Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Selymic
2008-09-15
Kedves Doktor Úr/Hölgy! Az egyik cicámnak már elég régóta folyik a nyála, majd elmúlik, majd megint erősen nyáladzik, már elég idős. A fogazata eléggé hiányos. Nagyon rossz szaga van. Az étvágya nagyon jó, inkább konzerveket, tejet, kevés tápot, nyers-főtt csirkehúst, májat eszik.Esetenként megszalad, a fogfájásra gyanakszom.?? . Köszönöm a válaszát.
Az is előfordulhat, hogy helyes a gyanúja és a cica nyálzását fog-, fogmeder betegség okozza. De ugyanilyen tüneteket okozhat néhány mérgezés, idegrendszeri betegségek,vírusos megbetegedések, szájüregi tályog, daganat, nyálmirigy ciszta ... és sok egyéb elváltozás is. A Selymic részletes állatorvosi vizgsálatával derülhet fény a tünet okára és ezután lehet a kezelésről, esélyekről beszélni.
jelige: befogadott cica
2008-09-15
Szeretnék idevenni ideiglenesen még egy cicát,a már meglévő kettő mellé. A cica jelenleg az utcán él,nemsokára lelkes cicamentők ivartalaníttatják,én pedig felajánlottam,hogy itt lábadozhat nálam,sőt amíg nem találnak neki gazdit,addig itt lehet velünk. Helyhiány miatt ugyanis visszakerülne az utcára ivartalanítás után. Az lenne a kérdésem,hogy milyen óvintézkedéseket tegyek,hiszen nem szeretném,ha macskáim bármilyen betegséget elkapnának a vendégcicától. Saját cicáim évente kapnak kombinált oltást,és természetesen a féreghajtást. Lakásban tartom őket,egyáltalán nem járnak utcára,csak ha állatorvoshoz megyünk,de akkor is a macskahordozóban tartózkodnak. Mit javasol,oltassam be őket mielőtt jön a kis vendég? Gondolok itt elsősorban a FIP-re,ami úgy tudom elég agresszív,halálos betegség,vagy csináltassak tesztet a vendégcicának? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: egy aggodó macskagazdi
A kóbor cica parazitamentesítését és vakcinázását is kérhetné az állatvédőktől és az is teljesen jó gondolat, hogy a vírustesztjeit megcsináltatja. Ha ez nem történik meg, akkor a legokosabb dolog a befogadott cica elzártan történő tartása lenne, azaz más helyiségekben kellene őt tartani a lábadozás ideje alatt. Az otthoni macskák védőoltásainak ismétlése szintén aktuális a befogadás miatt.
jelige: uno
2008-09-12
Tisztelt Dr UR/NŐ! Ötéves kan yorkimat márciusban mütötték hugykövességgel azota azt mondták valamilyen örökletes anyagcserezavara lehet.Most ugy tünik megint kiujult a betegsége mert tegnap ota véreset pisil.Eukanuba gyogytápot eszik,b6 vitamint és magurlit pirulát kap.Mit tudnánk tenni hogy elkerüljünk egy ujabb mütétet??Van megoldás?Válaszát köszönöm!üdvözlettel Györgyi!
A szigorú diéta kellene, hogy megoldás legyen a kő újraképződésének megakadályozására. A most kialakuló véres vizeletnek számos egyéb oka (húgyutak gyulladása, prosztata betegségek ...) is lehet. Részletes vizsgálatokkal (fizikális vizgsálatok, vizelet vizsgálat, vérvizgsálat, ultrahang esetleg röntgen képalkotás ...) lehet tisztázni a mostani véres vizelet okát és könnyen lehet, hogy nem újabb műtétre van szükség a megoldáshoz.
jelige: házi
2008-09-12
jo napot van 1 nagy mácskánk hamuszürke elvolt veszvemultkor4napig és az álla állat tisztaseb véres mitöll lehetez? már többimacskánknak is volt beledögölheta macska?
Bele. A kijáró, oltatlan, nem ivartalanított, nem parazitamentesített macskák az állandó macskabunyók, az egymásra átkent vírusos és parazitás betegségek miatt 1-5 éves korukban elpusztulnak. Ezzel szemben az ivartalanított, rendszeresen parazitamentesített és védőoltásokban részesített társaik 15-20 évig élnek. A teendő a macska mielőbbi állatorvosi ellátása, majd ezután az ivartalanítása, rendszeres parazitamentesítése és oltása lenne ...
jelige: Morzsi
2008-09-11
Veszttség elleni oltás (szeptember 6.) után a kutya egyre bágyadtabb és étvágytalanbb lett. Hétfőn már egyáltalán nem evett és nem ivott. Kedden, szerdán néhány csemege falatot evett, kevés vizet és tejet ivott. Ma csütörtökön epét hányt, továbbra is bágyadt, legszívesebben csak fekszik. Okozhat-e oltás ílyen panaszokat? Mit javasolnak a probléma megoldására?
Teljességgel kizártnak tartom, hogy bármiféle összefüggés lenne a Morzsi veszettség elleni oltása és az azóta kialakult tünetei között. Sokkal valószínűbb, hogy a csak veszettség ellen oltott kutya egyéb betegségben szenved. A leírt tüntek rendkívül általánosak, sok tucat fertőző és nem-fertőző betegség okozhat bágyadtságot, étvágytalanságot, elfekvést és hányást. Ha azt akarja, hogy tippeljek, akkor azt mondom, hogy a szukának akár gennyes méhgyulladása is lehet a tünetek alapján. A kutya részletes állatorvosi vizgsálatával lehet kideríteni a tünetek okát, és csak ezután lehet a megoldásokról beszélni.
jelige: Panni 3.
2008-09-11
Igen igaza van eltalálta, láttam Őket párzani és összeragadni. Nagyon aranyosak a leány a virgonc és igazi mókamester. Nagyon fiatalnak találom és nem szeretném ha bármi baja lenne. Van állatorvosunk, ha kérem az injekciós beavatkozást mennyire biztos és milyen anyagi vonzata van? ÜdvözletteL
Én is (és a szakma általában) korainak tartja az első tüzelés alkalmával történő vemhesülést. Tudja, mint a tizenhárom éves leányanyák esetei ... A beágyazódás gátlását előidéző 2x injekció hatásában bízhatunk, az esetek túlnyomó többségében megakadályozza a vemhesülést. Az ára 3-5 ezer Ft között lehet klinikánként váltakozva. Az injekciók beadásától függetlenül érdemes lehet 3-4 hét múlva vemhességi ultrahang vizsgálatot kérni és amennyiben mégiscsak vemhesült a Panni, akkor vagy a műtét, vagy a vetéltetés mellett dönteni. Amennyiben pedig a Panni nem tenyészállat, Ön pedig nem tenyésztő, akkor a legokosabb, a kutya számára legegészségesebb választás az lenne, hogy a tüzelés végeztével kb egy hónap múlva (ha vemhes, ha nem vemhes) az ivartalanítást kérné állatorvosától.
jelige: goldi
2008-09-11
Tisztelt Doktor úr/nő! Két kérdesem is lenne.1:Egy 5éves szuka golden retriver-ünk van és júliusban kellett volna tüzelnie,de ez ídő alatt még nem történt meg!!Az elmúlt években rendszeresen meg volt az évi kettő.Mi lehet az oka? 2:Mostanában észre vettük hogy a teste külömböző részein FEHÉR szemölcs jellegű kinővések jönnek elő,de ahogy leszárad az egyik,jönn elő a másik.Ez mitől lehet? Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel:
1.) Amennyiben korábban a szuka rendszeresen 6 havonként tüzelt, akkor a mostani tüzelés kimaradás/késés észlelését illik komolyan venni. Nagy valószínűséggel rendellenesség, betegség alakult ki az ivari szerveken. Állatorvosa tudja megállapítani az esetleges elváltozásokat (ciszta, gyulladás, daganat), de a legokosabb dolog a kutya ivartalanítása lenne. 2.) A leírt elváltozások mibenlétét szövettani vizgsálattal lehet kideríteni.
jelige: Panni 2
2008-09-11
Köszönöm a választ A válaszából következtethetek arra is, hogy nem biztos, hogy a tegnapi párzás után vemhes lett a Panni, mivel nem biztos , hogy volt akkor peteérése ? Vagy ez az első párzásnál más ? Üdvözlettel:
Nem más az első tüzelésnél és első párzásnál sem ... Egészséges, termékeny állatok esetében a tüzelő szuka csak akkor hajlandó a párzásra, ha ovuláció körüli időszakban van. Az ekkor történő spontán párzások, egészséges kant feltételezve nagy eséllyel vemhesüléshez vezetnek. Ha tehát látta a kutyákat párzani, összeragadni, akkor nem érdemes abban reménykedni, hogy nem vemhesül a fiatal szuka. Mivel mostanra már úgy tűnik számomra, hogy látta a kutyákat párzani, összeragadni leírok mégegy választható megoldást a vetéltetés és a műtéti megoldás mellé. A párzás utáni 3. és 5 napon állatorvosa injekciós készítménnyel a megtermékenyített petesejtek méhbe ágyazódását is megakadályozhatja.
jelige: Panni
2008-09-11
Megszeretném tudni, hogy a 10 hónapos bolognese kutyám a vele együtt élő 1 1/2 éves kan kutyától első tüzelés ideje alatt eshet-e teherbe. /Mennyi a valószinűsége. Van -e kutyáknál olyan , hogy a mestruáció bizonyos napján ?Mikor vehető észre a terhesség. Mire kell figyelni? Veszélyes -e a kutyára ha ilyen fiatal? Szeretném, ha ezzel kapcsolatban minden fontos dolgot leirna.
Sajnos, igen, egy szuka akár első tüzelése alkalmával is pározhat és vemhesülhet. Erre együtt tartott egészséges példányok esetében igen nagy (gyakorlatilag 100%) az esély. A fiatal szukák első tüzelésük alkalmával még éretlenek - ezért a párzás, a vehem kihordása a szülés és a szoptatás időszaka is veszélyeket hordoz. A szukák tüzelése egyedi eltéréseket mutat. Van, hogy 5-8 nappal a vérezgetés megkezdése után, van, hogy csak 20-30 nappal később lesz peteérésük, amikor párzanak és vemhesülnek a kutyák. A vemhességnek nincsenek minden alkalommal biztosan jelentkező jelei. Kis alomlétszámnál esetleg csak néhány nappal ellés előtt tűnik fel a gazdinak a vemhesülés, vagy az ellés megkezdődésekor. Állatorvosa a 3 hetes vemhességet már diagnosztizálhatja ultrahang vizsgálattal - és ekkor a szuka gyógyszeresen elvetéltethető, vagy akár a vemhes méh a petefészkekkel együtt eltávolítható. Vélhetőleg ez utóbbi műtéti megoldás lenne a leghelyesebb választás. Természetesen képtelenség „ezzel kapcsolatban minden fontos dolgot” leírni, de honlapunk Publikációk rovatában még talál hasznos információt.
jelige: Luca
2008-09-11
Üdvözlöm! Nekem van egy sziámi cicám, aki idén májusban hozta világra első kölykeit. Amint a kiscicák gazdákhoz kerültek, rögtön bagzani kezdett (kb. augusztus közepétől), ami azóta is egyfolytában tart. Legkorábban jövő tavasszal szeretném kandúr közelébe engedni. Ön szerint megoldást jelenthet-e a bagzás ”tüneteinek” enyhítésére, ha fogamzásgátlót kap a cicus? Ha igen, milyen készítményt javasol?
Amit leírt az teljesen természetes - egy egészséges, jóltartott nősténymacska a szoptatás befejeztével újra ivarzani kezd ... Létezik készítmény (Ovarid tabletta), ami alkalmas az ivarzási tünetek elnyomására és az ivarzás idejének eltolására. Vényköteles készítmény, állatorvosa a cica vizsgálata után tudja felírni, vagy kézbe adni a szert. A készítmény esetleges mellékhatásairól, alkalmazásainak a veszélyeiről is állatorvosa fog felvilágosítást adni. Ha a Luca elsősorban nem tenyészállat - akkor a legmegnyugtatóbb, legegészségesebb és végleges megoldás a problémára az ivartalanítása lenne.
jelige: Manyi
2008-09-11
Tisztelt dr úr/nő. Azt szeretném megkérdezni hogy amikor tüzel a szuka a tüzelés elsö jeleitöl számitva hányadik napon optimális a fedeztetés Előre is köszönöm.
A kutyák első tüzelése 5-7 hónapos korukban van, ezekután legtöbbször 6 havonta ismétlődik. Az első fedeztetés optimális ideje általában a 3. tüzelés alkalmával jön el. Vannak egyedek, amelyek 5-8 nap vérezgetés után párzanak és vemhesülnek - és vannak egyedek, amelyek akár több, mint 20 napig vérezgetnek és csak ezután lesznek alkalmasak a termékenyülésre. A fedeztetés optimális idejének meghatározását szaporodásbiológiában jártas állatorvosok végzik vérvizsgálatok és hüvely vizsgálatok útján. Kérdéséből az derül ki, hogy nem felkészült kutyatenyésztő. Mindezek miatt el kell mondanom azt is, hogy a kutyatenyésztéshez felkészült tulajdonos és alkalmas tenyészállat szükséges. Egy családtag kutya számára az ideális és legegészségesebb megoldás a szuka kb egyéves korában történő ivartalanítása. Honlapunk Publikációk rovatában részletesebben is olvashat e témában.
jelige: falu
2008-09-11
hirtelen eldölt,kimerevedett kissé rángatozott. 2napig nem evett inni csak kicsit. most a 3. nap után már iszik eszik rendesen csak nem bír felállni mert oldalra dől.mitől nem bír felállni ha probálkozik akkor eldől Őn szerint mi a baj?
Szerintem számos oka lehet a leírt észlelésének. Miután írja még, hogy a kutya járt állatorvosnál, kicsit furcsának érzem, hogy nem írja a vizsgálatok eredményeit és az alkalmazott kezelést sem. A leírtakat gyakorlatilag bármely magas lázzal járó fertőző betegség okozhatja, és egy sereg idegrendszeri eredetű betegség (agyvelő-, agyburok gyulladás, tályog, daganat, epilepszia ...), gerincelváltozások, mérgezések, májelégtelenség ... és egyebek okozhatják. A kutya részletes vizsgálatával lehet kideríteni a pontos okot és ezek után lehet az esélyekről, megoldásokról beszélni.
jelige: kandúrkánk
2008-09-11
Tisztelt doktorúr!4,5 éves perzsa kandúrom miatt szeretném a tanácsát kérni.a cica kb 4 napja egyfolytában hány,de semmi más tünete nincs,nem lázas,jól néz ki,de fogy.tegnap állatorvosunk egy bentrekedt szőrlabdára gyanakodva adott neki 2 szurit:egy hányáscsillapitót és egy bélmozgatót,de semmi változás.ma megint bevittük,vért vettek és ha nincs változás holnap megnézik (talán ultrahangal)és lehet operálni kell azt mondta az orvos..nemtudom ez hogy lehetséges mert a cica naponta van fésülve,3 hetente fürdetve,rendszeresen kap szőroldó pasztát és royal canint eszik.soha még egy szőrcsomója sincs..az lenne a kérdésem hogy okozhat-e más komolyabb betegség ilyen tüneteket hogy a cica csak hány,nincs láza,széklete(amig volt)normális.például veseelégtelenség?több cicánk van,mindenki rendszeresen oltott,és rajtuk nem látszik hogy gond lenne,de a kandurt azért elkülönitettük.válaszát előre is köszönjük!
A rendszeres fésülés ellenére okozhatja akár szőrlabda, akár egyéb idegentest (növényi rész, zacskódarab, csont? ...) is a tüneteket - és sajnos előfordul, hogy egyes bélszakaszok csavarodnak, szögbetörnek, vagy a bélüregbe türemkednek idegenn test nélkül is. Nem kizárt a fekélyes vagy akár daganatos eredetű megbetegedések sem és, igen, akár vese-, és májelégtelenség is okozhat hányást. Állatorvosai helyesen és körültekintően járnak el. Nem kizárt, hogy a véreredmények, az ultrahang esetleg röntgenvizsgálatok eredményei már a mai napon eredményt hoznak és megkezdhetik az eredménnyel kecsegtető kezelést.
jelige: Molly
2008-09-11
9 eves samoyed kutyank szajzarat kapott, csak nagyon minimalisan tudja kinyitani. Meg röngeneztek de nem talaltak semit sem. Mi körmenden elünk sajnon nem könnyen tudunk Pestre menni. Itt mar lemondtakrola az orvosok, de mi meg nem szeretnenk elvesziten. Kerem ha tudnak adjanak tanacsot. Köszönettel
Amennyiben nem tudják szállítani a kutyát és a kezelő orvosai szerint nincs esélye a kutyának - akkor kizártnak tartom, hogy otthoni házipraktika, vagy interneten keresztül kapott tanács alapján derüljön ki a Molly baja és eredményesen kezelhessék. A röntgen mellett gondolom részletes klinikai vizsgálat esetleg laboratóriumi vérvizsgálatok is lehettek és nem kizárt, hogy tüneti kezelést (infúzió, szteroidok, antibiotikumok ...) is kaphatott a kutya. Ha a tüneti kezelés is teljesen eredménytelennek mutatkozik az elmúlt egy-két napban, az közvetlen módon arra utalhat, hogy igen súlyos problémával küzdhet a Molly. A súlyos probléma lehet számos idegrendszeri eredetű betegség (gyulladás, daganat ...), mérgezés, májelégtelenség és sok egyéb szintén nehezen diagnosztizálható és kezelhető betegség is. Vizsgálatok nélkül kitalálni a szájzár okát és főleg kezelési tanácsot adni sajnos lehetetlen.
jelige: Öcsike
2008-09-10
9 éves francia bulldog kan. Már gyengék a hátsó lábai, a hangja is erősen halkul, nehezen tartja vissza a székletét, vizeletét, amúgy el van. Ezeket a tüneteket elfogadjuk a kora miatt, viszont pár hónapja iszonyatosan büdös a vizelete, ami egy főleg lakásban tartott ebnél kellemetlen.
Egy 9 éves francia bulldognak még nem kellene ennyire leharcoltnak lennie, azaz nem vagyok biztos benne, hogy a kora miatt gyengélkedik. Egy alapos vizsgálattal kideríthető volna, milyen problémák okozzák a tüneteket, és még sok évet adhatnának a kutyusnak a megfelelő kezeléssel. Elképzelhető, hogy a vizelet erős szagát alsó húgyúti gyulladás okozza.
jelige: Segíts kérlek
2008-09-10
Egy hete hoztunk az Illatos útrol egy kis kutyát a pontos korát nem tudjuk, de még negyon kicsi. Ma reggel véres, hasmenéses széklete volt ez mitöl lehet, és mit tudunk tenni ellene? Köszönettel:Teri
Ez akár egy nagyon komoly, kezelés nélkül elhullásra vezető fertőző betegség, a parvovírusos bélgyulladás jele is lehet. Sürgősen vigyék állatorvoshoz a kiskutyát, hogy megtudják, mi okozza a tüneteket, és hogy mielőbb elkezdhessék a kezelését.
jelige: Japán spicc
2008-09-10
Jó napot kívánok! A kérdésem az lenne, hogy van egy 4éves spicc kutyusunk és nem pont félévente tüzel,7-8 havonta. Mikor kell orvoshoz fordulni, vagy mikortól lehet ezt problémának tekinteni? Válaszát előre is köszönöm!
A kutyák átlagosan 7 havonta tüzelnek, de normálisnak tekinthető a 4-13 hónapos intervallum is a ciklusok között. Ezt nagyban befolyásolja a kutya fajtája, és bizonyos környezeti tényezők. Az adott szukára jellemző a tüzelések között eltelt idő, tehát ez az ivari működés során nem változik. Ezzel kapcsolatban akkor kell állatorvoshoz fordulni, ha az eddig 8 havonta tüzelő kutya 5, vagy 13 hónapra tüzel. Ekkor biztosan rendellenessé vált az ivari működés.
jelige: aggódó anyuka
2008-09-10
Tisztelt doktor úr! Két gyermekem van 5 éves ill 20 hónapos. 9 hetesen vásároltunk egy Labrador kiskutyát, aki ma már 5 hónapos lesz. Rendszeresen járunk vele állatorvoshoz, az összes kötelező oltása megvan. A kutyus kennelben van, illetve sokat van az udvaron a gyerekekkel. Igazi családtagnak tartjuk. Száraz tápot és néha egy kis házi maradékot kap. Mielőtt megvásároltuk, már kapott 2 alkalommal féregtelenítést, egy bizonyos pasztát, illetve mióta nálunk van 06.18-án és 07,18-án kapott Pratel tablettát. Illetve 08.29.szintén, de akkor nem vittem a kutyust az orvoshoz és csak 1 tablettát kapott, pedig a kutyus már több volt valószinű, mint 10 kiló. Azóta kapott még egy oltás és az orvosunk adott két tablettát, hogy jövő héten adjam be a kutyusnak. A kérdésem az lenne, hogy a leírt adatok alapján lehet-e a kutyus férges, illetve az említett készítmények mindenféle féregtől megóvják? Illetve mire kell figyelnem még? A kutyus elég gyógyszert kapott, vagy több kellett volna már neki? Vagy ismét ak tuális lenne? Kb. 3 hete 1 napig ment a kutyusunk hasa, és enni sem evett, csak este, de másnapra semmi baja nem volt és azóta sem. Lehet esetleg ez is a bélférgesség tünete? Amúgy a kutyusunk jó ”húsban” van, jókedvű, semmi arra utaló jelet nem látok, hogy beteg lenne. Igazából a gyerekek miatt aggódom kicsit, hisz a játék közben ők még nem tudnak annyira, a higiéniára figyelni. A kutyus, sajnos, amit az udvaron talál, megkóstol, megrág és képes a homokot feltúrni a macska széklet miatt, amit meg is szokott enni. (nekünk nincs macskánk, de sajnos a szomszédból sokszor átjárnak, és nálunk végzik el a dolgukat.) persze igyekszünk a kutyára rászólni, hogy nem szabad, de nem mindig járunk sikerrel. Nemrég az Interneten olvastam, hogy milyen sok bélféreg létezik, és milyen komoly betegségeket okozhatnak. Van olyan féreg, ami megtámadja a belső szerveket, májat, szívet, szemet stb. Természetesen szeretném, ha a családom a kutyusunkkal együtt egészséges lenne. Válaszát előre is köszönöm szépen! Tisztelettel.: aggódó anyuka
A megelőző kezelésből nem tudom megmondani, hogy férges-e a kutyus. Ezt egy bélsárvizsgálattal lehetne kideríteni. Érdemes tudni a kutyák féregtelenítéséről azt, hogy először 14 napos korukban kell őket kezelni fonálféreg ellenes szerrel, majd ezt 2-3 hetente ajánlott megismételni 3 hónapos kurukig, majd ettől fogva 3 havonkénti kezelés ajánlott kombinált féregtelenítő szerrel. Még a szabályosan végzett kezelés sem jelent atonban abszolut védelmet, mert a kezelésnek nincs hosszútávú hatása, azaz a néhány napja kezelt kutya ma már ismét fertőződhet féregpetékkel, és néhány hét múlva bálsarával ürítheti a féregpetéket. A kutyus megelőző kezelése tehát kiemelkedően fontos, azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a kertbe bejáró (féregtelenített, vagy nem) macskák is nagy mértékben fertőzhetik féregpetékkel a környezetet (homokozót), tehát igyekezni kell ezeket az ürítkező állatokat távoltartani a gyerekek játszóhelyétől. A legpraktikusabb megoldás a befedhető homokozó, persze csak akkor, ha használaton kívül mindig lefedve tartják. Ha többet szeretne tudni a háziállatok emberre is veszélyes parazitáiról, olvassa el az ÁOTK Parazitológia Tanszék munkatársainak ismeretterjesztő írásait. Az ide vezető link: www.univet.hu/units/Parazitologia/own/parasiteweb.html
jelige: eszi, nem eszi ...
2008-09-10
Korábban már leveleztünk egyszer. Van kettő berni-pásztor keverék szuka kutyám, akik jelenleg 6 hónaposak. Az etetéssel illetve az evéssel kapcsolatos probléma volt korábban is, és most is ez áll fenn. Az egyik kutyus rendesen eszik, sőt néha többet is a kelleténél, a másik viszont nem eszik, nem hajlandó az ételt a tálból megenni, kb. 2 hete. Ha kézből etetem, elfogadja, és megeszi az egészet. Szinte mindig házi kosztot esznek, minden nap főzök nekik. Csirke húst, és belsőségeket (máj, szív), illetve rizst és répát esznek. Néha konzervvel is megkínálom őket, amit mindekettő csak kézből eszik meg. A száraztáp egész nap kint van nekik, de abból is csak akkor esznek, ha kézből adom. Egyébként sokat foglalkozunk velük, sétálunk minden nap, és játszunk, labdázunk, ez naponta kb. 1-1,5 óra. Kérem, ha tud segíteni, akkor legyen kedves valami ötletet adni, hogy mi lehet a kutyám baja, vagy csak egyszerűen ilyen. Azért aggódom, mert el kell utaznunk és a szomszéd fog adni enni neki, ő pedig nem eteti meg kézből, biztosan. Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel:
Most sem kellene kézből etetni egyetlen egészséges kölyök kutyát sem, és az állandóan elérhető száraztáp sem jó gyakorlat a kutyák-macskák etetésekor. Fontos eldöntendő tény, hogy a rosszabb étvágyúnak ítélt kutya kondíciója, fejlettsége milyen. Ha a kölyök fejlettsége elmarad a fajta korának elvárható szintjétől - akkor az étvágytalanságot betegség tüneteként kell értékelni. Ezesetben állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja megállapítani, hogy a szóbajöhető rengeteg betegség közül mi áll fenn a kutyánál. Ha mindkét kölyök megszokott fejlettségű, jó a kondíciójuk, akkor pedig a kutya egyszerűen ahhoz szokott hozzá, hogy állandóan előtte áll a száraztáp és a gazdi folyton finomabbnál finomabb falatokkal üldözi. A 6 hónapos nagytestű kölyköket naponta 2 alkalommal megszokott időben ajánlott etetni. Lehet ez főzőcskézett élelem, konzerv vagy száraz táp és lehet ezeket akár váltogatni is - de felesleges, hogy az élelem állandóan a kutya előtt álljon. Amennyiben az adagjukat nem fogyasztják el a kutyák, úgy azt néhány perc múlva ajánlott elvenni és csak a következő etetés esetén kellene újra megkínálni. Néhány nap (hét) alatt beáll a rend. A kutyák helyes táplálásához Dr. Fodor Kinga „Mit egyen a kutyám?” című könyvét ajánlom.
jelige: Hasmenéses kiscica
2008-09-10
Tisztelt Doktorúr/Doktornő! 2,5 hónapos karthauzi kék nőstény cicácskám mióta megvettük(kb. egy hete) lassan ugyan de csontsoványra fogy. Sajnos nem tudtuk elvinni eddig,állatorvoshoz, csak e hét végén fogjuk, de én már nagyon aggódom. Enni eszik, nem is rosszkedvű, viszont szinte csont és bőr, és pár napja szokása lett hogy erős szagú sárgás vizet ürít széklet gyanánt ahova csak tud. Eddig csak száraztápot kapott a tenyésztőjétől, mi felső kategóriás macskakaját adunk neki, néha párizsival, de nem hiszem hogy ez a gond.És mivel rendesen eszik, nem tudom elképzelni hova megy a tömérdek étel. Ha férges lenne, akkor az ürülékén is látszódna, úgy tudom. A többi cica jól van, csak ez a picike beteg. Szeretném megkérdezni hogy vajon mi lehet a baja, és mit tehetnék én házilag, míg el tudjuk vinni orvoshoz? Válaszukat előre is köszönöm! Kovács NIkoletta - aggódó gazdi
Lehet fertőző (vírusos) eredetű hasmenése, féregfertőzött is lehet (nem feltétlenül távoznak férgek a bélsárral, azok bent szeretnek maradni, a szabad szemmel nem látható petéik viszont bődületes mennyiségben ürülhetnek a bélsárral, így megfertőzve a környezetet), és lehet, hogy a hirtelen takarmányváltás „tolt ki” a cicával. Áttérni újfajta eledelre csak fokozatosan szabad, olyan módon, hogy a megszokott eledeléhez 2-3 napig 1/4 arányban keverjük az új fajtát, majd napok múlva fele-fele, később 3/4 részben, majd végül teljesen áttérhetünk az újra. Ha ezt hirtelen tesszük, nem biztos, hogy az emésztőrendszer képes megbirkózni a feladattal. Azt gondolom, hogy a probléma kezelése nem várhat hétvégéig, viszont otthon, önállóan, állatorvosi segítség nélkül nem megoldható. Hiszen ha nem tudjuk, mi ellen küzdünk, azt sem tudjuk, hogyan. Ne várjanak hétvégéig az állatorvos felkeresésésvel. 1);
jelige: Bundi
2008-09-10
Tisztelt Uram! Nekem van 3kutyam;Betti-12eves nosteny juhaszkeverek,Bundi-2eves ivartalanitott kan,jhaszkeverek,Pitou-7eves labrador kan.Pitou 2honapja erkezett hozzank,nagyon nyugodt,nem dominalo kutya.De Bundi mar minden elomorgas nelkul 3szor megharapta,ugy,hogy allig lehetett szetnyitni a szajat.Bundi egyebkent nagyon baratsagos emberrel es kutyakkal,de Pitout,mindig figyeli,koveti...Es ahogy az elobb irtam megtamadja.Pitou nem vedekezik,csak sir,mikozben Bundi rafog es nem engedi el-vagyis meg en szet nem nyitom a szajat,ami nem egyszeru,mivel nagy kutya.Voltam mar allatorvosnal,o azt tanacsolta,hogy biztositsam Bundinak,hogy o a falka vezer,es ha verekednek,hagyjam el a helyseget.Hat semmit nem valtozott.Nagyon tanacstalan vagyok.Ha esetleg lenne szamomra hasznos tanacsa,az talan nagyon sokat segithetne.Elore is koszonom figyelmet es valaszat! Tisztelettel:K.Petra
Nem tudom, mi a probléma megoldása. Elképzelhető, hogy a Pitou ivartalanítása (ő hátrébb csúszna a rangsorban, így már egy szinten lehetnének a Bundival) jelenthet kiutat, de erre semmiféle garancia nincs.
jelige: Amanda
2008-09-09
5 éves cavalier king charles spánielemnél pajzsmirigy és mikoplazma vizsgálatot szeretnék végeztetni. Mennyibe kerülnek ezek a vizsgálatok? Veszprém vagy Fejér megyében lehetőségem van elvégeztetni a vizsgálatokat? Előre is köszönöm!
A mikoplazma-tenyésztés testváladékokból mintánként kb. 6-8 ezer Forintba kerül. A pajzsmirigy vizsgálatról már nem tudok ilyen pontos választ adni, mert az nagyban függ attól, milyen széleskörű, alapos a vizsgálat. Egy szál hormonszint mérés 5-6 ezer Forintba kerül. A teljes vizsgálat, többféle hormon vizsgálatával, teljes vérképpel, biokémiai paraméterek vizsgálatával, és a pajzsmirigy izotópos vizsgálatával együtt már biztosan 30 ezer Ft feletti költséggel jár (itt nem tudok felső határt becsülni). Szerintem az lenne a legcélravezetőbb, ha közvetlenül a vizsgálatokat végző állatorvosoktól kérbe árajánlatot. Nem tudom, hogy Veszprém és Fejér megyében végeznek-e ilyen vizsgálatokat. Az izotópos vizsgálat csak Budapesten elérhető.
jelige: Séta (Re:)
2008-09-09
Tisztelt Doktor Úr / Doktornő! Köszönöm szépen gyors válaszát. Le fogom mérni az adagot, de szerintem annyit napi szintem még most is megeszik. Azonban ha marad ez a ”nyammogó étvágy”, mindenképpen felkeresem az állatorvost. A séta miatt kicsit elkeseredtem, mert azt hittem, hogy már kicsit kivihetem a szabadba (legalább a kertbe, de féltem, úgyhogy - megfogadva tanácsát - még 7-8 hétig marad a lakás :(
Megértem a csalódottságát. A karanténért cserébe lesz egy egészséges kutyája. :-))
jelige: Kitty
2008-09-09
Jó napot kívánok! Kutyusunk aki németjuhász nem akar enni. Soha nem volt nagyevő , de most szinte csak a nyers hust eszi meg. kÖLYÖK KUTYA kora óta csak napi egyszer evett /nem kapkodva/, de most az egyszeri is nyüg neki. Ha mellette állunk és könyörgünk neki eszik valamennyit, de kinn a bordálya és mégse akar enni.Üdvözlettel kérném, hogy mit tehetnénk.
Szerintem ki kellene fürkészni, hogy milyen betegsége van a német juhásznak. Aztán már „csak” azt a betegséget kellene kezelni, hogy visszatérjen az étvágya, és visszanyerje jó kondícióját. A nyers hús etetése nem jó ötlet, mert ettől sokféle parazitás (fonal-, és galandféreg), vírusos (pl. Aujeszky-betegség) és bakteriális (Salmonella, Campylobacter...)betegséget kaphat a kutya. Azzal tehetik érte a legtöbbet, ha mielőbb felkeresik az állatorvost.
jelige: Séta
2008-09-09
Tisztelt Doktor Úr / Doktornő! Kiskutyánk 6 hetesen került hozzánk. Előtte pár nappal kapta meg első oltását, majd két hétre rá beadattuk neki a kombináltat is. Azóta három nap telt el. Mennyi időnek kell eltelnie, illetve mennyi oltást kell még megkapnia, hogy - fertőzési rizikó nélkül - kivihessük a ”szabadba”, kertbe? Ha már sétálhatunk, milyen környezetbe mehetünk kezdetben (csak saját kert, esetleg kutyus, cica társaság)? Még egy kérdésem lenne: A második oltás(+ féreghajtás) utáni napon nagyon habzsolt, hányt (1x), egy kicsit ment a hasa is. Azóta ilyen jellegű probléma nincs, de nem nagyon eszi meg a tápot (Royal Canin Yorkie Junior), inkább csak a konzervet, de abból se annyit, mint szokott. Játék közben viszont megrágcsálja a keményebb játékokat is, de a tápot csak ”szopogatja”, majd legtöbbször ki is köpi. Ez betudható az oltásnak, a féreghajtónak, vagy inkább forduljunk állatorvoshoz? Válaszát előre is köszönöm!
Az ajánlott oltási sorra vonatkozó információkat megtalálja honlapunk „Tudnivalók” rovatában. A teljes védettség kb. a kutya 15-16 hetes korára érhető el, ha addig egyetlen oltás sem „felejtődik el”. Ettől az időponttól vihető potenciálisan fertőzött környezetbe, azaz utcára, kutyatársaságba. Egy kölyök yorkinál nagyon nehéz megítélni az étvágytalanságot, mert szemmel alig látható mennyiségeket fogyasztanak. Ha elfogyasztja 8 hetes korában a napi 60-80 gramm száraz tápot, vagy azzal egyenértékű konzervet (nem tudom, ez milyen mennyiségnek felel meg, mert nem tudom, milyen konzervet adnak neki, és nem is biztos, hogy ez könnyen átszámítható), akkor eleget eszik. Ha ezt nem éri el az elfogyasztott mennyiség, akkor látna kell állatorvosnak.

<< <  279 / 485 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.04.03
2017. március 30-án éjjel, a 22. kerület Baross Gábor telepről eltűnt Mázli! Barátságos, játékos, vezényszavakra nagyjából hallgat. Ha bárki tud róla információval szolgálni, a 30/945-7091; 30/820-4560 számokon érheti el a tulajdonosokat.
2017.01.01
Budafokon talált kutyus telefonszámmal: 06 20 932 4505 https://www.facebook.com/trixi.szabo/posts/1710261915666522
2016.11.28
Augusztus közepén született nagyon játékos, eleven, kézhez szokott, dorombolós kiscicák keresik új örökbefogadó gazdijukat, féreghajtva, bolhátlanítva. Érdeklődni lehet: +36-30-2530158