Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Dömi 2.
2009-01-15
Tisztelt Doktor Úr, Nagyon köszönöm a gyors választ. Említette a mi doktorunk is a tacskóbénulás lehetőségét. Ez elég lehangoló hír volt. Ugyanakkor furcsállottam mert még csak 1,5 éves Dömi és tényleg nagyon aktív. Villámgyorsan fut, jobbra-balra cikázik, birkózik a többi kutyával. Semmi fizikai sérülésre utaló dolog nem történt az elmúlt napokban. Reggel kapott szteroidot és azt mondták hogy figyeljük mi történik vele. Ma a párom otthon van vele. Remélem nem valami csont vagy gerinc probléma lesz hanem valami könnyebben gyógyítható. Milyen vizsgálatok szükségesek ahoz hogy kiderüljön mi okozza ez elhúzódó hasmenést? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettelm,
A kutya fiatal kora és mozgékonysága ellenére valóban sajnos akár a tacskóbénulás lehetősége is fennáll. Kontrasztos gerinc röntgen vizsgálattal (myelográfia) vagy még pontosabban MRI, CT, vagy SPECT vizsgálattal lehet megállapítani a gyanút, lokalizálni az elváltozást és akár műtétet tervezni. Az elhúzódó hasmenés esetében lehet, hogy a kórelőzményi adatokból sejthető az ok (séta közbeni ürülékevés, táplálékváltás, fertőtlenítőszer maradványok, hiányos oltási sor, parazitamentesítés elmaradása ...) lehet, hogy a fizikális vizsgálatok, lehet, hogy a széklet-, vérvizgsálatok vagy képalkotók (röntegn, ultrahang ...) segítenek a diagnózisban. nagyjából ez lenne a részletes vizgsálatok sorrendje is, amit állatorvosa ajánlott, vagy ajánlani fog. Azt remélem, hogy nem kell világossá tennem, hogy állatorvosa, aki ismeri és vizsgálja a kutyát jóval pontosabb és esetre szabottabb válaszokat tud adni mint én. Az (állat)orvos válaszol rovatok műfaja soha nem alkalmas arra, hogy (állat)orvosunkat ellenőrizzük, felülbíráljuk, vagy vizsgálatokat helyettesítsünk ezáltal.
jelige: Dömi
2009-01-14
Kedves Doktor Úr/Hölgy, A következő panasszal fordulnék Önökhöz. Kiskutyánk ma reggelre nem tudott felállni, a hátsó lábai nagyon remegtek. Nem sírt vagy nyüszített, de nem tudott menni. Kicsit később már lábra tudott állni de akkor is csak ”kóválygott” és nagyon lassan bizonytalanul mozogtt. Több napja megy a hasa már, de tegnap már kezdett jobb lenni a széklet. Mára megint nagyon rossz lett. nagy többségben kutyatápot eszik , néha kap néhány falat ember étket. Nemtudom hogy ez kapcsolatban lehet-e a lábával. Amúgy tegnap estig semmi külső tünet nem volt, játszott a többi kutyával és velünk. Sőt még éjszaka is járt kint a kertben egy pisilés erejéig. Mi lehet az oka ennek a hirtelen jött mozgási problémának. Eddig örökmozgó, fürge aktív kutyus volt de most csak fekszik és enni is csak kézből eszik. A választ előre is köszönöm, Üdvözlettel
Akár a többnapos hasmenés, étvágytalanság (esetleg láz) is okozhatja a hátulsó testfél imbolygását a kutya elfekvését, gyengeségét. Lázas, hasmenéses tünetekkel járó betegsége a kutyának is igen sok van. Persze lehet, hogy a hasmenés önálló betegség és emellett véletlenszerűen jelentkezett idegrendszeri-, ortopédiai jellegű betegség (tacskóbénulás, combcsont fej elhalás ... bármi). A variációk száma igen sok, ezért kitalálni szinte lehetetlen a tünetek okát. Nincs is erre szükség, hiszen állatorvosa részletes vizsgálatokkal tisztázni tudja a Dömi betegségeit és a teendőket is megbeszélhetik.
jelige: Málna 2.
2009-01-14
Tisztelt Doktor Úr! Köszönjük a gyors válaszát.A kiskutya ma hajnalban pusztult el, javaslatára felboncoltatjuk. Málna császárral szült, ezért azt feltételezem, hogy az állatorvos körültekintően járt el ,és nem maradt hulla magzat, burok s egyéb a kutyában( vagy elképzelhető?). Ma 14 órára kaptunk időpontot az orvostól, hogy a tejtermelődésre injekciót adjon.Málna kedélyállapota miatt aggódom, s mindent megteszek,hogy enyhíteni tudjam a lelki szenvedését. Javaslatára felszámoltam az ellető helyet.Két kérdést szeretnék még feltenni: Kb.hány napig keresheti a kiskutyáját? Miért kell ivartalanítani? Mégegyszer nagyon köszönöm gyors reagálását! Tisztelettel:
Ha császármetszéssel szült a kutya, akkor természetesen kizárható a hullamagzat-, lepény- és burok- visszamaradásának eshetőségei. A kölyök egyszerű boncolásával is fény derülhet fejlődési rendellenességekre, parazitózisokra, eléhezésre ... mint lehetséges halálokra. A boncolás közben nem látható eltéréseket lehet, hogy csak a kapcsolódó kiegészítő vizsgálatok (szövettan, kórokozó izolálás ..) válaszolnak meg. A tejtermelődését gátló szerek, a műtét utáni fájdalomcsillapítók, antibiotikumok és az altatószer maradványok eltűnése 5-7 nap alatt jó közérzetet és javuló étvágyat, kedélyt eredményezhet. Sajnos a kutya simogatása, babusgatása tovább mélyíti az „anyai ösztönöket” és segíti, fenntarthatja a tejtermelődést is. Ezért az áthelyezés mellett fontos a sok séta, mozgás és a „ridegebb tartás, kevesebb simogatás” is. Ivartalanítani nem kell, nem kötelező - de melegen ajánlott minden fiatal szukát, aki „csak” családtag és nem tenyészállat. Az évente 2x tüzelés megpróbáltatásai ugyan inkább a családot viselik meg, de a nem ivartalanított szukákon nagyságrendekkel valószínűbb az emlő-, méh-, petefészek gyulladásos, elfajulásos és daganatos megbetegedései. Sajnos szinte törvényszerű, hogy amelyik szukát fiatalon, egészségesen, tervezetten nem ivartalanítunk azokat idősen, betegen, többször is meg kell operálnunk akár életmentő, akut, nagy kockázatú műtéti eljárásokkal is. Sajnálom a rossz napjaikat, és mielőbbi felépülést kívánok a Málnának. Honlapunk Publikációk rovatának néhány vonatkozó cikkét érdemes lehet elolvasni.
jelige: málna
2009-01-14
3 éves shi-tzu szuka kutyánk első ellésénél egy kölyök született császárral, azonban két nap után elpusztult. A gondom az, hogy a szuka nagyon keresi a kicsit, valamint mit tanácsos tenni a szuka kedélyének javítására , emlőinek kezelésére, amelyek már most feszülnek.
A szuka sok mozgatása mellett áthelyezése, az ellető hely teljes felszámolása ajánlott, hogy az emlékképei, szagnyomok megszűnjenek. Ez az otthoni teendője. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja tisztázni, hogy nem maradt-e hulla magzat, burok, méhlepény, vagy sérülés a szülőutakban. Nem kizárt, hogy ezek egyike-másika miatt „kedélybeteg” a Málna. A tejtermelődés megakadályozására antiprolaktin hatású gyógyszerek egyikét fogja ajánlani állatorvosa. Ha mindezek megtörténnek, akkor megszűnik a tejtermelődése és a kedélyállapota is javulni fog. A kölyök boncolása is melegen ajánlott (lett volna) az elhullás okának kiderítése céljából. A későbbiekben, 1-2 hónap múlva a szuka ivartalanítása ajánlott. A kutya tenyésztése alkalmas és felkészített tenyészállatot, megfelelő tárgyi feltételeket és felkészült tenyésztőt igényel. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: találtuk félévesen
2009-01-14
Tisztelt Doktor Úr, most, hogy ilyen hideg van, a kutyus a lakásban van egész nap, bent is alszik. Többször kiengedjük vécézni, szaladgálni, a lakásban még nem piszkolt. Viszont az étvágya nagyon leromlott, a kedvenc ételeit is csak szagolgatja. Megnéztük a száját, nincs-e benne seb, sérülés, nem találtunk. Nem köhög, nem hörög. A férjem már nagyon aggódik, fél, hogy megint vinni kell az orvoshoz, mert máskor is eljátszotta már ezt a kutyus. Én mondogatom, az ellustulástól lehet. Kérem válaszát, ha van megoldás. Köszönettel
A kevesebb mozgástól és főleg a megfelelő hőmérséklettől a kutyák étvágya, táplálékigénye nagymértékben csökkenhet. Az új környezetben a stressz is csökkentheti az étvágyat. Nem tudom a kutya pontos korát, de a fiatal ebek a növekedés befejeztével kevesebbet esznek, és ha esetleg nem ivartalanított a kutya, akkor a közelgő tüzelés is oka lehet a csökkent étvágynak. Ezen túlmenően az étvágycsökkenés rengeteg, gyakorlatilag majd az összes betegség bevezető tünete is lehet. A legbiztosabb, ha elviszik állatorvosukhoz a kutyát.
jelige: csokis kutya
2009-01-14
Kedves Doktor! Az én 1 éves kutyám időnként szeret emberi kakit enni illetve abban hemperegni. Mi lehet ennek az oka? Hallottam olyat, hogy ez vitaminhiányra utal, igaz ez?
Talán a vitamin (és egyéb tápláló anyag) hiány a legvalószínűtlenebb ok, amiért ezt teszik a kutyák. Az sem igaz, hogy nyers hús, vagy büdös sajt etetésével lehetne megszűntetni a dolgot. A húsevők saját szaguk elfedésére rendszeresen „dezodorálhatnak” ürülékkel, döggel egyéb bomló szerves hulladékkal, ami nem csak gusztustalan, de egészségügyi veszélyeket is magában hordozó tevékenység. Állandó odafigyeléssel, következetes tiltással és büntetéssel lehet leszoktatni a kuytát, ami emberpróbáló feladat.
jelige: tanácstalan 2.
2009-01-14
Kedves Dr Úr! Köszönöm válaszát!Képzelje a helyzet magától megoldódott,kiskutyám elcsente a gyerekem uzsonnáját,igy ugye az altatás már kiesett,én pedig csipesszel szépen kiszedtem a szőrét nagyon nehezen akarta megengedni,de az amúgy sirós kutyusom egy hangot sem adott ki,és a végére már tartota is a fejét ügyesen!Fülcseppem van azt tegnap már kaptunk,remélem meggyógyul! A bűzmirigynél akkor az igaz,hogyha egyszer egy kutyusnak kinyomják akkor már rendszeresen kell?Az én havanesemnek normális a széklete és mégis nyomva lett,a többinek akkor már nem fogom engedni! Válaszát köszönöm mégegyszer előre is!
Nem is „tanácstalan” nagyonis „ügyesek és találékonyak” ... Persze, ha otthon sikerül megfelelően elvégezni a szőreltávolítást, és a hallójárat tisztítását az minden szempontból a legcélszerűbb lehet. Ha esetleg véres, gennyes jellegű váladékot észlelnek, a kutya fájlalja a fülét esetleg félrefordítja, rázza a fejét, akkor viszont mielőbb forduljanak állatorvosukhoz. A végbál körüli bűzmirigyek esetében az sem igaz, hogy ha egyszer (néhányszor( ürítok, akkor állandóan kell. Állatorvosa sok egyéb tünet esetében (szőrhullás, viszketés, terime ..) és az ürülő váladék ellenőrzése miatt rutinszerűen ellenőrzi a bűzmirigyeket. Ez nem fog sem gyulladást, sipolyt daganatot eredményezni, sem pedig azt, hogy emiatt rendszeresen kellene üríteni.
jelige: Szandra
2009-01-13
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Egy 7 hónapos kan mopsznak vagyok a gazdija. A kutyus sajnos 8 hetes korától beteg, szőrtüsző atkája van. Többször lekopaszodott - részlegesen - , most éppen a fejét támadta meg a betegség. A viszketéstől, vakaródzástól felülfertőződött, erre kapott antibiotikumot, de most az arca mindkét oldalon nagyon csúnya állapotban van. A szőr kihullot, és ami nagyon aggaszt, hogy ez a megvastagodott bőr teljesen elkékült, elfeketedett. Eddig Milbebax tabblettával kezeltem, az orvos ezt írta fel, de most már nem tudom ezt sem adni neki, mert kihányja. Immunerősítőket is adok neki, Béres csepp, Immunovet, táplálákkiegészítők, de átmeneti javulás után, mindig jön a visszaesés. Többféle fürdetőt is használtam pl. tactik. Egyébként most a testén nincsenek kiütések, nagyon szép a szőre is, most a fején hatalmasodott el a betegség. Azt szeretném kérdezni Öntől, hogy van-e esély a gyógyulásra? Már anyagilag is rengeteg áldozatot hoztam a kutyusért, és nagyon el vagyok keseredve, hogy esetleg minden hiába. Olvastam a neten egy Cyflee nevű tablettárol, esetleg ez nem lenne hatásosabb? Egyébként nagyon masszív erős kisuktya, és az egész család imádja, nagyon aggódunk érte. Mindenáron szeretném ha meggyógyulna. Kérem segítsenek, mit tegyek!!! Hálás köszönettel:
Ha a kutya bőrelváltozásait minden kétséget kizáróan (bőrkaparékkal igazoltan!) immunhiányos betegség és generalizált szőrtüsző atkakór okozza - akkor az immunerősítőkön kívül általában helyi kezelések (fürdetés) és spot-onok kombinációja szokott segíteni. Ha nem egyértelmű, nem bizonyított a szőrtüsző atkák által okozott betegség, akkor a részletes vizsgálatok eredményeiből lehet kitalálni, hogy veleszületett hajlamról (atópiáról) allergiás betegségről, egyéb parazitkről, bakteriális-, gombás bőrfertőzésről, vagy netán endokrin betegségek egyikéről lehet-e szó.
jelige: bp1133
2009-01-13
T.Allatorvos ! Orokoltem egy lanymacskat,aki akkor 3 honapos volt . Most mar 10 honapos . Kezd ,,tuzelni ” . Hogy tudnam a tuneteit enyhiteni ?? Csak a mutet johet szoba ,vagy van valami egyeb megoldas is ?? Ja, szobaban tartott macska,nem talalkozik mas macskakkal,plane nem kandurral :) Tisztelettel varom valaszat . Udv !
A legegyszerűbb, legegészségesebb, végleges megoldás mindenképpen a macska ivartalanítása lenne.
jelige: taácstalan
2009-01-13
Jó Napot Dr.Úr! Van egy 9hónapos havanese kicsilány kutyám és a füle be van gyulladva,tegnap el is vittem az állatorvoshoz,aki közölte fültoaletre van szüksége és ahoz bóditani kell.Azt is mondta nagyon ritka ugyan de előfordulhat hogy a kutyus nem kell fel.Én nem szeretném nemrégen vesztettem el egy kis kan havanesemet még fel sem dolgoztam és félek mégha kicsi is az esélye ennek.A füléből a szőrt kéne kitépni ahhoz kéne ez az altatásféle.Nem értem ezt csak igy lehet?Ha komolyabb probléma van természtes az ember vállalja ezt a minimláis kockázatot,de ehhez is szükséges lenne ?! Ma kéne vinnem éhgyomorra és most nem tudom mit tegyek?a másik kutyusom elé ki volt téve egy kis táp lehet falatozott 1-2 szemet ez probléma lehet?A másik mondta hogy időközönként nyomkodni kell a bűzmirigyet,mig mások aztmondták ne tegyem.Ez most hogy van? Válaszát köszönöm!
Egy fiatal egészséges kutya esetében az altatási kockázat minimális. A kutyák egy részénél altatás nélkül is elvégezhető a fültisztítás művelete - de vannak egyedek, amelyek ezt nem tűrik és sajnos szükség van a bódításra. Egészséges, sokat mozgó, nem hasmenéses kutyák bűzmirigye rendszeresen ürül a székeléssel. Ha ez nem történik meg, csak akkor kell kézzel üríteni a bűzmirigyet.
jelige: vizsla
2009-01-13
Kedves Doktor Úr! A kiskutyámat 2 hete műtötték meg a köldöksérvével. A műtét után igen furi szaga volt, azt mondták bepisilt műtét közben...mivel nem nagyon tudta nyalogatni magát a vödre miatt, pár napig éreztük azt a szagot. Aztán később, többször is előfordult, hogy hirtelen nagyon intenzív lett a szag. Gyanús lett, hogy talán üríti a bűzmirigyét...jött a szag(pl.: épp elalváshoz készülődött, vagy utaztunk a buszon), majd szaglászás, gyors nyalogatás. Úgy tűnik, hogy ezek az ürítések teljesen spontán jönnek neki és kicsit aggódom emiatt. Lehetséges hogy a műtét miatt van neki? Természetes ez és elmúlik idővel, vagy valami komolyabb rendellenességről van szó??? Előre is köszönöm a segítségét!! Üdvözlettel,
Akár műtét közben is ürülhetett a kutya bűzmirigye, és amennyiben a váladék szennyezi a végbél környéki szőrt, az bizony igen penetráns és ragaszkodó szagot tud árasztani. A végbél környékének mosásával lehet megszabadulni tőle. Az ürülő bűzmirigy váladék önmagában nem rendellenesség, nem betegség. Ha állatrovosa megvizsgálja a kutyát és egyetértenek a szükségességével - a bűzmirigyek eltávolítása megoldhatja a problémát.
jelige: tüzelő szuka
2009-01-13
Üdv. Azt szeretném megkérdezni, hogy baj e ha a Yorki kutyám 6,5 hónaposan kezdett el tüzelni? Vagy ez úgy működik mint az embereknél? Azt tudom, hogy a kutyám 1,5 éves korában lesz tenyészérett, de mi történik akkor ha már most be fedezik? Ugyanis attól tartunk, hogy történt egy kis baleset. Amikor észrevettük, hogy tüzel vettünk neki tüzelő bugyit, amit a Yorki kan kutyánk ”leszedett” róla. Félek, hogy befedezte a kislányt. Ultrahang vizsgálattal ezt meg lehet állapítani? Ha teherbe esett mindenképp meg kell szakítani a terhességet vagy meg tudja szülni ilyen fiatalon is? A kutyáinkat tenyésztésre vettük, de nem számítottunk rá, hogy a kislány ilyen hamar el kezd tüzelni. Az orvosunk azt mondta majd csak 8-9 hónapos korában várható az első tüzelés. Nagyon sajnálom, hogy így alakult, de nem akarom elveszíteni a kutyámat. :( A két kutya között vannak méretbeli különbségek is, a kan nagyobb. Nem egy párnak vettük őket, később mind a kettőnek szeretnénk párt venni. Azért is aggódok, hogy a szuka meg tudná e szülni a nagyobb kantól származó kölyköket. Normál méretű mind a kettő, de a szuka elég ”vékonyka”, 3 kg körüli, a kan nem magasabb, de jóval vaskosabb. Várom válaszát. Köszönettel!
Teljesen normális, megszokott, hogy a kistestű fajták egyedei 5-7 hónaposan tüzelnek először. Azt viszontjól tudja, hogy a tenyésztésbevétel ideális időpontja kb 1.5 évesen a 3. tüzeléssel jött volna el. A helyzet hasonló lehet egy megesett 13 éves leányanyáéhoz. Ember legyen a talpán, aki eldönti, hogy miként döntsenek. A vemhességet 3-4 hét múlva tudják ultrahang vizsgálattal kideríteni. Döntést hozni ráérnek ezután is. Az biztos, hogy a kutyatenyésztéshez az alkalmas és felkészített tenyészállatokon kívül, tárgyi fetételek és felkészült tenyésztők is kellenek. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashatnak a témában.
jelige: Dorka 2008 -3.
2009-01-13
Drága Doktor Úr, házhoz jött az állatorvos, messziről ránézett a Dorkámra, és azt mondta , ez sipoly. Ennyi volt a vizsgálat...Azóta bújom az internetet,lassan diplomázhatnék is ...Ezer sipoly a neten...-Sajnos Dorkámnak nő a csomó a nyakán,én meg egyre szomorúbb vagyok, szeretem nagyon. -A szetterek hihetetlen kedvességgel bírnak.-Jó éjt Önnek,és köszönöm szépen ,hogy írt nekem.
Ezesetben viszont igenycsak ajéánlott lenne a kutyát egy felszerelt kisállat rendelőbe elvinni. Egy bármilyen jó (állat)orvos lehetőségei igen szűkek otthoni környezetben. Ahogyan az első levelemben is írtam, a leírt képlet lehet tályog, vérömleny, nyálciszta, daganat ... is ezek mindegyike tud sipolyozni. A kutya részletes vizgsálatával lehet kideríteni a sipolyozás okát - és az esetek túlnyomó részében a műtét hoz megoldást. Ne szomorkodjon otthon, hanem tegye meg a szeretett kutyájáért a szükséges lépést.
jelige: lovedogs
2009-01-13
Üdv! Vizsla keverék 11,5 éves szuka kutyánkat tavaly febr.-ban méhgyulladás miatt ivartalanitották.A máját megviselte a gyulladás ,igy Hepabinet, Ursofalkot kapott honapokig. Jól is van, de pár napja sok vizet kezdett inni, így elvittük az orvoshoz. Ott azt mondták, hogy elképzelhető hogy Cushing betegsége van.Vizeletet kell majd vinnünk.A kérdésen a köv. lenne:a már amúgy is károsodott májával és ennyi idősen milyen esélyei vannak a Cushing betegséggel ?köszi: Zsu
A laborvizsgálatok (esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok) eredményei és a kezelés közbeni/utáni kontrolvizsgálatok eredményei megmutatják, hogy mennyire súlyos, mennyire kezelhető a Cushing kórja a kutyának. Ég és Föld különbözőségek fordulhatnak elő. Mint ahogyan egy nyaki sérülés súlyossága is a horzsolástól a fej és nyak elválasztásáig terjedhet - létezik enyhe fokú és gyógyszeres kezeléssel tökéletesen karbantartható Cushing és végzetesen súlyosfokú, kezelhetetlen is. A sok vízivásnak a Cushingon kívül is számtalan egyéb oka (cukorbetegség, veseelégtelenség, lázas betegségek ...) lehet. Sokkal tisztábban fognak látni a vizsgálatok után.
jelige: Gizmo
2009-01-13
Segítséget szeretnék kérni abban hogy van egy 2 éves Német pincserem. Két problémám lenne! 1: kölyök kóra óta nagyon remegős félős,ideges kutya--mitől lehet ez?? 2: rengeteg vizet iszik,szinte állandóan szomjas és ebből adódóan rengeteget pisil és vizelet csepegései vannak. Acetonos a lehelete is! Vizelet cukor és aceton vizsgálat történt de negatív lett. Köszönöm előre is a válaszát!
A Német pincserek között kevés nagy önbizalommal rendelkező egyedet találni, sok a remegős, ijedős kutya közöttük. Ha a fajtajellegzetességn túlmenően találja félősnek a kutyát és a remegés is kórosnak ítélhető (és ezzel állatorvosa is egyetért), akkor ez a tünet is megér részletes vizsgálatokat. A kutya vizelettartási problémái, sok vízfogyasztása, és lehelletének szaga további vizgsáltokat igényel. Egyetlen vércukor mérésből még a cukorbetegséget sem lehet teljes biztonsággal kizárni, de állatorvosa nyilván ellenőrzi a máj-, és veseműködését és egyéb hormonszintjeit i a kutyának.
jelige: Orno
2009-01-13
Időnként földet eszik. Ilyenkor híg a széklete, egyébként étvágya van. Mire lehet szüksége, mi baja lehet?
Mióta eszik időnként földet?! Egy 10 év feletti kinntartott német juhász kan igazi veteránnak számít. A földevés számos betegség, tartási-, takarmányozási hiba mellett akár az időskori elbutulás vagy viselkedési zavar jele is lehet. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja felderíteni állapotát. Ezek után a teendőket is megbeszélhetik.
jelige: mamuel 2.
2009-01-13
Kedves Doktor Úr! Nagyon szépen köszönöm, hogy válaszolt levelemre! Ma megyünk az állatorvoshoz. A kiscica nagyon jól érzi ennek ellenére magat, hogy ilyen lufi kinézete van. Az orvosunk szerint rugástól, harapástól lehet ez a betegség, azt mondta, hogy 1-2 hétig biztos így fog kinézni a cica. Ahhoz képest semmi külsérelmi dolog nem látszik rajta, még bolhája sincs. Mégegyszer köszönöm
Csodálkoztam volna, ha állatorvosa más okokat említ ... remélem, hogy kettőnk egybecsengő válasza hihetően hangzik. A sérülés akár napokkal hetekkel korábban is lejátszódhatott és akár a légcsövön is keletkezhetett. A bőrön keletkezett kisméretű átható sérüléseket sem lehet megtalálni más rövid idővel később. Mielőbbi gyógyulást kívánok.
jelige: szőrbezoár 2.
2009-01-13
Tisztelt Doktor Úr! Először is köszönöm, hogy válaszolt levelemre. Azóta és természetesen előtte is folyamatosan tartottuk a kapcsolatot az állatorvosunkkal. A cica kapott Ringer laktát infúziót ill. 48 órás injekciókat. Ezt két alkalommal kapta meg, két egymás követő napon, valamint kaptunk Bezo - Pet pasztát otthoni használatra, amit két héten keresztül minden nap majd hetente egy alkalommal kell neki dani. A kérdésem a következő: A cica már jobban van de még mindíg nincs sok ereje, évágy kezd visszatérni, már eszeget, de eddig csak tejet ill tejfölt valamint egy kis száraztápot evett. Nem tudom hogy ebben az esetben mi javasolt a cicának, ami nem megterhelő de viszont a bélműködést beindítaná, mert a cicának már rég nem volt széklete? Valamint azt szeretném megkérdezni, hogy a kapott paszta megfelelő-e és , hogy a benne lévő szőr az kb mikorra ürül ki a szervezetéből? Válaszát előre is köszönöm!!!!
A szőrbezoár méretétől, helyeződésétől függ elsősorban a válaszok érdemi része. A gyomorból viszonylag nagyméretű bezoárokat is ki lehet pl hánytatni. Ha pedig beékelődött egy bélszakaszon, akkor igen csekély az esélye a gyógyszeres kezelés sikerének és egy Ön által forszírozott bélmotilitás serkentés könnyen okozhat akár életveszélyes helyzetet (bélinvagináció, torzió, repedés ...) is. A leírt gyógyszeres kezelés egyébként szokványosan és sokszor eredményesen alkalmazható a szőrbezoárok kiürítésénél. A cica részletes vizsgálatával (fizikális vizsgálatok, vér-, széklet vizsgálatok, hasi ultrahang-, röntgen - főleg kontrasztos röntgen) lehetne közelebbit megtudni a cica állapotáról és a teendőkről. Biztos vagyok benne, hogy kezelőorvosa is ezt ajánlja.
jelige: westi
2009-01-12
Én csak azt szeretném megkérdezni,hogy egy 5 éves westi kutyát lehet-e pároztatni?És még azt is,hogy mitöl van a kutyának ál vemhessége az ilyen nem fog fialni?A kutya most került hozzánk és az elözö gazdája mondta hogy 1-szer ál vemhes volt ö nem fedeztette csak 1-2szer
A kistestű kutyafajták tenyésztésbevételének ideális időpontja a 3. tüzelésük alkalmával kb másfél éves korukban van. Ezen jócskán túlvannak már. Az ilyen idős korban kezdett tenyésztés ugyan nem lehetetlen, de több veszéllyel jár, jobban fel kell készülni ill készíteni a kutyát. Az álvemhességre hajlamos egyedek sajnos minden tüzelésük után mutatják a tüneteket és ha ellenek is egy, vagy néhány alkalommal utána megint álvemhesek lehetnek. Azaz az ellés „nem hozza rendbe a hormonjaikat”, „nem tesz jót” a kutyának. A kutyatenyésztéshez alkalmas és felkészített szuka (csak veszettség ellen oltott?!) és felkészült gazdi (tenyésztő) is szükséges. Ezek hiányában sokkal inkább a szuka ivartalanítása ajánlott. Az eddig lejátszódott álvemhességek, laktációk eredményeként már most is megnövekedett eséllyel kell számolni emlőgyulldások, daganatok és petefészek- méh gyulladás, ciszta ill daganat esélyével. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: kosiboy
2009-01-12
Tisztelt doktor Úr! Vasárnap este fél 9 körül semmi előjelnélkül a német vizslám egyszerűen teljesen le merevedett mint egy bábú láthatóan nagyon erős izomgörcse volt. Bevizelt illetve az ürüléke is kijött valamint a nyál a szájából.Ekkor még a rohamai kb. 5 percenként ismétlődtek. Azonnal elvittük az állatorvos. Az orvos azt mondta, hogy epilepsziás rohama van. Kapott két injekciót. Akkor láthatóan jobban lett ellezault, lábra is tudott állni bár ténfergett nagyon. Haza vittük ahogy haza értünk vele (kb. 20-25 perc telt el az injekció óta) újból elkezdödöttek a rohamai. Most viszont sokkal sürübben kb 30 másodperces szünetekkel. Egyből vissza vittük az orvos de éppen, hogy odaértünk az orvos a kutya elhalt :( az orvos próbálta újraéleszteni de már nem sikerült.Gyakorlatilag 2 órányi szenvedés utánelpusztult! Tisztelt doktor úr! szeretném az Ön véleményét kikérni, hogy vajon mi történhetett? Én kételkedem abban hogy epilepsziás rohamok voltak. Lehetett talán mérgezés?
Sok betegség, koponyaüregi térfoglaló folyamat (tályog, stroke, daganat ...) mérgezés, gyógyszer mellékhatás ... és egyebek okozhatnak epilepsziát, és epilepszia-szerű tüneteket. Ráadásul a klasszikus epilepszia rohamaiba is belehalhat akár ember, akár állat. Az elmondottak értelmében nincs okunk kételkedni állatorvosa első, feltételezett diagnózisában - szinte biztosan igaza van. Az epilepszia betegség dianózisához egyébként részletes kórelőzmény, és rengeteg laborbvizsgálat, egyéb kiegészítő vizsgálat (EEG, CT/MRI/SPECT) szükséges - amihez az Önök esetében sajnos nem volt meg az esély. Közelebbit, pontosabbat természetesen a kutya boncolásával és a kapcsolódó vizsgálatok elvégzésével lehet(ett volna) megtudni. A betegség megismeréséhez kolléganőnk Dr. Kiss Gabriella „Kutyák epilepsziáiról mindenkinek” című könyvét ajánlom. Sajnálom a történteket.
jelige: Dorka2008-2.
2009-01-12
Tisztelt doktor Úr! Az állatorvosom azt mondta,nem kell műteni ,csak ha nagyobb lesza sipoly.KÖSZÖNÖM SZÉPEN MEGTISZTELŐ VÁLASZÁT!Szép napot kívánok.
Én pedig nyilvánvalóan elfogadom állatorvosa véleményét, hiszen ő vizsgálta a kutyát. Milőbbi gyógyulát kívánok.
jelige: ”Segítsenek”
2009-01-12
Tisztelt Budafoki Állatgyógyászati Központ! Törpe snauzer kan kutyám immár 8.életévébe lépett és lassan 2éve küzd kangörccsel!Legalább is annak mondjáka helyi doktorok! A tünetek a következők:sokszor bepisil itthon néha véres a vizelete,egyszer sok egyszer kevés!Ezek az itthoni vizelések csak ritkán vannak ilyenkor látni rajta a kangörcs tüneteit!Kétszer volt már babesias,de azt teljesen kikezeltuk ugy gondolom ez nincs összefüggésben ezekkel a tünetekkel! Egyéb tünet az,hogy sétálás közben ilyen fulladásos ”roham”tör rá,amit annak a következtetésének gondolunk,hogy szuka szagot érez!Jól gondoljuk? Kérem segítsenek nekem! Szeretném,ha kiskutyám nem szenvedne! Kérem mielobbi segítségüket,amit előre is nagyon szépen köszönök!
Ha a kutya állapota felfokozott nemi érdeklődéssel, és gyakori maszturbációval (nyalakodással, gazdi kezével-, lábával-, plüssállatokkal, macskával, kutyával való párzással) jár és mindezek következményeként húgy-, nemi szervi gyulladások léptek fel - akkor a legegyszerűbb, végleges, legegészségesebb megoldás természetesen a kutya herélése lenne. Léteznek antiandrogén, ösztrogén hatású hormontartalmú gyógyszerek is, ezek hosszútávú alkalmazása azonban mellékhatásokkal jár. A leírtakat én sajnos többféleképpen is tudom értelmezni. Akár a babeziózis maradványtüneteként, akár önálló betegségként néhány tucat egyéb betegség is okozhat hasonló tüneteket. A kutya részletes vizsgálatával derülhetne mindezekre fény. Nem én, csakis Ön és kezelőorvosa tud segíteni a kutyáján.
jelige: Maxi
2009-01-12
Tísztelt Dr Úr. Dr Nő.A kutyusom egy foxi véreset pisil kb 3napja, de a viselkedése és az étvágya nem változott. Lehetséges, hogy megfázott?
Lehetséges. És igen könnyen elképzelhető az is, hogy húgy- nemi szervi gyulladása, esetleg babéziózisa, esetleg kumarin mérgezése vagy egyéb betegsége van. Csak egy a biztos. Mileőbbi részletes állatorvosi vizsgálatokra és kezelésre szorul. 1);
jelige: mamuel
2009-01-12
Pár napja találtunk egy vörös, pár hónapos, fiú kis cicát. Befogadtuk. Már akkor feltünk, hogy a kobakja teteje egy kicsit magasabb, azt gondoltam, hogy a szőre miatt. Később fedeztük fel, hogy levegő van a bőre alatt. Reggelre már a nyakán és a gerence mentén is levegő alakult ki. Amúgy nagyon aranyos cica, mintha semmi fájdalma nem lenne, rendesen eszik stb. Volta vele a fiam állatorvosnál, kapott antibiotikumot és azt mondta pár hét múlva elmúlik ez az állapot. Pontosan nem kérdezett utána a fiam, hogy mitől van ez. Szeretném, ha a doktot úr megmagyarázná. Köszönettel :
Legtöbbször mechanikai sérülések után, esetleg fejlődési rendellenesség miatt - ha a légutakból a bőr alatti kötőszövetbe juthat a levegő - akkor alakul ki az Önök által leírt jelenség. Különösen akkor esik súlyos beszámítás alá, ha ún légmellel (levegő jut a mellkas fala és a tüdő közé) is szövődik. A befogadott cica rendszeres védőoltásai és parazitamentesítései miatt és a diagnosztizált betegsége miatt is rendszeres látogatója lesz egy ideig az állatorvosi rendelőnek. Állatorvosa sokkal őpontosabb információval is szolgálhat.
jelige: Bella
2009-01-12
Tisztelt Dr. Úr! Igazából a véleményét szeretném kikérni! Van egy 6 hónapos Briard kiskutyám. Novemberben vettem igazán észre rajta, hogy egy kicsit sántít míg egyik hétvégén amikor indultunk a kutyasuliba elkezdett nagyon sántítani. Egyébként előtt sem volt nagyon mozgékony sokat feküdt. Akkor délután elvittem a helyi állatklinikára, másnap megvizsgálták, törés nem volt de megállapították hogy a térdével van probléma. Nov. 7-én megműtötték belső térdszalag szakadással. A műtét után 3 héttel ismét sántított és a műtét során beültetett fonál elszakadt. A doki szerint a műtét után túl sokat mozgott a kutya ez okozta az újabb szakadást. Dec.1-én újra műtötték, akkor kiderült hogy a belső kereszt szalagon is részleges szakadása van. Azóta a kutyus egész nap szinte be van zárva egy ketrecbe és csak este veszem ki belőle amikor haza érek munkából, addig csak a szükségletei kielégítésére van kiengedve. Dec. 15-étől kap porcerőssítőt és ma már voltam vele nagyobb sétán. Most úgy néz ki talán javult az állapota, bár a sérült lábát nem terheli annyira. A kérdésem az lenne: mennyi az ilyen jellegű betegségek rehabilitációs ideje? Mikor lehet engedni a többi kutyával játszani? Meddig kell még nagyon vigyázni rá? Lehet őt kiképezni? Mennyire lehet majd meglátni a menésén, mivel ő még fiatal kinövi? Kiállítás és tenyésztésre hoztam ezért nekem ez fontos lenne! A lakásunkban fa lépcső vezet az emeletre, elképzelhető hogy ott csúszott el, az okozta a sérülést, vagy az is lehet hogy így vettem? Nagyon rendesek az itteni dokik is de szeretnék minél több tapasztalatból adódó véleményt ennek a betegségnek a folyamatáról! Előre is köszönöm válaszát! Üdv:
Én magam nem vagyok jártas ortopédiai eredetű megbetegedések ügyeiben, a mi ilyen jellegű betegeinket is más klinikák szakorvosai látják el. Általánosságban annyit lehet mondani ezügyben, hogy ha a műtét jól sikerült, akkor néhány héten belül illene tünetmentesnek lennie a fiatal kutyának. A műtétet és utókezelést végző állatorvosai jóval pontosabb információval tudnak szolgálni. A kontrolvizgsálatok során tapasztalt változások lesznek a döntőek a kutya végállapota tekintetében.

<< <  279 / 512 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.12.28
Budapest XXII. kerületéből (Péter Pál u. és Bánk bán u. sarok) tűnt el a képen látható cica. Kérjük, ha bárki látja, tud róla, értesítse a gazdit! Köszönjük!
2017.12.21
2017.12.18-án a Budapest XXII. kerület, Vörösmarty utca környékéről eltűnt Kormi. Ivartalanított 2 éves kandúr,nem csavargós. Aki megtalálta, esetleg befogadta, kérjük, jelezze az alábbi telefonszámok bármelyikén: 06-30/612-1166 vagy 06-1/227-2643
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara