Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Pamacs
2014-12-03
Van egy extra mini kis yorkink ,8 éves elmúlt már csak 4 foga van az is nagyon fogköves, és a nyelvét csak oldalt rakja ki és állandóan így száraz a nyelve úgy is alszik és egyébként az egyik fogától van elferdülve a szája mert az kinyomja neki,és ezért van kint a nyelvecséje mert előre már nem tudja rendesen tenni. Felül is mozog egy foga. Mit tegyünk huzassuk őket ki neki? De akkor hogy fog enni ? Így is csak puha konzerves kaját tud elrágni azt is széjjel nyomkodjuk neki.

Kedves Gazdi!

Sajnos sok yorkshire terrier küzd efféle fog-problémákkal. Nem valószínű, hogy a maradék 4 foga segíti őt a táplálék megrágásában, még akkor sem, ha ezek összeillően, egymással szemközt helyezkednek  el az állkapocsban. Viszont ha ezek a maradék fogak fogkövesek, akkor az ott jelenlévő baktérium-tömeg egy állandó gyulladást tart fent, ráadásul még a száj becsukását is akadályozza. Persze a végső döntést a kezelő állatovos és Önök hozzák együtt, szem előtt tartva a kiskutya érdekeit.

jelige: szemem fénye
2014-12-02
Tisztelt Állatorvos! 15 éves kutyusomnak elkezdett könnyezni a szeme pár hete, nem tulajdonítottam neki jelentőséget, mert semmi gennyet, csipát ilyesmit nem láttam. Inkább sima könnynek tünt, mint pl az uszkároknál. Ma azonban mintha rosszabb lenne, sokat hunyorog is vele, de továbbra sem látok sárgás , vagy gennyes váladékot, pirosságot, mi okozhatja kérném segítségét, köszönöm

Kedves Gazdi!

Az idős kutyusnál akár a huzat, a hirtelen hidegre váltott időjárás is kiválthat fokozott könnytermelést,  de előfordulhat, hogy valami megsértette a szemét, esetleg elzáródott a könnyelvezető járat. Keressen fel állatorvosát, aki meg tudja vizsgálni a kötőhártyát, a szem szaruhártyáját (fluoreszcein-próba), és el tudja dönteni, hogy van-e tennivaló.

jelige: Francia bulldog kiskutya
2014-12-02
jónapot. azèrt irok mert nagyon fèltem a kiskutyámat ! 2014.09.11.èn született franciabulldog kiskutyus. nállunk másfèl hete van vagyis nemrèg vettük elèggè drága volt. kiskutyáknak való èteleket kap. változatosan !! de nagyon falánk 1perc alatt behabzsolja amit elè teszünk. eddig 2 oltáson van túl a harmadira decemberbe kell vinnünk. olvastam más oldalakon hogy nemszabad kivinni meg emberek közè meg ilyenek. de mi kivisszük mert kint pisil-kakil. más kutyánk is van egy amerikai steffordshire.de ő már 8èves. de minden oltása megvan szoval nincsen veszèlyben a kiskutya. szoval amièrt irtam az az hogy a kiskutyus folyton öklendezik. tegnap este hányt is vagy kètszer. ès èn már nagyon aggodom hogy mègis mièrt lehet ez? aludni is ugy alszik hogy 5-10percenkènt felkel öklendezni. kèrem segítsen !! üdvözlettel : Franku Adrienn

Kedves Gazdi!

November 27-én már megválaszoltam a kérdését, a választ itt is olvashatja:

Az öklendezés hányás sokminden miatt lehet: férgesség (a kiskutyákat 2 hetes koruktól 3 hónapos korukig 2 hetente, majd 3-6 hónapos korukig havonta kell féreghajtani), gyomormegterhelés, gyomorgyulladás, fertőző betegségek, stb.

A kiskutyák igen hamar kiszáradnak, ezért komolyan kell venni az elhúzódó hányás.hasmenéses állapotokat, és mielőbb állatorvoshoz vinni, ahol meg tudják vizsgálni, szükség esetén kiegészítő vizsgálatokat tudnak végezni (vérlaborvérképhasi ultrahangröntgenbélsár vizsgálat, stb.), és infúziós kezeléssel is tudják támogatni a felépülését.

Azért javasolják az állatorvosi, kutyás oldalak, hogy az utolsó védőoltás után 3 héttel vigyék csak kutyák közé a kölyköt, mert ekkorra alakul ki a védettség, ez előtt elkaphatja azokat a betegségeket is, amelyek ellen oltjuk.

Remélem azóta eljutottak állatorvosukhoz!
jelige: fülcsepp
2014-12-01
Tisztelt Dr. Nő! Ismerősöm kutyusa régóta küzdött súlyos fülgyulladással, amit gentamicin injekció fülbe csepegtetésével szépen meggyógyított egy állatorvos. Önök is szokták így használni ezt az antibiotikumot fülcseppként, vagy csak kész fülcseppeket használnak? Lehet így használni? Mert olcsóbb, mint a fülcseppek. Köszönettel!

Kedves Gazdi!

Köszönjük szépen a tippet! A gentamicin egy nagyon hatásos antibiotikum a fülgyulladás kezelésében, sok gyári fülcsepp is tartalmazza. Óvatosan kell alkalmazni, mert ototoxikus, vagyis a belső fület károsító hatása is régóta ismert, ezért csak ép dobhártyájú állatok esetében alkalmazható. Gyakori, hogy nem csak egyetlen baktérium faj okozza a gyuladást, hanem gomba, sőt fülatka is társul a kórokozókhoz. A gyári fülcseppek ezért is készülnek úgy, hogy egyben gombaellenes, illetve atkaellenes hatóanygaokat is tartalamznak- ezért szeretjük ezeket alkalmazni, bár valóban drágábbak, mint a gentamicin injekciós készítménye.

jelige: Feketedik a macska orra
2014-12-01

Tisztelt Doktor Úr! A kismacskám orra elkezdett feketedni. A családom szerint aggodalomra semmi ok, csak fekete lesz a végleges színe. Nekem egyáltalán nem tűnik normálisnak, sőt szerintem inkább sebes - heges jellege van, mint sima elszíneződés... Mi a véleménye róla? Az alábbi képen megtekintheti az elváltozást: Előre is nagyon szépen köszönöm a segítőkészségét, üdv, Anna

Kismacska "feketedő" orra.

Kedves Gazdi!

A képet elnézve igazat adok Önnek, valóban nem csak egyszerű színváltozásról van szó, hanem sebesedésről, egy esetleges gennyes orrfolyás utáni gyulladásról és annak gyógyulásáról. A kóbor kiscicák gyakran küzdenek léguti tüneteket (orrfolyás, tüsszögés, köhögés) okozó macskavírusokkal, amelyeket összefoglaló néven "macskanáthának" szoktak hívni. ELőfordulhat, hogy ilyen betegség miatt sebesedett ki a kiscica orra. Ha elviszi állatorvosához, kiderül, hogy kell-e kezelni, illetve megkaphatja a szükséges féreghajtó tablettáját, spot-onját, és eldönthetik, hogy kaphat-e már oltást, illete mikor esedékes az ivartalanítás. További hasznos tényeket olvashat a macskatartásról, ha IDE KATTINT!

jelige: pamacs
2014-11-30
Kedves Doktorúr/Doktornő! Ma a kutyámnak (extra mini yorki, 8 éves) adtam be a szemébe a szemcseppet! (Ami egyebkent atkára van neki,az orvosunk dta) És azthiszem belefolyt egy pici a szajaba ahogyan izgett-mozgott .. pontosan nem vagyok benne biztos mert nem lattam rendesen de ha esetleg igen akkor lesz valami baja? Vagy mit tegyek ?

Biztosan nem lesz ettől baja a kutyának. Az egyetlen "veszély" az volt, hogy az esetlegesen keserű, undorkelt ízű csepp nyálzást, vagy hányást vált ki perceken belül - de ezt nem észlelte.

Bármilyen szemcsepp szájba kerülése veszélytelen egy kutya (macska, ember, kisgyerek) esetében is. Nem kell hánytatni, sem tejet itatni, se ügyeletre rohanni.

 

jelige: Sándor
2014-11-30
Kedves Állatgyógyászati központ!! Cicókát találtuk 1 hónapja de tiszta és rendezetten. Azt vettük észre ,hogy nagyon sokat eszik illetve enne,de kihányta.Tegnap összecsuklott és így elvittük orvoshoz.Az orvos feltárt a cica testét és a máj iszonyatos nagy.Nem jósolnak neki sokat,de én megszeretnék mindent próbálni.Van e lehetőség gyógyításra vagy műtétre,vagy máj transzpantációra?????

Máj transzplántációra sajnos sem itthon, sem máshol nincs lehetőség - de nem is ez kell, hogy elsőként eszünkbe jusson.

Az ellátást, műtétet végző kolléga ismeri a cica általános állapotát, véreredményeit, tudja, vagy sejti a máj megnagyobbodásának okát, esetleg várja a májbioptátum eredményét .... így még én tényleg csak jósolhatnék - ezzel szemben Ő adatok alapján tud nyilatkozni az esélyekről, megoldásokról. Vele beszélje meg a teendőket.

jelige: véres széklet?
2014-11-30
Tisztelt Doktor Úr! 10 éves szuka malamutunk sajnos mindent megeszik az utcán, amit talál. Zsepit, májkrém műanyagját, talán csak a faleveleket nem. A lakásban (sajnos ide kellett költöznünk kertes házból, Tőle nem akartunk megválni) semmi gond nincs vele, sosem piszkít be és nem rág, nem kapar. Csak száraz tápot adunk neki (Josera - korábban Eukanuba, de az már számunkra sajnos megfizethetetlen és egy idő után meg sem ette), mert minden mástól rögtön puha lesz a széklete. Két napja, bár mi nem etetjük mással, ismét puha - majdnem híg - és nyálkás, néhol kissé bordós-barnás színezetű a széklete, valamint tegnap nap közben is le kellett vinni, mert jelzett. Jó kedélyű, csak akkor levert, ha lázas, de ezt most nem tapasztaljuk. Út közben ugyanúgy felszedi a koszos zsebkendőket, mintha egészséges lenne. Sajnos nagyon nehéz nőként egy ekkora kutyát visszatartani, de még a páromat is képes elrántani egy-egy falatért, csak ritkán tudjuk megakadályozni, hogy felszedjen valamit. Régen nem volt ez a szokása, de a költözés óta ilyen és nem tudjuk leszoktatni róla, pedig már több féle képpen próbálkoztunk. Sajnos hétvége van, így az amúgy is borsos vizsgálati díjak mellé még egy jókora ügyeleti díj is jönne, amit sajnos - bár nagyon szeretnénk - nem tudunk megfizetni. Ezért írok Önnek, hátha legalább támpontot kaphatnánk a leírtak alapján, hogy lehet-e véres a széklete, illetve azt mi okozhatja és hogyan lehetne kezelni. Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: Oláh Szilvia

A leírt rendellenes viselkedés, étvágy bőven okozhat véres széklet ürítést - ahogyan sajnos több egyéb (parazitás, fertőző kór, fekélyek, tumorok ..) is.

Nincs ember, aki ennyi ismeret alapján megnyugtató, okos tanácsot tudna írni. Ha diétát javaslok és az éhes eb a következő séta alkalmával lenyel egy üres májkrémes konzervet - ezzel az én jó tanácsom miatt kell esetleg vasárnap éjjel megoperálni a kutyát az ügyeleten. Ha gyógyszert javaslok, azzal még több kockázatnak teszem ki a kutyát.

Kínáljon több alkalommal yoghurtot, kefírt a kutyának, ennek nincs kockázata, de a gyomor-bél nyálkahártyát nyugtatja, az esteleges dysbiozist "kezeli". Ha étvágytalan a kutya (nem fogadja el a yoghurt/kefírt sem) , esetleg egyéb tünete is adódna, vagy hétfőre nem szűnik a véres bélsárürítés - mielőbbi részletes állatorvosi vizsgálat ajánlott.

 

 

jelige: patkányméreg
2014-11-30
Tegnap patkánymérget evett a 10 kg-os kutyám. Ellenszere a K vitamin. Tegnap kapott egy K-vitamin injekciót a dokitól. Elég-e ennyi, vagy még kellene ismételni a K-vitamint, esetleg szájon át? Mennyit és meddig kapja? Olvastam, hogy C-vitamin és Kalcium is jó hatású. Ezeket is adjam? Mi az Önök protokollja ilyen esetben? Köszönöm szépen!

A mi protokolunk hasonló esetben mielőbbi hánytatás és/vagy gyomormosás után a K-vitamin azonnali adása - és a kutya vérzés idejének (+fizikális vizsgálatok, hematológiai paraméterek) gyakori ellenőrzésén alapul.

A felvett ill felszívódott dikumarol mennyisége dönti el, hogy bármilyen egyéb kezelésnek kell-e következnie, Súlyos mérgezésejk után intenzív kórházi ellátás, ketrecnyugalomban melegítés és melegített infúzió ill teljes vér adása is szükséges lehet, de remélhetőleg a K-vitamin injekcóval már megoldották az ügyet.

Otthon a kutya bágyadtsága, kedvetlensége, nyálkahártyáinak elfehéredése hívhatója fel a figyelmet arra, ha azonnali, ügyeleti ellártásra van szükség.

jelige: Orsolya
2014-11-30
Tisztelt Állatorvos! A 12 éves, nőstény, ivartalanított macskám hasán egy kemény csomót véltünk felfedezni, mely a minap kifakadt, és elkezdett gennyezni. Nem tudom mit csináljak, ugyanis Babuska már elég idős, és féltem őt az altatástól és a műtéttől is. Remélem nem áttétes, Ön szerint mennyi ennek az esélye?? Egyébként úgy jól van, eszik is rendesen, bár elég sokat fogyott. Mit gondol, nem lehet hogy sérve, vagy estleg cisztája van? Válaszát nagyon köszönöm, Orsolya

Én is remélem, hogy nem áttétes, a tumor, ha tumor egyáltlán, merthogy teljesen igaza van abban, lehet ez akár sipolyozó tályog is leírása alapján ... Szintén leírása alapján én a Babuskát sokkal inkább a kemény kifakadt csomótól félteném, mint a részletes kivizsgálástól és az ezutáni altatástól és műtéttől. Jóval nagyobb kockázatot rejt ezesetben is,, ha nem teszünk semmit, vagy késlekedünk - mintha részletesen kivizsgáljuk a cicát, ezzel pontosítjuk a betegségét, felmérjük általános állapotát, esteleges egyéb betegségeit is - ezzel megismerjük a cica esélyeit és a beacatkozások kockázatait is - és ezután valóban felelősen dönthetünk operáció és/vagy egyéb kezelés mellett.

http://kisallatbudafok.hu/szolgaltatasaink/szakrendeles/daganatos-betegek-kezelese-onkologia/daganatos-betegek-kivizsgalasa

Csakúgy ahogyan idős embereket, koros kutyákat és macskákat is rendszeresen operálunk előzetes vizsgálatok, a kockázatok tisztázása után - hiszen a legtöbb betegség, köztük a daganatos betegségek is általában idős korban jelentkeznek. Rendszeresen altatunk és operálunk is 15 év feletti macskéákat is - túlnyomó többségülket sikeresen.

jelige: Castor
2014-11-30
Kedves Doktor Úr, a segítségét szeretném kérni. A kutyánkról nem régen kiderült, hogy orrdaganata van, CT-t készítettek róla az Egyetemen, azt mondták, hogy nagyon az elején lett elcsípve, mert még kicsi. Kb. 1cm. Elküldtek minket a Bolgárkertész utca-i Kutya onkológiára, ahol azt javasolták, hogy az orr felér távolítsuk el műtéttel, azóta beszéltünk az egyetemi orvossal is, aki azt mondta, hogy csak az egész orrot lehetne eltávolítani, hogy biztosak legyünk, azt nem szeretnénk. Igazából a műtétet nem nagyon szeretnénk. Azt olvastam, hogy az orrdaganatok jól reagálnak a sugárterápiára. Önnek mi a véleménye? Szívesen elmennénk konzultációra is. Vettek szövettant a daganatból, van szövettan a nyaki nyirokcsomóból is és friss vérvizsgálat is + a CT. Ha elmennénk konzultációra annak kb. milyen anyagi vonzatai lennének? Köszönettel. Szegediné Tóth Szilvia

Az orrüregi daganatok egy része valóban jól reagál sugárkezelésre, vannak olyanok is, amelyek kevésbé, de legtöbbjüket kombinált kezelés részeként a sebészeti megoldás előtt, vagy azt követően  (esetleg a helyi gyógyszeres kezelés mellett)  érdemes sugarazni.

Ha elküldi a leleteket a  balagh.lajos@osski.hu címre, szívesen megválaszolom a konkrét eset kapcsán - de kicsi a valószínűsége annak, hogy merőben mást tudnák javasolni, mint kollégáim.

jelige: Bőrgyulladás-csirkeallergia
2014-11-28
Tisztelt Doktor Úr / Doktor Nő! A kislányomnak van egy 2 éves bichon bolognese kutyája, tudomásunk szerint allergiás a baromfihúsra. Sajnos adtam neki kb 1 hónapja egy kis darab csirkebőrt, amitől el kezdett hullani a szőre a két oldalán, és véresre vakarta a bőrét. A helyi állatorvos injekciót adott neki, -sajnos nem tudom a szer nevét-, amitől elmúlt egy hétre a viszketés, és kapott mellé gyógyszert is Medrol és Quamatelt. Eleinte mutatkozott javulás, de aztán visszaesett a kutya állapota. Elvittük másik állatorvoshoz, aki szintén adott injekciót, -a nevét annak sem tudom-, annak 2 hétig tartó hatása van, és adtunk neki mellé Megadermet is, szinte napra pontosan jó is volt az injekció, de most ismét piros pöttyök jelentkeznek és vakarózni kezdett a kutyus. Ha tudnak kérem segítsenek, ha kell tudok fényképet is küldeni a kutyáról. Sajnos a rendelőjüktől messze, Törökszentmiklóson lakom, ezért kértem így a segítségüket. Ha a tanácsadás, vagy kezelés pénzbe kerül az sem probléma át tudom utalni számlaszámra az összeget. Köszönettel: Varga Csaba

Kedves Gazdi!

Ha ilyen fokú a viszketés, vakarózás az allergiás reakció miatt, akkor nagyon valószínű, hogy az érintett bőrfelületeken elszaporodtak bizonyos baktériumok, gombák és ezek, vagy talán még paraziták (bolha, szőrtüszőatka, rühatka) is súlyosbítják a kiskutya állapotát- amint a gyulladáscsökkentő szteroid hatása abbamarad, elkezdődik a viszketés. Bőrgyulladásnál nagyon fontos a hosszantartó, 4-6 hetes antibiotikumos kezelés, kiegészítve helyi kezeléssel (fürdetés, ecsetelés gomba és gaktérium ellenes szerekkel, amely megnyugtatja és tisztítja a bőrt).  A Megaderm is nagyon jó választás, mert segít a gyulladás csökkentésében, a normális lipidréteg, faggyúréteg helyreállításában.

Ha teljesen szakszerűek akarnak lenni, akkor bőrkaparék vizsgálatot kellene végezni- ezt állatorvosa is meg tudja csinálni egy szikepenge és egy fecskendő segítségével, amit be kell juttatni állatorvosi laboratóriumba (mi a DUOBAkt laborba küldjük). Itt mikorszkóposan is megnézik és tenyésztést is végeznek- kimutatják milyen kórokozók vannak a mintában és milyen hatóanyagokra érzékenyek, mivel lehet a kutyák kezelni.

Az Orvos-válaszol rovatunk tanácsadása ingyenes, annál is inkább, mert valódi fizikális és egyéb kiegészítő vizsgálat nélkül nem lehet felelős kezelést javasolni adni, csak ötleteket. Törökszenmiklóson és környékén is rengeteg állatorvosi rendelő van (érdemes az interneten is keresgélni), biztosan talál olyat is, ahol fel vannak készülve a mintavételre is!

jelige: város
2014-11-28
12 éves dobermann szukámnak tojás nagyságú fekélyes emlődaganata volt. Gennyes váladék távozott. nov.7-én a reggeli séta, reggeli után életmentő műtétet kellett végezni, mert felfúvódott, hányingere volt, habzott a szája. Részleges gyomorcsavarodással műtötték és a daganatot is eltávolították.A sétáktól eltiltottak, bár nem tudtuk betartani, mert nagyon hiányolta és a dolgát sem végezte el. Rövid sétákat tettünk. A seb nedvedzik és szaga van. 10 nap után varratszedésre mentünk akkor derült ki hogy a varrás szétnyílt. Helyi érzéstelenítéssel újból összevarrták (4) újabb 2 hét szigorú fogság, majd varratszedés. Mi okozhatta a seb szétnyílását, a daganat mennyire befolyásolja a gyógyulást? Mire számíthatok? A Váladékozás kicsit mérséklődött,szaga van és a lehelete is szagos. Egyébként nagyon fürge, mozgékony, követeli a sétákat reggel és este. Folyadék bevitel kevés. Széklete kemény. Szabad-e sétálni, milyen életvitelt alkalmazzunk? Köszönöm a segítségüket. Tisztelettel: Tóthné Kovács Rózsa

Kedves Gazdi!

Ha a gyomorcsavarodás miatt letiltották a sétákról kezelőorvosai, akkor legjobb lenne ehhez tartani magukat, vagy legalábbis a rövid egészségügyi sétákat evés előttre, szigorúan éhgyomorra időzíteni. A száraztápot, amelyre több folyadékot kell inni mindenképpe mellőzném.

A daganat megléte, terjedése nagyban befolyásolja a sebgyógyulást- ha nem sikerült ép széllel az összes daganatos sejtet eltávolítani, akkor elégtelen sebgyógyulásra, a daganat kiújjulására lehet számítani. Az is befolyásolja a sebgyógyulást, hogy milyen gyógyszereket szed a kutya- kapott-e például antibiotikumot, milyen adagban, mennyi időre, és milyet. Sajnos az is befolyásolhatja a gyógyulás esélyeit, hogy közeli, illetve távoli áttétei vannak-e a kutyának, érintett-e életfontosságú szerve, milyen általános állapotban van, stb. Ezek tisztázása kiegészítő vizsgálatok elvégézésével van lehetőség: vérkép, vérlabor, áttétkeresés (röntgen, CT, SPECT/CT). Remélem sikerül segíteni rajta!

jelige: Francia bulldog kiskutya
2014-11-27
jónapot. azèrt irok mert nagyon fèltem a kiskutyámat ! 2014.09.11.èn született franciabulldog kiskutyus. nállunk másfèl hete van vagyis nemrèg vettük, elèggè drága volt. kiskutyáknak való èteleket kap. változatosan !! de nagyon falánk 1perc alatt behabzsolja, amit elè teszünk. Eddig 2 oltáson van túl, a harmadira decemberbe kell vinnünk. Olvastam más oldalakon hogy nemszabad kivinni meg emberek közè meg ilyenek. de mi kivisszük mert kint pisil-kakil. más kutyánk is van egy amerikai steffordshire.de ő már 8èves. de minden oltása megvan, szoval nincsen veszèlyben a kiskutya. Szóval amièrt irtam az az hogy a kiskutyus folyton öklendezik. tegnap este hányt is vagy kètszer. ès èn már nagyon aggodom hogy mègis mièrt lehet ez? aludni is ugy alszik hogy 5-10percenkènt felkel öklendezni. kèrem segítsen !! üdvözlettel : Franku Adrienn

Kedves Gazdi!

Az öklendezés hányás sokminden miatt lehet: férgesség (a kiskutyákat 2 hetes koruktól 3 hónapos korukig 2 hetente, majd 3-6 hónapos korukig havonta kell féreghajtani), gyomormegterhelés, gyomorgyulladás, fertőző betegségek, stb.

A kiskutyák igen hamar kiszáradnak, ezért komolyan kell venni az elhúzódó hányás.hasmenéses állapotokat, és mielőbb állatorvoshoz vinni, ahol meg tudják vizsgálni, szükség esetén kiegészítő vizsgálatokat tudnak végezni (vérlabor, vérkép, hasi ultrahang, röntgen, bélsár vizsgálat, stb.), és infúziós kezeléssel is tudják támogatni a felépülését.

Azért javasolják az állatorvosi, kutyás oldalak, hogy az utolsó védőoltás után 3 héttel vigyék csak kutyák közé a kölyköt, mert ekkorra alakul ki a védettség, ez előtt elkaphatja azokat a betegségeket is, amelyek ellen oltjuk.

jelige: Bőrbajok
2014-11-27
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy az ó németjuhászom folyton vakarózik. A szőre bűzös, fénytelen és barna apró pöttyös lerakódásokkal van tele a bőre pedig hámlik. (Nincs elhanyagolva a kutyus) Ez a farát és az oldalát érinti csak. A füle pedig sokszor begyullad. Igazából ha nem a bőre akkor a füle problémás. Sajnos jelenlegi helyzetemben nem tudom elvinni orvoshoz,de nagyon bánt, hogy szenved. Tanácsolták a Neostomosant és a frontline-t, de egyik sem vált be. Kérem segítsen mi lehet ez és hogy tudok neki segíteni. Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Zsóka

Kedves Gazdi!

Nagyon allergia gyanús a folyton begyulladó fül és a viszkető bőr. Ha nem egész évben jelentkezik a viszketegség, akkor lehet egyes pollenekre gondolni, viszont ha egész évben, akkor táplálékára, vagy poratkára, vagy olyasmire, ami egész évben jelen van a környezetében. Természetesen ha macska is van a háztartásban, aki esetleg kijár, akkor a bolhásság sem kizárt, amit egész évben kezelni kell, lehetőleg egyszerre a macskán és a kutyán, mert ez nem csak előidézheti, de súlyosbíthatja is az allergiás tüneteket. Amíg állatorvoshoz tudja vinni, addig is elkezdhet egy úgynevezett "eliminációs diétát", ami abból áll, hogy vagy kifejezetten erre a célra gyártott táplálék allergiás állatoknak gyártott hypoallergén tápot etet vele (mi a Royal Canin termékeit használjuk), vagy házikoszton tartja, ami legjobb, ha főtt rizsből és olyan húsféléből áll, amit korábban még nem kapott, pl. bárány, nyúl, esetleg kacsa, bár ez utóbbi nem jó választás, ha csikreallaergiáról van szó. Ha valóban táplálék allergiáról van szó, akkor a tünetek 4-6 hét múlva kezdenek enyhülni, ezidőalatt semmi más táplálékot, jutalomfalatot nem kaphat a kutya (a tejtermék, tésztafélék, kenyér, keksz stb is tiltott.) Amint tudja, keresse fel állatorvosát, mert legbiztosabban bőrkaparék vizsgálat tudja kimutatni, van-e  parazita, gomba, baktérium a kutyus bőrén (pl. szőrtüszőatka, sétáló korpa, Malassezia, Staphylococcus, stb), amit gyógyszeresen is kezelni kell.

jelige: segítsen!!!!
2014-11-26
Tisztelt DoktorÚr! Az előző "segítsen" jeligével megint én vagyok. Kihívtuk a körzethez tartozó állatorvost, mivel sajnos azt mi nem tudjuk megtenni hogy kórházba vigyük a kutyust..Ő 3 injekciót adott neki 2 nap (hétfő, kedd) azt mondta, hogy csütörtökön jön legközelebb. Ezt a kúrát meddig kell folytatni? és nem lessz gond hogy a mai nap kihagyja az injekció beadását? Egy kis változás látható a kutyuson nem fullad 1nap 1x kétszer köhög ha emeli a fejét egyébként nem ..nem nagyon mozog és nem akar semmit elfogadni(ételt). Nem tudom milyen tanácsot tudna adni, hogy mit adhatunk neki és Ön szerit van még esély hogy túléli? Nem fog az éhezésbe belehalni? Nagyon sajnálom hogy nem tudok rajta segíteni és hogy nem vettük időben észre hogy mi lehet a probléma..hogyan tudnék segíteni neki vagy ilyenkor csak várni lehet? Nagyon köszönöm megtisztelő válaszát!

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom, hogy nem tudok semmi megnyugtatót írni. Ha nem tudják állatkórházba szállítani a kutyust, akkor egyrészt nem derülhet ki, hogy mi okozza a véres hamenést, az étvágytalanságot és valóban mi a baja, másrészt nem lehet infúziós kezeléssel támogatni a felépülését, amíg jobban nem lesz a gyógyszerek hatására. Sajnos azt sem tudom megmondani, hogy nem baj-e ha van egy nap kihagyás a kezelésben, ez attól függ, milyen gyógyszert kap. Otthon valóban csak kézből etetgetni, itatgatni lehet vigyázva nehogy félrenyeljen és reménykedni- vagy minél hamarabb állatkórházba vinni.

jelige: szurtika
2014-11-26
Jo napot kivanok tavaly majusban felvettem Önokkel a kapcsolatot, az iden marciusban is megmutottek a szurtikat, de sajnos most is kiujult az emlodaganata. Szeretném, ha felvihetnem vizsgalatra, koszonettel Kovacs zsuzsanna veszprem, 06308335219

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom a történteket. Emlődaganat miatti kivizsgálásra, akár teljes emlőeltávolító műtétről lenne szó, ITT tud bejeletkezni Dr. Balogh Lajos doktorúrhoz.

jelige: struvit kövek
2014-11-26
Tisztelt Doktor Úr! Van kettő tacskó kislány kutyusom 4 és 7 évesek, magas fehérje tartalmú 38% kutyatáppal (Orijen 6 halas) etetem őket. A fiatalabbiknál struvit köveket találtak, műtéttel eltávolították. Alacsony fehérje tartalmú diétás tápot ajánlottak és 4 hetes antibiotikum kúrát (Enroxil Flavour 50 mg 2X1db). Nagyon aggódóm, hogy a 4 hetes gyógyszerelés nem árt e a 9 kg-os kutyusnak. Ön véleménye szerint melyik a legjobb kutyatáp a kiújulás megakadályozására. Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Pék Erika

Kedves Gazdi!

A 4-6 hetes antibiotikum kúra nagyon is indokolt szakmailag a húgyszervek gyulladásánál, enélkül visszaesésre is számítani lehetne. Az adagolás valóban nem a szokásos, mert általában 10 kg-os kutyáknak napi 1 tablettát szoktunk felírni, de a klinikai tünetek és leletek tükrében ez változhat, erről kérje kezelőorvosa felvilágosítását.

Rendelőnken mi a Royal Canin nevű cég szuperprémuim minőségű gyógytápjait használjuk, ebből a kistermetű kutyáknak van struvit kövesség gyógykezelésére és megelőzésére szolgáló táp, a legtöbb állatorvosi tápgyártó s forgalmaz ilyet, a jóminőségű tápoknál nem nagyon foghat mellé.

jelige: Maszat
2014-11-26
10 éves cicámnak nagyon fáj a két hátsó lába kb.1 hónapja, egyre jobban. Panaszosan nyávog mikor elindul. Gyengék a lábai és olyan mintha sorvadnának a combizmai. Ha fekszik nem "panaszkodik",de nagyon keveset mozog. Kullancs kb.2 éve volt benne, azóta nem vettem észre.Carprox tbl-t kapott az állatorvostól és Rapidexon inj-t. Hétvégén kell visszavinni, ha nem javul. Mi lehet a baja? Köszönöm válaszát.

Kedves Gazdi!

Ha a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek nem segítenek, akkor érdemes lenne alaposan kivizsgáltatni a cicát, ortopédiában jártas állatorvosnál alapos fizikális és neurológiai vizsgálat, röntgen, ultrahang-vizsgálat, szívultrahang-vizsgálat, vérkép, vérlabor segítene eldönteni, hogy a csontok, az izmok, az erek megbetegedéséről van-e szó, vagy esetleg hasüregi folyamat zavarja a hátsó testfél rendes működését.

jelige: 11hetes csivi fiu
2014-11-26
Kedves Doktor ur.Van egy 11hetes csivi fiu kutyusom. Kb 3hete alig fogad el vmi etelt, csak par falatot. Voltunk orvosnal ,mar a masodik dokinal jarunk.Az elso szerint csak válogatós a kutya,bar mar amennyi fajta kajat probaltunk nem hinnem, a masik orvos szerint lehet vizfeju a pici. De ezt most meg o sem tudja tutira megallapitani. Szeklet es vizelet van a kutyusnal, csak mivel alig eszik eleg sokat van rosszul, leesik a vercukorja. Most fog a masik orvos szekletet nezni neki hatha abbol kiderul vmi. 2oltasa megvan a kicsinek es fereghajtva is megvan. Milyen dolgot tudna javasolni nekem h egyen a kutyus, meg honnan bizonyoshatnek meg arrol h a pici nem vizfeju-e? Valaszat elore is koszonom

Kedves Gazdi!

Nem javaslom sem a gyakori tápváltást, sem a gyakori állatorvos váltást, mert az előbbi a bélflórát, vagyis a kutyus belében élő baktériumokat zavarja össze, az utóbbi pedig a hosszútávú, sikeres kezelést.

Nagyon jól teszi, ha a felmerült egészségügyi problémákat is kivizsgáltatja állatorvosánál. A bélsár vizsgálatból kiderül, hogy milyen hatásosak voltak az eddigi féreghajtások (a kiskutyákat 2 hetes koruktól 3 hónapos korukig 2 hetente, 3 hónapos koruktól 6 hónapos korukig havonta kell féreghajtani koruknak megfelelő szerrel!).

A feltételezett vízfejűsék lehet veleszületett (kistestű ölebekben igen gyakori), vagy akár szerzett. Ennek kiderítésére a röntgen vizsgálat, vagy méginkább a CT-vizsgálat alkalmas, ami már kutyák számára is elérhető. Bejelentkezés ITT.

Egyéb kiegészítő vizsgálatokkal lehet kideríteni, hogy mi okozza a "rosszulléteit", a vércukorszint ingadozását, az étvágytlanságot. Vérkép, vérlabor vizsgálat (speciális paraméterekkel: epesav, ammónia a portoszisztémás sönt nevű betegség kizárására) hasi ultrahang vizsgálat mind közelebb vihet az okok felderítésére.

Amíg a kivizsgálás folyik, érdemes állatorvosukkal is átbeszélni a kiskutya etetését. Legjobb lenne, ha ugyanazt a tápot, táplálékot kapná, mint ott, ahonnan elhozták, mert ezt szokta meg ő is és a bélflórája is. Naponta 3-szor kell megkínálni vele, ha meghagyja, elvenni előle és a következő etetésnél újra felkínálni. Ha tápot akarnak váltani, akkor fokozatosan kell: az előző, megszokotthoz keverni az újat, és pár hét alatt átállni. Az etetés mindg ugyanott legyen, teljesen nyugodt körülményeket kell neki biztosítani, ne zavarja senki és semmi, ennek legmegfelelőbb időpontja az emberi étkezések, illetve séta után, ha majd már járnak.

Nagyon remélem, hogy sikerül segíteni a kiskutyán!

jelige: segítsen!!!!
2014-11-24
Tisztelt DoktorÚr! A kutyámon pár napja szokatlan tünetet vettem észre, véres széklete volt, már nagyon keveset eszik azóta és mintha tüsszögő rohamok jönnének rá vagyis lehet nem tüsszögés de ahhoz hasonló! Arra gyanakszom megmérgezték! Kérem segítsem, sajnos a tejet nem issza meg régen sem itta meg próbáltam beletuszkolni de nem megy! 2hete találtam zselés egérmérget a kertünkben, lehet hogy abból fogyasztott a kutya! Kistestű keverék!Kérem segítsen!

Kedves Gazdi!

Ha valóban egérmérget evett a kutya, akkor a legjobb lenne azonnal állatorvoshoz vinni. A leggyakoribb rágcsálómérgekben olyan véralvadásgátló szer van, ami hosszan, akár hetek alatt fejti ki hatását, és okoz külső-belső vérzéseket, ellenszere a K-vitamin, amit akár injekciósan, akár szájon át kell adagolni hosszú ideig.

Ezen kívül természetesen sok más betegség okozhat véres hasmenést, a fertőző betegségeken kívül  ételfertőzés, súlyos férgesség, és autoimmun betegségek, de akár bélüregi daganatok. Az is lehet, hogy a tüsszögés-szerű tünet valójában öklendezés, és a véres bésár egy bélelzáródás, vagy szaknyelven ileus tünete- ekkor is csak az segíthet, ha minél előbb eljuttatja jól felszerelt állatkórházba, ahol nem csak kiegészítő vizsálatokat tudnak végezni (vérkép, vérlabor, hasi ultrahang, röntgen, kontrasztos röntgen, stb.)

jelige: sebes macska
2014-11-24
Tisztelt Doktor Úr! 9 éves cicám farktövétől a háta közepéig apró sebek találhatók foltokban. Nem viszket neki különösebben. Talán rüh lehet? Milyen kezelést javasolna? A fürdetést és a spray-vel való kezelést nem igazán viseli el. Előre is köszönöm szépen a válaszát! Tisztelettel: Dékány Enikő

Kedves Gazdi!

Egy kijáró macskánál bármilyen parazita felmerülhet (rühatka, fejatka, fülatka, szőrtetvek, bolha, szőrtüszőatka, stb.), de akár a allergiás vagy autoimmun betegségek is megtalálhatják őket, és okozhatnak ilyen miliáris dermatitis nevű bőrgyulladást. Célszerű lenne egy bőrkaparék vizsgálatot végezni, ebből kiderülne, hogy milyen kórokozó, kórokozók találhatóak az elváltozásban. Addig is egy alapos vizsgálat, beleértve a fülkagylók vizsgálatát, és ezzel egybekötött bolhairtás, féreghajtás is mindenképpen indokolt egy kijáró cicánál.

jelige: Iris
2014-11-23
Tisztelt Balogh doktor úr! Mindenekelőtt köszönjük azt a korrekt, higgadt diagnózist és szakmai állásfoglalást, amit Iris cicánk (fehér Maien coon)szájüregi daganata kapcsán kaptunk Öntől. Sajnos, a cica állapota a vizsgálat óta látványosan romlott, így ma elengedtük őt, mert szerettük és szeretjük. A szakvéleménye sokat segített abban, hogy felelősen tudjuk meghozni ezt a nehéz döntést. http://heartbreaker-szuszmok.blogspot.hu/2014/11/eg-veled-iris.html Köszönjük. Szabó Andrea és Gyula

Tisztelt Szabó Andrea és Gyula !

Nagyon sajnáljuk az Irist és Önöket is. Köszönjük, hogy ebben a nehéz időben sem felejtettek el értesíteni minket a történtekről.

üdvözlettel: Balogh Lajos

jelige: Dörzsölt seb 2
2014-11-23
Üdvözlöm! Nemrég írtam önnek/önöknek egy kidörzsölt sebről, készítettem róla képet, amin jól látszik, hogy gennyes a seb felülete. A kép linkje: http://kepfeltoltes.hu/141121/SAM_3301_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Ön szerint érdemes lenne ezzel orvoshoz fordulni vagy várunk vele pár napot?

Igen, azt gondolom, hogy feltétlenül érdemes állatorvosához fordulni a problémával. Ő kiderítheti, hogy miért dörzsölte ki a kutya a bőrfelületet és azt is megbeszélhetik, hogy mi lesz a megoldás.

jelige: zöldhályog
2014-11-21
Kutyám glaukómás, az állatorvosom fotil fortét írt fel, erre jobban lett a nyáron. Nyár végén abbahagytuk a szemcseppet, és most megint nagy a szeme. A másik állatorvos szerint csak műtét segít, de nincs erre pénzünk. Nincs erre valami konzervatív megoldás, szemcsepp? Az állat élete végéig kéne adni a fotilt, vagy a cosopt-ot? Mivel kezeltethetnénk a kutyát? Köszönöm!

Kedves GazdI!

A glaukóma egy igen súlyos és fájdalmas betegség, ami a látás teljes elvesztésével jár, ha nem kezelik. Úgy látszik, hogy az Ön kutyájánál ez egy krónikus, visszatérő állapot, amit a fent említett humán szemcseppel nagyon jól karban tudtak tartani. Ha szemészeti szakrendelésen, alapos speciális szemészeti vizsgálat után ajánlották végleges gyógymódként a műtétet, akkor sajnos én sem tudok egyebet mondani: vagy adják tovább a tüneti kezelést adó szemcseppeket, vagy elkezdenek gyűjteni és a részletfizetést kérnek a műtétre.

<< <  15 / 415 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.04.25
Tisztel Doktor Úr/Nő! Két hete születtek nálunk kiscicák és eddig nem vettük észre, hogy az egyik kislánycicának a jobb első lába nem teljesen van meg. Tehát mancsa és a felette lévő rész nincsen meg neki. Nem sérülés érte, látszik, hogy így született. Azt szeretném kérdezni, hogy fog e tudni a cica így, elöl egy lábbal is normálisan járni vagy valamilyen orvosi beavatkozasra esetleg szükség lesz? Például mulabra. Tiszt.: Fanni W.
2015.04.06
Elveszett Olga cicánk! Kb. 6-7 napja csavargott el a Rózsakert utcából! Fekete-fehér foltos, ivartalanított 2 éves nagylány, nyakában piros nyakörv! Kis gazdái és a környékbeli gyerekek nagyon-nagyon várják vissza! Ha valaki látta vagy befogadta kérjük jelentkezzen! Kondorosi Szilvia: 06-30/63-817-63 ( szilvia@iec.hu ) OLGA! GYEREK HAZA, NAGYON VÁRUNK!
2015.03.06
Még mindig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!