Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Kifli Úr
2012-09-14
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Van egy 5 hónapos mini kosorrú bak nyuszim. 4 hetes korában pasztörella fertőzés miatt fülgyulladást kapott, ami miatt ferdén kezdte tartani a fejét. A tenyésztő folyamatosan masszírozta, tornáztatta, itthon én is folytattam ezt a tevékenységet, mindenféle praktikákat kitalálva. Viszont Kifli a mai napig ferdén tartja a fejét, de meglátásom (és a tenyésztő véleménye szerint is) már csak megszokásból, mert több esetben megmutatta, tudja rendesen is tartani. (mosakodáskor, erős figyelemkor, golyós itatóból való iváskor) Kérdésem az, hogy létezik-e nyuszik számára valamilyen nyak-fej merevítő, amivel rászoktathatnánk a helyes fejtartásra? Félek, hogy a folyamatos ferde fej miatt torzul a pofija, és a jobb szemét sem használja, hiszen azzal általában a padlót nézi. Köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Mezővári Adrienn

Kedves Gazdi!

Sajnos a fülfertőzések gyakori szövődménye a ferde fejtartás, ami még megfelelő gyógyszeres kezelés mellett is néha maradandó. Nem tért ki arra, hogy a masszírozás és tornáztatáson kívül részesült-e a nyuszi állatorvos által felírt, alkalmazott gyógyszeres kezelésben is.

Ha nem, mihamarabb pótolja ezt!

jelige: Gergo5
2012-09-13
Tisztelt Budafoki Állatgyógyászat! Bordeux-i dog szuka kutyám a héten fog elleni és megszeretném kérdezni, hogy a kölykök gondosan berendezett kutyaólban kint maradhatnak vagy védettebb hely kellene nekik.Ólban van 2 pléd és szalma.Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Ha megmarad a ma beütött esős, párás, szeles idő, akkor semmiképpen nem javaslom, egyébként pedig esténként már erősen lehül a levegő akkor is, ha napközben melegebb van.  Az újszülött kutyák nagyon gyorsan kihülnek, leesik a vércukorszintjük. Anyukájuk, akár mennyire gondoskodó, akkor is csak fel-felkel enni, inni, járni egyet, így nem tudja folyamatosan testével melegíteni őket. A szalma ugyan jó hőszigetelő, de szerintem kár kockáztatni, hiszen a kihülés következményei akár fatálisak is lehetnek! De elég egy megfázás, amit fejletlen immunrendszerükkel még nagyon nehezen küzdenek le, ráadásul szopni sem tudnak rendesen bedugult orral. Mindenképpen védettebb helyet javaslok a kis családnak!

jelige: Sheila
2012-09-13
Tisztelt Központ! Augusztus 4-én elkezdett a kutyám orra vérezni (pár csepp), elvittem endoszkópos vizsgálatra, de nem mutatott semmit. Orrcseppel, illetve vérzéscsillapítóval kezeltem. Augusztus 23-án volt az első epilepsziás nagyrohama, azóta Dr. Kiss Gabriella epilepszia szakorvos gondozásában van, gyógyszeresen kezeljük. Sajnos az MR-vizsgálat agydaganatot mutatott ki. A doktornővel napi szinten tartom a kapcsolatot. Az MR-erdményt még nem kaptam meg, ha megkapom és el szeretném vinni a kutyámat Önökhöz mi a teendőm, illetve van-e esélye a gyógyulásra? Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: Tulipán Lívia

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom, hogy ilyen komoly betegség révén beszélgetünk, de annak nagyon örülök, hogy már eddig is a legjobb kezekbe került a kutyus! A gyógyulási esélyekről még korai lenne nyilatkozni. A speciális onkológiai kezeléseket rendelőnk egyik alapítója dr. Balogh Lajos végzi, kérem vele egyeztessen. Telefonszáma: 0630-9330559.

jelige: Cicó
2012-09-12
Jó napot! Van egy 1 hónapos kiscicám. eszik iszik rendesen de megy a hasa. Azt mondják,  a tejtől. Igaz ez?És még azt szeretném kérdezni, meddig lehet szopornyicás? És néha a fenekét a földön húzza,miért van ez? Köszönöm!

Kedves Gazdi!

A kiscica hasmenése lehet a tehéntejtől is, hiszen ez nem a megfelelő fajú állatból származik. De az is valószínű, hogy bélférgekkel fertőzött, hiszen szinte minden kutya-macska fertőződik az anyjától. Első körben ezeket kellene kiírtani állatpatikában kapható féreghajtó gyógyszerrel, ami ismételni is kell.

Az, hogy a popsiját húzza a földön, vagyis szánkázik, lehetséges a féregfertőzöttségtől és attól is, hogy a sok hasmenéstől kisebesedett a végbélnyílása is: fáj, viszket. Nagyon jó lenne a cicának, ha a féreghajtó gyógyszerét állatorvosi kivizsgálással egybekötve kaphatná meg, mert fényderülhetne minden bajára.

A szopornyica egy kutyabetegség, tehát ezt nem kaphatja el. Sokkal inkább a macskanátha gyűjtőnevű megbetegedéseket, amik kötőhártyagyulladást, orrfolyást, köhögést, hörghurutot okznak, amik valóban hasonlítanak a kutyák szopornyicájára.

 

 

jelige: FIFI
2012-09-12
Üdvözlöm! Találtunk egy tacsi keveréket januárban,vagyis kidobták az autobol.Magunkhoz vettük.Kb 13-14 éves lehet ezt mondta az orvos.2 hete nagyon kellemetlen szag jön ki a végbélnyilás környékén ezért elvittük orvoshoz aki kinyoma a büzmirigyét és elengedett! 3 nap mulva visszavittem mert ugyan az volt a tünet.Megint kinyomta és azt mondta hogy véres váladék jön belöle és felirt neki 2x1 Synulox tablettát amit egy hétig szedett de semmi hatás!Visszaviszem a dokihoz csak elötte gondoltam megkérdezem öntöl mi a véleménye mert a szag elviselhetetlen ha nincs oránként lemosva.Tisztelettel

Kedves Gazdi!

Ha valóban búzmirigy gyulladásról van szó és nem hatott a Synulox, akkor antibiotikumot kell váltani, és hogy biztosan megatalálják a helyes szert, kenetet lehet készíteni a váladékból, amit elküldhet orvosuk laboratóriumba. A lelet eredménye nem csak abban segíthet, hogy milyen sejtek (=cytológiai vizsgálat), kórokozó (=tenyésztés) van jelen a gyulladt bűzmirigyben, hanem abban is, hogy milyen antibiotikumra érzékeny az a kórokozó.

Szoktak helyi kezelést is alkalmazni a bűzmirigy gyulladásnál, ahol egy kis tubusból közvetlenül a célba juttatják a gyógyszert. Lehet, hogy kezelőorvosa is ismeri, is használja ezt a fajta kezelést.

Ha minden kötél szakad, van műtéti megoldása is a kezelhetetlen és visszatérő bűzmirigy gyulladásnak, amit jó, ha alapos kivizsgálás is megelőz.

jelige: Sunny
2012-09-11
Szeretnem megkerdezni,hogy Magyarorszagon kaphato-e egy Vetmedin 2,5 mg nevu szivgyogyszer es ha igen mennyibe kerul? Vagy ha nem lehet kapni letezik e valamilyen gyogyszer amivel helyettesitheto?Kulfoldon elek es eleg nehez itt beszerezni ezt a gyogyszert.Elore is koszonom valaszat!

Kedves Gazdi!

Igen, kapható Magyarországon a Vetmedin 2,5mg kapszula.Vényköteles és állatorvosi patikában lehet kapni. A mi patikánkban nem tartunk, de kérésre pár napon belül beszerezzük!

jelige: Van még remény?
2012-09-10
Tisztelt doktor úr, doktornő! A mai napon az egy éves, ivartalanított kandúr macskánknál a kollégája fertőző hashártyagyulladást állapított meg, miután megszúrta a felpuffadt hasát. A "nedves" formában szenved. A doktornő azt mondta, a macskánk menthetetlen, az állapota romlani fog, akkor pedig el kell altatnunk. Nem tudott javasolni otthoni kezelést, nem írt fel gyógyszert, nagyon kedves volt, a borotválásért-szúrásért nem számolt fel semmit. Ő volt a második orvos, akihez elvittem a cicát, mert a városunkban lévő orvos csak belenézett a szállítókosárba, és közölte, hogy macska aids... Természetesen hazaérve utánaolvastam ennek a betegségnek, a fórumokon azt írták, vízhajtó teával, Hill's táppal és Béres cseppel talán megmenthető a kedvencünk. Kéri az ételt, hangosan követeli, viszont pár falatnál többet nem eszik. Erős, életrevaló macska, tavasszal túlélt egy autóbalesetet is. A doktornő diagnózisát nem szeretném felülbírálni, nem ezért írok önnek. Én csak annyit szeretnék kérdezni öntől, hogy a fent írt otthoni kezelésnek van-e értelme, vagy csupán elodázzuk vele az elkerülhetetlent? Milyen természetes vízhajtó teát lehet adni egy macskának? Válaszát és megértését előre is nagyon köszönöm!

Kedves Gazdi!

Sajnos nincsenek jó hírem. Mai tudásunk szerint a FIP (macskák fertőző hashártyagyulladása=feine infectious peritonitis) gyógyíthatatlan. A vírussal megfertőződött macskák 5-10 %-ánál okoz csak megbetegedést, valószínűleg a gyenge immunrendszerű állatoknál, akik az anyjuktól fertőződnek. Gyakori, hogy más, az immunrendszert legyengítő vírus is van a háttérben (itt lehet igazsága a kosáron át megtekintő orvosnak is, de természetesen nagyon nem tartom helyesnek ezt a ránézéses módzsert!).

A kezelés valóban csak elodázza az elkerülhetetlent, de lehetséges: jó táppal (pl. Hill's), akár Béres cseppel, szükség esetén antibiotikummal, szteroidokkal, a hasűri folyadékgyülem lecsapolásával, infúzióval, vérátömlesztéssel lehet meghosszabbítani az érintett cicák életét.

Végeztem egy kis kutatást a fórumokon és azt hiszem gyorsan ráakadtam az Ön által is olvasott oldalra. Ami gyógyteával gyógyul, jó táppal és kitartó ápolással, az egészen biztosan nem a FIP volt, hanem más macskavírusok, melyeket le tud küzdeni az immunrendszer. A FIP-nél viszont éppen az immunrendszer téves válasza okozza a bajt: ahelyett, hogy a fehérvérsejtek elpusztítanák a vírust, elszállítják mindenhová a szervezetben, ahol szaporodni kezd, gyulladást okoz a fertőzött sejtek körüli erekben. Ez egy különleges betegség, ilyen lefolyást egyetlen másik állatfaj, illetve másik vírus által okozott betegség sem mutat!

Személyes véleményem szerint az odaadó, szerető gazdák el tudják dönteni, meddig érdemes elmenni a kezelésekkel akár otthon, akár állatkórházban és mikortól kell megváltani kedvencüket szenvedéseitől. Ha a szívükre, a szemükre és a fülükre hallgatnak, biztosan tudják majd mikor jobb a cicának, ha kíméletesen, fájdalommentesen elaltatják.

jelige: Szilvapusztító
2012-09-10
Jó reggel! Én afelől érdeklődnék, hogy 9 éves vizsla kutyám rengeteg mennyiségű szilvát megeszik, lehet e tőle baja? Ott áll a fa alatt és mihelyst egy leesik már be is kapja. Amikor otthon vagyok kiszedem a magját, de sokszor előfordul, hogy észrevétlenül eszi meg, volt hogy 15-20 szemet is egyszerre. Azt hallottam hogy egyes zöldségek, gyümölcsök mérgező hatásúak lehetnek. köszönöm a választ

Kedves Gazdi!

Aggodalomra semmi ok: a szilva nem mérgező, sőt! Kiváló rost, vas forrás, és nagyon ritka, hogy gyümölcsmag okozzon bélelzáródást, hiszen áramvonalasak a gyümölcsmagok, éppen arra tervezve, hogy akadálytalanul áthaladjanak a bélcsatornán. A bélsár ürítéssel sem lesz gond, hiszen nagy mennyiségű szilva után nagy mennyiságű. laza bélsárra kell számítaniuk :) A szilvaszezon hamarosan véget ér és akkor a probléma is megszűnik.

Ha viszont bármi gyanús lenne, étvágytalanság, hányás, hasmenés majd székrekedés, bágyadtság, haladéktalanul forduljanak kezelőorvosukhoz!

 

jelige: evibaba56@freemail.hu
2012-09-10
Tisztelt Doktor Úr ! Van egy 5 éves maszat nevű cicánk ( kobor volt) A betegsége, egy éve kezdödött, hogy nem tud enni és inni. Már többször elvittük orvoshoz röngen, vérvétel is készült de nem találtak nála semmi bajt. Ha kap egy antibiutikum injekciót akkor 1 napig eszik de reggelre már megint nem tud nyelni. Enni enne szegény de ha ránéz az ételre máris öklendezik.Este elvittük az orvoshoz. kapott antibiutikum injekciót, és prednisolon 5 mg tablettát , hazaérve nagyon sokat evfett de reggel már megint elkapta hogy nem tud nyelni.Nem tudom hogy tudnék segiteni rajta, a doktornő azt mondta lehet, hogy allergiás és élete végéig gyógyszeren kell élnie. Szeretném megkérdezni volna -e még valamilyen vizsgálat ami kiderithetné, hogy milyen betegsége lehet. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Kemény Józsefné Éva

Kedves Gazdi!

Nem könnyű a kérdése, nem egy szokványos betegségről van szó. A röntgen, a vérvétel ha nem vezetett eredményre, akkor tovább kell vizsgálódni: endoszkópos vizsgálattal bele lehetne bézni a cica torkába, hogy röntgennel nem látszó mechanikai sérülést, kinövét keressenek (antibiotikumra javuló fekély, a szteroid tartalmú gyógyszerre reagáló kinövés, fekély, netán daganat?), mintát vehetnek szövettani, cytológiai viszgálatra. Ha így sem találnak semmit, akkor  esetleg beidegzési zavar, izomrenyheség, (netán myasthenia garvis nevű betegség), vagy talán a kezelőorvosuk által említett allergiás megbetegedésre is kell gyanakodni: ezek további vérvizsgálatokkal, tesztekkel deríthetők ki.

jelige: Wotan
2012-09-10
Tisztelt Dokto Úr/Nő! Van egy svájci juhász kan kutyánk, aki 1 éves múlt áprilisban. A hozzánk kerülése óta gondunk van a székletével, sokszor van hasmenése. Étvágya kezdetek óta nem olyan, mint a másik kutyusunkké. Olyan, mint aki válogatós. Kértem az állatorvosunkat, csináltassunk egy széklet leoltást, melyből kiderült, egy emésztő enzim hiányzik, hogy melyik nem tudom. Minden prémium tápot kipróbáltunk, mindegyikkel csak kissé javult e helyzet. Most Dog Chow Sensitiv tápot kapja enni, de jelenleg is hígabb a bélsár. A színe kívülről sötét, belülről pedig sárgás, amikor „egyben” van. Dipankrin tablettát adok neki, hogy a hasnyálmirigy enzimeit pótoljuk. (megbeszéltem az orvossal). Azt vettem észre, hogy a lehelete is időnként bűzös. Látom, hogy sokat keresi és eszi a füvet, majd néha hányni is szokott utána. A másik problémám. Egy vérképvizsgálatot kértem, mely szerint minden rendben van, de a CK enzim kissé magasabb. Hozzá teszem, sok problémát okoz az is, hogy néha sántít a kutya. Volt amikor elmúlt magától, de olyan is, amikor csak a Movalisz szedése javított ezen. Kissé aggódom a kreatin-enzim emelkedésen. Megvizsgálták a kutyát fizikálisan, meghallgatták a szívét, izomzatát megnézték, de azt mondták nincsen baj. Az állatorvosunk felhívta a labor orvost az enzimemelkedés miatt, és ő is azt mondta, nem kell vele törődni. Én mégis aggódom. Nem lehet a két tünet(sántítás ill. bélprobléma?)összefüggésben a Kreatin-kináz enzim emelkedésével? Okozhatja-e a szív és izomszétesésen kívül valami más? Például egy krónikus bélgyulladás? Lehet-e ezen orvosilag segíteni? Amúgy vidám, jókedvű,energikus kutyus. Válaszukat köszönöm! Enrike

Kedves Gazdi!

Elsőként óva inteném attól, hogy az "új" kutyust összehasonlítsa a régivel. Minden fajta, egyed egyedi, egyszeri, az étvágyuk, viselkedésük is sokban különbözhet, akár csak az embereké. A fűevés, majd az azt kisérő hányás, a "válogatósság" lehet teljesen normális is, kutyáknál gyakran jelentkezik.

A másik amitől óva inteném, az a tápok váltogatása. A kutyák bélflórája igen sérülékeny, ami alkalmazkodik egy bizonyos összetételű táplálékhoz. A váltást csak fokozatosan szabad bevezetni: az új tápot a régihez keverve, majd a mennyiségét növelve.

A bélsár vizsgálatból kimutatható a férgesség, ami az elsőszámú oka a bélbroblémáknak és szinte elkerülhetetlen: negyed évente ismételt bélféreghajtás javasolt, az összes kutyán egyszerre, plusz bolhairtás, hiszen a bolhák köztigazdái egyes bélférgeknek.

A sántítást ki kellene vizsgálni:  lehet, hogy érdemes ortopédiai szakrendelésre beutalót kérniük kezelőorvosuktól.

A vérvétel eredményéről: nem írta meg, pontosan mennyi is az emelkedett CK (kreatin-kináz) nevű enzim értéke, ez 50-150U/l között normális. Itt többféle hasonló enzimet mutat ki a labor, fontos, hogy a mintavétel után 18 órán belül megtörténjen a vizsgálat, mert különben hibás lesz az eredmény. Ahogy azt Ön is írta, főleg izomsérülésnél (szív- vagy vázizom) emelkedik meg az értéke. Nem feltétlenül kell nagy sérülésre gondolni egy egyszerű izomhúzódás is lehet az oka, vagy izomba adott injekció. Bélgyulladásnál nem jellemző a CK enzim emelkedése.

A vérvizsgálati eredmények magukban nem jelentenek semmit, csak a páciens állapotának figyelembeételével lehet őket értelmezni. Régi mondás orvosoknál, hogy nincs egészséges páciens, csak nem eléggé kivizsgált!

Ha a kuytus energikus, jókedvű, akkor az is lehet, hogy a tápok beállításával, a rostbevitel emelésével (főtt répa, alma, főtt zöldségek húslevesből, akár jutalomfalatként) rendezhető a bélsár állaga és a fűevés is megszüntethető.

jelige: mini csivava
2012-09-07
Jó Estét kivánok nekem az lenne a panaszom hogy van egy hét hónapos mini csivavám és már ki rágja szinte az összes szőrét már látni a bőrt is mi lehet a gond allergia vagy mi lehet a baj mert nem bolhás az biztos

Kedves Gazdi!

A bolhásságon kívül még számtalan parazita (pl. a rühatkák, szőrtüszőatkák), baktérium, gomba okozhat viszketést, sőt, ahogy Ön is rátapintott, allergiás állapot is állhat a tünetek mögött.

Ha nem a vaktában kezelés rögös útjára akar lépni, akkor a kivizsgálást el kell kezdeni (általában ez alapos vizsgálattal, majd bőrkaparék minta vétellel kezdődik, majd vérvizsgálatokkal folytatódik).

jelige: Beáta
2012-09-07
Kedves Doktor Úr!A van egy 10 éves kutyám aki 2 napja nem eszik,nagyon keveset iszik azt is csak ha itatom,nehéz a járása szinte nem is mozog,de ha igen akkor olyan mintha szédelegne.A gyomra pedig elég érdekesen mozog...felszívja magát aztán hirtelen beesik a gyomránál!Első nap többször is hányt,lehet hogy csak gyomorrontás!?Vagy ez valami komolyabb dolog?Tudok házilag segíteni neki? Előre is köszönöm a válaszát!! Tisztelettel:Beáta

Kedves Gazdi!

Súlyosan hangzik kutyája állapota, arra szeretném bíztatni, hogy ne kísérelje meg tovább otthon ápolni, mert 2 nap óta, ha csak egy gyomorrontás lenne, akkor javult volna az állapota- ráadásul előfordulhat, hogy a gyomortájékon Ön által észlelt furcsa mozgolódások gyomorcsavarodásra utalnak, ami nagyon súlyos, akár életveszélyes betegség is lehet. Minél hamarabb olyan állatorvosi rendelőbe, klinikára kellene juttatni a kutyust, ahol kiegészítő vizsgálatokat is el tudnak végezni: röntgen, ultrahang, vérvizsgálat, mert ezek segítségével könnyebben megállapítható, hogy mi a baja és hogyan lehet rajta segíteni.

jelige: Problémás oltás
2012-09-07
Tisztelt Doktor Úr! 13 hetes mudi kutyánk múlt héten kapta meg a 4. (kombinált) oltását. Még aznap kedvetlen lett, hányás, csúnya hasmenés kínozta három napon át, lázas volt és levert. Nagyon lefogyott, de végül rendbe jött, jelenleg szépen hízik vissza. Szeretnénk kérdezni, hogy az oltás okozhatta-e a tüneteket? Kell-e tartanunk maradandó károsodástól, későbbi problémáktól (újabb oltások)? Még egy kérdés: bár már 11 hetesen szép hegyes füle volt, az eset óta mégis lekonyul az egyik. Számíthatunk rá, hogy helyre jön, vagy tegyünk valamit ez ügyben? Köszönve szíves figyelmét, Péter

Kedves Gazdi!

Sajnos minden oltás legyengíti bizonyos fokig az immunrendszert. A kombinált oltások lényege, hogy egyszerre többféle kórokozó legyengített vagy elölt alakját jutttatják a szervezetbe, hogy azok ellen védettség alakuljon ki. Előfordulhatott, hogy már lappangott egy betegség a kiskutya szervezetében, mikor megkapta az oltást, és mivel immunrendszerét éppen leterhelte az oltással bejuttatott kórokozók elleni küzdelem, a korábbi lappangó kórra már nem maradt ereje.

A maradandó károsodásokról csak alapos kivizsgálás után lehetne nyilatkozni. Az, hogy a jövőbeli oltásoknál mi várható, szintén nem ítélhető meg előre: a választandó oltások beadásáról legjobb, ha kezelő állatorvosukkal együtt döntenek, ami kötelező, az a veszettség elleni oltás, melyet minden 3 hónaposnál idősebb kutyának meg kell kapnia, majd fél éven belül meg kell ismételni.

A lelógó fül lehet a legyengülés következménye, elképzelhető, hogy ez is rendeződik magától. A legjobb, amit tehetnek, ha nagyon jó minőségű, korának megfelelő tápot adnak a kutyusnak és próbálkozhatnak porcerősítő zöldkagyló-kivonatot tartalmazó táplálékkiegészítőkkel. Ha mégsem, akkor a tenyésztőktől elleshető fülkötözési technikákat is alkalmazhatják. (Az interneten megtalálják a technikát.)

jelige: hirtelen
2012-09-04
Üdv! 2001 ben talált és életkorát csak saccolásból megállapított 13-14 éves tacsi lánykánk hirtelen az örök vadászmezőkre költözött. Hétvégén kezdődött, hogy szaporán vette a levegőt még pihenés közben is. De étel továbbra is elfogadta, dolgát elvégezte, semmi korábbi jel nem mutatott arra, hogy szívbeteg lenne. Hétvégén nem volt állatorvos, de hétfőn elvittük, aki először tűvel átszúrta a mellkasát majd meghallgatta a szívét, de semmi konkrétat nem tudott mondani, mi baja lehet, vagy tüdőre vagy szívre gyanakodott. Majd kapott pár injekciót. Hazaérve a kutyus rosszabúl lett, zihált, foginye elkékült, oldalára feküdt, majd pár perc múlva az ölünkbe álomba szenderült. Azóta nyitott kérdések vannak bennünk, mi okozhatta, azt hogy ilyen hamar eltávozott, lehetséges e hogy félrekezelték és csak rosszabított az állapotán a nem megfelelő injekció? Tudom, hogy nem lehet már utólag kideríteni a baját, csak találgatni, de Ön szerint az említett tünetek mire utalhatnak?

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom a kutyust, az adhat megnyugvást, hogy hosszú élete lehetett és legalább szeretett gazdái ölében halhatott meg és nem szenvedett sokat. Valóban nehéz így utólag mit mondani, de annyi biztos, hogy a zihálás, nyálkahártyák elkékülése, a szív- és légzésleállás miatt következik be. A kolléga nyilván azért szúrta át a mellkasát, hogy megnézze, van-e mellkasi folyadékgyülem, ami szintén lehet szívbetegség vagy tüdőbetegség következménye. További vizsgálatok, röntgen, szívultrahang, EKG, vérvizsgálat deríthette volna ki, hogy pontosan melyik szerve beteg, ezekre nyilván nem volt lehetőség a kezelőorvosuknál.

Akárcsak embereknél, ha nem derül ki a halál pontos oka, állatoknál is lehetőség van boncolást kérni, ami segíthet fényt deríteni az okokra. Ezt végezheti a kezelőorvos, de pontos, szakszerű diagnózisért fordulhatnak az Állatorvostudományegyetem Kórbonctani Intézetéhez is.

 

jelige: Bruno
2012-09-03
Üdvözlet! Kb. másfél éve ivartalaníttattam kan németjuhász kutyámat, mert annyira "csajozós" volt, hogy borzasztóan nehezen kezelhető volt. Most 3 éves és gondolom mivel már felnőtt a feje lágya is jobbban benőtt, sokkal higgadtabb. Viszont mivel ivartalanított, nincs benne egy olyan keménység (ezen nem agressziót értek), tartás amit szívesen látnék és ami régen megvolt. Arról nem is szólva, hogy a többi kan most őrá mászik, mert olyan szaga van. Kérdésem, hogy ilyen esetekben van-e lehetőség illetve szoktak-e tesztoszteron pótlást alkalmazni kutyáknál, vagy többet ártana mint használna? Nyugodjak bele, hogy ölebet csináltam belőle? Köszönöm.

Kedves Gazdi!

Arra szertném bíztatni, hogy ne eméssze magát a dolgon, hanem tekintsen úgy az ivartalanításra, mint egy jó döntésre, mellyel megvédte kutyáját egy sor bajtól: heredaganat, prosztata problémák, perianaális daganatok, sérvek, ráadásul a "csajozás" együtt járhat elcsavargással, agrsszív kutyaharcokkal, amely közben akár emberek is megsebesülhetnek, hogy ne is beszéljünk a nemkívánatos kiskutyák nem-megszületéséről!

A tesztoszteron pótlásra van lehetőség, létezik tesztoszteron tartalmú gyógyszer, de ezt főleg betegség esetén szoktuk adni. Azt gondolom, hogy ha betegség nem indokolja a tesztoszteron pótlást, akkor mivel ennek múlékony és kétes a hatása, nem kizárhatók a mellékhatások (májkárosodás, emlődaganat veszélye, stb.), hagyjuk meg a szőrhiányos, vagy az ivartlanítás után inkontinenssé vált betegeknek ezt a lehetőséget.

Sétáljanak nagyokat a szabadban, kiránduljanak erdőn-mezőn (természetesen megfelelő kullancs-elleni védelemmel), és ha lehet, kerüljék el azokat a helyeket, ahol agresszív kankutyák molesztálják Brunót.

jelige: Pegi
2012-08-31
Üdvözlöm! Berni pásztor-újfundlandi keverék kutyánk három éves, fél évente tüzel, még nem volt fedeztetve. Jelenleg is tüzel, kb egy hete. Nagyon kedvetlen, bágyadt. Máskor vidám, ugrándozik, most sokat fekszik, szomorkásan csóválja a farkát. Ez a tüzelés miatt lehet, vagy valami más miatt?

Kedves Gazdi!

Nem természetes velejárója a tüzelésnek a kedvetlenség, bágyadtság. Nem ír a kutya megváltozott vízfogyasztásáról (többet iszik), arról, hogy többet pisilne, de előfordulhat, hogy a tüzeléshez hasonlóan véres váladék ürül a pérából, de már nem erről, hanem egy gennyes méhgyulladás nevű betegségről van szó nála.

Nagyon fontos minél hamarabb állatorvoshoz vinni, aki alaposan meg tudja vizsgálni, ultrahangos felvételt is tud készíteni a méhről, mert ha valóban beigazolódik a gyanú, akkor a sürgősségi petefészek és méheltávolítás a legmegnyugtatóbb gyógymód.

Ha nem erről van szó, akkor is ki kell vizsgálni a kutyust, hiszen az Ön által leírt tünetek: kedvetlenség, bágyadtság szinte minden betegség kezdeti stádiumában jelentkeznek.

Egy megjegyzést engedjen meg: az ivartalanítás a későbbiekben azért is mindenképpen ajánlott, mert a szukák a kor előrehaladtával számos ivarszervi megbetegedésre hajlamosabbak (emlődaganatok, a fent említett gennyes méhgyulladás, stb.), ha nincsenek ivartalanítva. Hasznos információkat talál honlapunkon, ha ide kattint.

jelige: Süti
2012-08-27
Üdvözlöm! Találtunk egy 8 hónapos tacskó-jag keverék kani kutyust. Bántalmazva lehetett. Kiivartalnittattuk, Elejétől fogva félős volt, ugat mindenkit, a lakásban fél, ha mozog a függöny, leesik valami a földre, fúj a szél, szőnyegporolás a petárdára emlékezteti. hogyan tudnánk rajta segíteni, hogy ne legyen ilyen félős.

Kedves Gazdi!

Amit általánosságban a legfontosabb: amikor valami megijeszti, meg kell nyugtatni, nyugodt hangon beszélni hozzá, és sokszor megismételni ezt a műveletet, hogy megtanulja, nem kell félni. Egy ilyen sokszorosan traumatizált, ideges kutyához nagyon sok türelem, kitartás kell, sőt, az is lehet, hogy kutyakiképző, tréner segítségét is igénybe kell venniük. Sok hasznos információt talál, ha ide kattint!

jelige: Csenge
2012-08-27
Köszönöm a válaszát.Annyit kérdeznék még,hogy a 33-40 ezres tételben benne van a daganat eltávolítása utáni ivartalanítás is?Restellem de meg kell kérdeznem mert sajnos nehéz időket élünk.Válaszukat előre is köszönöm A.F.

Szerintem teljesen természetes, hogy tudni akarja az ember, mi mennyibe fog kerülni, még akkor is, ha semmilyen anyagi korlátja sincs. Ez az összeg az ivartalanítást is magába foglalja a daganat eltávolításával együtt, amit egyszerre szoktunk elvégezni.

jelige: Ödön
2012-08-27
Kedves Doktor Úr! Mopsz kutyusom 6éves. 2 éve folyamatos gyulladás van a mellső tappancsain! Hol erősebbek a tünetek,hol gyengék. Vizsgálták kaparási mintával is mikroszkóppal már, de semmit nem találtak! Egyedül vérvizsgálat nem volt, hátha allergiás a kutyus valamire. A helyzet az, h már felül is, mindkét első lábán a lábújjai között gennyes (mintha nagy pattanás lenne, vagy fekélyes) dudorok vannak. Ezek is évek óta tartanak, de most az egyik lábán ki is fakadt....de még kinyomni sem tudom neki. Sajnos akik eddig kezelték, semmi hatást nem értek el! Tulajdonképpen csak antibiotikumos injekciókat kapott! De semmi! Kérem segítsen hogy mit lehetne tenni kutyusom érdekében, mert borzasztóan sántít, nagyon fájhat neki! Amugy étvágya, kedve kiváló! Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Tünetek, amiket leír, nagyon hasonlítanak a pododemodikózis (a lábvégek szőrtüszőatkássága) nevezetű kórképre, viszont ebben a betegségben az elég mélyről vett bőrkaparékmintában látszaniuk kellene a szőrtüszőatkáknak. Nem könnyű feladat a lábujjak közül bőrkaparék mintát venni, ezért az is meglehet, hogy ismételt mintavételre van szükség.

Ha esetleg valóban ez lenne a helyzet, tehát bebizonyosodik a szőrtüszőatkásság, akkor sem elegendő az atkák elpusztítása: ez a betegség csak nem kielégítő immunállapotú kutyáknál fordul elő, tehát immunerősítőkkel is segíteni kell.

Az allergiáknál a tápallergia nagyon gyakori, ami vérteszttel nem kimutatható, úgy ellenőrizhető, hogy erről van-e szó, hogy legalább 6 hétig olyan fehérjével kell etetni a kutyát, amivel korábban még nem találkozhatott. Készülnek úgynevezett hypoallergén tápok is(bárány, lazac, strucc, stb, hússal, vagy szétdarabolt, a szervezet számára nem felismerhető fehérjéből).  Ha 6 hét (néha ennél rövidebb idő alatt is) javulnak a tünetek, akkor a kutya egész életén át ilyen tápra szorul- sőt, ezeket is ajánlatos 3-6 havonta cserélgetni, mert az allergiára hajlamos szervezet nem sokáig bírja, újra allergiás lesz.

Mindezek mellett még sajnos más allergének is szóba jöhetnek, melyeket valóban vérteszttel lehet kimutatni.

Tehát azt kell, hogy javasoljam, hogy folytassák a kivizsgálást, lehetőleg bőrgyógyászatban jártas állatorvos segítségével!

jelige: Csenge
2012-08-24
Jó napot.Adamasky Ferenc vagyok és önökhöz járok Csenge nevű kutyámmal.A mai napon Aug.24.-én találtam rajta egy diónyi daganatot az emlőjénél.Nem kérdés hogy leviszem,de erre csak szeptemberben keríthetek sort.Azt szeretném megtudni mennyibe kerülne egy műtét a daganat eltávolítása esetén?Köszönettel A.F.

Kedves Ferenc!

Maga a műtét, attól függően, hogy mekkora emlőrészt kelle letávolítani, az ivartalanítást is elvégezzük-e (ilyenkor minden esetben szükséges, hiszen az emlődaganatok legtöbbször a nemi hormonok hatására növekszenek) Csenge méretű kutyánál 33 ezer-40 ezer forintig terjed. Mindenképpen javasolni szoktuk a röntgen elkészítését műtét előtt, ugyanis az emlődaganatok a tüdőbe adhatnak áttétet.Reméljük Csengénél erről szó sincs, és varratszedés után, ami 10-14 nap már nyoma sem lesz a betegségnek!

jelige: Liza
2012-08-23
Kedves Dr. Úr! Köszönöm szépen válaszát. Még egy utolsó kérdést szeretnék Öntől kérdezni. Felhívtam a szabadságon lévő Állatorvosunkat, és elvittem hozzá a kutyusom.Elmondtam hogy ugyanúgy köhög, meghallgatta a szívét és azt mondta hogy nagyon rossz, döntsük el hogy elaltassuk e- vagy próbáljuk meg a Diaphillin gyógyszert, napi 2*1 tabl, valamint a Furosemid tbl növelte napi 2*1/3 adagra, az Ednyt tbl hagyta ugyanúgy.Nem tudom mit tegyek, most beadtam neki a gyógyszert a délután folyamán, de még ugyanúgy krágok.Ön mit tanácsol, mit tegyek? Köszönöm szépen.

Kedves Gazdi!

Az eutanáziával kapcsolatban kér tanácsot, ha jól értem. A legtisztább az lenne, ha egy ilyen súlyos döntés előtt kivizsgáltatnák a kutyust- készülhetne röntgen, szívultrahang, EKG, tehát a nagyon informatív hallgatózásos vizsgálat kiegészítésével még pontosabb képet lehetne kapni a baj pontos okáról és így a gyógyszeres kezelés is jobban átgondolható lenne, valamint kiderülne, nem súlyosbítja egyéb betegség a már meglévő szívelégtelenséget.

A gyógyszerekre visszatérve: a délután beadott emelt dózisú vízhajtó gyógyszernek azért adjanak pár napot, hogy meghozza a kívánt eredményt, hiszen ha nagy mennyiségű folyadékról van szó, akkor több idő kell annak kiürüléséig.

jelige: Liza
2012-08-22
Kedves Dr.Úr! Keverék német juhász kutyusom 12 éves, kb 5 éve kezdet el köhögni, idén nyáron sétálni vittem Őt, megingott, elesett, elvittem a közeli Állatorvoshoz, aki Ednyt 5 mg 2*1/4, Furosemid 2*1/2 és kállium 1*1/4 tbl írt fel. Két hétig javulás mutatkozott kutyusomnál, de most kb 1 hónapja újra köhög, mint akinek hurut van a torkában, most este nagyon megijedtem, mert úgy vette a levegőt mint aki megakar fulladni. Az itthon rendelt Állatorvosunk szabadságon van, nem tudom mit tegyek. Köszönöm szépen válaszát.

Kedves Gazdi!

A krónikus köhögés és a gyógyszerek (Ednyt=vérnyomáscsökkentő, Furosemid=vízhajtó, Kálium=a vízhajtó gyógyszerek rendszeres szedése mellett mellékhatásként a szervezetből túl sok kálium ürül, amit pótolni kell) alapján állatorvosuk valamilyen szívelégtelenséget talált, a köhögés ilyen esetben a tüdőben felgyülemlet folyadék miatt alakul ki, ami a nem tökéletes szívműködés következménye.

A nagy meleg megterheli a szívet, pont mint az idős szívbeteg embereknél-kutyáknál is lehetséges, hogy a beállított gyógyszerszint korrigálásra szorul, mert nem kellően segíti a szervezetet a tüdőben felgyülemlett folyadék eltávolításában- aminek következménye lehet a zihálás, levegő után kapkodás, fulladás.

Azonban vizsgálat nélkül nagy felelőtlenség lenne bármilyen módosítást javasolnom, hiszen attól, hogy valaki szívbeteg, és hőség van, még felléphet egyéb fulladást okozó betegség is, aminek akár árthat is a gyógyszeradag növelése: májelégtelenség, veseelégtelenség, agyi folyamatok, stb.

A legjobbat akkor tenné, ha keresne másik állatorvost a közelben és felkeresné egy vizsgálat erejéig.

jelige: Benji kedvenc
2012-08-21
Benjin elöször kevés majd később egyre több helyen a nyakánál a bőrén apró fekete pöttyök vannak.Az állatorvos azt mondta joindulatu melanoma figyeljük ha tovább terjed vigyük vissza.Ne menjünk másik orvoshoz? Meddig élhet igy még a kutyus?

Kedves Gazdi!

Pontos diagnózis csak úgy kapható, ha az elváltozott sejtekből mintát vesznek- jelen esetben bódításban, helyi érzéstelenítésben kimetszenek egy ilyen elváltozott területről mintát(=biopszia), majd laboratóriumban kiértékelik a látott sejteket.  Így lehet gyógymódot ajánlani, prognózist mondani, enélkül csak találgatni lehet.

jelige: trikolór anya cica
2012-08-21
Kedves Doktor úr! 1-éves anya cicám múlthetén pénteken éjjel életet adott 1 kiscicának ami sajnos halva született és azóta vérzik még a cicám.Eszik,iszik,de egyfolytában bújik hozzám és néha keservesen nyávog.Azt mondták nekem hogy ritka az hogy 1 cicát ellik,lehetséges hogy van még benne kiscica amit nem tudott világra hozni?Kérdésem az lenne hogy elvigyem önökhöz vizsgálatra?! Várom a válaszát. köszönettel: Bencze Szilvia

Kedves Gazdi!

Válaszom rövid és tömör: igen, minél hamarabb indokolt az anyacica kivizsgálása.

Rendelőnkben van ultrahang, így orvosaink így is meggyőződhetnek róla, hogy nem maradt-e magzat vagy placenta darab a máhben, szülőcsatornában, ami a tüneteket okozhatják, vagy szükség van-e a méh összehúzókkal való stimulálására.

jelige: Risza
2012-08-21
Jó napot kivánok!Reggel viszem a kutyámat orvoshoz,de addig is ha lehet valahogy segitenék neki.Tavasszal derült ki hogy daganatos,avemárt kapott.Falun vagyunk, vasárnap kezdődött a probléma.Csak fecskendőn keresztül tudom etetni,és itatni.Menni és állni már nem tud ezért valószinüleg nem tud pisilni,kakilni sem ,néha a leheletén kakiszagot érzek.Mit tudok tenni,most vele?Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel

Kedves Gazdi!

Sajnos későn tudok válaszolni, nyilván már túl vannak az orvosi viziten.

Sajnos csak a kutyus gondos kivizsgálásával, pontos diagnózis felállításával lehetne érdemben segíteni, amúgy marad az infúzió, a fürdetés, a mesterséges táplálás, és annak a mérlegelése, hogy meddig érdemes a szenvedéseket meghosszabbítani, ha gyógyulást nem remélhetünk...

<< <  173 / 517 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2018.04.20
Sziámi, kandúr, ivartalanított, 1,5 éves cicánk 2018. április 18-án 18:30 kor kiszökött a házból a Görgey utcából és azóta nem jött haza. Kérem aki látja vagy megtalálja hívjon minket 0670/6757033 vagy 0630/4407404
2018.03.28
Sziasztok elveszett Nagytétény környékéről a fekete cicánk vad nem szeret kézben lenni oltva van, nagyon vàrjunk haza aggódunk érte a társa sír érte keresi hol van a játszópajtasa ha valaki látja ezen a számon hívjon minket: 06703510135-06303661599!
2017.12.28
Budapest XXII. kerületéből (Péter Pál u. és Bánk bán u. sarok) tűnt el a képen látható cica. Kérjük, ha bárki látja, tud róla, értesítse a gazdit! Köszönjük!