Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉS

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: Picur
2008-12-01
10 éves közepes testű, keverék, ivartalanított nőstény kutya. Az utóbbi időben sokat iszik, nagy mennyiségben elereszti a vizeletét. Étvágya jó.Vérvizsgálat szerint cukorbeteg. Lehet-e a nagyon nagyfokú inkontinencia ennek eredménye?
A cukorbetegség (és bármelyik megnövekedett vízfogyasztással járó egyéb betegség) önmagában is lehet oka az inkontinenciának. És az ösztrogén hiánya is okozhat inkontinenciát és egy sereg húgyúti-, és gerinc betegség. És mivel sajnos egyik elváltozás egyáltalán nem zárja ki a másikat egy 10 éves kutya esetében akár több betegség is okozhatja a tüneteket. A cukorbetegségével kell elsőként foglalkozni, mivel annak elhanyagolásával súlyos egyéb szervi betegségek jelentkezhetnek. Ha a cukorbetegség kezelésével az inkontinencia (és vele a sok vízivás/vizelés) nem szűnik meg, akkor állatorvosa további vizsgálatokat fog ajánlani.
jelige: S.O.S. (ellik a kutyám!) 2.
2008-11-28
S.O.S!!! Olyan gondom van hogy tegnap éjjel megcsászározták a kutyámat(boxer).Van egy pici anya még kicsit kába azt értem de nem nagyon érdekli a pici.Hajnal négykor picit szopizott azóta nem.Mit tegyek? Az anya issza a vizet és ki is hánnya pár perc elteltével. Ahogy lefeküdt még folyt belőle ilyen zöld váladék. Nem volt problémamentes a dolog.Most baj van vagy ez még tisztulás jele. Kapott antibiotikumot.Most lakásban van.Kérem segítsen még nem volt részem ilyenben és az orvost nem érem el. Köszönöm.
Pedig el kellene érnie az orvosát és jeleznie kellene neki a fejleményeket ... A kölyköt 3-4 óránként a csecsre kellene tenni, hogy szopni tudjon. A mamát gyengéd erőszakkal el kell fektetni a művelethez.
jelige: félős
2008-11-28
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 9 hónapos kutyusunk, és nem tudjuk, hogy miért félhet ennyire. Mióta hozzánk került (8 hetes korában) rajtunk kívül mindenkitől fél, neki idegenektől és ismerősöktől egyaránt, valamint a gyerekektől is. Úgy viselkedik mintha megverték volna (földre fekszik, elszalad, stb), de ilyen nem történt. Kérem segítsen tanácsával vagy ötletével, hogyan tudnánk megbarátkoztatni másokkal is. Lehetséges, hogy idővel kinövi ezt a tulajdonságát? Köszönettel:
Az állatorvos válazsol műfaj nem teszi lehetővé, hogy kitalálhassuk a félelem okát és a megoldást. Ezért általánoságban csak annyit írhatok, hogy a család kiegyensúlyozottsága, következetessége, kiszámíthatósága, szeretete sokszor megoldás ilyen panaszokra. Az sem kizárt, hogy feromonterápia (D.A.P) segítségével tudnák úrrá lenni a dolgon. És ha mindezek, valamint kezelőorvosuk tanácsai nem segítneke, akkor vannak viselkedési zavarok diagnosztizálására és kezelésére specializálódott állatorvosok is, akik megoldhatjűk a problémát.
jelige: s.o.s ellik a kutyám
2008-11-27
Van egy német boxer kutyám aki november 27-én ,ma kell ellenie neki. A problémám az hogy sötétzöld váladék jön ki belőle és nemtudom hogy mi az. A másik kérdésem hogy mikor kell orvoshoz forduljak?
Legyen erős, a kutyája ellik ... Ha valóban sötétzöld váladék folyik belőle, azt percekkel később a magzat megszületésének illett volna követnie. Ha ez nem így történt, akkor máris jött el az ideje, hogy állatorvoshoz forduljon. Honlapunk Publikációk rovatában részletesen is olvashat mindezekről a „Kutya születik” című írásban.
jelige: moncsi 2.
2008-11-27
Doktor Úr! Csak az a baj,hogy az orvos mondta,hogy hátul van a szükület a westymnek és nem tudják megmüteni. Milyen lehetöség van még akkor?
A legjobban akkor lehetne számba venni az esélyeket, ha ki leetne deríteni, hogy a tünetek (dagiság és köhögés) mögött milyen betegségek állnak. Számomra egyáltalán nem világos, hogy a légcsőszűkület, vagy a szívelégtelenség, esetleg mindkettő felelős-e a köhögésért. Nem kizárt, hogy más gyógyszerekkel karbantartható lesz a kutya szívbetegsége is. Ha csak a túlzott etetés áll az elhízás hátterében (és nem hypothyreózis, Cushing, vagy cukorbetegség vagy egyebek ...) akkor a diéta/fogyókúra is fontos eleme lenne a kezelésnek.
jelige: Bolhás és sebesre vakarja a fejét !
2008-11-27
Van egy cicám!Ő szobacica nem szokott kimenni!Most az a problémám hogy bolhát találtam benne. De ha bent van akkor nem lehetne bolha benne igaz??Az a feltételezésem,hogy a rokonságban van 2cica és egy kutyus és a kutyus bolhás! Lehet az hogy mi hoztuk el a cicámnak a bolhát??? A nagyobb baj viszont az, hogy vettem neki bolhanyakörvet már kettőt is és még mindíg láttam benne bolhát pedig már 4napja rátettük a nyakörvet.Nem tudom mennyi bolha lehet benne az is lehet hogy csak egy mert nehezen találom meg azt is! És a másik nagy baj hogy annyira vakarja hogy az egész feje minden területen már tiszta var.Nagy a szőre és nem látni de ahogy kitapogatom nincs olyan terület ahol ne lenne sebes! Mit tegyek??? Hallottam bolhairtó cseppről!Az a legjobb bolhairtó? És a sebekkel mit csináljak???
Akár a kutya, akár bármelyik családtag beutaztathatta a macskabolhát, ami egyetlen lakásban tartott macskán is képes elszaporodni. A lakásban tartott macska hasonló módon akár fülrühes is lehet (fejvakarás!) a féregpetéket is haza lehet vinni akár cipőtalpon és vírusos betegségeket is, ami ellen oltásokkal célszerű megvédeni a macskát. Az ivartalanításuk is melegen ajánlott, ugyan egyedül nem vemhesülhetnek, de a petefészek-, méh-, és emlő betegségek jelentkezhetnek rajtuk az állandó ivarzástól. Sejtelmem sincs, hogy milyen nyakörvet vásárolt a macskájának, ami hatástalannak bizonyult. Léteznek jóminőségű, valóban hatásos nyakörvek (Pl Bolfo) és cseppek is (Pl Frontline, Frintline combo, Advocate, Stronghold ...) amik macska bolhásságát megszűntetik. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja diagnosztizálni a cica betegégeit és ezután megbeszélhetik a teendőket is. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban több érdekes olvasmányt talál.
jelige: moncsi
2008-11-27
tavaj kaptunk egy westy fajta kutyust ami igen dagi sajnos. Idén sokszor vittem orvoshoz mert csunyán köhögöt, most 2 hete röggenezték és légcsöszükülete van ami igen komoly. kapott rá gyogyszert de 2 napja nagyon csunyán ugy köhög mint aki megakar fulladni mit csináljak annyira kivagyok. gyogyszere amit irtak neki: ednyt és diaphyllin.
A légcsőszűkület egyes eseteit operálni lehet és érdemes, ez hozhat végleges gyógyulást. Az Ednyt szívre ható gyógyszer, és ugyan nem írta, de gondolom szívelégtelenség súlyosbíthatja a Moncsi tüneteit. A kutya elhízottsága szintén aggályos többekközött a szívelégtelensége miatt is. Önmagában ez a tény is megérne egy részletes kivizsgálást, hiszen nem kizárt, hogy betegség van az elhízottság hátterében (is). Mindenképpen jelezze állatorvosának, hogy a kutya nem lett jobban a gyógyszeres kezeléstől.
jelige: szetti
2008-11-27
üdvözlöm!az lenne a kérdésem,hogy várható lesz e valamilyen változás a degum viselkedése vagy az egészségi állapotában egy farokamputáció után!másik:”o”lábú kutya tenyésszemlén kizáródik e a tenyésztésből!(minőségi tápon nőtt fel.royal,acana stb..)köszönöm
Nem kényeztet el adatokkal a kérdései hátterét illetően ... 1.) Gondolom, bénulás, vagy nem gyógyuló fekély, vagy daganat miatt ajánlott állatorvosa részleges, vagy teljes farokamputációt. Az egészségi állapotában javulás várható a műtét elvégzése után, ezért ajánlotta állatorvosa ezt a megoldást. A viselkedésében a farok (farok egy részének) az amputációja nem okoz változásokat. Rágcsálók esetében viszonylag gyakran fordul elő természetes körülmények között is, hogy a farok egy részét elveszítik. 2.) Bármilyen, látható deformitást mutató bármilyen fajtájú kutyát őszintén remélem, hogy kizárnak a tenyésztésből egy tenyész szemlén.
jelige: vizsla
2008-11-27
Kedves Doktor Úr! Egy közeli ismerős idős házaspár befogadott egy vizslalányt, jelenleg kb. 5 éves. 2 évvel ezelőtt ivartalanították, és azóta folyamatosan bevizel a kutyus. Valamilyen gyógyszeres kezelést kapott (sajnos nem ismerem a részleteket), de nem használt. Állítólag a vizsgálatok azt mutatták, hogy semmilyen szervi és pszichés baja nincs, nem félelmében vagy örömében pisil be, hanem bármikor. (A vizsgálatokat az ivartalanító doktor végezte) A kérdésem az lenne, hogy mitől lehet a bepisilés, lehet-e az ivartalanítás valamilyen ”műhibájának” a következménye, és ezen lehetne-e javítani. Sajnos ilyen feltételek mellett nem tudják megtartani a kutyust, viszont nagyon szomorú lenne, ha menhelyre kellene adni. Segítségét nagyon köszönöm előre is!
Az ivartalanítás viszonylag ritka következménye lehet a kutyák inkontinenciája - de ez nem számít műhibának sehol a világon. A gyógyszer rezisztens inkontinenciák egy részét újabban egy endoszkópiás műtéti eljárással sikeresen kezelik az Állatorvos-tudományi Egyetem Szülészeti Tanszékén (Dr Thuróczy Julianna, Dr. Tibold Anikó 478-4200).
jelige: Liza
2008-11-27
Jó napot kivánok Multkor már írtam önöknek.9 hónapos border kislányunkat megröntgenezték és súlyos csipődiszpláziát mutatott ki a röntgen felvétel.Adoktor úr műtétet javasolt.Szeretném megkérdezni hogy mik a tapasztalatok milyen sikeresek szoktak lenni ezek a műtétek?Tudnak e még ezek a kútyusok fájdalom nélkül élni Nagyon a szivünkhöz nött ez a kutyus nehéz lenne tőle megválnunk.A tenyésztőt értesítsük e hogy a kutyusunkkal ilyen baj történt? Nagyon el vagyunk keseredve .köszönettel liza
A vizsgálatot, operációt végző kolléga tud többet mondani a várható eredményről és esélyekről. A diszplázia súlyosságát pontozással határozzák meg és az sem lényegtelen kérdés, hogy egyoldali, vagy mindkét ízület érintett-e a folyamatban. Ráadásul a csípőízületi diszpláziának többféle műtéti megoldása is ismert. Én egyenlőre nem látok okot a nagy elkeseredettségre. Helyesen és korrektül jár el, ha tenyésztőjét értesíti a fejleményekről.
jelige: Noncika 2.
2008-11-27
Köszönöm válaszát! A kutyusomat májusban kezelték babézia miatt. ( vért kapott, mert nem volt vörös vérsejtje. Ez lehet azzal összefüggésben? Nem kezelték ki jól? Bocsánat a sok kérdésért!
Nagyon valószínűtlen, hogy egy májusban lezajlott babéziózis következményeit észlelte volna. Ha már babéziózis, akkor sokkal valószínűbb, hogy újabb fertőződés történt a közelmúltban. De a tünet hátterét nem is kikövetkeztetni, vagy kiokoskodni kellene, hanem sokkal inkább kivizsgálni. A részletes fizikális vizgsálatok mellett a vér-, és vizeletvizsgálatok már lehet, hogy nyomra vezetnének.
jelige: Noncika
2008-11-26
Tisztelt Doktor Úr! Nekem egy 5 és fél éves német spitzem van.Tegnap este és ma reggel is (örömében) vért pisilt.Közérzete jó, látszólag semmi baja.Előre is köszönöm gyors válaszát. Egy aggódó gazdi
A vérvizelésnek és a vérfesték vizelésnek is több, aggodalomra okot adó oka lehet. Kutyáknál sem megszokott, hogy örömükben /!))):/ vért pisilnének. A Noncika mielőbbi részletes állatorvosi vizgsálatra szorul, hogy kiderülhessen, mi okozza a tünetet. A kullancsok által terjesztett babeziózistól kezdve sok húgy-, nemi szervi betegség is szóbajöhet.
jelige: yorkik XX.
2008-11-26
Üdvözlöm! Már hat hetesek lettek az apró yorki kutyusaink! Már megkaptuk az első oltásunkat is! Az lenne a kérdésem, hogy mikor kell őket bolha ellen kezelni? Nekik is a Frontline Combo kell? És mekkora adagban? Előre is köszönöm!
A Frontline cseppeket gyártója a kölykök 8 hetes kora után ajánlja csak. Ha a kölykök bolhásak, akkor más készítményt pl Frontline spray kellene választani. Ha a mama folyamatosan védett (pl Stronghold-dal) és a kölykök jelenleg nem bolhásak, akkor nincs veszély abban, ha a csak 2 hét múlva kapják meg a cseppeket.
jelige: fogváltás
2008-11-26
Üdvözletem! 4,5 hónapos német juhász kislány elkezdte fogait váltani.Az első fogait már lecserélte észrevétlenül.A régi szürke szemfogai mellett viszont jönnek az újak, miközben maradnak a régiek is.Várjak türelemmel,hogy kiesnek,vagy ezzel tenni kellene valamit?Néhány hete volt már két szemfogánál is gennyes duzzanat,amit akkor antibiotikummal kezeltek.Ezek akkor kifakadtak és elmúltak néhány nap alatt.Csak a rossz emlék maradt azóta meg a kutyának,és nem lehet rávenni hogy megmutassa a fogait.Mit tenne Ön? Válaszát előre is köszönöm.
A 4.5 hónapos németjuhász kölyök fogváltása a leírása alapján rendben zajlik. Nagy eséllyel 6-7 hónapos korára, amikorra a maradó fogak teljes terjedelmükben kinőnek, addigra a tejfogak meglazulnak és kihullanak. Ha ez nem történik meg, akkor kell csak a tejfogakat állatorvosának eltávolítania. A szemfogak környéki gennyes tályogok jelentkezését én nem tudom a fogváltáshoz közvetlenül kötni - talán a tárgyak rágcsálásától alakulhattak ki. A rossz emlékeket javasolt lenne feledtetni a kutyával, sok türelemmel, következtetéssel, pozitív megerősítéssel kellene rávenni őt arra, hogy a gazdinak hagyja, hogy a szájában (fülében, lábvégén, ... bárhol ...) matasson.
jelige: gyémánt
2008-11-26
2-3 hetes kölyökkutya farán megvastagodik a szőr,egy idő után pedig kihullik,az itteni állatorvos szerint szőrtüsző atka okozza.Az lenne a kérdésem,hogy van e valamilyen készítmény amivel meglehetne ezt előzni.Válaszát előre is köszönöm!
Van. A szőrtüsző atkakór legtöbbször komplex kezelést igényel. A helyi parzitaellenes kezelés mellett sokszor az immunszuppresszáló tényezőket is fel kell számolni, vagy kezelni kell őket. Állatorvosa mindezekkel természetesen tisztában van, és gondolom már meg is kezdte a kölykök kezelését.
jelige: Diana
2008-11-25
Jónapot! van egy 4 éves kandurom tavvasszal lett ivartalanitva akkor 3 kg volt most 5 kg és nagyon válogat csak a konzervet eszi meg de abból se azt a mennyiséget amit eddig .Szeretnék érdeklödni hogy kell e neki diéta és ha igen akkor naponta menyit egyen és miből
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy értem a kérdését ... A tavasz óta 2 kg-t hízott herélt macska elérte az 5kg-t ami egyáltalán nem egyeztethető össze egy válogatós, étvágytalan állat képével. Kifejlett herélt macskáknak egyébként több gyártó (Royal Canin, Eukanuba, Hill’s) is készít nekik megfelelő tápot. Ezek mindegyikének a csomagolásán olvasható a napi fejadag. Állatorvosa segíthet annak megállapításában, hogy macskája ideális kondícióban van-e, vagy kövér. Vele lenne érdemes megbeszélni az állat etetését is. Ha teljesen félreértettem, és azt akarta írni, hogy a macska annak ellenére, hogy alig eszik, mégis kövér - ezt az észlelését pedig érdemes lenne kivizsgáltatni. Léteznek olyan endokrin betegégek macskában is (hypothyreózis, Cushing ) amelyek jelentkezhetnek a leírt módon.
jelige: Nagyon csikis
2008-11-25
Pár hete menhelyről hozott szuka kutyánk hátának a közepén a gerincén van egy pont amihez ha hozzá érünk vagy csak a környékére olyan mintha nagyon csikis lenne. Ez mitől van ha már 2 hónapja nálunk van és előtte nem volt ennyire csikis, főleg nem ennyire egy pontban.Csak azért aggódom hogy menhelyi lehet hogy nem kapott megfelelő ellátást, és vitamin hiánya van.
Ha az észlelését lehet úgy értelmezni, hogy a gerincének egy szakaszán a kutya túlérzékenységet mutat, azt jelezze állatorvosának. Szinte kizárt, hogy hiánybetegség tünetét észlelte volna, de nem kizárt, hogy olyan gerincbetegség jelentkezett a kutyánál, ami vizsgálatokat, kezelést igényel.
jelige: Orbitron
2008-11-25
Szép napot! Az lenne a kérdésem,hogy a 8hónapos westi kan kutyám sokat hapcizik és érdekesen szörcsög az orra,mit tegyek?
Mielőbb keresse fel állatorvosát, hogy ő megvizsgálhassa a kutyát. Ha szerencséjük van és „csak” egy megfázás van a tünetek hátterében, akkor vélhetőleg gyorsan meggyógyul a kezelésekre.
jelige: Merci
2008-11-25
nekem egy fox terrier szukám van. Gyakran kijárok hozzá a kertünkbe hogy megnézzem minden rendben van-e.ma mindig nyöszörög és reszket.gondoltam hogy a hideg miatt van ezért beengedtem és fél óra múlva megint megnéztem és ugyanúgy nyöszörgött és reszketett.
Jól tette, hogy legalább beengedte a kutyát ebben az ítéletidőben. Mostanra már csak egy teendője maradt. Mielőbb vigye a kutyát egy jól felszerelt kisállatrendelőbe, ahol megvizsgálhatja állatorvosa és kiderülhet, hogy mi a baja.
jelige: „8 éves kismama”
2008-11-24
Tisztelt Doktor ur! Van egy 8 éves farkaskutyám most szulte meg a 2 alom kolyket.1 nappal azutan (a mehebol,gondolom)fekete folyadek folyt belole. Azt szeretnem tudni hogy mi tortenik vele?
Megköszönném, ha legközelebb nem az apróhirdetések közé tenné fel a kérdését. Egy 8 éves németjuhász bőven túl van a tenyészidőszakán, ezért aztán kisebbfajta csoda lenne, ha megszokott vemhesség után segítség nélkül megszülné a kölykeit és fel is tudná nevelni őket. A szukának mielőbbi részletes állatorvosi vizsgálatra van szüksége. Ultrahanggal is rendelkező rendelőben tudják megállapítani, hogy van-e élő, vagy elhalt magzat burok illetve lepény még a méhében illetve az is kérdéses, hogy nem sérült-e a szülőutak. Mielőbb vigyel el a rendelőbe a kutyát.
jelige: Whoopi
2008-11-24
Tisztelt Doktor Úr! 6 éves Fila Brasileiro szuka kutyusommal RTG vizsgálaton voltunk, mivel reggel erősen sántított. A felvétel alapján csontrákra következtet az orvosunk, de mindenképpen további vizsgálatot (CT) szeretne. Holnap tudjuk meg, hogy mikor vihetjük kutyánkat CT vizsgálatra. Azért írok Önnek, mert amennyiben a vizsgálat a nem várt rossz eredményt mutatja, akkor minden hozzáértő tanácsra szükségem lesz. Itt az esetleges gyógyszeres kezelésekre, gyógynkivonatok alkalmazására, stb. gondolok. Válaszát előre is köszönöm!
Nem annyira sok tanácsra, mint egyetlen állatorvosra lesz szüksége, akinek a véleményét elfogadja ... A kutya részletes vizsgálata (benne vérvizsgálatok) megmutatja, hogy mennyire terhelhető a Whoopi a kezelések során, míg a CT az eseleges mellüregi lágyszöveti áttétekre ad majd adatot. Ha a csontszöveti minta szarkóma sejteket mutat - akkor a leggyakoribb választott kezelési módszer az érintett végtag magas amputációja és kiegészítő kemoterápiás kezelés. Ezzel körülbelül azonos eredményt ad a hely sugárkezelés a kemoterápiával kiegészítve. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: ivartalanítás 2.
2008-11-24
Köszönöm a választ. Csak egyszer adtam neki 1 negyed algopyrint, mert olvastam, hogy azt lehet. Az lenne kérdésem, hogy narmális-e hogy viszket neki a varrat? Vagy nem is tudom mi viszekt neki, de állandóan vakarná. Nem tud lefeküdni se, mert felpattan, hogy vakarja. De a sebet magát nem éri el se a lábával, se a fejével. Csak úgy mellette kapirgál. Meg inkább az van, hogy ugrál, mintha a farkát kergetné, és szinte állandóan ezzel foglalkozik. Lehet ezzel valamit csinálni? Vagy végig ilyen lesz, amíg ki nem szedik a varratot? (péntek reggel volt műtve) Köszönöm a választ.
Megszokott, hogy bármilyen bőrseb varrata irritálja a kutyát, viszket a terület. Kutyák között is vannak azonban érzékenyebb egyedek - néhány olyan is, amelyik a varratot szétszedi, szétnyalja. A seb kötözésével, gallér feltételével megelőzheti ezt a nemkívánatos folyamatot, és igen, állatorvosa tud olyan szer(eke)t kézbe adni, vagy receptet felírni, ami csökkenti az irritációt.
jelige: Alexka
2008-11-24
TISZTELT DOKTOR ÚR! Van egy 6 hónapos boxer kan kutyánk, és kb 2 hónapja véres hasmenése van. Már vittük orvoshoz, de a kapott gyógyszer nem segített. Játékos, jókedvű, étvágya is van.Házi kosztot és kutyakonzervet is kap. Azt vettem észre, hogy széklet ürítés után csepeg a végbeléből a vér. Az oltásokat is megkapta. Várom sürgős válaszát.Köszönöm.
Ha a védőoltások mellett a kutya rendszeres féreghajtása is rendben van - akkor jónéhány vírusos és parazitás betegségfet kisebb eséllyel kell mérlegelnie állatorvosának. Sajnos azonban így is maradt elegendő veleszületett és szerzett, fertőző és nem-fertőző kórok, ami véres bélsárürítést eredményezhet. Gondolom első körben állatorvosa is vér- és széklet vizgsálatot, majd esetleg képalkotó vizsgálatokat fog javasolni a diagnózis érdekében. Ezután a tennivalókat is megbeszélhetik.
jelige: myrtyll X.
2008-11-24
Tisztelt Doktor Ur, Koszonom valaszat, nem gondoltam ra, hogy nehezseget okoz ha kitorlom az elozo leveleket.. December vegen megyek haza Magyarorszagra, s ha addig nem sikerul megoldani a problemat, probalom Onnel felvenni a kapcsolatot. (mellekeltem az elozo leveleket, azt is, melyet a forumra irtam eloszor)
Köszönöm, hogy „képbe hozott”, így már emlékszem a levelezésre.
jelige: Tina 3.
2008-11-24
Tisztelt Doktor Úr! Még zavarnám egyszer.Akkor jól értelmezzük,hogy a Ön is az elküldött képek alapján úgy látja,hogy a kutyán a szimpla daganat eltávolítás már nem segít,csak radikálisan a szemmel együtt?!IHa nem nyúlunk hozzá meddig marad életben?Ismételten köszönöm,hogy ilyen gyorsan válaszolt kérdésemre!
Nem, egyáltalán nem jól értelmezte a válaszaimat. A fénykép és az eddigi adatok alapján sejtelmem sincs, hogy milyen onkológiai betegség zajlik a kutyában - más is csak annyit sejthet, hogy operációval nehéz lehet körülhatárolni a folyamatot és a tumor helyi kiújulásra igencsak hajlamos. Én egy fénykép (de még kétoldali röntgen alapján sem) dönteném el, hogy miként lehet kezelni a kutyát. Ahogyan már írtam - szövettani vizsgálatra, a fej- nyaki nyirokcsomók és távoli áttétek ismeretére minimálisan szükség van ahhoz, hogy a kutya esélyeit és a lehetséges megoldásokat számba vehessék. A citológiai (szövettani) vizsgálat és a koponya-, nyaki, mellkasi CT vagy egésztest szcintigráfiás vizsgálat tudná kideríteni a Tina onkológiai megbetegedését. Egy részletes álatlános vizsgálat (benne vérvizgsálatokkal) pedig jó támpontot adhatna annak megítéléséhez, hogy a kutya mennyire terhelhető akár műtéti akár egyéb megoldásokkal.

<< <  173 / 399 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.10.03
Kedves Budafokiak! Este 7-kor hoztak be a rendelőnkbe egy kb 3-6 éves nőstény, nagytestű cirmost (5 kg körül), szegény nagyon rosszul volt, de reggelre sokkal jobban lett. Jó általános állapotú, jó kondíciójú, bolhanyakörvvel, biztos van gazdája. Aki felismeri, hívja a rendelőt: 06-1-229-3865
2014.09.18
22. Kerület Szemerédi utcából eltűnt a fekete félperzsa ivartalanított kandúr cicám. Aki tud róla valamit kérem jelezzen. Zoé névre hallgat 06209735459
2014.09.03
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: &quot;Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!