Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Misu
2008-10-08
sziámi macskám 4hónapos furcsa szokása hogy nem eszi meg neki való kaját royal canin tápot és wiskas tasakot hanem a kutyáim tápot szintén royalt és a hills tápot.miért van ez igy ? hoghyan szoktassam le?árthat neki a nem megfelelő összetételű?már külön tettem ,nem nyúl hozzá számomra érthetetlen.van valami ötlet?
Célszerűen a kutyát és a macskát a nekik gyártott optimális összetételű tápokkal érdemes etetni. Ha hosszútávon a kutya a macskatápot (és fordítva) eszik, abból lehet táplálkozási anomália, betegség. Se a kutya, se a macska előtt ne álljon az eledel. Mindkettőt meghatározott időben, kiporciózott adaggal célszerű megkínálni - esetleg más helyiségekben. Ha 10-15 perc alatt nem eszik meg a porciójukat, akkor el kell venni előlük, és a következő etetési időben újra megkínálni őket. Rövid időn belül helyreáll a rend.
jelige: Manci 2.
2008-10-08
Kedves Doktor Úr! Köszönöm a válaszát, igaza lett. A cica valóban vemhes, éppen ma voltunk állatorvosnál. Már van három ivartalanított nőstény cicánk, így tudom, hogy az operáció mivel jár és milyen előnyöket von maga után, szerintem is ez a legjobb megoldás. Ezzel az új cicával azért lett volna bajos korábban megoldani a műtétet, mert bár sok időt volt nálunk, néha napokra eltűnt, így nehéz lett volna időpontot egyeztetni a doktorral. A macska egy szomszédos házból szokott hozzánk, ott nem bántak vele túl jól...nálunk mindig kap enni, plusz aludhat a cserépkályha mellett... Az utóbbi 1-2 hónapban már nem tágított, úgyhogy végül lett egy negyedik cicánk......Nem baj, nagyon szeretjük! Köszönöm, minden jót!
Nem vagyok boldog tőle, hogy beváltotta a cica a balsejtéseimet. A legokosabb dolog talán az lenne, ha akár most, vemhesen megoperálná állatorvosa és eltávolítaná a petefészkeket és a vemhes méhet.
jelige: lágyéksérv
2008-10-08
Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr, 7 hetes westie kiskutyámnak lágyéksérve van, melyre műtét lenne a megoldás. Érdeklődni szeretnék, hogy Ön milyen idős korában ajánlaná a műtétet, milyen kockázata van, illetve addig is mire kell figyelni? Esetleg nem -e rosszabodik az állapota az ugrálástól, megerőltetéstől? Köszönettel,
Ha a lágyéksérv kicsi, a sérvtartalom hasüregi zsír (cseplesz) és nem hólyag, nem bélszakasz - akkor a sérvműtét eltolható tervezett időpontra, ami a kölyök 6-12 hónapos korában ideális időben elvégezhető. Állatorvosa a kutya vizgsálatával tudta megállapítani, hogy a várakozás nem különösebben veszélyes. A fiatal kutya gyakorlatilag 2 hetente jár a rendelőbe a rendszeres védőoltások és parazitamantesítések miatt. Állatorvosa rendszeresen figyelemmel fogja kísérni a sérv alakulását és a kockázatokat.
jelige: rottweiler
2008-10-08
nekem Rottweiler kutyam van 12 eves es, a hatso labaira nem nagyon tud jarni, allandoan fekszik szinte nem is mozog. hallottam hogy ezek a kutyak hajlamosak a csipoizuleti diszplaziara. ha ez a baj mit tegyek?
Ha ez a baj, akkor Rimadyl tablettával és ízület regeneráló táplálékkiegészítőkkel (Korvimin por, Seetone kapszula, diétás tápok ...) valószínűleg tudják enyhíteni a tüneteket. Az a baj, hogy nem biztos, hogy (csak) ez a baj. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja tisztázni a tünetek okát. Ha megvan a baj, akkor lehet az esélyekről és megoldásokról beszélni.
jelige: bélhurut
2008-10-07
jó Napot! Nekem van egy kölyök mopsz kiskutyám. Egyik nap arra lettem figyelmes hogy a kutyusom ilyen zselé szerűt hány. De ez azon a napon nem fordult elő többet. Hanem két napra reggel folyamatossan zselé szerűt kakilt. Utánna láttam hogy egy db kukac kijött a seggén. Azonnal állatorvos fordultam és el is látták, bélhurutot diagnosztizáltak. Mindent elmondott az orvosom csak azt felejtettem el megkérdezni hogy ez mitöl alakulhatott ki nála? A kiskutyám Royal Cannin száraz tápot és Pedigre Junior eledelt eszik. Ebben kérem a sgítségüket hogy mi lehet a bélhurut oka. Köszönöm
Akár a bélférgességtől önmagában is kialakulhat hurutos bélgyulladás. A kölyök kutyák rendszeres parazitamentesítésre és védőoltásokra szorulnak első életévükben. Honlapunk Tudnivalók rovatában az ajánlott védőoltásoknak is utánaolvashat.
jelige: Fickó
2008-10-07
Tisztelt Doktor Úr! Október végén új lakásba kell költöznünk. A kutyust nem vihetjük magunkkal, édesanyámhoz visszük át, aki családi házban lakik, de beengedi majd a lakásba is. Nyáron hetente elvittük a kutyust hozzájuk, ismeri a környezetet, néha otthagytuk pár órára. Kutyusom kedves, félénk, gyerekszerető, nem harap, pár dologra megtanítottam. A kérdésem az lenne, hogy közvetlenül a költözés előtti napon vigyük-e át az anyukámhoz, mikor látogathatom meg először, jó-e a kutyusnak, ha naponta vagy hetente többször látogatom, és esetleg majd átviszem magamhoz pár órára az új lakásunkba, vagy ezzel még jobban megzavarom. A kutyusom elfogadja-e majd az anyukámat új gazdának, hogy fog velem viselkedni, utálni fog, vagy örül majd az együttléteinknek? Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel:
Szerintem eddig is maximális gondossággal járt el. A Fickó ismerős helyre, ismerős új gazdihoz kerül - én nem gondolom, hogy nagy törés lesz számára az új helyzet. Látogassa bátran, szerintem örülni fog magának is és az extra figyelemnek, sétának, ami a látogatásaival fog járni.
jelige: süti
2008-10-07
van egy 9 hónapos beagle lány kutyusom, akire akárhogy vigyáztam nagyon is vemhesnek tűnik. Megváltozott a viselkedése és hihetetlen emlői vannak. Honnan tudhatom terhes -e, mennyi idős terhes lehet és mikor szülhet?
Lehet vemhes, lehet álvemhes ... Állatorvosa a 3 hetes vemhességet már diagnosztizálja ultrahang vizsgálattal. A várható ellés időpontjáról és a lehetséges megoldásokról is tud felvilágosítást adni. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: burmai
2008-10-07
a kandur cicám nagyon sokat kereng és sok kutya van a környéken és félek h valami baja lessz!!!kiheréltseesem??? nem tudom de ugy tartok tölle!!!
Inkább attól kellene tartania, ha nem ivartalanítja, nem oltatja és rendszeresen nem parazitamentesíti a macskáját. Ilyen módon 2-5 év alatt al fog kopni a cica, még akkor is, ha nem öli meg egyetlen kutya sem. Az ivartalanított, rendszeresen védőoltásban és paraziotamentesítésben részesített macskák 15-20 évig élnek. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: benike
2008-10-07
a cica orra, szája és füle szinte fehérre világosodott. az étvágya rossz, alig iszik, nagyon lefogyott és gyenge lett. azt vettük észre, hogy eszi a földet. kérdésem: mi lehet a baja és miért eszi a földet
A oltatlan, kijáró kandúr sok tucat parazitás és vírusos eredetű betegség némelyikétől szenvedhet. Állatorvosa részletes vizgsálatokkal tudja megállapítani a betegségeit és a tennivalókat. A nem ivartalanított, rendszeresen nem oltott, nem parazitamentesített macskák ritkán élnek 2-5 évnél tovább. Szerencsésebb társaik 15-20 évig élnek. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban még több érdekes írást olvashatnak.
jelige: Winston
2008-10-07
Tisztelt Cím! A cicánk (minden előzmény nélkül)-alvásból felébredt és a szeme el kezdett ide-oda (vízszintesen) járni, a fejével próbálta követni. Felállva pedig egyensúlyzavara volt, kb. 1 percig.Azóta sincs semmi baja. Eszik, nagyon eleven. Kb. 1 hete beleesett a vízbe, kullancs már rég volt benne(kb. 2 hónapja). Másfél éves. Városban lakásban tartjuk a cicát, kb. havonta megyünk vidékre, ahol kertben van. Most több mint egy hónapja nem volt kertben. Köszönettel!
A története érdekes, és ugyan kérdést nem tett fel, de talán arra kíváncsi, hogy mi okozhatta a macska furcsa viselkedését. Nos, anélkül, hogy el akarnám bagatellizálni a kérdését, nem kizárt, hogy azt álmodta a Winston, hogy ringlispil-re ült ... Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja tisztázni, hogy beteg-e a cica és igényel-e kezelést. Fontosabbnak tartom leírni, hogy egy kijáró macska esetében az ivartalanítás, és a rendszeres védőoltások, parazitamentesítések jelentik a hosszú élet alapját.
jelige: Szofi és Gréti
2008-10-07
Tisztelt doktor úr! A tanácsát szeretném kérni. Két lány kutyusom van, 9 hónaposak. Mindenképpen tavasszal ivartalanítani szeretném öket, az állatorvossal már meg is beszéltem. Az egyik kutyus éppen most tüzel, a másik még nem tüzelt. Az elözö kutyusom gennyes méhgyulladás miatt kellett elaltatni, már túl idös volt a mütéthez, és más daganatai is voltak. Az lenne a kérdésem hogy miképpen elözhetö meg a gennyes méhgyulladás, és mitöl alakul ki a kutysoknál? Az állatorvos mindenképp meg akarta várni, amíg legalább egyszer tüzelnek a kutyusok, de én így is féltem öket, nehogy kialakuljon ez után az egy tüzelés után. Ha ivartalanítva lesznek a kutyusok akkor ugye már nem kaphatják meg ezt a betegséget? Válaszát elöre is köszönöm.
Állatorvosa helyesen ajánlotta, hogy ideális időpontban az első és második tüzelésük között történjék meg a kutyák ivartalanítása. Az európai iskolák tanítása szerint ez a legegészségesebb, a kutya számára legkedvezőbb időpont. A kutyák ivartalanításával a nem kívánt vemhességeket és álvemhességeket teljes biztonsággal megelőzik - az emlők, petefészek és méh gyulladásos, elfajulásos és daganatos megbetegedéseinek esélyét pedig nagyságrendekkel (!) csökkentik. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: uno
2008-10-07
Tisztelt Dr.Úr! 5 éves yorkshire terrier kutyámat májusban mütötték calcium -oxalát kövekkel.az elmult héten ujra köveket találtak az ultrahangon. A vizeletben struvit kristályokat.a mütét óta folyamatosan lúgositottunk.Elképzelhetőnek tartja-e hogy egy esetleges izületi gyulladás ,(januárban leesett az ágyról hátsó lábára azóta is sántit a röntgen nem mutatott semmit)hatására kialakulhat-e olyan enzim hiány ami ezt a kövesedésre való hajlamot okozza.A térd izületi sérüléssel szinte egyidőben alakult ki februárban homok ,májusban köveket operáltak,és alig három hónap alatt ujra köveket találtak ami a vizeletben lévő kristályok alapján ugy néz ki struvit kő.Mig előzöleg calcum-oxalát kő volt.Az elmult három hónapban a kutya eukanuba renal tápot és magurlitot kapott.Múlt héten csináltattam ey teljes körű vérvizsgálatot is ami kisebb gyulladásra utaló értéket mutatott egyébként negativ.Véleményét,válaszát előre is köszönöm.
Abban nem hiszek, hogy az ízületi gyulladás enzimhiányt és ezúton kőképződést indukálna kutyában, vagy emberben. Ha már e témában akarunk okoskodni, akkor valószínűbbnek tartom, ha a rheumatoid ízületi gyulladások miatti láz, keringő antigén-ellenanyag komplexek, esetleg sejttörmelékek segíthetik a kőképződés folyamatát a húgyutakban. A kutya minél részletesebb kivizsgálása javasolt a sántasága és a vizelet üledéktartalma ügyében is. Állatorvosa - ha mindketten úgy érzik szükséges - el tudja küldeni specialistákhoz önöket mindkét ügyben. 1);
jelige: cica
2008-10-06
Én segitséget szeretnék kérni abban hogy,az egyik szeme olyan hólyagos belülről és olyan csipa féle váladék van rajta mindig,mostam már kammilateával de nemtudom mit csináljak még.Fájni nemfájhat neki nagyon mert nyitva tartja de néha leis csukja de csak az egyik szemét,a másik szeme az tiszta nagyon.Sajnos állatorvoshoz csak 2-3 nap mulva fogom tudni vinni és aggódom hogy nem lesz e belőle probléma hogynem rögtön viszem el.Ez az első kiscicám és sajnos nemtudom mit lehet ilyenkor tenni,amig nemviszem állatorvoshoz megnézetni.Oltatni pedig szintén pár nap mulva viszem el. Köszönöm
Otthon nem tehet mást, mint amit már napk (hetek?) óta tesz ... kamillás oldattal törölgetheti a kiscica szemét. Sajnos érezhetően ennél többre lesz szükség. Állatorvosa a vizsgálatok után antibiotikum és lázcsillapító injekcióval és szemcseppel tudja valószínűleg kezelni a cicát. Remélem, hogy nem túl későn kerül állatorvoshoz a kölyök.
jelige: piros pöttyök
2008-10-06
Kedves Dr. Nő/Úr! Van nekem egy yorkshire terrier kutyusom aki szept. 28-án illetve szept. 30-án lett fedeztetve. Majd 1-2 napra rá elkezdett vérezni. Úgy tudom ha huzamosabb ideig tart a vérzés akkor lehet, hogy nem termékenyült meg!? Majd ezek után a péráján megjelentek a szűrtüsző gyulladáshoz hasonló pöttyök. Majd tegnapra már a hasa felé is elkezdett pöttyös lenni, de ott csak rózsaszínűek a pöttyök! És nagyon dörzsöli a lábunkhoz. szerintem viszket neki! Az volna a kérdésem hogy elkaphatott e a fiú kutyustól valamit? Vagy mi lehet? És hogy az állatorvos mikor tudja megmondani hogy vemhes e? Van e olyan vizsgálat? Válaszát előre is köszönöm!
A szukák egészséges tüzelése során az ovuláció közeledtével a vérzés már mérsékeltebb, sötétebb színezetű szokott lenni. A szuka hajlandóvá válik a párzásra és a vérezgetés legtöbbször néhány nappal a párzás után már megszűnik. A fedeztetés után kezdődő, felerősödő vérzés akár a fedeztetés közben kialakult sérüléstől, fertőzéstől is lehet. Állatorvosa ugyan csak a 3 hetes vemhességet tudja megállapítai ultrahang vizsgálattal, de a szokatlan vérzés és hüvelynyálkahártya elváltozások miatt már most is indokolt lenne felkeresnie őt. Nem kizárt, hogy szaporodásbiológus specialistára is szükség lesz a diagnózis felállításához.
jelige: „lécci”
2008-10-06
Sziasztok ,az én macskám már 5 éves és most sajnos megharapta valami! nagyon mély sebe van és szerintem el van törve a lába. ti mit javasolnátok el vigyem az állatorvoshoz? Azt sem tudom h mennyibe kerül a meggyógyítás! ha valaki tudja az lécci írjon!!! köszi!!!
Én pedig azt szeretném, ha legközelebb az „orvos válaszol” rovatban tenné fel hasonló kérdéseit. Igen, a javaslat egyértelműen az, hogy vigyék el a macskát felszerelt rendelőbe, ahol állatorvosa megvizgsálhgatja és elláthatja őt. A költségek néhány ezertől több tízezer forintig terjedhetnek attól függően, hogy valóban törött-e csont és hogy operálni kell-e a macskát.
jelige: Manci
2008-10-06
Kedves Doktor Úr/Doktornő! Néhány hónapja befogadtunk egy a közelünkben igen rosszul tartott házi cicát, nyáron voltak kölykei, összesen 7 darab, valamennyit egészségesen felneveltük és gazdit is találtunk nekik. Az anyacicának az utolsó kölyök elvitele óta adunk Provera gyógyszert állatorvosi recept alapján fogamzásgátlás céljából. A cicának rendkívül jó étvágy van, szinte többet eszik, mint a többi három, ivartalanított cicánk együttvéve, súlya is jelentősen gyarapodott. A gondom az, hogy pocakja eléggé növekszik. Lehetségesenek tartja-e, hogy a macska a gyógyszer ellenére - amit biztonságosan beadunk - újra vemhes lett, vagy egyszerűen csak a szervezetének téli felkészítése és a jó táplálás miatt hízik? Egyébként nagyon élénk, emlői egyenlőre nem dagadnak. Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Sajnos nem kizárt az sem, hogy újra vemhesült a cica és egyéb elváltozások miatt is nőhet a hasi terime. A fogamzásgátló tabletta adása helyett sokkal egészségesebb megoldás lenne az ivartalanítása.
jelige: beteg kutya
2008-10-06
A kutyám egyik mellbimbója alatt lapos kemény csomószerű duzzanat van. Mivel lapos és nem gömb szerű nem gondoltam daganatra, csak valami haematomára, ám nem múlt el és most a mellbimbóbol véres ragacsos váladék folyik. Lehet ez rossz indulatú daganat?
A leírt duzzanat alakjából nem lehet kitalálni, hogy gyulladásos, vagy daganatos eedetű elváltozásról van-e szó. A csecsbimbóból nyert váladék és a képlet megszúrásából nyert minták citológiai vizsgálatával lehet eldönteni a kérdést. Ha „csak” gyulladásos folyadékgyülemről van is szó - az is állatorvosi kezelést igényel, és a kutya részletes vizsgálata, valamint ivartalanítása ezesetben is melegen ajánlott.
jelige: yorki hányás
2008-10-06
A 3 hónapos yorkink a mai nap folyaman több alkalommal is hányt. túl van a 3. kötelező oltáson, most már csak a veszetség elleni van hátra. A 3. oltás után 1 héttel elkezdtük sétáltatni (most ket hettel ez után vagyunk). Az étvágya a nap folyamán visszafogottan, de volt. Hasmenés nincs, csak a rendszeres hányás (néha éhgyomorra is). Mi okozhatja ezt? Mikor kezdjünk aggódni? A folyadék pótlást igyekszünk megoldani.
A rendben lévő oltások sajnos csak a vírusos megbetegedések veszélyét csökkentik. Ezen kívül is számos egyéb kórkép (paraziták, idegentest, táplálási hibák, belgyógyászati betegségek, velezsületett betegségek ...) okozhatnak visszatérő hányást egy fiatal kutyában. Nem tudom megnyugtatni. A kölyök részletes állatorvosi vizsgálata hozhatja meg a választ a tünet okára. A megoldásról csak a diagnózis ismeretében lehet beszélni.
jelige: Kormi
2008-10-06
A cicán a farkán az első lábán nincs szőr pörkös a felület. Az orvosa szerint lehet rüh, de lehet gombás fertőzés is. Kap gyógyszert és minden nap fertőtlenítőleg le kell törölni a beteg részeket. Kérdésem, hogy megkaphatjuk e a cicától akár a rühességet akár a gombás fertőzést, mert úgy tudom mindkét betegség fertőző? és milyen tünetekre figyeljünk megunkon, hisz naponta kapcsolatba vagyunk a kis macskánkkal?Hogyan kerülhetjuk el a fertőzést?
A macskarüh emberen nem okoz elváltozást, a gombás fertőzés viszont igen. Ha az elváltozott területek kezelését gumokesztűben végzik, és kezelés után fertőtlenítő szerekkel is kezet mosnak - azzal minimalizálják a gombás fertőződés veszélyét. Nagyon hasonló bőrelváltozást okozhat számos egyéb betegség is (allergiás, bakteriális, endokrin kórképek ...). Ezek megállapításához esetleg további vizgsálatok is szükségesek lehetnek.
jelige: lili
2008-10-06
a mi kutyánknak elmentek a kiskutyái és most nagyon szomorú, azt hiszem depressziós. mit tegyek.
Én meg kizártnak tartom, hogy depressziós lenne. Az oltatlan kutya vetélése (?), kölyökelhullása (?) sem a véletlen műbe lehetett. A Lilinek biztosan állatorvosi vizsgálatokra és kezelésre van szüksége, nem pedig pszichológusra.
jelige: csúnya szőr
2008-10-06
Van egy félhosszú szőrű német juhász kutyám,aki 1 hónapja erősen elkezdet vedleni.A gyönyörű,sűrű bundából csak egy silány szőrzet maradt.Ami igazán aggaszt,hogy szőre rövid és matt,furcsa tapintású lett.
Bármelyik (sok tucat!) idült betegség okozhatja a szőr megváltozását. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja kideríteni, hogy mi a baj. Ezután eshet szó a megoldásról.
jelige: Dorka
2008-10-06
Tisztelt Doktor Nő/Úr! 5 éves nőstény cicámnál furcsa tünetek jelentkeztek idén nyáron. Azt vettem észre egyik nap, hogy eléggé zavart, szaladgál ide-oda, rángatózik a bőr a hátán, idegesen nyalja a száját, rángatja a fülét és kapkod a fejével a földhöz, mintha szagolna valamit, ami nincs is ott. Nagyon megijedtünk, azt hittük, hogy mérgezés, ami az idegrendszert támadta meg. Elvittük állatorvoshoz. Ő két dologra gyanakodott, az egyik az, hogy megütötték a hátát vagy megüthette valamibe és egy ödémás rész alakult ki a gerince mellett, mert ha erősebben megsimogatta a hátát, akkor nem látott panaszt, de ha az ujja hegyével éppen csak hozzáért a szőrhöz, akkor azonnal rángatózni kezdett. A másik a veszettség volt, de mivel becsületesen hordom oltásra, ezért ennek kicsi volt az esélye. Egy hétig injekciózta, pontosan nem emlékszem, hogy milyen injekciókat kapott, de két hét után a veszettséget kizártuk. Azóta is ”jól van”, eszik, iszik, alszik, játszik, csak időnként rájön ez a furcsa rohamszerű dolog, ami engem aggaszt. Van, amikor napig nem látom jelét, de előfordul, hogy egy nap többször is. 5 percnél tovább nem tart és meg is lehet nyugtatni. Ha ölbe veszem és simogatom, akkor nemsokára abbhagyja. Kérném a segítségét abban, hogy esetleg ráismert-e valamilyen tipikus macskabetegségre és hogy komolyabb vizsgálatokra szükség van-e?
Részletes vizsgálatok elvégzése után válasz kerülhet a kérdésére. A fizikális vizsgálatok mellett bőrkaparék mintavétel,vérvizsgálatok, vírustesztek, röntgenvizsgálat adhat eredményt.
jelige: kutyusaim:)
2008-10-06
Üdvözlöm Dr Úr! Szeretném öntől megkérdezni,hogy kan kiskutyát hogyan lehet lszoktatni arról,hogy lakásban ne jelőljön?Új festés van a házunkban és már itt is van egy két folt mert emeli a lábát.Az ivartalanitás nem ok nekünk mert szeretnénk fedeztetni őt. A másik van 2-kis szukánk is (havanesek)6-hónaposak lesznek szeretném megkérdzni,hogy a tüzeléskor mire kell számitani?Folyamatosan hetekig vérezgetnek?Persze semmi gond ha ez ezzel jár hát ezzel jár csak az az igazság ezt igy konkrétan nem is tudom!Rengeteget olvastam már kutyusokról és mióta az eszemet tudom van kutyám de csak kanok voltak.Ezt valahogy még nem sikerült megtudnom,hogy mennyi ideig és milyen mennyiségben véreznek?Csak hogy felkészüljek:) Valóban a kanok csúnyán összeverekedhetnek(tüzeléskor) tehát érdemes külön tenni őket akkor is ha egyébként ”jóbarátok”?! Válaszát előre is köszönöm,további szép napot önnek!!!
A kankutya „jelölgetésről” történő leszoktatása sok időt, odafigyelést, tütelmet és következetességet igényel a gazditól. Távoltartó spray használata segítheti az ügyet, de az odafigyelést nem pótolja. A kanok marakodhatnak a tüzelő szukák közelében, vagy akár az „illatok” miatt, ilyenkor valóban az elkülönítéás segít. A tüzelő szukák egy része 5-8 napos vérzés után ovulál/fogadja el a kant/párzik és vemhesül - de vannak egyedek, amelyek 25-30 nap után teszik ezt. Állatorvosa hüvelycitológiai és vér progeszteron vizsgálattal tudja megállapítani az ovuláció időpontját. A kutyatenyésztésre az alkalmas tenyészállatok mellett felkészült tenyésztő is szükséges. Honlapunk Publikációk rovatában talál néhány hazsnos írást.
jelige: Macika
2008-10-06
Egy 8 éves perzsa cicánk van. Mostanság sokszor sebesre vakarja a bőrét, az állatorvostól kaptunk rá vitaminokat és egy tablettát a bőrére, de a helyzet nem változott. Régebben sosem volt ilyen problémája. Valamint egyre többször kilóg a nyelve vége a szájából. Ezek a tünetek származhatnak a korából adódóan, vagy esetleg valami betegsége van, amit a másik állatorvos nem vett észre?
A kor önmagában soha nem betegség, sok 15-20 éves persza is viszketegség nélkül éli életét. A leírt tüneteket nem csak hiánybetegségek (amire a kezelést kapta), de paraziták, bakteriumok és gombák is okozhatják, ráadásul sokféle allergiás, endokrin és egyéb eredetű betegség is állhat a háttérben. Részletes vizgsálatokkal (benne bőrkaparék, vérvizsgálatok, egyéb vizsgálatok ...) lehet szűkíteni a kört, majd diagnosztiztálni a tünetek okát. A megoldás csak ezután lesz meg. Honlapunk Tudnivalók rovatában elolvashatja, hogy egy benntartott cicának milyen oltások ajánlottak.
jelige: Vörös cica
2008-10-06
Érdekelne a véleménye! Van egy ivartalanított vörös -fehér cirmos cicám, 1 év körüli.Jó húsban lévő ápolt cica. 1nappal ezelőtt egyik percről a másikra azt vettük észre, hogy az egyik szeme elkezd homályosodni. Elötte Hunyorgott de semmi más.Estére olyanná vált mintha elkezdene meg vakulni,szürke, alig volt látható,nem is akarta kinyitni a szemét. A másik szemével semmi probléma nem volt. Kamilla teával törölgettem neki. Eltelt pár óra és egyre furcsábban viselkedett. Elég gyakran azon az oldalon ahol a szemével volt gond,elkezdett rángani az arca.Egész fejét is mindig oldalra fordította. Mintha görcsbe rándult volna. Húzkodta fel néha a pofiját. Aztán éjszaka néha nyávogott miközbe próbáltam megnyugtatni. Hangosan vette a levegőt. Kicsit olyan volt mintha lebénult volna az az oldala a fején. Nem hagyta simogatni sem. Nagy nehezen elaludt. Ma reggelre pedig egyre jobban ki tisztúlt a szeme,dorombol,hallgat arra ha szólok neki, nem dobol idegesen a farkával.Délutánra a két szeme között nagyon kicsi különbség volt.Semmi szürkeség nem volt rajta. Nap közbe lehet ,h. lázas volt. De eszik rendesen,tejet ivott. Mi lehet a baja? Egyik napról a másikra ilyen tünetek jelentkeztek. Ilyen rosszúl macskát még nem láttam,pedig már jó pár cicám volt. Elviszem állat orvoshoz a biztonság kedvéért még ha nem jelentkezik ismét bármilyen tünet. Mert nem lehet tudni. Viszont érdekelne,h. mi lehet a legvalószínűbb oka. Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: G.Sz.
Nem kizárt, hogy a szemébe került vegyi anyag, vagy sérülés (macskapofon) okozott akut gyulladást a cicán. Állatorvosa részletes vizgsálatokkal (esetleg szemészeti szakvizgsálat javaslatával) tud utánajárni a dolognak. Biztos vagyok benne, hogy a cica elmaradt oltásai esetleges ivartalanítása ügyében is javaslatot tesz.

<< <  285 / 499 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara
2017.10.15
XXII. kerület, Vihar utcából október 14-én megszökött cirmos színű, 2 éves, ivartalanított kandúr cicánk, Tódi (Tódor). Nyakörve nincs, de chip van benne! Félős cica, még soha nem járt kint az utcán. Nagyon várjuk haza! Tel: +36204569939 Pongrácz Zsuzsa
2017.09.13
Elkóborolt kiscicánkat keressük. Rózsavölgyből, az Orsovai utcából (Ady Endre úthoz közel) tűnt el szeptember 03-án. 4 és fél hónapos, szürke cirmos lány macska. Neve Lola, az álla és jobb első mancsa fehéres. Szeme sárgás. Minden szükséges oltást megkapott. A kép kb. 3 héttel ezelőtt készült, tehát azóta kicsit nagyobb lett. Kérem, hogy aki látta, enni adott neki vagy befogadta, jelentkezzen, mert nagyon várjuk haza! Megosztásokat mindenkitől, de különösen, aki Rózsavölgyben, Kelenvölgyben lakik, illetve laknak ott ismerősei, nagyon köszönnék! 06 20 462 9028