Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Bandi
2009-03-19
Tisztelt Doktor Úr! A segítségét, tanácsát szeretném kérni! A cicám nagyon gyakran hány, hetente 1-2 alkalommal biztos, de van hogy ritkábban, de van hogy gyakrabban is... általában a reggelire kapott ételt hányja ki egyben, szinte rágás nélkül nyeli le a darabokat ami egyben ki is jön... nemrégiben krónikussá vált a hányás, akkor viszont nem egyben hanem félig megemésztve hányta ki az ételt, naponta 6-8 alkalommal, majd étvágya sem volt. elvittük orvoshoz, kapott gyógyszert és szurikat, amitől hamar jobban lett, az orvosunk szerint gyomorhurut volt. viszont ez a reggeli habzsolásos hányás megmaradt... vissza is mentünk az orvoshoz, aki veseelégtelenségre gyanakodott és javasolt egy komplett laborvizsgálatot. ez meg is történt és szerencsére minden lelete negatív, az orvosunk szerint egészséges a macska. viszont akkor nem értem mitől van ez a sok hányás??? Ön mit gondol? milyen vizsgálat lehet még szükséges, vagy mit tehetnék hogy javuljon ez a helyzet?
A macska nem egészséges, hiszen gyakran visszatérő hányogatásai vannak. Ha kizártnak vesszük a gyomor-, bélhurut és a veseelégtelenség lehetőségeit - akkor is marad még egy sereg lehetőség, ami krónikus hányást eredményez pl: szőrlabda bezoár, egyéb idegen test, májelégtelenség, vírusos megbetegedések, toxikózisok, pajzsmirigy túlműködés, parazitás betegségek, bélbetüremkedés, fekélyek, daganatok ... és a sort estig lehetne folytatni. Nem tudom mennyire volt teljes az említett vérvizsgálat, lehet, hogy a felsoroltak némelyikét már szintén kizárta állatorvosa. lehet, hogy hasi ultrahang, vagy röntgen vizgsálatok, de az sem kizárt, hogy hormon vizgsálat (T4), vagy széklet-, vizelet vizgsálat eredménye hozna diagnózist. Állatorvosa természetesen tisztában van ezekkel a lehetőségekkel ésvagy maa el tudja végezni a még szükséges vizsgálatokat, vagy megfelelő helyre tudja Önöket küldeni.
jelige: Gino
2009-03-18
Tisztelt cim! 13 honapos kan németjuhász kutyánk viselkedése pár napja megváltozott. Ha elmegyünk itthonról, a kutyus szinte őrült módon próbál kijutni a keritésen. A szomszéd folyamatosan panaszkodik a kutya éjszakai ugatása miatt, öklömnyi követ találtam a keritésen belül, viz nyomot a kerités egy részén ( mintha beöntöttek volna v.mit). Nem tudom van e összefüggés, azt gondoltam, hogy talán félhet a kutya. Első kutyánk, nincs tapasztalatunk. Kérem segitsenek, aggódunk.
Sajnos még annak eldöntésében sem tudok segíteni, hogy a kutya újabban megfigyelt viselkedése félelemből adódott-e, vagy esetleg a közelben tüzelő szukák miatt változott-e meg. A szomszéddal beszélni kellene és megkérdezni tőle hogy mit észlelt és miként reagált ő erre. Ha esetleg a kutya túlzott temperamentumát tüzelő szukák okozzák, azt kasztrációval lehet megoldani. Ha a túlzott izgalom oka mondjuk a pajzsmirigy hormos túltengése - annak műtéti,vagy gyógyszeres megoldása lehet. Ha egyszerűen csak arról van szó, hogy a fiatal életerős kutyával túl keveset tudnak foglalkozni, játszani - annak megintcsak más lehet a megoldása. Én innen el nem tudom dönteni a Gino megváltozott viselkedésének okát. Állatorvosa helyben, ha van lehetősége megismerni a részleteket, megvizsgálni a kutyát - biztosan okosabb tanácsokat tud adni.
jelige: bobojsza 2.
2009-03-18
Köszönöm a bíztató szavakat, valóban nagyon sok türelemmel és szeretettel nevelgetem ezt a kis ebet. Lehet, hogy ez miatt egy kicsit túl aggódom a dolgokat! Mivel ennyire drukkol nekem elmesélem önnek hogyan került hozzám a kiskutya. Az anyakutyán császármetszést kellett végrehajtani, a műtétnél én mint (humán) műtősnő segédkeztem. Nagyon csúnya hasi kázust találtunk, alig tudtuk megmenteni az anyaállatot. Kilenc életképes kölyök született, de az anyaállatra való tekintettel csak kettő kiskutya lett meghagyva.Ezt a kiskutyát, talán mert én emeltem ki az uterusból, nam engedtem elaltatni,hazahoztam! Azóta is egyfolytában aggódok,hogy életben maradjon. köszönöm,hogy meghallgatott, még biztosan fogok jelentkezni! Mellékletként küldök róla egy pár fényképet, ha sikerrel járok az eredményről is küldök majd fotót.
Köszönöm a kedves levelét és a fényképet is - amin egyébként nem tűnik alultápláltnak, fejletlennek a kölyök. Ne felejtse el a hasmasszázst és az ürítéskönnyítő végbélingerlés valamint a legfontosabbat, a parazitamentesítést se. Sok sikert kívánok a tivábbi babázáshoz.
jelige: bobojsza
2009-03-18
Kedves Doktor Úr! Már kértem Öntől tanácsot újszülött ,újfundlandi kiskutyámmal kapcsolatban, akit mesterségesen táplálok. Végül is a szoptatása sikerült, türelemmel elértem, hogy elfogadta a cumisüveget. Kondi milch-el kezdtem a táplálását, de allergiás reakció jelentkezett nála,(hasa és a végbélkörnyék erősen kipirosodott, kiütésszerű bőrelváltozásai lettek.Erősen szorulásos lett,hasa görcsölt. UH negatív volt, székletét Stigmosan indította meg. Tápot váltottam, jelenleg Susa Lac tápot kap. Zalaegerszegen ez a két táp kapható. Ettől a táptól viszont enyhe hasmenése van, rengeteget sír, úgy hiszem a hasa fáj. (egészségügyi dolgozó vagyok). El vagyok keseredve, mert neveltem már fel árván maradt kiskutyát, akkor semmi problémám nem volt. Kérem adjon tanácsot, mivel tudnám elkerülni ezeket a kellemetlen tüneteket, amik a kiskutyát kínozzák. Még van egy kérdésem. Ma 12 napos a kisállat, és még nem nyílt ki a szeme. Ez kóros?. Úgy tudom, hogy a kiskutyák szeme 8-10 napos korukban nyílik.
Jól tudja, az egészséges, megfelelően fejlett kölykök szeme akár 8-10 napos korukban kinyílhat. Az, hogy 12 napos koráig életben tudta tartani a kölyköt önmagában is biztató és rengeteg törődést, munkát, szeretetet feltételez. Nem tudom, hogy arra is figyelmet fordított-e, hogy a kölyök hasát, végbélnyílása környékét vizes (kamillás) vattacsomóval masszírozni, ingerelni kell a székletürítés érdekében. Az is alapszabály, hogy a kölykök 10-14 napos korában először, majd ezután kéthetente féreghajtást kell végezni. Persze, ha ezek mind rendben vannak, akkor szóbakerülhet a tápváltás is - de előtte mindenképpen részletes állatorvosi vizsgálatot javaslok, hiszen egy sereg veleszületett és szerzett, fertőző és nem-fertőző kórkép is járhat a leírt tünetekkel.
jelige: Husky
2009-03-18
Tisztelt Doktor Úr! Korábban már érdeklődtem Önnél, csontdaganat gyanúja merült fel 9 éves husky kutyámnál. Akkor a jobb mellső lába mögött alakult ki egy érintésre érzékeny, fájdalmas duzzanat. A röntgen felvétel alapján nem volt teljességgel megállapítható, hogy valóban daganatról van-e szó, ezért ödémát, ficamot megszüntető gyógyszereket kapott. A duzzanat még tapintható, de már érintésre sem érzékeny. Az állat kedélye és az étvágya a megszokott, azonban a mai napon sajnos elkezdte húzni a hátsó lábait is, mintha nem lennének elég erősek ahhoz, hogy megtartsák. Kb. egy évvel ezelőtt prosztatagyulladást is talált az orvosunk az állatnál, sajnos ennek tünetei (véres vizelet, vizeletcsepegés), a gyógyszeres kezelés és a speciális diéta ellenére, azóta is időszakosan vissza-visszatérnek. Azt szeretném megkérdezni, hogy a jelenlegi probléma összefüggésben lehet-e a korábbi tünetekkel, és ha igen, mire utalhat. További kérdésem még, hogy egy teljes onkológiai kivizsgálás az Önök intézetében mennyi időt venne igénybe. Ez azért lenne fontos, mert a kutya vidéken él. Válaszát előre is köszönve, tisztelettel:
A csontdaganat gyanúját a röntgenfelvételek mellett citológiai vagy kimetszett mintavétellel lenne célszerű tisztázni. A régóta fennálló húgyuti tünetek felvetik a lehetőségét akár a hólyag-, akár a prosztata daganatos elváltozásának is - mindkettő képes csontáttét képzésére kutyában is. Persze akár lehet a húgyuti tünet háttere gyulladásos eredetű, és a bordákon (?) induló terime is lehet akár különálló onkológiai vagy gyulladásos eredetű betegség is. A kutya részletes vizsgálatával, ami ezesetben fizikális vizsgálatokat, vér-, vizelet vizgsálatokat, citológiai vizsgálatot és egésztest onkológiai szcintigráfiát jelent 2-3 órán belül elvégezhető - és a rákövetkező munkanapon az eredmények is rendelkezésre állnak.
jelige: Archi
2009-03-18
A kutyám 9 éves, kan Rotweiler. Tavaly nyárom a bal első lábán ”könyök” résznél egy dudort vettünk észre ami nőtt. Amikor akkora volt mint két tojás megműtettük. A dudor visszanőtt, sőt már akkora mint két teniszlabda. Mivel viszket neki, ezért már kivakarta, és két helyen kitüremkedik a daganat. A szövettan nem állapított meg semmit. Azóta 2 hónapja kb. két hétig rendszeresen vérzett az orra, és most 5 napja nehezen veszi a levegőt, mintha valami megakadt volna a torkán úgy krágok, végül mintha hányna és víz jön ki belőle. Arra gondolok, hogy tán a tüdejéből jön ki. Nem tudom mi tévő legyek, talán kellene még egy szövettan, hátha nem is rosszindulatú és az orrvérzés és ez a tüdő probléma csak véletlen és nem áttét? Pénzem nem lenne kemoterápiára...
Már az első operációt is mielőbb, még a 2 tojásnyi méret előtt lett volna célszerű megtenni. Mivel a tumor kiújult az operáció helyén, ezzel bizonyítottnak látszik, hogy nem jóindulatú daganatot operáltak. A helyi kiújulás mellett aggasztó tünet az orrvérzés és nehezített légzés is - nemkizárt, hogy áttétek alakultak ki a tüdőben. Természetesen minden amit írtam, nem biztos. A kutya részletes vizsgálatával (fizikális vizgsálatok, vérvizgsálatok, citológia, képalkotók ...) lehetne állapotát tisztázni - és csak ezek után lehet az esélyeket, megoldásokat és azok költségeit megbeszélni. Egyenlőre az sem biztos, hogy kemoterápiáról kell gondolkodni, ráadásul kemoterápiás kezelésekbő is sokféle létezik kutyákon is. Van amelyik nem is olyan drága. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: pigment folt
2009-03-18
Tisztelt Doktor Úr! Másfél hete a westi kutyám orrát megvágta felül-a szőr és orr határán-egy vaskapu kb .1,2 cm hosszan és 1-2 mm mélyen, valamint lehorzsolta a felszínt is a két orrlyuk között. Az állatorvost telefononon hívtuk fel, hogy mit csináljunk, majd miután elállt a vérzés Betadinos fertőtlenítés után kristálycukrot szórtunk a sebbe. Szépen is gyógyul, de a horzsolás helyén rózsaszín lett az orra és sebek is kezdenek lejönni, ami alatt szintén rózsaszín az orr színe. Szeretném tudni, hogy ílyen színű marad-e az orra, vagy később ismét fekete lesz-e? Esetleg tudunk-e valamit tenni, hogy visszanyerje az eredeti fekete színét? Üdvözlettel:
Az orrtükör sérülése helyén kialakult kötőszövetes heg (ha erről van szó) valószínűleg kevesebb pigmentet fog tartalmazni, mint a körülötte lévő normális elszarusodó hámszövet. A friss sérülés műtéti ellátásával lehetett volna a hegszövet létrejöttét minimalizálni. A mostanra kialakult helyzetben a plasztikai célú operáció nem ajánlott.
jelige: Tudni szeretném
2009-03-17
**szeretném megtudni milyen következménye lehet a kutyaszőr emberi gyomorba jutásakor****(véletlenszerűen egy két szőrszál esetén)
A legnagyobb valószínűség szerint semmi következménnyel nem jár egy-két kutya (vagy egyéb) szőrszál lenyelése. Néhány napon belül a széklettel elhagyja testünket.
jelige: CICA
2009-03-17
4 hónapja fogadtam örökbe egy frissen ivartalanított 2-3 éves lánycicát menhelyről. Varratszedéskor az orvos azt mondta minden rendben van vele. pár hete furcsán viselkedik, folyamatosan nyávog, ideges, étvágytalan és mindenhova dörgöli a fenekét. Úgy viselkedik mint egy tüzelő macska, pedig ivartalanított.. Ez lehetséges? Vagy csak ”emlékezetből” csinája? (egyébként szegény terhes volt amikor az ivartalanítás elvégezték)
Ha komolyan vesszük, hogy tüzelhet a cica, akkor egyik petefészek, vagy esetleg egy petefészek darabka bennmaradhatott esetleg a műtét során. Vérvizsgálatokon alapuló stimulációs próbával lehet a műjödő petefészek meglétét bizonyítani, vagy elvetni.
jelige: H.I.C.
2009-03-17
Üdvözlöm! Van egy nőstény Yorkshire terrier kutyám, aki 1 éves múlt. Most tüzel másodszor és nagyon ”fura·a viselkedése (ilyeneket nem csinált az első tüzelésekor). Nem tudom, hogy ez normális-e? Körülbelül 4 napja nem eszik, csak nagyon minimálisat és sokkal többet iszik. Sokat sirdogál, de szerintem nem úgy mintha fájdalma lenne. És egyszer rátört valamilyen fulladásos roham. Nagyon keveset alszik a szokottnál. Nem tudom, hogy ez összefügg e a tüzeléssel. Remélem tud valamit tanácsolni. Köszönöm
Kizárt dolog, hogy a leírt súlyos tünetek egy megszokott tüzelés jelei lennének. Természetesen tudok valamit tanácsolni. Mielőbb kérje a kutya részletes vizgsálatát állatorvosától, hogy kiderülhessen a betegsége.
jelige: félénk
2009-03-17
Üdv!A kutyám félénk,elhuzódik idegenektől van e erre megoldás?Eröltessem a kapcsolatát másokkal?
Ne erőltesse, hanem inkább segítse elő lehetőleg olyan módon, hogy a kutya találkozásai az „idegenekkel” kellemes megerősítést nyerjenek, vagy legfeljebb semlegesek legyenek, de semmiképpen ne érezzen a kutya „erőltetést”, idegességet, kényszert. A legtöbb esetben van, lehet megoldás, ha van egy motivált, kellően felkészült gazdi és esetleg hajlandó állatorvos, vagy kutyakiképző segítségét is igénybe venni.
jelige: paris1000
2009-03-16
Szeretném megtudni,hogy a nyak alatt a kutyának ,ha tojás nagyságú puha duzzanat van ,és nő,akkor ez mi lehet?3 hét alatt 3x voltam állatorvosnál,”majd ha nagyobb lesz,megműtöm”volt a válasz.Ez nem kielégítő!!!10 éves szetter lány.Köszönöm
A leírt duzzanat lehet vérömleny, tályog, nyálmirigy ciszta, gyulladásos eredetű szövetszaporulat és sajnos többféle daganat (nyálmirigyből, pajzsmirigyből, nyirokcsomókból, gége-, garat képletekből induló) is. Meg kell mondjam, hogy szerintem sem szabad várni - hanem a kutya részletes vizsgálatával (fizikális vizgsálatok, vérvizgsálatok, citológiai mintavétel, képalkotók ...) mielőbb tisztázni érdemes a duzzanat eredetét, majd mielőbb megtenni a szükséges és lehetséges lépéseket a kezelés irányában. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: gábor
2009-03-16
német pincserem van. 2 nappal ezelőtt semmi külső hatás nem érte vonyított egyet és lerogyott a földre azóta le van bénulva az első két lába és a hátsó sem igazából erős neki. Kicsit olyan mint az embernél amikor agyvérzés kap.
Még az sem kizárt, hogy igaza van a megérzésével, de jóval nagyob eséllyel a gerinccsigolyák nyaki szakaszán lévő rendellenesség okozhatja a leírt tüneteket. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal (fizikális vizsgálatok, neurológiai/ortopédiai vizsgálatok, esetleg vérvizgsálatok, röntgen, myelográfiás vizsgálat, esetleg MRI, CT, SPECT ... segíthet lokalizálni a tünet okát. Az esélyeket, megoldásokat ezután lehet megbeszélni.
jelige: kszilaj
2009-03-16
3 hete szült a 2 éves nőstény cicám, az apuka is velünk lakik, de ő már ivartalanítva van. Tegnapig nem volt semmi probléma, együtt aludtak, játszottak, de tegnap délután az anya nekiesett a fiú cicának - aki nem bántotta a kicsiket - és azóta nem lehet őket egy helységben tartani. Az anya agresszív, a fiú meg fél és ettől ő is agresszív. Egymást gerjesztik. Normális reakció ez? Mi várható és mi a teendő, Köszönöm.
Leírásában inkább az a nehezen magyarázható, hogy a nőstény kölyökvédő agressziója csak most a 3 hetes kölykök korában kezdődött el. Ha nem volt változás a macsekok élőhelyében, etetési szokásaiban ... akkor még az valószínűsíthető, hogy a jóltartott, jó kondiban lévő anyamacska újra tüzelni kezd. Nem ismerem a helyi lehetőségeket, de a felnőtt macskák elkülönítése, etetőedények, macska WC pihenőhelyek eltávolítása megoldhatja a gondot. feromontartalmú párologtató ill spray (Feliway) szintén segíthet. Az anyamacska ivartalanítása a szoptatás befejeztével a kölykök 6-8 hetes korában szintén jó esély az agresszió csökkentésére.
jelige: vemhesség - bolhanyakörv
2009-03-16
Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e bolha nyakörvet feltenni és féregtelenítő gyógyszert adni egy feltehetően vemhes kutyának?A kutya hetedik évében jár. Köszönettel:
Mindkét kérdésére határozott igen a válasz. Állatorvosa tud olyan külső és belső prazitamentesítő szereket ajánlani, amelyek vemhes szukán is biztonságosan alkalmazhatóak. Sőt a parazitamentesítés alapvetően hozzátartozik a vemhes szuka felkészítéséhez. Kérdésénél jóval aggályosabbnak látom, hogy a 7 éves szuka nem lesz-e túl öreg az elléshez, szoptatáshoz - valamint, hogy lesz-e gazdája a kleverék kölyköknek. Ha nemkívánatos párzásból származik a vemhesülés, akkor akár most sem késő a kutya petefészkeit és vemhes méhét eltávolítani.
jelige: D.Livia
2009-03-16
Tisztelt Doktor ur !Van egy 6 éves kan Golden retriver kutyám és csökkentett pajzsmirigy müködés mutatott ki a vérvétel.Arra lennék kiváncsi,hogy az embernek valo gyogyszer közül melyiket kaphatná ő is?Tisztelettel
Bármelyik humán thyroxin készítményt választja tisztában kell lennie azzal, hogy a rossz hasznosulás miatt igen kicsi az esélye, hogy eredményt érnének el az alkalmazásával. Tudom, hogy olcsóbb lenne humán gyógyszerrel kezelni a kutyát, de ezesetben nem érdemes ilyen irányban gondolkodni.
jelige: Rozi
2009-03-16
hetek óta véres, nyákos a széklete.eddig vártunk,hátha csont vagy valami csak felsértette a beleit.a vérzés élénkpiros,mi okozhatja?
Egy sereg fertőző-, parazitás-, és belgyógyászati/onkológiai megbetegedés. A kutya kora miatt a legnagobb valószínűség szerint fekéllyel vagy daganatos elváltozással kell számolni. Ha esetleg azt sem lehet kizárni, hogy a bélsár felszíne a hüvelyen keresztül szennyeződik vérrel, akkor a gennyes méhgyulladás és a nemi szervek daganatos elváltozásai is képbe kerülhetnek. Állatorvosa részletes vizgsálatokkal tudja megállapítani a véres széklet okát. Ezután az esélyeket , megoldásokat is megbeszélhetik.
jelige: Dorka Beagle
2009-03-15
Dorka 3 és fél éves ivartalanított szuka beagle. Felnőtt korában ivartalanították, kölykei sosem voltak. Ivartalanításkor a petefészkek kerültek eltávolításra. Időnként éjjel bepisil, orvosunk szerint hólyaghurut, antibiotikumos kezelés után gyógyul, majd pár hónap múlva ismét előjönnek a tünetek. Étvágya jó, sétára, játékra motiválható... Az első tünetek általában azok hogy büdös, halszagú lesz a kutya. Pl. az ölemben ül és miután lerakom bűzlik a ruhám... Azután jön az éjjeli bepisilés. Reggelre pisis az ágya. Nem iszik többet és nem is pisil többet mint szokott. A pisi sárga, nem zavaros, nem bűzös. Pérája nem piros, folyást nem látok, de időnként nyalogatja magát, úgyhogy lehet hogy eltünteti a nyomokat. Természetesen most is elviszem orvoshoz, a kérdésem az lenne hogy mitől lehet az, hogy újra és újra előjön a probléma... Mi lehet még a gond hólyaghurut mellett? Esetleg van szükség további vizsgálatokra? Ha igen, akkor milyenekre?
Állatorvosa a fizikális vizgsálatok mellett vér-, vizelet laborvizgsálatokat és hasi ultrahang vizgsálatot fog ajánlani a tünetek tisztázása érdekében. A hólyaggyulladást hosszantartó antibiotikumos és gyulladáscsökkentő kezelés meg szokta oldani. Ha esetleg az derül ki, hogy hormonhiány miatti inkontinencia jelentkezett a kutyán, azt gyógyszeres kezeléssel, esetleg műtéti megoldással orvosolhatják.
jelige: Picurka
2009-03-15
T.Doktor Úr! 8 éves ivartalanított kandur cicámnak gyakori vizelés és véres vizelet miatt vizeletsavanyítást írtak elő. A kapott FUS-SOL beadhatalan, írtó savanyú oldat. Étellel, itallal sem!Ráadásul naponta 2x hosszú távon alig kivitelezhető. Kapszulába zárva nyomom le a torkán. Stresses feladat nekem is és neki is. Valahol azt olvastam, hogy a Rowatinex humán gyógyszerből heti 1 is elég lenne, de sem az adagról, sem az adás módjáról semmi nem volt olvasható. Kérem adjon tanácsot, mivel tudnám elkerülni a jelen napi 2x gyógyszeradást. Megfigyeltem, hogy a vizelési problémája mindig decemberben jelentkezik és bár ivartalanított, mégis ebben az időszakban zargatja a nőstény cicákat és párosodni akar. Ilyenkor nyugtalan és agresszívabb a többiekkel szemben. Lehet valami összefüggés a két jelenség között? Köszönöm előre is válaszát, tisztelettel:
A FUS-SOL mellett is melegen ajánlott lenne a macska diétás tápokkal történő etetése. Persze ehhez tudni kellene a vizeletüledékben előforduló kristályok kémiai összetételét. Ezen adat birtokában nem kizárt, hogy a FUS-SOL vagy egyéb vizeletsavanyító szereket el lehetne hagyni. Semmiképpen nem biztatnám a humán gyógyszer adagolására. Az, hogy az ivartalanított kandúr kifejezett hím nemi funkciókat mutat arra is irányítja a figyelmet, hogy nem kizárt, rejtett here, vagy megtapadt here szövet darabka működik a cicában. Stimulációs teszttel lehetne lehetne a feltevést megerősíteni, vagy elvetni. Szerintem a probléma megoldása mindenképpen állatorvosi feladat. Kérje meg állatorvosát, hogy végezze el ezeket a vizgsálatokat, vagy küldje Önöket specialistához (pl az Állatorvos-tudományi Egyetem, Szülészeti Tanszékére, Dr Thuróczy Julianna, 478-4200).
jelige: kaméleon
2009-03-15
Az egyik ismerősöm nemrég kapott egy kaméleont, és felvetődött köztünk a kérdés, ha a kaméleont egy tükrös szobába tennénk, milyen színűre változna a kültakarója?A tükrös szoba alatt olyan termet értek, aminek minden oldalát tükör borítja.
Elméletileg maradna az a szín, amit akkor öltött magára, amikor betették a tükörszobába. Persze a terrárium belseje, berendezése, megvilágítása, háttérszínei befolyásolhatják a kaméleon színeit. Semmi akadálya, hogy kipróbálják és megnyugtatóan rendezzék magukban ezt az izgalmas kérdést.
jelige: Angel
2009-03-15
Tisztelt Doktor Úr! Bison Havanese kiskutyánk augusztusban lesz 6 éves. Rendszeresen használunk bolha és kullancs elleni szert. Pár évvel ezelőtt a hagyományos nyakörvet használtuk, de az utóbbi időben /gondolom az erős szag miatt/ egyáltalán nem tűrte, csak kapart és rohangált a lakásban. Ezért 2-3 éve váltottunk a Ftontline cseppre, azzal nem volt semmi gond. Most gondoltam, hogy kipróbáljuk a kiltix (kistestű kutyáknak, a kutyusunk 5 kg/ nyakörvet, a hosszabb időtartamú hatása miatt. 2 napja hordja a nyakörvet, kezdetben úgyanúgy kapart, mint régen, de azóta bágyadt, levert, nem igazán játszik, csak fekszik és alszik, vagy szaglászva köröz a lakásban. Enni eszik. Tudomásunk szerint egészséges, külső sérülése nincs. Kérdésem az lenne, hogy a Kiltix nyakörvben lévő hatóanyag okozhatja a fenti tüneteket, és ha igen, ez átmeneti, vagy vegyük le a nyakörvet és térjünk vissza a Frontline cseppekhez. Válaszát előre is köszönöm. Minden jót Önnek és munkatársainak. Üdvözlettel:
Szinte kizártnak tartom, hogy a Kiltix nyakörv okozná a leírt tüneteket. Egyébként, gondolom, hogy már levették azóta a kutyáról, és nem lepődnék meg, ha Angel állapota változatlan lenne. Állatorvosuk részletes vizsgálatokkal tudja kideríteni, hogy a szóbajöhető sok tucat betegség közül mi jelentkezett a kutyánál. Köszönjük kedves sorait, viszontkívánjuk a sok szépet, jót, mindenekelőtt Angel mielőbbi gyógyulását.
jelige: Thea
2009-03-13
Üdvözletem a csapatnak és minden aggódó gazdinak! Először is szeretném minden olvasónak mondani, hogy vigyázzon, megindult a kullancs invázió... Kutyuskámmal (egy éves boxer) múlt szerdán a határban jártunk, össze is szedett, szegény, egy babeziózist. A tünetek pont a 2 kullancs csípése után egy héttel, most szerdán jelentkeztek erős lázzal, véres vizelettel, tegnap már megkapta a kezelést, ma reggel is, már nem véres a vizelete, enni is evett egy keveset, orvosunk szerint hamar rendbe jön. Kiemelte orvosunk, hogy három hétig nem ehet semmi zsírosat, tejtermékeket sem, de izgalmamban elfelejtettem megkérdezni miért is... eltudná nekem magyaráni? A Frontline kezelést még februárban elkezdtem, de ezek szerint önnmagában nem elég, orvosunk Kiltix nyakörvet ajánlott mellé. Mivel városkánk egyetlen kisállatboltjában ezek a komolyabb nyakörvek nem kaphatók, de megrendelhető bármi, kérdezném milyen márkájú nyakörv használható még hasonló hatékonysággal, ha esetleg a Kiltix-et nem tudják beszerezni? Ha már lesz ilyen nyakörve, ami állandóan a nyakán lesz, rátehetem-e esetleg a bilétáját? Műanyag lapocska, de fém karikával. Válaszait előre is köszönöm!!!
Köszönjük a figyelmeztetést, valóban elindultak a kullancsok már idén is. A babéziózis a vörösvérsejtek szétesésével jár, ennek következménye pedig vese és a máj terheltsége, károsodása lesz. A diétával az amúgy is igénybe vett májat és vesét kímélik, ezért állatorvosa kérése. A Frontline, Frontline combo (és egyéb cseppek) előírt módon történő használata az esetek többségében kellő védelmet nyújt a kutyáknak. Extrém erősen fertőzött helyeken azonban szükség lehet kettős, kombinált védelemre is. Állatorvosa által ajánlott Kiltix nyakörv valóban az egyik legjobb választás lehet, hasonlóan jó eredményt adhat a Frontline a Scalibor nyakörvvel is. Bármelyik nyakörvre ráteheti a műanyag bilétát a fémkarikával, a hatékonyságát nem fogja csökkenteni - de nagyobb biztonságban lesz a biléta, ha a bőrnyakörv karikájára erősíti. Mielőbbi gyógyulást kívánunk.
jelige: Togo - Skenne
2009-03-13
Tavaly már személyesen megkerestük Togo kutyánk betegsége miatt, aminek nagyon szomorú vége lett. Családunk egyöntetű akarásával egy hasonló kutyát hoztunk ki a Rex alapítvány menhelyéből, Skennát a 3 éves ivartalanított kan kutyust. Már jó ideje észrevettük, hogy nemcsak a súlya de a hangulata is megváltozott, a nagy bundája mellett, mások kövérnek vélik, pedig ugyan annyit eszik mint egy másik patronált kutyánk a faluban.Gyorsan elfárad, pedig nagyon szeret menni, a játékossága sem tart sokáig, erősen liheg, és újabban ismételten köhög, a korábbi köhögésére már kapott inekciókat, rövid időre megszünt , de mostanában ismét előjött. Nagyon rövid ideig maradt csak bent a lakásban a 18 fokos hőméréséklet mellett, az öröme sem tart sokáig, ha megjönnek a családtagok. Nem gondolunk bele semmit, de inkább tisztázni szeretnénk egy komolyabb vizsgálattal az állapotát. Kérjük, hogy jelezze mikor vihetjük el a rendelésére és hova, nem tudva, hogy esetleg változott-e az időpont, vagy helyszin. Volt kullancs csipése, barbesiosis következmény nem lépett fel,4-5 hónapja vettük ki belőle. Üdvözlettel:
Sajnálom a Togo-val történteket. A Skenna tüneteit olvasva sok minden eszembe jut. Az „egyszerű” felsőlégúti fertőzések mellett légcsőszűkület, szívelégtelenség, tüdőödéma, súlyosfokú pajzsmirigy alulműködés - és igen sajnos akár daganatos betegségek is okozhatnak hasonló tüneteket. A legokosabb talán az lenne, ha kezelőorvosuk elvégezné a kutya részletes vizsgálatát. Igen valószínűnek tartom - és remélem - hogy a részletes kivizsgálással kiderül a Skenne baja és az egy egyszerűen megoldható probléma lesz. Ha a vizsgálatok eredményei alapján felmerül, vagy továbbra is nem lehet kizárni a daganatos betegség meglétét, akkor természetesen állok rendelkezésükre az egésztest vizsgálattal az Intézetben.
jelige: Ella
2009-03-13
Tisztelt Doktor Úr! A németjuhász kutyánk15 éves, nemrégóta észrevettünk a hasán ,az emlői környékén egy duzzanatot , daganatot .Ez fokozatosan nő, talán hasfali sérve van, vagy esetleg valamilyen daganata?Persze elvisszük majd állatorvoshoz,de mégis kiváncsi lennék mi lehet ez?A mozgása lassabb, de fájdalmat nem jelez.Előre is köszönöm ebben segítségét, tanácsát! Tisztelettel:
A leírt duzzanat elméletileg lehet gyulladás, vérömleny, tályog, és sérv is - de a kuty életkora miatt talá a legnagyobb esélye a daganatnak van. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja tisztázni a feltevéseinket és ezek során az esélyek megoldások is körvonalazódnak. Honlapunk Publikációk rovatában több idevonatkozó írást találnak. 1);
jelige: Rexi 2.
2009-03-12
Tisztel Doktor Úr. Elnézést kérek amiért előbb nem említettem, de a tünetek azóta állnak fenn mióta a Rexi a csúszós, jeges betonon elcsúszott és a hasára esett.Előfordulhat hogy eltört a bordája? Erre is gondoltam mivel idős lassaban gyógyulhatnak az esetleges törések. Válaszát előre is köszönöm
Dehogyisnem. Miért ne törhetett volna el a bordája (lapockája, karcsontja ..) a kutyának. Ez is teljességgel lehetséges és a részletes vizsgálatok, röntgenfelvételek bizonyíthatják vagy cáfolhatják a gyanúját. A vizsgálatokat pontosan azért kellene elvégezni, hogy ne feltételezéseik legyenek, hanem diagnózisuk. Vannak olyan ortopédiai elváltozások, amik gyógyszeres kezelést és mondjuk pihentetést (időt) igényelnek a gyógyuláshoz, és van, amit műteni kell. Ha pedig mégis esetleg daganatos jellegű az elváltozás, akkor leginkább most mulasztják el azt az időszakot, amikor még lehet és érdemes kezelni a kutyát.

<< <  212 / 457 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.05.12
Eltűnt május 8-án a kiscicánk:( Sajnos kijárós cica, de estére mindig hazajött, főleg, ha hívtam. Most sajnos nem jött haza, azóta sem:(. Fekete színű, ivartalanított nem túl nagy, lány. Kb 8,5 éves, Cila névre hallgat, (gyerekként sokat hívtam így, a neve helyett, és így Cila lett) Valamilyen allergia miatt ki van kopva a szőr a hasánál, most vinnénk vizsgálatra. A 22. kerület, Kossuth Lajos utcából tűnt el. Rettenetesen várjuk haza:( Kérlek titeket, ha találkoztok hasonló cicával hívjatok a 06/70-667-5404 vagy 06/70-573-0377-es számon.
2016.04.04
2016. 03.26. délután óta keresem a macskámat: Sziámi és házi macska keveréke, drapp színű, de cirmos jegyek is láthatók rajta, farka fekete szürke csíkos,orra narancsos rózsaszín, profilja jellegzetes, kissé domború orrhát, szeme kék, de a jobb szem szivárványhártyáján van kis barna pigment a külső szemzug irányában. 3 éves ivartalanított kandúr, nevére hallgat (Ciceró), nagyon beszédes, kérdésre kettő rövid nyávogással válaszol, általában kedves és félénk. Lábai kicsit rövidebbek, hátsó lábainak ujjait szereti széttárni.Chipje van: 900000000013154, ki is lehet tapintani.  Segítségüket köszönöm! Dr Bakó Diána 30/4231794 v 30/4059145
2016.03.07
Elveszett kedvencünk Remington, kicsit félős világos zsemle színű labrador keverék, nincs rajta nyakörv, de csippezve van. Budafokon a kertből eltűnt reggelre. Aki látja vagy felismeri a leírtak alapján kérem jelezzen telefonon: 0630-681-8787. Köszönjük.