Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Mit tegyek?
2019-03-26
Menhelyről örökbefogadott cica.Felkopaszodott a két hátsó lába majd a nyaka feje,füle.Vittük orvoshoz,először gombára gyanakodtak,de vizsgálat után kiderült rezisztens baktérium fertőzés.Sumetrolin oldatot kapott,de az ételbe téve habzott a szája és nem ette meg,fecskendővel meg egyedül nem tudom beadni nekia gyógyszert,nincs valami gelyettesitő injekció!Aszisztensnő voltam azt betudnám neki adni otthon.A cica kedély állapota és étvágya jó.Válaszát előre is köszönöm!P.Katalain

A reziztencia vizsgálat eredmény birtokában remélhetőleg állatorvosával közösen tudnak hatékony injekciós készítményt is választani.

Nagyszerű lenne, ha a tüneteket okozó baktériumok cefovecin-re (cefalosporin, Convenia inj) érzékeny lenne, mert ez az injekció egyszeri alkalmazás után 2 hétig nyújt kezelést.

Gyógysamponok, helyileg alkalmazható fertőtlenítő szerek is szóba kerülhetnek, mint megoldás.

Hasonló nagy kiterjedéső szőr- és bőrbelváltozásokat sajnos akár paraziták, allergiák, de akár endokrin eltérések is okozhatnak.

jelige: Jászberény
2019-03-22
Köszönöm választ de sajna nem bírjuk elkapni harap karmol már közelítünk szalad el a szomszédba kamillazni se tudjuk mert azt Monták neki magától nem tisztítsa le? Azt Monták egy állatokal foglalkozó ember hogy értve elveszti megvakul?

Ilyen esetekben étellel szokták egy zárt helyiségbe csalogatni a vad macskát, és ott bezárt ajtó mógött, beöltözve, kesztyűben, akár lepedőbe csavarva megfogni, majd zárható macskaszállítóba tenni a delikvenst. Az sem kizárt, hogy állatorovosa vagy egy jászberényi menhely macska csapdát tud kölcsönözni a befogáshoz.

A második két mondatot kevéssé értem - de szerintem már előző válaszomból is megértette, hogy ha otthon még kamillával sem tudják kezelni, akkor a macska egyetlen esélye, ha állatorvosi rendelőbe juttatják.

Mindehhez nagy elhatározást és sok sikert kívánunk.

jelige: jászberény
2019-03-22
jonapot azt szeretném kérdezni van 3 éves kandur cicánk összeveszet másik kandur cicánkal azota 1 ik szemét nem tudja ki nyitni meg barna valami folyik belöle miért?ebböl lehet baj?vagy letakaritsa ugy halotuk amugy eszik eleven de nagyon vad sajna megfogni nem tudjuk.

Persze, hogy lehet belőle baj, akár el is veszítheti a szemét a cica.

Az adatlap szerint a 3 éves, csak a kertben élő kandúr oltatlan is ....

A kijáró, nem ivartalanított, nem oltott, talán nem is parazitamentesített kandúrok óhatatlanul hasonló sérüléseket szednek össze, emellett súlyos vírusos, bakteriális, parazitás fertőzéseket is átadnak egymásnak - és mindezek miatt nem 15-20 évig, hanem jellemzően csak 2-5 évig élnek.

Megoldása csak úgy lehet ennek a történetnek, ha bárhogyan is, de befogják és állatorvosi rendelőbe viszik a cicát. Ha állatorvosának van esélye megvizsgálni őt, úgy kiderülhet, hogy menthető-e a szeme illetve menthető-e az élete a kandúrnak.

Kedvező esetben meg tudják menteni a mostani krízis helyzetből, és ezután megbeszélhetik a rendszeres védőoltások, parazitamentesítések és ivartalanítás időpontjait. Ha nem töténhet meg az állatorvosi kezelés, úgy teljesen kiszámíthatatlan a kandúr sorsa.

jelige: Orilantól megsüketülhet?
2019-03-19
Tisztelt Cím! Érdeklődnék, hogy az Orilan fülcsepp melyik alkotórésze okozhat halláskárosodást? Macskám egy hétig kapta és szerintünk azóta nem hall. Ez mitől van és elmúlik-e? Állatorvosom sem tudja. Köszönöm!

A termék leírásában szerepel az esetleges mellékhatások között a (bőrpír) és főleg idősebb állatok esetében az átmeneti halláskárosodás kialakulása is.

A hallás vizsgálata állatokon egyáltalán nem egyszerű feladat, csak néhány helyen tudják ezt elvégezni. Márcsak ezért sem egyszerű megválaszolni azt, hogy egyáltalán kialakult-e halláskárosodás, amennyiben igen, akkor az milyen fokú, vajon a hallójáratgyulladás ill annak szövődménye, vagy gyógyszermellékhatás okozta-e, és így azt sem, hogy visszanyeri-e a 10 évesnél időősebb cica a hallását, és mikor következik ez be.

Nem csodálom, hogy kezelő állatorvosa sem tud egyértelmű válaszokat adni - jóllehet ő tudhatja, hogy bakteriális, vagy gombás (esetleg parazitás) eredetű, mennyire súlyos illetve előrehaladott volt a hallójáratgyulladás, érintett volt-e a dobhártya illetve a dobüreg, egy-vagy kétoldali volt-e a gyulladás .... és vajon meggyógyult-e a az egy hétig kezelt cica.

jelige: Cicus
2019-03-17
Tisztelt Doktornő/Úr! Még azt elfelejtettem írni, hogy volt a cicának egy kifelé nőtt foga, ami nem rég kiesett, lehet ez a baj, vagy esetleg macskanátha, vagy valami rosszabb? Amíg kijárós volt, egyszer, vagy kétszer vettem észre ezt a problémát, mióta bent van, azóta elég gyakran. Előre is köszönöm! Tisztelettel: Zsuzsanna

Sok minden felmerülhet az adatlap szerint oltatlan, talán nem is ivartalanított cica esetében, de ezt nem kitalálni kell, hanem állatorvosa kivizsgálja, ha elviszik a cicát hozzá.

Ha túljutnak ezen a mostani kalandon, akkor pedig érdemes lenne a rendszeres parazitamentesítések, oltások, ivartalanítás időpontját is megbeszélni.

jelige: Cicus
2019-03-17
Tisztelt Doktor Úr! A cicám kb. olyan 8 év körüli lehet, nőstény, 1 éve lett szoba cica, előtte kijárós volt. Mióta bent van,kezdődtek nem túl rég a következő tünetek: a nyelvét kidugja, a nyála folyik, néha az orra is taknyos, szeme csipás, hörgő hangokat ad ki, nem eszik ilyenkor, 2-3 nap alatt rendeződni szokott ezn nála, de most annyira benne van, hogy nem eszik, nem iszik, öklendezik néha, és szerintem nem mer sem enni, sem inni emiatt, két kortyot ha iszik. Most két nap után, két napra rendbe jött, evett is, jó étvággyal, aztán harmadnap már vissza is esett. Ilyen még nem volt. Éhesnek éhes, mert jön mindig, hogy enne, de akármit elé rakunk, megszagolja és nem eszi meg. Ami még furcsa, ha közelítünk felé, mindig egyet köhent, ha simogatom, akkor meg elezd öklendezni, és mintha a szájában volna valami azt rágja, de nem jön ki neki. Arra gondolok, hogy biztosan nyák lehet.Sajnos olyan cica, hogy semmit nem lehet neki beadni. Sem a szemét, orrát, száját megtörölgetni. Nem bírunk vele. Egy késhegyni Flektor port szoktam neki beadni (mert olvastam valakitől, hogy bevált egy kis cicánál) úgy, hogy a szájára kenem és onnan benyalja, de ezt is nagy küzdelem árán. Ezután mindig jobban szokott lenni, de most ezt sem tudom neki megcsinálni, mert nagyon öklendezik tőle, és félek, hogy megfullad. Belekevertem már tejbe, vízbe nem issza meg, most meg, hogy nem is eszik ételbe sem tudom beadni, de ha enne, akkor sem, neki képtelenség. Ha elviszem orvoshoz, és ír fel neki gyógyszert, nem tudom beadni neki. Mitévő legyek? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Zsuzsanna

Vigye csak el állatorvosához, hogy megvizsgálhassa, diagnosztizálhassa a 8 év körüli nőstény cica betegségeit, és ezután meggyógyíthassa őt. A cicák nagy részének lehetséges tabletták, egyéb szájon át adható készítmények beadása, állatorvosa meg tudja tanítani erre önöket, vagy ha ez a cica valóban nem kezelhető otthon, úgy remélhetőleg injekciós készítményekkel is meg lehet őt gyógyítani.

jelige: Kodi
2019-03-16
Üdvözletem! 1éves Bolognese kan kutyus,éjszaka heti 1-2-szer sárga habosat hányik.. Hipoallergén tápot,főtt nyúlat,rizst és zöldséget kap. Nappal semmi gond,étvágya jó,vidám,mozgékony kutyus,széklete normális.. Orvos szerint ez nem kóros.. Kérdésem:mi okozhatja az éjszakai hányást ? Válaszukat tisztelettel köszönöm! Üdvözlettel:Baranyainé Nagy Zsuzsanna

Részemről a leírt tüneteket sokféle betegség (bélférgesség, reflux, felső légúti fertőzések ... allergia ....) okozhatja, amiből állatrovosa néhányat már valószínűleg kizárt.

Azt gondolom, hogy a Kodi részletes kivizsgálásával (kórelőzmény, fizikális vizsgálatok, laborvizsgálatok, képalkotók ....) lehetne kideríteni a tünet okát, és ezután lehetne mgbeszélni a tennivalókat, lehetőségeket.

jelige: Luna
2019-03-14
Kedves Doktornő, szeretnék venni egy palotapincsi kiskutyát. Azt szeretném kérdezni, hogy az eladó eladhatja-e nekem úgy a kutyust hogy nincs beoltva? Köteles lenne-e legalább az első oltását és féreghajtását beadatnia? 8 vagy 9 hetesen hoznám el és kis könyve sincs. Kicsit tartok tőle, hogy ha későn oltatom be akkor nem lesz hatása és félek hogy valami baja van a kutyusnak. üdvözlettel: Léna

Az eladónak nincs ilyen kötelezettsége, hiszen törvény, rendeletek nem szólnak erről, csak a kutyák veszettség elleni védőoltását írják elő.

Igazi tenyésztő esetében megszokott, hogy a kölykök oltási könyvben igazolt módon többszöri parazitamentesítés és 1, vagy 2 védőoltás beadása után, származási lappal kerülnek új gazdájukhoz. Nem elkötelezett tenyésztők, akiket sokan "szaporítóknak" neveznek a kölyköket nem ellenőrizhető módon dokumentálva is árulhatják.

A ún "hobby tenyésztők" akiknek otthon esetleg van egy fajtatiszta szuka kutyájuk, az interneten találnak egy kant mellé és a pároztatás után igyekeznek gazdát találni az alomnak, ezekben az esetekben gyakrabban előfordul, hogy hiányos a kölykök parazitamentesítrése, oltása(i) és a dokumentációja. Ezutóbbi kölykök persze jóval olcsóbbak is.

Adásvételi szerződésben érdemes rögzíteni, hogy mit vásárolnak, illetve az eladó mire vállal garanciát.

Oltatlan illetve nem parazitamentesített kölyök vásárlása természetesen jóval kockázatosabb, mint egy az oltási könyvben állatorvos által igazolt módon parazitamentesített és oltott kölyök beszerzése.

jelige: leukózis
2019-03-14
Sziasztok! A véleményeteket, ill. az állatorvosotok véleményét szeretném kérni az következő dologban. Leukózisos cica mellé fogadhatok-e örökbe úgy egészséges, /tesztelt, legalább 1-2 éves/ cicát, hogy előtte beadatom neki a leukózis elleni védőoltást? Így is elkaphatja vagy így már nagyon kicsi az esély rá? Sajnos a 2 leukózisos testvérpár közül az egyik feladta sajnos, el kellett engednünk és nagyon megviseli a tesót az egyedüllét. Előre is köszönöm és nagyon várom válaszotokat.

A biztos nyilván az lenne, ha a bizonyítottan leukózisos cica mellé nem hozna macska társat.

Ha egy előzetesen tesztelt, negtívnak bizonyult új cica megkapja a leukózis elleni vakcináit, akkor valóban kicsi az esélye - de nem lehetetlen - hogy elkapja a leukózis vírust a beteg (hordozó, ürítő) cicától. Az is fontos, hogy a leukózis negatív új cica más betegségektől is mentes, makkegészséges, parazitamentesített legyen, mert csak ezesetben várhatunk jó immunizálási eredményt a vakcináktól.

jelige: kaukázusi
2019-03-13
Tisztelt dr. Étvágytalan, sokat iszik, hasmenése van, nehéz járás, bágyadt, nehéz légzés. Válaszát elõre is köszönöm.

Egy 10 évesnél idősebb, csak veszettség ellen oltott Kaukázusi kan esetében a leírt tünetek sok-sok tucat betegség jelenlétére utalhatnak. Az sem kizárt, sőt eléggé valószínű, hogy egynél több betegséget tárna fel a kutya részletes kivizsgálása.

Csakúgy, mint egy fiatal kutya esetében, itt is a kórelőzményi adatok, fizikális vizsgálatok, labor, esetleg képalkotók eredményei alapján lehetne felderíteni a kutya betegségeit, azok súlyosságát - és ezután lehetne megbeszélni a bármilyen kezelések, beavatkozások esélyeit, kockázatait.

Mielőbb kérjen időpontot állatorvosától.

jelige: Hajnal79
2019-03-12
Volt hasi Uh, minden rendben volt nála.Pont az aggaszt, hogy konkrétan nem tudja az orvos, hogy mi váltja ezt ki, a stresszre fogja rá.Cushin szindrómát, daganatot kizárt.A nagyon magas érték miatt én kevésnek találok egy májvédőt, azért voltam kiváncsi más véleményére is. Köszönöm válaszát.

Nyilván én sem tudom eloszlatni aggodalmait, de azért annak lehet örülni, ha a májtumor kizárható és annak is, ha nem látszanak a Cushing jelei. A korábbi levélben írt felsorolásban látszik, hogy van még ezeken túlmenően os potenciális ok bőven.

Ha "csak" az ismeretlen oktanú májelégtelenség tüneteit próbálják enyhíteni, akkor is tudnak többféle egyéb májvédő szerhez nyúlni, lehet májdiétát kezdeményezni (megértettem, hogy ez táplálék allergia miatt nem egyszerű), és az sem kizárt, hogy infúziós kezelésekkel is lehetne javítani az aggályos májenzim értékeken.

A pontosabb diagnózis érdekében számos laborvizsgálatot, akár májbiopsziát is érdemes lehet elvégezni.Ez a további kezelések megválasztásában is segíthet.

Állatorvosa mindezekkel természetesen tisztában van, sőt nálam sokkal inkább ismeri a kutya előéletét, jelenlegi állapotát, ezért vele lenne érdemes megbeszélni a továbbiakat. Mi legfeljebb drukkolhatunk a mielőbbi és minél kedvezőbb diagnózis és lehetőség szerint mielőbbi gyógyulás érdekében.

jelige: Hajnal79
2019-03-11
Tisztelt Cím!Van egy 12éves ételallergiás törpe uszkárom,aki emiatt hús-belsőség konzervet eszik, féléve sokat iszik,és be bepisil és aggressziv lett, néha ha rászólok. Az orvos vérvételt csináltatott, amin a következő értékek nagyon magasak lettek, és szerinte stresszes lehet és amiatt:(eddig sose volt vele baj,nagyon szeretjük,mindene megvan) AST (GOT) 152IU/l, ALT (GPT) 352, ALKP 422,GLDH 54, epesav 387. Erre adott Samylin májvédőt, ami szerinte a legjobb, 2 hónapja szedjük,de ugyanilyen magasak a véreredmények. A megadott határérték 10x-ei a kutya értékei és nagyon idegesít,mert féltem, ezért véleményt szeretnék kérni, hogy Ön szerint mi lenne a megoldás.Köszönettel

A leírt tünetek, a viselkedés megváltozásával és az elemelkedett májparaméterek valóban aggályosak a 12 éves Törpe uszkár esetében.

Számomra nem világos, hogy ismert-e a májelégtelenség oka (primer májelfajulás?, toxikózis?, fertőzés?, szívelégtelenség?, Cushing?,elhízás, cukorbetegség? ..... ? ..... tumor? .....???) mert sajnos a felsoroltak bármelyike és még más betegségek is állhatnak a háttérben. Nem tudom, hogy más vérparamétereket mértek-e, illetve hasi ultrahang készült-e pl már a kutyáról.

A megoldás, illetve esetleges egyéb kezelések nagyban függnek attól, hogy mi állhat a rossz májparaméterek hátterében.

jelige: macska idegrendszeri gondok
2019-03-10
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Csak lakásban élő kandúr cicám 11 éves lesz ( ivartalanított ). December végén meghalt a cicapajtása (6 évesen, lymphomában), ettől kezdve a kandúrkám letargiás, és előjött az alsó húgyúti gondja. (nehéz vizelés, majd csak cseppekben, végül vércseppek). Emiatt felkerestük az állatorvosunkat, aki pici szteroidot is adott az egyébként mindenre allergiás kandúromnak. Sajnos pár napon belül sok tüsszögés és enyhe könnyezés jelentkezett, amire Veraflox szuszpenziót tanácsoltak- ez volt az egyetlen, amire nem mutatott allergiás reakciót a cica korábban (1x). 2 adag beadása után súlyos idegrendszeri tünetekre lettünk figyelmesek: rettenetes izgatottság, fel-alá rohangált a lakásban, ferde fejtartás, nem tudta hol van. Pár óra múlva "farokkergető" forgás ,gyors tempóban. Ismét orvos: szemnyomása magasabb a normálisnál, vérnyomása kicsit magasabb, de az izgalmat beleszámítva normális. Láza nem volt, a nátha fennállt. Kapott 2 napon át orvosi kezelést, majd itthon cica B komplexet, Vetri DMGt, szemnyomás csökkentő cseppet, Immunovetet, Nutribound oldatot- sajnos semmi nem evett magától napokon át. Az idegrendszeri mozgásos tünetek szépen javultak 4 nap után ,véleményem szerint a látásélessége nem az igazi,de retinaleválása nincs. Azt kérdezném, hogy Ön szerint teljes javulás várható-e, hallott-e már ilyen esetről, hogy a kinolonok okoztak-e már praxisában ilyen típusú idegrendszeri tüneteket? Sajnos az összes kipróbált hypoallergén tápra reakciót mutat ( vakarózás és álmosság), a kombinált oltást sem bírja, penicillin érzékeny is. Bármilyen tanácsot szívesen fogadok. Köszönettel, egy aggódó gazdi

Számomra egyáltalán nem egyértelmű, hogy a leírt előzmények, majd idegrendszeri tünetek gyógyszermellékhatásnak, vagy esetleg primer idegrendszeri betegség, szembetegség, onkológiai megbetegedés, esetleg endokrin betegség (hyperthyreózis) jelentkezésének lehet-e a jele.

Állatorvosa velem ellentétben ismeri a cica kórelőzményét,  tudhatja, hogy volt-e akár csak egyetlen alkalommal is láza a cicának,  ismerheti a vér- és vizelet laborértékeit, esetleges egyéb kiegészítő vizsgálatok, képalkotók eredményeit. Ha részletes vizsgálatok történtek és állatorvosa ismeri a cica betegségeit, úgy ő nagyobb eséllyel tudja az esélyeket, megoldásokat elmondani.

Mi legfeljebb csak drukkolhatunk a cicának, Önöknek és állatorvosuknak, hogy gyógyítható, de legalábbis jól kézbentarható betegsége legyen a cicának.,

jelige: Köszönöm!
2019-03-07
Szia. :) Lenne egy nagy kérésem, ami nem kutya betegséghez kötődik. Nemrég megváltozott a telefonszámom, a helyi állatorvosnak jeleztem és megbeszéltük, hogy átírja mindkét kutyámnál a chip adatbázisban. Viszont régebben is "elfelejtette" regisztrálni a chipet, ugye akkor neten néztem utána Petvetdata-ban, szóltam érte és utólag regisztrálta. De most ugye, én mint a kutya gazdája, nemlátom a személyesebb adatokat, mint pl. a telefonszám... Ahhoz csak az állatorvosnak van lehetősége...így én nem tudom leellenőrízni, hogy valóban átírta-e a telefonszámom, vagy most is "elfelejtette" Ha megadom a 2 kutyám chip-számát esetleg megtudná nézni nekem, hogy valóban átlett-e írva. Jessie chip száma:900118000256661 Kieran chip száma:990000000932538 Új telefonszámom 0630/2126495 Köszönöm Szépen előre is! :)

Újabban a személyes adatok (köztük pl telefonszám) nem adhatóak ki sem az állatorvos válaszol nyilvános rovatban, sem (GDPR nyilatkozat aláírása nélkül) e-mailben.

Az adatai ellenőrzését személyesen kérheti állatorvosánál, vagy bármely más állatorvosnál.

jelige: Gigi
2019-03-01
Ivartalanított szuka kutyusom nemiszerve gyakran kisebesedik,mire minden séta után betadine kezelést javasoltak, hivatkozva a kutyus súlyára. Sajnos pár napja a kutyus kezelése közben észrevettem nemiszervéből vizeletürítés után genny távozik. A kutyus oltásait rendszeresen kapja,kivételt képez a Szopornyica elleni védőoltás, mely korábban kutyusomnál súlyos allergiás reakciót váltott ki. A kutyus jelenleg fogyókúrás tápot kap.

Az észlelt gennyes folyás lehet akár a hólyag-, (vese-), a hüvely-, vagy a méhcsonk gyulladásos megbetegedése - de sajnos az sem kizárt, hogy a húgy- nemi szervek daganatos elváltozása miatt.

Jelezze állatorvosának észlelését, és kérje a Gigi részletes kivizsgálását.

jelige: Szobanövény
2019-02-28
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Szeretném megkérdezni, hogy melyek azok a szobanövények, amiket cica mellett is lehet tartani. Válaszát előre is köszönöm, Rita

Sajnos a legtöbb, leggyakrabban tartott szobanövények mérgezőek, de legalábbis nem közömbösek a cicák (kutyák és gyermekek) számára. Szerencsére azonban a legtöbb egészséges, jól tartott (megfelelő táplálék, cicafű, ingerdús környezet ...) felnőtt cica nem rágja meg ezeket. A szobanövény mérgezések nagyrészt kölyök cicákkal és viselkedési rendellenességet mutató felnőtt egyedekkel fordul elő.

Ha a google-ba beüti a "mérgező szobanövények" kereső szavakat, úgy kedvére olvasgathat a leginkább mérgező 10, vagy akár 23, vagy akárhány szobanövények között is - de én is tudom, hogy ez nem lesz egy megnyugtató olvasmány. Talán kicsit megnyugtatja azonban, hogy a legtöbb, akár csak lakásban tartott cica gond nélkül együtt éli életét akár igen mérgező szobanövényekkel is.

Hasonlóan, ha a "nem mérgező szobanövények" keresőszavakat használja, úgy is egy sereg oldalon olvasgathat és kedvére megválogathatja a kisgyermekes és cicás családok számára aggálymentes növényeket. A kereskedelemben kapható orchideák nagyobb része pl nem mérgező.

jelige: fehérje
2019-03-01
Tisztelt Doktor úr/Doktornő! A kérdésem a fehérje etetéshez, túletetéshez kapcsolódik. Nemrégiben sikerült egy jó minőségű, magasabb hústartalmú tápot találnom, aminek nagyon megörültem, ennek a gyártónak a tápjait adom pár hónapja mind a kutyáknak, mind a cicáknak. A táp fehérjetartalma más tápokhoz viszonyítva elég magas (a kutyáké 38%, a cicáké 42%), ennek kifejezetten örültem, mivel az egyik cica vérvétele alapján az állatorvos magasabb fehérjebevitelt javasolt. Mikor a tápot kerestem, próbáltam utánajárni a témának és azt látom, hogy a megfelelő mennyiségű fehérjével kapcsolatban a szakemberek sem tudnak megegyezni. Van aki a túlzott bevitelt károsnak tartja, több betegség kialakulásáért is felelőssé teszi, illetve azt mondja, a magasabb fehérje bevitelnek nincs pozitív hatása. Egy cikkben egy 30 kilós kutyának 64gramm fehérjét adnak meg ideálisnak napi szinten. Ha ezt a cikket veszem alapul, akkor az én kutyám napi bevitele már valamivel az ott megjelölt egészségügyi határérték fölött van ezzel a táppal (kb. 150g). A tápok kiválasztásánál fő szempont, hogy lehetőleg minél nagyobb százalékban tartalmazzon húst, állati eredetű összetevőket, ám az ilyen, gyakran gluténmentes tápok általában magasabb százalékban tartalmaznak fehérjét. A kérdésem az lenne, Ön szerint egy ideális kutya-, valamint macskatáp hány százalékban tartalmaz fehérjét, és Ön szerint mennyire kell aggódni az esetleges túlzott fehérjebevitel miatt? A túlzott bevitelt elkerülendő, célszerűbb magasabb szénhidrát tartalmú, gabonát is tartalmazó tápot választani? Szeretnék az állataimnak találni egy jó minőségű tápot, amely hosszú távon is az egészségüket szolgálja. Továbbá érdekelne, Ön milyen más szempontot tart még fontosnak, amire mindenképpen ügyelnünk kell választásnál. Előre is köszönöm a segítségét! Üdvözlettel: Rita

Egy 30 kg-os az adatlap szerint fiatal kan kutya esetében is a napi fehérje (és zsír-, szénhidrát-, rost-,makro/mikro elem-, vitamin- .....) igény nagymértékben függ a kutya kondíciójától (kövér, sovány), ivarosságától, ivari funkciójától, életmódjától (kinti v. benti, séták száma/hossza, sportolás/munka ....) esetleges betegségeitől, szervi alulműködéseitől és még jónéhány tényezőtől.

Egy már kifejlett egyed esetében a fehérje túletetés nem fog növekedési/fejlődési problémákat előidézni, a túlzott protein bevitel azonban elméletileg emésztési gondokat, allergiát illetve a kiválasztás megterhelését okozhatja. Nem gondolom, hogy ezek bármelyike azonban egy forgalomban lévő jóminőségű táp következménye lehet.

A konkrét kérdéseire tehát sem én, sem egy igazi táplálkozás szakértő nem tud kielégítő választ adni. A gluténmentes tápok is nagyrészt a humán divatdiéták állategészségügyi hozadékaként tekinthetőek. A magasabb szénhidrát (és rost) tartalmú, gabonát is tartalmazó tápok elméletileg legalább annyira aggályosak lehetnek, mint a magasabb állati fehérje tartalmúak. Ráadásul, ha csak pár évvel, évtizeddel korábbi táplálási tanácsokat is elolvas .... és majd esetleg pár év múlva is megpróbálja az ideális táplálást a kutyájának adni, akkor észre fogja venni, hogy az ajánlások helyenként gyorsan és akár indokolatlanul is változnak. Egy kutyát teljesen egészségesen lehet táplálni prémium minőségű (vagy akár kicsit kevésbé elegáns) száraz és vagy konzerv típusú tápokkal monodiétaként, vagy váltogatva, lehet a főzőcskét is egészségesen művelni és akár a BARF-etetést is lehet jól, sőt tökéletesen végezni. És a felsoroltak bármelyikével mellé lehet fogni. Egy alapvetően egészséges fiatal kutya ráadásul képes jól alkalmazkodni a felsorolt etetésekhez, ha az átmenetet fokozatosan végezzük.

jelige: Allergiás cica
2019-02-27
Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Van egy 8 éves brit rövidszőrű cicám. KB egy hónapja jártunk Állatorvosnál, mert a hátán sebek jelentek meg, elkezdett vakarózni és a szőre is jobban hullott mint szokott. Akkor ott azt a választ kaptuk hogy valószínű étel allergia etessek vele nyers csirkehúst. (Előtte whiskas és fhriskis termékeken élt egész életében). Kapott 2x injekciót és a hátán a sebeket is kezelte de a tünetek nem szűntek meg valamit a cica már nem hajlandó sem nyersen sem más módon enni a csirkehúst. Azóta hypoallergén táppal próbálkozok a javulás érdekében, ami úgy egy hétig javított is a helyzeten de mostanra újra megjelentek a tünetek. Mit tegyek, vagy mivel próbáljam etetni ami hatásos lehet? Válaszát előre is köszönöm.

Úgy tűnik, hogy a táplálék allergia, mint feltételezett diagnózis, esetleg nem jött be.

Vakaródzást, szőr és bőrtüneteket egyébként az allergiás (nem csak táplálék allergia!) megbetegedéseken kívül temérdek más bakteriális- , parazitás- és gombás bőrfertőzés, de más endokrin, vagy esetleg belgyógyászati betegségek is okozhatnak.

Érdemes lehet a cicát részletesen kivizsgálni, hogy mi okozhatja a tüneteket. Ha lesz pontosabb diagnózis, akkor több eséllyel lehetne meggyógyítani a cicát.

jelige: Rokkó
2019-02-27
Üdvözlöm!Végső elkeseredésemben írok.A Bernáthegyi kan kutyusom (kb 80-100 kg, 2 éve lett ivartalanítva, enyhe csípő izületi dysplasia-ja van ami szerencsére tünetmentes, porcerősítőt szed rá) júniusban lesz 7 éves. Kiskorától fogva voltak gondok a fülével, fülcsepp, fülmosás, osurnia fülgél stb eddig rendben voltak. KB 2018 novemberétől hiába mostam a szokásos clorexyderm oto fülmosóval ill különböző fülcseppekkel nem javult, fájt neki és kín szenvedés volt a fülmosás is már, nem is nagyon hagyja.Február elején volt esedékes az oltás. Az állatorvos megvizsgálta a fülét és mondta, hogy nagyon rossz állapotban van, meg van vastagodva a bőr is a fülön és pseudomonas baktériumra gondol szinte 100%-ban.Nyomott osurnia fülgélt mindkét fülébe amit 1 hét múlva (2019.02.15.-én)Én megismételtem.02.09.-e óta szed 2x1 Cifloxin 500mg antibiotikumot(elvileg 6 hétig kell szednie), 02.15-től 02.24-ig 2x3 Prednisolon 5mg szteroidot, és2x1 pantoprazol gyomorvédőt szedett.02.25-től a szteroid adagot csökkentettük 2x2, a gyomorvédő maradt 2x1 és az antibiotikum is 2x1.A sok vízivás, sok vizelés, étvágy növekedéssel tisztában voltam. Viszont nagyon megváltozott, amióta a szteroidot szedi abszolut nem játszik se velem sem a kutyus testvérével.Rengeteget ugat, tehát kvázi aktívabb viszont ami nagyon megijeszt, hogy zilál..... olyan mintha nagyon hevesen verne a szive és nem tudom megnyugtatni. Ma jön az állatorvos, megvizsgálja és vesz vért, ill azt mondta vehet a füléből is mintát de szerinte biztos, hogy a fent említett baktérium és azt mondta a fülét nem tudjuk meggyógyítani. Valami tanácsot, alternatívát, megoldát, ötletet bármit kérnék, hogy mit lehet tenni??? Nem akarom elveszíteni ilyen hamar, és nem akarom,hogy fájdalmai legyenek!!! Ő az ÉLETEM! A szteroidot, főleg ha attól van rosszul nem szeretném élete végéig adni, főleg úgy hogy rövidíthet az életén. A fül eltávolítással annyi fenntartásom van, hogy mivel mindkét fület érinti így akkor elveszti a hallását,arra nem tudom, hogyan reagálna ill nagyon rosszul viseli az altatást.Az állatorvosunkkal elégedett vagyok, van másik kedves állatorvos ismerősöm, az Ő véleményét is kikértem, de töb helyről szeretnék informálódni! Elnézést, hogy ilyen sokat írtam!Köszönettel: Noémi

A krónikus hallójáratgyulladás, az évek óta tartó sokszoros visszatérésekkel gyakran feladja a leckét, és állatorvosának igaza lehet akár a kórokozó baktériumok és gombák jelenlétével, valamint a mostanra már esetleg kialakuló gyógyszer rezisztenciájával is. Ilyen esetekben valóban segíthet a mintavétel, kórokozó meghatározása és rezisztencia vizsgálat is.

A makacs esetekben bódított állatokon elvégezve a hallójáratok vizsgálata otoszkóppal és a mintavétel - valamint a hallójáratok kitisztítása, többszörös kimosása is segíthet. Vannak esetek, amikor valóban a hallójáratok műtéti eltávolítása a megoldás, ettől sem süketül meg azonban a kutya.

Fennáll a veszélye annak is, hogy esetleg középfül-, belsőfül stutúrák is érintettek a gyulladásos folyamatban. Ezt 3D képalkozókkal (CT. MRI) lehet ellenőrizni, és amennyiben érintett a dobüreg, úgy arra is van műtéti megoldás.

Az újabban észlelt tünetek, pláne a fáradékonyság és zihálás újabb esetleges betegségekre(szívelégtelenség?,  tumor? ...???) is felhívja a figyelmet - valóban érdemes lenne részletesen kivizsgálni a kutyát. Mindezt otthon, nem klinikai körülmények között nem egyszerű megteni.

Mi innen a távolból legfeljebb szurkolhatunk a kollégáknak és Rokkónak, hogy mielőbb diagnosztizálhassák a fennálló problémákat és lehetőség szerint megoldást is találjanak.

jelige: Oltóanyag
2019-02-26
Kedves válaszoló. Ma vittem veszettség elleni oltásra a 17kg-os keverék kutyámat. Az inyekció beadásakor a szúrás hatására megugrott a kutyám és az oltóanyag egy része, maximum a fele a szőrére került... szóval csak a vakcina fele jutott a bőre alá. Állatorvosom megnyugtatott hogy nem nagy gond, ez is elegendő lesz a védettség kialakulásához. De én azért szeretném az ön véleményét is kikérni ezzel kapcsolatosan. Bár ha józan paraszti ésszel belegondolok, ha egy Dándognak,bernáthegyinek stb elég az 1ml-es oltóanyag, akkor valószínű a 17-kg kutyámnak is elegendő amenyi bejutott az oltóanyagból. Jól gondolom? Előre is köszönöm.

Azt gondolom, hogy mindketten, Ön és állatorvosa is jól ítélheti meg a helyzetet, azaz a bejutott vakcina hányad elegendő immunválaszt fog kiváltani.

Az adatlap szerint a kutya 6-12 hónapos életkorú. Az egy évnél fiatalabb kutyákat veszettség ellen 3 hónapos betöltött korban, majd ezt követően 6 hónapon belül szükséges monovalens veszettség elleni védőoltással ellátni. Fontos, hogy a kölyök egészséges és parazitamentesített legyen.

jelige: Oltás/ivartalanítás
2019-02-25
Kedves válaszoló. Kan kutyámat 1 hete ivartalanították, el lett távolítva neki a zacsi is, szépen gyógyul neki, 2 nap múlva lesz a varratszedés. Egészséges 10-hónapos kutyáról van szó Szeretném beadatni neki a veszettség elleni oltást, ez lesz neki az ismétlő oltás . Beadathatom neki most, vagy mindenféleképpen várni kell még 1-2 hetet az ivartalanítás miatt? Válaszát nagyon köszönöm! Üdv. Ákos

Egy makkegészséges, tünet és lázmentes, parazitamentesített kutya esetében véleményem szerint nincs akadálya a varratok eltávolításával egyidejűleg be is oltani a kutyát.

jelige: Cush x
2019-02-22
Tisztelt Doktor/Doktornő! Kutyámnál felmerült a gyanú, hogy Cushing-kórja lehet. Találtam egy cush x nevű gyógynövénykeveréket. Érdeklődnék hogy adhatom-e neki úgy ezt a keveréket, hogy még nem biztos a betegség. Válaszát előre is köszönöm.

Sokkal inkább ajánlott a  Cushing-kór megerősítése, vagy kizárása.

Ha bebizonyosodik a Cushing, úgy azt az esettől függően sebészeti úton, vagy gyógyszeres kezeléssel érdemes kezelni. Ha nem Cushing okozza a tüneteket, akkor pedig más betegséget érdemes kezelni.

jelige: Csinike
2019-02-22
Érdklődnék, hogy a DX milyen jellegű gyógyszer? Vitamin, szteroid stb. vagy más jellegű gyógyszer? Köszönettel.

Kérdéséről nekem a Diovan filmtabletta (vbalzartan, angiotenzin-2 antagonista) jut eszembe, ami egy humán vérnyomás csökkentő szer - de igazság szerint hasonló feliratokat más tablettákon is találhat.

Mindenesetre ez alapján nem lehet beazonosítan a gyógyszert, így se állatnak, se embernek ne adja.

jelige: Bioptron lámpa fülgyulladásra
2019-02-22
Tisztelt Doktorúr! Kiskutyámnak mindig viszket a füle, valószínűleg akkor, mikor kezd nőni neki benne a szőr, mert már többször megvizsgálták, nem találtak semmit. Ilyenkor persze vakarja, begyullasztja. Otodine fülcseppet kapott rá, de kérdésem az lenne Bioptron fényterápiával gyógyíthatom-e a fülét kiegészítésképp, csak sárga színű lencsém van bele. Köszönöm válaszát!

A Bioptron lámpa helyi bővérűséget okoz, és gyártója, forgalmazói szerint a fehérvérsejtekaktivitását fokozza a területen. Mindezek alapján akár jótékony hatása is lehet helyi gyulladások kezelésére.

Ennek ellenére azt ajánlom, hogy állatorvosa vizsgálja meg a kutyát, és az ő tanácsa szerint kezeljk a gyakran viszatérő hallójárat gyulladást. Hasonó esetekben sokszor bakteriális, vagy gpmbás fertőzés, esetleg idegentest, fekély, növedék - vagy allergiás, endokrin háttérbetegség is jelen lehet.

jelige: Varrat
2019-02-22
Üdvözlöm! A cicámnak volt egy kisebb bőr alatti daganata a hátán. A műtét után végig gallér volt rajta. 10 nap múlva a varratszedés után a doki azt mondta,hogy nagyon szép lett a "seb",mostmár a gallér levehető. Nem telt el 1 óra és ismét a dokinál voltunk,mert a cica nyalakodása közben teljesen szétnyílt neki a vágás mentén. Hogy lehetséges ez?? Erre nem kaptunk választ. Úgy nézett ki mintha friss műtét lett volna és semmilyen hegesedés nem látszott rajta. Ezután összekapcsozták és várjuk a továbbiakat.. A kérdésem az lenne,hogy lehetséges az,hogy 11 nap után így szétnyílik és mintha nem is gyógyult volna, illetve,hogy a kapcsok mennyi ideig maradhatnak a bőrében,hogy az ne okozzon gondot? Válaszát előre is köszönöm!

Ahogyan a példa is mutatja, igen, lehetséges, hogy akár tízegynéhány nappal a műtét után is szétnyíljanak a varratok.

Ennek oka lehet, hogy a friss, hegesedő területet a cica (kutya ...) szétnyalja, szétvakarja, aminek a hátterében lehet akár helyi gyulladás, sebfertőzés is. Az sem kizárt, hogy a seb gyógyulása zavart szenvedett, nem volt teljes a cica egyéb betegsége miatt, vagy akár szintén gyulladás, váladék képződés, vagy a tumor kiújulása miatt, akár azért, mert a sebterület olyan bőrfelületen van, ahol a cica mozgása miatt állandóan elmozdulnak a sebszélek.

A kapcsok biztonságos eltávolításának idejét is a műtétet végző állatorvosa tudja leginkább megítélni.

<< <  2 / 531 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2019.03.28
Good Morning! Bathroom remodel under 1000 Windsor Terrace : <a href=https://bathroom-remodel.club>Bathroom remodel ny</a>
2019.03.09
Each dwelling apartments, houses, cottages or other housing ugby unique and contains individual high-functional load. All this mostly is related to kitchens. Remodel kitchen for under 5000 rightly considered one of especially difficult activities We in the production company LLC ASROMT Pelham Gardens involved masters, who all know about Victorian house kitchen remodel. Our firm make branded interiors , and of course for all this we pay special attention to requirements safety and functionality. Cooperate with client on all, without exception stages commit general analysis of features objects, carry preliminary calculations. when the client any questions have arisen you can ask our specialists and find out answer to them with detailed explanations. The Company provides quality I kitchens and renovations by democratic prices . Masters with great experience work can help fully change in a matter of days . The price depends on selected package of services, scope of work . 1970 kitchen remodel Chinatown - <a href=https://kitchen-renovation.club>kitchen renovation Midtown Manhattan</a>
2019.02.18
Sziasztok! Keresem cicamat aki tegnap tunt ep, nyakan egy sebbel, ha látná valaki, akkor kerlek titeket jeleljetek. Egy cirmos cica. 06307294720