Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: labrador rág
2014-09-30
Tisztelt Doktor úr ! 9 hónapos labrador kutyánk van, 5 hónapos kora óta van nálunk. A problémám az vele, hogy mindent műanyag vagy gumiszerű anyagot megrág, emiatt megkötve kell tartani. Sok kárt okozott már. cipő, lábtörlő, locsoló kanna, locsoló tömlő, függöny, még a műanyag cserépbe ültett virágokat is kiborítja hogy a virágcserepet vagy az alátétet megszerezze. Határozott hangleejtéssel elmagyaráztam már neki, hogy nem szabad, el is vertem már emiatt, de minden hasztalan volt. Műanyag cserepet is adtam már neki, hogy inkább azt rágja, ne a virágokat borítgassa ki. Ha csak egy órára is elengedem és nem vagyok vele kinnt az udvaron, újból elkezdi… Hogy lehet erről leszoktatni? Le lehet róla szoktatni? Ki fogja ezt nőni? Ha igen, mikor? A kutyaházba tettem neki rongyokat (ágynemű huzat, köpenyeg), de mindig mindent kihúzott onnan. Miért teszi ezt? Egyre hidegebb van éjszakánként, nem fog így fázni? Mit tegyek? Várom mielőbbi válaszát, köszönettel, Gábor

Kedves Gazdi!

Nem csak a virágokra, és a környezetére káros ez a mindent megrágás, hanem magára  a kutyára is (bevallom, állatorvosként engem ez aggaszt a legjobban), hiszen a megrágott, lenyelt sokszr éles darabkák, műanyag részek elakadhatnak a bélben, gyomorban és igen súlyos, akár életveszélyes megbetegedést is okozhatnak.

Egyrészt nyilván kialakult egy rossz szokás, amiről akár tréner, kutyakiképző segítségével le kell szoktatni, másrészt viszont ki kell elégíteni a rágási ösztönét neki való rágható csontokkal, rágcsákkal, stb. Valamint a szellemi és testi lefárasztásáról is gondoskodni kellene, hogy tartalamasan és a gazdi és virágai megelégedésére tudja eltölteni az időt!

jelige: aggódás
2014-09-30
Tisztelt Doktor Úr! Szüleimnek volt egy labrador keverék kutyusuk 15 éves és most vasárnap lett elaltatva. Leírnám, hogy mi volt a baja és szeretném a véleményét kérni, hogy helyesen döntöttünk-e, mert azóta se tudok megnyugodni. Kb már 1 éve megsüketült, és a látása is nagyon sokat romlott, volt, hogy vele szemben álltunk és nem látott bennünket, és az ételt is nehezen találta meg. Ezen kívűl bizonytalan volt a járása olyan mint aki szédül,és többször összerogytak a lábai,nehezen kelt fel mikor feküdt. Kennelbe volt, de minden nap ki lett engedve és érdekes, ahogy kinyílott az ajtó futott szine vágtatott. De csak pár perc erejéig. Aztán most hétvégén is épp kint volt,és rájött egy epilepsziás roham, ami eddig nem colt neki szőrnyű volt. A roham után nem tudott mindjárt lábra állni,de 1-2 perc múlva igen ,elkezdett össze-vissza szaladgálni, mindennek neki az udvaron alig tudtuk berakni a helyére, nehogy összetörje magát. Kb 1 óra múlva volt ismét a régi. Kihívtuk az orvost aki azt mondta lehetséges hogy valami tumor ,daganat lehetett az agyàban azért volt süket és szinte vak és hogy azért jelentkezett nála csak most az epilepszia. Mi azért döntöttünk az elaltatás mellett,mert már nem mertük volna kiengedni sem mert egy újabb roham után még baja esett volna és mindig nem tud valaki vele lenni. Mi a véleménye? Élhetett volna még rendes életet egy kis ideig vagy inkább ez csak romlott volna? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Kedves Gazdi!

Nagyon hálátlan feladat látatlanban, ráadásul utólag bármilyen szakvéleményt mondani. Az Ön által leírtakből az rejzolódik ki, hogy egy süket, félig vak igen idős kutyus idegrendszeri tüneteket produkált. Akkor derülhetett volna ki, hogy lehet-e segíteni a kutyuson, ha egy sor vizsgálatot elvégeztettek volna rajta: vérkép, vérlabor, röntgen, esetleg ultrahang, CT, EEG, stb. Lehet, hogy a sok és részben költséges vizsgálat után is az lett volna a konklúzió, hogy nem lehet rajta segíteni. Szerintem most már semmiképpen ne gyötörjék magukat, a szép együtt töltött időkre emlékezzenek és nyugodjanak meg a döntésben, hogy a legjobbat tették, amit tudtak, amit a lehetőségeik, a helyzetük lehetővé tett és  megkímélték a további szenvedésektől.

jelige: drherkules
2014-09-30
Tisztelt Cím!  Van egy majdnem 2 éves Staffordshire terrier nőstény kutyusunk és az a problémánk hogy kb 4 hete pépes, híg lett a kakija, nem kimondott hasmenés, mert naponta kb egyszer (az elején 2x) van székletürítés. Van mikor javul a helyzet pár napig, olyankor "normális" állagú a széklet, majd ismét olyan a kaki, hogy az eleje normál állagú, majd a vége ismét pépes, híg. Rizst kap, meg kb 1,5-2 hete bolus adstringest. 2x is kapott állatorvostól injekciót, az első után teljesen folyóssá vált a széklet. Most már az állatorvos is tanácstalan. Az elején arra gondoltunk, hogy mikor elfogyott az Acana táp, kapott Eukanuba tápot, mert az volt itthon és az új tápot késve szállították és akkor kezdődött ez az állapot. Remélem tud valamit mondani, hogy mi lehet a gond. Étvágya van, nem levert, de mivel magas a fájdalom küszöbe, így nem lehet tudni mikor beteg. Mikor kicsi volt, akkor is virgonckodott és kiderült hogy magas láza van. Köszönöm

Kedves Gazdi!

Ha még csak a boluson vannak túl, akkor nincs mese, tovább kell vizsgálódni, kiegészítő vizsgálatokat végezni. Ilyenkor érdemes egy bélsár citológiai vizsgálatot, bélsár parazitológiai vizsgálatot, bélsár tenyésztést végezni a kutyus bélsarából. Ennek egy részét helyben el tudják végezni a jól felszerelt rendelőkben, egy részéhez viszont laboratórium segítségét kell kérni. Kiderülhet ebből, hogy féregpetéket tartalmaz a bélsár, a bélférgesség gyakran okoz olyan tüneteket, amelyekről Ön is beszámolt: megtartott étvágy mellett hígabb, kenőcsös bélsár.

A bélsár tenyésztéses vizsgálatából az is kerül, hogy van-e kórokozó baktérium a bélsárban vagy "csak" felborult a bélflóra összetétele. Amíg ez kiderül, addig is kifejezetten kutyáknak készült pro-, illetve prebiotikum, illetve az egynapos koplaltatás utáni fokozatos rizses-joghurtos-csirkehúsos diéta, majd a fokozatos visszaállás a szokásos táplálásra is sokat szokott javítani a helyzeten, .

Mindezt azonban valós állatorvosi vizsgálat és javallat nélkül nem szabad alkalmazni, ha állatorvosa tanácstalan, nincs berendezkedve ilyen vizsgálatokra, akkor beküldheti nagyobb, felszereltebb rendelőbe, vagy Önök is kereshetnek a környéken ilyet.

jelige: Sába
2014-09-29
Tisztelt Doktor!9 éves rottweiler szuka kutyusom van. Pár napja bal hátsó lábát emeli nem lép rá,viszont fájdalmat nem jelez semmilyen kimozgatásra sőt jól esik neki ha masszírozom fizikai sérülés eltérés sem látható. Mi lehet a probléma? Ui:Szeret harciaskodni a szomszéd kutyussal aki a kerítés előtt el megy és olyankor nem nézi hova lép. Válasz előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Ilyen esetekben legelőször is nem elég az otthoni tapogatás, jó lenne állatorvost felkeresni, lehetőleg olyat, aki ért az ortopédiához és tud kiegészítő vizsgálatokat végezni (elsősorban röntgen vizsgálatot), mert ha állatorovsa is úgy látja, hogy fizikálisan, vagyis tapintással  mozgatással nem elehet eltérést észlelni, akkor bizotsan ez lesz a következő lépés. Idősebb korban gyakoriak a porcelfajulások,  az ín, a csont és az izom megbetegedései, ezért mindenképpen érdemes kizárni ezeket!

jelige: Aujeszky-féle betegség
2014-09-26
Üdvözlöm! Kutyám evett egy kis falat erdélyi szalonnát, amit mint utólag megnéztem, nem főznek, csak abálnak (80-85°C-os vízben áztatnak egy ideig, max. 1 órát). Ön szerint lehet ettől baja kutyámnak? Egyáltalán mennyire gyakori az Aujeszky-féle betegség Magyarországon (illetve a környező országokban)? Válaszát előre is köszönöm! Üdv, László

Kedves Gazdi!

A válasszal megkerestem az SZIA Állatorvostudományi Kar Virológia Tanszékvezetőjét, Dr. BAkonyi Tamást, aki ezt válaszolta:

"A herpesvirusok 60 C fok fölötti hőmérsékleten percek alatt inaktiválódnak. Emellett az Aujeszky betegség vírusa - különösen vágó korú sertésekben - ritkán fordul elő a húsban / zsírszövetben (inkább a fej - nyak ideg és kötőszövetben). Továbbá a hazai nagyüzemi sertésállomány gyakorlatilag teljesen, a kisüzemi döntő mértékben mentes Aujeszky vírustól. Összesítve, igen csekély az esélye annak, hogy a falatozástól a kutya Aujeszky betegséget kapjon."

Remélem megnyugtató volt.

jelige: Struvit után urát kristály
2014-09-25
Kedves Doktor Úr! Katéter és kezelés után 3 hónapig S/d táp, tünetmentes cica. Most urát kristályok halmozódtak fel a lelet szerint. Mi erre a megoldás?

Kedves Gazdi!

A macskák alsó húgyuti szindrómájáról lehet szó az Ön cicája esetében, amely egy igen gyakran előforduló betegség főleg lakásban tartott, ivartalanított kandúroknál. Tünetei a visszatérő húgycső eltömődés, elzáródás, vizelési nehézségek, fájdalmas vizelés, vérvizelés. Sajnos jelenleg még nem igazán tudjuk, hogy mi okozza, a kezelés, ahogy Önöknél is, diétás táplálásból, ha szükséges, mert bakteriális fertőzéssel is jár,akkor antibiotikumopk hosszas szedéséből és minél stresszmentesebb életből áll. Át kell gondolni az itatást, lehet, hogy folyóvizes önitatóra is szükség lehet, a száraztápot nedvesre cserélni, esetleg macskaferromonokat párológtató készülék (Feliway), sok játék, simogatás. Ha más megoldás nincs, akkor a húgycsövet sebészi úton, műtét során megnyitják és a legszélesebb szakaszán kivarrják, hogy a felgyülemlet üledék könnyen távozhasson.

Az urát kristályok jellemzően májbetegségben, vesebetegségben keletkeznek, ezért nagyon fontos lenne az alapos kivizsgálás: vizeletvizsgálat, tenyésztés, vérlabor, hasi ultrahang, röntgen, stb. Ezek alapján tud állatorvosa megalapozott döntést hozni.

jelige: Pluto
2014-09-23
Kedves Doki! Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy nekem egy magyar vizslám van 8 éves ivartalanított kan kutyus. 1 éve diagnosztizálták nála, hogy reumás autoimmun betegsége van, hol jobban, hol rosszabbul van. Jelenleg nem eszik és kb most olyan 16-17 kg lehet, az eredeti verseny súlya 24 kg. A kérdés az hogy tud-e esetleg ajánlani nekem egy szakorvost, aki segíteni tud az én szőrős dögöcskémen köszönettel: Tolnai Ági

Kedves Gazdi!

A rheumatoid arthritis egy igen ritkán diagnosztizált megbetegedés kutyáknál, hiszen a klinkai tünetek, mint az ízületi merevség, a több lábat, ízületet érintő, időnként vándorló sántítás , netalán a nyirkocsmó duzzanat, étvágytalanság még sok más betegség tünete is lehet. Sajnos a vérből kimutatható, emberekéhez hasonló  "rheumatoid faktor" tünetmentesen is jelen lehet, így nem megbízható kizáró oka a betegségnek. Azt ajánlom, hogy ha a betegséget diagnosztizáló kolléga már nem jut tovább, akkor a SZIE Állatorvostudományi Karának Sebészetét keresse fel akár beutalóval a kezelőorvostól, az összes elkészült lelettel együtt.

jelige: vérömleny
2014-09-23
Üdvözlöm! Van egy 10 hónapos keverék szukám. Kb. 1 hete észrevettünk a hátán 2 puklit. Tegnap elmentünk a legközelebbi állatorvoshoz (miénk vidéken van) és azt mondta vérömleny. Adott gyulladáscsökkentő szurit és megmutatta, hogyan masszírozzuk a puklikat. Azt mondta, hogy ennyi elég lesz, hogy elmúljon vagy kisebb legyen. A kérdésem az, hogy tényleg elég lehet egy szuri és a masszázs? Állítólag lassan fog gyógyulni. Kialakulása pedig lehet a durva játék, neki csapodott valaminek (konkrétan egy fatörzset láttám)... Tudok a vérömleny ellen tenni valamit? Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Nem írta, hogy mekkorák ezek a "puklik", de kiterjedt hematóma, vérömleny keletkezhet akár ütéstől, de esetleg szükséges lehet ellenőrizni, hogy rendben van-e a kutyus véralvadási ideje, nem juthatott-e  patkányméreghez, ami vérzékenységet okoz.

Ha csak kicsik, akkor a masszírozás, kenegetés, és a gyulladás csökkentő injekció elég is lehet, sőt, akár magától is rendeződhet a helyzet. Ha az állatorvosa által ajánlott tüneti kezelés nem válik be, akkor tovább kell vizsgálódni: mintát lehet például  venni a duzzanatból, hogy kiderüljön, hogy mit tartalmaz (aspirátiós citológiai vizsgálat), valóban vért, vagy esetleg gennyet, savót, vagy milyen sejteket, mert ránézésre nem lehet ezeket megkülönböztetni.

jelige: prolaktin
2014-09-23
Az ivartalanítással úgy tudtam, hogy megelőzhető az álvemhesség. De ivartalanított szuka kutyám álvemhes lett már sokadjára. Olvastam, hogy a prolaktin az agyban termelődik. Hogyan lehet akkor megelőzni az álvemhességet, mert sok teje van. Köszönet: TD

Kedves Gazdi!

Kérdésére az endokrinológiai szakrendelésünk vezetője, Dr. Thuróczy Julianna válaszolt:

"Így van, pontosak az értesülései, ivartalanítás után az álvemhesség nem jelentkezik többé. Amennyiben ennek ellenére tejelválasztás alakul ki, annak hátterében vagy a műtét során bent maradt kisebb-nagyobb petefészek darab fennmaradó hormontermelése vagy más endokrin betegség áll.  Az elváltozás okának tisztázása endokrinológiai kivizsgálást igényel."

Endokrin vizsgálatra időpontot Dr. Thuróczy Juliannával, a 06 30 940 8569-es telefonszámon tud egyeztetni.

jelige: Teo
2014-09-22
Van egy sziámi nőstény másfél éves cicán, egyszer volt alma, és mostanában azt vettem észre hogy furcsán morogva nyávog és a nemi szervéből fehér tejszínszerű folyadék jön ki és azt nyalja le. Mi lehet ez ? Még ilyen sosem volt egyikkel sem. Ez kb 1-2 kehet tart ha jól emlékszem. Ez napi többszöri ilyen tünete mutat de emellett nincs más baja.Jól eszik,játszik ,alszik. Várom mielőbbi válaszukat. Holnap tudom csak hívni az állatorvost ,csak remélem kapok addig valami ötletet hogy mi lehet a baja. Köszönettel Teodóra

Kedves Gazdi!

Lehet hüvelygyulladása, netán akár méhgyulladása is a cicának. Ha állatorvosa meg tudja vizsgálni alaposan, szükség esetén mintát vesz a váladékból, és megvizsgálja ultrahanggal, amivel látható lehet, hogy van-e a méhszarvakban folyadék, vagy csak a hüvelyből szivárog a fehér (valószínűleg gennyes) tartalom.

jelige: táplálkozás
2014-09-22
Tisztelt Dr. Úr/Nő! Macskám mindig is szerette a nedves tápot, amiből naponta 1 zacskónyit (85g vagy 100g) kapott két minőségi márkából (IAMS, Royal Canin). Három héttel ezelőtt minden reggeli (fél zacskó nedves) után hányt, ami az elején nem is tartottam fontosnak, mert viszonylag hányósabb a cicusunk, és láttam, hogy állandóan a füvet keresi és eszi, de most már egyáltalán nem eszi meg a nedves tápot és a száraz tápból is csak napi max két marékkal. Ürítési szokásai is megváltoztak, de nem tudom teljesen figyelemmel kísérni, mert kint és bent is jár wc-re, de sokszor csak bemegy az wc-re és kijön, majd késöbb, olyan 5-10 perc elteltével megy vissza és végzi el a dolgát. Vizelete nem véres, de sokkal pisisebb az alom mint szokott lenni. Hasmenése is csak egyszer volt, de mivel kevesebbet eszik, így a széklete is kisebb a cicának, és kevesebb. Eddig azt hittem, az lehet a baj, hogy bevezettem két új ízű nedves tápot, amit ha nem kevertem össze a régi megszokott ízekkel, akkor hozzá sem nyúlt, de most csak a kedvencét adom, és semmi. Mi lehet a baj? Menjek el vele orvoshoz? Lehet, hogy valami komoly? Köszönettel: Berek-Fekete Zsófia

Kedves Gazdi!

Nem biztos, hogy komoly, de egy kijáró cicának, még ha meg is kapja rendszeresen a védőoltásait, számtalan baja lehet. Az ilyen megváltozott evési és ürítési szokásos  betegséget jelezhetnek, ezért azt ajánlom, hogy vigye állatorvoshoz, aki meg tudja vizsgálni és kiderül, hogy mi a teendő. Az is előfordulhat, hogy kiegészítő vizsgálatok lesznek szükségesek: vizeletvizsgálat, vérkép, vérlabor, hasi ultrahang vizsgálat, röntgen.

Szerintem nem érdemes megvárni, míg nagyon kedvetlen, bágyadt lesz, mert ilyenkor még könnyebb lépni.

jelige: bánatos
2014-09-22
Jó napot! Nekem kettő kutyám volt, anya és fia. 11 és 9 évesek, virgoncak, egyáltalán nem látszott öregedés rajtuk. Sajnos az anyuka elpusztult kb 1 hete és a másik annyira megváltozott, csak fekszik és sír. Ha beengedem magamhoz, akkor is csak fekszik, esetleg egy fokkal jobban örül. Mi a teendő? Majd kiheveri? Vegyünk mellé másikat? Alapból nem túl barátságos a többi kutyával. Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Ha lehet, akkor el kellene terelni a figyelmét a bánatáról, sok játékkal, kutyafuttatóval, sok, de kíméletes mozgással az idősebb korára való tekintettel. Ha ez se vezet eredményre,vagy ezt kiegészítendő, lehet olyan nyugtató táplálékkiegészítőt adni (Serena-Um cseppek, Calmex tabletta, Relaxan tabletta stb), amelyek oldahatják azt a stersszt, ami a társa elvesztéséből és a hirtelen egyedüllétből fakad.

Ugyan nem írta, hogy miért halt meg a társa, de ha valamilyen fertőző betegség is felmerült, akkor állatorvoshoz kellene vinni a megmaradt kutyust, hátha neki is van testi baja is, ami felelős lehet ezekért a tünetekért.

jelige: farok
2014-09-22
Üdv! Hozzánk tévedt egy fekete kb 1 év körüli macska, egy hónapja. Múlt héten pár napig nem volt meg, amikor előjött, azt vettem észre hogy a farka lelóg a földre, mintha hosszabb lenne mint a macska , és a vége mindig vizes, sáros.

Kedves Gazdi!

Legelső tippem, hogy baleset érte a cicát és vagy vérömleny keletkezett, vagy megsérült az egyik csigolya  és ezért lebénult a farka. Előfordulhat, hogy megharapta egy másik macska, és tályog, gennyes kelés keletkezett a hátágyéki részen, és ezért lógatja. Állatorvosi rendelőbe kellene vinni, hogy megvizsgálhassák, megröntgenezhessék, és kiderüljön, van-e csonttörés, kell-e tályogot nyitni, stb.

Sajnos az a tapasztalat, hogyha pár héten belül nem javul, akkor előfordul, hogy amputálni is kell, mert a bénulás mellett gyakran érzéskiesés is van, ezért nem veszi észre, hogy megsérül, beakad, stb. és elfertőződhet.

jelige: Kérdés
2014-09-22
Tisztelt Cím! Nagytestű kutyám kisebb baleset után, július végén kettő szteroit injekciót kapott, sántítása hamar rendbe jött, viszont az injekció utáni mellékhatások a mai napig fenn állnak, fokozott víz ivás, vizelés, csillapíthatatlan étvágy. Készült vérvizsgálat, kisebb eltéréseket mutat, a vizelet vizsgálat alapján magas a kortizol:kreatinin arány. Kérdésem az lenne, hogy mennyi ideig normális ez az állapot, illetve, hogy van-e valami teendő a várakozáson kívül?

Kedves Gazdi!

A iatrogén Cushing-kór, vagyis mikor nagyadag szteroid gyógyszer adásától a mellékvesekéreg túlműködés, vagyis Cushing-kór tünetei alakulnak ki, általában addig tart, amíg a szteroid hatóanyag a vérben kering. Ha ez egy hosszúhatású szer volt, akkor ez tovább is eltarthat. Ha nem szűnnek a tünetek, akkor el kell kezdeni kivizsgálni, hogy nincs-e más betegség, ami kiválthatja a tüneteket. Ha szakrendelést is igénybe kell vennie, akkor ajánlom endokrinológiai szakrendelésünket.

jelige: vakarózás
2014-09-19
3 hónapos kutyusom állandóan vakarózik, sok helyen sebes lett a teste, szemei körül, csánkjánál alig van szőr. Először sok bolha volt benne 2 hete, erre kapott exspotot, erre nem javult, utána kapott neostomosant, és az összes bolha eltűnt! Most az állatorvos szőrtüszőatkára esetleg rühatkára gondol, kapott 2 napja Advocate-et, de még mindig vakarózik. Szerinte ilyen fiatalon nem valószínű az allergia. De akkor mi okozhat ilyen vakarózást, esetleg mégis allergiás lenne? Mire? Hogyan kellene kezelni szegényt? A neostomosant kéne ismételni? Szteroidot kaphat? Gomba is lehet? Ezt mivel lehet kezelni? Köszönettel! Gyuri

Kedves Gazdi!

Ilyen fiatal korban valóban nem nagyon diagnosztizálunk bizonyítottan allergiát, hanem sokkal inkább az élősködők okoznak gondokat.

Biztosan kimutatni a szőrtüszőatkák, gombákat, baktériumokat, esetleg még a rühatkát is úgy lehet, ha bőrkaparék vizsgálatot kér állatorvosuk. Ehhez több helyen, lehetőleg  az összes elváltozásnál meg kell kaparni a bőrt, és egy hozzáértő laboratóriumba küldeni a mintát.

Addig is, míg megjön az eredmény, egy 3 hónapos kutyán nem is gondolnék szteroidos kezelésre, hanem inkább a helyi kezelést (baktérium, gomba elleni folyadékok, kenőcsök), gyógysamponokat ajánlanám, amelyekkel csökkenthető a gyulladás, viszketés, és például a neostomosan igen erős szárító hatása is.

Meg kellene nézni a kiskutya tartási helyét is, ott is mindent nagyon alaposan fertőtleníteni, porszívózni, kimosni, vagy még inkább kicserélni bőrbarát, természetes anyagból készült pokrócra, kutyaágyra, törölközőre, stb.

Látom az adatlapból, hogy van másik kutya, őt is feltétlenül védeni kellene bolha ellen, mert tőle is visszafertőződhet a kiskutya.

jelige: Tactic
2014-09-19
Üdvözlöm! Befogadtunk egy Amstaff kiskutyát és elöször gombás foltokban hullott a szőre, azt sikeresen kikezeltük, ám most szőrtüsző atkákkal küzdünk Tactic fürdetővel, csak hogy a kutyus még csak 3 hónap körüli és minden fürdetés után elég kába és szinte olyan, mintha le lenne szedálva... Ez normális vagy csak rosszabbat teszünk? Előre is köszönöm válaszát.

Kedves Gazdi!

A kábaság, "szedáltság" valóban a Taktic hatóanyagának, az amitráznak a mellékhatása. Érdemes lenne állatorvosukkal újra átbeszélni, hogy milyen higításban kell alkalmazniuk, mert lehet, hogy túl tömény oldatot használnak.

A szokásos adag a 0,025%-os oldat, amit úgy kell elkészíteni, hogy 1 liter vízhez adnak 4 ml tömény Taktic oldatot kell adni (gondolom kaptak fecskendőt, amivel kimérhetik). Fürdetés előtt célszerű a szőrtüszők tisztulását elősegítő sampont is használni (Peroxyderm sampon), amiely segíti a hatóanyag bejutását a szőrtüszőkbe.

Léteznek a bőrre csepegtethető, úgynevezett spot-on készítmények (Advocate spot-on, Pro-Meris Duo spot-on)  is, amelyek hatásosnak bizonyulnak a szőrtüszőatkásság, a demodikózis kezelésében, ezek is lehetnek alternatívái a Taktic-nak, ha nem nagyon súlyosak az elváltozások.

Azt is biztosan elmondta állatorvosuk, hogy a szőrtüszőatkásság (és a korábbi gombás megbetegedés is egyébként) egy olyan megbetegedés, amely gyenge, veleszületetten nem kielégítően működő immunrendszerrel működő kutyáknál jelentkezik, így az immunerősítés is nagyon fontos része a kezelésnek (pl. Minera cseppek, Immunovet por, stb.), ahogy a jó minőségű táplálék, féreghajtás, stb.

jelige: Luca
2014-09-19
Tisztelt Doktor úr! 4 éves, kb. fél éve menhelyről örökbe fogadott cicám szeme, amióta csak velem van, mindig hajlamos volt alvás után enyhe csipásodásra. Ezt 1-2 naponta könnyedén el tudtam távolítani, tisztogattam neki mindig. Most azonban elutaztam 1 hétre, barátok vigyáztak a cicára, és mire visszajöttem az egyik szeme alatt nagyon sok váladék gyűlt össze, amit nehezen tudok letisztítani, más az állaga mint korábban, és ha valamennyire sikerül is megtisztítanom nedves vattával, alatta piros marad, mintha kicsit gyulladt lenne. A váladék másnapra teljesen visszatermelődik. Tanácsát szeretném kérni, mi okozhatja ezt, indokolt-e, hogy felkeressük az állatorvosunkat, vagy elegendő valamilyen házi módszerrel kezelni a cica szemét? Válaszát előre is köszönöm! Biró Ágnes

Kedves Gazdi!

Nagyon gyakori cicáknál a féloldali szemgyulladás, szem váladékozás, kötőhártya gyulladás. Ennek lehet fertőző, vagy nem fertőző okai. Ha fertőző kórokról van szó,  ezt általában vírusfertőzések, mint a macskanátha vírusok (Macskák Calici Vírusa, Macskák fertőző herpes Vírusos Rhinotracheitise), vagy baktérium-szerű kórokozók (Chlamydia, Mycoplasma) okozzák, amelyek ellen kiscica korban kapott oltásokkal védekezhetünk. Ezek a vírusok sokszor nem irthatóak ki az állat szervezetéből, hanem hordozókká válnak, és a stresszes helyzetek, mint amilyne a gazdi időleges eltűnése előhívhatja az általuk okozott betegséget.

A nem fertőző kórokok között lehetnek örökletes, vagy szerzett szembetegségek, allergia, rendellenes szempilla, valamilyen idegen test, vagy por, huzat okozta gyulladás, vagy még olyan súlyos betegségek is okozhatják, mint a szem daganatos elváltozása.

Mindenképpen azt tanácsolom, hogy keressen fel állatorvost, aki el tudja dönteni, hogy milyen betegségről van szó, és milyen gyógyszerrel lehet segíteni a nyilván igen fájdalmas gyulladáson. Előfordulhat, hogy állatorvosa beutalja szemészeti szakrendelésre is az alaposabb kivizsgálás érdekében.

jelige: aggódás
2014-09-18
Májusban hoztunk egy mentett kutyát, aki 10 éves elmúlt. Akkor is már nehézkesen kelt fel, de amikor/bejáródott/utána könnyen futkorászott. Kb 2 hete egyre bágyadtabb lett és alig akart mozogni, a szeme is gyulladt lett, már előtte, de azt folyamatosan kezeltem, ami azóta elmúlt. Múlt héten elvittem dr-hez, aki azt mondta ízületi gyulladása van, kapott 2 szurit és 6-napra antibiotikumot is és egy gyógyszert, ami 14 napig hat. Azóta sokkal jobban van, szaladgál, éber stb. Szeretnék vérvizsgálatot csináltatni, hogy a lyme-kórt kizárjuk és teljes vérképet. érdemes-e,vagy csak koránál fogva az ízületek kopásáról lehet szó.

Kedves Gazdi!

Nagyon nagy szerencséje van ennek a mentett kutyusnak, hogy a gazdája ilyen gondoskodó!

Örömmel hallom, hogy a kezeléstől máris jobban van. Ha netán visszatárnek a tünetek, akkor valóban érdemes tovább is vizsgálni.

Vizsgálat nélkül természetesen nem lehet diagnózist felállítani, a tünetek alalpján (nehezen kel fel, ha bejáratódnak, már jübb)  egy időskori porckopás, artrózis tűnik valószínűnek, ami járhat ízületgyulladással is.  Legjobb lenne a csontokhoz, ízületekhez jól értő ortopédiában jártas állatorvoshoz vinni a kutyát. (ITT talál ilyet.)

Az ízületi megbetegedéseken kívül más is okozhat fáradékonyságot, bágyadtságot. Ha nincs ivartalanítva, akkor akár a méhével, petefészkével is lehet baj, a petefészek ciszta, méhgyulladás kizárására ultrahangos vizsgálat a legalkalmasabb.

A vérkép jó ötlet, idősebb korban lehet félévente- évente szűrővizsgálatot végeztetni idősebb korban.

A Lyme-kórt kizárni sajnos nem olyan könyű. Egy vérvizsgálatból lehetetlen megmondani, hogy Lyme-kór okozza-e a tüneteket. Erről ITT olvashat.

Ha jobban lesz, és nem térnek vissza a tünetek, akkor "csak" az idős állatoknak járó gondoskodás is sokat javíthat az állapotán: meleg, puha fekhely, lehetőleg fűtött helyen a hidegben, rendszeres, nem megerőltető séta, jó, teljes táplálék, megfelelő kondíció (elhízás elkerülése), tiszta víz, és sok-sok szeretet, simogatás!

 

jelige: emberi fertőzés
2014-09-17
A köhögő kutyától, macskától milyen fertőzést kaphat el az ember? Mennyi az esélye? Köszönöm: ZsL

Kedves Gazdi!

Ha emlékszik mekkora felfordulás volt a madárinfluenza vírus körül, minden utcán elpusztult madár miatt komplett fertőtlenítő csapat vonult ki. Ha egy-egy kutyafertőzés emberekre is átterjedne, aakkor óriási ribillió lenne, hiszen rengeteg kutyával élünk együtt.

A kennel köhögés, szopornyica, kutya parainfluenza vírus, ami sokszor az orrfolyást, köhögést okozó kutya-megbetegedések hátterében feltételezhető, kizárólag kutyákra jelent veszélyt. Oltással édekezhetnek ezek ellen.

Természetesen célszerű a taknyos kutya simogatása, gyógyszerelése után alaposan kezet mosni, a környezetét tisztán tartani és úgy álatlában is tartózkodni a kutya puszilgatásától, nyalogatásától, ha csak lehet :-)

jelige: Aszthmás cica
2014-09-17
3 éve asthmás a cicám, Prednisolon th.-t javasoltak számára, mivel panaszai (köhögés, nehezített légzés) csak időszakos (június,július, augusztus), de ilyenkon elég intenzív, ezért gyógyszerét is csak a panaszok fokozódása esetén lenne szükséges adagolni. Próbáltam az állatkórházban más terápiát kérni számára, ugyanis félek a steroid mellékhatásaitól, de mást nem tudtak ajánlani. Jelenleg is nehezen veszi a levegőt a cica, és ebben szeretném kikérni a tanácsukat, hogy esetleg a prednisolonon kívül valamilyen más gyógymód lehetséges lenne-e? Köszönettel: Földesiné Papp Anita

Kedves Gazdi!

Létezik kifejezetten asztmás cicáknak való, az emberihez hasonló inhaláló szerkezet, az AeroKat nevű maszk, amivel inhalácó készítményeket lehet adagolni szájon, orron át macskáknak. Ha IDE KATTINT, megtalálja a tudnivalókat. A cica állatorvosa tudja majd megítélni az állapotát és eldönteni, hogy milyen gyógyszert célszerű párologtatni a maszkon át.

jelige: Falu
2014-09-17
Üdvözletem! Van egy Husky szukám 1 év 2 hónapos és vérzik a nemiszerve, nem sokat de változó mennyiségben. kb 1,5 hete. Szeretném tudni, mi van vele, és hogy forduljak-e vele orvoshoz. A kutyát szeptember 1-én vásároltam.

Kedves Gazdi!

Nem tudom, hogy mennyire tapasztalt kutyatartás terén, de ha nem, akkor lehet, hogy egy normális kutya-tüelés jeleit látja újdonsült kedvencén. Ha nem szeretne kiskutyákat, akkor ilyenkor fokozottan kell odafigyelni, lehetőleg a lakásban, felügyelet alatt tartani a szukát, mert a kanok igen csalafinta módokon is bejutnak a tüzelő  nőstényekhez akár kerítéseken át.

Érdemes lenne megkérdezni a tenyésztőtől, eladótól, hogy ez az első tüzelése-e, ha nem, akkor az első meddig tartott, mert igen nagy egyedi eltérések vannak a tüzelés tekintetében a kutyák között. Kisebb-közepes testű kutyák általában 6-10 hónapos korukban kezdenek tüzelni, rendszerint 5-11 hónap telik el két tüzelés között, tehát elméletileg a 14 hónapos huskynak ez már lehet a második tüzelése.

A tüzelés kezdetén, a ("proösztruszban", vagyis a valódi termékeny szakasz előtt) azt veszik észre a gazdák, hogy a kutya péraréséből (így hívják a nemiszerve kijártát) húslé szerű véres váladék szivárog, amit vagy lenyal, vagy nem, vagy csöpög és nyomot hagy, vagy nem- egyedi eltérések vannak a kutyák között. Álatlában ez a csöpögtetős időszak 6-11 napig tart.

A valódi fogamzásképes időszak a véres váladék eltűnése után kezdődik, ilyenkor kell igazán hét lakatt alatt őrizni a szukákat. Ez kb. 9 napig tart még, tehát ciklusonként mintegy 2-2,5 hétig kell számolni egy tüzeléses időszakkal. (Minderről tudományosabb megközelítésben olvashat Publikációk rovatunkban, ha IDE KATTINT!)

Ha 9-11 nap alatt nem múlik a véres kifolyás, vagy közben a kutya bágyadt, étvágytalan, fájdalmat jelez, vagy bármi szokatlant észlelnek rajta, akkor baj van. Főleg idősebb szukáknál fordul elő a gennyes méhgyulladás (szakszóval pyometra) nevű betegség, ami egy lassan kialakuló kóros állapot. A tüzelés éppen hogy befelyeződik, majd azt veszik észre a gazdák, hogy újra véres váladék ürül a kutyából. Ráadásul kedvetlen, bágyadt, hányogat, sokat iszik, pisil. Ez igen gyakori fogamzásgátló szerek mellékhatásaként is, ennek is utána kell kérdezni az eladónál, hogy kapott-e valamit a husky.

Mindenképpen azt javaslom, hogy mennyenek állatorvoshoz, hogy meg tudja vizsgálni, el tudja dönteni, hogy csak egy normális tüzelésről van-e szó, vagy betegségről (az említett gennyes méggyulladásról, esetleg hüvelygyulladásról, a húgyutak gyulladásáról, stb.)

Ha nem szeretnének kiskutyákat, akkor mindenképpen arra buzdítanám Önöket, hpgy ivartalaníttassák a kutyust, mert hosszú távon így sok bajtól és kellemetlenségtől megóvják magukat és kedvencüket. (Gondolatk az ivartalanításról című cikkünket ITT OLVASHATJÁK EL!)

jelige: macskainfluenza meddig fertőzhet
2014-09-17
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 2 éves nőstény cicám, aki 1 éves korában macskainfluenzás volt. Három napon át nem evett, nem ivott, nem mozgott (fecskendővel próbáltam itatni, illetve elvittem állatorvoshoz, ekkor kapott antibiotikumot és infúziót) A cicának valószínűleg maradt valamilyen szövődménye a tüdején, mert azóta kerüli a testmozgást, már egy kis megerőltetéstől is gyorsan elfárad és nagyon hangosan, sípolva szuszog. Ennek ellenére született négy gyönyörű, egészséges kiscicája. A kiscicák már hat hónaposak. Az állatorvos szerint akihez vittem a cicát, a macskainfluenzán átesett macska szervezetében lappangva benne marad a vírus. Ezért aggódom a pici cicák miatt, mivel a kicsik és a mama cica egy háztartásban laknak (együtt esznek, ugyanabba az alomba járnak, tisztogatják egymást). A kérdésem tehát az lenne, hogy a kiscicák megfertőződhetnek-e így, vagy ez nem reális veszély? A kicsik 3 hónaposan kaptak egy kombinált védőoltást, és a következő oltást egy hónap múlva javasolja a doki (ekkor 7 hónaposak lesznek). Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: KL. Péter

Kedves Gazdi!

Teljesen egyetértek az állatorvosukkal, én is úgy tudom, hogy a macskanáthát okozó vírtusok kórokozói megmaradhatnak a beteg szervezetében, és bármilyen stresszes helyzetre újra fertőzőképesek lehetnek. A kérdés az, hogy valóban ezek a vírusok okozták-e felnőtt korában a súlyos tüneteket, mert ha igen, akkor a oltás védelmet nyújthat a kiscicáknak. Viszont ilyen esetben az anyamacskánál már általában a szülés körül előjönnek a tünetek, a kiscicák már akár az anyaméhben vagy röviddel a születés után fertőződnek, kötőhártya gyulladásk van, taknyosak, köhögnek, sokuk elpusztul. Ha már fél évesek, akkor nem sok esély van rá, szerintem, hogy most kapják el először a betegséget az anyukájuktól.

Az általunk ajánlott oltási sort megtalálhatja ITT.

jelige: bezi
2014-09-15
Kölyökkutyát szeretnék Angliába hozni. Mi a teendőm? A valaszát előre is kösöonöm, Monika.

Kedves Gazdi!

Ha Magyarországról szeretné vinni, akkor szüksége van a kiskutyának egy Állatútlevélre, ami az EU-n belüli utazásra jogosít fel. (Ha a zöld szövegre kattint, begtalálja a részletes leírást honlapunkon!) Ez mikrochippel és veszettség elleni oltással együtt válik érvényessé. Nagy-Britanniába csak 15 hetesnél idősebb kiskutya vihető be, aki a beutazás előtt 21 nappal megkapta az első veszttség elleni oltását, és pontosan 24-300 órával a beutazás előtt kapott Hűlyagférgesség ellen is hatásos féreghajtó kezelést.

Fontos még az is, hogy a mikrochip behelyezés időpontja legalább egy nappal megelőzze a veszettség oltás beadásának az időpontját.

jelige: aggódó gazdi
2014-09-15
Tisztelt doktor úr! Van egy idős kutyám, ami gyorsan leépült. Elvittem az állatorvoshoz, adott neki 4 injekciót. A kutya inni iszik, enni nem akar. A vizébe szoktunk cukrot és sót tenni, mert az olyasmi mint az infúzió. Ezt az orvos is megerősítette, meg azt mondta adjunk mézet neki. Na az már nehezebb. Nem akar semmit enni. Van-e rá mód hogy evésre kényszerítsük? Mivel öreg kutyusról van szó azt mondta, hogy lehet petefészek gyulladás (ami remélem hogy nem az).

Kedves Gazdi!

Bár valóban az étvágytalanság látszik Önök számára a legaggasztóbb tünetnek, nagyon fontos lenne kideríteni, hogy mi is okozza ezt: fájdalom, láz, bélgyulladás, hasnyálmirigy gyulladás, méhgyulladás vagy vesebetegség, májbetegség például? Mindezek okoznak étvágytaanságot, sok betegségnek ez a vezető tünete. Egy vérkép, a első szervek állapotát jelző vérvizsgálat, röntgen, ultrahang vizsgálat sokkal közelebb vinne a megoldáshoz, jobban meg lehetne ítélni, mely szervei érintettek a kutyusnak, és az is kiderülne, hogy hogyan lehet segíteni rajta. Minél hamarabb elindul a kivizsgálás, annál jobbak az esélyek arra, hogy kiderüljön, hogyan lehet segíteni rajta.

jelige: Márkusz
2014-09-15
Tiszteletem! Az a kérdésem lenne, hogy van egy brit ivartalanított cicusom, a szemem fénye, és úgy kb két napja észlelem nála a következőket: a száját kevésbé nyitja ki, csak ha muszáj, bágyatt, és nyalakszik, mintha zavarná valami, vagy csak azért mert igy jelzi nekem hogy ott fáj neki, nem folyamatosan van nyitva a szája, mert ha alszik, akkor be van csukva, picit ki is lógatja a nyelvét.  Kicsit olyan mintha a napközbeni légzésével adódna probléma, és nem is nagyon engedi mint előtte az ott való simogatást, amúgy meg nem egy játékos fajta, többet nézelődik ablakból és szunyókál, de ha játszik akkor a korához képest még élénken tud csihi puhizni, ugyan is ő már 13 éves. Enni eszik, inni nem szokott sokat, és mintha most nem is akarna, vagy esténként iszik, amikor én nem látom. Arra is gondoltam hogy talán beüthette, mikor rohangált, és esetleg megcsúszott. Nyávogása a megszokotthoz képest most szinte a nullával egyenlő. Beszélgetni szokott sokat,olyan kis akaratos. Teljesen szobai cicus, nem érintkezik más állatkákkal. Egészségi állapota is a korához képest megfelelő szőre fénylő, széklete vizelete normális,annyit még el kell mondanom, hogy nem folyamatosan de időközönként a bal szeme könnyezni szokott, de sokat van ablak közelében, és van hogy teljesen tiszta, bár ez is aggasztó,a könnyezését már pár hónapja észlelem, de csak törölgetem, mert nem erőteljes, viszont lehet jele valaminek, min 5 éve kapott utoljára kötelező oltásokat, akkoriban még kijárós engedélyt kapott. Köszönöm előre is, hogy ha így látatlanba esetleg tudna valami tanácsot adni, Köszönettel: P.Ildikó

Kedves Gazdi!

A leírása alapján azt tudom leginkább elképzelni, hogy valami fáj a cica szájában, szája kinyitásakor, esetleg a szájzugban. Ez lehet valamilyen befúródótt idegen test, fogbetegség, fogínygyulladás, fekély, ami utalhat fertőző beteségre, autoimmun kórképre vagy akár kezdődő vesebetegségre.

Mindenképpen állatorvosi vizsgálatra van szükség, ami vagy ébren, vagy ha máshogy nem megy, mert fáj, akkor  bódításban át tudja vizsgálni a cica száját, és eldönti, hogy mi a teendő: kell-e vért venni, hogy a belső szervei állapotát ellenőrizze, vagy indokolt a fogkőlevétel, vagy a fekélyek gyógykezelése. A cicák szembetegsége is lehet fertőző betegség következénye, amit persze a huzat is súlyosbíthat. Remélhetőleg minden kiderül, ha felkeresi állatorvosát.

<< <  15 / 410 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.03.06
Még mindig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2015.02.25
Gazdit keres két 7 hetes keverék kislány kutyus! Gazdájuk sorsukra hagyta őket, most ideiglenes helyen vannak, de végleges, szerető otthont keresünk a számukra. Előreláthatólag maximum közepes termetűek lesznek. Tüneményesek, kedvesek, bújósak. 20 335 3571 ; oszmun@gmail.com
2015.02.14
ELVESZETT! (Ady Endre út környéke) Szürke-fekete cirmos 6 éves macska nőstény, "Mirci" névre hallgat, aki néhány napja eltűnt. Ha valaki tud róla kérjük értesítsen a következő telefonszámon: 226-5654 vagy a 06-30-665-0418