Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: gábor
2009-03-16
német pincserem van. 2 nappal ezelőtt semmi külső hatás nem érte vonyított egyet és lerogyott a földre azóta le van bénulva az első két lába és a hátsó sem igazából erős neki. Kicsit olyan mint az embernél amikor agyvérzés kap.
Még az sem kizárt, hogy igaza van a megérzésével, de jóval nagyob eséllyel a gerinccsigolyák nyaki szakaszán lévő rendellenesség okozhatja a leírt tüneteket. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal (fizikális vizsgálatok, neurológiai/ortopédiai vizsgálatok, esetleg vérvizgsálatok, röntgen, myelográfiás vizsgálat, esetleg MRI, CT, SPECT ... segíthet lokalizálni a tünet okát. Az esélyeket, megoldásokat ezután lehet megbeszélni.
jelige: kszilaj
2009-03-16
3 hete szült a 2 éves nőstény cicám, az apuka is velünk lakik, de ő már ivartalanítva van. Tegnapig nem volt semmi probléma, együtt aludtak, játszottak, de tegnap délután az anya nekiesett a fiú cicának - aki nem bántotta a kicsiket - és azóta nem lehet őket egy helységben tartani. Az anya agresszív, a fiú meg fél és ettől ő is agresszív. Egymást gerjesztik. Normális reakció ez? Mi várható és mi a teendő, Köszönöm.
Leírásában inkább az a nehezen magyarázható, hogy a nőstény kölyökvédő agressziója csak most a 3 hetes kölykök korában kezdődött el. Ha nem volt változás a macsekok élőhelyében, etetési szokásaiban ... akkor még az valószínűsíthető, hogy a jóltartott, jó kondiban lévő anyamacska újra tüzelni kezd. Nem ismerem a helyi lehetőségeket, de a felnőtt macskák elkülönítése, etetőedények, macska WC pihenőhelyek eltávolítása megoldhatja a gondot. feromontartalmú párologtató ill spray (Feliway) szintén segíthet. Az anyamacska ivartalanítása a szoptatás befejeztével a kölykök 6-8 hetes korában szintén jó esély az agresszió csökkentésére.
jelige: vemhesség - bolhanyakörv
2009-03-16
Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e bolha nyakörvet feltenni és féregtelenítő gyógyszert adni egy feltehetően vemhes kutyának?A kutya hetedik évében jár. Köszönettel:
Mindkét kérdésére határozott igen a válasz. Állatorvosa tud olyan külső és belső prazitamentesítő szereket ajánlani, amelyek vemhes szukán is biztonságosan alkalmazhatóak. Sőt a parazitamentesítés alapvetően hozzátartozik a vemhes szuka felkészítéséhez. Kérdésénél jóval aggályosabbnak látom, hogy a 7 éves szuka nem lesz-e túl öreg az elléshez, szoptatáshoz - valamint, hogy lesz-e gazdája a kleverék kölyköknek. Ha nemkívánatos párzásból származik a vemhesülés, akkor akár most sem késő a kutya petefészkeit és vemhes méhét eltávolítani.
jelige: D.Livia
2009-03-16
Tisztelt Doktor ur !Van egy 6 éves kan Golden retriver kutyám és csökkentett pajzsmirigy müködés mutatott ki a vérvétel.Arra lennék kiváncsi,hogy az embernek valo gyogyszer közül melyiket kaphatná ő is?Tisztelettel
Bármelyik humán thyroxin készítményt választja tisztában kell lennie azzal, hogy a rossz hasznosulás miatt igen kicsi az esélye, hogy eredményt érnének el az alkalmazásával. Tudom, hogy olcsóbb lenne humán gyógyszerrel kezelni a kutyát, de ezesetben nem érdemes ilyen irányban gondolkodni.
jelige: Rozi
2009-03-16
hetek óta véres, nyákos a széklete.eddig vártunk,hátha csont vagy valami csak felsértette a beleit.a vérzés élénkpiros,mi okozhatja?
Egy sereg fertőző-, parazitás-, és belgyógyászati/onkológiai megbetegedés. A kutya kora miatt a legnagobb valószínűség szerint fekéllyel vagy daganatos elváltozással kell számolni. Ha esetleg azt sem lehet kizárni, hogy a bélsár felszíne a hüvelyen keresztül szennyeződik vérrel, akkor a gennyes méhgyulladás és a nemi szervek daganatos elváltozásai is képbe kerülhetnek. Állatorvosa részletes vizgsálatokkal tudja megállapítani a véres széklet okát. Ezután az esélyeket , megoldásokat is megbeszélhetik.
jelige: Dorka Beagle
2009-03-15
Dorka 3 és fél éves ivartalanított szuka beagle. Felnőtt korában ivartalanították, kölykei sosem voltak. Ivartalanításkor a petefészkek kerültek eltávolításra. Időnként éjjel bepisil, orvosunk szerint hólyaghurut, antibiotikumos kezelés után gyógyul, majd pár hónap múlva ismét előjönnek a tünetek. Étvágya jó, sétára, játékra motiválható... Az első tünetek általában azok hogy büdös, halszagú lesz a kutya. Pl. az ölemben ül és miután lerakom bűzlik a ruhám... Azután jön az éjjeli bepisilés. Reggelre pisis az ágya. Nem iszik többet és nem is pisil többet mint szokott. A pisi sárga, nem zavaros, nem bűzös. Pérája nem piros, folyást nem látok, de időnként nyalogatja magát, úgyhogy lehet hogy eltünteti a nyomokat. Természetesen most is elviszem orvoshoz, a kérdésem az lenne hogy mitől lehet az, hogy újra és újra előjön a probléma... Mi lehet még a gond hólyaghurut mellett? Esetleg van szükség további vizsgálatokra? Ha igen, akkor milyenekre?
Állatorvosa a fizikális vizgsálatok mellett vér-, vizelet laborvizgsálatokat és hasi ultrahang vizgsálatot fog ajánlani a tünetek tisztázása érdekében. A hólyaggyulladást hosszantartó antibiotikumos és gyulladáscsökkentő kezelés meg szokta oldani. Ha esetleg az derül ki, hogy hormonhiány miatti inkontinencia jelentkezett a kutyán, azt gyógyszeres kezeléssel, esetleg műtéti megoldással orvosolhatják.
jelige: Picurka
2009-03-15
T.Doktor Úr! 8 éves ivartalanított kandur cicámnak gyakori vizelés és véres vizelet miatt vizeletsavanyítást írtak elő. A kapott FUS-SOL beadhatalan, írtó savanyú oldat. Étellel, itallal sem!Ráadásul naponta 2x hosszú távon alig kivitelezhető. Kapszulába zárva nyomom le a torkán. Stresses feladat nekem is és neki is. Valahol azt olvastam, hogy a Rowatinex humán gyógyszerből heti 1 is elég lenne, de sem az adagról, sem az adás módjáról semmi nem volt olvasható. Kérem adjon tanácsot, mivel tudnám elkerülni a jelen napi 2x gyógyszeradást. Megfigyeltem, hogy a vizelési problémája mindig decemberben jelentkezik és bár ivartalanított, mégis ebben az időszakban zargatja a nőstény cicákat és párosodni akar. Ilyenkor nyugtalan és agresszívabb a többiekkel szemben. Lehet valami összefüggés a két jelenség között? Köszönöm előre is válaszát, tisztelettel:
A FUS-SOL mellett is melegen ajánlott lenne a macska diétás tápokkal történő etetése. Persze ehhez tudni kellene a vizeletüledékben előforduló kristályok kémiai összetételét. Ezen adat birtokában nem kizárt, hogy a FUS-SOL vagy egyéb vizeletsavanyító szereket el lehetne hagyni. Semmiképpen nem biztatnám a humán gyógyszer adagolására. Az, hogy az ivartalanított kandúr kifejezett hím nemi funkciókat mutat arra is irányítja a figyelmet, hogy nem kizárt, rejtett here, vagy megtapadt here szövet darabka működik a cicában. Stimulációs teszttel lehetne lehetne a feltevést megerősíteni, vagy elvetni. Szerintem a probléma megoldása mindenképpen állatorvosi feladat. Kérje meg állatorvosát, hogy végezze el ezeket a vizgsálatokat, vagy küldje Önöket specialistához (pl az Állatorvos-tudományi Egyetem, Szülészeti Tanszékére, Dr Thuróczy Julianna, 478-4200).
jelige: kaméleon
2009-03-15
Az egyik ismerősöm nemrég kapott egy kaméleont, és felvetődött köztünk a kérdés, ha a kaméleont egy tükrös szobába tennénk, milyen színűre változna a kültakarója?A tükrös szoba alatt olyan termet értek, aminek minden oldalát tükör borítja.
Elméletileg maradna az a szín, amit akkor öltött magára, amikor betették a tükörszobába. Persze a terrárium belseje, berendezése, megvilágítása, háttérszínei befolyásolhatják a kaméleon színeit. Semmi akadálya, hogy kipróbálják és megnyugtatóan rendezzék magukban ezt az izgalmas kérdést.
jelige: Angel
2009-03-15
Tisztelt Doktor Úr! Bison Havanese kiskutyánk augusztusban lesz 6 éves. Rendszeresen használunk bolha és kullancs elleni szert. Pár évvel ezelőtt a hagyományos nyakörvet használtuk, de az utóbbi időben /gondolom az erős szag miatt/ egyáltalán nem tűrte, csak kapart és rohangált a lakásban. Ezért 2-3 éve váltottunk a Ftontline cseppre, azzal nem volt semmi gond. Most gondoltam, hogy kipróbáljuk a kiltix (kistestű kutyáknak, a kutyusunk 5 kg/ nyakörvet, a hosszabb időtartamú hatása miatt. 2 napja hordja a nyakörvet, kezdetben úgyanúgy kapart, mint régen, de azóta bágyadt, levert, nem igazán játszik, csak fekszik és alszik, vagy szaglászva köröz a lakásban. Enni eszik. Tudomásunk szerint egészséges, külső sérülése nincs. Kérdésem az lenne, hogy a Kiltix nyakörvben lévő hatóanyag okozhatja a fenti tüneteket, és ha igen, ez átmeneti, vagy vegyük le a nyakörvet és térjünk vissza a Frontline cseppekhez. Válaszát előre is köszönöm. Minden jót Önnek és munkatársainak. Üdvözlettel:
Szinte kizártnak tartom, hogy a Kiltix nyakörv okozná a leírt tüneteket. Egyébként, gondolom, hogy már levették azóta a kutyáról, és nem lepődnék meg, ha Angel állapota változatlan lenne. Állatorvosuk részletes vizsgálatokkal tudja kideríteni, hogy a szóbajöhető sok tucat betegség közül mi jelentkezett a kutyánál. Köszönjük kedves sorait, viszontkívánjuk a sok szépet, jót, mindenekelőtt Angel mielőbbi gyógyulását.
jelige: Thea
2009-03-13
Üdvözletem a csapatnak és minden aggódó gazdinak! Először is szeretném minden olvasónak mondani, hogy vigyázzon, megindult a kullancs invázió... Kutyuskámmal (egy éves boxer) múlt szerdán a határban jártunk, össze is szedett, szegény, egy babeziózist. A tünetek pont a 2 kullancs csípése után egy héttel, most szerdán jelentkeztek erős lázzal, véres vizelettel, tegnap már megkapta a kezelést, ma reggel is, már nem véres a vizelete, enni is evett egy keveset, orvosunk szerint hamar rendbe jön. Kiemelte orvosunk, hogy három hétig nem ehet semmi zsírosat, tejtermékeket sem, de izgalmamban elfelejtettem megkérdezni miért is... eltudná nekem magyaráni? A Frontline kezelést még februárban elkezdtem, de ezek szerint önnmagában nem elég, orvosunk Kiltix nyakörvet ajánlott mellé. Mivel városkánk egyetlen kisállatboltjában ezek a komolyabb nyakörvek nem kaphatók, de megrendelhető bármi, kérdezném milyen márkájú nyakörv használható még hasonló hatékonysággal, ha esetleg a Kiltix-et nem tudják beszerezni? Ha már lesz ilyen nyakörve, ami állandóan a nyakán lesz, rátehetem-e esetleg a bilétáját? Műanyag lapocska, de fém karikával. Válaszait előre is köszönöm!!!
Köszönjük a figyelmeztetést, valóban elindultak a kullancsok már idén is. A babéziózis a vörösvérsejtek szétesésével jár, ennek következménye pedig vese és a máj terheltsége, károsodása lesz. A diétával az amúgy is igénybe vett májat és vesét kímélik, ezért állatorvosa kérése. A Frontline, Frontline combo (és egyéb cseppek) előírt módon történő használata az esetek többségében kellő védelmet nyújt a kutyáknak. Extrém erősen fertőzött helyeken azonban szükség lehet kettős, kombinált védelemre is. Állatorvosa által ajánlott Kiltix nyakörv valóban az egyik legjobb választás lehet, hasonlóan jó eredményt adhat a Frontline a Scalibor nyakörvvel is. Bármelyik nyakörvre ráteheti a műanyag bilétát a fémkarikával, a hatékonyságát nem fogja csökkenteni - de nagyobb biztonságban lesz a biléta, ha a bőrnyakörv karikájára erősíti. Mielőbbi gyógyulást kívánunk.
jelige: Togo - Skenne
2009-03-13
Tavaly már személyesen megkerestük Togo kutyánk betegsége miatt, aminek nagyon szomorú vége lett. Családunk egyöntetű akarásával egy hasonló kutyát hoztunk ki a Rex alapítvány menhelyéből, Skennát a 3 éves ivartalanított kan kutyust. Már jó ideje észrevettük, hogy nemcsak a súlya de a hangulata is megváltozott, a nagy bundája mellett, mások kövérnek vélik, pedig ugyan annyit eszik mint egy másik patronált kutyánk a faluban.Gyorsan elfárad, pedig nagyon szeret menni, a játékossága sem tart sokáig, erősen liheg, és újabban ismételten köhög, a korábbi köhögésére már kapott inekciókat, rövid időre megszünt , de mostanában ismét előjött. Nagyon rövid ideig maradt csak bent a lakásban a 18 fokos hőméréséklet mellett, az öröme sem tart sokáig, ha megjönnek a családtagok. Nem gondolunk bele semmit, de inkább tisztázni szeretnénk egy komolyabb vizsgálattal az állapotát. Kérjük, hogy jelezze mikor vihetjük el a rendelésére és hova, nem tudva, hogy esetleg változott-e az időpont, vagy helyszin. Volt kullancs csipése, barbesiosis következmény nem lépett fel,4-5 hónapja vettük ki belőle. Üdvözlettel:
Sajnálom a Togo-val történteket. A Skenna tüneteit olvasva sok minden eszembe jut. Az „egyszerű” felsőlégúti fertőzések mellett légcsőszűkület, szívelégtelenség, tüdőödéma, súlyosfokú pajzsmirigy alulműködés - és igen sajnos akár daganatos betegségek is okozhatnak hasonló tüneteket. A legokosabb talán az lenne, ha kezelőorvosuk elvégezné a kutya részletes vizsgálatát. Igen valószínűnek tartom - és remélem - hogy a részletes kivizsgálással kiderül a Skenne baja és az egy egyszerűen megoldható probléma lesz. Ha a vizsgálatok eredményei alapján felmerül, vagy továbbra is nem lehet kizárni a daganatos betegség meglétét, akkor természetesen állok rendelkezésükre az egésztest vizsgálattal az Intézetben.
jelige: Ella
2009-03-13
Tisztelt Doktor Úr! A németjuhász kutyánk15 éves, nemrégóta észrevettünk a hasán ,az emlői környékén egy duzzanatot , daganatot .Ez fokozatosan nő, talán hasfali sérve van, vagy esetleg valamilyen daganata?Persze elvisszük majd állatorvoshoz,de mégis kiváncsi lennék mi lehet ez?A mozgása lassabb, de fájdalmat nem jelez.Előre is köszönöm ebben segítségét, tanácsát! Tisztelettel:
A leírt duzzanat elméletileg lehet gyulladás, vérömleny, tályog, és sérv is - de a kuty életkora miatt talá a legnagyobb esélye a daganatnak van. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja tisztázni a feltevéseinket és ezek során az esélyek megoldások is körvonalazódnak. Honlapunk Publikációk rovatában több idevonatkozó írást találnak. 1);
jelige: Rexi 2.
2009-03-12
Tisztel Doktor Úr. Elnézést kérek amiért előbb nem említettem, de a tünetek azóta állnak fenn mióta a Rexi a csúszós, jeges betonon elcsúszott és a hasára esett.Előfordulhat hogy eltört a bordája? Erre is gondoltam mivel idős lassaban gyógyulhatnak az esetleges törések. Válaszát előre is köszönöm
Dehogyisnem. Miért ne törhetett volna el a bordája (lapockája, karcsontja ..) a kutyának. Ez is teljességgel lehetséges és a részletes vizsgálatok, röntgenfelvételek bizonyíthatják vagy cáfolhatják a gyanúját. A vizsgálatokat pontosan azért kellene elvégezni, hogy ne feltételezéseik legyenek, hanem diagnózisuk. Vannak olyan ortopédiai elváltozások, amik gyógyszeres kezelést és mondjuk pihentetést (időt) igényelnek a gyógyuláshoz, és van, amit műteni kell. Ha pedig mégis esetleg daganatos jellegű az elváltozás, akkor leginkább most mulasztják el azt az időszakot, amikor még lehet és érdemes kezelni a kutyát.
jelige: Rexi
2009-03-11
Tisztelt Doktor Úr. A kutyám bal első lába valamilyen oknál fogva bedagadt, és nem is változott kb. 4 hete.Kamillateát,és gyulladáscsökkentőt kap, ezen kívül kamillateás borogatást.Időnként javul,olyankor rá mer nehezedni, egyébként nem használja.A hónalja tájékán fáj neki, de a lábfeje is érzékeny. Köszönöm válaszát előre is.
Az ijesztő tünetek és főleg amiatt, hogy a kezelésre nem reagál az eset - a kutya részletes vizsgálata ajánlott. Állatorvosa a fizikális vizgsálatok, vérvizgsálatok, röntgen és ultrahang vizgsálatok valamint citológiai/szövettani eredmények alapjá tudja megmondani, hogy mi lehet a Rexi baja. Egy ilyen idős kutyánál a leírt tüneteket már akár daganatos betegség is okozhatja.
jelige: Daisy
2009-03-11
Tisztetl Doktor Úr! Van egy 3hónapos spánielünk. Mikor vettük látható volt, hogy az egyik szeme gyulladt. Többször is jártunk vele állatorvosnál, első körben nem kapott rá semmit, aztán Gerasone szempcseppet, de a szem nem gyógyult. Harmadik alkalommal megállapították hogy szaruhártya sérülése van, amire anti-biotikumos szemcseppet kapott, amivel azátn harmadik hete kezeljük, kicsit javult, de szép nem lett a szem, sőt egy kicsit homáylosnak-szrkének tűnik. Mit javasol, nagyon szeretnék rajta segíteni. Állatorvosunk tegnap már a legrosszabbakkal ijesztett meg, vakság, szemgolyó eltávolítás, amit nem szeretnék megvárni. Köszönettel,
A kölyök kutya szemének részletes szemészeti vizsgálata lenne szükséges ahhoz hogy az esélyeket és lehetséges kezelési módszereket meg tudják beszélni állatorvosukkal. Kérje meg őt, hogy referálja Önöket szemész specialistához.
jelige: bobesz
2009-03-11
Tisztelt Doktor Úr! Tegnap elvittük 9,5 éves Bobtail-Snazuer kutyánkat ultrahangos vizsgálatra, ahol megállapították, hogy léptumor+kiterjedt hasi tumora van, és emelett még nagymennyiségű szabad (véres) hasi tartalom (a lelet még az is rajta van, hogy ”csepleszt és a beleket érintő, kiterjedt vegyes szerkezetű tumorra utaló uh lelet”. Az orvos szerint nem operálható, tehát csak egy maradt, az elaltatás. Az ultrahangon kívül a hasból szívtak le véres folyadékot, de semmilyen laborvizsgálat nem történt. Tényleg nincs semmi más megoldás, csak az elaltatás?
Kezelőorvosa a leírtakon kívül még tisztában van a kutya fizikális vizsgálati leletével, esetleg a levett folyadék citológiai eredményével is. Én ezeken kívül a kutya általános állapotát és a jelenleg észlelhető tüneteket is fontosnak tartom ahhoz, hogy a kérdéseinek legalább egy részét meg lehessen válaszolni. A nem operálható daganatok egyébként általában ember/kutya/macska esetében még nem ritkán kemo-, sugár-, vagy egyéb módszerekkel kezelhetőek. Mindezekről bővebben honlapunk Publikációk rovatában olvashat.
jelige: mollika
2009-03-11
növendék macskámnak a hasa alatt valamilyen duzzanata van ami már nagyobb vastagabb mint egy tenyér.még nem volt hasas.voltunk orvosnál , de antibiotikumra ne reagált.utóbbi időben már csökkent az étvágya is.lehet emlőgyulladása olyan cicának akinek még nem volt kölyke és hasas se volt?
Ha állatorvosa megvizgsálta a cicát, akkor neki nyilván van fogalma arról, hogy amit lát az sérv, folyadékgyülem (vér, savó, genny), gyulladásos duzzanat, vagy daganat-e. Ha a faiatal macska emlő(i) duzzadtak, akkor az bizony lehet gyulladás, vagy ún fibroadenóma is, de még a daganat lehetőségét sem lehet teljesen kizárni. Ha állatorvosa elvégezheti a részletes vizsgálatokat, vagy elküldheti Önöket olyan helyre, ahol ezt el tudják végezni - akkor kiderülhet a duzzanat eredete, és nem kell feltételezéseken alapuló tüneti kezelést folytatni.
jelige: Cilike
2009-03-10
Vasárnap 13.óra tájékán a 7. hónapos kislánycicánkon, ivartalanító műtétet végeztek. Nagyjából, hétfőn délután kezdett rendesen magához térni. Ami aggaszt, az az, hogy enni nem eszik. Vizet ivott párszor, mozog is nagyon visszafogottan, de inkább fekszik. Vizelete van, de széklet nincs, mitől is lenne, hisz enni nem akar! Természetes az, hogy még kedden délelőtt sem evett? Várom megnyugtató válaszát!
Sajnos semmi esetre sem tudom megnyugtatni. Megszokott esetben ivartalanítás után éber állapotban adjuk ki a macskákat (is). Másnaptól ezek a cicák már gond nálkül esznek. Az hogy a cica csak másnap délután ébredt meg, mindenképpen elhúzódó ébredésnek számít. Aggasztó az is, ha 2 napal később még mindig nem eszik a cica. Jelezze állatorvosának a cica állapotát.
jelige: bóbita?
2009-03-10
Kedves doktor ur. 9 honapos dobermann kutyamnak meg mindig nem all fel a fule. 12 hetes koraban szakorvos vagta le es muanyag vedot tett a nyakara ra h. ne vakarja ki. Nem lett bekotozve. Meg calcium tablettat is adtam neki. Fel fog meg allni a fule?
A 9 hónapos dobi fejformái fülállása is már lényegében véglegesnek tekinthető. Szerintem már nem fog felállni a füle a kutyának. A kozmetikai célú fülműtéteket Magyarországon is tittja az Állatvédelmi Törvény. Ahogyan az első műtátet sem kellett volna elvégezni - úgy most sem biztatom arra, hogy további műtétekkel próbálják a kívánatos fülállást elérni.
jelige: Miskolc
2009-03-10
Tisztelt doktor úr! A macskámnak a fülében rosszindulatú daganata van.Azt mondta az orvos,nem lehet tenni érte már semmit, mert olyan mélyen van.Mi lesz ezután vele?Hamarabb meg fog halni?vagy mi fog vele történniEsetleg rosszabbul lesz?Válaszát előre is köszönöm!
Korábban már operálták és kiújult a daganat? Van szövettani/citológiai eredménye? Otoszkóppal vagy röntgenfelvétellel vizgsáltál a cica koponyáját? Jó általános állapotban van, terhelhető a cica? Körülbelül ezek alapján lehetne megítélni, hogy operálható-e, vagy más módon (sugárterápia, kemoterápia, fotodinámiás-, oncothermiás kezeléssel lehet-e tenni valamit a cicáért. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: rossz
2009-03-10
A kutyám megeszi az ürülékét.Miért lehet ez?
Rögzült rossz szokásnak, viselkedési rendellenességnek bevezzük újabban. Azon kívül, hogy gusztustalan, természetesen parazitás, bakteriális éa vírusos betegségek szempontjából is aggályos jelenség. Tenni ellene nehéz. Egyrészről az állat ürülékét mielőbb el kell távolítani a környezetéből, másrészt minél többet kell fárasztani, játszani, sétáltatni a kutyát. Ha látjuk, hogy saját, vagy más állat ürülékét, dögöt, egyéb bomló táplálékot akat megenni mondjuk séta közben - akkor azonnal, erélyesen, és következetesen meg kell akadályozni.
jelige: Kormi a labrador 3.
2009-03-09
Tisztelt Doktor úr! Talán magának kellene elolvasnia, amiket eddig írtam, mert abban minden ”tünetet” leírtam részletesen. Például a fogyásról, erőnlétről már 8-án írtam: ”A következő a problémánk: Kutyánk már több mint kéthete (ferbruár 17-e óta) nem akarja meg enni az eddig kapott ételeket (kutyatáp, házi koszt). Le is fogyott szegény. Ezenkívül még egész nap fekszik. De ha meglátja a pórázát, mintha kicserélték volna: felkel, jobb kedve lesz, és alig lehet vele bírni sétáltatás közben. Én nem is tudom őt sétáltatni, mert olyan erősen húz. Mindig a párom fogja a pórázát, így csak akkor tudunk menni sétálni, ha a párom is itthon van.” A másik dolog, ha rendesen végig olvasta volna amit írtam, akkor felfigyelt volna arra, hogy bármit adunk neki, azt csak másfél napig eszi! De ezt is leírtam 9-én is! A válogatósságról tudom, hogy nem betegség, de gondolom egy állatorvosnak tudnia kell, hogy miért válogat egy kutya (vagy akármilyen másik állat), ha előtte mindig mindent megevett. És azért fordultam Önhöz, mert gondoltam, maga hátha találkozott már ilyen esettel.
Valóban elkerülte a figyelmemet ez a mondata, sajnos leragadtam a gasztronómiai ismertetéseinél. Amennyit viszont abból megértettem, higgye el, hogy nem lenne felesleges az általam ajánlott könyvet elolvasnia. Ahogyan minden állatorvos én is naponta sok étvágytalan, válogatós, fogyó, elfekvő kutyával találkozom. Igazából majd mindegyik ilyen. Ezeket a tüneteket kutyán, macskán, emberen betegségek százai okozhatják. Azt szeretné, hogy mondjam meg, hogy a szóbajöhető sok betegség közül mi a baja a kutyának? Megmérték akár csak egyetlen egyszer is a kutya hőmérsékletét? Mennyit fogyott, mióta fogy a kutya? Állatorvosa mit észlelt még a vizsgálatok során? Milyen vér-, vizelet-, széklet eredményei vannak? Mit látott állatorvosa az ultrahang-, röntgenvizgsálat során? Ha legalább ezeket a kérdéseket megválaszolja, akkor írok néhány lehetséges betegséget, ami okozhatja a tüneteket.
jelige: Móni és Kormi 2. alias Kormi a labrador
2009-03-09
Tisztelt Doktor úr! Mint már tegnap leírtam, nem a kutya táplálásával van a gond! Hanem azzal, hogy nem eszik meg semmit 1,5 napnál tovább és egész nap csak fekszik!!! Kivéve ha sétálni visszük, mert azt nagyon élvezi!!! Ma már a csirkehúst sem ette meg! Előtte egy éven keresztül mindent megevett (13 hónapja van nálunk, kölyök kora óta). Korábban, ha látott nálunk valam ételt, már egyből ugrált, szinte fellökött bennünket, hogy ő is kapjon. És nem azért válogat, mert a rizs vagy a krumpli közül kell választania! Most már bármit adunk neki, csak egyen. De vagy 1,5 napig eszi, és utána nem eszik többet ugyanolyant; vagy a másik variáció, amikor ránéz az ételre és el is fordul tőle, mert undorodik tőle. Az állatorvos, akihez járunk, se tudja sajnos, hogy mi baja lehet. Holnap kell visszavinnünk, hogy megnézze a doktor, hogy hogyan hatott a felírt gyógyszer: Noroclav 250mg. Kérdésem, mégegyszer is az lenne, hogy hogyan lehetne elérni,hogy újra olyan legyen, mint 1 hónappal ezelőttig, vagyis hogy mindent megeszik, és nem csak fekszik egész nap.
Talán olvassa el mégegyszer korábban írt és mostani levelét. Nem Ön írta az alábbi sorokat? „Egyiknap adtunk neki főtt rizst, meg is ette. Kb. 2-3 napig megette mindennap, de aztán egyszer csak ”elege lett” a rizsből. Akkor adtunk neki kutyakekszet, nagyon ízlett neki. Másnap már az sem kellett neki. Kitaláltuk, adunk neki tejberizst, aminek 1,5 napig örült, és utána többet az sem kellett neki. „ Ráadául sajnos most sem írta meg, hogy milyen a kutya kondíciója. Fogyott a Kormi, vagy ugyanannyi a testtömege? Olyan betegség nincs, hogy „válogatósság”, de amennyiben a kutya étvágya csökkent, elfekvőbb, akkor állatorvosa részletes vizgsálatokkal (fizikális vizsgálatok, vérvizsgálatok, képalkotók ...) tudja kideríteni, hogy mi a baja a Korminak. Mindkét levelét újra elolvasva sajnos azt kell mondjam, hogy a legnagyobb valószínűség szerint a kutyáján az étvágytalanság és bágyadtság jeleit észlelte. Ha a mai napon megkezdődnek a részletes vizsgálatok, akkor rövid időn belül kiderülhet a Kormi betegsége, nem kizárt, hogy eredményesen kezelik - és ezek után visszatérhet az étvágya és a viselkedése is a megszokott lehet.
jelige: bobojsza
2009-03-08
Van egy 2 napos kiskutyám. Az anyaállat elpusztult, igy mesterségesen kell táplálnom. Már csináltam ilyet, akkor nem volt semmi problémám. Ez a kiskutya (ujfundlandi) viszont nem hajlandó elfogadni a cumisüveget, annak ellenére, hogy sír, látszik, hogy éhes. Kondi milch tápszert kap(-na). Széklete, vizelete van. Nincs hasmenése, de rengeteget sír (egész éjjel) Tudna valamilyen tanácsot adni?
Sajnos számtalan veleszületett és szerzett, fertőző és nem-fertőző betegség okozhatja az újszülött baját. Ha nincs szopási-, vagy nyelési reflexe, akkor azt gondolom, hogy nem sok esélye van a kölyöknek. Állatorvosa részletes vizsgálata segíthet kideríteni a bajt.
jelige: Móni és Kormi
2009-03-08
Tisztelt Doktor úr! A következő a problémánk: Kutyánk már több mint kéthete (ferbruár 17-e óta) nem akarja meg enni az eddig kapott ételeket (kutyatáp, házi koszt). Le is fogyott szegény. Ezenkívül még egész nap fekszik. De ha meglátja a pórázát, mintha kicserélték volna: felkel, jobb kedve lesz, és alig lehet vele bírni sétáltatás közben. Én nem is tudom őt sétáltatni, mert olyan erősen húz. Mindig a párom fogja a pórázát, így csak akkor tudunk menni sétálni, ha a párom is itthon van. Egyiknap adtunk neki főtt rizst, meg is ette. Kb. 2-3 napig megette mindennap, de aztán egyszer csak ”elege lett” a rizsből. Akkor adtunk neki kutyakekszet, nagyon ízlett neki. Másnap már az sem kellett neki. Kitaláltuk, adunk neki tejberizst, aminek 1,5 napig örült, és utána többet az sem kellett neki. Most csütörtökön vittük vissza az állatorvoshoz, aki a korábbi problémák miatt azt mondta, hogy adjunk neki csirkehúst; sertést viszont nem ehet, mert az zsíros és az nem jó a gyomrának. Tegnap (péntek) reggel már főtt csirkehúst kapott, amit be is falt egyszerre. Estére krumplipürével adtuk neki a csirkehúst, kétrészletben. Elsőre megette a krumplipürét is, másodjára már csak a húst ette ki belőle. Azt szeretném megtudni, hogy vajon mitől lehet ez a ”válogatósság”? És hogy mit lehetne neki enni adni a csirkehús helyett, mert ez így egy kicsit sokba kerül nekünk. Közre játszhat az is, hogy esetleg hiányzik neki egy másik kutya? Előre is köszönöm a válaszát!
Leírásából számomra az tűnik ki, hogy a kutyát meglehetősen ötletszerűen, kiegyensúlyozatlanul táplálják. Fontos dolgokat nem tudunk, példáult azt, hogy miként változott a kutya testtömege és most milyen a kondíciója. A válogatósság önmagában nem betegség, pláne nem az, ha krumplipüré és rizs között kell választania a kutyának. A kutya egészséges táplálása nem olcsó - de még mindig olcsóbb mintha a táplálási rendelleneségek miatt kialakuló betegségekkel kell foglalkozni. Gyakorlatilag majd az összes betegség okozhat egyébként étvágycsökkenést kutyákban is - azaz nemkizárt, hogy részletes vizgsálatok esetleg betegségeket tárhatnának fel. Ha csak a táplálási kérdések merülnek fel, azügyben Dr. Fodor Kinda: „Mit egyen a kutyám” című könyvét ajánlom. Ha ezt elolvasták, akkor lesz érdemes konzultálni állatorvosukkal.

<< <  173 / 418 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.05.11
2015.05.06.án 9.30 körül kiszökött vagy kilopták 1222 Budapest Szepesi utca ès Kisfaludy utca sarkán található kertes házbòl a 3 èves lány yorkimat! Kókusz nèvre hallgat, 1 kg 90 dkg, ezüst cser,meg van nyirva, copfos, chippes, oltott, kètoldali lágyèkisèrves ès álvemhes, így gyógyszeres kezelèsre szorul! A fiù yorkim ès az egèsz család lelkibeteg lett, nagyon várjuk haza! A megtaláló magas jutalomban rèszesül! Ha tud róla valamit, hívjon: Baloghnè Gál Viktória 0630-686-59-81
2015.04.06
Elveszett Olga cicánk! Kb. 6-7 napja csavargott el a Rózsakert utcából! Fekete-fehér foltos, ivartalanított 2 éves nagylány, nyakában piros nyakörv! Kis gazdái és a környékbeli gyerekek nagyon-nagyon várják vissza! Ha valaki látta vagy befogadta kérjük jelentkezzen! Kondorosi Szilvia: 06-30/63-817-63 ( szilvia@iec.hu ) OLGA! GYEREK HAZA, NAGYON VÁRUNK!
2015.03.06
Még mindig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!