Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Montyka 3
2008-09-02
Tisztelt Doktor úr! Az érdekelne, hogy ivartalaníthatom-e még 12 éveskiskutyámat. Azt hallottam, hogy utána nyugodtabb lenne. Nagyon ”féltékeny”rám senki nem jöhet a közelembe. Nehéz vele.
Természetesen. Az életkora miatt magasább altatási kockázati csoportba tartozik. A beavatkozás előtt alaposan meg kell vizsgáltatni, hogy felkészüljenek az altatásra.
jelige: Montyka 2
2008-09-02
Tisztelt Doktor úr! 12 éves Máltai selyempincsim rendkívül féltékenynek tűnik. Ha leülök, lefekszek, senkit nem akar a közelembe engedni. a férjemet naponta megharapja.
Ez újkeletű hobbi nála, vagy az elmúlt 12 évben végig így volt? Ha az utóbbi, akkor egyszerűen hierarchia-zavarban szenved, ha az előbbi akkor is, de ezt valami, akár egy betegség vagy lelki megrázkódtatás váltotta ki nála.
jelige: Emlődaganat 2
2008-09-02
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Már korábban fordultam Önhöz, amikor felfedeztem kutyusomban az emlődaganatokat, de most újabb tanácsot kérnék: Kb. 10 év körüli ivartalanított németjuhász szuka kutyusomon emlődaganatot fedeztem fel kb. 1 hónapja. A mellkasröntgen szerint a tüdején nincs áttét, a laboreredménye nem túl jó, mert magas a fehérvérsejtek száma (de az gyulladástól is lehet állítólag, nem feltétlenül a daganat következménye), de a szervei nagyjából rendben vannak. Jelenleg napi 10x1 db Culevit tablettát szed, és vitaminokat, és várunk, hogy felerősödjön, műthető állapotba kerüljön… Sajnos a baj azonban tovább fokozódott: augusztus 19-ére az egyik lábát kezdte el nagyon fájlalni (egyáltalán nem terhelte), de három lábon vidáman rohangászott, és evett. Az orvos megröntgenezte a csipőjét, ami sajnos elég súlyos arthrosis-t mutatott mindkét lábán. Kapott 10 db Phen-pred nevű gyógyszert, de sajnos néhány nap elteltével sem lett jobb… Augusztus 28-én délután már nagyon kedvetlen volt, fel sem akart kelni, csak feküdt, és feküdt, nem is vacsorázott…az orvosunk másnap sajnos már szabadságon volt, így egy kedves Doktornő fogadott minket. A Doktor Úr korábban utolsó esélyként, valami Medrol injekciót emlegetett, így jobb ötlet híján megkértem a Doktornőt, hogy adja be Neki. Amikor a Doktornő adta be az injekciót, akkor azt mondta alig van izma, amibe adhatja a szúrit. Ez péntek délután volt, azt mondta vasárnap estére (legkésőbb) lábra kell állnia, mert ha nem, akkor barátkozzak a gondolattal, hogy altatni kell!! Ma kedd van. Sajnos nem állt teljesen lábra hétvégén, de jókedvű, érdeklődő, figyel, és valahogy elvonszolja Magát egyik helyről a másikra, de tény, hogy ha nem muszáj, akkor nem mozog… másfél óránként kap egy Culevit tablettát (amikor otthon vagyok) és pár falat ételt is mellé, de hiába eszik folyamatosan: csont sovány. Minden nap masszírozom a lábát, és próbálom segítséggel (tartom a testsúlya nagy részét) megjáratni egy kicsi, hogy az izmai ne sorvadjanak el teljesen, amíg felerősödik, de arra gondolok, hogy esetleg nem-e a daganatok szívják el minden erejét? Ha masszírozom nem sír, nem fáj a lába, de ha felállítom, egy ideig áll, majd összecsuklik mind a négy lába, és lefekszik. A Doktor Úr (aki eddig kezelte) szeptember 15-ig szabadságon van, és nem tudom addig kibírja-e még ilyen gyengén, és nem vesztünk-e túl sok időt, esetleg nem alakul-e ki áttét? Tudom, hogy az altatás nagyon kockázatos ebben a gyenge állapotában, de ha túlélné, akkor talán fel tudna erősödni újra (??)… Kérem szépen tanácsát és segítségét, hogy mit tegyek? Várjak még pár hetet, amíg az orvosunk visszajön szabiról, vagy gyorsan vigyem el egy másik orvoshoz, hogy kioperálja mihamarabb a daganatokat? Nagyon várom válaszát! Köszönettel: T.Tímea
Azért komplikált a helyzet, mert 2 komoly betegségről már biztosan tudunk, és egy harmadik valószínűsége is ott lóg a levegőben. Nem elég, ha megszabadul az emlődaganatoktól, amennyiben a súlyos artrózis miatt továbbra sem tud lábraállni, és az egyelőre ismeretlen szervében lévő gyulladás is felerősödhet. Szerintem az volna most a teendő, hogy a sántaság problémáját is alaposan kivizsgáltatják egy ortopéd-neurológus specialista állatorvossal, aki meg tudja mejd állapítani, hogy pontosan mi a baj, ez gyógykezelhető-e, vagy ha nem, milyen lefolyás várható, meddig élhet ezzel a gonddal a kutya. A következő lépésben pedig meg kellene keresni a gyulladás helyét és itt is meg kellene tudni, hogy kezelhető-e, vagy ha nem, milyen kórlefolyás várható. Azt már tudjuk, hogy az emlődaganata operálható, de a többi betegségről is ki kellene deríteni, hogy gyógyíthatók-e.
jelige: Boby
2008-09-02
Tisztelt Cím! 15 hónapos Labrador kan kutyusunknak nagyon megváltozott a viselkedése.Nap közben megköve tartjuk.Tegnap nem fogadott el sem tápot, sem tejet, de még a húst és kekszet sem ette meg, pedig azt nagyon szereti. Nagyon rossz kedve van,szóba sem akar állni még a gyermekkel sem (pedig Ő a gazdija és nagyon szeretik egymást). Segítséget hívtam tegnap este, be akartam vinni állatkórházba, de amikor meglátta az idegent, úgy tünt, mintha minden rendben lenne vele. Mérgesen ugatott, felugrott a kerítésre, amikor pedig kivezettem a kapun, kiszabadította magát anyakörvből és boldogan futkosott az utcán. Mégsem vittük kórházba. Viszont ma sem eszik, és félek, hogy mégis baj van. Furcsán vette tegnap is a levegőt, és bizonyos gyakorisággal be-behúzta a hasát. Párzási időszakra is gyanakszunk, de attól is tartunk, hogy esetleg evett valahol valamit, amit nem kellett volna. (Ne adj Isten mérget.) Semmi élelmet nem fogad el. Már annak is örültünk, hogy ivott vizet. Olyan fehéres színű volt az orra (esetleg ez lehet valaminek a jele). Kérem, szíveskedjenek mihamarabb válaszolni, mert nem szeretnénk elveszíteni Bobyt. Köszönettel: D. Imréné
A leírásból csak azt tudom leszűrni, hogy a kutya beteg, de annyi ereje azért van, hogy a számára idegen dolgok ellen (autókázás) furmányosan tiltakozzon. Ha kevésbé vérbő az orra a megszokottnál, az lehet jele vérszegénységnek éppúgy, mint vérkeringési zavarnak. Ennél pontosabb, biztosabb diagnózishoz akkor juthatnak, ha sikerül eljuttatni a Bobit egy állatorvosi vizsgálatra.
jelige: Sissy
2008-09-02
7 éves ír szetter szuka kutyám ivartalaníttatni szeretném, mivel van egy fiú kutyán is. Ezt anyagi okok miatt a tavaszi tüzelés előttre tervezem. Még soha nem volt vemhes, teljesen egészséges kutya. Viszont 4-5 hét múlva újra tüzelni fog. A kutyákat külön zárni nem tudom, így valami megoldást kell találnom a problémára. Hallottam, hogy van olyan injekció ami elfojtja a tüzelést. Nem fog várezni a kutya. Azt is tudom, hogy ez szteroidos készítmény, nem igazán javasolt. De azt hallottam, hogyha egy alkalommal van ilyennel kezelve egy kutya, attól még nem lesz semmi baja. A kérdésem, hogy ajánla-e ezt az injekciót a Doktor úr? Mekkora veszélye van? Ha csak most az őszi tüzelést szeretném vele kiiktatni? Utána mindenképpen ivartalanítva lesz majd. Az injekciót mikor kell beadatni? Mivel pontosan nem tudom mikor fog tüzelni (októberben szokott, úgy emlékszem).
A készítmény valóban a szteroid hormonok családjába tartozó anyagot tartalmaz, bár ezt a progeszteron-származékot inkább a nemi hormonok csoportjába szoktuk sorolni. Mint minden progeszteron készítmény, ez is növeli a rosszindulatú emlődaganatok, a cukorbetegség és a gennyes méhgyulladás kialakulásának kockázatát. Fokozottan igaz ez a már nem teljesen ifjonti korú állatokra. Ha bárhogy megoldható másképpen, én inkább elkerülném az alkalmazását. Az ivartalanítás nagyon jó terv, nemcsak a nemkívánt szaporulat elkerülésére, de a fent említett betegségek elkerülésére is. A petefészkek ugyanis a tüzeléstől 2 hónapig progeszteron hormont termelnek...
jelige: bobikem
2008-09-02
Westie 10 hónapos kutyusunk kb. 3 hete többször hányt. Nem étel maradékot, hanem sárgás színű, nyálszerű váladékot. Ez legtöbbször éjszaka fordul elő.Nem tűnik betegnek,jó kedvű, jóétvágyú.Royal Canint és házi kaját is eszik.Köszönettel várom válaszát!
Visszatérő hányást az enyhe és komolyabb gyomor-bélgyulladások, lenyelt idegen test, bélelzáródás, torokgyulladás, féregfertőzöttség, vesebetegség és még sok egyéb elváltozás okozhat. Meg kellene vizsgáltatni állatorvossal a kis westit, hogy kiderüljön, mi a probléma vele.
jelige: csomók
2008-09-02
Kedves Doktor úr/Doktornő! Kandúr cicámmal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Egy ideje ki van kopva nyakán a szőr úgy 3 négyzetcentiméternyi területen, a bőr is fel van sértve, ugyanis viszket és a cica vakarja. Azt gondoltuk, hátha valaki megpróbálta bántani, mert kicsit olyan volt, mint az égett bőr. Bekötöztem, hogy ne tudja vakarni, lassan elkezdett hámosodni. De most, simogatás közben éreztem, hogy a cica nyaka, valamint a seb környékén a lapockája is tel evan csomókkal! Kisebb-nagyobb csomók, némelyik egészen hosszúkás. Nagyon megijedtem, mi lehet ez? Olvastam valami bőrférgesedésről, ez lenne az? A seb a csomók következménye, vagy fordítva? Mit tehetnénk ez ellen, és ugye nem lesz semmi végzetes következménye? A cica egyébként jól van, úgy viselkedik, mint mindig. A választ előre is köszönöm!
Azt, hogy pontosan mi a baj, állatorvosa fogja tudni kideríteni egy alapos kivizsgálással, esetleg bőrkaparék-vizsgálattal, vérvizsgálattal kiegészített vizit során. A bőrben, bőr alatt fejlődő, szúnyogok által terjesztett féregfertőzésről sok információt kaphat, ha internetes keresőjébe beírja a „dirofilariózis” szót. A betegség Magyarországon is elterjedt, védekezni pedig rendszeres megelőző kezeléssel lehet ellene. Érdeklődjön erről is állatorvosánál! Bár még egyszer hangsúlyoznom kell, még egyáltalán nem biztos, hogy ez a baja a cicának.
jelige: Rexy
2008-09-02
Tisztelt Doktor Ur, 14 eves magyar vizslamnak 5 napja kellett eltavolitani a hereit. Az altatast jol viselte es a seb is eleg szepen gyogyul. 2 napja azonban nincs etvagya, nagyon keveset eszik, ellenben rengeteg vizet iszik. Ehhez tarsul egyensulyvesztes illetve a hatso ket laba nagyon erotlen lett. Ez a gyengeseg a mutet elott is jelentkezett mar nala, de az oregsegre fogtuk ra. Most azonban elofordul, hogy fel sem tud allni, csak segitseggel. Szeretnem megkerdezni, hogy egy ilyen mutet utan normalis ha nehany napig ennyire erotlen es etvagytalan a kutyus vagy forduljunk surgosen ujra orvoshoz? Koszonom valaszat, Tisztelettel, Agnes
Megnyogtatóbb volna, ha láthatá őt állatorvos. Inkább végeztessenek egy „felesleges” vizsgálatot, mint hogy komoly baja legyen a Rexinek.
jelige: mérgezés 2
2008-09-02
Köszönöm a gyors választ. Tehát az anyacicát elkapta a szomszéd kutya tegnap este. Több mint valószínű a testvére pedig patkány mérges egeret evett. Csak onnan sejtjük hogy mérgezésben pusztult el mert kedvetlen volt feküdt egész nap nem evett nem,ivott,véres volt a vizelete és az utolsó óráiban rohamai voltak és picit habzott a szája is. A kerítés sarkán sok az egér és ő fojton egerészett mi pedig nem használtunk mérget pontosan a cicák miatt mivel ők összefogdosták De az anya cica tegnap nappal fogott egy egeret amit nem evett meg csak megölte. De aggódunk a megmaradt cica miatt,mert nem szeretnénk elveszíteni őt is ijen kegyetlen és barbár módon. Kérem ha van ötlete írjon.Elöre is köszönöm.
Nagyon sok esetben a tulajdonos által mérgezésnek vélt esetekben valójában fertőző betegség van a háttérben, amely szintén képes néhány nap alatt elhullást okozni. Nem állítom, hogy most is ez a helyzet, de szerintem nem is zárhatjuk ki, mivel oltatlan, kijáró macskákról van szó. A patkányméreg lassan öl. A reggel elfogyasztott mérgezett egér estére még nem okoz tüneteket, az első jelek 2-3 nap múlva jelentkeznek, sőt előfordul, hogy csak hetek múlva lesz baj. Ez a típusú mérgezés vérátömlesztéssel és gyógyszeres kezeléssel, álltakórházi körülmények között kezelhető. Ha inkább az én sejtésem válik be, azaz a cicának vírusos és parazitás (bélférgesség, bolhásság) betegsége van, akkor sem sokkal megnyugtatóbb a helyzet, állatorvosi vizsgálatra és kezelésre mindenképpen szükség lesz. Sok gazdi megbántódik az olyan feltételezésekre, mint amelyeket az előbb felsoroltam. Pedig ez egyáltalán nem szégyellnivaló dolog, nem higiéniai hiányosságokból adódik, hanem a kijáró, vadászó, egymással csatázó macskák életmódjából. Törvényszerű, hogy egy kijáró macska fajtársaitól betegségeket kapjon el, ezek ellen megelőző védőoltásokkal védhetjük csak meg őket. És az is törvény, hogy a zsákmányaik elfogyasztása során féreglárvákkal, kirándulásaikon bolhákkal fertőződjenek. Ezek ellen csak rendszeres, hatékony féreg-, és bolha-kullancsellenes kezeléssel lehet védekezni.
jelige: labrador
2008-09-02
Tisztelt Doktor Úr! Egy 5 éves kan Labrador kutyáról van szó. kb. egy éve tapasztaltuk, hogy bizonyos időszakonként 1-2 havonta görcsös rohamok jönnek rá. Teljesen merev görcsös minden izma ez idő alatt, remegnek végtagjai, a nyakát kinyújtja és levegőt is nehezen vesz, szinte alig van magánál. kb. 5-6 percig tart ez az állapot utána teljesen kimerült és nyugtalan, sokat iszik. Két roham között teljesen tünetmentes egészséges kutya látszatát kelti, jó erőben van, játékos, kb 50kg. Többször látta állatorvos, de első alkalommal csak kalcium hiányra gondolt, majd epilepsziás roham volt a diagnózis ami ellen szerinte nem lehet tenni semmit. Ez az amibe nem tudunk belenyugodni mert olvastam hogy lehet kezelni ezeket a rohamokat. A kérdéseim a következők lennének: Valóban epilepsziáról van-e szó? Mit lehet tenni a rohamok alatt? (általában próbálom lefogni, nyugtatni mert ha elindul összeesik és ne törje össze magát). Hogyan lehet csökkenteni a rohamok számát? És a leglényegesebb hogyan kell ill. lehet kezelni az epilepsziát? Válaszát előre is köszönöm!
Valószínűleg epilepsziás a kutya, de ezt más, görcskészséggel járó betegségek kizárásával, azaz részletes vizsgálatokkal is illik megerősíteni. A szakterületnek két specialistája is dolgozik Budapesten, a II. kerületben dr. Kómár Gyula, és a IV. kerületben dr. Kiss Gabriella. Ha a világhálón a nevükkel és az epilepszia kulcsszóval indít keresést, sok érdekes információt fog találni. Az epilepsziát lehet és fontos kezelni, bár nem a teljes rohammentesség a célja a kezelésnek, hanem élhető élet biztosítása a betegnek. Ha felkeresik valamelyik fent említett kollégát, biztosan nagy eredményeket érhetnek el a diagnózis felállításában éppúgy, mint a kezelésben.
jelige: mérgezés
2008-09-01
Tisztelt doktorúr. Van egy fiatal cicánk akivel van egy kis problémám. Ma elpusztult a testvére és az anyukája.A testvére mérgezésben pusztúlt el .de már pár napja ijen kedvetlen . Állatorvoshoz nem tudom vinni mivel rokkant vagyok és pénzem sincs rá. Acica eszik rendesen de csak kézböl fogadja el az ételt. A kérdésem az lenne hogy létezik e az hogy megviselte a két másik cica elvesztése vagy ő is meg lett mérgezve attol kedvetlen. válaszát nagyon várom és elöre is köszönöm.
A kérdésére bármelyik válasza igaz lehet. Csak alapos vizsgálattal deríthető ki, hogy melyik. Az anyacica miért pusztult el? A testvér cica milyen mérget evett?
jelige: Alex15
2008-09-01
Tisztelt Doktor Úr! A cicám 15 éves és kb. 1 hónapja alig van széklete és az utóbbi 2 hétben egyre rosszabbul van. 1 hete elvittük állatorvoshoz, és ő májdaganatot állapított meg nála, illetve hogy már elég gyenge a szíve. Többfajta injekciót kapott azóta (gyulladáscsökkentőket), de mostmár alig bír lábra állni és nem is eszik egyáltalán. Csak fekszik egész nap, és néha iszik egy picit. Az lenne a kérdésem, hogy van még arra esély, hogy felépülhet, vagy hagyjuk elmenni? Nagyon a szívünkhöz nőtt a 15 év alatt és nagyon nehezen engedjük el. Válaszát előre is köszönöm.
Ha ez a májdaganat nem távolítható el, nem kezelhető, és ennyire legyengíti a cicát, akkor már nem sokat tehetnek érte. A leírtakból nem tudom megítélni, hogy így áll-e a dolog, ezért tegye fel a kérdését állatorvosának is.
jelige: Montyka
2008-09-01
Kedves Doktor! Van egy 18 hónapos fiú cicám. Egy kicsit aggódom érte, mert nagyon sokat kap enni, mégis, olyan sovány, mint aki hetek óta semmit nem evett. Ha járkálna a lány cicák után, akkor ezt meg is érteném. Szoktunk neki adni vitaminikat, kap macskaeledelt és főtt ételeket is. Kb 1 hónapja féregtelenítő tablettát is adtunk neki. Néhány napja már az étvágya nem igazi. Kb óránként megy enni, de csak egy pár falatot eszik, vagy csak megszagolja az ennivalóját. Tegnap többször hallottam köhögni is. Februárben 4 napig jártunk az állatkórházba, mert vírus támadta meg. Infúziót és szurikat kapott. Ezután egészen idáig semmi baja nem volt. Ez a februári betegsége miatt lenne? 2 hónappal ezelőtt találtunk a köyöke alatt egy kisebb borsónyi görcsöt, de annak mérete azóta nem változott. Lehet, hogy daganat? Szerintetek mi lehet a baja? Mit tudunk tenni érte?
Mivel kijáró cicáról van szó, akár fertőző betegség is lehet, ami ennyire legyengíti. Ismét meg kellene vizsgáltatni őt hogy kiderüljön, most mi baja van, és ez összefügg-e a februári eseményekkel.
jelige: allergiás kutyus
2008-09-01
Van egy 2 éves Westi kutyusunk, az alergiája júliustól- szeptember végéig tart (megfigyeltük, most is júliusban kezdődött), most sokkal erősebben jött ki nála, az egész teste tiszta vörös és seb, állatorvoshoz is hordjuk, de nem enyhül neki a viszketés, vitaminokat és gyógyszert is adunk neki, van-e valami tanács mit lehetne kipróbálni még, szegényke nagyon szenved? Köszönettel: B. Rita (Vecsés)
Az is megoldás lehet, ha allergiavizsgálattal meghatározzák, hogy mire allergiás a kutyus. Még akkor sincs minden veszve, ha mondjuk valamelyik pollenféle az allergén. Létezik ugyanis egy ún. hyposzenzibilizáló terápia, amely az allergiát kiváltó anyag oldatának sorozatos befecskendezésével esetleg „le tudja beszélni” a kutyus immunrendszerét arról, hogy túlreagálja ezt a pollent. Nem garantált a hatás, de érdemes megpróbálni. Érdeklődjön állatorvosánál!
jelige: Zigmund
2008-09-01
Egy hete császárral szült boxer kutyánk még mindég váladékozik ami enyhén véres. Ez normális folyamat 1 hét után? Köszönettel F. Mónika
Ha jól értem, nem a hasi sebe a váladékozik, hanem a hüvelyéből ürül ez a kissé véres tartalom. Akár még normális is lehet, kb. 2 hét alatt szűnik meg a váladékozás ellés vagy császármetszés után. Biztos választ egy vizsgálat után kaphatnak a kérdésre. Ezt akár a közelgő varratszedéssel egybe is lehetne kötni.
jelige: Dominik
2008-09-01
1 hete hoztunk egy kiscicát. Mikor elhoztuk már beteg volt. Cicanáthát állapítottak meg nála. Már 2-3 hete kap valamilyen port, amit az ételére kell szórni, de csak annyi javulás van, hogy már a szeme szépen rendbe jött, de a cica ugyanolyan náthás, prüszköl és elig van egy picike hangja. Csak azt halljuk, amikor tátog és az lenne a nyávogás. Amióta orcseppet használunk, azóta nem annyira váladékol az orra. 39, 5-re ment fel a láza. Most jelenleg nem lázas. Ilyen sokáig tart ez a betegség? Hogyan tudnék segíteni rajta, hogy minl előbb meggyógyuljon? Előre is köszönöm a segítséget!
A macskanáthát vírusfertőzés okozza. Ez ellen nem tudunk közvetlenül tenni, csak segíthetjük az állatot abban, hogy az immunrendszere legyőzze a kórokozókat, valamint a másodlagosan kialakuó bakteriális fertőzéseket antibiotikummal kezelhetjük. Az orrdugulás, kötőhártya-gyulladás, váladékozás, láz ellen pedig tüneti kezelést alkalmazhatunk. Tenni most csak annyit tud, hogy jelzi állatorvosának, még nem gyógyult meg teljesen a cica, és a további kezelés során az ő tanácsait követi. Megelőzni egyébként az ilyen betegségeket védőoltással lehet, mégpedig olyan módon, hogy az anyamacskát évente rendszeresen, de legkésőbb vemhesülés előtt macskanátha ellenes védőoltásban részesítik, valamint 8-9 hetes korban a szaporulatot is beoltják. A mostani betegség tehát kicsit az anyamacska tulajdonosának felelőssége is, ugyanis valószínűleg ő nem oltatta be az állatokat.
jelige: momart
2008-09-01
Tisztelt Doktor Úr/Asszony! Kutyámnak 2 hete térdszalag műtétje volt. Azóta a kutya kedvetlen, nagyon keveset eszik, érdeklődését elveszítette minden és mindenki iránt. Nagyon aggódom. Tudom, hogy bár minden tőlem telhetőt megtettem érte, a műtét komoly fájdalmakat okozhatott szegénynek és a lábadozási szakasz is nagyon hosszú. Mégis a kérdésem a következő: Lelkileg érte törés -rám haragszik fájdalmai miatt-, vagy esetleg valami más betegsége lehet? Válaszát köszönöm. Üdvözlettel: M. Márta
2 hét alatt már megbocsáthatott volna a gazdinak... Mindenképpen meg kellene vizsgáltatnia állatorvosával, hogy kiderüljön, mi baja van.
jelige: palotapincsi 2
2008-09-01
és akkor mivel kezeljük mit adjunk a szemének? szerintünk szürke hályog van szemén
Nem kerülhető ki az állatorvosi vizsgálat. Anélkül nem lehet megmondani, mi a probléma a kiskutya szemével, és azt mivel kell kezelni.
jelige: altatás
2008-09-01
Tisztelt Doktor Úr! Beteg, öreg kutyusunkat el kellett altatnunk, mert már láthatóan sokat szenvedett. A helyi állatorvost hívtuk ki hozzá, kértük, kíméletesen segítse át a túlvilágra. Először kapott a combjába egy 50 kg-os kutyának való altatót. Az orvos elmondása szerint már ettől el kellett volna aludnia örökre, hiszen ő maga csak 10 kg-os volt. Nem így történt, de mi is számítottunk rá, hogy a halálos injekciót csak másodjára fogja megkapni. Az orvos elkezdett keresgélni az autójában a másik injekció után, majd nagy sokára meg is találta azt. Egy hatalmas (15 cm-es tűvel ellátott) fecskendőt hozott be, elvileg beleszúrta kéts részletben a kutyus szivébe. A fecskendőbe vér szivárgott vissza. A kutyus továbbra is lélegzett, szive dobogott. A fecskendőt újra feltöltötte, újabb adag szert kapott. Ekkor úgy tűnt, leállt a légzése, de egy pár perc múlva újra lélegzett. Csak a harmadiknál sikerült szegénykémnek végleg elaludni. Az egész ”művelet” másfél (!) órán át tartott. Az altatás megkezdésétől számítva kb. fél-háromnegyed óra múlva adta be az eutanáziás szert.Ő egy 30-35 éve praktizáló orvos, de most valahogy kétségbe vonom a tudását. Szeretném megkérdezni, előfordulhat-e ilyen? Nem tartottam az eljárását valami humánusnak. Lehet, hogy nem volt nála az a szer, amire szükség volt és mással próbálkozott esetleg? Azt gondoltam, az altatás után az első szúrástól leáll a szív, nem szenved tovább az állat. Bár szerinte semmit nem érzett már. Nem akarom, hogy nyugtatgasson, szíveskedjék megírni akár a szomorú tényeket is. Megértését és válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:
Nem célom sem az Önök „nyugtatgatása” sem pedig a mundér becsületének védelme a válaszadással, és igen sajnálom a megrázó élményeiket a családtag elvesztése kapcsán. Az állatok életének humánus kioltásával kapcsolatban az a legfőbb követelmény, hogy az állat eközben ne szenvedjen. Ezért ez a beavatkozás altató injekció beadásával kezdődik. Több erre alkalmas szer is létezik, és ezek majd mindegyikét lehet intravénásan és izomba is adni. Az izomba adáskor sajnos előfordulhat, hogy egy rossz keringésű egyedben extrém hosszú időbe telik, amíg a szer felszívódik és kifejtheti a hatását. Mindenképpen meg kell várni, hogy beálljon a narkózis, utána folytatható a beavatkozás. A narkotizált állaton akár komoly fájdalommal járó műtét is fájdalommentesen elvégezhető, így én is azt gondolom, hogy akár a 2-3x elvégzett szívüregbe történő injektálást sem érezhette a kutya. Néhány évtizeddel ezelőtt egy bénító hatású szert használtak az állatok végleges elaltatására. Az állat kapott egy injekciót izomba, majd perceken belül minden izma megbénult. A külső szemlélő csak annyit látott, hogy az állat szépen lefeküdt, és nem mozdult, nem lélegzett, nem pislogott tovább. Szerencsére ez a szer már nincs forgalomban. Ugyanis a tudatot nem kapcsolja ki, csak a mozgást. Azaz az ilyen bénító szerrel kezelt állatok csendben, mozdulatlanul, de ép tudattal megfulladtak, mivel megállt a légzésük és a szívük. Az azóta történt változásnak az a lényege, hogy az állatot a beavatkozás előtt érzéstelenítjük. Így biztosítjuk azt, hogy ne szenvedjen tovább. Állatorvosa akkor követett volna el nagy hibát, ha bead egy gyorsan ölő mérget úgy, hogy a betege még nem alszik. Az Önök esetében történtek biztosan megviselték a jelenlévő családtagokat, de a kutya legalább nem szenvedett. Jobb, minthe fordítva történt volna.
jelige: bőrkiütés
2008-09-01
Jónapot!az a problémám hogy a 4 honapos kutyámon a hasán piros kiütések foltok vannak a köldöke alatt sokkal psoabb picit sebes is hiperolal fertötlenitettem.Ma megyek vele orvoshoz.De azért szeretném tudni hogy mi lehet a baja.Csak akkor viszket neki ha esetleg simogatom ott vagy fertötlenitem.Válaszát elöre is köszönöm B.Nóra
Jól teszi, ha elviszi állatorvoshoz, mert csak vizsgálattal deríthető ki, hogy mi okozza a panaszt a kiskutyánál.
jelige: Pötyike 4
2008-09-01
Kedves Doktor! Előzményekre biztos emlékszik....gennyes méhgyulladás....legyengült nagyon.... Pötyike kutyám eszik, a kocsiba már élvezi is a autózást bár látom van még baja...ínyje megint rózsaszín korábban fehér volt .... ma elég sokat sétáltam vele a erdőbe 6-800m (állapotához jó,ez a legtöbb eddig minden nap kicsit megyek velük)viszont ami aggaszt olyan néha mint aki egyensúlyzavarral szenved picit bár egyre jobb de a fejét is kicsit félre tartja minimálisan ha néz fel a emberre (nem mindig)ez a legyengült szervezete tenné vagy okozott kárt benne amikor olyan kevés vörös vérsejtje volt.... ez a minimális egyensúlyzavar mi lehet? Úgy ment elleinte mint aki becsípet,néha félrelépet oldalra .Ahogy erősödik egyre jobb a menése de minimálisan labilis ,terepen különösen de kontrollálja egy szintig. Ma megint hányt de lehet túl etettük ,táplálékát vissza is fogom kicsit neki normálisra. Kedélyállapota 70%os körülbelül. Köszönöm segítő válaszát!
Nem tudom, mi okozza az egyensúlyzavart a Pötyinél.
jelige: Cirmi
2008-09-01
Tisztelt Doktor Urak! Közel 15 éves lány cicám 3 hete és 2 napja önként gyakorlatilag nem eszik és inni is alig. A kezelő állatorvosok vérvizsgálatot követően azt mondták, hogy sem a mája sem a veséje nincs rossz állapotban, a vérképe a korához képest jó. Kapott Calo pet-et, de azt sem akarja enni, kínkeservesen lehet csak beletukmálni és néha többszörösét hányja ki utána. Én kérdeztem, hogy nem kellene-e ultrahang, vagy egyéb diagnosztikai vizsgálat, de azt mondták, hogy tapintható daganata nincs, a reflexei jók . Kapott már étvágygerjesztő injekciót, Calo pet-et, sós vizes oldatot bőr alá (infúziós hatása miatt) és 2 alkalommal bódító hatású szert, ami az éhségközpontját volna hivatott stimulálni. Az első alkalom után evett is valamennyit és kétszer is ivott, de azóta sem történik semmi. A fénykorában kb. 5 kilós cicám csütörtökön már csak 3 kiló 40 dkg volt és félek, hogy szép csöndesen éhenhal. Holnap viszem újra ezekre az injekciókra. Valóban nem lehet a cicáknál idős korban erre az okot megtalálni? Mit tanácsolnak? Gyors válaszukat remélem, melyet előre is nagyon köszönök.
Ha az alap vérvizsgálatból nem derült ki, hogy mi okozza a gondot, akkor érdemes azt kiegészíteni teljeskörű vérvizsgálattá, megvizsgálni pl. fertőző betegségek jelenlétére, hormonális eltérésekre. Egy hasi áttekintő ultrahangos vizsgálat is hozhat eredményt, bár ezt inkább megfelelő indikációval szoktuk alkalmazni, tehát azt kérjük a szonográfustól, hogy egy adott szervet vizsgáljon meg, vagy egy adott elváltozást igazoljon, illetve zárjon ki. Kérje meg még egyszer állatorvosait, hogy vizsgálják ki alaposan a cicát, vagy ha ez náluk nem kivitelezhető, akkor az eddigi leleteivel és részletes kórtörténetével együtt utalják be őt specialistához.
jelige: Lilike
2008-09-01
Tisztelt Doktor Úr! Kilenc hetesen hoztam el Lilikét előző gazdájától. Két nap mulva megbetegedett. Bélgyulladása lett, amiből sikeresen kigyógyították az Állatklinikán. Most már jóétvágyú, vidám, játékos kiscica. Sajnos nem tudom miért ”öklendezik”? Hányni nem hány. Lilike most 12 hetes.
Ennek egy ismételt állatorvosi vizsgálattal lehetne utánajárni. Lehet, hogy még mindig gyomorpanaszai vannak, de az is elképzelhető, hogy pl. torokgyulladása van, attól is öklendezhet. Állatorvosa meg fogja tudni állapítani.
jelige: palotapincsi
2008-08-31
van egy palotapincsi 10éves kiskutyánk és aszemén valami szürke van mi lehet a rajta kamilláztuk neki és kicsit jobb etöl megvakulhat kutya?
Az elváltozás mibenlétét egy alapos szemészeti vizsgálat állapíthatja meg. Ha ez egy átlátszatlan réteg a szaruhártyán, akkor a kutya gyakolatilag nem lát át rajta. Olyan, mintha felvett volna egy leragasztott lencséjű szemüveget. Ha a szem többi struktúrája ép, és az elváltozás kezelhető, akkor visszanyerheti a látását a kis palotakutya. Kamillás főzetet semmiképpen ne csepegtessenek a szemébe!
jelige: Depresszió
2008-08-31
Julius 23-án az orvos megállapította, hogy mivel kevesebbet eszik, mint máskora cica emésztési zavara van. Egy hét múlva hányt és a vérvizsgálat enyhe gyomor, bél gyulladást mutatott.Más érték az elvárásoknak megfelelt. Ekkor kontrasztanyagos röntgen felvétel is készült, s kérésünkre infúzió formájában kapta a gyógyszert /synolux/ a roborálót, és camatelt. A kúra után teljesen gyógyulttá nyílvánították. Azonban továbbra is pár falatokat evett. A székletminta elemzés is mindent rendben talált. Az orvosok ezután már csak arra tudtak gyanakodni, hogy a baj pszichés eredetű, mert az emésztési zavar is a lakás teljes felfordítása és a festők megjelenése után jelentkezett. A munkások két hete elmentek, a kedvenc szobája pedig kedden visszanyerte régi formáját, de az étkezése semmit nem változott. Vettem párologtatót, amivel annyit elértem, hogy már majdnem a régiek szerint viszonyul a társaihoz, nem morog rájuk stb. Na meg azt, hogy jóval többet alszik. Nem hány, nem megy a hasa, nem lázas. Érdeklődő, este bogarakat kerget,Csak még mindig mindenből három falatot eszik. Ezután felkapja a fejét és nem hajlandó tovább. Nem hoz étvágyat a Calo-Pet és a mellé kapott Polibé sem. Julis 23 óta 50 dkg-ot fogyott. Félek, hogy ha tovább tart ez az állapot teljesen legyengül. Lehet-e depressziós és hogyan lehetne ebből az állapotból kimozdítani. Az orrát igen gyakran nyalja, amire azt mondták valószínüleg a gyomorsav miatt van. Ez nem lehet-e az étvágytalanság oka. Amennyiben a Tisztelt doktor úr lát még esetlegesen ereményt hozó vizsgálati módot kérem arról is tájékoztasson.Elnézést kérek, hogy hosszú levelet írtam, de igyekeztem minél pontosabb információval szolgálni, Válaszát előre is köszönöm.
Nem tudom, a vérvizsgálatok alkalmával végeztek-e teszteket a fertőző betegségekre (FIV, FIP, FELV), valamint hormonális zavarokra (pl. pajzsmirigyhormonok?). Érdemes volna egy esetleges ismételt vérvizsgálattal a máj-, vesefunkciókra figyelemmel lenni, öszehasonlítani az előző vizsgálat eredményeivel. És természetesen, hogy ne csak a laborvizsgálatokat soroljam, a szájüreg alapos vizsgálatára is sort kellene keríteni (rossz fog, fogkövesség, rendellenes képlet a szájüregben?).

<< <  279 / 483 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.01.01
Budafokon talált kutyus telefonszámmal: 06 20 932 4505 https://www.facebook.com/trixi.szabo/posts/1710261915666522
2016.11.28
Augusztus közepén született nagyon játékos, eleven, kézhez szokott, dorombolós kiscicák keresik új örökbefogadó gazdijukat, féreghajtva, bolhátlanítva. Érdeklődni lehet: +36-30-2530158
2016.10.29
Napok óta kétségbeesetten szaladgál ez a fekete kutyus, a Vöröskereszt utcán, a Nagytétényi úton. Hívásra nem jön oda, nagyon félős, ezért nem lehet róla jobb képet csinálni. Egyre rosszabb állapotban van szegény. Nem hiányzik valakinek?