Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: leander
2010-04-02
Tisztelt Doktor Úr! A kutyám pár órája beleharapott egy leander levelébe, kb 1 forintos nagyságú részt nyelhetett le, ha lenyelte egyáltalán. De biztos hogy kicsit rágcsálta. Tudom, hogy a leander nagyon mérgező, azóta figyelem a kutyát, eddig semmi tünete nincs mérgezésnek. Azt szeretném kérdezni, hogy mit csináljak? Mikor fog látszani hogy van-e baja, és mi baja lehet egy ekkora darabkától? Köszönöm a választ.
Ha most, 16 órával kérdése megérkezése után semmi tünetet nem észlelt a kutyánál, akkor valószínű, hogy megúszta a kalandot a westi. Bármi, akármilyen szokatlan tünet, viselkedés (nyálzás, hányás, bágyadtság, étvágytalanság, remegés, hasmenés, hangadás ...) észlelése esetén mielőbb jelentkezzen állatorvosánál és mondja el az előzményeket is. Ha a mai napon semmi eltérőt nem észlel, akkor már valószínűtlen, hogy mérgezést okoz a leander.
jelige: Zsömi
2010-04-02
Üdvözlöm! A macskám 13 éves kandúr perzsa.7kg volt,de január elején elkezdett hányni.(kapott egy aszpikos terméket,azt hittem attól van,mert előtte nem volt baja) Elvittem állatorvoshoz,aki infúziót adott neki,és elkezdte bélgyulladással kezelni.A hányáscsillapító injekció csak két napig volt jó,és kezdődött a hányás elölről.Akkor ismét vissza vittem,kapott klion tablettát,amitől még hasmenése is lett.Tanácsként azt kaptuk,egyen főtt rizst és áztatott száraz eledelt.A széklete véressé vált,és háromszor hányt naponta.A kezelést abbahagytam.Csak szárazat kapott meg vizet.A széklete szilárdabb lett,de a hányás nem múlt el.-néha van egy nap mikor nem hány.Elvittem egy másik állatorvoshoz,aki csinált ultrahangot,és kért egy labort,ami negatív lett,egy kis eltérés van a májértékekben.Azt mondta az orvos,hogy bélgyulladása nem is volt,és mivel a labor szerint semmi baja,nincs mire kezelje.Azt mondta vegyek speciális tápot.Már van vagy négyféle,de a hányás még nem múlt el.Most ott tartunk,hogy 40ezerbe került a táp és az orvos a gyógyulás érdekében,a macska továbbra is beteg mert ”semmi baja” és alig három kiló.Én azt hiszem már nincs abban az állapotban hogy találgassunk,és különböző (nem kis összegű) tápokkal kísérletezzünk.Bármit ami kap,kihányja.Ma például reggel evett egy kis csirkemell sonkát,két órával később kihányta.Legtöbbször hajnalban hány,utána szalad a wc-be.A szőr pasztát rendszeresen kapta,de a biztonság érdekében most még kopaszra is lett nyírva. Szóval tanácstalan vagyok és el vagyok keseredve azon,hogy a macskám a szemem láttára fogy csontvázra,kéri az ennivalót,de bármit adok,nem marad benne.Inni iszik,sőt elfogadta a RoyalCannin egy rehidratáló porát is az ivóvízbe.A táplálásához szeretnék tanácsot kérni,hogy melyek azok a tápok,és/vagy ”emberi ételek” amiket megehet,vagy segítik a gyógyulásban.Kaptam egy dietetikus orvos telefonszámát,de mire összegyűjtöm a pénzt a tanácsadásra,éhen hal a macskám.:( Ha tud valamiben,nagyon kérem segítsen neki! Köszönöm szépen előre is a válaszát! Tisztelettel:
Meggyőződésem, hogy nem csak és elsősorban nem dietetikai tanácsadásra van szükség, hanem mielőbbi diagnózisra a január óta fennálló tünetek hátterének kiderüléséhez. Számomra az sem világos, hogy volt-e egyszer is láza az oltatlan (?) macskának, a vírustesztek is negatívak-e, az egyszeri (?) vérvizsgálat mikor történt, milyen paramétereket mértek és mennyire súlyos eltérések voltak. Hasonlóan mikor történt az ultra hangvizsgálat, esetleg egyéb műszeres vizsgálat történt-e a Zsömi esetében. Az állatok táplálása is igen fontos kérdés, és a legtöbb betegség esetében fontos a kiegészítő terápia részeként, de ebben a régóta húzódó, súlyos esetben szinte kizártnak tartom, hogy önmagában megoldaná a kérdést. Meggyőződésem, hogy friss, akár ismételt fizikális vizsgálatokra, vírustesztekre, vér-, vizelet-, széklet laborra és esetleg képalkotókra van szükség ahhoz, hogy kiderülhessen a Zsömi betegsége. Ezután lehet és érdemes esélyekről, megoldásokról, benne dietetikai kérdésekről is szót ejteni.
jelige: Gento2006
2010-04-01
Tisztelt Doktor Úr! Kb. 1 hónappal ezelőtt 4 éves német juhász kan kutyámon azt vettem észre, hogy a jobb hátsó lábát kíméli, futás közben kapkodja. Mivel a tünetek 2 hét alatt nem múltak, megtapogattam a combját és daganatot vettem észre rajta. Állatorvos izomsérv gyanújával műtötte, a comb belső részének felnyitását követően sarcoma gyanúja miatt szövetet vett a combizomból és visszazárta a sebet. Mindez 2010. március 26-án történt. A mai napon érkezett meg a kórszövettani jegyzőkönyv. E szerint a diagnózis Fibrosarcoma (low grade forma). Megjegyzésként szerepel: malignus mesenchymalis tumor, mely kiújulásra hajlamos. Mivel a március 26-i műtét után szerettem volna másik állatorvos véleményét is meghallgatni, ezért március 27-én dr. Töltéssy Zsolt hatvani állatorvos megvizsgálta a kutyámat, melynek során ultrahangvizsgálattal babéziát diagnosztizált. Három napon keresztül emiatt injekciókúrában részesült a kutyám. Kérdésem az, hogy milyen lehetőség van a kutyám gyógykezelésére a daganat miatt, mi az esély arra, hogy meggyógyul? Nagyon jó képességű és vérvonalú munkakutyáról van szó, mely természetesen a család kedvence is. Amennyiben szükséges, a kórszövettani jegyzőkönyvet be tudom szkennelni vagy faxon elküldöm. A megkérdezett állatorvosok szerint a daganat elhelyezkedése kizárja a műtét lehetőségét. Mit tegyek, hogy a kutyám még sokáig a társam legyen? A műtétet végző állatorvos Sandimmun Neoral gyógyszert adott, de ezt dr. Töltéssy Zsolt javaslatára nem adtam a kutyának. Jelenleg heti 3x1 A-vitamin kapszulát és napi 1 db. E vitamin kapszulát kap. Továbbá tegnap estétől napi 2x1 Zinat tablettát adok neki, szintén állatorvosi utasításra.
A primer tumor pontos helyeződése, kiterjedtsége és az esetleges nyirokcsomó és távoli áttétek tisztázása érdekében egésztest onkológiai kivizgsálás ajánlott. Ha ez megtörtént, akkor jóval pontosabban megítélhető a kutya esélyei, és a megoldások. Nem kizárt, hogy helyi sugárkezeléssel, gyógyszeres kezeléssel esetleg ezek műtéti kombinációjával születhet megoldás a problémára.
jelige: bullmasztiff
2010-04-01
Tisztelt Doktor Úr! Bullmasztiff kutyánk 2 éves, és sajnos hüvely előreesése van. Most ismét tüzel. Régebben olvastam, hogy ez plasztikai műtéttel gyógyítható. Talán az állatorvosi egyetemen végeznek ilyen műtétet. Kérem írja meg, hol keressünk segítséget! Köszönöm
Állatorvos-tudományi Egyetem, Szülészet- szaporodásbiológiai Tanszék, Dr. Thuróczy Julianna (30 9 40 8569)
jelige: Reka 3.
2010-03-31
Tisztelt doktorur!Sajnos,ahol en lakom ketto allatorvos van.Az egyik olyan mintha nem is volna,a masik pedig most kezdte.Nalunk nem vegeznek semmifele kivizsgalast.Nincs kihez es hova fordulni.A fiatalabbik jar ki a macskahoz,de nem mondd semmit,megsem vizsgalta,csak az injekciot adja be.A neten probaltam utana olvasni,hogy milyen betegsege lehet a Bercinek.Akkor kaptam meg az on oldalat es lattam mas allatokon is segit.A macska mar annyira levan gyengulve,hogy fecskendobol itatom.Koszonom hogy valaszol a levelekre.Tisztelettel
Aggasztó amit ír. Magyarországon nincs olyan lakóhely, ahol néhány km-en belül ne lenne megfelelő állatorvosi rendelő, ahol az alapvető vizsgálatokat ne lehetne elvégezni és elvégeztetni. Azt is meg kell mondjam, hogy az évek alatt sokezer válaszom hatására még egyetlen állat sem gyógyult meg, azaz én magam az interneten keresztül soha nem segíthetek. Viszont igen sok állat köszönheti annak az életét, hogy megfogadta tanácsomat, elvitte szerettét a rendelőbe és vizsgálatokat, kezelést kért. Tegye ezt Ön is. Majd ezután olvasgasson még a Tudnivalók és Publikációk rovatainkban is.
jelige: állatbarát
2010-03-31
Kérem Önt, hogy az olyan levelekre, mint most is ”segítség” vagy ”Reka” stb.amikor arról írnak, mit tegyenek, mert mint itt is 2 hete, 3 napja súlyos tüneteket mutat az állatuk, és még nem vitték orvoshoz, írja oda, hogy ne hagyják szenvedni az állatot, hiszen az nem tud tenni saját érdekében, ki van nekünk szolgáltatva! Gondoljunk bele a helyzetébe, milyen szenvedések árán fog elpusztulni, és nem tesz érte semmit! Minimum altatassa el, az is humánusabb, mint végignézni a kínjait.Ők olyanok, mint egy kisgyerek, ha mát megvannak, tegyünk értük.Az űrlapot csak a továbbhaladás miatt össze-vissza jelöltem be.
Minden egyes kérdésre azt válaszolom, hogy „kérje állatorvosa véleményét, vizsgálatait ... „ az Ön által hivatkozott „Reka” és „segítség” kérdésekben is. Ezután is ezt fogom tenni, hiszen egy állatorvos válaszol rovatnak nem is lehet más teendője.
jelige: Bubi 2.
2010-03-31
Tisztelt Doktor Úr! A kutyus 12 hetes és 1 hete van nálunk, nem vettük észre, hogy szorongana a kutyus, hisz energikus, jó kedvű és nagyon jól érzi magát velünk ill. nálunk. A vizelés ahogy megfigyeltük a játszás után tör rá. Még lenne ezen kívül egy olyan problémánk, hogy a kutyus röfögve veszi a levegőt, akitől vettük a kutyát Ő azt mondta, hogy ez normális, de nekem volt már palotapincsim és Ő csak horkolt, ezért kételkedünk benne, hogy ez normális lenne. Előre köszönjük válaszát és segítségét.
Látja, segítségükkel már ki is zártuk a tüzelés lehetőségét ...)):: Nem kizárt, hogy jó a tippjük a felfázás ügyében. A „röfögés” is jelezhet megfázást, felsőlégúti fertőzést, ha elfogadjuk a felfázásos-bepisiléses elméletet, akkor „diagnosztizáhatunk” is mellé akár torokgyulladást is. Meg az sem kizárt, hogy a röfögés a kutya veleszületett rendellenessége pl lágy szájpadlás túlnyúlása, vagy légcsőszűkület miatt van. Semmi esélyünk kitaláni a probléma hátterét, de szerencsére nem is kell találgatnunk. Egy 12 hetes kutya koránál fogva megszokott esetben 2 hetente állatorvosi rendelőt látogat a védőoltások és parazitamentesítések okán. Kérdezze meg állatorvosa véleményét észlelésükről és kérje meg őt a kölyök részletes vizsgálatára.
jelige: Reka 2.
2010-03-31
Tisztelt doktorur!Koszonom valaszat.A macska kicsit jobban van,mostmar kezdett jarkalni,de enni nem akar egyaltalan.Csak vizet iszik.Delutan ivott kicsit tejet,de az injekcotol kihanyta.Az arca elvan torzulva.Kijott az allatorvos,injekcioba adott kalciumot,glukozt,antibiotikumot,vizpotlot,mert kivolt szaradva.Az injekciok utan 15 perccel hanyik.Most sem lehet tudni,hogy milyen betegsege van.Normalis hogy az injekciok utan hanyik? Tisztelettel
Csak akkor lehet megtudni, hogy milyen betegség alakult ki a macskánál, ha jól felszerelt kisállat rendelőben állatorvosa elvégezheti a részletes vizsgálatokat. Ezalatt legalább fizikális vizsgálatokat, vérlabort, és vírusteszteket kell érteni, de nem kizárt, hogy egyéb vizsgálatokra is szükség lehet. Otthon háznál a legtapasztaltabb állatorvos is legfeljebb tüneti kezelést végezhet feltételezett diagnózis alapján. Én a magam részéről azt sem tudhatom, hogy lázas-e a macska ... Nem gondolom, hogy az injekcióktól hányna a macska, szerintem a betegsége tünete a hányás, hiszen ez volt az első tünet amit maga is észrevett a cicánál. Nem kizárt, hogy a tüneti kezelés hiányában már elhullott volna a cica. Semmi nem normális ebben a történetben, és a végkimenetel is teljességgel megítélhetetlen.
jelige: Bubi
2010-03-31
A kutyust amikor levisszük sétálni szépen elvégzi a dolgait és ahogy feljövünk vele a lakásba 20percben belül kb kétszer-háromszor egymás után pisil. Lehetséges, hogy a kiskutyánk felfázott?
Nem kizárt. Meg az sem, hogy szorongó, viselkedési zavarokat mutató kölyökről van szó. Meg az sem, hogy megkezdődött, vagy napokon belül megkezdődik első tüzelése. Mennyi idős a kölyök? Mióta van maguknál? Mióta észlelik ezt a jelenséget?
jelige: Beagle
2010-03-30
Kedves Doktor! Van egy gyönyörű szuka beagle-öm. januárban volt 1 éves, decemberben volt az első tüzelése. Az lenne a kérdésem, hogy a második tüzelésnél (ő akkor kb. 16-17 hónapos lesz) lehet e fedeztetni?Fedező kant keresek, ami nem is egyszerű, mert van egy 4 éves, elsősorban hozzá viszem majd, de van egy 1 éves kan is, de ott nem tudni, hogy ivarérett e már? Válaszát előre is köszönöm!
A szukák esetében a tenyészérettség a 3. tüzeléstől jön el, hasonlóan a kanok is 1.5-2 éves korukban lesznek tenyészérettek. Azaz az egy éves kan és a 2. tüzelését elérő szuka már ivarérett, de még nem tenyészérett. A fiatal szuka 2. tüzelése jó alkalom lehet arra, hogy állatorvosa megállapíthassa, alkalmas-e a feladatra a szuka, valamint azovuláció diagnosztikát (vér progeszteron mérések, hüvelycitológia ...) és nyomonkövessék és felkészíthessék a szukát a feladatra. A kutya tenyésztéséhez alkalmas és felkészített tenyészállatok, felkészült tulajdonos és megfelelő feltételek egyaránt szükségesek. Ha érez magában elég erőt, elszántságot ahhoz, hogy végigmenjen ezen a nem könnyű úton, akkor van elég ideje rá, hogy ezt megtegye. Ha nem szeretne ezzel foglalkozni, akkor pedig inkább a kutya ivartalanítása ajánlott. Honlapunk Publikációk rovatában talál néhány vonatkozó írást. Szaporodásbiológiai konzultációra Dr. Thuróczy Juliannát (478-4200) ajánlom.
jelige: Bogár
2010-03-30
Tisztelt Doktor Úr! A kutyám kb. 1 hónapja kezdett sántítani a bal hátsólábára. Kihívtuk a helyi állatorvost, adott fájdalomcsillapítót és gyulladáscsökkentőt a kutyának. Véleménye szerint a kutyus csipőjénél lehetett a probléma. Mivel a dolog továbbra is fennállt és sántított a kutya, felkerestünk egy másik állatorvost, aki meg is tudná röntgenezni. Sajnos kicsit félreinformáltak minket, nem volt röntgen berendezés ott, de a doktor úr ajánlott egy helyet ahol van. Fájdalomcsillapítót kapott a kutyám újra és a doktor úr azt mondta, ő röntgen nélkül nem szeretne nyilatkozni, de úgy gondolja valami nagyobb probléma lehet. Múlt héten jutottunk el a röntgenig. Két állatorvos is megnézte a felvételt. A fiatalabbik azt mondta vagy csontgyulladás, vagy csontrák. És kellene biopszia. A röntgenen látszott, de az orvos is megmutatta, hogy a csont elkezdett feloldódni. A probléma nem is a csípőjében, hanem a térdénél volt, illetve azt is mondták, hogy a nyirokcsomója nagyon-nagyon meg van duzzadva és kemény. Az idősebbik orvos elég egyértelműen a csontrákra gondolt és megjegyezte, hogy gyors lefolyású lesz. Az orvosok az elaltatás felé hajlottak, ahogy egyre tovább vizsgálták és nézték a röntgent. A kutyus mivel jól reagált a fájdalomcsillapítókra, kapott további adagot. Eléggé megtévesztően viselkedik. A lábát megint leteszi, fut, ugat és néha élénknek tűnik. Bár az is igaz, hogy jóval többet fekszik, mint korábban. Nem tűnik betegnek, a gubbasztásaitól eltekintve. Jó az étvágya is. Nem tudom mit csináljak vele. További vizsgálatokra nem szívesen rángatom el, autót kell szerezni, végigrókázza csórikám a több, mint órás utat és felváltva reszket illetve szűköl a kocsiban, akárhogy próbálom nyugtatni. És bár szégyellem de sokba is kerülnek ezek a dolgok nekünk. Vajon mennyi esély van rá, hogy hátha mégis gyulladás és nem rák? Nyugtalanít a tudat, hogy nem tettem eleget érte és hátha mégis van esélye. Jól van és nem úgy néz ki, mint ha ennyire súlyos betegsége lenne. Az orvos az amputációt is említette lehetőségként. De csupa ilyen jelzőkkel tüzdelve, hogy talán, esetleg, nem biztos... Tanácstalan vagyok. Itt ez a látszólag normálisnak tűnő kutya, de azt sem akarom, hogy az én önzésem miatt éljen fájdalomban. Két orvos - távol álljon tőlem megkérdőjelezni a tudásukat - a csontrákra gondol. De az is igaz, hogy nem volt biopszia. Van értelme vajon tovább erőltetni a dolgot? Várom szíves válaszát,
Ha beigazolódik állatorvosa gyanúja, és valóban rosszindulatú csontdaganatban szenved a kutya - akkor valóban nehéz a helyzet, és a teljes, végleges gyógyulást elérni nem lehetséges. A klinikai tünetek, és röntgenfelvétel alapján kezelő orvosaik alappal feltételezhetik a legrosszabb diagnózist is - és valóban, teljes bizonyosságot csak a további vizsgálatok eredményei adhatnak. Sajnos nem tudom feloldani a dilemmáját. A további vizsgálatok költségekkel, és megpróbáltatásokkal járnak és senki sem tudja megígéri magának, hogy jó megoldás születhet a problémából. Természetesen az idő is megadja a választ. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: Dinka
2010-03-30
Tisztelt Doktor Úr! Ma, amikor hazajöttem munkából, a 2 macskám szokásos lelkesedéssel üdvözölt, de a kandúrom (7 éves ivartalanított, kölyökként oltott) a fülét lesunyta vagy a fejét rázta. Laikus vizsgálódás után láttam, hogy a macska bal füle belül fel van dagadva. Először vízhólyagra gyanakodtam, mert a porctól hirtelen eltávolodó a kelés. Azonban nem folyadék van benne. Ez a valami szerencsére a fülkagylóra nem húzódott rá, csupán a belső porcos részen van. Kissé ki is pirult a macska füle belül, de nem enged hozzányúlni. Néha látszik, hogy fáj neki, de a jókedve hamar visszatér. Készítettem fotókat is a füléről, de sajnos csatolni nem tudom. Mi lehet az oka a hirtelen feldagadt fülnek? A másik macskának nincs semmi baja. Tisztelettel: GazDinka
A fülkagylón létrejövő folyadék tartalmú (vér, savó, genny ...) duzzanatok is tudnak olyan tömött tapintatúak lenni, ami megtévesztő lehet. Ilyen folyadéktartalmnú duzzanatok marakodásból, viszketegség miatt (pl fülrüh), de akár a véralvadás zavaraival járó kórképek miatt is kialakulhatnak. Ráadásul a vér megalvadhat és a vérömleny szervülhet is a fülkagylón - ekkor már valóban lágyszöveti jellegű duzzanatot észlelhet. Az sem kizárt, hogy gyulladásos eredetű szövetszaporulatot, vagy daganatot észlelt a Dinkán. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja kideríteni, hogy a felsorolt lehetőségek (vagy mások) közül mi jelentkezett a macskán. Egyúttal a megoldásokat is megbeszélhetik. Válaszlevelemre akár el is küldheti a csatolt képeket, de sajnos képek alapján sem lehetséges a diagnózis. Ehhez állatorvosi vizsgálat kell.
jelige: Reka
2010-03-29
Tisztelt doktorur!Van egy 8 honapos macskam.3 napja nem eszik,veres a vizelete,alszik.Azzal a kerdessel fordulok onhoz,h ez vmilyen betegsegre utal vagy mergezes?Varom valaszat!
A leírt tünetek sok tucat betegségre és néhány mérgezés tüneteire is hasonlítanak, de ha az esélyekre kíváncsi, akkor a nem ivartalanított, nem oltott macskák esetében nagyságrendekkel gyakoribb, hogy vírusos eredetű fertőzésekben hullanak el, mintsem hogy mérgezés fordulna elő. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja kideríteni a macska betegségét. Ha ez megtörtént, akkor a megoldásokat is megbeszélhetik. Remélem még nem késő. Az ivartalanított, rendszeresen oltott és parazitamentesített macskák helyesen táplálva 15-20 évig élhetnek. Kevésbő szerencsés társaik (amelyek megérik egyáltalán a felnőtt kort) 1-5 év alatt elkopnak, elpusztulnak.
jelige: segítsen
2010-03-28
Lassan kettő hete alig eszik,levert és vérzése van és folytó köhögése van és a nyelése száraz. Nem tudom mit tehetnék hogy javuljon az állapota.
Egyet tehet és kizárólag Ön, merthogy Ön a kutya gazdája. A lassan 2 hete beteg, öregedő kutyát mielőbb elviszi állatorvosához. A leírt általános tüneteket sok tucat betegség okozhatja. Lehetetlen dolog kitalálni, hogy mi a kutya baja. Még az sem kizárt, hogy meg kell operálni ahhoz, hogy meggyógyulhasson, ,mert esetleg gennyes méhgyulladása, vagy hüvelydaganata van. Otthon semmit sem tehet a kutyájáért.
jelige: Villike 2.
2010-03-28
Üdvözlöm! Elvittem másik orvoshoz ma reggel mert itt nálunk csak ”sötétben tapogatóztak”.Ott aztán egyből mondták amit sejtettem is,hogy babéziás.Labor stb következett,infuzió,és ellenszer,vitaminok.Nemrég felhivtamőket érdeklődtem,csak fekszik,alszik egyenlőre.Aztmondták az jó dolog,hogy erős 10-hónapos kutyusról beszélünk,az viszont kevésbé,hogy besárgult.Viszont pisil,és ma reggel már ivott keveset ami benne is maradt.Az itteni orvosokban már bizom nagyon jónak találom őket,és úgy az egész hozzáállásukat a kutyusomhoz.Tapasztalata azonban érdekelne,mekkora esélyekkel gyógyulnak a kutyusok ebből a randa kórból?! Reménykedem mert egy élettől kicsatttanó az én kiskutyám,akiért nagyon aggódom mert családtagként szeretjük őt!!!! Válaszát előre is köszönöm!!!!
Gyors diagnózis és a leírt kezelés mellett a babéziás kutyák nagy része meggyógyul. Állatorvosuk jóval pontosabban tudja felmérni az esélyeket, hiszen a kutya általános vizgsálatából és laborértékekből ő látja a vese- és máj károsodás mértékét, a kialakult vérszegénység súlyosságát. Ráadásul az ismételt laborvizsgálatokból majd az is kiderül, hogy jó irányba indultak-e el a kutya funkciói. Én Önökkel együtt csak egyet tehetek - remélem a legjobbakat.
jelige: farkasköröm
2010-03-25
Tisztelt Doktor Úr! Beagle kutyusomnak született 5 kölyke , 2-nek mindkét hátsó lábán farkasköröm van. Ma 2 naposak. Azt szeretném tudni, hogy én lecsíphetem-e nekik, mert egy ismerős tenyésztő azt mondta, hogy nyugodtan, csak utána hidrogén-peroxiddal pezsegtessem ki. Önnek mi a véleménye? Köszönöm válaszát!
Részemről nincs akadálya ... De ha biztosra akar menni, akkor kérje meg állatorvosát a műveletre.
jelige: Villikénk
2010-03-25
Üdvözlöm Dr úR! 1-éves lesz májusban a kis kan havanesem,ki tegnap hányt kicsit aztán jobban lett de mareggelre sok vért pisilt.Szaladtam vele az orvoshoz ki antibiotikum injekciót és még valmai vérzésgátlót adott neki.tvágya nincs tegnapóta,amit ivott nem sokkal rá kipisilte vér formályában,oltásai rendben vannak.Mi lehet ez?És medig várjak igy vele?Nagyon bágyadt,de adokint aztmondta nincs kiszáradva.Igazán ő sem értette dolgot prosztata gyulladás vagy trauma ezt mondta,na de senki sem bántotta .Van kinnnt egy boxeróünk de nem szoktak verekedni. Válaszát köszönöm!
Ha „belefér” az is, hogy nem vérvizelésről, hanem vérfesték vizelésről van szó - akkor az első tippem a kullancsok által terjesztett babéziózis a fiatal kutya esetében. Ha valóban vérvizelésről van szó, akkor pedig a húgy-, nemi szervek (vesék, hólyag, prosztata, here ...) gyulladásos és daganatos elváltozásai jönnek számításba és a véralvadás zavarával járó betegségek (pl mérgezések) is szóba jöhetnek. A kutya részletes vizsgálatával (fizikális vizgsálatok, vérvizsgálatok, vizelet vizsgálatok műszeres vizsgálatok ...) rövid időn belül kideríthető a rejtély. De miért is kell nekem ötletelnem? Mit mondott állatorvosa?
jelige: nádja 2.
2010-03-22
Üdvözlöm! Ismételt kérdésem csivava kutyám most félidös volt nálla állatorvos kapott is injekciót mert hányt ez 2 hete volt de most megint hány.Mi lehet az oka az orvos azt monta valami fertőzést szedett össze de lakásban tartott kutyus.Kell e most féreghajtani félidösen?Köszönöm válaszát.
Elnézést a késői válaszért, megfelejtkeztem a 18.-án írt leveléről. Valóban írt elsején is már egy kérdést, hogy mitől hányogat a kutyája ... akkor is azt válazsoltam, hogy állatorvosi vizsgálatok útján lehet kideríteni. Újabb leveléből azt érzékelem, hogy állatorvosa otthon látta el a kutyát - feltételezem, hogy ezért nem történt meg a kutya részletes vizsgálata (fizikális vizgsálatok, vérvizsgálatok, hasi ultrahang ...). Így az én véleményem szerint abban sem lehetnek biztosak, hogy vemhes a szuka, és sejtelmük sem lehet arról, hogy a lehetséges sok tucat betegség közül mi okoz hányogatást nála. Valami, azaz bármi fertőzést lakásban tartott kutyák is elkaphatnak, nem csak az udvaron tartottak. A kutyákat negyedévente ajánlott féreghajtani, egy félidős vemhes szukát is melegen ajánlott parazitamentesíteni is. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: Mex
2010-03-22
Tisztelt Dr.Úr! A diagnozisát szeretném kérni,ugyanis van egy 3kg-os 2éves elkényeztetett yorki kiskutyám.Tegnap vettem észre,hogy a jobb hátso lába fölött a bordáknál van neki egy pici 1centis csomo.Ha hozzáérek akkor össze vissza mozog,de csak azon a helyen.Ettöl függetlenül teljesen egészséges a kutyus.Várom válaszát.Előre is köszönöm.
Diagnózist kizárólag vizsgálatok eredményei alapján lehet mondani. A képlet helyeződése ezek után már részletkérdés, de a kutyák hátulsó lába fölött nincsenek bordák. Az Ön által leírt duzzanat lehet vérömleny, gennyes tályog, ödémás terület, gyulladásos terime és akár többféle daganat is. Állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával és a képlet citológiai/szövettani vizsgálatával tud pontosabbat mondani.
jelige: bolha
2010-03-21
Több cicám van, és bejárnak a lakásba is.Bolhát találtam a szőnyegen, és Stronghold nevű cseppet vettem rájuk.Szeretném a bolhákat, ha vannak kiírtani a lakásból teljesen, olyan szerrel, ami a cicákra nézve nem mérgező.Ön mit tudna ajánlani? Egy állatorvos Insecticid nevű sprayt mondott, de félek ha lefújom a szőnyegeket és mindent, ők megmérgeződnek, ugyanis a dobozán nincs az, hogy cicák vagy kutyák szőrére fújható lenne, bár az ott van, hogy melegvérűekre nem mérgező.Valami gyors hatású nem mérgező anyag lenne jó, mert kisgyerek is van, és ne legyen bolha, meg ne legyen mérgező.
Akár a Stronghold (akár egyéb spot-on készítmények) minden macskán és kutyán történő alkalmazása elegendő lehet a lakásban kikelő, majd fertőzőképessé váló macska és kutya bolhák éhenhalásához és kipusztulásához - ha rendszeresen alkalmazzák őket. A lakás mosható ruhaneműit főzőmosással, kárpitjait akár Frontline sapray-vel is lefújhatja.
jelige: házi cica
2010-03-21
Üdvözlöm! Van egy 2 éves kan cicám. A bal első lába valószinűleg meghúzódott, mert szúrás vagy más sérülés nyomát nem látom rajta, de kétszer akkora lett mint a másik. Nyomkodom, hogy megtaláljam a helyet, ahol fáj, de nem reagál rá. Könyök résznél oldalt nyalja, de annyira, hogy már a szőrt is lenyalta.Étvágya jó, mozog, néha a fájó lábára is rá áll, de látom, hogy fáj neki és sántit. Próbáltam borogatni vizes ruhával, bár tudtam, hogy nem fogja türni. Nagyon szeretnék rajta segiteni. Valami antibiotikumot, ha tudnának ajánlani. Mert sajnos a közelünkben állatorvos nincs, s szállitani sem tudnám. Előre is köszönöm válaszukat.
Nem tudok antibiotikumot ajánlani, mert egyrészről lehet, hogy nem is erre van szüksége a cicának, másrészről pedig a macska számára való antibiotikumokat állatorvosi vényre állatorvosi patikákban, vagy rendelőkben lehet megvásárolni. Ha nem is lát sérüléseket a végtagon - a leírt duzzanatot, főleg egy nem ivartalanított kandúr esetében sokszor marakodás okozza. Nem feltétlenül látszanak a macskafogak/karmok által ütött bőrsebek ... Persze, akár igaza is lehet és zúzódás, rándulás, törés is okozhat hasonló tüneteket. Nem látok más megoldást, mint a macsek részletes állatorvosi vizsgálatát, majd az eredmények tudatában való ellátását. Sajnos a nem ivartalanított, rendszeresen nem oltott, nem parazitamentesített macskák azon kisebb része is, amely megéri az ivarérettséget életének 1-5 éve alatt elkopik, elpusztul. Az ellátott macskák 15-20 (vagy több) évig élnek.
jelige: Fannika 3.
2010-03-21
Kedves Dr úr! Meghalt Fanni kutyusunk,már alig élt ,gyoygszereit kihányta,nem evett,nem ivott. El kellett altatni.tele volt vizzel a szervezete, azt mondta a doki hogy szét esett a vérképe!!! Egy valamit nem értek,hogy kaphata meg a szivelégtelenséget,mitöl? tavaly összel vettük észre hogy dagadt a hasa,megultrahangoztatták,és akkor derült ki a baj.Semmi elö jelét nem láttunk hogy beteg lesz. Olyan szomoru vagyok ,jo barátok voltunk!!! köszönöm a szives válaszát azt amit megirt .Üdvözlettel
Akár egy banális bakteriális fertőzés után is kialakulhat szívbelhártya gyulladás, aminek következményeként a szívbillentyűk zsugorodnak és a szív képtelen lesz megfelelő szinten ellátni feladatát. De egyéb kórfolyamatok is eredményezhetnek szívelégtelenséget kutyán (vagy emberen). A kutya elhullásának pontos okát természetesen csak boncolással és a kapcsolódó kiegészítő vizsgálatok (szövettan-, kórokozó izolálás, toxikológia ...) elvégzésével lehet megmondani. Kitalálni, kiokoskodni szinte lehetetlen. Sajnálom a történteket.
jelige: Dorka kutyus
2010-03-21
Üdv a Dr úrnak! Nekünk van egy 13 éves szuka, pár éve ivartalanított vizsla keverék kutyusunk. Nagyon aktív, jó fizikumú, jól evő. Nemrég felfedeztem a szájában, egy vadhús szerű kinövést. Megpróbálok pontos képet írni róla: felül a fogínyén az egyik szemfogát körbeölelő kinövés, ami ugyanolyan rózsaszín színű, mint maga a fogíny.Kb: kisebb babszem nagyságú lapos, szabálytalan alakú. Néztem az érintett fogát, de az nem mozog. A kérdésem az lenne, hogy -tudom így látatlanba nehéz a válasz- valami súlyos kórképről lehet szó, vagy ártalmatlan vadhús? Érdemes-e levetetni, vagy mivel nem zavarja nem kell hozzányúlni? Köszönjük szépen! Minden jót kivánunk!
Ránézésre nemcsak Ön, de állatorvosa, sőt egyetlen állatorvos sem tudja eldönteni, hogy jóindulatú daganatról, vagy rosszindulatú daganatról van-e szó. Állatorvosa a képlet citológiai/szövettani vizsgálatával, valamint a nyaki nyirokcsomók tapintásával, mellkasi röntgenfelvételekkel tud leggyorsabban előrelépni a diagnózis felé. Ha közösen amellett döntenek, hogy műtéti úton eltávolítják a képletet és az ezt követő szövettani vizsgálat alapján döntenek a további vizsgálatok felől - az is vállalható döntés. Köszönöm szépen és viszont kívánom jókívánságait!
jelige: borostyán
2010-03-19
Kérem tanácsát abban, hogy a cicáimnak egy kertrészt dróttal elkerítünk úgy, hogy ne tudjanak kimenni onnan, és be tudjanak járni a lakásba.Amiatt, mert közel út van, és már halt meg cicánk baleset miatt, és a szomszéd nagy kutyái is öltek meg cicánkat.Így nemcsak lakásban élnek, kint is lehetnek szabad levegőn, fűben, fára mászhatnak teljes biztonságban.Az egyik kerítésszakaszra borostyán van futtatva, gyönyörű és sok.Mérgező a cicákra? Vajon megrágják?
Sajnos bizony a borostyán hajtásai és levelei tartalmaznak melegvérűekre ártalmas növényi mérgeket, alkaloidákat. Viszont a szívós, nehezen rágható, és igen rosszízű (keserű) növényt megszokott esetben sem növény-, sem húsevő állatok nem fogyasztják - ezért, ha a kifutóban van más, nem mérgező növény is (pl csíráztatott gabonamagvak ún cicafú, vagy pázsit), akkor szinte bizonyosra vehetjük, hogy a macsekok nem fogják megrágni. Én a majd 20 éves praxisom alatt egyetlen kutya, vagy macska borostyámmérgezéssel sem találkoztam, pedig elterjedt növény, pl az én házamban és nyaralómban is van és nagyszámú kutya-, illetve macska családtagjaim soha meg nem rágták.
jelige: Fancsika
2010-03-18
Tisztelt Doktor úr! Kutyuskám már egy egész napja nem pisilt. Étvágya nincs, nem játszik, ahogy szokott. Vajon mi lehet a baja ilyenkor? Várom válaszát. Köszönettel
Számolatlan, sok tucat betegség okozhat étvágytalanságot, bágyadtságot, kedvetlenséget - és következményes kiszáradást a vizelet elmaradását. Pláne egy oltatlan kutyán. Állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával tudja diagnosztizálnia betegséget, majd meggyógyítani a kutyát. Mielőbb értesítse a bajról.

<< <  173 / 464 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.07.28
A cicának a szajanal let daganata rosz indulatú mit lehet csinalni segiteni neki most 13 eves a alatorvos aszt monta hogy idos es nincsi kiut én nagyon sajnalom segenit mit lehet segiteni neki enni eszik többször naponta ha tudnak irjak meg koszonom
2016.07.27

Szeretnénk kérdezni macska ügyben. A macska viselkedésében nem értem azt, hogyha kiviszem a kertbe, vagy akár a betonra is, intenzíven nyalva a földet. Voltunk állatorvosnál, vérvizsgálat is volt nála, nagyon vérszegény, most intenzíven táplálom, vagyis, amit nagyon szívesen fogyaszt. köszönettel Jutka

Kedves Gazdi!

Kérédésére aa választ az "Orvos válaszol" menüpont alatt fogja megtalálni!

2016.07.26
A képen látható, Dingó névre hallgató kutyánk kiszökött 2016.07.19 kedd reggel. XXII. kerületben Budafokon. Kérem aki látja hívjon vagy írjon! +3630 910 1407 A sikeres nyomravezetőnek / megtalálónak pénzjutalmat ajánlunk fel! Köszönjük a megosztásokat!