Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Tünde
2015-01-08
A kutyánk a párzási szezonban kiszökött, valamit megehetett. Gyenge, nem eszik ,nem iszik ,és mindha nem tudna üríteni. a doktor tegnap azt javasolta hogy hanytassuk meg olajjal. Megtortent , egy fokkal jobban lett, de most este visszaesett. Holnap elvisszük a rendelobe de nagyon hosszu az ejszaka de addig is mit tehetnek erte? Koszonom.

Kedves Gazdi!

A legtöbb, amit tehetnek érte, ha melegben tarták, igyekeznek itatni, ha magától nem iszik, és figyelik, hogy hogy van, esetleg megmérik a hőmérsékletét digitális hőmérővel, a vélgbélben, akár a kisbabáknak. A kutyák normális testhőmérséklete rektálisan mérve 38,0-39,0 C-ig normális. Ha nagyon bágyadt, elfekvő, fájdalmasan sír, akkor legjobb, ha éjszakai ügyeletre viszik!

Jobbulást!

jelige: sürgös
2015-01-08

Tisztelt doktor úr/doktor nő! Szeretném megkérdezni, hogy a méhnyakrák valóban fertőző bőrön keresztül és hétköznapi tárgyak érintésével is? Ha a vérző szemölcséhez csupasz kézzel hozzá értem, illetve a másik kutya megette az ételmaradékát, megfertőződhettünk? 11 éves nőstény kutyámnál sajnos késve diagnosztizálták a méhnyakrákot már áttétessé vált! Jelenleg a hüvelyfertőzését kezeljük, mivel jó kondícióba van és az orvosunk még nem szeretné elaltatni. Mi se szeretnék amíg még jól viseli, hisz szaladgál, eszik, ugat, de szenvedtetni se szeretném és azt se, hogy valakit megfertőzőn. Szerdán kell vissza vinnem az állatorvoshoz.nem tudom mitévő legyen? Hisz sokat javult tegnap óta is, de ha fertőző és ha csak rosszabb lesz ha áttét képződik a belsőszervein is nem biztos, hogy épp akkor elérek bárkit is aki elaltatná? Ha nem lenne fertőző nem kérdés, hogy várok és mindent megteszek, hogy amíg jól van velünk lehessen, de így? Kérem segítsen mit tegyek? Köszönettel egy aggódó gazdi:anikó

Kedves Gazdi!

Meg tudom nyugtatni, hogy a kutyák méhnyak rákja nem fertőző eredetű, semmiképpen nem bizonyított, hogy akár szemölccsel, akár magának az elváltozásnak az érintésével, vagy párzás útján is átvihető lenne egyik élőlényről a másikra, főlkeg nem emberre. Az emberi méhnyakrákban gyakran fellelt vírus, a humán papilloma vírus csak emberi megbetegedések okozója, és ez sem minden esetben okoz rákos elváltozást, és ha igen, akkor is igen hosszú, akár 10-20 év alatt.

A kutyus szemölcsének valószínűleg semmi köze nincs a méhnyakon talált, legtöbbször lap hám rák fajtájú rákos daganathoz. Nem tudtam meg leveléből, hogy milyen diagnosztikai módzerekkel állapították meg a betegséet és az áttétet, de ha kezelőorvosa is úgy ítéli meg, hogy a további esélyek megítéléséhez alaposabban kivizsgáltatnák a kuytust, akkor még hasznos információkat találnak Onkológiai szakrendelésünk oldalain, a zöld szövegre kattintva : Daganatos betegek kivizsgálása, Vizsgálati módszerek, Bejelentkezés.

Figyíelmébe ajánlom még a "Dagnatos a kutyám?!" című írást Publikációink rovatunkban.

jelige: Fogkő idős kutyus
2015-01-07
Kedves Doktor Úr! Szeretnék érdeklődni, hogy 15 éves törpe snauzer kiskutyámnak a fogi elég rosszak, évente visszük fogkő leszedésre, de a kora miatt már félünk az altatástól, hogy hogy viseli a kora miatt. Tavaly már elég rosszul viselte. mit javasol, melyikkel teszek neki jót vagy rosszat?Ha elviszem vagy ha már nem tesszük ki az altatásnak? Nagyon köszönöm: Üdv.M.Márta

Kedves Gazdi!

Az alatatás utáni ébredés nagyban függ az altatás módszerétől, milyen altatószert használnak, melegítik-e, kap-e meleg infúziót, meddig tart a beavatkozás, stb. A legmegfelelőbb és legkíméletesebb altatási módszer kockázatának megbecsüléséhez, kiválasztásához segítségére van az orvosnak az előzetes kivizsgálás: vérkép, vérlabor, esetleg röntgen, ultrahang, ha szükségesnek látja a kezelőorvos.

Akár sor kerül altatásra, akár nem, mindenképpen érdemes lenne az alternatív módaszereket kipróbálni, mert ezek ha nem is helyettesítik az újabb fogkő-eltávolítást, de segítenek a fogkőképződés lassításában: fogkő képződést csökkentő, ivóvízhez keverhető szájvíz adagolását,(pl. Oxifresh oldat) a napi fogmosást speciális kutyafogkefével, a fogkő feloldására készült por adagolását, stb.

Érdemes lenne állatorvosukkal azt is átbeszélni, hogy jelenleg milyen táplálékot kap a kutya, mire lehetne váltani, ha a jelenlegit nehezen tudja elrágni és alapos vizsgálat, kivizsgálás után döntést hozni közösen.

jelige: kardosok
2015-01-06
Tisztelt Állatorvos! Van egy 14 éves kutyusunk, akinél 1/2 1 évvel ezelőtt állatorvos hasnyálmirigy gyulladást diagnosztizált, amiből akkor meggyógyult, de sajnos újból kiújult. Az ismételt állatorvosi vizsgálat hasnyálmirigy daganatot diagnosztizált (vérvétel, ultrahang). A kutyus hetente-kéthetente egy fél napot rosszul van, habosat hány (nem az ételt) azt megemészti, egy kicsit nyákos a széklete. Egyébként a rosszul lét után már eszik jó étvággyal és egyébkén korához képest jól van. Az állatorvos hányás csillapítót és fájdalom csillapítót írt fel neki. Azt szeretném tudni, hogy van-e más lehetőség az esetleges gyógyuláshoz? Köszönöm.
Kedves Gazdi!
Nagyon nehéz kérdés, a hasnyálmirigy daganat diagnózisa elég bonyolult,  az ultrahangos vizsgálat nem mindig 100%-osan pontos, legpontosabban CT, SPECT-Ct vizsgálattal, vagy méginkább citológia, szövettani mintavétellel állítható fel. Amíg nem súloysak a tünetek, és a kutyus jókedvű, addig kellene megpróálni a lehető legpontosab diagnózishoz jutni, hogy segíteni lehessen.
jelige: Kutya köhögés
2015-01-06
Tisztelt Doktor Úr! 4,5 éves Bolognese kan kutyám lassan 3 hete köhögéstől szenved. Bár allapota már jobb, mint kezdetekkor (akkor nagyon erős, szinte szűnni nem akaró száraz, majd nedves köhögéstől szenvedett, ami az erőlködések miatt gyakran hányással - fehér nyúlós nyák kiöklendezéssel fejeződött be) most már "csak" napi pár alkalommal jelentkezik "szörcsögés" és köhögés, mégis aggaszt, mert az állatorvos által felírt antibiotikumos kúra végén járunk. Az első héten Loxicom gyulladáscsökkentőt, majd ezután az említett Nisamox 250mg antibiotikumot szedjük 2 hete, túl vagyunk 3 orvosi konzultáción.A köhögés mégis megvan, hol enyhébb, hol kicsit rohamszerűbb periódusokkal. A kutyám egyébként jókedvű, játékos mint mindig, normálisan eszik/iszik, az eddig eltelt 3 hét alatt egyszer volt hőemelkedése (39.2) amúgy láztalan. Októberben költöztünk ide Angliába, a doktornőnk nagyon kedves, hozzáértő, de szeretném megkérdezni az Ön véleményét is a fent leírtakról. Mit tudnék még tenni, hogy minél hamarabb átsegítsem a kutyámat ezen a betegségen, illetve netán kell-e aggódnom komolyabb problémáktól annak ellenére, hogy szoros állatorvosi megfigyeléssel zajlott az eddig betegséggel eltelt időszak? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Zsófi.

Kedves Gazdi!
A fenti leveléből nagyon valószínűnek tűnik, hogy a kennel köhögés nevű betegséet kapta el a kutyus, melynek gyógyulása akár 3-4 hétig is elhúzódhat. Mi is hasonló kezelést szoktunk javasolni, de kiegészítjük a kezelést állatpatikában kapható immunerősítők (Minera cseppek, Vetri-Dmg, Gold, Naturalis, Biogenic Pet, stb.), köptető hatású szerrel kiegészítve, amely megkönnyíti a hurutos válasdék felköhögését, erről kérdezze meg állatorvosát, és szükség esetén akár vény nélkül is tud ilyet vásárolni (pl. Caniresp oldat).

Nagyon jól tette, hogy állatorvosa felügyelétre bízta a betegséget, mert akár súlyos szövődményei is lehetnek a kennel köhögésnek. Ha a kutyus kedve, étvágya jó, nincs láza, akkor remélhetőleg hamarosan meggyógyul. Ha mégsem, akkor kiegészítő vizsgálatokra is szükség lehet állatorvosa egyetértésével, a leggyakoribb köhögéssel járó betegségek, illetve a gyógyulást késleltető betegségek kizárására: mellkas röntgen, szívultrahang vizsgálat, vérkép, vérlabor, légúti endoszkópia, és mintavétel.

jelige: Kölyökkori Dysplasia
2015-01-06
Tisztelt Doktor Nő/ Úr! 7 hónapos berni pásztor kan kiskutyánk nemrégiben elkezdett sántikálni hátsó lábaira, így állatorvoshoz vittük. Mivel nem mutatott fájdalmat reménykedtünk, hogy nincs nagy baja, de sajnos egy röntgenfelvétellel megállapították a dysplasiát. Az orvos úgy magyarázta, hogy olyannyira nincsenek helyén kiskutyánk hátsó lábai, hogy úgymond "lóg a levegőbe" csak az inak tartják a csípőjéhez. Francia állása is van, de mivel még csak 7 hónapos nem javasolják a műtétet, ízületeire kapott gyógyszert (Lavet Synoflex). Szeretnénk ha ettől függetlenül hosszú boldog fájdalommentes élete lenne! Ajánlották a zöld kagyló kivonatú készítményeket, de nem tudjuk melyik lenne a legjobb számára. Szeretném megkérdezni, hogy a Doktor mit ajánl a problémára, van-e valami hatásos természetes készítmény, mellyel esetleg csökkenteni lehet a sántaságot, és a későbbi fájdalmakat? Van-e valami tanács, amit be kell tartanunk a pihentetés és a mérsékelt tápláltatás mellett? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szigetvári Lúcia

Kedves Gazdi!
Sajnos a diszplázia igen gyakori, főleg nagytestű kutyákat érintő többtényezős, örökletes betegeség, ezért ha tenyésztőtől vásárolták a kiskutyát, akkor mindenképpen jelezni kellene, hogy súlyosfokú diszpláziája kezd kialakulni.

Minél korábban sikerül kiszűrni a betegséget, annál hatékonyabb lehet a kezelés, bár a teljes terhelhetőség nem érhető majd el. Amíg nincsenek porcfelrakódások, az ízületi porc nem fajult el, addig a legjobbak a műtéti esélyek: ezzel érdemes ortopédiában jártas, modern műtéti módszert végző kollégát felkeresni a lgejobb eredmények eléréséhez. Ajánlom figyelmébe a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyeseület honlapját, ahol abetegség kialakulásáról, kezeléséről is sok hazsnos információt talál.

jelige: Lédy, város
2015-01-05
Tisztelt Doktor Nő! Több levelet is váltottunk a 12 éves dobermann Lédy bélcsavarodás és emlő daganat műtétjével kapcsolatban. Szeretném a család örömét megosztani Önnel és megköszönni a segítségét. Lédy jól van. A kitartó, gondos hiperoxidos fertőtlenítés és kristálycukor terápiának köszönhetően a sebek kicsit hosszadalmasan, de gyönyörűen begyógyultak. Már a gallért sem kell viselnie. A Karácsonyt már gyógyultan ünnepelhettük. Teljesen visszatért hangulatban, mozgásban és minden viselkedésében a régi viselkedéséhez. Az egészségügyi séta helyett, visszatértünk a napi kettő hosszabb sétához. Azt szeretném kérdezni, hogy a sebet fertőtlenítés céljából kezeljem-e a hiperoxiddal, valamint az étrendjét hogyan állítsam össze? Jelenleg csak kutya szalámi, konzerv, párizsi. A konyhai ételt nem adtam. Köszönöm a segítségét. További munkájához erőt, egészséget kívánok. Tisztelettel: Tóthné Kovács Rózsa

Kedves Gazdi!

Nagyon örülök a jó híreknek és nagy öröm, hogy ezekkel is gondolt rám!

Ha begyógyult a seb, akkor nem kell már kezelni, mert bár a hiperol jó fertőtlenítő, de szárítja is a bőrt.

A kutyaszalámi, konzerv ésd a párizsi sajnos nem a legjobb minőségű tápláélkok, sok adalékanyagot, sót, rossz minőségű fehérjét tartalamaznak. Legjobb lenne szakszerűen össeállított házikoszt, vagy premium, szuper prémium minőségű kutyatáppal eteni, mi a Royal Canint ajánjuk.

Sok hasznos információt olvashta a kutyák táplálásáról, ha IDE KATTINT. A táplálék váltást csak nagyon fokozatosan szabad bevezetni- apránként a régihez keverni az újfajta ennivalót, és akár több hét alatt térni csak át az újfajta táplálékra.

Egészségben és Örömekben Gazdag Új Évet kívánok az egész családnak!

 

jelige: Cica
2015-01-05
Üdvözlöm! A következő problémával fordulok önökhöz: 5 hónapos kis cicám az utóbbi pár hétben felvette azt a szokást, hogy az ágyneműre vizel, holott az almot is használja mellette. Ezelőtt nem volt ilyen probléma, már a lakásba érkezésekor szépen használta az almot, ami rendszeresen cserélve van. Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Lehet, hogy a lassan ivaréretté válással függ össze a dolog, de az is lehet, hogy húgyuti fertőzés van-a a háttérben. Mindenképpen javaslom, hogy keresse fel állatorvosát, aki meg tudja vizsgálni, szükség esetén kiegészítő vizsgálatot javasol, pl. vizeletvizsgálat, ultrahanag vizsgálat és ledöntheti, hogy egészségügyi problémáról van-e szó.

Ha a leletek negatívak, akkor lehet elgondolkodni, hogy milyen illat, szag váltja ki a cica viselkedését, esetleg viselkedési problémáról van-e szó. Ilyen esetben az alapos mosás, szagtalanítás, esetleg egy plusz alom elhelyezése, a cica figyelmének az elterelése is segíthet.

jelige: bobtail
2015-01-05
Kedves Doktor Úr! A 10 éves KAN kutyámnak ízületi és vizelettartási problémája van. Most már eljutottunk oda, hogy nem csak bepisil, hanem maga alá vizel és kakil. Nem áll meg pisilni, kakilni, menet közben végzi el. Nekem úgy tűnik, mintha nem is érezné, hogy kell neki. Több gyógyszert próbáltunk már, de nem segített semmit. (propalin szirup, ditropan tabletta, volt még egy gyógyszer, de annak nem tudom a nevét) Ha tudna nekem valamit ajánlani azt nagyon megköszönném.

Kedves gazdi!

Sajnos látatlanban igen nehéz bármilyen valóban hatékony gyógymódot ajánlani. Nagyjából kipróbálták már az alapvető inkontinencia ellenes gyógyszereket.

Nem kizárt, hogy igaza va, és tényleg nem érzi a kutyus az ürítési ingereket, aminek a gerncvelő, vagy abból kilépő idegek összenyomatása is az oka lehet: például azért, mert megnagyobbodtt a prosztatája, porckorongja elcsúszott, esetleg a cauda equina szindróma alakult ki nála.

Mindenképpen kiegészítő vizsgálatok kellenek annak eldöntésre, hogy mi okozza a tüneteket: röntgen, ultrahang vizsgálat, esetleg modernebb képelkotó eljárások, mint a CT, SPECT-CT.

jelige: kókusz
2015-01-05
Kérdésem, hogy pseudomonassal fertözött kutyát kezelek egy hónapja. A kutyátol elkaphattam-e, mert tüdögyulladásra utaló tüneteim vannak, már többször hordtam ki lábon, mert nem lázasodok be soha, így ismerem a tüneteket, csak hétfőn este rendel a háziorvosom, bár, ha rosszabbul leszek, holnap elmegyek az ügyeletre. A kutya egy 13 éves ételallergiás westie, idült külső hallójárat gyulladással, kitenyésztették nála a pseudomonas aeringosa baktériumot, a füle szépen javul , de most én aggódök , nem kaptam-e el tőle.

Kedves Gazdi!

Sajnos nem tudok felelősséggel érdemi tanácsot adni humán betegségekkel kapcsolatban, mert nincs rá sem szakképzettségem, sem engedélyem, ezért mindenképpen humán orvosnak kell feltennie ezt a kérdést!

Annyit azonban írhatok, hogy a szakirodalom szerint van rá precedens, hogy ugyanaz a (szero)típusú baktérium okoz fertőzést embernél és kutyánál, bár mindkét fajnál szükség van hajlamosító tényezőkre az elszaporodásához, ahogy a kutyusnál is az ételallergia okozza a fül fokozott érzékenységét.

A Pseudomonas aeruginosa igen szereti a meleg, nedves közeget, ahol sok a gyulladásos anyag, ezért is fontos a kutyus fülének szellőztetése, tisztán és szárazon tartása. Fontos, hogy a kutyus fülének kezelésénél vegyen kesztyűt, arcmaszkot, nehogy belélegezze a váladékot. Alaposan fertőtlenítse a fültisztítő csepp applikátorának a fülbe helyezendő csövét is, és tarts jól záródó, elkülönített helyen.

Jobbulást Mindekettőjüknek!

jelige: dakota
2015-01-05
Tisztelt Doktor Úr! A kutyám pár napja krákog, de nem sűrűn, a közérzete, kedve ,étvágya jó, nem lázas, váladék nem jön tőle. Sok kutyás azt mondta, hogy kennelköhögés, de ahogy utána olvastam súlyosabb tünetekkel jár, ezért kérdezem Önt. Esetleg kezdeti kennelköhögés lehet? Vagy megfázott volna, mivel pár napja belement a jeges patakba inni?! Válaszát előre is ! Tiszelettel! Elek Barbara

Kedves Gazdi!

A kennelköhögés egy olyan betegség, amelyet több vírus-baktrérium egyidejű elszaporodása okoz, és a tünetei az egyszerű köhögéstől, a lázas állapotig, hörgőgyulladásig, esetleg akár tüdőgyulladásig fajulhatnak, úgy mint nálunk, embereknél a nátha gyűjtőnevű betegség. Kialakulásához a jeges patakból való ivás is hozzájárulhat, mivel a garat védekezőrendszere ilyenkor hirtelen lehül, és nem tudja megvédeni a szervezetet a kórokozók elszporodásától.

Érdemes lenne felkeresnie állatorvosát, aki vizsgálat után meg tudja ítélni, hogy szükség van-e gyógyszeres kezelésre, vagy elég az immunerősítés (állatpatikákban kapható immunerősítő szerekkel), a meleg étel-ital, mézes hársfa, bodza, kamilla tea is a gyógyuláshoz, ami akár 2-3 hétig is eltarthat.

jelige: Bolhaprobléma
2015-01-05
Tisztelt Állatorvos! A problémánk a következő lenne. 1-2 hónapja kűzdünk a bolhák ellen. Már mindent kipróbáltunk, különböző márkájú cseppeket, bolha elleni samponokat és nyakörveket, de csak ideig-óráig voltak hatásosak. Az egyik cicánál (4 cicánk van) annyira drámai a probléma, hogy állandóan vakarózik és nagyon sebes a háta. A régi állatorvosunk csak antibiotikumot adott a sebekre, de nem változott semmi. Kérdésem az lenne, hogyan tudnák megszabadulni hatékonyan a bolháktól és a sebektől? Válaszukat előre is köszönöm: Szilvi

Kedves Gazdi!
Sajnos a bolháktól egy ilyen sok macskás háztartásban jó pár, akár 5-6-7 hónap alatt lehet csak megszabadulni, főleg, ha kijárósok is a cicák. Olyan bolhairtót kell használni, rendszeresen, legalább havonta, amely a környezeti bolhafertőzöttséget is csökkenti. Ilyen jelenleg csak a Frontoline combo ilyen, aminek a spray változata a leghatékonyabb. Ezzel szakszerűen az összes macskát kezelni kell, a használati utasításnak megfelelő spriccelés számmal. A környezetet is lehet kezelni, amibe a cicák fekvőhelye, kedvenc kanapéja, párnája is beletartozik, természetesen alapos, magas hőfokú (legalább 60 C) mosás után.

Amelyik cica rosszul viseli a bolhásságáot , ő lehet, hogy allergiás a bolhanyálra, és ha nem elegendő az antibiotikum, akkor nyugtató sampon, netán egyszeri glükokortikoidos kezelés is szükséges lehet (ezt állatorvosa tudja szakszerűen megítélni), a bolhakontroll, és 4 hetenkénti bolhairtószeres kezelés mellett.

Fontos az állandó benti porszívózás, a textilek mosása, mert a bolhák fejlődési alakjai a környezetben élnek.

Kitartást és Boldog Új Évet kívánok!

jelige: Epilepsziás roham
2015-01-03
Van egy 6 éves boxer kan kutyusom kb. 30-40 kg. Minden előjel nélkül dec. 30-án éjjel 2-kor furcsa hangra lettem figyelmes, megnéztem mi lehet és a kutyusnak epilepsziás rohama volt (izomrángás, habzott a szája, bepisilt, zihálás), majd egy rövidebb, gyengébb roham 5 óra múlva.Ezt követően hívtuk az állatorvost, aki azt tanácsolta, hogy csak akkor kezdjük el a gyógyszeres kezelést ha a roham többször is jelentkezik. Ezt követően sajnos aznap még 2, másnap további 7 rohama volt. Rendszerint 2 féle rohamot figyeltünk meg nála, de mindegyik álmában éri. Egyiknél roham előtt lábra áll, furcsa fejrángás után eldől és jön a rángás, habzás. Ezek rövid, pár másodperces rohamok és utána egyből lábra is áll. A másik a nagy roham, ekkor nem alvásból egyből jön a rángás, habzó száj, bepisil kb. 1,5-2 perces a roham, utána egyensúlyzavara van, és zavart a kutya. Így elkezdtük a Sevenal 100 mg szedését, naponta 1 szemet. A gyógyszer további szedésével kapcsolatban két eltérő tanácsot kaptam 2 állatorvostól. Az egyik orvos szerint innentől kezdve élete végéig adni kell neki a gyógyszert, másik orvos szerint kapja még egy hétig, utána hirtelen álljunk le vele, ha nem produkál újabb rohamokat csak a következő rohamnál adjunk neki ismét. Szeretném kikérni Doktornő tanácsát, hogy mit tévő legyek? Folyamatosan kapja, vagy valóban leállhatunk egy hét után ha nincs tünet? Illetve megelőzés céljából lehet e valamit tenni. Egy évvel ezelőtt súlyos autoimmun betegségen esett át a kutyus, vérátömlesztés segített rajta, azóta sántításon, és nagymértékű őszülésen kívül semmi baja, esetleg lehet köze a mostani rohamnak? Válaszát nagyon köszönöm!

A kutya mielőbbi részletes kivizsgálását, majd az eredmények alapján mielőbbi epilepsziás gondozásba vételét ajánlom.

Ha végigböngészi a lejjebb olvasható  honlapokat, úgy rengeteg hasznos információt tud meg a betegségről, és kezelő orvosával közösen eldönthetik, hogy szükség van-e specialista bevonására a pontosabb diagnózis és eredményes kezelés érdekében.

http://kutyaepilepszia.hu/index/show.html

http://www.kisallatneurologia.hu/

jelige: kutyanevelesi problema
2015-01-04
Udvozlom, Kutya viselkedessel kapcsolatos kerdesem volna, remelem tudnak segiteni. Szoval orokbefogadtunk egy tinedzser koru mentett kutyat, es hat ugy is viselkedik mint egy kolyok, ami nem baj. Nagytestu kutya, de az ideiglenes orokbefogado azt mondta lakasba ajanlja, mivel az udvaron is retteg. 1 honap alatt elertuk hogy egy felos kutyabol egy bujos kislany lett velunk - de csak otthon. Setalni nem szeret mert fel kinn, de azert kivisszuk persze napi 4x. Az utcan minden emberre morog, de persze igazabol fel toluk mert menekulne. Mas kutyatol is fel, ha egy kutya odajon hozza, ha nem fognam erosen a porazt vilagga szaladna. Megtudtuk, hogy a multban, mielott elkapta a sinter es az ideiglenes orokbefogadohoz kerult, az emberek valami faluban kovel dobaltak es kergettek, szoval ertheto valahol miert ilyen. A legnagyobb problemak a kovetkezok: - A lakasban szeret bepisilni. Nem tudta mi a szobatisztasag, ami OK, 1 honap alatt elertuk, hogy kinn csinalja inkabb. A kutya szinte mindig ugyanabban a szobaban van amiben mi, viszont amint elmegyunk egy masik helyisegbe (pl furodni, vagy a haloszobaba, ahova nem johet) a kutya legugol es kiereszti ami benne van. Ha reggel felkelek es kimegyek a nappaliba, latom ot a vizelet. Ha ezutan visszamegyek a haloba 5 percre csupan, es utana kimegyek ujabb tocsak es kupacok is varnak, szoval szandekosan nyomja ki amig picit is tavol vagyok. - 1 hetre unnepekre anyosekhoz mentunk. Nagy haz + udvar. Kutyat is vittuk. Azt hittuk minden rendbe lesz, de a kutya keptelen megbaratkozni anyosekkal, retteg toluk es mindig nekik akar menni ha barki is kozel megy hozam vagy a paromhoz. Hozza kell tennem velem es parommal soha de soha nem aggressziv, de ugy latszik a szemeben csak mi 3-an vagyunk, es masokat nem enged be a kis korebe a kutya. Szoval anyoseknal ertelemszeruen kikerult a hazbol ezutan az udvarra, de kinn meg sik ideg, folyton be akar jonni, az uvegajton keresztul nez minket a hazban es kozben kaparja az ajtot. Volt egyszer hogy szellozteteskor majdnem beugrott az egyik ablakon is. Mindenkeppen kutyaiskolaba akarjuk vinni, de anyagi okok miatt ez csak a februari fizetes utan kezdodhet. Addig is tudnanak segiteni hogy hogyan folytassuk a neveleset? Koszonom!

A legokosabb, ha a kérdését nem állatorvos-szakértőnek is felteszi: www.apacsdog.hu

Én állatorvosként csak annyi általános tanácsot tudok adni, hogy sok türelemmel, szeretettel, és következetességgel - és hozzáértéssel - kellene megértetni a kutyával, hogy a bennti ürítést nem tolerálják. Hasonlóan nem egyszerű idegenekkel és idegen kutyákkal semleges és otthoni környezetben a barátkozás, szocializálás folyamata.

Hasonló viselkedési rendellenességek nagyobb része (sok türelemmel, szeretettel, és következetességgel - és hozzáértéssel ... ) rendezhető. Ritka esetekben a szakember is csődöt mondhat, de ez már csak így van emberi viselkedés zavarokkal, pszochológiai-, pszichiátriai problémákkal is.

Kedves Gazdi!

Urbanovich Zoltán, a fent ajánlott kutyaiskola vezető trénere is válaszolt kérdésére:

"Nagy valószínűséggel a kutya nem fogadja el a gazdáit mint vezető valamint feltehetőleg a gazdák túlzottan sajnálják a kutyát a múltja miatt és benne tartják ebben a félős idegállapotban. Rádicsérnek, ha fél, nem kezelik, ha kitámad, ugat, vagy morog. Viszonyrendezési probléma és lehet némi szeparációs stressz is. Ezt így látatlanba nehéz megmondani. Viszonyrendezési problémának nevezzük amikor a kutya tölti be a vezető szerepet a falkájában jelen esetben a családban és mivel a kutya rossz vezető ezért ez magatartási problémákkal párosulhat.

Az anyósék megtámadásánál is nem biztos, hogy fél a kutya hanem inkább, mint a falkájának a vezetője, kötelessége megvédeni az idegenekkel szemben a falka tagjait. A többi viselkedési probléma is erre vezethető vissza.

Szeparációs stressz az amikor a kutya gazdáitól külön van és rombol, kárt okoz esetleg bevizel stb. A szeparációs stressz is elmúlik a viszonyrendezéssel.
Ehhez még hozzá járulhat egy gyenge idegrendszer illetve testi, lelki sérülésekből eredő félelem, amely instabillá teszi a kutyát.
Javaslatom, hogy vigyék suliba a kutyát, illetve inkább hívjanak ki szakembert magukhoz.

Üdvözlettel:

Urbanovich Zoltán
+36-30-8155750"

jelige: Leó
2015-01-02
Kedves Doktor Ur! Fiu, 14honapos ivartalanitott cicamon ujjabban tobb olyan nagylyuku nyilt sebeket mertem folfedezni, ami talan egyszer mar elofordult. A faroktoben talaltunk egy kis csomot, orvoshoz vittuk es kapott gyulladascsokkentot. Nemsokara kifakadt, mely lyukas seb lett, ami kisse nedvedzett. Ez utan az orvos antibiotikumot is adott. Ez par hete volt, gondoltuk valami serulestol keletkezhetett es hogy meggyogyult. Aztan par napja azt hittuk valami tamadas vagy serules tortent. Nehezen vettuk eszre az egyik boka folott pici serulest, es a combon folfuto boralafutasszeruseget, nyilt serules, verzes, csomomentesen, nem volt konnyu megtalalni. Miutan a doki leborotvalta az erintett teruletett lattuk csak igazan a verzesen foltot, ami nem tunik allergiaszerunek. A tunetekre is a kapkodo legzeses magas 40,7 fokos laz hivta fol a figyelmet. Kaptunk megint gyulladascsokkentot, latszott hogy fajlalja a labat is, ekkor lattuk csak hogy a melsomancson van egy kb 2cm atmeroju, mar szornelkuli sima borfelulet egy nyilt kb 1cm atmeroju mely seb, amit folyamat nyalogat, folyamatosan nedvedzik. Aztan vettem eszre hogy a combnal is hasonlo friss lyuk van! Szomoru vagyok, mert az ember nem tud ilyenre folkeszulni, es pont 10mulva lenne esedekes egy hazautazas. Holnap visszuk kontrollra, dehat csak keletkeznek ezek a sebek frissen nem tudom mi okbol. Vajon fertozo? Sulyos? Mit tehetek hazilag? Mi lehet ez? Mar nem tudom hol talaljak valaszt, ugy ereztuk parommal a doki akinel voltunk is csak talalgat mi lehet ez, alig mondott barmit is. Kedves Doktor Ur! Mit gondol, tapasztalatai alapjan?? Mielobbi valaszat elore is nagyon koszonom, szep napot! Csatolom a neheny kepet az emlitett teruletrol! Udvozlettel Hammer Monika

A csatolt képek nélkül, részletes leírása alapján aggályos állapotban lehet a cica. A  mamas lázat és fekélyező bőrtüneteket azonban számos betegség okozhatja.

Kezelő orvosa azonban a kórelőzményi adatok (oltások, parazitamentesítések, környéken előforduló betegségek ...) , a részletes vizsgálatok eredményei alapján (fizikális vizsgálatok, vér/vizelet labor, vírustesztek, bőrbioptátum vagy kaparék ... esetleg képalkotók ...) jó eséllyel meg tudta, vagy meg  tudja állapítani a tünetek okát és remélhetőleg meg tudják gyógyítani a cicát.

jelige: macska hányás
2015-01-02
A kandúr 6 hónap alatti macskámat száraz, illetve nedves táppal etettem. Hétfőn adtam neki otthonról hozott sült csirkehúst. Kedd délutánra elkezdett hányni. Először kihányta a száraz tápot. Fehér színű, habosat hányt, amit mikor feltöröltem, sárgás színű lett. Elvettem tőle az ételt. Egész este hányt (abban már étel darabok nem voltak, csak víz volt), körülbelül 1,5 óránként. Játékosságát, erejét nem nagyon veszítette el. A mai napon már csak ritkán hányt, illetve ha vizet iszik azt hányja ki egyből. Érdeklődnék, hogy jól gondolom-e hogy gyomorrántásról van szó? Illetve állatorvoshoz szükséges-e vinnem, vagy a tünetek hány napig tartó fennállása esetén kell orvoshoz vinni?

Ha nem volt romlott a hús, nem falta szinte rágás nélkül illetve nem evett exrém mennyiséget belóle a fiatal macska, akkor valószínűleg nem (csak) az új táplálék okozzta a 2 napig tartó hányást.

Azt gondolom, érdemes lenne állatorvosától részletes vizsgálatokat kérni. Ha megnyugtató eredmény születik, akkor is megbeszélhetik az esedékes védőoltások, parazitamentesítés és ivartalanítás kérdéseit.

jelige: vérparaméterek megváltoznak-e
2015-01-02
8 éves yorkim régóta vakarózik. Fején, hát végén megritkult a szőr, néhány pörk is van a sok vakarástól. Nem javult szteroid injekcióra, bolha nincs benne, bűzmirigy is ki lett nyomva, nem túl csúnya. Szed azonban Sevenalettát és kálium-bromidot epilepsziára, de az sem javul. Hízott is, más tünet nincs, csak a hasa, hónalja régóta feketés színű, ez normális is lehet? Mi okozhatja a vakarózást? Lehet baktérium is? Hormonális betegség esetén az kimutatható a vérből? Mit kellene nézni? Vérkép, biokémia, pajzsmirigy stb.? A doki szerint az epilepszia gyógyszerek miatt, és a szteroid injekció miatt amúgy is minden vérparaméter megváltozik. Akkor hogyan dönthető el a vakarózás oka? Lenne rá gyógyszer? Köszönöm szépen!

A hosszantartó epilepsziás betegség és annak hosszantartó gyógykezelése a máj érintettségén keresztül akár okozhatja, vagy hozzájárulhat a leírt tünetekhez. A hosszantartó epilepsziás betegség és annak hosszantartó gyógykezelése számos vérparaméterben (főleg májenzimek) okozhat elváltozásokat - ezeket időről-időre ellenőrizni is ajánlott. Mindezek másodlagosan endokrin elváltozásokhoz is vezethetnek, amelyek szintén okozhatják, vagy hozzájárulhatnak a leírt tünetekhez.

És a leírt szőr-, és bőrtüneteket számos egyéb parazitás-, bakteriális-, gombás-, allergiás-, autoimmun-, ... eredetű betegség is okozhatja.

Részletes vizsgálatokkal, benne sok kiegéászítő vizsgálattal szűkíthető a kör, deríthető fel az alapbetegség és kövtkezményeinek köre, az esetleges társbetegségek. Így van esély az epilepszia jobb kezelésére, következményeinek enyhítésére és az esetléeges egyéb gondok felderítésére és kezelésére is.

jelige: Puszedli
2014-12-31
helló, a törpehörcsögöm orra feldagadt ott ahol a bajusza van,mind a két oldal, 1,5 éves -lehet a kora miatt?? előre is köszönöm

Leírása alapján nekem gyanús, hogy a két telt pofazacskót látja .... de ha 1.5 éves a höri, akkor ezt már nyilván tapasztalnia kellett korábban is.

Létezik egyébként akár a pofazacskókban is tályog, gyulladás, tumor is - és akár a fog túlnövekedéséből, fogmedri betegségekből is adódhat kétoldali duzzanat. Próbálja meg mielőbb felkeresni állatorvosát. Ő az állatka vizsgálatával ki tudja deríteni, hogy van-e baj, illetve mi a baj, mi a teendő.

jelige: műtét után
2014-12-31
Tisztelt Doktorúr! Már írtam Önnek a 12 éves, nőstény, ivartalanított cicámról, akinek a hasában egy daganat volt, amit azóta szerencsésen kiműtöttek, viszont ennek már több 3 hete, és Babuska még mindig lábadozik. Nem akar enni, fecskendővel etetjük, elbújik, elég gyenge, vécézni is nehezen tud. A sebe már begyógyult, tehát azzal nincs baj. Tele van bolhával, lekellene fújni, de nem tudom hogy szabad-e egy lábadozó cicát vegyszerezni. Vettünk Neki Calopet pasztát, azt az egyet megeszi, de az is nehezére esik, mivel már úgy került hozzánk, hogy alig voltak fogai, ami meg még van, az meg össze-vissza áll a szájában, emiatt nehezére esik rágni és nyelni is. Ön szerint húzassuk ki a fogait, mivel már ígyis-úgyis csak pépes ételt ehet, és mit gondol, normális az hogy a macskám egy sikeres műtét után még mindig lábadozik, valamint adhatok-e egy gyengélkedő cicának bolhairtót? Válszát előre is köszönöm, Orsolya

Többféle olyan hasi tumort is el tudok képzelni, amely sebészeti eltávolítása után annak kell örülni, ha él a cica és még 3 héttel a műtét után is sok ápolást igényel. Ráadásul ez a 12 éves cica az adatlap szerint nem oltott, foga is alig van és parazitákkal is küzd ...

Jelezze állatorvosának a mostani állapotot és kérjen Tőle olyan parazitaellenes szert, ami a legkevésbe fogja terhelni a beteget. Ő pontosabban meg tudja ítélni a betege állapotát, terhelhetőségét én magam csak sejtem, hogy lesz javaslata, amivel biztonságosan elvégezhető a nagybeteg bolhamentesítése is.

További kitartást kívánok a cica ápolásához, és őszintén remélem, hogy sikerül átvészelniük ezt a nehéz időszakot !

jelige: tabletta adagja
2014-12-29
Üdvözlöm! Az egyik macskám 4,1 a másik 4,3 kg. Akkor mennyi az aniprantel cat féreghajtó tabletta adagja? A leírás szerint 4 kg felett már 2 tabletta kell, nem 1. Nekik akkor 2 tabletta kell? Köszönettel.

Valóban a gyártó által írt adagolás 2db tablettát ajánl ezekre az esetekre - és ne gondolja, hogy ezzel árthat, megmérgezi állatait. A féreghajtó tablettáknak az  a lényege, hogy a hatóanyag ne szívódjon fel a tápcsatornából és hatását a bélrendszeren belül fejtse ki. Azaz a 4kg-nál alig nehezebb macskák esetében sem jelentkezik mellékhatás 2x tabletta beadásakor (még 5-10x túladagolás esetén sem!), legfeljebb a hatás lesz biztosabb.

Természetesen, ha tudja felezni, negyedelni a tablettákat és ezeket a darabokat is be tudja biztonságosan adni, akkor elegendő 1 1/4-1 1/2 tabletta is.

jelige: Emília
2014-12-28
Üdvözlöm 12 éves macskámon fura viselkedés lett úrrá. Az eddig életvidám ,energia gomba állat múlt héten állatorvosnál volt és kiderült hogy magas vérnyomása van (azért volt állatorvosnál mert egyik szemében egy ér elpattant és ott derült ki hogy magas a vérnyomása).Itt kapott vérnyomás csökkentőt.4 napja szedi tegnap már nagyon aluszékony volt,ma meg : ül lehajtott fejjel és remeg illetve meg sem akar mozdulni.Felveszem és az eddig bújós állat ahelyett hogy bújna ölelne most csak a vádnak dőlt,letettem mozdulatlanul remegve elfér alszik. Mi lehet? Lehet a gyógyszer mellékhatása?(emberi gyógyszer állatnak).cardilopin 2,5 mg.az állatorvos 3 nap múlva lesz csak...

Ha a cica kezelőorvosa nem érhető el, akkor attól tartrok ügyeletre kell menniük az új tünetek jelentkezése miatt. Nem kizárt akár a gyógyszer mellékhatás, vagy gyógyszer allergia sem - de akár az eredeti betegsége is súlyosbodhatott, vagy új-, társ betegség is jelentkezhetett a cicánál.

Észlelései mindenesetre aggályosak, ezért azt gondolom nem lehet velük 3 napot várni.

jelige: yuorki
2014-12-28
Üdv! 12.21-én vettem észre,hogy kedvetlen,szívja az orrát,nem eszik,nem iszik.22-én elvittem orvoshoz,azt mondta,hogy felsőlégúti fertőzés.Kapott gyógyszer,injekciókat.Enroxil Flavour 50-et. Azóta kicsitt jobb a helyzet,keveset már eszik és iszik.A kedve még mindig rossz,hányja a váladékot. Az lenne a kérdésem,hogy normális-e a váladék hányás és nem kellett volna-e már rendbe jönnie.Hétfőig ha nem javul visszaviszem az orvoshoz. Válaszukat nagyon várom.Egy aggodó gazdi Pásztor Károlyné
Egyszerűbb esteben néhány nap alatt tünetmentes lehetett volna az apróság - sajnálom, hogy ne ez történt, ehelyett végig betegeskedték az Ünnepeket. Feltétlenül vigye vissza a kutyát állatorvosához és jelezze, hogy nincs minden rendben!
jelige: TT
2014-12-28
Köszönöm a választ! Ma reggel voltunk az állatkórházban, és babéziózist állapítottak meg, már kapott ellenanyagot és vitamint, és úgy tűnik, hogy máris javul az állapota, már evett és ivott is sok vizet. Az orvos úgy ítélte meg, hogy nem szükséges infúziót kapnia, mert nem volt kiszáradva és nem volt olyan rossz állapotban. Örülök, hogy időben elvittük, mert úgy hallottuk, ez a betegség elég veszélyes tud lenni, mert nagyon legyengíti a kutyákat. Azért is írtam ismét, hogy ha esetleg később valakinél hasonló probléma felmerül, akár meg is találja a választ, anélkül, hogy írnia kelljen. Az orvos szerint nagyon sok kutyának van most hasonló problémája.

Én köszönöm, hogy viszajelzett! Nem pont azért, amiért Ön gondolja (hiszen minden beérkező kérdésre szívesen  válaszolunk , és a "babézia"  kérdésre a bátortalan érdeklődők is számos találatot kapnak honlapunkon is) de számunkra is fontos, hogy tudjuk mi lett egy-egy ügy, kérdés eredménye.

Örülök, hogy gyorsan kiderült a kutya baja és már jobban is lett állatorvosa segítségével.

jelige: Szotyika
2014-12-28
Tisztelt Doktornő / Doktor úr! 6 éves torpepincser kutyusom tegnap ota bagyadt es csak alszik. Megvaltozott a viselkedese. Iszik, eszik is kezbol, szeklet es vizeleturitese rendben van. Orra nem tunik szaraznak, de a kutyus melegebb mint szokott lenni. Keresem a magyarazatot mitol lehet. Tegnap egyszer hanyt azota nem, illetve egy hete puha disznocsontot evett,de ezek mellett lenne mas tunet is gondolom. Viszont most talaltam egy kis csomot a hatso laba hajlatanal a puha reszen. Ha megfogom nyuszog, tehat faj neki bar o eleve kis erzekeny siroska. Egyebkent nem tunt fel, hogy santitana ra. Mi lehet ez? Okozhatja ez a bagyadtsagot? Vagy mas is lehet? Hetfon termeszetesen orvoshoz megyunk,de lehet azt tanacsolja, hogy elobb is szukseges. Nemetorszagban lakunk, ha lehet varnek hetfoig. Koszonom elore is valaszat. Udv. Viktória Kis

Akár az egy hete történt csontevés is okozhatja a tüneteket, akár ettől teljesen független betegség is jelentkezhetett a kutyusnál. A kis csomó sem aggálymentes, bár nem valószínű, hogy a a jelenlegi tünetekért ez lenne a felelős.

Ha tegna óta nem múltak el nyomtalanul a tünetek, netán súlyosbodtak volna, úgy azt gondolom el kell ma menni az ügyeletre. Ha mára újra a régi formáját mutatja a Szotyi, akkor ráérnek hétfőn beszámolni a történtekről. Ne felejtse el állatorvosának a csomót se megmutatni.

jelige: Emlő-tájéki, hasi duzzanat, daganat.
2014-12-27
Üdvözlöm! Macskámon pár hete észleltünk furcsa, kisebesedett duzzanatot, amiről képet is készítettem, mellékletben tudom csatolni Önöknek, amennyiben válaszüzenetet kapok! A macska nem lett ivartalanítva, fél éve talán az egyik emlője kicsit megduzzadt, de ennek nem tulajdonítottunk nagyobb figyelmet... 2 helyen található rajta seb, az egyik egy nagyobb duzzanaton jelentkezett, a másik duzzanatmentes. A sebek gennyedzenek, de nem tudjuk, hogy ez azért, mert a macska nyalogatja és nem tud begyógyulni rendesen, vagy magától... Kérem segítsenek! Köszönettel, István

A képet a balogh.lajos@osski.hu címre tudja elküldeni, és valószínűleg 28.-án vasárnap tudok reagálni rá.

A cicán viszont senki nem tud segíteni az interneten keresztül.

Részletes onkológiai vizsgálatokkal derülhet ki, hogy daganatos, vagy "csak" gyulladásos, elfajulásos betegség alakult-e ki a cicánál. Így derülhet ki az is, hogy elegendő-e "csak" a fekélyező emlőduzzanatok és a petefészkek műtétui eltávolítása, vagy kell-e kiegészítő kezelés - illetve az, hog ybármimódon meggyógyítható-e a cica.

<< <  3 / 407 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.01.05
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2015.01.04
ELTŰNT!!!!! 2015.Január .04.én délben eltűnt Budafokról az alkotmány utcából a 14 éves drága bichon fehér-beige szuka kutyusom. Rózsaszín tappancsos nyakörv volt rajta, nincs chipje. A családunk tagja, mindenki imádja . Kérem jelentkezzen a következő telefonszámon , ha látta 06706441551
2015.01.02
Árpád utcánál találta egy hölgy ezt a kutyust, mikrochipet nem találtunk benne. 4-5 év körüli staffi jellegű kan. A megtaláló neve és telefonszáma: Markó Judit 06-20-96-98-555