Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Matykó
2011-04-29
A cicámnak az állán néhány hete pici pattanáshoz hasonló duzzanatot találtam,/ezt nem vakarja/,ami bevarasodott /ekkor kicsit kaparta/majd kivérzett,körben kihullt a szőre,ami később visszanőtt.Gyakran egyszerre több kis göb is megjelenik,most már egy nagyobb területen /gyerek köröm nagyságú/is kihullott a szőre és vérzett.Aztán elmúlik,de megint vissza tér és kezdődik egy újabb,de csak és kizárólag az állán.Mivel kezeljem,ő csak engem fogad el,nem tűr idegent.
Állapota változatlan,jól eszik,nem tűnik betegnek,de ha éppen van az állán ilyen göb,akkor levertebb.

Írja még az adatlapban, hogy a nőstény macska oltatlan ...

Attól tartok, hogy az észlelt bőrelváltozások és bágyadtság nem egyszerű otthon kezelhető betegség jele. Vegye rá a cicát, hogy fogadja el állatorvosa vizsgálatait. Csak így derülhet ki a Matykó nevű nőstény cica (?!?) betegsége és a megoldások.

Egy csak lakásban tartott macskának is melegen ajánlottak a védőoltások, parazitamentesítések és az ivartalanítás. Mindezekről honlapuk Publikációk és Tudnivalók rovataiban részletesen olvashat.
jelige: rottweiler
2011-04-29
Jó napot kívánok! Van egy nőstény 7éves rottweiler kutyám. Télen tüzelt, most emlői megnőttek és úgy gondolom hogy álterhes. Folyik a teje is. Minden tüzelés után jelentkezik ez a probléma. Soha nem volt fedeztetve. Orra kicsit száraz, és fáj a hasa is mivel mindig kapar, hideg helyre akar feküdni. A kérdésem az lenne hogy milyen tej apasztót lehet venni neki, vagy ilyen esetben mi a megoldás?
Válaszát előre is köszönöm!!!

Szinte törvényszerű, hogy egy nem-ivartalanított kutya esetében 5-7 éves kor után elkezdődnek a tejmirigyek, petefészek és méh gyulladásos, elfajulásos és daganatos megbetegedései. Midezekről bővebben is olvashat honalpunk Publikációk rovatában.

A megoldást a kutya részletes vizsgálatával kell kezdeni. Így kiderül, hogy "csak" az álvemhességet kell-e kezelni, vagy már komolyabb a gond. Ha "csak" az álvemhesség a probléma, akkor állatorvosával kiválaszthaták azt a gyógyszert, aminke segítségével elapaszt a kutya, majd néhány hét múlva melegen ajánlott az ivartalanítás.

Ha már egyéb betegség pl gennyes méhgyulladás, petefészek ciszták, emlődaganatok .... is kialakultak, akkor nem kizárt, hogy sürgősen operálni kell a kutyát. Kezdjenek mielőbb neki a kivizsgálásnak.
jelige: Robi
2011-04-29
Kutyánk végbélnyílása megvastagodott, rajta 2- alkalmanként 3 repedésszerű seb tátong, amivel orvosnál is voltunk. szerinte a bűzmirigy gyulladásától van. Fertőtlenítette, de más kezelést nem kaptunk. Az állapot rosszabbodott, a sebekből vér szivárog olykor, de az orvos műteni nem szeretné, mivel öreg(11 év) és rövid orrú fajta. Amúgy az állat jó kedélyű, az étvágya is jó, bár soványabb, mint fiatalabb korában. Jelenleg mosogatom langyos, tiszta vízzel és ezüst tartalmú kenőccsel kenegetem.Kérem, ha valami megoldást tud, írjon! Köszönettel: Ildikó
A végbél nyílás körüli gyulladásos, tályogos megbetegedések egy része konzervatív úton, (ismételt!) helyi és szisztémás gyulladáscsökkető/fertőtlenítő/antibiotikum kezelések hatására gyógyul. Makacs tályogos, sipolyozó gyulladások és daganatok esetében sokszor az operáció jelemti a megoldást.

Az idős korú és a rövid orrú fajták egyedei is legtöbbször altathatóak, operálhatóak - hacsak nincs súlyos egyéb betegség. A kutya részletes kivizsgálásával (fizikális vizsgálatok, vérviszgálatok, műszeres vizsgálatok ...) felderíthető a kutya pontos megbetegedése, esetleges egyéb betegségei - és így megtervezhető a kutyát legkevésbé terhelő, legbiztonságosabb altatási módszer is.
jelige: izomhúzódás?
2011-04-29
Tisztelt Doktor úr!
Van egy 11 hónapos staffordshire kutyusom aki rettentően lusta, szinte egész nap alszik. Ha kutyákközé kerül vagy labdát lát kiad magából mindent és órákon át képes megállás nélkül rohanni.
Ez történt 3 nappal ezelött is, és ahogy elkapta a labdát azonnal megállt és lefeküdt. Odahívtam magamhoz és nagyon sántítva jött. Azóta a hátsó lábára szinte rá sem áll. Végignyomkodtam neki mindenhol, behajlítom, kiegyenesítem de semmi reakció, hogy esetleg valahol fájna neki és én sem érzékelek semmi elváltozást. Meddig várjak vele, hogy orvoshoz vigyem, mert feleslegesen nem szeretném röntgeneztetni meg a vele járó altatást sem szeretném.
Ha egy izomhúzódásról van szó akkor az mennyi ideig szokot fájni a kutyának?
Lehet, hogy olyan típusú sérülés (húzódás, rándulás, zúzódás ...) alakult ki, ami néhány nap alatt kezelés nélkül is rendeződik - és az is lehet, hogy vizsgálatokat, majd kezelést netán műtétet igénylő a sérülés pl izom-, ízületi tok-, szalag szakadása, ízületi porc leválás, csont sérülés, törés ...

Ha néhány nap alatt nem oldódott meg a gond, kérje állatorvosa vizsgálatait. A röntgenezés nem jár feltétlenül altatással.
jelige: Timea
2011-04-28
Tisztelt Doktor Úr!Szívbeteg uszkáromnak ekg és szívultrahang vizsgálat után Aspirin Protect 100mg-ot is írtak föl hogy másnaponta szedje.Viszont a net-en azt olvastam ez kutyáknak tilos,a benne lévő acetilszalicilsav méreg nekik.Igaz ez vagy nyugodtan adhatom?Ha igaz akkor milyen véralvadásgátló adható helyette kutyáknak pl.?
Ha egy kutyának szívultrahang és EKG által igazolt szívbetegsége (szívelégtelenség) alakult ki, azt az itthon is elérhető legalább 3-féle állatorvosi gyógyszer egyikével, vagy ezek kombinációjával szokás kezelni.

Egyetértek azzal, hogy a humán Algopyrin és Aspirin tabletták kutyának történő adása aggályos, nem jevasolt. Kutyák szívbetegségeinek kezelésekor szinte soha nincs szükség véralvadás gátlókra, mert ebben a fajban (szemben az emberrel) nem az szíverek elváltozásával jásó kórképek a jellemzőek.
jelige: Kiki
2011-04-28
6 hónapos bichon havanese kan.Ételt vagy habosat hány.Állatorvos szerint gyomorhurut.ANtibiot inj kapott már kétszer.Flatazor Pro plan original,sensitiv tápokat kapott.Állatorvos szerint a tápok vivőanyagára érzékeny.Aggódom!Válszukat előre is köszönöm.Kiki.
Hányást számtalan veleszületett és szerzett fertőző és nem-fertőző betegség okoz kutyában is. A hányás az egyik leggyakoribb tünete gyomor-bélrendszeri betegségeknek de gyakran társul idegrendszeri-, kiválasztási- ... és akár allergológiai betegségekhez is.

Ha végleges a diagnózis, akkor állatorvosa kezelése és tanácsai alapján tünetmentessé tehető a kutya és a későbbiekben kis odafigyeléssel teljes életet élhet. Ha nem kielégítő a kutya állapota azt jelezze állatorvosának. Ő valószínű, hogy további vizsgálatokat javasol a kutya állapotának kiderítése érdekében.
jelige: Luccyka
2011-04-28
Tisztelt Doktor úr!
Első szülést követően kedvtelen és váladékozik kb 3 napja (talán véreskés kicsit). (1 kicsit hozott a világra) Nagyon keveset mozdul el a kicsitől itatni is külön kell. Első nap még evett, azóta egyre kevesebbet. Nagyon bánatos. Ez normális vagy állatorvos javasolt? Mit tehetnék érte?
Köszönettel: KAmi
3 nappal az ellés után a leírt váladékozás még lehet normális, az sem szokatlan, hogya szuka alig mozdul el a kölyök mellől - de az étvágytalanság és "bánatosság" miatt azt kell mondjam, hogy mielőbb meg kell vizsgálnia állatorvosának.

Jó esetben "csak" a kimerültség, esetleg az ellés során fellépő apró sérülés, fertőzés okoz gondot, de az sem kizárt, hogy magzatburok, netán magzat van még a kutyában. Az a biztos, ha állatorvosa megvizsgálhatja a kismamát és a kölyköt.
jelige: kutyabetegség
2011-04-28
Tisztelt Budafoki Állatgyógyászati Központ!
Nekem egy 1 éves fajtatiszta törpetacskóm van.az lenne a megoldandó problémám,hogy kb.3- szor hányt egy reggel folyamán,habos és fehér nyákos váladékot.a közérzetén úgy vettem észre,hogy nem rosszabodott csak mintha egy kicsit megrémült volna.ivott tejet mielőtt hányt,talán azt hányta ki.kérném segítségét,előre is köszönöm,üdvözlettel:Ignác Éva
Ha a kutya védőoltásai, parazitamentesítései rendben vannak és ez a bizonyos reggel már korábban történt, azóta a kutya makkegészséges, tünetmentes - akkor talán múló rosszullét, megfázás, gyomormegterhelés okozta a hányogatást. Kevés tehéntej miatt nem hánynak a kutyák és a macskák, nagyobb adagtól hasmenésük alakulhat ki.

Ha nincsenek rendben a védőoltások, parazitamentesítések, az a bizonyos reggel nemrégiben volt, és/vagy azóta is van hányogatás illetgve egyéb tünet - akkor keresse fel állatorvosát és kérje a segítségét.

Honlapunk Tudnivalók rovatában elolvashatja, hogy milyen vakcinák ajánlottak egy fiatal kutya esetében.
jelige: remény
2011-04-26
1 éves szakállas collink örjöngve ugat minden babakocsit,biciklit, kis műanyar motor-roller, gurulós bőrönd stb. Sétakor még lefogjuk/néha előfordult már,hogy nem cirkuszolt/,de kint a kertben elkapni sem tudjuk,hogy bevigyük, vagy valahol lenyugtassuk.
Ha megpróbáljuk megfogni odakap.
A állatorvos szerint nincs megoldás,amelyik kutya idegbeteg az az is marad/ivartalanítás/.
Így mindig pórázon van szegény, mert bármikor felbukkanhat egy\"ellenség\", viszont így nagyon macerásan tud csak játszani a többi kutyussal.Sok gazdi nem is engedi, mert összegebalyodnak.
Van megoldás? Nyugtató? Tréning?
Léteznek olyan idegrendszeri- és endokrin betegségek, amelyek hyperaktivitással járnak. Ezek egyikének sem egyszerű a diagnózisa, leginkább specialista vizsgálatait igénylik. Ha ez megtörténik és kiderül a kutya betegsége, nem kizárt, hogy lesz gyógszeres megoldás is a kezelhettelen kutya lecsillapítására. A kasztráció sem istentől elrugaszkodott ötlet, sok kezelhetetlen kutya lehiggad ha megválnak a golyóktól.

Egészen más a helyzet, ha a kutya egészséges, de rögzült rossz szokásokkal terhelt. Ekkor felkészült kutyakiképző és/vagy viselkdési zavarokkal foglalkozó állatorvos segíthet.
jelige: Morfi
2011-04-26
Tisztelt Doktor Úr!
Péntek délelőtt volt a kis tacskóm (5kg) rejtett here műtétje + ivartalanítása egyben.
Mára a kutya bőrén vörös foltok duzzanatok jelentek meg, mintha a hajnyíró okozta volna. lehet ezzel kezdeni valamit? Az is nagyon érdekelne, hogy normális e hogy a kutyám 3 helyen lett felnyitva, alul a herénél + a kukijánál végig a hasáig jobb oldalon egy egész arasznyi vágás, és bal oldalon ahol a rejtett here kitapíntható volt. Úgy van összevarva mint egy zsák. Ezek normálisak? Miért volt ennyi vágásra szükség?
nagyon váom a visszajelzését e-mailben: tothtimea83@citromail.hu címre. Nagyon hálás vagyok, és szeretném tudni hogyan segíthetek a kiskutyámnak a lábadozásban, és hogy normálisak e a vérvörös bőrpír duzzanatai, ill, hogy normális e hogy tiszta vágás a kutyám? Mennyire marad majd meg, ez a zsákvarrás helye??
Köszöböm, várom mielőbbi visszajelzését
Üdvözlettel Tóth Tímea és Morfi kutyus
Remélem, hogy kérdéseit feltette a műtétet végző állatorvosnek is, és megnyugtató válaszok születtek.

A leírt bőrtüneteket is nyilván lehet többféel módon helyi és szisztémás szerekkel is kezelni.

A rejtett heréket szerencsés esetben könnyű feltalálni a lágyékcsatornában, vagy annak közelében a hasüregben a hólyag körül. Állatorvosa is ezeken a helyeken kezdhette a keresgélést, de nem kizárt, hogy csak a 3. hasfali sebből a vese környékén találta meg azt.

A borotvált területen a bőrvarratok látványosak tudnak lenni. Normális sebgyógyulás után vékony, alig tapintható heg marad és 2-3 hét múlva azt is szőr fedi.

Az igazi veszélyt a Morfira az jelentette volna, ha a hasüregben marad, majd az állat 5-10. életévében elrákosodik a rejtett here. Ha pedig akárcsak az egyetlen jó helyeződésű golyó a helyén marad és akárcsak véletlenül fedez a kutya, akkor az utódok között is jó eséllyel születhetett volna rejtett heréjű kiskutya. Jól döntöttek, hogy megelőzték mindezeket.
jelige: tüzelő szuka
2011-04-26
A 8 hónapos szuka kutyám több mint 4 hete tüzel, eleinte kevesebbet vérzett, pár napra abba is maradt a vérzés, utána azonban elég erősen kezdett vérezni.Ma reggelre nagyon bedagadt a pérája, és egész nap fekszik, nem tudom, hogy ez normális e vagy esetleg valami baja van!?Köszönöm a segítséget.
Vannak egészséges szukák, amelyek tüzelése 4 hétig tart - de nem megszokott, hogy a vérzés és péraduzzanat még most is erősödik - a bágyadtság, elfekvés pedig mégannyira sem.

A kutya részletes állatorvosi vizsgálata szükséges ahhoz, hogy kiderülhessen kóros-e az elhúzódó tüzelés és nincs-e egyéb betegség is az elfekvés, bágyadtság hátterében.
jelige: passly
2011-04-26
A 10 éves, ámbár igen jó kondícióban lévő belga juhász keverék kutyusunk hátsó végtagján 2 hete kb. borsónyi csomókat észleltünk, melyek a bőrrel elmozdíthatóak, lágy tapintatúak voltak. Műtéti úton mindhárom csomót eltávolították, szövettani eredményre várunk 2 hete. A kutyánál közben allergiára hasonlító tünetek jelentkeztek, erőlködő köhögés, tüsszögés, orrfolyás, egyik szeme váladékozik, a váladék tiszta, áttetsző. az allergián kívül felvetődött bennem az aspiráció lehetősége is. A műtét után az antibiotikumok beadásával voltak nehézségeink, nem nyelhetett-e félre gyógyszert, és esetleg ez okozza a tüneteket? Csak reménykedem, hogy nem metastasisok okozzák a tüneteket. Várjuk a szövettan eredményét, de ha aspirált valamit mégis, addig is tisztázni kellene. Étvágya egyébként jó, mozog, szimatol, bár korábbi aktivitása, élénksége csökkent.
Mi a véleménye? Van-e arra mód, hogy holnap (április 23-án, szombaton) megvizsgálják?
Válaszát várom. Üdvözlettel, egy laborban dolgozó embergyógyász
Első körben megvizsgáltuk szombaton ezt a kutyát, de a fizikális vizsgálat során nem volt eldönthető, hogy mi okozza a légzőszervi tüneteket.

Ha nem sikerült a tüneti kezeléssel úrrá lennünk a tüneteken, akkor a mai naptól a mellkasi átvilágítással, és vérvizsgálatokkal folytatnánk a kutya kivizsgálását.
jelige: Mór
2011-04-26
Légcsőszűkülete van a kutyámnak,érdekelne ha meg műtetném nem újjúlna e ki ismét.Visszajelzését előre is köszönöm:Gyöngy
Annak az eldöntése, hogy a légcsőszűkület egyáltalán alkalmas-e műtéti megoldásra többirányú röntgen felvételekkel, endoszkópiás vizsgálattal, vagy CT vizsgálattal igazolható.

Ha ezek megtörténtek, akkor a vizgsálatokat és a műtétet vállaló, végző állatorvos tudja elmondani a műtét kockázatait, lehetséges szövődményeit és a légcsőszűkület kiújulásának esélyeit.
jelige: sovány
2011-04-26
Németjuhász kutyánk kórosan sována, pedig rendszeresen kap vitaminokat, minőségi kutyatápot. Féregtelenítve is volt. Mit adjunk neki, hogy hízzon?
A kutya részletes kivizsgálásával derülhet ki, hogy a rossz kondíció hátterében áll-e, ha igen, milyen betegség áll. Számomra leveléből az sem derül ki, hogy a kutya soványsága kielégítő étvágy mellett alakult-e ki, vagy rossz az étvágya, rendben van-e a széklete nincs-e egyéb tünete a kutyának.

A parazitózisok mellett számtalan betegség okozhat még étvágytalanságot és/vagy rossz kondíciót.
jelige: Bernáthegyi kutyus mellkasi tumorral
2011-04-22
Tanácsát segítségét szeretném kérni!

Van két négy éves bernáthegyi kutyusunk,sajnos az egyik kutyus nagyon beteg. Tegnapi nap el kellet vinnünk az állatorvoshoz, ahol a doktor úr 15liter folyadékot szívot le a hasából, és ultrahangos képen kiderült hogy egy 7cm-es tumor van a mellkasában a szív táján amit nem vettek észre mivel túl sok víz volt rajta. Szegénykének a szíve is gyenge (nagy a szíve és a burok ami körbeveszi kicsi).
A doktor úr azt mondta hogy mivel a mellkasán belül van ezért nem tanácsolja a műtétet mert nyitott mellkasi műtétnél szinte biztos hogy nem éli túl, meg ha jó vagy rossz indulatú akkor is nagyon rossz helyen van a tumor.
Továbbá két hét türelmi időre intett, mert ha nem jön vissza neki a víz (a hasára) akkor megvan rá az esély arra hogy gyógyszeresen lehessen kezelni,hogy tovább tudjon életbe maradni.
Van e rá más mód hogy a tumort kisebbíteni lehessen, vagy akár teljesen eltüntetni? Nagyon szeretnénk életben tartani!
Várom válaszát!
Ha "csak" 1.5 liter folyadék volt egy bernáthegyi hasüregében, az is rengeteg. Abban is teljesen igaza van állatorvosának, hogy nagyon fontos prognosztikai jel, hogy milyen gyorsan termelődik újra a hasüregi folyadék.

A mellkasban észlelt tumor helyeződése és szövettani eredete határozza meg a kutya esélyeit és azt, hogy lehet-e, érdemes-e operálni az esetet, vagy sugárkezelésben, gyógyszeres kezelésben érdemes-e gondolkodni.

Sajnos most Nagypéntek délutánja van, jönnek a Húsvéti Ünnepek és nagy kérdés, hogy milyen állapotban vészeli át a nagybeteg kutya ezt az időszakot. Attól tartok, hogy minden további érdemleges vizsgálatot, esetleges kezelést csak Húsvét után lehet elkezdeni.
jelige: komi10
2011-04-22
T.Cím!
Abban kérném segítségüket, tanácsukat, hogy van egy 4 hónapos komondor kiskutyánk, aki melég gyakran elkezd köhögni, van amikor hányingere is van. De van olyan is amiko nem csinálja. Mi lehet az oka?
Köszönöm mielőbbi válaszukat!
Számtalan veleszületett és szerzett, fertőző és nem-fertőző betegség okoz köhögést és öklendezést, hányást kutyákban is.

Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni a
betegség(ek)et. Ezután a megoldásokat is megbezsélhetik.

Ha sikerült meggyógyítani a köülyök kutyát, utána a program szerinti védőoltásait, parazitamentesítését is folytathatják. Ez utóbbi témában bővebben olvashat honlapunk Tudnivalók rovatában.
jelige: epiduláris avagy euthanázia ? 2.
2011-04-21
Kedves Doktor úr! Kb. egy hete \" eutanázia?\" címmel írtam Önnek 14 éves, ivartalanított szuka kutyám több hónapja tartó véres, rózsaszínes nemi szervi csöpögéséről. Több vizsgálat történt, ami végül tévúton hólyaggyulladás felé vitt el bennünket, és a kezelés is e felé irányult. Újabb fizikális vizsgálat, ami ma történt immár hüvelydaganatot diagnosztizált. A vizsgálat után nagyon vérzett a kutyus, ami még most is ( délután) tart., bár már csillapodott. Jövő hétre van megbeszélve a műtét. Az állatorvosunk a kutya korára való tekintettel bóditást követően epidulárisan szeretné a műtétet elvégezni. Esetleg ha nem válik be az epiduláris akkor gázzal folytatná. Ezekkel kapcsolatban szeretném doktor úr véleményét/tanácsát kikérni. Tényleg létezik kutyáknál epiduláris érzéstelenítés? Mennyire megbízható, nem bénulhat le tőle az állat örökre? Illetve még azt, hogy nem sok ez egy idős állatnak, hogy bódítják, epidulárist kap, és még gázt is ha nem működik az előző? Mi van ha a daganat mondjuk a húgycsőre is ránőtt? Nagyon szépen köszönöm a válaszait.
Örülök, és a kutya sorsa szempontjából nagyon fontos, hogy kiderülhetett a tünetek oka, diagnosztizálták a hüvelydaganatot.

Állatorvosa a kutya ismeretében és a vizsgálati adatok birtokában tudja, hogy mennyiben kockázatos az altatás és a műtét. Ahogyan 90 éves embereket, úgy nem fiatal kutyákat és macskákat is rendszeresen altatni, operálni szükséges - és szerencsére egyre kevésbé megterhelő, veszélyes altatási módszerekkel dolgozhatunk mi állatorvosok is. Mindennapos, hogy öreg állatokon a gyógyszeres premedikáció után gázos altatást alkalmazunk és hogy minél kevesebb szert kelljen alkalmazni, helyi érzéstelenítést is érdemes lehet alkalmazni. A leírt kombinációt azért alkalmazzuk, hogy összességében kevésbé legyen megterhelő, mintha pl csak injekciós szerek nagy dózisával altatnánk.

Állatorvosa a hüvelytükrözés alkalmával láthatta, hogy a hüvelydaganat mennyire közel helyeződik a húgycsőnyíláshoz. Műtét közben nyilván behelyez egy hólyagkatétert is és remélhetőleg a teljes daganatot sikerül eltávolítania. Ő látta és vizsgálta a kutyát, biztosan nem lehetetlen feladatra vállalkozik.

Az eltávolított daganat szövettani eredménye is fontos adat lesz a kutya esélyeit illetően.

Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: Báránd
2011-04-20
Tisztelt Doktorok!
1.) A veszettség elleni oltóanyagot meg lehet e itatni a Kutyákkal?
A kedvemért megisszák,ha lehet,mert sajnálom szúrkáltatni.
2.) Tavaly június 1-jén kaptak oltást, most júni 11 környékén fial,akkor csak fialás utáni nap lehet veszettség ellen beoltani,vagy akkor sem,mert lázas lehet? Május 11-én még túl korai az oltás júni 1-hez nézve.
A 8 éves Tacskó+Mudi Hím és a 2 Labrador+Kuvasz+Németjuhász+Rottwellier Keverék Kutyuskák kapták tavaly az oltást június 1-jén.
3) választhatok másik orvost az Állatainkhoz Hajdú-Biharban,mert:
Volt mikor a tüsszögő Cicát úgy beoltotta az orvos,hogy másnapra lesántult és a 4.napra meghalt. Azóta nem visszük,ha ilyen van és évekig boldogan élnek.
Amikor 2003-ban lendvai csaba gábor délelött kijelentette az akkori parvós Kiskutyára: ma nem foglalkozok Vele,holnap délelött disznótorba megyek,majd holnap délután valamikor eljövök,de kibírja addig! Még fel volt háborodva,mert szóltunk, Családtag,Egy Életről van szó!
Ezek után merjek kérdezni az ilyentől?
1.) Nem lehet.
A veszettség elleni védőoltást injekció formájában kell és lehet csak beadni kutyának - ami egyébként nem viseli meg őket, nem minősül szurkálásnak és nem kell érte sajnálni őket. Rókák immunizálására használnak kiszórható, szájon át ható készítményt - ezt azonban nem lehet, nem érdemes, és tilos is használni kutyák esetében.

2.) Semmi baj nem lesz, ha a naptári 365 nap előtt, akár ma, vagy holnap megkapják a védőoltást a kutyák. Egy tenyészkutya felkészítéséhez hozzátartozik, hogy fedeztetés, ellés előtt parazitamntesítjük és védőoltásaikat rendezzük. Beszélje meg állatorvosával, a felkészítést.

3.) Bárhol, bármikor választhat orvost és állatorvost is - sőt az a normális, ha olyan szakembert választ akivel kölcsönösen elfogadják egymást és megbíznak egymásban.

Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban még több hasznos írást olvashat.
jelige: emlő duzzanat
2011-04-20
Kedves Doktor!
Van egy 11 éves nőstény spánielünk. Az egyik emlője megvan duzzadva. Tavaly nyáron is nagyon nagyra nőtt neki ez az emlője, elvittük orvoshoz, ő azt mondta hogy nincs baj, ezután tényleg hétről hétre kisebb lett, míg megint normális nem lett a mérete. Sajnos most felfedeztem, hogy újra megnagyobbodott neki az emlője. Fájdalmai nincsenek a kutyának, jó kedélyű eszik, játszik, alszik. Ön szerint mi lehet a gond így látatlanban? Annyit még, hogy elég kemény a megnagyobodott emlője (illetve éppen tüzel is, gondolom ez is közrejátszhat).
Válaszát előre is köszönöm!
Andrea
De igen sajnos van baj, akkor is ha "csak" emlőgyulladás, vagy álvemhesség, álanyaság alakult ki a kutyán ezek is betegségek, amit diagnosztizálni és kezelni kell - és még nagyobb a baj, ha az emlőgyulladás ismétlődik, netán daganatos gócok is kialakulnak az emlő telepeken.

A kutya részletes kivizsgálása ajánlott. A teendőket a vizgsálatok eredményei alapján érdemes megbeszélni. Ha lezajlik a kutya tüzelése és rendeződik az emlőgyulladás, és/vagy tejelválasztás, akkor a kutya ivartalanítása ajánlott.

Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: Rudi a bulldog
2011-04-19
Jó napot kívánok. Nem rég magunkhoz vettünk 1 fiatal kan francia bulldogot. Volt már pár fajta kutyánk az évek során, de ilyen nyomott orrú még sosem :) az egyik nap a kutyafuttatón az egyik gazda megjegyezte hogy szájzárat kaphat ha baj van. Ez igaz? Tényleg így van? Mi a teendő szájzár esetén? Mert jól elég jól kijönnek a másik kutyusunkkal, de kajánál szoktak morogni egymásra. Ezért természetesen teljesen külön választottuk őket kajáláskor, másutt kapnak enni. De ha netán bármi baj lenne (mert sajnos a keverék kutyusunk kicsit kötözködő, igaz inkább a szíjjon szembe jövőkkel) tudjam mit kell tenni. Mivel én még sosem találkoztam ezzel a jelenséggel. Persze ha ez a probléma nem áll fenn ennél a fajtánál akkor csak örülök, de azért elgondolkodtam hogy fogalmam sincs hogy mi a teendő ilyen esetben. Válaszát előre is köszönöm.
Számtalan ehhez hasonló okosságot hallhat a kutyafuttatón ... de a fiatal francia bulldog kan életét, egészségét számtalan egyéb ok nagyságrendekkel jobban veszélyezteti. Ha ez a fiatal bulldog kan jól szocializált idegen emberekkel és kutyákkal szemben is, akkor pedig a sétáltatása másokra sem jelent veszélyt.

Szájzárat (a rágóizmok görcsös záródását, vagy inkább összezárását) a bulldog félék és egyéb kutyák is produkálhatnak izgalom. Ha ez kutyák marakodásakor zajlik, akkor a legjobb eséllyel egy vödör vízzel, vagy slaggal lehet tenni ellene. Tudom, hogy ezek ritkán állnak rendelkezésre egy kutyafuttatón - de emellett csak azt tudom leírni, hogy mit ne tegyenek, ha összemar két kutya. A gazdik ne sikítozzanak, hisztériázzanak körülöttük, más kutyák se acsarkodjanak a környezetben - és ha nincs víz a környezetben, akkor anélkül, hogy a kutyák közé nyúlnánk, póráz segítségével, vagy kabát, pulóver letakarásával kell a kutyákat széthúzni egymástól. Ha ezek egyike sem lehetséges, nem működik, akkor még mindig jobban járnak, ha fegyelmezetten megvárják a bunyó végét (ami ritkán eredményez komoly sérülést) mintsem a gazdik magukat, egymást is összeharapdáltassák, vagy kutya tömegverekedés alakulna ki.

Hosszú, egészséges életet kívánok a (minden bizonnyal jól szocializált és jó fej) Rudinak.
jelige: Fred87
2011-04-18
A kutyám tünetei kb. 1,5 hónapja kezdődtek. Derült égből villámcsapásként epilepsziás roham lépett fel nála. Ekkor nem tulajdonítottam neki komolyabb figyelmet, gondoltam örökletes dologról lehet szó. (kb. 1-2 hetente ismétlődőtt) Azonban 2 napja egymás után háromszor is fellépett nála a roham (azóta nem). Ugyanakkor a kutya \"viselkedésében\" furcsa változásokat tapasztaltam. Először is rendkívűl falánkká vált. Olyannyira, hogy felszedi a fűcsomókat a kerből és megeszi egy az egyben földestül, száraz ágakat próbál elfogyasztani és apró kavicsokat is rágcsálni kezdett. Ezen kívűl nyugtalan lett, amikor egyedül van szinte szüntelenül szűköl és néha ugat is, amíg valaki ki nem megy hozzá. Ekkor erősen odabújik az adott személyhez, nyaldossa és ugrál rá. Olyan is előfordult, hogy megugatott azért, hogy magára hagytam. Szinte állandóan járkál, parancsszóra nem nagyon hallgat. Inni is rengeteget iszik, néha esetlenül mozog, botladozik.
A tünetek alapján laikusként központi idegrendszeri megbetegedésre gondolok. Kérdésem az lenne, hogy van e olyan konkrét betegség, amire ráillik a felsorolt tünetegyüttes?
Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!
Állatorvosának is első gondolata lesz az idegrendszeri tünetek alapján az idegrendszeri betegségek sora.

Akár klasszikus, idiopatikus epilepszia is kialakulhatott a kutyában - de hasonló epileptiform tüneteket okozhat mérgezés, agyvelő- agyburok gyulladás, tályog, koponyaüregi daganat, parazita, vérömleny ... szív- keringési zavar, májelégtelenség ... és sok egyéb. Sőt az sem kizárt, hogy a klasszikus epilepszia mellett a nagy és perverz étvágyat és sok vízivást különálló endokrin és/vagy belgyógyászati betegség okozza.

Talán a felsorolás hosszából is látszik, hogy a kutyában jelentkező konkrét betegséget kitalálni szinte lehetetne. A kutya részletes vizgsálatával lehet szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni a betegség(ek)et. Ezután lehet eaz esélyeket, megoldásokat megbeszélni.
jelige: ivartalanítás
2011-04-17
Tisztelt doktor úr! Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e valami szer, amit be lehet adni macskának, hogy hagyja abba a tüzelést, vagy el se kezdje? Van nálam egy main coon keverék lány cica, most tavasszal 1 éves. Utcára akarták tenni, úgy fogadtam be, hogy ivartalanítom, majd gazdit keresek neki. Januárban akartam ivartalaníttatni, de sajnos betüzelt. Hosszú hetek után pár napja végre abbahagyta a tüzelést. Sajnos csak jövő hét csütörtökre kaptam időpontot ivartalanításra, ma meg már megint kezd úgy viselkedni, mint aki megint tüzelni kezd... Nem akarom megint elhalasztani a műtétet, adjon kérem tanácsot, mit lehet adni neki, hogy jövő hét csütörtökön műteni lehessen? A saját orvosom most sajnos nem elérhető, nem tudom megkérdezni tőle.
Van gyógyszer, amivel elnyomható a tüzelés és el is lehet tolni a tüzelés időpontját hormontartalmú szerrel. De ezeket a szereket is állatorvosi vizsgálat után lehet felírni vagy beadni az állatnak. Ha már állatorvosuknál járna, ő akár a nőstény macska genitális tájékának erőteljes ingerlésével az ovulációt is kiválthatja - ami szintén a tüzelés megszűnését eredményezi. De nem kizárt, hogy állatorvosa azt ajánlja, hogy akár a tüzelő macskát ivartalanítsák.

Jól tartott, egészséges nőstény macskák februártól novemberig (lakásban tartott macskák akár egész évben) 3 hetente, 2-3 napig tüzelnek - azaz elég nehéz elcsípni azt a pillanatot, amikor nem tüzelnek. Ha ehhez hozzávesszük azt, hogy sokszor petefészek ciszták alakulnak ki, ezesetekben szinte folytonos tüzeléssel is számolhatunk.
jelige: szafi
2011-04-16
a cicám 1 éves és vemhes szépen kerekedik a pocija,de nemtudom menyi ideje az,mert a tűzelést sem lehetett észre venni nála.Vacsorája után elkezdett vérezni ,aztán abba maradt.Mi lehet okaz oka,ilyen elöfordul?vagy orvoshoz kell vinni?köszönöm a válaszát.Tünde
Egy kijáró macska esetében (hacsak nem látják a párzást) nem ritka, hogy nem vesszük észre az ivarzást - és egy egészséges kijáró nősténymacska a nagy számok törvénye alapján szinte mindig vemhesül.

A mostani (hüvely)vérzés oka lehet az elinduló szülés, koraszülés, vetélés - vagy a vemhességtől független egyéb betegség (húhy-, nemi szervi gyulladások, daganatok, dikumarol mérgezés ... idegentest ... sérülés ..).

Kérdésétr késő este írta és én csak másnap reggel válaszolok így nem kizárt, hogy az idő már választ adott - de ha mégsem, akkor vigye el a Szafit állatorvosához.

Honlapunk Publikációk és Tudnivalók rovataiban még több hazsnos olvasmányt talál.
jelige: vemhes szuka kullancs elleni védelme
2011-04-15
Tisztelt Doki,
Mi a legbiztonságosabb módja, ha fedeztetés előtt álló, vemhes vagy szoptató szukámat védetté szeretném tenni a kullancsok által terjesztett betegségekkel szemben?? Cseppenthetek e, ha már tüzel a szuka? Mely termékek, illetve összetevők kerülendők, melyek biztonságosak? A vele együtt élő többi kutyámat kezelhetem e a szokásos spot-onnal, vagy az ő kezelésükön is változtassak a tenyésztési időszakban? A nem megfelelő termék alkalmazása milyen konkrét következményekkel járhat a kölykökre nézve?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
A tüzelő szuka esetében bármely terméket használhatja - erre nem tér ki egyetlen termék hazsnálati utasítása sem.

Kérdésével kapcsolatosan gyakorlatilag 3 kategória létezik. Vannak termékek, amelyek 1.) nem alkalmazhatóak vemhes és szoptatós kutyára (Duowin contact cseppek, Bolfo nyakörv,por), vannak termékek, amelyek esetében a hazsnálati utasítás nem tér ki erre a kérdésre, vagy annyit ír, hogy "ártalmatlansága nem igazolt" (Advantix, Promeris Duo, Advocate cseppek, Kiltix nyakörv) és vannak termékek, amelyek alkalmazhatóak vemhes és szoprtatós kutyákra is (Frontline és Frontline combo, Stronghold cseppek, Scalibor nyakörv).

Az első két kategóriában a kölykök fejlődési rendellenességei és szervi (idegrendszer, máj, keringés, vese) károsodásai nagyobb valószínűség szerint alakulhatnak ki, míg a 3. kategóriában a ilyen veszélyek nem állnak fenn a szerek hazsnálatával összefüggésben.

A "legbiztonságosabb" termék lehet akár a Frontline, vagy a Stronghold, vagy a Scalibur nyakörv és hogy ezek közül melyiket érdemes az Önök esetében alkalmazni, az attól is függ, hogy a környezetükben mennyi a kullancs és, hogy a kullancsok, bolhák mellett milyen egyéb parazitákkal érdemes számolni.
jelige: Mackó
2011-04-15
Nyolc éves kutyámnál fél éve diagnosztizálták, hogy a pajzsmirigye nagyon alulműködik. Letrox 100 tzablettát kap napi két alkalommal. Emellett röntgen alátámasztással kiderült, hogy a könyök-izületnél kinövések vannak, ez az oka a gyakori sántításnak. A gyógyszerezés után egész télen jól volt, nem is sántított, fürge lett, de tavasszal hirtelen újra sántítani kezdett, séta közben nagyon fáradékony, rövid sétánál is hazafelé többször leül pihenni és gyakran rágla a lábait. Valószínűleg allergiás is. Mit tegyek?
Érdemes lenne tovább pontosítani a diagnózist. A kutya részletes vizsgálata - fizikális vizsgálatok, vér laborok, ismételt többirányú röntgenfelvételek - és ezek ismeretében nem kizárt, hogy egyéb vizsgálatok (citológia, 3D képalkotók, EKG, szívultrahang ...) segítségével derülhet ki a kutya pontos állapota. A legfontosabb tisztáznivaló az lehet, hogy a könyökízületnél észlelt elváltozások ortopédiai jellegű elváltozások-e, operálhatóak-e - vagy felmerül a csontdaganat gyanúja is. A fáradékonyság oka lehet egyszerűen a fájdalom, vagy a kutya kora és esetleges túlsúlya, de akár tüdőáttétek, vagy szívelégtelenség ... és számtalan egyéb betegség is. Jelezze állatorvosának a kutya állapotát és kérje további ill kontrol vizsgálatait.

<< <  173 / 490 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.05.31
2017.05.29-én Tóth József utcából elveszett tricolor színű két hónapos kiscica, ha valaki látta/befogta kérem jelentkezzen a 0630/9324838-as számon, két kislány várja haza!
2017.05.24
2017.05.24 este Savoya Park Aldi/Möbelix előtti parkolóban kóborol ez a kan kutyus. Nyakörv nincs rajta, nagyon félős.
2017.04.03
2017. március 30-án éjjel, a 22. kerület Baross Gábor telepről eltűnt Mázli! Barátságos, játékos, vezényszavakra nagyjából hallgat. Ha bárki tud róla információval szolgálni, a 30/945-7091; 30/820-4560 számokon érheti el a tulajdonosokat.