Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Gennyes tályog
2015-07-24
Tisztelt Doktor úr/nő! Sajnos a hétvégén(szombaton) egy szerencsétlen véletlen következtében Staffordshire terrier kiskutyám(2 éves), leforrázódott, forró tésztával. A fejét és a hátát érte a tészta, azonnali hidegvizes fürdőt-betadine-t kapott, a hátáról-fejéről el is tűntek ezek a gennyes sebek,varrosodtak és a kutyus fején keletkezett duzzanat is lelappadt, azonban van egy igen mély tályogos, szúrt sebre emlékeztető, alig gennyedző folt, melynek vaj-szerű szine van, és úgy veszem észre nem gyogyul, sőt nagyobbnak tűnik.Jelenleg naponta 3x tisztitom ki a sebet vizzel, majd alaposan Betadine-nal, sajnos momentán financiálisan borzasztüan megvagyok szorulva, igy nem tudtam állatorvoshoz vinni a kiskutyám, de, ha minden kötél szakad valakitől segitséget kérnék az ellátását illetően, igy az lenne a kérdésem, hogy van-e esetleg rá ráció,hogy a feljebb emlitett kezeléssel helyrejön a kutyus vagy mindenképp orvosi bevatkozásra van szükség?Mindzazonáltal időközben algopyrint is adok a kutyusnak 25 kg kutyus,ehhez mérten napi 2x 1,5 szemet. Előre is nagyon köszönöm szives válaszát!

Ha azt látja, hogy a mély fekélyes terület nem gyógyul, sőt növekszik, elfertőződött, azzal sajnos szinte bizonyos,hogy állatorvosi vizsgálatra, majd kezelésre (nem kizárt, hogy sebészeti beavatkozásra) lesz szükség.

Nem megnyugtató a hosszútávú napi 2x1.5 szem Algopyrin adása sem, gyomor/bél fekély alakulhat ki ettől.

Attól tartok fel kell keresnie állatorvosát.

jelige: Cukorbeteg
2015-07-22
Kb.10 éves keverék kutyám befogadott kutya, 2 éve cukorbeteg.Úgy vettük észre a betegséget 2 éve, hogy nem evett, hirtelen lefogyott, sokat ivott és pisilt.Caninsulinra lett volna beállítva, de nem jól hatott rá, pontosabban hatástalan volt. Akkor Actrapid humán insulint kapott, de ez is ugráltatta a vércukrát, ráadásul csak kb.3 óráig tartott a hatása, tehát 3 óránként kellett volna vért venni, mérni, inzulinozni, ami lehetetlen volt nekem munka miatt.Ekkor vettem észre, hogy teljesen megvakult. Mindenki azt mondta, el kell altatni, cukorbetegen, vakon milyen az élete, de képtelen voltam dönteni. Addig keresgéltem, míg /már nincs vesztenivaló alapon/kipróbáltam neki 2 humán inzulint , egy bázist/ Lantus/ és mellé egy gyors hatásút/ Humalog/, azóta is ezeket használom neki, 21 hónapja, és nagyon hatásosak.Reggel-este mérem és az értéknek megfelelő gyors inzulint ill.a fix adag bázist megkapja, ilyenkor kap enni kizárólag ketogén étrend szerint, semmi szénhidrát, csak hús és zöldség, de nagyon változatosan főzök neki. Kicsit költséges, mert az inzulint teljes áron kapom meg a patikából, de így jól van a kutya, meghízott, semmi baja nem látszik, és a látása is visszatért! Nem teljesen tökéletes, de aránylag jól lát. Tegnap vettem észre reggel, hogy mindkét szemével hunyorog, azt hittem a fény miatt. Estefele úgy csinált, mint aki semmit nem lát, mindennek nekiment és szűkölt. Reggel viszont mintha semmi nem történt volna, újra látott.Mi lehet ez? Mi történik ilyenkor, hogy lehet az, hogy 2-3 hónap vakság után megjavul a szeme, vagy most 1 napra megvakul?

Gratulálok, hogy 2 éve nagyrészt öntevékenyen sikerült a kutya életét és betegségét karbantartania!

Ha mindez állatorvosával karöltve történhetett volna, ő is azt ajánlotta volna, hogy időszakonként kontrollálják a kutya állapotát és betegségét. Ez a testtömeg mérés és általános fizikális vizsgálatok, szemészeti vizsgálat mellett főleg a vércukor, fruktózamin, inzulin, valamint általános hematológiai és biokémiai (máj-, vese panel) méréséből áll. Mindezek alapján egy korábban akár tökéletesen beállított életmód és gyógyszerezésről is kiderülhet, hogy változtatni kell.

Most sem tanácsolhatok mást, mint a kutya részletes kivizsgálását. Így derülhet ki, hogy jól karbantartott-e az alapbetegsége, a szemészeti tünetek csak az alapbetegség miatt változnak-e, kifejlődött-e újabb társult betegsége .... és hogy mik a további teendők.

Ha nem ivartalanított a 10 éves nőstény kutya, akkor az ivartalanítással szinte bizonyosan sokat javulna cukorbetegsége is ... arról nem is beszélve, hogy az ivarszervi krónikus betegségek is lassan törvényszerűen jelentkezni fognak.

 

jelige: Szem
2015-07-22
Van egy 10 éves lány cicám,kb.2 hónaposan találtuk.Az egyik szemében már akkor volt egy fekete pont, elvittük szakrendelőbe, ahol azt mondták, pigmentfolt, csak akkor kell beavatkozni, ha sokat nő, vagy megvakul tőle. Valamennyit nőtt neki, de azóta semmit, jól van azóta is.Most figyelgetem, hogy mintha a másik szemében is lenne egy apró folt, ami eddig nem volt. Mi lehet ez, és kell vele csinálni valamit?Jól lát a cica.
Ajánlatos az elsőként kialakult fekete folot is megmutatni állatorvosának, hiszen leírása szerint is nőtt. Ezalkalommal mondani kell a másik szemen észlelt elváltozást is. Állatorvosa a két szem és a cica általános vizsgálatával és az előzmények ismeretében nyilván pontosabban megtudja ítélni, hogy "csak" a pigmentfolt növekedéséről, trejedéséről van-e szó, egyéb degeneratív betegség is jelentkezett-e, vagy esetleg festéktermelő tumor (melanoma) támadta meg egyik, vag ymindkét szemet.
jelige: gedeon
2015-07-21
Tisztelt Doktor Úr! A következő kérdésem lenne: a másfél éves kan westie kutyámat ivartalanították és azóta naponta bepisil de úgy mint ha nem is venné észre, hogy pisil.Már vettek tőle vizelete de az rendben van. Lehet, hogy ivartalanítás közben valamit elrontottak? Kérem ha esetleg tud segíteni vagy valamit tud tanácsolni várom válaszát. Köszönettel: Simonné

Lehet a kialakuló inkontinencia közvetett, vagy közvetlen módon köthető a műtéthez - és kialakulhatott attól nagymértékben függetlenül is.

Kezelő orvosai megkezdték a vizgsálatokat ezügyben, minden bizonnyal rövid időn belül kiderül az ok, és remélhetőleg meg is gyógyulhat a Gedeon. Mi is ezért drukkolunk!

 

jelige: Bendi kiszabadul
2015-07-21
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Budapestről vidékre költöztünk, 14 éves, eddig lakásban tartott házimacskám elkezdett kijárni a kertbe. A kerítésen túl nem tud kijutni, a ház körül, a kertben maradva sétálgat, szaglászódik, füvet legel,láthatólag nagyon élvezi az új, kinti-benti életét. Az a kérdésem, hogy melyek azok az oltások, melyeket feltétlenül szükséges beadni neki? Még amikor lakásban lakott, sokszor lejárt a pincébe, egyszer bolhás is lett. Adtunk neki bőrre cseppenthető bolhairtót, ami allergiás reakciót váltott ki nála, rettenetesen szenvedett tőle. Köszönöm előre is a segítséget!

A nem fiatal, új környezetbe kerülő cicára az élmények mellett új veszélyek is leselkednek, ezért he ze korábban nem történt meg, úgy érdemes lenne ivartalanítani, és a vírusos betegségfek ellen beoltani. Ezutóbbi témában részletesen tájékozódhat itt:

http://kisallatbudafok.hu/szolgaltatasaink/allatorvos/altalanos-betegellatas/oltasok/oltasok-macskaknak

Az alábbi táblázatban pedig :

http://kisallatbudafok.hu/szolgaltatasaink/allateledel-felszereles-2/kullancsellenes-szerek-osszehasonlitas/macskaknak

megtalálhatja azt a szert ami korábban allergizált, és szinte bizonyos, hogy állatorvosa segítségével ki tudják válazstani a biztonságos és hatékony parazitaellenes terméket is.

Érdemes lenne az új helyszínen felkeresniük leendő állatorvosukat, hogy Bendi kiszabadulásának veszélyeit minimalizálják.

jelige: Porckorongprobléma?
2015-07-21
Tisztelt Dr. Balogh Lajos és Dr. Szilágyi Jusztina! Van egy kb.4 éves, menhelyről 3 éve örökbefogadott, ivartalanított kandúr házimacskánk. 10 napja, külföldről hazatérve vettem észre, hogy valami nincs rendben. Levertnek tűnt, csak feküdt az ágy alatt, ill. mintha lassabban, nehezebben járt volna. Másnap elvittük az orvoshoz, ahol azt mondták, hogy a gerince fájhat és kapott 2 injekciót (szteroid tartalmú volt emlékeim szerint), ill. fájdalomcsillapító gyógyszert. Már aznap este is jobban volt, még ugrándozott is kicsit. Másnap kapott újabb oltásokat és továbbra is kapta a gyógyszereket. Sajnos azonban a továbbiakban javulást nem igazán tapasztaltunk, így csütörtökön újra elmentünk az állatorvoshoz. „Megtapogatták”, hála Istennek reagált mindenre. Újabb oltást kapott, ill. kapott másfajta gyógyszert (Rheumocam és Synulox). Ezek sem használtak: kezdetben csak feküdt a cica, azután pedig megpróbált járni, de nem igazán sikerült neki, előfordult,hogy "borult", eldőlt. Vasárnap estére már nem igazán bírt menni, a hátsó lábait többnyire csak vonszolja. Ma megröntgenezték, de nem látszott elváltozás a felvételen. Lábai nyomkodására enyhébben, de reagált. Kapott 3 oltást, ill. egy szteroid tartalmú gyógyszert (azt hiszem, Medrol a neve), valamint Enroxil Flavourt. Holnap is oltani kell, valamint szednie kell a gyógyszereket és szerdán kell újra jelentkeznünk az orvosnál. Önök szerint mi okozhatja a fenti problémákat? Porckorongsérv? Mit javasolnának, csináltassunk MR-vizsgálatot? (Csongrád megyében élünk, úgy tudjuk, itt nem csinálnak sehol MR-t macskáknak, de ha szükséges, elvisszük a cicát bárhová az országban, nagyon aggódunk érte.) Válaszukat előre is köszönöm, további jó munkát kívánok! Tisztelettel: Kovács Mariann

MRI vizgsálatot Budapesten és Kaposváron lehet készíteni kutyákon és macskákon. Nálunk a szintén érzékeny és informatív SPECT/CT vizsgálatokra van lehetőség.

Ha állatorvosukkal együtt úgy érzik, hogy a felsorolt 3D képalkotók egyike szükséges a diagnózishoz, úgy akár mi is állunk rendelkezésre (30/9330 559).

 

jelige: Lédy
2015-07-21
Dobberman szuka kutyám nem tud a lábán megállni. Mancsai alátüremlenek. szédeleg, segítséggel is bizonytalan a menése. A szokottnál több folyadékot fogyaszt. Kedvetlen, étvágytalan. Híg volt a reggeli széklete és hányt is. Nagyon aggódom. A reggeli sétához sem volt kedve.Mit tegyek.Kérem sürgős segítségét. Köszönettel: Lédy és gazdija

Jogos az aggodalma, valóban sürgős segítségre lehet szükség, amit nem képes megoldani egy (állat)orvos válaszol rovat.

Mielőbbi részletes állatorvosi vizsgálatok szükségesek.

 

jelige: beagle130
2015-07-21
Tisztelt doktor úr! A kutyám szerdán éjszaka megevett egy bugyit. Találtam egy kihányt nagyobb darabot. A kérdésem az lenne, hogy ennyi idő után lehet még baja? Mire figyeljek? Válaszát köszönöm.

Ha maradtak még szövetdarabok a kutyában, abból származhat baj. A széklet elmaradása, hasi fájdalom hányogatás hívhatja fel a figyelmet arra, hogy valahol a gyomor-bélrendszerben elakadt az idegentest.

Ha eszik-iszik a kutya és az ürítéssel sincs baj néhány napig, akkor nagy eséllyel megúszták a kalandot.

jelige: Lédy
2015-07-21
Tisztelt Doktornő! Több ízben fordultam már segítségért Önhöz kedvencem Lédy 13 éves dobermann szuka betegségével kapcsolatban.Ismét a segítségét kérem.Mai nap reggel még sétáltunk az időskori nehéz mozgáson, lelassuláson kívül nem észleltem semmi.Egész délelőtt a kamrában polc alatt a szokott helyén feküdt. Nem igazán szellős a helyiség az aljzata beton szőnyegezve.2 óra körül már nagyon hiányoltuk és behívtuk a lakásba, de nem tudott kijönni, majd segítséggel kivezettem, de ekkor nem tudott a hátsó lábain megállni. A mancsok aláfordultak és nem tudott megállni. segítséggel kicsit mozgattuk, itattuk és állott vízzel törölgetve hűtöttük.bent a lakásban sokat pihent, de azóta sem biztonságosan menni és hosszabb ideig állni, elesik.Étkezéssel nincs gond. Rosszul segíthettem a kijövetelkor vagy elfeküdte a lábát vagy esetleg ettől súlyosabb dolog történt? Az utolsó eleséskor nem tudta tartani a vizelet . Mi a teendő? Kérem szíves segítségét mielőbbi gyógyulása érdekében. Köszönettel: Lédy

A doktornő sajnos szabadságon van, sajnos be kell érnie velem. A leírása alapján sajnos azt kell mondanom, hogy a Lédy tünetei alapján a betgeségét, esélyeit kitalálni, vagy a helyszínen végzett vizsgálattal diagnosztizálni szinte lehetetlen.

Akár a hőség is megviselhette annyira a kutyát, hogy elfekvővé vált, ezen talán hideg vizes törölközővel is lehetett volna segíteni - de az elfekvést, hátulsó testfél gyengeségét sok tucat egyéb betegség is okozhatja. Jól felszerelt rendelőben részletes állatorvosi vizsgálatok tisztázhatják mi zajlik a Lédyben - ezután az esélyek és teendők is világossá válhatnak.

A teendő tehát mielőbb rendelőbe juttatni a Lédyt.

jelige: romló demodex
2015-07-19
Tisztelt Doktorok, tanácsukat kérném. 2 hete vásárolt kutyán a demodex enyhe formáját vettük észre. Lefürdettük babe gyógynövényes babasamponnal és bekentük neostomosannal sokáig javult az állapota, folyamatosan kapja a vitaminokat is. Hogy biztosra menjünk, vásároltunk advecote spot on-t 4 napja megkapta de ma reggelre rosszabb lett mint amikor elhoztuk. Nem csak a fején, hanem minden testhajlatba és az álla alatt is és lábvégeken. Mi okozhatta a hirtelen romlást? Két napja kapott házi tejet is higítva a táphoz, de is adtunk neki de nem volt panasz. Nincs ötletünk most újra megfürdettem a babasamponnal.szívesen fogadom az újabb ötletet.

Kedves Gazdi!

A babasompon helyett olyan gyógysamponnal kellene fürdetni a kiskutyát, ami hatásos a Demodex, vagyis szőrtüsző atkák ellen is, előtte pedig a szőrtüszőket megnyitó samponnal( Peroxiderm), amely segíti a másik hatóanyag bejutását az atkákhoz. A Neostomosan valóban törzskönyvezve van Demodex atkára, de hatékonysága már nagyon rossz. Törzskönyvezet tmásik gyógyszer csak spot-on van, pl. az Advocate, de tapsztalatok alapján más, injekciós készítményt is használnak úgynevezett "off-label".

Sajnos azt is el kel mondani, hogy ez a Demodex-fertőzés ilyen kicsi korban azt jelenti, hogy a kiskutya immunredszere nem működik megfelelően, fontosak a vitaminok, az immunerősítés, a féreghajtás, a jó táplálék, az esetleges bakteriális felülfertőzések kezelése lehetőleg bőrkaprék vizsgálat alapján. A kezelés hosszadalmas, van, hogy 6-12 hónapba is telik és nem mindig kecsegtet sikerrel sajnos. Ajánlatos ivartalanítani a fiatalkori demodikózisban megbetegedett kuytusokat gyógyulás után, mert sajnos tovább örökítheik a hajlamot az utódaikra.

Remélem sikerül meggyógyítani a kiskutyát!

jelige: EVELIN
2015-07-19
VAN EGY EGY EVES NEMETJUHASZ KUTYAM ES LOG A BAL FULE ES MINDIG RAZZA A FEJET A BAL FULE FELE. MI LEHET A BAJA?

Kedves gazdi!

Valószínűleg fáj a bal füle, mert mondjuk toklász, szúrós növényi rész ment bele, vagy fülrüh támadta meg, vagy a nagy melegben víz ment a fülébe és elszaprodotak a gombák, baktériumok, stb. Minél hamarabb állatorvoshoz kell vinni, mert minél tovább fennáll a gyulladás, minél tovább benne van a fülében a toklász, annál tovább fáj, annál súloysoabbak lesznek a következmények (pl. átlyukad, perforálódik a dobhártya, a sok rázástól megreped a fülporc, bevérzik és úgynevezett othaematoma alakul ki, ráncosan fog gyógyulni a füle) és annál tovább fog tartani a kezelés, és annál költségesebb lesz!

jelige: ELZA
2015-07-19
Tisztelt Állatorvos! Egy hete észleltem, hogy valószínűleg eltört a cicán lába. Elza 9 hetes, oltott kislány. Csodaszép és nagyon kedves. Voltunk állatorvosnál, aki megnézte és azt mondta helyre jön. Ha szükséges adjak neki 1/10 benuron tablettát. Valamint kenegessük valami krémmel. Elza nem igazán ette meg a tablettát, ezért Nurofen szirupot kapott. Este adtam neki 1 ml. Kedden nagyon lázas lett 41,8 volt a hője remegett mindeni az ártatlan ki jószágnak vizes ruháztuk jegeltük a lábát és rövid idő múlva lement a láza azóta nem lázas. Már ki-ki biceg az udvarra és ott heverészik, ha meglát már hangosan dorombol. De tegnap óta nem akar enni, fecskendővel próbálom etetni. Minden finom falatot felkínálok neki de nem kéri. Hátsó lába nagyon duzzadt még mindig, de már nem sír ha kenegetjük a kenőccsel neki. A vizes ruhát pedig csak addig tűri rajta amíg ölbe fogjuk és simogatjuk. Nurofent már nem kap (azt hittem attól nincs étvágya). Bízhatunk benne hogy helyre jön? Köszönjük válaszát!

Kedves Gazdi!

Az én legjobb tudomásom szerint amacskák mája nem képes lebontani a Be-Nu-ron tabletta, illetve a Nurofen szirup hatóanyagát, súlyos máj- és veseelégtelenséget okozhat egy magasabb dózis. Szerintem nagyon jól teszi, hogy nem adja tovább.

Jó lenne olyan rendelőbe, állatkórházba vinni a cicát, ahol meg tudják röntgenezni a lábát, hogy kiderüljön, valóban töréről van-e szó, nem fertőzésről, gyulladásról, stb. milyen fokú a törés, elmozdultak-e a csontok, stb. Már állatok számára is elérhetőek a legmodernebb csontműtéti technikák, érdemes kisállat ortopédiában jártas kollégához forulni ezügyben. Ha nem tudják vállalni egy műtét költségeit, akkor is jó volna szerezni valódi, macskáknak való fájdalom csillapítót szerzni, receptre, állatpatikából, illetve egy jó rögzítő kötés, ha olyan helyen van a törés (könyök, illetve tér fölött), akkor segíthet stabilizálni a csontvégeket, hogy hamarabb és jobban össze tudjanak forrni.

jelige: nagyon aggódok!
2015-07-19
Kedves doktor úr! A 6 hónapos yorkshire-terrier kiskutyámnak a szőre a farka fölött olyan, mintha kikopott volna, illetve nagyon vakarózik egesz nap. ( már sebesre) bolhanyakörv nem segített. Mi lehet a baj? Már annyi állatorvoshoz vittem más panasszal, de egyszerűen egyikkel se vagyok megelégedve... elkeri a vizsgálati díjat, de nem is vizsgálja meg rendesen, illetve nem is tudnak semmit mondani. Előre is köszönöm a választ.

Kedves Gazdi!


Rossz hír, hogy nem elégedett a környékbeli kollégákkal, mégis azt kell ajánlanom, hogy keressen egyet, akihez elviszi a kis yorkit. Leggyakoribb oka a faroktő vakarásának a bolhásság, a nyakörv leginkább megelőzésre jó, a bolhásság kezelésére a havonta feltett bolhairtó cseppek, jó minőségű, állatpatikában vásárolt spot-on, tabletta segít. Egyszerre kell kezelni az összes állatot és a környezetet is alaposan fertőtleníteni, porszívózni, mindent kimosni, stb. kell, mert a bolhapeték lepotyognak a kutyáról az egész lakásban, kertben, ahonnan bármikor újrafertőződhet. Ebben a nagy melegben nagyon gyorsan szaporpdnak a bolhák.

Természetesen más oka is lehet a vakarózásnal, pl. bélférgesség, a hátsó testfél fájdalmassága, a bűzmirigy gyulladása, allergia, de az utóbbiak kiskutya korban nem jellemzőek. A bélférgesség annál inkább, ráadásul a bolhák egy galandféreg, az Uborkamagképű Galandféreg (Dipylidium caninum) petéit is terjesztik, ezért bélfergek elleni kezelés mindenképpen hasznos lenne.

Sok sikert!

jelige: kismacska
2015-07-17
Tisztelt doktor úr/doktor nő Van egy két éves nőstény macskám és eddig akárhány kiscicája volt, mind elpusztult. Egyszerűen már tippem sincs mi lehet a baj. A macska benti cica, csak az udvarra tud kimenni, elkóborolni nem. Persze van itthon kan macska is, attól lettek a kismacskák. Amikor megszületnek, még semmi bajuk sincs aztán kb 1 hét múlva sorba elpusztulnak. Egy élte meg eddig a 4 hetes kort. Egyik napról a másikra étvágytalanná, leverté válnak, aztán csak alszanak utánna egy nap leforgása alatt a végső stádiumban mintha szenvednének is és elpusztulnak. Mi lehet a baj?

Kedves Gazdi!
Leveléből nem derül ki számomra, hogy szándékos macskatenyésztésről van-e szó. Ha igen, akkor szaporodásbiológiában jártas állatorvost kellene felkeresni, de legalább egy alap kivizsgálás is jó lenne a cicánál: vírustesztek, vérkép, vérlabor, bélsár vizsgálat, stb. Nagyon gyakran az anyamacskában lappangó vírusfertőzés (panleukopenia, Herpes, FIV, FelV) okozza a kiscicák halálát.

Ha nem tenyésztő, akkor sem árt a kivizsgálás, sőt. Viszont ebben az esetben azt javasolnám, hogy az anyacica és a még meg nem fogant, született kiscicák érdekében is minél előbb ivartalaníttassa, hogy ne történjem meg újra és újra ez a szomorú és fájdalmas vég.

jelige: cane corso
2015-07-17
Jó napot kívánok! Van egy 3 éves cane corso lány kutyusom.  Olyan problémám van, hogy mindig amikor megvakarja a szemét kijön a "cseresznye szem" de kb 10 perc után visszahúzódik! Azt mondták kötöhártyagyulladása van, kapott rá szemkrémet, de azóta sem vátltozott ugyanúgy kijön minden egyes szemvakarásnál, dörzsölésnél az a bizonyos cseresznyeszem! Mit tudnának tanácsolni Előre is köszönöm!

Kedves Gzdi!

A legfőbb kérdés szerintem az, hogy miért viszlket a kutya szeme. A szemhéjak nem megfelelő helyeződése, rendellenes szempilla, vagy akár a belső szem gyulladása, a szemnyomás emelkedése, a szem kiszáradása, allergia mind okozhat viszketést. Minél előbb ki kellene deríteni a szemviszketés okát. Alaposabb vizsgálathoz szemészeti szakrendelést is felkereshetnek.

jelige: Sürgős
2015-07-17
Tisztelt Dr.Úr! Egy éves a boxer fajtájú kutyánk! Ma észre vettük hogy nem jol èrzi magát, tünetei: zöldes váladèk jön a kukijából ami picit véres is és mindlét oldalon időnkènt beduzzad!!!! Nagyon levert és kedvetlen egész nap csak fekszik! Kézből eszik de magától nem! Vizeletèt nem lättuk, nem tudjuk milyen lehet!!! Az orra száraz, lázat nem mértünk de elég melegnek érzem! Mi lehet a baja? Sajnos ma nem tudtuk orvoshoz vinni mert pici babánk van, a párom pedig estig dolgozik!! Nem lesz már későn holnap elvinni? Nèha nyüszög, ugy gondolom fájdalma is lehet!! Köszönöm a segitséget!!!
Kedves gazdi!
Minél előbb állatorvoshoz kellen juttatni, addig is egy digitális lázmérővel a végbélben meg lehet mérnbi a lázát: a kutyáknak 38,0-39,2-ig normális, ennél magasabb testhőmérséklet számít láznak. Felnőtt kutyák jobban tolerálják a betegséget, ha kézből eszik, a nevére hallgat, iszik is, feláll, csak bágyadt, kedvetlen, akkor 1 napot még általában kibírnak.  De még egyszer írom, interneten keresztül nem lehet felelősen diagnózist felállítani, ezért legjobb lenne, ha keresne házhoz hívható állatorvost a környékén!
jelige: Nyugalom
2015-07-17
A Feliway spray felől érdeklődnék, hogy Önök szerint mennyire hatásos?

Kedves Gazdi!

Nagyon jó visszajelzések vannak a Feliway párologtatóval kapcsolatban, bátran merem ajánlani! Nem olyan hatásra kell azonban számítani, mint a klssszikus nyugtatóknál, hanem egy alap nyugodtságot biztosít a cicáknak, mert az anyamacskák által kibocsátott, az emberek számára nem érzékelhető ferromont bocsát ki.

jelige: Borostyán
2015-07-17
Több cicám van, de sajnos biztonságosan nem lehet őket kiengedni a szabadba/minden udvaron kutya van, autók, "kedves"emberek, stb/ Sajnos tapasztalatból írom, mert már több cicámnak ez lett a veszte. Most egy udvarrészt erős dróthálóval totál biztonságosra bekerítünk nekik, ahol kint lehetnek, fűben játszhatnak, fára mászhatnak, stb. Fás, bokros terület, nagyon jó nekik. Az egyik oldalsó kerítésre és egy fára borostyán van felfuttatva. Kérdésem az, hogy mennyire veszélyes rájuk nézve? Esetleg ha megrágnák, mivel mérgező növény.Míg kijártak is érintkeztek vele, de addig nem rágták, de most a tér szűkebb lesz.

Kedves Gazdi!

A tapasztalat szerint a macskák még nem szakadtak el ösztöneiktől, és nagyrészt el tudják különíteni a mérgező és a számukra hasznos növényeket. A mérgezőbb szobanövényekre csak akkor fanyalodnak, ha már végleg el vannak zárva minde fűfélétől, amivel a sok szőrt kiüíthetnék gyomrukból, bélcsatornájukból, ami a mindennapi tisztálkodás során bejut. Ha vannak füvek, amelyeket rághatnak, akkor nem veszélyes a borostyán!

Sőt, csak zárójelben jegyzem meg, hogy a macskák többsége igen ügyesen ellavíroz az autók, kutyák között is, bár tagadhatatlan, hogy történnek balesetek. Rendszeres oltások, 3 havonta féreghajtás, havonta bolhairtó cseppek, vagy hosszú hatású bolha-kullancs nyakörv,  ivartalíntás, jóminőségű táplálék és persze sok-sok szertet. Ha ezek megvannak, mindent megtett macskái boldog, hosszú életéért!

jelige: Igor
2015-07-17
Kedves doktor!! A kutyánkon ma vettük èszre hogy kedvtelen, levert! Észte vettük , hogy a kukija két oldalän duzzanat van, ami nem folyamatosan van ott nèha vissza húzódik! Pecsételő vérzése is van! Esetleg tudnának mondani valamit mi lehet a baj,mert az itteni állatorvosok csak dèlután rendelnek és nem mondanak semmit telefononn, csak hogy vigyük be rendelés időalatt! Fèlek esetleg nagyobb lesz a baj addigra!!! Köszönöm előre is a választ
Kedves Gazdi!
Sajnos sem telefonon, sem az interneten át nem lehet felelősen diagnosztizálni, még kevésbé meggyógyítani a bágyadt kutyust, ezért a legjobb, ha keres egy rendelőt, ahol délelőtt is tudják fogadni. A pénisz két oldalán lévő előkerülő-visszahúzódó duzzanat, vlres kifolyás jelenthet húgyuti gyulladást, sérülést, legrosszabb esetben lágyéksérvet, ezért mindenképpen indokolt a gyors vizsgálat!
jelige: Kiskutyám még mindig hány
2015-07-17
Tisztelt Doktornő/ Úr! 9 hónapos kistermetű kiskutyám tegnap átesett egy ivartalanításon. Azt tudtam, hogy az altatás után a hányás egy vele járó mellékhatás, majd szépen elmúlik. A helyzet az, hogy a kutyus még most is hány gyomorsavat vagy éppen vizet, ha előtte ivott. Normális, hogy 12 órával a műtét után nem eszik, állandóan hány? Mielőbbi válaszát nagyon köszönöm. Köszönettel: Tóth Emese

Kedves Gazdi!

Eltérő a kutyák érzékenysége az alatatószerekre, van akinek a gyomra is érzékenyebb, mindazonáltal bölcsebb dolog lenne inkább felkeresnie állatorvosát, hogy megvizsgálhassa a kiskutyát!

jelige: imizol
2015-07-17
Az imizol injekció okozta fájdalom kivédhető-e? Vele együtt lidokainnal? Babesiosisnál elég egyszer adni? Köszönöm

Kedves Gazdi!

Sajnos véglegesen nem szüntethető meg az Imizol ecetsavas oldószerének csípő ssége. Próbáltam már lidokainnal együtt adni, de mikor a lidokain hatása elmúlik, ugyanúgy fog csípni, csak a kutyaus már hazament a rendelőből, és esetleg megijed, hogy hirtelen mi baja lehet a kutyának, mikor felvonyít, esetleg forogni kezd, megpróbálja elérni a tarkótájékot, ahová az injekciót adták.

Ha vérvizsgálattal igazolt Babesiózisról van szó, és frissen bontott Imizolról van szó, akkor elegendő egyetlen adag. Beszámoltak már arról, hogy ha már régi az Imizol, esetleg csökkenhet a hatékonysága.

jelige: szúnyogcsípéssel járó seb kezelési problémák
2015-07-17
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 2 éves pitbull kutyám. Kb. 1 hónapja találtam a férjemmel benne egy kullancsot. Mivel mi nem tudtuk kiszedni belőlle kihívtuk az állat orvost. Mikór az orvos kiakarta szedni belőlle a kullancsot majdnem megharapta. Szájszíjat kellet ráadni meg pórázt de így is a férjemnek kellet leteperni. 3 napja észrevettük hogy megcsípte egy szúnyog de nem engedi lekezelni a sebet mert vicsorog és csepegtetni se tudunk neki kullancs szúnyog ellen. A kullancsos eset elött nem volt ilyen probléma a védőoltást is szépen tűrte. Eszt leszámítva nagyon szelíd kutya. Tudna tanácsot admi mitől változott meg a viselkedése? Előre is köszönöm válaszát.

Kedves Gazdi!

A pitbull igen erőteljes fajta, nagyon határozott, kutya-nyelven jól értő, sokadik kutyás gazdáknak ajánlott csak, különben gyorsan a gazdája fejére nő. Minél előbb olyan kutyakiképzőhöz, kutyaiskolába kellene menniük, akinek van pitbullos tapasztalata, mert ahogy idősödik, egyre dominánsabb lehet, vagyis csak azt tűri el, amit ő szeretne, és ha máshogy van, akkor haraphat. A kuytáknak muszáj szótfogadniuk a gazdájuknak! Az ivartalíntás is melegen ajánlott!

jelige: Cica
2015-07-16
Cicáim közé új cicát fogadnék be, milyen szűrések vannak a fertőző betegségek miatt, és ezek hogy történnek? Mennyibe kerülnek Önöknél?

Kedves Gazdi!


Gratulálok a döntéséhez!

Fontos a külső-belső parazita-irtás a cica életkorának megfelelő  szerekkel (tabletta, paszta, spot-on, spray, stb.). A szűréshez esetleg bélsár minta és egy pár csepp vér szükséges. A bélsárból bélférgek jelenlétét nézzük, a vérből egy gyorsteszttel a FIV és FelV nevű, leggyakrabban előforduló fertőző betegségekre tudjuk letesztelni a cicákat. Ehhez a cica lábából, általában a mellső lábából veszünk vért, úgy, hogy egy kis helyen leborotváljuk, lefertőtlenítjük és egy tűvel megszúrjuk.  Az eredmény fél-egy órán belül űáltalában elkészül.

Ha egészséges a cica, és negatív az eredmény, akkor ajánlott 12 hét után ismételni a vizsgálatokat, mert az esetleges lappangó fertőzést a teszt még nem tudja kimutatni. Mindezek mellett ajánlott a régi cicák oltásait is felfrissíteni!

Nálunk a bélsár vizsgálat 6000 ft, a macska vírusteszt 5700 forint, a vizsgálati díj 2200 ft. A macskának való féreghajtók 350-500 forintba kerülnek, a külső parazita ellenes szerek általában 2-3 ezer forintba, az oltások 5-8 ezer forint körül.

jelige: segitség
2015-07-16
A pulykám begye tele van vízzel,l nagyon nagy már neki.
Kedves Gazdi!
Minél hamarabb állatorvost kell hívnia, mert a távolból nem tudok segíteni, még ha pontos diagnózist fel is tudnék állítani.
jelige: myxo
2015-07-16
A nyúl myxomatózis milyen életkortól fordul elő? 6 hetes nyuszim tegnap kapott Nobivac myxo-rhd-t, de csak 3 hét múlva lesz védett, addig elkaphatja-e? A városban több myxo-s nyúl is van, a doki mondta. Ha ilyen szúnyog megcsípi most, akkor megbetegedhet? 6 hetes kor előtt meg nem lehetett oltani. Köszönettel!

Kedves gazdi!

Sajnos a Mxomatózis minden életkorban fertőzhet, amíg ki nem alakul a védettség, ajánlatos fizikai módszerekkel- szúnyoghálóval védekezni a szúnyogok ellen.

<< <  15 / 439 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.11.27
Kedves Állatszeretők! Tobi kutya új gazdit keres, mert idős tulajdonosa nem viheti magával új lakhelyére. Tobi három éves, ivartalanított, oltott, chippel ellátott kis testű, világos szőrű keverék kan kutyus. Fáradhatatlan játszótárs, nagy a mozgásigénye. Kis termetű, kedves, gyerekszerető, soha nem agresszív és nem morog. Sétáltatni nehéz, egy Houdini. Nagyon bízunk benne, hogy lesz, akit megfog a képeken is átsugárzó kedves lénye és szívesen otthonába fogadja. Elérhetőség: Tóth Krisztina krisztatoth67@gmail.com
2015.11.21
2015.11.19. TALÁLT CICA. A XXII. kerületben az Erzsébet királyné út környékén találtuk ezt a cicát. Pár hónapos, fehér-cirmos, nagyon bújós, nyakában a cicaajtót nyitó mágnessel. Szeretnénk visszajuttatni a gazdájához. Tel: +36 30 56 52 561.
2015.10.01
Budapesten, a XI. kerületben gazdikereső a képen látható - kb. 2,5-3 hónapos - cirmos cicalány. Jelenleg ideiglenesen befogadta őt egy család, éppen a társasházunkból, hogy ne ázzon-fázzon ebben a hűvösebb időben, de (végleges) szerető otthont kellene találnunk a számára, az ideiglenes befogadónál ugyanis allergia miatt nem maradhat hosszú távon. A lakásban jól viselkedik, nem kaparja a bútorokat és alomra jár. Kezdeti félénk természete ellenére már elfogadja a simogatást, törődést. Játékos, barátságos cica.