Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: negii
2009-07-17
Tisztelt Doktor Úr! Tanácsát szeretném kérni,illetve egy kérdésem lenne Önhöz,pár napja a kutyám nyelvén egy fekete foltot találtam.És azt szeretném kérdezni hogy ez ugye nem valami betegség,vagy valami ehhez hasonló dolog? De az is lehet hogy ez valami anyajegy szerűség? Remélem nem kérdezek baromságokat...Válaszát előre is köszönöm!
Szinte biztosan pigment foltot vett észre a kutya nyelvén - ami ártelmatlan dolog. A biztonság kedvéért a legközelebbi vizit alkalmával mutassa meg állatorvosának azért, hogy mit észlelt.
jelige: Athis x--y-z
2009-07-17
Tisztelt Doktor Ur Gondolom emlekszik Athoskara, gondoltam megirom Onnek a legutobbi torteneseket vele kapcsolatban, biztosan erdekli. Egyik nap reggel Athoska kihanyta a vacsijat es nagyon maga alatt volt, nem akart semmit mozogni. Nagyon rosszul nezett ki. Mondtam Zsoltinak ha nem javul, megyunk orvoshoz. Azonban estere folyamatosan jobban lett. Masnap is ugy tunt jol van, evett, ivott, jatszott, setalt. Ami fura volt hogy setan azonnal pihegett, nem lihegett, pihegett. Kovetkezo nap vereset pisilt, ugyhogy azonnal orvoshoz mentunk. Megnyomogatta a hasat, es valami furat erzett, mondta hogy megnezi ultrahanggal. Kiderult hogy valami van ott ami nem kene, valszinu tumor. Kozben megnezte a pisit a vesejeben, veres volt. Azt mondta hogy velemenye szerint azonnal meg kene muteni. De mielott muti csinal egy rontgent a mellkasarol, mert ezek a daganatok oda terjedhetnek es ha van ott valami, akkorf folosleges megmuteni. Vert vettek tole, es mindene rendben volt, de anemias volt de nem annyira hogy a mutet ne tortenhetne meg. Ami tortent, a rontgenen nem volt semmi, ugyhogy kinyitotta az orvos. A lepe a benne novo daganat miatt szetrepedt es belul verzett. Ugyanakkor a majan is volt valami novekedes es a hugyholyagja korul vmi. Kivette a lepet es levagta a majarol a novodmenyt es biopsziat vett a hugyholyag koruli cuccrol, mert azt nem lehetett eltavolitani. Osszevarta Athoskat, Athoska rendesen felebredt, de mondta az orvos, hogy oriasi mutet volt, meg lehet hogy rosszul lesz. Athoska este mar orult nekunk amikor latogatoba mentunk, es vacsizott is. 2 nap mulva ugy jatszott mint a problema elott. Hihetetlen regeneralodasi kepessege van 13. eveben. Most ahogy irom hogy mi tortent vele, most tudatosul csak bennem, hogy mekkora szerencse hogy meg mindig velunk van, es jelenleg semmi baja. A biopszia eredmenye rossz lett, de talan valami jo is van benne. A lepeben levo daganat rosszindulatu volt, de mutheto. A majan levo cucc szinten rosszindulatu daganat, de az is operalhato. Egyik sem attete a masiknak, ami allitolag a jo hir...... A hugyholyagja korul ami ott maradt, az valami joindulatu novodmeny. Gondolom Athoska lassan bekerulhetne valami rekordkonyvbe, ez a 4. tipusu daganat rajta. (kb 7 eves koraban volt bordaganata is) Csak halat tudok adni az orvosoknak, kozte Maganak is, es most kivetelesen angliai kolleganak is (rendkivul megbizhato es dolgat erto volt) hogy minimalis utohatasokkal mar 13. eveben kiskutyakent orul, jatszik es elvez minden napot es kunyeral kajaert a nap 24 orajaban. Egyebkent az orraval kapcsolatban teljesen ugyanaz van december ota, idonkent sargas valadek jon belole, vagy levedzik. Kulonosebben nem zavarja, latszik rajta hogy erzi amikor jon, pruszkol, meg csavarja az orrat. Ha barmilyen kerdese van, vagy szeretne latni a biopszia leletet, nyugodtan jelezze, es elkuldom. Udvozlettel
Köszönöm, hogy megírta a történetet, valóban érdekel az Athos minden mozzanata, még akkor is, ha ilyen aggasztó dolgokat produkál. Nagyon örülnék, ha megkaphatnám a kutya kórlapját és szövettani eredményeit is. A leírása alapján valóban szinte kizárt, hogy az eredeti orrüregi daganattal bármiféle kapcsolata lenne a mostani hasüregi képleteknek. Nem lennék meglepve, ha a lép- és máj daganatok hemangiosarcoma vagy ha valóban jóindulatú, akkor hemangioma lenne és a hólyag környékén lévő egy másik formáció. Sajnos nem ritka sem emberen sem állaton, hogy idős korban több, egymástól nagymértékben függetlenül fejlődő daganat (multiple malignancies) is fejlődésnek indul. Athos kora miatt önmagában is igen pozitív variánsa a Boxer populációnak. A többféle daganatos betegségekből akár egy is elég lett volna élete lerövidítéséhez, ha Athos nem ennyire vitális és vele együtt maguk is nem ilyen kitartóak. Attól tartók, mégha valóban jóindulatú, ...oma végű daganatok jelentkeztek is a hasüregben, sajnos az utolsó felvonás előtt állunk. A Boxerek különösen hajlamosak arra, hogy megdöbbentő, hirtelen halált produkáljanak.
jelige: ivartalanítás
2009-07-16
Tisztelt Doktorúr! Nekem egy 2 éves kan máltai kutyusom van, akit ivartalanítani szeretnék. A kérdésem az volna, hogy ebben a korban érdemes-e elvégeztetni a műtét, van-e előnye az ivartalanításnak.Ő lakásban tartott elég agresszív kutya.Előre is köszönöm válaszát.
Szukák ivartalanításának igen nyomós egészségügyi okai vannak. Kanok esetében kevesebb egészségügyi ok van - a legtöbb esetben a herélés oka pontosan az agresszió, marakodás, szökés, kezelhetetlenség, nemi vágyak leküzdése, megszűntetése. Az Önök esetében csak akkro lesz eredménytelen a herélés, ha a kutya agressziójának oka félelem vagy rögzült viselkedési rendellenesség. Ezeket az okokat is lehet azonban neveléssel és/vagy gyógyszerekkel kezelni.
jelige: Pupák gazdija 2.
2009-07-16
Köszönöm szépen, kicsit megnyugodtam. Eléggé élénk volt, így csak a cseppet tudtuk megoldani, befogni viszont nem tudtuk. Valószínűleg a melléképületünkben tanyázik, figyelemmel kísérem ha lehet még próbálkozunk vele. Köszönettel:
Őszintén remélem, hogy sikerrel járnak. A sünik meglehetős pontossággal, kiszámítható útvonalon portyáznak sötétedéstől - így, ha mozgásképes, biztosan el tudják csípni.
jelige: Mira 3.
2009-07-16
Kedves Doktor Úr! Köszönöm a válaszát. Közben ismét elvittük a kutyusunkat az orvosunkhoz, és ő ismét azt mondta, hogy abból a tejcsatornából még nem indult mega tejelválasztás rendesen és előtej az, amit észlelünk. Üdvözlettel:
Így már sokkal megnyugtatóbban hangzik ... Boldog, eseménytelen kölyöknevelést, majd jó gazdikat kívánok a kölyköknek. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában még találhatnak érdekes olvasmányokat.
jelige: Dorisz x-y.
2009-07-16
Kedves Doktor Úr! Ön igazán kedves és ezáltal bizakodóvá tett kutyusunkat illetően. Köszönöm jókívánságait. Jó munkát, és ha még nem volt az idén nyáron nyaralni, akkor kellemes szabadságot és intenzív pihenést kívánok Önnek. Csak egy kis hozzáfűzés, nem vág annyira témába: a kislányomnak megmutattam a leveleit, mert az általános iskola elkezdése óta állatorvos szeretne lenni, és leveleiről azt a véleményt alkotta a 12 éves kislány: - látod anya, ilyen az igazi állatorvos, ő biztos nagyon szereti a szakmáját és biztos jól is végzi. Hát csak ennyi kis kitérőt. Üdvözlettel
Mielőbbi diagnózist, gyógyulást kívánok a Dorisznak, kislányának sok kitartást és sikert céljai eléréséhez - és viszont kívánom mindazt a sok szépet és kedveset, amit írt nekem. Jól kezdődik ma a napom ... ))::
jelige: teknőc
2009-07-16
Tisztelt Állatorvosi Rendelő! Érdeklődni szeretnék, hogy teknősökkel kapcsolatban tudnak-e segítséget nyújtani. Vörösfülű ékszerteknősöm van, kb 10 éves, nőstény. Egyedül lakik- kiskorában volt mellette egy hím, de bántotta és akkor külön szedtük őket, ennek kb 8 éve. Egy hete tojásokat rakott le, és azóta nem mozog, nem eszik és a vörös csík a pofáján is halványabb. Mit tehetnék érte hogy ne legyen baja? Köszönöm
Elvihetné állatorvoshoz ... ideális esetben nem kutya /nem macska specialista kisállatorvoshoz ... Csak a teki részletes vizsgálata (benne röntgen, vagy ultrahang vizgsálat tudja kideríteni, hogy nincs-e tojásretenció, ehhez kapcsolódó hashártya gyulladás, vagy a tojásrakástól teljesen független betegsége az állatnak. Ha kiderült a tünetek háttere, akkor lehet az esélyekről, megoldáskról beszélni.
jelige: dickinson
2009-07-16
10 éves angol szetter nőstény kutyánkat pár napja műtötték emlődaganat(ok)kal. Már a műtét előtt is megfigyeltem petit mal szerű jelenségeket (csámcsogás, révetegség), néhány napja pedig mintha kölyök lenne, olyan eufóriás volt. Pár éve halt meg az előző kutyánk, akinek szintén emlődaganata volt, és a műtét után kezdődtek egyre sűrűsödő epilepsziás nagyrohamai (amelyeket agyi áttét okozott). Lehet, hogy megismétlődik a dolog? Egyelőre a mostani kutyánknak nem volt nagyrohama. Hogyan tudnánk a végére járni? Van-e segítség? Nagyon aggódom...Válaszát köszönöm.
Jóllehet kicsi az esélye, mégsem kizárt, hogy a balsors ismétli önmagát ezesetben is ... A végére járni a dolognak természetesen kizárólag részletes vizsgálatok útján (fizikális vizsgálatok, neurológiai/epileptológiai vizsgálatok, laborvizsgálatok, műszeres vizsgálatok, benne képalkotók ...) lehetséges. Csak ezek után derülnek ki az esélyek, lehetséges megoldások. Honlapunk Publikációk rovatában még olvshat a témában.
jelige: Pupák gazdija
2009-07-16
Tisztelt Doktor Úr! Ismét kérdeznék, de most sünnel kapcsolatban. Napközben a kertben kószált egy, a hátán elég nagy sebbel. Mivel a legyek már piszkálták, ahogy tudtunk cseppentettünk rá bethadine oldatot. Remélem nem csináltunk bajt vele, úgy tudom állatoknál ugyanúgy használják mint embereknél. (Találomra adtam az adatokat, így engedte elküldeni a kérdést). Köszönöm! Pupák gazdija
Bajt biztosan nem csináltak vele, nem kizárt, hogy valamilyen szinten segítettek is - kérdés, hogy elég lesz-e a kezelés ... A több eséllyel kecsegtető megoldás természetesen az lenne, ha állatorvosi rendelőbe vinnék a sünit. Az ideális megoldás pedig az lehetne, ha nem kutya / nem macska kisállatokra specializálódott kolléga vizsgálhatná, kezelhetné a sünit.
jelige: Layka
2009-07-16
Köszöntöm kedves Doktor Űr! A kutyám egy hete állandóan ki akarja vakarni a szőrét. Már a helyét is kitakarítottam mert azt gondoltam, hogy a fűrészpor lehet a gond. Ebben szeretnék tanácsot kérni, mert úgy érzem én már nem tudok rajta segíreni. köszönöm segítégét: Layka
A fűrészporon kívül egy sereg parazitás, bakteriális, gombás fertőzés, allergiás kórképek és egyéb endokrin ill belgyógyászati betegség okozhat viszketegséget kutyán. A felsorolt betegségcsoportokon belül ez mindösszesen sok tucat konkrét megbetegedést jelenthet. Sem Ön, sem én nem tudok a kutyán segíteni - ennek egyetlen módja, ha állatorvosa megkezdheti a részletes vizsgálatokat és diagnózisra jutnak. Szerencsés esetben az első vizit alkalmával akár a fizikális vizgsálatok során fény derülhet a rejtélyre (pl bolhaallergis dermatitisz, bűzmirigy gyulladás ..) de van hogy igen nehéz diagnózisra jutni (pl allergiák, endokrin betegségek ...). Fogjanak hozzá.
jelige: Kormos
2009-07-15
T. Doktor úr! Kutyámnak bolha ekcémája van, ( a terület test szerte a kutyán ha ki van harapva piros és nincsen szörzet ,valamint pörkösödik ha már leszárad)amit szeretnék otthoni körülmények között kezelni, mert a kutya orvosa álltal javasolt terápia, igen drága.
Szerintem nem nagyon drága a bolhaekcéma állatorvosi kezelése. Tartósan bolhátlanítani kell a kutyát és emellett helyi és szisztémás gyulladáscsökkentő és antibiotikumos kezelést szokás alkalmazni. Mindez egy vizsla-labrador keverék méretű eben 5-10 e Ft-ból megúszható. Nem tudok olyan házipraktikáról, amivel biztonságosan helyettesíteni lehetne az állatorvosi kezelést.
jelige: Cipi
2009-07-15
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 11 hónapos kandúr cicám egy napig nem került elő.Amikor előjött lefeküdt a helyére.Azóta nem nagyon akar mozogni.Előtte való nap még semmi baja nem volt,mert egy sokat mozgó,játékos,fürge cica.Elé kell tennem az ételt,úgy eszik.Magától nem bír odamenni.Ha lábra állítom leül.Mi lehet a baja?Megverte valaki?Vagy másik macskával verekedett? Köszönöm válaszát?
Szerintem teljesen mindegy, hogy macskaverekedéstől, kutyaharapástól, balesettől, vagy fertőző betegségtől, parazitózistól (is) szenved az oltatlan, nem herélt kandúrka. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja megállapítani a betegségét, ezután tudja meggyógyítani a cicát. A kijáró, nem ivartalanított, nem vakcinázott, nem parazitamentesített macskák túlnyomó része 2-5 év alatt elkopik. Azok a társaik, amelyeket ivartalanítanak, rendszeresen oltanak és parazitamentesítenek, helyesen táplálnak 15-20 egészséges évet élhetnek. Mindezekről honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában olvashat még.
jelige: kan+tüzelő szuka x-y-z.
2009-07-14
Kedves Dr. Balogh Lajos, Csak szeretném megköszönni a levelét; anno a jelek szeint megfeledkeztem róla. (A szuka akkor nem lett vemhes, és mindketten jól vannak). További szép napot,
Örülök, ha jól vannk a kutyák és annak is, ha megúszták a vemhesülést. Viszont kívánok és is minden szépet.
jelige: Tímea
2009-07-14
Üdvözlöm! Azután érdeklődnék,hogy hároméves mops psink mellé,kaptunk egy 5-éves mops szukát.Neki még lehet bébikélye,és meddig,hány áéves koráig fialhat a mops.Nem akarom tenyészteni,csak szeretnék vele tisztában lenni. Várom válaszát. Üdvözlettel
Kistermetű kutyák esetében a makkegészséges szukákat is 6-8 évesen általában ki szokták venni e tenyésztésből, és ivartalanítják őket. Ha nem szeretné tenyészteni a Mopszokat, akkor mindkét szuka ivartalanítása az ajánlott hosszú, egészséges életük érdekében.
jelige: Pamacs 4.
2009-07-14
Tisztelt Doktor Úr! Elnézést, hogy megint kérdésemmel zavarom, de a vizsgálatban újabb eredmények vannak. tegnap puli kutyusunknak csináltak szív ultrahangot, amelynek az eredménye: szivburokban kevés folyadék, kamrák fala megvékonyodott bal pitvari billenytyű nem zár tökéletesen. Gyógyszereinél nem vált be az, hogy 3 naponként Furosemid, hanem reggel és este egy negyed+ kálium, ha a sulya alapján növekedés, vagy szörtyögést tapasztalunk, akkor a reggeli negyed helyett fél furosemid esténként 3/4 lotensin, a nyáktömlő gyulladásásra stomogryl10, bélflóra helyreéállitásásra laktiferm pet,ezenkivül Béres tabletta, c vitamin, és öreg kutyáknak való táp Biomil, és természetes szíverősitő:galagonya, fokhagyma, fagyöngy. A röntgenen elég nagy szivnagyobbodást állapitottak meg az ultrahangos vizsgálaton pedig nem. Teljesen tanácstalan vagyok , az eredmények tudatában, nem tudom, hogy veszélyesebb-e az elvékonyodás, mint a megvastagodás.Mitől van, hogy a kutya nyakán és törzsén jelentkezik a vizesedés, végtagjain nem, a vizhajtót ha megszokja mi a következő lépés?Hogyan tudom megállapítani a suly alapján hogy mennyi vizhajtót adjak, ha dözben diétáztatva is van a kutyus?Nagyon megköszönöm, hogy kérdéseimre válaszol, és elnézést, hogy ilyen sok kérdést zúditottam Önre, de abban bizom , hogy válasza kibillent a kétségeim közül. Őszinte tisztelettel, és köszönettel!
Sem én, sem Ön nincs abban a helyzetben, hogy beállíthassa a kutya gyógyszeres kezelését, higgye el ezt legjobb, ha kezelőorvosával együtt teszik. A történetből számomra világos, hogy orvosa lelkiismeretesen, tudatosan kivizgsálja a kutyát és mindent megtesz azért, hogy elviselhető állapotokat teremtsenek. Én, vagy bárki más az interneten keresztül, csakis ostobaságokat tanácsolhat ha konkrtét készítményeket, vagy adagolásokat írna. Forduljon bizalommal kezelőorvosához ezekkel a kérdésekkel.
jelige: Csini
2009-07-14
Tisztelt doktor úr! Egy készitménnyel kapcsolatban véleményét szeretném kérni,Plaque off, fogkő elleni készítmény. Szeretném tudni tetszik-e ismerni, állítólag megszüntetni a fogkővet és megakadályozza a fogkő képződést. Köszönöm válaszát.
Megakadályozza, vagy legalábbis lassítja a fogkő képződést. Azaz, ha a Csininek durva fogkövessége van - azt érdemes eltávolítani, majd az újraképződést megfelelő táplálással, sok rágással és Plaque off készítménnyel megakadályozni.
jelige: Mira
2009-07-14
Tisztelt Állatorvos! Van egy boxer szukánk 12 napja szült császárral, 5 kicsit nevel. Az egyik mellbimbójának az egyik csatornájából barnás tejszerű, nem bűzös váladék ürül, normális-e ez, mert a mellbimbó többi csatornájából tej színű váladék jön, elpusztulhatnak-e a kicsik? Vasárnap voltunk varrat szedésen, akkor azt mondta a dokink, hogy nincs semmi gond, de hiába fjjük nem múlik a probléma. Köszönöm válaszát
Számomra sem megnyugtató, ha az egyik emlőből fejhető tej nem megszokott kinézetű. Azt gondolom, hogy érdemes lehet laborvizsgálatot kérni az elváltozást mutató tejből. Problémát jelenthet, hogy amennyiben gyulladást, kórokozót mutatnak ki a mintából, akkor a szukát gyógykezelni és elapasztani kell és a kölyköket kutya tejpótló tápszerrel kell mesterségesen felnevelni.
jelige: Szuszika
2009-07-14
A kutyám nagyon fél a vihartól, teljesen megbolondul. Sajnos meg kellett kössem, mert többször kiszökött. (Profi kerítésmászó...)Mivel társasházban lakom (bekerített füves részen tartom) ez problémát jelent. Ha vihar van és otthon vagyok, akkor beviszem a lakásba, ott rögtön megnyugszik. De nem szeretnék és nem is tudok mindig otthon lenni... Az egyik szomszéd feljelentéssel fenyegetőzött... Nagyon szeretem a kutyimat. Hogyan segíthetnék neki? Mit tanácsol?
1.) Ha otthon van vihar idején, akkor természetesen az a megoldás, ha beengedi kutyáját a házba és megnyugtatja. 2.) Ha nincs otthon, de valószínűsíthető, hogy vihar lesz (időjárás jelentés) akkor nyugtató szerekkel és feromon hatónyagtartalmú szerrel (D.A.P.) tudja megkönnyíteni kutyája helyzetét. Kérje állatorvosától a szereket. 3.) Váratlan, nem előrejelzett vihar esetén semmit nem tud tenni, ha nincs otthon. Kérje szomszédja türelmét ezekre az esetekre.
jelige: Dorisz 3.
2009-07-13
Kedves Doktor Úr! Köszönöm kimerítő válaszát. Úgy gondolom, hogy a gyógyszer abbahagyása után, a citológia vizsgálatot mindenképpen megcsináltatjuk és akkor lehet majd további kezelésekről beszélni. Természetesen, amennyiben a probléma adott, én is azt szeretném, ha a kutyusunk még jó pár szép évet velünk tölthene. Üdvözlettel
Valóban a nyirokcsomó (és emlő?) citológiai vizsgálatok, és mellkasi röntgen, hasi ultrahang és általános vérvizsgálatok már elégséges adatot szolgáltathatnak ahhoz, hogy pontos képük lehessen a kutyában zajló betegségekről és a kutya általános állapotáról. Ha esetleg rosszindulatú daganatok lennének is a nyirokcsomóban és az emlőterime (?) is rosszindulatú szövettant mutat - még akkor sem esélytelen a kutya. Én is remélem a legjobbakat azaz, hogy nem esélytelen a Dorisz és hosszú, boldog éveket tölthetnek még együtt.
jelige: Liza
2009-07-13
Tisztelt Doktor Úr! Segítségét szeretném kérni, bár azt hiszem sokkal inkább csak megnyugvást keresek és kapaszkodót. Vagy csodálatos kutyám, aki már 2 hete, nagyon mélyről és görcsösen köhög. Azt is merném mondani, hogy szamárköhögéshez hasonlít. A köhögések végén mindig feljön egy kis váladék, ami ma reggel már nagyon enyhén, de véres volt. Sajnos időközben lezajlott nála egy glaukómás roham is. A vérvizsgálat eredményét várjuk, a nyirokmirigyei testszerte duzzadtak, az orrából barnás savós váladék folyik néha, de gondolom ez a vérzés miatt. Étvágya jó, közel sem olyan virgonc, mint lenni szokott, de játszani is hajlandó. Bár orvosi kezelés alatt áll, megköszönném az ötleteit, hisz hátha valami elkerülte a figyelmünket. Iszonyatosan kétségbe vagyok esve, nem akarom elveszíteni. Köszönettel:
Az a helyzet, hogy bármilyen szintű megnyugvást és kapaszkodót csak a részletes vizgsálatok eredményei hozhatnak. Különösen a nyirokcsomó citológiai eredménye lesz fontos adat. Ha esetleg lymfómás is a kutya, önmagábanez sem jelent feltétlenül halálos ítéletet. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: spani
2009-07-13
Tisztelt Doktor Úr! A kutyánk vemhes, egy héten belül meglesznek a kicsik, kb egy hete észrevettem, hogy maga alá vizel, miközben fekszik, leül. Az előző vemhessége alatt nem volt ilyen ”probléma” (minket nem zavar, mert nem a lakásban tartjuk, és meg szoktam tisztítani). Szeretném megkérdezni, hogy ez normális-e vagy nézessük-e meg orvossal? Nem szeretnénk, hogy baja essen neki vagy a kicsiknek. Válaszát köszönöm!!
Lehetséges, hogy a nagyméretű vehem által kiváltott nyomás a ludas a vizelettartási zavarért - de természetesen az a biztos, ha kikérik állatorvosuk véleményét. Ha ezt összekötik a mama felkészítésével az ellésre, szoptatásra, akkor biztosan hasznos lesz a vizit.
jelige: Szója és avokádó
2009-07-13
Tiszteletem! A kérdésem a követekező lenne. Én évek óta vegetáriánus vagyok, semmilyen húst nem fogyasztok. Vannak kutyáim ,ők persze semmiben nem szenvednek hiányt . Szójakészítményeket eszem hús helyett ,(szójakocka,fasirt stb..) havonta néhányszor a kutyáknak is szoktam adni de elenyésző mennyiségben, pár falatot. A kérdésem az, hogy a szója milyen hatással van a kutya szervezetére?Illetve nagyon szeretik az avokádot /mivel én is :) / Azzal mi a helyzet? Köszönöm előre is!
A kérdés kulcsa a mennyiségekben lehet. Biztos vagyok benne, hogy akár napi szinten adott szója és avokádó is elfogadható lehet kutyák (és macskák) részére is - ha ezt beillesztjük a kutya táplálásába és nem borul fel a nekik szükséges nyersrost, fehérje, zsír, szénhidrát, makro-, mikro elem és vitamin összetétel. Kérdésével egyébként érdekes és általam teljes mélységében megválaszolhatatlan kérdést is érint. Egyrészt én magam is láttam itthon vegetáriánus tulajdonos „vegetáriánus” kutyáját - teljesen leromlott kondícióval, hiány- és következménes betegségekkel küzdve - ugyanakkor Indiában járva megismerhettem a generációk óta állati fehérjét nem, vagy alig fogyasztó kutyákat is - amelyek látszólag egészségesek voltak. Dr Fodor Kinga: Mit egyen a kutyám című könyvét ajánlom a témában.
jelige: 3 hónapos spániel
2009-07-13
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy 3 hónapos spániel szukánknak v.színűleg fájdalmas a vizelés. nem tudjuk mitől lehet,a mai nap történt először,hogy pisilni szeretett volna,de nem sikerült és közben nyuszített. egyébként a kedélyállaopta nem romlott,kicsit fáradt,de játékos. lehetséges h. v.mi fertőzés okozza ezt vagy felfázott? véreset nem pisilt (még) de a nemiszerve körül zsebkendővel áttöröltük és kisebb mennyiségű,szinte jelentéktelen vér maradt a zsepin. mi lehet a baj? válaszát előre is köszönöm!
Persze, lehetséges, hogy húgy-, nemi szervi fertőzése van a kutyának. Talán legnagyobb valószínűséggel fiatalkori hüvelygyulladása (juvenilis vaginitis) lehet, de az sem kizárt, hogy fejlődési rendellenesség hajlamosítja a fertőzésekre. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal (fizikális vizsgálatok, vér-, vizelet vizsgálat, hüvelycitológia, műszeres vizgsálatok ...) tudja kideríteni a baj okát. Ha ez megtörtét, akkor a megoldásokat is megbeszélhetik.
jelige: Hector
2009-07-13
Tisztelt doktor úr(hölgy)! 1 éves német dog kankutyám régi, mondhatni állandó problémája: a bélsár állaga a kelleténél jóval lazább, nem nevezném hasmenésnek, de alig formált és zöldes színű. Az esetek kisebb részében mondható normálisnak (barnás, formált). Kizárólag szuper-prémium tápot eszik, az előírt adagban, már kétszer váltottam emiatt, természetesen a fokozatosság betartásával (csirkés Eukanuba - Royal C. - Hills), naponta 3x etetem a gyomor (bél) csavarodás veszélyének csökkentésére. Egy fél éve Giardia fertőzése volt, de kikezeltük. Várom szíves tanácsukat. Köszönettel: Sz.G.
Friss részletes vizsgálatok (fizikális vizsgálatok, vér-, bélsár vizsgálatok, esetleg műszeres vizsgálatok segíthetnek a lágy bélsár tünet hátterének megvilágításában.
jelige: Dorisz 2.
2009-07-13
Kedves Doktor Úr! Ha nem haragszik, akkor lenne még egy-két kérdésem. Amennyiben a citológiai vizsgálat során kiderül, hogy rosszidulatú, akkor már valóban csak az altatás segíthet, ugye? Amennyiben daganat, és nem rossz indulatú, egy 10 éves kutyánál ez a tortúra biztos, hogy jó, nem jobb az állatnak egy kegyes altatás? Félre ne értsen, szeretem a kutyámat, de nem szeretném, hogy keresztül menjen egy hosszú kezelésen, aminek esetlegesen ugyanaz a végkimenetele és még sok kellemetlen órát, napot szerezzünk neki. A kutyusnál nem tudni ugyanúgy, mint az embernél, hogy milyen hosszú életet szánt neki a sors. Ezt a kutyust másfél évesen fogadtuk örökbe a REX alapítványtól, a tévében láttuk meg és az előző kutyusunkra nagyon hasonlított, amelyik 11 évesen elcsatangolt és soha nem jött haza. Ezt a kutyust egy kocsiból dobták ki a Duna partra, ahonnan a tűzoltók szedték ki. A hátsó lábán több műtétet végeztek el, a lábát a mai napig is néha huzza. Idő közben kialakult nála egy epilepsziás jellegű probléma, amely ritkát jön elő, de akkor igen kimeríti a kutyát. Nálunk eddig volt 8 és fél év szép éve, nagyon hálás és nagyon tud szeretni. De azt semmi képpen nem szeretném, hogy az esetlegesen utolsó pár évét egy olyan orvosi tortúrával töltsük, ami esetleg nem vezet eredményre és még megkeseríti a napjait is. Azt szeretném tudni, hogy az ő korában érdemes-e végig csinálni egy esetleges cemoterápiát, vagy egyéb más hasonló kúrát? Válaszát előre is megköszönve. Tisztelettel
1.) Nem, a rosszindulatú daganatos betegségek egy része akár véglegesen is meggyógyítható. Rosszindulató daganat nem (mindig) egyenlő kezelhetetlen betegséggel, vagy halálos ítélettel. 2.) A jóindulatú daganat öreg kutyán tortúrákkal megtűzdelve felvetése szintén nem értelmezhető. Egy bármilyen öreg kutyán (emberen) diagnosztizált jóindulatú daganatos betegség a legtöbb esetben meggyógyítható, kezelhető. Higgye el, hogy a kutya részletes vizsgálatainak eredményeiből dől csak el a kutya betegsége, csak ezek után lehet esélyeiről, a megoldásokról beszélni. Egy tízéves vizsla egyáltalán nem elaggott, szerencsés esetben még 4-6 boldog évet is adhatnak neki - márha a „kegyes halált” nem mérik rá idő előtt.

<< <  212 / 476 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.11.28
Augusztus közepén született nagyon játékos, eleven, kézhez szokott, dorombolós kiscicák keresik új örökbefogadó gazdijukat, féreghajtva, bolhátlanítva. Érdeklődni lehet: +36-30-2530158
2016.10.29
Napok óta kétségbeesetten szaladgál ez a fekete kutyus, a Vöröskereszt utcán, a Nagytétényi úton. Hívásra nem jön oda, nagyon félős, ezért nem lehet róla jobb képet csinálni. Egyre rosszabb állapotban van szegény. Nem hiányzik valakinek?
2016.10.20
2016.10.18-án este találtunk egy cirmos 2-3 hónapos kislány cicát a Mária Terézia 27. számú ház mellett. Jó állapotban van, a bundája tiszta és nagyon-nagyon barátságos az emberekkel, mindenkihez bújik, dorombol. Keressük régi / új gazdáját. 30-43 99 379