Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉSI AKCIÓ

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

Az alapszűrés továbbra is 500 ft!

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: babona
2008-11-09
Tisztelt Doktor Úr! Orvosi vizsgálat során megállapították, hogy egy hízósejtes daganat van a cicám nyaka és a gerince találkozásánál. Szeretném megkérdezni, hogy van - e erre esetleg valami gyógymód, illetve valami végleges megoldás? Ha esetleg meg lehet műteni, az mennyibe kerül? A helyi orvos szerint nem lehet kivágni a daganatot, mert az túl nagy. Remélem tud segíteni, nagyon várom válaszát. Köszönettel: B.
Ha állatorvosa a tumort mostani méretében inoperábilisnak látja, akkor valószínűleg a sugárterápia útján lehet a méretét csökkenteni, majd esetleg ezután megoperálni. Egy elvégezhető műtét ára minden klinikán más és más. Egy macskán elvégezhető onkológiai műtét 15 és 100 ezer forint között változhat. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: Borisz
2008-11-09
magyar vizslámon dudorok jelentkeztek az első lábakon a lábait rágja 3 orvos is vizsgálta allergiára gyanakszanak most már az oldalán egy fekélyszerú dudor is jelen van amit kinyal.most vettem ráegy tölcsérszerű fejvédőt.sok gyógyszert kapot meg szurikat diétáztattam de 2-3 hét után kiujjul a betegsége. milehet a baj.már sokat ráköltöttünk.azt mkondják elkell altatni.már a gondolattól is rosszúl vagyok.nálam emberszámba van a lakásban alszik. nemakarom elvesziteni kérem segitsen üdv.kutyabarát
Ha már három állatrovos is vizsgálta a kutyát, és van is vélelmezett diagnózis, kezelték is a kutyát a vélelmezett diagnózis alapján, akkor, gondolom vérvizgsálatok, röntgenfilmek és esetleg allergológiai eredmények is rendelkezésre állnak. Ezekkel az eredményekkel érdemes lenne a bőrgyógyászt felkeresni (pl Állatorvos-tudományi Egyetem Belgyógyászati Tanszékén). Itt akiderülhet, hogy megalapozott-e a gyanú, valóban allergiáról van-e szó, és célzott kezelést is kaphat a kutya. Ha esetleg ne készültek volna vizsgálatok, hanem otthon látta 3 állatorvos a kutyát, akkor édemes lenne a kivizgsálását kezdeményezni egy jól felszerelt kisállatrendelőben.
jelige: 9 hónapos bully
2008-11-07
A 9 hónapos bull terrierem nagyon forog ,nyüszít,mintha fájna a feneke!A bűzmirigyét kitakarították,kapott antibiotikumot.Utána úgy gondolták allergia,kapott antihisztamint,de semmi!Mi lehet ez?
Idegrendszeri betegségek, a gerinc-, hasüreg-, medence szerveinek fájdalommal, viszketegséggel, diszkomfort érzettel járó sokféle gyulladásos, degeneratív betegsége. Én még a parazitózisok vagy részleges vastagbélelzáródást okozó idegentest (csontszilánk, neylon, zsinór ...) jelenlétét sem tudom kizárni ennyi adat alapján. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni a tünet okát. A legvalószínűbb, leggyakoribb okokat már kizárták. Remélem, hogy könnyen kezelhető, megoldható dologról van szó.
jelige: myrtyll
2008-11-07
15 eves uszkar par hete csunyan kohog es ma eloszor nem tudott lefekudni (csak all szegeny), ill. amikor fel algopyrint kapott akkor vegre lefekudt, de a felkeles nehezere esett. A hasa, vegtagjai nyomasara nem reagal fajdalommal. A sulya kicsitt tobb lett az utobbi egy evben 9 kilo helyett 11 kilo 40 deka, nem lat, nem hall, de jatszani meg mindig van kedve. Az oregsegen kivul vajon mi lehet a baja? Etvagya van, a dolgat vegzi a setak alkalmaval. Elore is koszonom valaszat!
Meglehetősen könnyű választás egyszerűen az öregség természetes velejáróinak tekinteni a leírt, egyébként aggasztó tüneteket. Egy toy, vagy törpe uszkár esetében a várható élettartam jócskán 15 évfelett is lehet. A leírt tünetek általánosak, sokféle betegséget takarhatnak. Viszonylag egyszerű, jól kezelhető betegség is lehetséges (pl felsőlégúti fertőzések ...) és fatális, nehezen befolyásolgható betegség is (pl mellüregi daganatok, súlyosfokú szívelégtelenség ...). Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja tisztázni a tünetek hátterét, diagnosztizálni a betegsége(ke)t. Ezután tudják megbeszélni az esélyeket, tennivalókat.
jelige: Zira
2008-11-07
-éve keverék kutyámnak 2 napja hasmenése van és véres (élénkvörös) vér is távozik belőle.Mindenképpen elviszem orvoshoz, de szeretném megkédezni, hogy mi okozhatja? Étvágya jó, láthatóan nem levert, de nyugtalanít a vérzés. Vlaszát előre is köszönöm.
Bélparaziták, vírusos-, bakteriális bélfertőzések, idegentest a tápcsatornában, fekélek-, daganatok a tápcsatornában, rágcsálóirtószer mérgezés ... és még tengersok egyéb betegség, elváltozás. Állatorvosa részletes vizgsálatokkal tudja szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni a tünet okát. Ha meglesz a diagnózis, akkor lehet a kezelésről is beszélni.
jelige: Beteg kutyus
2008-11-06
3 éves kislány kutyusom van.Több tüzelése után is előfordult már,hogy teljesen megváltozik a viselkedése.Egyébként nagyon szereti a társaságot,játékos.A mostani tüzelése után viszont nagyon szomorú lett,a játékaival együtt elbújik a szekrényekben,és egyfolytában nyüszít.Azt szeretném megtudni,hogy mi a baja,illetve,hogy hogyan segíthetek rajta.Válaszukat előre is köszönöm!
Én az írása alapján még azt sem tudom kizárni, hogy vemhes a kutya ... Ha volt párzás, akkor a nemi utak sérülését, és néhány nemi úton (is) terjedő betegséget is figyelembe kell venni. Ha nem volt párzás, vagy nem vemhesült a kutya, akkor az álvemhesség és a társuló betegségek esélye nagy. Persze az egy évnél ritkábban oltott kutya számtalan a tüzeléstől teljesen független betegségben is szenvedhet. Állatorvosa a részletes vizsgálatokkal tudja tisztázni az észlelésük okát. Ha kiderült a baj és eredményesen kezelték is a kutyát, akkor állatorvosa fel fogja hívni a figyelmét a rendszeres védőoltások, parazitamentesítések és az ivartalanítás fontosságára. Mindezekről honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban is olvashat.
jelige: uno
2008-11-06
Tisztelt Dr. Úr! 5 éves Yorki kan kutyámat májusban műtötték hugykövekkel kalcium oxalát köveket vettek ki.Ezután eukanuba renal táppal etettük és erőteljes lugositással probáltuk megelözni a kövek ujra kialakulását.Egy honappal ezelőtt ultrahangon ismét köveket találtak a hólyagjában,a vizeletben struvit kristályokat.Egy honapja struvit kristály oldására alkalmas táppal etetjük a tegnapi vizeletben ismét kalcium-oxalát kristály volt.Nagyon el vagyok keseredve már mindent megpróbáltunk csináltattunk egy komplett vérvizsgálatot is ,abból sem derült ki semmi.Mi lehet ennek az oka ?Mit lehetne tenni?Válaszát előre is köszönöm.üdvözlettel
Keveset tudok az esetről, ahhoz, hogy bármi okosat kitaláljak. Ha a gyógytápot csak megvették, de nem sikerül a kutyát csak ezzel etetni, akkor nincs mit csodálkozni a húgykövesség kiújulásán. Ha a kutya kizárólag a gyógytápot eszi és még egyéb kiegészítőket is eszik - akkor megértem az Önök elkeseredettségét és állatorvosuk problémáját is. A további vizsgálatok során (vér-, vizelet labor, hasi UH, urográfia ...) is kiderülhet akár a húgyutak idült gyulladásos megbetegedése (akár más betegség), ami diagnozis esetén megoldással kecsegtet. És állatorvosa is tisztában van azzal, hogy más cégeknek (Hill’s, Rayal Canin) is létezik húgykövesség megakadályozására kifejlesztett gyógytápja. Nemkizárt, hogy ezek egyike, vagy némelyike megoldást jelent az Uno problémájára. Sajnos léteznek olyan betegségek a húgykövességen kívül is, amelyek szinte állandó odafigyelést, gyakori kontrolvizsgálatokat és a betegség változásai miatt a kezelés módosítását is igénylik.
jelige: Magda
2008-11-06
Most hoztam el egy fehér perzsa nőstény cicát, de sajnos kiderült hogy egy védőoltása sincs még.És ezen kivül a nyakán sebeket vettem észre, amiket véresre vakar.A rühességre gyanakszom,bár nem hiszem,mert azt már a családból elkapta volna valaki(4nap alatt) de még senkin sem jelentkeztek tünetek. A sebeket kenegetem , gyógynövényes kezelést adokl a cicának de még nincs nagy változás, hol bágyadt, hol játszik és élénk.Fülrühatkája nincs,mert a füle teljesen tiszta.Ezen kivül bekentem a nyakát rühesség elleni gyógyszerrel.Mi okozhatja a cicánál ezeket a sebeket, tüneteket? Előre is köszönöm!
Még az sem kizárt, hogy igaza lesz a gyanújával, de teljesen hasonló módon jelentkezhet helyi gombás, bakteriális fertőzés, allergiás elváltozás és az sem kizárt, hogy endokrin alapbetegség hajlamosítja a macsekot a bvőrelváltozásokra. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni a betegséget. Ha meglesz a diagnózis, akkor sokkal jobb eséllyel tudják majd eredményesen kezelni a cicát.
jelige: Oddy
2008-11-06
Kedves Doktor Úr! 11 éves fiú palotapincsi kutyusomnak kb. egy hete borzasztóan hullik a szőre, főleg a hátsó részénél. A fésüben, illetve a kezemben is csomókban marad a szőr, a nagy bundája ezen a helyen már egész vékony lett, és a lakásban is hullatja. Nem vakaródzik, nincsenek rajta sebek. Gyönyörű bundája volt eddig, vajon mitől lehet ez? Köszönöm a választ.
Ha teljesen szakmaiatlan leszek és (mivel nincs vakaródzás, és a bőrön nem lát elváltozásokat) önkényesen kizárjuk a parazitás, bakteriális, gombás és allergiás bőrbetegségeket - akkor már csak a végbél környéki mirigyek állapotát, endokrin betegségeket (pajzsmirigy-, mellékvese-, here elváltozások), hiánybetegségeket és egy sereg fertőző és nem-fertőző krónikus betegséget kellene kizárnia állatorvosának. Részletes vizsgálatokkal tisztázható a tünet háttere és ezután a teendők is kiderülhetnek.
jelige: csilli
2008-11-05
Doktor úr!Mennyi idős korukban tüzelnek a kutyák?mért nyalogassa a nemiszervét?mért vakarozik állandóan.erre szeretnék választ.6 hónapos a kutyám.köszönöm.
A kistestű szukák 5-6 hónapos korukban tüzelhetnek először. A szukák és a kanok is nyalogatják időnként a nemi szervük és a végbélnyílás környékét is - ez akár megszokott dolog is lehet. A túlzott hübvelytájéki nyalakodásnak akár fiatalkori hüvelygyulladás, akár egyéb betegségek, vagy akár a tüzelés is állhat a hátterében. Az állandó, mániákus vakaródzásnak számtalan bőrbetegség (veleszületett, parazitás, allergiás, bakteriális, gombás ... endokrin ...) állhat a hátterében. Érdemes lenne állatorvosát megkérdezni a teendőkről (parazitamentesítések, védőoltások ...) és esetleg megbeszélni az ivartalanítás időpontját. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban még olvashat hasznos dolgokról.
jelige: elizabeth
2008-11-05
Tisztelt Doktor úr! Négy cicánk volt, ebből két kisebbet (akit beraktak hozzánk a kertbe) elajándékoztunk családtagunknak. A másik kettő testvér volt, és egész pici koruk óta neveltük őket. Egy fiú és egy lányzó. Vasárnap este a vörös fiú cicánkat elgázolták, elpusztult. A másik lány cica nagyon hiányolja testvérét. Nem eszik, alig iszik, alig alszik és nem játszik azóta. Picit agresszibbá is vált. Bármilyen apró neszt hall a lakásban, azonnal megy, és olyan mintha azt hinné, a testvére jött haza. Mintha mindennel őt akarná megvárni, evéssel, játékkal, alvással. Amin még nem is csodálkoznék, hiszen mindig mindent együtt csináltak. Tanácstalan vagyok. Nem fogad el semmi ételt sem kézből, sem a tálkájából. Mit tegyek? Válaszát előre is köszönöm!
Szinte kizártnak tartom, hogy a fiatal nőstény a testvére elvesztése miatt lenne étvágytalan. Egy oltatlan (talán nem is parazitamentesített) fiatal kijáró állat számtalan betegségtől szenvedhet. Ráadásul 6-7 hónapos korukban a nőstények megkezdik a tüzelésüket is. A fiatal nőstény elsőként állatorvosi vizsgálatra, valószínűleg kezelésre, majd parazitamentesítésre és védőoltásokra szorul. Rövid időn belül érdemes lenne ivartalanítani is őt. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban még több hasznos információt találnak.
jelige: Grafit beteg
2008-11-05
Vasárnap hoztunk az állatmenhelyről 2 kiscicát. Teljesen egészségeseknek tűntek. Mire hazaértünk az egyik már összepiszkította a szállítódobozt. Gondoltuk, ha nyugalomba kerül, akkor jobban lesz. Hétfőn már szilárdabb volt a széklete, de találtunk egy vérnyomot a forgácsukban. Ma(kedd) mire hazaértünk több helyen találtuk a véres székletét. Mit tegyünk?
Természetesen vigyék el mindkét macsekot az állatorvosukhoz. Ez általános szabály minden kutya és macska megvásárlása, találása, befogadása után még akkor is, ha látszólag teljesen egészségesek. Hátmég, ha véres hasmenésük van ... Véres székletet számtalan veleszületett és szerzett fertőző/parazitás/nem fertőző betegség okozhat. A tünetek okát és a teendőiket csak állatorvosi vizsgálat alapján érdemes eldönteni. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban sok érdekes írást találnak.
jelige: vemhesség
2008-11-05
az lenne a kérdésem,hogy az54 es progeszteron szinttel folyamatos pótlással a 40.napon vagyunk,milyen esélye van,hogy végig tudja hordani a kiskutya a terhességet.jelenleg női hormont kap pasztába,mert a tablettás megoldásnál még alacsonyabb volt ez a szint.az ultrahangos vizsgálat alapján nagyon jól fejlett 3 magzat van,már a kisszivük is jól látható és igen mozgékonyak.azt vettem észre,hogy néha teljesen átlátszó zselé szerü folyadék kenődik a kiskutya lepedőjére.elfelejtettem írni az elején,hogy a harmadik héten alvadtvéres vérzéssel vittük a kidkutyát orvoshoz és ezután kezdődött a kezelése előbb vérzéscsillapítóval és progeszteron tablettával,így két nap alatt teljesen megállt a vérzése és a többit már leírtam.szeretném tudni a véleményét,mert ahány orvossal beszéltünk,annyifélét mondtak. tisztelettel
Teljesen természetes, hogy eltérő lehet a szakemberek véleménye az esetével kapcsolatosan. Ha sok embert megkérdez, hogy mennyi 2x2, akkor ugyan nagy részük azt fogja mondani, hogy 4 - de ha mondjuk azt kérdezi meg néhány közlekedési szakembertől, hogy sikerülhet-e Budapesten keresztülszáguldani egy 3 éves BMW-vel 100 km-es átlagsebességgel, akkor nem valószínű, hogy mindegyiktől ugyanazt a választ fogja hallani. Valószínűleg azt mondják, hogy nem kizárt, de függ az időjárástól, napszaktól, útvonaltól, forgalmi viszonyoktól, a kocsi felkészítettségétől és a vezető felkészültségétől, és ezenkívül jónéhány kevéssé megítélhető tényezőtől is. A legpontosabban kezelő orvosa tudja megítélni a szuka esélyeit. Neki lehet fogalma arról, hogy a hüvelyi vérzés vajon kezdődő vetélés volt-e, ennek a hátterében „csak” hypoluteolízis, vagy egyéb betegségek, rendellenességek is állhatnak-e. A számomra rendelkezésre álló adatokból, az Önök gondosságából és kezelőorvosuk alaposságából én azt a következtetést vonom le, hogy jó esélyük van a vemhesség és a szülés/szoptatás teljesítésérére. Sok sikert kívánok az izgalmas napokon.
jelige: étvágytalanság
2008-11-05
Vasárnap hoztuk el 12 hetes havanese kiskutyánkat. A kutyus 3 oltással és rendszeres féreghajtással rendelkezik. A problémám az lenne hogy vasárnap miután elhoztuk evett kb 15 szem tápot, és azóta nem hajlandó enni. A kedve jó, játszik, iszik, állatorvoshoz elvittük egy általános vizsgálatra. A fülei be vannak gyulladva, kezeljük. Lehetséges hogy esetleg a fájdalom miatt vagy az új hely miatt nem eszik? A tenyésztő azt mondta hogy a kiskutya nagyon jó étvágyú, ezért csodálkozunk hogy nálunk nem eszik. Azzal a táppal kínáluk amit a tenyésztőnél is kapott. Mit lehetne tenni? 2 nap éhezés mennyire visel meg egy kiskutyát? Válaszát előre is kösznöm.
Akár a hallójárat gyulladás tünetei (különösen az elválasztás okozta stresszel együtt) is okozhatja a kölyök étvágytalanságát, akár a hallójárat gyulladásával párhuzamosan egyéb betegsége is jelentkezhetett a kutyának. 2 nap teljes koplalás már igenis komolyan megvisel egy 12 hetes kölyköt. Mindenképpen jelezzék a fejleményeket kezelőorvosuknak.
jelige: Morzsika
2008-11-05
Kedves Doktorok! 2 éves Maine coon cicánk, aki egyébként egy rendkívül félős, bekuckózós cica, hozzánk viszont rendkívül gyengéd és bújós, mint egy kisbaba. Júliusban vidékre költöztünk, és minden rendben ment, boldogabb volt, mint valaha, amikoris augusztus közepén egyszercsak nekünktámadt. Azóta többször is előfordult már sajnos, hogy ugyanígy viselkedett... Szinte border-line személyiségként viselkedik ilyenkor, a párom nyugtatására valahogy hallgat, de engem támad, olyan szinten, hogy ha a támadást követően én elbújok valahova a szeme elől, és 10-15 perc elteltével hallja akár csak a hangomat, elkezd keresni, és morog közben, szinte vadászik rám... Amint elmúlik ez a rohama, szinte lelkiismeret-furdallása van, és újra bújik, és udvarol, de nagyon ijesztő ez a viselkedés. Veszettségre nem gyanakszunk, oltva volt rendesen, és csak májusban kezdett el kijárni. Étvágya rendesen van, iszik is rendesen és semmilyen más tünete nincs. Fontos, hogy általában éppen az almot tisztítom, amikor támad. Próbáltuk ezért az alomtálat máshova vinni, de ez sem vált be. Szeretném megkérdezni, hogy gyanakodhatunk -e valamilyen még lappangó betegségre, aminek idegrendszeri vonatkozása lehet, vagy fajta sajátosság lehet, találkoztak -e már hasonló esettel? köszönöm
Nem valószínű, hogy idegrendszeri betegségre kell elsősorban gyanakodniuk - sokkal valószínűbb, hogy domináns agressziót tapasztalnak a kifejlett, nőstény (!) macskán. A Maine coon fajta is hajlamos ilyen típusú viselkedési zavarra. Első teendőjük szerintem az, hogy a leírt viselkedést minden alkalommal, következetesen és megfelelő eréllyel meg kelene torolniuk. Ez alatt annyit értek, hogy a morgó, támadó macskát (mondjuk egy összetekert újsággal) többszörösen meg kell legyinteni és meghátrálásra kell kényszeríteni. Ha nem tenyészállatról van szó, akkor az ivartalanítás és talán a feromon hatóanyagú szerek (Feliway) használata is segíthet.
jelige: Picur
2008-11-04
Táplálékallergia. Voltunk orvosnál kapott gyógyszert Prednisolont minden másnap 1/2 tablettát kap. Kacsa dietára kellet fogni aminek az lett az eredmenye, hogy egy idő után elkezdett vakarozni, köhög néha, és a duplájára hízott. Most már nem eszik hust és nagyon nehéz vele mert a száraz tápot nem nagyon eszi. Minden tanácsot praktikát szívessen fogadnék. Köszönettel Szilvia
A leírása szerint talán mégsem táplálékallergia a bibi, vagy neadjisten kacsa fehérjére allergiás a kutya ... ): A táplálékallergiák esetében a megszokott diétás tápok leginkább bárányhúst tartalmaznak fehérje komponensként. Ha biztosak a táplálékallergia diagnózisában, akkor talán ezeket kellene megpróbálni. Vakaródzást, szőr-, bőrtüneteket azonban sajnos számos egyéb allergiás, veleszületett, parazitás, bakteriális és gombás kórkép is okozhat, sőt (főleg a hízás figyelembe vételével) az endokrin betegségek lehetőségét is érdemes lehet tisztázni. Praktikával nem szívesen szolgálok, részletes vizsgálatokat ajánlok a tünetek tisztázása érdekében.
jelige: énmagam
2008-11-04
Kedves Állatorvos úr/hölgy kérdésem lenne? lehet-e rekeszizom görcs ellen valamit felírni, nem az állatkáimnak hanem nekem, mert erős légszomjjal küzdök amikor olvasgatom a válaszokat. A szemem is szokott könnyezni és akkor nem látok. amugy az email cimemre kérném a választ, mert irni szeretnék egy emailt, a széklet fogyasztó kutyusokkal kapcsolatban, volna némi tapasztalatom, és véleményem , mint biológus. a hirdetést köszönöm, az fekete-fehér cicát már is örökbe fogadták :) most már a cicán múlik elbüvöli e a gazdáit. (100cica-ás kép)
Tisztelt Kolléga! A tüneteivel nyilván nem mi, hanem háziorvosa tud foglalkozni ): - mi legfeljebb örülhetünk, hogy gazdára lelt a macsek és szívesen várjuk tapasztalatait a kutyák székletfogyasztásával kapcsolatosan.
jelige: azur112
2008-11-03
Tisztelt dr. Úr! Kérdésem a következő lenne: a Lyme-kór elle forgalomban lévő vakcinák közül melyik beadását javasolja? A napokban olvastam róla, hogy a Biocan-B ugyan hazai kullancs-fajok ellen jó, viszont ezeket alig mutatják ki a megbetegedett állatokból, betegítő-képességük nem bizonyított egyértelműen. A Merylime viszont hat a B. burgdorferi sensu stricto ellen, ami a legvirulensebbnek mutatkozott és mindig ki tudták mutatni. Mi a véleménye, melyiket válasszuk?
Jól látja, a polémia a vakcina gyártók és immunológus szakértők között is tart azügyben, hogy melyik vakcinát érdemes itthon használni. Én sem nem vagyok vakcina gyártó, sem pedig immunológus szakember. A legbiztonságosabb válasz természetesen az lenne részemről, hogy oltassa be mindkét vakcinával a kutyáját minden évben. Ha esetleg kutyája átesett és meggyógyult már a Lyme-borreliózis bármely bármely klinikai formájából, akkor azt sem tartom kizártnak, hogy az évente váltogatott Biocan-M és Merilyme vakcinák is kellő védettséget adnak a kutyának. Ha elhatározta, hogy utánajár a kérdésnek és kideríti, hogy melyik Lyme-vakcina kizárólagos használatának van több értelme idehaza, akkor készüljön hosszadalmas irodalmazásra a témában. A kutya kezelőorvosával is érdemes lehet konzultálni ezügyben.
jelige: Vanda
2008-11-03
Kedves Doktor Úr! Két éves német juhász kutyámnak közepes diszpláziája van a bal hátsó lábába.Eddig korvimin arthro port kapott,kiegészítő tápláléknak.Kérdésem az lenne,esetleg van ennél jobb is?És ha igen,melyik?Elég sokszor sántít,mivel egy percet sem tud nyugodtan ülni. Köszönöm válaszát:Ildikó
A betegséget gyógyszeresen nem lehet meggyógyítani. Nagyobb megterhelés közben, vagy azt követően mindig sántítani fog, sőt az idő múlásával már egészen apró megterhelés is elegendő lesz a tünetek kiváltásához. A nehezebb időszakokban (néhány napig tartó) speciális fájdalomcsillapító kezelés is alkalmazható. Erről kérdezze állatorvosát.
jelige: beteg kuvasz
2008-11-03
Van egy 11 éves kan kuvasz kutyánk. Igazi családi kedvenc. Ma ment a hasa és a késő esti órákban leült a konyhakövön és azóta nem tud lábra állni. Mintha nem bírná el a lábaival a saját súlyát. Jó étvágya volt az elmúlt napokban. Ülve a mellső lábaivál elhúzta magát szokott helyére(anyósom lakásába, de továbbra sem tudott felállni) miután beért az anyósom szólt, hogy hányt is...nem tudjuk mi történhetett vele. A szemei mosolygósak, nem rosszkedvű. Nagyon türelmesen tűri a sorsát. Kérem, ha lehetőség van rá válaszoljanak...reggel orvost hívunk. aszpirint kapott Segítségüket előre is köszönöm.
Közben eljött a reggel, sőt eltelt a délelőt is. Remélem, jobban van a kuvasz a kezelés hatására. Sajnos én sem tudom, mi történhetett vele.
jelige: mitől fehér a fogínye?
2008-11-03
Tisztelt Dr. Úr! A tanácsát szeretném kérni. Van egy 9,5 éves nj. keverék szuka kutyám, néhány hónapja vettem észre, hogy elég világos a fogyinye, különösen az alsó. A felső szép rózsaszin. Fogászati kezelésen nem voltunk soha. Ennivalónak készen kapható száraztápot, vagy konzervet kap, kutyatésztával, néha csontot, vagy leves maradékot is. Oltásokat rendszeresen kapja, a veszettség elleni+ kombinált, ezzel egyidőben féreghajtót, bolhája nincs, Front-Line-al kezelem, kb. 4-5 hónapontként, megelőzésképpen. Étvágya jó, széklete normális. Mi okozza, hogy fehér a fogínye, lehet valami belső betegségtől is?
Ha a teljes száj nyálkahártya, valamint a többi látható nyálkahártya (kötőhártya, hüvely, végbélnyílás ..) sápadtabb, fehérebb a kelleténél, akkor a vérszegénység (anémia) lenne a vezető tünet, amit állatorvosa kivizsgálna. Ez is számtalan betegségtől (babéziózis, rágcsálóirtó szer mérgezés, idült máj, vesebetegségek, pyometra ...) lehet. Ha komolyan vesszük azt az észlelését, hogy csak a szájüreg alsó felében fehérebb a nyálkahártya, akkor elsőként helyi vérellátási zavarra fog gondolni kezelőorvosa. A kutya részletes kivizsgálásával lehetne megnyugtató módon megválaszolni a kérdését. Egy idősödő, nem ivartalanított szuka esetében különösen fontos lenne a részletes kivizsgálás.
jelige: zokni
2008-11-02
Tisztelt Címzett! Ma este Basset Hound kutyám lenyelt egy zoknit. Kérdésem az lenne, hogy segítség nélkül kitud e ürülni a szervezetéből. A kutyán tüneteket nem látunk egyenlőre.
Ha vékony csecsemőzokni volt, és lenyelés előtt szét is szaggatta kicsit, akkor van rá esély, hogy természetes úton távozik. Ha 46-os téli zoknit nyelt le egészben, akkor majdnem biztos, hogy állatorvosi segítségre lesz szükség.
jelige: macska betegség
2008-11-02
Tisztelt Doktor Úr! 1-2 hete észre vettem hogy a 4 macskám közül csak egynek az álla alatt valami tályog szerű van és folyik belőle valami aminek a színe olyan világos véres de minha keveredne valamivel.mainap folyamán kikaparta és most vettem észre hogy elég nagy területen nncs is már sző rajta.
Lehet, hogy a tályogszerű valami tényleg egy tályog. És ahogy az a felületesen fekvő tályogoknál szinte előírásos, a szőr kihullik rajta, és kifakadás után véres-gennyes váladék folyik belőle.
jelige: kutyuli
2008-11-02
A több mint 5 éves kutyámat kb. 1 éve fogadtam örökbe a Mentsvár az Állatokért Alapítvány kecskeméti telephelyéről. Már akkor fennállt a sántaság az egyik lábára és szintén létezett a szemproblémája. Mindkettőt megmutattam állatorvosnak, aki szerint a sántaság valószínűleg régi törésből maradhatott vissza míg a szemproblémájára kis műtétet javasolt. A szeme ami igazán aggaszt; az egyik belső szemhéjon kinövés, szemölcs - nem tudom mi - van. Ez a szem állandóan gyulladt, naponta többszöri kamilla teás törlés ellenére is. Nemrégiben a székletével is gond volt; nyálkás, hasmenéses volt. Kezelésre részben rendbejött, de ki-kiújult. Kb. 2 hete véglegesen rendeződni látszik, de tartok tőle, hogy ujra előjöhet A kérdésem az, hogy lehetséges-e öszefüggés a három gyulladásos(?) probléma között, mert számomra úgy tűnik, hogy, ha a szeme viszonylag rendben van, akkor egyébként is problémamentesnek látszik. Válaszát köszönöm. Üdv. maya Köszönöm a választ.
Akár összefüggés is lehet a gyulladásos folyamatok között, de az is előfordulhat, hogy a kutyus szervezetének ezek a legkevésbé ellenálló pontjai, pusztán ezért mutatják a tüneteket egyszerre.
jelige: tüzelés
2008-11-02
Jó napot! 2 kutyusom van. Egy 6 hónapos szuka és egy 6,5 hónapos kan. Ivartalaníttatni szeretném őket. Mikor lehetséges a beavatkozás? Minél előbb szeretném, mert nem tudom hogy mit csináljak ha a szuka elkezd tüzelni. Mennyi idős korában várható a szuka tüzelése? Vagy mik az előjelei, hogy veszem észre, ha elkezd? A kan kutyus néha már mászna rá, de rászólok, azonnal abbahagyja. Meg a kan kutya a szuka nemi szervét szokta nyalogatni. Nem tudom ezt mit jelenthet. Az érdekelne főleg, hogy ha most tüzelne a szuka, a 6,5 fél hónapos kan már tudná fedezni? Vagy még semmiképpen se lehetne vemhes? Köszönöm a választ.
A beavatkozás technikailag akár már most is elvégezhető bármelyik (mindkét) nemű kutyán. Észak-Amerikában a házi kedvencek többségét már néhány hónapos korukban, még ivarérés előtt ivartalanítják. Az egyetlen ellenérv szukák esetében az lehet, hogy az első tüzelés előtt ivartalanítottakban a későbbi életük során valamivel nagyobb eséllyel fordulhat elő vizelettartási rendellenesség. A tüzelés tüneteiről honlapunk „Publikációk” rovatában az ivari ciklust tárgyaló írásban minden lényegeset elolvashat. Akár ilyen fiatal állatok párzása esetén is lehet néhány kölyökkutya a végeredmény.

<< <  173 / 394 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.08.16

Az lenne a kérdésem, hogy okozhat e gondot a kutyánál ha időnként nagyon hosszú ideig(8-10óra)nem tudjuk levinni. Teljesen szobatiszta és a lakásba nem pisil be. Éjszaka természetesen kibírja este 10- kb reggel 8 ig, de van hogy napközben is ilyen hosszú ideig nem kerül le.

Kedves Gazdi!

Kérdésére a választ "Oros válaszol" rovatunkban találja meg!

2014.07.28
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: "Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.07.16
kis hörikék elvihetők. csillogokormok@gmail.com