Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: vyolet 2.
2010-05-20
Tisztelt Doktor Úr! A szülés előtt semmi probléma nem volt a kutyával. A szülés után fogyott le, előtte a testalkata normális volt, korosan sovány, tehát nem arról van szó, hogy nekem nem tetszik. Egy 500ml-es doboznyi eledelt kap napi 2x.Az étrendje vegyes: táp, konzerv, konyha koszt (leves, tészta és egyéb konyhai maradék). Közérzetével nincs probléma, ugyanolyan aktív, mint kölykezés előtt. A kölykök még néha szopnak (ha anyjuk engedi), ők kölyök tápot kapnak vízbe áztatva és egyéb kölyök eledelt esznek.Természetesen állatorvoshoz fogok fordulni. Válaszát nagyon köszönöm, igazán sokat segített!
Utolsó mondatát legalább kétféleképpen lehet hangsúlyozni és értelmezni. Én már korábban is tisztában voltam egy ilyen rovat műfaji korlátaival és a hatékonyságával is. Gyakorlatilag minden kérdésre egyetlen választ írhatok csak - forduljon állatorvosához. Ettől eltérő virtuális diagnózis felállítása, vagy pláne a páciensek kezelése az interneten keresztül soha nem állatorvosi tevékenység, hanem kuruzslás, jóslás, esetenként állatkínzás vagy akár gyilkosság. Az Ön konkrét esetében felmerül pl további kérdésként, hogy hány kölyköt szült és nevel a szuka. Egy nagytestű, fiatal, egészséges szuka esetében is megszokott a súlyvesztés, ha 6-10 kölyök szoptatását kell megoldania a kismamának. Ráadásul a 2x fél liter napi táplálék lehet kevés és lehet(ne akár) sok is. Még az sem kizárt, hogy a közelmúlt táplálék igényét nem sikerült fedezni a kutya esetében. Ha ez így van, akkor a szoptatás befejeztével a kölykök leválasztása után a kutya várhatóan visszatér megelőző kondíciójához. A csípőtájéki (egyoldali, vagy kétoldali szimmetrikus) szőrhiányt egy sereg betegség csoport okozhatja pl.: vemhesség/szoptatás megnövekedett táplálóanyag, vitamin-, makro-, mikro elem hiánya, allergiás kórképek (fehérje, bolha, kontakt ...) parazitás betegségek (bolha, szőrtüsző atka, rüh ...) bakteriális és gombás fertőzések, fizikai hatások (felfekvés, hő, víz ...) sérülések .... és egy sereg belgyógyászati ill endokrin betegség. Ezért aztán ezt a problémát is csak állatorvosi vizsgálatokkal lehet és érdemes tisztázni.
jelige: vyolet
2010-05-19
Tisztelt Doktor Úr! Kutyám 1 hónapja szült és azóta a csípőjénél vedlik a szőre, kissebb csomókban hullik. Eddig arra gondoltam, hogy csak a szüléstől van, de annak már elkellett volna múlnia. A másik problémám, hogy napi kétszer kap enni mégsem tud hízni. Előre is köszönöm a segítségét!
Én sem gondolom, hogy a szüléstől önmagában bármely testrészen is szőrt kellene hullatnia egy egyébként egészséges szukának - habár a vemhesség/ellés/szoptatás megpróbáltatásai felszínre hozhatnak rejtett betegséget, rendellenességet. Igazság szerint azonban szőr- és bőrtüneteket olyan sok betegség okozhat, amit kizárólag részletes állatorvosi vizsgálatokkal lehet kideríteni. Nem világos számomra, hogy a fiatal keverék szuka csak újabban, esetleg a vemhesség/szoptatás ideje alatt fogyott-e, vagy korábban is filigrán alkat volt. Azt sem tudom, hogy valójában kórosan sovány-e, vagy csak magának nem tetszik a kondija és fogalmam sincs, hogy mit és mennyit eszik naponta 2x a kutya. Az sem eldönthető, hogy a szőr és bőrtünetek és a soványság (ha sovány egyáltalán a kutya) ugyanazon ok, vagy különálló okok miatt áll fenn. A kutya mielőbbi részletes állatorvosi vizsgálata ajánlott a panaszok hátterének kiderítése céljából. Ha leválasztották a kölyköket és meggyógyult a szuka, gondolom az ivartalanítását is meg kellene beszélni.
jelige: Beteg Westi! 3.
2010-05-19
Nagyon szépen köszönöm Doktor úr a válaszát! Ma reggel az orvossal együtt úgy döntöttünk, hogy az elaltatás a legjobb megoldás,mivel gyenge a szervezete és a kontraszt anyag is elég nagy formájú daganatot mutatott ki, aminek a műtéti esélyei a túlélésre nagyon kicsi lett volna. Mégegyszer Köszönöm Szépen! Tisztelettel:
Igazán nincs semmi köszönet ezúttal a válaszaimban. Sajnálom a történteket és köszönöm, hogy visszajelzett.
jelige: Beteg Westi!
2010-05-19
Jó napot!Köszönöm válaszát!Ma kontraszt anyagot itatott vele az állatorvos,hogy annak útját színéből követni lehessen és hátha bármiféle elváltozást lát a kutyus nyelőcsövében vagy gyomrában. Talált is valamit a nyelőcsövén/csövében pontosan nem tudta megállapítani! Nem vehető annyira jól ki a röntgenen. Viszont jó nagy elváltozás, ami az orvos szerint daganat lehet.Ma már infulziót is kap, mert nagyon sovány és gyenge. A gyomrán keresztül lehetne műteni, azt mondta az orvos a nyelőcsövét. Ha felnyitja, akkor látja, hogy daganat-e vagy más valami lehet, és ekkor is dől el le operálható-e az a ”valami”. De mivel gyenge nem sok esélyt lát.... Már 3-dik hete nem eszik csak nagyon minimálisat, gondoljuk azért mert fájdalmas még a pépes étel nyelése is. Nem szűnt meg a folytonos nyöszörgés és hányás, ha valamit mégis eszik. Ön szerint várhatunk-e valami esélyt a műtéttől vagy altassuk el és ne hagyjuk tovább szenvedni? A műtét lehet hogy csak arra lenne jó, hogy mi és az orvos megtudjuk, többet tudjunk mi lehet az, viszont lehet már a műtététet nem élné túl... Várom mielőbbi szives válaszát! Köszönöm!
A nyelőcső daganatát, vagy „egyéb jó nagy elváltozását” biztosan nem lehet a gyomor felől műteni - csak legfeljebb akkor, ha egy idegen test akadt el közel a gyomorba szájadzáshoz, azt lehetséges eltávolítani a gyomor felől. Minthogy leírása szerint állatorvosa sem biztos abban sem, hogy gyomor-, vagy nyelőcsői eredetű-e a valami ill bármi, továbbá a kutya általános állapota is aggasztó én semmiképpen nem tudom megítélni a kutya esélyeit. Két levele alapján el tudom képzelni, hogy a nyelőcsőben elakadt idegentest eltávolításával a kutya villámgyorsan felépül és sajnos azt is, hogy inoperábilis/megoldhatatlan elváltozást találnak a műtét során. Ahogyan én nem, úgy más állatorvos sem tud ilyen kevés és bizonytalan adat alapján esélyeket latolgatni. A kutya esélyeit legpontosabban a vizsgálatokat végző, műtéti megoldást ajánló orvosa tudja felmérni. Én Önnel együtt csak drukkolni tudok a kutyának, de azt természetesen megteszem.
jelige: féreghajtás
2010-05-18
Tisztelet Doktor Úr!Kérdésem a következő lenne:Cicánknak 5 napja 3 kölyke született.Szükséges illetve lehet-e az anyának féreghajtót adni?A gyógyszertárban vásároltunk egyfajta tablettát aminek sajnos nem tudom mi a neve,mert lemaradt a csomagolásról.Rózsaszín ovális tabletta, a fólián A.U.V felirat látható.Válaszát előre is köszönöm!Tisztelettel
Az jó jel, ha A.U.V feliratos volt a készítmény. És beadták neki? Mikor történt mindez, szülés előtt, vagy mostanában? Ideális esetben, ha egy macskától kölyköket akarunk, előtte rendezzük védőoltásait, megszabadítjuk külső és belső parazitáiktól. Ha ezek nem történtek meg, akkor a szoptatós macska esetében mielőtt bármilyen külső, vagy belső antiparazitikumot alkalmazna kérje ki állatorvosa véleményét. A kölyök macskák első féreghajtása 10-14 napos korukban aktuális, ezt leginkább valamelyik féreghajtó pasztával érdemes megtenni. Bolhamentesítésre is szükség lehet, majd első vakcinájukat 8-10 hetes korukban, a választás idejében ajánlott beadni. Ezután az anyamacska ivartalanítása is ajánlott.
jelige: Beteg Westi!
2010-05-18
Westi kutyusról van szó,elvittük állatorvoshoz,megröntgenezte,ultrahangozta,nem talált semmit,a kutyus nem eszik,a nyelőcsövével lehet valami,csak vizet iszik,pasztát adunk neki, hogy mégis valami táplálja,de ki szokta hányni,rázza magát(de csak úgy mintha a bundáját kirázná),már nagyon lefogyott,az orvos olyasmit mondott, hogy ”eltört” a nyelőcsöve és ez miatt nem eszik fáj neki,szinte egész nap nyöszörög,mi lehet a baja??Állítólag csont miatt nem lehet mert a kutyusnak nem szagos a szája,láza sincsen!Kérem ha tud segítsen!
Nem hiszem én azt, hogy orvosa nyelőcső törésről beszélt volna. Ha már nyelőcső akkor legfeljebb szögbetörés, vagy lefűződés, vagy repedés, fekély, daganat, vagy egyéb elváltozás lehet. És ha állatorvosa diagnózist mondott, akkor talán mégis találhatott valamit az ultrahang és/vagy röntgen vizsgálat során ... Mondjuk egy elakadt csont a nyelőcsőben az valóban szokott látszani a röntgenfelvételeken is. Én, vagy bárki más állatorvos az interneten, aki nem is látta a kutyát, természetesen nem tudok segíteni. Ha állatorvosa diagnózisra jutott, akkor nyilván van véleménye a megoldásokról is. Ha nem jutott még diagnózisra, csak feltételezett diagnózisa(i) vannak, akkor pedig valószínűleg újabb vizsgálatokat fog ajánlani. A fizikális vizsgálat és laborvizsgálatok gondolom megtörténtek, de előfordul, hogy ezeket is érdemes ismételni. A nyelőcső korábbiakban felsorolt betegségei például endoszkópos vizsgálattal derülhetnek ki. Egyéb nyaki-, mellkasi elváltozások sokszor CT vizsgálattal diagnosztizálhatóak, de meg kell mondjam, hogy étvágytalanságot, nyöszörgést, hányást számtalan egyéb hasüregi lokalizációjú betegség (pl idegentest, vese-, májelégtelenség, béllefűződés, gennyes méhgyulladás, daganatok ...) is okozhat. Jelezze állatorvosának, hogy nem javult a helyzet és kérje további vizsgálatait, segítségét. Ha ő már kimerítette a lehetőségeit, nyilván el fogja küldeni Önöket specialistához pl az Állatorvos-tudományi Egyetemre.
jelige: Disney
2010-05-17
Egy napja születtek meg a kölykök ebből két kicsi dupla farkaskörömmel,kérdésem mikortól lehet levetetni?pár naposan lehet vagy hány hetesen lehet?
Célszerű pár napos, vagy pár hetes korban eltávolítani a farkaskörmöket, és el lehet távolítani akár jónéhány hónapos korban is. Állatorvosa véleménye lesz a mérvadó ebben a kérdésben - mert más és más gyakorlat szerint járunk el. Gratulálok a kölykök megszületéséhez!
jelige: Dárius 2.
2010-05-17
Tisztelt Doktor Úr Köszönöm előző levelemre írt válaszát Dárius nyálcsorgása kapcsán.Szerencsére mint kiderült a fogínye volt begyulladva kissé,s erre reagált ilyen tünettel.gyógyszeres kezeléssel pár nap alatt rendbe jött,a tokáján leborotvált,kisebzett bőr is helyrejön szépen.Most a szemét kezeltetjük kötőhártya gyulladással.Az orvosnál ülve láttam egy posztert,miszerint létezik valamilyen étrendkiegészítő kutyáknak a kellemetlen szagú szellentésre.Mire bekerültünk kisebb gondom is nagyobb volt,elfelejtettem megkérdezni mi a véleménye róla az orvosnak.Tudom a bulldognak fajtajellegzetessége a szellentés,ez sokszor mókás,viszont igen szagos,lehet-e ellene tenni,ha igen milyen kiegészítővel?Előre is köszönöm válaszát.
Örülök, hogy a kutya nyálcsorgását és bágyadtságát viszonylag egyszerű és könnyne kezelhető betegség okozza. Mielőbbi gyógyulást kívánunk a fogínygyulladás és a kötőhártya gyulladásból is. Valóban a bulldogok esetében is gyakori a szokásosnál is szagosabb bélgázok, meterorizmus jelensége. Ennek oka sokszor az, hogy nagy mennyiségben, kevéssé megrágva eszik meg a táplálékukat és előfordul az is, hogy nem a megfelelő táplálékot kapják. Ha megszokott táplálékáról és szokásairól nem lehet eltéríteni a kutyát, akkor élőcsíra (Laktobacillusok, Bifidusok) tartamú kiegészítő szerek, illetve yoghurt, kefír is hasznos lehet. Ezügyekben is állatorvosa tud segíteni. Ha a megfelelő táplálék előkészítésével, és az etetés időpontjának megválasztásával nem sikerülk tolerálható állapotokat teremteni, akkor érdemes lehet a gyógyszeres segítséget is igénybe venni. 1);
jelige: Samu
2010-05-17
Kedves doktor úr! 8 éves macskámnál tavaly oxalát követ talátlak, azóta panszmentes a gyógytáppal, ma azt tapasztalom, h megint problémái lehetnek a vizeléssel, mit tehetk vasárnap délután?
Vasárnap délután az állatorvosai ügyeletek egyikét (Pl.: Állatorvos-tudományi Egyetem, vagy Lehel úti Állatkórházz, vagy ... www.bpallatorvos.hu ...) tudja felkeresni. A hétvégén én is abbahagytam vasárnap délelőtt 11h-kor a kérdések válaszolgatását, úgyhogy most hétfő reggel már okosan válaszolhatom, hogy mostantól nyilván felkeresheti megszokott állatorvosát is.
jelige: husky 2.
2010-05-17
Jó napot! Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát. Közben voltunk vizsgálaton .A vérvételi eredmény alapján a szuka kutya teljesen egészséges. A herpesz vizsgálat még nincs kész. Kérdésére válaszolva:A kan kutyának azelőtt sikeres fedezései voltak.Most is más szukától egészséges kölykei születek. A kiskutyák az egyik szukánál pár napot éltek a másiknál egy percet sem.Mind a két szuka időre szült. Az lenne még a kérdésem hogyha kiderül a herpesz fertőzés pontosan mit kell tudni erről a betegségről? Ha másik kannal fedeztetettjük a szukákat akkor a kan elkaphatja a szukáktól és tovább adhatja más szukának?A kiskutyáknak milyen esélyük lesz az életbe maradásra? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel:
Jó reggelt! Minden tenyészállat esetében melegen ajánlott a Herpesz-vakcina beadása is. Ha ezt megteszik, akkor már a következő alom esetében bizton remélhetik a kölykök felnevelését. Már, ha egyáltalán a Herpesz-vírus fertőzés okozta a mostani kölyökelhullásokat ... Merthogy hasonló tünetekkel számos egyéb betegség is okozhat (koraszülést?) korai magzat-, illetve kölyökelhullásokat.
jelige: orsiii20
2010-05-16
Jónapot!A pekingi palota pincsi kutyám 9,5 éves.1 napja ha fekszik kapkodja a levegöt kicsit hörög de ha felül akkor enyhül a légzés kapkodása.(kb.7 éve epilepsziás)válaszát elöre is köszönöm:
Aggasztó tünet a kutya kialakult légszomja. Akár az alapbetegségével illetve annak kezelésével összefüggésben is lehet a kialakult új tünet - akár attól teljesen független új betegség (szívelégtelenség, nyaki-, mellkasi terime, légcsőszűkület, pyometra, hasi szervek daganata .... és sok egyéb) is jelentkezhetett. Mielőbbi részletes állatorvosi vizsgálatok ajánlottak.
jelige: francia bulldog
2010-05-16
Öt hónapos francia buldog kiskutyánknak nem szállt le az egyik heréje. Mit tehetünk?
És hasüregi a rejtett here, vagy a lágyékcsatornában helyeződik? Lemasszírozható a lágyékcsatornából a herezacskóba? Állatorvosa vizgsálatokkal tud választ adni ezekre a kérdésekre. Ha ez megtörtént, akkor a megoldásokat, lehetőségeket is megbeszélhetik.
jelige: kopasz a kutyám
2010-05-16
Tisztelt állatorvos! Van egy 9 hónapos Spániel-Labrador keverék szuka kutyám és egy 1,5 éves Amstaff szintén szuka kutyám. Néhány hónapja a Spániel gyakrabban vakarózott mint szokott és elkezdett hullani a szőre valamint korpa szerű anyagot vakart le magáról. Arra gondoltunk, hogy atka vagy valamilyen más fertőző bőrbetegség mert a másik rövidesen a másik kutyámon is hasonló tüneteket vettem észre. Neki is elkezdett hullani a szőre, de nem annyira mint a Spánielnek aki azóta már majdnem kopasz. Már voltunk ezzel a problémával állatorvosnál, mindkét kutyát megvizsgálta, a testük és a fejük több részéről is tépett ki szőrt valamint a levakart korpa szerű anyagból is vett mintát és mikroszkóp alatt tüzetesen megvizsgálta. Azt mondta akárhonnan tép ki szőrt sehol nem lát sem atkát sem gombát ezért csak arra tud következtetni, hogy valami belső probléma lehet velük. A diagnózis nem tudta felállítani. Kaptak a kutyák külső élősködék elleni cseppet (azt hiszem kimondottan atkára valót, a nevére már nem emlékszem de úgy kell használni mint a Frontline-t és rózsaszínes tubusban voltak, ezt kellett rájuk csepegtetni.) Az állatorvos azt mondta valószínűnek tartja, hogy mikroelem hiányosak a kutyák és ezért vannak ezek a tünetek. Adott Béres kutya cseppet, most ezt kapják kb. 1 hete és ugyan ennyi ideje tettem rájuk a már említett cseppeket is. Kérdésem az lenne, hogy előre láthatólag mennyi idő múlva fognak hatni ezek a szerek, mikorra várható javulás? Valamint mennyi ideig adható ez a Béres csepp, kell-e szünetet tartani? A kutyák házi kosztot és tápot is esznek és adok neki minden nap szőr kondícionáló vitamint mióta ez a probléma fenn áll. Ha nem lesz eredményes ez a kezelés akkor mivel lehet próbálkozni? Ön szerint mi lehet a bajuk? Istállóban alszanak együtt, arra gondoltam kicserélném a fekvő helyüket hátha az okozza a problémát. Mit gondol? Köszönöm szépen. Üdvözlettel
A fekhely cserét kérdezés nélkül is érdemes lehet megtenni ... nem kizárt, hogy egoldja a problémát. Ha valóban mikroelem hiány miatt alakultak ki a tünetek, és nem történik változás a tartásban és takarmányozásban, akkor a kiegészítő szereket életfogytiglan kell alkalmazni, hiszen ha elhagyjuk ezeket, akkor újra kialakul a mikroelem hiány a szervezetben. Sajnos a szőr és bőrtüneteket számtalan betegség, köztük sokféle parazita, makro- és mikro elem hiány, allergiál, bakteriális-, gombás fertőzések, endokrin betegségek ...és egyebek is okozhatnak. Nem biztos, hogy egyszeri vizgsálattal kiderülhet a baj, előfordulhat, hogy egyéb kiegészítő vizgsálatok (vérvizgsálatok, allergia tesztek, bőrkaparék mintavétel, műszeres kiegészítő vizsgálatok ...) is kellenek. Ha nincs pontos diagnózis egyenlőre, akkor feltételezettdiagnózis alapján próbálkoznak a gyógyítással, ami vagy sikerül vagy nem. Így is előfordulat, hogy a néhányadik/sokadik próbálkozás egyszer csak sikert hoz. Lehet azonban, hogya részletes vizsgálatokat célszerűbb lenne folytatni.
jelige: krumpli
2010-05-16
Tisztelt doktor úr! A krumplival kapcsolatban több vélemény is van mint kutya- táplálék, káros-e, nincs tápértéke, a kutya gyomra nem emészti meg, engem diéta szempontjából érdekelne, hogy kaphat-e krumplit a kutya, hizásra hajlamos ivartalanított Mopsz kislány, étrendje általában, ( barna rizs, buza csira répa, banán, disznóhus sovány, nyúl máj, marha hús, baromfit nem ehet mert alergiás rá, alma, ha többször kapna krumplit, lehetséges hogy fogyna erre kérném a doktor úr válaszát. Köszönettel:
Ha csak krumplit, vagy nagy mennyiségben krumplit kap a szerencsétlen, akkor garantáltan fogyni fog. Véleményem szerint azonban hosszútávon egyetlen előregyártott, vagy főzőcskézett kutyadiétában sem haladhatja meg a kutya táplálékának összmennyiségének az 5%-t a krumpli. Azaz nem biztos, hogy a probléma gyökerét boncolgatjuk. Az interneten valóban a kutyák burgonyafogyasztásával kapcsolatosan is rengeteg és ellentmondásos véleményt olvashat. A témában engedje meg, hogy Dr. Fodor Kinga: „Mit egyen a kutyám?” című könyvét ajánljam a figyelmébe. A túlsúlyos, ivartalanított kutya állatorvosi vizsgálata ajánlott elsőként, hogy kiderülhessen nincs-e betegség (Cushing, hypothyreózis, cukorbetegség, szívelégtelenség, légycsőszűkület ...) a hízás hátterében. Ha makkegészséges, „csak” túlsúlyos a kutya, akkor is állatorvosával egyeztetve célszerű a kutya életmódján és diétáján változtatni.
jelige: kullancsirtás
2010-05-16
üdvözlöm!szeretném megkérdezni,hogy igaz e,hogy a scalibor kullancsírtó nyakörv újabb fejlesztésű és hatékonyabb mint a kiltix nyakörv.állatorvosi vélemény!köszönettel!
A Scalibor (Intervet) nevű termék rövidebb ideje van a piacon, mint a Kiltix. A Scalibor hatóanyaga a deltametrin ugyanakkor nem fiatal molekula. Gyártója 5 hónapos védelmet garantál bolha-, kullancs és lepkeszúnyopgok ellen, de igazából a kullancsellenes hatása a kifejezett. Szoptatós és vemhes szukákon is, valamint 7 hetesnél fejlettebb kölykökön alkalmazható. A Kiltix (propoxur és flumetrin, Bayer) hatóanyagai emlékeim szerint semmivel nem elavultabbak a deltametrin-nél, de a termék korábban került piacra. Fyártója 7 hónapos időtartamban ígér hatékonyságot bolha és kullancs ellen. Léteznek olyan erőteljesen kullancsfertőzött területek Magyarországon, ahol egyetlen termék használatával nem lehet 100%-os védelmet elérni. Ilyen területeken kettős védelemre (pl nyakörv (Scalibor vagy Kiltix)+ bőrre alkalmazható cseppek (Frontline, Frontine combo, Exspot, Advantix ...) lehet szükség.
jelige: meddig emlékeszik rá?
2010-05-13
Kedves Dr.úr!Nem akarom buta kérdésekkel traktálni önt .Csak azt szeretném megtudni ,hogy egy macska vagy éppen egy kutya ha elvitték a kölykeit meddig hiányolják a kölykeiket-meddig emlékeznek kölykeikre?csak azért kérdezem mert a kiscicáim 4 hetesek es kb 2 hét múlva új gazdijukhoz kerülnek -nem fogja nagyon megviselni az anyjukat h a kicsik elmennek?
Egyáltalán nem buta a kérdése. Egy jól fejlett, makkegészséges kölyök macskát legkorábban kb 6 hetes korában lehet a kölyök és az anyamacska károsodása nélkül, biztonságosan és humánusan elvenni, elválasztani. Ha ugyanezt a biztonság kedvéért nem 6 hetesen, hanem néhány héttel később és/vagy nem az összes kölyköt egyszerre veszik el az anyjuktól, akkor a mama nem fogja keresni őket, inkább megkönnyebbül.
jelige: miért csinálja?
2010-05-13
Tisztelt Dr.úr!Két hete írtam önnek azzal kapcsolatban hogy a ”macskám nagyon ragaszkodik hozzám és attól féltem, hogy ha nem vagyok ott vele nem ellik meg” természetesen még a levél megírásának estéjén megellett:)) !Addig megint nem hagyta abba a nyávogást amíg nem ültem ki hozzá.:))3-rom kiscica lett nagyon egészségesek és szépek.Azonban ismét probléma állt elő:2-3rom napja elhordja a kicsiket onnan ahol az elmúlt két hétben még ”megfelelt neki” a hely és eddig nem hordozgatta.Nem tudom mi lett vele ,folyamatosan az előszoba ajtó elé hordja a kicsiket,és nyávog az ajtó előtt .Az az igazság, hogy én még be is engedném őket -de édesanyám nem engedi .Hogy nyugtassam meg a macskát hogy maradjon ott a kicsikkel ahol az elmúlt 2 hétben is volt.(fedett biztonságos helyen).Előre is köszönöm válaszát.
Arra egyszerűbb válaszolni, hogy miért akarja áthelyezni a macska a gyerekszobát ... Azért mert tud egy jobbat, biztonságosabbat, közelebbit a gazdihoz, a meleghez és a táplálékhoz. Azt nem tudom viszont, hogy miként beszélje le erről az egyébként egyáltalán nem ostoba gondolatról a macskát, vagy miként győzze meg édesanyját. Örülök, hogy sikerült az ellés és életben vannak a kölykök. Szeretném felhívni a figyelmét, hogy a kölyök macskák első féreghajtása és parazitamentesíése 10-14 apos korukban melegen ajánlott. Állatorvosa egyéb ügyekben is adhat tanácsot.
jelige: Cili-Mici 3.
2010-05-13
Kedves Doktor úr! Nagyon szépen köszönöm válaszát. Rettentően sajnálom a kismacsokat, de 7 macskával már nem igazán tudnánk mit kezdeni, főleg, hogy a jelenlegi macskáink Whiskas konzervet és száraz Whiskast esznek, de egész nap előttük van a tej is és a száraz ropi is, no meg természetesen a víz is. Nem beszélve arról, hogy a reggelire szánt gépsonkából is kapnak néhány szeletet, de párizsit is rendszeresen veszek nekik. Ja, és a nyers marhahús! Azt imádják! Meghallják a kés fenését, már rohannak a konyha-étkezőbe. Eddig csak egy kandúr macskánk volt/van, de nem tőle származnak a picik, mert ő vörös, a kicsik pedig szürkék, ill. fekete-fehérek. Egyébként sem jöttek ki egymással, a kandúr üldözte mindég is a nőstény kis/most már anyamacskát. Hát, megpróbálom amikor eljön az ideje meghirdetni, túl sok reményt nem fűzök hozzá, hisz a mai gazdasági válságban nem igazán a macskatartás a legfőbb szempont, márpedig én csak olyan helyre szeretném adni, ahol hasonló körülmények között nevelkednének, mint a mieink. Az ivartalanítást mindenképpen el fogjuk végeztetni, pedig elvi ellenségem beavatkozni a természet törvényébe, de szükség törvényt bont, nem engedhetjük elszaporodni a világra őket, hisz felelősséggel tartozunk értük. Hát, még egyszer köszönöm válaszát, párom most épp dajkálja az anya-macsot a műa. kosarában, ahol ellett. Volt tegnap este izgalom a részemről, nem is feküdtem addig le, amíg meg nem szülte mind az öt kismacskát, utána tiszta almot tettem alájuk, így már nyugodtan mentem zuhanyozni. Sajnos viszont tegnap este óta nem ment kis az anyamacs elintézni a dolgát. Többször is elindult, de ahogy meghallja a kismacsok hangját, rögtön rohan vissza hozzájuk. Ma délben jött először enni, akkor sok tejet is ivott és evett is rendesen. Kíváncsi vagyok, késő délután kikéredzkedik-e? Aztán lehet, hogy miután 3 pulink van, akik mindég a bejárati ajtó előtt dekkolnak, talán tőlük félti a kismacsokat, ezért nem mer kimenni, de hát ők nem jöhetnek be. Később még megpróbálom esetleg a hátsó lépcsőházon kivinni a kert felé, ott szeretett egyébként is játszani mindég a veteményesben. No, most feltartottam Önt, bocs, érte, de Ön legalább válaszolt a levelemre, nem úgy mint korábban egy kutyakérdéssel kapcsolatban a Budaörsi Állatklinika, akinek eddig is az évi 1 %-os adómat adtam. Köszönöm még egyszer. Üdvözlettel:
Biztos vagyok benne, hogy nehéz éjszakája volt Magának is és a cicának is, és örülök, hogy szerencsésen megbirkóztak a feladattal. Az teljesen normális, hogy a kismama most alig-alig hagyja magára a kölyköket. Okosan teszi, ha nem hagyja a természet törvényeit érvényesülni az otthon tartott cicák esetében. A nem ivartalanított, nem oltott, nem parazitamentesített, nem helyesen táplált macskák nagy része az ivarérettség előtt elpusztul a természet törvényei szerint. Néhányuk, amely megéri a felnőttkort az 1-5 évig él, utána elkopik, elpusztul. Azok a macskák, amelyeket ivartalanítunk, védőoltásban, és parazitamentesítésben részesítjük és helyesen táplálunk (és nem üti el a autó, nem öli meg a szomszéd kutyája) 15-25 évig élhet boldogan, egészségben.
jelige: étvágytalanság
2010-05-13
Jó napot kívánok! Van egy 8hónapos kistermetű kiskutyám,és körülbelül egy hónapja nincs étvágya,amit régebben szeretett enni,már azt sem akarja elfogadni.Napi egyszer eszik egy keveset.Mit próbáljak neki adni?
Könnyen lehetséges, hogy a 8 hónapos kutya növekedése befejeződvén már csak ennyi táplálékot igényel és tökéletesen rendben van minden - csak éppen az Ön elvárásainak megfelelő mennyiséget nem tudja ill. nem hajlandó magához venni. Ha a kutya kondíciója nem megfelelő, vagy az étvágycsökkenés mellett egyéb tüneteket, változásokat is észlelt, akkor pedig a kutya részletes állatorvosi vizsgálatával lehet kideríteni, hogy mi okozza a bajt. A kutya kondíciójának megítélésében (ha kell a vizsgálatok elvégzésében) és táplálási ügyekben is legokosabb, ha állatorvosa véleményét kéri ki.
jelige: Cili-Mici 2.
2010-05-12
Kedves Doktor Úr! Köszönöm válaszát, beírtam a naptárba, mikor lehet ivartalanítani. Sajnos, ma nagy gond egy kismacskát is elajándékozni olyan helyre, ahol szeretik és gondosan nevelik. Ezzel együtt meg fogom hirdetni a neten, hátha találunk nekik szerető gazdit. Tisztelettel:
Bizony ez nem lesz egyszerű ... Most a szezonban, amikor nagy számban ellenek a macskák , kutyák nagyon nehéz megfelelő helyet találni a kölyköknek. Abban is igaza van, hogy az ivartalanítás fog gátat szabni a különben véget nem érő problémának és abban is, hogy az internetet használni érdemes és ha ügyesen időben tesz fel képes hirdetéseket (akár a mi honlapunkra is) úgy megsokszorozza az esélyeket. Sok szerencsét kívánunk a gazdi kereséséhez.
jelige: Cili-Mici
2010-05-12
Tegnap, az alig fél évet betöltött házi macskánk 5 kiscicát ellett. A kérdésem, mikor lehet leghamarabb ivartalanítani? Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel:
A kölyköket kb 8-10 hetesen lehet büntetlenül leválasztani, ekkor lehet és érdemes a leányanyát ivartalanítani.
jelige: aggódom
2010-05-11
8 hetes spániel kutyusunkat most hoztuk el és napi kétszer van csak széklete,pedig eszik rendesen(napi 4-szer). Látszik rajta hogy szeretne,de kicsit nyüszköl is olyankor.Állatorvoshoz kéne fordulnunk, vagy csak a megváltozott ételek miatt van és idővel rendbe jön?
Egy 8 hetes kölyök esetében a napi 4x etetés ellenére is akár rendben lehet a 2x székletürítés. Ha nehezített, fájdalmas a bélsár ürítése az betegségnek, vagy táplálási hibának értékelhető. A 8 hetes kölyök táplálékának nagyobb része fajtájának megfelelő junior kutyatáp kéne, hogy legyen. Azt is tudnia kell, hogy ebben a korban a kutyákat 2 hetente illik még féreghajtani. Minthogy a védőoltásokat is 2 hetente illik adni egy ilyen korú kutyának, egyszerű lesz kikérni állatorvosa véleményét a megfigyelésével kapcsolatosan.
jelige: frank
2010-05-11
Udvozlom Onneket ! A kutyammal kapcsolatos panasz az hogy ,mindent osszerag ami elebe kerul,es sajnos kartekony is mert minden frissen elultetett novenyt ,viraghagymat ,stb.kikapar es osszerag.Ugyanakkor roppant hamis,idegeneknek minden elozetes jelzes nelkul nekitamad, de nekunk, hazbelieknek is ,kapdos a kezunk vagy labunk utan.Mit lehet esetleg tenni vele ? Tisztelettel
Sok türelemmel, hozzáértéssel lehetne kezelni a kutya viselkedési zavarát. Ha a fiatal kannal eleget mozognának, sétálnának, lenne lehetősége a gazdival is, fajtársakkal is játékra, szocializációra, akkor feltehetőleg nem a veteményben garázdálkodna. A kutya temperamentumán, szertelenségén, esetleges agresszivitásán a herélés is csökkenthet. Beszélje meg a problémát állatorvosával.
jelige: husky
2010-05-11
Jó estét! Az lenne a kérdésem,hogy van két szuka kutyám és a legutolsó fialáskor mindkét kutyusnál halva születek a kiskutyák .Mindkét kutyus ugyanazzal a kannal lett fedeztetve.Milyen betegségtől lehet ez ,és hogy lehetne kideríteni az okát. Válaszát előre is köszönöm.
Az elhullott kölykök boncolásával és a szukák (esetleg a kan) részletes állatorvosi vizsgálatával lehetne szűkíteni a kört, majd kideríteni az okot. Ha az elhullott kölykök már nem állnak rendelkezésre, akkor a tenyészállatok részletes és szaporodásbiológiai vizgsálata ajánlott. Koraszülések (esetleg vetélések) voltak, vagy megfelelő időben a 63. nap körül történtek az ellések? A kölykök egyike sem élt egyetlen percet sem? A kannak volt már sikeres fedezése, esetleg spermavétel és vizsgálata? A tenyészállatok Herpesz vírus fertőzés ellen is vakcinázottak? Honlapunk Publikációk rovatában olvashat a témában, a kutyák vizsgálatára pedig Dr Thuróczy Juliannát (30/940 8569) az Állatorvos-tudományi Egyetem Szülészeti Klinikájának a vezetőjét ajánlom.
jelige: pisilés
2010-05-10
Jónapot Kivánok! Van egy 8 hós perzsa lány cicánk két és fél hónapja van nálunk.teljesen szoba tiszta volt idáig de kb.két .három hete mindenhova pisil.szoba közepe,ágyra,fürdőszoba stb: Mit lehet vele csinálni?Hogyan lehet erröl leszoktatni.Gondoltam amikor tüzel akkor jelölés céljábol csinálja,de már nem tüzel és mégis sőt egyre gyakrabban.Válaszát köszönve maradok tisztelettel:
Egy macska gyakorlatilag bármely testi-, lelki baját, betegségét, diszkomfort érzetét jelezheti azzal, hogy szokatlan, rendellenes helyekre vizel. Azaz akár az állandósuló tüzelését is jelezheti, detalán a leggyakoribb okok a húgy-, nemi szervi gyulladásos eredetű megbetegedések lehetnek. A teendőjük nem a leszoktatás lenne, hanem állatorvosuknak kellene jelezni a problémát. Ő részletes vizsgálatokkal tudja megtalálni a tünet okát, vagy ha nincs betegség, akkor segíthet megtalálni a sértődés okát is.

<< <  212 / 507 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.12.28
Budapest XXII. kerületéből (Péter Pál u. és Bánk bán u. sarok) tűnt el a képen látható cica. Kérjük, ha bárki látja, tud róla, értesítse a gazdit! Köszönjük!
2017.12.21
2017.12.18-án a Budapest XXII. kerület, Vörösmarty utca környékéről eltűnt Kormi. Ivartalanított 2 éves kandúr,nem csavargós. Aki megtalálta, esetleg befogadta, kérjük, jelezze az alábbi telefonszámok bármelyikén: 06-30/612-1166 vagy 06-1/227-2643
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara