Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: saci 2.
2011-06-15
Köszönöm a válaszát.
Annyira hirtelen jött az egész, vasárnap este 8 - kor elvesztettük.. nem hiszem, hogy néhány injekció segített
volna..... nem abban az állapotban volt . hihetetlen gyorsan romlott az állapota.....
köszönöm....
Sajnálom, hogy valóra vált a balsejtelmem és sajnálom a kutyát.

Köszönöm, hogy megírta a történet végét.
jelige: öreg rotti 2.
2011-06-15
Köszönöm szépen a választ! Sajnos elkéstem vele, rotti kutyám aznap este elköltözött az élők sorából. Nyugodjék békében.
Köszönöm, hogy visszajelzett az öreg rotti ügyében. Sajnálom a történteket.
jelige: Búcsú?
2011-06-14
Tisztelt doktor úr! kb 1,5 hónapja írtam először eutanázia címmel, hogy 14 éves kutyámnak rendszerint bűzös nemi folyása van. Hólyaggyulladásra gyanakodtunk, de végül kiderült, hogy hüvelydaganata van, amit megoperáltak. Ezt követően számoltam be a jó hírről, hogy milyen jó lett a műtét, a daganat nem nőtt rá a húgycsövére és jól érzi magát a kutyus. Sajnos az öröm kb 4 hétig tartott, mert visszatért a bűzös véres folyás és mondhatnám, hogy talán rosszabb ,mint a műtét elött, mivel non-stop ürül a váladék. A kutyusnak szemmel láthatóan fájdalmai vannak, mivel nagyon óvatosan fekszik le és terpeszben közlekedik. Megfigyeltem pár napja a végbélnyílás és a nemi szerv közötti szakaszon, talán a gát lehet , hogy bekeményedett és felduzzadt. Nem tudom talán a daganat boltosul be oda? Bár az étvágya nagyon jó és fogyás sem tapasztalható. De nagyon nehéz egy gondos gazdának ilyen helyzetben meghozni a döntést, hogy kutyája meddig tud jó életminőségben élni és ad -e neki az élet m
ég örömet, vagy már egy bizonyos pont után el kell tudni engedni. Szóval én most ebben a döntésképtelenségben szenvedek, mivel orvosunk a műtétet javasolta és én is szeretném ha még kaphatnánk egy kis időt, de van- e vajon értelme műtéti beavatkozásnak kitenni, ha az eddigi tapasztalatok alapján ilyen gyorsan nő a daganat, aminek egyébként szövettani eredménye az hogy rosszindulatú. Kérem doktor urat adjon tanácsot!!! köszönettel

Az esélyeket az szabja meg, hogy mi volt a szövettani diagnózisa az eltávolított daganatnak, mekkora ill. milyen szerveket foglal magában a kiújuló daganat, van-e áttét (ha igen hol) a kutyában, valamint általános állapota, esetleges egyéb betegségei alapján műthető, terhelhető-e.

A rosszindulatú daganatok egyrésze is eredményesen kezelhető sugár- és/vagy gyógyszeres kezeléssel. Honlapunk Publikációk rovatában mindezekről bővebben is olvashat.
jelige: cooper 2.
2011-06-14
Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm gyors válaszát.
Már csak 1 kérdésem lenne,mielőtt orvost váltanék.
A mi orvosunk úgy diagnosztizálta az allergiát,hogy nem végzett el semmi vizsgálatot,hanem beadott a kutyának 1 kis adag steroid injekciót.Azt mondta ha a vakaródzás megszűnik 1-2 napra,akkor ez allergia és nem valami más fertőzés /gomba stb.../A vakaródzás egyébként tényleg elmúlt 2 napra.
Igaz ez,vagy itt az ideje hogy orvost váltsak?
Egyébként a macska is itt van a lakásba /nem kijárós/ neki semmi baja.
Köszönöm a választ:
Sajnálnám, ha azt olvasta volna ki válaszomból, hogy cserélje le állatorvosát ...

Azt gondolom, hogy kezelő orvosa az általam írt felsorolásból jónéhány betegséget ki tudott szűrni a kórelőzményi adatokból és a kutya fizikális vizsgálata során. Ezen túlmenően vérvizsgálatok, allergiatesztek,bőrbiopszia, hormon mérések ... és egyéb kiegészítő vizsgálatok kellenek, ha valami ritka, nehezen diagnosztizálható betegsége támadott a kutyának. Ha a további vizsgálatok esetleg specialistát igényelnek (bőrgyógyászati, endokrinológiai,neurológiai szakrendelések) azesetben is jobb, ha állatorvosa küldi Önöket az eddig végzett vizsgálatok, kezelések adataival.
jelige: Tacskó
2011-06-14
Tisztelt Doktor úr !Van egy 6 éves tacskó keverék kutyánk aki szopornyicás lett,mivel csak veszettség ellen oltattuk az állatorvos tanácsára amint észleltük a kórt beoltattuk szopornyica elleni vakcinával és mellette antibiotikumot is kapott 2 hétig.Sajnos az idegrendszerét támadta a betegség még mindíg tántorog néha elesik és hörög is főleg reggel ,de már szépen eszik és egyre többet mászkál.szeretnénk hozni egy spánielt aki már 5 éves de nagyon félünk,hogy a másik megfertőzi ,mivel nics beoltva .Ha beoltjuk és 2 héttel az oltás után hozzuk el akkor van esély arra,hogy megbetegszik? Azért aggódunk mert volt egy 7 hónapos kiskutyánk aki kombi oltást kapott és mégis megbetegedett pedig az első tüneteknél kapott még egy szopornyica elleni oltást is és mégis 3 hétig kezeltük etettük és elpusztult.Az állatorvosunk szerint egyre több oltott kutya betegszik meg a környéken ezért kérném tanácsát,hogy a tacsink meddig fertőzheti meg ő már 4_-5 hete beteg,és,ha oltás után hozzuk el 2
héttel akkor is megbetegedhet?Kérem válaszoljon mielőbb és előre is köszönöm!
Mégha a spániel oltásait parazitamentesítéseit megnyugtatóan rendezik is - amíg a beteg, öreg kutya lázas időszakoktól is szenved, addig semmiképpen ne hozzanak másik kutyát a környezetébe.

Érdemes lenne elsőként a beteg tacsi gyógyítására összpontosítaniuk, és ha ő már rendbe jön, akkor gondolkozzanak új kutya vállalásában.
jelige: cooper
2011-06-14
Tisztelt Doktor Úr!

Kutyám 8 hónapos golden retriever.3 hónappal ezelőtt elkezdett vakarózni /tavaszodott+Eukanuba bárányosról áttértünk a csirkés tápra/Szép lassan a vakaródzás egyre rosszabb lett.Elmentünk természetesen orvoshoz.Azt mondta hogy pollen allergia.Én a tápra is gyanakodtam /csirke allergia/ de ekkor még a csirkét nem állítottam le.Ataraxot szedünk,Cortizimmel kenegetem+betadin-al.Vitalcoat-ot is adok,és Dermiline samponnal fürdetem.Nem javul....sőt a piros foltok mintha terjednének,már alig van szőre az érintett területeken.Az orvosunk nem hisz a csirke allergiában...azt nem tudom miért,de én azért 10 napja kidobtam a tápot és halas CIBAU-t vettem,ami direkt allergiásoknak van/legalábbis ez van ráírva....Az lenne a kérdésem,hogy mennyi időnek kell eltelnie,hogy ha nekem van igazam és a csirke a ludas?Mikor kéne látható javulást érzékelnem?
Előre is köszönöm válaszát.
Nem kizárt, hogy táplálék allergiáról van szó, és még az is lehet, hogy csirkehús fehérjékre allergiás a kutya. Ezesetben a leírt tápváltásnak már eredményt kellene mutatnia.

Csak allergiás betegségek küözül még több tucattal számolhatnak, de lehet a kutya atópiás, sokféle parazitás, bakteriális, gombás fertőzés jelentkezhet így, lehet a háttérben akár belgyógyászati-, endokrin betegség is, sőt vakaródzhat egy kutya viselkedési rendellenesség, hiánybetegség, vagy idegrendszeri betegség tüneteként is.

A legokosabb, ha szisztematikus vizsgálatok eredményei alapján próbálják kiszűrni, megtalálni a betegséget. Ez van hogy sok türelmet, időt, és vizsgálatokat igényel - de ha van pontos diagnózis, abból lehet végleges megoldás is.
jelige: saci
2011-06-14
06 .10 .- én a sétát egybe kötöttem a bevásárlással.. ideje kb 5 perc volt. a kutyát 1 fához kötöttem, 1 néni felügyeletére bízva. Saci kibújt a hámból és haza indult. Meglátam, hívogattam... 1 járókelő mondta, hogy bántották, vagy csak akarták.. nem derült ki számomra.. a kutyust hívogattam... KB 50 métert jött felém... és megsimogattam mikor találkoztunk. remegett. feljött a 4. emeletre, nem látszott a félelmen kívül más rajta.
Este már csak feküdt, valami sárga folyadék szivárgott folyamatosan a végbélből.. nyálkás, és sűrű../ nem vizelet/ kedvetlen,étvágytalan, és csendes volt, holott minden embert jelzett, ha hazajött .
ma reggelre már felemelkedni sem tudott, inni iszik, de nem hajlandó enni semmit.. levest sem.Tapintható csomók vannak a hasüregben, / köldök sérve is van / ami eddig nem tűnt fel....reggel széklete is volt... nagyon fekete, lágy de nem híg.. nem láttam vért benne.ünnep lévén..és sajnos pénzhiány miatt ha megszakad a szívem.. sem tudom orvoshoz vinni. nagyon sajnálom szegényt.. és tehetetlen vagyok remélem elég részletesen írtam meg a tüneteket... nem tudom mit csináljak...Nagyon kérem a segítségét......

itt fekszik mellettem, simogatom, de ha a hasához érek.. láthatóan fáj neki.....megfürdettem hideg vízben, mert biztos láza van....nagyon meleg az alhastájék....rohamosan romlik az állapota... már csak a fejét tudja emelni....azt sem sokáig..... és hihetetlen.. de sír
csupa könny a szeme ha simogatom.
remélem még időben ideér a válasz, bár azt hiszem mindent elkövetek lehetőségeimhez képest.....
válaszát előre is köszönöm....
ui. talán még annyit, hogy szürke hályog volt a szemén mikor az alapítványtól elhoztuk .az gyógyult.. 11 éve van nálunk.. és 1 éve kiújult a hályog, de már nem javul, ezért a gyógyszert leállítottam, mert nehézlégzést okozott nála. nem tudom mi lehet a baj..... daganatra gyanakszom, de ennyire hirtelen nem szokott jelentkezni... vagy nem tudom..még egyszer köszönöm.. ha elolvassa.

Olvasom, és válaszolok is - csak attól tartok, hogy esetleg későn ...

A beteg kutyát mielőbb állatorvosi ügyeletre kellett volna vinni. Ha még nem késő tegye meg mielőbb.

Csak részletes állatorvosi vizgsálatokkal lehet megtudni, hogy mi okozta a tüneteket. Ezután lehet az esélyekről, megoldásokról beszélni.
jelige: Nana
2011-06-14
Tisztelt Doktor úr!
Az én Kaukázusi 12 éves kutyám már egy hete étvágytalan és vérszerű folyadék távozik el belőle. Napok óta nem áll lábra csak, ha éppen esik az eső vagy egyéb dolog, de képes 24 órán át ugyan úgy feküdni. Mikor én megyek ki néha látom benne még az életet csóválja a farkát, de már mint említettem nem áll négy lábra, nem ad pacsit és nem követi az embert.
Családom egész nap kint van és foglalkozik vele, de már nem tudunk már mit tenni. Szemét is nehezen nyitja ki, s teljesen lesoványodott.
Mit tanácsol? Mit tegyünk?
előre is köszönöm a segítségét!
Otthon láthatóan semmit nem tudnak a kutyáért tenni. Hogy kiderülhessenek az esélyek, egy akárhány éves kutya esetében is részletes állatorvosi vizsgálatok kellenek.

Számomra az sem világos, hogy a kutya melyik testnyílásán ürül a véres jellegű váladék - betegségek tucatjai okozhatnak hasmenést, hüvelyfolyást, orrfolyást, és hányást is.

Természetesen egy héttel korábban sokkal jobbak voltak az esélyek - most Pünkösd után mire a választ írom, már nem kizárt, hogy el is pusztult a kutya.
jelige: véres
2011-06-14
Tisztelt Doktor úr!

Egy probléma megoldásában szeretném a segítségét kérni.
Van egy másfél éves szuka kutyusom, akinek 7 hetes kiskutyái vannak és ez volt sajnos az első tüzelése.
Ma, ahogy fésültem, észrevettem, hogy véres a nemi szervénél. Inkább bordó színű, mintha egy kicsit száradt lett volna, de vizes gézzel lejött pár törölgetés után. Nincsen neki megduzzadva. Kb. egy hete vettem észre, hogy gyakrabban tisztogatja magát.
Mi lehet a probléma? Kérem segítségét.
Köszönettel, várom mielőbbi válaszát:
Lehet, hogy elhúzódó méhinvolúció jeleit látja, lehet, hogy ellés közben sérült a nyakcsatorna, hüvely fala ... lehet, hogy a 7 hete történt elléssel közvetlenül nem-összefüggő húgyszervi betegsége alakult ki a szukának.

A 7 hetes kölykök ideális esetben 2 hetente féreghajtáson esnek át, nem kizárt, hogy bolhairtásra is szükség van, ráadásul lassan esedékes első védőoltásuk is. Az állatorvosi vizitet több okból is érdemes lenne megejteni - kérje meg állatorvosát a szuka vizsgálatára is.
jelige: Icu maga alá piszkol
2011-06-10
11 éves nőstény, ivartalanított cicám van. Atkás lett, amit StrongHold-dal kezeltünk. Minden látszik megjavulni, de most pedig folyton maga alá pisil és kakil... Kedvetlen, alig mocorog, de eszik rendesen. Talán tényleg megöregedett?
Nem fiatal egy 11 éves macska - de az ivartalanított, rendszeresen oltott és parazitramentesített, helyesen táplált egyedek 15-25 évig is élhetnek.

Az a helyzet, hogy ha jól értem és a cica nem tudja szabályozni a vizelet és széklet ürítését, azaz a vizelet és a széklet szabályozatlanul, a mindenkori nyomásviszonyoknak megfelelően ürül - ennek a tünetnek biztosan semmi köze a fülatkához sem a Stronghold kezeléshez.

Állatorvosa a cica részletes viozsgálatával ktudja kideríteni a tünetekl okát. Remélem, hogy könnyen felismerhető és megoldható betegsége lett Icunak.
jelige: Stella 2.
2011-06-10
Nagyon köszönöm a tanácsot.Későn ébredtünk fel!Nőgyógyászati szempontból szerettem volna.Különböző méhdaganatok elkerülése miatt.De hiába a szép fiúi kínálat.Nem biztos,hogy muszáj alá vetni annak még egyszer is egyáltalán.Maradok tisztelettel.Somossy Nóra Szegedről.

Egészségügyi okokból nem érdemes kutyát fedeztetni - az ugyanis nem előzi meg sem az emlő-, sem a petefészek és méh gyulladásos és daganatos elváltozásait. Mindezek esélyeit a fiatalkori ivartalanítás csökkenti leghatékonyabban.

Az ivartalanítás most is melegen ajánlott a Stella esetében, mert ha ez elmarad, akkor sajnos nagy eséllyel lesz később a felsorolt betegségek közül egy(néhány), ami miatt az idősebb, beteg kutyát kell majd operálni.

Jól döntöttek, hogy nem teszik ki a kutyát veszélyeknek és magukat izgalmaknak - és remélem, megfogadják az ivartalanításra vonatkozó tanácsot is.

Kellemes Ünnepeket kívánok.
jelige: Alfi
2011-06-10
Tisztelt Doktor Úr!
Üdvözlöm Répási Nikoletta vagyok és az Ön tanácsát szeretném kérni.
Van egy 7-hónapos golden retriver kutyusom és kb -hete voltunk az állatorvosnál azzal a tünettel hogy a bal mellső lábára erősen sántít.
A Doktor úr meg állapította nála a csonthártya gyulladást.
A kutyusom kapott rá injekciót és Corprax100mg gyógyszert de a sántasága nem múlik.
Kérem hogy segítsen nekem és várom a mielőbbi válaszát.
A fiatal kutya részletes vizsgálata ajánlott annak kiderítésére, hogy mi okozhatja a sántaságot.

Ha jelenlegi állatorvosának jelzi, hogy a tüneti kezelés nem vezetett eredményre, szerintem ő is ugyanazt fogja javasolni - egy előre egyeztetett időpontban fizikális vizsgálatokat, rötgenfelvételeket és esetleg vérvizsgálatokat ajánl. Nagy eséllyel már ennyiből kiderülhet a sántaság oka - remélhetőleg nem lesz szükség egyéb kiegészítő vizsgálatokra (artroszkópia, MRI, szcintigráfia ...). Ha megszületik a diagnózis, akkor lehet a megoldásokat megbeszélni.

Tartok tőle, hogy a közeli 3 napos munkaszünet miatt csak keddtől tud bárki is segíteni.
jelige: Stella
2011-06-09
Abban szeretnék tanácsot kérni,hogy lehet-e a Westinél 6 éves korban az első vemhesség?Nem lesz neki valami baja, a késői vemhességtől?
A tenyésztésbevétel ideális időpontja a 3. tüzeléskor (1.5-2 éves) korban van - ezen jócskán túl van már a Stella. Ha 6 éves korban akarunk tenyésztésbe vonni egy szukát, akkor számolnunk kell azzal, hogy a nem-fiatal szuka nehezen, vagy egyáltalán nem vemhesül, ill ha mégis, akkor a vemhesség, szülés, majd szoptatás időszakában jóval nagyobb eséllyel adódnak problémák. Mindez nem azt jelenti, hogy biztosan kudarcra ítélt a vállalkozás - de a lehetséges veszélyek fokozottak.

Hasonlón hölgyek esetében az 1. gyermekvállalás ideális időszaka biológiai szempontból 18-20 éves korban lehet. Egy 30 éves hölgy esetén már emelkedettek a kockázatok, pláne egy 40 éves hölgynél - de hallottunk már ennél későbbi első gyermekvállalásról is ahol viszont probléma nélkül zajlott a terhesség, szülés, gyermeknevelés.

Ha a 6 éves szuka teljesen egészséges, fitt - és komoly indokuk van a vemhesítésre, csak akkor vágjank bele szaporodásbiológiai kérdésekben jártas állatorvos segítségével. Ha a felsoroltak egyike is hiányzik, akkor sokkal inkább a kutya ivartalanítása ajánlott.

Honlapunk Publikációk rovatában még olvashatnak a témában.
jelige: Csombika
2011-06-09
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Másfél éves yorki keverék kan kutyusomnak a nemiszervén pattanás szerű, sárgás kiütések vannak. Fél éves korában ivartalanítva lett. Tiszta kutyus, hiszen bent alszik, de napközben kint van. Mitől lehet kiütéses? Betadine-nal próbálom kenegetni, de nem igazán engedi. Válaszát előre is köszönöm!
Egy fiatal, ivartalanított és tisztán tartott kutyán is több betegség okozhat bőrtüneteket, akár a nemi szervek tájékán. Lehet az ok többféle allergia, parazitás/bakteriális/gombás fertőzés, endokrin betegségek ... sok egyéb is.

Állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával tudja kideríteni, hogy mi okozza a bőr (nyálkahártya?) elváltozásokat a kutya péniszén (tasakján?, hereborékján?). A jódtartalmú Betadin hatékony fertőtlenítő szer ugyan , de mintha nem sikerülne rendszeresen kezelni vele a kutyát. Ugyanakkor néhány egyed érzékeny a jódra - akár ez is fenntarthat helyi gyulladást a kutyán.
jelige: Panda
2011-06-09
Tisztelt Doktor Úr!
7 hetes border collie kiskutyánknál a szilárd étkezés bevezetése után hányás jelentkezett. A röntgenfelvétellel megállapították, hogy a botallo vezeték lezárja a nyelőcsövet. A műtét 2 napja történt. A kiskutya pár milliliter folyadék elfogyasztása után is önklendezve kihánnya. (a műtét előtt a pépes ételt megette, és nem jött vissza)
Aggódom érte, mert délelőttönként nagyon bágyadt, felkelni sincs kedve (ereje), de délutánra egy kicsit jobb kedvű lesz.
A tanácsát szeretném kérni. Mit csináljak?

Válaszát előre is köszönöm.
Jelezze a kutyát operáló állatorvosnak a páciense állapotát.

Az sem kizárt, hogy az állapotromlást banális szövődmény okozza és némi utókezeléssel ugrásszerűen jobb lesz ill. meggyógyul a kutya.
jelige: briggsy
2011-06-09
Tisztelt Doktor Ur,

Szeretnem tudni, mi lehet az oka ha a cicamnak ket napja nincs szeklete. Normalis tunet, vagy vigyem allatorvoshoz?
Eszik rendesen es a kozerzete is olyan mint maskor.

Valaszat tisztelettel varom,
Nem megszokott, ha egy jó étvágyú kifejlett macskának 2 napja nincs széklete.

Ha kizárható az, hogy nem a macskavécét használja, akkor érdemes lesz mielőbb felkeresni állatorvosát. Szerencsés esetben "csak" a kevés mozgás, esetleg elhízottság, esetleg nem megfelelő táplálék miatt alakult ki az obstipáció - ezen egyszerű tehéntej itatással, olajos ételek (pl szardínia) etetéssel segíteni - de állhat komoly betegség is a háttérben.

Állatorvosával mindezeket tisztázhatják.
jelige: cókmók 2.
2011-06-09
Kedves doktor úr nagyon szépen köszönöm a gyors választ.
Akkor aggódom tovább és fertőtlenítek mindent. Csakhát az ágyamat és a
takaróimat csak átmosni tudom fertőtleníteni sajnos nem, mivel színes,
kidobni meg sajnos nem tehetem meg. Azért választottam most fajtiszta cicát
mert a doktornő aki elaltatta a már kómásan vergődő cicámat kérdésemre, hogy
hogy oldjam meg hogy többé ne járjak így ( senkinek nem kívánom a látványát
egy nedves Fip-es cica szenvedéséről) azt mondta, hogy megbízható
tenyészetből vásároljak. Egyébként teljes vérképes vizsgálaton vettem részt
és nem tudtuk, hogy mi a baja ami végülis a végleges altatásnál derült ki
sajnos. Ha előbb tudom mi a baj biztos nem hagytam volna ennyit szenvedni
nagyon gyorsan romlott az állapota. Nagyon jó cica volt, és borzasztóan
hiányzik és ezért próbálkozom mégegyszer és költök rá többet mint amit
megengedhetek magamnak. Reménykedek és már előre látom, hogy szegény
állatorvos idegeit teszem majd tönkre. Az enyémet meg az új cica fogja
tönkretenni. Ha nem eszik, halálra aggódom majd magam miatta.
mégegyszer köszönöm és szép napot. :)
Sajnálom az átélt nehéz időszakért. Igazán nem célom fenntartani az aggodalmait, sajnos ez a vírusos betegség alattomos, nehéz megküzdeni ellene.

Ha emlékszik olyan szőnyegrészletekre, kárpitos bútorfelületekre, amik a beteg cica testnedveivel (főleg széklet, de akár nyál, vér is) szennyeződtek, akkor azokat a területeket különös gonddal érdemes fertőtleníteni. Ez a fertőtlenítő lehet akár Domestos is, az is hatékony. A színes ágyneműk minél magasabb hőfokon történő néhányszori mosása és lehetőség szerint tűző napon történő szárítása is teljesen elegendő lesz. A beszáradt váladékokban képes a FIP vírus hosszú ideig megmaradni.

Az új kismacska esetében fontos a jó kondi, folyamatosan jó immunállapot - ezt a megfelelő tartás, etetés mellett a programszerű vakcináztással és parazitamentesítéssel tudja fenntartani.

Ennyi gondossággal nagy eséllyel semmi baj nem lesz - az életz önmagában sem veszélytelen, ennyi erővel még egy sereg egyéb miatt is aggódhatnánk.

Én is köszönöm kedves visszajelzését, sok boldogságot és egészséget kívánok a kölyökmacskához.
jelige: gyomorrontás ? 4.
2011-06-09
Kedves Doktor Úr!


Köszönöm én is remélem, már délután alig bírunk vele,ugrándozik,és pakolja az udvart.

Köszönöm
Ez már jóval megnyugtatóbban hangzik ... ))::
jelige: vesebetegség
2011-06-08
Tisztelt Doktor Úr!
Segítségét szeretném kérni a vesebeteg cicám etetésében. 14 és fél éves, 212 volt a veseértéke. Javasolták a RC renál ill Hills tápot, de nem nagyon eszi meg szegény, max. ha kicsit rakok a régi kajájából is.(Gourmet,Sheba,Whiskas,Kite Kat) Kapott vízhajtót, Furosemidet és Fortekort, de a Fortekortól, elég rosszul volt így nem adom neki, csak a vízhajtót. (2X 1/4)Kérdésem az lenne, hogy otthonilag mit tudok neki elkészíteni, mit ehet? Adtam neki HIPP bébiételt, Zöldség,rizs borjúhúsosat stb. Nem tudom mit adhatnék neki. Sajnálom, hogy nem eheti a megszokott ételt, tudom, hogy szigorúnak kellene lenni vele, de nem megy, hisz nagyon szeretem. Egyébként játékos, jó állapotban lévő mostanában kicsit szorulásos, de van előtte mindig olaj és természetese víz is.
Kérném a doktor Úr segítségét, mivel tudnám rávenni ill. etetni a cicám ebben az esetben.
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Üdv. H.A
Veseelégtelenséget 3 vérparaméter (karbarmid, kreatinin, foszfor) értékek növekedése esetén mondunk ki. Gondolom, ezek közül a kreatinin értéke lehet 212. A leírt érték önmagában nem nagyon ijesztő, valamint fontos lesz az is, hogy ez a kiindulási érték a kontrolvizsgálatzok során merre mozdul.

Nagyon nehéz, ha nem lehetetlen ízlés ügyekben tanácsot adni. Inkább annyit írnék fogódzóként, hogy ha nem is nagyon, de azért eszi a macska a betegségéhez illő gyógytápokat, akkor inkább azzal kellene próbálkozni. Ha ezeket a száraztápokat sovány tejföllel, vagy méginkább natur yoghurt ill kefír készítményekkel kellően attraktívvá tudja tenni a cica számára, hosszú távon az a legkedvezőbb. A macska vesebeteg diéták nem csak száraz táp formájában, de konzervként is elérhetőek. Van hogy ezeket szívesebben eszi a macska.

Az otthoni főzőcskéhez állatorvosa véleményét is kérhje ki, és hasznos lehet dr Fodor Kinga : "Mit egyen a macskám?" című könyve.
jelige: vesebetegség 2.
2011-06-08
Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm a gyors válaszát.
Megpróbálom a tejföl, kefir,joghurt hozzáadását, hátha.
Szárazat nem nagyon eszi, inkább a nedves tápot.
Az véreredmény szerint a foszfor az normális volt, a karbamid 13,9 ,kreatinin 212.
Ezért mondták, hogy vesebeteg.
Amit nem említettem, hogy bambusz gerinces a cicám, kapja a szteroidot(Depomedrone) rá.
Gondolom ez sem tett jót a veséjének. :(
Ezért is csináltattam neki egy teljes vérképet, ekkor derült fény erre.
Kérdésem, hogy Ön szerint muszáj-e adnom a Fortekort v. egyelőre elég a Furosemid, mert ahogy az előző levelemben említettem a 2 gyógyszer egyszerre, nagyon kiütötte a szegény cicámat.
Ön szerint a bébiétel néha megengedett, esetleg máj főve( nem disznó)?

Köszönöm, hogy időt szakít rám!

Tisztelettel:
Nem vállalkozhatok annak megítélésére, hogy melyik gyógyszer indokolt és melyiket lehet elhagyni. Azt sem értem pontosan, hogy miként kell érteni azt, hogy a két gyógyszer egyszerre "nagyon kiütötte" a szegény cicát. Ha állapotromlást, gyógyszermellékhatást, vagy bármi szokatlant, eltérőt észlelt azt a legokosabb kezelőorvosával megbeszélni. Neki szüksége van ezekre a visszajelzésekre - míg én, vagy bárki más az internetről csak hbát követhet el azzal, ha konkrét gyógyszerezési tanácsokat osztogat.

A hoszútávú szteroid kezelés tartogathat komoly mellékhatásokat, de elsősorban a máj terheltsége, alulműködése szokott előfordulni.

A bébiétel, főtt csirkemáj esetében is a mennyiségek és az egyéb összetevők a kérdéses egy vese elégtelenség, és hosszasan szteroiddal kezelt és bambuszgerinces és nem fiatal macska esetében. Az adatlap szerint a cica oltatlan, ezért mégha csak lakásban tartják is az lehet a legfontosabb kérdés, hogy a veseelégtelenséget (és egyéb tüneteket) nem vírusos megbetegedések egyike, másika okozza-e. Ez nem derül ki rutin vérvizsgálatokból, ehhez szerológiai vizsgálatok kellenek. Ha nem vírusos megbetegedés okozza a veseelégtelenséget, akkor hasi ultrahang vizsgálattal lehetne továbblépni az okok felderítése érdekében.
jelige: gyomorrontás? 3.
2011-06-08
Kedves Doktor Úr!

Köszönöm szépen tegnap délután voltunk orvosnál, nem lázas nyomásra nem érzékeny, végbélen keresztül benyúlt az orvos az kissé véres volt. Kaptunk injekciót, canipol pasztát, castroferm port és diétás konzerv tápot. Most jobban van reggel is voltunk sétálni, ment a hasa de nem véres.

Köszönöm szépen a válaszát.
Remélem, hogy néhány napon belül véglegesen meggyógyul a kutya.

Köszönöm kedves visszajelzését.
jelige: cókmók
2011-06-08
Tisztelt doktor úr
Fip-ben elpusztult a cicám majdnem 1 hónapja és új cicát hozok haza és aggódom. átmosom a lakást fertőtlenítek amit tudok kidobtam a játékait és az alomdobozát. Az új cica 12 hetes úgy gondolom megbízható tenyésztőtől van. oltott de fip ellen nem sajnos. Mennyi időbe telhet amikor megnyugodhatok hogy az új kismacska nem kapta el? És a másik, hogy segít-e ha beoltatom fip ellen?
előre is köszönöm a választ. és elnézést az előző üzenetért.
szép napot.
Az a helyzet, hogy az egyetlen regisztrált FIP vakcina hatékonyságáról meglehetősen megolszlanak a vélemények, ezért az sem lenne túlzottan megnyugtató, ha vakcinázott tenyészetből hozná a kölyökmacskát.

Sokkal fontosabb az, hogy a FIP-ben beteg cica hagyatékát, főleg az alomdobozt kidobta - ezzel és a nagytakarítással, fertőtlenítéssel nagyságrendekkel csökkentette annak lehetőségét, hogy az új jövevény otthonában újra-fertőződjön.

Ha a tenyésztő vérből (nem nyálmintából!) végzett szerológiai mentességet is igazol állatairól, az szintén megnyugtató lenne.
jelige: Süti x-y-z- ....
2011-06-07
ui:elfelejtettem mondani van nyakörve illetve ez a ultrahangos kis piros biléta is és cseppeket is kapott mégis tegnap a séta után 2-kullancsot szedtünk ki ismét ,de talán 10perce lehetett benne az egyik még nem szívott vért a másikat a szöre közt találtuk meg még mászott.Hát sajnos ennyit a kullancsriasztó szerekről:(természetesen nem megyünk oda többet sétálni,pedig már ép tanult ugy,hogy elengedtem ,mert máshol nincs olyan terület ahol ezt megtehetném,de sajnos ez van...
minden jót várom válaszát,hogy ez normális -e ha pörc ,hogy akár maradandóan ott lesz neki mindíg,bár ha nem okoz problémát megnyugszom

köszönettel.
Az baj, ha látszólag sokat tettek a kullancs fertőzés elkerülése érdekében és mégis kullancsok támadják a kutyát ...

Nem tudhatom, hogy a Süti esetében is így történt-e - de gyakori, hogy a bármilyen cseppeket nem helyesen alkalmazzák, nem figyelnek oda a hatásidejére, vagy fürdetik/úsztatják/megázik a kutya. Ezesetkben nem a "cseppek" a hibás. Az ultrahangos nyakörv hatékonyságára valóban sok a panasz. És az is igaz, hogy vannak olyan fertőzött területek is, ahol védelem nélkül sok tucat vagy néhány száz kullancs kerül egy kutyára - és akár megfelelő többszörös védelmet is áttör néhány példány. Ezeket a területeket csak elkerülni lehet.

Ezt az extzrém helyzetet leszámítva meg lehet találni azt a nyakörv + csepp kombinációt, amivel nyugodtan sétáltatható egy kutya.

A kullancs helyén létrejött helyi gyulladás, váladékképződés meg kellene szűnjön akár néhány napos betadinos kezelgetéstől is. Ha eznem így történik mert pl a kullancs feji része mélyen a bőrben maradt, akkor állatorvosa el tudja távolítani ezt az irritáló idegentestet a kutyából.
jelige: gyomorrontás?
2011-06-07
Kedves Doktor Úr!

tegnap nagyon jó kedvű kutyusunk,délutánra levert lett,és hányt,majd ma reggel jó kedvű volt ,de később ment a hasa és hányt,most azóta megint bágyadt. az elmúlt napokban nagyon sok füvet evett , tegnap házikosztott kapott ami lehet zsírosabb volt és lehet kissé sós. Inni iszik,de nem rég kihányta,ha kimegyek kisérget.

Még az is lehet, hogy kitalálta és gyomorrontása, gyomormegterhelése alakult ki a kutyának. De ezen kívül sajnos sok tucat egyéb betegség okzhat hányást és hasmenést.

A legokosabb és legbiztonságosabb az lenne, ha állatorvosa megvizsgálhatná a kutyát és kideríthené a tünetek okát. Ezután a megoldásokat is megbeszélhetnék.
jelige: gyomorrontás? 2.
2011-06-07
Köszönöm!

Azóta 2x ivott egy picurka főtt rizst tettem ki de nem nyúlt még hozzá. fekszik bágyadtan,ha lemegyek az udvarra elkísér. Van amikor meg meg sem mozdul.


Köszönöm.
Nem megnyugtató a kutya állapota, kérem vigye el állatorvosához, hogy megvizsgálhassa.

<< <  173 / 494 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.08.11
Ma reggel eltűnt a 1221. Bp. Vihar utcából egy fekete cica. 4 éves, a Gombóc névre hallgat, nagyon szelíd. Különös ismertetőjelei: a bal fülében van egy anyajegyszerű folt, a mellkasán pár szál fehér szőr, farka törött (még kiskorában tört el). Lehetséges hogy megsérült. Aki tud róla, Kovács Valériát hívja a 06 70/672-5757 telefonszámon!
2017.05.31
2017.05.29-én Tóth József utcából elveszett tricolor színű két hónapos kiscica, ha valaki látta/befogta kérem jelentkezzen a 0630/9324838-as számon, két kislány várja haza!
2017.05.24
2017.05.24 este Savoya Park Aldi/Möbelix előtti parkolóban kóborol ez a kan kutyus. Nyakörv nincs rajta, nagyon félős.