Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Füli
2017-02-13
Öreg cicának milyen multivitaminkészítmények vannak, amit lehetne adni, hogy általános állapota, étvágya javuljon? Csepp és por alakú nem jó, csak tablettásat tudok neki beadni.

Többféle tabletta is működhet az Ön által elvártak szerint pl.: Lavet (algás, vagy alga nélküli) multivitamin macska, Gold Naturalis immunerősítő tabl., Immunovet Pets tabletta, Vetri-DMG tabletta, VMP tabletta, Aptus multicat tabletta .....

Én azonban inkább  abban, hiszek, ha az  öreg kandúrt is részletesen megvizsgálhatja (fizikális vizsgálatok,labor, képalkotók ... esteleg egyéb kiegészítő vizsgálatok ....) állatorvosa. Ezzel kiderülhet, hogy mitől rosszabb az általános állapota, mitől gyengélkedik az öregúr. Ezzek után pontosabban, célzottan lehetne kezelni, ha az kell,  akár meg is lehetne operálni  őt. Azt gondolom, ez jelenthetné az igazi esélyt számára.

jelige: Viselkedés
2017-02-13
Jó estét! 3 napja kezdődött a problémánk. Az esti séta megszokott útvonalán haladva a kutya kizárólag szorosan mellettem haladva sétál. Amivel nem is lenne gond, ha erre tanítva lett volna. (de eddig úgy húzott, hogy a kutya sétáltatott engem) Valamint, megáll és a jarda közepén elkezd pisilni. Amit ezelőtt soha nem csinált. Kizárólag a fűbe volt hajlandó. Nem rémlik olyan incidens, ami kiválthatta volna ezt a viselkedést. Tanácstalan vagyok. Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: C. Ivett

Akár a viselkedés megváltozása is jelezhet fájdalommal, rossz közérzettel járó sokféle betegséget, elváltozást. Olyan meglepő dolgok állhatnak az észleltek hátterében mint pl: ízületi betegségek, húgy/nemi szervi problémák (gennyes méhgyulladás, álanyaság ...) de sok-sok egyéb is.

Állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával tudja szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni az okot. Ha esetleg semmi elváltozást nem találnak, akkor érdemes azon elgondolkodni, hogy mi más okozhatta a viselkedési zavart.  Nagy eséllyel ezen utóbbi esetben is állatorvosa lehet a megoldás nyugtató, szorongást oldó szerekkel.

jelige: Molly a kis baba
2017-02-11
Tisztelt Doktor Úr! 2 éves yorki kislány kutyánknak vasárnap nagyon rossz közérzete, remegett és nagyon lihegett. Nem evett nem ivott és folyamatosan az ajtóban feküdt vagy ki akart menni. Hétfőn orvoshoz vittük. Megvizsgálta azt mondta 39,3 fokos láza van és mivel semmit nem látott úgy gondolta ízületi probléma. Beadott 2 injekciót és adott neki phen pred nevű gyógyszert 2x1/2 naponta. Azóta eszik iszik de a remegés még elő jön a lihegés is. A problémám az, hogy azóta rengeteget alszik és közérzete sem túl jó. Néha játszik már de leginkább elvonul és fekszik. Ez esetleg a gyógyszertől lehet vagy talán más lehet a probléma? Köszönöm válaszát.

Nem gondolom, hogy gyógyszer mellékhatás lenne az észlelése, de sajnos a leírt általános tüneteket sok tucat betegség, állapot idézheti elő.

Azt gondolom, ha jelzi állatorvosának, hogy  a probléma továbbra is fennáll, úgy ő javasolni fogja, hogy részletes vizsgálatokkal (fizikális vizsgálatok, labor, képalkotók .... esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok ....) tisztázhassák, vajon ízületi problémák, vagy egyéb ok (álvemhesség, pyometra, gyomormegterhelés, szív/keringési-, neurológiai- ..... probléma ..... ) áll-e a háttérben.

Ha a részletes vizsgálatokkal kiderülhet a baj forrása, úgy  jóval több eséllyel tudnak segíteni Mollynak.

jelige: Francia bulldog
2017-02-09
Francia bulldog kis Kanunk 1 hónapja van nálunk.Eddig semmi problémája nem Volt ( jelenleg 13 hetes ), de most egy 4 napja teljesen megváltozott !Ugyan azt a tápot kapja ( Prémium csirke-Pulyka ), ugyan úgy van vele bánva, de megy a hasa ( nagyon vékony , nyálkás, félig vörösös kakija van ), és össze vissza kakil.Nagyon verekedös lett, harapgálja a lábát, vakarja pofáját, és jelleme megváltozott. Ami változott az az, hogy szoktatjuk a kinti kakilásra ( nem csak bentre a pelenkára ) és amikor kint van az udvaron álandóan szájába vesz valamit követ, fadarabott..stb, lehet elkapott kintröl valamit ? Fereghajtó, oltások..stb rendben.Amikor behozzuk , megmossuk a mancsait meleg sima vízben. Más nem változott a környezetünkbe, de mégis a kutyus megváltozott.(Amikor nem vagyunk otthon akkor 2X2 meteres kenelben van a konyhában, amire folyamatosan beszoktattuk)-de ezzel Sem Volt idáig gond. Lehet most jött elö neki a csirke alergiája ? egyébbként Bolus Adstringens tabblettát kapot 2 napig 1X1 db

Igen, könnyen lehet az is, hogy táplálék allergia alakult ki a kölyök kutyusban, és az is, hogy a kinti játék, kóstolgatás közben nyalt be valami fertőző anyagot.

Jelezni kell állatorvosuknak az észlelésüket. Őt átnézi, hogy valóban rendben vannak-e a védőoltásai, parazitamentesítései, megvizsgálja a kutyát ....  és ezzel kideríti a hasmenés és vakaródzás hátterét.

Ezután lehetséges és érdemes a tennivalókat is megbeszélni.

jelige: hereproblema
2017-02-09
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! A kérdésem a következő: Kan kölyökkutya esetében meddig kell leszállni a heréknek? Amennyiben az egyik (vagy esetleg mindkét) here a hasüregben marad, hány hónapos korig van rá remény, hogy leszáll. Ha nem száll le, mikor lehet kimondani, hogy a here fent ragadt? Ha fent ragadt a hasüregben, mikor kell, ill. érdemes műteni a kiskutyát a fennragadt here eltávolítása miatt, annak érdekében, hogy ne alakuljon ki tumor? Arra gondolok, hogy hány hónapos korban kell elvégezni a műtétet, ill. mi az az utolsó életkor, amikor még kockázatmentesen elvégezhető? Úgy olvastam, hogy egy éves korban lehet biztosan kijelenteni, hogy kiskutya rejtett heréjű és a here már nem száll le, bár lehet, hogy ez téves információ. A hasi műtét alkalmával teljes ivartalanítás szükséges-e, azaz a herezacskóban lévő herét is el kell-e távolítani? Tudom, hogy tenyésztési szempontból a rejtett heréjűség hiba, valamint öröklődhet. Kérem, legyen kedves válaszolni, ill. tájékoztatni, hogy mi a teendő teljes vagy féloldali rejtett heréjűség esetén. Köszönöm, Éva

Biológiai, patológiai jelenségek leírásánál ritka dolog, hogy fekete-fehéren, pontos számokkal, határidőkkel és "tutti-biztos" dolgokkal vagyunk képesek elkápráztatni a kérdezőt, de a rejtett heréjűség esetében lehetséges nagy valószínűségekről beszélni.

A herék jó esetben már néhány napos kölyökkortól a lágyékcsatorna és a herezacskó környékén tapinthatóak, és 3-4 hónapos korban örülünk, ha mindkét here nagyobbrészt a herezacskóban helyeződik, és annak is, ha vissza sem masszírozható, helyezhető a lágyékcsatornába. Akkor sincs baj, ha a herék leérkezése csak 4-6 hónapos korban fejeződik be. Gyógyszeres kezelésnek (HCG, hormon) talán ebben a 2-5 hónapos korban van némi értelme.

Ha egy éves korban egyik, vagy minkét here nem a herezacskóban, hanem a hasüregben, vagy a lágyékcsatornában reked, akkor biztosan kimondhatjuk a(z (egy-, vagy kétoldali) rejtett heréjűséget.

A kutya egészségének szempontjából ekkor még bőven időben vagyunk, hiszen a magasabb környezeti hőmérséklet miatti here elváltozások (elrákosodás), "csak" a kutya 5-7 (10-12.) életévében szokott bekövetkezni, igaz ekkor nagy-nagy valószínűséggel, azaz nem igazán lehet megúszni a dolgot.

A rejtett heréjűség hajlama öröklődik, ezért mindkét herét  "illik" eltávolítani, jóllehet a szingli, herezacskóban helyeződő here már ugyanakkora eséllyel rákosodik csak el, mintha ketten lennének.

A rejtett heréjűség esetében (egy- és kétoldali, hasi és lágyéki helyeződés esetén a fiatalkori, 1-2 éves kor környékén történű műtétet - mindkét here eltávolítását ajánljuk. Ekkor a fiatal, egészséges egyedek esetében a legkisebb a műtéti kockázat, az ivarérés miatt a csontozat fejlődése a tesztoszteron hatására befejeződik ( a kutya "kanos megjelenésű" lesz), a daganatos elváltozás esélye még gyakorlatilag zéró, és reményeink szerint a nemrégiben ivarérett kan még nem párzott, azaz nem örökítette a hibás géneket.

jelige: Óriásbébi
2017-02-06
Kiscicám már 13 hetes de a mai napig szopna ha tehetné. A gond ezzel csak az, hogy nagyjából 7 hetes volt amikor az utcáról magunkhoz vettük így cicamama híján sajnos nem igazán van erre lehetősége. Van a szomszédnál ugyan egy kölykös macska aki el is fogadja a kicsit de valahogy tőle nem szeretne, sokkal inkább nálam és a páromnál próbálkozik, a kezünkön, az arcunkon dagaszt és közben szopással próbálkozik még úgy is, hogy nyilván nem igazán van gyümölcse a dolognak. Volt, hogy amikor aludtam addig próbálkozott amíg sebes nem lett a helye a kinézett pontnak. Nem tudom, hogy mit tudnánk vele csinálni, próbáltuk elhajtani, hagytuk neki hátha megunja de csak jön és jön mindig amikor éppen nem játszadozik. Bekenni majdnem az egész testünket valami nem finommal nem tudom hogy tudnánk kivitelezni. A cica egyébként lány, féreghajtva van, oltásait most kezdi és prémium macskatápot eszik ami folyton van neki kirakva így éhes sem lehet. Kérem adjon valami tanácsot, hogy mégis mit kezdhetnénk vele mert ez azt hiszem nem épp a normális viselkedés egy ennyi idős kiscicától.

Eléggé megszokott, gyakori viselkedés akár felnőtt macskáknál is a dagasztás, dorombolás közbeni szopás, akár a macskafekhelyen, akár bútorkárpiton, ágynemű sarkán, gazdi ruhááján .... és igen akár a gazdi bőrén. Néhány egyeden egészen elmélyül, szinte állandósul ez a szokás.

Sajnos nincs olyan általános módszer, amivel biztosan le lehet szoktatni. Én sem bíztatom természetesen a bőrük, vagy az ágynemű bekenésével, impregnálásával. Macskatulajdonosként sem tudok jobb megoldást, mint elhárítani, megakadályozni a ruhánk, bőrünk szopását.

Az sem kizárt, hogy az ivaréréssel, majd ivartalanítással elmarad ez a kellemetléen viselkedés, de őszintén szólva vannak egyedek, amelyek felnőtt korukban is űzik ezt a szokást.

Macskatartóknak

jelige: Rozi cica Érd
2017-02-06
Nagyon idős cirmos cica, 17 éves, nem tudom a fajtáját, hauskatze-nak mondja a német, tigrismintás, barnás, csíkos, mint a vadmacska a bundája. Egy éve nagyon fogyásnak indult. Amúgy sajnos vak és nem is hall semmit, de ez tudom épp elég baj már. Azért nem altattuk el, mert nagyon jól érzi magát, nagyokat eszik, macska-kutya tápból és cica ropiból, nagyokat nyújtózik és alszik. Néha kinyújtott nyakkal, lelapulva köhög, az a jellegzetes idős macskainfluenza szerű, de ritkán. Amiért írok, az bármiféle tanács, amit megköszönnénk, Minera Béres csepp, emberi Béres csepp, gyógyszer segít-e még? Igen csak soványra lefogyott, de jól van. Giliszta nem látszik a székletében. Jó időben kint legel füvet. Sokszor székel, néha hány. Nagyon sokat iszik. Mit tehetünk érte, nagyon köszönjük. Üdv.

Ha már Béres csepp, akkor legyen a cicáknak gyártott Minera cseppek - azzal biztosan nem lehet semmit elrontani.

De az igazán hatékony dolog az lenne, ha állatorvosa részletesen  kivizsgálhatná (fizikális vizsgálatok, labor, képalkotók ....) a Rozit, és kiderülhetne, hogy mi okozza a látványos fogyást, hányogatást, és feltűnően sok vízfogyasztást. Sajnos szinte bizonyosan találnak olyan eltérést, amit a Béres Minera nem képes helyreállítani, más típusú kezelésnek viszont lehet esélye.

jelige: öreg macska nem vén macska
2017-02-05
18 éves cicám székrekedéssel küzd. 1.5 hete állatorvoshoz vittük, kiderült hogy leállt az emésztése és fekélyes a gyomra. Viszont a vese értékei kora ellenére relatíve jók voltak. Infuziot és gyulladáscsökkentőt kapott, amikor kakilt hazahozhatta édesanyám. Sajnos a kapott öreg cica betegkaját nem ette otthon, nyers pulykát volt hajlandó megenni csak. Eleinte volt széklet, sajnos megint 2 napja nincs. Édesanyám nem igazán tudja belekényszerinteni vizet illetve a pépesitett macskakaját amit a doki adott. Laevolatot próbált adni neki. Az elmúlt 2 napban 2*1.5mlt kapott, és még nem hatott. Kérdésünk: 1. Kaphat-e még Laevolacot? Ha igen milyen mennyiségben. A macska 3.5kilos kb. A rendelő doki 1mlt mondott, viszont furcsáljuk mert ő meg 3mlt is beadott a macskának. 2. Adjunk-e neki olajoshalat / parafinolajat, zsiros tejszint. (népi gyógymód internetről) 3. Kezd picit sok lenni a költség, azért próbálkoznánk mi először. Mikor kell mindenképpen megint orvoshoz fordulni? (Hány nap kaki nélkül?) 4. Pulyka okozhatta? Szilárd táp okozhatta? Nem szívesen szállítjuk de ha nagyon muszály lehet meg tudjuk oldani. Érden lakik édesanyám, és maga is járásában korlátozott.

Veterán korú cicáknál és kutyáknál is gyakori a székrekedés a kevesebb mozgás, rosszabb emésztés, lanyhuló bélmozgások, izomvesztés, ízületi fájdalmak miatt , .... amit esetleg egyéb betegségek súlyosbíthatnak.

Otthoni lehetőségeik szerintem csak a bélsár puhításában vannak, amit zsíros tej, tejföl, esetleg olajos hal etetésével lehet elérni. Ha 2 napig nincs széklet, azzal már állatorvoshoz ajánlott fordulni.

A Laevolac adagjában nem foglalnék állást, legjobb ha azt is állatorvosukkal tisztázzák.

jelige: Milli
2017-02-05
A cica orra több mint fél éve a nedves rész jobb oldalán sebes, véres, mindig vakarja,nyalja, fröcsög belőle a véres váladék, mintha fogyna el az orrából egy kis terület. Látta állatorvos kenőcsöt írt rá, de nem javul. Most bent van tartva, de előtte kint élt. Szeme is gyakran váladékos, arra is kapott szemcseppet, de néha még visszatér a váladékozás.

Az oltatlan, kijáró nőstény macska tüneteit okozhatja idült vírusos megbetegedés, egyéb eredetű gyulladásos megbetegedés - de akár idegentest, vagy tumor (laphámrák) is. Az sem kizárt, hogy egynél több betegséggel küzd a cica.

A fizikális vizsgálatok felvetik a leírt egyik-másik betegség gyanúját - de a biztosabb diagnózishoz laborvizsgálatok, vírustesztek, citológia, esetleg képalkotó vizsgálat is szükséges. Ha ezek elvégzése után kiderül a tünetek oka, akkor lehet a megoldásokat, esélyeket komolyan mérlegelni.

Macskatartóknak

jelige: baj-e?
2017-02-05
Üdvözlöm, kutya 3 napja ellett, honnan tudom meg, ha magzatburok benne maradt-e? Ha igen, akkor mi a teendő, muszáj-e eltávolítani? Oxitocin? Köszönöm!

Magzatburok retencióra gyanakodhat, ha  a szuka bágyadtabb, étvágytalanabb, elesettebb, lázas, a hüvelyfolyás nem enyhül, sőt erőteljesebb, bűzös, esetleg véressé válhat, a szuka esetleg erőlködhet, tejtermelése csökken, vagy megszűnik.

Bizonyosságot ezügyben is állatorvosi vizsgálat (hüvelytükrözés és hasi ultrahang vizsgálat) ad.

Ajánlatos a magzatburok eltávolítását forszírozni, mert nagyon komoly következményei lehetnek. A mostani 3 napos alom mellett a szuka élete, de legalább a termékenysége is veszélybe kerülhet.

Kutya születik

Az ellés utáni időszak jellemző betegségei és gyógykezelésük pointer fajtában

jelige: Puli
2017-02-05
Jó napot! Kérdésem az lenne hogy idősebb kutyáknál örökletes csípőbetegség esetén egyből csípőízületi diszplázia a diagnosztika vagy van más egyeb öröketes csípőbetegség is a kutyáknál? Válaszát előre is köszönöm!

Nagyon nagy valószínűség szerint igen, sőt én nem tudok olyan csípőelváltozást a diszplázián kívül, aminél örökletes alapok is komoly szerepet játszanak.

Egy 10 évesnél idősebb kutya esetében azonban nyilván a szerzett sérülések, elváltozások is szerepet játszhatnak egy  csípő-, vagy gerinc-, (vagy térd-), vagy medencei eredetű problémánál.

A fizikális vizsgálatok mellett a röntgenfelvételek sokat segítenének a tünetek lokalizálásában.

jelige: sovány
2017-02-03
Kedves állatorvos! A következőben kérném a segitségét. A közösségi oldalon volt kint egy nagyon sovány kutya képe aki kiszökött a háztól ahol lakik , ekkor fotózta le valaki, és feltette a képet. Állatvédők voltak kint azt mondta a gazda hogy azért ilyen sovány a kutya mert bélbetegsége van, és doki is jár hozzájuk. Mivel oltása chipje is volt az állatvédő szervezet ezt bevette és ennyiben maradt a dolog. Mint kiderült pár utcával lakik tőlünk ez a kutya, ezért megnéztem és elkezdtem esténként etetni. Már bocsánat de nekem nem úgy tűnik hogy bélbeteg mert röptében lenyeli a kaját bármi is legyen, tipikus kiéheztetett állat. Doktor úr tanácsát abban kérném hogy milyen bélbetegség az ahol a kutya nem hizik de eszik? Sajnos patthelyzet alakult ki bennem, mert mi van ha tényleg beteg és csak ártok neki, de az is előfordulhat hogy a gazda nem mondott igazat és ha nem járok etetni elöbb utóbb éhen hal. Ja és a másik ha tényleg ilyen beteg a kutya ráadásul még sovány is mégis kint tartják a kertben szegényt. köszönöm

Sajnos ezt a patthelyzetet sem lehet feloldani ebben a rovatban.

Persze, létezik olyan bélbetegség és egyéb betegség is, amelyik megtartott, vagy kifejezetten jó étvágy mellett soványságfal jár. És persze, az is lehetséges, hogy egy "tipikus éhező" , alultáplált kutyát pártfogol.  És, persze, egy sovány, beteg kutyát téli időben kertben tartani ... hát az nem segíti elő a gyógyulását.

 

jelige: Informáciő
2017-02-02
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Érdeklődni szeretnék hogy immunerősítőt (Vetri DMG Liquid) és bőr+szőrápoló folyadékot (PetBalance haut fell power) lehet egyidejüleg adnom a kutyámnak? Köszönöm megtisztelő válaszát! Erika
Semmi akadályát nem látom.
jelige: Szindi
2017-02-02
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Egyik ivartalanított kislány cicánknak,aki 9 hónapos karácsony előtt fokozatosan leépült a hátsó testrésze. Két állatorvos is látta már, készült róla röntgen és szívultrahang is, de tanácstalanok. A vérképe ellentmondásos. Időnként gyulladáscsökkentő injekcióra javult az állapota, és napokra lábra állt, aztán hirtelen visszaesett. Carprox fájdalomcsillapítót kapott, illetve Medrol tablettát, de erről most leállított minket a kezelőorvos. Elvileg semmilyen traumatikus eset nem érte. Lakásban tartott macska. Szeretnénk megkérdezni, hogy találkozott-e már hasonló esettel macskáknál. Amennyiben tud, kérem segítsen. A vérképét is elküldöm, amennyiben foglalkozik az esettel! Előre is köszönjük, hogy időt szakít a levelünk elolvasására. Róth Mónika és Badics Gábor

Ha a két kolléga által elvégzett fizikális vizsgálatok, vérkép, röntgen és szívultrahang nem bizonyult elégségesnek a cica tüneteinek kiderítésére, akkor célszerű további vizsgálatokat végezni.

Nem tudom milyen paramétereket mértek a vérmintákból,  illetve neurológiai-, ortopédiai fizikális vizsgálatok is rendelkezésre állnak-e. Ultrahang vizsgálat a hasüregről is készült? Ha a röntgen nem lát elváltozásokat a gerinc-, medence-, hátulsó végtagok területén, nem kizárt, hogy CT, MRI, vagy hybrdid képalkotó lokalizálja a probléma okát.

Biztos vagyok abban, hogy kezelő állatorvosai is találkoztak már hátulsó testfél gyengeséggel akár fiatal macskán is. Azonban, ha állatorvosai nem tudnak diagnózisra jutni a rendelkezésre álló adatokból, úgy az nekem, vagy másnak sem fog sikerülni.

jelige: kubu
2017-02-02
Tisztelt Doktor úr!Tanácsot szeretnék kérni,az alábbi dilemmánkkal kapcsolatban:van egy 10,5 éves foxi keverék kutyánk,jó házörző,játékos,nagy túrázó,együtt nőtt fel a most kamasz gyerekeimmel.Viszont kanokkal nagyon agresszív,nőstényekkel mérettől,kortól függetlenül párosodni akar-de játszik is velük.a 8 éves kisfiamnak felajánlottak egy bolognese kiskutyát szülinapjára,de nem merjük elfogadni,nehogy Kubu kárt tegyen benne-mert sajnos a pici is kan.Egyik,másik,vagy mindkét kutya ivartalanítása megoldaná-e a két kan közti esetleges féltékenységet,össze lehet szoktatni talán még őket?A kicsi főleg bent lenne,Kubu csak kint van,700m2-es kertben.Vagy várjunk még a kiskutyával?Csakhogy mire Kubu földi léte véget ér,a kisfiú is kinő a kutyát szeretnék korszakból,kollégista középiskolás lesz...ugyanakkor nem szeretnénk érzelmi alapon meggondolatlan döntést hozni,hiszen könnyű beleszeretni egy cuki kutyakölyökbe...válaszát előre is köszönöm,üdvözlettel:Simonné Henrietta

Elképzelhető, sőt valószínű, hogy a domináns, kanos viselkedésű foxi keverék nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, elnézőbb módon viszonyul kasztráció után egy új jövevényhez, egy kistestű kan kölyökhöz. Mint ahogyan az sem kizárt, hogy lesznek konfliktusok a kivételezett (lakásban tartott) "betolakodóval".

Azt gondolom, hogy erre megbízható választ sajnos nem lehet adni. A kasztráció legfeljebb jobb esélyeket teremt a konfliktus mentes együttéléshez, de senki emberfia nem tudja megígérni ezt Önöknek.

jelige: Májbetegség
2017-02-01
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 11 éves keverék kutyánkról több mint két hete kiderült, hogy máj és vesebeteg. A tünetek hirtelen jelentkeztek, étvágytalanság,levertség. Azonnal állatorvoshoz vittük, ahol röntgen, ultrahang és vérvétel történt. Még aznap elkezdték az infúziós kezelést, illetve az orvos felírt napi 2X1 Silegon májvédő tablettát, és napi 2 szem Ursofalk kapszulát. Ezenkívül kap Vetri DMG cseppet. 12 infúziót kapott, de enni továbbra sem akar, fecskendővel etetjük, turmixolt főtt rizset kap, de ebből is csak nagyon keveset tudunk belé erőltetni. 3-4 alkalommal fordult elő, hogy magától evett, de ez is csak néhány falat volt, pedig annyi kedvenc ételével próbálkoztunk már.Mióta a betegsége kiderült többször is volt vérvétel az 5. infúzió után az eredmények egy picit javultak, de még így is siralmas ( ALT-GPT 170, ALKP 1500, GGT 22, Amiláz 1118, Karbamid 42, Kreatinin 426, Foszfor 2,62). Egy hete belázasodott, antibiotikumos kezelést kapott, ezután a leletek ismét rosszabbak lettek. További probléma, hogy az utóbbi 3-4 napban sokat gyengült, nehezen mozog, hamar elfárad, ami nyilván érthető, hiszen hetek óta nem eszik. Abban szeretném a tanácsukat kérni, hogy hogyan lehetne az étvágyát javítani? Látszik rajta, hogy érdeklődik az étel iránt, szimatolja, de nem hajlandó megenni, elfordul az ételtől. Van még esély arra, hogy felépüljön, visszafordítható még ez az állapot, vagy ez már végső stádium? Az infúziós kezelések helyett/mellett milyen terápiával lehetne még próbálkozni? Válaszukat előre is köszönöm. Tiszelettel: Kovács Éva

Sajnos az étvágyát is azzal lehetne javítani a kutyának, ha sikerülne az aggasztó máj- és veseparamétereket közelebb tornázni a normális zónához. A máj- és veseelégtelenség rossz közérzettel, émelygéssel, hányással, gyengeséggel, fogékonysággal más betegségekre .... és étvágytalansággal is  jár.

Ha tudhatnánk, hogy mi okozza az idős kan máj- és veseelégtelenségét, úgy világosabban láthatnánk az esélyeit, megoldási lehetőségeit. Nem ritka, hogy eredendően szív- keringési elégtelenség okozza mind a máj, mind a vese alulműködését. Ezesetben ha a szívelégtelenség kompenzálható gyógyszerekkel, úgy javulhatnak a máj- és veseparaméterek is. Többféle endokrin ill metabolikus eredete is lehet a többszervi alulműködéseknek, gyakori, hogy ezek következtében a parenchymás szervek elzsírosodnak (lipodózis), vagy káros anyagcsere termékek szaporodnak fel (amyloidózis ...). Onkológiai betegség is állhat a háttérben.

Ha ismert a máj- és veseelégtelenség oka, úgy állatorvosa már most, vagy néhány kontrol vizsgálat eredményének ismeretében röviidesen meg tudja ítélni az esélyeket a folyamat visszafordíthatósága tekintetében. Ha még nem ismert a máj- és veseelégtelenség oka, úgy további vizsgálatok (labor-, képalkotók-, egyéb kiegészítő vizsgálatok ....) segíthetnek a pontosabb diagnózis, ezzel az esélyek, és megoldások megismerésében.

jelige: Füles
2017-01-31
Jó estét. Kutys 12 éves. Nagy a mandulája, amit már nem engednek kiszedni. Ha izgalmi állapotba van pl jön a gazdi, akkor öklendezni kezd akár fél órát is, sívitó hangon. Emiatt nem tudok pihenni, kezelni se lehet, mint mondta a doki, ki vagyunk készülve idegileg. Apám a gazda, de mivel nem kedveli, neki nincsenek ezek a reakciók, nem akarja belátni h mindenki szenved. Hogy oldjuk ezt meg? Hogy kérhető altatás?

Ha a problémát (izgalomban légzési nehézségek, öklendezés) egyedül a megnagyobbodott mandulák okozzák, azt egy 12 éves kutya esetében is lehet és szokás  operálni. Ha a műtétet ill az altatást a kutya rossz általános állapota, esetleges egyéb megbetegedései kockázatossá teszik, úgy majdnem biztosan lehet gyógyszeresen is segíteni.

Állatorvosa, amennyiben a helyzet tarthatatlan, megoldhatatlan, enyhíthetetlen -  úgy el tudja végezni az eutanáziát is.

jelige: Mazsola
2017-01-31
Tisztelt Doktor Úr! A cicánk 9 hónapos kisfiú, három hete kezdett rájönni, a karunkon "próbálkozik" szinte nekem ugrik nyávogva ha elküldöm, kedvetlen, nem játszik, de étvágya van, szeretnénk ivartalaníttatni. Kérdéseim: Mennyivel előtte ne adjunk enni? Írnak 6-10-24! órát is, utóbbi szerintem butaság kölyöknél, ki se bírná, folyton enne.:) Fertőtlenítem a hordozót, alomtálcát előtte, felmosunk stb, mit kell még? Altatás, ha egészséges minimális veszélye lehet? Aggódunk. Ajánlott speciális táp etetése a húgyúti betegségek miatt? Játékos, barátságos viselkedése visszatér? Kombinált oltást kapott, féregtelenítve van. Előre is köszönöm a válaszukat! Üdvözlettel: Anna

A "mennyivel előtte ne adjunk enni" kérdésre a legtöbb helyen azt válaszolják, hogy 10-12h-val előtte ne egyen a cica. De ezt az adatot sem érdemes az internetről levadászni, mivel a klinikától, illetve állatorvosától függ leginkább ... (az általa alkalmazott altatási módszertől, gyógyszerektől, illetve attól, hogy megérkezéskor azonnal kezdik-e a műveletet).

Ha elvégzi a nagytakarítást, fertőtlenítéseket azzal már többet is tesz a legtöbb gazdinál, és részemről biztosan nem kérnék többet. Egy egészséges, fiatal cicán a kasztráció valóban kevesebb kockázattal járhat, mint a cica rendelőbe szállítása, pláne ebben az időben. Kasztrált, fiatal, lakásban tartott kandúrok esetében is fontos a nekik kifejlesztett spéci táp. A műtét utáni napokban, hetekben remélhetőleg a megszokott, játékos, simulékony cicát kapják vissza.

Nagyszerű, ha parazitamentesített és oltot a kandúrka. Semmi baj nem lesz!

Mire van szüksége a macskámnak?

jelige: Hasi görcs
2017-01-30
Tisztelt Doktor Úr; Yorki kankutyám 6 éves ivaros , 1.6kg. 3 éve jelentkezett nála hasi görcs, epés hányás,nyálkás széklettel, 3-4 havonta, ezek az utóbbi időben hét hetes időszakokra csökketn, félő már állandósul, 2x volt ultrahangon, Állatorvosi egyetemen Bp-n ismajd teljes vérkép, De nem mutat elváltozást (leleti alapján egészséges is lehetne) de nem az. Pl legutóbb Portoszisztémás sönt néztek nála. Végső elkeseredésemben írok Önnek, kérem ha van valami ötlete ossza meg velem. Már nehezen viseli Ő is és mi ezt a fájdakmat. HA előjön elviszem orvoshoz,kap görcsoldót, használt eddig, már most ez sem annyiram, 01,27-én elvittem megkapta a szoksos injekciót, másnapra van aznap már jobban van, most 01.29-én még mindg fáj neki,néz rám éshogy segítsek rajta :( Royal Cannine konzeveket próbáltuk, interstinal,sensitivity, hypoallergén Hills I/d. Decemberben epilepsziás rohama lett a fájdalomtól, azóta szinte folyton fáj a hasa, hol gyengébben hol erősebben van mikor tünetmnetes, de most már nagyon gyakori. Várom válaszát, köszönöm

Eléggé biztos vagyok abban, hogy állatorvosai sem szenvednek ötlethiányban, hogy mit lenne még érdemes kivizsgálni, és alapvetően az ő ötleteik sokkal inkább érdemesek a megfontolásra.

Ha a helyesen táplált, belgyógyászati szempontból többszörösen kivizsgált és többszörösen egészségesnek talált yorki legényke évek óta időszakosan mutatja a hasi görcsöket, üres gyomorral hányogat, nyálkás székletet ürít, sőt újabban epilepsziás rohamokat is észrevettek - akkor nem kizárt, hogy neurológiai/epileptológiai vizsgálat segít megtalálni a tünetek forrását.

Leírása alapján el tudom azt is képzelni, hogy koponyaüregi eredetű a kutyus betegsége. Részletes neurológiai vizsgálatok, benne akár koponya- és gerinc MRI vagy esetleg CT ill hybrid képalkotó vizsgálat segíthet megtalálni az okot.

jelige: Rozmaring
2017-01-29
A kiscicát 2,5 hónaposan hoztuk el, nőstény, fajtatiszta perzsa, egyszer volt féreghajtva, a törzskönyvében biofel PCH oltás szerepel, a tenyésztő szerint a szülők is kaptak oltást, de az oltási könyvüket nem láttuk. Mi 8 másik felnőtt macskát számoltunk össze, amikor a kicsiért mentünk, a testvéreit nem láttuk de tudomásunk szerint 3an voltak ebben az alomban. Tőlünk az első 2napon azt a winston pástétomot kapta, amit a tenyésztő adott, a nyers csirkenyakat azonban kidobtam, mert büdös volt, az edény pedig koszos, amiben kaptuk. Az orvos tanácsára jelenleg Royal Canin Kitten alus és száraztápot kap a kiscica. Az állatorvos szerint a kiscica valószínűleg férges és súlyos légúti fertőzést kapott. Arra gyanakszik, hogy a nyers hús lehet felelős a fertőzés összeszedésében és nem ajánlja a macskák nyers hússal való táplálását. Azt szeretnénk tudni, hogy valóban nem szabad-e macskáknak nyers húst adni? Szabad-e a macskáknak emberi gyógyszert adni, mint például B-vitamint és Sumomed szirupot? (A fenti adatokat azért nem küldtem, mert a panaszok leírása alatt ki lehet tölteni egy űrlapot erre vonatkozóan!)

Nézze, akár a nyers hús etetést (BARF) is lehet jól alkalmazni, és azzal jó tenyésztési, tartási eredményeket elérni akár kutyáknál, akár macskáknál, ha azt kifogástalan, friss alapanyagokkal, higiénikusan teszik.  Az Ön leírása alapján osztom állatorvosa gyanúját, hogy ezesetben nem minden  történt tökéletesen. A nyersetetés mellett lehet a házilagos főzőcskét is tökéletesen csinálni, de a legegyszerűbb, legbiztonságosabb módszer egy prémium táp (pl a RC)  melletti választás lehet.

Ha állatorvosának van megalapozott gyanúja, akkor van kezelési javaslata is. Én nem javaslom, hogy a tenyésztő javaslata alapján humán gyógyszerekkel  kezeljék a kölyköt. Akár súlyos bélféreg-, Giardia-, Salmonella-, Coli- ..... bélfertőzés és bármilyen légúti fertőzés esetén előfordulhat, hogy intenzív kezelésre és hosszú időre van szükség a gyógyuláshoz. Mindehhez kívánok sok szerencsét és kitartást!

jelige: Kutyus
2017-01-29
3hónapja jelentkezett egy olyan tünet a kutyámnál, hogy egy hétig nyugtalan volt, ugatott, a kenelből ki akart jönni minden áron, ez elmúlt s rá egy hónapra jelentkezett ugyan ez a tünet azzal társulva, hogy ideiglenesen megvalult, úgy 4-5napig majd ugyanígy helyrejött, ekkor elvittem dokihoz aki 5napon keresztűl szteroiddal inekciózta, helyrejött majd egy hónap múlva ismét előjött, de most már rohamai is lettek, esett el, nyáladzott,kapálózott, sírt, majd a roham elmúlásával felállt és ment neki mindennek, nyugtalan volt, nem látott, ezek a rohamok oránként jöttek elé, ugyanúgy kapott szteroidot makd elmúlt, elkezdtem mellette a milgamma n gyogyszert adni napi ket tablettát, de sajnos most egy hónal múlva megint előjött, a doki szerint ez valami agyi probléma és a sok szteroid inekció se jó neki, én epilepsziára gyanakszom, s azt pedig kezelni kellene, Ön mit gondol?

Leírása alapján állatorvosa és az Ön gyanúját tudom megerősíteni, így én is neurológiai-, epilepsziás tüneteket vélek a 10 évesnél idősebb kan kutyánál.

Állatorvvosa részletes vizsgálatokkal (fizikális vizsgálatok, neurológiai vizsgálat, labor-, esetleg képalkotók, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok  ...) tudja pontosítani a diagnózist. Ezután az esélyeket és tennivalókat is meg lehet beszélni. Remélem, hogy megoldható, vagy legalább enyhíthető, kézben tartható probléma jelentkezett az öregúrnál.

jelige: Vetri
2017-01-29
Tisztelt Doktor úr! Kinti tartózkodású, kb. fél éves kölyök cicák esetében szeretném megkérdezni, hogy a Vetri-DMG immunerősítő cseppek kölyök cicákon is használhatóak-e immunerősítés céljából, tekintettel kinti, jelenlegi nagyon hideg időben való tartózkodásukra? Jelenleg panaszmentesek, de szeretnék részükre a még várható hideg időjárásra tekintettel plusz segítséget adni immunrendszerük részére, hogy továbbra is nagyobb esélyük legyen arra, hogy nem betegszenek meg. Amennyiben használhatóak a cseppek a kölyök cicákon is, az adagolását is szeretném megkérdezni, mert a cseppek tájékoztatója szerint 9 ttkg-ig 0,5 ml (azaz 10 csepp) az ajánlott mennyiség. A kiscicák kb. 2 kg-osak és az ő esetükben is adagolható a 0,5 ml/nap vagy szükséges-e testsúlyukra tekintettel az adagoláson is arányosan csökkenteni? Szíves válaszát előre is köszönöm szépen!

A Vetri DMG cseppek is segíthetnek, de ....

Sokkal fontosabbnak tartom, hogy a csak kint tartott fiatal macskák parazitamentesek, oltottak, jól tápláltak és lehetőleg ivartalanítottak legyenek. Ha mindez rendben van, akkor szinte "hab a tortán", ha még Vetri DMG-t is kapnak. Ha a felsoroltak nem teljesen vannak rendben, akkor pedig sajnos bármely gyógyszer, csodaszer kevésnek bizonyulhat.

Macskatartóknak

jelige: Struvit
2017-01-29
Tisztelt Doktor Úr! Struvit kövesség kezelésére jót tenne ha desztillált vizet adnánk a cicának? Vagy van vmilyen speciális, csökkentett ásványianyag tartalmú víz? Speciális tápot kap régóta, de időnként még mindig véreset pisil. Köszönöm

Sem én, sem mások nem ajánlják a desztillált vizet a struvit kövesség mgszűntetése ill megelőzése érdekében.

A speciális táp mellett állatorvosa gyógyszert is tud ajánlani, ha ez szükséges - de én inkább a gyakori kontrol vizsgálatok fontosságában hiszek, minthogy a véres vizeletet okozhatja húgy-, nemi szervi gyulladás (akár struvit nélkül is), vagy tumor .... vagy vírusos fertőzés, amennyiben valóban oltatlan a nem fiatal cica. Ha esteleg nem is ivartalanított, akkor sajnos különösen esélyes, hogy a korábban diagnosztizált struvit kövesség mellé felsorakozott más betegség is.

Macskatartóknak

jelige: mancs
2017-01-29
Üdvözlöm ! Van egy 8 éves kan bordeuxi dog kutyusunk. Tiszta izom , soha nem volt elhízva , semmi problémája nem volt ezidáig. Kb. fél éve sajnos észrevettük, hogy vizelet és széklet megtartási problémái vannak , mindig és mindenhová ürít. Ezidáig ilyen probléma soha nem volt vele. Sajnos a kutyus fara , a gerinc hátsó részétől igy lefelé mintha lelógna , illetve nehezen is viseli a hátsó két lábát. Nehezen áll fel, és ha eszik is igy félig megrogyva , szinte félig ülve helyezkedik el. Ez párásabb nedvesebb időben mégjobban érvényesül. Ha feláll és elindul akkor rendesen megy , bár hamar fárad. Nagyon szeretnénk ha tudna nekünk valami tanácsot adni ebben.

A tanácsom csak egyetlen lehet, az eset részletes kivizsgálást igényel.

Ha állatorvosának módjában áll a fizikális vizsgálatok mellett, vér- és vizelet labort, képalkotó vizsgálatokat (röntgen, ultrahang, de lehet, hogy 3D képalkotóra is szükség van) elvégezni, akkor kiderülhet, hogy a leírt tüneteket prosztata betegség (hyperplázia, tályog, ciszta, tumor ...), esetleg gerinc elváltozás (spondylozis, cauda equina, sérv, törés, tumor ...) okozza-e, és az is, hogy a nagyízületek (csípő-, térd) elváltozásai mennyiben súlyosbítják a helyzetet. A felsorolás talán csak a leggyakoribb, ezért a leginkább esélyes elváltozások sora egy nem fiatal Bordói kan esetében, számos más probléma is okozhatja a leírt tüneteket. Sajnos nem ritka, hogy több betegség egyidejűleg okoz gondot egy öregedő szervezetben.

Ha kiderül a tüntek háttere, csak akkor lehet az esélyeket, tennivalókat megbeszélni.

jelige: Rozmaring
2017-01-29
Egy hete hoztunk el tenyésztőtől egy kismacskát, és már aznap súlyos tüneteket észleltük rajta (véres, híg széklet, váladékozott a szeme és az orra, zihált, hányt) 2 nappal később vittük állatorvoshoz, aki szerint a problémát az okozta, hogy a tenyésztő a macskát nyers hússal etette. Ezt elmondtuk a tenyésztőnek, de ő 40éves tapasztalattal azt mondja, hogy ez képtelenség, hiszen a vadonban a macskák nyers hússal táplálkoznak. Emellett azt is javasolta, hogy adjunk B-vitamint és sumomed szirupot a kismacskának. Mi nem merünk emberi gyógyszert adni a kiscicának, de az állapota nem javul, pedig már egy hete tart a kezelése. Nagyon aggódunk, mit tehetnénk? (a cica ezeket a gyógyszereket kapta az állatorvostól: amoxycillin, ketofen, bisolvon por,veraflox, probicol-H)

Én olyan alapvető dolgokat nem tudok az esetről, minthogy: hány hetes a kölyök?, hányszor volt féreghajtva?, volt-e (hányszor) oltva?, az anya oltásai, parazitamentesítései rendben vannak-e?, az alomtársak hányan vannak, tünetmentesek-e?, mit kap enni jelenleg Önöktől a kölyök?, volt-e van-e láza? ..... és még sorolhatmnám estig.

Állatorvosának kellene jelezni, hogy nem javul a kölyök állapota. Neki van lehetősége részletes vizsgálatokat (fizikális vizsgálatok, labor, vírus tesztek, széklet minta vizsgálata, képalkotók ....) végezni - és így derülhet ki, hogy mi okozza a makacs tüneteket. Ezután megbeszélhetik az esélyeket és a tennivalókat is.

Macskatartóknak

<< <  15 / 494 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.08.11
Ma reggel eltűnt a 1221. Bp. Vihar utcából egy fekete cica. 4 éves, a Gombóc névre hallgat, nagyon szelíd. Különös ismertetőjelei: a bal fülében van egy anyajegyszerű folt, a mellkasán pár szál fehér szőr, farka törött (még kiskorában tört el). Lehetséges hogy megsérült. Aki tud róla, Kovács Valériát hívja a 06 70/672-5757 telefonszámon!
2017.05.31
2017.05.29-én Tóth József utcából elveszett tricolor színű két hónapos kiscica, ha valaki látta/befogta kérem jelentkezzen a 0630/9324838-as számon, két kislány várja haza!
2017.05.24
2017.05.24 este Savoya Park Aldi/Möbelix előtti parkolóban kóborol ez a kan kutyus. Nyakörv nincs rajta, nagyon félős.