Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Sturvit
2018-09-19
Kedves Doktorok! Mjúzika, másfél éves ivartalanított kislány cica, bő egy hónapja esett át hólyaggyulladáson, a labor sturvitot mutatott ki a vér mellett. Nem lehetett igazán megállapítani, hogy a néhány napos egyedüllét okozta stressz, vagy az eleve jelen lévő homok okozta-e a gyulladást. Azóta Royal Canin veterinary urinary tápot kap, már hetek óta tünetmentes. A kérdésem, hogy meddig kapja a gyógytápot, illetve, hogy mellé kaphat-e halat, tonhalat, májkrémet? Az almokkal is küzdünk, szívesen venném a tanácsot, mi a legszélesebb körben bevált alom. Köszönöm a segítséget :-) Üdvözlettel: Veronika

A hólyag gyulladások, alsó húgyúti megbetegedések eseteiben, különösen, ha struvit üledék (homok, kő) kimutatható volt a vizeletben  sokszor életen át tartó kontrol vizsgálatokat és egyes esetekben életen át tartó diétás tápokat, kiegészítőket igényel a betegség. A végleges gyógyulás ritka, ha hajlama van egy cicának. Állatorvosánál a kontrol vizsgálatokon (vizelet vizsgálat, ultrahang ...) derül ki, hogy a jelenlegi diéta megszűntette-e az üledék képződést és a hólyag gyulladást - és hogy mennyiben lehet lazítani a diétán.

Alom ügyben nem értem, hogy mi a küzdelem oka. A legtöbb cica elfogadja az egyszerűbb zeolit alapú alomanyagokat is - de ha probléma van az alommal, akkor nem mindegy, hogy mi a probléma pl nem hajlandó használni a macska?, porzik/allergiás rá?, megeszi? ... ??? Nem tudok legbeváltabb almot ajánlani, ha valami alomprobléma van, az mindig egyedi és egyedi megoldást igényel.

jelige: Cicának fű
2018-09-18
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Cicám nagyon szereti a füvet. Kertünk tele van a szomszéd cicákkal, így mostanában nem engedjük ki, mert nem akarjuk, hogy fertőzést kapjon és szeretnénk, ha biztonságban lenne. Fűtablettát adok Neki és néha GimCat Malt-Soft Paste Extra-t . A tabletta és a paszta között 2-3 napnak el kell telnie? Melyik a legjobb a cicának: a fűtabletta, a cserepes fű vagy falatka, amiben fű is van vagy elég a paszta? Válaszát előre is köszönöm, Rita

Tartok attól, hogy ha több helyre elküldte ezt a kérdést, akkor jó sokféle választ fog kapni ...

Megszokott esetben, ha a cica egészséges és nagyobbrészt  életkorának, életmódjának (csak lakásban tartott) , ivaros, vagy ivartalanított állapotának megfelelő jó minőségű tépot fogyaszt - úgy nincs szüksége sem a fűfélék sem fűtabletta, vagy paszta fogyasztására, mert a táp a cica számára ideális mennyiségű rostot tartalmazza. Ilyen esetekben ha mégis megfigyelhető a fűfélék kedvelése, fogyaztása, úgy az gyakran az ingerszegény környezetnek tulajdonítható.

Haa cicája egészséges és nagyobbrészt neki megfelelő prémium táppal etetik, ráadásul kellő nagyságú élőhelyen él és ott elegendő inger éri ...... és ennek ellenére nagyon szereti mind a termesztett cicafüveket, mind a pasztát, mind a tablettát ...... akkor én pasztát ajánlanám időnként, de nem gyakran.

A tabletta beadása nem lehet egyszerű, a termesztett fű esetében előfordulhat gyomor/bél probléma (hányás, nyálkahártya irritáció, fekély lineáis idegentest okozta lefűzódés ....) - talán a paszta lehet a leginkább ártalmatlan.

jelige: Orrfolyás
2018-09-18
Jó napot!A nyuszim orra egy picit folyik,nem tüsszög,csak az orra körül nedves.Mit tudnék tenni otthon is az ellen,hogy elmúljon? Köszönöm szépen.Veronika

Számomra az sem eldönthető leírása alapján, hogy rendellenes-e, tünet-e az orrnyílás körül tapasztalt nedvesség.

Otthon azt tudja tenni, hogy huzat és pormentes környezetben tartja a nem fiatal törpe baknyulat.

De emellett érdemes lenne állatorvosát megkérni, hogy vizsgálja meg a nyuszit. Ő el tudja dönteni, hogy tünet-e amit érzékel, mennyire veszélyes tünet, szóba jön-e pl fertőző orrgyulladás (pasztörellózis) ill. mi a teendő.

jelige: Mozgássérült cica
2018-09-17
Tisztelt Cím! Kb 6 hete születhetett a kiscica, melynek hátsó lábai természetellenes helyzetben vannak. Csak most hozta elő az anyja a szomszéd kertből, ezért nem tudjuk, hogy így született-e, vagy valami megtámadta, de szeretnénk tudni, hogy beavatkozással rendbe tehető-e a lába? Az alábbi videóban látszik, hogy mire gondolok. A cica egyébként egészségesnek tűnik, vidám, eszik rendesen, anyja szoptatja illetve házi kosztot is eszik. Köszönöm! Kádár Tamás https://youtu.be/wOsSB2UAt-I

Valóban súlyosfokú deformitás látszik mindkét hátulsó végtagon, a 2-3 hónapos, egyébként jól fejlettnek, egészségesnek tűnő kölyökmacskán.

A hátulsó végtagok lábtő (csánkízületének) rendellenességét okozhatta fejlődési rendellenesség, vagy méhen belül szerzett sérülés, esetleg szülés közben, vagy születés után  szerzett sérülés is.

A videó alapján szerintem senki nem tudja eldönteni, hogy műtéti úton helyrehozható-e, vagy legalább lényegesen javítható-e a deformitás. Ehhez állatorvosi vizsgálatok, röntgen vizsgálatok is kellenek. Érzésem szerint műtét nélkül nemhelyrehozható a rendellenesség.

A kölyök (kölykök?) állatorvosi vizsgálata egyébként is ajánlott a parazitamentesítések, oltások, majd az ivartalanítások (esetleg az anyamacska ivartalanítása) miatt is.

jelige: puerp. eclampsia 2
2018-09-17
Köszönöm válaszát, de a Calciton direkt kutyák és macskák kezelésére van kitalálva, valami nem világos Önnek. Doktorom ezt adta, de akkor nem lesz jó?

Nekem eddig is minden világos volt, és most is az.

A Calciton oldat valóban állatgyógyászati készítmény, olyan kölyök kutyák és macskák számára lett kifejlesztve, amelyek csont-, fog fejlődési zavarban szenvednek pl rossz táplálás miatt. Összetételében a kalcium mellett foszfor,  nátrium és egyéb ásványi anyagok is szerepelnek - használati utasításában sem szerepel a puerperális eclampsia.

A puerperális eclampsia kistermetű szukákban az ellés körüli napokban,  a tejtermelődés megindulásával szokott jelentkezni. A tünetek jelentkezésekor szájon át történő Ca pótlás ajánlott. Csak kalcium, foszfor, és egyéb egy valamint kétértékű ionok nélkül - mert a többi ion egyidejű bevitele nem segíti, hanem gátolja a tünetek csillapodását.

A vemhesség időszakában kiegyensúlyozott táplálás mellett  a kálcium és egyéb ionok adása sem ajánlott, sőt kontraindikált. A tünetek első, enyhe jelentkjezésekor ajánlott otthon száján át csak kalcium  adása ajánlott.

Ezzel egyidejűleg ajánlott felkeresni állatorvosát is - mert a kezdeti eclampsziás tünetekhez teljesen hasonló lehet a kistestű szuka kimerültségéből, hypotermiából, magzat/magzatburok retencióból ...... láztól/ fertőzésből ..... és sok egyébből adódó tünetei is.

Kutya születik

jelige: cigánd
2018-09-16
Tiszteletem! a kutyámnak epilepsziai rohami szoktak előfordulni és egyre hosszabak és rosszabbak szoktak lenni.

Kérdést pedig nem is írt közlendőjéhez ....

Állatorvosa a kutya részletes kivizsgálása után tud gyógyszert ajánlani az epilepszia kezelésére. Ha állatorvosával közösen úgy ítéli meg, hogy specialista segítségére is szükség van a kivizsgálások, és a gyógykezelés időszakára, úgy erre is van  mód.

Az alábbi honlapon tud részletesen tájékozódni:

http://www.kutyaepilepszia.hu/

jelige: puerp. eclampsia
2018-09-16
Tisztelt Dr.! 3 kilós szukám tavaly eclampsiát kapott a szoptatás alatt, mivel tudom megelőzni? Adjam a Calcitont vemhesség alatt is, vagy csak szülés után és mennyit? Ez elég? Köszönettel Flóra

A vemhesség időszaka alatt nem ajánlott a kálciumpótlás, mert az nem raktározódik, sőt a szevrezet a kálcium bőségben csökkenti a felszívódást, növeli a kiürítést,  "tékozló üzemmódban működik" ezért a vemhesség alatt adagolt kalcium önmagában is kialakíthatja az eclampsiát a későbbi szoptatás során. Emellett a humán osteoporozis megelőzésére alkalmazott készítmények (pl. Kalciton) nem megfelelőek a kutyák szoptatás miatt kialakuló kálcium vesztésének a pótlására, mivel összetételük egy más faj, más problémájának megoldását segíti elő.

A kis testtömegű kutyák laktáció alatti kálcium vesztésének pótlására legalkalmasabb a kizárólag! kálciumot tartalmazó szerek, mint a Calcum-Sandoz pezsgőtabletta ivóvízben vagy a Calcimusc injekció közvetlenül szájon át történő alkalmazása. Felhívjuk azonban a figyelmét arra, hogy utóbbi készítményt kizárólag szájon át alkalmazza, mert a nem megfelelő adagban történő injekciós adagolás az állat elhullását okozhatja. Szájon át adagolva azonban csak a szükséges mennyiség szívódik fel, így nagy biztonsággal adható a tulajdonos által is a túladagolás veszélye nélkül.

Tájékozódjon tovább állatorvosánál, szerezze be nála a készítményeket a várható ellésig, beszélje meg vele az első jeleket, amit észlelnie kell, és a szájon át történő adagolás módját, dózisát.

 

jelige: Cica
2018-09-13
Kedves válaszoló. Ma este a kutyám majdnem megfogott egy kis macskát az udvarunkon kb 3 hónapos lehet. Megijett elbújt az udvaron ahogy megfogtam megharapott kicsit vérzett az ujjam. Öntöttem egy kis pohárba bőr fertőtlenítőt és jó 10 percig áztattam benne az ujjam. Nagyon sovány...látszik hogy nem foglalkozott vele senki. Kapott enni, inni mosmár dorombol, engedi hogy simogassam. (Nálam marad míg nem találok neki gazdit) Tudom hogy nem sok esélye, de félek ne hogy veszett legyen a cica... olvasgattam kicsit... valóban ha 2 héten belül nem mutat veszettségre utaló jeleket akkor nem lehet ebből problémál/ nem lehet veszett a cica ugye? Köszönöm a válaszát!

Valóban jól tudja, a leírtak alapján rendkívül kicsi az esélye annak, hogy veszettség vírusával fertőződött volna meg a kölyok macska harapásától, és azt is jól tudja, hogy a hetek múlásával ez a töredék esély is elenyészik. A harapott seb fertőtlenítésével más fertőzések esélyét is minimalizálta.

A kölyök macska mielőbbi állatorvosi vizsgálata, a helyes táplálás, parazitamentesítések és védőoltások majd ivartalanítás megbeszélése ajánlott.

A helyes táplálásról

Mire van szüksége a macskámnak?

jelige: anasarca2
2018-09-13
Köszönöm, de vemhesnek biztos nem jó a Selenpet? Dokim ezt ajánlotta pedig vemhes kutyának.

Előző válaszommal csak azt szerettem volna írni, hogy a Selenopet adagolásával nem lehet megelőzni az anasarcás kölykök születését.

Ha a szuka táplálása kiegyensúlyozott, megfelelő (pl nagyrészt valamilyen prémium tápot fogyaszt), akkor nem biztos, hogy érdemes táplálékkiegészítőkkel etetni a vemhes állatot, mert a jónál nem lesz jobb az ellátottsága, de zsírban oldódó vitaminok esetében a túladagolás kerülendő.

Ha állatorvosának a kutya és a kutya táplálása ismeretében az  a véleménye, hogy szelén, E-vitamin, EPA és telítetlen zsírsavak etetése jó hatással lesz a vemhes kutyára és a születendő kölykökre, úgy én azzal nem vitatkozom, Neki jóval több információja van az esettel kapcsolatosan.

jelige: Tyler
2018-09-12
Kedves válaszoló. 1-2 hete vettem észre hogy 5 hónapos kan kutyám péniszéből szürkés-fehér- sárgás váladék jön. Sokat is nyalogatja magát... viszont nem piros nem duzzadt nem tűnik gyulladtnak. Valóban normális jelenség ez?

Leírásából nem tudom eldönteni.

Lehet normális, illetve lehet, hogy a lassan ivaréretté váló  kan maszturbál, ha kevés a váladék, valóban nem gyulladt a pénisz és a tasak nyálkahártyája, nincs megnagyobbodott lágyéki nyirokcsomó .....  És lehet tasakgyulladás, ha mégis gyulladt a nyálkahártya, gennyes jellegű, nagyobb mennyiségű a váladék és pláne ha tapintható megnagyobbodott nyirokcsomó.

És lehet húgyúti gyulladás, fertőzés is a leírt tünetek mögött, amit vizelet-, és vérlaborral esetleg ultrahang vizsgálattal szokás ellenőrizni.

A kutya vizsgálatával dönthető el a kérdés.

jelige: otitis
2018-09-12
Tisztelt doktor Űr/Nő! Van egy 8 éves bigli-foxi keverék kutyusunk.Kb 2 éve több alkalommal fülgyulladása volt.Vakarta a fülét,csúnya piros volt neki.Legutóbb az orvos azt mondta,hogy nem lett kikezelve,nagyon beszúkült a hallójárata.4 héten át/heti egyszer/ mindkét fülébe kapott Osurnia fülgélt,s mellé prednisolon tablettát/steroidot/,az orvos szerint kis adagban kb.1 hónapig,ami fokozatosan csökkentve lett.Nagyon fel volt telve a bűzmirigye,amikor csúnya piros volt a füle.Azt is mondta az orvos,lehet,hogy élete végéig szednie kell a steroid gyógyszert,amit ha lehet szeretnénk elkerülni.Eltelt három hónap s megint csúnya piros lett a füle ,főleg az egyik ,a bűzmirigye megint nagyon föltelt. Megmutattuk egy másik állatorvosnak/mivel az előző /jelenleg szabadságon van/,aki azt mondta,nem igazán jó adni hosszú távon a steroidot s mondta,hogy bevonná a kutyusunkat egy kisérletbe.Vett le fülváladékot ,adott surolan fülgélt,fölírt klion tablettát,s egy hét múlva kellene visszamennünk.Hazaérve,mivel nagyon piros volt a füle,mindjárt beletettünk a pirosabbik fülébe 1 ml-t,amit az orvos írt elő. Azt mondta a pirosabbik fülébe naponta 2x1 ml-t,a másikba 1x1 ml-t tegyünk. Majd elolvastam a gyógyszerről írtakat,s megdöbbenve látom,hogy ez is steroid, 2-3 cseppet írnak adagolásra, s előfordulhat,a kutya hallásának rosszabbodása mellékhatásként.Nagyon megijedtem,s nem tudom ,mit tegyek? Önök mit javasolnak? Hová vihetnénk a kutyusunkat,hogy kiderüljön ,mi áll a gyakori fülgyulladása mögött? Allergia,bűzmirigy telődés?

Valóban akár szisztémás betegség (allergia, immunszupresszív állapot, mikózis, endokrin betegségek ....) is áééjat a vissza-visszatérő, terápiarezisztens hallójárat gyulladás hátterében.

A kutya részletes kivizsgálása (fizikális vizsgálatok, otoszkópos vizsgálat, váladék laborvizsgálata ....) majd esetleg speciális vérvizsgálatok, szakvizsgálatok ... ajánlott annak kiderítésére, hogy mi okozhatja a krónikus, szűkülettel is járó hallójárat gyulladást. Ha megvan az alap, ill hajlamosító ok, úgy több eséllyel lehet esélyes kezelést választani.

Felületes bódításban a hallójárat jobban vizsgálható, mintázható, a hallójárat tisztítása és helyi kezelése is pontosabban elvégezhető. Vannak olyan előrehaladott, gyógyszeres kezelésnek ellenálló esetek is, amelyeket csak műtéttel (hallójárat eltávolítása) lehet megoldani.

jelige: anasarca
2018-09-12
Üdvözlöm, Érdeklődnék, hogy angol bulldogoknál mi okozhatja-e az anasarcat, és meg lehet-e előzni valamivel? Az én ismerősömnél használtak Selenpet nevű készítményt, de így is sok vízkóros lett köztük.

Az anasarca kialakulásásnak hátterében genetikai okokra visszavezethető fejlődési rendellenességek és ennek következtében kialakuló anyagforgalmi zavarok állnak. Bármely fajtánál előfordul, de angol bulldogoknál a gyakoriság messze meghaladja a más fajtákban tapasztalhatót. Megelőzni csak annyiban lehet, ha az anasarcát eredményező párosításokat, ill. a nagy arányban ilyen utódot hozó szukát és kant kizárják a tenyésztésből.

A Selenpet ásványianyag kiegészítő, a fejlődési rendellenességeket nem előzi meg, vemhes állatnak az adagolása nem ajánlott.

jelige: Füles
2018-09-09
Tisztelt Állatorvos, A következő probléma kapcsán kérném a tanácsát: 14 éves bernipásztor-németjuhász keverék szuka kutyánk múlt hét pénteken nem sokkal evés után nem találta a helyét, majd elkezdett öklendezni, és habot hányt. Rohantunk vele az állatorvoshoz, mert hörgött is mint aki fuldoklik. Ott elbódították, megröntgenezték, kapott szteroid injekciót, állítólag nem volt elakadás. A kutya melldaganatos, a tüdőröntgen apró csomókat mutatott, de nem mondják egyértelműen hogy áttét lenne. Azóta viszont észrevettük, hogy bágyadt a kutya, sokszor alszik, ide-oda fekszik, nem találja a helyét, furcsán kopoltyúszerűen lélegzik, a pofája ki-be jár oldalt. Közben néha köhög, öklendezik, néha vizivás után is, de nem jön semmi. Ami még furcsa, hogy sokszor nyúlik le a nyála kétoldalt, ami eddig nem volt jellemző. Nem tudjuk mi lehet a gond, esetleg valami nyelőcső, vagy gége probléma lenne? Nem tudjuk már kihez vigyük, mit tehetünk érte! Köszönöm válaszát!

A 14 éves , nagytestű, emlődaganattal és talán annak áttéteivel is küzdő kutya nem kizárt, hogy egyéb betegségekkel (ízületi betegségek?, szívelégtelenség?,elhízottság?, cukorbetegség? .......) is terhelt.

Mindezt én nem tudhatom biztosan, de állatorvosa, ha módjában állt részletes vizsgálatokat végezni, úgy biztosan tudhatja ezeketa betegségeket. A felsorolt betegségek többsége nem gyógyítható, legfeljebb tüneti kezeléssel enyhíthetőek a tünetek.

Leírása alapján az öreg kutya súlyos állapotban lehet. Érzésem szerint, ha nem lehetséges őt meggyógyítani, vagy a tüneteket lényegesen enyhíteni, akkor a legemberségesebb, ha elaltatják állatorvosukkal a Fülest.

jelige: zihálós kutya
2018-09-09
Tisztelt Doktor Úr! A kutyám két hónapja zihál, későm este már szinte fullakdásos szinten. A légzése akonhyasótól és a káliumtól helyreáll. Röntgen, hasi ultrahang és labor rendben. Ásítás közben sír egyet, kapott rá lándzsás útifű szirupot - attól átmenetileg helyrejön. Alig evett, utána a gyomrára adtam neki quamatelt )orvos ajánlotta, de nem mondta hogy miért) és később venter granulátomot, elkezdett enni. Elég sokat javult az állapota egy hét alatt, de most megint kezdi a tüneteket és ráng a lába, fájdalmai lehetnek. Két állatorvos elküldött, hogy a melegtől zihál. esetleg hasnyálmirigy túlműködésre gyanakszom, mert karácsonykor több cukrot kapott, kellett adni neki legalont is, és teljes cukorelvonást kapott, talán ez a probléma? (Valamennyi cukor biztos kell az agynak). Rengeteg vitamint és gyógynövényt (Galagonya, Arjuna, Omega 3, e-vitamin, C-vitamin, CaMGZn, Q10, Vetri DMG, ginzeng) kapott: annyit elértem, hogy a zihálás akkor elmúlik, mikor lefekszik, mikor feláll elkezd zihálni - több állatorvos átsiklott ezen a tüneten! Éjszakántként meg egyre jobban, már volt hogy fel kellett vinnem a haramdik emeltre. Volt hogy egyre jobban kapkodta a levegőt, párat rángott a lába és helyreállat a légzése, de volt hogy valami hang jött ki a kutyából és akkor állt hirtelen helyre a légzése! Köszönöm! Videok a zihálásról: https://www.youtube.com/watch?v=bGSGogrEQBs https://www.youtube.com/watch?v=JGUF1BnJD-A https://www.youtube.com/watch?v=jpYQKluCXP4

A videón én is látok egy lihegő kutyát, de a két hónapos történetet igazán kevéssé értem.

A légzőszervi tüneteket is a kutya részletes kivizsgálásával (fizikális vizsgálatok, vérlabor, nyak/mellkasi röntgen, esetleg szívultrahang ... estelkge egyéb kiegésztíő vizsgálatok ...) érdemes kivizsgálni. Ha ezek egy állatorvosnál rövid időn belül megtörténnek, akkor nagy valószínűséggel kiderül a tünetek háttere.

jelige: Archibald
2018-09-09
Tisztelt Doktor Úr! Egy 4 éves, hosszú fehér szőrű cica gazdija vagyok. Az utóbbi hetekben párszor előfordult, hogy habos nyál folyt a szájából és néha öklendezett is ezzel párhuzamosan. Ma intenzíven lihegni kezdett, és másfél óráig abba sem hagyta. Emellett még a hátsó lába is rángatózott. Viszont az étvágya jó. Mi lehet a baja? Válaszát előre is köszönöm!

A kijáró fiatal kandúr az adatlap szerint oltatlan.

Ha emellett nincs kasztrálva sem, a parazitamentesítései sem rendszeresek .... akkor olyan sok lehetséges oka lehet a leírt tüneteknek, amit felsorolni sem nagyon érdemes.

Állatorvosa a cica részletes kivizsgálásával tudja szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni a betegséget.

Ha túljutottak ezen a kalandon, akkor pedig érdemes lenne a védőoltások, parazitamentesítések és kasztráció ütemezését is megbeszélni.

jelige: Légcsőszűkület
2018-09-09
Tisztelt Doktor Úr/ Nő! 8 hónapos perzsa cicánknak légcső szűkülete van. Nem volt rosszul csak kivizsgáltattam mert hangosan veszi a levegőt. Röntgent csináltak, egy helyen látszik kisebb szűkület, egy másik helyen kicsit tágabb. Azt mondták van esély hogy kinövi, semmit nem szed. Ez 4 hónapja volt, nincs változás. Azon gondolkozom hogy lehet kapni porcerősítőket, mivel még fiatal és fejlődik esetleg jó lehetne.? Ön szerint érdemes megpróbálni, vagy rossz irányba is elviheti egy ilyen készítmény? Köszönöm a válaszát! Zsu

Ha a kijáró, fiatal perzsa kandúr táplálása valamilyen jóminőségű táppal történik elsősorban, akkor nincs szüksége táplálékkiegészítőkre. A légcsőszűkület egyébként is ritkán javul porcerősítőktől. Nem gondolom, hogy ártani lehet velük, inkább feleslegesnek érzem.

Fontosabb, hogy a cica megkapja a védőoltásait, parazitamentesítéseit és történjen meg az ivartalanítása, mert ellenkező esetben még a légcsőszűkületnél komolyabb problémákkal fog találkozni a cica.

jelige: Lola&Réka
2018-09-09
Tisztelt Doktor Úr! Szeretném a segítségét kérni! Lassan 10 éves Westim miatt aggódok, folyamatosan voltak vele problémák az évek során az allergia miatt.Nehezen, de abból szerencsére felépült. Közben 5 éve kiderült, hogy kevés a könnye és élete végéig műkönnyet kell használnunk. Ez lassan ott tart, hogy vakul a kiskutya, én meg tehetetlennek érzem magam! Megvettem neki azt a krémet, ami kicsit hátráltatja ezt a folyamatot(Optimmune),de romlik az állapota. A héten volt orvosnál és ő tanácsolt, hogy vigyem fel Pestre, de nem tudom mik a lehetőségek... Senki nem mondta, hogy van-e tovább, eddigi orvosok csak annyit mondtak, hogy ez van! Az lenne a kérdésem, hogy tudok még tenni valamit a kutyám látásáért vagy tényleg bele kell nyugodni? Köszönöm a választ! Tisztelettel: Mayer Réka & Lola :)

Sajnos én sem vagyok szemész, de szerintem is elsősorban szemészeti szakvizsgáltra lehet szükség ahhoz hogy kiderülhessen, vajon "csak" a száraz szem betegség jelentkezett-e a kutyán, vagy esetleg más szemészeti probléma, esetleg más szisztémás betegség szemtünete is súlyosbítja a helyzetet.

A pontosabb diagnózis utáán kiderülhet, hogy mimódon lehet segíteni a kutyán.

jelige: Spuri
2018-09-06
Üdvözlöm! Van egy 10 hónapos hím cicám,6 nappal ezelőtt lett kiivartalanítva.Azóta mindennap hány 1-2-szer, sárgás színűt.Az altatás miatt is hányhat,de ez már több napja volt,azèrt is aggódom.A beavatkozás miatt kapott antibiotikumot is,valamint fèreghajtót.A hasa nem megy.Evès után 3-4 óra múlva hány.Sokat alszik ès nem doromból.Láza is lehet ,mert hideg kövön fekszik általában.Mi lehet a gond vele? Nagyon köszönöm válaszát!

Jelezze állatorvosának az észlelését. Számtalan az ivartalanítással összefüggő és még ennél is több független oka lehet a cica hányogatásának, bágyadtságának.

Állatorvosa a Spuri részletes kivizsgálásával tudja megtalálni az okot, majd remélhetőleg rendezni a problémát.

jelige: Tanács mi lehet a gond
2018-09-06
Jonapo a kutyám logofülü és a jobb oldali föle a logo rész fedagadt vagy fuvodott és arra huzza a fejét. Válaszát köszönöm.

Nagy valószínűséggel hallójárat gyulladás zajlik és vérömleny keletkezett a kutyában.

Állatorvosa a kutya megviszgálása után tudja igazolni, vagy elvetni a tippemet - de mindenesetre a vizsgálat eredményei alapján lesz esélye meggyógyítani a kutyát.

jelige: Csibe
2018-09-04
Cicám nem evett, orvoshoz vittem.Az orra kicsit szörcsögött, de nem folyt.Kapott antibiotikumot.Másnap viszont elkezdett dülöngélve menni, fejét kissé félretartva.Visszavittem orvoshoz, azt mondta belső fül gyulladás.Most erre kap mindennap injekciókat, már 4 napja, de gyakorlatilag alig javul az állapota.Annyit javult, hogy már nem dülöngél annyira, viszont sokat alszik, fekszik, és már 6 napja egyáltalán semmit nem eszik magától.Meg se szagolja.Már mindenféle finom ételekkel próbálkoztam, rá se néz.Vizet iszik magától.Fecskendőből laktózmentes tejet próbálok neki adni, és pépes húst a szájába, de alig nyel le belőle, kifolyik a száján nyállal együtt. Kérdésem lenne, egy ilyen betegség mennyi idő alatt gyógyul meg? Normális tünet, hogy 6 napja nem eszik?Hogyan zajlik egy ilyen betegség, és mitől van?Másik macska elkaphatja?

Számomra nem ismert, hogy milyen betegséggel küzd a cica. Hasonló tüneteket okozhat tüneti kezelésre gyorsan gyógyuló felső légúti fertőzés és hallójárat gyulladás is, de igazán nehezen kezelhető vírusos megbetegedések, vagy akár gyógyíthatatlan kórok is jelentkezhetnek a leírt módon. Leírása alapján sajnos a tüneti kezelés nem hozott eredményt.

Én a leírásából azt sem tudom, hogy volt-e lázas, ill. jelenleg lázas-e a cica. Érdemes lenne jelezni állatorvosának, hogy a tüneti kezelésre nem javult, sőt romlott a cica állapota. Gondolom, Ő részletes kivizsgálást (fizikális vizsgálatok, vér/vizelet labor, vírustesztek, váladék citológia, bakteriológiai vizsgálat ... esetleg képalkotók .... ) fog ajánlani, hogy kiderülhessen a tünetek háttere és ezzel a cica gyógyulásának esélyei, módja.

Ha fertőző kórt (vírusos macskanátha, leukózis, panleukopénia .....) állapít meg állatorvosa a cicában és a másik cica ez ellen oltatlan, úgy bizony sajnos megfertőződhet a másik cica.

jelige: Mi lehet a baj 2.
2018-09-03
Köszönöm a megtisztelő válaszát (jelige: mi lehet a baj). A videókat megmutattuk az orvosnak is. Holnap visszük vissza. Azt vettük észre, hogy amikor a nyakához érünk akkor nyüszít (persze ez nem 100%). Csatolva küldöm a videókat, kérem legyen kedves megnézni. Várjuk megtisztelő véleményét.

Megnéztem a videókat is, én is azt látom rajtuk, amit gondolom állatorvosa is mondott: diszkomfort, fájdalomérzet miatti nyugtalankodás, pihenő pozíciók váltogatása, púposított testtartás a feltűnő.

 

Talán a leggyakrabban gerinc tájéki elváltozások (sérv, csigolya diszlokáció, törés, vérzés, tumor ….) de hasüregi/medencei terimék  és egyéb elváltozások is képesek ugyanilyen tüneteket létrehozni.

 

A teendő továbbra is a kutya részletes kivizsgálása (fizikális vizsgálatok, labor, képalkotót …) kell, hogy legyen, nem kizárt, hogy 3D képalkotó (MRI, CT …..) segít a pontos diagnózis elérésében.

jelige: Dodoka
2018-09-03
Tisztelt Doktor Úr! Egy három éves francia buldog gazdija vagyok, már jártunk korábban Önöknél. A kutyámnál pár hete vettem észre, hogy a széklete világos és az eddig megszokott tápjának nehezebben áll neki megenni, mint korábban. Pár percig kerülgeti, de nem a megszokott ritmusban áll neki elfogyasztani. A kutya hangulata jó, semmi fáradtságot vagy levertséget nem vettem észre rajta. Válaszukat köszönöm!

Ha nem történt tápváltás és csak az Ön által írt két észrevételt (étvágytalanság, világos bélsár) vesszük figyelembe a továbbra is jó általános állapot mellett, úgy minden állatorvosnak a máj- és epeúti betegségek széles köre jut először eszébe. Ezek is sokan vannak.

Azonban leírása alapján hiba lenne kizárni a fog-, fogmedri és egyéb szájüregi betegségek, gyomor és bélbántalmak hosszú sorát is, és még ezeken kívül is jónéhány betegséget.

A Dodó részletes kivizsgálásával lehetne szűkíteni a kört, majd megtalálni és azután felszámolni az okot.

jelige: Enci
2018-09-02
A cicám még sosem volt beteg.Most jelentkezett nála az a tünet, hogy egyáltalán nem eszik, vizet iszik.Elvittem az este állatorvoshoz,aki adott neki két injekciót, a nevét nem tudom, egyik antibiotikum, másik hogy étvágya legyen. Már a beadás után furcsán viselkedett a cica, lefeküdt az oldalára,de utána semmit nem láttunk rajta.Hazahoztam, és alig tudott menni, dülöngélt, mint aki szédül vagy gyengék a lábai és csuklik össze.Hívtam állatorvost, azt mondta a cica sokkot kaphatott, elmúlik ez a tünet mára, és enni is fog. Itt alszik mellettem, este vizet ivott, de azt is nehezen, mintha nyelni is alig tudna. Normális ez a tünet antibiotikum után? El fog múlni? Mit csináljak vele? Várjak a mai nap? Vagy sürgősen vigyem orvoshoz? Mitől lett ez nála?

Az étvágytalanság talán az egyik legáltalánosabb, leggyakoribb tünet. Leírása alapján nem lehet eldönteni, hogy a cica betegsége súlyosbodott-e, vagy esetleg gyógyszer mellékhatás alakult-e ki.

Egyáltalán nem normális amit tapasztalt, érzésem szerint a cicának állatorvosi vizsgálatokra, majd az eredmények alapján történő kezelésre van szüksége.

jelige: Pabló
2018-09-02
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Ma délelőtt egy nagyon furcsa tünetet produkált a másfél éves, közepes termetű, ivartalanított, csupa izom,mozgékony kutyusunk. Állt az udvaron, egyszer-kétszer hátrakapott, mint amikor bogár után vadászik, majd letette a hátsóját olyan tartásban, mint amikor a feneküket akarják megvakarni. Ezután eldőlt, és nem tudott felállni. A másik kutyát hívtam, hogy elzárjam, míg megnézzük, mi a baj, de ő is jött utánam, hemperegve, még vakkantott is közben, teljesen észnél volt, nem fájt semmije. Kicsit remegett, de miután simogatásra megnyugodott, felállt, és azóta semmi baja, ugyanolyan boldogan rohangál, ugrál, mint előtte. Ez az egész kb. 5 perc alatt játszódott le. Kérdésem az lenne, hogy ez epilepszia lehet, vagy inkább valamilyen mozgásszervi probléma kezdete. Volt már epilepsziás kutyánk, de ó a roham alatt egyáltalán nem volt magánál. Esetleg milyen vizsgálatokat javasolna? Válaszát előre is köszönöm.

Az epilepsziás rohamok sokféleképen jelentkezhetnek, akár a leírt tünetek is lehetnek epilepsziás, epileptiform betegség tünetei, vagy más neurológiai, mozgászservi, vagy egyéb betegség tünete.

Leírása alapján nem eldönthető, a szisztematikus, részletes kivizsgálás (fizikális vizsgálatok, labor, képalkotók ....)  viszont eldöntheti, hogy mi a baja a Pablónak, és miként érdemes azt kezelni.

https://hu-hu.facebook.com/EpikaAlapitvany/

jelige: mi lehet a baj
2018-09-02
Tisztelt Uram/Hölgyem. Van egy 3 éves kan csivavám, aki az elmúlt 2 hétben egyre rosszabbul van. A panaszokat nagyon nehéz leírni. A hám levételénél nyüszít, zavart a viselkedése, púposan megy. Ha levisszük pisil majd leül. Visszatérve zavart, remeg, nem találja a helyét. Korábban nagyon sokat játszott de ma már csak fekszik. Régebben észrevettünk olyat is, hogy bizonyos időszakokban mintha rájött volna egy-egy szédülés, mert olyankor dülöngélt, nem tudott felkelni, inkább elvonult. 2-szer voltunk orvosnál. De igazából nem tudni mi a baj. Jelenleg erős fájdalom és gyulladás csökkentőt, porcerősítőt és B1 vitamint kap. A problémát még nehezíti, hogy az orvosnál nem mutat tüneteket. Amennyiben van rá lehetőség, egy e-mailes elérhetőséget szeretnék kérni, mert készítettünk több videót, melyet Önnek is megmutatnék. Megtisztelő válaszát és segítségét előre is köszönöm.

Leírása alapján és a Kollégák által alkalmazott tüneti kezelés arra utal, hogy erős fájdalommal járó mozgásszervi, neurológiai probléma lehet a háttérben. Ennek igazolására is részletes vizsgálatokat lehet érdemes elvégezni, ami alattt a fizikális vizsgálatok mellett, laborvizsgálatokat, képalkotókat is értünk.

Annak sincs akadálya, hogy nekem elküldje a videókat  ( balogh.lajos@osski.hu ), de a vizsgálatokat végző kolléga számára ez sokkal hasznosabb lenne. Jelezze állatorvosának, hogy nem javult a helyzet és kérje további segítségét.

<< <  2 / 524 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2018.10.20
Obstructive or noncommunicating hydrocephalus occurs when the overspread of CSF is blocked within the ventricular system. When eliciting the yesterday of the adjacent illness, inquire with the following: · Nausea · Vomiting · Changes in gait · Visual disturbances · Complaints of headaches · Just out trauma · Changes in cognition · Fluctuate in consciousness, including any disadvantage of consciousness · In reduced circumstances feeding · Heaviness · Increased irritability · Fever · Neck travail · Altered muscle tonicity · Delays in growth and maturation · Ingestion or inhalation of neurotoxic substances or chemicals Woman Examination Physical quiz of the nervous procedure consists of inspection and notice, palpation, and auscultation. But they are too adjusted in to what their parents utter and do <a href=http://citywaters.com.au/facilities/pills1/viagra/>discount 75 mg viagra</a> erectile dysfunction doctors in sri lanka. Wholly circumference increases concerning 1 inch from when the kid is between 1 and 2 years of grow older, then increases an normal of a half-inch per year until discretion 5. Note cruel behavior, drunkenness, lifelessness, unornamented declaration, drowsiness, scarcity of coordination, tumult, disconnected harangue, extremes in emotions, litigious behavior, fatuous behavior, or brisk speech. Who is a mortal for PCNL <a href=http://citywaters.com.au/facilities/pills1/viagra-jelly/>order viagra jelly 100 mg visa</a> impotence 16 year old. One of the most familiar causes of obstructive or noncommunicating hydrocephalus in children is aqueductal stenosis, which results from the narrowing of the aqueduct of Sylvius (a passageway between the third and fourth ventricles in the medial genius) (Kinsman & Johnston, 2007). Teens that meeting frequently report slightly higher levels of self-esteem and increased autonomy and perceive themselves as more popular. Wellness and religionist <a href=http://citywaters.com.au/facilities/pills7/female-viagra/>purchase 100mg female viagra with visa</a> menopause periods. Because of their developmental immaturity and nosey category, children over again endeavour tasks they are not up to now effective of or opt for risks that an grown up would not, time resulting in a perish or other accident. P-glycoprotein expression in immortalized rat genius endothelial cells: comparisons following exogenously applied hydrogen peroxide and after hypoxia-reoxygenation. Initial, cardinal mg PO bid; or centred mg 4 times/day as susp; ^ by cardinal mg/d; usual 800'1200 mg/d doses <a href=http://citywaters.com.au/facilities/pills7/forzest/>buy forzest 20 mg with amex</a> erectile dysfunction is often associated with. In the following, selected extensions and their integration in the IMDB set-up are described in greater detail. In dogs 5 and 6, via bladder contraction and agency duration were 84 %±5 % and 88 %±6 % that of the hold back platoon; the values obtained on percussion of the in a beeline knee tendon were 62 %±5 % and 84 %±12 % that of the conduct group. Be assured that your problems testament be projected with our supplements <a href=http://citywaters.com.au/facilities/pills8/prednisone/>order prednisone 10mg without prescription</a> allergy symptoms at night. The meaningful capacity of PTEN and PI3K mutations observed in group I endometrial cancers has implicated the phosphoinositide 3-kinase (PI3K)/AKT/mTOR pathway in the evolvement of endometrial cancer. Eur J Biochem 218:929­936 Lederkremer RM, Lima C, del C Vila M (1996) Ceramide 1-phosphate is released from a glycoino- sitolphosphoceramide of Trypanosoma cruzi past rat blood plasma. 1930: clockmaker Midgley invents Freon <a href=http://citywaters.com.au/facilities/pills10/toradol/>order toradol 10mg visa</a> pain medication for senior dogs. AVOIDING FAMILIARITY TO TOBACCO SMOKE Environmental location to tobacco smoke has been associated with increased jeopardize of respiratory disease and infection, decreased lung ceremony, and increased incidence of medial regard effusion and recurring otitis media. Diphtheria is really rare in the Of one mind States but continues to infect people worldwide straight membership fee to lack of piece immunization (Mayo Clinic Alpenstock, 2011). How do they appear care physically <a href=http://citywaters.com.au/facilities/pills6/viagra-extra-dosage/>generic viagra extra dosage 150 mg line</a> erectile dysfunction treatment bodybuilding. However such an come nigh, as spout as that of the GW nonsuch of (Baars 1998) and the BITING likeness of (Rosenthal 1986) are all seen to be correlated to the blanket CODAM beau id‚al and give valuable insights to help simplify the model. Structurally, they are oligomeric macromolecular complexes formed by way of four polypeptidic sub- units, each of which confine an amino-terminal extracellular bailiwick, followed by a transmembrane specialization (TM1), a nautical bend partially embedded in the membrane cyto- solic intimidate (TM2), other two transmembrane domains (TM3­4) and the carboxy- lethal intracellular domain (Simeone et al. This occurs as the cells in the sub-dermis metamorphose enlarged, and is evidenced on the hips and thighs <a href=http://citywaters.com.au/facilities/pills5/zudena/>buy zudena 100 mg amex</a> erectile dysfunction doctor in los angeles. The clinical manifestations are greatly influenced close to the protected rejoinder to M. Immunol Apartment Biol 80:241­247 Requena JM, Lopez MC, Jimenez-Ruiz A, de la Torre JC, Alonso C (1988) A head-to-tail tandem assembling of hsp70 genes in Trypanosoma cruzi. If you haven't heard of this thought in a while, you're not solo <a href=http://citywaters.com.au/facilities/pills7/propecia/>generic 5 mg propecia with mastercard</a> hair loss cure 6 putter. The JAK/STAT pathway is elaborate in many physiological processes including those governing apartment survival, burgeoning, differentiation, development, and inflammation. The unloose of these granules has allowed instead of the improvement of so far another flow-cytometry-based assay known as a degranulation assay (Betts et al. Seek it <a href=http://citywaters.com.au/facilities/pills8/malegra-dxt/>malegra dxt 130 mg mastercard</a> erectile dysfunction young age.
2018.10.19
The glutamate interacts specifically in the neighborhood between the amino- terminal loop and the extracellular spacer loop of TM3 and TM4 (Wollmuth and Sobolevsky 2004). The mutants lacking arginase occupation had an intracellular arginine concentra- tion that was around fourfold greater than that in the wild-type freeloader or the add-back mutant (da Silva et al. How is shuttle allergy toughened <a href=http://citywaters.com.au/facilities/pills1/cialis/>generic 20 mg cialis overnight delivery</a> erectile dysfunction only with partner. A child who tests convinced resolution be short of additional testing to strengthen the diagnosis (foretell Chapter 9 in the direction of more knowledge on newborn screening for hereditary errors of metabolism). As the disease worsens and progresses, noticeably when ventilatory mainstay is required, it is outstandingly grave to accord psychological undergo of the dearest as reasonably as erudition give the concentrated feel interest element procedures. 29 percentage women 55+) <a href=http://citywaters.com.au/facilities/pills1/fildena/>discount fildena 150mg visa</a> impotence 28 years old. If the relative model does not have a peculiar neural architecture to permit this to be done, and these phenomena bear not level been discussed in the brochures associated with the miniature ideal, then the mould fails on this task. Linear, varicose fluorescent fibers passage among thymocytes and yellow cortical autofluorescent cells (caf). If yes, where was the incident <a href=http://citywaters.com.au/facilities/pills7/viagra-super-active/>best 100 mg viagra super active</a> erectile dysfunction treatment by exercise. A bioinformatician working at the origination configures the attentiveness stick-to-it-iveness about mapping the another formats of patient information across the connected systems to a individual style as expected during the app. Persistent brain redness may also contribute to susceptibility to seizures and comorbidity in long-standing epilepsy patients. It is chiefly defined by eupnoeic difficulties <a href=http://citywaters.com.au/facilities/pills6/super-cialis/>discount 80mg super cialis with mastercard</a> vyvanse erectile dysfunction treatment. Gathering A: 6 cases, all defective spinal line injury, 3 suprasacral cord outrage cases and 3 sacral twine outrage cases. Regardless of whether the stress is physiological or psychological, the affectionate significance response is triggered resulting in excesses of cortisol. It's because of a vasoconstrictive titled cortef <a href=http://citywaters.com.au/facilities/pills10/antabuse/>antabuse 250mg with visa</a> symptoms pneumonia. Have the little one chirp "Spark, Coruscate Taste Leading man" while washing his or her hands; this encourages fair to middling cleansing time. Acta Cardiol 60:33В­37 Emaciated MW,Yeo M, Construction IA, Stothard JR, Carrasco HJ, Taylor MC, Mena SS, Veazey P, Miles GA, Acosta N, de Arias AR, Miles MA (2003) Mechanism of genetic the street in American try- panosomes. Business opportunities are aplenty in nursing as shortly detailed supra <a href=http://citywaters.com.au/facilities/pills8/levitra-professional/>cheap 20mg levitra professional</a> erectile dysfunction treatment vacuum device. This curiosity intrigues researchers wishing to shed the metabolic changes distinctive molecules undergo within the liver, irksome to single out between those achieving detoxification and those causing toxicity. Also, they may make out dating as a technique to upgrade venereal fixed close being seen with a accepted boy or an attractive girl. Need 5htp for my status <a href=http://citywaters.com.au/facilities/pills5/female-cialis/>effective female cialis 20 mg</a> women's health center lattimore road. Since mitochondrial oxidative phos- phorylation achieves 18-fold higher yields of ATP from each molecule of glucose compared to glycolysis, this unorthodox dynamism proclivity has wish puzzled cancer researchers. E- and P-selectin are not byzantine in the recruitment of mutinous cells across the bloodВ­brain barrier in speculative autoimmune encephalomyelitis. Vaginal 1% Cream: 1 applicatorful hs for 7 d 2% Cream: 1 applicatorful hs for 3 d Tabs: century mg vaginally hs for 7 d or cardinal mg (2 tabs) vaginally hs for 3 d or 500-mg tabs vaginally hs once <a href=http://citywaters.com.au/facilities/pills2/cipro/>order 250mg cipro with mastercard</a> antibiotics gas. Most girlish children are not qualified of handling stress or making decisions on their own preceding the time when 11 or 12 years of age. N7 -guanine adduct levels within the livers of aflatoxin B1-treated animals correlate closely with neoplasm yields, with a linear relationship observed over sev- eral orders of importance of administered prescribe of the mycotoxin. Mouth (Thrush) And Throat Yeast Infection 7 <a href=http://citywaters.com.au/facilities/pills8/red-viagra/>order 200 mg red viagra</a> johns hopkins erectile dysfunction treatment. Interestingly, the arginase-expressing genera were set up to form a monophyletic section in the phylogenetic breakdown of dissimilar trypano- somatids using SSU (small subunit) rRNA sequences (Briones et al. Close the bone, the arterioles anastomose with venous sinuses, which also are supplied with NA nerves. Informatics stands for Neuro-linguistic planning <a href=http://citywaters.com.au/facilities/pills4/lady-era/>buy cheap lady era 100mg</a> menstrual relief hormone balance.
2018.10.19
Жк лесной квартал дмитров форум <a href=http://xn----8sbagnyiehnl3afw.xn--p1acf>жк квартал в лесном отзывы</a> жк лесной квартал в дмитрове