Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Kormos Kapuvárról
2009-03-02
Ma reggelre zöldet hányt a kutya, amiben benne volt a tegnap esti vacsorája is. Azt szeretném megtudni, hogy mitől hányt zöldet? Mitől hány egy kutya zöld színűt? Állatorvosnál már (02.25. és 02.26.) voltunk, mert már 1,5 hete nem evett és egész nap csak feküdt. Az orvos szerint valami bélfertőzése lehet. Kapott oltást mind a két nap, és az orvos rizs, krumpli diétát írt elő. Ma már ehetett volna főtt húst, de mivel ma hányt, nem merek adni neki. Válaszát előre is köszönöm!
A zöld színű hányadék kutya, macska és ember esetében is gyakori, mindösszesen azt mutatja, hogy a vékonybélből epetartalmú béltartalom jut vissza a gyomorba és ezt (is) hányja vissza a beteg. Jelezze állatorvosának a kutya állapotát. Szinte bizonyosan részletes vizgsálatokra (fizikális vizsgálatok, vérvizsgálatok, széklet, hányadék, vizelet laboratóriumi vizsgálata, képalkotók ...) van szükség az okok tisztázásához.
jelige: Stella kutyám
2009-03-01
Tiszteletem! Van egy 10,5 eves Boxer ivartalanitott szuka kutyam, akinel 2 hete tüdödaganatot diagnosztizaltak.Nehezkesen ül le es a vizelete is csöpög.(pelenkazzuk)Spiropentet, Medrolt, Theospirexet es Quamatelt kapott.A Spiropenttöl nagyon remeg, ezert azt nem adjuk tovabb.Mit ajanlana az altalanos allapot javitasara, az immunrendszer erösitesere?Izületi problemara?Ajanlana esetleg masik gyogyszert a fentiek helyett? Köszönettel:
Semmilyen gyógyszert nem ajánlok és azt tanácsolom, hogy a gyógyszeres kezelések változtatását is kezelőorvosával egyeztesse. A valóban hatékony gyógyszereket egyébként is receptre, vagy állatorvosától tudja beszerezni - már csak ezért sincs értelme az internetről szerzett ötletek alapján egy élőlényt kezelni. Az alapbetegségnek mindenképpen a feltételezett tüdődaganatot érzem. Ennek kezeléséhez tudni kellene, hogy egy lebenyben fejlődő daganatról van-e szó - amit esetleg operálni is lehet, vagy több tüdőlebenyen jelentkező daganatról, esetleg más szervben zajló daganat áttétjeiről van-e szó. Ez utóbbi esetben nyilván nem érdektelen tudni a primer daganatról sem. Ha a daganat inoperábilis, akkor a kemoterápia és alternatív kezeléseket lenne érdemes átgondolni. Ha a kutya oki kezeléséről akár kora, akár általános állapota miatt lemondtak - a tüneti kezelését, fájdalomcsillapítását, és egyéb betegségeinek gyógyszeres ellátását legjobb, ha kezelőorvosukkal beszélik meg. Csak baj lehet belőle, ha bárki tanácsára pl a szteroid gyógyszek mellé nem-szteroid szereket kezdenek el ötletszerűen adni, esetleg egyéb hormontartalmú szereket ajánlanak a vizeletretenciós zavarra - amivel a daganatos betegség gyorsabb lezajlását is elősegíthetik. Daganatos kutyák vizsgálatairól, kezelési lehetőségeiről honlapunk Publikációk rovatában olvashatnak bővebben.
jelige: andera
2009-03-01
kutyám abbahagyta a szoptatást most az összes emlője kő kemény a tej elapad vagy valahogy segítenem kell neki a kölykök 6 hetesek most viszik el őket.A kutya láztalan.
Nagyon egyszerűen tud segíteni a kutyáján, ha elviszi őt állatorvosához. Ő részletesen megvizsgálja a szukát, megállapítja, hogy „csak” emlőgyulladásról, vagy esetleg hyperpláziás elváltozásról, daganatról, vagy ezek együttes jelentkezéséről lehet-e szó - és az eredményektől függően megbeszélhetik a gyógyszeres kezelést vagy műtéti megoldást.
jelige: hasmenés
2009-02-28
Tisztelt doktor úr! Tegnap este ideiglenesen befogadtam egy mentett fiatal cicát. A macskát múlt hét szombaton hozták el egy kórház területéről és a héten szerdán este ivartalanították. Előzmények ismeretében eddig soha nem volt oltva, ezért jelenleg egy nagy méretű ketrecben karanténozom, a macskámtól és a kutyáimtól elkülönítve. Mikor elhoztam, azt mondták, nem volt vele probléma, a székletével sem. Nálam hasmenés jelentkezett. Reggel, mielőtt elmentem otthonról, egy óra körül, mikor hazajöttem és az előbb is almot kellett cserélnem. A széklete híg, világosbarna színű. Lehetséges esetleg a hasmenés a tápváltás miatt? Mert egyébként nem tűnik betegnek, nagyon bújós, dorombolós jószág, egy kicsit talán vékonyka. Vettem neki most egy konzervet és a tetejére szórva adtam neki egy kis immunovetet. Azt szeretném még tudni, hogy ön szerint mikor lehet a leghamarabb oltani?
A hasmenés macskákban is az egyik legáltalánosabb, leggyakoribb tünet - akár a tápváltás (meg a műtét, meg a ketreces tartás, meg ... ezeregy banális ok is kiválthatja). Akár a varratszedés előtt is megkezdhetik a cica vakcinázását, parazitamentesítését.
jelige: fricike 2.
2009-02-28
Kedves Balogh Dr. Úr ! Valószínűleg félreérthetően fogalmaztam. A műtétre jövő keddre írták ki a kutyust, de aggódom az általános állapota miatt. Lépén daganatot találtak UH vizsgálat alkalmával. Előtte hasmenése volt, - emiatt került sor vizsgálatokra -, egy hete étvágytalan és kedvetlen. Amire nem kaptam választ az orvostól, hogy ez a léppel lehet-e összefüggésben vagy a bélhuruttal (vastagbél gyulladással?) Illetve az egyik a bélhurut, a másik a lépdaganat (utóbbi sajnos biztos). Pontos tájékoztatást az étvágytalanságáról, kedvetlenségéről nem kaptam. A kérdésem igazából arra irányult, hogy nem ártok-e a Sumertolim + Klion tablettákkal? Feleslegesen nem adnám neki. Széklete laza, kocsonyás állagú. Sokat fekszik, láthatóan nincs jól, de ha sétálni indulunk, boldog, ugrál, ugat. Vizet iszik, kikéredzkedik. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel
Többféle lépdaganat (hemangiosarcoa, lymphoma ...) akár önmagában is okozhat vissza-visszatérő hasmenést, kedvetlenséget, bágyadtságot, étvágytalanságot is. A kutya gyógyszerezése véleményem szerint hozzátartozhat a műtétre való felkészítéshez. Higgye el, hogy az internetről (tőlem sem) kaphat útmutatást, pontos információt ilyen fontos kérdésekben. Ki mondhatná ennyi adat birtokában Önnek azt, hogy dobja el nyugodtan a Klion és Summetrolim tablettákat?! Mit mondana erre kezelőorvosa? Ahogyan Ö sem szeretne ártani a kutyájának higgye el kezelő orvosa sem erre készül, sőt én sem ezzel a szándékkal válaszolok kérdéseire. A gyógyszerek elhagyásának minden bizonnyal nagyságrendekkel nagyobb a veszélye, mint ha beadja őket.
jelige: Fricike
2009-02-28
Kedves Dr. Úr, angol cocker spániel kutyámat kb. 1 évesen fogadtam be. Most 10 év körüli. Kb. 1 hete (amúgy nagyon jó étvágya) feltűnően lecsökkent. Bágyadt, szomorú lett (egyébként hiperaktív, még mindig) vérképet készíttettem, amiből lép problémára következtettek, amit az ultrahang igazolt. UH előtt az orvos vastagbél hurutra gyanakodott az általam leírt hasmenéses tünetek alapján, amelyet nem hozott összefüggésbe a lépen lévő elváltozással. Széklete híg, nagyon erölködik, ill. kocsonyásan bevont, ill. kocsonyás darabkák. Vért nem látok benne. Jelenleg aloe vera injekciót, Protexint, valamint immunovet-et adok neki. Két napja nem táppal etetem, csirkemellet főzök zöldséggel, rizzsel v. kölessel. Kertben élénk, fél órás sétára szívesen jön, de az étvágyával változatlanul nem a megszokott. Utóbbi két napban (viszonylag) jobban evett. Lépét sajnos el kell távolítani, egyéb elváltozást nem találtak. Szeretném megkérdezni, beadjam-e ilyen általános állapotban a számára javasolt Sumetrolim és Klion tablettát? Sürgős válaszát előre is köszönöm, a manoka@pr.hu email címre üdvözlettel
Nézze, számomra egyáltalán nem világos, hogy milyen lépbetegség miatt műtötte meg állatorvosa a Fricikét. Legtöbb esetben traumás elváltozások (léprepedés, vérzés) vagy gócos megbetegedések (hyperplázis, infarktus, jó- és rosszindulatú daganatok) távolítjuk el a lépet. Az eltávolított szerv szövettani vizsgálatával derül ki, hogy mik a Fricike esélyei és van-e további teendő a kutyával. Szeintem nem az a kérdés, hogy most beadja-e az antibiotikum tablettákat a kutyának, nem is értem, hogy ez a kérdés miért merült fel Önben. A teendője természetesen az, hogy értesíti állatorvosát a kutya állapotáról és megbeszélik a további teendőket.
jelige: Guszti
2009-02-28
Tisztelt Doktor Úr! 13 éves uszkár kiskutyánk kb.10 napja állandóan pisi szagú, azonban a hasa alját megfogva soha nem érezhető rajta a nedvesség a szörén. Mivel Guszti több, mint 6 éve teljesen vak, emaitt egyébként is ő kevesebbet mozog, mint a többi kutyánk, és most sem látok semmi furcsát a viselkedésén. Eszik rendesen, és nem iszik többet sem a megszokottnál. Urémiánál halotttam, hogy lehetséges a vizeletszag, de az lázzal is jár, neki pedig az nincs. Miután megfürdettük, pár nap mulva újra visszajött a vizeletszag. Pár hete foggyulladása volt, azóta viszont csak pépeset tud enni, pedig ő sokkal jobban szereti például a csirkefejet, de mostanában nem tudja megenni, mivel kemény étel esetén fájdalommal jár neki a rágás. Nagyon aggodom miatta, hogy valami komolyabb baja lehet, de nem tudom elképzelni, hogy mi lehet vele. Válaszát és segítségét előre is köszönjük:
A veseelégtelenség ritkán jár lázzal, de valóban egyik leggyakoribb tünete, hogy a beteg sokat iszik és vizel. Azaz leírása alapján az urámiás betegségeket (sok van) sem lehet kizárni. Ezen felül az idősödő kutya számtalan egyéb belgyógyászati-, endokrin-, gyulladásos és daganatos betegségben szenvedhet a leírása alapján. Talán a legnagyobb valószínűséggel a húgy- és nemi szervi gyulladásos-, kőképződéssel járó-, vagy daganatos betegségek egyikéről, másikáról lehet szó. A szájüregi-, fogmedri betegség is sokféle lehet - és nem kizárt, hogy teljesen független az eredeti észlelésétől. Ennél pontosabban természetesen én sem tudom „elképzelni, hogy mi baja lehet”. Viszont állatorvosa, ha részletesen megvizsgálhatja (fizikális vizsgálatok, vér-, vizelet labor, képalkotók, ... egyebek ...) a Gusztit, akkor nem kizárt, hogy pontos diagnózisra jutnak.
jelige: norika
2009-02-28
Van egy pekingi pincsi kutyám terhes. Lehet tudni hány kölyke lesz?
Elég baj, ha a fiatal szuka első tüzelése alkalmával vemhes lett ... A kutya vemhességét és a vehem hozzávetőleges nagyságát a párosítás (párosodás) után kb 4 héttel ultrahang vizgsálattal lehet megállapítani. A kutya tenyésztéséhez alkalmas (pl megfelelő korban lévő) és felkészített tenyészállat, tárgyi feltételek és felkészült tenyésztő szükséges. A felsoroltak bármelyikének hiánya a kutyák szaporítását esetlegessé és veszélyessé teszi. Én a levele alapján az Önök esetében több hiányosságot is látok ...
jelige: KOKO
2009-02-28
Tisztelt Doktor ur/No!Van egy nyolc honapos torpe uszkarom mar ketszer vittem az orvoshoz nyalkas veres hasmenessel.Az orvos azt mondta hogy biztos van neki valami fekely a gyomraban ami verzik, irt fel neki gyogyszert por formajaban a etelehez kell kavarnom, de ma ujra hasmenese volt.Amugy jol van nem levert az orra nedves,es hasmens utan evett is.probaltam dietara tenni foztem neki csirke mellet rizssel es ossze turmixoltam neki akkor amikor azt ette minden rendben volt de tegnap adtam neki pedigree junior kutya kajat es reggelre hasmenese lett.Mit gondolnak az esetrol?
Azt, hogy lehet, hogy megérne egy részletes kivizsgálást. A kutya fizikális vizsgálata, vér-, széklet-, (esetleg vizelet-) vizsgálata, képalkotók, esetleg egyéb kiegészítő vizgsálatok elvégzése után kiderülhetne, hogy megalapozott-e a gyanújuk, vagy esetleg a többi sok tucat szóbajöhető betegség egyikéről-másikáról lehet szó. A leírását olvasva egyébként az sem kizárt, hogy az eredeti fekélyes megbetegedés (amit esetleg paraziták okoznak) gyógyulóban van és a tápváltás (történt?) okozza a jelenlegi hasmenést. A teendője pedig természetesen az, hogy értesíti kezelőorvosát a fejleményekről.
jelige: márti
2009-02-28
prüszkől, remeg és nem tud ugatni csak nyöszörög elment a hangja és nehezen lélegzik enni eszik valamint iszik fel kell és járkál is de inkább alszik sokat.puffat a hasa is lázcsillapítot kapot.Játszott és hírtelen arra lettünk figyelmesek hogy elkezdett nyüszíteni és lefeküdt olyan volt mintha nyelt volna valamit nehezen vette a levegőt.Igy nem tudtuk elvinni oltatni .
Ilyen állapotában bizony nem a védőoltást fogja beadni a kölyöknek állatorvosa - hanem részletesen megvizsgálja, majd az eredményektől függően, valószínűleg infúziós készítményekkel, antibiotikumokkal és egyéb szerekkel kezeli majd a kutyát. Vigyék el mielőbb hozzá, még mielőtt túl késő lenne. Kitől és miféle „lázcsillapítót” kapott a kutya, ha nem járt állatorvosnál?!
jelige: Missy
2009-02-27
Tisztelt Doktor Úr! 5 hónapos beagle kiskutyánk jobb mellső lábán (könyékmagasságban)néhány hete megjelent egy piros folt. Lassan növekedni kezdett, jelenleg kb. 5 ft-nyi átmérőjű, a bőr felszínéből kb. fél cm-re kiemelkedő, szabályos félgömb alakú daganattá fejlődött. A mérete már kb. 1 hete nem változik. A daganatot szőr nem fedi, de a kutyus néha nyalogatja, ezért már többször volt sérült a hámfelszín. A kutya orvosa hisztiocitomára gyanakszik, de műtét- szövettani vizsgálat még nem történt. Ezúton kérem, hogy legyen kedves részletesebben írni erről a daganatfajtáról és a kezelési lehetőségekről, valamint a sürgősségről. Válaszát előre is köszönöm!
Sajnos az állatorvos válaszol rovat műfaja nem engedi meg, hogy részletesebbn írjak bármiről is - ráadásul a leírt képlet ugyanúgy lehet mastocitóma, carcinóma, fibroszarkóma (... és még sorolhatnám ...) is, mint ahogyan histiocitóma - sőt a gyulladásos eredetű szövetszaporulatok is kinézhetnek a így. A megoldás természetesen az, amit állatorvosa is ajánlott, a kutya részletes kivizsgálása amiben a képlet citológiai/szövettani vizgsálata is beleértendő. Ha megvannak az eredmények, akkor érdemes a megoldásokról szót ejteni. Honlapunk Publikációk rovatában olvashat még részletesebben hasonló témákban.
jelige: NELLI
2009-02-27
8 ÉVES BOXEREMNÉL TÉRDIZÜLETI ARTRÓZIST ÁLLAPÍTOTTAK MEG.NOROCARPOT SZED NAPI 1-ET,KÚRASZERŰEN A JOINT MAX-OT/2HÓNAPIG SZEDI,2 HÓNAPIG NEM/ÖN MIT JAVASOLNA?UTÁNA NÉZTEM INTERNETEN TÖBB KÉSZÍTMÉNYT IS TALÁLTAM.ÉRDEKELNE A VÉLEMÉNYE.KÖSZÖNETTEL,
Számtalan ízületi regenerációt elősegítő szert találhat a neten is - én azonban azt javasolnám, hogy néhány havonta kontrolvizsgálatokon ellenőriztesse a kutya állapotának változásait és a kutya életmódját, etetését, gyógyszerezését esetleges egyéb kezeléseit (pl műtét) állatorvosával beszélje meg.
jelige: Charry
2009-02-27
Két napja nyüszit fekszik és remeg. Sok tejet adunk neki,mert azt megissza mindig. Egy éves. Nagyon szeretjük...
Ha csak kicsit is szeretik az oltatlan, két napja beteg fiatal szukát, akkor gyorsan vigyék el állatorvosukhoz, hogy mielőbb megvizsgálhassa és meggyógyíthassa a Charry-t. Ha ezt a kalandot megúszták, akkor megbeszélhetik a szükséges védőoltásait, parazitamentesítéseit és az ivartalanítását is, hogy minél hosszabb, egészségesebb életet élhessen a kutya.
jelige: yorkim
2009-02-27
Egy németjuhásztól teherbe eshet egy yorki?
Ekkora méretkülönbség esetén már valószínűtlen a sikeres párosodás - de teljesen kizárni nem lehet. Az egy hónap múlva elvégzett ultrahang vizsgálat elvégzésével lehet csak biztosabbat mondani. Az eredménytől függetlenül a szuka ivartalanítása ajánlott a hasonló izgalmak, valamint a nemi szervek gyulladásos-, elfajulásos- és daganatos megbetegedéseinek megelőzése céljából.
jelige: B. Rózsa
2009-02-26
Tisztelt Doktor Úr! Egy párnapja vettük észre, hogy a cicának a jobb első tépő foga nem fűggőlegesen áll hanam viszintesen. Nem igazán engedi, hogy megnézük neki. De nem dagadt és ha simizűk nem kapja el a fejét (csak ne nyuljunk hozzá). Enni eszik, kedélye is ugy tünik hogy renben van. Kérdésem, hogy ez a fog kiesik magától, vagy muszály altatni és kihuzatni? Válaszát előre is köszönöm
Ha állatorvosa megvizsgálhatja a cicát, akkor kiderülhet, hogy mi okozza az észlelt jelenséget és az is, hogy kell-e tenni valamit ezügyben. Kitalálni lehetetlen, hogy mi történt a foggal és, hogy mi lesz vele.
jelige: tacskó
2009-02-26
Tisztelt Balogh Dr! 10 Hónapos törpetacskónk néhány napja kevés habos nyálat hány, keserves öklendezések közepette. van, hogy egy nap egyszer, van hogy két napig nem, majd megint egy alkalommal megint, változóan. Széklete normális, játszik, eszik, nem kelti beteg kutya benyomását.Időnként kicsit köhög. Savtúltengésre gondolok, elképzelhető? És ha igen, akkor lehet neki vagy kell-e adni vmilyen gyógyszert? Elég, ha így kihányja a felesleget? (előzőleg már írtam, ő az ágyrapisilős , de már mostanában nem teszi, el ne kiabáljam!!!) Köszönettel:
Én meg nem hiszem, hogy „savtúltengése” lenne és örülnünk kellene, hogy „kihányja a felesleget”. Szerintem sokkal nagyobb az esélye annak, hogy légúti fertőzése van a tacsinak és ettől hányogat és köhög. Ennélfogva nem is a szódabikarbóna lesz a megoldás - hanem a kutya részletes állatorvosi vizsgálata, és amennyiben ez beigazolja a gyanúnkat (légúti fertőzés) akkor eszerinti kezelése.
jelige: cirbolya2 - 2.
2009-02-26
Koszonom a valaszat a levelemre, igazabol arra lennek kivancsi hogy a leirt tunetek alapjan mire kovetkeztet, mi tortenhetett a kiscicammal. Parazitamentesitese az eloirtak szerint rendszeresen tortenik, vedooltasokat eddig meg nem kapott. Azert lennek kivancsi hogy On mit gondol, bar tudom igy latatlanbol nehez, mert en kulfoldon elek, kiscicamat itt egy angol allatorvos vizsgalta meg, es sajnos nem ertettem 100%osan az altala hasznalt szakszavakat, azt tudom hogy a cica most a hanyas ellen kapott injekciot, az allatorvos gyomorproblemat diagnosztialt, azt mondta jobb esetben csak egy enyhe gyomorrontas lehet, valamit evett amit nem bir a gyomra. Holnap viszem vissza kontrollra, csak most egy picit megijesztett ez a mai ujabb incidens, ezert irtam Onnek, hogy kezeles mellett normalis-e hogy meg mindig hany, mennyire gyors lefolyasuak ezek a betegsegek? Ami meg fontos informacio lehet a cicanak jo etvagya van bar kevesebb folyadekot iszik, eletvidam, de ma mar kevesebbet jatszott mint altalaban szokott.
Bizony, hogy nehéz így látatlanba. Egy sereg veleszületett és szerzett, fertőző és nem-fertőző betegség okozhatja a leírt tüneteket. A banális gyomormegterhelésektől a fatális, gyakran halálos kimenetelű vírusos fertőzésekig sok minden „benne van a kalapban”. Állatorvosa a vizsgálatok eredményei és a kezelés hatása alapján tudja megítélni a cica esélyeit és a tennivalókat.
jelige: cirbolya 2.
2009-02-25
A 18hetes kiscicam 3. napja hany, az elso hanyasok feher habosak voltak, illetve nagy barna szagtalan csomok, a 2. napon elvittem allatoprvoshoz, amikor mar az elfogyasztott etelt percekkel kesobb kihanyta, ott kapott injekciot. Ma a 3. napon az instrukciokat betartva fott csirkemellet kapott, es elfogyasztas utan 3 oraval ujbol hanyt, most egy barnas-sargas folyadekot, jelentosen kevesebbet mint tegnap vagy azelott. Most volt 3 napja hogy kiengedtuk a kertbe, eddig csak lakasban tartottuk, felek megevett valamit amit nem szabadott volna...
Egy 18 hetes kölyök macska ideális esetben már 3 védőoltással rendelkezik és legalább ugyanennyi alkalommal megtörtént a parazitamentesítése is. Még így is „megehet valamit” és kialakulhatnak hányásos, hasmenéses tünetei - de mindezek hiányában az lenne a csoda, ha nem lenne beteg. Állatorvosa gondos kezelésével remélhetőleg megmenti a kölyökmacska életét. Ezután megbeszélhetik a rendszeres védőoltásait, parazitamentesítéseit, majd az ivartalanítását is. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban még sok hasznos dolgot olvashat. Levelében egyetlen kérdést sem tett fel. Ennek ellenére kielégítőnek érzi a válaszomat, vagy valami másra volt kíváncsi?
jelige: Vili
2009-02-25
Tegnap este váratlanul elhunyt 8,5 hónapos magyar vizsla kutyánk. Semmi jele nem volt betegségnek, virgonc volt, vacsorázott, szaladgált. Egyszer csak rosszul lett, kb. 3 percig szenvedett és meghalt. Szívmasszázsra, pumpálásra nem reagált. A légcsöve szabad volt, a nyála nem csorgott. Külső sérelmi nyomok nem látszottak rajta. Szokása volt mindent megrágcsálni, esetleg meg is enni Pl. gyújtós fa darabot rágcsált, és evett is máskor (székletéből láttuk). Értetlenül állunk az eset előtt. Kérem a segítségét, hogy napirendre térjünk egy kicsit. legalább valami magyarázatot kaphatnánk, hogy mi történhetett szeretett kiskutyánkkal.
A gyors, gyakorlatilag előzmények nélküli elhullás a fiatal kutya esetében súlyosfokú fejlődési rendellenességre, szerzett idegrendszeri-, keringési betegségekre, mérgezésekre ... és egy sereg egyéb betegségcsoprrtra is utalhat. Biztosat természetesen csakis a Vili boncolásával és a kapcsolódó kiegészítő vizsgálatok elvégzése után lehet mondani. Ennek hiányában marad a találgatás, feltételezések. Sajnálom a történteket.
jelige: kobórlok
2009-02-25
Üdvözlöm Dr Úr! Nem kifejezetten betegség mistt irok önnek,de számomra mégis fontos lenne a válasza! Ahol lakom Pest mellett egy kis városban,rengeteg a kobór kutyus,akiket én személy szerint nagyon sajnálok. A kérdésemaz lenne hogy azonkivül hogy megetetem a szerencsétlen sokszor csontsovány kis állatokat,mit lehet még tenni értük?Befogadni nem tudom őket mert nekem már van 4-kutyusom az egyik szintén egy ilyen kis befogadott köztük.Az ember ha próbálja őket ”leadni”aztmondják nincs hely(el is hiszem)sőt azt is hogy nem biztos jobb nekik egy menhelyen mert bevannak zárva kevés a pénz az ellátásukra stb. Hogyan változhatna ez a helyzet meg?Vagy meg kell békélni azzal a ténnyel,hogy sok ember kidobja őket,és a sorsukra kell hagyni?! Elnézést,hogy levelemmel feltartottam de nekem személy szerint olyan szörnyű ezt szinte naponta látni ahogyan szenvednek ezek az ártatlan kis élőlények! Válaszát előre is köszönöm!
A kórborló állatok helyzete itthon sem megoldott, sajnos a sok állatvédelmi szervezet ellenére is igen nehéz megoldást találni egy-egy állat esetében. Ha Ön sem tudja elhelyezni a talált állatot, és a közelében található menhelyek sem tudják befogadni, akkor még a környezetében lehet megpróbálni a kutyák befogadtatását. Ha fényképpel, némi adatokkal (neme, feltételezett kora, tulajdonságai, jellegzetességei ...) felteszi az internetre is a hirdetését (akár a mi honlapunkra is) akkor nem lehetetlen, hogy sikerül gazdira találni.
jelige: Kormi
2009-02-25
Étvágytalan, egy hét alatt kétszer barnát hányt, az étel szinte egészben kijön belőle, híg a széklete. Voltunk vele állatorvosnál, Ő a hasánál megvizsgálta és azt mondta, hogy nem beteg. Egész nap fekszik, viszont ha meglátja a pórázát, akkor felélénkül. Az egész állaton látni, hogy sokat vékonyodott. 1 éves, a nyáron volt benne kullancs, amitől beteg lett de utána az ellen a védőoltásokat megkapta. A következő oltásokon van túl: Rabisin, Parvigen, Eurical L, Eurical DHPPI2, Vanguard Plus 5(rózsaszín és zöld). Mi lehet a baja? Újra el fogom vinni az állatorvoshoz, de előtte kíváncsi lennék az Önök véleményére is.
Nem hiszem, hogy bárki is ki tudná elégíteni a kíváncsiságát ennyi adat alapján. Sok tucat betegség okozhat ilyen tüneteket, még a leírt védőoltások ellenére is. Állatorvosa is csak részletes vizsgálatokkal (fizikális vizsgálatok, vér-, széklet-, vizelet vizsgálat, képalkotók, egyéb kiegészítő vizsgálatok ...) juthat pontos diagnózishoz.
jelige: Karcsi cica 3.
2009-02-25
Kedves Balogh Dr úr. A Karcsika még ivaréretsége előtt lett ivartalanitva.Más macskával nem volt összetűzése,falu végén lakunk és utánunk a préri,ide járt ki vadászgatni,nagyon sokszor láttuk hol van,mert vörös cirmos a szine és mindig kitünt a környezetből.A cicáim igen ősszetartóak és vigyáznak egymásra,valamint a kutyák sem engednek be idegen macsekot. Karcsika igen szerette a szarkákat,vadgalambot ,egeret,verebet megfogni,nagyon sok esetben sikeresen.Diadallal hozta megmutatni.Nem az evés volt a célja,hanem a siker.Főként kitekat,whiskas,aro száraz és nedves tápot ettek de mindig vettem mellé valami extrát is.Tejet,levesnek levét kevés főtt zöldséget és főtt húst kaptak,nagyon ritkán kaptak nyers húst,de olyat amit mi eszünk. A többi macsek igen ritkán,vagy egyáltalán ki se ment az udvarból.Az állatorvos a tapintás alapján kemény csomónak érezte azokat a göböket.Én nekem erős a gyanúm,hogy az elfogott zsákmányok által is szedhetett őssze valami vírust.Nagyon hálás vagyok Őnnek,hogy megírta véleményét,ezzel segít feldolgozni a történteket ami Nekem fáj és nem könnyű.Ők társak,nem egérfogók.Ez vonatkozik a kutyáimra is.Tavasztól őszíg tartunk baromfit és sertéseket is,de nekünk az állatok az elsők.Karcsikát nem hoztam el ,mert adott esetben kemény fagy volt,nem tudtam volna eltemetni,a kábitó injekciót vártam meg és zokogva búcsuztam tőle amig lehetett vele voltam,de a végső oltást nem akartam látni.A tőbbi a doktor úr feladata volt.Még mindig nem bírom ki sírás nélkül az emlékét,naponta tőbben is megkérdezik mi van a cicámmal.Ne haragudjon,hogy ilyen terjedelmesen írtam,de talán ez is segit a fájdalmamon.Tisztelettel üdvözlőm
Nincs baj a terjedelemmel sem, a baj az, ami a Karcsi cicával történt. Legelső leveléhez képest sok minden kiderült a Karcsiról, az is hogy az adatlapban írt dolgok nagyobb része hiányos, félreérthető volt. Sajnos azonban az ivartalanított macskák esetében is fontos a rendszeres vakcinázás, mert ők is fertőződhetnek halálos vírusos megbetegedésekkel. A kezdeti felsorolásomból (ivartalanítás, rendszeres vakcinázások és parazitamentesítések, helyes táplálás) lehet, hogy csak egy-két dolog hibádzott, de egy is végzetes lehet. Ahogyan a betegségeket az életben a részletes vizsgálatokkal (laborvizsgálatok, képalkotók is!) úgy a halál után a boncolással és a hozzá kapcsolódó kiegészítő vizgsálatokkal lehet megállapítani. Minden egyéb csak találgatás, feltételezés. Sajnálom a történteket.
jelige: Suzy
2009-02-25
TISZTELT DOKTOR ÚR.Lehet-e gond a tüzelés végefelé egy gömb szerű rózsaszín golyó zárja el a bemenetet -e megjelenése előtt a párosodás megtörtént és felvette a kutya a kant a második alkalommal már elutasító volt akkor már látható volt -e kerek gömb a bemenetnél,lehetséges még időben elkaptud és várhatunk kiskutyát vagy kalami rendellenességet jelezhet-e gömb.Aggódva várom válaszát tisztelettel
A leírása alapján arra gondolok, hogy esetleg hüvelyelőesése lehet a szukának. Az eset mindenképpen állatorvosi vizsgálatot igényel. nem lehetetlen, hogy vemhesült a szuka, de ebben még akkor sem lehetnénk teljesen biztosak, ha állatorvosi segédlettel, ovulációdiagnosztika (vérprogeszteron mérések, hüvelycitológia) és a kan andrológiai vizgsálatával történt volna a párosítás. A vemhességre a 3-4 hét múlva elvégzett ultrahang vizgsálat eredménye adhat választ. A kutya tenyésztéséhez alkalmsa és felkészített tenyészállatok, megfelelő tárgyi feltételek és felkészült tenyésztő szükséges. Ezek bármelyikének a hiánya esetlegessé és veszélyessé teszi a kutyaszaporítást.
jelige: ivartalanítás
2009-02-25
Üdvözletem! Érdeklődnék, hogy a 7 hónapos kiscicám most tüzel, 20-án kezdte, és mikor lehet legkorábban ivartalanítani. Lehet, hogy vemhes lett, ez is 20-21-én lehetséges. És mennyibe kerül az egész ivartalanítás mindenen együtt és mennyi idő a műtét és ébredés? Előre is köszönöm Üdvözlettel:
Egy egészséges megfelelően fejlett nőstény macska esetében teljsesen megszokott, ha 7 hónaposan tüzel, és ha kijáró, akkor szinte bizonyosra vehető, hogy vemhesül is. Az ivartalanítását akár néhány napon belül, célszerűen egy hónapon belül ideális elvégezni. Az ivartalanítás ára klinikánként változik, 10 és 20 e Ft között lehet, függ többekközött attól is, hogy vemhes-e az állat. A műtét körülbelül fél órát vesz igénybe, és az altatás módszerétől függően néhány perc, vagy néhány óra az ébredezés. Az ivartalanítrás mellett a rendszeres védőoltások, parazitamentesítések és helyes táplálás adhat 15-20 egészséges évet egy macseknak.
jelige: Karcsi cica 2.
2009-02-24
Kedves BALOGH DOKTOR ÚR.. Sajnos abban teljesen igaza lett,hogy tényleg annyi a Karcsikának.Volt oltva,egyet nem kapott meg,rendszeresen volt féregtelenítve,élősködők ellen rendszeresen kezelve,mindenre odafigyeltem,mert mellettem aludt az ágyban,sőt az élelmiszerben dolgozom.Mellette van még három cicám,és minden kezelést egyidőben végeztem.Ezért nem értettem miért lett beteg,egymásután rövid idővel,és a második után nem gyógyult,csak felületesen.Pénteken újra elvittem az állatorvoshoz,aki előszőr kezelte,a veséjén tőbb megy nagyságú dudor,vérszegény,nagy valószinűséggel hason belüli gyulladás,nem volt lázas! teljesen üres belek,ÉN már kiskanállal adtam neki a vizet,hogy ne száradjon ki.25 % esélyt tudott mondani a Dr-úr,de akkor sem lesz tőbbet eggészséges.Nagy fájdalmamra EL KELLET ALTATNOM hogy ne szenvedjen..Érzem,hogy még sokáig fogom siratni.Eddig még mindennap megsirattam és nagyon fáj.A DOKTOR ÚR-nak nagyon szépen köszönöm a válaszát,egyben hálás vagyok Önnek,mert alá támasztotta a diagnózist.Tisztelettel köszönöm válaszát
Sajnos nemhogy köszönnivalója nincs velem szemben, még az is csoda, hogy nem vette zokon a válaszomat ... Reméltem, hogy megcáfol a végén. Ha a Karcsi kijáró kandúrként nem volt ivartalanítva és hiányos volt a vakcinázása az sajnos éppen elegendő ahhoz, hogy a szokásos kandúrbunyók alkalmával összeszedje a halálos vírusfertőzések egyikét, másikát. Ha mindemellett a veséjén ciszták, esetleg tályogok, vagy neadjisten daganat is fejlődött, akkor még kevésbé csodálkozhatunk a végkifejleten. Természetesen minden amit leírtam, csak találgatás, fantáziálgatás a macska betegségét illetően. Ahogyan életében a részletes vizgsálatokkal, most halála után a boncolással és a kapcsolódó kiegészítő vizgsálatokkal (szövettan, kórokozó izolálás ... toxikológia ...) lehetne biztosat megtudni. Sajnálom a történetét.

<< <  173 / 415 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.04.06
Elveszett Olga cicánk! Kb. 6-7 napja csavargott el a Rózsakert utcából! Fekete-fehér foltos, ivartalanított 2 éves nagylány, nyakában piros nyakörv! Kis gazdái és a környékbeli gyerekek nagyon-nagyon várják vissza! Ha valaki látta vagy befogadta kérjük jelentkezzen! Kondorosi Szilvia: 06-30/63-817-63 ( szilvia@iec.hu ) OLGA! GYEREK HAZA, NAGYON VÁRUNK!
2015.03.06
Még mindig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2015.02.25
Gazdit keres két 7 hetes keverék kislány kutyus! Gazdájuk sorsukra hagyta őket, most ideiglenes helyen vannak, de végleges, szerető otthont keresünk a számukra. Előreláthatólag maximum közepes termetűek lesznek. Tüneményesek, kedvesek, bújósak. 20 335 3571 ; oszmun@gmail.com