Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Allergiás macska?
2017-08-07
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A 12 éves, ivartalanított, lakásban tartott fiú macskám 2 napig hányt és egyáltalán nem evett. Elvittem orvoshoz, ahol vérvétel után veseproblémát állapítottak meg (Foszfát: 1.07, Karbamid: 11.63, Kreatinin: 237,4). Rögtön elkezdték az infúziós kezelését. Az első két napon kapott: 100 ml Ringer infúzió, 10 ml Duphalite inf., 0,2 ampulla Quamatel inj. A 3. és 4. napon kapott: 100 ml Salsol infúzió, 0,2 ampulla Quamatel inj. iv. Rögtön elkezdtem kifejezetten vesetápot adni a cicának, szárazat és nedves tápot is. Az 5. napon a kontroll vérvétel eredménye: Karbamid 7.36, Kreatinin 224.2, Foszfát 1.07, tehát némi javulás állt be. Sajnos az infúziós kezelést követő 3. napon észrevettem, hogy az egyik oldalán a bőre durvává vált, majd ahol ez az elváltozás megjelent, a szőr elkezdett kihullani. Eleinte nagyon nyalogatta, néha most is, de már nem olyan sűrűn. A foltos területen a bőre forró. Lehetséges, hogy valamelyik gyógyszerre allergiás? Vagy az új étel okozhatja, pl. a szója? El fog múlni magától vagy kezelés szükséges? Enyhíthetőek valahogyan a panaszai?Mit tehetek? Előre is köszönöm válaszát.

Nem kizárt a táplálék allergia, sőt a gyógyszer allergia sem - de én a magam részéről azt sem tartom kizártnak, hogy a bőrgyulladás okozza, vagy súlyosbítja a veseelégtelenséget - csak esetleg néhány napja ez még nem volt egyértelmű a szőr rejtekében. Az oltatlan 12 éves ivartalanított kandúr veseelégtelensége és kiterjedt bőrgyulladása akár vírusos eredetű is lehet.

Mindenképpen értesíteni kellene a kezelő kollégát az új észleléséről.  Önökkel együtt én is azt remélem, hogy úrrá tudnak lenni az összetett problémán.

jelige: Epilepszia gyanú
2017-08-07
Üdvözlöm! Kira kutyámat a héten megműtötték belső szervi gyulladásokkal (hasnyálmirigy, bél, megnagyobbodott lép). Kezd rendbe jönni. Viszont mellette egyidőben jelentkezett egy másik betegség, idegrendszeri. CT-re fel akarjuk vinni Pestre, de előbb magától kell hogy járjon, egyen, igyon, fel kell épülnie, hogy semmi baj ne történjen az úton, a vizsgálaton. Epilepsziára gyanakodnak egyelőre. A feje szokott görcsben lenni, a szeme oldalra jojózik, nem habzik a szája. Két-három perces. Eddig egy nap egyszer jelentkezett, ma pedig már reggel 8-10 óráig kettő volt neki. Lehet egyre gyakoriabbak lesznek. Meg szeretném kérdezni, hogy így habzás nélkül is lehet e epilepszia és hogyha kb másfél hét múlva mennénk CT-re mennyire lenne késő? Persze nem kizárható az agyvérzés meg mi egyebek. Válaszát köszönöm! Petra

A klasszikus epilepsziás "grand mal" rohamok mellett gyakran egészen más jellegű tünetekkel is jelentkezik az epilepszia, ráadásul epileptiform megbetegedések is előfordulnak.

Az epilepszia idült betegség, ennek elhúzódó kivizsgálása talán nem tartogat olyan veszélyeket, mintha vérzés, vagy elhalás lenne a koponyaüregen belül.

A vizsgálat időpontjának kijelölése komoly dilemma, de meggyőződésem, hogy kezelő orvosával együtt tudnak a legokosabban dönteni.

jelige: Daganat
2017-08-04
Tisztelt Doktor úr/ Tisztelt Doktornő! Máltai 6 éves kutyánknak az oldalán június 2. hete körül találtunk 2 csomót, ezek július 26-án el lettek távolítva. Ezek egymástól kb 1 ujjnyi távolságra voltak és 1 centis gömb formájúak. A szövettan véleménye a következő lett: Ép szövetben kimetszett, mérsékelt mitoticus aktivitású histio-ymphocytás-eosinophil granulocytás multifocalis, gócos pannicularis immunsejt-proliferatio, liponecrosis. A műtétre 2 héttel újabb 2 csomó jelent meg egyszerre a korábbi területen szintén egymáshoz közel és azóta újabb 2 hétre ismét 2 csomó jött elő. Az immunovet és a vetri dmg liquid-et kapja az orvos ajánlására július 21 óta. Úgy volt megbeszélve, hogy augusztus végén vittük volna kivetetni az újabb 2 csomóját. Az orvosunk szerint azoknak az újabb szövettanából pontosabb diagnózist kaptunk volna. De így hogy azóta 4 csomója lett amiket már nehezebb lenne kivenni nem tudjuk, hogy mit tehetnénk. Nem tudják megmondani, hogy pontosan mi baja lehet a kiskutyánknak, ezért fordultunk Önökhöz. Volt vérvétele és ultrahangja is június 2. hetében, de azokból sem volt biztos a diagnózis. Az állatorvos leukémiára gondolt, de nem 100%-osan. Mit tehetnék még, milyen gyógyszereket lehetne adni vagy a műtét lenne hamarabb szükséges? Előre is köszönjük a válaszukat.

Teljesen érthető a dilemma, valóban kérdéses, hogy a nemrégiben eltávolított, nem különösebben aggályos, ráadásul épben eltávolított teriméknek van-e bármi köze a mostani tumorokhoz. Számomra az sem elképzelhetetlen, hogy a jelenleg tapasztalt terimék, kisebb méretben de jelen lehettek már a nyár elején is.  Állatorvosa által ajánlott laborvizsgálatok a leukémia kizárása, és esetleges citológiai vizsgálat, képalkotók segíthetnek mindezek eldöntésében.

Teljesen jó döntés lenne a jelenleg látható/tapintható összes terime mielőbbi műtéti eltávolítása és azok szövettani vizsgálata - esetleg a korábbi 2 terimével való szövettani összevetése is.

Azt gondolom, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatok nem elégségesek célzott gyógyszeres kezelésre - ezért a mielőbbi műtét, vagy részletes onkológiai kivizsgálás mellett lehet érdemes dönteni.

jelige: Napozás
2017-08-04
5 hónapos nagytestű kölyökkutyám a mostani kánikulában is a napon fekszik, még a déli időben is. Hiába hívom be árnyékos helyre, 10 perc múlva megint a napon fekszik. Vize, pancsolója, árnyékos helye van egyébként. Nem veszélyes ez rá nézve? Normálisnak mondható ez a viselkedés?

Nem megszokott és talán nem is normális ez a viselkedés, és és azt sem mondhatom, hogy veszélytelen lenne. A déli órákban néhány perc alatt akár hőtorlódás, hypertermia léphet fel egy kutyában is.

Van ugyan néhány ritka hőkedveléssel, hőtoleranciával járó betegség - de én is azt gondolom, hogy nagyobb eséllyel inkább egy buta viselkedésforma lehet a kölyök részéről.

A megoldás természetesen nem könnyű. Említse meg állatorvosának is a megfigyelését, az ő véleménye fontos lehet abban, hogy érdemes-e tünetként tekinteni és kivizsgálni a megfigyelését. Hasonlóan nem lehet könnyű legalább 10-18h között árnyékos, hűvös helyre korlátozni a kölyök életterét.

jelige: puli
2017-08-03
Jó napot dr nő/úr. Pulikutyám ősszel lesz 15-éves,egészséges viszont az utobbi 1 évben elég erőteljesen könnyezik/csipásodik és összegyűlik a szeme alatt. Fürdetéskor mindig alaposan eltávolítom illetve naponta törölgetem viszont ez sem segít igazán. Nem zavarja annyira bár néha törölgeti a szemét a mancsaival, a szőre kiskora óta rövidre van nyírva a szemeinél is szóval nem lóg bele a szőre ez nem lehet probléma. A korával füghett össze, az lenne a kérdésem hogy tudna-e ajánlani direkt erre a problémára szemcseppet kenőcsöt esetleg folyadékot amivel törölgethetném neki? Köszönöm.

A korral sok és sokféle betegség gyakrabban jelentkezik. Márcsak emiatt is könnyen lehetséges, hogy az egészségesnek gondolt 16 éve nőstény Puli szemtüneteit cukorbetegség, szívelégtelenség, allergia ..... primer szembetegség .... vagy egyéb betegség okozza.

Sokféle szemcseppel, szemkenőccsel lehetséges, hogy sikerül elnyomni a tüneteket, de én egyáltalán nem ezt ajánlom.

Keresse fel állatorvosát, mesélje el észrevételeit, és kérje meg őt a Puli részletes kivizsgálására. Ha megtalálták az okot, úgy remélhetőleg a szemtüneteken is úrrá lesznek - és nem mellesleg előfordulhat, hogy komoly betegséget felismerve lesz esélyük a sokkal nagyobb baj megelőzésére.

jelige: SZUZIKA-TEMERIN
2017-08-02
Tisztelt Doktor Úr! 7 éves kutyusomnál gennyes méhgyulladást állapítottak meg. A gyulladás nyitott jellegű, a méhből genny távozott, azóta a kutyus elég jól érzi magát. Az állatorvos gyors műtétet ajánl (2 nap múlva), habár a vérvizsgálat magas fehérvérsejt szintet mutat. WBC 34, a megengedett inerváll pedig 6-17. Ön szerint nem kellene előbb antibiotikumos kezeléssel lecsökkenteni ezt a szintet, nehogy szepszis jöjjön létre a műtét folyamán? A vérvizsga eredménye: wbc 34.0 H/ RBC 4.44 L/ HGB 100 L/ HCT 29.6 L/ MCV 66.7 / MCH 22.5 / MCHC 338/ PLT 508H. A laborvizsga Vajdaságban készült. Kérem sürgős válaszát.

A kollégának teljesen igaza van a mielőbbi műtéti megoldás ajánlásával.

Még több hetes antibiotikumos kezeléssel is csak kevéssé és időlegesen lehetséges az emelkedett fehérvérsejtszám csökkentése  a pyometra mellett. A mielőbbi szakszerűen elvégzett műtét megszűnteti a perforáció veszélyét - márpedig ez az igazi veszély a szepszis kialakulására. A műtét során antibiózist fog alkalmazni a kolléga, esetleges kontamináció vagy annak gyanúja esetén pedig lesz lehetősége a hasüreg kiöblítésének és helyi kezelésének is.

A mielőbb szakszerűen elvégzett műtéti megoldás kecsegtet a leggyorsabb, szövődmények (szepszis, máj/vese károsodások ...) nélküli teljes felépüléssel.

jelige: rebutia
2017-08-01
Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszát! Azóta mivel a kutya gyorsan soványodott le, átesett egy műtéten, ahol semmi érdemlegest szemre nem találtak. /Bíztam benne, hogy valami elakadt a beleiben./ Most várjuk a szövettan eredményét és nagyon bízunk, hogy felépül imádott Zsömink. Tisztelettel: Olajosné Enikő

Én köszönöm, hogy megírta a fejleményeket a Zsömivel kapcsolatosan.

Remélem, hogy áldozatvállalásuk meghozza az eredményt és felépül a Zsömi.

jelige: Cicust megharapta a német juhász
2017-08-01
Tisztelt Doktor Nő, Doktor Úr! Befogadtam egy kiscicát, úgy 6-7 hetes lehet. Van egy két éves német juhászom, aki eddig nagyon el volt vele. Azonban ma reggel etetés közben odakapott a kiscicához. A cica fején lett egy púp és a fülének érintésekor nyávog. Kissé bágyadt lett, lassan sétált és furán tartotta a fejét. Állatorvoshoz csak holnap tudom vinni. Nagy baja lehet? Ugye nem fog elpusztulni? Előre is köszönöm válaszát!

Én is azt remélem, hogy nem fog elpusztulni a kölyök cica.

A mielőbbi állatorvosi vizsgálat kiderítheti, hogy "csak" vérömleny keletkezett-e a koponyacsontok felett, vagy komolyabb-e a baj, és az is kiderül, hogy elegendő-e a gyógyszeres kezelés, vagy meg kell esetleg operálni a cicát.

Ha ezen a kalandon túljutottak akkor pedig érdemes lesz a parazitamentesítéseket, oltásokat, majd az ivartalanítás megbeszélniük.

Macskatartóknak

jelige: Evés
2017-08-01
Kedves Dr. Ùr/ Hölgy, van egy 7 hónapos törpenyulam aki tegnap óta nem eszik csak nagyon keveset, vizet is keveset ivott de ma evett kis salàtàt és hasmenése is volt viszont azota sok vizet iszik. Vizelete van rendesen mi lehet a probléma?

Betegségek tucatjai okozhatnak ilyen általános tüneteket. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni a betegséget. Ezek után van esély az eredményes kezelésre.

Ha túljutottak a mostani helyzeten, akkor érdemes lehet a törpenyuszi védőoltásait is pótolni, esetleg a kasztráció időpontját megbeszélni.

jelige: Szentes
2017-08-01
Üdvözlöm! A kutyámat mostanában elég sok baj érte. Állatorvos által kezelve lett, de inkább kikérem más véleményét is, aggódom, nem értem a helyzetet. Másfél hete lett neki egy fertőző sebe, amely napról napra nagyobbodott. Kapott két injekciót, már kezd kinőni a szőr. Tegnap előtt szombaton észrevettem, hogy csak fekszik, nem áll lábra, meg akartam bizonyosodni, hogy valóban a lába e a baj, igen, nyüszített és fájt neki. Orvos kijött, mondta ízületi probléma állhat a háttérben a túlsúlya miatt, adott neki három injekciót plusz adott Canidryl gyógyszert. Ma arra lettem figyelmes, hogy kóvályog, piros beesett szem, és az egész kutya balra tartott járás közben. Nem volt egyensúlya, majd annyira rosszul lett, hogy feküdt, inni enni nem tudott, üres volt a tekintete, száraz volt az orra. Bevittük a rendelőbe, az orvos se tudott mit mondani, csak tippelt, hogy a füle lehet a baj az egyensúlyzavar miatt. Kapott három injekciót meg adott Enroxil tablettát, és mondta meglátjuk mi lesz holnap...meg szeretném kérdezni, hogy másfél hét alatt ennyi gyógyszer meg injekció összefér egymással? Nekem kell itatni fecskendővel, holnap meg beadni még egy tablettát. Nem tudom rendbe jön e, vagy tényleg mi lehet a baja. Semmi vizsgálatot nem csináltak, csak megnézték a lázát ami nem volt szerencsére, a végtagjait érzi, nem bénult le. Mióta hazajöttünk 17 óra előtt mélyen alszik, fel se tudom ébreszteni, horkolgat Azt tudom tegnap este óta kb semmit sem aludt. Köszönöm szépen a válaszát! Petra
Minthogy a tüneti kezelés láthatólag nem gyógyította meg a kutyát, érdemes lehet a részletes vizsgálatokat megkezdeni. Fizikális vizsgálatokkal, laborvizsgálatokkal, kézi műszeres vizsgálatokkal, képalkotókkal valószínűleg kiderül, hogy milyen betegség(ek?) jelentkeztek a kutyánál, és remélhetőleg sikerül meggyógyítani is.
jelige: mitől tejel?
2017-08-01
Ivartalanítással mindig megszűnik az álvemhesség? 3 hete lett ivartalanítva, most tejelni kezdett, mitől lehet? Mikor múlik el? Teendő? Köszönöm!

Ha álvemhesség közben történik az ivartalanítás, úgy nemritkán előfordul, hogy hetekig/hónapokig perzisztál a tejtermelődés.

Jelezze állatorvosának a megfigyelését, és kérje segítségét a probléma megszüntetésében.

jelige: rebutia
2017-08-01
Tisztelet Doktornő! 9 éves keverék, középtermetű kutyánkat hetek óta állatorvoshoz hordjuk nagyfokú étvágytalanság, hasmenés és rengeteg fogyás miatt.Történt nagylabor, hasnyálmirigyvizsgálat is, röntgen, kontrasztos röntgen, vizeletvizsgálat. Minden lelet negatív. Annyit mutatott a röntgen, hogy gázosak a kutyus belei. Amoxicillint, gyomorvédőt, napokon át infúziót kapott, majd Medrolt és antibiotikumot otthonra. Autoimmnun bélbetegésg gyanú lett megállapítva. 2 hétig javult a kutya, majd felfúvódott, kiütése lett, arra injekciókat kapott.Pár nap javulás és két napja megint nagyon megy a hasa, szinte alig eszik, továbra is fogy, már 8 kg-nát tart, viszont egyre többet iszik. Az orvos által tanácsolt diétás ételt kap.Kérem szíves tanácsát, mi lehet a kutyus baja? Milyen vizsgálatot lehet még kérni? Tisztelettel: Olajosné Enikő

Nem kizárt, hogy ismételt fizikális vizsgálatokkal, vér- vizelet- széklet laborral, esetleg hasi ultrahang vizsgálattal, vagy 3D képalkotóval lehet kideríteni a makacs visszatérő tünetek okát.

Sajnálom, hogy eddig nem sikerült diagnózisra jutni. Igazság szerint ilyen általános tüneteket temérdek betegség okozhat, nemritkán emberek esetében is hete/hónapok alatt lehet kideríteni az okot. Kutyáknál sem egyszerűbb a folyamat, csak remélhetem, hogy mielőbb diagnózisra jutnak, és meggyógyíthatják a kutyát.

jelige: vér
2017-08-01
Üdv Doktornő/úr! Van egy lassan 1 éves icartalanított kandúr cicám,pár napja székeléskor észre vettem,hogy friss vér van a székletén. Hangulata és étvágya változatlan. Mi okozhatja a problémát és mivel lehet kezelni? köszönöm a választ. B.Krisztina

Csont, szőr ... egyéb idegentest ürítése, székrekedés, parazitózisok, bakteriális/vírusos bélgyulladások, allergia, fekély, növedék .... okoz talá leggyakrabban véres bélsárürítést.

Részletes állatorvosi vizsgálatokkal lehet kideríteni az okot, és ezután lehetséges a megoldások megbeszélése.

jelige: Nózi
2017-08-01
Kedves Doktor Úr! 13.5 éves csivavám 2-3 napja elvetemült módon rágja és nyalogatja a talpait, 3 talpa is nagyon piros. Mi lehet a gond? Válaszát előre is köszönöm.

Akár allergiás tünetek is jelentkezhettek ....

A teendő mindenesetre az lenne, hogy megkéri állatorvosát a csivi kivizsgálására. Ezután remélhetőleg eredményes kezelésre is sor kerülhet.

jelige: Szombathely
2017-08-01
Jo napot.Kiderült hogy az orvosok hibáztak bevallotta hogy ugy fogta meg eltört a medenceje.Azt mondta a doki erre mütét nincs mert nincs akkora implantatum,viszont azt mondta 2-2 héten belül összeforr nem kell elaltatni és most fájdaloncsillapito kurara jár 2 naponta.Doktor mennyi az eselye h meggyogyul és hogy a mája nem megy tönkre a sok gyogyszertöl? Köszönöm

Önnel és állatorvosával együtt én is azt remélem, hogy jó eséllyel meggyógyul a csini. A kezelő orvosával ellentétben nekem semmi esélyem a gyógyulási esélyeket és esetleges mellkéhatások megjelenését latolgatni.

jelige: Baktérium
2017-07-27
Kedves Doktornő/Doktor úr! Nagyszülőknél van egy 1 éves keverék kutyus, a kertben. 1,5 éves kislányunknak áprilisban és júliusban is miután náluk voltunk 1-1,5 hétig tartó hasmenése volt. A második alkalommal Cambylobaktériumot találtak nála. Utánaolvasva a kutyára gyanakszunk, hogy tőle kaphatta el. Hozzáteszem a kislányunk még sokszor a szájába vesz dolgokat és a kezét is. Lehet hogy így kaphatta el valahogy. Valamint az előkertben macskák is szoktak néha sétálni a szomszédból és néha el is végzik a dolgukat ott, a kutya is szokott ott játszani. Önök szerint érdemes elvinni, meg tudják vizsgálni a kutyát ilyen szempontból, hogy van e nála ilyen baktérium? Vagy milyen vizsgálatot javasolnak? Mit érdemes tennünk? Szeretnénk utána járni, hogy ne forduljon elő többet a betegség. Illetve mire érdemes figyelni ha újra a kutya társaságában leszünk? Válaszukat előre is köszönöm!

Nincs akadálya annak, hogy a kutya (és a macskák) bélsarából tenyésztést kérjen állatorvosuk. Így kiderülhet, hogy ők hordozzák-e a kislányt megbetegítő Campylobaktériumot, és akár mentesíteni is lehet őket.

A helyzet azonban az, hogy akár más (kóbor) kutyák, macskák vadon élő állatok  is okozhatták a fertőződést, sőt én azt sem tudom kizárni, hogy nem ételfertőzés okozta-e a campylobakteriózist a gyermeknél.

Ráadásul a Camylobaktériumokon kívül egy sereg más baktérium és parazita is okozhat emberi fertőzést, zoonózist.

Én inkább azt gondolom, hogy a környezetük kutyáit, macskáit rendszeresen parazitamentesíteni és oltani (nem csak veszettség ellen)  lenne érdemes - és ezen túlmenően a kisgyermek kezét gyakran törölni, tisztítani, mosni .... jóllehet, magam is tudom, hogy ez utóbbi szinte megoldhatatlan feladat egy 1.5 éves gyermek esetében.

jelige: Szombathely
2017-07-27
Jó Napot! Van egy csincsillám semmi baja nem volt mig elvittük a dokihoz egy egyszerü metszöfog lecsipesre mert tul hosszura nött neki mindig hiaba koptatta Na most megtörtent vissza kaptam bénán a csinimet a jobb hátso lábát húzza maga utan nem tud menni mindig fekszik.Doktor szerint nincs eltörve semmije ...kapott egy fájdalomcsillapitott hogy majd talán ettöl valami lesz de semmi ez már 3.napja ...Ön szerint mi lehet a baj?

Én sem tudhatom, hogy mi lehet a baj, és azt sem, hogy lehet-e köze az észlelt tünetnek a túlnőtt metszőfog kurtításához, vagy az oda-vissza úton sérülhetett-e meg a csini, esetleg a szállításhoz és a fogkurtításhoz sincs köze a jelentkező elváltozásnak.

Ha nincs javulás, úgy állatorvosa, vagy esetleg egzotikus specialista állatorvos vizsgálata segíthet kideríteni a tünet okát.  Önnel és állatorvosával együtt azt remélem, hogy mielőbb fény derül a rejtélyre, és megoldható lesz a probléma.

jelige: fogak
2017-07-27
jó napot dr nő/úr. Van 9db(egy alom) 5 ès fèl hetes kis jack russell kutyám, már mind gazdis első oltásukat tegnap kapták meg. Már napi 3x esznek szilárd ètelt, beáztatott száraztápot (Royal canin,Brit)száraztáp mellè egy kis főtt húst is. Fèregtlenítve is már többször voltak 2 hetes koruk óta. Összes kicsinek kibùjtak már a fogai, kivève az egyik kicsit, neki 4-5 foga bùjt csak ki a közèpen lèvő kis tèpőfogai alul felül mèg egy sem, bár felül èrzek 1fogat azaz csak a kis hegyèt. Enni sem eszik ùgy mint a többiek, sőt inkább csak nyalogatja a beáztatott tápot, kezemet sem rágcsikálja mint a testvèrei de egyèbkènt ő is kis dagi mint, a többiek. állatorvosunknak mutattam a kicsit, ő azt mondta nem lehet nagy baj,bár már ki kellett volna nőnie a fogainak. Normális ez ennyi idős korban vagy valami nagyobb problèma bùjhat meg a háttèrben? válaszát előre is köszönöm.

Természetesen a kölykök vizsgálatát,  parazitamentesítését, és oltását elvégző állatorvos kollégának van a legtöbb ismerete a z eltéréssel kapcsolatosan.

Az elkövetkező napok megválaszolják azt, hogy csak némi késéssel bújnak-e elő a kölyök tejfogai, vagy lényegesebb fejlődési rendellenesség van a fogaknál.

A gazdijelöltet érdemes lenne értesíteni az észlelésükről, hogy a bizonytalan helyzet ismeretében dönthessen a kölyök örökbefogadásáról (vagy megvásárlásáról?).

jelige: fecotomi
2017-07-27
7 éves, ivartalanított lány, cirmos cicám félhosszú szőre az egyik oldalon befilcesedett, pedig rendszeresen naponta kefélem a bundáját. Egy hónapja vettem észre először, hogy egy fél tenyérnyi helyen a combjánál, kívül filces csomók vannak a bundájába és erősebben hullik a szőre. Megfürdetni nem tudom, mert nem hagyja magát, még soha nem fürdött, de száraz sampont, púdert rendszeresen használunk a bundája tisztítására. A csomókban kihulló szőrt átvizsgáltam, semmit nem találtam benne és nem volt rossz szaga sem. Vettem állateledelesnél filcbontó sprayt meg fésűt, de nem tudom rendbe hozni a bundáját a cicának. Mit lehet tenni? Vigyem állatorvoshoz, vagy cicakozmetikushoz? Nem szeretném, ha bebódítanák, mert féltem őt. A másik kandúr cicám, akit csak ritkán fésülök nagyon szép, csillogó, selymes bundával rendelkezik, igaz ő rövidszőrű.

Megérhet egy próbálkozást, hogy cicakozmetikusnál, idegen környezetben, idegen ember által mennyire tűri a cica a bunda(részlet) kifésülését. Vannak egyedek, akik az idegen környezetben, idegen, gyakorlott ember által kezelhetőekké válnak.

Ha nem sikerül a próbálkozás, úgy a magam részéről nem látok más megoldást, minthogy bódításban történjen a kifésülés (vagy ha ez már nem lehetséges, akkor a tarra nyírás). Ugyanebben a bódításban érdemes lehet a cica hallójáratát is átvizsgálni, tisztítani, esetleg a fogkövét eltávolítani ..... így máris többhasznúvá válhat, több értelmet nyerhet a cica bódítása.

jelige: macska távoltartás
2017-07-27
Nagyon szépen köszönöm a válaszukat! Üdvözlettel: Sz. Zoé

Sok szerencsét kívánunk a megvalósításhoz !

jelige: kutyatalálka
2017-07-26
Van egy 8 hetes labradorom,még csak a 2. oltását kapta meg.A barátainknak van egy 2 éves keverék kutyusuk, ő oltott kutya ,az összes oltása megvan.találkozhatnak,játszhatnak egymással ?

Ebben a korban, a nem teljeskörű védelem időszakában még csak hasonló korú, oltottságú és parazitamentesített kölykökkel tiszta környezetben történő , időben korlátozott "kutyatalálkozókat" tudunk javasolni.

A felnőtt haverral történő első játszással várjanak még 1-2 oltást és 3-4 hetet.

jelige: Alíz
2017-07-26
Tisztelt Doktor úr! Van egy 14 éves ivartalanított kislány cicám. Hetek óta nagyon keveset evett, de mivel nagyon meleg volt, ezért azt gondoltam ez az ok az étvágytalanságra. Sajnos a helyzet egyre romlott, egyre gyakrabban hányt a cica, a végén már széklet szaga volt a hányásának. Vizelete normálisan volt, széklete egyre kevésbé, mivel alig evett. Az orvos szerint a cicának nincs szervi baja, csak felborult az immunrendszere, a mája már nem úgy dolgozik, ahogy kell, ezért kapott VETRI DMGLIQUID cseppeket, antibiotikum és hányás elleni szurit. A cica állapota nem javult, sőt egyre gyakrabban hányt, ezért visszavittem az orvoshoz, aki szerint hasi tapintás alapján jobb állapotban van. Sajnos mindennapos a hányás, mindent kihány, amit megeszik. Van, ami emésztett ls van ami emésztetlen formában jön ki szegénykéből. Tegnap óta semmi ételt sem fogad el. Mit tegyek???? Van-e remény, hogy meggyógyul? Előre is köszönöm a választ

Mivel a tüneti kezelésre nem reagált a cica, nem szűntek meg a tünetek - azt gondolom, hogy érdemes lenne laborvizsgálatokat és képalkotó vizsgálatokat (ultrahang, röntgen, esetleg CT ) is végezni a cicán.

Így derülhet ki, hogy mi állhat a háttérben (máj-, veseelégtelenség, ideentest, tumor .....) és ezzel az esélyek illetve teendők is.

jelige: Fifi
2017-07-26
Üdvözlöm! Van egy Bichon Havanese 7 éves lány kutyám. Tavaly novemberben vettem észre h az egyik szemén a szemhéján van egy kis szemölcs vagy pattanás féle. Nem fáj neki , de nőtt mióta észre vettem. Azt szeretném kérdezni, hogy elvigyem e állatorvoshoz vagy várjak még vele. Ön szerint a szemére ez kihathat , lehet e komolyabb baja?

Nincs mire várnia, érdemes mielőbb állatorvosa véleményét, vizsgálatát kérni a szemhéjon növekvő képletet illetően.

Ő el fogja mondani, hogy mennyiben aggályos a képlet, és nem lepődnék meg, ha megelőző vizsgálatok után a műtéti  eltávolítását, és szövettani vizsgálatot javasolna.

jelige: macska távoltartás
2017-07-26
Jó napot! Elnézést kérek, hogy nem igazán az oldalhoz ide vágó témában kérdezek, de nem tudom, kitől kérhetnék tanácsot. Abban szeretném a segítségüket kérni, hogy mivel lehetne távol tartani egy macskát a másiktól? Van egy elég idős bent tartott fiú cicám, és most költöztek a szomszédunkba egy lány cicával, aki már megakarta támadni az enyémet, amikor nyávogni hallotta őt, egy ablakon keresztül, ahol ugyan rács van, de a cicák mancsa simán átfér rajta... Féltem az én macskámat, mert tulajdonképpen pici kora óta nem találkozott másik macskával, azok is a testvérei voltak. Arra gondoltunk megoldásként, hogy egy erős szúnyoghálót raknánk fel, úgy, hogy a cica fel se tudjon ugrani kívülről, de többen azt mondták nekem, hogy a macska azt is szét tudja szakítani. Önök szerint, igaz ez? Még egyszer elnézést, tudom, hogy fontosabb kérdések is vannak itt! Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat, üdvözlettel: Sz. Zoé

Nem gondolom, hogy fontosabbak, esetlegtalán  némelyik kérdés  könnyebben, egyértelműbben megválaszolható.

Semmi veszélyt nem látok abban, ha az ablakra akár dupla szúnyoghálót szerelnek. Alacsony költséggel nagy valószínűséggel hosszú időre megvédik a acicát az attrocitásoktól.

Az ún kutya-macska  "távoltartó"  spray hazsnálatát is megpróbálhatják úgy, hogy a házon kívül az ablak közelében alkalmazzák - ezzel nem kizárt, hogy sikerül távoltartani az agresszív egyedeket, de 1.) vannak egyedek, amelyek nem reagálnak erre a spray-re 2.) nem kizárt, hogy az Önök benti cicáját is zavarja a spray a bámészkodásban.

jelige: Versifel 2
2017-07-26
Köszönöm válaszát, most csak leukózis ellen szeretném a macskát védeni, és a Versifel FeLV oltás leírása szerint véd három évet? ha tavaly kapott két Leucofeligent?

A Versifel hazsnálati leírása szerint ha első évben kapott  a kölyök 2x Versifel FeLV-t, majd egy év múlva megismételték a Versifel FeLV-t, azután már elegendő 3 évente immunizálni a Versifel FeLV-vel.

Szerény véleményem szerint nincs óriási különbség, ha a kölyökkori 2x alapimunizálás Leukofeligen vakcinával történt - de ezt a valóban szerény immunológiai alapokon nyugvú véleményt bármelyik gyártó, vagy nálam tájékozottabb kolléga  könnyedén felülbírálhatja.

<< <  15 / 507 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.12.28
Budapest XXII. kerületéből (Péter Pál u. és Bánk bán u. sarok) tűnt el a képen látható cica. Kérjük, ha bárki látja, tud róla, értesítse a gazdit! Köszönjük!
2017.12.21
2017.12.18-án a Budapest XXII. kerület, Vörösmarty utca környékéről eltűnt Kormi. Ivartalanított 2 éves kandúr,nem csavargós. Aki megtalálta, esetleg befogadta, kérjük, jelezze az alábbi telefonszámok bármelyikén: 06-30/612-1166 vagy 06-1/227-2643
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara