Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Bobi
2016-10-10
Tisztelt Doktor Úr! Rycarfa flavour 20 mg-os tablettát kap a kutyánk gerincsérvére ( nem volt műtve) már több mint 3 hónapja. Úgy tudom időnként szüneteltetni kell a gyógyszer adását. Most ennyi idő elteltével úgy gondoltuk felfüggesztenénk a gyógyszerezést. Nem tudom, hogyan kellene? Egyik napról a másikra abbahagyni vagy fokozatosan? És mennyi idő lenne jó minimum amíg nem kap gyógyszert? Másik kérdésem lenne, hogy igaz-e ha fotózzuk a kutyust és a fényképen fényes a szeme, komoly szemproblémája van? Ha igen mi ez a probléma, fájdalmat okoz-e neki? Köszönöm válaszát.

Mind a porckorong sérv (gerinc sérv) mind a hosszantartó nem-szteroid kezelések igénylik az állatorvosi felügyeletet.

Már csak ezért is azt kell tanácsolnom, hogy jelentkezzen állatorvosánál, aki a betegséget diagnosztizálta és a kezelést ajánlotta.

A fotón látható fényes (vagy piros) szem alapján nem lehet szembetegséget diagnosztizálni.

jelige: mi lehet?
2016-10-10
Tisztelt Dr.! Érdeklődnék, hogy mi lehet ez az elváltozás? 4 éves nőstény puli mindkét szemén 2 hét alatt teljes szürkehályog alakult ki. A lencsét látom teljesen elszürkültnek, a szaruhártya, kötőhártya ép. A pupilla fényre reagál. Kicsit tompultabb lett azóta, talán mert nem lát, gondolom én. Más tünet nincs, láztalan, eszik. Lehet ilyen fiatalon cukorbetegség pl. ? Mivel kellene kezelni? Köszönettel: Dr. S. Márta

A cukorbetegséget is ki kellene zárni, mert igen, egy 4 éves nőstény pulin jó eséllyel akár ez is szerepet játszhat a szem homályosodás kialakulásában.

Mellette természetesen szemészeti kivizsgálás segíthet annak eldöntésében, hogy primer szembetegség, vagy következményes szemelváltozás áll-e a háttérben. Amint lesz diagnózis, az esélyek, és kezelési megoldások is világosabbak lesznek.

Ha bebizonyosodik a cukorbetegség, annak súlyossága, úgy az esetleg szükséges inzulin kezelés beállítása hasonlóan embertársaink kezeléséhez komoly életmód változtatást, diétát is igényel kutyáéknál is. Ha nem ivartalanított a puli szuka, úgy az ivartalanítást is érdemes megbeszélni, minthogy a petefészek hormontermelése lényeges szerepet játszhat a diabetesz súlyosságában.

jelige: Foxi Maxi
2016-10-10
A problémám a következő: A Foxi kutyám 11 éves és néhány hónappal ezelőtt hasnövekedést tapasztaltunk nála és ezzel egy időben rossz kedvű is lett. Orvoshoz fordultunk, aki sajnos rossz diagnózis mellet adott a kutyának egy erős szívgyógyszert (Digimerck), amitől nagyon rosszul lett. Ismét orvoshoz vittük egy másikhoz, aki ultrahang vizsgálat után közölte, hogy szívének semmi baja, viszont valószínű a májával van probléma. Táplálékkiegészítőket kaptunk májra, vesére. Több hétig jól volt a kutya, de most megint megtelt a hasa vízzel és nehezen lélegzik. Ismét orvoshoz vittük, és kapott vízhajtót valamint vasotop tablettát és káliumot. A gyógyszereket tudjuk neki adni, mert eszik és iszik is, de a hasa egyre nagyobb és már nem nagyon tud aludni, mert csak ül és nem fekszik le. Valószínű ha lefekszik nem kap elég levegőt. Az lenne a kérdésem, hogy ezt a hasvizet más módszerrel nem lehet esetleg eltávolítani, vagy sajnos ez már nem javul. Köszönöm válaszát! Sára

A hasvízkórt valóban talán  leggyakrabban két ok váltja ki, a szív elégtelen működése, vagy a máj (esetleg lép)  betegségei. Ezért fontos lenne tudni, hogy a kezelés hatására hogyan változtak a máj enzim értékei (vér vizsgálat), valamint azt is, hogy a máj az ultrahang vizsgálat során nagyobbnak, vagy kisebbnek mutatkozott-e illetve voltak-e benne gócos elváltozások. Az hasi ultrahang mellett a 3D képalkotók is segíthetnének.

A hasüregi folyadék lebocsátása életmentő lehet, gyors megönnyebbülést okozhat, és ezen túlmenően a lebocsátott folyadékot is érdemes megvizsgálni fehérje tartalom és az üledék citológiai vizsgálata szempontjából. Az említett vizsgálatokon kívül fontos klinikai jel lehet az is, hogy milyen gyors ütemben termelődik újra a folyadék a hasüregben.

Jelezze állatorvosának az állapot rosszabbodást és kérje további segítségét.

jelige: kacsa
2016-10-10
Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő ! Kacsákkal kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni.Kb.6-7 évvel ezelőtt vásároltam 2 db kacsát levágás céljából,a levágás elmaradt,mivel én nem tudnám megtenni,s a kacsák a mai napig meg vannak,etetem őket,mert levágni nem tudnám." a nyáron az egyik kacsa rettentő módon elkezdte hullatni a tollát,aztán ez mérséklődött.2 nappal ezelőtt azt vettem észre,hogy ugyanez a kacsa szinte nem tud menni.Ha nagyon fél,akkor úgy tud csak menni,mintha(a térdén,vagy a könyökére támaszkodva ) menne.Kérdeztem az állatorvost,azt mondta,sok mindentől lehet,adjak neki táplálék kiegészítőt(Nutrafortot )adott.Nem igazán hiszem,hogy ez segíteni fog,de megvettem,s adom nekik.Levágni nem tudom.Tettem egy dobozba szalmát,mellé az enni és inni valót,Eszeget ,iszogat.A másik kacsa meg annyira hozzászokott az évek alatt,hogy ő is csak akkor jön ki az ólból,ha a másikat kirakom.Nagyon sajnálom,segíteni szeretnék rajta,de nem tudom lehet-e? Mi lehet a baja? Mit tanácsolnak? Válaszukat előre is megköszönöm:Mária!

Sajnos én sem gondolom, hogy a megkésett takarmánykiegészítő adása meggyógyíthatja a problémát, még akkor sem, ha valóban Ca/P/D-vitamin, vagy egyéb hiánytünet, anyagcsere zavar okozta volna a problémát. Sajnos a kialakult súlyosfokú ortopédiai elváltozások valószínűleg csak rögzítő kötéssel, esetleg műtéttel oldhatóak meg.

A kacsa egyedi részletes vizsgálatával lehetne pontosabbankideríteni, hogy milyen problémával állunk szemben. Az sem kizárt, hogy akár röntgen vizsgálat segíthetne a diagnózishoz. Ha megvan a diagnózis, akkor lehetne az esélyekről, megoldásokról beszélni. Sajnos mindez áldozatokat kíván Önöktől, és senki nem garantálhatja az eredményt.

jelige: Boxer
2016-10-07
Lenne egy olyan jellegű kérdésem hogy van egy 4,5 hónapos kölyökkutyàm. Anno az alomtestvéreivel szétszedték a drótkerítést és ő àtmàszott rajta. Nem okozott mély sérüléseket ez a manőver szàmàra,De annyira viszont összevàgtàk a kiàllo drotszàlak hogy némely helyen "csikos"a kutya értem ezalatt hogy nincs szőr rajta. Az lenne a kérdésem hogy ez visszanőhet e még vagy ezalatt a közel 3hónap alatt ennek màr meg kellett volna tőrténnie és ha eddig nem nőtt akkor ez ilyen is marad. Előre is köszönöm vàlaszàt.

A bőr sérülései hegekkel gyógyulnak, ami azt jelenti, hogy a megszokott hámszövet helyét (szőrtüszőket nem tartalmazó) kötőszövet veszi át. A hegszövetből (kötőszövetből) ezért a későbbiekben sem nő ki szőr.

A sérülések nagysága, mélysége, és főleg esetleges elfertőzöttsége határozza azt meg, hogy mennyire finom, vékony, vagy mennyire durva, vastag hegszövet alakul(t) ki.  Finom, vékony, alig tapintható hegszövet esetén a szőrhiány láthatatlan, vagy alig feltűnő, durva hegszövet esetén a szőrhiány feltűnő lehet.

Egy viszonylag rövid, finom szőrzetű Boxeren alapvetően feltűnőbbek a hegek miatti szőrhiányos területek.

jelige: Seppi
2016-10-07
Tisztelt Doktor Ùr! Van egy 13. éves goldon retrieverünk, akinek az utóbbi hetekben szaga van, ami a szájából jön. Jártunk már kétszer állatorvosnál, aki megállapította, hogy a büzmírigye rendben, fogköve elenyészö, a füle rendben van. Néha hány,de inkább csak ilyen vizes váladékékot. Adtunk már neki Renit, amit az állatorvos ajánlott. Valamennyit csökkent a szaga, de most újra hányt, és olyankor rendszeresen legel, füvet eszik.Az étvágyával nincs baj, már csak száraz kutyatápot kap. Kérem adjon valami tanácsot, hogy kihez vigyük el, milyen vizsgálatot csináltassunk meg.

Bármelyik állatorvos a kutya részletes kivizsgálását fogja javasolni egy 13 éves Golden kan esetében, aki hányogat, és furcsa szagot áraszt. Sajnos a leírt tüneteket számtalan fertőző-, belgyógyászati-, .... akár onkológiai betegség is okozhatja.

A részletes vizsgálatok alatt a kórelőzményi adatok megismerését,  alapos fizikális vizsgálatokat, laborvizsgálatokat és nem kizárt, hogy képalkotókat, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokat is érteni kell. Mindezeket a legtöbb jól felszerelt kisállat klinika el tudja végezni.

Drukkolunk a Seppinek, hogy mielőbb kiderülhessen a baja, és az minél könnyebben megoldható legyen.

jelige: Piri cica
2016-10-07
Tisztelt Doktornő/Úr! Cicám két napja sántít. A bal lábát a talaj fölött tartja, ha ül. Egyébként rálép,ha eszik, áll is rajta, szalad is, de óvatosan. Látszólag nincs fájdalma, dorombol, és olyan, mint máskor. Meggyógyulhat magától? Egy rándulás vagy ficam gyógyulása mennyi ideig tarthat a cicánál?

A rándulás, ficam (húzódás, részleges szakadás, részleges törés is ...) meggyógyulhat emberen, kutyám és macskán is néhány nap, vagy akár néhány hét alatt, attól függően, hogy milyen sérülésről lehet szó.

A jelenlegi jó általános állapot és enyhefokú helyi tünetek mellett szerintem akkor jár el helyesen, ha hétfőn felkeresi állatorvosát, amennyiben nem rendeződött teljesen a helyzet.

Az adatlap szerint nem minden évben kap védőoltást a kijáró macsek, ami viszont valószínűleg  komolyabb veszélyeket rejt, mint a jelenlegi, remélhetőleg gyorsan rendeződő sérülés.

http://kisallatbudafok.hu/macskagazdaknak

jelige: lányok
2016-10-07
Tiszteletem! Szeretnék kérdezni. Két szuka testvér kutya ideiglenes befogadója voltam 3,5 évvel ezelött. Gyepiről hozták ki őket pár naposan anno. Cumiból tápláltam őket. Egyik kutyus nálunk maradt, ő első tüzelés után ivartalanításra került. A másik gazdis lett, elkerült tőlünk, de most visszahozták 3 év után, mert megváltozott az életük :( Őt mi most ivartalanítottuk pár hete. A nálunk maradt lánynak nagyon picik az emlői , szinte lapos a hasa, mintegy pár hónapos kölyöknek. A mostani kutyusnak nagy, kifejlett cicijei vannak. Szeretném megkérdezni, hogy neki is visszahúzódnak majd , elsorvadnak az emlőszövetek, vagy neki már ilyen nagyobbacska emlői maradnak ? Másik kérdésem, hogy az ivartalanítás által megszűnt hormontermelés mikortól fejti ki a kedvező hatását a szervezetre ? köszönjük szépen

Leírása szépen példázza a fiatal korban elvégzett ivartalanítás előnyeit.

A 3.5 éves korban elvégzett ivartalanítás esetében, ha nevelt kölyköket a szuka, akkor amiatt, ha nem szoptatott, akkor valószínűsíthetően álvemhességek, esetleg következményes emlőmirigy gyulladások miatt az emlőmirigy állományok legalább megnagyobbodtak, de nem kizárt, hogy jelenleg is gyulladásos elváltozás zajlik, vagy esetleg már emlőtumor alakult ki bennük.

A nemrégiben elvégzett ivartalanításnak több kedvező hatását is élvezni fogják. A kutyában megszűnik a tüzelés, nem lesz több vemhesség, sem álvemhesség, nem lesz petefészek- és méh gyulladás, ciszta, tumor - de sajnos a jelenleg tapasztalt megnagyobbodott emlőmirigyek nem fognak a testvér szuka emlőmirigy méretére összemenni, a méretcsökkenés hosszú hónapok alatt is csak korlátoztott lesz. Nagyobb probléma, hogy ha jelenleg gyulladás, vagy esetleg már tumor van az emlőmirigyekben, úgy azzal már most foglalkozni kell.

A legrosszabb hír viszont az lehet, hogy a 3.5 éves korban elvégzett ivartalanítás (a többször, 5-7 alkalommal lezajlott tüzelések hormonális inzultusai miatt)  már nem képes megakadályozni azt, hogy a későbbiekben (akár évekkel később) emlőtumor alakuljon ki a szukákban. Emiatt az emlőmirigyek gyakori ellenőrzése szükséges.

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/gondolatok-az-ivartalanitasrol

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/nosteny-allatok-ivarszervi-daganatai

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/a-vemhesseg-es-alvemhesseg-kialakulasa-kutyaban-es-macskaban

jelige: Frederick
2016-10-07
Kedves Doktor Bácsi! Kiscicámon ma vettem észre úgy igazán, hogy nem olyan nagyon aktív, virgonc mint szokott lenni, legszivesebben fekszik csak, és nem igazán szaladgál, mi lehet a baj? Étvágya van, de szinte csak fekszik és nem is szivesen mozog, de leginkább a járással, állással van gond. Nem tudom mi lehet, ha esetleg segítene, akkor azt megköszönném.

A 6-12 hónapos, csak lakásban tartott kandúrka az adatlap szerint nem oltott. A tünetek olvasásakor elsőként talán sportsérülés, ortopédiai elváltozás merülhet fel - de rögtön hozzá kell tennem, hogy bármilyen fertőzés, lázas állapot is hasonlóan elfekvést, bágyadtságot szokott eélsőként eredményezni. Ezek a tünetek azonban olyan általánosak, hogy gyakorlatilag bármely betegség, kóros állapot esetén jelentkezhetnek.

Sem én, sem más nem tud segíteni az interneten keresztül, viszont ha állatorvosának lesz módja megvizsgálni a cicát, akkor kiderülhet, hogy mi okozza a tüneteket. Ha átvészelték, kikúrálták  a mostani betegséget, akkor pedig megbeszélhetik a szükséges védőoltásokat, parazitamentesítéseket és a kasztráció időpontját is.

http://kisallatbudafok.hu/macskagazdaknak

jelige: etetés
2016-10-06
8 hetes ír szetter kiskutyám etetésében kérnék tanácsot, a tenyésztő elmondása szerint Pedigreet kapott, így mi is azzal etetjük, de sokfelöl hallom, hogy nem megfelelő.Valóban így van-e, esetleg táplálékkiegészítőt adhatok mellé, hiszen nagyon gyorsan növekszik.Köszönettel

A 8 hetes kölyök védőoltásai és parazitamentesítései miatt 2 hetente ellátogat állatorvosához - aki képes megítélni, hogy jól fejlődik-e. Az ő véleménye lehet mérvadó abban a kérdésben is, hogy érdemes-e az egyik csúcsminőségű prémium tápra váltani, illetve most, vagy a későbbiekben kell-e a táplálékkiiegészítők egyike, másika, amennyiben a Pedigree mellett maradnak.

Látatlanban, persze, lehet tanácsolni, hogy valószínűleg jót tesznek a kölyökkel, ha jobb minőségű táplálékot kap, de a táplálékkiegészítő adását és helyes adagolását a Pedigree mellett nem egyszerű megválaszolni, még akár rosszul is elsülhet egy hasonló okoskodás.

http://kisallatbudafok.hu/kutyagazdaknak

http://kisallatbudafok.hu/hirlevel-archivum/kedvcsinalo/a-helyes-taplalasrol

jelige: H-betű
2016-10-06
Jó estét...olyan kérdésem lenne hogy van három leukozisos cicám két nőstény ivaros és egy kan ivartalan...egy hónapja derült ki a betegségük vérvétel útján....eddig tünetmentesek adom nekik a vetri dmg liqvidet egy hónapja most hagyom abba...az a kérdésem hogy egyből adhatok e más immunerősítőt nekik vagy hadjak szünetet azért...ha adhatok akkor mit javasol és mennyi ideig... Előre is köszönöm a válaszát
Ezeket a kérdéseket is célszerű állatorvosával megvitatni, aki a vírusteszteket elvégezte, eseleg a Vetri DMG cseppeket ajánlotta. Ha mindezidáig tünetmentesek  cicák, akkor nyilván jól végzik a kezeléseket, butaság lenne részemről a partvonal mellől belebeszélni egy jól működő folyamatba.
jelige: Elhúzódó betegség
2016-10-05
Tisztelt Doktor! 7 éves keverék kiskutyánk kb. két hónapja beteg. A tünetek: kisebb nyelési gondok, száraz orr, váladékozó szemek, kissé száraz tappancs, kevés mozgás, ami láthatóan nehezére esik, súly veszteség. A kutya hirtelen lett kedvetlen és púpozta a hátát járás közben. Másnap kihívtuk az állatorvost, aki egy pár injekciót beadott neki, amitől másnapra jóformán tünetmentessé vált, de harmadnap ismét úgy érezte magát, mint előtte. Néhány napra rá bevittük az állatkórházba, ott az orvos megnézte ultrahanggal a méhét, azt mondta nincs begyulladva, majd ő is beadott egy pár injekciót és kérte, hogy két nap után menjünk vissza. A második látogatás során kiderült, hogy hólyagok vannak a szájában, ismét két-három injekció és egy pár darab tabletta, amit minden nap beadtunk. Mindkét látogatás után szinte tünetmentes volt, de egy nap után vissza esett igencsak. A hólyagok eltűntek és nincs nagy gond a nyeléssel azóta, néha lehet hallani egy kicsit. A szemek váladékozása csak ez után jelent meg. Az állapota mondhatni azóta stagnál. Eszik-iszik rendesen és a széklete is teljesen szokásos. A hátát már nem púpozza, de nehezen jár. Légzési nehézségei egyáltalán nem voltak. A szájába benézve nem látni idegen testet. Mellékes információ: A kutya fiatalabb korában kapott fogamzásgátlót. Gyakran evett szálkás halat. Körülbelül egy fél éve költözött el egy másik faluba. Annak idején egy másik kutya 12 évesen költözött el ugyanonnan ugyanoda, neki egy-két hónap után ugyanígy váladékozott a szeme, kiharapdálta a szőrt a hátáról (a jelenlegi ezt nem tette), nem evett, hirtelen lefogyott és el is pusztult, körülbelül egy hét alatt. Nem tudom, hogy lehet-e összefüggés, sajnos a két állatorvos, akik látták sem tudtak konkrétat mondani, mi lehet a baj. Válaszát előre is köszönöm!

A 7 éves nem ivartalanított, csak veszettség ellen oltott szuka leírt tüneteit számtalan betegség okozhatja. Ha már korábban megtörténtek, akkor ismételten érdemes lenne a részletes vizsgálatokat (fizikális vizsgálatok, , laborvizsgálatok, képalkotók .....) elvégezni - mert csak így van esél yarra, hogy kiderülhessen a számtalan lehetséges fertőző-, ortopédiai-, belgyógyászati-, húgy/ivarszervi-, onkológiai ..... betegségek közül mely(ek) van(nak) jelen a kutyában.

Az sem kizárt, hogy ha 1-2 hónapja történt a negatív ultrahang vizsgálat - úgy az most már esetleg megismételve megtalálhatná a bajokj forrását, de az sem kizát, hogy a röntgen, esetleg CT, vagy a vérvizsgálatok, vírustezstek segíthetnek.

jelige: FeLV-FIV 2.
2016-10-05
Jónapot, akkor ha jól értem, lehet már 6 hónapos korban is FeLV-FIV fertőzés, ami már tünetet is okoz? A lappangási idő azt hittem, hogy hónapokig elhúzódik mindig. Köszönöm!

Igen, részemről bőven lehetséges, hogy egy 6 hónapos macska leírt tüneteit FeLV-FIV vírus okozza.

Számomra nem áll minden adat rendelkezésre, de a vírus akár már magzat korban megfertőzhette anyjától a cicát. A fertőzöt kölyök (sok tényezőtől függően) akár már a méhen belül, vagy néhány napos, hetes korban elpusztuilhatott volna - de bőven elképzelhető az, hogy csak most 6 hónapos korban, több hónapos inkubáció után indulnak a tünetek. A fertőzés részemről később, néhány hetes, hónapos korban is megtörténhetett más macska nyálától játék, verekedés közben - és ennek a fertőtzésnek is jelentkezhetnek 6 hónapos korban tünetei.

Ön állatorvosával együtt nyilván több adatnak van birtokában, tudhatják pl az anyamacska, akár az apa előéletét (vakcinázottság, tartási körülmények ...) az alomtestvérek előéletét és jelenlegi állapotát, illetve a jelenleg tüneteket mutató cica jóval részletesebb adatait - ezért lehet, hogy könnyedén kizárják az általam vázolt lehetőségeket.

jelige: Fibrosarcoma
2016-10-04
Kasztralt main coon cicámat aprilisban mutotték,a biopszia eredmenye fibrosarcoma gr.2,metasztatikus potencial alacsony,a daganatot lymfociták es makrofágok alkotják,mitotikus index kozepes,malignás mesenchymalis neoplazia.Utánna olvastam,hogy az oltásoktol kaphatta ezt.A mutet után kapott synulox finadynet és tolfedinet valamint 2x leszivták a felgyulemlett vért a sebbol.Fél év eltelt azota,de sajnos a héten ismet eszrevettem ugyanott a bal mellso lába felett ,a lapockájánál egy borso meretu golyot.Ismét visszatért a daganat.Mennyi az esélye a túlélésre,ismét viszem kioperáltatni,miért jott újra vissza,meddig lehet ezt igy folytatni,belehalhat?koszonom a választ és a tanácsokat.

A macskák lágyszöveti sarcomáinak egy részét valóban írhatjuk a vakcinák és egyéb injekciók késői hatásának számlájára. Sovány vigasz, hogy a vakcinák és egyéb védőoltások beadása nélkül nagyságrendekkel több cica betegedne meg és pusztulna el a fertőzős és egyéb megbetegedésekben, mint ebben a viszonylag ritkán kialakuló, de agresszív tumor által.

A lágyszöveti sarcomák leginkább helyi kiújulásra hajlamosak, a többször operált esetek azonban nyirokcsomó, vagy akár távoli áttéteket is képezhetnek. Ennek oka az, hogy a sarcomák mikroszkopikus méretű nyúlványokat képeznek környezetükben, ami a legfelkészültebb sebész esetében sem észlelhető műtét közben - így van esély tumor részletek bent maradására. Előfordul, hogy radikális műtéti megoldással, pl amputációval lehet tumormentessé tenni egy beteget.

Önnel és kezelőorvosával együtt én is csak remélem, hogy a második műtéttel meg lehet gyógyítani, tumormentessé lehet tenni a cicát. Abban pedig biztosak lehetünk, hogy a műtéttel a tumor legnagyobb része kikerül, így jó életminőséget és hosszú tünetmentes időszakot lehet nyerni.

jelige: pekinez
2016-10-04
Jo napot kivanok! Van ket kutyusam pekinez egy evesek korul belol es ugy ket hete elkezdet megduzadni a nosteny melle es megnot a hasa azt hittem vemhes mert augusztus elsejen lattam hogy a bak megberegte. visszont se nem nott tobbet a hasa mind ugy van mint ket hete se nem lattszik hogy mozogjanak a kutyusak. Most mar ha jol szamolom 64 napos volna nem kellett volna meg meglegyenek a kutyusak vagy legalabb is nem kellene mozogjanak. Esetleg lehet e ez a tunet mas miatt is? nagyon aggodom kerem irjan. az alapota jo sokat mozzog es nagyon jol eszik vidam jatszik.

Ha jól számolt és valóban 64 nap eltelt a párzás után, úgy akár túlhordásról is beszélhetünk. Ez nem ritka egy fiatal szuka esetében, főleg, ha csak 1-2 kölyök fejlődik a méhében.

Leírása alapján azonban lehetséges az is, hogy "csak" álvemhes a fiatal szuka.

Az adatlapon olvasható "nem szoktam oltatni" kitétel szintén aggályos a nem tervezett párzás mellett.

Mielőbbi ultrahang vizsgálat javasolt a vemhesség eldöntése céljából. Ha "csak" álvemhes a fiatal szuka, azt is érdemes kezelni.

Honlapunkon több hazsnos írást talál a tárgykörben:

http://kisallatbudafok.hu/kutyagazdaknak

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/gondolatok-az-ivartalanitasrol

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/a-vemhesseg-es-alvemhesseg-kialakulasa-kutyaban-es-macskaban

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/kutya-szueletik

jelige: FeLV-FIV?
2016-10-04
Üdvözletem, a macska FeLV-FIV fertőzése milyen életkortól lehet? A vértesztnek van-e értelme pl. 6 hónapos cicában? Ínye piros, nagy nyirokcsomók a hátsó lábon is, náthás. Még mi lehet ez, mivel kezelnék? Köszönöm!

Egy 6 hónapos cicában van már értelme a leukózis és immunhiányos retrovírus fertőzés tesztjét elvégezni.

A fent elmített retrovírusok mellett más vírusfertőzések (vírusos macskanátha ...), bakteriális fertőzések is okozhatnak nyálkahártya gyulladást, megnagyobbodott nyirokcsomókat és felsőlégúti tüneteket egy kölyök macskában. Bonyolíthatja a képet, hogy akár több vírus fertőzés, vagy bakteriális fertőzés vírusgertőzéssel együtt, akár parazitózisokkal együtt jelen lehetnek egy kölyökben.

Súlyosabb, makacs esetekben intenzív infúziós terápia, antibiózis, láz- és fájdalomcsillapítók mellett intenzív infúziós terápia, egyéb kiegészítő szerekre is szükség lehet - de sajnos előfordul, hogy bármi kezeléssel sem vagyunk eredményesek.

jelige: FONTOS
2016-10-04
Üdvözlöm. Egy kérdésem lenne önökhöz! Találtunk egy kiscicát,az út közepén,viszont észre vettük hogy a száját nem tudja összecsukni rendesen. Az alsó állkapcsán egy nagy duzzanat van,alsó fogai pedig nem igazán látszódnak.. Kérdésem az lenne hogy ez daganat vagy esetleg megverték őt és be van neki dagadva ? 3-4 napja van nálunk,és nem igazán apad le neki.. Enni tudd vele,viszont ha csontot kap vagy valami keményebbet vérzik neki.. Előre is köszönöm a választ. További Szép Napot!

Talán a legnagyobb valószínűség szerint traumás sérülés érte a kölyök cica szájkörnyékét. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja tisztázni, hogy jó lehet-e feltevésünk, esetleg veleszületett elváltozásról, vagy egyéb betegségről lehet-e szó. Ezután az esélyeket ill. a teendőket is megbeszélhetik vele.

Közös reményeink szerint ha sikerül úrrá lenni a jelenlegi problémán, akkor már "csak" a rendszeres védőoltásokat, parazitamentesítéseket, majd az ivartalanítást kell egyeztetni.

http://kisallatbudafok.hu/macskagazdaknak

jelige: Túl sok gyógyszer
2016-10-02
Tisztelt Doktor úr! 4 éves macskámmal már három hete járunk orvoshoz fogyás, étvágytalanság, levertség és hasmenés tüneteivel. Mindig kapta az antibiotukumot/kedvjavítókat és habár kétszer visszaesett, tegnap úgy tűnt már sokkal jobban van, kezdett úgy viselkedni, mint egészséges korában. Egészen addig amíg el nem vittük a megbeszéltek szerint újra orvoshoz. Megkapta a szurit (a doktor előtte 2 kutyát műtött, ezzel elszaladt az idő és mivel még sokan voltak, gyorsan letudott minket), majd mikor hazaértünk a cicával és kiengettük, enyhén kóválygott. Ma hajnalra panaszos nyávogások közepette, olyan állapotban, mintha be lenne drogozva elbújt és elő sem akar jönni. A kérdésem az lenne, hogy előfordulhat-e, hogy a fent említett tüneteket a túl sok gyógyszer általi mérgezés okozza? Ma reggel szüleim elvitték a fent említett dokihoz, de nem tudom mit mondtak neki, mert ő csak gyorsan beadott neki egy ugyanolyan szurit, mint eddig és annyit mondott, hogy menjünk holnap is.Elnézést kérek a szöveg hosszúságáért, de ez a cica a mindenem és már nem tudom mit csináljak. Előre is köszönöm válaszát!

Leírása és az adatlap alapján bennem sokkal inkább a "túl kevés védőoltás", mintsem a "túl sok gyógyszer" esete merül fel.

Ha a fiatal kijáró kandúr valóban oltatlan, esetleg nincs ivartalanítva sem, úgy nagy eséllyel képes összeszedni olyan fertőzést, ami ellen az antibiotikumos és lázcsillapító kezelések esetleg csak időleges javulást hoznak, de teljes gyógyulást nem eredményeznek.

Jelezze állatorvosának, hogy nem gyógyult meg a cica, sőt, súlyosbodott az állapota. Részletes vizsgálatokkal (benne esetleg laborvizsgálatok, vírus tesztek, szükség szerint akár képalkotók ...) derülhet ki, hogy mi okozza a leírt tüneteket. Ha lesz pontos diagnózis, úgy az esélyeket, megoldási lehetőségeket is pontosabban lehet megítélni.

http://kisallatbudafok.hu/macskagazdaknak

jelige: Papilloma macskán
2016-09-30
Tisztelt doktor úr! Van két macskám, testvérek, 5 évesek és a szájnyálkahártyájukon papilloma kinövéseket vannak, melyek folyton nőnek. Égetéssel távolították el már 2-szer, vettek belőle mintát és készítettek vakcinát ami szintén eredménytelen volt. Olvastam külföldi oldalon az Nzymes nevő készítményről, mely kutyáknál állítólag hatásos. Mi erről az Ön véleménye? Esetleg tud valami végleges megoldást? Köszönöm, Sz. Tímea

A papillomatózis cicákon jóval ritkább, mint kutyákon, én is jóval ritkábban találkozom ilyen bőr-, nyálkahártya elváltozással cicákon.

Az esetek nagy részében  egyszeri, vagy néhány néhány alkalommal elvégzett műtéti eltávolítás (akár kauterizációval, lézerrel) megoldja a problémát. Az eltávolítás után autovakcina készítése, majd ezzel végzett autoimmun kezelésnek is illett volna segíteni.

Őszintén megvallva nincs személyes tapasztalatom a Nzymes kezelésről kutyák esetében sem.

jelige: fulladás
2016-09-30
Tisztelt Doktor Úr/ Nő, Tegnap reggel az imádott 2,5 éves éves bullmasztiffom megfulladt. Odaadtam neki a reggelijét (ami barf szerint darált bárány hús, darált zöldség, és egybe csontból állt) , majd bementem. Mikor kinéztem, láttam, hogy fulldoklik. Rohantam ki, közben telefonon kértem segítéget. Szegény hörgött öklendezett, mindent kihányt amit elötte megevett. Majd összesett, már kékült a nyelve. (hozzáteszem, hogy ezek pillanatok alatt zajlottak le) Benyúltam aszájába, és nem találtam semmit, pedig én próbáltam...! Masszíroztam a nyakát, simogttam, nyugtattam. Mintha kicsit jobban lett volna, majd újra felállt, próbálta kihányni, meg lenyelni, de nem tudta. összeesett és nem vett többé levegőt. Mire megjött a segítség, már nem élt. Folyamatosan pumpáltam a bordáit... de nem lehetett megmenteni. Kérem mondja el, ha eltudja, hogy mitől lehetett ez (a csonthoz még hozzá sem fogott, nem hiszem el, hogy a darálthústól meglehet fulladni...)? Azóta is csak sírok, nem tudom abba hagyni. Nem lehet erre felkészülni, hiszen nem volt beteg, és nem volt öreg...

Pedig részletes leírásából számomra is az a legvalószínűbb, hogy  darált hús került a kutya légcsövébe, nagy hörgőkbe és elzárta a légutakat. Sajnos kutyáknál is előfordul ilyesmi. Mohó, fiatal példányoknál gyakoribb a félrenyelés, mint idősebb egyedekben. és a darált hús alkalmas arra, hogy rágás nélkül nagy falatokban habzsolja a kutya.

Teljes mértékben kizárni nem lehet, de valószínűtlen, hogy evés közben kezdődött és zajlott le ilyen gyorsan a hirtelen szívhalál, a keringés üsszeomlása,  mérgezés ...

A halál okát biztosabban a boncolás lenne képes felderíteni, ha ez nem történik meg, akkor csak gondolatainkról, sejtéseinkről bezsélhetünk.

Nagyon sajnálom a történteket, mindannyian átérezzük, hogy mennyire a semmiből érkezett a tragédia.

jelige: Monty Alex
2016-09-30
Üdvözlöm. Kérdésem az lenne , kutyám két első lábán un könyök résznél nagyon kikopott a szőr és csúnya bőr . csak itt van ez a probléma. egyiken kisebb másikon nagyobb . kérdésem milyen krémet , vagy mit javasol hogy gyógyuljon? Már a másik kutyusom könyökén is látszik bár kisebb.Benti kutyák de kertbe is vannak illetve ahogy fekszenek pont az a felület érintkezik a talajjal.Fű vagy beton, szőnyeg. az egyik kisebb vizslaszerű keverék , a másik nagyobb hosszú szőrű keverék kutyus. Köszönöm Irisz

A helyi kezelések nagy mértékben függenek attól, hogy már nedvedzik, váladékozik-e a terület, növedékek is mutatkoznak-e .... vagy "csak" a sztőr gyérül és a szőrtelen területeken a bőr megvastagodott, ráncokat vet, töredezettséget, krátereket  mutat. Ha állatorvosa egyetért, akár a Kék Lukács kenőcsök egyikét, akár a Körömvirág tartalmű kenőcsöket, balzsamokat , akár a Neogranormon, Bepanthen kenőcsöt megpróbálhatják - de őszintén szólva legtöbbször egyik sem képes visszafordítani a folyamatot, legfeljebb enyhítei a tüneteket.

Előfordul olyan előrehaladott elváltozás is, ami műtéti megoldást igényel, igaz ez idősebb és óriás testű fajtákon, ezek keverékein gyakoribb.

jelige: Benike
2016-09-30
Kedves Doktor úr/nő! Kb /menhelyes volt/ 6-éves csivava kutyusomnak ma vettem észre, hogy lóg a farka, nem állítja fel ahogy szokta és ha meg akarom nézni oda kap. Semmilyen trauma nem érte, bűz mirigy problémája szokott lenni, akkor kinyomják neki esetleg kap gyógyszert. A napokban "szánkázott" a földön, és hátra fele szokott kapkodni.Vakarózni is szokott és rágja a talpát/nem sebesre/ de ezek a problémák mindig meg voltak. Mitől lóghat a farka milyen betegségeket jelez elviszem majd orvoshoz ha nem múlik csak elég sűrűn járunk már 4 x volt műtve a térde és feleslegesen nem akarom stresszelni!!Köszönöm segítségüket:Üdv:Ágnes

Pedig nem látok más megoldást, minthogy állatorvosa részletes vizsgálatokkal kideríti, hogy a hátulsó testfél, faroktájék fájdalmassága, a farok bénulása összefüggésben áll-e a bűzmirigyek gyakori gyulladásával, a szánkázással és rágcsálással .... vagy új betegség jelentkezett az eddigi nem kevés mellé.

A teendők, megoldások csak ezután derülhetnek ki.

jelige: rejtélyes
2016-09-30
Üdvözletem! A következőben kérném tanácsát, segitségét! 3 éves rövidszőrű kutyámon kis apró csomók, dudorok jönnek elő, aztán pár nap után elmúlik és máshol jön ki. Főleg az oldalán és a csánk környékén. De egyszerre max.: 1-2 csomó van jelen. Van amikor hetekig nincs , aztán újra látok egyet. A nagyságuk lencse és borsó közötti és nem is mindig látszanak csak ha mondjuk játszik a másik kutyussal és megfeszül a bőr az oldalán akkor tűnik szembe. Szőrrel borított, és bőr alatt van a csomó, tehát nem kinövés és semmi színbéli eltérést nem mutatnak. Nem vakarja. Doktor úrnak van valami tippje mi lehet?

Nem szívesen tippelek ezügyben (sem) mert az káros lehet a kutya egészségére nézve.

Részletes állatorvosi vizsgálatokkal lehetne kideríteni a rejtélyes, vándor-dudorok hátterét, és így derülhetne az is ki, hogy kell-e kezelni, miként lehet kezelni az elváltozást.

jelige: Mazsola
2016-09-28
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 5 hónapos fiú cicánknak 4 napja hasmenése lett, diéta főtt csirkehús kis rizzsel, Bolus Astr. tablettát napi 3x1/4-et adtam, ill. Purina One Junior szárazából evett kicsit, tegnap 3szor ma csak kétszer ment, bár még lágy. 3 napja a párommal játszott, pici vért láttunk a kezén, és ott volt a kiesett tarajos fogacska. Megijedtünk de olvastuk, hogy időben van a fogváltás és milyen tünetek lehetnek. Régi cicás vagyok de nem láttam még ilyet, a többi ismerős cicánál és mienknél észrevétlen zajlott. Ételünkből nem kapott, szobanövényt nem rág, remélem csak ez az oka a hasmarsnak? Jól van, játszik, ugrál, étvágya van, talán kicsit többet alszik. Másnap láttuk h a két felső szemfoga sincs szegénykének, beáztattam a száraztápot is, nem tudom hány nap mig kinő az új fog, de két apró kerek sebecske van ott, ahogy nem úgy zárja össze a száját és az alsók odaérnek, irritálják. Tehetünk valamit, immunerősítő, vitamin? Kombinált oltást, bolha és féreghajtót kapott, lakásban van, más állattal nem találkozik. Előre is hálásan köszönöm válaszukat, üdv: Anita

A hasmenés rendkívül általános tünet számtalan oka lehet egy fiatal cicában is. Ha kölyökkora óta nem többször (5-6 alkalommal) történt többszöri féreghajtás, akár ez is okozhatja a 4 napja tartó, mára talán mérséklődő hasmenést. Ezen kívül is persze temérdek oka lehet a hasmenésnek.

A fogváltás leírásában nem vélek semmi szokatlant észrevenni - de ha a hasmenés miatt felkeresik állatorvosukat, ő a fogváltást is tudná ellenőrizni.

jelige: Kérem segítsen! :)
2016-09-28
Tisztelt Doktor úr/Doktornő! 5 éves pulikutyánk fején, egy nagyjából dió nagyságú dudor található! Szinte fekete, szőr nem talható rajta, időnként vérzik. Szőre kezd már ritkulni! Néha köhög! Egész aktív, táplálását illetően semmi szokatlant nem vettem észre! Segítséget szeretnék kérni, lehet ez akár daganat is?

Nem kizárt, hogy tumor fejlődik a kutya koponyáján. Leírásából annyi derül ki, hogy 3-4 hónapja fejlődik egy duzzanat a puli feje tetején, mostanra kbdiónyi méretű, talán pigmentált, de biztosan már ritkul a szőr a területen és időnként fekélyez, váladékozik, vérzik. A leírt duzzanat lehet vérömleny, tályog, gyulladásos szövetszaporulat .. és többféle jó-, vagy akár rosszindulatú tumor is.

A köhögés lehet a duzzanattól teljes mértékben, vagy nagyrészt  független más betegség (megfázás, légúti fertőzés, légcsőszűkület, szív/tüdő betegség ....) vagy a legrosszabb esetben, ha rosszindulatú tumor fejlődik a kutya fején, akár mellkasi áttét is okozhatja.

Állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával tudja kideríteni, hogy mi a helyzet a kutyával.  A legjobb esteben a duzzanat és a köhögés is viszonylag egyszerűen meggyógyítható lesz - Önökkel és kezelő orvosukkal együtt én is ezt remélem.

Fontos lenne viszont a kutya mielőbbi részletes kivizsgálása.

<< <  15 / 485 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.04.03
2017. március 30-án éjjel, a 22. kerület Baross Gábor telepről eltűnt Mázli! Barátságos, játékos, vezényszavakra nagyjából hallgat. Ha bárki tud róla információval szolgálni, a 30/945-7091; 30/820-4560 számokon érheti el a tulajdonosokat.
2017.01.01
Budafokon talált kutyus telefonszámmal: 06 20 932 4505 https://www.facebook.com/trixi.szabo/posts/1710261915666522
2016.11.28
Augusztus közepén született nagyon játékos, eleven, kézhez szokott, dorombolós kiscicák keresik új örökbefogadó gazdijukat, féreghajtva, bolhátlanítva. Érdeklődni lehet: +36-30-2530158