Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Cica és kisbaba
2016-05-20
Jó estét ! Következő a problémám, nemrég ivartalanított cicám most lesz 2 éves. Még nem volt 6 hetes, mikor hozzánk került, nagyon hozzám nőtt, nem tudnék tőle megválni, igazi családtag. Viszont nagyon rossz cica, rám egyáltalán nem hallgat, csak a páromra. Hamarosan megszületik a kisbabám, sajnálatos módon a cica pedig beleugrál a kiságyba és nem tudom semmilyen módon leszoktatni róla. Letakartam az ágyat egy pléddel de az sem érdekli, inkább bemászik a pléd alá. Van játéka, fekhelye, de általában velünk egy ágyban alszik. Sajnos mivel kicsi a lakás, nem tudom őt kizárni a szobából. Mit tehetnék, hogy ne másszon be a kiságyba, nagyon féltem, hogy a kisbabában kárt tesz. Van valami mód amivel hatni lehet a cicára, hogy ne másszon a kiságyba? Köszönöm válaszát. Anita

Kedves Gazdi!

Az én véleményem szerint a cicáknak nem kötöelző szót fogadni, nem kutyák :-). Egy macska nem érti meg, hogy a kiságy majd a baba fekhelye lesz, a jelenben él és egyelőre semmi sem gátolja abban, hogy a kiságy is a fekhelye legyen.

Viszont ha megszületik a sivalkodó, nyögdécselő, mocorgó, zajongó újszülött, akkor a legtöbb macska igyekszik elég távol elhelyezkedni tőle, így nagyon kicsi rá az esély, hogy pont mellette akarjon aludni. De ha esetleg igen, akkor ilyenkor egyértelműen ki kell paterolni, sicc hangot is lehet hallatni. Le lehet még függönyözni, fátyolozni a kiságyat, ez is segíthet a cica távol tartásában. A narancsolaj, citrusoljaok párologtatása is távol tarthatja a cicát, de 3 hónapos kor alatt babáknak ezt nem ajánlják, ezért ezt majd később lehet. Ha a cicájuk valamilyen oknál fogva különösen vonzódik a babához és nem lehet levakarni róla, akkor azt is meg lehet beszélni, hogy mikor a kisbaba alszik, akkor becsukják az ajtót és a cica ilyekor kint van az előszobában. Az első 3-4 napban még nyávog, ellenkezik, de utána megszokja. Akár azt is be lehet gyakorolni, hogy éjszaka a cica az előszobában alszik, ezt célszerű még a baba megszületése előtt megtenni. Jól jön a következetesség begyakorlása a szülővé váláshoz is :-) Sok sikert és sok örömet a kisbabához és a cicához!

UI: Nálunk két macska kísérte a két kisbaba fejlődését, akik szintén előszeretettel aludtak a bölcsőben, kiságyban, de az újszülött már elriaasztotta őket, szerencsénk volt :-)

jelige: ironka
2016-05-19
Tisztelt doktor Úr! 14 hetes kan kutyusomnak, 15 kg. még nem szállt le a heréje! Elkezdtünk neki tesztoszteron tablettás kezelést.érdeklődnék,milyen időközönként kell adni neki a tablettát és meddig?Mekkora az esélye,hogy a tesztoszterontól leszáll a heréje? Köszönöm Tisztelettel

Kedves Gazdi!
A rejettethere kezelése elméletileg megkísérelhető GnRH vagy hCG injekcióval, de a tesztoszteron tablettás here-leszállás serkentésről még nem hallottam, gondolom állatorvosa írta fel a talettát, szerintem vele kellene konzultálnia erről.

Rendelőnkben azoknak a kan kutyákat, akik a pubertás kor elérése után 2 hónappal is rejtettheréjűek, mindeneéppen az ivartalanítást ajánljuk, mert ez egy bizonyítottan örökletes rendellenesség, tilos tovább tenyészteni!

jelige: kiskutyák hasmenése
2016-05-19
Tiszteletem! Három hetes fajtiszta rottweiler kiskutyáink vannak (8 db), akik jelenleg még szopnak. Pár napja a székletük híggá vált, illetve van amelyiknek habos az állaga. A kiskutyák kedélyállapota nem változott virgoncak, jó étvágyúak, játékosak. Az anya kutya ugyan azt a tápot kapja mint vemhessége előtt ( Happy dog). Érdeklődni szeretnék, hogy mi a teendő ilyen esetben? Illetve, hogy a későbbiekben milyen tápot ajánl a kiskutyák etetésére? Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Legcélszerűbb ilyenkor egy féreghajtással kezdeni a kiskutyáknak és a mamakutyának való féreghajtó pasztával, tablettával, majd lehet probiotikumot adni nekik, illetve a mamakutyának. Ettől általában rendeződni szokot a dolog. Nagyon fontos az alapos fertőtlenítés, hogy ne tudják magukat újrafertőzni, akár a kiskutyákat is át lehet törölgetni, persze úgy, hogy meg ne fázzanak, és a mamakutyára is ráfér a fürdés. A féreghajtást 2 hét múlva meg kell ismételni egészen 3 hónapos korukig, utána egy havonta kell beinkattani, gondolom már az új gazdiknak.

Ha nem múlnak a tünetek, akkor állatorvoshoz kell fordulniuk!

jelige: Katalin.
2016-05-19
Francia bulldog kan kutyusom most 9 hetes és here gondjaink vannak. Egyszer érzem az egyik herét, néha mindkettot és néha egyiket sem. Leginkább akkor érzem mindkettot, mikor pihen, alszik...ha ébren van, álló helzetben sem érzem és akkor sem, ha párom velem szemben tartja a kutyust fuggolegesen. Nem tudom mitévo legyek, bevessuk e a hormonális kezelést vagy ne. Ugytudom ez a leghatékonyabb ha a kutyus 8 tol 10 hetes korig. Az állatorvosunk viszont nem javasolja,met hogy mellékhatásai vannak,teljesen meddové teszi a kutyát vagy más gondokat is okozhat...Kérem mihamarébb válaszoljon levelemre, mert most 9 hetes, s félek kifutunk az idobol.

Kedves Gazdi!
Ha állatorvosa nem javasolja a kezelést, akkor teljesen etikátlan lenne személytelenül, egy internetes oldalon keresztül a kezelésre buzdítani... De egyébként mi sem javasoljuk a kezelést, ettől függetlenül. Ilyen kis korban még tág a lágyék csatorna, lehet, hogy időnként ki-be járnak a herék, és ezért lehet időnként érezni őket. 6 hónapos korig ez természetes.

Ha állatorvosuk javaslata ellenére saját felelősségre hormonális kezelést választanak, akkor sem szaba, teljesen etikátlan egy így kezelt kutya továbbtenyélsztése, mert nagy valószínűséggel ő is örökíteni fogja ezt a rendellenességet utódaiban, és valaki ugyanúgy fog járni, mint Önök.. Ha tenyésztési céllal vásárolták a kutyát, akkor jó volna utána nézni, hogy a felmenői között volt-e rejtettheréjűségre aggályos egyed, mert ez sajnos öröklődik.

 

jelige: pötyi
2016-05-19
Tisztelt Doktor! Szeretném kérdezni, hogy 10 éves németdog kutyusunkat érdemes-e megműtetni méhgyulladással? Nagyon szeretjük, de nem szeretnénk felesleges tortúrának kitenni.
Kedves Gazdi!
A 10 éves német dog már igencsak éelte vége felé közeledik, ebben megértem a kérdését. A műtét utáni élettartam attól függ, milyen állapotban van a kutya mája, veséje, szíve, van-e egyéb betegsége, mióta beteg, milyen módszerrel fogják altatni, stb. Ha még nem előrehaladott a betegség, és kíméletesen tudják altatni, akkor jó eséllyel éli túl a műtétet, amely egyébként nem sokban különbözik egy egyszerű ivartalanítástól, nem kockázatos, nem tart sokáig, és nem tart sokáig a felépülés. Valószínűleg ilyenkor sem lehet majd évekekben mérni a túlélést, de talán hónapokban igen. Ha a mája, veséje károsodott vagy a laboreredmények vagy a tünetei alapján (sokat iszik, sokat pisil, étvágytalan, hány, hasmenése van, igen vérfogyott), akkor sokkal rosszabbak a kilátásai.  Ha nem műttetik meg, akkor legjobb az eutanáziát választani, mert különben hosszadalmas szenvedéssel, a máj, vese leállásával jár a gennyes méhgyulladás.
jelige: kiscica békalábbal
2016-05-19
Jónapot. Kiscicáink 3 hetesek lesznek 2 napon belül. Három már szépen jár, de a negyedik a két hátsó lábát úgy tartja mint a béka. És azon csuszik. Mi lehet a baja?
Kedves Gazdi!
Fejlődési rendellenesség, genetikai hiba, vírus fertőzés egyaránt okozhatja a hátsó lábak rendellenességét. Ha pár hét múlva nem javul, akkor esetleg röntgen vizsgálattal lehet megnézni a csontokat, a medence állapotát, de sajnos nem sok segítég van ilyenkor, legtöbben az eutanáziát választják.
jelige: macska stressz
2016-05-19
Kedves Doktornő! Nagynéném múlt vasárnap kórházba került 6 hétre, két lakásban tartott cicáját addig mi gondozzuk, naponta járunk. Sajnos eléggé félénkek, nekünk nem is engedik, hogy hozzájuk érjünk. Nagyon megviseli őket a gazdájuk távolléte, illetve a nem megszokott napirend. Össze-vissza pisilnek, kakilnak és láthatóan nagyon zaklatottak. Létezik olyan nyugtató csepp / por, amit az ételükhöz / vizükhöz keverve ebben a 6 hétben adhatnánk nekik? Nagyon aggódunk értük, már 12 évesek, félő, hogy a jelenlegi stresszes állapotban nem húzzák ki még 5 hétig :( Köszönöm előre is!
Kedves Gazdi!
Igen van, akár a táplálékba előre bekeverve is elérhető: ilyen pl. a Royal Canin Calm tápja, vagy táplálék kiegészítőként a Calmex, Feliway párologtató, a KalmAid tabletta, Serena UM-cseppek, stb. Állatpatikában tudnak segíteni!
jelige: -/-
2016-05-19
Tisztelt Doktor Úr! Ma a délután folyamán véletlen ráléptem 1 hónapos kiscicámra. Először elkezdett rángatózni a földön majd elég furcsán kezdte el tartani a nyakát és mozogni se tud nagyon. Mivel nem tudjuk mit csináljunk vele először úgy gondoltuk elaltatjuk hogy ne szenvedjen ,de nincs orvos holnapig. Mit tanácsol mit csináljunk vele ? Mert őszintén nem nagyon szeretnénk megválni tőle:(
Kedves Gazdi!
Sajnos csak pár nappal később tudok válaszolni. Nagyon sajnáloma kiscicát, és a szerencsétlenséget, de ilyen komoly idegrendszeri tünetekkel, mint a rángatózás, lebénulás egy 1 hónapos cicának sajnos nagyon-nagyon rosszak az esélyei, ráadásul otthon semmit nem lehet vele csinálni, csak melegen tartani, esetleg itatgatni, bár kérdés, hogy tud-e nyelni szegény, magánál van-e. A leghumánusabb a végleges altatás, sajnos. :-(
jelige: depo promone
2016-05-19
Macska ivarzás megelőzésre jó a depo-promone injekció, milyen gyakran kell adni, és mikor? Köszönöm szépen!

Kedves Gazdi!

A Depo-promone csak kutyáknak törzskönyvezett gyógyszer, injekciós készítmény, csak állatorvos adhatja be bárkinek. Macskáknak semmilyen fogamzásgátló készítményt nem ajánlunk, megbízhatatlan a működésük, sok a mellékhatásuk. Ha tenyész macskáról van szó, akkor a különzárás segít, ha nem tenyész macskáról, akkor rendelőnk véleménye szerint csak az ivartalanítás ajánlott!

jelige: Oltás
2016-05-19
Tisztelt Doktor úr! Hozzánk került a napokban átmenetileg (új gazdihoz kerül) egy fél éves keverék kutya (10kg most) az előző gazda bevallása szerint oltásai nincsenek. Milyen oltást érdemes beadatni neki a kötelezőn kívül, vagy egyáltalán, hogy néz ki olyankor az oltási program?

Kedves Gazdi!

A veszettség oltáson kívül (amelyet 1 éves korig kétszer kell megkapnia) az úgynevezett kombinált oltásokat lehet beadatni, amely legjobb esetben tartalmazza a parvo vírusos hasmenés, szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirózis és a kutya parainfluenza elleni oltóanyagot. Ezt a kombinált oltást 2x kell megismételni, 2-4 hetes időközzel a megfelelő védelemért. Ezeken kívül a kennel köhögés elleni oltás is ajánlott, amelyet orrba csepegtetünk és akár a kombinált oltás alkalmából is beadható.

jelige: Székrekedés
2016-05-19
Tisztelt Doktor Nő/Úr! 9 éves spánielem szétrágott egy foci labdát és a nagy részét szerintünk meg is ette. Körülbelül 4-5 nap alatt történt mindez. Két napja minimális a széklete az eddigiekhez képest és kicsit bagyadtabban viselkedik. Menjünk orvoshoz rögtön, vagy először próbáljunk ki valami készítményt? Ha igen, mit? Válaszukat előre is köszönöm! Péter

Kedves Gazdi!

Jó pár napja tette fel a krédését, de ha azonnal válaszolok, akkor is azt mondtam volna, hogy ne várjanak, hanem egyből menjenek állatorvoshoz, mert nagy az esély rá, hogy a focilabda darabjai elzárták a beleket, és mielőbbi röntgen, ultrahang vizsgálatra és műtétre van szükség! Remélem azóta minden rendben van.

jelige: Qwertz
2016-05-19
A malacaim 6 hetesek és 2 napja olyan a hátuk meg a fülük mintha megégette volna őket a nap. Az állatorvost hívtam, de nem tud csak 2 nap múlva kijönni.  Mi lehet a bajuk? Cumisuvegen neveltem őket, tehén tejjel most tápot esznek, tej alapút de csak moslékban kikeverve

Kedves Gazdi!

Sajnos csak most jutottam a válaszhoz, azóta már látta a malacokat állatorvos. A hát, fül bőrének kipirulását, hólyagosodását okozhatja valódi napégés, ha nincs sárfürdőjük, de paraziták is, mint a rühatkával való fertőződés, tetvesség, bakteriális  fertőzés, mint a sertésorbánc, vagy más fertőző, gombák által okozott, vagy akár vírusos betegség. Remélem sikerült őket kezelni és már jobban vannak!

jelige: Dorka
2016-05-19
Tisztelt Doktor Nő! 11 hónapos lány cicámnál szőrtüszőatkát diagnosztizáltak. Kb mennyi idő alatt lehet a cicából kiírtani őket? Advocate cseppet kaptunk rá, és immunerősítőt adok neki. Ezen kívül szükség lehet egyéb kezelésre? Tisztelettel Papp Anita

Kedves Gazdi!

Legjobb tudomásom szerint 2 fajta macska szőrtüszőatka fertőzheti a macskákat, egy olyan, amely a kutya szőrtüszőatkásságához hasonlít (Demodex cati), amely a szőrtüszőkben él, nem fertőző, alapjában véve nem viszket és valamely immungyengítő ok áll az elterjedése mögött (macska vírus fertőzés, felV-FIV, cukorbetegség, Cushing-kór), amelyek közül ilyen fiatal, 1 év alatti cica esetében leginkább a vírus fertőzések jönnek szóba. Sziámi, burma macskáknál gyakrabban fordulhat elő.

A másik fajta szőrtüsző atka (Demodex gatoi) a bőr felsőbb rétegeiben él, viszket és fertőző, ezért a háztartás összes macskáját szükséges lehet megvizsgálni, és akár kezelni.

Az előbbi esetben jó lenne a háttér okokat is felderíteni, legfőképpen egy macska vírustesztet végezni, az utóbbi esetben pedig minden macskát kezelni.

Magyraországon nincs forgalomba macskák szőrtüszőatkásságára törzskönyvezett szer, ezért egyéb külső paraizta ellenes szerekkel szoktuk kezelni. Fontos lehet az ismételt bőrkaparék vizsgálat a kezelés hatékonyságának ellenőrzésére és az esetleges bakteriális, gombás társfertőzések kizárására, valamint pozitív esetben ezek kezelésére.

Emellett fotnos a jóminőségű táplálék, féreghajtás. Remélem hamar túl lesznek a dolgon!

jelige: miért nem kint kakil??
2016-05-17
Tiszteletem, 7 hónapos törpe tacskóm mindig bent végzi el a dolgát! Estére be szoktuk engedni, télen egész nap bennt volt, talán ezért szokott rá a benti székeléshez. Egész nap, ha kint van az udvaron, vagy sétálni visszük, akkor is megvárja, míg beengedjük és ott kakil a folyosón, nem is az alomba sose. Sok mindent próbáltunk, a kakit kivittük, ill. az alomba tettük, de nem ért semmit! Ha meg leszidjuk, akkor azt hiszi, hogy játszunk. Nagyon eleven, aranyos kutyus, de nehéz mindig utána bent takarítani. Van-e ötlete, mit tudunk tenni, hogy kint kakiljon?? Van-e erre valami gyógyszer, spray? Nagyon köszönöm, ha segítene!

Kedves Gazdi!

Bár nem állatorvosi probléma, de a leveléből szerintem nyilvánvaló, hogy a kiskutya azt hiszi, bent van a WC-je és nem érti, hogy Önök nem ezt szeretnék. Meg kell értetni vele, hogy kint kell kakilnia. Ehhez vagy kutyatréner segítségét veszik igénybe, vagy megpróbálják saját kútfőből megoldalni: azt mondják határozottan, hogy NEM, mikor bent kezd el üríteni, esetleg a nyakánál határozottan, (de nem durván, idegenesen!) megfogják a bőrt. Ha lehet, ürítés közben ki kell vinni és ha kint fejezte be, akkor megdícsérni. Sok sikert!

jelige: Megereszkedett emlők
2016-05-17
Az egy 1 éves kislány cicámnak, aki lakásban van tartva megereszkedett az utolsó kettő emlője, ami nagyobb is a többitől, és valami felgyülemlett benne, tapintásra puha. Nincs ivartalanítva, nem fialt még. Mit tanácsol, mit tegyek?

Kedves Gazdi!

Álvemhesség, emlődaganat miatti elzáródás, emlőgyulladás is lehet az emlőduzzanat oka, mielőbb állatorvoshoz kell vinni a cicát, ahol minden bizonnyal az ivartalanítását (is) fogják javasolni. Ha daganat tapintható az emlőkban, akkor azokat el kell távolítani, ha álvemhességet gyanítanak, akkor ezt gyógyszeresen el lehet mulasztani, majd utána kell mérlegelni az ivartalanítást, és az emlők eltávolítását.

jelige: 13 hetes amstaff
2016-05-13
Tisztelt Doktor Úr! A kutyus vizsgálatai során nézve lett a szíve, a sönt, a füle....vérvizsgálat megvolt....kapott különféle injekciókat, milgammát....stb! Söntöt kizárták, szívbetegséget is! Utolsó alkalommal itt is az öröklődött kisagyi problémát mondták...amire tudtommal nagyon nincs gyógymód! jól tudom? :(
Kedves Gazdi!
Igen, sajnos jól tudja, genetikai vizsgálatot lehet végeztetni a cerebelláris ataxia kimutatása, amit a szülőknél érdemes elvégeztetni, hiszen az én tudomásom szerint is gyógyíthatatlan betegségről van szó. Ha már ennyi mindent kizárak, és ilyen gondos gazdik, akik ennyi vizsgálatot elvégeztettek, akkor előfordulhat, hogy olyan nagyon jól felszerelt és idegrendszeri kérdésekben nagy tapasztalattal rendelkező intézménybe va értelme menni a kskutyával, mint a SZIE Állatorvosudományi Egyetem Sebészete, ahol Dr. Csébi Péter foglalkozik neurológiai megbetegedésekkel.
jelige: SURIBOY
2016-05-13
Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy van egy 3 éves Dobermann szuka kutyám. Eddig akárhányszor tüzelt, mindig álvemhes lett. Sokan mondták hogy fedeztessem be egyszer, mert azután nem lesz álvemhes és olyat is mondtak, hogy "megnyugszik" a kutya. Ez igaz-e? Nem nagyon szeretnék kiskkutyákat. Ha ez nem igaz akkor szerintem az ivartalanítás mellett döntök... Válaszát előre is köszönöm.

Kedves gazdi!

Jól teszi, ha nem hisz ezeknek a hangoknak. Az álvemhesség normális dolog a kutyáknál, hormonális alapon alakul ki, avan olyan kutya, amelyen jól láthatóak a tünetek, másoknál szinte egyáltalán nem. Ha lezajlik a vemhesség, szoptatás, és visszaáll a kutya ciklusa, akkor nagy valószínűség szerint ugyanolyan álvemhes lesz mint korábban.

Állatvédelmi szempontból azt is el kell mondani, hogy a menhelyek tele vannak gazdátlan kutyákkal,  teljesen megoldatlan a kutyák túlszaporodása, jobb lenne, ha ez a köztudatba is jobban beleszivárogna. Ráadásul egy vemhesítés, vemhesség, ellés, szptatás folyamán is számtalan rendellenesség előfordulhat, a sikertelen vemhesítéstől a hüvelyggyulladáson, vetélésen át az ellés elakadásáig, emlőgyulladásig. Én azt javaslom, hogy a következő tüzelés előtt egy hónappal, vagy a mostani tüzelés után 3 hónappal ivartalaníttassa a kutyust.

jelige: 13 hetes amstaff
2016-05-13
Tisztelt Doktor úr! Van egy 13 hetes amstaff kiskutyánk! Már több állatorvosnál os voltunk vele, de sajnos egyik sem tud rá mit mondani! A gond az, hogy a kutyus egyik pillanatról a másikra meginog, a szemei összekavarodnak és összeesik mint 1 rongy....! Van olyan hogy a kutyus utána egyszerre feláll és folytatja a szaglászást,  játékot, evést.....stb amit éppen elötte csinált! de sajnos van olyan is, amikor a földön is marad és nem igen akar vagy nem is tud felállni! Az eset érdekessége az is, hogy egyik nap alig rogy össze párszor, a másik nap meg szinte egész nap esik kel és nem is nagyon tud felkelni 1 darabig....! Kérem ha tudjon segítsen mert nagyon kicsi még a kutyus....! :( köszönöm

Kevdes Gazdi!

Azt mindenképpen el kell mondanom, hogy sajnos nagy valószínűség szerint ilyen fiatal állatban veleszületett fejlődési rendellenességről van szó. Nem írta, hogy az állatorvosok mit állapítottak a meg, ha megvizsgálták a kutyust, például hallottak-e szívzörejt, ami gyakori szívfejlődési rendellenességeknél (pl. Patent Ductus Arteriózus, Pulmonáris stenosis, Aorta stenosis, Kamarai sövényhiba, stb.). Kérdezték-e, hogy evés után jönnek-e a rohamok, amely a portoszisztémás sönt következtében alakulnak ki, amelynek diagnosztizálása nem egyszerű feladat.. Mértek-e vércukor szintet, stb.

Legjobb lenne szívultrahang vizsgálatot, hasi ultrahang vizsgálatot, vérképet, vérlabort végezni, hogy tovább lehessen lépni. Ha ezek negatívak, akkor továbbbi, érzékenyebb, a központi idegrendszert is vizsgáló MR, CT vizsgálatokat lehet végezteni, hogy kiderüljön, mi a baj és lehet-e kezelni!

jelige: zordon
2016-05-13
Jo napot doktor ur! Van 1 9 eves dobermanom 12 napja ivartalanitották daganat miatt, most a feneken a nyilásnál jött 1 bab nagyságú dudor. Szombaton műtik és szeretnem tudni, mik az eselyei a gyogyulásra. Köszönöm!

Kedves Gazdi!

Attól függ, hogy mi az a dudor a feneknél?, végbélnyílásnál?, esetleg a végbél nyílás mellett?, ugyanis lehet sérv, tályog, gyulladásos góc, újabb daganat, stb. Nem írta, hogy milyen daganat miatt ivartalanították? Emlődaganat? Petefészek, méhdaganat? Egy 9 éves doberman nem fiatal már, de attól függ, hogy hogyan visel egy újabb alatatást, műtétet, nyilván azon kívül, hogy hogyan altatják, hogy milyen a belső szerevinek az állapota: vérkép, vérlabor, hasi ultrahang, szívultrahang, EKG tud ebben segíteni. Nem mindegy, hogy ha tényleg daganatos elváltozásról van szó, hogy szövettanilag milyen képet mutata a daganata. Vannak gyorsan növő, agresszív daganatfajták, vagy egészen jóindulatúak, amelyeket ha eltávolítanak, akkor nem nagy esélyel újulnak ki. Az áttétkeresésre a SPECT/CT vizsgálat nagyon alkalmas, amely elérhető ITT! Legjobb lenne, ha feltenné ezt a kérdést saját állatorvosának, aki a műátétet végzi és birtokában van a kutya egyéb vizsgálati eredményeinek, illetve ezeket szükség esetén el tudja végezni!

jelige: Ferdinánd
2016-05-12
Hiányzik a cicánk orrtükre, ami vérzik. Voltunk orvosoknál, de sajnos nincs javulás. Utoljára a tetrán-hydrocortizont ajánlotta a Doktornő, de a cica nem engedi kenni az orrát. Szeretném esetleg még megpróbálni a hidrogén-peroxidos kezelést, de nem tudom, hogy kell alkalmazni a cicáknál.

Kedves Gazdi!

Nem hinném, hogy a hidrogén peroxid, ami igencsak csíp, sokat javítana egy régóta fennálló gyulladásnál, kisebesedésnél, fekélynél.
Az orrtükröt nagyon nehéz gyógykezelni helyileg, mert azonnal lenyalja a cica, ráadásul elég fájdalmas is egy ilyen seb. Egy tenyésztéses bakterológiai vizsgálat jó lenne, hátha olyan baktérium is elszapordott, amit szájon át szedett gyógyszerrel lehet kezelni.  Ezen kívül szerintem mielőbb legalább citológiai vizsgálat (tárgylemezt az orrtükörhöz nyomni, majd laborba küldeni, pl. ÁHOK) kellene erről az orrtükörről, mert az ilyen nem gyógyuló elváltozások sokszor sajnos daganatosak, vagy akár nagyon ritkán autoimmun betegség is lehet a háttérben (discoid lupus erythematosus), aminek kizárásáhos szövettani mintát kell venni, ami nagyon-nagyon nehéz egy vérzékeny, sebes orrtükörből, ezért előfordulhat, hogy állatorvosa a próbaként kivitelezett szteroidos kezelés mellett dönt, ha minden más vizsgálat negatív.

jelige: Váladékozás
2016-05-12
Jó napot! Az után érdeklödnék, hogy a kutya péniszének váladékozása normális folyamat? Világos genny jellegü a váladék, nem sok és nem mindennapos, lehet betegség vagy ez normális? 9 éves yorksi kutyusunk van. Kb 2 hete hányt, lázas volt, de 3 ora és 2 hányást követöen semmi baja. Lehet ennek a betegségnek a következménye? Köszönöm válaszát!!

Kedves Gazdi!

Ha eddig nem volt a váladékozás, akkor szerintem mindenképpen kivizsgálást igényel. Húgyuti fertőzés, prosztata megbetegedései, a pénisz nyálkahártyájának a gyulladása okozhatja, de gyakran az általános immunállapot gyengülése is kiválthatja. Legjobb, ha labor vizsgálatokat is végző állatorvoshoz megy, aki nem csak szemrevételezi a nyálkahártyát, és megvizsgálja az egész állatot, de tud vérképet, vérlabort csinálni, ultrahangos vizsgálatot végezni a prosztata, húgyhólyag állapotának feltérképezésére, vizelet vizsgálatot végezni a húgyuti fertőzés kizárására.

jelige: Jack
2016-05-12
Tisztelt Doktor Úr Van egy 3 hónapos németjuhász keverék kutyusom, ma reggelre férgeket hányt. Egy hónappal ezelőtt kapott féreghajtót. Ma reggel ismét adtam neki egy szem noroverm tablettát, a kutya súlya 8 kg. Étvágytalan, inni iszik, sokat. Elegendő ez a kezelés, esetleg ön mit javasolna? Nagyon aggódom érte. Nagyon szépen köszönöm a válaszát, tisztelettel:Szabó Attiláné

Kedves Gazdi!

Ha nagyon férges egy kiskutya, aminek a jele aféreg kihányása is lehet, akkor sajnos a sok féreg pusztul el egyszerre a féreghajtó hatására, és ez a féregcsomó elzárhatja a vékonybelet, aminek súlyos, életveszélyes következményei lehetnek. Ezért is javasoljuk a folyamatos féreghajtást 2 hetes kortól 3 hónapos korig 2 hetente, majd 3-6 hónapos korig havonta 1x.

Azt javaslom minél előbb vigye olyan állatrovosi rendelőbe, ahol ultrahang vagy kontrasztos röntgen vizsgálatot tudnak végezni és meg tudják műteni a kiskutyát, ha szükséges!

jelige: Kölyök kutya vásárlása
2016-05-12
Jó napot kívánok! Segítséget szeretnék kérni Öntől. Épp kiskutya vásárlás előtt állok. Amerikai staffordshire terrier a kiválasztott fajta. Elsősorban tenyésztőtől szeretnék, minőségi kölyköt vásárolni és nem egy szaporítótól. Ennek a fajtának milyen gyakori megbetegedései vannak? ( Itt gondolok a csipő displaziára, ataxiás megbetegedésekre) Gyakori betegségek ezek? Mit tanácsol Ön, csak tenyésztőtől lehet a mai világban vásárolni kiskutyát, ami egészséges is? Milyen rejtett betegségeket hordozhat? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Szabó Kitti

Kedves Gazdi!
Én is úgy tudom, ahogy Ön, a cerebelláris ataxia és a csípő dysplázia a két legfontosabb, szűrést igénylő betegség. Az előbbi genetikai vizsgálattal szűrhető (francia laborba küldendő szájtampon minta) a szülőkből vagy akár a kiskutyából. EZ a betegség csak jóval később, 3-5 éves kor körül jelentkezik tünetekben, ezért fontos az előzetes szűrés.

Az csípődiszpláziát megfelelő, a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület által kiadott igazolás alapján röntgen vizsgálatból szűrhető, természetesen a szülőkből, minél több felmenőből, korábbi almokból. A kiskutya szűrése megfelelően csak 12-24 hónapos kor felett végezhető el, előtte csak "előszűrés" lehetséges, az úgynevezett PennHip szűrés, amely már 16 hetes korban jól megjósolja a későbbi diszplázia előfordulását. Idézek a Magyar Kisállat Ortopédiai Egysület holnapjáról:

"Lehetőség szerint mindig kössünk írásbeli szerződést, melyben szerepeljen, hogy milyen célra vásároltuk a kutyát, ill. kiköthetünk számunkra fontos kritériumokat. Ezzel sok esetben elejét vehetjük a későbbi elhúzódó jogi vitáknak. Egy ily módon leinformálható, és garanciát adó tenyészetből származó kölyök nyilván drágább. Nem kellő körültekintésünkért adott esetben viszont később fizethetünk meg drágán: a hozzánk nőtt kutya elvesztésével, az éveken át tartó gyógyszerezéssel, az állatorvosi, és esetleges műtéti költségekkel."

Mindezek mellett fontos megnézni az állatok tartási körülményét, oltásait, féreghajtását, a szülői vérvonal idegrendszeri stabilitását, nyougodtságát, ebből a fajtából még inkább elkerülni az ideges, labilis idegrendszerű egyedeket, vérvonalat. Nagyon fontos a kutyanevelésnek is időben utána nézni, megfelelő kutyaovit és kutyaiskolát választani, utána kérdezni, hogy mikortól, mennyiért ajánlják a résztvételt, milyen feltételekkel.

Sok sikert és sok örömöt kivánok a kiskutyához!

jelige: Mi lehet a gond:?
2016-05-11
Üdv! Az lenne a problámám, hogy van egy 7 éves szuka Amerikai Staffordshire terrierem, akinek nem igazán tudjuk mi baja van. Kb másfél hónapja kezdödőtt, egyik napról a másikra. Egyik nap a szeme kisebb lett, a feje úgymond behorpadt, nyálzás figyelhető meg,evés közben köhögés, krakogás, csak a bal oladala.Vittük dokihoz aki azt mondta CT mutatná ki 100 %-osan mi a baj, de sajnos 200 km-re egyik dokinál sincs. Azt mondta lehet arcideg bénulás, agy daganat stb . Írt neki Medrolt ami nagyon picit segített, de annyi. Azóta folyamatosan Milgammát szed, de ma elkezdett furán menni, úgy mintha robot lenne. Olyan mintha a járását is elkezdte volna befolyásolni Ön szerint mi lehet a baj? Köszönöm előre is!
Kedves Gazdi!
Teljesen egyetértek a kollégával, arcideg bénulás agyi eredettel, daganat, akár a fülben, az orrban, a fej bal oldalán. Ha nincs CT, azért talán meg lehetne próbálkozni egy röntgennel, és a fül vizsgálatával, de valóban a CT, MRI a legjobb, legérzékenyebb módszer a kimutatásra. Sajnosa legtöbbször a medrol, milgamma lesz az átmeneti tünetetket javító kezelés.
jelige: mitől lett ilyen?
2016-05-10
Tisztelt Dr. Nő! 3 hetes, nagytestű kaukázusitól származó jól fejlett kiskutya 1 napja nem olyan mint volt, nem tud mozogni, mintha hátul lenne valami baj, alig tudja felemelni magát, nehezen mozog, kevesebbet eszik. Előtte olyan volt mint a testvérei, velük minden rendben. A doki sem tudta mi lehet ez. Testhő normális (38,4), baleset nem érte. Nincsen egyik lábon sem propriocepciós (ráhelyezési ) reflex, de ez baj-e 3 hetesen? Ez mikorra alakul ki? Önnnek van ötlete mi ez, és mivel lehet kezelni? Csípődiszpláziához még fiatal? Catosal jó? Köszönettel!

Kedves Gazdi!

3 hetes kiskutya biztosan nem csípődiszpláziás, viszont egyéb fejlődési rendellenessége lehet. Ha a refelxek nem működnek, akkor akár az agyvelőben, akár a gerncvelőben is lehet fejlődési rendellenesség. Ha nem úgy fejlődik, mint a testvérei, akikkel egyidős, akkor sajnos baj a refelxek hiánya, mindazonáltal lehet még várni, akár catosalt adni és ha van rá lehetőség, tovább vizsgálni (röntgen, MRI, CT).

<< <  15 / 470 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.09.26
XXII. kerületben talált 14 éves (!) keverék kan kutyuska az Illatos úton! http://illatosutiallatvedo.blogspot.hu/2016/09/illatos-ut-iii52-20160925.html
2016.09.22
2016. szeptember 21-én este került hozzánk ez a kutyus. Kb. 3 hónapos, kan kutya, talán újfundlandi keverék lehet. Mikrochip nincs benne. Budafokon, a Felső Sas utcában találták. Elsősorban eredeti gazdáját keressük, a rendelőben személyesen (1221 Bp. Kossuth L. u. 52.) vagy a 06 1/229-3865 telefonszámon várjuk a tulajdonos jelentkezését. Köszönjük!
2016.09.08
Marcipán a nevem, elmúltam 10 éves, sürgősen szerető gazdit keresek, illetve, ha lehetőség van, ideiglenes gazdit, amíg nem lesz gazdim, reménykedem, hogy hamarosan lesz!!! Sajnos haláleset miatt keresek új szupergazdit! Volt egy barátnőm, Szamóca, együtt éltünk, neki lett már gazdája. Egészséges vagyok, picit nagyobb stramp yorkie:) Sajnálatos dolog történt, mert nyáron új gazdiknál volt, kertesházban, hamar megszokta, nagyon szeretett ott lenni, de mindenféle indokkal vissza akarták adni, azt mégsem, azt megint… az lett a vége, hogy mire már végre otthon érezte magát ott, visszaadták mivel a hölgy elvesztette a munkáját:( és nem szépen adták vissza, finoman fogalmazva! Szereti a kertet nagyon, bár lakásban élt 9 évig, szelíd nagyon és zseniális a személyisége, nyilván szereti a paplanokat ágyakat, de ha rászólnak, akkor nem megy föl rá, a gyerekeket imádja, visszahúzódóbb és komolyabb úriember, de ha valakiben megbízik és megszereti, akkor örökké szeretni fogja! Megeszik mindent, zöldségeket is hála, a kutyatápokon kívül. Nincs ivartalanítva még. De meg lesz oldva. Soha senkit sem harapna meg, eddig sem tette, ezután semfogja:) Nagyon jó házörző! Figyel, és mindent meghall:) Köszönöm kedves emberek, szeressen valaki... Vau! Telefonszám: 06-20-917-8021