Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Borzas
2016-03-04
Tisztelt Doktor úr! Van egy pár hónapos cica a környezetemben,/nem a miénk, de gazdája sincs, csak etetem/ amelyiknek a farka egyrészt sokkal rövidebb, mint a szokásos, másrészt a végén kb. 3 cm-es darabon nincs szőr, csak a csigolyák, ezek rendszeresen véreznek, nem tudom miért. Az a probléma, hogy egyáltalán nem enged magához, nagyon fél, ezért nem tudom orvoshoz vinni. Mit tehetnék mégis érte? Egyébként nem látszik betegnek, eszik és mozgékony, de ez aggasztó.

Kedves Gazdi!

Nehéz így vizsgálat nélkül, találomra. Sajnos elég valószínű, hogy baleset érte a cicát, és a csigolyákról lenyúzódott a bőr, és elfertőződött a seb, ezért vérzik. Le kellene kezelni, sőt, amputálni kellene a lecsupaszodott csigolyákat.

Amíg a cicának jó a kedve, addig valószínű, hogy a szervezete vissza tudja szorítani a fertőzést, és a "farka végén" tartja. Ha nem engedi közel Önt sem, akkor talán az ennivalójába tudna belecsempészni olyan szereket, főleg féreghajtót, ami segítene az ellenállóképességét fokozni. A legtöbb macska féreghajtó 4 kg-ra készült, meg kellene becsülni, hogy a kiscica hány kiló és annak megfelelően, akár összetörve belecsempészni az ételébe.

Ha a hátához hozzáfér evés közben, akkor bolhairtót, akár külső-belső élősködők elleni szert is tudna rácseppenteni (pl. Fypryst, Stronghold, Advanatge, Advocate spot-on). Ezek közvetlenül nem a sebét gyógyítják, de segítenek az ellenállóképesség javításában. Ha hagyja, akkor kicsit felhigított betadin oldatot is rá tudna önten a farka végére, ami szintén segíthet a fertőzés leközdéséban.

Ha kedvetlen, rossz étvgyú lesz, vagy a farka végéről már gennyes váladék is szivárog, akkor nincs más választás a segítségez, mint becsalogatni egy macskaszállító dobozba, és állatorvoshoz vinni!

jelige: folliculitis
2016-03-04
Tisztelt Dr. Nő! 3 éves vizslám hátán kb. 2 hónapja kis dudorok jelentek meg, nem vakarja. Bűzmirigy kinyomva, más tünet nincs, eszik, játszik. Felületes impetigo-nak lett megállapítva, molyrágta alopecia. A pörkös dudorok leválaszthatók, alatta nincs szőr. Kapott Advocate-et, Pet-phos szőrtablettát, pyassan 250 mg kapszulát (2X2) 3,5 hétig, de még most is látszanak picit a göbök. Mi okozhatja, és mi lehetne még a kezelés bőrkaparék nélkül? Ciprofloxacin? Nizoral kenőcs? Köszönöm!

Kedves Gazdi!

Nagyon jól tudja, bőrkaparék mintavétel javasolt, ebből a szőrtüszőatkásságot, a gombákat és baktériumok jelenlétét ki lehetne zárni, amelyek a szőrtüszőgyulladás leggyakoribb okozói, ráadásul azt is megtudnánk, hogy az adott baktérium milyen szerre érzékeny. A cefalexin, a Pyassan hatóanyaga az első számú választás, ahogy állatorvosa is ezt választotta, az Advocate a bolhaallergia, rühatka fertőzést hivatott kezelni. Még a Bravecto tablettát kipróbálhatnák vizsgálatok nélkül, mert ez a bolha-kullancs elleni védelem mellett a szőrtüszőatkákra is hat. Emellett jó hatású a Megaderm oldat, esetleg helyileg antibakteriális, gomba ellenes sampon, oldat emulziós (pl. Pyoderm sampon, Clorexyderm spot gél, Surolan oldat, stb.) A találomra kezelés sokszor többe kerül, mint a célzott vizsgálat!

Egy 3 éves vizsla pont az allergiák első megjelenésének időszakában van, sajnos lehet, hogy emiatt hajlamos a bőrgyulladásra. Allergiákról bővebben olvashat ITT!

Ha nem hoznak megoldást a kezelések, akkor nincs más választás, tovább kell vizsgálni: vérkép, vérlabor, hasi ultrahang, speciális, eliminációs diéta, nyomozás az allergia ügyében, esetleg bőrbiopszia.

jelige: kutya allergia
2016-03-03
Tisztelt Doktor úr/nő! A kutyám allergiás az év minden szakaszában. A tünetei: nyalakodás, lábrágás. Az alap allergiateszteket megcsináltuk, pollenre, porra nem vészesen allergiás, ételből azokat kapja, amiket ehet. A gondom, hogy máig szteroidot kap a tünetek csökkentésére, de amellett, hogy a mája és a veséje már romlani kezdett, a szteroid sem mulasztja el teljesen a tüneteit, mint az elején. Ezen kívül már kezdi túlnőni a pénztárcám méretét. Érdekelne, hogy létezik-e más módszer, amivel kezelhető az allergia, de nem teszi tönkre a szervezetét? Köszönettel: Judit

Kedves Gazdi!
A táplálék allergia kiszűrésének máig egyetlen módja a speciális, úgynevezett eliminációs diéta, mikoris a kutya csak olyan fehérjét és szinhidrátot kap, amit korábban nem (pl. hal, nyúl+rizs, főtt, tört krumpli) vagy speciális hypoallergén tápot (pl. Royal Canin Anallergenic) Ezt kell kizárólagosan etetni 4-6 héten át, hogy javulást lássunk. Ha javul, sőt, elmúlnak a tünetek, akkor a korábbi táplálékával, tápjával lehet "provokálni"- elkezdik etetni egy régi tápját, és ha 14 napon belül újra vakarózni kez, akkor meg van a tettes. Ha  nem akarják élete végéig hípoallergén tápon, vagy nyúl+rizsen tartani, akkor sorra kipróbálhatják a korábbi tápokat és ami nem okoz viszketést, az etethető. Sokan a nyers etetést is ajánlják, de erről nincs saját tapasztalatom.  Allrgiákról bővebben olvashat ITT.

Ha nem reagál a speciális diétára, akkor a szetroid helyett antihisztaminokkal (pl. Atarax tabletta), gyógysamponokkal, helyileg ható szteroidos oldattal, szprével lehet próbálkozni. (pl. Cortavance spray, Cortizeme szuszpenzi, Allermyl sampon, Leniderm sampon, stb.)

jelige: Mazsola
2016-03-03
Kedves Doktor Úr! A kutyám a téli hidegbe szinte téli álmot aludt, nem igazán ment ki a lakásból, mivel kinti kutya kiraktam de folyamatosan ugrott fel a lépcsőn és jött be. Pár napja látom a kutyusomon, hogy nem tud feljönni a lépcsőn .Mi lehet a baja?Orvosnál még nem voltam vele. Válaszát köszönöm

Kedves Gazdi!
Előfordulhat, hogy fájdalmai vannak: az ízületek, csontok, izmok, a gerinc megbetegedései is okozhatnak gyenegeséget, mint például a porckorong sérv., az úgynevezett cauda equina szindróma, mikor a gerincvelőből kilépő idegeket nyomják el a gerinscsatornában nőtt csontos kinövések, ízület gyulladás, az ízületek elfajulása, végtag sérülés, stb. Ezen kívül a lázas betegségek okoznak gyengeséget, de egy idősebb, nem ivartalanított szuka kutyánál az elhúzódó, csak nehezen észrevehető tünetekkel járó gennyes méhgyulladás is szóba jön.

Minél hamarabb állatorvoshoz kell vele menni!

jelige: 1éves németjuhász
2016-03-03
Tisztelt Doktor Úr! A kiskutyát 3 hónaposan tenyésztőtől hoztam el, mint kiderült bőrbetegséggel, nem adtam fel a küzdelmet, sok törődéssel, fürdetéssel, gyógyszerezéssel szépen rendbe jött, de kiújjúl a viszketés, harapja magát, a hátsó combját a szájába veszi, teljes erőból harapja, a golyóit leakarja tépni, nyűszit, 5mg predisonet kap kezelésnek. Egész nap tünet mentes, de este 5óra vacsorázás után ez egy két órás szenvedés a kutyának (teljesen mindegy mit kap enni, csirkétől el van tiltva) Kifárad benne, annyira zihál mintha 5km futott volna és a feje is mozog. Most már a mellső lábát is harapja. Sajnálom, mert még nézni is rossz ahogy szenved. A háta meghajlott, mintha púklis lenne, sántitott is de most már az sokat javult. Kérem, mondja el a véleményét, hogyan tudnék segiteni rajta. Köszönettel, ZJne

Kedves Gazdi!
Ki kellene deríteni, hogy mi okozza a viszketést, legjobb erre a bőrkaparék vizsgálat. Ilyenfokú viszketést sokszor a rühatkásság okoz, ez viszont gyakran nem látszik a bőrkaparék vizsgálatban, ezért bőrgyógyászaok sokszor egy próba kezelést javasolnak: Stronghold vagy Advocate spot-on 2-4 hetente felcsepegtetve a lapockák közötti bőrre.

Nem írta, hogy mi volt korábban a kiskutya bőrbaja, de feltételezem, hogy szőrtüszőatkásság, vagys demodicosis, ami örökletes immunhiány miatt alakul ki, és gyakran kiújul. Ez alapvetően nem viszket, de ha felülfertőződik, akkor igen. Ha a szőrtüszőatkásság jelentkezett a kutyusnál, akkor Bravecto nevű bolha-kullancs ellenes tablettát kellene beadni neki, ha állatorvosa is egyetért, meret a legújabb kísérltek szerint ezzel lehet leghatékonyabban és legegyszerűbben elpusztítani a szőrtüszőatkákat. A felülfertőzéseket is kezelni a megfelelő antibiotikummal, amiről szintén a bőrkaparék vizsgálat fog felvilágosítást adni.

Lehet a viszketegséget, a bőr állapotát gyulladáscsökentő, omega 3-omega 6 zsírsavakat tartalmazó késztménnyel (pl. Megaderm oldat),  speciális gyógysamponokkal enyhíteni, amelyből van antibakteriális, hideratáló, szőrtüszőket megnyitó, erről is kéreje állatorovsa tanácsát!

jelige: Fekete
2016-03-03
Kedves Doktor Úr/Nő! A következő problémában szeretném a segítségüket kérni. Pár hete a kutyusunk nem tudott lábra állni, kedvetlen volt és enni sem akart. Elvittük állatorvoshoz, 5 napot volt állatkórházban, infúziót kapott. Az orvos mérgezésre gyanakodott. Mikor 5 nap után érte mentünk, a szőre nagyon hullott, az orra pedig 2 oldalt be volt dagadva. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a mérgezés következtében a kutya orra vérzett és az alvadt vér miatt dagadt be az orra, de majd az alvadt vér fel fog szívódni. Miután haza vittük az étvágya visszajött, de 4 nap után az orra körben elkezdett szétrepedni és gennyedzett. Ügyeletre vittük, megröntgenezték. Azt mondták, hogy a lágy részek elkezdtek rohadni (emiatt az orra le fog esni), de a csontban daganat nem látható. Kapott antibiotikumot és adtak egy spray-t, amivel kezelni kellett az orrát. Az orra pár nap után javulni kezdett, de a farkán elindult egy sebesedés és a sebnél kihullott a szőre. Ezt is elkezdtük kezelni a spray-vel, de nem akar javulni. Pár napja pedig észrevettük, hogy a fülén, több helyen kis körökben szintén elkezdett kihullani a szőr. Ezek a tünetek lehetnek még mind a mérgezés mellékhatásai? Vagy valamilyen más betegsége is lehet a kutyánknak? A válaszukat előre is köszönöm!
Kedves Gazdi!
Ha véralvadásgátló hatású patkányméreg okozta a mérgezést  és a jelentős vérveszteségtől volt bágyadt, akkor attól vérzhetett sokat az orra. Ha a májat károsította a méreg, akkor esetleg ez is járhat vérzékenységgel. Laborvizsgálatok, ha készültek, akkor ez segíthe az eligazodásban. Az antibiotkiumoktól időnként gombás fertőzés üti fel a fejét az orrüregben, akár a bőrön is, ami okozhat szőrhullást, sebesedést. Innen a távolból igen nehéz tanácsokat adni, legjobb lenne, ah mintát tudnának venni állatoprvosai a sebes bőrből, illetve az orrban lévő szövettörmelékből és ez szakértő laborba küldve kiderülhetne, hogy milyen kórokozó van jelen, milyen gyógyszerre érzékeny, és célzottaban lehetne kezelni.
jelige: gerinc
2016-03-03
Gerinc kinövése van, és ez nyomja a beleket kérdésem annyi lenne ez műthető ez probléma vagy erre már nincs megoldás, 10 éves perzsa cica!
Kedves Gazdi!
Nagyon fontos lenne tudni, pontosan hol van ez a csontkinövés, milyen a cica általános  állapota, stb. Mindenképpen ortopédiában jártas állatorvosi sebészt kell felkeresnie!
jelige: angoll buldog
2016-03-03
Jo estet! Angol bulldog szukanknak 4 napja szulettek kiskutyai, nem volt rogton teje, ezert tejpotlo tappal etettuk oket, nem tudtak kakilni, fenikel teat adtunk nekik,3-4 cseppet. Már raaltak az anyatejre, de szekletuk hig es sargas lett. Lehet a teatol vagy az anyatejre valo atalastol? Helyreáll a szekletuk vagy keressunk fel allatorvost? Valaszat elore is koszonom

Kedves Gazdi!

Legjobb lenne állatorvost felkeresni, vagy kihívni, mert bár a tea és a táplálék megváltozása is okozhatta a hasmenést, de előfordulhat, hogy szükség van kiegészítő kezelésre (folyadék pótlás, elektrolit pótlás rehidratáló porral, infúziós kezelés, láz esetén antibiotikum, stb).

jelige: Hullamos papagaj
2016-03-04
Tisztelt Doktor Ur! Van egy kis hullamos papagajom, aki mar lassan egy hete hasmenessel kuzd. Megszuntettem minden zold eleseget. Csak furtos kolest kap es zabot. Illetve szentablettat es belfertotlenitot is elkezdtem neki adni. Zold kis csikot kakil es korulotte latszik a tocsa is, a viz ami kijon belole. Jo etvagya van, de lathatolag fogy az ereje es sovanyka is lett. Szombaton elmentem egy allatpatikaba es felirtak nekem az Enrobioflox es gasztrofern nevezetu dolgokat, amit elkezdtem adagolni, de eddig nincs javulas. Velemenye szerint mit tehetnek meg? Esetleg tud-e valamit, ami segithet a hullamos papagajomon? Tisztelettel varom valaszat, Herczeg M

Kedves Gazdi!

A hasmenés nagyon gyakori tünet hullámos papagájoknál is. Sokszor a nem megfelelő táplálék, túl sok zöld, romlott lágyeleség, megfázás, léghuzat, túl hideg ivóvíz okozza, de ahogy más állatok esetében, akár komolyabb probléma, máj- veseelégtelenség is állhat a háttérben, amelyet igen nehéz átlagos rendelői körülmények között diagnosztizálni, ehhez mindenképpen egzotikus állatokra szakosodott állatorvos tudása és felszereltsée szükséges.Az Enrobioflox a legáltalánosabban használt antibiotkiumot, az enrofloxacint tartalmazza, ami jó választás lehet, de előfordulhat, hogy más szerre (pl. bélférgek, egysejtű elleni szerre) is szükség lesz.

A hasmenéses kismadárnak fontos a meleg (akár 35 fok!, infralámpával lehet kísérletezni), párás levegő, a száraz mag, kamilla tea jó hatású lehet. Fontos óvatosan megtisztogatni a bélsárral szennyezett tollakat, majd megszárítani a kismadarat. Ha elfogadja, hasznos lehet a mák is. Jó ötlet lenne a madár bélsarát összegyűjteni és madarakkal is foglalkozó állatorvos segítségével laboratóriumba küldeni, hogy kiderülhessen van-e paarzita, batérium, gomba a bélsárban, ami okozhatja a hasmenést.

jelige: Fülgyulladás
2016-03-03
Tisztelt Doktor! Több mint fél éve van panasz a cicám fülével. Az állatorvos azt mondta, belső fülgyulladás. Többféle fülcseppet kapott, kétszer antibiotikum kúra, injekció, de semmi változás nem történt. A fülbetegsége úgy kezdődött, hogy a feje tetején volt egy pukli, ami mint kiderült, telítve volt gennyel, ami ki lett tisztítva. Utána kezdődött a fülkezelés. Naponta tisztítom neki. Most két hete nem kapott fülcseppet. Eszik, iszik. A viselkedését tekintve sokkal többet van mellettem, nem csavarog, igyekszik a közelemben maradni. Sokat rázza fejét, jelenleg nem lógatja. Ma vettem észre, hogy a másik fülére is áthúzodott, az is elkezdett folyni. A kérdésem leginkább az, hogy meg fog valaha gyógyulni, és ebbe belehalhat?

Kedves Gazdi!

Előfordulhat, hogy a fejen lévő tályog volt a probléma kiváltója, de az is lehet, hogy egyéb betegség, akár macska vírussal való fertőződés miatt ilyen nehéz a gyógyulás, esetleg a belső fülekben olyan speciális, rezisztens kórokozó szaporodott el, amelyel nem bírnak a szokásos fülcseppek. Ha már ennyi kezelésen túl vannak, és még nem készült, akkor legalább egy röntgen kellene, ami felvilágosítást adna a a belső fül, orrüreg, koponya állapotáról, de ideális esetben az MRI lenne erre a legalkalmasabb. Kellene vérkép, vérlabor vizsgálat is és vírus teszt, és akár altatásban vett minta a fülből, amit egy alapos vizsgálattal, fülmosással is össze lehetne kötni. Előfordulhat, hogy a fül, a belső fül sebészi feltárására lesz szükség, esteleg tudom ajánlani a SZIE Állatorvostudományi tanszékének Fülészeti szakrendelését is, ahol a megfelelő sebészhez, vizsgálatra tudják irányítani.

jelige: cica-angst
2016-03-03
Tisztelt Dr Úr/Nő Kérem ha tud segítsen: 6 éves JRT terrierünk és 6 ill 7 éves házi cicáink eddig és most is békében élnek egymással. Az a JRT december végén adott életet három kölyöknek (az apa szintén JRT) egy kölyköt elajándékoztunk 2 maradt nálunk. Sajnos a kölykök nem az anyjuk kiegyensúlyozott, nyugodt, könnyen kezelhető természetét örökölték, és már 2 hónaposan is agresszívek az amúgy barátságos cicákkal, de néha anyjukat is bántják. Harapás, odakapás, marás, üldözés, morgás, stb. Parancsszavakra nem hallgatnak, a nevükre is alig. A szobatisztaság távoli álom, anyjuk ezt is hamar megtanulta. A cicák az enyémek, a kutya a testvéremé, és én nagyon aggódom a cicák testi épségéért, lelki állapotáért. Nyugtató cseppeket kapnak (Serene Um ill már a xanax is szóba került :(rövid időre de ez így hosszútávon nem maradhat. Hogyan tudnám fegyelmezni a kiskutyákat a cicák miatt? Köszönöm tanácsát, várom válaszát. Alapból "macskás"; vagyok, az anyakutyával soha bajom nem volt, de a kölykei kibírhatatlanok. Eladni a család nem hajlandó őket, a gyerekek kisírták maguknak őket, pedig eredetileg csak egy kölyök lett volna megtartva. Most ki akarja a testvérem helyezni a kiskutyákat a garázsba, ahol a cicák "laknak" éjszakánként és rossz időben. Nem igaz, hogy a macska itt csak veszíthet, nagyon fétem őket. A kölykök nem érdekelnek, hidegen hagynak. Várom és köszönöm válaszukat! Üdvözlettel: Judit

Keves Gazdi!
A kölykök még csak 2 hónaposak, most próbálgatják a határokat, mit szabad és mit nem. Ezt a kutyamamák általában jól kezelik, odakapnak, megfegyelmezik a kölyköket, még ha az emberi családtagok nem is állnak a helyzet magaslatán. A macskák is így szoktak tenni: fújnak, morognak, kiharcolják a dominanciájukat. Ha a kölykök nem anyjuk kiegyensúlyozottságát örökölték, akkor sok-sok szoktatásra, tanításra, nevelésre van szükség, lehetőleg kutyiskolában, kutyaoviban, szakszerű segítséggel, ha már megkapták az oltásaikat.

Bár nem vagyok ember pszichológus, de azt tudom, hogy a család emberi részének hangulata, viszonyai igencsak befolyásolják az állati családtagok lelkiállapotát, ezért nem csak az Önök, mint család, de az állati családtagok érdekében is minél hamarabb oldják meg egymás között a konfliktusokat (akár családterapeuta, ember-szakértő bevonásával)!

jelige: Méjó
2016-03-03
Tisztelt Doktor Úr! Macskámnál húgykövet találtak (vizelet vizsgálat szerint: a protein, a keten, a PH csillagos, van egy kis genny is, és üledék úgy írja, hogy látóterenként 16 fus) a vérkép rendben volt. Előírt az állatorvos Royal Canin Urinary S/O tápot (a gyengébbiket). A cicám viszont nem eszi, ha mégis bekap belőle, akkor hány is valamit (eddigi életében szinte egyáltalán nem hányt). Láthatóan utálja a tápot, más rosszabb minőségű húgykő elleni tápot enné (Purina cat Chow), de azt olvasom, hogy az kevés, ha már van kő. Kérdésem, hogy hogyan erőltessem a gyógytáp evését (egy hete nem eszik), avagy van-e más lehetőségem. Most az antibiotikumos szurik után rendesen vizel a macska.
Kedves Gazdi!
Vannak olyan vizelet savanyító táplálékkiegészítők, amiket egy sima táp mellé lehet adagolni: pl. Urocid paszta, Uro-Pet paszta, Cystaid kapszula. Ezek mindegyike tartalmaz vizeletsavanyító összetevőt, ami megelőzésre és az antibiotikum mellé is kiváló!
jelige: Gyuszika kormos
2016-03-03
Tisztelt doktor úr ! pár napja tapasztalom cicámnál (16 éves) nagyon kemény széklete van és ahol leül, ott enyhe rózsaszínes váladékos lesz a takarója. Csak feltételezem, hogy pár hónapja visszaszokott a száraz tápra és az okozza a kemény székletet. Szemrevételezéssel végbelénél semmit nem tapasztalunk, nem látunk. Mi lehet a baj? Nagyon sok folyadékot iszik, és ételben is csak lenyalja a szaftos részt, inkább csak azt szereti, viszont a száraz tápot nagyon kedveli. Egyébként ha nem adok neki, akkor mást igen keveset eszik és válogatos is . Vékony, alig lehet 4 kg súlyú. Köszönöm válaszát. üdvözlettel Görgényiné Romsics Erzsébet

Kedves Gazdi!

Idős macskáknál sokszor jelent problémát a bélsár keményedése, amit legtöbbször a bél mozgásának lelassulása okoz. Nem segít az sem, hogy a macskák legtöbbször igen válogatósak, csak azt eszik meg, amit akarnak. Érdmes lehet olyan jó minőségű macskatáppal próbálkozni, amelyet kifejezetten idő cicák részére állaítottak össze (pl. Royal Canin Senior, Aging +12)és megfelelő rostanyagokat tartalmaz, (Utifűmaghéjat, latinul Psyllium). A Royal Caninnak van kifejezetten rosttal dúsított száraztápja is: Royal Canin Fibre, erz is nagyon jól "pépesíti" a bélsarat.

Előfordulhat, hogy nem a kemény bélsárral függ össze a csepegés, hanem pl. a húgycsőből szivárog a pirosas váladék, ezért állatorvost is jó lenne felkeresni, ha lehet, vizelet mintával együtt, hogy meg tudják vizsgálni, ha állatorvosa is úgy látja. További kiegészítő vizsgálatok: pl. ultrahang vizsgálat, vérkép, vérlabor vizsgálat is szükséges lehet.

jelige: Alvin cica
2016-03-03
Jó napot! Sajnos az egyik cicánkat vasárnap veszítettük el. A másik cica a testvére azóta persze keresi. Próbáltuk másik cicával feldobni, de az új cica agresszív volt a minénkkel szemben. Elkerült az új cica, a miénk azóta keveset eszik és megy a hasa, cseppet kedvtelen, próbáljuk felvidítani, foglalkozunk vele, beszélünk hozzá. Főtt rizst és csirkemellet adtunk ma neki, reméljük ettől a pocija rendbejön. Mivel ő kandúr ivartalanított gondoltunk egy lány cicára (örökbefogadni) hátha sikerül elfelejtenie a tesóját és visszatér a régi énje. Mit gondol? Kérem írjon nagyon aggódunk a cicánk miatt. Köszönettel Bogi és Olivér

Kedves Gazdi!
Nem írta, hogy milyen betegség, trauma okozta a másik cica halálát, amiért nagyon együttérzek. A hasmenés, étvágytlanság, bágyadtság leginkább betegség tünetének látszik, ezért első körben azt javasolnám, hogy vigyék el állatorvoshoz, hogy meg tudja vizsgálni, ha lehet, bélsár mintát is vigyenek, mert ennek vizsgálata felvilágosítást ad a paraziták jelenlétéről,  ami fontos lehet a gyógyításhoz. Ha már elmúlt a hasmenés és teljesen rendbejött a cica, utána gondolkodnék egy újabb "társ" örökbefogadására.

Engedjen meg egy kis fejtegetést a cica testvér elvesztéséről: Szerintem időt kell adni minden állatnak (és embernek is), hogy társa elvesztését "feldolgozza", megszokja. A " keresés", nyávogás talán a kedvetlenség is részben, ennek a folyamatnak a része lehet, kell időt hagyni, amíg megszokja az új helyzete, "elgyászolja" magában  a hiányt. Azt is be kell kalkulálni az új cica befogadására készülve, hogy egyáltalán nem biztos, hogy ugyan olyan lesz a viszonyuk, talán hosszú hónapok kellenek az összecsiszolódáshoz, ha egyáltalán bekövetkezik.

Sok sikert!

jelige: gerinc
2016-02-29
Tisztelt dr úr, 10 éves fajtatiszta perzsacicánál ma állapitották meg hogy gerinc kinövése van ami akadályozza a széklet eltávozását a bélből, kérdésem az lenne, hogy ezt a kinövést lehet műteni vagy erre nincs lehetőség?A választ segitséget nagyon köszönöm!
Kedves Gazdi!
Minedképpen kisállat csontsebészetben jártas állatorvost kellene felkeresnie a problámával, akit ITT TALÁL! Remélem tudnak segíteni!
jelige: Égdörgés
2016-02-26
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 6 éves, ivartalanított nőstény keverék kutyusom nagyon bepánikol a hangos zajoktól. Illetve csak a durranásoktól, dörgésektől, de pl. egy hangos teherautótól nem. Egyébként szófogadó, nagyon kedves, engedelmes kutya, de ilyenkor se lát, se hall. A szilveszteri petárdázás azért nem akkora gond, mert arra lehet készülni, és beengedem a lakásba, a közelemben viszonylag megnyugszik. Sajnos tavasztól őszig tehetetlenek vagyunk, mert a legkisebb égdörgésre bepánikol, de olyan szinten, hogy ha nem vagyunk otthon, szétkaparja a bejárati ajtót, sokszor nekiugrik, és olyan erővel, hogy néha véres az ajtó. Ha tudok, hazarohanok a munkahelyemről és beengedem, de bent sem jobb a helyzet, ha nem tudok vele otthon maradni a vihar teljes idejére (már az vihar is pánikra ad okot, ami olyan messze van, hogy én még nem is hallom a dörgést, csak a netes radarképeken látom, hogy 50 km-el arrébb van valami...). Ha bent egyedül van, ilyenkor felugrik a szekrényekre, bebújik a könyvespolcba, keresi, hova bújhatna. Tavaly hetekig egymást érték a viharok, eléggé megviselték őt is, minket is. Volna esetleg bármilyen ötlete a problémára? A viharok kiszámíthatatlanok, akár 20-30 alkalom is van egy évben, hogy dörög az ég, erre nem lehet előre készülni. Nyugtatót soha nem írt fel az állatorvosunk, gondolom, nem is lehet szedni ilyet folyamatosan. Ha tudna tanácsot adni, nagyon megköszönném!

Kedves Gazdi!

Teljesen egyetértek állatorvosával, aki nem ír fel nyugtatót a kutyának, hiszen nem beteg, pusztán megijed a vihar zajától, és nincs aki megnyugtassa. Kutyatréner, kutyakiképző segítségével lehetne megtanulni, hogyan kell megnyugtatni egy kutyát, ha megijed, hogyan lehet hozzászoktatni az ilyen zajokhoz, ingerekhez.  Mivel már idősebb, előfordulhat, hogy a berögzött szokásokat már olyan nagyon könnyű áttörni, de segítséggel sikerülhet!

jelige: Rosszindulatú daganat a cicám hasában
2016-02-26
Köszönöm szépen a magyarázatot! Olyan kérdésem lenne még, hogy van-e valami vitamin (lehetőleg folyadék,amit könnyebb beadni, vagy lágykapszulás vitamin, amit rátudunk csepegtetni a jutalom falatkákra), ami segít a cicának, hogy erősödjön és harcolni tudjon a betegséggel? Tudom,hogy nem gyógyítható, de van-e valami vitamin, ami segítene egy kicsit?! A Béres Cseppet nézegettem a cicáknak valót... Nem tudom jó ötlet-e? Ebben kérném még segítségét! Előre is köszönöm!
Kedves Gazdi!
A Béres Minera csepp macskáknak nagyon jó általános immunerősítő. A Vetri-DMG vagy a DM-Guard, szintén folyadék, akár ételre is csöppenthető és szintén stimulkálja az immunrendszert, segíthat a daganatok elleni küzdelemben. Ezek bármelyike segítség a cica szervezetének!
jelige: Rosszindulatú daganat a cicám hasában
2016-02-26
Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást! Nem keserített el, legalább tudjuk, hogy mire számíthatunk és még így is tudtunk adni a cicánknak 1, max. 2 boldog évet!! Fél év múlva visszük hasi ultrahangra...Köszönöm a válaszait!
Nagyon örülök, hogy segíthettem. Hosszú, boldog életet kívánok a cicának és gazdáinak!
jelige: Rosszindulatú daganat a cicám hasában
2016-02-26

Köszönöm az eddigi hozzászólásait! A szövettan eredményt telefonon közölte a doktor úr velünk, amikor az elkészült. Tegnap tudtunk bemenni érte. Szolnok megyében az egyik legjobban felszerelt és legnagyobb tudással rendelkező állatorvoshoz vittük a a cicánkat, Dr.Sulyok Attilához. A szövettanban ez áll hivatalosan :  "A beküldött mintában részben kötőszövetes tokkal, savóhártyával határolt, kissé lebenyes szerkezetű mirigyhám-tumor részletét látjuk. Ebben necrosisok, másodlagos kalcifikáció is megfigyelhető. A tumor stromájában és környezetében kifejezett mértékű mononuclearis sejtes reakció látható. A daganatsejtek zömmel tubularis megjelenésű mirigyegységekben proliferálnak, nagyjából egységes sejtképet mutatnak. A sejtmagok duzzadtak, kerekdedek vagy oválisak, világos, heterochromasiásak, prominens nucleolust tartalmaznak ,általában basilis helyeződésűek. A közepes mennyiségű cytoplasma finom eosinophyl granuláltságot mutat. A mitotikus aktivitás emelkedett (helyenként 2-3 mitosis/1 NNL). A kimetszés egyik széli részletéhez lépszövet részlet is kapcsolódik, illetve a csepleszben itt fellelhető apró regionális nyirokcsomókban áttéti tumorsejtek nem láthatók. Diagnózis: Tubularis adenocarcinoma. Megjegyzés: Feltehetően a gyomornyálkahártyából kiinduló neoplasma."

Ehhez kérhetnék Öntől egy kis magyarázatot? Előre is nagyon szépen köszönöm!

Kedves Gazdi!
Pontosan ez az a szövettani diagnózis, ami segíthet a továbbiakban. A szövettani diagnózis: tubuláris adenocarcinoma, amelyről a szövettanász azt feltételezi, hogy a gyomor nyálkahártyájából indult ki.

Az összehasonlító irodalmi adatok szerint a tubuláris adenocarcinoma, egy daganat fajta, ami az Ön macskájának is volt, a legjobb prognózisú az ilyesfajta gyomor- bélrendszert érintő daganatok esetében, vagyis a leghosszabb túlélésre lehet számítani, főleg ha nincs a műtét pillanatában áttét, mint ahogy a szövettani diagnózis nem talált áttétet az eltávolított nyirokcsomókban ("regionális nyirokcsomókban áttéti tumorsejtek nem láthatók") . Ez főként az idősebb, 10 év feletti macskák betegsége. Irodalmi összehasonlító adatok szerint az átlagos túlélés 11 hónap, de volt amelyik macska 28 hónappal élte túl a műtétet, amely egy ilyen korú, komoly műtéten átesett cicánál hosszúnak mondható.

Nagyon remélem, hogy tudtam segíteni és nem keserítettem el túlságosan.

jelige: buzmirigy
2016-02-26
Udvozlom onoket, tanacsukat szeretnem kerni. Van ket kutyank, egy 6 honapos westie es egy 2 eves jack russel. Általaban az égyon szeretnek lustalkodni, nap kozben mindig ott fekszenek. Nemreg vettem eszre, hogy a feher pled, amivel az agy le van takarva, amin fekszenek, tele van sarga folttal. Eloszor azt hittem, hogy vizelet, de nem, egyatalan nincs olyan eros szaga, es kulonben is szobatiszta mind a ket kutya. Akkor olvastam az interneten, hogy a buzmirigynek is ilyen szine van. En erre gondolok, de nem gondoltam volna, hogy az ilyen "sok"ez normalis?? Honnan tudjam, hogy van e barmi problemaja a kutyamnak a buzmirigyevel? Én szerintem a westie kiskutyanak van problemaja, mert sokszor eszrevettem, hogy a hatso reszet nyalogatja, es neha valami valadek is jon belole. Mitol van ez? A jack russelen meg soha nem vettem eszre ilyet. Azt is olvastam, hogy ha neha kapnak csontot, akkor nincs gond a buzmiriggyel, mert az segit, es kapnak is neha csontot. szoval csak azt szeretnem megtudni, honnan tudhatom, vagy mik a tunetei a buzmirigy problemanak, es normalis-e ha ilyen sok valadek jon ki belole. Valaszukat elore is nagyon koszonom!!

Kedves Gazdi!

Ha a bűzmirigy kitelt, gyulladt, akkor a kutyák gyakran nyalogatják a végbél környékét, sokszor húzzák a feneküket, odakapkodnak, rágják a farok környékét. A viszatérő bűzmirigy gyulladást okozhatja genetikai hajlam, a bűzmirigy kivezető nyílásának befordulása, fűszeres, emberi táplálék etetése, allergiás hajlam, a tartralom besűrűsödése híg bélsár, visszatérő hasmenés miatt. Vannak olyan kutyák, akiknek rendszeresen üríteni kell a bűzmirigyét (ezt a kutyakozmetikusok meg szokták csinálni), és van, akinek gazdája azt sem tudja, hogyvan ilyen szerve a kutyának.

Legjobb lenne, ha állatorvosára bízná a vizsgálatot, aki a végbélbe benyúlva szakszerűen ki tudja üríteni  mindkét bűzmirigyet, meg tudja ítélni a tarrtalmából, hogy az normális-e és szükség eseéne át tudja mosni azt, és tud gyógyszert ajánlani, ha szükséges. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy vizeletcsepegés, húgyuti fertőzés okozza a sárga foltokat, ezért is javasolt felkeresnie állatorvosát!

 

jelige: Drake
2016-02-26
Tisztelt Doktor Ur! Van egy 10 hetes Boston terrierem! Jovo het szerdan kapja a 3. oltasat. Van egy 8 eves francia bulldogom is. Termeszetesen mar ossze engedtem oket, hogy szokjak egymast es, hogy az idosebb kutya megnyugodjon, hiszen ossze kell oket szoktatnom. Hal istennek ez nagyon jol is ment. Nos, amiert aggodom, hogy azert probalom kulon szobaban tartani oket, hogy ne legyen gond. Viszont neha lehetetlen megoldanom, hogy kulon legyenek! A nagy kutyam kiskoraban olyan szintu allergias rohamot kapott tobb fajta oltastol is, hogy vegul nem lehetett befejezni az oltasokat nala! De 8 eves, semmi gond nem volt vele azota, es egy masik kutya is felnott mar mellette.  A lenyeg, hogy az etetesuk, itatasuk is kulon zajlik. Viszont a kicsi ma beleivott a nagy vizebe. Lehet ettol valami baja? Bar tudomasom szerint a kutyak osszeszoknak immunologiailag, de azert kicsit aggodom!!! Mennyi az eselye, hogy elkapjon valamit? Valaszat elore is koszonom! Udv.: L. Brigitta

Kedves Gazdi!

Egy egészséges felnőtt kutya és annak táljából való ivás  általában nem jelent problémát a kicsire nézve, bár nyilván jobb lenne, ha meglennének az oltásai. Ha azonban semmilyen betegség tünet nem jelentkezett nála az utóbbi időben (orrfolyás, szörcsögés, hasmenés, hányás, bágyadtság, láz), akkor nem kell aggódniuk. Jó, ha most a nagy sem jár kutyaközösségben, csak a szokásos sétáit teszi meg, de elkerüli a kutyaiskolákat, kutyafuttatókat. A féreghajtásra mindkettőnél ügyeljenek! A kicsiknél 2 hetes-3 hónapos kor között 2 hetente, 3-6 hónapos kor között havonta ajánlott a férerghajtás, felnőtt kutyáknál 3 havonta, lehetőleg igyekezzenek egyszerre (is) lekezelni a két kutyát. Sok örömet kívánok a kutyatartásban!

jelige: Lizike
2016-02-25
Tisztelt Doktor Úr! Barátnőm kutyáját el kellett altatni epilepszia betegsége miatt. A kutyus 10 éves volt, 2 éve lett beteg, minden előzmény nélkül. Rohamai kb 5 perces nagyrohamok voltak, állapota kezelés mellett folyamatosan romlott. A barátnőm pszichés beteg, úgy érzi, miatta lett beteg az eb. Néha türelmetlenül, durván beszélt Lizikével, aki néha félt tőle. Barátnőm soha nem ütötte meg. Lehet egy kutya beteg csak a stressztől? Vagy más okozta a problémát? Köszönöm: Ági

Kedves Ági!

Az epilepszia egy nagyon összetett oktanú, nehezen dfiagnosztizálható tünet, amely sok mindentől kialakulhat: agydaganat, agyi vérkeringési zavarok, májbetegség, cukorbetetgség, stb. de mindig van fizikai ok, nem lelki eredetű, legalábbis állatoknál. Egy 10 éves kutyánál, a hirtelen kialakuló epilepszia sokszor agyadaganat következméye, amire diagnosztikai boncolás deríthet fényt.

Természetesen jobb lenne, ha mindannyian türelmesen és szelíden beszélnénk állatainkkal , még inkább embertársainkkal, de sajnos mindannyiunk életében, a legtöbb háziállat életében előfordul(hat), hogy durán, türelmetlenül beszélnek vele, tisztelet a kívételnek. Szerencsére viszont nagyon kevés az epilepsziás állat (és ember).

jelige: Félheréjű weimari vizsla
2016-02-25
Tisztelt Állatorvosi Rendelő! Információra lenne szükségem. Problémám a következő: 1 éves 7 hónapos, kan, Weimari vizsla gazdája vagyok. A kutyus egészséges, jól nevelt, alap képzéssel (ül, fekszik, pórázzal jól közlekedik, aportíroz). Minden oltással rendelkezik, állatorvos rendszeresen látja. Egyetlen egészségügyi problémája van: csak az egyik heréje ereszkedett le. Állatorvosunk javasolta a műtétet. Említette, hogy az ilyen kan kutyáknál előfordulhat, hogy később némi agressziót mutathatnak. Mivel nem tenyésztő vagyok, a kutyus csak kedvenc, ezért nem tartottam okvetlenül fontosnak a műtétet. Az utóbbi időben azonban bizonyos esetekben agresszívan viselkedik a kutyám. Családtagokkal szemben teljesen rendben viselkedik, etetéskor is bármit csinálhatunk vele. Eddig nagyobb tömegben - vadásznap, stb. - is jól elvolt, senki felé nem volt még csak egy rossz mozdulata sem, kutyák felé némi erőfitogtatás volt, de ez csak a neméből eredő és fegyelmezéssel kezelhető. Viszont, ha valaki érkezik hozzánk, azokkal szemben agresszív. (támad a kerítés felé, a szőr teljesen feláll a hátán, és elég agresszívan ugat, sunyít, fülét hátra vágja, vicsorgás nincs!) Ez az elmúlt 3-4 hónapban vált gyakoribbá, jellemzőbbé! Addig max ugatás volt. A kutya udvaron van tartva, estére általában kennelben bezárva, ill. ha szükséges valami miatt napközben is bezárjuk de minimális időre. A kutyussal folyamatosan foglalkozunk, séták, kirándulások gyakoriak. Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges-e ez a kutya félheréjűsége miatt? Javasolják-e Önök a mielőbbi műtétet? Ivartalanítás is szóba jöhet, ha ezzel javíthatok a helyzeten. Nem szeretném, ha később ez rosszabbra fordulna. Márciusban esedékes újabb állatorvosi vizsgálat, egyeztetni szeretnék ezzel kapcsolatban az állatorvosunkkal is, de szeretném kikérni az Önök véleményét is. Előre is köszönöm válaszukat! Tisztelettel: Nagy-Szelei Krisztina

Kedves Gazdi!

Rendelőnk és szaporodásbiológus szakértő állatorvosunk tapasztalatai szerint a cryptorchid, vagyis rejtett heréjű kanoknál a hasüregben  vagy a lágyék csatornában rekedt herében nagyon gyakoriak a daganatos elváltozások, és ezért javasoljuk a mielőbbi műtéti eltávolítást. Ilyenkor a másik, ép here eltávolítását is el szoktuk végezni, ugyanis ez bizonyítottan öröklődő rendellenesség, és az ilyen kanokat ki kell zárni a tenysztésből, hogy még véletelnül se örökítsék tovább a rejtett heréjűség génjét.

Mindkét here eltávolításával 3-4 héten belül csökkeni fog a tesztoszteron-szint és ez segíthet az agresszív viselkedés enyhítésében, de önmagában ettől nem lehet annak teljes megszűnését várni, mindenképpen kell viselkedés terápia, egy jó kutyaiskola, kutyatréner segítsége, ahol megtanulhatják közösen, hogy mit kell tenni, mikor a kutya agresszív.

jelige: Hüvelydaganat
2016-02-24
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm szépen a válaszát. A helyzet az, hogy voltunk állatorvosnál, aki megállapította, hogy gyerek ököl nagyságu hüvelydaganata van. Az operációt nem vállalja, mert idős kutyáról van szó. Azt tanácsolta, hogy laza táplálékot adjunk neki, olajjal meglocsolva, valamint Levolac hashajtót. És ami a legrosszabb 6 hónapot jósolt neki. Ön szerint mi lenne a teendő ezek után? Tisztelettel:

Sajnos előfordulhat, hogy minden más állatorvos is egyetért azzal, hogy ez a tumor inoperábilis,  vagy  ez a nem fiatal kutya esetében magas az altatási/műtéti kockázat.

És az sem kizárt, hogy van olyan állatorvos, aki ha megvizsgálhatja a kutyát reális esélyt lát még a gyógyulásra.

Anélkül, hogy hamis illúziót szeretnék kelteni, volt már több példa arra, hogy öreg , középtermetű kutya teljesen megszabadult, felgyógyult akár ökölnyi méretű hüvely daganatától.

Üdvözlettel,

Balogh Lajos

jelige: Bélsárrekedés-hüvelydaganat
2016-02-24
Tisztelt Doktor Úr! 14 éves a kutyám /középtermetü, nőstény/ és napok óta nincs széklete, csak erőlködik, görnyedezik és nem sikerül neki "semmit produkálni". Étvágya van. Szeretném megtudni, hogy mi történt vele? Ha netán daganatos, akkor pedig milyen esélye van? Köszönettel:

Tisztelt  Gábor Károlyné!

A napok óta tapasztalt obstipáció (székrekedés, ürítés elmaradása) több okból is előfordulhat. Lehet az idősödő kutya bélmozgásainak renyhülése miatt, különösen ha nem megfelelő táplálékot kapott, okozhatja gerinc/medencei/csípőízületi …. fájdalom, bél helyzetváltozások, idegentest ….. és többféle hasüregi/medencei terime, igen, akár daganat  is.  Az idősödő kutyában valóban a hasüregi/medencei/gerinc  helyeződésű daganatok jelenlététől tartunk leginkább, azonban ezek egy része is megoldható, ha időben diagnózisra jutunk.

Kitalálni nem lehetséges, hogy mi okozza az obstipációt, de a részletes állatorvosi kivizsgálások (fizikális vizsgálatok, labor- és képalkotó vizsgálatok …) fényt deríthetnek  a problémára.

A legszerencsésebb esetben némi tej, esetleg olajos/zsíros táplálék adásával megoldódhatott volna a probléma. Ha ez megtörtént és hatástalannak bizonyult, akkor  mielőbbi állatorvosi vizsgálatok szükségesek, mielőtt a széklet torlódása önmagában is nagy bajt okoz. Így derülhetnek ki a kutya esélyei, megoldásai.

Üdvözlettel:

Balogh Lajos

<< <  15 / 462 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.06.20
Április 8-án született kiscicák ajándékba elvihetők! Érdeklődni lehet: +36-30-2530158 Két alom, együtt nevelkedtek, egészséges, kiválóan egerésző anyukáktól. A kiscicák nagyon játékosak, már mindent esznek, féregtelenítve várják új gazdijukat!
2016.06.17
2016. 06. 16-án hajnalban elveszett a képen látható fekete nőstény házimacska. A Kereszt utca, Felsősas utca és Tóth József utca környékén lakik. Ivartalanított, oltott, chipezett. A megtaláló jutalomban részesül, kérem hívja a 06-20-933-07-76-os számot.
2016.06.10
Talált, bűbájos, gyerekszerető, játékos, békés tacskó keverék kutyusnak keresek gazdát. Kb. 3 éves, kan, chip nincs benne. Érdekessége, hogy a jobb szeme világosabb, mint a bal. Nem szeretnénk menhelyre vinni, de nálunk sajnos tovább nem maradhat. Számom: 70/452-4599