Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Köhög, öklendezik a macska
2016-12-14
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A panaszom nem régóta áll fennt, konkrétan nem rég történt 10 perce, de nagyon megijedtem. Van egy 7 hónapos hím cicám és álmából felkelve nyüszített egy kicsit és olyan volt mintha felakarna öklendezni valamit, nyitva volt a szája és kicsit kinnt volt a nyelve és közbe ezt a furcsa "nyüszítő" hangot adta ki és össze is csuklott a lába egy kicsit mintha felakarna ájulni. Most a tünetek enyhültek és vissza aludt, de néha megébred helyezkedni és helyezkedésnél egy kicsit nyöszörög. Kérem ne haragudjon, hogy ilyennel zavarom, de nagyon megijedtem és Ő az első cicám, nem tudom, hogy ez a dolog természetes e. Válaszát előre is köszönöm!

Leírása alapján számomra nem egyértelmű, hogy öklendezik, hányinger gyötri-e a cicát, felsőlégúti tünetekkel, vagy esetleg idegrendszeri tünetekkel (epileptiform, esetleg toxikus tünetek) küzd-e.

A teendő természetesen az, hogy mielőbb felkeresi állatorvosát, aki a cica részletes kivizsgálásával tudja kideríteni a tünetek okát. Ha ezen a mostani kalandon túljutnak, akkor pedig meg tudják beszélni az elmaradt védőoltások (esetleg parazitaellenes kezelések is?) és az ivartalanítás időpontját is.

http://kisallatbudafok.hu/macskagazdaknak

jelige: cicus
2016-12-14
Cicám egyik pillanatról a másikra megáll, keservesen nyávog, jobb hátsó lábát felhuzza, mintha nem tudna menni vagy görcsölne a lába, a következő pillanatban meg ugy fut fel a lépcsőn mintha mi sem történt volna. Mi baja lehet?

A jobb hátulsó végtagon, esetleg a gerinc ágyéki szakaszán lehet ortopédiai-, vagy neurológiai eredetű probléma a cicánál.

Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja kideríteni megfigyelése hátterét.  Ha ezen a problémán sikeresen túljutottak, akkor pedig a lakásban tartott cicák ajánlott védőoltásait és az ivartalanítás fontosságát is meg tudják beszélni - ha esteleg még ez utóbbi nem történt meg.

http://kisallatbudafok.hu/macskagazdaknak

jelige: Győr-francia bulldog
2016-12-13
Tisztelt Doktor Úr! Kutyánk szájpadlásán -csontba nőve- daganatot diagnosztizáltak. Két lehetőséget ajánlottak fel: 1. Műtéti úton megpróbálják eltávolítani a daganatot, de nem tudják mennyi esély van az életben maradáshoz. 2. Megvárni, míg annyira megnő a daganat, hogy már enni sem tud és akkor elaltatni. Nem szeretném, hogy szenvedjen, tanácstalan vagyok, hogy mi lenne neki a legjobb. Általában mennyi idő a műtét után a felépülés? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Daniella

Én sem szeretném és nyilván állatorvosa sem szeretné, ha szenvedne a kutya, de ennyi információ alapján nem lehetséges megítélni az esélyeket sem a műtét veszélyeit illetően, sem a műtét utáni felépülés megítéléséhez. Általánosságban lehet annyit mondani, hogy a legtöbb szájüregiműtét után nem ritkán meglepően gyors felépülés történik.

A szájüregi daganatok esetében is a szövettani eredet, elhelyeződés, méretek, környezeti infiltráció ... valamint az esetlegesen meglévő nyirokcsomó és távoli áttétek jelenléte határozza meg leginkább az esélyeket és a kezelési stratégiát. Ahhoz, hogy ezekre választ kapjunk az egésztest 3D képalkotó módszerek (PET/CT, SPECT/CT) és a szövettani mintavétel adja a legtöbb használható adatot.

Ha nincsenek ilyen jellegű adataink, akkor valóban a kezelőorvosa által is ajánlott stratégiákat lejet követni. Meg lehet kísérelni a primer tumor eltávolítását a szájüregből. Ez sikerülhet jó esteben teljes mértékben, vagy részlegesen, de legalább  szövettani eredményhez is lehet jutni. Lehet a kevés adat alapján is gyógyszeres kezeléssel próbálkozni, lehet csak tüneti kezelést (fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, gyulladáscsökkentők, táplálékkiegészítők ...) alkalmazni és lehet akár kezelés nélkül is hagyni a kutyát.

jelige: mau
2016-12-12
Pár napja a semmi betegség jelét nem mutató cicám egyik pillanatról a másikra meghalt. Egy perc sem volt az egész nyávogott egyet elfeküdt a földön, egyik lábát mintha huzta volna a görcs pár mély levegővétel és vége volt. A cica ugyanugy evett, mint eddig, ugyanugy vécézett, ugyanugy viselkedett. Lakásban tartott ivartalanitott lány cica volt. Mi történhetett vele, fel ismerhettem volna-e a bajt előre. Köszönöm a válaszukat.

Ember-, kutya-, macska esetében is néhány szív-, keringési megbetegedés, rendellenesség, veleszületett elváltozások, esetleg tocűxikózisok  képesek ilyen gyors lezajlású betegséget okozni.

Az elhullás okát boncolással és a hozzá kapcsolódó kiegészítő vizsgálatok (szövettan, kórokozó izolálás, toxikológia ...) elvégzésével lehet meghatározni. Ennek hiányában marad a találgatás.

Sajnálom a történteket.

http://kisallatbudafok.hu/macskagazdaknak

jelige: vitéz
2016-12-12
Köhög,krákog,gyötri a köhögés.Nem reagál az injekcióra 8 napos antibiukumra.Mi a további teendő,közel 10éves.

Gyötrő köhögést, krákogást számos fertőző és nem-fertőző betegség okozhat egy kutyában is.

Részletes kivizsgálás (fizikális vizsgálatok, labor, képalkotók, esteleg egyéb kiegészítő vizsgálatok ....) segíthet annak kiderítésében, hogy a szóbajöhető több tucat betegség közül mi jelentkezett a nem fiatal, és sajnos csak veszettség ellen oltott kutyánál.

Ha lesz diagnózis, akkor pontosabban megítélhetők az esélyek és a tennivalók is.

jelige: Bármit megteszek hogy rendbejöjjön a cicám
2016-12-12
Jó estét! Ma este a kandúr cicám a füle tövén egy kb. 0,4 centiméter mély kb. 1,5 centiméter hosszú sebbel tért haza. Valószínűleg verekedésből származó sérülés. A seb körül a szőr összetapadt a vértől, de a seb már nem vérzik és körülötte se nagyon véres. A vágás viszont gennyes, és a seb mélysége is csak úgy látszik a kicsit szétfeszítjük a vágást kölönben a vágás két oldalát a genny összetapasztja. A macska viselkedésén nem látszik hogy nagyon fájna neki csak a szokásosnál egy kicsit félénkebb. A kérdés az lenne hogy ön szerint mennyire súlyos a sérülés és hogy ön szerint szükséges állatorvosnak megmutatni vagy csak hagyni kell összeforrni(ha ez a seb így összeforrna) vagy esetleg ha kis neogragormannal (lehet hogy rosszul írtam a krém nevét) bekennénk a sérülést az segítene e neki. Válaszát előre is nagyon köszönöm! Üdv:Dóra

Bármire nincs szükség, de állatorvosát fel kellene keresni, hogy megítélhesse mit kell tenni a sérüléssel. Ha ezt a sérülést szerencsésen kikezelték, akkor pedig megbeszélhetik az elmaradt védőoltásokat, parazitamentesítéseket és az ivartalanítás időpontját is, hogy még sok évet egészségesen a családban tölthessen a cica.

http://kisallatbudafok.hu/macskagazdaknak

jelige: Francia bulldog
2016-12-12
Tisztelt Doktor Úr! Adott 1 éves francia bulldog kan kutyusunk. Egyik reggel mondhatni mindenféle előjel nélkül a kutya nem mozdult fekhelyéről, teste kihűlt, és kínkeserves üvöltő hangot hallatott már egy ideje, a fekhelyét több helyen széthányta. Állatorvoshoz vittük, a laborértékei nagyon rosszak voltak, a cukra például 23. Kapott infúziót, UH-t amin nem találtak semmit, illetve inzulint. A cukra lassan, két nap alatt ment le 11-re, most 8. Többi értéke normalizálódott. Viszont a kutyus "kómaszerű" állapotban van. Kézközelségre ugyan pislog, a ketrec egyik végéből átvonszolja magát a másikba, de már 4 napja csak ennyit csinál, megemeli magát, és kész. Az orvos a cukorbetegséget elvetette, amint megtudta, a kazánházban éjszakázik a kutyus. Előtérbe került a szénmonoxid mérgezés, de a kutyus fél méterre fekszik a nyitott ajtótól immáron két hónapja ebben a hidegben. CO-jelző készülékünk nem mutat mérges gázt a helyiségben. Az orvos szerint "károsodott az agya", elaltatná. Mi másban gondolkodjunk, mi kerülhet még szóba? Mégis cukorbeteg lenne? Inzulint csak egyszer kapott első nap, azóta nem. Esetleg hasnyálmirigy-gond? Mérgezést kizárnám, csak tápot evett aznap, nem etettük, és nem is volt idegen helyen. Kullancsot csakugyan kizártuk, mindenféle oltást időben megkapott. Bármilyen ötlet reményt adhat. Üdvözlettel!

Leírása alapján a cukorbetegség szinte bizonyosan jelen van a kutyában. A cukorbetegség ilyen magas glükóz éérték esetében szinte bizonyosan folyamatos inzulin kezelést és szinte folyamatos állatorvosi felügyeletet igényel.

Emellett természetesen akár több kórkép is szerepet játszhat.

A kutya részletes kivizsgálása segíthet megtalálni a baj forrását, ezután az esélyeket is tennivalókat is meg lehet beszélni.

jelige: Mazsola
2016-12-12
Kedves Doktor úr! Két éves, igen hosszú bundát viselő szálkásszőrű tacskómat évent 2x nyíratom. Tegnap a kutyakozmetikustól meglepve vettük át a kutyát. A hátán világos barna foltok "lettek" 2 nagyobb, de picik is, amelyek soha nem voltak ott. Asszimetrikusan nem kiütéses, nem korpás, nem szőrhiányos, nem sebes csak más színű. Nem mondanám hogy vakarózik, bár a kozmetikus a lábujjközöknél említette nagyon filces volt. Rághatta.Továbbá a füle és a bűzmirigye volt "csúnya". Mazsola vidám, jó étvágyú, sokat játszik a vizslával. Mi okozhatja ezt a színfoltosodást, a neten sehol nem találok ilyenfajta leírást a szőrproblémáknál. Köszönettel várom válaszát.

Nem kizárt, hogy a leírt szőr- és bőrtüneteket, valamint hallójárat gyulladást és bűrmirigy gyulladást ugyanaz az allergiás kórkép okozza. Mint ahogyan az sem kizárt, hogy endokrin beteegség (pajzsmirigy elváltozás, Cushing, petefészek ciszta ....) áll a háttérben.

Szerencsére nem kitalálni kell a leírt elváltozások okát, inkább állatorvosát kellene megkérni a Mazsola kivizsgálására.

jelige: Benny
2016-12-07
Tisztelt Doktor Úr! Három hete kezdődött a kutyámnál, hogy nyálkás, habosat hány és véres széklete, hasmenése van. Még az első észlelésnél orvoshoz vittem. Kapott két injekciót és gyógyszert. (Sajnos a nevére már nem emlékszem, de valamilyen antibiotikum volt, tíz szemes) Jobban is lett, de egy hét után újra véres volt a széklete. Ekkor kapott Klion-t. Amitől ismét jobban lett, de pár nap múlva újra habos, véreset hányt és a széklete is újra véres volt. Ismét orvoshoz vittem, ahol vért vettek és az eredmény rendben volt. Majd széklet mintát is kértek. Annak az eredményére jelenleg is várok. Sajnos még mindig nincs rendben a kutyus. Érthetetlen számomra, hogy napokig minden rendben, étvágy, széklet, kedély, stb... Aztán ismét egy nagyon pici hányás és véres széklet jelentkezik. Gyógyszert már nem szed, de a betegség kezdete óta diéták van. (Rizs, csirkemell) Ön szerint mi lehet a probléma, illetve mit tehetek még a kutyáért? Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel, E. Zoltán

Nem kizárt, hogy a széklet vizsgálatának eredménye már nyomra vezető lesz  -  de lehetséges, hogy megismétetelt laborvizsgálatok, képalkotók (ultrahang, röntgen, endoszkóp, .... 3D eljárások ...) vagy más kiegészítő vizsgálatok segítségévelé lehetséges csak megtalálni az okot.

A hányogatás és a (véres hasmenést) számtalan fertőző (parazitás-, bakteriális, vírusos ...) és nem-fertőző (gyomor/bél fekély, növedék, idegentest, helyzetválzozás ....,  allergia .... toxikózis .... hasnyálmirigy gyulladás,  máj ill  vese elégtelenség  ....) okozhat, sajnos az esetek egy részében nem egyszerű, sőt néha kifejezetten trükkös a diagnózishoz vezető út ember és állat esetében egyaránt. Nem ajánlhatok mást, mint az átgondolt, részletes kivizsgálást.

jelige: Benny
2016-12-06
Tisztelt Doktor Úr! Három hete kezdődött a kutyámnál, hogy nyálkás, habosat hány és véres széklete, hasmenése van. Még az első észlelésnél orvoshoz vittem. Kapott két injekciót és gyógyszert. (Sajnos a nevére már nem emlékszem, de valamilyen antibiotikum volt, tíz szemes) Jobban is lett, de egy hét után újra véres volt a széklete. Ekkor kapott Klion-t. Amitől ismét jobban lett, de pár nap múlva újra habos, véreset hányt és a széklete is újra véres volt. Ismét orvoshoz vittem, ahol vért vettek és az eredmény rendben volt. Majd széklet mintát is kértek. Annak az eredményére jelenleg is várok. Sajnos még mindig nincs rendben a kutyus. Érthetetlen számomra, hogy napokig minden rendben, étvágy, széklet, kedély, stb... Aztán ismét egy nagyon pici hányás és véres széklet jelentkezik. Gyógyszert már nem szed, de a betegség kezdete óta diéták van. (Rizs, csirkemell) Ön szerint mi lehet a probléma, illetve mit tehetek még a kutyáért? Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel, E. Zoltán

Érthető az aggodalma, hiszen a hányás/hasmenéses betegségek túlnyomó része tüneti kezelésre néhány nap alatt rendeződni szokott. Sajnos azonban jónéhány olyan betegség is van, amelyik hasonló tünetekkel jelentkezik, ritkábban fordul elő, nehezebben diagnosztizálható és másként kezelendő.

Állatorvosával együtt a vérlaborral és a széklet minta vizsgálatával nekikezdtek a betegség pontosabb diagnosztizálásának. Remélhetőleg ez elegendő lesz a pontos betegség megállapításához és nem lesz szükség további labor-, esetleg képalkotó-, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokra. Ha meglesz a diagnózis, azzal pontosabbá válnak az esélyek, megoldások is.

A diéta mellett biztosan nem árthat, ha széntablettát, Bolus adstringesnt esetleg más nyálkahártya nyugtató szert kap a kutya, yoghur/kefír vagy más Lactobacillus/Bifidus tartalmú kiegészítés is hazsnos lehet - de ezt is érdemes egyeztetni állatorvosával.

jelige: Ėva
2016-12-05
Kôszônôm Dr ûr,megtisztelô vålaszåt!Tudom,hogy nem a nyers hustol lesz egėszsėgesebb a cica,de csak azėrt kėrdeztem,me rt az Orvosunk azt mondta ehet marhåt csir kemellet,viszont amikor 2 hete pesten voltunk egy ismerôsômnėl,neki azt mondtåk a Klinikån,hogy nem!Ezėrt kėrdeztem Ôntôl is!A cicåm rendszeres orvosi ellenôrzės alatt åll!Jôl tåplålt,tûnet mentes!Augusztus 18-ån lett tesztelve!A Dr nô mondta ezt a DMG UARD cseppet,amit akkor egy ûveggel kapott,ės azt mondta hogy decemberben is adjunk egy ûveggel,ės este a thuja golyôt!!Ezenkìvûl vegyek e valamit a cicåmnak!? 5,60kg a cica,jô ėtvågya van,rendszeresen oltva,fėregtelenive kombinålt cseppel!Mėgegyszer kôszônôm megtisztelô vålaszåt!Tovåbbi jô munkåt kìvånok!Tisztelettel:Ėva

Kedves Éva !

Szeptember 2.-án is már nekifutottunk a kérdésnek és a véleményem azóta kevéssé változott.

Csodálatos dolog, ha egy leukózis pozitív cica teljesen tünetmentes, fiatal kora ellenére már 5.60 kg ....  jó az étvágya ..... és továbbra sem gondolom, hogy bármi táplálékkiegészítőre, vagy nyers hús falatokra lenne szüksége. Sőt azt gondolom, hogy inkább meg kellene akadályoznia további testtömeg növekedést.

Állatorvosával közösen láthatóan tökéletesen csinálják a cica kezelését, nyomonkövetését és etetését is. Teljesen felesleges lenne részemről akár a nyers csirke, akár a nyers marha napi-, vagy heti szintű etetése mellett érvelnemvagy ennek eltiltásáról tanácsokat osztogatnom. Táplálék kiegészítőt sem szeretnék ajánlani. Kezelőorvosával lenne érdemes mindezt megbeszélni.

Köszönöm jókívánságait, én is minden jót kívánok Önek és a cicának is!

jelige: Bandzsa kiscica
2016-12-05
Most szeretnék cicát venni nem tenyésztőtől. Mikor meglátogattam észrevetem hogy a legtöbb kiscica bandzsa volt.kb 2 hetesek voltak. A tulaj azt mondta hogy majd rendeződik. Ez igaz lehet? Illetve egy-kettőnek a farka is rövidebb volt. Ez zavarhatja később a cicát a mozgásban? Pl ügyetlenebb? Ragdoll cicáról lenne szó.

Igaz lehet, hogy a szemtengelyek csak később lesznek párhuzamosak - mint ahogyan az is előfordulhat, hogy bandzsa marad a cica.

A cicák rövidebb farokkal is megtanulnak jól koordináltan mozogni, ez inkább csak esztétikai kérdés.

Legjobb azonban, ha aggályait a szavatosssági igényével együtt beleírják az adásvételi szerződésbe - így nem lesz kérdéses, hogy melyik félnek kell helytállnia, ha bandzsa marad a kiscica, vagy ennél esetleg jóval lényegesebb hiányosságok, bajok merülnek fel.

jelige: Ėva
2016-12-05
Tisztelt Dr Ûr!Van egy leukôzisos cicåm.Håla tûnetmentes,ivartalanitott nôstėny cicåm!3havota adom reggel 10 csepp DMG UARD cseppet,egy ûveggel,este pedig 2szem Thuja occidentalist pici vizben feloldva!Az lenne a kėrdėsem,hogy ehet e nyers csirkemellet,ės nyer jô minôsėgi marha hûst,ės mennyit ehet belôle!Naponta,vagy hetente kaphatja!Mit adhatnėk mėg neki,hogy nagyon sokåig tûnetmentes legyen!A cica egyedûli,ės CSAK lakåsban van!Nagyon szeretjûk!!Szeretnėnk,ha mėg sokåig velûnk lenne!!A cica 20 hônapos!Mielôbbi vålaszåt vårva maradok tisztelettel:Ėva

Nem a nyers hústól lesz tünetmentes sokáig a cica.

Ha a jelenlegi csak kész táp etetéssel jól fejlett, jó kondiban van a fiatal ivartalanított nőstény cica, akkor kár kísérletezni a nyers húsok etetésével. Fontosabbnak tartanám a cica rendszeres állatorovosi ellenőrzését, benne a vírusteszt időnkénti elvégzését is.

jelige: Gizmó
2016-12-04
Van egy 14 éves ,ivartalanított kandur cicám . Második napja ,hogy nagyon bágyadt egész nap csak fekszik . Simogatás után vettem észre ,hogy a végbélnyílás mellett csomó található ,és ez fáj neki . Nem piros ,nem gennyes . Bűzmirigy gyülladásra gyanakodok . Az lenne a kérdésem ,hogy mennyire válhat veszélyessé ,súlyossá? Mivel ,hogy hétvége van keressek egy ügyeletes állatorvost ,vagy megvárhatom vele a holnap délutáni rendelést ? Válaszát előre is köszönöm !

Nem is annyira a végbélnyílás melletti duzzanat - inkább a 2 napja megfigyelt bágyadtség, elfekvés mondatja azt velem, hogy szükség lehet az ügyeleti ellátásra.

Pláne, ha a cica 2 napja nem is eszik, nem is iszik - és most vasárnap reggel révén csak hétfő délután tudná felkeresni megszokott állatorvosát - úgy ilyen hosszú idő alatt akár kritikus állapotba is kerülhet a nem fiatal cica.

jelige: A.Ákos
2016-12-04
Jó Napot! Nekem csak egy általános kérdésem lenne, egy hím ivartalanított kutya is párosodik... vagy tudomást sem vesz egy tüzelő másik kutyáról?

Nem kizárt, hogy a kasztrált kan érdeklődik a tüzelő szukák iránt, sőt az sem, hogy kialakulhat a merevedése és párosodni képes. A párosodási képesség ellenére ha mindkét here eltávolításra került, úgy termékenyítő képességről biztosan nem bezsélhetünk.

Ha a kutya korábban többször párosodott, gyakorlott fedező kan, valamint a herélés időben nem túl régen történt, úgy a párosodási képességnek nagyobb az esélye.

Az infantilis korban elvégzett, vagy soha nem fedező kan esetében illetve a műtét elvégzése után eltelő idővel ( a hím nemi hormonok eltűnésével) egyre kisebb az esély a párzásra.

jelige: Magas fehérvérsejt szám Ibit
2016-12-04
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Van két ivartalanított sphynx kandúrom,Ibit 4.5 éves Gordon 1.5 éves.A fiatalabbik 5 hónapja került hozzánk.Ment a harc egymás között,de gondolom azért is,mert a kicsi még nagyon játékos Ibit pedig már nyugisabb.Múlt héten kedden véletlenül ráléptem Gordon lábára,felsírt és berohant a nappaliba,erre Ibit elkezdett fújni,majd morgott,mint amikor a kinti macskák verekednek és nekem támadt.A lábamnak esett és megharapott, kizártam a nappalaiból,majd gondoltam csak lenyugszik,meg nem maradhatok egész éjszaka ott,így beengedtem,gondoltam lenyugszik és megint nekem jött,ezúttal még nagyobbat harapott és csak úgy tudtam leszedni magamról,hogy kibújtam a melegítőből.A sebem azóta gyógyul,voltam ambulancián,ahol kitisztították szikével és kaptam tetanuszt. Napokig ilyen állapotban volt,csak kicsit nyugodott le,pénteken csináltattam labort az eredmények a következőek lettek. fvs: 33,53! vvs: 7,8 Hb: 137 Ht: 38,39% Trc: 86! Neutrofil gr: 85% ! Eozinofil: 6% (ez is határeset) Limfocita: 6% ! Monocita: 3% bazofil gr: 0% Stab: 20% Giemsa festés: -Babesia: negatív -Hemobartonella: negatív AST: 15 ALT: 31 UREA: 9,2 CREA: 108 GLU: 4,8 AMYL: 881 NATR: 142,8 ! LIPAZ: 86 GGT: 8 GLDH: 6 TBA: 12,4 Nos ezek lettek az eredmények...:( Az állatorvos antibiotikumot ajánlott,aminek 2 hétig tart a hatása és utána megint labort csináltatni. így utólag,azt gondolom,hogy Ibit lehet így adta tudtomra,hogy valami nem okés vele és az is lehet,hogy fájdalma van.Tegnap hazakerült Gordon a szüleimhez,mert tudni akartam,ha Ibit egyedül van akkor hogyan viselkedik.Tegnap és ma egészen délutánig jó fiú volt,de egyik percről a másikra megint átváltott és agresszív lett.Önök mit gondolnak,mi lehet a háttérben? Annyira el vagyok keseredve.Múlt héten vettem feliway párologtatót és kapja a Calmex Cat szirupot,reggel este. Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!

Volt egyfajta dezsavü érzésem, és ezegyszer nem csalt meg a memóriám ...

November 20.-án ugyanerre a jeliglére érkezett ugyanezen kérdésre már válaszoltam egyszer. Nem másolom be az akkori válaszomat, de ahogyan nekem sikerült, Ön is megtalálhatja a rovatban.

jelige: Fekszik, dülöngél, nem eszik, nem iszik, kiszáradá
2016-12-04
Üdvözlöm. A problémám az lenne, hogy... 3 napig nem volt meg a cicám, 5 éves fiú..fél éve lett ivartalanítva. És szerdán találtam meg 3 házzal arrébb, egy másik cicával. Hazavittem, egész nap csak feküdt, egy kicsit ivott, aztán azt ki is hányta.:( reggel már felkelni sem tudott, elvittem orvoshoz, kapott 2 szurit, meg granulátumot, azt mondta nem mérgezés. Fecskendővel itatom, mert máshogy nem akar. Az orvos azt mondta, ki van száradva, de csak itassam. Estére nem bírtam már nézni,mert ami pár kortyot megivott, az is kijött belőle, ezért elvittem infúziós kezelésre, 250 ml-t kapott. Láza nincs,nem is volt, inkább alacsony (37). Olyan mintha részeg lenne, nem tud megállni a lábain, összeesik. Ma egész nap fel sem próbált kelni. Mi a teendő? Vigyem vissza infúzióra? Mitől lehet ez neki? Nagyon aggódom.:(

Részletes vizsgálatokkal, benne legalább vérlabor (esetleg vírustesztek) és röntgen ill ultrahang vizsgálat eredményei lehetne megtudni, hogy mi okozza a cica hányogatását, étvágytalnsáágát, kiszáradását és alacsony hőmérsékletét. A felsoroltakből máűr következhet, hogy jártányi ereje sincs, fekszik, ha mégis feláll akkor pedig dülöngél.

Igen, az intenzív kezelés (melegítés, melegített infúziós kezelés, antibiotikumok, gyulladáscsökkentők ....) adhat esélyt arra, hogy átvészeltessük a cicát, de a felsorolt vizsgálatokkal deríthető az ki, hogy mi okozza az észlelt elesett állapotot.

jelige: Buksi_2
2016-12-04
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm gyors válaszát. Az antibiotikumos kezelést még csak tegnap este kezdtük, akkor kapott egy szurit, ma reggel pedig tabletta formájában folytatjuk. Éjszaka Buksi kicsit jobban volt, tudott valamit aludni. (mi is). Mikorra várhatjuk a tünetek enyhülését? Persze csak ha hatnak a gyógyszerek. Amennyiben nem, és endoszkópos vizsgálatra lenne szükség, azt hol lehet elvégeztetni, hol van olyan orvosi rendelő, ahol a megfelelő műszerezettség rendelkezésre áll? A képalkotó vizsgálatoknál probléma lehet-e, hogy a kutyus gerince mellett a nyaki rész környékén egy légpuska sörét van valószínűleg az izomba ágyazódva? (Sajnos ezt is kimutatta a múltkori mellkas röntgen, hozzánk már így került). Esetleg az allergiás tüneteihez hozzájárulhat-e az idegen test? Állatorvosunk szerint annyira közel van a gerinchez, hogy a kivétellel nagyobb kárt okoznánk. Megtisztelő válaszát köszönöm.

Szerencsés esetben, mint ahogyan tapasztalhatták néhány órán belül is javulást észlelhetnek. Ha viszont a légúti tünetek enyhülésében 2-3 napos antibiotikus kezelés hatására sincs alatt nincs enyhülés, akkor már kisebb eséllyel várható csak.

Budapesten az Állatorvostudományi Egyetem Kisállat Klinikáján kívül több magánintézményben (nálunk is) egyeztetett időpoontokban végeznek endoszkópos vizsgálatokat.

A fém idegentest ugyan a CT felvételeken  is jelentős melléktermékeket okoz, de az orrjáratok, szájüreg, gége és garatkörnyék elbírálását ez nem befolyásolja.

Nem gondolom, hogy a sörét súlyosbíthatja az allegiás tüneteket.

jelige: Buksi
2016-12-03
Üdvözlöm.Buksi kutyusunk alig mult 1 éves. Korábban gazdás volt de a baromfit annyira nem szerette így elajándékozták. Állítólag egészséges volt, bár az első napoktól voltak furcsaságai. Néha fulladozott, folyt a szeme, sokat lihegett. Voltunk állatorvosnál, csináltattunk vérképet és mellkasröntgent. A vérkép alapján enyhe eosinofilia, a röntgen szerint légcső szűkülete is van. Az orvos szerint allergiás is, ezért elimináciős diétát tartunk. Vasárnap este hirtelen eldugult az orra, olyan mintha tele lenne. Néha savós váladék kicseppen. A kutya próbálná kifújni leszívni ami miatt szinte fuldoklik. Ha liheg semmi baja. Visszvittük orvoshoz aki prednisolont írt fel neki napi 2 szemrt. 3 nap múlva ismét visszavittük mert egész este és éjszaka szürcsögött és fulladt.Ma délután köhögött is. Most antibiotikumot is kapott a szteroid mellé. De szerinte nem megfázás mert nem lázas. Feltételezi hogy a légcső szűkület miatt van. Ha a gyógyszerek nem hatnak neki itt megállt a tudománya. Az lenne a kérdésem hogy lehet ez megfázás?Kinti benti kutya, a múlt héten is a mínuszokban rohangált és minfig a kinti hideg vizet issza. Én nem hiszem hogy a légcső szűkület okozná, mert tény hogy voltak néha eddig is fulladásos rohamai de az orra nem volt taknyos. Az orrdugulás és az orrfolyás este és éjszaka sokkal erősebb, olyankor nagyon szenved a kutya. Az antibiotikum kezelés mennyi idő után kezd hatni? Válaszát köszönöm.

Igazság szerint már illett volna javulst hoznia a leírt tüneti kezelésnek.

Leírása alapján az sem kizárt, hogy idegentest, vagy növedék okozza a hirtelen kialakuló (rosszabbodó) és tüneti kezelésre nem reagáló betegséget. Ezt endoszkópos vizsgálattal (esetleg 3D képalkotó eljárással) lehetne tisztázni.

Jelezze állatorvosa felé a kialakult helyzetet. Neki lehet még mentő ötlete antibiotikum váltással, esetleg nyákoldó szer adásával - de nem kizárt, hogy nagy műszeres vizsgálatra lesz szükség a tünetek tisztázása érdekében.

jelige: dömsöd
2016-12-03
tisztelt doktor úr tegnap be vécézett a cicám véletlen nagyon megijedt hogy bántom ö az én kedvencem soha nem bántanám nem tudom meg békiteni nem eszik és azota nem jáccik fél töllem probálom meg vigasztalni de nem sikerül mit tegyek van a macskáknak lelki furdalása mert valami rosszat csinált egyébként szoba tiszta

Leírása alapján a cica valószínűleg nem egyszerűen megijedt, vagy megbántódott - hanem sokkal inkább beteg lehet.

Állatorvosa a cica részletes vizsgálatával tudja kideríteni, hogy mi okozhatta a szokatlan helyre történő ürítést, majd a jelenlegi étvágytalanságot és a szokásos viselkedésformák elmaradását (játék, barátkozás, dorombolás ....).

Ha túljutnak a mostani betegségen, akkor megbeszélhetik az esetleg szükséges védőoltásoka, parazitamentesítéseket, majd a kiskandúr ivartalanításának időpontját is.

http://kisallatbudafok.hu/macskagazdaknak

jelige: Mirrmurr
2016-11-30
Van egy 18 éves ivartalanított kandúrom. 2 hónapja vettem észre, hogy a szőre filcesedik, pedig rövid szőrű.Időközönként heti egy két alkalommal kikefélem a szőrét, de most becsomósodott. Most tüskés fémkefével gyönyörűen kibontottam a filcesedést, de újból elkezdődött, mindez a farka tövénél, s a két combján. Szeretném tudni mitől lehet ez.

Mondhatnám, hogy sose legyen nagyobb baja egy 18 éves cicának, de .....  a nem fiatal, ivartalanított kandúr esetében újabban megfigyelt szőrelváltozást, filcesedést érdemes lehet figyelemfelkeltő tünetként értékelni.

Olyan rejtett idült betegség mint pl a szív/keringési elégtelenség, pajszmirigy betegségek, idült bőrelváltozások .... és számos egyéb is lehet a háttérben.

A teendő természetesen az, hogy jelzi állatorvosának a megfigyeléseit és kéri a cica részletes kivizsgálását. Remélhetőleg megoldható problémát találnak.

jelige: Dóra
2016-11-30
Két éve költöztünk a nagy városba, palotapincsi kutyám (5 éves)agresszív lett, mikor sétáltatom,morog más kutyákra, sőt neki megy az embereknek, még nem harapott meg senkit, mert figyelünk, a kis unokámra is morog.Pedig velünk kedves és szerető .

Nem kizárt, hogy stresszeli, elbizonytalanítja a kistestű kutyát a nagymértékben megváltozott környezet.

A határozott és következetes nemteszés nyilvánítás, nevelés, büntetések mellett ajánlatos lenne állatorvosával kivizsgáltatni, hogy van-e szervi elváltozás, betegség a megváltozott viselkedés hátterében. Ha fennakad valami a rostán, akkor nyilvánvalóan a kutyát megzavaró betegséget kell kezelni.  Ha nincs semmi diagnosztizálható betegsége, állatorvosának akkor is lesz szerintem ötlete - pl ivartalanítás, ha még meg nem történt, esetleg nyugtató "kedély javító" szerek adása.

jelige: Mike újra
2016-11-28
Üdvözlöm.Már máskor is kértem segítséget ezzel a jeligével. Problémám :Mike egy légutakat tekintve többször műtött francia buldog,két éves.A műtétek előtt állandóan hányt.Azóta ez normalizálódott,heti egy-kétalkalomra.Korábban aggasztottak az esténként hallható hasi zörejek,arra azt mondták,hogy az állandó eröltetett hányások miatt ugyn. slindig cardiája van és a gázok és a híg gyomortartalom mozog a gyomorszáj és a nyelőcső utolsó szakasza között,ezt hallom,ez kezelést nem igényel,műtétet pedig nem ajánl.Ez van,hogy alig hallható,van hogy intenzívebb. Most viszont pár napja megint sűrűsödnek a hányások,leginkább megint hevesebb mozgások esetén. Az étvágya jó,mint mindig. Mivel próbáljam csillapítani a hányást?Én azt tapasztalom amikor időváltozás van,ő is labilissá válik.A mai napig ötször eszik speciális áztatott hills id tápot kisebb adagokban szemenként kézből,függőleges etetési módszerrel.Köszönöm válaszát előre.

Nem emlékszem, hogy korábban mit válaszoltam a Mike problémáira, de mostani kérdésére nem tudok magabiztosan nagy okosságot írni. Talán csak néhány általánosságot.

Ha a Mike felső légúti rendellenességeit, szűkületeit már többször operálták, akkor reményeim szerint az orrés-, az orrjáratok is kellően átjárható, a lágy szájpadlás sem nyúlik túl és talán a garat fala sem szűkíti a légutakat.

Ha elfogadjuk az idült cardia elváltoltozást és az ezzel járó heti 1-2 hányogatást, nem kizárt, hogy ezt időszakposan felsőlégúti fertőzések súlyosbítják, ebből adódhat a gyakoribb hányogatás. Ezesetben a flső légúti fertőzést érdemes lehet tünetileg kezelni.

A korábbi heti 1-2 alkalommal történő, de újabban még gyakoribb  hányás részemről lehet a korábbi műtétektől nagymértékben független okból is. Ez szerintem friss részletes vizsgálatokat igényelhet teljes laborral és képalkotókkal.

jelige: Dius
2016-11-28
Jó napot! Másfél hónapos kölyök kutyánk sántít a hátsó labaira remeg. Jó kedvű játékos kutyus. De sokat fekszik.Ha fekszik nehézkesen áll fel. Étvágya jó. Héten vannak testvérek de a többi kölyöknél ezt nem tapasztaltam. A mami ó németjuhász a papa pásztor kutya.köszönöm a segítséget.

Az adatlap szerint a leírt tünetek 2-6 napja jelentkeztek. Nagytestű kutyák kölykeinál nem ritkán jelentkezik panostitis nevű elváltozás, a leírása alapján akár ennek is megfelelhet észlelése. Persze könnyen lehetséges játék, birkózás közbeni sérülés is.

Szerencsére egy ilyen korú kölyök kb 2 hetente kaja védőoltásait, parazitamentesítéseit - így nem kell kitalálnunk, hogy mi okozhatja a tüneteket, elég megkérni állatorvosát a részletes vizsgáltok elvégzésére.

http://kisallatbudafok.hu/kutyagazdaknak

jelige: pitypang
2016-11-28
A cica ivartalanítva van már fél éve, féreghajtó tablettát egy hónapja kapott. A védőoltást már megbeszéltük az állatorvossal hogy a gyógyulása után kapja meg. Amikor beteg lett mellkasröntgent csinált neki az állatorvos, az alapján indította el az antibiotikus kezelést. Más probléma jelenleg csak az hogy időnként még köhög. Mivel az orvostól 50 km-re lakunk, nem egyszerű elvinni a cicát. Ezért szerettem volna megtudni hogy a köhögés egy csúnya tüdőgyulladás után 3 héttel még jelentkezhet-e. Köszönöm válaszukat!

Nagyszerű dolog, ha a cica parazitamentesített és ivartalanított is.

Ha a tüdőgyulladás magas lázzal, esetleg jelentős fehérvérsejt szám emelkedéssel is járt, úgy az oltatlan cica tüdőgyulladását sajnos okozhatja olyan vírusos megbetegedés (vírusos macskanátha, leukózis, panleukopénia, FIP ...)  ami miatt a gyógyulás késleltetett, nem teljes - és a többi cicára a Pitypang még veszélyt jelenthet. Állatorvosa a röntgen felvételen látott kóros elváltoztásokból (pl ödéma, felerősödött bronchiális rajzolat, szabad mellűri folyadék, megnagyobbodott nyirokcsomók ....) kicsit jobban sejtheti (.mint én), hogy a felsorolt vírusos megbetegedések egyikének, némelyikének van-e esélye, de pontosabban ő is csak kontrol vizsgálatokból, esetleg vérmintából elvégezhető vírustesztek eredményéből tudhatja meg, hogy mekkora a baj a cicával és fertőzhet-e még.

Sajnálom, hogy nem tudom egyértelműen megnyugtatni a léeírtak alapján.

<< <  15 / 490 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.05.31
2017.05.29-én Tóth József utcából elveszett tricolor színű két hónapos kiscica, ha valaki látta/befogta kérem jelentkezzen a 0630/9324838-as számon, két kislány várja haza!
2017.05.24
2017.05.24 este Savoya Park Aldi/Möbelix előtti parkolóban kóborol ez a kan kutyus. Nyakörv nincs rajta, nagyon félős.
2017.04.03
2017. március 30-án éjjel, a 22. kerület Baross Gábor telepről eltűnt Mázli! Barátságos, játékos, vezényszavakra nagyjából hallgat. Ha bárki tud róla információval szolgálni, a 30/945-7091; 30/820-4560 számokon érheti el a tulajdonosokat.