Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Csipike
2014-08-18
14 éves spániel kutyus, a jobb hátsó lába egyre gyakrabban remeg, eleinte ez csak evés közben volt jellemző, most már szinte állandóan. Ha jobban ráterhel, a remegés megszűnik. Állatorvos látta, csípőízületet, tappancsot megvizsgálta, nem talált elváltozást, széttárta a kezét. Sokak szerint a kor....de könyörgöm a többi lába is ennyi idős!!! Köszönöm a válaszukat, rövid videófelvételt készítettem róla, azt mellékelném. Tisztelettel: Farkas Gáborné

Kedves Gazdi!

Természetesen igaza is lehet állatorvosának, hiszen a 14 évesen az időskor küszöbén van a kutya, viszont a megtekintés, áttapintás mellett lehetséges egyéb kiegészítő vizsgálatokat is végezni, hogy kiderüljön, hogy ez a láb miért remeg és a többi szintén 14 éves miért nem, ahogy Ön is írta. Legjobb lenne olyan állatorvost felkeresni, aki a kisállat ortopédiában járatos és megfelelő kiegészítő vizsgálatokat is el tud végezni, ami alapján alaposabb diagnózist tud felállítani. Ilyet talál pl. ITT, vagy az Állatorvostudományi Egyetem Sebészetén.

jelige: félelem
2014-08-15
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy van egy 7 hónapos golden retriever kan kutyusom aki igen félős és támad is. A kutya 8 hetes kora óta van nálam, van még 2 kutyám rajta kívül egy 11 éves golden, és egy 12 éves tacsi keverék kutyám mind a kettő kan. A kutya a hozzám kerülést követő 3.napon nagyon beteg lett, az állatorvos szerint parvós volt, mert az oltóanyag amivel oltották elavult. A kutyus felépült és szépen fejlődött, csak egyre jobban jött elő nála a félelem és a támadás. Van egy 9 éves fiam akit imád,és a családdal is nagyon barátságos, viszont, ha kapucni van valamelyikünk fején megijed és ugat "támad?". Pár napja elvittük sétálni, az utcán volt hogy gyerekeket ugatott, vagy félelmében amikor valaki határozottabban jött felén a földre kushadt, néha kitámadott biciklisekre, az úton ugató kutyákra agresszív volt. Kisebb korában kb.2-3 hónapja még nagyon barátságos volt az idegen kutyákkal, de az idegenektől már akkor is félt és ugatott. Egyébkén nagyon okos aportírozik,imádja a vizet, szófogadó eleven játékos kutya. Mivel van egy másik ilyen kutyám is tudom, hogy neki nem így kellene viselkednie, mivel ez egy emberbarát kutya, soha nem bántottuk a két kutya sem bántotta, imádjuk a kutyáinkat! Az általam megkérdezett állatorvos szerint agyi problémái vannak a kutyának, amit esetleg mivel még fiatal gyógyszerrel lehet kezelni, de ha nem hat a gyógyszer az állapota súlyosbodhat, és akkor már harapni is fog nem csak ugatni!!!! Ellenünk is fordulhat!! Amennyiben nem hat a gyógyszer és nem nyugszik a kutya, el kell gondolkodni az elaltatásán, az orvos szerint, mielőtt baj lesz!!!!! Szeretném megkérdezni találkozott e már ilyen esettel, van e tapasztalat? Mit tehetnék nem szeretném elaltatni a kutyát, mivel mindenki nagyon szereti. Már ő is családtag!! Várom válaszát! Előre is köszönöm: N.Adrienn

Kedves Gazdi!

Megértem a kétségbeesését, rettenetes érzés azt hallani, hogy talán családi kedvencüket végleg el kell altatni.

Ha jól értem, akkor nagyon jól megfigyelték, hogy milyen konkrét helyzteket váltanak ki agressziót a kutyából (biciklis, kapucnis, idegenek) Most kezd ivarérett lenni, a viselkedése nem csoda, hogy nem olyan, mint 2-3 hónapja volt, előfordulhat, hogy a helyzetet a növekvő tesztoszteron termelés is rontotta.

Nagyon jó, ha nyugtató hatású természetes összetevőjű gyógyszerekkel is próbálkoznak, de érdemes megfontolni egy jó kutyakiképző segítségének az igénybevételét,  és talán az ivartalanítás, az ivari működést elnyomó implantátum behelyezése is segítene csökkenteni az idegenekkel szembeni domináns viselkedést és agressziót. (Jószívvel ajánlom kutyakiképző partnerünket: www.apacsdog.hu)

jelige: születési rendellenesség
2014-08-15
Üdvözlöm! Rendellenességgel született kiskutyával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. 8 hetes shih tzu kutyusról lenne szó. Egy hete fogadtuk be. Farok nélkül született, állítólag hátsó felére teljesen bénán. A néni akinél született, tornáztatta talán ennek hatására a kutyus mostanra talpra állt. Most nyúlugrásszerűen közlekedik, de fájdalmai nincsenek. Viszont széklet és vizeletűrítési problémái igen. Pisilésnél néha lehasal, de ritkán. Kakilni viszont összevissza, látszólag nem tudatosan szokott. Az állatorvos akinél voltunk, azt mondta, ne vesződjünk vele, altassuk el. Mivel életvidám és látszik, hogy nincsenek fájdalmai, szeretnénk ezt elkerülni, amíg lehet. Tudom, hogy átfogó vizsgálat nélkül nem lehet pontos választ adni, de azért megkérdezem, hátha találkozott már hasonló esettel. Lehet esély számára, hogy teljes életet éljen? Másik orvos felkeresésén kívül, a hétköznapokban tudok tenni valamit érte? Köszönöm!

Kedves Gazdi!

Valóban lehetetlen okokat mondani vizsgálat nélkül, hogy mi okozhatja a kiskutya veleszületett hátsó testfél gyengeségének, inkontinenciájának, neurológiai eltérését. Csak általánosságban: okozhatja vírusfertőzés, bakteriális fertőzés, veleszületett rendellenesség, esetleg olyan trauma, baleset, amit nem vettek észre, mert olyan picike volt. Sajnos ilyenkor lehetetlen megjósolni azt, hogy jobban lesz-e, de az biztos, hogy igen nagy terhet vesz a nyakába Ön, mint tulajdonos.

Otthon nem tehetnek mást, mnt ápolják, szeretgetik. Ha a tornáztatás, masszírozás segített, akkor folytatni kell, gyakran ki kell vinni, hogy az ürítést elvégezhesse evés után.

Hogy többet is tehessenek érte, netán az életminőségét meg tudják jósolni, el kellene vinni olyan állatorvosi rendelőbe, ahol nem csak megvzsgálják, de részletes kivizsgálást is tudnak végezni (neurológiai vizsgálat, röntgen, kontrasztos röntgen, stb.)

jelige: hasmenés
2014-08-15
Köszöntöm Önöket! Van egy hétéves kistestű mudi kutyám. Három napja éjjel a konyhakőre ürit, pedig rendesen van kiengedve, rendesen van vele foglalkozva. A széklete fekete folyós és nehéz szagú. Rizst kapott egy koplalós nap után mértékkel de ez is kijött. Nem hány, és a kedélye se rossz, noha kicsit bújosabb lett. Vizet iszik rendesen. Mi lehet a baj? A választ köszönöm, tisztelettel: Zoltán

Kedves Gazdi!

Ilyenkor természetesen nem "rosszaságról", vagy a séta, foglalkozás hiányáról van szó, hanem azért nem tudja tartani a bélsarát, mert hasmenése van, őt is felkészületlenül éri az ürítés. A fekete bélsár semmiképpen nem jelent jót, a gyomorból származó emésztett vér szokta feketére színezni a bélsarat. Minél hamarabb állatorvoshoz kell vinni, mert a tünetek alapján nem elég a koplaltatás a gyógyuláshoz.

jelige: műtét
2014-08-14
Kedves Doktor Úr! A mai napon volt ivartalanítás-húgycső rövidítés műtéte a kandúr cicámnak. Elég ijesztő, véres folyadék jön belőle, mintha ezt pisilné ki. Ez normális ilyenkor, meddig az? Hétfőn kellene kontrollra vinnem.. Mit, hogyan segíthetnék neki, mire figyeljek? Előre is köszönöm! Kati

Kedves Gazdi!

Kevés véres, vércsíkos-nyákos vizelet teljesen normális lehet, mondjuk amennyi egy papírszebkendőt megnedvesít, főként ha a műtét után először ürít vizeletet a cica. Ha többedszer is nagyobb mennyiségű friss véres vizelet távozik a cicából, az már aggodalomra adhat okot, főleg ha azt látja, hogy macskájának rossz a közérzete, fekszik, bágyadt, nevére nem reagál, esetleg fájdalmasan nyávog.

Tudom, hogy nem könnyű ezt otthon megítélni, ahogyan távdiagnózisban sem. Ha kétségei vannak, akkor mindig az a legjobb megoldás, hogy megpróbál kapcsolatba lépni a műtétet végző állatorvossal, vagy ellátogat cicájával egy ügyeletes állatkórházba, ahol meg tudják vizsgálni és ítélni, hogy csak a műtét utáni tisztulási folyamatról, csekély vérzésről van-e szó, vagy másról.

jelige: Májzsugorodás
2014-08-14

Üdvözlöm! Kutyámnak májzsugorodása van labor és UH vizsgálatok alapján, és erről lenne néhány kérdésem, amiket egy régebbi vérvétel eredményeivel kezdek: (2014 - 02 - 28)

Első véreredmény:

Második véreredmény:

Albumin 35,0 g/L (25 - 41,0)

ALT (GPT) + 163 U/L (5 - 60)

AST (GOT) + 71 U/L (10 - 50)

GLDH 8 U/L ( - 10)

Alkalikus foszfatáz 128 U/L ( - 280)

GGT 4 U/L ( - 9)

Összbilirubin 3,2 umol/L (0,1 - 5,1)

Direkt bilirubin 0,70 (0,1 - 1,7)

Epesavak ++ 20,9 umol/L ( - 5,0)

Karbamid 4,3 mmol/L (2,5 - 6,7)

Kreatinin 81,80 umol/L (20 - 150)

Minta minőségi indexek Hemolizis +

Enyhén hemolitikus minta.

Albumin: 39,9 g/L (25-41)

ALT: 49 U/L (5-60)

AST: 146 U/L (10-50)

GLDH: 18U/L (-10)

Alkalikus foszfatáz: 10 U/L (-280)

GGT: 0 U/L (-9)

Összbilirubin: Hemolízis miatt nem mérhető

Direkt bilirubin: 1 (0,1-1,7)

Húgysavak 19,1 umol/L (-5)

Karbamid 6,1 mmol/L (2,5-6,7)

Kreatinin 16,1 umol/L (20-150)

Van ami javult sokat, (pl. ALT) van ami romlott sokat, (AST) ön hogy értékeli ezt? Második kérdésem, hogy csak és kizárólag vérvétellel pontosan nyomon követhető a májzsugorodás súlyosságának változása? Szóval, ha sokat romlik, akkor egyértelműen sokat romlik a vérvétel eredménye is vagy nem feltétlenül? Utolsó kérdésem, hogy ön szerint érdemes több májvédő egyidejű adása vagy jobb az egy? László

Kedves Gazdi!

Nagyon jó a kérdése, valóban önmagában a laborértékek nem sokat mondanak, de az ultrahang lelet sem kórjelző értékű, vagyis kevéssé értelmezhető a kutya általános állapota, tünetei és azoknak változásának ismerete nélkül. Nem tudom, pl. iszik-eszik-e, van-e hasmenése, hány-e, mennyit pisil, milyen a közérzete, van-e sárgás elszíneződése a nyálkahártyáknak, stb.

A véreredméyek csak arról tájékoztatnak, hogy megemelkedett-e a vérben bizonyos enzimek szintje, amelyek bizonyos sejtekben, mondjuk többnyire a májsejtekben szoktak lenni- vagyis ha a vérben vannak, akkor valószínűleg májsejtek pusztultak, amiből kiszabadultak. Előfordulhat az is, hogy egyéb kiegészítő vizsgálatok is szükségessé válnak annak tisztázására, hogy mi okozza a májsejtek pusztulását: májbiopszia, éa annak szövettani vizsgálata, esetleg CT, SPECT/CT, PET/CT, stb.

Szerintem legjobb lenne, ha kezelőorvosával is tisztázná kérdéseit, aki ismeri a kutyus kórtörténetét, tüneteit, azok változását, és megbeszélhetik, hogy milyen májvédő készítményeket ajánl, melyekkel vannak  jó tapasztalatai. Elméletben semmi akadálya, hogy többfélét is szedjen a kutya (vagy az ember), de ügyelni kell rá, hogy ne ugyanolyan hatóanyagot tartalmazzon a kettő.

Milőbi gyógyulást kívánok!

jelige: jó étvágyú cicus
2014-08-14
Tisztelt Doktor Úr! Nem tudom mitévő legyek. Van egy kóbor cicus, akit nagyon megszerettem, de annyit eszik, hogy egyszerűen nem győzöm, sem anyagilag, sem erővel. Napjában jön vagy 5-6x, és annyit eszik, mint talán 5 macska sem együttvéve. Ez normális lehet egy macskánál? Most már ott tartunk, hogy lassan nem elég neki egy csirkefarhát sem naponta. Még talán egy közepes termetű kutya sem eszik ennyit. Első perctől jó étvágya volt, de azért volt egy határ, jött naponta 1-2x,és 2-3 db csirkehússal is beérte, most már lassan egyszeri alkalomra az 5-6 db sem lesz elég. Vannak neki cicái valahol, akik nem tudom szopnak-e még, mert már nagyobbak lehetnek, nekik is szokott vinni néha egy-egy darab húst. De mondjuk a szoptatás, nem igazán lehet mérvadó, mert amikor még nem voltak kicsinyei, akkor is jó étvágya volt, sőt amikor először voltak kicsinyei, még akkor sem evett ennyit. Olyan is volt régebben, hogy napokig nem jött. Még egy lány is van, aki pluszba mindig visz neki kaját, meg a kicsiknek is, de még ez sem elég. Ráadásul a cicus nem hízik, ahhoz képest elég sovány. A második kölykezése elég korán jött az első után, mert épp, hogy befejezte a szoptatást az első turnusnál, már látszott, hogy megint hasas. Egyébként egészséges cicusnak néz ki, szép a szőre, stb. Lehet, hogy nagyon rászoktattam a nyers csirkehúsra? Adok neki néha szalámit, cicabogyót, főtt húst, ilyesmit, de utána még mindig várja a nyers csirkehúst, mert ezekkel nem lakik jól, és ilyenkor megsajnálom, mert látom, hogy szenved. Egyszer-kétszer megeszi azokat is, de utána már nem kell neki, csak a nyers csirkehús, azt várja. Olyan éhes mindig,hogy szinte látom rajta, hogy reszket a kajáért, én még ilyet egy macskánál sem láttam. Most nem volt más, és adtam neki egy macskakonzervet, hát egyszerre megette az egészet, ivott tejet, és angolosan távozott. Sajnálom szegényt, és nem tudom megtenni, hogy amikor jön, ne adjak neki mindig kaját. Szóval normális ez, hogy ennyit eszik, és hogyan tudnám ezt szabályozni, hogy csökkenjen az étvágya? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Zsuzsanna

Kedves Gazdi/Majdnem Gazdi!

A legjobbat akkor tenné a cicával, ha befogadná. Így gondoskodhatna a megfelelő féreghajtásról, bolhairtásróloltásokról és mielőbb ivartalaníttathatná, hogy ne legyen egyfolytában vemhes vagy szoptasson és hozzon világra így évente 10-15 szintén nehéz sorsú kóborcicát, akik pár év alatt "elkopnak". Egy rendszeresen etetett, megfelelő  állategészségügy ellátásban részesített, jóltartott és ivartanított macska 15-20 évig is él, kijáróként is bőven 10 év felett van a várható életkora.

Szerintem azért eszik annyit szegény, mert egyrészt biztosan férges, másrészt iszonyú sok energiát emészt fel az állandó tüzelés-vemheség-szoptatás meg nem szűnő ciklusa. Ráadásul a kóbormacskák igyekszenek egyszerre annyit enni, amennyit lehet, ki tudja holnap mi jut szegény fejüknek. Ha megmarad ő is kóbor macskának, akkor nem nagyon segíthet rajta, esetleg egy állatpatikákban kapható pár száz forintos féreghajtó tablettát csempészhet be egy-egy falat ennivalóba 3 havonta, de nem biztos, hogy a jövő nyarat így megéli szegény cica.

Az ivartalanítás fontosságáról olvashat honlapunkon, HA IDE KATTINT!

jelige: cicatappancs
2014-08-14
Kedves Doktor Úr! Szeretném tanácsát kérni azugyben, hogy a cicám tappancsát reggel megnézve duplájára Nőtt, tegnap este meg nem észleltem a problémát. Nem találtam benne semmilyen "tárgyat", eltorve nincs. Fájni nem fáj neki, de ülve nem teszi a Földre. Szeretnek érdeklődni, hogy Ön szerint mi történhetett vele, valamint, hogy szükséges-e orvoshoz vinnem, vagy pár nap múlva magától elmúlik a duzzanat, esetleg valamivel bekenjem-e neki. Válaszát, segítséget előre is köszönöm! Üdvözlettel: Tóth Anita

Kedves Gazdi!

Ha fokozódik a fájdalom, akkor minél előbb állatorvoshoz kel fordulnia.

Előfordulhat, hogy a külsérelmi nyomok hiányában is valamilyen véletlen baleset (odacsípte az ajtó sarka, beszorult valahová, rátekeredett egy drót, gumi egy kiscsit feljebb, a "csukló", alkar tájékon, stb.) okozza a tüneteket. Az is lehet, hogy alapos vizsgálat után állatorvosa kiegészítő vizsgálatokat kell, hogy végezzen: röntgen vizsgálatot a csontok, ízületek állapotának megítéléséhez, citológiai vizsgálatotvérvizsgálatokat a daganatos, immunológiai kórképek kizárásához, stb. Nem szeretném megijeszteni, az is lehet, hogy pár nap után magától gyógyul, vagy valamilyen egészen banális dolog okozza a gondot, de a legbiztosabb az lenne, ha állatorvoshoz fordulna mielőbb.

jelige: lejárt 2.
2014-08-14
Kedves doktornő ! köszönöm gyors válaszát. Practic nevű spot onról van szó, 2011, és 2012 ig szólt a szavatossága, köszönöm szépen

Kedves Gazdi!

Megkerestem az Ön által említett Practic spot-on gyártóját, a Novartis céget, akiknek az a hivatalos álláspontjuk, hogy a 2 éve lejárt terméket nem szabad használni, mert egyáltalán nem tudják garantálni a hatékonyságát, ami főleg a kullancsok által terjesztett kórokozók okozta fertőzések esetében akár súlyos követekezményekkel is járhat a kutyák egészségére nézve.  (További információk a kullancsok terjesztette betegségekről ITT).

Bár a felbontatlanul 2 évre törzskönyvezett termék a klinikai vizsgálatok alapján 3 évig is hatásosnak bizonyult, ennél továb azonban senki sem tudja, hogy mennyire használna a kullancsok, bolhák ellen, ha egyáltalán még van hatása. Nagyon sajnálják ők is  és én is, hogy ilyen helyzetbe került, de a kutyák érdekében semmiképpen nem tudom ajánlani, hogy felhasználja a Practic spot-onokat.

jelige: Kékes
2014-08-20
A Kékes jeligére kapott iménti válaszra (amely az önök részéről egy krédést tartalmazott) ideírom az első oltás matricáin olvasottakat (a második oltás pedig majd a leukózis elleni lesz, de annak még nincs matricája :)) Feligen CRP/R AUV Rabigen mono összetevő, Virbac + Feligen CRP/R AUV Feligen CRP összetevő, Virbac

Kedves Gazdi!

Megkaptam a választ a gyártótól: Legfeljebb 5-6 hét telhet el az újraoltásig, hogy megfelelő védelmet nyújtson a vakcina.

jelige: duzzanat
2014-08-13
Tisztelt Doktor Úr! A kutyámat 2 napja megharapta a füle mögött a fejénél egy kutya. Nem találtam rajta csak egy felszíni sérülést amit eléggé fájlalt, de utánna egy nappal egy nagy kemény púp nött a nyaka alá másnapra pedig már az egész torkát beteritette. A viselkedése is teljesen megváltozott egész nap fekszik nem eszik csak iszik. Nem tudom orvoshoz vinni még két napig, mert olyan helyen tartozkodunk ahol ez lehetetlen. Nagyon aggodok érte és csak tanácsot szeretnék kérni, hogy míg nem találunk orvost addig hogyan tudnék segíteni rajta? Már kapott egy fél gyulladás csökkentő tablettát, de nem javult az állapota és nem merem tovább gyogyszerezni, nehogy ártsak vele. Válaszát nagyon várom és elöre is köszönöm! Nóra

Kedves Gazdi!

Nagyon gyakori a harapott sebeknél, hogy kívül alig látszik valami, csak a szemfog bemeneti nyílása, viszot az ott bejutott baktériumok súlyos elváltozásokat okoznak a szövetek között, ahová bejutottak, elgennyesedhet, begyullad. Előfordulhat az is, hogy egy nagyobb eret talált el a harapás, és a szövetközbe vérzik, ilyenkor alakul ki hematóma, vérömleny. Ha netán a mellhártyát is megsértette, akkor akár levegő is szivároghat a nyak, mellkas kötőszövetébe. Sajnos annak kideírétse nélkül, hogy mi az a duzzanat, nem sokat tehet.

Nagyon jól tette, hogy nem adott neki több gyógyszert, valóban sokat árthat vele.

Ilyen esetekben egyébként el kell kérni a harapó kutya tulajdonosának az adatait, hogy az oltási könyvét ellkenőrizni lehessen, ez nagyon fontos a veszettség-veszély miatt.

Azt kell javasolnom, hogy szakítsa meg az olyan helyen tartózkodását, ahol nem juthat állatorvoshoz, mert olyan súlyosak is lehetnek a harapás következményei, ami az állat életébe is kerülhet!

jelige: macska tüzel
2014-08-13
Kedves Dr. Nő! Lány cicáknál létezik-e injekciós ivarzás elnyomás, mi a neve, milyen időközönként kell adni? Jó-e pl. a depo-promone? Köszönettel!

Kedves Gazdi!

Mi a rendelőben szinte egyáltalán nem használunk ilyen készítményt megbízhatatlansága és sok mellékhatása miatt. Az Ön által említett készítmény egyébként csak kutyákra van törzskönyvezve.

Ha csak átmenetileg kényszerül az ivarzásgátlásra, akkor forduljon állatorvosához, hiszen vényköteles minden készítmény.

Ha végleges megoldást keres, és nem akarja macskáját élete végéig a súlyos mellékhatásokat okozó, megbízhatatlan szereknek kitenni, akkor válassza az ivartalanítást!

Publiokáció rovatunkban még olvashat a témában: "Gondolatok az ivartalanításról" címmel

jelige: lejárt
2014-08-13
üdv! Két éve lejárt spot on készítményt alkalmazhatom-e kutyáimon? 6 közepes és nagytestű kutyusom van, tehát jó lenne ha nem kéne újra megvenni a terméket, köszi

Kedves Gazdi!

Ha megírja, hogy milyen márkájú spot-on készítményt akarna használni és mikor járt le, akkor tudok célirányosan érdeklődni a gyártónál, hogy rendelkeznek-e adatokkal a lejárt termék hatékonyságával, esetleges mellékhatásaival kapcsolatban.

jelige: Kékes
2014-08-13
Tisztelt Válaszadó, kölyökmacskám "hígkakiproblémáit" az első oltás (alapoltóanyag + veszettség elleni) + féregtelenítés alaposan felfokozta. Megkapta a kezeléseket, tovább gyógyszerelem stb. Az volt a tanács, várjunk a második oltással, a leukózis ellenivel. Az lenne a kérdésem: mennyi ideig lehet viszont még azután az EMLÉKEZTETŐ oltásokkal várni? (Azaz: mennyi az a max. iőtartam, amibe még belefér, hogy egy szúrással "emlékeztessünk" mindkét kezdő oltásra?) Köszönet, Adrienne gazdi

Kedves Gazdi!

Nagyon jó kérdést tett fel, aminek megválaszolásához jó lenne tudnom az oltáshoz használt vakcina nevét, hogy utánaérdeklődhessek a gyártónál. Állatorvosa biztosan beragasztott egy kis matricát az oltási könyvbe, arról kellene leolvasnia a márkanevet a pontosabb válaszért.

jelige: karom
2014-08-13
Mikor kell a görény karmát levágni, milyen sűrűn, milyen életkortól? Az ivartalanítás csökkenti a szagát? Most 3 hónapos, hány oltás kell és mikor? Köszönöm !

Kedves Gazdi!

Gratulálok a kis görényhez! Az általunk ajánlott oltási sort megtalálja honlapunkon, ha IDE KATTINT.

Ajánlom figyelmébe a vadászgörény klub nagyon informatív és hasznos oldalait az ivartalanításról is. KATT IDE!

Ha megfelelően tudja koptatni a körmeit, akkor egyáltalán nem szükséges körmötvágni egy görényen, ahogy a macskákon sem. Ha mégis úgy érzi, hogy balesetmegelőzési okokból a gazdin vagy a bútorokon le kellene vágni a kis görény körmeit, akkor nagyon kell figyelni, hogy nehogy megsértse az érfonatot a karom belsejében, ezért legjobb lenne, ha az oltások alkalmával megkérné állatorvosát, hogy mutassa meg, illetve vágja le a karmokat.

A görény ivari szaga valóban csökken az ivartalanítás után, de az sosem lesz olyan szagtalan, mint egy jólápolt macska, így jó, ha minél előbb megbarátkozik a görényekre jellemző pézsmaillattal!

jelige: édes
2014-08-12
Tisztelt Állatorvos! 15 éves kutyusom mostanában kevés vizet iszik és ebből kifolyólag a napi 4 pisilés helyett csak kétszer ürít vizeletet. Azt is megfigyeltem, mintha agyilag zavart lenne kicsit, egy demens idős emberhez tudnám hasonlítani viselkedését. Napközben sokat alszik, éjszaka meg bolyong a szobába, emiatt én is sokat fent vagyok, figyelem hogy miben állhatok a szolgálatára, de persze szivesen csinálom ameddig csak kell. A vizelés aggaszt, köszönöm válaszát.

Kedves Gazdi!

Nagyon jó észrevétel a vízivás ás vizelési sűrűság változása. Mindenképpen állatorvosához kellene fordulnia, aki alapos vizsgálattal, szükség esetén kiegészítő vizsgálatokkal (vérlabor, hasi ultrahang, röntgen, vizeletvizsgálat, stb) tudja megállapítani, hogy hogyan segíthetünk az idős kutyán, illetve hogyan lehetne nyugalmasabbá tenni mindkettejük életét. Előfordulhat, hogy a veseműködés beszűkült (valóban okozhat zavartságot a kiszáradás, főleg ebben a nagy melegben), de az is lehet, hogy más is húzódik a háttérben, amin lehet segíteni akár kezeléssel, akár a táplálás megváltoztatásával, táplálékkiegészítók adásával, stb.

jelige: ivartalnaitás
2014-08-12
Tisztelt Doktor úr! A kutyust múlt hét hétfőn herélték a állatvédők szervezésében, szombaton hoztuk haza, de ők már kiszedték neki a varratokat, viszont még nem akar hegesedni, még nyitva van kb 1-1 cm oldalanként nincs elfertőződve, mennyi a gyógyulási ideje vagy igényel még további állatorvosi ellátást .Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Nyilván praktikus oka van annak, hogy ilyen hamar eltávolították a varratokat az ivartalanító műtét után, mert különben 10-14 napig is maradhatnának a varratok, hogy minél tökéletesebb legyen a gyógyulás. Minél távolabb vannak ugyanis a sebszélek, annál több ideig tart a szervezetnek, hogy "benője" a hámhiányt. Ha 1 cm-re nyitva van a seb, akkor oda 1 cm-es hegszövetet kell növesztenie, ahelyett, hogy a varrat által összetartott sebszélek közötti minimális hámhiányt kellene csak áthidalnia, így akár hetekig is eltarthat a hegesedés, gyógyulás folyamata.

Nagyon fontos, hogy valóban ne legyen elfertőződve, ne legyen gyulladt, piros, fájdalmas, váladékos a seb, mert ilyenkor nem csak a hosszabb sebgyógyulással kell számolnunk, de akár mélyebbre is terjedhet a fertőzés, akár súlyos hashártya gyulladás is lehetne a következmény. Legmegnyugtatóbb lenne, ha állatorvosuk felügyelné a gyógyulás folyamatát.

jelige: Angi
2014-08-11
Tisztelt Doktor Úr! Nagyon köszönöm a gyors választ, megnyugtató szavait. Egy kicsit könnyebb lett a lelkem és talán sikerül feldolgoznom a történteket és belenyugodni a megváltoztathatatlanba. További szép napot kívánok Önnek és munkatársainak. Üdvözlettel: Durai Kata

Kedves Gazdi!

Örülök, hogy segítettek Dr. Balogh Lajos sorai. Remélem hamarosan már csak az együtt töltött szép napokra fog emlékezni és talán majd egy új kiskutya is megszépíti napjait, ha túl vannak a gyászon.

Üdvözlettel,

Dr. Szilágyi Jusztina

jelige: "fogamzásgátlás" kutya macska
2014-08-11
Kutya és macska esetén milyen lehetőségek vannak ivarzás megelőzésére,én a depo-promone-t ismerem. Van más is? Mit kell tudni az ilyen szurikról és tablettákról? Köszönöm: Zsófi

Van más is.

A legfontosabb tudnivaló a kutya/macska fogamzásgátló szerekről az, hogy mindegyik csak állatorvosi felügyelet mellett használható és az, hogy hosszútávon szinte mindig várhatóak mellékhatások.

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/gondolatok-az-ivartalanitasrol

jelige: Angi
2014-08-11
Tisztelt Doktor Úr! A 2014.08.10-én Angi jeligével írt levelet szeretném kiegészíteni az alábbiakkal. Az utóbbi 2-3 napban már fájdalmat is jelzett a kutyusom, ha a mellső lábánál felemeltem, vagy ha hátul a nyakánál lévő dudorhoz hozzáértünk,simogatásra is érzékenyen reagált. Köszönöm, hogy meghallgatott. Üdvözlettel: Durai Kata

A legfontosabbakat talán megírtam előző levelemben.

A nagyméretű, egészséges szövetekbe behatoló esetleg nyomás alá helyező daganat önmagában lehet oka a fájdalomnak - de egy rosszindulatú tumor kutyában is képes nyirokcsomó és távoli áttétek (akár csontáttét) képzésére, ami komoly fájdalmat okozhat. Sajnos teljesen hasonló módon a gyulladásos terimék, tályogok is fájdalmasak lehetnek, sok esetben ez még kifejezettebb, mint tumorok esetén. Emiatt is készülhetett állatorvosa tályogmegnyitásra.

Minden jót kívánva, üdvözlettel:

Dr. Balogh Lajos

jelige: Angi
2014-08-11
Tisztelt Doktor Úr! A 11 éves kutyusunknál 3 hete vettük észre, hogy a nyak hátsó oldalán egy galamb tojás nagyságú dudor keletkezett. Elvittük az állatorvoshoz, azt mondta, hogy több mint valószínű, hogy tályog, és 6 hét múlva vigyük vissza, de ha rohamosan nő akkor hamarabb. Hát ez bekövetkezett. A héten kedden visszavittük az állatorvoshoz,szerdán du. 3 órakor megműtötte. A műtét után csak annyit mondott, hogy nagy a baj, nem tályog, hanem daganat, ami nagyon csúnya kocsonyás állagú volt. A gyökerét nem tudta eltávolítani, mert az izmon feküdt a daganat. Haza vittük a kiskutyát, de 2-3 óra múlva nagyon erősen vérzett a kanünőn keresztül. Vissza vittük az állatorvoshoz, aki azt mondta, hogy a műtéti területen nagyon sok kis hajszál ér van, azért vérzik annyira a kutyus, egy köteg vattát tett rá, amit rugalmas kötöző pólyával rögzített, azzal, hogy a vatta felszívja a vért és nem lesz minden véres. Megnyugtatott, hogy nem fog elvérezni a kutya. Hazavittük, abban a reményben, hogy jobban lesz, de sajnos nem így történt. Másnap reggel 1/4 7-kor a kutyus a kezeim között halt meg. Megvárta míg oda megyek hozzá, megsimogatom és szép csendben megpihent. Mivel a doktor Úrtól egyértelmű választ nem kaptam, hogy mi okozhatta ezt a hirtelen tragédiát, a kérdésem a következő lenne: A műtét után a kérésemre a doktor Úr vért vett a kutyustól. A máj és vese funkció jó volt, a CK értéke: 605, a cukor 11,52. Tudom, hogy a születés halállal is jár, de nagyon nehéz belenyugodni, s mindig azt a kérdést teszem fel magamnak, hogy mit csináltam rosszul, és az okokat keresem (bár tudom, hogy ez már semmin sem változtat),hogy miért kellett ennek így történni, vagy orvosi műhiba, és elvérzett a kutyus. Távol áll tőlem, hogy az állatorvost hibáztassam, de nagyon szeretném tudni, hogy mik voltak azok a tényezők, amelyek a kutyus elvesztését okozhatták. A műtét előtt más orvos véleményét is ki kellett volna kérjem, vagy valóban a magas CK érték egyértelműen daganatos betegségre utalt, és csak szenvedés várt volna a kutyusra. Most szépen nyugodtan, békében ment el, és tartalmas, szeretett-teljes élet élt, sok örömet adott és kapott, de nagy űrt hagyott maga után. Az elvesztését és a fájdalmunkat még az is fokozza, hogy pont a műtét napján volt a születésnapja. Válaszát előre is köszönöm. Munkájához további sok sikert és jó egészséget kívánok. Üdvözlettel: Durai Kata

Nagyon sajnálom a történteket.

A betegség pontos diagnózisát és a beteg állapotát részletes vizsgálatokkal lehetett volna megtudni, míg a halál okát a kórbonctani vizsgálatok deríthették volna ki. Mindezek hiányában csak feltételezhetjük, hogy lehetett áttét életfontosságú szervekben, vagy lehetett olyan rejtett társbetegség, ami miatt nem bírta a kutya a műtéti megpróbáltatásokat. Nem gondolom, hogy akár Ön, akár Állatorvosa hibázott volna.

Természetesen Önnek, Családjának és Állatorvosának fáj legjobban az Angi elvesztése,  de együttérzek magukkal.

jelige: sos sos sos
2014-08-11
A macskám nem tud felálni ,ülni se tud mert mindig eldől. Nem is akar már szopni. Ha én adok kaját neki nem eszi meg csak néha a tejből iszik egy kicsit . A fejét se bírja tartani ma még nem is wc et. Mit lehet tenni ilyenkor ? Sajnos állatorvoshoz azért nem tudom vinni mert messze van és nem tudnék elmmenni. A szüleim szerint drága és már volt egy macskám akit elvittünk és nem tudta meggyógyítani. Nem tudom mit tehetnék ! Vajon mi lehet a baja ?

Attól tartok, mire levelemet olvassa, már esetleg nem is él a szerencsétlen kölyökmacska.

Hasonló esetekben nincs más megoldás, mint a mielőbbi állatorvosi vizsgálat, majd kezelés. Szülei véleményével szemben nekem az a véleményem, hogy az állatorvosi ellátás itthon még mindig alulárazott, azaz túlságosan olcsó - szemben mondjuk az üzemanyag, és energiaárakkal. Azt is meg kell értenie szüleinek, hogy vannak olyan helyzetek, amikor a legjobb (állat)orvosi kezelés sem segíthet egy-egy beteg emberen, vagy állaton. De ebből a tényből azt a következtetést levonni, hogy nem érdemes (állat)orvoshoz fordulni, az bizony nem helyes.

Honlapunkon több helyen érdemes lenne olvasgatniuk, és talán a hírlevélre feliratkozni sem felesleges.

jelige: Kavics
2014-08-11
Körülbelül olyan 1 hete sokkal többet iszik (250 ml egy nap alatt), mint eddig(eddig csak a felét itta meg vagy néha még annyit sem). Ehhez párosul, hogy sokat is pisil. A zöldséget egyből megeszi (még azokat is, amik nem annyira a kedvencei), míg korábban csak reggelre fogyott el. (Reggelenként szárazat, esténként zöldséget szokott kapni, széna pedig állandóan van az etetőben) Illetve a széklete most másfélszer akkora mint eddig. A közérzete teljesen jó, ugrál, futkározik. A lakásban nincsen meleg (kb 24 fok), a páratartalom inkább nagy.
Nem kizárt, hopgy a magas páratartalom viseli meg az öregurat, de a sok vízivás, sok pisilés sok lázas betegség mellett jelezhet vese-, májelégtelenséget, endokrin betegségeket és több egyéb betegséget. A nyuszi részletes állatorvosi kivizsgálása ajánlott.
jelige: duzzanat
2014-08-11
Tisztelt Doktor Úr. Van egy 2 éves bullmasztifom. Pár napja észrevettem, hogy rázza a fejét és vakarja a fülét. Tegnap este kitisztítottam neki az állatorvosomtól kapott fültisztító folyadékkal, erre reggelre duzzadt lett a bal füle alatt. Nem tudom, hogy ez fontos e, de 1-2 napja a nyaka hátsó részén egy kb 20 forintos nagyságú gennyedző bőrpír keletkezett, amit hyperollal és betadine-nal kezelek ami kezd szépen gyógyulni. Érdeklődni szeretnék, hogy várhatok-e hétfőig a kivizsgálással a saját állatorvosunknál, vagy vigyem ügyeletre. Várom megtisztelő válaszát. Tisztelettel: Tamás

Sajnos nem tudtam percek alatt reagálni kérdésére, így egyetlen kérdése mostanra már eldőlt, azaz vagy elvitte a kutyát az ügyeletre, vagy mostanában érkeznek meg állatorvosukhoz.

Alapos kivizsgálás hiányában akár idegentest (toklász), akár növedék, fekéály, tályog rejtve maradhat a hallójáratban - és képes hasonló elváltozást okozni. Azt remélem, hogy mostanra már kiderült a tünet háttere, és eseteg már meg is oldották az ügyet.

jelige: Fila
2014-08-08
Tisztelt Doktor úr / Doktor nő! Három éve ivartalanított, 9 éves nagy testű (55kg) kutya hüvelyéből nyákos- nyúlós vér szivárog kb.3 hónapja. Ezzel egy időben megszünt az álmában történő vizelet csepegés. A kan érdeklődést mutat iránta. A szukának nedves hideg az orra, kerítés mentén az idegenekre keményen reagál. Erőnléte jónak tűnik. Vizelete, széklete rendben, kivéve az állandó tólóingert, mintha ki szeretne tolni valamit. Elvittem az ivartalanítást végző állatorvoshoz. Ultrahang vizsgálat és altatásban hüvely vizsgálat, vérvétel történt. Eredmények: Mindkét vese mögött, a petefészeknek megfelelően kóros eltérés nem igazolható. A méhtestnek megfelelő anatómiai területen elváltozás nem igazolható, A méhtest nem felkereshető. Manuálisan a hüvely irányából vizsgálva a hüvelytornác erőssen dudoros felszínű, egyenetlen, apró göbök érezhetőek. A vizsgálat közben nagy mennyiségű vér ürül a hüvelyből. Hüvelytumor vs. Ösztrogén túltermelés okozta nyálkahártya túltengés és oedema, bár petefészek nem igazolható. Vérvétel eredmény HEMO-VET Dr. Szilágyi Attila : Ösztrogén (oestradol) 22.0 pg/ml (ovariális funkció!!) Rutascorbint (2x2)írtak fel neki. Köszönettel kérném véleményüket.

A  leírás alapján hüvelydaganat és ovarian remnant szindróma lehetősége egyaránt felmerül, sőt akár mindkét elváltozás egyidejűeg jelen lehet a kutyán.  A negatív ultrahang lelet ellenére lehet petefészek maradvány, a vesék mögötti területen, ha a készülék érzékenységénél kisebb terimét feltételezünk, de a vérzést hüvelyi kóros folyamat is okozhatja. Elsősorban szaporodásbiológus, pl. dr. Thuróczy Julianna (30/940 8569) felkeresése javasolt.

<< <  15 / 407 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.01.05
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2015.01.04
ELTŰNT!!!!! 2015.Január .04.én délben eltűnt Budafokról az alkotmány utcából a 14 éves drága bichon fehér-beige szuka kutyusom. Rózsaszín tappancsos nyakörv volt rajta, nincs chipje. A családunk tagja, mindenki imádja . Kérem jelentkezzen a következő telefonszámon , ha látta 06706441551
2015.01.02
Árpád utcánál találta egy hölgy ezt a kutyust, mikrochipet nem találtunk benne. 4-5 év körüli staffi jellegű kan. A megtaláló neve és telefonszáma: Markó Judit 06-20-96-98-555