Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Kutya
2017-06-19
Jó napot! Van egy 3 éves golden retriever-kuvasz keverék kutyám.Körülbelül egy hete észrevettem, hogy az egyik tappancsán lafog a bőr réteg, majd ezt a kutya leharapta és sántított a fájdalomtól. Bekentük krémekkel és lekötöztük, körülbelül 3 nap után elkezdett bőr fejlődni rajta. Most viszont észrevettem, hogy egy másik tappancsánál is lejött a bőr. Nem hiszem hogy valami felsértené neki,mivel ez a talppárnája van a legmagasabban és nem érintkezik a földdel. Megnéztem a tappancsait és száraznak véltem őket,1-1 meg is van repedezve.Kertben és lakásban is tartózkodik. Mi lehet a gond és mit lehet tenni ellene? Válaszát előre is köszönöm! Bence

Ha biztosak abban, hogy nem mechanikai oka van a talpfelületek sérülésének, úgy célszerű lenne kizárni az esetleges kémiai (maró, irritáló anyagok) anyagok jelenlétét is.

A talppárnák és lábvég gyulladását egyébként jónéhány más pl: allergiás-, autoimmun-, vírusos-, .... daganatos- .... betegség is okozhatja, így sajnos az igazi fejtörő illetve a részletes vizsgálatok még csak ezután kezdődhetnek állatorvosánál.

jelige: Advantix
2017-06-16
Jó napot, az Advantix tényleg megöli a légynyüveket is a kutyában? Erre kaptam, de nem nagyon hiszem. Köszönöm!

Az Advantix alapvetően a bolhák, kullancsok, kifejlett legyek és szúnyogok támadásától védi a kutyákat, azaz a pl a legyek petelerakását és a légynyüvességet  megelőzni hivatott szer.

Nem elképzelhetetlen, hogy a már jelenlévő légynyüvek ellen is van  hatása, de erről az  "off label" alkalmazásról nekem nincs megbízható információm, sem személyes tapasztalatom.

jelige: meggyógyulhat
2017-06-16
Tisztelt Doktornő, Doktor Úr! 5,5 éves német juhászkutyámnál szívférgességet állapítottak meg. Hasvíz kór miatt 3 hónap alatt 2 alkalommal kellett a vizet lecsapolni. Azt szeretném megtudni, hogy meg lehet-e gyógyulni ebből a betegségből egyáltalán, van-e remény arra, hogy rendbe jön annyira, hogy ne vizesedjen?

A kutya jelenlegi pontos állapotát részletes kivizsgálással , benne többek között akár ismételt Knott-teszt és ELISA vizsgálat, valamint részletes kardiológiai kivizsgálás (szív ultrahang, egyéb képalkotók) lehet felmérni - és az esélyeket ezzel lehet a legpontosabban felmérni.

Ha kifejlett szívférgek nagy tömegben jelen vannak a mellüregi nagyerekben, úgy azt már Magyarországon is el lehet távolítani műtéti eljárással. Létezik gyógyszeres kezelése, gyógyszerekkel történő elölése is a szívférgeknek, de ez utóbbi is megterhlő és drága kezelési módszer.

Az biztosan nem  növeli az esélyeket, ha a megállapított szívférgesség esetében 3 hónap alatt nem történt műtéti beavatkozás, vagy gyógyszeres kezelés, mert a hosszantartó szívférgesség maradandó szív/keringési elváltozásokat okoz.

jelige: mikromatka
2017-06-15
Kinaban elunk, talaltunk majus utolso vsarnapjan harom kiscicat kidobva az utcan, a helyi allatorvos szerint 4-5 hetesek voltak akkor es egeszsegesek. Most tobb mint kethete vannak nallunk, egeszsegesnek tunnek, jatekosak, csak akkor agresszivek mikor esznek. Aggodunk hogy nem e veszettek, es fertoznek meg minket is. Arra szeretnek valaszt kapni, hogy ilyen kis alltoknal milyen hosszu a lappangasi ideje a veszetsegnek? Valaszat elore is koszonom!

A veszettség lappangási ideje rendkívül változó 20-90 nap közé teszik, azaz a leggyakoribb, harapás útján történő  fertőződést feltételezve elméletileg  nem nyugtathatom meg Önöket. Fejletlen immunitású és kistestű kölykökben valószínűleg gyorsabban megjelennek a tünetek, de érzésem szerint kölyök macskákban is lehet a tünetmentes lappangási idő jónéhány hét.

Azonban anélkül, hogy csak bagatellizálni szeretném a veszélyt, el kell mondjam, hogy még Kínában is csoda számba menne, ha 4-5 hetes kölyökmacskák általi emberi fertőződés történne. Sokkal fontosabbnak tartom a kölykök rendszeres külső/belső parazitamentesítését és a védőoltások megkezdését.

jelige: légynyűvesség 2
2017-06-15
Köszözönöm és az ivermektin szuriról nem írt, azt mennyire kockázatos beadatni Ön szerint? Az kipucolná?

Otthon meglehetősen kockázatos lenne, ha Ön beadná az ivermektin injekciót a kutyának, és nincs garancia arra, hogy az összes lárvát elpusztítaná, pláne nem akkor, ha rendszeresen újra és újra beköpik a legyek a szerencsétlent.

Állatorvosa a kutya állapotának ismeretében (láz, kiszáradás, hematológiai/máj/vese paraméterek ....) tudja mérlegelni azt, hogy ehhez a megoldáshoz kell-e fordulni - és amennyiben mellékhatás jelentkezne, klinikai, kórházi körülmények között jobb eséllyel tudnák azt is kivédeni.

jelige: vesediéta
2017-06-15
Kedves Doktor úr!nagyon sokat olvasok a cicák veseelégtelenségéről ,de a táplálkozással kapcsolatban még mindig nem tudtam megnyugodni ,mert nem szeretnék ártani a cicámnak,A renál tápokból csak a szárazat eszegeti,de nagyon keveset ,mivel éhes hetente néhány nap nyersen etetem és adok hozzá egy zooplusról rendelhető feline renal táplálékkiegészitőt,abban kérném a segítségét hogy hány gramm lehet az a húsmennyiség(fehérjemennyiség) amit biztonsággal elfogyaszthat egy 3kg -s cica? foszfor ha nem tévedek 150-180 mg lehet /nap (3 kilós cicára számolva) ill 0.1-ig jó a DMA szerint,csirkecombot adok annak a legkevesebb a foszfortartalma ,csak a kérdés hogy mennyi az a mennyiség amivel biztosan nem rontok a veseállapotán,köszönöm szépen

A csirke-, hal-, és tojásfehérje egyike azon könnyen emészthető és ideális közeli aminósav összetétellel bíró fehérjeforrásoknak, ami a krónikus veseelégtelenségben szenvedő cicáknak is leginkább adható.

Igazság szerint nem tudom megmondani Önnek, hogy egy 3 kg-os cica maximálisan hány gramm csirkehúst ehet meg egy nap alatt, de a realitás az, hogy a rossz étvágyú, vesebeteg cicákban nem tudjuk belediktálni a szükséges táplálék mennyiséget.

Gondolom, a neten Ön is megtalálja a kérdezett adatot, így én sokkal inkább annyit válaszolnék csak, hogy az időszakos kontrolvizsgálatnál mért veseparaméterek, esetleg ismételt hasi ultrahang eredménye adja a legfontosabb adatokat ahhoz, hogy megítélhessék, megfelelő-e, elegendő-e a diéta, vagy szükség van-e egyéb kezelésre is.

jelige: légynyüvesség
2017-06-14
Tiszteletem! Súlyos légynyüvesség a bulldog farkánál, doki kipucolta tegnap, kubatol spray megy rá, de ma megint irtóra fáj a kutyusomnak, megint petés, lenne valami jobb ötlete kivűl vagy belül kezelésre? Ivermektin szuri mennyire kockázatos? Jód vagy hiperol megöli a lárvákat? Mélyen eszik már a kutyusom bőrét! Köszönöm!

Az adatlap szerint a bulldogot csak kertben tartják, a történet pedig szépen példázza, hogy mind a Francia, mind az Angol bulldog elsősorban lakásban tartandó kutyafajták.

A légynyüvesség összetett állatorvosi kezelést igényel. Magában foglalja a seb és környezetének tisztítását, a lárvák maradéktalan, akár többszöri ülésben végzett eltávolítását, antibiotikum és fájdalomcsillapító/lázcsillapító szerek adását, valamint a legyek távoltartását is. Ha ez utóbbit ( a legyek távoltartását ezzel az újabb peték lerakását) a megszokott kerti környezetben, vagy kennelben nem tudják megoldani, akkor a lábadozó beteg kutyát légymentes benti környezetben, vagy állatkórházban kell tartani a teljes felépülésig.

jelige: Toklász
2017-06-14
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Van egy 4,5 hónapos angol cocker spánielem, akinél tegnap reggel hasmenést tapasztaltunk. Egész nap nem kapott semmit csak vizet, illetve este főztem neki csirkemellet rizzsel, amit este illetve ma reggel meg is evett. De a hasmenés még mindig fennáll. Tegnap délután egy picit javult, kezdett összeállni, de utána megint vízszerű volt. Ma reggel találtunk egy toklászt a kakijában, s egyfolytában a toklászt akarja enni, célirányosan odamegy. Már muszáj vagyok rövid pórázra kötni, mert egyfolytában azt enné. Az lenne a kérdésem, hogy vajon mi lehet az oka, hogy a toklászt akarja egyfolytában megenni, illetve milyen baja lehet tőle? A kedve jó, a kutyákkal játszik, futkározik. Ha ma sem javul a helyzet és orvoshoz viszem, mit fognak tudni vele csinálni? Köszönöm előre is a válaszát! Üdvözlettel: Tomis Andrea

Az a helyzet, hogy a toklász megevése indokolhatja a visszatérő, kezelésnek ellenálló hasmenést - ső akár súlyosabb problémát is okozhat, de a 4.5 hónapos kölyök esetében az sem kizárt, hogy a hasmenés egészen más parazitás, bakteriális, vírusos vagy egyéb úton alakult ki.

Nem látok más megoldást, mint felkeresni állatorvosát és a kutya részletes vzsgálatát kérni. A vizsgálato eredménye alapján tudnak dönteni a kezelés ügyében.

jelige: kormi
2017-06-14
Tisztelt Doktor Úr! Kutyusom 13 éves már többször is fordultam Önhöz, és jó tanácsokkal látott el.Legutóbb tüzeléses problémái voltak, amely szépen elmúlt. Voltunk kétszer ultrahangon is. Most ebből a szempontból tünetmentes. Azonban az utóbbi pár napban, arra lettem figyelmes, hogy hortyog alvás közben. Eddig is volt mikor horkolt néha, de ez most más jellegű, mintha az orrában lenne valami. Rossz szokása is van évek óta, elalvás előtt nyalogatja a lábát , utána eldől és hortyogva alszik. Viszem orvoshoz csak nekem igen körülményes. Mi lehet vele? Tisztelettel: Gunicsné.

Nem lehettek eléggé jók a tanácsaim, ha a 13 éves nőstény kutya még mindig nincs ivartalanítva és csak veszettség elleni védőoltást kap ....

A "szépen elmúló tüzelési problémák" ügyében sem tudom megnyugtatni, még az sem kizárt, hogy az újabban megfigyelt hortyogás is összefüggésben van a korábbi tüzelési problémákkal.

A Kormi részletes kivizsgálására van szükség, hogy kiderülhessen a tünetek háttere. Ha állatorvosának lesz lehetősége alapos fizikális vizsgálatok mellett, labort és esetleg képalkotókat (röntgen, ultrahang, enoszkóp ....) úgy pontos képet kaphatnak a Kormi állapotáról, és a teendőkről.

Nem lenne meglepő, ha az emlősoron, petefészkeken, méhen is találnának elváltozásokat - egy 13 éves ivaros nőstényen ez sajnos nagyon esélyes.

Mire van szüksége a kutyámnak?

Gondolatok az ivartalanításról

jelige: tengerimalac
2017-06-14
Tisztet Doktor Nő/Úr! 6 éves tengerimalacomnak 2 napig véres volt a vizelete.Mostanában állandón inni akar.Amikor uborkát kap előfordul,hogy zöld lé folyik ki a száján.Ön szerint mi lehet a baja? Válaszát előre is köszönöm.
A 6 éves tengerimalac setében a véres vizelet és megnövekedett vízfogyasztás önmagában is aggályos számtalan súlyos megbetegedés lehet a hátterében. Állatorvosi izsgálatot igénel az eset, hogy kiderülhessen a tünetek háttere, ezzel az esélyek, teendők. A vizsgálatok közben az is kiderülhet, hogy fogrendellenesség is fennáll-e az uborka kifolyása hátterében.
jelige: sertés süldő
2017-06-14
Tisztelt Doktor Nő/ Úr! Másfél hete vásároltunk 2 db sertés süldőt. A hétvégén észrevettük, hogy az egyiknek egy dudor van a jobb első lába felett, ami az hétvége óta tovább nőt, kicsit piros is.Étvágya van. Viselkedésében nem vettünk észre furcsát,élénk. Készítettem fotót, de sajnos ide nem tudom csatolni. Mitől lehet ez? Hívjunk állatorvost? Van esély rá hogy magától meggyógyul? Köszönettel! Aszalós-Czine Otília

Leírásából nem egyértelmű, hogy bőrelváltozás, vagy ízületi elváltozás lehet-e az észlelt képlet .... márcsak ezért is, és a rosszaboodó helyzet (növekszik) miatt is érdemes lenne állatorvost hívni a süldőkhöz.

Talán a legnagyobb esély szerint lokális bőrgyulladás, vagy tályog, vagy ízületi gyulladás lehet az észlelt tünet hátterében. Ha állatorvosa kiderítette az okot, akkor lehet a teendőket megbezsélni.

jelige: Szívférgesség.
2017-06-14
Üdvözlöm! A kutyám Bravectot kap kullancs, bolha ellen. Szeretném megelőzni a szívférgességet. A Foresto nyakörvet választanám. A gyógyszert , és a nyakörvet lehet e együttesen használni? Ill. a szőrhosszúság befolyásolja e a nyakörv hatékonyságát, vagy a felhelyezéstől függ? Tisztelettel!

A Foresto nyakörv a kullancsok, bolhák és szőrtetvek elleni védelmet, míg a Bravecto tabletta a bolhák és kullancsok elleni védelmet szolgálja - így ezen két szer együttes alkalmazása inkább extré,m mértékű bolha-, vagy kullancs fertőzöttség esetén lehet indokolt.

A szívférgesség elleni védelmet érdemes lehet D. immitis szűréssel kezdeni (Knott teszt és ELISA). Ha nem fertőzött a kutya, úgy Bravecto rágótabletta, vagy(!) a Foresto nyakörv mellett érdemes lenne olyan bőrre cseppenthető szert (Pl Advantix) amely szúnyogok (ezek terjesztik csípésükkel a szív- és bőrférgeket) ellen is hatékony.

Szúnyogok, szívférgesség, bőrférgesség

Kutyáknak

jelige: vetél?
2017-06-13
Jónapot, a szuka 22 napja lett fedeztetve, most vér folyik a nemi szervéből, ez normális? Mi lehet ez, más tünete nincs. Köszönöm

Nem normális. Könnyen lehet, hogy vetél. Esetleg nem is vemhesült, de gennyes méhgyulladása alakult ki a kutyának. Vemhesen, vagy üresen maradva is lehet hüvely gyulladás, tumor, sérülés, de akár hólyaggyulladás is a háttérben, de én a leírtak alapján a dikumarol mérgezést, vagy a  babéziózist sem tudom kizárni.

A fiatal, fedeztetett szuka az adatlap szerint ráadásul oltatlan ....

Állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával tudja kideríteni, hogy mi okozza a hüvely vérzést. A 22 napos vemhesség is már megállapítható ultrahang vizsgálattal.

Tenyésztőknek

Gondolatok az ivartalanításról

jelige: mackdada
2017-06-13
Baleset következtében 10 hetes kiscicánk fejsérülést szenvedett. 3 napos kórházi ápolás után hazajöhetett. Otthoni viselkedése merőben megváltozott, elfelejtett dolgokat (PL. az ürülékét el kell ásni)azonban a nagyobb probléma az, hogy a nagyon játékos eleven kiscicából egy együgyű kis jószág lett, ahova tesszük ott alszik tovább és játszani sincs kedve. A trauma okozta viselkedés változás változhat-e, ha igen mivel segíthetem elő?? Vitaminok esetleg?? Köszönöm

B-vitaminokkal lehetséges a neurológiai sérülések regenerációját segíteni.

A 10 hetes kölyök a kontrol vizsgálatok miatt, de az esedékes védőoltások, paraziotamentesítések miatt is igen gyakori vendég lesz állatorvosánál. Célszerű minden további kezelést vele egyeztetni. A cica végállapotát, esetleges maradványtüneteit nagyobbrészt az idő és a kontrolvizsgálatok eredményei tudják csak megválaszolni. Sajnos így van ez koponyasérülést szenvedett embertársaink esetében is.

jelige: papagáj
2017-06-13
Tisztelt Doktor Úr! Hullámos papagájom kb.1-2 hete időközönként tátog,ezt a viselkedést huzamosabb ideig csinálja,közben nem rikácsol.. Olykor a nyakát nyújtogatja hozzá. Ezen kivül vidám, étvágya is van. Segitségét szeretném kérni,hogy mi lehet a tátogás oka, illetve miként lehetne kezelni.Köszönöm!

Akár begyhurut, akár légcső- tüdő paraziták, akár többféle légúti fertőzés, de akár daganatos elváltozás is okozhat hasonló tüneteket - de nem kizárt, hogy egy madarakhoz jobban értő kolléga hosszasan tudná folytatni a listát.

Ahogyan ember, kutya, macska esetében, úgy egy madár esetében sem lehetséges egyetlen tünet alapján diagnózisra jutni, pláne megoldást kínálni. Érdemes lenne egy egzotikus szakállatorvos kolléga vizsgálatát kérni.

jelige: Foltos
2017-06-12
Tisztelt BÁK! Az alábbi kérdésben szeretném a tanácsát kérni: Ismerősöm macskáját vélhetően autó ütötte el, mert egyik este sérülten jött fel a lépcsőn. Bevitték kórházba, megműtötték, másnap hazaadták, de jelezték, hogy a sérülés súlyos, valószínűleg a lábát már nem tudja majd rendesen használni, ezért amputáció javasolt. Másnap a macska lába vérzett és állítólag sokat nyávogott ezért visszavitték a kórházba. Én ekkor láttam a macskát először, de a macska teljesen nyugodtan viselkedett, a lába nem vérzett, bár véres volt és be volt dagadva. Mivel a macska lába nem volt bekötözve én javasoltam, hogy ne is vigyük vissza a kórházba, mert szerintem itt súlyos mulasztások történtek. Javasoltam hogy szórjuk be sebhintőporral és majd én bekötözöm, de ezt nem engedték. A kórházban azt mondták, kicsi az esély, hogy megindul a keringés a lábban, és csak akadályozná a későbbiekben a béna láb ezért amputálni kell. Állítólag az idegek is olyan mértékben károsodtak, hogy nem érezne semmit. Én szerettem volna hazavinni és várni pár hetet, de arra hivatkoztak, hogy a macskának fájdalmai vannak és azonnali amputációt javasoltak. Ezt azzal mutatták meg, hogy a kosárban fekvő macskát kiemelve onnan az morgással jelezte nemtetszését. Ettől eltekintve semmilyen fájdalomra utaló jelet nem mutatott, örült hogy simogattuk, többször próbált felkelni a kosárból is, de mintha a deréktól lefelé kicsit béna lett volna. Engem végül kihagytak a döntésből így tőből amputálták a sérült lábat, mely tudtommal minimum 40.000 HUF-ba került. Meglátásom szerint ez egy indokolatlan és elhamarkodott döntés volt. A későbbiekben a tulaj nem engedte, hogy az orvossal beszéljek, a zárójelentést és a röntgen felvételt nem volt hajlandó megmutatni nekem, mondván nem az én macskám, nekem nincs hozzá semmi közöm. Én úgy látom, hogy az amputáció egy indokolatlan és elhamarkodott döntés volt, amivel teljesen elvették a lehetőséget, hogy a macska felgyógyuljon és csak az orvos zsebét tömték meg. Sajnos az állatról nem készítettem fényképet a műtét előtt, de mint említettem, semmi komoly sérülést nem láttam rajta, azon a pár horzsoláson kívül. Az amputáció tényleg indokol volt? Ha tényleg nincs keringés, akkor vérzés helyett üszkösödnie kellett volna a végtagnak, nem? Ha tényleg károsodtak az idegek és nem érzett semmit, akkor miért morgott a macska mikor piszkálták? Ha állandó fájdalmai voltak, akkor miért nem mutatta ennek semmi jelét? Ha az amputáció indokolt volt, akkor a tulaj miért nem hajlandó megmutatni a papírokat? Valóban kockázatos lett volna várni pár hetet és megadni neki a lehetőséget, hogy felgyógyuljon? Lehetséges, hogy az egész egy téves döntés volt, csak nem hajlandóak beismerni? Esetleg valami családon belüli ellentétnek esett áldozatul a macska lába? Az állatkórházból én kikérhetem a műtét papírjait? Válaszát előre is köszönöm!

Ha a Foltos gazdái is maguk szeretnék a továbbiakban intézni a cica ügyeit, úgy azt gondolom az állatkórház sem sok értelmét látja az Önnel való kommunikációnak.

Én pedig semmiképpen sem szeretném az Ön aggályait, megérzéseit erősíteni, sem pedig bármi módon megítélni. Nincs semmi okom kételkedni abban, hogy a balesetet szenvedett cica végtag amputációja indokolt volt, és az elvégzett műtét a Foltos  felépülését szolgálta.

jelige: Köldöksérv
2017-06-12
1 hete műtötték németjuhász keverék szuka 3 hónapos kiskutyát köldöksérvvel. A seb szépen gyógyul, a kutyus nem bántja. Azonban a seb mellett a sérvéhez hasonló dudor növekszik. Kérdésem az lenne, hogy ez valami vérhólyag, normális e vagy pedig újabb sérv is lehet?
Az észlelt duzzaat lehet akár vérömleny, is vagy más eredetű gyulladásos képződmény, és remélhetőleg ne a sérv újult ki. A varratszedés is esedékes, jelezni kellene állatorvosuknak atz észlelésüket, hogy megvizsgálhassa, eldönthesse mi az oka az észlelt duzzanatnak  - és tehessen ellene.
jelige: Rommel
2017-06-12
Tisztelt Doktornő/Úr! Van egy 10 hónapos kan német juhász kutyusom. Kb. három hónappal ezelőtt egyik pillanatról a másikra elkezdett a jobb hátsó lábára sántítani, ami 3-4 nap után szinte teljesen elmúlt. Egy hónappal később a bal hátsó lábára sántított, elvittük orvoshoz, röntgen is készült a két hátsó lábáról, megállapították hogy csonthártya gyulladása van, kapott gyógyszeres kezelést és teljesen elmúlt a probléma. 6 nappal ezelőtt szintén egyik pillanatról a másikra a jobb első lábára kezdett sántítani. Ami különbség, hogy míg a két hátsó lábára sántított fájdalma is volt, mert szinte egy napig semmit nem evett és nyüszített is ha felállt. Most viszont ha reggel a másik kutyával felkelnek elkezd futni, ugrál, ás stb... de utána alig tud menni. Étvágya van, nem nyüszít ha rááll a fájós lábára. Egyszerűen már nem tudom, hogy mit csináljak vele. 10 hetes korától szedte a csonterősítőt, szakadást nem mutatott ki a röntgen, akkor mitől lehet ez a probléma? Mit adjak neki? Hét hónapos koráig semmi problémája nem volt. Aggódom érte nagyon. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Nikics Krisztina

A nagy- és óriástestű fajták kölykein, fiatal egyedein gyakori a csonthártya izgalommal járó panosttis nevezetű betegség - ami nagyrészt az ideális táplálkás, megfelelő mozgatás, tartás megléte esetén előzhető meg, illetve gyógyítható.

Azt is el kell mondanom, hogy amennyiben tökéletesen táplálták ill táplálják a kutyát, akkor nem kizárt, hgogy a 10 hetes kora óta szedett "csonterősítők"et nem kellett volna adagolni neki.

Emellett persze akár lehet más ízületi problémája (csípő-, könyök diszplázia ...) és akár egy intenzív játék, mozgás során meg is sérülhet egy kölyök - így aztán a mostani helyzetben sem látok más megoldást,  mint a részletes kivizsgálást.

jelige: 10 hetes kölyök beilleszkedése
2017-06-12
Üdv. 2 napja vettünk egy 10 hetes francia bulldog kant. Nagyrészt kertben tartanánk, lakásban csak amennyit az időjárás miatt muszáj. Van itthon egy 6 éves keverék szuka és egy 7 hónapos keverék kan (a szukánk kölyke) A kis bulldogot a szuka kölykeként óvja, vele semmi baj de a 7 hónapos kan állandóan játszana vele. Csak közepes termet ő is de egész nap fülét húzza a kicsinek, hátha. Ha az leáll vele, megy a nagy kergetőzés de fellöki rálép stb. Éjjelre a kicsit a fáskamra egy nagy, tiszta részébe csuknám, de nem lehet, mert a 7 hónapos kan ott ugat veri az ajtót őrjöng, főleg hogy a kicsi még becsukáskor pár percet vonyít. Ilyenkor a szuka megmorogja a kant, belecsíp, csillapítaná. Félek hogy a 2 nagyobb kutya egy ilyen helyzetben összeugrik, vagy hogy a napi játék durvul el és csap át agresszióba a kis bulldog és a 7 hónapos kan közt. Ehhez jön a 3 éves fiam aki ha az udvaron szalad vagy csak sétál, a pici kutya rohan utána, kapjod, ugrál, a 7 hónapos rohan a pici után a szuka meg a 7 hónapos után csitítani. Én meg utánuk, de a kiskutya nem hallgat rám, időt se tudok szánni a nevelésére mert a nagyobb kan ott lebzsel húzza hívja jatszani így elvonja a figyelmét. Ennek a zavaros helyzetnek a rendezéséhez kérnék tanácsokat. A kis bulldogtól a fiam kapkodása kergetése, az ugrálás volna a nemkívánatos viselkedés, míg a nagyobb kantól azt várnám hogy ne húzza vonja folyton a kicsit és hagyja békén ha becsukjuk.

A beilleszkedési probléma is zavaró lehet, és nem könnyű egy 7 hónapos élénk, egészséges fiatal kutyát "lebeszélni" a játékról - de mégsem ezt érzem a fő problémának. Elsőkétn arra figyelmeztetném, hogy egy francia bulldog sokkal inkább laksban tartásra alkamas csak, mintsem, hogy jól bírna a kerti tartást.

A fiatal kan, lemozgtatása, a gazdival való intenzív játék, hosszú séták segíthet a "beilleszkedési"  probléma megoldásában.

jelige: fülrázás
2017-06-12
Tisztelt Dr! 5 hónapos német juhász 3 hónapja sokat rázza a fülét. A doki többször megnézte otoszkóppal, de belül mindkettő gyönyörű! Szerinte majd kinövi, de még mindig sokat rázza. A bűzmirigye csúnya volt, ez 2-szer ki lett nyomva, de nem javult a fülrázás. Ez lehet valami fajtajelleg akkor? Vagy mi okozza a fej és fülrázást? Más tünet semmi nincs, élénk, eszik! A dokim nem érti mi lehet. Köszönettel: Hőgyes
Ha a leggyakoribb okot, a hallójárat gyulladást kizárták a többszörös otoszkópos vizsgálattal, akkor a többi, ritkábban előforduló, és nehezebben diagnosztizálható  betegséget (közép- és belső fül gyulladások, rendellenességek, idegrendszeri betegségek) lehetőségét lenne érdemes kivizsgálni.
jelige: Angolfül
2017-06-12
Üdvözlöm! Angol bulldogom 2 hét múlva lesz 6 hónapos. Bal füle lefelé konyul (kajla),jobb füle rózsa ahogy kell. Az állatorvosunk megvizsgálta,azt mondta gyengébb ott a porc. Ő kalciumot javasolt,a tenyésztő pedig kollagént. 3 hónapos korától kap Gf600-at súlyának megfelelő dózisban. Ön szerint mit adjak a gf mellé,hogy biztosra menjek? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Nem tud biztosra menni akkor sem, ha tökéletesen táplálja a kutyát, és emellé akár feleslegesen is adagol bármilyen Ca/P/D-vitamin-pótlást, kollagént, hyaluronsavat, cápaporcot, vagy bármilyen táplálékkiegészítőt, mert e leírt fül tartási rendellenesség az esetek egy részében veleszületett ill, öröklődő jellegű.

Inkább arra bíztatom, hogy állatorvosával egyeztesse a kölyök táplálását, az esetleges kiegészítők adagolását is, és a kutya fejlődését, alakulását rendszeresen ellenőrizzék.

jelige: Szotyi
2017-06-12
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Szotyi keverék kutyus, kora kb.10 év.Cushing kór gyanuja miatt kortizol szint mérés, eredménye T0 76,1 T4 31,4, T8 68,5. Biokémiai labor kb.4.hete.Májérték miatt Legalon napi 2x 140 mg, Furosemid 2 x 1 40 mg.(a vízhajtót egyébként kisebb-rövidebb megszakításokkal februártól szedi) Egy hónap után, ami jövő héten esedékes, kontroll.Akkor megcsináltatom az ACTH tesztet is. Vetoryl tabletta javaslata felmerült, de az ára miatt és a vele járó monitorozás költségei miatt nem valószínű, hogy szóba jöhet.Létezik, van-e valami alternatív lehetőség, győgynövényes táplálék kiegészítő, amivel javíthatnék a kutya állapotán. Egyáltalán szedhet vízhajtót ennél a betegségnél? Ezzel nem fokozzuk, az amúgy is rengeteg folyadék ivást? Ráadásul pajzsmirigy alulműködése is van, az arra írt gyógyszert 4 nap után abba kellett hagyni, mert légcsőszükület, tüdőben víz, és nehézlégzés lépett fel,magas láz.Kérdésem tehát, hogy van-e alternatíva a gyógyszeres kezelésen kívül?

Mind a Cushing-, mind a pajzsmirigy betegségek-, mind a légcsőszűkületek egyes változatait lehetséges operálni. A pajzsmirigy szubsztitúciós kezelés jellemzően nem okoz lázat, tüdőödémát, nehezített légzést és nem súlyosbítja légcsőszűkület tüneteit. Léteznek olyan alternatív megoldások, amelyek a felsorolt betegségek kezdeti, nem súlyosfokú eseteiben segítséget jelenthetnek, de a leírása alapján az Önök esetében nem gondolom, hogy ezek bármelyike szóba jöhet.

Sokkal inkább azt érzem, hogy friss részletes vizsgálati eredményekre lenne leginkább szükség ahhoz hogy kiderülhessen a Szotyi jelenlegi állapota, betegségei, azok súlyossága és összefüggései. A részletes kivizsgálás alatt a fizikális és laborvizsgálatok mellett kardiológiai/belgyógyászati kivizsgálást, képalkotókat, esetleg 3D képalkotókat is értek. Ezek után lenne érdemes döntést hozni a kezelése, esetleges operációja ügyében.

jelige: Csöpike
2017-06-12
Tisztelt Doktornő! Három napja fogadtam örökbe egy ismeröstöl egy két hónapos kismacskát. Az örökbefogadás elött nagyjából egy héttel már értesitettek, hogy a macskának valószínűleg hasmenése van. Kint tartott macska volt, szinte csak emberi ételmaradékot kapott, orvosnál nem járt, féreghajtva nem volt. Sajnos nem adtak semmi további tájékoztatást. Az utazás előtt alvázmosással kezdtem, a macska végbélnyilása duzzadt volt és érzékeny, illetve szivárgott a híg széklet. Utazás után szinte teljesen visszahúzódott, a macska játékos volt, így egy nappal eltoltam az állatorvosi látogatást. Másnap változó étvágya és kedve volt, a végbél állandóan kitüremkedett. Később az orvos féreghajtót adott, bolhasprayt használt. Szemére tetránt használok, illetve kis paraffin olajjal is megitattam. Kímélő bélbeteg royal canin tápot kap. A macska nyelvén is van egy kis fekély. Két hét múlvára kaptunk kontroll időpontot, majd később telefonon mégis visszatapsoltak minket egy nappal későbbi látogatásra, tekintettel arra, hogy kicsi a macska (600 gr). A második orvos antibiotikumos injekciot adott, illetve beontest kapott a cica, hogy a szorulás oka megszűnjön. Holnap is van még egy jelenésünk. Sajnos ma az előesés az eddigieknél még nagyobb, nem gennyes vagy véres, viszont továbbra sem tud szabályosan üríteni a cicus, csak híg széklet csöpög (amit később elken a lakásban). Ma bepanthennel kentem a fenekét és meleg kamillás vattára ültettem. Teljesen biztos, hogy nagy fájdalommal jár a cicának. Kérdésem az lenne, hogy mikorra várható javulás a leírtak tekintetében,van-e bármilyen más gyógymód, ami segíthetne jelenleg? Lehet e tömör székletre számítani a közeljövőben? Napi többszöri flóraszeptes felmosás árt e az állatnak? Emberre lehet ártalmas az állandó macskaürülékkel való érintkezés, annak belégzése? Köszönöm előre is!

Sajnos , még a kezeléseket végő kollégák sem tudják teljes biztonsággal megígérni, hogy sikerülhet-e  megmenteni a kölyök életét, illetve lesznek-e a gyógyulás után maradványtünetek, sem azt, hogy mikorra sikerülhet stabilizálni a cica állapotát. NEm tudhatjuk, hogy a kölyök milyen fertőző és parazitás, esetleg veleszületett betegségekkel terhelt, sem azt, hogy az alultápláltsága miatt mennyire fejlett az immunitása, regenerációs képessége.

Kérdéseire mégis leginkább állatorvosai tudják a leginkább jól közelítő választ, velük beszélje meg a továbbiakat is.

jelige: Bravecto
2017-06-12
Kedves Doktor Nő/Úr! Segítséget szeretnék kérni, kullancs és szívféregség elleni szerekről. Van egy 2 éves, keverék, ivartalanított, lány kutyusunk, aki 7 kg. 1 éve ivartalanították, s akkor elvégezték a tesztet is, ami negatív volt.Azóta Bravecto tablettát kap 3 havonta, de mellé kicsit elbizonytalanodtam, hogy milyen szívféregség elleni védekezést válasszunk. A kutyus panelban él, tehát annyira nincs kitéve állandó szúnyogoknak, de 2-3 havonta kozmetikába jár, tehát éri víz. Az előző hónapban kaptunk Milbemaxot, de a környezetem, elbizonytalanított, hogy májkárosodást okoz, de már a Bravectorol is keringenek a neten ellentámadások. Szóval, kérdésem talán egyszerűen az lenne, hogy Önök mit adnának a saját kutyusuknak, teljes felelősséggel. Előre is köszönöm válaszukat! Mariann

Az én 2 kutyámon és macskámon speciel szúnyogokat is távoltartó bőrre alkalmazható cseppek vannak, amivel igyekszem bpéhákat, kullancsokat és a szív- és bőrférgességet is megelőzni - ez az olvasottak szerint jó megoldás lehet egy panelban élő, kistestű 2-3 havonta kozmetikázott, fürdetett kutya esetében is.

Ennek ellenére elsősorban arra bíztatnám, hogy állatorvosa segítségével válasszák ki a leginkább testreszabott parazitaellenes védekezési módszert. A környezetében hallottak és az intrneten talált információból kibogarészni az egyedileg ideális felé közelítő megoldást nem könnyű feladat.

jelige: Tigris
2017-06-06
Csütörtökön kaptunk egy kiscicát 8 hetes akkor este evett egy pár falatot konzerv+táp. Azóta minden nap kevesebbet eszik csak nyavog a mai nap már öklendezett estére már híg lett a széklete is. Kinti cicának a kölyke de mi lakásban szeretnénk csak tartani. Mit tegyek hogy egyen vagy van valami baja azért nem eszik.

Majdnem bizonyosan betegséggel küzd  afrissen befogadottkinti cica kölyke ...

Mégha makkegészségesnek tűnne is egy befogadott kölyök, akkor is jó ha mielőbb állatorvoshoz kerülhet, hiszen biztosan szüksége van belső- és külső parazitamentesítésekre, oltásokra, Önnek pedig esetleg etetési-, tartási tanácsokra. Mielőbb vigye el állatorvosához a kölyköt.

Mire van szüksége a macskámnak?

<< <  2 / 490 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.05.31
2017.05.29-én Tóth József utcából elveszett tricolor színű két hónapos kiscica, ha valaki látta/befogta kérem jelentkezzen a 0630/9324838-as számon, két kislány várja haza!
2017.05.24
2017.05.24 este Savoya Park Aldi/Möbelix előtti parkolóban kóborol ez a kan kutyus. Nyakörv nincs rajta, nagyon félős.
2017.04.03
2017. március 30-án éjjel, a 22. kerület Baross Gábor telepről eltűnt Mázli! Barátságos, játékos, vezényszavakra nagyjából hallgat. Ha bárki tud róla információval szolgálni, a 30/945-7091; 30/820-4560 számokon érheti el a tulajdonosokat.