Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉSI AKCIÓ

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: Mancy
2008-11-17
T. Doktor úr! A cicámnak valami halvány rózsaszín váladék folyik az ivarnyílásából. Csak akkor lehet észrevenni, ha leül, ilyenkor kb. 1 Ft-os nagyságú halvány rózsaszín folt marad utána. Ez a váladék nem folyik, nem csöpög, csak megjelenik egy csepp a nyilásnál. A cica kb. 2 napja befejzte be az aktuális tüzelését. Lakásban tartjuk, fiú cicával még soha nem volt dolga, nincs is lehetősége más állatokkal érintkezni. Válaszukat előre is köszönöm szépen. Tisztelettel: Mancy
Lehet, hogy nem fejezte be az aktuális tüzelését, vagy elhúzódó, rendellenes tüzelése van, vagy méh-, hüvely-, esetleg hólyaggyulladása van a cicának. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja kideríteni a Mancy baját. A lakásban tartott cicék is rendszeres védőoltásokra és ivartalanításra szorulnak a hosszú egészséges élet érdekében. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban még sok hasznos olvasmányt talál.
jelige: Marci cica 3.
2008-11-17
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm szépen a válaszát! Sajnos, tegnap este elkapta egy görcs, fel sem bírt állni.:-(( Nem akartuk, hogy szenvedjen, ezért elrohantunk vele az orvoshoz, és már nem volt más kiút.:-(((( Ma reggel eltemettük, és gyászol az egész család. Köszönettel és Tisztelettel,
Sajnálom a történteket.
jelige: száraz bőr?
2008-11-17
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 3 és fél hónapos kiskutyám bőrét valószínűleg kiszárította a sok fürdetés (tudomásom szerint eddig háromszor volt megfürdetve kicsit több mint 1 hét alatt). Ettől a bőre korpás/száraz lett és sokat vakarózik. Tud ajánlani valami természetes dolgot, vitamint esetleg amivel a bőre nedvességtartalma visszaállítható lenne? Jelenleg kap halolaj kapszulát, eddig kettőt adtunk neki 4 nap alatt, nem tudom ez segíthet-e. Illetve a túl gyakori fürdetés valóban okozhat-e vakarózást, száraz bőrt, főleg egy kölyökkutyánál, vagy a probléma egészen máshol keresendő? Köszönöm szépen a válaszát!
Számtalan szőr-, bőrregeneráló állatgyógyászati termék kapható. Azt is meg kell mondjam, hogy kölyök kutyáknak való samponnal akár hetente is fürdethetőek a kutyák - de kutyát mindig csak akkor fürdetünk, ha állatorvos elrendeli (parazita ellenes v bőrgyulladás kezelése ...) vagy ha más módon nem eltávolítható szennyeződés (olaj, dög, széklet ...) érte a kutyát. Minden kutya vakaródzik, a makkegészségesek is. Ugyanakkor sok tucat betegség okozhat száraz bőrt és kóros vakaródzást. Egy 3.5 hónapos kutya még 2 hetente a rendszeres védőoltások és parazitamentesítések „áldozata”. Egy ilyen alkalommal meg kellene kérdezni kezelőorvosuk véleményét, hogy ő is bőrtünetet lát-e és indokoltnak érzi-e a kutya részletes kivizsgálását.
jelige: Zizi
2008-11-14
Tisztelt Doktor Úr! Van egy pincsi kislány kutyám, 11 hónapos, és nagyon eleven. Ma arra értem haza, hogy az egyik szemfehérje teljesen be van vérezve. Ő elég durván játszik, úgy üldözi a labdát, hogy nem számít ha közben lefejeli az ajtót. Arra gondoltam, hogy esetleg beüthette. Egyébként minden oltása megvan, és nem látszik rajta, hogy másmilyen lenne mint máskor. Remélem nem valami betegségről van szó? Üdv.
Nem kizárt, hogy ütés, mechanikai sérülés okozta a leírt elváltozást a szemen. Ezt is érdemes lenne kezelni. A leírt egyoldali szemelváltozást azonban számos egyéb elsődleges szemelváltozás (szemhéj fejlődési rendellenesség, könnytermelődés/elfolyás zavarai, daganat ... egyebek) is okozhatják - úgyhogy a legokosabb lenne kezelőorvosát megkérni a kutya vizsgálatára.
jelige: tampal
2008-11-14
13 éves cicánknál a fej baloldalán daganatot állapitott meg az állatorvos.Depo medrol és egy antibiotikum injekció beadása után javult az állapota,hizott is, de később megint nőni láttuk a daganatot, a szomszéd állatorvossal megismételtettük az ijekciót. Kb. 10 napja bizonytalan a járása, lehangolt, gyengébbnek látom,lehet-e ilyen mellékhatása az inekciónak?
Nem valószínű, hogy gyógyszer mellékhatást észlelt volna a cicánál. Sajnos nagyobb az esélye, hogy a daganatos betegség tört előre és ez okozza az aggasztó tüneteket. A kezelést végző állatorvos a cica részletes vizsgálatával tud egyértelmű választ adni a kérdésre. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: bulldog
2008-11-13
T.Cím! Egy 8 éves Bulldog kutyám van, amelynek leukémiát állapítottak meg. Röntgen és az lapján, hogy a nyirokcsomói begyulladtak és időnként nehezen veszi a levegőt. A kérdésem az lenne, hogy van-e erre valamilyen gyógymód vagy oltassam el kutyát, hogy megelőzzem a szenvedéseit? Előre is köszönöm.
Állatorvosa a nyirokcsomók megnagyobbodása, egyéb klinikai tünetek és a röntgenfelvételek alapján jogosan valószínűsíti a lymfómás megbetegedés gyanúját. A gyanú megerősítéséhez, a betegség kezeléséhez és a várható lefolyás megítéléséhez még további vizsgálatok (vérvizsgálatok, nyirokcsomó eltávolítása és vizgsálata, hasi ultrahang esetleg csontvelő vétel) szükségesek. Kutyák rosszindulatú lymfómáinak egy része jól reagál gyógyszeres kezelésre. Vannak betegek, amelyek hosszú éveken keresztül nagyon jó állapotban tarthatóak. Daganatos betegségekről honlapunk Publikációk rovatában még olvashat.
jelige: Marci cica 2.
2008-11-13
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm szíves válaszát! Az előző üzenetemben azt szerettem volna megkérdezni, hogy ha hagyjuk még szegény cicust élni, akkor milyen végkifejletre lehet számítani? Mi a végstádium? Sajnos, már egyáltalán nem eszik, tehetetlenek vagyunk.:-((( Nem látjuk, hogy szenvedne, de azt mondták az Orvosegyetemen, hogy a görcs, csak epilepszia következtében lehet, de az nem fájdalmas. A vesegörcs az ő esetében nem lesz, mert az csak vesekőnél van. Másik állatorvos meg azt mondta, hogy egy görcsrohamban kínok-kínja között fog elpusztulni. Most fájdalmas lesz a vég, v. nem? Mert ha igen, akkor ezt nem akarjuk megvárni. Köszönettel,
Nem lehet pontosan leírni, hogy egy súlyosfokú veseelégtelenség végkifejlete milyen forgatókönyv szerint fog lejátszódni sem macska, sem kutya, sem ember esetében. Szinte bármely végzetes krónikus betegség végkifejletében megítélhetetlen az agóniális tünetek jelentkezése, azok súlyossága és hosszúsága. Vannak esetek, amikor a beteg elveszíti a tudatát („eszméletét”) és van, hogy nem. Igen sokat számít, hogy egyéb szervei, főleg a szív, de a máj, légzőszervek milyen állapotban vannak. A Marci esetében előfordulhat az is, hogy mindennemű görcsök, vergődés nélkül néhány perc alatt leáll a keringése és légzése- és az is, hogy napokon keresztül rángógörcsökben saját vizeletében, székletében vergődik, és mellette ordítva nyávog. A kettő között pedig számos átmenet is elképzelhető.
jelige: segítség! 2.
2008-11-13
Tisztelt Doktor ÚR! Köszönöm szíves válaszát. Annyi változás van az állapotában, hogy az orrából savós vér ürül, a rángások nyugtató hatására megszűntek, csak apró rángásai vannak. Az állatorvosunk szerint az epilepszia gyógyszere okozhatott nála valamilyen betegséget. Ön szerint lehetséges ez? Gordiust szed, mert a Tegretoltól a rohamai fokozódtak. Tápoldatot, cukros vizet, vitaminokat és antibiotikumot kapott ma reggel. Mátol megpróbálunk adni neki egy májregeneráló gyógyszert. Ön mit ajánlana?
Én továbbra is azt ajánlanám, hogy klinikai körülmények között kellene „kitalálni” a kutya állapotát. Nem kizárt, hogy májelégtelenség súlyosbítja az idegrendszeri tüneteket. Ezt a feltevést is vérvizsgálattal lehet megerősíteni, vagy elvetni. A véres jellegű orrfolyás is aggasztó tünet.
jelige: csavargó 2.
2008-11-13
Üdv Dr Úr! A kérdésem az lenne,hogy a kiskutyám mindig hazatér sőt nyűszitve vár a kerités elött ,akkor egyáltalán miért szökik?!Vagyis mi” hajtja”?Több kutyám is van és csak ő ilyen!a másik,hogyha a ”haver”kinnt van akkor még őt is elcsábitja egy kis csavira néha,ez miért van?Mert a másik kutyusomnak magától eszébe sem jutna lelépni csak vele! Válaszát köszönöm!
A kutyák akár ideiglenes télakolását a nemi ösztön, vadászösztön, haverkodás, unaloműzés ... éhség ... motiválja legtöbbször. Ők sem egyformák, vannak olyan egyedek, amelyek kerítés nélkül sem hagyják el a portát, és vannak olyanok is, amelyek akár testi épségüket sem kímélve (ásnak, átugranak, átmásznak, átpréselődnek ...) tesznek meg mindent azért, hogy kerítésen túlra kerüljenek. A lelépéseknek sajnos komoly veszélyei vannak. Kóbor kutyáktól egy sor parazitás/vírusos fertőzést lehet összeszedni, összemarakodva sérülések keletkeznek, szuka/kert/csirke/macska tulajdonosok verik el, vagy mérgezik meg, autó ütheti el a csavargó kutyát. A rendszeres védőoltások, folyamatos parazita ellenes védelem a kiindulási alap ezeknél a kutyáknál. Az ivartalanítással nem kizárt, hogy otthon ülővé teszi - és ha ez sem segít, akkor a kerítés „áttörhetetlenné tétele” lehet a megoldás. ):
jelige: yonika
2008-11-13
üdv az lenne a kérdésem hogy mitöl bödös a kutya szája (dögszagu) néztük hogy nem e a foga egy kicsit be van az inynél barnulva amugy semmi mást nem vettünk észre ugyanolyan virgonc meg étvágya is a régi elöre is köszönöm a segitséget üdv
Leírása alapján én még azt sem tudom kizárni, hogy egészen konkrétan dögszagot érezhetnek - hiszen kutyák egy része (viselkedési zavar) rendszeresen dögöt, bomló szerves anyagokat, emberi/állati székletet eszik és/vagy abban hempereg. Húsevők lehellete egyébként sem virágillatú. Ha a kutya szája ezen túlmenően büdös, esetleg egy ideje vette észre a különlegesen penetráns szagot - akkor ezt több jelenség, elváltozás is okozhatja. A legvalószínűbb ok valóban a szájüregi betegségek széles köre. A nyálkahártya fekélytől a fog-, fogmederbetegségeken át akár daganat is okozhat bűzös lehelletet. Állatorvosa a kutya vizsgálatával tudja diagnosztizálni a bűz okát. ha megvan az ok, akkor lehet a megoldásokról beszélni.
jelige: Mafi
2008-11-13
Pár napja vakarja a nyakát, már sebes . Kezeltem betadinnal, és sebhintőporral, de már sebes nedvezik.Mivel kezelhetem még? Köszönöm előre is válaszát
Semmivel, vagy bármivel. Mivel sejtelmünk sincs, hogy mitől alakult ki a vakaródzás, bőrseb - ezért teljesen esetleges, hogy az ötletszerű kezelések közül melyik és mikor fog akár csak ideiglenesen is javulást hozni. A megoldást cica részletes vizsgálata után lehet csak „kitalálni”. Sokféle parazita, bakteriális és gombás fertőzés okozhat hasonló tüneteket. Lehet allergiás eredetű is a kórkép, de az oltatlan macska számos vírusos, belgyógyászati, endokrinológiai betegsége is jelentkezhetett. A kijáró macskák ivartalanítva, rendszeresen oltva és parazitamentesítve helyesen táplálva akár 15-20 évig egészségben élhetnek. Mindezek hiányában 2-5 év alatt általában elkopnak. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában több hasznos olvasmányt talál.
jelige: Marci cica
2008-11-13
Tisztelt Doktor Úr! 10 éves macskámnál 2 éve veseelégtelenséget diagnosztizáltak 1300-as kreatinin értékkel. Azóta sikerült levinni az értéket 300-ra, de sajnos, most az érték ismét 1000 fölött van. A veséi már teljesen összezsugorodtak. 5 napja szinte semmit sem eszik, a napi 2x-i, itthon beadott 250ml bőr alá szúrt infúziónak sincs semmi hatása. Szájában nincsenek fekélyek, szívbaja eddig még nincs. Quamatelt és Lotensint, Vetrit, Normaflorat, Calo-pet pastat kap. Mi a végstádium? Van, aki azt mondta, hogy görcsök közepette, kínok kínját fogja végigszenvedni szegény, van, aki meg azt, hogy ez nem lehet, mert a görcs, csak vesekőnél van... Nem szeretném, ha szenvedne. Köszönettel,
Nem írt kérdést szomorú soraiban. Én sem szeretném, ha hiábavalóan szenvedne a Marci és egészen biztos vagyok benne, hogy kezelőorvosa sem. Ön és a kezelőorvos rendelkeznek a legtöbb adattal ahhoz, hogy eldönthesséh, hogy szenved-e a cica, és hogy tudnak-e ellene tenni. Ha arra jutottak, hogy szenved a Marci és rövid távon sem tudnak számára elfogadható életminőséget biztosítani, akkor attól tartok időszerű lenne az euthanázia lehetőségét is számba venniük.
jelige: segítség!
2008-11-13
Tisztelt Dr.! Egy Cane Corso típ. kutyánk van, aminél kb. fél éve diagnosztizálták az epilepsziát. Tegnap óta nagyon rosszul van, ezért kérném sűrgősen a segítsét. Tegnap volt egy nagy rohama, majd utána csak kóválygott az udvaron. Estére megmerevedett, nem állt fel, nem mozgott, nem eszik, nem iszik. Az epilepszia gyógyszerét már többször beadtuk neki, de ma miután az állatorvosunk Kalcium és Kalium injekciót adott be neki, valamint egy fájdalomcsíllapítót. Az injekciók óta a kutya folyamatosan rángatózik, és nem tudjuk mit csináljunk vele. Nagyon sűrgősen kérnénk segítségét. Egy kétségbeesett gazdi
Leírása alapján semmi esélyük arra, hogy otthoni környezetben sikrüljön előrelépni a kutya érdekében. A kutyát mielőbb jól felszererelt állatorvosi klinikára, lehetőleg epilepszia/neurológia esetekben jártas szakemberhez kell eljutattni. Ilyeneket én Budapesten ismerek. Az Állatorvos-tudományi Egyetem Kisállatklinikáján (Bp VII István u. 2.) vagy magánklinikákon (Dr. Sebestyén Provet, Bp II Csévi u. 1. , Dr Kómár Vadaskerti, Bp II Vadaskerti 13. , Dr Kiss Bp IV Tó u. 70) lenne a legnagyobb esély a kutya betegségét diagnosztizálni és az esélyeket, kezelési lehetőségeket megtudni. Ha a korábbi vizsgálati eredményeket, kezelésekről szóló alapinformációt állatorvosa át tudja adni, azzal sokat segíthet a beteg referálásában.
jelige: CRMI
2008-11-12
Tisztelt Dr,Úr! Van egy cirmos kinti-benti nöstény(ivartalanított)cicánk! Tavasszal megjelent a jobb fűle mögött egy seb!Azt hittük elkapta valamelyik kandur! Az állatorvos antibiotikumot adott, mi betadin és Neogranormon kenöccsel kezeltük egész nyáron sikertelenül! Most egyik napról a másikra a bal füle mögött is a nyakáig lekaparta! Mi lehet az oka? Van remény a gyógyulásra? Ne engedjük ki az udvarra? Válaszát köszönöm! Tisztelettel,
Hogyne lenne remény a gyógyulásra - csak előbb jó lenne diagnózisra jutni. A macska részletes kivizsgálásával kideríthető, hogy a leírt elváltozás valóban sérülés miatt alakult-e ki, vagy esetleg parazita-, baktérium-, gomba okozza-e, netán allergiás vagy endokrin alapbetegsége van-e, vagy neadjisten bőrdaganat jelentkezett nála. Ha kiderült, hogy a lehetséges okok küzül mi okozza a leírt elváltozást, akkor mejdnem biztosan meg is lehet gyógyítani a cicát.
jelige: gizus
2008-11-12
A cicám alighanem macska leukózisos (még tesztet nem csináltunk, mert nagyon kevés a vérre). A múlt héten négyszer kapott infuziót, pénteken kutyavért is adott neki az orvosa, mert a testhőmérséklete lement 33,6-ra. Azóta melegen kell tartanom és fecskendőből etetnem. Augmentint kap (sebesre vakarta magát). Az ételébe Immunovet-et, Vetri DMG-t és Béres cseppet teszek. Naponta 80-90 ml-t igyekszem megetetni vele (vizzel turmixolt konzervet kap).Eleinte meg sem mozdult csak feküdt, mint egy bot. Szombat óta emelgeti a fejét, tegnaptól a lábait is mozgatja, reggelente egy-két falatot eszik is. Azóta csak tegnap este lépegetett egy párat, de annyira erőtlen volt, hogy eldölt, így leginkább csak fekszik. 1-2 óránként maga alá vizel és naponta egyszer kakil is. A kukija kicsit megdagadt. Lehet hogy rosszul takaríottam? Ha elkezdem tisztogatni, próbál mosakodni, de nincs hozzá igazán ereje. Az orvosa azt mondta, hogy a vérképzés egy hosszú folyamat. Ennyi idő alatt elégséges ennyi! változás? Van még remény, hogy rendbe jön?
A leírása alapján én nem sok reményt látok. Akár valóban leukózisos a cica, akár panleukopénia nevű betegsége van - ezeket a betegségeket nem lehet meggyógyítani. A cica valódi esélyét az adhatja, hogy nem készült vírusteszt, ezért nem lehetünk biztosak benne, hogy fatális, gyógyíthatatlan vírusos megbetegedése van. Állatorvosa a kezelések és kontrolvizsgálatok során tapasztaltakból jóval pontosabban tudja felmérni a cica állapotát és esélyeit.
jelige: fifike 2.
2008-11-12
T. DOKTOR UR!NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM A GYORS VÁLASZÁT.MIVEL 1 NAPJA TÖRTÉNT, ÉS RÖGTÖN ELALUDT A KISCICA, IGY NEM TUDTAM, HOGY MILYEN VÁLTOZÁST FORDULT ELŐ NÁLA. MOSTANI ÁLLAPOTÁRA UTALVA NINCS VÁLTOZÁS. UGYANOLYAN ARANYOS KISCICA,MINT EDDIG VOLT. TEHÁT UGY NÉZ KI, HOGY SEMMILYEN KÁROS HATÁSA NEM VOLT A KALANDNAK. KÖSZÖNÖM SZÉPEN MÉGEGYSZER.
Örülök, hogy kutya baja a cicának.
jelige: kutyabarát
2008-11-12
Tisztelt Doktor Úr!/ Hölgy! Irodalmaztam egy kicsit, nagyon valószínű, hogy az (állatmenhelyről hozott) keverék 2 éves kutyánknak végbéleőesése van. A kutyatápot, nem eszi meg szinte egyik pillanatról a másikra, mindez 2 hónapja!!, de egy jó ideje sem a konzerv, sem a szalámit, sem maradékot, szinte semmit. Néha kis húsos csont, tej, kis leves. Csont bőrré fogyott 2 hónap alatt. Az álattorvost kihívtam 2 hete, nézze meg. Kapott féreghajtó tbl-kat (2x3 tbl.), vitamin injekciót. Meg persze beszéltem az erőlködött székeléséről, ami abnormális. Kitüremkedő kb. 10 cm-es béldarab, és friss véres cseppek. A bélelőesést feltevőlegesen ő is megerősítette, habár nem látta székelés közben a kutyát. Azt mondta férges. Duzzadtabb emlői és a fogyása ellenére megkérdeztem: ”Nem vemhes a kutya?” Nem vemhes, férges! - mondta a dr. és öt napra megszületett 5 kiskutya. -ebből kettő elpusztult. Az anya kutya nagyon rossz állapotban van, mert azóta még tovább fogyott, olyan sovánnyá, ( ilyet még nem láttam!! ) ha ránézek rosszul vagyok! Mozgása jó, de fizikailag gyengébb. Látszik, érződik rajta, hogy valószínű egy alap fájdalom miatt nem eszik. Véres, barnás folyadékot székel és ez is biztosan nagyon fáj neki. Szoptat, de szinte nem eszik semmit. A kiskutyák ma 11 naposak. Kérdésem: Keverék kutya lévén ha nem operáltatjuk meg, akkor mit lehet még tenni végbélelőesés esetén ??? Hogyan tudnám rávenni, hogy egyen? Mit tegyek?? Elfog pusztulni?? Kérem válaszoljon! Üdvözlettel:
Esete kapcsán ismét bebizonyosodott, hogy egy házhoz hívott állatorvos diagnosztikai lehetőségei igen korlátozottak. A leírt tüneteket (étvágytalanság?, soványság, hasmenés, fokozott bélmotilitás és következményes végbélelőesés?, láz? ...) veleszületett és szerzett fertőző és nem-fertőző betegségek tucatjai okozhatják. Egy jól felszerelt rendelőben részletes vizsgálatok (fizikális vizsgálatok, vér-, széklet esetleg vizelet vizsgálatok, képalkotók ...) útján lehetne diagnosztizálni a kutya baját. Ha megvan a diagnózis, akkor lehet a megoldásokról és az esélyekről beszélni. Vizsgálatok nélkül viszont még a látszólag egyszerű kérdéseit is lehetetlen megválaszolni.
jelige: kaki evő
2008-11-12
7.5 hónapos szuka mopszom rendszeresen megeszi a macska ürüléket és a sajátját is ha már pár napos.Mit tehetnék ellene?Egyáltalán miért csinálja?köszönöm
Gyakori és nem csak degusztáló, de veszélyes rossz szokás is a leírt ürülékevés. A legritább esetben lehet szó hiánybetegségről, bár vannak akik a pálpusztai sajt és a nyers marhahús etetésétől megoldást remélnek. Én magam inkább abban hiszek, hogy a kutya körletéből mielőbb össze kell szedni az ürüléket, a kutyával sokat kell foglalkozni, sétálni, játszani - és ha pl séta közben rajtakapjuk, ráutaló magatartást tanúsít, akkor rögtön, határozottan és következetesen értesítésére kell adni, hogy ezt nem tűrjük. Tudom, hogy ez nem egyszerű ...
jelige: pisi
2008-11-12
Üdv Dr ÚR! Kérdésem a következő!Hogyan lehet leszoktatni kislány kutyusomat akit soha nem bántottunk semmi erőszak,szóval arról,hogyha megjövünk vagy csak simogatjuk akár ,egyszerüen bepisil örömében vagy mi?Ő egy havanese egyébként,és nagyon nem jó ez a szokása mert napjában 20-szor mosok fel!A másik nemrég tüzelt 7-hónapos és nagyobbak lettek az emlői ez már igy marad?Erre csak abszolut kiváncsi vagyok ,nem zavaró persze! Válaszát előre is köszönöm szépen:
Az öröm, izgalom általi bepisilést nagyon nehezen lehet megakadályozni, kivédeni. Igazából talán azzal lehetne megpróbálkozni, hogy a megjövetelkor azonnal, üdvözlés, simogatás és barátkozás nélkül, vigyék le a kutyát sétálni. Tudom, hog nehéz lehet megállni, hogy az extázisban lévő kutyáról alig veszünk tudomást, de hátha ez segít a megoldásban. Tüzelés után hetekkel, egy-két hónappal is az emlőtelepek és csecsbimbók duzzadtsága még elfogadható. Ha az emlőtelepek hatalmasra duzzadtak, fájdalmasak, felettük a bőr sötétvörös és belőlük folyadék fejhető, akkor viszont emlőgyulladásról (és esetleg álanyaságról) van szó, amit kezelni kell. Ha kutyájuk ne tenyészállat, Önök pedig nem tenyésztők, akkor még a 2. tüzelés előtt a kutya ivartalanítása ideális időpontban elvégezhető. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashatnak a témában.
jelige: Csavargó
2008-11-12
Üdvözlöm Dr Úr! Tegnap kiskutyámban egy hatalmasra dagadt kullancsot találtam,amelyet sikeresen eltávolitottam ”tokkal vonóval”belőle.Nem durrant szét,és a helyét lefertötlenitettem,a kullancsot elégettem.A kutyus kertben van,és az az igazság,hogy rengeteget csavarog.Tavaly kölyökként fogadtuk be igazán aranyos kiskutyus(tacsi-foxi keverék),de örökösen lelép aztán kis idő múlva hazajön.Már nem győzzük foltozni a keritést aminek sajnos nincs betonalapja és igy mindig kiszökik.A szomszéd tart kacsát és oda átmegy onnan pedig kitud jutni az útra.Nem is bánnám,de a sok veszély miatt nem túl jó,forgalmas helyen is lakunk,nem vidéken, csak a szomszéd kacsamániás.Erről semmiképpen nem lehet leszoktatni a kiskrapekot?Mit lehet tenni?A keritést tavasz elött nem tudom megcsináltatni,és láncon sem szeretném tartani,kennel is lesz majd csak idővel.A másik,hogy a kullancs miatt menjünk dokihoz,vagy elég ha netántán észlelek valamit a kutyuson?! Bocsi,hogy levelem hosszasra sikeredett de nagy gondot okoz az örökös csavargása! Tisztelettel:
Jó jel, ha sikerült egyben eltávolítani a kullancsot, így nem lesz helyi gyulladás, heg a helyén. A nagyobb veszélyforrást azonban az jelenti, hogy a nagyra nőtt kullancs már valószínűleg a lepottyanás (majd szaporodás) előtti pillanatokban lett eltávolítva, így ha fertőzött volt, akkor bőven volt lehetősége a fertőzést átadni a kutyának. A kullancsok 3 féle betegséget (babéziózis, Lyme, és vírusos agyvelő gyulladás) terjesztenek és a 3 betegségnek többféle megjelenési fomája ismert. Ezért aztán, ha az elkövetkezendő napokban, hetekben bármi (!) furcsát, rendelleneset észlel, akkor mielőbb menjenek el állatorvosukhoz és tegyenek említést a kullans incidensről is. A kullancs megtelepedését számtalan szerrel (nyakörv, cseppek, spray ...) lehet és érdemes megakadályozni. A kullancs által terjesztett betegségek közül a Lyme védőoltással megakadályozható. A szökés megakadályozásának legbiztosabb módszere valóban a kerítés javítása, vagy a kennel elkészítése lenne. A herélés is választható megoldás, ne kizárt, hogy az s segít.
jelige: fifike
2008-11-11
3 HONAPOS KISCICÁM LENYELT EGY DARAZSAT. KÉRDÉSEM, HOGY ÁRTALMAS LEHET-E, TOVÁBB KELL E VINNI KIVIZSGÁLÁSRA, VAGY SEM? KÖSZÖNETTEL.
Ha előtte kellően megrágta, akkor valószínűleg semmi káros hatása nem lesz a kalandnak ...): Gyakori, hogy akár kölyök, akár felnőtt macskák rovarokat, legyeket, akár méheket, darazsakat fognak meg, és fogyasztanak el. Nemritkán előfordul az is, hogy a rovar megcsípi a macska végtagjait, pofáját, garatját ... Egészen ritkán az is előfordulhat, hogy a garat- és gégeödéma életveszélyes állapotokat teremt a macskáknál (és kutyáknál). Nem írta sem azt, hogy mikor történt a dolog, sem azt, hogy észrevett-e bármi szokatlant a Fifikénél. Ha semmi szokatlant nem észlel, akkor emiatt nem feltétlenül kell állatorvoshoz sietniük.
jelige: Pupák (2)
2008-11-11
Tisztelt Doktor Úr! Nagyon köszönöm gyors válaszát. Pupák vasárnap kapott még egy injekciót (antibiotikum), és vitamin pasztát amit folyamatosan kell egy darabig adnom neki. Tegnapi naptól javult elég sokat. Eszik, iszik és játékos ismét, valamint a vizelete és széklete is rendben volt. Reméljük ez már azt jelenti, hogy helyrejött:) Köszönöm még 1x:)
Örülök, hogy jobban van a Pupák és én is remélem, hogy a mostani kezeléssel meg is gyógyult. Ha ez mégsem így lenne, és a gyógyszerek hatása elmúltával visszaesik állapota, azt feltétlenül beszélje meg kezelőorvosával. 1);
jelige: bekaki
2008-11-11
Tisztelt Doktor Úr! A következő problémámra szeretnék Öntől tanácsot kérni. Van egy 17 hónapos kan spániel kutyám, aki az utóbbi 2 hónapban elég sokszor bekakil a lakásban. Eddig nem tette, vagy nagyon ritkán. Sokat van egyedül, mivel dolgozom, de ez eddig is igy volt. Általában hig a széklete, és egyébként is sokszor ürit, ha sétálunk, illetve sokszor ugy veszem észre, hogy csak ingere van. A tápláléka száraz chappi illetve konzerv chappi, de ebből nagyon kevese keverek a szárazhoz, mert egyébként nem enné meg a szárazat. Mielőtt dolgozni megyek kap egy kutyakekszet, és napközben esetleg 1-2 szelet párizsit. Kérem adjon tanácsot, milyen táppal etessem, illetve hogy tudjam leszoktatni a bekakilásról. Különben amilyen sok időt tudok, vele töltök, ketten élünk, nagyon ragaszkodik, én is szeretem, de nagyon zavar, az emlitett probléma. 1 hónappal ezelőtt voltunk orvosnál, mert hányt, és akkor a röntgen felvétel kimutatta, hogy sok a gáz a beleiben.Utána nem volt gond. Naponta 1x kapjon csak ételt, vagy hagyjak napközben szárazat a táljában, illetve mennyi az adagja? 13 kg, jól fejlett, szép kutya, nem szeretnem emiatt elvesziteni, de az alapvető higiéniára törekszem. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel:
Nem gondolom, hogy időszerű lenne a kutya elveszítését fontolgatni. Az sem kizárt, hogy, ha a Chappi konzerv és száraz tápokat lecseréli a prémium minőségű tápok egyikére (Royal Canin, Eukanuba, Hill’s, Biomill ...) akkor egycsapásra megszűnik a nagymennyiségű lágyabb bélsár és gázos belek panaszai. A napi fejadag minden táp csomagolásán fel van tüntetve. Beszélje meg a váltást állatorvosával. Természetesen ugyanilyen tüneteket számtalan parazitás, vírusos és bakteriális fertőzés belgyógyászati és endokrin kórkép is okozhat. Ha állatorvosával közösen indokoltnak gondolják, akkor a kutya részletes vizsgálatát is érdemes lehet elvégezni.
jelige: pumi allergia
2008-11-10
1,5 éves pumi kutyám van, 1 éve folyamatosan vakarja a szemét, a lábát, faroktövét. Az allergiavizsgálat során 17 féle dologra allergiás. Az ételek közül allergiás a szójára, borsóra, paradicsomra, pulykahúsra, élesztőre. A kérdésem az lenne, hogy milyen száraztápot tudna javasolni, amely nem tartalmazza ezeket az anyagokat. Köszönettel, Noémi
A diagnosztikai munkát kellő gondossággal elvégző kezelőorvosa segítségével tudják ellenőrizni a szóbajöhető (Eukanuba, Royal Canin, Hill’s, Biomill ...) hypoallergén tápok összetételét. Ha nem találnak olyan diétás tápot, amely kielégítené a pumi betegségének igényét, akkor Dr. Fodor Kinga: „Mit egyen a kutyám” könyvének oldalain találhat olyan recipéket, amivel összeállíthatja a megfelelő étrendet.
jelige: Olivia
2008-11-10
Tisztelt Doktor Úr! A kutyám hónapok óta beteg. Egyre súlyosbodik az állapota. Naponta többször remegni kezd, ilyenkor a járása bizonytalanná válik, a lábai a kőpadlón szétcsúsznak. Eközben gyakran bevizel. Az is előfordul, hogy rosszkedvűen üldögél, és maga elé mered. Ilyenkor láthatóan nem akar lefeküdni. Eközben is gyakran nyüszít, és remeg. Időnként rengeteget iszik (8 kg -os állat, és 3 liternél is többet megiszik), aztán többé-kevésbé normális mennyiségre áll vissza. Méhgyulladása volt, amit antibiotikummal kezeltek. Többszöri vizelet és vérvizsgálat alapján sem találják a jelenlegi betegség okát. Láztalan, a vizeletben nincs szennyeződés. (Cukorbetegségre utaló jel állítólag nem volt.) Állítólag a méhében sincs kitapintható gyulladt góc, az ultrahangos vizsgálat alapján a gyulladás nem volt nagy kiterjedésű. Legutóbb epilepszia ellen kezelték, sevenalettát szedett egy hónapon keresztül, de semmi eredmény. A kutya étvágya jó, amikor megetetem, mintha jobban lenne utána. Enni a rohamok idején is hajlandó. Nem tudom, mit tegyek, szinte két-három naponta bevizel az ágyába, sajnálom is az állatot, mert egyre gyakoribbak a rohamok, most már naponta több van. Már az is megfordult a fejemben, hogy el kéne altatni.
Ha kezelőorvosa az általa elérhető vizgsálati módszerekkel nem tud diagnózisra jutni, akkor bevett szokás szerint el szokták üldeni specialistához a betegeket. Ebben az esetben jó esélye van az epilepsziás és epileptiform betegségeknek is. Kérje meg állatorvosát, hogy az eddigi leletekhez írjon egy beutalót és próbáljanak diagnózishoz jutni. Remélem, hogy nem kell elaltatni a kutyát.

<< <  173 / 396 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.09.18
22. Kerület Szemerédi utcából eltűnt a fekete félperzsa ivartalanított kandúr cicám. Aki tud róla valamit kérem jelezzen. Zoé névre hallgat 06209735459
2014.09.03
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: &quot;Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.09.03
Szeptember 2-án kora délután kiszökött a kertből a kutyám, Szamóca. Chipszáma:348094100097933 Július 18.-án fogadtam örökbe az Illatos útról. Közepes méretű, fehér, rövid, göndör szőrű (a háta közepén hosszanti irányban egy csíkban kissé zsemleszínű) ivartalanított szuka. Súlya 11-12 kg között. Különös ismertetőjele (egy darabig még), hogy a kb. egy hónapja történt ivartalanítás miatt a hasán le lett nyírva a szőr és még csak kicsit nőtt ki. Teljesen olyan, mint egy fehér pumi, kinézetre és tulajdonságra is. A kutya a XII. kerületben tűnt el, egészen pontosan a Kútvölgyi kórház mentőbejáratán látta kimenni a portás kb. fél három és három között. Sajnos barátságos, szófogadó. Oltva, féregtelenítve van. Ha bárki látja, kérem értesítsen azonnal:06-30-411-4648