Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

IDŐSKORI SZŰRÉS


Mikor kezdenek öregedni?

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb testű egy kutya, annál tovább tart a növekedése, viszont annál hamarabb kezd öregedni is. 
Macskáknál nincs ilyen nagy különbség a méretük alapján. A lakásban élő macskák, kutyák kétszer annyi ideig élhetnek, mint kizárólag szabadban tartott társaik. Emellett az ivartalanítás is jó pár évvel megnövelheti az élettartamot.

Többet szeretne tudni? Kattintson IDE!

 

Az állatorvos válaszol

jelige: Vitéz
2008-07-01
Németjuhász kutyánk van,5 éves.Mikor kijön a jó idő(tömbházban lakunk),elviselhetetlen szaga van.Próbáltuk kutya,sőt embersamponnal is füröszteni,de semmi sem használ!Mihelyt megszárad,a szag visszatér.Ennyire izzadna? Köszönöm válaszát
A kutyák alig izzadnak, igen kevés az izzadságmirigy a bőrükben. A nyári nagy melegben a kutya környezetében található minden (!) szerves anyag (táplálékmaradványok, ürülék, vizelet, szemét ...) gyorsabban és ezáltal bűzösebben is bomlik. Ez lehet oka az észlelésüknek. Mindemellett egy sor metabolikus zavarral járó és egyéb betegség (pl cukorbetegség, máj-, veseelégtelenség, bőrgyulladások, hallójáratgyulladás, bűzmirigy gyulladás ...) járhat a kutya „büdöségével”. Tájékoztassa állatorvosát az észleléséről, és amennyiben mindketten indokoltnak érzik, ejtsék meg a kutya részletes kivizsgálását.
jelige: Mínusz
2008-07-01
13 éves golden retriever kutyám hátsó lábaival van gond. Az esetek többségében nem tud felállni (mindkét lába operálva lett néhány évvel ezelőtt, térdszalag-szakadás, ínszalag-szakadás miatt, nehezen mozog, sétálni nem jár), én emelem fel a hátsó felét, akkor egy idő után elindul, de lábraállításkor sem talpra, inkább ”spiccre” áll. Állatorvosi javaslatra ma vásároltam Rimadyl tablettát. Mekkora esély van a javulására? (nem túlsúlyos állatról van szó) Persze tudom, hogy ha a gyógyszer nem használ, az euthanasia mellett kell döntenem. Köszönöm válaszát előre is!
A Rimadyl tabletta valóban az egyik leghatékonyabb nem-szteroid gyulladáscsökkentő, fgájdalomcsillapító szereknek, ráadásul ízületi porcvédő hatása is van. Akár önálló használatának is van esélye a helyzet javítására és táplálékiiegészítő szerekkel (Korvimin Arthro, Seetone ...) egyéb szerekkel kombinálva nem tartom kizártnak, hogy a Mínusz még hosszú hónapokig kielégítő életet élhet.
jelige: Tücsök 2.
2008-07-01
Tisztelt Doktorúr! A cica amelyiknek megsérült a lába leesett a padlásfeljáróról így történt a baj, akkor úgy megsérült, hogy belsővérzése lett és sajnos elpusztult! Az állatorvos megvizsgálta nem volt férges sem!! Az a két macska amelyikről írtam önnek, hogy bántotta a kiscicát az a nőstény cicának is nekiment csak ő megvétte magát!! Köszönetttel:
Igen sajnálom a történetet, és kétséggel elhiszem, hogy a padlásfeljáróról leesett cica belső vérzésben pusztult el. Meg kell jegyeznem, hogy igen ritka balesetről lehet szó, mivel az egészséges macskák jó koordinációval rendelkeznek. Ráadásul az efajta baleseteket semmimódon nem lehet megelőzni. A későbbiekben azért tudjon róla, hogy különösen egy kijáró macska esetében a rendszeres védőoltások, parazitamentesítések, ivartalanítás és a helyes táplálás a hosszú, egészséges élet alapja. 1);
jelige: westi 2.
2008-06-30
Nagyon köszönöm a válaszát, azóta javult a helyzet, kutyánk kezd olyan lenni, mint régen. Szerintem depressziós volt (az utóbbi időben elég sokat volt egyedül, hosszabb ideig, és ehhez eddig nem volt hozzá szokva), most jobban odafigyelünk rá és javult is az állapota.
Örülök, ha „csak” depresszió okozta a leírtakat. További jó egészséget és minél több együtt töltött időt kívánok a kutyával.
jelige: kiskutyák
2008-06-30
Tisztelt DR úr/nő! Azzal a problémával fordulok önhöz,miszerint 2 kutyánk van.Egy kan és egy szuka. Már kétszer születtek kiskutyák.Tudjuk,hogy a megoldás az ivartalanítás lenne,de idén nem tudtuk elvinni állatkórházba a szukát.Ezért az állatorvosunkkal felirattunk neki tablettát.4 napja adtam már neki,de ma mégis összeragadtak. A kérdésem az lenne,hogy ennek ellenére van e rá esély,hogy nem lesznek kiskutyák?Vagy ha mégis,akkor a kiskutyák nem szenvednek e valamilyen károsodást a gyógyszer miatt? Válaszát előre is köszönöm!
Ha az Ovarid tabletták adását a tüzeléssel egyidőben kezdték el adni, akkor nem kizárt, hogy vemhesül a szuka. Persze a tüzelés-szerű tüneteket akár petefészek-, és méhelváltozások is okozhatják. Ekkor is párosodhat a kutya. Jelezze állatorvosának a történteket. El fogja mondani a további lehetőségeiket.
jelige: Gina
2008-06-30
Lyme kor esetén 2 hetes antibiotikumos kezelés után visszaesett a kutya és újra elvittem az orvoshoz és írt fel másik antibiotikumot. Érdeklődnék mennyire törvényszerű a kornál ez az állapot? Köszönöm szépen
A Lyme egyik megjelenési formájánál (bőrgyulladások, ízületi gyulladások, idegrendszeri megbetegedés) sem „törvényszerű a visszaesés”. Viszont bármely betegség, így a kutya Lyme bármely megjelenési formájánál is előfordulhat.
jelige: megfázás
2008-06-30
Kedves dr. úr.A kutyámnál mikor ma reggel felébrettem láttam, hogy nem vizes az orra,prüszköl és gyorsan lélegzik.Szerintem megfázott mert tegnap,a medencéből ráment sok viz.Mivel kezeljem?
Semmivel ne kezelje otthon. Nem kizárt, hogy helyes az okfejtése, és valóban megfázott a kutya - de ebben az esetben is állatgyógyászati készítménye alkalmazására van szükség, amit állatorvosánál tud elérni. Arról nem is beszélve, hogy a prüszkölést és gyors légzést számos egyéb betegség (idegentest, tályog, légcsőszűkület, szuívelégtelenség ...) okozhat.
jelige: cicca
2008-06-30
Tisztelt Doktor Ur Kaptunk egy ruhos cicat a ferjemmel elvittuk allatorvoshoz az orvos azt mondta hogy a fulebol indult ki valamilyen fulcseppett kaptunk amit egy hetig kellett csepegtetni szoval nekem az lenne a kerdesem hogy ahol elhult a cica szore ott majd foge kinoni masik elore is koszonom valaszat
Igen, a betegség gyógyultával néhány hét múlva ki kell szőrösödnie a fülkagyló külső felületének. De gondolom, hogy a kezelések befejeztével még állatorvosa megvizgsálja a ciccát.
jelige: szerelmes labi-fiú
2008-06-30
Üdvözletem!15 HÓNAPOS LABINK EGYIK ÉJJEL KISZÖKÖTT.EGY KISLÁNYKUTYA SEGÍTSÉGÉVEL.AZÓTA MINDEN ÉJJEL VONYÍT.GONDOLOM SZERELMES.SAJNÁLOM SZEGÉNYT,ELÉG KÉTSÉGBE ESETT.ÉS A SZOMSZÉDOK SEM FOGJÁK ÍGY SZERETNI.KÉRDÉSEM AZ LENNE,MIT LEHET ILYENKOR TENNI,ILLETVE MEDDIG TART EZ AZ ÁLLAPOT?ENNI SEM HAJLANDÓ!VÁLASZUKAT KÖSZÖNÖM.sZERELMES LABI-FIÚ
Gondolhatjuk azt is, hogy szerelmes a labi-fiú, de higgye el nekem, hogy a szerelmen kívül egy sereg betegség okozhat étvágytalansággal társult vonyítást ...:) A szerelem meg ugye van, hogy egy életen át is kitart, és ezt lehet, hogy a szomszédok is rosszul tolerálják. Szerintem a megoldást állatorvosa jelentheti, aki megvizsgálja a kutyát, és ha ő is „csak” szerelmet diagnosztizál, akkor kiheréli a labi-fiút. Ha egyéb betegséget is talál, akkor pedig előbb azt gyógyítja meg.
jelige: lafferton
2008-06-30
Jó napot kivánok! A cicám esti étkezés után 1/2 órával mély álomból felugorva hányni akart, de csak a nyála folyt habosan.Késöbb még megettetük és ujra ugyaezt csinálta. Lehet mérgezés a hátérben?
Lehet. De még mielőtt kérdőrevonja a szomszédságot vegye figyelembe azt is, hogy nyálzást (és hányást is) számos egyéb megbetegedés (heveny gyomormegterhelés, paraziták, baktériumok és vírosuk okozta fertőzések, belgyógyászati betegségek pl vese-, májelégtelenség ..) is kiválthat. Ebben az esetben különösen érdekes az, hogy a nyálzást levele szerint mindig etetés után az alvó macskán észlelték. Ez akár az epilepszia, és epilepszia szerű betegségek gyanúját is felveti. Álatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni a betegséget.
jelige: vizslali
2008-06-30
Van egy 8,5 éves kan magyar vizslánk.2 éve egy kb.2*3cm-es adenomát ( szövettan is volt ) operáltak ki a fejbőréből.Más betegsége nem volt.Jelenleg:végbélnyílás és a herék között kitüremkedő,duzzadt lágyrész látszik,tapintani nem engedi,a farkát is maga alá húzza,fél oldalasan ül ,ill. fekszik le,felállni nehezen tud.3 napja vettük észre.Elötte nem voltak ilyen tüneteggyüttesei,azt sem vettük észre,hogy különösebben duzzadt lett volna az érintett terület.A végbélnyíláson kitüremkedés,duzzadás,nagyobb viszerek nem látszanak.Étvágya van;eszik,iszik.Széklete nem tudom milyen mostanában,de az udvarban vékony,vagy szurokfeketés szinűt nem találtunk eddig.Nem hányt.Élénk,füttyszóra,ugatásra azonnal ugrik,vezényszavakra engedelmeskedik (...-ne,ha le tudna ülni szegény).Felmenőit nem ismerjük;nem tudunk örökletes, vagy a vérvonalban bekövetkezett betegségekről.Most 27 kg, tömegéből nem vesztett mindidáig. A kérdéseim a következők: lehet-e daganat,ami ilyen gyorsan növekedne ilyen tünetek mellett?Ha nem valószínű,akkor milyen betegségekre utalhatnak?Mit tehetünk? Azt még mindenképpen el szeretném mondani,hogy az altatást nem bírja (ill. bírta,az előző műtétekor az altatás alattt leállt a légzése!! ) Várjuk válaszukat;tisztelettel:
A most észlelt duzzanatról is a szövettani(citológiai) vizgsálat képes eldönteni, hogy daganatról-, gátsérvről-, vérömlenyről-, tályogról- vagy egyéb gyulladásos eredetű szövetszaporulatról van-e szó. Kitalálni ezt sem lehet. A 2 éve a koponyatetőről eltávolított bőrképlet és a mostani észlelés között nagy valószínűség szerint semmi kapcsolat nincs. Tehát igen lehet akár daganat is a képlet. Ne éljék bele magukat, hogy egy 8.5 éves vizslát „nem lehet” vagy különösen veszélyes lenne altatni. Állatorvosa több altatási módszer közül választhat, szinte biztosan meg fogják találni azt a módszert, amivel a Lali biztosnágosan altatható és operálható. Honlapunk Publikációk rovatában többet is olvashatnak ebben a témában.
jelige: Foltos
2008-06-30
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy megmondja mire számíthatók, milyen esélye van a kutyusomnak. Ő egy spániel kutya 13 éves. Egyik napról a másikra elkezdett sántitani a bal hátsó lábára. Elvittül orvoshoz, ahol megvizsgálták (megnyomkodta mind a két hátsó lábát) és azt mondták kissé sorvadt a combizomzat, kötött és érzékeny csípőizületek. Therápiának Norocarp 50 mg tablettát írt fel két napig 2x1 majd kéthétig 2x fél szedését, és Seaton kapszulát napi 1 szemet. Most már lassan egy hete, hogy szedi a gyógyszereket, de semmi javulást nem látunk nála, sőt szerintem sokkal jobban sántit, már pisilésnél nem tud megállni rajta. Már sétálni sem akar, ha lemegyünk gyorsan elvégzi a dolgát, s irány haza. Nagyon sokat alszik minden nap. Válaszát nagyon szépen köszönöm.
Jelezni kellene a kezelő orvosának, hogy a kezelés nem hozza a várt eredményt. Felteszem, hogy további részletes vizsgálatokat fog ajánlani a pontosabb diagnózis érdekében. Nem kizárt, hogy vérvizgsálatok, ismételt fizikális vizsgálatok, esetleg röntgenfelvételek, vagy egyéb kiegészítő vizsgálat visz közelebb a diagnózishoz. Esélyeket és kezelési módszereket természetesen csak ezek után lehet latolgatni.
jelige: Johny
2008-06-30
Tisztelt Doktor Úr! 9 hetes Westiemnem már 2 oltása van és 2x van féregtelenitve. 2-3 nappal ezelött elkezdett hányni.. ez ma is előfordult és nem tudom h mitől. Reggelire párizsit kapott, ami nagyon izlik neki, ebédre meg kutya konzervet. Nagyon megilyedtem, mert ami kijött belöle az zöldes szinű volt. Az anyukám mondta h valamikor nem rendeset kakil hanem folyékonyat.. Ebben kérném a segitségét h mit tegyek.. Válaszát előre is köszönöm
A 2 védőoltás és 2x- féreghajtás jó kiindulási alap - ha ez így van, akkor már „csak” néhány tucat veleszületett és szerzett, fertőző és nem-fertőző kórképet kell kizárnia állatorvosának ... Jelezze állatorvosának az észlelteket. Ő részletes vizsálatokat fog javasolni a rejtély kiderítée érdekében.
jelige: tücsök
2008-06-30
Üdvözlöm! Nekem kb. 4 hónapos fiú cicám van, mindíg életvidám volt addig a pillanatig, amíg a szomszéd cicája át nem jár. Sajna bántja ! Ő kinti cica, megsérült a lába miközben a másik kergette, meghúzódott, de már rendbe jött. Azóta rosszkedvű, nem eszik nem nagyon iszik állandóan alszik és hányt is kb két napja van ez így. Mit tegyek?
A kijáró, nem ivartalanított macskák marakodnak - ezzel egyrészről sebeket ejtenek egymáson, másrészről pedig vírusos és parazitás betegségeket visznek át egymásra. Szinte biztosan hasonló ok miatt bágyadt és hány a fiatal kandúr. Állatorbopsa vizsgálatok után tudja meggyógyítani aktuális bajából. Ezután védőoltásai, rendszeres parazitamentesítése majd kasztrálása ajánlott a fiatal kandúrnak. Ha mindemellett még helyesen is táplálja, akkor jó esélye van arra, hogy 15-20 évet éljen a macska egészségesen. Ha nem így dönt, akkor pár év múlva új macskát kell hozni a házhoz ... Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban még talál érdekes olvasmányokat.
jelige: disney
2008-06-30
Tisztelt Állatorvos! 6hónapos a kutyus,és veszem észre hogy egyik heréje nem szállt le mi a teendő vele és miért?nem fájdalmas neki ha hasüregben van?műtetni kell? és a 4tejfoga mellett kinőtt a rendes foga,orvos mondta várjuk még 1hónapot ha mégsem esik ki akkor altatással kell kihúzni tejfogait,kérdem eközben lehet egyszerre ivartalanitani?köszönöm előre a választ!
A hasüregi rejtett here nem fájdalmas rendellenesség. A rejtett herét azért ajánlott eltávolítani, mert évekkel később a magasabb hőmérséklet miatt nagy eséllyel elrákosodik. A másik herét azért ajánlott eltávolítani, mert a rejtett heréjűség öröklődő elváltozás, az ilyen egyedeket nem szabad továbbtenyészteni. Ha a maradó fogak nem lökik ki a tejfogakat, akkor érdemes azokat műtéti úton eltávolítani. Véleményem szerint nincs akadálya annak, hogy a rejtett és normálisan helyeződő herék, valamint a perzisztáló tejfogak eltávolítását egy alkalommal oldja meg állatorvosa.
jelige: Jennyfer
2008-06-30
Jó napot kívánok!Nekem van egy németjuhászkiskutyám:Jenny aki féléves és olyan kérdésem lenne, hogy miért van az h folyton,folyton rág a kutyus, de mindent!a kis almafától elkezdve a vasig...papírokat darabokra szétszedi!A szüleim vissza akarják adni oda ahonnan hozták, de én nem akarom!bár tényleg elég lehetetlen a viselkedése szegénynek!:( A másik, hogy írtózatosan fél!Pedig mi sose bántottuk,de ha kicsit felemelem a hangom(akár hülyeségből,lehet h nem is neki mondok vmit) már elfut, behúzza a füleit stb.Nekünk volt már németjuhász kutyánk és ő abszólút nem így viselkedett, ezért furcsa nekünk!Én nagyon szeretem Jennyt és segíteni akarok rajta, de nemtudom mi a baja!:( Én valami lelki bajra tudnék gondolni, de mi biztos nem okoztunk neki semmi fájdalmat, mert nagyon szeretjük!Így nem értem,mert amikor elhoztuk elég pici volt!Kérem ha tud segíteni, akkor írjon!előre is köszönöm,
Egy egészséges, játékos kölyök kutya játszik és sok mindent meg is rág - ebben semmi különös nincs. Ha többet foglalkozik, játszik sétál vele, akkor kevesebb kért fog okozni odahaza. Se hülyeségből, se más okból ne kiabáljanak, ijesztegesséka kutyát. Más emberekhez, kutyákhoz, forgalomhoz ... minden új helyzethez szép lassan kell hozzászoktatni a kölyök kutyákat. Honlapunk Tudnivalók rovatában azt is elolvashatja, hogy egy féléves kutyának milyen oltások ajánlottak.
jelige: Edina
2008-06-30
Tisztelt DoktorÚr! Magyar Vizsla Kutyánk miatt már írtam egy levelet. Most már biztos ,hogy kiskutyái lesznek Kb 20 nap múlva. Azt szeretném megkérdezni, hogy kell e valamire figyelnünk a fialáskor. A nemiivarszetve a tüzelése óta eléggé duzzadt és nem igazán húzódott vissza ez mennyire természetes a vizsláknál. üdv
Gratulálok az örömteli eseményhez ! Egy tenyészállat felkészítése a pároztatásra/vemhességre/ellésre/szoptatásra komoly feladatot ró mind Önökre, mind állatorvosukra. A felkészülést kezdhetik azzal is, hogy honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban elolvasnak néhány vonatkozó írást. Mindemellett hasznos lenne állatorvosukkal is konzultálni a teendőikről.
jelige: Pipó
2008-06-30
Éppen egy éves havanese kutyusom tegnap reggel szokatlan tünettel jött vissza a reggeli első sétájából. Idegesen szaglászta magát mintha valami rá ment volna, kapkodta a fejét mintha valami mászott volna a testén (expot van rajta) rángatózott a kis izom a lábaiban. ha elindultunk sétálni pár lépés múlva leült, mintha valami erre kényszerítené (mint amikor árrammal fegyelmeznek valakit) sokszor olyan volt mintha belenyilalt volna valami és olyankor összerándult. ez egész nap szakaszokban fordult elő, szinte nem ivott semmit, csak kézből. mára ez elmúlt de a kedve, kedélyállapota nem az igazi. Étvágya van, iszik. A másik nagy gond (ez azután jelentkezik hogy elvisszük kozmetikába ez volt a második alkalom, azért erre gyanakszom) már fekete sebes a kicsi golyólyán a bőr, teljesen kinyalogatja, jobb lenne ha itt megmaradna a szőr? mivel lehet kezelni (newcharm kenőcsöt használok most), mi lehet az oka az állandó nyalogatásnak? Előre is köszönöm válaszukat!
A leírása alapján sajnos nem kizárt, hogy epilepszia, epilepszia-szerű tüneteket észlelt a kutyán. Érdemes lenne megemlíteni az észlelteket állatorvosának és a kutya részletes vizgsálatát kérni. A hereborék (vagy annak bőrének) gyulladására szintén részletes állatorvosi vizsgálat deríthet fényt. Nem valószínű, hogy a helyi kezelés , vagy a nyírás elhagyása megoldja a problémát.
jelige: Zsebi
2008-06-30
Üdvözlöm! Van egy 5 hónapos német törpepinscherem.Foltokban hullik a szőre,orvosnál voltunk,gombának tűnt:májusban kaptunk Biocan M injekciót+Imaverol fürdetőféleséget.A doktor mondta,ha nem javul,menjünk vissza és csinál bőrkaparást.(Nem mentünk még.)De nem mondanám,hogy meggyógyultunk volna.Valaki a táplálékra gyanakszik.Azóta(kb. 2 hete) csak prémiumtápot adok neki,ha megenné.De sose szerette a száraztápot.Most pépesítve,egy kis fokhagymás-sós vízben főtt csirkenyesedékkel kapja,így bele tudom diktálni.Csak nem igazán rág ezáltal,amitől aggódnom kellene? Mennyire kell a kutyák étkezését változatossá tenni?Illetve,ha mondjuk néha leveskockával főzném,az már fűszeresnek számít?Kölyökkutya esetében vátogathatok a prémiumtápok között,amíg meg nem leljük az ”igazit”,ha létezik ilyen?Én se örülnék,ha olyat kellene ennem,amit nem szeretek. Elég nyüzsgő és szófogadatlan,persze kan kölyök,de a fajtájából adódóan is gondolom.Ivartalanítás megkönnyítené a kezelhetőségét?Ekkor viszont mielőbb érdemes orvoshoz fordulni,hisz már nyüszög a tüzelő szuka után.Időben vagyok még? Utolsó kérdés:veszettség elleni oltás.Van itt 1-2 ismerős pinscheres,akik azt tanácsolták 1 éves kora előtt ne oltassam(ők sem tették).Kistermetű,főleg,hogy betegeskés is,ez a nagy dózisú szuri kárt is okozhat nála. Köszönöm válaszát.
Nem kevés kérdést tett fel egyszuszra ... 1.) Szőr-bőrtünetek Ha feltevésük (gombás bőrbetegség) nem bizonyult helyesnek és most allergiás eredetű betegségre gondolnak állatorvosukkal - akkor elsősorban nem egyszerű prémium tápokat, pláne nem azok csirkehúsos változatát kellene próbálgatni, hanem a hypoallergén gyógytápokat. A leggyakoribb táplálékallergiák egyike a csirkehús allergia, ami fűszerektől függetlenül kiválthat bőrtüneteket. Talán a legokosabb az lenne, ha a próbálkozások helyett jelezné állatorvosának, hogy nem történt változás a Zsebi bőrének állapotában és végezzen részletes vizgsálatokat annak kiderítése érdekében, hogy a tüneteket gombás, baktériumos, parazitás fertőzés, allergiás kórkép, endokrin betegség, vagy egyéb betegség okozhatja-e. Így gyorsabban juthatnának diagnózishoz és hatékony kezeléshez. 2.) Az ivartalanítás megkönnyítheti az együttélést pláne egy temperamentumos, fiatal kan esetében. 3.) A veszettség elleni oltás semmiféle veszélyt nem jelent egy kölyökkutyára nézve. Nincs kisdózis, meg nagydózis ezesetben. Az érvényes jogszabály szerint pedig minden 3 hónapos kort betöltött ebet monovalens veszettség elleni oltóanyaggal be kell oltani, amit fél éven belül meg kell ismételni.
jelige: tegula
2008-06-30
T.Cím! Kutyám kb. 3hetee elkezdett hányni, és azóta szinte semmit nem eszik. Többször voltunk orvosnál, kapott baktériumokra, fertőzésre oltást,de látható javulás nem volt. Az állatorvos szerint láza, hasmenése nincs, kézzel kitapintható daganatot nem észlelt. A kutya csont-bőr a száját szinte ki sem nyitja, bal szeme könnyezik. Milehet a baja, ez a vég?Mit tegyünk? Köszönettel:
Kérjék meg állatorosukat részletes klinikai vizsgálatra. A fiztikális vizgsálatok mellett sokszor a vér-, vizelet-, széklet vizsgálatok vezetik nyomra az állatorvost, vagy a képalkotó eljárásokkal (röntgen, ultrahang, ...CT, ...MRI, SPECT) lehet rejtetten növekcő daganatokat kimutatni. Ha kezelő orvosuknál nem elérhetőek ezek a kiegészítő vizgsálatok, akkor érdemes jól felszerelt rendelőben elvégeztetni ezeket.
jelige: csipás szem
2008-06-30
A kismacska szemét valamiféle halványpirosas, rózsaszínes váladék borítja. Próbáltuk kamillateával kitísztítani, nem ment. A cica nagyon kicsi (1,5 hónapos) és most tudtuk csak kideríteni, hogy hol fialt a macska. Hazahoztuk őket a rossz körülmények közül itthora, tisztaságban. Mi lehet a szemén, és hogyan tudjuk eltüntetni???
Egy kölyök macska esetében 2-3 hetesen illik az első parazitamentesítést megcsinálni. A kóbor, oltatlan anyaállat szinte biztosan víuros betegséggel (macskanátha) is nmegfertőzte a kölyköt, amit állatorvosa tud megerősíteni, és kezelni is. Nem kizárt, hogy antoibiotikum és gyulladáscsökkentő injekciókat, esetleg szemcseppet ajánl a cica kezelésére.
jelige: Picur
2008-06-30
A cica hasa megnőtt, majd nagy mennyiségű, sárgás, sűrű -nem bűzös- folyadék ürült belőle - ezzel a haspuffadás is megszűnt. A székletében nem találtam elváltozást. A tünetek nagyon hasonlítanak a fertőző hashártyagyulláséra, de a cicánknak jó étvágya van, aktív, nem rosszkedvű, hízeleg, dorombol. Bélfertőtlenítőt és kamillateát adtam neki. Előzőleg bolhaporral szórtam be, arra gondoltunk, hogy lenyalta és ettől alakultak ki a tünetei. Köszönöm válaszát!
A nem ivartalanítot, oltatlan macska leírt tüneteit számtalan egyéb ok is előidézhette a leírt bolhapor mérgezés mellett is. Teljesen igaza van, akár a fertőző hashártya gyulladás is szóbajön a leírt tünetek mellett - bár ezesetben a hasi terime csökkenése nem történt volna meg. A kamillával és bélfertőtlenítővel biztosan nem tett semmi rosszat, sőt amennyiben gyomor-bélhurut, fertőzés állt a tünetek hátterében, akkor meg is gyógyíthatta a cicát. Ha nem szűntek meg a tünetek, akkor keresse fel állatorvosát és kérje meg a részletes vizgsálatok elvégzésére. Ha megszűntek a tünetek, akkor pedig érdemes lenne a cica védőoltásait, parazitamentesítését, esetleg ivartalanítását megbeszélni.
jelige: westi
2008-06-30
3,5 éves westim kedvetlen, étvágytalan, nehezen mozog, nem ugrik fel az ágyra, fotelba, nem akar lépcsőzni, nem akar sétálni. Rtg (csípő, gerinc) negatív, babesia, Lyme kór, gyulladás vérből negatív. Fájdalmat nem mutat, de nem aktív, nem játszik. Mi lehet a baja?
Sajnos szinte bármely betegség jelentkezhet a leírt módon. Szinte biztosan, a további és akár ismételt vizsgálatok fogják megadni a választ a rejtélyre. Ha ilyen általános tünetek és a negatív eredmények felsorolásával diagnosztizálni lehetne a kutya betegségét, kezelő orvosa már boldogan megtette volna.
jelige: Gomez
2008-06-30
Tiszteletem Dr.ur A heten vasaroltam egy 8 hetes francia bulldog kant es szeretnem neki megadni a legjobb minosegu eledelt es vitamint foleg kolyok korban.A kerdesem az lenne hogy,on melyiket fajta vitamint es eledelt ajanlana nekem.Az ar nem szamit csak a jo minoseget akarom biztositani a kutyam szamara.Elore is koszonom a valaszat.
Ha bármelyik prémium minőségű tápot (Hill’s, Royal Canine, Eukanuba ...) hosszú távon tudja etetni a kölyökkel, akkor mindenféle egyéb takarmánykiegészítő nélkül is sokat tett a Gomez egészségéért.
jelige: cicó rühes?
2008-06-30
Tisztelt Doktorúr/nő! Keverék anyacicám (kölyök 3hónapos-szopik még) nyakáról kihullott a szőr, vakarózik, szőre nem foltokban itt-ott, hanem sávban hullik. Néhány seb látható rajta (apró piros kb 1 négyzet cmes helyen) 4-5 foltban. Több állatot nem érint a probléma. Macskám éber, jó étványó, jó vadász. KÖLYKÖN NINCS ELVÁLTOZÁS. Gyermekeim vannak. Előre is köszönöm válaszát!
Cicó lehet rühes is - meg fülrühe, bolhája, kullancsa és egyéb külső parazitái is lehetnek. Ezek csak a leggyakribb, legvalószínűbb okok a leírt elváltozások esetében. Lehet akár gombás, bakteriális bőrgyulladás, allergiás kórkép, endokrin betegség is a háttérben. A rendszeres parazitamentesítés mellett évente 2 védőoltás és az ivartalanítás lenne a kiindulási alap egy kijáró macska esetében. Ha ez mind megtörtént, és a tünetek nem múlnak, akkor részletes vizsgálatok szükségesek a diagnózishoz.

<< <  212 / 391 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.07.28
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci! Kérjük, osszák meg! "Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.07.16
kis hörikék elvihetők. csillogokormok@gmail.com
2014.07.07
Kiscicák elvihetők, jó gazdihoz, kb. 3 hónaposak egyik fekete, a másik fekete-fehér, a harmadik pedig fekete-fehé-vörös keverék színű (kiscsajok). Érdeklődni az alábbi e-mail címen vagy a budafoki állatgyógyászati központban lehet. Nagy Miklós NMiklos@emi.hu