Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: rózsaszín
2016-02-23
Tisztelt Állatorvosi Rendelő! Egy házi macskánk van. Jelenleg egy nagyobb fészerben él,4 x 3 m, éjjel ki van engedve. Nappal inkább bezárva van, mert főút mellet élünk. A fészer beton aljazatán tegnap sok száz, inkább ezer apró férget ? nyűvet ? vettem észre. A macska almában csak nagyon kevés volt. Szanaszét mindenfelé a földön az apró leginkább rózsaszínes- fehér apró lárvák, hasonlít a csontkukachoz, de attól vékonyabb, kisebb. A bolha lárvája lenne? Mivel irtsam? Készítettem fényképet is a lárvákról, ha adnak e-mail címet elküldöm. A macskán nem vettem észre, hogy vakarózna. Várom mielőbbi válaszukat.

Kedves Gazdi!

Legjobb lenne rovarirtó céggel konzultálni, mert ha nem a macskán élnek ezek a lárvák, akkor ők jobban tudnak segíteni. Az biztos, hogy amíg kiszórják a rovarirtó szert, addig a macskát el kell távolítani a fészerből, mert ezek általában macskákra igen veszélyes szerek. Csak aalpos lemosás, a szer eltűntetése után lehet őt visszaengedni!

jelige: Székrekedés
2016-02-23
Tisztelt Állatorvosok! Szüleim kutyája 14 éves.Több napja szorulása volt, elvitték állatorvoshoz. Azt állapították meg, hogy hüvelydaganata van, és valószinü az zárja el a széklet útját. Mütétet nem vállal, mert hogy idős a kutya. A vizsgálatnál valamennyi székletet kiszedett és azt mondta, ha beviszik időközönként, akkor amit tud kiszed. A kutyának továbbra is jó étvágya van, de üríteni nem tud. Az orvos azt mondta kb.6 hónapja van. Azt mondta még, adjanak neki hashajtót. De kérdem én, ha el van záródva az út, akkor hogy jönne ki bármi is? Szüleim adtak neki beöntést, az sem segített.

Kedves Gazdi!

Jól látja Ön is, hogy a hüvelydaganatot meg kellene operálni. Forduljon ezügyben Dr. Thuróczy Juliannához, szaporodásbiológiai szakrendelésünk vezetőjéhez, aki nagy gyakorlattal rendelkezik mindenféle korú kutyák hüvelydaganatainak operálásában!

jelige: TÚLSÚLY
2016-02-23

Tisztelt Doktor úr! Szeretnék tanácsot kérni, hogy melyik fajta kutyatáp a legjobb egy 3 éves nőstény kuvasz diétájához? Szeretném lefogyasztani, ezért meg kell változtatnom a jelenlegi étrendjét. Kap főtt ételt és tápot is. A jelenlegi tápja: Taste of the wild-bárány és édesburgonyás táp. Nincs semmilyen étel vagy egyéb allergiája. Én a Trovet -weight reduction diet tápjára gondoltam, mivel ez ténylegesen gyógytáp, bár a búza ás az árpa nem épp kalóriamentes növény ez elbizonytalanit el, sok rostot tartalmaz ugyan. Előző német juhász kutyám ételallergiája során is trovet tápot kapott: vad és burgonya, és a tünetei vadhús rizs főzése mellett teljesen elmúltak. Valamint szeretném megkérdezni, hogy az étrendjében mit mellőzek pl. Főzés során. gondolok itt a tésztára például. Segítségét előre is nagyon köszönöm! Köszönettel:Vincze Anikó

Kedves Gazdi!

A kutyák fogyasztásához a tápok nagy segítséget jelentenek, de sajnos csak úgy ellenőrizhető a hatásuk, ha azt kizárólagosan kapják. Ha mellé főznek is, akkor már nem ellenőrizhatő a kalória, és a tápanyag bevitel. Akármelyik jóminőségű fogyasztó gyógytáp megfelelhet a célra, a Trovet is, mi a Royal Canint használjuk. Ezen a megfelelő testméret, kondíciónak megfelelő mennyiséget és csak azt kell adni hosszabb távon a megfelelő kondíció eléréséhez. Így kiegyensúlyozott lesz a fehérje, szénhidrát, zsír, rost és vitamin, ásványi anyag bevitele a kutyának. Ha mégis főzni szeretne a táp mellé, akkor állat dietetikus segítségével tud összeállítani megfelelő diétát.

jelige: fog kihullása
2016-02-23
Jónapot! A fogak milyen életkorban hullanak ki kutyánál és macskánál? Cicám felső metszőfogai nincsenek, hány éves lehet? Köszönettel.

Kedves Gazdi!

A kiscicák tejfogai közül a metszőfogak, melyek elől helyezkednek el 3-4 hetes korban törnek elő. A maradó metsző fogak 11-16 hetes korban. A maradó metsző fogak életük végéig megmaradnak, de általában 1 éves kor körül kihullhatnak. Vannak macskák akiknek 13-17 éves korukban is hiánytalan a fogsoruk, de a fogíny gyualldással, fogkövességgel, szájüregi fertőzésekkel küzdők és az arra hajlamosak, pl. a sziámiak fogai már 10 éves kor körül elkezdenek kipotyogni.

jelige: czuboraeva
2016-02-23
Üdvözlöm Mércséné Éva vagyok Van egy nagyon kicsike yorki szukám aki a nyáron fialt, de császárral a doki nem felszívódó varrattal varrta be a belső sebet, mert sokáig váladékozott és pár hónap múlva kiszakadt 2 helyen és olyasmi dudor lett a hasán a varrat mentén mint két nagy sérv Megmutattam az állatorvosnak itt de ő azt mondta hogy ráér majd később visszateteni mert most fog tüzelni a kicsike és szeretnék kiskutyákat és úgy gondoltam, hogy akkor majd helyreteszik a következő császárkor, de kicsit aggódom, mert olyan nagyok a dudorok nem lesz-e baja a kiskutyámnak. Vagy is ezek a dudorok olyanok, mint egy rendes sérv és estleg perforálódhatnak is. Kizáródhat is? Az egyiket vissza tudom nyomni, de a másikat már nem. Mit tegyek? Válaszát nagyon várom és előre is köszönöm

Kedves Gazdi!

Sajnos nem lehet előre tudni, hogy milyen szerv, szervrészlet kerül a sérvkapuba, és azzal mi történik, kizáródik vagy sem. Nyilván a legjobb az lenne, ha nem lenne ott a sérv, mikor a következő almot várja, mert a vemhes méhtől is megváltozik a rend a hasüregben, olyan szervek is a sérvkapuba juhatnak, amik amúgy nem kerülnek bele.

Ultrahangos vizsgálattal lehet meggyőződni arról, hogy milyen szervek vannak a sérvkapuban. Ha most nem akarja kitenni egy újabb műtétnek, akkor rendszeresen ellenrőzini kell a szervek visszahelyezhetőségét, azt, hogy nem fájdalmas, duzzadt-e a bőr alatt a sérvtartalom.  Ha ilyesmit vesz észre, akkor azonnal műteni kell a kutyust!

A legközelebbi műtétkor meg kell próbálni másfajta varróanyaggal, a legnagyobb műtéti streilitással összevarrni a hasfalat.

jelige: Ételallergia?
2016-02-22

Tisztelt Szakértő! Tanácsot szeretnék kérni! Az egyik cicámnak most szeretném elkezdeni az eliminációs diétát táplálék allergia kizárása végett. A kérdésem a következő: A Hill's z/d száraz táphoz adhatok-e neki hill's d/d konzervet, mert nagyon igényli a nedves táplálékot is, de z/d konzervet nem találtam a webshopokban, megkínáltam egy d/d konzervvel és nagyon izlett neki. Valamint, hogy esetleg a z'd száraz tápot keverhetem-e neki d/d száraz táppal hátha szívesebben fogyasztaná.? Mennyi idő után várható, hogy csökkenjenek a tünetei amennyiben táplálék allergiája van?

A másik kérdésem az lenne, hogy egy másik cicám húgykövesség miatt 1 éve gyógytápot eszik, hill's c/d azonban egy kicsit túlsúlyos 8,3 kg, ezért szeretném lefogyasztani, jó lenne-e, ha ezt a tápot lecserélném a csökkentett kalória tartalmú változatra és ezután megpróbálnám azzal etetni, bár az csirkés, amit most eszik, az pedig a halas változat, azt jobban szereti. Mennyi idő után várható a fogyás beindulása, ha az előírt mennyiséggel etetjük? Előre is köszönöm a válaszokat! Timi

Kedves Gazdi!

Én a keresőben találtam z/d konzervet webshopban. A d/d konzerv kutyáknak való, kacsát és krumplit tartalmaz, nem kifejezetten macskákra szabva. Legjobb lenne, ha az eliminációs diétát beállító állatorvost kéredezné, mert gondolom vele részletesen átbeszélték, hogy eddig milyen tápálékot fogyasztott a cica. Az eliminációs diétának az a lényege, hogy olyan összetevőket kapjon, amiket korábban nem kapott, csak így számíthatunk arra, hogy az allergiás tünetek alábbhagynak. Ha 4-6 hetes kizárólagos etetés után sincs változás a tünetekben, legalább egy enyhe javulás sem, akkor a vakarózás, viszketegség más okát kell keresni.

A fogyasztó tápot 1-2 hónapig biztosan kell etetni ahhoz, hogy a fogyás beinduljon, ennél gyorsabban nem is szabad a macskákat fogyasztani.

jelige: Ellés után
2016-02-22
Jo napot! Tegnap ellett a kutyám, egy pici kutyusa van, de estére egyszer liheg egyszer meg remeg mit tudok tenni vagy mi lehet ez forduljak vele állatorvoshoz vagy tudom itthon is kezelni?
Kedves Gazdi!
A kutyák nagyon-nagyon ritkán ellenek egyetlen kiskutyát, a lihetgés, remegés azt is jelentheti, hogy a szülőútban, a méhben van még kiskutya. Minél hamarabb állatorvoshoz kell fordulni!
jelige: Malac
2016-02-22
Tisztelt Állatorvosi Rendelő! 2 éves nőstény tengerimalacnak 5 hónapja veseköve volt, akkor majdnem megműtötték, de most megint az van neki. Ön szerint mi miatt lehet ilyen sűrűn és van -e erre valami táp, amivel megelőzhető? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel:Adrienn

Kedves Gazdi!

Tengerimalacoknál, főleg nőstényeknél igen gyakori a húgykövesség, ami általában véres vizeléssel jár együtt. Vannak genetikailag húgykövességre predesztinált tengerimalacok, de sajnos a nem megfelelő táplálás is okozhat gondokat. A tápláléknak fontos, hogy alacsony kalcium tartalma legyen, nem szabad minden nap salátát, répát, sok zöldséget adni és a tápokkal is csínján kell bánni. A legfontosabb táplálék a jó minőségű széna. Fontos a sok, tiszta víz, lehetőleg több itatója is legyen. A Trovet tápok jó minőségűek, de fontos, hogy csak keveset adjunk belőle nekik!

jelige: Mazsika
2016-02-22

Jo napot Dr Ur/No!  Mazsikam Bichon Havanese 6.50dkg 1-eve derult ki hogy szivbeteg, fél benamaxot kapott napi egyszer. Múlt heten sokat kohogott, elvittem orvoshoz volt szivultrahang, tüdőröntgen, a kórkep a kovetkezo:  Szajureg ep, torok enyhen piros, mandulak megnagyobbodtak, torokban nagy mennyisegu slejm. Sulyos foku holosystoles mitralis szivzorej, amely meg a torokban is hallhato. Rtg: perihilaris beszurodes, cardiomegalia jelentos bal szivfel megnagyobbodaa Echo A 1:48cm LA 3,6cm mytralis endocardiosis regurgitatio kifejezett.  Otthoni kezeles 2szer fel 4-napig xivlav 250mg, 3/4 benamax, Furon 40mg napi 3-szor, fel Verospiron 25mg 2-szer fel. Aznap kapott egy antibiotikum injekciot synulox. Hasi sziv ultrahang volt es tudorontgen.

Rá 2.-nap eldolt, miutan beadtam az esti gyogyszereket kiakadt a szeme a feje feloldara merevedett es a vegtagjai is lemerevedtek Dr Ur/No Nem sok ez a gyogyszer egy ilyen pici kutyanak???? Felszaladtam a korhazba vele, a gorcs addigra elmult, ott azt mondtak vernyomas eses volt. Azt hittem a karomban fog meghalni, szornyu volt... Kerem adjon tanacsot nagyon varom Udvozlettel Jurnyik Melinda

Kedves Gazdi!

A kiskutya mellkas röntgenén jól látszott, hogy a tüdőben folyadék gyűlik, a szívultrahang vizsgálaton kiderült, hogy, a vér visszaáramlik ott, ahol nem kellene. A korábbi vérnyomás csökkentő gyógyszer, a Benamax (2,5 mg?) kevésnek bizonyult, ezért kapott ilyen sok vérnyomásra ható gyógyszert. Minenképpen szükséges lenne visszamennie kezelőorvosához, ha komoly vérnyomás esést tapasztal, mert változtatni kell a gyógyszerelésen!

Ha második véleményt szeretne gyakorlott szívultrahangos állatorvostól, akkor Dr. Manczúr Ferenchez kérjen időpontot a SZIE Állatorvostudományi Karának kórházában.

jelige: Párzás
2016-02-22
Kedves Doktor Úr/Nő! Van nekem 2 sziámi cicám, akik elsőnek párosodnak és a kandúr cica elég topa és szegény szuka cicàmnak nagyon csúnya a nyaka teljesen kiharapta neki, már szőr sincs rajta ès vérzik. Hogyan tudnék rajta segíteni, hogy minél hamarabb begyógyuljon neki? Köszönöm!Üdv.: Krisztina

Kedves Gazdi!

Állatorvos nélkül betadinnal (fertőtlenítő) és valamilyen hámosodást elősegítő krémmel lehetne kenegetni (pl. Körömvirág krém, Bepanthen kenőcs). Ha nem múlik, akkor állatorvoshoz kell fordulni.

jelige: Lujzi
2016-02-22
Tisztelt Doktornő! Cicámnak sebes a háta. Ahogy nyalja magát, ezek a sebek tovább terjednek, néhány nap után eltűnnek, de jön helyettük más. Már egyre kevesebb van rajta. Végül is olyan mint a korpa. Vásároltam Douxo Micro-emulsion-t. Kérdésem: Ha lenyalja magáról, nem kap-e mérgezést, mivel rá van írva, hogy szájba, szembe ne kerüljön. Ha mégis megtörténne, hogyan gyógyítsam anélkül, hogy orvoshoz kellene vinnem? Másik kérdésem: Használat után nekem lehet e valami problémám? Szappanos kézmosás megtörtént. Köszönöm válaszát! Tisztelettel: Ilona
Kedves Gazdi!
Szembe, szájba kerülve csíp ez a spray, és ne is oda kell használni, de legjobb tudomásom szerint közvetlen mérgezést nem okoz. Ha nagyon nyalogatná a cica, akkor etetés előtt célszerű használni a sprayt, esetleg játékkal, simogatással elterelni a figyelmét. Ha nagyon aggódik, akkor műtéti védőgallértral teljesen meg lehet akadályozni a lenyalást. AZ Ön bőrének nem árt, sőt, emberi arckrémek gyakori hatóanyga a fitoszfingozin hatóanyag, mert anti-mikorbiális és gyulladás csökkentő hatású.
jelige: Macska füldaganat
2016-02-18
Tisztelt Állatorvosi Rendelő! > > Segítséget, tanácsot szeretnék kérni. Házi macskám hónapok óta tartó fülproblémája végén kiderült, hogy daganat van a bal fülében. A daganatot októberben kivették, a szövettan eredménye szerint rosszindulatú volt, ezért elvittem a pesti Állatorvosi Hematológiai és Önkológia Központba, ahol megállapították, hogy alig egy hónappal a daganat eltávolítása után már nő vissza a daganat, bors szemnyi volt, ezért a bal hallójárat eltávolítását javasolták. Meg is műtötték cicámat november közepén, a második szövettan eredménye negatív. Azt mondták figyelni kell, hogy kiújul-e, ha igen, még sugárterápiával lehet próbálkozni. Végeztek nála vérvizsgálatot és tüdő röntgent, mindent rendben találtak. Sajnos az elmúlt napokban úgy vettem észre megint sokat rázza a fejét és valami zavarja a bal fülénél, az a gyanúm, hogy kiújult neki.... :-( > > Sajnos vidéki vagyok, Karcagról elég nehézkes egy ilyen állat gyógykezelése. Abban szeretném előzetes véleményét kérni, hogy az ilyen tipusú daganatnál eredményes-e a sugárterápia, körülbelül hány kezelést kellene kapnia és milyen időközönként. > > Azért keresem meg Önöket, mert rendelési idejüket látva talán el tudnám hordani a cicámat hetente párszor munkám mellett is. > > Mellékelten küldöm a két szövettan eredményét. > > Előre is köszönöm szépen a segítséget!

Tisztelt Kolozsi Gabriella !

A 2. műtét a hallójárat eltávolítása után a szövettani vizsgálat már nem talált tumoros részleteket,  ”csak” idült gyulladás jeleit. A tünetek újra  jelentkezéséből nem dönthető el, hogy gyulladásos, vagy daganatos folyamat indult-e el a  mélyebb területeken pl a közép, vagy belső fül területén, esetleg a felső nyaki nyirokcsomóban.

Szerencsés esetben egy vérvizsgálat is nyomra vezethet minket, ha tapasztalnánk a jeleit krónikus gyulladásnak. Ezesetben tartós antibiotikum- ill. gyulladás csökkentő kezelés megoldhatja a probléámát.

CT, MRI, esetleg SPECT/CT vizsgálat tudná felderíteni azt, hogy látható-e a műtéti terület közelében gócos elváltozás. Ha igen, ennek célzott citológiai vizsgálata segíthetne annak eldöntésében, hogy daganatos, vagy tumoros betegséggel állunk-e szemben. Ezzel az is megválaszolható, hogy újabb operáció, vagy más jellegű (sugár-, gyógyszeres-, immunterápia-, egyéb …) kezelés segíthet-e a cicán.

Nálunk az egésztest 3D SPECT/CT vizsgálat elérhető. Ilyen típusú vizsgálatokat mindig csütörtökönként végzünk az OSSKI-ban, előzetes bejelentkezés alapján.   A megbeszélt, egyeztetett csütörtöki napon 08-09h között kell megérkezni az OSSKI-ba, ami a lejjebb olvasható címen található Budafokon a Törley kastélyban. A cica a vizsgálat napján is reggel 7h előtt  még ehet-ihat, esetleges reggeli gyógyszereit kapja meg, esetleges napközbeni gyógyszereit hozzák magukkal. A cica számára egész napos itt tartózkodást igényel a vizsgálat, az alkalmazott radioaktivitás miatt csak du 19h körül tudom visszaadni. A vizsgálat ára 60.000 Ft.

üdvözlettel,

Dr Balogh Lajos, PhD

osztályvezető-főorvos

OKK-OSSKI, Nukleáris Medicina és

Transzlációs Biológiai Tudományok Osztálya

Budapest, 1221, Anna u. 5.

Tel/fax: 482-2012

Mobil: 06-309-330-559

www.osski.hu

www.kisallatbudafok.hu

www.gammavet.eu

jelige: német juhász
2016-02-22
Üdvözlöm Önöket! Egy 10 éves német juhász kutyáról volna szó. A fő probléma az, hogy nehezen tud menni, a fő jelenség, hogy gyakran szabályosan fenékre esik, összezuhan. Egy másik kiskutya van mellette, ő tünetmentes. Két állatorvos volt nála. Háromféle injekciót kapott, javulás nincs, többször összezuhan. Táplálkozni táplálkozik, viszont a székelés nehezen megy neki, mivel nem tud erőt kifejteni, és nem vagyok benne biztos, hogy teljesen tud ürülni. A hátá nem húzza fel, ami hasi fájdalomra utaló jel lenne. Néha szűkül. Nem tudja egyik állatorvos sem, hogy mi a baja, csak tippelnek. Kérem, segítsenek! Pénz nem számít. Várom mielőbbi válaszukat tisztelettel, Fazekas Sebestyén 2760 Nagykáta, Czuczor utca 7.
Kedves Gazdi!
Háznál, kiegészítő vizsgálatok nélkül szinte leheteteln kivizsgálni egy komoly tünetek mutató idős kutyát. Olyan rendelőbe kellene vinni, ahol kisállat neurológiában, ortopédiában  jártas állatorvos dolgozik, aki alaposan meg tudja vizsgálni, szükség esetén kiegészítő vizsgálatokat végez és ajánl (pl. röntgen, gerincfestés, CT, MRI).
jelige: bőrszín kék
2016-02-22
Main coon 3 hónapos, kék a bőre, ez normális? Köszönöm!

Kedves Gazdi!

Lehet, hogy kékesnek tűnik a cica bőre, ha nincsenek tünetei, mint a nehezített légzés, fokozott fáradékonyság, akkor valószínűleg normális. Ha meg szeretne bizonyosodni róla, hogy nincs semmi baj, akkor keresse fel állatorovsát, aki alaposan meg tudja vizsgálni, meghallgatja a szívét, megnézi a nyálkahártyák színét, és szükség esetén további kiegészítő vizsgálatokat végez (pl. vérkép, vérlabor).

jelige: Barna pisi
2016-02-22
Tisztelt Doktor Nő! Utolsó elkeseredésemben írok ide tanácsért. 13,5éves nőstény perzsa cicam 1,5 hónapja barnát pisil. Kaptunk már 2x enroxyil antibiotikumot, mert azt mondták, hólyaggyulladás, ami 1hétre elmulasztotta. Most megint előjött es 3x ra is kaptunk. Hozzáteszem, hogy a cica eszik, iszik,pisil,kakil rendesen. Nem hány és nincs láza, nyirokmirigyei nincsennek megduzzadva. Voltunk vizelet és vérvételen. A vizeletben nincs kő, keves baktérium, feherje kevés, vérében a fehérvérsejt magas, 38 meg a lymphocita 66. A többi értéke jó és leukózisra negatív. Kreatin is emelkedett 230 és a karbamid is 18,3. Ezek után kaptunk 3x ra is enroxylt, mondván valamilyen makacs fertőzéssel van dolgunk és utána kontroll és csak utána vesetáp. Szedjük a bogyót 2. napja és az első után sikerült tisztát pisilni, de ma reggel megint barna volt. Már feliwayt is párologtatok, mert azt mondták, hogy a lelkének jó.Vetry dmg-t is kap. Mi lehet ez? Nagyon el vagyok keseredve, mert úgy érzem "tapogatóznak" és a cicát már nagyon megviseli és persze engem is. Előre is köszönöm válaszát!

Kedves Gazdi!

Pontosabb, oktani diagnózis csak további kiegészítő vizsgálatok után lehetséges: hasi ultahang vizsgálat a húgyhólyagról, veséről, a sterilen vett vizelet tenyésztéses, és citológiai vizsgálataSajnos idősebb cicánál a daganatos megbetegedések esélye is nő, ezért előfordulhat, hogy komolyabb dologról van szó, mint egy egyszerű gyulladás, ezért is lenne szükség a vizelet citológiai vizsgálata is. Viszont sokszor a húgyuti fertőzések kikezelése 3-4 hetes antibiotikum szedéssel lehetséges csak! A Feliwaypárologtató nagyon jó ötlet, hosszú távon mindenképpen segít!

jelige: Túlzott nyáltermelés?
2016-02-22
Jónapot! A kutyám, ha sétálunk, vagy kirándulni megyünk és jön velünk az anyám is, (akivel ritkán megy bárhova) elkezd nagyon sok nyálat termelni (szinte mintha habos lenne kicsit), ha megrázza a fejét, a pofijára is felcsapódik. Ha csak ketten megyünk valahova (ahogy azt minden nap tesszük is) nem csinálja ezt. Ő amúgy sem nyáladzós típus. Ez az izgalomtól lehet?

Kedves Gazdi!

Nagyon jó megfigyelés. Tapasztalataim szerint a kutyák sokszor átveszik gazdáik érzelmi állapotát, ezért érdemes lenne azt is megfigyelniük, hogy Ön és édesanyja milyen lelkiállapotban vannak a közös séták alatt, és ezt rendezni, hátha a kutya problémája is megszűnik. Egyébként alapos fogászati és szájüregi vizsgálatot ajánlok, hogy kiderüljön nincs-e fizikai oka a nyálzásnak.

jelige: Végbélviszketés
2016-02-22
Üdv. A lassan 2 éves szuka kutyámnak, ma reggel óta borzalmasan viszket a végbélnyílása, néhányszor előfordult már, hogy odakapott megvakarni, de ma borzasztóan elkezdett neki viszketni és most piros is. Bűzmirigy probléma lesz? Féregtelenítve 3 hónapja volt, holnap kap tablettát. Miről lehet felismerni a bűzmirigy problémát? (Azt olvastam, hogy ez okozhat szőrhullást is, neki nagyon hullik a szőre egyébként) Önöknél hogyan zajlik ez a kezelés és mennyibe kerül körülbelül? Válaszát köszönöm.

Kedves Gazdi!

Nálunk alapos fizikai vizsgálattal, a bűzmirigy kézi tisztításával, majd szükség esetén átmosásával kezdődik a bűzmirigy gyulladás kezelése. Időnként gyakori, akár naponta történő tisztítás, átmosás, szájon át szedett gyógyszerek is szükségesek. A vizsgálat díja 3000ft, a bűzmirigy tisztítása 1500ft, átmosása 3000 ft, a gyógyszerek testtömegtől függően változna. Egy 30 kg-os kutya napi anitbiotikum tablettája  450 ft 5-14 napig, a gyulladás csökkentője 900 ft/nap 2-5 napig.

jelige: szürkehályog
2016-02-22
Tisztelt Doktor Úr! Majdnem 10 éves máltai selyemkutyusom szemén már közel 2 éve szürkehályogot állapított meg egy szemész állatorvos. Az egyik szemén már nagyon látszik a homály, arra már valószínüleg nem is lát egyáltalán, a másik szeme sem tökéletes, de azzal még lát... teljes szemvizsgálaton esett át, és sajnos az orvos szerint nem lehet eredményesen műteni a szemét. Nagyon sok mindennel próbálkoztam, különféle homeopátiás készítményekkel is (ezek nem sokat értek), viszont találtam egy szemcseppet, amit külföldről rendelek, és úgy veszem észre hogy talán emiatt is, sokkal lassabban romlik a másik szeme.. CATACOL a szemcsepp neve Naponta 1-szer vagy 2-szer cseppentek a kutyának (mindkét szemébe), már lassan 1 éve megszakítás nélkül... Az lenne a kérdésem hogy lehet-e bármilyen probléma abból, hogy huzamosabb ideje kapja a cseppet a kutyus, esetleg adhatom-e neki élete végéig folyamatosan? Ezek a szemcsepp összetevői:100 ml: Hatóanyag: Inosine dinátrium-dihidrát-foszfát: 0.100 g Egyéb hozzávalók: Klórhexidin-glükonátot, nátrium-klorid, tisztított víz Segítségét előre is köszönöm!
Kedves Gazdi!
Legjob tudomásom szerint a tudomány mai állása szerint nem létezik műtét nélküli kezelése a szürekhályognak. Legjobb kezelése embereknél és állatoknál egyaránt a mű szemlencse beültetése, amit hazánkban is végeznek.  Sajnos nem találok irodalmi adatot arra vonatkozóan, hogy okoz-e mellékhatást a Catacol szemcsepp hosszantartó adagolása, de ha már ilyen régen használják, akkor biztosan feltűnt volna  a mellékhatása.
jelige: Fickányka
2016-02-22
Tisztelt Doktornő/Úr! Van egy 17 éves, vese és májbeteg egzotikus perzsa cicám. Most költöztünk el és nagyon megviseli a változás a cicát. Folyton bepiszkít, most ugyan már használja az almot, de pisilésre nem használja. A szőnyegeimet tiszteli meg, olyan, mintha mérges lenne rám. Sokat dajkálom, szeretgetem, de semmi eredmény. Mit tudnék csinálni a cicával? Borzasztóan szeretnék segíteni neki valahogyan.

Kedves Gazdi!
Nem hiszem, hogy "mérgességről" lenne szó, inkább csak összezavarta a költözés. Feliway párologatóval, alapos szagtalanítással, több alomtálca kihelyezésével, esetleg természetes alapanyagú nyugtatókkal (Calmex Cat nyugtató folyadék, Royal Canin Calm táp) lehetne megpróbálni enyhíteni az ő és az Ön és szőnyegei állapotán.

jelige: macska sűrű vizelés
2016-02-22
Jó napot! Ivartalanított 3 és fél éves lány szobacicámnak tavaly novemberben volt sűrű vizelési problémája. A vizelete nem volt véres, kedélye és étvágya jó volt. Kapott vitamin és gyulladáscsökkentő szurit, valamint itthonra két gyógyszert: Cystaid 30 szemes kapszulát (napi 2), és Meloxidyl szuszpenziót 4 napig. A hatás nagyon gyors volt akkor. Sajnos most úgy tűnik, megint kezd kiújulni a dolog. Kedély és étvágy most is jó, vizelet se véres. És talán nem is olyan erős a tünet (nem egész nap és éjjel jár a wc-re, csak vannak órák mikor kimondottan sűrűbben). Neten láttam, hogy a Cystaid gyógyszer nem vényköteles. A Meloxidyl szuszpenzióból pedig még megmaradt a fele (csomagolás alapján még nem járt le a szavatossága). Az lenne a kérdésem, hogy szabad-e adni neki a szuszpenziót pár napig, ahogy a korábbi esetnél is? Valamint, állatpatikában beszerezném hozzá a kapszulát, és együttesen megpróbálni kezelni első körben, mielőtt orvoshoz viszem. Elég vad és nehezen vizsgálható. (Ingerszegény környezet miatt, rajtam kívül mindenkivel nagyon vad, orvosnál még én sem tudok hozzányúlni.) És a jövőre nézve, ha ez a probléma megoldódik, javasolt e neki adni néha a Cystaid kapszulát kevesebb mennyiségben megelőzésképpen? Válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!
A Cystaid kapcsula minden további nélkül adagolható hosszú távon, ahogy a leírása is írja, fenntartó adagja napi 1 kapszula. A Meloxdil szirup egy gyulladás csökkentő, fájdalom csillapít hatású gyógyszer, pár napig ezt is lehet adn otthon a megfelelő dózisban.

Ha nem segítene akkor vizelet mintával együtt jó lenne állatorvoshoz menni a cicával.

Visszatérő húgyuti problémák kiegészítő kezelésében jó hatásfokkal használható a Feliway nevű párologtató, amely macska-ferromonokkal nyugtatja az ideges, stresszes cicákat. A folyadék bevitelre is érdemes figyelni, legjobb, ha a száraz táp helyett/mellett nedveset is fogyaszt, és mindig van előtte friss víz, esetleg olyan önitató, itatókút, amely cseréli a vizet.

jelige: adagolás
2016-02-22
Üdvözlöm! Kutya és macska laevolac-laktulóz illetve paraffinolaj általános adagját szeretném megkérdezni obstipációnál. kb 10 kg. Melyik a jobb? Köszönöm.
Kedves Gazdi!
10 kg-ra 10-20ml paraffin olaj is beadható szájon át. A laktulóz adagja 0,1-0,5 ml/kg napi 2-3-szor. A Duphalac szirup drágább, a paraffin olcsóbb, de m indkettő segíthet, ha nem súlyos az elakadás.
jelige: nem bír ugrani
2016-02-22
Tisztelt dr. Nő/Úr! 4 éves perzsa macskánk az utóbbi napokban nem bír felugrani sehova. Eddig nem volt vele semmi baj. Más tünetei nincsenek, eszik, iszik és rendesen mozog csak ugrani nem bír. Eddig az első mancsaival húzta fel magát, de ma már az se nagyon megy neki. Elvittük ma orvoshoz, sajnos ő se sok mindent tud. A hátsó lábaiban nem igazán működik a reflexe, az orvos megnyomkodta a mancsát is, de még csak el se húzta a lábát. Injekciót kapott, amitől reméljük, hogy jobban lesz, de nem tudjuk, hogy mi lehet a konkrét baja és mitől alakulhatott ki ez nála. Tudna valami tanácsot, vagy segítséget adni, hogy mitől alakulhatott ki és mit lehetne vele csinálni? Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

További kiegésztő vizsgálatok tudnánal segíteni a konkrét baj kiderítésében: miniálisan egy röntgen vizsgálat, optimális esetben CT vagy méginkább MRI vizsgálat, hogy kiderüljön, hogy a csigolyák, a porckorongok, az idegek megbetegedése, vagy a hátsó láb vérrelátása, esetleg trombózisa okoz-e gondot.

jelige: Mázli
2016-02-22
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Pár napja 10 hónapos labrador keverék kutyám bőre alatt egy csomót észleltem. A csomó a széles hátizom felett, bal oldalt helyezkedik el, kb. babszemnyi nagyságú,viszonylag kemény konzisztenciájú, elmozdítható és valószínűleg fájdalmatlan, mivel a kutya hagyja, hogy kitapintsam. A csomó felett a szőrzet ép, ha széthúzom a szőrt,a bőrét nem látom pirosnak. A kutya viselkedésében, kedélyállapotában és étvágyában nincs változás. Kérem segítsen, szeretném tudni mi lehet az elváltozás oka! Sürgősen vigyem állatorvosi rendelőbe vagy figyeljem, hogy bekövetkezik-e valamilyen változás?

Kedves Gazdi!

Nagyon jól leírta az elváltozást, nagyon szakszerűen. Legnagyobb valószínűsége annak van, hogy egy beadott oltás helyén alakult ki gyulladásos csomó. D aganatos, rosszindulatú elváltozás 10 hónapos, fiatal kutyákon igencsak ritka. A leírása alapján úgy látom, hogy nem szükséges állatorvoshoz rohanni, érdemes figyelni, hogy nő-e. Ha igen, akkor vagy egy vékony tűvel megszúrva lehet belőle mintát venni, vagy egy műtét beavatkozás keretében eltávolítva szövettani vizsgálatra küldve derülhet ki, hogy pontosan mi volt.

jelige: Garfild
2016-02-22
Kedves Doktor Úr! 10 hónapos kandúr cicám hirtelen étvágytalan lett, most ott tartunk, hogy száraz élelmet már kilencedik napja nem eszik. Nézi, fájdalmasan nyávog. Állatorvostól kapott injekciót calciumot, atntibiotikumot, mert lázas volt. Azt értük el azóta (az ötödik naptól, hogy vizet azt iszik, de mást nem még tejet sem :(

Kedves Gazdi!

Szerintem legelőször a száját, az egész szájüreget kellene átvizsgálni, ha ébren nem lehetséges, akkor altatásban, mert a fertőző betegségek sokszor fekélyeket okoznak a száj nyálkahártyán, de ezen kívül az ínybe fúródott csontszilánk, fogbetegség a száj-garatüreg egyéb betegségei is okozhatnak ilyen problémákat.

jelige: Vadászkutya
2016-02-19
Egy év körüli, német vizsla kan kutyám herezacskója rendszerint száraz, pörkös, hámló. Utóbbi időben enyhén vérzett is. Kérdésem az lenne, hogy mitől alakulnak ki ezek a tünetek?! Tudom-e házilag kezelni, vagy szükséges orvoshoz vinnem?
Kedves Gazdi!
Azt kellene megfigyelni, hogy nyalogatja-e a kutya a herezacskó bőrét. Ha igen, akkor ezt meg kellene akadályozni, például gallérral. Ha gyulladt, sebes, vérzékeny, akkor legjobb lenne állatorvoshoz fordulni, mert valószínű, hogy akármi is volt a gond eredetileg, már felülfertőződött a bőr és bőrkaparék vizsgálat,  helyi és/vagy szisztémás kezelés is szükséges.

<< <  15 / 461 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.06.20
Április 8-án született kiscicák ajándékba elvihetők! Érdeklődni lehet: +36-30-2530158 Két alom, együtt nevelkedtek, egészséges, kiválóan egerésző anyukáktól. A kiscicák nagyon játékosak, már mindent esznek, féregtelenítve várják új gazdijukat!
2016.06.17
2016. 06. 16-án hajnalban elveszett a képen látható fekete nőstény házimacska. A Kereszt utca, Felsősas utca és Tóth József utca környékén lakik. Ivartalanított, oltott, chipezett. A megtaláló jutalomban részesül, kérem hívja a 06-20-933-07-76-os számot.
2016.06.10
Talált, bűbájos, gyerekszerető, játékos, békés tacskó keverék kutyusnak keresek gazdát. Kb. 3 éves, kan, chip nincs benne. Érdekessége, hogy a jobb szeme világosabb, mint a bal. Nem szeretnénk menhelyre vinni, de nálunk sajnos tovább nem maradhat. Számom: 70/452-4599