Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Macskanátha
2016-04-13
Tisztelt Doktor Úr! Olyan problémám van, hogy tegnap este észrevettem a cicámon, hogy nagyon taknyos, tüsszög és csipás a szeme. Elég bágyadt is szegénykém. Enni eszik és iszik is. Utána olvastam a neten, hogy valószínűleg macskanáthás. Állatorvos a községünkben nincs hétvégén. Nem tudom hova vinni. És nagyon féltem, hogy hétfőig nagyobb baja lehet. Mit tudnék érte tenni? Köszönöm a választ.

Kedves Gazdi!

Amit állatorvos nélkül lehet tenni egy macskanáthás, csipászemű, taknyos cicáért, hogy meleg vízzel letörölgetjük a szeméről, orráról a rászáradt váladékot, melegben tartjuk, ha lehet, a lakásban, jót tehet a meleg, nedves levegő, pl egy kis helyiségben a meleg kamillás gőz (pl. vödörben, ahol nem verheti le forró, kamillás vizet párologtatni). Ezen kívül jól emészthető táplálékot biztosítai számára (pl. színhús, tejtermékek, állati zsiradék). Ha lesz állatorvos, akkor antibiotikumos gyógyszerekkel, szemkenőccsel, külső-belső parazita irtással is tud majd segíteni.

jelige: glaubersó
2016-04-13
Tisztelt Dr. Nő! Ha patkányméreg evés után kap széntablettát a 10 kg-os kutyus, akkor mikor mehet neki a glaubersó és milyen adagban? Köszönöm!

Kedves Gazdi!

 

Rendelőnkben gyógyszeresen meg szoktuk hánytatni a kutyákat, ha nemrégiben (2-4 órán belül) nyeltek patkánymérget, majd a patkányméreg ellenszerét, a K-vitamint adjuk be injekcióba, majd otthonra tablettában, melyet akár 2-3 hétig is kell szednie. Felmerülhet a hashajtás is, Na-szulfát (Glauber-só)- ból 5-25 gramm, vagyis 250 mg/kg az adagja kutyáknak, 5%-os töménységű oldatot kell készíteni, és ezt szájon át, lassan, kortyonként beadni.

jelige: Giardia
2016-04-12
Üdvözlöm! Van egy hat hónapos kiskutyánk, kinél bélsárvizsgálat kimutatta a giardia fertőzést. Szóval kaptunk rá caniquantel plus tablettát, amit szedett egy hétig és egy hét szünet után ismét egy hetes kúrát tartunk éppen. Szóval elolvastam a betegtájékoztatót és az nem tartalmazza, hogy a gardia faj ellen is hatásos.. Az állatorvosunk szerint viszont jó rá az a tabletta. Viszont még mindig véres és nyákos a kutya széklete. Igazából a megerősítését szeretném kérni, hogy jól van kezelve az állat vagy esetleg más gyógyszer után kellene-e néznünk? Köszönettel várom válaszát!

Kedves Gazdi!

Sajnos nincs tapasztalaton a Caniquantel tablettával, mi igyekszünk olyan készítményt használni, ha elérhető, amelyet törzskönyveztek az adott betegség ellen. A Giardia fertőzést vagy 3 egymást követő napon Drontal plusz tablettával, vagy 5-10 napig Ferdocat pasztával szoktuk kezelni. Ha felmerül, hogy a bélsflóra összettéele is eltolódot, vagy Clostridium fertőzés valószínűsíthető, akkor Metronidazol tablettát szoktunk adni.

A Caniquantel tartalmaz fenbendazolt, ugyanazt a hatóanyagot, amit a Ferdocat paszta, amit ha egy tabletta/10 kg kutya adagban alkalmazzák, akkor elvileg ugyanazt a hatóanyag szintet lehet elérni, mint a Ferdocat pasztával, tudva, hogy a másik összetevőt, a praziquantelt így kissé túladagoljuk. Így nyilván sokkal olcsóbb a kezelés, mint a Ferdocat pasztával.

Fontos a parazita ellenes kezelés mellett a diéta, jól emészthető táplálékkal, ami lehet gyári táp (pl. Royal Canin gastrointestinal), vagy rizs+sovány csikrehús,  a hasmenés ellen a toxinmegkötők (pl. Montmorillonite oldat, bolus adstringens, széntabletta, stb.) és ha már nem véres, csak nyálkás a hasmenés, akkor probiotikum adása (pl. Agroferm por, Florentero paszta, tabletta, stb) és esetleg ezeket egyszerre tartalamzó készítmények (pl. Endia paszta).

A kezelés közben fertőtleníteni kell a környezetet, és az állat szőrét is le kell mosni, meg kell fürdetni, mert 9 nap után önmagát is visszafertőzheti, ráadásul nagyon ritkán a kutya Giardia fertőzése az emberekre is átterjedhet, bár ez nem jelelmző, de érdemes odafigyelni. A fertőzés veszélye akkor nagyobb, ha az állatnak hasmenése van, ezért a bélsár állagára is oda kell figyelni!

jelige: meddig termékenyíthet? 2
2016-04-12
Köszönöm válaszát! Egy doktor szerint 2 napig még tud termékenyíteni, mert az ondóvezetőben még lehet hímivarsejt, és ezt belemoshatja a prosztata váladék a nősténybe. Így lehet?
Keves Gazdi!
Igen, ha még csak ennyi idő telt el, akkor jobb az óvatosság, bár nagyon-nagyon kicsi az esélye, hogy az ondózsinórban, húgycsőben rekedt pár hímivarsejt termékenyítőképes lehet.
jelige: meddig termékenyíthet?
2016-04-08
Jónapot! Ivartalanítás után meddig lehet még sikeres fedezése a kan kutyámnak? Órák, napok, és miért? Köszönettel

Kedves Gazdi!

Ha kutyájának eltávolították mindkét heréjét, akkor nem lehet sikeres fedezése, mert a hímivarejtek a herében termelődnek és ha ez már nincs rajta a kutyán, akkor nincs hímivarejt sem. A prosztatája megvan, termelődik ondó is és a nemi hormonok kb. 1 hónap alatt ürülnek ki, tehát sikeres párosodás lehet, akár össze is ragadhat a szukával, de kiskutya már nemigen lehet belőle, már ha jól sikerült a műtét.

jelige: Boxer
2016-04-08
Üdvözlöm!  Nekem voltak kérdéseim a herpesszel kapcsolatban. Vàlasza sokat segített, viszont egy kérdés azonban még felmerűlt bennem. Mégpedig a tiszta folyadékkal telt holyagokkal kapcsolatba. A kutyàmnàl észlelt holyagokban fehér gennyszerű folyadék illetve vér volt/van/a herpesz is tartalmazhat ilyen vàlladékot? Vagy ez innentől inkàbb bakteriàlis fertőzésre utal? Előre köszönöm megtisztelő vàlaszàt.
Kedves Gazdi!
A gennyel-vérrel telt hólyagok nem a Herpes vírusra jellemzőek, de sajnos a biológiában nincsenek 100%-os válaszok, de valószínűbb, hogy gennykeltő baktréium által okozott fertőzésről van szó.
jelige: Mano
2016-04-06
11 eves kiskutya 2 eve derult ki szivzorej cardalis tablettat szedtunk 1 evig 2015-ben a szivultrahang eredmenye Bal kamra tag diastoleban,bal pitvar tag diastoleban,bal pitvar 43mm tag systoleban,szivbillentyu mitralis 5m/s regurgitatio kontraktilitas(fs) 45% ekkor kaptunk mas gyogyszereket amiket szigoruan minden nap szedtunk vetmedin 1,25 2x1 enelapril 5 mg 2x1/2 verospiron 25 1x1/2 furon 40 mg 2x1. Mindig nagyon kimeltuk ot sokat pihent tavaly volt a tudoben folyadek infuziot,intravenasan vizhajtot,szteroidot kapott ez segitett utana 7 honapig semmi baj nem vol . 1 honapja Hirtelen fogyott n ertettuk miert minden nap minimum 5x kapott enni fott csirket fott repaval elvittuk orvoshoz azt mondta tele van a tudo es a has is vizzel kapott injekciokat par napig jobb lett multheten kedden megint nem jol volt megint kapott intravenasan vizhajtot es szteroidot es szivtak le a hasabol folyadekot 2 napig kicsit jobban lett de penteken megint nagyon fulladt nem birt lefekudni jarni nagyon instabilan csak ult es felfele tartotta a fejet nagyon nehezen kapott levegot szombat reggel megint kapott intravenasan vizhajtot es meg egy injekciot de nem javult semmit nem evett semmit 4-szer hanyt habos folyadekot folyamatosan ivott de folyamatosan nagyon remegett. Vasarnap reggel vittuk a lehel uti korhazba Kapott intravenasan vizhajtot 3x es oxigensatorba tettek este mondtak nem javult hetfo reggel keszult szivultrahang bal pitvar es jobb pitvar tag diastoleban,bal pitvar tag systoleban45mm jobb pitvar tag systoleban szivbillentyuk mitralis regurgitatio tricuspidalis regurgitatio kontraktilitas fs 28% sulyos pangas a majban,ascite . Mitralis,tricuspidalis insuffitienta,dekompenzalt allapot,rossz korjoslat tegnap delben hivtak minket meghalt a kiskutya. Legyen szives oszinten a velemenyet lehetett volna meg mas megoldas hogy megmentsu . Ki hibazott

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom a veszeszteségét, a kiskutyát.

A leírásból nagyon jól látszik, hogy kétszer is volt szívultrahang vizsgálat, minden gyógyszert, amivel a szívműködést tudjuk serkenteni, és a szívelégtelenség következtében kialakuló tüdővizenyőt,  hasvízkórt  csökkenteni megkapott, ráadásul még infúziós kezelést, oxigént is kapott. Sajnos szívátültetést nem végzünk kutyáknál, ahogy egy tönkrement szívű embernél, így a tudomány mai állása szerint nem ismerünk más módot a szívelégtelenség kezelésére kutyáknál.

Remélem ha túl lesznek a gyászon, akkor tudnak majd az együtt tötlött 11  szép évre emlékezni!

jelige: útlevél
2016-04-06
Üdvözlöm, és ha nincs oltási könyvem, csak útlevelem, akkor sem kell bele hologramos veszettség matrica? Köszönöm.

Kedves Gazdi!

Ha Magyarországon oltatja a kutyát, akkor kell hologramos matrica, ezt kötelező a szolgáltató állatorvosnak, ebben van bizonyos összegű adó, amit a veszettség oltásnál, a beoltó állatorvoson keresztül kell megfizetni. Ez a matrica számozott, az állatorvosok is veszik, kötelező.

jelige: Nem tudom mi az de kutyám nagyon beteg szóval vála
2016-04-05
Nagyon sír félünk hogy meghal és nem találja a helyét !!!!!

Kedves Gazdi!

A nagyon beteg, síró kiskutyával azonnal állatorvosi ügyeletre kell menni, hogy segíteni tudjanak!

jelige: szeretem a kutyákat
2016-04-05
Tisztelt Doktor úr . A tegnapi napon egy 8 hetes palotapincsi lányt hoztunk haza a mostani 5 éves kan palota pincsink mellé. A kan kutyánknál most valamiért erős nyál folyás jelentkezett . Ez normális ? Illetve a picinek szerintünk kicsit puffadt a pocija . Ez lehet erősen túl etetetés miatt ? Előre is köszönöm a szives válaszait . Üdv: Gábor

Kedves Gazdi!

Előfordulhat, hogy összefügg a nyálfolyás az új jövevénnyel, mondjuk az új szag miatt, vagy az izgalom miatt jelentkezik, de ez egyáltalán nem biztos. A szájüreg, torok vizsgálata után az egész kutya vizsgálata szükséges, hogy kizárjanak minden más okot, ami nyálzással, esetleg hányingerrel jár. A fogköveségen át a fogakba, fogak közé szorult táplálék darabon, boton át a gyomor-bélgyulladáson át sok minden okozhat ilyet- Ha állatorvosuk szükségesnek tartja, akkor kiegészítő vizsgálatok is kellenek (vérkép, vérlabor, hasi ultrahang, röntgen vizsgálat.)

A kiskutya puffadt pocakja legtöbbször a férgeségtől alakul ki, kiskutyáknak születésüktől 3 hónapos korukig 2 hetente, 3-6 hónapos korukig havonta kell az életkornak megfelelő féreghajtó szert beadni. Bélférgekről olvashat ITT! Ezen kívül arra is figyelni kell, hogy a ki megfelelő táplálékot kapja naponta 4-5ször az első időkben, lehetőleg olyat, amit a tenyésztőnél megszokott. Az oltások is esedékesek, ezért akár együtt is felkereshetik állatorvosukat!

jelige: teszt kell?
2016-04-05
Jó napot kívánok! Miért kell tesztelni a kutyámat a szívféreg kezelés előtt? Ha nem tesztelem, és úgy adom a spot-on-t, akkor már úgyis mindegy, mintha van benne kifejlett féreg és úgy adom a spot on-t, mert a spot-on-ok (Advocate) úgy sem hatnak a kifejlett féregre, meg ha van is benne kifejlett féreg, akkor úgyis el fog előbb utóbb pusztulni a kutya, mert nincs pénzem bevinni kórházi intenzív kezelésre. Tehát nem felesleges a tesztre is költenem? Elég nekem fizetni az advocate-ért 2-3 havonta. Illetve miért kell reggel vagy este venni a vért a gyorstesztre, ha az úgysem a lárvát mutatja ki, hanem a kifejlettet? Vagy azok is ilyenkor aktívabbak? Köszönettel! Doro

Kedves Gazdi!

Először is, egy pontosítás: az Advocate spot-onra nem 2-3 havonta, hanem havonta, még pontosabban 4 hetente kell költenie, mert csak ennyi ideig hat.

Abban teljesen igaza van, hogy a kifejlett férgeket kimutató Szívféreg ELISA teszthez bármikor le lehet venni a vért, ez a nőstény szívféreg antigéneket mutat ki, mindegy a napszak. A legtöbb rendelőben azomban nem ezt végzik el önmagában, hanem a másik, mikorfiláriákat,. vagyis fertőző alakokat kimutató móódosított Knott-teszttel együtt. Esetleg ha van rá lehetőség, érdemes először ey olcsóbb Knott-tesztet/ friss vércsepp tesztet elvégeztetni és csak ha ez pozitív, akkor elvégezni a drágább ELISA tesztet.

Ha abban kell súlyozni, hogy jut-e ennivalóra a családnak, vagy a kutya szívférgességét vizsgáltassam-e ki, természetesen ilyen szempontból valóban "felesleges" az előzetes tesztelgetés, jó, hogy van pénz legalább a spot-onra és nem csak ennivalóra, oltásra, stb.

Ha azonban a szakma szabályai szerint, a kutyák egészségének az érdekében akarunk, és van lehetőségünk eljárni, akkor kell a mikorfilária elleni kezelés előtt a Knott-teszt, hogy segíteni tudjunk és be tudjunk avatkozni, fel tudjunk készülni az olyan kutyák kezelésére, akik sajnos megfertőződtek, de tulajdonosaik tudják vállalni a kezelésüket, és a fertőzés megelőzését.

jelige: combtörés
2016-04-05
Tisztelt Doktorúr/Doktornő! A keverék kutyánk 1 éves, menhelyről került hozzánk. Most diagnosztizáltak nála egy rosszul összeforrt combcsonttörést. A törés már meggyógyult, nem friss sérülés eredménye. Érdekelne, hogy mennyi az esélye ilyenkor, hogy jól összeforr a csont? Sínbe fogják rakni a műtét után, ha igen akkor meddig kell viselnie átlagosan? Köszönjük a választ, Papp Kata

Kedves Gazdi!

Sok mindentől függ, hogy meddig tar a gyógyulás: a törés helyétől, az alkalmazott műtéti technikától, az esetlges fellépő szövődményektől, a  kutya felépülési, regenerációs készségétől, a korábbi betegségetől, izmai állapotától, kiegészíő kezeléstől, táplálkozásától, egyéb betegségeitől, stb. Felnőtt állatok esetében a teljes csontregeneráció 8-12 héttől több hónapig, akár egy évig is eltarthat.

A modernebb, drágább, nagyobb stabilitást adó csontösszeillesztés módszerekkel rövdebb lehet a felépülési idő is, kisebb az esélye a csontvégek elmozdulásának, de ezekre nem mindig van lehetőség. Érdemes ortopédiában jártas állatorvoshoz fordulni, és érdeklődni a lehetőségekről, felépülési időkről, ilyet talál ITT!

jelige: bravecto
2016-04-05
Bravecto jó szívféreg ellen? Kell előtte teszt? Miért? Köszönöm!

Kedves Gazdi!

Nem, a Bravecto nem jó szívférgesség megelőzésére. Erre az Advocate és a Stronghold spot-on, a Milbemax tabletta és a Nexguard SPECTRA tabletta jó.

Ezek használata előtt azért kell vérvizsgálat (friss vércsepp teszt, módosított Knott-teszt és szívférgeség ELISA teszt), mert ezek ugyan a kifejlett szív (és bőr) férgeket nem tudják elpusztítani, de ezek "gyerekeit", a fertőzést terjesztő kis féreglárvákat, az úgynevezett mikorfiláriákat, vagy bébi férgeket elpusztítják. Ha az állat fertőzött, főleg ha sok kis szív- vagy bőrféreg lárva kering a vérében, amelyek egyszerre hirtelen elpuszítulnak, az akár súlyos, életveszélyes állapotot is létre tud hozni, így nagy körültekintés, orvosi felügyelet kell ilyenkor a szív (és bőrfégesség) terjedését megelőző szerek használatánál!

További információk a szí- és bőrférgességről ITT!

jelige: Boxer
2016-04-05
Üdvözlöm. Még egy kérdésem lenne a herpes virussal kapcsolatban. Ahogy a neten tàjékozodom azt olvasom hogy a hüvely nyàlkakàrtyàn jelennek meg holyagok. Na most én nem bellül làtok holyagokat hanem a külső felületen. Elképzelhető hogy ez màs bakteriàlis fertőzés? Vagy a herpes kivül is jelen lehet, nemcsak belül? Koszonom vàlaszàt.

Kedves Gazdi!

Igen, a Herpeszes hólyagok lehetnek a péra rés körül is, mint kis, tiszta folyadékkal telt hólyagok, vagy akár pörkös felrakódások. De ugyanúgy lehetnek gennykeltő baktériumok által okozott pustulák, majd pörkök. Legjobb lenne mintát venni belőlük, hogy vajon mi tenyészik ki belőlük. Sajnos arról nincs tudomásom, hogy Herpes vírust mutatnának ki laborban sebváladékból (PCR vizsgálattal), mert ha igen, akkor ez is egy opció lenne.

jelige: Boxer
2016-04-05
Üdvözlöm. Egy olyan kérdésem lenne hogy herpes ellen oltattam a vemhes szukàmat. Tudom, hogy fedezés utàn a 7-10 napra írjàk az első oltàst. De kicsusztam belőle és ma a 18-nap. Gyorsan beadattam neki ma, mert a péráján fertőzésre utalo jeleket talàltam. Ami akàr lehet bakteriàlis is, de jobb a "békesség". Kérdésem, így megcsúszva volt, illetve van-e értelme ön szerint vagy sem, mert nagyon megosztottak a vélemények etéren. Előre köszönöm vàlaszàt.

Kedves Gazdi!

Nálam szakavatottam szakértőt kérdeztem, Dr. Thuróczy Julianna szaporodásbiológus állatorvost.

" A Herpes vírus okozhat a péra külső részén is hólyagokat, amelyek folyadékkal teltek, vagy felszakadva apró pörkök formájában jelennek meg. Egy heveny Herpes vírus fertőzés általában általános tünetekkel is jár, mint a az enyhe kötőhártya gyulladás, légzési tünetek.

Fedeztetés közben a szuka fertőződhet gennykeltő baktériumokkal, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak: a péra körüli gennyes kis hólyagokat, amelyek közepén általában a szőrszál is látszik. Szakavatott szemű állatorvos el tudja különíteni.

Felmerül az is, hogy vajon biztosan vemhesült-e a kutya: 18 napos vemheség még nem látszik ultrahngos vizsgálat során sem, de 25-30 napos már igen.

Az oltás hatását a gyártó csak a használati utasítás szerint alkalmazva tudja garantálni, ezért nincs rá biztosíték, hogy így is meg tudja védeni a kölyköket az esetleges fertőzéstől."

Sajnos nem tudom teljesen megnyugtatni, de remélem csak nagy a riadalom és minden rendben zajlik majd!

jelige: segítség
2016-04-05
Tisztelt Doktor Úr! A segítségét szeretném kérni abban, hogy van egy 3 éves shih-tzu kislány kutyám aki kb. 2 éve epilepsziás. Évente 2-3x van rohama és ez mellett most már egyre gyakrabban előfordul, hogy a bal hátsó lábára nem áll rá. Ennek lehet valami köze az epilepsziához? Illetve a másik kérdésem az lenne, hogy tervezzük az ivartalanítását, de félünk, hogy a műtét után még több rohama lenne. Ön mit javasol? Válaszát előre is köszönöm. Dalma

Kedves Gazdi!

A láb-probléma, sántítás  nem biztos, hogy összefügg az epilepsziával, mindenképpen ki kellene vizsgáltatni: alapos fizikális vizsgálat, ha lehet neurológiai vizsgálat, majd szükség esetén röntgen vizsgálat, lehetőleg ortopédában jártas állatorvosnál (ilyet talál ITT!). Az ivartalanítás csökkenti az agyi ösztrogén szintet, ami segíthet egyes epilepsziás esetekben. Maga a műtét járhat enyhe agyi hipoxiával, ami viszont akár ronthat is az epilesziás tüneteken. Mindenképpen fontos lenne olyan állatorvosi rendelőben elvégeztetni az ivartalanítást, ahol intubálásra, gázos altatásra, folyamatos monitirozásra is van lehetőség!

jelige: útlevél
2016-04-05
Üdvözlöm, kell-e a kutya útlevélbe a veszettségmatrica mellé olyan hologramos matrica is? Üdvözlettel!

Kedves Gazdi!

Nem, a külföldi utazáshoz legjobb tudomásom szerint nem szükséges a hologrammos matrica, ennek megléte nem befolyásolja az útlevél érvényességét. A hologrammos matrica csak itthon kell: ha az oltási könyvébe ragasztották, akkor úgy is nagyon megfelelő, lényeg, hogy meglegyen az érvényes oltás pecséttel igazolt bejegyzése mellett.

jelige: Forthyron 400 adása
2016-04-05
Kedves Doktor! 9 éves kutyánknál pajzsmirigy-alulműködést diagnosztizált állatorvosunk. Kezelésére Forthyron 400 tablettát adunk a kutyának, reggel és este is fél szemet. A kutya 22 kg. Kérem segítségét a használati utasításban leírtak értelmezésében, miszerint: "A levotiroxin nátrium ajánlott kezdő adagja 10 ng/ttkg, 12 óránként szájon át beadva." Kérdésem, hogy a 10 ng/ttkg napi adag, vagy a 12 óránként beadandó adag? Mert nem mindegy, hogy esetleg folyamatosan túladagolom-e a kutyánkat! Várom válaszát, üdvözlettel: Barna Gáborné

Kedves Gazdi!

Ha azt írja a használati utasítás, hogy a levotiroxin nátrium kezdő adagja 10 mikrogramm/ttkg 12 óránként szájon át beadva, akkor Ön teljesen jól adagolja kutyája gyógyszerét. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy a 10 mikor (nem nano!) gramm a napi kétszeri dózisra vonatkozik.

jelige: Enci
2016-04-05
5 éves lány cicám pár napja tüzel. 3 napja elkezdett kicsit tüsszögni, de csak néha. Nem taknyos, nem lázas, más baja nincs, ugyanolyan eleven, nem gubbaszt. Talán kicsit kevesebbet eszik, de ez sem feltűnő. Amikor tüzelt, máskor is kevesebbet evett. Kapott antibiotikumot 5 napra a tüsszögésre. Viszont ami aggaszt, az a szeme, mert azóta a jobb szemében a 3.szemhéj, vagy pislogóhártya látszik, tehát ott van a szemgolyója egy részén, a másik szemén viszont nincs egyáltalán. Eddig ezt nem láttam neki soha.Kapott rá tobradex nevű cseppet. Ön szerint mi ennek a bajnak az oka?

Kedves Gazdi!

Tüsszögéssel, felső léguti tünetekkel jelentkező harmadik szemhéj előesés okai között a leggyanúsabbak az úgynevezett macskanátha vírusok (Macska Herpes és Calici vírus) és a macskák Chlamydofila felis nevezeteű baktérium által okozott fertőzése. Ha erről van szó, akkor az érintett szemen kötőhártya gyulladás miatt húzódik rá a szemre a harmadik szemhéj. Ilyenkor szükséges lehet az antibiotikumos kezelés, ha a szaruhártya réterg is érintett a szemen, akkor a helyi kezelés is. Ezek a betegségek főként fiatal, oltatlan macskákat fertőznek, de például a Herpesvírus az immunszuppresszióra, stresszre is fellángolhat. Az ivarzáskor fellépő hormon-háború pont ilyen immunszupressziót, az immunredszer gyengült működését okozza.

Érdemes lenne az ivartalanítást is megfontolni, mert ezzel elejét vennék a további immungyengítő ivarzásoknak!

jelige: Mirci
2016-04-05
Kedve Doktor Úr. 12 eves cicám egyik napról a másikra nem evett. Orvoshoz vittem, azt hittem szorgomboc van a gyomraban. Hányt es székrekedése volt. A beontesnek kevés eredménye volt, kórházba vittem, mert ott volt ügyelet húsvétkor Verkepe korához képest jo, röntgen egy foltot mutatott ki. Szivzorejt is találtak. Az ultrahang dísztárgyak mutatott tele folyadékkal. A cisztat le szívtak es bent a korhazba a kapott infuziok utan mar evett valamit. Tegnap délután hoztam haza azóta nem eszi es nem iszik. Mesterségesen adom neki a vizet, most pedig ugyan ugy pepesitett halkonzervet fogok neki adni. Holnap hívom a klinikát. Kérdésem az lenne mit adjak neki ami segítene, hogy egyen? Sydneyben elek nagyon kiváncsi lennék egy jo magyar orvos véleményére segítségére. Felek, mar egesz nap siratom. Mindent megtennék csak meg ne kelljen elaltatnom. Kérem , nagyon kérem ajánljon valamit valami étel kiegészítők vagy akar mit.. Nagyon koszonom a segítséget. Zsuzsa Kennedy Ui.szivere 1/8 rész tablettát kap naponta az 50 mg-os Tenormin tablettarol ezt a szívszorító is most fedeztek fel.

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom, de nem sok mást tudok javasolni, mint amit Ön is megtesz: fecskendőből itatás, etetés, infúziós kezelés továbbra is állatorvosainál. Az ultrahang képen látszó képlet, ha jól értem, akkor folyadékkal volt tele, amit leszívtak és remélhetőleg citológiai és biokémiai vizsgálat is készül, de legrosszabb esetben fel is kellhet nyitni a cica hasát, hogy megnézzék és lehetőség szerint eltávolítsák a képletet. A legjobbakat kívánom, remélem tudnak segíteni!

jelige: oltás
2016-04-05
Tisztelt Doktor Úr! A kutyám kombinált oltást kapott, rá egy napra pedig hotspot alakult ki nála, antibiotikumot és szteroidot írtak fel neki. Érdeklődnék, hogy a gyógyszerek nem jelentenek-e problémát az oltás szempontjából? Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Az injekciósan vagy szájon át adott szteroid gyulladás csökkentők elnyomják az immunredszer működését, ami az oltásra adott immunválaszt is befolyásolhatja, bűár az irodalmi adatok nem minden esetben támasztják ezt alá. Ezt igen nehéz ellenőrizni, csak költséges vérvizsgálatokkal, speciális laborba küldött mintából tudják kimutatni, hogy megfelelően védett-e a kutyája az oltás után. Ha állatorvosa is szükségesnek tartja, akkor a legegyszerűbb megoldás, ha a bőrgyulladás elmúlása és a szetroidok hatásának megszűnése után megismétlik az oltást.

jelige: Egy aggodó gazdi.
2016-04-05
Kedves Doktor Úr. Van egy 1 éves csivava kani kis kutyam, mostanában kedvetlen, nem olyan aktiv, mint szokott és sokat fogyott. Nem tudjuk mi lehet a baj, kérem a segitségét ilyenkor mit kell tennem? Mi lehet a baja?
Kedves Gazdi!
Alapos állatorvosi vizsgálat, majd ezen alapuló alaposabb kivizsgálás: bélsár vizsgálat, vizelet vizgsálat, vérkép, vérlabor, szükség esetén ultrahang vizsgálat, röntgen, vinne közelebb a sok fogyás, kedvetlenség  okaihoz, ami a kullancsok által terjesztett Babéziózison keresztül egy egyszerű bélférgeségen, hasmenésen át bármilyen fertőző vagy veleszületett megbetegedés lehet. Keresse fel állatorvosát!
jelige: fábiáncicák
2016-04-04
Kedves Doktor! A macskáim Broadline cseppeket kaptak. Kicsi lakásban élünk, nagyon nehéz őket külön tartani, ráadásul ők sem értik, hogy miért választja el őket ajtó egymástól, és ennek hangot is adnak. Jó sokat!  Mennyi idő alatt szárad meg/szívódik fel a készítmény úgy, hogy össze lehessen engedni a kedves Maine Coon cicákat? Okoz-e maradandó egészségkárosodást, ha valamennyit lenyalogatnak egymás nyakáról? Köszönöm válaszát! Éva

Kedves Gazdi!

Legjobb tudomásom szerint fél órát-órát kell várni, amíg a spot-on készítmények megszáradnak, ezután összeereszthetők a cicák. Nem szabad lenyalogatni a készítményeket, mert nyálzást, hányást, esetleg átmeneti, vagyis magától elmúló idegrendszeri tüneteket (pupilla tágulat, mozgáskoordinációs zavar, tájékozódási zavar, fásultság) okozhatnak.

jelige: Koda
2016-04-04
Tisztelt Doktornő! 5 és fél éves kaukázusi juhász kan kutya tulajdonosok vagyunk. 4 héttel ezelőtt tapasztaltuk első alkalommal, hogy a kutyánk nem eszik, levert, erős, "cipőfűző" szerű nyál csorog a szájából, illetve akkor tapasztaltuk először, hogy a jobb csípőjénél egy most már kézilabda nagyságú kemény duzzanat keletkezett. Azonnal hívtunk állatorvost, aki megvizsgálta, injekciót adott neki. Néhány óra elteltével a panaszai megszűntek, a duzzanat ott maradt, de nem fájlalja. 5 nap múlva ismét jelentkeztek a panaszok, újra jött az orvos, injekció, gyógyszer. Következő héten elaltatta, majd megnyitott az orvos a duzzanatot, amit addig esetleg tályognak vélt, de semmi sem jött a dudorból, kötőszöveti darabkák tisztultak csak a sebből. Ismét antibiotikum és a kutyánk jól volt. De 5 napnál tovább nincsen jól a kutya és mindig újra belázasodik. Ma érkezett meg a laboreredménye, ami nagyon magas fehérvérsejt számot mutat nála. Ma van a 6.-ik nap az utolsó injekció óta és ismét lázas a kutyánk. Tapasztaltak már hasonló problémát nagytestű kutyánál? Köszönettel: nagyon aggódó gazdik

Kedves Gazdi!

Mindenképpen aggasztó, hogy még mindig nincs jól, lázas a kutya. Legjobb tanácsom az, hogy mintát kellene venni a duzzanatból, azt tenyésztéses és szövettani vizsgálatra küldeni, hogy kiderüljön milyen szövetszaporulattal állunk szembe, illetve nincs-e valamilyen speciális kórokozó a duzzanatban, ami miatt nem reagál az kutya a szokásos antibiotikumokra, amiket gondolom eddig kapott állatorvosuktól.

jelige: Georga
2016-04-01
Francia buldogom van, két éves múlt. Szerettünk volna kiskutyát, a tenyésztő szerint 14hónaposan, amikor betüzelt, hozzá vittük, ahol ő csinálta meg a mesterséges fedezést. Előtte voltunk progin, 3-as volt, de már kezdett a tüzelés elmúlni, akkor történt egy szintén kék színű kannal. Egy kiskutya lett, császárral. A kicsi először szépen fejlődött, majd hathetesen el kellett altatni, mert vízfejű lett. nagyon megviselt bennünket. A következő tüzelésnél másik, teljesen idegen kannal próbálkoztunk. Ismét egy jött össze, progi megint háromnál nem ment feljebb. 56 napos vemhesen magától kipottyant belőle, burokkal együtt, már halott volt, és nyilván koraszülött. Most pihen a szukám, jól van, kérdezem, mi lenne a teendő, van-e remény, hogy valaha kiskutyái legyenek? Köszönöm szépen válaszukat.
Kedves Gazdi!
A progeszteron szintet nem tudom megítélni, mert minden labor más mértékegységet és stenderdet használ, ráadásul legjobb, ha a hüvelyképpel, hüvelyből vett citológiai mintával együtt értelmezik. Ha két különböző kantól ilyen szerencsétlenül végződött a pároztatás, akkor lehet, hogy el kellene gondolkozni azon, hogy érdemes-e erőltetni a dolgot, mert lehet genetikai defektus, esetleg fertőzés, hormonális zavar is, ami megakadályozza a sikeres elléseket. Természetesen az is előfordulhat, hogy véletlenül a kanok voltak rossz geneikai állománnyal megáldottak, mert mindig kettőn áll a vásár. Ha mindenképpen ragaszkodnak a kiskutyákhoz, akkor szaporodásbiológus állatorbvoshoz is fordulhatnak:- KATT: Dr. Thuróczy Julianna.

<< <  15 / 467 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.08.20
4-5 hónapos fekete kislány cica oltva, féregtelenítve várja szerető gazdiját. A kiscicát augusztus 7-én találtuk a Péter Pál utcában. Nagyon bújós, szeretetéhes és alkalmazkodó.
2016.07.28
A cicának a szajanal let daganata rosz indulatú mit lehet csinalni segiteni neki most 13 eves a alatorvos aszt monta hogy idos es nincsi kiut én nagyon sajnalom segenit mit lehet segiteni neki enni eszik többször naponta ha tudnak irjak meg koszonom
2016.07.27

Szeretnénk kérdezni macska ügyben. A macska viselkedésében nem értem azt, hogyha kiviszem a kertbe, vagy akár a betonra is, intenzíven nyalva a földet. Voltunk állatorvosnál, vérvizsgálat is volt nála, nagyon vérszegény, most intenzíven táplálom, vagyis, amit nagyon szívesen fogyaszt. köszönettel Jutka

Kedves Gazdi!

Kérédésére aa választ az "Orvos válaszol" menüpont alatt fogja megtalálni!