Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Buksika
2015-09-28
Tisztelt Doktor Úr! Egy hete lett kinyomva kutyusom bűzmirigye. Mikor haza hozták, nagyon fel volt puffadva a hasa. Azóta is kisebb-nagyobb megszakítással nagyon felpuffad és kemény a hasa. Sérv nem látszik a hasán. Étvágya, vizelete, széklete van. Naponta van vizelet csepegése. Rengeteg vizet iszik éjjel-nappal. Láza nincs. Szomorú, sokat fekszik, csak benn akar lenni a lakásban, nem játszik. Amúgy egy örökmozgó, fáradhatatlan, eleven "fekete kis ördög" Kérdésem: Mi tartja fenn ezt az állapotot nála? Válaszát tisztelettel megköszönöm: Éva

Kedves Gazdi!

Nem nagyon tudom elképzelni, hogy a bűzmirigy kézi tisztítása bármilyen kapcsolatban lenne a haspuffadással, hasi fájdalommal. Egy idősebb kutyánál igen változatos betegségek tudnak hasi fájdalmat, puffadást okozni, a prosztata megnagyobbodástól, májbetegséges át egészen a lépdaganatig. Az okok kiderítéshez újra állatorvoshoz kellene vinni, aki meg tudná vizsgálni fizikálisan és szükség esetén kiegészítő vizsgálatokat tudna végezni: hasi ultrahang, röntgen, vérlabor, bélsár vizsgálat, vizelet vizsgálat, stb.

Nagyon fontos azt is átbeszélniük, hogy mit eszik a kutyus, volt-e változás a táplálásában, mikor volt féreghajtva, stb.

jelige: probicol-h
2015-09-28
A probicol-h paszta immunglobulinjai mi ellen védenek kutya és macska esetén? (vírus?, Baci?). Ez fel tud szívódni bármely életkorban, vagy csak 2 napos korig? Köszönöm szépen!

Kedves Gazdi!

A Probicol-H paszta nem csak egészen kis kölyökkorban, hanem később is használható hasmenéses betegségek kiegészítő kezelésében. Általános, valószínűleg helyi védelmet adó immunglobulinok vannak benne, amelyek valóban nem tudnak felszívódni ép emésztőszervrendszerű állatból, de a nyálkahártya védelmében közrejátszhatnak hasmenéskor.

jelige: Kiscica
2015-09-25
Udvozlom! Kb 6 hetes talalt kiscica evesnel elkezd remego testtel mancsaval a szajahoz kapkodni,mintha valami beleakadna vagy lenne a szajaban. Konzrvet, parizsit eszik, mar sokat van egyedul, es nagyon sokat sir esetleg begyulladhatott a torka a sok sirastol es azert nem tud rendesen nyelni? A szajaba beleneztem semmi furcsat nem talalok! Koszonom a valaszat!

Kedves Gazdi!

Annyit biztosan kijelenthetek, hogy a sok "sírástól", nyávogástól senkinek sem reked be a torka, az sem biztos, hogy végig nyávog, mikor egyedül van, meg szokták szokni a kiscicák. Viszont jó lenne, ha állatorvos is belenézhetne a szájába, nyelve alá, fogak körül, a garatra, mert bizotsan valami fáj neki rágás, nyelés, evés közben, azért kapkod. Féreghajtás, oltás is lassan időszerű a kiscicának.

jelige: depo-promone
2015-09-25
Tisztelt Dr. Nő! A depo-promone injekciót meddig lehet adatni? 8 éves kutyusunk már 2-őt kapott 6 hó kihagyással. Még hány évig lehet ismételni? Mennyi szünetet kell tartani? 2 év kezelés, 1 év szünet, 2 év kezelés.. jó-e? Köszönöm!
Kedves Gazdi!
Minél kevesebbszer, minél ritkábban, minél több szünettel...ezek lennének az irányelvek. A "szteroid", glükokortikoid tartalmú gyógyszerek csodálatos gyulladás csökkentők, az immunrendszert nagyon hatásosan moduláljék, de sajnos mellékhatásaik is súlyosak lehetnek (vese-, májkárosítás, a hormonháztartás felborítása, gyomor, bélrendszeri fekély, stb.). Egyéni elbírálás alá esik, hogy kinek mennyi ideig szükséges, érdemes időnként vérkép, vérlabor kontrollt vélgezni, az esetlege mellékhatások kiszűrésére, illetve Quamatelt (a gyomor- bélrendszeri fekély mellékhatás kivédésére), Biogenic Pet táplálékkiegészítőt megfontolni mellé.
jelige: fecotomi
2015-09-25
Az ismerősöm sok kóbor cicát fogadott be budai otthonába, mindegyiket ivartalanította, és akit lehetett gazdához juttatott. Nála már csak jobbára idős, beteg cicusok vannak, akiket senki nem akar örökbe fogadni. Van egy Molly nevezetű ivartalanított nőstény cicája, akiről a hetekbe derült ki, hogy a vesebetegsége mellett, amire diétás tápot kap még FORL betegsége is van, ami miatt a fogait ki kellett húzni mind. Napikig nem evett, csont és bőr volt, a vesebaj miatt nem kaphatott erős fájdalomcsillapítókat, csak tejet ivott. Most már rendbe jött, jó a kedve, étvágya, nagyon bújós, de nem hajlandó alomra menni, mindent össze vissza pisil és kakil a házban már 3 hete. Mi lehet ennek az oka? A fogműtét előtt szobatiszta cica volt, soha nem pisilt össze semmit, alomra járt. Mit tehetünk, kérjük a tanácsát doktor úrnak. Köszönettel: Tamás Ferenc

Kedves Gazdi!

Gratulálok ismerősének az áldozatos macskavédő munkához! Igazán rájár a rúd a cicára, jó hogy rendbe jött a foghúzás után, biztosan nagyon stresszes időszak volt mindenkinek.

Sokmacskás háztartásban érdemes lenne kipróbálni a Feliway párologtatót, ami olyan nyugtató macskaferromonokat juttat a levegőbe, amelyeket annak ideján az anyamacska, íyg oldja a stresszt. Azt is szokták javasolni, hogy jóval több macskawécét tegyen ek ki, mint amennyi macska van a házban, hogy ebből se legyen feszültség.

Ha nem szűnnek a panaszok, akkor sajnos elengedhetetlen az újabb kivizsgálás, amelyhez vizelet, bélsár minta sem lenne felesleges.

jelige: tacsika
2015-09-25
Van egy 8-9 hetes szuka tacskóm. Azt vettem észre, mintha a nemi szervéből fehér váladék ürülne pisilés után. Mi lehet ez? Szeretném majd ivartalanittatni még első tüzelése előtt, remélem addig is nem lesz baja.

Kedves Gadi!

Lehet, hogy van egy kis hüvely fertőzése, húgycső gyulladása, meg kellene vizsgáltatni állatorvosával. Van egy juvenilis vaginitis nevű állapot, betegség, amely fehér hüvelyfolyással jár, fiatal, tüzelés előtti nőstény kutyáknál fordul elő, visszatérő hüvelyfolyással jár és csak az ivarzás hozta hormon-lökettől gyógyul meg, ezért ilyen kutyáknál nagyon nagy hiba lenne az első tüzelés előtt ivartalanítani, mert élete végéig megmaradhat a folyás. Más okokból sem javasoljuk az első tüzelés előtti ivartalanítást nem kóbor, a nem kívánt párosodás veszélyeinek kitett kutyákban, erről részletesen olvashat ITT.

jelige: új kiskutya
2015-09-25
Kedves Doktor nő/úr Nemsokára érdezik az új családtag, egy 4 hét pár napos kutyus. Jelenleg van egy 4 éves kutyám (minden szükséges oltással rendelkezik) A kiskutya aki érkezik, még nem kapta meg a szükséges oltásait.. például a parvóvírus ellenit sem. Az lenne a kérdésem, hogy mi be nem tölti a 6-7 hetes kort, addig természetes nem is tudom beadatni neki. A meglevő kutyusom, természetesen megkapta, és rendszeresen hordom magammal kutyafutattókba. Tőle a kiskutya nem kaphat el ilyesmit? Pl a nagykutya nem beteg, de mégis átadhat neki ilyesmit? A másik kérdésem az lenne, hogy 6-7 hetes korban megkapja a parvovirus elleni oltószert, azután mehetünk-e ki az utcára hogy kezdődjön a szocializálás... Vagy pontosan hány oltást kell mindenképpen megvárni, míg kimehetünk a lakásból.

Kedves Gazdi!

Az Állatvédelmi törvény előírja, hogy a megfelelő szocializáció érdekében a kutya/macska kölyöknek 8 hetes korukig az anyjukkal kell maradniuk, de amúgy sem javaslom egy 4! hetes korú kiskutya elválasztását az anyjától, mert az immunredszere még nagyon gyenge, a költözés, elválasztás stressze komolyan megviselheti. Az első parvo elleni oltását tehát még a tenyésztőnél kapja meg, utána kerül új gazdájához.

*Magyar Közlöny, 2012. évi 70. szám:

A Kormány 115/2012. (VI. 11.) Korm.rendelete egyes állatvédelmi tárgyú kormányrendeletek módosításáról

"6. §(8) A 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 14. §-a a következõ (15) és (16) bekezdéssel egészül ki:„(15) Az eb, macska és görény kölyköket nyolchetes korukig anyjukkal kell tartani."

 

Minden vakcina gyártó csak a megfelelő életkorban, sorrendben ismételt oltások után 2-3 héttel vállalja, hogy a kutyabetegsége ellen védett lesz a kutya, vagy a betegség lefolyás nem lesz súlyos. Így amíg az összes oltását meg nem kapja, addig veszélyeztetett. Sajnos nem tesz jót a kutyák szocializálódásának, hogy mi, állatorvosok nem engedjük őket utcára, de sajnos mást nem javasolhatunk, legfeljebb saját felelősségre.

Az idősebb kutyától, úgy, hogy ő maga nem betegszik meg, elkaphat betegséget, főleg úgy, hogy a felnőtt kutya a kutyafuttatón sok másik kutyával találkozik. Ilyen körülmények között nagyon-nagyon meggondolnám, hogy 4 hetes kutyát hozzak el, nem beszélve az Állatvédelmi Törvényről, amit fent idéztem.

Az általunk ajánlott oltási sort megtalálja ITT!

jelige: étvágytalanság
2015-09-25
Tiztel Doktor Úr! Nyolc hónapos kan mudi reggel és este, korábban főként száraz tápot (Happy Dog), később konzervet (marha, sertés, csirke...) időnként tojást, tejet (nagyon szivesen fogyasztja, hasmenést nem okoz. Kb. nyolc-tíz napja nincs étvágya, a reggeli nagy részét délután a tányérjában találjuk. Általános állapota jó, szőre fényes, orrtükre nedves, közérzete kiváló, játszik, szaladgál, ugrándozik, gyíkokat üldöz, mogyorót ropogtat. Etetésnél meglehetősen passzív, "nem éhes". Kérem tanácsát. Köszönöm. Attila.

Kedves Gazdi!
Ha általános állapota jó, közérzete rendben van, rendszeresen féreghajtják, bolha, kullncs ellen védik (spot-on, nyakörv, tabletta) akkor előfordulhat, hogy megérett az élekora alalpján arra, hogy már csak napjában egyszer kapjon enni, mert már nem kölyök. 8 hónaposan talán éppen ideje. Arra is felhívnám a figyelmét, hogy a kutyák etetésénél fontos, hogy nem szabad előtte hagyni az ennivalót, fél óra után vegye el a tálat, akár megette, akár nem.

Ha nincs változás, vagy ha kedvetlen, bágyadt lesz, nem ürít, vagy hasmenése lesz, stb, akkor azonnal forduljanak állatorovukhoz!

jelige: Komondor
2015-09-25
Kedves Doktor Úr/Nő! Van egy 5 éves komondor kan kutyánk. Már 2 hónapja nincs jól. Állatorvos látta, kapott antibiotikumot, fájdalom csillapítót, kullancs ellen injectiót. Voltak neki jobb időszakai, de most megint nagyon gyenge, kisebbesedett az orra, nem igazán akar enni. Nagyon "szomorúnak" tűnik. Az állatorvos mozgáshibára gyanakodott, aztán mondták lázas is volt. De a konkrét okát igazából nem tudták megmondani. A kötelező védőoltást most kapta meg 4 napja. Nagyon meg köszönném, ha valamilyen jó tanáccsal tudnának segíteni, mert nagyon aggódunk miatta. Segítségüket előre is nagyon köszönöm: Marton Anita

Kedves Gazdi!

Sajnos alalposabb kivizsgálás, kiegészítő vizsgálatok nélkül nem lehet megmondani, hogy mi baj lehet a kutyának, csak találomra, a szokásos gyógyszerekkel kezelni, ahogy állatorvosai is tették. Leginkább azt tudnám tanácsolni, hogy ha helyben nem tudják megoldani a kivizsgálást, akkor kérjen beutalót olyan állatkórházba, rendelőbe, ahol el tudják végezni a kivizsgálást. Ez minimálisan : vérkép, vérlabor, vizelet vizsgálat, majd szükség esetén hasi ultrahang vizsgálat, röntgen, stb.

jelige: Kutya allergia
2015-09-25
Tisztelt Doktor úr/nő! Van egy másfél eves jack russel kiskutyam, es mar egesz kis kora ota sokat vakarozik, foleg a fulet es a fejet vakarja. Sokaig azt hittem, hogy bolhas, de meg soha nem talaltam benne egyet sem, kapott bolhairto nyakorvet is és semmi nem valtozott.rossz nezni ahogy vakarozik, olyan eroteljesen. Aztan olvastam az allergiarol, es mar biztos vagyok benne, hogy az lehet. Sokan irtak hogy miutan jo minosegu tapra valtottak, megszunt az allergias vakarozas. Én is vettem draga, nagyon jo minosegu tapot, és mar konzeres kutyakajat sem veszek, én fozok neki, friss husbol, zoldsegbol, es barnarizst. Azt szeretnem, kerdezni hogy ez sullyos lehet a kutyaknal? Ha nem kap kezelest, súyos baja is lehet ? És mit csinalnak ilyenkor? A vervetel az eleg a kivizsgalashoz? Valaszat nagyon varom, és előre is koszonom!

Kedves Gazdi!

Nagyon jól tette, hogy az olcsó bolti tápokat lecserélte, akár beigazolódik a táplálék-allergia a kiskutyánál, akár nem.

Egy ilyen kiskorban kezdődő vakarózás okai között szerepelhetnek a parazitás fertőződések: bolha, atkák (fül-, rühatka, ragadozóatka), tetvesség, szőrtüszőatkásság, a balteriálisé agombás fertőzések is az allergia mellett. Ezek legtöbbje szőrhullással, szőrkopással, bőrtünetekkel (a bőr kipirosodása, gyulladása, sebesedése, stb.) is jár. Nagyon fontos lenne a kiskutya fülét, a hallójárat mélyebb részeit is megvizsgálni, ha főleg a fülét vakarja.

Rendelőnkben bőrkaparék vizsgálattal szoktuk kezdeni a kivizsgálást, amely során mintát veszünk az érintett területeken a szőrből és a bőrből, majd laboratóriumba küldjük a mintát, ahol mikroszkóp alatt is megvizsgálják, és különleges táptalajokon tenyésztenek is belőler gombát, baktériumot.

A táplálékallaergiát a tudomány mai állása szerint legjobban az eliminációs diétával, speciális étrenddel lehet diagnosztizálni és egyben gyógyítani: olyan fehérjét és szénhidrátot kell etetni a kutyussal legalább 4-6 hétig, amelyet még sosem evett. Ez otthon főzve lehet nyúl/vad/hal/bárány- és főtt, széttört krumpli vagy rizs. Egyfélét érdemes választani, és azt kizárólagosan etetni. Lehet jó tápgyártó úgynevezett hypoallergén tápját is használni, amelyben vagy különleges fehérjét tesznek, vagy a szokásos fehérjeforrásokat annyira szétszedik, hogy szinte már csak a fehérjék építő kövei maradnak és a szervezet nem ismeri fel már benne az allergiát kiváltó fehérjét (hidrolizált tápok, pl. Royal Canin).

Ha az elvonás alatt megszűnnek a bőrpanaszok, akkor beigazolódik a táplálékallergia.

Ha nem vizsgáljá ki, akkor az lehet a legrosszabb, ami történik, hogy kivakarja magát, és elfertőződnek, kisebesednek a vakart bőrterületek, ezért érdemes rajta tartani a szemüket. A fül fertőzéseknek beszűkült hallójárat, a közép- és belső fül befertőződése, akár üketség is lehet a következménye.

Ha nem hoznak eredményt a fent említettek, akkor alalposabb kivizsgálás is kell: vérkép, vérlabor, hasi ultrahang, röntgen, stb.

 

jelige: Gazdit keres
2015-09-24
Jó estèt! Ma az uton találtunk egy kis tacskó fèle kutyust, szakadt az eső megsajnáltuk ès hazahoztuk. Ilyenkor mi a teendő, hogyan tudom a gazdáját felkeresni? Több kereső oldalt megnèztem, de sehol se találtam óránkènt nézegetem de semmi. Tudna nekem valami tanácsot adni? Köszönöm

Kedves Gazdi!
Először is el kell vinni állatorvosi rendelőbe, ahol mikrochipet tudnak benne kereni. Ha van, és regiszteávla van a központi adatbázisban, a petvetdatán, akkor onnan meg tudják adni a gazdi elérhetőségeit. Ha nincs, akkor nehezebb az ügy, mert sajnos nagyon gyakori, hogy nem véletlenül vesznek el a kutyák, hanem nem tudják tartani őket. Ilyenkor kiplakátozzák a környéket a megtalálók, felteszik a Facebookra, vagy hirdetőfalakra, például a miénkre, fényképpel együtt. Megkérheti a a környékbeli állatorvosokat, hogy ők is rakják ki a rendelőben a fényképes hirdetést, stb.

Ha nem sikerül, akkor a helyi Ebtelepen, vagy menhelyeken lehet próbálkozni, ha Önök nem tudják befogadni.

Sok sikert!

jelige: nyers hús
2015-09-24
Tisztelt Doktor Úr! A 6 hónapos és 2 éves kutyáink az asztalról leloptak egy jó darab felkockázott nyers disznóhúst. Érdeklődnék, hogy betegségük lehet-e miatta. Köszönöm!

Kedves Gazdi!

A nyers disznóhús etetését tiltani szokta minden állatorvos, még azok is, akik amúgy a nyers etetést propagálják, mert az Aujeszki -betegség okozója lehet. Nálam szakavatottabb személy a Dr. Bakonyi Tamás, SZIE Állatorvostudományi Kar Virológia Tanszékének vezetője egy korábbi nyers sertéshúsos kérdésre ezt válaszolta:

"...az Aujeszky betegség vírusa - különösen vágó korú sertésekben - ritkán fordul elő a húsban / zsírszövetben (inkább a fej - nyak ideg és kötőszövetben). Továbbá a hazai nagyüzemi sertésállomány gyakorlatilag teljesen, a kisüzemi döntő mértékben mentes Aujeszky vírustól. Összesítve, igen csekély az esélye annak, hogy a falatozástól a kutya Aujeszky betegséget kapjon."

jelige: GVS
2015-09-24
Tisztelt Hölgyem/Uram! 14 éves kutyánk séta során egymást után 2× összeesett. Az éjszakát követően jelentkező tünetei: féloldalas (jobb) fejtartás, bizonytalan mozgás, hányás. Azonban figyelemzavar és szemmozgásbeli zavar nem figyelhető meg. Geriátriai egyensúlyozó rendszer betegségre gyanakszunk, mivel az irodalom azt írja, hogy a stroke sokkal ritkább. A tünetek alapján orvosi segítség nélkül tudunk-e állapotán gyógyszerrel segíteni? Illetve Ön szerint még milyen diagnózis jöhet szóba? Válaszát előre is köszönöm! Edit

Kedves Gazdi!

A leírt tünetek valóban az egyenesúlyozó rendszer  a belső- , középfül betegségére is utalhatnak, és lehet szó az Ön által említett idiopítkus, vagy geriátriai egyensúlyozó rendszre zavaráról, vagy vesztibuláris szindrómáról, de alapos kivizsgálás nékül nem lehetne felelősséggel semmilyen gyógyszert ajánlani. Állatorvosa meg tudná vizsgálni a fülét, száját, neurológiai vizsgálatot tudna végezni, és ha szükséges kiegészítő vizsgálatokat ajánlhatna: röntgen, vérlabor, CT vizsgálat, stb.

Tudom, hogy egy 14 éves kutyust nem szíveen tesz ki az ember vizsgálatoknak, de egy alapos fizikális vizsgálat is sokat elárulna az állapotáról!

jelige: BETEG
2015-09-24
KÉRDÉSEM LENNE, HOGY CICÁNÁL MIK AZ EGYÉRTELMŰ JELEI, HA MÉHGYULLADÁSA VAN? 10 ÉVES NEM IVARTALANÍTOTT CICÁRÓL VAN SZÓ, LAKÁSBAN ÉLT MINDIG, TÜZELT IS , DE SOHA NEM VOLT KÖLYKE, MERT IVARTALANÍTOTT FIÚ CICÁVAL ÉL. NINCS GENNYES FOLYÁSA, DE KB.4 HETE KEDVETLENEBB, FOGYOTT IS, KEVESET ESZIK. MÁR 5-SZÖR VOLTAM VELE EZ IDŐ ALATT ÁLLATORVOSNÁL, 2 ÁLLATORVOSNÁL JÁRTAM.ANTIBIOTIKUMOT, VITAMINT, IMMUNERŐSÍTŐ CSEPPET, SZTEROIDOT KAPOTT MINDKÉT HELYEN, PÁR NAP MÚLVA ELLENŐRZÉS, MIVEL NEM JAVULT, ÚJRA AZ INJEKCIÓK, MAJD VISSZA, ÚJRA UGYANAZ A NEM HATÓ KEZELÉS.MÁSIK ÁLLATORVOS, AHOL SZINTE KÍSÉRTETIESEN MEGISMÉTLŐDÖTT AZ EGÉSZ. MOST 1 HÓNAP MÚLVA OTT TARTOK, NEM TUDOM MI A BAJA, ÉS MÁR ELÉG GYENGE, NINCS JÓL. MÁR RÉGEBBEN VOLTAM ÍGY EGY CICÁVAL, NEKI GENNYES FOLYÁSA IS VOLT, MÉHGYULLADÁS, IVARTALANÍTÁS UTÁN MEGGYÓGYULT. DE OLVASTAM, VAN AMIKOR NINCS FOLYÁS, HA ZÁRT A MÉHSZÁJ. AZ EGYIK ORVOSNAK EZT EMLÍTETTEM, AZT MONDTA, LEHETNE ILYEN ÁLLAPOTÁBAN IS BIZTONSÁGGAL IVARTALANÍTANI, MÉGHA NEM IS AZ A BAJA, DE NEM ÁRTANA.ÖN SZERINT?FELESLEGESEN NEM TENNÉM MOST KI MŰTÉTNEK.
Kedves gazdi!
Hasi ultrahang vizsgálattal meg lehet állapítani, hogy van-e folyadék, ciszta  a méh üregében, a petefészken. Minél előbb vigye olyan rendelőben, ahol tudnak ultrahang vizsgálatot végezni, mert igaza van, méhgyulladásnál lehet zárt a méhszáj, ilyenkor még vezsélyesebb a betegség. Ha nem ez a baja, akkor is tovább kell vizsgálni: vérkép, vérlabor, röntgen, addig is infúziós kezelés a tünetek enyhítésére.
jelige: Gyógyszer
2015-09-24
Cicámnak orvos adott 2 féle gyógyszert, meg adni kellene neki a cica Béres cseppet és egy vitamintablettát is, a vitamint, Bérest hetekig kellene, napi kétszer. A gondom az, hogy van olyan macskám, akinek simán be lehet adni gyógyszert, de neki nem tudom beadni. Hiába mutatta meg az orvos szakszerűen, elméletben én is tudom hogy kellene, és a rendelőben úgy meg volt rémülve a cica, hagyta magát. De itthon! Képtelenség neki beadni. Az első lábaival pillanat alatt felkap a kezemhez és belemar, közben a hátsó lábaival is ezt teszi. Ami gyógyszer a szájába "kerül"azt szó szerint kiköpködi. Nagyon fontos lenne neki adni, de nem tudom van-e olyan speciális módszer rá, amivel nem ilyen harcok árán, beadhatnám neki? Ráadásul nagyon hízelgős volt, szeret engem, de mióta ez van, elkerül, nem engedi simogatni sem magát. A Béres cseppet próbáltam kevés vízbe tenni, de nem issza meg, megérzi a szagát, inkább szomjazik. Próbáltam az ételére cseppenteni, megszagolta és otthagyta, most amúgy is válogatós, rossz az étvágya, ezért is lenne fontos. Ha a szájába adom a Bérest, ennek mi a módja? Vízzel keverjem? Fecskendővel? Vagy hogyan? Van egy másik csepp, amiről kérném a tapasztalatát, mert borsos ára miatt nem tudom, hasznos-e ha megveszem neki.A Vetri-DMG cseppről van szó, mik a tapasztalatai róla? Ha érdemes , akkor kipróbálom neki, mert ezt is ajánlotta orvosunk. Köszönöm a válaszát.

Kedves Gazdi!

Nagyon nincs egyedül a problémájával, néha még a rendelőkben is igencsak megküzdenek a macskákkal. Nem szabad kapkodni, idegeskedni, lehetőleg csendes, nyugodt helyen próbálkozzon, egy asztalon, ahol könnyű a cicához hozzáférni, segítséggel, ha van.

A cica Béres-cseppet, vagyis a Minera-cseppeket lehet higítatlanul, közvetlenül a cica szájába csepegtetni. A tablettára érdemes kipróbálni a halas trükköt: tonhal, vagy bármilyen igen erős illatú halkonzervbe elrejteni a vitamin tablettát, akár összetörve is. A hal erős szaga segíthet. Ha vesebeteg a cica, akkor nagyon csínján kell bánni a hallal, mert igen magas a foszfortartalma! Van egy energiadús, erős szagú táplálékkiegészítő, a Calo-pet paszta, ebbe is fel lehet oldani, majd fecskendővel a cica szájába nyomni, lassan, türelmes, 0,5 ml-enként, ennyit tud egyszerre lenyelni egy átlagos macska. Ha nem sikerül, akkor esetleg az állatzorvosi rendelőben tudnak segíteni beadni.

A Vetri-DMG nagyon jó immunerősítő, mi is gyakran felírjuk, érdemes vele próbálkozni!

jelige: veszettség oltás
2015-09-24
Kaphat-e veszettség elleni oltást vemhes kutya? Nem okoz-e valamilyen problémát nála és a kölyköknél? Köszönöm.

Kedves Gazdi!

Nem szoktunk vemhes állatokat vakcinázni, bár bizonyos oltóanyagok ilyenkor is alkalmazhatóak használati utasításuk szerint (pl. Nobivac Rabies oltás). Ezt előtte, illetve utána jó intézni.

jelige: törpe pincser etetése
2015-09-18
Kedves Doktor úr, tanácstalanok vagyunk 4 hónapos törpe pincserünk etetésével kapcsolatban. 2,1 kg a kutyus. Minőségi Acana tápot kap enni, napi kétszer. Az előírt adag egy napra 40 gramm, amit mi rettentő kevésnek tartunk, főleg hogy elég nagy mozgásigénye van a kutyusnak. Nem tűnik kövérnek, nem tudom, hogy okozhatunk-e neki valamilyen problémát, ha több tápot adunk az előírtnál, vagy maradjunk az előírt mennyiségnél. Nem szeretném ha elhízna, csak látszik rajta, hogy éhes, ha az előírt mennyiséggel etetjük. Köszönettel: Anikó

Kedves Gazdi!

Át kellene gondolniuk, hogy mi alapján érzik kevésnek az előírt adagot? Miből látják, hogy éhes? Nem csak abból, hogy "kuncsorog", mikor Önök esznek? Ez leginkább a dominancia viszonyok kialakítása miatt van így, hiszen a kutyáknál az a szabály, hogy a falkavezért, a rangsorban felettünk állót tilos zavarni evés közben. A kutyák tehát meg akarják zavarni az emberi falkatagokat, mert akkor ugye kiderül, hogy ő, a kutya előbb van a rangsorban...ezt jó átgondolni a jövőre nézve!

Szerencsére a kis-törpe testű kutyáknál nem olyan nagyon nagy jelentőségű a kölyökkorban való visszafogott táplálás, zeértr kipróbálhatják, hogy egy kicsivel többet adnak. Ha ettől sem múlik az éhség, vagy kigömbölyödik, akkor vissza lehet térni az eredeti mennyiséghez.

jelige: szemféreg macska
2015-09-18
Én kérdeztem a cica szemférgéről, de a dokim szerint van ilyen szemférgesség, mégpedig a vándorló orsóféreg lárvák el tudnak ide jutni. Erre van-e gyógymód? Advocate-jó-e? Köszönöm válaszát!

Kedves Gazdi!

Én nem hallottam olyanról, hogy a macskák szemébe jutnak az orsóféreg lárvák,  ezért legjobb lenne állatorvosát megkérdeznie, aki megállapította ezt a betegséget a legmegfelelőbb gyógymódról.

jelige: cica sántít 2.
2015-09-18
Köszönöm válaszát! A cicám kapott Nospa-t a hátulsó combizmába. Amikor azt írtam, hogy az elülső combizmába nem jobb-e adni a szurit, akkor arra gondoltam, hogy a hátsó lábon lévő elülső combizmába kéne adni, tehát a combcsont előtt lévő izomba. Mert ott ugye nem fut az ülőideg. Ebbe az izomba nem szoktak adni injekciót macskánál? Köszönettel!

Kedves Gazdi!

De, szoktak, ez is egy nagyon megfelelő hely, igaza van, bár a magyar állatorvosoknak kedveltebb helyük a comb hátsó része.

jelige: Mit ehet?
2015-09-18
Tisztelt Doktor úr/nő! Köszönöm válaszát! Így már biztosan szívesen fog enni a kutyusom, mert a szárazeledelt nem hajlandó megkóstolni sem. Az 5. infúzió után jobban is van, bár a doktornő szerint meggyógyítani nem lehet a veseelégtelenséget, csak lassítani a rosszabbodást. Még egyszer: köszönöm a "receptet"! Csilla

Kedves Gazdi!

Dr. Fodor Kinga nevében (az ő könyvéből idéztem)  is nagyon szívesen a receptet! Örülök, ha tudok segíteni, és jobbulást kívánok a kutyusnak!

jelige: málna
2015-09-18
Tisztelt doktor úr! Köszönöm válaszát a kutyánk prosztata gondjaival kapcsolatban. Ma kaptam rá választ. Kérdésem lenne, ha széklet lazito olajat adunk neki és jön az inger és a megnagyobbodott prosztata miatt nem tud üríteni nem lesz a kutyának rosszabb? Mert most puha állagut székel csak nagyon aprót sok erőlködés árán.  Köszönöm válaszát
Kedves Gazdi!
A paraffin, olajoshal, Laevulac lazítja a bélsarat (így hívjuk a kutyáknál a kakit, mert ugye nem ülnek székbe, wc-re az ürítéshez :-), könnyebb lesz kinyomni, jobban átjut a megnagyobbodott prosztata miatt beszűkült bélszakaszon, szerintem. Persze a legjobb lenne a kezelő állatorvostól tanácsot kérni, hiszen úő látta, vizsgálta a kutyust, talán jobban meg is tudja ítélni, hogy mivel lehetne neki segíteni.
jelige: beteg
2015-09-17
valamilyen rohamot kapott a 2 éves palotapincsim.

Kedves Gazdi!

Ha pár percen belül nem múlik, akkor irány az első állatorvos!

jelige: Töpszlike
2015-09-17
Üdvözlöm! Hat éves ivartalanított, lány cicánk van. Szeret válogatni, nagyon igényes cica, igazi úrilány. Hosszúkás testalkata van, sosem volt kövér, mindig nagyon fitt cica volt. 5-6 napja kezdődött nála, hogy hányt savat hajnalban, azóta étvágytalan lett, és 4 napja alig eszik-iszik. Azonnal vittem a szokásos állatorvoshoz, de vizsgálat után nem kapott semmilyen gyógyszert. Kiderült, hogy lázas, gyenge és sokat fogyott. 2 nap telt el az orvos látogatás óta, de alig látok változást. Állandóan figyelem, adok neki vizet a kezemből és néhány falat alutasakos tejszines szaftot lenyalogat a kezemből. De semmi másra nem hajlandó. Nem székelt napok óta, pisi is csak kevéske sikerült neki. Haragszik és morog hogy tologatom elé a kedvenc ételeit, de tegnap este mikor kicsit lejjebb ment a láza, dorombolt is.

Kedves Gazdi!

Sokszor a legyengült, lázas cicáknál sokat segít legalább egy tüneti kezelés: lázcsillapító, infúziós kezelés, antibiotikum is sokat segít a gyógyulásban. De ha már egyszer kap kanült, kis csövet a vénájában, amin keresztül az infúzió csöpög, legalább egy alap vérvizsgálatot: vérkép, vérlabor, vírusteszt el lehet végezni, ami segít kideríteni, mi lehet a lázas állapot oka. Ha állatorvosa nem rendelkeziki a megfelelő felszereléssel, háttérrel mindehez, biztosan tud ajánlani olyan közeli állatkórházat, klinikát, ahol intenzíven tudják kezelni, kivizsgálni a cicát.

jelige: Seb
2015-09-17

Tisztelt Állatorvos Úr/Hölgy! Pár hete észrevettem, hogy keverék nagy testű fiú kutyánk sántít és megláttam a lábán a mellékletben elküldött képen látható sebet. Ön szerint mi lehet ez? Más kutyával nem érintkezett. Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Inklovics Péter

Seb kutya lábának laterális oldalán

Kedves Gazdi!

Ez egy elég friss, szakadásnak, hámhiánynak tűnik, lehet, hogy már következménye, nem oka a sántításnak, hiszen ha pár hete a lábán lenne, akkor nem így nézne ki: hámosodott, vagy gennyesedett volna. Szerintem neurológiában és ortopédiában jártas állatorvoshoz kéne eljuttatni a kutyát, aki alaposan meg tudja vizsgálni, illetve röntgen vizsgálatot, gerincfestést, stb. tud végezni, hogy kiderüljön, mi lehet a snátítás és a seb oka.

jelige: kóbor macskából szobacica
2015-09-17
Kedves Dr. úr! Pár hónapja befogadtam egy kóbor kandúr macskát. Lassan teljesen odaszokott hozzánk. Beoltattam, chipet kapott, 3 hete ivartalanitva lett -közben úgy alakult hogy kiköltöztem Németországba most anyukámmal hagytam átmenetileg. (ahová szoktattam) Sokat eszik, szépen gömbölyödik. Nappal egész nap ott van, de este elmegy ugy 3 órára, majd visszajön. Azt szeretném kérdezni hogy ez meg fog szűnni, hogy el akar menni? Ön szerint be tudom szoktatni lakásba ? (3 év körüli kandúr macskárol van szó.) Ki akarom hozni magammal, mert jön a tél és anyukám nem engedi be a lakásba.. nem szeretném, ha kint fagyoskodna, de itt szobacica lenne.  Egyedül lenne, amíg dolgozunk, de minden nap el mennénk sétálni pórázon. Gyönyörű zöld környezetben lakunk, mellettünk parkok ,erdő, Tesom azt mondja, nehogy beleőrüljön hogy bezárom, mivel eddig kóbor macska volt. Nagyon félek ettől… Hotelban lakunk, nagy szoba, fürdő, erkély (45-50 m2) Maga mit gondol lehet baja ha kihozom? Hűvösebb időben talán könnyebben viseli mivel hidegben sztem ő se akar nagyon kimenni… köszönettel K. Zsanett

Kedves Gazdi!

Nagyon jó ennek a cicának, hogy ilyen jó helyre került, akár kinti macska, akár szobacica lesz. Sok kóbor kandúr szeretne ilyen szerencsés lenni...

Szerintem "beleőrülés" nincs az állatoknál, ők legfeljebb fel-alá ugrálnak a szobában, felmásznak a függönyön, leverik az edényket, ha nagyon nagy a mozgásigényük fiatal korukban- ami idővel általában megszűnik.

Sokszor kérdés, hogy a veszélyesebb, több fagyoskodással járó, de izgalmasabb kinti lét, vagy a hosszú, de sokkal unalmasabb benti lét jobb-e a macskáknak. Én, mint állatorvos és magánember is a hosszú, unalmas benti életre szavaztam mindig, mert látom, hogy mennyi baja van egy kinti macskának. Lehet, hogy a kandúroknak erről más a véleménye, még akkor is, ha ivartalanítottak.

Azt tudom javasolni, hogy próbálják ki a benti életet Németországban, mert minden macska más egyéniség, nem lehet előre jósolni. Ehhez pusztán egy útlevélre van szüksége, hiszen mikrochipje, veszettség elleni oltása már van. Aztán ha úgylátják, hogy visszasírja az itteni aranyéletét, legfeljebb visszahozzák egy látogatás alkalmával. Sok sikert!

<< <  15 / 445 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.01.04
Cirmi cica 2015 december 30-án tűnt el otthonról, a Budafok Kitérő környékéről. Bal mellső mancsa fele fekete, jobb szeme kisebb ránézésre, több helyen cirmos. Ha látja, hívja a 06-30-865-8025
2015.11.27
Kedves Állatszeretők! Tobi kutya új gazdit keres, mert idős tulajdonosa nem viheti magával új lakhelyére. Tobi három éves, ivartalanított, oltott, chippel ellátott kis testű, világos szőrű keverék kan kutyus. Fáradhatatlan játszótárs, nagy a mozgásigénye. Kis termetű, kedves, gyerekszerető, soha nem agresszív és nem morog. Sétáltatni nehéz, egy Houdini. Nagyon bízunk benne, hogy lesz, akit megfog a képeken is átsugárzó kedves lénye és szívesen otthonába fogadja. Elérhetőség: Tóth Krisztina krisztatoth67@gmail.com
2015.11.21
2015.11.19. TALÁLT CICA. A XXII. kerületben az Erzsébet királyné út környékén találtuk ezt a cicát. Pár hónapos, fehér-cirmos, nagyon bújós, nyakában a cicaajtót nyitó mágnessel. Szeretnénk visszajuttatni a gazdájához. Tel: +36 30 56 52 561.