Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Bizsu
2008-02-16
Tisztelt doktor úr! 4 éves törpe pincser kiskutyám két hátsó szőrtelen lábhajlatában piszkos ”retkes” látványú kb 10 ft-os nagyságú felület van. Tisztán tartott, havonta ajánlott gyógynövényes samponnal fürdetett, korábban ételallergiával teljesen kikezelt kiskutya. A koszt olajjal, alkohollal próbáltam eltávolítani, sikertelenül. Körömvirág kenőccsel is kenegettem. Válaszát előre is köszönöm.
A leírása alapján számomra úgy tűnik, hogy a Bizsu lábhajlataiban idült bőrelváltozás talán parakeratózis és pigment túltermelődés játszódik le. Ezt sajnos többféle betegség okozhatja. A legokosabb az lenne, ha a problémával felkeresné állatorvosát. Ő többirányú vizsgálatokat fog ajánlani, amiben vérvizsgálatok és valószínűleg az elváltozás mutató bőrterületről mintavétel is bele fog tartozni - és az eredmények tudatában remélhetőleg meg tudja majd gyógyítani a Bizsut. Arra készüljön, hogy a hasonló bőrelváltozások korrekt kivizsgálása sok időt, türelmet és vizsgálatot igényel ember és állat esetében egyaránt.
jelige: Rudi
2008-02-16
tiszteketem,8 éves kan rottweiler kutyam nemi szervéből időközönként vér fokyik,kissebb nagyobb menyiségben
A vér-, véres váladék okal lehet a tasak és a hímvessző nyálkahártya gyulladásának, de a prosztata-, here és mellékhere, hólyag- és akár a vese gyuladásos vagy daganatos elváltozásának is a jele. De az sem kizárt, hogy olyan egyéb betegség tünetét írta le mint pl a babéziózis, vagy dikumarol mérgezés. A teendője egyértelmű. Állatorvosi rendelőben lehetséges klinikai vizsgálat, vér- és vizeletvizsgálat, valamint ultrahang vizsgálatok eredményeképpen megtalálni a tünetek okát. A kezelés módja természetesen a talált kóroktól függ. Keresse fel mielőbb állatorvosát.
jelige: kutya
2008-02-16
Több hónapja az ujfoundlandi kutyám szeme váladéko. Több szemcseppet használtunk, de kicsi javulás van. Kötőhártya gyulladást közölt az állatorvos. Mit tehetek még? Meg fog gyógyulni.
Remélem, hogy meg fog gyógyulni. Nézze, nem írta, hogy egy szemről, vagy mindkét szemről szó van-e, pedig ez igen fontos adat lenne a konkrétabb válaszhoz. A két szemen jelentkező kötőhártya gyulladás lehet akár egyéb fertőző megbetegedések (szopornyica, felsőlégúti fertőzések ...) tünete is. Ezesetben akár hosszantartó szisztémás kezelésre (injekciók, tabletták) szükség lehet. Idült kötőhártya gyulladással járhat a szemhéjak befelé, vagy kifelé fordulása (fejlődési rendellenesség) is, ilyenkor a műtét hozza meg a végleges gyógyulást. Ha a kötőhártya gyulladást kiváltó ok (huzat, por, vegyi anyagok ...) tartósan fennállnak, akkor is hiábavaló a helyi kezelés, az okot is meg kell szűntetni a gyógyulás érdekében. De kötőhártya gyulladást (is) okoz a szemet ért átható sérülés, daganat is - amit sokszor szintén operálni kell. A legokosabb az lenne, ha jelezné állatorvosának, hogy a kutya állapota még mindig nem kielégítő. Ha ő is egyetért - lehet, hogy részletes kivizsgálást kéne kezdeményezni, vagy érdemes lenne szemész specialista segítségét is kérni.
jelige: elen
2008-02-16
6 éves spániel szuka kutyámnál két hónapja daganatot állapítottak meg a nemi szervén, pár nap múlva megműtötték. A doktor azt mondta, hogy rosszindulatú a daganat, nem lehet tudni, hogy van-e áttét. A napokban ismét észrevettünk a hasán kisebb csomókat. De amúgy a hangulata és étvágya is rendben van, úgyhogy nem aggódtunk. Egészen a mai napig. Ma reggel ugyanis ébredés után nagyon furcsán viselkedett. Nem tudott lábra állni, nagyon imbolygott, dőlöngélt, ha sikerült lábra állni, akkor is szétcsúsztak a lábai. (a kutya bent van a lakásban). Kiküldtük a kertbe, ahol még pár percig körbe-körbe sétált, nekiment szinte mindennek ami az útjában volt. Pár perc múlva azonban ezek a dolgok elmúltak, és jobban lett. Azóta folyamatosan figyeljük őt, de nincs semmi szokatlan. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez a ma reggeli viselkedés kapcsolatban lehet-e a daganattal, vagy esetleg másról van szó. Ez a szédülés utalhat esetleg a daganat súlyosságára, stádiumára? Köszönöm a válaszát.
A leírt tünetek lehetnek többféle módon is közvetlen kapcsolatban a daganatos megbetegedéssel pl agyi áttét, vagy a szövetszétesésből származó toxinok okozta idegrendszeri tünetek, vagy a májáttétek okozta májelégtelenség idegrendszeri következményei ... - és lehet az alapbetegségtől teljesen független betegség jele is pl epilepszia, szívelégtelenség, gerinc-, csípőízületi elváltozások ... sőt, akár bármely magas lázzal, nagyfokú elesettséggel járó fertőző betegség is jelentkezhet a leírt módon. Ahogyan a felsorolásból kitűnik, olyan sokféle a daganatos alapbetegséggel összefüggő és attól nagymértékben független kórok okozhatja a leírt jelenséget, hogy nem lehet kitalálni a valódi okot. A beteg részletes vizsgálatával lehet szűkíteni a kört, majd megtalálni az okot. Remélem, hogy kézbentartható, megoldható oka lesz az új fejleménynek. Honlapunk Publikációk rovatában olvashat még daganatos betegségek kezeléséről.
jelige: ergab
2008-02-15
Tisztelt Cím! Azért kérek segítséget,mert nyugdíjas lévén nem tudom a kutyát elvinni , s nem tudom mi mennyibe kerülne. A kutya 11 éves kis testű ( kb 6 -7 kg súlyú). 2-3 hete , ha hirtelen felkel, vagy szaladni kezd, mély köhögés fogjael. Egyéb panasza nincs, de elég nehezen lélegzik a köhögés után. Mi lehet a baja? Tisztelettel:
Pedig sajnos, ahogyan egy ember esetében - úgy kutyáknál is nagyon sok betegség okozhat köhögést, fulladozást. Nyaki-, mellkasi terimék (tályog, vérömleny, daganat, idegentest), légúti fertőzések, légcsőszűkület, szívelégtelenség ... és sok egyéb is lehet a tünetek hátterében. A megoldás természetesen minden betegség esetében más és más. Sajnos másként nincs esélye a kutyának, minthogy részletes vizsgálatokon esik át (klinikai vizsgálat, vérvizsgálatok, röntgen, szívultrahang ...). A kivizsgálás költségei szerencsés esetben néhány ezer forintból meglehetnek, de valószínűleg nem haladja meg a tízezer forintot.
jelige: majmuna
2008-02-15
A problémám a következő, kutyám ez évben lesz 16 éves. Felváltva hol nálam, hol édesanyámnál ”lakik”. Kb. fél éve kezdődött, hogy nem lehet magára hagyni, mert addig ugat, amíg haza nem jövünk, emellett édesanyámnál (csak nála) most már rendszeresen inkontinenssé vált. Gondolom utóbbival nem igen lehet mit kezdeni, viszont kérdezném, hogy létezik-e valamiféle nyugtató, amely egy ilyen idős kutya számára adható az ugatás mérséklésére? Ill. bármilyen tanácsot köszönettel fogadok a problémával kapcsolatban...
Léteznek nyugtatók is, létezik olyan feromon hatóanyagtartalmú szer (D.A.P) ami megoldhatja az öreglány szorongásait - és létezik az inkontinenciának is többféle gyógyszeres kezelése. Főleg ez utóbbi probléma miatt a kutya részletes vizsgálata (vér-, és vizeletvizsgálat, képalkotók ..) is ajánlott lenne - hiszen az inkontinencia hátterében a hajlott koron kívül sok egyéb, tisztázásra szoruló betegség is állhat.
jelige: marcsi
2008-02-15
A nyár végén kullancsot találtam a marjában. Kivettük egy kicsit piros volt, propolisszal kezeltük a helyét, de aztán szépen elmúlt apirosság. Pici kis csomó maradt ott, gondoltuk a csípés helye. Sokáig ebben az állapotban volt, de színtelen, semmi nem látszik, csak tapintható. Az elmúlt hetekben azt tapasztaltam, hogy nagyobbodott a csomó, már egy borsónyi, talán picit nagyobb. Nem hiszem, hogy fáj neki, tapintásra nem reagál. Elképzelésem sincs mi lehet. Talán a kullancs csípés maradványa lehet? De akkor mitől nagyobbodik? Kérem, ha van ötletük osszák meg velem! Rettegek, nehogy valami nyirokmirigy probléma legyen, bár pontosan nem tudom azok merre találhatók a kutyuson. Tudom el kell vinnem orvoshoz, csak előzetesen tájékozódni szeretnék. Nagyon féltem őt, nem szeretném, ha rötön műteni akarnák. Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm. Üdvözlettel
Teljesen feleslegesen retteg előre emiatt. Ha valóban a kullancs helyén indult el egy kis gyulladásos szövetszaporulat - az egyszerűen megoldható műtéti kimetszéssel. Ha a kullancs-incidenstől függetlenül tapint egy kis bőrdaganatot a kutyán, az is ugyanilyen módon egyszerűen orvosolható lesz. A veszély valójában a várakozásban és a meddő rettegésben van. Ha időben megvan a diagnózis, akár a rosszindulatú daganatok is gyógyíthatóak kutyákon csakúgy mint embereken. Vigye el állatorvosához a kutyát! Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: Alfonz a perzsa kandúr
2008-02-15
Tisztelt Doktor Úr! Ezúton köszönöm meg a segítségét, és szeretném jelezni, hogy nagyon jó ez az oldal. Az írások visszanézésével bárki láthatja, hogy Ön eredményesen segített egy hasmenéses cicán, aki azóta már teljesen meggyógyult. Alfonz a perzsa kandúr
Köszönjük elismerő sorait, igen jólesett! És főleg örülünk, hogy jó van az Alfonz. Meg kell azonban mondjam, hogy szinte sohasem általunk gyógyul meg egy-egy kutya vagy macska, hanem a kezelőorvosa segítségével. Ezért ismételgetem szinte mániákusan minden válaszban, hogy kérje a tulajdonos a beteg részletes vizsgálatát állatorvosától, mert csak így van esélye a hatékony kezelésnek.
jelige: Allergia?
2008-02-15
Kutyámnak állítólag inhalációs allergiája van,kérem szíveskedjen megmondani van-e mód kiszűrni azt a tényezőt,ami kiváltja. Állatorvos mintát vett a bőréből és elküldte vizsgálatra. Ott mondták,hogy nem élősködő miatt vakarja véresre magát,hanem ez lehet a gond. Esetleg még az is lenne kérésem,hogy ez körülbelül milyen összegbe kerülhet,és hol csinálják meg. Esetleg én magam mit tudnék tenni,hogy segítsek rajta? Válaszát előre is köszönöm.
Megkezdték állatorvosával a bőrtünetek kivizsgálását, sőt nyomon vannak, ha jól értelmezem. Az allergiás megbetegedések korrekt diagnózisa sajnos néháyn tízezer forintba kerül kutyán, és emberen egyaránt - de így lehet eredményesen kezelni a betegséget. Állatorvosa el fogja mondani, hogy mi a teendője, hogyan tud segíteni a kutyán, ha lesz pontos diagnózis.
jelige: mazsika
2008-02-15
A kutyám 7 napja macskát üldözött és feltehetően a füle elakadhatott a kenneléből kiálló drótban. Eleinte nem volt látható sérülés, csak elhúzta a fejét, ha simogattuk. Tegnap észrevettük, hogy a füle büdös, töve kívül gennyes, Hyperdolt fecskendeztünk rá, naponta többször. Elég ez a kezelés, vagy nézessük meg állatorvossal? Előre is köszönöm válaszát!
Ha sérülés, ha idegentest, ha akárcsak a pangó fülzsír okozza a hallójárat gyulladását - mindenképpen állatorvosi vizsgálat (otoszkóppal) ajánlott annak tisztázására, hogy mi a teendő. A legtöbb esetben fültisztító szerek és fülcseooek helyi alkalmazásával lehet úrrá lenni a hallójáratgyulladásokon, de van, hogy műtéti megoldásra van szükség. A hyperolos fecskendezés nem javasolt megoldás. Még azt sem tudom jó szívvel javasolni, hogy próbálja ki kb milyen érzés lehet ... A kiálló drót elhajlítását is javaslom, meg a macskakergetés megakadályozását - mert egyszercsak utoléri a Mazsika a cicát, és abból is csk probléma lesz.
jelige: Frakk
2008-02-14
Doktor Úr! 1 éves 2 hónapos magyar vizsla kutyám 4 napja nem akar enni, illetve most már inni sem pedig mindig nagyon falánk volt. Nagyon levert, csak fekszik a vackán, eléggé lefogyott. Az egyik szeme egy kicsit mintha petyhüdt lenne. Hiába próbálkozunk bármivel, nem akar enni, és félek, hogy valami komoly baja van. Nem tünik ugy mintha fájdalmai lennének. Az utolsó oltását áprilisban kapta.
Nézze, a leírása alapján a kutyának napok óta komoly baja van. Egyetlen módja van annak, hogy kiderülhessen, hogy mi a baja - ez pedig az, ha megkéri állatorvosát, hogy vizsgálja meg a Frakkot. Ha kiderül a betegsége, remélhetőleg eredményesen kezelni is tudják.
jelige: Detti
2008-02-14
Majdnem egy hete heréltettük a kutyánkat. Az altatásból felébredt. Körülbelül két napig csak azt vettük észre, hogy nehézkesen tud a lábára állni, mi a heréltetés utáni következménynek gondoltuk. Azonban utána már egy általán nem állt a lábára, nem evett, nem ivott. Illtve azt vettük észre, hogy mintha nem látni, nem hallana. egésznap csak sírt. Elvittük az állatorvoshoz, aki azt mondta, hogy valószínűleg agyvérzése volt. kapott egy injekciót, ami 3 napig hat. Mennyi esélye van arra, hogy felépüljön.
Mivel az agyvérzés is gondolom feltételezett diagnózis - ezen adatok alapján senki emberfia meg nem mondhatja, hogy mik a kutya esélyei. Részletes vizsgálat (klinikai vizsgálat, vérvizsgálatok, képalkotók ..) eredményei és a kezelésre (reoperáció?, injekciós kezelések ...) történő változások alapján derül ki a kutya esélye. Biztos vagyok benne, hogy állatorvosa is további kezeléseket, esetleg kontrolvizsgálatokat ajánlott a Detti érdekében.
jelige: idős cica
2008-02-14
Az idős (12 éves) macskánk hasán, kb. a hátsó lábaktől 6-8 cm-re észrevettünk egy jól tapintható csomót. Kicsit érdsnek tapintható, tömörnek érződik. Kb. 3 hónapja vettük észre, és enyhén növekedett azóta. Étvágya, viselkedése nem változott, minden rendben van vele. A kora miatt azonban aggódunk miatta.
A 12 éves, kijáró, oltatlan, és talán nem is ivartalanított cica már mostanra is szokatlan hosszú életkort ért meg. Csak a rendszeresen oltott, parazitamentesített, ivartalanított macskák várható élettartama 15-20 év. Mindezek ellenére a teendő egyértelmű. A cica részletes vizsgálatával (vérvizsgálatok, képalkotók, citológiai mintavétel) kideríthető, hogy az észlelt csomó mi is tulajdonképpen (vérömleny, tályog, sérv, bőrdaganat, emlődaganat ...) valamint az is, hogy amennyiben daganat, akkor nincs-e áttét, és az is, hogy a cica milyen módon altatható a műtéti megoldáshoz. Merthogy szinte bizonyosan műtéti megoldásra (is) szükség van. Egy macska(kutya, ember) kora önmagában soha nem zárja ki az altatást és a műtéti megoldásokat. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában több érdekes írást olvashatnak.
jelige: Giuli Baby
2008-02-14
9 éves magyar vizslám a napokban teljesen megvakult. A szemnyomás mérésen kiderült, hogy nagyon magas az érték. A megfelelő gyógyszeres kezelés mellett sem csökken a nyomás a szemében. Szeme hályogos, szemmel láthatóan sötét (szürkehályog?). A kérdésem az lenne, hogy van-e esetleg műtéti lehetőség amitől ha nem is tökéletesen, de esetleg láthatna a kutyus?
Még a diagnózist is kérdőjellel fogalmazták meg - így aztán még szemész specialista sem tud egyértelmű választ adni a kérdésre. Ráadásul én sajnos távolról sem vagyok szemész. Ha lesz végleges diagnózis a kutya szemelváltozására, akkor derül ki, hogy létezik-e műtéti megoldás a betegségre. Biztos vagyok benne, hogy állatorvosa konzultál szemésszel, sőt ha szükségét érzik el is küldi Önöket szemész kollégához. Én sajnos csak drukkolni tudok a jó végkifejlet érdekében.
jelige: Kulics Ilona
2008-02-13
Jobb hátsó lábánál izületi gyulladást állapítottak meg már 2 éve, műtétet javasolnak, mivel már a jobb lábára nem igen áll rá. 3 alternatívát soroltak fel, protézis, szilikonos feltöltés, ill. a fájdalmas csontrész eltávolítása. A kezelő orvosa a csont eltávolítását javasolja, én viszont aggódom, bár ő szerinte különösebb hátrányát a kutyám nem fogja érezni, de én úgy gondolom semmi nem teremtődött egy szervezetben feleslegesen. Szeretném az Ön véleményét kérni, hiszen már többször kértem a tanácsát és mindíg nagyon korrekt választ kaptam. Eddig inyekcióval, ill Reosolon tablettával kezeleték őt. Segítségét előre is nagyon köszönöm. Sok sikert a munkájukhoz. Tisztelettel
Igazán megtisztelő, hogy érdekli a véleményem - de őszintén szólva az ortopédiai betegségek ügyében sokkal jobban teszi, ha kezelőorvosa ajánlatára, tanácsaira hallgat. Egyrészt ő vizsgálta a kutyát többször is, ő készítette és értékelte a röntgenfelvételeket - ráadásul olyan módszereket használ, amikkel énmagam soha nem foglalkoztam. Arról sem eset szó, hogy melyik ízületről van szó - de mindegy is, hogy a csípőben, vagy a térdízületben van-e a gyulladás - számomra is teljesen logikusnak tűnik, hogy elsőként a „fájdalmas csontrészt” távolítsa el. Ha ez nem vezet kellő eredményre, akkor a másik két megoldás még mindig rendelkezésre áll. Mielőbbi gyógyulást kívánok a kutyának.
jelige: Bonczi
2008-02-13
Álló helyzetben a két hátsó lába néha remegni kezd, lakásban is, fájdalmat nem mutat, ha ilyenkor maszírozzuk a lábát. Jó kedélyű, futkos, rohan, játszik más kutyákkal. Csak álló helyzetben remeg. Mi az oka? Reméljük nem bénul le?
Amit leír az lehet teljesen normális, élettani jelenség is. Számomra csak az a furcsa, hogy egy kifejlett kutya esetében ezt csak most vették észre. Ha a teljesen megszokott, normális izomremegésekhez képest egy ideje (mennyi ideje?) felerősödött szokatlan izomremegést észlelnek - az persze lehet számtalan lázas, szövetszéteséssel járó, ortopédiai, idegrendszeri .... és egyéb eredetű betegség jele is. Szóval, ha új az észlelés, vagy a megszokotthoz képest felerősödött izomremegést tapasztaltak, akkor kérjék meg állatorvosukat egy részltes kivizsgálásra.
jelige: Sharpei
2008-02-13
JÓNAPOT KÍVÁNOK! OLYAN PROBLÉMÁM VAN,HOGY A SZUKA 2.-IK.ELLÉSE LENNE 3NAPAL EZELÖTT+TEGNA FOJT NEKI ZSÜRŰ FEHÉR KRÉM SZERŰ LÉ,ÉN ARRA GYANAKODTAM,HOGY MA BIZONYÁRA MEG ELLIK ,DE SAJNA NEM !ÉS VAGY FEKSZIK ÉS BÁNOTOS A MÁSIK PILLANATBAN PEDIG FUTKÁROZIK SZÓVAL FOGALMAM NINCSEN,HOGY EZ NORMÁLIS DOLOG VAGY VALAMI BAJ VAN!?MIT TANÁCSOL KÖSZÖNÖM ÜDV
Biztosan nem normális dolog - így a tanácsom csakis az lehet, hogy vizsgáltassa ki a kutyát. A részletes szaporodásbiológiai vizsgálat során (benne hasi ultrahang vizsgálat) kiderülhet, hogy „csak” élő magzat(ok) túlhordásáról van-e szó, esetleg hulla magzat(ok) vannak a szuka méhében, vagy a kutya esetleg nem is vemhes, hanem folyadékkal, gennyel telt méhelváltozása van a kutyának. Még a legjobb esetben (élő magzat túlhordása) is valószínáleg állatorvosi beavatkozásra van szükség.
jelige: csatho
2008-02-13
Tisztelt dr Úr! 11éves németjuhász kutyámná kezelő orvosa ,laboratóriumi leletek alapján időskori veseelégedetlenséget állapított meg,pénteken.Hétfőn a doktor úr korházba ment műtétre.Kutyám a vizet issza csak,nehezen mozog az előírt gyógyszereket nehezen tudom beadni,mit lehet tenni vele?
Lehet, hogy nagy a baj és otthon az égegyadta világon semmit nem tehet a kutyáért. A veseelégtelenség súlyosságát, kezelhetőségét a laborértékek alapján és főleg a megkezdett kezelés után a kornrolmérések alakulása alapján lehet megállapítani. Nem kizárt, hogy a kutyának intenzív, infúziós kezelésre van szüksége. A kontrol vérvételek és vizsgálatok eredményei fogják megmutatni, hogy szinten lehet-e tartani a betegségét. Az időskori veseelégtelenséget meggyógyítani, elmulasztani nem lehetséges. Az a kérdés, hogy gyógyszerekkel és diétával elfogadható életet élhet-e a kutya.
jelige: Labrador
2008-02-12
Az lenne a kérdésem hogy mi a teendő akkor ha a kutya félre nyel és elkezd fuldoklani? 1,5 éves labradorrol van szó, eddig kétszer fordult elő, mindíg akkor ha izgatottan kezd el enni.. Nagyon ilyesztő és egyszerüen nem tudom hogy tudok olyankor segiteni, szerencsére mindkétszer sikerült felköhögnie de az a 10-15 másodperc amig nem tud levegöt venni nagyon ilyesztő. Legutóbb megpróbáltam kinyitni a száját, hogy hátha ki tudom szedni ami megakadt de nem birtam szétnyitni.. Szóval a kérdésem az, hogy ilyenkor hogy lehet egy kutyán segiteni és mennyi idő van rá?
Az attól függ ... Hogy mekkora és milyen geometriájú táplálékdarad (idegentest) és hol akad el a kutyában (emberben). Kézzel eltávolítani akkor van esélye az idegentestet, ha a garatban, vagy a gégefőnél akad el a falat. Az eszméleténél lévő kutya persze a fuldoklás közben küzd, harap is - ezért legokosabb, ha kipeckelik, vagy két szalaggal kifeszítik a száját. Ha a légcsőben lejjebb akad el az idegentest - akkor puszta kézzel sem önök, sem állatoprvos nem tudja eltávolítani a falatot - ahhoz endoszkóp, vagy műtéti megoldás kell. Ha a légcsövet (légutakat) teljesen elzáró idegentest akad el a légutakban, akkor néhány perc van az eltávolítására. Kisebb falatokat valóban felköhög a kutya (és az ember). nagyobb csontok esetében, ha az beékelődik a légcsőbe, de nem zárja el teljesen a légutat - akkor akár órák is lehetnek a megoldásra. Az Önök esetében azonban nem hiszem, hogy ezen kellene a fejüket törniük - hanem sokkal inkább a megelőzésen. Ha azért mohó a kutya, mert a másiktól félti az élelmet, akkor elkülönítve kell etetni. Ha azért mohó, mert étkes - akkor pedig naponta többször érdemes megetetni a labit.
jelige: Maci
2008-02-12
Kedves Doktor Úr! Van egy kan husky kutyánk (nem tenyésztésre), világoskék szemekkek. Az érdekelne, ha pároztatásra kerülne a sor barna szemű (mindkét szem barna) szukával, hogyan öröklődnének a szemszínek. Nem kimondottan a barna szemmel van ”problémánk”, de a felemás szemszínt szeretnénk elkerülni. Nem tudom, hogy a felemás szem mennyire gyakori, lehet, hogy csak véletlen de én sok ilyen szemű huskyt ismerek. És ha mindkét kutya kék szemű akkor biztos, hogy a kicsik is kék szeműek lesznek? És lenne még egy kérdésem. Tudom, hogy bizonyos kor fölött szukáknál nem javasolják már a pároztatást, szülést de kanoknál is van olyan életkor amikor már nem javasolná? Kérdéseim nem egészségügyiek, de talán nem okoz problémát, hogy feltettem őket. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel egy érdeklődő gazdi
A problémát legfeljebb az okozza, hogy sejtelmem sincs, hogy Husky-éknál a szemszín miként öröklődik. o): Ennélfogva erre a kérdése nem tudok válaszolni. Husky tenyésztőktől, tenyésztői web-oldalakon találhat választ a kérdésére. A kanoknál is létezik ideális kor a tenyáésztésbe vételhez - ez nagytestű kutyáknál kb 2 éves kor körül van. Még a gyakorlott, jó fedező kanok sperma minősége is elkezd romlani 6-7 éves korukban. Azt is el kell mondjam, hogy ha a kan még sohasem fedezett korábban - akkor az sem kizárt, hogy nehézségekbe ütközik a fedeztetés vele, vagy esetleg nem is sikerül. Ha a Maci tenyésztésbe vételét komolyan gondolják, azt javaslom, hogy előtte szaporodásbiológiában jártas állatorvost kérjenek meg általános kivizsgálásra és spermavételre, spermaminősítésre.
jelige: Boxer
2008-02-12
jónapot kívánok én csak egy kérdést szeretnék feltenni illetve tanácsot kérni. A szuka kutyámnak hasnyálmirigy gyulladasa vólt ezzel kezelték is azóta diétás tápot kap.Szeretnék kölyökkutyákat tőle.A kérdésem az lenne hogy a kölykök örökölhetik-e ezt a fajta betegséget vagy ettől egésséges kölyköket hozna-e a világra?Mert beteg kutyakölyköket nem szeretnék,és ha ezzel fennál a veszélye akkor inkább mellőzném a termékenyítést.Előre is köszönöm a válaszát.
A hasnyálmirigy gyulladások túlnyomó része szerzett betegség - nem öröklődik, ezért emiatt a szuka tenyészthető. Minden kutyafajtára el lehet mondani, de a Boxer különösen sok egyéb, valóban örökíthető betegséggel, hibával lehet terhelt. Ezért azt tanácsolom, hogy a kutya tenyésztésbe vétele előtt vizsgáltassa ki az állatot - és Ön is jól gondolja át, hogy belevág-e a sok felkészülést, nagy áldozatot igénylő procedúrába. Ha esetleg az a téves elképzelés vezérli, hogy a kutyának jót tesz, szüksége van a párzásra, vemhességre, szoptatásra - akkor el kell mondjam, hogy az esély az egészséges, hoszsú életre az ivartalanítással adható meg aszukának. Honlapunk Publikációk rovatában olvashat még a témában.
jelige: remegés
2008-02-12
A macskánk mostanában nagon sokat remeg. Mitől lehet ez válaszát nagyon megköszönném Üdv egy agodó cicagazdi
Sokminden okozhat izomremegést. Minden lázzal járó megbetegedés, ugyanakkor érdekes módon az alacsonyabb testhőmérséklettel (hypotermiával) járó betegségek is, mérgezések, idegrendszeri betegségek közé tartozó sok tucat betegség, kóros állapot okozhat ilyen tünetet. Részletes kivizsgálással lehet kideríteni a tünet okát - és ezután lehet kezelési ajánlatot tenni.
jelige: vérző fülek
2008-02-11
Nőstény cicusunk mindkét füle évek óta varas, de eddig nem tulajdonítottunk neki kellő figyelmet. A sebek a füle külső részén a fül tetején találhatóak. Az utóbbi pár hónapban viszont drasztikusan rosszabodott a füle állapota, most már minden nap véresre vakarja, sőt a fülének egy kis része már el is fogyott! Próbáltuk kenegetni de nagyon érzékeny nem engedi. Hívtunk állatorvost aki adott neki gyulladás csökkentő injekciót, valamint általános rühesség elleni oltást. A cicust elaltatta és a fülét is megtisztította. Azonban semmit sem javult az állapota, továbbra sem engedi bevarasodni a sebet. A cicus közérzete egyébként kitűnő, eszik, mozog, élénk. Azt szeretném tudni, hogy lehetséges-e hogy valamilyen élősködő miatt kaparja a fülét vagy valami más oka van? Mit tudunk tenni hogy javuljun az állapota? Előre is köszönöm a segítséget!
Az évek óta fennálló idült hallójárat és bőrgyulladás lehetséges, hogy csak hete alatt, többszöri kezelés hatására fog meggyógyulni. Az elhalt (elfogyott?!) fülkagyló pedig nem fog soha kinőni, mint a gyík farka. Olyat én nem ismerek, hogy általános rühesség elleni oltás. Értesítse állatorvosát, hogy nem kielégítő a cica állapota. Valószínűnek tartom, hogy további kezeléseket fog ajánlani.
jelige: Hajni 23
2008-02-11
Van egy 7 honapos kandurom meg nincs ivartalanitva es 2 napja nagyon budoset pisil. Ebben a korban ivartalanithato-e meg, es mennyire lenne surgos?
Az ivarérett 7 hónapos kandúr ideális korban van az ivartalanításhoz. A kérdés leginkább az, hogy Önnek mennyire sürgős. Gondolom eléggé ...
jelige: Zsebi
2008-02-11
2 éves yorkshire terrier kutyusomnál a legutolsó tüzelése után hydrometrát diagnosztizált orvosunk. A kezelést követő 2. hét végére méhe visszanyerte normál méretét, teljesen tünetmentes, egyszóval úgy néz ki, hogy meggyógyult. A kezelés alatt felmerült egyrészt, hogy lehetnek-e még kiskutyái (eddig még nem volt fedeztetve), másrészt, hogy szükséges-e az ivartalanítása. Ezekkel kapcsolatban több kérdésem lenne Önhöz: Hydrometra eredményes kezelése után lehet-e bármilyen ellenjavallat egy későbbi fedeztetés ellen? (A kutyus egyébként 2kg 60 dkg, nem kimondottan tenyésztésre, csak hobbi célra vettük, de szerettük volna, hogy 1x-2x legyenek kiskutyái. Ennek legfőbb oka az, hogy azoknál a kutyusoknál, amelyek nem ellenek, javasolják az ivartalanítást, és őszintén szólva tartok a beavatkozástól. Természetesen nem ez az egyetlen ok, amiért szeretnénk, hogy legyenek kiskutyái. Én azt gondolom, hogy ha a kutyus egészsége és a család lehetőségei - kutyusra szánt idő, hozzáértés és felkészültség stb...- engedik, akkor meg kellene adni a kutyusnak ennek az érzésnek a lehetőségét is és szívesen tartanánk meg tőle kutyust, kutyusokat is.) Ha nincs ellenjavallat a fedeztetésre ilyen betegség után, érdemes-e vagy ajánlott-e kivárni 1-2 tüzelést? Akár, hogy megerősödjön a méhe a betegség után, akár hogy kiderüljön, nem tér-e vissza újra a betegség? Egyébként nem sok leírást találtam magáról a betegségről, ezért kérdezném, hogy mennyire jellemző az, hogy ha volt a kutyusnak ilyen problémája, újra visszatérhet a következő tüzeléseknél? Illetve mennyire lehet helytálló az, hogy esetleg egy vemhességgel ellenállóbbá válik a méh az ilyen jellegű betegségekre? Ha a fedeztetés nem ajánlott ilyen betegség után, akkor gondolom Ön is az ivartalanítást javasolná, hisz többször írta már válaszaiban, hogy megelőző célzattal kevésbé teszi ki a gazdi a kutyusát az akut műtét kockázatának. Mennyire szükséges ez esetben minél előbb elvégezni a beavatkozást ahhoz, hogy később csökkenjenek a kockázatok? 1-2 évet még várhatunk vele, ha egyébként tünetmentes minden tekintetben, vagy jobb minél előbb ivartalanítatni? Még valami, ami esetleg befolyásolhatja válaszát: kutyusunknak kismértékű szívmegnaggyobbodása van, ez egy kisebb korában történt vizsgálatsorozatkor derült ki. A kivizsgálást légcsőszűkületre való gyanú miatt végezték, ami egyébként minimális elváltozást mutatott ki. Kezelés után a légcsőszűkületi problémái megszűntek, konkétan ezzel a problémával kapcsolatos betegsége, vagy tűnetei, amit az elváltozások okoznának azóta nincsenek. Válaszát előre is köszönöm!
Sok érdekes kérdést tett fel, megpróbálok mindegyikre kitérni. Előző válaszaimból valóban világos lehet az, hogy nem vagyok híve a „kutya érdekében” történő fedeztetésnek, kölyöknevelésnek. Azt gondolom ugyanis, hogy ez a fogalom nem létezik, csak mi emberek gondoljuk ezt a kutyáinkról. A Zsebi esetében az akár kismértékű szívmegnagyobbodás, valamint a lezajlott hydrometra (?) sem az elletést megerősítő tények. Az is tévedés, hogy egy szuka életében egyetlen lezajlott vemhesség és szoptatás „rendbe tenné a hormonháztartást”. Sajnos a későbbiekben a Zsebi 5-15 éves kora között szinte bizonyosan adódna petefészek-, méh-, és/vagy emlőmegbetegedés - ami miatt a kutya (idősebb korban, betegen) műtétre kerül. Ha viszont Önöknek meggyőződése az, hogy a Zsebi akkor él teljes életet, ha vemhesül és kölyköt nevel - akkor ezzel a meggyőződéssel én nem akarok vitatkozni. A lezajlott és gyógyult hydrometrától nincs akadálya annak, hogy a kutya akár a következő tüzelésekor vemhesüljön. Ugyanakkor a vemhesülés nem fogja megakadályozni azt, hogy a kutya méhe akár egy rendben kihordott vemhesség után a következő tüzelések után újra folyadékot termeljen. Honlapunk Publikációk rovatában még talál hasznos olvasmányokat.

<< <  289 / 415 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.04.06
Elveszett Olga cicánk! Kb. 6-7 napja csavargott el a Rózsakert utcából! Fekete-fehér foltos, ivartalanított 2 éves nagylány, nyakában piros nyakörv! Kis gazdái és a környékbeli gyerekek nagyon-nagyon várják vissza! Ha valaki látta vagy befogadta kérjük jelentkezzen! Kondorosi Szilvia: 06-30/63-817-63 ( szilvia@iec.hu ) OLGA! GYEREK HAZA, NAGYON VÁRUNK!
2015.03.06
Még mindig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2015.02.25
Gazdit keres két 7 hetes keverék kislány kutyus! Gazdájuk sorsukra hagyta őket, most ideiglenes helyen vannak, de végleges, szerető otthont keresünk a számukra. Előreláthatólag maximum közepes termetűek lesznek. Tüneményesek, kedvesek, bújósak. 20 335 3571 ; oszmun@gmail.com