Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: lábtörés
2012-06-13
Tisztelt doktor úr!Tegnapi nap a 4hónapos mini yorkim le esett az ágyról,és lehetséges hogy eltört a lába!Volt nála kint orvos adott neki 3 injekciót és azt mondta,hogy el van neki törve,2-3 hét és begyógyul!Tegnap óta folyamatosan remeg a kutyám,lehet,hogy lázas?Nem kellene begipszelni neki a lábát vagy sínbe tenni?Járkálni próbál,de csak akkor amikor pisilnie kell!Doktor úr vigyem állatorvoshoz,hogy begipszeljék neki?Vagy mi a teendő ilyenkor? Mert aki kint volt állatorvos azt mondta,hogy pihenjen etessük itassuk!!Várom válaszát!

Kevdes Gazdi!

Minél hamarabb juttassák olyan rendelőben, állatkórházba, ahol röntgen felvételt tudnak készíteni a kutyus lábáról és ortopédiai műtéteket végeznek. Nagyon modern módszerek elérhetők már az állatorvoslásban is a törött végtagok rögzítésében. A biztos, minél tökéletesebb gyógyuláshoz mindenképpen ezeket kell választani még akkor is, ha sokkal drágábbak, mint a sok pihentetés. A remegés valószínüleg azt jelentheti, hogy nagyon fáj neki, tehát  nyilván fájdalom csillapító gyógyszerre is szüksége van a kis Yorkinak.

Természetesen összeforr, vagy valahogyan gyógyul így is (bár a röntgen felvétel nélkül nem nagyon lehet arról sem nyilatkozni, hogy van-e törés), de egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire lesz képes a további életében terhelni a lábát, sőt a rosszul összeforrt csontok később több ízület elfajulását is okozhatják, ami nagy fájdalommal járhat.

 

jelige: Queen
2012-06-12
Kedves doktor úr. Máltai selyem kutyusom van. eddig a hátsó lábát nyaldosta, most pedig az elsőket, de már szinte véresre rágta. Kenem neki Betadine-oldattal. Le is kötöttem hogy ne nyalja.Ne lépett semmibe és nem tudom miért csinálja. Köszönettel Varga beáta

Kedves Gazdi!

Valamiért viszket a kutyus lába. Ezt okozhatja valamilyen külső élősködő, bolha, szőrtüszőatka vagy rühatka például, az utóbbi rettenetesen, szinte kibírhatatlanul viszket, a végtagok, fül széle a legtöbbször érintett (bár ebben a többi kutya is érintett lenne!)

Okozhatja valamilyen allergiás folyamat: tápallergia, pollen, poratka, akár csak az embereknél,  az allergiát okozó anyagok száma szinte végtelen!

Annyi biztos, hogy a kutya nagyon szenved, akárcsak a gazdái és a betadin nem hatásos.

Állatorvos végezhet bőrkaparék minta vételt, találhat bolhát/ürüléket, vehet vért, ajánlhat olyan tápot (úgybevezett hypoallergén, vagy anallergén táp), melyben a leggyakoribb tápallergiát kiváltó összetevőket kiváltják mással.

A viszketős kórképek nagyon gyakoriak és kezelésük nem egyszerű és elég hosszadalmas. Remélem hamar sikerül elkezdeniük!

jelige: Hormonproblémás cica
2012-06-12
Tisztelt Állatgyógyászati Központ! Cicám 3 éves ivartalanított lány.1 évesen zárt pyometra miatt ivartalanítva lett.Rá egy évre a mellvonalban apró illetve nagyobb dudorok keletkeztek amiből mintát vettek és a szövettani eredmény nem jelzett daganatos sejteket,de ezekben a dudorokban tej volt.Kezelésként alizin injekciót kapott és ennek hatására visszahúzódtak a dudorok,szinte mind.Ezután felnyitották,hogy marad e benne méh vagy petefészek darab és találtak 2 puklit benne ami szintén ment szövettanra,de semmi eredmény nem született.Most egy év elteltével újra megjelentek a dudorok,nincs annyi mint tavaly,de ezek most nagyobbak. Tavaly az is szóba került,hogy az emlőlécet eltávolítják,de ez számomra nem opció,mert úgy gondolom ezzel még nincs meg a kiváltó ok. Kérem ha találkoztak ilyen esettel,esetleg tudnának tanácsot adni a kezelésével kapcsolatban azt nagy örömmel fogadnám! Köszönettel Katalin
Kedves Kérdező!
Nem egyszerű eset a cicája, endokrinológus szakértőnkkel konzultáltam az ügyben.
Elsőször is, jó volna tudni, hogy összefüggésben van-e a tavalyi alizinre visszahúzódott dudorokkal a mostani, már nagyobb dudor!
Készült erről már valamilyen vizsgálat (vékonytű aspiráció, biopszia, netán ultrahang)? Ürül valamilyen váladék belőle? Ha igen, erről készült citológiai vizsgálat?
Ha nincs benne tej, sőt a citológiai vizsgálat negatív, felmerülhet a hiperpláziás fibroadenomatózis nevű betegség (itt nincs sem tej, sem daganatos szövet).
Ha ürül váladék, (nem tej, hanem vörhenyes savó), akkor annak citológiai vizsgálatával megállapítható a ductális carcinoma, mely már ugyan daganat, de a vékonytű aspirációba nem kerülnek be a daganatos sejtek.
Sajnos vizsgálatok nélkül csak találgatni lehet, mert egyáltalán nem biztos, hogy az új, nagyobb duzzanatok ugyan olyanok, mint a tavalyiak, sőt , lehet, hogy a tavalyi alizines kezelés ezek ellen hatástalan!
Meglátásom szerint előről kell kezdeni a tavalyi procedúrát, ha kezelőorvosa szükségesnek látja esteleg kiegészítve egy hormonszintet  is mérő vérlabor vizsgálattal.
Kitartást és sok sikert a viszgálatokhoz a gazdának és a cicának is!
jelige: Krisztina
2012-06-11
Kedves Dr.Úr! Van egy 7 éves Német juhász kutyám akinek mind 2 szemén hártya van,olyan mint ha fehéres-szürkés kék hurkák lennének rajta csipásodik is mind 2 szeme.Probáltuk kamillázni,szemcseppezni de nem múlt el! Mit tudna ajánlani! Előre is Köszönöm!

Kedves Kérdező!

Minél hamarabb szemészeti vizsgálatra kell eljuttatni a kutyust, a legjobb, ha ilyen irányban szakosodott állatkórházat, rendelést keres fel, ahol a megfelelő felszerelés megvan a szem alapos vizsgálatához. (A német juhászoknak van egy speciális szembetegsége, az Überreiter-szindróma, még az is meglehet, hogy erről van szó, akkor pedig a látás megtartásához elengedhetetlen a gyors beavatkozás!)

 

jelige: Beluga
2012-06-11
3 hete született 6 kis magyar vizslánk. eddig semmi baj nem volt, szépen fejlődtek, de négy napja ésrevettük, hogy az addig is kicsi testű fiúcska rohamosan lemarad, és mint,ha megfázott volna kicsit szörcsög. Szombaton szopás után pedig kihányta a tejet. Elrohantunk az állatorvoshoz, aki szerint valószínüleg valami (szalag nem szakadt el, és nem tud nyelni a kicsi). Azóta külön gonddal etetjük, illetve külön 3-4 óránként szopik,mivel a pót tej nem kell neki. az anyatej bent marad, de nem igazán akar fejlődni. Van remény, hogy nagy odafigyeléssel rendbejön a kiskutya? Milyen kiegészítő vitamint kapjon, hogy jobban legyen?

Kedves Gazdi!

Mindenképpen a pontos diagnózis ismeretében lehet kórjóslatot mondani, ezt pedig részletes vizsgálattal, kiegészítő vizsgálatokkal (röntgen, ultrahang, EKG, stb.) lehet felállítani. Ha mondjuk perzisztáló jobb aortaív a diagnózis, akkor a (kontrasztanyagos) rönteg azért is fontos, hogy megállapítsák, van-e tüdőgyulladása,ami gyakori a félrenyelés miatt.

Nem könnyű egy ilyen kicsi kutya viszgálata, de léteznek erre szakosodott állatorvosok, rendelők, ha teheti, előzetes érdeklődés után ilyet keressen fel!

Addig csak szorítani tudunk a kiskutyának, valamint azt ajánlani, hogy a lehető legjobb minőségű tápot kapja majd az elválasztáskor!

jelige: ivartalanítás utáni probléma
2012-06-11
Üdvözlöm, tegnap keverék hím kutyánk (8-9 hónapos)ivartalanítva lett. Nem is volt vele semmi gond,de észrevettük,hogy minden vizelés után-amit kis cseppekben ürít(ez műtét előtt nem volt így)-a péniszén hátrahúzódik a bőr,és úgy is marad,amíg segítségünkkel vissza nem húzódik,ez fájdalommal is jár számára,korábban ilyen jellegű problémája sem volt.A kérdésem az lenne,hogy mitől lehet ez a problémája,esetleg a műtét következtében? Illetve hogyan lehetne segíteni ezen a problémán? Előre is köszönöm a válaszát!

Kedves Kérdező!

Ha ma reggelre nem rendeződött a probléma, mindenképpen jelezni kell a műtétet végző állatorvosnak és ha ő úgy látja, kontroll is szükséges!

jelige: Vidéki kutyus
2012-06-11
Tisztelt Állatgyógyászati Központ! Törpe schanuzer kutyánkat autó ütötte el, töréses sérülése nem lett,azonban a fejét ért ütéstől a baleset másnapján a fél arca lebénult és egy nagy púp is lett a szemöldöke felett.A kutyusunknak az érintett oldalon nem mozog a füle, egyáltalán nem tud pislogni és lóg a szájszéle. Elnyújtott hatású szteroidos és B vitaminos kezelést kap. A legnagyobb gond a szem kezelése, amire műkönnyet csepegtetünk óránként.Aggódunk, mert hétköznapokon nem tudjuk biztosítani a rendszeres csepegtetést,hiszen nem tudunk vele otthon maradni. Mennyire fontos az esetében a műkönny gyakori használata, egyáltalán milyen gyakoriság szükséges? Ha gél alapú műkönnyet veszünk, az segít-e a huzamosabb ideig tartó nedvesség biztosításában? Mivel tudnának bennünet bíztatni az állapota javulását illetően? Egyébként a kedélyállapota megfelelő, egyéb sérülése talán nincs, jó étvágya van és jól gyógyszerezhető is. Köszönöm a válaszukat. Gazdi.

Kedves Gazdi!

A javulásról látatlanban nem tudok nyilatkozni, egyébként még a leletek teljes ismeretében is sokszor csak találgatni lehet, néha meglepő, "csodával határos" javulások következhetnek be.

A könnypótlás feltétlenül szükséges, ha elmarad, a szaruhártya kiszárad, védtelenné válik a fertőzésekkel szemben és súlyos, néha a látás/szem elvesztéséhez vezető betegséget okozhat.

A gél állagú műkönny mindenképpen meghosszabbítja a két kezelés közötti időszakot.

A száraz szem betegségnek  létezik műtéti megoldása (a nyálmirigy kivezető csövének áthelyezése), de ehhez tudni kell, hogy a baleset után a bénult oldalon működik-e a nyálelválasztás. Súlyos esetekben, legalább átmeneti megoldást jelenthet a szemhéjak összevarrása, melynek segítségével csökkenthető a szem kiszáradása.

Mindezekhez alapos, lehetőleg állatorvosi szemészeti kivizsgálás szükséges.

Kutyájuk mindenképpen szerencsés, hiszen túlét egy autóbalesetet, ráadásul gondos gazdákat is kapott a sortól. Ha kedve, kedélyállapota jó, nincsenek fájdalmai, teljes életet élhet akkor is, ha nem következik be számotevő javulás.

jelige: álvemhes
2012-06-10
Üdvözlöm!Álvemhes a kutyusom. Az emlői megereszkedtek és tej is jön belőlük. Erről szeretnék érdeklődni, mi a teendő ilyenkor? És körülbelül mennyibe kerülnének a szükséges gyógyszerek? Milyen következményekkel járhat ha nem kap megfelelő kezelés hosszú távon? Köszönöm válaszukat!

Kedves Gazdi!

Az álvemhesség minden tüzelés után előfordulhat, hajlamosíthat az emlődaganatra és a gennyes méhgyulladásra. Szedhető rá gyógyszer, mely csak állatorvosi vényre kapható, ára a kutya súlyától függ. (Adagja 0.1 ml/ttkg, 4-6 napon át, van 7 és 15 ml-es kiszerelés, a kisebb 5000, a nagyobb 9000 ft körül van.) Az emlőket lehet hideg vizes ruhával borogatni, de fejni, mechanikailag ingerelni nem tanácsos, mert ez csak fokozza a tejelválasztást.

Viszont a gyógyszer nem egyszer s mindenkorra mulasztja el a panaszokat, csak az adott tüzelés után. A következő tüzeléskor ugyanúgy jelentkezhetnek!

A végleges megszüntetés módja az álvemhesség megszűnése után, a következő tüzelés előtti ivartalanítás!

jelige: ludwig
2012-06-10
Torpe schnauzeremnel elkepzelheto hogy toklaszt erzek a melso labanal? A vallcsont felettA nyak kezdetenel pontossbban kicsit melyebben erzem mint a boralatt.Kerem irja meg mia teendo ha ez igy van .varjam meg mig kidbja a szervezete vagy ez egyre melyebbre fog menni?

Kedves Gazdi!

Ebben az évszakban teljesen elképzelhető a toklász a kutya bármely testrészén.

Gyorsan forduljon orvoshoz, mert a toklász egészen megdöbbentő utakat képes megtenni a bőr alatt, ha bejutott!

jelige: Krisztina
2012-06-10
Van egy kb.2hónapos kiscicám és ha hozzám bújik és simogatom elkezd nyalogatni majd szopni,ez a szopornyika tűnetei? Vagy mi lehet a gond??!

Kedves Gazdi!

AZ Ön által említett betegség, a szopornyica (distemper) a kutya és közvetlen rokonai, mosómedvék, menyétfélék, nagymacskák és tengeri emlősök betegsége, macskákat általában nem betegít. Egyébként az emberi influenzához hasonló, lázat,  felső légúti tüneteket, majd idegrendszeri, ritkábban bőrtüneteket okoz.

Ha a kiscica rendesen eszik, iszik, pisil-kakil, akkor biztosan nincs vele nagyobb gond, mint hogy hiányzik az anyukája, akitől nem régen kellett elválnia, a szopóreflex beindul, ha simogatják! Egyes egyedeknél egészen felnőtt korig megmarad. (Ismertem olyan macskát, aki egy báránybőrt szemelt ki pótmamaának és még majd 10 kilós kandúr korában is ezt szopogatta.)

Mindazonáltal állatorvost érdemes már a féreghajtás és az oltások miatt felkeresni, főleg ha a kiscica nyalogatja a gazdi kezét!


jelige: Sheron
2012-06-08
Tisztelt Állatgyógyászati Központ! Szeretném segítségüket kérni. Nekem van egy 8éves rottweiler szuka kutyám aki Sheron névre hallgat. Kettő hete nagyon letört volt és vacsorája után felpuffadt, sokszor járt pisilni. Nem tetszett nekem a viselkedése és főleg ez a felpuffadás mert másnap reggel már fel sem tudott kelni fekvő helyzetéből. Elvittem állatorvoshoz lázát megmérték (nem volt láza) ezután megnézték az emlőit is és amit már én is észre vettem, hogy nagyon lógnak neki és a jobb oldali leghátsó emlőrésze fel van dagadva még a mai napig is. Ultrahang vizsgálatot is végeztek rajta amin megállapították hogy húgyhólyagja a 3szorosára fel van dagadva. Elsőnek nem tudták, hogy mi lehet a kutyusom gondja aztán fél óra múlva egy másik doktornő is megnézte és azt mondta gerinc problémája van. Kapott a fenekébe egy injekciót és hármat a gerincébe. Másnap visszamentünk és azt mondták, hogy 100% a gerinc probléma mert végeztek rajta egy műveletet azaz a hátsó lábain az ujjakat lehajtották, hogy arra álljon rá és kutyusom sajnos nem húzta vissza rendes állapotban hanem úgy hagyta és pár másodperc múlva csúsztatta vissza lábát rendes tartásba. Kapott Zantac gyógyszert 2szer felet kell neki adnom egy nap és ez mellé kapott Medrol-t 32mg-osat melyet 5napig egyet adtam reggelente és már csak felet adok neki szintén reggel (természetesen ez lett felírva). Nem is volt semmi gond, de pár napja észre vettem, hogy szőre annyira elkezdett hullani mint még soha és foltokban is, van már egy olyan rész ahol halványan látom a bőrét, ha megsimogatom akkor is kezemben marad a szőre. Emlője pedig még mindig duzzadva van, igaz hordja magával a papucsokat,vödröket be az ólba ezért állvemhességre gyanakodok de az orvos erre nem mondott semmit, sajnos. A hasa már nem puffad fel vacsora után, de kevesebb ételt is kap így már fogyott is szerencsére mivel picit túlsúlyban is volt. A történetem után szeretném megkérdezni, hogy: szőr hullása mitől lehetséges? esetleg valamilyen daganat szóba jöhet? ha állvemhessége van akkor pedig mit tegyek? Előre is köszönöm szépen!

Kedves Gazdi!

Úgy tűnik a leírtakból, hogy kutyusa a gerincbántalmakon kívül még az úgynevezett "álvemhesség" tüneteitől is szenved. Ezt el lehet mulasztani gyógyszerrel (szájba csepegtethető cseppek formájában), de a végleges megoldást az ivartalanítás hozza. Az emlők megduzzadása későbbi emlődaganatnak az előszobája lehet, nem beszélve a gennyes méhgyulladásról, ami a nem ivartalanított idősebb szukák gyakori megbetegedése, és műtét nélkül ritkán oldható meg.

A szőrhullás lehet hormonális eredetű, akár okozhatja a szteroid tartalmú tabletta (medrol) mellékhatásként, mely szükséges volt a gerincprobléma rendezéséhez. Biztos választ csak további vizsgálatok hozhatnak!

Jelezze állatorvosának is a tüneteket, vagy keressen fel egy szaborodásbiológiában, endokrinológiában is jártas állatorvost!

jelige: macskaszem
2012-06-07
Tisztelt Doktor úr/nő! Egy kóbor macskát kezdtem etetni körülbelül egy hete.Rettenetes állapotban volt.Az egyik szemét pár hete kiszedhették,vagy kilőhették.Sokáig barna volt,majd az elhalt szem kiesett.Most az ürege tátong.A macska teljesen van,nem engedi magát megközelíteni 1 m-nél közelebbről.Kérdésem ,hogy meddig lehet el műtét,tehát összevarrás nélkül,nem tudom ugyanis ,hogy mikor kerülünk olyan viszonyba ,hogy engedje magát megfogni.Köszönettel :Léhner Eszter

Kedves Kérdező!

Sajnos nem lehet megjósolni a kimenetelt, mert főként belső tényezők befolyásolják, hogy körülíródik-e a gyulladás, vagyis hogy ott a szemüreg körül marad, vagy pedig elfertőződik még jobban, és elterjed az egész szervezetben.

Ráadásul ilyen szemproblémákat nem csak másik macska karmolása, baleset vagy emberi kegyetlenség okozhat, hanem macska vírusok is, melyek olykor az immunrendszert is legyengítik és nehezítik a gyógyulási folyamatot!

(Megjegyzem ha máshonnan nem, de a "Macskafogó" nevű örökérvényű műből ismerős lehet a félszemű kandúr figurája: vagyis gyakori a kóbormacskák között az ilyen sérülés, sokan túlélik szerencsésen.)

Nagyon megindító az embersége, hogy fel kívánja karolni a cicát, arra azonban godnolni kell, hogy a kóbor nőstény cicák évente kétszer is világra hozhatnak jó pár kiscicát, akik szintén hányatott, szenvedésekkel teli életet fognak élni. Ha sikerül megszelidíteni, jó lenne, ha féreghajtva, oltva és ivartalanítva juthatna szerető gazdához!

 

jelige: Molly
2012-06-06
Kedves Doktor Úr/Hölgy! Néhány napja írtam emlődaganatos kutyám ügyében. Nagyon köszönöm a gyors választ! Közben konzultáltunk az orvosunkkal hogy mihamarabb meglegyen a műtét. E kapcsán merült fel még egy kérdés. A doktor úr ugyanis azt mondta hogy nem lehet egyszerre 1 műtét alkalmával kivenni a 2oldalon lévő egymással párhuzamos daganatot. (A daganatok nem nagy méretűek még, az egyik kb 2cm a másik még kisebb) Érdekelne az Önök véleménye, ugyanis amennyiben nem feltétlen muszáj és megoldható 1 műtéttel nem szeretném a kutyust kitenni 2x ennek.

Kedves Gazdi!

Rendelőnkben már 15 éve történik rutin szerűen az emlődaganatok műtéti ellátása. Rendelőnk orvosai az Állatorvosi Egyetem Szülészeti Klinikájának is munkatársai (vezető szaporodás-biológusunk a klinika vezetője) és indikolt esteben rendszeresen végeznek emlődaganat műtétet, ahol extrém esetben akár egy. vagy két oldalon a teljes emlősort eltávolítják. Természetesen ilyenkor nehezebb a lábadozás, a sebgyógyulási idő is hosszabb lehet.

Tehát érdemes átgondolni, ahogy egy 2 cm-es, talán kis szilványi méretű és egy ennél kisebb daganat eltávolítása mekkora kockázatot jelent a kutyára nézve (műtét hosszúsága, sebészi technika, altatás módszere, stb.), ha összevetjük a kétszeri altatás kockázatával.

 

jelige: suzy
2012-06-05
tisztelt doktor úr/nő hatéves keverék kutyámon pár napja észre vettem egy nagyobb duzzanatot a szájánál belül eddig nem volt vészes de a mai napon eleven volt és véres eléggé meg van szegénynek duzzadva és eléggé büdös gennyes a szájszaga ebben kérem a tanácsát

Kedves Gazdi!

 

Minél gyorsabban állatorvoshoz kell juttatni a kutyust, mert vizsgálat nélkül a kezelést sem lehet elkezdeni. Lehet idegen test, ami befúródott a nyálkahártyába és tályog képződött tőle, vagy egy rossz fog, melynek gyökerénél alakult ki a baj, de akár daganat is okozhatta az észlelt jeleket. Csak kivizsgálás után dőlhet el, hogyan lehet segíteni!

jelige: Zorró
2012-06-05
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Abban szeretném a véleményét vagyis tanácsát kérni, hogy van nekem egy 6 éves cicám (kandúr). Lakásban lakik, az utcára nem járhat ki, és különös piros pöttyöket fedeztem fel rajta, kb. 1 éve, amely viszketegséget okoz a cica bőrén. Szövetminta tenyésztés volt az állatorvosi klinikán, de baktériumot nem találtak. Ellenszerként Surolan cseppet kaptunk, ideiglenesen tünetmentesíti cicánkat, ezután az apró piros pöttyök újra jelentkeznek (egy-két hónap múlva), ezért a kiváltó okot szeretném megtalálni. Ebben szeretném segítségüket kérni. Esetleg egy alapos fürdetés cicasamponnal javítana helyzetén? Várom válaszát. Köszönettel: Zorró és gazdái.

Kedves Gazdi!

A kis pöttyök (miliáris dermatitis) nagyon gyakori kórkép macskáknál: a kiváltó okok között  lehet a bolhanyál allergia, a tápallergia, a paraziták, gombás megbetegedés, immun-mediált kórképek, gyógyszer túlérzékenység, hormonális/endokrin megbetegedés. Ez egy komplex betegség, nem könnyű az okok végére járni.  Vizsgálatok sora döntheti csak el, hogy az Önök cicájánál mivel állunk szemben.

Ha a cicasampon bőrtápláló összetevőket tartalmaz, nem szárítja ki a bőrt és hypoallergén, akár jó lehet, de egy sima szagosított cicasamponnal nem tesznek jót a cica bőrének.

jelige: Degu
2012-06-05
Üdv!Van 2 degum lassan 4 éve.Eddig semmi gond nemvolt velük.Tegnap viszont észrevettem hogy az egyik degum egyáltalán nem eszik és nem iszik(nagyon sovány lett) ezen kívül nagyon letört, alig mozog és a szeme is csipás.Egész nap össze van húzódva és csak ül a sarokba.szeretném ha megmondanák nekem hogy vinni kell-e állatorvoshoz vagy pedig kezelhető itthon is.Válaszukat előre is köszönöm. H.Laci

Kedves Gazdi!

A leírásából az látszik, hogy a kis degu beteg, nyilván fájdalmai is vannak, azért gubbaszt. Sajnos ennél többet vizsgálatok nélkül nem lehet megtudni, ezért nagyon sürgősen állatorvoshoz kell vinni! Sajnos a kicsi álatkák nem bírják sokáig étlen-szomjan, tehát ne késlekedjen!

 

jelige: ZAZI
2012-06-05
Kistermetű keverék kutyám/utcán találtam/ gyakran hány különösen reggelente. Az étvágya jó, vidám, de ez gyakori hányás aggasztó. Jó minőségű tápot kap, és nagyon szereti a száraz kenyeret rágcsálni.Arra gondoltam, talán sok a sava és jót tesz neki a kenyér. az autóban is szokott hányni, ha üres a gyomra akkor is. Gondolom fél.Mit tegyek? Köszönettel:Simon enikő

Kedves Gazdi!

Két részre osztanám kérdését: az első a kutyus reggeli hányása, második az autóbeli hányás.

Az első mindenképpen kivizsgálást igényel: akár férgesség, akár gyomorgyulladás, reflex, akár más (szisztémás, endokrin, stb.) betegség áll a háttérben.

A második eset, az autóban. Lehet, hogy fél, hogy kiskorában nem szokta meg az autózást, de az "utazási betegség" nem ismeretlen az állatok között sem. Erre lehet gyógyszert is kapni, lehet ritkítani az autózásokat, netán homeopata segítségét kérni. Persze meglehet, hogy ez is összefügg a reggeli hányással és ha az rendeződik, ezek is ritkulnak majd.

 

jelige: tarantula
2012-06-05
Üdv! Hallottam egy tarantula logoplex nevű kutyáknak is adható homeopátiés injekcióról, erről kérném ki a véleményét. Nekem 13 éves emlődaganatos kutyám van, sajnos a műtéti beavatkozás rizikós, ezért gondoltam egy alternatív gyógymódra. Ismerőseim csontdaganatos kutyájánál már az első injekciós beadása látványos eredményt mutatott. Önnek milyen tapasztalatai vannak erről? köszönöm

Tisztelt Kérdező!

Rendelőnk vezető onkológusával való konzultáció után a következőt válaszok születtek:

Az Ön által említett műtéti kockázatokat (és a kutya onkológiai betegségét, általános állapotát is) kizárólag a kutya részletes kivizsgálásával lehet felmérni és ez alapján lehetséges a lehető legkíméletesebb, legkevésbé veszélyes altatási módszert és műtéti megoldást kiválasztani. Az életkor önmagában nem feltétlenül jelent nagy kockázatot!
Az esetek túlnyomó részében az operáció elhalasztásának, elmaradásának jóval nagyobb a kockázata mint az operáció elvégzésének. A kutya teljes gyógyulására, a tumormentes állapot eléréséhez biztosan szükség van operációra.
Az operáció mellett nem kizárt, hogy más tumorellenes kezelésre (sugárterápia, gyógyszeres kezelés) is szükség van és valószínűleg kiegészítő kezelésnek is szerepe lehet a kutya felépüléséhez.
Kizárólag kiegészítő kezeléstől és ún alternatív gyógymódoktól egyetlen rosszindulatú daganatos beteg sem gyógyult meg - a látványos eredményeket legtöbbször a feltételezett diagnózis, vagy téves diagnózis alapozza meg. Ráadásul ami az egyik fajta megbetegedésben segít, nem biztos, hogy működik egy másiknál.
A daganatos betegségekről honlapunk Publikációk rovatában olvashat, az ivarszervi daganatokról pedig ide kattintva tudhat meg többet!

jelige: Jack
2012-06-04
Tisztelt Állatorvos! Köszönöm szépen a válaszát, sajnos szegény Jack éjjel 1 órakor örökre elment. Tudom, hogy semmit nem tehetek, és se vizsgálatot se etikai fegyelmi eljárást nem akarok indítani, hiszen úgysem kapom vissza a szeretett macskámat. Az ügy teljessége érdekében szeretném jelezni, hogy a műtétet végző orvos, semmilyen felvilágosítást nem adott, előzetes vizsgálat sem történt (amivel kiszűrhető lett volna a betegség). A műtét elvégzése során (közben ? ) két kutyával is foglalkozott, műtéti zárójelentést sem kaptam, noha gondos jól felszerelt rendelőbe vittem. A macska eredetét nem tudom, Bp-it kóbor kiscicaként került hozzám kb 4-6 hetesen, macskanáthásan, amit orvosi segítséggel, és nagy odafigyeléssel kikezeltem belőle. Tiszában vagyok azzal, hogy különféle betegségeket is hordozhat magában akár tünetmentesen a macska, de okulás végett szeretném minden kedves macskatulajdonos figyelmét felhívni arra, hogy bármilyen műtét előtt legyen kivizsgálva a cica. Véleményem szerint a macskám már kiskorában elpusztult volna ebben a betegségben, ezért gyanakszom a műtét során kapott fertőzésre. A cica a következő videón látható tüneteket produkálta http://www.youtube.com/watch?v=hWcSFblDxro Elpusztulása szörnyű látvány volt, és véres-vizenyős folyadék jött ki a száján. Emlékét örökre megőrzöm. Elnézést a hosszabb levélért.

 

Teljesen egyetértek Önnel: nagyon fontos a műtét előtti alapos vizsgálat, legalább fizikális hallgatózással, tapintással és azzal is, hogy ezt írásban megkapja a tulajdonos.

Nagyon együttérzek, nagyon sajnálom a cicát!

jelige: Jack
2012-06-04
Tisztelt Állatorvos! Május 19-én ivartalanították a kb 1 éves kandúr macskámat. A műtét előtt életerős, életvidám hatalmas macska volt (maine coon keverék). Annak ellenére, hogy kertes házban lakom, a macska mindig csak felügyelettel volt kint, éjszakára mindig bezártam. Az egy év alatt pontosan két alkalommal ment el itthonról, amiből csak egy volt a saját akarata szerint (másik alkalommal elkergette a szomszéd). A tulajdonságát tekintve a macska soha nem jelölt. Nos, a műtét állítólag jól sikerült a seb gyakorlatilag nem látszik, de a macska állapota azóta fokozatosan romlik. A műtét óta nem eszik, nem iszik, és nem is járkál. Kb egy hete kezdődött nála, hogy meg se akar mozdulni, és csak alszik. A problémával elvittem az orvoshoz, aki - természetesen vizsgálati díj ellenében - bélgyulladást állapított meg, és napi injekciózásra kellett vinnem a macskát. 4 injekciót, és 2 lázcsillapítót is kapott. Fecskendőből adtam neki vizet, joghurtot, és tiszta fehérjét. A macska a műtét óta 2 alkalommal wc-zett, vizelete volt. Állapotát tekintve: a pislogó hártyái látszanak; nyöszörögve nehezen veszi a levegőt, félrefordított fejjel, és nyitott szájjal (utóbbi 3 napban); nehezen tud nyelni. Az orra nem folyik, nincsenek megduzzadva a nyirokcsomói, nem nyáladzik, és amit megállapított az orvos: a belei nem adják ki a kuttyogó hangot. Tisztelettel kérem, adjon tanácsot, hogy vajon mi baja lehet a macskának, mert így már nagyon a végét járja szegény. És az eddigi kezelés hasztalannak bizonyult, noha feltételezem a szövődmények ellen kapta az antibiotikumot. Köszönettel: Jack

Kedves Kérdező!

Megértem felháborodását, hiszen az ivartalanítás után következett be a cica megbetegedése.

Csak úgy lehet eldönteni, hogy mitől betegedett meg és ez összefüggésben van-e a fent említett műtéttel, ha részeletesen kivizsgálják. Ez a fizikális vizsgálat mellett vérlabort, röntgent, ultrahang vizsgálatot is jelent, melyre jól felszerelt rendelőben kerülhet sor.  A cica érdeke is az, ahogy ez minél hamarabb megtörténjen, még akkor is, ha más állatorvosnál, és újabb díjak ellenében is történik!

Ha bebizonyosodik, hogy a megbetegedés összefüggében van a műtéttel, sőt, valamit elhibázott állatorvosa is amiatt lett beteg a cica, akkor mindenképpen keresse fel a műtétet végző állatorvost, hogy rendezzék a dolgot.

Remélem a cica mihamarabb meggyógyul!

jelige: Szekszàrd
2012-06-04
Jo napot ! A kutyusom kb hàrom napja nem tud rendessen pisilni sokàig csak gugol de csak cseppekbe jonn ki ! fiu kutya yorki 6 éves eddig nagyon egésséges volt! mi lehet a gond? koszonettel Dora

Kedves Gazdi!

Több minden okozhatja a gondot, a húgyszervek megbetegedései (gyulladás, kő) az ivarszervek megbetegedései az első számú lehetséges okok, de szisztémás, az egész szervezetet érintő megbetegedés (pl. cukorbetegség) is állhat a háttérben.

Mindenképpen állatorvosi kivizsgálásra van szüksége a kutyusnak mihamarabb!

jelige: Molly
2012-06-01
Kedves Doktor Úr/Hölgy! 8éves szuka kutyusomnál 3 napja emlődaganatot diagnosztizáltak. Egy csomót vettünk észre és ezért vittük el. Szerencsére még teljesen jól van, eszik rendesen, futkározik, nagyokat ás séta közben. Az orvos vetri dmg cseppet írt fel és azt mondta 1 hónap múlva menjünk vissza. Nekem azonban soknak tűnik ez az 1 hónap várakozás. Nem lenne jobb mielőbb túlesni a szükséges vizsgálatokon és a műtéten? Nem kockázatos várni 1 hónapot? Válaszát nagyon köszönöm!

Kedves Gazdi!

Teljesen egyetértek Önnel! Jobb minél hamarabb túlesni a műtéten, hiszen a csomó nem lesz kisebb, valamint ivartalanitani is kell a kutyust! Még több információt talál itt és itt.

(Kutatásokból kiderül, hogy az emlődaganatok megközelítően fele rosszindulatú és ezek 50 %-a az első megállapításkor már metastatizált, vagyis áttétet képzett!)

 

jelige: Kiscica
2012-05-31
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy Van egy 2-3 hetes kiscicám és az a probléma áll fent hogy mióta megvan kb 3 napja nincs se széklete se vizelete és már nagyon nagy a hasa továbbá eszméletlen sokat alszik. A kérdésem az lenne hogy mit tegyek vele?

Kedves Gazdi!

Röveden és tömören: minél hamarabb juttassa állatorvoshoz!

2-3 hetes korukban még főként folyékony táplálékot fogysztanak a kiscicák (anyatej), a hirtelen átállás a szokatlan szilárd táplálékra nagyon megterhelheti az emésztőrendszerüket, mindezt még a bélférgek jelenléte és egyéb betegségek is súlyosbíthatnak. Minél kisebb egy állat (vagy akár ember), annál hamarabb fárad ki a szervezete a megpróbáltatásokban, ezért mielőbb lépjenek!

jelige: rexi
2012-06-01
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 13 éves westie terrier kutyusom. Most már 3 hónapja járom vele az állatorvost kisebb- nagyobb sikerrel, de inkább kisebbel. A tesztek (kaparás, szőr-, bőrminta, vérvétel) alapján megállapították, hogy heveny gyulladás baktérium támadta meg, persze ez már egy másodlagos fertőzés, mert először a szőrtüsző atkát diagnosztizálták. Rtg lelet- mellkasban kóros elváltozás nincs,gége és légcső átmérője, lefutása szabályos. Kórszövettan: Lymphoma gyanúja- de a cd 3 poz festés eredménye nem igazolodott daganatsejt inkább egy idült súlyos gennyes allergiás gyulladás. Most Marbocyl 20 mg 1*1, Prednisolon 1 héten 2*2, 2 héten 2*1 reggel és így tovább most a 2 hétnél tartunk, QamatEl mini 1*1, Plerasan, Vetri-DMG IMMUNERŐSÍTŐT KAP. 4 NAPONTA Taktica-al és Benzoyl Plus samponnal mosom, betadinos oldattal kezeltem stb., tehát már rengeteg lehetőséget kipróbáltam, és rengeteg pénzt ráköltöttem. Kicsit már kezdem unni, hogy folyamatosan csak tesztelgetjük, és kísérletezünk, és nincs eredmény. Van esély, hogy teljesen felgyógyul ebből a betegségből? Mindent megtennék értek, de nem minden ember pénztárcája bírja a drágábbnál drágább gyógyszerek vásárlását, főleg ha nem lát eredményt. Kérem adjon tanácsot. Esetleg egy homeopátiás orvost felkeresni? A tegnapi napon: a vérkép leukemoid reakció és a FVS 90EZRES ! eZ NEM JÓ.... PYODERMA PROFUNDA GANGRAENOSA A DIAGNOZIS! Most kap Ringer 2*150ml naponta, 2*3 ml fortum inekciót vénakanülön, Marbocyl1*1, Qamatelt, Prednsiolon 2* reggel 2 db Neoralt. kÉRDÉSEM : van más lehetőség , ezek után vagy ez az utolsó lehetősége a kutyusnak.Nagyon sajnálom...mindent megtennék érte ha van még valami esélye....

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom a kutyust és persze a lelkiismeretes gazdáit is, biztosan mindenkinek kimerítő lelkileg és anyagilag is egy ilyen súlyos állapot és hosszadalmas kezelése.

Ha jól rakom össze a képet, akkor a kutya bőrén gennyes gyulladás látszik 3-4 hónapja. Diagnosztizáltak nála szőrtüszőatka kórt (generalizált demodicosist?) és másodlagos gangrénás bőrgyulladást, és mivel a lymphoma gyanúja is felmerült, vettek biopsziát a bőréből, ami idült allergiás gyulladást mutatott. Szerencsére a mellkas röntgenfelvétele semmi kóros nem látszott.

A szőrtüszőatkák normális esetben is élnek a kutyákon, valamiért az Ön kutyájának bőrében elszaporodtak, ami az immunrendszer nem kielégítő működésére vall és a vizsgálatok (biopszia, rtg, vérévtel) azt próbálják kideríteni, hogy ezt mi okozza.

A generalizált, vagyis a test nagy részére kiterjedő szőrtüszőatkásság egy súlyos, életveszélyes kór, melynek oktana nem teljesen ismert. Egy-egy ilyen bonyolut eset ember és állat esetében is több specialista akár ismételt vizsgálatait igényelheti, van hogy hetek, hónapok alatt sem sikerül pontos diagnózist elérni. A leírt tünetek alapján a beteg lehet atópiás, immunszupresszált állapotban vagy autoimmun betegséggel küzdő, lehet allergiás akár több mindenre, lehet többféle endokrin betegség a háttérben (Cushing-kór, pajzsmirigy megbetegedés)  .... akár iatrogén ártalmak (túl sok szteroid tartalmú gyógyszer alkalmazása) sem kizárhatóak és az sem, hogy a felsoroltak közül nem is egy alapbetegség súlyosbítja a helyzetet, hajlamosítja a kutyát a paraziták, gombák, baktériumok által fenntartott bőrgyulladásra.

Szinte biztosan további, akár ismételt vizsgálatokra, nem kizárt, hogy specialisták  (bőrgyógyász, allergológus, endokrinológus) vizsgálataira van szükség ahhoz, hogy a kutya állapota, betegsége(i) pontosabban kiderüljenek és ezzel az esélyek, megoldások ismertté váljanak és kiderüljün meddig élhet Rexi kutyához méltő fájdalommentes életet.

Egy konkrét dolog: homeopátiás állatorvost azért is érdemes felkeresni, mert a homeopátia jól kiegészíti a hagyományos orvoslásban használt gyógyszerek hatását!

Remélem tudtam segiteni,

üdvözlettel,

dr. Szilágyi Jusztina

jelige: cicuska
2012-05-31
Jó napot!született 4 kiscicám körülbelül 10-11 naposak.az egyiknek az orrváladéka minden nap rászárad az orrára és fekete színű.Esetleg beteg lehet?

Kedves Gazdi!

Jól sejti, az egészséges kiscicáknak nem váladékos az orruk.A váladékozást elsősorban a felső léguti tüneteket és kötőhártyagyulladást okozó  macskákat fertőző vírusok okozzák.

Az anyamacskával együtt, aki szintén fertőzött lehet, állatorvossal kellene őket megvizsgáltatni, hogy dönthessenek a további kezelésről! Addig is nedves vattával le lehet törölni, hogy ne akadályozza a levegővételben és a szaglásban, szopásban.

<< <  173 / 512 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.12.28
Budapest XXII. kerületéből (Péter Pál u. és Bánk bán u. sarok) tűnt el a képen látható cica. Kérjük, ha bárki látja, tud róla, értesítse a gazdit! Köszönjük!
2017.12.21
2017.12.18-án a Budapest XXII. kerület, Vörösmarty utca környékéről eltűnt Kormi. Ivartalanított 2 éves kandúr,nem csavargós. Aki megtalálta, esetleg befogadta, kérjük, jelezze az alábbi telefonszámok bármelyikén: 06-30/612-1166 vagy 06-1/227-2643
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara