Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Lola
2010-05-05
Lehet e oka a kutya epilepsziás rohamainak, egy még nem diagnosztizált hypothyreosis/7,8-as a szintje/? Meddig élhet egy mopsz a vélhetően veleszületett agyvízkórral, ami Ct-n lett megállapítva,persze kérdőjelesen?
Bizony, hogy lehet az epilepsziás roham oka a hypothyreózis is. Van irodalmi adat már kutyán is, hogy veleszületett hypothyreosis epilepsziás megbetegedéssel társul. A kérdést természetesen fordítva is fel lehet tenni. És arra is igen sok adat áll rendelkezésre, hogy a hosszú ideje fennálló epilepszia és epileptiform megbetegedések és persze a kezelésére használt gyógyszerek többféle endokrin betegség (a pajzsmirigy funkcionális zavarait is) kockázatát növelik. Persze a (veleszületett és szerzett) agyvelővízkórok sokszorta gyakrabban okoznak neurológiai és epilepsziás megbetegedéseket. Második kérdésére nem lehet komolyan válaszolni. El kell mondjam, hogy akár a veleszületett, akár a szerzett agyvelő vízkórok súlyossága ég és föld különbségeket rejthet. Azaz a kutya élhet akár 15-20 évig is az alapőján amit írt nekem. Gondolom egyetlen kutyáról van szó a Lola nevű 1-5 év közötti Mopsz szukáról, aki talán veleszületetten agyvelővízkóros, feltehetően hypothyroid (amit gondolom még nem kezelnek) és epilepsziás (és nem tudom, hogy kezelik-e, ha igen milyen eredménnyel). Ennyi rendelkezésemre álló adat alapján azt kell mondjam, hogy a Lola mindhalálig élhet. Nem akarok profán lenni, de ebben a leírásban az is benne lehet, hogy a Lolát 16 évesen is maguk között tudhatják és az is, hogy a következő epilepsziás rohamban elmegy.
jelige: Dárius
2010-05-05
5 hónapos angolbulldog fiúcskánknak pár napja nagyon csorog a nyála,kissé szomorkás,nem játszik annyit,a bőre a tokáján már kipirult a nyáltól.
Igencsak aggályos rövidke írása ... Főleg azzal együtt, hogy az adatlap szerint mintha nem lenne megfelelően oltott az állat. A legfontosabb kizárandó betegség állatorvosa részéről mindenesetre a veszettség lesz a nyálcsorgás kapcsán. Ha csak figyelmetlenül töltötte ki az adatlapot és a kölyök bulldog megfelelően vakcinázott, akkor is igen sok lehetséges kórok, betegség (veleszületett rendellenességek, idegen test, Aujeszky kór, nyálmirigy ciszta, gyulladás, szájüreg és fogak tályogos, cisztás betegségei, ... fogváltás zavarai ...) közül kell állatorvosának megtalálnia az okot. Keressék fel mielőbb állatorvosukat.
jelige: bri 2.
2010-05-04
T.Dr Úr!Az egyszeri fedeztetés sikeres volt.A szuka kb 10 napja tüzel abból 7 napig vérzett.A kanomnál nem volt semilyen vizsgálat.Úgy voltam vele egyszer sikerült, nem lesz szükség vizsgálatra.Válaszát előre is köszönöm.
Ha a kan egyszer már sikeresen fedezett, akkor annyit tudhatunk, hogy abban az időpontban képes volt párzásra és termékenyítésre is. Reméljük, hogy még most is az. Egy egészséges szuka esetében előfordul, hogy 5-8 nap vérezgetés után ovulál és elfogadja a kant, termékenyül a szuka - és van, hogy 10-12, vagy 20-25 napig tart a vérezgetés. Ilyen nagy egyedi eltérések is előfordulnak egy-egy egészséges egyed között is. Azaz, nem kizárt, hogy már elkéstek a fedeztetéssel, meg az is, hogy még jó sok napig nem lesz termékenyíthető a szuka. Ezért szoktak vér progeszteron méréseket, meg hüvely citológiai vizsgálatokat végezni a szukákban, hogy az ovuláció időpontja ismert legyen. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: labi
2010-05-04
Tisztelt doktor úr! Kutyusunk 2008.04.17-én született. Veszettség ellen kapott oltást 2008.09.02-án (Rabisin) majd kicsit késve 2009.06.12-én (Vanguard R). A kérdésem az lenne, hogy mikor szükséges a következő veszettség elleni oltás? Védve van még a kutyus? Köszönöm szépen! Tisztelettel.
A kutya már az első veszettség elleni védőoltását is kicsit késve kapta, majd 5 hónaposan. A kutya veszettség elleni újabb védőoltását 2010. 06.12. előtt kell megtenni. Nem kizárt, sőt valószínű, hogy védett a kutya veszettség ellen, de erre biztos választ vérvétel után szerológiai vizsgálat eredménye alapján lehetne mondani. A kutyák évente 1x történő kötelező veszettség elleni védőoltása és féreghajtása mellett melegen ajánlott még jónéhány veszélyes betegség elleni vakcina, valamint a rendszeres paraziták elleni védekezés is. Honlapunk Tudnivalók rovatában is olvashat mindezekről.
jelige: bri
2010-05-04
Tisztelt Dr.Úr!Van egy Francia buldog kan kutyám.Hoztunk hozzá egy tüzelő szukát. A szuka tegnap óta kezdte engedni magát a kan kutyának de egyszerűen nem hajlandó megugrani a szukát csak nyalja. Pedig már fedeztettem vele a sajátomat egyszer.Mi lehet ennek az oka és a szuka hány napig fogja engedni magát?
És eredményes volt az az egyszer fedeztetés a kannal ? Történt a kannál andrológiai vizsgálat, spermavétel és minősítés? A szuka hány napja tüzel? Történt többszöri vér progeszteron mérés, és hüvely citológiai vizsgálat nála? A kutya tenyésztéséhez alkalmas és felkészített tenyészállatok, hozzáértő tulajdonosok és tárgyi feltételek egyaránt szükségesek. A bulldogok tenyésztése különösen nem egyszerű feladat. A „kanhoz hozunk egy tüzelő szukát” akciókból vagy lesz valami, vagy sem - teljességgel lehetetlen kitalálni a végeredményét.
jelige: bobici
2010-05-04
Tisztelt Doktor Úr! 8 éves sziámi cicám tegnap köhögési rohamot kapott, öklendezett, mint amikor visszahányja a megevett füvet. Zilált, nehezen vette a levegőt. 1 óra alatt többször is előfordult. Ezt köv. elvittük állatorvoshoz, aki belenézett a torkába idegen anyagot nem talált. Gyulladáscsökkentő injekciót adott neki. ezek után az éjjel többször is öklendezett, de nem jött neki semmi. Mintha valami izgatta volna atorkát, nehezen nyelt. A mai nap 2-szer evett kb. 8-10 dkg konzervet. De egész nap csak alszik. bágyadt, szomorú. Lakásban tartjuk, de minden nap kijárunk a kertbe. 3-as kombinált oltást kap évente és rendszeresen féregtelenítem veszettség ellen nincs oltva (csak igy lehetett bejelölni). Nem lázas. az ínye mintha inkább halvány rózsaszín lenne. És most is mintha fájna a torka, nagyokat nyel. 2 napja kaptam el én is calicivírusos fertőzést+torokgyulladást. Elkaphatta tőlem??? Kérem adjon tanácsot milyen betegség lehet? Előre is köszönöm!
Mielőtt bármiféle kezelési ötletekbe bocsátkoznánk a cica részletes vizsgálata lenne ajánlott. Lázas egyáltalán a macska? Vérvizsgálatok történtek? Nyaki-, mellkasi röntgen készült a cicáról? Nem kizárt, hogy ennyi adat alapján már diagnózisra lehetne jutni, de legalábbis jónéhány lehetséges betegséget ki lehetne zárni. Egészen máskéntz kell kezelni egy felsőlégúti fertőzést, egy nyaki-, mellkasi terimét, egy szívelégtelenséget, vagy egy allergiás kórképet - márpedig ezek bármelyike (és még jónéhány betegség) okozhat köhögési rohamot, öklendezést.
jelige: Jessie
2010-05-04
13 éves középuszkár kutyusomnál laphámrákot mutatott a biopszia. Ma kiműtötték a daganatot az ínyéből.Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy ha felkeresem önöket mivel megkaptam a telefonszámukat tudnak-e segíteni abba valamilyen kezeléssel hogy ne térjen vissza a daganat!Az állatorvos azt mondta aki műtötte a kutyám hogy megpróbált mindent eltávolítani de szerinte maradt benne egy pár tok amire sugárkezelés kellene. Mennyibe kerül a sugárkezelés? Hány alkalom szükséges?s mikor lehet kezdeni a kezeléseket? Előre is köszönöm s várom válaszukat. Tisztelettel:
A szájüregi laphámrákok helyi kiújulását sugárkezeléssel lehet és érdemes megelőzni. Általában 6x kezelést végzünk ennek teljes ára 60e Ft körüli összeg egy közép uszkár esetében. A műtét után 5-10 nappal szokás és érdemes megkezdeni a kezeléseket. Bármiféle kezelés megkezdése előtt érdemes lenne a kutya egésztest onkológiai kivizsgálása (optimálisan egésztest PET/CT) annak kiderítése céljából, hogy nincsenek-e nyirokcsomó illetve távoli (mellkasi-, máj-, csont-, koponyaüregi ...) áttétek. A sugárkezelés ugyanis csak a helyi kiújulást akadályozza meg.
jelige: kristo
2010-05-03
hello. én nekem van eggy angol bulldogom és pároztatva lett. öhm és csak egy kérdésem lenne hogy télleg csak császározással tudja meg szülni öket?? mert én igy hallotam de nem tom gondoltam jobb ha megkérdezem. elöre is kösszönöm
Jól hallotta, az angol bulldog szukák a legritkább esetekben tudnak csak önállóan megszülni, szinte mindig orvosi segítségre, legtöbbször császármetszésre van szükség. Az adatlapból kiderül még, hogy a szuka szinte kölyök, első tüzelésekor fedeztették, valamint az is, hogy védőoltásai nem teljesek. Konkrét kérdéséből pedig az érződik, hogy a kutyák és az angol bulldog tenyésztéséről hiányosak az ismeretei. Ilyen előzmények mellett a legokosabb döntése az lenne, ha néhány héten belül az állat ivartalanítását kérné állatorvosától.
jelige: Joey
2010-05-03
Tisztelt Doktor Úr!! Kan kiskutyánk most 1 éves.Néha a a nemi szervénél kevés mennyiségű szines(nem véres)váladék látható.Minden séta után és este körültekintően meg szoktuk tisztítani a nemi szervét.Mi lehet Ön szerint az oka?? Előre is köszönöm válaszát!!!!
Kis mennyiségű váladék a tasak környékén a normális smegma képződés kategóriája is lehet. Kérjék meg állatorvosukat a kutya vizsgálatára. Ő tudja megítélni, hogy normális, megszokott jelenséggel állnak-e szemben, vagy esetleg tasakgyulladása van a kutyának, amit kezelni kell.
jelige: Bóbita
2010-05-03
Csütörtökön enyhébb, de pénteken erős hasmenése volt a kutyusomnak kb.tizszer és véres is volt. Elvittük állatorvoshoz, kapott 4 injekciót, görcsoldót, antimiotikumot, hasmenés ellen...de még éjjel is ment a hasa kétszer. Szombaton már csak egyszer, de akkor is véres volt...Az orvos azt mondta, hogy diétáztassuk /főtt rizs,cs.mell/ de nem igazán eszik. Lehetséges-e,hogy akciós eledelt vettem a Rossmann-nál /pulykahusi/ ,hogy abban volt vmi virus..? mert a z oltásokat mindig megkapja a kutyuskám.???? Hasmenés után huzza a fenekét a szőnyegen, azt tisztálkodás miatt végzi? Láza nincs kedélye jó, játékos...Most gyógyszert kap 4 napig...de aggódom, hogy nem eszik, bár nem fogyott.... Köszönöm a válaszukat előre is! üdv.
A kutyát vizsgáló-, kezelő állatorvosnak jóval több esélye van megválaszolni kérdéseit, mint nekem. Vérzéses hasmenést számos parazitás-, bakteriális-, vírusos fertőzés okozhat, de mérgezések, idegentest, fekély és daganat és sok egyéb betegség is hasonló tünetekkel járhat. Állatorvosa a részletes vizsgálatok eredményei, valamint az alkalmazott kezelések hatékonysága alapján tudja szűkíteni a kört, és diagnosztizálni a betegséget.
jelige: Kira
2010-05-03
Bishon havanese kutyusom 5 éves, köztudottan apró,rövidke lábuk van...Nem lesz-e abból később izületi, vagy bármilyen más gond, hogy le-felugrál a heverőre, ami kb.50 cm magas...sokszor nem lehet leállítani... Köszönöm a választ!
Valóban a kis marmagasságú, rövid lábú, hosszú derekú kutyáknál a lépcsőzés, fel-le ugrálás magában rejti az ún tacskóbénulás (porckorong sérv) és egyéb csigolyasérülések (rándulás, ficam, törés ...) lehetőségét. A havanese-k kicsik, lábuk sem hosszú, a gerincük sem olyan rövid mint pl a terriereké, törpe schnauzereké ... igaz nem is olyan hosszú, mint a tacskóké. Azaz az ugrálás veszélyeket rejt magában. Ahogyan 5 évig nem történt sérülés az ugrálásból, előfordulhat, hogy mire a válaszomat olvassa megtörténik a baj, és az is, hogy egész életében megússza a kutya.
jelige: Nélkülem is..?
2010-05-03
Tisztelt Dr. úr!Egy igen furcsa kérdéssel fordulok önhöz.1,5 éves nőstény macskámnál hamarosan itt az ellés ideje.Eddig már 2x ellett és szerencsére mind a 2x úgy alakult, hogy éppen otthon voltam.Ugyanis a macska az ajtó előtt mind a 2 alkalommal borzasztó nyávogásba kezdett és addig folytatta amíg ki nem mentem hozzá.Csak akkor kezte meg az ellést amikor már ott ültem mellette.És ha feláltam akár csak 1 percre is mellőle olyan volt mintha jönni akart volna utánam.Nem biztos ,hogy megint éppen itthon leszek amikor eljön az ellés ideje.Ugye nélkülem is ”végig tudja csinálni”? Előre is köszönöm válaszát.
Tudja, nincs az a jós, aki hitelt érdemlően tudná kitalálni, hogy lesz-e gond a macska ellésénél. A legtöbb egészséges macska önállóan is gond nélkül megellik. Honlapunk Publikációk rovatában talál vonatkoztó írásokat az ellési segélynyújtásról. Számomra inkább az a kérdés, hogy mi lesz a kölykökkel, ha sijkerül is az ellés és kölyöknevelés. Lesz jó gazdájuk?
jelige: Szabcsi
2010-04-30
Gennyes seb keletkezett a cicám fején, egyik napról a másikra, nem tapasztaltam nálla sérülést, csak egyszerűen egy duzzanatot, majd sárgás genny folyik belőle, ez már nem az első sebe, volt már a lábán is és a fején is több, ezek a sebek általában egy hét alatt elmúlnak, nem látszik lázasnak, az étvégya is jó, és nem fájlalja a sebét sem. Mitől keletkezhetnek ilyen sebek az állaton?
A 2 leggyakoribb ok talán a fülrüh atka és a nem ivartalanított kandúrok marakodásából származó elfertőződött sebek lehetnek. Ezen kívül meg sok egyéb más. Az ivartalanított, rendszeresen vakcinázott, parazitamentesített, helyesen táplált macskák 15-25 évig élnek. Kevésbé szerencsés társaik (már amelyik megéri a felnőttkort egyáltalán) 1-5 év alatt elkopnak, elpusztulnak. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában olvashat néhány érdekes írást, de a macskát mielőbb vigye el állatorvosához.
jelige: Sanyi
2010-04-30
Jó napot! Van egy pit bull terrierünk, egy éves. 2 hete torokgyulladása van, kap gyógyszert (Doxiciclina normon), elmúlóban van. Azonban négy öt napja dörgölődzik az utcán, a lábamhoz, valamihez folyton. Nem tudom hogy ennek a betegségnek esetleg köze lehet hozzá, vagy nem. Itthon az ágyában nem vakarózik, csak az utcán csinálja. Kalciumot, extrát mindig kapott, de mostanában elmaradt. Tápot mindig váltogatjuk, mert hamar megunja :( Egyébként dermatitisze van a heréin csak, néha rosszabb, néha jobb, kezeljük krémmel (diprogenta). Mostanában nem kap mást, csak száraztápot, mert az állatorvosunk gyanítja hogy a rizsre allergiás...szóval ezek a körülmények. Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel
A körülményeket részletesen leírta, a kérdése meg talán az lehet, hogy mitől vakaródzik a kutya, ugye? A leírásában az a zavaró, hogy otthon megszokott, nyugodt körülmények között nem vakaródzik/dörgölődzik az eb. Ha ezt a megfigyelését komolyan vesszük, akkor nem kizárt, hogy rögzült viselkedési zavarról van szó, nyugtalanságát vezeti le ilyen módon a kutya. Ha ez így van, akkor a viselkedési zavar megoldását kell megbeszélni állatorvosával. Ha nem vehető komolyan a megfigyelése, akkor pedig a bőrtünetek kivizgsálását kell elkezdeni. EZ nem egyszerű dolog, hiszen viszketegséget szmtalan bőrbetegség (atópia, parazitás-, bakteriális-, gombás fertőzések, allergiás betegségek, endokrin betegségek ...) és egyéb betegség okozhat. Azaz állatorvosa gyanúját is érdemes lenne kivizsgálni.
jelige: Niki
2010-04-29
Doktor Úr! A kuvaszom 11 éves múlt és hirtelen el kezdett feketedni az egész bőre!Mitől lehet?Szenved?Előre is köszönöm!Nagyon félek!
Nagyon sok idült betegség okozhatja a bőr megvastagodását, pigmenttartalmának változását esetleg szőrvesztését. Az, hogy szenved-e a kutya, leginkább a tünetet okozó betegség(ek)től függ. Állatorvosa részletes vizgsálatokkal tudja kideríteni a kutya baját. Ezután a megoldásokat is megbeszélhetik.
jelige: Újpest
2010-04-29
A kutyám egész nap szárazan köhög és ma még hányt is.
A kutyája betegségét állatorvosa részletes vizgsálatokkal tudja felderíteni. Ha ez megtörtént akkor az esélyeket és megoldásokat is megbeszélhetik.
jelige: melly@alag-dombi.hu
2010-04-29
Tisztelt Állatorvos! Annyi lenne csak a kérdésem, hogy hol lehet relaxin-meghatározásra alkalmas gyorsteszthez jutni? Lehet mint magánszemély is venni önöknél vagy más állatorvosnál? köszönettel:
A hivatkozott relaxin kitet itthon senki nem forgalmazza. Megfelelő ultrahang készüléket alkalmazva szaporodásbiológiában jártas állatorvos a pároztatás/termékenyítés után 20-25 nappal tudja megállapítani a vemhességet. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: tücsi
2010-04-29
Üdvözlöm doki! két éves francia buldogunk tegnap este két egészséges kiskutyának adott életet császározás utján . ma estére viszont a kutyánk nagyon belázasodott és szoptatni sem akarja a kicsiket. algopirint kapott és vizes borogatást. a szoptatáshoz ugy kell lefognunk öt. mi ilyenkor a teendő????üdv. Robesz.
Semmiképpen nem az otthoni algopyrinezés és a vizes borogatás a teendő. Állatorvosa mielőbbi értesítése lenne célszerű. Ő a részletes vizsgálatokkal tudja eldönteni, hogy mennyire nagyon lázasodott be a szuka és azt is, hogy mi lehet az oka. Ha kiderült a szuka baja, akkor a megoldásokat is megbeszélhetik.
jelige: bonca
2010-04-29
Tisztelt Doktor Úr! A napokban hozok ki egy menhelyről egy körülbelül másfél éves magyar vizsla kan kutyát. Az első kutyám lesz, így nincsenek a kutyatartásról tapasztalataim. Mikor vigyem el az első orvosi vizsgálatra és milyen vizsgálatokat kell elvégeznie az állatorvosnak, milyen oltásokat kapjon a kutya? A menhelyen azt mondták, csak veszettség elleni oltása van és egy telephelyről vitték be a menhelyre. A tervem az, hogy csak száraz tápot kap majd, mert úgy gondolom egy jó minőségű táp elegendő. Ön szerint az első hetekben, amíg megerősödik a kutyus szükséges-e másfajta táplálék is a táp mellé? Például hús, rizs, tojás, máj? Egyáltalán lehet-e kutyáknak májat adni, mert eddig különböző véleményeket hallottam róla? Köszönöm a segítségét!
A legjobbat azzal teszi, ha a befogadott kutyával és papírjaival mielőbb, napokon belül felkeresi állatorvosát. Vele lenne célszerű megbeszélni a tennivalókat. Az interneten valóban rengeteg, ellenőrizetlen és akár ellentmondó információt talál ebben a témában is. Honlapunk Tudnuvalók és Publikációk rovatában talál még némi érdekes olvasmányt.
jelige: szültünk
2010-04-26
Tisztelt Doktor úr! Egy kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni. Éjszaka szült meg az udvaron a 4 éves nősténymacskánk. Azóta viszont nagyon rosszul és furcsán néz ki. Furán nyitva tartja a száját, kicsit kilóg a nyelve és a bal szeme könnyezik, mintha egy kicsit lejjebb is húzódott volna. A far része pedig még mindig véres. Az lenne a kérdésem, hogy mi történhetett vele? Azóta nem mertünk hozzányúlni. Van egy 12 éves és egy 1 éves kankutyánk, illetve egy 2 éves fiúmacskánk is. Csinálhattak vele valamit, miközben szült? Esetleg bántották és valami sokkhatás érhette? Válaszát előre is köszönöm!
Bánthatták is a kutyák, és sokkhatás is érhette a nősténymacskát. Nem kizárt, hogy az elhúzódó ellés miatt került sokkos, sokk-közeli állapotba. És az is lehet, hogy van még élő-, vagy holt magzat esetleg magzatburok a cicában. És az is lehet, hogy az ellés megpróbáltatásai lappangó fertőző és/vagy parazitás betegséget hoztak a felszínre a cicánál és az is lehet, hogy ellés során sérüléseket szenvedett a szülőútban ... Állatorvosa az anyamacska részletes vizsgálatával tudja kideríteni, hogy mi történt a cicával.
jelige: Fili 6.
2010-04-26
Kedves Doktorur!Nagyon köszönöm ismét szives és gyors válaszát.Nem zavarnám már kérdésekkel,valoszinü én nem irtam pontosan a dolgokat.Csak röviden mégegyszer hogy megértse miért voltak kétségeim:Fili március közepén került orvoshoz hatalmas nyirokcsomokkal(testszerte),pár napra rá vérvizsgálat(negativ),teljes RTG(negativ), csomokbol (nem vérböl)vett minta cytologiai vizsgálatra ZH-ben(negativ,tumorsejt nem észlelhetö),vagyis minden vizsgálat negativ,de az orvos mégis azt mondta,akkor is leukémia.(nem tudom miert nem limfomat mond..)Ezek után Prednisolon kezelés,amire javult,majd az adag csökkentésével szinte azonnal ujra megdagadtak(csak néhány,nem mind)nyirokcsomok.Hát ezért nem értettem hogyan lehetett volna elkezdeni egy kemo-t,ha a cytologia a csomokbol negativ..??..Es ezért kérdeztem önt annyiszor,mi más lehet ha nem limfoma,és ha mégis az akkor miért nincsenek más tipikus tünetek...??Sajnos mostanra (sokat utánaolvastam a neten)nincs sok kétségem hogy valoban sulyos a dolog.. Mindent elkövetek hogy a végére járjon az orvosunk(aki egyébként ha jol láttam a rendelöben kitéve az egyik ZH közeli onkologián dolgozott,amit ön is emlitett egy korábbi válaszában)..a következö lépés egy csomoeltávolitás lenne szerinte,és szövettanra küldése.Csakhogy már lassan 6hete hogy elkezdödött,félek hogy késö lenne,és feleslegesen vetnénk alá ujabb torturának(anesztezia stb),s ahogy ön is irja a kortizon lecsökkente az esélyeit:( UI:olvasgattam a több száz korábbi levélváltásokbol az oldalon,nagyon nagyon hasznos és korrekt válaszokat ad minden esetben(sokszor jokat vidultam ...:)Csak gratulálni tudok ehhez az online-rendelöhöz,és tényleg szivböl megköszönni a türelmét és odaadását:)))..és hogy még hétvégén is áldoz az idejéböl..Üdvözlettel:
Hát, most vasárnap éppen nem áldoztam az időmből, így csak később hétfő reggel reagálok levelére ... Valóban elkerülte a figyelmemet, hogy volt nyirokcsomó citológiai vizsgálat és ez bizonyult negatívnak. El tudom képzelni, hogy a vékonytű aspirűcióval végzett mintavétel esetleg nem volt reprezentatív. Ez gyakori hiba és előfordul, hogy téves következtetések lesznek belőle. Az eltávolított nyirokcsomóból készített szövettani diagnózis jóval pontosabb, megbízhatóbb.
jelige: vemhes ?
2010-04-24
Tisztelt Doktor Úr! Augusztusban lesz 13éves (szuka) Törpe uszkár kiskutyám. Egy hónapja tüzelt,azaz édesanyám nem vette észre,hogy lenne látható jele,de a szomszéd kutyája kétszer is ráugrott mire észbe kaptunk volna. Nem vagyunk benne biztosak,hogy vemhes,de étvágya igencsak megnövekedett és a bordái mentén eléggé megvastagodott. Ülni is elég érdekesen ül, mint egy ducibb kutyus és nem fekszik teljesen az oldalán mint régebben inkább csak hason vagy hanyatt. Mekkora az esélye annak,hogy vemhes? Egyáltalán meg bírja még elleni majdnem 13évesen kölykeit? 7-8évesen már ellett egyszer,akkor hál’ isten nem volt semmi probléma. Válaszát előre is köszönöm.
Tudja egy, vagy akárhány ráugrásból még nem lesz kiskutya. Ha párzást láttak és össze is ragadt a szuka a kannal, akkor persze van esélye, hogy vemhesült az öreg szuka. Az egy hónapja történt események kimenetelét egyébként nem kitalálni kellene (merthogy az lehetetlen) hanem állatorvosának kellene részletes vizsgálatokat (fizikális vizsgálatok, vérvizsgálatok, hasi ultrahang ...) végezni a kutyán. Ezek során kiderülhetne, hogy „késői kölyökáldás” várható-e, vagy „csak” hízásnak indult a kutya, vagy esetleg gennyes méhgyulladása, hasüregi daganata, májmegnagyobbodása, vagy hasvízkórja ... vagy egyéb megbetegedése van-e a kutyának. Keressék fel mielőbb állatorvosukat.
jelige: Fili 4.
2010-04-24
Kedves Doktorur!Köszönöm szives válaszát,igen megértettem amit irt,tudomásul vettem hogy mennyire komoly a dolog,bár táplálok némi reményt..Hétfön beszélek ujra az orvossal,hogyan tovább.Ha megengedi megkérdezném még önt: -az elvégzett vizsgálatok miért voltak mégis mind negativok mikor orvoshoz került az elsö tünetekkel?cytologia negativ,nem találtak tumorsejteket(?)annak ellenére hogy hatalmasak voltak a nyirokcsomok -miért nincsenek más,ilyen betegsegben tipikus tünetek mint fogyas étvágytalanság hányás stb.?? -Hogyan lehetett volna elkezdeni egy esetleges kemoterapiat a pozitiv lelet hianyaban??Ha pedig mégis kijön a pozitiv lelet 1-2honap mulva az elsö tünetek megjelenése ota,akkor az már magában is sok késlekedés..Lehet hogy mindezek hiánya mégis azt jelenti hogy nem ez a baja?Ha pedig valami más,akkor mégis milyen betegség lehetne ami ilyen nagyfoku nyirokcsomo megnagyobbodast okoz?? Megirom önnek a dolgok alakulását,a magam és minden állattarto társam nevében aki önhöz fordul ezen az oldalon,további jo munkát kivánok,Köszönettel!:remenykedö Fili gazdi
Ha jól sejtem ill. jól értettem megelőző leveleit, akkor az első vizsgálatokat vérből végezték el, nem nyirokcsomóból. A vérből végzett citológiai vizsgálatokkkal a leukémia nevű betegség diagnosztizálható lett volna - de a lymphoma nevű betegség nem. Szerintem ez jelenti az alapvető félreértést kettőnk között, hiszen Ön következetesen leukémiáról (fehérvérűségről) beszél, míg nekem meggyőződésem, hogy lymphómáról lehet szó. Lymphomás kutya (és ember) betegeknél nagyon gyakori, hogy a vérmintában nem találnak eltérést, ugyanakkor a nyirokcsomó vizsgálatával diagnosztizálható a betegség. A felsorolt klinikai tünetek előfordul, hogy csak a betegség végső stádiumában jelentkeznek - de nem egy lymphómás kutyát láttam én már elhullani jelentős súlyfelesleggel is, mert van, hogy a halál okát nem a gyomor- bélrendszeri, máj-, lép tünetek jelentik, hanem a légzőszervi tünetek, azaz megfullad a kutya. Egyetlen értelmes ember sem kezd kemoterápiát a betegség megállapítása nélkül, vagy előtte. Az én véleményem szerint a nyirokcsomó mielőbbi citológiai vagy méginkább szövettani vizsgálata lett volna a kívánatos. Igaza van, az eltelt 2 hónap késlekedés és a szteroid kezelés nagyban rontotta a kutya érdemi kezelésének esélyeit. Nem kizárt, hogy mégsem lymphomás a kutya, hanem egyéb generalizált lymphadenopáthiás betegsége van. Ezek ugyan nagyságrendekkel ritkábbak és egy egyszerű hematológiai vizsgálattal legalább jelentős fehérvérsejt szám (WBC, vagy LC )emelkedést kellett volna látniuk, ezenfelül lázas periódusokat is. Mindezekről nem szólt a fáma. A leírt aggasztó történet ellenére higgye el én nem ellendrukker vagyok, én is azt szertném, ha kiderülhetne a kutya betegsége és lehetőség szerint meggyógyulna. Bárcsak azt látnám, hogy efelé haladnak ... Köszönöm a jókívánságait, kedves sorait. Kellemes hétvégét kívánok. 1);
jelige: Lepkeszúnyog
2010-04-23
Tisztelt Doktor úr! Nyáron Olaszországba készülönk kutyáinkkal együtt és a szállásadónk most tájékoztatott emailben hogy legyek óvatos mert azon a területen(Nápoly,Sorrento)a kutyák ki vannak téve az ún. Leishmaniosis nevű fertőzésnek,és javasolja hogy oltassam be őket ez ellen.Mielőtt Önnek írtam volna legalább megkerestem mi is ez,pontos információ lepkeszúnyog? És valóban létezik ellene védőoltás vagy vmilyen spot on készítmény ami ezek ellen is hatásos? Köszönettel
Pontos az információja, a mediterráneumban a lepkeszúnyog fajok leishmaniózis nevű betegséget terjesztenek kutyákon is. Emellett a nálunk is honos egyéb szűnyogfajok a Dirofiláriák mindkét faját (immitis=szívférgesség, repens=lárva migrans kórképek) is átolthatják. Ez utóbbi betegségek legalább olyan veszélyes és jelentős kórképek, mint az Ön által említett leishmaniózis. Ez az oka annak, hogy a Földközi-tenger partjára utaztatott kutyáknak olyan szereket ajánlunk, amely a hártyás szárnyú rovarok csípésétől is megvédi őket. Néhány ilyen szer létezik pl.: Stronghold, Advantix. Beszélje meg ezt is és a beutaztatás egyéb feltételeit (microchip, kisállatútlevél, veszettség elleni védőoltás ...) állatorvosával.
jelige: Mázlika
2010-04-23
Baleset érte,egy autó ütötte el.Az első lábait tudja mozgatni,viszont a hátsó két lábát nem.Érintésre fájdalmas.ez már egy napja történt,vizet elfogadja de semmi mást.Gerincsérülése van a cicának??Túléli??
Valószínűsíthetően gerincsérülése (is) lehet a cicának. Eddig túlélte a gyötrelmeket. Egy jól felszerelt, röntgennel, ultrahanggal és laborral is rendelkező rendelőben állatorvosa fel tudná mérni a Mázlika állapotát. Ezután az esélyeit, megoldásait is megbeszélhetnék. Ha pedig túlélik a jelenlegi kalandot, akkor a rendszeres védőoltásait, parazitamentesítéseit, ivartaléanítását is meg tudják beszélni, hogy legyen esélye 15-25 egészséges évet megélni.

<< <  173 / 467 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.08.20
4-5 hónapos fekete kislány cica oltva, féregtelenítve várja szerető gazdiját. A kiscicát augusztus 7-én találtuk a Péter Pál utcában. Nagyon bújós, szeretetéhes és alkalmazkodó.
2016.07.28
A cicának a szajanal let daganata rosz indulatú mit lehet csinalni segiteni neki most 13 eves a alatorvos aszt monta hogy idos es nincsi kiut én nagyon sajnalom segenit mit lehet segiteni neki enni eszik többször naponta ha tudnak irjak meg koszonom
2016.07.27

Szeretnénk kérdezni macska ügyben. A macska viselkedésében nem értem azt, hogyha kiviszem a kertbe, vagy akár a betonra is, intenzíven nyalva a földet. Voltunk állatorvosnál, vérvizsgálat is volt nála, nagyon vérszegény, most intenzíven táplálom, vagyis, amit nagyon szívesen fogyaszt. köszönettel Jutka

Kedves Gazdi!

Kérédésére aa választ az "Orvos válaszol" menüpont alatt fogja megtalálni!