Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: aggódó gazdi
2017-02-22
Tisztelt Doktor Nő/Úr! 4 éves Westhigland terrier kutyusom egy ideje tépi a szőrét a farka tövében és a hátán. A kutya nem bolhás. Jó kedvű, semmi egyéb panasza nincsen. Az állatorvos csak annyit mondott kenegessük krémmel... Nagyon örülnék ha tudna tanácsot adni. Köszönöm!

A tünet(ek) részletes kivizsgálása kell, hogy az első lépés legyen.

A bolhásság, és a bolhaallergia is lehetséges 2 gyakori ok, hasonló tünetek mellett. Ha nem is látnak bolhát illetve bolhaürüléklet a kutyán, akkor is érdemes hosszan tartó külső parazitaellenes szerrel kezelni a kutyát. A bolhán kívül más külső paraziták is képesek helyi bőrgyulladást okozni, ráadásul hasonló bőrtüneteket egyéb allergének (nem csak a bolhanyál fehérje) is okozhat.

Szintén nagyon gyakori a bűzmirigyek pangása, gyulladása a leírt tünetek hátterében.

.... és egy 4 éves kan esetében egy sereg egyéb neurológiai-, ortopédiai-, húgy/nemi szervi-, onkológiai-, belgyógyászati-, endokrinológiai- .... problémát is ki kellene zárni.

Nagyszerű lenne, ha az ajánlott krém (?) megoldaná a problémát, de ha nem szűnnek meg a tünetek, úgy azt mindenképpen jelezze állatorvosának.

jelige: Érdeklődés
2017-02-21
Tisztelt Doktor Úr! Olyan kérdésem lenne, hogy 10 hetes szobakiskutyánk férges volt és két hét múlva kapja is az új férekhajtót. Az állatorvos akihez hordjuk azt mondta, ha puszilgattuk akkor mi is el kaphattuk. Mi pedig puszilgattuk. Olyan kérdésem lenne, hogy forduljak háziorvoshoz féreghajtó tablettáért? Illetve, hogy ilyenkor miként tanácsos tartani a kiskutyát, hogy ne legyen újra fertőzés se neki, se nekünk. Mindent ki mostunk 90 fogon, illetve mindig fertőtlenítek ahova odapiszkolt. Ilyen esetben fürdethetem többször? Válaszát előre is köszönöm!

A puszilgatás mellőzése mellett a kölykök simogatása, érintése utáni kézmosással lehet megelőzni a szőrre ragadt esetleges peték, ízek szétkenését a lakásban és az emberi fertőződést. Háziorvosukkal tudják egyeztetni, hogy érdemes-e a családot kivizsgálni (széklet parazitavizsgálat) vagy ennek mellőzésével féreghajtó tablettával kezelni.

Valóban a fertőződött kölykök 2 hetente történő kezelése fogja lassan a bélférgektől mentesíteni őket. A tiszta, higiénikus  környezet, ami legnagyobb eséllyel megakadályozza az újrafertőződésüket.

Állatorvosa nyilván tisztában van azzal is, hogy milyen férgekkel fertőződött a kölyök - így ő ezeken az általánosságokon túlmenően is tud segíteni kérdéseiben.

Mire van szüksége a kutyámnak?

Kutyatartóknak

Melyik szert válasszam?

jelige: Lujza kutya
2017-02-20
Tisztelt Doktor Úr! Van egy két éves angol bulldog szuka kutyánk. Több problémánk is van vele, amelyeket nem tudom, hogyan küszöbölhetnénk ki. Az első, hogy sokszor hány. Nem mindig evés után, de ha egy kicsit ugrándozik, fut vagy játszik általában még a délutáni időszakban is az a vége, hogy a reggeli tápot kihányja. (kétszer kap egy nap enni). Tápot, konzervet és/vagy házi kosztot is szoktak kapni. Én gyomorsavra vagy hurutra gyanakszom. Azt már észre vettem, ha van az ételben egy kevés paradicsomos vagy paprikás dolog, vagy kapott már füstös jutalomfalatot is, akkor azt egyből kihányja. Viszont a másik észrevételem, hogy egészben nyeli le a tápot, szinte nem is rág. Esetleg próbáljam meg beáztatni? Vagy esetleg valami hippoallergén tápot próbáljak meg? A fogainak nincs baja, már azt is néztem hátha fáj valamelyik. A másik baj, hogy nagyon kevés játéktól is légszomja van a kutyának. Ilyenkor le szoktam ültetni és próbálom lenyugtatni, hogy nehogy megint hányjon. Nem tudom, hogy erre megoldás lehetne-e ha ivartalanítanánk. Lenyugodna-e egy kicsit. Amúgy is a tüzelést sem viseli túl jól. Várom visszajelzését és előre is köszönöm a válaszát.

Az ivartalanítás ( a védőoltásokkal, és parazitamentesítésekkel együtt) alap minden nem tenyészcélból tartott szuka esetében. Emellett a paradicsomos, paprikás, füstölt dolgok etetését is el kell hagyni. Az egyéb tünetek (légszomj), gyakori hányogatás ... miatt is azt kell mondanom, hogy mielőbb keressék fel állatorvosukat és kérjék a kutya részletes kivizsgálását.

Az eredmények függvényében ha kell gyógyítsák meg a kutyát, és azután beszéljék meg a tervezhető teendőket.

Kutyatartóknak

Gondolatok az ivartalanításról

jelige: Mama beteg cicája
2017-02-20
Egy két hónapja a nagymamám macskája beteg lett. A hasa nagyon fel van puffadva míg a csontjai érezhetőek, vagyis le van fogyva. Étvágya van. Tejjel itatta mamám, de mondtam neki, hogy ne mert nem szabad. Azóta nem ment a hasa a macskának. Féregtelenítőt ajánlottam neki, megcsinálta a kúrát,de nem változott a helyzet. Házi tésztát eszik csak, tápot, macska szalámit és más otthoni ételt nem eszik. Válaszát előre is köszönöm, hogy mi lehet a baj!

Az oltatlan, nem fiatal, kijáró kandúr hasának puffadtságát biztosan komoly tünetként kell értékelni. A tej, házi tészta etetés biztosan távol van a tökéletes táplálástól - de sajnos egy sereg ennél is nagyobb baj okozhat hasmenést, fogyást .... és hasi terime nöbekedést.

A leírt tüneteket parazitákon kívül is többféle vírusos eredetű, szív/májelégtelenséget okozó betegség, tumor és számtalan egyéb nyavaja okozhatja.

Mielőbb keressék fel állatorvosukat, és kérjék a Mama beteg cicájának részletes kivizsgálását. Csak így derülhet ki a cica baja. Remélem, hogy meg lehet gyógyítani a cicát.

Macskatartóknak

jelige: Farok vadász
2017-02-20
Tisztelt doktor úr! Cicámnak néhány napja, (6-10) valami problémája van a farkával. Nem állandó jelleggel, de egyre sűrűbb alkalommal, úgy viselkedik mintha idegesíteni, zavarná a farka. Eleinte csak azt vettem észre, hogy figyeli ahogy a vége ide-oda mozog, majd mint valami játékra, "prédára" - hirtelen lecsap. Vagyis lecsapna mert ugye nem igazán éri el és így ebből kergetőzés lesz. Amit nem játékosan, inkább dühösen, ingerülten csinál. Újabban ennek az a vége, hogy mikor nagy nehezen eléri, akkor harapni és/vagy nyalogatni kezdi. Azért figyeltem fel erre elöszőr, mert harapdálás hatására morogva nyávogott. (mikor rálépnek a farkára) Majd ez az eset, mikor saját harapására morog, nyávog, kezdett rendszeressé válni és ma már egy nap többször is megesik ez a furcsa viselkedés. Egyébként nem látok rajta egyéb változást, sem a viselkedésében, sem a közérzetével kapcsolatban. Jó étvágyú, a hangulata a szokásos, csak a farka zavarja egyre jobban. "Megvizsgáltam" a farkát néhányszor, nem láttam, éreztem rajta semmi változást. Nem lógatja, nem sebes. Harapdálni, nyalogatni nem szokta más egyéb részét szokatlan módon, nem vakarózik. Csak a farka vége zavarja, de az egyre ijesztőbb módon. Mentális vagy szervi gond lehet ez? Kérem nyugtasson meg vagy javasoljon lépéseket! Köszönettel: Robert

Nem tudom megnyugtatni, lépéseket kell javasolnom. Főleg, ha ez a viselkedés nem megszokott, újszerű a cicától, szinte biztosak lehetünk abban, hogy valami zavarja, irritálja, azaz tünetként kell értékelnünk.

Sajnos lehetetlen megmondani, hogy mi a zavaró, irritáló, esetleg fájdalmat keltő ok. A leggyakrabban parazitás megbetegedések, neurológia-, ortopédiai betegségek, húgyúti rendellenességek váltják ki a leírt megfigyelést - de lehet akár onkológiai vagy egyéb betegség is. Állatorvosa a cica részletes kivizsgálásával tudja szűkíteni a kört, majd megtalálni az okot. Ezután a megoldásokat is megbeszélhetik.

jelige: Allergia, szőrhullás, étvágytalanság
2017-02-19
Tisztelt Doktor úr! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy kiderült a kutyám csirke allergiás, s nagyon sok féle tápot találok, ami ilyesmi betegségre jó, de tanácstalan vagyok, hogy melyik lenne a legtökéletesebb? Ajánlana nekem valami olyan tápot, ami a legtöbb allergiás kutyának megfelelő? S olyan jutalomfalat is érdekelne, ami adható allergiás kutyának. Több tápot is kipróbáltam amire az volt írva, hogy hipoallergén, de sajnos semelyik sem váltotta be a hozzáfűzőt reményeket, s a kutya továbbra is nagyon vakarózott, s hullott a szőre. Ráadásul nagyon keveset eszik, s emiatt eléggé vékony/sovány. Erre is szeretnék valami tanácsot kérni, hogy mit tehetnék, hogy kicsit hízzon? Jelenleg 1,5 kg, de nem ártana neki, ha 2-2,3 kg lenne. Nem az a nagy evős kutya, inkább csak úgy eszeget. Sajnos nem tudom megtenni, hogy akkor egyen amikor én akarom. Ha nem eszik, illetve eszeget a nap folyamán többször, hányik. Válaszát előre is köszönöm!

Bennem elsősorban az merült fel, hogy ezesetben nem biztos, hogy csirke allargia, vagy kizárólag csirke allergia okozza a leírt tüneteket, megfigyeléseit ...

Ha "csak" ez lenne a bibi, akkor jó eséllyel bármelyik gyártó csirkementes diétája eedményre kellene, hogy vezessen.

Sajnos gyakran előfordul, hogy nem csak  csirkehús-ra, esetleg nem csak táplálék fehérjékre allergiás egy kutya, hanem több más akár a környezetben előforduló anyagokra. Az allergiás betegségek mellett ráadásul temérdek más betegség is okozhat sfelerősödött szőrhullást, vakaródzást, rossz étvágyat, soványságot ...

Ha nem ivartalanított esetleg a fiatal kistestű nőstény - akkor az ivartalanítás önmagában lehet, hogy megoldja a mostani tüneteket .... és egy sereg későbbi kellemetlenséget és súlyos megbetegedést.

De alapvetően egy részletes kivizsgálás segíthetne a legtöbbet.

Gondolatok az ivartalanításról

Kutyatartóknak

jelige: Judit
2017-02-19
Üdvözlöm! Kb 2 hete vettük észre a 11 éves ivartalanított golden retriever kutyusunk hátsó lábán, ahol előtte megvastagodott szürkés lett a bőr, hogy tömör, hólyagszerű egybefüggő képződmény keletkezett. Sajnos tegnap mintha egy újabb is növekedni kezdett volna. Nem fáj nem viszket, kutyus jókedvű, jó étvágyú. Mi lehet ez? Külföldön vagyunk vele, az itteni állatorvos azt mondta, hogy a felfekvést valami irritálta, és azért keletkezett. Tudnának segíteni, mi lehet ez? Leírni nehéz ezt a képződményt, fényképet tudnék küldeni, Köszönöm

Nagy- és főleg óriás testű kutyákon legtöbbször a könyök tájékon keletkezik a kemény felület miatti rossz keringés okán a  bőr leírt gyulladásos/degeneratív elváltozása (hyper/para keratózis), ami előrehaladottabb esetekben oldaliránybn is növekszik, a bőr felületéről elemelkedik, fekélyesedik, vérzik ... Hasonló elváltozás a hátulsó végtagon is megjelenhet. Idősödő, túlsúlyos  kutyákon, akik többet fekszenek, esetleg a keringésük már nem az igazi  gyakrabban ill súlyosabb formában jelenik meg a leírt elváltozás. Tenni nem könnyű ellene, sokszor diéta, súlyvesztés, aktívabb életmód, a fekhely változtatása, a szív/keringés kivizsgálása és kezelése, valamint az elváltozott terület kezelése egyaránt szükséges a sikerhez.

Leírása alapján azonban részemről  lehet a leírt elváltozás helyi krónikus, hegszövet képződésével járó egyéb  bőrgyulladás, de akár bőrtumor is. Nem vállalkozom arra, hogy fénykép alapján eldöntsem a dilemmát - ezt lehet, hogy a részletes kivizsgálás mellett csak bőrbioptátum ill bőrkimetszés eredménye képes eldönteni.

jelige: sok ivás 4.
2017-02-19
Köszönöm válaszát, sajnos akkor nem lesz könnyű kinyomozni, mi a kutyus baja. Köszönöm!

Egyáltalán nem ezt akartam sugallni. Nagyon hasonló választ kellett volna akkor is írnom, ha nem hányogatás, hanem visszatérő hasmenés, vagy véres vizelet .....  vagy szőrhullás, vagy .... bármi más gyakori tünetről kellene megmondani, hogy mi okozza azt. Természetesen sok-sok betegség, kóros állapot.

A leírt tünetek (hányogatás, sok vízivás, súlyvesztés) rendkívül általános tünetek, minden állatorvosnak betegségek tucatjai jutnak erről eszébe. A szisztematikusan elvégzett vizsgálatok során azonban nem kizárt, hogy egy napon belül nyomára lehet jutni az oknak, és csak az esetek kisebb hányadában kell tovább vizsgálódni, ritkább, nehezebben elérhető vizsgálatokat elvégezni, vagy elvégeztetni.

Sok sikert kívánok a mielőbbi diagnózishoz, és lehetőség szerint a  mielőbbi gyógyuláshoz is!

jelige: Dönisz
2017-02-18
Egy dolog kimaradt...a folyasnak semmilyen szaga nincs és mivel néha ágyon alszik,felkel,az ott maradt folt nedves,vizes,enyhén nyálkás állagú.

... én pedig gyorsabban elküldtem a választ, mintsem olvastam volna a kiegészítést. Ilyen az amikor a gyorsan elvégzett munka elnyeri a jutalmát ... :)

Nem kizárt, hogy a vemhességi nyák oldódik fel, ami koraszülésnél, vetélésnél szokott előfordulni sokszor a túl alacsony progeszteron termelődés miatt.

Csak annyival tudom kiegészíteni a korábban írt vlaszt, hogy érdemes lehet progeszteron mérést is végezni.

Jelezze állatorvosának az észlelteket.

jelige: Dönisz
2017-02-18
Tisztelt Doktor úr!Nemrég került hozzánk egy 3 éves ordas németjuhász szuka kutyus aki az előző gazdáknál több almot hozott.Mielőtt elhoztuk szintén lett pároztatva,ennek kb 45 napja,a pocak kicsit nagyobb mint volt,de ez talán betudható a téli időszaknak,viszont pár napja észrevettem,hogy hol vérzik (úgy mintha tüzelne) a hüvelye hol pedig fehéres sűrű folyása van és folyton nyalja magát.Rendesen eszik,normál mennyiséget iszik,jókedvű...nem hány,nem látszik betegnek.Utána olvastam a neten de erre csak a méhgyulladás jött elő,de azok tünetei csak egy (hüvelyi folyás,vérzés) egyeznek...a többi nem.Vajon mégis az?Vagy ha nem akkor mi lehet?Válaszát elölre is köszönöm!

Bizony lehet ez gennyes méhgyulladás akkor is, ha egyenlőre nem iszik sokat a kutya és nem különösebben levert, bágyadt, étvágytalan ... és lehet persze egy "egyszerű" hüvely, vagy hólyag gyulladás is,  vagy kezdődő vetélés ...

Nem lehetséges a neten keresztül kitalálni, vagy egy ilyen hasonló okoskodó állatorvos válaszol rovatból megtudni a tünetek okát.

Állatorvosa a szuka részletes vizsgálatával tudja diagnosztizálni a bajt, és ezután remélhetőleg meg is tudják oldani azt. Szinte bizonyosan hüvelytükrözésre és hasi ultrahangra is szükség lesz.

Tenyésztőknek

A vemhesség és álvemhesség kialakulása kutyában és macskában

jelige: RIP Maya
2017-02-18
10eves szuka spanielem 2napja kicsit gyenge volt alig evett, 2x hanyt a 2nap alatt, de ilyen kis levertesege volt mar nem aggodtunk. De ma delutan nagyon hirtelen rosszul lett bekakilt es nem tudott labra allni a fejet se tudta megemelni.Angliaban elunk azonnal vittemorvoshoz, az inye bevolt dagadva verkeringese rossz, az egyik szeme is rossz allapotban volt illetve kemeny puffadt volt a hasa. Verkepet es rontgent csinaltak a verkep rendben volt de a rontgenen valamilyen daganatszeruseg volt lathato de az orvos nem tudta megmondani hogy daganat vagy valamilyen fertozes lehet csak mutet alapjan tudott volna megbizonyosodni errol, de mivel azt mondta hogy nagyonkockazatos a mutet az altatas mellett kellene dontenunk. Es az en dragam el lett altatva. :( azota olvasgattam gyomorcsavarodasrol, zart mehgyulladasrol es beldaganatokrol, de fogalmam sincs hogy melyikre gondolhatnek a tunetek alapjan. ill nagyon konnyezett es az orra is folyt neha hanyni probalt de nem sikerult neki viszont kakilni tudott. A kerdesem az hogy onnek mi a velemenye? elore is koszonom, bar teny hogy ot mar nem hozhatom vissza, talan onmagam akarom megnyugtatni :(

A leírtak alapján és a röntgenfelvételen rajzolódó hasüregi terime alapján valóban nem lehet többet, biztosabbat állítani a Maya betegségéről. Az ő életében a további vizsgálatok pl hasüregi ultrahang, de főleg CT és szövettan, sőt legbiztosabban a hasüregi laparatomia tudta volna feltárni a kutya pontos megbetegedését, és ezzel derülhettek volna ki az esélyek ... vagy az esélytelenség a gyógyulásra. Az eutanázia után pedig a boncolás és ehhez kapcsolódó esetleges kiegészítő vizsgálatok (szövettan ...) tudta volna kétséget kizáróan tisztázni a betegsége(ke)t.

Valójában nemcsak, hogy nem hozhatjuk vissza a Mayát, de kitalálni, rámutatni sem lehet ennél pontosabban a betegségére. Nem fogja vigasztalni az sem, hogy egy fejlődő hasnyálmirigy tumor mellett is lehet gennyes méhgyulladás, és a petefészek tumor sem mentesít a gyomorcsavarodástól ... sőt inkább növeli annak esélyeit. Lehetne folytani a sort, ötletelést hosszasan, de nincs értelme.

Sajnálom a történteket, Mayát és Önt is, de senki emberfia nem találhatja ki a ennyi adat alapján a pontos betegsége(ke)t. Mielőbbi megnyugvást kívánok.

jelige: sok ivás 3.
2017-02-18
Jónapot, biztos lehet ilyen jókedvű és eleven a kutya, hogyha hónapok óta azon betegségei lennének, amiket Ön felsorolt? /Szóval a tippjeim: veseelégtelenség (ennek is számtalan konkrét betegség lehet az oka!), májelégtelenség (ennek is!), húgyúti fertőzések, szívelégtelenség, toxikózisok, portoszisztémás sönt, perzisztáló Botallo vezeték okozta nyelőcső lefűződés .../ Ezek elég súlyosak, nem gondolja? És a dokim tényleg csak cukrot és koleszterint mért, mert másra nem tudott gondolni ezen tünetekkel. Köszönöm!

Sejtettem, hogy a Dr House-t akarja velem játszani .....

Higgye el nekem, hogy mindegyik felsorolt betegségnek vannak enyhe, igen nehezen diagnosztizálható fokozatú - és persze van nagyon súlyos, sőt akár fatális, alig vagy nem befolyásolható változata is. És a két véglet között a számtalan átmenet. Tehát igen, a vese-, máj-, szívelégtelenségnek, toxikózisoknak .... és mindegyik általam felsorolt tünetegyüttesnek, betegségnek vannak olyan enyhe változatai, ami hónapokig "csak" hányogatássl, fogyással, sok vízivással  ... mellette jókedvvel, játszadozással jelentkezik.

Tudja, ahogyan a nyaki sérülés is lehet szinte lényegtelen felületes hámra korlátozódó horzsolás .....  és fültől-fülig a nyakcsigolyákig tartó metszés. Azzal, hogy nyaki sérülés nem sokat mondtunk, a súlyossága a banálistól a fatálisig terjedhet.

Sőt sajnos az egyszeri, normál tartományben mért vér glükóz érték (fruktózamin nélkül) nem zárja ki a diabeteszt. Ahogyan az egyszer megmért szérum kortizol szint megfelelősége sem zárja ki a Cushing-ot.

Abban persze igaza van, hogy a levélváltásunk pontosan igazolja, hogy az észlelt tünetek hátterét nem lehet kiötletelni, kitalálni, azt sajnos ki kell vizsgálni.

jelige: paraziták
2017-02-17
Kedves Dr. Úr! Szeretnék kutyát, viszont nagyon irtózok már a gondolattól is, hogy a kutyám el kaphat akármikor, akármelyik sétánál valamilyen parazitát (és ugyebár naponta nem lehet féreghajtózni), emellett pedig az is előfordulhat, hogy már magzatként kapja el az anyjától. Olvastam, hogy léteznek olyan férgek, amik nőstényekben nem fejlődnek ki, hanem megvárják míg vemhesek lesznek és a kicsikben fejlődnek. Létezik ez ellen valami biztos megoldás? Természetesen nem attól tartok leginkább, hogy a kutya elkaphatja, hanem hogy mi a kutyától. Válaszát előre is köszönöm!

Nézze teljesen nem tudom megnyugtatni ezügyben, sőt ha érzékeny a témára esetleg tovább tudom növelni aggodalmait ...

Nincs az az egyébként  makkegészséges kutya, amelyben akár teljesen tünetek nélkül nem lenne parazita legalább pl szőrtüsző atka, de nem ez az egyetlen. Sőt, sem ember, sem állat nem létezik paraziták nélkül. Kicsit hasonlóan ahhoz,  mint ahogyan baktériumok, gombák és vírusok tömegével is együtt élünk, a parazitáktól sem tudunk elszeparálódni.

Csak a paraziták esetére visszatérve azonban ezt az együttélést ill ennek veszélyét tutti biztosan nem lehet megszűntetni, 0-ra csökkenteni - de ezt is lehet minimalizálni a tartási-, és higiéniai szabályok betartásával, valamint állatorvosa segítségével.

Kutyatartóknak

jelige: sok ivás 2.
2017-02-17
Jónapot, a dokim tényleg tanácstalan, ilyen tünetekre csak a cukorbetegség jutott eszébe esetleg, de a cukra és koleszterinje jó lett tegnap (6,3 és 6,5). Tudna még tippet adni, amire Ön gondol ezen tünetek mellett, a 3 legelsőre lennék kíváncsi, a számtalanból. Köszönettel!

Nézze tegnap én még a cukor és koleszterin értékekről sem tudhattam ...

Teljes képtelenség amit kér, de nyilván írhatok én akár 13 tippet is, nem hármat, amire aztán szépen mind jön a cáfolata - és esetleg a 18. tipp majd már majdnem betalál.

Szóval a tippjeim: veseelégtelenség (ennek is számtalan konkrét betegség lehet az oka!), májelégtelenség (ennek is!), húgyúti fertőzések, szívelégtelenség, toxikózisok, portoszisztémás sönt, perzisztáló Botallo vezeték okozta nyelőcső lefűződés ...

Természetesen jöhet az újabb válasz, hogy ezek mind kizártak, hiszen nyilván nem csak cukrot és koleszterint mértek a vérmintákból, sőt azt gondolom akár vizelet-, vagy széklet minta labor, hasi ultrahang vagy röntgen is készülhetett már a kutyáról ....  .....  de higgye el, hogy a választ nem az én (hiányos adatokból történő) ötleteléseimből, hanem a vizsgálati eredményekből érdemes megtudni. Ha helybenkimerítették a vizsgálati lehetőségeket, akkor sem lehet tanácstalan a dokija, hiszen el tudja Önöket küldeni különböző szakvizsgálatokra, ahol van esély a tünetek okának kiderítésére.

jelige: Hella
2017-02-17
Kiskorában megkapta egy kiskutya akkor lett rajta előszőr e dolog.10 ezer ftèrt kapott antibiotikumos injekciót.betadinnal kellett mosni az arcát sebét gyógyulása sokáig tart.azota félévente másik oldalon ezek a tünetek viszatèrnek viszket,mintha genyt izadna a bőr,majd seb,most durva nagyságú 1hónapja már.2injekciot antibiotikumot,gombaszurit kapott,sprayt charmil kapott. Újabb helyen nőtt ki egy folt.az orvos nem garantálja,hogy a még drágább kezeléstöl többet nem jön elő.sok pénzt költöttek rá,de van e végleges megoldás,mert nem tudok rákölteni többet.köszönöm válaszát

Az adatlap és leírása alapján annyit értettem meg, hogy a fiatal nőstény kutya bőrén körülírt nedvedző elváltozások jelennek meg, amik többféle kezelésre sem gyógyultak meg véglegesen.

Ilyen elváltozásokat többféle allergiás-, parazitás-, bakteriális-, és gombás bőrbetegség - de akár más pl endokrin  betegségek is okozhatnak. Így a legokosabban akkor lehetne eljárni, ha részletes kivizsgálásokra lenne mód. Ez ugyan nem kevés pénzbe és időbe kerülhet, de ha megvan a tünetek oka, akkor lehetne igazán célzottan kezelni és leküzdeni a betegséget.

jelige: Kattogás
2017-02-16
Kedves Doktor Úr, Doktornő! Magyar vizslám 8 éves lesz nyáron. Kb. fél évvel ezelőtt hallottam először, hogy kattognak, recsegnek az ízületei, főleg a vállai felől hallom. Fájdalma valószínűleg nincs, mert ugyanúgy szalad, rohan, de pl. felkeléskor és néha járáskor is hallani az éles kattanást. Kapott kalciumot, injekciós vitaminos kúrát, két hónapja pedig kollagént és zöld kagyló őrleményt szed. A kattogás ugyanúgy hallatszik, az a hang, mint az emberek esetében, ha megmozdítják a vállukat, térdüket. A kérdésem, hogy kell-e vinnem őt további vizsgálatokra, próbáljak-e más készítményt, vagy ez egy lassan 8 éves mozgékony kutyánál előfordul, és nincs vele teendő? Elképzelhető, hogy ezek a készítmények hosszabb idő alatt fejtik ki hatásukat, és várjak kitartóan, adjam őket neki tovább? Válaszát előre is köszönöm!
Igen, azt gondolom, hogy kiegészítő vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy kiderülhessen mi áll észlelése hátterében. Jelentkezzen állatorvosánál kivizsgálásra , és ha vele közösen úgy ítélik meg, hogy ortopédiai szakrendelésre is szükség lehet, úgy keressen fel egy ilyen ügyekben jártas kollégát.
jelige: Boxer
2017-02-16
Van egy 9 hónapos boxerem. Kb.4hónapos kórban diagnosztizàltak nàla csonthàrtya gyulladàst. Kapott gyulladàscsökkentőt illetve "sovànyan"tartotta/om. A biccenés hol elmúlott hol előjött. Mivel még mindig fent àll megröngeneztettem vàll illetve könyökre nehogy màs àlljon a hàtérben. Röngen alapjàn a csonthàrtya rendben làtszott illetve súlyos elvàltozàs sem volt jelen igy a dp.kizàrtnak bizonyúlt. De a "sàntasàg"tovàbra is jelen van. El fogom kérni a felvételeket és ortopédus orvossal megnézetem. Önnek van igy tipje hogy mi lehet ez illetve elképzelhető hogy ez a növekedés befejeztével el fog múlni vagy sem. Tudom hogy igy ezt nem lehet megàllapítani hisz röngen alapjàn sem ment sajnos. De hàtha önhöz màr több ilyen jellegű probléma "befutott"és esetleg tipje lehet. Kapott 3-hónapig zöldkagylót most gondolkodom hogy Gf 600-at adok neki hàtha..
Helyes gondolat, ha állatorvosa beutalója , a kórelőzmény és a röntgenfelvételek alapján felkeres egy ortopédiai problémákban jártas kollégát. A részletes ortopédiai kivizsgálással kideríthető, ha fennáll még a panostitis, amivel hónapokig küzdöttek, és az is, ha egyéb röntgennel, artroszkóppal, MRI-vel esetleg szcintigráfiás vizsgálattal diagnosztizálható probléma alakult ki a Boxi kanon. Önnel és kezelő orvosával együtt azt remélem, hogy kiderül mi okozza a bajt és megoldható problémát diagnosztizál az ortopédus kolléga.
jelige: sok ivás
2017-02-16
Jónapot, 8 hónapos fiú máltai selyemkutya hónapok óta hányogat savasat, kb. heti 3X, és sokszor étvágytalan is. Nagyon sokat iszik mindig, emiatt be is pisil. Büdös picit a szája. Soványnak is tűnik, érezhető a gerinccsigolyák teteje, 4,4 kg. Semmi más tünet nincs, játszik, jókedvű, láza nincs! Dokim tanácstalan. Mi lehet ez, mi a kezelése? Köszönöm!
Kizártnak tartom, hogy állatorvosa tanácstalan lenne. Ő is természetesen tisztában van azzal, hogy a leírt tüneteket számtalan veleszületett és szerzett, fertőző és nem-fertőző betegség okozhatja egy kölyökben illetve fiatal kutyában. És azzal is tisztában van, hogy kitalálni szinte lehetetlen, mi okozza a tüneteket, ugyanakkor részletes kivizsgálással (fizikális vizsgálatok, laborvizsgálatok, képalkotók esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok ...) előbb-utóbb kideríthető a tünetek háttere. Ezután természetesen az esélyeket és teendőket, kezelési módszereket is megbeszélhetik.
jelige: kutyatal
2017-02-16
Az lenne a kerdesem, hogy van e barmifele veszelye esetleg ellenzett a kutya macska taljait kozos mosogatoban aztatni, kezelni es nem kulonosebben szeparalni az emberek altal hasznalt evoeszkozoktol tanyeroktol. En az interneten amit olvastam eleg aggalyosnak tartom, a csalad masik fele meg azzal ervel, hogy eddig is igy volt, mindenki akit ismernek egyutt tarolja kezeli a kutyas macskas talkakat az emberevel, igy nyilvanvaloan veszelytelen.

Nyilvánvalóan nem veszélytelen, magának van igaza abban, hogy a higiénikus és veszélytelen megoldás az, ha a kutya-, macska tányérokat külön áztatjuk, mosogatjuk.

Ez a kérdés sem kérdés, hasonlóan ahhoz, hogy a dohányzás veszélyei is általában közismertek, mégis van aki azzal érvel ez ellen, hogy több 90 éves, alig harákoló dohányos  ismerőse is van.

jelige: Baba
2017-02-13
16 éves keverék palotapincsi nagyságú lány kutyám, aki ivartalanítva van, emlőin daganatok vannak már vagy 3-4 éve. Azóta lábát kellett műteni, akkor mondta az orvos,ha nem nő a daganat, nem kell műteni vele. Másik orvos is látta 1 éve, ő is ezt mondta.A daganatok kb.mint a meggymag, és meggyszem nagyságúak, kemények és göbösek. A 3-4 év alatt talán picit nőttek csak. Nem szeretném egy nagy műtétnek, altatásnak kitenni ilyen idősen, de azt sem szeretném hogy daganatban haljon meg.Hogyan állapítható meg, hogy fontos műteni vagy nem?

Állatorvosaival együtt azt remélem, hogy nem emlődaganatok, hanem esetleg "csak" idült emlőgyulladások maradványai, meszes gócok tapinthatóak az emlősoron. Vagy ha valóban emlődaganatok, akkor talán jóindulatú elváltozások.

Számomra ennek ellenére furcsa, hogy a végtagokat megoperálták, ugyanakkor az emlő duzzanatokkal nem tartják fontosnak foglalkozni.

Egy 16 éves pincsi esetében is azt tanácsolom, hogy kivizsgálás után (fizikális vizsgálatok, labor, citológia, mellkasi töntgen, esetleg egésztest 3D képalkotó) amennyiben nincs áttét, illetve terhelhető, altatható a kutya, úgy távolítsák el az emlőteriméket, esetleg mindkétoldali teljes emlősort.

Daganatos a kutyám!?

Nőstény állatok ivarszervi daganatai

jelige: Füli
2017-02-13
Öreg cicának milyen multivitaminkészítmények vannak, amit lehetne adni, hogy általános állapota, étvágya javuljon? Csepp és por alakú nem jó, csak tablettásat tudok neki beadni.

Többféle tabletta is működhet az Ön által elvártak szerint pl.: Lavet (algás, vagy alga nélküli) multivitamin macska, Gold Naturalis immunerősítő tabl., Immunovet Pets tabletta, Vetri-DMG tabletta, VMP tabletta, Aptus multicat tabletta .....

Én azonban inkább  abban, hiszek, ha az  öreg kandúrt is részletesen megvizsgálhatja (fizikális vizsgálatok,labor, képalkotók ... esteleg egyéb kiegészítő vizsgálatok ....) állatorvosa. Ezzel kiderülhet, hogy mitől rosszabb az általános állapota, mitől gyengélkedik az öregúr. Ezzek után pontosabban, célzottan lehetne kezelni, ha az kell,  akár meg is lehetne operálni  őt. Azt gondolom, ez jelenthetné az igazi esélyt számára.

jelige: Viselkedés
2017-02-13
Jó estét! 3 napja kezdődött a problémánk. Az esti séta megszokott útvonalán haladva a kutya kizárólag szorosan mellettem haladva sétál. Amivel nem is lenne gond, ha erre tanítva lett volna. (de eddig úgy húzott, hogy a kutya sétáltatott engem) Valamint, megáll és a jarda közepén elkezd pisilni. Amit ezelőtt soha nem csinált. Kizárólag a fűbe volt hajlandó. Nem rémlik olyan incidens, ami kiválthatta volna ezt a viselkedést. Tanácstalan vagyok. Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: C. Ivett

Akár a viselkedés megváltozása is jelezhet fájdalommal, rossz közérzettel járó sokféle betegséget, elváltozást. Olyan meglepő dolgok állhatnak az észleltek hátterében mint pl: ízületi betegségek, húgy/nemi szervi problémák (gennyes méhgyulladás, álanyaság ...) de sok-sok egyéb is.

Állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával tudja szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni az okot. Ha esetleg semmi elváltozást nem találnak, akkor érdemes azon elgondolkodni, hogy mi más okozhatta a viselkedési zavart.  Nagy eséllyel ezen utóbbi esetben is állatorvosa lehet a megoldás nyugtató, szorongást oldó szerekkel.

jelige: Molly a kis baba
2017-02-11
Tisztelt Doktor Úr! 2 éves yorki kislány kutyánknak vasárnap nagyon rossz közérzete, remegett és nagyon lihegett. Nem evett nem ivott és folyamatosan az ajtóban feküdt vagy ki akart menni. Hétfőn orvoshoz vittük. Megvizsgálta azt mondta 39,3 fokos láza van és mivel semmit nem látott úgy gondolta ízületi probléma. Beadott 2 injekciót és adott neki phen pred nevű gyógyszert 2x1/2 naponta. Azóta eszik iszik de a remegés még elő jön a lihegés is. A problémám az, hogy azóta rengeteget alszik és közérzete sem túl jó. Néha játszik már de leginkább elvonul és fekszik. Ez esetleg a gyógyszertől lehet vagy talán más lehet a probléma? Köszönöm válaszát.

Nem gondolom, hogy gyógyszer mellékhatás lenne az észlelése, de sajnos a leírt általános tüneteket sok tucat betegség, állapot idézheti elő.

Azt gondolom, ha jelzi állatorvosának, hogy  a probléma továbbra is fennáll, úgy ő javasolni fogja, hogy részletes vizsgálatokkal (fizikális vizsgálatok, labor, képalkotók .... esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok ....) tisztázhassák, vajon ízületi problémák, vagy egyéb ok (álvemhesség, pyometra, gyomormegterhelés, szív/keringési-, neurológiai- ..... probléma ..... ) áll-e a háttérben.

Ha a részletes vizsgálatokkal kiderülhet a baj forrása, úgy  jóval több eséllyel tudnak segíteni Mollynak.

jelige: Francia bulldog
2017-02-09
Francia bulldog kis Kanunk 1 hónapja van nálunk.Eddig semmi problémája nem Volt ( jelenleg 13 hetes ), de most egy 4 napja teljesen megváltozott !Ugyan azt a tápot kapja ( Prémium csirke-Pulyka ), ugyan úgy van vele bánva, de megy a hasa ( nagyon vékony , nyálkás, félig vörösös kakija van ), és össze vissza kakil.Nagyon verekedös lett, harapgálja a lábát, vakarja pofáját, és jelleme megváltozott. Ami változott az az, hogy szoktatjuk a kinti kakilásra ( nem csak bentre a pelenkára ) és amikor kint van az udvaron álandóan szájába vesz valamit követ, fadarabott..stb, lehet elkapott kintröl valamit ? Fereghajtó, oltások..stb rendben.Amikor behozzuk , megmossuk a mancsait meleg sima vízben. Más nem változott a környezetünkbe, de mégis a kutyus megváltozott.(Amikor nem vagyunk otthon akkor 2X2 meteres kenelben van a konyhában, amire folyamatosan beszoktattuk)-de ezzel Sem Volt idáig gond. Lehet most jött elö neki a csirke alergiája ? egyébbként Bolus Adstringens tabblettát kapot 2 napig 1X1 db

Igen, könnyen lehet az is, hogy táplálék allergia alakult ki a kölyök kutyusban, és az is, hogy a kinti játék, kóstolgatás közben nyalt be valami fertőző anyagot.

Jelezni kell állatorvosuknak az észlelésüket. Őt átnézi, hogy valóban rendben vannak-e a védőoltásai, parazitamentesítései, megvizsgálja a kutyát ....  és ezzel kideríti a hasmenés és vakaródzás hátterét.

Ezután lehetséges és érdemes a tennivalókat is megbeszélni.

jelige: hereproblema
2017-02-09
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! A kérdésem a következő: Kan kölyökkutya esetében meddig kell leszállni a heréknek? Amennyiben az egyik (vagy esetleg mindkét) here a hasüregben marad, hány hónapos korig van rá remény, hogy leszáll. Ha nem száll le, mikor lehet kimondani, hogy a here fent ragadt? Ha fent ragadt a hasüregben, mikor kell, ill. érdemes műteni a kiskutyát a fennragadt here eltávolítása miatt, annak érdekében, hogy ne alakuljon ki tumor? Arra gondolok, hogy hány hónapos korban kell elvégezni a műtétet, ill. mi az az utolsó életkor, amikor még kockázatmentesen elvégezhető? Úgy olvastam, hogy egy éves korban lehet biztosan kijelenteni, hogy kiskutya rejtett heréjű és a here már nem száll le, bár lehet, hogy ez téves információ. A hasi műtét alkalmával teljes ivartalanítás szükséges-e, azaz a herezacskóban lévő herét is el kell-e távolítani? Tudom, hogy tenyésztési szempontból a rejtett heréjűség hiba, valamint öröklődhet. Kérem, legyen kedves válaszolni, ill. tájékoztatni, hogy mi a teendő teljes vagy féloldali rejtett heréjűség esetén. Köszönöm, Éva

Biológiai, patológiai jelenségek leírásánál ritka dolog, hogy fekete-fehéren, pontos számokkal, határidőkkel és "tutti-biztos" dolgokkal vagyunk képesek elkápráztatni a kérdezőt, de a rejtett heréjűség esetében lehetséges nagy valószínűségekről beszélni.

A herék jó esetben már néhány napos kölyökkortól a lágyékcsatorna és a herezacskó környékén tapinthatóak, és 3-4 hónapos korban örülünk, ha mindkét here nagyobbrészt a herezacskóban helyeződik, és annak is, ha vissza sem masszírozható, helyezhető a lágyékcsatornába. Akkor sincs baj, ha a herék leérkezése csak 4-6 hónapos korban fejeződik be. Gyógyszeres kezelésnek (HCG, hormon) talán ebben a 2-5 hónapos korban van némi értelme.

Ha egy éves korban egyik, vagy minkét here nem a herezacskóban, hanem a hasüregben, vagy a lágyékcsatornában reked, akkor biztosan kimondhatjuk a(z (egy-, vagy kétoldali) rejtett heréjűséget.

A kutya egészségének szempontjából ekkor még bőven időben vagyunk, hiszen a magasabb környezeti hőmérséklet miatti here elváltozások (elrákosodás), "csak" a kutya 5-7 (10-12.) életévében szokott bekövetkezni, igaz ekkor nagy-nagy valószínűséggel, azaz nem igazán lehet megúszni a dolgot.

A rejtett heréjűség hajlama öröklődik, ezért mindkét herét  "illik" eltávolítani, jóllehet a szingli, herezacskóban helyeződő here már ugyanakkora eséllyel rákosodik csak el, mintha ketten lennének.

A rejtett heréjűség esetében (egy- és kétoldali, hasi és lágyéki helyeződés esetén a fiatalkori, 1-2 éves kor környékén történű műtétet - mindkét here eltávolítását ajánljuk. Ekkor a fiatal, egészséges egyedek esetében a legkisebb a műtéti kockázat, az ivarérés miatt a csontozat fejlődése a tesztoszteron hatására befejeződik ( a kutya "kanos megjelenésű" lesz), a daganatos elváltozás esélye még gyakorlatilag zéró, és reményeink szerint a nemrégiben ivarérett kan még nem párzott, azaz nem örökítette a hibás géneket.

<< <  3 / 483 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.01.01
Budafokon talált kutyus telefonszámmal: 06 20 932 4505 https://www.facebook.com/trixi.szabo/posts/1710261915666522
2016.11.28
Augusztus közepén született nagyon játékos, eleven, kézhez szokott, dorombolós kiscicák keresik új örökbefogadó gazdijukat, féreghajtva, bolhátlanítva. Érdeklődni lehet: +36-30-2530158
2016.10.29
Napok óta kétségbeesetten szaladgál ez a fekete kutyus, a Vöröskereszt utcán, a Nagytétényi úton. Hívásra nem jön oda, nagyon félős, ezért nem lehet róla jobb képet csinálni. Egyre rosszabb állapotban van szegény. Nem hiányzik valakinek?