Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: kiskutya
2008-03-17
3 éves szuka kiskutyánknak párzása volt a fiával,érdeklődnék,hogy megszülheti-e a kiskutyákat?
A beltenyésztés sokszoros eséllyel eredményez veleszületett hibákatr, rendellenességeket - ezért a válasz egyértelműen az, hogy nem illik és nem tisztességes dolog lenne a kölykök világrajövetelét végigasszisztálni. A legokosabb és végleges megoldás az lenne, ha 2-4 hét múlva a vemhes méhet és a petefészket ius eltávolíttatnak állatorvosukkal. A témában talál még hasznos olvasmányokat honlapunk Publikációk rovatában.
jelige: álvemhesség
2008-03-17
Tisztelt Doktor Úr! Nőstény spánielem másodjára álvemhes és szeretném tudni mi lenne a leg megfelelőbb megoldás számára. Tuttommal nem egészséges v is nem tesz jót neki az álvemhesség. Az elköttetéssel kapcsolatban pedig nem sokat tudok.A kutyusom 5éves,életvidám,egészséges rosszcsont. Szeretném kikérni tanácsát ebben a dologban. Köszönettel
Jól tudja, hogy az álvemhesség nem tesz jót a kutyának. Mindenképpen ajánlott a gyógyszres kezelése. A rendszeresen fennálló álvemhesség, majd álanyaság évek alatt emlőgyulladást, emlődaganatokat (!) okoz igen nagy valószínűséggel. A szuka ivartalanításának ideális időpontja kb egyéves korában lett volna - de még most sem késő. Az időskori petefészek és méhelváltozások megelőzése szempontjából igencsak ajánlott lenne elvégeztetni az ivartalanítást is. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: Cirmike
2008-03-17
5 napja (szerda óta) magas láza van, 40-41 fok. 3 napig kapott injekciót, de semmi javulás nem volt. 4. napon, szombaton teljes kivizsgáláson esett át, röntgen, vérvétel, minden negatív lett, kivéve a fehér vérsejt ami kicsit magas, illetve a vérsűrűség alacsonynak mutatkozott. Infúziót kapott, benne vitaminokat és antibiotikumot. Ma vasárnap Enroxil tablettát kellett reggel beadni, de továbbra sem javult az állapota. Eddig evett, ivott, de ma már nem is evett, nem ivott, nem mosakodott. Reggel még dorombolt, de egész nap csak feküdt. Mi lehet a probléma? Súlyos lehet annak ellenére, hogy minden negatív? Köszönöm a válaszukat:
Amit leírt az önmagában igen súlyos betegség jele. Adatlapja szerint a cica oltatlan, ezért az életveszélyes vírusos megbetegedések esélye igen nagy a cicában. Mik voltak a vírustesztek eredményei? Jelezze állatorvosának, hogy nincs javulás a cica állapotában.
jelige: D.C. cicó
2008-03-17
Tisztelt Doktor Úr! 13 éves nőstény kékperzsa cicánknak szívnagyobbodása van, ami nyelőcső tágulatot okozott neki, ezért az ételt mindig visszaöklendezte(ez a tünet 3 hete jelentkezett). Másfél hete voltunk állatorvosnál kontrasztanyagos rtg vizsgálaton megállapították a tágulatot. Orvosunk tanácsára pépesítettük az ételét (eddig royal canint evett most k/d hilltop konzervet is kap) nem lóg a feje evés közben magasabbra tettük a tányérját. Másfél hétig jól működött igaz súlygyarapodása nem volt (1,9kg nem nagy testű cica átlag súlya 2,8 kg volt). Két napja azonban megint mindent visszaöklendezik a vizet is azonnal, és persze állandóan éhes. Holnap megyünk vissza az orvoshoz, de őszintén szólva az altatáson gondolkozunk mert attól tartunk így lassan éhen hal. Kérdésem az lenne, hogy van e valamilyen tanácsa az etetéssel kapcsolatban vagy cicával ilyen tapasztalata, mit tehetünk még, mert olvastam, hogy ez inkább időskori kutya betegség és a vége altatás volt a kutyusoknál. Nagyon szeretjük régen a családunk tagja, és felelős döntést szeretnénk hozni, meddig tartson velünk szenvedés nélkül. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel
Azt gondolom, hogy a kontrolvizsgálat eredményei alapján állatorvosukkal közösen érdemes meghozni a döntést. Nyilván van még lehetőség pépesített ill folyékony tápszerek kis adagokban történő adagolásával életben tartani a cicát - de ha emellett is folyamatos a súlyvesztés, akkor könnyen lehet, hogy tisztességesebb dolog elbúcsúzni a cicótól. Sajnálom, hogy nem tudok szívderítőbb tanácsot adni.
jelige: Zizike
2008-03-17
Kezdő kutyatartó vagyok.... Van egy 16 hónapos tacsi lányom, és most tüzel másodszor. Mellette van egy fiú német juhászunk is. Kérdésem az lenne, hogy előfordulhat-e, hogy a német juhász kiskutyát csinál a tacsinak? Tudom-e valahogy ellenőrizni, hogy ez esetleg már megtörtént? Van-e számára valamilyen lehetőség, hogy ha igen, mesterségesen elvetéljen? Mindez mivel jár? Olvastam itt a neten, hogy a 9-15 nap között fog a szuka. Ma vérzik 9. napja. Tegnap óta hermetikusan el van zárva a német juhásztól. De azért aggódom érte, mert biztos elpusztulna, ha megszülné a kicsiket /ha egyáltalán ki tudná hordani/. És én nagyon szeretem őt, nem bírnám ki ha valami baja lenne. Na és még 1 fontos kérdés: pároztatás után, ha fogott, kb. hány nap alatt marad abba a vérzés? Most így hirtelen ennyi..... Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszokat!
Hirtelen nem keveset kérdezett ... 1.) Ha már egyszer tüzelt a fiatal szuka, és megfigeylték, hogy hány napig tartott, akkor jó eséllyel a mostani tüzelése is kb annyi ideig fog tartani. A tüzelés hossza egyedileg igen különböző, vannak szukák amelyeknél 5-8 napig és vannak amelyeknék 25-30 napig tart. 2.) Az igen jelentős mértebeni különbségek ellenére előfordulhat, sőt igen valószínű, hogy a német juhász kan párzik a tacsival. Már a párzás is veszélyes, ekkor is keletkezhetnek ellátandó hüvelysérülések, a vemhesség és a szülés pedig valóban fokozott vezsélyeket rejt a kistestű szuka számára. 3.) A vemhesség tényét 2-3 héttel a (feltételezett) párzás után ultrahang vizsgálattal lehet egyértelműen megállapítani. 4.) Valóban létezik gyógyszeres vetéltetés is kutyák esetében. A probléma azonban a következtő tüzelésnél is fenn fog állni, úgyhogy a legokosabb dolog az lenne, ha a tüzelés után egy hónappal -ha vemhes, ha nem vemhes a szuka - megkérné állatorvosát az ivartalanításra. ... honlapunk Publikációk rovatában még talál érdekes olvasmányokat.
jelige: Bundi
2008-03-17
Brandy kutyánk 13 és féléves. Három éve végbél körüli daganatai vannak. kétszer műtötték, de újra burjánzik. Mivel lakásban élünk, és a daganat kifakadt, igen kellemetlen szaggal és állandó fertőtlenítéssel jár.Sajnos már nem műthető. Lehet-e a vérzést valahogy csökkenteni, vagy valamilyen sebkötöző technikával megakadályozni, hogy összevérezze a szőrét, illetve a lakást. ( A kutya egyébként jól van, vidám, futkározik. A szövettani vizsgálata jóindulatú daganatot mutatott ki.) Szeretnénk, ha még velünk lehetne, amíg a fizikai állapota engedi.
A daganat kiújulását, mostani növekedését nem kizárt, hogy a kasztrálás is igen jótékonyan befolyásolta volna. Valószínűleg ezt a lehetőséget is át kellene gondolni. A fekélyező, vérző daganat kötözésére, helyi vérzéscsillapítására nem tudok olyan ppparktikát említeni, amivel megoldáshoz jutnának. A végbélkörüli daganatok egy része azonban sugárterápiával igen jó eredménnyel kezelhető. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat idevágó írásokat.
jelige: Titi
2008-03-17
2 éves nőstény cicám ma délelőtt kiesett a 3. emeleti panellakásunk ablakából (kb. 6-7 méter). Először úgy tűnt nincs baja, aztán behúzódott a kanapé mögé és mikor előjött húzta a jobb hátsó lábát és vérzett is valahonnan. Azonnal elvittem a Bp-i Állatkórházba, ahol a doktor a vizsgálat után a következőket írta a kórlapra: ”vegyes tip nehezített légzés Jh lábát nem terheli. Jobb ülőgumónál nyílt sérülés. Farkát lógatja, de érzi.” Azt mondta, hogy a sebből is arra következtet, hogy a fenekére esett és medencecsont törése lehet. Nem értettem pontosan miért, de ott nem tudta akkor megröntgenezni, de adott neki fájdalomcsillapítót és nyugtatót. Azt is mondta, hogy ha nem jól van a cica még hétfőn menjek be az Állatorvosi Egyetemre, mert ott hamar meg tudják operálni. Az operáció 60-70 ezer forint. Ha a hólyagja sérült és nem operálják, meghal. Kérdésem a következő: A cica, mióta hazaértünk pisilt 3-szor, kakilt, evett, ivott. Húzza a lábát és mikor lefekszik, nagyon morog, nehezen helyezkedik el jól. De ennek ellenére közlekedik a lakásban, bár igen vontatottan és lassan. Nyalja a sebét a fenekén „ lábát a nyakába téve. Állandóan fel akar mászni a kanapéra. Mi az Ön véleménye? Ha valóban súlyos lenne, nem viselkedni így, nem? Nagyon aggódok, nincs ennyi pénzem megműttetni. Ha már többször pisilt, akkor attól nem kell tartanom, hogy szétrepedt a húgyhólyagja, ugye? Ön szerint lehet, hogy műtét és egyéb beavatkozások nélkül túléli. Válaszát nagyon szépen köszönöm:
Ha gond nélkül tud vizeletet és székletet (!, erről nem írt) üríteni a cica, az igen jó jel. Ha törött is a medencecsontja, gerince, vagy a végtagja - akkor is van esély a gyógyulásra műtét nélkül. Mindezek ellenére igencsak ajánot lenne a cica részletes vizsgálata (röntgent is beleértve), hiszen a nyílt sérülés és az esetleges egyéb sérülések is kezelést igényelnek. Ez biztosan nem kerül 60-70 eFt-ba.
jelige: segítség
2008-03-17
Tisztellt doktor úr!! Mihályi Adrienn vagyok Szolnokról. Van egy 8 hónapos német juhász kutyám. a múlt héten elkezdett sántítani, és bevittük egy szakrendelöbe, ahol meg röngenezték, és azt mondta az állatorvos, hogy diszplázia van nála kialakulóban, meg hogy csonthártya gyulladása van. kapott szteroid injekciót, és Augmentin gyógyszert. Az állapota nem javult semmit, rosszabb lett. Lehetséges hogy az augmentin tompítja el ennyire? Nagyon aggódom érte. Egész nap fekszik, kedvetlen, és nem olyan mint máskor. És azt javasolta még, hogy a csonterösítöt se adjam neki ! Mit tegyek?? Válaszát elöre is köszönöm. Tisztelettel :
Szinte kizárt, hogy az Augmentin mellékhatása, vagy a csonterősítő megvonása okozná a kutya bágyadtságát, elfekvését. Sokkal inkább valószínű, hogy az ortopédiai elváltozások mellett egyéb betegség is jelentkezett a fiatal (és az adatlap szerint nem megfelelően oltott)kutyában. Értesítse állatorvosát a fejleményekről.
jelige: Borsóca
2008-03-16
Van egy 2 éves yorkshire terrier kislány kutyám.4 hónapos volt, mikor hozzám került.Ahogyan elhoztam a tenyésztőtöl, rá 2 napra begyulladt a szeme.Elvittem orvoshoz, ott kapott a ‘garason’ nevü szemcseppet.El is múlt a gyulladás, majd a kontrollkor mondta az orvos, hogy valószinüleg a szemhéja van kissé befelé fordulva, de remélhetőleg ezt kinövi.Ahogy begyulladt a szeme, én cseppentettem,majd elmúlt.Aztán kb: 1 éves lehetett, amikor már a jobb szemével nem volt semmi baj, de a bal szeme folyamatosan kezelve volt.Ahogyan abbahagytuk a szemcseppet, rá 2-3 napra ismét beduzzadt.Állatorvost váltottunk.Ismét ezzel a gonddal vittem.Kezelték: Ciloxannal, Tiacillal ....naponta többszöri cseppentéssel javult, de ahogyan abbahagytuk visszaesett.Többször csináltak Fluoreszcin próbát, de nem festette meg a szemét.Ismét megelégeletem a több hónapos tétlenséget,többszöri kérésem ellenére sem merültek bele az alaposabb kutatásba, hogy mi okozza ezt. Ismét orvost váltottam,kb: 2 hónappal ezelőtt.Ott kiderült, hogy nincs megfelelő könnytermelése(Schirmer teszt), ez okozza a folyamatos gyulladást.(Kötőhártya).Erre kaptuk a következőket: Fluimucilos öblítés(5 perc szünet)--Tobrex szemcsepp(10 perc szünet)--Corneregel gél (15 perc szünet)--Humacarpin 2% szájnyálkahártyára --Oculotect gél --->Ezeket naponta kétszer.Heti 1x kontroll. Ez a kombináció sem volt jó, mert a Fluoreszcin próba kimutatott egy kis eret egészen a szem saroktól a pupilláig.Szemcseppet váltottunk a következőre: Fluimucilos öblítés--Voltaren-- Ciloxan--Humacarpin-- Oculogotta műkönny.Ez ismét ment több hétig, javulást mutatott.De most már a kutyusom jelezte ha száraz volt a szeme. A szokásos pénteki kontroll helyett, 2 hete kedden vittem, mert opálosnak láttam a szemét.Teljesen meg volt sérlülve a szaruhártyája, szinte az egészet megfestette a Fluoreszcein.Rohantam a gyógyszertárba Panthenol 100mg-ért.Ezt naponta 2x, Corneregel gél és C-vitamin.Holnap kell visszavinnem.Múlt héten már csak har mad annyi terület volt érintve.Most is látom rajta, de kisebb már.Holnap kell visszavinnem. Egyszerűen kétségbe vagyok esve, nem tudom, hogy hova vezet ez.A kutyám szépen tűri, hogy állandóan macerálom a cseppentésekkel.Külön főzök nekik kicsi koruktól, Royal vagy Pro Pac tápot kapnak mellé.Gyümölcsöt és zöldséget reszelek (a szeme miatt almát és sárgarépát ) A doktornő mondta, elképzelhető, hogy valamilyen immunbetegség áll a háttérben.De akkor a másik szeme miért ép??? Mit tegyek? Hogyan tudnám befolyásolni a könnytermelést az étrenden kívül? Kicsit kosszúra sikerült a levelem,elnézésüket kérem. Igaz, hogy látatlanul nehezen lehet diagnosztizálni, de a véleményüket szeretném kérni, hogy most helyes úton járunk? Út lehet a gyógyulás felé? Nem akarok senkiből sem hülyét csinálni, végrehajtom az utasítást amit az orvos mond.Csak szeretném, ha végre egészséges lenne a kiskutyám szeme......... Köszönöm válaszukat előre is!
Én is azt szeretném, hogy egészséges legyen a kutya szeme és biztos vagyok benne, hogy kezelőorvosai is mindannyian ezért ténykednek. Én az Önök helyében megkérném a jelenlegi kezelőorvost, hogy küldje el Önöket az eddigi kórlapokkal, kezelésekkel, vizsgálati eredményekkel egy szemész specialistához. Az Állatorvos-tudományi Egyetem Kisállatklinikáján és Budapesten több magánállatorvosi klinikán dolgoznak ilyen kollégák.
jelige: ,, csak egy kicsit”
2008-03-16
Vesebeteg kutyám nem eszi az erre a betegségre kifejlesztett száraz tápot (beáztatva sem). Mi mással etethetném?
Több prémium tápgyártó cég (Eukanuba, Royal, canine, Hill’s, Trovet ...) készít vesebeteg kutyák számára gyógytápot. Ha egyik nem ízlik, meg kell próbálni a másikat. Ráadásul pl a Hill’s készít vesebeteg konzervtípusú tápot is. Ha vízzel beáztatva nem ízlik a száraz táp, még lehetséges, hogy húslevessel, vagy natúr yoghurttal, vagy kefírrel átitatva meg tudja etetni. A gyógytápok nélkül igen nehéz otthon elkészíteni a kevés, de jó minőségű fehérjékből, alacsony foszfortar-, és nátrium tartalommal rendelkező étrendet.
jelige: hamann
2008-03-16
Üdvözlöm, 2 éves nagytestű kutyám szaladgálás közben pengés drótkerítésbe akadt, az szétvágta az orrlukai között mélyen az orrát, egy állatorvos összevarta, de 2 nap alatt kijött a varrat, most ha a kutya felfelé néz, ‘visszakerül’ az orr a helyére, ha lefelé, vagy 2 centiméterre eltávolodik egymástól , ‘lóg’. A kérdésem az lenne, milyen kapoccsal,varrattal lehetséges a kutya orrának összetartása a gyógyulás idejére? Az állatorvos szerint hagynom kell , majd begyógyul....nem tudom mitévő legyek...
Az orrtükör sérüléseit sokszor nehéz korrigálni -hiszen a megvaaarása után hiába helyezzük fel a gallért, a kutya akkor is sokszor intenzíven nyalja a területet. Ha állatorvosa nem javasolja a seb újravarrását, annak biztosan megvan az oka, amiről én nem tudhatok. Kérdezzen esetleg újra rá, hogy lát-e esélyt a műtéti sebszélegyesítésre, vagy ennek nincs esélye és csak a másodlagos sebgyógyulást várhatják. Senki más nem tud ezügyben használható tanácsot adni a kutya megvizsgálása nélkül.
jelige: Mollikám
2008-03-16
5 hónapos spániel kutyusomnak nagyon hullik a szőre,simogatásnál is tele van a kezem a szőrével kérem, hogy adjon tanácsot, hogy mit tegyek. köszönöm
Állatorvosa tudja megítélni, hogy az Ön által észlelt szőrhullás egyáltalán kóros mértékű-e. Amennyiben igen, akkor részletes vizsgálatokkal lehet szűkíteni a kört, majd megállapítani, hogy az elvileg lehetséges sok tucat betegség, kórok közül mi okozza a Mollika szőrhullását. Ha megvan a diagnózis, lehet célzottan és eredményesen kezelni.
jelige: Bumi
2008-03-16
KB.8éves tacskóm a télen meghízott, de pár napja figyelem, hogy a hasa nagy, mintha puffadt lenne. Jól eszik, szaladgál, aktív, látszólag semmi baja, de a nagy hasa miatt lehet hogy valami betegsége van?
Lehet. Egy sereg hasterime nagyobbodásával járó betegség ismert kutyákban is pl : hasvízkór, prosztata megnagyobbodással járó betegségek, hasi-, medencei daganatok, tályogok .. és vannak olyan betegségek is amik a kóros elhízást okozhatják ( pl pajzsmirigy, mellékvese endokrin betegségei). Kérje meg állatorvosát a Bumi részletes kivizsgálására.
jelige: Chuky
2008-03-16
Tisztelt Doktor Úr! A 2 éves beagle kutyám jobb pofáján 1 hete nyirokcsomó megnagyobbodást vettem észre. Az étvágya kicsit csökkent, de a konyhai maradékot szívesen megette. Bab szem nagyságú volt, és nem volt érzékeny. Állatorvos megvizsgálta. A vérvétel eredménye nem mutatott semmi eltérést sem a vérképben, sem a szervi részeknél, amit a vérképből meg lehet állapítani. Béres cseppet kapott. 1 hét után a nyirokcsomó már tojás naygságú, és érzékeny. A kutya kicsit kedvetlenebb. Kérdem a Doktor úrat, hogy merre folytassuk a további vizsgálatokat, és így látatlanban Ön milyen betegségre gondolna? Köszönettel
A megtekintés és tapintás mellett ajánlott lenne citológiai vagy szövettani mintát venni a képletből. Számomra a „jobb pofa” tájéka nem egyértelmű helyeződés, de nem tartom kizártnak, hogy nem nyirokcsomó, hanem esetleg nyálmirigy, vagy pajzsmirigy ... vagy egészen más szöveti eredetű képletről van szó. Képalkotó (ultrahang, röntgen, szcintigráfia) eljárások is melegen ajánlottak. A témában olvashat még honlapunk Publikációk rovatában.
jelige: bence
2008-03-16
10 éves rottweiler először a 2 hátsó lábára majd az elsőkre is lebénult az orvosok nem találtak semmit(gerincfestés,gyulladás) mri-t javasoltak.megéri e leutazni ezért kaposvárra , már tényleg csak ez a megoldás maradt?az Mri-vel ha ki mutatnak vmit,az müthető vagy csak megtudjuk mi a baj,de a betegség vissza nem fordítható?
Ha a myelográfiával sem találták meg a tünetek okát, akkor az MRI vizsgálat valószínűleg az utolsó esély a kialakult helyzet tisztázása érdekében. Ha az MRI vizsgálat megtalálja az okot, azzal eldől az is, hogy az elváltozás operábilis-e, másmódon kezelhető-e - vagy a kialakult állapot nem visszafordítható.
jelige: Picikiscica
2008-03-16
A cicámnak a álla alatt a két oldalán nagy csomók vannak. Sejtésem szerint a nyirokcsomója lehet, de most olyan hatalmasra dagadt, hogy az már szabad szemmel is látható. Oltva még nincsen sajnos. Étvágya van, viszont inni igen keveset szokott. Fáradtnak is tűnik, főleg alszik és gyenge is kissé. Viselkedése sem változott, nem agresszívabb. Ugrálni sem nagyon tud. Amennyiben sürgősnek látja kezelését tudna ajánlani egy helyet ahova elvihetem a mai napon is akár?
Állatorvos-tudományi Egyetem, Kisállatklinika. Budapest, VII. ker István u. 2.
jelige: nagy bajban?
2008-03-16
van 1 szuka bullterrier kutyám:pénteken elfoly a magzat víze fályásai is voltak de nem született neki a mai napig(szmobat) kölykei sőt már ugy csinál mintha semmi sem történt volna minden elö jele már volt hogy elleni fog
Részletes állatorvosi vizsgálattal (ultrahang vizsgálat, vérvizsgálatok ..) eldönthetőek a kérdései. Könnyen előfordulhat, hogy kezelésre, neadjisten operációra van szükség - úgyhogy találjon ügyeletet tartó felszerelt állatorvosi rendelőt mielőbb a kutya érdekében.
jelige: Rudika
2008-03-16
Uszkár kutyám már 16 éves. Az utóbbi időben mindig véres a vizelete. Gyakran előfordul, hogy bepisil a lakásban is. Egyébként én mást nem veszek észre rajta, mert rendesen eszik, iszik, a székletével sincs gond. 2 évvel ezelőtt volt egy rákos megbetegedése ezért az egyik lábujját le kellett amputálni, de azóta teljesen jól volt. Miből veszem észre hogy fájdalmai lennének? Ez a véres vizeletürítés jelenit-e azt hogy el kellene altatni? Mivel teszek jót a kutyámnak. Ha elaltattatom vagy hagyom őt így és várjam, hogy a természet intézze el?
Azzal tesz jót, ha a Rudikát elviszi állatorvosához - aki részletes vizsgálatok elvégzésével felderíti a betegségeit, esetleges fájdalmait, majd elmondja a Rudika esélyeit és a kezelési lehetőségeket. A vizsgálatok eredményei alapján lehet és érdemes dönteni az elaltatás, vagy kezelés kérdésében.
jelige: Elen x+y.
2008-03-16
Köszönöm a válaszát. Csupán annyit kérdeznék, hogy valóban kullancs is okozhat ilyen esetet? Napok óta nem tudunk megnyugodni, nagyon fáj a tudat, hogy mennyit szenvedett szegény. Csupán abban bízom, hogy a végén, amikor már nagyon nyűszített nem igazán volt tudatánál, és nem érezte a fájdalmat. A fájdalmunkat lelkifurdalás is fokozza. Ő 6 évig élt velünk (lakásban), ágyban aludt, puszilgattuk, mindenhová vittük magunkkal, gyerekünkként kezeltük. A gondok akkor kezdődtek amikor időközben megszületett a gyermekünk. Ezt követően már sajnos keveset foglalkoztunk vele, a gyerek lekötötte az összes energiánkat. Emiatt óriási lelkifurdalásom van. Mi kevesebbet simogattuk, már nem babusgattuk őt annyira mint a gyerek születése előtt. Sokszor ráförmedtünk néha ok nélkül, (Azt azért hozzáteszem, hogy nem tudom alapvetően a spániel milyen természetű, de ő nem igazán szerette a gyerekeket.) néha azért, mert morgott a gyerekre. Amúgy a lakásban külön fotel volt neki, az csak az övé volt, és ha akart, akkor a kertbe is kiment. Én mégis nagyon szomorú vagyok, mert azt hiszem néha csalódott volt amiatt hogy háttérbe szorult. Csak bízni tudok abban, hogy mindezek ellenére ő érezte, hogy szeretjük és boldog volt velünk. Kérem leírná mi erről a véleménye. Köszönöm szépen.
Az sem kizárt, hogy kullancs által terjesztett betegség okozta a kutya elpusztulását. Egy súlyosfokú, kezeletlen babeziózis (ezt a betegséget pl kullancsok terjesztik) lefolyása elképzelhető ilyen módon. Amint azt korábban is írtam, a kutya elhullásának az okát kizárólag boncolással és a hozzá kapcsolódó kiegészítő vizsgálatok eredményeibő lehetett volna megtudni. Mindezek hiányában csak fantáziálgatunk. A lelkiismeretfurdalását a kutya „háttérbe szorulásával” kapcsolatosan viszont nem is értem. Egy baba világrajövetelével minden normális családban hasonló módon cselekedtek volna, és természetesen azt sem szabad eltűrni, hogy a kutya a gyerekre morogjon.
jelige: Molly
2008-03-16
Nem beteg a kutyám, csupán azt szeretném kérdezni, hogy hány hétre ellik. Szakkönyvben nem volt még módom megnézni, és a környezetemben pedig senki nem tudja pontosan. Köszönöm,
A vemhesség ideje átlagosan 63, általában 61-65 nap kutyákban. A kutya tenyésztésére, ellésére ajánlatos felkészülni több szempontból is. Honlapunk Publikációk rovatában találhat hazsnos információt ezügyben is - de ezen túlmenően is hazsnos lenne állatorvosa véleményét is meghallgatni.
jelige: Rudika 3.
2008-03-16
Kedves Doktor Úr! Reményt adott nekem utolsó levelében, azt írta hogy leghamarabb kedden meg tudnák nézni a kutyámat. Hogyan és kivel egyeztessek időpontot?
Én nem „nézést” ajánlottam és most sem ez az ajánlatom. A kutya részletes vizsgálatával deríthető ki Rudika jelenlegi állapota, esélyei és lehetséges kezelési javaslatot tenni. Időpontot egyeztetni velem lehet telefonon vagy e-mailben az aláírásomban szereplő elérhetőségeken.
jelige: ivartalanítás után
2008-03-16
Tisztelt Címzett! 10 hónapos kislány cicánkat tegnap előtt ivartalanítattuk. Nagyon rosszul viseli a lábadozást. Még enni sem akar, úgy kellett fecskendőn keresztül beleeröltetni egy kis vizet és tápszert, amibe feloldottuk az állatorvosunktól kapott gyógyszert is. Természetes dolog ez, hogy ilyen rosszúl tűri a fájdalmat, vagy valamilyen fajta komplikációra kell számítanunk. Az ivartalanításnak lehetnek ilyen szövődményei? Válaszát előre is megköszönve üdvözlettel.
A rutin ivartalanítások utáni egy-két napon is előfordul, hogy a cicák egy-két napig csökkent étvággyal bírnak és bágyadtak. Ha 2 nappal a műtét után a cica semmit nem eszik, nem iszik, elfekvő - az viszont aggodalomra adhat okot. Amennyiben ez a helyzet, jelezzék a fejleményeket az operáló állatorvos felé.
jelige: Richike
2008-03-16
Jó napot kívánok!Barabás szilvia vagyok.A cicám fenekén volt egy daganat azt hittem beverte és feldagadt,így volt 2 napig aztán egyszer csak kifakadt mi lehet ez?De azóta megint jól van mosdatja,eszik iszik rendesen és jó megint a közérzete.
Talán a legnagyobb eséllyel vérömleny, vagy tályog lehetett az a duzzanat, ami „magától” kiürült. De léteznek olyan daganatok is, amelyek középső része elhal és feltör, sipolyozik a bőr felé. Érdemes lenne állatorvoshoz vinni a cicát, hogy kiderülhessen a leírt jelenség oka. Meg aztán az ivartalanítással és védőltások beadásával is sok egyéb kellemetlenségt meg lehetne előzni ... Ezügyben honlapunk Tudnivalók rovatában találhat még hasznos olvasnivalót.
jelige: mini
2008-03-16
e hónap 10.-én megellett a francia bulldog szukám a kiskutyák rendes lefertőtlenitett ellető ládában voltak, a második nap egész nap szépen ettek,de este a 20 órási etetésnél már alig akartak enni. rá kb. 10 percre megdöglött az eggyik ( szegényke) nemtellett el 5 perc a másik is megdöglött, kettőt tátogott mintha ásitana, nyujtoszkodott eggyet és vége. kérdésem az ha jó a tej, nincs herpeszvirus akkor hogyan mitől tud 10 perc alatt elmenni két kiskutya??
Honnan tudja, hogy „jó a tej” és nincs herpeszvírus? Egyáltalán mit ért jó tej alatt? Miként tudja kizárni akár ezt a 2 kórokot a kölykök elhullása okaként? Az elhullások oka akár veleszületett ok is lehetett, de gyakorlatilag egy sereg bakteriális és vírusos kórokot sem lehet kizárni csak azért mert a szuka kapott kombinált védőoltást és fertőtlenítette az elletőboxot. A kölykök elhullásának okát egyébként egyetlen módon lehet(ett volna) megtudni - felboncolásukkal és a hozzá kapcsolódó kiegészítő vizsgálatok (szövettan, kórokozó izolálás, tocikológia ...) elvégzésével. Minden egyéb csak fantáziálgatás.
jelige: Focus
2008-03-14
14 éves kan nagytestu kutyámnak vizeletvisszatarási problémái vannak. Tavalyi éveben két mutétje is volt, mindkettobol nagyon gyorsan és szépen felépult. De már itt van az idos kor. Két hónapja buzmirigygyulladása volt, Metacamot kapott, ez is rendben van. Kivizsgálták a prosztatáját is, kicsit meg van nagyobbodva, azt mondta a doktorno, nem vészes de figyeljuk. Már tavaly észrevettem, vizeletelcsoppenési gondokat, mivel kertben él annyira nem tuntek fel. Télen már állandóank cseréltuk a házában a takarót, álmában vagy ha lábra állt bepisilt. Mivel hideg volt nem tudtam furdetni, féltem hogy megfázik. Gondoltam jon a tavasz, megoldjuk. Sajnos már nagyon gyakran bepisil ha fel akart állni... Mivel buzmirigygyulladása okán kapott 2 hetes Metacamos kezelést és az inkontinencia nem változott, ki lehet zárni a húgyhólyaggyulladásos megbetegedéseket és biztosan hormonhiányos állapotról van szó? A doktorno szerint hormonokat csak a legvégso esetben kapjon. Olvastam az Incurinról, ez a gyógyszer csak szukáknál alkalmazható? Létezik más megoldás is hogy javitsak az életminoségén?
A Metacam kezelés nem zárja ki a hólyaggyulladás problémakört, és az öregedő kutyában könnyen lehet, hogy összetett probléma okozza a vizete visszatartási zavart. A meszesedő gerincszakaszon könnyne elképzelhető, hogy a hólyagürülést szabályozó kilépő idegek nyomás alatt vannak. A gáttájéki (medencei?) műtétek hegesedései is közrejátszhatnak, csakúgy mint a prosztata betegség és amint írtam a Metacam kúra korántsem biztos hogy a hólyaggyulladást megoldotta. A felsoroltak természetesen akár egyidejúleg is fennállhatnak a Focus-nál. Egy 14 éves nagytestű kan egészen biztosan élete vége felé jár, ezért a betegségek sokszor igen összetett módon, nehezen kezelhetően jelentkeznek rajtuk. Az Incurin szukák vizelettartásiproblémái esetében szoktuk használni. Kezelőorvosa természetesen ennél jóval árnyaltabban és konkrétabban tud válaszolni kérdéseire.

<< <  285 / 423 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.06.27
Elveszett Chilli, rozsdabarna, 6 éves, kistermetű szuka kutyusunk!!! Kriszta Nyilas segélykérése: Budafokiak figyelem! Drága gyermekeim nagyon várják vissza kedvencüket! :'( Chilli (Csili) névre hallgat, 6 éves, szuka, kistermetű, rozsdabarna színű kutyus. Szelíd, barátságos. Köszönünk minden segítséget!!! Kép + részletek: https://www.facebook.com/kriszta.nyilas/posts/10205803179611745
2015.06.11
Köszönjük mindenkinek aki megpróbálta megmenteni Őt. Nagyon sokat jelentettél nekünk. Örökre a szívünkbe zártunk. Sohasem felejtjük az a rengeteg örömöt, vidámságot és nevetést amit adtál nekünk. Nyugodj békében Nyafi. Ági, Zoli és Pami
2015.06.11
Péter Pál utca 73-ban, 2015.05.30-án láttuk utoljára Nyafi névre hallgató, 2.5 éves, fekete-fehér, ivartalanított, nőstény cicánkat. Ismertető jele fehér mellénye és fehér "zoknia" amit mindig lecsúszva hord. Ha valaki látta vagy befogadta kérem jelentkezzen az alábbi elérhetőségen: Baráth Ágnes +36 20 962 0750 A megtalálót jutalomban részesítjük!