Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Kezelés
2017-12-11
Szeretnék még kérdezni, de nem nyilvánosan, és a választ sem szeretném ha megjelenítené, lehetséges?

Próbáljuk meg.  balogh.lajos@osski.hu

De nem vagyok meggyőződve arról, hogy megnyugtató választ tudnék adni a kérdésére.

jelige: Hasnyálmirigy gyulladás
2017-12-10
Nem lehetett volna valami mást tenni? Hasnyálmirigy gyulladása volt a macskámnak (Vérkép alapján). Négy napos antibiotikum kúra+infúzió. Utána kb. egy hétig jobban volt, kicsit evett, majd visszaesett, rosszabbul volt mint előtte. Ugyanaz az antibiotikum 4 napig, infúzió nélkül. Ismét javulás, de csak néhány napig. Azután fokozatos romlás. Enni nem evett, éppen ivott, egyre gyengült. Ismét antibiotikum kúra( ugyanazzal a szerrel), ekkor már a mája is beteg volt. A negyedik nap már annyira rosszul volt, hogy infúziót is kapott. Az ötödik nap elpusztult.

Biztosan lehetett volna valami mást tenni. És egészen biztosan nem tudhatjuk, hogy az a valami más meggyógyíthatta volna-e a cicát.

Sajnos nem találtam meg az előzményeket, inkább csak mostani kérdéséből érzem, hogy lehetett egy korábbi levele is.

Sajnálom a történteket.

jelige: Macska és láz.
2017-12-09
Tisztelt Állatorvos! Van egy utcáról befogadott 5-6 hónapos kandúr cicánk aki 5 nappal ezelőtt lázas állapotba került, orra némileg váladékos, szörcsögő hangot hallat, szemei némileg könnyesek. Az állatorvos vírusos felső-légúti megbetegedés gyanújával kezdte kezelni, antibiotikumot, gyulladáscsökkentőt, lázcsillapító injekciót kapott. A láza sajnos a kezelés kezdete óta visszatér, a cica ilyenkor elég megviselt állapotú, újabb újabb injekciókat kapott. Az injekció hatása után a közérzete javulást mutat, étvágya van. A kérdésem az lenne, hogy az ilyen jellegű megbetegedés esetén a láz meddig szokott fennmaradni?

Az oltatlan kamasz kandúrnak illett volna meggyógyulnia vírusos macskanáthából a jó tartási körülmények között és főleg az 5 napos antibiotikumos kezeléstől.

Az elhúzódó lázas állapot oka sokszor az, ha parazitás fertőzés súlyosbítja a problémát, esetleg nem a vírusos macskanátha, hanem egyéb, súlyosabb vírusos fertőzés (leukózis, panleukopénia ...) vagy esetleg kevert fertőzés van jelen a cicánál. Ha nem lesz tünetments a cica, úgy, valószínűleg állatorvosa vírusteszteket, laborvizsgálatokat is ajánl. Önnel és állatorvosával együtt azt remélem, hogy legfeljebb elhúzódó gyógyulásról van szó, és nem fatális megbetegedést hordoz a kandúrka.

Ha átvészelték a mostani krízist, akkor érdemes lesz megbeszélni a rendszeres védőoltások, parazitamentesítések rendjét, és lassan az ivartalanítás időpontját is.

Macskatartóknak

jelige: Nyakörv és kartondoboz
2017-12-08
Kedves Doktor Úr/Doktornő! 9 hónapos, ivartalanított kandúr cicámmal kapcsolatban szeretném a tanácsát kérni. Igyekszünk mindent megtenni, hogy hosszú, boldog életet biztosíthassunk neki (sajnos az autók és patkányméreg elől nehéz őt megvédeni), így az elmúlt időben gondoltam arra, hogy talán praktikus és hasznos dolog lenne venni neki egy olyan gumis nyakörvet, ami könnyek szakad, ha beakadna valahol, illetve könnyen ki tud bújni belőle. Interneten olvastam, hogy olyanok is vannak, melyek megcímkézhetők, tehát felírható a lakcím és a cica neve is. Mindezt azért gondoltam fontos dolognak, hogy talán az emberek figyelmesebbek az olyan állatokkal szemben, akikről látszik, hogy aggódva várják haza: továbbá nem lopják el, nem bántják - egyszóval, empatikusabbak, ha látják, hogy nem egy patkányfogó, kivert jószágról, hanem családtagról van szó. A csengőben is gondolkodtam, bár egyesek azt mondják, az nagyon tudja idegesíteni őket. Továbbá szeretném megkérdezni, hogy a kartondobozok örökös rágcsálása és evése utalhat-e valamiféle hiányra? Nem rég lett ivartalanítva, és néhány napig nem engedtük ki, hogy gyógyulni tudjon. Válaszát előre is köszönöm!

A kijáró cicáknál az ivartalanítás, helyes táplálás és rendszeres védőoltások, parazitamentesítések jelentik az alapot hosszú, egészséges élethez. És valóban mindezek sem védenek a mérgezések, kutya balesetek - és sajnos még a nem fertőző betegségek előfordulásától sem. Az  autóbalesetek áldozatainak azonban nagy része ivaros kandúr.

Jó ötlet a cserélhető gumi nyakörv, a beültethető chip is, a legtöbb cica megszokja és jól viseli a csengőt is és ezzel sokat tesz a madarak biztonságáért.

A kartondoboz rágcsálása legtöbbször inkább rossz szokás, nem hiánybetegség jele. Ha le is nyeli a cica, az aggályos, jó lenne a kartondobozokat elzárni előle.

Nagyszerű, hogy ilyen átgondoltan készül a hosszútávú, boldog, egészséges együttélésre. Azt remélem, hogy nagyon hosszú éveken át élvezik egymás társaságát!

Macskatartóknak

jelige: Artur
2017-12-07
Tisztelt dr Úr/Nő Csak egy szimpla kérdésem volna önhöz megköszönöm ha válaszol :) Ön ismeri ezt a fajta kutyáknak/cicáknak való fájdalomcsilapítót Alavis Celadrin pro 500 mg, 60db, ha igen elmondaná a tapasztalatát valóban hatásos készítmény?? (Csípődiszpláziás idős kutyámnak ajánlották) Válaszát előre is nagyon köszönöm!

A kiegészítő kezelésben használható készítmény, segíthet az ízületek "kenésében" és ezáltal a fájdalmat is kismértékben csillapíthatja, jóllehet súlyos esetekben szükség lehet még mellé egyéb fájdalomcsillapító-, gyulladáscsökkentő szer is.

Állatorvosa, aki a vizsgálatai alapján jóval inkább tisztában van azzal, hogy egy-, vagy mindkét oldali csípőízület érintett-e, mennyire súlyos a diszplázia a csípőkben, a többi nagyízület (téredek, könyökök, vállak ...) illetve a gerinc nem érintett-e artrotikus elváltozásokban, rendben van-e a kutya mája (veséje, keringése .... prosztatája ...) sokkal inkább el tudja látni tanácsokkal a kutya kezelését illetően. A kontrol vizsgálatokon derülhet ki legpontosabban, hogy jó úton járnak-e.

jelige: Kutyaszag
2017-12-07
Üdvözlöm önöket! Előszőr is szeretném Megköszönni hogy mindig gyors választ kaptam a kérdéseimre. Már sokszor kértem tanácsot önöktől és megnyugtató hogy van ilyen lehetőség főleg mivel mi külföldön élünk és az orvosok itt olyan nem a legjobbak sajnos. Nemrég kértem tanácsot önöktől méghozzá azért mert a westi kutyánk iszonyú büdős hiába ápoljuk rendszeresen borzalmas szaga van amit az egész házba érezni lehet és nagyon nehéz ezzel együtt élni. Önök azt javasolták hogy vigyük állatorvoshoz mert bőrgyulladása lehet.nost ezt nem irtam előző levelemben mert nem gondoltam hogy összefügg hogy gennyes vérző sebek boritották a hátát és voltunk állatorvosnál és annyit mondott hogy ez elég sürün előfordul állatoknál és annyibahagyták volna. Interneten én jártam utána mitől lehet és 3 okot találtam. 1. Abűzmirigy gyulladás, ezt ki is zártam mert kozmetikus megtisztitotta.2. Élősködő. Ezt is kizártam mivel kap rendszeresen élősködők elleni tablettát.3. Allergia. Csakhogy az bármi lehet nem könnyű kideriteni. Olvastam hogy ilyenkor bőrkaparék vizsgálatot kell csinálni. Nos bár az állatorvos ezt szoba sem hozta én mondtam neki hogy ragaszkodom hozzá. Erre többszőr is megkérdezte biztos vagyok e benne mert nem olcso. Én gondoltam magamba hogy lehet egy ilyen állatorvos hisz az lenne a dolga hogy kideritse mia baja az állatnak és meggyógyuljon. A lényeg hogy az eredmény negativ lett, igy mondták hogy allergia lehet és valószínű hogy ételtől és csak egy fajta ételt kapjon. Aztnem értettem hogy allergiavizsgálatot miert nem csináltak egyszerübb lett volna. Kapott allergia gyogyszert meg antibiotikumot meg gyogyszeres sampont. Melaceb a neve ezt sem értettem miert kapta hisz az élősködők ellen van de nem az a baja. Na mindegy a lényeg hogy a háta szépen meggyógyult vagy a gyogyszertől vagy a sampontol de iszonyú büdös azt nem is gondoltam hogy ez is az allergia miatt van. Még régebben voltunk állatorvosnál a szaga miatt és annyit mondott hogy ez fajtára jellemző semmit nem tehetünk. Vicc az egész. Tudtommal ha egy kutya egészséges nincs szaga. És sokan irják hogy a westik nem büdösek, különben is nem enyhe kutyaszagrol van szo hanem iszonyatos bűzről ami a bőréből jőn nem a szőréből. Most csak száraz tápot kap ami vad husos szarvas nyul meg kacsa husos kiegészitve gyógynövényekkel és gabonamentes. Önök szerint egy idő után ha megfelelő ételt kap nem lesz szaga? És ez mennyi idő? Segitségüket nagyon köszönöm.

Az interneten elérhető információ alapján Ön is összegyűjtött néhány lehetséges okot - előző válaszomban én is írtam párat, ami gyakran okoz akár westikben is idült, gennyedző bőrgyulladást, ami valóban penetráns szaggal jár.

Jelenleg a kutya szarvas/nyúl/kacsa húsalapú monodiétán van. Érzésem szerint ezzel a táplálék allergiák egy részét, köztük a gyakori csirkehús allergiát kiszűrhetik - ha a tünetek néhány héten belül csillapodnak, és 8-12 hét múlva elmúlnak. A hetente gyógysamponnal történő fürdetés gyorsíthatja az eredményt.

jelige: Büdős kutya
2017-12-06
Üdvözlöm önöket! Végső elkeseredésemben irok . Van egy 2 éves westie kutyánk aki iszonyú büdös. Nem kutyaszag annál sokkal rosszabb olyan mintha lábszag lenne csak sokkal erősebb. A kozmetikus mondta hogy ez jellemző a westikre és nem lehet ellene tenni semmit. És hogy van egy sampon melaceb vagy mi ha sokszor megfürdetem vele talán használ valamit. Be is szereztem ez egy erős gyógyszeres sampon heti kétszer van fürdetve de semmi. Ja es azt is mondta hogy nem a szőréből hanem a bőréből árad ez az iszonyú szag. Pedig ápolva van nyirva rendszeresen fürdetve is de sokszor már simogatni is csak kesztyübe lehet. A lakást folyamatosan takaritom minden nap a szőnyeget már ki kellett vinnünk a nappalibol mostmár sehol nincs szőnyeg mert borzalmas szaga volt a kutyátol de igy is érezni. Én már ugy érzem kezdek teljessen tönkremenni ebbe szinte másrol sem szol az életem mint mosni meg takaritani es a nagy semmiert mert olyan szag van a lakásban hogy el tudnám hányni magam. Mostmár kisbaba is van a házba azert is zavar nagyon már senkit nem metek áthivni mert nekem kellemetlen hogy ilyen szag van. Sokszor arra gondolok hogy nincs más megoldás mint hogy elajándékozzuk amit nem szeretnék mert szeretjük de egyszerüen már kezdek begolyózni.már az összes szobábol ki van tiltva de mivel benti kutya ki nem csukhatom.tudnának esetleg valami tanácsot adni? Találkoztak már ilyen esettel? Tényleg büdösek a westiek? Mitől büdős a bőre ez a szag a testéböl jön talán a táp miatt? Nagyon remélem tudnak valamitmondani mert nem szeretném elajándékozni.

Leírása alapján a kutyának valószínűleg bőrgyulladása lehet - aminek hátterében lehet allergia, bakteriális/gombás/parazitás bőrgyulladás, belgyógyászati-, endokrin betegségek .... és sok egyéb kórok is.

Az ok kiderítése mindenképpen állatorvosi és nem kozmetikusi feladat, de az adatlap szerint jóllehet a panasz régóta fennáll,  zavarja is kellőképpen Önöket, de eddig még nem keresték fel állatorvosukat .....

A tanács nem lehet más, minthogy látogassák meg állatorvosukat és kezdjenek neki a bőrtünetek kivizsgálásának, hogy a diagnózis után meggyógyulhasson a kutya.

jelige: Görcsi
2017-12-06
Tisztelt Állatorvos! Írtam már körülbelül két hete Görcsikémről önnek.Voltunk Ravensburgban egy klinikán, meg csinálták a hasi ultrahangot, a mája nagy, az epehólyag nagy, vese nem jó. Lépen vagy máshol daganatot nem talált.Véreredménye a következő: BUN 50,6 mg/dl* kreatinin 09 mg/dl, calcium 10,6 mg/dl mg/dl, ALT 124 U/l*, ALKP 183 U/l*, Glukose 178 mg/dl*, TP 5,7 g/dl, ALB 2,6 g/dl, az egyebek közül csak azt írom aminek az értéke túl magas vagy alacsony: RBC 8,82 10^6/Ául, HGB 21,4 g/dl, HCT 60,6 %, MCH 24,3 pg, MCHC 35,4 g/dl, PLT 497 10^3/Ául, NEU 12,31 10^3/Ául, MO% 2,9, EO% 0,5, BAS 0,04 10^3/Ául, végül a Cortisol 10,6.ez volt két hete. Múlt héten vissza kellett vinni egy ACTH tesztre, akkor a cortisol 8,1 volt az első vérvételből, a teszt után 23,1 .Azt mondták ez alapján Cushing kóros. Azt azonban el kell mondjam, hogy extrém ideges a kutya mindig, ha utazni kell ( most pedig kellett 90 km oda az út) meg amikor megérzi, hogy állatorvosnál van akkor is. Olyan szinten, hogy véres a szeme fehérje, reszket és liheg míg ott van. Ezek mind megemelhetik a cortison szintet, ha jól tudom. Na de mennyire? Fogyott is az elmúlt egy hónapban fél kilót! A cushingosak híznak, nem? a hasában pedig megint víz volt mert adtam neki vízhajtót furosemid 40mg felet és látványosan kisebb lett a hasa. Adott a doktornő Vetoryl 10mg kapszulát, minden nap egyet kell adnom, most pénteken kell vissza menni újból vérvétel.Annyi rosszat írnak erről a tablettáról, hogy rettegek,hogy ettől lesz baja. Valamint én ezek alapján sem vagyok 100% biztos benne, hogy valóban cushingos a kutya. Lehet veseelégtelensége is akár akkor meg nem szabad a gyógyszert adni, vagy a mája sem jó akkor sem szabad adni. Teljes a kétségbeesés.. Ön mit gondol valóban jó ez a diagnózis? Egyébként amióta szedi, péntek óta nem tetszik a kutya, meg van lassulva,szaporán szedi a levegőt, alig eszik és még többet iszik. Nem szeretném, ha a végén a ló túloldarára esnénk egy addison krízissel.Ma már gondolkodtam nem adom neki tovább a gyógyszert,tanácstalan vagyok.A fortekort azt mondták szedje mellé továbbra is. Várom válaszát, köszönettel Andrea

Megtaláltam a novemberi levélváltásainkat is , de higgye el nem tudok továbbra sem okosabb és konkrétabb lenni az orvos válaszol műfaján belül, mint azt már a legelső levelemben is leírtam:

"Németországban, vagy itthon szisztematikus, részletes kivizsgálás (fizikális vizsgálatok, sok labor-, 3D képalkotók, egyéb kiegészítő vizsgálatok  ....) útján lehetne diagnózisra jutni."

Semmi esélyem az újabb fejlemények kapcsán sem rávágni a választ, hogy Cushingos-e  kutya, vagy epilepsziás, vagy egyéb betegség(ek) jelentkeztek nála. Erre egyedül a vizsgálatokat végző kollégának van esélye.

jelige: Szuzi
2017-12-06
Jó napot. 15éves puli kutyám izületeivel gondok vannak, főleg a csípőjével... neheze áll fell néha össze is csuklik. Jelenleg K9 fullflex rágótabbletát kap heti 3x illetve zöldkagyló port is kap minden nap az ételébe keverve ahogy lazacolajat is, ez előtt Beaphar HD tablets kapott. Viszont kváncsi lennék az ön véleményére is mi a legjobb tabbletta egy idős kutya ízületeire? Köszönöm.

Én azt gondolom, hogy egy idős kutya esetében is az a legjobb kiegészítő és tüneti kezelés, amit a kutyát ismerő, a vizsgálatokat elvégző állatorvos kolléga ajánl.

A felsoroltak mellé nem csodálkoznék, ha állatorvosa ajánlana még a több lehetséges gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású nem szteroid szerek közül is.

jelige: bolhásság?
2017-12-05
Jónapot, lehet akkor is bolhás a kutya, ha a rendelőben nem tudunk egyet sem találni rajta, pedig tünetes otthon? Lehet, hogy otthon leugráltak? Otthon vakarózik. Köszönettel

Elméletileg nem kizárt, bár ha állatorvosának módjában állt tüzetesen megvizsgálni a kölyköt, akkor nagy eséllyel megtalálta volna a bolhákat, vagy azok ürülékét.

Ha a tünetesség alatt csak a vakaródzást érti, akkor azt tudnia kell, hogy a bolhán kívül több más parazita, de egyéb kórokok pl allergia, bőrgyulladások, fertőző betegségek, belgyógyászati-, endokrin-, neurológiai kórképek is okoznak vakaródzást. Ráadásul egy teljesen egészséges kutya (macska) is vakaródzik, ennek egészséges mértéke része a kutyák kommunikációjának. Azunatkozó, bizonytalan, stresszes kutya is többet vakaródzik.

A rendszeres külső és belső paraziták elleni védekezés alap követelmény a kutya tartók körében. Ezen túlmenően egy-egy vakaródzós tünet kivizsgálása viszont sok esetben nehéz, idő és laborigényes feladattá tud válni.

jelige: jobb, ha szül?4
2017-12-04
Köszönöm! De a cikkben olvasottak alapján nem vonható le az a következtetés amit írtam?? A 75 % és 60 % az több, mint a 25 és 40 százalék! Nem azt mondom, hogy megvédi a pyometrától a vemhesítés, hanem ha egyszer ellik, kevesebb az esély rá, mintha sose ellik. (a cikk alapján biztos így értelmezem) Nem olyan bonyolult ez. Köszönöm!

Nem bonyolult, csak az adatokat kell helyesen értelmezni. Maga a cikk írója is csak azt a következtetést vonja le, hogy a pyometra megjelenése korhoz kötött. Az ellés és az ellések száma pedig nem befolyásolja lényegében a pyometra kialakulásának esélyét.

Mit gondol, mi az aránya az ivartalanított szukáknak, az 1x ellett,  2-4x ellett, és az 5, vagy annál többször ellett szukáknak 2017.-ben Magyarországon ? Mit gondol mik voltak az arányok  1958.-ban egy Beagle-kísérleti kutya telepen Japánban ? Mit gondol hány 10 év feletti tenyész kutya volt 1958.-ban Japánban azon a bizonyos telepen? Nem nagy dolog megválaszolni, hogy egy sem.

Nem nagyon bonyolult ez a kérdés, de annál kicsit összetettebb, mintsem a 75 több, mint a 25.

Nálam mind Szász dr. mind Thuróczy dr.-nő nagyságrendekkel tájékozottabb szaporodásbiológiai ügyekben, és egyikük sem bíztat szukatulajdonosokat elletésre a pyometra kockázatának csökkentése céljából (sem).

Az Ön eredeti kérdése talán saját kutyája kapcsán merült fel, aki az adatlap szerint egy 1-5 éves szuka. Erre a konkrét esetre visszatérve, ha szeretne egy, vagy több almot a kutyájától, azt a kutya ideális tenyész időszakában, azaz mostanában érdemes megtenni. Az ellések után a még viszonylag fiatal és remélhetőleg makkegészséges szukán érdemes az ivartalanítást preventíven elvégezni, mert sajnos jó eséllyel 8-10 éves korában jelentkeznek az (emlők, petefészkek, és ...) méh gyulladásos/degeneratív és onkológiai elváltozásai, köztük sajnos a pyometra is.  Ezeket a kutyákat 8-10 éves korban, esetleg nem egyszer operáljuk meg. A késői (3-6 éves korban történt) ivartalanítás az emlők daganatos betegségeinek előfordulását már nem csökkenti lényegesen, de a pyometra kialakulását megelőzi (azaz 0%-ra redukálja).

Ha nem akar utódokat, akkor pedig a fiatalkori ivartalanítás ajánlott a kutya egészségének érdekében.

Mindezeket nem az Ön bosszantására írom, hanem azért, hogy az olvasókban a helyes információ maradjon meg.

jelige: oltás muszáj évente?
2017-12-03
Köszönöm, de nem válaszolt, mennyi halálos/nem halálos parvóval találkozott 2-8 éves oltatlan macskában? Köszönöm!

Sejtelmem sincs a pontos számokról.

Nézze klinikai értelemben sokszor az alapján kimondjuk a panleukopénia vírusos fertőzöttségének az alapos gyanúját, hogy egy macska tartósan alacsony fehérvérsejtszámot mutat, és a lázas tünetek nem gyógyulnak intenzív infúziós, többféle antibiotikumos kezelésekre. Ezeknek az eseteknek egy része, talán nagyobb része valóban parvóvírusos fertőzés lehet - de pontos laboratóriumi, vagy az elhullás után kórbonctani vizsgálatok nálunk sem történnek. Még inkább biztosnak tűnik a gyanú, ha a környezetben nem egy elszigetelt betegség jelentkezik, hanem több macska betegszik meg és pusztul el a leírt tünetekkel, lefolyással.

Ismereteink alapján a biztosan parvóvírus okozta macska panleukopénia betegség esetek túlnyomó része nem gyógyítható, elhullásra vezet.

jelige: Ivartalanítás
2017-12-03
Üdvözlöm Az lenne a kérdésem hogy elvittem a cicámat ivartalanításra de az orvos nem tavolította el a heréket. Ez mivel járhat valamint jó-e ez a megoldás? 11 hónapos maine coon szobacicáról van szó. Válaszát előre is köszönöm.

Ha állatorvosa nem távolította el a heréket, akkor nem ivartalanította a kandúrt.

Itt valami fatális félreértés lehet, mivel a kandúr ivartalanítása alatt a herék eltávolítását, kasztrációt értjük.

jelige: Szobatisztaság
2017-12-03
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Van egy 4 hónapos francia bulldog kutyám és igen nehezen megy a szobatisztaságra nevelés. Nagy ritka hogy odaáll az ajtóhoz és kikéretőzik,az esetek többségében oda vizel ahol éppen ráérik. Pelenka módszert nem alkalmaztuk,amióta nálam van az udvarra pisilést gyakoroljuk. Van esély hogy szobatiszta lesz ? Legyek még kitartó,türelmes?

Persze van esélye a szobatisztaságra való neveléssel - és igen ehhez kitartás és türelem .... valamint odafigyelés, tettrekészség, következetesség és kis rátermettség is szükséges.

jelige: jobb, ha szül? 3
2017-12-03
Tiszteletem, megszereztem a kért hivatkozást, mely szerint a pyometrás kutyák 75 %-a nullipara! Tehát jobb, ha szül egyszer, mintha egyszer se. Pretzer 2008, ezt a hivatkozást a dokim Szász Ferenc doktor úrtól kapta. Így már elhihetem? Köszönöm!

Igazán dícséretes a kitartása, és higgye el maximális tiszteletem az Ön alapossága, valamint az általam is jól ismert és tisztelt Szász Ferenc dr. felé és állatorvosa felé is. De nem, továbbra sem hiheti el azt az állítást, hogy a szukák akár egyszeri, akár többszöri ellése megvédené kedvencét a pyometrától. Én a magam részéről biztos vagyok abban, hogy  Szász dr. sem ajánlja az egyszeri, vagy többszöri elletést a pyometra kockázatának csökkentésére. Nem ajánlja ezt az Ön hivatkozott review cikk sem, és a cikkben olvasottak alapján nem vonható le az a következtetés sem, amit Ön kérdez, vagy állít.

Lejjebb a mi klinikánk szaporodásbiológiai szakértőjének válaszát olvashatja:

Az Ön által hivatkozott cikk (Pretzer 2008) a gennyes méhgyulladás irodalmát összefoglaló cikk, amely nem önálló kutatásokon alapul, hanem a témában született szakirodalmi adatokat foglalja össze. A cikk kérdéses mondata, amely két, 1957-ben és 1958-ban született cikk alapján íródott, nagyon helyesen azt állítja, hogy a pyometrás kutyák hozzávetőlegesen 75%-a korábban nem-ellett szuka.  Ezzel azonban azt is állítja, hogy a pyometrások 25%-a legalább egyszer már ellett. Ugyanebben a fejezetben később, a jelenlegi legelismertebb amerikai szerzők 2001-es könyvére (Johnston et al 2001) hivatkozva azt is idézi, hogy pyometra az ivari ciklus bármely szakaszában, még vemhesség alatt is előfordulhat. Fukuda 2001-es cikkében saját vizsgálatai alapján azt találta, hogy a pyometrások 60%-a nem ellett, 24%-a egyszer ellett és 12%-a kétszer, 4%-a háromszor ellett. Ezzel áll párhuzamban az a klinikai megfigyelés is, hogy kutyatenyésztők, többször ellett kutyái is megbetegszenek pyometrában. Mivel Önök esetében egy állatról van szó, összefoglalóan azt lehet mondani, hogy a kedvtelésből tartott kutyák vemhesítése  a pyometra kialakulásának esélyét számottevően nem csökkenti, azonban számos más egészségügyi, illetve állatvédelmi problémát vet fel.

A pyometra megelőzésének leghatékonyabb és legbiztonságosabb módja a megfelelő körülmények között elvégzett ivartalanítás.

Dr. habil Thuróczy Julianna D.V.M., Ph.D., Associate Professor, Dipl. of ECAR, Kisállatgyógyász Szakállatorvos

 

jelige: sztanbea
2017-12-03
Üdv van egy 9.hónapos staffi keverék kiskutyánk előtte csak huskynk volt ezért kérdem,hogy kertes házunkban kint van maradhat e télen kint?Köszönöm szépen.Kalocsayné Bea.

A Husky biztosan jobban viselte a 24 órás kinntartózkodást, mint a gondolom, alapvetően vékony szőrű és bőrű staff keverék.

Egy jól szigetelt, száraz menedékhelyen és jó etetéssel valószínűleg átvészel néhány telet akár egy tacskó is - de egy alapvetően nem északi, nem kivételes téli bundával bíró kutya esetében szenvedéssel, és egészségügyi kockázatokkal is jár a csak kinti élet. Ha már az éjszakai órákat fűtött helyen töltheti, azal is lényegesen csökkennek a kockázatok.

Szóval szerintem ne kockáztassanak ezzel a kutyával.

jelige: Kutya etetèse
2017-12-03
Üdvözlöm önöket.van egy 2 èves westie fiunk akinek az egèsz hàta sebes volt ès egyre nagyobb felületre terjedt . Csinàltak börkaparèk diagnozist ami negativ lett. Mondtàk hogy akkor csak allergia lehet, kapott antibiotikumot ès allergia gyógyszert ès egy erôs gyógyszeres sampont a neve: malaseb. valamint azt mondta az orvos hogy csakis kizàrolag szàraz kutyatàpot kaphat ès semmi emberi ètelt. 2-3 hete kapja A kezelèst ès a hàta gyônyôrûen meggyógyult lejôtt az ôszes seb ès nem is vakarózik ès az emèsztèse is jobb lett. Nincs se hasmenèse sem szorulàsa. Azt szeretnèm kèrdezni hogy a szàraz tàp mellè kaphat e hetente egyszer nyers csontot? Vagy nyers tojàst? Valamint hogy hètvègente kaphat e fôzôtt ètelt itt pl. marhahuslevesre gondolok zôldsègekkel ès hússal mert az az igazsàg hogy nagyon nehèz azt nezni hogy szegèny csakis szàraz tàpot ehet mostmàr èlete vègèig ès semmi màst,a màsik ok pedig hogy ugy veszem èszre a tàp nem elèg neki utàna mindig szeretne mèg vmi màs laktatot is enni. Eddig is csak kiegèszitèskènt kapta A tàpot ès husos zôldsèges rizses èteleket fôztem neki. Sokszor megszakad a szivem mikor ebèd utàn a csontokat kidobom a kukàba ô meg nèz èrtetlenül hogy mièrt nem kaphatja meg. Szoval azt szeretnèm tudni hogy nagyon szigoruan kell ezt a diètàt venni? Ugy tudom hogy àlltalàban a csirkère allergiàsak a kutyàk azt màr nem is adok neki de mondjuk marhàt lehetne?vagy csak ôsszezavarnàm vele? Vàlaszukat köszönöm

Számomra leírásából nem világos, hogy a mostani száraz táp, az hypoallergén táp-e, és az sem, hogy milyen táplálék fehérjére allergiás a fiatal westie.

Azt viszont megértettem, hogy a jelenlegi diétával teljesen tünetmentes a kutya, viszont min Önnek, mind a kutyának gondot jelent a diéta betartása.

Ennyi tudással én csak azt mondhatom, hogy érdemes lenne állatorvosával tisztázni, hogy mi mást ehet még a kutya.

jelige: Héra
2017-12-01
Jó napot Dr úr/nő :) Nemrégiben pozitív lett a 2,5 fél éves kutyám szívféreg tesztje pontosabban a gyorstesz lett pozitív, mikroszkóp alatt is megnézték a vérét de nem láttak benne mikrofiláriákat. Vettek még vért és elküldték a laborba dokink azt mondta minden jó, veséje szervei úgy működnek ahogy annak lennie kell. Kapod Advocate cseppet, majd következő héten elmentünk megint akkor szív ultrahangot végeztek illetve mellkastöntgent, a szívben nem látszódott egy szívféreg sem a mellkas röntgen is tökéletes lett semmi problémát nem mutatott. Kiváltottuk Doxycyclin tabletátt és a Legalon-t is 4 hétig kell adnunk neki majd ha letelt a 4 hét akkor jön az első arzén alapú inyekció a gerince mellé. Viszont van 2 ismerősöm is aki otthon van szívféreg témában egyikük egy kutya menhely vezetője sok szívférges kutya kezelését végigkísérte már és ő nem érti miért mondja a dokink hogy kell a kutyánknak az inyekciós kezelés is amikor minden vizsgálat negatív lett, kivéve ugye a gyorsteszt de ha jól tudom akkor is lehet pozitív ha pl bőrférges a kutya... szóval nem tudom mit gondoljak nekem is furcsa kicsit ez az egész ... illetve féltem a kutyámat is a veszélyes inyekciótól feleslegesen nem szeretném kitenni ennek. Ön mit gondol, érdemes lenne megvizsgáltatnom a kutyámat egy másik orvossal is? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Nézze, a leírását olvasva én is egyet kell értsek a kutya menhely vezetőjével, mert akár gyógyszeres kezelést, akár műtéti eltávolítást akkor szoktunk ajánlani, ha az ELISA mérés és az ultrahang vizsgálat is kifejlett szív férgeket (Dirofilaria immitis-t) mutat a tüdőartériában, vagy a szív üregeiben. Mindkét vizsgálat ára viszonylag vállalható, főleg, ha a gyógyszeres kezelés illetve katéteres műtéti eltávolítás árával (és kockázataival) vetjük össze - azaz a vizsgálatok ismétlése sem ördögtől való ötlet.

Érdemes a kérdést tisztázni állatorvosával a kezelés előtt, illetve még  a gyógyszer megrendelése előtt.

jelige: Almafa78
2017-11-30
alig 2 éves ivartalanított kandúromat aki 1 éve folyamatos ínygyulladásban szenvedett de jó kondícióban volt az ínyére synoluxot kapott .. nem javult ..majd prednisololt ... a kúra után ugyan úgy nem javult .. 2 héten belül erős fogyás következett be ... észrevettem hasűri daganatai lettek ..étvágya jó volt ennek ellenére. Hasi uh kimutatta több nagyobb jól körülhatárolt daganatot ..volt ami 5cm nagy volt .. gömböc alakúak voltak kevés áramlással, illetve felv teszt amis ajnos + és állandó láz.. további prednisololt emelt szinten adagolást adtak.. én vettem macska bérest és vetri dmg -t állapot tovább romlott jó étvágy mellett- daganatok tovább nőltek.. nem voltak hajlandóak műteni ..úgy sem gyógyul meg címen ... mikor már csak vizet ivott ... közérzet romlott altatásnál döntöttem...úgy éreztem inkább a belső szerveit nyomták össze ezek a daganatok mert szeretett volna enni - önállóságát megtartotta -jött ment - tisztálkodott- kicsit vívódok .. jól döntöttem e ? van másik állat is itthon.. egyik cica hordózó lehet felv ben de nagyon jó kondícióban van ... egyenlőre

Igen, már az adatlap olvasásánál feltűnt, hogy a kijáró cica oltatlan .....

Nem világos számomra, hogy a leukózis teszt pozitív cica vajon lymphomás betegségben is szenvedett-e. Nem csodálkozom, hogy állatorvosai nem tartották jó ötletnek a sebészeti megoldást.

A történetet olvasva szerintem jól döntött, hogy eutanáziát kért a nagybeteg, esélytelen cicának.

Sajnálom a történteket.

Macskatartóknak

jelige: Lili
2017-11-29
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 10 hónapos Border Collie szuka kutyánkat tegnap ivartalanították. Nagyon szépen viselte a műtétet.Ő kizárólag kertben tartott kutyus. Most a lábadozás idejére behoztuk a lakásba. Ezt nevezen viseli, állandóan áll az ajtóban, menne ki, nem találja a helyét. A kérdésem az lenne, hogy meddig kell őt feltétlenül a lakásban tartani? Üdvözlettel: Évi

Legokosabb, ha a műtétet végő állatorvost kérdezik meg erről.

Ha nincs láza, nem volt a műtét során semmi komplikáció, akkor én nem látom akadályát annak, hogy egy teljesen jól lévő eb a műtét utáni 2. éjszakát már a korábban megszokott körülmények között töltse - de nem az én véleményem, hanem a műtétet elvégző kolléga véleménye a mérvadó.

jelige: Vesebeteg kutyus
2017-11-29
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! A kutyám 11 éves, körülbelül egy hónapja durva fogyásnak indult, 2-3 napig nem eszik semmit, majd 2-3 napig eszik, de abból is kevés maradt meg belőle, mert sokat hányt. Sokat iszik, ennek megfelelően pisil. Voltunk vele állatkórházban, 5 napon keresztül kapott injekciókat, vitaminokat, antibiotikumot, hányás ellen gyógyszert, illetve 4 napon keresztül kapott infúziót. Volt ultrahangja, cukormérése, vérvétele. A vérvételen jött ki az eredmény, Karbamid értéke 33,45 a max 9 helyett, a Kreatinin értéke meg 304 a 140 helyett. Az injekció és infúzió kúra után ismét vettek tőle vért, romlottak a fenti értékek. 33-ról 67-re és 304-ről 370-re. Viszont azóta, hogy kezelték nem hányt, sőt, eszeget is, próbáljuk diétás ennivalóval etetni amit javasoltak, amit megeszik az a főtt csirkehús. Annyit javasoltak, hogy napi 2-szer vigyük innentől infúzióra, ami jelen pillanatban nem megoldható, vagy hagyjam bent Lizát és majd úgy kezelik, akkor nem kell behordani a kórházba. Ez azért kivitelezhetetlen, mert ismerem a kutyámat, a félelembe és bánatba pusztulna ott el, mert ott hagytuk. Most otthon próbáljuk kúrálni, Quamatel gyógyszert vettünk neki a kórházban és Ipakitine port teszünk a megadott mennyiségben a csirkehúsra, amit így megeszik. Ezen kívül tudnak javasolni valamit, hogy mivel tudjuk a gyógyulását elősegíteni? Köszönöm a segítségüket, Éva

Gyakori félelem a gazdik részéről, hogy egy-egy kutya esetleg nem viseli el a kórházi, benntlakásos körülményeket - de azt kell mondjam, hogy ez az esetek túlnyomó részében alaptalan.

A súlyos veseelégtelenség kezelését legnagyobb eséllyel az intenzív infúziós és gyógyszeres kezeléssel lehet megoldani ember és állat esetében is. Fogadja el kezelő orvosainak ajánlatát.

jelige: daniel
2017-11-29
Jonapot kivanok. 8 hetes pincsim (2 hete van nalam) vedooltast nem kapott.mert hasmenese van (volt),adtam fereghajtot neki 1 hete,azutan is hig puding szeru volt a szeklete. egyebkent evett mint a farkas,jo kedvu, jatekos volt. 3 nap ENTEROGUARD( metronidazol 50mg,oxitetracilin30mg,furazolidon10 mg bismut subnitric 10mg ), gyogyszert adtam (elarusito ajanlotta az allat patikaba),most normalis a szeklete. A kerdesem az ,hogy ezek utan mikor vihetem,a gyoszerezes befejezesetol szamitva vedo oltasra a kutyust? Valaszat elore is koszonom.

Az én tanácsom az lenne, hogy mielőbb kertesse fel állatorvosát a kölyökkel - és beszélje meg vele a parazitamentesítések és védőoltások menetét.

Nem célszerű saját kútfő szerint, vay a patikus .... vagy a hozzánk hasonló észosztó oldalak alapján ilyen jellegű döntéseket hozni. Sokkal jobban jár ha állatorvosa tanácsait fogadja meg.

Kutyatartóknak

jelige: Érdeklődés
2017-11-29
Jónapot! Szeretném megkérdezni hogy 4 hónapos és 1 hetes a kan kutyám! Minimum 20 kiló és 50 cm magas! Kb... mekkorára fog megnőni?? Meg mennyi lessz a súlya?Az apja kaukázusi juhász kutya, az anya kb mint egy németjuhász kutya. Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát!

Akkor sem lehetne megválaszolni a kérdését, ha tudnánk milyne méretű a kaukáuzusi apa és a keverék mamakutya, és azt hogy mivel eteti a kölyköt.

Nagy valószínűséggel a német juhász és a kaukázusi között lesz a véglges mérete ennek a keverék kankutyának kb 2 éves korára.

Kutyatartóknak

jelige: hasmenés
2017-11-28
Jó napot kívánok! Egy olyan problémával fordulok Önhöz/Önökhöz, hogy nemtudom mitévő legyek kutyusommal kapcsolatban.... Egy éve nemnagyon van rendben az emésztése, főleg a tüzelési időszakokban (5 éves ivaros kan kutya), amikor is teljesen készen van és állandóan fosik.... Sokmindent megpróbáltam már, állatorvosnál is jártunk (elkapott egyszer valami bélgyulladásfélét, azt az orvos kikezelte, azóta adom neki az Agroferm port is), de hatékonyan semmi sem segít. Diarsanyl pasztát is használtam, de amikor elhagytuk, nem lett jobb a széklete tartósan. Rendszeresen van féreghajtva, én nagyon úgy érzem, hogy a stressz váltja ki ezt a majdhogynem állandó fosást nála...szőre amugy szép fényes, semmi más baja nincsen, csak ez.... Kérem szépen, ha valami jótanácsot tudnának adni, nagyon megköszönném!

Ha biztos abban, hogy a közelben lakó szukák tüzelése okozta stressz felelős a hasmenésért a kutyán, úgy egyszerű lehet a megoldás, beszéljék meg állatorvosával a túlfűtött kan mielőbbi kiherélését.

Az sem árt, ha a táplálását, védőoltásainak rendezését (az adatlap szerint csak veszettség ellen oltott a kutya) átgondolják, és ha ezek után még hasmenéses a kutya akkor részletes kivizsgálások következhetnek. Fizikális vizsgálatok, vér/vizelet és széklet labor egyéb kiegészítő vizsgálatok segíthetnek megtalálni az okot.

Persze, hogy elsősorban a részletes kivizsgálással való kezdést ajánlom.

Kutyatartóknak

jelige: véres széklet
2017-11-28
Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Vasárnap hoztunk el egy 12 hetes sziámi nőstény cicát a tenyésztőtől. Már vasárnap este véres volt a széklete, illetve székelés után is pár csepp friss vért ürített. Úgy vettük észre, hogy magában a székletben nincs vér, inkább rajta van, illetve ürítés után jön pár csepp vér. Felhívtuk a tenyésztőt, aki azt mondta, hogy beszélt az állatorvosukkal és a féreghajtó miatt lehet a véres székelés, figyeljük pár napig. A cica az első oltását november 17-én kapta meg, illetve féreghajtást is valószínűleg akkor kapott. Kérdésem, hogy valóban lehet-e a véres széklet oka a féreghajtó, vagy nagyobb lehet a baj és inkább azonnal vigyük-e orvoshoz? A cica eszik-iszik, jó a kedélyállapota,sokat játszik, más tünetet nem észleltünk. Előre is köszönöm a kedves segítségüket! Üdvözlettel: Molnár Viktória

Akár a környezet-, és/vagy táplálék váltás önmagában , vagy a féreghajtók alkalmazása képes véres széklet ürítést eredményezni egy kutya, vagy macska kölyöknél. A gondot inkább az jelenti, hogy számos parazitás-, vírusos-, és bakteriális fertőzést is jelenthet a megfigyelése.

Egy új jövevény esetében, ha minden rendben van, akkor is ajánlott felkeresni állatorvosukat a kölyök általános vizsgálata, a soronkövetkező parazitamentesítések és oltások, valamint az etetési tanácsok és jövőbeni ivartalanítás megbeszélése miatt.  Az időszakos vér ürítése miatt pláne érdemes lenne mielőbb időpontot kérni.

Macskatartóknak

<< <  15 / 517 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2018.04.20
Sziámi, kandúr, ivartalanított, 1,5 éves cicánk 2018. április 18-án 18:30 kor kiszökött a házból a Görgey utcából és azóta nem jött haza. Kérem aki látja vagy megtalálja hívjon minket 0670/6757033 vagy 0630/4407404
2018.03.28
Sziasztok elveszett Nagytétény környékéről a fekete cicánk vad nem szeret kézben lenni oltva van, nagyon vàrjunk haza aggódunk érte a társa sír érte keresi hol van a játszópajtasa ha valaki látja ezen a számon hívjon minket: 06703510135-06303661599!
2017.12.28
Budapest XXII. kerületéből (Péter Pál u. és Bánk bán u. sarok) tűnt el a képen látható cica. Kérjük, ha bárki látja, tud róla, értesítse a gazdit! Köszönjük!