Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉSI AKCIÓ

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: Julie cica
2014-04-21
A cicám 16 napja fialt 2 kiscicát. Ők teljesen egészségesek, jól vannak. Viszont a "szülés" utáni 3 napban úgy láttam, mintha a mamacica aprókat nyomott volna. Ezeken a napokon, hogyha megsimogattam, csak nyávogott, nem dorombolt, pedig máskor egy igazi kis motor. Az ezt követő két napon már dorombolt, nem vettem észre, hogy nyomott volna. Arra gyanakodtam idáig, hogy talán maradt benne cica. Most viszont, hogy nem tapasztaltam ilyen jeleket, teljesen elbizonytalanodtam. Lehet, hogy nem is lett volna több cicája, csak én aggódom túl? Vagy esetleg meghalt odabent a csöppség? Ön mit gondol? Azt még hozzá kell tennem, hogy most egész kicsi hasa volt, de máskor 3-4 cicát fialt, akkor természetesen nagyobb pocija volt. Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Hajduk Angelika

Kedves Gazdi!

Lehet, hogy nincs több kiscica, főleg azért, mert 16 napig egy méhben elpusztult kiscicával nem nagy az esély rá, hogy egészséges lenne a mamacica. Megbizonyosodni úgy lehetett volna, ha állatorvos megvizsgálja,l akár tapintással is lehet érezni, de ultrahang vizsgálattal lehet teljesen biztosra menni.

Ha Ön nem tenyésztő, akkor érdemes lenne elgondolkodnia, hogy egy oltatlan, folyton ellő mamacicát meddig érdemes kitenni különböző megpróbáltatásoknak, és nem lenne-e itt az ideje 6 héttel a mostani ellése után ivartalaníttatni. Gondoltok az ivartalanításról című cikkünket ajánlom figyelmébe!

jelige: Törpenyuszi
2014-04-19
Üdv! Szeretném megkérdezni ,hogy Ön szerint érdemes-e vérvételt csinálni a törpenyuszimnál?(csak megelőzés céljából) Vagy esetleg lehet máshogyan megnézni ,hogy minden rendben van-e? (pl.:vizelet,széklet minta)Válaszát előre is köszönöm .Veronika

Kedves Gazdi!

Bár nagy híve vagyok a kivizsgálásoknak, de egészséges törpenyuszik esetében úgy érzem túl nagy lenne a stressz, ezért amíg egészséges, nem javasolnám a vérvételt. Vizeletet is igen nehéz nyerni a nyusziktól, a parazitákra sem nagyon fogékonyak, mert nem járnak sétálni.

Inkább a fél évente megkapott oltások azok, amikre összpontosítani kell nyuszik esetében, mivel főleg szúnyogok terjesztik a két betegséget, ami ellen véd az oltás, és egyik sem kezelhető. Ezen kívül a friss, jó minőségű széna, a mozgás, játék, sok szeretet teszi hosszú életűvé a nyuszikat.

Kellemes Húsvétot kívánok!

jelige: talpasklaudia13@gmail.com
2014-04-18
Azt szeretném megkérdezni az ultrahangvizgálat pénzbe kerül? ha igen akkor menyibe?

Kedves Gazdi!

Minden rendelőben más, általában 5-10 ezer forint között van. (Egyébként embereknél is pénzbe kerül, csak  a TB fizeti.)

jelige: A kutyám a mindenem
2014-04-18
Jó napot. Az szeretném megtudni hogy kan kutyusunkat tegnap délután ivartalanítottak ébredés után evett is és ivott is de estére bedagadt a here zacsija és a pénisze is és veralafutasos neki hogy ez normális dolog-e. Mert az orvos annyit mondott hogy betadinos oldattal mosogassuk le neki. Nagyon aggódom érte. Válaszát várom. És előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Ez szokványos is lehet egy kan kutya ivartalanítása után, mert mégis csak felvágták a herezacskót, elkötöttek jó pár eret, amiből vér folyik, ami lecsorog a pénisz tájékára. Orvosuknak   kellene megítélnie, hogy mennyire "normális" a dolog, és ha nem,  akkor szükség lehet antibiotikumra, gyulladáscsökkentőre. Ne várják meg a húsvétot, mert akkor 3 napig nem lesznek nyitva a rendelők, csak az ügyeletek!

jelige: paszabi cica
2014-04-18
mit jelent az hogy a macska fialt és vér illetve folyadék folyik?

Kedves Gazdi!

Ahhoz, hogy valóban segíteni lehessen, mielőbb állatorvoshoz kell vinni szegény anyamacskát.

Vér, vagy más folyhat (gondolom az anyamacska hátsó feléből, feltehetően a hüvelyéből) azért mert tisztul a méh, vagy nem megfelelően húzódik össze, ezért lehet a cicának méhvérzése, de az Ön cicája esetében elindulhatott a benn matradt kiscica születése. Ezen kívül lehet véres, vízszerű hasmenése, vagy véres a vizelete,stb.

 

jelige: paszabi cica
2014-04-18
onnan tudom hogy a bal oldalán érezni lehet hogy van ott .amit fialt az halva születet. esetleg valami lehet valami baja a kismacskának hogy nem fialta meg? sokat nyávog egyfojtában. Miért nyávog?

Kedves Gazdi!

Az anyacicának és a kiscicának is igen nagy baja lehet attól, ha nem jön ki a méhben maradt kiscica. Ha az első hallva született 3 napja, akkor nagy rá az esély, hogy a másik kiscica is elpusztult, és így nem tud megszületni. Az anyacica azért nyávoghat, mert fájdalmai vannak, netán már lázas.

Minél hamarabb állatorvoshoz kell vinni! Jön a húsvét, nem lesz nyitva rendelő, ha akkorra hagyják, akkor lehet, hogy már nem fognak tudni segíteni.

jelige: paszabi cica
2014-04-18
Jonapot! A macskám vemhes volt. Mar fialt 3napja, de még van nála kismacska.mikor fialhatja meg. Vagy valami baj lehet?

Kedves Gazdi!

Nem igazán értem, honnan tudja, hogy van még az anyamacskában kiscica. Nagyon valószínűtlen, hogy magától megellik másodszorra is. Mindenképpen fel kell keresni állatorvost, aki vagy tapintással, vagy, ami még jobb és biztosabb, ultrahang vizsgálattal megállapítja, hogy van-e még kismacska az anyában, és megpróbálja gyógyszeresen, vagy ami még célravezetőbb, a petefészkek és  a méh eltávolításával megoldani a bajt, mielőtt még nagyobb baj lenne- pédául hogy az elhalt kismacskától súlyos, akár életveszélyes septikus állapotba kerül az anyuka, és így nem fogja szoptatni az élő kiscicáit.

jelige: macska kullancs
2014-04-18
Macskáknál milyen betegségeket okozhat a kullancs? Náluk is van pl. lyme kór, kullancsencephalitisz, babéziózis? Köszönöm: K. Martin

Kedves Gazdi!

Figyelmébe ajánlom a követkő írásunkat, amely választ ad kérdésére:

Kullancsokrol macskatartoknak

jelige: Cicák
2014-04-18
Cicáimat minden ellen oltattam pár évig,de kimaradt 3 év, amikor nem tudtam beoltatni őket. Most ha oltatom, újra 2 oltás kell? nem elég az évi 1 ismétlő? Van olyan oltóanyag, amiben egyszerre megkapnak mindent?/lekózist is/

Kedves Gazdi!

Legjobb tudomásom szerint elég az egy oltás a korábban oltott cicák esetében. Elérhető olyan kombinált oltóanyag, (pl. a Purevax RCPCH FeLV), amely 7 macskabetegség ellen is véd, köztük a leukózis ellen is.

jelige: gida
2014-04-16
Egy hetes kicsi kecském nem szopik, bágyadt, eddig virgonc volt, szépen szopott szaladgált tegnap óta meg sir.

Kedves Gazdi!

A kiskecskék is fogékonyak mindenféle fertőző és nem fertőző betegségre, amik bágyadtságot, étvágytalanságot okoznak, viszont egy 1 hetesnél, ha nem szopik, ez igen gyorsan súlyossá válik, ezért minél előbb keressen fel állatorvost, aki meg tudja mérni a lázát, megvizsgálja, hogy milye fáj, és elkezdi gyógykezelni.

jelige: paszab
2014-04-16
Azt szeretnem megkerdezni, mennyi idő telhet el a macska fialasa között,  hogy megfialja a masikat?

Kedves Gazdi!

A nőstény macskák elméletileg az első elléstől számított 4-6. héten már tüzelhetnek, akár vemhesülhetnek is. A vemheség macskáknál 60 napig, vagyis 2 hónapig tart.

Olvassa el Gondolatok az ivartalanításról című cikkünket is a témában.

jelige: Agresszió ivartalanítás után
2014-04-15
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Kandúr cicám nem rég múlt 1 éves és 7 hónapos. Februárban már beindult a párzási időszak, és 2 nagyon komoly sebet szerzett, az egyik begennyesedett, amit az orvos ki is kezelt, a másik a farkát érte, és elég súlyos volt, de szerencsére azt is átvészelte. Nagyon aggódtunk érte, hogy komoly baja lesz, így nem hezitáltunk, még a sérülései alatt ivartalaníttattuk bő 2 hete. Ezután 5-6 nappal a cica rendkívül rosszkedvűvé vált, a friss húst is elutasította. Furcsának találtuk a herezacskóját, mely féloldalasan nagyon meg volt neki duzzadva, és fájlalta is amellett, hogy még a farkán volt a hasadék is a harapástól. A heréinél elkezdett vérezgetni, így újra állatorvoshoz vittük, de már nagyon depresszívnek tűnt. A herezacskókból a véres váladékot az orvos kinyomkodta, és kapott antibiotikumot. Már 1 hónapja egyáltalán nem engedtük ki a sok sérülés és a műtét miatt, kicsit úgy tűnt, mintha hospitalizálódott volna. Ő egyébként nagyon aktív cica volt, rengeteget volt kint. Az antibiotikum beadása után 2 napra rá olyan volt, mintha kicserélték volna. Kiengedtük, és végre élvezhette a friss levegőt. De furcsán viselkedett. Kandúrokat kergetett, igaz, nagy verekedésekbe nem ment bele. A vizelete változatlanul átható volt, pedig úgy hallottam, ilyenkor az a jellegzetes kandúrszag is megszűnik. Továbbá a játékos, aranyos cicából kezdett vadorzó lenni. Egyik nap simogattam, és amikor a fara tájékát is megvakargattam, elkapta a kezem, és nem akarta elengedni. Amikor ez mégis megtörtént, a szemeibe néztem gyanútlanul, mire a tűhegyes pupillája teljesen kitágult 1 mp alatt, és a fejemnek rontott. Nem karmolt meg, de nagyon agresszív volt, sosem történt azelőtt ilyesmi. Ez szombaton történt. Tüsszögés miatt félbeszakadt a művelet, de utána újabb szemkontaktus után újra rám támadott, ugyanúgy fejre ment. Akkor már 2 napja alapvetően ingerült volt, folyton megijedt mindenféle hangtól, tárgyaktól menekült, és már nem tetszett. De a támadás után megijedtem attól, hogy esetleg veszett állat harapta meg még márciusban. Vasárnap még egy családtagot megtámadott, igaz, csak a kezét kapta el, és a farának ugyanazon területén való kapargatásra reagált így. Hétfőn viszont lenyugodott. Azóta vigyázok, hogy a faránál ne piszkáljam. Azt mondták, ivartalanítás után a cicák általában nyugodtabbá válnak, de nála éppen fordítva látom ezt. Bár mintha kezdene már megnyugodni, de sokszor még mindig ingerült, túlérzékeny. A hangja nem rekedt, nem nyáladzik, és bénulás jelei sem mutatkoznak, és az étvágya is megfelelő. Lehetséges, hogy az 1 havi bezártság, a sok sebkezelés, fájdalom és a verekedések miatt ennyire megviselődött lelkileg, és azért viselkedik így? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Kedves Gazdi!

Leveléből én először fizikai okora gondolok- fáj még a harapás helye a farkán, fáj a begyulladt műtéti terület, kapott injekciókata hátsójába ami fájt, stb. Nem tudom, hogy hogyan nyomta ki állatorvosuk a váladékot a cica hereborékjából, de nem írta, hogy elaltatták volna, így ez sem lehetett egy remek élmény. Több javaslatom is van:

  • oltassák be veszettség ellen (is), hogy ne kelljen aggódniuk emiatt. Erről olvashat még ITT. Ha a veszettség gyanúja felmerül, akkor azonnal el kell menniük háziorvosukhoz, aki beindítja a humán egészségügyi intézkedések sorát.
  • ne nyúljanak hozzá a hátsó feléhez, mert még fájdalmas lehet, illetve rossz emlékei vannak arról, mikor emberek oda nyúlkáltak.
  • ha nem múlik a fartájéki fájdalom, vigyék vissza állaorvosukhoz, mert a szőr sok sebet elrejthet, így lehet, hogy még nem gyógyult meg teljesen.
  • legyenek türelmesek, míg kiürül a tesztoszteron, ami a territoriális viselkedésért is felelős.
  • legközelebb ne várják meg a majdem 2 éves kort, hanem közvetlenül az ivarérés után, 6-7 hónaposan ivartalaníttassák kandúrjukat, hogy elkerüljék a verekedést, harapásokat, a territoriális viselkedés kialakulását.

Szerintem tehát nem annyira "lelkileg" viselte meg az elmúlt hónap eseménysorozata, hanem egy sor fájdalmas élményen van tűl, így sokkal gyanakvóbb lett, már ami a hátsó tájékát illeti, ami egy teljesen normális reakció.

Adjanak neki időt, amíg elfelejti!

jelige: Panka vizsla
2014-04-15
Kedves Balogh doktor úr! Már többször kértünk Öntől segítséget, útmutatást, beteg kutyáink gyógyításában. Mindig gazdagabbak lettünk meglátásaitól, javaslataitól, melyet a kezelőorvosunkkal tovább beszélhettünk. Most megint szeretnénk tapasztalataiból meríteni. 3 éves vizslánk jobb szeméről van szó. Év elején kezdődött, hogy hunyorgott, csukva tartotta, de se váladék, se könnyezés nem volt és el is múlt. Rövid idővel a szemfehérje kissé véreressé vált, de egyéb tünet semmi. Néhány hét telt el, amikor is a szivárványhártya kis részén tompa szürkés tejszerű elszineződést vettünk észre. Sajnos csak ekkor vittük orvoshoz, aki szivárványhártya gyulladásra kezdte el a kezelést. Oka többféle: fertőzés, sérülés vagy akár autoimmun betegség is lehet. Szemnyomás 24/9 (bal/jobb-a beteg) volt ekkor, Atropin csepp naponta, Tobradex 4x, Medrol 16mg-os 4tbl/4napig, 2tbl/3napig, így csökkentve majd 1, fél, 1/4, 1/8 tbl néhány napig, egy szem Panangin kíséretében. Hét nap múlva a javulás nem volt megfelelő, a Medrol további adagolása napi egy szemmel és 3000mg C vitamin kiegészítéssel. Két héttel későbbi ellenőrzéskor a szemnyomás 14/9 (utóbbi a beteg jobb szem)tisztult ugyan a szemfehérje, de a szemlencsét homályosnak látta az orvos, további Medrol, két naponként pupilla tágítás, Tobradex, B-, Omega3-, C-vitamin, mivel nincs jó szemcsepp a homályos lencse gyógyítására. Van esélye, hogy ez nem is javul. Elfogyott az 50 szemes Panangin, ennyi napig kapta a Medrolt is (1/8 tbl az utolsó 5 napon át), de már kissé sebes a szeme sarka a csepptől. A szivárványhártya elszíneződést már nem látjuk. Pupilla tágítást már egy hete abbahagytuk, de aggódunk e hosszú kezelés után két nappal a szemfehérje újból véreres, belövellt. A kutyánk meglehetősen mozgékony, szeleburdi kis korától fogva, sokszor nekiszalad útjában levő asztal, fal, ágak stb-nek. Nem tudjuk egy ilyen baleset érhette-e vagy amitől félünk az autoimmun betegség. Nem tudjuk mit lehetne még tenni. Kérdésem, hogy mi alapján mondható ki az autoimmun betegség? Ha sérülés okozta, már rendbe kellett volna jönni ugye? Bár orvosunk szerint a kutyának ez fájdalmas betegség, mi nem láttuk/látjuk ennek nyomát. Vidám, játékos, jó étvágyú. De aggódunk a szeméért. Van valamilyen ötlete, tanácsa? Köszönettel vennénk! Sz. Eszter
Attól tartok, kiábrándító lesz a válaszom, mert részletes leírása ellenére nem tudok használható ötletet adni. Illetve dehogyisnem ... ha kezelőorvosával együtt úgy érzik, hogy szemészeti részletes vizsgálatok segíthetnek a továbbiakban, akkor kérjenek időpontot tőle. Csak Budapesten szerencsére több, felkészült szakember közül választhatnak. Ha ide kattaint, talál sok állatorvos kollégát, aki szemészettel foglalkozik: http://allatorvos.dvit.hu/allatorvosi-szemeszet
Az egyoldali, csak a jobb szemre korlátozódó tünetek miatt érzésem szerint nagyobb az esélye a primer szembetegségeknek, szemsérülésnek, mint az autoimmun betegségeknek.
Azt remélem, hogy mielőbb kiderül a tünetek oka és sikeresen kezelhetik a makacs tüneteket.
Üdvözlettel, Dr. Balogh Lajos
jelige: Perzsa Cicó II
2014-04-15
Tisztelt doktor úr/nő!!!Nemrég tettem fel kérdést "Perzsa cicó" jeligével. A dokihoz még nem jutottunk el, de már van időpontunk. Már nem pisil olyan sokat és az nem is véres.Ám ma szó szerint megőrült.Nyávogott és az ajtó elé pisilt.Nagyon ki akart menni(talán tüzel) de ezt sajnos nem engedhetjük meg neki mivel az udvaron nagy kutyust tartunk, aki nem kedveli a cicákat. Mit lehet csinálni, amig nem jutunk el a dokihoz (holnap 18:OO)???Lehet újracsináltatni a műtétet ezúttal teljes körben???

Kedves Gazdi!

Sajnos otthon nem sokat tehetnek, próbálják nyugatatgatni, elfoglaltságt biztosítani neki. Újraműteni lehet, ehhez jelentkezzenek be állatorosukhoz.

(Tudom, hogy kellemetlen egy tüzelő macskával együtt élni, de a nagyobb baj akkor lenne, ha húgycső, vagy hólyag gyulladása lenne, ami a véres, gyakori vizelést okozza, ez ugyanis igen fájdalmas lenne. Ha a cica "csak" tüzel, akkor legalább ő nem szenved, csak Önnek kellemetlen. Elnézést, de állatorvos lévén első a páciensek egészsége, jólléte :)!

jelige: Alvadt véres széklet
2014-04-15
Üdvözlöm! Kutyám székletében néhány napja alvadt vérnek tűnő fekete részek vannak, "csak" a széklet külső részén, a belsejében nem. (Persze nem bontottam szét úgyhogy nem kizárt, hogy belül is van) Kutyámnak májzsugorodása és lépdaganata is van, ezekre kap immunerősítőket (gombák), antioxidánsokat (kurkuma, brokkoli kivonat szelénnel, alga stb.), valamint omega zsírsavakat. A daganatára ezeken kívül csak artemisinin-t kap. (200mg/nap) Ön szerint mitől lehet a széklet felületén alvadt vér? Összefüggésben lehet a meglévő betegségekkel, esetleg a fentebb említett készítményekkel? Elképzelhető, hogy nem is vér az említett fekete folt a székleten? László

Kedves Gazdi!

Ilyen súlyos betegségeknél én nem kockáztatnék, hanem felkeresném állatorvosomat, aki meg tudja vizsgálni a kutyust, tud bélsár mintát venni, és megvizsgálja, vagy laborban megvizsgáltatja azt, mert előfordulhat, hogy valahol fekély alakult ki az állat vég-, vagy vastagbelében, és az vérzik, ami májbeteg állatoknál még súlyosabb lehet, mert a véralvadási faktorokat is a máj termelné. Nem ismerem a fent említett készítmények hatásait, előfordulhat, hogy ezek mellékhatásaként alakult ki  vérzés. Keresse fel állatorvosát!

jelige: Anika
2014-04-15
Üdvözlöm Önöket! A múltkor kértem a tanácsukat a K9 Full Flex tablettával kapcsolatban. A kutyusom 3 napig kapta, a 2.-3. nap délben kapott tabletta után kb.3 órával híg széklete volt, amit nem is tudott visszatartani... Napi egyszer történt. Önök szerint hozzászokna, vagy hagyjuk abba végleg a tabletta szedését? Lehetséges, hogy valamennyi felszívódott, mivel javulást tapasztaltunk? Hálás köszönettel: Anna

Kedves Gazdi!

Ezek a tabletták bizonyos kilóra vannak kiporciózva, amit fel szoktak tüntetni a dobozon, használati utasításon. Előfordulhat, hogy kicsit túladagolták, ilyenkor csökkenteni kell az adagot. Persze van egyedi érzékenység is, ebben az esetben mérlegelni kell, hogy milyen mértékű a hasmenés, mennyire terheli meg a kutyus szervezetét, és dönteni a továbbszedésről, a szedés ritkításáról (pl. másnaponta) vagy elhagyásról. Kérezze állatorvosát is!

jelige: babézia
2014-04-15
Tisztelt Állatorvos! Elérhető - e a kutya babéziózisa ellen védőoltás? (Úgy tudom a Nobivac piro megszűnt, az Imizol pedig csak 1 hóig véd) Köszönettel!

Kedves Gazdi!

Sajnos nincs védőoltás Babéziózis ellen- első a kullancs elleni védekezés hatékony szerrel- spot-on "cseppentős" szerek 1 hónapig védenek legfeljebb, nyakörvből van akár 6-7 hónapig védő is. Fertőzött helyen való kirándulás után fontos átvizsgálni a kutyát fejétől a farkáig.

További tudnivalók: ITT!

jelige: kecske
2014-04-14
A kecskénk ma egy hete ellett 2 gidát. Nagyon szépen fejlődnek, szopnak az anya kecske ma vettük észre hogy véres váladék jön töle a hátsóján de egyépként semmi probléma nincs vele, eszik szépen, szoptatja a gidákat. Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor kell-e tennünk valamit. Első ellése volt, válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Gratulálok a szaporulathoz! Ellés után pár napig, akár 1 hétig is ürülhet a vér, váladék a méhből, hiszen meg kell tisztulnia. Ez lehet normális, ha nem nagy mennyiségű, nem bűzös, és az állat jól van: eszik-iszik, ürít, jó kedvű. Ha azonban nem akar továbbra sem feltisztulni, elállni, vagyő vagy a kisgidák bármely rendellenes tünetet mutatnak, azonnal állatovoshoz kell fordulniuk!

jelige: Rottweilerek
2014-04-14
Tisztelt Doktor Úr! Februárban írtam önnek a daganatos rottweilerünkről.("Heki" jeligével) Sajnos azóta örökre elaludt :( Mellette voltam az utolsó perceiben is.. :( Most azt szeretném kérdezni, hogy azt írta a doktor úr, okozhatják baktériumok, vírusok is akár vagy mágneses mező hatását kiváltó tényezők. Lehet -e tudni melyek ezek a baktériumok és lehet-e védekezni ellenük. Illetve hol tudnék ezekről többet olvasni. Majd szeretnénk ismét egy kis rottit. Bár nem tudom azok után, hogy már 2 rottinkat is daganatos megbetegedés (Lymphoma) miatt veszítettük el, merjünk-e erre vállalkozni. Tehetnénk-e valamit, hogy ne ismétlődjön meg ez a szomorú dolog. Válaszát előre is köszönöm. Sikeres és jó munkát kívánok! Üdvözlettel: Sólyom Erika

Kedves Gazdi!

Sajnálom, hogy őt is elvesztették. Sajnos a tudomány mai állása szerint nem tudjuk, hogy mi okozza a kutyák lymphomáját, ezért nem tudok semmit ajánlani a megelőzésre, védekezésre. Mivel lehet, hogy a hajlam, fogékonyság a betegségre öröklődhet, ezért azt tudom javasolni, hogy ne ugyanarról a helyről szerezzék a kiskutyát, hanem próbáljanak ki egy másik vérvonalat, ha mindenképpen ragaszkodnak ehhez a fajtához. Esetleg ha a rottweiler fajtán kívül más fajta is szóba jöhet, amely kevésbé fogékony a lymphomás megbetegedésre, esetleg nem annyira "tenyésztett" kutyák, hanem egy helyes, aranyos keverék, aki ellenállóbb lehet, akkor nagyobb szerencséjük lehet. (Szívem szerint leginkább azt javasolná, hogy költözzenek el a magasfeszültségű vezetés közeléből, de tudom, hogy ezek a dolgok nem ilyen egyszerűek...)

Sok sikert!

jelige: Perzsa cicó
2014-04-14
Tisztelt doktor úr/nő!!!A kizárólag benti 2 éves Perzsa macskám az elmúlt napokban(kb.5 napja) nagyon sokszor pisil ,ám keveset egy nap. Óránként akár2x is használja az almot.Ma felfigyeltem arra is ,hogy a vizelete kicsit véres.(tényleg csak egy nagyon kicsit) Nem teljes körben lett ivartalanítva.Csak elkötötték a petevezetéket. Esetleg tüzel??? Állandóan nyávog és ki akar menni. A közérzete és az étvágya ugyan olyan jó.

Kedves Gazdi!

Akár az is lehet, hogy ivarzik, hiszen ha nem távolítják el a petefészket, akkor az ivari működés zavartalan, ráadásul a macskák addig ivarzanak, míg a párzás meg nem történik- ez az indukált ovuláció, tehát gykorlatilag az egész szezonban, évente kétszer várható az ivari viselkedés.

Viszont ettől biztosan nem véres a vizelete! A véres vizelet a húgycső, húgyhólyag megbetegedéseinél fordul elő, ahogy a gyakori vizelés is esetleg. A hüvely, méh gyulladásakor is a vizeltbe keveredhet vér.  Minél előbb állatorvosi vizsgálat és kezelés szükséges!

jelige: fonál
2014-04-13
Tisztelt Állatorvos! 9 kg-os kan kutyámat ivartalanították. A bőre 2/0 -ás felszívódó Safillal lett varrva. Kérdésem, hogy ez mikor fog felszívódni, nem akadályozza -e a sebgyógyulást, ha nincs kiszedve? Köszönöm!

Kedves Gazdi!

Nem akadályozza a sebgyógyulást, bár 7-14 nap múlva ki szoktuk szedni, mert ilyenkor már összeforr a bőr és semmi funkciója nincs. Hónapok alatt szívódik csak fel.

jelige: törött láb
2014-04-14
Yorki kiskutyánk lába eltört, sínbe rakták, bekötötték a műtét 50000 forint lenne . Így is összeforr, azt mondta az orvos, csak nem lesz már olyan virgonc. Kérdésem mennyi idő alatt forr a kutyusok csontja mert azt is mondták 3 naponta kötözzük. Ezt mégis hogyan vigyem véghez itthon? 70km re van az állatkórház hozzánk nem tudnánk megoldani az állandó bejárást ezért ajánlották én kötözzem.Hogyan vigyem véghez? köszönöm.

Kedves Gazdi!

Legjobb lenne, ha abban az állatkórházban kérne instrukciókat, ahol kezelték a kutyát, mert ők látták, hogy melyik részen van eltörve, elmozdult-e egymáshoz képest a két vagy több csontvég, csontvégek, szükség van-e egyhelyben tartani, mennyire kell szorosnak lennie, stb. ( Bár nem vagyok ortopéd orvos, de ismereteim szerint térdtől fölfelé nem ajánlatos kötözni a törött, repedt végtagot, mert csak lehúzza, terheli, és nem lehet rendesen rögzíteni.)

Általában azt kell tudni, hogy fontos, hogy ne legyen túl szoros a kötés, viszont túl laza sem, mert akkor nyilván leesik. A lábujjak közét vattával kell elválasztani egymástól, mert különben az összenyomódástól bepállik, begyulladhat, elgennyesedhet. Ugyanez igaz a szőrös részekre- mindenhol fontos a vatta réteg, amely nem engedi, hogy túl szoros legyen a kötés, ami több kárt okozhat, mint amennyi hasznot hoz. A törött részt is be kell bugyolálni vattával, és egy ízülettel feljebb kell tekerni, hogy ne essen le. Ha pl. a boka sérült, akkor térd alattig kell érnie a kötésnek. A vatta után jöhet a géz, amit rögzíteni kell vagy ramofix nevezetű ragadós, tartós kötözőanyaggal, vagy ragtapasszal. A kötözőanyagokat emberi patikában beszerezheti.

A youtubon számos oktató-videó van, sajnos angolul, de így is hasznosak lehetnek:

"leg bandage dog" keresőszavakkal

Sok sikert!

jelige: szerelem
2014-04-11
Üdv! Kan kutyus gazdája vagyok aki sokat ki van engedve az udvarra , de lakásban tartott. A szomszédunkba tavaly költöztek új lakók szuka kutyával, ami azóta nagy gondot jelent számunka . a kutya állandóan átjön ,átugrik , átmászik hozzánk, ami nem is lenne baj, minket nem zavar de a kan kutyánk mindig párosodni akar vele és amilyen műsort rendez már az idegeinket tépázza( a mienk nincs ivartalanítva). Kértük csinálj meg a kerítést, de nem tett semmit és mi is felajánlottuk de nem fogadta el. A férfi azt mondta hogy állítólag ivartalanítva van a lány kutyus. Ma délelött arra lettem figyelmes hogy össze vannak ragadva, kb 10 percig. Ez számos kérdést felvet bennem. Ha valóban ivartalanítva van, akkor a kan kutyánk nem érdeklődne utána és a szuka nem is hagyná magát, nem így van ? Ha kiderül hogy nincs ivartalanítva , milyen esemény utána tabletta injekció létezik nekik? és meddig lehet beadni ? köszönöm

Kedves Gazdi!

Van egy angol mondás: Good fences make good neighbours- valahogy úgy, hogy A jó kerítés a jó szomszédság záloga- ez az Ön helyzetében hatványozottan igaz.

Ha vetéltetésre, netán ivartalanításra kerül sor, az csak a gazdája beleegyezésével, közreműködésével lehetséges. Gyakorlatilag a vemhesség alatt bármikor el lehet vele vetéltetnia szukát, ismételni kell, ha ultrahang vizsgálattal találnak még benne kiskutyát.

Teljesen igaza van abban, hogy egy ivartalanított szuká nemigen érdeklődik kanok iránt, de biztosan nem párásodik.

Vérből tudjuk megnézni a nemi hormonok szintjét, amiből kiderülhetne, hogy valóban ivartalanították-e, de ez már megint csak a kutya gazdájának a feladata.

Kerítés ügyben nem tudok tanácsot adni, szerintem mindenképpen beszélni kell egymással, megértetni ki mit akar, mitől fél, stb.

És legfőképpen, ahogy azt Ön is szeretné, meg kell előzni, főleg a szuka kutya gazdájának a nemkívánt kiskutyák születését! (Gondolatok az ivartalanításról cikkünk elérhető ITT!)

jelige: Nils
2014-04-11
Tisztelt Doktor Úr! Májusban lesz 1 éve, hogy örökbe fogadtunk egy akkor kb. 6 hónapos keverék kutyust, aki éppen addigra gyógyult ki a demodex fertőzésből. Azóta többször volt bőr-szőr problémája. Decembertől februárig foltokban kihullott a szőre: antibiotikumot és gomba ellenes kezelést kapott (Imaverol)+vitamint és Immunovetet. Március elejére szépen kinőtt a szőre, most azonban az ujjai között és a lába alsó részén nedvedző, kis vérző sebek alakultak ki, amelyek most már akadályozzák a mozgásban is. 1 hete Augmentint kapott, most pedig Ceclort, de javulást nem látok és fájdalmai vannak, bár láza nincs. Az állatorvos azt mondja, hogy ezek a problémák immunhiányra vezethetők vissza. Kérem, tanácsoljon valamit, ami használhat (külsődleges kezelést nem kap), hogyan tudnának begyógyulni a sebek, és hogy ez az immunhiányos állapot hosszú távon leküzdhető-e? Gyors válaszát nagyon köszönöm!

Kedves Gazdi!

Előfordulhat, hogy visszatért a demodikózis, pododemodikózis, vagy a lábvégek megbetegedéseként. Gondolom erre mondja állatorvosa, hogy immunproblémák miatt van, mert a demodikózis, a szőrtüszőatkásság ilyen háttérrel jelentkezik. Ha készült bőrkaparék vizsgálat, vagy netán vettek bőrbiopsziás mintát, akkor biztosra lehet menni. A sebek akkor gyógyulnak be, ha a szőrtüszőatkákat, és/vagy egyéb élősködőket, baktériumokat, gombákat kiirtják, és lehet segíteni még hámosító, fertőtlenítő készítményekkel. A fájdalma is lehet csillapítani.

Sajnos hosszú távon nem biztos, hogy ezt az immunhiányos állapotot le lehet győzni, de jó táppal, kevés stresszel, állandó külső-belső parazita kontrollal, és állatpatikában kapható immunerősítő szerrel (Minra cseppek, Immunovet, Vetri-DMG, stb) lehet tartani, segíteni, de sajnos hosszadalmas és költséges kezlésre kell felkészülni.

jelige: oltás
2014-04-10
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Egy elég érdekes kérdésben kérem a tanácsukat. Ma kapott oltást a kutyánk, és az orvos olyan béna volt, hogy mikor kihúzta a tűt megkarcolta vele a kezemet, mert a kutya nagyon kapálózott. kicsit vérzett is. Az lenne a kérdésem, hogy ennek van valami káros hatása rám nézve? Nem leszek tőle veszett? Nagyon köszönöm a válaszukat!

Kedves Gazdi!

Sajnálom a történteket! Természetesen Ön nem kaphat veszettséget a vakcinától, még akkor sem, ha nem csak felsértette a bőrét a tű, de a szervezetébe is került az oltóanyagból. Ha belegondol,  kutyája sem megveszik tőle, hanem éppen hogy védett lesz a veszettség ellen. Elölt vírust tartalmaz a vakcina, ami ellenanyag termelésre serkenti a szervezetet.

Jól ki kell mosni és le kell fertőtleníteni a sebet.

<< <  15 / 395 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.09.02
4 napja látjuk Budafokon az Arany János lakótelepen ezt a kislány kutyust , Piros kis nyakörv van rajta egy kis csont alakú dísszel !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ha tud a gazdájáról, hívja rendelőnket: 06-1-229-3865
2014.08.16

Az lenne a kérdésem, hogy okozhat e gondot a kutyánál ha időnként nagyon hosszú ideig(8-10óra)nem tudjuk levinni. Teljesen szobatiszta és a lakásba nem pisil be. Éjszaka természetesen kibírja este 10- kb reggel 8 ig, de van hogy napközben is ilyen hosszú ideig nem kerül le.

Kedves Gazdi!

Kérdésére a választ "Oros válaszol" rovatunkban találja meg!

2014.07.28
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: "Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!