Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: tktimi74
2009-11-12
Tisztelt Doktorúr!Már elveszítettem az én egyik drága kutyámat,de nem tudtunk rájönni a doktorúrral hogy mi történhetett vele.Pénteken még nagyon jól evett,szombaton már nem fogadott el semmit,és hányt 1-szer.vasárnap alig bírt már felkelni annyira legyengült.Hétfőn délután tudott kijönni a Doktorúr,és azt mondta,hogy teljesen besárgult,injekciokat adott neki,de nem javult nagyon nehezen vette a levegőt,és mintha az orrából véres váladék szivárgott volna,kedden kijött újra kapott ismét injekciókat nem javult folyamatosan tartottuk a kapcsolatot a Doktorúrral 21-körül újra kijött és azt mondta hogy már sajnálja szurkálni,mert már teljesen kómában van reggelre hatalmas adag vért hányt és meghalt,azt szeretném kérdezni hogy Ön szerint mi lehetett?Mérgezés,fertőzés,vagy daganat,nem tudok belenyugodni mert keresem a miérteket.Előre is köszönöm.
Hát, persze, a középkorú, csak veszettség ellen oltott kan elhullását akár az Ön által felsorolt betegségcsoportokba tartozó valami kórok is okozhatta. A felsoroltakon kívül én, és nyilván kezelő állatorvosa is még több tucat betegséget tud felsorolni, ami a leírt módon okozhat elhullást. Ahogyan az állat életében egy állatorvosi klinikán végzett részletes vizsgálatokból lehetett volna megtudni a tünetek okát (és ezek után nem kizárt, hogy meg lehetett volna menteni a drágát) - most a sajnálatos elhullás után pedig boncolással és a hozzá kapcsolódó kiegészítő vizsgálatokkal lehetne bizonyosat tudni. Ha a boncolás sem történik meg, akkor pedig legfeljebb csak találgatni lehet. Sajnálom a történteket.
jelige: pufi 2.
2009-11-12
Tisztelt Doktor Úr! Nagyon örültem,mikor meg találtam ezt az oldalt. Nagyon köszönöm a gyors és részletes választ.
Én is örülök, hogy megtalált minket. Honlapunk Publikációk és Tudnivalók rovataiban még sok hasznos olvasmányt találhat - de kérem, hogy mielőbb jelenjen meg Pufival állatorvosánál.
jelige: pufi
2009-11-12
Tüzel a kutyám, 9. napja,(havannese,)két napja lázas,csak fekszik.Azt szeretném kérdezni,hogy ez járhat lázzal?
Nem, megszokott esetben a tüzelés nem jár lázzal és bágyadtsággal. Lehet, hogy: 1.) a kutya valóban tüzel, és a tüzeléssel összefüggő (1a), vagy attól független (1b) betegsége van. 2.) Lehet, hogy a kutya nem is tüzel, hanem mondjuk gennyes méhgyulladása (pyometra) van, és ezt gondolja Ön tüzelésnek. Mielőbbi részletes állatorvosi vizsgálat ajánlott a Pufi esetében.
jelige: figi 2.
2009-11-12
Tisztelt Doktorúr!Köszönöm a tanácsát még azt megemlíteném hogy többször is beszéltem a tenyésztővel e miatt de ő sajnos lefocizott(mert neki így nincs nyűg vele).Talán kezdem elhinni hogy már csak az anyagiak miatt tenyészt(ő erre büszke is)nem csak csupán emberségből.(Egy jóakaróm súgta hogy a körülmények nem éppen esztétikusak.Egyébként nagyon drága törzskönyves ebről van szó.Köszönöm hogy meghallgatott.Tisztelettel!
Nem a tenyésztő lesz a megoldás ezügyben, hanem a részletes állatorvosi kivizsgálás. Mielőbbi diagnózist és gyógyulást kívánok a Figinek.
jelige: cica
2009-11-12
Az én cicám is 2 napja tüsszög és mintha néha nem szelelne az orra, de más tünet nincs, eszik-iszik, játszik. Oltást még nem kapott, mert néhány napja van csak nálunk. Az egyik kérdésem az lenne, hogy ha a tüsszögés hátterében valami súlyosabb dolog van, az hány napon belül derül ki vagy mindenképp érdemes megmutatni állatorvosnak? Lehet-e itthon tenni valamit ilyen esetben? És a másik kérdés, hogy ha beteg, megkaphatja-e a védőoltásokat, vagy meg kell várni, amíg meggyógyul?
Szerintem azért nincs mire várni, mert egy kutya/macska/bármi állat, új jövevény esetében az a helyes, ha mielőbb, néhány napon belül megejtik az első állatorvosi vizitet. Ha semmi baj sincs, akkor is. Ha bármi tünet van, akkor meg pláne. Ha beteg, akkor most nem kaphat védőoltást, de meg kell gyógyítani ugyebár.
jelige: misike 2.
2009-11-12
Nagyon köszönöm doktor ur, mar beszeltem is a doktornenivel es azt ajanlotta, hogy figyeljem a cicat, ha pentekig rosszabbodik az allapota, vigyem hozzajuk. Mivel a ferjem nathas, (csak nathas, nem grippe!) lehet, hogy töle kapott valamit. köszönettel es üdvözlettel,
Örülök, hogy megfigyelés alá vonták a Misit és ha kell lépnek az érdekében. Szép napot kívánok.
jelige: misike
2009-11-11
a cicam 4 napja tüsszög. de csak tüsszög, kb. 2-3x orankent. különben semmi panasz, etvagy kitünö. 1 hete voltunk allatorvosnal, mert a füle alatt volt egy talyog, gennyes, doki kezelte, es kapott egy anatibiotikumos szurit. utana mi is itthon kezeltük betadinnal, a seb begyogyult. lehet-e ez a tüsszöges macskainfluenza? minden oltast megkap a cica minden evben, ami kell neki. köszönettel, kzs.
Az oltások ellenére lehet a tünet hátterében akár vírusos macskanátha is - gondolom erre vonatkozott kérdése - és lehet akár egyéb fertőző és nem-fertőző ok is a háttérben. Jelezze állatorvosának az észlelését és kérje a Misi vizsgálatát, hogy kiderülhessen a tünet háttere és mielőbb meggyógyíthassák őt.
jelige: kincseske
2009-11-11
Kocsim elé ugrott az 5 hónapos cicám.Orvoshoz vittem, mert a jobb hátsó lábát nem használja azóta.Tapintás után combcsont törés volt a diagnózis. Semmit se kell vele tennem. A műtét szóba se került.hogyan fog így meggyógyulni a cicám? Ági
Részletesebb vizsgálatokkal, főleg röntgen felvételek értékelésével derülhet ki, hogy lehet-e, kell-e a cicát operálni, vagy egyéb módon kezelni. Ha röntgenek és időszakonként kontrolvizsgálatok nem készülnek el, akkor véleményem szerint bárki prognózisa az esetről igen szubjektív és esetleges lehet. Azaz, lehet, hogy sehogy sem fog meggyógyulni a cica, lehet hogy több-kevesebb maradvány tünet pl sántaság marad vissza, és nem kizárt, hogy teljes gyógyulás zajlik le spontán.
jelige: figi
2009-11-11
Jó napot!Most 1éves kutyámnak születésétől fogva hasmenése van.Állatorvos tanácsára több féle gyógyszert is kipróbáltunk de aprobléma nem oldódott meg.Hatalmas szép kutya lett belőle semmilyen más tünetet nem produkált.Sok féle tápot adtunk neki hátha valamelyik beválik.Nagyon el va gyunk keseredve es tanácsot kérnénk a bajra.Köszönöm.
A tanács egyetlen egy lehet - a születése óta hasmenést produkáló kutyát részletes állatorvosi vizsgálatnak kell alávetni. Már a kórelőzményi adatok kikérdezésekor kiderülhet, ha esetleg tartási/takarmányozási hiba, vagy alapvető higiéniai hiányosság okozza a tünetet. Ha ez nem így van, akkor állatorvosa fizikális vizsgálatokkal, vér-, (vizelet-) és széklet labor vizsgálatokkal, képalkotókkal esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokkal tudja szűkíteni a kört a lehetséges sok tucat veleszületett és szerzett, fertőző/parazitás és nem fertőző kórokok között. Előbb-utóbb fenn kell, hogy akadjon valami a szűrőn, ha kérik a részletes vizsgálatokat és valóban tisztán akarnak látni. Csak ezután kaphatnak használható tanácsot állatorvosuktól a bajra a teendők tekintetében. 1);
jelige: féltés
2009-11-11
csau kutyám 5 napja ellet és még mindig folyik valami véres váladék belőle mi lehet a baja vagy ez természetes?
Kizárólag részletes állatorvosi vizsgálat tudja eldönteni a dilemmát, hogy csak megszokott, a méhinvolúcióval járó folyást észlel-e, vagy szülőút sérülés, fertőzés, bennmaradt hullamagzat/burok, esetleg hólyaggyulladás ... egyéb betegség jeleit. Azaz lehet természetes dolog és lehet kóros folyamat jele.
jelige: pongó 2.
2009-11-10
Kedves Doktor Úr! Köszönöm nagyon gyors válaszát, de a vizsgálatokon már túl vagyunk, Pongó betaloc-ot, digoxint kap már hosszú ideje, és Furosemidot a vizesedésre, ami állandóan újratermelődik. Már jó ideje visszautasít mindennemü táplálékot, és már a vizet is. Csak fecskendőn keresztül tudjuk etetni, itatni. Rengeteket fogyott és legyengült. Ami még nehezíti a helyzetet, hogy emeleten lakunk és nincs lift, és a vízhajtók hatására éjjel is szinte óránként kell levinni, és az esetek többségében nem tud feljönni a lépcsőn. Nagyon szeretjük, és mindent megpróbálunk érte, de sokszor úgy érezzük, hogy kínozzuk, mert Ő már feladta. Az Ön véleménye szerint ez az állapot még visszafordítható? Köszönön türelmét, tisztelettel
Előző válaszomba nem sok köszönet lehetett, dehát tudja, érkezett egy kérdés (olyan, amilyen) és erre íródott egy válasz (úgy, ahogy). Mostani levele nagyságrendekkel jobban artikulált, érződik, hogy kérdése van, és választ vár. Ha valóban megtörténtek a részletes vizsgálatok (mellkasi röntgen, EKG, szívultrahang és vérvizsgálatok is készültek), akkor nyilván kiderült, hogy Pongó aritmiája, és vizesedése milyen szívbetegségre vezethető vissza. Kezelőorvosa nyilván tudatában van annak, hogy milyen mértékű a szívmegnagyobbodás, van-e a szívburokban folyadék, van-e szívüreg tágulat is, billenytű elváltozások is jelenvannak-e, ha igen melyik billentyűkön, van-e jele malignus mellüregi betegségnek is, vagy „csak” elsődleges szívbetegségről van-e szó. Írja azt is, hogy „hosszú ideje” tartó kezelésről van szó, tehát nyilván a kezdeti (hónapokkal?, évekkel korábbi) diagnózis alapján megkezdett kezelés nem örökké, nem egy életre szól. Egy (bármilyen idült betegség esetén) teljesen korrekt diagnózis alapján megkezdett kezelés esetében is azért vannak a kontrolvizsgálatok, hogy kiderülhessenek a változások, új fejlemények és ezek alapján, ha kell, lehessen módosítani a beteg kezelésén. Amennyit én jelenleg tudok a kutyáról, az a banálistól a fatálisig minden lehet. Ha esetleg nem kap a kutya a Furosemid mellé Kálium pótlást, akkor nem kizárt, hogy „csak” kálium hiány okozza a kutya állapotrosszabbodását. Az sem kizárt, hogy „egyszerűen” nagyobb gyógyszerdózisokra (több digitálisra, vagy betalocra) vagy a jónéhány állatorvosi szívgyógyszer egyikére, másikára van szükség. És legrosszabb esetben kiderülhet az is, hogy a kutya már nem kompenzálható, nem megmenthető. De csak egyetlen módon: mielőbbi, részletes vizgsálatokkal. Fizikális vizsgálatok, vér vizgsálatok, szívultrahang, EKG, mellkasi röntgen - ez a minimum. Más módon, (friss) adatok nélkül nem lehet helyesen dönteni. Jelezze állatorvosának mielőbb a kialakult helyzetet és kérje a Pongó mielőbbi részletes kivizsgálását, vagy kardiológushoz való referálását.
jelige: pongó
2009-11-10
szív aritmia, vizesedés
Részletes általános és kardiológiai kivizsgálás, majd valószínűleg gyógyszeres kezelés.
jelige: roti sophie 2.
2009-11-10
Kedves Doktor úr! Nagyon szépen köszönöm a levelét. Valóban pyometra miatt került sor az operációra. Tegnap este a kihűlt húslevest mégis megette, de ettől még nem érzem, hogy minden rendben van..Ksözönettel:
Sajnos szinte bizonyosan jól érzi, hogy a legkevésbé sem lehet rendben a Sophie. Drukkolok Önöknek, hogy a vizsgálatok során megoldható, karbantartható betegséget találjanak a kutyánál.
jelige: Dörmögő Dömötör 2.
2009-11-10
Kedves Doktor Úr! Nagyon köszönöm gyors válaszát, megerősített bennünket a döntésünkben! További jó munkát kívánok!
Viszont kívánom kedves jókívánságait és hosszú boldog életet kívánok a macseknak is.
jelige: roti sophie
2009-11-10
Kedves Címzett! Tíz éves elmúlt, roti szuka kutyánkat, aki nem volt fedeztetve, nyáron operálták meg, ivartalanították gyulladás miatt. Nagy műtét volt, nehezen viselte ő is, mi is. Azóta sokkal kevesebbet eszik, étvágya is megváltozott, most néhány napja meg ismét alig eszik valamit, húslevessel kedveskedtünk neki, ma már csak párizsit evett egy keveset. Szőlőcukrot tettünk a vizébe, inni iszik. Gondolom gyulladása utaló jel lehet. Puffadt a hasa, de az a műtét előtt is puffadt volt, azóta csak jobban látszik, mert lefogyott. Kedvetlen, étvágytalan...mi lehet vele? Köszönöm melöbbi válaszát:
Hogy mi lehet a Sophie baja?! Ezeregy a korábbi „gyulladásával” közvetlen és közvetve kapcsolatban álló, vagy attól nagymértékben független betegség(ek) egyike, néhánya ... Ha elengedem a fantáziámat és leveléből kitalálom, hogy a nyáron esetleg gennyes méhgyulladás (pyometra) műtéttel mentette meg állatorvosa a Sophie-t - a mostani fogyás és puffadtság oka akkor is lehet akár májelégtelenség miatti hasvízkór, daganatos betegségek ... és ismétlem számos a nyári történettel összefüggő és attól független nyavaja is. Állatorvosa a kutya mielőbbi részletes vizgsálatával (fizikális vizsgálatok, vér vizsgálatok, képalkotók esetleg egyéb kiegészítő vizgsálatok ...) tudja megállapítani a Sophie jelenlegi betegségeit. Ha ez megtörtént akkor lehet az esélyeket megoldásokat megbeszélni. Ha ez nem történik meg, akkor legfeljebb fantáziálhatunk a lehetséges bajokról és azok kimeneteléről.
jelige: Mimike jeligére
2009-11-10
Eléggé felháborodtam a Mimike jeligéjű íráson. Ha velünk él családtagként egy cica 18 évig, nem nézhetjük ilyen módon a szenvedését! Ne haragudjon, de én a Doktor Úr helyében nem ilyen szelíd választ adtam volna. Néhány dolgot azért ki kellett volna emelni: sertésmájat nyersen! tilos adni, még csirkét se jó. Lehet a nyers májtól kapott fertőzést. A tünetei alapján akár veseelégtelensége is lehet, nekem is volt ilyen cicám, de ez jól karbantartható, ha megkapja a megfelelő kezelést és táplálékot. Még az sem kizárt, hogy ahova vitték több cica közé, ott elfertőzte v-melyik.Hát a szokásos féregirtó oltás csak a férgektől védi, számtalan más cicabaj van, sőt sok halálos is, ha nem kapja meg a kombinált oltást. Lehet hogy leukózist kapott a sok cicától. Bármennyire nincs pénze, akkor sem lehet elnézni a cica szenvedését! Ez kegyetlenség. Akkor legalább arra áldozzon, hogy elvigye elaltatni! A cicát nézze, ne önmagát! Kedves Doktor Úr, ezt megírtam,mert bosszantott, de nem muszály betennie.
Semmit, egyetlen kérdést és választ sem lenne muszáj feltennem a rovatba mégis mindegyik oda kerül, merthogy ezért üzemel a honlap. Tudja, aki kicsit is ismer, az a szelídséget nem szokta az első száz jó, semleges és rossz tulajdonságom között megemlíteni, ha jelzőket keres rólam. Azt viszont a jónéhány éve működő orvos válaszol rovat működtetésével megtanultam, hogy milyen és milyen stílusú válaszok lesznek hatékonyabbak az állat és gazdája érdekében. Azzal semmi baj nincs, hogy az Ön reakiója is megjelenik a rovatban, sőt nem kizárt, hogy ezzel kiegészítve kerül el a Mimike állatorvosához. Az öregedő macska szinte bizonyosan vese- és májelégtelenségben (is) szenved, igaza van. A részletes vizsgálatokkal természetesen akár ezek okára és egyéb betegség(ek)re és a cica esélyeire, megoldásaira is fény derülhet - megintcsak igaza van. A nyers sertésmáj és csirkehús ügyében pedig szintén igaza van, komoly veszélyeket jelent az etetése bármely húsevőre nézve. Sajnos még ezzel a kiegészítéssel is csak a jéghegy csúcsát érintettük, én még mindig könyveket tudnék írni a Mimike probléma boncolgatásából - mint ahogyan minden egyes kérdés és válasz esetében. De ez nem lehet a célja egy hasonló rovat működtetésének, csak egy: „Menjen el állatorvosához és vizsgáltassa ki a problémát!”. Ön is ezt a választ olvassa minden egyes levelemben, csak más és más szófordulatokkal, hangsúlyokkal.
jelige: Dörmögő Dömötör
2009-11-10
Tisztelt Dokrot Úr! 2009.11.07-én kapta meg 3 és fél hónapos kiscicánk a 2. leukémia elleni (Leukocell) oltást, 2 héttel a 2. kombinált oltás után. Ezzel nem is lenne gond, de 1 órával később vettük észre a vakcina oltási könyvbe beragasztott matricáján, hogy az oltóanyag 2009.10.08-án (tehát 1 hónapja) lejárt. Azonnal visszamentünk az orvoshoz, aki felajánlotta, hogy 2 hét múlva kaphat a cica egy gratis leukémia elleni oltást, de szerinte védettséget nyújt az 1 hónapja lejárt vakcina is, viszont rám bízta a döntést. Nem akarom, hogy a cica feleslegesen kapjon dupla oltást, ezért szeretném, ha megtisztelne véleményével. Összesen két kérdésem lenne ezzel kapcsolatban: 1. Ugye nem lesz semmi baja a cicának azért, mert lejárt oltást kapott? 2. Szükséges-e újra oltani 2 hét múlva Leukocell-lel, vagy elegendő a 3 hónaposan kapott első oltás, illetve a mostani ”fél” oltás? Ha szükséges az újraoltás, nem terheli-e le a kis szervezetét ennyi oltóanyag? Illetve ha már az oltás témánál tartunk, engedjen meg egy plusz kérdést: Jól tudom, hogy ha nem tervezzük utcára vinni a cicát, akkor nem szükséges a veszettség elleni oltás? Csak ha kiállításra visszük stb. akkor szükséges a veszettség elleni oltás? Előre is nagyon köszönöm válaszát!
1.) Nem lesz baja a cicának az ismételt oltástól, sőt a 2. leukózis elleni vakcina még magasabb szzintre emeli a védettségét a betegség ellen. 2.) A nemrég lejárt vakcina majdnem bizonyosan hatékony volt. A legnagyobb valószínűség szerint feledékenységből nem került a veszélyes hulladék közé a vakcina, így történhetett a malőr. Az ismételt oltás (ismétlem) nem terhet, veszélyt jelent a kölyök macskának, hanem magasab szintű védelmet fog eredményezni a beteség ellen. 3.) Valóban egy csak lakásban tartott, egyéb állatokkal nem érintkező macsek esetében nem szükséges a veszettség elleni védelem, hiszen ezt a betegséget kizárólag harapás útján kaphatná el fertőzött állatoktól (kutya, macska, urbanizált és vadon élő állatok ...). Honlapunk Tudnivalók rovatában még olvashat a macskák vakcinázásáról.
jelige: aggódom 3.
2009-11-09
Köszönöm a kedvességét és a válaszát!! Ha nem gond majd tájékoztatatom önt mi lett a vizsgálat eredményéről
Sőt, megköszönöm, ha visszajelzést kapunk a kutya eredményeiről, sorsáról.
jelige: desy
2009-11-09
4 éves beagle kutyusom már 3 éve minden évben lefial,köszönhetően a sok utcán kóborló kutyának akik sorra beugrálna hozzá.Sajnáltam eddig kipakoltatni,viszont a kiskutyák elég nagy nyűggel járnak.Nemrég tüzelt és most úgy látom mintha újra pocakos lenne.Valahol azt hallottam,hogy ebben az állapotában könnyebb és lehetséges a műtét.Önnek mi erről a véleménye? köszönettel
Azon nem csodálkozom, hogy a nem ivartalanított szuka (és kérői) megtalálják a módját a párzásnak, ez meglehetősen gyakori. Köszönhető ez a valóban sok kóbor ebnek, a hiányos kerítésnek és annak, hogy eddig sajnálta a kutyát ivartalanítani. A vemhes kutyát is meg lehet műteni, nem sokkal bonyolultabb és megterhelőbb a műtét számára, mint nem vemhesen - csak annyi a különbség, hogy a petefészkek mellett a vemhes méhet is el kell távolítani.
jelige: aggódom 2.
2009-11-09
Tisztelt Doktor úr!!! Köszönöm a válaszát. A levelem valóban hiányos volt. A szuka kutyám aki elég korán ellet 10 db kölyköt hozott a világra. Ebből az állat orvos tanácsára csak csak négyet tartottunk meg. A kölykök szépen meg nőttek már nincsenek nálunk. Folyamatosan állat orvosi megfigyelésen voltak így meg kapták a meg felelő védő oltásokat és féregtelenítve is lettek. A leendő gazdájuk már így vitte el őket. Engem csak az aggaszt hogy a vizelések alkalmával vér cseppet vettem észre a kutyánál. Az állat orvossal meg beszéltem hogy vizsgálja meg őt!!!Ez a napokban meg fog történni. Remélem semmi nagyobb gond nem lesz mert nagyon szeretem a kutyámat.
Egészen másként, kevésbé ijesztően fest 2. levele ... A vizeletben ill. vizeléskor látható vércseppek ettől függetlenül nem aggálymentesek. Ha elfogadja a tanácsot, a vizgsálatot nem otthon kéri, hanem egy felszerelt rendelőben részletes fizikális vizsgálatokkal, hüvelytükrözéssel, vér- és vizelet vizsgálattal és esetleg hasi ultrahanggal együtt. Így valóban kiderülhet a tünet oka és az is, hogy mi a teendő. Korábbi válaszlevelemben felsorolt betegségek közül lesz a legnagyobb valószínűség szerint az Önök kutryájának baja is.
jelige: bigike
2009-11-09
tisztelt DrBalogh Lajos dr ur.Már nagyon sok levelet váltottunk.és valójában az történt amit ön leirt.Háromszori leszivás után /vérömleny/ megmütötték a kutyusom fülét.tiz napig volltak a tanponok a fülében szépen felkötve.tiz nap mulva mentünk varratszedésre,a hosszanti vágás még nem gyogyult be /betadinnal kezeltem és még öt napig rajta volt a gallér is.most levettem a gallért és nem vártam hogy nagyon szép látvány tárul elém de ez megrémisztett.meg van dagadva a füle ,és sirás nélkül alig tudom leirni szerintem megint telitödik.már elfogy az energiám.egy hónap alatt négyszer volt bóditva egyszer altatva.Mit tegyek?ö már öreg nem lehet hozzáérni ha visszaviszem megint bóditják.és minek.hányszor kell még ezt végig csinálnom.molnárné
Szerencsés esetben a leírt vérömleny műtét egyszeri elvégzése után végleges megoldás születik. Ahogyan a korábbi leveleimben is írtam, a háttérben esetlegesen zajló hallójárat/közép/belső fül gyulladás diagnosztizálása és gyógyítása is fontos lehet - hioszen lehet, hogy ez tartja fenn az állandó fejrázást.
jelige: Labi kutyus
2009-11-09
5 hónapos labrador kutyánk kb. egy hete folyamatosan tüsszög. A kutya hangulata jó, játszik, nem levert, csak a tüsszögés és enyhe orrfolyás észlelhető nála. Most már a kutyát is zavarja a tüsszögés, és nagyrészt a száján veszi a levegőt, mint a náthás ember, ha eldugul az orra. Kell -e ebben az esetben orvoshoz vinnünk, vagy meggyógyul magától? Nátha ez, vagy valami más lehet? Esetleg ha nem kell orvoshoz vinnünk, akkor van-e vmi, amit tehetünk,hogy gyorsabban meggyógyuljon? Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel:
Lehet a tünetek hátterében akár az Ön által említett felsőlégúti fertőzések enyhe formája is - bár amint írja egy hete tart, és nem javul, hanem súlyosbodik a helyzet. Ezenfelül lehet súlyosabb, akár vírusos, akár bakteriális hátterű fertőzés is a háttérben (teljes a kutya védőoltás sora?), allergia, vegyi irritáció, idegentest, fekély ... és számos egyéb betegség is. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni az okot. Ezután a teendőket is megbeszélhetik.
jelige: kullancs
2009-11-09
Tisztelt Doktor Úr! Kutyusomban kullancsot találtunk, szerintem időben mert még nem hiszem hogy nagyon megszívta volna magát. Évente oltatjuk kullancs ellen is, sajnos már 2 kutyát vesztettünk el kullancs miatt.Orvos vette ki, de szerintem benn maradt a feje. Imizol injeciót kapott. Ez kb. 1 hete lehetett, most egy kicsit piros a környéke, látni is ott még valamit a közepén. Kérdésem, lehet-e ezek után is baja a kutyusomnak? Vagy az oltás védettséget biztosít? A kedve jó étvágya van, láza nincs. Köszönettel
Kullancs ellen nincs védőoltás. Kullancs ellen nyakörvek és cseppek széles választéka áll rendelkezésre a vérszívás megelőzésére. Kullancsok 3-féle betegséget (babéziózis, Lyme, vírusos agyvelő/agyburok gyulladás) terjesztenek kutyában, és a 3 felsorolt betegség többféle megjelenési formában létezik. A 3 betegség közül egyedül a Lyme borreliózis ellen lehet védőoltással megvédeni a kutyákat - gondolom ezt a védőoltást kapta az Önök kutyája is. A Lyme-kór tehát valószínűtlen, ettől függetlenül a babéziózis és a vírusos agyvelőgyulladás lehetősége még fennáll. A tanácsom ezért nem lehet más, minthogy bármi (!) újdonságot, rendellenességet, szokatlant észlel a kutyájával kapcsolatosan, akkor mielőbb vigye el állatorvosához és tájékoztassa a kullancs incidensről is.
jelige: Mimike
2009-11-09
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő ! Van egy 18 és fél éves, ivartalanított nőstény macskám. Lakásban tartott, a szabadba nem jár ki, legfeljebb az erkélyre néha, de nem szökik el. Már több mint egy hete nem eszik, semmilyen ételt nem fogad el, még a kedvenc konzervjeit se. (Whiskas és egyéb macskafinomságok) Napról napra kevesebbet evett, most már végképp semmit, csak vizet iszik, de azt sűrűn. Reggel mindig pépes konzerveket kapott, Este 7-8 óra körül pedig száraz „macskaropit”, és naponta 2-szer friss vizet. Ha kikövetelte, az ebédemből, vacsorámból is adtam neki. Most-már belediktálni se tudom, elfordítja a fejét. Eleinte nyers sertésmájat - csirkemájat elfogadott egy keveset, most már azt se. Próbálom beleerőszakolni kiskanállal a Calo-pet nevű vény nélkül kapható vitamint több-kevesebb sikerrel. Először a lábára kentem, hogy majd lenyalja de ez már nem válik be mert beletörli a bútorszövetbe. Ugyanez az állapot fordult elő augusztusban, mikor egy hétre elutaztunk és egy ismerősünknél helyeztük el akinek több macskája is van. Ott csak a nyers májat volt hajlandó megenni. Mikor hazahoztam, a vény nélkül kapható Calo-petet adagoltam neki (amit az állatorvosa javasolt,) és májat és fokozatosan visszatért az étvágya olyannyira hogy még a szokásos adagját is kevesellte. Most újra ez van. (Orvosa azt mondja, öreg állat, nem ehetünk helyette.) Ez a válasz nem elégít ki, de nincs annyi pénzem, hogy mindenféle vizsgálatnak alávessem. Kiskanállal bele erőltetem valahogy a Calopetet, meg esténként az insure HN nevű gyümölcsízű táplálékkiegészítőt a szájába fecskendezve apránként. ( Igaz, ez ember számára készült, de a szomszédom macskájának állítólag használt.) Még a friss macskafüvét se rágcsálja. Elvétve öklendezik de nem hány, hiszen nem eszik, már nem rágcsálja a száraz virágot sem, a lenyelt szőrök eltávolítása miatt, sőt már nem is mosakszik. Abszolút depresszív. búskomor, nem nyávog, félrevonul. Látszólag nem szenved, nincsenek fájdalmai. Már nem embriófekvésben alszik, ahogy szokott, hanem ülőhelyzetben lábai maga alá húzva fejét előre hajtva gubbaszt. Nem tudom jelent - e ez valamit. Az orra száraz, de nem fúj, nem agresszív, a párommal szemben sem, akit elfogad de nem kedvel, mert nem enged meg neki mindent mint én. Most már hagyja magát neki is megsimogatni, pedig ez ritkaság. Még annyit, hogy a szokásos védőoltását tavaly kapta meg. Ez ha jól tudom, féreg elleni oltás. Mivel nem jár ki, az orvosa szerint nem szükséges veszettség elleni oltás. Nem tudom mit csináljak vele, tudom, hogy öreg állat már, de nem szeretném ha elpusztulna még. Erőnléte fokozatosan csökken, már az ágyra is csak néha mászik fel. Remélem jelenlegi állapota még nem a fokozatos végső leépülés jele. Vissza adható még az étvágya és az életkedve? Várom szíves válaszát.
Hogy visszaadható-e még az étvágy és az életkedv? Ezt egyetlen módon lehet(ne) kideríteni, mégpedig az öreglány részletes vizsgálatával (fizikális vizsgálatok, vér-, vizelet vizsgálatok, képelkotók ...). Ha ezt végérvényesen kizárta, akkor nem lehet válasz a kérdéseire. Nem ismerek az Ön által leírtakon kívül egyéb otthoniházi praktikákat amivel egy öregedő, legyengült szervezetben egy kitudjamilyen betegség kezelhető, meggyógyítható lenne.
jelige: nyulas kérdés az apróhirdetések között
2009-11-08
A nyúlamnak vörös a szeme. Mi tévő legyek? A neten találtam egy képet egy hasonló nyúlról és ott azt írták, hogy emberre is terjed. Valaki segítsen! Rakok fel egy képet róla. A választ a snowpearl@freemail.hu e-mail címre küldjétek. Előre is köszönöm.
Az apróhirdetés rovatot nem gyakran figyelem, mivel a kérdéseket az állatorvos válaszol rovatba várjuk ... Legközelebb, ha kérdése van az adatlap kitöltésével a rovatba küldje el azt, kérem. A neten fogalmam sincs hogy ki miféle betegséget „diagnosztizált” a fénykép alapján, én ezt nem tudom megtenni. Annyi világosan látszik, hogy az elváltozás akár myxomatózis (védőoltással megelőzhető, de egyébként gyógyíthatatlan és bejelentési kötelezettség alá eső betegség) is jelentkezhetett a nyúlon. Emellett lehet fibrózis, korábbi sérülés hegesedése a képen és ha a szem valóban vörös (mindkettő az?!) az akár lehet a szemhéj elváltozással összefüggő, vagy atól független (kötőhártya gyulladás, pastörellózis ...) dolog is. Hogy mitévő legyen?! Mielőbb vigye el a nyulát állatorvosához és kérje részletes kivizsgálását. Ha ezzel már esetleg elkésett, vagy a ez a nyúl már menthetetlen, akkor a legközelebbi bármilyen állatával az első szokatlan dolgok, tünetek megfigyelésekor első dolga ne a net böngészsése legyen, hanem induljon állatorvosához. Sőt bármuilyen élőlény bezserzése előtt (!) jól teszi, ha ugyanezt teszi.

<< <  212 / 490 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.05.31
2017.05.29-én Tóth József utcából elveszett tricolor színű két hónapos kiscica, ha valaki látta/befogta kérem jelentkezzen a 0630/9324838-as számon, két kislány várja haza!
2017.05.24
2017.05.24 este Savoya Park Aldi/Möbelix előtti parkolóban kóborol ez a kan kutyus. Nyakörv nincs rajta, nagyon félős.
2017.04.03
2017. március 30-án éjjel, a 22. kerület Baross Gábor telepről eltűnt Mázli! Barátságos, játékos, vezényszavakra nagyjából hallgat. Ha bárki tud róla információval szolgálni, a 30/945-7091; 30/820-4560 számokon érheti el a tulajdonosokat.