Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Segítség
2016-08-08
Bolhaírtás

Sokszor nem könnyű, de fontos feladat kutya- és macxska tartók számára is.

üdvözlettel:

http://kisallatbudafok.hu/kutyagazdaknak

http://kisallatbudafok.hu/macskagazdaknak

jelige: banyek
2016-08-07
Tisztelt Dorktor Nő/ Úr! 12 mentett ciciusom van. a cicusok különböző koruak 1 évtől 1 hónapig. a cicusok külön vannak tartva, két három napja megy egy két cicának a hasa. Az egyik cicussal voltunk orvosnál mert neki görcsölt a hasa, kiderült, hogy bélgyulladása van, amire kapott gyógyszert, melyet orvos írt fel. Azt mondta hogy adjak a többi cicának normafloret, valamit smecta port javasolt az ételükbe tenni. Ettől tényleg javulnak. Orvosi kezelésben hol kérhetek segítséget, ahol nem olyan magasak a költséget, mert a mentett cicusok orvosi költsége nygyon megterhelő számomra anyagilag. Tud nekem ebben tanácsot adni? Nagyon köszönöm a válaszát! Köszönettel Ilona

A mentett állatok állatorvosi ellátása is lényeges költség tud lenni a pártfogoltak utaztatása, elhelyezése, etetése, gondozása mellett.

A költségek előteremtésében a saját képességek gyorsan kimerülhetnek, a család, barátok segítsége is jó tud ilyenkor jönni. Az állatvédők egy része ügyesen tud gyűjtéseket, aukciókat szervezni internetes közösségi oldalakon,  a bejegyzett állatvédő szervezetek ezt rendszeresen teszik, ők az SzJA 1% begyűjtésében is eredményesek tudnak lenni. Az állatvédő szervezetek egy részének akár alkalmazott állatorvosa is van, méág többüknek van szerződéses állatorvos partnere, akik nem ritkán kedvezményes áron segítenek a mentett állatokon.

Kérdéséből számomra nem derül ki, hogy egyénként, vagy szervezet tagjaként végzi-e állatvédő munkáját, az sem, hogy az ország melyik szegletében tevékenykednek, így természetesen nem tudok állatorvost ajánlani. Részemről a Rákbeteg Állatokért Alapítvány tevékenysége révén daganatos beteg, gazdi nélküli állatokon igyekszünk segíteni lehetőségeinkhez mérten.

http://kisallatbudafok.hu/alapitvany

jelige: Dia98
2016-08-07
Egy 13éves York-i terrierem van! Egy pár hónapja nagy sújt adott le!És félek,hogy egyszer teljesen lefogy és el alszik örökre... És abban szeretném kérni a tanácsát, hogy mit adjak a kis kutyámnak,hogy be legyen ennyire csontsovány? Talán valami féle vitaminra lenne szüksége? Köszönöm a választ előre is.!

Elsősorban biztosan nem vitaminra van szüksége.

A 13 éves yorki pár hónapja valamiféle krónikus betegséggel küzdhet, ez lehet az oka a súlyvesztésnek. Ez lehet olyan banális ok, mint egy fog/fogmedi betegség, ortopédiai eredetű fájdalom, - de lehet olyan komoly ok is a háttérben, mint szívelégtelenség, vagy daganatos betegség - egy 13 éves kutyában sok tucat betegség okozhat fogyást.

Állatorvosa részletes vizsgálatokkal (fizikális vizsgálatok, laborvizsgálatok képalkotók, esetleg egyéb kegészítő vizsgálatok ...) tudja diagnosztizálni a betegségét - és attól függően, mit találnak - tudják megbeszélni az esélyeket és a teendőket. Kezdjenek bele, ne várja meg, amíg a betegség teljesen elhatalmasodik, vagy lezajlik  a kutyán.

jelige: doxyciklin
2016-08-06
T Doktor Ur/Nö Ket es fel eves nemetjuhasz kutyank mindig liheg es jatek közben nagyon hamar elfarad es utana nehezen kap levegöt meg hoszu ideig es nagyon sovany hiaba eszik naponta 3x,voltunk vele orvosnal minden lelete negativ volt de a röntgen szerint a tüdö erei kifejezettek es a lepe jelentösen megnagyobbodott.A diagnozist nem nagyon ertem ,doxyciklint 3x1 et irtak fel neki 10 napig ,mivel magyarorszagon volt a vizsgalat a parom kivalltotta a gyogyszert de ügyesen otthon is hagyta ,itt nemetorszagban felhivtam egy par allatorvost ogy nem e tudna receptet adni de sajnos csak ugy adnak ha ök is kivizsgaljak a kutyat ami több szaz euro es csak 10 db os gogyszert tud kiirni ami azt jelenti hogy egy het mulva megint vissza kell vinnem a kutyat kontrolra ami megint több szaz euro es azt sajnos jelenleg nem engedhetjük meg magunknak. A kerdesem az lenne hogy mit is jelent ez a diagnozis ? A masik kerdesem hogy kedves baratnöm küldött nekem egy ANIDOX nevü por alapu gyogyszert ami szinten doxyciklin de csirkeknek es malacoknak keszült. En ezt adhatom kutyanak? Nem szeretnek nagyobb bajt csinalni!!! valaszat elöre i köszönöm.

Sajnos a leírt általános tüneteket (liheg, fáradékony) a fiatal kutyán számos betegség (szívelégtelenség, lázas megbetegedések, onkológiai megbetegedések, endokrin betegségek ....) okozhatja - ezért nem látok más értzelmes megoldást, mint  a kutya részletes kivizsgálását Németországban, vagy itthon.

A leírtak alapján nem kizárt, hogy állatorvosa felsőlégúti fertőzést sejt, erre ajánlhatott antibiotikumos kezelést. A gyógyszert a vizsgálatokat végző, vagy németországi állatorvostól kellene beszerezni )akár az otthon hagyott gyógyszer kipostázásával) - és amennyiben az 5-10 napos kezelés nem hoz gyógyulást, akkor gondolom ismételt kivizsgálásra van szükség Németországban, vagy itthon.

Ismerjük a németországi és a hazai árakat is - de sajnos nem adhatok megnyugtató, vagy bagatellizáló választ.

jelige: fifi
2016-08-06
A 6 éves Bichon Havanese kutyánk folyamatosan rágja magát, először csak a farkán vettünk észre hólyagszerű véres pöttyött , de már a farán is van. Elvittük állatorvoshoz azt mondta , pollen allergia , beoltotta és adott sampont, amivel fürdessük meg , de azóta is rágja magát! Főleg konzervvel van etetve. Mi lehet a baja ?

A leírt tüneteket többféle parazotás, allergiás és egyéb betegség okozhatja - talán leggyakrabban ezen a tájékon bolha lallergis és a bűzmirigyek gyulladása okoz gondot.

Jelezze állatorvosának, hogy nem oldódott meg a gond, ő minden bizonnyal további vizsgálatokat ajánl és remélhetőleg rövidesen megtalálják a baj forrását és leküzdik azt.

jelige: b6
2016-08-06
Nincs beteg állatom, csak elméletileg érdekel, hogy a b6 étvágyfokozó-e? A rossz kondíciót miből gondolta? Köszönöm!

Az étvágytalanság sokszor súlyvesztést és kondíció romlást okoz. Ha nincs beteg állata és csak általánosságban érdekli a b6 vitamin étvágyfokozó hatása, akkor nyilván téves következtetést vontam le, bár eléggé óvatosan fogalmaztam ....:

("Ha egy kifejlett kan kutya étvágytalan, esetleg rossz kondíciójú ...")

A korábbi válaszomat azzal egészíteném ki, hogy amennyiben az étvágytalanságot esetleg a rossz szív és keringési funkció okozza, úgy a B6 vitamin segíthet kiegészítő kezelésként.

jelige: szandi20
2016-08-06
Van egy 2 hónapos kiscicám és elkezdett nagyon lihegni étvágytalan, kissé fáradékony. nem tudom mit tudnék neki segiteni hogy jobban érezze magat

Az adatlap szerint oltatlan a kölyök, ez és a tünetek  önmagában eléggé valószínűsíti a lázzal járó vírusos betegségek egyikét.

Állatorvosi vizsgálatokra és kezelsre van szükség, otthon nem sokat tehet a kiscicáért.

Ha túljutottak a mostani kalandon, akkor érdemes lesz a védőoltások, parazitamentesítések, majd az ivartalanítás időpontját is megbeszélni.

üdvözlettel:

http://kisallatbudafok.hu/macskagazdaknak

jelige: axel
2016-08-06
8 hónapos közép ázsiai kutyusomnak egy hete megy a hasa fedocat tablettát kapot és gastroferm pet de még mindig lágy a széklete .Az elsönap hányt is fe egyébként eleven és étvagyavis jó mi leheta gond? Elöre is köszonöm a válaszát

Ha a fiatal kan oltási sora és parazitamentesítései teljesen rendben vannak - akkor is számtalan tartáshigiéniai, etetési probléma, rossz szokás (dög, széklet, bomló anyagok ...) és egy sereg belgyógyászati jellegű betegség okozhat hasmenést és hányogatást.

Állatorvosa részletes vizsgálatokkal (fizikális vizsgálatok, vér/széklet, vizelet labor, képalkotók .... )  tudja szűkíteni a kört, majd ha megvan a diagnózis, úgy a teendőket is megbeszélhetik.

jelige: kíváncsi fáncsi
2016-08-06
Tisztelt doktor úr! Igazából nem betegségről van szó, csupán a kíváncsiságomat szeretném kielégíteni. 4 éves szuka kutyámat nemsokára ivartalanítani fogják. Előtte ilyenkor gondolom nem csak én, más is utána olvas, érdeklődék az adott dologról ,betegségről. Az ivartalanítással kapcsolatban vegyesen olvastam, hogy van aki csak a petefészkeket veszi ki van aki a kutya méhét is. Vajon az állatorvosok közt is miért oszlanak meg a vélemények ezzel kapcsolatban? Egy laikus gazda ilyenkor teljesen elbizonytalanodik , mert jó lenne megtudni melyik jobb a kutyának. A gazda fülének biztos kecsegtetőbb egy kisebb vágással , rövidebb altatási idővel csak a petefészkek eltávolítása, de a bent hagyott méh nem okoz e a későbbiekben panaszokat? köszönöm szépen előre is a választ : Anna

Az élet számos területén előfordul, hogy több jó megoldás közül lehet választani, és nem könnyű eldönteni, melyik a jobb ...

Hasonlóan itt is az a legfontosabb, hogy fiatal korban kikerüljenek a petefészkek, és ezzel nagymértékben csökkenjen az esélye a kellemetlen, akár életet veszélyeztetőtüneteknek,  megbetegedéseknek (álanyaság, emlőgyulladások, emlőtumorok, petefészkek és méh gyulladásos, degeneratv és daganatos elváltozásai ...) A petefészkek eltávolításával, a hormon hatások elmaradásával a méh és hüvely fal hormon inzultusai is megszűnnek - ezzel nagyságrendekkel kisebb lesz az esélye, hogy méh- illetve hüvely elváltozások lesznbek a későbbiekben. Egyes megfigyelések szerint a méh eltávolítása némileg gyakoribb inkontinencia problémákat okoz a későbbiekben, mintha bent hagyjuk a méhet.

Mi általában egy fiatal szukában, elváltozást nem mutato méh esetében csak a petefészkeket távolítjuk el. Ha a méhen elváltozásokat tapasztalunk (ciszta, fal megvastagopdás, folyadék tartalom ...), vagy a tulajdonos kifejezetten kéri,  úgy természetesen eltávolítjuk a méhet is.

jelige: tacsika
2016-08-04
10 éves kan tacsi keverék kutya végbelében daganat van. Helyi állatorvos szerint idős a műtéthez, így lápisszal próbálja kezelni. Kérdésem, elég-e ennyi, és valóban idős-e a kutya az altatáshoz. Továbbá meddig élhet műtét nélkül. Köszönöm szépen a válaszukat!

Kistestű, tacsiméretű (rendszeresen oltott, parazitamentesített, helyesen táplált, tartott ... )  kutyák esetében nem ritka a 15 év feletti életkor sem. Ez alapján egy 10 éves kutyát nem biztos, öregnek kell tartani.

Az altatási kockázatok egyébként viszonylag könnyen és gyorsan megítélhetőek részletes fizikális vizsgálatok, labor- és a egyéb alap  kiegészítő vizsgálatok elvégzésével. A végbél környéki daganatok is elég könnyen vizsgálhatóak, eltávolíthatóságuk megítéléséhez szerencsés esetben elég a fizikális vizsgálat, vagy ultrahang, röntgen vizsgálatok.

Az onkológiai betegségek állatokon és emberen egyaránt túlnyomórészt nem fiatal korban jelentkeznek. Ennek ellenére a daganatos betegségeket túlnyomórészt eredményesen diagnosztizáljuk operáljuk és kezeljük.

Az Önök konkrét esetében nem kizárt, hogy a tumor eltávolítása, esetleg kasztrációval együtt végleges gyógyulást hozhat a kutyának - és még évekig boldog, egészséges életet élhet. Érdemes lenne megadni az esélyt erre.

üdvözlettel:

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/daganatos-a-kutyam

jelige: 12éves cica
2016-08-04
kb fél éve a cica orrán sötét folt,az állatorvos először canesten krémet javasolt,majd neogranormon kenőcsöt,ami után bevarasodik de a cica mindig leszedi a varat ,szemrevételezéses vizsgálat történt szeretném tudni mi okozza a problémát,illetve gyógymódra javaslatot.

Ha az elváltozás mutató terület alapvetően fehér, akkor legrosszabb esetben még az sem kizárt, hogy laphámrák fejlődik az  idős cica orrtükrén.

Állatorvosa szemrevételezés során gombás fertőzést gyanít, természetesen ennek is megvan az eséle, (minthogy én, akinek még szemrevételezni sincs módom) akár bakteriális eredetű fekélyt sem tudok kizárni.

Részletes állatorvosi vizsgálat segíthet kideríteni a bajt, és ezután lehet a megoldásokat megbeszélni.

jelige: remeg
2016-08-04
A kutya hétfőn, azaz tegnap előtt remegett, illetve bágyadt,étvágytalan volt.Tegnap semmi jelét nem adta,hogy baja lenne. Ma délelőtt szintén nem volt baja, viszont délután 3 óra körül ismét elkezdett remegni. Inni is alig-alig akar. Kullancs volt már a kutyában. Az orra nedves és hideg. Lázas lehet? Esetleg lyme kór lehet? A helyi állatorvos a mai napon kijön,de addig is szeretnék érdeklődni, megtudni mi baja lehet.

Remélem, hogy tegnap (szerdán) állatorvosa meg tudta vizsgálni a kutyát és mára (csütörtök) már kiderült, hogy a kullancsnak volt-e szerepe (babéziózis, Lyme ...) vagy attól független betegség jelentkezett.

Teljesen igaza van, a bágyadtságot, étvágytalanságot és remegést a lázzal, fájdalommal járó betegségek bármelyike okozhatja - és ezen felül  sokféle láztalan, akár fájdalom mentes baj is.

Remélhetőleg már tudják mi a bibi, esetleg már javul is a kutya állapota. Ha ez nem így van, akkor nem kizárt, hogy további vizsgálatokra van szükség.

jelige: b6
2016-08-04
A b6 vitamin étvágyfokozó? Köszönöm!

A B6 vitamin sokféle  jótékony hatásait elsősorban a szív- és érrendszeri problémák megelőzése ill enyhítése révén fejti ki.

Ha egy kifejlett kan kutya étvágytalan, esetleg rossz kondíciójú (ezt az adatlapból sejtem) azt sokkal kevésbé B6, vagy más kéznél lévő vitaminnal kell orvosolni, de a teendő az étvágytalanság okának kiderítése kell, hogy legyen. Állatorvosa a fizikális vizsgálatok mellett gondolom első körben laborvizsgálatokat fog javasolni, hogy kiderülhessen mi okozza az étvágytalanságot. Az sem kizárt, hogy egyéb kiegészítő vizsgálatokra is szükség lesz az általános jellegtelen tünetek kivizsgálása érdekében.

jelige: nyálciszta?
2016-08-04
Üdvözlöm, 7 éves bordói dog kutyámnak valószínűleg külső nyálcisztája van, ököl nagyságú, picit nyálzik is. Mi a kezelési protokolljuk, gyógyszer, műtét? Más is lehet az elváltozás? Köszönettel!

A nyálmirigy cisztás elváltozását viszonylag egyszerűen citológiai mintavételezéssel meg lehet állapítani.

Ha a mintavételezés során nagymennyiségű folyadékot lehet eltávolítani (az ökölnyi méretű képlet akár normális méretűvé esik össze) és a citológiai vizsgálat csak gyulladásos sejteket és hámsejteket mutat ki, (esetleg az ultrahang-, röntgen képeken túlnyomórészt folyadék tartalmú képlet vetül),  akkor eléggé biztosak lehetünk a nyálmirigy ciszta diagnózisában. Sajnos a teljesen lebocsátott folyadék tartalom nagy valószínűséggel újra termelődik - így a végleges megoldást az esetek szinte 100%-ában a műtéti megoldás adja, a gyógyszeres kezelés (gyulladás csökkentők, antibiotikumok) gyakran kiegészítő kezelésként jön csak szóba. A nyaki területen hasonló nagy folyadéktartalmú képletek lehetnek még vérömlenyek, gennyes tályogok is a nyálmirigytől független helyeződésben.

Ha a képlet nem (csak) folyadék tartalmú, a citológiai vizsgálat daganatsejteket (is) kimutat, akkor akár a nyálmirigy, vagy más nyaki képletek (pl.: pajzsmirigy, nyirokcsomók, garat/gége képletek ...) tumorával kell  szembenézni. Jó esteben ez is operábilis, azonban az áttétek meglétét, vagy hiányát érdemes lehet tisztázni. Egy 7 éves Bordói dog esetében sajnos számolni kell a daganat lehetőpségével is - egy öklönyi méretű nyaki képlet sokszor okoz nyálzást akkor is, ha tumor áll a háttérben.

üdvözlettel:

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/daganatos-a-kutyam

jelige: allergia
2016-08-03
Tisztelt doktor ÚR/Nő ! Vizsla nőstény kutyánk allergiás reakciót kap méh-darázs csípéstől irtózatosan feldagad, test szerte urtikáriák jelennek meg rajta és mivel kisvárosban lakunk nem mindig tudunk állatorvost keríteni és nem biztos hogy több alkalommal kapott szteroid használ neki ami nagy aggodalommal tölt el. Azzal a kérdéssel fordulnák Őnhöz hogy létezik-e valamilyen gyógyszer vagy homeopatias szer állandó v.kúra szerű szedéssel allergia ellen, olyan szerre gondolok mely állandó szedés mellet allergiás reakciót csökkenti vagy nem engedi kialakulni. Szeretném még megkérdezni hogy állatorvos hiányában mit tudok tenni egy allergiás reakció esetén. /Eü. dolgozó vagyok/

Léteznek ugyan anti-allergén, akár anti-hisztamin szerek (Amitrix, Cetirizin ...) , amiket az állategészségügyben is alkalmazunk - ezek folyamatos (mondjuk május-szeptember időszakban történő) alkalmazása azonban nem gondolom, hogy kevésbé lenne aggályos (sőt!), mint a méh/darázs szúrás után alkalmanként adott szteroid , esetleg ugyanezen antihisztaminok, esetleg kalcium, helyi kezelések ....

A környezet darázs gyérítése ugyan szintén nem egyszerű, de ha esténként a napközben felderített fészkeket a környéken lekezeljük szabad forgalomban kapható darázs irtó szerekkel, az hatékonyan csökkenti a hasonló balesetek esélyét.

jelige: kiscicák feje 3
2016-08-03
Jónapot, de a Stronghold és Advocate esetén nincs testtömeg előírva az életkor mellett? 40 dekásak.

A használati utasításban nincs testtömeg korlát feltüntetve egyik termék esetében sem - de fejletlen, betegséggel küzdő kölykök esetében biztosan veszélyt rejt, megfontolandó az alkalmazásuk.

Állatorvosának módjában áll a kölykök vizsgálata, felügyelete, jóval több adat ismeretében vele sokkal célravezetőbb tervet dolgozhatnak ki a kölykök problémáinak tisztázása, majd megoldása érdekében. A program szerinti parazitamentesítést és védőoltásokat, helyes táplálást majd a későbbiekben az ivartalanítást is érdemes mindeközben átbeszélni.

jelige: Nyafi
2016-08-03
Kedves állatorvos hölgy/ úr! Két kiscicánk van az egyik 3 hónapos kandúr a màsik pár héttel fiatalabb nőstény. Pár napja kisebb cica pihenés közben a kandúr hasát és ott levő szőrét szopogatja, mintha szopizna. Mit tehetek ez ellen? Félek, hogy a kandúrnak valami baja lesz vagy fáj neki. Vàlaszát előre is köszönöm

Gyakori a hasonló viselkedés akár még fejlettebb, idősebb cicákban is. Egymást és tárgyakat (párna, plüss ...) is gyakran dagaszthatják és szopogatják is a cicák. Az esetek többségében ártalmatlan  viselkedési forma, hiszen ha kellemetlenné, fájdalmassá válik a dolog, a "szenvedő fél" elhárítja ezt.

A problémát inkább az szokta okozni, ha  nem ivartalanított nőstény cicával történik meg a mindez. Náluk álvemhességét okozhat  ill. tarthat fent a leírt viselkedési forma - sajnos ezellen is nehéz tenni, a nőstények fiatalkori ivartalanítása többek között emiatt is ajánlatos. s

jelige: vöri
2016-08-03
Tisztelt Doktor Úr! Örökbe fogadtunk egy kiscicát. Egy héttel ez előtt megkapta a kombinált oltását. Tegnap óta csípás, gyulladt a szeme, nedves az orra. Csak nem macskanáthás, hisz oltást kapott ellene.

Sajnos az sem kizárt, hogy vírusos macskanátha jelentkezett a kölyök cicánál, az első védőoltás 1 hét alatt még nem ad teljes védettséget. Persze ezen kívül is több egyéb betegség jelentkezhetett a cicánál, ami hasonló tünetekkel jár.

Jelezze állatorvosának a problémát. Ő megvizsgálja a kölyköt, lekezeli a baját és remélhetőleg a következő program szerinti védőoltásokat és parazitamentesítéseket már tervezetten megkaphatja a kölyök.

üdvözlettel:

http://kisallatbudafok.hu/macskagazdaknak

jelige: cane corso
2016-08-03
Szép napot!Az lenne a kérdésem,hogy van egy 11 hetes cane corso kutyusunk és 2 napja híg a széklete.Vidám kutyus,játszik,eszik,iszik tehát semmi változás nincs a viselkedésében.Azt szeretném kérdezni,hogy mit adjunk neki enni,hogy ez abba maradjon?Royal Canin junior tápot kap enni.Választ előre is köszönöm! Cservák Nikolett

A Royal Canin Giant junior tápja egyike a legjobb választásoknak, amit kaphat a Cane corso kölyök, szinte kizárt, hogy abban lenne a bibi. Nem gondolom,  hogy tápváltás kellene a híg széklet megakadályozása érdekében.

Gondolom a kölyök még 2-3 hetente féreghajtáson esik át, vakcinái is rendben vannak, etetője, itatója mindig tiszta, környezetében sem képes fertőzött, bomló anyagokat nyalogatni, megenni .... így állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja majd tisztázni, hogy mi állhat a hasmenéses tünet hátterében. Nem kizárt, hogy a széklet laboratóriumi vizsgálata elárulja mi a baj.

üdvözlettel:

http://kisallatbudafok.hu/kutyagazdaknak

jelige: együtt
2016-08-02
Jó napot! Szeretném megkérdezni hogy féreghajtó tabletta ( drontal plusz) és frontline spray egy időben használható e kutyán ? Több kutyusunk van és a spray kiszerelés gazdaságosabb.Jelenleg kiltix nyakörvük van, de úgy látom hogy kezdi elveszteni a hatását. köszönöm

Persze, semmi akadálya a féreghajtó tabletta és a külső parazitamentesítés (akár spray, akár spot on, akár nyakörv, fürdetés ....) egyidejű alkalmazásának. Nagyon gyakori, hogy egy egészséges kutya egy állatorvosi vizit alkalmával a leírtakon felül még védőoltásban esetleg még más helyi kezelésben is részesül.

üdvözlettel:

http://kisallatbudafok.hu/kutyagazdaknak

jelige: Kutyapedikűr
2016-08-02
Tisztelt Hölgyem/Uram! 2 éves ebünk pedikűrözésének ügyében kérném a tanácsát. Léna egy 2 éves boxer-labrador szuka. Lakásban tartjuk, sétálni füves terepre, illetve erdőbe visszük, emiatt a karmai nem tudnak megfelelően kopni. Kutyakozmetikusnál voltunk vele kétszer, ahol rendesen, fájdalommentesen levágták neki a karmait. Harmadik alkalommal az egyik ismerősünket kèrtük meg a vágásra, aki viszont túlságosan belevágott szegényke karmába, ami azonnal vérezni kezdett. Léna nyűszített, majd sehogyan sem engedte, hogy a többi karmát levágják. Azóta ismét nagyon nagyok, viszont képtelenség levágni. Ha hozzáérünk a mancsaihoz, különösen a hátsó lábain, azonnal morogni kezd, és làtszik rajta, hogy halálfélelme van. Emiatt kutyakozmetikába sem merjük vinni, nehogy megharapjon valakit. Mit tehetnénk ez ügyben, milyen módszerrel próbálkozhatunk? Válaszát előre is köszönöm, N.

A kellemetlen, rossz élmény sajnos van, hogy egy életre szóló nehéz kezelhetőséget eredményez. Igaz ez a leírt karomvágás közben előforduzlt eseményre is.

Sok türelemmel szeretettel, odafigyeléssel .... következetes jutalomfalatos megoldással nem kizárt, hogy oldani lehet a Léna félelmeit a láb megfogásával kapcsolatosan. Ha napközbenkövetkezetesen többször megpróbálják a végtagot megérinteni, megfogni - és közben símogatjják, dícsérik, jutalmazzák  a kutyát, semmi továbii rossz tapasztalat, fájdalom nem éri őt eközben ... ezzel lehetséges, hogy el tudják érni a korábbi hozzáállását.

Egy 2 éves egészséges, sokat mozgó eb esetében a karmok mindig a járófelületig nőnek. Ha ez a járófelület leginkább szobaszőnyeg és füves, laza talaj, úgy a karmok hosszabbak lesznek, mintha főleg járólapokon, betonon, flaszteron jár a kutya. A karmok a vágás után néhány nap (!) alatt újra a koptató hatású járófelületig nőnek, így a karom rendszeres vágásának nem sok értelmét látom. Egészen más a helyzet persze egy öreg, alig mozgó (mozgászszervi-, vagy szívbetegséggel küzdő) kutya esetében, amikoris a túlnövő karmok már önmagában is akadályozzák a mozgást, vagy a járófelületet nem érintő rendellenes karmok és ún farkas karmok esetében.

jelige: kiscicák feje 2.
2016-08-02
Jónapot, én írtam a 8 hetes, 40 dekás kiscicákról, de nem a fülük rühes, hanem a fejük! Pontosabban az orruk körül kihullott a szőr, és piros egészen a szemükig. Nem vakarják, mi lehet ez? Fülük tiszta. Már lehet tenni rájuk Advocate-et vagy Strongholdot? Köszönöm

Az orrhát ill orr körüli bőrelváltozásról egy bőrkaparék vizsgálat mondhat többet, pontosabbat.

Gyártója és a használati utasítás szerint Stronghold már 6 hetes kor felett alkalmazható, míg az Advocate-et 9 hetes kor felett ajánlják.

üdvözlettel:

http://kisallatbudafok.hu/macskagazdaknak

jelige: Bobi
2016-08-02
Tisztelt Doktor Úr! 8 éves mopsz kutyusunk kb: 2 hónapja kapta meg a veszettség elleni oltást és ugyanakkor a vitamin injekcióját, amit minden évben megkapott eddig csak nem egy időben a veszettség ellenivel. Az oltás beadása után két órával látszott rajta, hogy nem jól van. Összehúzta a nyakát, nem emelte fel a fejét, görbísztette a hátát. Pár nap múlva elvittük orvoshoz. Azt mondta MRI vizsgálat nélkül csak gyanítja, hogy gerinc sérve lehet és Rycarca 20mg-os tablettát írt fel. Mopszikánk nagyon rosszul utaztatható, ezért nem tennénk ki egy ilyen hosszú útnak ha nem muszály (mi Szabolcsban lakunk). Megjegyzem az nap mikor a vizsgálat volt még rosszabbul lett a kutya. Bizonytalan járás, hamar elfárad, lefekszik. jobb hátsó lábára sántít. De a gyógyszerre úgy látom végül is elég jól reagál, mert már fel emeli a fejét nem görbíszti a hátát. Csak az utóbb leírt tünetek maradtak meg. Étvágya jó, széklet, vizelet rendben, többnyire olyan bohóc mint régen volt. Kérdésem az lenne, hogy a beadott injekciókkal lehetnek-e kapcsolatban a leírt tünetek? Továbbá hogy a Rycarfa 20mg-os tablettát meddig adhatjuk neki, akár több évig? Nem ártalmas hosszú távon? Jelenleg minden másnap kap 1 szemet. Napi 2 szemmel kezdtük, de úgy láttuk lecsökkenthetjük. Most már a 2. dobozzal adjuk neki. Ez a dolog nem volt nekem akkor egyértelmű mikor az állatorvosnál voltunk. Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Számomra is furcsa, ha a veszettség elleni védőoltás és a vitamin injekció után néhány órával alakulnak ki a leírt tünetek - de nem látom az összefüggést, hacsak nem az utazás, vizgsáló asztalra való felhelyezés ... közben nem érte egyfajta banális sérülés, rossz mozdulat a kutyát. Az újabban kialakuló jobb hátulsó végtagra történő  sántítás, rogyadozás, rossz terhelhetőség ... még kevésbé hozható összefüggésbe a 2 hónappal korábban történt állatorvosi vizittel.

A leírt történet mindenesetre aggodalomra ad okot, és egyet kell értenem állatorvosával, hogy részletes kivizsgálással - fizikális vizgsálatok, neurológiai/ortopédiai vizsgálat, laborvizsgálatok és 3D képalkotók (MRI, CT, fúziós képalkotók) lehetne pontosítani a tünetek okát. Egy 8 éves Mopsz esetében sajnos az sem kizárt, hogy nem egy problémát derítene ki egy ilyen részletes kivizsgálás.

A 20 mg-os Rycarfa ízesített tabletta hosszú távon biztonságosan, kevés lehetséges mellékhatással adható tüneti kezelésre alkalmas szer. Hosszútávú alkalmazása azért állatorvosi konrol vizsgálatokat igényel, főleg a máj paramétereit ajánlatos nyomonkövetni. Az a bizonyos részletes kivizsgálás sokat segíthetne annak megítélésében, hogy helyes-e a jelenleg alkamazott tüneti kezelés folytatása.

jelige: lilla baba
2016-08-01
kutyusomnak masfel honapja volt egy huvelydaganat mütetje, majd egy het utan begyüllat a feneke es vulvaja 2nap 6 inekcio lassan javult de közben folyamatosan verzett, most egy hete ujbol mütet kivettek a mehet es a petefeszket lefogyott masfel kg most 6kg nem eszik en adom neki fecskendobe es nyomom a szajaba külonben mar nem elne nem akartam elaltatni attam neki egy esely ha meg elni akar imadom ertelmes okos kutyam most 2016 jun 20 an volt 15 eves aug 3 an lesz a varat szedes de most a legzese furcsa nagyon mozog a teste ha lelegzik van amikor meg krakog is mi a baja megint köszönöm doktornő valaszat

Az idős kutya fogyása, étvágytalansága, majd legújabban a légzőszervi tünetek lehetnek a megoperált onkológiai betegségével összefüggésben, pl távoli mellkasi áttétek miatt ... és persze ettől nagyrészt függetlenül okozhatja főleg a kor miatt előállt egyéb betegség pl szívelégtelenség is.

Részletes vizgsálatok (fizikális vizsgálatok, labor-, képalkotók .... ) deríthetik ki a tünetek okát, és ezután lehet az esélyeket, megoldásokat áttekinteni.

jelige: összeszoktatás
2016-08-01
Tisztelt doktor úr/nő! Azzal a kérdésel fordulok önhöz, hogy a mai nap hoztam haza a 8 hetes francia bulldog kiskutyát. A kutyus a kombinált oltásokat megkapta. Benti kutyus. A kérdésem az lenne, hogy a lakásban tartok macskákat akik szintén évene beoltott benti macskák, Soha nem engedem ki őket, össze-e engedhetem a kiskutyával? Nincs-e valamiféle betegség amit el tudna kapni a kutya? válaszát előre is köszönöm

A bentartott, oltott macskák járványtani szempontból alig jelentekenk veszélyt a kölyök kutyára.

Ennek ellenére akár az együttlét mellett javasolt a macskák és a kölyök program szerinti vakcinázásának, parazitamentesítésének .... a megbeszélése állatorvosával.

<< <  3 / 467 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.08.20
4-5 hónapos fekete kislány cica oltva, féregtelenítve várja szerető gazdiját. A kiscicát augusztus 7-én találtuk a Péter Pál utcában. Nagyon bújós, szeretetéhes és alkalmazkodó.
2016.07.28
A cicának a szajanal let daganata rosz indulatú mit lehet csinalni segiteni neki most 13 eves a alatorvos aszt monta hogy idos es nincsi kiut én nagyon sajnalom segenit mit lehet segiteni neki enni eszik többször naponta ha tudnak irjak meg koszonom
2016.07.27

Szeretnénk kérdezni macska ügyben. A macska viselkedésében nem értem azt, hogyha kiviszem a kertbe, vagy akár a betonra is, intenzíven nyalva a földet. Voltunk állatorvosnál, vérvizsgálat is volt nála, nagyon vérszegény, most intenzíven táplálom, vagyis, amit nagyon szívesen fogyaszt. köszönettel Jutka

Kedves Gazdi!

Kérédésére aa választ az "Orvos válaszol" menüpont alatt fogja megtalálni!