Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Lajos
2014-07-07
Kedves Doktor Úr! 4 éves kandúromnak hasmenése van. Egy ideje elmúlt, majd megint jelentkezett, tehát időszakos. Az állatorvos adott féreghajtót (amit nem hajlandó megenni, akármilyen praktikával is próbálkozunk, ha erre van valami ötlet azt is szívesen fogadjuk :)) Ráadásul van, amikor észre sem veszi a cica, hogy "szeretetcsomagot" hagy hátra (van amikor menet közben történik meg vele a kellemetlen baleset) Félek, parazitánál komolyabb problémával állunk szembe. Előre is köszönöm válaszát: B.Dóra

Kedves Gazdi!

Könnyen lehet, hogy igaza van, és valóban komolyabb dolgoról van szó, mint önmagában a bélférgesség, számos bakteriális, vírusos, autoimmun betegség okoz vastagbél gyulladást, krónikus (elhúzódó) hasmenést.

Állatorvoshoz kell újra fordulnia, ahol alaposan kivizsgálják a cicát. Szükség lehet bélsárvizsgálatra, bélsár citológiára, bélsár tenyésztésre, hogy célzottan lehessen kezelni, vérképre, vérlaborra, hogy az életfontosságú szervek elétéréseit kizárják. Állatorvosa lehet, hogy diétás táplálást (koplaltatás, rizs, joghurt fokozatosan viszatérve a húsra, tápra), prebiotikumokat (pótolják a kipusztult normális bélflórát)  is ajánl majd. Ha otthon nem tudják beadni a féreghajtót, akkor a legközelebbi vizsgálat alkalmával biztosan beadják az állatorvosnál.

jelige: hajnali cica köszönet
2014-07-07
Kedevs Doktornő/Úr! Köszönöm gyors válaszát, a hajnalban felkelő cica gazdája vagyok,valóban kizártam 1 éjszakára egyik nap, ott nem is nyávogott, viszont sajnálom, mert kéz a kézben alszunk el, simogatja kezem és vad dorombolással az arcomba mélyen nézve imád elaludni. Ez megy 16 éve, igyekszem eltűrni a hajnali nyávogást és közben gyalogol végig rajtam. A tápokat sajnos nem eszi, így most marhát halat és konzervet kap, de rá fogom valahogy szoktatni a gyógytápra. Minden jót kívánok, üdvözlettel Zsuzsa - Pötyi gazdája

Kedves Gazdi!

Remélem még sokáig élvezhetik az együttlevél örömeit éjjel-nappal!

Minden jót kívánok,

Dr. Szilágyi Jusztina

jelige: angol bulldog kölyök
2014-07-07
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 8 napos az angol bulldog kiskutyánk, ő az első kölyök, ami nálunk született. Az anyaállatnak nincs teje, de ez csak a hatodik napon derült ki, amikor a kiskutya nagyon kezdett vékonyodni és nem is nagyon lehetett hallani a hangját. Ekkor tehát tegnap kezdtük el a tápszer adagolását, amitől nagyon felfújódott, mert egy angol bulldog tenyésztő ismerősünk azt mondta, hogy annyi tápszert lehet neki adni amennyit képes megenni. Első evésre evett 10 ml-t másodjára 30 ml-t, ezután nagyon felfújódott, láthatóan nagyon rosszul volt nyüszített, majd tegnap délután véres székletet produkált. Én mondtam a páromnak, hogy véleményem szerint nem lenne szabad hirtelen sokat adni neki, hisz nagyon megterheli azt a pici szervezetet ez a nagy mennyiségű tápszer, de hallgattunk a tenyésztőre. Felhívtam az állatorvosunkat is, és azt javasolta, hogy csak fokozatosan adjuk neki a tápszert, ezt meg is tettem a mai napon, de a vérzés továbbra is fennáll és szerintem erősödött is, leginkább akkor látható a vérzés, ha székletürítés után megtörlöm a fenekét. Ma volt hogy nem is fogadta el a tápszert, rá kellett tennem az anyára, de pár cseppnél többet nem tud kiszívni. Egy órával később megint megpróbáltam a tápszert és megette. Ami nekem nagyon szembe tűnő, hogy gyakorlatilag kétszer akkora a kiskutya hasa, mint tegnap reggel, tegnap masszíroztam neki, egy kicsit fel is puhult és láthatóan jobban is érezte magát, de az újabb etetés után megint puffadtabb lett és kemény. Talán a puffadás már nem annyira erős, mint volt, de a vérzés erősödik. Mit tegyünk? Mégis ragaszkodjunk az állatorvosi vizsgálathoz, vagy mindenképpen szerezzünk neki egy másik anyaállatot akinek van teje. A tápszer egyébként Royal canin.

Kedves Gazdi!

Ha már 2 napja véres a kiskutya bélsara, akkár mindenképpen azt tanácsolnám, hogy ragaszkodjanak az állatorvosi vizsgálathoz attól függetlenül, hogy pótanyaával, vagy tápszerrel etetik a továbbiakban. Nem írt arról, hogy született-e több kiskutya, hogy miért nincs az anyakutyának teje, ő hogy van, stb, tehát lehet, hogy az anyakutyával együtt kellene megvizsgáltatni.

Normális esetben az ilyen fiatal kiskutyák hasát evés után az anyakutya mosdatja, nyalogatja, így segíti, hogy meginduljon a bélsár ürítése, ezt nedves vattával kell pótolni. (Az anyakutya egyáltalán nem gondozza?) Az ilyen kiskutyának igen érzékeny a bélrendszere, bélflórája, amíg hozzá nem szokott a táphoz, fokozatosság el, ha már minden beállt, akkor lehet annyit eteni, amennyit szívesen megeszik.

jelige: Bulldoglány
2014-07-07
Üdvözlöm! 7 hetes francia bulldog szuka kiskutyám egy oltást kapott eddig: Nobivac puppy DP, valamint egyszeri féreghajtáson esett át. A kérdésem az lenne, hogy amíg nem kapja meg az összes oltást addig lehet kivinni utcára? Egyelőre lerakni sem merem, nehogy el kapjon valamit, viszont így a szobatisztaságra való nevelése nehézkes, mert lakásban tartjuk és nem merem levinni. A másik kérdésem: az alvás közben rángatózás bajt jelent? Előre is köszönöm a választ: Reni

Kedves Gazdi!

Azt szoktuk javasolni, hogy más kutyák közé ne menjen, amíg meg nem kapta a megfelelő oltásokat, ne érintkezzen más kutyák bélsarával, mivel tőlük kaphatja el azokat a fertőző betegségeket, amelyek ellen csak ismételt oltásokkal tudjuk megvédeni. Rövid sétákra, kutyamentes helyekre azért rövid időre lemehet. (Ilyen szempontból is jó, ha csak 8-12 hetes kor után kerül új gazdához a kiskutya a tenyésztőtől, mert már 2-3 oltást megkapnak, és a szobatisztaság is kialakul.)

A remegés, rángatózás sokszor teljesen része a kiskutya, kismacska álomnak, ha ébren nem mutat semmilyen tünetet, akkor egy vizsgálat után biztosan állatorvosa is meg tudja nyugtatni a következő oltás alkalmával, ha elmondja neki.

jelige: Blöki
2014-07-07
Szép napot! Próbálom az elején kezdeni, tavaly Augusztusban kaptunk egy 6 hetes kis németjuhász szukát, szépen fejlődött egészen februárig (a kötelező, féreghajtót és ajánlott oltásokat+chippet mindent kapott). Egy vadonatúj boxban foglalt nálunk otthont, minden nap fertőtlenítettük, takarítottuk, ahogyan a tavasz beköszöntött, elkezdett hullani a szőre először foltokban (a helyi állatorvos kezelte"volna", de utánna szinte az egész testén kihullott a szőr, hiába evett-eszik sokat, szemmel láthatóan sovány. A szőre növekedése valamelyest megindult. Ugyan olyan játékos szófogadó, mint a betegsége előtt, de azt szeretnénk, ha a testformáját is visszanyerné. Kérnék segítséget mit tehetnék a kutyusért, minek a tünete, autóm sajnos nincs és ezért bíztam a helyi állatorvosban, de hát nem segített. Köszönöm szépen! Kókai-Basa Szilvia&Kókai András

Kedves Gazdi!

Jó lenne azt is tudni, hogy vakarózik-e, sebes-e a bőre, van-e egyéb panasz, mondjuk hasmenése, mikor tüzelt, kapott-e valamilyen gyógyszert, stb. Sajnos kiegészítő vizsgálatok nélkül nem lehet mit mondani, legfeljebb találgatni lehet az okokat illetően. Ami biztosan segítene a kezelésben: bőrkaparék vizsgálat, ami megmutatja van-e külső élősködő, baktérium, gomba a bőrén, bélsárvizsgálat a belső paraziták kimutatására,  vérkép, vérlabor, amiből kiderül, hogy a létfontosságú belső szervei, mája, veséje rendben van-e.

Ha jól olvasom levelét, akkor 6 hónapos korban kezdődtek a tünetek, ami akár azt is jelezheti, hogy a nemi érés elkezdődésekor jelentek meg először a tünetek (csak találgatok pontos kórelőzmény híjján), ezért a nemi hormon termelést, az ivarszervek állapotát is ellenőrizni kellene (hasi ultrahang vizsgálat, hormonszintek vizsgálata). A pajzsmirigy hormon alultermelődése is okozhat ilyen tüneteket, ezt is érvizsgálattal, egyéb kiegészítő vizsgálatokkal lehet kizárni.

Ha minden rendben van, akkor az allergiás hajlam is felmerül, amit vérvétellel, speciális diétával lehet diagnózist felállítani.

Mindenképpen kellene állatorvost találni a környéken, akinek felszerelt rendelője van és alaposan meg-, illetve ki tudja vizsgálni a kutyát, mert enélkül csak találgatni, esetleg vaktáan kezelni lehet.

jelige: hajnalos cica
2014-07-04
16 éves macskám hetek óta minden hajnalban pontban fél 3-kor felkel és nyávogva járkál. Az állatorvos vérképet csináltatott, gyógyszert kap a vesére. Ugyan úgy felkel a cica fél óra múlva, lefekszik mellém és nyugodtan alszik. Jókedvű, eszik, iszik, kakil, játszik. Én merülök ki a hajnali mászkálásban. Mitől lehet ez? köszönettel Zsuzsa

Kedves Gazdi!

Állatorvosként nekem is a kiegészítő vizsgálatk jutnak az eszembe, vérkép, vérlabor, hasi ultrahang vizsgálat, netán röntgen vizsgálat a vese állapotának kontrollálására, vagy az esetleg eddig észrevétlen betegségek kimutatására.

Egy 16 éves cicának általában már beszűkült a veseműködése, mindenképpen ajánlott az időskori, vagy kifejezetten vesekímélő táp, figyelni kell mennyit iszik, pisil, mert igencsak benne van a korban.

Lehet, hogy már csak megszokás nála az éjszakai felkelés, mert az állatovosától kapott gyógyszer megszüntette a fájdalmait, kellemetlenségét, de nem tudom jó szívvel azt javasolni, hogy zárja ki a hálószobájából és 3-4 nap alatt megszokja, hogy nem lehet a gazdit fölkelteni, mert 16 évesen már ő is szenilisebb, labilisabb és ez akár ronthat is az állapotán. Szakboltokban lehet kapni olyan macskaferromon tartalmú párologtatókat, természetes összetevőjű nyugtatószereket, mikkel próbálkozni lehet az éjszakai nyugalom visszaállítására. Sok türelmet kívánok és még jó pár szép évet együtt!

jelige: lyme kór?
2014-07-04
Tisztelt Állatorvos! 10 hónapos törpe schnauzer kutyámnál kb. 3 hete azt tapasztaltam, hogy a bal hátsó lábát felkapkodja (néha a jobbat is, de ez ritka), pontosan úgy, mint térdízületi ficam esetén. Elmentünk röntgenre, de a lelet teljesen tiszta, ízületi elváltozásnak nyoma sincs rajta. Felmerült egy öt napos gyógyszeres kúra lehetősége, de akkor elvetettük, mert még nagyon friss volt a dolog (két napja tartott) és nem akartam rögtön egy lórúgás gyógyszert tömni a kutyusba. Sajnos azonban a tünetek nem szűntek meg, igaz nem is rosszabbodott a dolog. Nem csinálja sűrűn, egy 1/2-1 órás séta közben párszor és nem is tudom semmihez sem kötni. Múlt vasárnap még vizslatúrára is elmentünk, ahol 12 km-t gyalogoltam vele. Szeretünk csavarogni, jó vinni őt ide-oda, de mivel nem tudom mi a gond, félek, hogy rosszat teszek, ha nagyon terhelem őt. Okozhat-e ilyen tüneteket pl. a lyme kór (már nem tudom mire gondoljak)? Kiskora óta védekezünk kullancs ellen és én nem találtam eddig se benne, se kipottyanva, de ettől még nem kizárható szerintem, hogy megcsípte egy kullancs. Vérvizsgálattal kideríthető esetleg, hogy szenved-e ilyen betegségben? Okozhat-e ilyen tüneteket valamilyen más betegség? Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

A Lyme-kór vándorló ízületgyulladást okoz, meleg, duzzadt, fájdalmas a éppen érintett ízület. A betegség kimutatása nem egyszerű, mert vérvizsgálattal gyakorlatilag csak azt tudjuk kimutatni, hogy életében találkozott-e a kutya a Lyme-kór kórokozójával, ami az esetke többségében tünetmentesen zajlik le. További információt talál honlapunkon ITT.

A téridület, illete annak szallagjainak sérülése nem mindig mutatkozik röntgen felvételeken, a kereszteződő szalag szakadás gyakorlatilag egyáltalán nem, csak ha már annyira régen történt, hogyha már az ízület elfajulását okozta.

Teljes kivizsgálást, ortopédiai, neurológiai vizsgálatot javaslok olyan állatorvosi intézményben, ahol jól értenek a kutya ortopédiához, és az esetleges sebészeti ellátást is tudják vállalni.

jelige: Vemhesség megállapítása
2014-07-07
Tisztelt Állatorvos! Rottweiler szuka kutyánk év végén volt vemhes, január közepén született 8 kiskutyája, mind egészségesek, 8 hétig voltak együtt, mind szerető gazdihoz került, illetve egy velünk maradt, szépen cseperedik:). Most júniusban tüzelt a szukánk újra és sajnos a környékről az egyik kan kutya bemászott hozzá a kerítésen át. Az lenne a kérdésem, hogy mikor lehet ultrahanggal vagy más módszerekkel megállapítani, hogy vemhes-e? Ebben az esetben (ha vemhes) meddig ivartalanítható? Ha nem vemhes, nem szeretnénk ivartalanítani, mert szeretnénk még tőle fajtatiszta kölyköket, de most ezt az almot nem tudjuk vállalni. Ha nem muszáj nem tennénk ki feleslegesen a műtétnek, illetve hízásra így is hajlamos, ez valószínűleg csak rosszabbodna a műtét után. Előre is köszönöm segítő válaszát. Üdvözlettel, Julianna

Kedves Gazdi!

Rutinos ultrahangos jó ultrahang készülékkel már a 21- naptól tudja diagnosztizálni a vemhességet, röntgen vizsgálattal a 32.-45. naptól kimutatható. Léteznek gyorsetesztek (relaxin hormon alapú), amelyekkel vérből megállapítható a vemhesség a 24-28. naptól kezdve.

Létezik gyógyszeres vetéltetés, ennek azonban sajnos nem 100%-os a sikeressége, addig kell folytatni, amíg az ultrahang vizsgálat egyértelműen kimutatja, hogy nincsen magzat a méhben.

Ivartalanítani gyakorlatilag bármikor lehet a kutyát, a vemhesség vége felé már bizony nagyon nem szívesen végezzük el a procedúrát.

Bevallom őszintén nem vagyok híve a hobbi-kutyatenyésztésnek, mert nem lehet garantálni, hogy legközelebb nem kerülnek ugyanilyen helyzetbe.

jelige: kutyatartás
2014-07-04
Az amerikai staffordshire terrier az ugyanaz, mint a pitbull? Lehet-e tartani ilyen kutyát? Milyen jogszabály vonatkozik ide? Köszönettel: K. Zalán

Kedves Gazdi!

Volt egy olyan kormányrendelet, amely megtiltotta a pit bullok tartását, de az Alkotmánybíróság 49/2010. (IV. 22.) határozatában 2010. szeptember 30-ával megsemmisítette az említett kormányrendeletet éppen azért, mert az amerikai stffordshire terrier és a pit bull küllemre annyira hasonló, hogy csak DNS vizsgálattal lehet őket megkülönböztetni.

Nagyon nehéz kutya mindkettő, igen határozott, tapasztalt, kutyával jól bánni tudó gazdát igényel, aki világos határszabással meg tudja tanítani mit szabad és mit nem, és van ideje, energiája kielégíteni a fajta igen nagy mozgásigényét, különben elég problematikussá válhat a tartása.

jelige: ladislaus
2014-07-07
Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném megkérdezni,hogy mi okozta , hogy a kutyánk több mint egy nap elteltével hozta világra az utolsó kiskutyáját? A kutyusok jól vannak szépen szopiznak és egyébként mopsz kutyáról van szó. Ez a dolog természetes és számíthatunk rá máskor is? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: egy aggodó gazdi

Kedves Gazdi!

Nagyon ritkán ugyan, de előfordul ilyen. Mivel ilyenkor nem lehet garantálni, hogy valóban nem lesz semmi baja az anyának vagy a magzatnak az egy nap alatt, ha állatorvoshoz került volna, szinte biztos, hogy császármetszést ajánl, vagy legalábbis megpróbálta volna gyógyszeresen megsegíteni az ellés felgyorsulását. (Ajánlom figyelében a témában írásunkat "Kutya születik" címmel.)

Elméleitleg 2 óránként meg kell születniük a kiskutyáknak. Tehát nem természetes, viszont akár legközelebb is előfordulhat, és sajnos nincs rá garancia, hogy legközelebb is ilyen szerencsésen alakul minden.

Ha tenyésztési céllal tartják a kutyát, akkor mindenképpen érdemes szaporodásbiológiában jártas állatorvossal kivizsgáltatni, vagy elgondolkodni azon, hogy érdemes-e még próbálkozni vele.

jelige: Lili
2014-07-03
Tisztelt Dr. Úr! Kutyusunkat /szuka/ februárban fogadtuk örökbe egy családtól. Másfél éves, nagyon játékos, eleven volt. Kb. kicsivel több mint 1 hónapja /ebben az időszakban tüzelt/ megváltozott. Sétáláskor jó a kedve ismerős kutyusokkal játszik.Otthon már nem játszik a játékaival, többször próbáltunk játszani vele, de csak pár percig a játszott. Orvosnál voltunk nem evvel kapcsolatban, /bűzmirígyét tisztították ki/ de megvizsgálta, hasát, szívét, szemét, fülét nem volt semmi gond. Mi baja lehet a kutyusomnak? Köszönöm szépen válaszát! Tisztelettel: Unger Éva

Kedves Gazdi!

A tüzelés utáni 1-1,5 hónapban szoktak jelentkezni a gennyes méhgyulladás jelei (bágyadtság, kedvetlenség, sok vízivás, vizelés), de az is lehet, hogy csak az álvemhesség tüneteit látják a kutyán.

Ha a kutyát megvizsgáló állatorvos mindent rendben talált egy fizikális vizsgálat során, de még mindig nem a régi a kutya, akkor érdemes kiegészítő vizsgálatokat is végezni: vérlabor, hasi ultrahang vizsgálat, röntgen, vizelet vizsgálat, stb., hátha kap kezelőorvosa valamilyen támpontot, hogy merre induljon a kezelés.

jelige: Mázli
2014-07-03
Tisztelt Doktor Úr! Yorki kiskutyusomnak Kb. három hete elment a hangja. Orvoshoz vittük,kapott antibiotikumot(Synulox) meg szurit is. Néhány nap múlva ismét jelentkezett a tünet, visszavittük. Újra szuri, antibiotikum és Dentisept paszta.Azóta a kutyusnak pár napig van hangja és újra nincs rapszódikusan. Már kezdek aggódni. Mit tegyek?

Kedves Gazdi!

Újra fel kellene keresnie állatorvosát, mert nagyon úgy tűnik, hogy Mázlinak nem csakegy egyszerű torokgyulladása van, bár ha jól olvasom, akkor az antibiotikum egy ideig segített. Komolyabb kivizsgálásra lenne szükség ahhoz, hogy segíteni lehessen: vérlabor, laringoscopia, hogy kiderüljön van-e alaki vagy funkcionális eltérés, mintát is lehet venni egy későbbi tenyésztésre, ha újra antibiotikumot kell választani. Előfordulhat, hogy endokrinológiai szakrendelést is fel kell keresnie, mert előfordul, hogy a gége, légcső megbetegedései a pajzsmirigy alulműködésével vannak összefüggésben.

jelige: Cushing-kór
2014-07-03
Tisztelt Doktor Úr! Szeretnék információt kérni a következő betegség kezelésével kapcsolatban: 13 éves kutyusunk Cushing-kórban szenved, mint kiderült. Tudnának-e javasolni homeopátiás kezelést erre a betegségre? Válaszukat előre is köszönöm! Üdv.: Molnár Norbert,                Baja

Tisztelt Molnár Norbert !

A Cushing-kór súlyossága - amely a szérumban mérhető kortizol értékéből, a provokációs tesztek eredményeiből, valamint a kutya kora mellett a vízfogyasztás és vizeletürítés mértékéből, elhízottságából  - Ég és Föld eltéréseket mutathat emberben és állatban egyaránt.  Azaz létezik olyan kevéssé súlyos foka a betegségnek, amely akár kezelés nélkül is, csak életmódváltással, diétával, több mozgással, kevesebb stresszt kiváltó életmóddal is ”kezelhető” – és van olyan súlyos foka a betegségnek, amely fejlett műtéti technikával és/vagy célzott gyógyszeres kezeléssel is alig befolyásolható.

A Cushing súlyosságát a nem fiatal kutya esetleges egyéb társbetegségek is nagyban befolyásolják.

A Cushing-kór két fő formája (perifériás és centrális) a felsorolt laborvizsgálatok mellett képalkotókkal (hasi ultrahang, koponya CT, MRI – esetleg egésztest 3D SPECT/CT) pontosítható – ezzel a sebészeti megoldások és gyógyszeres kezelések várható hatása és a kockázatok  is megítélhetők.

Én magam nem tudok és nem is akarok homeopátiás gyógymódot javasolni erre a betegségre sem.

A Google-ba a ”homeopata állatorvos” kulcsszavakkal egyébként több, mint elegendő szakembert talál ezen a területen. Óva intem azonban attól, hogy a vizsgálati eredmények ismerete nélkül érkezett esetleges konkrét tanácsokat – bárhonnan is érkezzenek azok – a kutya kezelésében felhasználja.

Mielőbbi pontos diagnózist és ha lehet jobbulást kívánok a kutyának.

Üdvözlettel:

Balogh Lajos

jelige: Férgek
2014-07-03
Kedves Doktornő / Doktor Úr! Elnézést kérek, néhány perccel ezelőtt véletlenül elküldtem egy " üres " üzenetet, mert nem ismertem az oldalt.:-) Azt kérdezni, hogy mitől lehet az, hogy a fajtatiszta szibériai huskynk, kb. 2 hónaojahónapja szinte mindennap legalább 1x ürít székletet, ami normálnak mondható de a féreghajtás óta is mindig fehér férges a széklete. Oltásait megkapta, májusban volt 1 éves. A kertben vannak ketten, a másik kutyával, aki egy berni pásztor - német juhász keverék, kb.féléves és sajnos még nem kapott semmilyen oltást de ő tünetmentes. A husky vékony is és conjuctivái is mindig nagyon pirosak, amikor okdalra néz, akkor elég szembetűnő. Nagyon aggódom érte. Válaszukat várom! Köszönettel: Sz. Ágnes

Kedves Gazdi!

Érdemes lenne egy bélsár vizsgálatot elvégezni, hogy kiderüljön milyen féregről van szó pontosan, majd erre választani hatékony féreghajtót, hatékony dózisban, amivel az összes kutyát kellene egyszerre kezelni, valamint az udvart alaposan kitakarítani, hogy nehogy újra fertőzzék egymást. A féreghajtást 3 havonta ajánlott megismételni, valamint a bolhairtásról is gondoskodni, mert a bolhák is terjesztik a féregpetéket.

jelige: fülvágás
2014-07-03
Szabad-e, lehet-e vágatni a kutyám fülét, farkát Magyarországon? Amerikai Staffordshire-om van. Milyen életkortól? Köszönöm!

Kedves Gazdi!

Nem, nem lehet, tiltja az Állatvédelmi Törvény a szépészeti beavatkozásokat:

"1998. évi XXVIII. Tv., AZ ÁLLATOK VÉDELMÉROL ÉS KÍMÉLETÉROL

10. § (1) Az állat küllemének megváltoztatása érdekében, továbbá más, nem az állat egészsége vagy későbbi egészségkárosodásának megelőzése céljából történő sebészeti beavatkozás – az ivartalanítás és a fajtajelleg fenntartása kivételével – nem végezhető."

jelige: kutya
2014-07-03
Most szeretnénk örökbe fogadni egy kiskutyát. Sajnos egyhetesen el kellet választani az anyjától, mert az anyának sok teje volt és begyulladt az emlője, műteni kellett. Lesz-e valamilyen következménye a korai elválasztásnak, ha igen mire lehet számítani?

Kedves Gazdi!

A kiskutyák az életük első napjaiban, illetve pontosabban az első 3-4 órában veszik magukhoz azokat az ellenanyagokat, amelyeket az anyakutya termel a környezetében lévő kórokozók ellen, illetve amelyek az oltások hatására termelődnek . Ezeket az első héten már megkapta a kiskutya. Kicsit megemelkedhet az esélye az allergiás megbetegedéseknek, de ezt nem lehet előremegjósolni, ráadásul a normálisan nevelkedett kutyák között is igen sok az allergiás.

Ha jóltáplált, jókedvű kiskutya, akinek nincs hasmenése, nem köhög, játékos kedvű, akkor nem kell semmi komoly következményre számítani. Oltásokról és féreghajtásról kell gondoskodni nála is, mint anyakutya nevelte társainál.Egészséges táplálásról talál információt ITT.

jelige: Lizy törpetacskó
2014-07-02
Tisztelt Dr Úr! Köszönöm gyors válaszát! Voltunk Lizyvel orvosnál ugy néz ki hogy a korai jeleit mutatja a tacskóbénulásnak de most egy 10 napos szteroid ill. valamilyen B vitamin kúrát rendelt a mi állatorvosunk remélem ez segíteni fog neki! Kérdésem az lenne, hogy hallottam a Seaton zöldkagyló kapszuláról kimondottan kutyáknak és mivel az orvos nem mondott konkrét B vitamint ezért tanácstalan vagyok melyik is lenne a jobb és hogy hogy alkalmazzam a napi 3 szem szteroidot a vitaminnal? Válaszát előre is köszönöm! További szép napot! Adrienn

Tisztelt Balázsi Adrienn !

Örülök, hogy gyorsan diagnózisra jutottak és Önnel és kezelő orvosával együtt azt remélem, hogy a konzervatív tüneti kezelés eredményre vezet, és nem lesz szükség műtéti beavatkozásra.

Akár a Seatone kapszula is alkalmazható kiegészítő kezelésként – de ezt is és a B-vitamin készítményt, valamint dózist célszerű kezelő orvosával egyeztetni, már csak a tévedések elkerülése miatt is.

Üdvözlettel:

Balogh Lajos

jelige: Toklász
2014-07-01
Tisztelt Dr.Balogh Lajos! Köszönöm részletes válaszát,még azt szeretném kérdezni,hogy ha toklász került volna a tasakba milyen tüneteket produkálna a kutya? Válaszát előre is köszönöm. Szilvia
Legnagyobb valószínűséggel fájdalom, nyomásérzékenység, nyugtalanság, nyalakodás, esetleg friss vér, majd később bőséges, gennyes-véres jellegű váladékozás, esetleg láz is jelenhetett volna meg tünetként.
A baj az, hogy akár a felsoroltak mindegyike észrevétlen maradhat, vagy elmaradhat.
Ezért nem ésszerű csak a kórelőzményi adatok és tünetek alapján diagnosztizálni, ezért nem tudjuk nélkülözni a felsorolt fizikális és kiegészítő vizsgálatokat a pontos diagnózis eléréséhez.
Üdvözlettel,
Balogh Lajos
jelige: veszettség
2014-07-02
Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a kérdésem, hogy ha egy állat veszett volt, akkor annak az állatnak a csontvelője, illetve csontja lehet e fertőzőképes emberre nézve? Történt ugyanis, hogy bicikliztem Sátoraljaújhely városában egy parkban és ahogy elestem és letettem a kezem láttam hogy csontszilánkok vannak a földön. Nem tudom mióta lehettek ott, és abban sem vagyok biztos hogy rátenyereltem. Nem volt igazából vérző sebem, csak egy kis felületi bőrsérülésem, de mégis nagyon megijedtem, hogy veszélyt jelent e. Ez június 13-án történt azaz már letelt a két hét. Ilyenkor már késő lenne az oltás ugye? Vagy van egyáltalán szükség ilyenkor oltásra,vagy ez nem jelent veszélyt akkor sem ha esetleg veszett állat teteméből származik a csontszilánk, vagy veszett állat vitte oda a szájában Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Kedves Kérdező!

Embergyógyászati kérdésekben nem adhatok tanácsokat, főleg olyan  komoly ügyben, mint a veszettség és annak járványiügyi kérdései. Kérem ezügyben keressen fel egy humán kollégát, de minél hamarabb!

jelige: Bulldog
2014-07-02
Üdvözlöm! A kutyusunkkal kapcsolatban lérném segítségét. Van egy 4-éves kan francia buldogunk, mely az alábbi tüneteket produkálja: Hasmenés,hányás levertség,remegés. Az utóbbi időben többször kezelte állatorvos az adott probléma miatt.Egy ideig stagnált az állapota,de az utóbbi időkben sajnos visszatértek panaszai. Sajnos nem tudjuk megszüntetni a hasmenést. Vettünk ugyan széntablettát, de (Bolus adstringens -t, De 2 nél többet nem mertem neki adni. Sajnos ebben a formában nem fogta meg a hasát. mennyit adhatok neki? Kérjük segítségét, hogy ilyenkor mi a teendő? Segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel:Patkó Csilla

Kedves Gazdi!

A makacs, idült hasmenéseknél, melyeket a szokásos módszerekkel, mint a diéta, hasfogó tabletta, széntabletta, majd a széles spekturmú antibiotikum, a féreghajtó tabletta. Ilyenkor mindenképpen alaposabb kivizsgálásra van szükség: bélsár vizsgálat, vérlabor, hasi ultrahang vizsgálat, és még amit állatorvosa fontosnak tart, hiszen sok betegség jele lehet a hasmenés: különböző baktériumok, vírusok, gombák, egysejtűek, a belső életfontoságú szervek megbetegedése (máj- vese) a hasnyálmirigy betegsége, a bélfal megbetegedései, stb.

Remélem hamarosan megtalálják az okokat és sikerül meggyógyítani a kutyust!

jelige: Mire számíthatok?!
2014-07-02
Tisztelt doktor/nő/úr!Még januárban fogadtam be egy nőstény cicát magamhoz.Nagyon félénk volt már akkor is. Minden zajra megijed, ha épp eszik és elejtek valamit, vagy csak nyílik az ajtó elszalad. Tudom,hogy nem lesz olyan ragaszkodó mint azok a macskáim akiket kiskoruk óta nevelek, de mégis valamiért azt gondoltam 1-2 hónap után ha ideszokik, kiismeri a házat és a többi cicát már nem fog ennyire félni.. már több mint fél éve itt van..és a helyzet nem sokat javult... pedig sokat simogatom,sokat foglalkozom és játszom is vele. Ráadásul 1-2 héten belül fialni is fog. Régebben volt egy macskám, aki szó szerint nem volt hajlandó nélkülem fialni, de az is igaz, hogy őt már kiskorától én neveltem és nagyon ragaszkodott hozzám. Ez a cica mindig ilyen félős marad? Megcsináljam neki a fialáshoz a helyet vagy nem érdemes, mert elbújik majd fialáskor?!

Kedves Gazdi!

Nagyon nehéz megjósolni a félős cica viselkedését, hiszen nem tudjuk, hogy milyen kölyökkori rossz tapasztalok miatt alakult ez ki nála, csak bízni lehet a bizalom lassú fokozódásában.

Állatorvosi szempontból engem inkább az foglalkoztat, hogy ha már így is több macskája van, akkor valóban akarja-e, hogy még a félős cica is évente 2-3-szor fialjon? Rengeteg kiscica, rengeteg gond, nagy felelősség. Állatorvoskén mindenképpen a 6-7 hónapos kori ivartalanítást kell képviselnem, mert elkeserítő, és szinte megoldhatatlannak tűnő a macskák túlszaporodása.

Kérem olvassa el cikkünket: Gondolatok az ivartalanításról.

jelige: Kutyus nem alszik
2014-07-01
4,5 éves shar-pei kutyusom mostanában furcsán viselkedik. Éjszaka nem alszik, járkál, minket sem hagy aludni, mert ránk ül, tapogat a mancsával. Korábban akkor csinált ilyet, hogy ha fújt a szél, mert attól félt. Most semmi olyan nem történt amitől félhetne, mégsem alszik. Próbáltunk homeopátiás nyugtatót adni neki, de nem használ. Mi lehet a gond? Hiába próbáljuk lefárasztani, alszik, de ahogy mi is elaludnánk, ő felkel. (4 hónapja ivartalanítottuk, azóta mintha egyre rosszabbul viselkedne, nem tudom hogy van e összefüggés) Válaszát előre is köszönöm Üdvözlettel: Zita

Kedves Gazdi!

A nyugtatók előtt én alapos kivizsgálást ajánlanék, hogy kiderüljön, nincsenek-e fájdalmai, esetleg nem kell-e gyakrabban vizelnie, stb. Előfordulhat, hogy állatorvosuk kiegészítő vizsgálatokat is szükségesnek tart: vérkép, vérlabor,  mellkas röntgen, hasi ultrahang vizsgálat, vizeletvizsgálat, és még amit állatorvosuk a vizsgálat alapján szükségesnek tart. Ha állatorvosa mindent rendben talál, akkor érdemes elgondolkozni, hogy nincs-e valami olyan éjszakai zavaró tényező, amit csak ő hall, érzékel: új szomszéd, aki hangosan hallgatja a TV-t, ismeretlen szagok, új ágy, bármi változás, akár Önöknél, a gazdáknál is, ami miatt keltegeti Önöket.

Ha nem találnak semmit, akkor ki lehet próbálni a homeopátiás mellett tertmészetes alapanyagú, de állatpatikákban kapható nyugtatókat. (Pl. Calmex, Kalm Aid, SOS bonbon, stb.)

Konzultáljanak állatorvosukkal!

jelige: sok bolha
2014-07-01
Van -e kutyáknak injekciós bolha elleni készítmény? Pl. Ivomec jó-e? Már sok mindent kipróbáltunk, de nem váltak be. (Exspot, neostomosan) Vagy a neocidol 600 jó-e? Melyik a legerősebb? Várom válaszát, köszönöm!

Kedves Gazdi!

Az Ivermectin tartalmú készítmények hatékonyak lehetnek a bolhák ellen, de régen azért alkalmazták őket, mert nem volt jobb, modernebb gyógyszer.(Az Ivomec injekció nincs törzskönyvezve kutyákra, ahogy a Neocidol 600 is juh külső élősködők elleni fürösztésre használatos az állattenyésztésben.)

A Neostomosan csak az aktuálisan a kutyán lévő bolhákat pusztítja el. AZ Ex-spot 1 hónapos védelmet ígér, általában hatékony szokott lenni. Ezt a készítményt a nyak bőrére, a szőrt széthúzva kell használni, ahogy a többi ilyen rácseppentős, spot-on kiszerelésű szert. Ilyenből nagyon sok félét talál az állatpatikákból, ahogy sokféle hosszúhatású bolhanyakörv is elérhető. (Összehasonlító táblázatért KATTINTSON IDE!)

Látom az adatlapból, hogy több kutyájuk is van, őket egyszerre kell kezelni a kicsivel, különben lehetetlen kiírtani a bolhákat. A bolhák  a környezetbe rakják petéiket, amelyek aztán visszamásznak a kutyákra, ezért ha nagy a környezet bolha-pete terheltsége, akkor több hónapig is tarthat, amíg sikerül megszabadulni tőlük.

jelige: prüszkölő cica
2014-06-30
Cica most 11 hetes, kicsit fiatalon került ide. Olyan 2,5 hete az egyik szemére elkezdett kicsit hunyorogni és az váladékozott is. Körömvirág, cickafark és kamilla teával mosogatva a tünetek picit enyhültek, de most a másik szeme is kezd jobban váladékozni. Két napja meg elkezdett gyakrabban prüszkölni, előtte csak ritkán csinálta. Ezt leszámítva semmi baja, eleven, játékos kiscica, jó az étvágya és rendesen iszik, széklete is normális, ő maga is jó erőben van. Oltást még nem kapott.

Kedves Gazdi!

Mindenképpen állatorvoshoz kellene vinni, mert lehet, hogy a "macskanátha" nevű vírusok tüneteit észlelik rajta, amelyeket bár csak tünetileg tudunk kezelni, de gyakran szükséges antibiotikum, antibiotikumos szemcsepp, nyálkaoldó, vitamin a gyógyulás elősegítésére. Ha még nem kapott, akkor féreghajtót is mindenképpen jó lenne kapni, valamint ha meggyógyult, akkor az oltásait, külső-belső parazita mentesítését is megbeszélhetik.

jelige: Vércsepegés
2014-06-30
Tisztelt Balogh Lajos úr! A tanácsát szeretném kérni,a kan kutyámnak 2009 óta van olyan tünete,hogy a tasakból vér csepeg ami legtöbbször halvány rózsaszin de volt,hogy sötétebb volt a szine ez a tünet évente kb,3-4 szer fordul elő.Már 5 állatorvosnál jártunk köztük szaksodottnál is de konkrétumot senki nem tudott mondani.Most 2 napja sötétszinű vér csepeg neki és több mint ami szokott,amikor nyugalmi állapotba kerül a kutya akkor alábbhagy, amúgy a kuya jókedvű, jóétvágyú.Mi okozhatja a visszatérő tüneteket esetleg a mostaninál toklász gyanúja felmerülhet? Ön helyileg csak Budafokon vagy esetleg máshol is rendel? Válaszát előre is köszönöm. Szilvia
Tisztelt Silver Szilvia !
Biztos vagyok abban, hogy az évek óta fennálló tünetre mind az 5 kollégám tudott konkrétumokat mondani.
Valószínűleg elmondták, hogy a tapasztalt váladékozás származhat a tasakból-, a húgycsőből, a prosztatából-, a hólyagból-, a húgyvezetékekből és a vesékből. A felsorolt húgy-, nemi szervek gyulladásos (fekély, idegentest, bakteriális/gombás/parazitás fertőzés, cisztás/hyperpláziás elváltozások, homok/kő képződéssel járó betegségek ...)  és/vagy daganatos betegségei tudnak hasonló tüneteket produkálni.

A fizikális vizsgálatok mellett vizelet- és vérlabor, a tasakváladék és  a vizelet citológiai vizsgálata és ultrahang vizsgálat lehet az első lépés, amit érdemes elvégezni. Ha mindezek évekkel, hónapokkal korábban és esetleg nemrégiben is mind negatívak voltak, akkor megfontolandó lehet az egésztest 3D SPECT/CT vizsgálat elvégzése is.

A  mostani változást okozhatja akár frissen bekerült toklász is, de akár babéziózis is árnyalhatja a képet - vagy az alapbetegség(ek) súlyosbodása okozhatja. Kisebb valószínűséggel számos egyéb kórkép is jelentkezhetett.
Én csak Budafokon vagyok elérhető megbeszélt, egyeztetett időpontban a Budafoki Állatgyógyászati Központban, vagy az OSSKI-ban.
Üdvözlettel:
Balogh Lajos

<< <  15 / 403 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.12.04
ELVESZETT! KERESSÜK! 2014.11.30-án este elveszett Nagytétényből (XXII. kerület) LUCA középtermetű, keverék 3 éves, fekete, ivartalanított chippes lányka kutyánk. Nagyon félős, ijedős (mentett kutyus). Kérem, ha látta a képen lévő kutyát, esetleg befogadta, értesítsen az alábbi telefonszámon: 06/30-9-545-212 Kérlek osszátok!
2014.11.18
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.11.05
Tegnap (11.04-én) este a Savoya Park környékén találták, nincs benne chip. Nagyon kedves kutya. A 20/396-4827 telefonszámon lehet elérni azt, aki megtalálta.