Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: S.O.S.
2008-09-09
Tisztelt Doktorúr! 9 éves írszetter ivartalanított lány kutyusom reggel óta rengeteget iszik és pisil, először nagy mennyiséget, aztán percenként guggol, de már csak ingere van. Állatorvos adott neki antibiotikum injekciót, de amiótahazajöttünk, már a lakásban is gyakran pisil és kb. 1 órája véres a vizelete. Szeretném a tanácsát kérni! Már sokszor kaptam Önöktől segítséget! Köszönettel: R. Tamara
Valószínűleg súlyos fokú alsú húgyúti gyulladása van. Ha baktériumok okozzák, akkor a megfelelő antibiotikum használatával néhány nap alatt enyhülhetnek a tünetek. Állatorvosa bizonyára végzett vizeletvizsgálatot, ami alapján elkezdte a kezelést.
jelige: bogi70
2008-09-09
Puli kutyáról van szó aki 1év alatt másodszor hullajtja ki a szőrét.Mi lehet a baja?Igazábol mintha ”letörne”1-2cm ottmarad.Csomóba jön le neki.
Meg kellene vizsgálni a töredező szőrszálakat éppúgy, mint a kutya bőrét. Ezekből a vizsgálatokból kiderülhetne, mi a baj.
jelige: manoka
2008-09-09
14 éves német juhász kutya egy hete kb. már egyáltalán nem tud feállni. Étvágya, jó, kedélye hol jobb, hol rosszabb. Szteroid injekcióra nem reagál, kb. 3 hónapja fájdalomcsillapítót (Novocarp) kap. Bepisil és kakil sajnos, nap közben egyedül van (vagy a lakásban vagy a kertben), szinte mozdulatlanul. Ezenb kívül önkéntelen vizeletcsepegése, vizeletfolyása van (állandóan). Kérdésem, hogy utóbbi mitől lehet és mit tehetünk?
Valószínűleg ugyanattól van a vizeletcsepegés, amitől a többi bénulásos jellegű gondja. Gerincvelői problémát sejtek mindezek hátterében. Ha ez kezelhető, akkor javulhat a vizelettartás is.
jelige: Lilike
2008-09-08
Kedves Doktr Úr/Nő! Írorszgból kérném a segítségét. ‘10 év körüli spitz kutyusról lenne szó.A ”balesetet” nem láttam de valószinű mikor felugrott az ágyra valamibe beleakadt a lába és meghúzta.Azt vettem észre, hogy nagyon remeg és rángatózik a hátsó lába, majd séta közben nem használja csak lóg a teste mellett.Többször voltunk az itteni állatorvosnál, adott neki metacam-ot, de semmi javulás nem történt. a kutyus egyre rosszabb állapotba került, teljesen étvágytalan nagyon sokat fogyott és láthatólag nagy fájdalmai vannak.Én úgy érzem mikor simogatom mintha a lába nem lenne a helyén nagyon furcsa pozban lóg mellette.Már több hete tart ez a leépülő folyamat, nagyon kevés ételt tudok vele megetetni szinte semmit, inni rendesen iszik kicsit többet is mint szokott.Pár napja epilepsziás rohamai is vannak. amit eddig nem tapasztaltunk nála. Ma azt vettenm észre,hogy a melső lábacskái külön életet élnek össze-vissza mozognak.Fájdalomcsillapítot szoktanm neki adni de most hogy így le van gyengülve nem tudom milyen adagot ehet, ami még nem károsítja.Sajnos az itteni kezelése is már rengeteg pénzbe került a kórházat meg talán a mütéteket jelenleg nem tudjuk kifizetni.Azt szeretném kérdezni, hogy mivel tudnám enyhíteni a fájdalmát kb 8 kg. Gondolom magától nem fog meggyógyulni, így orvosi beavatkozás nélkül mik az esélyei és egyáltalán mit tudnék tenni érte, hogy csökkentsem a szenvedését. Előre is köszönöm a segítségét! Marietta és Lili-kutyus
Magyarországon vénykötelesek az állatgyógyászati fájdalomcsillapító szerek. Gondolom, Írországban sincs ez másképp. Hiába javasolnék gyógyszert, mindenképpen fel kellene keresnie egy állatorvost, meg kellene vele vizsgáltatnia a Lilikét, és ezután lehet, hogy kapna fájdalomcsillapító receptet. A másik dolog, ami miatt nem tudok ilyen konkrét segítséget adni, az, hogy nem láttam a kutyát, nem tudom megítélni, adhatók-e neki egyáltalán a szokásos fájdalomcsillapító szerek biztonságosan. Nem kerülhető el a Lilike kivizsgáltatása. Az esetleges csípőficam (így hívják azt, amikor nincs a helyén a lába) még tapintásos vizsgálattal is könnyen igazolható, de elképzelhető, hogy RTG vizsgálatra is szükség lesz. A mellső lábakon jelentkező tünetek valószínűleg teljesen különálló betegség jelei.
jelige: kedvencek lettek
2008-09-08
jo napot. én csak azt szeretném tudni mivel etetodnek egy hetes kutyusok mert az anyjul elpusztult
Kutya tejpótló tápszerrel. Ez por alakban (állatpatikában) kapható, felhasználás előtt csapvízzel a megfelelő arányban kell hígítani, és a megfelelő hőmérsékleten, kutyakölyköknek való cumisüvegben tálalni. Az első héten 3 óránként,a második héten 4 óránként kell megetetni őket. Kérje meg állatorvosát, segítsen kiszámítani a fejadagjukat, és mutassa meg, hogyan lehet a kölyköknél kiváltani a bélsár-, és vizeletürítési reflexet, mert erre 3 hetes korukig önállóan nem képesek. Ebben is az anyukájuk segítene...
jelige: Edgar
2008-09-08
Jó Napot! A 13 éves német juhászkutyusunk 1 hete betegedett meg. Elősször egy reggel azt vettük észre, hogy nem tud lábra állni, és a fejét bal oldalra tartja. A szemei erőssen ”ugráltak”. Étvágya volt, vizelete, széklte is. Az orvos azt mondta agyvérzét kapott. Azóta 10 nap telt el, de nem látunk látványos javulást. Azt tudni kell,hogy eddig is nehezen járt - mivel a hátsó lábain porckopás van(ezt porcerősítőkkel szinten tartjuk). Pár napja hasmenése volt, és az étvágya sem a régi. Egész nap csak fekszik, néha jókedvű, figyel, néha pedig kedvetlen. Most megint jó a széklete, csak sokat vizel. Mit javasol mit tegyünk? Vagy várjunk türelemmel? Köszönöm
Azt javaslom, próbáljanak meg alaposan utánajárni, milyen betegsége(i) van(nak) a kutyának. Lehet, hogy 3 egymástól független probléma is fennáll, ezek egyike felelős az idegrendszeri tünetekért (mozgási nehézségek, fejoldaltartás, szemrezgés), másika a gyomor-, bélrendszeri tünetekért (kedvetlenség, hasmenés, étvágytalanság) egy esetleges harmadik pedig a bővizelésért (és a valószínűleg ehhez társuló sok vízivásért). Így hát alapos neurológiai és belgyógyászati kivizsgálást javaslok. Lehet, hogy a várakozás is meghozná gyümölcsét, de nem biztos, hogy jó értelemben.
jelige: Szofika
2008-09-08
Tisztelt doktornő! Ezúton szeretném megköszönni gyors válaszát a múltkori kérdésemre. Yorki szukámnak naponta egy tabletta Gimborn fit12-t szoktam adni. hetes vemhes a kutyus.Adhatom neki ezután is? Válaszát előre is köszönöm!
Örülök, ha segíthettem. :-) Van az említett készítménynek egy kalciumos és egy algás változata is. A kalciumosat szigorúan tilos vemhes kutyának adni (sajnos a használati utasításban ez rosszul szerepel), mivel a vemhes szukának adott kalcium kiegészítés egy nagyon komoly (akár fatális) problémát, kalciumhiányos (!) görcsöket okozhat a szoptatás időszakában. Azt, hogy hogyan okoz a kalciumadagolás kalciumhiányt, és ennek mik a tünetei, elolvashatja az ÁOTK Szülészeti Kisállatklinikájának honlapján (az ide vezető link: www.univet.hu/units/Szuleszet/tan%E1csok.htm). Az algás változat (ha abban nincs kalcium), elvben nem ártalmas, én azonban inkább (biztos, ami biztos) azt sem adnám vemhes kutyának.
jelige: dagiegér
2008-09-08
Egy vándor cicáról van szó akit májusban fogadtunk be nagyon lesoványodott állapotban. Szépen rendbejött. ez idáig nem is volt semmi gondja. Tegnap elkezdett tüsszögni. Gondoltuk vadászat közben valamit beszippantott, de mintha már lázas is lenne. és 2 napja tart.
Meg kellene vizsgáltatni őt állatorvosukkal. Az is elképzelhető, hogy felszippantott valamit, de az sem lehetetlen, hogy más oktanú (akár vírusos)légúti problémája van.
jelige: ugató
2008-09-08
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! A problémám 3 éves kan bolognese kutyusommal van. Eddig is volt, csak mióta kisfiam is megszületett valahogy jobban észreveszem. Szóval a gondom, hogyha megszólal a telefon vagy kapucsengő, akkor eszeveszett ugatásba kezd és bármit is csinálok vele, nem hagyja abba, amig mondjuk a hang okozóját meg nem ugatta. Ehhez persze kiengedem a lakásból, de az ugatást így sem hagyja abba. Ez leginkább akkor nagyon zavaró mikor kisfiam aludna a kutya meg felkelti. Tudom, ez a dolga, de nem tudna valamilyen sípot, vagy nyakörvet, vagy bármit ajánlani, amivel ezt az ugatást legalább arra a pár órára ki lehetne küszöbölni, amig másik gyermekem alszik. Válaszát és segítségét előre is köszönöm.
Mindössze annyit tudok az ugatásgátló nyakörvekről, amennyit az interneten keresgélve olvastam, személyes tapasztalatom nincs velük. Így nem tudom, valóban beváltják-e a hozzájuk fűzött reményeket.
jelige: Manyi
2008-09-08
Tisztelt dr úr/nő. Az lenne a kérdésem ,hogy a kutyám másodszor tüzel fedeztetni szeretném ,és elsőre lehet e mesterségesen megtermékenyiteni ez volna neki az első fedeztetése. válaszát köszönöm!
Első alkalommal is lehet mesterséges termékenyítást végezni. Jó ha tudja azonban, hogy ennek sikerét még sokkal jobban befolyásolja a pontos időzítés, mint a természetes fedeztetésekét. Célszerű a szuka sorozatos vérvizsgálatával meghatározni az optimális időpontot. Egy másik szem előtt tartandó körülmény az, hogy 1,5 éves kor előtt egyáltalán nem ajánlott fedeztetni a szukát, mert még ő maga is fejlődésben van.
jelige: piros szem
2008-09-08
6 éves Berni pásztor szukánknak az egyik szeme bevéresedett, most pedig mintha átterjedt volna az egész szemére, az írisze sem barna, hanem olyan mintha egy vörös hályog lenne rajta. Ezzel ellentétben a másik szeme teljesen tiszta. Mi okozhatja illetve mit javasolnak?Előre is köszönöm
A szemet ért tompa trauma éppúgy lehet ok, mint a teljes szemgolyóra kitarjedő gyulladásos folyamat. Sürgős állatorvosi vizsgálatot javaslok.
jelige: macsi33
2008-09-08
Szép napot talán nevetséges a kérdésem. Van egy hófehér cicánk sajnos süket. Mostanában a rózsaszín orra fehéredik. Eddig csak alváskor történt. a táplálkozásán nem változtattunk. Talán egy kicsit többet alszik mint szokott. Előre is köszönöm a válaszát
Elképzelhető, hogy vérszegénység van kialakulóban a cicánál. Ezt okozhatják nagyon komoly, de banális dolgok is. Vizsgáltassa meg a cicát, hogy valóban vérszegény-e, és ha igen, állatorvosával derítsék ki az okot, így valószínűleg még idejében kezelhetik őt.
jelige: Tayszon
2008-09-08
Tisztelt Doktor Úr! Olvasva a lapot egy régebbi Harmat jeligés problémához szeretnék szólni. Nekem Beagle és Labrador kutyáim vannak . Én is megtapasztaltam a leirt problémákat/ láz, levertség, hányás ,véres hasmenés / a kiskutyáknál. Az orvos parvót állapitott meg. Majd következett az oltás , elhullás , oltás,elhullás.A másik almot hamarabb oltotta, de itt is volt elhullás. Közben állandóan fertőtlenitettem. Valahol olvastam, hogy a giardiannal fertőzött ségnek is hasonló a tünete. a beteg kiskutyákat lekezeltem Ferdocat-tal és megállt az elhullás. Ez a gél 990 ft-ért kapható , én pedig több tizezer forintot fizettem a próbálkozásra. Tudom váltani kellet volna, de falun ez nem könnyü. Pedig csak annyi történt hogy felboncoltam egy elpusztult kiskutyát. Megjegyzem a féregtelenitést az orvos által adott szerekkel mindig elvégeztem. Viszont mindig egy tüvel végzi az oltást, és nem igen szokta megfogni az állatot az orvos. Szóval, nem megbántásként, de sok az általános orvos. A jó doki ritka , vagy nagyon drága. Ezért bizom benne, hogy a lapon sok jó tanácsot fogok olvasni, a munkájukhoz pedig jó egészséget , és sok sikert kivánok.
Köszönjük a hasznos hozzászólását. Én talán még egy körülményt kiemelnék a háttérből, ez pedig a vizsgálatok elvégzésének fontossága. Magam sokszor találkozom olyan kéréssel, hogy első ránézésre, vagy esetleg így, a honlapon keresztül néhány sor alapján mondjam meg, mi baja, és mivel kell kezelni az állatot. Valahogy nehéz azt elfogadtatni, hogy ez így nem működik, és a drága vizsgálatokra (itt nincs egészségbiztosító, aki támogatná) bizony szükség van. Felelősséggel dönteni csak akkor lehet, ha minden körülményt ismerünk.
jelige: Zizi
2008-09-08
struvit köves macskámnak kizárolagos diétás tápot ajánlottak panaszai megoldására. ha csak ezzel etetem élete végéig akkor megkap minden alapvető tápanyagot, vagy mellette más eledel is adható/ajánlott a macskának? (ivartalanított 5 éves kandúr)
A diétás tápban minden szüséges tápanyag benne van. Nem szükséges (és a struvitmentesség érdekében nem is ajánlatos) mellé másféle eledelt adni.
jelige: Picur
2008-09-08
Tisztelt Doktor Úr! Kb 3 hónappal ezelőtt állatorvoshoz kellett vinni az egyik cicánkat, mert étvágytalan volt és nem kapott elég oxigént. Az orvos ekkor megállapította, hogy valószínűleg az immunrendszere felborult, és a vére nem szállít elég oxigént. Szívbetegségre gyanított, vérszegénysége miatt írt fel neki vérszaporítót(Folsav). Egyébként cicánk nyelve és szája is inkább fehér volt, mint piros. Az orvos nem látott sok esélyt a gyógyulásra, de szerencsére ekkor tévedett, és úgy tűnt, hogy kedvencünk teljesen rendbejött. Azonban mind ez csak 3 hónapig tartott. Újból jelentkeztek a tünetek, és félek, hogy még rosszabb mint az első alkalommal volt. Cicánk alig bír felkelni, rögtön kifárad és elszédül. Ilyen állapotban nem tudjuk orvoshoz vinni, mert attól tartok az ottani vizsgálatok méginkább kifárasztanák és félek, hogy az végzetes lenne. Mi a teendő ilyenkor, hogyan lehetne a megfelelő oxigénellátást biztosítani itthon? Milyen gyógyszeres kezelés állíthatná ezt helyre?
A szervezet oxigénellátása több tényezőtől is függ. Ezek egyike a belélegzett levegő oxigéntartalma, másik a légvételek akadálytalansága, egy harmadik a vér oxigénszállító képessége. Egyiken sem tud házilag javítani, legfeljebb akkor, ha eddig a cicát egy szellőzetlen, fülledt szobában tartotta volna (tudom, hogy nem így van), akkor alapos szellőztetéssel több oxigénhez juttathatná. A megoldás kulcsa szerintem a probléma okának megtalálása volna, azaz ki kellene vizsgálni a cicát, hogy megtudják miért vérszegény. Nem láttam őt, így felelőtlenség a részemről bármilyen betegségre „tippelni”, de azért egy kijáró, oltatlan macskának nagy eséllyel lehet vírusos leukózisa. (Internetes keresőjébe beütve a „macska leukózis” kifejezést többet is megtudhat erről a betegségről.) Gyógyszeres kezelést nem tudok javasolni, mivel nem tudjuk pontosan, mi betegítette meg a cicát.
jelige: Amanda
2008-09-06
Tisztelt Doktor Úr! Kutyám több napja étvágytalan hasa puffadt, láztalan. Az állatorvos ettől a betegségtől függetlenül méhdaganatot állapított meg nála. Kezelhető-e a betegség, illetve mitől lehetséges neki a rossz közérzet, illetve a puffadt hasa? Előre is köszönöm a válaszát, nagyon sokat segítene! Köszönöm!
A méhdaganat a méh és a petefészkek műtéti eltávolításával kezelhető. A rossz közérzetért bármilyen (!) természetű betegség felelős lehet. A has megnagyobbodását pedig bármely hasi szerv (pl. a vemhes, gyulladt vagy daganatos méh, a lép, máj, vesék, petefészkek, stb...) megnagyobbodása, a hasüregben való folyadékfelhalmozódás, vizeletürítési probléma miatt kitágult húgyhólyag, a belekben pangó tartalom is okozhatja. Mielőbb a nyomára kellene bukkanni hogy milyen betegségek gyötrik a bullmasztiffot, hogy mielőbb segíthessenek rajta.
jelige: Tücsök
2008-09-06
Tisztelt Doktor Úr! Ma a kis termetű kutyám hátsó lábán a csánk hátsó részén észre vettem egy dudort, a tapintása puha, és nem fáj neki és a mozgásban sem korlátozza ugyan ugy szaladgál mint eddig. mi lehet a probléma?
Ez lehet folyadéktartalmú képlet (ciszta), vérömleny, tályog, esetleg daganat. Egy állatorvosi vizsgálat citológiai mintavétellel kiegészítve segíthetne meghatárzni, hogy pontosan mi az a képlet.
jelige: Németjuhászkiskutya
2008-09-06
Udvozlom! Egy hete kaptunk egy nemetjuhasz szuka kiskutyat, 3,5 honapos volt, es ra vagy ket napra eszrevettuk hogy a kutyank a ket hatso labaival nagyon gyengen megy. Ha nyomkodjuk a labait, akkor nemerez fajdalmat,neha pedig kicsapja a labait amikor leul, es a szomszedoktol baratoktol azt a tanacsot kaptuk hogy adjunk neki sok vitamint es hust, mindezekfelett meg sokat jatszunk es mozogjunk vele hogy erosodjon meg a laba.Eszerint cselekedtunk. Ra vagy harom napra mar szemmel lathato volt a javulas csak az ejszakai orakban faradt el kisse. Es a labait is mar sokkal ritkabban csapja ki oldalra mikor leul. Elkepzelheto lenne hogy ilyen fiatalkorban is elojon a tipikus nemetjuhasz betegseg vagy ez ami nala van az tenleg csak annyi hogy a kennelbol amibol hoztak nemigen tudott futkarozni es nemtapadtak le rendesen az izmai? Ha beteg akkor hogyan lehet ezeket orvosolni?
A leírás alapján nem tudom eldönteni, hogy van-e baja a kiskutyának, és ha van, az milyen természetű. Egy szakszerű ortopédiai vizsgálattal mindez kiedrülhetne. Abban viszont biztos vagyok, hogy a színhús-etetés károsan hat a csontozat fejlődésére, ezért kerülendő. Az volna a leghelyesebb, ha a kiskutya junior kutyatápot ehetne, abból is a nagytestűeknek kifejlesztett változatot. Ha szeretne jobban utánanézni a kutyák helyes táplálásának, ehhez dr. Fodor Kinga „Mit egyen a kutyám?” című könyvét ajánlom. A fizikai megterheléssel pedig vigyázni kell, mert ha kölyökkorban túlzásba visszük, szintén károsan hathat a fejlődésre. A nemsokára esedékes veszettség oltás (a 3 hónapos kort elért ebeket 30 napon belül a gazdájuk köteles beoltatni) alkalmával kérje ki a kezelő állatorvos kollégám tanácsát is.
jelige: csukusz
2008-09-06
Jó napot kivánok.Van egy 4 éves németjuhász kutyám,sajnos több panaszom van,amivel nem tudok mit kezdeni,ezért is kérem a segitséget.Hónapok óta gyulladásban van belül a füle,sőt erőssen gennyes is már,adtam neki az egyik ismerősöm által ajánlott ,,Baytril,,nevü gyógyszert de sajnos nem segitett.Ráadásul még azt a tapasztaltam a multhetekben hogy foltokban tépi magáról a szőrt és állandóan viszket neki az a terület.Szóltam a helyi állatorvosnakaki azt mondta hogy rühes lehet,adott neki két oltást,10 napja az elsőt majd rá 7 napra a másodikat,de nem tapasztalok javulást.A fülére azt mondta hogy hajlamos erre a betegségre,ezzel nem lehet sok mindent kezdeni.De én ebbe nem akarok beletörődni,mert szegény kutyát még látni is rossz ahogy szenved,állandóan nyüszit,rázza a fejét a füle miatt,no meg az tépett bunda a rühtől,csak tetőzte a problémát.Előre is köszönöm a választ,amit a ...@... cimre várom. Tisztelettel Sz. István.
A Baytril nevű gyógyszer hatóanyaga az enrofloxacin antibiotikum. Antibiotikumot mindig a megfelelő indikációval (azaz a diagnózis birtokában), az állat testsúlyának megfelelő adagban, és a megfelelő ideig kell adagolni. Ha nem így teszünk, elmarad a várt hatás, sőt esetleg „sikerül kitenyésztenünk” egy olyan baktériumtörzset, amely már nem lesz elpusztítható ezzel a típusú antibiotikummal, és nemcsak állatokat, de embereket is megbetegíthet. Ennek következményei beláthatatlanok. Ezért a Baytril vényköteles gyógyszer. Nem értem, hogyan sikerült hozzájutnia állatorvosi recept nélkül!? A külsőfül gyulladása nagyon sokféle okból kialakulhat kutyában. Ha egyoldali, gennyes elváltozás van, akkor mindenképpen át kell vizsgálni a teljes hallójáratot az ehhez kifejlesztett műszerrel idegen test (toklász) után kutatva. Ez a beavatkozás az eleve fájdalmas, gyulladt fülön gyakran csak altatásban végezhető. Ha toklász okozta a problémát, akkor ennek eltávolítása után már „csak” a másodlagos gyulladást kell kezelni, néhány nap alatt számottevő javulás várható. Azonban a külső hallójárat-gyulladást nagyon sok egyéb tényező is okozhatja, ilyen pl. a belélegzett pollenekre, mikroszkopikus képletekre adott allergiás reakció, az eleség-allergia, gombás fertőzés és a rühösség is. Mindezek ismeretében az első és legfontosabb teendő az volna, hogy állatorvosi segédlettel megkeressék a kiváltó okot. Így már könnyebb lesz kezelni a problémát.
jelige: westie
2008-09-05
Az lenne a kérdésem, hogy a 4 hónapos westie szukám sokszor nagyon liheg, amikor kimegyek hozzá játszani. Egy 5 hónapos westie kannal lakik együtt. A szuka 1 hete van nálunk. Nagyon bújós, mindig rohan oda hozzánk, hogy simogassuk. Egyébként eszik, iszik, játszik. De nagyon szokott lihegni. És hiába simogatom, vagy itatom, nem hagyja abba. Lehet hogy csak izgatott? De gyorsan veszi ilyenkor nagyon a levegőt. Nem ollós a harapása (kb 4-5 mm rés van). Ettől lehet valami baja?
Alapos állatorvosi vizsgálat deríthetné ki, hogy kóros-e a gazdi által megfigyelt lihegés, és ha igen, mi okozza. Igen, az is lehet, hogy csak izgatott. A fogazat záródásának rendellenességei fokozott fogkőképződést, a fogk korai elvesztését vonhatják maguk után. Ezt a problémát örökítheti is a kutyus, ezért tenyésztésre valószínűleg nem alkalmas. Ezt azért tartottam fontosnak leírni, mert egy kan kutyával tartják együtt, bizonyára nem véletlenül... Azt, hogy a kutyus alkalmas-e tenyésztésre, azt kutyakiállításokon, vagy tenyészszemlén a küllembírók állapíthatják meg.
jelige: Ibi
2008-09-05
Szép napot, van egy 2 éves simaszőrű foxterrierem, olyan problémám, hogy tavaly nyáron előjött nála a bőr ekcéma a hátán, idén ismét ugyanez a problémánk, az állatorvos már megnézte és ismét betadinnal kenjük a hátát, és injekciót is kapott. De nem akar gyógyulni a háta. Mit javasol?? Előre is köszönöm.
Milyen ekcémája van a kutyusnak pontosan? Bolhanyál-allergia? Ha igen, akkor folyamatos bolhakontrollt kell biztosítani a számára, azaz 4-6 hetente mondjuk Frontline cseppel kell kezelni. Ha más típusú allergiája van, akkor persze máshogy kell kezelni...
jelige: Sanyi cica
2008-09-05
Jó napot! Van egy 3 hónapos kis keverék házi cicánk aki eleinte nagyon játékos volt, most visszont nem játszik nem eszik, cask egész nap alszik, kórósan vékony is. Sokáig tüszögöt is. Levittük az itteni orcvoshoz de szerinte semmi baja, ( vizsgálata alatt megnézzte a száját hogy szép rózsaszín és ennyi) a cica visszont tényleg nagyon kedvtelen. MIt lehetne vele csinálni? féltjük nehogy valami baja legyen!
Mindenképpen ki kellene deríteni, hogy mi baja a Sanyinak. Esetleg vizsgáltassák meg egy másik állatorvossal.
jelige: CpluszCzsuzsa
2008-09-05
Tisztelt Doktor úr! Kutyánk jobb szem fehérje reggelre nagyon piros ,duzzadt . Orvos nem látta ,vehetek-e valami szemcseppet ?Válaszát köszönöm Zsuzsa
Lehet, hogy szemcseppes kezelés lesz a megoldás, de egyáltalán nem biztos. Inkább mutassa meg a labit állatorvosnak.
jelige: Yorki
2008-09-05
Kedves Doktor úr! Már írtam önnek, egy 10 éves palotapincsivel kapcsolatban, akit sajnos azóta elveszítettünk, mert a prosztatája nem gyulladt volt, hanem sajnos daganata volt... Nem bírtuk a hiányát, és most egy pár hetes yorkshire terrierrel osztjuk meg mindennapjainkat. Ajándékba kaptuk, de még nagyon pici...a ma egy pici, félkörömnyi duzzanat jött az oldalán, a bordái környékén...a szőre,a bőre semmilyen elváltozást nem mutat, nem fáj neki, de szeretném tudni, hogy mitől lehet..nem hiszem(remélem), hogy nagyon komoly lenne, de jobb félni, mint megijedni.
Lehet szúnyogcsípés, pókcsípés, lehet hogy megszúrta valamivel, lehet véraláfutás mert beütötte, lehet tályog, és persze lehet akár daganat is. A soron következő védőoltás miatti állatorvos-látogatáskor mutassák meg a duzzanatot a kollégámnak.
jelige: oltás
2008-09-05
mOST KAPTAM EGY 5 HÓNAPOS KISKUTYÁT,OLTÁSI KÖNYVVEL EGYÜTT.nÉZTEM AZ ÖN ÁLTAL ÍRT OLTÁSI PROGRAMOT.A KUTYUS KAPOTT 8 HETESEN PARVIGENT, MAJD 11 HETESEN EURICAN DHPPi2 ÉS EURICAN L VAKCINÁT EGYSZERRE.MÁST NEM KAPOTT. GONDOLOM KELLETT VOLNA KAPNIA MÉG EGYSZER A KOMBINÁLT OLTÁST, DE EZ EZEK SZERINT ELMARADT. MOST 5 HÓNAPOSAN BEOLTATHATOM-E MÉG? VAGY MÁR ENNYI IDŐ ELTELTÉVEL NINCS ÉRTELME? KÉRDEZTEM AZ ORVOST, SZERINTE MÁR KÉSŐ OLTATNI, DE HA MÉGIS AKAROM, NEKI NOBIVAC DHPPi+L ÉS NOBIVAC DHPPi+LR VAKCINÁJA VAN.ÖN SZERINT OLTASSAM BE? HA IGEN, NEM BAJ HA MÁSFAJTA VAKCINÁT KAP MINT ELŐZŐLEG? HA A +LR-T KAPJA, AZ VESZETTSÉG ELLEN IS VAN,MIKOR KELL A 2.VESZETTSÉG ELLENIT KAPNIA, ÉS AZ LEHET CSAK SIMA VESZETTSÉG ELLENI, TEHÁT NEM MÁSSAL KOMBINÁLT?KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT!
Nemsokára megkaphatja a kutyus a DHPPi+L oltást, ám veszettséggel kombinált (DHPPi+LR) oltást még NEM kaphat, csak MONOVALENS veszettség oltást, azt viszont sürgősen, még a DHPPi+L oltás ELŐTT. Mindezeket a „41/1997. (V. 28.) FM rendelet az Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról” a jogszabály mai napon hatályos állapota szerint a következőképpen szabályozza: „(4) Az ebtulajdonos (ebtartó) köteles: a) minden három hónaposnál idősebb ebet -...- veszettség ellen beoltatni az alábbiak szerint: 1. a három hónapos kort elérteket 30 napon belül, 2. az első oltást követően 6 hónapon belül, 3. ezt követően évenként; b) az eboltási könyvet megőrizni, azt az oltás elvégzését ellenőrző hatósági állatorvos vagy rendvédelmi szerv felszólítására bemutatni, illetve tulajdonátruházás esetén az új tulajdonosnak átadni; c) az eboltási könyv megrongálódása, elvesztése esetén az oltást végző állatorvostól pótlását kérni ... (9) Veszettség elleni oltásra csak a Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező oltóanyag használható. Polivalens vakcina csak veszettség ellen monovalens vakcinával kétszer oltott ebeknél alkalmazható.” Mindezek szerint, amennyiben a kutya 5 hónapos, és még nem kapott veszettség elleni védőoltást, akkor a tulajdonosa jogsértést követett el... (Ezt egyáltalán nem dorgálásképpen írom, hanem a tájékoztatás kedvéért. A törvény nem ismerete nem mentesít...) Azt is fontos látni, hogy nem az állatorvos felelőssége az, hogy egy kutya kap-e veszettség oltást 4 hónapos kora előtt, vagy nem; hanem az állattartóé. Azt pedig már az állatorvosnak kell tudnia és észben tartania, hogy egy kutya életének első 2 veszettségoltása monovalens, azaz egykomponensű kell hogy legyen. Ha megvan az első 2 monovalens, akkor az évenkénti ismétlő oltás már lehet kombinált, azaz DHPPi+LR. A teendő szerintem a következő: 1) expressz sürgősen veszettség elleni oltás 2) 2 hét múlva DHPPi+L 3) az első veszettség oltáshoz képest 6 hónapon belül egy második. (Bár én ezt az Ön helyében igyekeznék még az eb 10 hónapos kora előtt beadatni, de ez már csak kukacoskodás a részemről) Nem baj, ha nem pontosan ugyanolyan gyártmányú vakcinát kap a kutya, mint előzőleg, az a lényeg, hogy mely betegségektől fogja megvédeni őt.

<< <  285 / 490 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.05.31
2017.05.29-én Tóth József utcából elveszett tricolor színű két hónapos kiscica, ha valaki látta/befogta kérem jelentkezzen a 0630/9324838-as számon, két kislány várja haza!
2017.05.24
2017.05.24 este Savoya Park Aldi/Möbelix előtti parkolóban kóborol ez a kan kutyus. Nyakörv nincs rajta, nagyon félős.
2017.04.03
2017. március 30-án éjjel, a 22. kerület Baross Gábor telepről eltűnt Mázli! Barátságos, játékos, vezényszavakra nagyjából hallgat. Ha bárki tud róla információval szolgálni, a 30/945-7091; 30/820-4560 számokon érheti el a tulajdonosokat.