Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: wili
2008-02-10
nemet juhasz ,be oltva, 3 eves, elkoborolt kb 2 napig es most van egy furcsa szaj betegsege.A szaja ket oldalan le log az ajka es mintha herpeszes lenne. Mit csinaljunk, hogyan kel kezzelni ?
Vigyék állatorvoshoz - hiszen ő is csak részletes kivizsgálás után fogja tudni, hogy miként kell kezelni a kutyát. Számtalan traumás, fertőző és toxikus kórok okozhatja a leírt tüneteket.
jelige: Baltóka 2.
2008-02-10
Tisztelt Dr.Úr! Elnézést,hogy ismételten egy korábban már emlitett problémámról irok önnek,de most teljesen elbizonytalanodtam,és ön eddig is mindig nagy segitségemre volt. Kérdésem az volt,hogy Baltó nevü kutyámnak mitől hullhat a szőre jobban mint szokott.Ön irta,hogy kölyökkori ”vedlés”is okozhatja.Ebben teljesen igaza volt szerncsémre mert mostanra javult a helyzet, ez egy pár hétig tartott.Viszont egy kutyatenyésztő ismerősöm mondta,hogy nem teszek jót neki azzal ha kutyasamponnal fürdetem mert az emberek számára használatos samponok sokal jobbak a kutyának is.Én ezzel nem értek egyet,nem vok első kutyatulajdonos és mindig is kutyák számára előállitott sampont használtam,amivel soha semmilyen problémám nem volt.De mivel én nem vagyok szakember öntől szeretném ezt megtudni mi a helyes. A másik a kiskutya fülében(5 hónapos)láttam barnás elszineződést jól kipucoltam neki és semmi gond most vele nem vakargatta soha, szőre sem ritkult foltokban,sőt egyébként szép szőrzete van.Ismerősöm erre pedig aztmondta atka és ezt sűrgösen kezelni kell(oltás,helyi kezelés)mert mindenki megfertöződhet ezzel.Természetesen ha ez igy van feltétlen elviszem állatorvoshoz is.Én viszont nem látom ilyen súlyosan a helyzetet mert atka után olvastam és azonkivül,hogy a füle”piszkos”volt semmi egyéb tünetet nem produkált.Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát,mert egy kutyatenyésztő sem feltétlenül tud mindent szerintem.Kicsit túlbuzgó is a hölgy,és engem már sikerült teljesen összezavarni.Ezután biztos csak szakembertől fogok tanácsot kérni!
Általános szabályként elmondható, hogy jó ha az ember humán samponokkal, míg a kutya és a macska kutyának illetve macskának gyártott samponokkal tisztálkodik. Szőr -, és bőrbetegségek fennállása esetén is az a helyes, ha fajazonos gyógysamponokkal kezeljük a kórt. A hallójáratban található váladékról ránézésre még szakember (állatorvos) sem képes eldönteni, hogy szennyeződséről, vagy esetleg hallójáratgyulladás sebváladékáról (baktérium-, gomba-, parazita-, esetleg vegyes fertőzés eredményéről) van-e szó. Erre való a laboratórium. Ha a hallójárat tisztítása után rendeződött a probléma, és láthatóan tiszta a kutya füle, és nem viszket - akkor megoldotta a tisztítással a gondot. Ha már újra váladék termelődött és/vagy a kutya füle továbbra is viszket, fájdalmas - akkor vigye el állatorvosához a kutyát.
jelige: ?
2008-02-10
Jó napot kívánok, elnézést kérek az alkalmatlankodásért, de csak, szeretném hozzá tenni hogy a cicát, Dömét most ,novemberben kaptam. Dömén kívül van még 4 cicám +1 aki csak néha jön enni. Nekik semmi bajuk sincs. Szeretném megkérdeni, hogy Ön szerint most vigyem el a helyi az állatorvoshoz, vagy adjak neki vitamint ?? Vagy mit tegyek?? Ebben kérném a segítségét! Köszönöm szépen hogy elolvasta: Egy hálás cica
Nem tudom, hogy melyik kérdéshez küldte a további információt, au utóbbi napokban több macskás kérdés is érkezett. Semmi akadálya, hogy vitamin készítményt is kapjon egy cica,akár egészségesen is - de, ha betegség tünetei, gyanúja merül fel, akkor mindenképpen állatorvosi vizsgálat ajánlott, akárhány egyéb macsek van még a háztartásban.
jelige: Bichon
2008-02-08
Tisztelt Cím! Egy 4 hónapos bichon havanese-m van, fehér. Egy barátnőm ajánlotta, hogy van valami, amivel bekenhetném a szeménél a szőrt, ami meggátolja, hogy a kifolyó könny megfogja. Még talán nem lenne késő elkezdeni kenegetni, bár már így is ott a nyoma. Sajnos az ismerősöm nem tudta a szer nevét. A második kérdésem az lenne, hogy milyen idős kortól lehet fürdetni, mert a tenyésztő azt mondta, hogy 4 hónap, míg az orvosunk, hogy 6 hónapos kortól. És már nem kicsit büdös...
Én meg azt mondom, hogy egy egynapos újszülött kutya/macska kölyök is megfürdethető, ha szennyezett. Mi akadálya lenne a fürdetésnek egy néhány hónapos kölyök esetében?! Megfelelő kutyasampont kell választani, vigyázni kell a nyálkahártyákra, hallójáratra, megfelelően langyos vizet kell használni és nem kell megfázatni a kutyát - de persze, hogy fürdethető már most is. A kicsorduló könny elszínező hatását valóban meg lehet gátolni hidrógén-peroxid tartalmú szerekkel. Érdemes lenne azonban előtte megvizsgálni a kutyát, hogy a könnycsorgásnak nem a könnycsatorna eltömődése, vagy a szemhéj fejlődési rendellenessége-e az oka.
jelige: Andi
2008-02-08
Tisztelt Doktor Ur! Szuka boxer kutyusom aki 8 hónapos,most február 5-én kezdett tüzelni/vérezni/.Szeretném ivartalanitani.A kérdésem :Ön szerint mikor lehetne legkorábban ivartalanitani ?Ki kell venni a méhet is vagy elég a petefészket?Mi van ha most teherbe esik,akkor is lehet ivartalanitani?Még nagyon fiatal szerintem ahhoz hogy kölykök legyenek. Elöre is köszönöm válaszát!
Valóban a kutyák első tüzelésuk alkalmával még éretlenek a vemhességre, ellésre és kölyöknevelésre - ezért aztán a vemhesülés, majd ellés a lehető legrosszabb, legtöbb veszélyt magában rejtő verzió lenne. A tüzelés befejeztével pár hónapon belül ideális az ivartalanítás megejtése. Ha baleset történik és párzik, vemhesül a fiatal szuka, a vemhes méh is eltávolítható a petefészkekkel együtt. Ha nem vemhesül a szuka, elegendő a petefészkek eltávolítása is, hiszen petefészkek hiányában a méh is atrofizál, rajta betegségek a későbbiekben nem alakulnak ki. Honlapunk Publikációk rovatában még több hasznos információt talál a témában.
jelige: Dorisz
2008-02-08
Tisztelt Doktor Úr! Egy 11 éves törpe schnauzerem van,aki a szokások 3-3,5 hét helyett már 5 hete tüzel.Az lenne a kérdésem,hogy ennek mi lehet az oka.A kutyus nincs ivartalanítva!Válaszát előre is köszönöm!
A tüneteknek alapvatően az az oka, hogy a Doriszt fiatal korában nem ivartalanították. A leírt tüneteket komolyan kell venni, szinte biztosan komoly betegség (petefészek-, méh ciszta, daganat, pyometra ..) áll a hátterében, majdnem bizonyos, hogy meg is kell operálni őt. Honlapunk Publikációk rovatában több érdekes olvasmányt talál a témában. Forduljon mielőbb állatorvosához.
jelige: Rocky
2008-02-08
6 éves Rottweiler kutyám jobb hátsó lábát először csak kismértékben emelte föl, idő múlásával egyre kevésbé teszi le.Röntgenfelvételen a csont vékonyodása látható egy helyen.Térdszalag szakadást kizárták.Prednizolon használata közben az immunrendszere ősszeomlott.Augmentin szedése után rendbejött. A problémás láb az utóbbi hónapokban vastagodott.Vérképe tökéletes.Szívultrahang tökéletes .Előre is köszönöm válaszukat!
A leírás alapján számomra nem világos, hogy a csontdaganat jelenléte kizárható lenne. Biztos vagyok benne, hogy állatorvosában is felmerült ennek lehetősége - így, valószínűleg további vizsgálatokat (ismételt röntgen, biopsziás mintavétel) is kilátásba helyezett. Őszintén remélem, hogy nem igazoldik be a baljós felvetés - és a Rocky fájdalmai, sántasága megoldható betegséget jelez. Honlapunk Publikációk rovatában több hasznos írást olvashat.
jelige: Jinny
2008-02-08
Macskaleukózis. Nagyon gyenge,alig él.Azt mondta az orvos,nem gyógyítható. Sajnos túl sovány,vérszegény.Alig eszik pár falatot.Segíthet valami felerősíteni?
A macskaleukózis egyike a gyógyíthatatlan macska betegségeknek. A megelőzésére van hatékony védőoltás, de a kialakult betegségből nem lehet meggyógyítani az állatokat. A betegség lefolyását lehet lassítani intenzív kezeléssel, infúziókkal és kényszertáplálással - de a beteg cicát el kell különíteni a afjtársaitól, hogy nehogy megfertőzze őket.
jelige: Lady
2008-02-08
A problémám a következő van egy 13 éves németjuhász kutyám és bérházban tartjuk! fájnak a hátsó lábai, de arra már szed fájdalom csillapítót és porcerősítőt! a kutya mostanában a lakásba szokott bepisilni, mert már nem tudja visszatartani a vizeletét! és ezzel az a probléma, hogy ő már észre sem veszi!a kutyának a kedve nem romlott, sokkal több vizet iszik az eddigi átlagnál! voltunk vele orvosnál vérvételen! azt mondták hogy semmi baja nincs! nem cukros, nincs a szívével sem baj! azt szeretném kérdezni, hogy tudunk-e még valamit csinálni, vagy ez már csak esetleg rosszabb lesz? mert most tavasztól ki fogjuk vinni kertesházba, hogy hátha ott jobb lesz neki, mert lépcsőznie sem kell. de a vizelettartását valami gyógyszerrel lehet kezelni? Kérem segítsen mert ez a kutya családtag nálunk és nem akarjuk elveszíteni!
Az időskori vizeletretenciós tünetek egy részét jól lehet gyógyszeresen kezelni. Jelezze állatorvosának a problémát. Ő a viizsgálatok elvégzése után valószínűleg Incurin tablettával próbálja rendezni a tüneteket. Ha a Lady esete gyógyszeresen nem befolyásolható - akkor az Állatorvos-tudományi Egyetem Szülészeti Tanszékén Dr Thuróczy Juliannával lenne érdemes megbeszélni a továbbiakat, ugyanis létezik már műtéti megoldás is erre a bajra.
jelige: Staffi
2008-02-08
Tisztelt Központ! Mi tanácsot szeretnénk Önöktől kérni, kutya szaporítás témában. Van egy éves Amerikai Staffordshire Terrier kutyusunk, melynek még soha nem voltak kölykei, (még egy kutyánknak sem voltak), azonan szeretnénk ha neki lennének. Nagyon sok kérdés merült fel bennünk ezzel kapcsolatban pl.: -Milyen az ideális környezet amit biztosítani kell az ”anyukának”? (keneles) -Kell e étrendet változtatni? -Fog e változni a kutya magatartása? (jelenleg játékos, szelíd, emberbarát) -stb.. Nekünk már az is nagy segítség lenne, ha tudnanának nekünk olyan linket adni, ahol ezekre és hasonló kérdésekre kaphatunk választ. Segítségüket előre is köszönjük!
Én is, mint ahogyan ahogyan minden felelősségteljesen gondolkodó ember, inkább lebeszélném Önöket a terveikről. Kutyatenyésztést felkészült és elhivatott tenyésztők tesznek arra alkalmas tenyészállatokkal - a kutyaszaporítás pedig teljesen értelmetlen és igen sok veszéllyel terhelt időtöltés. Inkább ivartalaníttassák a Staffit. Honlapunk Publikációk rovatában még olvasgathatnak a témában.
jelige: Döme+Feka
2008-02-08
Az én kis Dömém már hetek óta egyfojtába tüsszög!!! Nem tudom ilyenkor mit kell tenni.. vigyem állatorvoshoz? Amikor behozom egy kicsit a lakásba akkor még jobban rákezd, illetve nem tudom mert nem vagyok vele egész nap..
Nagyon jól érzi - igencsak itt lenne az állatorvosi vizit ideje a féléves, oltatlan (parazitamentesítetlen?) és nem ivartalanított cicák esetében. Honlapunk Tudnivalók rovatában elolvashatja, hogy eg ykijáró cicának már hnyféle oltást kellett volna kapnia, és a Publikációk rovatban is találhat érdekes olvasmányokat.
jelige: tájékoztatás
2008-02-08
Üdvözlöm!Azügyben érdeklődnék hogy nekem van egy 10hónapos Francia Bulldog kiskutyám és olyan panaszai vannak:szájzárat kap és az orrán próbál levegőt venni de nem nagyon tud!ilyenkor fullad kikell nyitnom a száját!de van amikor igy sem szűnik meg.Valami légzöszervi megbetegedésre gondoltunk és hallottam hogy ez a fajta jellemzöje.Érdeklödnék mennyibe kerül egy ilyen mütét,és mennyire veszélyes ez a kutyára?és mennyivel elötte kell szólni hogy vinném?
Nézze, nincs olyan betegség, hogy szájzás - és ennélfogva nincs olyan műtéti megoldás, amivel nem létező betegséget lehetne meggyógyítani. A száj görcsös összezárását idegrendszeri tünetként kell értékelni - amit okozhat pl veleszületett, vcagy szerzett idegrendszeri betegség, akár epilepszia is - de számos egyéb betegség. Az első teendő tehát mindenképpen a kutya részletes (vérvizsgálatok, képalkotók, EEG, ..) kivizsgálása kellene, hogy legyen. Ha kiderüül a kutya betegsége, akkor lehet a megoldás lehetőségeiről és az esélyekről beszélni.
jelige: Marci 05
2008-02-08
Sajnos az én cicám már nem él. De szeretném tudni mi lehetett a baja.Ugyanis egy reggel már halva találtam a kertben nem látszott rajta semmi, csak a szájából szivárgott egy kicsit a vér. 5 éves lett volna most májusban.Egészséges volt, pocakos, fényes bunda, dorombolt, jó étvágyú semmi nem utalt rá, hogy beteg.Az orvos azt mondta, már ugyse lehet rajta segiteni temessem el. De engem nagyon bánt és szeretném tudni mi lett vele. Nagyon szépen köszönöm a segítséget.
Egyetlen módon lehet megtudni a hirtelen elhullás okát - a cica boncolásával és a hozzá kapcsolódó kiegészítő vizsgálatok elvégzésével. Sajnálom a történteket.
jelige: Babóca
2008-02-08
Bordeauxi-dog kiskutyáimnak szőrtüszőatkásodása van. A kutyusok még csak hat hetesek, de a fejükön, állukon,nyakukon, és itt-ott a lábaikon is megjelentek már a kis göbök, hullik a szőrük, és vakaróznak. Anyjuk a vemhesség alatt lett atkás, és sajnos ellés után két nappal elpusztult, a kezelések ellenére. A kicsiket cumin neveltük fel, royal cannin tápszerrel. Azt szeretném tudni, hogy ilyen kicsi korban mivel kezelhető a szőrtüsző atka, és mennyi az esély a gyógyulásra? Köszönöm szépen!
Valószínűsíthető, hogy a szuka is súlyos egyéb betegségébe pusztult bele - és a szőrtüszőatkakór legfeljebb a leromló állapotú kutyán másodlagos tünetként jelent meg. A kölykök esetében is a legfontosabb a parazitáktól való mentesítés, egyéb fertőző és nem fertőző betegségektől is meg kell óvni őket - és mindemellett lehet és kell kezelni az atkákat is - márha egyáltalán náluk is szőrtüsző atkák okozzák az elváltozásokat. Ha felkeres egy jól felszerelt állatorvosi rendelőt, elvégezteti az állatorvos által ajánlott vizsgálatokat, és végigcsinálja az általa ajánlott kezelési procedúrát - úgy jó eséllyel fel tudja nevelni azt árván maradt kölyköket.
jelige: Bichon
2008-02-07
Abban szeretném a segítségét kérni, hogy szeretnék egy Bichon Havanese-t venni. Jelenleg van már egy 8 éves írszetter, és egy 7 éves westi. Attól félek, hogy a kiskutya elkap valamilyen betegséget a nagyoktól. Mikor hozhatom haza a kiskutyát, illetve mik a teendők ennek elkerülése érdekében. Válaszát előre is köszönöm.
Az otthoni „fogadóbizottság” tagjait, a kifejlett kutyákat is fel kell készíteni külső-belső parazitamentesítéssel, a védőoltásaik (nem csak sőt nem elsősorban a veszettség, hanem a parvó, szopornyica, májgyulladás, ... ismétlése)rendbetételével. A kölyök 2-3 hetes kora óta 2 hetente féreghajtott, külső parazitáktól mentes, és ideális esetben első védőoltását megkapta a tenyésztőnél - mindez az oltási könyvben dátumokkal, állatorvosi pecséttelés aláírással igazoltan. Az első napokban jó, ha a kölyök az eredeti, megszokott táplálékát fogyasztja. Kicsit bővebben olvashat hasonló témákban honlapunk Tudnivalók és Publikációk fejezeteiben.
jelige: Jackie
2008-02-06
rekedtséggel kezdődött, de most már szinte hörögve veszi a levegőt, dünnyögve, szinte beszélve eszi és iszik. Mi a teendő? Lehetséges, hogy a felszedett madárürülék az okozója?
Még az sem kizárt, hogy a madárürüléktől felszedett kórokozó (pl gümőbaktérium) okozza a kutya tüneteit. De egy sereg más baktérium és vírus is képes tüdőgyulladást és ezzel felerősödött légzési hangokat produkálni. De lehet akár szívelégtelenség, vagy egyéb eredetűtüdőödéma, légcsőszűkület, fej-, nyaki-, mellkasi térfoglaló folyamat (daganat, tályog, vérömleny és számos oka is a leírtaknak. Részletes vizsgálat útján derülhet ki, hogy mi a kutya baja és az is, hogy miként lehet meggyógyítani.
jelige: harapott seb
2008-02-06
Tisztelt Állatorvos! Shar pei kanom 2 napja összeverekedett egy másik kutyával, hátán 2 seb keletkezett, melyek ma elkezdtek kissé szagosodni a hyperol oldatos öblögetés ellenére. kérdésem, hogy az Augmentin megfelelő antibiotikum-e ebben az esetben, szükséges-e még ezeken kívül más gyógyszer alkalmazása? Köszönöm a segítségét!
Nem kizárt, hogy ellátó állatorvosa is hasonló helyi kezelés és antibiotikumos kezelés mellett döntene - de mindenképpen ajánlatos lenne állatorvosával megvizsgáltatni a kutyát. Igen, akár szükség lehet más gyógyszer alkalmazására is.
jelige: kérem 2.
2008-02-06
köszönöm szépen gyors válaszát. Holnap megyünk is az orvoshoz mert híg és véres volt a ”salak”. mégegyszer köszönöm.
Remélem, hogy gyorsan meggyógyul a kutya.
jelige: SuSy
2008-02-06
A kutyám sokat kiszökött és ezért megkötöttük(elég jól viseli)! De nem vagyok benne biztos,hogy nem veemhes! Van egy fiú kutya aki átás hozzá(bár már megcsináltuk a kapu aljját, hogy ne jusson át hozzá)!! De nem tudom, hogy vemhes-ee!!Honnan tudhatom???
A „megkötést” manapság már egyetlen kutyának sem kellene elviselnie. A 3-4 hetes vemhesség kutyán ultrahang vizsgálattal már felismerhető. ha vemhes, ha nem vemhes a kutya, igencsak ajánlott lenne ivartalanítani. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában még sok hasznosat olvashat.
jelige: szindike
2008-02-06
Tisztelt Doktornő/Úr! Tizenhárom éves sziámi cicánk kb.2.hete nem hajlandó kimenni és odakinn elvégezni a dolgát,illetve közelharcot vívunk vele,és kitesszük,különböző időpontokban a nap folyamán, hogy ne a lakásba végezze el. A két hét alatt 3 alkalommal történt baleset,ami azelőtt sosem.Égyébként a megszokott módján eszik,( nem nagy étkű),ami feltűnt, hogy nem érdeklődik az udvar a kinti világ után,és mintha kedvetlen is lenne,sőt bujkál előlünk.Lehetséges,hogy a kora, vagy valami betegségből adódik? Különben családtagként tarjuk, inkább a lakásban él,de azért ennyire nem volt érdektelen a külvilág felé, és felénk. Válaszát tisztelettel köszönöm!
Az oltatlan, idősödő cicán szinte bármilyen idült betegség okozhatja a leírt jelenségeket. Még az sem izárt, hogy daganatos, esetleg műtétet igénylő betegsége van a Szindikének. Részletes állatorvosi kivizsgálás indokolt.
jelige: Labi
2008-02-06
8 hónapos labrador kutyánk éppen első tüzelése közepén van. Nagyon vigyáztunk, mivel nem szeretnénk még kölyköket, túl korai lenne. Ma azonban egész napra el kellett mennünk otthonról, s mire hazaértünk már nemhogy a karámból, de az udvarból is lelépett. A gáz hogy a 15. nap körül jár. Így most nem tudjuk megtörtént- e a dolog. Hallottunk az ovarid nevű hormonkészítményről, s kérdésünk az lenne ez megoldja- e a problémánkat. A segítséget előre is köszönöm.
Az ovarid tablettával az ovuláció idejét lehet „eltolni” - esetükben most nem alkalmazható. Több megoldás közül választhatnak. 1.) Ha feltételezzük, hogy megtörtént a párzás, akkor a feltételezett párzás 3. és 5. napján állatorvosa injekciós készítménnyel meg tudja akadályozni a megtermékenyített petesejtek beágyazódását. 2.) 3-4 hét múlva ultrahangos vizgsálattal megállapítható a vemhesség és amennyiben vemhes a kutya, akkor 2a.) gyógyszeresen el lehet vetéltetni, vagy 2b.) meg lehet ejteni a műtétet a petefészkek és a vemhes méh eltávolításával. Ha nem tenyészállat a Labi, ez utóbbi 2b megoldás jelentheti a végleges, legkedvezőbb, legegészségesebb választást - hiszen gondoljanak bele, hogy 6 havonta ismétlődni fog a probléma. Honlapunk Publikációk rovatában még olvasgathatnak a témában.
jelige: semmi
2008-02-06
A hörcsögömnek az egyik szeme körül ilyen daganat formaság van Lehet hogy daganata van? (4 éves) Vagy csak a kora miatt?
Biztos, hogy nem a „kora miatt” és nem semmi. A szem körüli duzzanat lehet vérömleny, tályog, gyulladásos szövetszaporulat, vagy természetesen akár daganat. Állatorvosi vizsgálattal deríthető ki, hogy mi okozza a duzzanatot. A felsorolt elváltozások mindegyike állatorvosi ellátást, legnagyobb eséllyel műtétet igényel.
jelige: kérem
2008-02-05
Kutyánk egy 8 hónaos Bichon havanese (fiú) eddig szobatiszta volt. De mostanában kb. három napja rendszeresen bepiszkít a lakásba. Néha normális néha pedig híg salakot produkál. nem tudjuk mi lehet a baja. Játékos, jó évágyú olyan amilyen szokott lenni. Kérem mielőbi válaszát. Előre is köszönöm.
Nem egyértelmű az adatlap kitöltése - de az az érzésem, hogy a 8 hónapos kutya nem rendelkezik 4-5 ajánlott védőoltással, és nem volt féreghajtva 5-6 alkalommal. Honlapunk Tudnivalók rovatában részletesen olvashaterről. Ha a felsoroltak valóban nem történtek meg akkor a legnagyobb esélye valamilyen vírusos, vagy parazitás gyomor-, bélfertőzésnek lehet. Ha csak félreértelmeztem az adatait és a kutya megkapta ajánlott védőoltásait ésa parazitamentesítések is rendben vannak - akkor is több tucat veleszületett és szerzett ok miatt lehet „híg a salak”. Részletes állatorvosi vizsgálatokkal (vér-, bélsár vizsgálat, esetleg egyéb kiegészítő vizgsálatok) kiderülhet a kutya baja és az is, hogy miként lehet meggyógyítani.
jelige: mexi
2008-02-05
Hányhónapos kortol ivaréret a palotapincsikan kutya?
A kistestű kutyák 5-7 hónapos korukban már ivarérettek lehetnek. Ez azt jelenti, hogy képesek lehetnek párzásra és termékenyítésre (a szukák termékenyülésre) is. A tenyészérettség ideje később, kb 1,5 éves korukban jön el.
jelige: Fricike
2008-02-05
Kedves Dr. Úr, kb. 5 nappal ezelőtt a kutyus hirtelen köhögni kezdett. Repedt, mélyről jövő, mégis, mintha valamit fel akarna köhögni, de nem sikerült, majd nyelés következett. Nem lázas, nem hány, étvágya, kedve jó. A köhögés aggasztó. Orvos látta, antibiotikum ill. gyulladáscsökkentő injekciót kapott, valamin gyógyszert 5 napig naponta 1 szem. Javulás nem történt. Ma propolisz cseppeket, hársmézet és feketekömény cseppeket adtam neki. Éjszaka és nyugalomban szinte panaszmentes, hirtelen izgalom, öröm, játék, futás, ill. mozgás, hideg, ugatás kiváltja a köhögést. Evés-ivás nem. Kérdésem, hogy szívelégtelenségre utalnak-e a panaszok, ill. egy vírusos köhögés lefolyása mennyi idő kb. meddig tart a gyógyulás? A kutyus lány, ivartalanított, súlya 15 kg. (kicsit ?? túlyúlyos)? Nem nassol, nem eszik sokat, bár étvágya nagyon (túl) jó. Kérdezném még, meddig legyek türelemmel a köhögéssel kapcsolatosan. Holnapután este adom be az 5. (utolsó) gyógyszert. Segítségüket előre is köszönöm, üdvözlettel
A 15 kg-os ivartalanított spani szuka kissé molett. o): A részletesen leírt köhögés minősége orientálhatja kezelőorvosát a fertőző légúti megbetegedések mellett akár aszívelégtelenség, akár egyéb okú tüdőödémák, akár mellkasi terimék, légcső szűkület ... és még több egyéb betegség felé is. Ráadásul pl a szívelégtelenség miatt fennálló tüdőödéma fogékonnyá teszi az állatokat (is) a légúti fertőzések iránt. Megszokott esetben a légúti fertőzések 3-5 napos kezeléssel általában gyógyulnak - de sajnos akadnak elhúzódó esetek. Kezelőorvosa nyilván egyetért, hogy amennyiben nem szűntek meg a tünetek, úgy további vizsgálatok elvégzése indokolt.

<< <  279 / 403 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.12.04
ELVESZETT! KERESSÜK! 2014.11.30-án este elveszett Nagytétényből (XXII. kerület) LUCA középtermetű, keverék 3 éves, fekete, ivartalanított chippes lányka kutyánk. Nagyon félős, ijedős (mentett kutyus). Kérem, ha látta a képen lévő kutyát, esetleg befogadta, értesítsen az alábbi telefonszámon: 06/30-9-545-212 Kérlek osszátok!
2014.11.18
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.11.05
Tegnap (11.04-én) este a Savoya Park környékén találták, nincs benne chip. Nagyon kedves kutya. A 20/396-4827 telefonszámon lehet elérni azt, aki megtalálta.