Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Renáta87
2017-10-16
Jó napot kívánok!Van egy németjuhász kutyusom akinek sajnálatos módon le kellett amputálni a jobb mellső lábát kérdezni szeretném,hogy meddig tart a gyógyulás, hogy őt ez mennyire viseli meg, mikor hagyhatom majd újra egyedül és hogy valóban tud teljes értékű életet élni? Egyébként a kutyus jól van eszik, iszik és egész nap az udvaron van és ugyanúgy minden érdekli mint eddig! Lehet ,hogy engem ez jobban megvisel?mert én viszont sem aludni nem merek sem enni nem eszek mert féltem őt.. Előre is köszönöm a segítséget!

Az adatlap szerint 1-5 éves a német juhász szuka, így ennyi  adat alapján azt kell mondjam, hogy sokkal jobb lehet a helyzet, mintha egy 10 év feletti rottweiler kanról lenne szó.

Állatorvosa, aki tudja, hogy miért amputáltak (traumás sérülés, tumor?), milyen volt a kutya általános állapota, volt-e egyéb betegsége, elhízott-e a kutya, milyen állapotban vannak az egyéb ízületei, mennyire mozgott sokat korábban  ...... - szóval ő érdemben tud válaszolni kérdésére,  és azt gondolom, hogy válaszolt is nyilván.

Leírása szerint egyébként a kutya állapota már most elfogadható, így könnyen el tudom azt is képzelni, hogy Önt jobban megviselte a műtét, mint a kutyáját.

Mielőbbi felépülést a kutyának és megnyugvást kívánok Önnek !

jelige: kandúr ivartalanítás
2017-10-16
Jónapot, lehet kandúrt ivartalanítani, ha még főleg csak tejfogai vannak? Miért nem? Köszönettel!

Lehetni persze, hogy lehet, de kérdés, hogy érdemes-e, vagy kell-e (most).

Kutyák és macskák ivartalanításának időpontját legjobb egyedileg megbeszélni álltorvosunkkal. A kandúr kölyök előélete, fejlettsége, esetleges lezajlott, vagy fennálló betegségei, parazitamentesítettsége, védőoltásai, tartási körülményei .... és sok egyéb tényező ismeretének alapján érdemes megbeszélni az ideális időpontot.

A legtöbb esetben 6-8 hónaposan ivartalanítjuk a fiatal kandúrokat.

Macskatartóknak

Macska ivartalanítás

jelige: Hearty
2017-10-12
Jó napot kívánok!Van egy 9 éves keverék kan kutyám és egy éve diagnosztizáltak nála pajzsmirigy alulműködést. Úgynevezett patkányfarok szőrhullása volt. El volt hízva, a májértékek is a vérben magasak voltak. Kapott májregenálót és Leventa cseppeket. Ez utóbbit a Leventát kapja azóta is. Szépen lejjebb ment a súlya is újra jókedvű, mozgékony, diétás kaját kap főtt kaja formájában csirkehús főzve rizzsel, tésztával, túró tésztával stb. Viszont most azt vettem észre, hogy több helyen a testén foltos szőrhiány kezd kialakulni. Doktor úr szerint mit lenne érdemes neki adni, esetleg valami vitamint stb.? Várom válaszát!

Állatorvosa tudja, hogy egy éve mennyi volt a thyroxin-, és májértékei a kutyának,  az akkori  testtömegét is feljegyezte.

Igaaából az sem lett volna túlzás, ha negyedévente ezek az értékek újra megméretésre kerültek volna a kontrol vizsgálatok során. Ezzel derülhetett volna ki, hogy mennyiben sikeres a pajzsmirigy alulműködés kezelése.

Az új szőrtünetek kialakulása mellett most is rendkívül lényeges lenne látni a friss kontrol laborértékeket.  Mindezek alapján érdemes a további kezeléseket megbeszélni, én nem hiszek abban, hogy valami vitaminnal volna érdemes próbálkozni.

jelige: Szilvia69
2017-10-12
Üdvözlöm!5 hónapos britt cicám van. 2 hete a napi 2 széklete híg lett .Folyamatos hasmenése nincs.Viszont találtam pár vércseppet a székletében.Étvágya nem változott ugyan úgy vidám játékos.Mi okozhatja a széklet változást és a vércseppeket?

Ha most egyetlen tippel kellene megpróbálnom kitalálni az időszakos vércseppes lágy bélsár megjelenésének okát, akkor azt mondanám, hogy Giardia fertőzése van a brit kölyöknek.

Szerencsére nincs ilyen nyomás rajtam, így maradhatok a sokkal több eredménnyel kecsegtető állatorvosi részletes vizsgálatok ajánlásánál. Teljesen hasonló tüneteket ugyanis okozhat többféle vírusos, bakteriális, parazitás fertőzés, etetési hiba, mérgezés, idegentest, részleges bélelzáródás, bél fekélyek, tumorok (még akkor is, ha ez kölykökben extrém ritka) .... és még jónéhány ok. Ha állatorvosa tájékozódhat a cica tartási-, etetési körülményeiről, láthatja az eddig megkapott védőoltásokat, parazitamentesítéseket és elvégezheti a fizikális vizsgálatokat, vér/vizelet/széklet labort, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokat .... úgy gyorsan kizárhatja a felsorolt elméleti okok jó részét, szűkítheti a lehetséges okok körét, és végül diagnózisra juthat.

Ezután remélhetőleg sikerül megoldani is az ügyet.

jelige: Debreceni Macsek
2017-10-11
Üdvözlöm. A 6 éves kandúromnál laboratóriumi vizsgalat során megállapították a streptococcus pyogenes alsó légúti váladékból. Azóta megkapta Tenutan, ACC-t, Marbofloxacin, Sumamed szirupot és Cefzil, ugyanúgy köhögött tovább is. Szeptemberben az állatorvos mondta, hogy ezek a gyógyszerek biztosan elpusztították a baktériumokat és csak a gyulladás maradt, emiatt köhög. Erre szteroid injekciót adott neki, továbbra is köhög. Most az orvos újabb laboratóriumi vizsgálatot javasol, ami miatt bódítani kell a cicámat, már negyedszer az utóbbi 10 hónapban, és mondta, hogy ez kockázatos. Tudná mondani, hogy mi lehet a baja és esetleg melyik antibiotikum lenne hatásosabb, ha egyáltalán lehet azt állítani, hogy vannak még baktériumok a légutakban. Remélem, hogy kapok választ. Előre is köszönöm. Jázmin

Hát tőlem is kap egy válasz levelet és Önnel valamint állatorvosaival együtt én is azt remélem, hogy a kontrol vizsgálat is szolgáltat használható eredményt ....

Nekem is eszembe jutnak lehetséges magyarázatok a makacsul fennálló légúti tüntek miatt, de valószínűlg ezeket már átgondolták, kizárták állatorvosai.

Az adatlap szerint oltatlan, lakásban tartott kandúr részemről vírusus megbetegedésben is szenvedhet, akár ez is magyarázhatja a nem gyógyuló tüneteket. Én ennyire kevés adat alapján még számtalan egyéb okot (paraziták, gombák, idegentest jelenléte, szívelégtelenség, tüdőtályog, allergiák, tumor ....) sem tudok kizárni.

Valószínűleg a felsoroltak nagyobb részét állatorvosai már régen kizárták, de annyi látszódhat, hogy nincsenek könnyű helyzetben és néha nagyon nehézzé tud válni egy-egy eset megnyugtató diagnózisa és kezelése.

jelige: állandó szteroid szedés- következmények kivédése
2017-10-11
Tisztelt Doktor (úr\nő)! 2 év körüli cicám allergiás betegségére szteroidot szed-napi negyed-fél Prednisolont.Többször megnyugtattak hogy ő fiatal-és ez kis mennyiség ezért ne féljek nem lesz a szteroid szedés miatt baja. De félek a veséje és a mája miatt,-szeretnék adni valami neki olyan receptnélküli 'szert'...ami segíthet ezt megelőzni vagy a már meglévő károsodást javítani.Próbáltam utána olvasni de nem sokra jutottam. Mit tanácsol mit adhatnék neki ? Továbbá kérdezném a véleményét a BiogenicPetVitality-ről..és a BP Cleanser máj-és vese tisztító oldatról. Nagyon köszönöm a türelmét-és válaszát !

Annyiban osztom az aggodalmát, hogy a 2 éves nőstény esetében az esetleg élethossziglan tartó szteroid kezelés biztosan nem lesz mellékhatásoktól mentes.

Nem tudom, hogy táplálék-, gyógyszer/vegyszer-, kontakt-, vagy levegőben található allergénre allergiás-e a cica, és azt sem, hogy miben nyilvánulnak meg, mennyire súlyosak az allergiás tünetek .... de a legnagyszerűbb az lenne, ha azonosítani lehetne, hogy mire allergiás és meg lehetne szűntetni a kiváltó okot.

Tudom, persze, hogy eddig is erre irányultak erőfeszítéseik.

Ha nincs lehetőség a tüneti szteroid kezelés megszűntetésére, úgy akár a kérdezett táplálékkiegészítők, akár máj-, vagy vese- diétás táplálék támogathatja a cica máj és vese működését. Hosszantartó szteroid kezelés esetén amúgy is időszakonkénti kontrol vizsgálatok javasoltak.

jelige: hány a kutyám
2017-10-10
múlt héten a kutyám két napig visszahányta a tápját, de aztán felette és bent is maradt. kakija is volt, igaz nem annyi mint szokott és nem is kemény. péntek reggel kihányt két zoknit, elvittem orvoshoz, röntgen,ultrahang, azt mondták már minden kijött a hasából, utána nem is hányt és a kakija is nagyon szép volt, igaz találtam még külön két fél pár zoknit. ma este viszont megint hányt,visszaette, aztán megint kétszer kihányta, utána már felkanalaztam ami maradt.a doki azt mondta pénteken minden rendben a kutyával, de akkor mitől hányhat?a tápjával nem lehet baja? acanát eszik,szereti, de a kakija sosem volt kemény tőle. előtte más tápot kapott,azt nem szerette annyira, de attól szép kemény volt a végtermék.vagy lehet hogy teljesen más a baja?

Érdemes lenne  megszámolni a zoknikat, megvan-e mind.

Én sem gondolom, hogy az Acana táp lenne a ludas a történetben. Jelezze állatorvosának ha még nem rendeződött a helyzet.

jelige: stressz
2017-10-10
Tisztelt Doki! Egy 6 hónapos Shiba-inu kutyával kapcsolatban a következő problémám volna. Ha kivisszük a megszokott környezetéből, rettentően fél mindentől megijed, annak ellenére, hogy rendszeresen sétáltatom piacon, busz pályaudvaron stb. Azt gondoltam idővel jobb lesz, de eredmény, javulás nem tapasztalható. Szeretnénk későbbiekben kiállításokra is vinni, viszont így nem tudjuk. Láttam a kereskedelemben antistressz készítményeket, ezzel kapcsolatban kérném a véleményét, illetve mit ajánl! Köszönöm!

Elsősorban azt ajánlom, hogy konzultáljon állatorvosával a problémáról. Ha ő egészségesnek látja a lutyát, de indokoltnak lát némi gyógyszeres segítséget úgy nem kizárt, hogy az Adaptil készítményt fogja ajánlani.

Az sem kizárt, hogy kutyakiképző, vagy etológus szakember segítségét ajánlja.

jelige: Lexi
2017-10-09
Az állatorvosin hétvégén nem elérhető. Tanácstalanok vágyunk, igényel-e azonnali beavatkozást a probléma, vigyük ügyeletre vagy ráér hétfőig. Szálkás tacsi kutyánknak folyik az egyik füle, vakarja és rázza a fejét.

Sőt, én is "csak" vasárnap délelőtt válaszoltam a kérdésekre, így az Ön vasárnap délután küldött kérdését "csak" hétfőn korareggel válaszolom meg ...

Nyilván időközben már eldöntötték, hogy felkeresnek-e a problémával vasárnapi ügyeletet. Ha ez megtörtént, úgy kiderülhetett, hogy idegentest (pl toklász) okozta-e az egyoldali fülfolyást, gallójárat gyulladást, vagy más probléma adódott - és szerencsés esetben már meg is oldódott a baj, esetleg csak utókezelés és kontroll miatt fogják felkeresni állatorvosukat.

Ha másként döntöttek, nem keresték fel a vasárnapi ügyeletet, és a tünetek fennállnak, úgy ma feltétlenül jussanak el állatorvosukhoz.

jelige: Málna
2017-10-09
Jó napot. Èn èrdeklôdtem nemrèg a Milbemax tabblettával kapcsolatban, hogy lehete adni a 4 hónapos kutyámnak, ön írta hogy igen viszont azt elfelejtettem megkèrdezni hogy akkor mielőtt elkezdenèm adni neki kell szívfèreg tesztet csináltatnom.. vagy ilyen kölyök kutyánál nem szüksèges? Köszönöm :)

A kifejlett szívféreg kimutatását célzó ELISA tesztet nem érdemes megcsinálni, mert a szúnyogok által átoltott lárvák 6-8 hónap alatt fejlődnek ki a kutyák tüdőartériáiban, és a szívüregben. Mikrofilariák kimutatására alkalmas natív vércsepp, és Knott-teszt alkalmazásának van értelme.

De főleg annak lenne értelme, ha állatorvosával részletesen megbeszélné a Málna külső- és belső paraziták elleni védelmének a stratégiáját, védőoltásait, ivartalanítását .... táplálását ..... mert mindezt érdemes egyénre szabottan és az egyéni igényeket figyelembe véve megtenni.

Kutyatartóknak

jelige: Kerdesek
2017-10-08
Udvozlom, Ket egymastol teljesen eltero kerdessel fordulok Onokhoz, remelem tudnak nekem segiteni. 3 eves maltai selyemkutyam szinte egyik tapot sem hajlando megenni, ennyi ido alatt sikerult kikiserleteznem, hogy a Josera miniwell es a Brit Care kistestu kutyaknak valo hipoallergen tapot szivesen megeszi. A kerdesem az, hogy adhatom a kettot felvaltva egyiket reggel a masikat este, vagy csak egy fajtat adjak es ha igen akkor melyiket? A masik kerdesem a sarga fulu ekszerteknosomre vonatkozik. Angliaban elek, es sajnos sem az allatorvosi sem a human orvosi ellatas nem er a magyarorszagi nyomaba, igy az egyik teknosom elpusztult 2 evvel ezelott, a masiknak idejebe hoztam Magyarorszagrol antibiotikum es A vitamin injekciot. Az elpusztult teknost dobozba eltemettem, de a panceljat szeretnem megtartani. Mi a teendo vele? Eleg ha felforralom vagy valami kulonleges kezelest is igenyel? Valaszukat elore is koszonom, Minden jot es szep napot kivanok! Udvozlettel: Linda

1.) Kíváncsi lennék, hogy a 3 éves Máltai szuka milyen kondiban van jelenleg. Elsőként azt kellene szerintem tisztázni, hogy étvágytalanság, mint betegség tünet jelentkezett-e a kutyánál, vagy "csak" sikerült az évek során a jobbnál is jobb falatokkal történő próbálkozásokat a kettejük közötti kommunikáció, társas együttlét fontos alapjává emelni.

Ha makkegészséges a kistestű, kifinomult ízlésű kutya, úgy én semmi bajt nem látok abban, ha akár egész életében a Brit Care és/vagy a Josera (ez utóbbit ugyan nem ismerem) tápjait fogyasztja. Ha még nem ivartalanított a kutya, úgy az ivartalanítás nyomós érvei mellett még egyet lehet említeni: az ivartalanított szukák étvágya nő, elhízásra is hajlamosabbak lesznek.

2.) Sajnálom a teknős elvesztését. Kérdése ugyan sokkal inkább állat (trófea) preparátor tapasztalatait igényelné, mintsem egy állatorvosét, de legtöbben az alábbiak szerint járnak el:

A legtöbben frissen elvesztett, vagy fagyasztóban tárolt teknős páncélját szokták elkészíteni, de a 2 éve elhantolt állat páncélja sem esélytelen, bár ha sok csapadékvíz, esetleg vegyi anyag érhette, úgy lehetnek súlyos károsodások a szarupáncélon.

Szóval a dobozból kiemelt páncélt egy méretes fazékban legalább 2-3x mennyiségű vízben lassú forralással és többszöri vízcserével érdemes 6-10 órán keresztül főzni. Csipesszel, és ollóval, szikével kell lepiszkálni az esetlegesen lepiszkálható még jelen lévő lágyszöveteket. Másnap-harmadnap a lecsöpögtetett, szárított páncél közel végső állapota jobban megítélhetó, hogy vannak-e rajta sérülések, rothadások, felpuhult területek. Ha elfogadható állapotúnak ítéli a páncélt, úgy frissen elkészített Hyperol oldatban érdemes még áztatni 1 órát. Hideg vizes öblítés után újra lecsöpögtetés, szárítás. Ha elfogadható állapotúnak találja a páncélt úgy akár ebben az állapotában(, vagy ízlés szerint színtelen lakkal kívül-belül kezelve) évtizedeken át meg lehet őrizni.

(Az előzőekben említett méretes fazekat ezután a legtöbben kiveszik a napi használatból. )

Köszönöm kedves jókívánságait, én is minden jót és szép napot kívánok!

jelige: Málna
2017-10-08
Jó napot. 4 hónapos kölyökkutyának lehet adni Milbemaxot?

A használati utasítás szerint a kölyök és kistestű kutyáknak előállított Milbemax tabletta nem használható 2 hét alatti és/vagy 1/2 kg alatti  testtömegű kutyákban.

Tehát, ha a 4 hónapos Málna megüti a fél kilót, akkor aggálymentesen adható neki a Milbemax.

jelige: Beköltöző :)
2017-10-07
Szép napot!Van egy 10 hetes cicánk,még szopik,aki orsóférges.Két hete Stronghold spot után két férget találtam a székletében,most Profendert kapott(anyuka is),férget nem találtam.Szeretnénk őt benti cicának.Kérdésem az lenne,mennyi idővel a Profender használata után vihetjük őt be,hogy már mi ne legyünk veszélyben,ne fertőzzön már a lakásban?Köszönöm!

Ha a kölykön 2 hete szakszerűen és sikeresen alkalmazták a Stronghold külyökmacska méretét, majd a napokban megtörtént a Profender alkalmazása is, akkor véleményem szerint már most, akár a mai napon beköltözhet a lakásba.

Célszerűen úgyis ma, vagy hétfőn meglátogatják állatorvosukat a további parazitamentesítések, védőoltások és talán a kölyök vírustesztjei miatt, így véleményem szerint a maximális gondossággal járnának el.

Abszolút biztonság nem létezik egy szobanövény, vagy zölségfélék lakásba vitele ügyében sem, de valószínűleg a hazai 1% leggondosabb gazdik közé tartoznak máris.

Macskatartóknak

jelige: Tanácstalan
2017-10-06
A cicám hétfőn elkezdett sárgás habosat hányni(4 napja). Bevittük a kórházba, kapott infúziót, csináltak röntgent. Felhívtak, hogy megműtenék, lehet lenyelt valamit. Semmit sem találtak a beleiben. A vékonybele volt más szinű pirosabb. Azt mondták lehet valami mérgező evett. Benti cica. Van még egy cica illetve egy kutya. Senkinek semmi baja. Másnap hazahozhattuk, mert a kórházban megijedt, nem akart enni. Evett egy kevés tonhalkrémet. Szerdán a kontrollon megint kapott 100 ml folyadékot. Hazahoztuk, úgy tűnt egy kicsit jobban van. Ma jött a vérkép, semmi elváltozást nem látnak. Csak a glükóz kicsit magas, arra azt mondták, hogy attol lehet, hogy sok a stressz. Kezd megint kiszáradni. Reggel az első, hogy rohanunk vissza. Nem értem mi a probléma, mi baja lehet. Kisbabám is van, semmi mérgező nincs a lakásban. Nincs növény. Mit gondol mitévő legyek? Ma van ráadásul a szülinapja 7 éves a Csipi fiam. 1100€-nál tartunk és semmi nem történik. Vigyem másik prvoshoz? Elsőre is köszönöm! Viktória

Sok minden történt hétfő óta a csak lakásban tartott 7 éves kandúrral , de értem, hogy még nem szűntek meg a problémák, nem gyógyult meg a Csipi.

Kizártak viszont egy sereg lehetséges okot, nincs idegentest, tumor, ileus a cica hasüregében, a véreredmények alapján talán súlyos gyulladás, vese-, májelégtelenség is kizárható ..... így a leggyakoribb, legsürgetőbb okokat talán már sikerült is kizárni.

Őszintén meg kell mondanom, hogy bárhol előfordulhat, hogy egy rejtettebb, nehezebben diagnosztizálható kórkép jelentkezik, ami időt, türelmet, fejtörést igényel. Ha nem bízik állatorvosaiban, úgy a váltás indokolt lehet. Ha érzékeli azt, hogy a cica érdekében történnek az események és állatorvosa sem érzi úgy, hogy specialista szakember segítsége kellene, úgy lehet, hogy már ma megoldódik a Csipi problémája. Önökkel együtt én is ezért szorítok.

jelige: Vidéki cica
2017-10-06
Üdvözlöm! Nemrég vidékre költöztem és egy felnőtt macska odaszokott hozzám. Nemsoká lett kiscicája, amelyik itt maradt. Sajnos a kiscica beteg lett. Nem tartom őket a házban . A kiscicának folyik a szeme és náthás. Nem engedi megfogni magát, ezért nem tudom kezelni, lemosni a szemét vagy állatorvoshoz vinni. Egyre romlik az állapota. Nagyon sajnálom szegényt és szeretnék neki segíteni, hogy meggyógyuljon. Van esetleg olyan gyógyszer, amit bele tudok keverni az ételébe? Ha igen, konkrétan melyik gyógyszert adjam neki és mennyit? Szerencsére rendesen eszik.

Nem tudok konkrétan olyan gyógyszert ajánlani, aminek értelme lenne.

A megoldás a leírt helyzetre az lenne, ha megfognák (eleséggel zárt helyre csalogatva, vagy csapdával) az anyamacskát és kölykét - és mindkettőt elvinnék állatorvosukhoz. Az anyamacska, ha egészséges lehetne ivartalanítani, a kölyköt meg lehetne vizsgálni és szerencsés esetben meg lehetne gyógyítani - majd mindkét cica oltásait és rendszeres parazitamentesítéseit is rendezni lehetne.

Higgye el én is szeretnék segíteni, azért írtam a fentieket. A kölyök valószínűleg vírusos macskanáthától szenved és nem kizárt, hogy többféle parazita, esetleg egyéb betegségek is  súlyosbítják a helyzetet. Nem tudok olyan házi praktikát, ami megnyugtató megoldást jelentene, és ne termelné újra a problémát, ne veszélyeztetné a kölyök és az anyamacska egészségét, életét.

Macskatartóknak

Gondolatok az ivartalanításról

jelige: Amy
2017-10-06
Jó napot. Melyik a legjobb tabletta szívfèrgessèg ellen/megelőzès cèljából? Hosszù távon biztosan nem veszèlyes a kutyára nèzzve? Köszönöm!

Melyik a legjobb fájdalomcsillapító, vagy lázcsillapító? Sőt , melyik a legjobb autó? Melyik a legjobb lakás? Ráadásul az élettudományokban biztosan veszélytelen gyógyszerek, kezelések kevesen vannak.

Az adatlapból ugyan számomra is kiderül, hogy Amy egy fiatal, lakásban Budapesten élő, gyakran sétáló és kiránduló  egyedül tartott szuka - mégsem vágnám rá, hogy esetében mit tartanék a legjobb megoldásnak.

Gondolom, Amy állatorvosa is azt ajánlaná, hogy egy késődélutáni vérvétel után végezzenek szívféreg teszteket (Knott-teszt és ELISA). Ha makkegészséges is a kutya beszéljék át, hogy mekkora a kitettsége a külső parazitáknak  (bolha, kullancs, szúnyogok ... ) majd ezek alapján találják ki a megfelelő megoldást most október elején, már a tavaszi új szezonra is gondolva.

Nem kizárt, hogy mindennek az lenne a végeredménye, hogy nem is annyira csak a szívféregtől, de más parazitáktól és vektoraiktól is célszerű megvédeni az Amy-t és nem is biztos, hogy tablettákról, vagy csak tablettákról fognak dönteni.

jelige: ivartalanítás
2017-10-06
Kedves Doktornő/ Úr a segítségét szeretném kérni,van egy 4 hónapos nőstény labrador kutyám, érdemes ivartalanítni 5-6 hónap között? Ivartalanítás nélkül mennyivel nagyobb az esélye a felnőttkori betegségeknek? köszönöm segítségét

Nagyon is érdemes.

Abban megoszlanak a vélemények, hogy az 1. tüzelés előtt, vagy az 1. és 2. tüzelés között van-e az ivartalanítás optimális iőpontja - de abban nincs vita, hogy a fiatal korban elvégzett ivartalanítás nagyságrendekkel csökkenti, jónéhány konkrét betegség esetében gyakorlatilag 0-ra redukálja a(z) emlő-, petefészek-, és méh- gyulladásos, degeneratív és daganatos elváltozásainak számát.

A fiatalkori ivartalanítás önmagában évekkel növeli a várható élethosszot szukák esetében. A leggyakoribb ellenérvek (az elhízásra való hajlam, és a vizelet tartási rendellenességek lehetősége) jóval kisebb veszélyt jelentenek - de megelőzésükre érdemes figyelmet fordtani.

Gondolatok az ivartalanításról

Kutyatartóknak

jelige: Napsugár
2017-10-05
Egyre taknoysabb,ragadós nyálkákat tüsszent,egyre jobban sípol a légzése,artikulálatlan krákogásszerűség. Éjjelente erősen zihált/ lihegett, ezlényegileg csökkent. A szíve, ritmus rendben. A röntgen semmit nem mutatott a tüdőben sem. Némi pitvartágulatot lehet vélni.A Vetmedin semmit nem használt, ezután röntgenezték. Szed:Furosemid,Azo Sandoz, Canireps.

Részemről a leírása alapján lehetséges sokféle oktanú felsőlégúti fertőzés, allergia, szívférgesség, szívelégtelenség (akkor is, ha fonendoszkóppal? rendben találták a szívét, idegentest, fekély, tumor ..... és még egy sereg betegség a leart tünetek hátterében.

Kitalálni szinte lehetetlen, hogy mi okozza a makacs tüneteket, de jónéhány vizsgálati módszer (fizikális vizsgálatok, labor, benne vírus és dirofilaria tesztekkel, szív ultrahang, EKG,endoszkópia,  CT vizsgálat .....) áll még rendelkezésre, hogy szűkülhessen a kör, és diagnózis születhessen.

Ezután lehetne az esélyekről és célzott kezelésekről beszélni.

jelige: parson
2017-10-05
Jó napot 2 èves nőstèny kutyám.ivartalaníttatása előtt állok fèl ève volt egy alom kiskutyája. Kèrdèsem az lenne hogy elèg csak a petefèszkeket kiműteni, vagy fontos hogy a mèhèt is eltávolítsák az ivartalanításkor? Ha mèg is a petefèszkeket távolítattom el akkor kevesebb az esèlye a mèhgyulladásnak mint a nem ivartalanított állatnál?? Illetve ha ugyan csak bent marad a mèh, így is van esèlye a ivartalanítás utáni inkontinenciának? Köszönöm!

Ha a méhen nem látunk elváltozásokat (ampullázottság, ciszta, terime, folyadék tartalom ....) a tervezett ivartalanítási műtét során, úgy elegendő a petefészkek eltávolítása, minthogy a petefészkek hormontermelése híján a méh elsorvad, szalagszerű inaktív képletté alakul. Ivartalanított szukákon gyakorlatilag soha nem tapasztalunk méhgyulladást.

Sajnos az ivartalanított kutyákon az inkontinentia előfordul a méh benthagyásával és annak eltávolításával is, mert az inkontinencia oka is elsősorban ösztrogén hiány miatt alakul ki.

Az inkontinencia lehetősége ellenére a 2 éves szuka esetében is ajánlott az ivartalanítás, mert ha ez nem történik meg hamarosan, úgy az elkövetkező években nagy eséllyel ki fog alakulni többféle komoly betegség (emlő-, petefészek-, méh- gyulladásos, degeneratív és onkológiai megbetegedései) - így az ivaros kutyákat menetrendszerűen  idősebb korban, betegen kell akár többször és jóval komolyabb kockázatokkal megoperálni. Ezen többszörös operációk során a petefészek eltávolítása szintén megtörténik - és (több egyéb mellett) azzal a bizonyos inkontinencia veszéllyel is számolni kell.

A 2 éves szukát ivarosan hagyni összességében nagyságrendekkel (!)  nagyobb kockázatokat rejt, mint ha a következő tüzelése előtt elvégeztetik a tervezett ivartalanítását.

Tenyésztőknek

Kutyatartóknak

Gondolatok az ivartalanításról

A vemhesség és álvemhesség kialakulása kutyában és macskában

jelige: Kutya macska
2017-10-04
Tisztelt Doktor Úr ! Érdeklődnék mivel van egy oltott,ivartalanított 7-eves Sziami cicam es befogadnank egy kiskutyat de oltatlan es csak amikor elhozzuk akkor lenne beoltva. Bármiféle betegséget elkaphat-e a cicam? Köszönöm válaszát.

Ha az otthoni cica oltott, parazitamentesített, jó általános egészségi állapotnak örvend - és az új, oltatlan jövevény is tünetmentesnek látszik, úgy a befogadásnak minimális kockázatai vannak.

Ajánlott viszont mielőbb, napokon belül felkeresni állatorvosát a kiskutyával kapcsolatos teendőkés annak ütemezése miatt.

Kutyatartóknak

Macskatartóknak

jelige: 2017 10 03
2017-10-04
Macskám hátán pár napja összeállt a szőre és meg is van keményedve próbáltam neki kifésülni egy ideig tűri jött is ki, de még midig van ! Tudna valamit javasolni hogy tudnám könnyebben kiszedi? Befogadott cicáról van szó de már 8 éve van nálam így a korát sajnos nem tudom megmondani. tisztelettel Nagy Anita

A több, mint 8 éves, adatlap szerint oltatlan, talán nem parazitamentesített (?), talán nem  is ivartalanított (?) csak kertben élő nőstény cica észlelt szőrproblémája nagy valószínűséggel  nem kozmetikai probléma.

Kérem vigye el őt állatorvoshoz, hogy megvizsgálhassa és kiderülhessen a cica állapota és megoldhassák az(oka)t.

Ha a vizsgálatokon és kezeléseken túl vannak, akkor érdemes lesz megbeszélni a további, megelőzéssel kapcsolatos teendőket is.

Macskatartóknak

jelige: Idős kutyus
2017-10-04
Kedves doktor úr/doktornő, Tavasszal örökbefogadtunk egy 15 éves tacskót, aki elveszítette az otthonát és a gazdiját is. Az elmúlt hónapok nem voltak egyszerűek, a kutyus egyáltalán nem volt szobatiszta (most is csak nagyjából) és nagyon sok időbe telt, amíg a kezdeti zavarodottsága/zaklatottsága elmúlt és végre meg tudott nyugodni. Természetesen mindenben mellette álltunk és próbáltuk őt átsegíteni ezen, felváltva vettünk ki szabadságot, hogy ne legyen egyedül és meg tudja szokni az új otthonát. Rá kellett jönnünk azonban, hogy egyáltalán nem tud egyedül lenni. Nem tudom, hogy ez a múltjának és/vagy a korának köszönhető-e, de nagyon rövid ideig tud csak egyedül időt tölteni, a kertben is csak akkor marad el, ha mi is ott vagyunk, aludni pedig egyáltalán nem tud máshogy, csak ha a közelünkben van. Ennek ellenére sokszor olyan, mintha nem is tudná kik vagyunk, különösebb kötődés sem alakult ki nála, pedig gyakorlatilag a nap 24 órájában együtt vagyunk, az irodába is bejár velem, mert sajnos tényleg 24 órás felügyeletet igényel. Nagyon kis ügyetlen és kiszámíthatatlan a mozgása, bárhonnan képes leesni, bármiben elesni, megütni magát és mivel gyengék a hátsó lábai, néha segíteni kell, ha kakil, mert nem tudja megtartani magát. Emiatt jártunk fizioterápiára is, kapott masszázsokat és gyógytornáztunk vele, sokat javult az állóképessége és szeretnénk is majd folytatni a kezeléseket. Az ok, amiért írok az az, hogy összességében olyan, mintha romlott volna az állapota. Nem fizikailag, hiszen jó az étvágya is, nagyon sokat eszik, végre hízik is (nagyon le volt fogyva, amikor hozzánk került), azonban nagyon fura és megmagyarázhatatlan dolgai vannak. Mostanában rengetegszer felkel éjszakánként, így hetek óta alig alszunk. Rengeteget iszik lefekvés előtt és sokszor amiatt ébredünk fel, mert "jelzi", hogy szomjas. (Ezt próbálom azzal magyarázni, hogy eddig nem annyira evett száraztápot, most kezdte el és talán amiatt, de persze ez egyáltalán nem biztos.) Napközben pedig sokszor egyáltalán nem iszik. A nappalokat egyébként többnyire átalussza, ha lemegyünk sétálni, akkor próbálom picit kitolni ezeket a sétákat, hogy több időt töltsön ébren és szabad levegőn, de persze úgy, hogy figyelek a visszajelzéseire. Eléggé egyértelművé tudja tenni, ha valamihez már nincs kedve :) Az éjszakák viszont akkor sem nyugodtak, ha napközben többet sétál. Mostanában nagyon nehezen alszik el, sokszor órákig csak zavarodottan mászkál fel-alá, teljesen céltalanul, körbe-körbe. Van, hogy "beszorul" helyekre és nagyon nehezen jön ki (pl. sarokból, szék alól, stb.), ilyenkor sír és segíteni kell neki, pedig legtöbbször csak "tolatnia" kellene vagy csak másik irányba fordulni. Olyan, mintha képtelen lenne lenyugodni, zaklatott, nehezen alszik el. Aztán teljesen hirtelen riad fel az éjszaka közepén, ilyenkor általában pisil is, majd megint iszik és újra elalszik, picit talán könnyebben. Átlag 4 órákat tudunk így aludni mellette és nyilván nem ez a fő probléma, de azért kezd megviselni mindkettőnket. Az állatorvosunk még korábban Aktivait-et javasolt (az időskori tüneteire), ez kezdetben viszonylag látványos javulást hozott, picit fókuszáltabb lett a kutyus és a kedélyállapota is sokat javult. A problémák azonban nem oldódtak meg. Az lenne a kérdésem, hogy mit tudunk még tenni annak érdekében, hogy az éjszakák (és ő is) nyugodtabbak legyenek? Nem az zavar főként, hogy mi nem tudjuk kipihenni magunkat, hanem az, hogy ő nem tud megnyugodni. Mintha valami gond lenne és borzasztó érzés, hogy nem tudunk segíteni. Tanácsát és segítségét előre is köszönöm, Dia

Részletes leírásából számomra az derül ki, hogy a hányatott sorsú öregedő tacsi kan tünetei okán (sok vízivás, sok vizeletürítés, nyugtalankodás/alvászavarok, mozgásszervi zavarok, "elbutulás" ....) jónéhány betegség gyanúja igen komolyan felmerül.

Részletes vizsgálatokkal (fizikális vizsgálatok, vér/vizelet labor, ortopédiai és neurológiai szakvizsgálat, képalkotók ....) lehetne közelebb kerülni  a tacsi jelenlegi állapotának pontosabb megértéséhez.

Ha kiderül, hogy a tünetek hátterében nincs komoly szervi elváltozás (szív/máj/vese elégtelenség, lázzal járó állapot, ortopédiai-, neurológiai-, onkológiai-, endokrin- elváltozások ...) - úgy kicsit fellélegezhetünk és nem kizárt, hogy gyengéd támogató tüneti kezelésekkel / nem-szteroidok, Adaptil, (agyi, esetleg perifériás) keringés javítók, nyugtatók  .... / lehetne lényegesen javítani az öregúr és az Önök napi problémáin.

jelige: Bögre
2017-10-03
Lakásban tartok 3 macskát, egy alomból vannak, elég terük van mozogni, rendszeresen játszom velük (naponta legalább 4-5 órát folyamatosan velük vagyok), elegendő búvóhely áll rendelkezésükre(5 darab "doboz"), ivartalanítottak, alapvetően kiegyensúlyozottnak látom őket. Néhány szobába nem mehetnek be, mert potenciálisan veszélyes (kamra, fürdőszoba), az egyik cica viszont folyamatosan nyitogatja ezeket az ajtókat (felugrik a kilincsre és kinyitja a mancsával). Kiskorában alakult ki ez a rossz szokása, amit első perctől kezde tiltottunk (rászóltunk, lespricceltük vízzel, valahogy megakadályoztunk, elzártuk), eredmény nélkül, mert egyre gyakrabban csinálja, miközben úgy néz ki, mintha tudná hogy rosszat csinál. Próbáltam rá külön időt szakítani (minimum 1 óra, amikor a másik kettő nincs a közelben), egyedül eszik, de ez sem segített. Roppant idegesítő, stresszes a cicának is és nekem is. Van valami megoldás az elajándékozáson kívül? Köszönöm válaszát

Nem látom, hogy miként lehetne erről a szokásáról leszoktatni a cicát.

Talán a tiltott terültektől távolabb elhelyezett Feliway párologtató segíthet helyben tartani a cicát, de ezt is csak egy esélynek látom, nem vagyok biztos a hatékonységéban. Egyéb orvosi praktika sem jut eszembe, sajnos. Az öregedő (esetleg elhízó, ízületi problémák megjelenése ...) cicák aktivitása csökken ez irányban is - de én sem ennek jelentkezését várnám semmiképpen.

A kilincs lecserélése elfordítható gömbalakú beltéri ajtónyitó szerkezetre lehet egy megoldás, ezt nem tudja kinyitni a macska - de attól tartok, hogy az ajtó előtti bosszankodások, kaparászás, nyávogás .... sokáig fenn fog állni.

jelige: Cica szülés
2017-10-03
Tisztelt Doktor Nő/ Úr! Ma délután sokadszorra szült a 12 éves perzsa cicám. Eddig soha semmi baj nem volt, általában 5-6 cica született. Most csak 2. Kicsit aggódom mert hallottam olyat hogy bent marad a kölyök.... A mama mozog kint is volt, de figyel a kicsikre is. Nem fáradt, nem kimerült. Látszólag minden rendben van, és végzett a szüléssel. A mostani papa egy 1 éves kandúr. Lehet ezért van csak 2 kicsi? Milyen tünetek vannak ha halott kiscica van a mamában? Mennyi idő múlva jelentkeznek a tünetek? Köszönettel: Zsu

A megszokottnál kisebb alom oka lehet a fiatal kandúr - de sokkal nagyobb az esélye, hogy a 12 éves perzsa anyacica termékenysége csökkent le az évek alatt.

Azzal egyet értek, hogy érdemes lenne ellenőrizni állatorvosánál, hogy lezajlott-e  a szülés (nincs-e még élő/holt magzat, burok) és rendben zajlik-e a méhinvolúció.

Igazi ritkaság amiről beszámol. A korábbi 5-6 kölyök megszülése, pláne felnevelése is átlagon felüli teljesítmény - de  12 éves korban történő termékenyülés és kölyöknevelés is kuriózum.

Ha mostani kölyöknevelés is lezajlik gond nélkül, az én tanácsom akkor is az lenne, hogy ne kísértsék tovább a nagyi korú anyamacska szerencséjét a továbbiakban, inkább ivartalanítsák és nyugdíjazzák őt 2-3 hónap múlva.

jelige: duzzanat
2017-10-03
8 éves nőstény macskám teljes alsó állkapcsa bedagadt.Nem tudom a fogával lehetett baj,mintha egy seb lett volna az állán.Kifakadt neki,közérzete,étvágya rendben de félek hogy elfertőződik.Elvigyem állatorvoshoz vagy magától helyre jön? Köszönöm a választ.

Mindenképpen az állatorvosi kivizsgálás mellett voksolok.

Állatorvosa részletes vizsgálatokkal képes tisztázni, hogy traumás sérülés, törés, fog/fogmedri tályog, vagy esetleg tumor jelentkezett-e a cicán, és ezután a tennivalókat és esélyeket is lehet tisztázni.

Csodaszámba menne, ha egy 8 éves, kijáró, oltatlan cica ne szerzett volna be valamilyen vírusos betegséget. Ha sikerül a mostani problémát megnyugtatóan rendezni, úgy a cica elmaradt oltásait, valamint rendszeres parazitamentesítését, sőt  ha még ivaros, úgy ivartalanítását is meg kellene beszélni.

Macskatartóknak

<< <  15 / 512 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.12.28
Budapest XXII. kerületéből (Péter Pál u. és Bánk bán u. sarok) tűnt el a képen látható cica. Kérjük, ha bárki látja, tud róla, értesítse a gazdit! Köszönjük!
2017.12.21
2017.12.18-án a Budapest XXII. kerület, Vörösmarty utca környékéről eltűnt Kormi. Ivartalanított 2 éves kandúr,nem csavargós. Aki megtalálta, esetleg befogadta, kérjük, jelezze az alábbi telefonszámok bármelyikén: 06-30/612-1166 vagy 06-1/227-2643
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara