Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Háziállataink is korosodnak és sokkal gyorsabban, mint mi. Egy kutya vagy macska 10 éves kora után már idősödőnek mondható, sőt, egyes nagytestű kutyafajtáknál a 10 éves kor kifejezetten matuzsáleminek számít.
A nyúlgazdák örülhetnek, ha kedvencük megéri a 7-8 éves kort, kisrágcsálóknál a 3 év a várható élettartam. Egyedül a közepes és nagytestű papagájok gazdái dőlhetnek hátra nyugodtan - könnyen meglehet, hogy kedvencük még őket is túléli! Mi, többiek előbb-utóbb szembesülünk azzal, hogy kedvencünk öregszik.

De mikor kezdenek öregedni?
Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb testű egy kutya, annál tovább tart a növekedése, viszont annál hamarabb kezd öregedni is. 
Macskáknál nincs ilyen nagy különbség a méretük alapján. A lakásban élő macskák, kutyák kétszer annyi ideig élhetnek, mint kizárólag szabadban tartott társaik. Emellett az ivartalanítás is jó pár évvel megnövelheti az élettartamot.

SENIOR SZŰRÉSRendelőnk új szolgáltatása. Többet szeretne tudni? Kattintson IDE!

 

Az állatorvos válaszol

jelige: Bosco
2007-10-30
7 hónapos Jack Russel Terrier kiskutyámnál tasakgyulladást diagnosztizáltak amire kapott antibiotikumot(Stomorgyl 10 2x1/2) illetve naponta 2x betadinos oldattal kell öblögetnem a nemiszervét.Kérdésem az lenne ezt mitöl kaphatta ill. tényleg kezelhetetlen probléma és csak az ivartalanítás segíthet rajta? Köszönöm válaszukat.
A váladékképződés (smegma képződés) több állatfaj hímivarú egyedeiben teljesen megszokott, normális dolog. A dolog lényege abban áll, hogy mennyi-, és milyen jellegű váladék képződik - valamint, hogy okoz-e tüneteket (nyálkahártya gyulladása, nyalakodás ...). A tasak gyulladása könynen kialakul, hiszen a terület vizelettel szennyeződik, és a külvilággal is kapcsolatban áll - inkább azon lehetne csodálkozni, hogy miért nincs ilyen elváltozása minden kankutyának. A tasak gyulladását sokszor a nemi éréssel egyidőben figyelhetjük meg és a nemi aktivitás, a pénisz előesése újratermeli a problémát. A tasak gyulladása nemegyszer a kutya nyalakodása, maszturbációja miatt alakul ki és állhat fenn sokáig. Ezekben az esetekben a kasztrálás fogja megoldani a problémát.
jelige: kuvasz avagy k2
2007-10-30
meddig él egy kuvasz kutya?
Mindhalálig ... o): Könnyű helyzetbe vagyok, mert néhány napja hasonló tömörséggel érdeklődött egy tulajdonos német juhász ügyben. Némi módosítással bemásolom a válaszomat: Szívesen visszakérdeznék meddig él egy ember?! Hatvan, nyolvan, kilencven évig? Meddig él egy macska? Az a kijáró macska, amelyiket soha nem oltatják, nem parazitamentesítik, nem ivartalanították - mégha megéri is a felnőtt kort, általában „elkopik” 3-5 éves koráig. Amelyikre odafigyelnek, betegsége esetén kezelik, oltatják, parazitamentesítik és fiatal korában ivartalanították, az a macska akár 20 év felett is élhet még. Egy egészséges, jó körülmények között tartott kuvasz várható élettartama valahol 10-14 év között lehet. A mi pacientúránkba tartozó legidősebb kuvasz (ez egy szuka) a 13. évében van.
jelige: Miki 87
2007-10-29
4 éves kandúr, panel lakásban tartott kandúr macskánk, több hete a lakásban lévő ágyakra rávizel. Nincs ivartalanítva, naphosszat nyávog. A család et már nehezen viseli, mi a teendő? Csak a kasztrálás lehet a megoldás?
Egyáltalán nem biztos, hogy segít a kasztrálás a jelenlegi problémán. A néhány hete történő nyávogás, és szokatlan helyekre történő vizelésnek lehetnek szervi okai, betegség a háttérben. Szinte bármilyen rossz közérzettel, lázzal járó kórképtől viselkedhet így a macska - és sokszor húgy-, nemiszervi megbetegedés okozza a tüneteket. A teendő főleg az lehetne, hogy részletes vizsgálatot kérnek állatorvosuktól. Ha a részletes vizsgálat (klinikai vizsgálat, vizelet és vérvizsgálatok esetleg röntgen, ultrahang) nem talál szervi elváltozásokat, akkor érdemes lenne a lehetséges „lelki” okokat (új családtag, új állat, megváltozott környezet, táplálás, szokások) is listába venni. A kandúrok kasztrálása egyébként ajánlott beavatkozás - de nem biztos, hogy ez megoldaná a mostani problémát.
jelige: Ursi Maci 2.
2007-10-29
Köszönöm szépen a válaszát. Most egy olyan kérdésem lenne, hogy hogyan tudjuk észre venni, ha elkezd a macskánk tüzelni? Mert azt írta, hogy nincsenek nagyon látható jelei. Mondjuk mi sem vettünk észre semmit... :) Olyankor véres lehet a vizelete. Na nem mintha az lenne. :) Válaszát előre is köszönöm.
Nem lesz véres a vizelete sem és nem látnak vért a pérarésben sem. A tüzelő macskák szokásai, viselkedésük változik meg elsősorban. Beszédesebbek lesznek - nyávognak, kurrognak a gazdinak, kínálgatják a hátulsó felüket esetleg tekeregnek, dörgölődznek a szőnyegen, fotelban, ágyon.
jelige: Hooch 2.
2007-10-29
Nagyon szépen köszönöm válaszát, tanácsait pedig megfogadom. Közben én is rájöttem, hogy ugyan olyan következetesnek kell vele lenni, mint egy kisgyerekkel. Így már annyit elértünk, hogy kétszeri evésre 250 gr tápot Hooch megevett. Egyébként felmerült a gondolat bennem, hogy nem-e a védőoltás miatt van az, hogy kevésbé van étvágya, hiszen ekkor - ha jól tudom - a legyengített vírust oltják bele a kutyusba.
Léteznek élő, gyengített vírustörzset tartalmazó vakcinák, de legtöbbjük elölt vírustörzseket, vagy azok részleteit tartalmazza. Igen ritkán fordul elő lázzal, bágayadtsággal, étvágytalansággal járó oltási reakció - bár kizárni nem tudom, hogy ez történt-e. Örülök, hogy jobb lett a Hooch étvágya.
jelige: Suzy
2007-10-29
Van egy 2 éves westie kutyám. A farka töve tele van apró fekete pontokkal, amit ha megnyomok kijönnek a bőre alól. De sajnos így nem lehet kiírtani. Voltam vele már többször állatorvosnál, de tanácstalan. Valószínűleg nem szőrtüsző atka, mert a szőre nem hullik. Kapott már ampullás kezelést is, atka ellen, amit a nyakára csepegtettek. Ez sem segített. Aztán Oxikort sprével kezeltem az állatorvos tanácsára, de ez sem járt sikerrel! Kérem segítsen, hogy mi lehet ez? Mivel kezeljük?
Részletes állatorvosi vizsgálatokkal - benne vérvizsgálatok, citológiai vagy szövettani vizsgálat, esetleg egyéb vizsgálatokkal dönthető el, hogy mi okozza a leírt elváltozásokat. Az eredméynek és a diagnózis birtokában lehet javaslatot tenni a kezelési tekintetében. Egy bőrgyógyászati jellegű tünet hátterében rengeteg (több tucat) betegség állhat. Egy-egy ember is van, hogy hónapokihg, netán évekig jár szakvizsgálatokra mire kiderül a betegsége és a kezelésről szó eshet. Egy kutzya esetében sem könnyebb a helyzet. Nem hiszem, hogy állatorvosa tanácstalan lenne - legfeljebb mégh nem vizsgálta végig az összes lehetőséget. Ha Önök és állatorvosuk is úgy látja jónak, keressenek fel bőrgyógyászati/allergológiai szakrendelést.
jelige: Cilike 2.
2007-10-29
A kérdés az lett volna, hogy mivel lehet semlegesíteni a cica vizeletét, hogy ne oda járjon vissza ahova elvétve odapisil.
A gyors, fertőtlenítőszerrel történő semlegesítéssel. Esetleg macska „távoltartó spray” (állatorvosi rendelőkben, patikákban esetleg nagyobb pet-shopokban kapható) segíthet ezügyben. Az pedig biztosan sokat segít, hogy amennyiben látják, hogy a cica pisilni, vagy kakilni készül, akkor ráteszik az alomtálcára.
jelige: Flor
2007-10-29
Jó napot!A kutyámról lenne szó!Mérgezése van talán,mert a szomszédunkban a patkányokat mérgezik, és találtunk a kutyám ólja mellett lyukakat,szerintem felhergelték,ő pedig megette:(!Véres a vizelete, és kicsit szédeleg.Tegnap még alig bírt kijönni az óljából, de azért valahogy mégis kijött. Ma már jobban volt egy kicsit,de csak nagyon kicsit!Kamilla teát itatunk vele, és gyulladáscsökkentő gyógyszert is adtunk neki. Az orra az első nap meleg volt(azt mondják,hogy akkor lázas a kutya), de már ma nem. Mit tegyünk? Úgy mondják,hogy a kutya kiheveri. De nem tudom. Várom válaszát. Köszönöm!
Hát, nem jól mondják. Vagy kiheveri, vagy belepusztul. A kutya és a macska jóval érzékenyebb a véralvadásgátló rágcsálóirtó szerekre, mint maguk a rágcsálók - ezért aztán egy még életben lévő egér, vagy patkány megevésével egy macska vagy kutya életveszélyes állapotba kerülhet. Mindezek mellett korántsem biztos, hogy a Flor-t megmérgezték. Sokkal többször feltételezik azt a gazdák, mint ahány alkalommal valóban ez történik meg. A kutyának sürgősen részletes állatorvosi vizsgálatra van szüksége. A kezelés mikéntjét és az esélyeket a vizsgálat eredményei határozzák meg.
jelige: Boxer
2007-10-29
A boxerunk 9éves és egyik napról a másikra nagyon fulladt és köhögött.Legtöbbször akkor amikor felizgatta magát,pl. ha örült valaminek.Az állatorvos azt mondta hogy szívbeteg és 2injekciót kapott.A fulladása 1picit enyhült tőle.Mondta hogyha 3nap múlva sem múlik el akkor minden nap 1negyed CONCOR nevű gyógyszert kell adnunk neki és akkor még élhet pár évet.Rá 3napra sem múlt el a fulladása és a köhögése,ezért kapott mégegy injekciót és nyolc napon keresztül adtuk neki a negyed CONCOR-t.És ma délutánra úgy találtuk meg hogy a szájából folyt a vér és meghalt.Az lenne a kérdésem hogy lehetséges e hogy valóban szívbeteg volt?És hogy nem lehet e hogy a gyógyszer miatt halt meg?
Könnyen lehetséges, hogy szívbeteg volt a kutya. A szívbetegségek gyanúját a kórelőzmény és tünetek alapján ki lehet mondani, egy mellkasi röntgenfelvétel és klinikai vizsgálat alapján meg lehet erősíteni és célzott kiegésztítő vizsgálatok (EKG, szív ultrahang) alapján ki lehet mondani. Azt is szinte bizonyosra lehet mondani, hogy egy Boxer méretű kutya napi 1/4 Concor tablettától nem tud elpusztulni. A kutya elhullásának az okát kizárólag boncolással lehet egyértelműen megállapítani. Sajnálom a történteket.
jelige: Tifani
2007-10-29
A spániel kutyánket el vittük a kozmetikushoz mert megint nagyon hosszu lett a körme már sántitott és monta be van gyulladva az egyik köröm ágya és ki van fordulva. mivel tudom kezelni amig elviszem az orvoshoz.
Adhat neki állatorvosi nem-szteroid gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító szert (pl Ketofen tbl, 10 mg, 2x1), ha van még otthon megelőző betegségből. Le kellene nyírni a szőrt a sérülés környékén, ha nedvedzik, gennyes a sérülés Betadinnal kellene fertőtleníteni, majd Neogranormon kenőccsel bekenni és kötéssel fedni a területet. Az állatorvosi vizitet pedig célszerű lenne még a mai napon megejteni - mivel a sérülés jellegéből adódóan az sem lehetetlen, hogy nem gyógyszeres megoldása lesz a történetnek, hanem műtéti megoldást kell választani.
jelige: kisunoka 2.
2007-10-28
Kedves Doktor Úr! Egy éve tart a gyógykezelés, abból több mint fél éve tart a bepisilés, csepegés. Kötőszövet daganatokat távolítottak el szemből, bőrből két éve a kutyusnak, azóta képződtek újak is, jelenleg is kellene operáltatni... Vannak jobb napok, akkor tele vagyok reménnyel, de visszatérnek a gondok. Télen panelházban, melegen él, nyáron tóparti horgászházban nyaral 6-7 hónapig. 12 éves múlt szeptemberben. Kövér is, ami a család bűne, ha újra kezdeném, másképp csinálnám. Sokat tanultam az Ön eseteiből. Jó doktor foglalkozik vele, mindent megpróbál, hogy élhessen. Talán, mert látja, ez a kutya kell a családnak. De nem tudom, most jót teszek-e vele, hogy él? Az, hogy egészségtelen és gondoskodni kell az akár félóránkénti tisztításról, száraz fekvőhelyről, az a legkevesebb. De neki segít-e ez az élet? Várhatom-e ennyi idő után a gyógyulást? Szóval nagy gondban vagyok, nehéz döntés előtt, tán ebben segíthetne, mert egyedül nehezebb. Természetesen megkérdezem a dokiját is, de olyan jó dolgokat érzek az Ön válaszaiból, hogy számítok rá! Köszönöm szépen, hogy tanakodik velem!
Igazán nincs mit köszönnie - és értem a dilemmáját is, de ... segíteni a döntésben csak a kezelőorvosa tud Önnek. Leírása alapján nem sok esélyt látok arra, hogy a kutya állapota jobbra forduljon, még az is nagy dolog lenne, ha a jelenlegi szinten lehetne tartani őt. Ha a kutyát is zavarja mostani állapota, nehezen mozog, kedvetlen, nem örül maguknak, a sétának, etetésnek, símogatásnak - és ezen az állapoton a gyógyszeres kezelések sem segítenek, akkor kellene elgondolkodni azon, hogy megváljanak tőle.
jelige: Horváth Éva 2.
2007-10-28
Köszönöm bíztató tanácsát. A szuka fedeztetése véletlenszerű volt és ez volt a második szülése. Az elsőnél 10 kölyök született és sajnos mind elpusztult, ugyanaz a szituáció mint most. A kevés teje miatt a kiskutyák nagyon sírtak és a kutya nem tudta mit tegyen. Ekkor az alomból 4 kiskutyát elkülönített, de a sírás ekkor sem szünt és -gondolom én, pánikba esett és ugatni harabdálni kezdte a kicsiket, sajnos csak 3-at tudtam megmenteni belőlük. Kérdésem az lenne, hogy érdemes-e még fialtatni vele, és az ívartalanítás 3 éves korban nem veszélyes-e.
Az ivartalanítás ideális időpontja 1 éves korban az első és második tüzelés között lett volna - de 3 éves korban sincs különös kockázata. A leírása alapján az első két alomnak sem volt értelme, a további fialtatás mellett egyetlen észérv sem szól. A szuka kivizsgálása is mindenképpen ajánlott. Oka kellett, hogy legyen az első alom teljes pusztulásának és a mostani történéseknek is.
jelige: dió
2007-10-28
Jó napot kivánok! Nekem van egy 1 éves kutyusom aki a 4 lábábol csak hármat használ a negyediket felhuzza! Voltunk vele orvosnál kapott két injekciot! meg kapott meg 2 féle cseppet a szájába! Meg itthonra egy humeopátiás gyogyszert /Traumeel/ Ezt pénteken volt ma vasárnap van és a kutyám remeg és a lábát ugyanugy felhuzza! Miért van ez?
Azért van ez, mert a 4. láb sérülése komolyabb lehet, mint az első vizsgálatkor megítélhető volt. Jelezze állatorvosának, hogy nincs lényeges javulás, esetleg kérje meg, hogy történjen részletes ortopédiai vizsgálat, röntgenfelvétel a kutya végtagjáról. A sántasággal, végtag nem terhelésével járó sérülések számtalan formája lehet a Diónál - még az sem kizárt, hogy műtéttel lehet meggyógyítani őt véglegesen. Gondolom a jövő héten kiderül, hogy pontosan mi okozza a kutya sántaságát és hatékony kezelésre is sor kerül.
jelige: allergia?
2007-10-28
A kutyánk rágja a lábát váltakozva hol az első hol a hátsó lábait is. Ugat, ideges, sokszor nyüszít sírdogál. Korábban is volt ilyen problémánk akkor az orvos a bűzmirigyét nyomta ki és féregirtót adott. Átmenetileg megszűnt a probléma majd újra kezdődött. A kezelést ismételtük de egyre sűrűbben jött elő a probléma. Férges nem lehet és a bűzmirigy sem telik meg havonta. Az orvos tanácsára Fenistil cseppet adtunk reggel este majd Claritine tablettát is. Kezdésből mintha javult volna de alapvetően romlik az állapota. Tanácstalanok vagyunk segítségüket kérjük!
A kutya részletes kivizsgálása (klinikai vizsgálat vérvételek, bőrkaparék esetleg röntgen) lenne szükséges annak kiderítésére, hogy mi okozza a tüneteket. Nem lehetetlen a jeligében megfogalmazott allergiás kórkép sem.
jelige: Szuzi
2007-10-28
szeretném megérdezni, hogyan lehetne a cicám karmait mütétileg eltávolítani?
Az USA-ban a macskák mellső lábairól történő 3. ujjperc eltávolítása a madarak és főleg a kárpitozott bútorok és emberi sérülések megtakadályozása céljából gyakori műtétnek számít. Európában ezt a típusú csonkolásos műtétet minden ország állatvédelmi törvénye tiltja.
jelige: Dinike
2007-10-28
Nemrégiben írtam a kutyám nyakán lévő csomó miatt, amit a napokban ki is operáltak. Még nem tudjuk mi volt az , de el lesz küldve szövettani vizsgálatra! A csomón belül egyébként zsírszerű anyag volt.Most nem is ez a legnagyobb probléma, hanem az, hogy a kutyára néha rátör ilyen fulladós-szuszogós rohamszerű dolog! Úgy néha, hogy heti 1-2 alkalommal, és csak és kizárólag éjjel!! Persze ezzel is voltunk már orvosnál, aki azt mondta, hogy szívelégtelenség valamint májzsugorodás lehet az oka, és ezt a szörcsögést- fulladást a szervezetében pangó víz okozza. Ezért vízhajtót szed a kutya! Kell neki e mellé szedni valamit? Káliumot, valamilyen táplálékkiegészítőt?? Egyébként a helyzet nem nagyon javult- bár rosszabb sem lett! Esetleg van-e valami egyéb ötlete, hogy ez lehet-e valami más, vagy nyugodjak bele, hogy ez a baj.Ja! Amúgy a kutya őrült módon horkol, és ebből a horkolásból szokott a szuszugós fulladás lenni!! Mindkettő ugyanúgy kb. 1 hónapja van!! Eddig nemigen horkolt!! Napközben Egyébként csak annyit hallani, hogy nem teljesen hangtalanul veszi a levegőt, köhögni nem köhög! Bocsánat, hogy ilyen részletesen leírok mindent, de hátha van még így látatlanban is valami biztató ötlete!! Előre is köszönöm válaszát!!
Ötletem még csak van, de ezek nem mindegyike bíztató ... A szövettani vizsgálat eredménye nagyon fontos adat lesz, őszintén remélem, hogy jóindulatú terimét távolítottak el a Dinikéből és a továbbiakban ez nem okoz gondot számára. A szívelégtelenség és májzsugor, valamint ezek következményes tünetei viszont önmagában is nagyon veszélyes betegségek. Kezelő orvosa tudni fogja, hogy az Általa előírt vízhajtó mellé kell-e káliumot, vagy bármi egyéb kiegészítőt ajánlania. Ilyen súlyos megbetegedés esetén az is igen komoly eredmény, ha a Dinike állapota nem súlyosbodig és hosszú ideig életben tartható lesz. Rendszeres kontrol vizsgálatokra és konzultációkra lesz szüksége állatorvosával Dinike élete végéig.
jelige: Horváth Éva
2007-10-28
Németjuhász szuka kutyám 3 nap után nem tudta nevelni a kölykeit 11-et fialt és 3 kiskutyát tudtam emgmenteni. Jelenleg 9 naposak és állatpatikában vásárolt tejporral etetem őket két óránként. A kérdésem az lenne, hogy mennyi idős korukig kell 2 óránként etetni és ha csak 4 óránként kapnak akkor milyen kár érheti őket. Sajnos a munkám miatt 14 napos koruk után már nem tudok itthon maradni velük.
Az is megérne egy misét, hogy mi az oka a szuka 3 nap után történő elapasztásának ... Tervezett fedeztetés volt, vagy véletlen baleset következményeit viseli most? Már most is elég 4 óránként cucliztatni a 9 napos kölyköket a kutya tejpótló tápszerrel. 2 hetes korukban pedig elegendő lesz naponta 4x, azaz 6 óránként megetetni a kölyköket. Három hetes koruktól lehet (fokozatosan!) szilárd táplálékot, kutya kölyök (puppy) tápot megkóstoltatni a kölykökkel és fokozatosan kb egy hét alatt lecserélni a tejpótló tápszert a kölyök tápra. Minden elismerésem a heroikus küzdelméért és őszintén remélem, hogy sikerül a kölyköket egészségesen felnevelnie, majd gazdához juttatnia. Lehet, hogy nem is kell különösebben a figyelmébe ajánlanom, hogy néhány hónapon belül érdemes lenne elgondolkodni a szuka ivartalanításán. Ezügyben (is) bővebben olvashat honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban.
jelige: kisunoka
2007-10-28
többszöri bakteriális, gombás fertőzés után most vizelettartási gondok vannak, vagy csepegés, vagy teljes bepisilés erejéig-éjjel is, nappal is. 2-3 antibiotikumos kúrán túl/volt 3 hetes is közte/ nincs javulás. A vizeletvizsgálat:híg vizelet, sok fehérje. Vérlabor csak vesegondokra utal.Ivartalanított.
A jelenleg is híg, fehérje tartalmú vizelet a megelőző bakteriális, gombás fertőzés (gondolom tán húgyúti) az idősödő, ivartalanított Spániel esetében felveti annak lehetőségét, hogy akár több oka is lehet a sok vízivásnak és vizeletképződésnek, valamint a vizelet tartási zavaroknak. A „csak vesegondok” -ra utaló vérlabor értékek jelenthetnek akár életveszélyes, súlyos állapotot is - a veseelégtelenség emberben, kutyában és macskában is sokszor sokszor gyógyíthatatlan, nagyon nehezen tartható elfogadható szinten. Nem írt kérdést ugyan, de a leírt történetből csak annyit lehet tanbácsolni, hogy kérdezze meg állatorvosát a kutya esélyeiről és a kezelés lehetséges módozatairól (infúziós intenzív kezelés, diéta ...).
jelige: Cilike
2007-10-28
Két hete találtunk egy kiscicát, most kb. 8-10 hetes lehet. Panel lakásban tartjuk. 1-2 napja odapisilt a konyhába, most a szobába. Nem tudom mivel kell felmosni, hogy ne érezze a vizelete szagát. Vissza-vissza megy és ott kapar, ahol pisilt. Most étkezések után odavisszük az alomhoz, ill. ha azt látjuk, hogy esetleg a dolgát szeretné végezni.
Nem írtak kérdést ... Ügyesen nekifogtak a cica szobatisztaságra történő neveléshez, sok sikert, kitartást kívánok hozzá. A macska tartáshoz több információt olvashatnak honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban.
jelige: Szerelmes mopszok
2007-10-28
Van két mopsz kutyám(2 évesek),lakásban tartom őket. Október 21-én kezdett tüzelni a lány(ekkor jelentek meg vércseppek) ,26-án befedezte a fiú a lányt.kAz egyik kérdésem az lenne,hogy a korai fedezésből is lehet kiskutya? A másik.hogy hagyhatom-e őket égyütt a tüzelés befejezéséig,vagy a gyakori alkalom gondot okozhat?
A korábbi tüzelései meddig tartottak a mopsz szukánál? Történt ezek alkalmával ovuláció diagnosztika? Vannak olyan egészséges egyedek, amelyek a vérzés 5-8. napján már ovulálnak, elfogadják a kant és eredményes lesz a fedeztetés. Van olyan egészséges egyed is amelyik 20-25 nap vérzegetés után ovulál csak. A túl gyakori párzás a hím kimerüléséhez, leromlásához vezethet, a naponta többszöri párzás megsokszorozza a sérülések esélyét és a kan spermaminősége romlik. Ezért a tenyésztők általában nem hagyják együtt napokra a kant és a szukát. A párzás eredményességéről 3-4 hét múlva ultrahang vizsgálattal győződhet meg. Addig is melegen ajánlott lenne a kutya tenyésztésre elméletileg és a gyakorlatban is felkészülnie. Ellenkező esetben a szaporítás igen esetleges és sok veszéllyel járó tevékenység lesz. A felkészülésben némi segítséget jelenthet honlapunk Publikációk rovata - de emellett informálódjon szakkönyvekből, gakorlott mopsz tenyésztőtől és állatorvosától is. Ha ezt nem akarja, akkor inkább a szuka ivartalanítását ajánlom.
jelige: Ursi Maci
2007-10-28
A cicánk lassan hét hónapos lesz. Egészséges, játékos. Hál’ Isten nincs baja. Mostanában (két napja) igen sokat nyávog, ha egyedül hagyjuk a szobában. Vajon ez attól van, hogy unatkozik, vagy esetleg magányos? Szeretnénk mellé egy társat, de a jövő hónapban lesz az ivartalanítás és meg szeretnénk várni amíg teljesen rendbe jön, nehogy összekapjanak az új jövevénnyel. Esetleg az is lehet, hogy hamarosan ivarérett lesz? Nem vettem észre nála vérzést. Ön szerint érdemes levinni sétálni? Mert a mi állatorvosunk azt mondta, hogy szerinte ne vigyük le, mert sok fertőzést el is kaphat. Már megvannak az oltásai, egyedül a leukózis hiányzik. Azt is most szeretnénk beadatni neki. Tudom, hogy már hamarabb kellett volna neki, de olyan probléma volt, hogy egy igen nagy pukli keletkezett az oldalán az oltásoktól. Szerencsére az elmúlt és a kontroll vizsgálaton is túl vagyunk. Mindent rendben találtak nála.
Szinte bizonyos, hogy a cicájuk tüzelni kezdett, ezért a nyávogása és megváltozott viselkedése. A macskák tüzelésének nincs olyan látványos, vérzéssel járó tünete, mint a kutyáknál. Ez a jelenség az ivartalanítási műtéttel meg fog változni - tehát, ha csak ez lett volna az oka a társ beszerzésének, akkor az nem lesz szükséges. Az ivartalanított, minden védőoltással rendelkező és rendszeresen parazitamentesített macskát lehet majd kevés kockázattal sétáltatni, vagy akár üdülni is magukkal vinni. 1);
jelige: k
2007-10-28
meddig él egy németjuhász?
Szívesen visszakérdeznék meddig él egy ember?! Hatvan, nyolvan, kilencven évig? Meddig él egy macska? Az a kijáró macska, amelyiket soha nem oltatják, nem parazitamentesítik, nem ivartalanították - mégha megéri is a felnőtt kort, általában „elkopik” 3-5 éves koráig. Amelyikre odafigyelnek, betegsége esetén kezelik, oltatják, parazitamentesítik és fiatal korában ivartalanították, az a macska akár 20 év felett is élhet még. Egy egészséges, jó körülmények között tartott német juhász kan várható élettartama 10-14 év között lehet. A mi pacientúránkba tartozó legidősebb német juhász kan a 14. évében van.
jelige: Mázlis ördög 3.
2007-10-28
Legutóbbi levelem óta a macska kétszer támadt rám lesből. Egy ízben a szemgolyómat nyomta meg a mancsával, ma pedig rámugrott lesből a karom és a mellem karmolta meg. Ezt én már nem tudom és nem is szeretném tolerálni, de a barátom ragaszkodik az állat további tartásához. A barátomra nem támad. Elképzelhető e, hogy az állat megérzi, hogy nem szeretik és azért támad?
Sok minden elképzelhető, sőt a leírása alapján bizonyosra vehető, hogy a mázlis (?, ki tudja meddig) ördög különbséget tesz Ön és a barátja között. Próbálja meg kielemezni, hogy mi lehet a különbség az Ön és a barátja viselkedése, a macskához fűződő kapcsolata között. Én igazából azt sem tudom, hogy rendszeresen együtt élnek-e, ki eteti, ki játszik a macskával, ki hogyan reagálta le először és hogyan reagál azóta is a macska kommunikációjára, támadásaira ... egy sereg hiányzó információ biztosan megakadályoz abban, hogy hatékony tanácsot adhassak. Az sem kizárt, hogy a cica első próbálkozására a barátja egyértelműen jelét adta annak, hogy ez a viselkedés nála nem jön be - és esetleg Ön ezt nem tette meg. Arról is szó esett korábbi válaszaimban, hogy a herélés és a feromon tartalmú szerek alkalmazása esélyt jelent a macska viselkedésének a megváltoztatására - nem tudom, hogy megtörténtek-e ezek a próbálozások, vagy esetleg semmi változás nem történt még és azon csodálkozik, hogy a macska Önhöz való viszonya mit sem változott, vagy esetleg rosszabbodott. Nem gondolom, hogy tolerálnia kellene a helyzetet. Azt gondolom, hogy 1.) egyértelműen és következetesen jelét kell adniuk a macska felé, hogy nem tűrik az agresszivitást. Ebben barátjának is partnernek kell lennie. 2.) a macska herélését is meg kell ejteni. Ha 1.) és 2.) együttesen sem segített, akkor 3.) a feromon hatóanyagtartalmú szert (Feliway) kellene megpróbálni. 4.) Ha a 3.) sem segít, létezik kutya-, és macska viselkedési zavarokkal foglalkozó állatorvos specialista, aki tanácsot adhat. Akár a 4.) ponttal is kezdhetnek, ha az első 3 módszerben nem bíznak, vagy nem hisznek, hiszen, ahogyan már leírtam én igen kevés információ birtokában válaszolok a leveleire.
jelige: Hooch
2007-10-28
Életem első kutyája egy bordeaux-i dog, aki két hónapos. Két hete van nálunk, nagyon aranyos, viszont enni nem igazán akar. A tenyésztő azt mondta, hogy csak Reno-táppal etessem. Mástól azt halottam, hogy az nem igazás jó, így még 3 félét is megpróbáltunk. Az egyik állatorvos azt mondta, hogy jobb, ha házi kosztot is adunk neki. Ezek után végképp nem volt hajlandó elfogadni a tápot, szó szerint kiköpte. Majd megkérdeztem egy másik állatorvost, aki azt mondta, hogy csak táppal etessem, mert csak abban található meg minden tápanyag, vitamin, ami a kutyus csontozatának, izmainak teljes kifejlődéséhez kell. Jelenleg az Orijen nevű tápot adjuk neki - semmi mást -, de a napi 30 dkg helyett jó, ha 10-15 dkg-ot megeszik. Kérdésem az, hogy adhatok-e neki étvágy-gerjegysztőt (ha igen, mit javasol), vagy nem lesz e baja, ha csak ennyit eszik. Még egy kérdésem lenne, mert egyértelmű választ erre sem kapok senkitől, hogy jelenleg Hooch a fürdőszobánkban lakik, és természetesen bitorolja a nappalit is, viszont sokszor kint vagyunk vele az udvaron. Az udvarból leválasztottunk neki úgy 100 négyzetmétert, készítünk neki hőszigetelt anyagokból házat, szabad-e kitenni őt most télen oda, vagy majd csak tavasszal?
A kölyök bordeaux-it mindenképpen megviselné, ha a telet a szabadban kell töltenie. Az etetésével kapcsolatosan azt hiszem, hogy elkövették azt a tipikus hibát, hogy mindenkire hallgattak ... Az is jó döntés lett volna, ha a Reno táp mellett döntenek - mint ahogyan bármelyik a korának, fajtájának megfelelő prémium táp melletti döntés hibátlan döntés lehetett volna. Egyik táp melletti döntés sem jelenti azt, hogy amellett ne lehetne egy-egy jutalomfalatként mást is kapnia a kutyának. Sőt, azzal sincs baj, ha váltogatják a különféle (KORÁNAK ÉS FAJTÁJÁNAK MEGFELELŐ !) tápokat. A kutyának egészen biztosan nincs szüksége étvágygerjesztőre. Ha korához képest kisebb, soványabb - akkor állatorvosi vizsgálatra van szüksége, mert beteg. Ha ez nem így van, és a Hooch megfelelően fejlett, akkor viszont nem étvágygerjesztőre van szüksége, hanem rendszerességre és következetességre. A kutyát nem kell kergetni a táplálékkal, hanem mindig ugyanazon időben megetetni. Ha azegyszer nem találkozott az Önök elképzelése a Hooch pillanatnyi ízlésével, akkor el kell venni előle a tápot és a küövetkező etetési időben újra megkínálni. (Közben nincs nasi.) Higgye el minden egészséges kutyakölyök rendben felnő szinte bármelyik tápot választják - ha a kölyök nevelése (játék, séta, pihenés, alvás ..) és az etetés megszokott napirend szerint zajlik.
jelige: Joni5
2007-10-27
Van egy tizen három éves kutyusunk aki eggyik percről a másikra leesett a lábáról. levittük sétálni és fel már nem tudott jönni. Elvittük rögtön az állatorvoshoz aki azt mondta hogy: El kell altatni nem operálható, öreg, inszallag szakadása van és a gerince is kopott. a baj csak az hogy ő egy nagyon életvidám élni akaró kutyus és nem úgy néz ki mintha el ”akarna menni” kora ellenére nagyon játékos ficckándozÓ. Úgy gondolom mielőtt végleg el kellene altatni szeretném kikérni több orvos véleményét is mert nehezen tudunk tőle megválni és minden tőlünk telhetőt meg szeretnénk tenni. Persze ha ez a kutyusnak is jó.
Azt gondolom, hogy egy részletes kivizsgálás során, amiben fizikális vizsgálatok, vérvizsgálatok és képalkotó vizsgálatok is vannak eldönthető, hogy a kutya valóban teljesen elaggott, és semmilyen módon nem lehet számára az életet elviselhetővé tenni - vagy van esetleg esély állapotának javítására, szenvedéseinek a csökkentésére. A kutyusnak is és az Önök számára is ez lenne a jó.

<< <  289 / 381 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.04.23
Az április 19.én Camponánál talált fehér Kutyusnak meglett a gazdája!! ( Chippezett volt, köszönet a Sirius alapítványnak, illetve a fiatal párnak, akik nem hagyták az utcán kóborolni!) B.Bea :)
2014.04.22
Április 19.én este 7 órakor találtak egy 1 éves körülinek saccolt, drapp labrador keveréknek mondott fiú kutyust a Campona parkolójában. Vastag bőr nyakörv van rajta. A Sirius alapítvány fogadta be Érden, ott van a kutya, fent van a honlapjukon is. Jól táplált, nagyon kedves kutyus!!!Sirius Állat- és Természetvédelmi Alapítvány Telefon: 06 30 276-6071 (Böjtös Andrea) 06 30 910-6987 (Böjtös Éva) (Kérjük, a megadott telefonszámokat lehetőség szerint 9h és 16h között hívják. Előfordulhat, hogy elfoglaltságunk miatt nem tudjuk felvenni, ez esetben később próbálják meg. Köszönjük!)
2014.04.02
Ma du. 1 óra körül kiszökött a kerítés léceken át 9. hetes kiskutyánk.Még sajnos nem volt chipje, a következő oltásnál került volna rá sor.Múlt héten csütörtökön kapta meg a parvovírus elleni oltását, és a féregtelenítését, és még holnap kellene beadni a féregtelenítés miatti fél tablettát. A XXII. Kerület (Rózsavölgy) Orsovai utca 7 szám alól szökött ki!Kérem, segítsenek, hogy megtaláljuk. Előre is nagyon köszönöm! Bárdos Katalin Tel.. 30/737-4997 orias969@gmail.com