Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: tkata
2009-01-26
Tacskóm hirtelen őrült mancsrágásba kezdett, perceken belül marta mind a négy mancsát.Föl- le szaladgál a szobában sokszor lefekszik, pihenni próbál, majd felugrik és odébb dobja magát, aztán ismét talpvakarás.... Nincs ötletem mi lehet a baja. Segítségüket köszönöm!
Nekem van ötletem, csak sajnos több is ... Ha csak vegyi anyag, só okozza a tünetet, akkor nem kizárt, hogy a langyos vizes lemosás is sokat segít. Ha hámsérülések, fekélyek is kialakultak már a nyalakodás miatt, akkor viszont akár ilyen banális ügyek is komoly kezelést igényelhetnek. A leírtak azonban akár allergiás betegségek, parazitás-, bakteriális-, gombás fertőzések, endokrin és idegrendszeri betegségek tünetei is lehetnek. Állatorvosa részletes vizgsálatokkal tudja kideríteni az észleltek okát. Ezután a teendőket is megbeszélhetik.
jelige: kicsi
2009-01-26
Üdvözlöm!A 8 hónapos ivartalanitott kan cicámnál találtam valami elváltozást,kitüremkedést a hasán.Sérvre gyanakszom.Mit tegyek?Csak a műtét segithet?
Ha sérv, akkor igen valószínű, hogy műtéti megoldás lesz a vége. Ha egyéb duzzanat (tályog, vérömleny, savós folyadékgyülem, daganat, gyulldásos szövetszaporulat ...) akkor sem kizárt. Állatorvosa vizsgálatokkal tudja megállapítani a duzzanat eredetét. Ezután a megoldásokat is mebeszélhetik.
jelige: Don
2009-01-26
Tisztelt Doktor Úr! 3 hete és 4 napja születtek amstaff kiskutyáim. Az anya sajnos nem foglalkozott velük, és nem nevelte őket. Ezáltal anyatejet sem kaptak. Én anyatej helyettesítő tápszerrel etetem őket 3 óránként. A szemük kinyílott, étvágyuk hatalmas volt a mai napig. Az egyiküknek a mai napon felpuffadt a hasa, és nagyon vonyít. Széklete kemény, vizelete van, az étvágya viszont megszünt. Alig tudom beletuszkolni a tápszert. Pár percre masszírozással tudom enyhíteni a fájdalmát, de ez csak ideiglenes. 2 evést hagyott ki idáig. Mit tegyek, hogy a pici jobban legyen? Tisztelettel:
A has masszírozása és a végbél környékének vizes vattás törölgetése segít a kölyköknek az ürítésben. Az is alapvető, hogy a kölykök első féreghajtása 10-14 napos korban, majd utána 2 hetente rendszeresen kell, hogy megtörténjen. Ha ezek mind rendben vannak, akkor is sajnos több veleszületett és szerzett fertőző és nem-fertőző ok gyötörheti a kölyköt - amit állatorvosa vizsgálatokkal tud megerősíteni, vagy kizárni.
jelige: sziámiellésután
2009-01-26
Tisztelt Doktor Úr! Tegnap szült a fajtiszta sziámi lány cicánk. 4 picinek adott életet. A szülés rendben zajlott, a picik egészségesek, szépek. A következő napra rá: viszont nem tudunk mit kezdeni vele. Ragaszkodik a picikhez, szoptatni is bemegy hozzájuk, de egész nap, folyamatosan hangosan nyávog, hol erősebben, hol enyhébben és már nagyon idegesítő. Bemegy a picikhez, befekszik hozzájuk, majd 3 perc múlva kijön, kimegy, majd ismét visszaszalad, befekszik hozzájuk, s ismét kijön. Van, hogy folyamatosan nyávog, mikor a picikkel fekszik is bent, vagy ha kijön is, akkor is, s szalad utánunk, mintha mondani akarna valamit. Nem tudjuk, mi lehet a gond? Hiába simogatjuk, beszélünk hozzá, odaülünk hozzá, hatástalan, a nyávogást nem hagyja abba. Amíg terhes volt a picikkel, nyugodtabb volt a természete, de most szülés után 1 napra nem lehet vele bírni. Inni is iszik rendesen, ezt megfigyeltük, enni is evett szülés után is, bár nem olyan sokat, meg wc-ézni is eljár rendesen. Mi lehet a gond? Mit tegyünk? Ha nem vagyunka helyiségben akkor is hangosan erőteljesen nyávog, s otthagyja a gyerekeket, aztán van, hogy visszaszalad hozzájuk. Ha benyitunk, akkor is ez van. Válaszát előre is köszönöm! Üdv!
Akár elhalt kölyök-, burok- is maradhatott a mamában, vagy ellés közben sérülhettek a szülőutak. Az sem kizárt, hogy egy-egy emlőjében gyulladás alakult ki, vagy egyéb betegség gyötri, nyugtalanítja a mamacicát. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja kizárni, vagy megállapítani ezeket a betegségeket. Ha nincs semmi szervi baja a mamának, akkor megnyugodhatnak, hogy „csak” rácsodálkozik a kicsikre, vagy Önöknek büszkélkedik.
jelige: Peter
2009-01-26
2.5éves boxerem November végén tüzelt, Kb2 hete volt vérzése amire az állatorvos azt mondta,hogy méh gyulladás,de most az emlője nagyon meg nőtt.Lehet,hogy vemhes vagy állvemhes? Válaszát előre is köszön
Persze, hogy lehet vemhes is a kutya (volt párzás?), meg lehet álvemhes is, meg lehet méh-, petefészek- cisztája, gyulladása, daganata is, meg szinte biztosan tejel, esetleg gyulladt az emlője ilyen tünetekkel ... Kérdéseire részletes vizgsálatokkal (fizikális vizgsálatok, vérvizsgálatok, ultrahang ..) pontos választ lehet kapni. A teendők, kezelési megoldások ezuitán beszélhetőek meg. Ha nem tenyészkutyáról van szó, akkor a tüzelés befejeztével a kutya ivartalanítása is melegen ajánlott. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat vonatkozó írásokat.
jelige: köszönöm
2009-01-26
Tisztel Doktor Úr! Két napja nem eszeik ,,rendesen” a kutyusom.. : ( Kicsit megmasszíroztam a pociját és közben nyöszörgött amiből arra következtettem,hogy fáj nek : (( Nagyon félek,hogy esetleg bélcsavarodása lehet,mert egy nagy testű labradorról van szó és mindig ugri-bugri,így ha eszik még utánna is úúgy futkos mintha nemis lenne teli a pocija.. : ( Viszont jó a kedve és a vizet is issza csak az ételt nem fogyasztja úgy mint általában..Jóval kevesebbet eszik : (( Ön szerint mi lehet az oka? Lehet egy kicsit diétáztatnom kellene? Segítségét előre is Köszönöm!! Üdvözlettel:
A leírt maszatoló tünetek a „banálistól a fatálisig” bármi lehet. A magától rendeződő heveny gyomormegterhelés ugyanígy jelentkezhet, mint a könnyen kezelhető parazitás fertőzések, vagy a gyorsan életveszélyes állapotot eredményező gyomor-, bélcsavarodások, idegentest elakadások ... és ezeregy egyéb betegség. Ha nem rendeződött a kutya állapota, akkor keresse fel állatorvosát mielőbb.
jelige: megkeresés 4.
2009-01-26
Ezért is kerestem meg Önt, ennyi információ birtokában, hogy egy esetleges személyes vizsgálat során a tanácsát kérjem, érdemes-e egyáltalán egy szövetminta-vételezés esetére is megbolygatni a területet, netán bárminemű ‘besugárzásos szövetroncsolásba’ kezdeni... Gondolok itt arra, hogy egyáltalában ‘nyerhetnénk-e időt’ jelentény fájdalom okozása nélkül, a jelenlegi életminőség fenntartása mellett... Válaszát várva, köszönettel
A legfontosabb információ bármely daganatos betegséggel kapcsolatosan az, hogy mi a szövettani (vagy legalább citológiai diagnózis). Ez alapvetően meghatározza azt, hogy milyen terápiás eljárásokkal lehetséges és érdemes kezelni az esetet. A helyi csontinvázióról a koponyaröntgen is ad információt, de a nyaki nyirokcsomók állapota és a távoli áttétek megléte is döntő fontosságú. A távoli áttét leggyakoribb helye valóban a mellkas általában - de sokszor kialakul metasztázis májban, koponyaüregben vagy a csontvázrendszer bármely pontján is. A mutatott eset legnagyobb valószínűség szerint karcinóma, fibroszarkóma, vagy pigmenthiányos melanóma lesz. Mindhárom rosszindulatú daganatot másként szokás kezelni - és mindhárom esetében döntő fontosságú a nyirokcsomó és távoli áttétek esetleges megléte.
jelige: gabriela
2009-01-25
Tisztelt Doktor Ur Az elmult honapban kertem tanacsat nemetjuhaszommal kapcsolatban. Arra panaszkodtam , hogy kutyam folyamatosan nyalkas feher habos valadekot hanyik Tnacsat kovetve a Debreceni , hozzank legkozelebb levo allatkorhazba vittuk .A kontrasztanyagos rontgennel kiderult, hogy sulyos nyelocso tagulasa van muteni nem lehet, mivelmar oreg. A kezelese:Motilium 10 mg 3 -szor naponta ket tabletta ,ket het antibiotikum es folyekony taplalek . Allapota nem valtozik . Nagyon szenved uvolt kinjaba , en meg nezem es nem tudok csinalni semmit. Kerem segitsen , nagyon szenvedek en is , milyen kezelest lehetne meg kiprobalni. Halas koszonet, mert idejet nem sajnalva , megprobal segiteni Udvozlettel
Ha a megállapított nyelőcső tágulaton a leírt diétával és gyógyszeres kezeléssel nem lehet úrrá lenni, a műtéti megoldás pedig nem járható út - akkor sajnos valószínűsíthetően nincs megoldása a kutya betegségének. Az sem kizárt, hogy az öregkori nyelőcső tágulatnak az oka daganatos betegség, vagy idegentest elakadása. Ha nincs megoldása az ügynek, akkor sajnos az euthanázia lehet megoldás a szenvedések megszűntetésére. Sajnálom a történteket.
jelige: cicusom
2009-01-25
Leégett a bajsza.
A macskák rendszeres védőoltása, parazitamentesítése és ivartalanítása melegen ajánlott. Ha ezügyben mielőbb felkeresi állatorvosát, ő biztosan válaszol a „bajuszügyi problémájára” is.
jelige: Shar-pei
2009-01-25
Van egy Shar-pei kiskutyám 10-hetes és csúnyán hörög nem tudom, hogy ez normális-e.
Egy 10 hetes kölyökkutya még kéthetenként állatorvosi vizitek szenvedő alanya a védőoltások és parazitamentesítések miatt. Kérdezzen rá állatorvosára, hogy amit Ön „csúnya hörgés”-nek érzékel, az belefér-e a fajtajellegzetességnek számító, hallható légzési zörejek kategóriájába - vagy esetleg a számtalan veleszületett és szerzett, fertőző és nem fertőző betegségek között kell keresni az okát. 1);
jelige: Benji
2009-01-25
Tőbszőr remeg
Mielőbbi állatorvosi vizsgálat ajánlott.
jelige: végbélelőesés + hulla galamb 2.
2009-01-25
Tisztelt Dr. Úr! Mostanra biztos megjegyezte ki vagyok. Írtam magának a macskámról akinek végbélelőesése volt, valamint egy galambról amiről azt mondta talán valami betegsége lehetett és azután meghalt. Köszönöm hogy visszaírt bár sajnos nem tudott ön segíteni. Remélem a továbbiakban is tartja velem a kapcsolatot. Tisztelettel:
Ha legalább ezt a levelét nem törli ki a következő (napokkal, hetekkel,hónapokkal később) érkező újabb kérdése elől, akkor emlékezni fogok az előzményekre. Annyiban azért ne bízzon a memóriámban, hogy elég lesz a nevét, vagy e-mail címét látnom, ez sajnos nem szokott elég lenni. Természetesen minden beérkező levélre válaszolok legjobb tudásom szerint. Kérem ne vegye azonban rossz néven, ha egy régikeletű végbélelőesés esetében mielőbbi állatorvosi beavatkozást sürgetek, vagy egy elhullás esetében felhívom a figyelmet, hogy a halál okát kizárólag boncolás és a kapcsolódó kiegészítő vizsgálatok mondhatja meg.
jelige: pókember
2009-01-25
Üdvözlet! 17 hónapos német juhászom három napja öklendezve eszik,a tegnap ki is hányta az ételét.A tegnaptól a két hátsó lábát is csak húzza maga után,a szájából meg folyamatosan vastag nyál folyik.Ezekkel a tünetekkel kezelték a tavaly novemberben,akkor ugyanis bármit adtam neki enni mindent kihányt,a nyelőcsöve is kitágult és két hét alatt annyira legyengült,hogy nyolc napig infúziót kapott.Volt vérvétel,röntgen,sok gyógyszer ezektől meg is gyógyult december közepére de most megint ugyanazok a tünetei vannak.Minden vizsgálat ellenére sajnos nem sikerült kideríteni hogy mi a baja,ezért is szeretném a tanácsát kérni.
Sajnos sem tőlem, sem mástól nem kaphat más okos tanácsot, minthogy a kutya részletes kivizsgálása szükséges. Tartok tőle, hogy a korábbi vizsgálatok sem voltak kellően részletesek, Ön sem számol be egyetlen adatról (fizikális- és vérvizsgálati leletek, röntgenek, kontrasztos röntgenek, esetleg ultrahang, endoszkópia ...???), márpedig ezek nélkül nem valószínű, hogy bárki kitalálhatná a jelenség okát. Számomra az sem egyértelmű, hogy a korábbi hasonló tünetek és a mostani észlelései között van-e összefüggés.
jelige: Angi
2009-01-25
Jó napot! Azzal a problémával szeretnék önhöz fordulni , hogy 3 hónapos hosszú szőrű csivava kutyusomnak fésülés közben észrevettem , mintha ki lenne egy kicsit száradva a bőre.Még nem volt fürdetve ,most tervezem.Mit használjak fürdetéskor ,vagy lehet valami komolyabb gond? Nem bolhás és néha vakaródzik is.Előre is köszönöm.
Számos kutyák számára gyártott gyógysampon közül választhatnak állatorvosa segítségével, ha valóban nincs semmi egyéb gond. Mivel azonban számtalan bőr- és egyéb betegség jelentkezhet a leírt bőrelváltozással állatorvosával történő konzultáció és esetleg a kutya vizgsálata melegen ajánlott.
jelige: Arthur
2009-01-25
Üdvözlöm! Kis testű,keverék kan kutyámnak, ivarszerve véres és sűrűn nyalogatja magát,korábban véres tócsát vettem észre,akkor még nem láttam honnan ered. A viselkedésében sem láttam semmi eltérőt.Mi lehet az ok ?Vese ,vagy más belsőkiválasztású mirigyek?Várom válaszát.
A leírt tünetet akár a kutya lelkes maszturbálása is okozhatja ... Ezesetben a herélés lesz a megnyugtató gyógymód. Ezenfelül természetesen a húgy- és nemi szervek (vese-, hólyag-, prosztatat-, here- ...) gyulladásos, kőképződéssel járó és daganatos betegségei is okozhatnak ilyen tüneteket. És ettől eltérő betegségek (babéziózis, véralvadási zavarok - mérgezés ...) is jelentkezhetnek a leírt módon. Állatorvosa részletes vizgsálatokkal tudja kideríteni a tünet okát. Ezután a megoldást is megbeszélhetik.
jelige: megkeresés (1-3.)
2009-01-25
Tisztelt Doktor Úr! Az állatorvosunk dr. ifj. Papp László ajánlotta Önt konzultáció céljából, mint az állatokon végzett sugárterápia hazai szaktekintélyét. Legalább 15 éves kutyánkon a jobb P4-es fogának október 13-i altatásban történő eltávolítását követően egy egészen addig ártalmatlan csontkinövésnek látszó arc-koponya csonti terület fokozott növekedésnek indult, így a Szent István Egyetem Sebészeti Klinikáján december közepén megröntgeneztettük. (a felvételeket következő levelemben továbbítom Önnek!) A dr. Arany Tóth Attila által kiállított lelet szerint: „A mellkasban kóros elváltozás nem látható, metastasis nem igazolható. J P4 helyén enyhe csontdestructio jelei...” Azóta folyamatos állatorvosi kontroll mellett relatíve lassan növekszik a daganat. A tumor elhelyezkedése, és az eb idős kora okán drasztikus kezelésbe (biopsia / chemotherapia / műtéti eltávolítás) nem kezdtünk,és kíváncsiak lennénk az Ön szakvéleményére, és arra, hogy bárminemű beavatkozás járhatna-e bármilyen előremutató eredménnyel... Válaszát várva, Üdvözlettel Csatolva találja az előző levelemben említett felvételeket. Továbbítok egy relatíve nagyfelbontású digitális felvételt is a daganatról... Válaszát várva, Üdvözlettel
Ahhoz, hogy az esetről bárkinek komolyan vehető véleménye legyen minimálisan citológiai, méginkább szövettani diagnózis szükséges. Persze, ha bármi okból a műtéti-, radioterápiás-, kemoterápiás-, fotodinámiás- .... kezelési módszereket kizárja, akkor valóban nincs szüksége diagnózisra sem. A leírásából, röntgenfelvételből, szájüregi fotóból annyi valószínűsíthető, hogy a folyamat kezelés nélkül, vagy csak tüneti kezeléssel várhatóan néhány hónap alatt lezajlik.
jelige: eper
2009-01-23
Kutyusunk mellé néhány hete örökbefogadtunk egy másikat. Az ”új” kutya rágja a másik szőrét. Azonos fajtájú, kan kutyákról van szó.
Ha nem a játék, kommunikáció része amit észleltek - akor valószínűleg rögzült rossz szokásról van szó. Ezesetben következetesen, egyértelműen „beszéljék le” a kutyát a tevékenységről. Egy új jövevény esetében mindig alapszabály, hogy vizgsáltassák meg állatorvosukkal, parazitamentesítsék, rendezzék a védőoltásait. Egyúttal rákérdezhetnek a furcsa jelenségre is állatorvosuknál.
jelige: Roberta
2009-01-23
Üdvözlöm!A yorkim 14 hónapos valószínüleg még nem tüzelt,vagy semmi jele nem volt.Mi ilyenkor a teendő?Válaszát előre is köszönöm.
Részletes és szaporodásbiológiai kivizsgálása - vagy legegyszerűbben a kutya ivartalanítása.
jelige: Dalma
2009-01-23
Tiszteletem! Kezdő kutyatartók vagyunk a párommal, ezért érdekelne, hogy egy szuka kutyánál honnan tudjuk hogy mikor kell vinni pároztatni, milyen jelekre kell odafigyelnünk, hogy ne ”maradjunk le” a tüzelési időszakáról!
Egy óriástestű szuka tenyésztésbevételének ideális időpontja a 3. tüzelése nagyjából 2 éves kora körül jön el. A vérezgetés kezdetétől a pároztatás optimális időpontja lehet akár az 5. nap, vagy a 30. is - ezért vagy az 5. naptól kétnaponta próbálgatják a fedeztetést a kiszemelt kannal, vagy „próbálgatják” a szukát, hogy mikor fogadná el a kant, vagy ... Sokkal inkább javasolt a 2-3 napontatörténő vérprogeszteron és hüvelycitológiai vizsgálat az ovuláció meghatározása céljából. A szuka alkalmasságának a kiderítése és felkészítése mellett a tárgyi feltételek kialakítása és az Önök információ szerzése is elengedhetetlen a sikeres tenyésztői munkához. Ha ezek bármelyike nincs meg, akkor sokkal inkább a szuka fiatalkori ivartalanítása ajánlott. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: májdaganat 3.
2009-01-23
Tisztelt Doktor úr! „emlődaganat” jeligével azt hiszem én kérdeztem az oldalon és az erre emailben kapott válaszra írtam újból. Tehát azt hiszem, hogy jeligés kérdező én voltam. A korábbi email pedig szerintem kb fél évvel ezelőtti volt vagy még korábbi. Budapest talán közelebb van hozzánk. Megérdeklődhetem itt email-ben, hogy a CT vizsgálat mennyibe kerül Önöknél és hogy működik? Árlistát nem találtam a honlapon. A működés alatt azt értem, hogy ki fogja a kutyát, ill tartja a gép alá/alatt. Üdvözlettel:
Nálunk (Sugárbiológiai Intézet, Budafok) az egésztest és SPECT izotópos módszer elvégzésére van lehetőség, egyeztetett időpontban. A legközelebbi alkalom 27.-e kedd 9h-tól vagy 30.-a péntek 11h-tól lehetséges. A vizsgálathoz a kutyát (csakúgy mint a CT-hez) el kell bódítani. A vizsgálat ára citológiával együtt mindösszesen 30 eFt.
jelige: Freddy
2009-01-23
üdvözlet! szeptemberben, az 5éves franciabulldogunkat nyirokmirigy gyulladással kezelték. decemberben óriási mandulái lettek,pyassant szedett,most januárba ismét óriási a nyakán a mandulánál a duzzanat . szintén nyírolmirigygyulladást mondtak.most 4x2 injekciót kapott, de semmi javulás.közérzete szokványos, kicsit több vizet iszik, és többet is ürit.jól eszik, de már nemcsak a nyakán hanem a comja hátulján is göb látható.hétfőn vért vesznek. mire lehet számitani?van e egymáshoz köze a jelzett betegségeknek, Köszönöm
A vérvizsgálatok mellett kérje meg állatorvosát nyirokcsomó citológiai vizsgálatra, vagy egy nyirokcsomó eltávolítására és abból szövettani vizsgálat végzésére. Leírása alapján nem kizárt, sőt valószínűsíthető, hogy vérképzőszervi daganatról ún. lymphomáról van szó. Amennyiben bebizonyosodik ez a betegség, annak a kezelésére kemoterápiás kezelés javasolt. Honlapunk Pubikációk rovatában még talál hasznos információt.
jelige: májdaganat 2.
2009-01-22
Tisztelt Doktor úr! A korábbi levelet azért nem mellékeltem, mert azt hiszem az akkor lévő problémák már tárgytalanok. Vizelettartás és széklettartás volt a panasz. A kutyus az édesanyámnál volt, ahol naponta 2x volt sétálni és orvoshoz nem vitte. A kutyus már nálunk van vidéken és kiderült, hogy az előző gondok a hanyag tartásból fakadtak. Egy kicsit sűrűbben kell sétáltatni és ezzel nincs probléma. Az elhozatal során vettük észre az öklömnyi emlődaganatot is. Az májdaganatra főleg vérkép alapján lett következtetve, de az állatorvos az ultrahang alatt is látott apro pontokat a májon, de elmondása szerint ebből nem lehet megállapítani csak a vérképpel együtt valószínűsíteni a májdaganatot. Arra a kérdésre, hogy az emlődaganat átterjedhetett a májra a nem valószínű választ kaptam. Röntgen felvétel nem készült.Javasolja, hogy csináltassunk azt is? Ha ez sem vezet célra, akkor CT-t és SPECT vizsgálatot hol lehet elvégezni? Előre is köszönöm válaszát!
Rendben csak én pontosan azt nem tudhattam, hogy előző levelének van-e bármi relevanciája mostanra. Pont tegnap érkezett kérdés „emlődaganat” jeligére és az Ön levele akár ennek a folytatása is lehetet volna. Ha állatorvosa az ultrahanggal vezérelt biopszia vételt meg tudja tenni a látható gócokból, akkor ezzel diagnózishoz juthatnak. CT, vagy SPECT vizsgálatot és képalkotó által vezérelt biopsziás mintavételt Kaposváron, az Állatorvos-tudományi Egyetemen, vagy mi tudunk csinálni egyeztetett időpontban.
jelige: berni99530
2009-01-22
Tisztelt doktor úr! Egy hamarosan 10 éves berni pásztorom van.Sajnos a farkaskörmét kiskorában nem vágták le és ez mindig problémát okozott.Eleinte engedte levágni,de később nem.Kétszer voltam vele állatorvosnál,aki valamilyen pasztával kábította el,utána vágta le a benőtt körmöt. A kábításból elég nehezen éledt fel. Tavasszal én adtam neki Sedalin gélt, levágtuk a körmöt, de a gél hatásával járó állapot számomra elég nehéznek tűnt. Nehezen kábult el, légzése megváltozott.Most újra ez a probléma:benőtt a köröm. Mit adhatok neki, hogy le tudjam vágni a körmöt és neki se ártsak.Kaphat Sedalin tablettát vagy van más jobb szer? Egyidejűleg adható-e fájadalomcsillapító és gyulladáscsökkentő a benövés miatt? Ha igen, mi? Köszönettel: a gazdi
Semmilyen gyógyszert nem adjon állatorvosa nélkül a kutyának. Egy bármilyen korú állat bódítása, altatása állatorvosi vizsgálatot, jelenlétet igényel. Állatorvosa számtalan lehetőség körül választhat ezesetben is. A végleges, legkézenfekvőbb megoldást természetesen a farkaskörmök műtéti eltávolítása adná.
jelige: fedeztetés
2009-01-22
Üdvözlöm! Nagyon nagy problémám adódott, méghozzá abból hogy 19 hónapos szukámat befedeztettem egy idegen kannal a tüzelés 11 és 13. napján. A kutyusom jelenleg a tüzelés 21 napján jár már, tehát a tüzelés vége felé, de sajnos nagy baj történt mert megtörtént az a baleset hogy a saját kanom is befedezte véletlenül most a 20-21.nap tájékán, és össze is ragadtak. Mit lehet ilyenkor tenni? Létezik az hogy ennyire későn is fogamzó képes még? A kanomat már nem érdekelte a szukám egész nap felé sem szagolt mégis megtörtént. Ha vemhes lesz a kutyám akkor hogy tudom megállapítani hogy melyik kané lett a kölyök? Létezik az hogy egyszerre 2 kutya is megtermékenyítsen egy szukát? Vagy ha az idegen kantól már megfogant akkor létezik az hogy a saját kanomtól is megfogamjon? Kérem mielőbbi válaszát mert nagyon kétségbe estem, nem tudom mit tehetnék ebben a helyzetben! Köszönöm!!
Leveléből számomra nem derül ki, hogy a szuka korábbi, vagy mostani tüzelései alkalmával történt-e ovuláció diagnosztika (vér progeszteron mérések, hüvelycitológiák). Ha ilyen vizsgálatok nem történtek meg, akkor nem tudhatjuk, hogy egyáltalán van-e petesejt leválása a szukának, ha igen, akkor pedig ez a tüzelés 5. vagy 30. napján történik-e. Ilyen széles egyedi eltérések léteznek egy-egy kutyában. Azaz senki emberfia meg nem mondhatja, hogy vemhesül(t)-e a kutya és amennyiben igen, akkor melyik kantól. Természetesen az is előfordulhat, hogy a születő alomban mindkét kantól lesznek kölykök. Amennyiben az ellés után ki akarja deríteni, hogy a kölykök melyik kantól származnak, akkor a szuka és mindkét kan, valamint a kérdéses kölykök vérmintáinak genetikai vizsgálatával lehet ezt megtenni. Ezt a költséges és bonyolult vizsgálatot nem minden állatorvos végezteti el, de pl az Állatorvos-tudományi Egyetem Szülészeti Tanszékén (Dr. Thuróczy Julianna vagy Dr. Tibold Anikó, 478-4200) tudnak ebben segíteni.
jelige: májdaganat
2009-01-22
Kedves Doktor úr! Korábban már írtam egy kutyusról, akinek problémái voltak. Javaslatára elmentünk állatorvoshoz. A kutyusnak van egy hatalmas emlődaganata és a vérképe nagyon rossz. Pontosabban ALT 6x-os, ALKP 13x-os, GGT 8x-os, Kerbamid és Kreatinin is magas, amiból májdaganatra lett következtetve. Ezek az eredmények 20-30%-al rosszabbak, mint a két hónappal ezelőttiek. Ebben a 2 hónapban Silegon-t és Kreon-t és Hepatic tápott kapott. A kérdésem az, hogy ezek tudatában mennyire veszélyes az emlődaganat eltávolítása? A májdaganatot 100%-ban hogy lehet megállapítani?
Segített volna nekem, ha előző levelezésünket nem törli ki. Az elhanyagolt emlődaganat mellett a máj (és vese) paraméterek emelkedett értékei akár azt is jelenthetik, hogy 1.) az emlődaganatból máj (és vese?) áttétek vannak jelen a kutyában és azt is, hogy 2.) az öregedő szuka egyéb okokból küzd máj- (és vese-) elégtelenséggel. A két nagy kategória lehetőségeit lehet még szabadon kombinálni is. A máj és vese elégtelenség okát szerencsés esetben már egy ultrahangos (esetleg röntgen) vizsálattal is lehetne tisztázni. A CT, SPECT vizsgálatok még pontosabb eredményt adhatnak. Az Ön által kívánatosnak tartott 100%-os pontosságot a citológiai/szövettani mintavétellel esetleg diagnosztikai laparatómiával lehet közelíteni - de az álomhatárt elérni soha nem fogjuk. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.

<< <  173 / 409 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.02.25
Gazdit keres két 7 hetes keverék kislány kutyus! Gazdájuk sorsukra hagyta őket, most ideiglenes helyen vannak, de végleges, szerető otthont keresünk a számukra. Előreláthatólag maximum közepes termetűek lesznek. Tüneményesek, kedvesek, bújósak. 20 335 3571 ; oszmun@gmail.com
2015.02.14
ELVESZETT! (Ady Endre út környéke) Szürke-fekete cirmos 6 éves macska nőstény, "Mirci" névre hallgat, aki néhány napja eltűnt. Ha valaki tud róla kérjük értesítsen a következő telefonszámon: 226-5654 vagy a 06-30-665-0418
2015.01.05
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!