Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Két kérdés
2011-02-22
Üdv! Két rövid kérdésem lenne, ha válaszol a doktor úr. 1, úgy tudom a kutyáknak nem szabad adni macskaeledelt. Ennek a magasabb fehérje tartalom az oka, vagy mi? Meg is betegedhetnek tőle? 2. Kutyáknál is létezik szervátültetés? Ha igen, honnan szerzik be a szükséges szervet? köszönöm
1. Kutyákat hosszútávon nem célszerű macskaeledelen tartani, mert a macskáknak gyártott összetételű eleség nem pontosan fedezi a kutyák élettani szükségleteit. Ha huzamosan fennáll a szükségletek nem megfelelő kielégítése, az betegségekhez (krónikus gyomor- bélrendszeri betegségek, hiánybetegségek, vese- és májelégtelenség ... ízületi megbetegedések ...) vezethet. 2. Itthon klinikai körülmények között csak a vérátömlesztés (transzfúzió) működik kutyák esetében, ami „szervátültetés”-hez a legközelebb áll. Engedélyeztetett helyeken, ellenőrzött véradó kutyák elégítik ki a szükségleteket - illetve nagyobb rendelőkben, klinikákon a nagytestű kutyák gazdáit lehet megkérni önkéntes alapú véradásra. Az embereknél megszokott vese-, máj-, szív-, szemlencse- .... átültetések Magyarországon kutyákon nem működnek.
jelige: bogi
2011-02-22
Üdvözlöm! 1 éves szuka labradorom tegnap óta orrfolyással, tüsszögéssel küszködik, ma már köhögés is társult hozzá. Jó étvágyú, játékos, jókedvű, az orra napközben kellőképp hűvös. Még csak két napja vannak tüneteink, így orvoshoz egyelőre nem fordultunk vele. Nem azért, mert felelőtlenek vagyunk, csak egyelőre várunk, és reméljük, magától is rendbejön. C vitamint kap, mézes, gyengére főzött teát, és állatpatikában vásárolt köptető szirupot. Előző éjjel nem aludt jól, kapott egy negyed szem aspirint. Az állatpatikában azt a tanácsot kaptam, hogy adhatok még neki aspirint éjszakára. Ha nem javul, természetesen irány az orvos. Mit javasol, ez a ”kezelés” vezethet eredményre? Oltás, féregtelenítés rendben van, egyéb panasza nincs a kutyának, rendesen eszik, sokat játszik, lelkes. Válaszát tisztelettel köszönöm! Szegedi Szilvia
Kérem szépen, hogy üsse be a Google-ba azt a két szót, hogy: Aspirin és kutya. Még szerencse, hogy csak egy negyed tablettákat ad a kutyának. Nézze, én sem gondolom, hogy felelőtlen állattartó lenne, hiszen biztosan szereti kutyáját, de az állat egészségével kapcsolatos kérdéseket jobb, ha állatorvosának teszi fel. Ráadásul leírása szerint a kezelés mellett a tünetek súlyosbodnak a kutyánál. Szerintem keresse fel állatorvosát és kérje ki a váleményét az esettel kapcsolatosan.
jelige: Vivien
2011-02-21
Jónapot Kívánok! Van egy négy hónapos perzsa macskám , és már több mint egy 1 hónapja fölrühességben szenved! Vettünk neki a nyakára kenhető cseppet , de nem használ! Érdeklődnék hogy mivel tudnék rajta segíteni , és milyen következményei lehetnek ennek a betegségnek!?
Az elhanyagolt fülrühösségnek hosszú távon idült hallójáratgyulladás (következményes fekélyek, közép- és belső fülgyulladás, agyburok gyulladás ... növedékek, daganatok ..) lehet a következménye és a hallás elvesztése. AZ állandó viszketegség miatt a macskák a fej-, nyak nagy területeit kaparják, dörzsölik - ami helyi szőrvesztést, bőrgyulladásokat is eredményez. Súlyos szövődmények esetén az „egyszerű” fürühösség is eredményezheti az állat elhullását. A fülrühösség meglétét is állatorvosa tudja igazolni. A legtöbb esetben akár többszöri helyi kezelést (fültisztítás + cseppek) igényel a megoldás, és emellett szoktunk olyan cseppeket ajánlati, amelyek a fülrühösség ellen is hatnak és a hát bőrére kell feltenni. A lakásban tartott macskáknak is szükségük van védőoltásokra. Ezekről honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában olvashat bővebben.
jelige: palota
2011-02-21
jo napot aszt szeretném megkérdezni hogy tegnap látuk kutyánkon kb fél éves kutya, hogy hasanál van 1 fekete vöröses kis gomboc szerü,de asztmonták kölyöksérv ez az lehet?vagy mi vagy mi daganatra gyanakotunk de asztirta ismerösünk nem lehet neki az vagy az mijen lenne?ha rák?és ha kölyöksérv evel nem kel semit tenni?elöre is köszönöm válaszát viszlát.
Nem az ismerőst kell kérdezgetni ezügyben (sem), hanem a kölyköt mielőbb el kell vinni állatorvosához. Ő gyorsan el tudja dönteni, hogy a tapasztalt duzzanat valóban köldöksérv-e, vagy más sérv, esetleg vérömleny, tályog, egyéb gyulladásos duzzanat, vagy akár fiatalkori daganatos betegség. Ezután a duzzanat megoldását is megbeszélhetik, ami lehet hogy gyógyszeres kezelést igényel, de könnyen lehet, hogy sebészeti megoldást. Meg a kutya elmaradt oltásait, parazitamentesítését is elkezdhetik ...
jelige: moonriver
2011-02-21
Tisztelt Doktor Úr! Aggodalommal tölt el cicám vérképe, mint laikust. Szeretném, ha kielemezné az általam leírtak alapján. A vizsgálatra azért került sor, mert nagyon erős szőrhullás kezdődött nála januárban. Hasa alján és végtagjai belső részén alig van szőr, mindennemű bőrbetegség ki van zárva. Bolhája sincs. Cicám 5,5kg. Jó kiállású. :-) Júliusban tölti a 9. életévét. Kb. 1 éves volt, mikor már hasnyálmirigy-gyulladásra kezelték, melyből sikeresen felépült. Az általam kritikusnak vélt eredmények a megadott referencia értékekhez képest: ALP: 211 U/l NATR: 144.7mmol/l GLU: 1.43mmol/l T4: 20.0 mmol/l erre írta fel neki az orvosunk a FORTHYRON 200 tablettát, melyből naponta 2x1/4-t kell beadnom. Viszont ez csak kutyáknak ajánlott, ahogy a neten olvastam, így emiatt is ideges vagyok!!! Vörösvérsejt T/l: 10.93 Hematokrit l/l: 53.8 Fehérvérsejt G/l: 24.7 Lymphocyta %: 11.1 Thrombocyta G/l: 99.0 AST(GOT) U/l: 104.0 ALT(GPT) U/l: 59.1 GGT U/l: 9.8 Kapott még a cicám EPATO pastát és HYPOALLERGENIC tápot a Royal Canintől. Újabb vérvizsgálatra a gyógyszer beszedése után kell visszamennünk kb. 40 nap múlva. Az étkezését illetően, sajnos nem tudok a cicámon eligazodni. Jelenleg mintha többször lenne szomjas, a száraz tápból 55gr lenne a megengedett, de ennél többet tudna enni. Viszont az eddig általa kedvelt kész cicaeledeleket nem fogyasztja, de éhesnek mutatja magát. Bármivel próbálkozom, nem kell neki vagy csak -jobb esetben- megkóstólja. pl. parizer. Előtte úgymond ”falta”. Kedélyállapota jó, sokat jár ki a kertbe. Válaszát előre is nagyon köszönöm, melyet türelmetlenül várok! Tisztelettel: egy nagyon aggódó cicatulajdonos
Igen részletes a leírása, a vérparamétereket is megküldte nekem - mégis nagy hibát követnék el, ha ezek alapján konkrét véleményt, pláne diagnózist, netán kezelési javaslatot tennék a cicával kapcsolatosan. Kezelőorvosa, akinek többször módja volt megvizsgálni is a cicá, szintén legalább két diagnózis alapján kezel, a hypothyreózis és táplálékallergia egyaránt felmerülhetett benne és sz sem kizárt, hogy a májelégtelenség nem következményes tünet, hanem primer májbetegséget jelez. Szerintem a legokosabb, amit tehet, az az, ha jelzi állatorvosa felé az új fejleményeket, az étvágyváltozást és a megjelenő sok vízivást is. Mindezek jelezhetik a májbetegség súlyosbodását, más betegségek is (pl Cushing, vírusos betegségek, hyperthyreózis, daganatos betegségek ...) meglétét sem lehet kizárni. Biztos vagyok benne, hogy állatorvosa új vizsgálatokat fog javasolni. Ha mindketten úgy ítélik meg, hogy specialista segítségét kell igénybe venniük, akkor kérje meg a kezelőorvost, hogy referálja Önöket ilyen szakemberhez.
jelige: kittike
2011-02-21
Tisztelt doktor úr. Van egy szuka és egy kan kutyám, egyik sincs ivartalanítva. A szuka dec. elején tüzelt- ilyenkor külön zárjuk őket-, viszont a kan kutyus egy hete úgy viselkedik vele, mintha megint tüzelést érezne. Párosodni akar vele, vonyít, idegesen szaglássza a szuka fekhelyét. Természetes az elutasítja. Viszont a minap séta közben találkoztunk egy ismerős fiú kutyával aki hasonlóan viselkedett, mint a sajátom. Mitől lehet ez? A szukán semmit nem lehet látni, viselkedése is normális. Köszönöm válaszát!
A 10 év feletti szukánál majdnem bizonyosan petefészek ciszta/daganat és/vagy gennyes méhgyulladás jelentkezett. Mielőbbi részletes állatorvosi vizsgálatra, majd szinte bizonyosan műtéti megoldásra van szüksége. Azok a szukák, akiket fiatal korukban nem ivartalanítunk, idősebb korban, pontosan az ivartalanítás elmaradása miatt többször is meg kell operálnunk petefészek-, méh- és emlő gyulladásos, cisztás és daganatos betegségek miatt. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában. 1);
jelige: fajtatiszta 12 éves pumi
2011-02-19
Milyen alapbetegség lehet ,nem lenne semmi jele,tünete,? mert egyébként jó kedvű,vidám. Nagyon részletes vérvizsgálata van.
Sok betegség akár hetekig-hónapokig tünetmentesen képes fejlődni, a kutya (macska, ember) lehet mellette akár vidám is. Említette a tavaly őszi Lyme-borreliózist, szteroid kezelést is - jó jel, ha a mostani (?) nagyon részletes véreredményekben már nincs eltérés. A 12 éves nőstény pumi esetében a leírt tüneteket akár máj-, lép-, petefészek-, méh gyulladásos és daganatos betegségek, gyomor- bélrendszeri betegségek, akár részleges bélelzáródást okozó idegentest, parazitózisok ... és a felsoroltakon kívül is számos egyéb betegség okozhatja. Egyszeri gyomor- bélgyulladásos esemény után, vagy helytelen táplálásból származó dysbiózist (bélflóra eltolódást) néhány nap alatt illene helyreállítani akár a Florentero pasztával vagy más készítménnyel, vag az általam javasolt yoghurt/kefír termékekkel. Ha ez nem sikerül néhány nap alatt és a jó kedvű, vidám, jó véreredményeket produkáló kutya továbbra is hasmenéssel, gyakori székelési ingerekkel küzd - azt célszerű kivizsgáltatni.
jelige: Negró
2011-02-18
11 éves Alaszkai Malamut bal első csujklóján kialakuld daganat mindinkább nő. Az állatorvosin kívül milyen kezelést javasol? (Azt már végig jártuk)
Dehogyis járták végig, nálam sem jártak még ezügyben ... Vajon mi más egyebet, mint állatorvosi vizsgálatokat (fizikális vizsgálatok, citológiai/szövettani vizsgálat, vérvizgsálatok, képalkotó és egyéb műszeres vizsgálatok) - majd a diagnózis alapján állatorvosi kezeléseket (műtéti megoldást, sugárkezelést és/vagy gyógyszeres kezelést) lehetne javasolni egy beteg kutyának ? Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: fajtatiszta 12 éves pumi
2011-02-18
Tisztelt Doktor! A problémám a következő:tavaly szeptember-október hónapban Metypredet napi 1x szedett a kutyusom.Mint utólag kiderült téves diagnózis áldozata. Ettől nagyon rossz lett a májfunkciója,és a Lyme borreliosis vizsgálatot is csinált a dr.ebben is talált valamit ami gyógyszerrel rendbe jött. Most ott tartunk,hogy minden jó vérképben,csak éppen december óta hasmenése van,illetve gyakori ingere a kakilásra,de nem jön semmi .Éjszaka különösen gyakori ez a jelenség / bent alszik a kutyus / Röntgen,ultrahang,széklet vizsgálat / 2 hetente / rendben. A következő gyógyszereket szedte: klion,Florentero,Bolus,Cerucal,Probicol-H,Smecta por. Száraz tápként:rc intestinal, és csirkemellet eszik,kölest és gerslit főzök hozzá. Nem szeretném kitenni semmilyen nagy vizsgálatnak/ endoszkópra gondolok/ nincs is rá pénzem. Olvastam a Florentero pasztáról lehet,hogy rendbe tenné a bélflóráját? -mert laikusan is arra gondolok,hogy azzal van gond. 12 éves a kutyus,soha nem szedett annak előtte gyógyszert.
Nem kizárt, hogy a bélflórával van gond, de komoly kérdés, hogy mi okozza a bélflóra problémát és az is, hogy ez-e az egyetlen gond. Ha „csak” bélflóra eltérésről van szó, akkor nem kizárt, hogy a Florentero paszta, vagy egyszerűen élőflórát (Lactobacillusokat, Bifidusokt ...) tartalmazó yoghurt és/vagy kefír termékek is megoldják a gondot. De, ha más alapbetegség áll a tünetek hátterében, annak kiderítésére további vizsgálatok kellenek és más megoldásokban (is) gondolkodni kell.
jelige: Buborék
2011-02-18
4,5 éves Shih-tzu kan kiskutyám kb 2 éve epilepsziás. Kezdetben néhány havonta jelentkezett típusos GM-rohama, mely kisdózisú phenobarbtal mellett ritkult. Az utóbbi egy évben egyre gyakrabban szinte minden stresszhatásra rövid kb. 30 mp-es eszmnéletvesztése jelentkezik, mely egy atóniás generalizált rohamnak imponál. Humán orvosként van némi rálátásom a betegségre, de nem ismerem pontosan a kezelési protokollokat és az állatorvosoknál elég nagy a véleménybeli eltérés. Jelenleg 11kg os kutyámnál 3x15mg phenobarbitalt és 10 napja napi 300mg Kálium-bromid kiegészítést adok, de semmi hatása. Napi 3-5 atoniás rohama van, melyek után eddig azonnal rendeződött, de mostanában már kissé tenebrózus és ataxiás is, valamint egyfolytában iszik, amit a barbiturát mellékhatásának gondolok. Tanácsot kérnék hogy mi legyen a további lépés? További gyóygyszerdózis emelés, hatóanyagváltás? Carbamazepin? Köszönettel Buborék nevében.
Jól látja a helyzetet. Világszerte nincs teljes konszenzus a kutya epilepszia tipizálásában és gyógykezelésében - és itthon is legalább 3-féle állatorvost talál ezen a területen. A http://kutyaepilepszia.hu/index/show.html és a http://www.kisallatneurologia.hu/ oldalakon megtalálhatja a két eltérő, de mértékadó szakmai véleményt, a 3. csoport pedig, ahová sajnos én is tartozom, akiket nem érdemes kérdezni epilepszia ügyekben, jóllehet hozzám mindkélt csoportból neurológus/epileptológus kollégák küldenek kutya betegeket agyi SPECT és SPECT/CT, PET/CT vizsgálatokra. Én magam nem veszem a bátorságot, hogy letegyem a garast egyik, vagy másik csoportosulás mellett és mindkét helyről érkeznek jól karbantartott, és egyre súlyosbodó esetek is. Remélem, hogy mielőbb megtalálja azt a szakembert, akivel együtt tud dolgozni a Buborék sikeres kezelése érdekében.
jelige: csaba
2011-02-18
Tisztelt doktor úr nekem egy rotweiller kan kutyám van 8honapos ,2011.02.16-án babesiosis véget kapot oltásokat,mikora várható javulás. a vizelete nem véres,sárga szinű.szeretném ha válaszolna nagyon szeretem a kutyámat,én17éves vagyok ez az első kutyám.
Ha babéziózisban betegedett meg a kutya, a veséje és mája pedig nem mutat súlyosfokú károsodásokat a kezelés megkezdésekor - akkor néhány nap alatt ugrásszerűen jobban lehet a megfelelő kezeléstől. Ha nem babéziózisról van szó és az ismételt vérvizsgálatok nem mutatnak egyértelmű javulást - akkor nem kizárt, hogy további vizsgálatokra és esetleg egészen más kezelésre van szükség. Jelezze állatorvosáak ha nem javult a kutya állapota.
jelige: mi lehetett ez ?
2011-02-14
Tisztelt doktor úr! Egy tegnap este elpusztult kutyáról van szó. Sintértelepről hoztuk ki decemberben. Ott kapott 1 kombinált oltást. Eddig nagyon jól volt. Most a héten szerdán gennyes váladék kezdett folyni az orrából. Mellette nagyon magas, 40-41 fokos láz jelentkezett és a szája, torka tele lett sebekkel. Természetesen orvoshoz vittük, aki vért vett tőle és először arra gondolt, hogy az oltás nem volt elég és esetleg szopornyicás. A cukrát is megmérte, magas volt, 9 körül. Aztán a szopornyicát elvetették és több dolog felmerült. Infúziózták, antibiotikumot kapott. Sajnos, mire kiderülhetett volna az ok, tegnap estére meghalt. A vizeletét megnézték, azt mondta az orvos, hogy nem volt benne valami, így nem valószínű, hogy esetleg fagyálló mérgezés volt. Tudom, hogy ezt így nem lehet megmondani, de azért érdekelne, ön mire gondol, mi lehetett? Gondolkodtunk a boncoláson is, de nagyon magas árat mondtak. Létezik, hogy egy kb. 25-30kilós kutya boncolása 100 ezer forint legyen?
A leírt adatok alapján, ahogyan kezelő orvosában úgy minden más állatorvosban is egy sereg fertőző és nem-fertőző betegség gyanúja felmerül - ami így végződhet. Állatorvosa aki sokkal több részletet (fizikai tünetek pl. láz?, vérparaméterek?, képalkotók? ...) ismer, mint én, a sok lehetséges kórok egy részét már most ki tudja zárni a leletek alapján, és nyilván elmondott néhány lehetséges okot, ami okozhatta a kutya elhullását. Biztosat pedig valóban a kutya boncolása és a kiegészítő vizsgálatok (szövettan, kórokozó izolálás, toxikológia ...) elvégzésével lehetne tudni - ami összességében nem kizárt, hogy sok tízezer forintba kerül(t volna). Sajnálom a történteket.
jelige: csont
2011-02-14
Tisztelt Állatovos!!! Azt szeretném Öntők kérdezni,hogy van egy 8 hónapos bolognesem és megszeretném kérdezni,hogy miylen csontott kaphat???Mert sajnos ha jól láttom csirke csontott nem kaphat és én elkövetem azt a hibát,hogy adtam neki.Remélem nem lesz tőle baj,mert többször adtam neki,de már akkor nem fogok,csak azért kérdezem,hogy tudjam,hogy milyeneket kaphat. Előre is köszönöm válaszát.
Részemről a legbiztonságosabb válasz az, hogy semmilyen csontot ne egyen a kistestű, fiatal kutya, hanem egyen kizárólag kistestű fiatal kutyáknak gyártott, prémium minőségű tápot. Ebből nem lehet baj. Ha a kutya nem mohó, és a főtt csirkecsontok közül nem ún az „csöves” (combcsont, szárnycsont, lábszárcsont ...), hanem „lapos” (mellcsont, csigolyák, nyak, farhát ...) csontokat kap a kutya húsfélékkel és egyéb lágyeleséggel elkeverve - abból azért nem szokott baj lenni. Sokkal bővebben olvashat mindezekről Dr Fodor Kinga „Mit egyen a kutyám? „ című könyvében.
jelige: Becky
2011-02-14
Becky: 1 hete találtam egy diónyi duzzanatot kutyámon.Orvos azt mondta valszeg sérüléstől van, majd felszívódik és figyeljük, hogy nem növekszik-e. A mérete nem változott de nem is csökkent .Várjunk türelmesen, vagy menjünk másik orvoshoz.Azt olvastam, hogy ha vérömleny 2-3 hétig gyógyul.miért nem lehetett mindjárt mintát venni a dudorból.Bőr alatt van jobb lapockán mozgatható nem kemény. Válaszukat köszönöm.
Folyadék tartalmú duzzanatok (vérömleny, savós duzzanat,gennyes tályog ...) valóban néhány nap, vagy hét alatt felszívódhatnak, vagy feltörhetnek a bőrön át - vagy helyeződéstől függően, ha rossz vérellátású területen alakultak ki, akkor fennmaradhatnak hosszú hónapokon át. A duzzanatből citológiai mintát gyorsan lehet venni és annak eredménye órák, napok alatt tisztázhatja a kérdést, hiszen lágyszöveti eredetű duzzaatok esetében érdemes lehet mielőbb diagnózisra jutni és a kezelést, műtétet mielőbb érdemes lehet elvégezni. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: Hapcika
2011-02-11
Üdvözlöm. Barátnőm cicája két napja elég levert, zilál és érdekes sípoló hang kíséretéban kapkodja a levegőt. Szinte egész nap fekszik, nem nagyon érdekli a külvilág. Nem eszik, viszont iszik, de csak akkor, ha elé tartjuk a vizet. Mit tegyek? íTudom, hogy orvoshoz kellene vinni, de nem az én macskám. Köszönöm válaszát.
Természetesen a barátnője macskáját is állatorvoshoz kell vinnie Önnek, vagy barátnőjének, esetleg mindkettőjüknek. Otthon egy nem evő, levert, bágyadt, légzési nehézségekkel küzdő macska néhány nap alatt elpusztul, nem lehet otthoni praktikákkal megmenteni egy nem is ismert betegségtől. A nem ivartalanított, nem oltott, rendszeresen nem parazitamentesített, kijáró macskák 2-5 év alatt elkopnak, elpusztulnak. Ivartalanított, rendszeresen oltott, parazitamentesített, helyesen táplált társaik jó eséllyel 15-20 évig élnek. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában még olvashatnak a témában.
jelige: Zeusz
2011-02-10
Tisztelt Doktor Úr! Pár napja derült ki 6 éves makkegészséges boxer kan kutyámról, Zeuszról, hogy lymphomás. Az őt kezelő állatorvos széleskörű tájékoztatást adott az esetleges kezelési módokról, mégis a segítéségét szeretném kérni más szakembernek is, hogy mik a lehetőségek, a kilátások. Érdemes e elkezdeni a kemoterápiás kezelést, vagy azzal csak szenvedést okozok neki? Van esély rá, hogy meggyógyul és túléli? Azt tudni kell róla, hogy kb ,1,5 - 2 hónapja vettem észre az álla alatt a nyirokcsomó megnagyobbodást, de akkor még elenyészőnek tűnt, és egy számomra ismeretlen állatorvos vizsgálta meg akkor, nem az akihez rendszeresen járok, és az ő állítása szerint, foggyulladás következtében duzzadt meg. Kapott rá gyulladáscsökkentőt, de nem múlt, sőt.... Ekkor vittem le a saját orvosomhoz, aki a hasi ultrahang vizsgálat után 90% biztosan állítja, hogy a kutyám lymphomás. Még várjuk a szövettani vizsgálat eredményét. Zeusz egyébként teljesen jó egészségi állapotban van, jó az étvágya, ugyanúgy játs zik ahogy eddig, nem szokott hányni, nincs hasmenése... Tudna esetleg pár mondatban tájékoztatni, hogy mik a kilátások, mit érdemes lépni? Elsődleges szempont számomra a kutya érdeke!!!
Állatorvosa a nyirokcsomó citológiai ill szövettani vizsgálatával és képalkotó módszerekkel kétséget kizáróan meg fogja állapítani a lymphómás betegséget, annak szövettani változatát (pl B-sejtes lymphóma, prognosztikai faktorok ...) és stádiumát (nyirokcsomók mellett az esetleges máj, lép-, csontvelői érintettséget). Ezek az adatok szükségesek ahhoz, hogy a betegség prognóziást , a különféle kezelések várható eredményét megbeszéljék. A lymphoma izolált, lokális változatai lehetnek műthetőek, és/vagy sugárterápiávcal jól kezelhetőek. Az egész szervezetre kiterjedő betegség (generalizált változat - sajnos ez a gyakoribb) gyógyszeres kezelési protokolokkal vagy radiokatív gyógyszerrel kezelhető. Késői stádiumokban (máj-, lép-, csontvelői érintettség) a legmodernebb kezelési módszerek sem eredményeznek teljes gyógyulást, tumormentességet - de a betegség lefolyása lényegesen lassítható. A kezelések igénybe veszik a kutyát és a családot is, de sok esetben jó életminőséggel sikerül az életet meghosszabbítani. A kutyának nincs betegség tudata, ő most sincs tisztában azzal, hogy súlyos betegség alakult ki nála. A kutya érdeke szerintem, az, hogy amíg „kutyaszerű” megsuokott életet tud élni - azaz eszik/iszik, dolgát végzi, sétál, nincs kezelhetetlen fájdalom/hányás/hasmenés, és örül Önöknek és környezetének - addig nem kell az elaltatáson gondolkodni. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: segítség kérés 2.
2011-02-10
A válasz levelemben megpróbálom elküldeni a meglévő leleteket(1 röntgen és 1 műtét előtti labor),remélem sikeresen. Orvosunk szerint a gyulladásra utaló jelek az emlő tumor végett lehetnek,mivel más egészségügyi problémánk nincsen.A műtét febr.14.-én van szövettani lelet csak ezután lesz ha ön azt szükségesnek gondolja. Amennyiben további vizsgálatot is lehetne végezni tanácsát megfogadom.Segítségét és fáradozását köszönöm,munkájához további sok sikert kívánok.
Megérkeztek a csatolmányok. A laboradatok jól olvashatóak, de a szkennelt röntgen gyakorlatilag értékelhetetlen. Nem kétséges, hogy a műtétet el kell végezni és az eltávolított emlődaganatból érdemes lesz szövettani vizgsálatot kérni. Ezzel kiderülhet az emlőterime szövettani besorolása, mennyire veszélyes és az is, hogy ép szélben sikerült-e eltávolítani, valamint vannak-e gyulladásos elemek. A műtét utáni néhány héttel ismételt röntgenfelvételen és vérvételekkel állatorvosa nagy biztonsággal el tudja dönteni, hogy a tüdő légtelen területei fdaganat áttétek-e, vagy sem. Ha rosszindulatú emlődaganat már röntgenen is látható áttéteket adott, akkor nagyon nehéz helyzetben vannak. Ha a röntgenfelvételek és laboradatok alapján kétes a diagnózis és állatorvosával együtt úgy ítélik meg, hogy szükséges, nálunk egésztest onkológiai vizsgálattal lehet tisztázni a kutya állapotát. A műtét utáni utókezelésnek több lehetősége is van. A kutya immunrendszerét és keringért-, légzést támogató támogató szereket is tud állatorvosa ajánlani. Ha daganat ellenes gyógyszeres kezelést („kemoterápiát”), vagy sugérkezelést kell javasolni, azt is megteszi állatorvosa vagy mi.
jelige: segítség kérés
2011-02-08
Egy nagy segítségért fordulok önökhöz ! Van egy lassan 13 éves lány uszkárom,egy emlő daganat miatt műteni kell .Orvosunk szerint korához képest nagyon jó állapotban van,labor eredményei is kielégítőek.A fő problémánk,hogy a tüdejében is van egy kb.2×4cm-es tumor,tudomásom szerint ez gyógyíthatatlan,de hallottam ,hogy gyógyszerrel esetleg lassítható lenne a tumor növekedése.Sajnos nincs lehetőségem más orvoshoz vinni a kutyust ezért szeretnék tanácsot kérni a gyógyszerek terén.Amennyiben segítségére lenne a leletek megtekíntése úgy kérésére azt is tudom küldeni. Válaszát nagyon várom és előre is köszönöm fáradozását ! Őszinte tisztelettel:
Küldje el a rendelkezésre álló leleteket és a holnapi napon megírom a véleményemet az esettel kapcsolatosan.
jelige: Kiskutyát szeretnék
2011-02-08
Német juhász szukakutyám 4 éves, és eddig még nem sikerült befedeztetni. A tüzelési ciklusai rendben megvannak, láthatóan el is fogadja a kan közeledését, azonban mindvégig olyan szűk marad a pérája, hogy hogy eredménytelen marad az aktus. A kérdésem az, hogy adott esetben valamilyen lazító injekcióval lehet e ezen az állapoton javítani? A másik észrevételem ennél a kutyánál, hogy a tüzelés ideje alatt jóval kisebb mértékű a vérzés, mint azt eddig másik kutyáimnál tapasztaltam. Rendellenes e ez az állapot. Van e jelentősége annak, hogy a kutya milyen korban termékenyül meg először, jelen esetben az, hogy már 4 éves, jelentheti azt, hogy már nem is marad vemhes?
A tenyésztésbevétel ideális időpontja 1.5-2 éves korban lett volna - de a kutya 4 éves életkora nem jelenti azt, hogy túlkoros lenne és a tenyésztése reménytelen. A szuka részletes szaporodásbiológiai vizsgálata ajnlott. E során kiderülhet, hogy van-e veleszületett, vagy szerzett hüvely szűkülettel járó megbetegedése. Ha örökölhető/örökíthető elváltozást talál állatorvosa, akkor nem szabad a továbbiakban tenyésztésben gondolkodnia. Ha szerzett (daganat, gyulladás ..) az elváltozás, azt kezelni, vagy operálni kell. Persze az sem kizárt, hogy nincs semmiféle szűkület. Az ivarzás megkezdésekor vár progeszteron és hüvely citológiai vizsgálatok ajánlottak annak megállapítására, hogy van-e, mikor van ovuláció. Ha nem megy a természetes fedeztetés, akkor a mesterséges megtermékenyítést is át lehet gondolni. A kutya tenyésztéséhez alkalmas és felkészített tenyészállatok, felkészült gazdi és megfelelő körülmények egyaránt szükségesek. Ezek akár csak egyikének hiánya is esetlegessé, sőt veszélyessé teszi a kutya tenyésztését és ezesetben sokkal inkább a kutya ivartalanítása ajánlott. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: chance 2.
2011-02-07
Tiszteletem! Akkor helyesbíteném ill, részletezném a dolgokat. A kutyám fizikálisan a tünet megjelenésekor jól volt és most is jól van. Az egyetlen tünet az volt, hogy szintelen váladék szivárgott a nemi szervéből, ezzel vittük állatorvoshoz. Elsőként nőgyógyászati vizsgálat és fizikális vizsgálat történt, mellyel kizárták a hüvelydaganatot. Ekkor kapott antibiotikumot. Azonban a nőgyógyászati vizsgálat után(elötte nem) vérezgetni kezdett, ekkor visszavittük. Tulajdonképpen nem olyan élénk vér volt, mint ha valakinek elered az orra vére, hanem, nyálkás rózsaszínes. Pár napig nem vérzik aztán egy napig igen, aztán előről az egész. Ezt követően vizeletvizsgálat történt,ami hólyaggondot állapított meg. Hólyaghám: 4-5 , fehérvérsejt: 1-1, vörösvs: 3-4. Ezt követően tanácsolta az állatorvos, hogy ultrahanggal nézzük meg. A hólyagon daganatot nem észlelt( és mivel ivartalanítva van), a csonkon sem. A hólyag falának megvastagodását állapította meg. De azt nem tudtam meg ez mitől lehet. Aztán kaptunk még másmilyen antibiotikumot meg ha minden igaz valamilyen kristályosítót, illetve vörösáfonyát ajánlotta a doki. Olyant is említett az orvos, hogy műtétileg le kell kaparni a hólyagfalat, ha tovább vérezget. Azért írtam, hogy részben használt az antibiotikum, mert már nem nyalogatja annyit a nemi szervét a kutya ill, ritkábban váladékozik. Én megmondom őszíntén, hogy többször is volt műtve és megijedtem az újabb műtét gondolatától, mert lényegében olyan súlyosnak nem látom az állapotát, mint hogy esetleg az operációból nem ébred fel. Mint írtam étvágya kiváló, vizfogyasztása változatlan, ugrál, játszik esetleg annyi, hogy nehezebben tudja tartani a vizeletét. Abban kérném doktor úr véleményét, hogy Ön szerint tényleg elkerülhetetlen a műtét? Nincs más alternatíva?
A műtét alternatívája a gyógyszeres kezelés, amit jelenleg is végeznek. A legtöbb idült hólyag- és hüvelygyulladás gyógyszeres kezeléssel rendezhtő és elkerülhető a műtéi megoldás. A gyógyszeres kezelés befejeztével állatorvosa felteszem ellenőrző vizsgálatokat javasol, aminek eredményeiből megítélhető, hogy teljes-e a gyógyulás. Ekkor derül ki, hogy tényleg elkerülhetetlen-e a műtét, vagy esetleg más helyi kezeléssel érdemes próbálkozni. Az (állat)orvoslás egyik alapvető szabálya, hogy a javasolt kezelésből, műtétből származó veszélyek jóval kisebbek kell legyenek, mint azoknak elhagyásából származó veszélyek. Azt gondolom, hogy a kezelés utáni kontrol vizsgálatok eredményei alapján lesz érdemes dönteni a kutya további kezeléséről, vagy esetleges műtéti megoldásáról.
jelige: chance
2011-02-06
Tiszteletem! Szeretném megkérdezni, hogy egy 14 éves, ivartalanított szukán, ha az ultrahangvizsgálat azt állapítja meg, hogy a húgyhólyag fala nagyon megvastagodott ez MITŐL LEHET ? Sajnos nálunk ez a helyzet, amire nyálkás- rózsaszínes(véres) folyás utalt. Egyébként vizeletürítés, vízfogyasztás, kedv, étvágy kiváló. Antibiotikumok csak részben használtak, akkor mit lehet tenni.? Köszönöm
Legtöbbször régóta fennálló és/vagy ismétlődő hólyaggyulladások ritkábban daganatok okozzák a hólyag falának megvastagodását. Mindezekről megbizonyosodni vér- és vizelet labor vizsgálatokkal esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokkal szoktunk. Egyébként, ha ezen egyedüli ultrahangos észlelés mellett a kutya teljesen tünetmentes, akkor nem is értem, hogy miért került sor ultrahang vizsgálatra. Az antibiotikumos kezelés talán a hólyaggyulladás kezelésére történhetett vagy történik. Ennek hatására a hólyaggyulladás megszűnhet, azonban a megvastagodott hólyag fala nem lesz újra eredeti méretű. Hogy érti, hogy csak részben használt az antibiotikum kezelés, ha egyébként saját szavai szerint is a kutya minden tekintetben kiváló állapotnak örvend? Összefoglalva, én nem értem a kérdését és az Ön által leírt esetet - de biztos vagyok benne, hogy állatorvosa percek alatt válaszol és megnyugtatja Önt.
jelige: veronika hompo/talált kutyus, alias Fluffy megkerü
2011-02-06
Megkerült a kis keverék kutyus gazdija, N. Krisztina :) (Korábban elírtam, nem jan.2-án, hanem néhány napja, febr.2-án találtuk, talán ebből félreértés volt) Ma délben jöttek érte. Fluffy, így hívják a kutyust, boldog volt. A kutyuson azért nem látszott betegség, levertség nyoma, mert nem is volt az. Két nap nemevés ill. alig evés úgy látszik, még nem viselte meg, mivel amúgy általánosan jó állapotban lévő, stramm kutya. A gazdija azt mondta, csak főtt csirkecombot hajlandó enni. Ez a heppje :D Ha ma, három nap után sem került volna elő a gazdi, ez lett volna a következő tippem, amivel megkínálom. A pórázt, amit kaptam Önöktől, visszajuttatom valamikor. Köszi,
Tudok róla, hogy megtörtént az egymásratalálás, hiszen hozzánk tért be a gazdi a fényképpel és így tudtuk önökhöz irányítani. Lehet, hogy a következő ötlete a főtt csirkecomb lett volna etetés ügyben - és az is könnyen lehet, hogy a Fluffy előbb-utóbb feladta volna állásait és hozzászokott volna a felsorolt finomságok egyikáhez, bármelyikéhez. Annak volt a legkisebb esélye, hogy makkegészségesen éhenhal akut főtt csirkecomb hiányban. )):: Mindannyian örülünk, hogy meglett a Fluffy eredeti gazdája és annak is, hogy nem beteg a kutya. Bár mindegyik elveszett csavargó visszatalálhatna épen és egészségesen eredeti gazdájához. Mi is köszönjük az emberi hozzáállást és az ideiglenes befogadást a kutya és gazdija nevében is. Azt is megköszönjük, ha a visszajuttatja a pórázt.
jelige: maci
2011-02-05
Tisztelt Doktor Úr! 6 éves Ó-Német juhász szuka kutyám van. Véresre kivakarja az oldalát és mindkét lábán a combja belsejét. Teljesen kisebesedett a sok vakaródzástól. Csomókban kitépi a szőrét. Állandóan nyalja. Néha felugrik hirtelen, mintha valami csípné és elfut. Elkezd vakarózni, nyalakodni. Nem látok semmi élősködőt, vagy a bőrén valamit, amitől vakarózna. Január első hetében volt ilyen neki, szerintem be volt gyulladva, mert olyan forró volt az egész hasa alja, vagyis ahol kivakarta. Kapott lázcsillapítót és 4nap múlva, mikor elmúlt a gyulladás már nem nyúlt hozzá. Szépen meggyógyult. És most megint elkezdett vakarózni, és már látom, itt ott véresre vakarja. Ez 2 napja van. Eszik-iszik semmi különös elváltozás nincs. Ugyan olyan virgonc. Várom válaszát. Üdvözlettel:
A leírt szőr- és bőrtüneteket parazitás-, gombás-, bakteriális bőrbetegségek, allergiák, endokrin-, idegrendszeri-, hiány- és egyéb betegségek tucatjai okozhatják. Állatorvosa a kutya részletes vizgsálatával tudja szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni az oko(ka)t. Csak ezután lehet a megoldásokat megbezsélni.
jelige: Tapír
2011-02-05
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! 10 hónapos angol bull terrier szuka kutyámat nemrég ivartalaníttattam. A műtétet jól viselte, fizikai állapota rendkívül erős.Ivartalanításom oka:egész testfelületre kiterjedt szőrtüszőatkája volt, szőre kihullott és gombás fertőzést is kapott első tüzelése után. Kezeltem őt:TAK-TIKKAL, advocate cseppel, surolannal. A bőréről eltűntek az atkák és szépen gyógyul. 3 hónapig dédelgettem, AZONBAN a jobb első lábát folyamatosan nyalogatja, rágja, és a tudata rémisztő. Állandóan rohangál, bámulja a földet mintha látna ott valami bogarakat mozogni de nincs ott semmi....Pörög ezerrel. Félek, hogy megőrült...December elején a levett véréből alacsony pajzsmirigyszintet állapítottak meg nála. 0,5-tel alacsonyabb a normális szintnél. erre még nem kezelték. Mi történik a kutyámmal és mit tehetnék a gyógyulásáért? Előre is köszönöm válaszát!
Láthatóan nincs még végleges, teljeskörű diagnózis a kutya esetében. Szerintem egyet tehet, további részletes állatorvosi vizsgálatokat kér állatorvosától annak kiderítése érdekében, hogy a korábbi és új tüneteket mi okozhatja. Leírása alapján sajnos nem kizárt, hogy a szőr- és bőrtünetek mellett veleszületett, vagy szerzett idegrendszeri betegsége is van a kutyának. Ez a gyanú is csak kiegészítő vizgsálatokkal igazolható, és csak ezután lehet esélyekről, megoldásokról beszélni.
jelige: veronika hompo/talált kutyus
2011-02-05
Jan. 2-án, szerdán délután Budafokon a 114-es buszon elveszett egy kutyus. Önökhöz vittem be, de sajnos nem volt chip benne, ezért haza hoztam magammal. Azóta több helyen is hirdettem; saját facebook-on, Budafok és több kutyás oldalon, ill. szervezetnél, iwiw-en is, de nem jelentkezett érte senki :( A kutyus szerda este óta szinte semmilyen táplálékot nem fogad el, (ma péntek délután van) nem tudom, mikor ehetett utoljára. Vettem több fajta jó minőségű konzervet, szárazeledeleket, de egyiket sem fogadta el. Egy-két szem szárazat a szájába raktam, de többet nem hajlandó. Megpróbáltuk a házi kosztot, hátha kiskorától ahhoz szokott; egy kicsi rizst, kifőtt tésztát, főtt csirkemell húst... nem kellett neki. Royal Canin-nak van beteg kutyusoknak való tápja, azt sem fogadta el. Van cicánk, ezért több cica alutasakossal és cica száraz táppal is próbálkoztunk, de csak két-három csíkot fogadott el a tenyeremből a Supreme-csirkésből és 15-20 szemet a májas-szárazból. Mivel veganok vagyunk, megkínáltuk szójakockával, több féle párolt zöldséggel, gyümölcsökkel is, hátha ... de csak egy kis darab sárgarépát, 1 szem szójakockát és egy kis gerezd almát vett magához. Végül már sovány tejföllel, tehéntúróval, kockasajttal, kenőmájassal, baromfipárizsival is megkínáltuk, de ezek sem érdekelték. A tojás sem kellett neki, sem főtt, sem omlett formájában reszelt trappistával. Úgy fest, a tömbsajtokat is utálja. Vizet is keveset iszik. Anyukám tegnap öntött a tálkájába másfél deci laktózmentes tejet, hogy legalább valami kis folyadékot igyon. Arra rávetette magát, mind megitta. Ebben a két napban ez a pár falat -amit fentebb leírtam- volt az összes tápláléka. Naponta kétszer-háromszor leviszem, elvégzi a dolgát, kicsit szaladgál, tehát még nem látszik rajta, hogy legyengült volna. A kutyus nem kövér, de jó stramm, jó húsban van, de nem tudom, mennyi ideig nem lesz probléma az, ha csak ilyen keveset eszik? Lehetséges, hogy valamilyen speciális étrenden vagy diétán van és ezért nem fogad el semmit ? (A doki szerint, aki megvizsgálta, jól tartott, nem elhanyagolt, középkorú a kutyus) Légyszi, ha valakinek van ötlete, hogy mi lehet az oka annak, hogy nem eszik, s mivel lehetne próbálkozni még, az írja meg. Köszönöm, Veronika Ps.: Az űrlapot először csak részben töltöttem ki, mert nem tudtam minden kérdésre válaszolni, mivel talált kutyeszról van szó. De így meg nem engedte a rendszer elküldeni, ezért a ”szokott-e kirándulni vele?” a ”tápláléka” és a ”védőoltás” kérdésekre, csak bejelöltem valamit :)
Nézze, a leírása alapján nekem is kevésnek tűnik az, amit a kutya szerda óta evett. Abban nem hiszek, hogy a kutya önkéntes diétát tartana, egy egészséges kutya új, szokatlan környezetében is elegendő táplálékot szokott magához venni. Az egész leírásnak pedig ellentmond az, hogy a kutya a szerda óta tartó koplalás vagy legalábbis csökkent étvágy ellenére általános jó kedvnek és kondinak örvend. Az étvágytalanság, ha valóban erről van szó, olyan általános tünet, ami a legtöbb betegség esetében jelentkezik. Én nem látok más megoldást, mint a kutya részletes állatorvosi kivizsgálását. Így derülhet ki az, hogy a kutya beteg-e, és amennyiben igen, akkor mi a teendő. Ha kivizsgálás során nem talál betegséget állatorvosa, akkor pedig elegendő lesz a kutya számára megfelelő táplálékkal naponta maximum 2 alkalommal a ugyanazon időben megkínálni az ebet. Ha nem fogyaztja el a felkínált táplálékot, akkor néhány perc után el kell venni előle, majd a következő etetési időszakban újra megkínálni. Közben nem kell különféle étkekkel próbálkozni.

<< <  173 / 485 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.04.03
2017. március 30-án éjjel, a 22. kerület Baross Gábor telepről eltűnt Mázli! Barátságos, játékos, vezényszavakra nagyjából hallgat. Ha bárki tud róla információval szolgálni, a 30/945-7091; 30/820-4560 számokon érheti el a tulajdonosokat.
2017.01.01
Budafokon talált kutyus telefonszámmal: 06 20 932 4505 https://www.facebook.com/trixi.szabo/posts/1710261915666522
2016.11.28
Augusztus közepén született nagyon játékos, eleven, kézhez szokott, dorombolós kiscicák keresik új örökbefogadó gazdijukat, féreghajtva, bolhátlanítva. Érdeklődni lehet: +36-30-2530158