Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Pocak
2018-02-18
Elő szokott fordulni hogy ha kiveszem a ketrecből nem mozdul meg akár a földön vagy akár visszateszem a ketrecben egy helyben ül és nem tudok vele semmit csinálni.
Ha még azért mutat életjelenségeket Pocak, a 6 hónaposnál fiatalabb nőstény hörcsög, úgy ideje lenne állatorvoshoz vinni.
jelige: Csöpi
2018-02-17
Kedves Dr Úr! Kutyám Csöpi túl van az MRI-n. Elsődleges képalkotó értékelés szerint hypofízis daganat.Térfoglaló, de nem onkológus szerint , nem rossz indulatú, nagyméretü,de ha valaki elvállalá a mútétet, jó esélyei lennének, hogy teljes kutyaéletet éljen, a panaszai megszünjenek . KIHEZ FORDOLHATUNK?

Megtaláltam a február 13.-i előzményeket, örülök, hogy sikerült megtalálni az okot, és sajnálom, hogy beigazolódott a koponyaüregi terime gyanúja, ráadásul nehezen kezelhető hypofízis tumort találtak a kutyában.

Ismereteim szerint itthon senki nem operálja rutinszerűen ezt az elváltozást. A lehetséges kezelési módszerek áttekintéséhez onkológiai konzultációt ajánlok. Ez utóbbihoz Vajdovich Péter dr. és mások mellett jobb híján én is szóba jöhetek (balogh.lajos@osski.hu).

jelige: Bajnok
2018-02-17
Tisztelt Doktor úr! Van egy 1 éves spaniel kutyám. Kb 2,5 hónapja figyeltem fel rá, hogy nagyon kérheti a farkát. Annyira ment a dolog hogy már el is harapdálta. Állatorvost hívtunk hozzá, aki kezelte a sebet a farkán és kapott injekciót mert azt mondta paraziták börgyulladasa van. Néhány napig nyugodtabb is volt, és a kergetozes kezdődött újra. Másik állatorvost keresztül fel aki a kutyus bűzmirigyét kitisztitotta és steroidot adott neki és speciális tápot. Újra jobban lett néhány napra de aztán annyira bezaongott hogy véresre harapta a farkát. Ekkor már annyira hogy caonkolni kellett a farkát. Akkor hogy ne bántsa magát gallert kapott amiről a kutyus teljesen depressziós lett. Levették róla a gallert és szinte rögtön megtámadta a hátsó felét. Most az állatorvos tanácsára swvenálr kap és gyulladás csökkentőt de a kutyus nincs jól. Ez a kergetozes általában mindig kevés után kezdődik nála. Olyankor először is elkezd forogni magára. Mintha a hátsó része a farka vagy a feneke bántani akarnánk Őt. Olyan borzasztó indulattal forog körbe körbe hogy sokszor a közelébe sem merek menni. Valamint sokszor ha hozzáerünk úgy nyuszit mintha nagyon fájna neki valami. Aztán pár pop erc múlva szinte nyoma sincs. Olyan kedves jókedvű mintha nem is ugyanaz a kutyus lenne. Már több állatorvost is megjártunk e tanácstalan vagyok. Ön szerint mit kellene tennem vele? Ez csak viselkedési probléma vagy komoly baja is lehet ? Válaszát előre is köszönöm.

A leírtak alapján néhány gyakori okot (paraziták, bűzmirigy gyulladás, farok idült gyulladása ....) már sikerült kizárni - de sajnos még így is maradt jónéhány lehetséges ok.

Sajnos áll a zászló a viselkedési zavar, idegrendszeri rendellenességek, ágyéki gerinc elváltozások lehetőséégének - amik egy része talán röntgen vizsgálattal, talán MRI, vagy egyéb 3D képalkotóval lenne diagnosztizálható.

Érezhetően eddig is sokat tettek, próbáltak tenni a megoldás érdekében, sajnálom, hogy nem sikerült a gyakoribb és egyszerűbben megoldható módon véget vetni a problémáknak.  Innentől már nehezebb az ügy, és viselkedés zavarok területén, vagy neurológiai területen jártas sakember lehet a kulcs a megoldásban.

jelige: Johnny
2018-02-17
Tisztelt Doktor Úr! Néhány héttel ezelőtt a cicám hányni kezdett. Eleinte egyet-egyet naponta. Elvittem állatorvoshoz, kapott injekciókat, de nem lett jobban. Elvittem egy másikhoz, csak találgatott, kapott kétféle port az ételéhez és egy cseppet, de csak rosszabb lett az állapota. Kezdetben még jókedvű volt, játékos, mostmár alig jön-megy. Mindegy hogy mit adok neki és mindegy mennyit. Mindent kihány, de étvágya az van. Most 1 kg körül van már csak! Mit tanácsol? Köszönöm szépen válaszát!

Alapos, részletes kvizsgálást kell javasolnom.

A fizikális vizsgálatok mellett szinte biztosan szükség lesz vírustesztekre, vér/széklet esetleg vizelet laborra és esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokra ahhoz, hogy kiderülhessen mi okozza  amakacs, tüneti kezelésnek ellenánálló betegséget.

Ezután derülhetnek ki az esélyek, és megoldások.

jelige: zsebi
2018-02-17
Üdvözlöm- természetesen a gyógyszerészt NEM arról kérdeztem,hogy a kutyának mit és mennyit javasol csupán azt kérdeztem amit itt Önnek is leirtam. kissé gúnyos válaszát mindenképpen köszönettel vettem,bár a kutya szempontjából ez nem jelent segítséget.

Nem volt szándékomban gunyoros választ adni, azt kívántam érzékeltetni, hogy a kérdéses humán szerrel nem lehetséges a Zsebi kutya korrekt dozírozása. Bár mindkét levelét újra átolvasva egyre kevésbé értem, hogy mit kérdezett a gyógyszerésztől (ez kevésbé lenyeges) illetve mit vár tőlem.

A kutya akkor kaphat segítséget, ha kiderülhet, hogy mi áll az adatlap szerint 3-4 hónapja fennálló, de általam ismeretlen panaszai hátterében. Szintén az adatlap szerint a Zsebi nem járt állatorvosnál.

A Zsebi részletes kivizsgálásával derülhet ki, hogy mi okozza a tüneteit. Feltételezem, hogy ezek a tünetek valamiféle sántasággal, mozgászavarral járnak - de én sem tudhatom, hogy porckorong sérv, spondylosis, csípőízületi ficam, vagy térd keresztezőszalag szakadás állhat-e fennt, vagy esetleg hasüregi/medencei/gerinc tumor okoz-e mozgászavart a 7 kg-os, 13 éves ivartalanított nőstény Zsebi kutyában.

Ha meglesz a tünetek oka, úgy a megoldások is világosabbá válnak.  Önnel együtt azt remélem, hogy nem kell operálni a Zsebit , és esetleg elegendő lesz állatorvosi nem-szteroid szerek egyikével, és szintén állatorvosi táplálékkiegészítőkkel (glükóz aminoglikán, kondroitin szulfát, esetleg hyaluronsav ...) készítménnyel tünetileg kezeni a Zsebit.

jelige: Negró
2018-02-17
Jó napot a macskám 3 hete gyenge, nem sokat eszik (valamikor nem is) nem iszik, nyalja a betont, sokat fekszik,fehér a szemürege doktor látta már a macskát káliumot kapott.Mi lehet a baja? köszönöm.

A csak kertben tartott, oltatlan (talán nem is parazitamentesített, talán nem is kasztrált ?) Negró nevű fiatal kandúr a leírtak szerint nagy bajban lehet.

A kijáró, oltatlan kandúrok szinte törvényszerűen átfertőződnek vírusos betegségekkel, parazitákkal, ez sokszor súlyos megbetegedést, nem ritkán a vesztüket okozza.

Ránézésre nem lehetséges diagnosztizálni ezeket a betegségeket sem, és kálium kezeléssel biztosan nem lehetséges meggyógyítani.

A macskának mielőbbi részletes kivizsgálásra (fizikális vizsgálatok, vírustezstek, vérvizsggálatok esetleg vizelet labor, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok ...) van szükséges ahhoz hogy kiderülhessen mi a betegsége, és emellett párhuzamosan megkezdett intenzív infúziós és gyógyszeres kezelésre ahhoz, hogy megérhesse a diagnózist.

Mielőbb keressenek fel egyállatorvosi klinikát.

jelige: zsebi
2018-02-16
üdvözlöm! Béres porcerő forte+D vitamin adagolása után érdeklődöm.7kilós 13éves ivartalanitott szuka.a sima porcerő már nem kapható csak ez a fajta ami vitaminos. kérdésem,a forte tablettát milyen dozirozással javasolja? a gyógyszertárban sajnos nem tudták megmondani,mennyivel erősebb és mennyivel több hatóanyag van a forte kapszulákban. kérném szives segitségét. köszönöm.

Aktív összetevők

2 filmtablettában 100 g készítményben
Glükozamin-szulfát 1200 mg 36,1 g
Kondroitin-szulfát-nátrium 400 mg 12,1 g
C-vitamin 120 mg 3,61 g
D3-vitamin 1200 NE 0,0009 g

Felnőtteknek naponta 2 filmtabletta.

Persze, hogy a gyógyszertárban sem tudták megmondani, hogy a 7 kilós 13 éves ivartalanított szuka Zsebi kutyának mennyit is kéne ebből adni, pláne, hogy a filmtablettát nem ajánlják darabolni.

Ha egészséges a kutya és valamiféle megelőzés gyanánt gondolja, hogy táplálék kiegészítőre lehet szüksége a Zsebinek - és akkor is, ha a kutya konkrét, diagnosztizált ízületi problémákkal küzd, sokkal inkább érdemes lenne a számtalan állatorvosi ízületvédő szerek egyikét választani.

jelige: Cica
2018-02-16
Üdvözlöm! Főkènt lakásban tartott cicának mit ajánlana bolha ellen ès fèregtelenítès gyanánt? Eddig a Broadline cseppeket használtuk 3 havonta. Bolhásodás megelőzèse vègett köztes időben havonta Frontline csepp használatára gondoltunk. Ez így jó lenne? Vagy van valami jobb ès/vagy esetleg pènztárca kímélőbb megoldás? Kizárólag spot- on formában gondoljuk az adagolást. Válaszát előre is köszönjük!!

A lakásban tartott, de kertbe kijáró fiatal kandúr számára teljesen jó megoldás lehet a leírt Broadline cseppek és Frontline cseppek.

Külső és belső paraziták távoltartásákor nem csak a bolhára és a bélférgekre kell gondolnunk, de érdemes lehet  figyelmet fordítani a kullancs-, szúnyogok-, fülrüh távoltartására is, csak hogy a legfontosabbakkal kiegészítsük a kérdéskört. Emiatt, valamint a védőoltások megbeszélése miatt és ha esetleg nem ivartalanított a kijáró fiatal kandúr, akkor a melegen ajánlott a kasztráció miatt is érdemes lenne megbeszélnie állatorvosával a megfelelő és fenntartható teendőket.

jelige: mennyi az esélye?2
2018-02-16
Tisztelt Dr, csak elméleti jelentőségű volt a kérdésem, tehát azt csak tudja, hogy embertől köhögéssel átmehet -e baci vagy vírus a kutyára, macskára, vagy ez kizárt? Köszönettel

Igen, elméletileg és gyakorlatilag is átmehet baci és vírus is emberről állatra és fordítva is. Ez megtörténhet köhögéssel, a levegőből cseppfertőzéssel, sőt legtöbb esetben ez a leggyakoribb fertőzési mód. Friss és beszáradt váladékok közvetlen nyálkahártyára, bőrre kerülésével is létrejöhet fertőzés különböző fajok között, pláne ha sérült, csökkent ellenállóképességű a nyálkahártya, bőr.

Az átoltott fertőzés az új gazdaszervezeten 1.) kialakíthatja a tüneteket és megbetegítheti azt, vagy 2.) tünetek, betegség nélkül képes lehet az új környezetben túlélni, majd esetleg újra és újra az eredeti gazdaszervezetet megbetegíteni (latens hordozás, reservoir) , vagy 3.) az új gazdaszervezetben elpusztulhat.

A fertőző baci és/vagy vírus minősége és mennyisége mellett a gazdaszervezet pillanatnyi fogékonysága a legfontosabb abban, hogy a 3-féle kimenetel közül mi fog lejátszódni. És az esetek túlnyomó többségében erről semmi tudomásunk, adatunk nincs.

Jobbulást és kellemes hétvégét kívánok az egész családnak.

jelige: Grafit
2018-02-15
Üdvözlöm, van egy kb 8 hónapos kiscicank. Hetek óta lázas kap ra antibiotikumot meg steroid szurit. Csináltak neki vérvételt. Az alapján vérszegény a cica. Érdeklődni szeretnek hogy van e esetleg valami jobb ötletük mint az eddigi kezelés ? Esetleg a vérvétel eredményét el tudom küldeni ha szükséges.

Köszönöm, de nem szükséges küldenie a vérvétel eredményeit.

A vérszegénység és láz gyakorlatilag tünetek, nem végső diagnózis, aminek a hátterében sok és sokféle konkrét betegség állhat. Ha további vizsgálatokkal kiderülhetne, hogy mi okozza a tüneteket, akkor lehetne az esélyeket és kezelési módszereket megbeszélni.

A pontos diagnózis megtalálása sokszor nem könnyű. A vérszegénység lehet akár következménye is sokféle idült fertőző-, vagy nem fertőző betegségnek. Fordított is lehet a helyzet, hiszen egy bármi okból  kialakult vérszegénység fogékony állapotot teremt a fertőző betegségeknek, így az anémiás betegek sokszor felülfertőződnek.

Jelezze állatorvosának, hogy a megkezdett kezeléstől nem gyógyult meg a cica és kérje további segítségét.

jelige: Sziszi
2018-02-15
Tisztelt állatorvos! Van egy 7 éves yorkim. Észrevettem, hogy mostanában nehezen fogadja el, amit kap. (Pl.:jutalomfalat) Lustább is, és valamelyik nap sétálni se volt nagy kedve. Ennek mi lehet az oka? A választ előre köszönöm!

Háááát, szinte bizonyosan a lustaságnak és jutalomfalat megtagadásnak is számtalan oka lehet.

Részletes vizsgálatokkal lehetne kideríteni,hogy mi állhat a megfigyeltek hátterében. Gondolom állatorvosa is fizikális vizsgálatokat és laborvizsgálatokat ajánlana elsőként, majd ha itt kiderül valami, gyanú alapozódik meg, akkor esetleg további célzott vizsgálatokat (ultrahang, röntgen, egyéb kiegészítő vizsgálatok ...) ajánl a még pontosabb diagnózis érdekében.

Kérjen időpontot állatorvosától a kutya kivizsgálására.

jelige: Dp megelőzés hajlamos genetika esetén
2018-02-15
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Segítséget szeretnék kérni dp megelőzéssel kapcsolatban! 2 kölyök Németjuhász kutyát vásároltam egy neves német tenyészetből! Most négy hónaposak és szerettem volna magam megnyugtatni így megröntgeneztük őket, amiket csatolok levelemhez bízva segítségükért! Amit állattartóként legjobb tudásomként megteszek: -Normal energiatartalmú teljes értékű táppal etetem őket(Josera kids 25/12) -Megfelelő mozgásteret biztosítok számukra -A kennelük le van padlózva így az komfortosabb és kíméli izületeiket -Luposan Pellet konzentrat kiegészítőt kapnak Tudok még bármit tenni az izületeik egészséges fejlődése és védelme érdekében? Ezen 4 hónapos kölykök röntgenfelvételeiből mit állapithatunk meg? Bízva segítségükben: Sajnos képet nem enged beemelni bár én nagyon szeretném ezen 4 hónapos kölykök felvételeit megmutatni önnek! Kérem szíveskedjen mellékelni! Üdvözlettel: Farkas Zsolt Az iPhone-omról küldve

Nekem nem érdemes megmutatni a 4 hónapos kölykök csípőízületi röntgenjét, mert nem vagyok ortopédiai betegségekben jártas állatorvos.

A röntgen felvételt készítő állatorvos kolléga nyilván kommentálta az általa készített felvételt, ha ez nem történt meg, vagy szeretne másodvéleményt, úgy azt itthon a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület szakértőinél célszerű megtennie.

https://www.kisallatortopedia.hu/informaciok-a-szuresrol

jelige: Dp megelőzés
2018-02-15
Kettő 4 hónapos kölyök dp megelőzése
Összetett feladat. Ha a jók a genetikai adottságok, akkor optimális tartási körülményekkel, mozgatással és etetéssel jó eséllyel elkerülhető a csípő és könyök ízületi dysplázia is mind a kölyökkorban, mind a felnőtt korban.
jelige: kutya-macska betegség
2018-02-15
Tisztlet Doktorúr! Ma befogadtunk egy elég koszos menhelyről egy kölyökkutyát- oltási könyve van, féreghajtót kapott, viszont hónapokig állt a több kutya ürülékével szennyezett kennelben. Mivel lakásban tartjuk, aggódom, hogy valamilyen fertőzést ad át a macskámnak (csak holnap tudjuk megfürdetni). Lehetséges ilyen? Köszönöm válaszát!

Sajnos én is csak másnap tudtam válaszolni - így reményeim szerint a kutyát már lecsutakolták.

Az új szerzeménnyel mielőb ajánlott felkeresniük állatorvosukat, hogy a külső/belső parazitamentesítéseket és oltási feladatokat megbeszéljék mind a kölyökkutyánál, mind pedig a házigazda kifejlett nőstény macskánál.

jelige: mennyi az esélye?
2018-02-15
Tisztelt Dr. ha meg vagyok fázva, azt kutyám, macskám elkaphatja-e, és mely kórokozók a leggyakoribbak? (pasteurella, bordetella, influenza stb? Köszönöm

Miért, Ön a felsoroltak közül, vagy a még ezen kívül lehetséges számtalan kórokozók közül melyik(ek)től szenved ? Történt Önnél kórokozó izolálás, vagy

Azt gondolom, hogy rövid kérdésére egy zoonozis témákban jártas szakember is legfeljebb csak hosszú, de nem egyértelm választ írhatna, én pedig biztosan nem tudok erre érdemben reagálni.

jelige: FIP a lakàsban
2018-02-15
Tisztelt doktor úr! A cicám FIP vírussal volt fertőződve emiatt a napokban hunyt el. Május június vége felé szeretnénk új cicákat hozni a lakásunkba. A leendő kis állatainkat szeretnénk 100% ban megóvni. Kérdésem, hogy mennyi idő mire a vírus megszűnik illetve mit tegyek hogy száz százalékban kiírtsam a lakásból? Mivel takarítsam ki a kanapét illetve azon bútorokat amiket nem szeretnénk kidobni? Van olyan védőoltás amit a érkező cicák megkaphatnak hogy védettek legyenek a fip vírus ellen? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm
Jóllehet a tutti biztos és a 100%-os védelem a biológiai-, orvos-, és állatorvos tudományok területén sem létezik, de ha a szomorú eset után május-június időszakban fogad be majd kölyök cicát - és addig a lakás többször, aprólékosan takarításon, fertőtlenítésen esik át, a beteg cica etető/itató tálkái, alomtálcája, pihenőhelyei lecserélődnek - és állatorvosával mnegbeszélik a kölyök befogadásának, tartásának, etetésének, védőoltásainak, parazitamentesítéseinek, majd ivartalanításának menetrendjét, akkor minden lehetséges módon felkészültek a bajok elkerülésére.
jelige: Pancho
2018-02-15
Tisztelt Doktor Úr/ Nő! A kutyám minden héten1-2 alkalommal köhögve öklendezik,de nem hány semmit ( régebben egy kis gyomorsavat ) Napi adagja 36 dkg Royal Canin száraztáp és 40 dkg főtt rizs,de ennek ellenére sovány és fénytelen a szőre valamint olyan mint ha korogna a hasa.Fél évente kap féreghajtót ,a súlya 25kg és 10 éves Tervueren a fajtája. A kérdésem az lenne hogy a székletében nem látok férget de ettől függetlenül lehet-e férges? Adhatok neki féreghajtó tablettát több napon át ,mert lehetséges hogy tüdőférges? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Badár Zoltán

Rendkívül általámos tünetekről számol be. Az öklendező, hányogató, fénytelen szőrű, sovány (?) Tervueren kan a leírtak alapján lehet akár tüdőférges, sőt szívférges  is - de ezen kívül sok tucat, jóval gyakoribb  idült betegség (szívelégtelenség, onkológiai betegségek, máj/veseelégtelenség ...... )  is állhat a háttérben.

A kutya részletes kivizsgálásával (fizikális vizsgálatok, laborvizgsálatok, képalkotók ....)  lehet szűkíteni a kört, és pontosítani az okot. Ezzel derülhetnek ki az öregfiú esélyei, és ezután lehetne megbeszélni a tennivalókat.

jelige: Élősködők
2018-02-15
Kedves doktor úr/nő. Kíáncsi vagyok hogy ön (már-ha van kutyája) milyen készítményeket használ külső és belső élősködők ellen? Köszönöm.

Van két kutyám és két macskám is, és körülbelül ekkora a család ez elmúlt 30 évben.

Mégsem az a fontos, hogy én, vagy más állatorvos mit hazsnál a saját kutyáira, mert az legalább olyan különböző lehet, mint a többi állattartó által alkalmazott szerek egyvelege.

A kutyák és macskák élőhelye (csak lakás, csak kert, kinti/benti tartás, kert állapota, más kóbor és vadállatokkal való "átjártsága" ...) , életvitele (séták?, vadászás?, pecatúra?, külföld/egzotikus utak? ...) , kora (kölyök-aggastyán), esetleges betegségei (csontvelő-, máj-, veseelégtelenség ...?) , érzékenysége (allergia?) szabja meg elsősorban azt, hogy szakmailag mi lehet a leginkább megfelelő. A tulajdonos pedig a szakmai érvek ellenére sokszor más tanács, reklám hatásár, vagy anyagi megfontolások alapján is dönt.

Tartok attól, hogy semmit nem mond, ha én leírom, hogy mit használok, ahogyan az sem mértékadó, ha körkérdést tett fel és 13, vagy 150 beérkező állatorvos válaszait próbálja értékelni.

Érdemes lenne felkeresni állatorvosát, és megbeszlni vele az Önök számára legmegfelelőbb paraziták elleni védekezést.

jelige: Fip teszt
2018-02-15
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az alábbi kérdéssel fordulnék Önhöz! Van egy kb 5-8 év közötti befogadott ivartalanított cicánk. Tavaly az utcáról mentettük. Akkor volt egy másik 8 hónapos cicánk is, aki tavaly júniusban száraz fip következtében sajnos eltávozott. A másik cicánál megcsináltattuk a németországi fip tesztet, melynek eredménye a következő: SZEROLÓGIA/VIROLÓGIA - MACSKA FIP/Koronavírus (EA ) IFT 1:200 A coronavirus antibody titre of >= 1:100 is suggestive for an infection with coronavirus. The differentiation between antibodies against feline enteral coronavirus and FIP-inducing coronavirus is not possible. In the case of clinical suspicion of FIP infection, a FIP screening test is recommended. Ezzel kapcsolatban érdeklődnék, hogy ez mit is jelent pontosan? Milyen további teendőink vannak? Mit tehetünk, hogy a cica ne legyen beteg? Lakásban tartott, évente oltatjuk, féreghajtás megvan, jó fajta eledellel etetjük. Egészségesnek tűnik, semmilyen tünete nincsen! A Fiv/felv tesztje negatív, kétszer is lett tesztelve. Forl betegsége van, ezt rendszeresen ellenőriztetjük, illetve kezeljük. A mi orvosunk csak annyit mondott, hogy fertőzött a cica. Segítségét előre is nagyon szépen köszönöm! Andrea

Sajnos a FIP esetében is nehéz egyetlen szerológiai vizsgálat alapján kimondani a fertőzöttséget, illetve betegség gyanúját.

Ennyit tehetnek, amit most is tesznek. A jó körülmények között és jól tartott cica kapjon meg minden védőoltát, rendszeres parazitamentesítést, és időszakosan keressék fel állatorvosukat kontrol vizsgálatokra. Ha bármilyen eltérést, szokatlan dolgot tapasztalnak a cicánál, úgy pedig ajánlott azonnal állatorvosuk segítségét kérni.

jelige: Ibolya
2018-02-13
Szép napot! Pitbull fajta kutyámon az állatorvos megállapította, hogy álvemhes, ezért adott antibiotikum tablettát, betadint, viszketés ellen valami fehér krémet, és napi 2ml fecskendőbe felszívott folyadékot is. Kivörösödött a hasa, azt mondta, gomba, és a szőre is hullott, a fülei mögött kikopott. Minden (kivéve a krém és a betadin) elfogyott, a cicije nem ment lejjebb, a szőrhullás sem csillapodott, a vörösség elmúlt, viszont, újra kijött a vörösség, az arcán, hasán, combján. Mi lehet a probléma? Gondoltunk csirke allergiára (ezek a fajták álltalában erre allergiásak), lecseréltük a tápot csirke mentesre, de így is visszatért a vörösség. Tanácstalan vagyok :(

Az álvemhesség kezelésére ritkán elegendő a leírt kezelés, sokszor van szükség még prolaktin gátló szer alkalmazására is. Ez azt jelenti, hogy ha helyes is volt az első ötlet az álvemhesség gyanúja, azt is lehet hatékonyabban kezelni.

Az újabb ötletek, gombás bőrfertőzés és táplálék allergia .... paraziták .... endokrin betegségek .... szintén lehetségesek, az sem kizárt, hogy egynél több problémája van a fiatal, nem ivartalanított, csak veszettség ellen oltott szukának.

Érdemes lenne a kutya tüneteit részletesen kivizsgálni, és a megtalált okot célzottan kezelni. A kutya ivartalanítása is melegen ajánlott.

jelige: Judit
2018-02-13
Tisztelt Doktor Úr! Én a kutyachipre gyanakszok, mert a Kutyus sose volt beteg, és amikor 2013-ban megkapta a chipet, utána 1 hónapon belül, jelentkeztek a tünetek, és akkortól kezdve 3-4 havonta fájdalta a bal első lábát és a fejét jobb oldalra tartotta, ez pár naptól akár 2 hétig is eltartott. Arra gondoltam, a kutyachip valami idegszálat nyom, és ez csak a chip műtéti úton való eltávolításával gyógyítható. Ugyanezek a tünetek jelentkeztek 2017.8.8 , okt.10 és nov.19.előtti napokban, meg is történt a nagy baj, a bénulás. Októberben olvastam, a fej oldalra tartása és az első lábfájdalom agyvérzés jele, ami bénulást is okozhat, és ez sajnos bekövetkezett a hátsó 2 lábára. 2017.8.8-a reggelre nem bírt felállni, ekkor a Jódkáli azonnal segített, és estére újra olyan eleven volt, mint máskor. Okt.10-e reggelre ismét nem bírt felállni, és azóta se. A hátsó lábai teljesen előre vannak nyújtva az elsőkig. A talpát hiába csikartam, nem érzékelte. A szája előtt tartottam a tányért, és napokig nagyon sokat ivott. Ekkor olyan súlyosan elkapta, egyben volt, 3 napig mozogni se tudott, kb.1hétig remegett,, még plusz 25 fokban is, időnként folyt a nyála, 9napig nem evett, utána már igen, de azóta is csak kézből. Amikor hozzáfogott enni, utána már csökkent a vízfogyasztás, visszatért az átlagoshoz. Július 19-én kapta az éves veszettség elleni oltást, biztos nem volt veszett, és nem azért nyálzott. Tudom, a veszettség vírus a gerincet támadja meg, nyálzáss,bénulással.és remegéssel jár, ezért említettem meg, kapott oltást. A kakival és pisivel nagyon megszenvedett, kb.2órás hasmasszázs+lábtorna után sikerült Neki. Rájöttem.akkor mocorgott sokat, amikor kellett, csak nem jött a kaki,pisi. Hála a Jódkálinak, a 3.naptól tudott mozogni a Drágám, csak csúszva. Kb.2.5hét után elértem, fel tudtam állítani, egy pár lépést tudott tenni, hogy fogtam a hátsó 2 lábát, végül úgy belejött, elég jókat sétált, és ezzel együtt már a dolgát is könnyen elvégezte sétáltatás közben. A kezdetektől olyan szépet kakilik, mint egy egészséges. A pisije színtelen és szagtalan volt, de utóbbi 2 hónapban előfordul kicsit sárgás, és néha valami enyhe szaga van, nem tudom mihez hasonlítsam. Folyamatosan javult, ülni is tudott, de nov.19-én dél körül ismét elkapta a rosszullét, remegés. Nem epilepszia, mert nem vergődött. Sétálni se tudott, borult oldalra, hiába fogtam a hátsó lábait. 3 napig nem tudott tudott inni, mivel 20-án se tudott inni, ezért egy fél literes üvegből itattam, hogy ki ne száradjon, egyik kezemmel fogtam a száját, a másikkal az üveget, így már nyelte lefele a vizet, vagyis szomjas volt. Érdekes enni tudott, de inni nem, vagy azért, mert annyira fájt a nyaka, hogy nem tudta mozdítani, mert a chip körül megjelent egy nagy kemény görcs, és daganatra gondoltam, azonnal bekentem Jódkálival, és néhány múlva eltűnt a görcs. Azóta a fején kívül az egész testét kenem, lábait,hasát,nyakát és lábait. Kb.1hétig ismét szenvedett a kakival,pisivel, mivel ismét nem tudott menni. Végül utána ismét tud segítséggel sétálni, és azóta szintén könnyen végzi a dolgát. Decemberben találtam egy hialuronsavas terméket, az EliteFlex Forte-t, azóta ezt is kapja, naponta 5ml-t. Január elejétől kezdi érzékelni a kis talpát. Olvastam a zöldkagylókrém,ördögcsáklya,medveerő porckorongelváltozás esetén is hatásos, mozgás visszanyerésére is jó, ezért vettem, de sajnos egy hónap alatt nem javult, ezért mostantól ismét Jódkálit használok. Reménykedek, egyszer újra egyedül is 4 lábon fog sétálni, de ha véletlen mégse, akkor is gondoskodok a fájdalomcsökkentésről. Okt.9-én még szép hasa volt, de a bénulás napjától nagy és kemény hasa lett, mint egy vemhesnek, pedig Fiú. Januártól mintha már kisebb lenne a hasa, vagyis már nincs úgy felfúvódva, kezd visszaállni arra az állapotra, mint amilyen egészséges korában volt. A chip okozta a rosszullétet. Én agyvérzésre gondolok, az orvos szerint porckorongsérv. Ön mit gondol, mi a probléma? Előre is nagyon szépen köszönöm a segítőkész választ. Tisztelettel: Judit

Mikrochip beültetés után soha nem tapasztaltam még csak ehhez hasonló tüneteket sem - de nem is olvastam, vagy hallottam hasonlóról.

Nem gondolom, hogy ki lehetne, vagy ki kellene találni, hogy mi okozhatja az elváltozást, sokkal inkább azt gondolom, hogy ki kellene vizsgálni a kutyát. A hosszas tünetimertetés, eseti leírás mellett azt sem tudjuk, hogy mi volt a testhőmérséklete a kutyának, nem ismerjük a vérparamétereket sem.

Még most is, hónapokkal a rémtörténet kezdete után célszerű lenne a kórelőzményi adatokat összesíteni, részletes fizikális vizsgálatokat végezni, ortopédiai, neurológiai vizgsálatot végezni, vérvizsgálatokat kezdeményezni ... és ezek eredményei alapján koponya- illetve nyaki gerinc MRI, CT, vagy akár egésztest SPECT/CT vizsgálatot végezni.

Ha a vizsgálatok kiderítették a pontos okot, akkor lenne értelme az esélyeket illetve érdemleges kezeléseket átbeszélni.

jelige: "Csöpi"
2018-02-13
Kedves Állatorvos!Kutyám Csöpi 7 éves, ivartalanított kan. Keverék/terrier,tacskó,vizsla/ Egyik napról a másokra furcsa szokásai lettek: lelassult, nem követi az utasításokat, óramutató járásával egyező irányban kőrőz, bebújik a sarokba fejjel előre és halkan nyüszit, szeretne elbújni ,minél sötétebb helyekre. A többi kutya is hidegen hagyja. Az érdeklődését csak kajával lehet felkelteni. Alapjában véve mindig nyugodt, türelmes eb volt, de ez nagyon nem az. Az étvágy és az emésztése rendben van.:16 kg.

Hasonló tüneteket mutathat egy kutya koponyaüregi terimék kialakulásakor.

A Csöpi részletes kivizsgálásával (kórelőzmény megismerése, fizikálkis vizsgálatok, neurológia vizsgálat, laborvizsgálatok, 3D képalkotó ...) lehetne pontosabban megismerni a tünetek hátterét - majd ezután kiderülhetnének az esélyek, megoldások is.

jelige: Ivartalanítás
2018-02-12
Üdvözlöm önöket, van egy 4 éves jack russel fiu kutyànk és a viselkedése miatt döntöttünk ugy hogy ivartalanotva lesz. De nem sokat tudok erről ezért szeretnék érdeklődni hogy mit érdemes tudni erről .ennyi idős korban is lehet ezt végeztetni? Miért kell más fajta táp ivartalanotott kutyáknak? Meg fog változni a viselkedése? Ugy értem nem lesz annyira mozgékony? Azt mondják az ivartalanitott állatok lustábbak és meg is hiznak. Őt mennyire fogja ez lelkileg megviselni?félek is kicsit mert mem tudom neki ez milyen változás lesz az életébe .a másik dolog hogy van egy évvel fiatalabb szintén fiu kutyánk aki mindig morog rá mert felsőbbrendünek érzi magát es azt szeretném tudni ha a jack ivartalanitva lesz lehet hogy a masik kutya is jobban elfogadja? Vagy ez nem befolyásolja?válaszukat előre is köszönöm!

A kan kutyáknál sokkal inkább vielkedési problémák miatt (agresszió, önfejűség, kezelhetetlenség, szökdösés ...) miatt és a nem kívánatos utódik miatt történik az ivartalanítás.

A herélt kan nyugodtabb, kiszámíthatóbb viselkedésű lesz - és valóban hajlamosabb lesz az elhízásra, amit sok mozgatással és alacsonyabb energiatartalmú tápok etetésével lehet megelőzni. A fiatalabb kannal várhatóan kiegyensúlyozottabb lesz a viselkedése, és nem várható a herélt kan "lelki betegsége".

Ha a fiatalabb kan agressziója folytatódik, úgy azt is érdemes lehet kasztrálni.

jelige: Judit
2018-02-12
Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hogyan lehet megállapítani, miért bénult le a Kutyus? Agyvérzés vagy sérv? Melyiknek mi a tünete és mi okozza? Én kezelem saját fejből, az orvos tanácsot se tudott adni. Nekem van egy érzésem, csak az orvosunk tagadja, ezért először ezt a rövid kérdést teszem fel, utána megírom, én mit tapasztaltam, hogy miért bénult le a Drága Kutyuskám. Segítőkész válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm. Tisztelettel: Judit

Részletes, szisztematikus vizsgálatokkal lehetséges megállapítani a bénulásos tünetek okát.

Kizárt dolognak tartom, hogy állatorvosa ne tudna ezügyben tanácsot adni.

Kiindulásként a kórelőzmény megismerése után, részletes fizikális vizsgálatok, neurológiai vizsgálat szokott következni. Ezzel egyidőben sokszor vér-, esetleg liquor mintavétel - majd nem ritkán 3D képalkotók (MRI, CT, esetleg hybrid képalkotók) segítségével lehetséges a diagnózis.

jelige: Benji
2018-02-12
Üdvözlöm! Olyan problémával fordulnék Önhöz,hogy van egy 7 éves angol bulldogom,akinek foltokban elkezdett hullni a szőre.Atkával kezelték,de sajnos nem múlt el.Múlt héten bőrmintát vettek tőle.Eredmény:Staphylococcus Pseudintermedius baktérium.Kérdésem át lenne,hogy valóban olyan nehéz a kezelés?Valóban nem használ rá az antibiotikum?Emberre mennyire ártalmas?Válaszát előre is köszönöm!

Többféle Staphylococcus törzs esetében is előfordul, hogy sok antibiotikumra rezisztens és csak egynéhány hatóanyagra érzékeny.

Gondolom, hogy a kimutatott kórokozó érzékenysége is ott olvasható az eredményeken - és ez lehet a megoldás a kutya kezelésére.

Az sem ritka, hogy allergiás-, atópiás-, endokrin- vagy gombás betegség áll a háttérben - és az okozza a makacs, visszatérő bőrgyulladást egy-egy kutyán.

<< <  3 / 512 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.12.28
Budapest XXII. kerületéből (Péter Pál u. és Bánk bán u. sarok) tűnt el a képen látható cica. Kérjük, ha bárki látja, tud róla, értesítse a gazdit! Köszönjük!
2017.12.21
2017.12.18-án a Budapest XXII. kerület, Vörösmarty utca környékéről eltűnt Kormi. Ivartalanított 2 éves kandúr,nem csavargós. Aki megtalálta, esetleg befogadta, kérjük, jelezze az alábbi telefonszámok bármelyikén: 06-30/612-1166 vagy 06-1/227-2643
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara