Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉS

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: eledel
2014-05-28
Jó reggelt! Én csak azt szeretném megkérdezni, hogy kutyának lehet e adni macskaeledelt( konzervet), lesz e baja tőle. ?

Kedves Gazdi!

Nem lesz baja tőle, nyogudtan lehet adni macskakonzervet kutyának. Huzamosabb ideig nem ajánloma macskakonzerv kizárólagos etetését azonban, mert ezek tápértéke általában nagyobb, zsírosabbak lehetnek, így a kutya elhízásához vezethetnek.

Kutyák táplálásáról figyelmébe ajánlom korábbi hírveleünket: A helyes táplálásról

jelige: május
2014-05-28
Üdv! Szeretnék segítséget kérni, szuka kutyánál kialakulható hólyagdaganat tüneteiről, kezelési lehetőségekről, köszönöm az infót.

Kedves Gazdi!

A hólyagdaganatok szerencsére igen ritkák, ivartalanított nőstényben valamivel nagyobb számban fordulnak elő, elsősorban az idősebb, 8-10 év körüli állatok érintettek. Bizonyos fajtákban gyakoribb, ilyen az airdale terrier, a skót juhász és a beagle. Vizelet-vizsgálat, ultrahang vizsgálat, endoszkópiás vizsgálat és mintavétel, és főleg a daganat szövettani, vagy citológiai vizsgálata alapján lehet eldönteni, hogy pontosan mivel állunk szemben. A távoli áttétek felimeréséhez modern képalkotó módszerek is szükségesek lehetnek.

Vannak a hólyag különböző szöveteiből kiinduló daganatok: a hámsejtekből, a kötőszövetből, az izomrétegől, más lágyszöveti sejtekből. A tüneteket befolyásolja, hogy mennyire szűri be a környező szöveteket, a hólyag falát, a regionális nyirokcsomókat, a húgyvezetőket, húgycsövet, a záróizmot, stb.

Tünetek: hosszú ideig nem jár a tulajdonos számára is látható tünetekkel. Mikor észreveszik, rendszerint arról számolnak be, hogy a kutya nem tudja tartani a vizeletét, fájdalmas, gyakori a vizelés, kis tócsákat hagy maga után, lehet véres, zavaros is a vizelet. Néha előfordul, hogy a kutya már egy ideje sokat iszik és sokat vizel (poliuria, polidipsia).

Ha megvan a pontos szövettani diagnózis, akkor kezdődhet a célzott kezelés, ami sebészeti, gyógyszeres, vagy akár sugárterápiát is jelenthet, vagy ezen kezelések megfelelő kombinációját, a diagnózis súlyosságától függően.

Figyelmébe ajánlom a "Dagnatos a kutyám?!" című publikációnkat is, ahogy az onkológiai szakrendelésünket.

Egyéb kezelések még csak jócskán kísérleti stádiumban vannak. A fotodinamikus terápiát legjobb tudomásom szerint eddig 5 kutyán alakalmazták külföldön hólyagdaganat méretének csökkentésére, de ez is csak igen kevés (3-34 hétige terjedő) tünetmentes időszakot eredményezett.

Forrás: A kutyák és macskák betegségei (Dr.Karsai F: és Dr. Vörös K.)

The National Canine Cancer Foundation (http://www.wearethecure.org/urinary-bladder-cancer)

jelige: Muffin
2014-05-27
Napok óta nem látjuk enni a nyuszinkat, sem bogyózni. Ha unszoljuk, egy kis szénát elrág. Szokásosnál kedvetlenebbnek tűnik, de nem látszik betegnek. Nyomásra a pocija nem érzékeny.

Kedves Gazdi!

Mindenképpen állatorvosi kivizsgálás javasolt, nem kellene megvárni, amíg majd valóban betegnek fog látszani. Állatorvosa alaposan kikérdezi az előzményeket (kapott-e valami szokatlant, hogyan táplálják, oltásait ellenőrzi, stb) meg tudja mérni a lázát, belenéz a  szájába, megnézi a fogait, áttapintja a hasüreget, akár kiegészítő vizsgálatokat is elrendelhet (röntgen, utrahang, vérvizsgálat), hogy kiderítse mi az étvágytalanság oka.

jelige: Macska
2014-05-27
Kedves Doktor Úr! A macskámtól most vettük el a 8 hetes kiscicáit és szeretnék neki fogamzásgátló tablettát adni (Ovarid), de a kandúr macskák már pár hete járnak hozzá. El lehet kezdeni a gyógyszeres kezelést vagy csak ősszel, mikor vége van a párzási időszaknak? Előre is köszönöm válaszát.

Kedves Gazdi!

Nem javaslom az Ovarid tabletta adását, számtalan mellékhatása lehet, ráadásul teljesen megbízhatatlan, ha nem a párzási időszak előtt kezdik adagolni. Az anyamacska az elléstől számított 4-6 hét múltán már újra ivarzik, nyilán ezért is vannak kandúr udvarlói.

Egyetlen, végleges megoldás az ivartalanítás, ami egyszer s mindenkorra megoldja a problémát.

jelige: Lili
2014-05-27
Tisztelt Doktor Úr! Tanácsát szeretném kérni! Kiskutyámnak könnyezik a szeme és fehér csípás. Háromszor voltunk orvosnál Tobrex 3 mg kenőcsöt kapott és körömvirág teával kell mosni a szemét. Pár hétig jól van, de hamar kiujul a betegsége. Megfestették a szemét és megnézték nem sérült vagy nincs-e valami a szemében. Szerencsére nem volt. Sajnos megint könnyezik a szeme. A kutyust örökbefogadtuk februárban, akkor már volt gond a szemével. Tanácsát előre is köszönöm! Tisztelettel: Unger Éva

Kedves Gazdi!

Régóta elhúzódó kötőhártya gyulladást, könnyezést okozhat a szemhéjak rendellenes állapota, kifelé vagy befelé fordulása (entropium, ectropium), a könnycsatorna elzáródása, idült szembetegség, vagy allargia is. Ha már régóta húzódik a betegség, akkor meglehet, hogy szemészeti szakrendelést kell igénybe vennie, ahol alaposabban, speciális műszerekkel is meg tudják vizsgálni a kutyus szemét.

jelige: segitsen :-(
2014-05-27
Tisztelt doktor úr! Kutyám 4 napja gyenge, nem tud ugatni, nem tud menni. Pénteken orvos látta. Dg.iliosacralis izületi gyull. Th. Dexafort inj, dexamethason inj, rimadyl tbl 2*fél 8 napig. Tegnap még pisilni, kakilni elvánszorgott, ma már nem tud, csak fekszik. S ma már ételt, italt sem fogad el. Az lenne a kérdésem, hogy mikor várható javulás? Meggyógyul e egyáltalán, vagy béna marad? Olyan rossz látni, hogy szenved. Örökmozgó kutya, annyira szeretném ha meggyógyulna! Mivel segithetem elő a gyógyulást? Kérem segitsen :-(

Kedves Gazdi!

Minél előbb jeleznie kell a kezelő állatorvosnak, hogy rosszabbul van a kutya, ne várjon!

Nem írta, hogy milyen vizsgálatok alapján született a diagnózis, készült-e röntgen, vérvizsgálat, ultrahang vizsgálat, CT, stb. Ha nem eszik-iszik, akkor lehet, hogy infúziós terápiára is szükség van, amíg a további vizsgálatok kiderítik, hogy van-e más betegsége, illetve hogyan lehetne még segíteni.

jelige: kullancs kérdés
2014-05-26
Kedves állatorvos! A kullancsnak mennyi ideig kell a gazdakutyán vért szívnia, hogy a babesia ill. a Lyme-kór kórokozóját átadja neki? Rögtön átadja vagy kell egy-két nap a fertőzés átviteléhez? Köszönettel!

Kedves Gazdi!

Legjobb tudomásom szerint 24-48 óra kell, mire megfertőzi állatunkat babésiával és Lyme-kórral. Sajnos az a rossz hír, hogy gyakran a fertőzés átvivői olyan fejlődésben lévő, pici kullancsok, amelyeket igen nehéz észrevenni.  Legjobb a megelőzés: Kullancs ellenes szerek

jelige: fájdalom
2014-05-26
Pár napja a kutyusom szomorú, fájdalma van, néha felvisít és már ugatni sem mer, mert fáj.Elvittem állatorvoshoz, ultrahangos fogkőeltávolítást végeztek és mondták, hogy egy kicsit már bevolt gyulladva az ínnye. Itthon gyógyszeres kezelést nem láttak indokoltnak.1-2 nap és javulni fog. Mára 4 nap eltelte után már rosszabul van, és a torka és füle tájékán duzzanatot tapintottam ki. Remeg, enni- inni nem nagyon mer, a nyelés nehéz és esetenként felvisít mintha a lábára lépnénk. Kétségbe vagyok esve, mert állítólag megvizsgálták és nem találtak semmit. De én tudom hogy valami más baj is van. Mit tehetnék? Köszönöm a választ! Tisztelettel!

Kedves Gazdi!

Ha állatorvosa nem talált semmit, de a kutya rosszabbul van, akkor tovább kell vizsgálni, lehetőleg olyan intézményben, ahol kiegészítő vizsgálatokra is van lehetőség. A röntgen vizsálat, vérlabor vizsgálatot a duzzanatokból (amelyek lehetnek nyirokcsomók, tályogok, vérömlenyek, stb.) vett minta mind segít, hogy közelebb kerüljenek a diagnózishoz, és kiderüljön, hogyan lehet segíteni.

jelige: macika
2014-05-26
Kedves doktor úr!  A kiskutyánk fölfelé nyújtogatja a nyakát közben elfordítja a fejét jobbra. Nem evett ma nem is ivott és levert. Mi lehet ez?

Kedves Gazdi!

Sajnos így nem tuduom megállapítani, mi baja lehet, el kell mnniük állatorvoshoz, aki nem csak megállapítja a betegséget, ha kell kiegészítő vizsgálatokkal megtámogatva, de el is tudja kezdeni a gyógykezelését!

jelige: sűrgős
2014-05-26
Beteg az anyamacska, ott hagyta elhagyta az egyhetes kis cicákat és elkeztünk gondozni öket de az egyik nagyon gyenge volt és elpusztult a másik jól eszik és pisi kaki is megvan. az anya macska visszajött hozzá, hogy gondozza de nagyon beteg , cica így elvettük töle mert félünk nem tudja egészégesen táplálni nem a miénk az anya és nincs pénzünk állatorvora a tulajdonos nem törödik vele eteti de nem hajlando kiadni pénzt érte. Helyesen döntöttünk?

Kedves Gazdi!

Attól függ, hogy mi a baja a beteg anyamacskának. Ha fertőző betegsége van, amelyet elkaphatnak a kicsi, és Önök tudják helyette etetni, gondozni, akkor igen. Ezt otthoni körülmények között nem nagyon lehet megállapítani, így ha állatorvos megvizsgálja, akkor elkezdheti az anyamacskát, illetve szükség esetén a kölykét is kezelni.

Oltatlan, féreghajtatlan kijáró macskáknak rengeteg vírusos, fertőző betegsége lehet, amely közrejátszik a kölykök korai halálában, nem megfelelő fejlődésében. Megfelelő, felelős gondozással, oltásokkal, külső-belső élősködők elleni védekezéssel, majd 6-7 hónapos korban történő ivartalanítással lehet tenni, és hosszú, egészséges életet biztosítani macskáink számára.

Sajnos tudom, hogy egy vagy több macska befogadása nehéz, szinte megoldhatatlan, főleg az anyagiak miatt, de már az is egy nagy lépés, ha Önök odafigyelnek, elkezdenek gondoskodni róluk, és talán megfelelő gazdát is tudnak neki találni! Ehhez hirdethetnek hirdetőfalunkon is, Facebook oldalunkon is szívesen megosztjuk a hirdetést.

jelige: veszettség
2014-05-23
Tisztelt Állatorvos! Veszettséggel kapcsolatos kérdésem lenne. 2,5 éves macskánk legutóbbi veszettség elleni védőoltását 3 hónapos késéssel adattuk be, azaz 15 hónap telt el a két oltás között. Ez utóbbi oltás napján enyhe sebet ejtett a kézfejemen (egyébként ez nem szokatlan viselkedés részéről, elég impulzív jószág). Utánanéztem, hogy állat által okozott sérülés után 10-14 napig megfigyelés alatt kell tartani az állatot, mert ennyi idő alatt előjönnek a veszettség tünetei, amennyiben beteg. A kérdésem az lenne, hogy a sérülésem napján a macskának beadott védőoltás okozhat-e olyat, hogy nem jönnek elő a tünetei, miközben mégis fertőző volt a támadása? remélem, érthető a kérdésem. válaszát előre is köszönöm: N.Maria

Kedves Gazdi!

Igen, érthető a kérdés. A veszettség egy halálos megbetegedés, komoly dolog és én nem vagyok jogosult emberi megbetegedésekről nyilatkozni, hiszen csak állatorvos vagyok, még akkor sem, ha van tudásom ilyesmiről.  A háziorvosát kell felkeresnie megnyugtató válaszért, aki esetleg a népegészségügyi szolgálatot is értesíti.

jelige: Kutya!
2014-05-23
Tegnap óta öklendezik, kihányt mindent. Kattogó a légzése..abbahagyja pár percig majd ùjra kezdi. Ùgy jár közbe a nyaka mint egy kacsának.De ettől független játszik stb..Enni adhatunk neki?

Kedves Gazdi!

Öklendezést okozhat rengeteg dolog: férgesség, torokgyulladás, gyomorgyulladás, fertőző betegség valamilyen tárgy lenyelése, ami nem tud a gyomorból távozni, de kihányni sem tudja, így minél előbb állatorvoshoz kell vinni!

jelige: mancs párna
2014-05-23
Tisztelt Doktor Úr! A kutyám első lábának a párnája megrepedt (valamibe beleléphetett) és vérzett kis cseppekben. Elvittem állatorvoshoz,majd kapott rá valamilyen spray-t és egy kötést. A vérzés nem állt el, kétszer cseréltem rajta kötést, majd másnap pedig összevarrta az orvos,max 1cm hosszú volt a repedése. Miután lelehetett venni a kötést,semmi baja nem volt,nem vérzett. Majd egyszer csak,pár óra múlva újra elkezdett kicsit vérezni. Feltettem neki megint egy kötést. De nem tudom hogy most mit csináljak. Cserélgessem megint a kötéseket vagy esetleg vigyem vissza a rendelőbe, esetleg kiszakadhatott a varrat? Válaszát előre is köszönöm! Minden jót! üdv Gábor

Kedves Gazdi!

A talppárna nagyon vérzékeny, ha megsebesül, hosszú ideig vérezhet, és ha idő előtt kezdi el terhelni a lábát a kutya, akkor felszakadhat, ezért nagyon fontos a szakszerű kötés, így mindenképpen azt ajánlom, hogy vigye vissza a rendelőbe, ahol azt is eldönthetik, nincs-e más betegség is a háttérben. pl. véralvadási zavar, sebgyógyulási zavar, fertőzés, stb ami késlelteti a sebgyógyulást.

jelige: cica
2014-05-23
Tisztelt Doktornő/Doktor úr Ma vettük észre, hogy a szoptatós cicánknak a hátsó lábához közeli emlői elég csúnyán pirosak és a szoptatás elég nagy fájdalommal jár.Mit tudna ajánlani?Mit lehetne tenni?Vagy esetleg ez természetes?Május 11.-én születtek a kiscicák.5darab.Előre is köszönöm a segítséget. Tisztelettel:Süle Zoltán

Kedves Gazdi!

A leírásból úgy tűnik, hogy emlőgyulladása van a cicának, Nem természetes, viszont nagyon fájdalmas, ahogy Ön is írja: állatorvoshoz kell vinni, hogy alapos vizsgálat után kiderüljön, hogy szükség van-e antibiotikumra és gyulladás csökkentőre a gyógyuláshoz.

jelige: Kitty cicusa
2014-05-23
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Vidékről hoztunk panelházba egy cicát, aki kint volt a szabadba. Szerintem atkás a füle. Mennyibe kerül Önöknél egy ilyen atka kikezelés, és mennyiszer kell visszavinni a cicust ahhoz, hogy teljes legyen a gyógyulása? Tényleg nem lehet egyszerűen kiirtani ezt az élősködőt? Válaszukat várom! Üdv.:Nikolett

Kedves Gazdi!

Az atkás macskafül barna, kávézacc-szerű törmelékkel  szennyezett, a macska gyakran vakarja, néha véresre is, mert nagyon viszket.

A gyógyulás, kezelése időratama attól függ, mennyire régen áll fenn a betegség, milyen a cica állapota, van-e egyéb betegsége. Jó esetben a jobb körülmények közé kerülés is segít elindítani a folyamatot. Ideális esetben egy egyszeri fültisztítás, atka ellenes szer, spot-on alkalmazása már javulást hoz, 1 hét múlva kontroll javasolt, és ha szükséges, akkor még egyszer kitisztítjuk a fület, ilyenkor már látszik ,hogy kell-e még további kezelés. Konkrét árakról a rendelőben, telefonon érdeklődhet: 06-1-229-3865

Szerencsére az atkákra ható spot-on, vagyi rácseppentős készítmények hatnak a bolhákra és egyes bélférgekre is. Ha ürülnek férgek a kezelés alatt (kisebb-nagyobb fehér "szálak" a bélsárban, alomtálcában), akkor mindenképpen ajánlott a tablettás féreghajtás is!

Oltásokról bővebb indformációt talál ITT.

Az ivaratalanítás 6-7 hónapos kor köról időszerű, nálunk így szokott történni: Műtétekről.

jelige: Sheila
2014-05-23

T. Doktor Úr! Májcitológia leletet szeretném kérdezni hogy mit jelent. Emailben kaptuk meg, és míg visszamegyünk az orvoshoz szeretném tudni, hogy mi helyzet. "A kenetekben számos ép májsejt jelenik meg. Ezek között több olyan is látható, amelyek lipoticus vacuolizációt mutatnak. Elvétve jelennek meg macrophagok és neutrophil granulocyták. A májsejtek nagy részében és a macrophagokban sok ceroid, ill. kevés haemosiderin szemcse is látható. Akut-félheveny májelfajulás, enyhe haemosiderosis igazolható."

Előre is köszönöm. Sheila

Kedves Gazdi!

A szöveg eleje azt írja le, hogy a szövettanász, cytológus kolléga mit is látott a mikroszkópban, milyen sejteket, azok hogyan néztek ki. Utána levonja a következtetést: Akut-félheveny májelfajulás, enyhe haemosiderosis igazolható.

Az "akut, félheveny" azt jelenti, hogy gyorsan alakult ki, nem hosszú idő óta van (ellentéte a "krónikus", ami az t jelent, hogy régóta fennáll.) A májelfajulás talán érthető: nem olyanok a májsejtek, mint egy egészséges kutya májában, kóros elváltozások látszanak.

Ebből nem lehet, nem is szabad messzemenő következtetéseket levonni, önmagában nem értelmezhető egy lelet, csak a kutya vizsgálata, kórtörténete, állapotának változásának figyelembe vételével.

jelige: beteg a kutyusom
2014-05-22
Kedves Doktor Úr! Azzal a problémával fordulok Önhöz h kutyánk kb negyedik napja beteg. Elsö nap olyan hangokat adot ki, mint akinek megakadt a torkán vmi, másnap már hapcizott és azóta folyik az orra. Étvágya nagyon nincs eszik, de keveset, gondolom megfázhatott. Hogy tudnék neki segiteni és kb menyi idö amig rendbe jön? Mielöbbi válaszát elöre is köszönöm

Kedves Gazdi!

Kutyáknál is vannak olyan betegségek, mint nálunk, embereknél: van megfázás, mikor egy vírust kap el, ami vagy magától gyógyul, vagy csak orvosi segítséggel, de előre nem lehet megjósolni, hogy az adott kutya adott betegsége hogyan fog reagálni.

Ráadásul állatoknál az is nehezíti a helyzetet, hogy mivel nem tudják elmondani, mit történt, ezért tényleg a torkán akadhat valami a kutyának, vagy az orrába fúródhat egy toklász vagy más idegentest, amitől fájdalamai lehetnek, és ez is okozhatja az étvágytalanságot, levertséget.

Ahhoz, hogy meg lehessen ítélni az állapota súlyosságát, illetve meg lehessen jósolni, hogy mennyi idő alatt gyógyul meg, mindenképpen állatorvoshoz kell vinni, aki megvizsgálja, eldönti, hogy szükség van-e kiegészítő vizsgálatokra, pl. röntgen, vérvizsgálat, endoszkópos vizsgálat, stb.

Ha kiderül, hogy valóban csak egy banális nátha az ok, amit szívből remélek, akkor az általában 1 hét allatt meggyógyul!

jelige: Zora
2014-05-22
Tisztelet Doktor Úr! 1 éves amstaff nőstény kutyám van! Pár napja levert!Zora füvet eszik és hánytatja magát!De csak hab jön neki! A széklete fehéres és kemény nem az igazi!Csontot nem nagyon adunk csak nagyon ritkán.Konzervet és tápot kap ,és nagyon ritkán száraz kenyeret rágcsál. A jutalom falatot sem kéri hanem kiköpi. Várom mihamarabbi válaszát! Köszönettel: Nagy Rita

Kedves Gazdi!

A fehér, kemény bélsár a fokozott csont-evéstől alakul ki. Ha nagyon összeáll, el is zárhatja a belet, és súlyos betegséget okozhat. Minél előbb állatorvoshoz kell vinni a kutyát, aki meg tudja vizsgálni, szükség esetén kiegészítő vizsgálatokat (röntgen, ultrahang, vérvizsgálat) is végez annak kiderítésére, hogy valóban a bélsárrekedése-e az egyetlen gond.

jelige: Cica remegès
2014-05-21
Jó Napot!Az 1 éves nőstény cicâm ha alszik néha remeg,làza nincs. Mitől van ez?Valami betegség?? Előre is köszönöm a válaszàt!

Kedves gazdi!

Gyakran előfordul, hogy a cicák lába, teste remeg álmukban, ez lehet teljesen normális jelenség, talán álmodnak. Ha ez bármilyen egyéb tünettel összekapcsolódik, például étvágytalanság, hasmenés, orrfolyás, akkor fel kell keresnie állatorvsát, akivel az olátsokat és az ivartalanítást is megbeszélhetik, ha eddig nem tették.

jelige: Tapi
2014-05-20
Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! Van egy 10 éves spániel kiskutyám, és nemrég volt egy nagyobb betegsége, belement egy fertőzött kullancs, de már emiatt nincs veszélyben. Korábban azonban volt egy szemműtéte, és az is jól sikerült (befelé fordult a szemhéjjal). Most viszont valamiért mindkét szeme nagyon viszkethet neki, mert állandóan a fűbe dörzsöli a fejét,vagy valamilyen bokorhoz. Csepegtettünk neki szemcseppet, de nem használt semmit, viszont félek, hogy ha továbbra is ennyire dörzsölni fogja, akkor komolyabb következményei is lehetnek, mint, hogy könnyezik és váladékozik a szeme. Kérem,ha van valami elképzelésük,hogy mi okozhatja az irritációt,kérem segítsenek! Köszönettel: Cora

Kedves Gazdi!

Valóban lehetnek következményei a szem dörzsölésének, megsérülhet a szaruhártya, ezért minél hamarabb ki kell vizsgálni a dolgot. Amit nem szemész specialista is tehet, az a könnytermelés megmérése (úgynevezett Schirmer könny-teszt), mert előfordulhat, hogy a csökkent könnytermelés miatti irritáció okozza a viszketést. Ezen kívül a szaruhártya már meglévő sérülését is tudjuk vizsgálni, fluoreszcein-próba a vizsgálat neve, ez is elérhető a legtöbb rendelőben.  Akármi is okozza az irritációt, allergia, gyulladás, a könnymirigy elváltozása, stb.

Ha nem jutnak tovább, akkor szemészeti szakrendelést is igénybe vehetnek!

jelige: Lindi
2014-05-19
9 éves lány kutyám 10 hónapja cukorbeteg.4 hónapig többféle inzulinnal próbálkoztunk, de mindegyiktől nagyon ingadozott a vércukra, egyik sem vált be./caninsulin, actrapid,/. 6 hónapja humán inzulint kap, egy bázist, lantus nevűt és mellé egy gyorsan hatót,humalog nevűt. Eddig nagyon jól hatottak, jól szinten tartották a vércukrát. Most kb.2 hete kezdődött, hogy a reggeli-esti cukormérés eredménye magas, mindig 20-25 körül van, ez fél évig soha nem fordult elő.Táplálásában, és másban sem történt változás, de az inzulin, ami fél évig tökéletesen működött, most nem hat rá. Mi lehet ennek az oka?

Kedves Gazdi!

Legelőször azt kellene ellenőrini, hogy az alkalmazott inzulin készítmények szavatossági ideje nem járt-e le, illetve hogy megfelelően tárolják-e. A Lantus használata:

"A dobozon és a patron címkéjén feltüntetett lejárati idő után (Felhasználható és EXP) ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Használatban nem lévő injekciós toll
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható!
Ne helyezze a SoloStar-t közvetlenül fagyasztórekesz vagy a jégakku mellé.
A fénytől való védelem érdekében az előretöltött injekciós tollat tartsa a dobozában.
Használatban lévő injekciós toll
A használatban lévő, vagy tartalékként magával vitt előretöltött injekciós tollat, maximum 4 hétig, legfeljebb 25 °C-on, közvetlen hőtől és fénytől távol lehet tárolni. A használatban lévő injekciós tollat nem szabad hűtőszekényben tartani. Ne használja fel ezen időtartamot követően. "

A Humalog használata:

"A használatba vételt megelőzően tartsa a Humalog-ot hűtőszekrényben (2 °C-8 °C). Ne fagyassza le. A használatban lévő patront szobahőmérsékleten (15 °C - 30 °C) tárolja és 28 nap után dobja ki.
Hőhatástól, napsugárzástól tartsa távol. Ne tartsa a használatban lévő injekciós tollat vagy patronokat hűtőszekrényben. A patron behelyezése után az injekciós tollat nem szabad felhelyezett tűvel együtt tárolni.
A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Humalog-ot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne alkalmazza a Humalog-ot, ha elszíneződött vagy szilárd részecskék láthatóak benne. Csak akkor alkalmazza, ha víztiszta. Ezt minden injekció beadása előtt ellenőrizze."

Ha ezeket mind betartja (nagy körültekintést és figyelmet igényel a használatuk), akkor érdemes megnézni, hogy van-e mégis valamilyen változás, például ivartalanítva van-e a kutya, hiszen a tüzelés, az aktív ivari ciklus igen megnehezíti a cukorbetegség kezelését.

Mindenképpen vissza kell mennie kezelőorvosához, aki vagy újabb kivizsgálást javasolhat, vagy akár szakrendelésre is küldheti Önt.

jelige: Oszkár
2014-05-17
Tisztelt Doktornő/Tisztelt Doktor Úr! 6 éves Yorkshire terrier kutyusomat 2 hete műtötték térdszalag szakadással. 10 nap után mentünk varratszedése, akkor úgy tűnt, hogy kezdi szépen használni a lábát. Viszont 2 napja fel akart ugrani a fotelba - ahol aludni szokott - és sajnos elvétette, nem sikerült, és elesett. Azóta megint nem használja a lábát, vagy ha igen, akkor elég rendesen sántít. Elképzelhető, hogy újra elszakadt a műtött térdszalagja? Köszönettel várom válaszát. Jutka

Kedves Gazdi!

Igen, az is elképzelhet, sajnos. Legjobb, ha felkeresi vele a műtétet végző állatorvost és megmutatja. Ő tudja legjobban, hogy a szakadás után mennyi idővel műtötték a kutyus térdét, ahogy azt is, hogy milyen módszerrel: műanyag ill. combpólyából készített szalagpótlással, vagy a sípcsonti szögelés korrekciójával. Ő tudja eldönteni, hogy a túl korai terhelés okozott-e olyan gondot, ami miatt akár újra is kell műteni  a kutyát.

jelige: Sántika
2014-05-16
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Van egy 6 éves kan boxer kutyusom, aki már sajnos kétszer is babesias lett. Legfőként a második fertőzés után (amikor még autoimmun betegsége is lett) mindig sántikál. Szokott szaladgálni, játszadozni, de utána jobban sántít, majd egy kis idő elteltével kevésbé, de mindig. A doki azt mondta, hogy ráment az ízületeire a betegség. Azt szeretném kérdezni, hogy ez milyen fájdalommal jár a kutyusnak, és lehet e valahogy kezelni, vitaminokkal vagy egyéb készítményekkel. Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Előfordlhat, hogy nem csak babéziával, de egyúttal a Lyme-kór hordozójával,a Borrelia burgdorferi- nevű baktériummal is fertőzött volt a kullancs, és ez "ment rá" az izületekre. ennek a krónikusformáját igen nehéz diagnosztizálni, ahogy a kezelése sem egyszerű. Persze a sántaságnak igen sok más oka lehet, ezért érdemes lehet olyan ortopédiában jártas állatorvoshoz vinni, aki egyben röntgen felvételt, akár ízületi mintavételt is tud végezni.

Érdmees jobban átgondolni a kullancsvédelmet és akár több kszítményt is egyidejűleg alkalmazni. Olvassa el: Melyik szert válasszam? című cikkünket. A választható készítményekől: Kullacsnvédelem kutyáknak.

jelige: japán chin
2014-05-16
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Van egy pár japán chinem, és most sajnos "baleset" történt, a szuka vemhes lett, talán korán engedtük ki. Nem szerettünk volna kiskutyát, mivel az előző alomban született immunhiányos kiskutya, amit 3 évesen el kellett altatni, mivel nem sikerült kezelni és javítani az állapotán. (6 orvos látta a kutyust) Most az lenne a kérdés, hogy létezik e olyan módszer, amivel esetleg méhen belül lehetne erősíteni az immunrendszerükön? Lehetne-e az anyának adni valamit, ami növeli az esélyeiket? Az anya és az apa teljesen egészséges, az nem derült ki, hogy ők hordoznak e valamit. Köszönöm a válaszukat.

Kedves Gazdi!

Legjobb tudomásom szerint az immunhiányos állapotok, melyek örökletesek, nem befolyásolhatóak semmilyen készítménnyel. Ha az anyakutyát jó minőségű táppal eteik, rendszeresen féreghajtják, oltatják, akkor mindent megtesznek, ami lehetséges.

Nagyon örülök, hogy balesetnek írja a dolgot, mert ezek szerint tisztában van azzal, hogy nem szabad örökletes betegséggel terhelt vérvonalakat szándékosan tenyészteni. Ha az anya és az apakutya egészségesek, akkor talán ezúttal szerencsésebbek lesznek a kiskutyák.

Érdemes elgondolkodniuk az ivartalanításon, hogy ez ne fordulhasson elő többet. Ráadásulaz idős, ivarzó kutyáknál előforduló megbetegedések esélyét is csökkenthetnék egyúttal. Olavssák el a Gondolatok az ivartalanításról című cikkünket is!

jelige: bonni
2014-05-16
5 éves kutyusomról van szó, 1 éve kezdődött étvágytalan lett nem fogadott el semmit, akkor voltunk endoszkópos gyomor vizsgálaton, vérvétel, uh, azt mondták étel allergia. Royal Canin c21 tápot kap, egy fajta húst és tört krumplit. Ez 2013. áprilisában kezdődőtt végül prednisolont kapott, az segített, de miután abbahagytuk, egy hónap után újra kezdődött minden, újból kivizsgálás és prednisolon, amit most hagytunk abba egy hónapja ismét kezdődik nem akkar enni. Segítségét szeretném kérni, hogy mi lehet ez? Gondolom újból szteroidot kapna, amitől nagyon féltem már így is sokáig szedte. Az első alkalommal, miután jól volt, kicsit megszegtük a diétát és arra gondoltam az miatt esett vissza, de most teljesen betartottuk és mégis. Köszönettel Mónika

Kedves Gazdi!

Úgy tűnik, hogy nem működik a diétás táp, ezért vagy egy másik fajtát, márkát kellene kipróbálni (pl. az anallergic Royal Canin, vagy más tápgyártó termékét), ha ez sem válik be, akkor nincs mit tenni, újabb vizsgálatok szükségesek. Nem írta, hogy gyomorvédőkkel, probiotikumokkal, netán az emésztést segítő gyógyszerekkel próbálkoztak-e, illetve készült-e bélsár vizsgálat. Az endoszkópos vizsgálat során vettek mintát is a gyomor nyálkahártyájából? Végeztek szövettani vizsgálatot?

Ha a prednizolon javított az állapotán, akkor elmerül a táplálékallergián kívül még más, az immunrendszer nem megfelelő működése miatt fellépő betegség, krónikus gyulladás is, amelyre kedvezően hat a prednizolon.

Csak további vizsgálatok tudják kideríteni, anélkül csak a tápváltás és az ismételt, vérlaborral kontrollált prednizolon adagolás marad.

<< <  15 / 399 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.10.03
Kedves Budafokiak! Este 7-kor hoztak be a rendelőnkbe egy kb 3-6 éves nőstény, nagytestű cirmost (5 kg körül), szegény nagyon rosszul volt, de reggelre sokkal jobban lett. Jó általános állapotú, jó kondíciójú, bolhanyakörvvel, biztos van gazdája. Aki felismeri, hívja a rendelőt: 06-1-229-3865
2014.09.18
22. Kerület Szemerédi utcából eltűnt a fekete félperzsa ivartalanított kandúr cicám. Aki tud róla valamit kérem jelezzen. Zoé névre hallgat 06209735459
2014.09.03
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: &quot;Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!