Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Szofi és Gréti
2008-10-07
Tisztelt doktor úr! A tanácsát szeretném kérni. Két lány kutyusom van, 9 hónaposak. Mindenképpen tavasszal ivartalanítani szeretném öket, az állatorvossal már meg is beszéltem. Az egyik kutyus éppen most tüzel, a másik még nem tüzelt. Az elözö kutyusom gennyes méhgyulladás miatt kellett elaltatni, már túl idös volt a mütéthez, és más daganatai is voltak. Az lenne a kérdésem hogy miképpen elözhetö meg a gennyes méhgyulladás, és mitöl alakul ki a kutysoknál? Az állatorvos mindenképp meg akarta várni, amíg legalább egyszer tüzelnek a kutyusok, de én így is féltem öket, nehogy kialakuljon ez után az egy tüzelés után. Ha ivartalanítva lesznek a kutyusok akkor ugye már nem kaphatják meg ezt a betegséget? Válaszát elöre is köszönöm.
Állatorvosa helyesen ajánlotta, hogy ideális időpontban az első és második tüzelésük között történjék meg a kutyák ivartalanítása. Az európai iskolák tanítása szerint ez a legegészségesebb, a kutya számára legkedvezőbb időpont. A kutyák ivartalanításával a nem kívánt vemhességeket és álvemhességeket teljes biztonsággal megelőzik - az emlők, petefészek és méh gyulladásos, elfajulásos és daganatos megbetegedéseinek esélyét pedig nagyságrendekkel (!) csökkentik. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: uno
2008-10-07
Tisztelt Dr.Úr! 5 éves yorkshire terrier kutyámat májusban mütötték calcium -oxalát kövekkel.az elmult héten ujra köveket találtak az ultrahangon. A vizeletben struvit kristályokat.a mütét óta folyamatosan lúgositottunk.Elképzelhetőnek tartja-e hogy egy esetleges izületi gyulladás ,(januárban leesett az ágyról hátsó lábára azóta is sántit a röntgen nem mutatott semmit)hatására kialakulhat-e olyan enzim hiány ami ezt a kövesedésre való hajlamot okozza.A térd izületi sérüléssel szinte egyidőben alakult ki februárban homok ,májusban köveket operáltak,és alig három hónap alatt ujra köveket találtak ami a vizeletben lévő kristályok alapján ugy néz ki struvit kő.Mig előzöleg calcum-oxalát kő volt.Az elmult három hónapban a kutya eukanuba renal tápot és magurlitot kapott.Múlt héten csináltattam ey teljes körű vérvizsgálatot is ami kisebb gyulladásra utaló értéket mutatott egyébként negativ.Véleményét,válaszát előre is köszönöm.
Abban nem hiszek, hogy az ízületi gyulladás enzimhiányt és ezúton kőképződést indukálna kutyában, vagy emberben. Ha már e témában akarunk okoskodni, akkor valószínűbbnek tartom, ha a rheumatoid ízületi gyulladások miatti láz, keringő antigén-ellenanyag komplexek, esetleg sejttörmelékek segíthetik a kőképződés folyamatát a húgyutakban. A kutya minél részletesebb kivizsgálása javasolt a sántasága és a vizelet üledéktartalma ügyében is. Állatorvosa - ha mindketten úgy érzik szükséges - el tudja küldeni specialistákhoz önöket mindkét ügyben. 1);
jelige: cica
2008-10-06
Én segitséget szeretnék kérni abban hogy,az egyik szeme olyan hólyagos belülről és olyan csipa féle váladék van rajta mindig,mostam már kammilateával de nemtudom mit csináljak még.Fájni nemfájhat neki nagyon mert nyitva tartja de néha leis csukja de csak az egyik szemét,a másik szeme az tiszta nagyon.Sajnos állatorvoshoz csak 2-3 nap mulva fogom tudni vinni és aggódom hogy nem lesz e belőle probléma hogynem rögtön viszem el.Ez az első kiscicám és sajnos nemtudom mit lehet ilyenkor tenni,amig nemviszem állatorvoshoz megnézetni.Oltatni pedig szintén pár nap mulva viszem el. Köszönöm
Otthon nem tehet mást, mint amit már napk (hetek?) óta tesz ... kamillás oldattal törölgetheti a kiscica szemét. Sajnos érezhetően ennél többre lesz szükség. Állatorvosa a vizsgálatok után antibiotikum és lázcsillapító injekcióval és szemcseppel tudja valószínűleg kezelni a cicát. Remélem, hogy nem túl későn kerül állatorvoshoz a kölyök.
jelige: piros pöttyök
2008-10-06
Kedves Dr. Nő/Úr! Van nekem egy yorkshire terrier kutyusom aki szept. 28-án illetve szept. 30-án lett fedeztetve. Majd 1-2 napra rá elkezdett vérezni. Úgy tudom ha huzamosabb ideig tart a vérzés akkor lehet, hogy nem termékenyült meg!? Majd ezek után a péráján megjelentek a szűrtüsző gyulladáshoz hasonló pöttyök. Majd tegnapra már a hasa felé is elkezdett pöttyös lenni, de ott csak rózsaszínűek a pöttyök! És nagyon dörzsöli a lábunkhoz. szerintem viszket neki! Az volna a kérdésem hogy elkaphatott e a fiú kutyustól valamit? Vagy mi lehet? És hogy az állatorvos mikor tudja megmondani hogy vemhes e? Van e olyan vizsgálat? Válaszát előre is köszönöm!
A szukák egészséges tüzelése során az ovuláció közeledtével a vérzés már mérsékeltebb, sötétebb színezetű szokott lenni. A szuka hajlandóvá válik a párzásra és a vérezgetés legtöbbször néhány nappal a párzás után már megszűnik. A fedeztetés után kezdődő, felerősödő vérzés akár a fedeztetés közben kialakult sérüléstől, fertőzéstől is lehet. Állatorvosa ugyan csak a 3 hetes vemhességet tudja megállapítai ultrahang vizsgálattal, de a szokatlan vérzés és hüvelynyálkahártya elváltozások miatt már most is indokolt lenne felkeresnie őt. Nem kizárt, hogy szaporodásbiológus specialistára is szükség lesz a diagnózis felállításához.
jelige: „lécci”
2008-10-06
Sziasztok ,az én macskám már 5 éves és most sajnos megharapta valami! nagyon mély sebe van és szerintem el van törve a lába. ti mit javasolnátok el vigyem az állatorvoshoz? Azt sem tudom h mennyibe kerül a meggyógyítás! ha valaki tudja az lécci írjon!!! köszi!!!
Én pedig azt szeretném, ha legközelebb az „orvos válaszol” rovatban tenné fel hasonló kérdéseit. Igen, a javaslat egyértelműen az, hogy vigyék el a macskát felszerelt rendelőbe, ahol állatorvosa megvizgsálhgatja és elláthatja őt. A költségek néhány ezertől több tízezer forintig terjedhetnek attól függően, hogy valóban törött-e csont és hogy operálni kell-e a macskát.
jelige: Manci
2008-10-06
Kedves Doktor Úr/Doktornő! Néhány hónapja befogadtunk egy a közelünkben igen rosszul tartott házi cicát, nyáron voltak kölykei, összesen 7 darab, valamennyit egészségesen felneveltük és gazdit is találtunk nekik. Az anyacicának az utolsó kölyök elvitele óta adunk Provera gyógyszert állatorvosi recept alapján fogamzásgátlás céljából. A cicának rendkívül jó étvágy van, szinte többet eszik, mint a többi három, ivartalanított cicánk együttvéve, súlya is jelentősen gyarapodott. A gondom az, hogy pocakja eléggé növekszik. Lehetségesenek tartja-e, hogy a macska a gyógyszer ellenére - amit biztonságosan beadunk - újra vemhes lett, vagy egyszerűen csak a szervezetének téli felkészítése és a jó táplálás miatt hízik? Egyébként nagyon élénk, emlői egyenlőre nem dagadnak. Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Sajnos nem kizárt az sem, hogy újra vemhesült a cica és egyéb elváltozások miatt is nőhet a hasi terime. A fogamzásgátló tabletta adása helyett sokkal egészségesebb megoldás lenne az ivartalanítása.
jelige: beteg kutya
2008-10-06
A kutyám egyik mellbimbója alatt lapos kemény csomószerű duzzanat van. Mivel lapos és nem gömb szerű nem gondoltam daganatra, csak valami haematomára, ám nem múlt el és most a mellbimbóbol véres ragacsos váladék folyik. Lehet ez rossz indulatú daganat?
A leírt duzzanat alakjából nem lehet kitalálni, hogy gyulladásos, vagy daganatos eedetű elváltozásról van-e szó. A csecsbimbóból nyert váladék és a képlet megszúrásából nyert minták citológiai vizsgálatával lehet eldönteni a kérdést. Ha „csak” gyulladásos folyadékgyülemről van is szó - az is állatorvosi kezelést igényel, és a kutya részletes vizsgálata, valamint ivartalanítása ezesetben is melegen ajánlott.
jelige: yorki hányás
2008-10-06
A 3 hónapos yorkink a mai nap folyaman több alkalommal is hányt. túl van a 3. kötelező oltáson, most már csak a veszetség elleni van hátra. A 3. oltás után 1 héttel elkezdtük sétáltatni (most ket hettel ez után vagyunk). Az étvágya a nap folyamán visszafogottan, de volt. Hasmenés nincs, csak a rendszeres hányás (néha éhgyomorra is). Mi okozhatja ezt? Mikor kezdjünk aggódni? A folyadék pótlást igyekszünk megoldani.
A rendben lévő oltások sajnos csak a vírusos megbetegedések veszélyét csökkentik. Ezen kívül is számos egyéb kórkép (paraziták, idegentest, táplálási hibák, belgyógyászati betegségek, velezsületett betegségek ...) okozhatnak visszatérő hányást egy fiatal kutyában. Nem tudom megnyugtatni. A kölyök részletes állatorvosi vizsgálata hozhatja meg a választ a tünet okára. A megoldásról csak a diagnózis ismeretében lehet beszélni.
jelige: Kormi
2008-10-06
A cicán a farkán az első lábán nincs szőr pörkös a felület. Az orvosa szerint lehet rüh, de lehet gombás fertőzés is. Kap gyógyszert és minden nap fertőtlenítőleg le kell törölni a beteg részeket. Kérdésem, hogy megkaphatjuk e a cicától akár a rühességet akár a gombás fertőzést, mert úgy tudom mindkét betegség fertőző? és milyen tünetekre figyeljünk megunkon, hisz naponta kapcsolatba vagyunk a kis macskánkkal?Hogyan kerülhetjuk el a fertőzést?
A macskarüh emberen nem okoz elváltozást, a gombás fertőzés viszont igen. Ha az elváltozott területek kezelését gumokesztűben végzik, és kezelés után fertőtlenítő szerekkel is kezet mosnak - azzal minimalizálják a gombás fertőződés veszélyét. Nagyon hasonló bőrelváltozást okozhat számos egyéb betegség is (allergiás, bakteriális, endokrin kórképek ...). Ezek megállapításához esetleg további vizgsálatok is szükségesek lehetnek.
jelige: lili
2008-10-06
a mi kutyánknak elmentek a kiskutyái és most nagyon szomorú, azt hiszem depressziós. mit tegyek.
Én meg kizártnak tartom, hogy depressziós lenne. Az oltatlan kutya vetélése (?), kölyökelhullása (?) sem a véletlen műbe lehetett. A Lilinek biztosan állatorvosi vizsgálatokra és kezelésre van szüksége, nem pedig pszichológusra.
jelige: csúnya szőr
2008-10-06
Van egy félhosszú szőrű német juhász kutyám,aki 1 hónapja erősen elkezdet vedleni.A gyönyörű,sűrű bundából csak egy silány szőrzet maradt.Ami igazán aggaszt,hogy szőre rövid és matt,furcsa tapintású lett.
Bármelyik (sok tucat!) idült betegség okozhatja a szőr megváltozását. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja kideríteni, hogy mi a baj. Ezután eshet szó a megoldásról.
jelige: Dorka
2008-10-06
Tisztelt Doktor Nő/Úr! 5 éves nőstény cicámnál furcsa tünetek jelentkeztek idén nyáron. Azt vettem észre egyik nap, hogy eléggé zavart, szaladgál ide-oda, rángatózik a bőr a hátán, idegesen nyalja a száját, rángatja a fülét és kapkod a fejével a földhöz, mintha szagolna valamit, ami nincs is ott. Nagyon megijedtünk, azt hittük, hogy mérgezés, ami az idegrendszert támadta meg. Elvittük állatorvoshoz. Ő két dologra gyanakodott, az egyik az, hogy megütötték a hátát vagy megüthette valamibe és egy ödémás rész alakult ki a gerince mellett, mert ha erősebben megsimogatta a hátát, akkor nem látott panaszt, de ha az ujja hegyével éppen csak hozzáért a szőrhöz, akkor azonnal rángatózni kezdett. A másik a veszettség volt, de mivel becsületesen hordom oltásra, ezért ennek kicsi volt az esélye. Egy hétig injekciózta, pontosan nem emlékszem, hogy milyen injekciókat kapott, de két hét után a veszettséget kizártuk. Azóta is ”jól van”, eszik, iszik, alszik, játszik, csak időnként rájön ez a furcsa rohamszerű dolog, ami engem aggaszt. Van, amikor napig nem látom jelét, de előfordul, hogy egy nap többször is. 5 percnél tovább nem tart és meg is lehet nyugtatni. Ha ölbe veszem és simogatom, akkor nemsokára abbhagyja. Kérném a segítségét abban, hogy esetleg ráismert-e valamilyen tipikus macskabetegségre és hogy komolyabb vizsgálatokra szükség van-e?
Részletes vizsgálatok elvégzése után válasz kerülhet a kérdésére. A fizikális vizsgálatok mellett bőrkaparék mintavétel,vérvizsgálatok, vírustesztek, röntgenvizsgálat adhat eredményt.
jelige: kutyusaim:)
2008-10-06
Üdvözlöm Dr Úr! Szeretném öntől megkérdezni,hogy kan kiskutyát hogyan lehet lszoktatni arról,hogy lakásban ne jelőljön?Új festés van a házunkban és már itt is van egy két folt mert emeli a lábát.Az ivartalanitás nem ok nekünk mert szeretnénk fedeztetni őt. A másik van 2-kis szukánk is (havanesek)6-hónaposak lesznek szeretném megkérdzni,hogy a tüzeléskor mire kell számitani?Folyamatosan hetekig vérezgetnek?Persze semmi gond ha ez ezzel jár hát ezzel jár csak az az igazság ezt igy konkrétan nem is tudom!Rengeteget olvastam már kutyusokról és mióta az eszemet tudom van kutyám de csak kanok voltak.Ezt valahogy még nem sikerült megtudnom,hogy mennyi ideig és milyen mennyiségben véreznek?Csak hogy felkészüljek:) Valóban a kanok csúnyán összeverekedhetnek(tüzeléskor) tehát érdemes külön tenni őket akkor is ha egyébként ”jóbarátok”?! Válaszát előre is köszönöm,további szép napot önnek!!!
A kankutya „jelölgetésről” történő leszoktatása sok időt, odafigyelést, tütelmet és következetességet igényel a gazditól. Távoltartó spray használata segítheti az ügyet, de az odafigyelést nem pótolja. A kanok marakodhatnak a tüzelő szukák közelében, vagy akár az „illatok” miatt, ilyenkor valóban az elkülönítéás segít. A tüzelő szukák egy része 5-8 napos vérzés után ovulál/fogadja el a kant/párzik és vemhesül - de vannak egyedek, amelyek 25-30 nap után teszik ezt. Állatorvosa hüvelycitológiai és vér progeszteron vizsgálattal tudja megállapítani az ovuláció időpontját. A kutyatenyésztésre az alkalmas tenyészállatok mellett felkészült tenyésztő is szükséges. Honlapunk Publikációk rovatában talál néhány hazsnos írást.
jelige: Macika
2008-10-06
Egy 8 éves perzsa cicánk van. Mostanság sokszor sebesre vakarja a bőrét, az állatorvostól kaptunk rá vitaminokat és egy tablettát a bőrére, de a helyzet nem változott. Régebben sosem volt ilyen problémája. Valamint egyre többször kilóg a nyelve vége a szájából. Ezek a tünetek származhatnak a korából adódóan, vagy esetleg valami betegsége van, amit a másik állatorvos nem vett észre?
A kor önmagában soha nem betegség, sok 15-20 éves persza is viszketegség nélkül éli életét. A leírt tüneteket nem csak hiánybetegségek (amire a kezelést kapta), de paraziták, bakteriumok és gombák is okozhatják, ráadásul sokféle allergiás, endokrin és egyéb eredetű betegség is állhat a háttérben. Részletes vizgsálatokkal (benne bőrkaparék, vérvizsgálatok, egyéb vizsgálatok ...) lehet szűkíteni a kört, majd diagnosztiztálni a tünetek okát. A megoldás csak ezután lesz meg. Honlapunk Tudnivalók rovatában elolvashatja, hogy egy benntartott cicának milyen oltások ajánlottak.
jelige: Vörös cica
2008-10-06
Érdekelne a véleménye! Van egy ivartalanított vörös -fehér cirmos cicám, 1 év körüli.Jó húsban lévő ápolt cica. 1nappal ezelőtt egyik percről a másikra azt vettük észre, hogy az egyik szeme elkezd homályosodni. Elötte Hunyorgott de semmi más.Estére olyanná vált mintha elkezdene meg vakulni,szürke, alig volt látható,nem is akarta kinyitni a szemét. A másik szemével semmi probléma nem volt. Kamilla teával törölgettem neki. Eltelt pár óra és egyre furcsábban viselkedett. Elég gyakran azon az oldalon ahol a szemével volt gond,elkezdett rángani az arca.Egész fejét is mindig oldalra fordította. Mintha görcsbe rándult volna. Húzkodta fel néha a pofiját. Aztán éjszaka néha nyávogott miközbe próbáltam megnyugtatni. Hangosan vette a levegőt. Kicsit olyan volt mintha lebénult volna az az oldala a fején. Nem hagyta simogatni sem. Nagy nehezen elaludt. Ma reggelre pedig egyre jobban ki tisztúlt a szeme,dorombol,hallgat arra ha szólok neki, nem dobol idegesen a farkával.Délutánra a két szeme között nagyon kicsi különbség volt.Semmi szürkeség nem volt rajta. Nap közbe lehet ,h. lázas volt. De eszik rendesen,tejet ivott. Mi lehet a baja? Egyik napról a másikra ilyen tünetek jelentkeztek. Ilyen rosszúl macskát még nem láttam,pedig már jó pár cicám volt. Elviszem állat orvoshoz a biztonság kedvéért még ha nem jelentkezik ismét bármilyen tünet. Mert nem lehet tudni. Viszont érdekelne,h. mi lehet a legvalószínűbb oka. Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: G.Sz.
Nem kizárt, hogy a szemébe került vegyi anyag, vagy sérülés (macskapofon) okozott akut gyulladást a cicán. Állatorvosa részletes vizgsálatokkal (esetleg szemészeti szakvizgsálat javaslatával) tud utánajárni a dolognak. Biztos vagyok benne, hogy a cica elmaradt oltásai esetleges ivartalanítása ügyében is javaslatot tesz.
jelige: csini
2008-10-06
Nekem egy 5hónapos yorki kutyusom van.És a kérdésem az lenne miért ugatja meg az autókat?Amikor megálunk a zebránál és jönnek az autók elkezd ugatni és nyüszíteni de úgy nyűszít mintha bántanák de közben ugat is.Miért van ez?És mit tehetnék hogy ne csinálja ezt?
Nem tudom kitalálni, hog ymi járhat a Csini fejében. Egy kutyakiképzéssel, iskolával foglalkozó szakember lehetséges, hog ymeg tudná fejteni a rejtélyt és akár a megoldást is megtalálhatják.
jelige: Puli
2008-10-06
Tisztelt Doktor úr! Nekem egy puli kutyusom van, aki 14 éves. Júliusig minden rendben volt, de ekkor el kellett altatnunk a falkavezér német juhász kutyát és a puli kutyámat eléggé megviselte. Az állatorvos, akkor Depressziót állapított meg és szurit adott neki. Ezután szeptemberig semmi probléma nem is volt. Akkor újra kezdődött minden. De inkább az, hogy nagyon járkált utánam, a nadrágomat ”kaparászta”, fel akart ugrani, nem akart aludni, csak ha én is ott vagyok, elkezdett a szája ”mozogni” -ami már elmúlt-, és egyfolytában fel-alá járkál. Nekem kell őt ”megállítanom”, lenyugtatnom. Eszik-iszik rendesen. A mai nap folyamán is, állandóan járkált és nem akar aludni, vagyha sikerül, akkor mindig felriad és ha nem vagyok ott keres... Sajnos nem tudom, hogy mi lehet a baja... Kb. másfél hete kihívtuk az állatorvost, aki szintén depire tippelt és adott neki szurit. Semmi javulás nem történt... Olvasgattam a kutya betegségekről és pici hasonlóságot találtam az epilepsziás betegségről... Bár ott inkább erős rohamokat írnak... Szóval szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint, mi lehet a baja a kutyámnak? Esetleg tényleg epilepsziás lenne? A válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.
A leírása alapján a „depreszió” lenne talán a legutolsó amire gondolnék ... Ráadásul nem is ismerek olyan szurit, amivel kutyát lehetne jobb kedvre deríteni. Nem kizárt, az epilepszia sem, hiszen annak is többféle válatozata létezik, nem minden esetben a klasszikus nagy rohamokkal. De akár az epilepszia, akár ettől eltérő betegségek kizárólag a kutya részletes rendelői kivizsgálásával állapítható meg.
jelige: aggódó
2008-10-06
Van két nőstény kutyám, akik testvérek és nagyon szeretik egymást. Az egyiknél észrevettem, hogy néhanapján húzza a fenekét a földön, de komoly problémát nem észleltem, mert rendesen étkezett és még a dolgát is elvégezte, életvidám volt. Most is az, de az ánusza mellett valami daganatot fedeztem fel és egy pici vágásszerű seb is van rajta. Folyton nyalogatja. Tudom, hogy a nyálával gyógyítja a sebet, de a daganat miatt aggódom. Azt olvastam róla, hogy ezt bűzmirigy-problémának nevezik. A kérdés, hogy kell-e állatorvosi beavatkozás? Ha nem, akkor hagyjam, hogy a nyálával gyógyítsa, vagy mi is tehetünk érte? Rendszeresen ellenőrzöm, hogy elmúlt-e a daganat, rendesen eszik, ürít. A baj pont szombaton kezdődött, amikor a rendelő 12-kor zár. Mit tegyek? Nem szeretnék hétfőig aggódni. Előre is köszönöm a segítségét!
Attól tartok, hogy legalább hétfőig aggódnia kellett, hacsak más meg nem nyugtatta. Én magam egyébként sajnosakkor sem tudtam volna megnyugtatni, ha már szombaton válaszolok. Ugyanis csakis a kutya részletes vizsgálatával lehet eldönteni, hogy a végbél körüli duzzanat és nyílás „csak” feltört tályog sipolynyílása, vagy daganatról van szó. A gyulladásos eredetű megbetegedések egy részében is kifejezetten hátrányos, ha a kutya nyalogatja a területet.
jelige: kitti
2008-10-06
3hete mütötték emlödaganattal másodjára. most tüzel és érzem,hogy duzzad a varrat melett. és tiszta feszes a varratná .lteljesen végigvágták márcsak3 mellbimbojavan. megint müteni kell?
Nem kizárt. Jelezze állatorvosának a fejleményeket. Ő tudja eldönteni, hogy a daganat kiújulásáról, vagy másról lehet-e szó. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: FALU
2008-10-06
6 HETES PERZSA CICA PÁR NAPJA NEM ESZIK ÉS LEFOGYOTT 2008.10.03,-ÁN GIMPET PASZTÁT ÉS CICATEJET JAVASOLTAK NRKI.eZEKET SZIVESEN MEGESZI DE SZÉKLETÉBEN VÉRT TALÁLTAM NEM GOND EZ HELYRE JÖHET MÉG?
Akár helyre is jöhet a cica, ha jól felszerelt rendelőben részletes állatorvosi vizsgálatokkal kiderítik a tünetek okát, és megfelelő kezelést kap.
jelige: macska
2008-10-06
A macskámat autóval elütöttem,ahátsó combjárol a szőr teljesen lehorzsolódott. A hám réteg is megrérült. járni tud. széklete van. csak iszik.enni nem akar.szeretném megtudni,hogy milyen gyogyszerrel kezeljem?
Semmilyennel. Állatorvosa részletes vizgsálatokkal tudja kideríteni, hogy milyen károsodásai lettek a cicának - és mimódon kell kezelni. Ha sikerül átvészeltetni a traumán, akkor megbeszélhetik rendszeres védőoltásait, parazitamentesítését és későbbi ivartalanítását is.
jelige: Benji
2008-10-06
Tisztelt Doktor Úr! 17 éves ivartalanított kandúromról szeretném a tanácsát kérni. Benji nagy túlélő, betegségeken, mérgezési- és agyonütési kísérleteken, rivális kandúrokkal való harcokon van túl, egyszer korábban, 9 éves kora körül már egy rákos bőrdaganatból is meggyógyult, hála az Ön sugárkezelésének és műtétjének. Idén tavasszal kezdtünk nyomozásba, hogy mi lehet a bal arcán lassan növögető duzzanat, a vizsgálatok nem mutattak egyértelmű eredményt, a röntgen is csak annyit állapított meg, hogy valami gyulladás, amely a csontos állományt is elkezdte kikezdeni, a bal felső szemfogát akkor rögtön ki is húzták, teljesen elkorhadt a gyökere. De az antibiotikumok hatására nem történt javulás, így megtörtént az első szövettani mintavétel. Az eredmény biztató volt, nem találtak rosszindulatú elváltozásra mutató jeleket a mintában, így a műtéti feltárás/eltávolítás mellett döntöttünk az orvosokkal közösen. Dr. Kómár Gyula végezte a műtétet (május 30-án), ami közben kiderült, hogy daganat, a szövettan chondrosarcomát állapított meg. Mivel már elég idős macska, és elég rosszul viselte az altatásokat, először nem akartam kitenni olyan kezeléseknek, amelyek esetleg előbb elvinnék, mint a betegsége, reménykedtem, hogy nyertünk egy kis időt, és nem fog gyorsan kiújulni a daganat, de sajnos nem így történt, augusztusra már a látásban is zavarta, ekkor vettük észre, hogy a másik szemére, ami előző nyáron kezdett besötétedni, már egyáltalán nem lát. Néhány héten belül a daganat annyira benőtte a szemét, hogy már egyáltalán nem látott. Mivel az általános egészségi állapota még mindig viszonylag jó volt, egy újabb műtét mellett döntöttünk, hogy egy kicsit könnyítsünk a helyzetén. Kómár doktor úr ismét elvállalta a műtétet, és amennyire tudta, eltávolította a daganatot (szeptember 8-án), és a macska ébredezésekor már kiderült, hogy lát, ismét birtokba vette azokat a bútorokat, amelyeket kerülni kényszerült a vaksága miatt, és amint a kertbe is kimehetett a varratszedés után, az életkedvét is teljesen visszanyerte. Látszik rajta, hogy nagyon boldog, hogy újra lát, de mintha sejtené, hogy ez csak átmeneti, ki akar használni minden időt, ezért a szokásosnál is elevenebb és követelőzőbb lett. De az orrán a daganat maradványa már láthatóan elkezdett nőni, és időnként tüsszög. Mivel ezt a tortúrát is így átvészelte, és ennyi élniakarás van benne, azon gondolkodunk, hogy esetleg megérné megpróbálni véglegesen megszabadulni a daganattól. Azt olvastam erről a fajta daganatról, hogy sugárterápiával jó eséllyel gyógyítható (legalábbis embereknél), ugyanakkor Édesanyám elbeszéléséből tudom, hogy mivel jár egy ilyen kezelés macska esetében, és ismét, nem szeretném, ha a kezelés következtében veszíteném el, ha anélkül még néhány viszonylag gondtalan hónapig együtt élhet a betegséggel. Ön mit javasol? Érdemes belevágni egy ilyen idős, ámde szívós macska esetében valamilyen agresszív terápiába, vagy most már csak inkább tegyük kényelmessé az utolsó hónapjait? Az teszi nehézzé a döntést számunkra, hogy maga a daganat nem hat ki az általános állapotára, csak rossz helyen van, és egy idő után megint az életminőségét fogja rontani, miközben fizikailag még rendben lenne. Tanácstalan vagyok. Szeretném a legjobbat neki, de ilyen helyzetben mi a legjobb? Néhány egyéb információ: Oltva tavalyig rendszeresen volt (veszettség, leukózis és kombinált), csak idén maradt ki a sok vizsgálat, kezelés és műtétek miatt. Kijár a kertbe, de már nem csavarog el messzire, nem bonyolódik konfliktusokba és a lakásban alszik. Pár éve a tünetei alapján (étvágytalanság, fekélyek a szájban) enyhe veseelégtelenséget állapítottak meg nála, de laboratóriumi vizsgálat nem volt, diétával pár nap alatt akkor jobban lett, azóta száraz tápból a Trovet RID-et kapja, amit nagyon szeret, nedves tápból viszont mindenféle normált, mert a diétás tápokat nem volt hajlandó enni. De ugyanakkor nem jellemző rá a veseelégtelenségre jellemző fokozott vizeletürítés, sőt, inkább keveset vizel amellett, hogy viszonylag sokat iszik. Az étvágya közepes, de többször keveset eszeget. Csatolom a két szövettani eredményt, valamint három fotót a macskáról, az első a legutóbbi műtétje előtt két nappal készült, a másik kettő pedig ma reggel. Várom szíves válaszát. Köszönettel:
A cica egésztest onkológiai vizsgálatával lehetne pontosabban látni, hogy a kiújuló daganat mekkora, milyen struktúrákatat érint - és azt is, hogy nincs-e nyirokcsomó, vagy távoli áttét a cicában. Ha megvan ez az adat, akkor lehet megmondani azt, hogy helyi kezeléssel, vagy egyéb módon lehet-e begfolyásolni a betegség lezajlását.
jelige: kutyafül
2008-10-06
Üdvözlöm Doktor Úr/Nő ! Van egy3 hónapos magyar vizsla szukánk. Szeretnénk később ivartalanítan , de nem tudjuk eldönteni ,hogy elötte nem kellene-e legalább egyszer pároztatni.Az ivartalanítás idősebb korára nem jelent problémát(vizelettartási gondok)?
Nem kell és nem ajánlott. A szülés biztosan nem fogja megakadályozni a későbbi esetlegesen kialakuló inkontinenviát. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: Delon
2008-10-06
Kedves Segítő! Néhány hete német juhász kutyusunk,aki 8 éves - nagyon kedvetlen,étvágytalan és nagyon lefogyott. Hívtunk hozzá állatorvost,aki nem állapított meg nála mérgezést ill. kullancscsípésre utaló nyomokat - de adott be a kutyának egy antibiotikum ill. egy vitamin injekciót. A kutyus pár napig jobban volt,majd a múlt hetekben újból jelentkeztek nála a tünetek... :( Folyadékot a tejen kívül nem iszik,és alig eszik pár falatot... Nagyon aggódunk miatta. Az orvos azóta már többször járt nála, volt hogy naponta jött vizsgálni Delont és injekciót adni neki... Veseelégedetlenség lehet a probléma hátterében...! Már alig reagál a hangokra,csak a bejárati ajtónál fekszik - ami számomra nagyon megható,mert úgy gondolom hogy szeretne minél közelebb lenni a gazdihoz... A folyamat eddigi utánaolvasásom szerint nem visszafordítható és nem megállítható - de mivel tudunk a kutyuskánknak segíteni????? Előre is köszönöm válaszát!!
Mielőbbi (jól felszerelt rendelőben elvégzett)részletes vizsgálatokkal lehet a tünetek okát tisztázni. A fizikális vizsgálatok, vér- és vizelet vizsgálatok, képalkotók eredményeiből kiderülhet, hogy helytálló-e a feltételezés, miszerint veseelégtelensége van a kutyának, vagy esetleg egészen más a bibi. Az esélyeket, megoldásokat csak ezután lehet tiszázni.
jelige: Csivava
2008-10-06
Kaptam egy csivava 5-6hónapos szuka kutyust.Folyamatosan folyik a vizelete és eléggé bűzös.Eddig kint tartották nálam most lakásban van nem is akarom kirakni,de nagyon vizeletes állandóan a hátsó fele. Szerintem nem is érzi,hogy maga alá pisil vagy ha kézben van akkor is elereszti magát.Pont ez az oka hogy odaadták.Már beszéltem az állatorvosommal fog jönni, de kiváncsi lennék az Ön véleményére is. Sürgős lenne.Előre is köszönöm!
Sajnos nem tudtam sürgősen válaszolni - és az eltelt időben gondolom állatorvosa is tájékoztatta arról, hogy a kuty részltes vizsgálatával derülhet ki az inkontinencia oka. A fizikális vizsgálatok mellett vizelet- és vérvizsálatokra, ultrahang vizsgálatra biztosan szükség lesz a diagnózishoz.

<< <  212 / 425 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.07.23
Elveszett,keresem Yorkshire Terrier szuka kutyusunkat,chip még sajnos nincs benne,10 napos kölykei vannak,kérem,a becsületes megtalálót aki megtalálta és bevitte a Budafoki állatkórházba,jelentkezzen! 70/434-7875 Köszönöm!
2015.07.23
Elveszett,keresem Yorkshire terrier szuka kutyusunkat,chip még sajnos nincs benne,10 napos kölykei vannak,kérem,a becsületes megtalálót aki megtalálta és bevitte a Budafoki állatkórházba,jelentkezzen&amp;#33; 70/434-7875 Köszönöm&amp;#33;
2015.07.16
Tegnap éjjel (2015.07.15.) a Budafoki úton rohangált a Lukoil kútnál. Fiatal, amstaff jellegű kanocska. Piros, Petface márkájú hám van rajta, chip persze nincs. Menhelyek fullon, nem fogadják. Sürgősen kéne ideiglenes befogadó, a saját kutyáim nem tűrik jól. Az Illatos útra tudom beadni max, de még reménykedem, hogy valaki keresi, mert ápolt, jól táplált fiúcska. Érdeklődni a a 06 30 757 4593-as számon lehet!