Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: lili
2016-09-09
Tisztelt Doktornő! 4 hónapos labrador szuka kutyám ivartalanítása miatt kérném a tanácsát, a későbbiekben terápiás kutyát szeretnék belőle képeztetni. Melyik időpontban javasolt ebben az esetben az ivartalanítás, még az ivarérettséget megelőzően, illetve inkább egy éves kor körül. Mennyire befolyásolja a kutya magatartását, habitusát egyik vagy másik időpontban végzett műtét?

Az Egyesült Államokból származó tanok szerint szukák ivartalanításának ideális időpontja még pubertás kor előtt, néhány hónapos korban van általában. Ezzel csak némileg szemben Európában és Magyarországon is többségben vannak azok az állatorvosok, akik általában az 1. és 2. tüzelés között nagyjából 1 éves fiatal korban javaolják az ivartalanítást.

A pubertás korban, még ivarérettség elérése előtt elvégzett ivartalanítás esetén a szukák viselkedése "infantilis", kölyökszerű, azaz szertelen, játékos, bohókás marad(hat) évekig. Ez egy kedvtelésből tartott családtag esetében lehet jópofa, akár még kívánatos is - de az Önök speciális esetében, amikoris terápiás kutyát szeretnének, véleményem szerint  nem célszerű.

Klinikánkon a családtagként tartott kutyák esetében is az 1. és 2. tüzelés között elvégzett ivartalanítást ajánljuk, a munka és terápiás kutyák esetében ezt 1-gyel több érvvel tudjuk tenni.

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/gondolatok-az-ivartalanitasrol

jelige: Maci
2016-09-09
Tisztelt Doktornő! A 8 hónapos kutyám egyik napról a másikra elkezdett a bal hátsó lábára sántítani.Voltunk állatorvosnál,kapott egy injekciót, és porcvédőt. Majd ha nem javul, Ketodexet. Ez egy humán gyógyszer,adható állatoknak? Még nem mertem adni neki belőle...

Nemritkán előfordul, hogy humány gyógyszereket ajánlunk állatoknak, bár igazság szerint ez akkor leginkább indokolt, ha ugyanaz, vagy hasonló hatóanyag nem érhető el állatorvosi készítményként.

A dexketoprofen hatóanyagtartalmú Ketodex ugyan adható nagytestű kutyáknak, de állatorvosával közösen akár több hasonló hatású állatorvosi gyógyzser mellett is dönthettek volna.

Önökkel együtt azt remélem, hogy gyorsan rendeződik a fiatal kutya problémája.

jelige: Visszatért
2016-09-07
Tisztelt Doktornő! Év elején sokszor írtam Önnek barna pisi jeligékre.Most újra romlott a cica állapota hiába voltunk több vizsgálaton(vizelet,uh,hólyagcsapolás)és kapta a sok sok antibiotikumot(enroxil),táplálékkiegeszítőket. Ugye akkor ahány helyen jártunk,mindenhol negatív lett a tenyésztés és azt mondták lelki hólyaggyulladás.Most megelégeltem és önszántamból elvittem vizeletet egy állat laboratóriumba,ahol újra sok sok pénzért egy teljes átfogó vizsgálatot kértem fizkém,mikológiai,tenyésztés és rezisztensre.Megint ugyanazok lettek az eredmények,fehérje magas,vér van benne....csak most azzal a kivétellel,hogy e coli tenyészett ki és az összes enrofloxacim hatóanyagra rezisztenssé mutatta ki,azaz 6hónapja feleslegesen adtam neki. Synuloxot kaptunk napi 2x 10napig. Vasárnap fogyott el a tabletta,míg szedte nagyon jól volt,de megint visszaesett a cica. Viszem kontrollra jövő héten. Elkepzelhető,hogy mint ahogy Ön is írta,hogy néha szükség van 2-3hetes kúrára,vagy ennek az antibiotikumnak elégnek kellett volna lennie ennyi ideig? Előre is köszönöm válaszát!

Biztosan Önnek, állatorvosának és a cicának is frusztráló a rendszeresen visszatérő, makacs hólyaggyulladás.

A stressz is képes macskákban visszatérő súlyos tüneteket, akár alsó húgyuti tüneteket is okozni - és talán ezt a legnehezebb megoldani a cica esetében. A környezet nyugalma, elegendő élettér, táplálék, mozgás és szeretet mellett akár Feliway spray, vagy párologtató is segíthet. A stresszfaktor azonosítása és kiiktatása van, hogy nehéz feladat.

Bonyolítja a helyzetet, hogy gyakorlatilag bármely idült betegség képes fájdalmat, rossz közérzetet (diszkomfortot) ezzel stresszt okozni egy macskénál - és igen, sajnos előfordul, hogy egyetlen tünet a visszatérő húgyuti probléma, a cicában pedig egészen más típusú betegség (pl hyperthyreózis, tumor, gyulladás, tályog, ....  idegentest .....) fejlődik tünetmentesen, vagy rendkívül tünetszegényen. Mindezek kizárására természetesen a vizelet vizsgálatokat és hasi ultrahangot meghaladó vizsgálatokra is szükség lehet.

Ugyan nem írta, de feltételezem, ha a vizelet üledékben homokot, követ találtak volna, akkor a gavalléros antibiotikus (+ esetleg gyulladáscsökkentők is?) kezelések mellett diétás tápot is kapott volna a cica. Makacs, visszatérő hólyaggyulladások eseteiben kutyában, macskában(, emberben) is előfordul, hogy hólyag katéterezés és ezt követő helyi kezelések, hólyagátmosás kézzelfoghatóbb eredményt hoz.

jelige: szukapuli
2016-09-07
Kedves Doktor Úr! 2 pulikutya tulajdonosa vagyok. A szuka 2015. dec. 6-án született. Úgy terveztük, hogy az első tüzelésnél szétválasszuk a kan kutyától, de sajnos lekéstünk az alkalomról. Olyan kérdésem lenne, hogy milyen következményei lehetnek egy ilyen fiatal szuka puli korai terhességének? Köszönettel: F. L

Nem egyszerű dolog a tüzelő szuka és az ivaros kan elkülönítése, meglehetős találékonyságot és állhatatosságot tudnak mutatni az egymásra találás érdekében kritikus időszakban ...

Ugyan egy Puli esetében a tenyésztésbevétel ideális időszaka a 2., vagy méginkább a 3. tüzelés (kb 1.5 éves korában - de amennyiben a 8 hónapos fiatal szuka jól fejlett, úgy van esély a gond nélküli vemhességre, ellésre, majd kölyöknevelésre is. A kockázatok kifejezettebbek, ha a fiatal szuka korához képest is fejletlen, túl kevés (1-2) vagy túl sok magzat (6 felett) fejlődik a méhében, illetve a nem kívánt vemhességre nem sikerül előre tervezetten felkészíteni a szukát (parazitamentesítések, oltások, táplálás ...). A kockázatok zöme az ellés körüli időszakban jelentkezik pl abban, hogy a fiatal szuka nem képes állatorvosi segítség nélkül megelleni, nem lesz teje, magzatburok/méhlepény visszatartás alakul ki ..... szülőút sérülések alakulnak ki .... kölyökelhullások jelentkeznek ...

Van választási lehetősége jelenleg is. Ha nem akarnak kölyköt a későbbiekben, úgy a legokosabb választás, ha az elkövetkező hetekben ivartalanítják a fiatal szukát.

Bonyolultabb a kérdés, ha akarnak a későbbiekben kölyköket. Ha látták a párzást, állatorvosuk a párzás utáni 3., 5.  (és esetleg 7.) napon beadottinjekciókkal megakadályozhatja a megtermékenyített petesejtek méhbe ágyazódását (nidáció gátlás). A vemhességet 3-4 héttel a párzás után lehet jó biztonsággal kimutatni ultrahang vizsgálattal. Ha ekkor vemhesnek bizonyul a szuka, állatorvosa gyógyszerrel elvetéltetheti őt. Mind a nidáció gátlásnak, mind a vetéltetésnek vannak kockázatai - csakúgy mint a fiatal korban történő vemhesülésnek, ellésnek, szoptatásnak.

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/gondolatok-az-ivartalanitasrol

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/kutya-szueletik

jelige: Nedves FIP
2016-09-06
Tisztelt Dr Úr! Imádott 6 éves európai rövidszőrű cicámat pár hete el kellett altatni nedves FIP miatt, holott oltva volt kölyökkora óta a betegség ellen.A végső stádiumban más orvosok vették át kezelését akik úgy vélik a cicát egyszerre oltották korábban minden ellen (Veszettség, Kombinált+leukózis+ FIP és ez a hibás(?) vagy nem ajánlott oltási protokoll lobbanthatta fel verekedés miatt legyengült szervezetében a kórt. A Primucell FIP oltást amúgy is ellentmondások övezték, mostanra mint megtudtam már kivonták a forgalomból. Tudom, hogy már semmin nem változtat, de okozhatta e a túl sok oltás egyszerre való beadása cicám megbetegedését. Másik cicámat ugyanígy oltották, ő is verekedős még sincs semmi baja. Ő is FIP fertőzött akkor most már? És mennyi idő után tanácsos új cicát beszerezni? (Nekem nem kell több macska, többen élünk itt, másnak kell.) Válaszát előre is köszönöm!

Az oltási dokumentációk átnézése nélkül általában nem lehet kimondani, hogy a kombinált vakcinák lehetnek a felelősek a nem kellő mértékű immunitás miatt. Véleményem szerint sokkal kevésbé a polivalens vakcinák és sokkal inkább az oltás beadásakor jelenlévő, nem felismert, az ellenállóképességet és az immunválasz kialakulását gyengítő tényezők (parazitózis, lappangó fetőzések ...) okolhatóak hasonló szomorú, és kevéssé magyarázható történetekért.

A beteg cica "hagyatékának" (fekvőhelye, etető/itató edénye, alomtálcája ...) felszámolása, vagy legalább nagyon alapos, többszöri tisztítása és fertőtlenítése után néhány héttel egy parazitamentesített és védőoltásokkal ellátott (ill ha fiatal állatról van szó, akkor jól fejlett, és a parazitamentesítéseket és védőoltásokat megkezdett) cica viszonylag kevés veszéllyel beszerezhető.

jelige: Nyirokcsomo duzzanat
2016-09-06
Tisztelt Dr. Ur Artur cicank 11 eves. Kivalo egeszsegi allapotnak orrvend. Jelenleg koltozes utan vagyunk. Csaladi hazbol lakasba kerult a cicank. Sajnos a panaszaink is a koltozes ota vannak. Megfazasos tunetekkel vittuk orvoshoz kicsit tobb mint 3hete. Kohogott, rohamszeru prusszkolesei voltak, es ezek mellett a nyirokcsomoi is be voltak dagadva, valadekozott az orra es konnyezett a szeme is. Garatgyulladas volt a diagnozis, melyre kombinalt szurit kapott. Elnyujtott hatasu antibiotikumot, vitaminokkal. Ezt kovetoen 2-3 napra javult is az allapota, aztan ujbol visszaesett. Ekkor ujra elvittuk az orvoshoz aki ismetelten injekciot adott neki. A masodik latogatas ota jobban van ugyan a cica, de a nyirok csomoi meg mindig be vannak dagadva. Nagyon aggodom erte. Ezt leszamitva egy kicsit konnyezik a szeme, neha kohog, de kozel sincsenek olyan tunetei mint korabban. Kedve jo, eszik, iszik rendesen. A vegtermek is oke. Kerdesem az lenne,hogy lehet e allergias a macskaalomra?! Korabban nem hasznalt, kint vegezte a dolgat. Sima egyszeru benonitot vettem neki. Lehet a por a gond? Valamilyen szovodmenye, vagy barmi komoly problemaja lehet neki, ha ez a nyirokcsomo duzzanat tovabbra is fennall? Valaszat elore is nagyon koszonom.

Nagyszerű lenne, ha az alomanyagra lenne allergiás Artur, hiszen így alomváltással, vagy csak egyszerűen a poros alomanyag rostálásával  könnyen meg lehetne oldani a rejtélyt - de sajnos ennek kevés esélyt adok.

Minthogy korábbi életében kijáró cica volt és az adatlap tanúsága szerint nem minden évben kapott védőoltásokat, a legnagyobb veszélyt esetleges vírusfertőzése (leukózis, panleukopénia, macskanátha ....) jelentheti. Ha állatorvosa részletes vizsgálatokkal, benne vírustesztekkel kizárta a vírusfertőzések lehetőségét, úgy a szájüregi/fog, hallójárat- megbetegedések, nyaki terimék meglétét is  érdemes lesz tisztázni.

Önökkel és állatorvosukkal együtt azt remélem, hogy minél gyorsabban kiderül a tünetek háttere és minél könnyebben  megoldható lesz Artur problémája.

jelige: Vizsi
2016-09-05
Tisztelt Doktor Úr! Vizslánk szeme vasárnap reggelre feldagadt. Pontosabban a bal szeme alatt és a szem bal oldalán. Kamillára lejjebb ment a duzzanat, de gyulladt maradt leginkább a szem bal oldala. Mit tanácsol? Köszönettel: Farkas Sándor
Azt gondolom, hogy érdemes felkeresni állatorvosát a problémával. Ha ő megvizsgálhatja a kutyát, úgy időbn kiderülhet a duzzanat oka, és remélhetőleg mielőbb meg is tudják gyógyítani a vizsit.
jelige: Murphy
2016-09-05
Az 1 éves skót lógófülű macskámnak egy hete volt fogműtétje, el lett távolítva a két felső szemfoga. A varrat még benne van, a doktor azt mondta ki esik magától. Ma a seb helye elkezdett vérezni. Lehet hogy megsértette valamivel vagy esetleg a sebbel van baj? Válaszát előre is köszönöm.

Lehetséges, hogy táplálékkal, vagy az érdes nyevével sikerült megsérteni a gyógyuló sebet a cica.

A legokosabb, ha jelzi állatorvosának észlelését és kéri a cica kontroll vizsgálatát.

jelige: Edit
2016-09-05
Tisztelt Dr Ûr!Szeretnėm megkėrdezni,hogy Felv-es cica?ehet e nyers csirkemellet!Az Ållatorvosunk szerint IGEN!!De tôbb helyen ės fôrumokban azt olvastam,hogy NEM!!Akkor most adhatok Neki nyers csmellet,vagy nem!Ônnek Tisztelt Dr Ûr mi errôl a vėlemėnye!!Kôszônôm mielôbbi vålaszåt!!Tisztelettel:Kovåcs Edit.

Szerintem maga a kérdés is csak akkor merülhet fel, ha a cica kizárólag nyers csirkemellet hajlandó fogyasztani és a kondíciója rossz, nem engedi meg azt, hogy teljesértékű és veszélytelen táplálék adásával esetleg további súlyt veszítsünk. A leukózis vírusfertőzés jelenléte nem befolyásolja a kérdést, csak az esetleges rossz étvágy és gyenge kondíció.

A nyers csirkemell kizárólagos etetése hosszútávon nem egészséges, nincsnek benne meg a cica számára szükséges zsírok, rost, vitaminok, makro és mikroelemek. A nyers hús etetésével még annak alapos lemosása után is egyszerűen megfertőzhetjük a cicát Salmonella és Coli baktériumokkkal. Ez egy legyengült immunhiányos állapotban különösen veszélyes lehet.

Én a magam részéről csak akkor gondolkodnék nyers csirkemell adásán, ha a szóbajöhető nem kevés gyógytáp és kiegészítők (pl Calopet paszta, Nutri Plus gél ... sem nyeri el a cica tetszését - és semmi más táplálékot nem fogad el a cica. Még ezesetben is a gondos lemosás után megpróbálnám legalább leforrázás, párolás után felkínálni.

jelige: Lefti
2016-09-05
Tiszteletem babéziás a kutyusunk 3 szor visszaesett megkapta a vért de nem lett sokkal jobban még 3 napig kap antibiotikumot (az elsőnél remegett) és ha nem segit elkell altatni. Van e valami lehetőség doktorúr szerint hogy megmenthető lenne. Most jókedvű eszeget is.....

Előfordulhat, hpgy már meg is mentették .... én is ezt remélem Önökkel együtt.

Leveléből számomra úgy tűnik, hogy a kutya intenzív kezelés alatt áll. A vérátömlesztés és antibiotikumos kezelés mellett nyilván megkapta a babéziák elleni kétszeri imizol kezelést, talán egyéb tüneti/támogató kezelést is a kutya, és nincs kétségem afelől, hogy a vérparamétereit is ellenőrzik. Ha már nem kimutathatóak a babéziák a kenetben, javulnak a hematológiai-, máj- és veseparaméterei a kutyának - úgy joggal reménykednek a gyógyulásban.

Továbi kitartást és sok sikert kívánok a küzdelemhez.

jelige: Alex
2016-09-03
9 éves németjuhász kutyánk egyik napról a másikra nem emeli rendesen a kt hátsó lábát, gyakran kifordul alóla a fara. A röntgen felvételek alapján ép a csípőizülete.

Nagyon ritka, ha egy 9 éves német juhász kannak ép a csípőízülete ....

Ha ez így van, akkor nagy a valószínűsége, hogy gerinc elváltozásról , esteleg medenceüregi betegségről van szó. Ha találgatni kellene, akkor a talán a gerinc degeneratív betegségei (discospondylitis, cauda equina) illetve a prosztata megnagyobbodással járó betegségek lehetnek a leggyakoribb egyéb okok, amik hátulsó testfél gyengeséget, fájdalma tokozhatnak.

Mindezeket további vizsgálatokkal lehet megerősíteni, vagy kizárni - majd ezután remélhetőleg orvosolni.

jelige: efendi
2016-09-03
Tisztelt Dr. Úr/DR Nő! Kérdeztem már önöktől efendi jelige alatt 2016 08.30-án,újabb kérdésem az lenne hogy az állatorvos vért vett a kutyától aminek 1 hét múlva lesz eredménye,és írt fel 3 féle gyógyszert, szív-bőrférgesség gyanújával, a gyógyszerek nevei quamatel,zyllt,prednisolon, tabletták, elolvasva a tájékoztatóit nem jöttem rá mi köze is van a fent említett betegségre. Válaszukat előre is megköszönöm!!! sajnos akihez vittük nem volt túl bőbeszédű, hogy bármi kérdésünkre válaszolt volna!

A felírt gyógyszerek egyike sem fogja kezelni a bőrférgeket - a jelenlegi ún tüneti kezelés, amitől a gyulladás és irritáció  csökkenését várhatják.

Az én bőbeszédűségemet is kizárólag a bizonytalanság okozza, hiszen a leírt tüneteket számtalan betegség kiválthatja. Mindezek kivizsgálása egy jól felszerelt kisállat klinikán is sokféle vizsgálattal lehetséges. Ha lennének adatok a fizikális vizsgálatokról, vérvizsgálatokról, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokról (képalkotók, citológia ...) űgy lehetne kicsit pontosabban fogalmazni.

jelige: Haspók
2016-09-03
Tisztelt Doktor Úr, Kiskutyámnál az imént vettem észre játék közben, hogy hasa kemény, puffadt, nyomásra rendkívül érzékeny, pedig szinte csak 2 ujjal értem hozzá az ivarszerve, ha szemből nézzük akkor bal oldalán. Hangosat nyikkant szegény kutyus. Mostanában kisebb fogyókúrára van fogva, enyhén elhízott. Így nem sok kutyakonzervet kap, ennek ellenére az eddig mindig ájulásig evő kutya a 6.-7. falat után nem kért többet az elmúlt 2 napban. Kedvében, lelkesedésében nem inaktív, de puffadt hasa aggaszt. Természetesen péntek délután már itt vidéken nem tudom hol megvizsgáltatni. Székletét az udvaron napok óta nem láttam, lehetséges hogy székrekedése van. Ártana neki esetleg egy kis hashajtó?! Válaszát előre is köszönöm szépen! Üdv. Márta.

A hashajtót csak akkor alkalmaznám, ha rendszeresen próbálkozik a kutya az ürítéssel, de ez nem jár sikerrel.

A hasi terime növekedését sajnos sok minden okozhatja. Idegentest, gyomor/bélcsavarodás, bélbetüremkedés mellett hasüregi/medencei terimék, akár tumor is, de a máj, vagy a szív  rendellenes működése is okozhat hasonló tüneteket. A hasfal  (pénisz?) fájdalmassága is aggályos.

Ha a kutya általános állapota kielégítő, azaz eszik/iszik és lesz vizelet illetve bélsár ürítés, akkor talán meg lehet várni a hétfőt a részletes állatorvosi vizsgálatokkal. Ha a felsoroltak közül akár csak egy is hibádzik, akkor véleményem szerint fel kell keresni egy ügyeletes, nyitva tartó állatklinikát.

jelige: Sziámi
2016-09-03
Kedves Doktor Úr, Doktor Nő, A cica 28 hónapos, ivartalanított, lakásban tartott, más állatokkal nem érintkező nőstény sziámi. 2016 március óta kb. havonta jelentkező vakarózás, apró sebek ejtése ennek következtében, a fejen, a fül körüli részen a szemhéj felett. A sebek rendszerint szépen gyógyultak, majd időszakonként újra jelentkeztek. Egy alkalommal a jobb felső szemhéj is bedagadt. A tünetek egyre gyakrabban jelentkeznek, és már a hátsó lábak térdein, a combok ülőrész felöli oldalán is jelentkeznek több négyzetcentinyi területen. Továbbá a testen (háton és a mellrészen is) apró, különálló sebek is találhatóak elszórtan. Állatorvosnál jártunk, véleménye szerint nem ételallergia, ennek ellenére egy hónapon keresztül a real nature "bio" tápját kapta (előtte royal c. indoor, exigent, siamese száraz tápokat, rc. intense beauty es sterilized nedves tápjait és vizes tonhal konzervet kapott), majd miután hazautaztunk (külföldön élünk) váltottunk a royal canine hyppoallergenic (újabb álatorvosi tanácsra) tápjára, amit már 3 hete eszik a macska, de a vakarózás és sebesedés (a vakart területeken szőrhullás) továbbra is elég intenzív. Hazautazásunk előtt féreghajtva és orvosi kontrollon volt a macska, ahol nem állapítottak meg semmi rendelleneset. Jó kedvű, jó étvágyú, viselkedésében nem változott. Az utazási stressz kizárható, a tünetek jóval előtte kezdődtek. Köszönöm szépen a válaszát, Üdv, Aniko Biro

Leírásából úgy érzem, hogy a táplálék allergia esetét ki lehet zárni a bőrtünetek lehetséges okai közül. Sajnos marad még ezen kívül is jónéhány lehetséges allergiás ok (pollen-, kontakt-...) de egy sereg egyéb primer bőrbetegség, esetleg egyéb pl endokrin, belgyógyászati betegség is.

Részletes klinikai vizsgálatokkal lehet szűkíteni a kört, de nem kizárt, hogy bőrgyógyászati, vagy endokrinológiai szakrendelés felkeresésére is szükség lesz.  Előfordulhat, hogy bőrkaparék-, vagy esteleg bőrkimetszés szövettani vizsgálata adja meg a választ.

jelige: Cica hanyas
2016-09-03
Tisztelt dr úr,no. Nekem van egy Brit rovidszőrü 4,5 honapos kandurkam. Teljes benti.2 napha ki hanyta a kajat mert tul sokat evett. A kerdesrm túl eheti magat a cica? Mert csak akkor hany.koszonom

A heveny gyomor megterhelés is okozhat hányást macskánál, kutyánál, embernél is .... és ezen kívül sok egyéb betegség is állhat a hányás hátterében ill. hajlamosíthatja hányásra az egyedet.

Egy csak lakásban tartott cica esetében is fontos a rendszeres parazitamentesítés és program szerinti védőoltások beadás.

http://kisallatbudafok.hu/macskagazdaknak

jelige: félig ivartalanítva :)
2016-09-03
Tisztelt Dr Úr/Nő ! Másfél éves kutyámat a napokban ivartalanitattam. Sajnos csak műtét közben derült ki,hogy csak egyik heréje szállt, így csak az az egy lett egyenlőre eltávolítva.Közben utánajártam,hogy mindenképp el kell távolítani a hasüregben lévőt is,egészségügyi okokból. A kérdésem az,hogy a maradék rejtett heréje ivaros e? Ezután is menni fog e szukák után?Így is várható e a hormonális változás ami az ivartalanítással együtt jár? Előre is köszönöm válaszát;Martina

Bizony sajnos egyetlen  hasüregi-, vagy lágyéki helyeződésű rejtett herével is ivaros a kan, azaz képes párosodni, sőt képes megtermékenyíteni is a tüzelő szukákat. A viselkedésük is kanra jellemző ezeknek az egyedeknek, és ami talán a legnagyobb baj az az, hogy a rejtetten helyeződő here 5 éves kor felett nagy valószínűséggel elrákosodik.

Mindezek miatt a rejtetten helyeződő here tervezett műtéti eltávolítása is ajánlott.

jelige: Szofo
2016-09-03
Szofi egy 2 és fél éves normál méretű yorkshire terrier szegénykémnek megy a hasa de ilyenkor folyton folyik a feneke mintha nem tudna visszatartani de ez a normal szeklettel is előfordult hogy egy kis bogyó kipottyan. Viszont most iszonyat büdös váladék folyékony valami is társult hozzá. Mi lehet az oka?

Még az is lehet, hogy a hasmenés mellett a bűzmirigyek is gyulladtak - de ha nincs ivartalanítva a fiatal szuka, én innen a gennyes méhgyulladást sem tudom kizárni.

Részletes állatorvosi vizsgálatok segíthetnek megtalálni a tünetek okát- és ha ez megtörtént, akkor remélhetőleg gyorsan sikerül meggyógyítani Szofo-t.

jelige: Alfi
2016-09-03
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 4 èves angol bulldogunk. Sajnos be vannak gyulladva a ràncai ès a mancsai is. Többször jàrtunk vele àllatorvosnàl, de semmi nem hasznàlt. Most szteroidok kap, Medrolt, 4mg-t naponta. Ettől sokat javult a làba, de sokkal nehezebben veszi a levegőt, ha liheg. Lehet ez a Medroltól? Baràtok tanàcsoltàk, hogy adjunk neki Theospirexet. Érdemes próbàlkozni vele? Vàlaszàt előre is köszönöm!

Nem világos számomra, hogy a sok állatorvoshoz járás során volt-e lehetőség részletes vizsgálatokra, és kiderült-e, hogy mi okozza a leírt bőrtüneteket. A ráncok mélyén vissza-visszatérő gyulladás lehet önálló bőrbetegség, amit időről-időre helyi kezelésekkellehet szinten tartani - vagy végleges megoldást hozhat a bőrredők sebészeti "kisimítása", plasztikai műtétje. A lábvégek gyulladása nem kizárt, hogy allergiás eredetű, de ennek is több oka lehet pl táplálékallergia, pollenallergia, környezeti/kontakt allergiák ....

Nem gondolom, hogy a barátok tanácsait kellene követni, sokkal inkább érdemes lenne alaposan kivizsgáltatni a kutyát, hogy kiderülhessen a tünetek oka és eredményes oki kezeléssel lehessen segíteni rajta.

jelige: Picúr
2016-09-03
Tisztelt Doktor Úr! Egy 4 hetes 3 napos kiscica miatt fordulok önhöz, aki keveset eszik, az anyja nem gondozta így tápszeres pótlásra szorul, nagyon bágyadt, egész nap alig, az orra időnként váladékos, vizelni tud, széklete azonban nincs,két napja a súlya 126 gramm volt, testvérei mind koruknak megfelelően fejlődnek kis súlyeltérés ott is megfigyelhető, de más probléma nincs velük. Az állatpatikában járva azt tanácsolták próbáljam meg elsősorban a féreghajtó adását hátha férgesség okozza a problémát. kérdésem hogy mit tehetnék még a javulása érdekében? már gondolkodtam rajta hogy adható e neki Jolovit amit a nyuszijaim kapnak. Tisztelettel: Picúr

Elsőként nem a patikában érdemes érdeklődni, de sokkal inkább állatorvosa véleményét kellene kikérni. Egy 4 hetes kölyök macska szerencsésebb esetben már a 2. féreghajtását "szenvedi el", könnyen lehet, hogy ez is okozza a problémát.

Ha az anyaállat nem oltott, akkor a tünetek alapján elképzelhető, hogy a paraziták mellett esetleg vírusos fertőzés is áll a háttérben, ami komolyabb kezelést is igényelhet. Hagyja a Jolovit oldatot, inkább mielőbb keresse fel állatorvosát.

http://kisallatbudafok.hu/macskagazdaknak

jelige: Bernipásztor
2016-09-03
A kutyám egy napja nem eszik. Csak folyton iszik. Ma azt mondta az orvos valami tüdőrendellenességről van szó. És most vízben van a szíve. Szegény nem jut elég oxigénhez. Ezért veszi a szàján a levegöt. És szörcsög kiskorátol. Az orvos most vízhajtó, injekciókat ad neki. Azt mondta, ha javul áttérhetünk az élete végéig tabletta szedésre. De ha nem akkor a legroszabbra.... A kutya most jobban van a 2 injekciótól, de nem eszik, csak iszik. És nem tud lefeküdni. Csak àll egésznap, mac leül. Doktornő mit javasol? Vigyük el egy màsik orvoshoz? Illetve, mit csináljak, hogy egyen szegénykém? Nagyon aggódunk.

A súlyosfokú  légzőszervi-, keringési tünetek okát részletes vizsgálatokkal lehet felderíteni. A fizikális vizsgálatok mellett biztosan szükség lehet laborviszgálatokra, és egyéb kiegészítő vizsgálatokraa (képalkotók, esetleg EKG...) is.

Ha sikerül pontosabb diagnózisra jutni, azaz kiderülhet, hogy valóban légzőszervi eredetű, netán szíveredetű, vagy esetleg daganatos megbetegedésről és ennek mennyire előrehaladott állapotáról van szó, akkor lehet az esélyeket jobban megítélni és a megoldásokról beszélni.

Nem biztos, hogy másik állatorvos lesz a megoldás, de bárkinek vizsgálatokra van szüksége ahhoz, hogy felismerje a betegséget és esélye legyen a gyógyításra.

jelige: Adėl
2016-09-02
Tisztelt Dr Úr/Dr Nő!Szeretnėm megkėrdezni,hogy a leukôzisos cica utån,meddig ėl a virus!!Alapos,hypòs fertőtlenitės,tånyėrok Kidobåsa,fekvőhely,alomtålca tőmėny hypozåsa takarôk megsemmisìtėse elėg a fertőtlenitėsre!?Mekkora az esėly,hogy ùj cica elkapja a vìrust!!Mielőbbi vålaszåt köszönöm!Adėl

A leírt takarítás és alapos fertőtlenítás után 1-2 hét kivárás a legtöbb esetben elegendő az újabb cica fertőződésének megakadályozására.

Fontos az is, hogy az új jövevény alaposan parazitamentesített és vakcinázott legyen.

jelige: Kiscicám
2016-09-02
Üdvözlöm! Van egy 2 éves ivartalanított, FeLV fertőzött kandúrom.Testszerte több megnagyobbodott nyirokcsomó van rajta. Kb. 2 hete szorulása volt 1-2 napig, majd heves, vízszerű hasmenése, erre állatorvos Stomargylt adott, illetve itthon adtam én is. Átmeneti javulás után újra hasmenés jött, erre Endiát kapott, ami nagyon nem volt jó, újra orvos, most Diarsanyl-t kap.Jelenleg az étvágya nagyon gyenge,kedvetlen, gubbaszt.Láza nincs. A kérdésem, hogy Ön szerint ez a hasmenés a FeLV miatt van és gyógyíthatalan, vagy esetleg valamilyen fertőzés, baktérium okozza és van még remény? Ezt még nem kérdeztem meg a mi álatorvosunktól. Köszöm válaszát.

A leukózissal fertőzött macskák időszakos hasmneése lehet a vírusos betegség közvetlen és közvetett következménye is. A hasmneés tüneti kezelése azonban szükséges és várhatóan enyhíti, szerencsés esetben meg is oldhatja a panaszokat.

Fontos lenne annak eldöntése is, hogy a vírusfertőzött cicában kialakult-e a lymfómás (dahganatos) megbetegedés. Ennek kezelése is lehetséges gyógyzserekkel.

jelige: Süti
2016-09-02
tisztelt Balogh doktorúr! nyolc éves Yorki kutyusom nyakában fájdalmas csomót találtunk, a gyógyszeres kezelésre nem reagált ezért ki lett műtve a csomó, a szövettan faggyúmirigy carcinomat állapított meg (a nyirokerekben disszfmináltan tumor embólusok, a bőrben a tumor területén gyulladás) csináltattunk egy mellkas röntgent, ami tiszta volt! egyenlőre nem szteroidos gyulladás csökkentőt kap és Dmguardot! azt szeretném kérdezni hogy milyen esélye van a kutyusnak milyen lefolyú rák ez, és hogy kemo nélkül mire számíthatunk! előre is köszönöm válaszát!

A leírt esetben benn evan az is, hogy állatorvosa egyszer és mindenkorra már megoldotta az esetet - és a Süti teljesen tumormentes.

Nagyon fontos lenne tudni, hogy a régióban vannak-e megnagyobbodott nyirokcsomók (nyaki, mellkas bejárati) és a további kontrol vizsgálatok eredménye is meghatározó.

A műtét után 8-10 héttel elvégzett egésztest 3D vizsgálat már nagy biztonsággal képes lenne annak eldöntésére, hogy a Süti gyógyult-e, vagy szüksége van tovébbi kezelésre pl.:  újabb operáció, vagy gyógyszeres kezelés, vagy egyéb helyi kezelésekre.

jelige: Ėva
2016-09-02
Tisztelt Dr Nô!Szeretnėm megkėrdezni,hogy mit ehet,ės milyen szåraztåpot ehet egy Felves cica!Nyers hùst/csirkemellet/nyers måjat ehet e!Napi 10 csepp DMGUARD kap reggelente!Mit vegyek Neki immunerôsitôt mėg!!Vålaszåt kôszônôm:Tisztelettel:Ėva

A legokosabb lenne állatorvosával megbezsélni az etetést (is).

Nagyon nem mindegy, hogy az 1-5 éves nőstény macska ivartalanított-e, milyen a kondíciója, az alabetegségéből következően milyenek a máj- és vese paraméterei illetve nincs-e esteleg egyéb (társ) betegsége.

Állatorvosa mindezen adatoknak birtokában sokkal okosabb választ adhat.

jelige: Nyugott
2016-09-02
2 hetes kiscicákra van-e valamilyen bolhaírtó vagy lehet e egyáltalán bolhairtót használni

A Frontline spray-t már lehet használni - és az első féreghajtásnak is itt az ideje!

http://kisallatbudafok.hu/allateledel-felszereles-2/kullancsellenes-szerek-osszehasonlitas/macskaknak

<< <  15 / 483 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.01.01
Budafokon talált kutyus telefonszámmal: 06 20 932 4505 https://www.facebook.com/trixi.szabo/posts/1710261915666522
2016.11.28
Augusztus közepén született nagyon játékos, eleven, kézhez szokott, dorombolós kiscicák keresik új örökbefogadó gazdijukat, féreghajtva, bolhátlanítva. Érdeklődni lehet: +36-30-2530158
2016.10.29
Napok óta kétségbeesetten szaladgál ez a fekete kutyus, a Vöröskereszt utcán, a Nagytétényi úton. Hívásra nem jön oda, nagyon félős, ezért nem lehet róla jobb képet csinálni. Egyre rosszabb állapotban van szegény. Nem hiányzik valakinek?