Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: kutya
2008-03-25
kutyám patkány mérget evett mit csináljak?
Vigye gyorsan állatorvosi rendelőbe a kutyát. Ha friss az eset hánytatással fog kezdeni, ha nem friss, infúzió, transzfúzió, K-vitamin és kiegészítő szerekkel fogja kezelni a kutyát.
jelige: bébike
2008-03-22
A család nagy kedvencét , a cicánkat tegnap komoly trauma érte.A bal hátsó lábának a nagy izmán, ,,vállán” valami ütés vagy harapás érhette, a lábát abszolút nem tudja mozgatni, ha feállítjuk szinte eldől.Az állatorvos szerint nincs eltörve a lába, de RTG nem készült.Harapásnyomokat látott, nagyon komoly hematoma van rajta.Véleményem szerint nem is biztos hogy harapás érhette, inkább valami ütés .Külsérelmi nyomok nincsenek, a ,,harapás” nyomon kivül.A jobb lába is fáj egy picit, arra sem bir teljesen ráállni,szerintem az is fájhat neki egy picit.Antibiotikumot kapott az állatorvostól, tetanust is.Mint már irtam megvizsgálta azt mondja nincs törés, de annyira nem bir ráállni :( Gondolkozom egy rtg en. Tegnap egész nap nem evett, este evett már egy pici házi kosztot, az éjjel is keveset, végig bent van, mellett az alom, viz, tej, többféle kaja .Bármi okosat , jótanácsot tudnak mondani szívesen fogadom, köszönöm előre is. Üdv : Nagy Dr.
Számtalan okosat tudok írni, tanácsolni - tudja az a legkönnyebb ...O): Amiben biztos vagyok az az, hogy a bal hátsó lábán a macskának sincs válla, gondolom a combtájékot, vagy a térdízület környékét akarta írni ... Ha állatorvosa a végtag áttapintásával nem érez elmozdult ill elmozdítható csontvégeket, akkor nagy biztonsággal kimondható, hogy a combcsont-, és a lábszárcsont nincs eltörve, pontosabban nincs komplett törés. A medence és a gerinc sérüléseit illetve a végtagok elmozdulással nem járó töréseit a röntgenfelvételeken lehetne valóban látni. Ha állatorvosa fognyomokat észlelt és harapás miatt kialakult sérüléseket vél a háttérben - ezzel nem érdemes vitatkozni. Mégha Ön szerint egyéb tompa mechanikai sérülés is áll a háttérben (zuhanás, közlekesdési baleset, lapátütés, bakancsrúgás ...stb) mit változtat ez a lényegen?! Ha a cica eszi-iszik, és ami még fontosabb tud székletet és vizeletet üríteni, akkor valószínűleg elegendő az antibiotikumos kezelés és fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés. Az Ünnepek alatt (hacsak még ma nem) valószínűleg nem talál olyan helyet, ahol a röntgenfelvételek elkészítése után akár meg is operálják a cicát - de ez nem is sürgős, ha eszik-iszik-ürít a cica.
jelige: Buksi
2008-03-22
Fél éve mind a két fülén szőrtelen folt jelentkezett gyakran pikkelyesen hámlik és mintha nőne a folt nagysága mi okozhatja ezt élősködök ellen védve van. Válaszukat előre is köszönöm!
Ha komolyan vesszük azt, hogy a parazitás jellegű betegségektől védett a kutya - bár én ebben sem lehetek biztos - akkor már „csak” a veleszületett (atópia), allergiás, fertőző (baktériumos és gombás) és egyéb (pl endokrin) betegségek jönnek szóba. Már ha kizárjuk a többi ritkábban szóbajöhető kórképet (fagyás, fényérzékenység, hiánybetegségek, gyógyszermellékhatások) is. A Buksi részletes vizsgálatával lehetne kideíteni a tünet okát, majd ezután lehetne célzottan és remélhetőleg hatékonyan is kezelni.
jelige: Argos
2008-03-22
börbetegség,foltokban kitépkedet ször,viszketés,piros foltok,stb
Veleszületett (atópia) allergiás, parazitás, baktériumos, gombás bőrbetegségek, endokrin betegségek ... stb Részletes állatorvosi vizsgálatok, diagnózis, célzott hatékony kezelés, miegymás, stb ...
jelige: csibe shock
2008-03-22
szóval nekem egy kis segítség kellene,az állatok shockos, kollapszusos állapotárol, hogy hogyan tudom felismerni,milyen kórfolzamatok zajlanak le az állatban és föleg a gyógykezelés módjára, végrehajtására lennék kíváncsi.hogyan zajlik, milyen gyógyszerkészítménzeket adnak neki akár infundálaás közben és utánna is.teljesen meggyógyulhat e az állat utánna?-....
Ember, a bolondját járatja velem ?! Az adatlap szerint egy kölyök nőstény tacskóról van szó, a jelige csibéről szól, a kérdései pedig olyan általánosak, hogy akár a szomszédasszony rosszulléte is belefér. Általános kérdéseiről tankönyvek tucatjai sokezer oldalon írnak, nekem ezen a fórumon nincs lehetőségem ilyen jellegű kérdéseknek mégcsak hozzávetőleges megválaszolására sem. Ha ezek a kérdések érdeklik, olvassa el az orvosi-, állatorvosi belgyógyászat, sebészet, kórélettan, és mondjuk gyógyszertan könyveket - kiindulási alapnak ez is megfelelő lesz.
jelige: foghagyma
2008-03-22
2hónapos palotapincsi kiskuyusom van nem eszik,nem iszik nem bír megálni a lábain,folyamatossan remeg.Lehet hogy megfázott?köszönöm a segítségét tisztelettel vivien nagykanizsárol!!!!!!oltás múlthéten kapott ami ilyenkor szükséges!
Lehet, hogy megfázott, de a kölyöknek a megfázáson kívül is számtalan veleszületett és szerzett betegsége lehet - hiszen oltásai még csak a kora miatt sem nyújthatnak megfelelő védelmet. Egy biztos, a kölyöknek azonnali állatorvosi vizsgálatokra és megkezdett kezelésre van szüksége. Ha a kölyök nem eszik és nem iszik - ez önmagában is az elhullásához vezethet néhány nap alatt. Találjon gyorsan ügyeletes állatorvosi rendelőt!
jelige: Cinike cica
2008-03-22
Szeretném a segítségét kérni és megköszönöm előre is válaszát! Cini cica pár nappal ezelőtt elkezdett vérezni a nemi szervén keresztül-lány-és a vérzés nem hagyott alább,folyamatosan folyt belőle,végül már nem is evett,inni sem akart.Nyugtalan volt és ott végezte el a dolgát-vérzést,ahol érte.....természetesen rohantam vele az orvoshoz.Ott elvégeztek egy ultrahangos vizsgálatot,hogy látnak valamit a vese mellett,ami nem nagy terjedelmű és lehet,hogy köve van.Kapott gyógyszert-2-és vitamint,hogy adjam be neki és haza hoztam,azzal hogy 2 nap múlva vigyem vissza.Az állapota romlott-ekkor kezdett már nem is enni,inni-a vérzés nem állt el,legyengült,gyakran elfeküdt ott amellé,ahová oda vérzett előtte.Az orvos azt mondta,hogy megnézik,de akkor már a szeme is be volt vérezve.....mentem vissza érte,de akkor már azt mondták,hogy nem megmenthető,mert el fog vérezni,ha haza hozom is és hiába kapna antibiotikumot,nem segítene már.Azt,hogy az amit ultrahangon láttak ,nem tudták mi az,mer t a cica nem engedte magát teljesen kivizsgáltatni,így lehetett daganat vagy kövek is,bármi...az elaltatás mellett döntöttünk....de mégis nagyon fáj!!!!! Lehet tehettem volna érte még valamit....hívtam őket,hogy szeretném megkapni a kis testét és eltemettetni,de erre már nem volt lehetőség,mert leadták a gyepmesternek.Hívtam őket is,de közölték,:-Milyen macska! Hölgyem,honnan tudjam,itt naponta zsák számra égetjük el őket!......Na,ez volt a vég! Hoztam egy rossz döntést,mert nem kaptam kellő információt,amibe belehaltam egy kicsit én is...a cica a mindenünk volt! Kérdésem,az elmondottak alapján,mi lehetett a baja,mit tehettem volna érte és mi történik az elaltatás alatt,után.és miért nem mndják azt el van olyan lehetőség is,hogy ezt otthon végzik el és el lehet temettetni,mert most tudtam meg,ilyen is van.Visszafordíthatatlan döntést hoztam felelőtlenül és ez fáj nagyon!!! Kérem írjon pár sort. Köszönöm szépen!!!
Egy 10 éves, nem ivartalanított nőstény macska esetében a leírt tünetek alapján az első gondolata minden állatorvosnak a gennyes méhgyulladás, illetve a nemi szervi daganatok lennének. Állatorvosai nem ezeket a leggyakoribb - egyébként kezeletlen eseteiben szintén halálra vezető - betegségeket találták, hanem vese(?) daganatot, vagy tályogot diagnosztizáltak ultrahang vizsgálatukkal - és a cica általános állapota alapján nem találhatták esélyesnek a műtéti megoldást. A Cinike halálának pontos okát egyébként kizárólag boncolással és a hozzá kapcsolódó kiegészítő vizsgálatokkal lehet(ett volna) megtudni. Mindezek hiányában csak találgathatunk. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában még sok hasznos információt találhat. Sajnálom a történteket.
jelige: Sunny 24
2008-03-22
Jónapot! A panaszom az,hogy a kutyám tüzel,és egy másik kutya párzott vele.Szeretném megkérdezni,hogyha nem szeretnénk hogy a kiskutyák megszülessenek,mit csináljunk vele??? Előre is köszönöm sgítségüket! Egy kétségbe esett gazdi
Nem panaszkodjon és ne essen kétségbe - hiszen teljesen természetes, és előre látható, hogy egy nem ivartalanított szuka tüzelni, párzani, vemhesülni, majd elleni fog. Az lett volna a furcsa, ha mindez nem történik meg. Ráadásul még most is sok mindent lehet tenni ... 1.) A párzás után a 3. és 5. napon egy-egy injekcióval állatorvosa meg tudja akadályozni, hogy a megtermékenyült petesejtek beágyazodjanak a méhbe. vagy 2.) A kutyát el tudja vetéltetni állatorvosa a vemhesség 1 - 6 hetében. vagy 3.) A vemhes szukát meg lehet operálni a tüzelés befejeztével 1-6 héten belül. Ez lenne a végleges megoldás, hiszen a későbbiekben sem lenne több tüzelés/kiskutya és a szuka hosszú egészséges életet élhetne. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában más sok hasznos információt olvashat.
jelige: Mopsz
2008-03-22
Van egy kan 1 éves mopsz kutyám.Szerintem beteg, csak nemtudom mi lehet a baja.1-2 naponta előfordul hogy fullad,nem kap levegőt ilyenkor remeg is szegényem.Az orvosa azt mondta hogy ez a mopszoknál normális.Tényleg így van? Előre is köszönöm
Több röviudfejű fajta (Pekingi, Angol és Francia bulldog ...) és a Mopszok is szörtyögős, hortyogós, hangos légzést produkáló fajták alapesetben is. Ha állatorvosa megvizsgálta a kutyát és mindent rendben talált - akkor ez a „fulladás” belefér a fajtajellegzetesség fogalomkörébe. Ha állatorvosa nem vizsgálta meg részletesen a kutyát, illetve Ön valóban időszakosan (!, azaz nem folyamatosan) felerősödött fulladozást, remegést észlel a kutyánál - akkor viszont érdemes a kutyát részletesen kivizsgáltatni. Számtalan rendellenesség, betegség okozhat Mopszokon is fulladozást, remegést pl : veleszületett rendellenességek, fertőzőp betegségek, szívelégtelenség, légcsőszűkület ... egyebek. A kutya részletes vizsgálatával (klinikai vizsgálat, vérvizsgálatok, nyaki-, mellkasi röntegenek, szívultrahang ...) lehet kideríteni a baj okát.
jelige: óriásbébik
2008-03-22
Lassan öt hetes cicáink egy viszonylag nagyméretű kosárban élnek születésültől fogva, ahonnan próbálnak kimászni, de egyrészt nem elég erősek hozzá, másrészt az anyjuk is visszapofozza őket valamiért. Amivel eddig nem volt gond, az a pisilés: az anyjuk elvégezte ezt a deladatot, de tegnap óta rájuk jött, hogy az alomba piszkítsanak. (Sajnos egyszer sem láttuk, csak a foltokat a lepedőn.) Szilárd ételt, de még tejet sem esznek, még mindig csak szopiznak, az ételre rá se hederítenek. Az alomtálca közvetlenül a kosaruk mellett van, de még nem tudnak átmászni oda. A kérdésem az lenne, mit kellene tennünk azért, hogy ne piszkítsanak a kosárba, hanem megtanulják használni az almot? (Sajnos a mama sem szolgál előttük, jó példával, mert nem hajlandó az alomba menni, és kibalhézza, hogy kiengedjük a kertbe, majd két perc múlva vissza is jön dolga végeztével.) Mit tudunk tenni azért, hogy ne a fekhelyüket piszkítsák össze? Gondolkoztunk azon, hogy alacsonyabb kosárba tesszük őket, de az anyamacskánk ráadásul most mozgáskorlátozott (sántít az egyik lábára), nem nagyon tudja őket visszaterelgetni, ha elkóborolnak a lakásban (ráadásul a mindkét cica elég nagy, az egyik 450 gramm, a másik alatt kiakad a 600 grammig mérő konyhai mérleg...), fel se tudja őket rendesen emelni. Válaszukat előre is köszönöm!
Az 5 hetes kölyökmacskák még nem szoktak szobatiszták lenni. Szerintem a legtöbb, amit tehetnek az annyi, hogy néhány négyzetmétert elrekesztenek, ahová az anyamacska be tud mászni, de a kölykök nem tudnak kimenni. A néhány négyzetméteren legeyn egy tálca alacsony peremmel és alommal. A kölykökpár hét alatt szoknak rá az alomra. A kismacskákkal 3 hetes koruk után lehet és érdemes megismertetni a szilárd élelmet. Nagyon fokozatosan kell a kölyök, majd junior eleségekkel összebarátkoztatni őket. Honlapunk Tudnivalól és Publikációk rovatában találnak még érdekes olvasmányokat.
jelige: Picúr
2008-03-21
A közelmultban írtam önnek a kutyánk vakságáról, azóta megnézettem egy állatorvossal itt a szomszéd faluban, ő azt mondta, levált a retinája és a másik szeme is lassan megvakul,nincs rá gyógymód. Nemhagyott nyugodni a dolog és szeretném kérni az ön véleményét ezzel kapcsolatban, hogy mien okai lehetnek, gyógyítható-e, mik a lehetőségek.
A kutya (szemének) esélyeinek megállapításához és a kezelés módjának a megbeszéléséhez nem elég egy „megnézetés”. A kutya részletes általános és szemészeti kivizsgálására van szükség a kérdéseinek a megválaszolására. Ha megvannak az eredmények, akkor a vizgsálatokat elvégző szakember pontos válaszokat tud adni az esélyeket és az kezelési módszereket illetően is.
jelige: Morfeusz
2008-03-21
Van egy harapós ragdoll kandúrom, most 6 hónapos. A problémám, hogy állandóan ”szexelni” akar, tehát ráharap a csuklómra, lábai közé veszi a karom, és a könyökömet ”zaklatja”. Egyébként még nem ivarérett, nem jelölget, és nem kellemetlen szagú a vizelete sem. Az orvos azt javasolta, még ne ivartalanítsam, viszont a viselkedése már tűrhetetlen. Mennyi idős korban javasolja az ivartalanítást? Ez megoldás lenne a problémára? Az orvosa szerint ez egy ösztönös viselkedés, amit valószínűleg az ivartalanítás sem fog megoldani. Próbáltam a feliway párologtatót is, de az sem segített. Ön mit javasolna? Köszönettel:
Én nem látom akadályát a 6 hónapos kandúr ivartalanításának. A legtöbben 6-12 hónapos kor között végzett ivartalanítást tartjuk az ideális időpontnak. A leírt viselkedés elmélyülhet és akár az ivartalanítás is csak sokára szüntetheti meg, ha a fiatal kandúr zavartalanul gyakorolhatja. Egyetlen alkalommal sem kellett volnaeltűrni ezt a viselkedést a család egyetlen tagjának sem. Ha a Morfeusz legközelebb ezzel próbálkozik, azonnal érje egy egyértelmű kellemetlen inger, aminek hatására azonnal abbahagyja a tevékenységét. Ezzel nem azt akartam mondani, hogy „rúgják a plafonra”, de az alkar azonnali elvétele és egy összehajtott újsággal történő odasuhintás bőven belefér a retorziós intézkedésekbe. A család minden tagjának következetesen kell eljárnia ezügyben.
jelige: baby
2008-03-21
üdvözletem. 3hónapos kiskutyám,eddig 2x kombinált oltást kapott és most veszettséget is és mondta félév múlva vissza kell menni oltásért kérdem ennyi elég az oltásrend?mert a m ásik idősebb kutyám neki több oltási programja volt.és mondta feszül a hasa kérdezte nem láttam-e férgeset,kérdem miből lehet megállapitani ha férges?mert születése óta kéthetente kapja virbac féreghajtót pasztában.köszönö nm előre a választ.
Ha a kutya születése óta 2 hetente megfelelő dózisban kapja a féreghajtó pasztát, akkor szinte kizárt, hogy bélférgesség okozná a has feszülését. A bélféregesség kizárása, vagy megerősítése céljából egyébként bélsárvizsgálatot kell végezni. A 3 hónapos kutyát már elegendő lesz negyedévente féreghajtani. A tünetnek sok veleszületett és szerzett oka lehet, ezt részletes vizsgálatokkal (vérvizsgálatok, röntgen, ultrahang, egyéb kiegészítő vizsgálatok) lehet kideríteni. Az oltások nekem is kevésnek tűnnek. Honlapunk Tudnivalók rovatában utánanézhet, hogy miként ajánlott egy kölyök védőoltása.
jelige: ”Családtag”
2008-03-21
Tisztelt dr. Úr! Előre is köszönöm a választ! A problémám az, hogy a kutyámon észre vettem egy duzzanatot, amikor előszőr fedeztem fel vártam egy hetet mivel azt gondoltam valamiféle csípés lehet, de azóta sem múlt el és borsó nagyságú lett. Mi lehet ez? Forduljak állatorvoshoz?
Igen, a duzzanat eredetét és azt, hogy kell-e kezelni, állatorvosa segítségével tudják megítélni. A testfelületen bárhol jelentkezű duzzanatok lehetnek akár az Ön által említett rovarcsípés eredménye, vérömleny, savós folyadékgyülem, gennyes tályog, gyulladásos szövetszaporulat, valamint jó és rosszindulatú daganat is. A részletes klinikai vizsgálatok képesek kkideríteni, hogy a lehetséges okok közül mi jelentezett a kutyánál és, hogy kell-e, miként kell kezelni. A családtag rendszeres parazitamentesítése és védőoltásai (nem csak veszettség) mellett a kutya ivartalanítása is melegen ajánlott a hosszú egészséges együttélés érdekében. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban sok hasznos olvasmányt találhatnak.
jelige: Cézár
2008-03-21
6 éves rottweiler kutyámnak daganata van a végbél mellett.már nagyon sok injekciót és gyógyszert kapott de semmi nem változott.a legutóbbi terápiát ismét az állatkórházban javasolták,mert az orvosok szerint a jelenlegi állapotban nem müthető.a terápia:2x1 Dalacin C,és 1 tbl. Medrol 16mg,valamint naponta többszöri hyperolos lemosás.mára már az étvágya sem olyan mint 2 nappal ezelőtt!mit tegyek?nem akarom elveszíteni!!
Nem tudom, hogy miért nem műthető jelenlegi állapotában a kutya - állatorvosa nyilván megindokolta miért nem javasolja a műtéti megoldást. Ennek oka lehet a végbél körüli daganat mérete, helyeződése, esetleges áttétek megléte és a kutya rossz általános állapota is, ami akár egyéb betegségtől (szívelégtelenség, máj-, veseelégtelenség ... fertőző betegségek ... egyebek) is lehet. A daganat szövettani eredménye is igen fontos lenne a konkrét válaszhoz. Ezért aztán a konkrét esetről, Cézárról, semmi okosat nem tudok mondani. A végbél körüli inoperábilis daganatok egy részét sugárterápia és kasztrálás utján operábilis méretűvé lehet tenni. A gyógyulás esélyeinek megítéléséhez a kutya általános állapotának az ismeretén kívül (általános klinikai vizsgálat, vérvizsgálatok, egyéb kiegészítő vizsgálatok) mellett a primer daganat szövettani eredménye, nagyságának, helyeződésének esetéeges nyirokcsomó és távoli áttétjeinek az ismerete szükséges. Honlapuk Publikációk rovatában bővebben olvashat a témában.
jelige: névtelen
2008-03-21
Angol bulldog kutyánk tűzelt avérzéstől 8. nap berakták, az első vérzés febr 25-én volt .Ma márc 20 van és most barnásfolyása van .Azt szeretném kérdezni,hogy ez természetes vagy valami probléma van. A kutyának jó az állapota.
Semmiképpen nem természetes a barnás folyás - mindenképpen betegséget, rendellenességet jelez. A mesterséges termékenyítés esetében egyetlen fajta esetében sem vezet eredményre, ha automatikusan a 8. napon termékenyítenek. Egy-egy kutya fogékonysága éppúg ylehet a vérzés után 5 nappal, mint 30 nappal. Ovuláció diagnosztika (progeszteron szint meghatározása vérből + hüvelcitológia) nélkül lutri az egész művelet. A barnás folyás lehet akár hüvelygyulladás, hólyaggyulladás - vagy gennyes méhgyulladás jele is. Egy biztos semmiképpen nem egy egészséges, normális vemhesség jele. A kutya részletes állatorvosi vizsgálatra és kezelésre - nem kizárt, hogy műtétre szorul.
jelige: Bandi
2008-03-20
Macskánkna sehogy sem tudom beadni a féreghajtó tablettát. Van féregtelenítő oltás?
Oltás az nincs. De van többféle ízesített paszta és hátbőrre cseppenthető folyadék is. Meg a tablettát is egyszerűbb etetés előtt a kedvenc ételbe elrejtve beadni a macskáknak -márha nem áll előtte folyamatosan az étel.
jelige: koprofágia
2008-03-20
Tisztelt Doktor Úr! A probléma egy 4 hónapos ”Westi” kutya: - rendszeresen megeszi saját ürülékét. -a kutya csak bent piszkít, a kertben,az udavaron és az utcán soha.Lehetséges, hogy a másik kutyám(németjuhász,csak kint tartózkodik,de egyidejűleg nem tartózkodnak kint. A ”nagyobbikat” általában elzárva tartom az udvartól) ”terület jelölése”miatt ? Szeretném a tanácsukat kérni a leszoktatással kapcsolatban. 1.,Azt olvastam, hogy néhány állatorvos olyan adalékanyagok táplálékba juttatását javasolja, amelyek az ürülék ízét rendkívül rosszá teszik - melyek ezek az adalékanyagok? 2.,Néhány kutyaeledel-gyártó eleve ilyen adalékokkal gyártja a termékét. - pl? - melyek ezek a termékek? A választ előre is köszönöm.
Nem lesz elégedett a válaszommal, mert soha életemben nem hallottam olyan adalékról és olyan adalékkal kiegészített tápról, amit a kutyák önszántukból elfogyasztanak - és majd csak a bélsár lesz olyan rosszízű, ami megakadályozná a koprofágiát. Egyébként sejtésem szerint a bélsár adalékok nélkül is megfelelően rosszízű lehet ... A kutyák nem azért esznek bélsarat, mert imádják az ízét, hanem azért, mert rögzült egy viselkedési rendellenességük, rossz szokásuk. Igen egyszerű dolog lenne, ha létezne egy Ön által említett adalék, ami könnyedén megoldaná a dolgot. (Egyébként, ha mégis nyomára lel, kérem értesítsen róla.) Amit én tudok a koprofágiáról és a róla való leszoktatásról az jóval bonyolultabb, több munkát, odafigyelést igényel a tulajdonos részéről. Egyrészről a kutya környezetéből lehetőleg azonnal el kell távolítani a bélsarat - másrészt pedig a kutyával rengeteget kell foglalkozni, játszani, sétálni, ingerdús környezetet biztosítani számára. Ha van más dolog ami elvonja a figyelmét, energiáit és alig van lehetősége a bélsárevés rossz szokásának elmélyítésére, akkor legtöbbször ki sem alakul illetve „gyógyul” az eset.
jelige: Mex 2.
2008-03-20
Köszönöm válaszát, ami segített egy picit megnyugodni. Én csak azt a fehér ”hagyományos” gallért ismerem és azt is tették a kutyára, de akkor ezek szerint vannak másfajták is, ami talán joban beválik. Ami az agresszívitását illeti, és hogy minél előbb le kell erről nevelni... Higgye el, Mexnél jámborabb, barátságosabb masztiffot nem ismerek. Az alaptermészete teljesen más mint amit az elmúlt napokban produkál ezért is ”rémültünk” meg ennyire. Mex kölyökkora óta folyamatosan nevelve van, halgat (ott) ránk és szószerint jólnevelt. Tisztában voltunk azzal, már a kezdetektől, hogy ekkora termetű kutyát muszály ”kemény kézzel” fogni. Ezért érhetetlen számunkra ahogy mostanában viselkedik. Elnézést az ismételt zavarásért, köszönöm a válaszát. megpróbálunk még ünnepek előtt keresni egy orvost a közelben.
A nyakmerevítő gallért én zöld színben ismerem, így fogják felismerni. Remélem, hogy a Mex nyilván tekintélyes nyakkkörméretére is kapnak megfelelő méretet. A megváltozott viselkedést leírása alapján nyilván az új helyzet és a vele járó kellemetlenségek eredményezték a masztiffnál. Remélhetőleg sikerül mielőbb úrrá lenni a sérülésen és ezzel a Mex viselkedése is visszatér a megszokott mederbe.
jelige: viharka
2008-03-19
érdeklődnék hogy az én bernáthegyim már 64 napos vemhes.és még semmi jelét nem mutatja az ellésnek. testhőmérséklete 37-08 és 37-04között van.voltunk dokinál és azt mondta várjunk de engem idegesít hogy mi lehet vele káérem aki tud segítsem mert ő mindenem.Mit tegyek?Teja csak egy ciciben van és az sem rendesen jön.
Az alacsony testhőmérséklet akár azt is jelentheti, hogy a szülés órákon belül megindul. Nézze, én segíteni nem tudok, legfeljebb Ön és állatorvosa tud segíteni a kutyán. Számomra az sem világos, hogy vemhes-e a kutya. Ha „voltunk dokinál” kitétele azt jelenti, hogy állatorvosa megvizsgálta, elvégzete az ultrahang vizsgálatot is - a szukát vemhesnek találta, élő magzatokat talált és alapvetően mindent rendben volt a kutyánál, akkor valószínűleg feleslegesen aggódik. Előfordul, főleg ha kislétszámú az alom, hogy túlhordás következik be és csak 64-65 naposan indul el az ellés a kutyában. Ha a holnapi napon sincs jele az ellés megindulásának, jelezze állatorvosának, valószínűnbek tartom, hogy császármetszést javasol majd. Meg kell azt is jegyeznem, hogy a vemhesség idejének számolásakor igen nehéz pontos időt mondani, ha a kutya néhány nap eltéréssel többször is fedeztetve lett. Számomra az is elképzelhető, hogy még nem is a 64. napon járnak.
jelige: Mex 2. (?)
2008-03-19
Mex jeligével írtam az előbb Önnek, de küldés közben ”a lap elévült”, és most nem tudom átment-e a levél ezért pár szóban ismét leírom. Ha esetleg ”dupláznék” előre is elnézést kérek. 4,5 éves nápolyi masztiff kutyánk jobb hátsó lába fennakadt egy drótban (kerítésen próbált átmászni) és 2 ujja között rondán bevágta a drót. Orvos látta, fertőtlenítette, össze is kellett varrni. A gond, hogy nem tudják úgy bekötözni, hogy ne szedje le. kapott gallért, és még a lábára is olyan gallérfélét de reggelre úgy is leszedett mindent!! (talány hogy hogyan!) Orvos azt tanácsolta próbáljuk meg kötés nélkül, csak figyeljük , hogy ne nyalogassa. De ő ezt teszi...és a gond, hogy tegnap óta elég agresszív...Már ha csak rászólunk is morog és alig tudunk a közelébe menni. Szerencsére nem támadólag lép fel, inkább kerül bennünket. Most már ott tartunk, hogy csak a férjem mer/tud a közelébe menni. Házban van a sérülés óta a fertőzés elkerülése édrekében, de már nagyon nehezen viseli ő is, mi is. (nem egy szoba kutya, öleb :-)) Nem tudjuk mit tegyün, és hogy mi a jellembeli változás oka ilyen drasztikus módon. Arra gondoltunk, hogy talán nagy fájdalmai vannak, de rendesen használja a lábát, és elég mozgékony (házban tartáshoz képest túlságosan is), nem úgy tűnik, hogy annyira fájna neki, csak hát a seb nem igazás gyógyul. Ön szerint miért ilyen agresszív? Mit tegyünk? Legyen rajta folyamatosan szájkosár? remélem nem ez a megoldás... Esetleg van olyan szer, amivel be lehetne kenni és (rossz íz stb.)miatt nem nyalogatná le és mi is be tudjuk szerezni állatpítikában? Orvoshoz csak ünnepek után tudjuk visszavinni. Köszönöm előre is válaszát.
Való igaz, hogy ha sikerülne gallérral és kötözéssel megóvni az összevarrt sebet - úgy várhatóan 7 nap alatt gyógyulhatna az eset. Ha a kutya folyamatosan nyalja területet, akkor várhatóan elhúzódó sebgyógyulás (hetek) és durva hegszövet lesz a végeredmény. Legrosszabb esetben egy állandóan nyalt/gyulladt terület alakul ki - hiszen a folyamatos nyalakodás önnfenntartó folyamathoz vezet. Az agresszív viselkedéshez nem tudok hozzászólni. Normális esetben a kutya nem moroghat gazdájára, erről mindenképpen le kell nevelni a Mex-et. Azt gondolom, hogy antibiotikumos kezeléssel és esetleg fájdalomcsillapító/gyulladáscsökkentő szerekkel a nyalakodűás csökkenthető lenne. Léteznek olyan nyakmerevítő gallérok is, amelyikből nem tudja a kutya a lábát nyalni, és ezesetben a kötést sem tudná leszedni. Szerintem a receptek megírása és esetleg a nyakmerevítő gallér miatt lenne érdemes állatorvosukhoz fordulni.
jelige: cicák ivartalanítása
2008-03-19
Tisztelt Doktor Úr! Cicáimat szeretném ivartalanítatni és hallottam, hogy a lány cicák a műtét után elkóborolnak. Érdeklődni szeretnék, igaz-e ez az állítás és mi ennek a tudományos alapja, mennyire változik meg a cica viselkedése a műtét után? Aggódom nagyon értük és a lehető legjobbat szeretném cicám számára. Válaszát előre is köszönöm!
Nem igaz, sőt mindkét nemű macska kevesebbet kóborol, ha ivartalanítják. A fiatalon végzett ivartalanítás egyébként kutyákban és macskákban is melegen ajánlott nemcsak a kóborlás, de egy sereg súlyos megbetegedés megelőzése szempontjából is. Azok a cicák, akik ivartalanítva vannak és rendszeres védőoltásokat kapnak parazitamentesítéseken esnek át 15-20 évig is egészslgesen élhetnek. A nem ivartalanított, nem oltott, nem parazitamentesített sorstársaik átlagosan 3-5 év alatt elkopnak, elpusztulnak. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban még sok hasznos információt olvashat.
jelige: aggódom
2008-03-19
mops 2 hónapos kiskutyám nem tud kakilni,1 hónapja folyamatosan hodjuk orvoshoz beöntést kap szurikat de semmi konkrétat nem mondanak,hogy meggyogyul vagy sem!parafin olajat kap naponta 3szor de akkor is csak beöntés után tud kakilni!mit lehet még ilyenkor tenni???
Nézze, kezelőorvosa nyilván megvizsgálta a kutyát, akár többször is - ezért nálam százszor többet tud az állandósuló székelési zavar okáról. A leírt tünetnek számtalan veleszületett és szerzett oka lehet. Ha a veleszületett okokat akarjuk boncolgatni, akkor nem kizárt, hogy rendellenes szűkület van valahol a végbél szakaszon. Ezt pl kontrasztanyagos röntgenvizsgálattal lehet megerősíteni, vagy kizárni - és előfordulhat, hogy műtéti úton lehet korrigálni. Milyen a bélsár állaga? Kemény, vagy lágyabb, hasmenéses jellegű? Azt sem tudom kizárni, hogy nem megfelelő táplálás, és kevés mozgás miatt állandósult a székelési zavar. Ezen „egyszerűen” takarmányozási (próbáltak tejet, olajos készítményeket, yoghurtot/kefírt adni ?)változtatásokkal és sok masszírozással, mozgással is úrrá lehetne lenni. A két véglet között számtalan egyéb kórok is szerepet játszhat. Ad abszurdum súlyosfokú parazitózis, idegentest, részleges bélcsavarodás, bélinvagináció, spazmus, bélbénulás is okozhat hasonló tüneteket. Hogy állnak a kölyök vakcinái? Talán kitűnik a válaszból, hogy aszékelési zavart olyan sok betegség, elváltozás okozhatja, amit csak részletes vizsgálatok eredményeinke értékelésével lehetne diagnosztizálni. Ezalatt vér-, széklet-, (esetleg vizelet) laborvizgsálatokat, képalkotó vizsgálatokat esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokat kell érteni. Ha ezek megtörténnek, akkor lehet esélyekről és kezelési módszerekről beszélni.
jelige: Negra
2008-03-19
Van egy 1,5 éves macskám. Egy hete nagyon hullajtja a szőrét.Naponta átfésülöm,és ilyenkor 1-2 maroknyi szőrt szedek le. Ez normális vagy előfordul, hogy van valami gondja?
Ha azt észleli, hogy egy hete rendellenesen felerősödött a cica szőrhullása - akkor az vagy a „vedlési időszak” (lakásban tartott állatokon meglehetősen esetszerűen zajlik) vagy betegség jele lehet. Gyakorlatilag minden betegség kísérőjelensége, tünete lehet a felerősödött szőrhullás. Ugyan egyéb észlelésekről, tünetekről nem számolt be - de a vegyes táplálású, nem oltott állat esetében kitalálhatatlan, hogy milyen betegség játszhat szerepet. Nézze, egy lakásban tartott cica esetében is melegen ajánlott a rendszeres védőoltások és parazitamentesítések mellett az ivartalanítás is (erről bővebben honlaunk Publikációk rovatában olvashat). Keresse fel állatorvosát és említse meg neki a szőrhullás fokozódását is.
jelige: Mex
2008-03-19
Üdvözlöm! van 8 honapos Angol bulldogunk és komoly bör problémánk van illetve volt neki 3 madig szem hélya operácio után szemhártya gyuladása lett és a borproblémája sem mulik hullik a szöre. bore a fején piros és kis fehér huplil vanak a test többi részén homok barna bordás a böre köszönöm a válaszát elöreis
Hát akkor ideje volna nekifogni a részletes kivizsgálásoknak. A leírt tüneteket számtalan veleszületett (atópia), parazitás, bakteriális, gonmbás, allergiás eredetű bőrgyulladás - és többféle hajlamosító alapbetegség (hypothyreózis, Cushing ..) okozhatja. Vérvizsgálatokkal, bőrbiopsziás vizsgálatokkal, allergológiai tesztekkel és egyéb kiegészítő vizsgálatokkal lehet szűkíteni a kört, majd diagnózishoz jutni. Ha van végleges diagnózisakkor lehet célzottan és eredményesen kezelni - mindezek hiányában csak átmeneti eredményt adó, tüneti kezelés lehetséges. Nem vigasztalás, amit írok, de sokszor egy ember esetében is hetekig-hónapokig kell szakrendelésekre járni mire egy-egy bőrtünet okára fény derül.

<< <  279 / 418 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.05.11
2015.05.06.án 9.30 körül kiszökött vagy kilopták 1222 Budapest Szepesi utca ès Kisfaludy utca sarkán található kertes házbòl a 3 èves lány yorkimat! Kókusz nèvre hallgat, 1 kg 90 dkg, ezüst cser,meg van nyirva, copfos, chippes, oltott, kètoldali lágyèkisèrves ès álvemhes, így gyógyszeres kezelèsre szorul! A fiù yorkim ès az egèsz család lelkibeteg lett, nagyon várjuk haza! A megtaláló magas jutalomban rèszesül! Ha tud róla valamit, hívjon: Baloghnè Gál Viktória 0630-686-59-81
2015.04.06
Elveszett Olga cicánk! Kb. 6-7 napja csavargott el a Rózsakert utcából! Fekete-fehér foltos, ivartalanított 2 éves nagylány, nyakában piros nyakörv! Kis gazdái és a környékbeli gyerekek nagyon-nagyon várják vissza! Ha valaki látta vagy befogadta kérjük jelentkezzen! Kondorosi Szilvia: 06-30/63-817-63 ( szilvia@iec.hu ) OLGA! GYEREK HAZA, NAGYON VÁRUNK!
2015.03.06
Még mindig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!