Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: rosat
2010-06-21
Jó napot! 10 hetes kis cica kihányja a szilárdabb ételt. A folyadékot meg bírja enni de a konzervet még szinte le sem nyelte már hosszas öklendezés után ki is hányja.Az is baj, hogy nagyon mohón eszik. Még szopik is. Látszikn rajta, hogy nagyon éhes mert ahogy hányt újból neki fog enni de az is kijön belőle.A száraz tápot úgy nézem, hogy nem is bírja elrágni. Ez kb. egy hete van azelőtt rendesen evett és nem hányta ki. Nem látszik rajta betegség jele , futkos játszik.
Hányást sok tucat veleszületett és szerzett, fertőző és nem-fertőző eredetű betegség okozhat. A kölyök macskák első féreghajtása 10 napos koruk körül ajánlott elsőként, ezután 2 hetente illik ismételni ezt a műveletet. Ha szükséges (bolhás, fülrühes, kullancsos ...) a kölyök, akkor a külső parazitamentesítését is el kell végezni. 10 hetes korban pedig az első védőoltást is meg szokták kapniaz egészséges kölyök macskák. Mielőbb vigye el állatorvosához a cicát és kérje meg őt a részletes vizsgálatokra. Az anyamacska védőoltásait, parazitamentesítéseit is érdemes lehet rendezni és néhány hát múlva az ivartalanítása is szóba jöhet.
jelige: bolhainvázió
2010-06-17
Tisztelt doktor úr! Négy befogadott kutyusunk van. Januárban csatlakozott a csapathoz egy fiatal kutyus, aki sajnos állapota miatt a kezelések ellenére kimúlt. Elég elhanyagolt is volt és érintkezett akkor a többi ebbel, akik bolhásak lettek. Azóta képtelen vagyok a kutyáimból kiírtani a bolhákat. Próbálkoztam bolhanyakörvvel, samponnal, bolhaporral, illetve az állatorvos egy igen büdös fehér vegyszert adott, amit vízzel kellett felhígítani és a kutyákat befújni vele. De hiába. Van amelyik kutyámat annyira zavarja, hogy sebesre vakarja magát. Pedig csak néhány bolha van a szőrükben. Mit tegyek, milyen szert, esetleg tablettát tudna javasolna? Köszönöm szépen.
Többféle állatorvosi rendelőkben és állatpatikákban kapható, a hát bőrére alkalmazható csepp (Frontline, Frontline combo, Advantix, Stronghold, Exspot ...) megoldás lehet a gondjaira. A felsorolt védekezési módszerekkel az lehetett a probléma, hogy nem jelent tartós védelmet a kutyáknak, csak egyszeri bolhátlanítást jelent. A környezetben (lakásban, telken) a petékből frissen kelő lárvák pedig néhány órán, napon belül újrafertőzik az állományt. Ha minden kutyára a használati utasítás szerint felteszik valamelyik cseppet, és ezt havonta megismétlik, akkor a kelő lárváknak nem lesz lehetőségük gazdaállatot találni és újabb generációkat életre hívni, azaz kipusztulnak a bolhák a környezetben. Ha a cseppek mellett a környezetet is kitakarítja, fertőtleníti, portalanítja - azzal is peték, lárvák ezreit vonhatja ki a forgalomból.
jelige: andrea
2010-06-16
TISZTELT DOKTOR ÚR!TEGNAP HAJNAL SZÜLETETT 9 KISKUTYÁM,6 ÉLATKÉPES,ÉS 3 ÉLETELEN VOLT.2 ÓRÁNKÉNT FELVÁLTVA JÁRTUNK ELLENÖRIZNI,HOGY MINDEN RENDBEN VAN E.SAJNOS AMIKOR ÉJFÉLKOR KIMENTEM EGY KISKUTYA ALATTA VOLT ÉS MEGIS FULADT.AZOTA KINT VAGYOK NÁLA ÁLLANDOAN.NEM TUDOM MIT TEGYEK?FÉLEK HOGY HA OTT HAGYOM ISMÉT ELVESZTEK EGY KISKUTYÁT.DE ÁLLANDOAN NEM LEHETEK MELLETE,MÁR AZ ELLÉS ELÜŐTT IS SOKKAT ÉJSZAKÁZTAM VELE,UGYHOGY KEZDEK MÁR ÉNIS FÁRADNI.NEM TUDOM MIT TEGYEK OLVASTAM HOGY VAN AKI ELLÉS UTÁN KÜLŐN TESZI A KISKUTYÁKAT,DE NEM MESSZE A SZUKÁTOL EGY LÁDÁBA ,ÉS 2 ÓRÁNKÉNT ODA TESZI ENNI A SZUKÁHOZ.ÖNNEK MI A VÉLEMÉNYE ERRŐL?FÉLEK,HOGY HA EZT TESZEM UTÁNA NEM ETETTI A KÖLYKÖKET.A MÁSIK KÉRDÉSEM MOST HASZNÁLOM AZ INFRA LÁMPÁ IGAZ HOGY NYÁR VAN JÓL TESZEM?VÁLASZÁT ALŐRE IS KÖSZÖNÖM!
Minden kutya-, macska esetében igaz, hogy a tenyésztséhez alkalmas és felkészített tenyészállatok, felkészült gazdik és megfelelő tárgyi feltételek kellenek. Ezek hiányában a tevékenység veszélyes kimenetele kétséges. Két konkrét kérdése volt. Az együtt nevelés kontra elkülönítés kérdésre azt lehet válaszolni, hogy megfelelő körülmények között a legtöbb szukától nem kell elvenni a kölyköt. Ha szűk helyen vannak, vagy a szuka tapasztalatlan, nem nevel esetleg agresszív a kölykökkel, akkor szokták elvenni a kölyköket és valóban 2 óránként ellenőrzött körülmények között teszik őket a csecsbimbóra. Igen, ez egy fárasztó módszer. Az infralámpa használatát nem az évszak, hanem az ellető helyiség hőmérséklete szabja meg. Az újszülötteknek magasabb a hőmérséklet igénye, 30oC körüli hőmérsékletre van szükségük, Fontos, hogy mindeközben a szuka ne melegedjen túl, bőre meg ne égjen. Honlapunk Publikációk rovatában részletesen is olvashat a témában.
jelige: bekyke 2.
2010-06-16
Köszönöm válaszát, az Ön által ajánlott endokrinológus doktornővel holnap tudok majd beszélni, mert mindenképpen szeretnék a dolgok végére járni. Sajnos a kezelőorvos jelenleg szabadságon van, így egyenlőre nem tudom vele a problémát megbeszélni. A gyógyszert az étkezések után általában 1-2 órával kapja, semmiképp sem az étellel együtt. Azt nem tudom és sajnos a gyógyszer tájékoztatójában sem találtam erre utalást, hogy az étkezések előtt, vagy után javallott beadni a gyógyszert. Azt a tájékoztatóban olvastam, hogy lehetőleg mindennap ugyanabban az időben történjen a beadás, és a két adag között beadása között ajánlatos 12 órát várni. Amennyiben arra tudna még válaszolni, hogy étkezések előtt vagy után célszerű a Forthyron 200 tablettát beadni, illetve kaphatja-e együtt a májvédő Hepato support gyógyszerrel, megköszönném. Ismételt válaszát előre is köszönöm.
Igazság szerint egy „csak” hypothyreózissal és esetleg ennek következményeként kialakult elhízással, enyhefokú májelzsírosodással terhelt kutyánál nem megszokott, hogy puffadás, felfúvódás, pláne nehezített légzés, lihegés alakulna ki. Attól tartok, hogy esetükben a hypothyreózissal is küzdő kutyában egyéb betegség, rendellenesség is kialakult. A leírt tünetek sok tucat betegségnek megfelelhetnek a szívelégtelenségtől kezdődően a gyomor- béltraktusban jelentkező fekélyek, daganatok, idegentestek, helyzetváltozásokon át egyéb belgyógyászati betegségekkel korántsem bezárólag .... igen sok minden okozhatja a leírt tüneteket. Ezek egy részénél a mielőbbi diagnózis és beavatkozás lehet szükséges. Nem szeretném azzal súlyosbítani a helyzetet, hogy a gyógyszerbeadás idejének megválasztásával esetleg napokat veszítsenek a kutya egyéb betegségének diagnosztizálásával. A kutya mielőbbi részletes vizsgálata ajánlott.
jelige: bekyke
2010-06-15
Tisztelt Doktor Úr, Doktornő! A problémám a következő. Van egy egy éve örökbefogadott labradorunk, akinél a fogyókúrázás ellenére sem történt súlycsökkenés. Vettek vért tőle egy hete, a T4-es szintje 11,7, ami a kezelőorvos szerint alacsony, valamint nagyon enyhe májműködési problémája is van. Kapott májvédő táplálékkiegészítőt, valamint Forthyron 200-as gyógyszert. Az előbbiből 3x1 kell adni, az utóbbiból 2x2 tablettát. A súlya 46 kg. A problémám az, hogy a gyógyszer beadását követően a hasa teljesen felpuffad, olyan lesz, mint a aki egy lufit nyelt le, iszonyatosan zihál, kapkodja a levegőt, egyszerűen képtelen pár lépésnél többet menni, a szemei homályosak és a nézése zavart, folyadékot egyáltalán nem iszik, fecskendővel próbálok neki adni, de általában kihányja. Pisilni sem pisil ilyenkor, szóval nagyon rosszul van, látszik rajta. A kezelőorvos szerint bizonyos idő kell, hogy a szervezete hozzászokjon, de egyszerűen nem tudom nézni, hogy teljesen ”kikészül” szegénykém. Szeretném megkérdezni, hogy ezt a gyógyszert esetleg valami más módon (injekcióval) ki lehet-e váltani? Őszintén bevallom már két napja nem adtam neki, azóta kezd a régi lenni, van kedve sétálni, enni, inni, stb. Tudom, hogy a súlyán is kell változtatni, de ezt nem ilyen áron szeretném. Ligh tápot kap, Skinnerst, naponta kétszer 10 dkg, ezenkívül főleg sárgarépát, zsírmentes csirkehúst (far-hátat, vagy csirkemellcsontot) 1-1 db-ot az esti étkezésnél, valamint egy evőkanál rizst. Kérem szíveskedjen megírni, hogy az Ön véleménye szerint mit lehetne a megoldás a fenti problémámra. A választ előre is köszönöm.
Igazság szerint egyetlen T4 eredményből nehéz kimondani a hypothyreózis meglétét kutyában és emberben is habár a kutya súlyfeleslege és enyhe májelégtelensége a mért értékkel együtt megalapozza a pajzsmirigy alulműködés gyanúját. A leírt ijesztő tüneteket egyébként nem kizárt, hogy olyan egyszerű módon lehet orvosolni, minthogy a kutya etetését és a gyógyszer beadás idejét időben elválasztják. Mindenképpen jelezze állatorvosának az észlelését - és amennyiben közösen úgy gondolják, hogy a gyógyszerbeadás idejánek megváltoztatása segíthet, csak akkor próbálják meg ezt az ötletet. Ha nem sikerül úrrá lenni a problémán, akkor kérjék endokrinológus specialista segítségét.
jelige: dalmus
2010-06-15
Tisztelt Doktor Úr! 11 éves dalmata kan kutyánk február hónapban prosztata gyulladással lett kezelve. Kb. 3 hét után úgy tünt felgyógyult, sajnos az utóbbi időben változó intezitással visszajön nála a betegség. Olyankor láthatóan fájdalmai vannak, széklet, vizelet ürítése rendszertelen és szabálytalan. /Saját maga alá végzi/Többen javasolják az ivartalanítást, de a kezelő Doktor sem igent sem nemet nem mond a fevetésünkre. Szerencsétlen kutya élni akar , küzd, de így szerintem semmi értelme a kinlódásának!
A prosztata megbetegedései közül a gyulladásos megbetegedés gyógyszeres kezeléssel legtöbb esetben eredményesen gyógyítható. Teljesen más a helyzet, ha prosztata tályogról, cisztáról, vagy netalán daganatról van szó. Ezen megbetegedések csak gyógyszeres kezeléssel nem fognak rendeződni. Ha még hozzáteszem, hogy fájdalmas széklet- és vizelet ürítést, valamint inkontinenciát sok más egyéb (pl húgyúti-, gerinc- gyulladások, daganatok ...) betegség is okozhat - akkor belátható, hogy elsőként részletes vizsgálatok (fizikális vizgsálatok, vér-, vizelet- (esetleg széklet-) labor, képalkotók (ultrahang, vagy röntgen, esetleg CT) kell ahhoz, hogy kiderülhessen a kutya tüneteinek a pontos oka. Ha ez megtörtént, akkor pontosabban megítélhetőek a kutya esélyei, megoldásai. A kasztráció nagyon jó hatású lehet a prosztata jóindulatú megnagyobbodása kezelésére.
jelige: Polly
2010-06-15
Doktor Úr!!!én arra lennék kíváncsi hogy hogy vezessem le egy csivava ellését, állatorvost nem tudunk hivatni, de viszont úgy olvastam hogy a csivavák nehezen ellenek!!!kérem segítsen, lehet későn írtam ezt a levelet mert úgy néz ki hogy a mai nappal fog megelleni!!! előlre is köszönöm
Honlapunk Publikációk rovatában részletesen olvashat az ellés körüli segítségnyújtásról. A kutya tenyésztéséhez általánosságban alkalmas és felkészített tenyészállatok, felkészült gazdik és megfelelő tárgyi körülmények kellenek. Ezek hiányában a tevékenység esetleges, sőt veszélyes. Eseménymentes ellést, majd boldog babázást kívánok a Polly-val. Remélem, hogy az összes kölyöknek lesz jó gazdája.
jelige: szem baj
2010-06-14
A 2 éves boxer kutyámnak kb. 1,5 héttel ezelőtt elkezdett nagyon váladékolni az orra, és most 5 nappal ezelőtt a bal szeme nagyon feldagadt, becsipásodott ki sem tudta nyitni ( előző nap semmi sem látszott) . Kamillateával törölgettük és Septosyl szemkenőccsel kentjük neki. Azóta szépen javulgat, már nincs annyira feldagadva meg nem csipásodik, de mintha valami hályog szerűség lenne a szemén, enyhén szürkés, homályos és vérbe van.Mi lehet ez?Mi kötőhártya gyulladásra gondoltunk, de félünk attól hogy esetleg meg ne vakuljon a fél szemére.
Pedig a legjobb úton tartanak afelé, hogy a látáskárosodás, esetleg vakság kialakuljon. Elhúzódó, súlysofokú kötőhártya gyulladások esetében a szaruhártya akár teljesen átlátszatlanná is válhat Persze az is lehetséges, hogy a szem traumás sérülése okozza az 5 napja tartó szemtüneteket. A másfél hete tartó (vagy kezdődő és megszűnő) orrfolyás sem megnyugtató. A kutya mielőbbi részletes állatorvosi vizsgálata, majd kezelése ajánlott.
jelige: mint egy boci
2010-06-14
Van egy 10 hónapos keverék kutyám, akit döntően házi koszton tartok. Pár nappal ezelőtt a hasa hirtelen felpuffadt, eszik, iszik, és ugyanúgy játszik, mint mindig, de székrekedése van. Lehetséges, hogy férges lenne?
Ha a 10 hónapos kölyök eddigi élete folyamán nem lett többször, tisztességesen féreghajtva, akkor szinte biztosan férges. Féreghajtást 2 hetes korban kezdve 3 hónapos korig 2 hetente, 3 hónapos kor felett negyedévente ajánlott elvégezni. Kérdés, hogy emellett a táplálás területén vannak-e hiányosságok és egyéb veleszületett vagy szerzett betegségek. Állatorvosa részletes vizgsálatokkal tudja megállapítani, hogy a szóbajöhető sok tucat betegség közül mi jelentkezett a kutyánál. Ezután a megoldásokat is megbeszélhetik.
jelige: kölyök cicák
2010-06-14
Tisztelt Doktor úr! Van öt darab 16 napos kölyök cicám , idáig az anya cica rendesen etette őket de ma nemigen eteti őket és ha igen akkor is nagyon rövid ideig és utána nagyon sokáig nyivákolnak. Arra gondoltam hogy esetleg már nincs elég teje ha igy van akkor ilyen pici cicák számára mivel tudom potolni az anya tejet. Sajnos a drága cica tejet nem tudom megvenni , adhatok-e nekik cukrozot tehén tejet? Köszönöm mielőbbi válaszát.
Az anyamacska és a kölykök állatorvosi vizsgálata is ajánlott. Ha ez nem történhet meg, akkor teljesen esetleges, kizsámíthatatlan, hogy sikerül-e felnevelni a kölyköket illetve meggyógyul-e az anyamacska. A kölykök első féreghajtása, és külső parazitamentesítése is esedékes lehet. Ha az anyamacska elapasztott, akkor a kölyköket biztonságosan felnevelni macska tejpótló tápszerrel lehet. Ez nem egy drága termék. A tehéntej, sem cukrozva, sem pedig tejföllel sűrűsítve nem tökéletes a macska tej pótlására. A mostani kaland kimenetelétől függetlenül 1-2 hónapon belül ajánlott az anyamacska ivartalanítása.
jelige: Arthur
2010-06-14
Foltokban kihullott a szőre a combjain, gombásodást állapítottak meg.Injekciót kapott,nizoral krémet javasoltak, a szőre ott szépen nő vissza.Most több helyen gennyes foltokat fedeztem fel, ahol nincs rajta szőr.A hóna alatt is, de ott meg is van neki duzzadva, a hátán pedig be van sötétedve a szőre.Ez még gomba v más?
Hasonló tüneteket okozhat veleszületett bőr atópia, gombás-, bakteriális-, parazitás fertőzések, allergiás kórképek, de akár még endokrin alapbetegségek is. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal (fizikális vizsgálatok, vér vizsgálatok, allergia tesztek, bőrbiopszia, egyéb kiegészítő vizsgálatok ...) tudja szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni a a betegséget. Ha ez megtörtént, akkor tudják célzottan és várhatóan eredményesen kezelni a tüneteket.
jelige: Kuszkusz
2010-06-14
Tisztelt Doktor Úr! Ivartalanított kandúrommal kapcsolatban lenne kérdésem. Tudom, hogy látatlanban nem igazán lehet megítélni a problémát, mégis kíváncsi lennék a véleményére. Kinti cicáról van szó. Körülbelül egy hete nagyon csúnyák a szemei, mindkét szemén félig fel van húzódva a pislogóhártyája, és gyakran könnyezik is. A bundája pedig már egy ideje elég fénytelen és csúnya. Két orvosnál is jártunk, az egyikük szerint férges, és eszerint kezelte, de az ürülékében nem találtam erre utaló jeleket és javulás sincs. A másik először macskanáthára gyanakodott, most pedig allergiára gondol. Több injekciót is kapott már, de semmi javulást nem tapasztalunk. A cica egyébként élénk, játékos, étvágya is van és iszik rendesen. Prémium tápot kap (Acana), de a napokban vettem neki egy immunerősítő készítményt is. Mi lehet a probléma? Mire utal a látható pislogóhártya és a könnyes szem? Én a náthára tippeltem, mivel a télen már kezelték macskanáthával, és a napokban is az esőben üldögélt. A szemein kívül azonban most nem igazán látni más erre utaló jelet (tüsszögés, orrváladék). Remélem tudnak segíteni, már tanácstalanok vagyunk. Köszönöm!
Persze, hogy okozhatja a vírusos, bakteriális macskanátha, vagy egyéb vírusos, bakteriális betegség (pl leukózis, panleukopénia, Chlamydia ...) is a tüneteket, mint ahogyan „egyszerű” megfáztás, felsőlégúti fertőzés is, vagy allergiás betegség, primer kötőhártya gyulladás, vagy szív-, keringési betegség, vagy ... sok egyéb más. Sőt, lehet a tünetek oka kevert betegség is, a víusos macskanátha egyáltalán nem zárja ki az allergiák lehetőségét. Állatorvosa a részletes vizsgálatok eredményei alapján (fizikális vizgsálatok, vér labor, vírustesztek esetleg egyéb kiegészítő vizgsálatok ...) tudja megállapítani a betegsége(ke)t, ezután az esélyeket, megoldásokat is megbeszélhetik. Ha sikerült kigyógyítani a Kuszkusz-t a mostani nyavajából, akkor az ivartalanítás mellett (ami nagyon jó, hogy megtörtént!) a rendszeres védőoltások, parazitamentesítés és a helyes táplálás lehet a kulcs a hosszú (15-20 év), egészséges élethez.
jelige: pötyike
2010-06-11
Tisztelt Doktorok! kutyánk füléről egy jó borsonyi, erezett, tömött tapintatú terime került eltávolításra, amely eltávolítására azért volt szükség mert gyors növekedést mutatott. Az utólagos szövettani diagnózis gyulladásos reaktív neutrophil és plasmasejtek mellett néhány sarcoma sejtett írt le. Kérdésem az volna, hogy szükséges-e a kutyának további vizsgálat és egyéb kezelés?köszönettel
Fontos a szövettani leírásból az a részlet is, hogy a képlet ép széllel, vagy nem ép széllel került-e eltávolításra. Amennyiben ép szélben történt a kimetszés, akkor a helyi kiújulás esélye elenyésző, „csak” a tájék nyirokcsomói illetve a távoli áttétek legvalószínűbb helyei (elsősorban tüdő) ellenőrzése ajánlott. Ha nem ép szélben történt a kimetszés, akkor a tumor helyi kiújulása szinte bizonyosra vehető a nyirokcsomók és távoli áttétek esélye pedig szintén megvan. A műtét után a varratszedés során is ellenőrzi állatorvosa a kutya állapotát, és ezután is azt goondolom, hogy rendszeresen vissza fogja hívni Önöket kontrollra. A műtét után néhány héttel ajánlott lenne egésztest onkológiai vizsgálatot végezni a kutyán. Honlapunk Publikációk rovatában olvashat még a témában.
jelige: Epilepszia
2010-06-10
Tisztelt Doktor úr!Van egy kiskutyánk,most lesz 4 éves és 3 héten belül tegnap volt neki a 2. epilepsziás rohama!A 2.-nál rögtön elvittük orvoshoz és ott azt mondták, hogy gyógynövény alapú gyógyszerrel kezeljük 10napig és majd menjünk vissza,mert szemenként tudjuk venni a gyógyszert!A 2. roham hosszabb volt mint az első és nem is olyan erősségű-Hála Istennek-de szeretném megtudni, hogy élete végéig szednie kell a gyógyszert és hogy mennyiben fogja befolyásolni az életét,valamint maximum mennyi ideig hagyhatom magára?A választ előre is köszönöm!
Epilepszia és epilepszia között ég és föld különbségek vannak. Van olyan betegség, ami gyógyszeres kezeléssel megfelelően kézbentartható. Dr Kiss Gabriellát, „A kutyák epilepsziáiról mindenkinek” című köny szerzőjét ajánlom a kutya kivizsgálására, majd kezelésére. Favorit Állatkórház, 1045 Budapest, Tó u. 06-1-360-0334, 06-20-9943-157. favorit.allatkorhaz@chello.hu
jelige: Misszi
2010-06-10
Üdv! Nekem olyan kérdésem lenne, hogy tudna -e javasolni Székesfehérváron vagy környékén daganat áttétet kimutató képalkotó vizsgálati lehetőséget, illetve ennek a vizsgálatnak mi az ára kb ? Köszönöm!
Daganat áttét kimutatására akár a mellkasi röntgen(ek) + hasi ultrahang vizgsálat is alkalmas lehet, ha már méretes áttétekről van szó. Ezek több rendelőben elérhetőek,ára nagyjából 15-20 eFt lehet. Egésztest CT, MRI, szcintigráfia, vagy pláne a PET/CT azonban jóval érzékenyebben, kisebb áttéteket is kimutat. Ezek Kaposváron, és Budapesten elérhető módszerek és az áruk kb2-3x több, mint a röntgen+ultrahang. A legérzékenyebb, legpontosabb és nem a legdrágább (40 eFt) daganat kereső módszer a PET/CT fúziós egésztest képalkotás, ami nálunk érhető el.
jelige: maszatka
2010-06-09
rtg vel igazolt medencetőrése van maszatnak kap fájdalomcsillapitót mire figyeljek oda széklet vizeletüritési problémák előfordulhatnak? mennyire mozgassam forgassam további tanácsot szivesen elfogadok köszönöm
Minden kérdését kizárólag a kezelő orvosa tudja megválaszolni. Egyedül ő látta a kutyát és a röntgen felvételeket (+ esetleg egyéb vizsgálati adatokat). Ezért aztán egyedül ő tudja, hogy a medence mely részein van a törés, van-e lényeges elmozdulás, szűkület keletkezett-e, a hólyag- végbél-, egyéb medencei és hasüregi szervek sértetlenek-e, van-e vérzés .... Nagyjából ezek határozzák meg, hogy szükség van-e műtéti ellátásra, vagy elegendő a konzervatív kezelés, kell-e, lehet-e mozgatni a kutyát, fenyeget-e vizelet és széklet ürítési gond. Azaz se tőlem, se mástól ne fogadjon el tanácsot az interneten keresztül. Tegye fel viszont kérdéseit kezelőorvosának.
jelige: Pedró
2010-06-09
Tisztelt Doktor Úr! 11 éves terrier jellegű keverék kan kutyám kezeléséhez szeretnék tanácsot kérni. Kb 3 hete a kutya nyírásakor a végbélnyílás fölött, a farka tövében találtunk egy daganatot.Állatorvosunknak megmutattam aki többféle kezelési módot javasolt. Ezek a következők: operáció, hormonkezelés, ivartalanítás. Az operáció és a gyógyszeres kezelés között vívódom, szeretném a legjobb megoldást megtalálni. A kutya igen jó kondícióban van, izmos, súlya ideális, Minden este futtatom, sokat labdázik. Remélem válasza segít a döntésben Tisztelettel:
Nem kizárt, hogy többféle kezelésre is szükség van. Elsőként a kutya részletes kivizsgálását javaslom. Ebbe a fizikális vizsgálatok mellett vér vizsgálatokat, citológiai vizsgálatot és áttét keresésre alkalmas képalkotó vizsgálatot ajánlok. Ezen eredmények birtokában érdemes eldönteni a kutya kezelését, ami legtöbb esetben a daganat műtéti eltávolításából és kasztrálásából áll és emellett előfordul, hogy sugárkezelésre és/vagy gyógyszeres kezelésre esetleg egyéb kiegészítő kezelésre is szükség van. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: Boxer 4.
2010-06-09
Tisztelt Doktor Úr! Heves megyében lakunk, azon belül Gyöngyösön voltunk orvosnál (az egyiknél). Ha esetleg ismer innen valakit és jónak tartja a szakmában, akkor szívesen felkeressük. (legalább a kivizsgálásokra és minimum a gyógyszeres kezelés miatt is, a többi úgyis ott dől el). Köszönöm.
Egerben Dr. Daróczi Lajost ajánlom. 3300 Eger, Kisfaludy utca 6. 06 36 515-232 „ 06 20 806-8466 Budapesten, akár jómagamat is.
jelige: Mukiúr
2010-06-09
7 éves kan (nem ivartalanított) németjuhász kutyánk már több mint egy hónapja csepegteti a vizeletét (nem nagyon, de sűrűn). Két állatorvos is megvizsgálta már, a prosztáját rendben találták, a vérvétel eredménye teljesen negatív, mindketten enyhe húgyuti gyulladásra gyanakodtak. A kezelés mindkét esetben széles spektrumú antibiotikum injekció volt, ill. gyulladáscsökkentő tabletta. A csepegtetés továbbra is fennáll. Az egyik orvos (egyik kollégája tanácsára) Epherit tabl.-t javasolt napi egyszer egy szemet 8-10 napig . Tekintve, hogy az Epherit humán gyógyszer, nem lehet veszélyes a kutyára? Kíváncsi lennék az Ön véleményére. Amennyiben Ön is javasolná, hogyan, mennyi ideig alkalmazzuk? A kutya 43 kg. Szíves válaszát előre is köszönöm.
Bármilyen gyógyszer adagolását célszerű a kezelő orvossal egyeztetni, hiszen a kutya betegségétől, állapotától függően a tankönyvi dozírozástól nagymértékben eltérhet ajánlata. Vizelet csepegést valóban okozhat húgy-, nemi szervi gyulladás, tályog, ciszta, idegentest (kő is), daganat - vagy akár csak a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, vagy a legrosszabb esetben daganat is. Ezen kívül keresztcsont tájéki idegek betegségei is. Ha a „két orvos megvizsgálta” kifejezés alatt azt érti, hogy a fizikális vizgsálatok mellett, vér-, vizelet labor és hasi ultrahang ill. röntgen vizsgálat is történt - akkor jó eséllyel kizárhatjuk a prosztata megbetegedéseit. Ha ez nem történt meg akkor még a prosztata több betegsége is esélyes. Én a magam részéről a kutya részletes vizsgálatát ajánlom.
jelige: Boxer 3.
2010-06-08
Tisztelt Doktor Úr! Én megértem, hogy további vizsgálatok kellenek és utána lehetünk ”okosabbak”. Ettől függetlenül akinél tegnap voltam összességében nem segített annyit, mint Ön. Ő a 2-3 gyógyszer felírásán kívül nem nagyon csinált semmit, még én kértem, hogy csináljunk már ultrahangot...így derült ki a daganat is! Azért nehogy már a kutya gazdája mondja meg mit kellene csinálni...?! Azzal ”eresztettek szélnek” tegnap, hogy 2-3 hónap múlva gondok lehetnek ismét?!, de mondom kontrollra mikor jöjjünk? Erre meg azt mondta, ha megél még fél évet a kutya, akkor vissza lehet jönni megnézni mekkora a daganat... Istenem, ez a no komment kategória! Mégegyszer köszönöm a segítségét, azt hiszem felkeresek egy másik orvost!
Én sem hiszem azt, ahogyan Ön sem hiheti, hogy az én válaszaimmal egy fikarcnyit is segíthettem. Sőt senki más sem segíthet az interneten keresztül. Igazság szerint azzal is tisztában vagyok, hogy nem mindenki operál húgyhólyagot és sugár-, illetve kemoterápiára is csak kevés helyen van lehetőség kutyákon. Sajnálom, ha nem sikerül megérteniük egymást állatorvosával. Ha megírja, hogy az ország melyik részében élnek, akkor szívesen küldöm a legközelebbi onkológiával foglalkozó kolléga elérhetőségeit. 1);
jelige: Boxer 2.
2010-06-08
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm a válaszát. Sajnos én azt érzem, hogy az itteni állatorvos nem nagyon akar segíteni a kutyán, semmi építő jellegű dolgot nem mondott, ezért írtam Önnek. Egyenlőre a kutya 1 hétig szed most 2 féle gyógyszert, az egyik a méhére van (csepp), a másik a húgyhólyagjára. Továbbá még szedi régebb óta a Theospirex nevű gyógyszert is, ezt akkor kapta amikor nagyon lihegett, fulladt. És mostanában, amikor betegeskedett, nagyon nagyon sokat ivott, napi 5-6 litert bőven megivott, és sokat is pisilt, ezt elfelejtettem említeni. Visszatérve a daganat problémájára, az 1 hetes gyógyszeres kezelés után mit tegyek? Sajnos mivel idős a kutya, gondolom a műtét is kockázatos lenne és nem biztos hogy tovább élne műtét után, mint a gyógyszeres kezeléssel...jól gondolom? És ha elkezdenénk az Ön által említett gyógyszeres kezelés, a daganatra, akkor végül a kutya meg fog halni magától vagy ugyanúgy el kell majd altatni? Illetve ha sikerülne a műtét akkor magától halna meg, vagy akkor is el kellene altatni előbb-utóbb? Tisztelettel, és hálás köszönettel,
Én nem érzem azt, hogy kezelő orvosa ne akarna segíteni a kutyán, azt gondolom, hogy eddig is azért végezte el a vizsgálatokat és kezelte a kutyát, hogy segítsen. A műtét veszélyeit úgy lehet csökkenteni, ha ismerjük, tudjuk, hogy valójában hólyag daganatról van-e szó, vagy gennyes méhgyulladásról, esetleg mindkét betegség jelen van a kutyában. Az öreg szuka általános állapotát, esetleges további betegségeit szintén részletes vizsgálatokkal (fizikális vizsgálatok, vérlabor, egyéb kiegészítő vizgsálatok ...) lehet felderíteni. Ha ezek megtörténtek, akkor megítélhető, hogy vállalható kockázatú-e az altatás és műtét, egyáltalán milyen műtétre van szükség és meg lehet választani a legkíméletesebb, legbiztonságosabb altatási módszert is. Utolsó kérdései teljesen értelmezhetetlenek számomra. További vizsgálatok nélkül (minthogy nem tudjuk a kutya pontos álapotát, betegségeit) nem lehet megjósolni az esélyeit és a megoldásokat sem lehet megbeszélni.
jelige: Boxer
2010-06-08
Tisztelt Cím! Van egy 10,5 éves szuka boxerünk, sajnos véreset vizelt (1-2 napig, de ma reggelre már nem), ezért elvittük ma a helyi állatorvoshoz, ahol az ultrahang kimutatta, hogy daganat van a húgyhólyagban. Kapott gyógyszert, de az orvos szerint sajnos pár hónap múlva megint problémák lehetnek, és majd el kell altatni a kutyát, ő szerinte nem tud majd vizelni, annyira megnő a daganat. Tényleg nincs mit tenni?! A múltkorában meg enyhe méhgyulladása is volt, meg szaporán és hangosan lélegzett, akkor is kapott gyógyszert, talán abból helyrejött a kutya. Kérem írja meg mit tudunk megtenni maximálisan a kutya érdekében, hogy szenvedés nélkül a lehető legtovább éljen! Köszönöm! Tisztelettel,
A vizelet üledék citológiai vizsgálata, valamint az ultrahangon is látható daganat méret és helyeződés (és a kutya általános állapotának felmérése) fontos annak megítéléséhez, hogy a hólyag daganatot lehet-e, érdemes-e operálni. Ha nem operálható az elváltozás, akkor is lényegesen lassítható a hólyagrák lezajlása a szervezetben gyógyszeres kezeléssel. A legjobban reagáló betegeink bőven egy évnél hosszabban is jó állapotban élnek. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: oltások
2010-06-07
Üdvözlöm.Érdeklődnék hogy önöknél milyen árban vannak a kölyök kutya oltások?Előre is köszönöm.
3.700 és 6.000 Ft között vannak. Honlapunk Tudnivalók rovatában még olvashat a témában.
jelige: Cirmi
2010-06-07
Tiszteletem doktor úr! Kb. éves befogadott házi kandúr cicával kapcsolatban szeretnék informálódni, ha lehetséges. Most hétvégén volt egy hete, hogy elütötte az autó. A saját lábán beszaladt a kapun és elbújt. Mire órák múlva megtaláltuk elég rossz állapotba került. Az egyik combját érte a sérülés és azon a lábán a combja belső oldalán a hasánál lett egy nagy dudor. Tömény vért pisilt és hányt. Elvittük gyorsan a dokihoz, akinek nem valami kórszerű a rendelője így nem tudta megállapítani, hogy a hasán csak vérömleny keletkezett vagy esetleg a belső szervei türemkedtek oda. Elaltatás helyett úgy döntöttünk, hogy adjunk neki egy esélyt. Így infúziót, meg többféle szurit kapott. Szemmel láthatóan javult az állapota, az étvágya is visszatért, használta a lábát is, de ez a jóllét csak három napig tartott, újból vissza kellett menni az orvoshoz. 40 fokos láza volt és újból hányt. Arra a következtetésre jutott az orvosunk, hogy elmúltak a fájdalomcsillapítók, stb hatása és újból kapott injekciókat ,meg infúziót , a kiszáradás végett. Ekkor megint javult, evett, ivott, dorombolt stb. Most hétvégére megint romlott az állapota, újból nem eszik és hányt is, levert . A duzzanat a combja és hasa közti részen valamelyest csökkent, de még mindig nagy. A kérdéseim a következők: a doktor úr szerint lehetséges, hogy valamilyen emésztőszervi probléma lépett fel a macskánál a baleset során? Ultrahang nem készült, mivel nincs gép. Meddig tartható fent ez az állapot, mert az nem megoldás, hogy 3 naponta újra és újra vissza kell vinni? Meg anyagilag is elég megterhelő. Eléggé le is fogyott a cica. Ön szerint inkább az eutanázia mellett döntsünk?
Kizárólag további vizsgálatokkal (ultrahang, röntgen ...) dönthető el, hogy a balesetben a macska végtag-, medence és csigolya csontjai töröttek-e, elmozdulás történt-e, valamint, hogy a hólyag ép-e és nincs-e egyéb belső szervi sérülése, sérve. Ezt sem én, sem más orvos nem tudja kitalálni. Ezen eredmények alapján lehet és érdemes eldönteni azt is, hogy kell-e operálni a cicát, valamint hogy mik az esélyei a teljes felépülésre.
jelige: manci
2010-06-07
Jónapot!A gondom az lenne,hogy a cicám 5napja mindent kihány,de leginkább éjszaka,jó pár órára rá amiután evett,és ilyen hurkaszerüen.Étvágya nagyon jó,kedve is.Az állatorvos nem érzett rajta semmit a gyomránál,lázas sem volt.A kedve is nagyon jó.Kapott injekciót,infúziót is.Valamint széklete sincs ugye azóta kb 5 napja.Ön szerint mi lehet a baj?Köszönettel:
Sajnos sok tucat betegség okozhat hányást egy oltatlan, talán nem is parazitamentesített fiatal macskán is. Állatorvosa részletes vizgsálatpokkal (fizikális vizgsálatok, vérvizsgálatok, vírustesztek, esetleg széklet- vizelet labor, képalkotók és egyéb kiegészítő vizsgálatok ...) tudja diagnosztizálni a betegséget. Ha ez megtörtént, akkor lehet az esélyeket és megoldásokat megbeszélni. Jelezze állatorvosának, hogy nincs jól a cica és kérje további vizsgálatait.

<< <  173 / 470 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.09.22
2016. szeptember 21-én este került hozzánk ez a kutyus. Kb. 3 hónapos, kan kutya, talán újfundlandi keverék lehet. Mikrochip nincs benne. Budafokon, a Felső Sas utcában találták. Elsősorban eredeti gazdáját keressük, a rendelőben személyesen (1221 Bp. Kossuth L. u. 52.) vagy a 06 1/229-3865 telefonszámon várjuk a tulajdonos jelentkezését. Köszönjük!
2016.09.08
Marcipán a nevem, elmúltam 10 éves, sürgősen szerető gazdit keresek, illetve, ha lehetőség van, ideiglenes gazdit, amíg nem lesz gazdim, reménykedem, hogy hamarosan lesz!!! Sajnos haláleset miatt keresek új szupergazdit! Volt egy barátnőm, Szamóca, együtt éltünk, neki lett már gazdája. Egészséges vagyok, picit nagyobb stramp yorkie:) Sajnálatos dolog történt, mert nyáron új gazdiknál volt, kertesházban, hamar megszokta, nagyon szeretett ott lenni, de mindenféle indokkal vissza akarták adni, azt mégsem, azt megint… az lett a vége, hogy mire már végre otthon érezte magát ott, visszaadták mivel a hölgy elvesztette a munkáját:( és nem szépen adták vissza, finoman fogalmazva! Szereti a kertet nagyon, bár lakásban élt 9 évig, szelíd nagyon és zseniális a személyisége, nyilván szereti a paplanokat ágyakat, de ha rászólnak, akkor nem megy föl rá, a gyerekeket imádja, visszahúzódóbb és komolyabb úriember, de ha valakiben megbízik és megszereti, akkor örökké szeretni fogja! Megeszik mindent, zöldségeket is hála, a kutyatápokon kívül. Nincs ivartalanítva még. De meg lesz oldva. Soha senkit sem harapna meg, eddig sem tette, ezután semfogja:) Nagyon jó házörző! Figyel, és mindent meghall:) Köszönöm kedves emberek, szeressen valaki... Vau! Telefonszám: 06-20-917-8021
2016.08.20
4-5 hónapos fekete kislány cica oltva, féregtelenítve várja szerető gazdiját. A kiscicát augusztus 7-én találtuk a Péter Pál utcában. Nagyon bújós, szeretetéhes és alkalmazkodó.