Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: gtk 2.
2008-01-31
Eloszoris koszonom valaszat. Ma elvittem a kutyat allatorvoshoz a korzeti rendelobe. Megvizsgalta es kapott ket injekciot. Egesz delelott lathatoan nagyon rossszul volt, es semmit sem evett egeszen delutanig, amikor egy keves nyers hust adtam neki ezt javasolta az orvos, azt megette, Sokkal jobb a kedve, keresi a kajat.. Remelem a legjobbakat, viszont vizet meg nem ivott. A mi korzetunk allatorvosa elegge fura ember, igy csak annyit tudtam meg a kutya betegsegerol hogy a gyomraval van valami. Egy kerdesem ha meg lehet: mergezes eseten is hasonlo tunetek vannak?
Én is remélem a legjobbakat a kutya érdekében - és számomra is meglehetősen furcsa a történet amit olvasok Öntől. Nem tudom elképzelni, hogy állatorvosa tanácsolta a nyers hússal történő etetést például. Elsősorban diétás gyógytápokat szokás beteg kutyáknak rendelni - ha már mindenáron valamiféle közértben elérhető emberi élelemmel akarjuk táplálni a kutyát, akkor a kefír, vagy a yoghurt szokott az ajánlásunk lenni. Ha eszik a kutya, az egy igen kedvező jel. Ha nem iszik, akkor viszont meg kellene itatni. A legjobb talán visszahűtött kamillafőzet lenne. Konkrét kérdésére válaszolva a mérgezés gyanúját is nyilván mérlegelte a kolléga. A leírt tünetek rendkívül általánosak, számos méárgezés is járhat hasonló tünetekkel - bár azok egy részében a hányás, hasmenés is szembetűnő. Sokféle mérgezés előfordulhat kutyánál - a leggyakoribbak talán a rágcsálóirtó szerek, fagyálló folyadék és növényvédőszerek okozta mérgezések - a betegvizsgálat, lázmérés, vérvizgsálatok eredményei sokat segítenek ezek megerősítésében, vagy kizárásában. Gondolom, hogy állatorvosa is kért visszajelzést a beteggel kapcsolatosan, és kontrollra is visszarendelte önöket.
jelige: lexy
2008-01-31
Van egy 2 és fél honapos Ónémetjuhász kiskutyám. Január 26.-án kapta az első védóoltást féregtelenítő tablettával és azóta megváltozott. Nem hajlandó táplálkozni csak a folyadék erötlen hasmenése van és könnyezik láza nincs. Azt szeretném megkérdezni hogy ilyenkor mi a teendő ha nincs állatorvos a közelben és semmi errevaló állatorvosságom nincs kéznél.van e valami megoldás így házilag.
A házilagos módszerek nem fognak célrevezetni. Annyit tud tenni a kölyök érdekében, hogy kamillás-cukros főzettel, óvatosan, hogy nehogy félrenyeljen itatgatja őt. Ne adjon emberi gyógyszereket neki. Nem szeretném, ha abban a tévhitben maradna, hogy a védőoltás, vagy a féreghajtás miatt lenne beteg a kölyök. Egy 2 és fél hónapos kutyának már a 3. oltásánal illene tartania és a 4-5. féreghajtásánál. Erről bővebben honlapunk Tudnivalók rovatában olvashat. A kölyök mielőbbi részletes vizsgálatra és valószínűleg intenzív kezelésre szorul. Ha a levelében írottakat úgy érti, hogy a közelében elérhető állatorvos kollégám elsősorban gazdasági hasznoállatokkal foglalkozik - akkor nincs mit tenni, a Lexy-t kell a legközelebbi jól felszerelt kisállatrendelőbe elvinni. Szerintem nincs Magyarországnak olyan pontja, ahol 50 km-en belül ne találna ilyet.
jelige: Tequila
2008-01-31
Tisztelt Doktornő,/ -úr/ ! 5 éves, ivartalanitott, jó tulajdonságokkal rendelkező, eleven, játékos német juhász kutyánk nagyon megijesztett bennünket. Kertes házban lakunk, az ajtó úgy van kialakitva, hogy kedve szerint, éjjel-nappal ki-be járhat rajta. Ha valami zajt, vagy kutyaugatást hall, - alvás közben is - felpattan és szalad ki megnézni mi történt. Vasárnap éjjel ez a felpattanás 2-3 próbálkozásra sem sikerült. A szokatlan zajra felébredtünk. Nem volt kábult, csak ijedt, és segitségkérő a tekintete. Simogattuk, masziroztuk percekig, kértük álljon fel, de ezt csak akkor tette, amikor jutalomfalatért indultam. Jött utánam, mintha mi sem történt volna.Azóta mintha kicsit óvatosabban állna fel. Ami még probléma, hogy kb.1 éve, -szintén éjszaka- ugyanez egyszer már megtörtént. Szinte soha nincs egyedül és napközben még nem tapasztaltunk semmi rendellenességet. Mi okozhatja a leirtakat? Kérem adjanak tanácsot, mit tegyünk? Előre is köszönjük.
A leírtakat talán legnagyobb eséllyel fájdalommal járó mozgásszervi elváltozás, esetleg epilepszia, epilepszia-szerű betegség okozhatja. Meg egészen biztosan sok egyéb más is. A kutya részletes vizsgálata ajánlott. Állatorvosa valószínűleg hosszadalmas kikérdezéssel kezdené a vizsgálódást, fizikálisan is megvizsgálná tetőtől-talpig a kutyát, vért (esetleg vizeletet, bélsármintát) venne tőle, műszeres vizsgálatokat kezdeményezne. Csak az észleltek alapján nem valószínű, hogy bárki is kitalálhatja a Tequila baját.
jelige: artur
2008-01-30
Jónapot Kivánok! A 13 éves dalmata fiú kutyámnál kb. 2 hónapja azt tapasztalom, hogy úgy csinál mintha hányni akarna vagy inkáb köhögés félét produkál és aztán végén öklendezik, de nem jön semmi. Lehet, hogy elakadt valami a nyelőcsövében? Ez naponta többször fordul elő. Különen normálisan eszik, iszik. Csontot nem kap mert vastagbél és végbél problémái vannak. Várom szives válaszát.
Az Ön feltevése sem kizárt - de lehet ezeregy más oka is a leírt tünetnek pl: felsőlégúti fertőzések, tüdőgyulladás, légcsőszűkület, szájüregi-, nyaki-, mellkasi daganatok, szívelégtelenség ... A kutya részletes vizsgálatával kiderülhetne, hogy mi a probléma és az is, hogy miként lehet meggyógyítani az Arturt.
jelige: twidike
2008-01-30
Tisztelt Doktor Ur Ket nosteny kiskutyat vettunk -5 honaposak- lassan tuzelni fognak s a ferjem nem akarja engedni,hogy megoperaltassuk oket,azt mndja meghiznak es megvaltozhat a karakteruk. Van valami mas lehetoseg azon kivul,hogy ebben az idoszakban nem visszuk ki setalni? Van meg ket himkutyank,de oket el tudjuk kuloniteni ha szukseges ez ido alatt. Varom valaszat.Szivelyes udevozlettel
A férjének nincs igaza a véleményével - a legkevesebb veszéllyel járó, hosszú, egészséges életet biztosító megoldás a szukák ivartalanítása lenne. Van egyéb, jóval nehezebb, több veszéllyel, mellékhatással járó megoldás is - hiszen lehet a kutyák ovulációját eltolni időben, lehet beágyazódást gátolni és lehet vetéltetni is - de ezekkel a megoldásokkal legfeljebb későbbi időpontra tolják el a műtétet. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashatnak ebben a témában.
jelige: Teo
2008-01-30
Érdekelne hogy mért eszi meg 1 kutya a saját ürülékét?Ha 1 nap 6xvagy 8x leviszem sétálni,és a lakásban is pisil,attól még szobatiszta lessz?
A kutyák ürülékevése rossz szokásként értelmezhető - amiről következetes szigorúsággal lenevelhető az ifjonc Boxer. A legfontosabb teendő az, hogy az ürüléket gyorsan feltakarítsuk a környezetéből és ne legyen lehetősége elmélyítenie a rossz szokását. Ha mégis megpróbálja ezt a nem csak gusztustalan, de még veszélyes szokását is gyakorolni - akkor egyértelműen értésére kell juttatni, hogy nem tűrjük ezt a viselkedést. A második mondatát nem biztos, hogy értem, de megpróbálok válaszolni. Napi 6-8 alkalom elegendő séta egy kölyök Boxer számára is. Nem tudom mennyi idős a kölyök, de 4-6 hónaposan meg lehet kezdeni a szobatisztaságra történő szoktatást. Ez szintén sok türelmet, odafigyelést, következeteséget ( az egész család részéről) igénylő folyamat - és leginkább abból áll, hogy amint észlelik a kutyán, hogy üríteni készül, akkor felkapják és kiviszik. A dícsérgetés, jutalmazás fontos, a kinnti ürítéskor meg kell dícsérni, akár jutalmazni is lehet a kölyköt.
jelige: ízületi probléma - aggódó gazdi
2008-01-30
2 éves yorki kiskutyám pár napja esténként levertebb a megszokottnál, elvonul pihenni. Nehezen ál fel, úgy megy, mintha fájnának a lábacskái.A tünetek mindig esténként jelentkeznek (először 3 napja), napközben eleven, szaladgál, látszólag nem beteg. Ma elvittem az orvoshoz, megvizsgálta a lábait, annyit mondott hogy a mozgatásra, nyomásra a hátsó lábainál érzékenyebb a kelleténél. Kapott injekciót (azt sajnos nem tudom milyet), és egy hétig kell szednie Ketofen tablettát.Ha nem múlnak a tünetek ennek ellenére sem, vissza kell vinnem röntgenre. Félek, hogy komoly izületi problémája van, tanácsot szeretnék kérni hogy mit tehetnék még, hogy jobban legyen. Szabad szaladgálnia, vagy inkább pihenjen sokat? Mivel két szintes házban lakunk, elég sokat lépcsőzik, lehet ez oka a problémának? Létezik-e olyan táp, vitamin amely az izületi problémákra jó? Válaszát előre is köszönöm
Az aggodalom csökkentés érdekében megtette az első - igen helyes lépést - megkérte állatorvosát a vizsgálatokra és a kezelésre. Állatorvosa el is végezte az első vizsgálatokat, kezelést is kezdeményezett. A diagnózis felé vezető úton fontos lesz az Ön bezsámolója is a kezelés során szerzett tapasztalatokról. Orvosa gondolatmenetét nagymértékben zavarhatná, ha az én, vagy bárki más tanácsára még elkövetne ezt-azt a kutya „érdekében” - hiszen kideríthetetlenné válna, hogy mi okozott javulást, vagy esetleg állapotromlást. Számtalan gyógytáp és egyéb táplálékkiegészítő létezik, amit ízületi beteg kutyáknak gyártanak - de nem most kezdje el etetni kutyájával. Várja meg a kontrolvizsgálatot, vagy ha a kutya állapota tvábbra is aggasztó, akkor jelezze állatorvosának.
jelige: cirmi
2008-01-30
tisztelt dr úr van egy 8hónapos cicám akinél észre vettem hogy amikor dorombol akkor enyhét szürcsögös és hörgös hang is kiséri a dorombolását köhögni nem köhög az orra nem folyik máskor nincs ez a tünete csak ha dorombol amugy kicsit duci cica nem korosan kövér nem tudom hogy vigyem e orvoshoz nagyon köszönöm a választ
Hát, jól feladta a leckét ... Ami biztos, az az, hogy a macskák sem egyforma hangon dorombolnak, mint ahogyan én sem ugyanúgy éneklek, mint szegény Pavarotti fénykorában. Ha a fiatal, duci, rendszeresen oltott és parazitamentesített cicának ez az egyetlen tünete, akkor az nembiztos, hogy kivizsgálást igényel. Ha bármi egyéb furcsát, rendelleneset észlel a cicával kapcsolatosan, akkor jelezze állatorvosának a furcsa dorombolást is.
jelige: kevés a REMÉNY(ség) :-(
2008-01-30
Tisztelt Doktor Úr! Talán emlékszik még a mi kis drága rotweilerünkre, akinek amputálni kellett a bal hátsó lábát rák miatt... Annyira szépen és jól alakult minden...kb. 1,5-2 hónappal ezelőttig... Egy mindenre kiterjedő kontroll vizsgálat alkalmával kiderült, hogy áttétek alakultak ki.. Mostanra a veseműködése teljesen leállt, szinte nem eszik alig iszik...Hetek óta kétnaponta hordjuk infúzióra, injekcióra, egy krém szerű pasztával kell ”etetni” (állítólag vitaminok, ásványi anyagok stb.), de van úgy hogy meg sem marad benne.Valójában nem tudom mi tartja még életben... Tudjuk, hogy meg kell hozni a legnehezebb döntést, de leírhatatlanul nehéz...főként azért, mert az infúziók után mindig jobban van...jön, bújik, hízeleg... és láthatólag nincsenek fájdalmai - reméljük !!!! - csak gyenge. Sajnos most jutottunk el odáig, hogy mindhárom lábán használhatatlanok a vénák...Orvosunk szerint még egy lehetőség a nyaki véna, de veszélyes és csak napokat nyerhetünk jó esetben... Önnek erről mi a véleménye? Nem sok értelmét látjuk mi sem... Most ott tartunk, hogy nem vágunk bele, és holnap vagy holnapután elaltatjuk, de csak addig könnyű tartani ezt az elhatározást amíg bele nem nézünk a nagy barna szemeibe... Köszönöm eddigi válaszait, biztató szavait... Egy reményvesztett vígasztalhatatlan gazdi .....
Egyetértek állatorvosuk és az Önök véleményével, megérzésével. Állatorvosuk és Önök is láthatóan mindent megtettek a kutyáért, biztosan hosszú hónapokkal meg is hosszabbították az életét - de valószínűleg fogytán vannak az eszközeik a rák elleni harcban. Lassan el kell búcsúzni a kutyától. Sajnálom a történteket.
jelige: Golyó
2008-01-30
Febr.24-én lesz Golyó 2 éves. Ő egy westie. Bolhaekcémája van amit könnyű kezelni, de olyan helyzetbe kerültünk, hogy a frontline megvétele is gondot okoz pillanatnyilag. Azt szeretném megtudni, hogy mi az a legolcsóbb szer, amivel tudom kezelni a kutyust. Köszönöm
Sajnos, mint sok egyéb termék esetében is - a bolhairtó szerekkel is az a helyzet, hogy jó minőségű, megbízható, hatékony, nem toxikus szerek ára magasabb. Most tanácsolhatnám, hogy próbálkozzzon olcsó fürdetőszerekkel, samponokkal de egy meglehetősen érzékeny fajta esetében lehetséges, hogy az olcsó szer mellékhatásainak a kezelésére kellene jóval többet fordítaniuk. Ráadásul ezek egyszeri bolhamentességet idéznek elő és a kutya rövid időn belül újrafertőződhet, nincs megelőző hatás. Vannak egyéb folyadékok (spot-on készítmények) a Frontline-on kívül is, ezek egy része olcsóbb, mint a Frontline. Igaz esetleg nem 3, esetleg csak 1 hónapig hatnak. Léteznek megbízható és jóminőségő, hosszantartó hatású bolhairtó nyakörvek is. Ugyan ezek is néhány ezer forintba kerülnek - de hatékonyak, nem úgy mint a párszáz forintért megvásárolható termékek. Tárja problémáját állatorvosa elé, és beszéljék meg vele a megoldást.
jelige: olika
2008-01-30
kedves doktor ur.van egy yorkshire terrierem,10eves,es szivnagyobbodasa,es legcsoszukulete van.de az aggasztobb a szive.2eve kezdodott es rengeteg gyogyszeren el.az allapota romlott es az lenne a kerdesem,hogy itthon,vagy esetleg kulfoldon vegeznek e szivmutetet.itthon ugy tudom nem,de talan ha tudna valamilyen klinikat kulfoldon,megkoszonnem
Mind légcsőszűkület műtétet, mind néhányfajta szívoperációt végeznek itthon is. De korántsem biztos, hogy egyáltalán szívműtétre van szükség - és az sem biztos, hogy külföldön elvállalnának bármiféle műtétet az Olikán. A legjobb esetben még az is kiderülhet, hogy gyógyszerek, esetleg az adagolás változtatásával lényeges javulást lehet elérni. A legokosabb az lenne, ha megkérné állatorvosát, hogy szervezzen meg egy kivizsgálást az Olikán mondjuk az Állatorvos-tudományi Egyetem specialistáival.
jelige: gtk
2008-01-30
Hello ! A kutyus 2 napja beteg, meg nincs egy napja hogy nem eszik; husit sem eszi meg. Vizet sem iszik. Az orra szaraz, elozo napokban tikacsolt neha. Gyomra nem megy, nem hanyik, megfigyelesen van egy egesz napja bent a hazban. Nem nagyon erdekli semmi,de gazdajara a farkat csovalja. Legzese feltunobb; Tegnap latta egy allat technikus, de nem volt alaposan kivizsgalva; kapott valami antiubiotikumot. Lehet hogy lazas, vagy hoemelkedese van, paracetamol -bol mennyit adhatnek neki? (kb. 10kg a sulya) Nagyon koszonom !
Ne adjon semennyi paracetamol-t a kutyának, már az állattechnikus segítsége (?) is túlzás volt. A teendője egyszerűen annyi, hogy elviszi a kutyát egy jól felszerelt rendelőbe, ahol állatorvos megvizsgálja, majd kezeli, meggyógyítja.
jelige: szfvar
2008-01-30
Kérnék segítséget! 11 éves kutyám combja 3-4 hete megdagadt,kiderűlt rosszindulatú daganata van! Ma a varratot kilökte,és széttnyílt a seb! http://kepfeltoltes.hu/080129/P1301324_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Elnézést a képért! Orvos szerint ez nórmális.Én nem tudom! Köszönöm előre is
A leírt képen a szétnyílt varratok látszanak és a mélyebb szövetekben termelődő beszáradt váladék látszik. A képről nem lehet eldönteni, hogy: 1.) A daganat kimetszése sikerült és a kutya „varratot szedett-e magából” majd a nyalakodás, dörzsölés miatt elfertőződött a seb. Ebben az esetben a kórjóslat kedvező és kezelés, valamint esetleg gallér, kötözés mellett a terület be fog hámosodni néhány hét alatt. A fertőzött terület újraoperalását is érdemes átgondolni. 2.) Ha a rosszindulatú daganat újul ki az operáció után és a növekvő duzzanat feszítette szét a bőrvarratokat - akkor a jóval nehezebb a helyzet. Az újraoperálás mellett a szövettan és az esetleges áttétek tisztázása mellett a kemoterápia és sugárterápia lehetőségét is érdemes lenne átgondolni. Az 1. és 2. lehetőségek közül részletes betegvizsgálattal, benne esetleg citológiai vizsgálattal lehetne kideríteni, hogy konkrétan mi zajlik a kutyában. Honlapunk Publikációk rovatában olvashat még a témában.
jelige: Erik 2.
2008-01-30
szőrtüszőatka?
A mellékelt képen látható orrháti elváltozásből számomra annyi derül ki, hogy nagy területen zajló, idült, sok váladékképződéssel járó bőrgyulladásról van szó. A szőrtüszőatka kór is képes ilyen elváltozást előidézni.
jelige: Erik
2008-01-30
Tisztelt Doktor Úr! 8 hónapos keverék kutyám kicsi kora óta, az orvos szerint szőrtüsző atkás. Ez főleg az orrháton látható, mintha sáros lenne a kutya orra. A füle végén, összetapadt a szőr. Már 4 hónapja 2 hetente szőrtüsző atka elleni injekciót kap. A nevét sajnos nem tudom, (de collie kutyák nem kaphatják az) a kezelésre nem reagál. Immunerősítőt is kap, taktic-kal is volt kenegetve. A szőre nem hullik sehol, itt-ott korpás, a füle és az orra, ahol tünetek vannak, néha viszket neki. Létezik, hogy rosszul kezelik és talán nem is atka?
A hosszantartó, nem kielégítő eredményt hozó kezelés esetén felmerülhet, hogy legalábbis vegyes fertőzésről, elváltozásról (pl szőrtüszőatka + gombás fertőzés) is lehet. Körülírt,viszkető bőrelváltozásokat számtalan betegség előidezhet. Részletes vizsgálatokkal és az elváltozás helyéről vett, akár többszöri mintavétellel meg lehetne bizonyosodni a betegségről és így nagyobb eséllyel lehetne kezelni.
jelige: Linus
2008-01-30
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 9 hónapos Bordeaux-i dog kutyusunk. 4 hónaposan került hozzánk, nagyon rossz állapotban, nagyon soványan. Mára már elérte a hasonló korú fajtársak küllemét, viszont kb. 3 hete sántítani kezdett miután fel kel, alvás után. A sántítás most már rendszeres, főként az első lábaira. Néha a bal hátsó lába pedig olyan, mintha zsibbadt lenne, pillanatra megmerevedik. Jelenleg is Acana kölyök tápot kap (+konzerv, párizsi), valamint már kapott 2 hónapon keresztül Lavet Synoflex tablettát ízületi erősítőnek. Az öt hónap alatt különböző helyeken, főként az oldalán apró dudorok jöttek elő, melyek többnyire elmúltak másnapra. Lakásban is van, így azt gondoltuk beüthette magát. Kb. 2 hónapja egy nagyobb, úgy egy tenyérnyi dudor lett a jobb lapockája mögött. Ez hosszabb idő alatt múlt el, az állatorvos szerint meghúzódhatott, vagy megüthette magát. Most vérvizsgálatot javasolt Lyme-kórra, ill. Cal-D-Phos tablettát. A kutya szüleit nem láttuk. Felmerült az orvosban a beltenyésztés való színűsége is, mivel foghiánya is van. Ön szerint mi lehet a baja? Abból amilyen állapotban hozzánk került lehet, hogy az anya sem volt jó körülmények között tartva. Ön elképzelhetőnek tartja az angol kór valószínűségét? A Ca és a D-vit - t Ön javasolja?
Bármelyik ötlet, feltevés valószínű a kutya esetében. A leírt tünetek jelenségek lehetséges, hogy összefüggésben állnak egymással - a beltenyésztettség és ezáltal az ellenállóképesség alacsony szintje is elképzelhető - de a legokosabbnak azt tartanám, ha a kutya részletes vizsgálata megtörténhetne (benne vérvizsgálatok, röntgen, citológiai mintavétel ...) és ezen adatok tudatában születhetne meg a diagnózis. Ha megvan(nak) a kezelendő betegség(ek), akkor érdemes a megoldásról bezsélni. Egy jóminőségű, a kutya fajtájának, életkorának megfelelő táp etetése mellett bármilyen egyéb táplálékiegészítő adását feleslegesnek gondolom.
jelige: Sphinx FIP 3.
2008-01-30
Tisztelt Dr Úr. Az az igazság, hogy elvégezték a vérvételt fip- re már nagyon nagyon sok helyen. Mindegyik helyen az jött ki, hogy a cica fippes, de mindegyik orvos azt mondja, hogy nem egyérttélmű az eredmény, mert a levett vérből van ami melette és van ami ellene szól! Esetleg el tudom küldeni Önnek az eredményeket ha gondolja. Én örülnék neki ha megtudná nézni, mert több szem többet lát! Elöre is köszönöm a válaszát:
Nézze, a FIP betegség esetében a diagnózis kimondása sem egyszerű dolog. A tutti diagnózis az elváltozást mutató szervek szövettani vizsgálatából lehetséges. A kijáró, vagy közös WC-t használó macsekok leggyakrabban a fertőzött egyed bélsarából szájon át fertőződnek. Nem minden macska betegszik meg - vannak egyedek, amelyek egy ideig tünetmentesen hordozzák és ürítik is a vírust - majd megszabadulnak tőle. Ezeknek az egyedeknek is emelkedett a szérum ellenanyag szintje. A megbetgegedett, klinikai tüneteket is mutató FIP-es cicák az én legjobb tudomásom szerint nem gyógyíthatóak. Az Önök esetében is az jelentené a cica esélyét, ha nem FIP-betegségről van szó, csak esetleg egy korábbi lezajlott fertőzés miatti „szerológiai áthangolódásról”, és a cica tüneteit valami egyéb betegség, elváltozás okozza. Ne küldje el a leleteket nekem - higgye el, hogy semmi esélyem akár elküldött vérleletekből, akár fényképből, vagy röntgen képből kitalálnom a cica baját. Erre állatorvosainak van meg az esélye, akik láthatóan gondosan és szakmailag helyesen járnak el. A „több szem többet lát” elvét én az elgurult aprópénz megtalálása esetében érzem igaznak - ebben az esetben az én okoskodásom csak bajt hozhatna a cicára. Az én szerepem itt annyi lehet, hogy leírom ismereteimet, tapasztalataimat a betegségről - és drukkolok a gyógyulás érdekében. 1);
jelige: Picur
2008-01-30
Pár hete vettük észre, hogy kiskutusunk jobb szemére nem lát. A szeme színe barna eredetileg, de egyre inkább szürke színű lessz az egész. Egy alkalommal elszökött ithonrol és ezen kiruccanása után vettük észre ezt a változást. Semmilyen sérülésre utaló nyom nem látszott rajta, csak annyi hogy csupa piszok lett kalandozása során.A kaland után megfürdettük, megszárítottuk, ahogyan máskor is, ugytünt minden rendben van vele.Azt sem mutatta hogy fájna neki. Egyébként a szóban forgó kutyus, tacskó keverák, 4 éves, kan, lakásban tartlyuk rendszeresen sétálunk vele naponta több alkalommal, ha jo az idő, akár az agész napot az udvaron tölti, éjszakára mindíg a lakásban tartjuk. Van egy cicánk is de nem szokott vele jáccani, nem is bántják egymást, jol elvannak egymás mellett. Szeretnék tanácsot kérni öntől, mit tegyek!
A pár hete konstatált vakság ügyében akkor lett volna meg az esély a szem megmentésére, ha az első tünetek jelentkezésékor a kutya részletes vizsgálata és szemészeti vizsgálata megtörtént volna. A megvakult szem funkciója valószínűleg nem állítható helyre. Ennek ellenére a teljes kivizgsálás még most is indokolt - hiszen előfordulhat, hogy a megvakult szemben rosszindulatú daganat fejlődik, vagy elhalt, ezért el kell távolítani - valamint a most egészséges (?) szem vizsgálatával kiderülhet, ha abban is van kezdődő elváltozás.
jelige: láb
2008-01-30
Jó napot! Van egy házi macskám aki csak a kertben él kint és másfél hete körülbelül elkezdett sántitani de eddig nem vettem komolyan mert máskor is volt olyan hogy megcsiphette valami és fájt neki de az két három nap alatt elmult de, ez most nem akar mulni talán még rosszabb eleinte mozgolodott járkált még tegnap is átment a szomsédba ma már csak a ládában feküdt amibe szalmát vizet és ételt tettem. Külsö sérülést nem látok rajta de ha rákell állnia akkor szinte sir vagyis hosszan keservesen nyávog. Csontot nem érzem törötnek és kiugorva sem érzem. Az étvágya nem csökkent, a napi egy doboz konzervét megeszi. nem tulsulyos tudomásunk szerint másbetegségben nem szenved. Nem tudom mi okozhatja a bajt és nem tudom hogyan tudnék rajta segiteni ha egy mod van rá nem szeretném kitenni a stresznek ami az állatorvoshoz jutás alatt érné mert nem tudom menyire viselné meg a kétkilométer cipelés és a buszozás mert még életében nem volt bezárva és autoban sem ült még sosem. Kérem adjon tanácsot mit tegyek és mi lehet a baja hogyan segithetnék rajta. tudom igy vizsgálat nélkül nem lehet igazábol sokat mondani. Válaszát elöre is köszönöm.
Jól sejti a dolog lényegét - otthon mindösszesen annyit tehet a cicáért, hogy melegen tartja és rendszeresen táplálja. A sántaság oka - annak ellenére, hogy Ön másként tapintja - még bőven lehet akár csonttörés (medence, gerinc, végtag) vagy ízületi diszlokáció is. Meg persze rándulás, ficam, bármi egyéb ... A tünetek okát a cica részletes vzsgálatával lehetne kideríteni. Meg kell mondjam, hogy a kinnti életmódot folytató, nem ivartalanított, nem oltott, rendszeresen nem parazitamentesített macskák hasonló okokból „kopnak el”, pusztulnak el néhány éves korukban. Homlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában néhány írást elolvasva kiderül, hogy miként tudnának a macskák 15-20 évig élni.
jelige: Orion
2008-01-29
Jó napot Állatorvos Úr! Érdeklődni, szeretnék a 11 hónapos szuka spánielem nagyon gyakra vakarózik! Már apróbb sebek is megjelentek a kutyus lábán! Ez vajon miért lehet? Válaszát előre is köszönöm!
A leírt bőrtünetek sokféle bőrbetegség (parazitás, allergiás, bakteriális, gombás fertőzöttség) és jónéhány egyéb betegség (belgyógyászati, endokrin) jelei is lehetnek. Mégha küldött volna fényképet az elváltozásról, akkor sem lehetne megállapítani, hogy mi okozta az elváltozásokat. A baj okát kizárólag részletes állatorvosi vizsgálat útján lehetséges. Ha megvan a diagnózis, akkor lehet elkezdeni a kezelést.
jelige: aggódom a macskámért
2008-01-29
Nagyon aggódom a cicám miatt, mert 1-2 napja furán viselkedik. Sokat alszik, szinte egész nap, alig mozog, nem nagyon eszik, lassan mozog, pedig ő nem ilyen volt. Állandóan mozgott, nagyon szeretett enni, bármikor bármit megevett volna, nem is aludt sokat(szerintem este aludt mindig, mert napközbe úgy láttam, hogy mindig csinál valamit). Nagyon aggódok miatta. Ez valami betegség? El kell vinni állatorvoshoz? Mi lehet a baja? Előre is köszönöm a válaszát!
Az oltatlan kijáró macska egy-két napja mutatja a bágyadtság, étvágytalanság jeleit. lehetetlen kitalálni, hogy a szóbajöhető soktucat betegség közül, mi okozhatja a cica tüneteit. Állatorvosi rendelőben elvégzett vizsgálat eredményei alapján lehet megmondani, hogy mi a cca baja és at is, hogy miként kell kezelni. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában sok hasznos olvasnivalót találhat.
jelige: Gini
2008-01-29
Jó napot! A kiskutyámnak a tenyésztő nem állíttatta fel a fülét kiskorába, mi a teendő?12 hetesen hoztuk el, én megtudom neki csinálni, vagy forduljak orvoshoz? Illetve lehet e utólag törzskönyvezni, azzal kapcsolatban hívjam fel a tenyésztőt akitől vettük a kutyust? Nem szabályellenes ez a részéről? Ami még kérdésem lenne, hogy amikor elhoztuk (12 hetesen)aznap kapta meg az első oltását, nem kellett volna hamarabb megkapnia, illetve a tenyésztő azt mondta hogy kapott már 3 féreghajtást, de nem vagyok benne biztos, mit tegyek! Nagyon köszönöm a válaszát, segítségét.
Egy korrekt adásvételi szerződésben sok mindent lehet rögzíteni - a kutya fülállásával kapcsolatos szavatossági helytállástól kezdve a törzskönyv küldésének az időpontján át az elvégzett állategészségügyi beavatkozások felsorolását is akár. A kölyök féreghajtásait és védőoltásait állatorvosi aláírással és pecséttel az egészségügyi (oltási) könyv igazolja. Ebben a helyzetben akkor jár el legokosabban, ha kutyájával és a rendelkezésre álló igazolásokkal, papírokkal felkeresi állatorvosát és megbeszéli vele a teendőit. Honlapunk Tudnivalók rovatában talál még hasznos olvasnivalót.
jelige: Sphinx FIP 2.
2008-01-29
Az lenne a kérdésem még a sphinx cicával kapcsolatban, hogy ez gyógyítható-e? Mi a várható eredmény ebben a helyzetben?
A klasszikus FIP betegség a macskafélék nem gyógyítható vírusos betegsége. Véleményem szerint a cicának az adhat igazi esélyt, ha kiderül, hogy nem FIP beteg.
jelige: gerlaap
2008-01-29
Házőrző kutyánk gyakran elcsavarog éjszakánként.Legutóbbi eset után nagy fájdalmakkal tért haza,hátsó lábait inkább csak húzza,szilárd táplálékot képtelen megenni.Sérülés,zúzódás, duzzanat,nem észlelhető rajta.Az állapota jelenleg ingadozó.Állatorvos látta,hashajtót kapott,de az állapota nem változott.Előre is köszönöm a segítséget.
Lehet, hogy nem székrekedése van a kutyának ... A háznál, otthoni körülmények közötti megtekintés nem biztos, hogy elsőre a helyes diagnózishoz segíti az állatorvost. A kutya részletes rendelői vizsgálatával esetleg vérvétellel, röntgenfelvételekkel kiderülhetne, hogy mi történhetett a kutyával és így hatékonyabban lehetne kezelni. Elkpzelhető, hogy ne hashajtóra, hanem mondjuk fájdalomcsillapító/gyulladáscsökkentő szerekre és antibiotikumokra van szüksége a kutyának - de az sem kizárt, hogy operációra van szükség.
jelige: tanácstalanság
2008-01-29
Tisztelt Dr.Úr! Azzal a problémával fordulok Önhöz,hogy 2 napja van nálunk a kiskutya,gyanusan nagy volt a hasa,kiderült,hogy férges.Össze-vissza puszilagatott minket,ágyban aludt velünk!Mi a teendőnk,hogy nekünk ne legyen bajunk?És van a családban másik kutyus is aki még sosem volt férges..Mit tegyek,hogy ö se kapja el?Előre is köszönöm a válaszát..
A kölyök féreghajtását 2 hetente kell elvégezni kb negyedéves koráig, onnantól kezdve elég lesz negyedévente. A másik kutya féreghatása is javasolt most - a későbbiekben őt is negyedévente ajánlott féregteleníteni. Az ágyneműfélék fertőtlenítő-főző mosása ajánlott és a kutyákkal a továbbiakban nem ajánlott egy ágyban aludni.

<< <  279 / 401 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.11.27
2014.11.27-én reggel Budapest XXII. kerületében, a Nagytétényi úton, a Shell kútnál találtuk ezt a szálkásszőrű tacskót. Chipje nincs, középkorú-idős kutyának (8-10 év körülinek) tűnik, nem ivartalanított kan. Kérjük, aki a gazdiról információval tud szolgálni, rendelőnk telefonszámát hívja! (06-1-229-3865)
2014.11.18
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.11.05
Tegnap (11.04-én) este a Savoya Park környékén találták, nincs benne chip. Nagyon kedves kutya. A 20/396-4827 telefonszámon lehet elérni azt, aki megtalálta.