordult elő.Táplálásában, és másban sem történt változás, de az inzulin, ami fél évig tökéletesen működött, most nem hat rá. Mi lehet ennek az oka?

Kedves Gazdi!

Legelőször azt kellene ellenőrini, hogy az alkalmazott inzulin készítmények szavatossági ideje nem járt-e le, illetve hogy megfelelően tárolják-e. A Lantus használata:

"A dobozon és a patron címkéjén feltüntetett lejárati idő után (Felhasználható és EXP) ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Használatban nem lévő injekciós toll
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható!
Ne helyezze a SoloStar-t közvetlenül fagyasztórekesz vagy a jégakku mellé.
A fénytől való védelem érdekében az előretöltött injekciós tollat tartsa a dobozában.
Használatban lévő injekciós toll
A használatban lévő, vagy tartalékként magával vitt előretöltött injekciós tollat, maximum 4 hétig, legfeljebb 25 °C-on, közvetlen hőtől és fénytől távol lehet tárolni. A használatban lévő injekciós tollat nem szabad hűtőszekényben tartani. Ne használja fel ezen időtartamot követően. "

A Humalog használata:

"A használatba vételt megelőzően tartsa a Humalog-ot hűtőszekrényben (2 °C-8 °C). Ne fagyassza le. A használatban lévő patront szobahőmérsékleten (15 °C - 30 °C) tárolja és 28 nap után dobja ki.
Hőhatástól, napsugárzástól tartsa távol. Ne tartsa a használatban lévő injekciós tollat vagy patronokat hűtőszekrényben. A patron behelyezése után az injekciós tollat nem szabad felhelyezett tűvel együtt tárolni.
A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Humalog-ot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne alkalmazza a Humalog-ot, ha elszíneződött vagy szilárd részecskék láthatóak benne. Csak akkor alkalmazza, ha víztiszta. Ezt minden injekció beadása előtt ellenőrizze."

Ha ezeket mind betartja (nagy körültekintést és figyelmet igényel a használatuk), akkor érdemes megnézni, hogy van-e mégis valamilyen változás, például ivartalanítva van-e a kutya, hiszen a tüzelés, az aktív ivari ciklus igen megnehezíti a cukorbetegség kezelését.

Mindenképpen vissza kell mennie kezelőorvosához, aki vagy újabb kivizsgálást javasolhat, vagy akár szakrendelésre is küldheti Önt.

jelige: Oszkár
2014-05-17
Tisztelt Doktornő/Tisztelt Doktor Úr! 6 éves Yorkshire terrier kutyusomat 2 hete műtötték térdszalag szakadással. 10 nap után mentünk varratszedése, akkor úgy tűnt, hogy kezdi szépen használni a lábát. Viszont 2 napja fel akart ugrani a fotelba - ahol aludni szokott - és sajnos elvétette, nem sikerült, és elesett. Azóta megint nem használja a lábát, vagy ha igen, akkor elég rendesen sántít. Elképzelhető, hogy újra elszakadt a műtött térdszalagja? Köszönettel várom válaszát. Jutka

Kedves Gazdi!

Igen, az is elképzelhet, sajnos. Legjobb, ha felkeresi vele a műtétet végző állatorvost és megmutatja. Ő tudja legjobban, hogy a szakadás után mennyi idővel műtötték a kutyus térdét, ahogy azt is, hogy milyen módszerrel: műanyag ill. combpólyából készített szalagpótlással, vagy a sípcsonti szögelés korrekciójával. Ő tudja eldönteni, hogy a túl korai terhelés okozott-e olyan gondot, ami miatt akár újra is kell műteni  a kutyát.

jelige: Sántika
2014-05-16
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Van egy 6 éves kan boxer kutyusom, aki már sajnos kétszer is babesias lett. Legfőként a második fertőzés után (amikor még autoimmun betegsége is lett) mindig sántikál. Szokott szaladgálni, játszadozni, de utána jobban sántít, majd egy kis idő elteltével kevésbé, de mindig. A doki azt mondta, hogy ráment az ízületeire a betegség. Azt szeretném kérdezni, hogy ez milyen fájdalommal jár a kutyusnak, és lehet e valahogy kezelni, vitaminokkal vagy egyéb készítményekkel. Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Előfordlhat, hogy nem csak babéziával, de egyúttal a Lyme-kór hordozójával,a Borrelia burgdorferi- nevű baktériummal is fertőzött volt a kullancs, és ez "ment rá" az izületekre. ennek a krónikusformáját igen nehéz diagnosztizálni, ahogy a kezelése sem egyszerű. Persze a sántaságnak igen sok más oka lehet, ezért érdemes lehet olyan ortopédiában jártas állatorvoshoz vinni, aki egyben röntgen felvételt, akár ízületi mintavételt is tud végezni.

Érdmees jobban átgondolni a kullancsvédelmet és akár több kszítményt is egyidejűleg alkalmazni. Olvassa el: Melyik szert válasszam? című cikkünket. A választható készítményekől: Kullacsnvédelem kutyáknak.

jelige: japán chin
2014-05-16
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Van egy pár japán chinem, és most sajnos "baleset" történt, a szuka vemhes lett, talán korán engedtük ki. Nem szerettünk volna kiskutyát, mivel az előző alomban született immunhiányos kiskutya, amit 3 évesen el kellett altatni, mivel nem sikerült kezelni és javítani az állapotán. (6 orvos látta a kutyust) Most az lenne a kérdés, hogy létezik e olyan módszer, amivel esetleg méhen belül lehetne erősíteni az immunrendszerükön? Lehetne-e az anyának adni valamit, ami növeli az esélyeiket? Az anya és az apa teljesen egészséges, az nem derült ki, hogy ők hordoznak e valamit. Köszönöm a válaszukat.

Kedves Gazdi!

Legjobb tudomásom szerint az immunhiányos állapotok, melyek örökletesek, nem befolyásolhatóak semmilyen készítménnyel. Ha az anyakutyát jó minőségű táppal eteik, rendszeresen féreghajtják, oltatják, akkor mindent megtesznek, ami lehetséges.

Nagyon örülök, hogy balesetnek írja a dolgot, mert ezek szerint tisztában van azzal, hogy nem szabad örökletes betegséggel terhelt vérvonalakat szándékosan tenyészteni. Ha az anya és az apakutya egészségesek, akkor talán ezúttal szerencsésebbek lesznek a kiskutyák.

Érdemes elgondolkodniuk az ivartalanításon, hogy ez ne fordulhasson elő többet. Ráadásulaz idős, ivarzó kutyáknál előforduló megbetegedések esélyét is csökkenthetnék egyúttal. Olavssák el a Gondolatok az ivartalanításról című cikkünket is!

jelige: bonni
2014-05-16
5 éves kutyusomról van szó, 1 éve kezdődött étvágytalan lett nem fogadott el semmit, akkor voltunk endoszkópos gyomor vizsgálaton, vérvétel, uh, azt mondták étel allergia. Royal Canin c21 tápot kap, egy fajta húst és tört krumplit. Ez 2013. áprilisában kezdődőtt végül prednisolont kapott, az segített, de miután abbahagytuk, egy hónap után újra kezdődött minden, újból kivizsgálás és prednisolon, amit most hagytunk abba egy hónapja ismét kezdődik nem akkar enni. Segítségét szeretném kérni, hogy mi lehet ez? Gondolom újból szteroidot kapna, amitől nagyon féltem már így is sokáig szedte. Az első alkalommal, miután jól volt, kicsit megszegtük a diétát és arra gondoltam az miatt esett vissza, de most teljesen betartottuk és mégis. Köszönettel Mónika

Kedves Gazdi!

Úgy tűnik, hogy nem működik a diétás táp, ezért vagy egy másik fajtát, márkát kellene kipróbálni (pl. az anallergic Royal Canin, vagy más tápgyártó termékét), ha ez sem válik be, akkor nincs mit tenni, újabb vizsgálatok szükségesek. Nem írta, hogy gyomorvédőkkel, probiotikumokkal, netán az emésztést segítő gyógyszerekkel próbálkoztak-e, illetve készült-e bélsár vizsgálat. Az endoszkópos vizsgálat során vettek mintát is a gyomor nyálkahártyájából? Végeztek szövettani vizsgálatot?

Ha a prednizolon javított az állapotán, akkor elmerül a táplálékallergián kívül még más, az immunrendszer nem megfelelő működése miatt fellépő betegség, krónikus gyulladás is, amelyre kedvezően hat a prednizolon.

Csak további vizsgálatok tudják kideríteni, anélkül csak a tápváltás és az ismételt, vérlaborral kontrollált prednizolon adagolás marad.

jelige: Stronghold
2014-05-16
Tisztelt Doktornő! Vettem a kiskutyámnak /4 kg/ Stronghold cseppet!/Mintha füle atkás lenne/ De ez nem véd a kullancs ellen, mit csináljak azaz 1-hónap alatt hogy ne menjen bele kullancs??

Kedves Gazdi!

Az atkás fület legjobb állatorvosnak megmutatni, mert szakszerű tisztítás nélkül nem valószínű, hogy önmagában segíteni fognak a cseppek.

Kullacsok ellen lehet nyakörvvel, vagy más hatóanyagú cseppel védekezni, ezeknek más a hatóanyaga, mint a Strongholdnak. Itt egy összefoglaló arról, hogy mi van a piacon: KULLANCS ELLENI SZEREK KUTYÁKNAK

Kullancsokról bővebben olvashat  honlapunkon:

Melyik szert válasszam?

Újdonságok

Kullancs ABC

Kullancs terjesztette kutyabetegségekről

Kullacs-eltávolítás

jelige: 1+1
2014-05-15
Üdv! két kérdésem lenne, ha tetszene rá válaszolni : 1. Idős kutyám vitofyllin tablettát kap agyi működésre, de sehol semmi leírást, mellékhatást nem találtam róla a neten, a dokink mindig csak egy levéllel ad, szóval nincs tájékoztató amit elolvashatnék.Ha tetszene írni erről. 2. kutyák ihatnak e csökkentett deutérium tartalmú vizet ? Nagyon hálásan köszönöm

Kedves Gazdi!

Azért nem talál semmit a neten, mert ez egy vényköteles gyógyszer, aminek nem szabad kitenni a leírását webpatikákban sem.

A hatóanyaga a propentofillin, az embergyógyászatban a periferiális és agyi vérkeringés javítására alkalmazzák, a degeneratív és érrendszeri eredetű elbutulás elleni gyógyszer. Alzheimer-kórban és agyi iszkémia okozta oxigánhiányos állapotban idegvédő hatása van. A központi idegrendszerben gátolja a gyulladás kialakulását. Az állatgyógyászatban is alkalmazzák a vérkeringés javítására, a vérlemezkék összecsapzódásának gátlására.

Kutyákon végzet kísérletben azt tapasztalták, hogy rendszeres adagolása segíthet enyhíteni a kutyák időskori tünetein, mert ér- és hörgőtágító hatása révén fokozza az oxigénfelvételt, serkenti az energiaháztartást, segíti a szív és a központi idegrendszer működését, valamint növeli az eb étvágyát.

A propentofillin ellenjavallt aktív koponyán belüli vérzés, súlyos máj- vagy vesekárosodás esetén.

Mellékhatások (embereken): kiütés, túlérzékenység, anorexia, szomjúság, émelygés, has- vagy fejfájás. Ritkán kötőhártya-bevérzés, ízületi fájdalom.

Kutyáknál is használják a csökkentett deutérium tartalmú vizet, vannak vele jó tapasztalatok, de az adagolásról mindenképpen kérje ki a kezelő állatrvos véleményét!

jelige: köhögés
2014-05-14
Kedves Doktornő! Macskaasztma kezelésére mit ajánl, antihisztaminokat vagy prednizolont? Jó -e pl. a cetirizin 10 mg filmtabletta, vagy pl.a Zilola? Milyen dózisban? Köszönettel:
Kedves Gazdi!

macska asztma egy súlyos, akár az állat életét is veszélyeztető állapot, betegség, melynek megállapításához és kezeléséhez nagy körültekintésre és szakértelemre van szükség.   A gyógyszerek kiválasztása nehéz, mivel a kezelés általában egy életre szól és nagyon fontos az állat állapotának nyomon követése megfigyelése. Még egy egyszerű féreghajtó vagy oltás beadása is az állattulajdonos és az állatorvos bizalmon alapuló kapcsolatát feltételezi és hatványozottan így van ez egy ilyen elhúzódó, nehezen kezelhető esetben, mint a macskák asztmájának kezelése.

Ha úgy ítéli meg Ön vagy az állatorvosa, hogy nincs kellő tapasztalata, ez irányú szakértelme (ami könnyen előfordulhat, hiszen igen ritkán találkozunk a praxisunk folyamán ilyen betegséggel), akkor a legjobban teszi, ha továbbküldi nagy, jól felszerelt állatkórház, vagy az Állatorvosi Egyetem respiratológiai szakrendelésére, ahol tudnak megfelelő kezelési protokollt ajánlani.

jelige: fogamzásgátlás 2
2014-05-14
Köszönöm válaszát! Az állatorvosom is a használati utasítását nézte az Ovaridnak és szerinte akkor kellene hetente adni az ovaridot, ha télen, párzási időn kívül kezdjük el. Ha most, májusban kezdjük el az adagolást, akkor naponta kell fél tabletta 2 hónapig. Nem sok ez az adagolás, vagy tényleg naponta kell adnom? Köszönöm mégegyszer!

Kedves Gazdi!

Én is ugyarra jutottam, mint állatorvosa, a használati utasítás egyértelmű: ha már ivarzásba lendült,akkor sokkal magasabb dózisú hormonra van szükség, hogy leállítsuk ezt, mintha az ivarzási, tüzelési időszak előtt tennénk ezt. Ha nem kap elegendő hormont, akkor bepározhat, sőt, sajnos így sem kizárható a vemhesség, mert ha már most ott vannak a kiscicák, akkor ez a gyógyszer nem segít. Ilyenkor egy "esemény utáni" gyógyszer beadása lehetséges.

Remélem erre nem lesz szüksége!

jelige: puli
2014-05-14
Tisztelt Doktor Úr! Öt hónapos kiskutyám parvovírus fertőzésben elpusztult. Két hónapja volt nálunk, családi ház kertjében egy idősebb kutyával. Ezzel kapcsolatban több kérdésem lenne. Ha az idősebb kutyától kapta a fertőzést, a vírushordozás tartós-e? Kimutatható-e? Lehetett-e a probléma az elégtelen immunizálás? Egy Biocan P injekciót kapott két hónaposan, majd egy Biocan DHPPi és L injekciót három hónaposan. Merjek-e másik kiskutyát hozni a házhoz, ha igen, milyen megelőzésre van mód? Köszönettel: Dénes Sándor

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom a kiskutyát.

A parvovírusos hasmenés nagyon fertőző, nehezen kiírtható, és veszélyes betegség főleg kiskutyákra nézve. A felnőtt kutyák oltása is nagyon melegen ajánlott, mert ez segít, hogy ne fertőzzék meg a kicsiket, mert náluk gyakori a tünetmentes vírus hordozás: mikor maguk nem betegednek meg, vagy csak igen enyhe tüneteket mutatnak, d a kiskutyákat megfertőzhetik.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyi idegig marad fertőző képes a vírus, van aki 5-7 hónapot mond, van aki szerint akár 7-8 évig! is fertőzőképes marad, főleg a kertben, ahol szinte lehetetlen a fertőtlenítés.

A hipós víz 1:30-szoros higításban (3 liter vízhez 1 dl hipó) megfelelő fertőtlenítő a lakásban, kennelben.

Azt javasolják, hogy 4 parvo-vírusos hasmenés elleni oltás beadása előtt ne vigyenek kiskutyát a korábban igazoltan parvo vírussal fertőzött helyre. A felnőtt kutyát is mielőbb be kell oltatni.

Mi kiskutyáknak olyan oltási sort ajánlunk, amiben 2x oltunk külön, csak parvo vírusos hasmenés ellne, úgynevezett monovalens vakcinával, s 2x kombinált oltóanyaggal: OLTÁSI SORUNK

Arra is érdemes figyelni, hogy lehetőleg olyan kiskutyát válaszanak, akinek az anyja is be van oltva parvo-vírus elleni oltóanyaggal.

Remélem nagyobb szerencséjük lesz!

jelige: cica tüdő
2014-05-14
A macskák tüdőférgességéről szeretnék többet megtudni, mik a tünetek, mi a kezelése, véglegesen gyógyítható-e, mennyire gyakori? Köszönettel!

Kedves Gazdi!

Macska-tüdőférgességét egy hazánkban is előforduló féregfaj, az Aelurostrongylus abstrusus okozza. A lárva a bélsárral ürül, és csigákba kerül. A fertőzött csigákat elfogyasztó apróemlősök, madarak, kétéltűek, hüllők továbbra is fertőzőek maradnak, így a macskák vagy a csigák,vagy a fertőzött csiga-evő állatok elfogyasztásával fertőződhetnek.

A macska tüdőférgesség tünetei: köhögés, nehezített, nyitott szájjal való légzés, orrfolyás, lesoványodás.

A tüdőférgességet úgy lehet igazolni, hogy bélsár vizsgálatot végzünk. Ez akkor lesz pozitív, ha fél évnél nem régebbi a fertőzés, mert kb. 6 hónappal a fertőződéstől általában megszűnik a peteürítés, viszont a kiejlett, tüdőben, hörgőkben, légcsőben vándorló kifejlett férgek 2 évig is életképesek maradhatnak.

Ha mégsem igazolható a bélsárvizsgálattal a tüdőférgesség, illetve a kezelés sem hoz javulást, akkor a tüdőröntgen, majd a bronchoszkópia, illetve közvetlen mintavétel öblítéssel, az úgynevezett bronchoalveoláris lavage is segíthet felállítani a diagnózist.

A szokásos féreghajtó kezelések hatástalanok, megfelelő (pl. fenbendazol hatóanyagú) féreghajtó szert kell 21 napig adni, de találtam rá irodalmi adatot, hogy a selamection hatóanyagú spot-on vagyis cseppentő szer is hatásos lehet. (Stronghold cseppek)

Legjobb,ha a kezelést állatorvosa tapasztalatára és szakértelmére bízza.

jelige: fogamzásgátlás
2014-05-14
Kedves Dr. Nő! Milyen gyógyszerekkel lehet az ivarzást elnyomni nőstény macskáknál? Fel lehetne sorolni a tablettás ill. injekciós gyógyszereket? Melyik a jobb? (Az ivartalanítás kizárt, tüdőbetegség miatt.) Az Ovaridon kívül mik vannak? Köszönöm!

Kedves Gazdi!

OlvAsom levelében, hogy tüdőbeteg a cica, és azt is, hogy még nincs 1 éves. A macskák életük végéig ivarzanak, tehát ha most elkezdik akármelyik fogamzásgátló alkalmazását, akkor az hosszú évekig kell adagolni, ráadásul a szövődmények kialakulásának esélye egyre nagyobb. Ha méhgyulladás alakul ki, vagy emlődaganat, akkor műteni kell, ha nem sikerül idejében elkapni az ivarzást, akkor vemhesülhet a cica.

A tüdőbetegség lehet teljes kizáró ok, és azt is el kell mondani, hogy teljesen egészséges állatokon (embereken) is van veszélye az altatásnak, műtétnek, de megfelelő szakértelemmel, felszereltséggel, előzetes kivizsgálással a tüdőbeteg macska altatása sem lehetetlen.

Én személy szerint, osztozva az állatorvosok többségével, nagyon nem ajánlom a fogamzásgátló szerek hosszas alkalmazását, viszont azt is el tudom fogadni, hogy kizártnak tartja a műtétet. Én ebben az esetben azt ajánlanám, hogy tartsa kizárólag benti, "lakás-macskaként"  a kis tüdőbeteget, így nem csak az egyéb fertőzések nem veszélyeztetik, de kandúrral sem találkozhat.

Azért leírom a gyógyszeres fogamzásgátlás lehetőségeit:

 

Az Ön által is ismert OVARID 5 mg tabletta AUV. az ivarzás megelőzésére, elhalasztására, és felfüggesztésére is alkalmas. Hatóanyaga 5 mg megeszterol-acetát. Szájon át adagolandó.
Az ivarzás megelőzésére állatonként hetente egyszer 2,5 mg-ot, tehát egy fél tablettát kell adni az állatnak.
A gyógyszer az ivarzás felfüggesztésére is alkalmas, ilyenkor azonban az ivarzás első tüneteinek a jelentkezésekor azonnal meg kell kezdeni a kezelést. Ilyen esetben három napig naponta 5 mg-ot, tehát gyakorlatilag egy tablettát kell adni a macskának. Egyébként mindenben a mellékelt utasítás szerint kell eljárni.
A macska ivarzásának a megelőzésére alkalmas a DEPO PROMONE injekció is, amely medroxiprogeszteron-acetátot, egy szintetikus hormont tartalmaz.  Ezt csak az ivari működés elkezdődése előtt lehet elkezdeni alkalmazni, a bőr alá fecskendezve. Ez fiatal állatoknál még nem alkalmazható.  A ciklusok gyakoriságától függően 3-4 havonta ismételhető a kezelő állatorvos utasítása szerint.
jelige: daganat
2014-05-14
Tisztelt Állatorvos! Kutyámnál ma hüvelydaganatot állapítottak meg , mely kb fél dió nagyságú és a hüvelybemenettől pár cm-re helyezkedik el. A kutyus közel 16 éves, ezért az állatorvos azt tanácsolta amíg nem okoz panaszt, tünetet a daganat ne nyúljunk hozzá. Szeretném segítségét kérni, hogy , erről a daganat tipusról ha bővebben adna tájékoztatást,mert az önök oldalán kívül más leírást nem igazán találtam sehol. Érdekelne, hogy ez a daganat magában fejlődik ki a hüvelyben, vagy esetleg áttét útján?, milyen gyorsan nő?,esetleg valamilyen más alternatív gyógymódot (hormonadagolás), stb,be lehet e vetni a kezelésbe. Köszönöm válaszát

Kedves Gazdi!

Vannak jóindulatú hüvelydaganatok (fibroma, leiomyoma, adenoma ...) amelyek sokszor "csak" helyileg növekednek és ezáltal sokáig csak helyi problémákat okoznak. Ezzel szemben vannak rosszindulatú hüvelydaganatok (karcinomák, sarcomák ...), amelyek a medencei/hasüregi nyirokcsomókba (regionális áttétek) és a vér útján távoli , hasüregi- (máj, belek vese), medencei- (hólyag, bél), koponyaüregi ... de főleg mellkasi- (tüdő) áttéteket is képezhetnek. 

Az esélyek latolgatásához és a szóba jöhető terápiás megoldások megbeszéléséhez szükséges lenne a hüvelydaganat  szövettani/citológiai vizsgálatára és az esetleges áttétek felderítése. Ezelőtt semmilyen terápia nem elképzelhető, csak a szokásos immunerősítőket lehet adni (Vetri-DMG? Minera cseppek, K9 klszítmények, stb.). A citológiai vizsgálathoz nem szükséges bódítani a kutyák, ez a legkíméletesebb módja annak, hogy kiderüljön, miről is van szó.

További kivizsgálással lehet megítélni a 16 éves kutya belső szerveinek az állapotát, és az esetleges áttétek meglétét, (vérlabor, vizeletvizsgálat, röntgen, hasi ultrahang, teljes test CT), amelyek között vannak kíméletesebbek, és invazívabbak is, melyekhez altatni kell a kutyát.

Sajnos nem egyszerű dolgok ezek, mert sok mindent mérlegelni kell egy ilyen esetben. Remélem állatorvosával együtt sikerül átbeszélni a lehetőségeket.

jelige: OltásCica
2014-05-14
Tisztelt Állatorvos! A Macskám kombinált oltást fog kapni. Az a kérdésem lenne ,hogy:-Milyen betegségek ellen véd ez a vakcina? Érezheti magát rosszul tőle a cica???

Kedves Gazdi!

Kombinált vakcina macskáknak többféle van. Védenek általában a

  • az úgynevezett "macskanátha" vírusok ellen (macska Herpes vírus, calici vírus melyek légzőszervi tüneteket okoznak)
  • Panleukopenia ellen, melyet egy parvo vírus idéz elő, és amely lázzal, étvágytalansággal, hányással, depresszióval, hasmenéssel, kiszáradással és más szövődményekkel járhat, gyakran halált idéz elő.

Van olyan oltóanyag, mely a macskák leukózisa ellen is véd, amely egy FelV vírus okoz, és az immunrendszert támadja meg.

Kombinált oltásnak hívhatjuk az olyan oltást is, mikor egy macskabetegségek ellen védó oltóanyagot a veszettség ellen védő, macskáknak nem kötelező oltással vonunk össze, vagyis kombinálunk.

Legjobb, ha megkérdezi állatorvosát is, aki be fogja adni az oltást, hogy milyen oltóanyagot javasol.

Pár napos bágyadtság előfordulhat macskák esetében is, de ritkán van szükség kezelésre. Azonnali reakcióként ritka, de előfordul, hogy az oltóanyag valamely összetevőjére allergiás reakció (zihálás, fulladás, rosszullét) alakul ki, ilyenkor azonnali állatorvosi beavatkozásra van szükség!

Oltásokról talál összefoglalót honlapunkon, ha IDE KATTINT!

jelige: kutya bőrelváltozás
2014-05-13
Tisztelt Doktor Úr! 4 éves németjuhász-bullmastiff keverék szuka kutyám fejtetejének bőrén kb. fél éve a környezetéből enyhén kiemelkedő, kemény tapintatú, zöldborsó méretű, szőrrel fedett, enyhén hiperpigmentált, éles határú, fájdalmatlan elváltozást fedeztem fel. Fél év után a tumor enyhe növekedést mutat, most lapos cseresznye méretű. Kb fél évvel ezelőtt az egyik emlője enyhén duzzadt volt (puha, szivacsos tapintat), ez néhány hét után megszűnt. A kutya nem volt még vemhes. Továbbá arra lettem figyelmes, hogy hasán és belső combján bőre az utóbbi hónapokban sötétebbé vált. A kutya általános jellegét, bőrét és szőrzetét tekintve teljesen bullmastiff. Színe sárga. Nem tudom, kutyáknál milyen gyakoriak és súlyosak a bőr eredetű malignus elváltozások, van-e okom aggodalomra. Nem vagyok tisztában az állatorvosi protokollokkal és lehetőségekkel, eddig csak oltásra vittem a kutyát. Kérdezném, szokásos-e labor-, citológiai és/vagy szövettani vizsgálatot végezni ilyen esetekben? Ön mit javasol? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel,

Kedves Gazdi!

Igen, minden vizsgálat, amit említ: labor-, citológiai és/vagy szövettani vizsgálat is szokásos állatok esetében, rendelőnkben teljeskörű onkológiai ellátás vehető igénybe, képalkotók, sebészeti ellátás,  sugárterápia,  gyógyszeres terápia, stb. (Remélem nem lesz egyikre sem szüksége kutyájának.)

4 éves aktív ciklusú szuka kutyáról lévén szó, szaporodásbiológiai kivizsgálásra is szükség lehet, mert az emlő megduzzadása álvemhességre utalhat, amely önmagában nem rendellenes folyamat (falkában élve így a nem vemhesült, resen maradt szukák is tudták a külyköket szoptatni), de mivel a kutyák életük végéig ivarzanak, és az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbak az emlő daganatos elváltozásai, amit a minden, vagy majdnem minden tüzelés után kialakuló álvemheség súlyosbíthat, ezért felmerül a kutya ivartalanításának az átbeszélése, átgondolása is.  A bőr daganatos elváltozásai egyáltalán nem mennek ritkaságszámba, ahogyan a hormonális rendellenességek sem, amely a bőr elszíneződéséért is felelős lehet.

Egy alapos kivizsgálást javaslok, előre egyeztetett időpontban onkológiai szakrendelésünk vezetőjénél, Dr. Balogh Lajosnál.

jelige: lali
2014-05-13
Tisztelt Doktor Úr! 6 hetes kölyök kutyáimon hogyan tudnák segíteni? A probléma: -izom görcsök, rángatolózás - nyáladzás, habzó száj -sírás -izomgyengeség -bizonytalan járás Étvágyuk jó, a roham után sokáig tartó sírás, (kb 20-30 perc) sajnos nincs pénzünk el vinni orvoshoz, de nagyon szeretnék rajtuk segíteni. Válaszát előre is köszönöm: Major Lajos

Kedves Gazdi!

Nagyon súlyosak a tünetek, amiket leír, nem nagyon tudok tanácsot adni, hogy otthoni körülmények között mit tehet. Akár mérgezéses tünetek is lehetnek, meg kell laposan nézni a környezetüket, a tápot,  amit esznek, az anyakutyát, nincs-e emlőgyulladása, méhgyulladása, ha még szopnak. Nem nagyon valószínű, hogy epilepszia egyszerre jelentkezik minden kiskutyánál, kivéve, ha valamilyen veleszületett idegrendszerinti problémával terhelt mind. Alacsony vércukorszint, láz is okozhat ilyen tüneteket, de ha amúgí jó az étvágyuk, ezek nem valószínűek.

Muszáj őket állatorvoshoz vinni, ha segíteni akar!

jelige: muki 5
2014-05-13
Tisztelt Doktornő, vagy Doktor Úr !! Bolognese kiskutyám, korábban már egyszer felszippantott valamit, amit egy állatorvosi klinikán kivettek altatással az orrából, előtte rengeteget tüsszögött, az idegen testtől az orrban. Ez kb. egy éve volt. Most pár napja ismét " rotyogva " veszi a levegőt, mintha horkolna időnként, azt gondolom, ismét bekerült az orrába valami ? Időnként simán légzik, majd rotyog az orra ? Ön szerint ez mi lehet ? Miként lehet ezt a problémát vizsgálni ? Most a kutya nem tüsszög, magatartásán semmi változás amúgy nincs, de aggaszt ez a jelenség. köszönettel Pap Pálné

Kedves Gazdi!

Nem kizárt, hogy ismét beszippantott valamit a kutya, de igaza van, a tüsszögés, idegesség, fejrázás, viselkedés-változás velejárója általában az orrüregi idegentestnek. Előfordulhat, hogy váladék termelődik vírus-fertőzés, bakteriális fertőzés miatt a garatban, orrüregben, és ez okozza a szörtyögést, rotyogást. Ez egyszerű "náthától" is lehet, de most kezdődik a toklász időszak, így bármi előfordulhat. Először éber állapotban kellene megvizsgálni a torkot, garatot, hogy van-e jele gyulladásnak, kell-e antibiotikum, váladék-oldó. Esetleg a röntgen vizsgálat, vagy az endoszkópos vizsgálat szükségessége is felmerül, ha nem enyhülnek a tünetek.

jelige: Összeszoktatás
2014-05-13
Milyen eszközt ajánl kutya körömvágáshoz, ha szeretném elvégezni én magam? A szomszéd macskája oda fialt a garázsunkba, tehát most van 5 gazdát kereső kiscica is. Egyet vállalnánk, ehhez szükségünk lenne segítségre a kutyák és a macskák összeszoktatásához, tud tanácsot adni? Köszönöm.
Kedves Gazdi!

TRIXIE KAROMVÁGÓ (NAGY)A kutya karmát, ha van segítség, aki ügyesen rögzíti a kutyát, legjobb ha erre a célra gyártott eszközzel (nagyobb pet-shopokban lehet beszerezni) vágják le, végszükségben lemez ill drótvágó is megfelel. Fontos, hogy egy-egy alkalommal maximum néhány mm várható csak, az alatt a vérzékeny irha helyeződik. Világos színű karom esetében áteső fényben vizsgálva látszik az irharéteg helyeződése, fekete (pigmentált) karom esetében sajnos nem.

Kutyák karmát akkor szoktuk vágni, ha farkasköröm, vagy törött, rendellenes ujjak miatt a karom nem kopik. Elfekvő, idült nagybeteg kutyák esetében szintén szoktuk 2-3 hetente vágni a karmot.


A kutyák és az anyamacska ill kölykök bemutatását, megszagoltatását ellenőrzött körülmények között, több felnőtt ember egyidejű jelenlétében is csak óvatosan kellene elvégezni. A többszöri "bemutatás" alkalmával a barátságos, gyengéd ismerkedést dícsérni, jutalmazni, megerősíteni kell - míg a durva, erőszakos megnyilvánulásokat elhárítani, egyértelműeen, erélyesen és következetesen tiltani. Legjobb, ha egyidejűleg simogatja a kismacskákat és a kutyát.
Van olyan kifejlett kutya, amelyiknél a macskák ellenséges kezelése mélyen gyökeredző, és nem, vagy csak nehézségek árán leküzdhető.

üdvözlettel,

Balogh lajos
jelige: Józsi
2014-05-12
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Már egy jó ideje (~ 2 éve) rendszeresen idejár egy kan kóbor macska, sok macskával találkoztam már, nem hiszem, hogy túl idős lenne. Valami betegség gyötri már nagyon régóta, nincs pénzem rá, hogy elvigyem állatorvoshoz. A tünetek: Nagyon ritka a szőre és sovány, pedig kap enni rendszeresen. Laikusként bélféregre tippelek... Ön szerint mi lehet a betegsége és milyen gyógyszer vegyek az állatpatikában, ami segíthet rajta? Köszönettel, Mária

Kedves Mária!

Patikában féreghajtót és külső parazita ellenes szert tud vásárolni, ami mindenképpen szükséges egy kóbor kandúrnak. Ezeken kívül nem lehet laikusként mit tenni, de már ez is javíthat az állapotán. Soványságot, szőrhullást okozhat külső-belső élősködő (például a súlyos bélférgesség, ahogy Ön is jól tippeli), vírusfertőzés, gomba, bakteriális fertőzés, de hormonális baj, májbetegség, allergia is, vagy ezek kombinációja.

Remélem segítenek a parazita irtók!

jelige: újszülött kiskutyák
2014-05-12
Tisztelt Doktor Úr! Ma reggel hozott világra a beagle-em két kiskutyát, sajnos kettő halva született. Mindkét kiskutya egészséges, táplálkoznak, mozognak, boldognak tűnnek, viszont az egyik végbélnyílásából egy hosszú székletszerű dolog jött ki, először féregnek gondoltam. Lehetséges, hogy a méhen belül elfogyasztott matériák voltak összeállva, mert ugyanolyan színe és szaga volt, mint a szülést kísérő váladékoknak. Tudna segíteni, hogy ez problémát jelent-e? Azt is szeretném tudni, hogy egy komplikált szülés után (egész éjszakás vajúdás, kórház, két halott kiskutya) után hogyan tudnám segíteni az anyukát a felépülésben? Lehetnek aggasztó következmények?Válaszát előre is köszönöm! K. Zsófi

Kedves Gazdi!

Gratulálok a kiskutyákhoz, remélem hamar akad nekik gondos gazda.

A bélsár-szerű dolog valószínűleg a mekónium, vagy bélszurok, ami teljesen normális, mert ugyanis a kiskutyák az anyaméhben gyakran kortyolgatnak a magzatvízből, és működik a belük, az emésztésük. Szülés után távozik, az anyakutya lenyalogatja.

Támogatni lehet az anyakutyát jóminőségű, szoptatós kutyáknak való táppal lehet, sok  simogatással, mindig rendelkezésre álló friss vízzel. 2 kölyök igazán nem sok, a rutinos kutyamamák 7-8-cal is elboldogulnak, ráadásul nem viseli meg őket "lelkileg" az, hogy két kölyök elpusztult, mert nem gondolkoznak, merengenek a múlton, egyszerűen a mának, a jelen pillanatnak élnek, elfelejtik ami volt. (De jó is nekik!) Most biztosan boldog az anyakutya két egészségesen, jól fejlődő kiskutyájával. Az, hogy miért pusztult el a két kiskutya, szakszerű boncolással deríthető ki.

2 hét múlva időszerű egy féreghajtás mindenkinek, majd újabb két hét múlva ismételni kell, 6 hetesen kaphatják meg az első oltásukat, és 8 hetes korukig mindenképpen maradjanak az anyjukkal! Sok boldogságot és örömet kívánok!

jelige: Liza
2014-05-12
Tiszteltt Dr.úr/Nő 11éves a palotapincsim szuka. Annyira felidegesitette másik kutyank, hogy a bal szeme kidület és a fehér része be vérzet pislantani sem tud.... Feltétlenül vigyem állatorvoshoz?

Kedves Gazdi!

Igen, feltétlenül! Úgy tűnik leveléből, hogy kimozdult a szem az üregéből, amit haladéktalanul vissza kell helyezni, lehetőleg bódításban. Ez gyakroi a rövid-fejű fajtákban, mint a pincsi.

<< <  15 / 398 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.10.03
Kedves Budafokiak! Este 7-kor hoztak be a rendelőnkbe egy kb 3-6 éves nőstény, nagytestű cirmost (5 kg körül), szegény nagyon rosszul volt, de reggelre sokkal jobban lett. Jó általános állapotú, jó kondíciójú, bolhanyakörvvel, biztos van gazdája. Aki felismeri, hívja a rendelőt: 06-1-229-3865
2014.09.18
22. Kerület Szemerédi utcából eltűnt a fekete félperzsa ivartalanított kandúr cicám. Aki tud róla valamit kérem jelezzen. Zoé névre hallgat 06209735459
2014.09.03
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: &quot;Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!