Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Gazdit keres
2015-09-24
Jó estèt! Ma az uton találtunk egy kis tacskó fèle kutyust, szakadt az eső megsajnáltuk ès hazahoztuk. Ilyenkor mi a teendő, hogyan tudom a gazdáját felkeresni? Több kereső oldalt megnèztem, de sehol se találtam óránkènt nézegetem de semmi. Tudna nekem valami tanácsot adni? Köszönöm

Kedves Gazdi!
Először is el kell vinni állatorvosi rendelőbe, ahol mikrochipet tudnak benne kereni. Ha van, és regiszteávla van a központi adatbázisban, a petvetdatán, akkor onnan meg tudják adni a gazdi elérhetőségeit. Ha nincs, akkor nehezebb az ügy, mert sajnos nagyon gyakori, hogy nem véletlenül vesznek el a kutyák, hanem nem tudják tartani őket. Ilyenkor kiplakátozzák a környéket a megtalálók, felteszik a Facebookra, vagy hirdetőfalakra, például a miénkre, fényképpel együtt. Megkérheti a a környékbeli állatorvosokat, hogy ők is rakják ki a rendelőben a fényképes hirdetést, stb.

Ha nem sikerül, akkor a helyi Ebtelepen, vagy menhelyeken lehet próbálkozni, ha Önök nem tudják befogadni.

Sok sikert!

jelige: nyers hús
2015-09-24
Tisztelt Doktor Úr! A 6 hónapos és 2 éves kutyáink az asztalról leloptak egy jó darab felkockázott nyers disznóhúst. Érdeklődnék, hogy betegségük lehet-e miatta. Köszönöm!

Kedves Gazdi!

A nyers disznóhús etetését tiltani szokta minden állatorvos, még azok is, akik amúgy a nyers etetést propagálják, mert az Aujeszki -betegség okozója lehet. Nálam szakavatottabb személy a Dr. Bakonyi Tamás, SZIE Állatorvostudományi Kar Virológia Tanszékének vezetője egy korábbi nyers sertéshúsos kérdésre ezt válaszolta:

"...az Aujeszky betegség vírusa - különösen vágó korú sertésekben - ritkán fordul elő a húsban / zsírszövetben (inkább a fej - nyak ideg és kötőszövetben). Továbbá a hazai nagyüzemi sertésállomány gyakorlatilag teljesen, a kisüzemi döntő mértékben mentes Aujeszky vírustól. Összesítve, igen csekély az esélye annak, hogy a falatozástól a kutya Aujeszky betegséget kapjon."

jelige: GVS
2015-09-24
Tisztelt Hölgyem/Uram! 14 éves kutyánk séta során egymást után 2× összeesett. Az éjszakát követően jelentkező tünetei: féloldalas (jobb) fejtartás, bizonytalan mozgás, hányás. Azonban figyelemzavar és szemmozgásbeli zavar nem figyelhető meg. Geriátriai egyensúlyozó rendszer betegségre gyanakszunk, mivel az irodalom azt írja, hogy a stroke sokkal ritkább. A tünetek alapján orvosi segítség nélkül tudunk-e állapotán gyógyszerrel segíteni? Illetve Ön szerint még milyen diagnózis jöhet szóba? Válaszát előre is köszönöm! Edit

Kedves Gazdi!

A leírt tünetek valóban az egyenesúlyozó rendszer  a belső- , középfül betegségére is utalhatnak, és lehet szó az Ön által említett idiopítkus, vagy geriátriai egyensúlyozó rendszre zavaráról, vagy vesztibuláris szindrómáról, de alapos kivizsgálás nékül nem lehetne felelősséggel semmilyen gyógyszert ajánlani. Állatorvosa meg tudná vizsgálni a fülét, száját, neurológiai vizsgálatot tudna végezni, és ha szükséges kiegészítő vizsgálatokat ajánlhatna: röntgen, vérlabor, CT vizsgálat, stb.

Tudom, hogy egy 14 éves kutyust nem szíveen tesz ki az ember vizsgálatoknak, de egy alapos fizikális vizsgálat is sokat elárulna az állapotáról!

jelige: BETEG
2015-09-24
KÉRDÉSEM LENNE, HOGY CICÁNÁL MIK AZ EGYÉRTELMŰ JELEI, HA MÉHGYULLADÁSA VAN? 10 ÉVES NEM IVARTALANÍTOTT CICÁRÓL VAN SZÓ, LAKÁSBAN ÉLT MINDIG, TÜZELT IS , DE SOHA NEM VOLT KÖLYKE, MERT IVARTALANÍTOTT FIÚ CICÁVAL ÉL. NINCS GENNYES FOLYÁSA, DE KB.4 HETE KEDVETLENEBB, FOGYOTT IS, KEVESET ESZIK. MÁR 5-SZÖR VOLTAM VELE EZ IDŐ ALATT ÁLLATORVOSNÁL, 2 ÁLLATORVOSNÁL JÁRTAM.ANTIBIOTIKUMOT, VITAMINT, IMMUNERŐSÍTŐ CSEPPET, SZTEROIDOT KAPOTT MINDKÉT HELYEN, PÁR NAP MÚLVA ELLENŐRZÉS, MIVEL NEM JAVULT, ÚJRA AZ INJEKCIÓK, MAJD VISSZA, ÚJRA UGYANAZ A NEM HATÓ KEZELÉS.MÁSIK ÁLLATORVOS, AHOL SZINTE KÍSÉRTETIESEN MEGISMÉTLŐDÖTT AZ EGÉSZ. MOST 1 HÓNAP MÚLVA OTT TARTOK, NEM TUDOM MI A BAJA, ÉS MÁR ELÉG GYENGE, NINCS JÓL. MÁR RÉGEBBEN VOLTAM ÍGY EGY CICÁVAL, NEKI GENNYES FOLYÁSA IS VOLT, MÉHGYULLADÁS, IVARTALANÍTÁS UTÁN MEGGYÓGYULT. DE OLVASTAM, VAN AMIKOR NINCS FOLYÁS, HA ZÁRT A MÉHSZÁJ. AZ EGYIK ORVOSNAK EZT EMLÍTETTEM, AZT MONDTA, LEHETNE ILYEN ÁLLAPOTÁBAN IS BIZTONSÁGGAL IVARTALANÍTANI, MÉGHA NEM IS AZ A BAJA, DE NEM ÁRTANA.ÖN SZERINT?FELESLEGESEN NEM TENNÉM MOST KI MŰTÉTNEK.
Kedves gazdi!
Hasi ultrahang vizsgálattal meg lehet állapítani, hogy van-e folyadék, ciszta  a méh üregében, a petefészken. Minél előbb vigye olyan rendelőben, ahol tudnak ultrahang vizsgálatot végezni, mert igaza van, méhgyulladásnál lehet zárt a méhszáj, ilyenkor még vezsélyesebb a betegség. Ha nem ez a baja, akkor is tovább kell vizsgálni: vérkép, vérlabor, röntgen, addig is infúziós kezelés a tünetek enyhítésére.
jelige: Gyógyszer
2015-09-24
Cicámnak orvos adott 2 féle gyógyszert, meg adni kellene neki a cica Béres cseppet és egy vitamintablettát is, a vitamint, Bérest hetekig kellene, napi kétszer. A gondom az, hogy van olyan macskám, akinek simán be lehet adni gyógyszert, de neki nem tudom beadni. Hiába mutatta meg az orvos szakszerűen, elméletben én is tudom hogy kellene, és a rendelőben úgy meg volt rémülve a cica, hagyta magát. De itthon! Képtelenség neki beadni. Az első lábaival pillanat alatt felkap a kezemhez és belemar, közben a hátsó lábaival is ezt teszi. Ami gyógyszer a szájába "kerül"azt szó szerint kiköpködi. Nagyon fontos lenne neki adni, de nem tudom van-e olyan speciális módszer rá, amivel nem ilyen harcok árán, beadhatnám neki? Ráadásul nagyon hízelgős volt, szeret engem, de mióta ez van, elkerül, nem engedi simogatni sem magát. A Béres cseppet próbáltam kevés vízbe tenni, de nem issza meg, megérzi a szagát, inkább szomjazik. Próbáltam az ételére cseppenteni, megszagolta és otthagyta, most amúgy is válogatós, rossz az étvágya, ezért is lenne fontos. Ha a szájába adom a Bérest, ennek mi a módja? Vízzel keverjem? Fecskendővel? Vagy hogyan? Van egy másik csepp, amiről kérném a tapasztalatát, mert borsos ára miatt nem tudom, hasznos-e ha megveszem neki.A Vetri-DMG cseppről van szó, mik a tapasztalatai róla? Ha érdemes , akkor kipróbálom neki, mert ezt is ajánlotta orvosunk. Köszönöm a válaszát.

Kedves Gazdi!

Nagyon nincs egyedül a problémájával, néha még a rendelőkben is igencsak megküzdenek a macskákkal. Nem szabad kapkodni, idegeskedni, lehetőleg csendes, nyugodt helyen próbálkozzon, egy asztalon, ahol könnyű a cicához hozzáférni, segítséggel, ha van.

A cica Béres-cseppet, vagyis a Minera-cseppeket lehet higítatlanul, közvetlenül a cica szájába csepegtetni. A tablettára érdemes kipróbálni a halas trükköt: tonhal, vagy bármilyen igen erős illatú halkonzervbe elrejteni a vitamin tablettát, akár összetörve is. A hal erős szaga segíthet. Ha vesebeteg a cica, akkor nagyon csínján kell bánni a hallal, mert igen magas a foszfortartalma! Van egy energiadús, erős szagú táplálékkiegészítő, a Calo-pet paszta, ebbe is fel lehet oldani, majd fecskendővel a cica szájába nyomni, lassan, türelmes, 0,5 ml-enként, ennyit tud egyszerre lenyelni egy átlagos macska. Ha nem sikerül, akkor esetleg az állatzorvosi rendelőben tudnak segíteni beadni.

A Vetri-DMG nagyon jó immunerősítő, mi is gyakran felírjuk, érdemes vele próbálkozni!

jelige: veszettség oltás
2015-09-24
Kaphat-e veszettség elleni oltást vemhes kutya? Nem okoz-e valamilyen problémát nála és a kölyköknél? Köszönöm.

Kedves Gazdi!

Nem szoktunk vemhes állatokat vakcinázni, bár bizonyos oltóanyagok ilyenkor is alkalmazhatóak használati utasításuk szerint (pl. Nobivac Rabies oltás). Ezt előtte, illetve utána jó intézni.

jelige: törpe pincser etetése
2015-09-18
Kedves Doktor úr, tanácstalanok vagyunk 4 hónapos törpe pincserünk etetésével kapcsolatban. 2,1 kg a kutyus. Minőségi Acana tápot kap enni, napi kétszer. Az előírt adag egy napra 40 gramm, amit mi rettentő kevésnek tartunk, főleg hogy elég nagy mozgásigénye van a kutyusnak. Nem tűnik kövérnek, nem tudom, hogy okozhatunk-e neki valamilyen problémát, ha több tápot adunk az előírtnál, vagy maradjunk az előírt mennyiségnél. Nem szeretném ha elhízna, csak látszik rajta, hogy éhes, ha az előírt mennyiséggel etetjük. Köszönettel: Anikó

Kedves Gazdi!

Át kellene gondolniuk, hogy mi alapján érzik kevésnek az előírt adagot? Miből látják, hogy éhes? Nem csak abból, hogy "kuncsorog", mikor Önök esznek? Ez leginkább a dominancia viszonyok kialakítása miatt van így, hiszen a kutyáknál az a szabály, hogy a falkavezért, a rangsorban felettünk állót tilos zavarni evés közben. A kutyák tehát meg akarják zavarni az emberi falkatagokat, mert akkor ugye kiderül, hogy ő, a kutya előbb van a rangsorban...ezt jó átgondolni a jövőre nézve!

Szerencsére a kis-törpe testű kutyáknál nem olyan nagyon nagy jelentőségű a kölyökkorban való visszafogott táplálás, zeértr kipróbálhatják, hogy egy kicsivel többet adnak. Ha ettől sem múlik az éhség, vagy kigömbölyödik, akkor vissza lehet térni az eredeti mennyiséghez.

jelige: szemféreg macska
2015-09-18
Én kérdeztem a cica szemférgéről, de a dokim szerint van ilyen szemférgesség, mégpedig a vándorló orsóféreg lárvák el tudnak ide jutni. Erre van-e gyógymód? Advocate-jó-e? Köszönöm válaszát!

Kedves Gazdi!

Én nem hallottam olyanról, hogy a macskák szemébe jutnak az orsóféreg lárvák,  ezért legjobb lenne állatorvosát megkérdeznie, aki megállapította ezt a betegséget a legmegfelelőbb gyógymódról.

jelige: cica sántít 2.
2015-09-18
Köszönöm válaszát! A cicám kapott Nospa-t a hátulsó combizmába. Amikor azt írtam, hogy az elülső combizmába nem jobb-e adni a szurit, akkor arra gondoltam, hogy a hátsó lábon lévő elülső combizmába kéne adni, tehát a combcsont előtt lévő izomba. Mert ott ugye nem fut az ülőideg. Ebbe az izomba nem szoktak adni injekciót macskánál? Köszönettel!

Kedves Gazdi!

De, szoktak, ez is egy nagyon megfelelő hely, igaza van, bár a magyar állatorvosoknak kedveltebb helyük a comb hátsó része.

jelige: Mit ehet?
2015-09-18
Tisztelt Doktor úr/nő! Köszönöm válaszát! Így már biztosan szívesen fog enni a kutyusom, mert a szárazeledelt nem hajlandó megkóstolni sem. Az 5. infúzió után jobban is van, bár a doktornő szerint meggyógyítani nem lehet a veseelégtelenséget, csak lassítani a rosszabbodást. Még egyszer: köszönöm a "receptet"! Csilla

Kedves Gazdi!

Dr. Fodor Kinga nevében (az ő könyvéből idéztem)  is nagyon szívesen a receptet! Örülök, ha tudok segíteni, és jobbulást kívánok a kutyusnak!

jelige: málna
2015-09-18
Tisztelt doktor úr! Köszönöm válaszát a kutyánk prosztata gondjaival kapcsolatban. Ma kaptam rá választ. Kérdésem lenne, ha széklet lazito olajat adunk neki és jön az inger és a megnagyobbodott prosztata miatt nem tud üríteni nem lesz a kutyának rosszabb? Mert most puha állagut székel csak nagyon aprót sok erőlködés árán.  Köszönöm válaszát
Kedves Gazdi!
A paraffin, olajoshal, Laevulac lazítja a bélsarat (így hívjuk a kutyáknál a kakit, mert ugye nem ülnek székbe, wc-re az ürítéshez :-), könnyebb lesz kinyomni, jobban átjut a megnagyobbodott prosztata miatt beszűkült bélszakaszon, szerintem. Persze a legjobb lenne a kezelő állatorvostól tanácsot kérni, hiszen úő látta, vizsgálta a kutyust, talán jobban meg is tudja ítélni, hogy mivel lehetne neki segíteni.
jelige: beteg
2015-09-17
valamilyen rohamot kapott a 2 éves palotapincsim.

Kedves Gazdi!

Ha pár percen belül nem múlik, akkor irány az első állatorvos!

jelige: Töpszlike
2015-09-17
Üdvözlöm! Hat éves ivartalanított, lány cicánk van. Szeret válogatni, nagyon igényes cica, igazi úrilány. Hosszúkás testalkata van, sosem volt kövér, mindig nagyon fitt cica volt. 5-6 napja kezdődött nála, hogy hányt savat hajnalban, azóta étvágytalan lett, és 4 napja alig eszik-iszik. Azonnal vittem a szokásos állatorvoshoz, de vizsgálat után nem kapott semmilyen gyógyszert. Kiderült, hogy lázas, gyenge és sokat fogyott. 2 nap telt el az orvos látogatás óta, de alig látok változást. Állandóan figyelem, adok neki vizet a kezemből és néhány falat alutasakos tejszines szaftot lenyalogat a kezemből. De semmi másra nem hajlandó. Nem székelt napok óta, pisi is csak kevéske sikerült neki. Haragszik és morog hogy tologatom elé a kedvenc ételeit, de tegnap este mikor kicsit lejjebb ment a láza, dorombolt is.

Kedves Gazdi!

Sokszor a legyengült, lázas cicáknál sokat segít legalább egy tüneti kezelés: lázcsillapító, infúziós kezelés, antibiotikum is sokat segít a gyógyulásban. De ha már egyszer kap kanült, kis csövet a vénájában, amin keresztül az infúzió csöpög, legalább egy alap vérvizsgálatot: vérkép, vérlabor, vírusteszt el lehet végezni, ami segít kideríteni, mi lehet a lázas állapot oka. Ha állatorvosa nem rendelkeziki a megfelelő felszereléssel, háttérrel mindehez, biztosan tud ajánlani olyan közeli állatkórházat, klinikát, ahol intenzíven tudják kezelni, kivizsgálni a cicát.

jelige: Seb
2015-09-17

Tisztelt Állatorvos Úr/Hölgy! Pár hete észrevettem, hogy keverék nagy testű fiú kutyánk sántít és megláttam a lábán a mellékletben elküldött képen látható sebet. Ön szerint mi lehet ez? Más kutyával nem érintkezett. Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Inklovics Péter

Seb kutya lábának laterális oldalán

Kedves Gazdi!

Ez egy elég friss, szakadásnak, hámhiánynak tűnik, lehet, hogy már következménye, nem oka a sántításnak, hiszen ha pár hete a lábán lenne, akkor nem így nézne ki: hámosodott, vagy gennyesedett volna. Szerintem neurológiában és ortopédiában jártas állatorvoshoz kéne eljuttatni a kutyát, aki alaposan meg tudja vizsgálni, illetve röntgen vizsgálatot, gerincfestést, stb. tud végezni, hogy kiderüljön, mi lehet a snátítás és a seb oka.

jelige: kóbor macskából szobacica
2015-09-17
Kedves Dr. úr! Pár hónapja befogadtam egy kóbor kandúr macskát. Lassan teljesen odaszokott hozzánk. Beoltattam, chipet kapott, 3 hete ivartalanitva lett -közben úgy alakult hogy kiköltöztem Németországba most anyukámmal hagytam átmenetileg. (ahová szoktattam) Sokat eszik, szépen gömbölyödik. Nappal egész nap ott van, de este elmegy ugy 3 órára, majd visszajön. Azt szeretném kérdezni hogy ez meg fog szűnni, hogy el akar menni? Ön szerint be tudom szoktatni lakásba ? (3 év körüli kandúr macskárol van szó.) Ki akarom hozni magammal, mert jön a tél és anyukám nem engedi be a lakásba.. nem szeretném, ha kint fagyoskodna, de itt szobacica lenne.  Egyedül lenne, amíg dolgozunk, de minden nap el mennénk sétálni pórázon. Gyönyörű zöld környezetben lakunk, mellettünk parkok ,erdő, Tesom azt mondja, nehogy beleőrüljön hogy bezárom, mivel eddig kóbor macska volt. Nagyon félek ettől… Hotelban lakunk, nagy szoba, fürdő, erkély (45-50 m2) Maga mit gondol lehet baja ha kihozom? Hűvösebb időben talán könnyebben viseli mivel hidegben sztem ő se akar nagyon kimenni… köszönettel K. Zsanett

Kedves Gazdi!

Nagyon jó ennek a cicának, hogy ilyen jó helyre került, akár kinti macska, akár szobacica lesz. Sok kóbor kandúr szeretne ilyen szerencsés lenni...

Szerintem "beleőrülés" nincs az állatoknál, ők legfeljebb fel-alá ugrálnak a szobában, felmásznak a függönyön, leverik az edényket, ha nagyon nagy a mozgásigényük fiatal korukban- ami idővel általában megszűnik.

Sokszor kérdés, hogy a veszélyesebb, több fagyoskodással járó, de izgalmasabb kinti lét, vagy a hosszú, de sokkal unalmasabb benti lét jobb-e a macskáknak. Én, mint állatorvos és magánember is a hosszú, unalmas benti életre szavaztam mindig, mert látom, hogy mennyi baja van egy kinti macskának. Lehet, hogy a kandúroknak erről más a véleménye, még akkor is, ha ivartalanítottak.

Azt tudom javasolni, hogy próbálják ki a benti életet Németországban, mert minden macska más egyéniség, nem lehet előre jósolni. Ehhez pusztán egy útlevélre van szüksége, hiszen mikrochipje, veszettség elleni oltása már van. Aztán ha úgylátják, hogy visszasírja az itteni aranyéletét, legfeljebb visszahozzák egy látogatás alkalmával. Sok sikert!

jelige: Földnyalás
2015-09-17
Mi lehet az oka annak, ha a cicám az udvaron nyalja a földet? Eddig bent élt lakásban, most próbáljuk felügyelettel kiszoktatni, egy védett helyre. Amikor kiviszem, mindennap egy kis időre, de többször is, rögtön elkezdi nyalni a földet, de úgy hogy sáros lesz a szája.

Kedves Gazdi!

A macskák legtöbbször akkor eszik a földet, nyalják a falat, eszik az almot, ha anémiásak, vitaminhiányosak. Érdemes lenne megvizsgáltatni, vérképet, és vírustesztet és olyan táplálékkiegészítőt adni neki, ami tartalmaz B-vitaminokat, vasat, calciumot, vérképzést segítő elemeket, vagy marhahússal, májjal, főtt tojással kiegészíteni a táplálékát egy ideig.

jelige: Kicsi York-i
2015-09-17
Üdvözlöm! 7 éves York-i szuka kutyusom 5 napja műtötték teljesen kipakolták. 2 napja nem akar magától inni, próbálok különböző eszközöket bevetni (száraz táp vízben áztatta stb és így iszik egy két kortyot. Illetve a vizelete szép sárga, de utána van még pisilési ingere és akkor csöpög belőle ilyen világos piros (nem tiszta vér) cseppek! A doktorúr azt mondta, hogy előfordulhat ilyen, várjuk meg míg beszedi az antibiotikumot! Ön szerint mit csináljak? A kedve átlagos és az étvágy az jó! Köszönöm mielőbbi válaszát.

Kedves Gazdi!

Ha a műtétet végző orvos megvizsgálta a kutyust és úgy találja, hogy a tapasztalt tünetek csak a szokásos, ivartalanítás utániak, és a kutya kedve, étvágya jó, akkor szerintem nem kell nyugtalankodnia, varratszedésig biztosan összeszedi magát. Ha kedvetlen, bágyadt lenne, esetleg bűzössé válik a kifolyás, akkor viszont sürgősen kérje állatorvosa segítségét!

jelige: cica sántít
2015-09-17
Tiszteletem! A cicám 2 hete kapott a hátulsó combizmába No-spa injekciót, azóta arra a lábra lesántult. Mi okozhatta, ideget ért? Jobb-e az elülső combizmába adni? El fog-e múlni, mit lehetne adni neki, hogy gyógyuljon? Köszönettel!

Kedves Gazdi!

Sajnos a no-spa injekció nagyon irritálja a szöveteket, nem kell eltalálni véletenül a hátsó lábon futó ideget, ahhoz, hogy sántítson utána a beteg. Ha a cica nem tudja mozgatni a lábát, akkor lehet, hogy károsodott az ideg, de ha csak sántít, nem terheli a lábát, akkor előfordulhat, hogy csak begyulladt, fáj az injekció helye. Ennek eldöntésére lehet, hogy jó lenne visszavinni a cicát a kezelőorvosához.

Csak saját élményből tudok beszámolni, mikor én kaptam no-spa injekciót, hetekig fájt a helye. Reméljük a cicának nagyobb szerencséje lesz és hamarabb gyógyul. Lehet segíteni neki a terület masszírozásával, állott vizes vagy ha jobban esik neki melegvizes borogatásával, esetleg gyulladás csökkentő kenőccsel való kenegetéssel, ha nem nagyobb stressz neki a piszkálás, mint a sántítás.

Az elülső lábon nincs comb :-), ezért oda nem lehet adni az injekciót. Mindenhol máshol olyan kevés és vékony a cica izomzata, hogy még jobban fájna, ezért szoktuk a hátsó lábba adni az injekciót.

jelige: málna
2015-09-17
Tisztelt Doktor Úr! 7 éves németjuhász labrador kutyánkat 3 hete ivartalanítottuk ( herezacskók leszedése is), mivel székelési gondjai jelentkeztek, prosztatamegnagyobbodás miatt. Az ultrahang felvételen ciszták voltak, melyek jó esetben felszívodnak. Ezen a héten ismét székelési gondjai voltak a kutyának, többször probálkozik, többnyire sikerül is neki egy keveset, de sokat nyüszög fájdalmai vannak. Most kapott fájdalom csillapítot és cifloxin antibiotikumat. Kérdésem hogy a tesztoszteron még nem teljesen ürül ki a szervezetből és ezért jelentkeznek a gondjai? A gyógyszer segíthet neki? Köszönöm válaszát

Kedves Gazdi!

Ivartalanítás után jó pár hétbe telhet, míg a megnagyobbodott prosztata összezsugorodik. Ha nem vettek aspirációs citológiai mintát a prosztatából az ultrahangon látott folyadékkal telt üregekből, akkor előfordulhat, hogy gyulladt is a prosztata, ebben az esetben segíteni fog az antibiotikum és a gyulladáscsökkentő. Ha netán daganatos elváltozás látszik az ultrahangon, akkor lehet, hogy csak a célzott kemoterápia, és sugárkezeléssel lehet csökkeneti a dagantos prosztata méretét.

Addig is, érdemes lenne a bélsarat lágyítani szájon át adott parafiinnal, esetleg olajos halkonzervvel, Laevulac-laktulóz sziruppal, hogy megkönnyítsék az ürítést.

jelige: Macska hányás
2015-09-17
Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! Az utóbbi pár hétben macskám heti rendszerességgel hány az éjszaka folyamán. Az első hányásban általában van szőrcsomó, az azt követőek teljesen hígak(egy este után reggel kb 3 foltot kell feltakarítanom) Azért aggaszt a dolog, mert életének első 8 évében, nem, vagy csak alig hányt, az utóbbi években pedig csak elvétve, pár havonta a szőrét. Szinte csak kész tápot kap. Száraz eledele mindig van, alutasakos nem-száraz táp felét kapja reggel, a másik felét pedig este. Étvágya egyébként rendben van, a hangulata is jó. Állatorvoshoz csak végső esetben vinném el, mivel annyira agresszívan viselkedik ilyenkor, hogy előre bealtatózva is nekitámadt az orvosra, aki nem is tudta aznap megvizsgálni.Kimiskároltatni is csak úgy tudtuk, hogy egy edzőtáskába raktuk, amiből nem látott ki, az orvos pedig egy szűk résen benyúlt, és beinjekciózta az altatót. Köszönettel, Horváth Andrea

Kedves Gazdi!

Megpróbálhatnak otthon szőroldó pasztát adni beki, vagy keverni az ételébe, illetve megkínálni őt macskafűvel, hátha csak az összetapadt szőrgombócok okoznak roblémát. Sajnos előfordulhat, hogy nagyobb baj is van, mert például a veseelégteneség, a máj megbetegedése is járhat hányással, ennek diagnosztizálásához viszont vérvétel, hasi ultrahang, majd a gyógyításhoz infúziós kezelés szükséges, ami egy ilyen vad macskával nem lesz könnyű, illtve lehet, hogy csak bódításban lesz lehetséges.

jelige: Bichon láb
2015-09-17
Tisztelt doktornő! Másfél éves Bichon frise kiskutyámat 2 hete hoztuk haza egy kutyapanzióból, ahol tíz napot töltött. Mikor érte mentünk, már probléma volt a lábával és azóta is rendszeresen sántít a bal első lábára. Már elvittük orvoshoz, kapott 2 antibiotikum injekciót, melynek több napig tartó hatása volt, aztán egy 24 órás fájdalomcsillapító injekciót. Három orvos látta, senki nem mondott konkrét dolgot, csak annyit, hogy törés nincs. Azóta változást nem látok, néha rááll és rendesen sétál, de legtöbbször emeli és úgy szalad. Étvágya és a kedve teljesen jó.Válaszát előre köszönöm.

Kedves Gazdi!

Röntgen vizsgálatot kellene végezni az érintett lábról, mert fizikális vizsgálat alkalmával ténylerg csak annyit érezni, hogy nincs törés. Legjobb, ha kisállat ortopédiában jártas állatorvost keresnek fel a közelükben!

jelige: szemféreg
2015-09-17
Üdvözlöm, macska szemférgességére milyen szer hat és melyik féreg okozhatja? (orsó, galand?) Köszönettel!

Kedves Gazdi!

Olyan, hogy macska szemféreg legjobb tudomásom szerint Magyarországon, Európában  nincs. Az USÁ-ban, és Ázsiában írak le ilyen betegséget, (Thelazia californiensis és T. callipaeda nevű férgek okozzák). Legyek terjesztik, és a csipesszel való eltávolításuk a legjobb gyógymód.

A szemhéj vékony bőre, a kötőhártya alá esetleg szúnyogcsípéssel bekerülhet bőrféreg, ezt csak sebészi úton lehet eltávolítani. Ha a szemen gennyes, elfertőződött seb van, azt beköphetik a legyek, mikor is a légylárvák, kis kukacok kerülhetnek elő a szem, szemhéj alól (myiasis). Ilyenkor is csak az alalpos fertőtlenítés, egyesével való kiszedegetés, sebészi eltávolítás segít.

jelige: hordozó marad?
2015-09-17
Ha a kutya, macska egyszer orsóférges, akkor élete végéig hordozza a férget? Ezt olvastam az egyik honlapon. Köszönöm!

Kedves Gazdi!

Az orsóférgeket már az anyukájuktól, az anyaméhben (kiskutyáknál), illetve az anyatajen keresztül (kiscicáknál) elkapják a macskák, kutyák. A féreghajtó gyógyszerek a bélüregben, gyomor üregében fejtik ki hatásukat, ahol a kifejlett bélférgek tartózkodnk, így ezeket pusztítják el. A bélférgek lárvái az egész szervezetben, főleg a májban, tüdőben vándorolnak, és eltokolódva fertőzőképesek maradhatnak az izmok között is, és az immunrednszer csökkent működésekor előmászhatnak, így valóban hordozó lehet egy olyan állat is, aki közvetlenül nem érintkezik a környezetében fertőző bélféreg petével. Ezért is célszerű már vemhesítés előtt, vemhességkor, és elléskor is kezelni az anyaállatokat orsóférgesség ellen.

Bélférgek még olvashat ITT.

jelige: Szeparációs probléma?
2015-09-17
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A következő problémában szeretném kérni a segítségét. Van egy 4 éves macskám, akinél legalább fél éve az alábbi probléma jelentkezett. Elutaztunk egy hétvégére, amikor egy éjszakát egyedül maradt, nem a saját lakásunkban, de számára ismert helyen. Mire hazaértünk azt láttuk, hogy az előtte mindig szobatiszta macska a szőnyegre piszkított. (Viszont a pisilést az alomba végezte el.) A következő ilyen eset pár hónappal később elutaztunk nyaralni, amikor egy családtagnál helyeztük el a macskát 2-3 hétre, akiknél már sokszor volt az évek során, sőt már többször "nyaralt" is náluk minden gond nélkül. Itt is folyamatosan a szőnyegre piszkított. Majd most egy éjszakát maradt egyedül otthon, most a saját lakásunkban az egyik hétvégén és újra a szőnyegen várt minket a csomag. Mit lehet ebben az esetben tenni? Van erre valami megoldás? Régebben is előfordult, hogy egyedül maradt egy éjszakát, vagy nyaralás alatt számára ismerős családtagnál volt és eddig nem volt soha semmi gond vele. Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Mielőtt beletörődnek abba, hogy cicájuk így jelzi, hogy "otthon hagytatok", és zokszó nélkül fogadják az ilyenkor érkező "csomagot", ki lehetne próbálni pár dolgot: kitehetnek több alomtálcát ilyenkor a lakás különböző részeibe, nehogy bármi kifogás merüljön fel a cicában az alomtálcák tisztaságát illetően. Ki lehet próbálni a Feliway párologtatót, amely oldja a macskák stresszét anyamacska-ferromonok kibocsátásával, számunkra nem érezhető módon. Esetleg ki lehet prbálni a "calm" tápokat, pl. a Royal Caninnak is van ilyenje, és az elutazás előtt 5-7 nappal erre átváltani. Léteznek természetes macskanyugtató táplálékkieglszítők, pl. a Calmex, KalmAid, Serena-UMcseppek, amik segíthetnek a szorongásán.

jelige: Kutya köröm
2015-09-17
Üdvözlöm,egy jack russel kiskutyam van, és pár napja játék közben megsérült a farkaskörme, teljesen a tövénél betört és kifordult, nagyon fajt neki, egyböl elrohantunk vele orvoshoz, és teljessen leszedték a körmét, csak a nyers "hús" maradt. Azt mondtak, hogy pàr hét mulva vissza fog nöni, amúgy szed fajdalomcsillapítót és gyulladascsökkentö gyogyszert. Az én kérdésem, hogy a gallért, amit kapott meddig kell hordania? Elég 1 hétig, vagy meg kell várnom míg teljesen visszanö a körme? Még mindig elfertőződhet, ha nyalogatja? Végülis már nem vérzik vagy ilyesmi, csak nincs rajta köröm. Válaszàt elöre is köszönöm!

Kedves Gzdi!

Ha már nem sebes, nem vérzékeny, behámosodott, akkor egy hét is elég lehet a seb védelméből. Ha nem biztos benne, legjobb lenne, ha visszamenne a kezelőrovosához. Ha úgy döntenek, hogy leveszik a gallért, és intenzíven nyalni kezdi, akkor vissza kell sajnos tenni, mert a nyalogatástól elfertőződhet akár egy ép terület is.

<< <  3 / 433 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.10.01
Budapesten, a XI. kerületben gazdikereső a képen látható - kb. 2,5-3 hónapos - cirmos cicalány. Jelenleg ideiglenesen befogadta őt egy család, éppen a társasházunkból, hogy ne ázzon-fázzon ebben a hűvösebb időben, de (végleges) szerető otthont kellene találnunk a számára, az ideiglenes befogadónál ugyanis allergia miatt nem maradhat hosszú távon. A lakásban jól viselkedik, nem kaparja a bútorokat és alomra jár. Kezdeti félénk természete ellenére már elfogadja a simogatást, törődést. Játékos, barátságos cica.
2015.10.01
Még szeptember elején találtuk ezt az erősen maine coon jellegű kandúr cicát a 13. kerületben, chip nem volt benne. Akkor rögtön a környékbeli állatorvosi rendelőkbe ki is lett plakátolva, de azóta sem jelentkezett senki, nem láttuk, hogy keresnék. Ha esetleg tudomásuk van hasonló eltűnt cicáról, akit kerestek, kérem jelezzenek vissza ezen az elérhetőségen (vargazsike87@gmail.com) Kizárólag az eredeti gazdi jelentkezését várjuk, aki papírokkal, fényképekkel tudja a tulajdonjogát igazolni. Előre is köszönöm!
2015.09.18
VAK CICA ELVESZETT XXII.Árpád utca-Gézavár utca környékéről Kérem hívjon, ha megtalálta: 06 309 616 316 Köszönöm