Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

IDŐSKORI SZŰRÉS


Mikor kezdenek öregedni?

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb testű egy kutya, annál tovább tart a növekedése, viszont annál hamarabb kezd öregedni is. 
Macskáknál nincs ilyen nagy különbség a méretük alapján. A lakásban élő macskák, kutyák kétszer annyi ideig élhetnek, mint kizárólag szabadban tartott társaik. Emellett az ivartalanítás is jó pár évvel megnövelheti az élettartamot.

Többet szeretne tudni? Kattintson IDE!

 

Az állatorvos válaszol

jelige: Bliss
2007-12-11
Hala Istennek kutyamnak semmi baja, szeretnenk kiutazni Angliaba, tovabbtanulasi lehetosegeim miatt, de a tarsam, egy fekete labrador szuka kutyat (2.5 eves), semmi szin alatt nem hagyom itthon. Mennyire korulmenyes abba az orszagba bevinni egy kutyat? Minden oltasa megvan, egeszsegugyi konyve, utlevele, chipje. Megis benn tartjak 6 honapra karantenban? Vagy ez csak hiedelem? Tovabbtanulasi lehetosegemet nem szeretnem elszalasztani, de nem hagyom itt a legjobb baratomat!
Nem kell itthagynia a legjobb barátját és a 6 hónapos karantén a fertőzöttségre gyanús, nem megfelelő iratokkal rendelkező, valamint csempészett állatokra vonatkozik. A teendője annyi, hogy a Bliss-t becsipelteti, védőoltásait és parazitamentesítését rendbeteteti állatorvosánál és mindezt bejegyezteti az útlevelébe is.
jelige: Lucky
2007-12-11
Kedves doktor! Van egy 8 hónapos golden retriever kutyánk,de már kb.2 hónapja nem akerja megenni az Eukanuba tápját.Mér probálkoztunk a Royal Caninal is,de az sem volt jó neki.Kérem segitsen,hogy mit tegyünk!Köszönettel:Lucky
Meg kell mondjam, hogy talán a világon sincs olyan kutya, amelyik bármely prémium táp mellett éhenhalna, vagy akár csak leromlana a kondíciója. Az Önök Lucky-ja milyen kondiban van?! A 8 hónapos kutya túl van élete legintenzívebb növekedési szakaszán, ráadásul az időjárás sem különösebben hideg. Mostantól elegendő naponta egyszer megetetni. Ha nem eszi meg a porcióját, el kell venni előle és a következő napon elétenni. Közben nincs nasi. A száraz tápokból meglehetősen kevés táplálék kell egy kutyának - nézze meg az adagolását a zsákon. A száraztápok mindegyike kívánatosabbá tehető átnedvesítéssel, pláne, ha nem egyszerűen vízzel, hanem mondjuk kefírrel, yoghurttal vagy mondjuk húslevessel nedvesítjük át a kaját.
jelige: Benyke
2007-12-11
Befogadtunk egy dalmata-boxer keverék kan kutyust, akit egy építkezésen hagytak ott másfél méteres láncra kikötve. Benyke februárban lesz 5 éves.Lehet-e kasztrálni egy ilyen korú kutyust úgy, hogy utána ne legyenek viselkedésbeli, pszichés problémák?
Lehet, sőt kifejlett korban végzett kasztrációk leggyakoribb oka a viselkedésbeli, pszichés problémák (agresszió, szökősség, irányíthatatlanság ...) normalizálása. A műtét minimális kockázattal végezhető és a herék eltávolítása kutyákban nem okoz búskomorságot.
jelige: Spániel
2007-12-10
Tisztelt doktornő/úr! Van egy 15éves spániel kutyusom. Három hete, egy reggel azt vettük észre, hogy nem tud lábra állni! Kihívtuk az állatorvost aki nem tudta megmondani hogy mi lehet a baja, mert még nem találkozott ilyennel! Tudja a lábait mozgatni, de nem tud felállni, nem fáj semmilye és az étvágya sem csökkent,hason kúszva közlekedik! Egy hétig próbálta kezelni, de nem javult, és azt tanácsolta altattassuk el! Mivel nagyon szeretjük ezt nem tudtuk megtenni,bízunk a yógyulásban, és azóta is gondozzuk!Mi baja lehet? Tényleg el kéne altattatni?Válaszát előre is köszönöm!
A kutya tüneteinek az oka, valamint a gyógyulás esélyei egyetlen módon ismerhetőek meg. Jól felszerelt kisállatrendelőben részletes vizsgálat (vérvizsgálatok, röntgen, ultrahang ...) után a kutya betegsége kideríthető lenne és a leletek alapján el lehetne dönteni, hogy van-e esélye a felépülésének. A 3 hetes otthoni vergődés helyett már az első napokban célszerű lett volna végigcsinálni a vizsgálatokat.
jelige: Alíz
2007-12-10
Kedves Doktor Nő/Úr! Családtagunk Alízka 13-14éves talált kutyus, 12éve van velünk és most nagyon el vagyunk keseredve, mert kb. 6 napja éjszaka sírt és amikor felkeltünk hozzá be volt görbülve kifli alakba a teste és nem nagyon tudott megállni a lábain. Mikor kicsit megnyugodott elaludt. Utána egyre jobban lett és 3-4 napig szinte teljesen jól volt. De tegnap reggeltől félre tartja a fejét, a lábai (főleg a hátsók) kicsúszkálnak alóla és félre is megy mintha a térérzékelése nem lenne jó, és enni sem nagyon hajlandó amit iszik néha kihánnya. (Még megjegyezném hogy Kb. 1 éve 80-90% százalékig nem hall és fiatal kora óta nem túl jók az ízületei)! Felkerestem az állatorvost de sajnos a kutyát nem tudtam elvinni magammal a rossz mozgása miatt. Elmondás alapján a Doktor Úr Ketofen 20mg-os tablettát írt fel. Félek hogy ez nem elég.Kérem segítsen, írja meg mi a véleménye, mit tudnék tenni. Sajnos a kórházi kivizsgálásra nincs pénzem kisnyugdíjas révén. Előre is köszönöm !!! B D ezsőné
Sajnos kivizsgálás nélkül senki emberfia ki nem találhatja az Alíz baját. A Ketofen tabletta talán enyhíti a fájdalmait, tüneteit a kutyának, de nem valószínű, hogy meggyógyul tőle. Attól tartok, hogy részletes kivizsgálás és intenzív kezelés (lehet, hogy műtétre is szüksége van az Alíznak) nélkül el is pusztulhat a kutya.
jelige: yorki 3.
2007-12-10
Tisztelt Doktorur!Sajnos az anyakutya elpusztult nem tudták meg menteni öt és a kölyköket.Most az lenne a kérdésem,hogy a kan kutya be fedezt egy másik szukánkat is és ő is 53 napra meg elet 6 kölyöt mind életképtelenek voltak de az anyakutya mostmár jolvan.Nem lehet,hogy a kan kutyával van valami probléma?
De az is lehet. Meg a szuka kutyákkal is lehet probléma. De valószínűleg legfőként a kutyatenyésztővel van probléma. Az előző levelei és a mostani is nagyfokú tájékozatlanságot és kutyatenyésztésre való alkalmatlanságot árulnak el. Hagyjon fel a kutyaszaporítással, vagy szerezzen mélyebb tudást a területen és próbálja tisztességesen csinálni.
jelige: Dinike
2007-12-10
2 hete halt meg a kutyusom. Műtét közben derült ki hogy a vastagbelén daganatok voltak, nem volt műthető. Nagyon nagy darabot kellett volna eltávolítani! Elég idős is volt! A kérdésem szinte teljesen fölösleges de én azért tudni szeretném, hogy az ilyen daganatok milyen gyorsan tudnak kialakulni és mitől? Ugyanis augusztus végén voltunk ultrahangon, akkor még nem volt látható semmi! Vagy nem vette észre az orvos? Azért is bánt a dolog , mert nem a saját orvosunk csinálta az ultrahangot mert egyéb okok miatt más dokinál voltunk,aki egyébként pedig igen jó orvos hírében áll! Senkit nem akarok hibáztatni csak azt szeretném tudni, hogy 1 daganat ilyen rövid idő alatt ekkorára tud nőni? A választ előre köszönöm, szép napot!!
Sajnos a hasi ultrahang érzékenysége annyit enged meg, hogy gyakorlott szakember, jó készülékkel a néhány cm-es daganatos bélszakaszokat felismeri. Az augusztusi ultrahangos vizsgálat óta eltelt hónapok bőven lehetőséget teremtenek egy rosszindulatú béldaganat számára, hogy áttétet képezzenek, és menthetetlenné tegyéka kutyát. Sajnálom a történteket.
jelige: Maszat
2007-12-10
Tisztelt Doktor Úr! 18 hónapos Labrador kutyánk feje búbján börkeményedést észleltünk.Ez kezdetben mogyoró nagyságú volt, most viszont hosszában két mogyorónyi, tehát terjeszkedett. A fej simogatásakor a bör a keményedéssel együtt elmozdul, ez a kutyának kellemetlen érzés. Kezdetben ütésre gyanakodtunk/asztal alatt beverhette a fejét/ de ezt nem tapasztaltuk.Kérjük segitsen tanácsával, mi a teendönk. Köszönettel: Maszat
A képlet citológiai vizsgálata adhat választ a kérdésre.Egy ilyen fiatal kutyában jóval nagyobb az esélye, hogy gennyes tályog, esetleg vérömleny, vagy kötőszövetes heg a látható, tapintható terime. Nem kizárható viszont a bőrdaganat diagnózisa sem. Valószínűleg sebészeti megoldása lesz az elváltozásnak.
jelige: Éva
2007-12-10
Mopsz szukámat (most 15 hónapos) november elsején pároztattuk első alkalommal. Összesen 3 alkalommal pároztattuk másnaponként. Ma kellene kb 40 napos vemhesnek lennie. 3 napja vettem észre hogy a kutyus vérzik (mintha tüzelne). Nagyon megijedtem. Egyébként a kutyuson nem látszik külsőleg semmilyen probléma, úgy értem, hogy jó kedélyű és eszik rendesen. Doktor Úr szerint mi lehet a probléma? Előre is köszönöm segítségét.
Lehet a probléma elhúzódó tüzelés, hüvelysérülés, hüvelydaganat, gennyes méhgyulladás, vetélés, de akár hólyaggyulladás is. A teendője jóval egyszerűbb annál, minthogy Önnek kellene elkülöníteni a lehetőségeket és kitalálni a kezelést. Vigye gyorsan a kutyát jól felszerelt, ultrahanggal is rendelkező rendelőbe és állatorvosa ki fogjka deríteni, hogy a lehetséges kórokok közül mi jelentkezett a kutyánál.
jelige: red fox 3.
2007-12-10
Tisztelt Dr. Balogh Lajos! Köszönöm mégegyszer a tanácsait. Lehet, hogy rosszul fogalmaztam mikor leírtam a tünetet. Az orrcsont nem görbe, már nézte más állatorvos is. Inkább olyannak tűnik mintha -lehet rosszul fogalmazok laikusként -mintha az izom(?) vagy az ínszalag(?) nem tartaná olyan erősen azt az arcorri részt, (lehet lazább, vagy sérült, elszakadt?), hogy szimetrikus legyen. Nem lehet, hogy valami mi általunk nem észrevett „baleset” történt vele? Ugyanis teljesen szimmetrikus arcorri résszel született és minálunk(az anyja nálunk van, az apa sokszor győztes), tehát nem is a tenyésztő sózta ránk mint selejtet, mi választottuk s teljesen rendben volt. /Az az igazság, hogy a kutya már nyert kiállításokon és még egyik bíró sem vette észre, pedig nekik kellett volna. Sokkal több hibával is fölvonultatnak kutyákat, láttuk saját szemünkkel(szőrzet, farok, vonalvezetés, szögellsek,csánk szembe ötlőbb hibája stb./ Sajnálnánk-e pici hiba miatt, (egyébként a DPje is normális, mentes)eléggé tanácstalanok vagyunk, de köszönjük.
Teljesen más a helyzet, ha nem veleszületett genetikai hibáról van szó, hanem esetleg szerzett eltérésről. A pofa lógását egyébként sokszor az arcideg (n. facialis) bénulása okozza kutyában emberben egyaránt. Az esettel talán Dr. Sebestyén Zsolt állatorvos kollégát ( http://www.provet.hu/ ) lenne érdemes felkeresni .
jelige: segítség
2007-12-10
4 hónapos német juhász kutyánk van, nagyon szeretjük.Csak az a baj,ha simogatjuk állandóan harapja a kezünket, lábunkat. Ez valamilyen betegség vagy viselkedési zavar? Mit lehet ilyenkor tenni?
Sem nem betegség, sem nem viselkedési zavar - hanem a kölyök játékos viselkedése lehet a leírt jelenség. Ha zavaró, túlságosan durva a kölyök játéka, akkor következetesen, egyértelműen a tudtára kell ezt adni, és a kezünk, lábunk helyett pl rongyot, játékot kellene a szájába dugni.
jelige: red fox 2.
2007-12-10
Tisztelt Dr. Balogh Lajos Állatorvos Úr!! Köszönöm a szíves tájékoztatását,minősítését és segítségét. Mellékelnék egy képet az Ön által „súlyosan fogyatékosnak” ítélt kutyáról. Egyébként az elváltozás annyira minimális,hogy jó szemmel és hosszas nézés után lehet csak észrevenni. Ezúttal kérdezném meg tisztelettel, hogy abban az esetben ha mondjuk Ön vagy valaki, akinek mondjuk olyan hibája van hogy görbe az orra, kizárják a „tenyésztésből”??? Szíves köszönettel.
Továbbra is igen megtisztelő, hogy válaszolhatok a felvetéseire. Érzek ugyan némi iróniát és élt a soraiban, ráadásul levelét most sem írta alá, de ez engem nem szabad, hogy zavarjon. A fényképen egy valóban szép kutya látható - és amennyire ezen a felvételen megítélhető valóban a jobb pofalebernyege mintha néhány centiméterrel lejjebb lógna, mint az ellenoldali. Az orrcsont ferdeségét nem tudom megítélni a felvételen, de elhiszem Önnek, hogy minimális eltérésről van szó, hiszen mostani 2. levelében már ezt írta. A minősítésem és tanácsom az Ön korábbi leírása alapján született. Egyébként véleményemet továbbra is fenntartom. Még ennyi esztétikai hiba esetén is etikátlannak és jogszerűtlennek tartanám a kutya plasztikai műtétjét, majd kiállításon történő szereplését és esetleges tenyésztését. Kérdezze meg erről a német juhász tenyésztőket esetleg a fajtaklubot is. Ha esetleg bármit félreértettem volna és Önök kizárólag a kutya „bánatos arckifejezésén” szeretnének javítani, majd a plasztikai műtét tényét a kutya egészségügyi könyvébe/útlevelébe is bejegyeztetik azaz a kiállításon sem titkolják a műtétet és a kutyát nem óhajtják tenyészteni, esetleg ki is heréltetik - ez természetesen más eset. Pláne, ha a ferde orrjáraton a kutya nem kap rendesen levegőt. Ilyen körülmények között, előzetes röntgenfelvételek (esetleg CT) eredmények alapján megtervezhető a műtét. Utolsó kérdésére is válaszolok, bár nem lehetetlen, hogy erre Ön is tudja a választ. Emberek esetében kis asszimmetra, eltérés a megszokottól akár még tetszetős, sőt szekszepil/védjegy is lehet. Természetesen embert hasonló okokból nem zárnak ki a „tenyésztésből”. Megjegyzem, hogy nem ez az egyetlen különbség kutyák és emberek „tenyésztése” között.
jelige: tanácstalanság 2.
2007-12-10
Tiszteletem! Pár hónapja már íram magának a kutyival kapcsolatban. Mint utólag megtudtuk ahol vásároltuk a kutyát, nagyon rossz tenyésztőktől van, ezt az információt egy neves francia bulldog tenyésztőtől kaptuk, aki mesélte, hogy szinte embertelen módon és rosszul tenyésztik a kutyákat! Ez sajnos a mi kutyánknál is nagyon meglátszik, kicsi kora óta nincs 1 hétnél több, hogy ne legyen semmi baja! Most egy olyan atka fertőzése van, amitől lassan teljesen kihullik a szőre! De a legrosszabb, hogy nagyon-nagyon viszket neki. Volt egy kb 1 hónap, amikor jól fejlődőtt és nagyon sok szőre visszanőtt, de most egy hete megint nagyon elkezdett hulani, és pici vérhólyagok keletkeznek. Nagyon sok kezelést kapott már. Mint megtudtuk köszönhetően a ”jó” tenyésztésnek, neki mindig lesznek gondjai! Azt javasolták, hogy probáljuk erősíteni neki az immunrendszerét. Kérdésem az lenne, hogy ezt miként tegyük??? Próbáljuk minnél többet a levegőre vinni? Sok séta? Vitaminok? Vagy erre az egészre mi a vélemé nye? Hozzá kell még tennem, hogy lett csináltatva egy allergia vizsgálat és nagyon sok mindenre allergiás (cigi füst, tuja, marha hús, sárga répa stb) Válaszát előre is köszönöm Mi nem adjuk fel!!!
A kezelő orvosa többet tud segíteni mind az „immunerősítés” területén, mind pedig a kutya aktuális bajainak a kezelése területén. Az immunerősítés alatt valószínűleg a sok levegőt/napfényt érti a kolléga, és emellett számtalan gyógyszert, táplálékkiegészítőt is lehet adni a kutyának. Ha a kutya bőre veleszületetten érzékeny (atópiás), ezesetben valóban sok gondjuk lesz a parazitákkal, gpombás és bakteriális fertőzésekkel és az allergiás eredetű bőrbántalmakkal is. Szükség lesz a kitartásukra.
jelige: Roni boxer
2007-12-10
Olyan hangokat ad mintha a torkára akadt volna valami, vagy mintha köhögne.
Hát, nem kizárt, hogy valami a torkára akadt, vagy köhög a kutya. Ezek a tünetek pedig több tucat betegség esetén fennállhatnak. Állatorvosa vizsgálat után meg tudja mondani hogy „csak” egy felsőlégúti fertőzésről van-e szó, vagy légcsőszűkülete van a kutyának, vagy a többi lehetséges ok közül melyik játszik szerepet a Roni esetében. kezelési tanácsot is a vizsgálat eredményei alapján érdemes tenni.
jelige: Kíler
2007-12-10
Kiskutyám 2 napja nem eszik semmit orra száraz és zöldes-sárga habos hányása van!! Mit tegyek hogy meggyógyuljon?
Vigye állatorvosi rendelőbe a kutyát még mielőtt elpusztul.
jelige: Mopsz
2007-12-10
Mopsz kiskutyám most 2 hónapos és pár napja van nálam.A tenyésztő azt mondta,hogy nehéz volt a szülés és ennek következtében a kiskutya egyensúlyzavarokkal küzd.A kiskutya játszana, de mindig felborul, és evés közben is minidg szédeleg.A kérdésem az lenne, hogy ezt kinöheti a kutya?Mert a tenyésztő azt mondta, hogy igen.De látva a kiskutyát én kételkedem benne.
Pedig a válasz teljesen korrekt. Minthogy a tünetek elmúlhatnak, mérséklődhetnek - vagy állandósulhatnak és akár súlyosbodhatnak is. Nem elviccelni akarom a dolgot, de ráadásul az elhúzódó szülsé mellett könnyen lehet, hogy a mopsz kölykök veleszületett rendellenességgel születtek (pl vízfejűség), vagy súlyosfokú bélféreg fertőzöttség (is) hozzátesz a tünetekhez. Az ilyen korú kölykök 2 hetente még rendszeres védőoltásaikat és parazitamentesítésüket kell, hogy „elszenvedjék” az állatorvosi rendelőbe. Kérje ki állatorvosa véáleményét ezügyben is.
jelige: Foltika
2007-12-10
12 éves németjuhász keverék kan kutyámnak hasnyálmirigygyulladása volt ill.van kórházi kezelésen vettünk részt, de a kutya állapota nem javult. Nehezen jár, ha a fejét szeretné megrázni sajnos ha nemtudjuk időben megtartani elesik, én úgy veszem észre, hogy szédül. Prednisolont, milgammát, dipankrint és vitaminokat kap. A betegsége hányással, állandó szemmozgással és dülöngéssel kezdődött. Válaszát előre is köszönöm .
Egy 12 éves német juhász kan igazi veterán. Majdnem biztos, hogy a hasnyálmirigy gyulladása a jéghegy csúcsa és a gyengülő keringés, vese- és májelégtelenség igen komoly szerepet játszik a kutya rossz állapotában. Nem írt kérdést, de felteszem, hogy a Folti esélyei után érdeklődik, esetleg kezelési ajánlatot vár. Nos, a kutya esélyeit és kezelési lehetőségeit legjobban a kezelést végző orvos ismeri, hiszen ő látja a kiindiulási és a jelenlegi állapotát, leleteit is. Nem tudok mást tanácsolni, minthogy hagyatkozzék kezelőorvosa véleményére.
jelige: kistigris
2007-12-09
Üdvözlöm! 2,5 éves kandúr cicámról kiderült vérvizsgálat útján, hogy leukózisban szenved. Alig tud menni, olyan fájdalmai vannak, szerintem a gyulladt nyirokmirigyek miatt. A cica eszik, lefogyva nincs. Most Béres Minerát kap és deutérium mentes vízzel probálkozunk. Az orvos az Interferon Injekció kúrát ajánlotta, de nincs garancia, hogy segíteni fog, és nagyon költséges lenne. Szeretnék tanácsot kérni, hogy mivel lehetne ezen kívül kezelni. Olvastam a Vetri- DMG-ről, hogy ilyen esteben javíthat az állapotán. A nyirokcsomó gyulladást, milyen készítménnyel lehetne kezelni?
Állatorvosának és Önnek teljesen igaza van. A szerzett betegséget még a legköltségesebb, legmodernebb módszerekkel is meglehetősen kétes kimenetellel lehet kezelni. A Vetri DMG is egyike a választható megoldásoknak. Hagyatkozzon állatorvosára és különítse el cicáját minden fajtárástól.
jelige: lili
2007-12-09
Üdvözlöm.Van egy lassan 8 hetes yorki bébink és nemrég észrevettem hogy néha húzza magát illetve a fenekét mintha szánkózna meg harapdálja a lábát.kamillás vizbe szoktuk mosogatni.1-2 napig ment a hasa most már nem de azért aggódok nehogy baja legyen.az lenne a kérdésem hogy ön szerint miért lehet ez.nem kedvtelen söt igazi kis ördög de mindig sonkát enne jó az neki?válaszát elöre is köszönöm
A lassan 8 hetes kölyök legalább egy, de lassan 2 védőoltással és 3-4x-i korrekt féreghajtással kell, hogy rendelkezzen ahhoz, hogy a legtriviálisabb okokat kizárhassuk. A sonka korántsem megfelelő táplálék egy kölyök yorki számára, tápláléka nagyobbik részét a fajtájának, korának megfelelő jobb minőségű pupp ill junior tápok kéne, hogy adják. Ha mindez megvan, akkor is számtalan veleszületett és szerzett ok okozhatja a leírt tüneteket. Állatorvosi vizsgálat tudja kideríteni, hogy mi a baj, és mit kell ellene tenni.
jelige: adamok
2007-12-09
Tisztelt Doktor Úr! 14 éves, ivartalanított ,kékperzsa kandúr cicánknál kb.6 hónappal ezelőtt vettük észre,hogy a széklet felszinén élénk piros vér van nyomokban. Állatorvos adott neki bélféreg elleni tablettát, miután megállapítást nyert, hogy bélférge van. Mellesleg szobacicáról van szó, mégis bélférge volt. Mondta azonban az orvos, hogy ez a probléma lehet táplálék allergia is. Most, kb.egy hónappal ezek után, ujból látom, hogy piros véres a széklet, de már nem csak nyomokban. Gilisztát viszont nem látok, mint a múltkor. Tudom, hogy úgyis el kell majd vinni orvoshoz, csak azt nem értem, hogy az állatgyógyászatban ritkán alkalmaznak laborvizsgálaton alapuló kezelést. Az embergyógyászatban megszoktuk, hogy labor nélkül nincs diagnózis. A cica egyébként jóétvágyú, kölyökmacskát megszégyenítő módon ugra-bugrál, jól érzi magát. Számunkra a vér látványa ijesztő, nem lehet valamilyen vizsgálattal pontosan behatárolni, hogy mi a baja? Előre is köszönöm a válaszát.
Vitában kell szálljak Magával. Persze, hogy az állatorvoslásban sincs pontos diagnózis laborvizsgálatok nélkül. És persze, hogy a humán egészségügyben is a háziorvos elsőként labor nélkül a tüneti kezeléssel próbálkozik, akár légúti tünetekről, akár hasmenésről, vagy véres székletről van szó. A megoldás kulcsa természetesen a macska részletes kivizsgálása. Vér-, vizelet-, és bélsárvizsgálat - de akár röntgent és hasi ultrahangot is érdemes lenne végeztetni. Minden budapesti rendelőben elérhetőek ezek a kiegészítő vizsgálatok illetve mindenki elküldi a betegeit specialistához, ha erre van szükség. A baj ott szokott kezdődni, hogy a leírt részletes vizsgálatokat a tulajdonosok egy része kapásból elutasítja az ára miatt, ami néhány tízezer forint. Egyébként hasonló esetekben (tudott bélféreg fertőzés, látható féregürítés + véres bélsárürítés) esetében minden állatorvos a féreghajtás és a véres hasmenés tüneti kezelését alkalmazná első körben. Ráadásul könnyen lehet, hogy a masszív bélféregfertőzés okozza még most is a tüneteket - hiszen a féreghajtó szerek többsége csak a kifejlett férgekre hat megfelelő szinten, és könnyen lehet, hogy macskája csak a 2-3. féreghajtás után lesz csak mentes. Persze, hogy a bélféreg fertőzés mellett igen valószínű akár egyéb paraziták, akár vírusok, vagy főleg baktériumok jelenléte. Ráadásul egy féregfertőzés mellet a cica lehet akár allergiás is, sőt lehet akár idegentest is a beleiben. Az önálló fekélyes-, és daganatos elváltozások esélye is meglehetősen magas ebben a korban. Sajnos ezeket sem első vizit alkalmával szokták megerősíteni vagy kizárni sem az állatorvosi, sem pedig a körzeti orvosi rendelőkben. Az eset mindenképpen „megérett” egy korrekt, részletes vizsgálatra - beleértve a széleskörű laborvizsgálatokat és képalkotókat is.
jelige: Zserbó
2007-12-09
A nyuszim szemét megszúrta valami. Váladékozott, és begyulladt a szeme. Az állatorvos azt monta, hogy a 3. szemhéja gyulladt be. Ez a boxer kutyáknál szokott előfordulni. Kapott rá sepstosyl krémet, illetve már két injekciót. Hétfőn lesz 1 hete hogy kenem a krémmel (12.10.), valamelyest lappadt a szeme, de félek hogy nem fog neki visszahúzodni. Ilyen esetekben mit lehet ”még” tenni??? válaszukat köszönöm
A boxer fajtán kívül is bármelyik kutya fajtzában, a keverékekben, macskákon és nyulakon is előeshet, begyulladhat a 3. szemhéj is. Ha a kezelés nem használt állatorvosa vagy másik szemcseppet, kenőcsöt fog ajánlani, esetleg operációt fog ajánlani. Az sem kizárt, hogy egy részletes szemészeti kivizsgálás képes kideríteni a baj okát.
jelige: Maya
2007-12-09
Tisztelt Doktor Úr! 11 hónapos kutyánk 2 napja étvágytalan, semmit nem eszik csak iszik, azt viszont most a ”szokásosnál” többet. Nagyon életvidám kutya, imád enni, most viszont nagyon félünk, mi baja lehet? Válaszát előre is köszönjük!
A fiatal kutyában bármi (!), betegségek, eltérések tucatjai lehetnek. Ne féljenek, ne hezitáljanak - vigyék minél gyorsabban állatorvoshoz a kutyát. Minél gyorsabban kiderül a kutya baja, annál gyorsabban és eredményesebben tudják majd kezelni.
jelige: kukac
2007-12-09
Tisztelt Doktorúr! Érdeklődni szeretnék,hogy a Phen-pred gyógyszer vényköteles-e?Ha igen akkor van e helyette ilyen hatású ami nem vényköteles?Köszönöm a válaszát.
Igen, vényköteles. Ugyanolyan, de még hasonló összetételű nem vényköteles szert nem fog találni sem itthon sem külföldön.
jelige: Bigike
2007-12-09
11 éves lesz a kutyusom hétfőn.Már régebben észrevettűk hogy az egyik heréje sokkal nagyobb lett a másik rovására,az állatorvos semmit nem mondott rá.kettő napja észerevettük hogy a kis lepedőjén rozsaszinü foltok vannak,nagyon kétségbe vagyok esve.egyébbként jókedvű és jóétvágyu.nagyon várom a válaszát.
Csodálkozom, hogy az észlelt jelenség semmilyen reakciót nem váltott ki a kollégától ... , őszintén szólva nem is hiszem el, hogy nem ajánlotta a kutya teljes kivizsgálását. A jelensget okozhatja a here-, és mellékhere gyulladása, heretorsió, de akár daganat is. A teendő semmiképpen nem a kétségbeesés, hanem a kutya mielőbbi részletes kivizsgálása. Nem kizárt, hogy az öregúr heréit el kell távolítani rövid időn belül.
jelige: cica mica
2007-12-09
Azt szeretném kérdezni, hogy van egy 17 éves cicám és most vettem észre a farkát nem tudja kiegyenesiteni. Olyan mintha a tövénél el lenne törve vagy ilyesmi. Ez nagyon súlyos vagy a korral jár? Válaszukat elöre is nagyon köszönöm.
A 17 éves cica igazi aggastyán. A leírt tünet oka lehet trauma, sérülés követkeménye is - de akár a cica gerincén, medencéjén illetve a medencéjében, és hasüregében fejlődő térfoglaló terime (tályog, vérömleny, daganat) következménye is. Érdemes lenne felszerelt kisállatrendelőben megvizsgáltatni a cicát. Biztosan nem egyszerűen a „korral járó” jelenségről, hanem jól megfogható betegséggel van összefüggésben az észlelt eltérés.

<< <  285 / 391 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.07.28
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci! Kérjük, osszák meg! "Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.07.16
kis hörikék elvihetők. csillogokormok@gmail.com
2014.07.07
Kiscicák elvihetők, jó gazdihoz, kb. 3 hónaposak egyik fekete, a másik fekete-fehér, a harmadik pedig fekete-fehé-vörös keverék színű (kiscsajok). Érdeklődni az alábbi e-mail címen vagy a budafoki állatgyógyászati központban lehet. Nagy Miklós NMiklos@emi.hu