Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Jedi
2019-06-24
Kedves Doktornéni /bácsi! Van egy 15 éves fiú cicám,akiért aggódom. Nagyjából fél éve lett megállapítva, hogy a veséje nem bontja le a fehérjét. Azért vittük orvoshoz, mert nagyon sokat ivott, szinte állandóan szomjasnak tűnt. Vérvétel alapján, azt javasolta a doktor, hogy renal tápot adjunk neki. Úgy 2 hónapig működött is a dolog, nem ivott olyan kiugróan sokat, csak olyan normális mennyiségben. Aztán azt tapasztaltuk, hogy a renal táptól nagyon megy a hasa, amiben friss vért is láttunk. Akkor azt mondták, hogy azonnal váltsunk hipoallergén tápra. Már korábban is, évekkel ezelőtt is volt olyan táp, amitől ment a hasa, de nem ilyen mértékben, és nem véres. Akkor elég volt csak hanyagolnunk azt a típusú tápot. Most váltottunk HA tápra, a véres hasmenés megszűnt. Egy darabig rendben is volt minden, a kis Öreg újra pofozgatta a kislabdát néha, de most újra sokat iszik, és olyan mintha vegetálna. Egyetlen fajta hipoallergén táp van, amitől nincs hasmenés, de ez meg a veséje miatt nem jó, legalábbis úgy tűnik. És ami még ezenfelül is aggaszt az az hogy nem csak szomjas sokszor, hanem mindig éhes. Most napi 3-400 gramm nedves tápot eszik, és valamennyi szárazat (azt annyira nem szereti). De azt látom, hogy mindig enne. Amivel szintén nincs gond, mert szívesen adom, de mellette csont sovány. Másfél évvel ezelőtt még egy jó kis formás cica volt, de szép lassan elfogyott. Most csont és bőr. És a másik gondom (amit szívesen viselek, ha a többi gond nincs), hogy havi 40ezer forint az etetése. Csak azért írom ezt ide a végére, mert kíváncsi lennék rá, hogy van e olyan vizsgálat, ami kimutatja, hogy mire allergiás, és azt elkerülve vásárolnék neki ennivalót. Hátha ezzel tudok egy kicsit spórolni, mert 2 gyermek mellett ez megterhelő kiadás annak tudatában, hogy a cica rettentő sovány, mintha nem is enne. Köszönöm, hogy elolvasta!

Szinte biztosan nem a tápokat kellene váltogatni, és az sem kizárt, hogy első körben nem allergia vizsgálatot érdemes elvégeztetni ezen a cicán.

A 15 éves nem minden évben oltott kandúr visszatérő hasmenését, jó étvágy melletti fogyását okozhatja a  már korábban megállapított veseelégtelenség rosszabbodása is, de nem  kizárt, hogy pajzsmirigy túlműködés (is) jelen van ..... de vírusteszteket is érdemes lehet elvégeztetni, és a daganatos megbetegedések is gyakoriak már ebben a korban.

Szerintem állatorvosa egyet ért velünk abban, hogy mielőbbi fizikális vizsgálatz után a vese paramétereket és vizelet labort mielőbb ismételni kell, hasi ultrahang vizsgálat is javasolt, és  pajzsmirigy hormon szintet is érdemes ellenőrizni. Nagy a valószínűsége, hogy a felsorolt viztsgálatok elvégzésével kiderül a Jedi tüneteinek háttere, és mindannyiunk reményei szerint lehet még érdemben tenni a cicáért.

jelige: Hirtelen Rosszullet
2019-06-23
Kedves Allatorvos. a 10 hetes cicank akit 2.5 hetes kora ota anyacica nelkul nevelunk sajos tegnap kiment felfedezocskezni epp hogy kiszaladt hangos nyavogasra lettunk figyelmesek mire odaertunk fekudt a foldon magaala volt piszkitva es meg se mozdult kb 1 percig aztan felebredt es 15 perc mulva semmi baja nem volt aztota semmi tunete . Hozzateve egy beka volt mellette de semmi serules nincs rajta.

A 10 hetes cicáért már eddig is sokat tettek, nem lehetett egyszerű a felnevelése anyamacska nélkül. Ebben az időszakban már régóta szükség lett volna a parazitózisok elleni védekezés megkezdésének, a védőoltások is esedékesek, és érdemes lesz megtervezni a majdani ivartalanítás időpontját is.

Keressék fel állatorvosukat, hogy megvizsgálhassa a kölyköt, hátha fény derülhet a tegnapi felfedezőtúra következményeinek okára. Ha ez nem lehetséges, akkor is lesz miről szót ejteniük.

jelige: csak este van levenni értelme?
2019-06-23
Jónapot, a szívféreg lárvát mennyi eséllyel lehet megtalálni, ha pl. délelőtt 10-kor veszik le a vért mikroszkópos vizsgálatra? Önök mindig este veszik le? Köszönöm!

A Dirofilariák lárvai a délutáni, esti órákban levett mintákban nagyobb számban vannak jelen, ezért nagyobb eséllyel megtalálhatóak,  kimutathatóak, mint a reggel/délelőtt levett minták esetében. Természetesen bármely rendelőben előfordul, hogy különféle okokból reggeli napszakban történik a mintavétel, de ezesetben a negatív eredményben kevésbé lehetünk biztosak, mintha este vettük volna a mintát.

Egy súlyos fertőzés esetén a reggeli minták is pozitívak lesznek, de ha megoldható, hogy a délutáni/esti órákra időzítik a mintavételt, azzal segítik állatorvosuk munkáját.

jelige: legici
2019-06-23
Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr Mopsz kutyám kb 1 hete nem iszik eleget nem mozog csak fekszik s nagyon szomorú.Ma vettem észre hogy a nemi szerve sárgás váladékos a here zacskók szntén s megnagyobbodott.Csak holnap tudom orvoshoz vinni Mi lehet a baj ?Betadinnal kenegethetem? Csak ül a fenekén le sem fekszik és aggasztóan keveset iszik.Eddig vidám boldog kiegyensúlyozott volt betegsegek nélkül.Ebben az évben kicsit megcsúsztam az oltással de minden évben megkapta Jövő héten akartam vinni
Pár mondattal kiegészített kérdése sem vitt közelebb a kutya betegségének kitalálásához, de állatorvosa részletes vizsgálatai (fizikális vizsgálatok, labor, képalkotók, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok ....) kideríthetik a tünetek okát, és ezután reményeim szerint meg is tudják gyógyítani őt.
jelige: legici
2019-06-23
Mopsz kutyám napok óta csak fekszik nem igen eszik Azt gondoltam meleg van Ma átnéztem és a nemi szerve a zacskója sárga váladékos egész felületén A nemi szerve mellett mindkén oldalon piros folt van Csak holnap tudom orvoshoz vinni Mi lehet a baj s bekenhetem Betadin kenőccsel?

A Betadine kenőccsel valószínűleg semmi bajt nem tud tenni, de a leírt tünetek (bágyadtság, elfekvés, csökkent étvágy .... )  a nemi szervek gyulladásos betegségein kívül még sok száz más elváltozás, kóros folyamat jelenlétét jelezheti.

Nem tudtam a kérdés napján válaszolni, de remélhetőleg azóta eljutott állatorvosához, kiderült és talán már meg is oldódott a probléma.

jelige: Epulis
2019-06-17
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kutyámnak szájában (11 éves foxterrier) epulist találtak, januárban kettő volt, mára már három lett. Jelenlegi állapota még rózsaszín, enyhe vérzést egyszer tapasztaltam csak. A kutyának egyéb mozgásszervi, gyomor problémai vannak melyet gyógyszerekkel karbantartunk, szíve enyhén megnagyobodott. Javasol a fenti körülmények tekintetében még műtétet? Menyire veszélyes számára? Az epulis esetleges műtét után visszanő? Milyen gyorsan növekednek? Válaszát előre is köszönöm

Epulis és epulis között is igen komoly különbségek vannak a malignitás szmpontjából, és ránézésre de még citológiai mintavételből is nehéz megmondani, hogy mennyire veszélyes típus jelentkezhetett ennél a kutyánál. A fekélyezés, vérzés és számbeli szaporodás sem jelentenek jót, ugyanakkor a vérzés zavarhatja is a kutyát, márcsak emiatt is a beavatkozás mellett voksolnék.

Egy 11 éves nőstény foxi kétségkívül nem kölyök már, de mindannyiunk reményei szerint még hosszú boldog évek várnak rá, így ez is azt mondatja velem, hogy érdemes lenne az epulisokat eltávolítani, abból szövettani vizsgálatot is kérni .... és ezzel jó esélyt adnak a teljes gyógyulásra is. Ha a szövettani eredmény rosszindulatot jelez, úgy pedig a műtét utáni utókezelést is megbeszélhetik állatorvosukkal.

jelige: Kutya
2019-06-17
Ma reggel 2 éves kutyám prosztatája két oldalán egy-egy golflabda méretū kemény duzzanat jelent meg. Mivel még az állatorvos nem rendelt, az interneten kezdtem utána nézni. 5-10 perces keresgélés után kimentem újra megnézni. Ekkorra viszont a csomók eltûntek. Még sosem tapasztaltam ilyet. Kityám ugyanolyan aktív, mint mindig, illetve rendesen eszik is. Vizeletében elváltozást eddig nem tapasztaltam. Mi okozhatta ezt a két visszahúzódó csomót?

A prosztata méretváltozással járó változásai rejtetten, a medencében zajlanak, ezt nem lehet szemrevételezéssel észrevenni, legfeljebb tapintással, de még gyakrabban és pontosabban képalkotó vizsgálatokkal lehetséges diagnosztizálni. Első olvasásra ezért gondoltam, hogy talán vicces kérdést próbál feltenni nekem. Ráadásul a prosztata megbetegedései kutyákban is jellemzően nem ilyen fiatal korban kezdődnek.

Ha azonban a prosztata helyett a pénisz szót helyettesítem, akkor értelmet nyer kérdése, hiszen a fiatal , ivarérett kan kutyában szembetűnő lehet a nemi izgalom, merevedés során a két merevedőtest (corpus cavernosum) előtűnése, és ezek mérete valóban percek alatt változhat is.

Őszintén azt remélem, hogy mindösszesen csak a nemi izgalom jeleit látta az egyébként makkegészséges kutyán.

Mivel azonban az adatlapról kiderül, hogy a kutya csak veszettség ellen oltott, így akkor sem felesleges felkeresnie állatorvosát, ha csak a nemi izgalom jeleit látta a kutyán. Érdemes lehet oltásait rendezni, a parazitaellenes kezeléseket is átbeszélni ..... és amennyiben esetleg szökésre, agresszióra, önfejűségre is hajlamos a kutya, vagy a nemi aktivitása zavarja az együttélést, úgy a kasztráció időpontját is megbeszélhetik állatorvosukkal.

jelige: Meztelen csiga
2019-06-16
Féléves pomerániai kiskutyám ma séta közben szájába vett, és valószínű valamennyit fogyasztott is egy meztelen csigából. Az lenne a kérdésem , hogy ez okozhat e bármilyen panaszt?Sok helyen olvastam, hogy tüdőt megtámadó parazotát hordozhatnak. Válaszukat előre is köszönöm

A házas és meztelen csigák többféle parazitózis potenciális köztigazdái, azaz elméletileg lehetséges, hogy fertőződött a kutyája.

Megértem, hogy az észlelt csiga incidens kérdéseket vet fel, de ennél jóval gyakoribb, hogy más vektorok (kullancs, szúnyog, bolha .....) olt át kórokozókat kutyáknak, macskáknak - a csigák által közvetített fertőzések (májmétely, vérmétely, tüdőférgesséh ....) ennél jóbal ritkábbak.

A teendő  annyi lenne, hogy ha bármi furcsát, rendelleneset észlel a kutya viselkedésében, úgy azt jelezze állatorvosának, és ne felejtse el a meztelen csiga kalandot sem említeni.

jelige: Golden
2019-06-16
8 éves Golden 1 hete kezelve sok injekció Vál méhgyulladással sokat javult eszik is viszont inni csak akkor iszik ha elé teszem magától nem megy is iszik A helye tálja nem változott. Mit tegyek? Köszönöm válaszát

A gennyes méhgyulladást legjobb eséllyel sebészeti megoldással ( a méh és petefészkek eltávolításával) lehet meggyógyítani. Az operációt legfeljebb értékes tenyészállatok esetében érdemes elhagyni és ezesetben a gyógyszeres kezelés eredményességét gyakori kontroll vizsgálatokkal (hasi ultrahang, labor ....) kell ellenőrizni.

Leírását olvasva az az érzésem, hogy a 8 éves Golden-t egy héttel korábban kellett volna megoperálni - de Önnel és állatorvosukkal együtt én is azt remélem, hogy még most sem késő.

jelige: Hella
2019-06-16
Tisztelt Doktor úr! Mi egy görög kutyamenhelyen dolgozunk. Az itteni állatorvos vizsgálata szerint a 6 hetes 11 fős alom parvos vírusos. 1 kiskutya már meghalt. Ezek után adott egy Baytril nevű tablettát, amit 3 napi kellett adni a többi 10 kölyöknek. 2 nappal később minden kölyök hány, elesett és nem eszik. Ekkor kaptunk két féle oltóanyagot - az egyik egy tej szerű sűrű anyag. Sajnos semmi javulás, kész csoda, hogy a leggyengébb kölyök még életben van. Mi eddig úgy tudtuk, hogy az anyatej védelmet ad a szoptatási időre és utána még néhány napra. A kölykök még mindig szopiznak, de szilárd (konzerv ill. száraz táp) ételt nem akarnak enni. Nem vagyunk szakemberek, de úgy gondoljuk, hogy az egész alom meg fog halni. És az a véleményünk, hogy ha időben elkezdtük volna az injekció kúrát, talán nagyon esélyük lett volna a túlélésre. Kérem szíveskedjen megírni a véleményét. Köszönettel Nyuli Mihályné

A föccstej ellenanyagtartalma sokat segíthet, ha a szuka jól vakcinázott egyed. Egy biztosan parvovírusos fertőzés esetén is fontos kérdés, hogy a kölyök (és a szuka) bélférgektől mentes-e.

Parvovírusos fertőzés esetén valóban életveszélyben van az egész alom, hasonló esetekben a kölykök intenzív kezelés (napi antiobiotikumos, gyulladáscsökkentő, szérum, és infúziók!) esetén jobb eséllyel menthetőek meg

jelige: Mavskaherpesz
2019-06-16
Kedves válaszoló. 3 hete betévedt hozzánk egy 5-6 év körüli kandur macska. Nyakörv nem volt rajta és mint később kiderült chip-je sincs. Befogadtuk azonnal feltünt, hogy erőssen könnyezik mindkét szeme. Tiszta vízszerű "váladék" könny, egyébként a szeme nem piros vagy ilyesmi, csak ugye hunyorog illetve könnyezik neki egész nap. Első héten borvízzel törölgettem, de nem segített. Elvittem dokihoz és macskaherpesze van, illetve ebből adódóan kötőhártya gyulladása... néha néha trüszköl/hapcizik is. Kaptunk antibiotikumos szemcseppet, antibiotikum tablettát és Lizin+c vitamin tartalmú étrendkiegészítőt. Már több mint 2 hete alkalmazzuk ezeket a gyógyszereket napi többször is az előírás szerint, de az égvilágon semmi változás nem történt, egyébként a macska jó súlyban van, nem sovány. A cica fiv,felv,fip tesztje negatív, féregtelenítése megtörtént. Oltva, ivartalanítva akkor lesz ha már meggyógyult. Kérdésem csak annnyi lenne, hogy ön milyen antibiotikum tabletátt, illetve szemcseppet szokot ajánlani/kiíratni a macskaherpeszes macskák gazdáinak? Hátha más antibiotikum tartalmú készítmény hatásosabb lenne az eddigieknél. Köszönöm.

Nagyszerű, hogy a cica mentes több igen veszélyes vírusos fertőzéstől.

Macskaherpesz fertőzés esetén a kötőhártya gyulladáson túlmenően sokszor felsőlégúti fertőzés tünetei, akár tüdőgyulladás is jelen vannak. Az antibiotikum tartalmú szemcsepp mellett előfordul, hogy szisztémás antibiotikumos és gyulladáscsökkentő, lázcsillapító kezelésre is szükség van. Mindemellett a vírusos macskanátha és más baktériális fertőzések tünetei a leírtakkal teljesen azonosak lehetnek.

Nem készítményt ajánlanék, mert azzal mellé nyúlhatunk, sokkal inkább azt ajánlom, jelezze állatorvosának, hogy nem javultak a tünetek.

jelige: Kicsi öreg cica
2019-06-13
Kb. 18 éves, ivartalanított lánycicám kb. egy hete -tíz napja nem - illetve alig - eszik. Korábban Hill's y/d gyógytápot kapott a pajzsmirigy túlműködésére. Ezt kb. 3-4 hete elutasítja. Úgy tűnt, minimális olajos-zsíros (pl. konzerv) táplálékot is kerül. Jelenleg már majdnem mindent. Gyakran és sokfélével kínálom, a túlélés a tét. A laktózmentes tejet még tegnap is szívesen fogyasztotta, ma már nem kérte. Tegnap este csak kevés (laktózmentes) tejet ivott. Ma reggel egy falatnyi nyers pulykahusit fogadott el, délben néhányat lefetyelt tojássárgával frissen elkevert laktózmentes tejből. Jelenlegi súlya 2 kg. ("Fénykorában" 5,5 kg volt, FORL miatti műtét után kezdett lefogyni.) Eddigi betegségei: FORL, féloldali gégebénulás, chronic bronchitis, hyperthyreosis. Friss vérvizsgálata szerint ALT(GPT) 398 U/L, Összbilirubin 61 umol/L, Epesav(éhgyomri) 119 umol/L, Totál T4 193 felett. Hipokróm VVS-ek +++ A többi értéke, illetve a veseparaméterek jók. Vérnyomása: SBP: 180-190, MAP: 105-110, pulse: 260. Holnap kap negyedik alkalommal (Ringer-Lactat) infúziót és Neovit B Complex injekciót, Quamatel injekciót és Amodip 1,25 mg tablettát. Kezelőorvos szerint többet nem tehet. Nagyon gyenge, csak fekszik, lábra tud ugyan állni, csupán néhány lépésre. Két napja nem láttam székletürítését. Most alomban a "pisigombóc" egyik oldalán kakaópor szerű-színű felrakódás van - gondolom a széklete (??), fura, porszerű, szagtalan. Tudata tiszta. Ön mit tanácsol, mi a szakmai véleménye? Lehetséges, hogy jobb állapotba kerüljön a cicám? Bármit megtennék, hogy jobban legyen. Vagy hagyjam elmenni? Nagyon köszönöm előre is megtisztelő válaszát.

Leírása alapján sajnos könnyen elképzelhető, hogy a 18 éves cica teljesen a végét járja. A pajzsmirigy túlműködés és annak szövődményei önmagában is képes életveszélyes állapotot teremteni, és azadatlapon feltűnt, hogy a kijáró ivartalanított nőstény oltatlan, így akár vírusos fertőzések is súlyosbíthatják helyzetét.

Érzésem szerint megerőltető vizsgálatok, illetve intenzív, kórházi kezelés nélkül nem tud tenni a cicáért, hogy jobb állapotba kerülhessen. Kezelő orvosa érzehetően eddig is mindent megtett a veterán cicáért, szerintem most is fogadja meg az ő tanácsát.

jelige: Szívféreg
2019-06-13
Milyen hatásos és a lehető legolcsóbb szer létezik kutya és cica szívférgesség megelőzésére?Több állatom van, ezért fontos hogy kifizethető legyen számomra, és hatásos is legyen.Szűrés nélkül veszélyes bármit is adni nekik?Az is érdekelne, hogy milyen szer létezik, ami a szúnyogokat távolt tartja tőlük valamennyire.

Gyakori kérdés ill. probléma amit Ön is felvetett jelen levelében.

Valójában, ha a kutyák, vagy cicák már fertőződtek a szívféreg lárváival, akkor a lárvák ellen hatásos szereket érdemes adni, hogy ne fejlődhessenek ki a súlyos megbetegedést, akár elhullást is előidéző kifejlett szívférgek. Ezt érdemes tesztekkel ellenőrizni. Ha jelenleg még nem fertőződtek a kutyák és macskák a lárvákkal, úgy elegendő lehet a szúnyogokat távoltartani tőlük. Azt is el kell mondanom, hogy a szívféreg kétségkívül ijesztő és jelenleg nagy sajtónyilvánosságot kapott itthon - de ezen kívül is van sokféle egyéb parazita, de vírusos és bakteriális fertőzések is, amelyek szintén veszélyesek, és alkalmasint gyakoribbak is mint a szívféreg.

Szerintem a legokosabban akkor jár el, ha felkeresi állatorvosát, aki ismeri állatait és azok élőhelyét, és ezzel a leginkább célravezető megelőzési programot tudják közösen kitalálni a kutyák és cicák részére mind a szívféreg, mind egyéb paraziták és egyéb fertőző betegségek tekintetében.

Paraziták, élősködők

Szívférgesség, bőrférgesség

jelige: egyből vér
2019-06-10
Jónapot Witness dirofilária tesztnél egyből cseppenthető a fecskendőbe levett vér a tesztre, vagy alvadásban gátolt vért lehet csak oda cseppenteni, hogy megfelelő eredmény jöjjön ki? Köszönöm

A  gyártó leírása és a mi gyakorlatunk szerint is alvadásban gátolt (EDTAs, esetleg heparinos) vért, vagy plazmát, vagy szérumot kell cseppenteni.

https://www.zoetisus.com/_locale-assets/mcm-portal-assets/products/assets/zoe-wit-0004-hwtest-detailer-ipad-final_2.pdf

jelige: "némaság"
2019-06-10
Tisztelt Doktor! Tudom, hogy nehéz így látatlanban véleményt mondani még vizsgálatok mellett is összetett lehet a diagnózis (ha egyáltalán tényleg baj van), de lehet előfordult már ez a probléma másnál is. Van egy ivartalanított kandúr cicám. Tegnap óta fura az, ahogy viselkedik. Vagyis teljesen normális, eszik, mászkál, alszik... ahogy szokott, de alvás közben is felébred és ébren is állandóan öklendezik. Vagyis nagyokat nyel és mintha vissza akarná nyelni azt, ami felakar jönni, de nem gyomorból öklendezik (mint mikor szőr/fű/behabzsolt eledel jön vissza). Tegnap egy kis habos váladék is jött. Ma meg megnémult. Nyávog, de nincs hangja, pedig akar "beszélni", de nem jön ki hang a torkán, nagyon furcsa. Nincs semmi rossz szag, lehellet, nem tünik betegnek. Most ünnepek lesznek, gondolom választ később kapok és lehet el is múlik mindez addigra - bárcsak -, de elég izgulós vagyok. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel, Mariann

Valóban furcsa tüneteket észlel, de Pünkösd ide, vagy oda, sajnos nem tudom megnyugtatni, hogy nincs probléma a cicával. Mind az öklendezés, mind az elnémulás komoly észrevételként értékelendő, és Ünnepek után érdemes lesz felkeresni állatorvosát, aki, ha megvizsgálhatja az oltatlan, kijáró kandúrt, remélhetőleg megtaalálja az okot és meg tudja gyógyítani a cicát.

Ha sikerül átvészelni a jelenlegi problémát, akkor pedig ajánlott lesz rendezni a kijáró kandúr oltásait, esetlegesen elmaradt  parazitamentesítéseit .... és ha még nem ivartalanított a cica, akkor a kasztráció is ajánlott, hogy esélye legyen megérni az öregkort is a cicának.

jelige: Fiv felc
2019-06-07
Üdvözlöm! Olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy több egymással érintkező macskáknesetnén, elég csak az egyiket Fiv/Felv vizsgálatnak kitenni?

Sajnos nem elég. Ha egy cicának lesz tesztje, az csak a tesztelt cica eredménye lesz, nem értelmezhető az eredmény a másik egyedre.

jelige: Berci
2019-06-06
Tisztelt Doktor Úr/ illetve Dr.Nő/ Röviden vázolom a problémánk.Február elején köhögésre 0,5ml dexafort inj.kapott a kis kutyánk, miután egyfolytában ivott és pisilt,2 napra rá visszavittük azt mondta a Dr.Úr majd elmúlik ,de sajnos nem így történt ,majd még 3 orvosnál jártunk ezzel a problémával mivel a kutyánk sokat is evett és nagyon fogyott ,de senki nem reagált rá érdemben,Kértük a helyi Dr.Urat kihez jártunk ,hogy vegyen vért ,mert szerintünk ez cukor betegségre utaló jel,mire hogy kellene venni ,de tőle ez macerás .Rá egy hétre erélyesebben kértük ,mire vett vért és a cukor 30 volt.Kapott inzulint ,és 2 napra rá mindkét szemére megvakult.Most ott tartunk ,hogy a 0,05 -ről már csak 0,02 adag inzulint kap ,de sajnos még ettől a kis adagtól is bekómál.A Dr.Úr nem igazán segítőkész így nem tudjuk mit tegyünk.A kérdésem az lenne ,hogy lehetséges ,hogy az injekciónak elmúlt a hatása és most már nem is cukorbeteg??,mert már 2 vizsgálat alkalmával is inkább alacsonyabb a cukra ,és nem magas.Előfordulhat ,hogy diétás táppal etetve nem is kellene az inzulin?? Kérem szépen ,hogy szíveskedjék nekem választ adni ,hogy ez előfordulhat-e?,mert már a 0,02 inzulinnal is bekómál? Nagyon megköszönném a válaszát. Tisztelettel:H.ZS

A cukorbetegségnek kutyán és emberen is létezik enyhe, akár csak diétával is jól karbantartható változata, és vannak olyan súlyos esetek, amik inzulinnal és egyéb kiegészítő kezelésekkel is csak nagyon nehezen karbantarthatóak, vagy akár nem is befolyásolhatóak.

A cukorbetegség kezeléséhez a komoly laborháttéren kívül a kutya életmódjának, és diétájának a változtatása is szükséges. A Berci esetében is ajánlatos lenne egy részletes kiindulási laborvizsgálat után egy-két napot rászánni arra, hogy az inzulin adagolást és az etetést, mozgatást átbeszéljék kezelő orvosukkal. Ha helyben ez nem lehetséges, akkor érdemes lehet endokrin szakrendelést felkeresni ezügyben.

jelige: Maszatka
2019-06-05
11 éves cicámnak nem jó a májfunkciója a vérképében. 180 az értéke. Mit lehet tenni. Most kapott májvédőt. De ezen kívül van még valami teendő. Egyébként nem volt ennek tünete. Azért vittük orvoshoz, mert kullancs kiszedése után a cica két napig nem evett, fecskendővel itattuk és lázas volt. Ezekre kapott szurikat, vettek tőle vért és UH-t csináltak nála.

A májvédő szerek huzamos adása segíthet rendezni a felmerült problémát.

Leírása alapján nem kizárt, hogy a kijáró cicában vírusos megbetegedés, vagy bakteriális fertőzés, vagy esetleg kullancs által terjesztett betegség alakult ki - ezek közül jónéhány okozhat májgyulladást, májelégtelenséget is. Állatorvosa sikeresen kezelte a Maszatka megbetegedését, és a kontrol vizsgálatook során ki fog derülni, hoy sikerült-e teljesen leküzdeni a betegséget, vagy esetleg van még teendő a cicával.

jelige: Márta
2019-06-05
Tisztelt Doktornő!Fél éve megörökölt egy éves , ivartalanított rex nyuszink karmait nem tudjuk levágni, mert nem lehet megfogni... Eddig sikerült két alkalommal becsalni a kedvenc csemegéjével a hordozóba, így egy állatorvos levágta neki, de ma már nem akart semmi áron bemenni a hordozóba... Esetleg tudna valamilyen "praktikát" javasolni, minek segítségével meg tudnánk "szelídíteni" vagy legalább becsalogatni a hordozóba? Előre is köszönöm válaszát: Márta

Sajnos nem tudok  más praktikát javasolni ezügyben, minthogy a Rex nyuszit meg kell fogni, és be kell tenni a hordozóba. Figyeljék meg állatorvosuk, vagy az asszisztens mozdulatait, miként fogják meg és rögzítik a nyulat a karomvágáshoz, nem lehetetlenség ez otthon sem.

jelige: Szem könnyezés
2019-06-02
Jó napot. 3 Birt rövidszőrű cicámmal kapcsolatba írok önnek. Ketten 3 évesek, illetve a harmadik cica 4 éves 2 csaj, 1 fiú mindhárman ivartalanítottak. 3 hónapja észleltem először, hogy könyezik az egyik cica, nem csipásodott, étvágy jó volt nem gondoltam hogy komoly gond lenne. Mára már mindhárom cicámon észlelem hogy könnyezik, tiszta vízszerű váladék. Nem csipásodnak, nem gennyezzik nem ragad össze a szemük.. szimplán csak könnyezik. Szemük, szemhélyuk nem piros, nem irritált. Benti cicák, de felügyelett mellett kimehetnek az udvarra is. Nem tudom mi okozhatja, sose tapasztaltam rajtuk még ilyen túlzott könnyezést. Lehetséges hogy valamilyen bakteriális fertőzét kaptak el mindhárman? Esetleg egy antibiotikumos szemcsepp meg is oldalá a gondot, vagy valami komolyabbra kell gondolni ilyenkor? Vákaszát köszönöm.

Leírása alapján nem kizárt, hogy bakteriális fertőzés indult el a cicákon, és nem kizárt, hogy antibiotikum tartalmú szemcsepp első választással mindhárom cicát meg lehet gyógyítani. Ugyanígy nem tudom kizárni a vírusos eredetet sem, de allergia is lehetséges.

Érdemes lenne állatorvosát megkérni a tünetek kivizsgálására, hogy mielőbb megoldhassák a problémát.

jelige: Füles
2019-06-02
Tisztelt Doktor úr/ Doktor nő! Kérdéssel fordulok Önhöz. 15 éves bernipásztor-németjuhász szuka kutyánknál kb 3 éve diagnosztizáltak melldaganatot. Akkor nem műtettük meg, mert féltünk az esetleges műtéti kockázatoktól. Úgy tűnt a daganat lokalizálódott. Most januárban a kutya rosszul volt, nem evett, bágyadt volt. Megröntgenezték, és találtak a lépén egy 10 cm-s daganatot. Azt mondták hogy emellett gennyes méhgyulladása is van. Mivel dönteni kellett, hogy altassuk, vagy műtessük, az utóbbit választottuk. Előtte viszont a tüdejét is megnézték, és azt mondták nem egyértelmű hogy daganat, de látnak apró gömböket, amik lehetnek áttétek, de elmeszesedett nyirokcsomók is. A műtét során kivették a lépét, és a méhét, ivartalanitották is. Egy ideig jól volt. Márciusban megnézettük újra a tüdejét, azt mondták nem változott a tüdeje. Valószinű nem áttét. Kb. két hete köhögni kezdett, amit sokszor öklendezés, krákogás követett. Nem találta sokszor a helyét, ki -be járkált. Néha a testét rázta a köhögés is. Előfordult hogy slejmet köpött ki, de sokszor nem jött ki semmi. Az állatorvos adott neki antibiotikumot, köptetőt mert azt mondta szerinte torokgyulladás, slejm van a torkában. Sajnos egy hét után se javult az állapota. Nemrég elvittük az orvoshoz, hogy megnézzék a tüdejét, mert gyanús volt hogy nem onnan jön e valami, mélyről köhögött szegény. Mutatták a röntgenfelvételt hogy tiszta homály az egész, alig látszik a tüdeje, szíve egyáltalán nem, és tele van a tüdeje (vagy mellkasa) folyadékkal. Leszivattuk a folyadékot, elég sok véres folyadék kijött belőle, ami elvileg az orvos szerint a tűszúrástól lehet véres. Azt mondták hogy nem oldunk meg semmit, mert egy-két nap és újratermelődik a folyadék. Sajnos megint krákog, köhög a kutya. Megint folyadék van a mellkasában. Önök mit tanácsolnak? Mit tehetünk még? Mitől lehet a vizesedés ha az antibiotikumokra nem reagál? Mi lesz ennek a lefolyása? Ha nem altatjuk el meddig élhet még, mit tehetnek még érte? Köszönöm szépen a választ!

Leírása alapján attól tartok, hogy végstádiumban lehet a kutya, nem kizárt, hogy napjai, hetei vannak hátra.

Példájuk sajnos jól mutatja, hogy azon nőstény kutyák, akik fiatal korban nem lezsnek ivartalanítva, azok idős korukban komoly betegségek (pyometra, emlőtumor ...) mellett nagy kockázattal kerülnek a műtőasztalra, és az esetek egy részében sajnos nem lehet megmenteni őket.

Sajnáljuk a Fülest, Önöket és állatorvos kollégáinkat is, de attól tartok, hogy a jelenlegi helyzetben már az eutanázia lehet a jó döntés a további szenvedés megakadályozása érdekében.

Gondolatok az ivartalanításról

Nőstény állatok ivarszervi daganatai

jelige: Kiskutya
2019-05-30
Tisztelt doktornő! észrevettem a kiskutyàmon hogy a làbin hajlónàl kis területen lement a szőr elvittem orvoshoz mert atkàra gyanakodtam ő azt mondta H nem inkàbb odasurolja valahova de nekem inkàbb olyan mint aki vakarja és kihulott de a biztonsàg kedvéért adott neki egy atka elleni védőoltást sajàt kutyànk fialta most kezdi eszegetni a tàpot nem lehet Hogy tápra allergiás a szőre is fênytelen és ha allergiàs vérből kilehet mutatni?

A táplálék allergia, és az atka gyanú is igaz lehet, akár mindkettő egyszerre is jelen lehet a kölyökben ....... és természetesen lehet mechanikai oka is a szőr/bőrtünetnek, ahogyan állatorvosa gyanítja, pláne, ha csak egyetlen végtagon jelentkezett az elváltozás. Aztán lehet még gombás fertőzés, egyéb parazita, bakteriális bőrgyulladás ..... és állatorvosa is hosszasan tudná folytatni a sort.

Érdemes lenne állatorvosa véleményét követve elvégezni az ajánlott vizsgálatokat, hogy mielőbb kiderülhessen az ok, és megoldhassák a problémát.

jelige: Kisktya
2019-05-28
Tisztelt doktornő! Azt szeretném kérdezni hogy bernipàsztor kiskutyànak vilàgos kék a szeme 5 hetes bebarnulhat még neki vagy így marad.és ha így marad okoz e neki problémàt ?

Nagy valószínűséggel még változik a bernipásztor kölyök szemének a színe és zömmel barna pigmentet fog mutatni néhány hónapos korában.

A szivárványhártya színe, pigmentjei lehetnek változatosak, ez önmagában nem baj, nem betegség jele, legfeljebb egyedi jellegzetesség.

Állatorvosa a rendszeres védőoltások és parazitamentesítések alkalmával fel fogja hívni a figyelmét, ha bármi rendelleneset, vagy szokatlant tapasztal.

jelige: Visszatérő fogínygyulladás macskánál
2019-05-27
Tisztelt Doktornő! 1 éves cicámnak visszatérő ínygyulladása van. Bűzős a lehelete. 4 hónapos korában hetekig tartó hasmenése volt. PREDNISOLON szüntette meg. Széklete meg lett nézve. Fülatkája volt még piciként. (menhelyi cica) A szájában voltak gyógyult fekélyek. Két alkalommal is szűrve lett fiv felvre negatív lett mind a két alkalommal.A második szűrés kb. 7 hónapos korában történt. Másik cicánk is mindenre negatív. Fip tesztet is csináltattam, az is negatív volt. Orozyme fogkrémmel kezeljük a fogínyét. Vetrit, bérest kap. Vérvétele volt: 2019.05.10 totál protein 108,7*RBC: 10,17* HGB:15.2* lym9,48 * neu. %33,4* PLT 264* TRIGLICERID: 1,8* MON .%6,3* LYM% 58,7*. .Eddig kis kombinált oltást , és leukózis ellen kapott oltást. Ivartalanítás megtörtént.Jelenleg advocatet használunk prevencióra. Szívféregre is le lett szűrve, negatív . Füle tiszta.. Jó étvágya van. Mozgékony cica. Széklete normális. Ez FORL? Mit tehetnék még? Antibiotikumos kezelés is volt már.Milyen vizsgálatok javasoltak? Köszönöm a választ!

Nagyszerű, hogy a leginkább aggályos vírusos fertőzéseket kizárták, és az  is, hogy a fiatal szobacica jól vakcinázott, ivartalanított. A szájüregi tünetek mellett nyugtalanító hematológiai és biokémiai eltéréseket is tapasztaltak. Mindezt okozhatja akár a FORL is, ennek bizonyítására a koponya röntgen felvételei hasznosak lehetnek.

Kezelő orvosa láthatóan szisztematikusan, átgondoltan próbálja kideríteni a okot, biztos vagyok abban, hogy közös erőfeszítéseik eredményre vezetnek.

jelige: csomók
2019-05-23
Kedves doktornő/doktor úr! A cicám (1 éves hím, ivartalanított, oltott) állkapcsa alatt/nyakánál felfedeztem pár puha, borsónál kicsit nagyobb méretű csomót. Bőr alatt vannak, a cicának nem fájdalmas, ha hozzáérek. Néha vakarja is a nyakát ott, ahol vannak. Ez mi lehet? Megállapítható itthon, hogy megnagyobbodott nyirokcsomó vagy esetleg más? Az állatorvosunk épp szabadságon van, mennyire sürgős, hogy elvigyük hozzá ilyen tünettel a cicát? Előre is köszönöm!

Leírása alapján nyálmirigyek, vagy nyirokcsomók lehetnek a tapintható képletek.

Megnyugtató, hogy a kijáró fiatal kandúr ivartalanított, és oltott, remélem, hogy nincs, vagy nem nagy a baj. Érzésem szerint ha nem is sürgősen, de néhány napon belül érdemes lenne állatorvosa vizsgálatát kérnie, elsősorban azért, mert én sem tudom eldönteni, hogy duzzadt, megnagyobbodott szervekről van-e szó, és a cica vakarja is a területet.

<< <  2 / 535 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2019.02.18
Sziasztok! Keresem cicamat aki tegnap tunt ep, nyakan egy sebbel, ha látná valaki, akkor kerlek titeket jeleljetek. Egy cirmos cica. 06307294720
2018.08.26
1 hete találtuk a Ringló uton fiatal feket-fehér cicát,orra fekete,piros bolhanyakörve van.tel.70 7090274
2018.08.14
XXII. kerületben talált vak (!), 10 éves kan, nagyobb termetű, fekete keverék kutyus az Illatos úton! S.O.S. várja eredeti gazdáját, ill. 2018. augusztus 21.-étől megmentőjét is! "Mindkét szemére vak. Pórázt nem ismeri. Kedves, mindent tűrő öregúr." (2018.08.06.) További részletekért KATTINTS: http://www.illatosutiallatvedo.blogspot.hu/2018/08/illatos-ut-iii53-20180806.html