Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉS

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: Jesse
2008-01-26
Pár éven belül már néhányszor előfordult, hogy a kutyám hirtelen elvesztette koordinációs képességét pár percig szédelgett, nem tudott tájékozódni, egyenesen menni. Elég ijesztő állapot. Mi lehet az oka?
Egyetértek, hogy meglehetősen ijesztő tüneteket produkál a kutya pár éve ... A teljesség igénye nélkül írok néhány okot, ami okozhat hasonló tüneteket: - szívelégtelenség, - idegrendszeri elváltozások, - epilepszia, -májelégtelenség, - hypoglikémia, - hátulsó testfél gyengeség, - lázas negbetegedések ... Minden betegségcsoporton belül még számtalan konkrét betegség okozhatja a koordinációs zavarokat, pl: idegrendszeri elváltozásokon belül lehet agyburokgyulladás, agykamra tágulat, belsőfül gyulladás - tályog, daganat ... Ha valóban meg akarja tudni a tünetek okát, az kizárólag részletes állatorvosi vizsgálatok után lehetséges. 1);
jelige: cica
2008-01-26
Van egy lánycicánk, akit még a nyáron, ha jól emlékszem augusztusban találtunk a kertünkbe bedobva. Az orvos, akinek megmutattuk, 5 hetesre saccolta. Ivartalanítani szeretnénk, be is jelentettem jövő hét kedd estére műtétre, de úgy alakult, hogy nem tud otthon maradni másnap senki sem, a frissen műtött cicát pedig nem merem egyedül hagyni az öt kutyánkkal. Valamelyik nap reggel láttam egy idegen macskát vele, ezért félek, hogy a közeljövőben tüzelni fog, vagy már tüzel is. Mit gondol, elhalaszthatom a műtétet 1-2 héttel, úgy, hogy ne legyen belőle baj, vagy mindenképpen vigyem el a jövő héten? Ez a műtét egy macskát mennyire visel meg?
Könnyen lehet, hogy a fiatal macska első tüzelése megkezdődött és nem kizárt, hogy már párzott és akár vemhesült is a cica. Nem tragédia, ha a petefészkek és esetleg a vemhes méhek eltávolítása egy héttel később történik meg. Egy egészséges, fiatal állat esetében a tervezett ivartalanítási műtét egyike a legkevesebb veszéllyel járó, legkevésbé megterhelő hasüregi beavatkozásoknak. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: kiskutya született
2008-01-26
tegnap este a kistermetu kutyusom ellett, segitettunk is neki, de furcsanak tartom hogy eleg sokszor morog a kiskutyakra, nem ertem miert. gondoltam ra hogy erzi rajtuk az en szagomat, lehet ez a problema, de ram nem morog, engedi hogy megfogjam simogassam a kicsiket. 5 kicsi szuletett, mind egeszsegesnek tunik, kerdesem hogy van valami fontos teednom/tudnivalo? sok forumot olvastam de mindenhol mast irnak...az anyalutyus kap enni, etvagya van, es a vizebe kevertem egy kis kalcium pezsgotablettat.valaszat elore is koszonom, tovabbi jo munkat.
Előfordul, hogy a szuka saját frissen született kölykeire morog, nem szoptatja - olyan is megeshet, hogy kárt tesz bennük, vagy felfalja őket. A teendője most a szinte folyamatos megfigyelés, ha a kölykök nem szopnak, vagy a szuka nem engedi őket szopni - akkor a szuka oldalra fektetése közben a kölyköket sokszor kell a csecsre helyezni. Ha nem megy a dolog, vagy nincs teje a szukának, akkor kutya tejpótló tápszerrel lehet őket mesterségesen felnevelni. Honlapunk Publikációk rovatában még többet olvasgathat a témában. Remélem mind az 5 kölyöknek lesz jó gazdija. Ha a kaland után úgy döntene, hogy a kutyája ivartalanítása következik, azt gondolom azzal tenne a legjobbat mind a kutya mind a saját maguk számára.
jelige: Vándor 3.
2008-01-26
Nagyon köszönöm ismételt válaszát, Igazából nagyon fáradt és éhes volt szegény, ki nam nagyon járt még hosszabb időre, mert mire ki mertem engedni jött a rossz idő és fázott:D, csak amióta dúlnak benne a hormonok kéreckedik ki estére, ez kiruccanás most hosszabbra sikerült. Remélem ha ivartalanítom nem hajtja majd a vére. Köszönöm tanácsait, és tudom nagyon szerencsés az az állat aki Önhöz kerül.
Igen, a herélés legalább a szerelmi ügyek miatti csavargásokat megszűntetné a cica esetében. Igazából csak az utolsó mondata miatt írok újra választ ... - és erre is csak annyit reagálnék, hogy ne ítéljen gyorsan és felületes benyomások alapján, mert csalódások érhetik. O):
jelige: hormonharc 2.
2008-01-26
Köszönöm a válaszát doktor úr, csak még egy lenne: ha szerzett betegség, mitől alakul ki? Csak hogy legalább a másiknál erre tudjak figyelni.
Egyszerű kérdés - de nem lehet olyan egyértelmű választ adni rá, mint pl, hogy: ne vigye a napra a kutyát, vagy ne egyen sok kaukázusi kaviárt. A szerzett pajzsmirigy alulműködésének okai, kórfejlődése nem pontosan ismert. Az tudható, hogy a pajzsmirigy károsító (thyreotoxikus)anyagok szervezetbe jutásával károsodhat a pajzsmirigy szövet. De ezek legtöbbjét nem fogják sem a tápos zsák oldalára írni, és a húsfélék, zöldségfélék, tésztafélék esetében is kérdéses a dolog. A szervezet túlérzékenységi reakciójaként (autoimmun thyroiditis) is kialakulhat a pajzsmirigy gyulladása, majd következményes atrófiája, alulműködése. Hogy mit tehet?! Jó minőségű táplálékkal eteti állatait, minél egészségesebb tisztább környezetben tartja őket, és rendszeresen tartja a kapcsolatot állatorvosával. Ezzel ráadásul nem csak a hypothyreózis ellen tesz, hanem sokkal gyakoribb és akár veszélyesebb betegségek ellen is.
jelige: vérfertőzés
2008-01-25
Tiszteletem! Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e a macskát úgy fedeztetni, hogy az apja a lányával? Okozhat-e ez vérfertőzést? Válaszát előre is köszönöm.
Sajnos lehet - de értelmetlen, és veszélyeket hordoz magában. A közeli rokontenyésztés (mint amilyen pl a szülő-utód tenyésztés is) az örökölhető betegségek, elváltozások megnövekedett esélyét jelentik az utódgenerációban. Ne tervezzen ilyesmit, sőt tegyen ellene. A legokosabb, ha a kandúrt és a lánymacskát is ivartalanítja. Honlapunk Publikációk rovatában még talál hasznos olvasmányokat.
jelige: hormonharc
2008-01-25
Alacsony pajzsmirigyhormon szintet mutattak ki a kutyámnál, ezért kapja is az állatoknak szánt gyógyszert (a humán ugyanis nem hatott). Az új vérvizsgálat kimutatta: a hormonszint a normális tartományba emelkedett. Azért szeretném tudni, hogy vajon örök életében szednie kell-e a gyógyszert, vagy nem? Ha igen, lehet-e csökkenteni idővel az adagot, vagy tudok-e tenni valami mást is az egészsége érdekében? Örökölhető-e ez a betegség? Vagyis: fedeztethetem-e őt úgy, hogy egészséges kölykök jöjjenek a világra? Köszönöm segítésgüket!
Valószínüleg egész életében szednie kell a gyógyszert, rendszeres, 3-4 havi kontrol vizsgálat mellett. A hypothyreózisok nagyobb része szerzett betegség, az öröklött hypothyreózisok kölyökkorban jelentkeznek. Ennek ellenére ha nem kifejezetten tenyésztési céllal vásárolt, tenyészkutyáról van szó, akkor a fedeztetésése nem indokolt, sokkal inkább a kutya ivartalanítása ajánlott.
jelige: fürdető
2008-01-25
Van egy fürdető szer, a neostomosan. Tavaly amikor vettem, az volt ráírva hogy célállat:kutya, macska. Most ismét vettem / ampullás kiszerelésben / és célállatnak csak kutya van ráírva. Hatóanyaga: transzmix 0,25g és tetrametrin 0,025g. Ezek szerint már macska nem kezelhető vele?Változott ez? Van egy másik fürdetőszer a neocidol, amit régebben lehetett lóra, kutyára is használni. Aztán hirtelen megváltozott a leírása, és kutyára, lóra tilos azóta, holott az összetétele ugyanaz maradt. A neostomosánnal is ez lehet?
Mindkét szer esetében az a helyzet, hogy nem a kiszerelése, hatóanyaga változott meg, hanem a szerek forgalombahozatalának megújításakor a gyártók más felhasználási területeket jelöltek meg, és csak ezekre az állatfajokra kértek engedélyt. Mindkét szer esetében tehát ugyanakkora kockázatokkal és várható eredményességgel használhatja őket. Meg kell jegyeznem, hogy ezen ampullás szereknek az ára ugyan igen kedvező - kutya és macska külső parazitáinak a kezelésére és megelőzésére azonban jóval hatékonyabb, kevésbé veszélyes és hosszantartó hatású szerek (persze drágábbak) állnak a rendelkezésre.
jelige: happyke
2008-01-25
tisztelt dr úr/nő tegnap elvittem a 9hónapos kutyusom az orvoshoz mivel napok ota fájlalta a láb fejét külsöleg nem látszot rajta sérülés az orvos szerint elvan törve kapot szúrit napi 3*5csepp fájdalom csillapitott kell neki adni +1szem lavet calcium tablettát nem tudom hogy ennyi kezelés elég e /röntgent nem csinált/ az orvos azt mondta gipszelni nem kell mivel kölyök kutya igy magátol össze forr a törés 1hét múlva kell controllra vissza menni nem tudom hogy ennyi kezelés elég e válaszukat köszönöm
A csonttörés alapos gyanúját akár a kutya fizikális vizsgálatával is meg lehet állapítani - de ezzel a módszerrel csak a teljes törések, elmozdult illetve elmozdítható csontvégekkel járó eseteit lehet diagnosztikzálni. Ezeket az eseteket viszont nem elég gyógyszerrel kezelni, ezeket operálni vagy rögzíteni szokás. Ha nem teljes, hanem ún inkomplett töréssel állunk szemben, azt viszont röntgenfelvételen lehet látni. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy elegendő a leírt gyógyszeres kezelés. Az 1 hetes kontrol vizsgálat eredménye igen fontos lesz. Azon dől el, hogy kell-e módosítani a kezelésen.
jelige: védeni -?
2008-01-25
Mostanában nagyon sok kutya, cica lesz daganatos beteg.Régebben ilyen nem volt ennyire nagymértékben. Mi lehet az oka? Vannak akik szerint a természetellenes táplálástól / tápok, konzervek, a bennük lévő olyan anyagokkal, amelyek nem jók az állatoknak, /természetes tartásmóddal ezekkel nem találkozik a szervezetük.Mit lehetne tenni, hogy szeretett kis állatkáink minél tovább éljenek, és főleg hogy egészségesen?
Úgy gondolja ?! Nekem is van olyan érzésem, hogy egyre több daganatos kutyát, macskát, papagájt, rágcsálót ... látok és kezelek - de igazán nem vagyok benne biztos, hogy mi az oka. Lehet, hogy igaza van és a nagyjából ugyanakkora kisállatpopulációban egyre gyakoribb ez a betegség. És lehet, hogy nincs igaza, mert pl az egyre több hozzám kerülő beteg azért van, mert: 1.) A tulajdonosok egyre többet foglalkoznak kedvenceikkel és ma már ha észreveszik a daganatos betegséget, akkor állatorvoshoz viszik az állatukat. 2.) Lehet, hogy a tulajdonosok és állatorvosok egyre többet tudnak és hallanak a nagyműszeres vizsgálatokról, a kezelhető (operálható, sugarazható, kemoterápiával kezelhető) daganatokról és ezért kerül hozzánk egyre több és több ilyen beteg állat. 3.) Lehet, hogy a javuló életfeltételek mellett az emberekhez hasonlóan a kutyák, macskák átlagéletkora is egyre magasabb - és ez okozza a daganatos betegsgek egyre magasabb számát. Számtalan egyéb oka is lehet érzéseinknek -merthogy ezek csak érzések - és ahogyan én nem rendelkezem megbízható adatokkal, úgy Ön sem rendelkezhet. Mindezek ellenére tennivalóink vannak bőven. A kutyák fiatalkori ivartalanításával, megfelelő tartásával és takarmányozásával rendszeres állatorvosi ellenőrzésével már igen sokat lehet tenni a megelőzés és a korai felismerés érdekében. Honlapunkon az Alapítvány és Publikációk fejezetekben még sokat olvashat ebben a témában.
jelige: Vándor 2.
2008-01-25
Nagyon köszönöm válaszát! A macska szerencsére ma reggelre két nap után hazajött. Szép napot, és további sikeres gyógyítást!
Örülök, hogy megkerült a tekergő! Ha semmi jelét nem látja balesetnek, betegségnek, kimerültségnek, éhezésnek - akkor annak van a legnagyobb esélye, hogy a közelben befogadták a szegény kóbor cicát és csak mostanában engedték ki, vagy szökött meg. Ilyen módon kialakulhatnak „többgazdás” macsekok is - sokszor a macskagazdák tudta nélkül is több helyen eszik/iszik/éjszakázik a macska. Ha látjasérülés/betegség jeleit, akkor vigye el állatorvoshoz a Vándort.
jelige: ivartalanítás
2008-01-25
Tisztelt Doktor Úr! Érdeklödni szeretnék, vásároltunk egy szuka akita kölyköt, de már van egy kan kaukázusi, jol megvannak egymással, nem szeretnénk a későbbiekben kiskutyákat, melyik kutyust célszerű ivartalanítani? Mi a kant szeretnénk, de ő már 3 éves, utánna elfogja fogadni a szukát?
Persze, hogy elfogadja az ivartalanított kan is a kölyköt. Semmi akadálya, hogy a 3 éves kant ivartalanítsák - ezzel elejét vezsik, hogy a majdan 5-8 hónaposan ivarérett Akita vemhesüljön. Aztán az Akita szuka ivartalanítása is melegen ajánlott a hosszú egészséges élet miatt. A szukák ivartalanításának ideális időpontja első és második tüzelésük között kb 1 évesen lenne. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: Mimike88
2008-01-25
Gondoztam angol cocker spániel anyát,aki jan 7-én megellett 8 kölylöt,abból 3 elpusztult,mire reggel mentem.Jan 9-én az egyik kölyöknek véres volt a vizelete a széklete,s az orrából is vér folyt.Állatorvos tanácsára elvettem a kölyköket (ő szerinte a kutyatajtől volt),s mesterségesen szoptattam őket másfél óránként.A 4. kölyknél ugyanezek a tünetek kijöttek,s plusz még a hasán rózsaszínes lilás foltok,majd az is elpusztult,a kölykök hiába voltak 30 fokos szobába hidegek voltak.Mindennap ugyanezen tünetekkel elpusztult egy.Képet is csináltam a hasukon lévő foltokról.Az állatorvosom se tudta mi a bajuk.Az én tippem herpeszvírus,amit az anyától kaptak el.Szeretnám tudni az igazságot,mert ebből írom as biológia projektemet,s szakkönyvekben nem találtam leírást.
Az Ön által említett Herpesz-vírus fertőzöttség az egyik lehetséges oka a kölyökelhullásoknak. Kitalálni viszont nem lehet a kölyökelhullások okát, erről kizárólag boncolással és a hozzá kapcsolódó kiegészítő vizsgálatok (szövettan, esetleg baktérium-, vírusizolálás, ...) eredményeiből lehet tájékozódni. Ha ebből a témából bármilyen tudományos tevékenységet folytat - akkor nem nélkülözheti a patológus segítségét, hiszen ezen adatok hiányában csak fantáziálgatás, amit folytat. Találjon egy hasonló érdeklődésű patológus kollégát, csak így van esélye akár „biológiai projekt” akár kutyatenyésztés megfelelő szintű művelésére.
jelige: baby
2008-01-25
Yorki kuyusom 4hetes kölykeit(öten vannak)láthatóan már nem szivesen szoptatja tovább,nekem kell kölykeihez vinni ha számitom hogy már több mint négyórája eltelt.tegnap és ma megkináltam kicsiknek eukanuba puppy tápot beáztatva,eszegetnek valamicskét meg tenyésztő javaslatára kenőmájast darált párizsit ezt még nem adtam de .kérdem nem korai még?és van tejpotló otthon,ebbe is lehet áztatni tápot?nem lesz tőle hasmenése?oltást mikor érdemes adni nekik 7 vagy 8 hetesen?2hetente kapják féreghajtást pasztából,ezt nyolchetes korától milyen időközönként kell még kapniuk?előre köszönöm válaszért,további szép napot kivánok.
Az 5 kölyök szokatlanul nagy alomlétszám egy yorkinál - ha nem is ódzkodna a szoptatástól a mama, akkor is érdemes lett volna kutyatejpótló tápszerrel besegíteni a szoptatásban - majd a kölykök 3 hetes korától, egészen kis adagokkal kezdve tejpótlő tápszerrel kevert kistestű kölyöktápt is el lehetett volna már kezdeni. A szilárd táplálékban egyre kevesebb tejpótló tápszert lehet keverni - és a kiegészítő táplálék mennyiségét fokozatosan lehet emelni. Az első védőoltást akár 6 hetesen megkaphatják a kölykök - és a féreghajtást 2-3 hetes koruktól elkezdve 3 hónapos korukig 2 hetente érdemes elvégezni. Honlapunk Tudnivalók rovatában részletesen is olvashat ebben a témában.
jelige: Lea
2008-01-25
T.Doktor Úr!5hónapos leonbergi keverék kutyusom 2-3 hete eléggé büdi mit lehet ez ellen tenni?Úgy tudom ,hogy nem kell ezt a fajtát fürdetni.Köszönöm
Egyik fajtát sem „kell” fürdetni - de ha büdi akkor érdemes és lehet. Válasszon a rendelőben, vagy állatpatikában egy megfelelő kutyasampont.
jelige: Marco
2008-01-25
A következőkben kérném szíves segítségüket és válaszukat. A kutyám nagyon fél a petárdázástól és minden olyan zajtól is, amelyet nem tud beazonosítani. Szilveszterkor olyan sokkot kapott, hogy keringési elégtelenség lépett fel nála: a lábai szétcsúsztak, elesett, remegett stb. Egyik ismerősöm mondta, hogy hallott egy műsort a rádióban, ahol arról beszéltek, hogy a humán nyugtató szerek (pl. Seduxen) helyett inkább homeopátiás készítményt adjunk a kutyáknak. Sajnos az ismerősöm elfelejtette a készítmény nevét. Ebben kérem szíves segítségüket, hogy milyen homeopátiás készítménnyel lehetne csökkenteni a kutya félelmét, szorongását, mert nagyon félek, hogy elveszítem őt.
Én magam a homeopátiás állatorvosláshoz semennyire nem konyítok - ezért ha homeopátiás megoldáshoz ragaszkodik, akkor bármelyik keresőbe a kutya, homeopátia + esetleg félelem szavakat beütve szerintem talál információt ezügyben. Mi a kutya ilyen jellegű félelmeit állatorvosi nyugtató szerekkel (pl Sedalin) és feromontartalmú szintén állatorvosi készítménnyel (D.A.P.) kezeljük hatékonyan.
jelige: vizsla
2008-01-25
Tisztelt Doktor Úr! Most hoztam az 5éves kutyám ivartalanításról, és egy picit aggódom, mert én szerettem volna, ha a petefészkeken kívül a méhét is kiveszik a kutyának, amit mondtam az orvosnak is, de csak a kutya két petefészkét vette ki! Úgy tudom, hogy az nem túl jó, mert begyulladhat! Ön szerint lehet ettől baja a kutyámnak?
Nem lesz semmi baja ebből a kutyának - sőt a vizelettartási gondok kisebb eséllyel alakulnak ki az ivartalanítpott kutyában, mintha a méhét is eltávolítoták volna. Petefészkek és tüzelés hiányában a méh atrofizál, és gyakorlatilag sohasem alakul ki rajta gennyes méhgyulladás, daganat - ha a kutya ivartalanított. Véleményem szerint állatorvosa teljesen egészségesnek ítélte meg a méh állapotát, ezért kockázatok nélkül bennhagyhatta.
jelige: vándor
2008-01-25
Meg szeretném tudni, hogy egy cica mennyire messzire kóborolhat el, és mennyi ideig normális az eltűnése. Az enyém egy fél éves kandúr, aki lakásban éldegél, néha kimegy játszani de hogy elkóboroljon napokig, nem volt jellemző. Nagyon aggódom érte. Válaszát előre is köszönöm.
Nem szokványos a napokra történő eltűnés, még akkor sem, ha az éppen ivarérő ifjonc szíve szerelemre gyulladt. A több napos kimaradásnak sajnos sokszor baleset (kutya, autó ..), ellopás, befogadás/elszeretés, vagy betegség áll a hátterében.
jelige: Jessy
2008-01-24
Tisztelt Budafoki Állatgyógyászati Központ minden kedves orvosa, aki erre a rengeteg kérdésre válaszol! Aggódva olvastam azt a rengeteg állatbarátot, aki velem együtt agódik kedvencéért. Sajnos velem együtt sokan szeretnénk még kedvencük életét meghosszabbítani. Csodálatos dolog ezeket a boldog éveket úgy leélni ezekkel a csodálatos lényekkel, hogy annyi, de annyi örömöt és szeretetet adnak nekünk. Borzasztó elveszteni Őket, és még nehezebb nekünk kimondani, hogy altassák el, mert már nem birjuk nézni szenvedésüket! Daganat betegségben elvesztettem egy csodálatos fekete vizsla keveréket! Daganatos betegségben elvesztettem egy nagyon kedves, szeretet teljes toj-uszkárt! 16 évesen elvesztettem egy gyönyörű kandur cirmos cicát! És most aggódnom kell a 11,5 éves törpe uszkáromért, aki szintén emlő daganatban szenved! Csodálatos emberek Önök, kedves állatorvosok, akik önzetlenül, kedvesen és megértően beszélnek minden egyes gazdival, válaszolnak arra a rengeteg kérdésre. Nem győzök ámulni és bámulni a gazdik aggódásán és az orvosok kedves, megnyugtató és nagyon szakszerű tanácsain! Minden elismerésem ezekért az orvosokért! Ezért kérem a Kedves állatbarátokat és gazdákat! Legyünk nagyon hálásak ezekhez az orovosokhoz, mert csodálatos munkát végeznek, amikor interneten keresztül próbálnak segíteni nekünk! Kedves állatorvosok mindenki nevéven azt hiszem megtehetem, hogy nagyon, de nagyon köszönjük odaadó munkájukat és elhivatásukat.
Hát ez egy nagyon kedves levél volt - és ha elovassa a néhány perccel ezelőtt megválaszolt „Jessyke” jeligére írt kérdést és választ, akkor biztosan egyetért azzal megállapítással, hogy az élet a legnagyobb rendező ... Sajnálom a korábbi kanossza járásaikat a gyógyíthatatlan rosszindulatú betegségekkel és őszintén remélem, hogy a mostani kalandjukat sokkal mosolygósabban, teljes gyógyulással zárják. Köszönöm a kedves sorait!
jelige: Jessyke
2008-01-24
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm a lehetőséget, hogy újra kérhetem tanácsukat! 11,5 éves szuka uszkáromnak 5-6 éve emlő daganata van. Először 2-3 db picike csomo jelentkezett. Vidéken lakom és itt azt mondták sajnos nem lehet műteni, mert szóródhat. Ez valóban így történt az anyjával is. Több kis csomókat szedtek ki belőle, mégis 2-3 éven belül kiújúltak. Igy is élt 14 évet, és tüdő emboliában pusztult el, természetesen már az egész alteste tele volt nagy méretű csomókkal. Vissza térve a 11,5 éves kedvencemre. Már írtam Önöknek levelet, nagyon kedves doktor úrtól kaptam vissza választ (dr.Horváth). Ő azt mondta, hogy 5-6 éves korban megoldható lett volna a csomók eltávolítása és az ivartalanítás. Most, hogy már idős a kutya, még esetleg lehet remény. Nagyon szeretnék segítséget kérni, hogy hol foglalkoznak daganatos kutyák állapotának felmérésével. Értem alatta röngen, ultrahang, vagy bármi ami ehhez szükséges. Nem akarok még tudomást venni az altatásról. Nagyon jó kedvű, jó étv ágyú, túl hiperaktív. A napokban megtrimmeltem, hogy szép legyen, azt hittem, hogy azért köhög utána, hogy esetleg beszipózott egy csomó szőrt, mert már nem szívesen viseli a nyirást. Sajnos a köhögés nem hagyott alább. Azt is észre vettem ,hogy 2 hónapja múlt el a tüzelés és a csomok ilyenkor beduzzadnak, de egy idő után mindig vissza húzódtak. Most nem az történt, szinte mindegyik csomó be van duzzadva, és napról napra nőnek. Szeretnék segítséget kérni. A körzeti állatorvosom azt mondta már nincs segítség. Megszeretném nézetni a köhögését, hogy megfázástól van, vagy esetleg már a tüdőre is terjedhetett. De ennek a közögésnek semmi előjele nem volt. Egyik napról a másikra jött, lehet, hogy csak egy megfázás. Naponta többször a kezembe van, amikor rohamokban jön rá a köhögés, ilyenkor a hátát símogatom, és valahogy megnyugszik. A játszás, minden természetes neki. Mindent szeretne, de ahogy egy kicsit felizgatja magát, abban a pillanatban jön a köhögés és az erőteljes hányási inger, de nem hány. Kaptam egy ”Vetri-DMG” nevezetű gyógyszerről ajánlást, hogy nagyon jó daganatok ellen. Most jelenleg Béres cseppet és Imunovet-port kap az ételébe. Nagyon szeretném segítségüket, hogy hol tudnának fogadni. Nagyon köszönöm előre is. Tisztelettel egy aggódó gazdi, aki már napokat nem alszik és nem eszik, hogy gyógyuljon a kedvence. Várom mielőbbi válaszukat, hogy hol tudnak fogadni? Ezzel a köhögési problémával még nem voltam orvosnál vele, de sürgősen szeretném elvinni egy olyan helyre ahol kimondottan ezekkel a problémákkal foglalkoznak. Köszönöm mégegyszer!
Az 5-6 éve jelentkező emlőterimék még valószínűleg vagy gyulladásos eredetű csomók, vagy jóindulatú igen önnyen operálható daganatok lehettek. Az eltelt 5-6 év alatt nem kizárt, hogy a könnyen megoldható terimékből és/vagy párhuzamusan fejlődve akár rosszindulatú, áttét képződésére is hajlamos emlőrák alakult ki. Az emlőterimék és akár a rosszindulatú emlődaganatok esetében is operálni kell. A két vizsgálatokat akr mi is el tudjuk végezni - de a történetet végigolvasva sajnos komoly az esélye, hogy előrehaladott betegséggel állunk szemben. Honlapunk Publikációk rovatában olvashat még a témában.
jelige: pincsike
2008-01-24
Kb. két napja minden előzmény nélkül a tizenegyéves palotapincsi kutyám élesen felvonyított, ilyet még soha nem csinált, úgy éreztük, hogy valamilyen fájfamla lehet. Külső sérülése nem volt, de onnantól kezdve nem nagyon futott, lefeküdt a helyére, ezek az éles felkiáltások délután megismétlődtek, sőt másnap geyre gyakoribbá váltal, kimenni sem volt kedve, összehúzta magát, behúzta a hasát és kicsit meggörnyedve ment, nagyon lassan. Azt hittük, hogy a gyomrával van valami baja, beleült a kaja, ilyen volt már régebben is, ezért elmentünk vele futni, játszani, akkor jobban érezte magát. Széklete kezdetben csak nagyon nehezen volt neki, olyan volt mint a beton. A futás után azt hittük, hogy jobban lett, enni is evett, (puha húst kapott), de éjszaka, kb. 1óra körül, újra kezdődtek a fájdalmai. Nem tudtunk hozzáérni sem, mert vagy morgott és agresszívvá vált, vagy úgy felnyúszített, mint ha ”nyúznák”. Akkor az állatkórház éjszakai ügyelete azt tanácsolta, hogy negyed algopirin adjak neki és lehet, hogy a prosztatájával van baj, ami kisugároz a gerincére. A tablettától jobban lett, éjszaka már többet nem nyűszített. Másnap reggel csak nehezen tudtuk elvinni az állatorvoshoz, ahol azt moöndták, hogy a gerincével van probléma, ami ilyan fajta kutyáknál természetes, injekciót kapott, ami 10-15 napig hat, után fájdalom esetén algoprinit adjunk neki. Az lenne a kérdésem, hogy nem gyógyítható ez a gerincprobléma a kutyánál, most már mindig figyelni kell, hogy mikor vannak fájdalmai és gyógyszerrel kezelni, és soha nem lesz már olyan vidám, játékos kutya, mint korábban, mert amióta hazahoztuk csak alszik, nem lehet vele játszani, kijönni sem akar. Két éve volt egy műtéte, amikor is a vesszőjéről kivágtak egy kis darabot, mert lány kutyával még nem volt, és amikor magát nyalta, akkot szétrepedt neki a bőr, ezért azóta már nem is tud lánnyal lenni. Nem tudom, hogy ez összefüggésben van e betegségévell. Köszönöm válaszát!
A leírt történet a porckorongsérv („gerincsérv”, tacskóbénulás) eshetőségét is igen komolyan felveti - számos egyéb betegség mellett. A tünetek hátterét részletes vizsgálatokkal benne vérvizsgálatok, röntgenvizsgálatok, myelográfia, hasi ultrahang lehetne egyérteélműen tisztázni. A szóbajöhető betegségek egy része sebészeti úton megoldható, javítható - de operálni is csak a leletek birtokában lehet (ha lehet). A korábban történt péniszamputáció szinte kizárt, hogy összefüggáésben lenne a mostani tünetekkel.
jelige: macska
2008-01-24
a macskámnak amikor hozzáérek a farkához, akkor elkezd nyávogni. de amikor például megy valahova, akkor nem. aggódok érte, nem tudom mi lehet a baja... lehet, hogy eltört a farka? amikor alszik, akkor is békés, nyugodt, de ha hozzáérek a farkához, akkor nyávogni kezd, és néha a kezemet is megharapja(nem erősen), hogy hagyjam abba. mi lehet a gond? el kell vinni állatorvoshoz? köszönöm a válaszát!
A farok (esetleg az egész hátulsó testfél?) túlérzékenységét valóban okozhatja akár farok-, medence, gerinc elváltozás (törés, rándulás, daganat, tályog ..) is. De a leírt tünet lehet akár alsó húgyúti betegség, vagy mivel a macska gyakorlatilag oltatlan - több fertőző betegség gyanúját sem lehet elvetni. Igen, el kell vinni állatorvoshoz, aki részlets kivizgsálás után meg tudja állapítani a tünetek okát - és remélhetőleg meg is tudja oldani a problémát. Honlapunk Tudnivalók rovatában elolvashatja azt is, hogy egy kijáró macskának milyen védőoltásokra lenne szüksége.
jelige: Lizi
2008-01-24
Kedves Doktor úr! Csak szeretnék visszajelezni, hogy a cukorbeteg 10 éves kutyusomat tegnapelőtt megműtötték, mivel javasolta,az orvosi vizitet, hogy az 1 hónapnál is tovább tartó tüzelés már erősen gyanús. A műtét alapján kiderült, hogy igen előrehaladott méhgyulladása volt, úgyhogy talán még időben be tudott avatkozni az orvosunk. Lizi egyre jobban van, még egy kicsit étvágytalan, de próbálom kényeztetni a kedvenc falatokkal, hogy mihamarabb rendeződjön az étkezése. A cukorbetegsége miatt ez fontos. A kérdésem csak az lenne, hogy miért nem hívta fel egyik állatorvosa sem a figyelmemet arra, hogy az ivartalanítás ennyire fontos dolog! Lizi 10 éves kora előtt csak a szokásos oltásokat kapta a rendelőkben, nem volt soha beteg. Tehát nem is voltam tájékozott az ivartalanítás előnyeiről. Ha Lizit fiatal korában ivartalanítom lehet, hogy nem lett volna gennyes méhgyulladása, nem lett volna cukorbeteg, nem vakult volna meg!!! Nagyon bánt a dolog! Az ön honlapján jutott csak tudomásomra, hogy mennyire fontos az ivartalanítás a későbbi komoly betegségek megelőzése érdekében. Köszönöm figyelmét, és köszönöm az eddigi jószándékú segítségnyújtását!
Örülök, hogy sikerült megmenteniük a Lizit. Az általános megállapítása/kérdése igen fontos problémára világít rá. Sajnos mi állatorvosok sem fordítunk elég figyelmet a felvilágosítás és informálás fontosságára és a kutyatartó tulajdonosokban, tenyésztőkben és sajnos bennünk állatorvosokban is még mindig sok régi beidegződés, idejétmúlt gondolkodás és tévhit él. A folyamat elkezdődött, a helyzett ha lassan is, de javul - és egyre több a korszerű információ, ami a kutyatartók számára rendelkezésre áll. Őszintén remélem, hogy a Lizi cukorbetegségében is komoly javulás lesz tapasztalható.
jelige: Maci
2008-01-24
A 7 éves keverék kiskutyámnak az egyik hátsó lábfején egy kis púpot találtam, ami nem fáj neki ha hozzáérek, de érdekel hogy mi lehetett az.(ez a púp már elmúlt)
A leírt duzzanat lehetett vérömleny, savós folyadékgyülem, tályog, gyulladásos eredetű szövetszaporulat, ín-, ínhüvely-, nyálkatömlő gyulladás, ujjperci ízület gyulladása .... meg egy csomó egyéb dolog. Mivel eltűnt, elmúlt a duzzanat ezért a daganat gyanúját kizárhatjuk. Azért csak tapogassa és nézegess a kutyát több helyen is - és ha rendellenességet tapasztal értesítse állatorvosát.
jelige: Jankazd
2008-01-24
Egy hat hónapos Staffordshire terrierről van szó, akin egy ideje cseresznye nagyságú dudorok nőnek, de egy pár nap múlva el is tűnnek. Változatos helyeken jelenik meg, volt már a nyakán, fején, hasán, hátán, hónalján. Nem mutat a kutya különösebb érzékenységet, de mégis szeretnénk tudni mi okozhatja ezeket a dudorokat, mert nem is szép és bosszantó, hogy mi lehet ez. Voltunk állatorvosnál, aki allergiára gyanakszik, de hiába próbálunk különböző ételeket elhagyni a dudorok folyton előbukkannak.
Áll a zászló az allergiás eredetű elváltozsnak is, de sajnos a táplálékallergiákon kívül a kölyök környezetében rengeteg egyéb allergén is elképzelhető - így aztán még azok között is van elég vizsgálgatnivaló. És az allergiás eredet mellett sajnos szóbajöhet még akár veleszületett (atópiás), parazitás, bakteriális és gombás eredetű fertőzések is - és egy sereg egyéb betegség másodlagos tünete is lehet a leírt bőrelváltozás. Attól tartok, hogy még igen sok vér-, bőrkaparék (esetleg kimetszés?) és egyéb vizsgálatra leszszükség, hogy megszülethessék a diagnózis és eséllyel lehessen kezelni a kölyköt. Előfordul, hogy egy ember esetében is hónapokig-évekig jár valaki szakrendelésekre mire kiderül a betegség és eredményesen lehet kezelni. Egy kutya esetében sem mindig egyszerűbb.

<< <  279 / 399 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.10.03
Kedves Budafokiak! Este 7-kor hoztak be a rendelőnkbe egy kb 3-6 éves nőstény, nagytestű cirmost (5 kg körül), szegény nagyon rosszul volt, de reggelre sokkal jobban lett. Jó általános állapotú, jó kondíciójú, bolhanyakörvvel, biztos van gazdája. Aki felismeri, hívja a rendelőt: 06-1-229-3865
2014.09.18
22. Kerület Szemerédi utcából eltűnt a fekete félperzsa ivartalanított kandúr cicám. Aki tud róla valamit kérem jelezzen. Zoé névre hallgat 06209735459
2014.09.03
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: &quot;Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!