Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: dilemma
2010-11-01
Elkeseredésemben fordulok a tanácsáért! Doktor úr mit tenne egy 12 éves, gennyes méhgyulladást diagnosztizált, elhízott, és emlődaganatos kutya esetében? Tudok az időben elvégzett ivartalanítás kedvező hatásairól, de kutyánkat 8 évesen fogadtuk örökbe menhelyről. Műtét vagy eutanázia?
Hogy én mit tennék?! Nekem egyáltalán nem jelentene dilemmát ez az ügy. Először is elvégezném a kutya részletes vizsgálatát - amibe beletartozik a fizikális vizgsálatok mellett a vérvizsgálatok, citológiai vizsgálat, képalkotók ... legalább - majd vagy egy műtéttel, vagy 2 ülésben megcsinálnám az operáció(ka)t. Csak akkor nem így döntenék, ha a vizsgálatok során valami teljesen esélytelen elváltozás (előrehaladott áttétek, súlyosfokú !szív-, máj, vese elégtelenség) derülne ki. A gennyes méhgyulladást sajnos sokszor diagnosztizáljuk együttesen emlődaganatokkal - az esetek nagyobb részében ez idős kutyákon is megoldható. Önnek is azt ajánlom, hogy vizsgáltassa ki a kutyát és ha lehetséges gyógyítsák meg. Honlapunk Publikációk rovatában olvashat még a témában.
jelige: bénulás ???
2010-11-01
Üdv! Hosszúszőrü idős kutyám átvizsgálása közben a gerince mentén egy cseresznye nagyságú csomót találtam. Most le fog bénulni?
Nem feltétlenül. Sőt, a gerinctájékon keletkező duzzanatok nagyobb részét emberen, állaton egyaránt meg lehet gyógyítani. Állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával tudja kideríteni, hogy a leírt duzzanat milyen jellegű. Ezután megbeszélhetik a teendőket is. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: köhögés
2010-11-01
Kutyusom amikor hátsó lábával vakarja a nyaka környékét, utána mindig köhög. Mitől lehet ez? Köszönöm a válaszadást!
Lehet attól, mert a vakaródzás okozta megerőltetés a szívbeteg kutyában némi tüdőödémát okoz, és lehet akár attól is, mert a nyaktájéki vakaródzás közben szőr, hámképletek kerülnek belégzésre és ez ingerli a köhögésre a kutyát. A kéát feltevés ráadásul nem zárja ki egymást. Nameg ugye a nyaktájéki viszketegség és a köhögés nem feltétlenül függ össze - lehetnek ezek különálló betegségek tünetei is. Szerencse, hogy nem kitalálni és elméleteket kell gyártani ezeknek a megfigyeléseknek a hátteréről, hanem ennél jóval egyszerűbben meg lehet kérni állatorvosunkat a kutya részletes kivizsgálására. Ezt ajánlom most is.
jelige: lehet-e 2. ?
2010-10-28
Tisztelt Doktor úr! Köszönöm válaszát. Az a gond, hogy az állatorvosunk csak jövő héten lesz, a kutyát pedig nem lehet olyan egyszerűen kezelni, mert pici kora óta nem tűr semilyen kötöttséget. Ami a nyakővtől az oltásig terjed. Amióta nagyobb ,oltani is belövéssel ill. kábítással lehet! Üdvözlettel
Mindez valóban gond, nehéz lehet így az élet egy kutyával ..., de ezesetbe (is) a legokosabb megoldás az lenne, ha előrehoznák az operációt és kb egy hónap múlva (ha vemhes, ha nem vemhes) véglegesen pontot tennének az ügy végére.
jelige: Snowprincess
2010-10-28
kutyusomnak könnycsatorna elzáródás miatt altatásban katétert ültettek be, hogy a könnycsatorna ne tudjon bezáródni, 3 hétig kellett volna benne lennie, de sajnos 1 hét után kiszedte. Most átmosásra járunk vele. A kérdésem az, hogy van e arra esély így, hogy nem záródik újra el és el tudjuk e kerülni az újabb műtétet, valamint mennyi időnként kéne a szemét átmosatni? Én kaptam fluimucil +ciloxan szemcseppet amivel 2-szer kell a szemét átmosni, 20 perc eltéréssel a kettő között. A tünet amivel orvoshoz vittem az erős könnyezés volt. Várom válaszát Köszönettel: Snowprincess
Előfordulhat, sőt jó esélyei vannak annak, hogy az egy hétig benntlévő katéter és az utána következő rendszeres átmosások megakadályozzak a könnycsatorna újbóli elzáródását. Százalékos értéket az esélyekről ne várjon tőlem, vagy mástól látatlanban, hiszen csak állatorvosa tudhatja, hogy megelőzőleg mitől záródhatott el a csatorna, mennyire volt nehéz a katétert behelyezni, újra átjárhatóvá tenni, mennyire gyulladt most a terület, mennyire nehéz átnyomni a mosófolyadékot .... Noha van jónéhány előre nem látható tényező is (pl nem dörzsöli, kaparja-e újra a szemtájékot a kutya) mégis a kezelést végző kolléga tudja egyedül az esélyeket latolgatni. Én csak remélni tudom és drukkolok Önöknek, hogy a kutya tökéletesen meggyógyuljon, lehetőleg az újabb műtét elkerülésével.
jelige: lehet-e?
2010-10-28
Tisztelt dr.Balogh Lajos Doktor úr! Elnézést az ismételt megkeresésért, de a mi állatorvosunk jelenleg külföldön tartózkodik, nem tudom megkérdezni! Mint előző levelemben beszéltünk róla, gyönyörű kuvasz kutyáink vannak, még egy kis kani maradt, akinek megoperálták a kis köldöksérvét, remekül van. Az anya kutya miatt keresm, Bogikánk 3 napja láthatóan tüzel. Jóval előtte, a mi orvosunkkal megbeszélve vettünk fogamzásgátló tablettát, a súlyának megfelelően,a miből napi 3 db-ot kell kapjon, amint elkezd tüzelni. A nagy kutya még annyira nem érdeklődik a nőstény iránt. Ez rendben is van, de tegnap este a drága Bogikánk addíg macerálta a Betyust, amíg az eleget nem tett ennek! A művelet alatt a Bogi nagyon sírt, a Betyus pedig morgott (össze voltak ragadva!). Amikor ketté váltak, minkét kutya erősen haragudott a másikra, és nyüszögve tisztították magukat! Sajnos csak ezután zártam külön őket. Információim szerint nem kellene ebből baj legyen, igaz-e, és mi a teendőnk? Nem akarom, hogy most is legyen egy alomnyi kiskutya, mert nem tudnám ellátni őket, elpusztítani meg képtelen lennék és csak tavasszal ivartalanítjuk. Meg lehet ezt úszni következmény nélkül? Mivel a kis Csibészke még itt van nálunk, szerető családot keresünk neki, kicsit nehéz kezelnem őket. Válaszát nagyon várom
Valami difi lehet a „fogamzásgátló tablettával” hiszen ennek hatására a kutya tüzelése illett volna hogy befejeződjön, és nem lett volna szabad a szukának ovuláció közeli állapotba kerülnie, és nem kellett volna párzania. A leírása alapján nem lehet kizárni, sőt valószínűsíteni lehet a vemhesülést. Több lehetőségük is van. 1.) Az észlelt párzás utáni 3. és 5. napon állatorvosa 2 injekcióval megakadályozhatja a (feltételezhetően megtermékenyült) petesejtek méhbe ágyazódását. Ez újabb hormonkezelést jelent, és a megelőzően adott „fogamzásgátló tablettákkal” együttesen a szuka egészségére nem veszélytelen megoldás. 2.) 3-4 hét múlva állatorvosa ultrahang vizsgálattal megállapíthatja, hogy vemhes-e a kutya. Ha olyan szerencséjük van, hogy nem vemhes (ennek kicsi az esélye) akkor várhatnak az ivartalanítással. Ha vemhes, akkor, 2.a. A szuka gyógyszerekkel elvetéltethető. Az 1. megoldáshoz hasonlóan ennek is vannak kockázatai. 2.b. A műtét a petefészkek és a vemhes méh eltávolításával is elvégezhető. Ha amúgy is a szuka ivartalanítására készülnek - ami egyébként melegen ajánlott sok kellemetlenség, betegség megelőzése miatt - akkor nyilvan a legtöbb értelme egy előrehozott műtéti megoldásnak van. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashatnak a témában.
jelige: mona1000
2010-10-27
Gömbőc 4 hónapos. Két napja el kezdett sántitani, kicsit levert lett. Séta közben a sántitás javault. Tegnap elvittem orvoshoz, aki azt mindta csonthártya gyulladása van. Kaptunk gyógyszert. Ez a betegség visszatérhet? A kutyus majdnem 6 kiló. Ez sok? Valamilyen vitaminnal tudok segíteni abban, hogy többet ne kapja el ezt a betegséget? Lehet, hogy nem megfelelő tápot adtam neki? Kapott száraz kaját, és este konzervet, de volt amikor nem kölyök tápot kapott, ezenkivül sok-sok juti falatot. Segítségét előre is köszönöm
A legtöbb fajtaleírás a Bichon havanese-ről a kifejlettkori testtömeget 4-6 kg-nak írja le. Azaz a Gömböc valószínűleg kinő a standardból. A kutya fejlődését, kondiját, jelenlegi sántításának okát egyedül a kezelő orvosa ismeri. Ezért aztán egyedül az ő tanácsaira ajánlatos hallgatnia a kutya kezelését, táplálását illetőne - ugyanis jól gondolja, ezek összefüggenek egymással. A vitaminok, kiegészítők túl nagy mennyiségben trörténő adása ugyanúgy bajt okoz, mintha hiánnyal küzd a kutya. Beszélje meg állatorvosával a teendőket.
jelige: szőrhullás
2010-10-26
Kb.1hónapja beagle kutyám szőre elkezdett fakulni ezután erősen hullani.Bőrgombája is volt a hátsó lábai belső oldalán,de ezt kikezeleték neki.Fején apró pöttyökben kihullott a szőr de ez a bőrgomba kezelésével megszűnni látszik.Kapott bőrgomba elleni oltást is.Jelenleg úgy veszem észre hátsó lábain mégfakóbb lett a szőr és ritkul és a hasán is.Bőre korpás száraznak tűnik.Legutóbb az állatorvos szelén tablettát adott ezt két napja szedjük.Nem lehet,hogy ez pajzsmirigy alulműködés?Válaszát várom tisztelettel és köszönettel.
De igen, akár pajzsmirigy alulműködés is lehet a háttérben. Meg még egy sereg egyéb betegség, amit kitalálni szinte lehetetlen - csak a kutya szisztematikus kivizsgálásával lehet kideríteni. A vakcinával és a szelén kiegészítéssel semmi nincs elrontva, de ha nem múlnak el véglegesen a bőrtünetek, akkor érdemes lesz belefogni a kivizsgálásba.
jelige: ecsillus
2010-10-26
A kutyus farktőnél sokat harapdálta,nyalogatta magát.Ujjal tapintva sebszerű dudort éreztem.Állatorvosi vizsgálaton a kutyust meg nem nézték,ellenben megállapították,hogy bolhanyál allergiája van.Injekciót és Augmentint kapott.Úgy tűnik a seb begyógyult,és már csak elvétve irritálja.Ellenben a száján(alsó állkapocs) több kör alakú dudor keletkezett.Kérdésem,hogy esetleg az előző seb nyalogatása megfertőzhette-e ?Mivel az Augmentin már elfogyott,mit tudna javasolni,illetve a seb elmúlik-e idővel magától.Ajánlott-e Betadin oldat vagy kenőcs használata?A kutyus szőre fényes,étvágya van,játszik,jókedvű.
Gondolom, azért legalább megnézték a kutyust, mielőtt megállapították a bolhanyál ellergiát ... Hasonló tüneteket okozhat még a bűzmirigyek gyulladása, egyéb helyi bőrgyulladésok, parazitás, bakteriális, gombás fertőzések, ... idegrendszeri eredetű problémák és még néhány egyéb betegség is. A fertőzött terület nyalogatásakor akár a pofatájék is érintetté válhat akár parazitás, akár bakteriális, vagy gombás eredetű a fertőzés. Én inkább elsőként a kutya részletes vizsgálatát (fizikális vizsgálatok, bőrkaparék vizsgálatok, vérvizsgálatok, egyéb kiegészítő vizgsálatok ...) annak tisztázása érdekében, hogy mi okozza a leírt tüneteket. Ezután lehet a megoldásokról beszélni.
jelige: Szilvia 5.
2010-10-26
Tisztelt Doktor Úr! Ismételten köszönöm a válaszát,kérdésére a válaszom az ,hogy a kutya soha nem nyalogatja a péniszét és nem maszturbál még mielőtt kialakult ez a betegség nála előtte sem csinálta(még gondoltam is arra,hogy esetleg nem e az a baj,hogy nem tisztitja magának a péniszét). Szeretném megkérdezni,hogy a citologiát bárhol levetethetem? Illetve még az lenne a kérdésem ,hogy ön esetleg az Állatorvosi Egyetemen rendele e vagy csak kizárolag Budafokon ? Válaszát előre is köszönöm.
Ha a pénisz nincs állandó macerációnak kitéve, akkor (sajnos) igen kicsi az esélye, hogy gyulladásos fekélyyel állunk szemben. Ennek illett volna a leírt kezelések hatására meggyógyulni. A citológiai/szövettani minták levételében sok kollégának (Tarpataki dr.-nőnek, Vajdovich dr.-nak, és Kapolyi dr.-nak feltétlenül) van tapasztalata. Én az egyetemen nem, csak a budafoki rendelőnkben és a szintén budafoki Sugárbiológiai Intézetben foglalkozom előre egyeztetett időpontokban onkológiai betegekkel.
jelige: macskám
2010-10-25
Az én macskám úgy kb. négy vagy öt hónapos és amikor oda került hozzánk semmi baja nem volt, elkezdett hányni nem evett csak feküdt és feküdt tanácstalan vagyok kérem segítsen.
Egy kijáró kölyök macska esetében az első évben legalább 3-4 védőoltás, és rendszeres parazitamentesítések kellenek ahhoz, hogy a leírt tünetek elkerüljék Önöket. Mindezekről honlapunk Tudnivalók rovatában még olvashatnak. Most sem szabad tanácstalannak lennie, a cica mielőbbi állatorvosi vizsgálatra és kezelésre szorul. Induljanak el a legközelebbi rendelőbe.
jelige: Brúnó 2.
2010-10-25
TISZTELT DOKTOR UR! ELŐSZÖR IS KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT!AZ A BAJ HOGY AZ ÁLLATORVOS SEMMILYEN TANÁCSOT NEM ADOTT. TEGNAP VITAMIN INJEKCIÓT ADOTT BE BRÚNONAK AMI UTÁNN TÖBBSZÖR IS HÁNYT.KAMILLATEÁT TEJET ÉS SZŐLŐCUKROS SZIRUPOT AJÁNLOTT.MIVEL AZ ELSŐ VISZGÁLATKOR NEM TUDTA DIAGNOSZTIZÁLNI A BETEGSÉGET IGY AZ OLTÁST IS EGYNAPPAL KÉSŐBB KAPTA MEG .MIVEL MÁR EGY HETE MEM ESZIK CSAK FECSKENDŐVEL TUDOM ITATNI MÁR NAGYON GYENGE.AZ ORVOSA SZERINT NEM LEHET MÁST TENNI.NAGYON KÉTSÉGBE VAGYOK ESVE!KÉREM VALAMILYEN TANÁCCSAL SEGITSEN!!!
Nézze, otthon háznál, meglehetősen nehéz bármilyen betegséget diagnosztizálni, a babéziózist is. Ha egy jól felszerelt rendelőben van lehetőség a kutya vizgsálatára, akkor biztosan jóval korábban sikerül felismerni a betegséget. Ha a kezelések ellenére egy hete nem eszik, és hány a kutya, akkor szinte biztosan kritikus állapotban van és ezért intenzív, infúziós kórházi kezelésre van szüksége ahhoz, hogy esélye lehessen a túlélésre. Az egyetlen tanácsom csak az lehet, hogy mielőbb vigye a kutyát egy állatkórházba. Nem növelni akarom a kétségbeesését, de bármi egyéb tanáccsal én is csak hozzájárulnék a kutya további szenvedéseihez, esetleg elvesztéséhez.
jelige: brunó
2010-10-25
babéziózison átesett kutyám májműködésénrk helyre állitásához szeretnék tanácsot kérni
A babéziózist túlélő kutyákon előfordul, hogy a máj-, és/vagy vese működés zavara maradványtünetként fennáll. A kutya vérvizsgálatának eredményéből láthatja állatorvosa azt, hogy mennyire súlyos a májelégtelenség a Brúnónál. Ehhez mérten fog diétás tápot valamint májvédő gyógyszereket javasolni a kutyának. A kontrolvizgsálatok eredményeiből fogják majd látni, hogy mennyiben hatásos a gyógykezelés, kell-e változtatni illetve meddig kell folytatni a kezelést. Konzultáljon mindenben állatorvosával, mert az interneten kapott konkrét tanácsok nemcsak hatástalanok, de esetleg veszélyesek is lehetnek.
jelige: Lili lába
2010-10-25
Kiskutyánk 3 hónapos. Egy hete oltattuk be a soron következő Eurican DHPPi2 +L kombinált oltással. A rendelőben az oltás beadását követően pár perccel nagyon heves allergiás reakció jelentkezett. Elkezdett nyáladzani, majd teljesen erőtlen lett, ”elájult” vagy inkább bágyadt lett, maga alá piszkított. A doktornő rögtön elkezdte vizsgálni,majd kálcium injekciót adott be a fenekébe kb 6 részlétbe, ettől a kutyus jobban lett. Itthon többször itattunk vele Calciumot (sandos pezsgőtabletta) úgy tűnt jól van. azóta mintha sántítana, nehezebben kel fel, nehezen indul a járása, fel fel nyüszít, picit görbültebb háttal hár, nem szívesen ül le, furcsa pózokban alszik, pl a felső testét a kanapéra teszi és a hátsó lábain áll..Egyébként vidám, mozgékony, talán egy picit többet alszik...de még nemrég óta van nálunk, nem biztos hogy ennek bármi köze van az oltáshoz.Kérdésem, hogy lehet e valami szövődménye az oltásnak, vagy ez új dolog, esetleg a több injekció miatt érzékeny a terület..E gyébként elég kényes, nehéz megállapítani, h mennyire komoly a fájdalma, mozgatással nem lehet előidézni vagy felismerni a problémát. Az egyetlen jelenség, hogy nem akar leülni, és a járása bizonytalanabb, felkelés után sántít, nyüszög, ugrik a járás helyett, de amint belendül a játékba abszolút normálisan használja a lábait. Előre is köszönöm válaszukat.
A leírt jelenség lehetett a védőoltások után igen ritkán (érzékeny egyedekben) leírt hyperallergiás reakció, vagy az sem zárható ki, hogy a rejtett epilepszia (epilepszia szerű betegség) jelentkezett a szállítási/oltási stressz miatt. Állatorvosa a későbbiekben tudja egyik, vagy másik gyanút megerősíteni és tenni ellene. Kérje meg állatorvosát a kölyök kivizsgálására. Ha esetleg másik állatorvoshoz vinnék a kutyát soronkövetkező oltása(i)ra, akkor mindenképpen jelezze az állatorvosnak a történteket.
jelige: Mit tegyünk 2. ?
2010-10-25
Tisztelt Doktor Úr! Köszönjük szépen a válaszát, az állatorvosunk úgy döntött, hogy hiába mosogatja a húgyhólyagot, a kövek nem fogynak, így a mai napon délután sor kerül a húgyhólyag felnyitására és a kövek ( homok ) eltávolítására. Sajnos nem tudjuk, hogy mire számíthatunk ennek eredményeképpen, hiszen ez lesz a 2 éves 2.5kg-os kutyánk 3. műtétje.... Ön szerint van esély a teljes gyógyulásra? Mennyire veszélyes ez a beavatkozás? ( amennyiben csak Royal Canin Urinary tápot eszik élete végéig? ) Válaszát előre is köszönöm, Üdvözlettel:
Állatorvosa tudja a legpontosabban megítélni a javasolt műtét kockázatait és a várható eredményét. Mindebben az eltávolított homok/kő laboratóriumi vizsgálata is igen fontos lesz. A fiatal, egyéb szervi betegségekkel (szív-, máj-, veseelégtelenség ...) nem terhelt kistermetű kutya műtétje számomra még akkor sem tűnik túlzottan veszélyesnek, ha sejtelmem sincs a megelőző 2 műtét okáról. A Royal Canin-on kívül a Hill’s és a Eukanuba (és mások) is gyárt diétás tápokat kutyáknak is. Sok sikert, mielőbbi felépülést kívánok önöknek.
jelige: Szilvia 4.
2010-10-25
Üdvözlöm ! Ezuton mellékletként csatolom a leleteket. Előre is köszönöm,hogy áttekinti. Válaszát előre is köszönöm.
A most küldött leletekben több (zavarba ejtően eltérő) véleményt lehet olvasni. Alapvetően 3 lehetséges ok (1. gyulladásos fekély, 2. átoltható venereális tumor (TVT), 3. karcinoma) merült fel kezelő orvosaiban. 1.) Ha „csak” gyulladásos eredetű fekélyről lenne szó, azt a hosszútávú antibiotikumos kezelés és helyi fertőtlenítők adása illett volna, hogy meggyógyítson. Ez nem igaz akkor, ha a kiváltó ok folyamatosan fennáll, azaz a kutya folyamatosan maszturbál, vagy nyalogatja a péniszét. Ez utóbbi esetben a kasztráció szokta megoldani a problémát. 2.) Az átoltható venereális sarcomát sugárkezeléssel, vagy kemoterápiás kezeléssel lehet meggyógyítani. 3. A pénisz karcinóma rosszabb kórjóslatú - de amennyiben komolyan bvesszük azt, hogy a kutyában nincs még áttét, akkor a pénisz csonkolásával megoldható a betegség. Az 1. lehetséges ok tisztázásában Ön segíthet azzal, ha megmondja, hogy rendszeresen maszturbál-e a kutya, nyalogatja-e a péniszét. A 2. és 3. lehetséges betegség eldöntésében ismételt citológiai vizsgálat (egyszerű, olcsó vizgsálatról van szó) és ha megerősödik a karcinóma gyanúja, úgy akár egésztest PET/CT vizgsálat is ajánlott - hiszen a TVT sugár-, vagy kemoterápiával véglegesen gyógyítható, míg a pénisz karcinómákat amputációval is csak akkor lehet meggyógyítani, ha nincs áttét a kutyában. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: pincsi
2010-10-25
A palotapincsi kutyám nyakán kb. 3 napja vettem észre dagadást és hogy piros. Mi lehet a baja? Amúgy eszik rendesen, de egy kicsit szomorkás a hangulata.
Ahogyan minden duzzanat, a leírt nyaki helyeződésű duzzanat is lehet vérömleny, tályog, egyéb gyulladásos eredetű duzzanat - vagy akár sokféle daganat egyike is. Állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával (fizikális vizsgálatok, citológiai/szövettani vizsgálat, vérvizgsálatok, képalkotók ...) tudja kideríteni a tünetek hátterét. Ezután a megoldásokat is megbeszélhetik. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: fura tünetek
2010-10-25
Tiszteletem! Nem tudom elég értelmesen le tudom-e írni a kutyáim ”tüneteit”, de megpróbálom. A következőket produkálja: naponta többször is állóhelyzetben a nyakát kitekeri amennyire csak lehet mindig ugyanarra az oldalra , és egész testét megfeszíti a művelethez, közben a mellső lábát is megemeli hozzá. A szájzugát is hátrahúzza. Ilyenkor meg kell neki vakarni a nyakát meg a fültövét. Séta közben is sokszor csinálja , és olyankor megáll nem megy tovább mint aki lemerevedett. Ha a viszketés terén gondolkodunk akkor az biztos hogy bolhái nincsenek. Nem tudom miről lehet szó , kb fél éve már csinálta ezt, de aztán elmúlott, most újra kezdte. Azt még tudni kell, hogy kb: 4 éve váratlanul lebénult a hátsó felére, szteroid injekciókat kapott akkor, és helyre jött csak az egyik hátsó lábára azóta biceg. Talán viszkedhet neki ilyenkor a nyaka csak a béna hátsó lábával nem éri el? De nagyon ijesztő látvány amikor ezt csinálja. Nem tudom mit lehet tenni vele? Idegi kivizsgálás szükséges lehet? köszönöm a választ
Amit leírt, abból nekem is idegrendszeri eredetűnek tetszik a tünet. Igen, a legfokosabb, amit tehet az az, hogy elmeséli állatorvosának a tapasztalatait, ha teheti, csináljon néhány párperces video felvételt (akár a telefonjával) a kutyáról és kérje meg állatorvosát a kutya részletes és neurológiai kivizsgálására.
jelige: mit tegyünk
2010-10-23
Kiskutyánk 2éves.Több mint 1éve küzdünk vizeleti problémájával:jelenlegi orvosunk megálapítása szerint a hugyhójagjában keletkezett kövek elzárták a hugyvezetéket.Mivel a kutya kis termetű ezért a katéterezés nem járt sikerrel.Következő találkozásunk során az orvosi (megfigyelésre) benthagyott kutyánkat megműtötték és azóta nem a kukiján pisil.A kutya februárban lett műtve a vizeletét saját maga korlátozza.Egy hónappal ezelött figyelmes lettem arra,hogy kutyánk a kukiján pisil,ezt jeleztem az aszisztensnek akinek az volt a reakciója:ez szinte lehetetlen!Három napja sírásra keltünk párommal és hamar rájöttünk kutyánk nem tud pisilni.Orvosunk megint műtötte,de konkrétumot nem tudunk.Jelenleg itthon van nehezen pisil(csurgat pisos csepeket ami szerintem a kövek szétrombolására beadott oldó anyag is) néha nagyon remeg fájdalmaitól,de meg tudom nyugtatni!Más orvos szerint ki kell mosni a hugyhólyagját is,orvosunk szerint ez nem lehetséges.Tanácstalanok vagyunk.
Egy bármilyen kistermetű kan, vagy szuka is megkatéterezhető - még egy egeret is meg lehet katéterezni - ha átjárható a húgycsöve, azaz nem akadt el benne pl a kő, vagy daganat, gyulladás nem zárta el a húgycsövet. Ha állatorvosa valóban megoperálta a kutyát, akkor könnyen lehet, hogy ő maga varrta ki a húgycső nyílását a gáttájékra (sztóma műtét). erről azonban Önöket nyilván tájékoztatta volna és emlékeznének erre. Ha nem így történt, akkor az elzáródó húgycső esetében a vizelet „magától” is képes sipolynyíláson keresztül feltörve a külvilág felé ürülni. Abban kellene dűlőre jutniuk állatorvosával, hogy ő maga, vagy specialista vizgsálja meg a kutyát és ha szükséges operációval távolítsák el a hólyag kő (homok) tartalmát és lehetőség szerint rendezzék a húgvcső kivezetését. Mindezt sajnos nyilvan nem október 23.-án szombaton, vagy az ezt követő napon, hanem ezután tudják megtenni.
jelige: ttsaba
2010-10-23
Segitségét kérném.A kutya az orvosi ultrahang és ekg után ugynéz ki h szivinfartus után van.Szivritmus zavara van,és a hasürege tele van folyadékkal amitől felvan fúlyódva.A szive a normálisnak a 30%át tudja produkálni.Kaptam vizhajtót,antibiotikumot,seduxent.Minel előbb várom válaszát,Köszönöm.
És milyen segítséget és választ vár tőlem? Merthogy kérdést sem írt levelében. A kutya vizgsálatát végző és kezelését megkezdő kolléga van egyedül ismeretében a kutya betegségének, és esélyeinek. Igen veszélyes dolog lenne, ha Ön a szívbeteg kutya kezelésére ötletek gyűjt az internetről és elkezdi otthon ezek alapján kezelgetni a kutyáját. Ugye nem ezt akarja tenni. Ha kérdései, kétségei vannak a kutyával kapcsolatosan kérdezze bátran állatorvosát. És kérem eszébe ne jusson az internetről látatlanba kapott ötletek alapján otthon segíteni a súlyos beteg kutyán. A leírtak alapján nem kizárt, hogy intenzív, kórházi kezelésre van szüksége a kutyának.
jelige: daganatok felőli érdeklődés
2010-10-23
Jó estét kívánok! A T. Doktor urat szeretném kérdezni kutyákon kifejlődő daganat ügyben. Arra lennék kíváncsi hogy általánosságban a daganatok formái, alakja, keménysége, növekedési gyorsasága szerint lehet következtetni hogy jó vagy rosszindulatú? Mert én pl: hallottam olyant, hogy ami a bőrfelszín alatt elmozdítható az jó, ami masszívan áll az rosszindulatú. Ilyenekre gondoltam. Köszönöm szépen a válaszát.
A legtapasztaltabb orvos és állatorvos sem tudja ránézésre, tapintásra megállapítani azt, hogy egy daganat jó-, vagy rosszindulatú-e. Amiről beszél, azaz, hogy mennyire elmozdítható egy daganat a környezetében, ez fontos az operációra készülő orvosnak abból a szempontból, hogy a sebészeti eltávolítás mennyire lesz egyszerű, vagy bonyolult. A daganatok jó-, vagy rosszindulatúságának eldöntésére citológiai-, vagy méginkább szövettani mintát kell venni belőlük, hogy a patológus megvizgsálhassa. Ezt a módszert semmiféle nézegetés, tapogatás, fontolgatás nem helyettesítheti. Az Önök esetében is egy a teendő. A középkorú labi szuka teljes kivizsgálása (fizikális vizgsálatok, citológiai/szövettani vizgsálat, vérvizgsálatok, képalkotók ....) után eldönthető a kutya általános állapota és a daganatos betegség stádiuma. Ha ez megtörtént, akkor megbeszélhetőek az esélyek is. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: féltő gazdi
2010-10-21
Tisztelt Doktor úr! Elvittem a kutyát vérvételre mert azt mondták 11 éves korban már évente kell egy kivisgálás.A vérvizsgálat magas keratinin szintet mutatott ki és kaptunk Royal cannin/renal száraz tápot.a kérdés az lenne,hogy mit tudnék még adni neki házilag???Előre is köszönöm a választ.
A magas kreatinin, és karbamid, és foszfor érték együttesen a vese elégtelenség gyanúját veti fel. Ezért ajánlotta állatorvosa a diétás tápot. Ő látja a pontos értékeket, ő van tisztában a kutya egyéb tüneteivel is - ezért a kezelését és táplálását vele kellene egyeztetni. Kérdezzen rá bátran, hogy otthon milyen főzőcskével tudja helyettesíteni ezt a tápot, biztosan szívesen elmondja a véleményét ezzel kapcsolatosan is. Emellett (nem ehelyett) Dr Fodor Kinga „Mit egyen a kutyám” című könyvét ajánlom figyelmébe.
jelige: helps 3.
2010-10-21
Üdvözletem! Sajnos tényleg igaza volt az Érsek dokinak aki mütötte a Nyafikát , mert a mai nap el kellett altatni, nem hatott már neki a ketofen sem igazán , nyirok csomókat is megtámadta a daganat. Rettenetes ezt feldolgozni , a tesója fél éve tünt el. El sem hittem volna , hogy egy állat elvesztése ilyen fájdalmas
Én ugyan egy percig sem vitatkoztam a kezelő orvossal, ilyet soha nem szoktam tenni. Neki van egyedül ismerete az esetről én csak általánosságban tudtam megírni a véleményemet. Sajnálom a mostani és a korábbi rossz élményeit is.
jelige: Szilvia 3.
2010-10-20
Telefonon megbeszéltek szerint mellékelve küldöm Önnek 11 éves szuka kutyám leleteit. Várom megtisztelő véleményét! Üdvözlettel:
Hozzám mindösszesen 4, (szeptember 27.-e és október 11.-e között levett/beküldött) vérvizsgálat eredménye érkezett meg. Ezekből kezelő orvosa is nyilvánvalóan azt olvasta ki, hogy a magas fehérvérsejtszám gyulladásos eredetű megbetegedésre utal, mindhárom vese funkcióra utaló paraméter (karbamid, kreatinin, foszfor) emelkedése pedig vese elégtelenséget mutat. A vizelet kémiai vizsgálata, valamint üledékének bakter/és citológiai eredménye, valamint a pénisz növedékének citológiai/szövettani eredménye - korábbi levele szerint ezek a vizsgálatok is megtörténtek - már igen közel vihetett a diagnózishoz. Egy hasi ultrahang vizsgálattal (máj, vesék, hólyag, prosztata ...) pedig jó eséllyel pontos, végleges diagnózishoz érhettek. De ez utóbbi eredmények hozzám nem érkeztek meg. Szinte bizonyos vagyok benne, hogy az igen felkészült, alapos Kapolyi dr.-nak hasonló a véleménye a kutya tüneteiről, mint amit én most írtam. Ha az onkológus és ultrahangos specialista vizsgálatai alapján nem egyértelmű, hogy a kutya húgy-, nemi szerveiben miféle gyulladásos és/vagy daganatos betegség zajlik, éa kezelő orvosa egyetért velem, akkor ajánlom az általam elvégezhető egésztest PET/CT vizsgálatot a rejtély tisztázására.
jelige: Szilvia 2.
2010-10-20
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm a gyors válaszát! Igazából találgatások vannak konkrétumot egyik állatorvos sem tudott mondani, a kutya betegségét illetően.Szeretném megkérdezni esetleg van e rá mód,hogy betekintene a leletekbe (emailen keresztül) és milyen további vizsgálatokat javasolna ? Válaszát előre is köszönömElőzmény :( Az alábbiakban szeretném a segitségét kérni,keverék kutyám kb.10 éves kb.1 éve az alábbi tüneteket produkálja, nemi szervéből néha véres át tetsző válladék csöpög a pénisze nagyon vörös sejt szaporulatok vannak rajta és a tasak eleje vérvörös olyan mintha megvágta volna,voltunk bőr gyogyásznál,ultrahangon,onkologusnál ,kenet lett levéve,vizelet vizsgálat volt,vér vizsgálat is volt de semmi eredmény.Két hete pedig a tasak elején megjelent egy dudor kicsit fénylik de néhol száraz is,a többi tünet ugyanugy megmaradt.Egyébként a kutya jó kedvű jó étvágyú,nem lehet semmit észrevenni rajta.Mi okozhtaja a tüneteket?Válaszát előre is köszönöm.)
Szívesen leírom az eddigi leletekből kiolvasható következtetéseimet és azt is, hogy milyen vizsgálatokkal lehetne továbblépni.

<< <  212 / 517 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2018.04.20
Sziámi, kandúr, ivartalanított, 1,5 éves cicánk 2018. április 18-án 18:30 kor kiszökött a házból a Görgey utcából és azóta nem jött haza. Kérem aki látja vagy megtalálja hívjon minket 0670/6757033 vagy 0630/4407404
2018.03.28
Sziasztok elveszett Nagytétény környékéről a fekete cicánk vad nem szeret kézben lenni oltva van, nagyon vàrjunk haza aggódunk érte a társa sír érte keresi hol van a játszópajtasa ha valaki látja ezen a számon hívjon minket: 06703510135-06303661599!
2017.12.28
Budapest XXII. kerületéből (Péter Pál u. és Bánk bán u. sarok) tűnt el a képen látható cica. Kérjük, ha bárki látja, tud róla, értesítse a gazdit! Köszönjük!