Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Maszat
2015-02-16
A kutyámnál szerdán májbetegséget állapítottak meg. Először sárga hányása, később vízszerű volt. Kapott infúziót, májvédő injekciót is. Közben nem volt vizelete sem, csak egy kis sárga cseppecske. Most már tud pisilni, csak közben 1-2-szer még hányogat. Szőlőcukros vizet kap, és főtt rizst turmixolva. Kérdésem-jól kezeljük-e az állatot, és meggyógyul -e a betegségből. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Barna Sándorné.

Kedves Gazdi!
Jó lenne tudni, hogy milyen vizsgálatok alapján állapították meg a májbetegséget, készült-e vérkép, vérlabor, hasi ultrahang vizsgálat, esetleg vettek-e mintát a májból (biopszia, citológiai mintavétel), stb. A kezelés eredményességére lehet következtetni a tünetek enyhüléséből, a vérből nézhető máj működését jelző, úgynevezett biokémiai paraméterekből és azok változásából, a máj ultrahangos képének változásából, stb. Nagyon más a kórjóslat, a gyógyulási esély, ha a máj daganatos elváltozásáról van szó, és más, ha egy fertőzés, vírus okozza a megbetegedést, stb.

Általánosságban elmondható, hogy a májbeteg gyógyulását elősegíthetjük infúziós kezeléssel, megfelelő májdiétával, ahogy az Ön kutyájánál is történt, ha bakteriális fertőzés gyanúja is felmerül, akkor antibiotikummal, fájdalom és gyulladáscsillapító szerekkel, hányáscsillapítóval. Többféle májvédő gyógyszerrel, táplálékkiegészítővel is gyorsíthatjuk a folyamatot (pl. Epato paszta, RX Hepato Support, Silegol, stb.)

Remélem, hamar túl lesznek rajta!

jelige: progeszteron
2015-02-16
Tisztelt Budafoki Állatgyógyászati Központ! Szuka kutyám hamarosan tüzelni fog és almot tervezek tőle. A kérdésem a következő: Mikor érdemes először progeszteronszintet mérni? Már a tüzelés első napján, vagy érdemes megvárni a 6-8. napot? Illetve a laboros vizsgálatnak mikorra van meg az eredménye? Sajnos vidéki vagyok és úgy tudom, hogy a helyi állatorvos Budapestre felküldi a levett vért. Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Első fedeztetés előtt nem feltételnül lehet eldönteni, hogy mikortól érdemes mérni a progeszteron szintet, mert még nem tudjuk, mire számítsunk. Minden kutya tüzelése egyedi, de nyilván minél korábban kezdjük a mérsét, annál többet tudunk. Jellemzően valóban a 6-8-ik naptól lehet számítani a progeszteron szint emelkedésére, de nagyon fontos nézni a hüvely citológiát, a véres kifolyást, a hüvely képét.

Erről részletesen olvashat Publikációink között, ha IDE KATTINT!

Rendelőnkben a szaporodásbiológiai szakrendelésre fogajuk a betegeket, bejelentkezéses vizsgálat után legtöbbször 3-4 órán belül tudunk ereményt mondani, mivel saját laborunkban történik a mérés. Ez nyilván nagyon függ attól, hogy mikor viszi a mintát a futár, melyik laborba juttatja el, ott mennyi az átfutási idő, ezért erről állatorvosánál kell érdeklődnie.

jelige: fogkő
2015-02-16
T Dr úr! 13 éves palotapincsimnek 2-szer kellett fogkövet eltávolítani és fogat húzni. /3-4/ éve. Most megint nagyon büdös a szája és csúnyán fogköves dölöngélnek a fogai, valószínűleg ki kellene húzni neki. Kérdésem az, hogy érdemes-e megműteni, mert volt olyan állatorvos amelyik nem javasolta az altatást az állat kora miatt. Nem szeretném ha az altatásból nem ébredne fel. Így viszont fájhat a foga nagyon, mert gennyes és nagyon büdös a szája. Mit javasol, kibírja a műtétet, az altatást? Üdvözlettel Ildikó

Kedves Gazdi!

Valóban rizikósabb egy idősebb kutya altatása, de manapság már igen jó altatószerek, altatási protokollok, szaktudás van jól felszerelt állatkórházakban. Ráadásul egy műtét előtti kivizsgálás segíthet a felkészülésben, ha erre is van lehetőség.

Sajnos így is lehetnek gondok, altatási baleset is előfordulhat minden életkorú betegen, de egyrészt a megfelelő felkészüléssel, altatószerekel, felszereléssel lecsökkenthető a kockázat, másrészt, ha nagyon rossz a helyzet, fájdalmas, nehéz a rágás, gyulladt a kutyus szája, akkor egy idő után nem is lesz más választás. Ezért nem érdemes szerintem megvárni, amíg már sürgősségi beavatkozásként kell elvégezni a foghúzást, fogkőleszedést.

jelige: kutyatartás szabályai
2015-02-16
Mik a kutyatartás (jog) szabályai? Mikor kell a jegyzőnek jelentenem ill. mikor kell az állatorvosnak jelentenem valamit? Úgy hallottam, hogy a jegyzőnek 3 hónapos korban kell jelenteni a kutyát, vagy elég csak az állatorvosnak szólni, aki majd chippeli, oltja? Köszönettel Zsófi

Kedves Gazdi!

Gratulálok a kutyushoz!

Az ebösszeírás keretében a helyi önkormányzatnál be kellett 2013. január 1-én jelenteni a kutyákat. A budafoki önkormányzatot megkerestük, és ott azt a tájékoztatást kaptuk, hogy 3 évenként lesz új ebösszeírás, ezért a most született, frissen szerzett kutyákat csak a következő ebösszeíráskor, 2016-ban lesz kötelező bejelenteni.  A mi rendelőnkben, extra szolgáltatásként vállaljuk, hogy bevisszük az ebösszeíró, gazdik által kitöltött adatlapokat a helyi önkormányzatra, ez nem kötelező állatorvosokra nézve.

Jó lenne tisztáznia saját, lakhelye szerinti önkormányzatnál, kezelő állatorvosánál, hogy ott mi az eljárás.

Ezen kívül kötelező a kiskutyák mikrochippel történő megjelölése a tulajdonos váltáskor, vagy legkésőbb a veszettség elleni oltás beadásakor. A veszettség elleni oltás 3-4 hónapos kor között kötelező egyszer, majd 6 hónapon belül még egyszer. Erről részletesen olvashat, ha IDE KATTINT! Ilyenkor egy úgynevezett széles spektrumú, vagyis fonal és galandférgekre egyaránt ható féreghajtó szer beadása is kötelező.

Az állatorvosok a mikrochipet regisztrálják egy központi adatbázisban (ezt kötelező megtenni), a petvetdata-n, ahová aztán az összes kötelező veszettség elleni oltást is regisztrálni fogják, kötelezően. Ezután mi automatikusan lejelentjük a helyi hatósági állatorvosnak,hogy veszettség ellen oltottuk a kutyáját, aki ezután évente küld emlékeztetőt az esedékes oltásról. Ez szintén változhat területenként.

Mindezek mellett ajánlott még fertőző kutyabetegség ellen is beoltani a kiskutyát, paraziták ellen védeni rendszeresen, és még sok hasznos információt olvashat erről honlapunkon, egyrészt a Tudnivalók Gazdiknak A-Z- ig menüpontban, illetve ha IDE KATTINT!

Remélem sok öröme fog telni a kiskutyában!

jelige: szülés
2015-02-14
Üdvözlöm! 2 éves shar-pei kutyám hamarosan szülni fog. Mire kell felkészülnöm, mikor kell hívni állatorvost? Nem tudom , hogyan zajlik a szülés, hogyan kell lekötni a köldök zsinórt, ha nem rágja el? Ha lekötöm cérnával a zsinórt, akkor az majd magától leszárad? Mi a szülés menete? Macskám is van, sziámi, ott is lehet gond a szülésnél, ott mikor kell állatorvos? Köszönöm!

Tudom, hogy nem erre vonatkozik konkrét kérdése, de az adatlapon nagyon roszul mutat a "nem viszem sétálni" és az "oltatom, de nem évente" kitételek. Azt remélem, hogy kutya és talán macska tenyésztőként figyelmetlenségből írt csak ilyeneket.

Honlapunkon részletes írást talál egyébként a kutyák otthoni szüléséről:

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/kutya-szueletik Ezt általában mindenki hasznosnak szokta találni.

A kutya és a macska tenyésztése komoly felkészültséget és felkészülést igényel a tenyésztő részéről is, ráadásul csak arra alkalmas és felkészített tenyészállatokkal érdemes ebbe belevágni, ellenkező esetben komoly buktatókat rejt magában. Mindezekhez érdemes szaporodásbiológiában jártas állatorvos tanácsait kikérni. Ő segíthet akkor is, ha az otthoni ellés körül bonyodalmak jelentkeznek.

Nagyon remélem, hogy sikerrel járnak.

 

jelige: influenza
2015-02-13
Üdvözlöm! A kutyák képesek elkapni az embertől az influenzát? (Pl. ha megnyapják az eber arcát, vagy hasonló.)

Kedves Gazdi!

Szerencsére az emberi influenza vírus mai tudásunk szerint nem fertőz kutyákat. Viszont bélférgeket nagyon könnyű így embereknek a kutyáktól elkapni, ezért mindenképpen meg kell akadályozni, hogy az emerb a kutya nyálával érintkezzen.

jelige: rejtett here
2015-02-13
3 éves cicám egyik heréje nem szállt le. Milyen tüneteket okozhat ez? Mindig nagyon sovány, nem hízik. Szőre a fején hiányos, nagyon viszket pár hete. Van -e összefüggés a rejtett heréjével ezeknek? Köszönöm!

Kedves Gazid!

Bizony összefügghetnek a tünetek a rejtett herével, mert a hormonháztartás eltolódása is okozhat bőrtüneteket, szőrhullást, viszketegséget, számos más dolog mellett: okozhatja parazitás fertőzés (bolha, atka, tetű), gombás, bakteriális fertőzés, allergia, férgesség, máj, vesebetegség is akár.

Alapos vizsgálat, szükség esetén kiegészítő vizsgálatok után (bőrkaparék-vizsgálat, bélsár vizsgálat, vérkép, vérlabor, hypoallergén tápra váltás, allergia teszt, stb. ) minél előbb el kellene távolítani a hasüregben vagy a lágyék csatornában rekedt herét!

jelige: cicám
2015-02-13
Kedves Doktornő! Köszönöm szépen a válaszát a Fiv+ cicámra! Igyekszem, azonban most megint aggódok. Befejeződtek a kezelések, az antibiotikum és infúzió, teljesen jól volt már, evett és élénk volt, de most pár napra rá megint csak fekszik és szomorúan néz, valamint nem eszik, egyedül egy kis tejfölt nyalogatott el meg az alutasakosnak a szaftját. Nem tudom megint lázas lenne e, de én nem érzem olyan melegnek. Egy napig nem kapta a táplálékgiegészítőit. Esetleg a szája belül lehet sebes? Vagy, az első szemfoga kilóg és sajnos szuvas is, de eddig is evett akkor nem tudom miért nem volt baj, de az fájhat neki? Nincs meg egyébként már sok foga. Vagy más lehet? Vagy egyszerűen rosszul van? Annyira sajnálom őt, a család kiskedvence, pedig már nagy volt az öröm, hogy jól van. Ha nem változik, hívom az állatorvost.

Kedves Gazdi!

Akár a foga, akár a szájában lévő fekély veszi el a kedvét az evéstől, mindenképpen vissza kell vinni szegényt állatorvosához, újabb vizsgálatra, kezelésre. Sajnos a FIV+ betegeknél gyakori a visszaesés. Nagyon sajnálom, hogy nem írhatok valami bíztatóbbat.

jelige: 0
2015-02-13
Tisztelt Doktornő/úr! Olyan problémám lenne, hogy a 9 éves kistestű keverék kutyusom, 2. napja furcsán viselkedik. Nem örül a sétának, engem se köszönt ha hazaérek, a lépcső alig akar lejönni meg fel, nem érdekli az étel, mindig láb alatt szokott lenni és most pedig még csak a helyén sem alszik, hanem elbújik az ágy alá és sehogyan sem lehet kicsalogatni onnét. Nagyon aggódok miatta. Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Szerintem nagyon jól leírta, hogy hogyan viselkedik egy beteg kutya: étvágytalan, fáradékony, kedvetlen. Fertőző, nem fertőző betegségek, amelyek fájdalommal, lázzal, rossz közérzettel járnak, mind okozhatják a mostani állapotot. Minél előbb állatorvoshoz kell vinni, hogy alaposan megvizsgálhassák, szüksége esetén kiegészítő vizsgálatokat végzhessenek: vérkép, vérlabor, röntgen, ultrahang vizsgálat, stb.

jelige: évike
2015-02-13
Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Van egy 12 éves spánielem, elmődaganata van, és az utobbi 2 napban kétszeresére nőtt, és a tegnap kifokadt.Kicsit legyengűlt, de étvágya van. Szeretném megműttetni, hátha a műtét után élhetne még egy keveset. Van arra esély hogy a daganat eltávolítása után jobban lesz? Persze ha a műtét kockázatmentesen és sikresen lezajlik.

Kedves Gazdi!

Nagyon gyakori, hogy az idős, ivartalanítatlan szuka kutyáknál emlődaganat alakulki, ami bizony előbb vagy utóbb kifekélyesedik. Erről részletesen olvashat tudományos publikációink között, ha IDE KATTINT!

Rendelőnkben ilyenkor tüdő röntgen vizsgálatot végzünk, mert az emlődaganatok igen gyakran adnak a tüdőbe áttétet. Mivel az ivari ciklus során felszabaduló hormonok hatátára is nőhetnek a daganatok, minden esetben elvégezzük az állat ivartalanítását is. Ha a tüdő tiszta, akkor egy műtét előtti kivizsgálás (vérkép, vérlabor vizsgálat) után még jobban tervezhető az altatás, az utókezelés. Sok 10 év feletti kutya-betegünk élt még tartalmas életet az ilyen beavatkozás után!

jelige: dzsoni
2015-02-12
van egy 4 hónaps szentbernáthegyi kutyám, pár hete bekattant, minden jel nélkül ugrik és harap. Ez már 3 szor fordult elő. Kivizsgálava még nem volt, most elvitték a Zöldmenedék Állatvédő Alapítványba, de nem akarom elaltatni, amig nem tudom nem beteg-e és azért harap. Kérem szives választ, mit tegyek!

Kedves Gazdi!

Ahogy Ön is írja, nem volt még kivizsgálás. Első lépés ez lenne: megpróbálni kideríteni, hogy van-e olyan betegség a háttérben, amin segíteni lehet. Ehhez alapos vizsgálat, vérkép, vérlabor, röntgen, talán még CT is szükségeltetne, az esetleges agyi elváltozások kiszűrérésre. Ha nem találnak semmit, akkor következetes neveléssel kellene megpróbálni lenevelni a harapásról, amihez tapasztalt kutyakiképző segtíségét is lehet kérni.

Vannak olyan gyenge idegrendszerrel rendelkező kutyák, akik csak nagyon tapasztalt, sokadik kutyás gazdának valóak, aki nagyon következetes és határozott tud lenni a kutyával. Ilyen nagytestű kutyánál elengedhetetlen az óvatosság!

jelige: szobacica
2015-02-14
Tisztelt dr úr! 11 éves macskánknak több emlődaganata volt, amit decemberben megmütettünk, egyben ivartalanítva lett. Kértünk szövettant, aminek az eredménye tubularis simplex carcinoma, grade-II. Most 2 hónap elteltével újra csomókat lehet tapintani, ami szinte napról napra növekszik, már galamb tojásnyi. Az étvágya jó, sokat alszik és hangosan szuszog, de nem mindig, a szőrét néha cibálja a hasa alatt és a lábán. Az orvos azt mondta, amíg a belsővarratok fel nem szívódnak, addig nem lehet egyértelmüen megmondani, hogy a daganat újúlt-e ki vagy a belsővarratok gyulladtak be, de semmit nem kapott rá. Teljes kivizsgálásra itt lehetőség nincs.Szeretném a tanácsát kérni abban, ha kiújulnak a daganatok, érdemes e újra megműtetni, mert mi azt a választ kaptuk, hogy nem. Ön szerint mennyire rosszak az esélyei, amugy ő egy szobacica. Van-e más lehetőség lassítani a daganat fejlődést és az áttét képződést?

Részletes általános és onkológiai kivizsgálással lehet kideríteni a 11 éves cica jelenlegi állapotát.

A fizikális vizsgálatok mellett vérlabor, esetleg citológai vizsgálat és a képalkotók (röntgen, ultrahang, de főleg egésztest CT, SPECT/CT, PET/CT) alkalmazásával már most is pontos képet kaphatunk a cica jelenlegi onkológiai- és általános állapotáról. Ezzel kiderülnének esélyei, lehetséges megoldásai.

A témában még olvashat honlapunkon:

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/nosteny-allatok-ivarszervi-daganatai

http://kisallatbudafok.hu/szakrendeles/daganatos-betegek-kezelese-onkologia/kepalkoto-vizsgalatok

 

 

jelige: Pajzsmirigy probléma?
2015-02-12
Tisztelt Doktornő/Úr! Van egy kb. 8 éves csivava-husky nőstény kiskutyám. Örökbefogadott, ivartalanított. Az utóbbi hetekben észrevettem hogy hirtelen mintha felszedett volna magára 1-2 kilót. illetve, mintha puffadt lenne. Ma már a vacsorát sem fogadta el és az utóbbi hetekben nem is annyira mozgékony itthon, mint az előtt, a sétánál a megszokott módon viselkedik. Sokszor kedvtelen és hirtelen 1-pár perces remegés jön rá mintha félne valamitől. Mivel nem ismerem a kórtörténetét az örökbefogadás végett így nem tudom volt-e ez előtt valami nagyobb betegsége. Lassan 2 éve hogy nálunk van, eddig olyan kirívó betegsége nem volt egy szemgyulladáson kívül. Ezen kívül jó kedvű korához képest örökmozgónak mondható kutyus. Válaszát előre is köszönöm: Bori

Kedves Gazdi!

A leírt tünetek alapján akár hormonális redellenesség, pajzsmirigy alulműködés is szóba jöhet, bár a mostani étvágytalanság akár bármilyen fertőző,nem fertőző eredetű betegségre jellemző lehet: a száj, a fogak betegsége, torokgyulladás, gyomor és vagy bélgyulladás, májbetegség, vesebetegség, stb. A puffadást emésztési problémák, a máj, epehólyag, hasnyálmirigy,gyomor megbetegedése is okozhatja.

Egy alapos kivizgsálás, és kiegészítő vizsgálatok: vérkép, vérlabor, bélsár vizsgálat, vizelet vizsgálat, a pajzsmirigy hormon vizsgálata, hasi ultrahang, akár CT-vizsgálat mind segítene eligazodni a tünetek között!

jelige: Dárius
2015-02-12

Köszönöm szépen a válaszát. A videón látható kutyus pontosan olyan állapotot mutat mint Dárius szokott. Én is erre a kórra gondoltam.

Most folytatnám a jelenlegi, pár napja tartó problémánkkal: Dárius elég ijedős kutyus volt mindig is. Pár napja délutánonként nagyon zavartan viselkedik. Rohangál,szimatol, kutat, kapkodja a fejét, ijedezik, néz valamit és elkezd tolatni a semmi elől, ezt órákon keresztül csinálja akár, mint valami dúvad. Nyughatatlan, nem tud lepihenni késő este sem. Viharos szelek voltak, gondoltam az viseli meg. Vettem neki Pro-vet no-stress tablettát, hogy átsegítsem ezeken a szeles napokon. Csak esténként adom neki, mert nagyon lenyomja, de még ez mellett is látom, hogy furán fürkészi a világot. A szelek elmúltak, ez a furcsa stresszes viselkedés viszont megmaradt. Közben tetézi, hogy időnként úgy csinál mintha a fogai közé ment volna valami:az orrát földhöz nyomja és a lábával próbálja kiszedni, a semmit..., és ezt egyre sűrűbben látom. Ha lefekszik akkor is mire elalszik többször tapasztalom, hogy ritmikusan verődnek össze az állkapcsai. Nem tudom mi érte, de felismerhetetlenül kicserélődött. Nagyon aggódom érte és nem is tudom, hogy is lehetne itt megbizonyosodni mi lehet a probléma, milyen irányban kell keresni. Amint tudom viszem az orvosunkhoz, de jó lenne nem csupán gyógyszert kapni, hanem okokat keresni...Köszönöm türelmét, és várom válaszát.

Kedves Gazdi!

Ezek igen komoly tünetek, az is lehet, hogy a fej különös mozgásával is összefüggnek, és mégis az epilepszia gyógyításával is foglalkozó állatorvost kellene megkeresniük, aki az agy CT-vizsgálatát, EEG-vizsgálatokat is kérhet.

Persze előfordulhat, hogy nem függenek össze a tünetek, és egy alapos kivizsgálás, a szájüreg, garat, orrüreg vizsgálata, szükség esetén bódításban fényt derítene a különös viselkedés okára, hátha valóban fájdamai vannak, esetleg egy rossz fog, nyelv alatti tályog, garattájéki növedék,stb. felelős a megváltozott viselkedésért, emiatt kapkod a fejével és próbálja az orrát dörgölni. Ha állatorvosa nem rendelkezik megfelelő műszerezettséggel, akkor biztosan tud ajánlani olyan állat kórházat, klinikát, ahol a lehető legtöbb vizsgálatot el tudják végezni!

jelige: macskám gondozása
2015-02-12
Kedves Doktornő/Doktor Úr! Most már csak benti, 10-11 év körüli ivartalanított cicánknál sajnos FIV-et diagnosztizáltak. A laborja jó eredményeket hozott, a máját leszámítva, szerintem mivel ugyanis mikor beteg volt több napig nem evett, valamint antibiotikum kúrát kapott, aggódtam is hogy esetleg későn kapta meg a roborálószert. Be volt sárgulva, ez megszűnt mostanra. Kapott infúziót és kapja a Vetri DMG cseppeket, VMP vitaminpasztát valamint Epato májregeneráló pasztát. Mire kell még figyelnem ennél a betegségnél, ha a környezetét nézzük? Nem mehet ki, legyen tisztaság jól tudom? Van-e más amire oda kell figyelni? Emellett milyen tápot ajánlana?

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom a cicát. Viszont sok FIV+ macska él hosszú boldog életet, és ha jól olvasom, az Ön cicája igen szerencsés, mert nagyon jól gondoskodik róla a gazdi.

Fontos a rendszeres féreghajtás, minél jobb minőségű táp, kevés stressz, sok szeretet és a már Ön által említett immunerősítők is nagyon sokat segíthetnek. Az is igen felelős döntés, hogy nem engedik ki, hiszen ha kijárna, megfertőzhetné a többi cicát is, meg persze sokkal több esélye lenne, hogy megbetegedjen.

Hosszú boldog életet kívánok neki!

jelige: Labrador retriever fajtajelleg
2015-02-12
Tiszteletem! 7 hetes fekete labrador szuka kutyus nyakán fehér folt mellkasán fehér csík, tenyésztésre alkalmas, fajtatiszta-e? Köszönöm előre is!

Kedves Gazdi!

Állatorvosként, bevallom nem igen foglalkozom fajtajellegekkel, mert nekünk akár keverék, akár pedigrés, ugyanolyan kedves minden kutya. Azt viszont nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy csak megfelelő tudással, kutyatartási feltételekekkel érdemes kutyatenyésztésbe fogni, mert az igazi kutyatenyésztés, nem a szaporítás, igen nagy elhivatottságot, sok pénzt, időt igénylő hobbi. Az anyakutyát szűrővizsgálatokra kell vinni, jóminőségű táppal etetni, ellátni az ellés körül, oltatni, féreghajtatni, etetni, mikorchipeltetni kell a kiskutyákat, és akkor még nem is betegedett meg senki...

Nagyon gyakori, hogy elhanyagolt, férges, bolhás, beteg, mikorchip nélküli, rossz állapotban lévő kutyákat hoznak a rendelőbe, akiket pénzért vettek, sokszor nem is kevésért, törzskönyv nélkül, miközben a menhelyek dugig vannak gazdikeresőkkel.  Ezt mindenképpen jó lenne elkerülni. Ezért is örültem meg, mikor az interneten az Ön levelén felbuzdulva kerestem labrador tenyésztő szervezetet, és ezt találtam:Magyar Labrador Retriever Egyesület

Etikai kódexükkel maximálisan egyetértek, érdemes olvasgatni. Az ő leírásukban tláltam meg, hogy a labrador retriever fajtajellegbe belefér egy kis fehér mellfolt.

jelige: Németjuhász
2015-02-12
Németjuhász kiskutya 10 hetes mult megkapta 2. oltását, kombináltat. Rá 2 napra lerobbant, nagy fájdalmai voltam alig lehett hozzáérni. Látta állatorvos, kapott injekciós kezelést, de nem tud menni, mint ha le lenne bánulva étvágya van csak felállni nem tud! Elképzelhető hogy injekciótol lett ez nála vagy valami gerincbetegség lehet? Nagyon sajnálom szegényt, kiváncsi lennék válaszára van e esély rá hogy menni fog vagy altassuk el? válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Noémi

Kedves Gazdi!
Sajnos további vizsgálatok nélkül nem lehet prognózist mondani, vagyis megjósolni, hogy hogyan alakul a kiskutya állapota. Legelőször el kéne különíteni alapos neurológiai és ortopédiai vizsgálattal, lehetőleg kisállat ortopédiában járats állatorvosnál, ahogy Ön is írja, hogy mozgásszervi betegségről (pl. "gerincbetegség" ) van-e szó, vagy neurológiai betegségről, amely akár lehet az oltás következménye is, amit be kell jelenteni az oltóanyagot gyártó cég felé is. Előfordulhat, hogy olyan betegség okozza a tüneteket, aminek semmi köze nincs az oltáshoz, de ez is csak alapos kivizsgálás, kiegészítő vizsgálatokkal  deríthető ki: vérlabor, vérkép, és főleg röntgen vizsgálat lenne az első lépés.

jelige: púposít
2015-02-12
Üdvözlöm! 5 hónapos törpe tacskóm púposan tartja a hátát, farkát maga alá húzva megy sokszor. Mellkasa széles, csípője keskenyebb, hasa lapos. A doki megvizsgálta, nem talált semmit. A kutyus eszik, iszik, játszik, hasa, semmije nem fáj. Féreghajtót kapott csak. Mi lehet a baja? Angolkór? Mivel kezeljük? Köszönettel!

Kedves Gazdi!
Legjobb lenne kisállat ortopédiában jártas állatorvossal megvizsgáltatni, aki kiegészítő vizsgálatokat is tud végezni: röntgen, kontrasztos röntgen, CT.

A tacskók igen hajlamosak a mozgászsezrvi betegségekre,, különösen az hát-ágyéki szakaszt érintő porckorong előesésre, amit úgy is hívnak a köznyelvben, hogy "tacskó-bénulás" és ezalól a törpe tacskók sem kivételek. Ezért is nagyon fontos, hgy már kölyökkorban lehetőleg kiszűrjük a fejlődési rendellenességeket, a nem megfelelő táplálásból eredő hiányállapotokat, és segítsük az egészséges fejlődést.

jelige: ivartalanítás
2015-02-12
Kedves Doktorúr! Szerdán ivartalanításra mennénk a 6,5 hónapos nőstény brit cicánkkal. 2hete tüzelni kezdett, ami pár napig tartott de 3 napja újra kezdődött még intenzívebben. A kérdésem az lenne, hogy ha addig nem múlik, akkor lemondjuk-e a műtétet? Válaszát köszönöm!

Kedves Gazdi!
Való igaz, hogy tüzeléskor egy picit vérzékenyebbek a cicák és nagyobb a vérbőség, de olyan elenyésző szokott lenni a vérveszteség macskák petefészkének eltávolításakor, hogy szerintem nem szükséges lemondani a műtétet, mert nem szokott gondot okozni a műtét során. Persze legjobb lenne a műtétet végző állatorvossal konzultálni ezügyben, hogy nála mi ilyenkor a szokás.

A cicák egyébként mindaddig ciklusokban, 21 naponta tüzelnek, amíg nem történik meg a párzás, így elég gyakori, hogy nehéz kivárni azt a pár napot, mikor éppen nem tüzel a cica. Erről bővebben olvashat Publikációinkban, ha IDE KATTINT!

jelige: bent-kint
2015-02-12
Kedves Állatorvos! Cicám kinti-benti volt, de a betegsége miatt már nem szabad többet kiengednünk, azonban most már jól van, süt a nap, sokáig nem is akart kimenni de most élénk lett, aktív, nagyon ki szeretne menni. A teraszajtón néz kifelé, valamin ha nem engedjük ki egy idő után kaparja is az ajtót. Nem fogja ez nagyon megviselni a cicát? Mit tehetünk érte?

Kedves Gazdi!

Ha állatorvosukkal azt bezsélték meg, hogy ne engdejék ki a cicát, akkor nyilván ez szolgálja legjobban az ő érdekeit, bár nem írta, hogy milyen betegsége van: fertőző eredetű, amivel más macskákat is megbetegítene, mint a macska AIDS, vagy a Macska Leukózis, , vagy még nem épült fel egy betegségből, esetleg mozgásszervi betegsége van, ami akadályozná a kinti életben, stb.

Azért kaparja az ajtót, mert hiszen korábban kimehetett, így arra számít, hogy előbb utóbb majd csak eszébe jut a gazdinak kiengedni. Szerintem megérti egy idő után majd, hogy nem mehet ki, de attól még szívesen nézeget majd kifelé, ahogy a legtöbb benti cica.

jelige: antibiotikum
2015-02-12
Bűzmirigy-gyulladásra, melyik a legjobb antibiotikum, régóta ezzel küzdünk, kinyomás után szokott kapni antibiotikumot, 15 kg-os a kutyus, korábban Cifran-t kapott, majd Klion-t, most Rovamycint adott a doki, ez utóbbiból napi 1 tablettát (1,5 millió NE spiramicin). A másik doki szerint a cifran egyáltalán nem jó anaerobokra, így a bűzmirigyre se. Köszönöm: Anna

Kedves Gazdi!

Sajnos igen gyakori probléma kutyáknál a bűzmirigy krónikus gyulladása. Ennek lehet anatómiai oka, például a túl szűk kivezető nyílás, a fűszeres táplálék etetése, a túl híg bélsár, a túl gyakori és szakszerűtlen nyomkodás, allergiás hajlam. Rendelőnkben is a Cifranhoz hasonló szélesspektrumú, vagyis sokféle baktérium törzsre ható antibiotikumot hazsnálunk, és jól szoktak gyógyulni tőle a kutyák. Nagyon fontos még a szájon át történő antibiotikum szedése mellett a gyulladt bűzmirigy naponkénti szakszerű kinyomása, átöblítése, enélkül gyakori, hogy sokkal nehezebb és lassabb a gyógyulás.

jelige: Dárius
2015-02-09
Tisztelt Doktor Úr/Nő. Dárius egy 5 éves angol bulldog. Pár hónapja időnként érdekes módon elkezd rázkódni a feje. Nem látszik rajta fájdalom jele, nem folyik a nyála, magánál van teljesen. Hívásra jön utánam és finomsággal kínálva el is múlik a rázkódás. Őt cseppet sem zavarja úgy tűnik. Orvosunk szerint ez enyhe epilepszia, amire kaptunk sevenal tablettát. Én úgy tudom,hogy a bulldogoknál ez gyakorta előfordul és nem epilepszia. A gyógyszert kipróbáltuk, pár nap után abbahagytuk, mert hányt többször és nem is vagyok meggyőződve, hogy ez az lenne. Van, hogy több egymás követő napon is előfordul, van, hogy 2-3 hétig sincs ilyen problémánk. Ön szerint ez valóban epilepszia lenne? Köszönöm válaszát.

Kedves Gazdi!


Találtam szakirodalmi utalást is az Ön által említett tüneteknek, idiopatikus fej-termor, (angol nevén idiopatic head tremor, IHT syndrome, vagy paroxismal dyskinesis) egy kevéssé ismert oktanú, de létező kórkép angol bulldogokban, boxerekben, dobbermannokban. Egy 2014-es angol tanulmány szerint a vizsgált angol bulldog populáció 38 %-a volt érintett.

Az 1-3 perces remegés csak a fejet érinti, nem jár tudatállapot változással, ahogy Ön is írja, kizökkenthető belőle az állat. Előfordulhat, hogy erről van szó az Ön kutyájánál is, bár ezt teljes neurológiai kivizsgálás, EEG, MRI, stb nélkül nem lehet 100%-ra kijelenteni. Valóban gyakran kezelik epilepszia gyógyszerekkel, amelyek nem túlságosan hatásosak. Jelenlegi tudásunk szerint nincs hatékony gyógykezelése ennek az állapotnak.

Ha ki szeretnék vizsgáltatni epilepsziás betegségek kezelésében jártas állatorvossal, akkor ITT találnak ilyet.

 

jelige: Állatorvosnál
2015-02-09
Kedves Állatorvos! Macskámat nem rég vittük el infúzióra az állatorvoshoz. Nem szokott a hordozáshoz, az utazáshoz, az idegen helyekhez, ráadásul más állatokkal sem jön ki jól, már pedig ott szerintem lesz forgalom. Egyébként nagyon jó, aranyos, nyugodt cica, de megvan ijedve, az odaúton is keservesen nyávogott a hordozóban. Azt sem tudom hogy hagyta magát, és hogy nem fogja-e kiszedni az infúziót. Ugye ki fogja bírni? Nem szivesen tesszük ki ennek a cicát, de muszáj az érdekében. 4 óra hosszát van ott, és még lesz pár nap. Azt nem is tudom holnap hogy vesszük rá. Köszönettel
Kedves Gazdi!
Az a tapasztalatom, hogy a cicák egészen máshogy viselkednek a rendelőben, mint otthon, általában igen megszeppennek, és főleg, hogy ha betegek, akkor sokkal jobban tűrik a beavatkozásokat, mint azt a gazdik gondolnák. A rendelők általában fel is vannak készülve a szeparált elhelyezésre, ezért az sem szokott gond lennei, ha más állatokkal nem jól jön ki. Nagyon remélem, hogy minden a legnagyobb rendben lesz és hamar felépül!
jelige: Élő vagy holt macskának hogyan lehet utódja?
2015-02-11
Jó napot kivánok. Érdeklődnék,volt egy 4 év körüli hím cicánk, fehér sajnos a fajtáját nemtudom. Elütötte állitólag az autó, amit nem értünk, mert nem járt az útra.Vér nem volt. Az egyik szeme ment ki, de az sem volt véres. Eltemettük. Azt kérdezném, hogy éltében kellett volna ivarsejtet venni, lefagyasztani, hogy egyszer legyen utódja? Magyarországon létezik ilyen? Ha holtába hány napig lehet ha lehet? Valamint klonoztatni csak élő állatot lehet? Annyi tévhit terjeng erről. És még az érdekelne, hogy több helyen is olvasom, hogy itt Magyarországon fagyasztanak le macskát, mért? Köszönöm a válaszát.

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom a cicával történtetket. Szaporodásbiológiai szakrendelésünk vezetőjével, Dr. Thuróczy Juliannával is konzultálva, aki nálam sokkal jobban otthon van a tudomány legújabb vívmányaiban,  ez a válasz született:

A világban sok helyen kutatják különböző állatfajok klónozási, génmegőrzési lehetőségeit, de ezek mind kísérletes stádiumban lévő tudományos kutatások, amik nagyon költségigényesek és nem céljuk a hobbiállatok reprodukálása. A halál beálltával olyan bomlási folyamatok indulnak meg, amelyek miatt a spermiumok kinyerésére rendelkezésre álló időszak rendkívül rövid. Macskák in vitro fertilizációjával hazánkban (úgy tudom Európában sem) nem foglalkozik senki. Így a kinyert spermiumokkal ivarzó nőstényt kell termékenyíteni, ami a szűk idősáv miatt nem valószínű, hogy sikerül.

Sajnos ezért csak arra bíztathatom, hogy igyekezzenek a jó pillanatokra emlékezni és mikor már készen vannak rá, fogadjanak örökbe egyet a rengeteg gazdátlan cica közül, akiknek a különböző menhelyeken igyekeznek gazdát találni.

jelige: ödéma
2015-02-09

Jó reggelt! Kutyusom januárban betöltötte a 16 évet. Sajnos a combja belső oldalán érintve az első emlőt, nőtt egy tenyérnyi, lapos kemény daganat, pár nap leforgása alatt. Ennek hatására( gondolom) bedagadt a hátsó lába, kemény és meleg.

Csak nehezen teszi le ezért csak segítséggel tud járni. Az étvágya sem az igazi már, bár az nem most kezdődött, elég válogatós lett. Amúgy még ugat, jól kommunikál. Szeretném megműttetni, de az állatorvos szerint nagyon rizikós a műtét, mivel ott sok a főér. Tavaly, 15.5 évesen is volt egy más jellegű műtéte, amiből simán felébredt. Kérném a véleményét a műtéttel kapcsolatban. És szeretném megkérdezni, hogy lábdagadásnak az az oka hogy a nyirokcsomó is érintve van ? köszönöm szépen

Kedves Gazdi!

Nagyon nehéz kérdés, sajnos utalhat a kialakult ödéma a nyirokerek, nyirokcsomó érintettségére, és sajnos az emlődaganat műtétek után is lehet szövődmény az érintett oldali hátsó láb ödémája.

Legjobb lenne alapos kivizsgálás, vérlabor, vérkép, tüdőröntgen, akár teljes test CT, SPECT/CT, áttét-keresés után megvitatni a dolog. (Bejelentkezéshez KATTINTSON IDE!) Ezen vizsgálatok alapján lehetne nyilatkozni arról, hogy mik egy műtét kilátásai, hogy vannak-e esetleg távoli áttétek, milyen a kutyus belső szerveinek az állapota, és tervezhető lenne az altatás is.

<< <  3 / 410 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.03.02
FIGYELEM! KERESSÜK A GAZDÁJÁT! A képen látható kutyát egy ismerős kutyatulajdonos bejelentése alapján állatorvosunk és asszisztensünk fogta be a rendelőtől nem messze. Chip nincs benne, feltehetőleg briard vagy tibeti terrier keverék lehet, 1 év körüli, kan, aki kb. 4 hónapja lehetett megnyírva. Egyik lábára sántít, sérülését elláttuk, kezeljük. Egyelőre nálunk marad, gazdája illetve bárki, aki információval tud szolgálni a gazdival kapcsolatban, kérjük jelentkezzen a 229-3865 telefonszámon.
2015.02.25
Gazdit keres két 7 hetes keverék kislány kutyus! Gazdájuk sorsukra hagyta őket, most ideiglenes helyen vannak, de végleges, szerető otthont keresünk a számukra. Előreláthatólag maximum közepes termetűek lesznek. Tüneményesek, kedvesek, bújósak. 20 335 3571 ; oszmun@gmail.com
2015.02.14
ELVESZETT! (Ady Endre út környéke) Szürke-fekete cirmos 6 éves macska nőstény, "Mirci" névre hallgat, aki néhány napja eltűnt. Ha valaki tud róla kérjük értesítsen a következő telefonszámon: 226-5654 vagy a 06-30-665-0418