Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Kucu
2015-06-03
10 hónapos cane corso gyönyörű kan kutyánkat tegnap el kellett altatni.  Szépen fejlődött, nem volt semmi panasz.  Múlthét közepén nem evett, csak keveset és hasmenése lett. Párom elvitte dokihoz, aki adott szurit, görcsoldót és 1 doboz antibiotikumot. Azt mondták gyomor, bélgyulladás, meg a mandulája piros. Aztán pár nap alatt jól lett, szombaton is szépen evett már, játszott is. Aztán vasárnap reggel még ott ült az ablak előtt várta férjemet, h mennek sétálni. 5 perc múlva mire kiért, párom már menekült előle, mint aki vak lett olyan volt. Rengeteg habos nyál jött a szájából, aztán rohangált, mint aki megőrült. Egy idő után körbe ment és lefeküdt de nagyon lihegett továbbra is és nem reagált semmire. Közben kiért az orvos, aki szerint epilepszia. Bevittük a rendelőjébe, mert nem reagált a seduxenre. Ott a rendelőben minden lehetséges szurit, kúpot megkapott, de semmi változás, csak zihálva vette a levegőt és nem észlelte ha elé raktuk a kezünket pl.mondtuk a dokinak,h egy vérvétel jó lenne hátha mégis mérgezés lehet. A vérvételen a vese, máj és valami szövetszétesés érték volt nagyon magas. Akkor kapott olyan infúziót ami a májat és vesét támogatja, akkor nyugodott le szép lassan a lélegzete. De nem reagált. Hazavittük és párszor felült kiflibe meg ránk nézett de aztán úgy zuhant vissza oldalfekvésbe. Ha előtte húztam a kezem nem reagált a szemével. Tegnap vittük vissza infúzióra de az orvos azt mondta,h vizeletszagú a szája és sárgul a szeme. Nem dolgozik a máj és vese, így az altatás mellett döntöttünk nagy fájdalommal.  Azt mondta a doki, h valami mérgezés okozhatta, a másik helyen a doki szerint mérgezés nem, ő az epilepsziát próbálta lekezelni. Tegnap utána olvasott férjem és az akut vese betegség pont ilyen. Nincs tünete, aztán okozhat gyomor és bélgyulladást. Hirtelen vakságot, zavartságot, epilepsziát de csak akkor látható amikor már 75% károsult a vese. Szerintünk ez lehetett. Az lenne a kérdésem Őnőkhöz, h ha pár nappal a bélgyulladás diagnózis felállításakor vesznek vért és kiderül az értékekből, akkor megmenthető lett volna a kutyus? Gyógyszerekkel, táplálkozás váltással? Kérem őszinte válaszát, sokat jelentene nekünk, nagyon fáj, ami történt szeretett kiskutyánkkal. Nálunk az orvos azért mondta, h mérgezés szerintünk, h ne kössünk bele, h előtte mikor voltunk lehet kezelhető lett volna még. A másik ügyeletes helyen az orvos mondta, h nem mérgezés Köszönöm megtisztelő válaszát

Kedves Gazdi!

A heveny veseelégtelenség, májelégtelenség diagnózisa, melyet a vérvizsgálat kimutatott, nem zárja ki a mérgezést, hiszen a legtöbb méreg a májon és/vagy a vesén át ürül és ezeket a létfontosságú belső szerveket támadja meg.

Így utólag, látatlanban csak találgatni lehet, nem hiszem, hogy többre jutnék, mint a két orvosa, aki megvizsgálta, kezelte. Sajnos csak a szakszerű kórbonctani vizsgálat, utólagos kórszövettan, toxikológia hozna eredményt. Persze ez már nem tudná visszahozni a szeretett kiskutyájukat, nagyon együttérzek és sajnálom!

jelige: dirofilária
2015-06-03
Tisztelt Dr. Nő! Ha bőrféreg van cicában vagy kutyában, az elpusztítható-e és hogyan?

Kedves Gazdi!

A bőrférgesség megállapítása történhet vérvizsgálat alapján, illetve gyorsteszttel, a szívférgesség kizárásával, ugyanis mindkét féregfaj lárvája ugyan úgy pozitív eredményt ad a vérvizsgálatkor (az úgynevezett Knot-teszten). Legtöbbször a gyanús csomó műtéti kimetszését szoktuk javasolni mint kezelést, de amíg ez meg nem történik, addgi is célszerű havonta olyan spot-on készítményt használni, ami megelőzi a betegség terjesztését (Advocate spot-on, Stronghold spot-on.)

jelige: kullancs
2015-06-03
Macskáknál okozhatnak-e valami problémát a kullancsok? Babézia, Lyme-kór, agyhártyagyulladás van-e? Köszönöm: Kata

Kedves Gazdi!

Szerencsére a macskáknál sem a Babézia, sem a kullancsok által terjesztett agyhártya gyulladás vírusa nem okoz gondot, és a Lyme-kórral, bár gyakran fertőződnek, de szinte elvétve van olyan eset, mikor bizonyítottan a Lyme-kór kórokozója, a Borrelia burgdorferi okoz tüneteket.

Viszont rossz hír az, hogy a macskáknak is van kullancsok által terjesztett saját vérélősködője, amely viszont csakegyéb, immunredszert legyengítő vírussal egyidejűleg okozgandot. Részletesebben olvashat a Haemobartonellózisról, ha IDE KATTINT!

 

jelige: ANCS
2015-06-03
Tisztelt Doktor Úr ! 11 éves nőstény cicám kb 4 éve évente 4-5 alkalommal struvit kő problémákkal küzd.Most szerencsére 6 hónapja tünetmentes .Felváltva kapja a Royal Canin és a HilLs száraz gyógytápot.A HilLs-től-amire azt mondta az orvosunk hogy folyamatosan adható neki- megy a hasa . A kettőt együtt alkalmazva viszont nincs ez a probléma. Kérdésem,hogy a 6 hónapos ajánlott időtartam után is adhatom neki tovább a Royal Canin URINARY S/O MODERATE CALORIE tápot? Köszönöm

Kedves Gazdi!

A cicának a leírtak alapján hajlama van arra, hogy struvit kristályok képződjenek a vizeletében. Azért, hogy a kristályok kialakulását megakadályozzuk,  a vizelet pH-ját úgy kell beállítani, hogy ne tudjanak ezek a kristályok kiválni. A Hill's c/d és a Royal Canine Urinary S/O tápokat is úgy állították össze, hogy amennyiben a cica ezt eszi, akkor a vizelet pH nem tud olyan iránybe eltolódni, ahol kristályok kiválására van lehetőség. Érdemes ezért ezeket a tápokat folyamatosan  etetni. Royal Canin URINARY S/O MODERATE CALORIE teljes értékű táp, így a cicus eheti ezt élete végéig.

jelige: hipotireozis
2015-06-03
A humán Euthyrox 175 tabletta adható-e 2 éves elhízott kutyámnak, mert pajzsmirigyes, a nyakán nagy golyva van. Ebben a korban lehet Cushing is? Mert sokat iszik és ez hipotireózisra nem jellemző. Most kezdjük el majd a kezelést. Köszönve: DS

Kedves Gazdi!

Sajnos az emberi pajzsmirigy hormon pótlók igen rosszul hasznosulnak kutyákban, ezért is használjuk a kifejezetten kutyáknak készült szereket. A pajzsmirigy hormontermelő működését szcintigráfiás vizsgálattal lehet vizsgálni, ami endokrinológiai szakrendelésen elérhető, ugyanitt van lehetőség a Cushing-kór diagnózisának megállapítására. Keresse bizalommal Dr. Thuróczy Juliannát, endokrinológiai szakrendelésünk vezetőjét.

jelige: Lilla2006
2015-06-02
Tisztelt Orvosok A kutyámat levittem sétálni, ahogy kiértünk a kapuból a füre futott. Ott összeesett, az orrából vér folyt, de nem rángatózott, nem habzott a szája. Mire felértem vele a harmadik emeletre már meghalt. Vajon mi okozhatta ezt? Köszönettel: Gere Jolán

Kedves Gazdi!

Úgy tűnik, hogy elvérzhetett, az orrüregben megjelenő vérzés származhatott a légutakból, a mellkas szerveiből, de ilyen hirtelen összeesést okozhat mérgezés is. Egy diganosztikai boncolás tudta volna igazán megválaszolni a kérdést, sajnos most már csak találgatni lehet.

Nagyon-nagyon sajnálom a kutyusát és együttérzek a történtek miatt.

 

jelige: daganat
2015-06-02
Jó estét! Pont ma fèl èves Golden retrieverem nyakának felső rèszèn, egy kb. tojás nagyságú daganat nőtt. Eszik, iszik rendesen kedve is jó fájni nem fáj neki. Tudna segìteni?
Kedves Gazdi!
Az ilyen hirtelen nőtt dudorok lehetnek oltás helyén kialakult steril tályogok, esetleg ütés következtében kialakult vérömlenyek, amelyeknek beltartalmáról leginkább úgy lehet meggyőződni, ha egy vékony tűvel mintát veszünk belőle, ezt hívják aspirációs citológiai mintavételnek.  Laboratóriumi vizsgálat során kapunk arról képet, hogy van-e teendő: pl. le kell-e szívni, vagy elég lehet helyileg kezelni, illetve szükséges-e a kimetszés.
jelige: illóolaj
2015-06-02
Tisztelt Doktor úr! A kutyám Bravectót kap kullancs ellen. Hallottam hogy vannak olyan illóolajok, pl:citromfű,borsmenta ami hatékonyan tartja távol a kullancsot,szúnyogot. Szeretném fokozni még a kullancs elleni védetséget pl: sétáltatás ellőtt egy egy cseppet a marjára,meg a farka tövére cseppenteni.Van-e ellenjavalat ez ellen a módszer ellen,vagy ön szerint alkalmazható? Tiszteletel!

Kedves Gazdi!

Legjobb tudomásom szerint a Bravecto egy nagyon hatásos, teljesen új hatóanyagú bolha-kullancs ellenes szer, amely önmagában is maximális védelmet nyújt. Viszont a biológiában sosem lehet 100%-os hatást várni, ezért ki lehet egészíteni a védelmet, nyakörvvel, ultrahangos kullancs-risztóval. Nekem nincs tapasztalatom az illóolajok használatával, de sokan használják őket, egy-egy csepp biztosan nem árt. Viszont a borsmenta illóolaj bőrre cseppentve irritáló, ezért nem szabad közvetlenül használni!

jelige: Kullancs csípés után
2015-05-29
Tisztelt Dr.! Érdeklődnék hogy macskáknál kullancs csípéssel terjedő Lyme kórt okozó borrelia nevű baktérium ellen milyen állatgyógyászatban használt antibiotikummal kezelik? Gyógyszer vagy hatóanyag neve? Ezt a gyógyszert állatpatikákban be lehet szerezni? Az antibiotikum mellé milyen probiotikumot ajánlatos használni? Válaszát előre is köszönöm!!
Kedves Gazdi!
Macskáknál csak elvétve okoz bármilyen tünetet a Lyme-kór, sokkal gyakoribbak a vírusos, bakteriális betegségek, kijáró, oltatlan macskáknál a harapások okozta gyulladás, gennyes fertőzések. Az összes antibiotikum vényköteles, mert nagy körültekintéssel használhatóak, hogy nehogy többet ártsanak, mint használjanak, ezért nem is tudok sem gyógyszer, sem hatóanyag nevet írni, keresse fel állatorvosát a cica betegsége ügyében!
jelige: Cushing-kór
2015-06-03
Tisztelt Doktor Úr! A mai nap folyamán 11 éves tacskómnál Cushing-kórt diagnosztizáltak ultrahang, vér/vizeletmintavétel és a betegségre jellemző tünetek (puffadt has, kóros szomjúság és farkasétvágy, szőrhullás, stb) figyelembevételével. Mivel a vesén nincs tumor, ezert az agyban található mirigy (laikus mivoltom bocsássa meg) kóros működése okozza a bajt. Így kizárólag gyógyszeres kezelés által kezelhetjük a kutyust. A gyógyszerek élete végéig havi 20-30 ezer forintos kiadással járnának az orvos állítása szerint. Ha nincs más megoldás természetesen kénytelenek vagyunk az orvos intelmeire hagyatkozni, de ilyen óriási kiadások előtt tájékozódnék ennek pontos kivitelezéséről. Van más lehetőség? Kezelés nélkül mi történne? Feltétlenül szükséges reszkírozni? A kutya egyébként jó kedélynek örvend, tehát véleményem szerint nem egy súlyos stádiumban lehet a betegség. Válaszát előre is köszönöm! TB

Kedves Gazdi!

Sajnos a Cushing-kór gyógykezelése valóban költséges, viszont a kezeletlen betegségnek az egész anyagcserét érintő hatása van, mivel a mellékvese által termelt, úgy nevezett "stressz hormonok" mennyisége megnő, a máj, vese működése is károsul, a bőr elvékonyodik, fogékonyabb lesz a banális fertőző betegségekre, stb. Nem biztos, hogy gyors leépülés várható, de egy 11 éves kutya belső szervei már amúgy is beszűkült működést mutathatnak, így ha úgy döntenek, hogy nem kezeltetik, akkor is fontos lenne a redszeres laborvizsgálat.

jelige: Speedyke
2015-05-29
9 éves keverék fiú kutyusom teljesen megbízhatóan szobatiszta volt, egy hete szinte minden nap pisil egyet a lakásban. Úgy pisil, mint a lány kutyák és borzalmasan nagy, tőle szokatlan mennyiséget. Azt gyanítottuk, hogy esetleg cukros, ezért elvittük vérvételre, ami teljesen jó volt. Eddig naponta csak kétszer vittük sétálni, ezt most háromra változtattuk. Három napja szed Rowatinexet, de egyelőre semmi javulást nem látok. Ráadásul van egy másik kutyusunk is, ma ő is odapisilt az előszobába, szintén nagyon nagy mennyiséget. Teljesen kétségbe vagyok esve.
Kedves Gazdi!
Ha az eddigi kezelés, illetve labor vizsgálatokkal még nem sikerült előrelépést elérni, akkor szükségesek további vizsgálatok, ha kezelőorvosa is egyetért. A vércukor szint ellenőrzése mellett egy teljes vérkép, vérlabor, különös tekintettel a máj és vese paraméterekere, egy vizelet vizsgálat és a herék, prosztata állapotának a vizsgálata segítene annak kiderítésében, hogy nem húgyuti fertőzés, hormonzavar, veseelégtelenség okozza-e a vizelet rendellenes ürítését, amely egyébként idős korban igen gyakran előfordul. Hasi ultrahang vizsgálattal a húgyhólyag, a prosztata állapotát is meg lehetne ítélni. Szükség esetén szaporodásbiológiában, endokrinológiában jártas állatorvos segítségét is kérhetik.
jelige: Szigetvár
2015-05-29
Tisztelt dr úr! Azzal a kérésemel fordultam önökhöz hogy ,2 napja megoperálták egy 8 éves fiú szoba cicámat. Mert a fülébe valamiféle érdaganatokat találtak, s ezt kiégeték neki. Kaptunk gyógyszert otthonra, amit 3 napon keresztül 1 -1 cseppet a fülébe kell cseppektetni. A cica azóta nagyon levert, folyik neki mindkét kis fülecskéje neki és vakarja magát. 1 hónap múlva kell leközelebb visszamennünk kontroll vizsgálatra. De én valószinű előbb vissza viszem a cicámat ellenőrzésre . Azt mondták, lehet mégegyszer megkell őt műteni . Ez a cica élhet még egésszséges életet ? Milyenek a gyógyulási esélyei? Felépül még vagy mindig állandóan műteni kell a fülét? Válaszát előre is köszönöm .
Kedves Gazdi!
Nagyon egyetértek, hogy visszaviszi előbb, mert előfordulhat, hogy a műtét után fájdalmai vannak, kiszáradt és kell egy kis tünet kezelés a cicának a műtét után, vagy esetleg valami a műtéttől független baja lett, megviselte a máját, veséjét az altatás, stb. Az egészséges életre számított esélyei attól függnek, hogy visszatér-e a daganat, ami pedig attól, hogy sikerült-e citológiai vagy még inkább szövettani mintát venni belőle és azt szakártő laborban megvizsgáltatni. Az általában fehér színű macskák fülvégét érintő laphámrák igen hajalmos a kiújulásra, de nem lehet azt sem megmondani, hogy ez pár hónapot vagy pár évet jelent egy sikeres műtét után. A műtét utáni gyógyszeres kezelés, korábbi nevén kemoterápia, vagy a sugárkezelés is szükséges lehet. Onkológiai szakrendelésünkön érdeklődhetnek ezekről a kezelési lehetőségekről.
jelige: Aggódom, mert szeretem
2015-05-29
Tiszteletem! Van egy 3 éves kan golden retriever kutyuskám. Tegnap történt, hogy átsétáltam vele egy üres házba, már a kapunál nem akaródzott bejönni. Többször kellett szólnom neki jöjjön nyugodtan. Bementünk a házba és pár perc elteltével arra lettem figyelmes, hogy izomrángása van, nem tudja koordinálni magát, aztán elfeküdt. Hátsó lábaival kapálózott, a mellső megfeszült, nyála csorgott ki, de úgy láttam, hogy magánál volt. Ilyen sose volt még, vagy inkább fogalmazok úgy, hogy ez volt az első, amit láttam. Nagyon megijedtem. Hivtam az állatorvost, azt mondta nem kell megijedni, el fog múlni, epilepsziás rohama van. Nem értem, mitől lehetett ez, sose volt még erre példa. Olvastam, hogy van olyan, hogy epileptiform roham, ami ugyanaz mint az epilepsziás roham, gyakran össze is tévesztik vele. Lehet az volt az? Este szoktam vinni sétálni, most du. volt, azon helyen még nem járt egyszer sem. Lehet megijedt? Sokkot kaphatott? Ha ez epilepszia, akkor most már mindig gyógyszert kell szednie? És melyik a legjobb gyógyszer rá? Válaszát nagyon köszönöm! Anikó

Kedves Gazdi!

A leírásából úgy tűnik, hogy epilepsziás, vagy epileptiform görcse volt a kutyának, az ijedtség és amit a köznyelvben úgy hívnak, hogy "sokk", nem okoz ilyesmit. Az epilepszia, vagy az ilyen görcsök az agyban lejátszódó kóros folyamatok miatt jönnek létre, az okok diagnosztizálása, és a gyógykezelés sem egyszerű. Legtöbször fontos az alapos kivizsgálás: vérkép, vérlaborhasi ultrahang, esetleg röntgen, CT, SPECT/CT, hogy kiderüljön, van-e látható, detektálható eltérés a májban, vesében, az agykoponyában, stb. Ha mindent kivizsgáltak, akkor lehet csak a gyógyszerezésről beszélni, ráadásul itt mérlegelni kell a rohamok gyakoriságát, az életminőséget, a gyógyszerek májkárosító voltát is. Kifejezetten epilepsziás betegekkel foglalkozó szakrendelést talál, ha IDE KATTINT!

jelige: Arillas
2015-05-28
Tisztelt Állatgyógyászati Központ! Tanácsukat kérném szépen, 8 éves sziámi cicánk hosszú évekig szteroidot kapott autoimmun betegségre, egészen 1 héttel ezelőttig, amikor a szerencsétlen gyomorvérzést kapott. Gyomorvédőt mindvégig kapott, ennek ellenére tönkretette a gyomrát a Medrol, később pedig a Prednisolon. Quamatelt továbbra is kapnia kell, de semmi más kezelést nem, azonban az eddig elég könnyen beadható gyomorvédőt (májkrém gombóckába) most küszködések árán (harap, karmol) sikerül csak a szájába juttatni többszöri kiköpés után. Szeretném megkérdezni, kapható-e olyan gyomorvédő szuszpenzió, amit fecsiben könnyebben be tudnánk talán adni, vagy bármi olyan szer, mely jó hatással lehet, a megviselt, fekélyes kis gyomrára. Szegény már oly sok mindent kapott és annyiszor, hogy már nagyon besokalt. Köszönettel és tisztelettel: L.Tünde

Kedves Gazdi!

A vény nélkül is kapható Venter granulátum jól használható általában ilyen esetekben,amit vízben is fel lehet oldani, vagy akár az ennivalóhoz is adható, rendelőnkben evvel szoktuk kiegészíteni a terápiát, ám legjobb lenne, ha az adagolásról állatorvosa tanácsát is kikérné!

jelige: Köröm elszíneződés
2015-05-28
Pár hónapja azt vettem észre a lassan 1 éves Német boxer kutyusomon, hogy elszíneződtek a körmei. A körmök tövénél vörös, és a fehér körmei már nem fehérek hanem valamelyiken fekete csík is van, a fekete körmein pedig látszik, hogy belül vörösek. Egyszer vérzett is neki az egyik. Mindenképp felkeresem az állatorvosát, csak szeretnék valami tájékoztatást, hogy mitől lehet, mi lehet a baj. Pár hónapja még szép egységes színűek voltak a körmei.
Kedves Gazdi!
Előfordulhat, hogy bakteriális, vagy gombás fertőzés okozza a karom elszíneződését, törékenységét. Ha  minden karomnál előfordul, akkor szisztémás autoimmun vagy hormonális betegség is szóba jöhet. A legjobb lenne, ha felkeresné állatorvosát, aki mintát tudna venni a karomból, és tenyésztéses vizsgálatra, szükség esetén szövettani vizsgálatra küldhetné megfelelő laboratóriuba.
jelige: műét után
2015-05-27
Miért nem iszik műtét után a kutyám? Kedden volt egy csontalapú tumor műtéte az alsó állkapcsán a 11 éves kutyusomnak. Nehezen aludt, mert vérszegény a tumor miatt, de az orvos szépen el tudta távolítani a tumor lágy részét (a nagyját). Mély altatásból kelteni kellett, majd bódítással folytatták a műtétet. Tegnap vissza kellett vinni, mert a doktornő szerette volna levenni a kötést. Ott ismét nagyon vérzett. Bódítani akarta, de épp az ellenkezője lett, a kutyus bepörgött tőle.... Nehezen, de elállította a vérzést, bekente, és azt mondta, nem szabad kötözni, két három nap és bebőrödzik a seb. (ez már ma reggel szépen látszott.) Kapott tölcsér is, azt nehezen viseli. Keverék kutyus. Eszik szépen, pisil is, de tegnap este óta nem iszik, és ez nagyon aggaszt. Normális ez? Vagy az már jó jel, hogy eszik? Kicsit bágyadtabb, alszik, ami úgy tudom jó, de mégis éber, figyelmes, csak nem iszik...
Kedves Gazdi!
EL tudom képzelni, hogy nagy fájdalmai vannak. A folyadék ellátottságát egyrészt a nyálkahártyái nedvességéből, a hátán a bőr ráncba emeléséből, a vizelet színéből, és a vérvizsgálat egyes értékeiből lehet megtudni. Legjobb lenne, ha felkeresnék állatorvosukat, hátha szükség van infúziós kezelésre, amíg túl nem lesz a műtéten.
jelige: maya
2015-05-27
Tisztelt Doktor Úr! 10 éves szuka kutyánkat ( jack russel terrier) 2 napja műtötték emlődaganat miatt. A műtét során eltávolították a harmadik emlőt és egyidejűleg ivartalanították is, petefészkét és méhét is kivették. Gyakori volt nála az álvemhesség így valószínűsíthetö, hogy ez okozta a tejmirigy gyulladását és daganatot. A daganat szövetet elküldték szövettanra. A műtét előtt vérkép készült mire azt mondták, hogy tökéletesek, az eredmények korához képest nagyon jó kondiban van. A műtét másnapján, azaz tegnap a vágás mentén azon az oldalon ahol az eltávolított emlő van, véraláfutásos lett a terület, amit úgy láttunk, hogy nő a mérete. Visszamentünk az állatorvoshoz, ahol Meloxidyl injekciót, antibiotikumot ( Synulox injekciót) és 5 napi Xiclavot kapott. A kutya egész éjjel nem aludt , sírt és reszketett, nagyon nyugtalan volt. Ma reggel a játékait befektette a franciaágy kellős közepére. Eltettem a játékokat, hisz ugyanazt csinálta, mint szülés után. Csak ül és sír, vonyításig lovallja bele magát. Április közepén tüzelt és május elején jelentkezett nála a duzzadt emlő. Lehet, hogy ez még mindig az álvemhesség? Császárral szült, fejben összekötheti-e, hogy akkor is ott volt a vágás és kölykök voltak? Menjek-e vele vissza az orvoshoz? Szükségese e kezelni az álvemhességet vagy a hormonszint csökkenésével múlik úgyis. Nem gyulladhat be a többi emlő? Tegnap azt mondták, hogy étvágytalanság, bágyadság esetén menjek vissza?
Kedves Gazdi!
Nagyon sokszor előfordul, hogy a dioestrusban, vagyis  a tüzelés utáni időszakban ivartalanított kutyák álvemhesek maradnak. Rendelőnkben ilyenkor cabergolin kezelést szoktunk javasolni, de legjobb lenne erről kikérnie kezelőorvosa véleményét, mert a vonyítás, reszketés, sírás akár fájdalom jelezhat műtét utáni fájdalmat, amely esetben fájdalomcsillapító gyógyszer is szükséges lehet.
jelige: macskanátha?
2015-05-27
8 kiscica, kb. 4 hetesek. 6 napja nagyon csúnya a szemük, valamelyiknek teljesen össze volt ragadva, a doki nyitotta ki, alatta gennyes valami van. Már tüsszögnek is, fejletlenek is vannak köztük. 3 napja Ferdocat pasztát is kaptak, féreg nem ürült. Kaptak Floxal szemcseppet is de egyre csúnyább a szemük. Ma váltottunk Tobradexre, de ez vírusra nem ajánlott pedig. Kaptak enroxil szurit és multivitamin szurit is már. Meg calo-pet pasztát. Szájon át vízben oldva nem lehetne antibiotikumot adni? Mit? Virgan szemgél esetleg? Nem javulnak, mi a teendő? Meg tudnak gyógyulni teljesen? Honnan kapták el, anyjuktól? Megelőzhető? Köszönöm: t

Kedves Gazdi!

Oltatlan macskáknál igen gyakori, hogy már az anyaméhben fertőződnek a kiscicák a macskanátha gyűjtőnevú vírusoktól, és amikor kinyílik a szemük, akkor gennyes, gyulladt váladék található a szemhéjak alatt, esetleg annyira károsodik a szem, hogy el is vesztik a látásukat. Ráadásul léguti tünetekkel is jár a betegség (innen ered a neve)  tüsszögés, orrfolyás, köhögés, sőt, tüdőgyulladás.  Kezelése, ahogy Ön is látja, igen nehéz, általános immuerősítés, anitbiotikumok szemcsepp, injekció és tabletta formájában a másodlagos fertőzések megelőzésére, féreghajtás, melegen tartás. A leggondosabb kezelés ellenére sem épül fel sok kiscica.

Megelőzni az anyamacska védőoltásaival lehet, és a kijáró macskák kellő időben, a tüzelés előtti ivartalanításával lehet.

jelige: kutyanyál
2015-05-26
Üdvözlöm! 2,5 hete herélt kutyám műtéti sebe nagyon csúnya volt, vérzett, pedig nem nyalta, mert gallér volt rajta. Mindig nyalni akarta, de nem érte el. 3 napja úgy döntöttünk, hogy mégis levesszük a gallért, ekkor egyből letakarította a véralvadékos csúnya sebet, és csoda történt, tegnapra már nem is vérzett, és begyógyult a seb. A kutya nyála akkor mégis csak jó a sebre? Tartalmaz valami anyagot? Köszönettel.

Kedves Gazdi!

Általában 3 nap után heged össze a bőrseb, így előfordulhat, hogy egybeesett a kettő: lehet, hogy ha tiszta vízzel vagy híg betadin oldalttal törölték volna le a műtét után szivárgó véres váladékot, akkor is ugyanezt tapasztalták volna. Mi, állatorvosok eléggé szkeptikusok vagyunk a kutya nyál gyógyító hatását illetően, mert azt szoktuk tapasztalni, hogy kutyák nyála rengeteg gennykeltő baktériumot tartalmaz és képes elgennyesíteni akár órák alatt egy bőrterületet, illetve a nyalogatással akár a bőr alatti varratokat is ki tudják nyalni, így óva intek mindenkit a gallér túl korai eltávolításától. De a biológiában sok minden előfordul!

jelige: csomó
2015-05-21
Tisztelt Doktor Úr! A kutyám 2 éves kan amstaff. Teljesen egészséges, állatorvos rendszeresen látja. Vasárnap észrevettük, hogy a bordái mellett egy kisebb, de szabad szemmel is jól látható csomó van, mely nem meleg és nem kifejezetten puha. A kutya tünetmentes, nem fáradékony stb. Segítségét kérném, korábban a kutyáinknál ilyet nem észleltünk, mire számíthatok mi lehet ez a csomó? Milyen vizsgálatokat kellene elvégezni, hogy ez kiderüljön? (Állatorvos még nem látta, de szeretném kivizsgáltatni.) Köszönöm

Kedves Gazdi!

Könnyen lehet, hogy egy ütésből származó vérömleny, korábbi oltás helyén támadt táylog, kullancs betokosodott feje körül kialakult gyulladás, egyszerű zsírdaganat alakult ki a kutya testén. Ilyen fiatalon nem gyakori, hogy rosszindulatú elváltozással van dolgunk.

Ránézésre azonban nem lehet semmi biztosat mondani, hanem mintát kell venni a duzzanatból: citológiai minta vételéhez még el sem kell altatni a kutyát, egy vékony tűvel, fecskendővel kell megszúrni, és az így szerzett sejtekből szakértő labor segítségével lehet véleményt mondani, hogy mi ez a duzzanat. Még pontosabb diagnózist a duzzanatból szerzett szövetmintából lehet mondani, de ennek vétele már nagyobb beavatkozás, lehet, hogy egyúttal az egész csomó eltávolítása javasolt lenne, ezt legjobb, ha állatorvosa dönti el.

Ha ne adj isten mégis rosszat mutat a labor, akkor is sokszor lehet segíteni, mert ma már állatok számára is elérhetőek a legmodernebb diagnosztikai és terápiás eszközök.

jelige: nana
2015-05-20
Tisztelt Doktor Úr! 5 éves labrador kutyám kb. 2 hete köhög és néha kevés vizes, nyálkás váladékot öklendez fel. Ettől eltekintve nincsen semmi más problémája. Bár a füle sokszor viszket neki, vakarja. Belül barnás váladék van. Gondolom atka. Próbáltam neki kitisztítani, de nem hagyta, állandóan izeg-mozog. A köhögésre mit javasolna? Köszönöm szépen segítségét! Vaskóné Klára

Kedves Gazdi!

Előfordul a kuityáknál is az emberi megfázás, náthához hasonló, vírusok által okozott köhögéses-orrfolyásos betegség, ami imunerősítőkre, langyos, híg kamilla, hársa tea itatására, köptetők adagolására elmúlik. De ha nem múlik 2 hét után sem, akkor már érdemes kivizsgáltatni. Fel kellene keresnie állatorvosát, hogy meg tudja vizsgálni a kutyust, meghallgassa a tüdejét, légcsövét, szívét, belenézzen a szájába, szükség esetén kiegészítő vizsgálatokat javasoljon (vérkép, vérlabor, röntgen, stb.) és bele tudjon nézni egy speciális eszközzel, az otoszkóppal a hallájárat mélyére, hogy kiderüljön van-e valamilyen idegentest, például szőr, toklász, atka, váladék a mélyebb részeken, mintát vegyen citológiai, tenyésztéses vizsgálatra, ki tudja tisztítani a fülét és ajánljon megfelelő, hatékony szert a kezelésre, ha valóban fülrühességről van szó.

jelige: 3 grácia
2015-05-20
4hetes kis cicáit nem hajlandó tovább etetni az anyamacskánk, csecsemőtápszert adok nekik, milumil 2 a. Kérdésem táplálhatom e így a kicsiket?
Kedves Gazdi!
Semmiképpen se adjon emberi tápszert, mert hasmenésük lesz, ami kiszáradást is okozhat. Mindenképpen macskának való tápszer kell a kicsiknek a használati utasításban feltüntetett mennyiségben. Ezeket állatpatikákban, webshopokban lehet beszerezni. Illetve már kínálhatja őket kölyköknek való szaftos nedves táppal is 4 hetesen.
jelige: Vajúdó cica
2015-05-19
Jó Napot kívánok! A kérdésem az, hogy mennyi ideig normális egy macskának vajúdnia? már kb 3,5 -4órája vajúdik és még nincs kiscica! Nagyon féltem őt is és a kiscicákat is! Válaszát köszönöm!

Kedves Gazdi!

Az átlagos házimacskák általában maguktól megellenek. Ha fájdalmasan nyávog, erőlködik több órája a cica, láthatóan beszorult egy kiscica a szülőútba, akkor legjobb, ha állatorvoshoz fordulnak (bár esetleg meg lehet próbálni tiszta kézzel megpróbálni segíteni, de ezt inkább csak tenyésztőknek, hozzáértőknek ajánlanám.)

Az előző kérdést ha megnézi, ott a gazdi cicája már tegnap reggel óta ellik, ez már biztosan túl hosszú idő, ilyenkor már állatorvosi segítség kell, de egy pár óra még nem biztos, hogy vészes, főleg, ha esetleg zavarják, rányitnak, aggódva nézegetik, ami megakasztja az ellés normálisan lezajló folyamatát.

jelige: szülési probléma
2015-05-19
Üdvözlöm! Az a kérdésem, hogy tegnap délelőtt elfolyt a cicám magzatvize, de nem tud szülni, azaz azóta próbál, erőlködik. Vérzés minimális van. Mozgást nem érzek már hasában, félő, hogy a picik már nem élnek. Császármetszésre van szükség, vagy szülés megindításra ? Túlélheti az állat már ennyi idő elteltével ? Köszönöm válaszát.
Kedves Gazdi!
Az anyaállat túlélheti, ha nagyon hamar megoperálják és eltávolítják a valószínűleg elfertőződött méhet, jól átmossák a hasüreget, mert ilyenkor átszaporodhatnak a baktériumok a méh falán, és életveszélyes hashártya gyulladást, szepszis okozhatnak.
jelige: Kérem segítsen
2015-05-18
kiskutya és megharapta egy felnőtt kutya. azóta vérzik a szája és be van vérezve a szeme

Kedves Gazdi!

Minél előbb állatorvoshoz kell vinni a kiskutyát, aki meg tudja vizgsálni, összevarrja, lekezeli a sebeket, és szükség esetén antibiotikumot, szemcseppet tud felírni a kiskutyának!

<< <  15 / 433 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.10.01
Budapesten, a XI. kerületben gazdikereső a képen látható - kb. 2,5-3 hónapos - cirmos cicalány. Jelenleg ideiglenesen befogadta őt egy család, éppen a társasházunkból, hogy ne ázzon-fázzon ebben a hűvösebb időben, de (végleges) szerető otthont kellene találnunk a számára, az ideiglenes befogadónál ugyanis allergia miatt nem maradhat hosszú távon. A lakásban jól viselkedik, nem kaparja a bútorokat és alomra jár. Kezdeti félénk természete ellenére már elfogadja a simogatást, törődést. Játékos, barátságos cica.
2015.10.01
Még szeptember elején találtuk ezt az erősen maine coon jellegű kandúr cicát a 13. kerületben, chip nem volt benne. Akkor rögtön a környékbeli állatorvosi rendelőkbe ki is lett plakátolva, de azóta sem jelentkezett senki, nem láttuk, hogy keresnék. Ha esetleg tudomásuk van hasonló eltűnt cicáról, akit kerestek, kérem jelezzenek vissza ezen az elérhetőségen (vargazsike87@gmail.com) Kizárólag az eredeti gazdi jelentkezését várjuk, aki papírokkal, fényképekkel tudja a tulajdonjogát igazolni. Előre is köszönöm!
2015.09.18
VAK CICA ELVESZETT XXII.Árpád utca-Gézavár utca környékéről Kérem hívjon, ha megtalálta: 06 309 616 316 Köszönöm