Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Bejja
2011-08-07
Tisztelt Doktor. Most ellet a máltai kiskutyám. Mikor lehet megmosdatni mert nagyon véres mindene.Kőszőnőm Várom válaszát
Azonnal el lehet és el is kell távolítani a váladékot a szukáról, hogy ne szennyezze, ne fertőzze el a kölyköket.

Honlapunk Publikációk rovatában még sok hasznos dologról olvashat.
jelige: aggódó gazdi
2011-08-07
Yorkshier terrierünk van! Ma este amikor a munkából hazaértem, vettem észre, hogy a kutya nyalogatja a fenekét. a bal oldalon egy kisebb duzzanat van, aminek a közepét a kutya kinyalta, kissé levert. Az étvágyával semmi gond nem volt. tegnap este vacsorázott rendesen. Enyhén darabos a légzése, de lehet, hogy csak a fájdalomtól! Kérem mielőbb válaszoljon, nagyon aggódom miatta.
Állatorvosa a kutya vizsgálatával tudja kideríteni, hogy gyulladásos terime (pl tályog) daganat, vagy gátsérv jelentkezett-e a kutyánál.

Sajnos szabadságon vagyok, ezért nem tudtam gyorsabban reagálni. De ha sürgős eset van, akkor nem is szabad az internettől segítséget várni - erre van az állatorvosi ügyelet.
jelige: fedeztetés
2011-08-07
tüzelések teljesen rendben megtörténnek,10-11 hónapos ciklusokban,sőtt még a kant is magára engedi minden alkalommal(a peteérés valószínűsített időszakában,de a kan a szinte behúzódó péra miatt nem tudja befedezni.
Ha valóban anatómiai rendellenesség miatt nem tudják fedezni a kanok a szukát, akkor felvetődik a mesterséges megtermékenyítés és a hüvely műtéti átalakítása is.

Persze mi okból tenyésztenénk egy fejlődési rendellenességgel (?) küzdő szukát, ami a rendellenességet örökítheti is.

Kérje állatorvosa vizsgálatát, véleményét az ügyben.
jelige: Rossz szokás?
2011-08-07
Üdvözlöm!

10 éves yorkshire terrier (nagy méretű) nőstény, ivartalanított kutyánknál (egyszer már ellett) évek óta zajló jelenség a fenéken szánkázás (nyafogó hangot is ad ki hozzá néha) és a tappancsok rágása, nyalogatása (nem sérti fel a lábát, tehát tudja hol a határ, csak felületesen műveli). Ezek minden napos programok nála (már-már idegesítő). Álmából is, ha felébred ez az első, amit csinál. Rendszeresen (havonta viszem, bűzmirigy tisztításra, féregtelenítést is kap három havonta, kozmetikai kezelésben is 2-3 havonta részesül. Mivel szobakutya, a séták után vizes öblítést kap a nemiszerve, pofája és a tappancsa. Az a furcsa még, hogy a bűzmirigy kinyomása után is ugyan úgy viselkedik, már aznap. A szája (pofája) széle is viszkethet neki, mert sokszor vakarja, száraz is neki. Kapott már rá kenyőcsöt, hát ha gomba fertőzés. De ha állandóan nyalogatja a tappancsát, lehet oda-vissza fertőzi magát? Tehát nagyon tanácstalan vagyok, mert egészségileg nagyon odafigyelek a kutyámra, hogy
minden fontos kezelést megkapjon. Szőre nem hullik, fülét sem vakarja. Kissé ugyan elhízottnak ítélik, pedig csak egyszer kap enni, konzerves kutyatápot, meg van neki száraz táp is, de ehhez ritkán nyúl hozzá. Csirkehusos ételeket is már kiiktattuk az étrendjéből. Mozgás igénye nagyon kevés. Úgy kell noszogatni, ha levisszük sétálni, hogy haladjon. Inkább ül és nézelődik. Csak a macska látványa izgatja fel annyira, hogy szaladjon pár métert. :-)
Gondoltunk már allergiára is. Egyszer kapott már enyhébb szteroidos kúrát, ekkor kevesebb volt a panasz, de olyan más lett a kutyusunk tőle, mint aki le lett nyugtatózva. Vagy csak furcsa volt, hogy nem nyüzsög annyit a fura szokásaival.
Ezt nem akartuk folytatni, mert a szteroidos kezelés egy 10 éves kutyánál, ráadásul ne is sovány termetű, talán nem a legjobb megoldás, ha az élethosszát nézem.

Elnézést a hosszú levélért, de csak így tudtam mindent felvázolni, hogy valamennyire képet alkossak a kis kedvencünkről. Erre a problémára keressük a válasz már évek óta, hogy a gazdival van a gond, vagy a kutyussal. Mi az amit még tehetnénk, hogy mindannyiunknak jobb legyen.

Köszönöm válaszukat! Ildikó
Nem gondolom, hogy rossz szokás lenne a tünetek hátterében. Az allergiás betegségek is jogos felvetés, mégha nem is csirkehús allergia, vagy nem is táplálékallergia a bűnös - de sok egyéb betegség pl atópia, parazitás/gombás/bakteriális fertőzések, endokrin betegségek ... is állhatnak a háttérben.

Az allergiás betegségek esetében is pontosabb diagnózis kellene és azután lehetne nem tüneti, nem szteroidokkal történő kezelést folytatni. a felsorolt többi betegség esetében is csak szisztematikus vizsgálatok hozhatnak diagnózist, majd gyógyulást. Még az sem kizárt, hogy nem is egy betegség zajlik a kutyában.
jelige: cushing
2011-08-07
Üdv! Szeretném megkérdezni, ha az idős kutyán vizeletből diagnosztizált cushing kór történetesen kezeletlenül marad milyen következményei lehetnek. köszönöm
A Cushing-kór, ahogyan minden egyéb endokrin betegség (cukorbetegség, pajzsmirigy alul- és túlműködés ...) de gyakorlatilag bármely egyéb betegség, sérülés is súlyossága szerint "ég és föld" különbözőségeket mutathat. Ha nem súlyosfokú a Cushing, akkor lehet, hogy "csak" a kellemetlen tünetekkel mint pl sok vízivás, sok vizelés és az elhízással valamint következményeivel (szervi alulműködések, ízületi betegségek) és szőr/bőrtünetekkel kell számolniuk - súlyos esetben azonban a betegség következményei elhullást is okoznak.

Állatorvosa a betegség pontosabb diagnózisával jóval pontosabban tudja vázolni a kockázatokat a konkrét esetben.
jelige: Cakyka
2011-08-05
Szeretném a véleményét kikérni megnyugvás képpen.Nyaralni voltunk,a barátom etette addig a 10 éves francia bulldog kiskedvencünket.Sajnos telefonon értesített hogy meghalt a kutyuskánk.A lakásban talált rá,mintha aludt volna.Haza rohantunk,és megnéztem,tényleg olyan pózban volt mint mikor alszik,a szemei lecsukva.Se görcsbe nem volt,se felpuffadva.Korához képest erős mozgékony volt.Tudtunkal betegsége sem volt,és számunkra érthetetlen hogy mi történt.Kérem Önt,szíveskedjen segíteni,hogy mibe hunyhatott el.Előre is köszönöm a segítséget
Sokféle gyors lezajlásű betegség, kórfolyamat végezhetett a kutyával - és leírása alapján nem lehet kitalálni, hogy mi történhetett.

Egy állat életében a részletes vizsgálatok segíthetnek a betegségek diagnosztizálásában, a halál után pedig a boncolás és a kiegészítő vizsgálatok (szövettan, kórokozó izolálás, toxikológia). Ezek hiányában csak találgatni lehet.

Sajnálom a történteket.
jelige: hörcsög
2011-08-05
tisztelt Állatgyógyászati Központ!

Nekem törpehörieim vannak egyik hrim úgy néz ki beteg.Kihullott a ször a kis kezénél már a lábánál is kezdödik.Eszik rendesen,kicsit félénkebb lehet de más szokatlant nem látok rajta.Tudna-e nekem segíteni abban mi lehet a baja???
köszönöm,
Ugyanígy jelentkezhet parazitás, gombás, bakteriális bőrfertőzés, hiánybatagségek, allergiák ... és egy sereg egyéb kór.

Állatorvosa a höri részletes vizsgálatával tudja kideríteni a baj okát, és ezután a megoldásokat is megbeszélhetik.
jelige: berni
2011-08-05
Szuka kutyám a vemhességének kb. 4 hetében van. Az interneten olvastam , hogy ez a tejtermelődés megkezdődésének hete. De az vettük észre, hogy a kutyus emlője vérzik, ha egy picit megnyomják. Ez normális dolog, vagy esetleg valami probléma ehet?
Válaszukat előre is köszönöm!
A vemhesség félidejében az emlőmirigyek már duzzadtabbak lehetnek, de a tejtermelődés általában csak az ellés előtti néhány nappal kezdődik kutyákban. Ha félidős vemhes kutyában vért, véres jellegű váladékot tudnak az emlőből kipréselni, az aggályos, jelezzék állatorvosuknak.

Honlapunk Publikációk rovatában még olvashatnak a témában.
jelige: Cakyka
2011-08-05
Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm a gyors válaszát,és az együttérzését.Még csak annyit szeretnék megtudni,hogy mivel alvó pózban volt halála után lecsukott szemekkel,lehetséges-e hogy álmában hunyt el,és nem szenvedett.Sajnos elég nehéz elfogadni hogy nem voltunk otthon pont mikor történt,és nehéz megemészteni hogy nem tudtunk segíteni rajta,és egy nap alatt elhunyt.

Várom válaszát,és hálás köszönetem
A természetes póz utalhat arra, hogy álmában, vagy már eszméletét vesztett állapotban állt be a halál a kutyánál, és arra is, hogy nem szenvedett sokat, kegyes halálban volt része.
jelige: békapisi?
2011-08-05
Jó napot!


Kedves Dr ÚR!Azzal fordulok önhöz,hogy kutyám (yorkshire terrier)sokat játszik a békával kb 2-hete mikor bejött rázta a fejét ,de azt hittem csak a szájába mehetett a békapisi,de ma vettem észre,hogy a bal szemén mintha meg lenne marodva a szemgolyó:(nyitva van a szeme nem piszkálja ,de látszik valami nincs rendben...ha belepisilt a béka mi baja lehet tőle?És lehet gyógyítani?kEDDEN FOGOM TUDNI CSAK ELVINNI ORVOSHOZ...Addíg mi a teendő?Ugye nincs nagy baj???????????:(


kérem írjon


köszönettel
Nem tudom, hogy mekkora a baj, minthogy arról sem vagyok meggyőződve, hogy a 2 hete történt békakaland okozná a mostani szemtüneteket.

A mielőbbi állatorvosi vizsgálat derítheti ki a tünet okát, az esélyeket és megoldásokat is.
jelige: ödéma
2011-08-05
Kedves doktor úr! Tegnap megműtötték idős nöstény kutyámat, hüvelyi műtét volt, és mára felfedeztem, hogy hátsó lábai -egyik jobban-, bedagadtak, bevizesedtek, de csak a csánk és lábfej környékén. Ön szerint mi lehet ennek az oka? köszönöm
Lehet a műtét után jelentkező vér- és nyirokérpangás, és lehet akár szívelégtelenség, áttét, trombózis jele is az észlelt ödéma.

Jelezze állatorvosának a megfigyelését és kérje tanácsát, segítségét.
jelige: Pötyi 2.
2011-08-03
Nem rég írtam a pötyi nevű cicámról ahol „leukozist” diagnosztizált kezelő állatorvosa. Kétnapi intenzív kezelés hatására a nyirokcsomói normál szintre apadtak. Pötyi cicám nagyon lefogyott, ki van száradva, hátán ráncba emelt bőr nem simul el, rugalmatlan. Iszik vizet, de nem sokat. Igaz, enni is csak keveset eszik. Mivel nem sokat eszik, turmikszolt és tejjel higított csirke májat adunk fecskendővel. Állatorvos nem adott infúziót, mivel a vére felhígul és ettől el is, pusztulhat.

Kérdésem a következő doktor nő /úr:
Ilyenkor, hogy pótolhatom a folyadékot és az ásványi sókat?
Mennyi ételt kell neki biztosítani fecskendős táplálással.
Igaz-e NEM SZABAD a cicának SOK MÁJAT ennie, mert túl sok benne az A-vitamin mozgásszervi betegséget és húgykövesség alakulhat ki.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
A kiszáradás, eléhezés és az ásványi anyagok pótlásának is a leghatékonyabb módja az infúziós kezelés. Nem gondolom, hogy az infúziós kezelést otthoni praktikákkal kellene vagy lehetne pótolni.

Hosszútávon biztosan nem egészséges a máj/tej diéta, többféle tápszert pontosan ilyen esetekre, leromlott állatok kondíciójának a javítására fejlesztettek ki.
jelige: Roncsi
2011-08-03
Tisztelt Állatorvos!

13 éves tacskókeverék kutyám jobb hátsó lábánál borsónyi kifekélyesedett szövettani szaporulatot állapítottak meg. (Már legalább 2-3 hónapja láttam a duzzanatot, de eleinte alig volt látható, az utóbbi időben meg hirtelen elkezdett nőni). Betadinnal és Pana Veyxal kenegetem 1 hete, de eddig nem történt lényeges változás (kevésbé piros). A nyári hőség miatt csak szeptemberben távolítanák el a fekélyt.
Mivel munkanélküli vagyok, Ön szerint érdemes-e szövettanra küldeni a duzzanatot, illetve ha belevágok a műtétbe, ami mivel idős kutya, kockázatos az altatás miatt, anyagilag mennyibe kerülhet a kezelése? Ha netán rosszindulatú ez a daganat, akkor mennyi esélye van a gyógyulásra? Tud esetleg valami házi gyógymódot, ami segíthet? Korához képest (bár rendesen őszül) elég fürge a kutyus, állandóan szaladgál, alig várja a sétát, még mindig játékos, és eddig fertőzött kullancson kívül betegsége nem volt. Én úgy számoltam, hogy min. 16-18 évig még együtt leszünk, Ön szerint mennyi ideig él egy ilyen kutya?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Papp Judit
A műtét utáni szövettani vizsgálat ára töredéke a műtéti költségeknek, a betegség várható lefolyásának megismerése miatt igencsak ajánlott elvégeztetni.

Állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával fel tudja mérni általános állapotát, ezzel a műtéti kockázatokat is megismerik és ki tudják választani a legkevésbé megterhelő altatási módszert.

Nekem sejtelmem sincs, hogy mennyire egyszerű a lábvég környékén helyeződő fekélyes duzzanat eltávolítása, mekkora sebet kell készíteni, kell-e ujjat/ujjpercet amputálni, el kell-e távolítani a megnagyobbodott térdhajlati és lágyéki nyirokcsomókat is, az injekciós vagy gázos altatási módszerek egyikét választhatják-e ... milyen gyógyszereket, varróanyagokat, kötszereket ... kell felhazsnálni stb ... Ráadásul még ugyanaz a műtéti ellátás is különböző árakba kerülhet különböző rendelőkben és a műtét utáni kezelési tervek sem ismertek előttem, ezért nem tudom megítélni, hogy mennyibe kerülhet a Roncsi ellátása. Állatorvosa természetesen konkrét összeget fog mondani az adatok ismeretében.

Nem létezik házi gyógymód egy fekélyező, gyorsan növekvő, nem kizárt, hogy rosszindulatú tumor meggyógyítására. Az elmúlt hetekben a legkevésbé sem volt jellemző a nyári hőség, nem kizárt, hogy szeptemberben melegebb lesz.

Lábvégi helyeződéssel is többféle rosszindulatú tumor fejlődhet kutyákon. Ezek mindegyikére jellemző, hogy a korai felismerés és mielőbbi kezelés (operáció) esetén a legjobbak az esélyek a teljes felépülésére.

A 13 éves tacsi esetében, ha megkapj a gyógyuláshoz az esélyeket, akkor joggal várja, hogy együtt tölthetnek jónéhány szép évet, de a további 16-18 év azért valóságos csoda lenne.

Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában. Remélem, hogy a kutya mielőbbi ellátásre kerül és teljesen felépül betegségéből.
jelige: Kuci
2011-08-03
15 hónapos fiú Havanese kutyánk eddig minden védőoltást megkapott. A kombinált oltást nagyon megszenvedte, napokig beteg volt tőle. Az orvosa szerint valami allergia lehetett az oka a rosszullétnek. Ugyanakkor akitől vettük (országos hírű, elismert tenyésztő) még jobban megrémített, mert neki pusztult már el kiskutyája a kombinált oltás miatt. Mit tegyünk, a kombinált oltás nem kötelező, de a kutyánkat sem akarjuk veszélybe sodorni. A kutya egyébként teljesen egészséges, a kombinált oltás óta kapott már oltást veszettség ellen, és semmi gond nem volt vele.
Nem világos számomra, hogy azominózus védőoltás után klasszikus oltási reakció alakult ki túlérzékenység miatt esetleg a védőoltás (és szállítás, és vizsgálat okozta streszz) miatt lobbant fel a kutya meglévő, lappangó betegsége, vagy a védőoltástól nagymértékben független egyéb betegség jelentkezett-e az oltás körüli időben. Állatorvosa valószínűleg tisztában van azzal, hogy mi történhetett.

A kombinált védőoltások alapvetően nem veszélyeebbek, nem megterhelőbbek a kutya számára, mint az egykomponensű vakcinák - azaz a felsoroltak, bármelyike előfordulhat csak veszettség elleni oltás után is. A használható kombi vakcinák is többfélék, ha legközelebb másik gyártó termékét hazsnálja állatorvposa, máris minimalizálja a bármilyen védőoltás rizikóját.

A kombi oltások elhagyásából származó fertőző betegségek (főleg szopornyica, májgyulladás és parvo vírusos fertőzések) nagyságrendekkel nagyobb veszélyt jelentenek a Kuci számára, mint egy kellő óvatossággal elvégzett immunizálás.
jelige: Pötyi
2011-08-02
Tisztelt Doktor Nő/Úr

Én azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy van egy édes Pötyi nevű kan cicám, 5 éves ez eddig semmilyen betegsége nem volt. Én péntek este tudtam meg hogy a cicám leukózisos.

Előzmények: Három hete vettük észre, hogy a cicám járásnál imbolyog, kocsiba be, állatorvoshoz elvitük. Az orvos megállapította, hogy a cicus patkánymérget evett kb. 5-napja.
Tünet: A nyálkahártya és a nyelv porcelán fehér volt. A szem alatti részén fehér volt. Doktor úr azt mondta, hogy vérszegénység jele./a patkányméreg vérszegénységet okoz többek közt, stb.…/
Kapott K1 vitamint ill. véralvadás elősegítő gyógyszert. Másnap szintén megismételte a vitamin és gyógyszer beadást. Azt vettük észre, hogy a cica otthon, mindig nyalja a betont. Hogy miért a doktor úr se tudta megmondani. Cicus két nap múlva elkezdett enni és inni, úgy tűnt, hogy felépül.
Visszavituk az orvoshoz, minden rendben csak a szem alatti rész volt fehér még. Doktor úr mondta, hogy még nem indult meg a vörösvérsejtképzés.
Egy hétre rá ismét imbolygó járás tapasztaltunk nála, ismét állatorvos a test hőmérséklete 35. 6 Celsius-ra esett le, megint K1 vitamin és májvédő paszta. Adott otthon szájon beadható K1 vitamint 5-napra. Cica 5 napig megint jobban lett, majd belázasodott /40. 4 c/és a mandulái megdagadtak. Orvoshoz visszavive antibiotikum+lázcsillapító. Másnap contról a cica hőmérséklete 35. 4 Celsius. Azóta nem eszik, és nem iszik, még fecskendővel is nehéz beadni neki a folyadékot. Orvos csak rázta a fejét, adott neki étvágyfokozott. Ő nem érti ezt?

Fogtam a cicust elvittem egy másik állatorvoshoz, belenézett a szájába és mondta leukózisos, a pajzs mirigyei meg vannak dagadva és nem a mandulái. Kapott a tarkójába injekciót, de ez csak pár napig használ, mondta a doktor, és ismét visszaesik. Elmagyarázta, patkányméreg ledöntötte az immunrendszerét, és leukozis vírus aktivizálódott.
Egyébként az orvos azt mondta, hogy gyógyíthatatlan és javasolta hogy altassuk el.
Olvastam, hogy ez halálos betegség a macskáknak.
Tegnap vettem neki Béres minera cseppet és Vas komplex forte vitaminokat, most ezeket adjuk neki.
Ma a cica eszegeti a nyers csirke májat és iszik is.

Kérdésem a következő doktor nő /úr:
Interneten olvastam, immunrendszert erősítő készítmények (pl. Vetri DMG, Immunovet) adása jótékony hatású, akár éveket nyerhetünk vele macskánk számára.

Index.hu lapon az alábbi terápia javasolt.

„A kezelés első fázisa a thuja mely immunredszer erősítő hatásáról ismert.
A 30 ch(30-as hígítás) vált be a leginkább, melynek alkalmazása a következő:

Ha a cica nagyon leépült állapotban van: naponta 3X4 golyó
ha csak diagnosztizálták, akkor naponta 3X3 golyó
Mellé,Arnica Montana30ch naponta 2X1 golyó +ivóvízébe 4golyó/dl
Ha a cica szájfekélyes akkor 2X1 golyó Mercurius30ch-t is kaphat.
Nagyon erősen elgyengült állapotban :2X1golyó Arsenicum Album30ch

Ezekkel együtt jár az echinacea-ragadós galaj-deutériumos víz oldat melyet gyártótól függően 30-30-40% -os arányban kell elkészíteni.
Naponta 2X1ml. fecskendőből szájon át (lassan adagolva)”


Remélem, tud segíteni, nekünk nagyon fontos Muki egészsége, mert nagyon szeretjük őt, és nem szeretnénk elveszíteni! Ha tudna segíteni tanácsával, azt megköszönném!
A Pötyinek ugyan 2 kezelőorvosa is van, valamint az interneten is rengeteg információt talált, de szívesen megírom a véleményemet.

A helyzet az, hogy leírása alapján nem kizárt, hogy rágcsáló irtószer mérgezése volt a cicának, az sem kizárt, hogy leukózisos cica - de még egy sereg egyéb vérfogyottsággal járó betegsége is lehet. A macska leukózist a kórelőzményi adatok, kórlefolyás, és tünetek alapján valószínűsíteni lehet az oltatlan macskánál, de a biztos diagnózis vérszérum mintából végzett laboratóriumi teszt-vizsgálat erősítheti meg. Erre a gyógyíthatatlan betegségre talált gyógymódokat az interneten, amely gyógymódok bármelyike "csodát tehet", ha nem leukózisos a cica, és mindegyike csődöt fog mondani, ha mégis leukózisos a Pötyi.

Ha valóban a pajzsmirigyei megnagyobbodottak a cicának, akkor az sem kizárt, hogy pajszmirigy túlműködése (is) van, amit egészen máshogyan (gyógyszerekkel, operációval vagy radiojóddal) érdemes kezelni.

Segíteni csak tanáccsal tudok - elsőként egy biztos diagnózis kellene. Ha a vérteszt bebizonyítja, hogy leukózisos a cica, akkor alaposan át kell gondolni, hogy rendszeres állatorvosi kezeléssel meg tudják-e, meg akarják-e hónapokra, akár évekre tartani őt az életben úgy, hogy a többi cicára se jelentsen veszélyt a vírusürítéssel. Ha pajzsmirigy túlműködése van a cicának, akkor megvan az esély a teljes gyógyulásra is. Ha egyéb ok áll a háttérben mérgezések, tályogképződésel járó megbetegedések, más vírusfertőzés, daganat ... akkor annak is ki kell derülnie, és csak ezután lehet az esélyeket, megoldásokat pontosabban megbeszélni.
jelige: Hyperthyreosisos cica
2011-08-02
Tisztelt Doktor Nő/Úr!

A 8 éves, ivartalanított cicám túlsúlyos (kb. 6,5 kg) volt, ezért vérvizsgálatot kértem. A vizsgálat kimutatta, hogy a cica Hyperthyreosisos, ráadásul a fehérvérsejt száma is rendkívül alacsony. Az állatorvos műtéti beavatkozást javasolt (a praxisában ez az első ilyen eset).
Kérdéseim a következőek lennének: van-e esetleg más gyógymód, illetve, mennyi idő állhat rendelkezésünkre a műtét eldöntéséig, tekintettel a cica egészségére és műthetőségére? Utolsó kérdésem pedig az lenne, hogy előreláthatólag milyen költségekkel számolhatok? Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Nem tudok egyértelmű választ adni kérdéseire, hiszen a diagnózishoz sohasem elegendő a laborleletek értékelése, ahhoz mindig kell a páciens vizsgálata, kórelőzményi adatai és sokszor egyéb kiegészítő vizsgálatok eredményei is. Ez összességében mindig csak a kezelőorvosnak áll rendelkezésére.

Nem tudom, hogy valóban pajzsmirigy túlműködése van-e a cicának, ha igen, nem tudom, hogy egyoldali, vagy kétoldali hyperplázia, esetleg daganat okozza-e. Nem tudom, hogy nincs-e egyéb betegség is jelen pl a csökkent fehérvérsejtszám akár vírusos fertőzést (pl: panleukopénia) is jelenthet.

A hyperthyreózis általában testsúly csökkenéssel jár, létezik gyógyszeres és radiojód kezelés is, és többféle műtéti megoldás - ráadásul ugyanazt az egyoldali (vagy kétoldali) pajzsmirigy lebeny eltávolítást egyik klinikán x (vagy y) öszegért , másik klinikán akár 3x (vagy 2.5y) összegért végezhetik el. A hyperthyreózisos macska esetek többsége idült eset, van egy-két hét ami idő alatt finomítani lehet a diagnózist és fel lehet készíteni a pácienst a műtétre, néhány esetben a jelentősen megnagyobbodott (daganat, ciszta) pajzsmirigy lebenyt sürgősen el kell távolítani, ha légzési, nyelési zavarokat okoz. A pajzsmirigy betegségek súlyossága is "ég és föld" különbözőségeket mutathat - ahogyan egy nyaki sérülés is lehet felületes karcolás, vagy mély szöveti rétegeket is érintő ...

Sajnálom, hogy nem lehet egyértelműbb választ írni.
jelige: aggódó gazdi 2.
2011-08-02
Jó napot kívánok Doktor úr!
A tegnap este folyamán megint nagyon rosszul volt a kölyök. késő
délután és este nagyon eleven volt, rengeteget játszott, de egyik
pillanatrol a másikra rosszul lett! háromnegyed 10 kor még játszott
elkezdett öklendezni, fulladásos reakciot véltem felfedezni, kivittem
az udvarra és ott is csak öklendezett,inni nem volt hajlandó ezt
követően... habos nyál volt a kis pofiján,de hányni nem
hányt.ezután bevittem és arra lettem megint csak figyelmes hogy nem
bír megállni a lábán,eldőlt...kb 10-15 perc lefolyása alatt a
kutyus olyan állapotba került hogy feküdt nem reagált semmire,se a
hangokra sem semmi másra.olyan volt mintha aludt volna,de alig
lélegzett,kinyitottam a száját és nem volt meg az az automatikus
reakcio hogy visszacsukja,vagy esetleg a nyelvét viszahuzza ugy nyitott
szájjal egy az egyben előrenyaklott a feje...lábát felemeltem
visszaesett,eleinte szemét még teljesen kinyitotta,de utána már
csak résnyire nem pislogott,nem reagált a fényre...nagyon megiedtem
felhivtam az állatorvosom 11 órakkor este és ő erre csak annyit
reagált,hogy menjek el vele reggel... a kutya kb háromneged oráig
ilyen kóma szerű állapotban volt,csak a légzés volt meg az is csak
gyengén...háromnegyed óra után a kutya kezdett feleszméni nagyon
lassan de kb 10 percel később már játszott,és reagált viszonylag
mindenre!éjjszaka ujjab 2 spagetti szerű parazita távozott belőle!
és viszonylag játékos kedvében volt reggel,elvittem az orvoshoz,ő
meg elnézést a kifejezésért mintha hülyének nézett volna azt
mondta,hogy a kutya biztosan aludt.volt erre péda már,hogy két
kölyök rotim 3,5 éve ugyan igy pusztult el ... ilyen tüneteket
produkálva,akkor is ugymondd hülyének nézett az orvos. azt
követően hogy hazahoztuk az állatorvostol megint levert volt,megint
nem reagált semmire, ugyan igy körül belül háromnegyed ora ilyen
állapot után játszott de a játék után megint... rengeteget iszik
de köhög ,olyan mintha fuldokolna közbe...azt mondta az állatorvos
tüdögyulladása nincs és nincs megfázva mivel nincsen láza. de
azért én láttam már két kis kölyköt igy elpusztulni,és nem
értem ezt az egyik pill ben játszom másikba meg koma szerű
állapotban valo reakciót....ami teszem hozzá nagyon iesztő és
aggasztó volt!
a leirtak alapján mit tetszik gondolni az ügyröl? mi lehet a
kölyöknek a baja? én biztos vagyok benne hogy ez nem túlreagálás
részemről.
válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel!
Patrícia
Előző leveléhez képest egyértelműen kiderült, hogy van még bélféreg a kölyökben. Ezt is jelezze állatorvosának. Akár súlyosfokú parazitózis is okozhat idegrendszeri tüneteket, lehet a kölyöknek "csak" ez az egyetlen baja is. A parazitózis mellett pedig lehet akár veleszületett epilepszia, szívhiba, de fertőző betegségek sora is mutathat ilyen tüneteket.

Bármely állatorvos csak részletes vizsgálatokkal tudja kideríteni az okot, okokat,és csak a leletek értékelésével lehet felmérni az esélyeket, megoldásokat.

Nem gondolom, hogy túlreagálná a dolgokat, hiszen leírása alapján a kölyök súlyos tüneteket produkál.
jelige: sűrű
2011-08-02
Üdvözlöm! Én szeretnék érdeklődni, hogy idős kutyán milyen gyakran lehet végezni műtétet, ha az állapota, betegsége úgy kívánja? köszönöm
Extrém esetben akár naponta többször is lehet végezni és végeznek is műtéteket idős kutyákon, macskákon, embereken - ha állapotuk, betegségük úgy kívánja. Előfordul, hogy egy frissen befejezett műtét után komplikációk miatt (vérzés, varrat elégtelenség, fertőzés ... ) percekkel, vagy néhány órával később újra kell operálni egy-egy beteget. Az sem ritka, hogy napokkal, hetekkel, hónapokkal később kell újra operálni.

Nincs olyan szabály, korlát, ami megmondaná, hogy milyen sűrűn lehet egy-egy beteget megoperálni és a közhiedelemmel ellentétnem egy-egy műtét, altatás nem "vesz el" perceket, napokat, hónapokat (éveket) a várható élettartamból. Az esetek mindegyike egyedi, egyedi mérlegelést kíván.
jelige: aggódó gazdi
2011-08-01
Jó napot kívánok!
a problémám a következő! van egy 6 hetes rottweiler kan kölyökkutyám!első nap mikor hozzám került bágyadt volt,nem nagyon érdeklődött semmi iránt,leginkább csak feküdt!elvittem állatorvoshoz,kapott féreghajtó tablettát! az ürülékében kb 30 cm hosszu parazita volt!az első kérdésem az az,hogy lehet e még benne? 10 órája kb nem is volt székletürítése!
a másik dolog ami még aggaszt,hogy ivás közbe rendszeresen azt veszem észre rajta,hogy fullad,vagy nehezen tud nyelni!De érdekes,hogy evésnél nem tapasztaltam hasonlo tüneteket! Alvás közben fordult még elő az,hogy azt vettem észre hogy furcsa módon mintha fulladna,vagy köhögne...de nem állandoan,időnként! emlitettem ezt az állatorvosomnak és nem mondott rá semmit,csak annyit,hogy ő még pici! rendben az,de szerintem ez nem teljesen normális,mert voltak már kölyökkutyáim és egyiknél sem tapasztaltam hasonlot,bár az is igaz,hogy általába 12 hetes kortol voltak nálam,ezért is vagyok tanácstalan ezzel a 6 hetes csöpséggel!
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel Trish!
Egy teljesen egészséges kölyköt is 10-14 napos korától 2 hetente ajánlott féreghajtani, majd 3 hónapos korától negyedévente ajánlott ugyanez.

Súlyosfokú parazitózisok önmagában okozhatnak komoly megbetegedést, de még gyakoribb, hogy a parazitás megbetegedésekhez bakteriális, vírusos fertőzések társulnak. Álatorvosa a kölyök részletes vizgsálatával tdja megállapítani, hogy más betegség is jelentkezett-e a kutyánál, vagy "csak" a férgehjatást kell ismételni és a vakcinázást megkezdeni.
jelige: segítség! ill. cicám
2011-08-01
Kedves állatorvos !
Van egy kiscicánk és az egyik szeme becsippásodot,majd össze is ragadt neki !Hogy tudnám kezelni?

ill.

Kedves doktor úr!
Van egy kiscicánk akinek az egyik szeme összeragadt!
Hogyan kezelhetném cicám betegségét?
Köszönöm.
Otthon legfeljebb annyit tehet, hogy kamillás oldattal mosogatja tisztítja a szemkörnyéket. Ez azonban szinte biztosan nem lesz elegendő.

A kölyök macskát állatorvosának kellene megvizsgálnia, hogy kiderülhessen mi történt a szemmel, és mimódon lehet meggyógyítani a cicát. Ha ez megtörtént, akkor megbeszélhetik a szükséges parazitamentesítéseket, védőoltásokat, és a majdani ivartalanítás előnyeit is.
jelige: Köpek
2011-08-01
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
6 éves németjuhász fiucska kutyám van.
Mostanában nagyon kanos olyan mozdulata van mintha lánnyal lenne.
Valami szére gondolhatott mert magömlése volt és az véres volt .
Megyünk orvoshoz vele de nagyon ideges vagyok mire számithatok?
Nagyon féltem öt a család kedvence.
Válaszát elöre is köszönöm .
Tisztelettel:Biró Jánosné
Ha a 6 éves német juhász kan szexuális túlfűtöttsége korábban nem volt észlelhető - az önmagában is figyelemfelkeltő tünet. Léteznek heredaganatok, amik tesztoszteront termelnek és ez a túltermelődés lehet oka túlzott szexuális viselkedésnek és a véres ondónak is.

Állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával tudja tisztázni a tünetek okát. Ezután tudják a megoldásokat megbeszélni. Helyesen döntöttek, hogy kivizsgáltatják a tüneteket, hiszen a hasonló esetek szinte mindig kezelhetőek, operálhatóak - míg, ha nem kerül időben állatorvoshoz az állat, az hosszútávon elhulláshoz vezet.
jelige: Roy
2011-08-01
10 éves Súlyosan szívbeteg kutyám étvágytalanná vált és maga alá kakil, pisil gyakran.
ez a betegség következménye, mert orvosom nem ad egyértelmű választ, vagy idős korának betudható?
tudok valamilyen formában segíteni, esetleg vitaminokkal vagy fogadjam el a helyzetet?
Súlyosfokú, kompenzálatlan szívelégtelenség is okozhat ilyen tüneteket, a szívelégtelenség következményes egyéb betegségei (pl vese/májelégtelenség) is, az idős korban gyakrabban jelentkező egyéb betegségek (daganatok, gyulladásos/degeneratív betegségek) is - de a kor önmagában sohasem.

Kérdésére sem én sem más állatorvos nem tud alapos és részletes vizsgálatok nélkül válaszolni. Kizárólag részletes vizsgálatokkal deríthető ki, hogy mi a helyzet a nem fioatal kutyával és az is, hogy mik az esélyek, megoldások.

Ha "csak" a szívbetegség az amit kontrollálni kell, azt sem lehet hetekkel, hónapokkal korábban végzett leletek alapján megtenni, friss fizikális vizsgálatok, vérvizsgálatok, mellkasi röntgen, szívultrahang, EKG .... kell, hogy kiderülhessen súlyosbodott-e a helyzet, más gyógyszerekhez kell-e nyúlni.

Azaz a kérdése nem helyes. Soha nem arról van szó, hogy vitaminnal kezeljünk-e, vagy fogadjuk el a helyzetet.
jelige: Duffy
2011-07-29
Jó napot!Azt szeretném kérdezni,hogy mire lehet allergiás az angol bullterrierem mert az állatorvosomhoz már több alkalommal elvittem és mindig azt mondta,hogy azért vakarja magát mert tápalergiás vagy szőrváltás.A tünetek:egy kicsit folyik az orra,most már egyre több kicsi bördudorok vannak rajta,hullik a szőre,sokat vakarja magát valahol már egy kicsit sebes és a füle tövén már nem sok a szőr sem. KÖSZÖNÖM SZÉPEN.
Arról sejtelmem sincs, hogy a Duffy mire lehet allergiás, egyáltalán allergiás-e, vagy a sok tucat egyéb betegség egyike, némelyike jelentkezett nála.

Kutyák általában lehetnek allergiásak sokféle táplálékösszetevőre, növényi pollenre, paraziták termékeire, vegyszerekre, gyógyszerekre ... a sor szinte végtelen. Az allergiákhoz rendkívül hasonló bőrelváltozásokat tud előidézni atópia, parazitás/bakteriális/gombás bőrgyulladások, endokrin betegségek, automimmun betegségek, ... és hosszasab lehetne folytatni a sort.

Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni a konkrét betegséget. Ez bonyolultabb esetekben igen hosszadalmas folyamat is lehet és az is előfordil, hogy bőrgyógyászati, endokrinológiai szakrendelést kell felkeresni. Hasonlóan, ahogyan egy-egy bőrtünetet emberen is van, hogy hónapok alatt a sokadik szakrendelésen lehet csak diagnosztizálni.

Ha állatorvosával a vizsgálatok eredményeként már eljutottak odáig, hogy az allergiás betegségek komolyan felmerültek, esetleg a táplálékallrgiák egyikére van komoly gyanú, akkor kipróbálhatják a hypoallergén tápokat és/vagy előtte elvégezhetnek néhány allergia tesztet.

Remélem, hogy mielőbb fény derül a rejtélyre és rendeződik a kutya állapota.
jelige: komplikált
2011-07-27
Jó napot! Szeretném megkérdezni, hogy szuka kutyák ivartalanítási vágása csak hosszanti csíkban lehetséges? Szóval kifejteném bővebben. Találtunk egy idősebb golden keverék szukát. Jelenleg tüzel és ha véget ér szeretnénk ivartalanítani. De a probléma, hogy ahol fel szokták vágni ilyen műtéteknél, ott egy kb sárgadinnye nagyságú daganat van neki. Állatorvosunk még korábban azt nyilatkozta a daganatról, hogy nem szívesen bolygatná meg, mivel ilyen nagyméretű a daganat már saját érhálózattal rendelkezik és nagy a vérveszteség kockázata. És a kutya is idős. Aztán otthon elgondolkodtam, hogy akkor milyen módon lehet végrehajtani az ivartalanítást? Persze legjobb a daganat eltávolítása lenne. Szóval lehet máshol felvágni a kutya hasát ivartalanításhoz? köszönöm
Egy szuka ivartalanításának megszokott, legelterjedtebb módja a hasüreg középső vonalában a köldöktől hátrafelé mintegy 8-15 cm-es hasfali seben keresztül történik.

Néhány állatorvos ettől eltérően, horpasztájéki seben keresztül, vagy akár endoszkóppal is el tudja távolítani a petefészkeket - és a hasfalon akadályként jelentkező inoperábilis (?) daganat mellett is lehetséges sebet készíteni. Tehát elméletileg nincs akadálya a petefészkek eltávolításának alternatív módokon sem.

Azonban, helyesen látja, a daganat mielőbbi műtéti eltávolítása az ivartalanításnál is fontosabb teendő. Inkább erre koncentráljanak. Állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával tudja felmérni a kutya onkológiai betegségét és az esetlegesen fennálló egyéb kockázati tényezőket. Mindezek alapján lenne érdemes dönteni a kezelésekkel,operációval kapcsolatosan. Mindezekről honlapunk Publikációk rovatában még olvashat.

Az eset sajnos jól példázza a korai ivartalanítás fontosságát. Ha ez megtörtént volna, akkor most nem kellene erről a problémáról beszélni.
jelige: orbitrobi
2011-07-27
Jó napot kívánok...azt szeretném kérdezni hogy mi a teendő ha egy 1 éves westie-m lenyelt egy őszibarack magot.azóta minden este habosat hány de amúgy más baja nincs...és ez súlyos-e??
előre is köszönöm válaszát!
Egy kistestű kutyában egy barackmag sajnos pont az a méret, ami problémát okozhat (ld. Alfi jelige, 25.-én).

A mag elfeküdhet a gyomorban, de ami még nagobb baj, a belekben elakadhat és akár órák alatt súlyos, életveszélyes állapot (ileus, bélsárpangás, invagináció, bélfal elhalása, perforációja) alakulhat ki.

Állatorvosa a kutya vizsgálatával (benne hasi ultrahang, és kontrasztos röntgen) tudja megállapítani, hogy a mag a gyomorban van-e (ezzel van esély a hánytatásra is) vagy belekben tartózkodik. Ha a hányogatás mellett a bélsárürítés is elmarad, a kutya hasi fájdalmakat mutat, nyugtalankodik, akkor rövid időn belül műtéti ellátásra (gyomor, vagy bélmetszés) szorul.

Kérje állatorvosától a kutya vizsgálatát.

<< <  173 / 499 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara
2017.10.15
XXII. kerület, Vihar utcából október 14-én megszökött cirmos színű, 2 éves, ivartalanított kandúr cicánk, Tódi (Tódor). Nyakörve nincs, de chip van benne! Félős cica, még soha nem járt kint az utcán. Nagyon várjuk haza! Tel: +36204569939 Pongrácz Zsuzsa
2017.09.13
Elkóborolt kiscicánkat keressük. Rózsavölgyből, az Orsovai utcából (Ady Endre úthoz közel) tűnt el szeptember 03-án. 4 és fél hónapos, szürke cirmos lány macska. Neve Lola, az álla és jobb első mancsa fehéres. Szeme sárgás. Minden szükséges oltást megkapott. A kép kb. 3 héttel ezelőtt készült, tehát azóta kicsit nagyobb lett. Kérem, hogy aki látta, enni adott neki vagy befogadta, jelentkezzen, mert nagyon várjuk haza! Megosztásokat mindenkitől, de különösen, aki Rózsavölgyben, Kelenvölgyben lakik, illetve laknak ott ismerősei, nagyon köszönnék! 06 20 462 9028