Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Luca
2008-09-11
Üdvözlöm! Nekem van egy sziámi cicám, aki idén májusban hozta világra első kölykeit. Amint a kiscicák gazdákhoz kerültek, rögtön bagzani kezdett (kb. augusztus közepétől), ami azóta is egyfolytában tart. Legkorábban jövő tavasszal szeretném kandúr közelébe engedni. Ön szerint megoldást jelenthet-e a bagzás ”tüneteinek” enyhítésére, ha fogamzásgátlót kap a cicus? Ha igen, milyen készítményt javasol?
Amit leírt az teljesen természetes - egy egészséges, jóltartott nősténymacska a szoptatás befejeztével újra ivarzani kezd ... Létezik készítmény (Ovarid tabletta), ami alkalmas az ivarzási tünetek elnyomására és az ivarzás idejének eltolására. Vényköteles készítmény, állatorvosa a cica vizsgálata után tudja felírni, vagy kézbe adni a szert. A készítmény esetleges mellékhatásairól, alkalmazásainak a veszélyeiről is állatorvosa fog felvilágosítást adni. Ha a Luca elsősorban nem tenyészállat - akkor a legmegnyugtatóbb, legegészségesebb és végleges megoldás a problémára az ivartalanítása lenne.
jelige: Manyi
2008-09-11
Tisztelt dr úr/nő. Azt szeretném megkérdezni hogy amikor tüzel a szuka a tüzelés elsö jeleitöl számitva hányadik napon optimális a fedeztetés Előre is köszönöm.
A kutyák első tüzelése 5-7 hónapos korukban van, ezekután legtöbbször 6 havonta ismétlődik. Az első fedeztetés optimális ideje általában a 3. tüzelés alkalmával jön el. Vannak egyedek, amelyek 5-8 nap vérezgetés után párzanak és vemhesülnek - és vannak egyedek, amelyek akár több, mint 20 napig vérezgetnek és csak ezután lesznek alkalmasak a termékenyülésre. A fedeztetés optimális idejének meghatározását szaporodásbiológiában jártas állatorvosok végzik vérvizsgálatok és hüvely vizsgálatok útján. Kérdéséből az derül ki, hogy nem felkészült kutyatenyésztő. Mindezek miatt el kell mondanom azt is, hogy a kutyatenyésztéshez felkészült tulajdonos és alkalmas tenyészállat szükséges. Egy családtag kutya számára az ideális és legegészségesebb megoldás a szuka kb egyéves korában történő ivartalanítása. Honlapunk Publikációk rovatában részletesebben is olvashat e témában.
jelige: falu
2008-09-11
hirtelen eldölt,kimerevedett kissé rángatozott. 2napig nem evett inni csak kicsit. most a 3. nap után már iszik eszik rendesen csak nem bír felállni mert oldalra dől.mitől nem bír felállni ha probálkozik akkor eldől Őn szerint mi a baj?
Szerintem számos oka lehet a leírt észlelésének. Miután írja még, hogy a kutya járt állatorvosnál, kicsit furcsának érzem, hogy nem írja a vizsgálatok eredményeit és az alkalmazott kezelést sem. A leírtakat gyakorlatilag bármely magas lázzal járó fertőző betegség okozhatja, és egy sereg idegrendszeri eredetű betegség (agyvelő-, agyburok gyulladás, tályog, daganat, epilepszia ...), gerincelváltozások, mérgezések, májelégtelenség ... és egyebek okozhatják. A kutya részletes vizsgálatával lehet kideríteni a pontos okot és ezek után lehet az esélyekről, megoldásokról beszélni.
jelige: kandúrkánk
2008-09-11
Tisztelt doktorúr!4,5 éves perzsa kandúrom miatt szeretném a tanácsát kérni.a cica kb 4 napja egyfolytában hány,de semmi más tünete nincs,nem lázas,jól néz ki,de fogy.tegnap állatorvosunk egy bentrekedt szőrlabdára gyanakodva adott neki 2 szurit:egy hányáscsillapitót és egy bélmozgatót,de semmi változás.ma megint bevittük,vért vettek és ha nincs változás holnap megnézik (talán ultrahangal)és lehet operálni kell azt mondta az orvos..nemtudom ez hogy lehetséges mert a cica naponta van fésülve,3 hetente fürdetve,rendszeresen kap szőroldó pasztát és royal canint eszik.soha még egy szőrcsomója sincs..az lenne a kérdésem hogy okozhat-e más komolyabb betegség ilyen tüneteket hogy a cica csak hány,nincs láza,széklete(amig volt)normális.például veseelégtelenség?több cicánk van,mindenki rendszeresen oltott,és rajtuk nem látszik hogy gond lenne,de a kandurt azért elkülönitettük.válaszát előre is köszönjük!
A rendszeres fésülés ellenére okozhatja akár szőrlabda, akár egyéb idegentest (növényi rész, zacskódarab, csont? ...) is a tüneteket - és sajnos előfordul, hogy egyes bélszakaszok csavarodnak, szögbetörnek, vagy a bélüregbe türemkednek idegenn test nélkül is. Nem kizárt a fekélyes vagy akár daganatos eredetű megbetegedések sem és, igen, akár vese-, és májelégtelenség is okozhat hányást. Állatorvosai helyesen és körültekintően járnak el. Nem kizárt, hogy a véreredmények, az ultrahang esetleg röntgenvizsgálatok eredményei már a mai napon eredményt hoznak és megkezdhetik az eredménnyel kecsegtető kezelést.
jelige: Molly
2008-09-11
9 eves samoyed kutyank szajzarat kapott, csak nagyon minimalisan tudja kinyitani. Meg röngeneztek de nem talaltak semit sem. Mi körmenden elünk sajnon nem könnyen tudunk Pestre menni. Itt mar lemondtakrola az orvosok, de mi meg nem szeretnenk elvesziten. Kerem ha tudnak adjanak tanacsot. Köszönettel
Amennyiben nem tudják szállítani a kutyát és a kezelő orvosai szerint nincs esélye a kutyának - akkor kizártnak tartom, hogy otthoni házipraktika, vagy interneten keresztül kapott tanács alapján derüljön ki a Molly baja és eredményesen kezelhessék. A röntgen mellett gondolom részletes klinikai vizsgálat esetleg laboratóriumi vérvizsgálatok is lehettek és nem kizárt, hogy tüneti kezelést (infúzió, szteroidok, antibiotikumok ...) is kaphatott a kutya. Ha a tüneti kezelés is teljesen eredménytelennek mutatkozik az elmúlt egy-két napban, az közvetlen módon arra utalhat, hogy igen súlyos problémával küzdhet a Molly. A súlyos probléma lehet számos idegrendszeri eredetű betegség (gyulladás, daganat ...), mérgezés, májelégtelenség és sok egyéb szintén nehezen diagnosztizálható és kezelhető betegség is. Vizsgálatok nélkül kitalálni a szájzár okát és főleg kezelési tanácsot adni sajnos lehetetlen.
jelige: Öcsike
2008-09-10
9 éves francia bulldog kan. Már gyengék a hátsó lábai, a hangja is erősen halkul, nehezen tartja vissza a székletét, vizeletét, amúgy el van. Ezeket a tüneteket elfogadjuk a kora miatt, viszont pár hónapja iszonyatosan büdös a vizelete, ami egy főleg lakásban tartott ebnél kellemetlen.
Egy 9 éves francia bulldognak még nem kellene ennyire leharcoltnak lennie, azaz nem vagyok biztos benne, hogy a kora miatt gyengélkedik. Egy alapos vizsgálattal kideríthető volna, milyen problémák okozzák a tüneteket, és még sok évet adhatnának a kutyusnak a megfelelő kezeléssel. Elképzelhető, hogy a vizelet erős szagát alsó húgyúti gyulladás okozza.
jelige: Segíts kérlek
2008-09-10
Egy hete hoztunk az Illatos útrol egy kis kutyát a pontos korát nem tudjuk, de még negyon kicsi. Ma reggel véres, hasmenéses széklete volt ez mitöl lehet, és mit tudunk tenni ellene? Köszönettel:Teri
Ez akár egy nagyon komoly, kezelés nélkül elhullásra vezető fertőző betegség, a parvovírusos bélgyulladás jele is lehet. Sürgősen vigyék állatorvoshoz a kiskutyát, hogy megtudják, mi okozza a tüneteket, és hogy mielőbb elkezdhessék a kezelését.
jelige: Japán spicc
2008-09-10
Jó napot kívánok! A kérdésem az lenne, hogy van egy 4éves spicc kutyusunk és nem pont félévente tüzel,7-8 havonta. Mikor kell orvoshoz fordulni, vagy mikortól lehet ezt problémának tekinteni? Válaszát előre is köszönöm!
A kutyák átlagosan 7 havonta tüzelnek, de normálisnak tekinthető a 4-13 hónapos intervallum is a ciklusok között. Ezt nagyban befolyásolja a kutya fajtája, és bizonyos környezeti tényezők. Az adott szukára jellemző a tüzelések között eltelt idő, tehát ez az ivari működés során nem változik. Ezzel kapcsolatban akkor kell állatorvoshoz fordulni, ha az eddig 8 havonta tüzelő kutya 5, vagy 13 hónapra tüzel. Ekkor biztosan rendellenessé vált az ivari működés.
jelige: aggódó anyuka
2008-09-10
Tisztelt doktor úr! Két gyermekem van 5 éves ill 20 hónapos. 9 hetesen vásároltunk egy Labrador kiskutyát, aki ma már 5 hónapos lesz. Rendszeresen járunk vele állatorvoshoz, az összes kötelező oltása megvan. A kutyus kennelben van, illetve sokat van az udvaron a gyerekekkel. Igazi családtagnak tartjuk. Száraz tápot és néha egy kis házi maradékot kap. Mielőtt megvásároltuk, már kapott 2 alkalommal féregtelenítést, egy bizonyos pasztát, illetve mióta nálunk van 06.18-án és 07,18-án kapott Pratel tablettát. Illetve 08.29.szintén, de akkor nem vittem a kutyust az orvoshoz és csak 1 tablettát kapott, pedig a kutyus már több volt valószinű, mint 10 kiló. Azóta kapott még egy oltás és az orvosunk adott két tablettát, hogy jövő héten adjam be a kutyusnak. A kérdésem az lenne, hogy a leírt adatok alapján lehet-e a kutyus férges, illetve az említett készítmények mindenféle féregtől megóvják? Illetve mire kell figyelnem még? A kutyus elég gyógyszert kapott, vagy több kellett volna már neki? Vagy ismét ak tuális lenne? Kb. 3 hete 1 napig ment a kutyusunk hasa, és enni sem evett, csak este, de másnapra semmi baja nem volt és azóta sem. Lehet esetleg ez is a bélférgesség tünete? Amúgy a kutyusunk jó ”húsban” van, jókedvű, semmi arra utaló jelet nem látok, hogy beteg lenne. Igazából a gyerekek miatt aggódom kicsit, hisz a játék közben ők még nem tudnak annyira, a higiéniára figyelni. A kutyus, sajnos, amit az udvaron talál, megkóstol, megrág és képes a homokot feltúrni a macska széklet miatt, amit meg is szokott enni. (nekünk nincs macskánk, de sajnos a szomszédból sokszor átjárnak, és nálunk végzik el a dolgukat.) persze igyekszünk a kutyára rászólni, hogy nem szabad, de nem mindig járunk sikerrel. Nemrég az Interneten olvastam, hogy milyen sok bélféreg létezik, és milyen komoly betegségeket okozhatnak. Van olyan féreg, ami megtámadja a belső szerveket, májat, szívet, szemet stb. Természetesen szeretném, ha a családom a kutyusunkkal együtt egészséges lenne. Válaszát előre is köszönöm szépen! Tisztelettel.: aggódó anyuka
A megelőző kezelésből nem tudom megmondani, hogy férges-e a kutyus. Ezt egy bélsárvizsgálattal lehetne kideríteni. Érdemes tudni a kutyák féregtelenítéséről azt, hogy először 14 napos korukban kell őket kezelni fonálféreg ellenes szerrel, majd ezt 2-3 hetente ajánlott megismételni 3 hónapos kurukig, majd ettől fogva 3 havonkénti kezelés ajánlott kombinált féregtelenítő szerrel. Még a szabályosan végzett kezelés sem jelent atonban abszolut védelmet, mert a kezelésnek nincs hosszútávú hatása, azaz a néhány napja kezelt kutya ma már ismét fertőződhet féregpetékkel, és néhány hét múlva bálsarával ürítheti a féregpetéket. A kutyus megelőző kezelése tehát kiemelkedően fontos, azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a kertbe bejáró (féregtelenített, vagy nem) macskák is nagy mértékben fertőzhetik féregpetékkel a környezetet (homokozót), tehát igyekezni kell ezeket az ürítkező állatokat távoltartani a gyerekek játszóhelyétől. A legpraktikusabb megoldás a befedhető homokozó, persze csak akkor, ha használaton kívül mindig lefedve tartják. Ha többet szeretne tudni a háziállatok emberre is veszélyes parazitáiról, olvassa el az ÁOTK Parazitológia Tanszék munkatársainak ismeretterjesztő írásait. Az ide vezető link: www.univet.hu/units/Parazitologia/own/parasiteweb.html
jelige: eszi, nem eszi ...
2008-09-10
Korábban már leveleztünk egyszer. Van kettő berni-pásztor keverék szuka kutyám, akik jelenleg 6 hónaposak. Az etetéssel illetve az evéssel kapcsolatos probléma volt korábban is, és most is ez áll fenn. Az egyik kutyus rendesen eszik, sőt néha többet is a kelleténél, a másik viszont nem eszik, nem hajlandó az ételt a tálból megenni, kb. 2 hete. Ha kézből etetem, elfogadja, és megeszi az egészet. Szinte mindig házi kosztot esznek, minden nap főzök nekik. Csirke húst, és belsőségeket (máj, szív), illetve rizst és répát esznek. Néha konzervvel is megkínálom őket, amit mindekettő csak kézből eszik meg. A száraztáp egész nap kint van nekik, de abból is csak akkor esznek, ha kézből adom. Egyébként sokat foglalkozunk velük, sétálunk minden nap, és játszunk, labdázunk, ez naponta kb. 1-1,5 óra. Kérem, ha tud segíteni, akkor legyen kedves valami ötletet adni, hogy mi lehet a kutyám baja, vagy csak egyszerűen ilyen. Azért aggódom, mert el kell utaznunk és a szomszéd fog adni enni neki, ő pedig nem eteti meg kézből, biztosan. Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel:
Most sem kellene kézből etetni egyetlen egészséges kölyök kutyát sem, és az állandóan elérhető száraztáp sem jó gyakorlat a kutyák-macskák etetésekor. Fontos eldöntendő tény, hogy a rosszabb étvágyúnak ítélt kutya kondíciója, fejlettsége milyen. Ha a kölyök fejlettsége elmarad a fajta korának elvárható szintjétől - akkor az étvágytalanságot betegség tüneteként kell értékelni. Ezesetben állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja megállapítani, hogy a szóbajöhető rengeteg betegség közül mi áll fenn a kutyánál. Ha mindkét kölyök megszokott fejlettségű, jó a kondíciójuk, akkor pedig a kutya egyszerűen ahhoz szokott hozzá, hogy állandóan előtte áll a száraztáp és a gazdi folyton finomabbnál finomabb falatokkal üldözi. A 6 hónapos nagytestű kölyköket naponta 2 alkalommal megszokott időben ajánlott etetni. Lehet ez főzőcskézett élelem, konzerv vagy száraz táp és lehet ezeket akár váltogatni is - de felesleges, hogy az élelem állandóan a kutya előtt álljon. Amennyiben az adagjukat nem fogyasztják el a kutyák, úgy azt néhány perc múlva ajánlott elvenni és csak a következő etetés esetén kellene újra megkínálni. Néhány nap (hét) alatt beáll a rend. A kutyák helyes táplálásához Dr. Fodor Kinga „Mit egyen a kutyám?” című könyvét ajánlom.
jelige: Hasmenéses kiscica
2008-09-10
Tisztelt Doktorúr/Doktornő! 2,5 hónapos karthauzi kék nőstény cicácskám mióta megvettük(kb. egy hete) lassan ugyan de csontsoványra fogy. Sajnos nem tudtuk elvinni eddig,állatorvoshoz, csak e hét végén fogjuk, de én már nagyon aggódom. Enni eszik, nem is rosszkedvű, viszont szinte csont és bőr, és pár napja szokása lett hogy erős szagú sárgás vizet ürít széklet gyanánt ahova csak tud. Eddig csak száraztápot kapott a tenyésztőjétől, mi felső kategóriás macskakaját adunk neki, néha párizsival, de nem hiszem hogy ez a gond.És mivel rendesen eszik, nem tudom elképzelni hova megy a tömérdek étel. Ha férges lenne, akkor az ürülékén is látszódna, úgy tudom. A többi cica jól van, csak ez a picike beteg. Szeretném megkérdezni hogy vajon mi lehet a baja, és mit tehetnék én házilag, míg el tudjuk vinni orvoshoz? Válaszukat előre is köszönöm! Kovács NIkoletta - aggódó gazdi
Lehet fertőző (vírusos) eredetű hasmenése, féregfertőzött is lehet (nem feltétlenül távoznak férgek a bélsárral, azok bent szeretnek maradni, a szabad szemmel nem látható petéik viszont bődületes mennyiségben ürülhetnek a bélsárral, így megfertőzve a környezetet), és lehet, hogy a hirtelen takarmányváltás „tolt ki” a cicával. Áttérni újfajta eledelre csak fokozatosan szabad, olyan módon, hogy a megszokott eledeléhez 2-3 napig 1/4 arányban keverjük az új fajtát, majd napok múlva fele-fele, később 3/4 részben, majd végül teljesen áttérhetünk az újra. Ha ezt hirtelen tesszük, nem biztos, hogy az emésztőrendszer képes megbirkózni a feladattal. Azt gondolom, hogy a probléma kezelése nem várhat hétvégéig, viszont otthon, önállóan, állatorvosi segítség nélkül nem megoldható. Hiszen ha nem tudjuk, mi ellen küzdünk, azt sem tudjuk, hogyan. Ne várjanak hétvégéig az állatorvos felkeresésésvel. 1);
jelige: Bundi
2008-09-10
Tisztelt Uram! Nekem van 3kutyam;Betti-12eves nosteny juhaszkeverek,Bundi-2eves ivartalanitott kan,jhaszkeverek,Pitou-7eves labrador kan.Pitou 2honapja erkezett hozzank,nagyon nyugodt,nem dominalo kutya.De Bundi mar minden elomorgas nelkul 3szor megharapta,ugy,hogy allig lehetett szetnyitni a szajat.Bundi egyebkent nagyon baratsagos emberrel es kutyakkal,de Pitout,mindig figyeli,koveti...Es ahogy az elobb irtam megtamadja.Pitou nem vedekezik,csak sir,mikozben Bundi rafog es nem engedi el-vagyis meg en szet nem nyitom a szajat,ami nem egyszeru,mivel nagy kutya.Voltam mar allatorvosnal,o azt tanacsolta,hogy biztositsam Bundinak,hogy o a falka vezer,es ha verekednek,hagyjam el a helyseget.Hat semmit nem valtozott.Nagyon tanacstalan vagyok.Ha esetleg lenne szamomra hasznos tanacsa,az talan nagyon sokat segithetne.Elore is koszonom figyelmet es valaszat! Tisztelettel:K.Petra
Nem tudom, mi a probléma megoldása. Elképzelhető, hogy a Pitou ivartalanítása (ő hátrébb csúszna a rangsorban, így már egy szinten lehetnének a Bundival) jelenthet kiutat, de erre semmiféle garancia nincs.
jelige: Amanda
2008-09-09
5 éves cavalier king charles spánielemnél pajzsmirigy és mikoplazma vizsgálatot szeretnék végeztetni. Mennyibe kerülnek ezek a vizsgálatok? Veszprém vagy Fejér megyében lehetőségem van elvégeztetni a vizsgálatokat? Előre is köszönöm!
A mikoplazma-tenyésztés testváladékokból mintánként kb. 6-8 ezer Forintba kerül. A pajzsmirigy vizsgálatról már nem tudok ilyen pontos választ adni, mert az nagyban függ attól, milyen széleskörű, alapos a vizsgálat. Egy szál hormonszint mérés 5-6 ezer Forintba kerül. A teljes vizsgálat, többféle hormon vizsgálatával, teljes vérképpel, biokémiai paraméterek vizsgálatával, és a pajzsmirigy izotópos vizsgálatával együtt már biztosan 30 ezer Ft feletti költséggel jár (itt nem tudok felső határt becsülni). Szerintem az lenne a legcélravezetőbb, ha közvetlenül a vizsgálatokat végző állatorvosoktól kérbe árajánlatot. Nem tudom, hogy Veszprém és Fejér megyében végeznek-e ilyen vizsgálatokat. Az izotópos vizsgálat csak Budapesten elérhető.
jelige: Séta (Re:)
2008-09-09
Tisztelt Doktor Úr / Doktornő! Köszönöm szépen gyors válaszát. Le fogom mérni az adagot, de szerintem annyit napi szintem még most is megeszik. Azonban ha marad ez a ”nyammogó étvágy”, mindenképpen felkeresem az állatorvost. A séta miatt kicsit elkeseredtem, mert azt hittem, hogy már kicsit kivihetem a szabadba (legalább a kertbe, de féltem, úgyhogy - megfogadva tanácsát - még 7-8 hétig marad a lakás :(
Megértem a csalódottságát. A karanténért cserébe lesz egy egészséges kutyája. :-))
jelige: Kitty
2008-09-09
Jó napot kívánok! Kutyusunk aki németjuhász nem akar enni. Soha nem volt nagyevő , de most szinte csak a nyers hust eszi meg. kÖLYÖK KUTYA kora óta csak napi egyszer evett /nem kapkodva/, de most az egyszeri is nyüg neki. Ha mellette állunk és könyörgünk neki eszik valamennyit, de kinn a bordálya és mégse akar enni.Üdvözlettel kérném, hogy mit tehetnénk.
Szerintem ki kellene fürkészni, hogy milyen betegsége van a német juhásznak. Aztán már „csak” azt a betegséget kellene kezelni, hogy visszatérjen az étvágya, és visszanyerje jó kondícióját. A nyers hús etetése nem jó ötlet, mert ettől sokféle parazitás (fonal-, és galandféreg), vírusos (pl. Aujeszky-betegség) és bakteriális (Salmonella, Campylobacter...)betegséget kaphat a kutya. Azzal tehetik érte a legtöbbet, ha mielőbb felkeresik az állatorvost.
jelige: Séta
2008-09-09
Tisztelt Doktor Úr / Doktornő! Kiskutyánk 6 hetesen került hozzánk. Előtte pár nappal kapta meg első oltását, majd két hétre rá beadattuk neki a kombináltat is. Azóta három nap telt el. Mennyi időnek kell eltelnie, illetve mennyi oltást kell még megkapnia, hogy - fertőzési rizikó nélkül - kivihessük a ”szabadba”, kertbe? Ha már sétálhatunk, milyen környezetbe mehetünk kezdetben (csak saját kert, esetleg kutyus, cica társaság)? Még egy kérdésem lenne: A második oltás(+ féreghajtás) utáni napon nagyon habzsolt, hányt (1x), egy kicsit ment a hasa is. Azóta ilyen jellegű probléma nincs, de nem nagyon eszi meg a tápot (Royal Canin Yorkie Junior), inkább csak a konzervet, de abból se annyit, mint szokott. Játék közben viszont megrágcsálja a keményebb játékokat is, de a tápot csak ”szopogatja”, majd legtöbbször ki is köpi. Ez betudható az oltásnak, a féreghajtónak, vagy inkább forduljunk állatorvoshoz? Válaszát előre is köszönöm!
Az ajánlott oltási sorra vonatkozó információkat megtalálja honlapunk „Tudnivalók” rovatában. A teljes védettség kb. a kutya 15-16 hetes korára érhető el, ha addig egyetlen oltás sem „felejtődik el”. Ettől az időponttól vihető potenciálisan fertőzött környezetbe, azaz utcára, kutyatársaságba. Egy kölyök yorkinál nagyon nehéz megítélni az étvágytalanságot, mert szemmel alig látható mennyiségeket fogyasztanak. Ha elfogyasztja 8 hetes korában a napi 60-80 gramm száraz tápot, vagy azzal egyenértékű konzervet (nem tudom, ez milyen mennyiségnek felel meg, mert nem tudom, milyen konzervet adnak neki, és nem is biztos, hogy ez könnyen átszámítható), akkor eleget eszik. Ha ezt nem éri el az elfogyasztott mennyiség, akkor látna kell állatorvosnak.
jelige: manoka 2
2008-09-09
Nagyon köszönöm a gyors választ, még annyit, hogy „ránézésre” Annyit mondott az orvos - anélkül, hogy megvizsgálta volna -, hogy spondylozis. Hátsó lábai össze akartak rogyni (ez volt az előzménye a jelenlegi állapotának), viszont a lábfejét nem „visszafelé húzta”, hanem berogyott erősen mindkét hátsó lába, alig-alig tudott menni. Egy hete pedig már nem áll fel. Sajnos nincs szállítható állapotban, Norocarpot szed, de a fájdalom miatt nehezen mozgatható. Ennek tükrében a vizelet csepegésre tudna-e ajánlani valamit, Ill. a fájdalomcsillapításon túl van-e valami lehetséges megoldás. Nagyon le van gyengülve.
Ha a vizeletcsepegést is gerincvelői bénulás okozza, akkor nem lehet rajta gyógyszeresen segíteni, csak az alapprobléma megoldásával. Az egyéb eredetű (pl. hormonhiányos) vizeletcsepegés kezelésére gyógyszereket is alkalmazunk, de ezek is csak a megfelelő diagnózis birtokában adhatók. Az pedig „ránézéses” módszerrel nem, vagy csak megközelítőleg lesz meg. A Norocarp mellé fájdalomcsillapításra esetleg adható opioid származék is. Ezeknek a típusú gyógyszereknek van olyan változata is, amely nem minősül kábítószernek, állatorvosa is fel tudja írni receptre. Az ő tanácsát mindenképpen kérje ki a fájdalomcsillapítás és a további vizsgálati lehetőségek tekintetében.
jelige: Manó
2008-09-09
Kedves Doktor úr! 13 éves keverék, puli méretű kutyusunk két napja széédül. Szemei megeállás nélkül koordinálatlanul ozognak, ”alvás” közben sem tudja becsukni. Az állatorvos szerint valamiféle időskori betegsége van, mely az egyensúlyközpontját érinti, ettől szédül a kutya. A mai napon az orvos antibiotikumokkal és a hányingert csillapító injekcióval kezelte, a kutya azonban egyre rosszabbul van. Jelenleg gyakorlatilag már egyátalán nem bír felkelni, teljesen kimerült. Az eslő napon egyátalán nem evett, a mai nap folyamán két alkalommal már evett pár falat csirkemellet, azonba az állapota mégis egyre roszabbnak tűnik. A kérdésem az lenne, hogy ezek a tünetek mennyire elfogadhatóak, és várható-e javulás? Köszönettel. R.A.
Nem tudom megjósolni, hogy meggyógyul-e a kutya. Ez főleg azon múlik, hogy maradandó károsodás érte-e az agyvelőt. Esetleg kérjék speciálisan neurológiával foglalkozó állatorvos vizsgálatát és véleményét is.
jelige: S.O.S.
2008-09-09
Tisztelt Doktorúr! 9 éves írszetter ivartalanított lány kutyusom reggel óta rengeteget iszik és pisil, először nagy mennyiséget, aztán percenként guggol, de már csak ingere van. Állatorvos adott neki antibiotikum injekciót, de amiótahazajöttünk, már a lakásban is gyakran pisil és kb. 1 órája véres a vizelete. Szeretném a tanácsát kérni! Már sokszor kaptam Önöktől segítséget! Köszönettel: R. Tamara
Valószínűleg súlyos fokú alsú húgyúti gyulladása van. Ha baktériumok okozzák, akkor a megfelelő antibiotikum használatával néhány nap alatt enyhülhetnek a tünetek. Állatorvosa bizonyára végzett vizeletvizsgálatot, ami alapján elkezdte a kezelést.
jelige: bogi70
2008-09-09
Puli kutyáról van szó aki 1év alatt másodszor hullajtja ki a szőrét.Mi lehet a baja?Igazábol mintha ”letörne”1-2cm ottmarad.Csomóba jön le neki.
Meg kellene vizsgálni a töredező szőrszálakat éppúgy, mint a kutya bőrét. Ezekből a vizsgálatokból kiderülhetne, mi a baj.
jelige: manoka
2008-09-09
14 éves német juhász kutya egy hete kb. már egyáltalán nem tud feállni. Étvágya, jó, kedélye hol jobb, hol rosszabb. Szteroid injekcióra nem reagál, kb. 3 hónapja fájdalomcsillapítót (Novocarp) kap. Bepisil és kakil sajnos, nap közben egyedül van (vagy a lakásban vagy a kertben), szinte mozdulatlanul. Ezenb kívül önkéntelen vizeletcsepegése, vizeletfolyása van (állandóan). Kérdésem, hogy utóbbi mitől lehet és mit tehetünk?
Valószínűleg ugyanattól van a vizeletcsepegés, amitől a többi bénulásos jellegű gondja. Gerincvelői problémát sejtek mindezek hátterében. Ha ez kezelhető, akkor javulhat a vizelettartás is.
jelige: Lilike
2008-09-08
Kedves Doktr Úr/Nő! Írorszgból kérném a segítségét. ‘10 év körüli spitz kutyusról lenne szó.A ”balesetet” nem láttam de valószinű mikor felugrott az ágyra valamibe beleakadt a lába és meghúzta.Azt vettem észre, hogy nagyon remeg és rángatózik a hátsó lába, majd séta közben nem használja csak lóg a teste mellett.Többször voltunk az itteni állatorvosnál, adott neki metacam-ot, de semmi javulás nem történt. a kutyus egyre rosszabb állapotba került, teljesen étvágytalan nagyon sokat fogyott és láthatólag nagy fájdalmai vannak.Én úgy érzem mikor simogatom mintha a lába nem lenne a helyén nagyon furcsa pozban lóg mellette.Már több hete tart ez a leépülő folyamat, nagyon kevés ételt tudok vele megetetni szinte semmit, inni rendesen iszik kicsit többet is mint szokott.Pár napja epilepsziás rohamai is vannak. amit eddig nem tapasztaltunk nála. Ma azt vettenm észre,hogy a melső lábacskái külön életet élnek össze-vissza mozognak.Fájdalomcsillapítot szoktanm neki adni de most hogy így le van gyengülve nem tudom milyen adagot ehet, ami még nem károsítja.Sajnos az itteni kezelése is már rengeteg pénzbe került a kórházat meg talán a mütéteket jelenleg nem tudjuk kifizetni.Azt szeretném kérdezni, hogy mivel tudnám enyhíteni a fájdalmát kb 8 kg. Gondolom magától nem fog meggyógyulni, így orvosi beavatkozás nélkül mik az esélyei és egyáltalán mit tudnék tenni érte, hogy csökkentsem a szenvedését. Előre is köszönöm a segítségét! Marietta és Lili-kutyus
Magyarországon vénykötelesek az állatgyógyászati fájdalomcsillapító szerek. Gondolom, Írországban sincs ez másképp. Hiába javasolnék gyógyszert, mindenképpen fel kellene keresnie egy állatorvost, meg kellene vele vizsgáltatnia a Lilikét, és ezután lehet, hogy kapna fájdalomcsillapító receptet. A másik dolog, ami miatt nem tudok ilyen konkrét segítséget adni, az, hogy nem láttam a kutyát, nem tudom megítélni, adhatók-e neki egyáltalán a szokásos fájdalomcsillapító szerek biztonságosan. Nem kerülhető el a Lilike kivizsgáltatása. Az esetleges csípőficam (így hívják azt, amikor nincs a helyén a lába) még tapintásos vizsgálattal is könnyen igazolható, de elképzelhető, hogy RTG vizsgálatra is szükség lesz. A mellső lábakon jelentkező tünetek valószínűleg teljesen különálló betegség jelei.
jelige: kedvencek lettek
2008-09-08
jo napot. én csak azt szeretném tudni mivel etetodnek egy hetes kutyusok mert az anyjul elpusztult
Kutya tejpótló tápszerrel. Ez por alakban (állatpatikában) kapható, felhasználás előtt csapvízzel a megfelelő arányban kell hígítani, és a megfelelő hőmérsékleten, kutyakölyköknek való cumisüvegben tálalni. Az első héten 3 óránként,a második héten 4 óránként kell megetetni őket. Kérje meg állatorvosát, segítsen kiszámítani a fejadagjukat, és mutassa meg, hogyan lehet a kölyköknél kiváltani a bélsár-, és vizeletürítési reflexet, mert erre 3 hetes korukig önállóan nem képesek. Ebben is az anyukájuk segítene...
jelige: Edgar
2008-09-08
Jó Napot! A 13 éves német juhászkutyusunk 1 hete betegedett meg. Elősször egy reggel azt vettük észre, hogy nem tud lábra állni, és a fejét bal oldalra tartja. A szemei erőssen ”ugráltak”. Étvágya volt, vizelete, széklte is. Az orvos azt mondta agyvérzét kapott. Azóta 10 nap telt el, de nem látunk látványos javulást. Azt tudni kell,hogy eddig is nehezen járt - mivel a hátsó lábain porckopás van(ezt porcerősítőkkel szinten tartjuk). Pár napja hasmenése volt, és az étvágya sem a régi. Egész nap csak fekszik, néha jókedvű, figyel, néha pedig kedvetlen. Most megint jó a széklete, csak sokat vizel. Mit javasol mit tegyünk? Vagy várjunk türelemmel? Köszönöm
Azt javaslom, próbáljanak meg alaposan utánajárni, milyen betegsége(i) van(nak) a kutyának. Lehet, hogy 3 egymástól független probléma is fennáll, ezek egyike felelős az idegrendszeri tünetekért (mozgási nehézségek, fejoldaltartás, szemrezgés), másika a gyomor-, bélrendszeri tünetekért (kedvetlenség, hasmenés, étvágytalanság) egy esetleges harmadik pedig a bővizelésért (és a valószínűleg ehhez társuló sok vízivásért). Így hát alapos neurológiai és belgyógyászati kivizsgálást javaslok. Lehet, hogy a várakozás is meghozná gyümölcsét, de nem biztos, hogy jó értelemben.
jelige: Szofika
2008-09-08
Tisztelt doktornő! Ezúton szeretném megköszönni gyors válaszát a múltkori kérdésemre. Yorki szukámnak naponta egy tabletta Gimborn fit12-t szoktam adni. hetes vemhes a kutyus.Adhatom neki ezután is? Válaszát előre is köszönöm!
Örülök, ha segíthettem. :-) Van az említett készítménynek egy kalciumos és egy algás változata is. A kalciumosat szigorúan tilos vemhes kutyának adni (sajnos a használati utasításban ez rosszul szerepel), mivel a vemhes szukának adott kalcium kiegészítés egy nagyon komoly (akár fatális) problémát, kalciumhiányos (!) görcsöket okozhat a szoptatás időszakában. Azt, hogy hogyan okoz a kalciumadagolás kalciumhiányt, és ennek mik a tünetei, elolvashatja az ÁOTK Szülészeti Kisállatklinikájának honlapján (az ide vezető link: www.univet.hu/units/Szuleszet/tan%E1csok.htm). Az algás változat (ha abban nincs kalcium), elvben nem ártalmas, én azonban inkább (biztos, ami biztos) azt sem adnám vemhes kutyának.

<< <  212 / 418 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.05.11
2015.05.06.án 9.30 körül kiszökött vagy kilopták 1222 Budapest Szepesi utca ès Kisfaludy utca sarkán található kertes házbòl a 3 èves lány yorkimat! Kókusz nèvre hallgat, 1 kg 90 dkg, ezüst cser,meg van nyirva, copfos, chippes, oltott, kètoldali lágyèkisèrves ès álvemhes, így gyógyszeres kezelèsre szorul! A fiù yorkim ès az egèsz család lelkibeteg lett, nagyon várjuk haza! A megtaláló magas jutalomban rèszesül! Ha tud róla valamit, hívjon: Baloghnè Gál Viktória 0630-686-59-81
2015.04.06
Elveszett Olga cicánk! Kb. 6-7 napja csavargott el a Rózsakert utcából! Fekete-fehér foltos, ivartalanított 2 éves nagylány, nyakában piros nyakörv! Kis gazdái és a környékbeli gyerekek nagyon-nagyon várják vissza! Ha valaki látta vagy befogadta kérjük jelentkezzen! Kondorosi Szilvia: 06-30/63-817-63 ( szilvia@iec.hu ) OLGA! GYEREK HAZA, NAGYON VÁRUNK!
2015.03.06
Még mindig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!