Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: staphylococcus
2014-06-19
T. doktor úr! A vizslámnál staphylococcus pseudintermedius nevű problémát derített ki a bőrkaparék vizsgálat. Nem gennyezik, váladékozik, nem viszket neki, úgy vettük észre, hogy mivel rövid a szőre egy csomó pukli keletkezett a bőrén, amit nem is vettem volna észre, ha a szőre a pukliknál nem kezd kiállni. A lelet azt írta, hogy érzékeny az antibiotikumokra, csatolva küldöm a leleteredményt. Gyógysampont kaptunk, úgy néz ki enyhül a dolog, de azt olvastam, hogy fertőzhet embert, ha van valami műtéti seb, nem fog gyógyulni, hanem fertőződik, ez igaz? Honnan veszem észre, ha fertőző? Mert rajtunk nem látok semmi problémát. Másik kutyát is átfertőzhet? Volt kinn egy medencéjük a kutyáknak, amit ez miatt a probléma miatt kiöntöttem. Attól még fürödhetnek benne, vagy várjak, amíg teljesen eltűnik? Válaszát előre is köszönöm! Péterfi Alexandra

A jelzett kórokozó gyakori, ráadásul nem obligát kórokozó, azaz egészséges, ép bőrön, nyálkahártyán nem okoz tüneteket. Felázott bőrön, vagy beteg, legyengült szervezetben, helyi sérülésekben azonban elváltozásokat okozhat emberen, állaton egyaránt.

Okosan tette, ha elöntötte a pancsoló vizét - ameddig nem gyógyul meg a kutya, addig jobb ha nem fürdik.

Ha néhány napon belül sikerül rendezni a problémát, úgy a következő héten a kánikula napokon már nincs akadálya a fürdőzésnek, de a víz gyakori cseréje ajánlott a későbbiekben is.

Ha nem sikerül rendezni a problémát, úgy nem kizárt, hogy további vizsgálatok lesznek szükségesek az esetléeges parazitás-, allergiás-,  aíutoimmun-, endokrin- ... háttér kizárása érdekében.

Önnel együtt mi is azt reméljük, hogy ez utóbbi vizsgálatokra nem lesz szükség.

jelige: fogkő probléma
2014-06-18
Tisztelt Állatorvos! 10 hónapos törpe schnauzer kutyusom hátsó fogain fogkő kezdeményt fedeztem fel. Kérdésem: Szeretném tudni, hogy mivel előzhetném meg, illetve csökkenthetném ennek kialakulását? Mit adhatok neki rágni, ami egészséges és egyben hatásos is? Kiskorában répát adtam, de azt ma már olyan gyorsan pusztítja el, hogy szerintem semmit sem ér...:), legalábbis erre a problémára. Az üzletekben kapható és reklámozott rágcsák a spánielemnél nem váltak be, úgyhogy azokat inkább kihagynám! Van-e az ő méretének megfelelő csont, vagy ilyesmi, ami segíthet, illetve probléma-e, ha fadarabokat rágcsál? Mert az nagyon bejön neki :) 2. Etetés: Acana Puppy Small Breed táp, illetve jutalomfalatként, sertésmáj (sütve), csirkeszív, csirkemáj, szárított apró hal (MultiFit natural Omena-Fisch), Henne lazacos jutalomfalat. Kérdés: Mikor térjek át a felnőtt tápra? Segítségét előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Nagyon jó a kérdés, és egyáltalán nem könnyű megválaszolni. Állataink táplálékának túl nagy manapság a cukor és a könnyen lebomló szénhidrát tartalama, ráadásul az előre gyártott, feldolgozott táplálékot nagyon keveset kell rágni, így az átlagos kutya már 2-3 éves korában jelentős fogkővel küzd. Bevallom őszintén, hogy én nem vagyok a jutalomfalatok híve, szerintem teljes egészében elhagyhatóak. Lehet, hogy az Ön kutyája esetében is ezek okozzák a fokozott fogkő képződést. Legyen inkább a jutalom a nagy közös labdázás, dögönyözés, frizbizés!

A nyers táplálék etetés hívei biztos vagyok benne, hogy arról számolnak be, hogy egyáltalán nem képződik fogkő kutyáik fogán. A nyers, csontos hús etetésről legjobb tudomásom szerint Magyarországon nincsen még hivatalos "állatorvosi" vélemény, alapvetően azt mondjuk, hogy a nyers hús kockázatot jelent: baktériumok, vírusok, féregpeték lehetnek benne.

A csontok körül is megoszlik az állatorvos társadalom véleménye: amit szétrágnak, és lenyelnek, az okozhat bélelzáródást, megsértheti a bélfalat, ráadásul ha nem fokozatosan iktatják be kutyáik etetésébe vagy túlzásba viszik a mennyiséget, akkor az állat bélsara egy nagy, kőkemény fehér dugót képezhet a belében, amit igen nehéz eltávolítani.

A nagyállatok csontjai (sertés, marha) ugyan nem okoznak ilyen bajt, mert csak rágcsálásra jók, de ha igazán rákap a kutya, akkor a kutya túlzottan lekoptathatja rajtuk a fogait.

A fadarabok rágcsálása szintén veszélyeket rejthett: egyszerre véletlenül lenyel egy nagyobb darabot, ami elzárhatja a belét, netán felsérti a száját, szálka megy bele, stb.

Hozzá lehet szoktatni a kutyákat is a fogmosáshoz, vannak kifejezetten nekik készüt fogkefék, fogkrémek. Lehet kapni állatpatikában fogkő eltávolító készítményt, szájvizet, amit az ivóvízhez kell hozzákeverni, és nem csak megakadályozza a fogkő képződését, de segít a régebbi eltávolításában is.

Az aranya középutat javasolnám:

  • Rághatja a fadarabokat, nagyobb csontokat, de ne vigye túlzásba, és ha baj van, forduljon állatorvoshoz!
  • Inkább száraz, mint konzerv tápot kapjon, mert azt tovább kell rágni.
  • Időnként kaphat leforrázva emberi fogyasztásra is szánt nem csöves csontos húst (pl.  csirkemellcsontot), amit el tud rágni.

A megkövesedett felrakódásokat előbb vagy utóbb el kell távolítani, mert a fogíny megbetegedését, gyulladását, és a fogak elvesztését okozzák.

1 éves kor felett át lehet térni a felnőtt kutyatápra.

jelige: bolha baj
2014-06-17
Tiszteletem! Kandúr macskám egy hete bolhás lett, akkor kapott bolha cseppeket és a probléma meg is szűnt 1-2 nap alatt. Most viszont újra láttam egy bolhát a szőrében, bár nem vakaródzik. A bolha elleni szerre az volt írva, hogy legalább egy hónapos védettséget ad, így csak arra tudok gondolni, hogy a lakásban szedte össze újra (nem kijárós). Vagy a hatást gyengíthette, hogy utána 4-5 nappal megfürdettük? A lakásban van még egy rövidszőrű cicánk, de neki sosem volt hasonló problémája. Köszönöm előre is válaszát!

Kedves Gazdi!

Fontos lenne tudni, hogy milyen cseppet használt, mert van olyan, amely a bolhák fejlődési alakjaira is hat (Frontline, Frontline Combo), de olyan is, amely csak a kifejlett példányokat pusztítja el az első vérszívás után (Fypryst, nem patikai szerek) . Könnyen lehet, hogy már az az egy bolha is nyomtalanul eltűnt, mire megírom a választ, mert közben használt a szer. A bolhák petéiket a környezetbe rakják, azok ott kikelnek, majd megkeresik a célállatukat- például az Ön macskáját, ezért az állat környezetében is fontos a porszívózás, alapos felmosás, a cica takaróinak, fekvő helyeinek mosása, porszívózása, hogy az újrafertőződést megakadályozzuk, de általában egy pár hónapi bolhaellenes kezeléssel megszűnik a gond, ha csak a lakásban vannak a macskák.

4-5 nap múlva általában már meg lehet fürdetni az állatot , erről is tájékoztat a használati utasítás.

jelige: Bébi-cica
2014-06-16
Tisztelt Állatorvos! Sokcicás család vagyunk, van tapasztalatunk cicanevelésben és beteg cica ellátásában is. De most új próbatételünk van: egy alig 1-2 hetes kiscicát talált ismerősünk, mamacica és testvérek nélkül. A cicus szeme nem nyílt még ki, a köldökzsinór se száradt még le. Mi még nem láttuk a kiscicát, de elgondolkodtunk rajta, hogy ha nem tudják mamacica mellé becsempészni, akkor örökbe fogadjuk. Kérdésem az lenne, hogy egy ennyire pici cicát hogyan kéne gondozni? Vannak ilyen jellegű tápszerek, gyógyszerek, amivel segíteni lehetne? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Kedvesd Gazdi!

Van speciális macskatápszer, macskacumisüveg. Nem szabad kutyatápszert adni neki, mert az túl cukros, és hamar hasmenéses lesz a kiscica. Melegen kell tartani, ha nyávog, megcumiztatni, nedves vattával tisztogatni az egész tesztét, a pocakját, a végbélnyílását, ezzel pótolva az anyacica maszírozó-ingerlő módszerét, amivel megpisilteti, kakiltatja egyszerre a kicsiket.

Figyelmébe ajánlom a szegedi cicamentők oldalát, ahol fényképekkel illusztrálva megtalál minden hasznos információt.

Sok sikert!

jelige: ergam cseppek
2014-06-16
Tisztelt Dr. Nő! Az Ergam cseppeknek mi az adagolása, a kutyám 1 hete vérzik, 16 kg-os, van-e jobb gyógyszer? Köszönettel: Ferenc

Kedves Gazdi!

Ki kellene vizsgálni (hüvely vizsgálat, ultrahang vizsgálat, vérlabor), hogy mi okozza a vérzést, mert bár jól tudja, hogy az Ergam-cseppek méhösszehúzóként használatos ellés után, de vényköteles gyógyszer, így biztosan cska állatorvosa írhatja fel. Az adatlapból nem derül ki, hogy mik az elézmények, ezért csak álatlánosságban sorolom fel a hüvelyi, hugyuti vérzések okait.

A vérzés oka lehet gennyes méhgyulladás, vagy ellés utáni placenta visszamaradás, késedelmes involúció, a méh késedelmes összehúzódása, a méh vagy petefészek daganatos elváltozása, húgyuti fertőzés, vérzékenység, stb. Ezek legtöbbjén egyáltalán nem segít az ergam cseppek, sőt, inkább csak rontana a helyzeten.

jelige: trachea
2014-06-16
Üdvözlöm! 3 hónapos yorki kiskutyám 1 hónapja erősen köhög, étvágya kedve jó, más tünete, láza nincs. Az állatorvos már sokmindent kipróbált, de nem múlik a köhögés! (amoxicillin, enrofloxacin, ketofen) A rtg szívnagyobbodást tracheaszűkületet tüdőödémát mutatott - erre furoszemidet, diafillint, káliumot, pimobendánt kapott pár nap óta, de nem javul! Mi lehet a baja, el fog-e múlni, hogyan kéne még kezelni? Ilyen fiatalon is lehet szívproblémája? Mit javasolna még? Köszönöm!

Kedves Gazdi!

Sajnos nagyon valószínű, hogy valamilyen örökletes bajról van szó, valmelyik billentyű, szájadék elváltozásáról, vagy magzati képlet rendellenes megmaradásáról. Mindenképpen kiegészítő vizsgálatok kellenek, a rötgenen kívül a szívultrahang vizsgálat ad megfelelő felvilágosítást arról, hogy miről van szó és hogyan lehet segíteni.

jelige: akár a jégen
2014-06-16
Tisztelt doktornő! Van egy 14 éves kutyánk, aki kb 7-8 éves volt amikor teljesen váratlanul séta közben lebénult. Akkor szteroidos injekcióval pár hét alatt felépült, de egyik hátsó lába gyenge maradt, illetve kicsit sántikálva megy azóta. Most hogy ennyi idős lett, napról napra egyre nehezebben áll fel, illetve ez a hátsó lába állandóan elcsúszik, nem bírja megtartani magát, és ilyenkor lehuppan a földre. Ilyenkor a farkánál fogva kell megemelni mert magától nem tud felállni, csak kepeszt a földön. Ezt egy nap nagyon sokszor megcsinálja, van hogy végig tartani kell a farkánál fogva,  amíg a dolgát elvégzi. Fájdalmat nem mutat. Bent a lakásban mindenfelé gumiszőnyegeket tettem le ,mert azon elég jól tud menni, de kint egy fűszálban is képes megbotlani. Mit tudok tenni , esetleg valami izületi készítmény létezik e, vagy már így marad?

Kedves Gazdi!

Többet tudnék, ha kiderülne, mi okozta annak idején a hirtelen lebénulást- porckorong előesés, szalagszakadás csigolya deformitás, a gerinccsatorna beszűkülése, mészlerakódás, stb. Általában a hosszú hátú fajtákra jellemző ez a fajta hirtelen lebénulás (tacskóbénulásnak is nevezik), amely műtét nélkül a kor előrehaladtával romlik.

Nagyon jól segítenek neki, hogy könnyebbé tegyék az életét: a gumiszőnyeg, a kézi "tartás" mind nagyon jó ötletek.

Jó lenne elvinni állatorvoshoz, hogy megvizsgálják, esetleg egy röntgen képet is készítsenek, hogy kiderüljön, hogy segíthet-e gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, porcerősítő készítmény, roboráló szer, esetleg alternatív módszer, pl.akupunktúra, a fájdalommentes idős évek meghosszabbításában.

jelige: Panda kutya
2014-06-16
Tisztelt Állatorovos!  Egy 6 éves, ivartalanított szuka kiskutyánk van, bichon havanese. Lakásban tartjuk, kiskora óta, egy ágyban is alszik velünk. Az utóbbi időben azt vettük észre, hogy azon a helyen ahol fekszik, kisebb nagyobb pisi foltot hagy maga után. Van mikor napközben is van egy két csepp, de van mikor reggel bizony nagyobb adag is ott éktelenkedik a párnán, takarón. Sétáltatás során viszont nem pisil többet mint eddig, és napközben mikor itthon van egyedül, akkor sem pisil be pl az ajtó elé, tehát mindig csak fekvéskor, mikor alszik vagy pihen. Régebben is volt már ilyen, de pár nap alatt megszűnt,de ez a mostani már legalább egy hónapja tart. Mi lehet ez? Felfázhatott? Állatorvoshoz még nem vittük, ott milyen vizsgálatokat végezhetnek?  Válaszát előre is köszönön! Üdvözlettel, Németh Szilvia

Kedves Gazdi!

Valóban lehet szó alsó húgyuti fertőzésről, hólyaggyulladásról, húgykövességről, és érdemes jól átgondolni, hogy nem iszik-e többet mostanában. Állatorvosa lehet, hogy vizeletvizsgálatot végez, szükség esetén röntgent, ultrahang vizsgálatot, esetleg vérlabort.

Ha mindent rendben talál, akkor gyankodhat az idősebb korban jelentkező inkontinenciára is, amely ivartalanított állatokban előfordul, és rendszerint fekvés, alvás közben jelentkezik vizeletcsepegés formájában, melyet gyógyszeresen lehet kezelni.

jelige: Kapargálás
2014-06-16
Tisztelt Dr Úr! Olyan kérdéssel fordulok önhöz,hogy 4 napja ellett a Yorkshire Terrier kutyusom,és kb 2napja kijárkál a kicsiktől szekrény alá megy ágy mellé,és elkezd kapargálni, ez mitől lehetséges?? Anya ösztön nem nagyon van benne, mert nem akar ott lenni velük! Várom mihamarabbi válaszát! Köszönöm További szép délutánt!

Kedvesd Gazdi!

Lehet, hogy nem érzi magát biztonságban, túl nagy a zaj, vagy a fény, nem fér el kényelmesen. Rá kellene jönni, mi zavarja a mostani helyén. Ha nem szoptatja a kicsiket, akkor speciális kutyatápszerrel, cumisüveggel kell mellétáplálni a síró, nyugtalan kiskutyákat.

Fontos az anya megfelelő táplálék és vízellátása, ami legyen energiadús, lehetőleg szoptatós kutyáknak, vagy kölyköknek való.

Ha nem nyugszik meg, akkor el kell vinni állatorvoshoz is, hogy megnézze, nincsenek-e fizikai elváltozások (emlőgyulladás, méhlepény visszamaradás, késedelmes involúció, vagyis a méh visszahúzódása időben megtörténik-e, stb).  Egyúttal megbeszélhetik a további teendőket is, a féreghajtást, az oltásokat.

jelige: Kiréndulás nyuszival
2014-06-16
Üdv! Úgy döntöttünk,hogy elviszzük Horvátországba a szobanyuszinkat nyaralni.(1 hét).Tavaly is elvittük őt,de dugóba keveredtünk ,és nehezen bírta. Egyébként az utat nagyjából szerencsére kibírja.Adna tanácsot,hogy ilyenkor mire kell odafigyelni,ha melege van hogyan hűtsük le,stb.Válaszát előre is köszönöm.Veronika

Kedves Gazdi!

Legfontosabb lenne ellenőrizni, hogy megkapja-e rendszeresen, félévente az oltásait a nyuszi, mert Horvátországban, és hazánkban is előfordul a nyulak vérzéses betegsége (RHD) és a myxomatózis, melyeket szúnyogok terjesztenek. Oltás nélkül én személy szerint nem javaslom az utazást, de persze legjobb, ha kezelőorvosukkal egyeztetnek.

Legjobb, ha hűs, légkondicionált kocsiban szállítják, saját megszokott utazó alkalmatosságában, amely legyen a méreténem megfelelő, hogy felülni és kinyújtózni is tudjon benne, valamint egy itató is rászerelhető legyen. Célszerű fém ajtajút választani, ami sötét, vagy elsötétíthető, ilyen helyeken érzik biztonságban magukat a nyuszik.

Fontos, hogy biztonságosnak érezzék a talpuk alatt a talajt, a műanyag aljzat csúszós lehet, érdemes egy jó nedvszínó, csúszásmentes törölközőt betenni alájuk, majd ha bepiszkolódik, kicserélni.

Hűtésre alkalamasak lehetnek a hűtött zöldségek, szalma, amiket falatozhat, vagy törölközővel letakart jégaku, amin hűsölhet, esetleg hidegvizes póló, törölközővel letakarni a ketrecet, ha nincs légkondícionálás, dugóba kerülnek és nagy a meleg. A huzattól mindenképpen óvni kell őket!

Jó nyaralást!

jelige: Köhögő Yorki
2014-06-16
Kedves dokik! Kutyusunkat kennelköhögés gyanújával kezelik több mint 4 hete, többféle antibiotikumot kapott, amikre változóan reagál (még mindig köhög, szortyog az orrával stb.), bár talán mostanra már valamivel kevésbé fullad, de ez szinte 3 naponta változik. Főleg reggelente szenved. Máskülönben étvágya közérzete kiváló, láza nem volt. Most 12 hetes, és még mindig nem kapta meg a 2. és további oltásait(az antibiotikum kúra miatt). Önök mit javasolnak az oltások tekintentében (be lehet-e adni az antibiotikumok ellenére- most 2 napja nem kapja az antibiotikumot, és nem igazán van változás így sem az állapotában) illetve mikor célszerű elvégezni az endoszkópos vizsgálatot, és milyen költségei vannak ennek? köszönettel A+Á

Kedves Gazdi!

A kutyák kennel köhögését mai tudásunk szerint többféle vírus és baktérium okozza: a 2-es típusú kutya adenovírus,(canine adenovirus type 2, CAV-2), a kutya parainfluenza vírusa (canine parainfluenza, CPI), a szopornyica vírus, a fertőző májgyulladás vírusa (canine adenovirus type 1, CAV-1), a kutya reovírusa (canine reovirus-1, canine reovirus-2 és canine reovirus-3), valamint a kutya herpeszvírusa (canine herpesvirus), amely a felső légutk hámsejtjeit olyannyira károsítani képes, hogy különböző kórokozó baktériumok is megtelepszenek. A kezelés csak tüneti, illetve a felülfertőző baktériumok elleni antibiotikumokból áll, mert a vírusok ellen nincs valódi, hatékony gyógymód, meg kell várni, míg a szervezet legyőzi őket, ezért is húzódik el a gyógyulás több hétre. Ha nem használ az az antibiotikum, amit felírtak, akkor célszerű lenne egy tenyésztéses vizsgálatot csinálni, hogy kiderüljön, milyen antibiotikumra érzékenyek  még a kórokozók, és célzottan lehessen kezelni a továbbiakban.

Oltás létezik a fent említett legtöbb vírus ellen, de azt csak egészséges kutyáknak, megelőzésre lehet beadni, semmiképpen sem akkor, mikor már megfertőződött velük.

Ez már Önökön nem segít, nem is árult el semmit a kis beteg yorki előéletéről, lehet, hogy befogadott kutya, de általánosságban elmondanám, hogy célszerű lenne rendszeresen és szakszerűen oltott anyakutyáktól született, jó körülmények között tartott kiskutyát beszerezni, aki 6-8 hetes korától rendszeresen megkaphatja az oltásokat, féreghajtják már 2 hetes korától, és megfelelő immunállapotban van.

 

jelige: daganat vagy gyulladás..hogyan tovább
2014-06-16
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Szeretném a segítségüket kérni a 9 éves németjuhász kutyámmal kapcsolatban. 3 nappal ezelőtt vettem észre, hogy a kutyus nem eszik,nem mozdul,bágyadt. Állatorvoshoz vittem, 40fokos láza volt,vért vettek tőle, a kullancsot kizárták, ettől függetlenül megkapta az imizolt.Végbélnyílása mellett észrevettek egy másik nyílást (ez elmondásuk szerint egy sipoly, egy nyílt seb, ami jelenleg is be van gyulladva, állítólag németjuhászoknál a bűzmirigy problémák miatt előfordul ilyen). Csütörtökön kapott infúziót és antibiotikumos kezelést. Éjszakára bent hagytam a rendelőben az orvos javaslatára. Éjszaka egyszer hányt, péntek délelőtt többször is (feketés,sötét színű hányás). Megröntgenezték, mert ízületi problémája is volt, nehezebben mozgott, picit sántikált, de olyan még nem volt, hogy nem áll fel. Bambuszgerincet állapítottak meg. Húgyhólyagja tele volt,valamennyi széklet is van a belében, mert nem ürít (gondolom nem akart maga alá pisilni), kérésemre megkatéterezték. Pénteken meglett a laboreredmény: egyedül a fehérvérsejtszám volt magas (15ezer helyett 35ezer), ami állítólag gyulladásra enged következtetni. Mivel a véréből más nem derült ki, így pénteken megcsinálták a hasi ultrahangot. Gyomrában, heréjében, lépében találtak gócos elváltozást.Azt mondták, hogy lehet jó/rosszindulatú daganat vagy "csak" gyulladás, de ezt így nem tudják megállapítani. Következő lépésként műtétet javasoltak (kiveszik a lépét és a heréjét), majd szövettan, stb vagy altatás (amit én teljes mértékben visszautasítottam..egyelőre). Igaz, hogy már így is sokat költöttünk, nagymamámé a kutyus, természetesen nekem minden pénzt megérne, de a családom sem úgy áll anyagilag, de valahogy megoldjuk, ha rá tudnám őket beszélni, hogy van értelme. A segítségét annyiban szeretném kérni, hogy ezek alapján (tudom,hogy így nehéz megítélni) Ön mit javasolna!? Egyelőre annyit kértem, hogy hétvégén csináljunk még antibiotikumos kezelést, egy állatmenhelyen dolgozó hölggyel kapcsolatban vagyok,viszek mindig maradékot a menhelyes kutyusoknak, ő felajánlotta, hogy beadja a szurit neki szombaton és vasárnap és hétfőn újra beszélek az orvossal. Javulást annyiban láttam, hogy ma reggel (szombat) felállt magától pisilt,majd visszafeküdt. Én dolgozom, de családom figyeli és a mai nap folyamán minimális helyváltoztatása volt,de ezt leszámítva folyamatosan fekszik.Végbelénél a sebre vigyázunk a legyek miatt, kezeljük (aloe first spray+betadine). Nem eszik (fecskendővel próbáltam orvos által adott tubusos pasztát adni neki,de azt sem eszi). Ragacsos nyáladzást figyeltem meg nála, illetve csipás a szeme. Inni iszik,viszonylag sok folyadékot. Nem tudom,hogy mi legyen a továbbiakban. Menjek bele a műtétbe és a további procedúrába?Még annyit,hogy nagyon okos nyugodt kutyus. Nagypapámé volt, imádták egymást,de sajnos papa nem vitte sétálni, most mamámra maradt, de a kutyus a kerten kívül nem járt máshol. Illetve jelnleg (1éve) a kínai kopasz kutyám is ugyanabban a kertben tartózkodik mint a németjuhász (kert+előszoba),viszont ő rendszeresen kimozdul (Debrecen-Pest ingázás).Rá lehet veszélyes a németjuhász állapota? Kiengedtem ma hozzá, mert nagyon szeretik egymást. Az orvos, aki kezelte, azt mondta,hogy nem fertőző. Reménykedek, hogy pozitívan reagál az elkövetkezendő napokban az antibiotikumos kezelésre.Válaszát,véleményét előre is nagyon szépen köszönöm! Üdvözlettel:Emese

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom a család kedvencét, de nagyon örülök, hogy ilyen elhivatottan segíteni akaró, gondos gazda vigyáz rá!

A perianális fisztula (a bűzmirigy kivezető járata mellett feltörő nyílások, amelyekből gennyes váladék szivárog) valóban igen gyakori német juhász betegség, amelynek kezelésére gyakran szükésg van az immunrendszert is moduláló gyógyszerekre, helyi gyulladáscsökkentőkre az antibiotikumos kezelés mellett . Ha jól értem, akkor a perianális fistula mellett az ultrahangos  vizsgálat több, ismeretlen eredetű gócokat is kimutatott különböző szerveiben, amelyek a rossz általános állapotért felelősek lehetnek.

Az esélyek latolgatásához a legpontosabb diagnózishoz egy citológiai /szövettani mintavétel vezetne, amelyet, ha a here is érintett, akkor talán ébren is meg lehetne csinálni, bár ennek megítélét állatorvosukra bíznám. Modern képalkotó eljárások is rendelekezésre állnak a diagnózis felállításához. Mindazonáltal a legjobb lenne, ha a kezelőorvosukkal együtt találnák ki a stratégiát, esetleg onkológiai szakrendelést is igénybe vennének.

Ha orvosuk úgy ítéli meg, hogy nem fertőző a németjuhász állapota, akkor nyugodtan kiengedhetik hozzá a barátját. Remélem sikerül segíteni rajta, hogy még sokáig sok örömet szerezhessenek egymásnak!

jelige: Báró
2014-06-16
a kutyámat haemangisarcómával műtötték kb.két hónapja. műtét útán ezidáig nagyon jól volt. Egy hete étvágytalan és a műtétoldali lábát kíméli,és a heg mentén apró daganatok jelentek meg . szeretném tudni tehetek -e mégérte valamit és fájdalomcsillapításra van -e lehetőség ?/ a daganat az ondóvezeték és a húgycső körül volt,és a bal hátsó lábára is kiterjedt /

Kedves Gazdi!

Sajnálom, hogy ilyen témában kell leveleznünk. Legfontosabb az lenne, hogy kiderüljön, hogy visszatért-e a haemangiosarcoma, és hogy ennak jeleit látja-e a műtéti heg körül, vagy valami másról van szó. Ehhez citológiai, vagy szövettani mintavétel kellene. Ez, a vérerek szöveteiből kiinduló daganat tipus sajnos gyakran betör mélyebb szöveti rétegekbe is, illetve távoli áttéteket is képezhet, amit modern diagnosztikai eszközökkel (CT, SPECT/CT, MRI) lehet feltérképezni.

A sebészeti kezelést ki lehet egészíteni sugár, vagy régebben kemoterápiának nevezett gyógyszeres kezeléssel, ami a daganatos sejtekre hat. A fájdalomcsillapítók is szükségesek lennének, ha fájdalmai is vannak a kutyának. Legjobb lenne a kezelőorvost felkeresni, és ha ő is szükségesnek tartaja, akár onkológiai szakrendelést is felkeresni a lehetőségek átbeszélésére.

jelige: csodaszer 2
2014-06-15
T doktornő! Ma írtam csodaszer jeligével és azt elfelejtettem kérdezni hogy az általam említett tabletta(cytovet energy), kálium -humátot is tartalmaz, nem mertem emiatt még elkezdeni a tabletta beadását mert félek, hogy a kálium nehogy megemelkedjen a kutyus szervezetében, és szívbetegség vagy más nem várt tünet alakuljon ki. Hiába kerestem a kálium -humát hatását a neten nem igazán kaptam kielégítő választ. A kutyánál nincs szivbetegség, nem tudom a gyógyszer befolyásolhat e egyáltalán valamit a káliumszintjével kapcsolatban, vagy ezt csak én beszélem be magamnak, köszönöm szépen

Kedves Gazdi!

Aggodalomra semmi ok, a gyógyhatású készítményeket sokáig tesztelik, hogy forgalomba hozhatóak legyenek, ha szívbetegséget okoznának, akkor nem lehetne őket forgalmazni. A magas kálium-ion szint valóban okozhat szívritmuszavart, gyengeséget, bágyadtsságot, de a vese normális működése mellett ettől nem kell tartani. Ha a kutya veseműködése beszűkült (vérlabor vizsgálattal állapítható meg, illetve a tünetekből: sok ivás-vizelés, vagy éppen semmi vizeleés), akkor okozhat gondot, vagy ha együtt szedi szívgyógyszerrel, vízhajtóval, és K-pótló szerrel. Ha bármi rendellenességet észlelnek a készítmény szedésekor, azonnal hagya el és keresse fel a kezelőorvosukat, aki a készítményt ajánlotta!

jelige: szemkenőcsök
2014-06-15
Használhatok-e Tetrán szemkenőcsöt kiscicáim csipás szemére? A tetránnál van jobb készítmény? A cseppek a jobbak vagy a kenőcsök a szemre? Mi a különbség? Köszönettel!!

Kedves Gazdi!

A szemkenőcs tovább marad a szemen, ritkábban kell alkalmazni, de zsíros bevonatot képez a szaruhártyán, és vannak gyógyszerek, amelyek csak csepp formájában elérhetőek, így akkor jár el a legjobban, ha azt a készítményt használja, amit állatorvosa felírt. A Tetran szemkenőcs, mint az összes antibiotikum tartalmú készítmény vénykoteles. Általában jól működhet macskák egyes baketriális fertőzéseinek a kezelésére (Chlamydia), de máskor szükség van más antibiotikumra, illetve a vírusos betegségeknél csak a felülfertőződésnél segíthet. Az oltatlan anyamacskáktól született kiscicák gyakran fertőződnek még az anyaméhben az úgynevezett macska nátha vírusokkal (Herpes vírua, Calici vírus), ami az egyik vagy mindkét szem gyulladását okozza.

jelige: Ygritte
2014-06-15
Üdvözlöm! 9 éves vizsla kutyámnak mai nap folyamán észrevettem, hogy folyik az orra. Átlátszó váladék, mint amikor az ember meg van fázva. Nem tüsszög, nem köhög. Természetesen, mint egy aggodalmas gazdi utána néztem a neten, hogy mi lehet a baja, és annyi borzalmas dolgot olvastam, hogy nagyon felzaklatott. Szeretném kikérni a véleményét, tanácsát, hogy mi lehet a baja? Azt leszámítva, hogy folyik az orra, ugyanúgy viselkedik, játékos, zabál és boldog. Ebben az évben oltva még nem voltak, de nemsokára sor kerül arra is. A válaszát nagyon megköszönném!

Kedves Gazdi!

Hogy kiderüljön, van-e ok az aggodalomra, keresse is fel állatorvosát, aki meg tudja vizsgálni, szükség esetén kiegészítő vizsgálatokat végez. Lehet, hogy csak egy kezdődő banális felső léguti vírus okozza az orrfolyást, vagy az is lehet, hogy 1-2 nap alatt magától elmúlik, de további tünetek is csatlakozhatnak a savós orrfolyáshoz, például levertség, köhögés, tüsszögés, amikor gyógyszeres kezelés, vagy egyéb beavatkozás (pl. orrtükrözés, toklász eltávolítás, is szükséges lehet.

Az oltások kapcsán talán bizonyos fertőző betegségek leírására akadhatott (kennel-köhögés, szopornyica?), ezek ellen van lehetőség évente kombinált oltást kérni. Ez akkor lesz aktuális, ha a mostani tünetek megszűntek, mert az évente beadott csak vesztettség oltás nem véd az előbb említett fertőző kutya-betegségek ellen.

jelige: csodaszer
2014-06-15
Üdv! Idős( 17 éves) , daganatos, nem műthető kutyámnak, aki szerencsére jelenleg még aktív , jó étvágyú, állatorvosunk a Cytovet nevű kapszulát adta, hogy ez direkt daganatos állatoknak van kitalálva és nem rég jelent meg. Fűzhetünk e hozzá valami reményt ? köszönöm

Kedves Gazdi!

Sajnos nem ismerem a készítményt. A használati utasítása szerint ez egy gyógyhatású készítmény kutyák, macskák és lovak részére, amelynek kitűnő detoxikáló képessége van, magas molekulatartalmú huminsavat, borostyánkősavat, szilimarint tartalmaz. 
Alkalmazási javaslat.:
Hasmenés kiegészítő kezelésére, a szervezet méregtelenítésének segítésére.
Az emésztőrendszerben kialakult betegségek esetén a szervezet támogatására, az életminőség javítására .

Nagyon nem mindegy, hogy pontosan milyen szervén, milyen típusú daganata van  a kutyának, illetve hogy mit várnak a készítménytől. Például egy kifekélyesedett emlődaganat biztosan nem fog meggyógyulni, ahogy a bélrendszeri daganat sem fog visszahúzódni, vagy nem lesz kevesebb az esély az áttétképződésre, stb. 17 éves kutyájuknak gyakorlatilag minden napja ajándék, főleg, ha jóétvággyal, jókedvűen tölti. Annyit lehet csak mondani, hogy ha meg tudják venni a készítményt, akkor biztosan nem ártanak vele, és a májműködést, a méregtelenítő folyamatokat támogathatja.

jelige: fialás után
2014-06-13

Tiszteletem! Van egy amerikai staffordshire terrier szuka kutyusom másfél éves, négyhete fialt 12 db kiskutyát, amiből egy sajnos elpusztult. Nagyon jó anya, hagyja, hogy dédelgessük a kiskutyákat. Sokszor kéri is, hogy segítsünk etetni őket, mert nem fér hozzá egyszerre mind! Fialás után sokkal többet eszik,  a mai napon öt hetesek a kicsik, már esznek rendes kaját is mellete még az anyjuk 4-5 alkalommal szoptatja, nagyon szépek a kicsik! Viszont a problémánk az, hogy az anya kutya szinte csont sovány, pedig ötször hatszor eszik egy nap, sokkal többet mint fialás ellőtt. Először azt hittem, hogy gilisztás. Kapott féreghajtót, de nem volt benne, aztán tegnap vettem észre van egy folt, ahol kihullott a szőre , állat orvoshoz csak jövő hét vége felé tudom elvinni. Félek, hogy valami nagyobb baja van vagy lesz , nagyon fáradékony és liheg nagyon sokat kérem segítsen! Köszönöm szépen!

Kedves Gazdi!

Nagyon nagy megterhelés 11 kiskutya szoptatása, ezért azt ajánlom, hogy olyan tápot adjanak neki, ami nagyon jó minőségű, energiadús, kifejezetten szoptatós kutyáknak vagy kölyköknek való. Mi Royal Canint tartunk, de szinte minden szuperprémium tápgyártónak van ilyan tápja. Ha erre nincs lehetőségük, akkor zsiradékkal tudják dúsítani a tápot- marhafaggyú, disznózsír, kacsazsír sütve (nem égetten!) nagyon megemeli a kommersz, boltokban kapható tápok energiatartalmát is.

Nagyon jól tette, hogy féreghajtó tablettát adott neki, ezt a vemhesség utolsó időszakában is meg kell tenni, sőt a kiskutyákat 2 hetes kortól már kell féreghajtani.

A vemhesség igen megterheli a fiatal, alig felnőtt kutyákat, mert a vehemépítés szakaszában még maguk is nőnek, ezért rengeteget kivesz egy szukából, ha ilyen fiatalon vemhesül. Amíg nem jutnak el állatovosukhoz, igyekezzenek minél hosszabb időszakokra elkülöníteni az anyától a kicsiket, kevesebbet tudjanak szopni, illetveők is kapjanak ugyanolyan jó minőségű, energiadús tápot, mint az anyukájuk.

A lihegés, fáradékonyság betudható lehet a nagy melegnek, de betegség (pl. az  eclampsia, vagy szoptatás 4-6. htében tialakuló calcium hiány) előjele is lehet, ezért megelőzésként akár naponta többször calcium pezsgőtablettát is itathatnak az anyával.

Ha súlyosbodik az állapota, akkor muszáj felkeresnük másik állatorvost!

jelige: Parvo
2014-06-12
Üdvözlöm! A napokban gyermekeim hazahoztak egy yorki jellegű 10-12 hetes kutyakölyköt. Mivel senki nem kereste, így megtartottuk,p ár napot volt nálunk, így oltatni még nem volt alakalmunk... Tegnap reggel a kutya bágyadt lett, nem evett, nem ivott, hányt..Ma reggel véres hasmenése volt...mire az állatorvos kiért, sajnos a kölyök elpusztult. Az orvos szerint parvo vírus okozta a kutya elhullását. Kérdésem az lenne,hogy 2 felnőtt kutyánk (rendszeresen oltottak) fertőződhetnek-e? Mivel a gyerekek "siratják" a kölyköt, tervezem, hogy hasonló kistestű kutyát vásárolok nekik. Az udvar nagyon nagy, nem tudom, merre járt a beteg kutya, lakásba is bejött néha...Az új kölyök megfelelő oltások mellett fertőződhet-e ezzel a vírussal? És a legnagyobb gondom, hogy a gyerekek elkaphattak-e valami fertőzést? Várom mielőbbi válaszát! Köszönettel: Ildikó

Kedves Gazdi!

A gyerekekre nem veszélyes a kutyák parvo vírusa szrencsére.

Az új jövevényre viszont nagyon veszélyes lehet a parvo vírus. A parvovírusos hasmenés nagyon fertőző, nehezen kiírtható, és veszélyes betegség főleg kiskutyákra nézve. A felnőtt kutyák oltása is nagyon melegen ajánlott, mert ez segít, hogy ne fertőzzék meg a kicsiket, mert náluk gyakori a tünetmentes vírus hordozás: mikor maguk nem betegednek meg, vagy csak igen enyhe tüneteket mutatnak, de a kiskutyákat megfertőzhetik.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyi idegig marad fertőző képes a vírus, van aki 5-7 hónapot mond, van aki szerint akár 7-8 évig! is fertőzőképes marad, főleg a kertben, ahol szinte lehetetlen a fertőtlenítés.

A hipós víz 1:30-szoros higításban (3 liter vízhez 1 dl hipó) megfelelő fertőtlenítő a lakásban, kennelben.

Azt javasolják, hogy 4 parvo-vírusos hasmenés elleni oltás beadása előtt ne vigyenek kiskutyát a korábban igazoltan parvo vírussal fertőzött helyre. A felnőtt kutyákat is mielőbb be kell oltatni.

Mi kiskutyáknak olyan oltási sort ajánlunk, amiben 2x oltunk külön, csak parvo vírusos hasmenés ellne, úgynevezett monovalens vakcinával, s 2x kombinált oltóanyaggal: OLTÁSI SORUNK

Arra is érdemes figyelni, hogy lehetőleg olyan kiskutyát válaszanak, akinek az anyja is be van oltva parvo-vírus elleni oltóanyaggal.

Remélem nagyobb szerencséjük lesz!

jelige: fura dolog
2014-06-11
Jó estét kivánok. Azzal az észrevétellel fordulok önökhöz, hogy idős szuka kutyám pisilés után felnyalja, illetve belenyal a saját vizeletébe, és utána vacogtatja a fogait, mint amikor a kan kutya tüzelő szukát érez. Ezt már több hete csinálja, ilyent elötte még nem produkált, mi lehet ez? köszönöm

Kedves Gazdi!

Ez valóban elég fura tünet. Idősödő szukáknál sok minden előfordul, az inkontinenciától a húgyuti fertőzésen át a gennyes méhgyulladásig, vagy akár hormonzavar, a petefészkek nem megfelelő működése. Mindenképpen azt ajánlom, hogy keressék fel állatorvosukat, aki ki tudja zárni a szóba jöhető betegségeket szökség esetén kiegészítő vizsgálatokkal is: vérlabor vizsgálatokkal, hasi ultrahang vizsgálattal, vizelet vizsgálattal, stb.

jelige: "Kormos"
2014-06-11
A cicám másodszor ellet. A hasa ellés után kicsi lett , majd kb 1 hete újból kis hordonyivá dagadt. Az 5 kismacskát szoptatja, eszik rendszeresen, mozgása is jó, de sokat pihen távol a kicsiktől és a hasa forró és kemény. Kérem válaszát mit rejthet ez a hasdagadás? Köszönöm!

Kedves Gzdi!

ELőfordulhat, hogy emlőgyulladása van, azért forró a hasa, illetve pihen sokat. Mindenképpen állatorvosnak kell megmutatni, hogy eldöntse, van-e teendő, vagy csak a nagy meleg viseli meg.

Ha nem kifejezetten tenyésztik, akkor érdemes lenne az ivartalanításán is elgondolkodni, mert ellés után szinte azonnal újra tüzelhet. Mi 4-6 héttel az előző ellése után szoktuk ajánlani.

jelige: vitamin szükséglet
2014-06-11

Kedves Doktornő!

Újra a 10 éves cicám számára kérek segítséget.sajnos már kezdődő szívbetegséget is lehet sztetószkóppal hallani, bár ezt gondoltam hisz régóta beteg a tüdeje,most az alsó tüdőlebenyekben folyadék is van annyira minimális, hogy doktor úr még nem akarja gyógyszerezni .q10 emberi tablettát adhatok neki és mennyi a mennyiség, amit kaphat ill meddig szedheti? Cod Liver Oil 315mg -os kapszulából szoktam még adni neki úgy, hogy kiszúrom és nem a teljes tartalmát adom oda és kap hozzá egy csepp E vitamint, ami 21mg,31NE -felel meg ,ezt milyen időközönként kapja? Nem szeretném, ha a csukamájolaj (dorwest termék) D-vit.tartalma kárt okozna vagy túl sok lenne az E vitamin.Ezenkivül mivel javithatnám a szív állpotát? Hálásan köszönöm a választ, sok sok szeretettel üdvözlöm

Kedves Gazdi!

Valóban okozhat gondot a túl sok csukamájolaj, a D-hypervitaminózis csontosodási zavarokat okoz- kizárólag májjal etetett macskákban figyelték meg. Ezen kívül sok a telítetlen zsírsav benne, amit a macskák nem túl jól tolerálnak. Korábbi leveleiben írta, hogy nagyon jól táplálja  a cicáit, felmerülhetne a lehetőség, hogy elhagyja a kiegészítőket, nehogy túl sok legyen a jóból, ha kezelőorvosa is egyetért.

A Q10 koemzimről már folynak klinikai vizsgálatok állatok esetében is, mert embereknél egyes szívbetegségek gyógyulását előegítik. Többféle macska-vitamin is tartalmazza, de pontos maximális napi dózist még nem állapítottak meg. A legtöbb tabletta, mai macskáknak-kutyáknak készült, 5 kg-ra  macskának napi kb. 10-30 mg-ot javasolnak. Üdvözlöm és jó egészséget mindenkinek!

jelige: Pötyi
2014-06-11
Kedves Doktorok! 2 éves Pötyi házi cirmos kandúrom keveset eszik, megnyalja a száját az étel láttán, szagolgatja, majd elmegy, vagy eszik néhány falatot és otthagyja. Azóta van ez az állapot, mióta új cicát hoztunk mellé, aki vele nagyon barátságos volt kezdetektől de Pötyi (még nincs ivartalanítva és mindketten kandúrok) nem fogadta szívesen és bár most már játszanak és nyalogatják egymást, még sosem láttuk őket együtt aludni. A másik cica - Gömbi - ivartalanítva van. Gömbi mindent megenne előle - nomen est omen - ezért külön etetjük őket. Vérvétel, fog, torok vizsgálat volt, szívesen elküldeném az eredményét, mert bár az állatorvos szerint minden ok, azért 6-7 eredmény eltér a megengedettől a vérvételben. Gardiája volt Pötyinek 3 hónapja de már rendben a széklete. Még egy furcsaság, hogy mindig nyalogatja Gömbi fenekét. Lehet, tőle kapott el valamit? Gömbi menhelyi cica volt. Segítségüket előre is köszönöm! Klára

Kedves Gazdi!

Azt lenne fontos megnézni, hogy avlóban sovány, alultáplált-e Pötyi cica, vagy csak a másik, nagyobb étkű cica mellett tűnik úgy, hogy nincs étvágya. Ha valóban fogy, hasmenése van, akkor érdemes konzultálnia állatorvosával a további kivizsgálásról, vírus tesztekről, féreghajtásról.

Átbeszélhetik azt is, mivel érdemes "jól" táplálni a amcskákat. Erről honlapunkon is talál még hasznos információt! KATTINTSON IDE!

jelige: Lizi mopsz
2014-06-11
Tisztelt Doktornő, Doktor úr! 2,5 éves mopsz lány családtagunkról a közelmúltban a z orvos bal szívkamra nagyobbodást és légcsőbeesést állapított meg röntgen és ekg után. Gyógyszereket is kapott: Spiron 50mg 1x1/2 és Lordestin 5mg 1/2 melyeket 2 hétig kellett szedni és tesztelni, hogy történt-e változás a fuldoklás és légszomj tekintetében a séta alatt. Hát nem igen! Sőt, ilyen melegben, de kb. 20C fokban is 300m séta után kidől! Ölben kell vinni szegényt... Az lenne a kérdésem, hogy a légcső műtét mennyire veszélyes illetve az elég lehet-e vagy szükség lenne más beavatkozásra is? Ez rutinműtétnek számít? Önök végeznek ilyet? Mennyi idő a lábadozás? A hónap végén nyaralni mennénk vele...(június)Jelenleg sajnos sétálni sem tudom vinni, mert kínzásnak tűnik! Mielőbbi válaszukat várva, üdvözlettel: Anikó Lizike gazdija

Az a helyzet, hogy mind a szívelégtelenség, mind a légcsőszűkület esetében a betegség súlyossági fokozataiban Ég és Föld különbség adódhat. A légcsőszűkület esetében ráadásul a helyeződés is nagyon fontos, gyakorlatilag meghatározza, hogy lehet-e műteni, és azt is, hogy milyen műtéti technika alkalmazandó. Hasonló műtéteknél előfordul, hogy az orrcimpákat és a lágy szájpadlást is korrigálni érdemes - és csak ez az összetett műtet nyújt kielégítő eredményt. A műtét tervezéséhez nem kizárt, hogy további vizsgálatok (endoszkópia, esetleg CT) valamint a szívbetegség pontosabb megállapítása (labor, doppler ultrahang ..) is szükséges.

Én az elváltozások súlyossága mellett azzal sem vagyok tisztában, hogy nem elhízott-e a Lizi. Amennyiben igen, úgy jól kivitelezett fogyasztása is sokat segíthet tünetei enyhítésében, szerencsés esetben akár a műtéti megoldást is el lehet kerülni. Beszélje meg mindezeket kezelőorvosával és közösen döntsenek a Lizi érdekében.

 

jelige: szívférgesség
2014-06-10
Kedves Doktornő, Doktorúr! Van egy 4 hónapos sheltie kiskutyám, jelenleg Advantix spot-ont használunk. Kicsit aggódom a szívférgesség miatt. Sokat nézegettem az ez ellen védő készítményeket, csak sajnos ő nem kaphat ilyet, mert mindegyikben olyan összetevő van amire ő allergiás lehet. Nem tudom, hogy MDR1 mentes-e mert tesztet nem csináltattunk, de inkább nem adnék neki ilyen készítményeket. Van esetleg valami olyan szer ami véd szívférgesség ellen, és egy sheltienek is adható? Vagy az Advantix megfelelő számára? Segítségét nagyon köszönöm! M. Szandra

Fontos, hogy tájékozott arról a Sheltie-k örökletes génhibájának lehetőségéről, miszerint ún "multi-drug rezisztenciájuk lehet. Ez a lehetséges génhiba korántsem korlátozódik "csak" az antiparazitikumok korlátozott használatára - márcsak ezért is arra bíztatom, hogy végeztesse el a tesztet, mert a kutya remélhetőleg hosszú élete folyamán előadódhatnak olyan helyzetek, amikor tudnia kell kezelő orvosának, hogy terhelt-e a kutya vagy sem, azaz milyen gyógyszereket alkalmazhat szükség esetén.

Amíg elvégezteti a tesztet a selamectin hatóanyagtartalmú (Stronghold) cseppeket lehet aggálymentesen használni.

 

<< <  15 / 401 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.11.18
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.11.05
Tegnap (11.04-én) este a Savoya Park környékén találták, nincs benne chip. Nagyon kedves kutya. A 20/396-4827 telefonszámon lehet elérni azt, aki megtalálta.
2014.10.03
Kedves Budafokiak! Este 7-kor hoztak be a rendelőnkbe egy kb 3-6 éves nőstény, nagytestű cirmost (5 kg körül), szegény nagyon rosszul volt, de reggelre sokkal jobban lett. Jó általános állapotú, jó kondíciójú, bolhanyakörvvel, biztos van gazdája. Aki felismeri, hívja a rendelőt: 06-1-229-3865