Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉS

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: vándor
2008-01-25
Meg szeretném tudni, hogy egy cica mennyire messzire kóborolhat el, és mennyi ideig normális az eltűnése. Az enyém egy fél éves kandúr, aki lakásban éldegél, néha kimegy játszani de hogy elkóboroljon napokig, nem volt jellemző. Nagyon aggódom érte. Válaszát előre is köszönöm.
Nem szokványos a napokra történő eltűnés, még akkor sem, ha az éppen ivarérő ifjonc szíve szerelemre gyulladt. A több napos kimaradásnak sajnos sokszor baleset (kutya, autó ..), ellopás, befogadás/elszeretés, vagy betegség áll a hátterében.
jelige: Jessy
2008-01-24
Tisztelt Budafoki Állatgyógyászati Központ minden kedves orvosa, aki erre a rengeteg kérdésre válaszol! Aggódva olvastam azt a rengeteg állatbarátot, aki velem együtt agódik kedvencéért. Sajnos velem együtt sokan szeretnénk még kedvencük életét meghosszabbítani. Csodálatos dolog ezeket a boldog éveket úgy leélni ezekkel a csodálatos lényekkel, hogy annyi, de annyi örömöt és szeretetet adnak nekünk. Borzasztó elveszteni Őket, és még nehezebb nekünk kimondani, hogy altassák el, mert már nem birjuk nézni szenvedésüket! Daganat betegségben elvesztettem egy csodálatos fekete vizsla keveréket! Daganatos betegségben elvesztettem egy nagyon kedves, szeretet teljes toj-uszkárt! 16 évesen elvesztettem egy gyönyörű kandur cirmos cicát! És most aggódnom kell a 11,5 éves törpe uszkáromért, aki szintén emlő daganatban szenved! Csodálatos emberek Önök, kedves állatorvosok, akik önzetlenül, kedvesen és megértően beszélnek minden egyes gazdival, válaszolnak arra a rengeteg kérdésre. Nem győzök ámulni és bámulni a gazdik aggódásán és az orvosok kedves, megnyugtató és nagyon szakszerű tanácsain! Minden elismerésem ezekért az orvosokért! Ezért kérem a Kedves állatbarátokat és gazdákat! Legyünk nagyon hálásak ezekhez az orovosokhoz, mert csodálatos munkát végeznek, amikor interneten keresztül próbálnak segíteni nekünk! Kedves állatorvosok mindenki nevéven azt hiszem megtehetem, hogy nagyon, de nagyon köszönjük odaadó munkájukat és elhivatásukat.
Hát ez egy nagyon kedves levél volt - és ha elovassa a néhány perccel ezelőtt megválaszolt „Jessyke” jeligére írt kérdést és választ, akkor biztosan egyetért azzal megállapítással, hogy az élet a legnagyobb rendező ... Sajnálom a korábbi kanossza járásaikat a gyógyíthatatlan rosszindulatú betegségekkel és őszintén remélem, hogy a mostani kalandjukat sokkal mosolygósabban, teljes gyógyulással zárják. Köszönöm a kedves sorait!
jelige: Jessyke
2008-01-24
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm a lehetőséget, hogy újra kérhetem tanácsukat! 11,5 éves szuka uszkáromnak 5-6 éve emlő daganata van. Először 2-3 db picike csomo jelentkezett. Vidéken lakom és itt azt mondták sajnos nem lehet műteni, mert szóródhat. Ez valóban így történt az anyjával is. Több kis csomókat szedtek ki belőle, mégis 2-3 éven belül kiújúltak. Igy is élt 14 évet, és tüdő emboliában pusztult el, természetesen már az egész alteste tele volt nagy méretű csomókkal. Vissza térve a 11,5 éves kedvencemre. Már írtam Önöknek levelet, nagyon kedves doktor úrtól kaptam vissza választ (dr.Horváth). Ő azt mondta, hogy 5-6 éves korban megoldható lett volna a csomók eltávolítása és az ivartalanítás. Most, hogy már idős a kutya, még esetleg lehet remény. Nagyon szeretnék segítséget kérni, hogy hol foglalkoznak daganatos kutyák állapotának felmérésével. Értem alatta röngen, ultrahang, vagy bármi ami ehhez szükséges. Nem akarok még tudomást venni az altatásról. Nagyon jó kedvű, jó étv ágyú, túl hiperaktív. A napokban megtrimmeltem, hogy szép legyen, azt hittem, hogy azért köhög utána, hogy esetleg beszipózott egy csomó szőrt, mert már nem szívesen viseli a nyirást. Sajnos a köhögés nem hagyott alább. Azt is észre vettem ,hogy 2 hónapja múlt el a tüzelés és a csomok ilyenkor beduzzadnak, de egy idő után mindig vissza húzódtak. Most nem az történt, szinte mindegyik csomó be van duzzadva, és napról napra nőnek. Szeretnék segítséget kérni. A körzeti állatorvosom azt mondta már nincs segítség. Megszeretném nézetni a köhögését, hogy megfázástól van, vagy esetleg már a tüdőre is terjedhetett. De ennek a közögésnek semmi előjele nem volt. Egyik napról a másikra jött, lehet, hogy csak egy megfázás. Naponta többször a kezembe van, amikor rohamokban jön rá a köhögés, ilyenkor a hátát símogatom, és valahogy megnyugszik. A játszás, minden természetes neki. Mindent szeretne, de ahogy egy kicsit felizgatja magát, abban a pillanatban jön a köhögés és az erőteljes hányási inger, de nem hány. Kaptam egy ”Vetri-DMG” nevezetű gyógyszerről ajánlást, hogy nagyon jó daganatok ellen. Most jelenleg Béres cseppet és Imunovet-port kap az ételébe. Nagyon szeretném segítségüket, hogy hol tudnának fogadni. Nagyon köszönöm előre is. Tisztelettel egy aggódó gazdi, aki már napokat nem alszik és nem eszik, hogy gyógyuljon a kedvence. Várom mielőbbi válaszukat, hogy hol tudnak fogadni? Ezzel a köhögési problémával még nem voltam orvosnál vele, de sürgősen szeretném elvinni egy olyan helyre ahol kimondottan ezekkel a problémákkal foglalkoznak. Köszönöm mégegyszer!
Az 5-6 éve jelentkező emlőterimék még valószínűleg vagy gyulladásos eredetű csomók, vagy jóindulatú igen önnyen operálható daganatok lehettek. Az eltelt 5-6 év alatt nem kizárt, hogy a könnyen megoldható terimékből és/vagy párhuzamusan fejlődve akár rosszindulatú, áttét képződésére is hajlamos emlőrák alakult ki. Az emlőterimék és akár a rosszindulatú emlődaganatok esetében is operálni kell. A két vizsgálatokat akr mi is el tudjuk végezni - de a történetet végigolvasva sajnos komoly az esélye, hogy előrehaladott betegséggel állunk szemben. Honlapunk Publikációk rovatában olvashat még a témában.
jelige: pincsike
2008-01-24
Kb. két napja minden előzmény nélkül a tizenegyéves palotapincsi kutyám élesen felvonyított, ilyet még soha nem csinált, úgy éreztük, hogy valamilyen fájfamla lehet. Külső sérülése nem volt, de onnantól kezdve nem nagyon futott, lefeküdt a helyére, ezek az éles felkiáltások délután megismétlődtek, sőt másnap geyre gyakoribbá váltal, kimenni sem volt kedve, összehúzta magát, behúzta a hasát és kicsit meggörnyedve ment, nagyon lassan. Azt hittük, hogy a gyomrával van valami baja, beleült a kaja, ilyen volt már régebben is, ezért elmentünk vele futni, játszani, akkor jobban érezte magát. Széklete kezdetben csak nagyon nehezen volt neki, olyan volt mint a beton. A futás után azt hittük, hogy jobban lett, enni is evett, (puha húst kapott), de éjszaka, kb. 1óra körül, újra kezdődtek a fájdalmai. Nem tudtunk hozzáérni sem, mert vagy morgott és agresszívvá vált, vagy úgy felnyúszített, mint ha ”nyúznák”. Akkor az állatkórház éjszakai ügyelete azt tanácsolta, hogy negyed algopirin adjak neki és lehet, hogy a prosztatájával van baj, ami kisugároz a gerincére. A tablettától jobban lett, éjszaka már többet nem nyűszített. Másnap reggel csak nehezen tudtuk elvinni az állatorvoshoz, ahol azt moöndták, hogy a gerincével van probléma, ami ilyan fajta kutyáknál természetes, injekciót kapott, ami 10-15 napig hat, után fájdalom esetén algoprinit adjunk neki. Az lenne a kérdésem, hogy nem gyógyítható ez a gerincprobléma a kutyánál, most már mindig figyelni kell, hogy mikor vannak fájdalmai és gyógyszerrel kezelni, és soha nem lesz már olyan vidám, játékos kutya, mint korábban, mert amióta hazahoztuk csak alszik, nem lehet vele játszani, kijönni sem akar. Két éve volt egy műtéte, amikor is a vesszőjéről kivágtak egy kis darabot, mert lány kutyával még nem volt, és amikor magát nyalta, akkot szétrepedt neki a bőr, ezért azóta már nem is tud lánnyal lenni. Nem tudom, hogy ez összefüggésben van e betegségévell. Köszönöm válaszát!
A leírt történet a porckorongsérv („gerincsérv”, tacskóbénulás) eshetőségét is igen komolyan felveti - számos egyéb betegség mellett. A tünetek hátterét részletes vizsgálatokkal benne vérvizsgálatok, röntgenvizsgálatok, myelográfia, hasi ultrahang lehetne egyérteélműen tisztázni. A szóbajöhető betegségek egy része sebészeti úton megoldható, javítható - de operálni is csak a leletek birtokában lehet (ha lehet). A korábban történt péniszamputáció szinte kizárt, hogy összefüggáésben lenne a mostani tünetekkel.
jelige: macska
2008-01-24
a macskámnak amikor hozzáérek a farkához, akkor elkezd nyávogni. de amikor például megy valahova, akkor nem. aggódok érte, nem tudom mi lehet a baja... lehet, hogy eltört a farka? amikor alszik, akkor is békés, nyugodt, de ha hozzáérek a farkához, akkor nyávogni kezd, és néha a kezemet is megharapja(nem erősen), hogy hagyjam abba. mi lehet a gond? el kell vinni állatorvoshoz? köszönöm a válaszát!
A farok (esetleg az egész hátulsó testfél?) túlérzékenységét valóban okozhatja akár farok-, medence, gerinc elváltozás (törés, rándulás, daganat, tályog ..) is. De a leírt tünet lehet akár alsó húgyúti betegség, vagy mivel a macska gyakorlatilag oltatlan - több fertőző betegség gyanúját sem lehet elvetni. Igen, el kell vinni állatorvoshoz, aki részlets kivizgsálás után meg tudja állapítani a tünetek okát - és remélhetőleg meg is tudja oldani a problémát. Honlapunk Tudnivalók rovatában elolvashatja azt is, hogy egy kijáró macskának milyen védőoltásokra lenne szüksége.
jelige: Lizi
2008-01-24
Kedves Doktor úr! Csak szeretnék visszajelezni, hogy a cukorbeteg 10 éves kutyusomat tegnapelőtt megműtötték, mivel javasolta,az orvosi vizitet, hogy az 1 hónapnál is tovább tartó tüzelés már erősen gyanús. A műtét alapján kiderült, hogy igen előrehaladott méhgyulladása volt, úgyhogy talán még időben be tudott avatkozni az orvosunk. Lizi egyre jobban van, még egy kicsit étvágytalan, de próbálom kényeztetni a kedvenc falatokkal, hogy mihamarabb rendeződjön az étkezése. A cukorbetegsége miatt ez fontos. A kérdésem csak az lenne, hogy miért nem hívta fel egyik állatorvosa sem a figyelmemet arra, hogy az ivartalanítás ennyire fontos dolog! Lizi 10 éves kora előtt csak a szokásos oltásokat kapta a rendelőkben, nem volt soha beteg. Tehát nem is voltam tájékozott az ivartalanítás előnyeiről. Ha Lizit fiatal korában ivartalanítom lehet, hogy nem lett volna gennyes méhgyulladása, nem lett volna cukorbeteg, nem vakult volna meg!!! Nagyon bánt a dolog! Az ön honlapján jutott csak tudomásomra, hogy mennyire fontos az ivartalanítás a későbbi komoly betegségek megelőzése érdekében. Köszönöm figyelmét, és köszönöm az eddigi jószándékú segítségnyújtását!
Örülök, hogy sikerült megmenteniük a Lizit. Az általános megállapítása/kérdése igen fontos problémára világít rá. Sajnos mi állatorvosok sem fordítunk elég figyelmet a felvilágosítás és informálás fontosságára és a kutyatartó tulajdonosokban, tenyésztőkben és sajnos bennünk állatorvosokban is még mindig sok régi beidegződés, idejétmúlt gondolkodás és tévhit él. A folyamat elkezdődött, a helyzett ha lassan is, de javul - és egyre több a korszerű információ, ami a kutyatartók számára rendelkezésre áll. Őszintén remélem, hogy a Lizi cukorbetegségében is komoly javulás lesz tapasztalható.
jelige: Maci
2008-01-24
A 7 éves keverék kiskutyámnak az egyik hátsó lábfején egy kis púpot találtam, ami nem fáj neki ha hozzáérek, de érdekel hogy mi lehetett az.(ez a púp már elmúlt)
A leírt duzzanat lehetett vérömleny, savós folyadékgyülem, tályog, gyulladásos eredetű szövetszaporulat, ín-, ínhüvely-, nyálkatömlő gyulladás, ujjperci ízület gyulladása .... meg egy csomó egyéb dolog. Mivel eltűnt, elmúlt a duzzanat ezért a daganat gyanúját kizárhatjuk. Azért csak tapogassa és nézegess a kutyát több helyen is - és ha rendellenességet tapasztal értesítse állatorvosát.
jelige: Jankazd
2008-01-24
Egy hat hónapos Staffordshire terrierről van szó, akin egy ideje cseresznye nagyságú dudorok nőnek, de egy pár nap múlva el is tűnnek. Változatos helyeken jelenik meg, volt már a nyakán, fején, hasán, hátán, hónalján. Nem mutat a kutya különösebb érzékenységet, de mégis szeretnénk tudni mi okozhatja ezeket a dudorokat, mert nem is szép és bosszantó, hogy mi lehet ez. Voltunk állatorvosnál, aki allergiára gyanakszik, de hiába próbálunk különböző ételeket elhagyni a dudorok folyton előbukkannak.
Áll a zászló az allergiás eredetű elváltozsnak is, de sajnos a táplálékallergiákon kívül a kölyök környezetében rengeteg egyéb allergén is elképzelhető - így aztán még azok között is van elég vizsgálgatnivaló. És az allergiás eredet mellett sajnos szóbajöhet még akár veleszületett (atópiás), parazitás, bakteriális és gombás eredetű fertőzések is - és egy sereg egyéb betegség másodlagos tünete is lehet a leírt bőrelváltozás. Attól tartok, hogy még igen sok vér-, bőrkaparék (esetleg kimetszés?) és egyéb vizsgálatra leszszükség, hogy megszülethessék a diagnózis és eséllyel lehessen kezelni a kölyköt. Előfordul, hogy egy ember esetében is hónapokig-évekig jár valaki szakrendelésekre mire kiderül a betegség és eredményesen lehet kezelni. Egy kutya esetében sem mindig egyszerűbb.
jelige: kérem segítsenek mihamarabb
2008-01-23
Tanácsukat szeretném kérni!!Lassan 2 hete nem eszik a kutyám házi kaját kap táppal keverve!!Hirtelen le fogyott annyira hogy látszanak a bordái!!Vettem neki kutyáknak való vittaminokat a kajájába keverve adagoljuk neki és akkor sem eszik a kutya!!nem szeretnénk el vesziteni a szívünkhöz nőt!!A másik kutya pedig egészséges ugyan azt az ételt kapja mitn a másik!Kérem segítsenek mihamarabb!!
Hát én sem szeretném, ha elveszítenék az oltatlan, egy-két hete beteg kölyök kutyát - de nem tudok segíteni ennyi adat alapján, amit küldött. A kölyök kutyáknak számtalan veleszületett és fertőző, vagy nem-fertőző szerzett betegsége lehet. Ezek nagy része étvágytalansággal (is) jár, és nem fog meggyógyulni semmiféle vitaminkészítménytől. Honlapunk Tudnivalók rovatában elolvashatja, hogy egy kölyökkutyának milyen vakcinákat illik kapnia. Részletes állatorvosi vizsgálattal lehet kideríteni a kutya baját és a megoldási lehetőségeket. Vigye a kölyköt mielőbb jól felszerelt állatorvosi rendelőbe.
jelige: cicus
2008-01-23
Tisztelt Doktor Úr! Macskámat 4napja elkapta 2kóbor kutya. Állatorvosnál jártam vele, ahol is több napos antibiotikumos kezelés után, megröntgenezték és kiderült hogy medencetörése van. Van e más lehetőség is az állat rendbejöttére, vagy csak műtéti úton lehetséges e, mert már az egyik lábára rááll, vizeletét alomban üríti.Köszönöm válaszát.
Hát pontosan ez az a kérdés, amit állatorvosával meg tud vitatni -hiszen ezért készítették a röntgenfelvételt is. Ha állatorvosa a törött csontvégek helyeződéséből azt látja, hogy a medenceüreg nagymértékben szűkült - a bélsárürítés is akadályozott lehet hosszútávon és a cica mozgása is komolyan korlátozott lesz, és mindezeken műtéti úton jó eséllyel lényegesen változtatni tud - akkor fogja ajánlani a műtéti megoldást. Ha azt látja, hogy mnindezek a problémák nem várhatóak, akkor a konzetvatív kezelés mellett is maradhatnak.
jelige: bűzöske
2008-01-23
10 éves spánielemnek kb. 2 hete iszonyat bűz jön a szájából. Nem fogkövesek a fogai, tápot illetve konzervet nem váltottunk nála. Mitől lehet ez?
A húsevők lehellete sohasem virágillatú, de ha 2 hete különösen penetránsnak érzi a lehelletét, akkor az lehet elsődlegesen szájüregi megbetegedés (pl foghiba, vagy ínygyulladás, fekély, fekélyes daganat ..) vagy lehet az elsődleges megbetegedés más szervben (pl veseelégtelenség) és a lehellet akkor is bűzös lesz. Érdemes lenne részletes kivizsgálást kérni állatorvosától, hogy kiderülhessen a ünet háttere. A megoldásról, kezelésről csak a leletek és diagnózis birtokában lehet szót ejteni.
jelige: kéne a segítség
2008-01-23
A kutyám már 4 napja nem kakál.Azóta csak nől és nől a hasa ,attól félek szétdurran.Mit csináljak vele?Édesanyám azt mondaja adjak neki valami olajos dolgot mert attól jobban csúszik.Kérem válaszóljon szerintem csak napjai vannak hátra.Sürgős
Bizony, hogy kéne a segítség, méghozzá sürgősen ... és az sajnos nem érkezhet az internetről. A kutyának mielőbbi részletes vizsgálatra (benne röntgen vizsgálat) és segítségre, nem kizárt, hogy műtétre lehet szüksége. Ha csak most kezdenek neki az otthoni segítségnyújtásnak, az már előfordulhat, hogy túl későn van. Gyorsan vigyék őt felszerelt állatorvosi rendelőbe.
jelige: Erika
2008-01-23
Yorkie kutyánk hátán korpásodás tapasztalható.Most 7-hetes a kutya.Valami betegség jele,vagy természetes folyamat?Mi a teendő?
Semmiképpen nem természetes folyamat. lehet, hogy egyszerű és könnyen megoldható dologról pl hiánytünet van szó - de gyakorlatilag bármilyne betegség kísérőjelensége lehet a szőr fénytelensége, töredezettsége és/vagy a bőr korpázottsága. Értesítse állatorvosát az észleléséről.
jelige: Egy kis segítség nem árt.
2008-01-23
A segítségét szeretném kérni. Január 20-án vettünk egy 8 hetes kiskutyát (Shih-Tzu) rendesen kapja a beáztatott tápot, melyet az állatorvos javaslatára vettünk. A probléma a mai napon kezdődött ugyan is észre vettük hogy a saját székletét eszi. A kérdésünk az lenne, hogy mi az oka, nem lesz tőle valami baja, és hogyan tudnánk le szoktatni róla? Kérem segítsen! Üdvözlettel:
Nem hiánybetegsgről, hanem (meglehetősen gyakori) viselkedési zavarról van szó. A bélsárevés (saját vagy más állaté) hasonlóan a dögevéshez, egyéb bomló szerves anyagok elfogyasztásához, nem csak degusztáló - de egészségügyi szempontokból is aggályos viselkedés. Lenevelni, leszoktatni rengeteg odafigyeléssel, következetességgel, kitartással lehet a kutyát. Elsőként is a bélsarat rögtön el kell tüntetni a kölyök környezetéből. Az ürítés után rögtön jelentkező szándékot egyértelműen, határozottan pl: Fúj, nem szabad!, meglegyintjük a kutyát, eltérítjük a szándékától ... A család minden tagjának együtt kell működnie a siker érdekében.
jelige: mi lehet a baja?
2008-01-23
Van egy szíriai aranyhörcsögöm 4 éves. pár hete egy napig mozdulatlanul feküdt de estére jól lett. mi lehet a baja?
Bármilyen, esetleg szerencsésen átvészelt betegség okozhatta az egynapos levertséget, bágyadtságot (tetszhalotti állapotot?).
jelige: Manka
2008-01-23
Üdvözlöm A következők érdekelnének én egy kezdő kutya tartó vagyok.Ingyen kaptuk a kutyust az oltásikönyvébe az van írva,hogy 2007.11.27 én születet de én úgy látom,hogy ahoz képest nem eszik rendesen a kutya. Valahogy csak olyan nyámnyogásnak tünik amit csinál. Nekem pedig azt mondta a gazdija,hogy naponta már lehet neki négyszer enni adni. A napi eggyet is alig eszi meg pedig nagyon minimálisat adunk neki enni. És még az érdekelne,hogy egy ilyen kis kutyának mennyi oltásra van szüksége kezdetben? Mert már kettő bevan neki írva az oltási lapjába. És,hogy mennyibe kerűlnek ezek az oltások? Előre is köszönöm válaszát
Egy kölyök kutyának élete első évében 2 kötelező (veszettség) és 4-5 ajánlott védőoltásra, valamint rendszeres parazitamentesítésekre van szüksége. Erről pontosabban honlapunk Tudnivalók rovatában olvashat. A védőoltások ára rendelőnként és oltásfajtánként változik egyenként 3-6 ezer forint között van az áruk. Az étvágytalanságot számtalan veleszületett és szerzett betegsg okozhatja. A legokosabban akkor jár el, ha megbeszéli állatorvosával a teendőket.
jelige: Perec
2008-01-23
Tisztelt doktor Úr! Francia bulldog fajtájú 4 éves szuka kutyusunk tüzel, és most először szeretnénk pároztatni. Minden tanács jól jönne, hogy mikor próbálkozzunk, hogyan kell, és minden amit tudnunk érdemes, ha egészséges kiskutyusokat szeretnénk! válaszát előre is köszönöm!
Elsősorban szeretném lebeszélni az ötletéről. A 4 éves szuka első fedeztetésének ideális időpontja a kutya 1,5-2 éves korában lett volna. A bulldog fajták amúgy is problémás fajták, sokszor küzdenek szaporodásbiológiai zavarokkal, az ellésük igen gyakran császármetszéssel végződik - több problémával igen nagy eséllyel fog szembetalálkozni. A kutya nem lesz egészségesebb egy elléstől, szoptatástól és nem lesz boldogabb sem tőle. Kutyatenyésztéssel felkészült kutyatenyésztők arra alkalmas tenyészállatokkal kellene, hogy foglalkozzanak. Ha nem tudtam lebeszélni az ötletéről, akkor honlapunk Publikációk rovatában több hasznos írást is elolvashat a témában.
jelige: snautzer
2008-01-23
Kutyámat 3 hete kezelték gyomorpanaszokkal mert nem evett. A 3 nap alatt 10 injekciót kapott a hátsó lábán a combjába mindkét oldalra. Az lenne a kérdésem, hogy normális-e, hogy 3 hét után is meg van dagadva mindkét oldalon a combja ahhová az injekciót kapta?
Biztosan nem normális. Mint ahogyan a gyomorpanaszok sem normálisak - ezért kell kezelni a betegeket. Jelezze állatorvosának a problémát, segítségével meg tudják ítélni, hogy kell-e kezelés, beavatkozás a duzzanat leküzdése érdekében, vagy az idő megoldja a kérdést.
jelige: Bubi
2008-01-23
Bubi 1 éves kislány kuyus, 6 hónapos korában lett ivartalanítva. Két hete vettem észre, hogy a vizeletét hol tartja hol nem, (éjszaka bent alszik így vettem észre). Az állatorvos húgyúti fertőzésre gondolt így kapott egy szurit, és gyógyszert ez ellen. Sajnos a panaszai nem változtak. Hogy lehetek abban biztos, hogy tényleg (az ivartalanítás miatt) vizelettartási zavara van? Ha pedig kiderül hogy igen, melyik a legjobb gyógyszer ennek a hormonnak a bevitelére? Egész életén át kell szednie? Ez nem káros neki, nem rövidíti meg az életét? A legjobbat akarom neki.
Nyilván állatorvosa és még én is a legjobbat akarom a Bubinak. A vizelet tartási problémák fertőző eredetét a vizelet (akár többször ismételt) laboratóriumi vizsgálatával lehet megerősíteni, vagy kizárni. A vérvizsgálatok (emelkedett fehérvérsejtszám?) is segítenek a feltevés megerősítésében. A hasi ultrahang és kiválasztásos röntgenvizsgálat is adhat értékes adatokat a betegség megítélése érdekében. Ha bebizonyosodik, hogy a Bubi vizelettartási zavara nem fertőző eredetű, hanem ösztrogén hiány miatt alakult ki, akkor a hosszantartó ösztrogénkezelés is lehet a megoldás.
jelige: Szurok
2008-01-23
Hat éves macskámnak kb egy hónapja volt fogkőleszedése, mert nagyon fájtak a fogai, és emiatt nem tudott enni. Az egyik fogat ki is kellett húzni. Antibiotikumot is kapott, másfél hétig szedte, a műtét előtt és utána is. Akkor rendbe is jött, bár a száraz ételt továbbra sem evett, de a konzervet - a darabosat is - igen. Most úgy látom megint kiújult a probléma, mert csak a krémes eledeleket hajlandó megenni, ha darabossal próbálkozom, akkor ugyan elkezdi enni, de hangosan nyávog és abbahagyja. A hangulata amúgy jó, ezt leszámítva teljesen jól van. Lehet hogy megint begyulladt az inye, vagy esetleg ki kell húzni mégegy fogát?
Lehet, sajnos. Egyetértek abbéli félelmével is, hogy a fog egy macskánál is fogyóeszköz - ezért, ha havonta kihúzunk egyet, akkor hamar eléri azt az állapotot, amikor már csak folyékony és pépesített ételt tud magához venni. Jeleznie kellene a problémát állatorvosának, aki nyilván megkísérli kideríteni, hogy a fájdalom hátterében ínygyulladás, fogmeder betegség, vagy esetleg újabb fog betegsége húzódik-e meg és ha a fogkőképződés is továbbra fennáll, akkor javaslatot tesz a cica etetésével kapcsolatosan is.
jelige: Gizmo
2008-01-22
Tisztelt DoktorNö/Úr! 8 hónapos 1,5 kg-os yorkshire terrier kiskutyám 2 hete nem eszi meg a száraz tápot amit eddig imádott és csak kézböl eszik egyre kevesebbet. Pl. sonkát, fött húst. Eddig nagyon jó volt az étvágya. Valamint nagyon fáradékony, szinte egész nap alszik és kicsit kedvetlen. Most cserélödek a fogai, nem tudom hogy ez lehet-e ok.
Nem tartom valószínűnek, hogy a fogváltás miatt ilyen drasztikusan visszaessen egy kölyök étvágya és a fáradékonysága, bágyadtsága is valószínűtlenné teszi, hogy ez lenne a baj. Sajnos olyan általános tünetekről számol be, amit betegségek, kóros állapotok tucatjai előidézhetnek. Nem lehet más a tanácsom, minthogy forduljon állatorvosához a problémával, a kutya minden bizonnyal beteg. Honlapunk Tudnivalók rovatában elolvashatja, hogy egy hasonló korú kutyának milyen védőoltásokkla illene rendelkeznie.
jelige: Csili
2008-01-22
Tisztelt Doktor Úr! Most fogok venni egy yorki kiskutyát és azt szeretném kérdezni,hogy a kan kutya heréjének mikor kell leszállnia, illetve mikortól kell érezni ott valamit amikor megnézem. Elöre is köszöm válaszát.
A biztos az, ha a választáskori (6-8 hetes) kölyök heréi már a herezacskóban tapinthatóak. Amelyik kannak a heréi 5-8 hónapos koráig nem a zacsiban helyeződnek, ott már mnimális az esély arra, hogy leérkezzenek.
jelige: heppyke
2008-01-22
kutyusom 3napja fájdalmat jelez az első bal lábfején nagyon érzékeny átvizsgáltam vágást szurást sehol nem észleltem néha rá tud ovatosan állni a lábára de ha hozzá érek fáj neki duzzadást nem lehet rajta látni nem tudom mi a teendöm adhatok neki fájdalom csillapitot vagy vigyem azzonal az orvoshoz nagyon szépen köszönöm a válaszukat
A célszerű az lenne, ha állatorvosa rövid időn belül megvizsgálhatná a kutyát. Nagyon könnyen előfordulhat, hogy ugyna nincs látható, tapintható jele a lábvég sérülésének, de pl röntgenjele már igenis lehet. Ha egyszerű, kezelést nem igénylő elváltozás lenne a lábvégen - akkor 3 nap alatt már javulnia illett volna.
jelige: kő
2008-01-22
Ivartalanított fiú cicáknak mi a legjobb húgykövesség elkerülésére, mit lehetne nekik adni?
Gyakorlatilag az összes prémium macskatápgyártó (Royal canine, Eukanuba, Hill’s ..) forgalomba hoz ivartalanított kandúrok számára is eleséget, aminek legfontosabb tulajdonsága, hogy a húgykövesség esélyét nagyban csökkenti.
jelige: fű
2008-01-22
Lakásban tartott cicáknak mit lehetne adni hogy a lenyelt szőr ne tapadjon össze bennük? Egyik cicám öklöndözött és nyálkás valami jött ki a száján, amiben szőrcsomók voltak. Mit lehet tenni ez ellen? A füvet imádják, néha szoktunk nekik behozni, megeszik és rövid idő múlva kihányják. Nem káros ez? Kell- e egyáltalán adni nekik? A kijáró cicák rágnak füvet,sőt a kutyáim is.
Létezik olyan macskatáp, amiben van szőroldó adalék )pl Royal canine)és van több ízesített szőroldó paszta (pl Bezopet, Gimpborn)amit állatorvosi rendelőkben, patikákban elér. És sokat lehet javítani a helyzeten, ha macskánk szőrét kb heti rendszerességgel kifésüljük.

<< <  279 / 398 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.10.03
Kedves Budafokiak! Este 7-kor hoztak be a rendelőnkbe egy kb 3-6 éves nőstény, nagytestű cirmost (5 kg körül), szegény nagyon rosszul volt, de reggelre sokkal jobban lett. Jó általános állapotú, jó kondíciójú, bolhanyakörvvel, biztos van gazdája. Aki felismeri, hívja a rendelőt: 06-1-229-3865
2014.09.18
22. Kerület Szemerédi utcából eltűnt a fekete félperzsa ivartalanított kandúr cicám. Aki tud róla valamit kérem jelezzen. Zoé névre hallgat 06209735459
2014.09.03
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: &quot;Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!