Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Háziállataink is korosodnak és sokkal gyorsabban, mint mi. Egy kutya vagy macska 10 éves kora után már idősödőnek mondható, sőt, egyes nagytestű kutyafajtáknál a 10 éves kor kifejezetten matuzsáleminek számít.
A nyúlgazdák örülhetnek, ha kedvencük megéri a 7-8 éves kort, kisrágcsálóknál a 3 év a várható élettartam. Egyedül a közepes és nagytestű papagájok gazdái dőlhetnek hátra nyugodtan - könnyen meglehet, hogy kedvencük még őket is túléli! Mi, többiek előbb-utóbb szembesülünk azzal, hogy kedvencünk öregszik.

De mikor kezdenek öregedni?
Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb testű egy kutya, annál tovább tart a növekedése, viszont annál hamarabb kezd öregedni is. 
Macskáknál nincs ilyen nagy különbség a méretük alapján. A lakásban élő macskák, kutyák kétszer annyi ideig élhetnek, mint kizárólag szabadban tartott társaik. Emellett az ivartalanítás is jó pár évvel megnövelheti az élettartamot.

SENIOR SZŰRÉSRendelőnk új szolgáltatása. Többet szeretne tudni? Kattintson IDE!

 

Az állatorvos válaszol

jelige: Endru 2.
2007-11-27
Tisztelt doktorúr!Köszönöm a válaszát Endru nevében is.Az lenne még a kérdésem, hogy milyen időszakonként lehet szedni a Phen-pred gyógyszert ésmeddig?Lehet-e 1 éves koráig amíg kinövi ezt a betegséget. Nem veszélyes ha 3 hetente mindig ezt adja neki az állatorvos?Már október óta kétszer kapta 2-2 hétig? köszönöm aválaszát!
Nézze, átnéztem a legutóbbi napok kérdés/válaszait és nem találom az „Endru” jeligéset. Ráadásul nem emlékszem az Endru adataira /sem az én okos ): válaszomra/. Hosszútávon, nagy dózisokban nem aggálymentes a Phen-Pred adagolása sem a kutyáknak. Biztos vagyok viszont abban, hogy állatorvosa gondosan mérlegeli a gyógyszer adásából származó előnyöket és a veszélyeket és ezek alapján javasolja Önnek a kezelést.
jelige: Dinike
2007-11-27
Kedves doktor úr! 10éves dinikutyám 1 hete nem eszik,ha kicsit többet beleerőltetünk pár falatnál azt kihányja! Tegnap orvosnál voltunk, aki megállapította,( ultrahanggal), hogy Dinikének tele van a petefészke cisztával vagy daganattal. Elég nagyok és több is van. Mi már majdnem lemondtunk a kutyáról, de az orvos azt mondta, hogy azért még érdemes lenne megműteni, mert a kutya még nem vészesen öreg, van még azért esélye a gyógyulásra! Tényleg létezik, hogya kutya ezért nem eszik? Nyomhatják azok a nagy daganatok a belső szerveit? A gyomrát hasüregét? Vagy ott is van valami más probléma is? Köszönöm a válaszát!!
Nagyméretű petefészek és méh ciszták, daganatok bőven okozhatnak hányást. A hosszan fennálló petefészek és méhelváltozások a kutya máját és veséjét is károsítják, ettől is hány(hat) a kutya. Ha az ultrahangos vizsgálattal nem látható egyéb szerveken áttét - akkor a petefészek és méh eltávolítása teljes gyógyulással kecsegtet. Ráadásul ez az egyetlen igazi esélye a Dinikének, amennyiben nem kérik a műtétet, azzal biztosan halálra ítélik. Bízzanak állatorvosuk tapasztalataiban. Mielőbbi műtétet és gyors felgyógyulást kívánunk a Dinikének.
jelige: Pufi
2007-11-27
Ma 6 hetes rottweiler kiskutyáim széklete egy napja híg és véres. Még nem lettek oltva semmivel. Feltételezhető komoly vírus?
Sajnos igen. Áll a zászló a parvovírusos, a coronavírusos és egyéb vírusos fertőzésnek is. Mint ahogyan a masszív bélféreg fertőzésnek és egy sereg bakteriális és parazitás eredetű fertőzésnek is. Ráadásul egyik jelenléte sem zárja ki a másikat, sőt ellenkezőleg, egy orsóféregfertőzés igencsak kedvező helyzetet teremt pl a parvóvírusos bélgyulladásnak, ezek együttes fennállása pedig a kórokozó baktériumok bélbeli elszaporodásának is igencsak kedvez. A teendője egyértelműen mielőbbi állatorvosi vizsgálat és a kezelések megkezdése.
jelige: Lilike
2007-11-27
Kb. 1-2 hete tapasztalom, hogy a 10 éves szuka törpe schnauzer kutyám feltünően sok vizet iszik, és ezáltal sokat pisil. Vérvétel megtörtént, cukorbetegség kizárva (6,6 majd 4,9). Hasi UH vizsgálatot végeztek, mely negativ eredménnyel zárult. Az orvos Augmentint irt fel neki, de felvetődött a Cushing kór lehetősége is. Kérdésem, hogy milyen tapasztalata van e téren! Válaszát előre is köszönöm.
Kezelő orvosa a sok vízivással / sok pisiléssel járó jónéhány lehetséges megbetegedés kizárásának kezdett neki. Ezt éppúgy okozhatja cukorbeteség, mint gennyes méhgyulladás (ezeket már kizárta), Cushing-kór, pajzsmirigy betegségek, veseelégtelenség, májelégtelenség, lázzal járó kórképek ... Sajnos a pontos diagnózishoz sok türelemre, áldozatra, fejtörésre van szükség. A Cushing-kór az egyik leggyakoribb endokrin betegség kutyákban is. Vérvizsgálatokkal, provokációs vértesztekkel és speciális (mellékvese kéreg) ultrahang vizsgálattal fogja kizárni, vagy megerősíteni gyanúját a kezelőorvosa. Ha megvan a diagnózis, remélhetőleg hosszú éveken át tünetmentesen éli életét még a Lilike.
jelige: Lenci
2007-11-27
Németjuhász kutyám hirtelen elpusztult.Reggel még élénk,délben bágyadt,este állatorvos antibiotikumot és lázcsillapítót adott,mivel 42 fokos láza lett.2 óra múlva vér folyt a szájából és elpusztult.A vér nem alvadt meg 24 óra múlva sem.Kaposvári állategészségügy felboncolta,emésztőtraktusban vért talált,máshol nem.Tüdő:rendbenBabesiozis:negatív Lép:rendben,kumarintípusu mérget Bp-i labor nem tudott kimutatni.Fél éve volt teljes vér és vizelet vizsg:negatív Nem tudom,mi okozta a hirtelen vérzést.Bolti jobb minőségű tápokkal szoktam etetni. Köszönöm,ha megoldanák a problémát.(Az udvarban nem találhatott mérget,de egyáltalán mérgezés-e.)
Semmi esélyem arra, hogy megoldjam a problémát. A szájon át (gyomorból?, légutakból?)ürülő vér akár csak agóniális jelenség is lehetett. A véralvadás zavarát is sokminden okozhatja. A halál beállta után ezek legtöbbjét igen nehézkes diagnosztizálni. Nem tudom, hogy a rutin makroszkópos vizsgálat mellett volt-e pl szövettani vizsgálat. A kumarinon kívül is számtalan egyéb toxin létezik - tudom, hogy pontosan a szövettani és toxikológiai vizsgálatok a legdrágább részei a halál okának kutatásakor. És a magas láz miatt a fertőző eredetű kórképeknek is áll a zászló - ha ennek nincsenek egyértelmű makroszkópos ill szövettani jelei - akkor a kórokozó izolálás jelentheti a megoldást. Ezek a kiegészítő vizsgálatok jelentősen megdrágítják a boncolást. Sajnos a rendelkezésre álló adatokból annyi deríthető ki, hogy mi nem okozta a hirtelen elhullást. Nem a leggyakoribb váratlan elhullási okok egyikéről - azaz nem gyomorcsavarodás, nem szívelégtelenség, nem traumás eredetű testüregekbe történő elvérzés, és nem kumarin mérgezés a halál oka. Sajnálom, nem tudom megmondani, hogy mi történt a Lencivel.
jelige: Roni
2007-11-27
Van a családunkban egy 4 és félhónapos shitzu kiskutya,a páromnak s nekem az életünk ez a kis csepség!!!Két hete a zebrán mentünk át(póráz rajta volt)elütötte egy autó,mivel elhúzta a kormányt így Ronit kapta el,sajnos nem engem!!!Réműlten vittük a nyíregyházi Őz közi állatkorházba,szerencsére zúzódásnál nagyobb dolog nem történt,persze sokkos állapotban volt,szegénykém azt se tudta mi történt!Deli Doktor minden lehetőt megtett:sokktalanítót,fájdalomcsillapítót,nyugtatót kapott injekció formába,majd 3 napig ketofen tablettát kapott!!!Mára jól van,talán már csak nakem kellene túltennem magam,nehezen tudom feldolgozni!Azt szeretném öntöl megkérdezni,hogy ő miként éli meg ezt lelkileg!Magamat okolom,hogy ez történt,pedig a soför nem figyelt!Nagyon szeretem akutyámat az életemet is odaadnám érte,s abban bízom,hogy nem haragszik rám!vagy tudja,hogy azonnal orvoshoz vittem,ezt gondolná?kérem segítsen Doktor Úr,önnek több tapasztalata van ilyen téren,hogy miként éli át ezt egy kisku tyus!Én hogy tudnék neki segíteni,bár szeretetben nincs hiánya!!!! Előre is nagyon köszönöm a segítségét!
Nem tudok segíteni, ezt már megtette a kollégám az állatkórházban - de nincs is szüksége erre. Szerintem a Ronit jóval kevésbé viselte meg az egész incidens, mint Önt. Ha a kiskutyának szeretetben és állatorvosi segítségben sincs hiánya - és mindemellé még nyugodt kiegyensúlyozott környezetet, gazdit is talál, azaz Ön is megnyugszik, feldolgozza az eseményeket - akkor semmi lelki károsodása nem lesz a kutyának. Ne okolja se magát, se a sofőrt. Szerintem igencsak jól tette, hogy nem ütötte el Magát. A fő problémának azt érzem, hogy 2 héttel a szerencsés kimenetelű baleset után még mindig nagyon izgatott. Legalábbis a rengeteg felkiáltójel ezt jelzi. Nyugodjon meg, ezzel teszi a legjobbat a Roninak (is). Deli doktort üdvözlöm!
jelige: borcsi
2007-11-26
Vastgbéldaganata van a kutyánknak. Naponta kb. 20 x ürít véreset. Az orvosai nem tudnak gyógymódot, segítséget kérek!
Léteznek daganatos betegségekkel foglalkozó specialisták és már kutyák számára is elérhető a kemo-és sugárterápia. Javaslom kérje meg állatorvosát, hogy küldje el specialistához a kutyust.
jelige: Pezsike
2007-11-26
Yorki kiskutyám, pár hete néha furcsán vesz levegőt, mintha fulladozna. Néha az éjszaka legváratlan pillanatában tör rá, fogalmam sincs mi baja.
Kistestű kutyáknál nagyon gyakoriak a veleszületett légcső megbetegedések, de emellett fulladást okozhat allergia, fertőző eredetű kórok vagy szívbetegség is. Javaslom keresse fel állatorvosát, aki egy röntgen és egy laborvizsgálat után, biztosan többet tud majd segíteni.
jelige: allergia
2007-11-26
Tisztelt Doktor úr! Kérdésem a következő: Igaz-e, hogy allergiás emberek is tarthatnak Shi-tzu-t, mivel az állat szőre nem okoz allergiás reakciót? Válaszát köszönöm!
Amennyiben ön a kutyaszőrre allergiás, akkor teljesen mindegy, hogy milyen fajta kutyáról van szó, akkor is megmarad az allergia. Természetesen a nagytestű, hosszú szőrű, esetleg poros környezetben tartott kutyák fokozottabb reakciót válthatnak ki, de attól még a kiskutya is okozhat allergiás reakciót.
jelige: mami
2007-11-26
Két 8 hónapos Bichon Havanese szukámnál is folyamatosan tapasztalom a bélsárevés problémáját.Tanácstalan vagyok.A kutyusok csak száraztápot esznek, a koruknak és méretüknek megfelelőt.A kutyusok nem testvérek.Az egyik jól fejlett,szinte ”túlkondicionált” a másik kicsit vékonyabb,de nem sovány.Négy felnőtt kistestű kutyám van még rajtuk kívül és soha egyikél sem voltak még ilyen godjaink.Nagyon aggódom, mert kiállítási és tenyészkutyus lesz belőlük.Attól tartok,ennek a dolognak még lehetnek káros hatásai a jövőt illetően.Segítségét előre is köszönöm.
Sajnos a bélsárevést okozhatja unalom, vitaminhiány vagy egyszerűen rossz szokás.Ha szuperprémium minőségű tápot esznek akkor a vitaminhiány kizárható.Fontos megemlítenem, hogy az etetésnél nem a takarmány mennyisége (túlkondicionált), hanem a minősége számít, tehát attól, mert jó húsban van, még lehet vitaminhiányos. Ha a bélsárevést magatartászavar okozza, akkor azt elég nehéz kinevelni a kutyusokból. Sok türelem és odafigyelést igényel és még lehet, hogy így sem sikerül kinevelni belőlük.
jelige: Dini
2007-11-26
A kutyám kb. 5 napja nem hajlandó nagyon semmit megenni. Ha véletlenül valamit elfogad( pár szelet sonka 1 kis csirkehús), azt is vagy kihányja, vagy pár órán belül hasmenése van. A hányás-hasmenés nem állandó, naponta csak 1-szer jelentkezik.Valamilyen súlyos belső betegsége lehet? Holnap megyünk orvoshoz, a röntgen esetleg ki tud mutatni valamit?? A kutya 11 éves lesz ,”annyira” még nem öreg, még nem akarnám elaltatni!!! Ha nem javul, az állapota meddig várjak?? A kedve nem túl jó, de azért még jön sétálni, és örül nekünk! A válaszát köszönöm előre!!
Itt az a fő kérdés, hogy mi a kutyus baja.Hányással, hasmenéssel és étvágytalansággal járó megbetegedés 1000 féle van, amelyek különböző súlyosságúak. Okozhatja fertőző kórokozó, lehet allergiás, vagy daganatos betegség, előfordulhat hormonális probléma.A röntgen vizsgálattal számos betegség kizárható, én ajánlanék még egy vérlabor és egy hasi ultarhangvizsgálatot is.
jelige: Negro
2007-11-26
Van egy 8 hónapos Bolognese szuka kutyám. November 5-én kezdett elösször tüzelni (mensztuálni?) 18-án kiszökött, és jó 2 órán keresztül kerestük, mire megtaláltunk. Félő, hogy a kutya vemhes lett, mivel már nem tüzel, és az emlők töve enyhén duzzadt. Elvittük állat orvoshoz, aki azt mondta, hogy ultrahang után derül ki biztosan, hogy vemhes vagy sem. De félő, hogy az ultrahang túl későn lesz, (dec. 15.) mivel úgy tudom, hogy 9 hét a vemhesség ideje. Érdekelne, hogy van-e vemhesség megszakítás (gyógyszeres), mivel nem szeretném megműtettni, mert következő tavasszal szeretnénk a fajtájából párt választani neki.
A kutya vemhességi ideje 58-63 nap, ha november 18-án történt a fedezés, akkor dec 15-re pontosan 28 napos lesz.Ez a legkorábbi időpont amikor ultrahanggal meg lehet állapítani a vemhesség tényét.Ha kiskutyája vemhes, létezik gyógyszeres vetéltetés, ami sokszor durva hányással jár, de hatásos és legközelebb is gond nélkül tud termékenyülni a kutyus. Állatorvosa nagyon jó időpontot jelölt ki az ultrahangos vizsgálatra, ugyanis a vetéltetést is ezután jó elkezdeni.Bátran vigye vissza a megbeszélt időpontra.
jelige: macskaszőr
2007-11-26
A cicám néhány hete mosakodás közben a hátán lévő szőrt tépi. Majdnem teljesen kikopott a szőre.
A szőrtépésnek rengeteg oka lehet. Okozhatja külső élősködő, allergia, vitaminhiány, stressz, viselkedési rendellenesség.Javaslom vigye el állatorvosához a cicát, aki majd alaposan megvizsgálja és eldönti a további kezelését.
jelige: S.O.S.
2007-11-26
Angol bulldognál előforduló nyitott szájpadlásról szeretnék kérdezni. Van esély az életben maradására?
Magyarországon általában a nyitottszájpadlással született kölykök elaltatásra kerülnek. A szoptatás alatt sokszor az orrukon keresztül távozik a tej, illetve nagyon könnyen félrenyelnek és így aspirációs tüdőgyulladásban hosszas kezelgetés után elpusztulnak. Ezt elkerülendő, kerülnek ezek az állatkák euthnaziára.
jelige: Lajti
2007-11-26
Nagy testű (40kg) keverék kutyánk van. Hétfőn reggel azt vettük észre,hogy a két hátsó lába elnyaklik, nem birja el a kutyát.Az állatorvos injekciót adott 3x és vitamintablettákat.Kicsit jobbanlett, de ma szinte egyáltalán nem bir felállni a kutya.
Nagytestű kutyáknál sajnos sűrűn előfordulnak mozgásszervi problémák, melyek mögött sokszor a végtagok vagy a gerinc megbetegedése áll. Javasolnék egy szakszerű ortopédiai kivizsgálást és minimum egy röntgenfelvétel a vizsgálat eredményétőlfüggően. Javaslom keresse fel állatorvosát, mondja el, hogy nem javul a kutyus és biztosan segítségére lesz, hogy hogyan tovább.
jelige: Suzy
2007-11-26
3 éves és 8 hónapos bolognese kutyusum májbeteg. Vérvé- tellel, hasi ultrahanggal megerősített diagnózis. Húst és szénhidrátot nem ehet, Royal Canin Hepatic konzervet és száraz tápot eszik. Sajnálatos módon bélproblémái is vannak, a széklete néha kocsonyás. Tavaly novemberben giardia fertőzése is volt. Lakásban tartott, tiszta és már a széltől is óvott, ennek ellenére megtalálta a giardia fertőzés is. A kocsonyás széklet mellé mostanában elég sok hányás is társul (ez általában hajnalban kezdődik, hangos morgások előzik meg a pociból, majd hányni kezd. Ez általában fehér habos, 1x vagy 2x ismétlődik. A kocsonyás széklet is alkalmi. Hepa Mertz granulátumot szed napi 2x feloldva, és Polybé tablétát, napi negyedet. Mostanában a tünetek sűrűsödnek. Összefügg-e a májbetegség a bélbetegséggel,, lehetséges-e hogy ujra hosszabb ideig tünetmentes legyen, vagy az állapot rosszabbodni fog? 2007. november közepén az ALT értéke 158 volt, a hasi ultrahang krónikus aktiv hepatitist diagnosztizált. November 2-a óta tudjuk, hogy egyáltalán nem ehet hust és szénhidrátot, eddig fött csirkét evett főtt répával vagy Hills konzervet. A Hepa Mertz orvosságot úgy kellett szednie, hogy 1 hónapig szedte, utána 1 hónap szünet. A szünet idején semmiféle orvosságot nem szedett. Az elején említett májvédő tápokkal és a rendszeres orvossággal van-e remény, hogy tünetmentes lesz, esetleg lehet neki valami lappangó bélbetegsége?
Leírása alapján a Suzy betegsége diagnosztizált, ráadásul rendszeres kontrolvizsgálatokra is jár. Higgye el, a kutya állapotának legjobb ismerője a kezelést végző állatorvos. Ő az aki megtudja mondani, hogy elérhető-e a tünetmentes állapot és azt is, hogy van-e gyanúja egyéb megbetegedésre. A leírásából kitűnik, hogy odafigyelő, kutyájáért sokat tevő tulajdonos. Ha a Suzy állapotát nem tálálják kielégítőnek állatorvosával, kérje meg, hogy hogy küldje el a leleteivel specialistához pl az Állatorvos-tudományi Egyetemre. Nem lehetetlen, hogy kiderül a májelégtelenség háttere, esetleg egyéb betegsége a kutyának - és, főleg, hogy jobb eredményt nyújtó kezelést találnak a Suzy bajára.
jelige: bizonytalanság ismét:)
2007-11-26
Kóbor cica volt, amikor találtuk csontsovány volt. Azóta nőtt is és jócskán szedett fel. Miután hazahoztuk megfürdettük, mert bolhás volt és másnap vittük állatorvoshoz. Kapott féreghajtót, bolha ellen valamit kentek rá, és 2 kombinált oltást, valamint veszetség ellenit is. Az orvos azt mondta, hogy egészségesnek tűnik. Már voltunk máskor is, mert meghúzta a lábát, és akkor sem mondta, hogy ne lenne egészséges. Remegést mondtuk neki, arra mondta a parvot, és a súllyal kapcsolatos dolgot is ő mondta. Azért vacilálunk, mert 3 kg biztos nincs. Számunkra nem tűnik betegnek, fényes a bundája, aktív és ilyenek. Még azt szeretném megkérdezni, hogy mivel közepes hosszú a szőre nem kellene szőrcsomó oldót kapnia? Whiskas szörcsomó oldót kap. Ez jó?Illetve féregteleníteni nem kellene megint? Egyszer lett, kb 4 hónapja.
Ebben a korban negyedévente ajánlott a cica féreghajtása. Ha szőrcsomó problémája lenne a cicának - az komoly klinikai tünetek formájában szokott jelentkezni. A whiskas szőroldó pasztája ugyanúgy megfelelhet, mint más gyártók pasztái és a szőroldó komponenst tartalmazó prémium tápok. Ha Önök és állatorvosuk is egészségesnek látják a cicát, akkor nekem sem lehet okom mást gondolni. Ha akár Önöknek, akár állatorvosuknak kételyeik vannak a cica egészségét illetően, ezeket a kételyeket részletes vizsgálatok (fizikális vizsgálatok, vér-, vizelet vizsgálat, ultrahang esetleg röntgen vizsgálat) útján érdemes tisztázni.
jelige: muci
2007-11-26
11 napos kiskutyánk, bal lábfeje begyulladt. Harmadik napja antibiotikumos kezelést kap, de ma reggelre lement a duzzanat, és aggasztóan elhaltnak tűnik a láb. Az orvos szerint rendbe jön, de félek, hogy már nem. Van gyógyulási esélyünk?
Nézze, ha a valóban elhalt a lábfej, lábvég - akkor az csonka lesz. Ezt lehet gyógyulásként emlegetni, és úgy is, hogy rendbe jött, hiszen a kialakult állapot már nem rejt magában további veszélyt - de kinőni nem fog az elhalt lábvég, mint a gyíkfarok. Nem egyszerű annak megítélése, hogy valóban elhalt-e egy tetrész, terület. Ezügyben valószínűnek tartom, hogy állatorvosának van igaza, és őszintén remélem, hogy a gyulladás, ödéma, keringési zavar jeleit véli elhalásnak.
jelige: kiscsillag
2007-11-26
Valóban igaz, hogy a huskykat, malamutokat egyéb ”számhúzó” kutyákat soha nem lehet teljesen ”szófogadóvá” nevelni? Elsősorban gondolok itt arra, hogy ne szökjön folyton el, ha elengedjük mezőn stb. vissz lehessen hívni, és hogy ne gyilkolássza a szárnyasokat a háznál. Jelenleg van egy 9 éves fajtatiszta kan huskynk, hatalmas kertes házban (kertben) tartjuk. Ő közel 1 éves volt mikor hozzánk került, nagyon rossz állapotban (sovány, bántalmazott stb.) Sok időbe telt míg ezeket kiheverte. Ilyen gonok már rég nem állnak fenn, azonban a fentebb említett problémák igen. Azt hiszem vele már lekéstünk a nevelésről :-) (alapvető dolgok persze meg lettek neki tanítva) A közeljövőben szeretnénk egy fiatal/kölyök huskyt és az érdekelne, hogy ha kiskorától tanítva van, esetleg kiképzőhöz hordva akkor mennyi az esély arra, hogy a fenti problémák elkerülhetők? Válaszát előre is köszönöm!
Igen az ún. északi fajták meglehetősen önálló, nehezen korlátozható fajták. Nem közülük kerülnek ki az agility versenyek győztesei sem és a cirkuszi kunsztokat mutató kutyák sem. Egy német juhászt, vagy vizslákat sokkal könnyebb betanítani is. Az északi fajták mellett egyébként a terriereket és pl a Beagle-ket is hasonlóan szökdöső, nehezen korlátozható fajtáknak ismerjük. A fiatal husky és malamut, főleg a szukák egyébként várhatóan azért egy fokkal jobban festenének az Önök számára, de ha jobban tanítható, kezesebb, emberhez jobban kötődő kutyát akarnak, akkor ne az északi fajták között keressék azt. Ezek a fajták igen aktív, lehetőleg velük együttsportoló tulajdonos mellé, lehetőség szerint csapatba valók.
jelige: bizonytalanság
2007-11-26
Az lenne a kérdésem, hogy mitől lehet az, hogy a cicánk időnként remeg? Az egész teste remeg ilyenkor. Pl ha az erkélyen kint vagyunk vele és lesi a tubikat, akkor nagyon gyakran, de pl most evésnél is remegett, valamint időnként ha alszik. Jó az étvágya, sokat játszik, és nem tűnik betegnek. Ez már akkor is így volt, amikor hozzánk került 4 hónapja. Az állatorvos azt mondta, hogy lehet hogy parvós volt. A másik, hogy szeretnénk ivartalanítani, de még nincs 3 kg-os a cica, az orvosunk azt mondta, hogy jó lenne ha ezt megközelítené, de elég kistestű a cica. Legutóbb 2.4 kg-os volt. Várhatunk még az ivartalanítással? Nem lesz kockázatos várni vele? Pl emlőrák? Az alatás miatt lenne kockázatos, viszont nem szeetnénk hogy a műtétnél probléma legyen, nem tudjuk mi jobb, ha várunk amíg felszed egy kicsit, vagy megműttetjük.
Az izomremegés izgalom, álmodás közben, vagy hideg esetében természetes jelenség macskákon is. A galambok lesése közben, vagy evés közben megfeszülő izmok játéka, remegése lehet teljesen természetes jelenség. Ugyanakkor az izomremegés egy igen általános tünet is lehet, gyakorlatilag az összes lázzal járó és egy sereg idegrendszeri eredetű betegség esetében előfordulhat. Vannak nagytestű és kistestű házimacskák - hasonlóan az emberekhez. A hányatott sorsú, betegeskedő, alultáplált kóbormacskák kölykei is sokszor csenevészek, kistermetűek. Egy jóltartott házimacska kölyke is lehet alulfejlett pl túl nagy alom miatt. Ha az Önök cicája filigrán alkatú, de egyébként egészséges macska, akkor 7-8 hónapos korában kockázatmentesen megejthető az ivartalanítása. Azt, hogy a cica egészséges-e, (méret ill izomremegés) leginkább a kezelőorvosa tudja megítélni.
jelige: rkaresz
2007-11-26
Nemrégiben hoztunk el egy 2éves kan boxer kutyust,akit vert a gazdája és éheztetett,de egy együttérző állatbarát,kimentette őt! Nagyon sovány, étvágya az lenne,folyadékot is rendesen iszik!Nem merek túl sok ételt adni neki nehogy bevérezzen a gyomra,a túlzott terheléstől. Mérsékelten szeretném az adagját növelni, erre szeretnék javaslatot kérni. A mai napon,viszont észrevettem,hogy székelés után kis mennyiségü vér is távozik! Nagyon aggódom érte,de anyagilag nem vagyok úgy eleresztve,hogy egyből állatorvost hívjak. A kutyus amúgy mindezek ellenére nagyon játékos és illemtudó,vidám. Köszönöm!
Sajnos nem tudom egyértelműen megnyugtatni a kutya állapotát illetően - hiszen a véres bélsárürítés akár igen veszélyes betegség tünete is lehet. Amit otthon el tud követni a kutyáért, az a következő: naponta többször (akár 4-5x, mint egy kölyökkutyát), egy-egy alkalommal csak kis adagokban kellene etetni jó minőségű kutyatápokkal. A kutyatáp mellett, vagy azzal összekeverve élőcsírát (baktériumokat) tartalmazó yoghurt ill kefír etetése is ajánlott. Az ivóvizét le lehetne cserélni kamillateára. Mihelyst teheti állatorvoshoz kellene vinni a kutyát. Ha ezt hosszútávon nem tudja megtenni, akkor a kutya Önnél sincs jó helyen - hiszen egy állattulajdonos esetében nem az az egyetlen kritérium, hogy ne verje az állatot, hanem megfelelő tartási, takarmányozási és egészségügyi körülményeket is biztosítani kell.
jelige: Picurka 3.
2007-11-26
Köszönöm hogy ilyen gyorsan válaszolt és második levelemet vegye tárgytalannak mivel akkor mégis működik ez a postafiókom! Az orvost aki ivartalanította Picurt má kérdeztem azt mondta hogy kiskutya semmi féleképp nem lehet a dologból de gondoltam azért megkérdezek más orvost is! Szóval a rendes párzás már kétszer is megtörtént (összeragadtak) De akkor így megnyugodtam ha biztos hogy nem lehet belőle kiskutya. Olvastam a levelében hogy a szuka ivartlanítását javasolja, de az én szukám már nem fiatal, már 6 éves lesz. Még így is javasolt ivartalanítani? vagy így már nem? És a szukák ivartalanítása nem veszélyesebb mint a kanoké?? Mert nagyon féltem a kutyáimat! Van egy 4 és fél hónapos német vizslám is és ő is szuka és félek ha eljön a párzási idő akkor szökős lesz és valami kóbor kutya bepározza...bár bent tartom a lakásba de hát mivel vizsla ezért elég sűrűn kint van az udvaron...szóval az ő ivartalanításán is gondolkodom. De az még nem biztos. Szukáknál veszélyes az ivartalanítás nem? Mert én azt hallottam. Várom válaszát!
Valóban az Önök esetében a párzásból nem születhet kölyök. A szukák ivartalanításának ideális időpontja az első és második tüzelés közötti időszakban az állat kb 1 éves korában van - ez a kölyök esetében még nincs lekésve. A későbbi ivartalanítás is ajánlott, mivel az álvemhességek, petefészek és méhbetegségek lehetősége nagymértékben csökkenthető ezáltal. Az ivartalanítási műtét szukák esetében is igen kiskockázattal végezhető - nagyságrendekkel kisebb a tervezett beavatkozáűs kockázata egy 6 éves egészséges szuka esetében, mint ugyanezen szuka 12 éves korában egy méhgyulladás esetén.
jelige: francia bulldog
2007-11-24
Első alkalommal vásárolnék kutyát(felnőtt kutyát). Meg is találtam a megfelelőt,viszont azt hallottam,hogy ez a kutya előző alkalommal elvetélt(egyszer már fialt.Álítólag 6 hónapra ismét tüzelt,be van fedezve.3,5 hetes vemhes,de nem látszik rajta semmi. Több kérdésem is lenne: -ha elvetélt,lehet-e még vemhes, -a vetélést okozhatta-e méhgyulladás(állítólag az orvos ezt kizárta), -és ha méhgyulladás okozta a vetélést,akkor kezelés nélkül ez meggyógyulhat-e, -a méhgyulladás és a tüzelés között van-e összeföggés,emiatt késhet,vagy elmaradhat a tüzelés? Válaszát előre is köszönöm!
Ultrahangos vizsgálattal a legkorábban vemhességet a 28.nap körül tudunk megállapítani, ekkor még ön semmit nem lát a kutyuson, ezért van szükség az ultrahangra. Mielőtt megveszi, érdemes lenne tulajdonossal együtt elmenni egy állatorvoshoz, aki megállapítja ultrahanggal a vemhesség tényét. Ha elvetélt, akkor különösen fontos, hogy szaporodásbiológus állatorvos vizsgálja meg a kutyust, ugyanis annak oka van, ha elvetél.Az ön kérdései rendkívül összetettek, gyakorlatilag lefedik az egész kutya szaporodásbiológiát, amelyről könyveket írnak. Sajnos itt nincs elegendő helyem, hogy minden kérdését megválaszoljam.Szerintem a legfontosabb a vásárlás előtti szakszerű szaporodásbiológiai kivizsgálás lenne. Szülészeti Klinika van az Állatorvostudományi Egyetemen, Budapesten, javaslom keresse fel.
jelige: borzas
2007-11-24
1 éves golden retriewer kutyám,tiszta rendezett helye van.Tisztán van tartva, hetente 2-szer átfésűlve az egész kutya.mégis újabban nagyon vakarodzik,pedig bolhartóval is lekezeltük. mi az oka, mit tehetek????
Lehet, hogy bolhás,de az is lehet, hogy allergiás,vagy más eredetű bőrgyulaldása van a kutyusnak.Ha kertben él, a macskák által átszállított bolhák közül bármelyik percben felkaphat egy bolhát és újból megfertőződhet.Tudnom kellene, hogy pontosan milyen bolhaírtóval kezelték és mennyi időnként. Azt se felejtsük el, hogy ahogy mi is , úgy kutyáink is vakaródzahtnak, aminek nincs semmilyen különleges oka.Ha azonban nem múlik a vakaródzás, keresse fel állatorvosát.
jelige: speranca
2007-11-24
Speranca nevu him keverek kutyammal van problemam.Kb. egy honapjagyulladasba lett az az eggyik laba,erre az allatorvostol kapott antibiotikumos kezelest inekcioba .Egy idore elmult,de utana megduzzadt az eggyik hereje.Azota meg egyszer kapott inekciot,de nem akar elmulni semmi kep.Szegeny mar fel az autotol is ,mert azt hiszi viszem az orvoshoz,mi lehet az oka,es mit kene tenni hogy elmuljon?
Sajnos nem tudom, hogy ez a gyulladás milyen eredetű volt, történt-e előtte traumás sérülés. Azt sem tudom, hogy a láb melyik területére szorítkozott, milyen szerveket érintett( csont,szalag, izület, izom, stb..). Hereduzzanat is rengeteg kórokú lehet. Legjobb lenne, ha felkeresné ellátó állatorvosát és elmondaná, hogy nem javul a kutyus és küldje tovább esetleg specialistához.

<< <  279 / 381 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.04.23
Az április 19.én Camponánál talált fehér Kutyusnak meglett a gazdája!! ( Chippezett volt, köszönet a Sirius alapítványnak, illetve a fiatal párnak, akik nem hagyták az utcán kóborolni!) B.Bea :)
2014.04.22
Április 19.én este 7 órakor találtak egy 1 éves körülinek saccolt, drapp labrador keveréknek mondott fiú kutyust a Campona parkolójában. Vastag bőr nyakörv van rajta. A Sirius alapítvány fogadta be Érden, ott van a kutya, fent van a honlapjukon is. Jól táplált, nagyon kedves kutyus!!!Sirius Állat- és Természetvédelmi Alapítvány Telefon: 06 30 276-6071 (Böjtös Andrea) 06 30 910-6987 (Böjtös Éva) (Kérjük, a megadott telefonszámokat lehetőség szerint 9h és 16h között hívják. Előfordulhat, hogy elfoglaltságunk miatt nem tudjuk felvenni, ez esetben később próbálják meg. Köszönjük!)
2014.04.02
Ma du. 1 óra körül kiszökött a kerítés léceken át 9. hetes kiskutyánk.Még sajnos nem volt chipje, a következő oltásnál került volna rá sor.Múlt héten csütörtökön kapta meg a parvovírus elleni oltását, és a féregtelenítését, és még holnap kellene beadni a féregtelenítés miatti fél tablettát. A XXII. Kerület (Rózsavölgy) Orsovai utca 7 szám alól szökött ki!Kérem, segítsenek, hogy megtaláljuk. Előre is nagyon köszönöm! Bárdos Katalin Tel.. 30/737-4997 orias969@gmail.com