Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: problémásak
2018-01-07
Tisztelt Dr., melyek a legproblémásabb szülésű kutya fajták az Ön tapasztalatai szerint? Amelyeknél császárra kell számítani. Köszönöm!

A rövid orrú, nagy fejű (brachycephal) fajták pl Angol bulldog, Francia bulldog, Mopsz, Bullmasztiff ... és az extrém kistestű (Yorki, Chivava, Törpe tacskó ....) és ezek keverékei - valamint az extrém nagy alom esetén (kistestű kutyáknál 5-6 felett, nagytestűek esetében 10-14 felett) sokszor szükséges császármetszés.

Túl fiatal és túl idős szukák esetében, és esetleges medence rendellenességeknél is számítani kell a császár metszés megnövekedett valószínűségére.

Kutya születik

jelige: Babuska
2018-01-06
Tisztelt Cím! Nagyon szépen kérem, írja meg nekem, hogy Ön szerint van-e esély a kiskutyánk állapot-rosszabbodását megállítani (esetleg javítani), s ha igen, akkor mi a módja? A 2017. november 23-án kapott veszettség elleni, valamint kombinált védőoltások felvételét követően egyre kevesebbet eszik, és mára 5 kg-ról 3,5 kg-ra lefogyott. A közérzete most már elfogadható (a farkincáját többnyire magasan hordja), sétáltatás közben magától (nem unszolásra) kocog is, csak az evés megy nehézkesen, keveset eszik (inni nem iszik többet, mint előtte, napi 2,5-3 dl vizet),és sokat fekszik. Naponta pisil és széklete is van, viszont a hátsó lábaira időnként erőtlenné válnak, emiatt bizonytalanná válik a mozgása. A fenti tünetek és a lenti vérkép alapján az állatorvos akihez jártunk, azt tanácsolta, hogy mielőbb altassuk el, mert a veséi szinte már nem is működnek, és a mája is odavan. Reménykedünk abban, hogy Ön talán tud adni más (jobb)tanácsot nekünk ahhoz, hogy még egy ideig szerethessük kutyuskánkat. Állatfaj: Kutya Állatfajta: pekingi jellegű Ivar: Nőstény Kor: 14,5 év HEMATOLÓGIA - általános hematológia fvs: 8,17 G/l (6-12) vvs: 4,88 T/l (5,5-8,5) Hb: 119 gr/l (150-190) Ht: 33,77 % (44-52) Trc: 771 G/l (150-900) Neutrofil gr: 78,3 % (60-75) Eozinofil gr: 1,1 % (2-6) Limfocita: 17,3 % (15-29) Monocita: 2,4 % (0-4) Bazofil gr: 0,9 % (0-1) Stab: 0 % (0-4) Blasztok: 0 HEMATOLÓGIA - Giemsa-festés Babesia: Negatív Hemobartonella: Negatív ENDOKRINOLÓGIA T4 (tyroxin): 28,1 nmol/l (20-48) PROFIL VIZSGÁLATOK - Bővebb nagykereső AST: 122 U/l (5-50) ALT: 260 U/l (5-50) UREA: 21,9 mmol/l (3,5-10) CREA: 340 umol/l (40-170) GLU: 1,8 mmol/l (4,5-5,5) AMYL: 1385 U/l (400-1300) NATR: 153,2 mmol/l (140-155) LIPAZ: 106 U/l (35-180) GGT: 53 U/l (1-13) GLDH: 20 U/l (1-10) TBA: 24,7 umol/l (1-15) PHOS: 4,17 mmol/l (0,8-1,6) CALC: 3,0 mmol/l (2,25-2,88) KALI: 4,8 mmol/l (3,6-5,5) ALB: 36 gr/l (25-40) TPROT: 74 gr/l (58-80) ALP: 1951 U/l (20-160) LDH: 1870 U/l (20-200) CK: 282 U/l (1-100) CHOL: 8,20 mmol/l (2,5-7) TRIG: 0,75 mmol/l (0,6-1,2) Fruktózamin: 148 umol/l (0-390) TBIL: 5,2 umol/l (1,7-10) DBIL: 1,3 umol/l (1-3,5) KLORID: 112,6 mmol/l (100-120) Na/K: 31,92 (28-40) Hálás köszönettel várom mielőbbi válaszát. Ürge Sándorné

Egy dologban lehet kellően biztos, nem az oltás okozza a 14.5 éves feletti kistestű nőstény kutya étvágytalanságát, hátulsó testfél gyengeségét, fogyását és súlyosfokú labor eltéréseit.

Ha nincs ivartalanítva, úgy szinte bizonyosan súlyos eltérések lehetnek a petefészkein és méhén is. Ha ivartalanított a kutya, sajnos akkor is sokféle belgyógyászati-, endokrin-, onkológiai- jellegű betegség okozhatja a vérszegénységet, és súlyos máj és vese zavarokat. Nagy az esélye az ortopédiai elváltozásoknak is.

A széleskörű labor mellett nagyon ajánlott lenne képalkotókkal (hasi ultrahang, esetleg 3D képalkotók) pontos diagnózisra jutni. Ha megvan a diagnózis, úgy az esélyek és megoldások is kiderülhetnek.

Az idő haladtával magától biztosan nem oldódik meg a helyzet, sőt láthatóan rosszabbodik, és a vége a Babuska elvesztése lesz. A további vizsgálatok (főleg képalkotók) deríthetik ki a pontos okot, és ezzel derülhet ki, hogy operálni kell-e a kutyát, vag ymás módon van-e esélye a gyógyulásra, vagy legalább lényeges javulásra.

jelige: Cézar
2018-01-05
2 hátso lábára béna, fel sem kel, tisztában kell tartani, egyáltalán nem tud felkelni, jo az étvágya, fájdalmat nem mutat

Részletes állatorvosi vizsgálatokkal (előzmények áttekintése, fizikális vizsgálatok, labor, képalkotók ....)  lehetséges megtalálni a hátulsó testfél bénaságának okát.

Ezután lehetséges a megoldások (műtét, egyéb kezelések) megbeszélése.

jelige: Vizsla
2018-01-05
Tisztelt Doktor Úr! Vizslánk első ellése január 1-én volt (11 kölyök született, egy halva). Az anya nagyon odafigyelve gondozza a kölykeit (egy kivételével mindegyik szép kövér). Ma reggel (jan.5.) az anya úgy kelt fel, hogy nem tud ráállni a jobb hátsó lábára. Ez kb. 2 órája tart. Fájdalmat nem jelez. Kérdésem: összefüggésbe lehet-e ez az elléssel (valami bénulás), szokott-e ilyen előfordulni, mutassuk-e meg állatorvosnak? Válaszát előre is köszönöm!

Gratulálok  a szép alomhoz!

Igen, az észlelt mozgászservi zavar akár összefüggésben is lehet az elléssel ... és persze attól független tünet is lehet.

Mindkét esetben állatorvosi vizsgálat tudja kideríteni a pontos okot, és ezután következhet a kezelés, gyógyítás, tehát, igen, tárják állatorvosuk elé a problémát.

jelige: Lúgosított víz
2018-01-05
Tisztelt Doktor Úr és Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy adható-e kutyusnak lúgosított víz? Itthon eddig is tisztított vizet kapott a kutyus, de ma felszereltünk a vízszűrő mellé egy lúgosító patront, ami a víz kémhatását lúgos irányba tolja el, illetve javítja annak antioxidáns szintjét. Ennek az egységnek alkalmazásával ph 7,5-8,5 érték érhető el. Az egység turmalint (0,22gr/l), Corosex ásványt (0,1gr/l) és szűrőkavicsokat tartalmaz. Sajnos az interneten nem találtam semmilyen forrást, amely ezzel a témával foglalkozna. Annyit tudok, hogy a kutya gyomorsava ph 1-es az emberi ph-2-sel szemben és nem szeretném negatív irányba befolyásolni emésztését vagy bármi mást. Válaszukat és segítségüket előre is nagyon szépen köszönöm! ui.: A kutyus BARF étrendet folytat

Nem tudok sajnos érdemben hozzászólni a kérdéshez - én sem tudok olyan kutya kísérletről, ami a lúgosított ivóvíz rövid, vagy pláne hosszútávú hatásait vizsgálná kutyán. Tudományos igényességgel, érdemleges paraméterek vizsgálatával.

A fő kérdést láthatóan teljesen jól felismerte. Vajon a folyamatos lúgosított ivóvíz képes-e lényegesen cökkenteni a kutya megszokott, élettaninak tekintheő gyomor pH értékét?

Ha igen, úgy az elég nagy valószínűséggel rontja a gyomorban kezdődő folyamatok hatékonyságát, ezzel szintén elég nagy valószínűséggel emésztési-, felszívódási-, hasznosulási- és egyéb gyomor- bélrendszeri problémákat okozhat.

Ha nem képes eltolni a gyomor pH-t, mert a gyomornedv termelődés alkalmazkodik és több sav termelésével közömbösíti ezt a hatást - úgy pedig elég kicsi a valószínűsége, hogy bármi érdemleges hatást várhatunk a lúgosított ivóvíztől.

Ha a gyártónak ettől eltérő adatai vannak, úgy azt szívesen veszem, ha esetleg megküldi nekem.

jelige: lejárt védőoltás
2018-01-05
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Tegnap ivartalaníttattuk 2 kan cicánkat. Testvérek, 8 hónaposak. A műtét után veszettség elleni, valamint macska betegségek elleni védőoltásokat is kaptak. Eddig nem kaptak semmilyen oltást, így most kaptak oltási könyvet is. Az orvos a könyveket az irodájában előkészítette, de ott hagyta, ezért azt pár órával a műtét után adta át és akkor ragasztotta be a vakcinák címkéit is a könyvekbe. Az ivartalanítás nálunk, a háznál történt. A cicák rendben felébredtek, az ébredés után 10 órával kaptak enni és inni is. Az egyik cica nagyon gyenge, bár eszik és iszik is, a sebeit kinyalogatja, tisztálkodik és járkál is, bár nem játszik, mint a testvére. Az oltási könyvet megnézve, megdöbbenve tapasztaltam, hogy a két cica kombinált oltásként 2 különböző vakcinát kapott. Nobivac Tricat Trio exp: 04-2015, a másik pedig Feligen CRP A.U.V felh.: 12/2011. Kérdésem: Lehetséges, hogy lejárt vakcinát kaptak, illetve okozhat-e ez bármilyen problémát az állatoknak, illetve a védettséget mennyire befolyásolja ez. A veszettség elleni oltás Rabisin volt mindkettőnél azok lejárata rendben van.

Önnel együtt azt remélem, hogy csak adminisztratív hiba történt. Ha esetleg mégis lejárt vakcinát kaphattak az állatok, úgy sem várható mellékhatás, egészségkárosodásuk, de a védettség kialakulása nem garantált azon a szinten, mint friss vakcinák esetén.

Szerintem tájékoztassa állatorvosát az észlelt problémáról, és kérje tőle annak rendezését.

jelige: ivartalanítás
2018-01-05
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Kérdésem lenne, hogy milyen nyugtatószert tudna ajánlani ahhoz, hogy a szabadon élő, vad házimacskám meg tudjam fogni és el tudjam vinni ivartalaníttatni? Köszönettel: Bakos Réka

Én is tudnék, de nem ez a kérdés, mert nem tőlem szerzi be a szert.

Kérdezze meg állatorvosát, hogy mit ajánl illetve mit tud kézbe adni a sikeres befogás, szállítás érdekében.

jelige: Picur
2018-01-04
Toy uszkárom 10 èves, kb 1 ève köhögött, szívnagyobbodás, lègcsőszűkület, vetmedin, benamax, furosemid, verospiron,karsival, vitamin, amit naponta szed, de nèha javul csak. Sokat pisil, most fogyott is. Ülve, vagy állva alszik. Többször voltunk orvosnál. A vetmedin helyett nincs más? Drága mègsem segít. Valamit tud ajánlani? Legalább kettő elèg lenne.

De van a Vetmedin, és a többi szer mellett helyettesítésére is alkalmas jónéhány egyéb gyógyszer - de ezek sorolgatása helyett sokkal inkább azt ajánlom, hogy tárja állatorvosa elé a problémát, miszerint a leírt egyébként igen gavalléros gyógyszeres kezelés sem hoz léányeges javulást a kutya állapotában.

Nem világos számomra sok minden. Ha a diagnózis egy éves vizsgálati eredményeken alapul, úgy bizonyosan érdemes lenne új részletes vizsgálatokkal (fizikális vizsgálatok, vér/vizelet labor, nyak/mellkasi röntgen, szív ultrahang, EKG, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok ....) tisztázni a jelenlegi állapotot, az ismert légcsőszűkület, és szívelégtelenség súlyosságának, illetve esetleges egyéb betegség felderítése céljából. Ha ismertté válik a jelenlegi állapot, úgy lenne érdemes a megoldásokat és annak esélyeit átbeszélni.

jelige: ételallergia
2018-01-04
Kedves Doktor úr! Minap egy vérvizsgálat által kiderült, hogy kutyám ételallergiás (elvileg csirke). Azt javasolták térjek át a házi kosztos etetésre teljesen szárnyas hús mentesen. Eddig bárányos rizses Happy Dogot evett. Tudom, hogy létezik a Brit Care táp ami 100% hipoallergén. Mit javasol? Adjam a Brit Caret? vagy térjek át a házi kosztos etetésre? (Utóbbi esetben félek,hogy kutyám fogai akár tönkre is mehetnek ettől.) Válaszát köszönöm.

A házi kosztos etetést is lehet tökéletesen csinálni, jóllehet idő-, és egyéb befektetésekben is igényes módszer.

Ha valóban csirkehús fehérje allergiás a kutya, úgy mind a bárányos-rizses Happy Dog, mind a Brit Care, vagy más gyártó (Royal Canine, Hill's ...) csirkementes illetve hypoallergén tápjai jó megoldás lehet. Akár keverheti, vagy váltogathatja is őket.

Kérdéséből számomra nem világos az sem, hogy a jelenlegi diéta mellett tünetmentes-e a kutya illetve az sem, hogy miért szeretne váltani és miért pont a Brit tápját választotta, de az sem, hogy miért ajánlja állatorvosa a házi kosztra váltást. Bizonytalanságomat szinte bizonyosan az ismeretek hiánya okozza - célszerű lenne dilemmáit a kezelő orvosával tisztázni.

jelige: .
2018-01-04
Tisztelt Doktor Ur. Egy ot honapos Burman cicat kaptam meg novemberben. A cica kohogott legalabbis annak tunt. Kapott kezelest antibiotikumot, valamint gyulladasgatlot egy hetig de egyszer-ketszer naponta ismetlodott a kohoges. Levideoztam s a doktorno sem igazan jott ra mi is ez. Nem kohog ugyanis a szaja zarva van s olyan hangot ad ki mintha sipolna belulrol. Kb fel percig tart s mostanaban naponta tobbszor is. Viszont amit megfigyeltem, hogy a szajszaga nagyon rossz. Eddig a cica csipan feregtelenito tablettakat kapott 3-at Total a neve(Romaniaban elunk ugyanis) ,csatolom a videot is ha lehet mailben majd.On szerint mi a teendo. A doktorno javasolta a szodabikarnona hasznalatat mivel lehet sav!??

Szerintem a teendő elsőként a kölyök macska részletes kivizsgálása (kórelőzmény áttekintése, fizikális vizsgálatok, laborvizsgálatok, vírustesztek .... képalkotók, egyéb kiegészítő vizsgálatok ...). Egy videó alapján nem célszerű diagnózist felállítani. Nem baj, ha megnézi állatorvosa, mert ötletet adhat, de a vizsgálat eredményei lesznek a perdöntőek az ok megtalálásának ügyében.

Egy csak lakásban tartott cicának is vannak ajánlott védőoltásai, nem kizárt, hogy ezek hiánya okozza a bajt.

Ha kiderült az ok, úgy remélhetőleg sikerül majd orvosolni is a bajt, és ezután érdemes megbeszélni az oltások, parazitamentesítések, majd az ivartalanítás időpontját.

Macskatartóknak

jelige: Filippo
2018-01-03
Tisztelt Doktor ùr.Èrdeklõdni szeretnèk milyen fajta daganat Sinonasalis carcinoma grade-II?gyògyithatatlan?Mit tudok tenni mèg a szigorù ètrend ès vetri dmg k9immunity vet p im ès avemar adàsa mellett?11 èves golden retriever sajnos az orràban van a daganat.Nagyon szomorù ak vagyunk.Kõszõnõm vàlaszàt

Hámeredetű, rosszindulatú tumor, ami az orrüreget, vagy az orr melléköblöt borító nyálkahártyáról indul. Kezdetben elsősorban helyileg okoz problémát, helyben növekszik invazívan, csak késői esetekben ad nyirokcsomó és még később távoli áttéteket.

Nehezen kezelhető, igen ritkán sikerül teljesen meggyógyulni belőle - de van jónéhány ennél is rosszabb kórjóslatú egyéb orrüregi malignitás (pl carcinoma grade III., melanomák, sarcomák) is.

Egy-egy konkrét eset esélyeit, várható lefolyását, bármilyen kezelés várható esélyeit a szövettan mellett az onkológiai betegség előrehaladottsága (primer helyeződése, mérete, környezetének átszőttsége, nyirokcsomó és távoli áttétek jelenléte ...) és a beteg általános állapota, esetleges egyéb betegségei, keringésének, és egyéb belső szerveinek állapota, terhelhetősége ... együttesen szabja meg.

Az onkológiai betegség előrehaladottságát  legpontosabban egésztest 3D vizsgáló eljárásokkal lehetséges felmérni.

A leírt szigorú étrend (?) , Vetri DMG, és K9 Immunity és Avemaaar kevéssé befolyásolja a betegség lezajlását.

A sebészeti beavatkozás önmagában sajnos csak a legritkább esetekben eredményez gyógyulást - de lényeges tumorméret csökkenést eredményezhet. Többféle posztoperatív kezelés (helyi gyógyszeres, radiogyógyszeres kezelés, szisztémás gyógyszeres kezelések, immunterápia, oncothermia ...) is hatékony lehet, legalább a betegség lezajlásának lényeges lassítása várható tőle.

Sajnos nem tudom megnyugtatni Önöket, nem egyszerű betegség jelentkezett a Filippo-nál.

jelige: Hányas
2018-01-03
Kedves doktor úr! 3,5 hónapos yorki kutyusunk 2 napja napi 1.*2*hany. Habos sárgás ! Eszik iszik rendesen! Szeklete vizelete rendben! Annyi hogy levert nem sokat játszik! Eddig egész nap pörgött ! Kiváncsi lennék mi lehet a háttérben ‘ !? Kodzonom Monika

A hányás egyike a lutyák legáltalánosabb, leggyakorib tüneteinek, így őszintén szólva én is kíváncsi vagyok, hogy a szóbajöhető sok tucat ok közül mi jelentkezett a kölyök yorkinál ....

Állatorvosa a kis kutya részletes vizsgálatával tudja szűkíteni a kört, majd megnevezni az okot ... és ezután remélem gyorsan meg is oldhatják a problémát.

Ha túl lesznek a kalandon, akkor pedig érdemes lesz befejezni a kölyök program szerinti oltásait, folytatni a parazitamentesítését, hogy hasonló események minél kevésbé zavarják a kölyök fejlődését.

Kutyatartóknak

jelige: Mák
2018-01-01
Tisztelt Doktorúr/ Doktorő! Míg dolgoztunk a kutyám bejutott a szobába, es megette az otthagyott majdnem egész mákos bejglit, amiben kb 130 g darált mák lehetett. Különösebb problémája nem látom, hogy lenne, azon kívül, hogy háromszor volt széklete kb 6 óra alatt és sokat ivott. Hasmenése nincs, jókedvű, játékos, de tudtommal a mák egyáltalán nincs jó hatással a kutyák szervezetére,és aggódok, hogy lehet e esetleg valami baja tőle. Kell valamire figyelnem, van értelme holnap állatorvoshoz vinni, vagy ennyi idő alatt már lett volna baja? Válaszát előre is köszönöm!

Én sem gondolom, hogy ezentúl minden nap meg kéne etetni a kutyával egy rúd mákos bejglit - de a leírt egyszeri alkalom láthatóan nem okoz elviselhetetlen nagy gondot a kutyának.

Véleményem szerint ha jelenleg is tünetmentes a kutya, úgy nem kell állatorvosi ügyeletre vinnie.

Ha azonban bármi (!, hányás, hasmenés, hasi terime növekedése, púposítot0tt/fájdalmas testtartás, széklet/vizelet ürítés elmaradása, bágyadtság, étvágytalanság, elfekvés, remegés, ...... tehát tényleg bármi) új tünetet, eltérést tapasztalnak az eddig megszokott viselkedésben, úgy irány az ügyelet.

jelige: csoki
2018-01-01
Üdvözlöm,Lenne egy kérdésem.Sedalin gyugytatot adtam a kutyámnak,mert ideges a petárdázára és már sokan elkezdték.Eddig 4-5 ora kellett hogy hasson a nyugtato,most viszont 1,5 2 ora alatt kiütötte a kutyám.Lehet egy egységgel többet kapott,ebböl lehet valami baja? Köszönettel Pintér Csaba.

Megszokott esetekben a beadás után 5-20 perc (!) alatt kialakul az acepromazin (Sedalin) nyugtató, bágyasztó hatása, és 8-14 órán keresztül érvényesül.

Az acepromazin biztonságosan alkalmazható szer, durva, sokszoros túladagolás után is legfeljebb elnyújtott hatást szoktunk észlelni. Komoly baj leginkább akkor származhat a durva túladagolásból is, ha idős, elhízott, rossz keringéssel és májfunkcióval rendelkező kutyáról van szó.

Otthon a forszírozott itatás és időnkénti mozgatás segíthet a szer metabolizmusában és a kiürülés gyorsításában. Ha ez nem vezet eredményre, úgy állatorvosi ügyeletben tudnak segíteni akár ma január 1.-én is.

jelige: macska etetése
2017-12-31
Kedves Doktor úr! A macskák általános etetésével kapcsolatban szeretném kikérni véleményét. A macskám általában darált, főtt pulykacombot kap, legtöbbször párolt répával vagy rizzsel, esetleg almával; hetente legalább egyszer csontos-bőrös darált baromfit (szintén főzve). Időnként kap még laktózmentes tejet, belsőséget, tojást, nagyon ritkán sajtot, valamint Purina One márkájú száraztápot (ami elvileg lazacos 17%ban, de ezt mindennap kis adagban adom neki). Attól félek, túl zsíros ez a koszt, viszont amennyiben ez biztonságos, szeretném továbbra is házikoszttal etetni. Megfelelő ez ilyen módon? Ha nem, min változtassak? Illetve az is érdekelne, hogy egészséges lehet-e egy macskának a következő összetételű táp: Összetevők: kukorica, kukorica olaj, rizsfehérje, borsó, borsórost, sörélesztő, bikalcium-foszfát, lenmag, hidrolizált növényi fehérje, burgonyafehérje, nátrium-klorid, kalcium-karbonát, repceolaj. Analitikai összetétel: Nedvesség: 8,00%. Nyersfehérje: 33,00%. Nyersolajok és -zsírok: 14,00%. Nyers rost: 3,50%. Nyers hamu: 5,90%. Magnézium: 0,09%, Adalékok: A vitamin 27.500 NE/kg. D3 vitamin 1,600 NE/kg. E vitamin 270 mg/kg. Réz-szulfát pentahidrát: 10 mg/kg. Vas-karbonát: 186 mg/kg. Kalcium-jodát (vízmentes) 4mg/kg. Nátrium-szelenit: 10mg/kg. Cink-oxid 100mg/kg. Mangán-oxid 12mg/kg. Taurin 1,500 mg/kg. L-karnitin 300mg/kg. Nagyon köszönöm válaszát!

Ha a leírt módon táplált 1-5 éves nőstény macska ideális kondícióban van (nem sovány, és nem kövér), széklet és vizelet gondjai sincsenek, egyébként is  egészséges és teljesen tünetmentes, úgy nem látok indokot a változtatásra.

A leírt táp összetevőiben viszont nem látok állati eredetű összetevőket, a taurin és L-karnitin pótlás ellenére én nem kárhoztatnám a saját macskáimat ilyen monodiétára.

Nem vagyok egy táplálkozás specialista, érdemben, ennél bővebben nem tudok hozzátenni a kérdéseihez.

jelige: idős cica immunrendszerének erősítése II
2017-12-31
A 12 éves cica gazdája vagyok; lenne még kérdésem. A cica jó körülmények között, tiszta lakásban él, rendszeresen látja állatorvos - oltást nem javasolt neki (kérdeztem; nem lenne akadály, de az orvosunk kihagyhatónak ítélte). Advocate cseppet kap, mióta a kutyát hoztunk menhelyről. Az ő első vizsgálatakor sem javasoltak semmit a macskáknak. A cica is mentett cica (nem vásárolt; nem onnan indultunk, hogy kölyökkorában napra pontosan kapjon védőoltásokat, hanem a halál szélén állt, amikor találtuk. Akkor alapos kezelést kapott; miután elérte azt az életkort, hogy ivartalanítani lehessen, megtörtént. Ezután csak akkor mentünk orvoshoz, ha panasza volt. Nem szemétdombon élünk; úgy gondolom, túlzás azt feltételezni, hogy a rendszeres oltás hiánya ellenére mindenféle sosemlátott középkori nyavalya tenyészhetett ki benne. Egyelőre javítani szeretném a cica saját szervezetének a védekezőképességét; daganatos- vagy szív-, máj-, vesebetegsége diagnosztizálása vagy kezelése másik téma lenne. Amikor ebbe a városba költöztünk (vidéken lakunk), felkerestem az állatkórház legjóhírűbb orvosát, hogy legyen az orvosunk - mivel akkor éppen nem volt semmilyen tünete a cicának a szokásos téli tüsszögésen kívül (ekkor megvoltak még a fogai), nem vettek komolyan, nem kaptunk kezelést (sem kivizsgálást, sem oltást). (Másik orvost kerestünk, aki naponta injekciózta. Ő sem javasolt semmi egyebet.) A szőrritkulás kb. két hónappal azután kezdődött, hogy kutyát fogadtunk be a menhelyről; azután, hogy gombás foltok jelentek meg a cica lábán. Valószínűleg hibát követtünk el, hogy a cicák nem kaptak oltást, mielőtt kutya került az udvarba, de én nem vagyok állatorvos; azért járunk rendszeresen állatorvoshoz, hogy ő mondja meg, mire van szükségük. Nem talált szükségesnek semmilyen előkészületet - a múltat már nem tudjuk megváltoztatni. A cica tehát azután betegedett meg, hogy a kutya a házhoz került. Milyen betegség jele lehet a szőrritkulás, ha pont most jött ki? Létezik rá tüneti kezelés? A számtalan laborvizsgálaton kívül (ami csak vizsgálat, nem kezelés), van ajánlása arra, mivel tudnám erősíteni a cicát, hogy kevésbé legyen fogékony a fertőzésekre? Az orvosunk azt mondta, majd azután kaphat oltást, ha a gomba ki lett kezelve. Mit tegyek addig, tudok neki ÉN segíteni? Elkülönítsem a két cicát egymástól? Elkülönítsem a cicát vagy cicákat magunktól? Annak ellenére tartunk itt, hogy rendszeresen nézi őket állatorvos; az ő tanácsai szerint jártunk el, de a fenti kérdésekre tőle nem kaptam választ. (Bár arra vonatkozó ajánlást se, hogy kivizsgáltassuk.) Köszönöm ismét, ha szán még egy kis időt a problémánkra.

Nem gondoltam, és nem is sugalmaztam, hogy szemétdombon élnének, és nem is középkori nyavalyákról értekeztem a válaszomban, sőt nem is gondolom, hogy a múltat kellene megváltoztatni .... vagy, hogy Ön rossz gazda lenne, állatorvosai ne lennének felkészültek. Sőt nyilván elismerésre méltó, hogy megmentették a nehéz sorsú kölyökmacskát, ivartalanították és 12 éven keresztül boldog, egészséges életet ajándékoztak neki.

Érdekes gondolatmenet a kutya által hozott betegség a cicára néztve, és nem kizárt, hogy jó a megérzése, és a kutya tünetmentes hordozóként valóban megfertőzhette a cicát gombákka. Ezt a gyanút viszonylag egyszerűen bőrkaparék mintavétellel és laboratóriumi vizsgálattal meg lehetne erősíteni, vagy el lehetne vetni. Ha bizonyossá válik a gombás bőrfertőzés, akkor állatorvosa többféle hatékony kezelés közül választhat (vakcina, szisztémás és helyi antimikotikus kezelések).   Én azonban innen a távolból azt is el tudom képzelni, hogy a kutya társ parazitát, vagy bakteriális fertőzést hozott a házhoz, aminek más lenne a gyógymódja, és azt is, hogy  a macskán jelentkező szőr és bőrtünetek jelentkezése véletlenül esik egybe a kutya társ megjelenésével. Hasonló szőr és bőrtüneteket egyébként gombák,  paraziták, bakteriális bőrgyulladások, allergiák, endokrin betegségek és több egyéb  nyavalya is előidézhet.

Nekem továbbra is az a véleményem, hogy a cicát kivizsgálni kellene, majd ha megvan a diagnózis, akkor kellene célzottan kezelni, ezzel lenne a legjobb esélye a gyógyulásra. Azt gondolom, hogy nézni nem elég a cicát, legyen bár a kolléga bármilyen tapasztalt, jó állatorvos. Azt is gondolom, hogy egy 12 éves cicában sajnos jó eséllyel akár egynél több betegséget is találhat állatorvosa.

Meggyőződésem, hogy a cicának nem immunstimulánsra van szüksége. Ehhez mindösszesen a google keresőbe kell beírnia a "macska, immunstimuláló szerek" keresőszavakat és tucatszámra fog találatokat kapni. Nem szeretnék viszont abba a hibába esni, hogy ajánlok néhány divatos táplálékkiegészítőt, aminek a használatával időt veszítenek a diagnózis elérése helyett.

jelige: oltások benti macskának
2017-12-31
Oltásról kérdeznék: az állatorvos, aki kezelni szokta a cicánkat, szabadságon van, ezért másik állatorvost hívtunk ki. Azt kérdezte, van-e oltása a cicának. Nincsen. Az orvosunk úgy tájékoztatott, hogy benti cicának nem szükséges oltás; én magam is úgy tudtam/gondoltam, hogy az oltás olyan betegségek ellen véd, mint a veszettség, de panelcicát az ilyesmi nem fenyegeti. Többször költöztünk, többször jártam a cicával állatorvosnál, ivartalanították, de soha senki nem mondta, hogy javasolt lenne neki oltás, nem kaptunk kiskönyvet. A legutóbb itt járt orvos nem tudta pontosan elmondani, mire való az oltás, illetve ilyesfélén magyarázta: bármit bevihetünk magunkkal a lakásba a cipőnkön. Gondolom, veszettséget nem. Milyen oltások léteznek, mire valók, mi ellen védik a cicát és mikor javasolt a beadásuk? Hogy lehet, hogy a 6 évet cicát kezelő orvos (orvosok, a költözés miatt) egyike se javasolt neki oltást? Vagy ezt "alapesetben" nem javasolják, hanem mindig csak a gazdi kérésére adják, nem ajánlják? Köszönöm.

Egy kizárólag élakásban tartott cicát veszettség ellen speciel valóban nem szüksége és nem is szoktunk oltani - de egyéb fertőző betegségek ellen érdemes beoltani a csak bent tartott macskákat is, mert valóban a cipővel, ruházattal és egyéb ragályfogó tárgyakkal gyakran behurcolják és meg is fertőzik macskájukat a gazdik.

Hogy a több kolléga mit ajánlott és mit nem az elmúlt évek során, azt nem szeretném kommentálni, a lakásban tartott cicáknak javasolt védőoltásokról pedig az alábbi linkeken olvashat nálunk:

Mire van szüksége a macskámnak?

Macskatartóknak

jelige: idős cica immunrendszerének erősítése
2017-12-30
Tanácsukat szeretném kérni idős cica egészségének javításával kapcsolatban. 12 éves benti cicánknak kihullottak a szemfogai, kb 1 hete ritkulni kezett a szőre hastájékon, hátső lábakon. Telente újra és újra beteg lesz (köhög, sárgás váladékot tüsszög fel). Többször konzultáltam már állatorvossal, de nem tartom kielégítőnek a válaszokat; a tüsszögést/köhögést évente 2-3 hetes injekciókúrával kezelik. Tanácsot szeretnék kérni, mivel tudnám az immunrendszerét erősíteni, milyen vitaminkészítményeket adhatok neki (erőltetés nélkül). Van-e olyan macskaeledel, ami jobb a többinél, egészségesebb, javulást hozhat az állapotában? (Vagy akér jutalomfalatként szolgáló vitamin, bármilyen roborálószer, amit önként megenne.) A mi orvosunk nem tudja, mi lehet a fogak kihullásának az oka (nem rohadtak el, olyanok, mint a tejfogak, szép fehérek, csak mintha felszívódott volna a gyökerük és kiestek...). Jelenleg sajnos gombás fertőzést kapott el (korán észrevettük, 2 foltban kihullott a szőre, kenőcsöt kaptunk rá, bár kételkedem abban, hogy ez lenne a legjobb). A gombás foltok megjelenése óta úgy veszem észre, mintha egyenletesen ritkulna a szőr a hasán és hátsó lábai belső felén; csak finom, ritka, pelyhes szőre maradt. Hogyan tudnám az állapotát javítani, a gombás fertőzését hatékonyabban kezelni? Nyilván le van gyengülve az immunrendszere, könnyen beteg lesz. Másik cicánk fiatalabb, ő egészséges és tünetmentes - érdemes kettejüket elkülöníteni egymástól, hogy az egészséges ne fertőződhessen meg (egyelőre a gombától - 2 hetes kenőcsös kezelést javasoltak...), vagy teljesen mindegy, érintkeznek-e egymással? Milyen állateledel lenne javasolt, ami a lehető legegészségesebb és mindent tartalmaz, amire egy házikosztot nem evő, benti cicának szüksége lehet? Az ára nem számít. Köszönöm előre is.

A 12 éves lakásban tartott cica az adatlap szerint nem oltott.

Érzésem szerint nem vitaminra, roboráló szerre, immunstimulánsra .... van szüksége - hanem sokkal inkább részletes, szisztematikus kivizsgálásra, hogy kiderülhessen a betegsége, vagy betegségei. A részletes kivizsgálás alatt az alapos fizikális vizsgálatok mellett vér/vizelet/széklet labort, vírusteszteket kellene első körben érteni, de könnyen lehet, hogy röntgenre, ultrahangra, esetleg egyéb kiegészítő vizgsálatokra is szükség lenne.

Nem kevés betegség állhat a háttérben, nem lenne meglepő, ha vírusfertőzés, vagy szív/keringési betegség, primer máj-, vagy vesebetegség, endokrin betegség, vagy akár onkológiai betegség derülne ki részletes vizsgálatok útján. Ezek egyikét sem célszerűcsak roboráló szerekkel kezelni.

Önnel és állatorvosaival együtt én is azt remélem, hogy kiderülhet a cica betegsége és az gyógyítható, vagy legalább eredményesen kezelhető lesz.

jelige: Pamacs kullancsfertőzés
2017-12-30
Tisztelt Doktor ÚR! 4 éves máltai selyemkutyusom kullancsfertőzést kapott. Állatorvos látta 2 is. Az ünnepek előtt zinnatot írt fel neki. Nem javult, sőt. Eszeget, iszogat, sötét színű vizelete van. A nap több szakaszában is hirtelen fájdalmai vannak, u alakba görnyed, meg van meredve, lassan megy, sántán megy. Ez van, hogy órákig is eltart. Az orvos vérvizsgálat nélkül azt mondta, kullancsfertőzés mellett valószínű szelszise is van. 40 fokos láza van. Zinnatot elhagytuk, sumamedet írt fel 1x1ml-t. Ezt már harmadik napja szedi, de nincs változás. Mi a véleménye meddig tart ez az állapot, lehet több nap mire várható javulás? Ön szerint elvigyem másik állatorvoshoz is alaposabb kivizsgálásra? Félek, hogy későn kerül 'jó kezekbe'. Vagy bízzak a jelenlegi orvosomban,hogy ennek a betegségnek idő kell mire javulás várható?

Sajnos nem elég "látni" a kutyát, akármilyen tapasztalt, jó szakember is végzi a szemrevételezést.

A kutya részletes vizsgálatával (fizikális vizsgálatok, vér/vizelet labor, esetleg képalkotók (hasi ultrahang, röntgen, ... 3D .... , eetleg egyéb kiegszítő vizsgálatok ...) lehet igazolni, hogy a sötét vizelet, fájdalmak és magas láz valóban babéziózis és következményes szepszis miatt, vagy egészen más betegség(ek) pl vese-, hólyag-, prosztata-, ..... gyulladásos vagy daganatos elváltozásai miatt alakult-e ki.

Akár ha bebizonyosodik is a babéziózis gyanúja, azt sem elegendő antibiotikumokkal kezelni, a babéziák kiirtásához más injekciós gyógyszerre és sokszor intenzív, infúziós kezelésre is szükség van.

A kutyának a jó kezek mellett jól felszerelt, labor és műszeres háttérrel is rendelkező rendelőre is szüksége lehet.

jelige: Szerető Gazdi
2017-12-30
Kedves Doktor Úr! Karácsonykor lett a német juhász kutyám 7 éves. 2,5 héttel ezelőtt nehezen vett levegőt, állatorvosnál ultrahang, röntgen, kardiológia nem mutatot semmit, de leszívtak 2,5 liter vizet. Citológia is csak baktériumot állapított meg, kezelés kapcsán változás semmi. 27-n ujabb leszívás 3,6 liter. Változatlan állapot miatt új orvos keresése, mely előzőekben ismert vizsgálatok alapján megállapította, hogy a mellhártyáján apró tűszurásos daganatok vannak. Infúziót meg gyógyszereket kap, általa vesz jól levegőt és pisil. Tegnap vettek tőle még mintát hasüregből, tüdő, lép, hogy a kiinduló okot megtalálják. Milyen kezelést javasolna?

Leírása alapján és a tegnap délután olvasott citológiai véleményt olvasva (mesothelioma ill mastocytosis gyanúja)  igencsak aggasztó a helyzet. Állatorvosai érezhetően sokat tesznek a pontos diagnózis elérése mellett a kutya életének megóvása érdekében is.

A szövettani eredmények rendkívül fontosak. Ha ezek kiegészülhetnének legalább mellkasi-, hasi de ideális esetben egésztest 3D képalkotó eredménnyel, akkor lehetne pontosabb diagnózoisra jutni - és ezzel derülhetnek ki a bármilyen kezelések esélyei.

jelige: Macskafül
2017-12-29
Van egy félig-meddig vad cicám, anyja pár hetesen hozta hozzánk, megsajnáltuk, befogadtuk, de nagyon bizalmatlan az emberekkel. Valószínűleg verekedhetett más macskákkal, mert folyton sebes a füle. Ezek a sebek hol elmúlnak, néha újabbakkal tér haza. Az egyik ilyen seb egyre csúnyább, nem múlik el. Nem szívesen venném orvoshoz, mert utána nem jönne haza, amint írtam, elég "antiszociális". Ha esetleg ez gyógyszeres kezeléssel megoldható, amit az ételbe csempészek, az nagyon jó lenne - persze lehet, hogy ez nem ilyen egyszerű. A választ előre is köszönöm.

Nem kizárt, hogy verekedésből származó sérülések is jelen vannak - de egy kinti, oltatlan és talán nem is parazitamentesített macska esetében a fülrüh okozta hallójárat gyulladás talán még gyakoribb oka lehet a leírt tüneteknek.

Szinte kizárt, hogy otthon ételbe, vízbe "csempészett"  bármivel eredményesen kezelhetné a cicát.

A megoldás cak úgy elképzelhető, ha befogják, és állatorvosával  egyeztetett időpontban akár bódításban (akár ivartalanítással egybekötve ...) megvizsgáltatják a vad cicát. Így kiderülhet a sebes fül rejtélye, sajnos egyéb bajok is kiderülhetnek - de esély adódik a baj leküzdésére.

Egy kijáró cicának a táplálás mellett feltétlenül szüksége van ivartalanításra, rendszeres védőoltásokra és parazitamentesítésekre. Ellenkező esetekben sajnos néhány év alatt elkopnak, elpusztulnak.

Macskatartóknak

Mire van szüksége a macskámnak?

jelige: Franci bulldog
2017-12-29
Tisztelt Doktor Úr Van egy 10hetes franci bulldog kutyusunk,folyamatos hasmenése van,eleinte vérrel társult,ez megszünt,de a vízes hasmenésből nem bírunk kimászni!Pörgősen teltek az Ünnepek.21,22,23án állatorvosnál jártunk,injekciókat kapott,23án antibiotikumot már nem kapott,mert javult,24én délután újra hasmenés,irány 25én az Állatkórház...infúzió be,(klion,enroxil,synulox) szurikat kapott,26án ismét,27én a kliont nem kapta,tegnap(28án)újra kórház,hasmenés,betársult a hányás is.Diétás Hills konzervet kap,napi több picike adagba,fedorcat tabit(napi 1/4),és most hazaadtak klion szurit(napi 2x2ml) szájon át adagolásként Giardiával kezelik,de nem érti az orvos se,hogy miért nem múlik el?!Oltásai rendben,de szegény kutya alig 1,5kg :( Minden tőlünk telhetőt megteszünk,és nem javul,sőt valószínűleg a másik kutyánk,egy 2,5éves mopsz elkapta :( Ön szerint mi is ez? Várom válaszát Üdvözlettel Szabó Dóra

Nem tudok sajnos okosabbat tanácsolni, mint amit nyilván állatorvosai is tanácsolnak ..... miszerint ha a pörgős Ünnepeknek egyszer vége lesz, úgy érdemes lehet részletes vizsgálatokkal (fizikális vizsgálatok, vér/vizelet,/széklet labor, esetleg képalkotók, egyéb vizsgálatok ....) kideríteni, hogy mi okozhatja a hamenéssel, hányogatással járó  és a többféle  kezelésnek is igencsak ellenálló makacs tüneteket.

Biztos vagyok abban, hogy Önök és állatorvosaik is mindent megtettek eddig is, sajnálom, hogy eddig nem sikerült véget vetni a rossz szériának.

jelige: jelölés aggaszt
2017-12-29
Tisztelt Dr! 21 hónapos kutya ha herélve lesz, leszokik a jelölgetésről? Mit tanácsol ez ellen? Köszönöm, Elek

Nem biztos és nem feltétlenül.

A hím ivari hormon (tesztoszteron) híján egy kasztrált kutya agressziója-, csavargási hajlama csökkenhet, nemi aktivitása és érdeklődése ezzel  lassanként megszűnik, nyugodtabbá válik ...... és ezen az alapon kevesebbet jelölgethet. Ugyanakkor a territoriális viselkedés (a saját terület jelölgetése) az esetek nagy részében megmarad egy kasztrált kutya esetében is.

Szűkszavú leírásából számomra az sem világos, hogy a 21 hónapos kutya a lakásban jelölget-, vagy az autót, kerti növényeket spriccelgeti. Állatorvosa, aki sokkal többet tudhat a kutya jelleméről, tartási körülményeiről jóval több adat alapján  tudja megítélni a herélés várható hatásait.

jelige: Szilveszterk
2017-12-28
Jó estét! 5 éves foxterrier kutyam 3 eve 2x1 Sevenaletta gyógyszert szed...mellette Mariatovismagolajat és komplex B vitamint...jön a Szilveszter előre rettegek..hiszen nem viseli túl jól retteg.remeg mint a nyarfalevel..és félek h roham jön rá..Természetesen hangosan megy a tv, h minel kevesebb durrogtatas halljon.. Idén vettem neki Serene Um tablettát..illetve Frontin is be van készítve.. A kerdesem az lenne, hogy nyugodtan beadhatja e neki vagy inkább hanyagoljam az epilepszia miatt? köszönöm!

Állatorvosa a leírtak szerint 3 éve kezeli  kutyáját epilepsziás betegségével. Neki van a legtöbb ismerete a kutya alapbetegségéől és jelenlegi állapotáról.

Csak vele érdemes megbeszélnie, hogy az alap gyógyszerezés mellett mi mást lehetséges és érdemes még tenni a kritikus Szilveszteri éjszakán az epilepsziás rohamok elkerülése érdekében.

Vele érdemes tisztázni azt, hogy a megvásárolt Serene Um és/vagy Frontin bevethető-e, netán inkább Adaptil párologtatót, vagy spray-t vagy egyéb gyógyszert kellene alkalmazni, de az sem túlzás, ha a felhangosított tv kérdését is vele tisztázzák.

jelige: antimikotikum
2017-12-28
Jónapot, milyen kortól adható kutyának szájon át gombaellenes gyógyszer? 8 hetes kutyus gombás foltokkal van tele. Lamisil, Fungiconazol stb. tabletta mikortól adható?

Indokolt, súlyos esetekben állatorvosa akár egy 8 hetes kölyöknél is kezdeményezhet szisztémás antimikotikumos kezelést. Mindezt természetesen kellő körültekintéssel, gyakori kontrol vizsgálatokkal fogja tenni, nehogy többet ártson, mint amennyi haszna lenne a kezelésnek.

Más, kevésbé indokolt esetekben könnyen lehet, hogy helyi antimikotikus kezelést, vagy védőoltásokat - vagy a rögösebb higiénia, tartási körülmények javítását, a kölyök immunrendszerének támogatását (táplálás, parazitamentesítés ....) fog ajánlani.

Kezelő orvosával érdemes megbeszélnie a teendőket.

<< <  2 / 507 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.12.28
Budapest XXII. kerületéből (Péter Pál u. és Bánk bán u. sarok) tűnt el a képen látható cica. Kérjük, ha bárki látja, tud róla, értesítse a gazdit! Köszönjük!
2017.12.21
2017.12.18-án a Budapest XXII. kerület, Vörösmarty utca környékéről eltűnt Kormi. Ivartalanított 2 éves kandúr,nem csavargós. Aki megtalálta, esetleg befogadta, kérjük, jelezze az alábbi telefonszámok bármelyikén: 06-30/612-1166 vagy 06-1/227-2643
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara