Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Kétségbe esve
2019-01-29
14 éves cicám hetek óta nem eszik, ami keveset kap azt is kihányja. Voltunk orvosnál, megvolt a vérvizsgálat (normális) Ultrahang és szív vizsgálat (normális) de mellkas üregi folyadék felgyülemlést állapítottak meg. Nem vállaltuk a további vizsgálatokat az állat zavarása, az orvos szerint várhatóan hosszan tartó jelentőst javulást nem okozó, költséges kezelés miatt. Rábíztuk a cicára az öngyógyulást, mert amúgy jól viseli magát és szépen is néz ki. Számítottunk arra, hogy a folyadék felszívódik és visszatér az étvágya. Sajnos nem ez történik. Egy hete gyakorlatilag csak vizet iszik és kezdenek mutatkozni a fizikai gyengeség jelei is. Már elszántuk magunkat a elengedésre, egy végső otthoni vizsgálatra és utána szükség szerinti elaltatásra. Helyszín, Ujbuda közelében Kérdésem, hogy van-e erre lehetőség. Megjegyzés: Leleteket e-mailba el tudom küldeni.

Sajnálom a kialakult helyzetet, elsősorban azt, hogy a cica állapota rosszabbodik és meg kellett hozniuk a végső, visszavonhatatlan döntést.

Sajnos az otthoni eutanáziában nem tudunk segíteni, mi csak a rendelőben tudjuk ezt megtenni.

jelige: Broadline
2019-01-24
Üdvözlöm! A cicámra rendszeresen Broadline cseppet használunk 3 havonta,eddig probléma nélkül. Viszont a napokba mikor megkapta,másnapra azon a helyen kihullt a szőre,kb.egy 50 forintos érme nagyságban. Az összes aljszőr kihullt,csak egy kevés fedőszőr maradt. Ez mitől lehetséges?? Ezek után,hogy merjünk a cicánkra ilyen készítményt vásárolni? Lehet ennek köze ahhoz,hogy fiv-es? Válaszát előre is köszönöm!

Leírása alapján valószínűsíthető, hogy a Broadline cseppek okozták a leírt bőr-, illetve szőr tüneteket - és igen, a FIV (macskák immunhiányos vírus okozta betegsége) jelenléte hozzájárulhatott, okozhatta a tünetek kialakulását.

A cica alapbetegsége miatt, gondolom amúgy is rendszeres álaltorvosi kontroll illetve kezelések alatt lehet, így a legokosabb, ha vele egyeztetve beszélik meg a cica külső és belső paraziták elleni védelmét is.

jelige: mimi?
2019-01-23
Jónapot, itt írja, hogy macska veszettségi oltását 3 hét múlva ismételni ajánlott, nekem még sose mondta az orvosom és most is szerinte nem kell ismételni a cicáimnak. Illetve elég 3 évente is ismételni szerinte. Tudna Ön olyan leírást csatolni, hogy ismételni javasolt valamelyik vakcinát 3 hétre, mert én nem találok ilyet (pl. Rabisin-r, Vanguard-r, Biocan r leírás)? Felnőtt kutyámnak sem kell ismételni, csak egy év múlva a dokim szerint, akkor macskának minek kéne? Macskának nem elég 3 évente beadni a leírások szerint? Köszönöm

Az Ön állatorvosának teljesen igaza van, én tévedtem, és rosszul írtam, mert a macskáknak az alap immunizálához is elég egyetlen veszettség elleni védőoltás, nincs szükség ismétlére.

Hallgasson állatorvosára, és az Ő ajánlásait kövesse.

jelige: mérgező szobanövény
2019-01-24
Tisztelt Doktor Úr / Doktor Nő! Új szobanövény került a lakásomba, Zamioculcas vagy másik nevén agglegénypálma. Szeretném megérdeklődni, hogy ártalmas, mérgező lehet-e a két szobacicámra nézve, amennyiben megrágcsálnák esetleg. Köszönöm előre is válaszát!

Hát igen, sajnos a Zamnia a 10 leginkább mérgező szobanövények egyike. Szerencsére a macskák többnyire nem rágják ezt a növényt sem - de a potenciális veszély jelen van, csakúgy mint kisgyermekek, vagy kutyák részéről.  Hányást, hasmenést, idegrendszeri tüneteket, nagyobb mennyiségben akár elhullást is  okozhat ez a mérgezés.

Ha ez a két szobacica hajlamos a szobanövények rágcsálására, akkor ezt a potenciális veszélyt kezelni kell pl másik elzárt helyiségben tartani az agglegény pálmát, és a cicák járta helyen a talán kívánatosabb, de mindenképpen veszélytelenebb "cicafüvet" azaz csíráztatott gabonát lehetne elhelyezni.

jelige: Rágcsálóriasztó
2019-01-23
Jó reggelt kívánok! Van egy négy éves yorki fiú kutyusom. Kérdésem az lenne, hogy káros lehet-e a kutya hallására az "elekteomos rágcsáló- és kártevőriasztó" készülék? Köszönöm válaszát :) !

Ezek a készülékek ultrahangot bocsátanak ki, amit az emberi fül nem érzékel hangként, de a kutya hallása érzékeli ezt a hullámtartományt is - ezért állandó hangingert érzékelhet.

Mindez nem elsősorban a hallást károsítja (legfeljebb csak közvetlen közelről), de egy felesleges és potenciálisan káros stressz forrásként értékelhető ember és állat számára egyaránt.

Embernek sem ajánlatos tartósan ultrahang forrás közelében tartózkodnia és kutyáknak, vagy más állatoknak sem.

Hasonló készülékekkel érzésem szerint lakatlan lakóépületeket (nyaralókat), vagy garázst, melléképületeket, pincét, padlást  ..... érdemes megvédeni, de semmiképpen nem olyan helyiségeket, ahol ember, vagy állat tartósan tartózkodik.

jelige: kisJános
2019-01-23
Jó napot! Van egy német vizsla kutyám, akinél az év elején jelentkeztek a kullancscsípés tünetei.Elvittük az orvoshoz,aki azt mondta hogy ez már ráhúzodott neki a májára.. ezután antibiotikumot kapott, de nem lett jobban, napokig nem akart enni,inni, kedvetlen volt. Elvittük egy állatklinikára, ahol infúziót kapott, viszont az az első lábainál valószínúleg rossz helyen próbálták bekötni az infúziót mert a bal elsőn a tappancsa, a jobb elsőn a könyök körüli része bedagadt. Persze a kutya próbálta magának meggyógyítani, de nem sikerült, és mind a két helyen eltűnt a szőre, sebesre nyalta. Már van egy ideje rajta gallér, kötöttük, fertőtlenítettük, jártunk az állatorvoshoz, de csak rosszabb lett, tegnapra már elkezdett lejönni a bőr a lábáról azon a helyen, és ma reggelre pedig a könyökénél kilátszódott a csont és az inak.. Ma elvittük az orvoshoz megint, aki azt mondta hogy tegyünk rá cukros kötést. Maguk mit gondolnak, ettől helyre jön, vagy mit tegyünk? Köszönöm a válaszukat!

Ritka dolog, de példája is bizonyítja, hogy akár januárban is lehetséges kullancsok által terjesztett babéziózist, vagy Lyme-kórt összeszedni egy kutyának.

Számomra nem teljesen világos, hogy milyen betegséggel kezelik a fiatal német vizsla kant, de még az sem, hogy az alapbetegségtől, társult betegségtől, vagy szövődménytől alakultak-e ki a szövetelhalások a végtagon.

A kiterjedt szövetelhalások kezelésére lehet megoldás a nyalogatás megakadályozása és (hetekig tartó) helyi kezelések, akár cukros kötés, akár más helyileg alkalmazható készítmény.  Bármelyiket is ajánlja állatorvosa, jobb eséllyel tudnak megbirkózni az otthoni kezelésekkel, ha elsőként megfigyelik az állatkórházban, hogy miként kell a kezelést elvégezni és a kötést felhelyezni. Nem ritkán szisztémás gyógyszerek (antibiotikumok, gyulladás csökkentő/fájdalom csillapítő szerek) adására is szükség van a helyi kezelések mellett - és ha ez egy temperamentumos, izgága példány, még az sem kizárt, hogy nyugtató szer adására is szükség lesz.

Én csak remélni tudom, és drukkolok,  hogy állatorvosuk segítségével sikerül rendbe hozniuk a kutyát.

jelige: Pipi cica
2019-01-22
2 éves ivartalanított cicám mellé pár hónapja hoztunk egy kicsit , aki most 5 hónapos és rettentően eleven. Az idősebb cicámra ráugrál, játszani akar vele. A 2 éves sajnos nagyon nehezen viseli a jelenlétét, ahogy a kicsi egyre aktívabb a helyzet csak romlott. Étvágytalanabb lett, bujkál, morog stb. Az állatorvosuk ajánlotta a feliway friends párologtatót. Még nem vásároltam meg, szeretném az Önök véleményét is kikérni. Köszönöm!

A Feliway jó ötlet az összeszoktatás segítésére, veszélye nincs az alkalmazásnak, csak egyetérteni tudunk állatorvosa ötletével.

A 2 éves ivartalanított,  kijáró cica az adatlap szerint oltatlan. Számomra az összeszoktatás nehézségei mellett ez inkább aggályos pláne, hogy a felnőtt cica rosszkedélyű, és étvágytalan.

jelige: Kira
2019-01-21
Jó napot.van egy lassan 2 éves amerikai staffordshire terrier nőstény kutyàm.arra szeretnék vàlaszt kapni,hogy a kutya étvàgya nagyon jó de viszont nem hízik egyàltalàn.màsnapra szinte làtni lehet a bordàit.mi lehet a probléma?talàn betegségre utal? köszönöm

Az adatlap szerint a fiatal nőstény staffi nem minden évben kap védőoltást és a jó étvágy ellenére rossz a kondíciója.

A védőoltások és a rendszeres parazitamentesítések  a megfelelő táplálás mellett alap, aminek rendben kell(ene) lennie.

Ha az alapok rendben vannak, úgy is többféle betegség okozhat kielégítő étvágy mellett kondíció romlást, amit kitalálni nem könnyű. Ha állatorvosa részletesen kivizsgálhatja a kutyát, akkor kiderülhet, hogy "csak" ivartalanítani kell-e őt, vagy ezen túlmenően is van eltérés, betegség, amit diagnosztizálni, majd kezelni ajánlott.

jelige: bobo
2019-01-18
A kutyám vizelete kristályos 8 pH.Diétára tértem struvit tápra, de nem akarja enni, mert házi koszthoz van szokva /disznóhús/ Kérdésem adhatok-e mellé valamit? /Pl. Pedigré rágóka, házt.keksz. egyéb, mert félek,hogy lefogy és más probléma is lesz. A vizelete rózsaszin volt, most is csöpögtet főleg éjszaka. Baktérium nincs benne. Köszönöm a válaszukat!

Leírásából azt gondolom, hogy hólyagkő analízis is történt és biztosan lehetünk abban, hogy struvit (nem oxalát, nem purin, nem cisztin ... ) kő üledék van a kutya vizeletében.

Ha nem megy a vizelet savanyítása struvitos táppal, úgy állatovosa tud ajánlani olyan táplálék kiegészítőt, amely savanyítja a vizeletet, ezzel gátolja a struvit kristályok megjelenését. Nem gondolom, hogy egy kutya kondícióját háztartási keksz-szel, vagy Pedigré rágókával lehetne megőrizni.

A vizelet csepegtetése, véres vizelet tünetei nehezen elképzelhető, hogy steril gyulladás és csak struvit kristályok jelenléte miatt lenne. Ilyen esetekben gyanús lehet akár a prosztata betegségei is. Nem kizárt, hogy érdemes lenne részletesebb vizsgálatokat  benne akár ismételt vizelet-, és vér labort, hasi ultrahang vizsgálatot is végezni, hogy teljesebb képet kaphassanak a kutya állapotáról és ezzel a teendőkről.

jelige: Macska szájüregi panasz
2019-01-17
Üdvözlöm. 14,5 éves nőstény, ivartalanított, mindig kizárólag lakásban (egyedüli cicaként) élő egyébként addig makk egészséges, játékos cicám kb. két hete (jan.1. óta) az alábbi tüneteket produkálja. Sokszor piszkálja, dörzsöli mancsával a száját, legtöbbször jobb oldalon, de mindkét oldalon is jellemzően. Ezenkívül előre nyújtott nyakkal nyeldekel, nyaldossa a száját, olyan mintha "rágcsálna" valamit, néha mintha ki akarna piszkálni vagy köpni valamit a szájából. A tünetek megjelenésével egy időben ritkábban van széklete (eddig minden nap volt, most 2-3 naponta), de egyébként a széklete rendben van. Bár ezen tünetek zavarják kicsit az evés közben is, de eszik rendesen, jó az étvágya is, a közérzete is rendben lenne, ha ez a tünet nem jelentkezne... olyankor kedvetlenebbnek látom őt. Főként evés, vagy pl ásítás után kezdődik, de most már egyre többször spontán is. A leírtakon kívül semmilyen más tünet nem jelentkezett nála. A tünetek jelentkezése után 2 nappal vittem először állatorvoshoz, ahol a szájüregi vizsgálat során nem találtak semmi kórosat, sem idegen testet és a fogai is rendben vannak, azt leszámítva, hogy a jobb szemfogának a hegyéből pici darab le van törve, de nem látható gyulladás és fájdalmat nem jelzett sehol. A picit letört fog az orvosunk szerint nem okozhat ilyen mértékű diszkomfort érzetet neki, és nem is biztos hogy ez friss dolog, lehet régebben történt, csak nem vettük észre. Kapott gyulladáscsökkentő injekciót, majd mivel a tünetek továbbra is fennálltak néhány nap után altatásban végzett garatvizsgálatot csináltak neki. Ekkor a jobb oldali manduláját pirosnak látták, három orvos is megvizsgálta alaposan, de ezenkívül nem találtak semmit. Így akkor arra jutottak, hogy valószínűleg ez lehet az oka a tüneteknek. Kapott 2 hétig ható antibiotikum injekciót, Conveniat (jan. 9-én) és gyulladáscsökkentőt ismét. Néhány nap után újra jelentkeztünk az állatorvosunknál, mivel nem történt sajnos semmi változás, így megbeszéltük, hogy csinálnak neki egy röntgen felvételt, hátha találunk valamit. Ez meg is történt, a cica egész testéről (jan.15), de semmit nem találtak a felvétel alapján sem (ezt is 2 orvos megnézte). Megnézte újra a szájüregét, fogait, de egy apró fehér pöttyöt leszámítva a szájpadján továbbra sem volt semmi ami a tüneteket indokolná, fájdalmat sem jelzett a vizsgálat során. Még az altatásos garatvizsgálat után pár nappal az első széklete fekete volt, így a röntgenes vizsgálatkor felmerült az orvosunkban, hogy esetlegesen gyomorszakasz előtti vérzésre utalhat ez, így ha a további székletei is ilyenek lesznek, akkor endoszkópos vizsgálattal meg lehet nézni, hogy van e ilyesmiről szó nála, így figyeljem őt és ha úgy gondolom (főleg ha széklet nem változik) akkor ezt a vizsgálatot még el lehet rajta végezni, de egyébként valószínűleg ennek lenne más tünete is. Biztos ami biztos alapon kaptunk otthon beadandó Zantac nevű savlekötő gyógyszert. Aznap este (15-én) viszont már tökéletes volt a cica széklete, így a gyomorszakasz előtti vérzés is megdőlni látszik. Az endoszkópos vizsgálatnak, főleg az ismételt altatás miatt viszont így nem szívesen tenném ki szegénykémet. Orvosunkkal abban maradtunk, hogy konzultáljunk, és ha van változás, akár negatív irányba, akkor tudunk esetleg tovább lépni és közelebb jutni a tünetek okához. Szeretném a tanácsát kérni abban, hogy mit tudok én még tenni a cicám érdekében, nagyon rossz ez a bizonytalanság, és látni azt, hogy ez az eddig "rejtélyes" dolog nagyon sokszor zavarja őt, sokszor úgy látom hogy talán fájhat neki ott valami, de az állatorvosnál abszolút nem jelzett fájdalmat. Próbálok bízni az állatorvosunkban, kedves alapos, és az altatásos garatvizsgálatnál rajta kívűl még 2 orvos átvizsgálta a szájüregét... mi a véleménye, van esetleg valami amire nem gondolt az orvosunk, vagy nem vett figyelembe, elkerülte volna a figyelmét? Nagyon rossz ez a várakozás, és tehetetlenség... Elnézést a hosszú leírásért, válaszát és segítségét előre is köszönöm, Üdvözlettel: F. Bernadett

Én is azt gondolom, hogy állatorvosa láthatóan gondosan, hozzáértően kezdett neki a lehetséges okok kizárásának, hogy diagnózisra juthasson és lehetőség szerint megoldhassa a problémát.

A talán leggyakoribb problémákat (fog/fogmedri betegségek, szájüregi és garat gyulladás, fekélyek, tumor talán már sikerült is kizárni - de sajnos hasonló tüneteket még számtalan egyéb ok (légcső/nyelőcső növedékek, fekélyek, hyperthyreózis, neurológiai betegségek, fej/nyaki tumorok ... és sajnos lehetne még sorolni) is kiválthat. Ezért ajánlotta az endoszkópos vizsgálatot is, amivel már könnyen lehet, hogy diagnózisra jutnak.

Ha még az endoszkópos vizsgálattal sem jutnak diagnózisra, sajnos könnyen lehet, hogy speciális laborvizsgálatokat, esetleg 3D képalkotó vizsgálatokat, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokat kell ajánlania.

Ha egy ember hasonló tüneteket mutat, sajnos ott is előfordul, hogy hónapok alatt szakrendelők sorát kell végigjárni, mire lesz pontos diagnózis, és megkezdődhet a gyógyító munka. Egy cica esetében sem egyszerűbb a helyzet, de remélem, hogy az ő esetében egy hónapon belül kiderül a baj, és megoldást is találnak.

jelige: Cicó
2019-01-17
Jónapot. Van egy Cicám, 7 hónapos Kandúr. Szépen használja az almot, viszont pár napja bevizel az ágyba és nagyon sokat, és mindig ugyanarra a helyre. Ivartalanítása még nem történt meg. Esetleg ez jelölő vizelet? Ivartalanítással negszűnik ez a probléma? Sosem fordult elő, hogy az almon kívűl máshova vizeljen vagy kakiljon. Sajnos az első ágyba vizelés 4-5 napja jelentkezett, a második 1 napja, a harmadik pedig ezen a napon. Mit lehetne tenni? Amíg nem történik meg az ivartalanítás mit tehetnék, hogy megakadályozzam abban, hogy bevizeljen? Sajnos elzárni nem tudom az ágytól, és teljesen benti cica. Válaszát előre is köszönöm.

Leírása alapján gyanús, hogy nem (kis mennyiségű, spriccelős jellegű) jelölésről lehet szó, hanem a Cicó egy ideje úgy gondolja, hogy vizeletét nem az alomtálcára, hanem inkább az ágyba helyezi el. Megértettem, hogy nem tudja elzárni az ágytól.

Sajnos nem tudom megígérni, hogy az ivartalanítás biztosan megoldja a problémát, de az esetek egy részében ez is segít, a mielőbbi kasztráció már csak emiatt is ajánlatos.

Hasonló esetekben az első ajánlás a cica részletes kivizsgálása szokott lenni, mert nem ritkán alsó húgyúti problémák okozzák a rendellenes helyre történő vizelést, vagy akár ettől eltérő diszkomfortot, fájdalmat, rossz közérzetet eredményező bármilyen betegség.

Ha a cicának nincsenek diagnosztizálható  testi betegségei, akkor nem kizárt, hogy állatorvosa "távol tartó sprayt"-t és feromon hatóanyagtartalmú készítmányt (Feliway párologtató, vagy  spray) hazsnálatát fogja javasolni.

jelige: Tódorka
2019-01-16
12 éves keverék kutyánk van. 8 évesen lett ivartalanítva. Az ivartalanítás után meghízott, fokozatott odafigyeléssel csökkent a súlya. Az ivartalanítást követően számos helyen csomók jelentek meg rajta, ami az állatorvos véleménye szerint zsírdaganatok. Egy ideig nem jelentek meg újabbak, azonban az elmúlt kb. másfél év alatt egyre több, a bőre alatt kitapintható, nagyobb kiterjedésű csomó is érezhető. Két alkalommal kértünk neki vérvételes vizsgálatot. A két évvel ezelőtti vérvétel során lipáz és a kreatini értéke volt kicsit magasabb. A mostani vérvétel alapján a hemoglobin 185, a hematokrit 57,9, a Vvs méret szórás 13,5, a magas festődésű reticulocyta % 19, abszolút retikulocyta szám 78,4, az ALT (GPT) értéke 152, a GLDH 21, a lipáz 132, a koleszterin 6,3. A vas -15,7 umol/L, a Na/K arány -28,41, az alacsony festésű reticulocyta % -59,2. A többi érték a referencia értékeken belül van. Jelenleg a Besame tablettát szedi 5 napja. Azóta kfejezetten kedvetlen, rossz hangulata van, bár az étvágyával nincs gond. Azt szeretném csak megtudni, hogy van-e okunk aggódni esetleg valamilyen daganatos megbetegedés miatt a vérkép alapján, vagy egy idős, nagytestűnek számító (belga juhász keverék) kutya esetében már a korából adódó eltérések is lehetnek.

Valóban az ivartalanítás után hajlamosak lesznek meghízni a kutyák. Nem önmagában az ivartalanítás, de a kor és az elhízás együtt pedig növeli az esélyét a "zsírdaganatok"  (lipómák) megjelenésének - és sajnos sokféle endokrin, belgyógyászati, keringési, ortopédiai, onkológiai .... és egyéb megbetegedésnek is. Nagyszerű, hogy sikerült diétáztatni a kutyát és ezzel súlyt veszítenie.

A két vérvétel eredményei figyelemfelkeltőek, nyomonkövetést érdemelnek véleményem szerint. A sokasodó bőr alatti növedékek esetében sem lehetünk sajnos biztosak abban, hogy ezek mindegyike "csak" lipoma lehet - és sajnos ezen jól látható, tapintható növedékek mellett nem kizárt, hogy más eltérés, betegség is zajlik a kutyában. A BeSame táplálékkiegészítőt véleményem szerint nem lehet okolni a kutya jelenlegi kedvetlensége, bágyadtséga miatt.

Egy 12 éves Belga juhász keverék valóban nem fiatal már - ennek ellenére én a leírtak alapján javaslom a kutya részletes kivizsgálását az onkológiai (és egyéb) betegségek kizárása érdekében. Önnel és állatorvosával együtt én is azt remélem, hogy sikerül megtalálni az okot, és még hosszasan jó állapotban együtt lesznek Tódorkával.

jelige: sos
2019-01-15
Tisztelt Doktor Úr! 8,5 éves francia bulldogomnál néhány hete észrevettem,Hogy időnként a jobb első lábát emeli/húzza,biceg rá,nehezére esik olyankor a lefekvés,és remeg,leginkább lapocka tájékon,illetve ha úgy helyezkedik rá,sír.Neha kicsit bágyadt,nem találja a helyét.Semmi deformációt,sebet nem észleltem rajta.Sajnos per pillanat anyagi okok miatt orvoshoz semmiképp sem tudok fordulni vele.Pár napja Fél szem fajdalomcsillapitot kap,Mihelyst kicsit megpihen,mintha semmi baja nem volna.Van mikor ez a probléma napi szintű,de van,hogy 2-3 napig esetleg egy hétig semmi baja.Étvágya van,inni iszik rendesen,és igényli az esti mozgást. Szeretném tudni,hogy orvos híján így mi a teendő,amellett hogy túltenyésztett,idős kutyáról beszélünk? Válaszát előre is köszönöm!

A leírás alapján állatorvosa sem tudná kitalálni, hogy mi okozza a hetek óta tartó, visszatérő sántaságot, fájdalmat a bal mellső végtagon.

Remélhetőleg "csak" ortopédiai probléma, ízületi betegség jelentkezett a kutya váll-, vagy könyök ízületében  - és nem neurológiai, vagy onkológiai problémáról van szó.

Otthon nem tehet többet, minthogy kíméletes életmód mellett igyekszik a fajtának, kornak megfelelő táppal etetni a kutyát, valamint állatorvosával egyeztetett módon adja a gyulladáscsökkentő/fájdalomcsillapító gyógyszert és ízület védő/regeneráló kiegészítő szereket. Ha a probléma nem oldódik meg, vissza-visszatér  úgy nem látom, miként lehetne kikerülni a részletes kivizsgálást.

jelige: Falka
2019-01-15
Mostanában sokat olvastam arról, hogy a kutyák is falkában érzik jól magukat, mint a farkasok.Nekik az emberek a falka, a családtagok.Sokan írják, hogy az udvaron tartott kutya rosszul érzi magát egyedül, a falkatársai, mármint a család bemegy a házba, dolgozni, stb.és ő úgy érzi magát, mint a perifériára szorult farkas, akit a falka kivetett magából.Ezért nem szabadna az udvaron tartani a kutyát, be kell vinni a lakásba mégha hatalmas nagy is.Ez így van?Tényleg így hat rájuk ha a családtagok bemennek, ő meg kint marad?És mi a helyzet akkor, ha több kutyám van?Ilyenkor már a falka megvan neki kint, itt 4-5 kutyára gondolok.Vagy mi van, ha 2 kutya van. Nem igazán tudom mit gondoljak, mert sokan kint tartanak 1 kutyát is, szeretnék tisztán látni velük kapcsolatban.

Én is biztos vagyok abban, hogy lehet akár egyetlen kutyát is csak az udvaron, kertben vagy kennelben  testi/lelki egészségben tartani megfelelő körülmények között - és jól el lehet rontani egy kutya viselkedését a lakásban is. Az ördög természetesen itt is a részletekben rejlik.

Természetesen én sem a rövid láncon tengődő, sárban/jégben fekvő, hetekig befagyott itatótálat nyalogató, vasvilláról etetett , soha nem sétáló, mozgó, gazdival soha nem érintkező páriákról beszélek. Nem is kistestű, a szobahő alatt hőmérsékletet rosszul toleráló egyedekről. Ha a felsoroltak egyike sem áll meg, a legtöbb kutya elfogadja és jól tolerálja, ha esetleg neki nincs bent keresnivalója - hasonlóan, mint azt, hogy a lakásban esetleg nincs vetélkedés a gazdi tányérjáért, foteljéért, ágyáért. Én is ismerek lakásban élő komondorokat, pulikat, bernáthegyit, berni pásztort, kaukázusit, moszkvai őrkutyát, malamutot, husky-t, akitát ..... még több nagytesű dús szőrzetű keverék kutyát - akik kiegyensúlyozottan élnek a családdal a lakáson belül, de legalább ugyanennyi boldog, kiegyensúlyozott kutyát ebből a típusból, akik nem mehetnek be a lakásba.

Azaz, igen, szerintem lehetséges egy kutyával lakáson kívül is jó gazdiként bánni, jó kapcsolatban együtt élni.

jelige: Mazsola
2019-01-14
Van egy 3 hete macskanáthás cicám, aki jelenleg kezelés alatt áll. Mellette van egy 11 hónapos, macskanátha ellen még nyáron beoltott cicám is, aki elkezdett tüsszögni, két napig bágyadt volt, valószínűleg a torka is fájt, mert látszott rajta, hogy nehezebben nyel (bár az étvágya töretlen volt). Adtam neki Vetri DMG-t és Béres Minerát. Most már vidám, játszik egész nap, viszont napi 1-2 alkalommal még előfordul, hogy tüsszent egyet. A betegség kezdete óta most vagyunk a hatodik napon. A kérdésem az, hogy ezen így most már túllesz magától, vagy szüksége lenne neki is antibiotikumra? Orrfolyása nincs, nem is volt, a szeme is teljesen tiszta volt végig, láztalan. Nem szeretném feleslegesen antibiotikummal terhelni a szervezetét, viszont azt sem szeretném, ha gyógyszer hiányában kialakulna neki valami krónikus nyavalya.

Nem világos számomra, hogy a 11 hónapos cica nyáron egy, vagy két védőoltást kapott-e a vírusos macskanátha nevű betegség ellen. Két védőoltás esetén kisebb az esélye (jóllehet nem lehetetlen) , hogy a fertőzés megjelenjen az idősebb cicán, egyetlen védőoltás esetén még kevésbé lehetünk ebben biztosak.

Bonyolítja a képet, hogy ha parazitás fetőzöttsége is volt/van a két cicának, úgy a vakcinák védőhatása szintén kevésbé érvényesül, ráadásul hasonló felső légúti tüneteket a macskanátha vírusán kívül több más vírus, és bakteriális fertőzések is okozhatnak - és a kevert fertőzések is gyakoriak.

Jelezze állatorvosának a fejleményeket, a másik cicán megjelenő tüneteket - és igyekezzenek ketten döntést hozni a másik cica kezeléséről.

jelige: Uj kiskutya
2019-01-13
Jó Napot! Van egy 6 eves Havanese kislany kutyam. Es azon gondolkozunk , hogy szeretnenk melle megegy kutyust. Azt tudni kell eloljaroban , hogy akkor kaptam a kiskutyamat mikor panikbeteg lettem, ezaltal nagyon szoros a kapcsolatunk. Mindig is tobb kutyank volt de o volt az egyeduli lakasban tartott kutya, es nem nagyon erdeklodott a kint tartott kutyak utan. Sot ha o epp a kozelemben volt es odajott volna a masik kutya morgott. Ha setaltatom a teruleten kivul erdeklodo mas kutyakkal, azt nem mondanam hogy jatszadozna is veluk. Viszont szeretnenk ha nem egyedul lenne itthon hanem lenne egy kis tarsa. A kerdesem az lenne , hogy onok szerint lelkileg megterhelheti e a regi kutyust egy uj kutya jovetele? Nem szeretnem hogy barmilyen negativ hozadeka legyen a szamara. Akkor inkabb lemondok arrol hogy legyen meg egy kutyus Valaszukat elore is koszonom , bar tudom nem a szokvanyos allat egeszsegugyi kerdes

Ha kicsi a lakás, azaz a kutya élettere, nehezen megoldható, hogy 2 kutya kényelmesen, egymástól elkülönülten is tudjon pihenni, enni, játszani - és a kétlábú falkatársak is korlátozott időt tudnak a kutyákra fordítani, valamint ahogyan említi, a megszokottnál szorosabb  a kötődés önök között, akkor lehet, hogy nehézkesebb az összeszoktatás időszaka, amit stresszként élhet meg a 6 éves Havanese szuka.

Előző felsorolásomból minél több pontra nemleges a válasz, annál inkább lehet pozitív hozadéka a kutyatárs vállalásának. Sajnos a körülmények pontosabb ismeretében is nehéz megjósolni, hogy miként reagálna kutyája egy új jövevény érkezésére - de a legtöbb esetben néhány nap, hét alatt jól összeszoktatható két kutya, vagy akár egy macska társ is.

jelige: Mimi
2019-01-12
Bemásolom az előző kérsésemet: Kedves válaszoló. Örökbefogadott felnőtt cicám ma kapta meg az első veszettség elleni oltását, de elfelejtettem a dokit kegkérdezni, hogy mennyi idő múlva kell vissza vinnem a cicát, a veszettség elleni ismétlő oltásra.? Köszönöm Kapott már kombinált oltás és leukózis ellenit is az ismétlőkkel együtt, 3 havonta kap féreghajtót szívféreg ellenit is, és már az ivartalanításon is túl van. Csak a veszettség elleni oltás maradt ki és a Chip ezeket kapta meg ma, viszont amit nem tudok hogy a veszettség ellenit is 2-3 hét múlva kell ismételni vagy esetéeg hónapok múlva? Köszönöm.

Macskák veszettség elleni védőoltása nem kötelező, azaz kelleni nem kell - de ha korábban biztosan nem kapott veszettség elleni védőoltást, akkor 3 hét múlva ajánlott az ismétlése.

Utána évente 1 alkalommal beadott védőoltással lehet fenntartani a veszettség elleni védettéget is.

Örülök, hogy a befogadot cica ilyen gondos gazdához került.

Szívesen.

jelige: Mimi
2019-01-12
Kedves válaszoló. Örökbefogadott felnőtt cicám ma kapta meg az első veszettség elleni oltását, de elfelejtettem a dokit kegkérdezni, hogy mennyi idő múlva kell vissza vinnem a cicát, a veszettség elleni ismétlő oltásra.? Köszönöm.

Az adatlap szerint a veszettség mellett más betegségek ellen is kaphatott oltást a cica, emiatt úgy gondolom, hogy 3 héttel később állatorvosa szeretné megismételni a kombinált védőoltást, vagy ha korábban pl leukózis ellen nem kapott védelmet a cica, akkor esetleg ezt javasolja beadni. Nem kizárt, hogy a paraziták  elleni védekezés is aktuális, a felnőtt kertben tartott cica ivartalanítása is rendkívül fontos ......  - már csak ezért is érdemes lenne állatorvosával egyeztetni a továbbiak időzítését.

jelige: Könnyező szemek
2019-01-12
Tisztelt Doktor úr! 14 éves ivartalanított macskám könnye elkezd potyogni ha valami ízleteset eszik mintha sírna. Ilyenkor elfut és amikor eláll a könnye visszajön enni. Kb évente egyszer fodul elő. Érdekelne, hogy mitől kezd el könnyezni a szeme, utalhat-e ez valamilyen kezdődő betegségre? Köszönöm a válaszát, Anita

Kedves Anita !

Ugyanezt a kérdést január 8.-án már igyekeztem megválazolni, és reményeim szerint a válasz nem csak a honlapon jelent meg, hanem Ön is megkapta e-mailben.

Az évente egyetlen alkalommal megfigyelt, talán etetéskor jelentkező könnyezést önmagában most sem tartom különösebben aggályosnak - de egy 14 éves cica esetében biztosan nem árt, ha megkéri állatorvosát részletes kivizsgálásra. Önnel együtt én is azt remélem, hogy makkegészséges a cica és még hosszú, boldog éveket tölthetnek együtt.

jelige: Bb
2019-01-11
Jo napot! Van egy 8 honapos Francia Bulldog kislany kutyam. Kb. 2 honapja kezdodtek nala a problemak. Az elso labai es a nyaka tajekan jottek elo piros pottyok, amiket sikeresen elvakart. Gyogyszerrel es kenoccsel sikerult enyhiteni, de egy ido utan ujra elojottek. Eloszor Akanat kapott, a csirket verziot, azt lecsereltuk, mert mondtak, hogy az allergias kutyaknak nem javasolt a csirke. A kovetkezo tap Petkult volt, barany rizs. Egy ido utan ujra jelentkeztek a tunetek. Tapon es vitaminon kivul (Pethos Ca/P) nem kap mast enni. A heten csinaltunk egy ver vizsgalatot aminek a kovetkezo eredmeny jott ki: D. Farinae 0.27, Lepidoglyphus 1.7. Az allatorvosunk azt mondta, hogy ebben a kombinacioba nem talalkozott ezekkel az ertekekkel. Remenykedve varom valaszukat.

Leírása alapján a fiatal szukán állatorvosa allergiás jellegű bőrtüneteket diagnosztizálhatott.  Nem világos számomra, hogy táplálék allergia, azon belül csirke hús allergia, vagy a háziporban megtalálható atkák elleni allergia - esetleg mindezek együtt okozhatják-e a bőrtüneteket. Sajnos előfordul, hogy egy-egy egyed nem csak csirkehúsra, nem csak a háziporban megtalálható atkákra - de számos más allergénre is érzékeny.

Állatorvosa 2 hónapja, láthatóan hozzáértően,  következetesen próbálja kideríteni a tünetek hátterét, ő lehet a kulcs továbbra is a megoldásban. Attól tartok,hogy bőrgyógyász, vagy allergológus specialista sem tud ennél sokkal többet mondani az elküldött vér teszt 2 értékéről. Ha állatorvosa elakad az esettel, azt gondolom, hogy bőrgyógyászati-, allergológiai szakrendelésre fogja referálni a kutyát.

(Sajnos a leírt tünetek hátterében az allergiás háttér mellett is sok egyéb ok állhat. Nem ritkán endokrin betegség a ludas, az is előfordul, hogy az ivartalanítás önmagában megoldja a tüneteket. Gyanús, hogy a bőrtünetek megfigyelése kb 6 hónapos kor körül jelentkezett először, számomra nem kizárt, hogy a fiatal szuka ezidőtájt kezdte 1. tüzelését. Ha ez esetleg így van, esteleg még álvemhes, laktál is a kutya, úgy az is előfordulhat, hogy az álvemhességet érdemes megszűntetni, majd még a 2. tüzelés előtt az ivartalanítást érdemes betervezni.)

jelige: Maja
2019-01-10
Jó napot kívánok! Megszeretném kérdezni a doktorúrtól, hogy van egy 3 éves Beagle kutyánk akinél 2 hónapja Beagle Pain Szindrómát diagnosztizáltak, kapja a gyógyszeres kezelést, naponta 30 mg-ot a szteroydos gyógyszerből, de mégmindig van hogy visszaesik rossz állapotába, mennyi esély van a teljesmértékű gyógyulására és találkozott-e már hasonló esettel ön?Válaszát előre is köszönöm!

Az újabban "szteroidra reagáló gerincvelő- és ér gyulladás'-nak (SRMA) is nevezett betegség örökletes, oktanáról keveset tudunk - és sajnos csak tüneti kezelése ismert. A hosszútávú és nagydózisú szteroidok mellé ritkábban egyéb szereket (cyclosporin, azatioprin) is ajánlanak. A hosszútávú tüneti kezelés is csak ritkán szünteti meg a betegséget, gyakoriak a visszaesések - és a hosszútávú gyógyszeres kezelések mellékhatásai, valamint társuló, következményes betegségek.

Nálunk is előfordul ez a betegség, ami sajnos sokszor életen át tartó nyomonkövetést, kezelést igényel az állatorvos részéről - és sok áldozatot a beteg kutya és gazdája részéről. A betegség ritkán és csak előrehaladott, súlyos esetekben fatális - és még ritkábban lehetséges a gyógyszerek csökkentése, elhagyása, ráadásul ezen szerencsés eseteket nem tudjuk prognosztizálni, előre jelezni. A legtöbb esetben sikerül hosszú éveken át elfogadható szinten tartani a betegség tüneteit.

Önnel és állatorvosaival együtt remélem, hogy a Maja esete a legszerencsésebb esetek közé fog tartozni. Ehhez kívánok sok kitartást és szerencsét.

jelige: Bűzmirigy gondok
2019-01-09
Udvozlom! Maltai selyemkutyusom 4 eves, allando buzmirigy problemaval kuzdunk. (Zarojelbe megjegyzem, hogy 3 evig kulfoldon eltunk, ahol a kutyakozmetikus minden honapba kinyomta neki anelkul, hogy tudtunk volna rola ez kesobb derult ki). Most ott tartunk hogy valamikor nem okoz problemat neki2 honapig, valamikor pedig a gyulladas kezelese (manualis urites es gyulladascsokkento injekciok) utan ket hettelmar szankazik es vakarozik. 2 eve a Brit Care tapokat eszi, egy evig a rizses baranyosat, most pedig a sensitive es a hair and skin fajtat. Szeklete normalis, napi egy altalaba este, es nem híg. Elotte probalkoztunk Acanaval is, a problema ugyanugy megmaradt. Az egyik orvos azt mondja nem tanacsos surun kinyomni, a masik siman kinyomja ket hetente. Egyszer volt neki altatasba atmosva is urites utan, akkor kb 3 honapig nem jott elo ez a problema. Mit lehet még tenni? Ez az egy megoldas van? Valaszukat elore is koszonom, tovabbi szep napot kivanok.

Véleményem szerint van választási- ill döntési lehetőségük.

Ha leírása alapján kizárjuk, hogy táplálék allergia okozná a bűzmirigyek krónikus, visszatérő gyulladását, a széklet állaga is rendben lévőnek minősíttetett és a kutya elég sokat mozog is - úgy nem kizárt, hogy a mirigyek kivezető járatai szűkek, vagy szögbe törnek és ez akadályozza a váladék spontán ürülését.

A gyakori manuális ürítés és az egy alkalommal elvégzett ásmosás is csak időleges eredményt hoz.

Ilyen helyzetben lehet dönteni 1.) szintén altatásban a bűzmirigyek etanol, vagy formalin oldattal való átöblítése mellett, vagy 2.) végső esetben a bűzmirigyek műtéti eltávolítása mellett is.

jelige: Könnyező szemek
2019-01-08
Tisztelt Doktor úr! 14 éves ivartalanított macskám könnye elkezd potyogni ha valami ízleteset eszik mintha sírna. Ilyenkor elfut és amikor eláll a könnye visszajön enni. Kb évente egyszer fodul elő. Érdekelne, hogy mitől kezd el könnyezni a szeme, utalhat-e ez valamilyen kezdődő betegségre? Köszönöm a válaszát, Anita

Utalhat a megfigyelése arra, hogy a könnycsatornák elzáródtak. Inkább az a kevéssé magyarázható, hogy csak ilyen ritkán és csak bizonyos táplálék evése közben tudta megfigyelni a jelenséget.

Egy 14 éves cica esetében érdemes lehet észrevételeit megosztania állatorvosával és a cica kivizsgálását kérni.

jelige: Fip vagy daganat
2019-01-07
Kedves dokotorok! 13 éves, ivartalanított macskánk néhányhete elkezedett fogyni, kb. 2 kg. Nagyon keveset eszik, napi 40-50g, rengeteg féle, minőségü ételt próbálunk, sikertelenül. Ez mellé még nehézĺegzés is társul köhögéssel. Voltunk vérvételen, röntgenen és mellkasi folyadék mintavételen. Nekem ezek a leletek nem mondanak semmit, nemértek hozzá. Az orvosunk 3 lehetőséget tart valószínűnek: bakteriális fertőzés, daganat, FIP. Jelenleg kap 3 napja naponta Veraflox-ot, Prednisolon-t és Vetri DMG-t valamint Flixotide Evohalert. A köhögés mintha csillapodna, de a nehéz légzés nem múlik. Kédésem az lenne, hogy ezek alapján tudnak-e valamilyen tanácsot adni az étvágy fokozására és a légzés könnyítésére? Ha szükséges akkor a leleteket és a röntgen képet el tudom küldeni e-mail-ban vagy személyesen is eltudom vinni délutáni időpontokban. Válaszukat előre is köszönöm Rolencz Gábor

Igen aggasztó a leírt történet, és állatorvosa gyanúja, diagnózisa a 13 éves kandúr esetében.

Akár a FIP, akár egy előrehaladott mellüregi malignitás okozza a súlyos légzőszervi tüneteket, mindkét betegség fatális lehet, mindkét esetben előfordulhat, hogy nem, vagy csak alig lehet a tüneteken csillapítani, a betegség lezajlását lassítani.

Ha elhozza a cicát és a leleteket akár ma, vagy holnap 18-19h között, úgy nyilván tudunk másodvéleményt adni a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján, de ez valószínűleg nem különbözik állatorvosa véleményétől. Egésztest 3D képalkotó vizsgálat és esetleg ismételt mellüregi folyadék vizsgálat segíthet pontosítani a diagnózist, eldönteni a FIP, vagy tumor dilemmát, ezzel pontosabb prognózis adható esetleg a cica betegségéről, esélyeiről.

jelige: Hányás-hasmenés
2019-01-07
Tisztelt Doktor Úr! 6 hónapos kiskutyámnak 2 hete megy a hasa, víz állagú székletürítése van. A tápot nem eszi meg, ha mégis eszik valamit van, hogy kihányja. Voltunk már 2 állatorvosnál is, senki nem tudott mondani semmi említésre méltót. Kapott 1-1 injekciót, illetve a reggelijébe és vacsorájába kap probiotikumot. Jelenleg főtt rizst eszik főtt csirkemellel. Sajnos ez sem nagyon marad meg benne. Amit tudni érdemes, hogy most váltja a fogait. Lehet összefüggés a kettő között? A kedve általánosságban jó, viszont látszik rajta, hogy le van gyengülve, nem olyan aktív mint akár 2 hete. Mit javasol? Nagyon köszönöm!

Részletes kivizsgálást javaslok.

A 2 állatorvos is szinte bizonyosan ezt ajánlotta, hiszen így lehet megállapítani a 2 hete fennálló, tüneti kezelésnek ellenálló hasmenés okát. A fogváltás önmagában nem szokott súlyos, csillapíthatatlan hasmenést okozni.

A részletes kivizsgálás alatt a fizikális vizsgálatok mellett vér/széklet (vizelet) labort biztosan érteni kell. Ha ezekkel kiderül a hasmenés oka (pl parazitózis, bakteriális/vírusos fertőzés ...) úgy már lehet célzott kezelést kezdeményezni. Ha a labor nem mutat egyértelmű okot, úgy a laboreredmények  ismeretében akár további kiegészítő vizsgálatok is szükségesek lehetnek.

<< <  2 / 529 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2019.02.18
Sziasztok! Keresem cicamat aki tegnap tunt ep, nyakan egy sebbel, ha látná valaki, akkor kerlek titeket jeleljetek. Egy cirmos cica. 06307294720
2018.08.26
1 hete találtuk a Ringló uton fiatal feket-fehér cicát,orra fekete,piros bolhanyakörve van.tel.70 7090274
2018.08.14
XXII. kerületben talált vak (!), 10 éves kan, nagyobb termetű, fekete keverék kutyus az Illatos úton! S.O.S. várja eredeti gazdáját, ill. 2018. augusztus 21.-étől megmentőjét is! "Mindkét szemére vak. Pórázt nem ismeri. Kedves, mindent tűrő öregúr." (2018.08.06.) További részletekért KATTINTS: http://www.illatosutiallatvedo.blogspot.hu/2018/08/illatos-ut-iii53-20180806.html