Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Dugó
2008-11-19
1éves a palotapincsink és vemhes.Az állatorvos azt mondta kb.1 héten belül lekölykedzik.Azt szeretném kérdezni hogy az ellés után szükséges valami táplálékkiegészitő a kismamának vagy mehet neki továbra a megszokott kajája? KÖSZÖNÖM
Az egyévesen vemhesített szuka kissé fiatal a tenyésztésbevételhez - így a felkészítése a vemhességre/ellésre/szoptatásra különös odafigyelést igényel. Nem tudom, hogy mi a megszokott kajája a kutyának - és főleg nem tudom hogy mekkora alom várható, és hány kölyköt fog szoptatni majd a kutya. Honlapunk Publikációk rovatában talál hasznos információt a felkészüléshez.
jelige: pracli
2008-11-19
Jól fejlett 4 hónapos labrador kiskutyának 4 napja hasmenése, hányása van.Csak a házi kosztot eszi meg,nem gyakori a széklet ürítés ,de többször véres volt.Iszik is ,de lefogyott.Nagyon fűszeres rizst evett 3 napja, még a tünetek előtt.
A kutya részletes vizsgálatával állatorvosa tudja megállapítani, hogy a szóbajöhető sok tucat lehetséges veleszületett és szerzett, fertőző és nem-fertőző okok közül mi okozza a kutya tüneteit. Igen valószínűtlen, hogy a 3 napja evett fűszeres rizs okozna 4 napja tüneteket.
jelige: Jenna
2008-11-19
Tisztelt Doktor Úr! Van egy lassan 15 éves magyar vizsla szukánk, Jenna, aki korából adódóan izomsorvadásban szenved a bal hátsó combjában. Rengeteget futott, imádott fürdeni télen is, valószínü ez is hozzájárult, hogy az utóbbi hóanpokban már alig használja az említett lábát. A múlt héten elkezdett három lábon közlekedni, ami nagyon aggaszt mind engem, mind a szüleimet, mivel majdnem teljesen vak is. Az állatorvosunk szerint a kutya nem szenved, mert akkor nyüszítene. A kutyáknál is van különbözö fájdalomküszöb, nem? Én ebben ha fáj akkor nyüszít dologban kételkedem picit. Lehet valamit tenni annak érdekében hogy ne szenvdejen? Mert ha valamit akkor azt nem szeretnénk 15 együtt töltött év után. Sétálni már nem visszük, annyit mozog a kertben amennyi jól esik neki. Bár meg kell jegyeznem, többet jön-megy, mint a 8 éves kölyke. Kérem, adjon tanácsot, hogy mivel lehetne javítani legalább picit a helyzetén, mert az altatásra mint opcióra még nem gondoltunk, hiszen a szemét és a lábát leszámítva teljesen egészséges az utolsó vérvétel alapján. Egy dolog még jelentkezett nála az utóbbi hónapokban: kisebb-nagyobb csomók a tesén, pl a hátán, fején. Ezeknek sem tudjuk mi az oka. Segítségét elöre is köszönöm, Tisztelettel
A korral sajnos jelentkeznek betegségek, kóros jelenségek kutyán, macskán és emberen is - de azt nem lehet kijelenteni, hogy az öregsége miatt sántítana a kutya vagy az öregséggel természetesen együttjáró dolog lenne a bőr-, kötőszöveti daganatok jelenléte. Azaz nincs öregségből adódó részleges izomsorvadás és duzzanatok. Csakúgy mintegy kölyök, vagy javakorabeli kutya esetében a Jennát is részletesen ki kell vizsgálni - és az elvégzett klinikai-, ortopédiai-, onkológiai- vizsgálatok eredményei (vérvizgsálatok, röntgenfelvételek, citológiai minták ...) lehet megállapítani a kutya általános állapotát, és diagnosztizálni a betegségeit. Ha ez megtörtént, akkor lehet az esélyekről, várható kórlefolyásról és a kezelési megoldásokról beszélni.
jelige: Titi 2.
2008-11-18
Tisztelt Doktorúr! Köszönöm gyors reagálását! Sajnos nem tudom megoldnani, hogy repülővel jöjjön, ugyanis az Ír hatóságok szigorú szabályai miatt nem hozhatnám kézipoggászként, csakis cargo, szállítmányként feladva. Ez viszont kb 200 ezer forint lenne. Ezt a lehetőséget kénytelen voltam elvetni tehát. Más lehetőséget sajnos nem találtam a futárcégen kívül. Köszönöm válaszát, de mostmár tényleg aggódok. Szerencsére Titi mindig jól bírta az utazást (persze azok max 4-6 órás utak voltak a Balatonra)... Tudna mégis ajánlani vmit? Kapjon nyugtatót előtte, vagy mit tehetnék??? Válaszát köszönöm,
A nyugtató sem megoldás egy 5 napos (tor)túra előtt a macskaszállító dobozban. Én azt mondom, hogy a leírt módon csak akkor van esélye megúszni a kalandot, ha a Titi egy vagány, nem félős macska és a szállítócégnél talál egy olyan állatbarát embert, akivel személyes jó kapcsolatot alakít ki és gondját viseli az úton.
jelige: Titi
2008-11-18
Kedves doktorúr! Újfent Önhöz fordulok tanácsért. 2,5 éves nőstény, ivartalanított (idén augusztusban) cicámat december elején nagy traumának vagyok kénytelen kitenni. Írországba költöztem és a cica is jön utánam a következő módon: egy magyar futárcég szállítja ki nekem, az út csaknem 5 nap. Egy közepes méretű, 1 db rácsra akasztható itató/etető tállal és párnával rendelkező Ferplast ATLAS 20-as (58 x 37 x 32) (a cicám igen kistermetű, kb 2-3 kg) szállítóboxban fog utazni. Nagyon féltem a cicámat, hogy sokkot kap a hosszú úttól. Esetleg megfázik a kocsi rakterében. Egyébként néhány óránként etetni, itatni fogják. Egy kis dobozt kell tennünk a boksz-ba alommal, abba fogja végezni a dolgát. Kérdéseim a következők: Ön mit gondol, kibírja gond nélkül az utazást a cica? Tehetünk valamit ennek megkönnyítése érdekében? Esetleg béleljük ki, vagy szigeteljük le a boxot? Félek, hogy nem lesz elég helye mozogni a boxban és attól lesz baja. Köszönettel,egy aggódó gazdi,
Szívesen megnyugtatnám, de sajnos nem tudom ezt megtenni. Nem tudom kizárni, hogy az utazással járó stressz 5 nap alatt nem okoz-e komoly gondot a Titinek. Egy vagány macska esetében is nyilván komoly megterhelést jelenthet az 5 napos (!) utazás - egy ijedősebb egyed esetében el tudom képzelni, hogy enni és inni (sem vizelni és székelni) sem fog macska. Ilyen hosszú idő alatt akár kritikus állapotba is kerülhet. Ha csak egy mód van rá, válassza a légiutat a macska számára.
jelige: angol bulldog x.
2008-11-18
Jo napot kívánok!Maga jo szak tanácsainak is koszonhetoleg mind a 9 angol buldog megmaradt!Az egyet három hete meg kellet muteni koldok sérvre!Elég kemény tapintású a hely és kissé dudoros!Lehetséges hogy a sérv viszaujjul vagy ez ilyenkor normális?most 8 hetes a kutyus!Elore is koszonom!
Örülök, hogy él és egészséges a szokatlanul nagy alom. A dolgok szerencsés alakulásában nem nekem, hanem sokkal inkább Önnek és állatorvosának volt szerepe. A köldöksérv műtét helye, a hegszövet előfordulhat, hogy egész élete folyamán kitapintható egy kutyán. A sérv nagyságától, az alkalmazott vaaróanyagtól és műtéti megoldástól valamint szöveti reakciótól függ elsősorban, hogy meddig lesz kitapintható a műtét helye. Állatorvosa a kontrolvizsgálat alkalmával eltudja dönteni, hogy kiújult-e a sérv.
jelige: spániel 2.
2008-11-18
Tisztelt Doktor Úr! Nagyon köszönöm, hogy válaszolt és elnézést, hogy nem mutatkoztam be. Udvariatlanságom némi mentsége az elkeseredettség. Holnap dr. Szalay János megcsinálja az Ön által is javasolt radikális mütétet, javasolta az Önök intézetét az utókezelésre. A távolság miatt kissé problémás, de remélem, hogy lesz okom jelentkezni. Tisztelettel,
Szerintem ez a levél pedig a tegnapi „spániel” jeligés levél folytatása lehetett. Sejtettem, hogy orvos a hozzáértő esetismertetés miatt. Kutyák rosszindulatú emlőtumorai közül a karcinómák a gyakoribbak, de a szarkómák is előfordulnak. Az Önök kutyájában jelentkező tumor igazi ritkaság, évente csak 5-10 elsődlegesen az emlőtelepeken induló oszteo-, ill. kondroszarkómát találunk. A szegedi klinika mindhárom orvosát személyesen is jól ismerem, és nagyon sokra tartom őket. Biztos vagyok benne, hogy a radikális műtétet nagyon jól megcsinálják. A problémát az jelentheti, hogy nem kizárt, hogy most még nem detektálható méretű áttétek már jelen vannak akár a mellkasban, akár a májban, csontvázrendszerben. Kutyák emlőtumorainak a kezelése sokban hasonlít az emberi daganat kezeléséhez. A legnagyobb különbség az, hogy az antiöszrogén kezelés nem hatásos, és a palliációs kemoterápia is kevésbé hatékony és több a mellékhatása. A műtét utáni nyomonkövetésben a műtéti terület és hónalji-, lágyéki régió áttapintása mellett akár havonta végzett mellkasi röntgen és hasi ultrahang vizsgálat sem túlzás. A műtét utáni frakcionált sugárkezelés és palliatív kemoterápiát akár még a varratszedés előtt is érdemes megkezdeni.
jelige: Csini a mopsz
2008-11-18
Tisztelt doktor úr! Abban kérném a tanácsát, hogy az ivartalanított mopsz szuka kutyánknál fehér futó szemölcs jött a szája külső részére, 2 db-ot az orvos leszedett, de kb. kettő hét mulva jött egy újabb, elsősorban mitől jön ez a szemölcs ( másik kutya, kinti környezet, lakás, étel, alergia) hogy lehet védekezni ellene, mert az sem megoldás, hogy két hetente leszedetni, narkózisban, ha erre tudna valami megoldást nagyon meg- köszönném. ( Csini 22 hónapos ) Köszönettel: Csini aggódó gazdája.
Az eltávolított tumorok (?) szövettani vizsgálata alapvető fontosságú a kutya esélyeinek és a megoldásnak a tisztázásában.
jelige: Berci
2008-11-18
Tegnap déltán lettünk figyelmesek rá, hogy a 12 éves német vizsla kutyusunk szaladgálás közben neki-neki megy a mellete lévő tárgyaknak. Estére már nagyon rossz állapotban volt. Úgy tűnt, hogy egyensúlyzavara van. A kutyaház előtt lévő kis területen ment körbe-körbe (óra járásával ellentétes irányban) úgy, hogy közben a falnak, a lépcsőnek, a lábunknak nekiment, időnként összerogyott. Este elvittük ügyeletre, de akkor már lábra sem tudott állni. Nagyon alacsony volt a hőmérséklete, kiszáradás jeleit is mutatta, ezért kapott infúziót. Az állatorvos megvizsgálta, de nem talált semmi konkrétat. Szívhang, bélhang rendben volt.... Ezután hazavittük, de reggelre már annyira rosszul volt, hogy a fejét sem tudta felemelni. Ami nagyon furcsa, hogy a kutyus csak a jobb oldalán tud feküdni, a lábait maga alá húzza,a mancsai meg vannak feszülve. Ekkor már egy másik állatorvoshoz vittük, aki ”injekció koktélt” adott. Többek között antibiotikumot is kapott. Ettől a kezeléstől jobban lett. Megint fel tudja emelni a fejét, lábait ismét mozgatja egy kicsit, de felállni még mindig nem tud. Ugyanúgy a jobb oldalán fekszik. Össze van görnyedve. (Gerince a fejével bezárólag egy félkört ír le.) Enni nem tud, fecskendővel itatjuk. Tanácstalanok vagyunk. Nem tudjuk mi baja lehet. Ötletek vannak. Szóba került az agyvérzés, illetve valamilyen agyi katasztrófa. Remélem Önöknek lesz valami ötletük, javaslatuk. Várom mielőbb válaszukat.
Semmi értelme az ötletelésnek, hiszen bárki betegségek tucatjait tudja említeni, ami jelentkezhet a leírt formában egy 13 éves kutyánál. A kutya részletes klinikai és neurológiai vizsgálatával, vérvizsgálatokkal, képalkotókkal .. és egyéb vizsgálatokkal lehet szűkíteni a kört és diagnosztizálni a betegségét. Ha megvan a diagnózis, akkor lehet az esélyekről s kezelésekről beszélni.
jelige: Lyme kór teszt
2008-11-18
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Érdeklődnék,hogy a lyme kór elleni védőoltás előtt,el kell e végeztetnem kutyáimon a lyme tesztet? A mi orvosunk azt mondta nem kell,de egy másik orvos határozottan ajánlotta,és abból is a szélesebb körű tesztet javasolta. Tanácstalan vagyok. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel:
Rutin szinten nem ajánljuk minden Lyme védőoltás előtt a Lyme-tesztet. Ha állatorvosa bármi okból ajánlotta (pl tudott Lyme megbetegedés, ismeretlen eredetű bőr-, ízület-, idegrendszerei tünetek ...), akkor biztosan meg is indolkolta az ajánlatát.
jelige: szomorúság 2.
2008-11-18
megtörtént a kezelés :), én bevallom attól féltem daganatos a szem és emiatt elveszítem a kutyámat de szerencsére erről szósincs, szürkehályogja van ami most fordulhatott komolyabbra mert úgy egy hete még elég jól tájékozódott. (valószínűleg megvolt korábban ahogy az embernél is megvan jóval azelőtt hogy észreveszik. Most döbbentem rá milyen szorosan kötődöm hozzá, és milyen fontos a kutyám. a nagy daganata a légző izmok kapcsolatában fejlődött ki. Bizom az állatorvosom nagy tapasztalatában és tudásában :) és nagyon hálás vagyok neki mert nagyon megértő ember köszönöm a válaszát
Örülök, hogy megtörtént a vizsgálat és a kezelés és főleg annak, hogy nem is olyan nagy a baj. Köszönöm a visszajelzését.
jelige: Mimi
2008-11-18
Kedves Doktor Úr! Másfél éves shih-tzu kislány kutyánk van.Sajnos nem hajlandó semmi mást enni, csak azt, amit mi eszünk.Az étvágya nagyon jó, figyelmes, játékos, tündéri kiskutya.A széklete normális,nincsen vele semmi baj. A konzervektől és a tápoktól sajnos hány. (fehér habosat,vagy sárga nyálkásat)Az állatorvosunk javasolta, hogy ha a normális ételektől nincsen semmi baja, akkor adjuk neki azt, s kerüljük a fűszeres, zsíros ételeket. Szeretném tudni, hogy megkap-e a kutyánk minden fontos vitamint az ételek bevitelével?Nem fogunk ezzel hosszú távon rosszat tenni a kutyánknak?(más kutyatartók szerint megrövidítem az életét) Próbálom nagyon változatosan etetni,mivel imádja a rizst, a főtt tésztaféléket,a főtt krumplit,ezért sok-sok ételt(csirkemell, csirkemáj, tojás, zöldség,gyümölcs) tudok hozzá kombinálni.Az internetet olvasgatva azt tapasztalom, hogy mindenhol a tápokat,konzerveket ajánlják, reklámozzák.Rengeteg vitalmint lehet olvasni,amit a különféle tápoktartalmaznak ,de mivel én nem tudom ezekkel a tápokkal etetni a kutyánkat,nem tudom,hogy egy ilyen házi etetés mellett meg kapja-e a számára fontos vitaminokat. Ha tudna tanácsot adni,kérem írjon! Köszönettel: Mimi gazdája
Az ember és a kutya táplálékigénye eltér egymásétól - ezért ha azonos koszton vannak, azt valakinek az egészsége bánja hosszútávon. Lehetséges viszont akár az Önök napi menüjéből is a kutya számára megfelelő táplálékokat összeválogatni és méginkább lehetséges a kutya számára főzőcskézni. Sok odafigyelést igénylő megoldás mindkettő. Ezügyekben Dr. Fodor Kinga: „Mit egyen a kutyám?” című könyvét tekintsék iránymutatónak. Végezetül, de egyáltalán nem utolsó sorban írom, hogy nem tudom elképzelni, hogy a kutyát ne lehessen rászoktatni valamelyik prémium táp(ok) ra. A kutya táplálása igen fontos, az egészséget is befolyásoló tényező. Engedje meg,hogy felhívjam a figyelmét a rendszeres védőoltások, parazitamentesítések és az ivartalanítás nemkülönben fontos létére. Ezügyekben honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban is tájékozodhat.
jelige: szomorúság
2008-11-17
kedves kutyánk kb 14 éves, pulipumi fajta( 13 éve találtuk az utcán és befogadtuk akkor talán egy éves lehett pontoskorát nem tudjuk) fiatal kora ota nőtt egy daganata, de nem rosszindulatu ( orvos látta) viszont nem volt eltávolítható, évente volt egy max 2 epilepsziás rohama amit nem volt szükséges kb 4évvel ezelőttig kezelni, majd kb 4 éve sertant kap, egy éve kn észrevettük hogy szem és száj környékén több pici kb borsnyi daganatocskák nőnek, ugy tudom ez természetes, egy ideje kb egy hónapja vagy egy kicsit több, észre vettem hogy a látása romlik, néhány napja azonban mintha meg vakult volna. a lépcsőn lefelé menet az utolsó lépcsőn megtorpan és nem mert lelépni, tegnap is meg állt nyüszíteni kezdett majd a szeméhez kapott, és utána nem mert menni, mikor megnéztem a szemét a szemöldök környéke fájdalmas volt, pislogó hártyája sem akart vissza menni, amikor elcsuszott és a szaruhártyán sérülést láttam frisset, próbáltam elérni az ugyeletet de nem sikerült. holnap visszük orvoshoz. a kérdésem az lenne mitől fájhatott ennyire a szeme hogy így belekapott? és mitől látott egyre rosszabbul?
Nem természetes dolog a kisebb/nagyobb bőrdaganatok sem az évek óta növögető, de elejétől fogva nem operábilis (?!) daganat, sem az epileszia, sem pedig a kutya szemtünetei. Tény, hogy az idős korral a kutyák (és macskák és emberek) betegségei sokasodnak, súlyosbodnak - de ez nem jelenti azt, hogy nem kellene diagnosztizálni és kezelni azokat. Állatorvosa a részletes vizgsálatok után el tudja mondani, hogy miként kell a kutyát kezelni.
jelige: Wickettke
2008-11-17
Tisztelt Doktor Úr! Kutyuskánk (6 éves shi-tsu) kb. egy héttel ezelőtt sétáltatás közben dolgát végezve nyüszített, majd fürdetésnél is visított. Az orvos szerint valamilyen fertőzése van, kapott egy injekciót. Másnap vettük észre, hogy vérzik a feneke. Akkor Neogranormonnal bekentük és úgy láttuk, hogy rendbejött. Sajnos azonban a mai napon ez megismétlődött. Kérem véleményét, mi lehet a probléma.
Bűzmirigy gyulladás, idegentest, végbél fekély/daganat, prosztatat-, hólyag betegségek, mellette a gerinc/medence/végtagok elváltozásai sem zárhatóak ki. Az sem biztos, hogy egyetlen dologról van szó. Állatorvosa a kutya részletes vizsgálataival tudja szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni a betegsége(ke)t.
jelige: ödéma
2008-11-17
szerdán voltam vele orvosnál és az lenne a kérdésem hogy gyógyítható e meg röntgenezték, le szívtak tőle 35ml fehér folyadékot de két nap múlva újra meg ismétlődik és továbbra is romlik mit tegyek el altatni nem igen akarom mert hiányozna köszönettel
Mégha megírta volna is, hogy honnan (bőr alól?, mellüregből? hasüregből? ...) szívtak-e le 35 ml fehér folyadékot és azt is, hogy lázas-e a cica, és a vérvizsgálat és vírustesztek eredményeit, esteleges röntgen/ultrahang leletét és azt, hogy elhangzott-e állatorvosa szájából a FIP szó ... , akkor sem én, hanem a kezelőorvosa lenne az aki a macska esélyeit legjobban meg tudná ítélni. Amit nekem leírt, az a banálistól a fatálisig sokminden lehet. Hagyatkozzon állatorvosa véleményére a cica érdekében.
jelige: Mogyoró
2008-11-17
1 éves Yorki fiú kutyusomat 5 napja műtötték. Két követ távolítottak el a húgyhólyagból. Tulajdonképpen váratlanul ért ez az egész mivel nem ilyen panasszal mentük a klinikára. A műtét előtt három héttel azért kerestem fel a klinikát mert barnás vizeletre lettem figyelmes. Vizelet elemzés követően megállapították hogy egyszerűen felfázott. 20 szem Enoxrilt kaptunk. Teltek múltak a napok és Mogyi nemhogy jobban de mind rosszabul volt. Pontosabban eddig a vizeléssel semmi probléma nem volt de most már csak inger volt meg és néhány csepp vizelet. Már nagyon aggódtam ezért ismét felkerestem a klinikát ahol megrögenezték és megállapították, hogy a húgyhólyagban 2 db kő van. Ezután jött a műtét. Eltávolították a követ és elemzésre küldték. Az orvos szerint a táplálkozásban még nem jön meg az eredmény nem szükséges változtatni. Hasonló jellegű leveleket olvasva kicsit megijedtem. Akár 3 hónap elteltével újra megjelenhet a kő? Talán még az eredményre várok tehetnék már most is valamit a kő megelőzése érdekében. Kérnék néhány jó tanácsot táplálkozással kapcsolatban. Húst, tápot, mit kellen továbbra is adnom és mit kell mindenképpen mellőznöm. Műtét után a már említett gyulladás (felfázás) kezelésére a gyengének bizonyult Enroxil mellé napi két tabletta Synulox-ot írt fel az orvos. A másik talán még fontosabb kérdésem hogy mint már említettem 5 nappal ezelőtt műtötték és 1-2 nap után egyszerűen alvás közben maga alá vizel. Ő is megijed mert eddig ez soha nem fordult elő. Mitől lehet ez? A gyulladással vagy a műtéttel van összefüggésen ez a jelenség. Varratszedésre 5 nap múlva kell mennünk. Addig is szeretném egy szakkember véleményét kikérni. Válaszát előre is köszönöm.
Varratszedésre nem kizárt, hogy már megérkezik a kőelemzés lelete is. Ez alapján tud állatorvosa a diétás tápokra tanácsot adni. A műtét utáni akut következményekbe még belefér, hogy a kutya záróizom funkciója még nem tökéletes. Feltételezem, hogy a varratszedéssel egyidőben a kutya kontrolvizsgálata is megtörténik - így kérdéseinek zömére választ kaphat.
jelige: lisa
2008-11-17
Tisztelt Doktor úr! 8 hónapos kutyusunkat ivartalanítottuk.A műtét közben vette észre a Doktor úr hogy valami gond van a csípőjével. de azt mondta hogy a röntgennel várjunk egy éves koráig.Néha észrevettük hogy egy kicsit mintha sántítana.Nagyon el vagyunk keseredve.Hiszen még kölyök.Várjuk meg az 1 éves kort vagy röntgeneztessük meg eőbb? Ő egy border colli Állitólag ennél a fajtánál nem jellemző a csipődiszplázia köszönettel
A border colli valóban nem tartozik a legérintettebb fajták közé, de ez nem jelenti azt hogy „be lenne oltva” csípőízületi diszplázia ellen. A csípőízületi diszplázián kívül a kutya sántaságát azonban még számtalan egyéb elváltozás is okozhatja. Ha a tünetek nem javulnak, neadjisten súlyosbodnak, akkor, gondolom állatorvosa lesz az első, aki a kutya részletes ortopédiai kivizsgálását fogja kezdeményezni.
jelige: spániel
2008-11-17
A 11 éves spánielemnek néhány nap alatt kb. 5-7 cm-es emlőtumora alakult ki. Eltávolitva chondrosarcomának bizonyult. Sajnos 2 hét után kis lokális recidivát látok, sebvonal mentén 10Ft-os nagyságban kb. fél cm-es elődomborodás, nyirokcsomót nem tapintok. A MRTG még negativ volt a műtét előtt, laborjai rendben. Az ismételt műtéti próbálkozást forszirozzuk? Sugárkezelés szóba jöhet-e? Mennyire terheli meg ez a kutyust? Amúgy teljesen ”egészségesként” viselkedik, mütét előtt kifejezetten betegnek tünt. A szövettan alapján a daganatsejtek sajnos intenziven osztódnak, bár -legalábbis a metszetben- a kimetszés az épben történt. Kérem szives segitségét, nagyon szeretjük a kutyust. Köszönöm
A helyi recidíva és mindkétoldali teljes emlősor nyirokcsomókkal együtt történő radikális eltávolítása ajánlott. A műtét után 8-10 nappal akár a varratszedéssel egyidőben megkezdett helyi sugárkezelés is megfontolandó. A helyi sugárkezelések kevéssé terhelik meg betegeinket.
jelige: Mancy
2008-11-17
T. Doktor úr! A cicámnak valami halvány rózsaszín váladék folyik az ivarnyílásából. Csak akkor lehet észrevenni, ha leül, ilyenkor kb. 1 Ft-os nagyságú halvány rózsaszín folt marad utána. Ez a váladék nem folyik, nem csöpög, csak megjelenik egy csepp a nyilásnál. A cica kb. 2 napja befejzte be az aktuális tüzelését. Lakásban tartjuk, fiú cicával még soha nem volt dolga, nincs is lehetősége más állatokkal érintkezni. Válaszukat előre is köszönöm szépen. Tisztelettel: Mancy
Lehet, hogy nem fejezte be az aktuális tüzelését, vagy elhúzódó, rendellenes tüzelése van, vagy méh-, hüvely-, esetleg hólyaggyulladása van a cicának. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja kideríteni a Mancy baját. A lakásban tartott cicék is rendszeres védőoltásokra és ivartalanításra szorulnak a hosszú egészséges élet érdekében. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban még sok hasznos olvasmányt talál.
jelige: Marci cica 3.
2008-11-17
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm szépen a válaszát! Sajnos, tegnap este elkapta egy görcs, fel sem bírt állni.:-(( Nem akartuk, hogy szenvedjen, ezért elrohantunk vele az orvoshoz, és már nem volt más kiút.:-(((( Ma reggel eltemettük, és gyászol az egész család. Köszönettel és Tisztelettel,
Sajnálom a történteket.
jelige: száraz bőr?
2008-11-17
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 3 és fél hónapos kiskutyám bőrét valószínűleg kiszárította a sok fürdetés (tudomásom szerint eddig háromszor volt megfürdetve kicsit több mint 1 hét alatt). Ettől a bőre korpás/száraz lett és sokat vakarózik. Tud ajánlani valami természetes dolgot, vitamint esetleg amivel a bőre nedvességtartalma visszaállítható lenne? Jelenleg kap halolaj kapszulát, eddig kettőt adtunk neki 4 nap alatt, nem tudom ez segíthet-e. Illetve a túl gyakori fürdetés valóban okozhat-e vakarózást, száraz bőrt, főleg egy kölyökkutyánál, vagy a probléma egészen máshol keresendő? Köszönöm szépen a válaszát!
Számtalan szőr-, bőrregeneráló állatgyógyászati termék kapható. Azt is meg kell mondjam, hogy kölyök kutyáknak való samponnal akár hetente is fürdethetőek a kutyák - de kutyát mindig csak akkor fürdetünk, ha állatorvos elrendeli (parazita ellenes v bőrgyulladás kezelése ...) vagy ha más módon nem eltávolítható szennyeződés (olaj, dög, széklet ...) érte a kutyát. Minden kutya vakaródzik, a makkegészségesek is. Ugyanakkor sok tucat betegség okozhat száraz bőrt és kóros vakaródzást. Egy 3.5 hónapos kutya még 2 hetente a rendszeres védőoltások és parazitamentesítések „áldozata”. Egy ilyen alkalommal meg kellene kérdezni kezelőorvosuk véleményét, hogy ő is bőrtünetet lát-e és indokoltnak érzi-e a kutya részletes kivizsgálását.
jelige: Zizi
2008-11-14
Tisztelt Doktor Úr! Van egy pincsi kislány kutyám, 11 hónapos, és nagyon eleven. Ma arra értem haza, hogy az egyik szemfehérje teljesen be van vérezve. Ő elég durván játszik, úgy üldözi a labdát, hogy nem számít ha közben lefejeli az ajtót. Arra gondoltam, hogy esetleg beüthette. Egyébként minden oltása megvan, és nem látszik rajta, hogy másmilyen lenne mint máskor. Remélem nem valami betegségről van szó? Üdv.
Nem kizárt, hogy ütés, mechanikai sérülés okozta a leírt elváltozást a szemen. Ezt is érdemes lenne kezelni. A leírt egyoldali szemelváltozást azonban számos egyéb elsődleges szemelváltozás (szemhéj fejlődési rendellenesség, könnytermelődés/elfolyás zavarai, daganat ... egyebek) is okozhatják - úgyhogy a legokosabb lenne kezelőorvosát megkérni a kutya vizsgálatára.
jelige: tampal
2008-11-14
13 éves cicánknál a fej baloldalán daganatot állapitott meg az állatorvos.Depo medrol és egy antibiotikum injekció beadása után javult az állapota,hizott is, de később megint nőni láttuk a daganatot, a szomszéd állatorvossal megismételtettük az ijekciót. Kb. 10 napja bizonytalan a járása, lehangolt, gyengébbnek látom,lehet-e ilyen mellékhatása az inekciónak?
Nem valószínű, hogy gyógyszer mellékhatást észlelt volna a cicánál. Sajnos nagyobb az esélye, hogy a daganatos betegség tört előre és ez okozza az aggasztó tüneteket. A kezelést végző állatorvos a cica részletes vizsgálatával tud egyértelmű választ adni a kérdésre. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: bulldog
2008-11-13
T.Cím! Egy 8 éves Bulldog kutyám van, amelynek leukémiát állapítottak meg. Röntgen és az lapján, hogy a nyirokcsomói begyulladtak és időnként nehezen veszi a levegőt. A kérdésem az lenne, hogy van-e erre valamilyen gyógymód vagy oltassam el kutyát, hogy megelőzzem a szenvedéseit? Előre is köszönöm.
Állatorvosa a nyirokcsomók megnagyobbodása, egyéb klinikai tünetek és a röntgenfelvételek alapján jogosan valószínűsíti a lymfómás megbetegedés gyanúját. A gyanú megerősítéséhez, a betegség kezeléséhez és a várható lefolyás megítéléséhez még további vizsgálatok (vérvizsgálatok, nyirokcsomó eltávolítása és vizgsálata, hasi ultrahang esetleg csontvelő vétel) szükségesek. Kutyák rosszindulatú lymfómáinak egy része jól reagál gyógyszeres kezelésre. Vannak betegek, amelyek hosszú éveken keresztül nagyon jó állapotban tarthatóak. Daganatos betegségekről honlapunk Publikációk rovatában még olvashat.
jelige: Marci cica 2.
2008-11-13
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm szíves válaszát! Az előző üzenetemben azt szerettem volna megkérdezni, hogy ha hagyjuk még szegény cicust élni, akkor milyen végkifejletre lehet számítani? Mi a végstádium? Sajnos, már egyáltalán nem eszik, tehetetlenek vagyunk.:-((( Nem látjuk, hogy szenvedne, de azt mondták az Orvosegyetemen, hogy a görcs, csak epilepszia következtében lehet, de az nem fájdalmas. A vesegörcs az ő esetében nem lesz, mert az csak vesekőnél van. Másik állatorvos meg azt mondta, hogy egy görcsrohamban kínok-kínja között fog elpusztulni. Most fájdalmas lesz a vég, v. nem? Mert ha igen, akkor ezt nem akarjuk megvárni. Köszönettel,
Nem lehet pontosan leírni, hogy egy súlyosfokú veseelégtelenség végkifejlete milyen forgatókönyv szerint fog lejátszódni sem macska, sem kutya, sem ember esetében. Szinte bármely végzetes krónikus betegség végkifejletében megítélhetetlen az agóniális tünetek jelentkezése, azok súlyossága és hosszúsága. Vannak esetek, amikor a beteg elveszíti a tudatát („eszméletét”) és van, hogy nem. Igen sokat számít, hogy egyéb szervei, főleg a szív, de a máj, légzőszervek milyen állapotban vannak. A Marci esetében előfordulhat az is, hogy mindennemű görcsök, vergődés nélkül néhány perc alatt leáll a keringése és légzése- és az is, hogy napokon keresztül rángógörcsökben saját vizeletében, székletében vergődik, és mellette ordítva nyávog. A kettő között pedig számos átmenet is elképzelhető.

<< <  289 / 512 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.12.28
Budapest XXII. kerületéből (Péter Pál u. és Bánk bán u. sarok) tűnt el a képen látható cica. Kérjük, ha bárki látja, tud róla, értesítse a gazdit! Köszönjük!
2017.12.21
2017.12.18-án a Budapest XXII. kerület, Vörösmarty utca környékéről eltűnt Kormi. Ivartalanított 2 éves kandúr,nem csavargós. Aki megtalálta, esetleg befogadta, kérjük, jelezze az alábbi telefonszámok bármelyikén: 06-30/612-1166 vagy 06-1/227-2643
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara