Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: dézi
2015-03-20
2 hónapja folyik az orra, néha tüsszög , már több antibiotikumat kapott, de nem sok eredménnyel. Az étvágya is lecsökkent láza nincs. Esetleg orrváladékból meg lehet-e állapitani, hogy milyen fertőzés?
Kedves GazdI!
Jó ötlet az orrváladék mikrobiológiai vizsgálata, esetleg citológai elemzése, rezisztencia vizsgálata. Ha csak az orrüregre szorítkozik a váladékozás, akkor akár az orrüreg endoszkópos vizsgálata is hasznos segítég lenne, mert gyakran az örrüregbe került idegen test (mondjuk toklász, fűdarab, botocska) is tud orrfolyást okozni. Ha mélyebb légutak is érintettek, köhögés is van, esetleg általános tünetek, mint pl. a bágyadtség, láz, hőemelkedés, az evés-ivásban, ürítésben történt változások kísérik az orrfolyást, akkor mellkas röntgen, szívultrahang vizsgálat, vérkép, vérlabor vizsgálat is szükséges lehet a helyes diagnózis felállításához.
jelige: Folti
2015-03-20
Üdvözlöm! 7 hónapos kan kiskutyám vizelés után a nemi szervén,enyhe genny található. Előző kutyámnál is előfordult de öregebb volt,akkor azt mondták, húgykő, amit kezeltek is. Nem gondolom, hogy ez ilyen kis korban is lehetséges lenne. Olvastam már arról is,hogy ilyen korban ez természetes. Valóban természetes, mi okozhatja? A kutya rendesen eszik-iszik és nagyon eleven,nem látszik rajta egyéb tünet.Beagle fajta. Köszönöm. Anita

Kedves Gazdi!

Elmondás alapján sajnos nem lehet megállapítani, hogy csak egy ártatlan, a tasakot érintő gyulladásról van-e szó, amely higított betadinos öblítéstől elmúlik, vagy  a húgyuti szervek, nemi szervek megbetegedéséről. Keresse fel állatorvosát, aki meg tudja vizsgálni, tud szükség esetén kiegészítő vizsgálatokat végezni (vizelet vizsgálat, hasi ultrahang vizsgálat).

jelige: Puli szőrhullás
2015-03-20
Tisztelt Doktor Úr! A következő problémával fordulok Önhöz. A 12 éves puli kutyánk szőre tavaly tavasszal elkezdett hullani foltokban. Elvittük állatorvoshoz és petefészek cisztával megműtötték. Ezután gyönyörűen visszanőtt a bundája. Elmúlt pár hónapban ismételten elkezdett kopaszodni foltokban. Kivizsgálták újra és gyógyszeres kezelést kapott, de nem használt semmit. Mi lehet ennek az oka? Köszönettel Berkes Ferenc
Kedves Gazdi!
Előfordulhat, hogy hormonális probléma okozza megint a kutya szőrhullását, főleg ha szimmetrikusan hullik a szőre és bőrtünetek, vagyis a bőr kipirulása, sebessége, viszketegsége nem jelentkezik. Ha kezelőorvosa is egyetért, akkor érdemes lenne endokrinológia, vagyis a hormonális betegségekkel foglalkozó szakrendelést is felkeresniük!
jelige: cica állapota szülés után
2015-03-17
Tisztelt Doktor Úr! A cicám harmadik hete lesz, hogy szült, lehet-e neki féregtelenítő tablettát már adni, vagy most, hogy szoptat, még várni kell vele? Ugyan ez a kérdésem a fogamzásgátló tablettára is, hogy mikortól lehet neki adni, (és hogyan, mennyit, stb.) mert úgy látom ez a folyamatos szülés most már eléggé megviseli. Olyan kis bágyadt, fáradt tűnik mindig, sokat kell simogatni, mert nagyon igényli. És ami meglepő, sok vizet iszik, ez jelent-e valamit? Enni eszik többször, de nem sokat, és nem olyan nagy étvággyal, mint valamikor, csak úgy ímmel-ámmal. Ivartalaníttatni még nem akarjuk egyelőre, és az egy kicsit sokba is kerülne. Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Katalin

Kedves Gazdi!

Nem szoktuk ajánlani jó szívvel a fogamzásgátló tabletták szedését, mert egyrészt megbízhatatlan a hatásuk, másrészt sok a mellékhatásuk. Célszerűbb fizikailag megakadályoznii a párzásrt, vagyis teljesen külön taratani a kandúroktól.

Olyan féreghajtó tablettát lehet adni, amelyet ajánlanak szoptatás alatt, és 1 hónaposan már a kiscicákat is kell kezelni koruknak megfelelő szerrel.

Ha 3 héttel még az ellés után bágyadt, fáradt, sokat iszik, akkor mindenképpen meg kell mutatni lehetőleg szaporodásbiológiában jártas állatorvosnak, lehetőleg olyan rendelőben, ahol ultrahang vizsgálatot is tudnak végezni, mert a bágyadság, sok vízivás akár méhgyulladás jele is lehet!

jelige: lili
2015-03-17
Üdvözletem! Azt szeretném megtudni, hogy a chipre lehet-e allergiás bőr tünete a kutyusnak, és attól ritkult-e ki egy kis foltban a szőrzete? Köszönöm előre is a választ!

Kedves Gazdi!

Elméletileg bármilyen idegen anyagra reagálhat egy állat (ember) szervezete allergiásan, tehát akár a mikrochip is kiválthat ilyet. Viszont igen-igen kicsi az esély erre, mert a mikrochip teljesen szövetbarát, már rengeteg mikrochipet ültettünk be és sosem volt ilyen probléma. Előfordulhat, hogy a fertőtlenítő szerre volt érzékeny a kutyus bőre, vagy egyéb okból hullik a szőre: paraziták, baktérium, gomba, hormonális ok, stb. is okozhat szőrhullást Mutassa meg kezelőorvosának, aki meg tudja vizsgálni, esetleg szükség esetén mintát is tud venni belőle.

jelige: Vizes orrú, rózsaszín tappancs
2015-03-16
Tisztelt Társainkat mentők, és orvoslók! Cicám 12 éves lett volna áprilisban. Múlt péntek reggel bekakilt a kedvenc helyére (egy komód alatt szeret aludni, pihenni). Sosem tett ilyet, gyanús volt, de nem gondoltam volna, hogy nagy a baj. Estére belázasodott. Januárban életében először beteg lett, akkor kapott Veroflex szuszpenziót, adtam neki belőle. Szombaton, vasárnap javult, hétfőre teljesen jól lett, evett, ivott, ugrándozott. (Ki kell egészítenem, hogy az én Picikém sajnos nem tűrt meg rajtam kívül mást, a természete olyan volt, hogy a vizsgálatát is csak bódításban/altatásban vállalták). Kedden reggel hirtelen összezuhant. Újra bekakilt és szétcsúsztak a lábacskái. Rohantunk a dokinkhoz, aki meg tudta vizsgálni bódítás nélkül is, annyira rosszul volt. Hasűri daganatra gyanakodott, elküldött minket egy uh specialistához. "Szerencsénkre" ő még épp tudott fogadni, az uh eredménye vérző lépdaganat lett. Megszúrták a pici hasikáját, még uh közben. Három választásom volt, rögtön euthanasia, hazahozom és elvérzik, vagy azonnali életmentő műtét, ami kevesebb, mint 50 % sikerrel járhat. Természetesen a műtét mellett döntöttem, még meg tudtam puszilgatni, szeretgetni kicsit és már vitték is. A "várakozások ellenére" az operációt túlélte, de nem jöhetett haza - elhúzódó ébredése volt, és sok vért veszített. A műtét másnapján próbáltam etetni picit kalória pasztával. A laborvizsgálat után felvetődött a transzfúzió lehetősége, de a végkimenetele nem lett volna biztos, az állapotában kockázatot jelentett volna. Abban maradtunk, hogy 1-2 nap megfigyelés után újra laborvizsgálat lesz, annak függvényében döntünk. A kis harcosom a műtétet követő második napon, reggel 10 órakor feladta a harcot. A kérdésem az lenne, hogy ha a transzfúzió mellett állok ki, akkor megmenthettem volna Őt? Tudtam volna bármit tenni? Nem "felmentést" várok..de borzasztó hirtelen történt, szörnyen fáj. Az én életerős, csodás kis "vadmacskám"..mérget vettem volna rá, hogy engem is túlél. "Nehézkes" természete mellett nagyon szerettük egymást. (3 éve tápallergiája lett, így csak speciális tápot és halat kapott - ha nem lopott néha a kis Drágám). Előre is köszönöm a választ. Brigi

Kedves Gazdi!

Nagyon-nagyon sajnálom a cicát és szegény gazdáját...Nehéz így utólag mit mondani, nehéz esélyeket elemezni, hiszen úgy látom, hogy nagyon jó orvos és gazdi kezekbe került- gyorsan sikerült felállítani a diagnózist és meg is operálták, a gazdi is ápolta és igyekezett felelős döntéseket hozni.

A rengeteg vérveszteség már önmagában veszélyezteti a beteg életét, de még ennél is sokkal aggasztóbb a épen talált daganat, amely sokszor ad áttétet akár távoli szervekbe is tudomásom szerint és igen hajlamos a kiújulásra. Szövettani vizsgálattal lehet megmondani, hogy milyen fajta daganat repedt meg a cica lépén. Ha rosszindulatú haemangiosarcoma okozta a daganatot és a vérzést, akkor sajnos nagyon kevés a túlélés még vérátömlesztéssel is.

Még egyszer fogadja őszinte részvétemet! Remélem hamar múlik a fájdalom, és leginkább a szép gyütt töltött évekre fog emlékezni.

jelige: atópia
2015-03-16
Tisztelt Dr. Nő! Allergia ellen milyen antihisztaminok használhatók labradoromnál? Milyen dózisban? Az Atarax tablettából 2X2 szemnél semmi javulás nem volt 1 hét alatt. Mi lehetne a következő antihisztamin? Köszönettel!

Kedves Gazdi!
Egy allergiás kutya kezelése igen összetett feladat: legfontosabb összetevője az, hogy kiderítsük, mire allergiás, mi váltja ki a tüneteket: bolhanyál, táplálék összetevő, belégzett anyag (pl. pollen, poratka, stb.) vagy a takaríóója, a műanyag tálja? Azt is fontos tudni, hogy mik a tünetek: a szőrt-bőrt, a hallójáratot, a tápcsatornát, a kötőhártyát érintik? Vannak-e szövődmények? Például egy allergiás alapon induló bőrviszketegségnél a vakarózástól olyan gombás, bakteriális felülfertőződés lehet, amelyet már szintén kezelni kell, helyileg és szájon át gyógyszeresen is. Nem beszélve arról, hogy az egyéb betegségeket, amelyek hasonló tüneteket kozhatnak is ki kell zárni: ez főleg a léguti allergének esetén elég hosszadalmas lehet.

Kérdéseimből is láthatja, hogy nem könnyű felelni a kérdésére, mert bár elméletileg a Suprastin tabletta is használatos anithisztamin tartalmú gyógyszer, de pusztán az erre váltástól nem feltétlenül lehet javulást remélni, akár az is előfordulhat, hogy a durva tünetek átmeneti csökkentésére szteroid tartalmú szert is kapnia kell. Ráadásul azt teszi legjobban, ha követi kezelőorvosa tanácsait a kezelést illetőleg, aki ismeri a kutyus eltörténetét, tisztában van a tünetekkel, azok változásaival, és birtokában van a laborleleteknek. Ha kezelőorvosuk is úgy gondolja, akkor elküldheti Önöket bőrgyógyászati, allergológiai szakrendelésre is.

Jobbulást kívánok!

jelige: isospora
2015-03-16
3 hónapos kiskutyák kokcidiumos hasmenését hogyan szokták kezelni? A dokim Sumetrolimot fog felírni, ez a legjobb? Még említette a sumamedet, az mire jó? Köszönettel: Ágika

Kedves Gazdi!
Az Isospora canis, vagyis a kutyák cokcidiózisát okozó kórokozó oocystáit bélsár vizsgálattal lehet kimutatni, kezelésére a Sumetrolim a leggyakrabban választott gyógyszer. Ez a gyógyszer kombináció nem pusztítja el, csak megakadályozza a kórokozó további szaporodását, így hosszas, akár 1-3 hétig tartó gyógyszerszedésre kell számítani. Ezidő alatt nagyon fontos a jó higiéniés környezet, a gyakori fertőtlentés, a bélsár maradéktalan eltávolítása, a bélférgek, bolhák elleni kezelés, a jó táplálék, hiszen a coccidiózis elsősorban rossz higiéniés környezetben tartott, gyenge immunrendszerű kölyket betegít meg.

Kutyatartásról még olvashat sok hasznos dolgot, ha IDE KATTINT!

jelige: szoba cica kiszoktatása
2015-03-16
Tisztelt Doktor úr! Két 1 év körüli macsek büszke gazdija vagyok. A cicáimmal jelenleg egy 2. emeleti lakásban élünk, ezért eddig a külvilágot csak ablakból szemlélték nagy érdeklődéssel, tehát nagyon nyitottak arra, ami odakinn van. Hamarosan költözni készülünk, de az a ház már földszinti lenne. A nagyobb gondom az velük, hogy 8 hetes koruk óta nem láttak másik állatot, csak egyszer fél perc erejéig ketrecen keresztül, de nem volt túl megnyugtató találkozás. Hogyan tudnám őket kiszoktatni/megismertetni más állatokkal anélkül, hogy aggódnom kellene, mit történik velük, ha kinn vannak és nem vagyok ott. Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Győri Andrea

Kedves Gazdi!

A macskák, még ha bentiek is, még megőrizték a természetközeli, ösztönös énjüket, amely segít nekik a kinti világban eligazodni, így a legtöbb cica nem igényel semmilyen szoktatást, legfeljebb gyors menekülőutat, hogy ha veszélyben érzik magukat, akkor gyorsan biztonságos helyre tudjanak menekülni- ebben segíthet esetleg a macsakaajtó. Annál inkább szükség lesz majd védőoltásokra, amelyeket a kinti élet megkezdése előtt meg kell kapniuk, valamint bolha, kullancs, bélférgek elleni védelemre.

jelige: Timi
2015-03-16
Tisztelt Doktor Úr /Nő! Segítségét szeretném kérni nincs a városban állatorvos csak 50 km -re jelen pillanatban tanácstalan vagyok . A macskám 1 hete elég keveset evett, így gyanakodtunk, hogy valami nincs rendben. A szájából szőr lógott ki megnéztünk a száját a fogára volt szorulva egy elpusztult egér maradványa igy azt eltávolítottuk de felfedeztük hogy a nyelvén óriási seb van gondolom ez okozta hogy nem eszik. Rá 2 napra a macska a lakásba úgy jött be hogy csurgott a nyála és a taknya eltávolítottam neki de semmi nem változott arra tippeltünk hogy mérget evett öntöttünk a szájába tejet, de hogy kicsit vadóc elég keservesen történt nagyon összekarmolt ha hozzá érünk sír a cica. Legyen szíves minél hamarabb válaszolni, mit tehetnék érte hogy meggyógyuljon vagy valami készítmény tudnék e vásárolni neki. Félek hogy nem eszik és kifog száradni ... Tisztelettel : Tímea

Kedves Gazdi!

Ha az egerek elpusztítására szánt leggyakoribb rágcsálóirtó mérget vehette magához, akkor az vérzékenységet okoz, ellenszere a K1 vitamin, amit hosszasan kell adagolni. A cica nyelvén lévő seb, ha nem vérzik, akkor származhatott az egér harapásából is, vagy más sérülésből, ezt antibiotikummal kell kezelni, de mivel így is fáj szegénynek a szája, szinte kizártnak tartanám, hogy szájon át bármit be tudnának neki adni.

Ezért is és azért, mert lehetetlen látatlanban megmondani, hogy mi a baja, mindenképpen állatorvoshoz kell őt vinni, ahol szükséges esetén bódításban, altatásban át tudják vizsgálni a szájüreget, a nyelvet, illetve kiegészítő vizsgálatokat (vérkép, vérlabor, röntgen, stb) tudnak végezni, tünetileg tudják kezelni (pl. infúziós kezeléssel).

jelige: Lucifer
2015-03-16
Tisztelt Doktor Úr! Cicám csak egy napig használja az almot nagy dologra. Amit aztán én eltávolítok onnan. A macskavécé előtt végzi el a dolgát, pisilni meg bejár. Többféle alommal is próbálkoztam, jelenleg szilikonos van neki. Tudna esetleg valamit tanácsolni, hogy szívesebben járjon az alomba? Nagyon köszönöm válaszát előre is! Sly

Kedves Gazdi!

Sajnos nehéz ügy, a cicák igen igényesek, ami a higiéniát illeti. Lehet, hogy valami baja van az alomtálcával, esetleg azt is meg lehetne próbálni, hogy munkába állítanak még egy alomtálcát, mert szokták javasolni, hogy legyen egyel több alomtálca a lakásban, mint ahány macska: jelen esetben kettő.

jelige: ribizli
2015-03-16
Tisztelt Doktor Úr! A kutyám 1 éves múlt októberben. Kb.1 hónapja kezdődtek a problémák a tüzelő szuka kutyák miatt. Szeretném megkérdezni,hogy csak az ivartalanítás változtat ezen a nyugtalan állapoton,vagy létezik valamilyen tabletta? Félek az ivartalanítástól. Válaszát előre is köszönöm.
Kedves Gazdi!
Tabletta nem, de a bőr alá beültethető implantátum létezik az ivari működés felfüggesztésére kan kutyákban, ezt 1/2-1 évente kell újra beültetni egyedtől függően. Ezen kívül csak az ivartalanítás hozhat megoldást, amelyhez valóban el kell altatni az állatokat, de manapság már modern altatószerek, felszerelések, szükség és igény szerint műtét előtti kivizsgálások teszik veszélytelenebbé a műtétet.
jelige: fialás
2015-03-16
Mi lehet az oka, ha a kutyusom csak két kölyköt fialt? Esetleg a sok, pihentetés nélküli fialástól van? Lehet-e növelni az alomszámot a későbbiekben? Vitamin, injekció stb? Köszönettel: Zs

Kedves Gazdi!

Teljes mértékig lehet az oka a kevés kölyöknek a sok, pihentetés nélküli ellés, mivel a kölykök kihordása, majd felnevelése igencsak megviseli az anyai szervezetet. Ha a pihentetés, nagyon jó minőségű táplálék, alapos parazita mentesítés nem hoz változást az alomszámban, akkor az anya és az apaállat szaporodásbiológiai kivizsgálása is javasolt lehet!

jelige: lonci
2015-03-13
Tisztelt Doktor Úr!  3.5 hónapos pireneusi kutyát vettem, mikor hazavittem másnap észrevettem hogy vakaródzik, rágja a szőrét, és hasmenése van, a bőrére advocate cseppet tettem, a hasmenésre probiotukumot, és klion tablettát, a hasmenés szünt napi 2x ami elfogadható, de az állaga hig volt, gondoltam most vettem átállás uj hely és hüvös volt, kint járt az udvaron. Eltelt két hét, még mindig hig a széklet és mindig vakarózik, nincs benne élősködő. Azt a tápot etettem amit a kutyával kaptam, táp váltás sem volt. Azon gondolkodom visszaadom a kutyát, mert nem tudom ez elmulik, vagy mindig ezekkel a problémákkal kell kinlódni. Arra is gondoltam hogy hig a bélsár igy a büzmirigy sem tud tisztulni. Kérem adjon tanácsot mit lehet tenni illetve mi lenne a megoldás. Köszönettel: Lonci

Kedves Gazdi!

Kölyökkutyák hasmenése legtöbbször parazitás eredetű, vagyis bélférgek okozzák, ezért nagyon fontos a rendszeres féreghajtás már 2! hetes kortól-3 hónapos korig 2 hetente, majd havonta, és féléves kortól 3 havonta.

A paraziták csak bélsár vizsgálattal mutathatóak ki, néha még akkor is feltételezni kell a jelenlétüket, ha negatív a bélsár-vizsgálati lelet.

Ha a sorozatos bélféreg elleni kezelések, és a klion kúra sem hoznak eredményt, akkor invazívabb kivizsgálás: vérkép, vérlabor, hasi ultrahang vizsgálat, akár bélbiopszia is szükséges lehet annak kiderítésére, hogy miért van hasmenése a kutyának.

jelige: Kitti
2015-03-13
Tisztelt Doktor urak! Ma a reggeli sétánk során megtámadott minket egy németjuhász kutya. Az egyik kutyámmal verekedtek, a kutyámnak nem lett semmi komoly baja, viszont találtam rajta két apró sebet, amiket lekezeltem betadninnal. Érdeklődni szeretnék, hogy a betadinos kezelés elegendő lesz-e a kutyámnak vagy érdemesebb lenne orvoshoz fordulni? Előre is köszönöm a válaszukat.

Kedves Gazdi!

A sűrű, hosszú szőrben észrevételenek maradhatnak a fognyomok, amelyek akár mélyre is hatolhatnak, így szerintem a legmegnyugtatóbb az lenne, ha állatorvosuk segítségével átvizsgálnák a kutyát, a szőrt lenyírnák a sebek körül, hogy kiderüljön hol kell még a betadin, illevte szükség van-e antibiotikum szedésére, esetleg a harapás műtéti feltárására, stb.

jelige: macskának disznómáj
2015-03-13
Tisztelt Doktor Úr! Előzőleg írt levelem érvényét vesztette, mert a cicamami ma reggel megjelent. Ezek szerint a disznómáj nem okozott nála semmi problémát, de az biztos, hogy többé nem kap belőle, mert nagyon megijesztett bennünket. Szinte hihetetlen számomra, hogy egy cica, aki annyira ragaszkodik, hogy hosszú időn keresztül mindennap többször is jön, szinte mintha a gazdái lennénk, enni is csak itt evett nálunk, és egyszer csak eltűnik egy hétre. Volt már olyan, nagyon ritkán,hogy 1-2 nap nem jött, de egy hétre még sohasem tűnt el, ezért volt feltűnő? Tisztelettel: Zsuzsanna

Kedves Gazdi!

A kóbormacskák sokszor nem a maguk urai, ezért nagyon gyakori, hogy nem önszántukból tünnek el, hanem pl. egy kutya felkergeti őket ide-oda, becsukódik mögöttük egy ajtó vagy valaki ideiglenesen befogadja őket. Nagyon örülök, hogy meglett a cica!

Nagyon gyorsan rászoknak a macskák a nyers májra, amiről igen nehéz leszoktatni őket, de heti egyszer 100-120g máj kifejezetten tápláló.

Nagyon jót tennének még vele, ha az ételébe becsempésznének  3-4 havonta egy-egy féreghajtó tablettát, nyakra cseppenthetó bolhairtószert tennének a nyakán a szőrére, akár miközben eszik.

Természetesen a legjobb az lenne, ha be tudnák fogadni, ivartalaníttatnák, megkaphatná a védőoltásait!

jelige: macskának disznómáj
2015-03-13
Tisztelt Doktor Úr! Egy kóbor cicát etettem már régóta, aki soha nem volt hajlandó mást, csak nyers csirkehúst enni. Bármi más elétettünk, akár főtt kaját is, nem kellett neki. Ez eddig rendben is lett volna, csak elkövettük azt a hibát, hogy 1-2x nyers disznómájat adtunk neki, és onnantól kezdve már nem kellett neki a csirkehús sem. Mondtam anyukámnak, hogy most már ne adjon neki többet,mert veszélyes lehet számára, hiszen olvastam róla, de anyukám csak legyintett, hogy dehogy lesz neki semmi baja. Szóval tömte belé, naponta legalább 2x. Aztán csak rábeszéltem, hogy adjon már neki csirkehúst is hátha megeszi, nem kellett neki, és féltünk, hogy így éhen marad, legyengül, pláne, hogy közben kicsinyei is lettek. Jó karban volt a cica, a szülés megszokta kicsit viselni, de átvészel mindent, még amikor náthás volt kicsit, azt is. Olyan nap nem volt még, hogy nem jött legalább 1x, de inkább többször. Szeretett bennünket, igényelte nagyon a simogatást, a törődést. Gyönyörű, fejlett cicái lettek tavaly is! Ami aggaszt, hogy most már kb. egy hete nem jön, és félek, hogy nem a disznómáj lett-e a végzete. Amikor utoljára volt, nem láttam rajta, hogy bármi baja lett volna, 2x jött aznap, először még evett, de másodjára már nem kellett neki a máj sem. Amit észre vettem, hogy az utóbbi időben, elég sok vizet ivott, tej sem nagyon kellett mostanában neki, amit azelőtt inkább ivott, mint vizet. És nagyon igényelte a simogatást az utóbbi napokban. Egy idősebb cica is kapott disznómájat többször, persze ő nem evett annyit, mint a másik, és naponta csak 1x, de sajnos már utána ő sem volt hajlandó mást megenni. Ez az idős cica még hamarabb eltűnt, mint a cicamami, nem jön már ő sem legalább 3 hete. És ő is elég sok vizet ivott mostanában, de az is lehet, hogy én nem figyeltem régebben mennyit isznak. Rajta sem vettem észre semmi különöset, mikor utoljára láttam, talán csak annyit, hogy furcsa volt, hogy egyszer evett, utána megint nem, szóval mint aki nem tudja egyen-e, vagy sem, de volt már neki ilyen hasonló heppje régebben is.Tartok attól, mivel ők ketten ettek disznómájat, hogy mi végeztünk velük. Lehetséges volna, hogy ebbe haltak bele? Nagyon bánt bennünket a lelkiismeret, hogy lehet mi öltük meg őket, akiket nagyon szerettünk? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel:Zsuzsanna

Kedves Gazdi!

A kizárólagos májetetés olyan szempontból aggályos, hogy a májban sok az A- és D-vitamin, amelyek felhalmozódhatnak a cica szervezetében (zsírban oldódó vitaimnok) és az A-vitamin a csontképződés zavarát okozhatja (macskák a-vitamin toxikózisa): csontos kinövések a nyaki- és hátcsigolyákon, esetleg ezek összenövése, ami megnehezítik a mozgást, bágyadtságot, bénulást okozhat. Ez csak olyankor jellemző, ha egy macska több hónapon át semmi mást nem eszik, mint nyers májat.

A nyers sertésmáj fertőzött lehet féregpetékkel, nagyon ritkán az Aujeszky nevű vírusos betegséggel, amely macskákat is megfertőzhet, de ettől a betegségtől szinte mentes Magyarország, ráadásul kereskedelmi forgalomba borzasztóan kicsi az esély, hogy betjutnak az ilyen betegségben szenvedő állatokból származó belsőségek, ráadásul ez a vírus inkább az idegszövetet, idegeket részesíti előnyben, tehát nagyon-nagyon kicsi a valószínűsége, hogy ezzel ártottak.

Sokkal valószínűbb, hogy a sorozatos szülések, a paraziták, a kóbor, oltatlan macskák között terjedő vírusos betegségek verték le a lábáról a cicát. Kóbor, oltatlan, minden évben ellő anyamacskák ritkán élnek 3-4 évnél tovább, sajnos.

jelige: cica egyedül
2015-03-12
Tisztelt Doktor Úr! Van egy kiscicám, aki 9 hónapos. Sajnos a munkám miatt rövid időre külföldre kell utaznom. A cicát nem vihetem magammal. Jövő héten érkezek haza, körülbelül egy hetet lesz egyedül. Természetesen egy családtagomat megkértem,hogy naponta munka után menjen át és adjon neki konzervet és vizet. Száraz táp is van neki kirakva de nem szereti igazán. Szeretném megkérdezni,hogyha minden este kap ételt és vizet kibírja ezt a pár napot egyedül? Nagyon szeretem őt és nem szeretném ha valami baja lenne. Köszönöm válaszát. Anita
Kedves Gazdi!
Nem ideális helyzet egyedül egy cicának egy egész hétig. Viszont ha kap enni és az ismerős időnként simogatni is marad, akkor minden fennakadás nélkül átvészelheti. Viszont készüljön fel rá, hogy ilyenkor nagyon gyakori, hogy a cicák ide-oda eleresztenek egy kis vizeletet, amiért a gazdi oegyedül hagyta őket. Legjobb lenne legalább két macskaWC-t hadba állítani, ennek megelőzésére.
jelige: Folti
2015-03-10
Tisztelt Doktor Úr! 11 éves kan kutyámnál januárban cukorbetegséget diagnosztizáltak. Nagyon sokat fogyott (22ről 15re), sokat evett és ivott. Caninsulinnal, napi kétszer 0,2 ml-vel sikerült beállítani a cukrát, a kedve is sokkal jobb, megint játszik, szaladgál. Házikosztot és Acana gabonamentes tápot kap, házikosztnál figyelünk rá, hogy ne kapjon tésztát, krumplit, ilyesmit. Amiben a véleményét szeretném kikérni, az az, hogy még mindig rengeteget eszik a kutya, sír az ennivalóért, a széklete is nagyon sok, nem teljesen emésztett és a súlya is csak fél kilót gyarapodott. Lehet esetleg más betegség is a háttérben? Vagy a cukorbetegség miatt van még mindig ez és idő kell a javuláshoz? A laborban minden értéke jó volt, csak a máj értékei voltak emelkedettek. Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Legjobb lenne a kezelő állatorvosnál érdeklődni, hiszen ő látta kezdeti laboreredményeket, a változást, gondolom vele egyeztették a diétát: mik a tapasztalatai, mennyi idő alatt szokott ezzel a diétával rendeződni a bélsár ürítés. További vizsgálatokkal lehetne megállapítani, hogy van-e még a diagnosztizált cukorbetegséggel összefüggő, vagy attól független betegség. Hasi ultrahang, röntgen, esetleg modernebb képalkotók (CT, SPECT/CT), szükség esetén ismételt labor, bélsár vizsgálat, stb.

jelige: Nagy pocak, kis étvágy
2015-03-10
Köszönöm a választ! Reméljük a legjobbakat. Sajnos mindkét veséje policisztás, de az orvos szerint nem ez az aggasztó, sokkal inkább a véres folyadék a hasüregben. A tumoron kívül mi okozhat még hasonló vérzést?

Kedves Gazdi!

A daanatos betegségeken küvül májbetegség, a szív megbetegedése, vírusos betegségek (főleg FIP, vagyis macskák fertőző hashártyagyulladása) is okozhatnak folyadékgyülemet a hasüregben, bár ezekben az esetekben nem kifejezetten véres szokott lenni a folyadék, hanem áttetsző, esetleg sűrű, sárgás. Sajnos nem sok jóval kecsegtethetem, legjobb, ha megvárják a citológiai vizsgálat eredményét!

jelige: Virgi
2015-03-10
Tisztelt Doktor Úr! Tehát Virgi bal füle. (Nem a műtött.) Az rendben van. Amikor vmi kis stressz éri pl. séta előtt, jutalom falatka előtt , elkezdi vakarni. Aztán ahogy megkapja a falatot vagy elindulunk sétálni,már semmi vakarózás. Kapott már 2-szer gyulladáscsökkentő szurit,és kentem is neki,de ez csak nem múlik. Köszönöm.

A mostani képeken is, a korábbiakon főleg, kipirult
fülkagylót, váladékot és meglehetősen sok szőrt látok.

Lehet, hogy izgalom hatására még egyértelműbben rázza a
fejét, kaparja a fülét a kutya - de én azt gondolom, hogy állatorvosa jól látja
a hallójárat gyulladás tüneteit.

Biztosan megérdemel egy otoszkópos vizsgálatot az ügy,
talán mintavételt is a váladékból, hogy kiderülhessen parazita-, gomba-, vagy
baktériu felelős-e elsősorban a tünetekért, kell-e eltávolítani a szőrt, van-e
fekélyesedés .....

jelige: nagy pocak, kis étvágy
2015-03-10
Üdvözlöm! Ivartalanított kandúr cicánk (6,5 éves brit rövidszőrű) pár napja levert, hirtelen fogyásba kezdett és meglepően kerek és nagy lett a hasa alig néhány nap leforgása alatt, miközben alig eszik és rengeteget iszik. Elvittük állatorvoshoz, ahol az ultrahangvizsgálat szerint a veséjén policiszták alakultak ki, valamit a hasüregben véres folyadék található. A napokban kapjuk meg a cythologiai eredményt, de nagyon aggódunk érte. Milyen lehetőségei és esélyei vannak a gyógyulásra? :-( Köszönjük válaszát!

Ha mindkét veséje érintett a betegségben (ez sajnos sokszor így van) akkor még nehezebb a helyzet. Ha egyoldali poilicisztás vese, vagy tumor alakult ki az állatban és a tumor nem képezett még áttétet, akkor lehet műtéti megoldás, ami akár teléjes gyógyulással is kecsegtethet.

Ha nincs ilyen szerencséje a cicának, akkor nagyon nehéz a helyzet, és a gyógyszeres intenzív kezelés és diéta sem tudja visszaállítani az egészséges állapotokat - legfeljebb időlegesen javít a helyzeten. A citológiai eredmény is fontos lesz az esélyek megítélését illetően.

Remélem kezelhető betegség találta meg a cicát.

jelige: hshdf
2015-03-09
Keves Doktor!van egy 10 honapos yorki kan kutyam akinek a 2 szemfoga nem esett ki!!voltam allatorvosnal aki 350 fontot ker a huzasert!!!a kerdesem az lenne,hogy meddig varhatok a foghuzasal?a nyaron utazom haza akkor a kutyus kb egy eves lesz...az mar tul keso?valaszat elore is koszonom

Ha a maradó fogak még nem teljes nagyságukban buktak elő, úgy nem kizárt, hogy a tejfogak még meglazulnak és maguktól is kipottyannak.

Ha a maradó fogak nem képesek kilökni a tejfogakat maguk mellől, úgy sem látok hatalmas kockázatot a néhány hónapos késlekedésben.

Addig is rágcsik, kutyajátékok alkalmazása segítheti a tejfogak távozását és fogmosás, fogkő megtelepedését akadályozó táplálélkkiegészítők segíthetnek megvédeni a maradó fogat a szuvasodástól.

jelige: ladislaus
2015-03-09
Tisztelt Doktor úr! Olyan panaszom van, hogy van egy 8 hónapos mopsz kutyám és kb. 4 hónapja el kezdet hullani a szőre és a szőr helyén fekete lett a bőre. Voltunk vele orvosnál kezelték rühre, atkára és allergiára de nem javul hanem egyre rosszabb lesz. Most már gennyes pattanások vannak rajta és sok helyen vérző sebek alakultak ki. A közérzete nem változott van étvágya és nem vakarózik. Nagyon tanácstalan vagyok, hogy mi lehet a baj. Nem tudom mihez kellene kezdeni. Köszönettel várom a válaszát.

Nem kizárt, hogy kiegészítő vizsgálatokra, esetleg bőrgyógyász-, vagy endokrinológus segítségére van ahhoz szükség, hogy kiderülhessen mi a fiatal kan mopsz problémája, mire allaergiás, milyen paraziták (esetleg baktérum, gomba) vagy egyéb betegség okozza a tüneteket.

Ha helyben kimerítették a vizsgálati lehetőségeket és ez nem hozott megoldást, kérje meg állatorvosát, hogy referálja, küldje tovább Önöket bőrgyógyász-, vagy estetleg endokrinológiai szakvizsgálatra.

jelige: Lucifer
2015-03-09
Jó napot! Van egy 5 hónapos kandúr sziámi cicám, és az a baj nála, hogy a szőrcsomot nem tudja felöklendezni csak a házban van, ilyenkor mit lehet tenni? Sokat öklendezik a szája is habzik de semmi. Előre is köszönöm! Krisztina

Remélem, hogy "csak" ennyi a bibi, a szőrlabda kérdése akár paszta etetésével is megoldódhat, ritkán szükséges műtéti megoldás.

Számomra zavaró, hogy az adatlap szerint az 5 hónapos kandúr nem rendelkezik védőoltásokkal, állatorvosnál nem járt a problémával ... így a magam részéről nem vagyok abban biztos, hogy az öklendezést, szájhabzást az emésztőcsatornába került szőr okozza.

Jelezze az észlelését mielőbb állatorvosának és kérje a tünetek kivizsgálását. Ha átvészelték a mostani kalandot, akkor a csak lakásban tartott cicák szükséges védőoltásait, parazitamentesítését, ivartalanítását és helyes táplálását is megbeszélhetik. Hasznos információkat talál a macskatartásról ha IDE KATTINT!

<< <  15 / 425 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.07.23
Elveszett,keresem Yorkshire Terrier szuka kutyusunkat,chip még sajnos nincs benne,10 napos kölykei vannak,kérem,a becsületes megtalálót aki megtalálta és bevitte a Budafoki állatkórházba,jelentkezzen! 70/434-7875 Köszönöm!
2015.07.23
Elveszett,keresem Yorkshire terrier szuka kutyusunkat,chip még sajnos nincs benne,10 napos kölykei vannak,kérem,a becsületes megtalálót aki megtalálta és bevitte a Budafoki állatkórházba,jelentkezzen&amp;#33; 70/434-7875 Köszönöm&amp;#33;
2015.07.16
Tegnap éjjel (2015.07.15.) a Budafoki úton rohangált a Lukoil kútnál. Fiatal, amstaff jellegű kanocska. Piros, Petface márkájú hám van rajta, chip persze nincs. Menhelyek fullon, nem fogadják. Sürgősen kéne ideiglenes befogadó, a saját kutyáim nem tűrik jól. Az Illatos útra tudom beadni max, de még reménykedem, hogy valaki keresi, mert ápolt, jól táplált fiúcska. Érdeklődni a a 06 30 757 4593-as számon lehet!