Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Szandi (Borisz)
2008-09-25
Jónapot! Volt egy 3 éves Yorkshire Terrier kutyusunk aki hétfőn elpusztult. Az előzmények: teljessen egészséges nem volt beteg lés szombat este hasmenése lett (délután csontot evett amit már máskor is evett és SOHA nem volt probléma!!)Éjszaka hányt és reggel nagyon nehezen sétált többször hányt utána is és erős és nagyon híg hasmenése volt . Délután elvittük az állatorvoshoz megröngenezte, és megállapította, hogy bélelzáródása van. Infúziót kapott sok inekcióval fájdalom csillapítóval.Nagyon legyengült és kihült kapott beöntést hátha az elzáródás megszünik aztán haza vittük. 6 órára vissza vittük és akkor már nagyon rossz állapotban volt.Újra kapta az infúziót és a többi injekciót ismét megröngenezték de az elzáródás még látszott és nem mozdult. Ezért úgy döntöttek felnyitják a hasát. Amikor felnyitották látszott, hogy nagyon komoly bélgyulladása van. Megtalálták az elzáródást felvágták a belét és kitisztították. Összevarták és azt mondta az orvos hogy elindult a bélműködése. Haza vittük és kezdett lábadozni. Hétfő reggel vittük infúzióra de nagyon rosszul volt. Aznap délután már nem tudtuk vissza vinni mert meghallt.
És talán azt várja tőlem, hogy kitaláljam a halál okát ... Sajnos nem tudom. A kezeléseket és műtétet végző kollégáknak több sejtésük lehet az elhullás okáról - de biztosat ők sem tudhatnak, amennyiben nem történt boncolás és kiegészítő vizsgálatok. Sajnos akár a műtét után nem sokkal újabb bélelzáródás (szögbetörés, betüremkedés, csavarodás ...) is kialakulhatott és az eredeti betegséggel nem összefüggő ok (szívhiba, máj-, veseelégtelenség, félrenyelés ...és számos egyéb ok) is okozhatta a tragédiát. Sajnálom a történteket.
jelige: puder74
2008-09-25
T. Állatorvos! 12 éves bullterrier kutyámnál füzér szerű emlődaganatot találtak. A daganat eltávolítását és egyben ivartalanítást ajánlottak! A kutyám jelenleg jól van fizikailag a vérképe is tökéletes, csak én féltem nagyon a kora miatt a műtéttől! Kérem erősítsen meg, hogy jól döntök ha a műtét mellett maradok! Mennyi Idő a felépülés egy ilyen műtétnél? Mennyi az esély a teljes gyógyulásnak? Előre is köszönöm a segítséget! Egy aggodó ”szülő”!
Abban egyetértünk, hogy az ivartalanítást jobb lett volna a kutya fiatal korában, egészségesen megtenni - így az ivartalanítás kockázata gyakorlatilag elhanyagolható lett volna és az emlődaganatok nagy valószínűséggel ki sem alakultak volna. A kérdés mostanra leginkább az, hogy tétlenül nézzük a biztosan halálra vezető rákos betegség lezajlását - vagy állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával (vérvizgsálatok, citológiai vizgsálat, mellkasi röntgen ...) felméri a kutya állapotát, az altatás és műtét kockázatát, kiválasztják a kutya állapotára legkevésbé kockázatos megoldást (1 műtét, vagy részletekben végrehajtott műtétek, altatási módszer, kiegészítő kezelések ...) és belevágnak az egyetlen gyógyulással kecsegtető projektbe. Senki más nem tud esélyeket latolgatni és felépülési időkről beszélni a kutyával kapcsolatosan, mint a vizsgálatokat és műtétet végző kolléga. Honlapunk Publikációk rovatában még talál írásokat a témában.
jelige: törzskönyv
2008-09-25
Tisztelt Dr! kÉRDÉSEM AZ LENNE, HOGY MOST SZERETNÉK VENNI EGY BISHON KISKUTYÁT SZUKA 9 HÓNAPOS. A SZÜLEI TÖRZSKÖNYVESEK ÉN SZERETNÉK HOZZÁ TŐRZSKÖNYVET KÉRNI, EZT MÉG LEHET ENNYI IDŐSEN?A TULAJ AZT MONDTA, H NEKI KELL KÉRVÉNYEZNI DE MIVEL MOST HOZZNÁNK EL A HÉTEN ÉS MESSZE VAN LEHET KÉRNI, H AZ ÉN ÁLLATORVOSOM ADJA BE NEKI ITTHON? HOGY MÜKÖDIK EZ? MENNYIBE KERÜL? KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT!
A legtöbb 9 hónapos fajtatiszta kutya már chippelt és a törzskönyv is a tulajdonosnál van. Ha azonban egy hobbytenyésztő a fajtatiszta és esetleg törzskönyvezett kutyáitól származó utódokat most, 9 hónaposan akarná utólag törzskönyveztetni, az véleményem szerint legálisan már nem sikerülhet. Ha csak arról van szó, hogy a törzskönyvezett szülőpárok 11 hónappal korábbi fedeztetését bejelentették és a származási lap (és a kedvezményes mikrochip) valami adminisztratív hiba miatt nem érkezett meg a tulajdonoshoz - azt valószínűleg lehet korrigálni. A mikrochipet természetesen az Ön állatorvosa is beültetheti a kutyába.
jelige: Kicsi Otisz
2008-09-25
Szép napot Doktor Úr! Megszeretném kérdezni,hogy ha vírusos fertőzésünk van/megfázás/a kiskutyánk elkaphatja-e? Ha a kiskutya nap mint nap csirkehúst eszik lesz-e valami baja?Azt hallottam hogy bánthatja a beleit./2 hónapja ezt kap rolyallal keverve./ Köszönettel:
Legjobb tudásunk szerint a legtöbb emberi légúti megbetegedést előidéző vírus nem okoz tüneteket kutyán. A vírusos fertőzések mellett a tüneteket súlyosbító baktériumok viszont valószínűleg átfertőződhetnek emberről kutyára és viszont. A legtöbb ebnek kutya baja sem lesz attól, ha akár napi rendszerességgel csirkehúst eszik. A csirkehús fehérjéi ugyan a leggyakoribb allergének, de a táplálékallergia csak néhány érzékeny egyedben alakul ki. Problémát talán az jelenthet, ha a Royal Canin táp gondosan komplettált összetételét „elrontjuk” a rendszeresen nagy mennyiségben etetett csirkével. Így esetleg túl sok fehérjét, túl kevés rostot, esetleg nem ideális makro- és mikroelemösszetételű takarmányt etetünk a kutyával.
jelige: kiscica
2008-09-24
Tisztelt Doktor Úr! Egy kismacskát egy hónapja befogadtunk..egyedül csatangolt az utcán. Nem tudjuk milyen idős lehet.Amikor idekerült már önállóan evett és szobatiszta is volt.Nagyon sok bolha volt benne és nagyon vékony volt,de ezek a problémák már elmúltak. Most váltja a fogait..milyen idős korba váltják?Így kiderülhetne milyen idős kb..:)Mikor lehet ivartalanítani őket? Mikor kaphatja meg az első oltást? Előre is köszönöm
Kölyök macskák fogváltása a fejlettségüktől, tápláltságuktól függően 4-6 hónapos koruk között zajlik. Kölyökmacskák első féreghajtása 2-3 hetes koruktól rendszeresen ajánlott. Az első védőoltást 8-10 hetes korukban ajánlott beadni. Az ivartalanítás ajánlott időpontja 6-10 hónapos korban van. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban még több hasznos olvasmányt talál.
jelige: Leukózis?
2008-09-24
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 7 éves szuka boxerünk és nemrégiben megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók miatt antibiotikumos kezelést kapott. Sajnos ez nem vezetett eredményre és más nyirokcsomók is növekedni kezdtek. Az orvos szerint valószínű a leukózis, de természetesen ehhez vérvizsgálat is kell. Erre már időpontot is kaptunk. De vannak további tűnetek is ,amik már jóval korábban jelentkeztek: Fáradékonyság, túlzott lustaság , szőrhullás (hormonális eredetű volt ami magától visszanőtt.) Valamit az utóbbi időben ( lehet ,hogy a gyógyszeres kezelés miatt) nem eszik és teljesen lesoványodott. Ellenben rengeteg vizet vesz magához. Jelenleg elég depressziós állapotban van a kutyus és szinte állandóan álmos és alszik. A kérdésem az lenne, hogy van e olyan betegség, ami hasonló tüneteket okoz, mint a leukózis (nyirokcsomó megnagyobbodás) ,de mégsem az? Jó lenne valami reménysugár, hátha valami gyógyítható betegsége van.. És még azt szeretném megtudni, hogy ha mégis leukózis, akkor ezzel mennyi ideig lehet velünk a kutyus? Milyen gyors a lefolyása? Előre is köszönöm,
A leírt tünetek alapján sajnos valószínű, hogy a kutyának rosszindulatú lymphómája (nyirokrák) van. A pontos diagnózishoz fontos a vérvizsgálat is, de elengedhetetlen a nyirokcsomó(k) citológiai, vagy méginkább szövettani vizsgálata. A betegség stádiumának megállapításához képalkotó eljárásokat (röntgen, ultrahang, esetleg CT, szcintigráfia) és csontvelő biopsziát is kell végezni. Ezek az eredmények alapján lehet az esélyeket és a várható lefolyást megbeszélni. Kutyák rosszindulatú lymphómáját hagyományosan kemoterápiával lehet eredményesen kezelni. Vannak esetek, amik hosszú éveken keresztül tünetmentes állapotot eredményeznek. Léteznek egyéb a nyirokcsomó megnagyobbodásával járó egyéb betegségek (lymphadenopáthiák) is - ezért is kellenek a felsorolt vizsgálatok a diagnózishoz. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: Melyik a helyes?
2008-09-24
Tisztelt doktor úr! Azt szeretném megkérdezni, hogy a kutyáknál az előtejet vagy kolosztrumot hogyan nevezik még más szóval: fröccstej vagy r betű nélkül föccstejnek? Mert én olvastam már mindkét módon leírva, még online orvosi szótárban is fröccstejnek írták. Ha fröccstejként használtam a szót, akkor az helytelen volt?
A fröccstej egyértelműen helytelen forma, ha ezt orvosi szótárban olvasta, akkor ott is elütés történt. A kolosztrumot magyarul föccstejnek hívjuk. 1);
jelige: kullancsvédelem
2008-09-24
Üdvözlet! Örülök,hogy ráleltem e oldalra,s fel is merült bennem egy kérdés.Három hónapos kis német juhász szuka gazdája lettem.A kutyus nagyon bolhás volt mikor elhoztuk.Vettem ezért Frontline bolha-kullancs megelőző cseppeket.Ezek után vihetem-e bátran magammal a telekre,ahol igen sok kullancs van.Mit tesz ez a szer a kullancscsal,távol tartja,vagy elpusztítja?Hány százalékos a védelem? Köszönöm
A Frontline és Frontline combo termékek (több más csepphez hasonlóan) még a megtelepedés és vérszívás előtt el is pusztítják a kullancsokat a kutyán. Megfelelően felhelyezett, előtte és utána 2-3 napig nem fürdetett nem elázott kutya esetében megszokott körülményeket figyelembe véve egy hónapig kullancsfertőzés ellen hatásos készítményről van szó. Extrém fertőzött helyeken, ahol védelem nélkül sok tucat, esetleg néhány száz kullancs támadja a kutyákat, ott előfordulhat, hogy néhány egyed áttöri a Frontline védelmét. Ilyen helyzetekben kombinált védelem (pl Frontline csepp + Kiltix nyakörv) lehet a megoldás.
jelige: Marcsi
2008-09-24
3 hónapos testvérpár cicákat 1 hete kaptuk. Oltást nem kaptak. 2 napja étvágytalanok. Egy alkalommal valamelyikük hányt. (Whiskas tasakos ételt kapnak+szárazat, természetesen juniort). Ma észrevettem, hogy ”maszatos” az orruk, de orrfolyást nem látok. Olykor csípás a szemük, az is száraz. Hasmenésük nincs.
A kölyökmacskák 2-3 hetes koruktól kezdődően rendszeres parazitamentesítésre és 8-10 hetes koruktól védőoltásokra szorulnak ahhoz, hogy egészséges életet élhessenek. Ha ezek nem történtek meg, akkor szinte biztosan vírusos és parazitás betegségekkel terheltek. A mostani tüneteikből állatorvosuk tudja kikezelni a macsokat, majd miután tünetmentesek lesznek megkaphatják védőoltásaikat is. Honlapunk Tudnivalók rovatában elolvashatja, hogy kijáró kölyökmacskáknak milyen védőoltások ajánlottak.
jelige: macsi 33
2008-09-24
Szép estét. Lenne újra egy kérdésem. Macskám mostanában sokat öklendezik.Gondoltam a szőrgolyók miatt. Próbálkoztam a macskafűvel de nem eszi. Naponta kapja a Whiskas anti hairball-t de neki az csak csemege nem sok eredménnyel. Van valami más megoldás is? Köszönöm előre is a segitségét
Jó reggelt! A baj akár az is lehet, hogy a feltételezése nem helytálló. Egy macska esetében öklendezést a szőrlabdán kívül számos egyéb ok pl: idegentest, megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók, felsőlégúti- és gyomor-bélfertőzések, paraziták, daganatok, máj- és veseelégtelenség, bél helyzetváltozás és betüremkedés, és számos egyéb betegség is okozhat. Ráadásul létezik az a méretű és állagú szőrlabda, amit nem lehet pasztákkal és adalékokkal mgoldani - hanem esetleg műtéti úton kell rendezni. Megoldás tehát szerintem a cica részletes állatorvosi vizsgálata után lesz majd.
jelige: Sátán
2008-09-24
Sátán nevű német juhász kan kutyánk kb. 1 éve nagyon sovány. Eddig jó étvággyal evett, és a soványságán kívül semmi betegségre utaló tünete nem volt. (Mozgékony, jó kedvű élénk volt). Ennek ellenére megmutattuk állatorvosnak, aki szintén nem tartotta aggasztónak az állapotát. Adott ugyan egy étvágy javító homeopátiás szert, amit lelkiismeretesen adagoltunk a kutyának, de nemigen történt változás. Az utőbbi hetekben kezdte egy kicsit összeszedni magát, pár kg rakódott rá. 3 napja arra lettünk figyelmesek, hogy nincs étvágya, és kedvetlen. Rájöttünk, hogy kb. 2 napja nem volt széklete, ezért gyors segítségként Tisasen a+b humán gyögyszert adtunk neki, és - mivel másnapra sem javult a helyzet - állatorvoshoz fordultunk. Azóta nappal 2 óránként kap egy - szintén homeopátiás - gyógyszert, ami a bélrendszer renyheségét lenne hivatott megszüntetni, de még semmi eredményt nem látunk. A kutya egyre kedvetlenebb, nem szívesen mozog, fáradékony. Gyakran próbál erőlködni, közben morgolódik, alighanem fájdalma lehet, de nincs széklete. A hasa beesett. Féloldalasan ül, valószínűleg a rendes ülő pozíció is fájdalmas lehet neki. Kérem, segítsen megoldani, hogyan tudnánk segíteni rajta.
Természetesen részletes kivizsgálás kell most is, mintahogyan a korábbi fogyás okának a kiderítésére is az kellett volna. Jól felszerelt állatorvosi rendelőben a fizikális vizsgálatok mellett valószínűleg szükség lesz vérvizsgálatokra és röntgen (esetleg kontrasztos röntgen és ultrahang) vizsgálatokra is ahhoz, hogy kiderülhessen a széklet elmaradásának az oka. Számtalan, köztük igen súlyos, akár halálra vezető okok is lehetnek - ezért a teendő a mielőbi vizsgálatok elvégeztetése. Ha meglesz a diagnózis, akkor lehet eldönteni, hogy gyógyszeres kezelés vagy esetéeg műtét szükséges-e a megoldáshoz.
jelige: Nina 6.
2008-09-24
akkor ne mondja meg nem érdekel ennyi
Én pedig nagyon szépen köszönöm, hogy foglalkozhattam a problémáddal.
jelige: mirminke
2008-09-23
4 napja nincs széklete a cicámnak, 15 éves, jóltáplált, gondozott
Ezesetben igencsak ideje lenne értesíteni állatorvosát az ügyről. Ha „csak” az öregedéssel összefüggésben a bélperisztaltika lassulása okozza a Mirminke székrekedését - azt is kezelni kell. Jó esetben egy kis tej, esetleg olaj szájon át és olaj a végbélen át megoldhatja a problémát. De a 4 napja tartó székrekedés akár életveszélyes helyzetet (megacolon, béllefűződés, -csavarodás, -repedés ...) is teremthet rövid időn belül. Arról nem is beszélve, hogy nem kizárt, hogy idegentest, szőrlabda, vagy neadjisten daganat áll a tünet hátterében. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja kideríteni a széklet elmaradásának okát és remélhetőleg segíteni is tud a cicán.
jelige: Pasa
2008-09-23
T.Dr.Nö/Ur!11eves kan belgajuhasz kutyamnal kb.ket honapja vizeletüritesi problemak jelentkeztek.Elöször az allat testtartasabol itelve erösen preselte a vizeletet ,volt ugyan normalis vizelet ürites de utana kb. fel oraval folyamatos vizeletcsepgtetes köv.Az allatovos ver,vizelet,ultrahang/cyto/,röntgen..vizsgalatok utan elsösorban hugycsö szükületet diagnosztizalt.4napig katetereztek es 1heten keresztül napi 3alk.Diazepam es Dibenzyrant kapott.Vizeletet tovabbra is tudta üriteni,de a folyamatos csöpöges nem szünt meg.Ezutan fellepett egy fertözes is ami magas lazzal ,teljes levertseggel jart.Infuziot es antibiotikumos kezelest kapott es Novalgin injekciot.A Novalgin inj. utan eröteljes,normalis,sok vizelete volt es egy napig nem volt vizeletcsepeges.Jelenleg Novalgin cseppet kap,napi 3-szor 10 csepp.Laza most nincs az altalanos allapota javult,a ”preseles”valamennyire megszünt.Kerdesem,hogy ha az allatorvos egy /stomat/egy mütetet vegez az allaton a hugycsö szükület miatt az megoldja-e a problemat vagy milyen vizsgalattal lehet a hugyholyagbenulast vagy egyeb hugyholyag alulmüködest kizarni.Az eddigieg alapjan tumor,kö vagy egyeb mechanikus elzarodast nem eszleltek.Adjaj-e a kutyanak Palastfü vagy csalateat,mert ugy tudom ez erösiti a hugyholyag izomzatot.Nemetorszagbol,Ludwigshafenböl irok...es mindent elkövetek,hogy meggyogyuljon a kutyank.Az itteni allatorvosunkban is megbizom,de minden lehetöseget szeretnek megprobalni,vegsö esetben akar Magyarorszagra is elvinnem. Tehat a kerdesem hogy ha a hogyholyagja nem müködik normalisa,pl. izom vagy zaroizom alulmüködes akkor erre milyen vizsgalat es milyen gyogymod van meg?Nagyon köszönöm a valaszat,annal is inkabb mert a kutya a lakasban el es ez a vizeletcsepegtetesi problema nagyon kellemetlen is.Tisztelettel:Csoti Gizella/allategeszsegügyi szakseged a vegzettsegem/köszönettel varom valaszat.
Nehéz bármit hozzátenni a történethez, hiszen állatorvosával láthatóan gondosan, megtervezetten megvizsgálták az esetet. Számomra a nem világos, hogy melyik húgycsőszakaszon (pénisz, görbület, prosztata ...) találták meg a szűkületet illetve, hogy a tartós húgcső katéterezés után megoldódott-e a szűkület ügy (meg kellett volna oldódnia). Igazság szerintén nem biztos, hogy sztómaműtéttel folytatnán a dolgot. Egyrészről, néha előfordul, hogy a tartós vizelet kanül beültetés után néhány héten belül „magától” rendeződik a vizeletcsepegés. Másrészről, ha az ultrahangvizgsálat jlentős prosztata megnagyobbodást is kimutatott - ez szinte biztos, egy 11 éves belga kan esetében - akkor nem kizárt, hogy a kasztráció és az utána bekövetkező prosztata méretcsökkenés megoldaná a problémát. Persze, ha a húgycső szűkületet a pénisz szakaszon találták, akkor az egész fejtegetésem semmit sem ér, és bőven indokolt a sztómaműtét.
jelige: kedvenc
2008-09-23
Helló! Az én drága kutyusom 15 éves. Az utóbbi időben többször bepisilt éjjel. Ez azóta van - kb. 2 hete -, hogy a bejárati ajtót a hideg miatt éjjelre becsukjuk (nyáron nyitva hagyjuk, hogy éjszaka is el tudja végezni a dolgát odakinn). Régebben, ha be volt zárva az ajtó, éjjel halkan sírdogált, így jelezte, hogy szeretne kimenni. Most nem jelez. Azt is tapasztaltam a séták során, hogy az első vizelése elég ”bőséges”, azután ingere nagyon gyakran van, sokszor csinál úgy, mintha.... de egy-két csöpp vizeletnél többet nem produkál. (Székletével nincs gond.) Köszönöm a válaszát. üdvözlettel kedvenc
Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja kideríteni, hogy sok vízivással és vizeléssel járó kórképek (cukorbetegség, Cushing, vese-, májelégtelenség ...), vagy húgy/nemi szervi gyulladásos, vagy daganatos betegségek (vese-, hólyag-, prosztata-, here- ) vagy esetleg idegrendszeri betegségek egyikéről, némelyikéről lehet-e szó. Klinikai vizsgálatokkal, vizelet-, vérvizsgálatokkal esetleg ultrahang és röntgenvizsgálatokkal lehet szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni a betegsége(ke)t. Ha megvan a diagnózis, akkor lehet a megoldásokról beszélni.
jelige: füge
2008-09-23
Tisztelt Doktor Úr! A bal mellső talpon az ujjak között a bőr enyhén kipirult, a szőr kopott és sötétvörös színű (az egészséges szőrzet fehér), sötétvörös gyurmaszerű anyag található a bőrfelületen és a szőrre tapadva. Pár napja a két szélső úszóhártya felső oldalára is átterjedt. A tünetek a kutyának nem okoznak panaszt. Kérdésem: mi okozhatja az elváltozást, illetve milyen gyógymódot javasol? Köszönettel:
Korábban a járófelületen lezajlott, részben gyógyult sérülés, bennmaradt idegentest (tövis, toklász, üveg-, fémszilánk ...) helyi baktériumos, vagy gombás fertőzés de akár a talpi felület közelében zajló daganatos elváltozás is okozhat hasonló tüneteket. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal (köztük esetleg vérvizsgálat, bőrbioptátum, röntgenfelvétel) tudja megállapítani az okot. A kezelésről ezután érdemes szót ejteni.
jelige: denisza
2008-09-23
Kedves dr.Ur sikeresen leelett a malinois szukám ,már el is ajándékoztuk a babyket, de van egy kérdésem mikor fog legkozelebb tuzelni a szukám ha,áprilisban tuzelt utoljára és plussz az ellés után vérzett ami normális tisztulás volt,elore is koszonom!
Egészséges szukában, megszokottan zajló vemhesség, szoptatás (méhvisszaalakulás) esetén a megszokott időben, legtöbbször 6 hónnappal a megelőző tüzelés után újra tüzel a szuka. Azaz, ha a Denissza korábban 6 havonta tüzelt, akkor most is 6 hónapra (októberre) várható a következő tüzelése. Biztos vagyok benne, hogy kutyájuk ideális körülmények között él, megfelelően tartott, és azt sem tudom, hogy mekkora almot nevelt fel most. Ezért csak általánosságban írom, hogy nem illik egy tenyész szukát sem minden tüzelésekor befedeztetni, mert hosszútávon leromlásukhoz vezet. Honlapunk Publikációk rovatában talál még vonatkozó írásokat.
jelige: 2puli
2008-09-23
Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék, hogy ha az alomból ellés után valamennyi kölyök elpusztult, akkor szükséges-e valamilyen tejtermelődés-gátlót adni a szukának? Vagy ilyenkor eleve nem is indul az be, és a duzzadt emlők maguktól lelohadnak? Válaszát előre is köszönöm.
Van szuka, amelyiknél zajlik a tejtermelődés, és igenis kezelést igényel az eset - és van, hogy a szuka eleve nem termelt tejet, akár ez is lehetett a kölykök pusztulásának az oka. Ez utóbbi esetben az elapasztással nem kell foglalkozni, de könnyen lehet, hogy egyéb betegséget, elváltozás kell kezelni, hiszen igencsak nem normális dolog, ha egy egész alom elpusztul. A leginkább ajánlott dolog a kölykök boncoltatása és a szuka állatorvosi vizsgálata lenne, hiszen így derülhetne ki a kölykök elhullásának az oka és az is, hogy kell-e kezelni a szukát.
jelige: robi
2008-09-23
Van egy 7 hónapos si-cu kutyám és azt szeretném megtüdni hogy milyen idős kortól lehet fedeztetni?
A 3. tüzelése alkalmával kb 1.5-2 éves korukban lesznek tenyészérettek a szukák. A tenyészérettség elérése előtt a szukákat érdemes felkészíteni állatorvosával (alkalmassági vizgsálat, védőoltások, parazitamentesítések ...) az eseményekre és a tulajdonos is jó, ha felkészül. Honlapunk Publikációk rovatában is talál vonatkozó írásokat.
jelige: álterhesség 2.
2008-09-23
Köszönöm a gyors válaszát! Az előző levelemben kihagytam, hogy a kutyus 2 hónapja tüzelt, nem volt kapcsolatban kan kutyával! Ilyen korán várható egy újabb tüzelési időszak? Mit lehet tenni? Még egyszer köszönöm!
Kizárt dolog, hogy egészséges szukában 2 havonta normális tüzelés jelentkezzen. Átlagosan és legtöbbször 6 havonta tüzelnek a szukák. Állatorvosi vizsgálat tudja eldönteni, hogy álvemhességről van-e szó, esetleg egyéb betegség lépett-e fel. Ha bebizonyosodik az álvemhesség - azz is kezelni érdemes, mert a hosszasan fennálló tejelválasztás emlőgyulladáshoz, emlődaganatokhoz vezet.
jelige: álterhesség
2008-09-22
Üdvözlöm Doktorúr! Van egy 2004-ben született Törpe Német Pincher szuka kutyusom! Nem tudom, hogy hányszor volt vemhes, mert úgy kaptam! Kb. két hete úgy vettem észre mintha megereszkedtek a cicijei, de kizártnak tartom a vemhességet! Hallottam olyanról, hogy lehet áláterhes is, van ilyen? Ilyenkor mi a teendő? És mi lehet a baja? Előre is köszönöm segítségét!
Leírása alapján a kutya lehet álvemhes - és lehet, hogy a közeledő tüzelés,vagy akár egyéb hormonális hatás (petefészek ciszta, daganat ...) miatt duzzadtak meg emlőmirigyei. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja tisztázni a tünet okát és a teendőket. Honlapunk Publikációk rovatában részletesen is olvashat az álvemhességről.
jelige: TT
2008-09-22
Érdeklődnék,hogy hol kapható a relaxin gyorsteszt ,amit a vemhesség megállapításánál említenek.Sajnos és sehol nem találom ezt a gyorstesztet. Köszönöm:
A relaxin kit Magyarországon jelenleg nem kapható, külföldről lehet behozatni, de a diagnosztikai értéke elmarad az ultrahang vizsgálat adataitól.
jelige: tejtermékek
2008-09-22
Tisztel Doktor Úr! A kérdésem az lenne, hogy szabad a kutyának túrót, sajtot és más egyébb tejterméket adni? Egy internetes fórumon vetődött fel a kérdés, és sok vélemény elhangzott ezzel kapcsolatban. Az én kutyám rendszeresen kap sajtot, hetente 2-3 alaklommal. Én úgy gondoltam, hogy fejlődő szervezetének ezzel jót teszek. De a következő pár sor elbizonytalanított: ”A rothasztott tejtermékek semmivel sem jobbak: a biológiailag értékes, tiszta tejek valóban tartalmaztak a csontrendszer számára nélkulözhetetlen szerves kalciumot, ami be is tud épulni a szervezetbe, a csontokba a tejben bőségesen jelenlévő enzimek segítségével. A PASZTÖRIZÁLÁS , hidrogénezés, forralás, azonban ezeket a hatóanyagokat elpusztítja. Ily módon a tej tápsóinak felszívódása lehetetlenné válik. Amennyiben mégis történik valami felszívódás a belekben a rothadásnak indult tejből-és tejtermékekből az már szervetlen só formájában történik. A szervetlen sók azonban nem be, hanem ráépulnek- meszesedés formájában- a csontokra, izomszövetekre, erekre. Így jön létre egyszerre ugyanazon egyénnél a meszesedés és a csontritkulás. ” Szeretném ezzel kapcsolatban kikérni a véleményét. Tisztelettel:
Lehet, szabad, sőt ajánlott túrót, sajtot, valamint yoghurtot, kefírt és egyéb tejtermékeket is adni a kutyáknak és macskáknak. Amennyiben a tejtermékek etetése nem önmagában hanem egyéb táplálékokkal együtt, megfelelő összhangban történik. Baj akkor szokott lenni velük, ha egyébként ideális összetételű, komplett tápok etetését „rontjuk el” nagy mennyiségben adott tejtermékekkel és ezáltal a kevés rost, túl sok fehérje és zsír mellett kevés szénhidrát és a Ca/P nem ideális arányát kapja a kutya. Kutya táplálási ügyekben Dr. Fodor Kinga: „Mit egyen a kutyám?” című könyvét ajánlom a figyelmébe.
jelige: peszter
2008-09-22
Kutyusunkat pár napja sérülés érte a szemén. Az állatorvos azt mondta a szaruhártya szakadt le. Azóta nagyon bágyatag és nem eszik. Az orvos csak dájdalomcsillapítót és kenőcsöt adott és azt mondta,meg kell várni amíg leválik. Olvastam,hogy szaruhártya sérülésnél A-vitaminnal erősíthetjük. Ön mit ajánl,mivel tudnánk segíteni még rajt,mert látszik,hogy fáj neki a szeme.
Az A-vitaminnal várhatóan gyorsítani lehet a szem sérülésének regenerációját. Ha láthatóan érzékeny, fáj a kutya szeme - azt jelezze állatorvosának. Lehet, hogy a fájdalomcsillapító szerek ismétlésére, tartós adagolására van szükség és az sem kizárt, hogy fájdalomcsillapító hatású szemcsepp is kell.
jelige: Tiger
2008-09-22
Üdvözlöm! Találtunk két kiscicát az utcán, csipásak és hapciznak. Az étvágyuk rendben, kamillateával kezelgetem, de kevésnek bizonyul. Kérem segítsenek!!
Szinte bizonyosan antibiotikumos kezelésre és parazitamentesítésre is szükség van a kölyökmacskák kezelésekor. Állatorvosuk tud segíteni a kölykök meggyógyításában, vele érdemes megbeszélni a további vakcinázásaikat, rendszeres parazitamentesítésüket, táplálásukat is.

<< <  289 / 499 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara
2017.10.15
XXII. kerület, Vihar utcából október 14-én megszökött cirmos színű, 2 éves, ivartalanított kandúr cicánk, Tódi (Tódor). Nyakörve nincs, de chip van benne! Félős cica, még soha nem járt kint az utcán. Nagyon várjuk haza! Tel: +36204569939 Pongrácz Zsuzsa
2017.09.13
Elkóborolt kiscicánkat keressük. Rózsavölgyből, az Orsovai utcából (Ady Endre úthoz közel) tűnt el szeptember 03-án. 4 és fél hónapos, szürke cirmos lány macska. Neve Lola, az álla és jobb első mancsa fehéres. Szeme sárgás. Minden szükséges oltást megkapott. A kép kb. 3 héttel ezelőtt készült, tehát azóta kicsit nagyobb lett. Kérem, hogy aki látta, enni adott neki vagy befogadta, jelentkezzen, mert nagyon várjuk haza! Megosztásokat mindenkitől, de különösen, aki Rózsavölgyben, Kelenvölgyben lakik, illetve laknak ott ismerősei, nagyon köszönnék! 06 20 462 9028