Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: romlás lassítás
2018-03-01
Jónapot, mopszom szemére ha valamilyen szemcseppet teszek, az segít csökkenteni a szembajainak romlását? Állatorvos látta, mondta hogy minden mopsznak ilyen feketés a szeme, nem kell kezelni. Jó-e pl. a Lacrimed vagy Corneregel szemgél naponta? Köszönöm!

Nem értem, hogy amennyiben állatorvosa nem talált elváltozást a kutya szemén, akkor Ön milyen szemromlást szeretne lassítani.

Az adatlap szerint fiatal 1-5 éves Mopsz kanról van szó, reményeink szerint több, mint 10 év várható időtartammal. Szerintem azt kellene elsőként tisztázni, hogy van-e bármilyen szembetegsége, vagy szem tünete a kutyának. Állatorvosa is nyilván el tudja végezni az első szemvizsgálatot, ami a szemhéjak, kötőhártya, szaruhártya, pupilla és szemlencse megítéléséből állhat, valószínű, hogy a könnytermelést is lehet helyben ellenőrizni a Schirmer teszttel, és ha felmerül a lehetősége a szauruhártya sérülésnek, vagy a könnycsatorna elzáródásának, akkor fluoreszcein próbát is tudnak helyben végezni. Ha ezek az elsődleges szemvizsgálatok egyértelmű diagnózist hoznak pl entrópium, ectropium, kötőhártya gyulladás, száraz szem betegség, könnycsatorna elzáródás .... akkor rögtön tudnak megfelelő műtét, vagy kezelés mellett dönteni. Az sem ritka, hogy szemtünetet más betegség okoz pl cukorbetegség, vagy magas vérnyomás .... ezt is tudják megfelelően kezelni - és ezzel a szemromlást megakadályozni, vagy legalább lassítani.

Az is előfordul, hogy a pontosabb diagnózishoz szemész-, vagy endokrinlógus-, vagy egyéb specialista segítségére van szükség.

jelige: Kiskutya kin tartása
2018-02-27
Jó estét kivánok elnézést a késői zavarásért,szeretnék kérdezni valamit.Van 2 kutyám egy német juhász és egy shit-zhu sajnos csak kint tudjuk őket tartani és egyszer valaki le állatkinzózott hogy szegény kicsi kutya jobb lenne ha menhelyre vinnék azért mert kint tartjuk.Van téliesitett helyük egy nagy kennel benne sok szalma a kenelbe van a kutyaháza és abba is szalma meg 2 kiságyikó meleg viz és 2 kutyaruha is van rajta egy kötött és egy vizhatlan.Rakok be az ólba nekik melegvizes palackot is.ön szerint ez állatkinzás?Jó minőségű tápot esznek és naponta vannak sétáltatva és van velük foglalkozva oltva chipeltetve vannak.Előre köszönöm a válaszát.

Sok minden miatt lehetséges valakit „leállatkínzózni”, ennek is nagy divatja van mostanság.

Abban van igaza a kritikusainak, hogy a jelenlegi akár mínusz 10 oC-nál nagyobb hidegek főleg a kistestű egyedeket viselik meg - és amennyiben nem teszünk meg mindent a leírtaknak megfelelően az extrém hideg elviselésére, úgy annak megbetegedés, könnyen akár fagyhalál lehet az eredménye.

Én abból indulok ki, hogy nincs lehetőségük meleg, fedett helyen tartani a kutyákat. Ezesetben a leírt szalmázott, hőszigetelt kutyaházak, naponta többszöri langyos vizes itatás, megfelelő (emelt energiatartalmú) etetés, mozgatás, kutyaruha és melegítő palackok .... segítenek a kutyáknak átvészelni a nehéz napokat. Csak a hétvégén kezdődik a visszamelegedés, addig a kritikus időszakban szükséges a leírtak pontos betarása.

jelige: Szalámi
2018-02-27
Tisztelt Doktor Úr! Olyan panasszal fordulok önhöz, hogy a kutyám véletlenül megette a kutyaszalámi végén lévő kis csomagolást a fém lezáróval együtt. Szerencsére jól közel vágtam le, viszont nagyon aggódok egy esetleges elzáródás miatt. Ön szerint ez mennyire valószínű?

Kevéssé valószínű, hogy bajt okozzon, az esetek többségében a széklettek távoznia kell ilyen kisméretű idegentestnek a széklettel. Ilyen kisméretű idegentest főleg csak kistestű, és öregedő, lassuló perisztaltikájú kutyákban okoz gondot.

Ha néhány órával később nem hányta ki a kutya, 1-2 napon belül nem látta viszont a székletben a neylon+fémkapcsot - és főleg ha elmarad a bélsárürítés, étvágytalanság, púposítás és hányogatás jelentkezik , úgy viszont mielőbb fel kelllene keresnie állatorvosát ezügyben. Szerencsére a fém jól látható röntgen és ultrahang vizsgálattal, így megállapítható, ha esetleg mégis meglapul a gyomor/bélcsatornában az idegentest.

jelige: Cica hasmenes
2018-02-27
Jó napot! Van egy 2 év körüli cicank aki kijár ,sőt van hogy éjszakára sem jön be .pár hete észrevettük hogy híg a szeklete , de ugyan úgy eszik mint régen, sokat iszik és játszik . Vettünk neki speciális tápot de úgy tűnik nem akar javulni neki. Nem igazán kap házi kosztot csak neki szánt ételt. Tasakosat plusz mindig van előtte száraz táp. Lehet ,hogy valamelyik étel okozza vagy betegség? Köszönöm!

Nem a tápok nem megfelelősége a legesélyesebb egy kijáró, fiatal kandúr esetében, ha hasmenést észlelünk, pláne akkor, ha nem minden évben kap oltásokat.

Egy kijáró kandúr esetében fokozottan fontos a védőoltások és parazitamentesítések rendszeres megléte, valamint ajánlatos az ivartalanítása is - ellenkező esetekben szinte törvényszerű vírusos, bakteriális és parazitás fertőződése.

Keressék fel álltorvosukat, aki meg tudja állapítani, hogy jelen esetben mi okozza a bajt, remélhetőleg meg is tudja gyógyítani a cicát, majd megbeszélhetik a védőoltások, parazitamentesítések és ivartalanítás (ha eddig nem történt meg) időpontjait és ideális táplálás kérdéseit is.

jelige: Aszti
2018-02-25
Jó estét kivanok doktor ur. Szeretném megkérdezni hogy mi lehet az oka ha hozzaérek a kutyam farkahoz ha fésűlöm akkor nagyon érzékenyen viseli mintha fajna neki. 1 éves a kutyus és ha meglat akkor a farkat kergeti de nem folyamatosan csinalj. Kérem ha tudd segitsen. Köszönöm a tanacsot űdvözledtel Flórián

Jó reggelt kívánok, Flórián!

A farokkergetés hátterében előfordul, hogy a hátulsó testfél fájdalmával járó betegségek egyike áll a háttérben. Ez sokféle betegség lehet. Olyan egyszerűek is, mint a bűzmirigyek betegségei, férgesség, de lehet akár végbél-, hólyag -, prosztata megbetegedés, a gerinc és a medence csontos részeinek elváltozásai, derincvelői-, és perifériás ideg elváltozás ...., és sok egyéb.

Az is előfordul, hogy élénk, szervileg egészséges kutyák rögzült viselkedési rendellenességéről van szó.

Én sajnosbiztosan nem tudok segíteni, legfeljebb állatorvosa, ha megvizsgálhatja az Asztit.

jelige: Bullterrier
2018-02-25
Jónapot 5 éves szuka bullterrieremet szeretnem ivartalanitani ha van önöknél laporoszkopos ivartalanitás. Illetve ha van akadály e az életkor illetve 2. alkalommal áll fenn álvemhesseg a tüzelés utan 3 honappal Testi tünet nincsen viselkedésbem valo váltzoás van Pluss állatkat hozza viszi magával es ha elakarom venni agresszivé válik Valaszukat elore is koszonom

Annyi akadály lehet, hogy egy 5 éves állat (aki ráadásul rendszeresen álvemhes) esetében már érdemes műtét során a méhet is átnézni, áttapogatni - és bármilyen elváltozás észlelése esetén a méhet is eltávolítani. A műtét időpontjára érdemes az álanyaság megszűntetése is antiprolaktin kezeléssel. Szintén melegen ajánlott az emlősor ellenőrzése.

Mi viszonylag gyakran végzünk endoszkópos műtéteket - de az ivartalanítási műtét nem tartozik ezen esetek sorába. A hagyományos úton elvégzett petefészek eltávolítása nálunk gyorsabb, biztonságosabb és kevésbé megterhelő az állatra nézve, mint ugyanez a műtét endoszkóppal elvégezve.

jelige: Trabiscsajszi
2018-02-25
Köszönöm a gyors választ! Azt nem említettem hogy a szemműtéttel együtt az ivartalanítás is megtörtént! Féreghajtót fél évente kap!Reméljük most már megnyugszik,csak gyógyuljon meg mihamarabb :-) Még egy kérdés kb mennyi idő a teljes felépülés ? FEBRUÁR 19 -én műtötték

Nagyszerű, és mind jó hír amit írt. A védőoltásokat (ha nincsenek) is érdemes lenne rendezni.

Az esetek többségében a műtét utáni varratszedéssel (kb 10 nap) rendeződik a folyamat.

jelige: Tüzelés
2018-02-25
Üdvözlöm! Novemberben ivartalanítottuk 1 év körüli nőstény cicámat. Nagyon sokat nyávog nekünk ( ez ivartalanítás előtt is jellemző volt) , mikor simogatjuk felfele tartja a fenekét és hempergőzik. Lehetséges, hogy nem megfelelő volt az ivartalanítás? 14 éves ivartalanított hím cicámmal ellenségeskedik, nem lehet összeszoktatni vele. Válaszát köszönöm
A leírtak akár jelenthetik azt is, hogy petefészek részlet a cicában maradhatott.
jelige: beoltható ?2
2018-02-24
Köszönöm, de nem okozhat bajt az 1 hónapos vemhes szukában a Biocan Novel DHPPiL4R oltás? Pl. elvetélést, ami megterheli? Nyugodtan beoltathatom?

Rendkívül ritka, hogy a félidős vemhesség során beoltott szuka az oltástól elvetélne.

Azaz, ahogyan az első válaszomban is írtam, igen, beadhatják a kutyának a kombinált oltást - és ez nem kell, hogy nagyobb nyugtalanságot okozzon, mint az eddigi 2 hónapos csúszás, valamint a vemhes kutya operációja.

jelige: Inkontinencia
2018-02-25
Üdvözlöm! Láttam a korai ivartalanítás kockázataival foglalkozó írást az oldalon (sajnos már későn), és érdeklődnék, hogy milyen megoldás van, ha a kutyánál bekövetkezett az ivartalanítás utáni inkontinencia. Egy közepes termetű (25 kg), jelenleg egy éves kutyáról van szó, akit 6 hónaposan, tüzelés előtt ivartalanítottak, a petefészkét és a méhét is eltávolították. Néhány héttel a műtét után jelentkezett az inkontinencia, sem a vérkép, sem a vese tájéki ultrahang nem mutatott semmi elváltozást. Kb. 2 hónapig kapta az Incurin tablettát, aminek az adagját rohamosan kellett emelni, így más megoldást keresünk. Újabb vérvétel, ultrahang és egy hasi röntgen után propalin szirupot kapott a kutya (kb. 2 hónapja), ami szintén nem oldja meg a problémát, csak csökkenti a maximális adag mellett. Amit látunk: a kutya alvás közben (főleg nagyobb játék és több víz ivás után) álmában bepisil. Egyébként nem csepegtet, gyógyszer mellett a napot kibírja napi kb. 1 liter víz megivása mellett. Hallottam, hogy a következő megoldás a műtét lenne, de erről nem találok információt (hogy történik, mik a kockázatok, milyen arányban sikeres). Előre is köszönöm a segítséget.

Sajnos az inkontinencia műtétek végeredménye meglehetősen kevéssé kiszámítható. Mind a hólyag nyakának szögbetörésén alapuló, mind a húgycső falába injektálandó (hyaluronát) megoldások - még ha előtte endoszkópos vizsgálat is történt, nem biztosan vezetnek eredményre, előfordul, hogy töbszöri beavatkozások sem hoznak végleges gyógyulást.

Felkészült állatorvosai láthatóan sok mindent elkövettek már az inkontinencia hátterének felderítése és megoldása céljából, de számomra igazából az sem világos teljesen, hogy van-e sokvízivás, sok vizeletképződés (PD/PU) a kutyánál, valamint az sem, hogy a akutya álmában elcspegteti, lassan elereszti-e, vagy esetleg gyorsan, vastag sugárban üríti-e a vizeletét. Nem látok más megoldást, mint további vizsgálatokat, esetleg specialista felkeresését ezügyben.

jelige: Trabiscsajszi
2018-02-24
Üdvözlöm! Cicámnak 1hete eltávolították az egyik szemgolyóját.Belekapott egy macska és menthetetlen volt neki.Első napokba rendbe volt minden evett,ivott,sokat pihent. Szeme helyérből 2dik nap el lett távolítva a géz 1-2 órán át folyt a vér .Rá 2 nap mulva tüsszentett és ujból szivárog a vér a szeme helyéről az orrán is jött ki egy kis vér.Nem sok kb mintha könnyezne.Fél óra alatt kb 4 szer töröltük meg a szemét ,de csak könnycseppnyi volt egy egy törlés. Sokat pihen figyel mindent de ahhoz képest hogy első két nap sokat evett ,sokat mozgott most inkább csak pihen ,keveset eszik ,keveset mozog .Ez természetes ?Kb mennyi idő míg rendbe jön? Nem lázas ,1 hét mulva lesz varratszedés.Semmi gyógyszert nem kap Esetleg mire figyeljünk,kamillával kell e törölgetni a szemét?Mikortól nem fog vérezni?Orvos azt mondta minden rendbe.Önök szerint is?Köszönöm a választ előre is

Ha jól értelmezem a helyzetet néhány nap telhetett el a szemgolyó eltávolítása óta, a drént már eltávolították, de varratszedés csak 1 hét múlva lesz. A drén eltávolítása után néhány napig még előfordul, hogy vér, savó szivárog a drén helyén.

Ha a láztalan, jó általános állapottal bíró cica állatorvosa szerint nem igényel antibiotikumos, gyulladáscsökkentő gyógyszereket és sebkötözést, gallért - úgy Vele egyet kell értenem. Ha a cica belázasodna, elbágyadna, vagy esetleg dörzsöli, kaparja a sebet, a váladékozás nem szűnik meg, súlyosbodik, úgy azt mindeképpen jelezze orvosának.

Az adatlap szerint a kijáró fiatal kandúr oltatlan. Érdemes lenne a kasztráció mellett az ajánlott oltások, parazitamentesítések időzítését is megbeszélni, mert különben állandósulnak a gondok a félszemű banditával.

jelige: Toxoplazmozis
2018-02-24
Üdvözlöm! Érdeklődnék, hogy első várandósságom alatti vizsgálat kimutatta, hogy nem estem át a toxoplazmozison. A cicám soha nem járt a szabadban, más állattal nem találkozik. Tőle megfertőződhetem? Vagy ha az első terhesség során sem kaptam el, ezután sem valószínű? Almot a férjem takaritsa mindenképp? Válaszukat előre is köszönöm! Üdv. F. Nikoletta

A csak lakásban tartott, más állatokkal nem találkozó macskát is ajánlott védőoltásokban részesíteni és parazitamentesítéseket végezni rajta, mert a cipőtalpon, ruházaton és több más ragályfogó tárgyon könnyen vihetünk néhny fertőző ágenst a lakásba.

A humán toxoplazmózis egyik lehetséges forrása lehet a macska, de ugynekkora veszéyt jelentenek a rágcsálók, és a rágcsálók vizeletével szennyezett zöldségfélék (karácsonyfa, húsfélék ....). A humán toxoplazmózis, köztük a kismamák vetélését okozó toxoplasma fertőzések nagyon ritkák itthon.

Támogatom, hogy a férje takarítsa a macska almot :), de egyébként ezt akár Ön is megteheti mondjuk gumikesztyűben ..... és egyéb fertőzések miatt is ajánlott  házi kedvenc rendszeres védőoltásait, parazitamentesítéseit állatorvosával átbeszélni, valamint otthon a megszokott higiéniai feltételeket érvényesíteni, és gyakran kezet mosni.

jelige: Frida
2018-02-24
Üdvözlöm!Abban kérném az állatorvos segitségét hogy van egy 4 hónapos kiscicánk egy pár napja azt vettük észre hogy fucsa hangot ad ki és ha fekszik a szőnyegen és valaki közelit felé megemeli a fenekét a farkát félre forditja és a két hátsó lábával pedig egy helyben toporog és közben pedig egy érdekes hangot ad ki!! Lakásban tartott cicáról van szó!! Nem szomoru eszik is !!! Nem volt még cicánk és nem tudjuk hogy most mi történik vele.!! Meddig tart ez az állapot?? Köszönettel Németiné Enikő!!!

Leírása alapján elkezdődött a tüzelés a kiscicánál. Nem teljesen kizárt, hogy ez egy jól fejlett, jól tartott 4 hónapos egyedben történjen, de jóval nagyobb az esélye annak, hogy a 4 hónaposnak gondolt kiskamasz valójában inkább 6-8 hónapos kisasszony.

Az adatlap szerint a Frida oltatlan. Ezért sem indokolatlan felkeresni állatorvosukat, valamint, hogy segítségével kideríthessék, milyen idős lehet a cica, valóban tüzelés indult-e nála .... és megbeszéljék vele az oltások, parazitamentesítések és ivartalanítás időrendjét.

jelige: beoltható?
2018-02-23
Tiszteletem, be lehet oltani 1 hónapja vemhes szukát Biocan Novel DHPPiL4R oltással, ha úgysem akarjuk megtartani a kölyköket? Mit okozhat a beoltás? Már 2 hónapja lejárt a veszettségi, nehogy megbüntessenek. Köszönöm: Ferenc

Ha nem akarták a vemhesülést, "úgysem akarják megtartani a kölyköket", akkor a félidős vemhes kutya mielőbbi operációja, a vemhes méh és a petefészkek műtéti eltávolítása ajánlott elsősorban.

A megkésett védőoltást pedig igen, beadhatják akár ma, de akár a varratszedés alkalmával 8-10 nappal a műtét után.

jelige: tapi
2018-02-23
tisztelt doktor ur. kutyám kb 2 hete látását vesztete de a doki akkor még a száraz tápra gyanakodot ekkor a kutya még evet ivot kapot inekciot. rá 1 napra akutya már nem evet és nem ivot megint szuri és egy másik szájon át valami koktél ebből ketöt is kapot. aztán egy keveset evet de inni nem csak ha befecskendeztem a vizet a szájába .azota semi ja még kapot rutascorbint5 darabot
Mielőbbi jobbulást kívánok.
jelige: pótmami
2018-02-23
Üdvözlöm! Azt szeretném megkérdezni, hogy van egy 1 hónapos bárányom akinek sajnos elpusztult az anyja, hazavittem, hogy tudjam cumiból etetni, de van otthon egy szoptatós pitbull kutyám. Lesz e baja a báránynak ha esetleg véletlenül a kutyát szopja, mert a kutya meg engedi is a kis drágának. Nyilván próbálom elkülöníteni őket de a bari keresi a társaságot a kutya meg gondozná. előre is köszönöm a válaszukat! További szép napot! Niki.

Az 1 hónapos bárány már nagyszerűen fejlődik szénamenün. Semmi szükségét nem látom még a kecsketejnek sem, pláne nem a pitbull pótmamának.

Az elhullott anyajuh boncolása, és a pitbull mielőbbi ivartalanítsa ajánlott.

jelige: Oltások
2018-02-22
Jó napot kívánok! Most kaptam egy kis cicát(6 hónapos). Eddig semmilyen oltást nem kapott. Segítséget szeretnék kérni, hogy milyen oltásokat kell hogy megkapjon és milyen gyakran kell ezeket ismételni? Milyen gyakran kell féreghajtást végezni? Mi a legjobb módszer a bolhairtásra? A mai napon a székletében férget találtam, mit tehetek? Válaszukat előre is köszönöm!

Gratulálok az új családtaghoz !

Mielőbb el kellene fáradnia állatorvosához, aki megvizsgálja a cicát, elvégzi a féreghajtást, és megbeszélhetik vele a cica további parazitamentesítéseinek, oltásainak és ivartalanításának menetrendjét.

Egy csak kertben tartott kandúr esetében fokozottan fontos a megfelelő táplálás, ivartalanítás, valamint a rendszeres védőoltások és parazitamentesítések.

Macskatartóknak

jelige: tapi
2018-02-22
patkány méreg
Jeligének elég lenne ennyi, de  kérdésnek kicsit kevés.
jelige: mopsz
2018-02-22
Tisztelt Doktor Úr! A következő kérdéssel fordulok Önhöz! 2017. november 18-án született kan mopsz kutyus 10 hetesen került hozzánk! Voltunk vele állatorvosnál, aki szerint az egyik heréje még nem szált le neki. A tenyésztőt, ahonnan hoztuk, egyből megkérdeztünk, aki azt mondta, hogy 6 hetesen már mindkettő leszállt neki. Az lenne a kérdésem, hogy normál esetben mikorra kell véglegesen leszállnia mindkét herének? Mi hogy tudjuk ellenőrizni a változást a következő állatorvi vizsgálatig, ami kb. 1 hónap múlva lesz esedékes? Előre is köszönöm a segítségét! Várom válaszát! Üdvözlettel: Judit

A kölyök most hozzávetőlegesen 3 hónapos, és ez az a kor, amikor megszokott esetben befejeződik a herék vándorlása a herezacskóba.

Ebben a korban a kölykök 2 hetente állatorvosuk "kezei közés" kerülnek, hiszen zajlanak a rendszeres védőoltások, parazitamentesítésk - így könnyen ellenőrizhetik, hogy herék helyeződése rendben van-e. Akkor sincs nagy probléma, ha a herék, csak 4-5 hónapos korra lesznek a helyüküön, egyedi eltérések lehetnek.

Ha azonban az ivarérettség korában is egy-, vagy kétoldali rejtettheréjűséget tapasztalnak, úgy a kutya 1-3 éves korában történő tervezett kasztrációja javasolt.

jelige: HELLA
2018-02-21
Köszönöm válaszát. A diagnózisok megtörténtek-lehet, hogy nem volt egyértelmű a levelem- kivizsgálták, a gombaellenes kúrákat megkapta, 2 hetente szuri és azóta évente a szurit.Az ételallergiára : figyelek, mert nem ehet olyat, amibe csibe, vagy liszt van. azt még elfelejtettem írni az előző levélben a tüneteknél, hogy általában mielőtt vakarózna, ott meleg a felület,majd mintha izzadna a folt, ,és gondolom a vakarástól lesz gennyes. külsőleg kezelem, de belsőleg jó lenne valami gyógyszer. Köszönöm előre is válaszát.

Szisztémás gombvaellenes szerként akár állatorvosi vakcina (Biocan-M) vagy humán vényköteles tablettás megoldások (Canesten, Mycosyst,Terbiner ....) rendelkezésére áll állatorvosa számára, és ezeket egészen biztosan ő is ismeri, nem írok újdonságokat.

Az izolált gombafaj, annak érzékenysége, az elváltozás helyeződése, súlyossága, a Hella testtömege és általnos állapota, terhelhetősége (főleg májparaméterei) határozhatjákmeg elsősorban, hogy vakcina, vagy más kezelés mellett érdemes dönteni.

Állatorvosa segítsége nélkül egyik megoldást sem javaslom alkalmazni.

jelige: HELLA
2018-02-21
Kiskorában durva sebe lett fél nap alatt a pofáján oldalt a Rotimnak, ami pár óra alatt óriásira nőtt.Egy drága szurit kapott, az orvos szerint fertőzés és a sebet kezeltük gyógyulásig fertőtlenítővel. elmúlt. 1-1.5 év múlva,tavaly kezdődött.A kutyám többet vakarózott, rázta magát a viszketéstől, majd a fül alatt, nyakán mintha izzadna kis foltban ami fehér színű ,ott szőre hullott, aztán a vakarástól vérzett,próbáltam lekötni, hogy ne érje el.Egy orvos gomba elleni kúrával kezelte, nagyon sokat költöttem rá, a sebeket kezeltük, lassan múlt el.Majd a szurikat ismételni kellett, de egy másik orvos ételallergiára gyanakodott, ezért erre is nagyon figyelek azota is. 1 hete megjelentek a tünetek újra, ezüst kolloid oldat más dologra is bevált a bőrére, ezzel kezeltem,nem terjedt a folt, de új seb is lett tegnap.Még van a múltkori CHARMIL spray-ből.De egy ilyen drága kúrát most nem tehetek meg. Nincs valami gomba gyógyszer,hogy belsőleg is kezeljem a sebgyógyításon kívül? Köszönöm a gyors választ

Számomra nem egyértelmű, hogy a kölyökkori kaland és a másfél évvel később észlelt tünetek között bármi összefüggés van-e.

Van gomba ellenes szisztémás kezelési lehetőség is - de ezt is állatorvosával kellene egyeztetnie. Ráadásulfelmerült az allergia és talán több egyéb lehetséges ok is - én ezek alapján úgy látom, hogy nincs még végleges diagnózis. Ezek alapján nem a kezelési módszereket, hanem sokkal inkább a vizsgálatokat kellene először megbeszélni.

jelige: Hányás
2018-02-21
Kedves Doktor Úr! Molly kutyám kb. 1,5 hónapja rengeteg vizet iszik, néha előfordul a hányás is. Pár napja rendszeresebben hány, és meg több vizet iszik.A mai napon mar szinte nem is evett evett, viszont ugyan úgy sokat ivott es a hányás is megvolt! Mi lehet a baj?

A sok vízivás, sok pisiléssel járó (PD/PU) kórképek sokan vannak. Gyakorlatilag bármely lázzal járó betegség mellett megfigyelhető ez, de ha nincs komoly hosszantartó láz, úgy is többféle vese- és májelégtelenséggel járó kórkép, endokrin betegségek jár fokozottt vízfogyasztással.

Ha a Molly nincs ivartalanítva, akkor a legtöbb állatorvos tippje hozzám hasonlóan a gennyes méhgyulladás és követlezménye vese (máj)érintettség lenne.

Szerencsére nem kell tippelnünk, bőven elég, ha állatovosa megvizsgálhatja a Molly-t, így kiderülhet az ok és annak megoldása is. Mielőbb forduljon állatorvosához.

jelige: Sziszi
2018-02-20
Tisztelt állatorvos! Sokszor fordultam önhöz a kutyámmal kapcsolatban. Mostanában az a baj vele, hogy nem eszik. Régen is ez volt. Száraztápot evett, és az egyik nap már nem evett. Megkérdeztük miért, és mondták, hogy a szárazra tegyünk ilyen tasakosat. Kb.2 évig jó is volt, de most megint kezdi. Jutalomfalatot is csak kényszerrel eszi meg. Mi lehet az oka?

Ha a Sziszi  kutya egyik napról a másikra valóban nem eszik, vagy ha étvágya lényegesen csökkent, ráadásul táplálékváltással, más, kívánatosabb eleség felkínálásával sem sikerül megetetni - úgy étvágytalanségról kell beszélni.

Az étvágytalanság azonban sajnos emberben és állatban is az egyik leggyakoribb, ha nem a leggyakoribb tünet. Kitalálni gyakorlatilag nem lehetséges, kivizsgálni érdemes, hogy mi okozza.

Állatorvosa gondolom az előzmények kikérdezése után elvégzi a fizikális vizsgálatokat - szerencsés esetben már ezzel nyomra bukkan, de nem kizárt, hogy laborvizsgálatokra, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokra is szükség lesz ahhoz, hogy pontos diagnózisuk legyen. Ha kiderült az ok, azután a megoldásokat is megbeszélhetik.

jelige: Pánikroham?
2018-02-20
Kedves Doktor Úr/Doktornő! Egy különös problémával fordulnék Önhöz. Szombat délelőtt a lassan 1 életévét töltő, ivartalanított kandúr cicám kicsattant az egészségtől. Jókedvűen jött az ölembe, dorombolt, békésen aludt. Dél körül aztán kiengedtem, és egy fél óra múltán megláttam az ajtóban, várt, hogy beengedjem. Frusztráltnak tűnt, de nem ment neki az ajtónak. Ahogy azonban kinyitottam az ajtót, morogva berohant, de nem láttam, hogy bármilyen állat megkergette volna. Ekkor aztán egyik pillanatról a másikra, mint a megveszekedett, rohanni kezdett a szobában, mindennek nekiment, elesett, felrohant a függönyre, leugrott, majd fel a lépcső tetejére. Ott lekuporodott, a szemei homályosak voltak, az arca megfeszült, a nyelvét furcsán dugdosta, mintha hányni készült volna, de nem történt semmi ilyen. Azt hittem, valami rohama van, mintha veszett lett volna, nem volt önmaga. Felmentem hozzá, rám fújt, és egyértelműen nem volt jelen. Felmerült bennem, hogy méreg. Be akartunk menni a kórházba, de nem tudtuk megoldani rögtön, így másfél órát kellett várnunk az állatorvosra. Addig próbáltuk megfogni, de ahogy közelítettünk felé, elfutott, és mindennek nekirohant, mindenhová felmászott. Sikerült lefognunk, de akkor más fuldoklott, hörögve lélegzett, és kétségbeestünk. Adtunk neki inni, szépen lenyelte. Fél óra után aztán elengedtük, berohant a szekrény mögé, a sarokba kuporodott, a falhoz fordulva, és rettenetesen lihegett, a nyála vízszerűen ömleni kezdett. Sokszor szörcsögve vette a levegőt, azt hittem, megfullad. Lassan nyugodtabbnak tűnt, de rettenetesen megrémültünk, olyan volt, mintha megőrült volna. A tekintete tisztult valamelyest, de nem lehetett kizökkenteni az állapotából, volt, hogy a falon csimpaszkodott, vagy kétségbeesve lélegzett nagyon mélyre, tátott szájjal. Úgy éreztem, elveszítem. Aztán kijött az állatorvos, a cica mellkasa már merő nyál volt, és ahogy próbáltuk megfogni, bevizelt, majd újra felfutott a függönyre. Az állatorvos azt mondta, lehet veszettség, mivel a bénulás tüneteit produkálta, de az is lehet, hogy elütötte egy autó, és bár külsérelmi nyom nem volt rajta, talán az ütődéstől agyrázkódást vagy agyi károsodást szenvedett, valamint, hogy egy esetleges légmell miatt fuldoklott. A méreg lehetősége is felmerült. Végül este 6-ra eljutottunk a kórházba. Az orvos megvizsgálta, belső sérülés vagy csonttörés gyanúja nem merült fel benne, azt mondta, lehet, nagyon megijedt valamitől. A tüdeje még szörcsögött, láza nem volt. A levegőt még kapkodta. Rögtön 5 injekciót kapott, beleértve vízhajtót és nyugtatót is. Tegnap kora délután mentünk érte, s bár kimerültség, megviseltség, némi erőtlenség látszik rajta, alapvetően újra olyan, mint azelőtt. Az orvos azt mondta, nem tudja elképzelni, mi történhetett vele. Talán valamilyen mérgező növényt evett (a nap nagy részét bent tölti, 1-2 alkalommal szokott, általában rövidebb időre kimenni, ritkán van kint hosszabb ideig), vagy pánikrohama volt. Az étvágya ma nagyon jó volt (hétfő), semmit nem hányt ki, a kórházban sem. Szeretném a segítségét kérni ez ügyben. Macskáknál lehet ilyen szintű pánikroham? A veszettség esélyét kizárták, mivel sokkal jobban lett, és még a rohama alatt sem támadott, nem harapott, inkább félt. Ha nem pánikroham, eredményezhet egy nagyfokú ijedtség vagy félelem ilyen heves rohamot? Olyan volt, mintha elborult volna az elméje. Nagyon megviselt, s nem tudom, mire számíthatunk a jövőben. Sajnos az oltás kényes kérdés, mert mindent próbálunk megadni a cicáinknak, de az árak nagyon magasak. Veszettség ellen mindenesetre mindenképp beoltatjuk őket, és amint helyzet engedi, a többi oltást sem szeretnénk megvonni tőlük. De ha nem veszettség, mi történhetett vele? Mit tehetnénk, ha ez újra megismétlődik? Létezik olyan macskáknál, hogy pánikbetegség? Lehetséges, hogy pszichés eredetű a probléma vagy idegrendszeri? Hogyan lehetne ezt kivizsgáltatni? Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Részletes leírása alapján nekem is két lehetséges ok jutott eszembe.

Az egyik lehetőség az Ön által is említett, pánik, súlyosfokú stressz - amit legtöbbször baleseti trauma, kandúrverekedés vált ki ilyen gyorsan és ilyen mértékben. Ennek nyomait nem találták orvosai.

A másik lehetőség ami eszembe jutott az epilepsziás, epileptiform betegségek, aminek megjelenése szintén lehetett az ismeretlen környezet által okozott izgalom, stressz. Ez utóbbi megszűnhetett olyan módon, hogy most a nyugalmi állapotban nehéz megtalálni az epilepsziás rohamokra való jeleket, hajlamot.

Ha az oltások árát magasnak találja, úgy sajnos azt kell mondanom, hogy a neurológiai szakvizsgálat és hozzá kapcsolódó kiegészítő vizsgálatok, majd esetleges kezelések árai sem lesznek megfizethetőek, ez utóbbi ugyanis lényegesen nagyobb összeg.

jelige: elütött spániel
2018-02-19
Kutyám kiszaladt egy autó elé és elütötték sajnos.Elötte nap hívtam ki az állatorvost éves kombinált oltás miatt.a kutyát közbe ugye elütötték.Egész nap lehangolt volt alig mozgott de külső sérölési nyomok nem voltak rajta.Az állatorvos kijött szemrevételezte nyomogatta de semmit nem talált rajta azt mondta.ilyenkor nem kellett volna jobban kivizsgálnia hogy van e nagyobb gond,vagy ugy hlottam hogy ha az állat beteg akkor az oltást is el kell halasztani mig az állat felépül.kérem ezek kérdések megválaszolását.

Otthon, háznál meglehetősen korlátozottak egy vizsgálat körülményei, pláne, ha az állatorvos az éves kombinált vakcina beadása miatt érkezik.

Amennyiben a kutya továbbra is tüneteket mutat, úgy természetesen a biztonság azt diktálja, hogy felszerelt állatorvosi rendelőben megvizsgáltassák és kiderülhessen, ha sérülései vannak.

Ha mára a kutya eszik, iszik,  ürít, mozog ... és nagyjából a megszokott életét éli, úgy valószínűleg megúszta a kalandot, és nem probléma, ha megkapta a védőoltását.

<< <  2 / 512 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.12.28
Budapest XXII. kerületéből (Péter Pál u. és Bánk bán u. sarok) tűnt el a képen látható cica. Kérjük, ha bárki látja, tud róla, értesítse a gazdit! Köszönjük!
2017.12.21
2017.12.18-án a Budapest XXII. kerület, Vörösmarty utca környékéről eltűnt Kormi. Ivartalanított 2 éves kandúr,nem csavargós. Aki megtalálta, esetleg befogadta, kérjük, jelezze az alábbi telefonszámok bármelyikén: 06-30/612-1166 vagy 06-1/227-2643
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara