Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: tücsök
2009-10-01
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm válaszát. A gond csak az, hogy a kutyát a régi tulajdonosok „leadták” nekem, sajnos már nem tudom megérdeklődni tőlük az oltásait, viszont szeretném megtartani a kölyköket és ivartalanítani sem szeretném (ha nem muszáj). Már érdeklődtem itthon egy állatorvosnál, ő azt mondta, hogy vannak esetek amikor egy kölykező szukának adnak emlékeztető oltást. Ezért fordultam Önhöz, hogy egy ilyen oltás mennyiben befolyásolja úgy a szuka mint a kölykök egészségét. Maradok tisztelettel:
Nézze, muszájnak nem muszáj az ivartalanítás - de a kutyatenyésztésről leírtakat továbbra is fenntartom, és nem látom a biztonságos végzéséhez szükséges kívánalmakat ... Azt honnan tudják hogy 3. hetes vemhes a kutya? Az előző tulajdonos mondta, hogy fedeztették, vagy mesterségesen termékenyítették? A vemhesség a pároztatástól, vagy mesterséges termékenyítéstől számított 3-4 héttel mutatható ki ultrahang vizsgálattal. Megtörtént ez az ultrahang vizsgálat, vagy nem is biztos a vemhesség? Egyáltalán mi ellen szeretnék oltani a kutyát? A kötelező veszettség oltás megléte miatt aggódnak, vagy a születendő (?) kölyköket akarják megvédeni? Nehezen tudom értelmezni azt is, hogy az előző tulajdonosoktól nem lehet telefonon sem érdeklődni és azt is, hogy miért nem „adták le” a kutyával együtt az oltási könyvet is. Az előző ellátó állatorvos is adhat információt a kutya védőoltásai tekintetében természetesen, hiszen a legtöbb rendelőben számítógépes nyilvántartás létezik. Általános szabály, hogy vemhes szukát lehetőség szerint nem oltunk. Az valóban igaz, hogy vészhelyzetben, indokolt esetben van néhány vakcina, ami alkalmazható vemhes szukákon is.
jelige: öklendezik a kutyusom
2009-10-01
Nekem egy kb 2éves palotapincsi kutyusom van/nem rég volt beteg orvosnál is jártunk vele kapott infuziót +szurikat is!de most meg nem nagyon eszik olyan is rájön ho mintha hányna de nem hányik semmit..csak remeg meg öklendezik vagy mi..nem tudom mit tegyek..ön szerint?
Szerintem egyértelmű, hogy mit kell tennie ... Mielőbb el kel vinnie a kutyát állatorvosához, hogy megvizsgálhassa. Csak így derülhet ki, hogy a korábbi betegsége meggyógyult-e, vagy mostani tüneteinek van-e köze a korábbi eseményekhez. Mielőbb jelezze állatorvosának a fejleményeket.
jelige: tücsök
2009-10-01
Szép jó napot kívánok! Kölykező a szukám (3. hétben van), nem tudom, hogy volt-e oltva korábban. A kérdésem: lehet-e oltatni éves oltással most, kölykezés előtt?
A 3. hetes vemhes szukát most nem érdemes semmi ellen sem beoltani. Sem a kötelező veszettség oltásnak, sem kombinált védőoltásnak, sem egyéb pl Herpesz vírus fertőzés elleni védőoltásnak nem most van itt az ideje. Levele azonban több okból is aggodalomra ad okot. A tisztességes kutyatenyésztéshez alkalmas és felkészített tenyészállat, felkészült tulajdonos és tárgyi feltételek egyaránt kellenek. Az Önökj esetében sokkal inkább a kutya ivartalanítása és a vemhes méh eltávolítása lenne ajánlott. Ezután pedig a szuka védőoltásait és parazitamentesítéseit rendszeresen kellene kérni.
jelige: Pista galamb3
2009-10-01
Köszönöm válaszát! Önnek teljesen igaza van,de abban már nem annyira profik,hogy ilyesmire válaszoljanak,legalábbis nem egészen érthető számomra!Ők akikkel beszéltem maguknak szeretnék megtartani,akkor meg már ugyanott vagyunk.Aztmondták,hogy megpróbál hazarepülni,de nem fog menni neiki.Vittem orvohoz ő aztmondta akkor nem törés hanem ficam és rendbe fog jönni,ill. a galamb fogja tudni,hogy készen áll-e az utazásra!Mi már engedtük ki igaz régebben kb2hóapja akkor felborult szegényke,mostmár vettünk mellé egy párt igaz fogalmam sincs milyen nemű de jól elvannak látszólag.Nem áll szándékomban galambászkodni csak Pistát sajnáltam egyedül!Az ön válasza is fontos volt számomra mert minig mindenben kutyusokkkal kapcsolatban sokat segitett nekünk,és ezt mégegyszer nagyon köszönöm!Egyébként száma alapján 10éves galamb,szóval veterán:)Gondolom valaki azért nagyon várhatja őt vissza,mert van ki 3-éve keresi a galambját! Minden jót!
Szurkolok Önöknek, hogy a Pista sorsa itthon, vagy Belgiumban de megnyugtatóan rendeződhessen.
jelige: macika
2009-10-01
Üdvözlöm!kb 2 hete köhögött a cicám elvittem orvoshoz de nem talált semmit meghallgatta a tüdejét benézett a szájába kapott 2 szurit de semmi nem változott még kapott féregirtot is meggyogyul magától vagy vegyek valamit a patikában köszönöm a válaszát
Ne vegyen semmit (a macskának) a patikában. Sokkal többre megy, ha jelzi állatorvosának, hogy az első vizit és kezelés nem hozott eredményt a kutya állapotában. Nem csodálkoznék, ha részletes vizsgálatokat (fizikális vizgsálatok, vérvizsgálatok, egyén kiegészítő vizgsálatok ...) ajánlana, hogy kiderülhessen a tünet oka és eredményesen kezelhessék a cicát. Egy oltatlan, 5-10 éves macskában betegségek tucatjai okozhatnak köhögést. Ezek egy része nem diagnosztizálható egyszerűen, van, hogy vírustezstekre, vérvizgsálatokra, röntgenfelvételekre, szívultrahangra ... van szükség ahhoz, hogy kiderülhessen az igazság. Emberek esetében sem csodálkozunk azon, ha a háziorvos vizgsálatokat ajánl.
jelige: tacskó
2009-10-01
Tisztelt Doktor úr! Szeretném megkérdezni, hogy a Condrosulf 800 mg tablettát lehet-e adni porckorongsérvben és artrózisban szenvedő kutyának? Eddig Nutradylt (+Rimadylt kúraszerűen) szedett, de nagyon erős illata miatt nehezen lehet neki beadni még ételfalatkában is, így sok kárba ment a dobozból. A problémát súlyosbítja, hogy elég súlyos májelégtelenségben szenved (Legalont szed rá). Szeretném megkérdezni, hogy amennyiben nem ellenjavallt, mennyit szedhet belőle egy 9 kg-os, 17 éves kutya? Esetleg van-e más, amit tud ajánlani? (Nutradylon kívül Luposannal, Artrovet 500-zal, Artiviával próbálkoztunk, szteroidot nem szeretnénk.) Köszönöm szépen a választ!
A kondroitin-szulfát teljesen ártalmatlan hatóanyag, akár napi 1, vagy 2x1 tablettát is kaphat egy 10 kg-os kutya is. Számomra nem világos, hogy a többféle leírt készítménnyel mi volt a problémájuk - de azt egyetlen táplálékkiegészítő szertől sem lehet várni, hogy meggyógyítsa a porckorong sérvet és az idült ízületi gyulladásokat. Ezek mindegyike legfeljebb a tüneteket enyhíti, a betegség lezajlását lassítja. A szteroidok szisztémás adásától én is óvnám az öreg, májelégtelenséggel is küzdő kutyát. A helyi alkalmazást azonban érdemes lehet megbeszélni kezelő orvosával - mint ahogyan a teljes problémakör kezelését célszerű állatorvosával egyeztetni.
jelige: Pista galamb 2.
2009-09-30
Jó napot Dr úr! Igen mi vagyunk:) Már érdeklődtünk természetesen a gazdi után,most felteszem máshova is ahol Belgiumiak is vannak!Javúlt a szárnyacska repked vele a padláson stb.de a ”profik”aztmondják,hogy Belgiumig sosem ér el,és attól félek ismét baja esik! Bár ha a dr úr szerint működik a dolog,tehár rendbe jöhet akkor nyilván meggyógyúlhat teljesen esetlegesen készen állva a Belgiumi nagy útra!Ha más nem Pista marad! Köszönöm
Nézze, Önök nyilván eddig is sokat tettek a Pistáért, hogy mást ne mondjak nyilván megmentették az életét. Abban viszont dönteniük kellene, hogy a Pistát visszajuttatják-e eredeti gazdájának, vagy befogadják, elidegenítik őt. 1.) Azok a profi galambászok, akik megítélik a Pista állapotát, képességeit talán abban is segíthetnének, hogy a lábgyűrű jelölés alapján megtalálják a gazdáját Belgiumban. 2.) A profi sportgalambászok nyilván azzal is tisztában vannak, hogy egy befogott, felnőtt, idegen egyed meddig érzi idegennek a befogadó közeget, mik azok a jelek, amiből látszik, hogy visszatérne új otthonába ill. miként lehet új otthonhoz szoktatni az idegen galambot. 3.) Egy „egyszerű” betegségből, vagy legyengülésből a Pistának 3 hónap alatt nyilván teljesen fel kellett volna épülnie. Ha 3 hónap alatt nem rendeződött a Pista állapota, vagy esetleg nyomorék maradt a galamb egy nem (vagy nem szakszerűen ellátott) csonttörés (?) következményeként - így valóban nincs meg az a lehetőség, hogy szabadon engedve biztonságosan hazatérhessen.
jelige: cicók
2009-09-30
Tisztelt Doktor Úr! Nem tudom, hogy mit gondoljak de nagyon ijesztő számomra ez az egész, ezért is fordulok önhöz, 2 macskánk van lakásban tartottak, de kijárnak lakótelepi lakásban lakunk, egy ismerősömtől hallottam,hogy a gyermeke beteg és a máját megtámadta valamilyen féreg és ez biztos, hogy a macskától van neki én nem kommentáltam semmit ehhez, de nagyon megijedtem hiszen a 3 éves kislányom imádja őket és nagyon sokat játszik velük, kérem önöket mihamarabb válaszoljanak nagyon fontos, és mi a teendőm ha ez tényleg igaz! Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel:
Nem kizárt, hogy a kislány májbetegségét kutyáktól, macskáktól, süntől, rágcsálóktól ... származó valamiféle parazita okozza. Sajnos a lakótelepi nem elkerített, ritkán gondozott homokozók, játszóterek rejtenek ilyen veszélyt magukban. Elsősorban az állati ürülékkel szennyezett környezet a veszélyforrás. Ha csak ennyi a hír, abból természetesen nem lehet megállapítani, hogy egyáltalán az állatvilág bármely tagja-e a felelős a betegségért (zoonózisok) beleértve ebbe akár a sertés, vad, halfélék fogyasztását is. A kislány orvosai nyilván tudják, hogy milyen eredetű parazitózisban beteg a gyermek. Önöknek nincs egyébként más teendőjük, mint a cicák rendszeres, program szerinti parazitamentesítése és az alapvető higiéniai szabályok betartása. Kár lenne, ha egy (rém)hír miatt kialakult pánikban macska (kutya-, sün, na jó rágcsáló az OK ...) irtásba fognának - bőven elegendő a parazitamentesítés és a rendszeres kézmosás. Egy kijáró macska számára az ivartalanítás, rendszeres védőoltások és parazitamentesítések jelentik a hosszú (15-25 év) élet titkát. Ha ez nem történik meg, akkor 2-5 év alatt elkopnak, elpusztrulnak a delikvensek - de rövid, betegségekkel tűzdelt életük ideje alatt több veszélyt jelentenek fajtársaik és embertársaink számára.
jelige: Pista galamb
2009-09-30
Üdv! Érdeklődnék,hogy egy sérült szárnyú galambot mikr lehet a padlásról kiegedni kicsit?Visszajönne hozzánk ha már 3-hónapja tartjuk? Nem szeretném baja esssen de fogságra seem itélhetem A galamb Belgiumi gyébként és nem jelentkeztek még érte! Köszönöm
Ha már meggyógyult a galamb, akkor elengedhetik és véleményem szerint a Pista meg sem áll hazáig, Belgiumig. Ha még sérült a galamb, esetleg röpképtelen, akkor ne engedjék el, mert nem fog hazaérni. Értesítették a belga gazdát, hogy maguknál van a galamb? Mert egyébként nem tudja kitalálni. Nem tudom megítélni, hogy hány hónappal ezelőtt már kérdezett valaki sérült posta galamb ügyben, amin lábgyűrű volt. Maguk azok? Ha hónapok alatt nem sikerült rendezni a galamb sérülését, az nem jó ómen.
jelige: csoki73
2009-09-29
Yorkshirre terrier kutyám 4éves 3kg-os 5 hetes vemhesen szabad e adni advantix bolha és kullancs elleni cseppentőt? Vagy mit javasol vemheseknek valót?köszönöm előre!
Akár az Ön által említett Advantix, akár a Frontline Combo cseppek is hazsnálhatóak vemhes és szoptatós szukán is. A kutyák eredményes tenyésztéséhez alkalmas és felkészített tenyészállat, felkészült gazdi és megfelelő tárgyi feltételek is kellenek. Jól teszi, hogy megtesz mindent a felkészülés és felkészítés érdekében. Honlapunk Publikációk rovatában is talál még hasznos információt.
jelige: cilinke
2009-09-29
Tisztelt doktor úr! 1éve ivartalanitott kandur macskám nagyon ideges,csapkodja a farkát,fetreng a földön.Kapkod a farka tövéhez.Mi lehet a probléma.
Számtalan betegség, kóros állapot jelenlétét jelezheti a leírt módon a nem ivartalanított, védőoltásokat nem kapott, talán nem is parazitamentesített, kijáró kandúr. A kedvéért tippelek. Talán legnagyobb eséllyel gáttájéki, marakodásból eredő sérülést szenvedhetett a Cilinke. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja kideríteni a cica baját, majd ha ez megtörtént, akkor tudja meggyógyítani. Ha megúszták a kalandot, kérje a kandúr ivartalanítását, rendszeres védőoltásait, parazitamentesítését, hogy 15-20 évet egészségeen élhessen. Ha mindezek nem történnek meg, nagy valószínűség szerint 2-5 év alatt elkopik, elpusztul a cica.
jelige: frami
2009-09-29
Van egy 7 eves Artur keverek kutyam.Az a panaszom hogy a kutya nyakan valami daganat feleseget vettem eszre.Fajdalmat nem tapasztaltam nala ha hozzaerek,de mintha lassaban enne. Mi a velemenye milyen betegsege lehet?
A leírt nyaktájéki duzzanat lehet tályog, vérömleny, savós duzzanat, egyéb gyulladásos eredetű képlet és daganat a pajzsmirigyből, nyirokcsomókból, nyálmirigyből, gége és garatképletekből, bőrből eredezve. Meg még a felsoroltakon kívül is egynéhány dolog. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal (fizikális vizsgálatok, citológia, képelkotók ...) tudja kideríteni, hogy a felsoroltak, vagy fel sem soroltak betegségek melyike jelentkezett. Ha megvannak az eredmények, akkor az esélyeket, megoldásokat is megbeszélhetik.
jelige: pamacs beteg
2009-09-28
van egy fél perzsa cicám. tünetei: rángatózás, nem tud menni, hátsó két lábát egyáltalán nem tudja használni. az ételt csak nyammogja. más orvosok szeritn sérült a kisagya. jelenleg nyugtatot szed
Más állatorvosoknak módjukban állt fizikálisan megvizsgálni a Pamacsot, vér- és egyéb laborvizsgálatokat, képalkotó vizsgálatokat végezni a macsekon. Így aztán könnyebben alkothatnak véleményt az oltatlan kölyökmacska tüneteinek a hátteréről. Írni ugyan nem írt kérdést, de gondolom arra kíváncsi, hogy mi okozhatja a Pamacs tüneteit és talán arra is, hogy meggyógyul-e. Nos én ezt nem tudhatom, ezeket a kérdéseket egyedül állatorvosa lehet képes megválaszolni.
jelige: Ribizli
2009-09-28
Kedves Doktor Úr! Pár hete egy városi gyepmesteri telepről örökbe fogadtunk egy kan vizsla keverék kb.: 2-3 év körüli kutyát. Oltva és féregtelenítve hoztuk el és akkor még tünetmentes volt. De pár napja étvágytalanná vált és takony folyik az orrából és a szemei is folyton becsipásodnak. Ott a gyepitelepen több kutyán is láttam, hogy taknyosak és elég betegesek voltak , volt amelyik köhögött is. Sajnos munkám miatt csak szerdán tudom elvinni állatorvoshoz a kutyust, addig hogyan tudnék segíteni neki? Utánna néztem kutyás könyvben ezeknek a tüneteknek és talán kennel köhögés lehet szerintem. Ez lehet halálos kimenetelű Doktor Úr? Illetve van másik kutyánk is , gondolom ő is elkaphatja?! Milyen kezelést fogunk kapni rá? Köszönöm szépen!
Egy makkegészséges új jövevény esetében is ajánlott állatorvosának mielőbbi felkeresése, most a tünetek kialakulása miatt pláne szükséges. Nem kizárt, hogy helyes a tippje, de meg kell mondjam, hogy orrfolyást számos egyéb fertőző és nem-fertőző betegség okozhat kutyákon, főleg, minthogy az adatlap szerint csak veszettség ellen oltott a kutya. Állatorvosának vizsgálati eredményei fogják eldönteni, hogy milyen kezelést célszerű alkalmazni.
jelige: harc
2009-09-28
Cicával kapcsolatban kérnék tanácsot. Van egy 8 éves fiú cicám, és egy ideje a szomszéd fiú cicája terrorizálja. Folyton átjön hozzánk, és megtámadja az enyémet. Morog rá, fenyegetően elé áll, ordítanak, stb. Az én cicám mintha nem is kandúr lenne, soha nem csavarog, nem veszekszik kandúrokkal, elkerüli őket.Amikor a szomszéd m,acska átjön, akkor is igyekszik elhúzódni tőle, ő nem akar verekedni, de az kiprovokálja. Zavarni nem akarom, mert a szomszéddal összeveszünk, nem értené, miért avatkozom bele, de ez már tűrhetetlen, hogy folyton itt ordítnak, az enyém jajgat, sőt elzavarja a miénket a saját udvarunkról , és nem mer bejönni órákig az utcáról. Gondoltam, ivartalaníttatom. A szomszéd nem akarja az övét, próbáltam rávenni. Nem tudom mit változna akkor a helyzet Ön szerint, ha az enyém ivartalanítása megtörténne? Akkor is átjárna veszekedni hozzá?Kandúrnak nézné akkor is? Attól félek, még rosszabb lenne, mert szelídebb lenne, a kevés harciassága, amivel még védi magát is elveszne. Ön mit tanácsol?Amúgy imádom a cicákat, a szomszédé is tündéri, hízelgős, kedves velem is, sajnálom zavarni, de nem tudom leszoktatni sem.8 évesen lehet ivartalaníttatni?Ha ez talán megoldás, csak akkor tenném, amúgy nem.
Hasonló macskakonfliktusk igen gyakoriak, a zenebona mellett igen gyakori, hogy sebesülések is keletkeznek a harci feleken és igen komoly parazitás, vírusos fertőzések is kialakulnak. Lehet 8 évesen is ivartalaníttatni egy kandúrt, bár ideális esetben ez már 1 éves kora előtt megtörtént volna. És az is lehet, hogy ezzel megszűnik a konfliktus forrása. Biztosat nem lehet ezügyben állítani, hiszen a területvédő magatartás is okozhatja a konfliktust, és ez fennállhat a maga cicájának kasztrálása után is. A választ leginkább úgy fogalmaznám meg, hogy nemigen látok más, eséllyel kecsegtető megoldást, mint a saját cica ivartalanítását. A hosszú élet titka amúgyis az ivartalanítás, és rendszeres védőoltások, parazitamentesítések.
jelige: Néró
2009-09-27
A kutyusom nemi szervéből gennyes véres váladék csöpög. Rengeteg vizet iszik és sokat vizel, de gyakran csak kis mennyiséget. Vizeléskor nem emeli fel a hátsó lábát (ahogy eddig tette). Az étvágya csökkent és kedvetlen. Mi okozhatja ezt a problémát (vesekő?). Válaszát köszönöm!
Akár igaza is lehet a tippjével ..., meg még egy sereg húgy-, nemi szervi gyulladásos, hyperpláziás és daganatos betegség jeletkezhet a leírt formában. Állatorvosa részletes vizgsálatokkal (fizikális vizgsálatok, vér-,vizelet labor, képalkotók, egyéb kiegészítő vizsgálatok ...) tudja szűkíteni a kört, majd diagnosztizálnia a betegséget. Ha ez megtörtént, akkor a tennivalókat is megbeszélhetik.
jelige: kolibri
2009-09-27
Tisztelt Cím! egy 14 éves Uszkár kutyusunkról lenne szó.(kan) kb.két éve apró dudorok jelentek meg a popsián amik mára már picit nagyobbak lettekés véreznek, időnként be hegesedik de olykor felreped a varr és vérezni kezd.szeretném megtudni van-e rá valami megoldás hogy legalább ne vérezzen.a lézer technikáról olvastam,de nem tudom mennyire segít kutyusunkon.Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel:
A kutyuson úgy lehet segíteni, ha kivizsgáltatják az észlelt tünetek hátterét. Ha kiderül, hogy miféle duzzanatok, kinövések jelentkeztek már 2 éve a hátsó felén, akkor érdemes a megoldásokat megbeszélni. A megoldások között akár a lézersebészeti eszközzel végzett operáció is szóba jöhet - talál már ilyen eszközzel is rendelkező állatorvost, akár minket is.
jelige: Betty
2009-09-27
1 hete vettem egy 11 hetes dobberman kiskutyát (a tenyésztő még semilyen oltást nem adott be neki) Vidékről hoztuk és volt benne néhány kullancs amit itthon eltávolítottunk. Nem maradt benne a kullancs feje de mégis azt vettem észre hogy a nyelve elég fehér és az ínye is . Elég fáradékony kiskutya létére sokat alszik én nem olyan játékos. Utalhat ez vérszegénységre? Vagy ha nem kérem mondja meg nekem hogy mi lehet a baj! Köszönöm!
Az jó ha a „tenyésztő” nem adott be semmiféle oltást. A problémát az okozhatja, hogy állatorvosát sem kérte meg a rendszeres parazitamentesítésekre és védőoltások megkezdésére. És sajnos Ön sem fordult állatorvosához már egy hete ... Még egy makkegészséges felnőtt állat esetében is melegen ajánlott néhány napon belül megejteni az első állatorvosi vizitet. Az észrevett tünetek utalhatnak vérszegénységre is, ami önmaga is csak egy tünet - méghozzá számos betegség tünete lehet. A teendője pedig természetesen nem lehet más, minthogy mielőbb elviszi a kutyát állatorvosához. Remélem még nem késő.
jelige: jelige
2009-09-27
tisztelt dr ur.van egy mopszom akivel mostanában nagyon sok a probléma.lehet,hogy az állatorvosunkkal van a baj?2 honapja jelentkezett ez a tunet eloszor.hányt és utánna befulladt elvittem állatorvoshoz és azt mondta,hogy a hányás miatt volt.ma éjszaka is ez tortént de ma nem hányt nem szaladgált,aludt.arra lettem figyelmes hogy nem kap levegot és bemered a nyaka kb 10 percig tart. probáltam nyitvatartani a száját mert ugy láttam hogy az jobb neki.mit tehetek ha még elofordul.
Az állatorvosukkal remélem és gondolom nincs probléma. A kutya tünetei viszont aggasztóak és érdemes lenne részletesen kivizsgáltatni. A részletes kivizsgálás alatt a fizikális vizsgálatok mellett vérvizsgálatokat, nyaki-, mellkasi röntgent esetleg egyéb kiegészítő vizgsálatokat is értek. A leírt tüneteket számtaln veleszületett és szerzett, fertőző és nem-fertőző ok kiválthatja - én leírása alapján még az epilepsziát sem tudom kizárni. Az összes szóbajöhető betegség/rendellenesség sok tucat - ezek között kellene rendet tenni számos vizsgálattal. Ha kiderült a kutya betegsége, akkor lehet az esélyekről, megoldásokról beszélni. 1);
jelige: 2. kérdés
2009-09-27
Tisztelt Doktor Úr! Remélem nem nagy baj,hogy itt írok Önnek.Csak már egyszer válaszolt nekem és gondoltam,itt írok...! Olyan problémával fordulok Önhöz,nem tudom tud-e ebbe segíteni,de nagyon remélem. Van egy 1 éves Labrador-Vizsla keverék kutyám,aki elkezdett ásni,tudom ez ösztönös náluk.Hogyan lehetne leszoktatni erről? Leszidom őt,de akkor 2 nap múlva ismét kiássa. Meg van még valami...esténként hallom,hogy nyüszít,meg néha nappal is. Ez mitől lehet? Lehet,hogy valami pszichés dolog,fél valamitől,vagy unatkozik? Mostanság keveset vagyok vele,mert elkezdődött az iskola... Remélem tud segíteni. Előre is Köszönöm!
Nagynak éppen nem nagy a baj - de sokkal jobban örülök, ha a rovatban, az adatlap kitöltésével teszik fel a kérdéseket. Így egyrészről lesz fogalmam a kutya adatairól pl ivaráról és nem írom egy kankutya tulajdonosának, hogy biztosan álvemhes, vagy vemhes és ezért ás alomfészket magának az eb ...)):: - másrészről pedig a válaszom nem egyetlen tulajdonosnak szól, hanem mellette egy sereg érdeklődő olvasónak. Utólagos engedelmével ezt a kérdést (és választ) is felteszem a honlapra. Ha egy egyéves egészséges kutya idejének nagy részét egyedül tölti, akkor az unalom és figyelem felkeltés céljából is felvehet rendellenes viselkedési formákat. Ez lehet ásás, rágás, rombolás, nyüszítés, tutulás, föld/széklet/dögevés ... és számtalan egyéb forma is. Tudom, hogy nem könnyű a megoldás, de a rengeteg séta, játék, foglalkozás, sport segíthet a legtöbbet. Ha napközben otthon tartózkodik, akkor akár az együttlét is megoldhatja a problémát. Azzal, hogy az iskolakezdéssel egyidőben kezdődött a probléma valószínűleg a megfejtést is elárulta.
jelige: névtelen
2009-09-27
Tisztelt Doktor úr! 4-5 napja vásároltunk egy 1 éves perzsa cicát, mióta elhoztuk, rossz kedélyállapotúnak tűnik, nem eszik. A régi gazdánál megszokott ételt próbáljuk adni neki a saját táljában, mégsem hajlandó enni. Az lenne a kérdésem, hogy meddig várhatok koplalásával, mikor vigyem orvoshoz, vagy esetleg vigyem vissza régi gazdájához. Félek, nehogy éhen pusztuljon. Válaszát előre is köszönöm.
Ha egy macska bármi okból valóban 4-5 napja nem eszik, akkor már kritikus állapotba került. A „rossz kedélyállapot” és a táplálék visszautasítása együttesen tünetként értékelendő, amit állatorvosa ki kell, hogy vizsgáljon. Még egy teljesen egészséges új jövevény esetében is az az ajánlat, hogy néhány napon belül láthassa állatorvosa. Az adatlapokból úgy tűnik, hogy ha már megyógyították a cicát, akkor az ivartalanításról és rendszeres védőoltásokról, parazitamentesítésekről is szót kell ejteniük állatorvosukkal.
jelige: sérv 3. utolsó
2009-09-25
Köszönöm válaszát. Lehet hogy nem számít soknak a 20-30 ezer ft. De valamit mégsem értek. Ha itt a neten szétnézünk, sok helyen írják állatorvosok a tarifákat. Ezek roppant eltérőek! Ha nagyjából hasonlóak lennének, még érthető. Kb.azonos színvonalú, felszereltségű állatklinikákat összehasonlítottam.A szaktudást én mérni nem tudom, esetleg a végeredményt. Már jó néhány klinikát bejártunk állatainkkal az országban.Nem sorolom, de megvan minden számla, kezelési lap, még a meghalt állataimról is.Régebben nem éltünk szerencsére ilyen leragadtan, megtehettük hogy a ”legjobb ”helyekre is elvigyük őket. Ivartalanítottak fiú kutyát összesen 7800 ft-ért, egy nagyon látogatott, jó nevű, hírű helyen,jól felszerelt rendelőben, ahol a legkomplikáltabb műtéteket is kiváló módon megcsinálják, ember és állatbarát hely és minden más vizsgálat, oltás is fele-harmada árban mint máshol. És ez nem akciós ár, mindig ennyi már régóta. Sok éve működő hely. Súlyos, komoly betegségből visszahozták több állatomat,kevés pénz ellenében. Csak most nem tudok ide járni, mert nincs jármű, és nagyon messze van tőlünk. Ha visszamegyünk kontrollra, varratszedésre, a kölcsönkocsi+benzin árát hozzáadom , többe kerül. De nem is ettől tartok, hanem ha hazahozom a kutyát jó messziről, és bármi gond adódik vele mert friss műtött, soká érünk vele vissza oda. Míg a közeli helyeken ugyanez az ivartalanítás 25 ezer ft-ba került. Hogy lehet ez? hiszen a kiadások mindegyik helyen megvannak, a színvonal ugyanolyan jó, sőt! De ezzel a nagyon eltérő árakkal mindenki tisztában van, akinek több állata is van, és már több helyen megfordult. A túl drága helyekben már csak ezért sem lehet bízni. Persze hoy elviszem a sérvműtétre, ez nem kérdés, remélem hamar összejön, és addig nem lesz baja.
Dehogyis nem érti az eltérő árakat, hiszen naponta tapasztalja a közértben, áruházakban, tv-szerelőnél, bármerre jár. Az állategészségügyi tevékenység is szabadáras, persze hogy lényeges különbségeket találhat. Mondok néhány profán példát és teljesen biztos vagyok benne, hogy Maga is folytatni tudná a sort ... Egy pohár kóla a sarki restiben 200 Ft ugyanez egy jobb étterember 1000 Ft. Utazás Bpest Frankfurt viszonylatban buszon 15 eFt, vonaton 2. osztály 20 eFt, 1. ostály 32 eFt, repülő 2. osztály 40eft ... és persze, hogy mehet motorkerékpáron, vagy autóval is. Egy akármilyen jó állatorvosi klinikán lehet olyan árképzés, amely a vakcinákat és egyszerű műtéteket olcsón, akár áron alul kínálja és mondjuk a speciális tudást, műszerezettséget igénylő műtéteket, beavatkozásokat rendesen megfizetteti. Lehet olyan is az árpolitika, hogy óriási forgalom mellett kíván kis haszonkulccsal megfelelő eredményt produkálni. És vannak olyan kilinikák is, amelyek fejreállnak az árversenyben. Ha még elmondom, hogy egy makkegészséges kanon a kasztrálást lehet fedetten, fedetlenül, egy bőrseben keresztül és 2 bőrseben keresztül, a hereborék meghagyásával és kiirtásával, különböző altatási módszerekkel, különböző varrószerek, antibiotikumok, fájdalomcsillapító szerek igénybevételével kérni illetve elvégezni, akkor talán nem csodálható, ha akár ugyanazon klinika ugyanazon eb ivartalanítására adhat akár 3-5 árajánlatot is. Kasztráció fapados mondjuk 10 eFt ill. kasztráció delux 35 eFt ugyanazon a helyen ugyanazon az eben. Higgye el nekem, hogy az itthoni állatorvosi árak sokszor érthetetlenül alacsonyak. Szerencsére a tendencia az, hogy lassan, de elkezdett csökkenni a különbség az európai és a hazai állatorvosi árak között is és talán sok év múlva az osztrák ár-, és szakmai színvonal közelébe érünk. Én remélem, hogy még megérem ezt az időpontot. Nem kell, hogy megsértődjön a válaszaimért, nem ilyen szándékkal írtam őket. Ha bármilyen kérdése felmerül továbbra is megpróbálok válaszolni rá.
jelige: A kis ”sz*ros” 2 :)
2009-09-25
Kedves Doki! Először is köszönöm a sablonválaszt. Megpróbálok érdemileg válaszolni a kérdéseire. Néhány napos megfigyelésről van szó. Egészen pontosan 2 nap alatt 2 alkalommal, az esti séták idején. Ez előtt soha nem csinált ilyen. Mindkét alkalommal biztos, hogy kutyáé volt, rádásul látszott, hogy régi, mert összeszáradt. Más szemetet, dögöt nem láttam hogy enne. Nem fekszik bele. Mostanában voltak kellemetlen orvosi vizsgálatok, de más egyébről nem tudok. És hárman imádjuk a kutyust felváltva, amikor éppen nem alszik :)
Sokat segít a jelenség megítélésében, hogy tudjuk, néhány napos új szokásról van szó. Állatorvosa részletes vizgsálatokkal zárhatja ki, hogy nincs-e lázzal, fájdalommal, diszkomfort érzettel (valami nem stimmel) járó betegsége a kutyának, ami ilyen viselkedési rendellenességet okozna. Ha akár csak prosztatat megnagyobbodást, vagy ízületi gyulladást találnak - könnyen lehet, hogy enneka kezelésével megszűnik az új, kellemetlen és veszélyes szokás is. Az öregedő kutya esetében a az „öregkori elbutulás” lehetőségét is érdemes lehet számba venni. Ezt az elváltozást is jól lehet kezelni kutyákon (is). Mellette a megbeszélt következetes és egyértelmű nemtetszés nyilvánítás is segíthet - a folyamatos imádat mellett ...))::
jelige: Hektor
2009-09-25
Tisztelt Doktor! A négy éves angol buldogunk 2 hete elkezdett a hátsó lábaira sántítani,néztem nem e belelépett valamibe mivel nem találta okát a sántításnak és már nagyon szenvedett elvittük az állat kórházba. Ott megröntgenezték , közölték hogy diszpláziája van.6 napra kaptunk gyógyszert amitől hál istennek 2 nap múlva jobban lett. Tegnap visszavittük kaptunk egy arthronis nevű gyógyszert és azt mondták hogy vigyük a SOTÉra megműteni.Az anyagi része se mellékes a dolognak de azt még csak megoldjuk, mert Hektor családtag a 4. gyerek, de ahogy utána néztem ez nem olyan egyszerű a beteg műtött állatot se lehet utána egyedül magára hagyni itthon azt is ápolni kell, gondozni, rehabilitálni. Márpedig mindenki szerte szét van, mi dolgozunk a gyerekek iskolában, kollégiumban. Ez egy nagy műtétnek tűnik, én már 14 éves koromban az Édesanyámat kellett ápoljam, nem tudom szegény állat kínlódásait hogy tudnám végig nézni, ahhoz viszont hogy megváljunk tőle még nagyon fiatal el se tudnánk képzelni nélküle. Azt szeretnénk megtudni hogy szükséges e ilyen radikális beavatkozás, valamilyen injekciós kúrával pl. nem e lehetne segíteni rajta? Nagyon várjuk válaszát! Előre is köszönjük!
Márhogy gondolom és remélem, hogy az Állatorvos-tudományi Egyetem (ÁOTE) Kisállatklinikáján járhattak a műtét ügyében, és nem a SOTE-n ... Az a helyzet, hogy az összes felmerült kérdését a műtétet és előzetes vizsgálatokat végző sebésszel kell megbeszélni - én csak általános támpontot adhatok ezügyben. A csípőízületi diszplázia súlyosságát tekintve lehet olyan enyhefokú, ami tüneteket sem okoz, semmiféle ellátást nem igényel. Vannak esetek, amit életmód változtatással, diétával, táplálékkiegészítőkkel lehet karbantartani - vannak esetek, amikor gyógyszeres kezelések egyike-másika a célravezető és van, hogy a többféle =!) műtéti megoldás egyikét célszerű választani. Mindezeket igen előnyös, ha egy képzett, gyakorlott ortopéd sebésszel beszélik meg. Abban szinte biztos vagyok, hogy ha „csak” gondolkodási/felkészülési időre van szükségük, abban partner lesz sebészük, és addig is megtalálják a gyógyszeres fájdalomcsillapítás módját.
jelige: fundika
2009-09-24
Tavaly nyáron az Újfundlandi kutyánk kirágta a hátát, amit nem vettünk észre. A döglegyek beköpték és lerakták petéiket.Elvittük orvoshoz, mert húzta a lábát, de addigra már csontkukacok hemzsegtek a bőrén. A doki levágta a szőrét, a nagy felületű sebet bejódozta, adott ampullás gyógyszereket, és itthon folytattam a kezelést.Szépen helyrejött, kinőtt a szőre, de azóta nem bírja visszatartani a vizeletét és a nagydolgát, ahol éppen van, ott ürít.Az ülés és felállás is nehezére esik.Az orvos szerint gerincfájdalma van, és diszplézia gyanús. El kell altatnunk? Még csak 8 éves.
Én nem látom az összefüggést a tavaly nyári történet és az azóta kialakult tünetek között. Szerintem csak akkor kellene az elaltatást fontolgatniuk, ha a részletes vizsgálatok (fizikális vizgsálatok, vér-, vizelet labor, röntgenek, ultrahang vizgsálat ...) során a kutyában gyógyíthatatlan elváltozásokat találnak és a fájdalmakat sem tudják kellő hatékonysággal csillapítani. Ha mindezek nem történtek meg, van még mozgásterük, mielőtt megmásíthatatlan döntést hoznának.

<< <  173 / 446 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.01.04
Cirmi cica 2015 december 30-án tűnt el otthonról, a Budafok Kitérő környékéről. Bal mellső mancsa fele fekete, jobb szeme kisebb ránézésre, több helyen cirmos. Ha látja, hívja a 06-30-865-8025
2015.11.27
Kedves Állatszeretők! Tobi kutya új gazdit keres, mert idős tulajdonosa nem viheti magával új lakhelyére. Tobi három éves, ivartalanított, oltott, chippel ellátott kis testű, világos szőrű keverék kan kutyus. Fáradhatatlan játszótárs, nagy a mozgásigénye. Kis termetű, kedves, gyerekszerető, soha nem agresszív és nem morog. Sétáltatni nehéz, egy Houdini. Nagyon bízunk benne, hogy lesz, akit megfog a képeken is átsugárzó kedves lénye és szívesen otthonába fogadja. Elérhetőség: Tóth Krisztina krisztatoth67@gmail.com
2015.11.21
2015.11.19. TALÁLT CICA. A XXII. kerületben az Erzsébet királyné út környékén találtuk ezt a cicát. Pár hónapos, fehér-cirmos, nagyon bújós, nyakában a cicaajtót nyitó mágnessel. Szeretnénk visszajuttatni a gazdájához. Tel: +36 30 56 52 561.