Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Háziállataink is korosodnak és sokkal gyorsabban, mint mi. Egy kutya vagy macska 10 éves kora után már idősödőnek mondható, sőt, egyes nagytestű kutyafajtáknál a 10 éves kor kifejezetten matuzsáleminek számít.
A nyúlgazdák örülhetnek, ha kedvencük megéri a 7-8 éves kort, kisrágcsálóknál a 3 év a várható élettartam. Egyedül a közepes és nagytestű papagájok gazdái dőlhetnek hátra nyugodtan - könnyen meglehet, hogy kedvencük még őket is túléli! Mi, többiek előbb-utóbb szembesülünk azzal, hogy kedvencünk öregszik.

De mikor kezdenek öregedni?
Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb testű egy kutya, annál tovább tart a növekedése, viszont annál hamarabb kezd öregedni is. 
Macskáknál nincs ilyen nagy különbség a méretük alapján. A lakásban élő macskák, kutyák kétszer annyi ideig élhetnek, mint kizárólag szabadban tartott társaik. Emellett az ivartalanítás is jó pár évvel megnövelheti az élettartamot.

SENIOR SZŰRÉSRendelőnk új szolgáltatása. Többet szeretne tudni? Kattintson IDE!

 

Az állatorvos válaszol

jelige: k
2007-10-28
meddig él egy németjuhász?
Szívesen visszakérdeznék meddig él egy ember?! Hatvan, nyolvan, kilencven évig? Meddig él egy macska? Az a kijáró macska, amelyiket soha nem oltatják, nem parazitamentesítik, nem ivartalanították - mégha megéri is a felnőtt kort, általában „elkopik” 3-5 éves koráig. Amelyikre odafigyelnek, betegsége esetén kezelik, oltatják, parazitamentesítik és fiatal korában ivartalanították, az a macska akár 20 év felett is élhet még. Egy egészséges, jó körülmények között tartott német juhász kan várható élettartama 10-14 év között lehet. A mi pacientúránkba tartozó legidősebb német juhász kan a 14. évében van.
jelige: Mázlis ördög 3.
2007-10-28
Legutóbbi levelem óta a macska kétszer támadt rám lesből. Egy ízben a szemgolyómat nyomta meg a mancsával, ma pedig rámugrott lesből a karom és a mellem karmolta meg. Ezt én már nem tudom és nem is szeretném tolerálni, de a barátom ragaszkodik az állat további tartásához. A barátomra nem támad. Elképzelhető e, hogy az állat megérzi, hogy nem szeretik és azért támad?
Sok minden elképzelhető, sőt a leírása alapján bizonyosra vehető, hogy a mázlis (?, ki tudja meddig) ördög különbséget tesz Ön és a barátja között. Próbálja meg kielemezni, hogy mi lehet a különbség az Ön és a barátja viselkedése, a macskához fűződő kapcsolata között. Én igazából azt sem tudom, hogy rendszeresen együtt élnek-e, ki eteti, ki játszik a macskával, ki hogyan reagálta le először és hogyan reagál azóta is a macska kommunikációjára, támadásaira ... egy sereg hiányzó információ biztosan megakadályoz abban, hogy hatékony tanácsot adhassak. Az sem kizárt, hogy a cica első próbálkozására a barátja egyértelműen jelét adta annak, hogy ez a viselkedés nála nem jön be - és esetleg Ön ezt nem tette meg. Arról is szó esett korábbi válaszaimban, hogy a herélés és a feromon tartalmú szerek alkalmazása esélyt jelent a macska viselkedésének a megváltoztatására - nem tudom, hogy megtörténtek-e ezek a próbálozások, vagy esetleg semmi változás nem történt még és azon csodálkozik, hogy a macska Önhöz való viszonya mit sem változott, vagy esetleg rosszabbodott. Nem gondolom, hogy tolerálnia kellene a helyzetet. Azt gondolom, hogy 1.) egyértelműen és következetesen jelét kell adniuk a macska felé, hogy nem tűrik az agresszivitást. Ebben barátjának is partnernek kell lennie. 2.) a macska herélését is meg kell ejteni. Ha 1.) és 2.) együttesen sem segített, akkor 3.) a feromon hatóanyagtartalmú szert (Feliway) kellene megpróbálni. 4.) Ha a 3.) sem segít, létezik kutya-, és macska viselkedési zavarokkal foglalkozó állatorvos specialista, aki tanácsot adhat. Akár a 4.) ponttal is kezdhetnek, ha az első 3 módszerben nem bíznak, vagy nem hisznek, hiszen, ahogyan már leírtam én igen kevés információ birtokában válaszolok a leveleire.
jelige: Hooch
2007-10-28
Életem első kutyája egy bordeaux-i dog, aki két hónapos. Két hete van nálunk, nagyon aranyos, viszont enni nem igazán akar. A tenyésztő azt mondta, hogy csak Reno-táppal etessem. Mástól azt halottam, hogy az nem igazás jó, így még 3 félét is megpróbáltunk. Az egyik állatorvos azt mondta, hogy jobb, ha házi kosztot is adunk neki. Ezek után végképp nem volt hajlandó elfogadni a tápot, szó szerint kiköpte. Majd megkérdeztem egy másik állatorvost, aki azt mondta, hogy csak táppal etessem, mert csak abban található meg minden tápanyag, vitamin, ami a kutyus csontozatának, izmainak teljes kifejlődéséhez kell. Jelenleg az Orijen nevű tápot adjuk neki - semmi mást -, de a napi 30 dkg helyett jó, ha 10-15 dkg-ot megeszik. Kérdésem az, hogy adhatok-e neki étvágy-gerjegysztőt (ha igen, mit javasol), vagy nem lesz e baja, ha csak ennyit eszik. Még egy kérdésem lenne, mert egyértelmű választ erre sem kapok senkitől, hogy jelenleg Hooch a fürdőszobánkban lakik, és természetesen bitorolja a nappalit is, viszont sokszor kint vagyunk vele az udvaron. Az udvarból leválasztottunk neki úgy 100 négyzetmétert, készítünk neki hőszigetelt anyagokból házat, szabad-e kitenni őt most télen oda, vagy majd csak tavasszal?
A kölyök bordeaux-it mindenképpen megviselné, ha a telet a szabadban kell töltenie. Az etetésével kapcsolatosan azt hiszem, hogy elkövették azt a tipikus hibát, hogy mindenkire hallgattak ... Az is jó döntés lett volna, ha a Reno táp mellett döntenek - mint ahogyan bármelyik a korának, fajtájának megfelelő prémium táp melletti döntés hibátlan döntés lehetett volna. Egyik táp melletti döntés sem jelenti azt, hogy amellett ne lehetne egy-egy jutalomfalatként mást is kapnia a kutyának. Sőt, azzal sincs baj, ha váltogatják a különféle (KORÁNAK ÉS FAJTÁJÁNAK MEGFELELŐ !) tápokat. A kutyának egészen biztosan nincs szüksége étvágygerjesztőre. Ha korához képest kisebb, soványabb - akkor állatorvosi vizsgálatra van szüksége, mert beteg. Ha ez nem így van, és a Hooch megfelelően fejlett, akkor viszont nem étvágygerjesztőre van szüksége, hanem rendszerességre és következetességre. A kutyát nem kell kergetni a táplálékkal, hanem mindig ugyanazon időben megetetni. Ha azegyszer nem találkozott az Önök elképzelése a Hooch pillanatnyi ízlésével, akkor el kell venni előle a tápot és a küövetkező etetési időben újra megkínálni. (Közben nincs nasi.) Higgye el minden egészséges kutyakölyök rendben felnő szinte bármelyik tápot választják - ha a kölyök nevelése (játék, séta, pihenés, alvás ..) és az etetés megszokott napirend szerint zajlik.
jelige: Joni5
2007-10-27
Van egy tizen három éves kutyusunk aki eggyik percről a másikra leesett a lábáról. levittük sétálni és fel már nem tudott jönni. Elvittük rögtön az állatorvoshoz aki azt mondta hogy: El kell altatni nem operálható, öreg, inszallag szakadása van és a gerince is kopott. a baj csak az hogy ő egy nagyon életvidám élni akaró kutyus és nem úgy néz ki mintha el ”akarna menni” kora ellenére nagyon játékos ficckándozÓ. Úgy gondolom mielőtt végleg el kellene altatni szeretném kikérni több orvos véleményét is mert nehezen tudunk tőle megválni és minden tőlünk telhetőt meg szeretnénk tenni. Persze ha ez a kutyusnak is jó.
Azt gondolom, hogy egy részletes kivizsgálás során, amiben fizikális vizsgálatok, vérvizsgálatok és képalkotó vizsgálatok is vannak eldönthető, hogy a kutya valóban teljesen elaggott, és semmilyen módon nem lehet számára az életet elviselhetővé tenni - vagy van esetleg esély állapotának javítására, szenvedéseinek a csökkentésére. A kutyusnak is és az Önök számára is ez lenne a jó.
jelige: allergia
2007-10-27
8 éves yorky kutyám alergiás.Hallottam olyan vizsgálatról mely vérböl 91 allergénre tesztel.Az érdekelne,hogy egy illyen pici kutyától(3 kg)lehetséges e ekkora mennyiségű vért levenni.Vagyis részt vehetünk-e egyillyen vizsgálaton.
Ne aggódjon, egyetlen kistermetű kutyát sem véreztettek még el egy allergiás vizsgálat miatt. Bátran vigye el a kutyáját állatorvosához.
jelige: Benjikém
2007-10-27
Az átlagnál nagyobb termetű Westi kutyánknak az állatorvos Rtg. kép alapján, csigolyarés szűkületet állapított meg. Jelenleg a kutya mindennap a 2. emeletre többször lépcsőzik. Hogyan tudnánk neki a gyógyszeres fájdalomcsillapítás mellett segíteni? A lépcsőzést, ugrálást csökkentjük, többször sétáltatjuk majd, emellett tehetünk-e még valamit?
Vigyázzanak a súlyára is, hogy ne hízzon el a Benji. Mindezek mellett sokféle olyan takarmánykiegészítő és gyógyszer is kapható, amelyekben ízületi-, és porcredgeneráló hatóanyagok is vannak. Kérdezze llatorvosát, hogy Benji esetére melyiket tartja a legmegfelelőbbnek.
jelige: hőmérséklet
2007-10-27
Szeretném megkérdezni hogy valamilyen módon meglehet mérni a kutyám hőmérsékleté? Ha igen mi az ideális?
Állatokon végbélben mérünk hőmérsékletet olyan módon, hogy a lázmérő végét a végbélnyíláson keresztül néhány cm-rel a végbél üregébe juttatjuk, majd a lázmérő végét a bél falához érintjük. Kutya esetében a normális végbélben mért hőmérséklet 38 és 39 fok Celsius között van.
jelige: írszetti
2007-10-26
üdvözlöm!a kutyák,mint nőstény,mint kanok esetében milyen változások mennek végbe ivartalanítás után?kedvtelenné válnak?szőrhullás lehet idővel?a kan tényleg nem jelöl többé?köszönettel!
Az ivartalanított kutyák (és macskák) nem lesznek kedvtelenek, nem alakul ki szőrhullás és nem híznak el feltétlenül a műtét után. Sajnos a kanok jelölgetése megmaradhat néhány esetben, mert a jelölgetések egy része (kisebb része) nem a társ megtalálását segíti elő, hanem a territórium határait jelzi. Az ivartalanítás hatásainak összegezésében elmondhatjuk, hogy mind kanok, mind szukák esetében egészségesebb, kockázatmentesebb, hosszabb élet várható az ivartalanított állatok számára, „teljesértékű” társaikal szemben. A témában olvashat még honlapunk Tudnivalók rovatában.
jelige: Maxi éjj tovább
2007-10-26
A kutyámnak epilepsziás rohamai vannak meghalt az első kutyánk vele volt eggyüt úgy gondoltuk egyedül van ezért van neki epilepsziás rohama de vettünk egy másik kutyát és még most is van neki 2 havonta!
Hát, minden kétséget kizáróan bebizonyították, hogy nem a társ hiánya okozza az epilepsziát a Maxinál ... Az epilepsziának és epilepszia-szerű megbetegedéseknek nagyon sokféle változata létezik kutyában és emberben egyaránt. Specialista állatorvos többféle vizsgálattal (kórelőzmény, vérvizsgálatok, EEG esetleg EKG és képalkotók ...) képes kideríteni azt, hogy melyik változatról van szó és azt, hogy milyen módon kezelhető. Ha szeretnének tenni valamit a Maxi érdekében, kérjék meg állatorvosukat, hogy irányítsa Önöket specialistához. Találnak ilyet az Állatorvos-tudományi Egyetemen, valamint 2 budapesti magánklinikán is (Dr. Kómár Gyula ill. Dr. Kiss Gabriella).
jelige: szörtyike
2007-10-25
3 hónaposkiscicám nehezen veszi a levegőt”szörtyög”. Voltam vele az állatkórházban, ahol aztmondták, hogy macskanáthája va, Infúziót és 3 féle injekciót kapott, valamint otthonikezelésre nyákoldót. 3 nap múlva újból kapott 3 injekciót, de nem múlt el a tünete. Két hete kapta a második kezelést. Az étvágya jó, csak nehezen kap levegőt az orrán. Mit tehetek érte?
Otthon szinte semmit. A legokosabb, ha jelzi kezelőorvosának, hogy nem tünetmentes az általa kezelt cica. Sajnos előfordulnak a vírusos macskanáthának olyan szövődményei, amik csak igen hosszas kezeléssel enyhülnek.
jelige: Amcsi
2007-10-25
Amerikai cockerem van.1 éves és alig eszik,nagyon válogat.Amit szeret is abból is csak pár falatot eszik.Már mindenféle ételt kipróbáltunk.
Mit ért azon, hogy alig eszik ?! Mekkora az 1 éves amerikai Cocker spániel marmagassága és testtömege? Kisebb testű (kisebb, mint a fajtastandard?), kórosan sovány a kutya, van esetleg valamilyen hiánytünete? Milyen „mindenféle” ételt próbáltak már ki?! Egyáltalán mi a kérdése ?! Ne haragudjon a válaszkérdésekért, de abból amit írt számomra nem világos, hogy valódi étvágytalanságról, alultápláltságról, esetleg szokatlan válogatós kutyáról van-e szó - vagy a kutya esetleg csak nem képes az Önök igényeinek megfelelő mennyiségű táplálékot elfogyasztani. Amennyiben a kutya fajtájának, korának megfelelő méretű, tápláltsági állapotú, egészséges egyed - akkor nyugodjanak meg abban, hogy elegendő mennyiségű táplálékot fogyaszt. Egy egyéves kutya már nem növekedik. Amennyiben lakásban tartott, nem sokat mozgó állatról van szó, étvágya és az elfogyasztott táplálék mennyisége csökkenhet is a kamaszkorában elfogyasztott mennyiséghez képest. Ez normális jelenség. Egy kifejlett kutyát elég akár naponta csak egyszer megetetni, nem álljon előtte állandóan a száraz táp és ne kergessük naponta többször a kedvenc ételeivel az asztal körül. Ez is gyakorta előforduló hiba. Ha viszont a kutya kórosan sovány, csökött, akkor az étvégytalanság olyan általános klinikai tünet, ami mögött ezeregy betegség, kóros állapot állhat és csakis részletes vizsgálat tudja kideríteni, hogy mi az ok.
jelige: teddy
2007-10-25
KUTYÁNK NEM RÉGEN ESETT ÁT EGY KULLANCSFERTŐZÉSEN/KB.2 HETE/LÁTSZÓLAG TELJESEN FELÉPÜLT,OLYAN MINT ELŐTTE.TEGNAP ESTÉRŐL REGGELRE EGY ALMA NAGYSÁGÚ/VAGY MÉG NAGYOBB/PÚP”DAGANAT”KELETKEZETT.NEM TUDOM HOGY VAN-E KÖZE A KULLANCSHOZ,DE NAGYON MEGLEPETT HOGY ILYEN GYORSAN ILYEN NAGY.... AMÚGY SEMMI NEM VÁLTOZOTT,VIDÁM,JÁTÉKOS,ESZIK IS RENDESEN.MI LEHET?CSÍPÉS OKOZHATJA?UGYE NEM FELTÉTLEN DAGANAT?!
Nem, nem feltétlenül daganat. Nem kizárt a rovarcsípés okozta duzzanat sem. Ezen kívül a leírt terime lehet folyadéktartalmú (vér, savó, genny ...) vagy szövetszaporulat (gyulladásos eredetű, vagy daganat) vagy akár sérv is. Fizikális vizsgálat és citológiai vizsgálat fogja eldönteni, hogy a leírt lehetőségek közül mi áll fenn a kutya esetében. Az sem kizárt, hogy állatorvosa egy tű segítségével lebocsátja és ezzel meg is oldja a gondot.
jelige: véres vizelet
2007-10-25
1 napja vettem észre, de előtte nem is volt, hogy a kutyusomnak véres a vizelete. Mivel kan kutya sokszor pisil, amikor kipisilta magát, már csak szinte vér jött neki. Ez reggel volt, délutánra már semmi baja nem volt. Eddig nem jelentkezett megint. Arra gondoltam, hogy megint reggel fog jelentkezni, mert éjszaka felgyűlik neki, de nem volt véres neki. Anyukám mondta, hogy a széklete is egyszer véres volt és nyálkás. Talán összefüggésbe van a két dolog? Remélem nincs komolyabb baja! A kedve ugyanolyan, örül, eszik rendesen, iszik is stb. Nem látok elváltozást rajta. Nem érzékeny a hasa, nem levert. Lehet, hogy még csak ezután fog jönni mindez? Az állatklinikán mennyibe kerülnek általában a vizsgálatok? Ki kellene vizsgáltatni? Azt még leírom, hogy nemrég fürdettük, mert bolhás volt, kapott új nyakörvet is, lehet, hogy megfázott. De már be volt gyújtva otthon és ilyenkor hajszárítozom is. Köszönöm előre is.
Nem kizárt, hogy „csak” megfázott a kutya - de az időnként jelentkező véres vizelet és véres, nyálkás bélsár jelentkezése agoodalomra okot adó tünetek. Adatlapot nem töltött ki, így azt sem tudom mennyi idős a kutya, milyen oltásai vannak, és egyéb alapadataival sem vagyok tisztában. A kutya részletes kivizsgálásra szorul. Általában nem lehet és nem érdemes ugyan vizsgálatok áráról beszélni - de annyit az orientálása érdekében leírok, hogy egy fizikai vizsgálat néhány vérparaméter és vizelet minta meghatározásával és egy hasüregi (vese-, hólyag-, prosztata) ultrahang vizsgálat 10-15 ezer forintból a legtöbb klinikán megoldható. Ezen eredményekből már vcalószínűleg pontos diagnózishoz lehet jutni és el lehet kezdeni a kutya kezelését.
jelige: Petit
2007-10-25
Az oltásokkal kapcsolatban lenne kérdésem: 1 éves ivartalanított kandúrom, tavaly novemberben kapta meg az első kombinált oltását.Tudom, hogy az ezt követő 1-2 hónapon belül meg kellett volna ezt ismételni de sajnos az anyagiak miatt ma kapta meg az ismételt kombinált oltást. Ez esetben már csak évente kell a kombinált oltást ismételnem, vagy még esedékes lesz hamarabb is? És még egy oltással, a leukózis ellenivel kapcsolatban kérdezném, hogy ha más macskákkal nem nagyon érintkezik (bár kijáró) akkor érdemes-e beoltatni, mert ha jól tudom teljes védettséget nem is ad?
A védőoltásokról azt kell tudni, hogy az alapimmunizáláshoz minimálisan két darab védőoltást kell kapni, 3-4 hét( nem 2 hó) különbséggel minden védőoltásból, akár kombinált, akár leukózis ellen oltjuk a cicát. Kivételt képez a veszettség oltás, ami ellen nagyon fontos beoltani a kijáró macskákat. Ha nem kapta meg az állat az alapimmunizáló oltási sort, akkor most is 2 darab oltásra van szüksége 3-4 hét különbséggel, tehát javaslom vigye vissza a cicát 3 hét múlva, még egy ismétlő oltásra. A leukózis elleni oltást szintén minden kijáró macska számára ajánljuk, hiszen ön nem tudhatja, hogy cicája ha éppen nincs otthon, akkor kivel játszik vagy verekszik éppen. A védettségről pedig annyit, hogy ugyanolyan védettséget ad, mint a kombinált oltás.
jelige: köhögés
2007-10-25
Néhány napja, kb. 1 hete vettük észre 9,5 éves németjuhász kan kutyusunkon, hogy időnként köhög. Ha lehet így fogalmaznom hasból, zárt szájjal köhint kettőt-hármat épp csak a lebernyege mozog. Étkezéstől, mozgástól függetlenül. Azért fordulok Önhöz, mivel egy vizsgálat teljesen kikészíti, szinte rohamot kap az orvostól való félelmében. Amire gyanakszunk: nagyon sokat bent van a házban, naponta szinte csak egy-két órát van az udvaron. Már fűtünk és padlófűtés van, esetleg nem lehet valamilyen por- vagy szőr allergia a lebegő porszemcsék miatt? Illetve előszeretettel tépi szét plüss játékait. Amikor együtt vagyunk kiszedjük a szájából a játék darabkákat, de ha nem látjuk lehet, hogy megeszi. Ha orvost ajánl természtesen rohanunk, csak annyira féltjük a lelki megterheléstől( 2 hónapja esett át egy műtéten, tályogot távolítottak el a fejéről).Biztos nincs összefüggés, de azért elmondanám, hogy sok kis apró csomó van a bőrén amire már kapott egy antibiotikum kúrát a műtét után. Segítségét előre is nagyon köszönjük.
Sajnos nem tudok segíteni, és nem tartom valószínűnek, hogy bárki is segíteni tudna az interneten keresztül ezügyben. Megvan a lehetősége annak is, amit Ön ír, miszerint a fűtés elindulásával a felszálló por, esetleg benne lévő allergének okozzák a leírt köhögést. De ugyanennyi eséllyel akár szívelégtelenség, terimék, akár idegentest (plüssállat darabkái) a légutakban, légcsőkollapszus és sok egyéb megbetegedés is okozhat ilyen tüneteket. A fejtetőről eltávolított terime és a bőrben tapintható sok apró csomó szövettani vizsgálati eredménye nélkül én a magam részéről a malignus megbetegedéseket, esetleges tüdőáttét meglétét sem tudom kizárni. Szerintem mindenképpen indokolt állatorvosát a fejleményekről tájékoztatni és részletes vizsgálattal kideríteni a köhögés hátterét. Őszintén remélem, hogy a lehetséges több baljóslatú betegség kizárható lesz a vizsgálatokkal és egy könnyen megoldhaó, kezelhető ok áll a tünetek hátterében.
jelige: Chris állandó remegése
2007-10-25
Nekem egy olyan kérdésem lenne hogy Westie kutyánk nyár vége óta hajnali órákban 4-5 között neki áll remegni és lihegni, nem áll le neki ez csak hosszabb idő alatt. Helyi állatorvos szerint epilepsziás de mást ezen megállapításon kivül nem tudott segíteni. Szeretném megkérdezni hogy ez tényleg ez miatt van vagy lehetséges hogy más gyógyítható betegsége miatt van?
A jelige szerint Chris állandóan remeg - egy terrier kutyával ez elő szokott fordulni - a szövegrészben pedig azt írja, hogy a hajnali órákban kezdődik és csak hosszabb idő alatt múlik el. Ez pedig akár a hajnali alacsonyabb hőmérséklettel is összefügghet. Ha állatorvosa szerint fennáll az epilepszia és epilepszia-szerű megbetegedések lehetősége, azt komolyan kellene venni. Ránézésre és a tünetek leírása alapján senki nem tudja diagnosztizálni ezeketz a betegségeket. Igen komoly laboratóriumi vizsgálatok és képalkotók kellenek annak igazolására, vagy elvetésére, hogy egy ember, vagy kutya epilepsziás-e. Ha valóban választ kíván kapni erre a kérdésre, specialista állatorvos szakrendelését kell felkeresnie. Az epilepsziás megbetegedések egy része gyógyszeres kezeléssel hosszú ideig tünetmentessé tehető.
jelige: Manóka
2007-10-25
Manó 8hónapos kislány kutyus.Szeretnénk ivartalanítatni, de az orvos azt mondta várjuk meg az első tüzelését. 8 hónaposan még nem tüzelt. Attól még egészséges? Vagy,mikor várható hogy először tüzeljen?
Egy fiatal, egészséges szuka 5-8 hónapos korában tüzel először. A kistestű, jól fejlett szukák korábban - a nagytestű, rosszul fejlett szukák később ivarérnek. Ha a Manó eddig nem mutatott egyértelmű jeleket, várhatóan néhány napon, héten belül fog majd. Ha nem egészséges a kutya elmaradhat a tüzelése. Ráadásul a tüzelés jelentkezhet „csendesen” jól látható külső jelek (vérzés, pérarés duzzadtsága ..) nélkül is. Honlapunk Publikációk rovatában további információt olvashat a témában.
jelige: Kaldi cica
2007-10-25
Tegnap meghalt a cicám. 6éves perzsa fiú volt.3 napig nem vittem el orvoshoz, mert nem hittem, hogy komoly baja lehet.Néha kiszökött a kertben,most is ez előzte meg a tegnap történteket. Bágyadt volt, és alig evett, ivott, de azt gondoltam, megfázott, merrt furcsán vette a levegőt.Tegnapra már erősen zihált,imbolygott, mikor felállítottam, és egyáltalán nem evett, csak amit a kiskanállal belesegítettem.De nem hányt, nem volt hasmenése, nem vérzett, tiszta volt a szeme, nem nyáladzott,csak nagyon kellemetlen szagú volt a lehelete.( ezért gondoltam meghűlésre)Estére találtam ügyeletes orvost,ekkor már amikor rosszul értem hozzá,rettenetesen fájdalmasan nyávogott.99vert percenként a szíve, és 70szer vett levegőt egy perc alatt .Már nem értem oda a cicámmal.A háza előtti utcában,meghalt a kezemben. Nem tudom, mi történt,de szeretném tudni mi lehetett a baja, és tudtam-e volna segíteni rajta, ha nem hagyom szenvedni napokig, a saját hárításom miatt.Az orvos a kocsiban ránézett,ne m tudom,mi alapján, mert nem tudtam rá figyelni,de azt mondta,leállt a veséje.De milyen méreg az, amitől nincs más tünet, csak amit leírtam? Hogy hogy ehet egy cica mérget, mikor én azt tudtam eddig, hogy nem eszi meg a mérget?Segíthettem volna rajta? Kérem, ne hagyjanak válasz nélkül, mert biztosat tudni is jobb, mint a kérdések a fejemben.
Sajnos semmi bizonyosat nem tudok mondani a cica halálával kapcsolatosan, még annyit sem, hogy megmenthető lett volna-e, ha nem 3 nap betegeskedés után kerül állatorvoshoz, vagy esetleg már napokkal korábban sem lehetett volna rajta segíteni. A leírt tünetek és kórlefolyás alapján senki emberfia meg nem mondhatja, hogy mi okozhatta a cica halálát. Betegségek, kóros állapotok tucatjai okozhatnak hasonló, nem egyértelmű tüneteket és vezethetnek halálra 3 nap alatt. Ha valóban biztosat szeretne tudni, akkor kérni kell a cica boncolását, esetleg szövettani és toxikológiai vizsgálatát. Csak ezen adatok birtokában lehet kideríteni a halál okát, a többi csupán esélylatolgatás, fantáziálgatás. Sajnálom a történteket.
jelige: macskabaj 2.
2007-10-24
Pár napja már írtam önnek kandúrom ügyében:azóta valamit már javult,de a nyáladzás nagymértékű. Alsó fogai kiestek,talán ennek köszöntő az hogy kb. 30 percenként több cm nyál lóg le szájáról,vagy egyszerűen felhalmozódik körülötte.Ilyenkor mindig letöröljük,ha engedi... Sokszor kint van a nyelve,arca olyan mintha szegény mindig vigyorogna. Mit tehetünk,rakhatunk valamit a szájához ami felfogja a nyálát?
Mostani leveléből számomra úgy tűnik, hogy inkább idegrendszeri eredetű lehet a bántalom. Előző levelemben is azt ajánlottam, hogy forduljanak állatorvosukhoz - az újabb fejlemények kapcsán főleg ez a véleményem. A leírt tünetek alapján az sem kizárható, hogy a cica veszett és az egész családra igen komoly veszélyforrást jelent. A veszettség mellett az összes korábban leírt betegség szintén szóbajöhet a koros, oltatlan kandúr esetében. Álveszettség (Aujeszky -kór) sem zárható ki, mint ahogyan koponyaüregi tályog, daganat jelenléte is elképzelhető. Szépen kérem, hogy ne otthon törölgessék a cica nyálát és figyeljék a fejleményeket, hanem vigyék jól felszerelt kisálatrendelőbe a macskát, ahol kideríthető a tünetek oka és az is, hogy kezelhető-e a cica.
jelige: Frederika
2007-10-24
A hat hetes angol buldog kis kutyainknak a nyakukon nemtudjuk hogy jatszas kozben szerzet harapasok vagy kiutesek vannak a taptol!olya kis rozsaszin kialo pottyok es gennyesek varassak!Kerem adjon tanacsot!
A tanácsom csakis az lehet, hogy vizsgálat képes eldönteni, azt, hogy játék közben szerzett bőrsérülések, vagy kiütések jelentkeztek-e a kölyök bulldogokon. A vizsgálat nagyon is elképzelhető, hogy nem csak megtekintésből kell álljon. Hasonló kiütések jelentkezhetnek veleszületett (atópiás, pajzsmirigy alulműködés ...), allergiás (táplálék, környezet, ...), parazitás (bolha, szőrtüszőatka ... ), fertőző (gombás, baktériumos ...) és egyéb okokból is. A megoldás szinte minden esetben más kell, hogy legyen.
jelige: Yoko
2007-10-24
Kistestű keverék kutyánknál gombás fertőzést állapítottak meg. (ez abban nyilvánul meg, hogy az orránál nagyon bepirosodott, lekopott a szőr, és a fekete orra is néhol már piros) Kaptunk rá kenőcsöt - Nirozál, ha jól írom. 6. napja kenjük (steril kesztyűvel) de nem látunk rajta javulást, vagy nem tudjuk, hogy mi számít javulásnak. Amennyiben meg tudná mondani, hogy hogyan gyógyulnak az ilyen betegségek-sebek, illetve mennyi a lefolyási ideje, nagyon hálás lennék. (Sajnos nagy igyekezetünkben ezt el felejtettük megkérdezni az orvostól)
Elég változatos időt mutat a bőr gombás betegségeinek a gyógyulási ideje. A helyi kezelésnél az is fontos, hogy a kutya ne nyalja le rögtön a kenőcsöt a területről, mert ezesetben soha nem fog ilyen módon meggyógyulni. Amennyiben 6 napja kenegetik és nem tapasztalnak semmilyen pozitív hatást, azt gondolom jelezni kellene a kezelőorvosuknak. Az ilyen eseteket 1-2 héttel később vissza szokás hívni kontrol vizsgálatra. Amennyiben nem kielégítő a hatás, előfordulhat, hogy vakcinát vagy tablettát fog ajánlani kezelőorvosa a gombás fertőzés gyógyítására.
jelige: Yorki fül
2007-10-24
3 hónapos kis yorkimnak még nem áll fel a füle sőt inkább hátra hajlik neki,idáig tapasszal probáltam ezt segiteni,de mindig kitépem a szőrét amit nem szeretnék.Idővel fel fog állni magától a kis füle?
Kérdésére a választ kizárólag az idő adhatja meg. Esetleg segíthet az esélyek latolgatásában, ha az alomtársak gazdijait, tenyésztőjét megkérdezi hogy mennyire álla füle a többi yorkinak - de az igazság néhány hónap múlva derül ki az Önök esetében is.
jelige: daganat
2007-10-24
Kb.8 éves labrador-szerű keverék kutyám alhasán kb.egy éve szilva nagyságú daganatot vettünk észre. Elmozdítható, fájdalommentes. Azomban pár hónapja a mellkasán megjelent egy másik...akkor már pánikba estem, vittem az orvoshoz. Ö először a hasi daganatot vizsgálta, azt mondta nem kell műteni, zsirdaganat.A második daganatnál azomban már a műtét mellett döntöttünk, ami most lesz esedékes nov.5-én. Aggodalomra ad okot, hogy a kutyám kissé túlsúlyos. Azóta amint időm engedi többet sétáltatom, mozgatom, játszom vele...és persze semmi nass... de félek...hagynám az egészet de az idén vesztettem el másik dobberman kutyusomat..telis-teli volt óriási méretű daganatokkal...amig lehetett eltávolítattuk, de a daganatok borzasztó gyorsasággal növekedtek.rengeteg orvosnak mutattuk, de nem mertek hozzányúlni már....nem ezek miatt ment el , itt volt már az idő 13 éves volt. Nem értem hogy miért keletkeznek ezek a daganatok..mit csinálok rosszul...
Nem biztos, hogy bármit is rosszul csinál - sajnos, ahogyan embereken is úgy kutyán is és macskákon is egyre több daganatos elváltozást diagnosztizálunk és kezelünk. Említette öreg Dobermannja esetét is, de a hasonló bőr alatti terimék korántsem biztos, hogy ugyanazon daganatokat rejtik. Egy daganatos beteg esélyeit, a kezelési módszereket leginkább szövettani (citológiai) vizsgálattal és képalkotók vizsgálatok redeményei alapján lehet megítélni. Az elhízottság és a kor bár rizikófaktorok a kutya altatása és műtéti ellátásának tervezésekor, de önmagában együttes jelenlétük sem zárja ki a műtéti megoldást. Kezelőorvosa nyilván felmérte és elfogadható mértékűnek ítélte meg a műtéti kockázatot. Honlapunk Publikációk témájában még olvashat a témában.
jelige: sürgös lenne:(
2007-10-24
Azért fordulok most önhöz,mert a kutyám 2 napja furcsán viselkedik!:(Eddig vidám,játékos volt,és a fogait is mindig úgy mutatta aki nevet:)Most 2 napja fel alá mászkál játékával,és közben nyüszit:(Mind aki nem találja a helyét...Soha nem nyüszitett ennyit,és rossz nézni,mert nemtudjuk mi a baj...Talán beteg lehet??Nem sokat eszik most,és a kedvencét sem ette meg amit szeret:(1 éves lány kutyám van.....játékát viszi magával mindig,és azzal is alszik....Mi lehet a baj??Mindenképpen orvoshoz kell fordulnom vele? Nagyon megköszönném ha válszolna nekem!:) Lényegében a sok nyüszitése szokatlan,amit nem szokott csinálni,és a fel alá mászkálást!:( elöre is köszönöm a segítséget!:)
Nem kizárt, hogy tüzelni kezdett a kutyája. Ha ez kizárható, pl azért, mert nemrég hagyta abba a tüzelését, akkor nem lehetetlen, hogy álvemhes lett a jószág, vagy méhelváltozás kezdődik nála. A tüzeléssel nem összefüggésben is számtalan betegsége lehet egy fiatal, kutyának, ami nyugtaéansággal és nyüszítgetéssel jár - ezért a legokosabb, ha elviszi állatorvosához egy részletes kivizsgálásra.
jelige: virágocska
2007-10-23
6 honapos a kiskutyánk és 2 hete elég büdös a szája.mitöl lehet?a fogcserélödés miatt vagy valami más lehet az oka?kérem válaszoljon.
Elsőként meg kell jegyeznem, hogy egy húsevőnek sohasem virágillatú a lehellete ... Ha komolyan gondolja, hogy a büdös szag 2 hete érezhető a kölyök kutya szájából - annak viszont érdemes lenne utánajárni. Olyan banális okoktól kezdve, mint pl takarmányváltás, vagy dögevés, bélsárevés kialakulása is lehet a háttérben, de az sem lehetetlen, hogy fogkövesség vagy esetleg más szerv megbetegedése okozza a bűzt. A tejfogak váltása önmagában nem okoz szájszagot.

<< <  289 / 381 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.04.02
Ma du. 1 óra körül kiszökött a kerítés léceken át 9. hetes kiskutyánk.Még sajnos nem volt chipje, a következő oltásnál került volna rá sor.Múlt héten csütörtökön kapta meg a parvovírus elleni oltását, és a féregtelenítését, és még holnap kellene beadni a féregtelenítés miatti fél tablettát. A XXII. Kerület (Rózsavölgy) Orsovai utca 7 szám alól szökött ki!Kérem, segítsenek, hogy megtaláljuk. Előre is nagyon köszönöm! Bárdos Katalin Tel.. 30/737-4997 orias969@gmail.com
2014.04.02
Kedves Állatbarátok! A képen szereplő 10 év körüli beteg, sovány kutya egy ózdi öregek otthonába (!) sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni lehet telefonon: 06-20 335 3571 vagy emailen: oszmun@gmail.com
2014.03.28
Budafokon sürgősen gazdit, ideiglenes befogadót keres egy 1 év körüli kislány cica, aki nagyon vágyik egy gazdira.. Nagyon szép fehér, ezüst szürke, különleges csíkozású, gyönyörű zöld szemű cica. Egy idős bácsi kertjében jelentkezett, aki nem igazán eteti, egy idős szomszéd néni eteti. A bácsinak hízeleg, dörgölődzik hozzá, az ölében fekszik. Sajnos a bácsi már kiszámíthatatlan, egyik pillanatban szereti, másik pillanatban zavarja... Másik szomszédok el akarják vinni egy elhagyott telekre, mert a kertjükben "kapar". Ha rövid időn belül nem találok gazdit neki, sajnos el fogják vinni. Semmi megértés nincs bennük. A cica idegenekkel eleinte bizalmatlan, sokat zavarják, kergetik, de egy kis csirkemell sonkával hamar a bizalmába férkőztem, már meg is tudtam simogatni. Egy kis türelemmel, szeretettel hamar igazi kis doromboló szeretet bomba lenne! Ivartalanítva, féreg hajtva, bolhátlanítva lett. Pár napig maradhat ideiglenes befogadónál, ahol már hízeleg, dorombol, bújik, de utána nem megoldott a sorsa. Örökbe fogadási szerződéssel fogadható örökbe. Tel: 06-30-2-115951