Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: PusziaFoxi
2008-07-11
Tisztelt Doktor Úr! A foxink 1-2napja szabályosan kimarja magát. már az egész háta tiszta seb. mit tegyünk vele? nagyon aggódom.
Az biztosan nem árt, ha a kutyát parazitamentesíti állatorvosa és megvizsgálja a bűzmirigyét is. A legnagyobb eséllyel ezzel megszűnteti a betegséget. Ha a részletes vizsgálkatok során kiderül, hogy egyéb (allergiás, bbakteriális, gombás, ... endokrin ...) oka van aviszketegségnek, akkor viszont eltérő kezelés hozhatja a megoldást. Semmi okuk az aggodalomra, állatorvosuk megoldja a problémát.
jelige: tettye
2008-07-11
Üdvözlöm. Egy 3-4 napos kiscica táplálásával kapcsolatban kérdeznék. Hirtelenjében nem tudtunk más adni neki, mint hipoalergén babatápszert. De nem igazán eszik, s egyre levertebb, nagyon kókadt, a korábbi erős hangocska sincs meg. Bajt csináltunk a tápszer adásával? 2-3 óránként adok neki enni, utána megmasszírozom a pocit is. Legutóbb próbáltam már hígított tehéntejet is adni, azt egy kicsit szívesebben fogadta, de attól meg félek, hogy hasmenést kap. Amint tudok beszerzek cicatápszert, de addig is gond-e ezek használata (tej, babatápszer), van-e bármi amire oda kell figyelni egy ilyen nagyon kicsi macska ellátásban. Hány fok kell neki, mit és mennyit egyen, mit kell vele csinálni. Egy aggódó cicabarát.
Elfogadom, hogy szükséghelyzetben a kéznél lévő hypoallergén babatáppal mentették meg az éhhaláltól a kölyökmacskát, ez valóban akár életmentő is lehetett. De ne konzerváljuk a helyzetet, mert hosszútávon biztosan nem megfelelő táplálék lesz ez egy kölyökmacskának. Szerezzenek be macska tejpótló tápszert. Méghozzá egy állatorvosi klinikán és akkor, ha az állatorvos megmentette a kölyköt. Számtalan veleszületett és szerzett, fertőző és nem fertőző baja lehet, nem biztos, hogy maguk csinálták a bajt (hacsak nem félrenyelt szoptatás közben). Nem otthon aggódjon, hanem fogja a macskát és vigye el egy felszerelt rendelőbe.
jelige: FIP
2008-07-11
Arról szeretnék tanácsot kérni, hogy van egy kb. 5-6 év körüli, ivartalanított cicám, aki pár hete nagyon lesoványodott, csapzott lett a szőre, levert, inni nem nagyon akar, csak fecskendőből itatom, keveset pisil, étvágya egy pici van. Amikor lefogjuk, hogy megitassuk, illetve lázat mérjünk, észre lehet venni, hogy légzése kapkodó, nehézkes. Elvittem orvoshoz, aki lázat állapított meg, antibiotikumot és lázcsillapítót írt fel. 4 napja tart a kezelés, reggel és délután felmegy a láza, a gyógyszer leviszi. A láza kb. 40,2 fok között van. Vérképet is csináltak, FIV, FIP-ELISA, FeLV negatív, viszont a többi: Hematológiai vizsgálatok Eredmény Referencia Relatív fehérvérsejtszám Fehérvérsejt /WBC/ 7.84 G/l 6-12 G/l Neutrophil granulocyta 7.0 G/l 3-11,5 G/l 89.9 % Lymphocyta 0.7 G/l 1-4,8 G/l 8.62 Eosinophil granulocyta 0.0 G/l 0-1,2 G/l 0.27 4 Monocyta 0.1 G/l 0-1,4 G/l 1.17 Basophil granulocyta 0.0 G/l 0.04 6 Vörösvérsejt /RBC/ 12.60 T/l 5,5-10,0 T/l Hemoglobin /HGB/ 121.0 g/l 85-155 g/l Hematokrit /PCV/ 42.40 l/l 30-47 l/l MCV 33.80 fl. 40-53 fl. MCH 9.61 pg 13-18 pg MCHC 28.4 g/dl 30,0-37,0 g/dl RDW-CV 23.1 % Thrombocyta 873 G/l 200-800 G/l Biokémiai vizsgálatok Eredmény Referencia AST /GOT/ 73 IU/L 10-50 IU/L ALT/GPT/ 27 IU/L 10-60 IU/L GGT 0.4 IU/L 0-10 IU/L Totál bilirubin 7.2 umol 2-17 umol Totál Protein 87.7 g/L 60-80 g/L Albumin 25.1 g/L 25-45 g/L Globilin 62.6 g/L Alb./GLob. arány 0.40 0,5-1,5 Alfa-amiláz 1793 IU/L 200-1300 IU/L Glükóz 8.6 mmol/L 3,8-6 mmol/L Fruktózamin 121 umol/L 146-410 umol/L Karbamid 6.7 mmol/L 5,0-12,5 mmol/L Kreatinin 83 umol/L 40-190 umol/L Foszfor 1.8 mmol/L 1,2-2,4 mmol/L CK 3171 IU/L 20-290 IU/L LDH 293 IU/L 20-450 IU/L A kérdésem az lenne, hogy a vérkép alapján fennáll- e a FIP, FIV, vagy FeLV fertőzés gyanúja, annak ellenére, hogy külön-külön ezek negatívak lettek. Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel:
A tudható adatokból az egyszeri negatív víruszteszt ellenére sem zárható ki a FIP-betegség. Indokolt lehet a víruszteszt ismétlése. És bőven ajánlott lenne legalább röntgen és ultrahangvizsgálatoknak is. Mielőbbi diagnózist és lehetőleg gyógyulást kívánok.
jelige: Hektor 2.
2008-07-10
Tisztelt Doktor Úr! Hektor kutyus ügyében jelentkeznék, infúziós kezelést kapott, idegentest gyanú miatt történt egy endoszkópos gyomorvizsgálat, szerencsére nem igazolták a gyanút, ellenben az egész gyomornyálkahártyát gyulladásban, és fehér, habos váladékkal borítottan találták. Nyelőcső-felmaródást is diagnosztizáltak, Quamatelt, illetve injekciós kezelést kapott, valamit bélflóra-javító port. Mára már teljesen rendbejött, még a leadott kilókat is visszahízta. Mégegyszer szeretném megköszönni a tanácsát, és segítségét, sokat jelentett.
Örülök a kutya gyógyulásának. Köszönöm, hogy jelezte a fejleményeket.
jelige: csöpike
2008-07-10
Tisztelt Doktor úr!Kisunokámnak van egy három éves francia bulldog keverék kutyája aki ma reggelre,minden előzetes jel nélkül lebénult a két hátsó lábára.Azonnal hivtak hozzá állatorvost,aki injekciót adott be neki/azt mondta porckorong sérve van a kutyusnak/ és gyógyszert is adott,de nem szeretném ha a kisunokám hiú reményeket táplálna ezért szeretném megtudni hogy felépülhet e még valaha a kutyája?Van erre esélye mütét nélkül is?Köszönöm.
Gyakorlatilag semmit nem tudunk arról, hogy melyik csigolyák között és milyen mértékben alakult ki a sérv, azaz mennyire súlyos az elváltozás. Ezt kontrasztanyagos röntgenfelvételekkel (myelográfia) szokták megállapítani. Állatorvosának mindezekre nem volt lehetősége, ezért gyakorlatilag csak az kezelésre javuló, stagnáló, vagy rosszabbodó állapotból jöhetnek rá utólag, hogy hogyan reagál a Csöpi. Javítja az esélyeket, hogy gyorsan szóltak állatorvosuknak. A döntés nehézségét fokozza, hogy a műtéti megoldásnak is a minél frisebb esetek nyújtják a legjobb esélyt.
jelige: segítség
2008-07-10
Nekem csak annyi a panaszom a kiscicámnak a szája egy kicsit büdös és én azt olvastam hogy ilyenkor belső panaszai vannak. Ja és még szeretném azt is megkérdezni hogy még csak 10 hetes a kiscicám és nem tudom hogy mikortól lehet orvoshoz vinni. Ebben szeretném az ön segítségét kérni. Előre is köszönöm.
Annyiban finomítanán az olvasottakat, hogy nem van, hanem lehet. Igazából a húsevők lehellete sohasem rózsaillatú, így aztán még azt sem tudom eldönteni, hogy egy teljesen természetes szagot észlel-e túlzottnak, vagy valóban lehet-e baj. Minthogy azonban egy ilyenkorú macsek amúgy is rendszeres védőoltások és parazitamentesítések miatt 3 hetente állatorvosi viziteken esik át - kérdezze meg állatorvosát ezügyben. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban még olvashat érdekeseket.
jelige: ???
2008-07-10
A kutyám mostanában mély gödröket ás a kertben.Ennek mi lehet az oka?
Nem kényeztet el adatokkal ... Ha a 10 éves szuka a teljesen megszokott környezetében új szokásként műveli ezt a tevékenységet, akkor érdemes utána járni a dolognak. Nem vemhesülhetett esetleg őkelme? Ha ez kizárt (ivartalanított?), akkor gondolja át, hogy nem észlelt-e bármi egyéb szokatlant még pl sok vízivás/sok vizelés, étvágytalanság, hányogatás, hüvelyfolyás ... bármi) és összes észlelését mondja el kezelőorvosának és kérje meg részletes vizsgálatokra.
jelige: homokbőr
2008-07-10
T.Dr.Úr! Van egy két éves szuka kutyám,aki 2007 februárjában tüzelt utoljára,gyakorlatilag hónapok óta azon probálkozom,állatorvosoknál és egyéb tapasztalt tenyésztőknél kideríteni,miért nem tüzel.Kiderült hogy igazából makk egészséges,de egyéb körülmények miatt,amit most hosszú lenne részletezni,a falka miatt ,ő van legalul,ez lehet az oka hogy nem tüzel..Ajánlottak olyan gyógyszert amit ha megkap ismét,tüzelni fog,tenyészsszuka révén,ez fontos lenne.De sajnos itt helyileg ilyen nincs.Az lenne a kérdésem hogy tud-e valakit a lakóhelyemhez közel ajánlani,akinek van ilyen gyógyszere,vagy honnan tudok beszerezni ilyet.Pest megyei vagyok. Várom válaszát.Köszönöm.
Vadon, falkában élő kutyafélék (és egy sereg más állatfaj) esetében megfigyelt jelenség, hogy táplálékszűke esetén (!) csak a ranglista tetején tanyáző nőstények tüzelnek, párosodnak és hoznak világra kölyköket. Ha táplálékbőség van, akkor a ranglista alján lévő egészséges nőstények is tüzelnek, párosodnak, vemhesülnek és kölykedzenek is. Nem gondolom, hogy éhezik a leendő tenyészszukája ... Olyan gyógyszer pedig szerintem nincs, ami a ranglistán előrébb tolná a szukát. A legjobb érzéssel csak azt tudom ajánlani, hogy amennyiben valóban tenyészteni szándékozik a szukát, akkor az alkalmassági vizsgálatát az Állatorvos-tudományi Egyetem, Szülészeti Tanszékén (Dr. Thuróczy Julianna, Dr Tibold Anikó, 478-4200) kérje.
jelige: Tappancs
2008-07-10
Egy éve epilepsziás-rendszeresen kap rá gyógyszert-május végén gátsérvvel műtötték,széen javul.Viszont ma reggel-minden előzetes tünet nélkül-alig bírt felállni,jobb melső és hátsó lábait húzza,fejét rázogatja,farkát magaalá húzza.Bágyadt,csak fekszik,hívásra alig reagál,pedig egy nagyon játékos kutya.Alig iszik,nem eszik.Kérem tanácsát-köszönöm!
Számomra az sem világos, hogy a mostani tünetek mennyire lehetnek összefüggésben az alapbetegségével (epilepszia) esetleg a hosszútávú gyógyszerezés mellékhatásaival, vagyteljesen független betegség jelentkezett-e. Természetesen a legokosabb, ha megosztja az észlelteket kezelőorvosával.
jelige: Sharpei
2008-07-10
Van egy fél éves sharpei szukánk, és az lenne a gond hogy vérzik a nemiszerve! Ez normális dolog ebben a korban? Ők így tüzelnek! Várom mielöbbi válaszuk! Köszönöm
Igen, a kutyák úgy tüzelnek, hogy véres váladék ürül a hüvelyből. És 6 hónapos koruk körül teszik ezt először. Az első tüzelésük után néhány hónappal, de még a 2. tüzelésük előtt (ami kb 6 hónapra következik) lesz az ideális időpont az ivartalanítási műtéthez. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban még sok érdekeset olvashat.
jelige: Fanny 4.
2008-07-10
Igen ez az ujjperc eltávolítás lesz a megoldás szerintem is, azaz műtét igaz? Szegény Fanny tényleg horrorisztikus története van 1 hónapja a másodikról kiesett garázsbeállóra,ami 45fokos,de ügyes volt mert egy fenyőfa alá behúzódott és ott találtuk meg!!! Sajnso ő a 4.cicám aki kiesett az első kettő a 10ről esett ki mert tesómék hazajöttek és nem csukták be az ajtót és kiszaladtak a tetőre sajnos,és a harmadikat pedig szintén a 10.ről estt ki de egy ablak csukta ki huzat miatt csak ő pici volt és túlélte, ő egy fekete cica,azóta vannak gyerekcicái is,és most Fanny. Eléggé elátkozott vagyok cicák terén!!!! Fannynak vérképet is csináltattunk és felmerült a leukózik, leukémia mert a fehérvérsejtem többszörösei az átlagnál ha jól emlékszem rá! De rendeteg adata az átlag többszöröse volt!!! Máj és vesebeteg úgy néz ki de nem tudják mitől!!!! Tanácstalan vagyok mi lesz vele,igazából nem is tudjuk mennyi idős!!! Főleg egy műtét az idős állatoknál már halált is okozhat a doki meg kitalálta hogy nyissuk fel a Fannyt,de ezt nagyon nem szeretném!!!Ő ezt látja megoldásnak,deeeee fúúúúúúúúúú nemis beszélek erről mert rosszul is leszek menten!!ú Szzóval Fanny állapota a lázcsillapítás óta javult és ez az egy pozitívum van meg persze hogy a bélműködése helyreállt,mert beöntést is kapott!!! Amin ez az cicus átment nemsemmi,már retteg a szállítókosártól!!!!
Igen, az ujjperc eltávolítása az egy műtét. Jobbulást kívánok.
jelige: bagira
2008-07-10
Üdvözlöm! A következő esetről szeretnék tájékoztatást kérni. Osztatlan közös tulajdonban élünk, összesen két család, teljesen egybefüggő kerttel Kerítés nélkül. A szomszédunk most 4 éves Rotveiller kutyát hoztak haza, amit nem hajlandóak különkeríteni, csak ha rájukszólunk akkor kötik meg,illetve este 23-reggel 5-óráig szabadonengedik azt. Így a problémánk az, hogy nem tudunk éjszaka kimenni a lakásunkból, ugyanis a kutya támad ránk, és napközben is sokszor kiszabadítja magát. Én úgy gondolom, hogy ezzel korlátoznak minket abban, hogy mi a házunkon kívül tartózkodjunk úgy és akkor amikor akarunk. Ezzel kapcsolatban kérném a segítségét! Köszönettel:
Nem kell ahhoz még jogász sem, hogy a leírása alapján kijelenthessük, hogy a szomszédja hanyagságával, vagy szándékosan komoly veszélynek teszi ki Önöket. A kutya gazdája egyszemélyben felel azért, hogy ebe más egészségében és tulajdonában kárt ne tegyen. Ha a szóbeli kérések tanúk jelenlétében megtörténtek, és azt is tanúkkal tudja igazolni, hogy a jogsértő állapot azóta is folyamatosan vagy alkalmanként fennáll, akkor meg lehet és érdemes is megtennie a feljelentést a rendőrségen.
jelige: Mettyú
2008-07-10
tisztelt Doktor Úr 9 hónapos spániel kutyámnak tegnap óta véres a vizelete de nem látok rajt semmi betegségre utaló nyomot ugyanúgy vidám játékos mint annak előtte kullancsot nem találtam benne mert rendszeresen fésülve van, mi lehet az oka ennek a problémának azt vettem észre hogy 1 hete rendszeresen reggelre bepisil kérem adjom tanácst köszönettel
Nem kizárt, hogy az egy hete tartó bepisiléssel kezdődött a baj ... A „véres vizelet” oka a kullancs által terjesztett babéziózis (ez sem kizárt, azért, mert nem látták a kullancsot) mellett számos egyéb húgy-, nemi szervi betegség (vese-, hólyag-, prosztata-, here- gyulladás, kő, daganat ...) lehet. A tanács csakis egy dolog lehet: Mielőbb vigye el állatorvosához a kutyát, mert részletes vizgsálatokra van szükség ahhoz, hogy kiderülhessen a baja.
jelige: Öreg kutyus 4.
2008-07-10
Tisztelt Doktor Úr! Nagyon szépen köszönöm a válaszát. Azt hiszem hétvégén kis kupaktanácsot hívok össze, hogy megbeszéljük a kutya helyzetét. Megpróbálom rávenni - leginkább nővéremnél kell majd erősködnöm - őket, hogy megbeszéljük mikor hol lehet a kutya. Még egyszer nagyon köszönöm, hogy ennyit foglalkozott a kérdésemmel, természetesen semmi bántó vagy tiszteletlenség nem volt a levelében:) További szép hetet kívánok Önnek
Köszönöm a fényképet és a jókívánságokat. Remélem lesz megoldása a problémának.
jelige: Fanny 4.
2008-07-10
Kedves Doktor Úr! Köszönöm a válaszát,igazából eddig egyic cicusom körmét sem vágtuk le bár van olyan speciális ollónk,én Fanny esetében azt hittem hogy sántikálást ezzel meg lehet oldani ha a bérült körmöt levágják,de ez visszanől akkor igaz??? Igazából a doki mondta hogy májnagyobbodása van de ő sem tudja hogy mitől. Diétás kaját kéne ennie elvileg,de nemnagyon fanyarodik rá a cicuska! Különben az étkezési szokása visszatért a régihez hál istennek!A nózija nedves és dorombol,már felugrik a fotelre is,mert szeret ott aludni,szóval ilyen az állapota, de a kiscicánkat különzárjuk Fannytól,mert nem barátkoznak meg!
Lassanként egész rémregény kerekedik a Fannyról ... A karom természetesen folyamatosan nő, ezért vagy folyamatosan kell vágni (2-3 naponta), vagy ha ez a sántaság oka, akkor érdemes azt az ujjpercet eltávolítani és ez véglegesen megoldhatja a probémát. Persze a májmegnagyobbodás új információ és nem lesz tőle egyszerűbb a probléma.
jelige: Cilike
2008-07-10
Kedves Doktor! Összesen 8 cicám volt ,abból 6kiscica egy hónapja született a Cili nevű cicámnak.Cilin kívül,van még egy serdülő cicus is. Egy pici cica elpusztult tüdőgyulladásban ,kettőt pedig elajándékoztunk már szerető gazdiknak.A további három cicusnak is ez lesz a sorsa,de tegnap este rátámadt a mama cica a serdülőre és összevissza kereste az elajándékozott cicákat, A mi állatorvosunk azt mondta ,hogy észre sem fogja venni az anyacica a kicsik eltűnését és hogy nem is érdekli majd.Talán a miénk egyedi eset? Most nagyon félek ,mert hétfőn új gazdára talál a többi kicsi is és attól tartok hogy bajok lesznek.Mit csináljak ,hogyan vigasztaljam meg az anya cicát ,ha már nem lesznek kicsinyek.Az anycicát a jövő héten hétfőn ivartalanítják. Köszönöm válaszát doktor úr.
Az egy hónapos kölyökcicák elválasztását kicsit korainak tartom ... A legjobb tudásunk szerint a macskák nem tudnak számolni, azaz Cili nem vehette észre, hogy 2 kölyke „eltűnt”. Szerintem más lehetett a konfliktus oka. Jól teszi, ha a szoptatás után ivartalanítják az anyamacskát.
jelige: Vizsla
2008-07-10
A kutyám napok óta vakaródzik, de csak egy ponton, hátul a hátán,a faránál. Nem tudom, mit kezdjek vele, mert már sebesre dörzsölte magát.Szórtam már bolhabort is rá, de nem hatott semmit.A többi testrészét nem vakarja. Mit csináljak vele?
Ne szórja semmivel - hanem vigye el állatorvosához a kutyát. Ha bolhás fertőzésről van szó, azt is tudja majd hatéékonyan kezelni, éa ezt is észreveszi, ha egyéb baj van a háttérben pl. bűzmirigyek gyulladása, egyéb paraziták, esetleg fekély, tályog, daganat ... egyéb betegség fejlődik a szukában.
jelige: bolhák
2008-07-10
Tisztelt Doktor Úr! Kiscicákat tartottunk pár hétig a szobában,időközben elajándékoztuk őket,fürdetve voltak,tisztítva a fülük,az alvóhely pedig beszórva bolhairtó porral,és mégis miután elmentek a cicák,eltelt egy-két hét,és ellepték a lakást a bolhák,hiába minden takarítás,porszívózás naponta 5ször,minden alkalommal kimossuk a tartályát a porszívónak is,felmosunk utána,beszórtunk már mindent porral,permettel,és a bolhák nem pusztulnak el. Mit tehetnénk,szörnyen csípnek minket és már ellehetetlenítik az életünket. Mivel lehetne megszabadulni tőlük?? Várom válaszát!Köszönöm
Ennyi munkával és az állatok folyamatos parazitamentesítésével már illett volna megszabadulniuk az élősködőktől. A baj az alkalmazott szerekkel lehet. A fürdetés gyakorlatilag egyszeri mentesítést jelent. A macskák akár másnaptól újra fertőződhettek a lakásban és a rajtuk élősködő bolhák folyamatosan rakják a petéket. Azaz a macskákra hosszantartó védelem (cseppek, spot-on) pl Stronghold kellene. Az alkalmazott porokat, permeteket sem részletezte - állatorvosuktól kérjenek hatékony szereket, mert nem mindegy hogy mit szórnak, permeteznek.
jelige: Don Juan 2.
2008-07-10
Tisztelt Doktor! Tegnap megtörtént a kasztrálás(5 hónapos kan törpe pinscher). Leragasztva nincs a seb(kb. 4-5 öltés) és az orvosunk azt mondta nincs is szükség rá.Sőt,a gallért is inkább az én kérésemre tette fel.Ma már sétálhattunk is.Igazából az iránt érdeklődnék,hogy valóban nincs semmi különösebb kezelésre?1 hét múlva varratszedés.Annyi tanácsot kaptam,hogy ne engedjem szabadon és ha megnyugtat esetleg kenegethetem Betadine-nal. Ha úgy látom,akkor akár megszabadulhatunk a gallértól is? Köszönöm válaszát.
Örülök, hogy ilyen kellemesen, pozitívan élték meg a műtétet. Klinikája válogatja, hogy ki ragasztja, vagy köti a sebet és ki hagyja „szabadon” fertőtlenítő film-spray ráfújásával - teljesen jó megoldás lehet bármelyik. A legbiztonságosabb az lenne, ha kibírnák ezt a 8-10 napot a gallérral. Ha a kutya felügyelet nélkül marad, akkor pedig feltétlenül legyen rajta. Remélem, hogy néhány napon, héten belül kellemesebb lesz az együtt lét Don Juannal.
jelige: lilu
2008-07-10
tisztelt dr.úr! angol bulldog kutyánk most félidős vemhes eddig is volt tejfehér folyása de nem sok.most rózsaszines ez a folyás és elég sok. az állat lába is nedves. ez azt jelenti hogy elvetél? kérem válaszoljon mielőbb! köszönettel4
Sajnos lehet a fenyegető, kezdődő és zajló vetélés jele is a leírt jelenség. Meg lehet hüvelygyulladás, hólyaggyulladás ... egyebek is - de mindenképpen mielőbbi részletes állatorvosi vizsgálatok szükségesek.
jelige: Fanny 3.
2008-07-10
Kedves Dr Balogh Lajos ! Köszönöm hogy édeklődött Fanny cicám után, de sajnos nem lett jobb az állapota pedig masszíroztam. Úgy néz ki hogy a cicus miután kiesett 1 hónapja a 2.emeletről valószínű hogy akkor sérült meg mert a hátsó lábain a körmeit nem húzza vissza! És a bal hátsó lábát a mai napig húzza szegénykém!!! Igazából az itteni orvoshoz nem vittük el mert most kicsit taccsra vágott minket ez a közel 30.000ft amit eddig a röntgenekre,kezelésekre inyjekciókra és a kivizsgálásokra költöttünk! Mi8vel albérletben lakunk így ha tudunk egy kis spórolt pénzt összegyűjteni abban a pillanatban Fanny cicát megnézetjük. Azonban egy olyan kérdésem volna hogy ilyenkor a körmeit le kell vágni???Vagy mit kezdenek vele ebben az esetben?? Várom válaszát kedves Doktor Úr!
Igen, a túlnövő körmöket rendszeresen vágni kellene. Akár egy humán körömcsipesszel megoldható, és egy-egy alkalommal csak 2-3 mm-t vágjanak belőle. Sajnálom, hogy nem egyszerű a Fanny baja. Sajnos az sem kizárt, hogy a régikeletű idegi sérülés maradó károsodást okozott a macskának.
jelige: fogas kérdés
2008-07-10
Tisztelt doktor úr! Kezdő kutyatartó vagyok, de sokat olvasok a kutyatartásról, állandóan figyelem 4,5 hónapos boxer szukámat. Nagyon jó étvágyú kutyus, a száraz tápot mindidáig nagy élvezettel ette. pár napja viszont nyammog rajta, sokszor otthagyja. Az alsó-felső metszőfogai kicsrélődtek, egy alsó szemfog még tej, a zápfogait viszont most cseréli, sok kiesett, szinte naponta találkozok egy kiesett tejfoggal. A tápja nagy testű kölyköknek tervezett, rágást elősegítő keményebb darabokkal. Ez most ebben a fogváltási szakaszban gondot jelent? Mert mikor beáztattam, sőt apróbb darabokra szétnyomkodtam a tápot, szívesen belefetyelte. Szép az ínye és a meglévő fogai is. A fogváltással járhat ilyen ”nem birok rágni” szakasz? Előre is köszönöm válaszát!
Járhat bizony. És akár ösztönösen, akár tanácsra tette, jól teszi, ha az elkövetkezendő hetekben beáztatja a száraz tápot. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban még találhat érdekes olvasmányokat.
jelige: csendes 2.
2008-07-10
Tisztelt „Dr” Balogh Lajos! Először is az én magyar tanárom mindig azt mondta hogy HÁT-tal nem kezdünk mondatot!! A második mivel van gyerek a háznál kell az udvaron egy kb 20m2 hely ami nem kutya pisis. A kutyusnak ezen kívül rendelkezésére áll további 70m2 füves terület plusz a kutyaház körüli terület. A kérdésemet pedig azért tettem fel hátha okosabb gondolatokat kapok ugyanis ezeket állatorvosi diploma nélkül is sejtettem.Még ami az igazsághoz tartozik a kutyus kölyök kora ota nálunk van és a terulet kiskorába lett leválasztva ezért kértem volna ki egy orvos véleményét e problémával kapcsolatba.Viszont esetleg a szuka ivartalanított (hogy az ön szavaival éljek), de ilyen megjelölés nem szerepelt a kérdőivben ezért a szukát találtam legközelebb az igazsághoz. Az én véleményem pedig az hogy ilyen válaszokat olyan ember ad aki csak papírokból és könyvekből ismeri a kutyák természetét nem saját tapasztalatból. Volt már pár kutya a háznál mind nagyon szép kort élt meg és nem betegségban pusztultak el. De azt hiszem az ilyen „orvos”-t meghagyom a budapesti bérházi kutyatartók számára a cinizmusával együtt. Üdvözlettel egy gondos kutyatartó!!!!
Tisztelt „Gondos Kutyatartó”! Ilyen rosszul reagált, hisztériás hangvételű válaszlevelet utoljára évekkel korábban kaptam. Mit mondott a magyar tanára a 2 és 4 felkiáltó jelről? A helyesírási hibáit nem sorolom, de nyomtassa ki és mutassa meg a műveit neki. Szerintem a stílusához is lesz egy-két szava. Egyébként félreérthette magyar tanárát, hiszen bárki a könyvespolcon találomra talált szépirodalmi és egyéb kiadványokban lapozgatva, vagy a köznyelvet beszélve számtalan esetben találkozik „Hát ..”, vagy „Hááát ...” kezdetű mondatokkal. Leginkább azokban a helyzetekben, amikor a beszélő a bizonytalanságát akarja kifejezni vele. A bizonytalanságom pedig nem abból fakad, mintha nem ismerném akár a vidéket is - hiszen egyrészt szekszárdi származású vagyok, sok helyen meg is fordulok, ráadásul egy kertes házban gyermekkel, 2 kutyával, 2 macskával élek együtt nagyrészt pisimentes mikrokörnyezetben. Higgye el azt is hogy láttam már elég kutyát életemben kívülről és belülről is. A bizonytalanságom abból fakad, hogy nekem adat nélkül kellene válaszolnom a furfangos kérdésére. De tudja mit, ... minthogy ilyen szépen megköszönte az előző válaszomat, most is veszem a fáradtságot és ismét megkísérelek választ adni. Az esetről a 2 levele alapján mostmár tudok annyit, hogy elégséges területen tartott, egészséges, ivartalanított Malamut szuka évekig nem, majd újabban 2 hete éjjelente átmászik a kerítésen. A felsorolt lehetőségek nem zárják ki egymást, akár több „ok” egyidejűleg is fennállhat. A tapasztalt jelenség oka lehet: 1.) A kutya tartási körülményeinek megváltozása. Kevesebb játék, séta, foglalkozás vele napközben. Ingerszegény környezet. Mellőzöttség. A család többet dolgozik, tanul, van távol - a kutyára kevesebb idő jut. 2.) Valami „csábító” vagy „izgató” új dolog a kerítésen túl. Éjszakai állat (macska, sün, kutya, rágcsáló ...) éjszakai útvonala rendszeresen a pisimentes előkerten keresztül vezet, és ezt akarja levadászni, megtorolni a kutya. Éjszakai mulatozás az utcában, új események, kutyaribillió, tüzelés, párzás ... - igen, akkor is, ha ivartalanított a Csendes. 3.) Családban (falkában) beállt változások. Válás, családtag elköltözése, haláleset, gyermek születése ... idegesség, izgatottság, félelem, szorongás, veszekedés, kiabálások ... Forron a falka, hatalmi átrendeződések zajlanak. Új állat (kutya, macska, egyéb) befogadása, esetleg újabban a lakásban tartása. 4.) A kutya egészégi állapotában zajló változások. Fájdalom, diszkomfort érzés, „valami nem stimmel” érzés. Ezt meg jó lenne egy igazi állatorvossal kivizsgáltatni gondos kutyatartó módra. Próbáljon a válaszon nem megsértődni, hanem átgondolni, kiválasztani az önnek tetszőt és beéatása szerint kerítést építeni, vagy megoldani a problémát.
jelige: öreg kutyus 3.
2008-07-10
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm levelét. A félreolvasáson azt értettem, hogy a kutyám nem benti kutya, kizárólag csak vihar és tűzijáték alatt volt bent a házba, mert nagyon fél tőlük. Ha megengedi kicsit kifejtem a történetet:) Régebben nem is akart a kutya bent lenni a házban. Szeretett kint lenni, el volt a bezárt területén és ha kiengedtük (a gyerekek miatt volt elzárva és este volt kiengedve reggelig, vagy ha én is kint tartózkodtam). Ilyenkor nem akart bejönni a házba, max. bekukkantott, esetleg nyáron lefeküdt a benti teraszon a kőre, mert az olyan hűvös. Aztán három éve meghalt apám, aki igazából a falkavezér volt (én csak papíron, meg etetem, bár nagyon hallgat rám, de mégis aput tekintette annak), utána kezdődtek a bajok. Vagy legalábbis nekem így tűnik. Egyre több mindentől kezdett félni, igaz szerencséje sem volt, mert hirtelen mindenki a környékünkön el kezdett építkezni. Hatalmas gépek, zajok stb. Lehetetlen volt a kutyát a bezárt helyén tartani, mert kiszökött. Hihetelen számomra de a majd 50kg testét bárhol átpaszírozza, bárhol átmászik. Ha jött a vihar már nem volt elég neki, hogy bebújjon a fészerbe, mint régen, muszáj volt beengedni a háza. Azóta kicsit lecsillapodott ez a dolog, ami inkább azt jelentette, hogy mi hozzászoktunk az új helyzethez. Azaz ha kezd dörögni, vagy hirtelen zaj van már be is engedjük a kutyát. Ami szerintem szintén nem jó, az nővérem hirtelen érdeklődése a kutya iránt és azzal a felszólalással, hogy szegény ne legyen bezárva most már szinte egész nap kint van az udvaron. Viszont kb. 3 hónapja feltűnően el kezdett ragaszkodni hozzánk és különösen hozzám! Szinte percenként kell rákiabálnom, hogy kifele a házból, mert még ebben a nagy melegben is szívesebben fekszik a szobámban a szőnyegen, illetve feküdne. Látszik rajta, hogy nyugtalan, ha kimegyek az udvarra semmi baj, illetve akkor is gyakrabban jön odabújni hozzám mint régen. Tudom, hogy ez elvileg nem lehetne probléma, de szerintem már eltúlzott a ragaszkodása és időnként az is megfordul a fejemben, hogy ez a ragaszkodás nem fordulhat-e agresszióba. Hádész mindig is próbált felém kerekedni, most is gyakran odakap a kezemhez és ilyenkor jól leszidom. Fél az emberektől és ez eleinte nagy gond volt, mert kb. 4 éves volt mikor nővérem caládostul visszaköltözött hozzánk. Nem voltak túl jóban, érdekes mostanra viszont sokat javult a kapcsolatuk. A gyerekekkel szemben azonban tartózkodó és a gyerekek is kerülik. Ez a hirtelen jött, túlzott ragaszkodás utalhat-e valamilyen betegségre, átcsaphat-e agresszióba akár a kedvezményezett ( az az én), akár a többi családtag irányába? És mit lehet ilyenkor tenni? Fegyelmezni? Kicsit nehéz, mert én csak reggel meg este vagyok otthon, nővérem meg elég nehéz eset ilyen téren. Vissza kellene állítani a régi rendet? Azaz estig a bezárt helyén? Ha pedig kiszökik akkor visszazárni és nem hagyni kint maradni, talán egy idő után megszokja? Köszönöm a türelmét irányomban.
A falkavezér kiesése meggyengítette a csapatot, elbizonytalanította a domináns alkatú, ugyanakkor öregedő trónkövetelőt (és a csapat apraját-nagyját) és a bizonytalanság, félelmek, új élet, új szokások, új elvárások, új lehetőségek számos és kiszámíthatatlan kimenetelű konfliktushelyzetet teremtenek az Önök esetében. A család tagjainak kell konszenzusra jutni azügyben, hogy a kutya helye hol lehet a telken, lakáson belül. Ráadásul a család tagjainak meg kell nyugodnia, és ezt kell a kutyának is éreznie. Ezután felnőttnek és gyermeknek -egyformán és következetesen, nyugodt hangon és nyugodt mozdulatokkal, ráadásul szeretetet is bőven adva - kell a nap 24 órájában, minden percében a konszenzust a kutyával kommunikálni. És valóban sokat kell a kutyával foglalkozni. Tudom, hogy nem csak általános amit leírtam, de borzalmasan nehéz feladat is. Leírni nagyon könnyű volt. Ha nincs konszenzus, vagy nincs nyugalom, kiszámíthatóság a falkán belül, akkor teljességel kiszámíthatatlan és esetleges, hogy az adódó konfliktushelyzetekben mikor történik kisebb-nagyobb baleset, neadjisten tragédia. Szélsőséges esetekben a kutya örökbeadása, elaltatása is átgondolandó megoldás. Kérem szépen, hogy semmi bántót, tiszteletlenséget ne találjon a válaszomban.
jelige: Allergia ???
2008-07-10
Tisztelt Doktor Úr! A kutyusunk sokszor harapdálja a farkát, már a szőr is lekopott rövidre. Az állatorvos elsőre gyulladásra adott szteroid gyógyszert, ami nem használt. Mikor visszavittük a kutyát, allergiára javasolt Flucinar-N kenőcsöt, ez egy kicsit javított a helyzeten, de még mindig piros a bőre, és viszkethet neki, mert még mindig harapdálja. Bolhaírtásra Frontline csepegtetős szert használunk, lehet hogy erre allergiás? Jelzem, a tünet csak a farkán -de ott végig- látható. Mit lehetne tenni, hogy meggyógyuljon a kutyusunk? Válaszát előre is köszönöm!
Sajnos még az sem biztos, hogy allergiás megbetegedésről van szó. Számos egyéb betegség elváltozás (pl parazitózisok) is okoz hasonló tüneteket. Nem ritka az is, hogy az unalom, helytelen tartásból fakadó viselkedési rendellenesség, vagy idegrendszeri-, endokrin betegség áll a háttérben és még az is előfordul, hogy a farok amputációja hozza meg a megoldást.

<< <  279 / 463 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.06.20
Április 8-án született kiscicák ajándékba elvihetők! Érdeklődni lehet: +36-30-2530158 Két alom, együtt nevelkedtek, egészséges, kiválóan egerésző anyukáktól. A kiscicák nagyon játékosak, már mindent esznek, féregtelenítve várják új gazdijukat!
2016.06.17
2016. 06. 16-án hajnalban elveszett a képen látható fekete nőstény házimacska. A Kereszt utca, Felsősas utca és Tóth József utca környékén lakik. Ivartalanított, oltott, chipezett. A megtaláló jutalomban részesül, kérem hívja a 06-20-933-07-76-os számot.
2016.06.10
Talált, bűbájos, gyerekszerető, játékos, békés tacskó keverék kutyusnak keresek gazdát. Kb. 3 éves, kan, chip nincs benne. Érdekessége, hogy a jobb szeme világosabb, mint a bal. Nem szeretnénk menhelyre vinni, de nálunk sajnos tovább nem maradhat. Számom: 70/452-4599