Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: farokvágás 2
2016-06-06
A kutyus 7 napos koráig sem szabad a farkát levágni? Köszönöm!

Kedves Gazdi!
Ezt találtam:

41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet

a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról

(5)30 Eb küllemének megváltoztatása érdekében farok kurtítás végezhető, az eb hét napos koráig.

 

A Magyar Állatorvosi Kamara ajánlása:

"A kozmetikai célzatú fül-, illetve farok-vágás esetén a beavatkozást végző állatorvos gondoskodjon arról, hogy az állatorvosi beavatkozás (műtét) csak olyan egyeden történjen meg:

  • - amely fajtatiszta és ezt igazoló Származási lappal is rendelkezik;
  • - amely olyan fajtába tartozik, amelynek esetében a tenyésztési hatóság által elismert tenyésztői szervezet tenyésztési programjában meghatározott küllemi előírás (fajta-standard) megengedi és/vagy előírja a fajta egyedein a fül-, és/vagy farok korrekció elvégzését (2. és 3. számú melléklet);
  • - amelyet tartósan és kétséget is kizáróan azonosítható módon egyedileg megjelöltek és - elektronikus módszerrel megjelölt állat esetében - az adatait a Petvetdata rendszerben rögzítették.

Megjegyzés: A mellékletben táblázatban nem szereplő ebek esetében kozmetikai célú fül- és/vagy farok korrekció abban az esetben végezhető, ha a tulajdonos igazolni tudja, hogy a tenyésztési hatóság által elismert tenyésztői szervezet tenyésztési programjában meghatározott küllemi előírás (fajta-standard) megengedi és/vagy előírja a fajta egyedein a fül-, és/vagy farok korrekció elvégzését."

jelige: Csivava
2016-06-06
Szép napot kívánok! Van egy 1 éves lány csivavám. Bár a szülők normál méretűek, ő kb 60-70 dkg. Eddig soha nem volt semmilyen problémánk, most azonban 6. napja nem érzi jól magát. Levert, maga alá húzza a farkát, görnyedten jár. Jártunk a helyi állatklinikán, készítettek röntgent is, de nem találtak elváltozást. Kapott valamilyen szteroid jellegű injekciót (a nevét sajnos nem tudom), aminek 2 hét a felszívódása, rycarfa fájdalomcsillapítót kapott kétszer. Eszik és iszik is (bár nem annyira mohó, mint korábban), a széklete is rendben van, láza nincs. Az lenne a kérdésem, mi okozhatja azt, hogy nem érzi jól magát, az állapota csak minimálisan változik? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: K. Angéla

Kedves Gazdi!
A levertség, görnyedt járás jelenthet lázas betegséget (pl. babéziózis miatt) épp úgy, mint a hasüregben fájdalmas elváltozást, vagy akár ortopédiai elváltozást, a gerinccsatorna, a csigolyák elváltozását. Ha az eddigi vizsgálatokból nem derül ki, hogy mi okozza a tüneteit, akkor tovább kell vizsgálni: vérkép, vérlabor, hasi ultrahang vizsgálat, vizelet vizsgálat, neurológiai vizsgálat, hátha van reflex kiesés, MRI vagy SPECT/CT vizsgálat.

Remélem sikerül megtalálni a betegség okát!

jelige: mindstep
2016-06-04
Tisztelt Szakértők! A cicám egy pár napja leesett az első emeletről és azóta nem mindig áll rá a lábára, de ha játszani kell semmi baja sincs. Megnyomkodtam neki, egy kis dudort tudok kitapintani, de nem nyávog, hogy fájna neki. Néha egy kicsit sántít. Lehetséges, hogy eltört a lába?

Sajnos nem kizárt, hogy törés, vagy más jellegű sérülés történt a cicánál.

Részletes állatorvosi vizsgálatok, valószínűleg röntgenvizsgálat is szükséges a sérülés pontosítása ileltve a teendők tisztázása érdekében.

jelige: farokvágás
2016-06-04
Kutya farokvágás engedélyezett és milyen életkorban? Köszönöm!
Kozmetikai célból a fül és farokvágás nem engedélyezett egyetlen életkorban sem.
jelige: féljek-e 2
2016-06-04
Jónapot, nem válaszolt a kérdésre, hogy a 6 hetes kiskutya el tudja -e kapni a teljesen egészséges, oltatlan 3 éves kutyámtól a parvot és szopornyicát? (más állattal nem találkozik!) Köszönettel!

Igen, egy egészséges (tünetmentes hordozó)  felnőtt, oltatlan kutya a parvo-, és szopornyica vírust is képes lehet átadni egy oltatlan kölyöknek.

És ugyan nem kérdezte, de közvetett úton, ragályfogó tárgyakon (ruha, cipő, etető/itató tál, alom ...) is meg lehet fertőzni egy fogékony kölyköt.

jelige: vadvirág
2016-06-03
9 éves cicám májbetegségben szenved a labor- és UH-vizsgálat alapján. Fokozatosan csökkent az étvágya, kb. két hete egyáltalán nem eszik, csak ha egy kis kefirt teszek a szájába, ill. VMP pasztát. Kezelésként enroxil injekciót, Hepa-pet plus tablettát, macska béres cseppet kap, és fecskendőben szőlőcukor-oldatot, mivel inni sem akar. Sokat fogyott, de jön-megy, mozog. Kérdésem, megfelelő kezelést kap? Mit tehetnék még érte? Köszönöm a választ.

Leírása alapján állatorvosával együtt soakt tesznek a májelégtelenség kezelése érdekében.

Sajnos csak az ismételt vizsgálatok alapján lehet eldönteni azt, hogy kell-e infúziós, intenzív kezelés, nincs-e a háttérben vírusos fertőzés vagy egyéb kórok (tumor, diffúz májelváltozások ...) - azaz, hogy lehet-e gyógyulás, vagy legalább enyhülés a cica esetében.

jelige: Babézia
2016-06-03
Tisztelt Szakértők! Szeretett családtagunknál, drága kutyánknál babéziát diagnosztizáltak. Most még szorosabb vele a kapcsolatunk, ahogy etetni, itatni próbáljuk. Érdeklődöm, hogy ez a betegség emberre fertőző-e? Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Emberre sőt más állatra sem veszélyes ez a kór - a beteg állat közvetlenül nem szokta átkenni a betegséget ember-, vagy állattársára ezt kullancsok teszik meg.

Remélhetőleg állatorvosuk segítségével átsegítik az idős kutyát a nehézségeken, és azután már csak a kullancs megelőzésre kjell gondot fordítaniuk.

http://kisallatbudafok.hu/hirlevel-archivum/kedvcsinalo/kullancsokrol

jelige: Kanári
2016-06-03
Kedves Doktor Úr! Az egyik kanári madaram a napokban sokszor csak az egyik lábán áll, de ha kell, a másikat is ugyanúgy használja.Egy másik madarammal is előfordult ez egy hetede , annál azótanem láttam. Néha csak felemeli a lábát, hogy ne kelljen használnia. Ez valami betegség vagy ficam lehet? Kalitkában tartott madarakról van szó. Köszönöm

Nem kizárt sérülés, ficam sem, de hasonló tüneteket láthat akár táplálási probléma, neurológiai-, ortopédiai-, onkológiai betegségeknél is.

Érdemes lehet egzotikus állatokra szakosodott állatorvost felkeresni a problémával.

jelige: ijedtség
2016-06-03
Üdv! Kérdésem az lenne hogy 3 évesen lehet e emlődaganta egy kutyának, illetve milyen gyakran találkozott ilyen korban? Én kutyámvan ma fedezrem fel a két emlője közti szakaszon,kb borsó nagyságúborsónagyságú, bőr alatt elhelyezkedő gyöngy tapintatú valami.A kutyus ivartalanitasa nyárra van betervezve. Köszönöm

Az emlődaganatok jellemzően 5-7 éves korban jelentkeznek, de nem kizárt, sőt nem is nagyon ritka már 3 évesen sem.

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/nosteny-allatok-ivarszervi-daganatai

ttp://kisallatbudafok.hu/publikaciok/gondolatok-az-ivartalanitasrol

Érdemes lenne állatorvosának megmutatni az elváltozást, aki ki tudja deríteniu, vajon gyulladásos góc, emlő tumor, vagy egyéb bőrlézió keletkezett-e a kutyán. Ezután az is eldönthető lesz, hogy ráér-e, érdemes-e az ivartalanítással egyidőben eltávolítani az észlelt képletet illetve mikor érdemes mindezeket megtenni

jelige: féljek-e?
2016-06-03
Jónapot, 6 hetes kiskutyát szeretnék ma hozni a 3 éves teljesen egészséges kutyusom mellé. Ha nem tudom elkülöníteni őket, akkor a 3 évestől el tudja kapni a parvóvírust vagy a szopornyicát, vagy azokat csak beteg állattól kaphatja el? A 6 hetes még nem kapott oltást, majd 1 hét múlva, de akkor is csak parvóvakcinát fog kapni. Köszönöm!

Ha félni nem is kell, de jogos az óvatossága, körültekintése, különösen azéárt, mert az adatlap szerint felnőtt kutyája nem volt oltva minden évben ...

Az oltatlan kölyköt elkülönítve kellene tartani, majd a védőoltásait és parazitamentesítéseit mielőbb érdemes lesz megkezdeni. A felnőtt kutya oltásait is érdemes rendezni.

jelige: kata 19
2016-06-03
Tisztelt Doktorok! nekem kettő szoba macskám van akik testvérek. kb most 8-9hónaposak. Az egyik fiu másik pedig lány... a napokban észrevettem hogy a lány tüzel. A fiu cica pedig mindig "megakarja mászni" . Tudom hogy az ivartalanitás a legjobb de erre csak egy hónap mulva lenne lehetőségem... addig mit tehetnék hogy ne legyen gond ? Különitsem el őket egymástól?

Nem lesz egyszerű az elkülönítés .....

Ha véletlenül megtörténne is a párzás, egy hónap múlva a vemhes méh is eltávolítható a nőstény cicából.

Jól tudja, a testvér páros mindkét tagjánál mielőbbi ivartalanítás ajánlott.

jelige: parvo vírus
2016-06-03
Tisztelt Doktor úr/hölgy! van egy 9 hetes tacskó kiskutyánk. Másfél hete került hozzánk. Múlt kedden hányt, véres hasmenése volt. Elvittük orvoshoz és azt mondta parvo vírust kapta el. Kapott két napig infúziót, utána fokozatosan hús levest, rizst. Ma reggel megint véres hasmenése volt. Eleven, nem hagyja el magát, étvágya van. Előfordulhat egy hét után megint véres hasmenés? Vagy vissza esett? Csak este tudjuk elvinni orvoshoz és megijedtünk.. Enni adhatunk neki? Köszönöm a válaszát!

Sajnos előfordul visszaesés parcovírusos fertőzés és egyéb gyomor-bél fertőzések esetén is, pláne, ha esetleg férges is a kölyök.

Nem kizárt, hogy újra infúziós (és egyéb) kezelésre is szükség van. Remélhetőleg lassan túljut a nehézségeken a kölyök és megkezdődhet a program szerinti védőoltás sorozata és parazitamentesítése.

jelige: Alvásprobléma
2016-06-03
Kedves Doktorok! Egy éves, lakásban tartott macskám az előtérben alszik a helyén éjszaka, azonban hónapok óta hajnalban kel, egyre korábban ( eleinte 4-kor kezdte, újabban 2-3kor), és elkezdi kaparni az ajtót, amitől nem lehet aludni. Ha beegedem, akkor az ágy körül csap zajt, ugrál, tép keddi a szőnyeget. Mit lehetne tenni, hogy végigaludja az éjszakát? Egyre kimerültebbek vagyunk miatta... Előre is köszönöm!

Egy fiatal, egészséges, csak lakásban tartott állat esetében gyakori, hogy a csendes nappalokat átalussza .... majd éjszakánként aktív életet él.

Az ivartalanítás nem biztos, hogy megoldja a problémát, de más okokból is érdemes megpróbálni.

Ha napközben is sokat foglalkozunk vele, próbálunk ingerdús környezetet biztosítani számára és az éjszakai lefekvés előtt intenzíven foglalkoztatjuk, és csak köztvetlenül lefekvés előtt etetjük meg (ne álljon előtte állandóan étel, száraz táp se!) ...  az segíthet.

jelige: Boxer
2016-06-03
Üdvözlöm. Megellett a boxer kutyàm 2-hete 6kölyköt,apro nehézségekkel szerencsére rendben ment minden a picik cseperednek tej van szoval szerencsére minden rendben. Egy dolog aggaszt egy picit igy két hét utàn a szuka még mindig vörös vérzést produkàl papirral a péràt megtörölve vörös véres folyadék mondhatnàm vérzés van,megszagolva nem bűzös nem nyàlkàs egyszerűen vér. Kitolhatja a szuka ilyen tàvlatban is a tisztulàst? Eszik jàtszik szoptat szoval szerencsére minden rendben ez az egy kis bökkenőn kìvűl. Ezt szeretném megtudni hogy normàlis e vagy fussak orvoshoz? Ellés utàn kapott oxitocint,ergam cseppet négy napig.illetvevröggenezve is lett.

Nem biztos, hogy kóros az észlelt hüvelyfolyás ... bár a kifejezett véres jellege miatt azt gondolom nem árt, ha állatorvosa megvizsgálhatja a szukát.

Boldog és eredményes babázást kívánunk az egész családnak !

jelige: laki
2016-06-03
Tisztelt Doktorúr/nő Az a kérdéssel fordulok önökhöz a kutyám tegnap fialt le és nem nagyon van teje mit adjak neki a táplélék mellé,hogy több tejelegyen. Mivek a száraz tápokat nem nagyon eszi.

A tej, tejtermékek etetése segíthet a tejtermelődés megindításában .....

de sajnos az étvágytalanságnak és tejtermelődés zavarainak több oka is lehet.

Érdemes lenne felkeresni állatorvosát, hogy kiderülhessen nincs-e elakadt kölyök, vagy más háttérbetegség a frissen ellett kutyánál.

Honlapunkon a témában olvashat még:

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/kutya-szueletik

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/az-elles-utani-idoszak-jellemzo-betegsegei-es-gyogykezelesuek-pointer-fajtaban

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/gondolatok-az-ivartalanitasrol

jelige: Bori cica
2016-06-03
T. Doktor úr! Ez év januárjában befogadtam idibe egy akkor kb. 4 hónapos lány kiscicát, macskanáthája volt, felsőlégúti fertözéssel.Injekciós, illetve tablettás antibiótikus kezelés , valamint ACC 100 használatával teljesen rendbe jött. Március 14- került sor az ivatalanításra és akkor kértem csinálják meg neki a tesztet FEV és FELV-re. Sajnos a cicában FELV virus van, a cica különben jól van, a műtét sem okozott neki problémát, nem változott a viselkedése, eszik, almot használ, vidám, sokat játszik, mozgékony. Jelenleg egy külön szobában lakik, amit jól visel, elfogadja az egyedüllétet, egymagában is sokat játszik az ott lévő dolgokkal. Délelött és este megyek hozzá eteni, akkor játszunk egy, vagy fél órát. Kérdésem, hogy mivel van 5 saját cicám , akik ki és bejárosak meg tudom-e oldani, hogy őrájuk magam közvetitésével ne vigyem át a virust? Edényeit külön tartom, ha átmegyek kötényt cserélek és természetesen kezet mosok jövet-menet, ha ez megoldható nem szeretném örökbe adni, egyrészt nem is nagy a kereslet iránta, másrészt egy végtelenül kedves, játékos és jó természetű cicus, aki nagyon szeret, és én szintúgy. Immunerősítőként Immunovet granulátumot kap az ennivalójában. Válaszukat előre is köszönöm Polgár Anna

Kedves Polgár Anna !

Leírása alapján szerintem kellő elővigyázatosságga kezeli a vírus hordozó cicát. Ha a kézmosás fertőtlenítő hatású szappannal történik, a kötényt csak a hordozó cicánál tartja, ott használja, akkor minimálisra csökkento annak esélyét, hogy hazaviszi a vírust.

Nagyon szép dolog, amit a befogadott, hordozó cicával tesz.

jelige: Mopsz
2016-06-03
10 éves Mopsz , idegrendszeri betegségre utaló jelekkel...
Általános és neurológiai kivizsgálást igényelhet a dolog ...
jelige: Drága Totyikám
2016-05-30
DRÁGA DOKTOROK van a totyika kis kutyám és hány fojik a nyála habzik a szája fuldoklik remeg furcsa a mozgása üveges a tekintete. könyörgöm segitsenek nagyon fontos és sürgös. Köszönöm csigi zsolt.

Kedves Gazdi!

Sajnos nem tudom, hogyan tudnék on-line egy fuldokló, remegő kiskutyán segíteni, ilyen esetben minél gyorsabban állatorvosi ügyeletre kell vinni az állatot. Egy epilepsziás roham, de egy súlyos mérgezés, félrenyelés is nézhet ki így, előbbi esetben, ha csitult a roham, akkor is ráér a vizsgálat, utóbbi esetekben csak az azonnali vagy mielőbbi beavatkozás tud segíteni. Nagyon remélem, hogy azóta jól van a kiskutya!

jelige: lárvák ellen
2016-05-30
A vándorló orsóféreg lárvákat cicában és kutyában elpusztítják a következő szerek, vagy csak a bélben levőket? Aniprantel? Ferdocat? Vitaminthe paszta? Aniprantel cat? Tehát, ha köhög a cica, kutya, akkor ellenük csak az advocate, stronghold használ? Köszönöm!

Kedves Gazdi!

Az Aniprantel, Ferdocat, Vitaminthe, Aniprantel cat legjobb tudmásom szerint mind csak a bélben ható hatóanyagokat tartalamaznak, amelyek szinte alig szívódnak fel, ezért a vándorló lárvák elpusztításához valóban felszívódó, a szervezeten belül is ható szerek kellenek, mint a Stronghold vagy az Advocate, bár ezek sem minden stádiumú lárvára hatnak és nem minden féregnél.

Nagyon ritka, hogy egy kiskutya, kismacska "csak" a vándorló lárváktól megbetegszenek, a kölyök állatok kifejlett férgei ellen szoktunk védekezni már 2, illetve macskák esestében 4 hetes kortól, valamint az anyaállatokat kell kezelni már vemhesítés előtt, vemhesen és elléskor a kölykök fertőződésének elkerülésére.

jelige: Féregtelenités
2016-05-30

Udvozlom Önöket!

Ket kerdest szeretnek feltenni, az egyik a feregtelenitessel kapcsolatos. Irorszagbol irok, es sajnos itt nagyon rossz az orvosi ellatas mint embereknel, mint allatoknal. Az ismerosom ajanlott egy feregtelenito szert (folyadek), amit o is ad a kutyajanak 3 havonta. Nekem 2 kutyam van, egy jack russel(2 eves) es egy westie (8 honapos) evente visszuk oket oltasra, de feregtelenitot meg sosem kaptak. Az allatorvos nem is mondta soha, hogy az kellene. Azt szeretnem megtudni, hogy ez mennyire fontos, es baj-e, hogy az en kuyaim meg sosem kaptak? Szobakutyak mind a ketten, es sokszor jack az agyunkba alszik, ez veszelyes lehet rank? A masik dolog,hogy par hete jack harapdalja a farkat es a hatat a faroktonel, szerintem nagyon viszket neki, es valamelyik nap mar verzett is neki. De bolhat nem latok benne, es csak azt a reszt vakarja a fulen kivul. A fulet mar regota vakarassza, de nem kivul, hanem belul probalja, hogy beledugja a kormet de nem latok benne semmit. Esetleg osszefugghet a ketto? Az lehetseges, hogy valami atka van benne, de csak a farok es ful reszen?? Gondoltam veszek neki eloskodok elleni cseppet, de a feregtelenitest is most akarom elkezdeni, lehet a kettot egyutt csinalni? Valaszukat nagyon koszonom!

Kedves Gazdi!

Nem vagyok tisztában azzal, hogy milyen a bélféreg helyzet Írországban, bár találtam egy cikket a dublini kóborkutya és macska populáció Toxocara fertőzöttségéről, amely nem túl biztató (82,6%-a kutyáknak és 42%-a a macskáknak fertőzött). Nyilván azért nem mondta az orvosuk, mert náluk nem kötelező a féreghajtás veszttség oltáskor, mint nálunk.

Ha állatpatikában tud venni féreghajtó szert, akkor 3 havonta bátran adhatja mindkét kutyának, itthon ezt ajánljuk.

A fülvakarás gyógyítását egy alapos fülvizsgálattal kell kezdeni, mert csak otoszkóposos vizsgálattal lehet a hallójárat mélyebb részeinek állapotát megítélni. Mi mintát szoktunk venni mikroszkópos és citológiai vizsgálatra, amelyből kiderül, hogy van-e fülrük, gomba, baktérium a fülkenetben.

A faroktő vakarása sokszor bolhásságra utal, de a bűzmirigy gyulladása is okozhat ilyet. A bűzmirigyet szintán állatorvos tudja kinyomni, a bolhák ellen sokféle készítményből lehet választani. A féreghajtókat lehet a bolhairtókkal együtt adni.

A visszatérő fülgyulladás, vakarózás, bűzmirigygyulladás, az életkor alapján az allergiásság is felmerül, ami lehet bolhanyál allergia, de akár táplálék, vagy környezeti allergia is. Erről többet olvashat ITT!

jelige: Mogyi
2016-05-30
Kedves Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy 3 éves yorki kutyám pár hónapja hasmenéses lett a házi koszttól, ill. az aszpikos kutyakajától, úgy hogy előtte semmi baja nem volt ezektől. Ezután csak a saját tápját kapta (chicoppie - bárányos, royal cannin - csirkés), majd kb. 1 hónapja egyik pillanatról a másikra a csirkés táptól is hasmenéses lett ill. feltelt vízzel. Azt mondták, hogy lehet fehérje feladagolás. I/D konzervet és probiotikumot kaptunk a bélflórájára, majd visszaálltunk a saját tápra. 2 hete viszont a bárányos táptól is hasmenéses lett és rengeteget iszik, amitől kicsit vizes lett. A vérvétel fehérjehiányt mutatott ki, kapott rá májsegítőt ill. probiotikumot és egy gyógytápot (W/D). Ezeket 3 napja szedi. Feltelt azóta teljesen vízzel, amire vízhajtót kaptunk ma, az állatorvos viszont azt mondja, ezeket a tüneteket okozhatja májsönt. Viszont egyáltalán nem fáradt, beteg, ugyanolyan virgonc, és neki elvileg fehérje hiánya van a vérkép szerint. Érdemes megint kifizetnem a vérvételt, vagy keressek másik orvost? Válaszát előre is köszönöm! Melinda

Kedves Gazdi!

Ha jól értelmezem levelét, akkor régóta hasmenése van a kutyusnak és a hasüregéen folyadék halmozódott fel, amit orvosi nyelven ascitesnek hívnak. A vérlabor szerint talán csökkent a total protein, ami állhat a hasűri folyadék felhalmozódás hátterében is. Talán a májnezim értékei is emelkedettek voltak?

Ha a vérvizsgálaton túl vannak, akkor egy jó felbontású hasi ultrahang vizsgálat lenne talán a következő lépés, ahol a májat, hasnyálmirigyet, vesét, egyéb szerveket is meg tudnának ítélni, esetleg a májsönt is láthatóvá válna. Eközben a bélsár vizsgálatnak, a bélsár emésztéses vizsgálatának is lenne értelme, hogy a hasnyálmirigy rendellenes működését, az exokrin pancreas insuficienciát is ki tudják zárni. Ezek mellett a hypoallergén tápra való áttállás, szükség esetén gastroenterológiai kivizsgálás, bélbiopszia is szükséges lehet. Ha állatorvosa is úgy látja, akkor be lehetne utalni olyan intézménybe, ahol egyhelyen el tudnak végezni minden vizsgálatot, pl. IDE.

jelige: Atarax?
2016-06-06
Kedves Doktornő! A múltkor, amikor az antihisztamint szerettem volna kipróbálni, az Ataraxot kaptam, és bár nem igen látszott a hatása, gondoltam, hogy adnék még egy esélyt, és elmentem egy patikába újabb adagot venni. De ott azt mondták, hogy ez nem antihisztamin, hanem nyugtató. Adnának antihisztamint is, de kérdezzem meg, melyik adható macskának. Ezért most ezt szeretném megkérdezni. Köszönettel,

Kedves Gazdi!

Az Atarax első generációs antihisztamin, amelynek valóban van nyugtató hatása, de a kutyáknál-macskáknál ezek működnek legjoban, mint allergia ellenes szerek. Macskáknál legjobban nem ez, hanem egy Histacalmine nevű (klórfeniramin tartalmú) anithisztamin működik, amely állatorvosi gyógyszer. Esetleg kipróbálhatóaz emberi antihisztamin tabeltta, pl. a Tavegyl tabletta 1 mg, amely egy 5 kg-os macska napi adagja.

jelige: bolha
2016-05-30
Tisztelt doktorúr/doktor nő! 4 cicánk van, (fiúk, lányok) tavaly nyáron arra lettünk figyelmesek, hogy az egyik cica nagyon el kezdett vakaródzni, majd tépni a szőrét, nemsokára a többi is, szeptemberre már sebesek lettek, annyira tépték magukat, (belül alkaron, belső comb, has,- ezeken a helyeken már nem is volt szőrük csak sebek. Azt hittük rühesek, elvittük az egyiket az állatorvoshoz, aki azt mondta bolhásak és vegyünk nekik bolhairtót, amit meg is tettünk, (bolha, tetű és még valami egybe-a nyakra cseppenthető, és egy nagy flakont is vettünk, amit az állatorvos javasolt, hogy a szobákat is fertőtlenítsük vele, bár szobába nem járnak be, csak az előszobába-ott van a fekhelyük-azt is kicseréltük) Miután rácsepegtettük a nyakukra, még rosszabb lett a helyzet, sokkal intenzívebben kezdtek vakaródzni és minden maradt ugyanaz, sőt az egyik cicának a bőrrel együtt kezdett leválni a szőre. Őt újra elvittük az állatorvoshoz, aki újra azt mondta, hogy bolhásak. 70 éve vannak macskáink, kijárósak, mindig voltak bolháik is, de ilyet még soha tapasztaltunk, és velük sem volt korábban ilyen probléma. Később még egy kezelést csináltunk, de szintén nem változott semmi. Télre viszont abbamaradt, a szőrük is visszanőtt. de most újra kezdődik minden. Megint kaptak bolhairtót a nyakukra, de megint nem változott semmi. Mit tudnánk tenni? Előre is köszönöm válaszát.

Kedves Gazdi!

Ha mind a 4 cica vakarózik, akkor legnagyobb valószínűsége a fertőző kóroknak van. Ezek közül mindenképpen a parazitásságot kell kizárni, aminek az a legjobb módja, hogy nyakra cseppentős parazita ellenes szert teszünk rájuk, ahogy állatorvosuk is tette.  Sajnos előfordul, hogy egy-egy állat allergiás lesz valamelyik összetevőre, de hogy mind a 4?

Alaposan át kellene vizsgálni a cicák szőrét-bőrét parazita petéket, bolhaürüléket keresve, bár a macskákban sokszor lehetetlen ilyet találni, olyan akkurátusan tisztogatják magukat. Az elváltozott területről lehetne bőrkaparék mintát venni, hogy kiderüljön, hogy találnak-e a laborban gombát, szőrtüszőatkák, baktériumokat, stb. Eközben meg kellene próbálni egy másk parazita ellenes szert használni, hátha ez nem vált ki allergiás reakciót, és az is lehet, hogy olyan súlyos a vakarózás, hogy szükség lehet azonnali hatású gyulladáscsökkentőre (szteroidra) is, bár ezzel vigyázni kell, mert a gombásság, rühösség tüneteit súlyosbíthatja.

Ha egy alomból származnak a cicák, akkor akár az is előfordulhat, hogy az allergiás hajlamuk, netán autoimmun bőrbetegségük családi halmozódást mutat, netán mindannyian fertőzöttek macska vírussal (macska herpes, FelV, FIV), ami szinten okozhat viszketegséget, a tünetek súlyosbodását. Ezeket vérteszttel, akár a szétkapart területekről vett tampon mintából (PCR), biopsziás mintavétellel, speciális diétával lehet kimutatni bár ezek a vizsgálatok már költségesebbek.

Remélem nagyon, hogy egy bőrkaparék vizsgálat vagy még inkább már egy másik fajta parazita irtó szer segíteni fog! 

jelige: kinövés
2016-05-30
Kedves Doktor Úr/Nő! A 3 éves cicám szájában, a nyelve hátsó részén, a nyelv és a fogak közt, kakastaréj szerű kinövés van mindkét oldalon. Szinte ráhajlik a nyelvére. Mi lehet ez? Az állatorvos azt mondta le kell majd égetni, addig gyógyszert szed. Bár a cica nem nagyon engedte megnézni. Tapasztalatait előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Ránézésre sajnos nem lehet megmondani egy kinövésről, hogy micsoda, rossz vagy jóindulatú-e, vissza fog-e nőni eltávolítás után vagy sem. Mindenképpen el kell távolítani, de lehetőleg úgy, hogy a fogakat is alaposan átvizsgálják, szükség esetén fogkőtelenítik, és mintát vesznek szövettani vizsgálathoz a leégetés előtt, ha van rá lehetőség. Szakértő laborba beküldve (mi a Mátrix laborhoz küldjük a mintákat) megállapítják, hogy milyen szövettípushoz tartozik és van-e gyanú rosszindulatúságra. Még jobb lenne akár egy röntgen vizsgálatot készíteni a szájüregi csontokról, így a fogak, a fogmeder állapotáról is képet kaphatna állatorvosa. Ha mindezekre nincs lehetőség, akkor sokszor altatott állapotban a szájöreg alapos átvizsgálása, a kinövés eltávolítsa is gyógyulást hoz fiatal macskákban.

jelige: Aggódó Szülő
2016-05-30
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! A kutyánk ma kapott veszettség elleni oltást és az oltási könyvben szereplő címke szerint egy 2014.01.09-én lejárt vakcinát kapott. Ez okozhat-e problémát, illetve mi a teendő ilyen esetben? Sok kisgyerek van a családban és a környéken, nem szeretnénk 1 évig azon aggódni, hogy vajon hatásos volt-e az oltás vagy sem. Kombinált oltást is kapott, azzal nincs ilyen probléma.

Kedves Gazdi!

Lehető legjobb lenne visszamenni az állatorvosához, hogy ellenőrizze, vajon a készítmény, a veszettség vakcina is lejárt-e, vagy csak a címke, amit sokszor külön kapunk, nem az oltóanyaggal együtt. Ha maga a vakcina is lejárt, akkor biztos vagyok benne, hogy állatorvosa térítésmentesen újraoltja érvényes oltóanyaggal, mert így nem érvényes az oltása.

<< <  15 / 473 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.10.20
2016.10.18-án este találtunk egy cirmos 2-3 hónapos kislány cicát a Mária Terézia 27. számú ház mellett. Jó állapotban van, a bundája tiszta és nagyon-nagyon barátságos az emberekkel, mindenkihez bújik, dorombol. Keressük régi / új gazdáját. 30-43 99 379
2016.10.11
2016.10.09.-én este 7 óra tájékában találtuk, a Leányka utcai parkolónál jött oda hozzánk ( Leányka utca focipálya felé eső része). Barátságos, nem fél az emberektől. Fekete színű a bundája kivéve a hasán, ott van egy fehér folt. Kb. 6 hónapos, nőstény cica. 30/961-1499
2016.09.26
XXII. kerületben talált 14 éves (!) keverék kan kutyuska az Illatos úton! http://illatosutiallatvedo.blogspot.hu/2016/09/illatos-ut-iii52-20160925.html