Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉSI AKCIÓ

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: Róna
2008-07-09
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kutyánk kisebb intenzív játék, futás után megszédül, néhány másodperc múlva pedig mintha mi sem történt volna, játszik tovább. Két hete szed Furont, Káliumot, Diaphyllint, hátha aszmatikus a dolog, de nem javul. Mindenképpen visszamegyünk a helyi állatorvoshoz, de már ő is mondta, hogy ha ez nem segít, mindenképpen meg kell nézetni a szívét és az epilepsziát sem zárhatjuk ki, de ő ehhez nem rendelkezik megfelelő műszerekkel. Mi lehet a probléma, illetve Önöknél kivizsgálható-e? Ha igen, akkor mikor? És kb. mennyibe kerül? Köszönettel
Jogosan és elsőként merülhet fel a veleszületett és szerzett szív-, keringési-, légzőszervi elváltozások lehetősége a tapasztaltak alapján. Ilyen típusú betegségek gyanúja esetén nem magunkat ajánlom. Ha kezelő állatorvosa egyetért, valószínűleg az Állatorvos-tudományi Egyetem Kisállat Klinikáját volna érdemes felkeresni a kivizsgálások okán.
jelige: vemhes macska
2008-07-09
Kedves doktor úr/nő!!Annyit szeretnék megkérdezni ,hogy mennyi ideig tart a macskáknál a vemhesség??
Legtöbbször 63 napig. De csodálkoznék, ha tudná, hogy mikor vemhesült a kijáró cica. Ebben az esetben a legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy a fiatal nőstény macska valószínűleg első ivarzásakor vemhesült is. Ez baj lehet. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban sok érdekes olvasmányt talál.
jelige: NEM BÁNTJA?!
2008-07-09
KEDVES DOKTOR ÚR/NŐ!!CSAK AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI,HOGY HA A KUTYÁMNAK MÁR VAN AZ ELŐZŐ ALOMBÓK KÖLYKE( 5 HÓNAPOS)ÉS A KUTYÁM MOST FOG ELLENIA KÖLYÖK NEM FOGJA -E BÁNTANI A KICSIKE AMIKOR ELKEZD ELLENI A KUTYÁM (MERT EGY HELYEN ALSZANAK LEGTÖBBSZÖR).ELŐRE IS KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT.
Nem bántja. Az egész történetben lényegtelen és a legkisebb kockázattal az jár, hogy a most is ellő fiatal (csak veszettség ellen oltott) szuka 5 hónapos kölyke is jelen van. Egy szuka felkészítéséhez minimálisan védőoltások, parazitamentesítések tartoznak és jó, ha a tulajdonos is felkészül az eseményre. Sokkal jobban tették volna, ha ivartalanítják a kutyát.
jelige: anyai örömök
2008-07-09
Tisztelt Doktor Úr! Az én kutyám (hálistennek) nem beteg, vemhes. Kb. 2 hét múlva fial,ez lesz az első. A problémám az lenne,hogy egyre agresszívabb a gyerekeimmel szemben. Nem mozdul mellőlem és mást sem enged a közelembe.Hogyan tudnék ezen változtatni? Félek,hogy fialás után ez még rosszabb lesz. Nem szeretném, ha bárkit is megharapna.
Nem lényeges ebben a történetben, hogy az vemhességgel van összefüggésben ez a viselkedési zavar. Azt is gondolom, hogy súlyos szerepzavar alakult ki a kutyában a családi hierarchiát illetően. Nem szabad eltűrni, hogy a kutya kisajátítsa Önt és terrorizálja a családot. A kutya vissza kell, hogy kerüljön az őt megillető utolsó helyre a családban. Ezt úgy érhetik el, hogy Ön határozottan és következetesen távoltartja magától az ebet. Pihenő (alvó) helyét áthelyezik, esetleg a most terrorizált családtagok etetik a kutyát, végig éreztetve vele, hogy tőlük kapja az élelmet (vizet). Egy pillanara sem gondolom, hogy a vemhes szukát „a plafonra kellene rúgni” - de egyértelmű jelzésekkel kell értesítésére adni, hogy közel sem ő a világ közepe. Súlyos morgásos konfliktusok esetén belefér egy összehajtott újságpapírral történő meglegyintés is. Helyes viselkedéskor kapjon szeretetet, jutalmat, a helytelen viselkedést nem szabad eltűrni. Jól érzi, hogy nem ideális időpont a viselkedési zavar „kezelésére” a magasvemhesség. Az Önök és a kutya felkészüléséről, teendőkről olvashatnak még honlapunk Publikációk rovatában.
jelige: RaidX
2008-07-09
Frontline spré hatására kialakult komoly allergia, epilepszára hasonlító tünetekkel. Korábbi kezelő orvosa abbahagyta a praxist. Sajnos az álltala felírt allergiaellenes szer dobozát nem tartottuk meg és most ismét szükség lenne rá. Ami biztos hogy napi fél tabletta Zentac volt mellé rendelve. A gyógyszer apró szemű, kis üveges, sajnos sok mellékhatással de nemvoltak az epilepsziára jellemző rohamok míg szedte. Már nem használunk kullancs elleni kemikáliát. Ebben az évben áttértünk a CatanDogs eszközre. Sajnos megint jelentkeztek a viszketéssel járó allergiás tünetek és a rohamok. Először pollen alergiának gondolták és a rohamokat epilepsziának.
Lehetetlen dolog az előzmények leírása alapján használható ötlettel előállni. Véleményem szerint kizárólag a kutya (akár ismételt) részletes vizsgálata (fizikális vizsgálatok, vérvizsgálatok, bőrbiopszia, allergiatesztek, epilepszia vizsgálatok ...) hozhat olyan eredményt ami eldöntheti, hogy az epilepszia (v. epilepszia szerű) megbetegedés egyáltalán fennáll-e, toxikus eredetű-e, van-e bármi összefüggés (pl májkárosodás) az idegrendszeri és a bőrtünetek között. Teóriák, feltételezések és elképzelések mentén nem célszerű kezeléseket végezni.
jelige: 9 év
2008-07-08
Meddig élhet egy perzsa macska? Az enyém 9 éves, lakásban tartott félperzsa cica! Előre is köszönöm válaszát!
Az ivartalanított, lakásban élő, védőoltásokban és rendszeres parazitamentesítésekben részesített, helyesen táplált macskák jó eséllyel 15-20 évig élnek egészségesen.
jelige: buksi
2008-07-08
A kutyám nyugudt helyzetből hírtelen a fenekéhez kap és a végbelét nyalja hosszasan. Lehetséges, hogy férges? 3 éves shih-tzu. Bolhája nincs most kezeltük le ”K9 Advantix”-al.
Nem kizárt, hogy bélférges a kutya - egy kifejlett kutyát is negyedévente ajánlott féreghajtani. A bűzmirigy gyulladása legalább ilyen nagy eséllyel jelentkezhetett és számtalan kisebb eséllyle jelenlévő kór is kialakulhatott a kutyán. Állatorvosa tudja kideríteni és megoldani is a betegséget.
jelige: mi az a jelige?
2008-07-08
A kis tacskót hány hetes vagy hónapos kortól lehet tanítani egyszerű trükkökre?
Az olyan egyszerű trükköket, mint evés/ivás/kakilás/pisilés/alvás/játszás már most is tudja a kutya. Ülni, feküdni, helyben maradni, pórázon sétálni ... (ilyen trükkökre gondolt?) azaz egyszerűbb engedelmességi parancsszavakat a kutya kb 3-4 hónapos korától fokozatosan (!) lehet elkezdeni. Kártyatrükköket, bűvésztrükköket és biztosítási csalásokat nem tud megtanítani a kutyájával.
jelige: csendes
2008-07-08
Tisztelt doktor úr! Van egy alaszkai malamut kutyánk akit nagy udvarba tartunk. Az udvarba van egy rész ami el van keritve ugy kb 3 éve (a kutya 6 éve van nálunk). Eddig nem érdekelte hogy ott a kerítés de kb 2 hete minden éjszaka addig büvészkedik amig be nem jön az udvarra. Probáltuk kizavarni fenyíteni és a kerítést megerősíteni. Érdekelne a véleménye hogy ezt most miért csinálja és hogyan tudnám erről leszoktatni. Válaszát elöre is köszönöm.
Hát, igen ... egy egész éjszaka áll a kutya rendelkezésére, hogy kitalálja a megoldást. Természetesen azért csinálja mert nem elégedett azzal a hellyel amit kijelöltek neki és nem érti, hogy miért is kéne neki ottmaradnia. Szerintem ezt a kérdést csak átjárhatatlan kerítés építésével tudják megoldani. Márha érdemes ... Viszont, amennyiben az esetleg nem ivartalanított szuka csak a veszettség elleni oltásait kapja - akkor várhatóan nem sok évig fog a probléma fennállni.
jelige: öreg kutyus?
2008-07-08
A kutyusom- némethuhász, kan 9 éves múlt - öregszik vagy legalábbis annak tudom be, hogy egyre szófogadatlanabb. Sosem volt az a nagyon szófogadó. És igazából az engedetlensége abban mutatkozik meg, hogy állandóan bent akar lenni a házban velünk (kinti kutya, csak vihar, tűzijáték ideje alatt jöhetett be régebben), bezárni nem tudom a helyére, mert kiszökik. Különösen gond ez, ha én otthon vagyok (mint gazdi), mert különben még el van a kertben, de ha hazamegyek akkor mintha hozzám lenne kötve mindenhova követni akar és csak akkor nyugszik meg ha bejöhet hozzám a szobába. Kérdésem, hogy mennyire nevelhető ilyen korban a kutya és hogyan? Fenyítéssel, jutalmazással?
Teljesen természetes, a kortól független folyamatot írt le. Minden normális, gazdáját szerető kutya a gazdi közelében akar lenni. Ha évek óta elnézett, megtűrt dolog volt az, hogy a kutya Önökkel él a házban, akkor ez most 9 éves korában nehezen változtatható meg. Igazából nem is értem a problémáját.
jelige: méhgyulladás
2008-07-08
Tisztelt Állatorvos! Kutyám 5 és fél éves, szuka.Az utolsó tüzelés ideje 2008.március.(még nem szült.) Kb. egy hete arra lettem figyelmes,hogy ismét vérzik,és mintha a hasfala is megereszkedett volna,(tapintásra nem érzékeny) azt hittem tüzel, de mivel csak három hónap telt el, elvittem orvoshoz.Ő megmérte a hőjét, ami rendben volt, majd közölte,hogy néhány nap múlva vigyem vissza.A vérzés megszűnt.Azt mondta,jobban örülne, ha még mindig vérezne, nem tudom ezzel mire akart utalni.Az interneten utána olvasva én mint laikus, pyometriára gondolnék. Az orvos azt tanácsolta, ha feltűnően sokat iszik, vigyem vissza.A kérdésem az lenne,hogy nem lett volna célszerű elkezdeni egy antibiotikumos kezelést? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel:
Én, mint nem laikus is a pyometrára gondolok elsőként és nyilván állatorvosa is ezt a betegséget akarja megerősíteni, vagy kizárni. A kutya részletes vizsgálatával (fizikális vizsgálatok, vérvizgsálatok, ultrahang vizsgálat !!!) lehet megerősíteni, vagy elvetni a gyanút. Antibiotikumos kezeléssel a gennyes méhgyulladás önmagában nem kezelhető. Létezik ugyan konzervatív, gyógyszeres kezelése is a pyometrának - azonban a biztos és végleges gyógyulást a műtéti megoldás hozza.
jelige: Spicc
2008-07-08
Tisztelt Doktor úr! 14 éves spicc kutyusomnál három hónapon át fennállt a tüdő és mellhártya gyulladás, végig kezelte állatorvos (injekció és tabletta formában), eközben minimális szívnagyobbodást igazolt az ultrahang vizsgálat, a rtg-en a tüdőn kis folt látható, amely hol nagyobb volt, hol csökkent, jelenleg a februári kiinduló állapotot mutatja. Egy hete rtg. alapján légcsőszűkületet is diagnosztizáltak. A tüdőt egy hónapja le kellett csapolni, a labor nem talált daganatra utaló jeleket. A tüdőgyulladás úgy tűnt, elmúlt, a tüdőhangok normálisak, de 10-12 napja éjjelente szinte óránként, nappal ritkábban rohamszerűen köhög, fullad a kutyus. kezelőorvosa szteroid injekciót adott heti 3 alkalommal, jelentős javulást nem tapasztaltunk, ezért elhagyta azt, jelenleg inhalálást javasolt. Aggasztó az állat állapota, kezd legyengülni a köhögéstől, fulladozástól. Egyébként vidám, jó étvágyú (9 kg jelenleg), jó kondiban lévő, játékos kutyus, köhögéskor többször a figyelme elvonható, így javul az állapota átmenetileg. Érdeklődnék, hogy létezik-e gyógymód, amivel tudnék javítani az állapotán, leszámítva a műtétet. Köszönettel:
Az egyetlen negatív lelet ellenére a legnagyobb aggályunk az lehet, hogy a légzőszervi tüneteket nem daganat okozza-e. A légcsőszűkület, szívelégtelenség és a kapcsolódó tüdőfolyamatok akár külön-külön is súlyos betegséget okozhatnak - úgyhogy nem csodálkozom, hogy a gyógyszeres kezeléssel nem sikerül tünetmentessé tenni a kutyát. Azt gondolom, hogy CT, vagy SPECT/CT vizsgálattal lehetne még közelebb jutni a diagnózishoz. Állatorvosa nálam sokkal jobban tudja, hogy a szóbajöhető gyógyszerek (szívre ható szerek, nyálkaoldók, szteroidok ...) közül melyiket miért alkalmazza és miért tartja jobbnak elkerülni a kutya esetében. Temérdek táplálékkiegészítő, immunstimuláns, roboráló szer közül választhat még állatorvosával, ha mégis a gyógyszeres kezelkés mellett maradnak.
jelige: Pejpo
2008-07-08
Van két cicám, azegyik 7, a másik 5 éves, mindkettő ivartalanított nőstény. Az öregebb szeret csavarogni. Elkezdett foltokban hullani a szörzete, mist már sebes. Az állatpatikában bolha tablettát adtak, nem használt. Véleményem szerint rühes, egyre többet vakaródzik. Fekete-fehér, fajtáját nem ismerem
Nem kizárt, hogy rühes (fülrühes) a cica. Meg számos egyéb parazitás és nem-parazitás kórkép is okozhat viszketegséget. Megtehetjük azt is, hogy az Ön tetszése szerint patikusára, vagy az én légből kapott ötleteim alapján próbálgatjuk a cicát kezelni. Patikusának is biztosan lesz még legalább ötféle ötlete és nem létezik, hogy én is húsznál alább hagynám ..., hacsak közben véletlenül bele nem találunk és meg nem gyógyul a cica. Az okosabb eljárás viszont az lenne, ha állatorvosa megvizsgálhatná a cicát és célzott kezeléssel tudnák meggyógyítani a Pejpót. Egy kijáró macska esetében az ivartalanítás mellett a rendszeres védőoltások, parazitamentesítések és a helyes táplálás lehetnek a hosszú, egészséges élet alapja. Mindezekrl bővebben olvashat honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban.
jelige: Tessa, Gini
2008-07-08
Az lenne a kérdésem, hogy van kettő 5 hónapos szuka keverék kutyánk. Naponta háromszor kapnak enni, száraz tápot, konzervet és főtt étlet felváltva. Mióta melegebb van az átlagosnál az étvágyuk rosszabondott. Két-három napja, csak napjában egyszer fogadnak el ételt. Egyébként nem levertek, játékosak. Mi lehet az étvágytalanság oka?
Például a meleg. Vagy az, hogy végetért a kutyák legintenzívebb növekedési szakasza. Vagy nem tetszik nekik a koszt. Vagy mindhárom ok egyszerre ... Persze a felsorolt „nem egészségügyi jellegű” problémák mellett számos veleszületett és szerzett, fertőző és nem-fertőző oka is lehet az étvágytalanságnak. A legáltalánosabb tünetről van szó emberben-állatban egyaránt.
jelige: féreg
2008-07-08
Tisztelt Doktor úr! 5napja kaptunk ajándékba egy kisvizslát,7,5hetes. Multhét pénteken megkapta az első oltását valamint a féreghajtót is. Tegnap este arra lettem figyelmes, hogy a kiskutyám egy spagetti vastagságu férget hányt ki,majd a székletében is felfedeztem 4-5dbot. A kérdésem az lenne, hogy a macskánk és mi a párunkal elkaphattuk e tőle,puszilgattuk és gyakran összebújva aludtunk vele. Mit tehetünk mi emberek,h biztosan kiszűrjük a fertőzést? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel
Biztos vagyok benne, hogy Önöknek ezentúl nem kell különösebben indokolni, hogy miért nem puszilgatunk egy kutyát, és miért nem alszunk vele egy ágyban ... Ebben a korában egy kölyök kutya 2 hetente kap védőoltást és féreghajtó szereket. Ezzel néhány hónapos korára féregmentes lesz és ez az állapot fennatartható negyedévente történő féreghajtással. A leírt féregképlet valószínűsíthetően orsóféreg (Toxocara canis) lehetett, ami nem a legveszélyesebb emberre is veszélyt jelentő parazita. Az Önök esetében, ondolom, háziorvosuk székletvizgsálattal zárná ki a fertőzés gyanúját.
jelige: Zsesszi
2008-07-08
1,1/2 éves keverék kutyánk valószinü ,hogy terhes lett. nem akarnánk kis kutyákat mert keret sincs rá és hely sincs mit lehet tenni. 3 napja vettük észre hogy idegen kutyával van együtt. 2 hete menstruál.de most már nem.
A legokosabb a kutya néhány héten belül elvégzett operációja lenne, ahol a vemhes méhet és a petefészkeket is eltávolítaná állatorvosa. Ezzel mindörökre megszűnnének a tüzeléssel járó kellemetlenségek, nem kívánt vemhességek, és egy sereg betegséget is megelőzhetnének.
jelige: Don Juan
2008-07-08
Tisztelt Doktor! 5 hónapos kan törpe pinschert lehet-e már ivartalanítani? Állatorvosunk azt mondta egészségügyi akadálya nincs,általában 8-9-10 hónaposan szokták ezt a beavatkozást végezni,de mivel kistestű kutyáról van szó,elvégezhető.Említettem neki,hogy minden kutyát meghágna a kutyám és ha szuka van a közelbe,támadja a többi kant.Elég nehezen kezelhető ezáltal.Ön mit javasol?
Nincs akadálya a fiatalkori kasztrálásnak sem.
jelige: Liza
2008-07-08
8 éves szuka kuvaszkutyánk panaszmentes. Idén februárban műtötték térdszalag-szakadással, az, úgy tűnik, rendben van. Kb 1-2 hete fedeztem fel a jobb mellső lába alatt a mellkason egy kb. 5 cm átmérőjű duzzanatot, ami simogatáskor ”alapjáról” elmozdul. A kutya nem jelez fájdalmat. Érdekelne, hogy mi lehet ez? Nemrég lett daganatos a húgomék kutyája, a rengeteg pénz és a kutya még több szenvedése (kezelések, infúziók stb) ellenére végül el kellett altatni a kutyust, úgyhogy ezt a tortúrát mindenképpen elkerülném. Abban reménykedem, hogy valami jóindulatú ”szépséghiba”, lehetséges ez? Ha nem, akkor mi lehet?
Sajnálom a daganatos kutyával megesett dolgokat, biztosan tudja, hogy emberek és kutyák esetében is sokszor ez a vége egy-egy fatális rákos megbetegedésnek. A teendő a következő. Mielőbb részletes vizgsálatokkal kellene tisztázni a tapintható bőrterime szövettani eredetét és a kutya általános állapotát. Jó esély van arra, hogy a kutya egy viszonylag egyszerű operáció után teljesen meggyógyul. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: boby
2008-07-08
A nagy meleg miatt vágtam az újfunlandikutyám szőréből. Most viszont sebesedik a bőre. A kérdésem az lenne, hogy milyen gyógyszert, vagy kezelést ajánl. Köszönöm
Először is vizsgálatokat ajánlok annak tisztázása céljából, hogy mi okozza a leírt bőrelváltozást. Számomra egyáltalán em egyértelmű az, hogy a bőrelváltozás korábban is jelenvolt, csak nyírás után észlelte, vagy nyírás közben sértette meg a bőrt, vagy a lenyírt szőr elmaradó védőhatása miatt gyullad, fekélyesedik a bőrterület. A leírt tünet számtalan betegség jele lehet. Állatporvosa részletes vizsgálatokkal (fizikális vizsgálatok, citológiai/zövettani vizsgálat, esetléeg vérvizsgálatok egyéb kiegészítő vizgsálatok tudja diagnosztizálni a betegséget. A kezelés csak ezután érinthető.
jelige: Fidi
2008-07-08
4 éves németjuhász kutyánknak pár hónapja megy a hasa étvágya nagyon jó de sokszor van széklete. már kapott penicilin tartalmu injekciót l hónapja, nem használt. Az állatorvos kb. 1 hete szumetrojim tartalmu injekciót adott neki nyakba és izomzatába. Sajnos még mindig megy a hasa sokat fogyott. Mi a teendő vele, kakukkfü teát is adunk neki de nem használ. Diétaztattuk rántott leves, piritós kenyér. kérnénk szives tanácsát, előre is megköszönve
Elég sokmindent tudunk a kutyáról ... pl azt, hogy a hasmenése nem gyógyul penicillinre és summetrolimra ... A diétájuk (réntott leves + piritós kenyér) viszont akár önmagában fenntarthat hasmenést egy kutya esetében. A csak veszettség ellen oltott, ki tudja mikor férgehajtott kutya hasmenését sok tucat fertőző és nem-fertőző oktanú betegség előidézheti. Részletes vizsgálatokkal (fizikális vizgsálatok, széklet-, vérvizgsálatok, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok ..) lehet szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni a betegséget és mindezek után lehetséges a kezelésről beszélni.
jelige: Salamon
2008-07-08
T. Doktor Úr! Lehet hogy kinevetnek kérdésem miatt. 11 éves belga juhász kanomról van szó. Lányom szerint a kertben állt a kutya miközben kicsit remegni kezdett a teste. Majd elkezdett szinte megállithatatlanul körbe futkosni a kertrészében, ami kb 80 m2. Sietve járt, mint az állatkerti ketrecekben a farkasok vagy egyéb állatok. Nagyon sokszor körbement a területén, hiába szóltunk alig akart odajönni hozzánk. Kicsit később lányom szerint állva, kis vizeletet engedett. Aztán jól lett. Elvittük sétálni. Korábban már fájlalta hátsó lábait időnként de az általában pihenés után nem látszott. Ma futás után, két hátsó lábára rá sem birt állni, összecsuklottak alatta, sőt egyik mellső lábát is emelgette. Lefeküdt, néha megmozditotta azt a lábát amelyikkel gond volt, vagy épp kimerevitette, vagy behúzta. Csak feküdt, lihegett. Ekkor más tünete nem volt. Mi lehet mindez?? ez a kertbéli körülfutkosás nagyon furcsa. Pár éve olyan volt, hogy körberohangált úgy, mintha a saját farkát akarta volna elkapni, jó sokáig. Amúgy nem volt probléma a kutyával, olyan jellegűre gondolok ami ezeket okozhatná. Vélhetően izületi kopása van, 11 év alatt nagyon sokat mozgott. Tanácsolna röntgent emiatt, vagy nem érdemes a ”pénzt kiadni” mert úgysem tudnak semmit csinálni vele?? Sokszor nem látni a kutyán, hogy fájdalma lenne. Lehetséges, hogy csak időnként jön elő? olyankor is előjött már neki, amikor nem vittük nagyobb (korához képest nagyobb) sétára, csak saját területén volt. Köszönöm mielőbbi válaszát, családi imádott kedvencről van szó.
Kicsit sem nevetséges az amit írt, tulajdonképpen akár epilepszia, epilepszia-szerű betegségek, vagy időskori dementia, és ortopédiai elváltozások állhatnak a háttérben. A kutya részletes vizgsálatával lehetne szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni a betegség(ek)et. Az esélyekről, kezelési lehetőségekről mindezek után lehet szótejteni.
jelige: Molly
2008-07-08
Amputálták az üszkösödő lábujját, az begyógyult. Kb. 2 hétre rá u.a. az oldalon a nyakánál keletkezett egy emberfej nagyságú gennyes tájog. Sikeres kezelés és gyógyulási folyamat (1,5 hónap) után a kutya ismét nem eszik és szaporán lélegzik,köhög és lázas.Lehet a tüdőre áthúzódó fertőzés a volt sebtől?
Lehet, hogy helyes az okfejtése és a nyaki helyeződésű emberfejnyi tályogból jutottak kórokozók mondjuk a tüdő állományába, vagy gátorközi nyirokcsomókba. Számomra az sem kizárt a leírásából, hogy esetéeg már a lábvég fekélyes megbetegedése is daganatos elváltozás volt, majd a nagyméretű nyaki terime nyirokcsomó áttét lehetett, és esetleg mindezek mellkasi áttétje az ami most gondot okoz a kutyának. Persze ez utóbbi okfejtésemnek semmi alapja nincs, amennyiben a műtét során eltávolított képletekből szövettan készült, és igazolta a gyulladásos megbetegedést. De az sem kizárt, hogy a mostani tüneteknek semmi köze a már lezajlott megbetegedéshez - hiszen egy oltatlan kutya esetében számos vírusos fertőzés is okozhat légzőszervi tüneteket és lázat. A kutya részletes vizsgálatával (fizikális vizsgálatok, vérvizsgálatok, vírustesztek,röntgen felvételek, ...) derülhet fény a talányra.
jelige: Maya
2008-07-08
Tisztelt doktor úr! Két hónapos golden retriver kölyökkutyámat három nappal ezelőtt hoztuk haza. Első nap rendesen evett, ivott, ismerkedett a környezettel, tegnap és ma viszont alig eszik, egy-két falatot, azt is csak többszöri könyörgésre, ivással is hasonlóképpen van, ráadásul szinte az egész napot végigalussza, kedvetlen, illetve még folyadékszerű hasmenése is van. Tegnap reggel féreghajtót kapott, így arra tippeltünk, attól, viszont félő, hogy kiszárad, ha nem eszik, nem iszik... Mi lehet ennek a viselkedésnek az oka? Tőlünk már nem fél, az új helyet is úgy tűnik, megszokta. Van valami magyarázat a viselkedésére? Illetve hogy lehetne elérni, hogy egyen? Előre is köszönettel:
A 2 hónapos oltatlan kutya egy sereg igen veszélyes vírusos eredetű betegség ellen is teljesen védtelen. Nem kizárt, sőt igen valószínű, hogy ezek egyike betegítette meg a Mayát. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja megerősíteni, vagy kizárni a gyanúnkat, diagnosztizálni a betegséget és meggyógyítani a Mayát.
jelige: Leukózisos Cica
2008-07-08
Tisztelt Doktorúr/Nő! Elvittük a beteg cicámat állatorvoshoz, aki egy tesztel megállapította hogy a macskánk macska-leukózisban szenved.És mondta hogy gyógyíthatatlan szegény, viszont én olvastam az interneten hogy különböző dolgokkal a cica több évig tünetmentesen jó egészségben tartható ha az ember sokat törőduk vele. Elaltatni nem szeretnénk ha még van esélye a vidám egészséges, fájdalommentes életre. Ön mit javasol hogyan bánjunk vele/ miket vegyünk neki ? Illetve még egy kérdés: ez a betegség mennyire veszélyes az emberekre illetve a kutyákra?
A legnagyobb kérdés az, hogy mutatja is a cica a leukózis tüneteit, vagy tünetmentes vírushordozó, esetleg „csak” szerológiailag pozitív. Ha nincsenek tünetek, akkor elvileg nem kizárt, hogy a 12 hét múlva elvégzett tesztvizsgálat már negatív eredménnyel zárul. A vírushordozó macska emberre, kutyára nem jelent veszélyt. Veszélyt jelent viszont a környezetében élő macskákra, ezért szigorú benntartása ajánlott.
jelige: Leroy
2008-07-08
2éves kankutyánknak váladékozik a nemi szerve. Sűrű, sárga színű a váladék a pénisztasakban gyülemlik fel. Hipermangános langyos vízzel öblítettük le a péniszt több alkalommal de eredménytelen. A péniszen sérülés nem látszik. Mi lehet az oka és mi a teendő?
Megszokott normális esetben is van a tasakban váladék képződés (smegma), ha csak erről van szó, akkor feleslegesen küzdenek. A megnövekedett mennyiségű, gennyes (esetleg véres, elhalásos) váladékképződés ellen sokszor a hígított Betadin oldatos öblögetés segít. A tasak végén növekvő szőröket is érdemes lehet rövidre vágni.

<< <  212 / 395 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.08.16

Az lenne a kérdésem, hogy okozhat e gondot a kutyánál ha időnként nagyon hosszú ideig(8-10óra)nem tudjuk levinni. Teljesen szobatiszta és a lakásba nem pisil be. Éjszaka természetesen kibírja este 10- kb reggel 8 ig, de van hogy napközben is ilyen hosszú ideig nem kerül le.

Kedves Gazdi!

Kérdésére a választ "Oros válaszol" rovatunkban találja meg!

2014.07.28
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: "Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.07.16
kis hörikék elvihetők. csillogokormok@gmail.com