Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Romulus
2009-06-16
Jó napot, a cica tusszogott tegnap este és tusszentéskor vézett az orra. Miden ellen be van oltva - kombinált oltás és veszettség ellen is, féregtelenítve 3-4 hónaponként, bolhátlanítva Frontline spot on formulával. Amúgy étvágya jó, rendesen eszik - még a vasszoget is. Reggelre sem észleltem változást sem viselkedésben sem étvágyban. Látszólag OK. Nappal kijár, este mindíg bent alszik. Nagyon verekedos és jó a vadászosztone.
... és nem kizárt, hogy arra kíváncsi, mi okozhatja az orrvérzést és mit kellene tenni vele ... Egyoldali orrvérzést okozhat pl: marakodásból (harapás, karmolás) származó sérülés, toklász és egyéb idegentest, fekély, daganat az orrüregben. Kétoldali orrvérzés esetén a koponya traumás sérülése (a látszólag OK megfigyelés ennek némileg ellentmond) és a véralvadás zavaraival járó betegségek a legvalószínűbbek. Egy nagy vadász esetében például gyakori a mérgezett rágcsálók fogyasztása, és az ebből adódó dikumarol származék okozta vérzékenység. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja kideríteni az orrvérzés okát. Ha ez megtörtént, akkor a tennivalókat is megbeszélhetik.
jelige: kisagyi ataxia 6.
2009-06-16
Kedves Doktor Úr! Tegnap éjjel 10kor beszéltem a klinikával utoljára, azt mondták, hogy nem tudták felhelyezni a katétert és ne reménykedjek, mert ebből nem lesz már macska. Ma délben megnézi az az orvos, akihez először vittem, még mindig bízom benne, hogy ő tud valamit csinálni. ..egy dolog bánt nagyon, hogy úgy érzem, lemondanak róla, és eddig is úgy alkottak véleményt, hogy az alapvető vizsgálatokat nem végezték el. Már első nap kiderült volna, hogy dugulás van a végbélben, ha akkor megmérik a lázát... Esetleg megkérdezhetem kedves doktor úr, hogy hogyan praktizál? Tisztelettel,
Nézze, a válaszaimmal, okoskodásommal a legkevésbé sem akartam azt sugallni, mintha tudnám mi a cica betegsége, vagy én meg tudnám menteni őt. Könnyen el tudom képzelni, hogy a kölyökmacska súlyos tüneteit, válságos állapotát most sem a széklet elmaradása okozza, hanem fatális vírusfertőzés, vagy élettel össze nem egyeztethető fejlődési rendellenesség okozza. Azt gondolom, hogy a cica kezelőorvosa tudja a legtöbbet a cica állapotáról, ő tudja legjobban megítélni az esélyeit, és az ő ajánlása lehet a legpontosabb. 1);
jelige: bandita
2009-06-16
Tisztelt Doktor Úr! 6 hónapos keverék kan puli kutyánkat 2 hónapja kaptuk, előtte nem mi neveltük.Kérdésem az lenne ,mi a teendő akkor ha állandóan felugrál és nyalakszik?Válaszát köszönöm,tisztelettel:
Hááát, beoltani biztosan nem lehet a kutyát ez ellen ... A teendő a nemkívánatos viselkedés esetében a következetes, egyértelmű nemteszés nyilvánítás minden családtag részéről, minden esetben. Azaz, ha a kutya felugrál, nyalakszik, akkor minden esetben minden családtag erélyesen szóljon rá, legyintse meg, „beszélje le róla”, vonja el a figyelmét, terelgesse más irányba a kutya aktivitását. Ha a családból csak egy tag próbálkozik a neveléssel a többiek a kutyának drukkolnak, vigasztalgatják, összezavarják - akkor nehezebben szokott menni a dolog.
jelige: házi
2009-06-16
jo napot van 1 macskánk becsomosidik a szöre és hullik ez mitöl lwhet ?vagy lhet gombásodás?akor ami kihulik az viszafejlödik neki vagy mivel lehet kezelni?elöre is köszönöm
Lehet gombásodás. Meg a nem oltott, nem parazitamentesített, nem ivartalanított, kijáró kandúr esetében még sok tucat egyéb betegségtől is csomósodhat, hullhat a macska szőre. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja megállapítani a macska betegségeit, és ezután a teendőket is megbeszélhetik. Az ivartalanított, rendszeresen oltott, parazitamentesített, helyesen táplált macskák 15-20 egészséges évet élhetnek. Egyéb esetekben azok a szerencsések is, amelyek megérik a felnőttkort, 2-5 éves korukban elkopnak, elpusztulnak.
jelige: Endzsi
2009-06-16
Szép napot kívánok! 6 hónapos szuka bobtail kutyusunknál már 8 hetesen is tapasztaltunk vizeletcsepegést, mára 20 kg. feletti, és a csepegésből folyás lett. 4 antibiotikum kúra után nem javult az állapota. Nagyon elven, jó étvágyú, kedves kutya, a betegség a kedélyállapotára nem hat ki. Orvosunk szerint 1 éves koráig kinőheti, vagy műteni kell, de a műtét sem biztos. Szobakutyaként a helyzet tarthatatlan, mik az esélyeink a gyógyulásra? Köszönöm szíves válaszát!
Az a helyzet, hogy én nem tudom, mi okozza az Endzsi vizeletcsepegését, folyását - ezt egyedül kezelőorvosa és talán Ön tudja, de elfelejtette megírni nekem. Az esélyeket, lehetséges megoldásokat a diagnózis tudatában lehet latolgatni, megbeszélni. Nyilván mások az esélyek és a lehetséges megoldások is, ha pszichés/rendellenes viselkedés áll a háttérben, megint más, ha beidegzési zavar, húgy-, nemi szervi betegségek, vagy fejlődési rendellenesség.
jelige: Foltosbandi
2009-06-16
Az utcán etetek egy kóbor cicát kb. 1 éve. Két hónapja vettem észre, hogy nem eszik, inni is csak tejet, ill. tejfölt nyalogat. Elvittem állatorvoshoz, aki szájfekélyt állapított meg nála, kapott injekciókat, másnapra rendesen evett, majd 5 nap múlva megismételtük a szurikat, egy hétig tartott, ismét visszaesett a cica. Az orvos azt mondja, hogy az az injekció, ami elmulasztaná, jelenleg nem kapható. Sajnálom a cicát, mert megint csak iszik, gubbaszt, és látszik, hogy nagy fájdalmai vannak, sokszor még a száját sem nyitja ki és keservesen nyávog. Mit tudnék tenni, hogy ne szenvedjen? Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel:
Sajnos nagyon valószínű, hogy a szájnyálkahártya fekélyei nem önálló betegséget, hanem valamelyik fatális vírusos betegséget (leukózis, panleukopénia ...) jelzi. Ha ez így van, akkor a Foltosbandi intenzív infúziós és gyógyszeres kezelésével is legfeljebb lassítható a betegség lezajlása. Ez a gyanú a cica részletes vizsgálatával és vérmintából elvégezhető vírusteszt segítségével derülhet ki. Teljesen megszokottnak mondható, hogy egy kóborló nem oltott, nem parazitamentesített, nem ivartalanított macska (ha megéri a felnőttkort) elpusztul élete 2-5. életéve között. Csak ivartalanított, rendszeresen oltott, parazitamentesített, helyesen táplált macskáknak van esélyük 15-20 egészséges évet megélniük.
jelige: kisagyi ataxia 5.
2009-06-16
Kedves Doktor Úr! Most jöttem haza, elvittem a cicát, hogy beöntést adjanak neki. Valóban furcsa, de ez a hölgy volt a harmadik orvos, aki látta a cicát és először neki jutott eszébe, hogy lázat mérjenek és röntgent csináljanak róla. Az alapján pedig kiderült, hogy a cica végbelében komoly dugulás van, ami olyannyira kemény, hogy sem a katétert sem pedig a lázmérőt nem tudták neki felhelyezni. Éjszakára bent hagytam megfigyelésen, azt mondták, hogy megpróbálják nyugtatóval újra felhelyezni neki, hátha több eredménnyel járnak. Nem akartak hitegetni, mondták, hogy benne van a pakliban, hogy elveszítem, de talán valóban ez a probléma okozza a tüneteit. Hálásan köszönöm türelmét, és válaszait, valamint, hogy személyes találkozás nélkül is felhívta a figyelmemet egy olyan problémára, amin már 2 orvos is csak átsiklott. Mély tisztelettel,
Igazából maga említette, hogy 2 napja nincs széklete a kölyökmacskának. Remélem, hogy rövid időn belül rendeződik a cica állapota.
jelige: zsanika 2.
2009-06-16
Tisztelt Dr. úr! Köszönöm szépen az információkat! Legyenszíves megadni a rendelője címét, és a vizsgálatok árait.Nagyon Köszönök mindent,várom válaszát:
Ilyen összetett vizsgálatokat a Sugárbiológiai Intézetben tudunk végezni, péntekenként 11h-tól. Ha tudja, hogy melyik pénteken tudnak jönni, akkor kérem, hogy telefonon jelentkezzen be.
jelige: kisagyi ataxia 4.
2009-06-16
Kedves Doktor Úr! A cicának adtam tehéntejet -igaz, vízzel higítva- már tegnap is, de még semmi eredménye. Az orvos ma azt mondta reggel, hogy érdekes módon, szinte semmit nem érez a beleiben, maximum az utolsó kanyarban valami keveset. Megpróbálom a vizes vattás pocakmasszázst is, remélem lesz eredménye. Üdvözlettel,
Én is remélem.
jelige: kiagyi ataxia 3.
2009-06-15
Kedves Doktor Úr! Köszönöm gyors válaszait, nagyon megtisztelő. Valóban, az orvos azt mondta, hogy 3 ok lehetséges. Veleszületett rendellenesség, gerincvelő bántalom vagy egy nagyon erős férgesedés. A gerincvelőt kizártuk, miután a B vitamin injekcióra úgy reagált, hogy felugrott. A férgesedés mellett pedig az szól, hogy mióta itt van, azaz 2 napja még nem kakilt. Nem kérdeztem az orvostól ma reggel, hogy ez lehet-e a férgesedés tünete, csak én bízom benne, hogy igen, mert az azt jelentené, hogy van esély a gyógyulásra. Lázasnak nem hinném, hogy lázas, mert nagyon jó kedélyű, bőségesen eszik, játszik és mosakszik is. Amikor alszik olyan, mint egy normális kiscica, de később nem tud felállni, felbukik és rázza a kis fejét. Nagyon bízom benne, hogy rendbe jön, mindent megteszünk érte. Tisztelettel:
Látja, például a gerincvelői bántalmak gerincvelői ataxiát okoznak és nem kisagyi-t. Kicsit zavaró az eszmecserénkben, hogy különböző eredetű idegrendszeri tünetekről elmélkedünk, de még egy lázmérés sem történt - pedig higgye el hogy sokszor ilyen egyszerű vizsgálati módszerekkel egy sereg betegség kizárható lenne. A 2 napja történő széklet elmaradás pedig sokkal sürgetőbb problémát vet fel annál, minthogy lehetséges idegrendszeri fejlődési rendellenességekről társalogjunk. Jó lenne akár nedves vatta csomóval történő pocakmasszírozás, végbél környékének ingerlésével és mostezegyszer akár tehéntej itatásácal is székletet varázsolni a cicánál. Lehet, hogy tüneteinek egy része mindjárt megoldódna, vagy legalább enyhülne ...
jelige: kisagyi ataxia 2.
2009-06-15
Tisztelt Balogh Doktor Úr! Az interneten olvastam a kisagyi ataxiáról, ott a legtöbb helyen azt írják, hogy 10-12 hetes korára javul az állapota és felnőtt korára csak nyomokban maradnak meg a tünetek. Igazából nem tudom mit jelent az, hogy nyomokban maradnak meg... az állatorvos azt mondta, hogy pár napig még várjunk, de ha nem javul az állapota, akkor el kell altatni a picit. Az interneten olvasottak alapján azonban még legalább 5-6 hétig várnunk kéne míg beáll valamiféle javulás. Ön szerint valóban lehetséges, hogy pár hét múlva lényegi javulás álljon be? Tisztelettel:
Persze, hogy lehetséges, akár nemhogy néhány hét alatt, de napok alatt is tünetmentes lehet a kölyökmacska. Hiszen lehet, hogy a tüneteket „mindösszesen” az eléhezés/kiszáradás/lehűlés okozza. És számomra az sem kizárt, hogy olyan veleszületett idegrendszeri elváltozása (kisagyi hypoplasia, agyvízkór ...) van a kölyökmacskának, amiből komoly maradványtünetei maradnak felnőttkorra is, vagy akár olyan fertőző megbetegedés zajlik a kölyökben, amit nem fog túlélni. Kezelőorvosa jóval pontosabban tudja megítélni a kölyök esélyeit, a megfelelő kezelési módot, hiszen én még abban is csak találgatok, hogy vajon kihűlés fenyegeti/fenyegette-e a macsot, vagy láz gyötri.
jelige: kisagyi ataxia
2009-06-15
” napja találtam a házunk előtt egy kismacskát. A cica nem tudott lábra állni, csak fetreng és remeg. A tünetei alapján szinte 100%-osan kölyökkori kisagyi ataxiája van.Kérem, amennyiben tudnak erről a betegségről bővebben, segítsenek, hogy mit is tudunk tenni a picivel.(körülbelül 6 hetes lehet)
Az a helyzet, hogy a kisagyi ataxia nem önálló betegség, nem végleges diagnózis, hanem mindösszesen tünet(csoport). Írja még az adatlapban, hogy jártak állatorvosoknál, sőt kezelést is kapott a kölyökmacska, így joggal feltételezem, hogy ugyanezt, vagy hasonló választ kapott a kollégától is. Az észlelt tüneteket tartós lehűlés, éhezés, szinte bármely fertőző betegség és akár súlyosfokú parazitózis ugyanúgy kiválthatja, mint befolyásolhatatlan veleszületett rendellenességek. A gondos ápolás és kezelőorvosuk tanácsának a megfogadása éppen elegendő, amit tenni tudnak a picivel. Remélhetőleg ez elegendő lesz.
jelige: hapci
2009-06-15
Üdvözlöm Dr Úr! Érdeklődnék,mitől lehet az,hogy 15hónapos havanese szuka kutyusom hányt egyet azután nagyon intenziven elkezdett prüszkölni,de abba sem hagyta vagy egy percig...kimostam a száját,és lassan abbahagyta!A dolog nagyon ilyesztő volt mert azthittem már megfullad a szemét sem nyitotta ki jó ideig(pár perc)és csak tüsszögött.. soha iylet még nem csinált,a hányadékában a vacsora mellett szőrcsomót találtam,de tiszta tálból etetem! Nagyon megijedtem,most szerencsére alszik jobban van,de iylesztő vcolt amit ”produkált”! Válaszát előre is köszönöm!
A leírtakkal arrafelé irányítja a figyelmemet, hogy szőrcsomó akadhatott a kutya garat-, gégéjébe, amit Ön ügyesen, nagy lélekjelenléttel megoldott. Ez egy lehetséges ok. Ha esetleg ismétlődő dologról lenne szó, akkor azért szóbajöhet epilepszia, keringési-, légzési betegségek és még egyebek is a tünetek alapján. Ez utóbbiak csak komoly vizsgálatokkal derülhetnek ki.
jelige: ????????????
2009-06-15
Tiszteletem Dr nő/úr. Németjuhász szukám 37-napos vemhes(remélhetőleg).Reggel amikor kiengettem sötétbarna folyadék jött a nemiszervébő kb:fél deci,egy alkalommal.A kutyán nem vettem észre előtte, sem pedig utána, sem levertségre kedvetlenségre utaló jelet.Mi lehetett ez nála? Remélem nem elvetélés.Előre is köszönöm válaszát.Tisztelettel:
A sok kérdőjelből úgy tud pontot tenni az ügy végére, ha állatorvosa elvégezheti a részletes vizsgálatokat a szukán. A leírása alapján a szuka lehet, hogy nem is volt vemhes és gennyes méhgyulladás, hüvelygyulladás, hólyaggyulladás ... daganat ... jeleit látja. És lehet, hogy vemhesült a fedeztetéssel a kutya és valóban vetélés jeleit látja. És a vemhes szukán is jelentkezhetett hüvely-, hólyag gyulladás, daganat ... Kitalálni nem lehet a történetet, de állatorvosa a fizikális vizgsálatokkal, hüvely tükrözéssel, hasi ultrahang vizsgálattal, vérvizsgálatokkal tisztázhatja a történetet.
jelige: palotapincsi
2009-06-15
Van két palotapincsink 2 kan az 1-ik a végbél panasza van. Elöl fordulhat-e hogy a másik kan kutya pározhatott-e vele? Hogy lehet-e más oka? A széklete rendben van.
És milyen jellegű végbélpanasza van a fiatal kannak?! Végbélelőesése, végbélmirigy (bűzmirigy) gyulladása, fekély, daganat ...? Semmi esetre sem a másik kan lesz a ludas, bármilyen jellegű panaszt észlelt is. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja megállapítani az észleltek okát.
jelige: labrador 2.
2009-06-15
Tisztelt doktor úr! Egy alkalommal kaptam már öntől segítséget, így most ismét szeretném a tanácsát kikérni. Április hónapban volt a kutyánk 1 éves. Eddig 1 veszettség elleni oltást kapott, a jövő héten kap újból. Sajnos elcsúsztunk az oltásával. A kutya kertes házban, az udvaron van, ha mi kint vagyunk, amúgy kennelben. Péntek délután az udvaron játszott a kutya a két kicsi gyerekemmel, mikor egy idegen kutya jött be az udvarra. Kutyánk elkergette. Harapást nem láttunk köztük, csak szagolták, talán megérintették egymást. Az eset után a kutyánk tovább játszott a gyerekekkel. A kérdésem az lenne, hogy, ha a betévedt idegen kutya veszett volt, akkor a kutyánk elkaphatta a vírust? Illetve a gyerekek, akik ugyan az idegen kutyához nem nyúltak, de a miénkhez igen, simogatták stb. ők is elkaphatták, így a vírust? Talán butaságnak tűnik a kérdésem, kérem ezért az elnézését!
Nem butaság a kérdése, ráadásul a leírása alapján teljesen meg tudom nyugtatni. Mégha a betévedt idegen kutya veszett is volt (ennek az esélye is elenyésző) - akkor sem fertőzhette meg harapás nélkül az Önök kutyáját. És amennyiben a veszett idegen kutya megmarta volna az Önök csak egyszer oltott kutyáját - a gyermekek akkor is csak úgy fertőződhettek volna az afférban, ha az idegen kutya megharapja őket, vagy az Önök egyszer oltott és ebben a pillanatban fertőződő kutyája hetekkel később megharapja a gyermekeket. A veszettség vírusa kizárólag nyállal, harapás útján terjed. Nincs más teendőjük, mint a labi védőoltásait és parazitamentesítéseit pótolni állatorvosuknál.
jelige: furcsaság
2009-06-15
Üdvözlöm! Van egy 3 hónapos Golden Retrieverem és pár napja azt vettük észre,hogy eszi a székletét.Mit tegyünk vele,és miért eszi meg? Válaszát előre is köszönöm!
Korábban a helytelen táplálást (rost, vitamin, makro-, mikro elem hiány ...) véltük a fő oknak - de már évtizedek óta sokkal inkább rossz szokásnak tartjuk a székletevést. A kölyök élőhelyéről mielőbb össze kell takarítani a bélsarat, sokat kell mozgatni, játszani vele - és ha látják, rajtakapják a saját, vagy más kutya/macska/ember széklete, vagy dög, bomló anyag közelében a kutyát, akkor egyértelműen jelét kell adniuk nemtetszésüknek. Ilyen egyszerű és egyben ilyen bonyolult a megoldás.
jelige: Bolyhoska
2009-06-15
Tisztelt Doktorúr/nő! Van egy két éves bolognesem, akit még nem fedeztettünk. Három hónappal ezelőtt tüzelt és most megint. Tavaly ugyanez volt ezekben a hónapokban, akkor az állatorvos megvizsgálta ultrahanggal nem daganatos-e. Az eredmény negatív volt. Aggaszt a dolog, mert most megint tüzel, viszont most ezzel egy időben a kölykedzésre való hajlandóság is mutatkozik nála: duzzadt mell, tej folyik belőle, vackolás. Mitől lehet ez? Lenne egy másik probléma is. Állandóan vakarózik, de nem bolhás. A füle már tiszta sebes, néha a könyökét is pirosra vakarja. A testén nem látszanak piros foltok, hogy allergiás lenne, és a bűzmirigyével is minden rendben az orvos szerint. Már nem tudjuk mi lehet vele. A válaszát előre is köszönöm!
Nem „már nem tudják”, hanem még nem tudják, hogy mi lehet vele. Nem is tudhatják, merthogy nem történt meg a kutya részletes kivizsgálása. A csak veszettség ellen oltott kutyát gondolom nem tenyésszukaként tartják - ezért a mielőbbi ivartalanítása melegen ajánlott. Előtte a részletes vizsgálatok elvégzésével kiderülhet, hogy „csak” álvemhesség jelentkezett-e a kutyánál és ez okozza-e minden tünetét. Ez a betegség is diagnózist és kezelést igényel, de ha mellette kiderül hogy egyáb betegség is fennáll (parazitás, bakteriális, gombásfertőzés, endokrin alapbetegség, ... allergia ...) akkor ezt is érdemes kezelni. Ha állatorvosa helyben nem tud több vizsgálatot elvégezni, akkor kérjék meg, hogy küldje Önöket specialistához.
jelige: zsanika
2009-06-15
Doktor Ur! 6éves szuka yorky kutyusom hasán csomokat találtam,ma voltam vele orvosnál közölték velem emlődaganat és figyeljem nem-e nővekszik.Mit tegyek kérem segítsen!Üdv:
A kutya részletes vizsgálata és mielőbbi műtéti ellátása ajánlott - és semmi esetre sem a növekedés figyelése. A részletes vizsgálatok során (fizikális vizgsálatok, citológia, vérvizgsálatok, képalkotók ...) kiderülhet, hogy milyen típusú emlődaganatról vam szó, hány emlő érintett, van-e áttét a kutyában és hogy általános állapota milyen kezeléseket tesz lehetővé (pl milyen módon lehet altatni a műtéthez). Honlapunk Publikációk rovatában a témában több részletes írást találhat. http://www.kisallatbudafok.hu/index.php?f=4
jelige: Kormi
2009-06-15
Tisztelt Dr. Úr! Kormi cicánk 9 hónapos ivartalanított. Kb. 2 napja berekedt, alig van hangja. Csak a lakásban tartjuk és kapott macskanátha elleni oltást márciusban. A rekedtség miatt vigyük állatorvoshoz? Ma pedig páromra ráfújt és elfutott előle, pedig nem bántotta. Megijedhetett esetleg és azért fújt?
Meg is ijedhetett a macska, és éles (számára) megmagyarázhatatlan fájdelmat is jelezhetett a fújással. A tünetek mindenképpen megérdemelnének egy kivizgsálást, hiszen sajnos eghy benntartott macskanátha ellen védett cicánál is számtalan betegség okozhat rekedtséget, fájdalmat. Állatrvosa részléetes vizgsálatokkal (szájüreg-, nyak részletes vizsgálata, vérvizsgálatok, röntgen ...) találhatja meg az okot.
jelige: Kika
2009-06-15
Tisztelt Dr. Úr! 2 hete kaptunk ajándékba egy 3 éves kutyát a volt gazdi nemtudta megtartani. Nagyon keveset eszik, és sokat sír. Az ennivalót is csak kézből eszi.Beszéltünk már állatorvossal, aki azt mondta, hogy meg kell szoknia az új helyet. Odaadták a régi játékait is , ha azt eldugjuk előle akkor lehet, hogy hamarabb megszokná a helyet? Mennyi ideig tarthat amíg megszokja a környezetet?
Én azt gondolom, hogy normális esetben 2 hét bőven elegendő időszak egy kifejlett kutya esetében is arra, hogy megszokja új környezetét. Ha a kutya makkegészséges, akkor nyilvánvalóan él, sőt visszaél helyzetével miszerint az új környezetben nem etetőtálból, hanem kézből eszik válogatott falatokat. Az is lehet, hogy nem is érti, hogy miért üldözik a kajával. A nyüszögés is lehet a kommunikácó része, ezzel egyszerre a középpontban kerül, odafigyelnek rá, megsímogatják, esetleg a szájába dugnak egy falat finomságot - és a kutyában rögzül, hogy az új helyen ez a szokás. Ha a (csak veszettség ellen oltott és nem ivartalanított ?) kutya étvágytalan és fájdalmat, rosszullétet jelez a nyüszítésével az pedig betegségek százait jelezheti. Állatorvosa a kuztya részletes vizgsálatával tudja eldönteni a dilemmát. Ha mnakkegészséges a Kika, akkor elég lesz a védőoltásait rendezni, parazitamentesíteni és az ivartalanítás időpontját megbeszélni - és a kutya helyes tartásával egy élhetőbb kapcsolatot kell kialakítaniuk az új jövevénnyel.
jelige: Fülike x-y.
2009-06-12
Tisztelt Doktor Úr! Fülikét Vajdovich doktor úr vizsgálta ki. Sajnos, a duzzanat sarcomának bizonyult. Emellett még egy kevésbé rosszindulatú heredaganatot és eléggé súlyos gerincproblémát diagnosztizáltak. Egyébként más leletei negatívak, úgyszólván makkegészséges. Le vagyunk sújtva. Igazság szerint mi is „kezelésre” szorulunk. Eddig se tekintettük játékszernek Fülikét, most sem akarjuk. Ezért nem tudjuk eldönteni - plusz még állatorvosok sem vagyunk - mi lenne jó neki. Kb. 3 kilót is fogyott az elmúlt két hétben, ehhez hozzájön az igencsak megnövekedett daganat súlya. Felmerült a sugárterápia lehetősége is, de végül gyógyszeres (infúziós) kezelést fog kapni a jövő héten. Bár Fülike a 4. kutyánk, nem volt még ilyennel dolgunk, próbálunk bizakodni. Talán nem alaptalanul. Elnézve kutyánkat, amint a váróban heves farkcsóválás közben nyüszögött „lány” betegtársainak, lehet, hogy nem érzi magát rosszul, és kis ideig még nem romlik az állapota. Bízunk Vajdovich doktorban, és azért kérdezem Önt is, mert - sajnos -ez nálam rossz tulajdonság, hogy igyekszem mindent megtudni, nem tudom könnyen alávetni magam a körülményeknek, személyeknek. Nem akarok abba a hibába esni, hogy tudatlanságom miatt felesleges szenvedésnek, kínlódásnak teszem ki kedvencünket. Nem érzem igazságosnak, hogy én döntsek egészség-betegség kérdésben. Kérem, mondja el véleményét, hogy a több ismeret segítsen majd döntésemben. Előre is köszönöm válaszát, szívélyes üdvözlettel:
Sajnálom, hogy nem valami egyszerűbb betegséget találtak a Fülikénél. Ahogyan a kutya vizsgálati leleteiből is látják, Vajdovich dr.-nál a lehető legjobb kezekben van a kutya. Semmi értelme, hogy akár én, akár más a kutya ismerete, vizsgálata nélkül próbáljon bármi egyebet hozzátenni Vajdovich dr. diagnózisához, prognózisához. Kövessék az ő ajánlatát.
jelige: nem tudom mit tegyek
2009-06-12
Tisztelt Doktor Úr! Már korábban írtam Önnek, a 2 éves spánielem egy éve tüsszög, folyik az orra és torgyog!Antibiotikumra az elején nem reagált, hanem csak szteroid hatására, 2 órán belül megszűnik minden panasz!Mivel nem tudom, hogy mitől csinálja ezért elvittem röntgenre és vért is vettek tőle!A röntgenen a tüdejénél a hörgők nincsenek valamiért rendben! A vérvizsgálat kimutatta, hogy a fehérvérsejt száma magas, tehát gyulladás van a szervezetében!Ekkor az orvos kérdezte, hogy mikor tüzelt utoljára és mondtam neki, hogy másfél hete hagyta abba, de a tüzelés utolsó napjaiban átlátszó és elég kellemetlen szagú váladék volt a tüzelőbugyin!(Ez volt az első tüzelés)Most ki akarja ”pakolni” a kutyámat miszerint méhgyulladása van és ez okozza a torgyogást, tüsszögést stb..!Az itthoni orvosom azt mondja, hogy ez marhaság, és szerinte meg a lakásom párás és az itt található penészgomba okozza nála a tüneteket!!Amikor 3 hetente kiirül a szteroid a szervezetéből kezdődik inden előről.Nem tudom kinek adjak igazat és mi lenne jó a kutyámnak.?!Az a kellemetlen szag a tüzelés végén normális??Illetve lehet e összefüggés az orra és a méhe között??Roncsolja a szervezetét a szteroid??Mit javasol??
Én biztosan nem tudok igazságot tenni az eltérő vélemények között, Önnek kellene elfogadni egyik, vagy mindkét kolléga véleményét. Hiszen a leírása alapján könnyen elképzelhető, hogy a kutya gennyes méhgyulladással is küzd, amit operálni kell, emellett pedig köhögést okozó megbetegedés (felsőlégúti fertőzés, légcsőszűkület, szívelégtelenség, ...) is fennáll. Sajnos egyik betegség nem zárja ki a másikat. A vizsgálatokat végző kollégának abban feltétlenül igaza van, hogy egy nem tenyészszuka esetében a hosszútávon egészséges megoldást mindenképpen az ivartalanírtás jelenti. Hogy jelen pillanatban melyik a fontosabb, veszélyesebb tünetcsoport - azt én biztosan nem tudom eldönteni.
jelige: dr.Mürkl
2009-06-12
Kedves Illetékes segítségnyújtó! Mivel több tenyésztőtől, többféle információval, rendelkezem, a chihuahua fajtájú kiskutyámmal kapcsolatban, szeretnék valóban szakszerű magyarázatot kapni, néhány, kérdésről. Sajnos, az, az állatklinika, amelyhez évek-óta járok másik 2 kutyámmal, nem elég jártas e fajta ismeretében. A kérdéseim, a következőek lennének: valóban igaz-e, hogy ha 3 hónapos koráig nem áll a füle a kutyusnak, már nem is fog( Zsomborom, 13hetes, és sajnos nem áll jól, e kérdésben) Hallottam olyat, hogy adjak neki plusz calciumot,mert az segít, és olyat is, hogy ne adjak, mert akkor így, lelógva rögzül a füle.Továbbá, ragasszam meg- ne ragasszam meg.. A másik dolog, ami foglalkoztat, valóban igaz, hogy e fajta 3 hónapos korára eléri a végső méretét? A választ előre is nagyon köszönöm! Üdv!
Teljesen természetes, hogy látszólag igen konkrét kérdésére többféle választ kap, hiszen egy bármilyen fajta egyedei között is igen jelentős különbsége lehetnek. Így aztán a teljesen „szakszerű” válaszok is eltérhetnek. Ráadásul a kérdései a legkevésbé sem „szakszerűek”. Az én válaszaim a következőek: Nem igaz, hogy 3 hónapos kor után ne alakulhatna ki kívánatos fülállás. 3 hónapos kor után is felállhat még a füle a kölyöknek. Ennél pontosabb választ azonban sehonnan nem kaphat, még akkor sem, ha megírja, hogy egy-, vagy mindkét fül tartási hibájáról van-e szó, tőben, felében, harmadában, kétharmadában, vagy a csúcsán törik-e meg a kutya füle. A táplálékkiegészítők ügye és a rögzítő kötés felhelyezése a felsoroltakon kívül függ még attól is, hogy mivel etetik a kutyát, megfelelően fejlett-e a kutya. A legkisebb kutyafajták gyorsan (kb 5-7 hónapos korukra) elérik a végleges testméreteiket. A Chihuahua fajta esetében is lezajlik növekedésük legintenzívebb szakasza az első 3 hónapban, akár végleges testméreteik 60-80%-t is elérhetik, de nem igaz, hogy teljesen lezajlana a növekedésük.
jelige: Bogi
2009-06-11
Tisztelt Állatorvos! Szeretném megkérdezni, hogy normálos dolog-e, hogy 4 éves keverék nőstény kutya áprilisban tüzelt hosszassan és most megint menstruál. Kicsit kedvetlen, étvágytalan. Az orra vizes és igazándiból nem tűnik betegnek. köszönettel
Nem normális, nem megszokott dolog a megfigyelése, főleg akkor nem, ha a kutya korábban mindig 6 havonta tüzelt. Ráadásul nem is biztos, hogy újabb tüzelést vett észre, könnyen lehet, hogy gennyes méhgyulladás (vagy nemi szervi daganat, hólyag gyulladás, kő ...) jeleit észlelte. Mielőbbi részletes vizsgálatokkal dönthető el, hogy mi okozza a kutya tünetét. Ne lepődjön meg, ha állatorvosa műtéti megoldást ajánl a látszólag nem is olyan beteg kutya életének megmentése érdekében.

<< <  212 / 471 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.09.26
XXII. kerületben talált 14 éves (!) keverék kan kutyuska az Illatos úton! http://illatosutiallatvedo.blogspot.hu/2016/09/illatos-ut-iii52-20160925.html
2016.09.22
2016. szeptember 21-én este került hozzánk ez a kutyus. Kb. 3 hónapos, kan kutya, talán újfundlandi keverék lehet. Mikrochip nincs benne. Budafokon, a Felső Sas utcában találták. Elsősorban eredeti gazdáját keressük, a rendelőben személyesen (1221 Bp. Kossuth L. u. 52.) vagy a 06 1/229-3865 telefonszámon várjuk a tulajdonos jelentkezését. Köszönjük!
2016.09.08
Marcipán a nevem, elmúltam 10 éves, sürgősen szerető gazdit keresek, illetve, ha lehetőség van, ideiglenes gazdit, amíg nem lesz gazdim, reménykedem, hogy hamarosan lesz!!! Sajnos haláleset miatt keresek új szupergazdit! Volt egy barátnőm, Szamóca, együtt éltünk, neki lett már gazdája. Egészséges vagyok, picit nagyobb stramp yorkie:) Sajnálatos dolog történt, mert nyáron új gazdiknál volt, kertesházban, hamar megszokta, nagyon szeretett ott lenni, de mindenféle indokkal vissza akarták adni, azt mégsem, azt megint… az lett a vége, hogy mire már végre otthon érezte magát ott, visszaadták mivel a hölgy elvesztette a munkáját:( és nem szépen adták vissza, finoman fogalmazva! Szereti a kertet nagyon, bár lakásban élt 9 évig, szelíd nagyon és zseniális a személyisége, nyilván szereti a paplanokat ágyakat, de ha rászólnak, akkor nem megy föl rá, a gyerekeket imádja, visszahúzódóbb és komolyabb úriember, de ha valakiben megbízik és megszereti, akkor örökké szeretni fogja! Megeszik mindent, zöldségeket is hála, a kutyatápokon kívül. Nincs ivartalanítva még. De meg lesz oldva. Soha senkit sem harapna meg, eddig sem tette, ezután semfogja:) Nagyon jó házörző! Figyel, és mindent meghall:) Köszönöm kedves emberek, szeressen valaki... Vau! Telefonszám: 06-20-917-8021