Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Bélgyulladás
2015-04-09
Üdvözlöm! 4 hónapos Mopsz és Bolognese kiskutyámat kb egy hete bélgyulladással kezelik. (Minden oltását rendesen megkapta). Amikor kivittem a helyi állatorvoshoz (mert ritkán hányt de a kedve nem volt rossz) arra gyanakodott, hogy egyoldalú az etetése és ez miatt hányogat, pont akkor kapta meg a kombinált oltását. Az állapota romlani kezdett, nem evett, hányt. Visszavittem és bél gyulladásra gyanakodtak. Pénteken(04.03.án) megműtötték, mert nem volt széklete és az étel, amit nagy nehezen elfogyaszott, egészben vissza jött. Röntgen alapjan döntöttek igy, mert a belei nem mozogtak. Azóta jobban van, eszik de sokat válogat, iszik is, de csak fecskendőből. Azóta nem volt hányás és széklete is volt, ami formáltabb volt. Műtét után 2 nappal levettek tőle vért, ami arra utalt hogy a veseparaméterek emelkedettek, vese elégtelenségre gyanakodnak, vizelet mintát is vizsgáltak, ami arra utalt hogy nincs semmi problémája. Érdeklődnék, hogy esetleg mivel kínáljam a kutyusom? Husit elutasítja, szárazat beáztattam, azt se kéri, egy kis májkrémet szivesen evett. Nagyon lefogyott, sokat alszik, félek hogy túl gyenge a felépüléshez, tegnap az állatorvosnál már morgott, remélem ez egy jel arra hogy minél hamarabb felépül.

Kedves Gazdi!

Sajnálom, hogy ilyen fiatal kiskutyával már ennyi bajon vannak túl, de örülök, hogy a kollégáknak sikerült megmenteniük, és gyors döntés alapján megoperálni.

Ha a vesearaméterek emelkedettek, az lehet a bélelzáródás, a keringés időleges romlásának is a következménye, aminek rendbejöttéhez idő, kell és olykor infúziós kezelés is. főleg, hogyha még bágyadt, nem állt vissza az étvágya. Mi ilyenkor a Royal canin "Recovery" konzerv tápját szoktuk ajánlani, amely ízletes, tápláló és teljeen pepes, akár fecskendőből is etethető. A táplálásban legjobb lenne állatorvosai tanácsát kérni, hiszen nem volt olyan régen aza műtét.

jelige: fül és bűzmirigy
2015-04-09
Üdvözlöm. 5 hónapos törpe tacskóm 2 napja erősen elkezdte rázni a füleit. Az otoszkóp csak enyhe barnás-feketés homokszerű törmeléket mutatott a fülek mélyén. Néha a fenekéhez is kapott, ezért megnézte a doktorom a bűzmirigyét is, és az tele volt csúnya, büdös váladékkal. Ő sem gondolta, hogy ilyen fiatalon lehet már bűzmirigygyulladás. Ez tényleg ritka? Most még nem kapott rá szteroidot, mert fiatal. Valamit mondott a doki, de nem értettem: mi köze a fülének a bűzmirigyhez? Ez akkor allergia? Ilyen fiatalon hogy lehet már allergiás, ahhoz nem erős immunrendszer kell? A fülét nem kezeltük egyelőre. Köszönettel

Kedves Gazdi!
Az a tapasztalat, hogy allergiás kutyáknál igen gyakori mind a bűzmirigy, mind a külső hallójárat gyulladása. A patomechanizmus, vagyis, hogy pontosan miért is van ez így, még nem teljesen ismert. Valóban nem tipikus, hogy ilyen fiatalon allergiás tünetekkel küzdjön egy állat.

Az "erős" immunredszer kifejezést az én értelmezésemben akkor használják, ha egy szervezet igen ellenálló a betegségekkel szemben. Allergiánál nem erős, vagy gyenge, egyszerűen csak hibásan, tévesen működik, mert olyankor is "vészriadót fúj", mikor nem kéne, és ellenségesnek tekint különböző ártalmatlan anyagokat, mint a bolhanyál, vagy a virágporok, esetleg emberek hámsejtjei, egyes táplálék összetevők, fehérjék, stb.

Legfontosabb most a tünetek kezelése, esetleg mintavétel a fülből, hogy kiderüljön van-e például fülrüh benne, kell-e gyógyszeres fülcsepp, a bűzmirigy tisztítása, átmosása. A táplálékát is érdemes lenne átbeszélni, a minél kevesebb adalék, színezékkel dúsított tápok, szakszerűen összeállított házikoszt, a parazita mentesítés sokat segíthet az állapotán.

Ha a mostani tüneteket sikerül  enyhíteni, és tünetmentes lesz a kutya, akkor talán reménykedhetünk, hogy nem térnek vissza a tünetek. Ha mégis, akkor kezdődhet az allergológiai kivizsgálás, az eliminációs diéta, esetleg vérteszt, stb. Remélem erre nem lesz már szükség!

jelige: Zsebi yorki
2015-04-08
Kedves Doktorúr! Van egy 9 éves yorkshire terrier kiskutyám, kb 1kg és szombaton ellopot a nagy kutyától egy kis csont darabot. Ezt mohón lenyelte és ahogy lenyelte szétcsúsztak a lábai, fuldoklott de lement! Viszont azóta nem tud enni, mindent visszahány ahogy lenyeli jön is vissza! Vizet tud inni! Viszont tüzel is és nem tudom mivel van összefüggésben a hányás! Ebben szeretném tanácsát kérni! Itt ahol lakunk falun elvittem állatorvoshoz de sajnos azt mondta nem tudja megvizsgálni a kutyámat! Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Ha a csont lenyelése óta minden szilárd táplálékot visszahány a kutya, akkor nem hiszem, hogy a tüzeléssel van összefüggésben az állapota, sokkal inkább a csonttal, ami megülhetett a gyomrában, egyfolytában irritálva azt. Még a gyomorban elfér, de ha esetleg emésztetlenül továbbítódik a belekbe, akkor ott még ennél is súlyosabb, életveszélyes állapotot, a belek elzáródását, vagyis ileust tud okozni. Minél hamarabb olyan állatorvosi rendelőbe kellene eljuttatni a kutyát, ahol meg tudják röntgenezni, esetleg endoszkópozni, hogy kiderüljön, ott van-e a gyomorban a csont, és ha úgy ítélik meg, akkor megkíséreljék azt akár a nyelőcsövön, akár gyomormetszésen át eltávolítani, mielőtt nagyobb gondot okoz!

jelige: kiltix
2015-04-08
Üdv! Olvasgattam a kutyák bolha és kullancs elleni készítmények összefoglaló táblázatát. Szeretném megkérdezni, hogy a kiltix nyakörv a már meglévő bolhák ellen is hatásos, vagy csak megelőzésre van, köszönöm a válaszát.

Kedves Gazdi!

A használati utasítása szerint a Kiltix nyakörv bolhásság megelőzésére és kezelésére alkalmazható, 24 óra alatt fejti ki hatását, tehát ennyi idő alatt kezdenek pudztulni a bolhák. Súlyos bolhásságnál mi egyidejűleg a cseppentős, úgynevezett spot-on készítményt is ajánlani legalább 1-2 hónapig, hogy több fronton is ritkítsuk a számukat. Ilyenkor az összes állatot egyszerre kel lkezelni és fontos környezet alaposa takarítása is: fekvőhelyek, pokrócok, kutyaház stb. mind-mind remek búvóhelyek a bolhák előalakjainak, petéiknek, amelyek lepotyogva fertőzőképesek maradnak egészen sokáig.

Honlapunkon talál kullancs és bolhaelleni szerekről egy összefoglalót, ha IDE KATTINT!

jelige: leila
2015-04-08
Tisztelt Doktor Úr!Német juhász kutyám már 2-3 hónapja vakarózik szüntelenül. Vettem neki spot-on készítményt már 3 x is, bőrtápláló vitamint is kapott. A füle belül piros és meleg, mancsait, farok tőnél nyalogatja, valamint vakarózik. Szerencsére varasodás nincs rajta, mert kamillával átmosom minden nap, kicsit nyugtatja a bőrét. Helyi Állatorvosnak fogalma sincs, annyit mondott, h ad szteroid injekciót neki, aztán majd meglátjuk. Lehet, hog allergia. Még nem mertem beadatni neki, mert közben a másik két kutyusom is elkezdte ugyanezt csinálni, nekik is spot on, stb., ugyanaz a sorrend. Nincs javulás. Libafejet kapnak általában naponta, száraztápot már hónapok óta nem, mivel nem tudom megvenni a drága tápokat, az olcsót meg nem akartam adni, hátha az okozza. Viszont azért abban kételkednék, h ha ételallergia, akkor hogy-hogy mind a három kutyán egyszerre jött elő? Allergia vizsgálatra sincs pénzem, egyedül élek. Már gyulladáscsökkentő gyógyszert is adtam neki, igaz, csak három napig, de semmi javulás nem volt. Teljesen tanácstalan vagyok, állatorvos nem ér semmit, nem is tudott segíteni, sem tanácsot adni. Nem vet fel a pénz, így a drága tápok próbálkozásait sem igazán tudnám megtenni. Bűzmirigyre gondoltam, de nem szánkáznak a fenekükön a kutyusok. Előre is köszönöm a segítségét!

Kedves gazdi!

Szerintem jól kezdte, a legelső egy olyan, jóminőségű spot-on, amely biztosan elpusztítja a bolhákat és a lehető legtöbb parazitát elpusztítja, ezzel mindhárom kutyát kezelni kellene. Legjobb lenne bőrkaparék mintát venni, mert abból kiderülne hogy van-e olyan parazita (pl. rühatka, ragadozóatka, tetű) amely ezt a viszketést okozhatja.

A faroktő, mancsok nyalogatása, a kipirult, meleg fülkagyló valóban elsősorban allergiás tüneteknek tűnnek, de igaza van, valóban nem valószínű, hogy mindhárom állat egyszerre jön elő, kivéve, ha rokonok, mert az allergiás hajlam öröklődik. Mindezek mellett a meleg idő, egy pár bolhacsípés is súlyosbíthat egy meglévő allergiás hajlamot. A környék kóbormacskái is behozhatták a bolhákat. lyenkor fontos a 4-6 hónapig tartó folyamatos bolha elleni kezelés, mert a környezetben a bolhapeték akár  fél évig is fertőzőképesek maradni, és ezeket nem pusztítják el a bolhaellenes szerek.

A speciális, úgynevezett eliminációs diétához nem feltétlenül kellenek méregdrága gyári tápok- elég a mostani fehérjeforrást, a libafejet lecserélni, mondjuk nyúlra, vagy bárányra, hozzá szénhidrátnak célszerű a főtt rizst választani, elhagyni a tésztaféléket, a tejtermékeket, illetve bármi egyebet, amit ennének.

Sajnos súlyos viszketegségnél néha szükség van legalább egy egyszeri szteroid kezelésre, hogy megállítsa az ördögi kört:  viszketés-vakarás-felülfertőződés- még erősebb viszketés-vakarás, stb. Mi is igyekszünk a szteroidok használatát elkerülni, de ha csak egyszer kell alkalmazni és nem mondjuk minden 3 hónapban, akkor a mellékhatások is sokkal kevésbé jelentkeznek.

Jó hatású, ha a hosszú szőrt lenyírják az érintett területeken, így könnyebb is a kezelés.

Remélem sikerül kikezelni a kutyákat!

 

jelige: mitől vakarózik?
2015-04-08
4 éves cicám hát-ágyéki tájékon 3 napja nagyon vakarózik, pörkös lett, és kihullt a szőre. A dokim bolhát nem talált, bűzmirigye rendben volt. Advocate cseppet tett rá, lehet,hogy rüh- vagy szőrtüszőatka okozza szerinte. A rühösség nem főként a fejen szokott lenni? Azt nem vakarja, sem a fülét. Kapott még rá Newcharm gélt is. 1 hetet várunk az advocate hatására, utána lép tovább a doki. Atarax-szal folytatná majd a kezelést. Önöknél mi a protokoll? Mivel szokták kezelni helyileg és szisztémásan? Mi okozhatja? Köszönettel: G. Viki

Kedves Gazdi!

Nálunk ilyen esetekben első a bőrkaparék vizsgálat, amely abból áll, hogy az érintett területeken egy szikepengével megkapargatjuk a bőrfelszínt, amíg kiserken a vér, és az így nyert bőr-szőr mintát elküldjük laboratóriumba, ahol parazitákat, gombát, baktériumot keresnek benne, és rezisztencia vizsgálatot végeznek- vagyis megállapítják, hogy milyen hatóanyaggal lehet kezelni az adott kórokozót.

Minden esetben adunk mi is olyan külső parazita irtó szert, mint az Advocate.

Ha kizártunk minden parazitát, amely önmagában is okozhat ilyen tüneteket, és kezeltük a sokszor másodlagos fertőzést okozó gombás, bakteriális fertőzést, és ismét visszatér a bőrgyulladás, akkor szoktunk allergiára gyanakodni.

Külsőleg antiszeptikus, illetve bőrnyutató samponokat szoktunk adni, és csak a legszükségesebb esetben alkalmazunk szetroidokat a viszketegség csillapításra. Az Atarax allergiások esetében nálunk is használatban van.

Remélem hamarosan sikerül megtalálni a cica viszketegségének az okát!

jelige: Lili2014
2015-04-09
Tisztelt Doktor nő/ Doktor úr! Kutyusunknak kb 1 hónappal ezelőtt (kicsivel több) hasmenése volt (vízszerű) orvoshoz vittük, kapott Protexin D-ét. Pár napig használt. Utána megint kezdődött a hasmenés. Meg kellet törölni a fenekét akkor vettem észre, hogy véres. Azonnal vittem orvoshoz kapott Enraxil flavour 150 mg tablettát és a Protexin D-ét. Az antibiotikum kb 1 hete elfogyott és megint hasmenése van. Az orvos azt mondta, hogy száraz és alutálkás eledelektől beteg. Hurutos hasmenése van. Főzzünk neki csirkefarhátat, rizst. Naponta kétszer kap enni, előszőr farhátat, utána száraz tápot, mert másodszorra nem fogadja el a csirkefarhátat. Legyen szíves megírni véleményét mitől lehet a hasmenése? Kell-e valamilyen vizsgálat (labor stb)? Mit adjunk neki enni? Köszönöm szépen segítségét!

Kedves Gazdi!
Valóban nagyon hasznos lehet a bélsár vizgsálat és bélsár tenyésztés, amiből kiderülne, hogy van-e féregpete, egysejtű kórokozó, kórosan elszaporodott baktérium a bélsárban. Ha nem találnak semmit, akkor egy általános kivizgsálás is kellene, vérkép, vérlabor, hasi ultrahang, röntgen, kontrasztos röntgen, stb, hátha valamely másik szerv (pl. máj, hasnyálmirigy, vese ) megbetegedése, vagy aa bélrendszer részleges elzáródása, falának megbetegedése, térszűkítő folyamat, stb okozza a hasmenést.

Érdemes lenne addig is jó minőségű, kefejezetten érzékeny bélrendszerű kutyáknak, vagy éppenséggel , táplálékallaregiásoknak való, vagyis hypoallergén tápra váltani, vagy a házikosztot ezzel feldúsítani, mert a táplálék intolerancia, a sok adalék és színezék az olcsóbb gyári tápokban akár kiváltoja, de mindenképpen súlyosbítója lehet a hasmenéses betegségeknek.

jelige: sántít
2015-04-08
Kedves Dr. Nő! 9 éves német juhászom 2 hete sántítani kezdett enyhén a hátsó lábaira, érdekesebben mozog, hátsó lábizmai és a gát-hátsó fenéktájék izmai kissé sorvadtabbak. Kedve jó, rohangál is. Mitől lehet? Lehet-e gyógyítani? A doki szteroid injekciót adott tegnap, ill. phen-pred tablettát és idegrendszeri Neuromultivit-ep filmtablettát is pár napra. Kellett volna-e savcsökkentő gyógyszer is? 9 éves már szép kor német juhásznál? Mik a kilátások? Köszönöm!

Kedves Gazdi!

Ahhoz, hogy a gyógyulási esélyeket lehessen latolgatni, tüneti kezelésen kívül, amit eddig a kollégától kapott, szükség lenne kiegészítő vizsgálatokra: főleg röntgen vizsgálatra, hasi ultrahang vizsgálatra, esetleg CT-re, hogy kiderüljön, hogy porckorong-sérve van, esetlen Cauda Equina Szindrómája, netán gyulladásos, ne adj isten daganatos elváltozás fejlődött ki a hasüregben, vagy a gerinccsigolyák egyikében, stb.

Mi valóban szoktunk felírni gyomorsav gátló (famotidin tartalmú) gyógyszert, ha hosszabb szteroidos, nűvagy nem szteroidos kezelést írunk elő.

Nagyobb testű kutyáknál, mibnt a német juhász a 9 éves kor már idősödőnek számít, sajnos a kor előrehaladtával általában sokasodnak az egészségügyi probémák. Erről többet olvashat ha IDE KATTINT!

jelige: Jenny24
2015-04-08
Tisztelt doktor úr! Három hete fialt a cicánk és már elég öreg (15 éves) eddig nem volt semmi baja, de most úgy érzem lázas. Azt szeretném kérdezni hogy mit tudok tenni esetleg kalmopyrint, algopyrint vagy valami emberi lázcsillapítót adhatok-e neki? Előre is köszönöm

Kedves Gazdi!

Ne adjon neki semmilyen emberi gyógyszert, mert nagyon veszélyes mellékhatásai lehetnek, ráadásul sokkal nagyobb hatóanyag tartalommal rendelkeznek, mint amire egy macskának szüksége lehet és szinte biztos, hogy nem is gyógyítanák meg a cicát. Vannak biztonságosan használható kifejezetten macskáknak való láz- és fájdalocsillapítók, melyek állatpatikában kaphatóak.   Előfordulhat, hogy emlő vagy méhgyulladása van, de bármilyen fertőző betegség is fellobbanhat az elléstől, ezért minél előbb állatorvoshoz kellene juttatni.

jelige: Furcsa hang
2015-04-08
A kutyám tegnap este óta furcsa "röfögő" hangot hallat, nem folyamatosan, etetés óta gyakrabban. Az orvos sem tudott semmit mondani, csak annyit, hogy nincs tüdő baja és nem a pocakjából jön. Mitől lehet ez? A választ előre is nagyon köszönöm.

Kedves Gazdi!

Ha állatorvos kollégám szerint nem a tüdőből és nem a gyomor felől jön a furcsa hang, akkor a szájüreget, a lágyszájpadlást, a gégét, esetleg a légcsövet, a nyelőcsövet kellene alaposan megvizsgálni, hogy kiderüljön, honnan ered a röfögés. Ezek egyrésze ébren, más része csak altatásban, szükség és lehetőség szerint endoszkóp, röntgen, CT segítségével vizsgálhatóak.

jelige: Vak a kiscica?
2015-04-08
Tisztelt doktor Úr! 2 hetes kiscicámért aggódom, 8.napon szépen rendre kinyilt a kiscicám szeme, és azt tapasztaltam pár napja, hogy nyitott szemmel alszik, a testvérei követik a szemükkel a mozgást, ő viszont csak bambán "néz", a hangokra figyel, de nem észleli a mozgást a kis szemével, ön szerint tarthatok attól hogy ténylegesen vak? Válaszát előre is köszönöm.
Kedves Gazdi!
Sajnos kiscicáknál is előfordul a veleszületett vakság, amely vagy a szem, vagy a szem beidegzése, a látóideg sérülése, rendellenes fejlődése miatt alakul ki. Állatorvosi vizsgálatkor alaposan átvizsgáljuk a szemet, a látással összefüggő reflexeket, de szemészeti szakrendelésen a cica szemfenekét is tudják vizsgálni.
jelige: 3 évente elég?
2015-04-08
Macskák esetén is az útlevél csak akkor érvényes, ha évente kap veszettség oltást, vagy elég ha 3 évente kap Rabisint, mert az 3 évig jó macska veszettség ellen? Norvégiába szeretném vinni az 5 hónapos cicámat, neki is 6 hó múlva ismétlő oltást kell kapnia mint kutyáknál? Köszönöm szépen!

Kedves Gazdi!

Legjobb lenne a Norvég nagykövetségen is érdeklődni beutazás előtt, nehogy ott érje Önöket a kellemetlen meglepetés. Én azt találtam, hogy minden vakcina az adott országban érvényes használati  utasítás szerint használandó: jelen esetben a Rabisin vakcina 3 évente, egyetlen vakcinával a 4. illetve 11. héten, attól függően, hogy az anyamacska be volt-e oltva. Ha igen, akkor a 11. héten, ha nem, akkor már a 4. héten oltható a kiscica.

Az első vakcina után 1-3 évvel esedékes az emlékeztető oltás, tehát nem szükséges még egy emlékeztető az első életévben.

A veszettsége elleni oltásról bővebben olvashat még ITT. Az állatútlevélről ITT.

jelige: fülpiszok?!
2015-04-07
Tisztelt Doktor Úr! A lassan 10 hónapos macskám füle mióta nálam van folyton koszos. Először atka volt, de akkor kaptam rá atkaölőt, antibiotikumot és a nyakára csepegtethetős "mindenírót". De három hét múlva visszajött. Már több Suloran kúrán is túl vagyunk. Két orvos is látta, azt mondták, hogy a macskám fülével nincs semmi baj, csak koszos... De ennyire?! A cica benti, nem jár ki, minden oltását megkapta és tényleg prémium tápot adok neki, amiket már cseréltem, mert felmerült az allergia is. Mit tanácsol? Köszönöm, Elek Krisztina

Kedves Gazdi!
Legjobb lenne a cica füléből mintát venni- azt mikroszkóp alatt megnézni, sőt, akár laboratóriumba küldeni tenyésztéses vizsgálatra, hogy kiderüljön, mi él vagy nem él benne.

A fülatkák egyébként 3 hétig élnek, majd ilyenkor kel ki az új generáció, akik még peteként túlélték a kezelést, ezért is fontos 3 hét múlva megismételni a kezelést.

jelige: AktilDuo, nyakörv
2015-04-08
Üdvözlöm! Lenne kettő gyors kérdésem. Kutyámnak az orvosa egy vizeletvétel eredményére hivatkozva (amiben volt nitrit, fehérje és "sok baktérium") felírt naponta 2 x 1,5 AktilDuo-t, ön szerint ez nem túl sok egy 35-36kg-os kutyának? Ez egy humán készítmény és a betegtájékoztatón külön megemlítik, hogy 40kg alatti gyermekeknek nem ajánlott, csak a szuszpenziós változata a gyógyszernek, ön mit gondol? Másik kérdésem, hogy a több hónapon keresztül védelmet nyújtó bolha/kullancsnyakörvek közül melyiket javasolná egy májproblémás kutyának? Kiltix, scalibor, esetleg egyéb?

Kedves Gazdi!

Az amoxicillin-klavulánsav nevű antibiotikum a hatóanyaga az Aktil Duo nevű gyógyszernek, amelyet mind az ember, mind az állatgyógyászatban széleskörűen használnak. Adagja változó- a hatás helyétől függ. A húgyutakba nehéz eljuttatni és megfelelő koncentrációt elérni, gondolom ezért is válsztott állatorvosa egy magasabb adagot.

Májproblémás kutyának mindenképpen olyan bolha-kullancs elleni készítményt ajánlanék, amely nem jt be a szervezetbe, csaka bőr felszínén fejti ki a hatását: nyakörvek, spot-onok széles választékát találja állatpatikákban.

jelige: Segítsen
2015-04-07
Jónapot! 3 apro kérdésem lenne. Az egyik az hogy mennyi idős kortol lehet fiu csivavákat fedeztetésre ajánlani? A másik hogy a 7 honapos csivavám bal füle hegye egyik naprol a másikra hátra fele hajlik, ez normális vagy mitöl lehet? Az utolsó pedig hogy zsömle szinű kutyusom háta közepén egészen a faroktövéig fekete lett a szőrzete? ennek mi lehet az oka? előre is köszönöm a válaszát

Kedves Gazdi!

A chivava tenyésztés igen idő és pénz-igényes hobbi, ha jól akarja csinálni az ember. Ők a legkisebb kutyafajta, sok a gond az elléseknél, igen gyakran ér véget császármetszéssel a történet, ami nem csak az anyakutyát, de a gazdi pénztárcáját is megterheli, nem beszélve az ébren töltött éjszakákról, a kiskutyák esetleges kézzel neveléséről, stb.

Mindazonáltal nagy örömöt is jelent.

A kan csivavákat 1 éves kor előtt nem tanácsos tenyésztésbe venni, mert még nem megfelelő a sperma minőség. 5 éves korukig szokták tenyészteni, mert ilyenkorra romlani kezd a sperma minősége, és kisebb az esély a nőstény vemhesülésére. Lehetnek egyedi variációk, figyelmébe ajánlom szaporodásbiológiai szakrendelésünket tenyésztőknek.

A fülvég hátra hajlása lehet sérüléstől, de genetikai tényezők is befolyásolják, sőt, a fogváltással is összefügghet- a sok rágástól kifáradnak a rágóizmok, amelyek a fület egyenesen tartó izmokkal is összeköttetésben vannak. Egyesek szerint bizonyos porcképző anyagok segíthetnek.

A fekete csík megítéléséhez tudni kellene, hogy viszket-e a kutya szőre, van-e rajta parazitaellenes szer, bőrgyulladásra utaló jel, hormonális elváltozások, stb. Az első életév folyamán alakul ki a végleges szín, így az is lehet, hogy nincs a háttérben betegség, csak ezért vált színt a kutya hátán a szőr.

 

jelige: könnyezés
2015-04-08
Fiatal cicám szemei könnyeznek hónapok óta. Szemcseppekre sem javult. Most az orrán is megjelent a vízszerű folyás. A szemei nem gyulladtak, a doki szerint lehet ez allergia is. Mivel lehetne ezt kezelni, mire lehet allergiás? Még mi lehet az oka a könnyezésnek? Köszönettel. F.

Kedves Gazdi!

A krónikus könnyezést sok minden okozhatja. Gondolni kell a könnyelvezetés sérülésére, pl. a könnycsatorna eltömődésére, gyulladására, az orrüreg gyulladására, az orrüreget kitöltő képletre, amely következményesen elzárja, elnyomja a könnycsatornát. Lehet a fokozott könnyezés oka a könnytermelés fokozódása, amit okozhat a szem, a belső szem megbetegedése, a folyamatos irritációt okozhatja dohányfüst, kemikáliák, parfüm, tisztítószerek például.

Ezeknek a körképeknek az elkülönítésre szükségesek lehetnek kiegészítő vizsgálatok: szemészeti szakrendelésen a szem belső részeinek vizsgálata, röntgen vizsgálat a orrüreg, a foggyökerek, az arckoponya érintettségéne kizárására, esetleg CT vizsgálat. Ha minden vizsgálat negatív, akkor lehet allergiára gyanakodni, amit legtöbb esetben belélegezhető anyagok okoznak: pollenek, toll, poratka, stb. Létezik allergológiai vérvizsgálat is állatok részére. Allergiát kezelni kevésbé, csak inkább karbantartani lehet állatoknál és embernél egyaránt: szemcseppekkel, gyógyszeresen, lehetőleg az allergén kizárását.

jelige: janka
2015-04-07
Kedves Doktorul van egy 13 éves kis shitzú kutyánk és kb 1 hónapja, amióta megkapta a kötelező oltást nagyon rosszul kezdet el enni sőt volt, hogy 10 napig nem evett és azóta állva bukik le a feje és alszik el.
Kedves Gazdi!
Állatorvosának kellene alaposan megvizsgálnia a kutyust, hogy kiderüljön, hogy mi lehet a gond. Az étvágytalanság nagyon sok betegségnek a tünete lehet: a gyomorgyulladástól a hasnyálmirigy gyulladáson át a májbetegségekig. 10 évesnél idősebb  kutyában sajnos sok olyan betegség állhat a tünetek hátterében, amelyet esetleg korábban nem volt nyilvánvaló, és az z oltás óta kialakult furcsa alvási szokás idegrendszeri tünet is lehet. Nem csodálkoznék, ha állatorvosa kiegészítő vizsgálatokat javasolna: vérkép, vérlabor, röntgen, CT, MRI, EEG, stb.
jelige: Óriás
2015-04-03
Jelige: Óriás Kedves Doktor! Megírom, hogy Óriási nagy cicánkat a tegnapi napon el kellett altatni. Elment... Valóban a mája visszafordíthatatlanul elhalt. Teljes körű vérvizsgálat történt és igazolta a Doktorunk gyanúját. Köszönöm a gyors válaszát és kívánok minden jót! Óriási Nagy gazdija
Kedves Gazdi!
Nagyon sajnálom Nagy Óriást, és persze Önöket... Remélem nem sokára túllesznek a gyászon és a sok szép együttöltött évre fognak majd emlékezni.
jelige: palota
2015-04-03
Jó napot! Van egy palotapincsi kutyánk, 4éves lesz és ahogy eszik nem bír rágni szerintünk, szaraztápot nem eszi, szalámit is úgy ha lenyeli fogával lehet baj?

Kedves Gazdi!
Alaposan át kéne vizsgálni a kutya szájüregét, fogait, nyelvét, hogy kiderüljön mi a baj. Ha most kezdődtek a panaszok, akkor előfordulhat, hogy fadarab, csont, bármilyen idegentest akadt a szájába, esetleg gy rossz fog, tályog, sérülés keseríti az életét. A palotapincsik sajnos igen hajalamsoak a fogkövességre, általában igen rossz a fogsoruk záródása, sok a megmaradt tejfog, stb.

Április a fogápolás hónapja, így ha felmegy a Pedigree honlapjára, akkor kereshet olyan Önhöz közel lévő állatorvosi rendelőt, aki részt vesz az akcióban és egy ingyenes fogorvosi vizsgálat után  tudnak kezelési javaslatot adni. Javaslom, hogy először keresse meg telefonon is a rendelőt, hogy valóban érvényesek-e a féltételek.

jelige: Milyen pályán edzünk a lovammal?
2015-04-03
Tisztelt doktor! 10 éves lovammal már több éve versenyzem díjugratásban. A lovardában, ahol tartom a lovamat, 2 pálya közül választhatok, hogy hol ugrassak vele: az egyik egy mély homokos pálya, a másik pedig egy középkemény füves pálya. (A patanyomok kb. fél centi mélyen látszódnak benne). 110 cm-es ugrásokról van szó, heti 2 edzésről. A lovacskámnak tavaly ízületgyulladása volt jobb első lábán, és az lenne a kérdésem, hogy ezt figyelembe véve melyik talajt javasolnátok az edzésekre? A ló jelenleg tünetmentes, gyógyult :) Illetve másik kérdésem az lenne, tudna-e ajánlani olyan készítményt amivel megelőzhető lenne az izületgyulladás kiújulása? Köszönöm a válaszait: Gazdi

Keves Gazdi!
Legjobb lenne ugyanezt a kérdést sportlovakkal foglalkozó lóállatorvosnak feltennie, (például ITT), én kisállatokkal foglalkom, és nem sportolókkal, ezért ilyen kórtörténettel én valószínűleg simán lebeszélném a páciensemet a rendszeres, nagy megterhelést jelentő  sportolástól bármilyen pályán, és rendszeres, kíméletes mozgatást írnék elő élete hátralevő részére, ugrálás nélkül :-)

Tudom azonban, hogy elhivatott sportolóknál, nagyértékű sportlovaknál nem eszik ilyen forrán a kását, ezért kérem forduljon bizalommal lógyógyász kollégáimhoz.

jelige: Macska nyakörv hatásai
2015-04-03
Kedves doktor! 6 éves cicámra kb. 3 héttel ezelőtt tettünk fel egy Bayer készítményű kullancs és bolha irtó nyakörvet. (nem természetes alapanyagút) Sajnos a cicának kihullott körbe a szőre a nyakörv helyén, sőt egy kicsit ki is sebesedett neki (gondolom a vakarózás miatt.) Eltávolítottuk róla a nyakörvet, már lassan egy hete, de semmi változást nem tapasztalunk, sőt még mindig vakarózik. Mivel tudnám meggyorsítani a gyógyulását? Előre is köszönettel: Egy aggódó gazdi

Kedves Gazdi!

Sajnos előfordul, hogy egy-egy állat nem tolerál bizonyos gyogyszereket, készítményeket, a nyakörveknél is előfordul.

Ha még nem múlt el a viszketés, akkor előfordulhat, hogy helyileg gyulladáscsökkentő krém is szükséges lehet. Az is előfordulhat, hogy a bolhák is visszatértek- ez is súlyosbíthatja a helyzetet- így másféle bolhairtó készítmény után kell nézni (pl. spot-on). Legjobb lenne felkeresni állatorvosukat!

jelige: patkányméreg ellenszerek
2015-04-03
8 éves, 9 kg-os kutyusom valószínűleg patkánymérget evett, fehér nyálkahártyák, elfekszik, oldalán hatalmas vérömleny. Az állatorvos 3 ampulla konakion injekciót adott be izomba. Ennek tényleg ilyen sok az adagja (30 mg)? Mert embereknél csak fél-1 ampullát adnak. És itthonra kell naponta 3X 1 ampullát a szájába fecskendezni. Még mivel tudnánk segíteni a kutyuson? Kalcium pezsgőtabletta, dicinone tabletta, rutascorbin, B12 tabletta jó-e? Gyógyszerész vagyok, így ezeket ismerem. Köszönöm!

Kedves Gazdi!

A heveny patkányirtó-mérgezésben szenvedő állatok K1-vitamin, mint antidótum indító adagja 2,5-5 mg/ttkg, tehát a kolléga éppen csak az alsó adagot adta be, akár 45 mg, vagyis 4 és fél ampullányi Konakion 10 mg/ml injekció is indokolt lehetett volna. Ezt követően 2,5 mg/ttkg fennartó dózist lehet alkalmazni 8 óránként (forrás: Állatorvosi belgyógyászat 1. A kutyák és macskák betegségei, szerk: Dr. Karsai, Dr. Vörös) . Sok patkányirtó méregnek, (pl. indanedion) elnyújtott hatása is van, így gyakran akár 3-8 hétig is indokolt lehet a K1-vitamint adni.

A vérképzést elősegítő vitaminok, a vaskészítmények, folsav mindenképpen hasznosak lehetnek, ahogy a Ca-pezsgőtabletta is, viszont súlyos esetekben vérátömlesztésre is szükség van a kutya megmentésére.

Embreknél, ha jól tudom, inkább a véralvadásgátló gyógyszerek véletlenszerű túladagolásánál van szükség a Konakion adására, vagy kiegészítő kezelésre egyéb betegségeknél. Gondoljon csak bele abba, hogy itt viszont egy olyan dózist kell antidotálni, ami sok patkány kiirtására számolt, szándékosan toxikus adag.

jelige: vietnámi
2015-04-03
Üdvözlöm! Kb. négy hónapos vietnámi csüngőhasú nőstény malacnál valamilyen bőrbetegséget fedeztünk fel. A bőre nagyon száraz, helyenként sebes és lemezekben hámlik. Az étvágya, kedve jó, a másik három malac nem mutat semmilyen tünetet. (Feltűnően kevesebb szőre van, mint a többi malacnak). Kérésre képet tudok küldeni. Mi lehet ez a betegség, kezelhető? Köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Hetényi Mercédesz

Kedves gazdi!

Jó lenne tudni, hogy viszket-e a malac bőre, szokta-e dörzsölni, vakarni. Ha nem, akkor előfordulhat, hogy kiszáradt, esetleg leégett, mert hirtelen érte a nap, nem szokott még hozzá a bőre, esetleg megfüredették, amit ő roszabbul viselt, mint a társai. Viszont sajnos az is lehet, hogy parazita (főleg rühatka), vagy baktérium (sertésorbánc, vagy latin nevén Erysipelas rhusiopathiae) okozza a tüneteket, ami komoly, az egész testet érintő, vagyis szisztémás betegségé is fejlődhet, ezért mindenképpen szükség van állatorosi vizsgálatra a malacnál! Addig is, szükséges lenne elkülöníteni ezt a malacot a többiektől, nehogy kiderüljön, hogy kezdődő fertőző betegsége van, és a többi, egyelőpre egészséges malac is elkapja. Érdemes lenne ekkor átbeszélni a takarámyozást is, és kiválasztani a lehető legjobb minőségű takarmányt az állatoknak, ami  növeli az ellenállóképeségüket.

jelige: dézi
2015-04-03
Tisztelt Doktorúr! Irtam már Önöknek, hogy van egy 11 hónapos Westie kutyánk és 2 hónapja folyik az orra, tüsszög. Az orrváladéka volt, hogy barnás pirosas volt, most egy kicsit szünt, de minden reggelre be van dugulva az orra, aztán napközben kitisztul és a kedve jó, sokat szaladgál, eszik. Kapott már többféle antibiotikumot, most teljes vérképet és orrváladék és garat mintát vettek tőle. Kiderült, hogy penészgombája van. Nem tudom erre van-e hatékony gyogyszer. Sajnos a bőrén a hajlatokba piros a bőre , ez lehet , hogy összefüggésben van a gombával? Csak hipoallérgén tápot kap, baromfi félét egyáltalán nem. Már teljesen el vagyok keseredve , mert február óta járunk orvoshoz és semmi eredmény.Esetleg elküldjem a lelet eredményeket? Az állatorvos már szájon át nem nagyon szeretne neki gyógyszert adni , mert elég sokat kapott az utóbbi 2 hónapba. Most egy canestenes orrcseppet kap, de még ma kezdtük el a kezelést.
Kedves Gazdi!
Ha nem használ a jelenlegi terápia,  vagy a szisztémás gombaellenes kezelés és aspergillózisa van a kutyának, vagyis Aspergillus fumigatus nevű gombát találtak  az orrváladékban, akkor előfordulhat, hogy a gomba beterjedt az orrüreget körbevevő üregrendszerekbe, elsősorban a homloküregbe, ahonnan igen nehéz kiírtani. Gyakran csak altatásban végzett többszöri helyi mosással, vagy  a homloküreg megnyitásával, átmosásával és helyi gombaellens kezeléssel lehet eredményt elérni.
jelige: Matyi
2015-04-03
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Nagyon fontos kérdésem lenne Önhöz szobacicámmal kapcsolatosan. A család kedvence, Matyi már nem fiatal, immáron emberi számítással 9 éves. Kiskorában ivartalanítva lett, azóta nem volt semmilyen betegsége, játékos, táplálkozása kiegyensúlyozott, szobatiszta. A probléma fél éve kezdődött, amikor az egyik szemén elkezdtek foltok megjelenni. Azonban ez nem múlt el, sőt, egyre jobban elterjed a szemén. Nem gennyedzik, étvágya jó, viselkedése nem változott. Abban kérném segítségét, hogy Ön szerint milyen problémával állunk szemben? Talán csak a "korral jár"? Nem szeretnénk, ha bármi rossz is történne, ne adj Isten szervi problémára utalna. Bár legpontosabb választ nyilvánvalóan egy vérvétel oldana meg, azonban amennyiben nem szükségszerű nem tennénk ki ilyen idős macskát ennek a folyamatnak, hisz nem tudjuk milyen hatással lenne rá. Várom mielőbbi válaszát! Üdvözlettel Mátyás gazdái U.i.: amennyiben lehetőség van rá, úgy egy Ön által megjelölt e-mailben tudom csatolni cicám szeméről az aktuális állapotot.
Kedves Gazdi!
Várom a képet a budafokiallatorvos@gmail.com e-mail címre, de addig is legjobb lenne szemészeti szakrendelésre elvinni a cicát, ahol a legjobb műszerekkel, a legjobb szakértelmmel  el tudják dönteni, hogy kellenek-e további, stresszel járó vizsgálatok, pl. vérkép, vérlabor, vírusteszt, stb.

<< <  15 / 428 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.08.27
Augusztus 25.-én eltűnt a XXII. ker. VII.utca 14. szám alól 2 éves LUCY nevű nőstény Westi kutyánk, az esti órákban. Nyakörv nincs rajta, hallgat a nevére, játékos, rövid a szőre a hátán. Bárki, aki tud róla bármilyen információt kérem segítsen! Kérem hívjon fel a +36304978825 telefonszámon, a megtalálónak természetesen jutalmat is felajánlanék!
2015.08.21
3-4 hónapos kiscicák gazdit keresnek! Ajándékba játszó egeret, illetve Royal Canin babytápot is adok ( ezt vettük nekik:) Nagyon kezesek, dorombolósak. Elérhetőségem: 06-20-484-4646
2015.07.23
Elveszett,keresem Yorkshire Terrier szuka kutyusunkat,chip még sajnos nincs benne,10 napos kölykei vannak,kérem,a becsületes megtalálót aki megtalálta és bevitte a Budafoki állatkórházba,jelentkezzen! 70/434-7875 Köszönöm!