Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉS

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: Nick
2008-07-18
Egy 4 éves németjuhász kan kutyánk van. Házhoz került egy kis cica, és azóta le sem veszi róla a szemét, fel alá szaladgál, és a farka háromnegyedén már nincs bőr, vérzik. Azt gondolom, hogy maga rágja, le. Vajon miért, mit tudok vele csinálni? A kismacska bolondítja meg, miatta nyugtalan, vagy viszket neki? Kérem segítsen! Válaszát köszönöm:
Állatorvosa tud segíteni, nem én. Amennyiben a kismacska érkezése „bolondította meg” a kutyát és alakult ki viselkedési zavara - akkor is állatorvosa tud segíteni szaktanácsokkal és esetleg nyugtatószerek ideiglenes alkalmazásával. Ha a kölyökmacska érkezésétől függetlenül alakult ki idegrendszeri-, parazitás-, vagy egyéb oktanú megbetegedés, azt is állatorvosa tudja megállapítani a vizsgálatok elvégzésével.
jelige: macskabajusz
2008-07-17
Kedves Doktor Úr! Számomra nagyon furcsa jelenséget tapasztaltam az egyik közel három hónapos macskámon: szép lassan letöredeztek a bajuszai. Mintha valaki egyenletesen levágta volna, két-két szál „nomál” bajuszon kívül már csak pár milliméteres bajuszai vannak. Csakhogy teljességgel kizárt, hogy valaki tényleg levágta volna, ráadásul láttam is, amikor épp letört az egyik . Okozhat ez neki problémát? S mi válthatta ki? (három héttel ezelőtt kezelés alatt állt erős hasmenés, bágyadtság, étvágytalanság miatt, de azóta jól van) Előre is köszönöm válaszát.
A macskabajusz nem más mint módosult szőrszál, aminek viszont a többi szőrképlethez viszonyítva kiemelt jelentősége van a macska kommunikációjában és a tájékozódásban. Amit észlelt az nem specifikus tünet egyetlen betegségre sem. Egyrészről igen gyakran mechanikus oka van (nem csak levágásra gonolok, hanem lekopásra, ledörzsölésre is),másrészről sajnos gyakorlatilag az összes betegség esetében előadódhat (mondjuk a szőr fénytelenségéhez, vagy szőr-, bőrtünetekhez hasonlóan) hogy egy macska bajusz szálasi töredezettek. A 3 hete lezajlott súlyos betegség pl bőven okozhatja a bajusz szálak töredzettségét. Ha ez az ok, akkor néhány héten belül szép fényes szőr és hetyke bajusz szálak az elvárás a cicával szemben.
jelige: Borisz
2008-07-17
Kedves Doktor Ur! Mopszokkal kapcsolatban lenne egy kerdesem: ezeknel a fajtäknäl mindig jellemzö a ”hörgös-röfögös” legzes? Honnan ered? Lehet ezen orvosi beavatkozässal segiteni?Elöre köszönöm segitseget!
Igen, alapvetően több fajta esetében (Mopsz, bulldog fajták, Sharpei, Pekingi, masztiffok ...) jellemző a felerősödött légzési hangok, hörgés, hortyogás . A kérdés csak abban áll, hogy mennyire és nincs-e súlyosbító tényező ... Ha egy Mopsznak pl felsőlégúti fertőzése, allergiás megbetegedése, légcsőszűkülete, szívelégtelensége, vagy nyaki- mellkasi teriméi vannak, ezekben az esetekben a megszokottnál is jobban röfög/hörög/horkol. Ezeket a betegségeket természetesen jó diagnosztizálni és kezelni - a fajtajellegzetességgel nem tudunk mit kezdeni.
jelige: hörgés
2008-07-17
az lenne a probléma hogy a kutyám elég sokat hörög amit eddig nem csinált,olyan mintha hörkurut lenne.A napokban volt nálunk csótány irtás és akkor kezdte ezt csinálni.Mi lehet a baja?és valamilyen házi praktikával tudom e kezelni,hogy nem kéne orvoshoz vinni.válaszát elöre is köszönöm
Nem vagyok benne biztos, hogy a csótányirtó szer okozná a toxikus, vagy esetleg allaergiás tüneteket. Egy sereg egyéb ok (légúti fertőzések, egyéb allergiák, légcsőszűkület, szívelégtelenség, nyaki- mellkasi terimék ...) jelentkezhetnek ugyanilyen módon. Részletes állatorvosi vizgsálatokkal lehetne megtalálni az okot, majd kezelni a betegséget. Ha biztos lehetne abban, hogy a rovarirtás okozza a kutya tüneteit, akkor is egytelen házi praktika adódna - a kutya más környezetbe helyezése. Gondolom ez nem oldható meg egyszerűen ...
jelige: angol bulldog
2008-07-17
Tisztelt doktor ur eloszor is szeretnénk megkoszonni hogy minden eddigi kerdéseinkre volt szives valaszolni!Most is egy kerdéssel fordulunk felé!Angol bulldog szukanknak fedeztetésnél a tuzelés 11,13 és a 14 napon volt mesterséges modon megtermékenyitve és sikeres volt!A kovetkezo tuzelesnel a 9,10 es 11 napon volt ugyszinten mestersegesen de ez a megtermekenyites sikertelen volt!Szeretnem megkerni adjon nekunk tanacsot hogy vigyuk e azokon a napokon mikor sikeres volt vagy vigyuk ver vizsgalatra a progeszteron szintet megalapitani mivel megint tuzel!Elore is koszonjuk! Udvozlettel
Fontos információ lenne, hogy a kutya első és második mesterséges termékenyítése alkalmával volt-e ovulációdiagnosztika (hüvelycitológia, vér progeszteron mérés), valamint spermavizsgálat. Amennyiben nem történt ilyen, akkor az első akció sikeressége is nagyrészt a szerencsének volt köszönhető. Nem világos számomra az sem, hogy a 2. termékenyítási sorozat és a mostani tüzelés (?) között mennyi idő telt el. A szuka üresen maradását számtalan ok kiválthatta - úgyhogy utolsó kérdésére természetesen IGEN a válasz. A kutya részletes vizsgálata és szaporodásbiológiai vizsgálata melegen ajánlott.
jelige: Blacky 2.
2008-07-17
Tisztelt Doktor úr! Köszönöm a gyors választ, elnézést, hogy konkrét kérdést nem írtam le. Az állatorvosunk szabadságon van, véleménye szerint figyeljük a tüneteket és várjunk még 1-2 napot vagy inkább haladéktalanul forduljunk más orvoshoz? Köszönettel:
Azzal, ha mielőbb állatorvoshoz fordulnak, biztosan nem hibáznak. A leírtak alapján nem tudom kizárni, hogy a Blacky-nek komoly betegsége lehet, ami mielőbbi vizgsálatokat és kezelést igényel. Ha elviszik állatorvosi rendelőbe a kutyát, akkor a „legrosszabb”, ami történhet, hogy kiderül, feleslegesen aggódtak.
jelige: Blacky
2008-07-17
Tisztelt cím! Kutyusunk minden korábbi tünet nélkül tegnap délután szokatlanul nyugodt volt, a tányérjaihoz próbál lehajolni de mintha szédülne, a mancsával fellöki. Csak ha kézben tartjuk a tányért akkor eszik és iszik, nem hányt nincs hasmenése, de furcsán kedvetlen. Simogattuk ”nyomkodtuk”, de nem nyüszít mintha fájna valami, egyedül a furcsa testtartásra lettünk figyelmesek és a szokatlan higgadtságára. Egyébként nagyon eleven, de most még ugatni sem ugat. Köszönöm válaszukat
Érdekes a leírása, de kérdést azt egyet sem látok ... Ha jól sejtem, hogy arra kíváncsi, mi a baja a kutyának és miként lehet meggyógyítani, arra csak az lehet a válasz, hogy betegségek tucatjai okozhatják a leírt észleléseiket. Gyakorlatilag bármely fájdalommal, lázzal járó állapot (sok tucat betegség) esetében viselkedhet így a kutya. Ha komolyan vesszük azt, hogy idegrendszeri eredetű tünetek dominálnak, akkor az sem kizárt, hogy epilepsziás, vagy epilepszia-szerű betegségben szenved a kutya. A kört szűkíteni, majd a betegséget diagnosztizálni a kutya részletes állatorvosi vizgsálatával lehet. Remélem, hogy viszonylag egyszerűen diagnosztizálható és eredményesen kezelhető kór lappang a rejtélyes tünetek mögött.
jelige: száraz kutyaorr
2008-07-17
Jó napot kívánok! nekem van egy 2,5 honapos keverék, kis testű kiskutyám és azt vettem észre minap hogy már nem eszik egy napja, rossz kedve van, fáradt, nyugodt /ami nála meglepő mivel állandóan szaladgál és ugrál az emberre/ és nem nedves az orra. azt szeretném megtudni mi baja lehet? vigyem e állatorvoshoz, vagy várjak pár napot hogy hátha javul az állapota? válaszát előre is köszönöm!
Ne várjon tovább, vigye mielőbb állatorvoshoz a kutyát. Az oltatlan, talán nem is parazitamentesített kölyök általános tüneteit sok tucat betgség okozhatja. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja diagnosztizálni a betegségét, majd remélhetőleg eredményesen kezeli is a kutyát. Honlapunk Tudnivalók rovatában elolvashatja, hogy egy hasonló korú kutyának milyen védőoltások ajánlottak.
jelige: levert pincsi (már nem annyira)
2008-07-17
Köszönöm a választ. Ma reggel elvittük egy közeli nagyvárosba, ahol volt megfelelő felszerelés , és kiderült, hogy megnagyobbodott prosztatája elzárta az utat a húgycsövében, és ez okozta a problémákat. Katétert vezetett be az orvos, és ha nem javul, pár napig így segítik a vizelést. Egyelőre nem tudjuk pontosan az okokat, reméljük, hogy csak gyulladás okozza a megnagyobbodást, erre kap kezelést. Nehéz hét elé nézünk, de reméljük a legjobbakat.
Örülök, hogy alakul a diagnózis, és főleg a kutya állapota állatorvosuk munkája és az Önök áldozatvállalásának köszönhetően. Drukkolok, hogy a prosztata megnagyobbodása jóindulatú ok miatt legyen és a pincsi mielőbb, teljesen meggyógyuljon. Köszönöm, hogy visszajelzett a kutya ügyében.
jelige: Berni pásztorom beteg
2008-07-17
Tisztelt Doktor Úr / Nő ! Kislány Berni pásztorom 3 hónapos. nem eszik és nagyon lefogyott. Sokat iszik és hányt. A szomszédba szokott átmenni hűsölni és ha bezárom sír. Nem szaladgál, és lefekszik egy helyre és mindig átmegy kb 3 perc múlva egy másik helyre. Nem mozog csak néha vízért és helyváltoztatásért. 3 × volt nála az állatorvos és már 1 hete nem eszik. hányni is szokott ha etetjük. Az állatorvos adott neki szurit és étvágygerjesztőt vagy mit. És Poli B tablettát adunk neki és nem használ. Mit tegyek a gyógyulása érdeképben? Ugye nem fog elpusztulni? Előre is köszönöm kedvességét!
A leírt étvágytalanságot, hányást, fogyást veleszületett és szerzett, fertőző és nem-fertőző betegségek tucatjai okozhatják a kölyök Berni esetében. Nekem arról sincs információm, hogy miként állnak a kölyök védőoltásai, parazitamentesítései, vagy hogy lázas-e a kölyök - csak, hogy a legalapvetőbb adatokat említsem. Állatorvosa otthonukban csak igen korlátozott vizsgálatokat képes elvégezni - ezért csak általános, tüneti kezelésben tudja részesíteni a kutyát, ami esetükben sajnos hatástalan. A teendőjük egyértelműen a kölyök mielőbbi jól felszerelt rendelőbe történő szállítása, ahol állatorvosuk részletes vizgsálatokkal tudja megállapítani a betegséget és ha kell intenzív kezeléssel átvészeltetni, nmeggyógyítani a kutyát. Remélem, hogy diagnosztizálható és kezelhető betegséget „választott magának a kutya”, és mielőbb meggyógyul.
jelige: Cica
2008-07-17
2 éves nőstény, májusban szült, fialás óta szobában tartott cica tegnap reggel hányt. Hasmenés nem volt, azonban azóta sem eszik semmit, és nem is iszik, végtagjai hidegek, bágyadt, csak feküdt a szőnyegen. Ma adtunk neki 1/4 Algopyrint, ezt nem hányta ki, de továbbra is bágyadt. Másik kérdésünk az lenne, hogy a Provera nevű fogamzásgátló tabletta mikortól nyújt védettséget, a beadástól számítva? Köszönettel:
Nem szükségszerűen az ellés következménye a cica tünete, hiszen már a méh involúciója is a végéhez közeledik. A hányást akár olyan banális ok is kiválthatja, mint a légyvadászat és a zsákmány megevése. A legyek (és egyéb rovarok), életmódjukból adódóan számos baktériummal fertőzöttek, ami a macskáknál gyomorgyulladást idézhet elő. Az említett banális ok mellett természetesen egyéb betegségek tucatjai okozhatnak hányogatást. Különösen a folyadék visszautasítása idézhet elő súlyos állapotot, ill. az elszaporodó baktériumok más szervekbe is eljuthatnak. Mindenképpen indokolt az állat részletes állatorvosi vizsgálata és a diagnózis alapján az antibiotikus, ill. infúziós kezelése a szövődmények elkerülésére. A macska Algopyrinnel történő kezelésétől viszont óva inteném, mivel ennek a készítménynek akár halálos következményekel járó mellékhatásai (vérzéses, perforáló gyomorfekéály) lehetnek ebben a fajban. A Provera nevű készítmény megfelelő dózisban adagolva (és nem kihányva!) akár egy hét alatt is eltolja a macskák ovulációját, azaz nem párosodnak és nem termékenyülnek. A hosszútávú alkalmazása helyett sokkal inkább a cica ivartalanítása ajánlott.
jelige: bri
2008-07-16
T.Dr.úr!Van két kutyám és mind a kettőnek van valami baja.Az egyiknek szerintem emlőrákja van a másiknak pedig sérve lehet.mit tehetek azért,hogy meggyógyúljanak és sokba kerülhet a műtét?
Egyetlen értelmes dolgot tehet a kutyák érdekében: mégpedig azt, hogy mindkettővel felkeresi állatorvosát aki vizsgálataival tisztázza a felmerült gyanúját. Szerintem nem kerül sokba a kutyák vizsgálata és az esetleges műtét(ek). Néhány tízezer forintból kikerülhet a megoldás. Honlapunk Publikációk rovatában még talál érdekes olvasmányokat.
jelige: Maszatka 2.
2008-07-16
Tisztelt Doktor Úr! Nagyon köszönöm a gyors válaszát és a segítségét. A gyulladáscsökkentő és az antibiotikum segített a kiscicán, sikerült legyőznie a betegséget. Maszika már sokkal jobban van, önállóan eszik, ugrándozik. Készülünk a védőoltásokra, addig ki sem engedjük a kertbe. Üdvözlettel és köszönettel: Maszat és boldog családja
Örülök, hogy szerencsésen végződött a kaland és jól van a Maszatka. Köszönöm azt is, hogy visszajelzett a cica ügyében.
jelige: Briós
2008-07-16
Tisztelt Cím! Szeretnék vásárolni egy Briard kiskutyát, most lesz két hónapos, még a tenyésztőnél van, nagyon jó vérvonallú, ezért is választottam, sajnos pont a legszebb kan kutyussal van egy kis probléma, az egyik heréje nem tapintható, jelenleg orvosi kezelést kap. Szeretnék választ kapni, mégpedig hogy mennyi a türelmi idő, hogy a helyére kerültjön a here és ha rendben lenne akkor tenyésztésben részt vehet-e vagy nem ajánlott! Válaszukat előre is megköszönöm! jelige: Briós
Amelyik kölyök heréje 3 hónapos korára nem érkezik le a zacskóba, annak gyakorlatilag további kezelés ellenére is igen csekélyek az esélyei. A féloldali rejtett heréjűség miatt (még ha neadjisten sikeres is lesz a kezelés) a kant ki kell zárni a tenyésztésből. A „kis probléma” tehát tenyésztési szándék esetében nagy probléma, kizáró ok. Ha családtagnak, társnak akarják a Brióst, akkor valóban nem kell túldramatizálni az ügyet. A rejtett herét azonban az ivarérés után célszerű lesz eltávolítani, esetleg a kutya kasztrálását isátgondolni.
jelige: Tina 2.
2008-07-16
Tisztelt Doktor Úr! Tina németjuhász kutyánk combcsont fejezésen esett át két hónapja. A lábadozás alatt szőrtüsző atkája volt. A kérdésem korábban Önhöz úgy kezdődött, hogy mikor fog focizni Tina az edényével. Ön korrekt választ adott. Ezért érzem fontosnak, hogy visszajelezzek, s hogy később tudja tapasztalatai között ezt az esetet is. Ma, 8 és fél héttel a műtét után Tina focizott az edényével!!!!. Hogy közben mi volt, azt Ön az állat és a gazda szempontjából is tudja, de Tina, ma focizott az edényével!!! Kívánok Önnek sok gyógyulásról szóló levelet.
Osztozunk örömükben, hogy alakul a Tina, nagyon megérdemelték mind ő, mind Önök, mind pedig állatorvosuk. Köszönöm szépen a visszajelzését.
jelige: csivi, yorki
2008-07-16
Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék a kistestű (csivava, yorki) kutyák ivarzási ciklusa után. Van egy két éves csivi szukánk akit a második ivarzásakor decemberben fedeztettünk mesterséges uton. Erre azért volt szükség, mert amikor meglátta élete párját megijedt, keservesen visitott és kezdett agressziv lenni. Néhány nap múlva ujra próbálkoztunk a fedeztetéssel de szintén ugyan ugy readált mint előzőleg ezért fedeztettük mesterségesen. Ennek a riadalomnak mi lehet az oka? Sajnos nem lett vemhes és azóta semmi jelét nem mutatja a párzási szándékának. A yorki kutyusunk pedig febuárban szült és azóta ő sem ivarzott. Szeretném tudni, hogy ez igy természetes ezeknél az apróságoknál és nem betegség vagy más okozza esetleg a problémát? Tiszetelettel:
Amit leírt az lehet természetes és megszokott dolog akár kistestű, akár nagytestű szukák esetében. Akár a tüzelések során a vérzéses időszak, akár a két tüzelés közötti időszak igen komoly egyedi eltéréseket mutathat kutyáknál. A mesterséges fedeztetés esetében kulcsfontosságú az ovulációdiagnosztika (hüvelycitológiai és vér progeszteron vizsgálatok) annak kiderítésére, hogy van-e ovuláció és mikor. A kan spermájának vizgsálata szintén melegen ajánlott a mesterséges termékenyítés során. E két vizgsálat nélkül a mesterséges termékenyítés eredménye több, mint kétséges. Könnyen lehets, hogy a kérdéses szuka közel sem volt ovuláció körüli időszakban, amikor „erőszakot tettek rajta” - ezt jelezhette sivítással akár. Az önmagában nem csodálni való, lehet akár egészséges eset is, ha egy szuka nem pontosan 6 hónapra tüzel újra. Ha tenyészteni akarja a kérdéses szukákat, talán legokosabb lenne az Állatorvos-tudományi Egyetem, Szülészeti Tanszékén (Dr. Thuróczy Julianna, Dr. Tibold Anikó, 478-4200) kérni a vizsgálatukat, majd a mesterséges termékenyítésüket.
jelige: levert pincsi
2008-07-16
Van egy lassan 10 éves palotapincsi kan kutyusom, aki mostanában elég beteg. Már két orvosnál is voltunk, de az eslő kezelés csak rontott a dolgon, a második doktor pedig még ne tudja, mi lehet a baj, ezért gondoltam, kérek véleményt ilyen formában is. Mazsola pár hete kezdett el tüneteket mutatni: Nehezen tudott vizelni, csepegtetett csak, nagyon lassan távozott tőle a folyadék, de ez magától javulni látszott, elmúlt a tünet. Múlt héten azonban megint előjött, ez társult hányással, hasmenéssel. Hányni szokott, még régebben orvos mondta, hogy a fajtára jellemző ez a ”rossz szokás”. Azonban most elég csúnya, hurutos volt. Étvágya volt, viszont nem maradt meg benne nagyon semmi. Levert lett, hátát görbítette, nehezen mozgott. Lázas is volt, elvittük orvoshoz, kapott hányáscsillapítót, és a lázra valamit...nem tudom mit adott még be, de a kutya onnantól kezdve két napig csak erőlködött, alig tudott valamit üríteni. Étvágya a harmadik napon kezdett el visszatérni. Nem vittük vissza a következő szurira, örülünk, hogy ezta akét napot túlélte. 5 nap múlva azonban újra hányni kezdett, a levertség nem javult. Elvittük egy másik orvoshoz, aki megvizsgálta, és értetlenül áll a dolgok előtt, mert túl sok tünetet mutat. alhasi fájdalmai vannak, de hogy mi okozza a tüneteket...Most antibiotikumos kezelést kap, és várunk. Ön szerint ezekkel a tünetekkel mire kell gondolni? Hogyan segíthetnénk a kutyának, hogy legalább az étvágya visszajöjjön? nem akarjuk elveszíteni a kutyát, ezért gondolom, hogy enni mindenképpen kellene neki...inni injekciós fecskendőből tudok neki adni, magától nagyon azt sem akar. Válaszát előre is köszönöm.
A kutya részletes vizsgálatával (fizikális vizsgálatok, vér-, vizelet-, széklet vizsgálatok, képalkotók ...) lehetne diagnosztizálni a betegséget. Ha van diagnózis, akkor lehetne célzott és hatékony kezelést, ha kell műtétet elvégezni a kutyán. Mindezek hiányában feltételezéseken alapuló tüneti kezelés lehetséges, ami az elmúlt hetek tanulsága szerint nem volt sikeres.
jelige: Szerénke
2008-07-16
Tisztelt Dr.Úr a cicám most ugy 1,5hónapos és nagyon ment a hasa az egyik állatorvos azt tanácsolta adjak neki egy reasek embereknek való hasfogót én adtam neki és most fel-aál mászkál, ugy viselkedik mint egy hiperaktiv ember és nem tud kakilni. Valamint állandóan enne igy is és elvettük tőle az ennivalót és elzártuk és a viz ami mindig ki van neki téve frissen abba ugy belehenderedett hogy majdnem belefult igy azt is elvettük tőle. Mit tanácsolna? Mit csináljak? A szüleim nem hajlandóak állatorvoshoz vinni többet. Kérem valami házi praktikát ajánljon had tudjak segíteni neki! Kérem szépen segítsen és ha lehet mihamarabb. előre is köszönöm!
A legfontosabb „házipraktika” az, hogy mind az ételt, mind a vizet azonnal adják újra a kölyökmacskának. Sejtelmem sincs, hogy mivel etetik a cicát, amennyiben ez nagyrészt nem a korának megfelelő kölyök macska táp, akkor ez önmagában oka lehet a tünteknek. Az is biztos, hogy 2 hetes kora óta 2-3 hetente féreghajtásra volna szüksége a kölyöknek, és lassan aktuális az első védőoltása is. Ha esetleg a túladagolt Reasec-től van most szorulása a kölyöknek, azt tehéhtej itatásával, a has és a végbéltájék vizes vattacsomóval történő masszírozgatásával lehet megoldani. Az az igazság, hogy házi praktikákkal nem sok esélyt látok a kölyök egészségben történő felneveléséhez. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban talál még hasznos információt. A legfontosabb alapvetés az, hogy a rendszeresen vakcinázott, parazitamentesített, ivartalanított és helyesen táplált macskák jó eséllyel 15-20 évig élnek egészségesen. Ha nem így tesznek, akkor mégha meg is éri a macsek a felnőtt kort, 2-5 év alatt elkopik.
jelige: fekete bőrű kutyus 2.
2008-07-15
Tisztelt Doktorúr! Arra gondoltunk esetleg még, hogy nem a bolhairtószertől van ez a bőrbetegsége. Anyukám mindig Frontline-t használ a bolhák irtására. Nem tudjuk a mellékhatásait, lehet, hogy ez okozza a szőrhullást? Pont nemrég alkalmazta az összes állatunkon ( macskák, kutya) és most kiújult ez a szőrbetegség. Válaszát előre is köszönöm:
Nem gondolom, hogy a Frontline használatának bármi köze lehetne a kialakult bőrtünethez. Én magam legalábbis soha nem tapasztaltam ilyet, és kollégáimtól sem hallattam hasonlót.
jelige: kutya-cica
2008-07-15
Üdvözletem! ”fogas kérdés” jeligével már írtam önöknek, ezúton is köszönöm gyors válaszukat. Ezúttal két kérdésem is volna... 1. Boxer szukám 4,5hónapos, minden éjjel bent alszik a nappaliban saját matracán, de kinn is van házikója, bár ilyenkor melegben inkább a lépcső kövén heverészik. Kő lépcsőről van szó, de többször is ellenőrzöm nem túl hideg-e, de nem az. Mégis (bár remélem nem komoly a baj) megesett tegnap előtt, hogy bevizelt álmában a kutyus, éjszaka a matracára. Úgy tűnik nem vette észre, mert a lába is nedves volt belűlről, tehát úgy fektében történhetett a ”balaset”. Csinált ilyet 1-2szer mikor még nem volt szobatiszta, sőt olyat is, hogy direkt a matracán gugolt le pislantani, de már jó ideje ”kinőtte” ezt a korszakot. Nem iszik több vizet mint szokott, nap közben nem vettem észre, hogy elcseppenti a vizeletét, szerencsére tegnap este sem volt bepisi, kikéreckedett éjfél körül. Ön szerint van ok aggodalomra? Hívjuk el az állatorvost, vagy várjunk, hogy esetleg hamarosan megismétlődik- e a dolog és csak akkor? 2. A hátsó udvarban lefialt egy kóbor cica és egy hónappal ezelőtt megjelentek a kicsik is, három szép, de nagyon sovány kiscica. Annyuk nagyon vad volt, de a kicsiket sikerült tejjel odacsalogatni és biztonságba helyezni. Három hétig táplálgattam őket, féregtelenítettem is, meg közben gazdákat is sikerült találni mindháromnak. Egy hét múlva találkoztam egyik cica gazdájával és mondja nagyon szomorú, mert előző este ”elvitte a foga” a cicust. Én nem értettem, de állítólag a fogváltáskor dől el, hogy egy kscica megmarad-e... Én ilyenről még nem is hallottam, de mostmár bánom, hogy féregtelenítéssel együtt nem oltattam be őket :-( ... Elvihet egy cicát a foga?
1.) Ha egyszer-egyszer és csak álmában történik meg a dolog, akkor ezt nyugodtan betudhatjuk annak, hogy a kutyák is álmodnak. Ilyenmódon nem igényel vizsgálatokat és kezelést a dolog. Természetesen akár a sok vízivás, akár bármi egyéb tünet megjelenik mellette, vagy ébrenléti állapotban is észreveszi az inkontinenciát a kutyán, az teljesen más helyzet ... 2.) Régi keletkezésű, minden alapot nélkülöző tévhit, babona, hogy a kölyök kutyák és macskák fogváltása komoly tünetekkel, vagy pláne életveszéllyel járó állapot volna. Szó sincs semmi ilyesmiről. A kismacska elhullásának más oka kellett, hogy legyen.
jelige: feketebőrű kutyus
2008-07-15
Sajnos a sizum szőre hullik és a bőre befeketedett. Szegény sokat szenved ettől, vakarózik, de az állatorvosunk eddig csak tüneti kezeléssel tudott segíteni rajta. Bolhája nincs, szőrét már lenyirattuk a sok hullatás miatt.
Bármely idült bőrgyulladás esetében előbb-utóbb kialakul a szőrtelen, vagy gyéren szőrözött, durván ráncolt, erősen pigmentált bőrelváltozás. A háttérben rejlő okot sokszor csak rengeteg vizsgálattal (vérvizsgálatok, bőrbioptátum, allergológiai tesztek, egyéb kiegészítő vizsgálatok ...) lehet kideríteni. Ha hajlandó a vizsgálatokra, keresse fel Dr. Thuróczy Juliannát az Állatorvos-tudományi Egyetemen (478-4200).
jelige: disney
2008-07-15
Yorki kutyám 1hónapos vemhes és kérdem igy is lehet adni bolha elleni csepegtetőt?nem árt neki és magzatainak?
A legtöbb hazsnálatos spot-on készítmény vemhes szukákon is aggálymentesen használható. Sőt, a vemhes szuka felkészítéséhez hozzátartozik a külső-, és belső parazitamentesítése a születendő kölykök védelme érdekében.
jelige: Nagymama
2008-07-15
Tisztelt doktor úr/Doktornő.Van egy 8 éves szuka németjuhász kutyám,eddig semmilyen probléma nem voplt vele. Most viszont,kb 1 hete vizelet tartási problémák merültek fel. Olymodon ,hogy éjszaka nemtudja tartani a vizeletét. De ezsem minden nap,vannak kimaradt éjszakák.Már 2 alkalommal a helyére is bepisilt,mintha álmában történt volna. Elkell mondanom ,hogy most hozzánk került egy kis kutya illetve a lányomékhoz,ami elég közel van hozzánk ,igazából egész nap látja. Féltékeny is.Ezt azért írtam le ,hogy nem -e ideg alapon van.Feltünöen sokat iszik mostanában. Kedélye nem igen romlott,viszont étvágy igen.{eddig is válogatos volt} Lázat mértem nem lázas. Szeretném kérdezni mi lehet Őn szerint a baj? Lehet ,hogy ideg?Naponta 3-4 alkalommal megyünk ki sétálni. Válaszát köszönöm tisztelettel UI: azért kérdezem,hogy lenne egy javaslata Önnek,mivel jelenlegi anyagi hátterem nem igazán van,most orvosra. Anapokban költöttem 50 ezer ft-ot a lányomék cicájára melynek hasnyálmirigy gyulladása volt. Talán lenne itthoni gyogymod. Mielöbbi válaszát várva Maradok tisztelettel
Sajnos semmimódon nem tudom megnyugtatni. Nincs otthoni gyógymód. A sok vízivás és vizelettartási gondok az öregedő szuka esetében biztosan nem „idegi alapon” alakultak ki. Majdnem biztos vagyok benne, hogy a: cukorbetegség, gennyes méhgyulladás, húgy- nemiszervi daganatos, vagy gyulladásos eredetű betegségek közül kerülhet ki a tünetekért felelő elváltozás. Kisebb eséllyel egyéb betegségek is szóbajöhetnek, de sajnos abban biztos lehet, hogy a kutya kivizsgálást és kezelést (esetleg operációt) igényel.
jelige: kicsi Otisz 2.
2008-07-15
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm gyors válaszát! A kiskutyám minden eddigi oltást megkapott 6hetes korától fogva!Féreghajtása is volt eddig7-8-szor/ pontosan nem tudom/Tegnap is adtam neki,mert kapkodni szokott a fenekéhez,de eddig semmi jele annak,hogy férges lenne. Éjszaka is volt nagy dolga,a székletébe most nem volt vér, de amikor befejezte a dolgát 5csepp tiszta vércsepp azért volt még!Vasárnap vettem neki megint új ételt/amit keverek táppal/amit írtam is,hogy 100%-os bio,otthon vettem észer,hogy burgonyát is tartalmaz,én úgy tudom,a krumplit az állat nem tudja megemészteni,jó hogy ha továbbra is adom neki?Az ételváltásról meg csak annyit kérdeznék,amelyik kutya házikosztot kap az sem mindíg ugyan azt eszi,még sincsennek emésztési bajaik!Mondták nekem,hogy térjek át a házi kosztra,megtegyem?Honnan tudhatom,hogy genetikai oka van-e?Felhívtam tegnap a tenyésztőt,hogy a 2 tesójának van-e baja,de nincse egyiknek sem,sőt ő már kivitte őket sétálni is,amit én még nem mertem megtenni.6-8-10 hetes oltásai vannak,mikor vihetem le?Köszönöm szépen!Szép napot!
Ha keveri a tápokat a takarmányváltásokhoz, az önmagában jó ötlet, ha sok burgonyát tartalmaz egy kutyatáp, kkor az lehet „bio” meg lehet akár drága is - de valóban nem alkalmas kutyatápnak. A házikoszt kérdése természetesen megint ég és föld különbözőségeket rejthet - hiszen van aki házikosztnak nevez bármiféle emberi maradékól készített moslékot, és van aki tudományos igényességgel főzőcskézik kutyájának. Egy kölyök törpe pincser és egy kifejlett rottweiler keverék érzékenysége között is szokott lenni különbség. Takarmányozási ügyekben, állatorvosa mellett Dr. Fodor Kinga állatorvos „Mit egyen a kutyám?” címmel megjelent könyvét ajánlom a figyelmébe. A 3 oltásal rendelkező parazitamentesített kölyök már kóstolgathatja a környezetet, ami először sohasem kifejlett, akár kóbor kutyák által is látogatott környezet, hanem csak hasonkorú, vakcinázott kölykök gyepes környezete.
jelige: Liza kölykei 3.
2008-07-15
Kedve doktor úr! Megint egy kérdéssel fordulnék önhöz .Liza kutyánk 4 hete 9 kutyust ellett.Nagyon szépen gondozta őket,ám 2-3 napja már menekül előlük.Egyáltalán nem akarja őket etetni.Szerintem még szükségük lenne az anyatejre,de Liza hatalmasat változott!Miért lehet ez.Hogyan tovább?Mennyi tés mit adhatok a picuroknak enni? Válaszát előre is köszönöm
A legvalószínűbb oka talán az emlőgyulladás, vagy bármi más ok miatti elapasztás lehet a Liza pálfordulásának. Állatorvosa tudja beigazolni, vagy elvetni a gyanúnkat ezügyben. A kölykök akár 3 hetes koruktól kezdve fokozatosan (!) szilárd táplálékkal is etethetők. Ha a legjobbat akarja a kölyköknek, akkor vesz még nekik kutya tejpótló tápszert is és kutya kölyök (puppy) tápot. Kezdetben nagyrészt a tejpótló tápszerrel, majd egyre növekvő hányadban a kölyök táppal lehetne felnevelni a kölyköket.

<< <  212 / 399 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.10.03
Kedves Budafokiak! Este 7-kor hoztak be a rendelőnkbe egy kb 3-6 éves nőstény, nagytestű cirmost (5 kg körül), szegény nagyon rosszul volt, de reggelre sokkal jobban lett. Jó általános állapotú, jó kondíciójú, bolhanyakörvvel, biztos van gazdája. Aki felismeri, hívja a rendelőt: 06-1-229-3865
2014.09.18
22. Kerület Szemerédi utcából eltűnt a fekete félperzsa ivartalanított kandúr cicám. Aki tud róla valamit kérem jelezzen. Zoé névre hallgat 06209735459
2014.09.03
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: &quot;Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!