Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉSI AKCIÓ

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: hígítás
2014-09-01
Kedves Dr.Nő! A Taktic-ot hogyan kell hígítani kutya demodex ellen, vagyis 1 liter vízbe mennyi ml kell? Köszönettel!

2 ml kell egy liter langyos vízhez.

Ügyeljen arra, hogy nyálkahártyára (szem, száj, tasak, végbél, hallójáratok) ne kerüljön az oldatból.

Ezt a terméket elsősorban szervasmarhák és juhok fürösztésére használjuk, de kutyák demodex atka lokális kezelésére is alkamas.

Az adatlapon azt írja, hogy állatorvosnál nem járt a problémával illetve a kutya nincs évente oltva, így csak reménykedhetem abban, hogy helyes a diagnózisa, és nem tesz kárt a kutyájában.

jelige: beadás helye
2014-08-31
A Depo-promone-t hova szokták beadni kutyán, mely régióba? Köszönöm!

Kedvess Gazdi!

A Depo-promone kutyák ivarzásának megelőzésére való injekciós készítmény, kizárólag állatorvosi felhasználásra, amelyet igen körültekintően kell adagolni (mi nemigen használjuk, mert igen sok a mellékhatása). Ahogyan a használati utasítása is írja, olyan helyre kell beadni a bőr alá, ami viszonylag rejtve van, mert a beadás helyén a bőr elszíneződhet, és szőrhullás igen gyakran kialakul.

jelige: kira
2014-09-01
A kutyám tüzel, ma van a 15. nap, de már a 9-12. napig minden nap vittem a kanhoz és megtorolta,amikor közbe akartam avatkozni leült. De mi van, ha még mindig nem áll meg neki? Azt olvastam az interneten, hogy akkor jó a szuka, ha a duzzanat visszahúzodik,és már nem vérzik, hanem nyálkás váladékot látok, de ez még mindig hol vérzik, hol nem, de már ilyen barnás váladéka van ,egy amerikai staffordshire terrierről van szó,2 éves volt juliusban

Nem elégséges az interneten szerzett információja.

A szukák tüzelése lényeges egyedi eltéréseket mutathat. Van olyan egyed, amely a vérzés kezdete utáni 5-8. napon ovulál, elfogadja a kant és vemhesül, és van olyan szintén egészséges egyed, amelyik csak a 20-30 napon teszi ugyanezt. És vannak egyedek, amelyek petefészke esetleg cisztás, elváltozást mutat és esetleg soha nem fog ovulálni, elfogadja, vag ynem fogadja el a kant, de nem vemhesül.

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/az-ivari-ciklus-jellemzoi-es-a-parositas-optimalis-idejenek-meghatarozasa-kutyaban-es-macskaban

Állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával (benne fizikális vizsgálatok, hüvelycitológia, vér progezsteron mérések ...) tudja megmondani, hogy a szuka egészséges-e ill mikor várható az ovuláció, mikor lehet/érdemes fedeztetni. http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/a-termekenyites-optimalis-idejenek-meghatarozasa-es-a-termekenyites-modjai-kutyakban

Ha ez nem történik, meg,. akkor marad a 2 nponta történő próbálkozás, és a szukla vagy vemhesül,vagy nem.

Honlapunkon még  több helyen érdekes olvasmányokat találhat.

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/gondolatok-az-ivartalanitasrol

 

 

jelige: ivartalanítás után
2014-08-29
Üdv! A kutyámat ( 6 hónapos szuka ) tegnap ivartalaníttattuk es az orvos azt mondta, hogy a bele ki van tagulva, meg hogy volt valami lyuk is rajta, es hogy az ereivel is volt valami, mert nagyon vérzett a Műtét közben. Azert így írok, mert le sokkolt es nem is nagyon emlékszem hogy mit mondott, ezek maradtak meg bennem. De azt mondta az orvos, hogy nagyjából helyre rakta meg kiszedte, amit kellett az ivartalanítás mellett. Az egyik kérdésem az lenne hogy lehet ebbol baja Ha kiszedte? A másik pedig hogy ivartalanítás után milyen antibiotikumot adhatok neki? Amit be lehet szerezni gyógyszertárban es emberi? Es amitol persze nem hal meg vagy nem lesz baja tőle. Mert azt mondta az orvos, hogy négy napig meg antibiotikumot kéne adni. Vagy ezt el lehet hagyni? Egyébként egy nappal a Műtét utan mar eszik es mozgolodik de sokat pihen. Es mar jonne le setalni is de nem viszem még egy hétig. Köszönöm a választ előre is! Annamária

Kedves Gazdi!

Akármilyen komplikációk is adódtak az ivartalanítási, petefészek eltávolítási műtét közben (sajnos nem teljesen tudtam kihámozni, hogy mi történhetett a belével és hol volt a luk), de ha másnap már eszik a kutyus, és mozgékony, akkor úgy tűnik, hogy ezeket sikeresen meg is oldotta állatorvosuk.

Arról, hogy szükség van-e antibiotikumra a műtét után, mindenképpen állatorvosával kell egyeztetnie, mert ő ismeri a műtét körülményeit, az esetleg szükséges bélmetszés után fellépő fertőzési kockázatokat. Egy minden komplikációtól mentes ivartalanítási műtét után, általában nem szükséges napokig antibiotikumot szedni. Antibiotikumot nem lehet csak úgy venni a patikában, hanem (szerncsére) csak állatorvosa receptjére adják ki, vagyis vényköteles. Ezek komoly gyógyszerek, nem szabad megfelelő indikáció nélkül, nem megfelelően alkalmazni őket, különben a környezetünkben előforduló baktériumok hozzájuk szoknak vagyis rezisztensek lesznek és többet nem lesznek hatásosak a súloys fertőzésekkel szemben. Állatorvosuk választhat első körben kifejezetten kutyák számára való gyógyszert is, ezt természetesen állatpatikában lehet beszerezni.

Remélem mihamarabb teljesen felépül a kiskutya!

jelige: Borisz
2014-08-29
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Egy olyan kérdéssel szeretnék fordulni önhöz, hogy az normális-e, ha az ivartalanitás után még mindig van erekciója a kutyának?

Kedves Gazdi!

Az "erekció" nem biztosan értelmezhető a kutyáknál, mert nekik- más emlősfajokkal ellentétben- úgynevezett pénisz csontjuk van, ami egyfolytában merev állapotban tartja a nemiszervüket, ami a hasuk aljához van rögzítve.

Ha a szexuális érdeklődés megmaradására gondol a nőstények iránt- ez lassan elmúlik, 3-4 hét alatt az ivartalanítás után, mert a nemi viselkedésért felelős tesztoszteron hormon ennyi idő alatt ürül ki. Viszont a mellékvesének is van tesztoszteron termelő funkciója, ezért valamennyi tesztoszteron van, így az igen domináns kanoknál sokszor az a tapasztalat, hogy megmarad némi érdeklődés, sőt, arról is hallottam beszámolókat, hogy herélt kan fedezett.

A "felugrálás", a nemiszerv előbuktatása, dörzsölgetése lehet tanult, megmaradt rossz szokás, téves viselkedés, erről gyakorlott kutya-tréner segítségével lehet leszoktatni a kutyákat.

Ha esetleg rejtettheréjű volt a kan, akkor előfordulhat, hogy a hasüregben, vagy valahol a lágyékcsatornában maradt egy része, ennek igazolására tesztoszteron-hormon mérést, esetleg gyakorlott szaporodásbiológus által végzett ultrahang vizsgálatot javasolnék.

jelige: kötőhártyagyulladás
2014-08-29
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Egy 7 hónapos kutyám van. Körülbelül 3 hete elkezdett váladékozni a szeme és piros is volt. Augusztus 16-án elvittük állatorvoshoz, ahol kiderült, hogy kötőhártya-gyulladása van. Kapott rá TobraDex szemcseppet, amit napi 3-4 alkalommal kellett csepegtetni egy héten át. Már körülbelül a második nap után elmúlt a váladékozás, 23-án hagytuk abba a kezelést. Augusztus 25-én, hétfőn újra elkezdett váladékozni, ekkor még csak reggel, de mostanra már újra napjában többször, mint a kezelés előtt. Ezen kívül semmi baja nincs, rendesen eszik és mozog. Elkezdhetem újra kezelni TobraDex-el vagy érdemesebb lenne újra megvizsgáltatni?

Kedves Gazdi!

Jó lenne megvizsgáltatni alaposabban, akár szemészeti szakrendelést igénybevéve, mert a TobraDex szemcsepp ezek szerint nem gyógyította meg a kutya szemét/szemeit, csak eltűntette a tüneteket. Lehet idegentest, pl. toklász a szem nem látható részeiben, (harmadik szemhéj alatt, kötőhártyában), esetleg lehetnek a szemhéjak rendellenes állásúak, befelé állóak (entrpium), vagy egyéb veleszületett vagy szerzett betegség (pl. allergiás hajlam) is okozhatja a gennyes kötőhártya gyulladást.

jelige: sérült cica
2014-08-29
Macskánk bolhanyakörvtől kapott mérgezés miatt megzúzta a vállát, keletkezett rajta egy vérömleny, ettől még tűrhetően tudott mozogni. A mérgezés kezelése végén a kezelőorvos azt tanácsolta, engedjük a cicát szabadon mozogni kint, hamarabb regenerálódik. A cica eltűnt, órák múlva lábát húzva jelent meg, a vérömleny lelapult és kiterjedt, forró, cica szenved, pénzünk elfogyott. Tehetnénk házilag valamit, hogy jobban legyen a cica?

Kedves Gazdi!

Ha jól feltételezem, akkor egy permethrin tartalmú spot-ont kapott a cica, amely kutyáknak való és súlyos görcsöket okoz. Ha jól gondolom, akkor egy görcsroham közben ütötte meg magát a cica és ettől lett a vérömleny?

A mostani eltűnés utáni tünetek: sántaság, forró, kiterjedt rész nem biztos, hogy összefügg a korábbi bajával, lehet, hogy új sérülés- például ha a cica még kicist dülöngélt, nem volt biztos a járása, akkor akár el is törhette a lábát.

Az állott vizes borogatáson, és a zárt helyen való pihentetésen kívül nem tudnak mást csinálni szegénnyel állatorvosi vizsgálat, kezelés nélkül, hacsak állatorvosuk "utókezelés" címén esetleg nem tud segíteni...

jelige: Erika
2014-08-28
A kutyus sötét zöld híg székletet kakál és mintha köhögne, de inkább hörög egy kicsit és étvágytalan.

Kedves Gazdi!

Az adatlapja szerint az Ön beteg kutyája 6 hónap alatti, vagyis igen fiatal. Minél fiatalabb egy állat (vagy ember), annál éretlenebb, sérülékenyebb a szervezete. Ez azt jelenti, hogy egy felnőtt szervezet minden további nélkül napokat is kibír evés nélkül, szinte meg sem kottyan neki egy-két napi láz, köhögés, enyhe hasmenés. Ugyanez egy fiatal szervezetre akár életveszélyes is lehet!

A bágyadtság láz jele is lehet, lehet fertőző vírusos, bakteriális eredetű, mindenesetre minél hamarabb állatorvosi segítségre van szükség. A bélsár színe zöld, de az állagáról nem írt, talán hasmenése is van a kiskutyának? Állatorvosa alaposan ki tudja kérdezni a tünetekről. azok változásáról, meg tudja vizsgálni, megítéli, hogy milyen súlyos az állapota, szükség esetén kiegészítő vizsgálatokat végez (vérkép, vérlabor, bélsár vizsgálat, röntgen, ultrahang, stb.), hogy kiderüljön, hogy mi a teendő. Ne várjon sokat!

jelige: Segítségkérés Japánban
2014-08-28
Tisztelt Balogh Doktor Úr! Köszönöm gyors válaszát! Sajnos a kutyus Japánban van és valószínűleg nem bírná ki az utat. Kb. fél éve már elvitték orvoshoz hasonló panaszokkal, de akkor azt mondták, hogy ciszta és el fog tűnni. Sajnos nem így lett és anyósom szerette volna egy állatorvos-onkológus szakértő véleményét hallani, de kint senkit nem tudtak neki ajánlani. Tudtuk Önről, hogy jó szakértő, ezért fordultam Önhöz. Anyósomnak írtam, hogy ha lehetséges kint csináltassa meg a SPECT/CT-t. Nagyon köszönjük a segítségét! Üdvözlettel: Czéh Eszter

Tisztelt Czéh Eszter !

A helyzet az, hogy kedves barátom, akivel évekig együtt dolgoztunk itthon az OSSKI-ban jelenleg a Tottori Egyetemen PhD hallgató és a daganatos kutyák kezelése a szakterülete. Tisztességes, nagyon felkészült és eredményesen dolgozó kutató/klinikus állatorvos, bár most éppen itthon tölti szabadságát, de néhány hét múlva visszatér Japánba. Ha anyósa Tottori közelében lakik, melegen ajánlom őt, és legközelebbi levelemben megadom e-mail elérhetőségét. Ha Tottori távol van, jelezze, hogy Japán mely részén lakik anyósa – és kollégám segítségével biztosan tudunk helyi állatorvos-onkológust ajánlani.

Üdvözlettel,

Balogh Lajos

jelige: Vemhes palotapincsi
2014-08-28
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! A szokásosnál aggódóbb gazdi vagyok. Június 14-én a kutyám párosodott (ekkor még a vérzéses időszaka volt, a tüzelés kb. 6.-7.napja), és még mindig nem ellett meg. A "baleset" után 1 héttel megkapta az Alizine-t. Abban sajnos nem vagyok biztos, hogy második párosodás nem történt. Voltunk ultrahangon, 3 kiskutyával vemhes a kutyus. Ha másodszorra is párosodott, akkor lehet az az oka, hogy ennyit csúszik az ellés időpontja? A kutyám jó kedvű, eszik, normális a hőmérséklete. Az állatorvosunkkal szóba jött a császármetszés. Ön szerint mikor indokolt? Meddig várjunk? Válaszát előre is köszönöm

Kedves Gazdi!

A vemhesség előrelahaládásáról, a magzati mozgásokról az ultrahangos vizsgálat ad felvilágosítást, ezen lehet ellenőrizni, hogy szükség van-e már beavatkozásra, mert baj van a picikkel. Ha nem ismert a vemhesülés időpontja, akkor nagyon óvatosnak kell lenni egy császármetszéssel, mert ha túl korán kerül rá sor, akkor a kiskutyák tüdeje még éretlen lesz és nem lesznek életképesek. Ha állatorvosuk fel tudja mérni az anyakutya állapotát, és tud ultrahangos vizsgálatot végezni, akkor meg tudja nézni, hogy jól vannak-e a kiskutyák és szükség van-e a beavatkozásra. Ha esetleg erre nincs felkészülve, akkor beutalhatja Önöket olyan közeli rendelőbe, ahol erre lehetőség van. Sok sikert!

Hazsnos oldalaink: A vemhesség, álvemhesség kialakulása kutyában és macskában, Kutya születik.

jelige: fontos
2014-08-28
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordultam önhöz hogy a kutyám terhes de még nem születek meg a kiskutyák és nem érezzük a gyerköcök szivdobogását és ha elvetélt akkor is nő a cicije?

Kedves Gazdi!

Legjobb lenne olyan állatorvosi rendelőbe vinni a kutyust, ahol nem csak ultrahang vizsgálatot tudnak végezni (ezzel lehet meggyőződni állatnál-embernél egyaránt arról, hogy megfelelő-e a méhen belül a szívverés, magzati mozgás), és szükség esetén sürgősségi császsármetszést is tudnak végezni!

jelige: Tofu
2014-08-28
Tisztelt doktor úr/hölgy! Van egy lassan 4 éves mopszom, az utóbbi 1-1,5 hónapban nagyon vakarózott, illetve söndörgött a fenekén(nem szánkázott konkrétan, olyan mintha a farkát kergetné de nem érné el,csak úgy hogy közben a fenekén körbe-körbe pörög), reggelente néha hányt (tipikusan mint amikor savas), erre adtam neki 3 alkalommal 2 napos időközönként egy fél quamatel minit és este kapott fél háztartási kekszet, elmúlt, de eztán jött a vakarózás és abbahagytam (féltem h attól van) elvittem állatorvoshoz és ott kapott bőrnyugtató inekciót és felírt dermoscent cseppeket és diétáztató (hill's metabolic) tápot mert kissé túlsúlyos (10,4 kg) is, kinyomta a bűzmirigyét. Eztán a vakarózás megszünt a söndörgés nem igazán. Pár napra rá feltünt h a kutya fészkel, megnéztem az emlőket, jött belőle tej, azonnal kamillás borogatás és jegeltem napi 3-4 szer. Apadni kezdett de még visszatér.Ez egy hete volt és a reggeli hányás megint gyakoribb. Ez a fenekét húzó dolog nagyon zavar, hogy mi lehet és a reggelenkénti hányás. Gondoltam itt kérdezem, mert az állatorvosban kissé megrendült a bizalmam, mert nem vette észre az álvemhességet, alapból hiányoltam hogy az általános állapotát nem mérte fel. Köszönöm válaszát.

Kedves Gazdi!

Az álvemhesség egy normális kutya-sajátosság még azokból az időkből, amikor falkában éltek és csak a domináns egyedek szaporodtak, viszont a falka többi nőstény tagja is szoptatta a kiskutyákat. Van tejelést leállító csepp, amit állatorvos felírhat, de igazából végleges megoldást csak az ivartalanítás hozhat! Ezt a következő tüzelés várható időpontja előtt kb. 1 hónappal kell megejteni, mikor teljes hormonális nyugvóponton van a kutya.

A vakarózás sok mindentől lehet: a külső-belső paraziták szerepelnek az első helyen (kapott mostanában féreghajtót?), ezek ellen kell elsőnek szakszerűen védekezni, és utána jöhet a többi kivizsgálás. Ha megszűnik az álvemhesség, akkor akár az is kiderülhet, hogy ezzel függött össze a "söndörgés", de ha mégsem múlik, akkor alaposabb kivizsgálás kell, akár bőrgyógyászati szakrendelés bevonásával.

jelige: Teo
2014-08-27
Örömmel tájékoztatom, hogy cicám állapota sokat javult. Panasza az volt hogy sebes volt az emlője és valószínű emiatt fájdalmas votl a szoptatása. Hívtam állatorvost, mert kocsink lerobbant így nem tudtuk szállítani, aki aznapra igérte, de egyébb elfoglaltság miatt nem tudott jönni. Másnap jött is és hozott macskatejpótló tápszert és cumisüveget. Szerencsére előtte is ezzel etettem, hogy kíméljem az anya cicát. Addig is pihent és külön is csuktam őket, mert az anyai ösztön bevitte hozzájuk, még ha fájt is neki. Közben anyukámnak szerencsére eszébe jutott, hogy van tetrán tőgyinfúzió, amit még a tehénhez kapott és azzal kenegettem, amitől nagyon sokat javult. Ma már nincsenek fájdalmai. Az állatorvos is azt tanácsolta hogy bármiylen popsikrémmel vagy bephantennel kenjem. (Azzal is kentem előtte, de azt nem kedvelte a cica) Amíg helyre jött a cicije többször kiegészítésnek cumiztattam és közbe kenegettem az emlőjét. És nagyon örülök hogy van ez az oldal, ahová bármikor fordulhatok. :) Köszönöm :Üdvözlettel :Teo

Kedves Gazdi!

Nagyon örülünk mi is, ha segítünk, segíthetünk, és nagyon köszönjük a kevdes visszajelzést!

Azért engedje meg, hogy megjegyezzem, hogy a  tehén antibiotikumos tőgyinfúzióval való macskaemlő kezelést kizárólag állatoprvos utasítására szabad elvégezni, mert akár nagy bajt is csinálhat az ember, ha más állatnak vagy embernek való gyógyszert ad be, ettől máskot óva inteném!

jelige: Segítségkérés
2014-08-27

Tisztelt Balogh Lajos doktorúr! Szüleim kb. egy éve kérték az Ön tanácsát angol pointer fajtájú kutyánk daganatos megbetegedésével kapcsolatban. Hála tanácsának kutyusunk, Füles felépült és a mai napig egészséges. Ez úton is nagyon köszönjük segítségét! Sajnos a napokban anyósom yorkshire terrier kutyusánál találtak rosszindulatú daganatot. Nagyon kétségbe van esve, ez a kutyus a mindene. 13 éves, lány kutya. Ultrahangos vizsgálat, vér- és vizeletminta alapján született a diagnózis. A kutyus lázas, legyengült, hány és a hasa puffadt. Alább mellékelem az eddigi leleteket. Most szteroidot (predonizon), probiotikumot (pediococus) és gyomorvédőt (guster) kap. Az összes lelet és a gyógyszerek neve is külföldi, én fordítottam, tehát hibák lehetnek benne. Nem tudom ezek alapján tud-e valamit tanácsolni, van-e bármi mód a kutyus megmentésére vagy a szenvedése enyhítésére. Előre is nagyon köszönöm segítségét! Üdvözlettel: Czéh Eszter Diagnózis: Hepatocita rák A rák a máj jobb és bal oldalán is látható, sem műtéttel, sem gyógyszerrel nem távolítható el teljesen. A kis testben a viszonylag nagy daganat alacsony vércukorszintet eredményez. Ennek megfelelően az alacsony vércukorszint kezelése javasolt. Mivel a rák a tápanyagok nagyrészét elveszi, hosszú életbenmaradás nem várható. Olyan táplálék bevitele javasolt, ami kevésbé táplálja a daganatot.

Vérkép (levéve 9:24) fehérje 7,6 g/dl albumin 2,8 g/dl globulin 4,8 g/dl Albumin/globulin 0,6 alaninaminotranszferáz 73 U/l alkalifoszfatáz 1128 U/l y-glutamiltranszpeptidáz 328 U/l össz. bilirubin 0.3 mg/dl össz. koleszterol 230 mg/dl glukóz 35 mg/dl amiláz 1533 U/l lipáz 2177 U/l karbamid-nitrogén 34 mg/dl kreatinin 1.1 mg/dl karbamid-nitrogén/kreatinin 31 foszfor 4.6 mg/dl kálcium 11 mg/dl nátrium 158 mmol/l kálium 3,7 mmol/l klór 117 mmol/l (levéve: 10:30) glükóz 243 mg/dl vörösvérsejt 7.14 x10^6/ul hematokrit 45 % hemoglobin 15.8 g/dl átlag vörösvérsejt térfogat 62.6 fl átlag vörösvérsejt hemoglobin koncentráció 53,3% fehérvérsejt 15240 ul szegmentált neurofil 12800 ul limfocita 1660 ul monocita 570 ul eozinofil 200 ul bazofil 10 ul össz. vérplazma fehérje koncentráció 8 g/dl icterus index 1 thrombocyta szám 256 x10^3/ul átlag vörösvérsejt hemoglobin mennyiség 22,1 vörösvérsejt eloszlás szélesség 19,2 % átlag thrombocyta térfogat 10 fl thrombocyta eloszlás szélesség 12.1 vérlemezke crit 0,3 retikulocita% 0.4 retikulocita szám 27,8 vizelet: fajsúly 1.016 pH 6 fehérje + cukor - keton - bilirubin - vér ++ vörösvérsejt 3-5/hpf fehérvérsejt 1-3/hpf kevés kristályos anyag

Tisztelt Czéh Eszter !

Örülök, hogy Füles meggyógyult annak idején, és köszönöm hogy értesített az örömteli eseményről.

A yorkiban diagnosztizált rosszindulatú májdaganat sajnos valóban sokszor alig befolyásolható, gyorsan lezajló eset is lehet. A pontos diagnózishoz és ezzel az esélyek jobb megítélésére egésztest SPECT/CT vizsgálatot ajánlok, amivel kiderülhetnek a kutya esélyei a kezelést illetően.

Ilyen típusú viuzsgálatokat csütörtökönként végzünk az OSSKI-ban. Ha meg szeretnék csináltatni a vizsgálatot, kérem kérjenek időpontot akár válaszlevélben, akár a mobilomon.

Ha nem szeretnének ilyen vizsgálatot, úgy a kezelő orvos által ajánlott tüneti kezelés mellett nem sok egyebet tudok tanácsolni. Üdvözlettel,

Balogh Lajos

jelige: Mogyi05
2014-08-27
Van egy 6 éves lány macskám. Szobacica, soha nem jár ki. Az lenne a problémám, h amikor tüzel, mindig odapisil valahova. Korábban is előfordult néha, de mostanában szinte minden alkalommal és most már több helyre is. A vele járó nyávogás és hempergés is elég zavaró, de ez a gyakori odavizelés különböző helyekre már nagyon kellemetlen. Úgy hallottam, h az ivartalanítás után ez teljesen megszűnik náluk . Ez valóban így van, vagy csak azoknál a macskáknál, akiket még az ivarérettség beállta előtt megműtenek? Én is szeretném megműttetni őt, főleg a „jelölgetés” miatt (és persze, h ne szenvedjen minden tüzelés alkalmával), csak nem tudom, h nem-e kockázatos ennyi idősen ivartalaníttatni, gondolok itt elsősorban az altatással járó kockázatokra. Ön szerint nem túl késő ivartalaníttatni 6 évesen? A válaszát előre is köszönöm! H. Hajnalka

Kedves Gazdi!

Az altatás, műtét kockázattal jár mindig, akár fél évesen, akár 6 évesen végezzük el, azzal csökkenthető a kockázat, ha előtt egy általános kivizsgáláson esik át a cica: fizikális vizsgálat, vérkép, vérlabor, vizelet vizsgálat, esetleg hasi ultrahang, röntgen, hogy kizárjuk a felmerülő egyéb betegségeket, amelyek befolyásolhatják az alatást, a műtétet.

A nem ivartalanított kutyák-macskák idősebb korukra sajnos szintén ki vannak téve mindeféle megbetegedésnek: emlődaganat, petefészek, méh elváltozások, és ha ilyesmi előfordul, akkor mindenképpen műtétre kerül a sor, ezért azt ajánlom, hogy szánja rá magát a dologra. (Gondolatok az ivartalanításól című cikkünkben erről is olvashat.)

jelige: 0
2014-08-26
Tisztelt állatorvos! A kutyusom (kistestű keverék) 9 éves és pár hónapja nem múló seb van a pofiján. Eleinte azt hittem ,hogy elfog neki magától múlni, de nem múlik! Rosszabb se lett azóta csak sokszor gennyesedik neki...Kérdeztem már állatorvosi rendelőben, ott azt válaszolták ,hogy lehetséges ez a fogától is. De a kutyusom rendesen eszik is és észre sem veszi , hogy ott van. Meg egyáltalán lehetséges ,hogy kívülről sebesedik ki neki és nem belülről ? A választ előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Egy hónapok óta be nem gyógyuló sebbel igen komolyan kell foglalkozni, akár egy elgennyesedett gyökerű fog, akár egy betokosodott toklász, vagy netán komolyabb megbetegedés is okozza. Mindenképpen keressen fel olyan állatorvosi rendelőt, ahol alaposan meg tudják vizsgálni a kutyát, a száját kívül-belül, kiegészítő vizsgálatokat tudnak végezni (röntgen, CT), szükség esetén mintát tudnak venni az elváltozásból (citológiai, szövettani vizsgálatra), ha kell műtétileg is el tudják távolítani.

jelige: tőrpepincser
2014-08-26
Tisztelt doktor úr ill doktornő!Van egy 27 hónapos kan törpe pincser kutyám, ez év Juli 10-én voltunk állatorvosnál, hogy megkapja a rendszeres védőoltásokat, és a bűzmirigyét is kinyomta.Észrevettem úgy 3-4 hete, hogy harapdálja, illetve leteszi és húzza a hátsó felét. Mi lehet a probléma, kérem segitsen.ui: E hónap 22-én kutyakozmetikában szintén ki lett nyomva a bűzmirigy,de javulás nincs.

Kedves Gazdi!

Valamiért viszket a hátsó fele, úgy szoktuk mondani, hogy "szánkázik". Ez lehet valóban egy bűzmirigy gyulladás, irritáció következménye, de paraziták, bélférgek, bolhák,  jelenlétére is utalhat. Ha mostanában nem kapott féreghajtó tablettát, akkor lehet, hogy az és egy bolha-kullancs elleni spot-on megoldja a gondot. Ha nem ,akkor tovább kell vizsgálódni, állatorvosa lehet, hogy alapos fizikális vizsgálat után kiegészítő vizsgálatokat is kér, (pl. bélsár vizsgálat, bőrkaparék vizsgálat, vértesztek, allergia teszt, stb.), vagy speciális diétát rendel el (hypoallergén tápokat), hogy kizárjon minden lehetőséget. Ha állatorvosuk is egyetért, vagy szükségesnek látja, akkor bőrgyógyászati szakrendelést is felkereshetnek.

jelige: Naella
2014-08-26
Tisztelt Doktor Úr! 4 és fél hónapos kiscicánk mai napon délután fél 2 órakor Cestal Cat féreghajtó kezelésben részesült (megelőzó kezelésként) testsúlyának megfelelően. Kb. 4 óra elteltével, fél 6 órakor sajnos hányt a cica. Azt szeretném megkérdezni, hogy a féreghajtó tabletta ennyi idő alatt felszívódhatott-e (a kiscica az ételében egészben nyelte le a testsúlyának megfelelő nagyságú tablettát) vagy szükséges a kezelést pár nap múlva megismételni? Válaszát előre is köszönöm szépen, üdvözlettel: Dr. N. Éva

Kedves Gazdi!

Nem írta, hogy a hányadékban volt-e táplálék maradék, vagy csak habos nyál. Ha táplálék is volt benne, akkor előfordulhat, hogy bizonyos része a tablettának már nem tudott továbbítódni a vékonybéle. A legkevésbé ártalmas az lenne, ha megismételnék a kezelést 2 hét múlva, a megfelelő testsúlyonkénti adaggal, mert akkor biztosan nem adagolják túl (egyébként sokszoros túladagolás sem szokott problémát okozni tudomásom szerint), és a kiscicáknak amúgy is rendszeres, 2 hetenkénti féreghajtásra van szüksége életük első hónapjaimban, az oltások körül.

jelige: Vemhesség
2014-08-25
Tisztelt Állatorvos! Júniusban már kaptam tanácsot Önöktől kutyám lehetséges vemhessége ügyében. Szerettük volna elkerülni, hogy szuka kutyánk (rottweiler)egy nem várt vemhességet hordjon ki. Ahogy tanácsolták ultrahangos vizsgálatra vittük, a "balesetet" követő 26. napon. Kb. negyed órát vizsgálták egy modern géppel, azt a választ kaptuk, hogy nincsenek kicsik, nem vemhes. Eltelt kb. 2 hónap és a kutyánk az eddigi összes tüzelése után jelentkező álvemhesség jeleit produkálta (hasa megnőtt, emlői megduzzadtak, minimális tejet termelt már, vackot készített). Ismét elvittem állatorvoshoz az álvemhesség miatt, a szokásos GALASTOP oldadot kapta 4 napon át, illetve kámforos emulzióval kentük az emlőket a gyulladás elkerülése végett. Szinte sokként ért minket, hogy ez után 2 nappal reggel 6 újszülött kiskutyát találtunk az ólban. A szuka kutyánknak januárban már volt egy nyolcas alma, akkor is lázas volt, a méhében magzatburok maradványok és folyadék maradt, antibiotikumos kelezést, gyulladáscsökkentőket kapott. Most ugyanez a helyzet, a röntgen felvételen látszik, hogy maradványok vannak a méhében, ami gyulladást okoz. Megkapta a szükséges gyógyszereket, de most még rosszabbítja a helyzetet, hogy nincs teje (csak minimális), így a kicsik sem tudnak enni. Az lenne a kérésem, hogy a CERUCAL tablettán kívül mással esetleg javíthatom a tej termelését, illetve a szuka állapotát? A kicsiket igyekszünk tejpótlóval táplálni, de munka mellett nem tudom megoldani, hogy napi 6-8-szor cumiztassam őket. Szeretném őket is megmenteni, ha már így alakult, de a szukáért még jobban aggódok, látom, hogy nincs teljesen jól, nagyon megviseli ez a helyzet. Segítségét és válaszát előre is köszönöm! Julianna

Kedves Gazdi!

A cerual tabletta hányáscsillapító gyógyszer, embereknek való készítmény, nem tudok arról, hogy elősegítené a tejtermelést, semmiképpen nem ajánlom, hogy adják erre a célra, csak ha kifejezetten a kezelőorvosa írta fel a hányáscsillapításra. Sajnos a kiskutyákat muszáj tejpótlóval táplálni, addig is, amíg ki nem derül, hogy az anyukájknak elég-e a konzervatív kezelés, vagy esetleg el kell távolítani a méhét é a petefészkét, ami egyszer s mindenkorra megoldani ezt az áldatlan helyzetet a sorozatos véletlen vemhességekkel.

jelige: melyik a jobb
2014-08-24
A Stronghold vagy az Advocate jobb szőrtüszőatka ellen, vagy egyformán jók? Köszönettel: Ferenc

Kedves Gazdi!

A szőrtüszőatka, vagyis Demodex canis nevű kórokozó ellen mindkét rácsepegtetős készítmény törzskönyvezve van. Tehát elméletileg mindkettő jó.

Viszont a kutyák szőrtüszőatkássága egy immunállapot-jelző betegség, ugyanis a szőrtüszőatkák az egészséges kutyákban is jelen vannak és ha a  szervezet védekezőrendszere, az immunrendszer jól működik, akkor kordában tartja őket, nem engedi őket elszaporodni, és nem okoznak megbetegedést!

Ha nem túl súlyos a betegség (Pl. pár helyen egy kis körülírt szőrhullás) , akkor a szőrtüszőatkák elpusztítása is gyógyulást hozhat, de az immunrendszert is támogatni kell. Ha már elfertőződtek a sebek, vagyis baktériumok, gombák is megtelepedtek rajtuk, viszketnek, akkor egyéb beavatkozás is szükséges lehet.

Konzultáljon állatorvosával!

jelige: Teo
2014-08-22
Köszönöm az előző kérdésemre kapott gyors válaszukat, ki is hívtam az állat orvost, remélhetőleg hamarosan érkezik. Másik kérdésem lenne, ami nem betegséggel kapcsolatos, hogy van-e valami nyugtató-"kábító" vagy valami orvosi szer vagy más amivel le lehetne annyira nyugtatni a cicákat hogy le tudnám vágni a körmüket mert nem hagyják,sajnos segítséggel sem. Olvastam valahol állatpatika szerű oldalon azt hiszem hogy létezik macska nyugattó csep ideges,ingerült cicáknak,az jó-e vagy van valami más megoldás. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel Teo

Kedves Gazdi!
Remélem a kolléga hamar meggyógyítja az anyacicát.

Miért kell levágni a cicák körmét? Az ő karmuk behúzható, ellentétben a kutyákéval, így járás közben nem kopik, állandó a hossza, zsákmányszerzésre és élesítésre való. Nem csoda, hogy nem hagyják, mert ha kinyomja az ember és nem óvatos, akkor könnyen fájdalmat, sérülést is okozhat vele. A kiscicák egyébként csak 2-3 hónapos koruk körül tudják majd visszahúzni a karmocskáikat, de addig sem szükséges levágni azokat.

Néha azért szokták a felnőtt macskáknak levágni időnként a karmát, hogy ne hagyjanak nyomot a bútoron, esetleg játék közben, ha durvák, akkor ne legyen  olyan éles a karmolásuk. Ehhez lehht kapni kisméretű karomvágó ollót állatfelszerelés boltokban, webshopokban, de ehhez a művelethez kár lenne elkábítani, leszedálni egy macskát véleméynem szerint, főleg nem otthoni körülmények között, gyakorlott kozmetikus vagy állatorvos meg tudja mutatni, hogyan kell fájdalommentessen elvégezni, ha muszáj.

jelige: koleszterin és endokrin összefüggése
2014-08-22
Kutyusomnál koleszterint mértek, ami normális volt (3,5 mmol/l). Cukra is jó: 4,1. Kérdésem, hogy lehet-e bármilyen endokrin beteg a kutya, ha jó a koleszterinje? Vagy az mindig változik, nő? Hipotireózisra gyanakodtunk, de elvetettük a jó koleszterin miatt. Lehet-e mégis valamilyen endokrin baja? Mi jöhet szóba? Tünetei nincsenek, csak régóta tartó gennyes bőrgyulladás. Köszönöm: !

Kedves Gazdi!

A koleszterin egy fontos paraméter az endokrin megbetegedések kimutatásánál, de egyedül ebből és s vércukor értékből még nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni. A hypothyreózis, vagyis a pajzsmirigy alulműködése vizsgálatára szükség van nem csak a pajzsmirigy hormonszint meghatározására (T4), de mivel gyakori a normális hormonszint mellett is fennálló alulműködés, így egyes esetekben szükséges a pajzsmirigy működésének scintigráfiás vizsgálata is kell a megalapozott diagnózis felállítására.

A nemi hormonok rendellenes termelődése (a petefészek elváltozásai), a mellékvesekéreg  hormonok nem megfelelő termelődése (Cushing-kór) is hajlamsíthat a krónikus gennyes bőrgyulladásra, ahogy sok más ok is, pl. allergiás háttér, az immunrendszer alulműködése szerzett vagy örökletes módon, stb.

Ha kezelőorvosa is egyetért, akkor a legcélszerűbb lenne endokrinológiai szakrendelést felkeresniük.

jelige: Teo
2014-08-22
2 éves anya sziámi cicának 3 hetes kölykei vannak, 5 kicsi. Kb 1hete láttam,hogy sötétebb az emlője mintha sebes lenne, de pár napja fájdalmas a szoptatás neki, szinte sír. Fájdalmasan nyávog. Mi tehetek, hogy enyhítsem és mitől lehet, még sosem volt ilyen. Sürgősen kérnék segítséget, választ. Köszönöm, Teo.

Kedves Gazdi!

Minél hamarabb állatorvoshoz kellene vinni az anyacicát, hogy megvizsgálhassák, mi okozza a fájdalmat: egy elfertőződött sérülés, seb, a tejutak elzáródása, szükség van-e antibiotikumos kezelésre, elapasztásra, vagy elegendő a helyi kezelés.

jelige: nenita
2014-08-22
Üdv! 3 éves csivavám száján kijött fél éve egy szemölcsszerű valami, ami piros lett. Az orvos tanácsára Betadinnal kezeltük, mert műtéthez elég rossz helyen volt. 3 heti kezeléssel el is múlt szépen. Most, 6 hónap elteltével ugyanolyan hús színű kinövés lett az állán, kicsit más formájú és nagyobb, de egyértelműen az. Újra Betadinoztuk, most megint visszahúzódott. Szeretném tudni, mi lehet ez, és most már mindig ki fog-e jönni valahol? Lehet tenni valamit ellene? Esetleg immunerősítő segít? Köszönöm válaszukat!

Kedves Gazdi!

Úgy lehet megtudni, hogy mi is egy kinövés, ha mintát vesznek belőle (citológiai minta), és szakértő laboratóriumban megvizsgálják. Ha eltávolítható, akkor szövettani diagnózis is lehetséges, amely még pontosabban megmondja, hogy miféle szövetszaporulatról van szó, és mi a teendő, elegendő-e az immunerősítő készítménya adása, vagy más tennivaló is van.

jelige: KBT
2014-08-21
Szeretnek segitseget kerni a kutyam ugyeben, aki mult het penteken megvagta magat. Termeszetesen elvittem orvoshoz es ellatak :) de felmerult egy kis gond es nem tudom hogy kihez forduljat tanacsert. mert az igazat megvallva nem nagyon bizom az itteni orvosokban. Multhet csutortok este vettem eszre egy vagast a kutya vallan. kimostam hyperol oldattal. reggel dokihoz mentunk, de csak elfertozodott. Így kapott lóadag antibiotkumot és azt mondtak, nem zarjak be, hanem mosogatni kell naponta tobbszor, hogy lemejen a gyulladas. Rakovetkezo heten hetfon visszavittem. Azt mondtak masnap osszevarrjak. Így is lett. A varrást koveto napon megtelt folyadekkal. ma visszavittem es kiszivtak belole. holnap ujra vissza kell menni es ha ujra folyadek lesz benne akkor azt mondtak hogy le kell borotvalni a fel nyakat es tesznek bele egy csovet ami kivezeti a folyadekot. na ez mar egy kicsit sok volt es nem ertem hogy erre tenyleg szukseg van-e vagy tenyleg ez az egyetlem megoldas a problemara. Hogy a legkoltsegesebb az biztos. de szeretnek megbizonyosodni arrol hogy valojaban ez az egyetlen drasztikus megoldas van erre a problemara. koszonom a segitseget koszonettel Vajter Virag

Kedves Gazdi!

Biztosan meg van az oka, hogy miért döntött úgy állatorvosa, hogy összevarr egy többnapos, elfertőződött sebet, de ilyen esetben bizony számolni kell a gennyes váladék képződésével, amit az Ön által is említett csővel, drénnal lehet kijuttatni a külvilágba, hogy ne okozzon még több bajt.

Úgy érzem leveléből, hogy nem tud megbízni jelenlegi állatorvoában, így arra bíztatnám, hogy vigye olyan helyre, ahol megvan egy alapvető bizalom.

<< <  3 / 396 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.09.18
22. Kerület Szemerédi utcából eltűnt a fekete félperzsa ivartalanított kandúr cicám. Aki tud róla valamit kérem jelezzen. Zoé névre hallgat 06209735459
2014.09.03
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: &quot;Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.09.03
Szeptember 2-án kora délután kiszökött a kertből a kutyám, Szamóca. Chipszáma:348094100097933 Július 18.-án fogadtam örökbe az Illatos útról. Közepes méretű, fehér, rövid, göndör szőrű (a háta közepén hosszanti irányban egy csíkban kissé zsemleszínű) ivartalanított szuka. Súlya 11-12 kg között. Különös ismertetőjele (egy darabig még), hogy a kb. egy hónapja történt ivartalanítás miatt a hasán le lett nyírva a szőr és még csak kicsit nőtt ki. Teljesen olyan, mint egy fehér pumi, kinézetre és tulajdonságra is. A kutya a XII. kerületben tűnt el, egészen pontosan a Kútvölgyi kórház mentőbejáratán látta kimenni a portás kb. fél három és három között. Sajnos barátságos, szófogadó. Oltva, féregtelenítve van. Ha bárki látja, kérem értesítsen azonnal:06-30-411-4648