Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Morgás
2017-04-22
Tisztelt Dr úr! Van egy 3 éves pumim, kan. Soha nem bántottuk, jó kajákat kap, barátkozóan viselkedik emberekkel, más kutyákal. Kicsikorától kezdve szokásává vált hogy le ülök odajön és a 2 első lábát az ölembe teszi és úgy simogatom. Egy ideje észrevettem hogy nagyon keresi szemkontaktust velem, szemébe nézek, lassan elfordítja fejét. A múltkor leülök, odajön felteszi a lábát az ölembe, mereven néz rám, megsimogatom. El akartam küldeni, hangos morgással le ugrott, szembefordult velem, mélyről jövő támadó morgást hallatott a farka fent, mereven rám nézett. Rá kiabáltam elsomfordált. Később visszaakart jönni behúzott farokkal, le eresztett fejel, elküldtem. Azóta félénken viselkedik velem szemben. Nem csinált még ilyet. Nem akarom hogy féljen tőlem, hisz szeretjük, viszont azt sem akarom hogy ne lehessen kezelni. Miért viselkedett így, és hogy lehet az ilyen dolgot profin meg oldani? Tisztelettel!

Nem tudok ill nem szeretnék ezügyben okos tanácsot mondani, nehogy elmélyítsem a konfliktust ill megharaptassam magát a kutyával.

Kérdezze ki állatorvosa véleményét. Ő sokkal többet tud a kutya viselkedéséről, habitusáról, ezért jóval szakszerűbben tud hozzászólni a kérdéshez. Ha vele sem boldogulnak érdemben, akkor gondolom etológushoz, kutya viselkedési zavarok szakemberéhez küldi Önöket.

jelige: Öreg kutyus
2017-04-22
Jó napot. Problémám az lenne hogy a 14-éves kutyámnak nagyon elkoptak a elülső fogai és pár napja már rágáskor is látom hogy fáj neki... Ilyenkor mi a teendő pontosan? Gondolom állatorvos kiműti neki, de félek az altatástól hisz ősszel lesz 15-éves.. Vagy elég csak elbódítani, vagy muszáj altatni hogy ellehessen távolítani a foggyökereket? Válaszát előre is köszönöm.
Nem biztos, hogy a fogak ill fogmaradványok eltávolítása mellett kell dönteniük. Ha állatorvosa megvizsgélhatja a kutyát, úgy kiderülhet, hogy szükség van-e a fogak eltávolítására, vagy más módon érdemes orvosolni a problémát.
jelige: 3 éves cica régi műtétének helye
2017-04-21
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 3 éves kandúr cicánknak kb. fél éves korában volt lábműtéte. Két műtét is volt, először a lábát tették helyre rögzítő fémmel majd másodjára a fémeket el kellett távolítani, mert a cica növésben volt és a fém kezdett kijönni a lábából. Szerencsére a műtét óta felépült, nagyon szépen megy, nem látszik, hogy műtve volt. Mostanában azonban a műtétek helyénél, a lábánál, kívül-belül sebesre rágta a bőrét. Korábban is volt már ilyen egy-egy tavasz vagy nyár alkalmával, de akkor hamar begyógyultak a sebek, a szőre is szépen visszanőtt. Ezúttal viszont nagyon csúnyán, véresre kisebezte a lábát, szinte állandóan friss neki a seb, nemigen hagyja gyógyulni, mindig újra kirágja. Arra gondoltunk, hogy biztosan viszket neki a műtét helyénél és ezért csinálja, de nem tudjuk, hogy mivel állíthatnánk le. Mit tegyünk, hogy abbahagyja a rágást, illetve, hogy elmúljanak a sebei? A választ előre is nagyon köszönöm!

Nem kizárt, hogy a korábbi műtétnek köze van a mostanában tapasztalt tünetekhez - márcsak emiatt is érdemes lehet az operációt elvégző kolléga véleményét, vizsgálatát kérni.

Az ő véleménye lesz a mérvadó a továbbiakat illetően.

jelige: Samu
2017-04-21
Pénteken vettünk egy 7 hetes francia bulldogot Vasárnap vittük az ügyeletre, hányt , hasmenése volt , csak feküdt , az orvos azt mondta hogy vírusos a torka , kapott antibiotikumot , fereghajtot . Kedden megint vissza kellett vinni mert a szeklete Véres volt , és nem evett . Ekkor az orvos megint fereghajtot adott neki és vitamin injekciót , bél hangokat nem halott .Azt mondta 10 napig adjuk a fereghajtot . Tegnap este ki hívtunk hozza egy másik orvost mert nem javult a kiskutya ,ekkor kapott Calciumusc injekciót és antibiotikumot ezek után megint hányt ,ma reggel már infúziót is kapott . Vasárnap óta nem eszik. Mint utólag kiderült valószínűleg nem kapta meg az első Parvo elleni védő oltást. Azóta is csak fekszik , már szinte csont és bőr , most 7 hetes , holnap vissza kell megint vinni a dokihoz , ön szerint túléli a betegséget és mi lehet a baja ?

Nem tudom, hogy túléli-e a kölyök a krízist, én legfeljebb csak drukkolni tudok neki, Önöknek és állatorvosaiknak, hogy sikeresen fejeződjön be a történet.

A leírtak alapján akár súlyosfokú parazitás és vírusos fertőzés is állhat a tünetek mögött.

jelige: Lepke
2017-04-20
Tisztelt Doktor úr! A cicám FIpes és sajnos elkezdett folyadékkal telítődni a hasa, körte alakú! Van e arra mód, hogy lecsapolják és így lehessen az életét hosszabbítani? Vetri DMGt kap, amitől elég jó állapotba került, de sajnos a savós folyadék gyűlik! Minden megoldás érdekelne!

Van rá mód.

A hasüreg lecsapolásával elméletileg és időlegesen lehet a cica légzésén, emésztésén, közérzetén könnyíteni - de egyrészt egy kritikus állapotban lévő állat esetében ennek a beavatkozásnak is vannak veszélyei, másfelől a folyadék a legtöbb esetben nagyon rövid időn belül újratermelődik.

Kezelőorvosával tudja megbeszélni, hogy mennyi értelme lehet ennek a beavatkozásnak Lepke esetében.

jelige: kullancs
2017-04-20
Jónapot, a macska miket kaphat el a kullancstól (írta többféle betegséget), és milyen tünetekkel? Köszönöm!

Babéziózis, haemobartonellózis, hepatozoonózis és Lyme a leggyakoribb 4 betegség, amit egy macska itthon is elkaphat a kullancsoktól.

A tünetek rendkívül általánosak és sokfélék - ezért nincs értelme sorolgatnom őket. Ha egy kijáró cicán nincs kullancs elleni védelem pláne ha kullancsot láttak benne, és bármi (!) tünetet mutat, úgy érdemes állatorvosához fordulni.

jelige: havanese
2017-04-18
Kis havanese kutyám most kapja a 4. Oltását.Másik kutyám egy 3 éves yorksire,aki ki is szokott járni naponta 3-4-szer az udvarra 1-2 napja koöhögni kezdett.Nem tudom őket elkülöníteni.Elgertőzheti-e a kicsit a nagy ,esetleg meg lehet-e ezt előzni??

Ha a "nagy" :) Yorki is rendszeresen oltott kutya és a kölyök Havanese is már 3 oltáson túl van, úgy a mostani köhögéses tünetek nem tűnnek nagyon veszélyesnek.

Persze, ebben a hidegfrontban elkaphatja a kölyök a felsőlégúti fertőzést a kijáró felnőttől, ő maga is megfázhat "alanyi jogon" - de ha ez meg is történik, néhány napon belül remélhetőleg túl lesznek a dolgon.

Állatorvosának mindenesetre jelezze a 4. oltás beadása előtt, hogy az otthoni yorki társ köhécsel.

jelige: Cica
2017-04-18
Jónapot ! Anyi lenne a probléma h van egy kis cicám ami mar lassan 9 hónapos de meg is akkora mint egy 3 hónapos ki cica .. Ez mert van ?? Mert nem nő rendesen mint egy átlagos kis macska ? Valszukat előre is köszönöm ! D.Viktoria

Nehéz erre ennyi adat alapján válaszolni.

Egy 9 hónapos csak kertben tartott nőstény macska megszokott esetben már 3-4 védőoltáson és többszöri külső/belső parazitamentesítésen is túl van, sőt ivartalanítottuk is a nemkívánatos szaporulat megelőzése érdekében.

Macskatartóknak

Ha ez így történt volna, akkor állatorvosa nyilván észrevette volna, ha menet közben valami nem a megszokottak szerint alakul és veleszületett, vagy szerzett betegség alakult volna ki.  Ha ez nem így történt, akkor nem csodálnivaló a fejletlensége, elmaradottsága.

A mostanra kialakult helyzetben nem látok más lehetőséget, mint állatorvosát megkérni a cica részletes kivizsgálására. Így derülhet ki az elmaradottság oka, ésa cica esélyei.

jelige: Kullancs
2017-04-18
Köszönöm válaszát ! Még csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy ha az állatorvosom megfelelően tájékoztatott volna annak idején, akkor nem az internetről kellett volna kiokoskodnom, hogy a leukózis gógyíthatatlan betegség, ezt ugyanis nem mondta az említett doktor. Továbbá szintén internetes keresgélés után találtam immunerősítőket, vitaminokat stb., és rendszeres ápolás mellett gyógyult ki a macskám egy kb. 3 hónapos hasmenésből, amibe majdnem belehalt, míg az említett doktor táplálék érzékenységnek tartotta, hasi UH vizsgálatot sem csinált, ha nem tettem fel kérdéseket, akkor magától semmit nem mondott. Többek között ezen a fórumon is tettem fel annak idején kérdést ezzel kapocsolatban és önök válaszoltak, pl. hogy történjen hasi UH. Nos. Ezt csak azért írtam le, hogy érhető legyen miért nem vagyok elégedett. Eü. dolgozó vagyok, de ha így tájékoztatnék egy beteget állapotával kapcsolatban, akkor már rég nem dolgoznék ott ahol. A macskámat pedig szeretem és elvárom, hogy tisztességesen ellásák, még akkor is, ha nem fajtiszta, csak egy egyszerű házimacska. Ami persze ugyanannyiba kerül. Elnézést, hogy feltartottam. Tisztelettel

Dehogyis tartott fel.

Remélem és kívánom, hogy megtalálja azt az állatorvos kollégát, akivel minden szempontból elégedett lesz - én pedig továbbra is válaszolhatok a kérdéseire.

jelige: Kullancs
2017-04-17
Üdvözlöm ! 3 éves kandúr macskám leucosis vírus fertőzött cica, de állapota rendben van ehhez a betegséghez képest. Kb. 1 hete azonban mindig nagyon kedvetlen, gubbaszt, nem olyan játékos, mint szokott lenni, aluszékonyabb is. Eszik, bár kevesebbet, széklete úgy gondolom van, mert azt a kertben intézi, de nem látom nagynak a hasát, vizelete van, normális. Pár hete kullancsokat szedtem ki belőle, annak ellenére, hogy rendszeresen Frontline combo-val kezelem, az egyik kullancsot nagyon nehezen tudtam csak kiszedni, attól félek, hogy esetleg a kullancs beleöklendezte a macskába a váladékát és valami bajt okoztam ezzel. Az egyik kullancs helyét kivakarta, sebes lett, most már gyógyul. Más tünet nincs, csak a kedvetlenség, gubbasztás. Állatorvoshoz még nem vittem, mert nincs túl jó véleményem arról a dokiról, ahová eddig vittem, mivel túl vagyunk egy több hónapos hasmenéses betegségen, amit nem a doktornak köszönhetően élt túl a macskám, máshová egyenlőre nem tudom vinni. Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel

Lehet, hogy rólam sem lesz jó véleménye, de meg kell mondjam, hogy a leírt általános tüneteket bőven okozthatja az ismert leukózis fertőzés, vagy akár kullancs által terjesztett többféle betegség - de akár együttesen is a leírtak. Mindemellett a kijáró, nem rendszeresen oltott kandúr sok tucat egyéb betegség egyikétől, másikától is szenvedhet.

Nem látok más lehetőséget, mint részletes állatorvosi vizsgálatok elvégzését. Csak így derülhet ki a cica állapota, és esélyei.

Macskatartóknak

jelige: Effitix/Scalibor
2017-04-17
Jó napot kívánok! Volna egy olyan kérdésem, hogy 5 kg-os yorki kutyusom Effitix cseppekkel lett kezelve, de át szeretnék térni Scalibor nyakörvre. Kérdésem az lenne, hogy ha még tart az Effitix hatása egy hétig, de közben én ráhelyezem a nyakörvet lehet-e baja a kiskutyának? Köszönöm válaszát!

Extrém fertőzött parazitás környezetben előfordul, hogy kettős védelmet (pl: nyakörv+cseppek) ajánlunk kutyák védelmében.

Márcsak ezért sem látok semmi gondot abban, ha Yorki nyakára felkerül a Scalibor is, jóllehet az Effitix cseppek hatásának ideje még tart.

Lehetséges, hogy tisztában van vele, mégis leírom, hogy a Scalibor "csak" kullancsok és szúnyogok ellen védi a kutyákat, szükség lehet a későbbiekben is bolha ellenes hatásra is.

Melyik szert válasszam?

jelige: Cirmos 7 eletu
2017-04-17
A 19 eves cicank 5 alkalommal produkalta 3,5 honap alatt (2-3 hetente) a kovetkezoket: idegesen maszkal es furcsa csiripelo hangokat ad ki,majd elmegy a vize(hatalmasat pisilik),az ero elhagyja,nem tud talpon allni, 2-3 napig mozdulatlanul fekszik,etelt italt nem fogad el,a kiszaradas hataran all,utolso alkalommal a teste,a vegtagjai is meg voltak mmeredve, nem hajoltak,majd varatlanul foltampaszkodik es elkezd inni,majd lassan enni is. Mi lehet ez? Vegelgyengules?

A 19 éves, csak lakásban tartott, de oltatlan Cirmos visszatérő tüneteit még az is lehetséges, hogy gyógyítható, de legalább enyhíthető betegség okozza. Járt ugyan állatorvosánál talán ezügyben, de egy szót sem ír nekem arról, hogy mi lett a vizsgálatok eredménye ill. állatorvosa véleménye az esetről.

Számomra leírása alapján a banálistól a fatálisig sok minden elképzelhető, állatorvosa (ha módjában állt részletes vizsgálatokat végezni) nyilván jóval pontosabban tudja megítélni a cica állapotát, esélyeit.

jelige: Lulu
2017-04-15
Kedves Címzett, először egy macska esetében jelentkeztek a tünetek: túlzott mosakodás,"rágja" magát, sebek alakultak ki a hónalján, lábán, azokon a területeken amit jobban elért. Az állatorvos "Clavubactin 50/12.5mg" tabletta szedését írta fel, napi 2x2 szemet 2 hétig. A macska állapota jelentősen nem javult, a gyógyszert már nem adjuk neki és a betegség továbbra is fent áll. A környezetében élő macskákon is látszódnak már a tünetek (fiú és lány cicák is, változó korban). Kullancs és bolha elleni cseppeket is kaptak. Mind kinti cicák. Már nem tudjuk, hogy mit tegyünk, az állatorvos tanácsával sem jutottunk előrébb, és a macskákra költött szerek is elérték lassan a 30-40ezer forintot és javulás nem látható. Kérem a tanácsát, hogy mivel próbálkozhatunk még.

Annyit talán lehet sejteni, hogy nem bolha, vagy kullancs illetve nem amoxicillin-klavulánsavra érzékeny baktériumok okozzák a tüneteket. Ezen túlmenően is többféle parazita, gomba, rezisztens baktériumok okozhatnak hasonló bőrgyulladást - de számtalan egyéb betegség pl vírusos- (az adatlap szerint oltatlan kijáró macskák !), endokrin-, allergiás- .... eredetű nyavalyák is állhatnak a háttérben.

A Lulu részletes kivizsgálásával lehetne kideríteni a bőrtünetek okát - ezután derülhetnének ki az esélyek, megoldások.

A kijáró macskák esetében fokozottan fontos a fiatalkori ivartalanítás, és rendszeres védőoltások, parazitamentesítések elvégzése és a helyes táplálás. Ellenkező esetekben a cicák nagyobb részét 1-5 éves korukban elveszítjük, nem ériuk meg a 15-20 éves kort.

Macskatartóknak

jelige: Hófehérke
2017-04-15
Tisztelt Doktor Úr! Befogadtam egy Egyesület által mentett cicát. Azt mondták súlyosan sérült, de kiderült, pikkelysejtes karcinómája van. Sajnos a szövettan szerint közepes stádiumban van. Minden tanácsát nagyon megköszönném. Jelenleg betadines tisztítás naponta, meloxicám, cica bérescsepp, Vetry, deutérium csökkentett víz, Culevit, R 47 protumol kenőcs a kezelése.

Állatorvosaival a tüneti és kiegészítő kezelések szintjén láthatóan nagyonsokat tesznek a cicáért.

Hasonló tumoros elváltozások a fehér cicákon kialakulhatnak az orrtükrön, az szájszéleken, szemhéj széleken, vagy a fülkagyló szélein,  a szőrrel alig fedett területeken. Az elváltozásokegy részét lehet és érdemes operálni, de fotodinámiás kezeléssel, vagy gyógyszeres kezeléssel is lehet tenni a gyógyulásért. A későbbiekben a további napsütés hatásaitól is védeni kell a cicát.

jelige: H
2017-04-14
Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! Keverék kistestű kutyámon (11 éves/szuka) pár napja vörös az egész combja, fájni nem fáj neki ahogy észrevettem, de érdekelne, hogy ez mitől lehet neki. Érdemes lenne állatorvost felkeresnem ezzel? Válaszát előre is köszönöm!

Gyulladás, és/vagy keringési rendellenesség jele lehet az észlelt jelenség, de akár tumor is állhat a tünet hátterében.

Ennyi leírás alapján azt sem lehet eldönteni, hogy "csak" a bőrre korlátozódó felületes  elváltozásról, vagy esetleg mélyebb szöveti rétegeket érintő tünetről lehet-e szó - úgyhogy a válaszom nem lehet más, minthogy kérje állatorvosa vizsgálatát, véleményét.

jelige: Farkastorok
2017-04-14
Kedves Doktorúr/ Doktornő! A mai nap folyamán találtam rá az interneten egy 10 hetes francia bulldog kan kiskutyára. Az eladótól azt az információt kaptam, hogy nyitott szájpadlással született. Eddig maguk adtak cumisüvegből enni és utána a szára tápot adják neki. Az eladó szerint száraz tápos etetés mellett nem lesz gond vele. Aggódom a későbbi állapota miatt. Ezert is fordulok önhöz, hogy lehet-e egy ilyen genetikai rendellenesseg született állatnak hosszú élete? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Frózsi-Nánássy Luca

A nyitott szájpadlás egy rendellenesen fennálló rés a szájüreg és az orrüreg között. A rés helyeződése  és nagysága természetesen rendkívül meghatározó abban, hogy a kölyök tud-e szopni (vagy mesterséges táplálás nélkül néhány órán, napon belül elpusztul) illetve, hogy a későbbiekben mennyire képes vizet, szilárd táplálékot fogyazstani, mennyiben kerül  víz és a táplálék az orrüregbe, és ez ott milyen krónikus elváltozásokat okoz. A fentiek alapján könnyen elképzelhető olyan kevéssé jelentős elváltozás is, amely az egyed életében nem, vagy alig okoz gondot - és olyan súlyos mértékű is, amely súlyos gondokat okoz az egyed életében és akár közvetlen oka is lehet egy rövid, betegségekkel terhelt életnek.

A nyitott szájpadlás rendellenességek egy része műtéti úton korrigálható.

Állatorvosa képes vizsgálatok alapján megítélni azt, hogy az észlelt veleszületett és örökíthető rendellenesség mennyire súlyos, és azt is, hogy műtéti úton korrigálható-e.

jelige: kormi
2017-04-13
Tisztelt Doktor Úr! Kb. két hete a kutyusomnál vizeletcsöpögést tapasztalok, mert pisilés után mindig nyomot hagy maga után. Először nagyon megijedtem, mert arra gondoltam hátha tüzelni fog,de elvittem állatorvoshoz, aki azt mondta erre utaló tünet nincs, de nem tudta megmondani , hogy igazán ez mitől lehet, a kutyus 13 éves nem ivartalanított. Más egyéb tünet nincs.Az öregséggel indokolta. A kutya jókedvű, eszik, játszik.Tüzelnie már kellett volna, de ez még nem következett be. Várom tanácsát, mert vidékről nem egyszerű komolyabb állatkórházba vinni.Tisztelettel: Gunics Jánosné

Sajnos pedig igenvalószínű, hogy a 13 éves Kormi esetében a korral olyan rendellenesség jelentkezett, ami komolyabb kivizsgálást igényel.

Az a szuka, akit fiatal korban nem ivartalanítunk sajnos nagyon nagy eséllyel idősebb korban, komoly betegséggel leszünk kénytelenek operálni.

Akkor is, ha "csak"  a vlzelet csepegése és a tüzelés elmaradása az egyedüli megfigyelése (nem iszik többet?, nincs hüvelyfolyása?, esetleg emlőduzzanatok? ...)  ssak azt tanácsolhatom, hogy történjen meg a kutya részletes kivizsgálása (fizikális vizsgálatok, vérvizsgálatok, hüvelytükröés, hasi ultrahang ....). Így derülhet ki a Kormi tüneteinek a háttere, és a teendők, megoldások  is.

Ivartalanítás fontossága

jelige: kecske ellés utáni probléma
2017-04-13
Üdv, van egy olyan problémám,hogy a kecském tegnap ellet és jelenleg befordul a sarokba és áll egy helybe bambul. Hol ki van nyújtva a nyelve hol nincs. Már a fejét egyszer benyomta a sarokba és hiába viszem arrébb vagy engedem ki nem találja a helyét és visszasétál vagy csak áll egy helybe tovább. Innivalóval is próbálkoztam de nem iszik. Répát a szájába kellett adnom,belenyomni,hogy egye meg. Szülés utáni depressziója esetleg lehet? Mit tegyek?

A szülés utáni depressziót kizárom, de azt nem tudom egyélrtelműen eldönteni, hogy csak viccel-e, vagy komolyan répát dugdos a frissen ellett kecske szájába ...

Jelezze állatorvosának az észlelteket és kérje a segítségét.

jelige: Műtét után
2017-04-13
Jó napot! Pár hónapja emlődaganattal műtötték a lassan 13 éves kutyusomat. Azóta kiújult, így megint belementünk a műtétbe, viszont most a méhét is eltávolították. A műtétet jól bírta az orvos szerint. A műtét délelőtt volt és egész nap fel se kelt, éber volt, nézelődött, pár falat parizert is evett, de felkelni nem akar. Csak túlreagáljuk,vagy valami lehet,hogy nem stimmel?

Egy nem fiatal kutya esetében előfordul, hogy a műtét napján, esetleg másnap még nehezen, keveset  mozog, elfekvő.

Ahogyan én azt sem tudom kizárni, hogy belázasodott, vagy a műtéti terhelés miatt igényel gyógyszeres támogatást, infúziót.

Jelezze állatorvosának az észleléseit és kérje tanácsát ezügyben.

jelige: Drake
2017-04-12
Tisztelt Doktor Nô/Doktor Ur! A kutyam ma reggel szeklet urites utan nagyon furcsan kezdett viselkedni. Mintha a feneket fajlalta volna. Azt hittem esetleg egy kis szeklet darab maradt ott neki,de megneztem es nem. Megneztem a szekletet teljesen normalis kemeny volt! A kutya csak ult nem mozdult. Jott utanam folyamatosan mintha azt varna,h segitsek neki. Azert aggodom mert a kis bolond allandoan kis kavicsokat eszik. Meg szinte mindent megeszik hiaba probalom leszoktatni. Es multkor is lattam a szekleteben kavicsokat. Felek nehogy belso gondokat okozzon nala. Amugy egy 1 eves aktiv Boston terrier kiskutyarol van szo. Valaszat elore koszonom! L.Brigi

Bizony okozhat komoly gondot a kavicsevés és a "minden evés" is.

Állatorvosa a Drake részletes kivizsgálásával tudja megállapítani, hogy mi okozza  a tüneteket. Ezzel a tennivalók is kiderülhetnek. Ha túljutottak ezen a kalandon, akkor pedig érdemes lesz megbeszélni a veszettség mellet szükséges védőoltásokat, valamint parazitamentesítéseket, esetleges ivartalanítást, helyes táplálást és talán a kavicsevésről történő leszoktatást is.

jelige: macska nehézlégzés
2017-04-12
Tisztelt doktor úr! A macskámnak nehézlégzése és köhögése van. Tavaly nyáron ugyanilyen panaszai voltak akkor 3 nap alatt rendbe jött szteroid+antibiotikum kezelés után. Most már egy hete tart nála a dolog. Láthatóan gyorsan veszi a levegőt és a kilégzés nagyon gyors, hirtelen, pattogó. Naponta 2-3 szor köhögés roham szerűen de nem megy át hányásba. 4x voltam vele egy hét alatt egy igen jó hírű állatklinikán. Szteroid és antibiotikum ínjekciókat kapott 2x2 db. Nem volt javulás majd belázasodott akkor algopirin és antibiotikum ínjekciót kapott a láza lement azóta nincs. Készült röntgen melyen bronchitis látható donoutok és vastagodás. Folyadék nincs. Azóta (3 napja) antibiotikum és szteroid tablettát kap minden nap de semmi javulás sőt talán kicsit rosszabb is az állapota mert már kevesebbet eszik mint szokott és folyton pihen. Az orvos azt mondta ha továbbra sincs javulás akkor ct és mintavételre lesz szükség. Két kérdésem lenne. Mi lehet a baja amire esetleg nem gondoltak az orvosok? Illetve van e értelme tovább vizsgálni és "kínozni" vagy bár nagyon nehéz szívvel de jobb lenne neki ha elaltatnák? Előre is köszönöm a válaszát.

Igazából azt sem lehet eldönteni, hogy a tavalyi gyorsan leküzdhető tünetek és a jelenlegi makacs, kezelésnek ellenálló tünetek között van-e összefüggés.

A kérdéseire a választ nyilván a további vizsgálatok eredményei adhatják meg. Ezek után érdemes eldönteni a kezelés, iletve műtét, vagy amennyiben nincs esély úgy a kegyes halál mellett.

jelige: Kisállatom
2017-04-12
A macskám nem eszik, nem bír menni ha fel akar állni csak remeg erőlködik. bágyadt, nem figyel.

Kisállata beteg.

Nem kérdezett ugyan semmit, de azt gondolom arra lehet kíváncsi, hogy mi a baja, és meggyógyul-e, illetve hogyan lehet meggyógyítani.

A fiatal, kijáró, nem minden évben oltott,talán nem is rendszeresen parazitamentesített és talán nem is ivartalanított kandúrnak száznál is több betegség okozhat ilyen általános tüneteket - így nem tanácsolhatok mást, minthogy mielőbb keresse fel állatorvosát, aki részletes vizsgálatokkal kiderítheti a tünetek okát, és ha még nem késtek el vele, remélhetőleg meg is gyógyatja.

Ezután érdemes lehet a rendszeres védőoltásokat, parazitamentesítéseket, táplálást és ivartalanítást is megbeszélni.

Macskatartóknak

jelige: Buksibaba
2017-04-11
Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr! Olyan problémám lenne, hogy van egy kb. 15 éves keverék kutyusunk, akinek tavaly egyik napról a másikra mintha kifordult volna a könyöke, elvittük röntgenre, ahol két orvos nézte meg és megállapították, hogy csontrák. Ez 2016. szeptemberében volt. Azóta is szedi a Carprodyl F 100-at. Mostanában megváltozott a viselkedése, sokat morog, a másik kutyával akivel eddig jól kijöttek sokat összekapnak. Gondol egyet és odakap az embereknek is, nekik megy. Az lenne a kérdésem, hogy lehet, hogy ezt a Carprodyl hosszú távú szedése okozza? Vagy az öregség? Mit lehetne ilyenkor csinálni? Előre is nagyon köszönöm a választ. Üdvözlettel: Anita

Nem elsősorban gyógyszer mellékhatásra kell gondolni.

Öregedő kutyáknál (embereknél is) komolyabb fájdalom nélkül is előfordul, hogy az idegrendszer leépülése miatt viselkedési változások, mogorvaság, agresszió alakul ki. Komoly betegség, fájdalom  esetén méginkább gyakori az agresszió, vislekedési zavarok.

A teendő mindenestere az kell, hogy legyen, hogy jelzi állatorvosainak az észlelteket. Ők kontrolvizsgálat során meg tudják állapítani, hogy az előrehaladott daganatos (csontrák)  és/vagy degeneratív (könyök dyplasia) betegség tüneti kezeléssel (pl fájdalomcsillapítás növelése) kézben tartható-e még , esetleg kezelhető-e másképpen is.

Ha nem lehetséges már méltó életet adni a Buksinak, akkor át lehetne beszélni az eutanázia lehetőségét is.

jelige: rüh
2017-04-11
Jó napot kívánok! A tegnapi nap folyamán kaptuk a telefont egy kedves ismerősünktől, hogy a kisfiúk rühes. 2 hete voltunk is náluk. Ott is aludtunk kis kedvencemmel. A magam részéről a kezelés ismert. Viszont egy olyan kérdésem lenne, hogy ez a rüh terjed emberről állatra?

Az emberi rühösséget okozó parazita (Sarcoptes scabiei) meglehetősen fajspecifikus, azaz csak az embert képes fertőzni.

Ennél is kevesebb az ok az aggodalomra, ha a kutyán Stronghold, vagy Advocate cseppekkel védekeznek esetleg a külső paraziták ellen.

Kutyáknak

jelige: Effitix Spot On
2017-04-10
Jó napot kívánok! 5 kg-os kiskutyámnak Effitix rácsepegtető oldatot vásároltam. Kérdésem az lenne, hogy a készítmény négy hétig akkor is véd-e,ha a kiskutyát két héttel a rácsepegtetés után megfürdetem (körülbelül 2-3 hetente szoktam fürdetni őt). Válaszát nagyon köszönöm!

A bőrre cseppenthető parazita ellenes szerek esetében általános szabály, hogy a fürdés, elázás, illetve főleg a samponnal történő fürdetés csökkenti a hatékonyságukat, azaz csökken a kutyák védelme a paraziták ellen.

Melyik szert válasszam?

<< <  15 / 499 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara
2017.10.15
XXII. kerület, Vihar utcából október 14-én megszökött cirmos színű, 2 éves, ivartalanított kandúr cicánk, Tódi (Tódor). Nyakörve nincs, de chip van benne! Félős cica, még soha nem járt kint az utcán. Nagyon várjuk haza! Tel: +36204569939 Pongrácz Zsuzsa
2017.09.13
Elkóborolt kiscicánkat keressük. Rózsavölgyből, az Orsovai utcából (Ady Endre úthoz közel) tűnt el szeptember 03-án. 4 és fél hónapos, szürke cirmos lány macska. Neve Lola, az álla és jobb első mancsa fehéres. Szeme sárgás. Minden szükséges oltást megkapott. A kép kb. 3 héttel ezelőtt készült, tehát azóta kicsit nagyobb lett. Kérem, hogy aki látta, enni adott neki vagy befogadta, jelentkezzen, mert nagyon várjuk haza! Megosztásokat mindenkitől, de különösen, aki Rózsavölgyben, Kelenvölgyben lakik, illetve laknak ott ismerősei, nagyon köszönnék! 06 20 462 9028