Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Oltás
2018-05-30
Kedves válaszoló. Van 2-kijárós ivartalan kandúr cicám, eddig minden éveben kaptak oltást FELV ellen. Viszont most olvastam hogy 3-évnél idősebb macskának elég 2-3 évente beadatni... Feleslegesen nem bántanám a macskáim szervezezét az évenkénti oltással ha elég "csak" 2-3 évente beoltatni őket FELV ellen. Ön mit szokot javasolni a gazdáknak ez ügyben? Válaszát köszönöm

Én hasonló kérdés esetén átnézem az oltási könyvet, megnézem, hogy első életévükben megkapták-e időben a 2x leukózis elleni védőoltást a cicák, előtte és azóta is rendszeresen parazitamentesítettek-e, és az éves védőoltások dátumait is ellenőrizném. Azt is megkérdezném,hogy a kerti élőhelyre mennyire járnak be kóbor, vagy nem ismert védettségű macskák. Vannak-e időnként marakodásból származó sérülések a macskákon? Esetleg a megnyugtató válaszok ellenére is felajánlanám a FeLV teszteket.

A fentieken túlmenően is még több tényező befolyásolja az alapvetően kézbentartott (ivartalanított, védőoltásokban részesített) cicák leukózis vírus fertőzésének esélyeit - így a további védőoltások időpontjairól személyes konzultáció után állatorvosával érdemes leginkább egyeztetnie.

jelige: Lola
2018-05-30
Tisztelt Doktor Úr! 11 éves szuka kutyusunkat múlt csütörtökön műtötték, gennyes méhgyulladás miatt ivartalanításon esett át. Gallért hord, de mivel észrevettük, hogy a szélével esetleg eléri sebet, tegnap óta ruha is van rajta. Ennek ellenére ma este láttuk, hogy a varrat egy kicsit nedvedzik, kb egy cm-es darabon. Lefújtuk DettolMed fertőtlenítő spray-vel. Kérdésem, hogy tudunk-e még valamit tenni, hogy könnyebben gyógyuljon a seb? egyébként a kutya jól van, még kapja az antibiotikumot, és mivel az első két napban nem akart enni, Calo Pet pastát kap, azóta már az étvágya is kitűnő. Válaszát előre is köszönöm.

Szerintem otthon megtették és megteszik a kellő intézkedéseket és kezeléseket a Lola mielőbbi felépülése érdekében, nem érzek különösebb gondot a leírásuk alapján.

A biztonság kedvéért azonban a bőrseb nedvedzéséről esetleg értesítsék állatorvosukat és kérdezzék meg, hogy szeretné-e látni a kutyát a varratszedés előtt.

jelige: meggyógyul teljesen?
2018-05-30
Tisztelt Dr, a kutyusom igazolt szívférges, erre a doki doxiciklint és advocate-t adott, ez tényleg teljesen meggyógyítja?? Köszönöm

Számomra nem egyértelmű, hogy jelen esetben mit jelent az, hogy a fiatal kan igazoltan szívférges.

Állatorvosa és gondolom Ön is tudja, hogy vérben mozgó féreg lárvákat látnak-e, vagy emellett szintén vérből ELISA, vagy PCR vizsgálattal igazolt-e a felnőtt szívférgek jelenléte, illetve, mellkasi ultrahang vizsgálattal igazolt-e a a felnőtt szívférgek jelenléte a mellüregi erekben, esetleg a szív üregében - és mindezekhez társulnak-e jelentős kardiológiai tünetek. Kicsit sem mindegy, hogy "csak" lárvaalakok vannak-e jelen a kutyában, vagy nagyszámú, és már súlyosfokú keringési zavarokat is okozó felnőtt alakok is jelen vannak.

Mindezekkel én nem,  állatorvosa azonban biztosan tisztában van - márcsak emiatt is Őt kell kérdeznie a kezelések várható hatásáról.

jelige: Bundás
2018-05-29
Jó estét kívánok. Van egy 8.éves lány cicám bundás. Most szült 2.kis cicát. De észre vettem kB 5.nappal ezelőtt egy kinizst a nyakán. Kigyült neki már szárad be de a lényeg hogy a cica nem eszik semmit sem 5.napja. De járkál figyel jön megy de csak iszik vizet semmi mást de azt sokat. Kérdésem az lenne hogy meggyógyulhat magától. Miért nem eszik?? Ne adj isten daganatos lenne attól a kinövéstől a nyakán??előre is köszönöm válaszát.

Kisebb csoda, hogy egy csak kertben tartott, nem minden évben oltott, ivaros cica 8 évesen még életben van. 8 évesen már a tenyésztők is nyugdíjazzák tenyészállataikat. A  jelenleg már "csak"  2 élő kölyök és a leírt aggályos, súlyos tünetek pedig komoly problémát jeleznek.

Az anyamacskának (és talán a 2 kölyöknek is) mielőbbi állatorvosi vizsgálatokra és ellátásre, kezelésre van szüksége. Ellenkező esetben sajnos mind a kölykök, mind az anyamacska életben maradási esélyei kiszámíthatatlanok. Mielőbb kérje állatorvosa segítségét!

Ha sikerül megúszni a mostani krízishelyzetet, úgy az anyamacska oltásainak, parazitamentesítéseinek rendezése mellett mielőbbi ivartalanítása is feltétlenül ajánlott.

Mire van szüksége a macskámnak?

Gondolatok az ivartalanításról

jelige: Mimi
2018-05-29
Kedves válaszoló. Van egy 7,5éves nőstény macskám, 1-hónapja fogadtam örökbe a szomszédtól neki már nem kellett szegény. Kizárólag kinti macska volt minden évben fialt, oltásokat sosem kapott. Mióta nálam van féregtelenítettem megkapta a kombibált oltásokat, veszettség ellen is, élösködők ellen is kapott foresto nyakörbet és az ivartalanításra is meg van az időpont. A cica látszólag egszséges jó étvágyú mozgékony semmi panasza nincs de szerettem volna tesztelni felv-re és fiv-re Viszont a helyi állatorvos akihez járok nem végez gyorsteszteket így rendeltem interneten festast felv és fiv gyorstesztet. Egészségügyben dolgozom így nem okoz gondot a vérvétel. Végül negatív lett felv-re és fiv-re is a cica. Viszont olvastam hogy sok macska immunrendszere legyőzi a betegséget hordozó marad illetve fertőz de nála nem okoz tüneteket. Illetve olyat is hallottam hogy teljesem ki tud gyógyulni a flevből. Kérdésem az lenne hogy ha csak hordozója a betegségnek akkor is pozitív lenne a teszt, meg nyugodhatok biztosan egészséges a cica?

Egészségügyi dolgozóként pontosan tudja, hogy  "a biztos odaát van" , biológiai és orvostudományok területén nincs 100%, pláne nem egy egyetlen alkalommal elvégzett gyorsteszt eredménye alapján. Mindezek alapján nem nyugodhat meg.

Másfelől a leírtak szerint átgondoltan, áldozatosan megtett (és az ivartalanítással megtesz) minden lehetséges lépést a 7.5 éves cica boldog, egészséges nyugdíjas éveinek érdekében. Ez alapján szerintem a lelkiismerete feltétlenül nyugodt lehet. Az adatlap szerint nincs más állat a lakásban, így én nem ismételgetném a vírusteszteket egy tünetmentes, látszólag egészséges cicánál.

Egy csak kinnt tartott, oltatlan, nem parazitamentesített, nem ivartalanított anyamacska esetében önmagában az is kisebb csoda, hogy jó állapotban megélte a 7.5 évet, közepes méretű csodának lehet értékelni, hogy vírustesztjei negatívak.

Önnel együtt azt remélem, hogy új, veszélytelenebb, egészségesebb életében még legalább ennyi szép évet tölthetnek a Mimivel együtt!

jelige: Csillanita
2018-05-28
Tisztelt Doktor úr! Tegnap 14 éves kutyusom úgy ébredt, mintha szédülne. Járás közben néha dülöngélt, mintha részeg lenne. Alig állt meg a lábán, ha egy helyben állt, néha rángatózott (mintha egy-egy áramütés érte volna). (Ez utóbbi korábban is előfordult már, de csak a fáradtságnak tudtuk be.) Bágyadt volt, levert, nem kérte az ételt sem. Pihentettük egész délelőtt, aztán jobban lett, délben már evett, a "dülöngélés" elmúlt, estére szinte nem is volt baja, kikérezkedett a többiekhez. Ma reggel ez megismétlődött, talán kicsit még rosszabb is volt, feküdni és aludni akart. Az előbb voltam vele állatorvosnál, aki vért vett tőle és annyit mondott, hogy lehet, hogy kapott egy kisebb agyvérzést. Szeretném megkérdezni, hogy az a kutyus, aki agyvérzést kap, annak ilyen hullámzó az állapota? És mivel lehet ezt kimutatni, ha a közelünkben nincs CT kutyáknak? (Nyíregyháza mellett lakom.) Hogy lehet egyáltalán kezelni? Mert nem akarom elveszíteni a kis kedvencünket! Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: H. Csilla

Az a helyzet, hogy a leírt "szédüléses" jellegű mozgást, rogyadozást, dülöngélést, izomrángásokat ..... igen sokféle betegség előidézheti.

Okozhatja gyakorlatilag bármilyen lázas betegség, alacsony (magas) vér glükóz, vagy kalcium szint, vérnyomás ingadozás, szívelégtelenség, gerinc betegségek ..... toxikózisok ...... epilepszia és epilepsziaszerű betegségek ..... koponyaüregi gyulladás, tályog, vérzés, tumor ......

Biztosan nem a CT-vel érdemes kezdeni.

Ha állatorvosa megvizsgálhatta a kutyát, úgy a lázas betegségeket kizárhatta, idegsrendszeri tüneteket észlelhette, a vérlaborral a vércukor és kalcium szintet, máj/veseparamétereket, hematológiai értékeket is ellenőrizhette. A gerinc és végtag ízületi elváltozásokról is lehet állatorvosának információja.

Ha az elvégzett vizsgálatok alapján a koponyaüregi elváltozás gyanúja a leginkább valószínű, úgy azt valóban 3D képalkotóval (MRI, CT, esetleg SPECT/CT ...) lehet érdemes tisztázni. Nyíregyházáról, vagy még messzebbről is szoktak kutyákat, macskákat hozni ilyen vizsgálatokra Budapestre.

jelige: Hallás
2018-05-28
Tisztelt címzett! A napokban lett egy fehér kiscicánk, mindkettő szeme kék és úgy tűnik hogy egyáltalán nem hall semmit. Olvastam hogy sajnos ez egy belsőfül elváltozás miatt örökletes. Lehet rá bármilyen esély hogy vizsgálatok után esetleges műtéti beavatkozással valaha is hallhasson valamit? Válaszukat előre is köszönöm!

Már a vizsgálatok (műszeres hallásvizsgálat, esetleg MRI, vagy más 3D képalkotó) sem egyszerű - ráadásul ismereteim szerint a leírt öröklődő süketség nem gyógyítható sebészeti, sem más módszerekkel.

Mindezek alapján sajnos azt kell mondanom, hogy a cica esélyei a hallása javítására közelít a nullához.

Bíztatásként azt tudom csak írni, hogy mindez a cicát a legkevésbé sem zavarja, azt sem tudja hogy milyen képessége hiányzik, és teljes, boldog macskaéletet tud élni ebben az állapotában is.

jelige: nyers marhahús?
2018-05-26
Jónapot, a dokim a beteg kutyámnak emésztésjavítónak nyers marhahúst javasolt, ennek van valami dietetikai hatása tényleg?? Másik orvos nem tud róla, hogy hasnyálmirigybajokra jó lenne. Köszönöm

Kivizsgált, megállapított hasnyálmirigy betegségek esetében legyen az bármelyik a lehetséges néhány közül a táplálék megvonása (és infúziós táplálás), vagy a diéta fontos része a kezelésneek - de én sem ismerek olyan hasnyálmirigy betegséget, amely esetében a nyers marhahús lenne a diéta alapja.

Nem tartom kizártnak, hogy részletes vizsgálatok kellenek a beteg kutya emésztési problémáinak felderítése érdekében.

jelige: féreg
2018-05-24
Szép estét!4 hónapos Spániel kiskutyám 2 napja nagyon le van tőrve,alig eszik . A székletében hosszú férgeket találtunk. Ma kapott drontal plusz tablettát (felet). Később már hányt is, férget is. Ez normáli ? A gyógyszer mellékhatása lehet? Vagy vigyük orvoshoz ?

Súlyosfokű bélféreg fertőzés akár önmagában indokolhatja is a leírt tüneteket.

Ennek ellenére semmi biztosíték arra nézve, hogy "csak" a parazitózis okozza a kölyök tüneteit, letörtségét, étvágytalanságát.

Igen, forduljon állatorvosához.

jelige: Marley
2018-05-24
6 éves labrador ivartalanított kan kutyám 1 napja hirtelen rosszul lett. Körülbelül 1 percig nem bírt állni, folyton elesett, mintha talán szédült volna majd hányt és ezután rögtön semmi baja nem volt. Persze azonnal bevittük az állatorvosi egyetemre. Fizikai vizsgálat, vérkép, hasi UH, szív UH negatív. Gyakorlatilag nem tudtuk meg az okát. Nem tudom, hogy esetleg lehet-e összefüggés, de előtte nap sokat játszott egy másik kutyával és nagyon kifáradt. Véleménye szerint szükséges-e további vizsgálat? Valamint mi okozhatott ilyen rosszullétet? Válaszát előre is köszönöm!

Ha nem is derült ki a hirtelen rosszul lét oka - jónéhány lehetséges okot talán sikerült kizárni.

Nagy valószínűség szerint nem hypoglikémia, nem szív/keringési eredet, és nem onkológiai eedetű a tünet oka.

Extrém fizikai terhelés elvileg okozhatta az észlelteket - még inkább előhozhatott megszokott körülmények között nem mutatkozó tüneteket.

Akár epilepsziás, epileptiform idegrendszeri tüneteket is észlelhetett , gócos koponyaüregi folyamat sem zárható ki  - de az egyetem képzett klinikusai nyilván erről és több más eshetőségről is tájékoztatták. Az ő véleményük, ajánlásuk a továbbiakra nézva is fontos.

Ha ismétlődne az eset (én sem kívánom ezt), úgy érzésem szerint a a neurológiai kivizsgálást is érdemes lehet elvégezni.

jelige: rovarirtó
2018-05-24
Tisztelt Doktor Úr! / Doktornő! Örökbe fogadunk egy kiscicát, jövő hétvégére beszéltük meg, hogy megyünk érte. Ma eszembe jutott, hogy múlt hét hétfőn lefújtam a lakásban a peremek mentén egy rovarirtót, ami a Protect csótány- és hangyairtó aeroszol, hatóanyagai 0,1% azaz 1g/kg d-tetrametrin, 0,3% azaz 3g/kg cifenotrin. A csomagolás szerint 6 hétig hatásos. Ha a macska érkezése előtt 1-2-szer alaposan felmosom a padlót, akkor nyugodt lehetek? Milyen mértékben mérgező ez a szer a macskára? Előre is hálásan köszönöm válaszát. B
Aggályos hatóanyagok, de a tervezett néhány alkalommal történő bő vizes felmosás minden valószínűség szerint megoldás lesz a kölyök cica érkezése előtt.
jelige: Lilike
2018-05-22
Tisztelt Dr Úr / Nő! Fehér perzsa cica szemkörnyék ápolásról kérdezném. A könnyek barnás foltot hagynak. Egy tenyésztő oldalán olvastam tapasztalatokat, ő felsorol nagyonsokféle szert amit kipróbált és leírja a tapasztalatokat. Kettőre kérdeznék rá hogy önnek mi a véleménye és hogy biztosan nem árt e a cicának. Fiziológiás sóoldat, kontaklencse tisztító és tároló folyadék. Tudom hogy a bórvizet ajánlják sokan, de arról azt írták nem annyira szedi le a barna foltokat. Ezért kérdezek az előbb említett szerekről. Köszönöm! Zsu

Én azt gondolom, hogy a könnycsorgás okát lenne érdemes elsőként kideríteni.

Nem ritkán szembetegség (kötőhártya gyulladás, entrópium/ectrópium, könnycsatorna elzáródása, sérülés ....) vagy más betegség (allergia ...) álla háttérben. Ezek felismerése és lehetőség szerinti megoldása alapvető lenne.

Ha nincs szem-, vagy egyéb szisztémás betegség a háttérben és a megszokott könnytermelődés illetve annak nem túlzott csorgása okozza a problémát, akkor állatorvosának lesz javaslata a probléma kozmetikai jellegű kezelésére is.

jelige: Szorongás vagy betegség ? Gazdi válsz
2018-05-22
Kedves doktor Úr! Köszönöm gyors válaszát. Gyógyszeres kezelést még a probléma elején használtunk. Jelenleg egy gyógynövényes nyugtatót kap mielőtt elmegyünk otthonról. Mostanra kevésnek bizonyul. Pár napja voltunk legutóbb orvosnál vele de csak a vérzés kiderítése végett. Sokmindent nem tudtak mondani. Akkor alap vizsgálatot kapott csak, tüdő,szivhang, hallójárat vizsgálat, minden rendben volt. Legutóbb november környékén voltunk vérvételen, akkor kiemelkedően eltérő eredményt nem kaptunk. Szeretnénk újra kivizsgáltatni. Az előző, bővebb leírásom alapján milyen vizsgálatot ajánl első körben amiből esetleg biztosabban kiderül valami? Köszönettel: Vera

Nem nekem kell a további vizsgálatokat ajánlanom, mert nem én vizsgáltam a kutyát a kezdetektől fogva, így kezelő orvosának jóval több információ áll a rendelkezésére a folytatáshoz.

Az alap fizikális vizsgálatok ismétlése soha nem árthat, rutin vér (vizelet, esetleg széklet labor) is nyomra vezető lehet - és ezek után talán a képalkotók jöhetnének a megszokott esetekben. Biztos vagyok abban, hogy állatorvosának van ötlete, talán több is a vizsgálatok folytatásához, és én az Ő helyében nem örülnék ha egy "kibic ötletelne" ezügyben.

Mielőbbi diagnózist és aztán lehetőség szerint  gyógyulást kívánok!

jelige: gyomírtó
2018-05-21
Üdv! A következő gondom lenne. Tegnap hazaérkezve anyukám büszkén újságolta hogy több helyre a kertbe gyomirtót szórt ki. Két kutyám van. Azóta be vannak zárva a lakásba. Próbáltam a neten keresni mennyire veszélyes ,de se a dobozán se a neten nem találtam érdemleges infót ,ha netán a kutya felnyalná a gyomírtót. Totális gyomirtó granulátum az összetevője neve diklobenil. Köszönöm

Én sem vagyok a környezet vegyszerezésének híve, sokkal inkább a kapát, vagy kézi gyomlálást tartom helyesnek a gyomirtókkal szemben - de édesanyja az egyik legkevésbé aggályos hatóanyagot használta a gyomirtásra.

Ezt a hatóanyagot méhekra nem, élővizekre kevéssé tartják veszélyesnek, közegészségügyi szempontból mégis veszélyes szernek minősül.

Patkányban mért akut orális LD50 értéke több,  mint 2000 mg /ttkg, a bőrön át és belélegezhető toxicitás adatai is kellően magasak. Mindezek alapján a kutyák mérgezése nagyon valószínűtlennek tűnik.

Nekem 2 kutyám és 2 macskám van. A szert én magam sem használnám a kertemben, de ha édesanyám kiszórta volna, úgy a 2 kutyámat és 2 macskámat nem ítélném emiatt szobafogságra. Igyekeznék odavinni őket a gyomortóval kezelt helyekhez, megfigyelném, hogy hajlamosak-e megszagolni, pláne megnyalni, vagy megenni. Ez utóbbinak is  nagyon kicsi a valószínűége, de amelyik ilyet tesz, azt az egyedet esetleg szobafogságra ítélném - a többieket pedig a szokásos módon kiengedném a kertbe.

Ha a várakozásokkal, számításokkal  és  minden józan ésszel ellenkező módon mégis tünetek mutatkoznának (ennek valóban nagyon kicsi az esélye) úgy igyekeznék állatorvosomhoz, és a gyomrirtó granulátum csomagolását is magammal vinném.

jelige: mikor múlik el?
2018-05-21
Jónapot, 2 éves kan mindent meg akar hágni, ha ivartalaníttatom, egyből elmúlik ez, vagy mikor?

Egyedileg változik a kép.

Van amelyik egyed a kasztráció napjától már nem mutat nemi érdeklődést, nagyobb részük napok, hetek alatt veszíti el az érdeklődését - és néhány egyed, pláne amelyek rendszeresen párzottak akár hónapokkal később is megtartják érdeklődésüket, sőt akár párzási képességüket is.

Termékenyítő képességük természetesen nincs már egyetlen egyednek sem a kasztráció után.

jelige: Tüsszögő cicus
2018-05-21
Üdvözletem! Az 5 éves ivartalanított fiú cicám a mai nap elkezdett tüsszögni. Nyugalomban van, majd rájön a tüsszögés, párat elereszt és elkezdi tisztogatni a mancsát, vagy az egész kis testét. Van, hogy tisztogatás közben "szörcsög" is. És kezdi előről. Van hogy eltelik 1-2 óra két roham között, van hogy kevesebb. Különböző cikkeket böngészve a leggyakoribb oknak a náthát mondják, de benti cica, nem találkozik más állatokkal. Allergiás vajon lehet-e? Ugyan azt a tápot kapja amit eddig, az egyetlen amin változtattam 1-2 hete, az az öblítőm, semmi más. Ez viszont elég banális oknak tűnik. Nem tudom mit gondoljak. Tudom, hogy vizsgálat nélkül nagyon nehét megmondani mi lehet a háttérben, de azért mégis reménykedem. Az állatorvosom szabadságon van, aki helyettesíti őt nagyon nem kedvelem, durván bánik a cicával, így nem szívesen fordulok hozzá, csak ha nagyon muszáj. Segítségüket előre is köszönöm, Eszter

A csak bennt tartott vakcinázott cica tüsszögését is okozhatja fertőzés, gyakran sikerül hazavinni vírusos és bakteriális, akár gombás  fertőzéseket számukra.

Az allergiás eredet sem kizárt, és ez lehet nem csak táplálék allergia, de akár a levegőben található allergén is. Ezen kívül akár felszippanthatott port, idegentestet is, még egy nagyon rednben tartott lakásban is, és egy 5 éves cica esetében akár fekély, növedék is lehet az ok, de számos egyebet el lehet képzelni.

Pünkösd lévén szerintem is csak akkor kell ügyelethez fordulni, ha a tüsszögés súlyosbodik, vagy általános tünetek (bágyadtság, étvágytalanság, nehezített légzés, vérzés ...) is társul hozzá - de ha nem múlik a tüsszögés, akkor érzésem szeritn érdemes lenne keddtől állatorvosához fordulni.

jelige: Szorongás vagy betegség?
2018-05-21
Kedves doktor Úr, Véleményére lennék kíváncsi az alábbi problémával kapcsolatban: Van egy 12 éves, ivartalan golden lányunk aki kb augusztus óta minden előzmény nélkül elkezdte rombolni a házat mikor nem vagyunk otthon (ajtó rágás, dolgok széttépése stb). Hosszas vizsgálódás és 1-2 gyógyszer, homeopátiás nyugtató, bach virágterápia kipróbálása után szeparációs szorongásra gyanakodtunk. Kutyapszichológushoz fordultunk tanácsért, ami kisebb nagyobb sikerrel be is vált, egészen hétfőig, mikor kutyánkra rátört az óriás stressz, az elkerített részről (napközben a nagy konyha-előszoba részen van) a babarácsot átugorva magát is megsebezte, véres lakásra értünk haza (és egy alaposan megrágott ajtókeretre). Sok nyomát nem láttuk a kutyán a vérzés oka nem derült ki csak a nyelve alatt egy piros foltot vettünk észre. Talán abból csöpöghetett az a sok (tényleg sok ) csepp szerte a lakásban. Már önmagában hihetetlen volt hogy egy 12 éves kutya átugrik egy ekkora dolgot. Amúgy 11 évig a világ legnyugodtabb kutyája volt ő, mindenhol megmaradt, sosem szedett szét semmit, nem vonyított, mindenhova magammal lehetett vinni és ott lehetett hagyni. Aztán ez megváltozott. Sajnos elértük a kritikus pontot, már nem merjük egyedül hagyni mert félünk, hogy nem élné túl a stressztől. Mit tanácsol, mit tudunk tenni ? Lehetséges, hogy fájdalmában csinálja ezt a zúzást, esetleg komolyabb betegség oka lehet (rák)? Már nem tudunk mire gondolni. Válaszát előre is köszönve, üdvözlettel K. Vera

Nagyon jó a jelige, amit választott, nem is egyszerű megválaszolni a dolgot, ráadásul a 2 dolog nem zárja ki egymás, ellenkezőleg, sokszor együtt járnak.

A kutya részletes kivizsgálásával lehetne kideríteni, hogy van-e diagnosztizálható betegsége a kutyának. Az öregedő szervezet egyre rosszabb idegrendszeri működése (agykéreg atrófia, öregkori "elbutulás")  önmagában okozhat hasonló viselkedési rendellenességet. Van hogy a rosszabbodó keringés az alap oka az idegrendszeri zavaroknak. Ez utóbbi esteekben a szív- kreingési rendszer támogatása hozhat enyhülést. És akár gócos jellegű koponyaüregi betegséget (vérzés, gyulladás, tumor ....) is kimutathat részletes vizsgálat, de ehhez sokszor 3D képalkotó vizgsálat (MRI? CT, SPECT/CT) szükséges. A test más részében jelentkező fájdalmas megbetegedések (súlyosfokú artrózisok, daganat ...) is lehet az oka a viselkedés változásának. Az időskori betegségek ráadásul sokszor halmozottan jelentkeznek.

Az adatlap szerint állatorvosa már megkezdhette a kutya kivizsgálását, számomra nem kizárt, hogy egy(néhány) rendellenességre már fény derült, de lehetséges, hogy további vizsgálatokra is szükség lehet.

jelige: transzfúzió
2018-05-21
Tisztelt Doktor Úr,Doktor Nő. Kérdésem : ha a cica transzfúfiót,kapott nem egészen egy nap elteltével kialakulhat anafilaxiás sokk? Ugyanis véradás utáni reggelen nagyon bágyadt volt,elengedték a korházból,a bágyadtság csak fokozódott,majd estére nagyon nehezen vette a levegőt,szinte majd megfulladt.Az ügyeleten azt mondták,hogy a tüdeje fölött víz hallható.Az orrából váladék szivárgott,annyira nehezen vette a levegőt,hogy altatás lett a vége. Válaszukat előre is köszönöm

Leírása alapján az anaphylaxiás sokk-ot sem lehet teljes mértékben kizárni - de a 10 évesnél idősebb, kijáró, oltatlan kandúr állapotának rosszabbodását bőven okozhatta az általam ismeretlen alapbetegség is.

Az állat életében a részletes vizsgálatok segíthetnek a betegslég felderítésében. Ezzel lehet, hogy Ön és Orvosa tisztában van, de én nem.  Elhullás után a boncolás és a hozzá kapcsolódó kiegészítő vizsgálatok tudják megállapítani a halál okát. Ha ez nem történt meg, akkor legfeljebb találgathatunk.

Sajnálom a történteket.

jelige: Pamacska
2018-05-18
Nőstény macskám 1 éves, 2 hete fialt. 5 kiscicája van. Mivel a kertbe is ki szoktuk engedni, félő, hogy újra vemhes lesz, amit nem szeretnénk. Mielőbb ivartalaníttatni szeretném. Mikor tehetem meg leghamarabb anélkül, hogy a kiscicák táplálásában ez problémát jelentene. Előre is köszönöm! R.

Az 5 kölyök tej melletti táplálását célszerű lenne kb 3 hetes kortól fokozatosan megkezdeni a fiatal mama nagy alomlétszáma mellett. A kölyök parazitamentesítése is fontos lenne a megfelelő fejlődéshez. Ha jól fejlettek a kölykök, úgy az anyamacska akár 5-6 héttel az ellés után is megoperálható akár.

Nem kell, azonban ennyire sietni a műtéttel. Ha a kölykök 6-8 hetesek lesznek, akkor is megtörténhet a műtét, és így már semmi veszélyt nem jelent a kölykökre, ha a mama esetleg elapaszt.

Ha a mamacica esetleg újra vemhesülne (ennek igazán kicsi az esélye, a laktáció ha nem is biztosan, de gátolja a tüszők érését) az sem kezelhetetlenül nagy probléma. A korai vemhesség esetleg fel sem tűnik műtét közben, de a petefészkek (progeszteron) hiányában a magzatok felszívódnak. Ha esetleg mégis néhány hetes vemhességet észlel állatorvosa (elenyésző eséllyel) akkor pedig a petefészkek mellett a vemhes méhet is eltávolíthatja.

A leírtak alapján én a kölykök 6-8 hetes korában ajánlanám a műtétet.

jelige: Lüszi
2018-05-18
Tisztelt doktor úr! Kb 2.5 éve fogadtunk örökbe egy idősebb tacsi keverék kutyust egy menhelyről. Ma reggel véletlenül vettem észre hogy a szájában a felső fogínyén az egyik hátsó foga felett egy kb borsó nagyságú bűzös növendék található,ami úgy néz ki mintha egy véres nyers hús darabot odatapasztottak volna. Daganat , tályog ? Délután visszük orvoshoz. Milyen eséllyel gyógyíthatóak ? köszönöm

Mire én válaszolni tudtam,  addigra állatorvosuk véleményét már meg is hallgatták ....

Gondolom Ő tájékoztatta Önöket arról hogy ránézésre nem könnyű kitalálni, hogy gyulladásos eredetű duzzanat, vagy tumor lkeletkezett-e a tacsi szájában. Ha a fizikális vizsgálattal esélyt ítél a sebészeti eltávolításra, a nyaki nyirokcsomók nem (nagyon) duzzadtak, a vérlabor nem mutat lényeges eltéréseket, a mellkasi röntgen sem aggályos .... - úgy nem kizárt, hogy már meg is beszélték a műtét napját, vagy a kivizsgálás időpontját. Az eltávolított képlet szövettani eredménye is fontos lesz.

Egészen má esélyeket rejt egy gyulladásos eredetű elváltozás, egy jóindulató tumor, vagy egy későn felfedezett rosszindulatú elváltozás. Én is csak szorítani tudok egy minél könnyebben leküzdhető diagnózis érdekében.

jelige: ivartalanítás után elhunyt
2018-05-17
Tisztelt Állatorvos! egészséges 2 és 3 éves kaukázusi kislány kutyáinkat vittük ivartalanítani. Az egyik nagyon lusta egyetlen egyszer se láttuk hogy hozzányúlna a műtét helyéhez a másik többször nyalogatta. Varratszedés 11.napon. Aki nyalogatta annak kicsit gennyezett de azt mondta a doki hogy nem kell vele foglalkozni.12. napon a 2éves kutyát a szüleim délben fekve hörögve teljesen szétnyílt sebbel találták és a belei kifolyva. későn értek az orvoshoz sajnos nem élte túl (azonnal vitték).Az orvos szerint szétrághatta a sebet... számunkra ez érthetetlen mert varratszedéskor azt mondta a doki hogy minden rendben volt semmi gond nem volt vele ill nem is láttuk hozzányúlni továbbra sem ( a másik kutya nyalogatta és gennyesedett be neki.)Nem ugrált nagyon kis lusti kutya volt. Maga a varratszedés is érdekes volt mert az orvos 4 kézláb kissé türelmetlenül szedte a varratot ebből a kutyából ráadásul kétszer tovább tartott és egy nagyobb szőrcsomót is ledobott a földre. Bár nem tudom hogy ez bármit számít e Ráadásul kérdeztük hogy mennyire kell figyelnünk az állatokat ebben az időszakban de csak mosolygó választ kaptunk hogy nem kell nem lesz semmi baj....persze az ember magától tudhatta volna hogy figyelni kell de napközben nagyon sokat vannak a szüleim a kertbe így figyelemmel voltak követve. Nem értjük és nagyon nehezen dolgozzuk fel hogy a kutya érdekében vittük el erre egy ilyen szörnyűséges vége lett. Mi történhetett? A gennyes sebűt most 2 naponta visszük inkább kontrolla ill. éjszaka bent alszik és vele valaki hogy nehogy újabb tragédia történjen. Ugyan már egy másik állatorvost is kérdeztünk de szeretnék több véleményt is meghallgatni. A másik doktor véleménye ill tippje - mert még nem hallott ilyet - hogy a belső varrat csomózásával lehetett gond. megtisztelő válaszát előre is köszönöm Beáta

A kutya életében a részletes állatorvosi kivizsgálás segíthet a baj kiderítésében - ez érzésem szerint még megtehető lenne a "gennyes sebű", életben lévő állat esetében.

Az elhullott állat esetében a boncolás, és ahhoz kapcsolódó kiegészítő vizsgálatok segíthettek volna a történtek és az elhullás okának kiderítésében. Hasonló ötletelésekkel összegyűjthetnek néhány valószínűsíthető okot, de megnyugtató választ sajnos nem kaphatnak.

Nem szeretnék beszállni a tippversenybe, de egy lehetséges forgatókönyvet azért leírok annak érzékeltetésére, hogy a műtéttől nagy mértékben független ok is vezethetett a frissen ivartalanított kutya elhullásához. Én a leírtak alapján lehetségesnek tartom, hogy akut hasi megbetegedés (gyomorcsavarodás, bélbetüremkedés, idegentest ....) miatti görcsök vezettek a hasfali seb megnyílásához, a hasüregi szervek előeséséhez, és a 2 éves kutya elhullásához.

Önökkel, és állatorvosukkal együtt én is nagyon sajnálom a történteket.

jelige: macska
2018-05-17
Tisztelt Doktornő/Úr! 5 hetes kiscicánál nemrég észrevettem,hogy kilátszik a nemi szerve.Mit tudok vele csinálni? Válaszát előre is köszönöm.

Az adatlap szerint több macskája is van, amiket nem szokott oltatni. Ez helytelen.

Az 5 hetes kölyök esetében a féreghajtás is több mint időszerű.

Mindezeken túlmenően az 5 hetes kölyök anyját  érdemes lenne ivartalaníttatni.

Több oka is van annak, hogy állatorvosa segítségét kérje.

Macskatartóknak

jelige: első teszt?
2018-05-17
Köszönöm, ha viszont negatív a Knott-teszt, akkor nem felesleges az Elisa teszt? Ha negatív a Knott, lehet ettől szívférges a kutyám?

Nem felesleges akkor sem.

Nem csak elméletben, gyakorlatban is előfordul, hogy nincsenek kimutatható lárvaalakok a vérben, viszont a kifejlett szívférgek jelen vannak a kutyában. Ennek oka lehet az, hogy a férgek szaporodása nem folytonos, valamint az is előfordulhat, hogy kisszámú felnőtt szívférgekbők csak az egyik nem van jelen a kutyában.

jelige: Macska változó helyvaltoztatàsa
2018-05-16
Kedves Àllatorvos ! Párom és én élünk kertes házban több személlyel, egy macskával és kutyával. Van egy fekete-fehér macska ház+kert között tartózkodik. Figyeltük a macskát, hogy kapott egy régi közepes párnát több napig aludt rajta, megváltoztatta helyét üj helyre rongyok és cipők között 2 napja már. Szóltunk kedves hangsúllyal macskához, hogy menjen oda, helyette lábainkhoz simul v szőnyeg szélén össze gömbölyödve pihen. Mit gondol milyen típusú oka lehet? Kérjük szíves tanácsát hamar.

Kedves Pap Beáta !

Leírása alapkán a macska viselkedésében semmi aggályosat nem vélek felfedezni.

Önnek, párjának, a több személynek és a teljes állatseregletnek kellemes, hasznosan eltöltött napokat kívánok.

jelige: első teszt
2018-05-16
Jó napot, kutya szívféreg ellenőrzésre először melyik tesztet szokta javasolni? Jobb a Knott először, hiszen előbb lárva van? Vagy elég, ha egyből a 10 perces Elisa-val tesztelem a kutyát? De ez utóbbi lárvát ugye nem mutat, tehát ha ez negatív, még lárva lehet?

Kérdése kicsit hasonlít a"tyúk vagy a tojás?" dilemmához.

A kutya vérében keriongő szívféreg lárvaalakok származhatnak a fertőzött szúnyog csípéséből, és ez esetben valóban nem kimutatható a kifejlett szívféreg. A lárvaalakok azonban a már jelenlévő felnőttek sikeres párzásából is jelen lehetnek - ezesetben pedig mindkét teszt pozitív lehet.

Mi a két tesztet együtt ajánljuk és alkalmazzuk, szerintem állatorvosa is ezt fogja ajánlani egy 5-10 éves kertben is tartott kutya esetében.

<< <  2 / 519 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2018.06.18
Здравствуйте! Класный у вас сайт! Нашёл новости для дачных участков и не только: <b> <b> столб опора резная </b> <a href=http://www.ekolestnica.ru/>http://www.ekolestnica.ru/</a> Тут: https://www.ekolestnica.ru/dveri-penza.html пенза массив двери Тут: <a href=https://www.ekolestnica.ru/dveri-iz-massiva.html> производители дверей из дуба </a> производители дверей из дуба Тут: https://www.ekolestnica.ru/balyasiny-v-nizhnem-novgorode.html
2018.06.12
Никто так не интересуется микронаушниками, как студенты. Производство микронаушников, думается, было ориентировано именно на этот изобретательный и творческий класс, которому любой ценной надо сдать экзамен (и не один!), подробнее читайте на сайте <a href=http://dk-zio.ru>dk-zio.ru</a>
2018.06.07
Május 7. óta keressük a nyuszinkat. Háros utca környékén. 06 70 535 70 73