Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: hányás
2012-02-20
Üdv! Idős kutyámon pár hete észrevettem, hogy néha evés után pár órával, a táplálékot visszahányja, majd újra feleszi. Ezen kívül más elváltozást nem tapasztaltam. Mire gyanakodhatok? köszönöm

Ön is és állatorvosa is néhány tucat betegségre gyanakodhat a hányás tünete alapján.

Ha azt akarja, hogy tippeljek és a nem fiatal szuka nem ivartalanított, akkor azt mondom, hogy a mostanra kialakult petefészek és méhelváltozások illetve következményes vese és máj alulműködés miatt hányhat a kutya.  Persze ez a gyakori betegség mellett sok vírusos/bakteriális/parazitás fertőzés, felsőlégúti betegségek, gyomor- bélgyulladás, gyomor- bélcsavarodás, idegentest, daganat, fekély miatti (részleges) elzáródás, önálló vese/máj/keringési/idegrendszeri betegségek .... és sok egyéb is okozhatja a hányást, majd a kihányt gyomortartalom újrafelvételét.

Állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával tudja szűkíteni a kört, majd diagnosztiztálni az okot. Ha ez megtörtént, akkor a megoldásokat is megbeszélhetik.

jelige: hasonlat
2012-02-20
Kedves doktor úr! Interneten és régebbi kiadású kutyás könyvben is próbáltam utána nézni, de épkézláb válaszokat nem találtam, ezért fordulok Önhöz. A légcsőszűkület és a nyelőcsőtágulat tüneteit, gyógymódját és túlélési esélyeit kérdezném meg. köszönöm

Még az is lehet, hogy az én válaszomat sem találja épkézlábnak ...

merthogy mind a nyelőcső tágulat, mind a légcsőszűkület megállapításához is komoly vizsgálatok kellenek, röntgen felvételek vagy endoszkópia, CT nélkül legfeljebb feltételezhetjük mindkét elváltozást. Ezenkívül mindkettőre jellemző, hogy az esetek egy részében csak tünet és a hátterében egyéb betegség pl növedék, daganat, idegentest áll.  A leírtakból világosnak kell lennie, hogy a gyógymódok és esélyek "ég és föld" különbözőségeket mutathatnak.

Mind a nyelőcső tágulat, mind a légcsőszűkület esetében ha tudjuk a helyeződést és súlyosságot, akkor a műtéti megoldás jelenthet végleges gyógyulást. Kedvezőtlen helyeződés, kevésbé súlyos elváltozás illetve nem-operálható beteg esetében gyógyszeres kezeléssel és diétával, mesterséges táplálással lehet a betegek életét megmenteni.

Mint szinte mindig, a részletes kivizsgálás és a pontos diagnózis esetében lehetséges csak pontosabb esélylatolgatás és a megoldások megbeszélése.

jelige: nosie
2012-02-22
Tisztelt Doktor Úr! Abban szeretnék segítséget/tájékoztatást kapni, hogy a kb. 14 éve befogadott, ivartalanított, kertben/szomszédban élő fiú cica, mely kórosan elhízott (kb. 8 kg) és folyamatosan eszik, két éve nagyon hörög és köhög. Két nappal ezelőtt megkarmolták a fülét és fél napig nem állt el a vérzés. (kis karcolás, nem tépték meg) Nem tudom, lehet-e összefüggés. Kicsi korábban még tudtuk oltatni, most már nem lehet megfogni. Étellel többször kapott féreghajtót. Telefonon próbáltunk állatorvosnál érdeklődni, szerinte tüdőféreg. Tudom, látatlanul nehéz diagnosztizálni bármilyen állatot is, de Ön szerint ilyen idős állat kezelhető-e (lehet csak meggyötörnék öreg korára?), vagy látatlanul kaphat-e olyan gyógyszert, mely enyhíti a szenvedéseit? A testvérénél is jelentkezett kisebb köhögés (ő lány cica volt, és nem eszik egyfolytában), de neki nagyobb baja, hogy kikaparták a fél szemét kb. egy éve (mely folyamatosan váladékozik), nagyon fél, őt egyáltalán nem lehet megfogni. Köszönöm válaszát! T. Melina

Nem kizárt, hogy igaza van állatorvosának és parazitás háttere van a megfigyelt tünteknk.

De a leírása alapján akár többféle vírusos megbetegedés, szívelégtelenség, szájüregi/nyaki/mellkasi tályogok, idegentest, daganat ...  vagy vese/máj elégtelenség is okozhat ugyanilyen tüneteket.

Sem ezt a macskát, sem a másikat nem lehet ill nem érdemes "látatlanba" kezelni. Mindkét esetben az a megoldás, hogy megfogják, befogják őket, és állatorvosa részletes vizsgálatokkal megállapítja a betegségüket. Az esélyeket, megoldásokat csak ezután lehet megbeszélni.

A beteg kutyák és macskák (emberek) jó része  idős, vannak olyan betegsége, amelyek tipikusan öreg korban jeletkeznek. Természetesen a betegségek idős kornban is diagnosztizálhatóak és egy részük meggyógyítható, másik részük legalább tünetileg jól kezelhető.  Ha esetleg fatális gyógyíthatatlan betegség derül ki a cicában, arról is jobb ha tudnak.

jelige: sürgös
2012-02-20
slejm , sugár szerü hányás, nem eszik nem iszik erőssen hullik a szöre tegnap még minden rendben

Gyomor/bélcsavarodás, idegentest, paraziták, daganat, fekély  a tápcsatornában, máj/vese elégtelenség, gasztroenteritisz, felső légúti fertőzések ... idegrendszeri betegségek ....

A felsorolás korántsem teljes, de legalább ennyi oknak kell eszébe jutnia minden állatorvosnak, ha hasonló tünetleírást olvas.

Állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával tudja szűkíteni a kört, majd diagosztizálni a betegséget. Ezután a tennivalókat is megbeszélhetik.

jelige: kamilla
2012-02-22
Furcsa a kérdésem! Nagy fájdalmam van. Már minden kipróbáltam izületi fájdalmakra, mindent adott már az orvos, fizikoterápiát is, de már nem birom a fájdalmat. Az a kérdésem: ember szedheti a RIMADYL kuty tablettát, mert a kutyám ettől megfiatalodott.

Semmi esetre sem ajánlom, hogy megvalósítsa ötletét - ez még viccnek is  rossz.

Orvosa sokkal több egyéb nem szteroid COX-2 inhibitor közül választhat, hogy megtalálja az Ön számára megfelelő megoldást.  Kizárt dolog, hogy kutyák számára kifejlesztett gyógyszerrel kellene próbálkoznia.

Kérjen mielőbbi részletes ortopédiai szakvizsgálatot. Itt kiderül, hogy műtéti megoldásnak van-e értelme, esélye, vagy "csak" gyógyszerekkel és táplálékkiegészítőkkel kell kezelni a fájdalmait.

jelige: Kutyim
2012-02-18
Köszönöm a válaszát!!Még annyit szeretnék kérdezni,hogy ha én szeretném fedeztetni akkor is komplikációk lépnek elő a fialás közben??Vagyis gátolná a kityust a fialásban?? Válaszát köszönöm!!

Nézze, az előesett hüvelyrészlet akár elhalhat, az állat legsúlyosabb esetben akár elpusztulhat ellátatlanul, vagy jobb esetben is a hüvelyben gyulladások, hegek, torziók alakulhatnak ki.

Ha a mostani tüzelés alkalmával teljesen visszahúzódik is az előesett hüvelyrészlet a következő tüzelés alkalmával nagy eséllyel újra előesik. Ez önmagában lehetetlenné teheti a párzást, vagy a mesterséges megtermékenyítést, de akár a méh is előeshet és nemcsak a vehemtt veszíthetik le, de a szuka élete is újra veszélybe kerül.  Ha a következő tüzelés után óriási szerencsével  újra megoldódik  a probléma magától és még a vemhesítés is sikerül, akkor pedig, igen , az ellés alkalmával fog a probléma újra jelentkezni.

Az egész történet pedig sokkal inkább lenne orosz rulett, mintsem átgondolt és kultúrált kutyatenyésztés.

 

jelige: Kutyim
2012-02-16
Jónapot Doktor úr!!! Lenne egy fontos kérdésem!! Van egy 9 hónapos staffordshire terrier szuka kutyánk,és most tüzel elsőnek!!Ez még nem is olyan baj,csakhogy a tüzelése alatt a pérája ugyebár megdagadt,és azon keresztül előbukkant egy fehér hússzerű,labda formályú.....(valami)amit nem tudom hogy mi,és miért jött neki elő!! A kutyus nem bágyadt,nem nyüszikel pisilés közben,eszik normálisan,és játszik ugyan úgy mint eddig..!!Már múlik a tüzelése,és vele együtt húzódik vissza a fehér hólyag is!!!Várom válaszát!!Köszönöm előre is!!

Majdnem bizonyosan hüvely előesést észlelt leírása alapján.

Állatorvosa a kutya vizsgálatával tudja eldönteni, hogy valóban erről van-e szó, és azt is, hogy most sürgősen, vagy a tüzelés elmúltával, esetleg ivartalanítással egybekötve  érdemes-e megoperálni a fiatal szukát.

Ha a mostani alkalommal vissza is húzódik a hüvelyelőesés, ha nem történik beavatkozás, akkor a következő tüzelés alklamával nagy eséllyel újre kialakul.

Kérje állatorvosa segítségét az ügyben.

jelige: francia bulldog kislány
2012-02-16
Tisztelt Doktor! Szeretnék érdeklődni,hogy körülbelül 2 hete jártunk orvosnál,mert a kutyusom első tüzelése nagyon elhúzódott. Kapott szurit és antibiotikumot, és elmúlt a vérzése. Viszont az elmúlt pár napban észrevettem nagyon kevés alvadt vért a pisijében. Az elmúlt egy-két napban még több lett ennek az alvadt vérnek a mennyisége,de még mindig kevésnek mondanám.Nem minden pisilésnél fordul elő. Nem tudom,hogy ez esetleg normális vagy vmi nagy baj előjele? Kedve,étvágya rendben van. Köszönöm előre is a válaszát.

Részletes szaporodásbiológiai vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy kiderülhessen az észleltek oka, és kiderülhessen, hogy nemi szervi /hormonális vagy húgyúti oka lehet-e az elhúzúdó tüzelésnek illetve a mostani vérzésnek.

A fizikális vizgsálatok mellett valószínűleg vér-, vizelet laborra hüvelytükrözésre, esetleg hasi ultrahang vizsgálatra is szükség lehet.

Jelezze állatorvosának a problémát és ha mindkette szükségét érzik kérjék szaporodásbiológiai szakember (pl Dr. Thuróczy Julianna, 30-9408569) segítségét.

Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.

jelige: Alex
2012-02-16
Üdvözlöm Doktor úr!Egy öreg kutyussal kapcsolatban kérnék segítséget.Egy Márciusban 15 éves tacskó keverék kutyusról van szó.Kb 3 hónapja szinte napról napra öregszik.A szeme már régebb óta rossz és a hallása is,de most már semmit nem lát és semmit nem hall.Az étvágya nagyon jó,mindíg éhes,de olyan sovány mintha hetek óta nem evett volna.Rengeteget iszik,több litert naponta.Hordónyi hasat növeszt a vízből.Az emésztése is jó.A probléma az hogy pár napja bepisil az ólban is.Eddig kijött.Inkább éjszaka pisil a helyén.Gondolom annyira mélyen alszik hogy nem ébred fel hogy pisilnie kell.Az a baj hogy hideg van és félünk hogy megfázik,és rajta kívül van még 2kutyusunk,egy foxi keverék és egy rottweiler.Ők mind hárman egy ólban vannak,amibe paplan ,pléd minden van hogy ne fázzanak,de ha Alex összepisili akkor meg fognak fázni.Külön tenni sem tudjuk mert nagyon ragaszkodnak egymáshoz.Az lenne a kérdésem hogy miért iszik olyan sokat,és mi lenne ha nem hagynánk olyan sokat inni.Lenne tőle valami baja?Nagyon szeretjük ezt az öregapókát.Mindent megtennénk hogy minél tovább velünk legyen.Előre is köszönöm a választ.Üdv.Bognárné

A leírt tüneteket többfeéle betegséghez (cukorbetegség, vese/máj elégtelenség, Cushing, daganatos betegségek ...) lehet kötni, amelyek idősebb korban gyakrabban előfordulnak. Azaz szinte bizonyosan nem "csak" öregedésről van szó, hanem hónapok óta fennálló súlyos megbetegedésről.

Állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával tudja megállapítani, hogy a felsoroltak közül melyik betegség jelentkezhetett a nem fiatal kutyánál.  Ha ze megtörtént, akkor lehet az esélyekről és megoldásokról beszélni.

Forduljanak állatorvosukhoz éa kérjék a segítségét.

jelige: francia bulldog 2
2012-02-15
Üdvözlöm.A válaszát köszönöm.Amit irt vizsgàlatok mennyibe kerülnek?Mennyire fontos?A tenyésztő szerint csak egy kicsi porc darab nőt oda.Köszönöm

Leírása alapján azt gondolom, hogy egy  szuka kölyök kutya pérarésében láthatnak vagy egy szokatlanul nagy clitorsz-t, vagy valóban egy csökevényes péniszt.  A fő kérdés az, hogy van-e  hasüregi rejtett here is a kutyában.

Ezt kellene, hogy állatorvosi vizsgálattal döntsék el.

Egy fizikális vizsgálat, gondolom nem kerül többe 5 e Ft-nál. 

Nem kizárt, hogy csak  ivarérés időszakában, 6-8 hónaposan lehet végleges véleményre jutni hasi ultrahang, hüvelytükrözés  és hormon szint mérések alapján. Mindezek ára 20 eFt lehet nagyságrendileg.

jelige: francia bulldog
2012-02-22
Jó napot kedves doktor úr! Nekem olyan kérdésem lenne hogy 2011.08.12 én születet egy francia bulldog kutyus aki hermafroditaként került hozzàm a mai nap.Az érdekelne hogy attol ő még sokàig fog e élni és kell e neki valami különleges elbànàs?Müteni kell e?Nàlunk csak csalàdi kedvenc és nem akarjuk tenyèszteni.Vàlaszàt előre is köszönöm.

A hermafrodita példányok hosszú és egészséges életet élhetnek. Veleszületett rendellenességük, "másságuk" a mindennapi életben nem igényel korlátozásokat vagy különleges bánásmódot. Tenyésztésre legtöbbjük teljességgel alkalmatlan, amelyik példány mégis alkalmas, vagy alkalmassá tehető (műtéti úton, hormonális kezeléssel), azoknak a és tenyéstése sem javasolt.

Többféle hermafroditizmus létezik. A legtöbb esetben legalább egy alkalommal műtéti beavatkozás javasolt az elsődleges  nemi szervek és esetleg a  csökevényes párzószerv eltávolítása céljából.

Az Önök esetében is egyedi szaporodásbiológiai kivizsgálás javasolt, hogy indokolt-e a műtét, és annak ideális időpontja is megbeszélendő.

jelige: Alex
2012-02-22
Tisztelt Cím! A gondom a következő: Alex nevű német-juhász kutyánk most 13 hónapos, 6 hetes korától neveljük. A kezdetektől kisebb étvágyú volt, ha napi 3szor kellett volna, akkor max. 2-szer, ill. a 2 étkezés helyett 1szer evett, és ez meg is látszik rajta. Magassága, hosszúsága megfelel a korának, de a súlya kevesebb. Az orvos azzal biztatott, hogy a nagy hidegek beálltával javul az étvágya, de ez nem igy volt, egyszerűen nem hízik, és nem eszik csak egyszer,-este, hiába kap reggel is, otthagyja.Létezik számára valami étvágyjavító, vagy fogadjuk el, hogy Ő egy ilyen "karcsú"  alkat? Vélaszukat megköszönve tisztelettel: egy "örökaggódó gazdi"

Létezik, hogy egy ember, vagy állat "alkatilag" karcsúbb, kisebb testtömegű  és mindeközben teljesen egészséges.

Az is létezik, sőt gyakori, hogy kielégítő étvágy mellett valamilyen betegség miatt sovány. Az is gyakori, hogy betegségek, rendellenességek miatt rossz étvágy okozza a soványságot.

Állatorvosa a kórelőzményi adatok ismeretében a kutya részletes vizsgálatával tudja kideríteni, hogy beteg-e a kutya és van-e tennivaló ezügyben.

Az általános "étvágyjavító" kezelés egyrészt nem létezik, másrészt értelmetlen.

jelige: ÉRD
2012-02-14
tISZTELETTEL, JORKSIR TERIER 10 HONAPOS KAN ÉS CSAK AZ EGYIK HERÉJE JÖTT LE. KÉREM MI A TEENDÖM.KÉREM A SEGITSÉGÜKET,IVARTALNITANI NEM SZERETNÉM TENYÉSZTENI VELE NEM AKAROK. TISZTELETTEL ILUCÁN FERENC ÉRD

A 10 hónapos kutya esetében gyógyszeres kezeléssel már gyakorlatilag nincs esély a rejtetthere leszállásának elősegítésére.

A rejtetten helyeződő here eltávolítása a kutya érdekében javasolt, ugyanis a lágyékcsatornában, vagy a hasüregben helyeződő here a magasabb hőmérséklet miatt a kutya életében nagy valószínűséggel elrákosodik. Mindkét here eltávolítása (az állat kasztrálása) azért ajánlott, mert a rejtettheréjűség örökítlődő rendellenesség.

A legokosabb megoldás tehát ezesetben a rejtetten helyeződő és a másik here egyidejű eltávolítása lenne. Ezt a legokosabb megoldást általam ismeretlen okból nem akarja.  Választhatja a kevésbé okos megoldást is, amikoris csak a rejtett herét távolíttatja el, és ezzel megmarad a kutya ivaros viselkedése és kockáztatja,hogy a kutya esetleg fedez és örökíti a rendellenességet. Vagy elhalaszthatja a műtétet, és ezesetben nagy valószínűséggel 6-10 éves korban kell majd az elrákosodott herét (és a másikat, a prosztata megnagyobbodása miatt)  eltávolítani. 

Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.

 

jelige: Tisztelettel
2012-02-13
Van egy juniusban 11 evet betolto nemet juhász kutyam amelyiknek ma epilepszias rohama volt a foldhoz vagta magat gorcsolni kezdett es nyalazott meg soha nem tortent ilyen vele, pár perc mulva helyrejott, mi lehet ennek az oka? koszonom

Lehet, nem kizárt, hogy klasszikus epilepszia alakult ki az öregedő kutyában, habár ez a betegség tipikusan fiatalabb korban kezdődik.  Egyetlen roham alapján a klasszikus elipelszia nem mondható ki, a betegség lényege és definíciójához tartozik, hogy időszakonként ismétlődő rohamokat okoz.

A leírtakhoz hasonló rohamokat (epileptiform görcsöket) okozhat többféle szív-, keringési betegség, mérgezések, idegrendszeri elváltozások, akár daganat is.

Állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával tudja kideríteni, hogy mi állhat az észleltek hátterében. Ezután lehet az esélyeket, megoldásokat megbeszélni.

 

jelige: légcsőszűkűlet
2012-02-22
Tisztelt Doktor Úr! Most lesz életemben először yorkshire terrierem. Hárman születtek az alomba, és elég hamar beleszerettem a kiválasztottamba. Ma viszont kiderült, hogy légcsőszűkülete van. Mégis őt szeretném választani, megmagyarázhatatlan okok miatt. 6 hetes, eddig 3* jelentkezett nála egy kis levegővétel probléma izgalmi állapotában, étkezés után. Érdeklődni szeretnék, hogy ezzel a betegséggel, ugyanaddig elélhet mint a többi egészséges yorki? Belehalhat? Mi az amit tehetnék érte? Választhatnám az egészséges yorki-t is, de ő az akihez húz a szívem. Szeretnék minél többet megtudni erről a problémáról. Kinőheti még? Laikus szemmel nézve még ez annyira gyakorinak nem mondható reakció nála, de persze nem vagyok szakértő. Köszönöm a választ.

Ha a leírt tünetek a tenyésztő megfigyelései alapján születtek, akkor a feltételezett légcsőszűkület mellett felsőlégúti fertőzések, veleszületett és szerzett szív-, és keringési betegségek, szájüregi rendellenességek ... egyéb bajok is felelősek lehetnek, tehát korántsem bizonyos, hogy a légcsőszűkület problémáját kell mérlegelnie.

Ha a kölykök állatorvosa vizsgálatok alapján mondta ki a légcsőszűkület diagnózisát, akkor ő a röntgenfelvétel alapján az elváltozás helyéről, súlyosságáról is tud nyilatkozni, akár arról is, hogy operálható-e most, vagy a későbbiekben a betegség.

Gyakorlatilag minden megbetegedés esetében a súlyosság nagyon széles határok között mozoghat. A cukorbetegség (Cushing, szív/máj/vese elégtelenség ...) enyhe formái diétával, életmódváltoztatással is karbantarthatóak - de léteznek olyan súlyos, szövődményes esetek, amelyek intenzív kezelés ellenére is halálra vezetnek. Egy nyaki sérülés is lehet felületes, magától gyógyuló hámsérülés, vagy a másik véglet szeint "fültől-fülig" tartó mély sérülés, ami percek alatt halálra vezet. A légcsőszűkületnek is vannak olyan enyhe formái, ami a fejlődéssel, arányok megváltoztatásával "magától", kezelés nélkül elmúlik, az állat "kinövi" - vannak olyan formái, amelyek műtéti úton rendezhetőek és olyan is, amit nem lehet operálni és állandó gyógyszeres kezelés mellett is folyamatosan tüneteket okoznak.

A legokosabb döntés talán az lehet ebben a helyzetben, ha jövendő állatorvosa megvizsgálhatja a kölyköt és ő próbál esélyeket latolgatni, segíteni a döntésben. Ha a szíve alapján dönt, akkor a jószerencsében bízhatunk.

jelige: gerincsérv
2012-02-11
Kutyusunk 12 éves magyar vizsla. 3 napja részlegesen lebénult a bal hátsó lába, doktorunk motoros ideg problémákra gyanakodott, de másnapra lebénult a másik hátsó lába is teljesen, így a gerincsérv lett a diagnózis. Injekciós kezelést, gyógyszereket kap. A kutya nem nagyon tudja elfogadni a helyzetet, így folyamatosan megpróbál felállni. Nem tud, de teljesen felspanolja magát, lihegés, magas pulzus lesz a vége. 2 napig nem is aludt, nem is pisilt(szobatisztasága miatt visszatartja, kinn meg ha fogjuk nem akar). Katéterezés lett a vége tegnap reggel. Azóta nyugtatózva van, főleg csak alszik, fekszik. Ma reggel annyi javulás volt, hogy a farkát megmozdította. Tanácsukat kérném, hogy ilyen helyzetben, ennyi idősen műtétet mennyire javasolnak? Illetve milyen esélyei vannak? Felénk (Pécs, Szigetvár) nem végeznek ilyen műtétet és diagnosztizálni sem tudnak pontosan, maximum olcsó röntgengéppel készítenek felvételt ,amin nem is biztos, hogy látszik az eredmény. Az ultrahangos vizsgálat során a többi szervét rendben találták, amúgy egészséges vidám kutyus. Szeretnénk mindent megtenni, hogy még lehessen pár boldog éve!Előre is köszönöm a válaszukat. -Sólyom Gábor

Ha a diagnózis a leírtak szerint a tünetek jelentkezése, változása alapján született, akkor ez egy feltételezett diagnózis, ami alapján megkezdték a tüneti kezelést. Teljesen hasonló módon jelentkezhet a gerincsérv mellett akár a prosztata megnagyobbodásával járó több betegség, hasüregi/medencei/gerinc daganatok, tályogok .... és több más betegség is.

Állatorvosa pontosan tájékoztatta, hogy a helyben elérhető eszközökkel milyen szintű diagnózis érhető el, és helyesen alkalmazta a tüneti kezelést a kutyán. A pontosabb diagnózishoz és ezáltal az esélyek pontosabb megismeréséhez MRI, CT, vagy SPECT/CT, PET/CT  vizsgálat lehet szükséges. Így ismerhető fel pontosabban a kutya betegsége, ezzel lehet pontosan látni az esélyeket. A kialakult aggasztó állapot miatt mielőbbi pontos diagnózis elérése lenne célszerű.

Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.

 

jelige: Bettina
2012-02-10
Tanácsot szeretnék kérni étrendkiegészítővel kapcsolatban. 7 éves szabadban tartott németjuhászkutyánk 2010 telén egyik reggel nemtudott lábra állni, a két hátsó lába teljesen "lebénult". A helyi állatorvos szerint túlette magát, kapott egy injekciót, hogy majd reggelre jobban lesz. Természetesen nem lett jobban. Bevittük az állatkórházba ahol cauda equina szindrómát diagnoztizáltak. Nem sok esélyt adtak a felépülésre, egy hétig folyamatosan infúzióra hordtuk, valamint Milgamma és Polibét kapott. 2 hét "küszködés" után az állatkórházban dolgozó állatorvos szerint csodával hatásos módon teljesen felépült. Nagyon aggódunk, hogy újra "előjön" a betegsége, próbáljuk a hidegtől óvni, de nem hiszem, hogy ez elegendő lenne. Sokat olvastam fórumokon a Luposan gelenkraft izületvédő porrol. Mi a véleménye erről vagy esetleg van-e valamilyen jobb-hatásosabb étrendkiegészítő vagy gyógyszer? Illetve azt szertném még kérdezni, hogy javasolt egész évben gyógyszeresen kezelni vagy csak a téli hónapokban? Válaszát előre is köszönöm.

Akár az említett szerről, akár másik tucat étrend-, és takarménykiegészítőről, állatorvosi diétás tápról jó és még jobb dolgokat olvashat a fórumokon, más weboldalakon - és ugyanezen termékekről találhat egészen más kritikát is. A kutya kezelésének, betegségének kiújulásának megakadályozására nem zet tartom a kulcskérdésnek.

A korosodó kutya tüneteinek visszatérését akár olyan eltérő betegségek, mint a prosztata megnagyobodása, vagy daganatos kórképek is előidézhetik - amelyek esetében semmilyen étrend kiegészítő, vagy táp nem lesz hatásos.

Állatorvosai, akik a kutya betegségét diagnosztizálták és átsegítették a kritikus helyzeten tudnak érdemben segíteni az utókezelés kérdésében is. Érdemes lehet kontrolvizsgálatra, állapot felméérésre időpontot kérni és velük személyesen megbeszélni a teendőket.

jelige: Ropogós
2012-02-08
Kedves Doktor úr! Kutyám (rövidszőrű német vizsla) a napokban elkezdett köhögni. Ma reggel már fullasztó volt a köhögése. Mitől lehet ez? És mit javasol, mivel kezeljem? (Kazánházban alszik.)

Azt remélem, hogy könnyen diagnosztizálható és gyógyítható légúti megbetegedés , esetleg megfázás alakult ki a kutyában.

Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja megállapítani a tünet okát, a betegséget. Ezután a megoldásokat is megbeszélhetik.

jelige: andrea
2012-02-08
TISZTELT DOKTOR ÚR!A KÉRDÉSEM A KÖVETKEZŐ LENNE,VAN EGY 12 ÉVES VIZSLA KUTYUSOM,EGY IDEJE A HASA ALJÁN LÁTTAM EGY CSOMO SZERÜSÉGET,AMI ELKEZDETT NŐNI JELENLEG EGY FÜRJ TOJÁS NAGYSÁGÚ LEHET DE MOST EGY JÓ IDEJE NEM VETTEM ÉSZRE ,HOGY NŐTT VOLNA.MEG MUTATTAM ÁLLATORVOSNAK Ő AZT JAVASOLTA,HOGY NE NYÚLJUNK HOZZÁ MERT HA ROSSZ INDULATÚ ÉS KIVSZI LEHET,HOGY HAMAR ELMENNE.DE ÉN KIVÁNCSI LENNÉK ÖN MIT JAVASOL.EGYÉBKÉNT ESZIK,SZALADGÁL ÉA JÓ KÖZÉRZETE VAN A KUTYUSNAK.VÁLASZÁT ELÖRE IS KÖSZÖNÖM!

Akár emlő-, akár bőrdaganatot észlelt ek én nem értek egyet azzal, hogy "ne nyúljanak" hozzá, sőt arra bíztatnám, hogy vizsgálják ki, hogy honnét indul a terime, mi a citológiai/szövettani típusa, nincs-e áttét a kutyában ill nincsenek-e egyéb szervi betegségei.

Így derülhet, ki, hogy daganatról van-e szó, és az is, hogy milyen módon lehet meggyógyítani a kutyát.

Mindezekről honlapunk Publikációk rovatában még bővebben olvashat.

jelige: Yorki hasfájás
2012-02-07
Tisztelt Cím! A segítségét szeretném kérni. Van egy 6 hónapos yorkshire terrierem. Az elmúlt időben nagyon hasfájós lett. Sokszor visszahányja az ennivalót, állandóan nyüsszög, erősen visító hangot ad. AZ ultrahang nem mutatott ki semmit sem. A kis pocija is mindíg morog. Látszik, hogy nem találja a helyét, jön-megy, kedvtelen. Hasmenése nincs, a foga most jön ki, de ez a probléma még ezelőtt is fennállt. Kapott injekciót is, de az orvos sem tudja mi lehet a baja.Kapott pasztát is,de ettől függetlenül is újra ugyanaz a baj.

Nem csoda, hogy állatorvosa nem tudja mitől hányogat és jelez fájdalmat a kutya - ilyen tünetekkel sok tucat betegség jelentkezhet.  Amit leírt, az lehet egyszerűen bélparaziták jelenléte miatt, vagy olyan nehezen diagnosztizálható veleszületett betegség, mint a Botallo vezeték okozta nyelőcső lefűződés. És a kettő között igen sok egyéb baj is előfordulhat ...

Állatorvosa az ultrahang vizsgálat eredménye mellett - gondolom - tudja a kölyök vakcinázottságát, parazitamentesítéseit, tudja, hogy mikor jelentkezett a betegség, azt is, hogy van-e, volt-e láza a kutyának, mik a vér-, vizelet-, széklet laboreredmények,  tán még azt is tudja mit eszik .... és számtalan egyéb előzménnyel, adattal tudhat többet, amiről nekem fogalmam sincs.

És, igen, nem kizárt, hogy a felsoroltak ismerete mind még nem elegendő, és szükség van egy-egy vizgsálat ismétlésére, netán egy röntgen felvételre, vagy egyéb új, eddig el nem végzett vizsgáltra ahhoz, hogy kiderülhessen a baj oka. Csak ezután lehetséges a megoldásokat eséleket megbeszélni.

jelige: van esély?
2012-02-02
Üdv! Arról szeretnék felvilágosítást kapni, mit jelent, ha kifekélyesedik egy emlődaganat kutyánál? Ezt követően lehet e még operálni, milyen kilátásai vannak az életet illetően? És mitől függ, hogy egy daganat kifekélyesedik vagy sem? köszönöm a válaszát

A fekélyes emlődaganat lényegében annyit jelent, hogy régikeletű, elhanyagolt betegségről van szó. Sok daganat és sok emlődaganat felett elhal a bőr, azaz kifekélyesedik a terület, ha nem operálunk időben, és a daganatos sejtburjánzásnak van ideje, lehetősége beolvasztani, tönkretenni a felette, környezetében lévő bőrterületeket.

A kifekélyesedett daganatokat is lehet operálni, kell is mielőbb - jóllehet örök érvényű szabály, hogy jobb lett volna jóval korábban, még a kifekélyesedés előtt  megtenni ezt,  és a legjobb az lett volna, ha a szukát fiatal korában ivartalanítjuk, mert akkor nagy esélyyel ki sem alakult volna az emlődaganat.

A mostani helyzetben a kutya részletes kivizsgálásával (fizikális vizsgálatok, vérvizsgálatok, citológia, képalkotók) lehet felmérni a daganatos betegség súlyosságát és a kutya általános állapotát esélyeit. Azt remélem, hogy a vizsgálatok adatai azt mutatják majd, hogy még mindig időben vannak és menthető a kutya.

Mindezekről honlapunk Publikációk rovatában bővebben is olvashat.

jelige: Lucifer
2012-02-02
Tisztelt Doktor Úr! 3 éves ivartalanitott perzsa lakásban tartott kandur macskámnak vese homok-kő betegsége van.Rettentő nyávogással vizelt már a mult héten. Most hétfőn elvittem orvoshoz, aki megkatéterezte, átmosta a veséjét, injelciókat kapott. Most naponta 1.5 Enroxil Flavour tablettát kap. Van halvány véres vizeletcsepegése amit a kövön látok, nem megy bele az alomba. Egy hát mulva lesz kontroll.Mi a véleménye ,mikor múlik el a véres vizelet? Köszönöm a választ Nagyné Hársfalvi Mária

Állatorvosával és Önnel együtt én is azt remélem, hogy az egy alkalommal elvégzett húgycső ill hólyag átmosás majd a megkezdett gyógyszeres kezelés és gyógytáp alkalmazása mielőbb megszűnteti a betegséget.

Sajnos vannak olyan súlyosfokú, makacs esetek, amikor többszöri átmosás, és elhúzódó gyógyszeres kezelés, egész életen át tartó diéta , vagy csak műtéti megoldás segít.

A véres vizeletet ráadásul nemcsak homok ill kőképződés okozhatja, de ettől független húgy-, nemi szervi gyulladások és akár daganatok is.

A kontrol vizsgálatok eredményeiből  sok minden  kiderül.

jelige: Szomorú cica
2012-01-31
Kedves Doktor Úr! 5 éves a cicám, lakásban tartott, soha nem volt még máshol, elég kevés emberrel találkozott. Nagyon szeretem, ő is engem, az elmúlt hetekben mégis azt vettem észre hogy nem jön, nem bújik, mintha nem is szeretné ha simogatom, csak úgy van, és azt látom hogy szomorú. Nem hempereg és ökörködik ahogy szokott. Eszik-iszik rendesen, a vizelete, széklete is rendben van. Nagyon rossz igy látnom, mi lehet a baja? Köszönöm

Ha egy macska ki sem teszi a lábát a lakásból, akkor is "haza lehet vinni" többféle fertőző betegség forrását akár a cipőnkön, ruhánkon, zöldségekkel, hússal. Ezért ajánlott a benntartott cicáknak is évente védőoltásokat kapniuk, és időnként parazitamentesteni is őket.

Ha ivartalanítva sincs aközépkorú anyamacska, akkor már nagy eséllyel a petefészkekben, méhben és/vagy az emlőmirigyekben is elváltozás jelentkezhetett.

A leírt kedvetlenséget, bágyadtságot temérdek betegség okozhatja, inkább azt mondanám,hogy alig van olyan betegség, amely nem a leírt módon jelentkezik .... ezért aztán csak akkor van esély a diagnózisra, ha állatorvosa megvizsgálhatja a cicát. Ha ez megtörtént akkor a megoldásokat is megbeszélhetik.

Ha már meggyógyult a cica, érdemes lesz a rendszeres védőoltásait, parazitamentesítéseit és ivartalanítását is megbezsélni.

Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában mindezekről bővebben is olvashat.

jelige: tüdőbetegségek
2012-01-31
Tisztelt doktor úr! Én azt szeretném megtudni, hogy kutyánál milyen tünetekkel jár illetve van e tünetbeli különbség a tüdőgyulladás, tüdőödéma, áttétes tüdőrák között. köszönöm

Mindhárom leírt betegség tünettana hasonló, sőt a szívelégtelenség, rekeszsérv, légcsőszűkület, tüdőfibrózis ... és számos egyéb betegség produkálhat hasonló tüneteket. Ezek a tünetek nehezített légzés, köhögés, fulladozás, rossz terhelhetőség ... bágyadtság ...  lehetnek.

A tartós magas láz inkább a gyulladásos elváltozások felé terelgeti a gondolkodásunkat - de lázzal társulhat akár a tüdőödéma, szívelégtelenség ... akár a légcsőszűkület is.

A tünettan alapján a Dr. House sem tudja egyértelműen elkülöníteni a mellkasi betegségeket, ehhez részletes vizsgálatok kellenek. Fontos lenne tudni a kórelőzményi adatokat (milyen tumorral küzdött v küzd a kutya, mikor vették észre ezt nála, megoperálták-e, ha igen mikor, mi a szövettani diagnózis ... ha történt kezelés volt-e javulás ...) a fizikális vizsgálat eredményeit (láz?, testtömeg csökkenés?, nehezített légzés, köhögés típusa ... ) és vérlabor, valamint mellkasi röntgenfelvételek is biztosan kellenek a diagnózishoz - de az sem kizárt, hogy CT, vagy egyéb 3D egésztest vizsgálat adhat biztos választ kérdésére.

Hasonló témában még olvashat honlapunk Publikációk rovatában.

jelige: orrszárazság és szemvörösség (2 kutya)
2012-01-29
Jó napot! 1 éves német közép spicc kan kutyusunknak 3-4 napja száraz az orra. Kicsit barnás színű lett. Egyébként a kutyának semmi baja sincs, teljesen rendben van. Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e valami komolyabb baj miatt nála ez egyfajta tünet, vagy esetleg olyantól is lehet mint, pl. a földtúrás. Mivel lehetne rajta segíteni, hogy újra nedves legyen az orra? A másik kérdésem az lenne hogy a 4 hónapos staffordshire terrier szuka kiskutyámnak bevörösödik a szeme pl. sétálás közben, húzásnál. Nem tudom hogy mitől van ez nála. A szeme belső csücskénél vörösödik csak be, de van amikor ijesztően vörös. Ez valami betegség lehet nála, vagy nem kell aggódnom mert ez az ilyen kutyáknál szokványos? Kérem válaszoljon mihamarabb.

A közhiedelemmel ellentétben a kutya (és macska) orrtükrének szárazsága nem jelez egyértelműen betegséget, tünetet, lázat - hiszen az orrtükör nedvessége, vagy szárazsága olyan külső dolgoktól is függ, mint a  hőmérséklet, légvonat. A pigment csökkenése, színváltozások önmagában szintén nem biztos, hogy betegség jele.

Erőlködés, izgalom, a nyakizmok feszülése  és a nyakörv szorító hatásának is lehet következménye az, hogy a fej-, nyak tájékon vérbőség, vérpangás keletkezik. Temperamentumos, erőteljes fajtáknál, egyedeknél mindez gyakrabban jelentkezhet.

A leírtak ellenére azt tanácsolom, hogy keresse fel állatorvosát, mondja el neki is észrevételeit és kérje a kutyák vizsgálatát. Ha mindkét egyed teljesen egészséges, akkor megnyugodhat - és megbeszélhetik az ajánlott védőoltásokat, parazitamentesítéseket, valamint az ivartalanítás előnyeit.

<< <  173 / 507 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.12.28
Budapest XXII. kerületéből (Péter Pál u. és Bánk bán u. sarok) tűnt el a képen látható cica. Kérjük, ha bárki látja, tud róla, értesítse a gazdit! Köszönjük!
2017.12.21
2017.12.18-án a Budapest XXII. kerület, Vörösmarty utca környékéről eltűnt Kormi. Ivartalanított 2 éves kandúr,nem csavargós. Aki megtalálta, esetleg befogadta, kérjük, jelezze az alábbi telefonszámok bármelyikén: 06-30/612-1166 vagy 06-1/227-2643
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara