Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉS

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: dezső
2007-12-27
érdeklődni szeretnék,hogy a házicicáknál 1éves korban van e fog kinővés vagy fog hullás?ha igen akkor ez mivel jár?
Egészséges, normálisan fejlett macskáknál a fogváltás 6-8 hónapos korukban lezajlik. Gondolom erre vonatkozott a kérdése ... Honlapunk Tudnivalók ésPublikációk rovatában sok hasznos infromációt talál a kutya- és macskatartás furfangjairól pl: ajámlott oltások, parazitamentesítések, ivartalanítások stb .
jelige: cicus
2007-12-27
Tisztelt Doktor Úr! kb. 4 éves macskánk szája, ha kinyitja, meglehetősen büdös. Ezen kívül a macskán semmi betegség nyoma nem látszik, van étvágya és nem is levert. Mi okozhatja ezt és veszélyes-e a macskára nézve, hogyan tudnánk változtatni a dolgon? Válaszát előre is köszönöm.
A húsevők szája soha nem rózsaillatú. Ha tisztában van ezzel, és a fiatal cica szájszaga a normálison túlmenően penetráns - az tünetként értékelendő. Ennek oka lehet akár szájüregben zajló gyulladás8Pl fogkő miatt), tályog, daganat - akár pedig egyéb szerv megbetegedése pl veseelégtelenség. A kijáró, ritkán oltott macskán több vírusos megbetegedés is okozhat veseelégtelenséget ... Szóval az észleltek lehetnek veszélyesek a macskára nézve. Változtatni pedig úgy tudnának a dolgon, ha a cicát felszerelt állatorvosi rendelőbe vinnék, ahol részletes vizsgálaton eshetne át.
jelige: bulldika
2007-12-27
A kutyám kölykei elpusztultak három hete. Közben megellett egy másik kutyám. A kis franciának már nem volt teje, de hallva a kiskutyákat, megindult a tejelválasztása.Azt szeretném tudni, hogy jó e a teje, és tudna e szoptatni? Köszönöm szépen!
Komoly veszélyekkel járhat a felvetésének a megvalósítása. Főleg azért, mert sejtelmünk sincs, hogy miért pusztultak el a kölykök (boncolás?) és hogy a kis francia nem beteg-e (vizsgálat?).
jelige: Sanyika
2007-12-27
Tisztelt Doktor Úr! panel házban lakunk a kiskutyánkkal,másfél kilós, és másfél éves. ritkán visszük sétáltatni, inkább itthon szokott szaladgálni, játszani velünk. Mindenhová felugrál, olyan mint egy kis szöcske :) Tegnap családlátogatáson voltunk, ott van egy szuka tacskó kutyus, déltől egészen megállás nélkül este 11ig kergették egymást, körbe-körbe szaladgáltak az udvaron és a lakásban is. Ma reggelre a nyüszítésre keltünk fel, és azt észleltük, hogy hiába hívjuk, nem jön ki a helyéről. Nem bírt a két hátsó lábára állni, olyan mintha lebénult volna. Azt mondták hogy térdficama van, és ha nem javul meg kell operálni. Kapott gyógyszereket is, porcerősítőt, fájdalom és gyulladás csökkentőt. szeretnénk megtudni minél többet erről a betgségről, és hogy hogyan tudnánk segíteni a kutyust a mielőbbi gyógyulásban. van egy másik problémánk is. Volt többször, hogy habosat hányt, egyszer pedig az is előfordult, hogy hányás közben elkezdett rángatózni, utána pedig összecsuklott. Nem s zeretnénk elveszíteni a kutyusunkat, kérem Önt, hogy ha tud minél előbb válaszoljon a kérdésünkre, és szívesen fogadjuk a tanácsait ezekkel kapcsolatosan!
Én sem szeretném, ha elveszítenék a Sanyikát. A hányás ráadásul az utána leírt idegrendszeri tünetek egyéb betegségek pl az epilepszia és epilepszia-szerű megbetegedéásek gyanúját is felvetik - ráadásul az ortopédiai jellegű sérülés miatt műtétre készülődnek ... Igencsak indokolt lenne a kutya részletes kivizsgálása (vérvizsgálatok, röntgenfelvételek ...), amit jól felszerelt állatorvosi rendelőben tudnak elvégeztetni. Ha megvannak az eredmények, csakis akkor lehet a lehetséges megoldásokról beszélni.
jelige: Frudo
2007-12-27
Tisztel Doktor Úr! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 5 éve tartunk bullmastiffot és megprobáltunk belevágni a tenyésztésbe. Ezt a tevékenységet el is kezdtük, de nem gondoltuk, hogy ennyire nehéz lesz. A probléma amiért írok magának az egy 2,5 éves szuka vetélése. A történet úgy kezdődött, hogy elérte a kort hogy tenyésztésbe legyen fogva sok keresgélés után találtunk egy vérvonalba hozzáillő párt ( nem vonaltenyészet) amivel mesterségesen sikeresen be lett fedeztetve. A probléma 45. nap környékén kezdődött, észrevettük hogy a szuka nagyon megváltozott, megduzzadt a pérája, étvágytalan lett, kezdte mutatni ellésnek a jeleit. Következő napokba nem történt semmi, kb. 50. nap hajnalára megkezdte az ellést kettőt megelett a többit császármetszéssel kellet világra hozni ( 6 db lett volna). Ezután saját megnyugvásunkra kivizsgáltattuk a kutyát, hogy mi is történhetett. A vizsálatok a pajzsmirigy és a Herpes vírusra terjedtek ki- mindegyik negatív lett. Márciusba lesz a következő tüzelése, és tanácstalanok vagyunk hogy merjük e még őt fedeztetni. Kérjük adjon tanácsot a továbbiakra! Köszönettel egy elkeseredett tenyésztő!
Két fontos és lehetséges okát kizárták a koraellésnek (vagy vetélésnek?). Sajnos maradt még jónéhány lehetséges ok (pl. a progeszteron alacsony szintje, vagy a túl magas szteroid értékek) . A döntés meghozatala érdekében az Állatorvos-tudományi Egyetem, Szülészeti Tanszékén Dr. Thuróczy Julianna (478-4100) felkeresését ajánlom.
jelige: Sally
2007-12-27
Tisztelt Doktor Úr! 8éves kissé túlsúlyos (17kg) angol cocker spánielem van.Rendszeresen oltatjuk. Lakásban tartjuk, az udvarra szokott kimenni. 4napja észrevettük, hogy biceg, majd két napja lábra sem tud állni. Orvosnál voltunk vele,idegbecsípődére gondolt,kapott fájdalomcsillapítót és gyulladáscsökkentőt.De nem segített rajta.Ma röntgent csináltak (kontrasztanyag nélkül),és azt mondta porckorongsérve van.A rötgenen látszik, hogy a farka felett kb 5-10 centivel 2 helyen is össze vannak csúszva a csigolyái(egymás mellett),de nem érnek össze.Kapott steroid injekciót és 6napra elegedő medrol gyógyszert. Az orvos kérdésemre: Felépül?-azt válaszolta,voltak olyan kutyák akik a gógyszer hatására a teljes bénulásból is felépültek. A kutyám segítsgéggel még pár lépést tud tenni. De szerintem rosszabbodik az állapota.Szerencsére iszik,eszik, és a vizeléssel,bélsárürítéssal sincs gondja, csak menni egyre rosszabbul tud, az első lábai sem stabilak már. Érdeklődni szeretnék, hogy Ön sz erint ez hatásos módszer a kezelésére? Ön mit javasolna? Mennyi esély van rá, hogy felépül? Én mivel tudok segíteni neki?Előre is köszönöm a válaszát! Egy elkeseredett gazdi.
Nem adhatok pontosabb diagnózist, prognózist és kezelési javaslatot, mint a vizsgálatokat végző kolléga ... Sajnos, könnyen lehet, hogy a Sally tüneteit a túlsúlya, csigolyaelváltozásai és mondjuk az ízületi elváltozásai együtt adják, ezek együttes kezelése és ráadásul a belső szerveinek a megóvása is meglehetősen komplex kihívás a kezelő állatorvos számára. A legokosabb, amit tehetnek, hogy jelzik állatorvosuknak, hogy a kutya állapota nem javult és amennyiben mindketten helyesnek vélik, akkor specialista segítségét kérik.
jelige: Coco Chanel
2007-12-27
Kedves Dr.Úr! A kérdésem az lenne,hogy a kiskutyám gyakran prüszköl,de olyan hangon,mintha a füléből tenné. Amit nagy fejrázással szokott tenni,és utánna ,ha azt állva teszi utánna mintha megszédűlve le is ül. Aggodalmamat az válltotta ki hogy ezt akkor teszi ha leviszem sétálni. Lehet ez allergia,vagy csak a hidegtől van? Illetve,mi a megfázás tünetei,mire figyeljek oda? Kérem nézze el a naivitásomat,mert Ő az első kutyus amire vigyázok.
Nem kizárt, hogy jó megfigyelőként azt veszi észre, hogy a hallójárat összeköttetésben van a légutakkal (Eustach féle fülkürt). Egyébként a fejrázás és a prüszkölés is lehet betegségek, akár megfázás, vagy allergia tünetei is. Ezek azok a tünetek, amire oda kellene figyelni minden tuéajdonosnak és a jelentkezésekor állatorvoshoz fordulni. Mivel azt írja, hogy vigyáz a kutyára elsőként azt ajánlom, hogy bezsélje meg a tapasztaltakat a kutya tulajdonosával - és ha ő tud a leírtakra megnyugtató magyarázatot, akkor : „lelke rajta!”.
jelige: Eddy kutya
2007-12-27
Kutyámnak egy ideje mind a 4 lába remeg, mint az embereknél öregkorban. Normális ez? Mondjuk elég idős már, 12 éves. Remélem ez még nem azt jelenti, hogy nincs túl sok neki hátra, mert amúgy semmi baja és korához képest virgonc jószág!! Köszönöm válaszát!
Kicsit furcsa, hogy csak most vette észre ezt a lábremegést a 10 éves símaszőrű foxin ... A legtöbb terrier tulajdonos ezt az első hetekben észreveszi. Az izomremegés egy sereg bővérű kutyafajtánál pl: terrierek, Dobermann lehet csak az izgalom normális, megszokott jele is. Azonkívül kissé lehűlt az idő az elmúlt hetekben. Egy egészséges, jól tartott foxterrier várható élettartama kb 15 év.
jelige: maci
2007-12-27
A kutya a két hátsó lábát nem tudja mozgatni. A kutya egyik napról a másikra nem tudta mozgatni a lábait.Többször kapott injekciót de nem használt, az állatorvos nem tudja mi a kutya baja.
Az állatorvos tudja, hogy a leírt tüneteket több betegség pl traumás törések, ficamok, daganat, porckorongsérv (tacskóbénulás), csigolyaösszenövések, meszesedések ...stb is okozhatja és azt is tudja, hogy mindezek kizárására részletes vizsgálatok (röntgenek, esetleg myelográfia, esetleg vérvételek, egyebek) kellenek. És azt is elmondta, hogy mindez mennyibe kerül, valamint azt is, hogy hol, és ki tudja megcsinálni ezeket a vizsgálatokat. Nem írt kérdést, de kitalálom, hogy mi az óhaja. Arra kíváncsi bizonyára, hogy mi a kutya baja, és miként lehet rajta segíteni. Nos egyféleképpen lehet válaszolni a kérdésre. A kutya részletes vizsgálatával egy jól felszerelt rendelőben kideíthető, hogy mi okozza a tüneteket és az is, hogy lehet-e és miként sehíteni rajta. Fogjanak hozzá, mert az idő múlásával egyre rosszabbak az esélyeik.
jelige: Pamacs
2007-12-27
A kutyusunknak már régebb óta vakarozik, és emiatt a hátán már alig van szőr. A bőre nagyon száraz, és véres a vakarozástól Az állatorvos többször adott neki injekciót de az állapota nem javult.
Mi volt állatorvosa diagnózisa és milyen injekciót adott, ami nem használt?! Mikor adta be egyáltalkán ?! A leírt tüneteket sok tucat betegség okozhatja. Részletes vizsgálattal (vérvételek, bőrkaparék mintavétel, egyebek ..) kideríthető a betegség háttere és ezek után lehet beszélni a kezelésről.
jelige: Sziszi
2007-12-27
A kutyánknak epilepsziás jellegű rohamai vannak. A roham során a kutya remeg, bepisil, hasa megpuffad,és beszékel. A rohamok 10 percig tartanak általában. Egy héten kétszer-háromszor is rosszul van mostanában.
Nem írt kérdést, de kitalálom, hogy mire kíváncsi ... Nos, a kutya részletes kivizsgálásra szorul. E során kiderülhetne, hogy valóban epilepsziás, vagy epilepszia-szerű tünetei vannak. Az is kiderülhetne, hogy lehet-e bármi módon befolyásolni a betegséget. Fogjanak hozzá - otthon, állatorvosi segítség nélkül semmire sem mennek.
jelige: Luna
2007-12-27
Tisztelt Doktor! Van egy spániel kutyusunk (9 hónapos) és egy birman cicánk(1,5 éves) a lakásban. Tanácsot szeretnék kérni, mert oda vannak egymás eledeléért. A kutya a macskaeledelért, a cica a kutyaeledelért. Lesz-e valamilyen egészségügyi probléma ebből hosszútávon? Vagy inkább kerüljük a keveredést?
Igen - hosszútávon okozhat problémát, hogy a macska a kutya eledelét eszi a kutya pedig a cicáét. A megoldás igen egyszerű. Az állatok etetését más-más helyiségben, akár egyidőben kell megoldani. Egyikük előtt se álljon táplálék, még száraz sem.
jelige: udultetes
2007-12-27
masfel eves cocker spaniel kutyam idonkent megeszi a sajat uruleket,szeretnem tudni ennek mi lehet az oka...koszonom valaszat..
Nincs egyedül - sokan szeretnék tudni ennek az okát... A legritkább eset, hogy hiánytünet, hiánybetegség egyáltalán szóba jöhet okként - ha a kutya egészséges, normálisan fejlett és jól táplált, akkor az Ön esetében is gyakorlatilag kitzárhatjuk ezt. Legtöbb esetben rögzült, rossz szokásról van szó. A leszoktatás sok odafigyelést, következetességet követel és az is része a terápiának, hogy séta közben az ürüléket rögtön összeszedjük. Néhány esetben segített már a D.A.P. feromon hatóanyagtartalmú spray is.
jelige: cicám füle begyulladt!
2007-12-27
Kedves Doktor Úr! 7 éves cicámnak körülbelül egy hónapja begyulladt a bal füle, az állatorvos egy fülmosó folyadékot(ecetes), és fülcseppet adott rá! A füle belül lassacskán rendbe jött, de a füle körül teljesen kisebesedett a bőre, hámlis is és a szőre is kihullott (ez az állapot a füle belső részére is igaz, de csak elől a tövénél a gennyesedés eltűnt.)!! Nagyon piros és fáj neki! Tudna segíteni hogy mivel oldjuk meg a problémát vagy legalább enyhítsük a tüneteit és a fájdalmát? Válaszát előre is köszönöm!
Hogyne tudnék, minthogy bármelyik más kollégám is tudna, perzse legfőképpen a kezelőorvosa - csak ahhoz meg kellene vizsgálni a cicát. El tudom képzelni, hogy az ő esetében az hozhatna megoldást, ha helyi kezelés után egy könnyű kötést és a vakarás megelőzésére még gallért is kaphatna. Mellette gyulladáscsökkentő szereket és antibiotikumokat kellene adni a cicának. Sajnos ezek mindegyike receptköteles.
jelige: Judy
2007-12-27
Tisztelt Doktor Úr! 5éves spánielemet szeretném pároztatni és az lenne a kérdésem,hogy az összeragadás fázisa mennyire lehet veszélyes az első pároztatásnál? A szétválasztást nem szabad erőltetni ezt olvastam és azt is h ez egy fontos fázisa a párzásnak,de nagyon féltem a kutyusom :)
Értelmetlen dologba fognak ... egy 5 éves spániel első fedeztetésének ideális időpontjáról már évekkel korábban lecsúsztak. Kiválasztott egy egyébként kevéssé fontos részletkérdést. A kutya fedeztetésekor az összeragadás fázisában egy gyakorlatlan kan, vagy megijesztés miatt a szuka hüvelye megsérülhet. Ez valóban így van, de viszonylag egyszerűen orvosolható a kérdés: meg kell varrni, ha ez megtörténik. A túlkoros kismama viszont a vemhesség és a szülés alatt néz szembe az igazi veszélyekkel. Miért akarja mindezeknek kitenni?! Inkább ivartalanítsa a kutyát. Hasonló témákban (is) honlapunk Publikációk rovatában olvasgathat.
jelige: Boby
2007-12-27
16 éves, korához képest nagyon fitt kutyánk lenyelte egy szaloncukorpapír (alumínium)felét. 2 napja nincs széklete, más panasza nincs,étvágya is van. Mi a teendő?Mikor forduljunk állatorvoshoz?Mennyi az esélye h kiürül magától?Köszönöm szépen válaszát.
A 2 napja tartó széklet hiánya önmagában, cukorpapírtól függetlenül aggasztó tünet. Most, azonnal forduljanak ügyeletes állatorvoshoz. Véleményem szerint a tüneteket nem okozhatja egy fél szaloncukor papír. Az idős kutya obstipációját sokkal inkább a túlzott csontetetés szokta kiváltani.
jelige: Bossy
2007-12-27
Van egy 10 hetes francia bulldog kuytusom. Kiválló tenyésztőtől vettem. Az lenne a kérdésem, hogy milyen vitaminokat adjak neki a kapott tápon kívül, hogy egészséges felnőtt kuyus legyen?
Az első jó döntését már meghozta azzal, hogy kutyáját „jó helyről” vette. Táplálásával kapcsolatosan nem kell túlzásokba esnie. Ha kutyája egészséges és jól fejlődik, akkor már most is jól tartja, jól eteti. Ha táplálékánka nagyobb része bármelyik neki való junior prémium táp - akkor felesleges a Bossy-nak egyéb vitamin, és ásványi anyag kiegészítés - hiszen ezekből is megárthat a sok. A táplálóanyagok, rost, vitaminok, ásványi anyagok és kiegészítő elemek minősége, mennyisége és aránya is fontos a kölykök táplálása során, ezért aztán egy eddig megfelelő harmódikus táplálást el is lehet rontani túlzott bevitellel. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban sok (egyéb) hasznos információt olvashat.
jelige: spániel
2007-12-27
Üdvözlöm! Egy 6 éves arany színű spániel nőstény kutyával kapcsolatban kérném tanácsát. Kb. 2-3 hónapja egy fürdetés alkalmával furcsa csomót kezdtem érezni a nemi szerve környékén. Elvittük állatorvoshoz, aki belső vizsgálat után (a kutya nagyon nyűszített) azt mondta, hogy nincs semmi baj. Az idő múlásával azonban ez a csomó egyre jobban növekszik. Ismét állatorvos-ugyanaz-, aki azt a választ adta, hogy daganatos, ami valószínűleg jóindulató és majd tavasszal megműti. Azt szeretném megtudni, hogy egy egyszerű belső vizsgálat alapján honnan lehet tudni , hogy jóindulatú daganatról van szó? Ön szerint nem lenne jobb minél hamarabb megműteni? Az első tüzelést követően 6 havonta fogamzásgátló injekciót kapott a kutya. Lehet ez oka a daganat kialakulásának? köszönöm válaszát.
Nem szívesen mondok ellent állatorvosi véleményre, de ebben az esetben nem is igazán hiszem, hogy minden a leírtak szerint történt. Jelen esetben rövid időn belül részletes kivizsgálást (vérvizsgálatok, citológiai vizsgálat, képalkotók ..) kellene megtenni. Ezekből kiderülhetne, hogy: a duzzanat daganat-e, és hogy mennyire rosszindulatú, valamint, hogy nincs-e áttét a kutyában és a kutya műthető-e. Egy daganatos betegség gyanúja esetén értelmetlen és veszélyes dolog hónapokat várni a diagnózissal és a megoldással. Az Ön észlelése (2-3 hónapja) és a tervezett műtét (tavasszal?) között egy igazán rosszindulatú betegség kezeletlenül akár véget is érhet egy kutyában ... Honlapunkon a Publikácók rovatban további hasznos információt olvashat a témában.
jelige: Pudding
2007-12-27
Tisztelt Doktor Úr! kutyank videken volt ahol is dec 18-an megserult a szeme. szulok elmondasa szerint valami kilyukasztotta a szemet. az ottani allatorv levarta a szemhelyat es az alabbi gyogysz adta: Augmentin, Septosyl. Erdeklodom ezek hasznalnak e vagy a kutyam teljesen elvesziti a latasat? Mit tehetnek erte? Valaszat elore is koszonom
Ha kutyája szemét (szaruhártyáját) áthatoló, perforáló sérülés érte - akkor Budapesten és New Yorkban is hasonló módon kezelték volna, mint a vidéki kolléga. A leírt gyógyszerekkel és az ideiglenes sebészeti ellátással megvan az esélye a teljes gyógyulásra is. Ha a sérülés helyén lesz egy átlátszatlan terület - azt gondolom, hogy ezzel is meg lehet békélni. Nagyon remélem, hogy az ellátott sérülés viszonylag friss volt, és a bekerülő kórokozók nem nagyszámúak és érzékenyek a leírt szerekre. Kérdésére egyébként az ellátó állatorvos sokkal részletgazdagabban, konkrétabban tud válaszolni. Ő vizsgálta és látta el a Puddingot, neki vannak élményei a sérülés súlyosságát illetően is. Ő tudja a legpontosabban megítélni szem esélyeit - és amennyiben mindketten jónak látják akár specialista segítségét is igénybe vehetik. 1);
jelige: tüzelés
2007-12-27
Érdeklődni szeretnék hogy a kutyámnak megvolt az első tüzelése akkor is láttam már hogy egy kicsit megduzzatak az emlői!Kb. 2hete már nem tüzel,de mint ha most nagyobbak lenének az emlői...!Ez normális? Köszönöm válaszát!
Tüzelés alatt és 2 héttel a tüzelés befejezése után még lehet kisfokban duzzadtabb az emlőléc. Leírásából azt veszem ki, hogy az emlők nem hatalmas méretűek, nem váladékoznak, nem fájdalmasak és a kutya nem babázik, nem álvemhes. Ha mégis arról lenne szó, amit én írtam, az kezelendő. Felhívom figyelmét, hogy amennyiben a kutya nem tenyészállat, akkor az ivartalanításának ideális időpontja március-áprilisban lenne. Mindezekről bővebben olvashat honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában.
jelige: 1. alom
2007-12-27
Két és fél éves tacsinknak kölykei születtek. Sajnos ellés közben 3kicsi elpusztult, a 4. életben maradt, de ezek után is kemény volt a hasa, kiderűlt, hogy még két kölyök van, de farfekvéses és nem tudja természetes úton világra hozni őket. Megcsászározták, minden rendben ment, viszont a két kicsi már nem élt. Így tehát a 6 kölyökből csupán 1 maradt meg.A műtét után szoptatta a kicsit, de rá egy nappal már nem, teje van és félti, óvja is, csupán nem szoptatja,a kicsi sem akar szopni, voltak próbálkozásai, de már csak bújik az annyjához. Az állatorvosunkazt mondta, hogy fejjükle, így is teszek , fecskendőből etetem a picit. A szuka méh összehuzógyógyszert kap, ennek mellékhatása, h elapad a teje, de neki van, csak nem szoptat, az anyai ösztön erős benne, mert a nyáron volt egy álvemhessége, akkor a kismacskákat babusgatta és sajátjaiként vigyázott rájuk. Tanácstalan vagyok, nem tudom, hogy segíthetnék nekik tehetetlennek érzem magam. Megköszönöm, ha használható tanácsot kapok
A kicsi nem szopását több dolog okozhatja. Lehet veleszületett rendellenessége, és nem kizárt, hogy beteg. Ha a szuka nem szoptat, akkor szinténb a legfontosabb eldöntendő kérdés, hogy nem beteg-e. Ha a kölyök és a szuka egészséges, akkor „csak” annyi a teendője, hogy a szukát rendszeresen oldalára elfekteti, a csecsbimbóról kis tejet nyom ki, és a kölyköt többször a csecsre helyezi és ott tartja. Mindezt türelmesen és néhány óránként, más-más csecsen megteszi. A mostani félresikerült intermezzó után pedig, kérem gondolja át, hogy valóban akar-e kutyát tenyészteni. A kutya tenyésztéséhez elméletben és gyakorlatban is illik felkészülni - valamint tenyésztésre alkalmas kutyákkal kell foglalkozni. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban több használható írást találhat ezügyben.
jelige: kölyökkutya
2007-12-27
Üdvözlöm! Érdeklődnék, hogy hány hetes korától javasolt egy kölyökkutyát elhozni? A kiválasztott kutyus jelenleg 4 hetes, egy 12 fős alomban éldegél, van néhány tejfoga. A tulajdonos már most odaadná őket, de én ezt még kicsit korainak tartom. Vagy rosszul gondolom? Előre is köszönöm válaszát! Kellemes ünnepeket kívánok!
Kistestű kölykök 5-6 hetes korban, nagytestű kölykök 7-8 hetes korban már elválaszthatók a mamától. Ha a mostani esetben a szuka beteg, esetleg elapasztott és nem is szoptat - akkor el kell hozni a kölyköt és kutya tejpótló tápszer + puppy ill junior tápokon jó eséllyel fel lehet nevelni. Ha a szuka nem beteg, szoptat és a kölykök is egészségesek, akkor még illene néhány hetet várni. Kölyökkutyák egészségvédelme ügyében honlapunk Tudnivalók rovatában olvashat még.
jelige: tüsszög csak
2007-12-27
Cicám évente oltva van,utolsó évi ismétlő kombinált oltását márciusban kapta meg,lakásban él. Most 3 napja elkezdett tüsszögni, naponta kb.4-szer tüsszög 8-10-et, ezenkívül semmi baja, eszik, játszik,mosakszik, nem váladékozik az orra sem. Egy helyi állatorvos adott neki Synulox tablettát. Még soha nem kapott antibiotikumot mert nem volt beteg, és félek neki adni, mert hátha allergiás rá.Ezt kérdeztem az orvostól, azt mondta ilyen reakció nem lehet,nagyon ritka csak, nyugodtan adjam neki. Pedig olvastam súlyos,életveszélyes reakcióról is, ebben az esetben nincs hova vinnem a cicámat , 40km-re van az első állatorvosi rendelő,ahol tudnának beavatkozni.Ön szerint ennyi tünetre kell-e az antibiotikum, vagy várhatok vele mert a tüsszögés elmúlik magától? Vagy adhatom a gyógyszert, mert tényleg nem lehet tőle súlyos allergia? Köszönöm!
Nos az Ünnepek miatt csak most 3 nappal később válaszolok - úgyhogy akár várhatott is a tünetek elmúlására. Olyan bizonytalannak érzem, vagy mégsem ?! 3 napot tüsszög a cica, majd elviszi állatorvoshoz, aki feltételezem, hogy megvizsgálta, elmondta a véleményét a dologról, majd kezelést is ajánlott. A gyógyszert meg fél beadni a cicának, hogy nehogy végzetes allergiás reakció lépjen fel. Tudja, a késlekedésben (állatorvoshoz vitel és kezelés megkezdése), de még a cica állatorvoshoz szállításában (közúti baleset, stressz ...) is nagyobb veszély van, nagyobb a valószínűsége, hogy fatális véget ér, mint egy regisztrált gyógyszerkészítmény beadásának. Arról nem is beszélve, hogy ha még soha nem találkozott a cica antibiotikummal, akkor nem lehet allergiás, és túlérzékeny a szerre, hiszen ezeknek a reakcióknak pontosan az a lényege, hogy egyszer már talákozott az állat immunrendszere a kérdéses idegen anyaggal. Ha ma beadja a szert akkor holnap se féljen allergiás reakciótól, mert hasonló folyamatokhoz legalább hetek kellenek. A Synulox tablettától eredezhető végzetes vagy legalább súlyos allergiás tünetek kialakulásának egyébként kevesebb az esélye, minthogy a macska esetleg félrenyeli a tablettát és megfullad tőle. Nehéz is Önnek bármit válaszolni, hiszen miért is tartaná az én írásomat hitelesebbnek, mint állatorvosa véleményét?! Boldog Karácsonyt kívánok!
jelige: francia bulldog 2.
2007-12-27
TISZTELT DOKTORÚR! ELŐSZÖRIS KÖSZÖNÖM,HOGY IDŐT SZAKÍTOTT RÁM,ILLETVE A KUTYÁM PROBLÉMÁJÁRA! JELENLEG CSAK RIMADYL TABLETTÁT KAP,MELYRE HATÁROZOTT JAVULÁST TAPASZTALOK!REMÉLEM A TOVÁBBIAKBAN SEM ROMLIK AZ ÁLLAPOTA.SAJNOS NÁLAM MINDIG NEHÉZ ESETEK LÉPNEK FEL,MERT TENYÉSZTŐ VAGYOK.JELENLEG 15 KUTYÁM VAN,AKIKKEL MINDIG TÖRTÉNIK VALAMI! MÉG EGYSZER KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGÉT ÉS KÍVÁNOK KELLEMES ÜNNEPEKET ÉS BOLDOG ÚJ ÉVET MINDENKINEK!
Viszont kívánok minden szépet!
jelige: Baumerth Géza
2007-12-23
Kilenc hónapos kinai pincsink van. Egészéges, de szeretném ivartalanitani. Kérdésem az, hogy ki kell venni ehhez a méhét is petefészekkel együtt, vagy van egyszerűbb megoldás is pl. petevezetékek elkötése vagy más hasonló. Önök vállalnak-e ilyen műtétet? válszukat előre köszönöm.
Az ivartalanítási műtét egy fiatal, egészséges, nem vemhes kutyán alapvetően a petefészkek eltávolítását jelenti. Ha a méh vemhes, vagy elváltozás , betegség alakult ki rajta, akkor szokás a petefészkekkel együtt eltávolítani. A petefészkek lekötése kutyában igen súlyos egészségügyi károsodásokat von maga után (ciszták, hyperplázia, gennnyes gyulladás és daganatok) és a kutya tüzelésszerű állapotban marad, azaz vonzza a kanokat. Mindezek miatt a petevezetők lekötése kutyában súlyosfokú szakmai hibának minősül, ilyet épelméjű állatorvos még a tulajdonoos kifejezett kérésére sem csinál. Honlapunk Publikációk rovatában még több információt talál a témában.

<< <  289 / 398 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.10.03
Kedves Budafokiak! Este 7-kor hoztak be a rendelőnkbe egy kb 3-6 éves nőstény, nagytestű cirmost (5 kg körül), szegény nagyon rosszul volt, de reggelre sokkal jobban lett. Jó általános állapotú, jó kondíciójú, bolhanyakörvvel, biztos van gazdája. Aki felismeri, hívja a rendelőt: 06-1-229-3865
2014.09.18
22. Kerület Szemerédi utcából eltűnt a fekete félperzsa ivartalanított kandúr cicám. Aki tud róla valamit kérem jelezzen. Zoé névre hallgat 06209735459
2014.09.03
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: &quot;Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!