Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: cody
2016-11-09
Nagyon szépen köszönöm a segítségét. Elindulunk ebbe az irányba és kiderítjük a problémát.

Nagyszerű ötlet! Önökkel és állatorvosukkal együtt remélem, hogy nincs probléma, vagy ha igen, akkor minél egyszerűbben megoldható lesz.

Vágjanak bele!

jelige: Marci cica
2016-11-08
Tisztelt állatorvos!Marci cicámnál hetekkel ezelött azt vettük észre hogy mellső jobb lábára sántít,így elvittük állatorvoshoz,ahol kiderült hogy a cica lázas is,kapott fájdalomcsillapítót és antibiotikumot is.3 nap múlva az egyik nyirokcsomója megnagyobodott,nem evett,nem ivott és a mellső lába helyett már a hátsó lábára sántított.Megint kapott antibiotikumot illetve fájdalomcsillapítót plusz infúziót.A nyirokcsomó megnagyobbodás már elmúlt,a lábára se sántít már de még mindig nem hajlandó inni ,ezért óránként adunk neki tű nélküli fecskendővel 10ml vizet,enni is alig eszik és rettentően le van fogyva.Csináltattunk vérvizsgálatot is ahol kiderült hogy nagyon alacsony a fehérvérsejt száma.Az állatorvos szerint a cica vérszegény.A mai napon pedig azt vettük észre hogy fáj a hasa ha hozzá érünk,illetve a széklete is nyálkás,véres.Mit lehetne tenni a javulása érdekében?Az állatorvos szerint sokat segítene ha kicsit elkezdene hízni illetve erősödne az immunrendszere..mivel etessem hogy megerősödjön?nagyon fontos számunkra a cica,nem akarjuk elveszíteni :(előre is köszönöm a segítségét!

Az adatlap szerint a csak kertben tartott felnőtt kandúr oltatlan. Ez atény, a leírt tünetekkel együtt eléggé valószínűsíti, hogy komolyan veendő vírusos fertőzése lehet a Marcinak. A többi otthoni macska is veszélyben lehet.

A pontosabb diagnózishoz részletes kivizsgálás (fizikális vizsgálatok, vírustesztek, laborvizsgálatok, esetleg képalkotók ...) szükséges. Ha lesz pontosabb diagnózis, akkor lehet az esélyekről és megoldásokról beszélni.

Az otthoni etetésben nehéz tanácsot adni egy felnőtt, kialakult ízlésű, házi kosztot (is) evő cica esetében. Több prémium táp gyártó (Hill's, Rocal Canin ...) kínál jó minőségű roboráló és gyógytápokat, de ennek kiválasztásához is tudni kellene a cica jelenlegi állapotát. Nem kizárt, hogy intenzív kórházi ápolásra van szükség.

http://kisallatbudafok.hu/macskagazdaknak

jelige: Frederick
2016-11-07
Kedves Doktor bácsi! Nem tudom mennyire orvosi jellegű a kérdésem, de azt szeretném megkérdezni tudna-e nekem abban segíteni, hogy kb. 9 hónapos ivartalanitott fiú cicám , most már sajnos mondhatni rendszeresen "megtiszteli" a szüleim franciaágyát. Sajnos ezért nagyon sürün kell ágyneműt mosni, és sajnos ez sem segit, megpróbáltuk már macskatávoltartó (Gett off) sprayes kezeléssel távoltartani a csibészt az ágytól, de sajnos ez nem igazán vált be. Ha esetleg tudnának nekem - nekünk segíteni mi lenne a végleges megoldás a probléma kezelésében az nagyon jó lenne, mert nem szeretném kitenni a cica szürét a lakásból, mert benti cicáról van szó. Segitségüket előre is köszönöm.

Fontos lenne tudni, hogy mióta tart ez az áldatlan állapot ...

Sajnos az a helyzet, hogy a macsekok gyakran betegséget, fájdalmat, diszkomfort érzetet jeleznek azzal, hogy nem megszokott helyen ürítenek vizeletet. Leggyakrabban húgy-, nemi szervi rendellenesség áll a háttérben sokszor homok/kőképződéssel járó idült hólyaggyulladás (FLUTD) a bűnös. Sajnos a cica az adatlap szerint oltatlan, így néhány vírusos betegség is okozhatja az észlelteket.

Jelezni kellene állatorvosának a problémát, hogy ő részletes vizsgálatokkal tisztázhassa van-e szervi elváltozás a háttérben. Ha semmi szervi elváltozást, betegséget nem talál, akkor nem lesz egyszerű a sértődés okát felderíteni.

http://kisallatbudafok.hu/macskagazdaknak

jelige: Fergesseg
2016-11-07
Azzal kapcsolatban lenne kérdésem hogy hogyan elozhetem meg biztosan a kutyám fergesseget. Ha minden hónapban feregtelenitem az biztos védelmet jelent? Egyszer elkaptam tole mivel lakásban tartott kutya es mindenképp elakarom kerülni hogy ez ujra megtörténjen. Mennyi ido alatt alakul ki benne a féreg miután megfertozodik? Es meg annyit hogy a szekleteben normalis ha minimális nyalka van?

Sajnos azt kell mondjam, hogy tökéletesen biztos védelem nem létezik kutyák gyomor-bélférgességének megelőzésében sem. Kutyák belsőú parazitái többen is vannak, ezek egyedfejlődése, és embert fertőző képessége is különböző. Általánosságban a 3 havonta elvégzett széles spektrumú szerek adása és a szezonban külső paraziták elleni folyamatos védelem elegendő szokott lenni megszokott tartési szokások és higiéniai viszonyok mellett.

Beszélje át a teendőket állatorvosával úgy, hogy elviszi neki az Önt fertőző féreg leletét is.

jelige: cody
2016-11-07
szeretném megkérdezni milyen vizsgálatokat ajánlana.a mi orvosunk a ct vizsgálatot mondta de sajnos csak budapesten lehet ezt a vizsgálatot elvégezni ez nekünk nehezen megoldhato ,nyiregyháziak vagyunk. Van e bármi vizsgálat amivel elindulhatunk. Köszönöm segitségét.

Egy jól felszerelt állatorvosi klinikán pl a nyíregyházi állatkórházban, vagy a több városi rendelő egyikében érdemes lehet a kutya részletes kivizsgálását kérni. Ebbe én a kórelőzményi adatok átbeszélését, fizikális vizsgálatokat, neurológiai vizsgálatot és részletes laborvizsgálatokat értek első körben.

Ha megerősítést nyer a neurológiai elváltozás gyanúja, úgy valószínűleg érdemes lesz 3D koponya vizsgálatot (elsősorban MRI, esetleg CT) elvégeztetni a neurológiai betegség pontosítása céljából. Sajnos az én ismereteim alapján is Budapesten van Nyíregyházához legközelebbi MRI és CT lehetőség - de amennyiben kiderül, hogy a fülremegés nem kóros, vagy mondjuk egészen más betegség okozza (parazitózis, mérgezés, májbetegség ....) akkor nem is biztos, hogy szükség lesz rá.

jelige: Dorog
2016-11-07
Tisztelt Dr van egy 3 éves Pulim nagyon energikus örökmozgó kiskutya , agilitizik meg örzővédőzik is viszont egy idelye észrevettük hogy örző védő munka közbe ha megkapja húzásból a kart lendületből fenékre ül ezért elvittem orvoshoz mondta hogy röntgenezzük meg ami úgy történt hogy nem altatta el én fogtam a kutyát elöl ő meg simán egyenes vonalba húzta a hátsó lábait , össze vissza mocorgott nem volt egyenes nem is rtettem hogy miért nem altatta 1 darab képet csinált és közölte velem hogy sújos diszpláziás és nem értettem mert láttam már diszpláziás kutyát és ami sújos az nemtud lábraálni de az enyém ugrabugrál és vígan szaladgál utólag kiderült hogy ez az orvos ultrahangos orvos és elvileg nem is röntgenezhetett volna . most itt vagyok egy darab röntgenfelvétellel és nemtudom hogy most nagyon aggógyak hogy tényleg sújos diszpláziás e vagy esetleg más baja van ha esetleg egy pillantást tudna tenni a röntgen felvételre és tudna róla vleményt mondani azt nagyon megköszönném.most jelenleg pihentetem semmiféle megeröltető munkát nem kap.

Tudja még a súlyos és súlyos elváltozások között is vannak különbségek, részemről bőven belefér, hogy a leírt tünetek mellett állatorvos kollégám lényeges csípőízületi eltéréseket látott a röntgenfelvételen.

Én nem vagyok ortopédiai problémákban jártas állatorvos - nem sok értelme van annak, ha én mondok véleményt egy csípőízületi röntgen felvételről.

A lejjebb olvasható oldalon viszont találhat olyan ortopédiai problémákra specializálódott kollégát, akivel a diagnózist érdemes megerősíteni és a megoldásban is segíthet.

http://www.kisallatortopedia.hu/allatorvostagok

jelige: Kisfiú
2016-11-06
Hogy lehet megállapítani, milyen idős lehet egy cica? Talált fiú cica, befogadtam és szeretném ivartalaníttatni majd.Kb.2-3 hónapos volt amikor találtam.Most 5-6 hónapos lehet. Mikor lehet ivartalaníttatni? Milyen idős korában?

Állatorvosa a cica korát fejlettségéből és a fogazata alapján képes hozzávetőlegesen megállapítani.

Az ivartalanítás ideális időpontja úgy 6-8 hónapos korban lehet - addig azonban ajánlott lenne többször elvégezni a külső/belső parazitamentesítésteket és néhány védőoltásra is szükség van.

http://kisallatbudafok.hu/macskagazdaknak

jelige: Conkili
2016-11-06
Tisztelt Állatorvos :-)! Szuka kutyánkat 3 napja ivartalanították. Teljesen jól van :-). A kérdésem az lenne, hogy a sebét lemossam-e néha Betadine-nal? A másik: 4. emeleten lakunk, lift nincs. 18 kg-os kutyusról van szó.... Eddig kézben vittem sétálni. Mikortól lépcsőzhet. Válaszát előre is köszönöm: Krisztina

Örülök, hogy jól van a 3 napja ivartalanított kutyus, én azt gondolom, hogy már lépcsőzhet is.

Ivartalanítás után elég változatos módon adják ki a rendelők a kutyákat. Van aki komoly fedőkötést alkalmaz, Ramofix hálót tesz fel, pólót ajánl a kutyáramég a lakásban tartott kutyára is, van aki csak ragasztott könnyú fedést alkalmaz, van aki esetleg csak spray-vel kezeli a területet. A kontroll és otthoni kezelések tekintetében is nagyok az eltérések. Márcsak ezek miatt is azt gondolom, hogy csak a műtétet végző állatorvos képes igzán hzsnálható tanácsot adni a betadinos kezelés ügyében is.

Én egyébként azt gondolom, hogy a higított Betadin oldattal akkor kellene csak a seb környékét kezelni, ha szennyeződést, váladékot észlel.

jelige: Köszönöm
2016-11-06
Kedves Doktor úr! A család cicája két napja a lépcsőfordulóban fekszik, nem iszik nem eszik, a helyet nem hagyja el csak néha pozíciót vált. Külsérelmi nyom nincs rajta, nemtudom fáj e neki valami nem nyávog, nem emeli egyi lábát sem. Ami szokatlan rajta hogy alvás közben a fejét is lerakja es még ha légzésnél nem is hallat hurutos hangot mikor vízzel kínáltam a piszkálódás miatt furcsa hangokat adott ki. Nem folyik az orra nem is tüsszög nem nyáladzik.

A leírt általános tüneteket számtalan, sok-sok tucat betegség, elváltozás okozhatja egy kijáró, nem minden évben oltott nőstény cica esetében.

A teendő egy lehet, mielőbbi részletes állatorvosi vizsgálatokat kell elvégezni ahhoz, hogy kiderülhessen(ek)  az ok(ok) és ezzel a teendők illetve esélyek.

http://kisallatbudafok.hu/macskagazdaknak

jelige: Tappancs
2016-11-06
Tisztelt Dr. Úr/Nő! Van egy 12 éves 17kg-os szívbeteg kutyusom, vizes tüdővel. Állatorvosom tanácsára napi 2x1Vetmedin (5mg)kapszulát kap. A vízlehajtás érdekében 2x 1 Furosemidet(40mg). De mivel ez sem segített, így az Állatorvos felírt még ezek mellé 2x3 Verospiront(25mg) . Szeretném megtudni, hogy ez a mennyiségű gyógyszer, nem túl sok egy 17 kilós kutyának? Válaszukat előre is köszönöm.

A szívgyógyszerek dozírozása nemcsak a kutya testtömegétől, de a tünetek és a szívbetegség súlyosságától (és több mástól mint pl: általános állapot, elhízás, esetleges társbetegségek ....) is függ. Leírása alapján a 12 éves kutya tünetei súlyosak, és a leírt kezeléssel az életveszélytől próbálják megóvni a kutyát.

Jelezze állatorosának, ha nincs jobban a kutya, illetve aggályai vannak a gyógyszerezés miatt. Kontrol vizsgálat segíthet annak eldöntésében, hogy mi a teendő ill mik az esélyek a betegség tüneteinek enyhítésére.

jelige: Cicaorr
2016-11-06
Tisztelt Dr. Helyes, Dr. Balogh! Cicám orrán levő fura képződmény kapcsán kérem segítségüket. Egy regisztrálatlan chippel rendelkező, lesoványodott, hosszú ideje kóborló, mostanra fitt felnőtt,22 ezüst pöttyös (ex-)cicalányt menhelyen keresztül sikerült örökbefogadnunk. Mivel másik lakásban tartott cica mellé hoztuk, leukózis és fiv felv tesztet is kértem, mind negatív eredményt adott. Számos egészségügyi panasza elmúlt már (fogkövesség, szájfekély, szőrhullás, fogvesztés, fülatka, stb), mostanra szép, magabiztos macska lett belőle. Viszont orrán levő, 1 gombostűnyi és 2 elkülönülő fekete pörkös pötty nem akar múlni. Olyan, mint egy seb, ami nem gyógyul, időnként leesik róla a pörk majd újraképződik, alatta sima fekete bőr és kis szőr látható, nem vérzik. Látszólag a cicát nem zavarja, de hamarosan megyünk kontrollra és szeretném tudni, hogyan érdemes kivizsgálni a dolgot? Amikor korábban kérdeztem, orvosunk legyintett rá, hiszen volt ennél nagyobb baja is szegénykének elég. ezért szeretném tudni, mennyire lehet komoly gond belőle? Segítségét köszönöm! Tisztelettel, N.

Leírása alapján bennem is elsősorban lokális gyulladásos eredetű kis bőrfekélyek jelennek meg, aminek lehet a hátterében sérülés, allergia, helyi bakteriális, gombás fertőzés ...  Ha nem fekete bőrterületet írt volna az elváltozások területén, akkor állatorvosa sem legyintett volna, hanem átbeszélték  volna a laphámrák lehetőségét is.

Önökkel együtt azt remélem, hogy az orrtükrön, vagy orrháton észlelt apró, pörkösödő képletek gyógyulnak, megoldódnak és a befogadott cica egészségben élvezi nyugdíjas éveit megmetnőjével. A kontol vizsgálaton már kicsit tisztábban fognak látni ezügyben is. Ha mégsem gyógyul kellő ütemben az elváltozás, úgy állatorvosával remélhetőleg gyoran diagnózisra jutnak, és ezután felszámolják ezt a kellemetlenséget is.

jelige: bogaras
2016-11-06
10 hetes kiscicán élősködőket vettem észre, de nem tudom beazonosítani, hogy a megfelelő szerrel kezeljem. A rovar kb 1 mm hosszú, hosszúkás alakú, barnás fekete, és szaladgál a szőrében az állától a farkáig, nem tudom megfogni, hogy jobban megnézzem. Nem szőratka, és nem bolha. Mi lehet ez?

A 10 hetes kölyök macska egészséges fejlődéséhez már csak a védőoltások, és külső/belső parazitamentesítések miatt is rendszeres állatorvosi felügyelet szükséges. Állatorvosával közösen biztosan sikerül azonosítani a hosszúkás barnásfeketét is ... és a többi teendőt is pontosan megbeszélhetik vele.

http://kisallatbudafok.hu/macskagazdaknak

jelige: Tanàcstalansàg
2016-11-06
Üdvözlöm! 5 hónapos nèmetjuhàsz szuka kutyànk ürülèke règòta /2,5hònapja/lekvàr àllagù,ritkàn mondhatni normàlisnak.Tàpot vàltottunk de nem lett jobb,most főtt rizst adunk a tàp mellè de mèg mindig laza a szèklet.Ismèt màs tàppal fogunk pròbàlkozni de nem tudom mi lehet a megoldàs. Vàlaszàt előre is köszönjük. Szabó Diàna

A megoldást állatorvosával való konzultáció, állatorvosi vizsgálat hozhatja meg. Az adatlapból kiderült, hogy járt állatorvosánál, kezelést is kapott  kutya - de ezekről én semmit nem tudok.

A leírtakat olvasva én nem tudom azt sem kizárni, hogy a lágyabb székletet valami teljesen banális ok tartja fenn, pl.: pocsolyából iszik a csak kertben tartott szuka kölyök, rágcsálót/dögöt/bomló szerves anyagot/földet  ...  eszik, etetőedénye nem kellően tiszta , vagy ellenkezőleg mosó/fertőtlenítő szermaradvánnyal szennyezett .... sőt azt sem tudom hogy milyen korábbi tápot mire cseréltek fel. Nem tudom hány alkalommal féreghajtották a kölyköt, milyen vakcinákat kapott eddig, mire gondolt az első vizit után állatorvosa, mivel kezelték a kutyát ezután ....

Állatorvosa mindezekkel nyilván tisztában van, és amennyiben nem oldódott meg teljes mértékben a probléma, úgy vele célszerű továbblépni, hogy az elméletileg létező sok-sok tucatok közül  kiderülhessen mi okozza konkrétan a lágyabb bélsár ürítést.

jelige: cody
2016-11-06
köszönöm válaszát kérdésére válaszolva a kutyusnak mind a két füle remeg de csak a füle semmi más tünetet nem veszünk észre. nem volt lázas a doki is rögtön azt nézte vidám játékos kutyus

Őszintén szólva nem visszakérdezni akartam, hanem már előző válaszomban is azt igyekeztem leírni, hogy amennyiben állatorvosa a körülmények részletesebb ismeretében idegrendszeri tünetként értékeli a fülremegést - úgy ezt a tünetet érdemes lenne részletesen kivizsgálni.

Ahogyan állatorvosa is, úgy én is többféle, lehetséges okot (veleszületett rendellenességek, toxikózisok, szerzett idegrendszeri-, keringési-, endokrin-, parazitás-  .....  betegségek )  tudok elképzelni egy kóros fülremegés tünete mögött - míg én is tisztában vagyok azzal, hogy a fülremegés előállhat élettani okokból (pl.: feszült figyelem, félelem, stressz .... ) sőt kistermetű, élénk  fajtáknál és keverékeiknél (pl.: terrierek)mindez elég gyakori.

jelige: agressziv kutya
2016-11-06
Udvozlom onoket,olvastam hogy a szakertok kozott kutya oktato illetve viselkedesi szarerto is valaszol a feltett kerdesekre,es en ebben a temakorben szeretnek tanacsot kerni.2 kutyank van egy 2.5 eves kedves erzekeny jack russel,es egy 1 eves westie kutya aki szinten nagyon kedves baratsagos emberekkel,es alltalaban jackkel is kijon de nagyon sokat morog ra ami eleg felelmetesen hangzik sokszor.sosem harapja meg vagy tamadja meg csak felborzolja a hatat es morog ra bizonyos helyzetekben.pl ha felti az etelet,ami meg ertheto is lenne de pl,amikor a westie van a gazdikkal mondjuk meghitten tv zunt vagy pihenunk a nappaliban,akkor a jackket nem engedi oda,olyankor mar messzirol figyeli hogy o hol van jon e ha igen akkor morog ra,hogy o nem kivanatos szemely.vagy pl koran reggel ha jack felkel o orul a westinek es odamenne koszonteni de o akkor is csak morog en nem ker a tarsasagabol.azt sem szereti sokszor ha csak melle fekszik a jack,ha mondjuk o pihen akkor meg csak hozza sem erhet mert mar morog ra.nem ertem ezt a viselkedest,mert neha meg nagyon elvannak es eljatszanak egyutt.igaz sokat is foglalkozok veluk,es raszolok ha morogni mer a jackre es kimutatom hogy mindegyikojuket nagyon szeretem es ok is igy viselkedjenek egymassal.olvastam a falkarangsorol is miszerint a baj minden esetben itt kezdodik,de ez sem eleg egyertelmu.valahol azt irjak hogy mindig az idosebb kutya a felsobb rangu es o elsobbseget elvez mindenben,a fiatalabb pedig ezt tudomasul veszi es el kell fogadni hogy o masodrangu.mashol meg mar azt olvastam hogy mindig a nagyobb es erosebb kutya az elsobb rangu.nos hat ezert nem tudom mi lenne a helyes hiszen a westie a fiatalabb viszont nagyobb es erosebb es lathatoan dominans kutya.szerintem jack o elfogadna hogy masodrendu,neki mindegy,o nagyon alkalmazkodo es kicsit sem dominans vagy feltekeny,vele semmi gond nincs.csak neha kicsit fel a westitol mikor nem engedi be a szobaba.csakhogy en egyforman szeretem oket,lehet a westi feltekeny jackre es azt akarja hogy o tobb szeretetet kapjon hogy erezze az elsobbrenduseget?nem tudom mi lenne a helyes.Az a baj hogy kulfoldon elunk ,ha magyarorszagon lennek biztos szakertohoz fordulnek.remelem tudnak adni par jo tanacsot.elore is koszonom!

Történetével meg is válaszolta egyik kérdését. A kutyák nem tisztelik, még csak nem is  ismerik fel egymás korát, a hierarciában a nagyobb/erősebb/okosabb/ügyesebb/rámenősebb/agresszívabb,/dominánsabb ... kutya lesz főnök.

A falkában )nnek és családtagjainak is vitán felül magasabban kell elhelyezkedni a kutyáknál - és világossá kell tenni, hogy nem tűrik az agressziót a falkán belül. A leírtak nem hangzanak nagyon súlyos ügynek ezeket olvasva nem tartom kizártnak, hogy egyértelmű, következetes viselkedésükkel helyére kerülhet a fiatal westie kan egója.

Az agresszív viselkedések  egy része hím nemi hormon függő agresszió. Érdemes lehet az agresszívan viselkdeő fiatal westie-t kasztrálni - ettől jó eséllyel megszűnhet, csillapodhat az agresszív viselkedés.

jelige: Piros
2016-11-06
Tisztelt Dr Úr/Hölgy Tegnap délután óta a kutyusom ,nem akar feugrani vagy csak nehezen és kicsit nyűszögve ugrik.(ágy,fotel,stb.Nyáron múlt hét éves örökmozgó kutyusról beszélünk aki nekifutásból szökkent edíg bárhova.A járásá nem változott egyéb tünetet nem észleltem,kicsit talán bújosabb,de ennyi.Egész délelőtt kint voltak tegnap az udvaron teraszon,munkából hazaérve vettem észre.Kérem segítsen mi lehet a gond esetleg csak meghúzhatta míg nem voltam itthon. A faluba jelenleg nincs állatorvos,és ha nem komoly a gond feleslegesen nem hívnák vagy nem szállítanám a városba. Köszönettel Piros

Perzse, lehetséges, hogy csak egy rossz mozdulat következményeként izomhózódást szenvedett el a 7 éves örökmozgó .... mint ahogyan az sem kizárt, hogy akár ugyanilyen baleset következményeként komolyabb sérülése van.

Ha a válaszomig eltelt idő alatt nem javult, esetleg rosszbbodott a kutya állapota, esetleg új tünet is megjelent, úgy véleményem szerint érdemes jól felszerelt rendelőb szállítani őt, hogy részletes viozsgálatokkal kiderülhessen az ok és kiderülhessenek a teendők.

jelige: cody
2016-11-04
jo napot kivánok. szeretnek tanácsot kerni mert sajnos nem tudjuk mi van a kutyusunkal mert nagyon remeg a füle.azt mondták előszőr hogy tikkel a kutya, aztán valami idegrendszeri baja van.folyamatosan remeg a füle ha valamit figyel akkor is csak egy pillanatra hagyja abba.kérem tanácsukat

Az adatlapból kiderül, hogy fiatal kankutyáról van szó, 1-2 hete vette észre a fülremegést .... de nem világos számámra, egy sereg alapvető dolog pl.: mindkét fül remeg-e, más testrészeken megfigyelhető-e a remegés,  volt-e láza a kutyának, volt-e ill van-e bármi egyéb tünete a kutyának ....

Ha állatorvosa idegrendszeri betegség gyanújaként értékeli a  megfigyelését, akkor nyilván érdemes lenne részletes vizsgálatokat végezni ezen gyanú tisztázása érdekében.

jelige: Aggódó gazdi
2016-11-04
Tisztelt Doktor Úr! Ott kezdeném, hogy a lánykutyám az első tüzelés óta fogamzásgátló injekciót kap. Most 10 éves. Augusztusban az állatorvos kivette a méhét, mert az is és a petevezeték tele volt daganattal. Mindemellett 2 emlőjében is volt kisebb méretű, amihez nem mert nyúlni, mondván, hogy 2x rá kellett altani, és már harmadjára nem mert, nehogy elpusztuljon a kutya. Utána 2 hónapig jól volt, azóta viszont rohamosan el kezdett nőni az emlőjében lévő is. Nem mer a műtéthez hozzá fogni, mert esetleg vagy nem éli túl az altatást, vagy szóródhat. Kérdésem az lenne, hogy keressek más orvost, van-e értelme egy újabb műtéthez, vagy igaza van a jelen orvosnak, illetve már szóródhatott az előző műtétnél is ? Válaszát köszönöm szépen !

Osztom állatorvosa és az Ön aggodalmát az idős,  többszörös daganatos beteg esélyeit ill. további ellátását illetően.

A kutya részletes kivizsgálásával (fizikális vizsgálatok, laborvizsgálatok, képalkotók .... )  derülhet ki, hogy az emlődaganatok, esetleg a már eltávolított petefészek/méh tumorok nem képeztek-e korábban áttétet a kutyában - és az is, hogy a kutya mennyire terhelhető, altatható, operálható.

Ha nem lehetséges ilyen részletes vizsgálatok elvégzése, véleményem szerint akkor is érdemes átgondolni a műtéti megoldást, mert az legalább a gyógyulás esélyével kecsegtet, míg a további várakozás esetén csak fogynak a reményeink.

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/gondolatok-az-ivartalanitasrol

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/nosteny-allatok-ivarszervi-daganatai

jelige: Vörös szem
2016-11-04
Tisztelt Doktor Úr/ Nő! 6 éves, kan cane corso kutyusunk néhány hónappal ezelőtt kötőhártyagyulladást kapott, amit az állatorvosunk tanácsára Tobradex kenőccsel kezeltünk. A probléma megszűnt, azonban észrevettük, hogy olykor ismét bepirosodnak a szemei. Az állatorvos szerint magas vérnyomása van, fogynia kellene. (57 kg) Ami engem aggaszt, hogy nem mérte sem a vérnyomását, sem a szemeit nem vizsgálta meg. Nem lehet, hogy a korábbi kötőhártyagyulladáshoz van köze? Azt sem tudom, pontosan hogyan kéne lefogyasztanom. Speciális táppal vagy csökkentsem a mostani táp mennyiségét? Válaszukat előre is köszönöm, Kiss Katalin

Leírása alapján számomra mind a kötőhártyagyulladás kiújulása (fertőzés?, allergia?, szemhéj rendellenesség?, .... ???) mind a túlsúly és magas vérnyomás okozta szemtünetek bőven esélyes. Ráadásul a primer szemvbetegség, vagy allergia, vagy szemfertőzés .... nem zárja ki a túlsúly, sem a magas vérnyomás szemtüneteit, azaz  bőven lehetséges, hogy több kórok együttesen is fennáll.

Teljesen igaza van abban, hogy a középkorú, duci, visszatérő szemtünetekkel küzdő Cane kan alapos kivizsgálása célszerű, hiszen így derülhetnek ki esetleges rejtett, de akár kötőhártyagyulladásra is hajlamosító betegségei. Kérje meg állatorvosát a kutya részletes vizsgálatára.

jelige: Hirtelen agresszió
2016-11-03
Üdvözlöm. Nekem egy olyan problémám lenne, hogy 6napja ivartalanították a kutyámat (2éver border colkir keverék) és azóta esténként teljesen kifordul önmagából. Elkezd ránk ugrálni, ugat és harap. Ez a viselkedése 30percig áll fenn. Alapesetben nyugodt, csendes bújós. Emiatt is nem értjük, hogy mi történik vele esténként. Fogalkozni szoktunk vele, napi 3-szor 30percet sétál, hétvégente kutyafuttatóba is visszük. Szellemileg is fárasztva van, naponta. Mi lehet a probléma? Válaszát köszönöm.

Kis esélyt látok arra, hogy az ivartalanítási műtét okozta stressz, esetleg szövődmény okozza a leírt megfigyelést - nagyobb esélyt látok arra, hogy az ivartalanítástól nagymértékben üggetlen viselkedési zavar, esetleg neurológiai/epileptológiai betegség áll a háttérben.

Ha állatorvosa részletesen kivizsgálhatja a kutyát, és nem talál műtéti szövődményt, úgy érdemes lehet folytatni a speciális vizsgálatokat neurológiai irányban is.

jelige: Foxi,rosszul lét
2016-11-03
Üdv Az a gondom hogy az 1 éves lány foxi kutyám reggel óta rosszul van szomoru alig eszik pár kortyot ivott. Mi lehet a baj? Holnap azonnal megyünk az állatorvoshoz ha nem múlik e de addig tudni szeretném mi baja. Bélcsavarodása biztos nincs.

Az egy éves csak veszettség ellen oltott, talán nem is ivartalanított lány foxi szomorkodását, és étvágytalanságát temérdek betegség, állapot okozhatja még akkor is, ha a bélcavarodást kizártnak tartja.

Rovatunkban ritkán sikerül perceken belül válaszolni a feltett kérdésekre, legtöbbször 24-48 órán beül sikerül  csak, így joggal remélem, hogy ha nem rendeződtek a tünetek, úgy már járt állatorvosnál a kutya.

Ha ez így történt, remélem megoldódott a rejtély is, és gyógyul a kutya és talán szót ejtettek a rendszeres védőoltások, parazitamentesítések, helyes táplálás és ivartalanítás fontosságáról is.

http://kisallatbudafok.hu/kutyagazdaknak

jelige: Mi a baja?
2016-11-03
Jónapot Doktor úr Az lenne a kérdésem hogy foxi kutyám reggel óta étvágytalan,szomorú és nehezen veszi a levegőt mi baja lehet? Meggyógyul vagy ez veszélyes és vigyem állatorvoshoz?

A fiatal, csak veszettség ellen oltott, talán nem is ivartalanított kutya jellegtelen tüneteit sok tucat betegség okozhatja, és mivel nem tudjuk, hogy mi is a konkrét betegsége, így azt sem tudhatjuk, hogy meggyógyul-e magától.

A biztonságos természetesen az, ha állatorvosa megvizsgálhatja a kutyát, és kiderülhet a tünetek háttere. Ha ez megtörtént és sikerült meggyógyítani a kutyát, akkor megbeszélhetik a rendszeres védőoltások, parazitamentesítések és esetleges ivartalanítás időpontjait.

http://kisallatbudafok.hu/kutyagazdaknak

jelige: Mázli
2016-11-03
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Házicicám 10,5 éves.3.emeleten lakunk,életében nem találkozott más macsekokkal csak akkor amikor kb.4 hónaposan hazahoztuk.Kb.másfél hónapja suttyomban pörköltet evett,s utána nagyon odalett.Hiába evett minden visszajött és hányás után szinte azonnal sugárban jött vízszerűen a széklete.Állatorvoshoz vittük,kapott injekciót 2X és egy fekete pasztát.Gondolom székletfogót.A helyzet azonban nem változott.Az addigi csodaszép cica fogyott és fogyott.Bár volt miből,az általam adott szárazakat nem ette meg.Eddig a halas volt a kedvenc,de a medencéjénél kitépdeste a szőrt,ebből arra gondoltam,hogy tápallergiás.A doktornő pulykás,nyulas,bárányos tápot ajánlott.Azt mondta,ha éhes lesz megeszi.Nos,ez a cica inkább éhen hal,mintsem egyen ezekből.Tovább fogyott,még jó,hogy volt miből. 5.5kg-ról indultunk és most 4 kg.Visszavittem újra,mert nagyon sovány volt.Úgy volt,hogy cukorra vesz tőle vért,de ez nem ment,mert nem jött a vér és szinte azonnal bealvadt.Annyit azért letudott venni,hogy egy vérvizsgálatra elég.Másnap jött a lesújtó hír,hogy macska leukózisa van.A trombocitaszám 35!Egy cica 10 évig hordozhatja ezt a vírust úgyhogy ezidő alatt nem találkozott más cicákkal?Azóta a Vetri Dmg-t adom neki napi 0.5ml.És kiderült,hogy éhes ez a cica,csak nem azt adtam neki,amit megenne.Most nedves tápot adok(Happy cat,Royal canin)kis szárazzal keverve.Nincs hányás,nincs hasmenés,igaz a mennyiséget csökkentettem,de naponta 5X kap. Mit tehetnék a trombocita szám növelése érdekében? Mit tanácsol a vérkép javítása érdekében?Tényleg macska leukózisa van?Beoltva nincs.Válaszát előre is köszönöm.

Nincs biztos mentő ötletem a nem fiatal, bizonyítottan leukózisos, nem kizárt, hogy egyéb betegségekkel is küzdő cica meggyógyítása, de még tüneti enyhítése ügyében sem. Sajnos a cica sorsa, esetleges esélyei csak a követő vizsgálatok (ismételt laborvizsgálatok, vírustesztek, képalkotók ...) eredményeiből derülhet ki.

Nagyon fontos, sőt reménykeltő az, hogy megtalálta azt a táplálékot, amit elfogyaszt a cica. Nem kizárt, hogy a visszatérő étvágy, és táplálékkiegészítő (Vetri DMG)  önmagában segíti a hematológiai paraméterek javulásában.

jelige: szobatiszta kutya
2016-11-03
udvozlom onoket. Van ket kiskutyank egy jack russel,es egy westie.1 illetve 2.5 evesek.mind a ketten szobatisztak.maximum 5 orara szoktuk csak egyedul hagyni oket,idaig meg tudtuk oldani hogy munkahelyemrol haza tudtam jonni ebed idobe hogy kiengedjem oket pisilni de sajnos mostantol valtozott par dolog a munkahelyemen es nem tudok mar hazajoni.9 -5 ig dolgozok vagyis 8 orat,es nem tudom most mit csinaljak,egyenlore nem talaltam senkit aki at tudna jonni kiengedni oket,azt szeretnem kerdezni hogy ,mennyi ideig lehet oket igy magukra hagyni.gondolom a 8 ora az sok.ha nem tudnak kimenni pisilni es sokaig tartjak vissza abbol lehet e valami egeszsegugyi problemajuk?nagyon remelem hogy nem es probalok valami megoldast talalni.valaszukat koszonom!

Lakásban tartott kutyák sokasága kénytelen 8-10 órát a gazdi és ürítési lehetőség nélkül várakozni  - és ez egészséges felnőtt egyedek esetén nem szokott problémát jelenteni.  A korábban déli sétához is szokott kutyáknál azonban az átszoktatás időszakában előfordulhat akár bevizelés, akár viselkedési zavar (ugatás, kaparás,  lakásrombolás ...)   is.

Nincs okosabb ötletem, mint hogy meg kellene próbálni 8 órára magukra hagyni a kutyákat - és amennyiben  nincs probléma, akkor megnyugodhatnak, ha adódik pobléma, akkor pedig megoldást (kutyák a munkahelyre?, déli sétáltatás ismerőssel, családtaggal ) keresnek rá.

jelige: Kisfiú Mopsz
2016-11-02
Üdvözlöm! Adott egy kisfiú Mopsz kutyus (11.27.-én 1 éves), aki a tegnapi séta folyamán sajnos beütött a kis buksiját. Az egész történet úgy kezdődött, hogy a másik oldalon kiszúrt egy szintén sétáló kutyust, ennek következtében mind a két fél elkezdett egymás után érdeklődni, az en kis butosom annyira túlzásba vitte ezt az érdeklődést, hogy kiszakadt az úttestre -persze pórázon volt-, és én ilyedtemben a kelletténél erősebben meghúztam a pórázt, és abban a lendületben, az utcán parkoló autóba csúnyán beütötte a fejét. Ez után megnéztem a fejét, vérzett valamilye, de nem tudtam megállapítani, hogy mégis milye. A történtek után haza mentünk, ugyanúgy viselkedett ahogyan szokott. Ma viszont miután megette a reggelijét, egésznap kedvetlen volt, amikor elmentünk otthonrol, haza érve azt láttuk, hogy a reggeli adagját mindet kihányta. Ennek érdekében nem kapott ebédet, csak vacsorára kapott 2 szál virslit. Viszont 1-2 órára rá azt is kihányta, és nincs valami jó passzban. Mit tudok tenni ilyenkor? Ez a hirtelen ütődés befolyásolja a hányást is? Lehet hozzá köze? Ugyan akkor az udvarban ahol jelenleg lakunk van pár cica is, akik nem hiszem h tartoznak valakihez, mindennap arra megyünk ki, hogy vagy szét van szedve a szemetes az ajtónk mellett, vagy szét van pisilve az ajtó körül minden. Arra gondoltam, hogy ezektől az utca macskáktól kapott valamit el. Mindenképp forduljak vele orvoshoz? Vagy hagyjam ki a holnapi reggelit, ebédet és vacsorát? Nagyon félek, hogy valami komolyabb:(

Előfordulhat, hogy a koponya trauma nem csak bőrsérülést okozott, hanem agyrázkódástis, ennek következménye lehet a bágyadtság, kedvetlenség és hányogatás. A vérzés eredetét is tisztázni kell, hiszen leírásából számomra sem derül ki, hogy a vérzés esetleg nem a száküregbő, orrüregből, esetleg a hallójáratokból ered-e.

És persze az sem kizárt, hogy a "buksi beütése" legfeljebb csak felületes bőrsérülést okozott - és a többi tünetet (bágyadtság, kedvetlenség és hányogatás) a balesettől teljesen független betegség okozza.

Nem lehet más a válaszom, minthogy forduljon állatorvosához és kérje a Mopszi kivizsgálását.

<< <  3 / 476 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.11.28
Augusztus közepén született nagyon játékos, eleven, kézhez szokott, dorombolós kiscicák keresik új örökbefogadó gazdijukat, féreghajtva, bolhátlanítva. Érdeklődni lehet: +36-30-2530158
2016.10.29
Napok óta kétségbeesetten szaladgál ez a fekete kutyus, a Vöröskereszt utcán, a Nagytétényi úton. Hívásra nem jön oda, nagyon félős, ezért nem lehet róla jobb képet csinálni. Egyre rosszabb állapotban van szegény. Nem hiányzik valakinek?
2016.10.20
2016.10.18-án este találtunk egy cirmos 2-3 hónapos kislány cicát a Mária Terézia 27. számú ház mellett. Jó állapotban van, a bundája tiszta és nagyon-nagyon barátságos az emberekkel, mindenkihez bújik, dorombol. Keressük régi / új gazdáját. 30-43 99 379