Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Kutya
2017-01-25
A 7,5 éves keverék tacskóféle kutyám pár napja nehezen székel, többször kimegy próbálkozni, néha aprót tud székelni,(egyszer normális méretet is sikerült). Legtöbbször ilyenkor izgága, szánkázik, majd ezután jön a próbálkozás. Emellett túlzottan sokat iszik, előfordul, hoy sárgásat, néha zöldeset "hány". Egyébként most tüzel is. Mi lehet a problémája? Lehet valami gyógymódot alkalmazni nála? Köszönettel, Anett

A 7.5 éves, csak veszettség ellen oltott, nem ivartalanított szuka leírt tüneteit többféle betegség okozhatja. Valószínűsíthetően egynél több betegséget, elváltozást is talál nála állatorvosa, ha lesz lehetősége részletes vizsgálatokat elvégezni.

Nem kizárt, hogy bűzmirigy gyulladása, esetleg húgy-nemi szervekben zajló megbetegedése van a kutyának. Számomra valószínű, hogy esetleg nem ivarzik, hanem gennyes méhgyulladással küzd, és persze mindemellett nem kizárt, hogy obstipáció is jelentkezett nála.

Mielőbbi részletes kivizsgálásra van elsőként szükség. Ez után lehetséges az esélyeket és lehetséges gyógymódokat tisztázni.  Ha sikerült a mostani megbetegedésen túljutni, akkor pedig az elmaradt oltásokat is érdemes pótolni, a parazitamentesítések és ivartalanítás időpontját megbeszélni.

Kutyatartóknak

Gondolatok az ivartalanításról

jelige: Bundi
2017-01-24
T. Doktor Úr! Pumi kutyánk 14,5 éves, két hónapja ki kellett venni a lépét(daganat miatt), már a máján is van áttét. Szedi a hepa-pet700mg gyógyszert azóta. Pár hete , főleg alvás után fuldokolva köhög néhányat, néha a végén hány is, habos sárgát, nem gyomortartalmat.A röntgen és ultrahang vizsgálat enyhe tüdőoedemat, ill. enyhe szívnagyobbodást, megvastagodott billentyűt mutatott. A kutya 19 kg-os.A felírt gyógyszerek:napi 2x1 40mg furon, 1x1 5mg benamax, ill. heti 2 alkalommal 1db panagin. A kérdésem az, hogy nem túl nagy adag ez a kutya súlyához és daganatos állapotához képest? nem szeretném merő jóakaratból túldozirozni. Köszönöm a tanácsát!

Tartok tőle, hogy nem a túlzott gyógyszeradagoktól súlyosbodnak a tünetek a májáttétekkel és szívelégtelenséggel küzdő kutyánál ...

Jelezze állatorvosának a kialakult helyzetet, az újabb tüneteket, esetleg kérje a Bundi újabb vizsgálatát és ezután  beszéljék meg, hogy lehet-e, miként lehet még segíteni a nagybeteg kutyának. Ha nem lehetséges gyógyszeres tüneti kezeléssel méltó állapotban, megfelelő életminőségben megtartani a kutyát, akkor nem kizárt, hogy lassan a eutanáziáról kell beszélniük.

jelige: struvit kő
2017-01-23
Tisztelt doktor Úr/Nő! Ismét struvit kővel kapcsolatban írnék.Nekünk van a Tibeti spániel kutyánk,akit már kétszer műtöttek,katéterezés is volt.Az állatorvosunk továbbra is a gyógytápot ajánlja.Sajnos nem eszi meg hiába erősködünk,inkább nem eszik egész nap.A házi kosztot szereti nagyon. A kérdésem az lenne ha változatos házi kosztot adunk neki és mellette pasztát struvit kőre, meg egy kis c-vitamint, az maga szerint elég lenne ahhoz hogy savasítsa a vizeletét?vagy ugyanúgy kialakul neki.Erre csak a táp a megoldás?Próbálunk több tápot is kipróbálni,meg konzervet de nem sikerül,neki csak a házi koszt kell.Olvastam hogy a pasztát meg a tápot együtt nem lehet adni,ezért gondoltam csak a pasztára.Válaszát előre is köszönöm!

Nem tudom, hogy elegendő lesz-e, ha a házi koszt mellett a pasztát kapja a kutya és egy kis C-vitamint.

Mindenesetre bármelyik megoldás is lesz a végén kivitelezhető, gyakori kontrol vizsgálatokat ajánlok az esetleges üledék képződés mielőbbi detektálása érdekében.

jelige: huskymama
2017-01-20
Husky szukánk kedden fialt 6 egészséges kiskutyát. Nagyon jól gondozza őket. Jól fejlődtek egy nap alatt is szemmel láthatóan. A szuka a burkolat megette. Szerda délután hasmenése volt, illetve ma reggel is. Szülés után 2x 3x kapott szőlőcukros tejet. Emiatt lehet a hasmenés. A kutyus jókedvű, iszik rendesen, eszeget de elég keveset. Ez normális ilyenkor?

Persze, a hasmenés kialakulhatott a magzatburkok megevése és a szőlőcukros tej adása miatt is. Ha a hasmenés mellett a kutya keveset eszik, az viszont azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a szokásosnál is gyorsabban, súlyosabb mértékben vezsít a kondíciójából, ráadásul a kölykök egészségét is veszélyezteti ez a helyzet.

Érdemes lenne felkeresni állatorvosát, és vizsgálatát (fiziokális vizsgálatok, ultrahang, hövelytükrözés ... esetlkeg labor ...) kérni, hogy nem lázas-e a szuka, nincs-e más oka a hasmenésnek és étvágytalanságnak.

Nagyszerű lenne, ha sikerülne megállítani a hasmenést, a szuka visszanyerhetné étvágyát, kiderülhetne, hogy nincs további magzat, magzatburok a méhben és folytatódhatna a békés családi idill.

Tenyésztőknek

Kutya születik

Az ellés utáni időszak jellemző betegségei és gyógykezelésük pointer fajtában

jelige: Prednitab
2017-01-19
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm gyors, és őszinte válaszát! Sokat segített vele. Tisztelettel: ' Prednitab '
Kizártnak tartom, hogy bármiben is segített volna a válaszom :) de köszönöm kedves viszont-reakcióját.
jelige: Prednitab
2017-01-19
Tisztelt Doktor Úr! A kutyáknak adott prednitab 5mg tabletta helyett, kaphatja-e az embereknek készült Prednisolon 5mg tablettát? Míg a prednitab 5mg-ból 10 szem 1300ft addig a másik készítmény 20 szem nincs 1000ft, sőt a támogatott ára nincs 200ft. Ez elég nagy eltérés azonos hatóanyag mellett. Válaszát előre is köszönöm!

Valóban sokszor előfordul, hogy ugyanaz a hatóanyag jóval olcsóbb egy humán készítmény, mint egy állatorvosi szer esetében. Állatorvosának azonban nincs ilyen jellegű mérlegelési lehetősége. Amennyiben egy hatóanyag elérhető állatorvosi készítményként, akkor neki ezt kell adnia. Humán készítményt csak azon esetekben rendelhet, ha a hatóanyag nem elérhető állatorvosi szerként.

Sok évvel ezelőtt az is elterjedt volt, hogy humán receptre kiadott TB támogatással is "olcsósított" gyógyszereket használtak fel állatok gyógyítására, ma már azért ez is jóval ritkábban fordulhat elő.

jelige: uszkár, patella
2017-01-19
Tisztelt Doktor Úr! Egy éves törpe uszkárunkat tenyésztőtől vettük, hoyg a nevezetes fajtabetegségeket elkerüljük. Ennek ellenére egy éves korában elkezdett sántítani a hátsó jobb lábára. Ha kicsit megmozgattuk, visszapattant a helyére és nem sántított tovább, mintha mi sem történt volna. Olvasgattam erről és tudtam, hogy nagyobb baj is lehet belőle, hát kérdezősködtem és ismerősök ajánlottak egy állatorvost a szomszéd faluban, akihez ezzel a problémával fordulhatnék. Meg is vizsgálták, egyik lábán I. fokú, az említett jobb lábán II. fokú patella luxatio-t állapított meg. Azt mondta, meg kell műteni. 40 perces műtéte volt a kutyusnak, amikor kapott egy keresztszalagot, más információt nem kaptam róla. A műtétet jól viselte, a sebe szépen gyógyult. Azt mondták, napi három alkalommal egyenesítsem ki a lábát 20szor, ezzel előzve meg az izmok összehúzódását. Két nap múltán kontroll, injekció, aztán a 10 napos varratszedés. A gond az, hoyg a kutya nem áll rá a lábára, habár olvasmányaim szerint a kutyák nagy része már néhány napon belül megpróbálja terhelni a műtött lábát. A problémát már a varratszedéskor is említettem, de mivel fájdalmat nem észleltek, azt mondták, majd lábra fog állni. A műtét óta 3 hét telt el, a kutya azóta sem használja a lábát. Továbbra is tornáztatom, de semmit nem használ és nem tudom, mit tegyek. Látom, hogy néha azért le-leér a lába a földre, pl. ha ugrani akar, de olyan, mintha az a lába erőtlen lenne és nem tartaná meg, így három lábon ugrál naphosszat. Fájdalmat tornáztatás közben nem tapasztalok a kutyán, a sebe teljesen gyógyult. Időnként hátrakap a beteg lába felé, de nem tudom, ennek van-e jelentősége. Tisztában vagyok vele, hogy látatlanban nehéz tanácsot adni, csak elég tanácstalan vagyok, mit is kellene tennem, mi lehet a baj és hogy vissza merjek-e menni vele oda, ahol műtötték. Remélem, nem valami visszafordíthatatlan hiba történt. Egyébként más tekintetben jól van a kutya, eszik, kedve jó, a lehetőségekhez képest mozog is. Válaszukat előre is megköszönöm!F.O.

Nagyobb testű és magasabb fájdalomtűrő képességgel rendelkező fajták és egyedek korábban kezdik el terhelni az operált végtagot, mint a kistestű, érzékenyebb példányok. Az jó jel, hogy a seb szépen gyógyult, a térdízület nyújtása közben semmi fájdalmat, szokatlant nem tapasztal - de valóban lassan ildomos lesz rájönnie a fiatal törpe uszinak, hogy négylábú.

Sajnos semmi okosabbat nem tudok mondani a távolból, minthogy jelezze állatorvosának a jelenlegi állapotot, és kérje ki véleményét, tanácsát, esetleg vizsgálatát. Én Önökkel együtt remélem, hogy lassan rendeződik a kutya állapota.

jelige: nehezen légző macska
2017-01-17
Tisztelt Doktornő/ÚR! Van egy 8 hónapos cicánk. Pár hete elkezdett köhögni, és azt vettük észre, hogy néha zihálva, nehezen veszi a levegőt. Addig inkább kinti macska volt, a fagyok beköszöntével szinte csak a házban van. Többször kapott már injekciót (azt hiszem gyulladáscsökkentő), de nem igazán lehet tudni a pontos baját. Ez a ziháló légzés többször előjön, változó mértékben. Pár napja azt hittük, el is pusztul a macska, mert 7 órán keresztül csak feküdt, nem evett, inni se akart, 1x-2x köhögött, látszott, hogy nehezen kap levegőt. Ki-be járt az oldala, a szája is picit nyitva volt, és a nyaka alatt is erősen mozgott. Volt hogy felfelé nyújtotta a nyakát, hogy jobban kapjon levegőt. A levegővételeknek hangja is volt. Este evett, reggelre olyan volt, mint akinek semmi baja. Ez így volt 2 napig, játszott, evett, rendesen vett levegőt, majd ma megint csak egy helyben ült órákat, és ugyan az volt, mint pár napja. Mi lehet a probléma? Utánaolvastam a tüneteknek, és nagyon sok betegséget találtam, de volt ahol csak nehézlégzésről esett szó, a köhögésről nem, vagy írtak mindenféle váladékról (orrfolyás, nyáladzás stb) amik nálunk nincsenek. A legrémisztőbb a has és a mellhártyagyulladás volt. Előfordulhatnak ezek? Vagy esetleg asztma? Az mitől lehet, hogy néha tünetmentes, máskor meg olyan rossz állapotban van, mint aki órákon belül elpusztulhat... Válaszát előre is köszönöm

Nem csodálom, hogy a leírt tünetek alapján az oltatlan, kijáró, fiatal macska esetében sok lehetséges betegséget talált. Valóban sok oka lehet.

Találgatni nem érdemes ezügyben, állatorvosa viszont részletes vizsgálatokkal megtalálhatja az okot, és ekkor az esélyek , megoldások is világossá válhatnak. Lehet, hogy már részletes fizikális vizsgálatok segítenek, lehet, hogy a vírustesztek, vagy laborvizsgálatok, vagy képalkotók (pl röntgen) segítenek a betegség meghatározásában. Ezután nem kizárt, hogy intenzív, bentlakásos kórházi kezeléssel lehet meggyógyítani a cicát.

Ha túljutottak a mostani életveszélyes állapoton, akkor pedig az elmaradt oltásokat, parazitamentesítéseket és az ivartalanítás időpontját is megbeszélhetik.

Macskatartóknak

jelige: Daganatos kutya miatt
2017-01-17
Daganatos kutya Kedves Doktorúr! Volt vèrvètel ès fizikàlis vizsgàlat. Az onkológus Chlorambucilt javasolt. 2 hètre adott gyógyszert. Mellèkhatàsnak csak a hànyàst említette,pedig ennèl több mellèkhatàst olvastam a neten. Nem hívta vissza a kutyàt ès nem említette,hogy a kutyànak kell kontroll vèrvètel ès az se mondta,hogy a gyógyszert gumikesztyűvel fogjam meg,erre a kutyus orvosa hívta fel a figyelmem. Nem mondta,hogy kb mennyi ideje lehet a kutyusnak.Azt mondta elèg,ha bemegyek èn gyógyszerèrt. Nem èrtem. Leírta a kutyàt??? De akkor minek a dràga kezelès??? Ne haragudjon,de nem èrtem. Nem javasolt Vetri dmg-t se,semmilyen immunerősítőt.

Alapvetően én is egyre kevésbé értem Önt.

A felmerülő kérdéseket, ha állatorvosának felteszi, akkor ő nyilván legjobb tudása szerint igyekszik ezekre válaszolni. Ha nem teszi fel a kérdéseket, akkor ő nem tudhat ezekről és "csak" olyan információkkal látja el önt, ami szerinte fontos és érdekelheti, és általában hasonló esetekben elegendő szokott lenni más gazdiknak.

A  lehetséges mellékhatások tekintetében egy citosztatikum esetében akár hetekig lehet szakembereknek is infomációt cserélni, vitatkozni. Gondoljon csak az aspirin, a szteroidok, vagy akár a fogamzásgátlók lehetséges mellékhatásaira. Nem tartom hibának, ha állatorvosa "csak" a hányást említette, ami akár az első kezelés után is jelentkezhet, ráadásul könnyen kezelhető, kivédhető.

Nem gondolom, hogy akár orvosa(i) akár Ön leírta volna a kutyát, hiszen most kezdték el a kezelését. A drága kezelés oki kezelést nyújt a kutya számára, míg a szintén nem olcsó immunerősítők elsősorban olyan esetekben, vagy olyan előrehaladott állapotban jelenthetnek némi segítséget, ha a beteg szervezete már legyengült, étvágytalan, letörési szakaszba tart. Olcsó megoldásként legfeljebb az eutanázia kínálkozik, érzésem szerint itt a bonyolult és drága kezelések is  "legfeljebb" jó életminőséget és időt nyújthatnak Önnek és kutyatársának. Érzésem szerint ezért választották a nem olcsó oki kezelést.

Addig értem a kétségeit, hogy senki nem tudta megígérni, hogy bármilyen erőfeszítése jutalmaként újra egészséges, tumormentes lehet a kutyája. Azt a részt viszont elejétől nem értem, hogy ha meg van győződve arról, hogy  "menthetetlen a kutya",  felesleges, drága, esetleg ártalmas az onkológiai kezelés, akkor miért kezd bele? Állatorvosa(i) felkészült, lelkiismeretes szakember(ek) aki(k) megérdemli(k) a bizalmat. Szerintem sokkal több hasznos, egyedi  információt kaphat tőlük, mint tőlem, vagy hasonló forrásokból, akik nem ismerik az esetet részleteiben.

jelige: József
2017-01-17
tisztelt dr úr van egy 3 hónapos angol buldogom egyik napról a másikra el kezdte húzni mind a két hátsó lábát próbálna felállni de össze csuklik elvittük rögenre és az se mutatott semmit mit tegyek az orvosom ct javasolja

Orvosa helyesen javasolja a 3D képalkotókat, ha a fizikális vizsgálatok, labor alapján és a röntgen felvételen nem egyértelmű a leírt tünet oka.

MRI, vagy CT vizsgálat megmutathatja, mi okozza a kölyök hátulsó testfél gyengeségét és ezzel kiderülhetnek az esélyei, a megoldás is.

jelige: Daganatos kutya
2017-01-16
Tisztelt Doktorúr!12 èves kutyàm kapcsàn jan.6-àn daganatot diagnosztizàlt az àllatorvos,ct ès citológia kèszült.I-es stàdiumú laphàmcarcinoma.Èrintett a szem-orr-homloküreg ès nem műthető.Nem èrtem hogy alakulhatott ki,nem volt előjele. Hètfőn viszem onkológushoz. Bízhatok benne,hogy az onkológus nem beszèl rà felesleges kezelèsre? Tudom,hogy sajnos menthetetlen. Köszönöm segítsègèt.

Bízhat benne, persze, hogy nem fogja semmire rábeszélni a kolléga, amit Ön nem szeretne.

Azt gondolom, hogy ha elegendő adat áll a rendelkezésükre, úgy tájékoztatni fogja a a lehetőségekről és a különböző kezelések várható eredményéről, esélyeiről.  Ön pedig dönteni tud arról, hogy szeretne-e bármilyen onkológiai kezelést, vagy csak tüneti kezelést szeretne, vagy semmilyen kezelést nem szeretne. Tehát, gondolom azt is megbeszélik, mi az, amit Ön felesleges kezelésnek tart.

Remélem, hogy ha van esély a gyógyulásra, akkor azt meg tudják adni a kutyának illetve, ha a gyógyulásra, tumormentes állapot elérésre incs reális esély, akkoris hosszú, jó életet tudnak még adni a kutyának.

Daganatos a kutyám!?

jelige: Clyde
2017-01-16
Kedves Doktor úr! Van egy 3 hónapos német juhász kiskutyám, múlt héten fel állt mind két füle, de már csak az egyik áll fel neki. Majdnem minden foga kinőtt, úgyhogy nem tudom hogy valójában a fogzás-e az oka. Mik a lehetőségek?

Egy 3 hónapos német juhász kölyök az intenzív növekedés szakaszában tart, ráadásul, gondolom a tejfogak is most teljesednek ki. Ha helyesen, megfelelő minőségű táppal etetik, és lehetősége van mozogni, játszani, akkor nem probléma, hogy néha még nem tökéletes a fülállása.

Emellett a 3 hónapos kölyök szerencsére még 2 hetente állatorvosi vizitre jár, mostanában kapja pl a veszettség elleni első oltását, nem kizárt, ha még nem chippelt, akkor azt is mostanában "szenvedi el" :).

Állatorvosa a rendszeres védőoltások, parazitamentesítések mellett a kutya fejlődésére is gondot visel, és vele érdemes megbeszélni a helyes táplálás, mozgatás alapjait is.

Kutyatartóknak

jelige: Dönci
2017-01-14
Tisztel Doktor Úr! 2 éves német juhász-hanoveri véreb keverékemnél nagy 99%-ban leukózist állapítottak meg.Előbb Lime-korra gyanskodott a kezelő orvos,most is lázas(jelenleg Doxiciklint és Algopirint szed),elkezdtünk imunrendszerverősítőt is szedni.Kicsit vérzett az orra is(csak rózsaszin),volt alvás közben 1légzés zavara,rohama? Elég hangosan veszi a levegőt,szinte nyüszörög amikor lázas.Állitólag évekig élhet még?Nagyon aggódom,és elvileg imunrendszere sincs. Ugye megmondaná az orvosunk,ha nincs remény?Bizok benne,csak rossz érzésem van.Megerősítést várnék máshonnan is.Nagyon súlyos az állapota?Köszönöm segítségét!

Ha a Dönci előrehaladott leukémia, vagy lymphoma betegségben szenved, akkor pontosabb diagnózis és megfelelő kezelés nélkül nemhogy évei, de hónapjai sem sok lehet hátra.

Ha nem rosszindulatú, vérképzőszervi daganatos megbetegedésben szenved, akkor nem kizárt, hogyjobban lesz, akár meg is gyógyul hosszantartó antibiotikumos és egyéb gyógyszerek szedésétől.

Megerősítést állatorvosától kaphat, ha a Dönci részletes kivizsgáláson eshet át. Jelezze állatorvosának, hogy a Dönci nem javult, sőt súlyosabb állapotba került. Ha komolyan felmerül a leukémia, lymphoma gyanúja, akkor az sem kizárt, hogy állatorvosa specialista kolléga segítségét kéri.

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/daganatos-a-kutyam

jelige: Ciculi
2017-01-13
Tisztelt doktor úr! Sajnos a cicám már napok óta csak fekszik alig eszik valamit a hasa fel van pufadva a gerince nagyon látszik és érezhető!!! Kedvetlen és bátyadt néha genny szagot lehet érezni nála!!!!!!!kérem segítsen mi lehet a baja köszönöm

Az oltatlan, kijáró kiskandúr leírása szerint napok óta nagybeteg, nem kizárt, hogy a végét járja. Sorloni sem szeretném, hányféle baja lehet, mert nincs értelme.

Mielőbbi részletes állatorvosi vizsgálatokra, ezzel egyidejűleg intenzív kezelésre van szüksége.

Ha sikerül átsegíteni a mostani krízisen, akkor pedig meg kell beszélni az elmaradt oltások, parazitamentesítések, majd ivartalanítás menetrendjét, hogy minél kisebb eséllyel ismétlődjék meg a mostani helyzet.

http://kisallatbudafok.hu/macskagazdaknak

jelige: Életmentés
2017-01-12
Üdvözlöm önöket!Van egy 9 éves Némerjuhász kanom.Pár napja a bal belsö lábán észrevettünk egy nagy kemény duzzanatot.Helyi állatorvos megvizsgálta osteosarcomára gyanakodott.Elvittük röggenre sajnos beigazolódott.Készült tüdö felvétel is amin kicsi gócos elváltozás mutatkozik több pontban.Az lenne a kérdésem,hogy van e valamilyen gyógymód amivel segithetünk??Vagy egyálltalán van e esélyünk bármilyen kezelléssel megmenteni őt.Vagy elkell fogadnunk és bele kell törödnünk.Esetleg fájdalomcsillapítón kívül valami gyógyszer ami segithet.Arra szeretnék választ kapni hogy igazábol mit tegyek harcoljak és probáljam meg.Vagy fel kell adnom.. Senki nem válaszol őszintén csak az igazat szeretném tudni,hogy van e értelme a kutyámat egy hosszú akár fájfalmas amputációnak,sugárnak stb kitenni... Hogy mennyi esélye lenne... Előre is köszönöm válaszukat. Üdvözlettel:Ilona

A végtag és mellkasi röntgen felvétel alapján sajnos nagy valószínűséggel sejthető, hogy a kutya előrehaladott, áttétes csontrákkal küzd. A teljes bizonyosságot és még pontosabb diagnózist szövettani mintavétellel és egésztest 3D képalkotókkal lehetne kimondani.

Az előrehaladott csontrák mind emberben, mind kutyában a nehezen befolyásolható rosszindulatú betegségek közé tartozik. Gyógyszeres kezeléssel (kemoterápiával), esetleg radioaktív gyógyszeres kezeléssel lehet lassítani a betegség lezajlását, azaz némi időt nyerni a betegek számára. A tüneti kezeléssel (fájdalomcsillapítás, immunstimulánsok ...) pedig az életminőséget lehet javítani, a fájdalmat csökkenteni. Még hasonlóan előrehaladott esetekben sem ritka, hogy a végtag amputációjával szabadítjuk meg a beteget a fájdalomtól és mellette gyógyszeres kezeléssel lassítjuk az áttétek növekedését - ezzel, vagy más kombinált kezelési módszerekkel lehetséges elfogadható életminőség mellett időt nyerni.

Azt gondolom, hogy jelenlegi állatorvosai is teljesen őszintén hasonló infomációval látták el. A biológiában, orvos- és állatorvos tudományokban nem létezik a "tutti biztos" és a 100% bizonyosság, de az esélyek az előrehaladott csontrák esetében a teljes gyógyulásra szinte a 0-val egyenlőek. Pontosabb prognózist 2 röntgen alapján nem lehetséges mondani. Több adat (szövettani eredmény, laborvizgsálatok, egésztest 3D képalkotó ...) esetében pontosabb előrejelzést lehetne adni bármilyen kezelés esetére. A döntést azonban a rendelkezésre álló adatok alapján is Önnek kell meghoznia.

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/primer-csontdaganatok-diagnosztikai-es-terapias-kerdesei-orias-testu-kutyakon

jelige: Nessie
2017-01-10
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A tegnapi nap folyamán vettem észre a németjuhász szuka kutyánk orra közelében egy csípés/kiütés szerű piros kis dudort. A kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy mi lehet ez, mi lehet ennek az oka, ki kell hozzá hívni az állatorvost? Válaszát előre is köszönöm !

Kis piros dudort okozhat valóban rovar/parazita csípés, vagy allergiás kiütés .... vagy fizikai/kémiai hatások, de akár tumor is nézhet ki a leírt módon.

Ha nem tűnik el, pláne ha növekedne a leírt képlet, akkor szerintem érdemes lenne állatorvosa segítségét kérnie az észlelésével kapcsolatosan. Egy rendelőben biztosan gondosabban meg lehetne vizsgálni a kutyát, mint otthonában.

jelige: allergia 2
2017-01-10
Köszönöm, és elméletileg, ha van csirke a hipoallergén tápban, akkor annak molekulái elvileg olyan kicsik, hogy nem tudnak allergiát okozni csirkeallergiásban sem?

Valóban az a helyzet, hogy a hipoallergén tápokban a táplálék fehérjéket a hidrolízis során olyan kisebb molekulákká bontják, amit a (túlérzékeny, allergiás) szervezet immunredszere nem ismer fel allergénként.

Ez az elmélet, de mint minden gyártási folyamatban, technológiában az elméletek sohasem 100%-osan valósulnak meg, így el tudom képzelni, hogyegyes esetekben marad olyan fehérje, vagy fehérje részlet, amit mégis felismer az immunrendszer és immunrekciót vált ki.

Ezért gondolom, hogy egy bizonyítottan csirkehús fehérje allergiában szemvedő kutya esetében olyan hipoallergén tápot kellene választani, ami csirkementes.

jelige: allergia
2017-01-09
Üdvözlöm, a hipoallergén tápban ha van csirke, akkor azt eheti a csirkeallergiás kutya? Köszönettel!
A hipoallergén tápok zöme csirkementes és azt gondolom, ha a kutyája bizonyítottan csirke fehérjékre allergiás, akkor a jónéhány csirkementes (nyúl, bárány, hal, kacsa ..... húst tartalmazó) hipoallergén tápok egyikét, másikát  lenne érdemes választania.
jelige: Tacsi
2017-01-09
Tisztelt Doktorúr! Szálkásszőrű tacskó szuka kutyusomon hirtelen megjelent egy vízhólyag szerű csomó a mancsán. Az ujjak között. Mobilis, nem tapad semmihez. Nyalogatni nem nagyon szokta, eddig maximum 2x láttam. Azonnal elvittem az orvosunkhoz. A csomó megjelenése előtt 3 hèttel esett át az ivartalanításon, de akkor még nem látszott. Bemenet nincs a csomón, hogy esetleg szúrás vagy idegentest okozta volna. Èn először toklászra gyanakodtam. Kiszúrta az orvos, kinyomkodta. Savós folyadék jött belőle de még aznap este vissza is nőtt. Pár nap múlva ismét kiszúrta, de megint visszanőtt órák alatt. Szedett antibiotikumot de nem változott. Utána fájdalomcsillapítót is kapott, de a csomó továbbra is ott van, sőt nőtt is egy picit a napokban. Most várakozunk, az orvos mélyaltatásos műtétet javasolt. De csak tavasszal, a nagy hideg miatt. Ha romlana akkor azonnali műtét lesz. Étvágya van a kutyusnak, lázas nem volt. Tanácstalan, hogy mi okozhatja. Nagyon aggódom. (A kutyust 7 éve fogadtam be az utcáról, akkor maximum 1 éves lehetett. Így 8-9 éves lehet most. Lakásban lakik, minőségi kutyatápot kap+leves maradékot. Ivartalanított. 3 havonta kap féreghajtót. A szívférgesség teszt negatív lett. A műtét óta nem sétáltunk, mert a ladozás alatt nem lehetett, utána pedig megjelent a csomó, így amiatt sem mertünk menni. Csak az udvarra jár ki elvégezni a dolgát) Válaszát előre is köszönöm!

A képek alapján számomra nem kizárt, hogy tumor nő a tacsi lábvégén.

Egyetértek állatorvosával, miszerint a képlet tervezett eltávolítására van szükség. Az eltávolított képlet szövettani eredménye fogja egyértelműen megmondani, hogy tumorról van-e szó, az mennyire veszélyes, sikerült -e ép széllel eltávolítani. Ez önmagában sok információt ad a tekintetben is, hogy mennyire várható kiújulás, illetve szükség van-e utókezelésre.

jelige: Arillas
2017-01-09
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Sziámi cicánk veséje beteg, de szinten tudjuk tartani, mert nagyon szeretjük és mindent megteszünk érte. A vesekímélő tápot, ha nehezen is de azért elfogadja, sziámi cica és amúgy is nagyon válogatós és rossz étvágyú, de a csirkehúsért él-hal, viszont ezt a veséje miatt teljesen megvontuk szegénytől, hogy teljesen átálljon a kímélő étrendre. Viszont mivel ilyen rosszevő, akár napokig is képes nem enni, ilyenkor már vitaminos pasztával kényszeretetjük, és ha megsejti valahol a csirkehúst megállás nélkül kéri kétségbeesetten. A fehérjetartalma miatt nem tudjuk, hogy a csirkehússal még rosszabbat teszünk a veséjével, vagy nem adunk neki és akkor meg inkább éhenhal. Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Alapvetően a csirke és halhús a könnyen emészthető fehérjéi miatt alapja lehet a vese kímélő diétának is ....

A legokosabban akkor járnak el, ha állatorvosukkal (aki ismeri a jelenlegi veseparamétereket) megbeszélik, hogy mennyi és milyen módon előkészített csirkét etethetnek a cicával anélkül, hogy tovább károsítanák a veséjét.

jelige: Fülek
2017-01-09
Üdvözlöm! Kiskutyám fülének belső oldalán találtam egy kosz szerű dolgot amit leszedtem de alatta egy kb25 mm átmérőjű barna folt van de nem dudorodik ki.Megnéztem tüzetesebben a fülét és a másikon is van 2 de nem akkorák mint a másik és a füle hegyén vannak.Ezen kívül nem koszos és nem zsíros a füle.Mit tegyek? Nagy a baj? Keressek ügyeletet?Kedden tudnám csak megmutatni orvosnak.

Leírása alapján számomra sem világos, hogy ártalmatlan pigment foltról van-e szó, vagy gyulladás-, vérömleny-, netán tumor fejlődik-e a fülkagylókon.

Remélem én is, hogy nem nagy a baj, és azt sem gondolom, hogy sürgős, ügyeleti ellátásról lenne szó, de azt gondolom, néhány napon belül érdemes lenne megmutatni állatorvosának, akivel közösen el tudják majd dönteni, hogy ki kell-e vizsgálni az észlelését.

jelige: Aggódó
2017-01-08
Tisztelt Doktor Úr! Társasházban élek, és jó két éve került a környékünkre egy jó kondícióban lévő fajmacska, a gazdája halála miatt. Néhányan elkezdtük etetni, és egy fedetlen fekhelyet is kialakítottunk számára kültérben. A tegnapi hideg éjszakára való tekintettel,(-17 fok!) helyet biztosítottam részére egy beüvegezett loggiában, ahol fagypont körül alakult a hőmérséklet. (Minden szükséges kellékkel együtt: táplálék, víz, alom) Nagyon nehezen viselte a bezártságot, majdnem egész éjjel sírt, annak ellenére, hogy többször próbáltam megnyugtatni. Semmit nem fogyasztott, almot sem használt. Reggel visszaengedtem a kinti helyére, annak ellenére, hogy nagyon hideg volt, de nem akartam tovább "kínozni". Rögtön evett abból a tápból, amiből fent egyáltalán nem. Ezt követően pedig eltűnt, ezidáig nem került elő - ez rá nem jellemző. Félek, a hideg okozta hirtelen sokkhatás valamilyen kárt tett benne, vagy esetleg megfagyott. Kérem, segítsen egy általános tanáccsal, hogy a történtek jelenthettek-e rá nézve valamilyen veszélyt, vagy esetleg az ijedtség (soha nem volt befogva, amióta itt élt) okozhatott számára egy traumát, és csak elbújt egy ideig valahol? Válaszát tisztelettel megköszönve, üdvözlöm!

Ha nem beteg, és jó a kondíciója az oltatlan (ill. kölyökkorában valószínűleg oltott), parazitáktól nem mentesített (?) talán ivartalanított kandúrnak és nem éri baleset (aut, kutya ...)  - akkor jó az esélye, hogy átvészeli ezt a zimankós időszakot. Anélkül, hogy tudhatnám a napi rutinját, még az sem kizárt, hogy most valaki más fogta be, zárta el a cicát melegebb helyre. Az is lehet, hogy mire a válaszomat olvassa, már előkerül a pártfogoltja. Én Önnel együtt csak találgathatok és reménykedek a jó fordulatban.

Hosszútávon természetesen aggályos, ha a kinti életet élő cica nem kaphatja meg védőoltásait, parazitamentesítését esetleg ivaros  és emellett ki van téve az időjárás viszontagságainak is. Mindez összességében nem a hosszú, egészséges élet záloga.

jelige: Rubin
2017-01-07
Rubinkàm 11 éves bolognese van 5 csunya foga és kellemetlen szàjszaga...ajànlott az altatàssal jàrò eljàràs fogkő fogak elzàvolitàsàhoz vagy van màs eljàràs is .tisztelettel tamara

Igen, azt gondolom, hogy  felületes bódításban lehetne legjobban eltávolítani a fogkövet , helyileg is kezelni a gyulladásos területeket - és közben részletesen átvizsgálni a szájüreget. Ha szükséges néhány beteg, meglazult fogat is lehet, hogy el kell távolítani.

Ezután táplálékváltással esetleg fogkőeltávolító jutalomfalatkák, rágcsik esetleg fogmosás alkalmazásával lassítani, késleltetni lehetne a fogkő újraképződését.

Ha Önnek, vagy állatorvosának bármi aggálya van a 11 éves Rubin egészségügyi állapotát illetően, akkor a fogkőeltávolítás előtt indokolt lehet a kutyus részletes kivizsgálása is. Így kiderülhet, ha aggályos a kutyus bódítása, fogkőeltávolítása - de ha rossz esetben  fény is derül egy rejtett betegségre, legalább tudnak tenni ellene.

jelige: Fülbetegség
2017-01-07
Jó napot kívánok! Van egy fehér házi macskám akinek a füle kívülről sebes gennyes, nem sértette meg semmi valami élősködő lehet. nem tudom mivel kell kezelni. nagyon csunya és már sajnálom szegényt. Legyen szives ajánljon valamit a fülére! Előre is köszönöm.

Állatorvosa a cica részletes vizsgálatával tudja kideríteni, hogy "csak" baktériumok, és/vagy gombák, és/vagy paraziták által okozott hallójárat gyulladásról, vagy esetleg mégis elfertőződött sérülésről, vagy esetleg laphámrákról, vagy másról  lehet-e szó. Ha megtalálták az okot, akkor lehet az esélyekről és megoldásokról beszélni.

Ha sikerül meggyógyítani a cicát a mostani állapotából, akkor megbeszélhetik a kijáró cica rendszeres védőoltásainak, parazitamentesítéseinek, és (, ha esetleg nem történt volna meg, akkor) ivratalanításának szükségességét is.

http://kisallatbudafok.hu/macskagazdaknak

jelige: Szindi
2017-01-07
Tisztelt doktor Úr/ Nő! December 20-án vettem észre, hogy a cicánk kimarad a játékokból, kedvetlen. 24-én már nem tudott rá állni a hátsó két lábára, fájt neki és "vonított", amikor hozzáértünk, megemeltük. 27-én elvittük állatorvoshoz, aki azt mondta hogy érhette valami trauma gerincét, de elváltozást ő nem érzékel rajta. Adott neki fájdalomcsillapítót, meg gyulladáscsökkentőt. Két nap múlva visszavittük, úgy tűnt jobban van. Helyre állt valami reflex. Csak sajnos 31-én megint vihettük az orvoshoz, mert teljesen megmerevedett a hátsó lába. Akkor megismételte a gyógyszeres kezelést és hétfőre visszahívott. Viszont nem ő rendelt, hanem egy fiatal kollégája, aki B vitamint adott neki, és azt mondta hogy már így is rengeteg gyógyszert kapott. Ezért én már nem merem vissza vinni (és sajnos anyagilag sem engedhetem meg magamnak hogy két naponta 4-5000-os vizitekre járjak). Megint nagyon fáj neki. Úgy jár mintha egy nagyon öreg cica lenne, és amikor az alomba megy el is szokott dőlni. Nagyon rossz így látni. Egész nap fekszik, viszont étvágya szerencsére van, inni viszont nem igazán iszik. Mit javasol? Azt reméltem az idő segít neki, ha ez valami gyulladás, de nem úgy tűnik. Nagyon aggódom. Köszönöm a segítségét!

Nem tudom eloszlatni az aggodalmait, és nem gondolom, hogy az idő lesz a segítségükre.

A viszonylag olcsó tüneti kezelések esélyét kimerítették, de sajnos ez nem vezetett eredményre az Ünnepek közötti rossz időszakban.

Állatorvosa a cica részletes vizsgálatával tudja kideríteni, hogy mi kozhatjaa leírt tüneteket - és ezután derülhet ki, hogy mi a teendő, illetve mik az esélyek a gyógyulásra. A részletes vizsgálatok között nem kizárt, hogy szükség lesz fizikális vizsgálatokra, laborvizsgálatokra, vírustesztekre és akár képalkotókra is, hogy kiderlessen a fiatal nőstény betegsége. Sajnos ez sem olcsó mulatság. Ha sikerül kikezelni a cicát a mostani betegségéből, akkor pedig megbeszélhetik a lakásban tartott cica védőoltsainak s parazitamentesítésének lépéseit, majd az ivartalanítást is.

http://kisallatbudafok.hu/macskagazdaknak

<< <  3 / 481 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.01.01
Budafokon talált kutyus telefonszámmal: 06 20 932 4505 https://www.facebook.com/trixi.szabo/posts/1710261915666522
2016.11.28
Augusztus közepén született nagyon játékos, eleven, kézhez szokott, dorombolós kiscicák keresik új örökbefogadó gazdijukat, féreghajtva, bolhátlanítva. Érdeklődni lehet: +36-30-2530158
2016.10.29
Napok óta kétségbeesetten szaladgál ez a fekete kutyus, a Vöröskereszt utcán, a Nagytétényi úton. Hívásra nem jön oda, nagyon félős, ezért nem lehet róla jobb képet csinálni. Egyre rosszabb állapotban van szegény. Nem hiányzik valakinek?