Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: féregtelenítés
2015-03-09
Üdvözlöm. Van egy 9 éves cicám, aki még sosem volt féregtelenítve. A bolhákra mindig gondoltunk, havonta spot-on készítményekkel kezeljük, de a féregtelenítésről sajnos azt hittük, hogy a kutykánál szükséges. Az a kérdésem lenne, hogy most hogyan végezzük el a féregtelenítést? Elég, ha veszünk egy tablettát és 3 havonta megismételjük? Sosem volt semmilyen tünete a cicának és nekünk sem, de lehetséges, hogy mi is megfertőzödtünk és bajunk lesz? Kijárós cica egyébként. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Anna

Nem túlzás ebben az esetben a féreghajtás előtt bélsár mintából parazitológiai vizsgálatot kérni.

Ezzel pontosan kiderülhet, hogy sikerült-e megúszni a kijáró, több éves cicánál a gyomor-, bélféreg fertőződést és az is kiderülhet, hogy elegendő-e a megszokott macska féreghajtó tabletták egyikét használni. Arról is lesz információjuk, hogy ajánlott-e a családtagok orvosi vizsgálata.

Megtalálja honlapunkon, hogy milyen betegségeket, parazitákat kaphat el a gazdi állatától, ha IDE KATTINT!

jelige: malamut
2015-03-09
Jó napot! Olyan kérdésem lenne, hogy van nekem egy alaszkai malamutom, 6 honapos és játék közben sajnos pár hetek elteltével el vesztette mind a 2 db also szemfogát hogy ez most ez betegségre utal vaggy vissza nő neki idővel ???

Jelenlegi észlelése lehet, hogy aggálymentes, nem kizárt, hogy a fiatal kutya fogváltáson esik át.

Az adatlap szerint viszont a 6 hónaposnál fiatalabb nőstény kutyát nem szokta oltatni.

Sok hasznos információt talál a kutyatartásról ha IDE KATTINT!

Legfőbb ideje lenne felkeresnie állatorvosát, megbeszélni a védőoltások, parazitamentesítések rendjét és az ivartalanítás időpontját. Mindeközben ő meg tudja állapítani, hogy valóban most cseréli-e tejfogait a kutya, vagy foghiányos, esetleg komoly baleset érte.

jelige: Igor
2015-03-09
Üdvözlöm! Van egy 4 éves kan francia bulldogom, mostanában észrevettem, h rendszeresen dörzsöli a jobb szemét. A ráncait napi szinten ápolom baba popsitörlővel, mégis a szeme alatt egy kicsit piros. A kérdésem az lenne, h mivel kezeljem neki?Vagy esetleg a popsitörlőtől van? Előre is köszönöm!

Érdemes lenne felkeresnie állatorvosát, hogy megvizsgálhasa a kutyát és kiderülhessen, hogy mi okozza a leírt tüneteket.

Az olvasottak alapján többféle allergiás-, parazitás-, bakteriális-, gomba okozta bőrbetegség, de akár endokrin-, belgyógyászati alapbetegség is szóba jöhet. Remélem mielőbb megtalálják az okot és eredményesen kezelik Igort.

jelige: Francia Bulldog bénulás
2015-03-06
Tisztelt Doktor Urak! 4 éves Francia bulldogom gerincét 2 napja műtötték, egy előreesett csigolya nyomta a gerincvelőt, emiatt a kutya hátsó fele teljesen lebénult, és teljesen érzéktelen volt. A műtét sikeresnek volt mondható, a gerincvelő nyomása megszűnt. (A műtét előtt nagyjából egy napja következett be a bénulás) Megkeresésem inkább kérdés mint tanácskérés: Ennyi idő elteltével, mi számít biztató tünetnek? Esetleg milyen vitaminokat és készítményeket javasolnak a mihamarabbi felépülés érdekében? 48 óra elteltével csupán annyi a változás, hogy alvás közben a hátsó combokat simogatva csóválja a farkát, de ébren nem, illetve minimális patellareflexe volt. Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: Dobrán Csaba

A leírtak alapján leginkább az számít bíztató jelnek, hogy a tünetek kialakulása után gyorsan műtétre került a kutya. Ezen túlmenően a műtét előtti funkció zavarok bármelyikének megszűnése, enyhülése szintén bíztató, jó jel.

Állatorvosa láthatóan felkészült, szakterületének a specialistája. A legokosabb, ha a perioperatív kezelések, vizsgálatok és a rehabilitáció lépéseit vele egyeztetik.

Nem lesz jobb a helyzet, ha akár az én, akár más ötletelése alapján foglalkoznak a kutyával.

jelige: Uszkár
2015-03-06
Tisztelt Dr. Balogh Lajos doktor úr! Megtisztelő válaszát nagyon szépen köszönöm, igen nagyon féltjük a kutyusunkat, mert családtag. Ezek szerint a véreredménye nem mutat daganatot, csak a mája beteg? Jól értelmezem ugye Doktor Úr.? Köszönöm előre is válaszát. Üdvözlettel, Baranya Ágnes

Az eddigi véreredmények  szerint a kutya mája érintett - és az okot az eddigi vizsgálatok nem tisztázták. Az ultrahang vizsgálat nem mutatott ki daganatos elváltozást.

Teljesen okos, járható ut, ha a májkímélő diéta és májtámogató gyógyszeres kezelés mellett állatorvosa időszakonként kontrol vizsgálatokkal ellenőrzi, hogy jó irányba fejlődik-e a kutya állapota.

jelige: marhahús2
2015-03-05
T. Kisállatbudafok! Köszönöm a válaszukat marhahús jeligés kérdésemre. A cicám napi 1 alkalommal kap nyers húst (marha, csirkemáj, csirkemell, pulyka). Emellett kap sázrazeledelt (royal canin) és vacsorára általában fél konzerv vagy tasakos eledelt. Így is lehet vitaminhiánya? Ha jól értelmezem, akkor ne tartsak a kergemarhakórtól? Hogyan lenne ideális etetni? Elég válogatós sajnos:( Köszönöm a segítségüket!

Továbbra is azt gondolom, hogy a nyers húsok etetésekor a kergemarhakór jelenti a legkisebb, szinte elhanyagolható veszélyforrást. A nyers szárnyashúsok esetében is a coli, salmonella fertőzés jelent reális veszélyt. Ezért szokták legalább párolni ezeket a húsokat.

A komplettált macskatápok úgy tartalmazzák az ideális összetevőket, ha kizárólag azokat etetik a cicával. Ha az összes bevitt táplálékmennyiség nagy része nyers hús, azzal hónapok, évek során táplálkozási anomáliákat lehet okozni. Ezen lehet segíteni akár cicafű és vitamin/ásványianyag kiegészítők etetésével. Ha a nyers hús mennyisége csak jelzés értékű, elhanyagolható, azzal gondolom nem lehet komoly hiánybetegséget okozni.

Ha mélyebbre szeretne ásni a területen, hadd ajánljam figyelmébe Dr Fodor Kinga: Mit egyen a macskám? című könyvét.

jelige: marhahús
2015-03-05
T. Kisállatbudafok! Olyan elméleti kérdésem lenne, hogy én több éve rendszersen etetek a cicámmal nyers húst. Többek között nyers marhahúst (marhafelsál). A kérdésem annyi lenne, hogy a cicám fertőződhet-e kergemarhakórral? Olvastam az interneten, hogy már macskáknál is kimutatták, nyers marhabelsőség etetést vélnek a háttérben. Én cssak felsált adok neki, amit megmosok előtte, meg fagyasztok is. Rendes hentesnél veszem a húst, emberi fogyasztásra szántat. Lehet, hogy buta kérdés, de nem akarnék ártani a cicámnak.

A nyers marhafelsál etetésének talán legkisebb elméleti kockázata lehet az, hogy a cica a kergemarhakór prionjával fertőződik. Ennél valamivel nagyobb a veszélye a nyers marhahús etetésekor a borsóka kór, Salmonella és E.coli fertőzéseknek.

Hosszútávon talán a legnagyobb problémát az okozhatja, ha a túl sok színhús etetése mellett a cica arányosan kevesebb egyéb táplálékot vesz magához, azaz fehérje túletetés mellett túl kevés rostot és szénhidrátot, egyes ásványi anyagokból, mikroelemekből és vitaminokból szintén nem ideális mennyiséget vesz magához.

jelige: ostorféreg?
2015-03-04
Tisztelt Dr. Nő! Ha másfél éves cicámnak nyálkás-véres hasmenése van 2 napja akkor Önök hogyan kezelik, mi okozhatja? Bélsárvizsgálat nélkül hogyan kezelnék? A doki szerint gyakran egysejtű vagy ostorféreg okozza, ezekre azonban a cestal cat nem hat. Eddig azt hittem, hogy a cestal cat hat ostorféregre is. Telefonon a doki azt mondta, hogy fenbendazollal vagy Klionnal, Sumetrolimmal lehetne kezelni. Önöknél mi a protokoll?Mivel kezdjük? Köszönöm!

Nálunk az a gyakorlat, hogy telefonon (interneten) a beteg vizsgálata nélkül nem diagnosztizálunk és nem adunk kezelési javaslatot sem.

A széklet minta, és egyéb vizsgálatok eredményei alapján lenne érdemes célzottan kezelni a cicát. Az ostorféreg mellett még más betegségek tucatjai okozhatnak nyálkás-véres hasmenést egy macskában is.

jelige: Allergia?
2015-03-04
Üdvözlöm. Idén lesz 9 éves a kan husky-nk. A probléma egy évente visszatérő kellemetlenség, minden tavasszal/ tavasz elején kaparózik, akár álmából felkelve is. A fején, a füle körül többször húsig kaparta már magát, legutóbb nagyon rosszul is volt már, szaladgált, mintha üldöznék, hosszú időt bebújt sötét, zárt helyekre, zavarodottságot mutatott. Állatorvos kezelte le ilyenkor gyógyszerrel, szurival, aki azt mondta, allergia, talán valami kora tavasszal virágzó növényre. A kezelések után szépen meg is gyógyul mindig, és egy kerek évig nem jön vissza a baj, majd következő tavasszal megint. Már elkezdte a kaparózást, igaz fogalmam sincsen mi nyílik ilyenkor már.. de nem szeretném hogy eljusson addig, hogy véresre kaparja a fejét, kérdésem a következő: mit tudnék tenni, hogy ez ne következzen be? Előre el kéne vinni kezelni, vagy esetleg van bármi más mód, hogy elkerüljem ezt az egészet? Köszönöm.

A szezonálisan jelentkező bőrtünetek valóban lehet akár az allergiás betegségek egyike is, a paraziták is jelentkezhetnek kora tavasszal, ezek együttesen is jelentkezhetnek .... és ha nem történtek részletes vizsgálatok ezügyben, akkor a feltételezett betegség mellett még jónéhány egyéb ok is lehet a tünetek hátterében.

Otthon, háznál csak korlátozottan végezhetőek vizsgálatok. Szerintem itt lenne az ideje a végére járni a rejtélynek, pontosabban diagnosztizálni a betegséget, és lehetőség szerint meggyógyítani a kutyát.

jelige: Megereszkedett has
2015-03-04
Tisztelt Doktor! 9 hónapos kandúr cicámnál ma este vettem észre, hogy a hasán megereszkedett a bőr. Egészen lenn a nemi szerve felett. Ez mitől lehet? Lehet veszélyes? Kicsit sokat eszik, és általában jó húsban van, de szerintem nem vészesen kövér. Egyébként panasza nincs. Normálisan viselkedik, jó kedve van, játszik, mászkál, eszik, alszik. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel, Diána.

A kijáró macskák akkor lesznek hosszú, egészséges életűek, ha megkapják rendszeres védőoltásaikat, parazitamentesítéseiket és ivartalanítjuk őket. Ez utóbbihoz ideális a fiatal kandúr kora.

Érdemes lenne felkeresni állatorvosát a felsoroltak miatt, akivel meg lehetne beszélni a jelenleg észlelt tüneteket, majd a kasztráció, védőoltások, parazitamentesítések időzítését.

http://kisallatbudafok.hu/macskagazdaknak

jelige: tengerimalac
2015-03-04
Üdv! Volt 1 hím tengerimalacom kb.10-12hónap körüli! Nem egyedül volt tartva hanem egy másik hímmel! De soha sdmmi bajuk nem volt egymással! Pár napja észrevettük hogy nagyon lefogyott és hátul nagyon kihullott a szőre ! Nem olt étvágytalan mert rendesen evett minden nap meg ivott is ! Semmi mást nem vettem észre ezen kívül! Ma amikor jöttem haza az fogadott hogy sajnos elpusztult! Mi lehetett a baja? Válaszát előre is köszönöm! Üdv: Niki

Az állat életében részletes klinikai vizsgálatokkal, pusztulása után pedig boncolással és kiegészítő vizsgálatokkal (szövettan, kórokozó izolálás ..) lehetett volna diagnosztizálni a betegséget. Kitalálni szinte lehetetlen, pláne ilyen általános tünetek alapján.

Sajnálom a történteket.

A másik állatot érdemes lehet elvinni állatorvosához, aki a történtek ismeretében megvizsgsálhatná őt, hogy kidőben kiderülhessen, ha vele is gond van.

jelige: Szoronágs, figyelem hiány, fájdalom?
2015-03-03
Tisztelt állatorvos! Egy lassan két éves Havanesenk van. Nemrégiben előjött nála egy folyamatos nyüszögés. Ez a nyüszögés halk, enyhe olyan mintha fájna neki valami de nem látni rajta semmit, illetve játékos, mikor sétálunk nem csinálja. Miközben nyüszög járkál, legtöbbször egy játék van a szájában. Felhurcolja az ágyba a játékot - pedig egyébként nem szokott az ágyba menni, tudja, hogy hol az ő helye - egy helyre gyűjt többet. Bújna be a pléd alá illetve hozzánk is folyamatosan bújna. Az elmúlt fél évben mindig volt vele valaki, nem volt egyedül hagyva, maximum 5 percre. Először azt hittük, hogy játszani akar, de nem. Mikor megpróbálunk vele játszani, egy darabig játszik ő is, de nagyon hamar megunja és folytatja a járkálást. Ez a játék hurcolgatás nekem kicsit olyan, mintha a kölykeit hurcolná. Mikor már nagyon felizgatja magát, sokáig nyüszög elkezdi kapkodni a levegőt és remegni, ilyenkor ha felvesszük, megsimogatjuk abbahagyja, de később folytatja előröl. Tisztelettel, D. Viktor

Leírása alapján kutyája majdnem bizonyosan álvemhesség/álanyaság állapotában szenved.

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/a-vemhesseg-es-alvemhesseg-kialakulasa-kutyaban-es-macskaban

Ez az állapot nem aggálymentes. Ismétlődik, emlő/petefészek/méh gyulladást, elfajulást majd daganatokat eredményez szinte törvényszerűen.

Állatorvosa tudja megállapítani, hogy valóban erről van-e szó, ő tud gyógszeres (antiprolaktin) támogatást is nyújtani. Az Önök feladata otthon is fontos a babák elzárásával, a "fészek" rombolásával, a fekhely áthelyezésével  kevesebb élelem, sok séta, kevesebb figyelem/ajnározás, siogatás .... betartásával. Ha túljutottak az álanyaság tünetein melegen ajánlott az ivartalanítás.

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/gondolatok-az-ivartalanitasrol

 

jelige: leia24
2015-03-03
Tegnap este evett egy kis húst aztán körülbelül két órával rosszul lett egész nap nem volt hajlandó enni csak este. Azóta is rosszul van nem tud felállni fecskendővel itatom sokat nyervog ha adok neki inni akkor is keservesen nyervog ha megsimogatom dobozból. Szaporán szinte kapkodva vesz levegőt.

A lakásban tartott cicákat is érdemes védőoltásokban részesíteni, parazitamentesíteni és a húsnál megfelelőbb táplálék nekik a komplettált tápok .

 

Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja kideíteni a jelenlegi betegsége okát. Ha ez megtörtént úgy kiderülhet, mi módon lehet meggyógyítani a cicát ill meg lehet-e gyógyítani őt.

Mielőbb vigye állatorvoshoz őt.

jelige: csicsi16
2015-03-03
Csicsi16 jeligére válasz: A 2008 évi kórszövettani jegyzőkönyv. Makroszkópos lelet: 2,5x1,5 cm átmérőjű, babérlevél alakú bőrkimetszés, centrális részén 1 cm átmérőjű, kifekélyesedett felszínű képlet látható, metszéslapja sárgásfehér, sárgásbarna színű. A mintában a bőrben jól körülhatárolt, ép sebészi széllel rendelkező szövetszaporulat látható. A szövetszaporulatot alkotó basaloid tipusú sejtek jellegzetes kettős oszlopokba sarjadzanak, számos helyen a daganat állományában cisztaszerű üregek képződése figyelhető meg. A daganatgóc centrumában mirigy kivezető járatra emlékeztető többrétegű laphám differenciálódás jelei figyelhetők meg. A daganatsejtek megjelenése, magjuk alapkja, nagysága és chromatintartalma egyöntetű. Azosztódó és hyperchromaticus alakok száma nagy nagyítású látóterenként 1-3. egyes területeken a cisztaszerű képtelekben eosinophyl egynemű anyag felhalmozódása is megfigyelhető. A tumor környékén a bőr alapállományában diffúz, elsősorban mononuclearis sejtekből álló beszűrődés látható. Diagnózis: Apocrin ductalis adenoma. Megjegyzés: Benignus apocrin mirigy tumor, melynek épben történt sebészi kimetszése teljes gyógyulást eredményez. 2010. aug. 12.-én történt műtétról nem kaptam papirt. A mostani vizsgálatról sem. Köszönöm szépen.

A 2008. évi szövettani eredmény egy jóindulatú tumor ép szélben történt eltávolításáról szól. Ennek valószínűleg semmi köze a mostani észleléshez.

Továbbra is a cica részletes kivizsgálásában látom annak esélyét, hogy diagnózis szülessen és kiderülhessen, hogy lehet-e tenni valamit a cicáért.

jelige: Uszkár
2015-03-03
Tisztelt dr. Balogh Lajos Úr! Tisztelt Doktor Úr! 12.5 éves Uszkár kutyusom labor eredményeit mellékelem! Azért mentünk orvoshoz, mert kétszer láttam kicsit megszédült a kutyám egy-két másodpercig, csak utána semmi gond nem volt! Nagyon játékos, mozgékony, jó kedvű kutyus, a fogai sajnos fogkövesek, a lehelete elég büdös..egy éve szed fél szem qamatell minit, mert reggelente sárgát hányt, sok a gyomorsava...az étvágya, kedve jó. 2015. február 10-én vizsgálták. Hála Istenek nincs benne fehérje! Ebben az időben tüzelt Ultrahanggal is nézték, vannak echo szegény területek, mája nem nagyobb, lépe nagyobb kicsit! Mire utal ez tisztelt dr Úr? Nagyon szeretjük családtag nálunk, mit tegyünk hogy meggyógyuljon? Az állatorvos azt mondta, hogy a kutyusomnak kezdődő májbetegsége van. Javaslatára 4 hete májvédő terápiába kezdtünk. Ha kezdődő májbetegsége van a kutyusomnak és a mi Állatorvosunk ursofalk human gyógyszert írt fel, az jó-e? Egyáltalán mi az a kezdődő májbetegség? Reggel kap egy-két csepp normaflort és fél szem quamatel minit, délben kapja az ursofalk humán gyógyszert, ez kapszulába van és este egy kicsi máriatövis magolajat. Megfelelő -e ez az adagolás, vagy Ön mit ajánlana?. Marhahúst, vagy marha húsos termékeket ehet-e a kutyusunk, mit javasol Doktor Úr, milyen hús terméket, vagy milyen tápokat próbáljunk ki? A kutyusom ihat-e HYD deutérium mentes vizet 105-öst, vagy 125-öst? és milyen mennyiségben naponta ha ihat. Annyit szeretnék még kérdezni, hogy a12 éves kutyusomnak elég büdös a szája a lehelete, sajnos rosszak a fogai és ebben az állapotában ilyen májlaborral, eredménnyel lehet-e műteni, lézeresen a fogait ki lehet e húzni Ön szerint, mint írtam 4 hete diétáztatjuk és szeretném a fogait kihúzatni, vagy amit tanácsol, a fgoaival kapcsolatban, egy újabb vérvétel aktuális-e már? Kérem, adjon tanácsot! Megtisztelő válaszát köszönöm szépen! Üdvözlettel, Ágnes > 2015. február 10., Kedd 13.07 napon "eredmeny@praxislab.hu" írta: > > Mintafogadás: 2015.02.10.08:40 > Beküldött minták: EDTA-s cső (3 ml) 1 db; Szérum gél 7ml 1 db; > > Állat neve: > Faj: Eb > Fajta: Törpe uszkár > Ivar: nőstény > Szül ido:: 2003.02.10. > Microchip: > Praxis azon.: > Az állat PraxisLab azononsítója: 121406 > Kérjük, ha ebbol az állatból ismételt mintát küld, hivatkozzon a fenti azonosítóra! > AUTOMATA VÉRKÉP SIEMENS ADVIA 120 > Vörösvérsejtszám 7,30 T/L 5,50 - 8,50 > Hemoglobin 179 g/L 120 - 180 > Hematokrit + 58,6 % 38.0 - 57.0 > MCV (átl. vvs térf) + 80 fL 61 - 80 > MCH (átl. vvs Hb-tartalom) 24,5 pg 20.0 - 26.0 > MCHC (átl. vvs Hb koncentráció) 305 g/L 300 - 360 > Átlagos mért. vvs Hb konc. 304,00 300-360 > Mért vvs Hb tartalom 24,40 > Vvs méret szórás 12,1 12.0 - 13.2 > Hb koncentráció eloszlási szélesség 17,30 > Vvs Hb szórás 3,44 > Hyperchrom vvs % 0 > Hypochromasia + > Hypochrom vvs % 7 > Microcytaer vvs % 0 > Makrocitozis +++ > Macrocytaer vvs% 12 > Thrombocyta 237 G/L 150 - 450 > Átlagos vérlemezke térfogat ++ 23,5 fL 8.5 - 14.5 > Mean Platelet Component 217 g/L > Thrombokrit 0,56 % > Thrombocyta térfogat szórás 68 > Makrothrombocyta +++ > Fehérvérsejtszám 9,8 G/L 6.0 - 15.0 > Neutrophil abs. (Advia 120) 6,9 G/L 4.3 - 9.0 > Lymphocyta abs. (Advia 120) 2,00 G/L 0.50 - 4.50 > Monocyta abs. (Advia 120) 0,70 G/L 0.25 - 1.00 > Eosinophil abs. (Advia 120) 0,10 G/L 0.10 - 1.20 > Basophil abs. (Advia 120) 0,00 G/L 0.01 - 0.08 > Large Unstained Cells abs. (Advia120) 0,10 G/L 0.03 - 0.58 > QUALITATÍV VÉRKÉP > Szegment 78 % > Band (Stab) 1,00 % > Lymphocyta 18,0 % > Monocyta 1 % > Eosinophil 2,00 % > Basophil 0,00 % > ABSZOLÚT FEHÉRVÉRSEJTSZÁMOK > Szegment abs. 7,64 2.5 - 12.5 > Band/Stab abs. 0,10 G/L 0 - 0.4 > Lymphocyta abs. 1,76 G/L 0.5 - 4.8 > Monocyta abs. 0,10 G/L 0 - 0.8 > Eosinophil abs. 0,20 G/L 0 - 0.8 > Basophil abs. 0,00 G/L 0 - 0.2 > VÉRKENET MORFOLÓGIA > Polychromasia 0 > Anisocytosis 0 > Babesia (kenet) negatív negatív > Microfilaria negatív negatív > Megjegyzés ' . > Macrothrombocyták. > KLINIKAI KÉMIA - ENZIMEK/SZUBSZTRÁTOK > Összfehérje 74 g/L 55 - 75 > Albumin 37,3 g/L 25.0 - 41.0 > Globulin 36,7 g/L 20.0 - 45.0 > A/G arány 1,02 0.60 - 1.50 > ALT (GPT) + 185 U/L 5 - 60 > AST (GOT) 33 U/L 10 - 50 > GLDH +++ 68 U/L - 10 > Alkalikus foszfatáz ++ 924 U/L - 280 > GGT + 11 U/L - 9 > Összbilirubin 3,3 umol/L 0.1 - 5.1 > Alfa amiláz 577,00 U/L 100 - 1200 > Lipáz + 320 U/L 0 - 300 > CK (kreatin-kináz) 138,00 U/L 20 - 225 > LDH + 275 U/L 20 - 250 > Triglicerid +++ 4,14 mmol/L 0.30 - 1.20 > Koleszterin +++ 10,5 mmol/L 3.2 - 6.2 > Glükóz (Szérum) 4,7 mmol/L 2.8 - 4.9 > Nem NaF-os csőböl mért érték. A szérumot több mint 30 perccel a vérvétel után elkülönítve, a valós koncentráció magasabb lehet. > Fruktózamin 375 umol/L 187 - 386 > Karbamid 6,6 mmol/L 2.5 - 6.7 > Kreatinin 62,00 umol/L 20 - 150 > KLINIKAI KÉMIA - ELEKTROLITOK > Nátrium 143 mmol/L 135 - 155 > Kálium 5,06 mmol/L 3.60 - 5.60 > Na/K arány - 28,26 28.80 - 40.00 > Klorid 104 mmol/L 100 - 116 > Kalcium 2,56 mmol/L 2.50 - 3.10 > Magnézium 0,98 mmol/L 0.70 - 1.00 > Foszfát + 1,7 mmol/L 0.8 - 1.6 > KLINIKAI KÉMIA - SPECIÁLIS VIZSGÁLATOK > Vas ++ 37,1 umol/L 18.0 - 25.0 > MINTA MINŐSÉGI INDEXEK > Hemolizis NORMAL > Ikterusz NORMAL > Lipaemia NORMAL > EGYÉB > Vélemény kész > Validáló orvos megjegyzése: "Hepatopathiára utaló enzimeltérések. Ezen a szinten primer és szekunder (reaktív) hepatopathia is lehetséges. A másodlagosan májelváltozásokat okozó betegségek (pl. szívbetegség, bélbetegség, endokrin betegségek) kizárása javasolt. Ha a máj funkcionális működése kérdéses, epesav stimulációs teszt javasolt." Éhomi állapot nincs megadva. Az emelkedett triglicerid- és koleszterinszint étkezés utáni állapotra utalhat. Amennyiben szigorú, 16 órás éheztetés után ezek az értékek állandóan emelkedettek, kóros hyperlipidaemia további vizsgálata szükséges. A hyperkoleszterinaemia lehet postprandriális v. utalhat endokrinopathiára, pancreatitisre, proteinuriára. > Validálta: Dr. Kunos Viktória Leletkiadás: 2015.02.10.13:07 > PraxisLab - A MintaPartner. info@praxislab.hu www.praxislab.hu Uszkár kutya Kiegészítő vizsgálatok eredményei 2015-02-11 Vér: SGOT: 32 SGPT: 186 ALKP: 757 KOLESZTERIN: 9.76 TRIGLICERID: 1.14

Kutyájánál fény derült a kezdődő májelégtelenségre és állatorvosa nyilván elmondta, hogy ennek számtalan (vírusos betegségek, bakteriális fertőzések, mérgezések, szív/keringési zavar, endokrin betegségek, tumor, tályog ...) ok állhat a hátterében. Mindezeket Ön is olvashatta a véreredmények magyarázatánál.

A kiváltó okot eddig ne sikerült megtalálni, ezt ne is mindig egyszerű, nem is mindig sikerül. Az ismételt fizikális-, vér labor-, ultrahang vizsgálatok is segíthetnek ebben, az is lehet, hogy egyéb kiegészítő vizsgálatokkal sikerül fényt deríteni az okra. Állatorvosának nyilván van ötlete miként kellene továbblépni ezügyben ill ha helyben kimerítették a vizsgálati lehetőségeket, akkor el tudja küldeni Önöket további kivizsgálásra.

A fogkő eltávolításának én nem látom akadályát, de ezt is célszerű kezelőorvosával egyeztetni.

Túlzott aggodalomra, pánikra egyenlőre semmi okuk, állatorvosuk láthatóan átgondoltam kezeli kutyájukat.

 

jelige: csicsi16
2015-03-02
Üdvözlöm. Van egy 16 éves /de lehet, hogy több, mert kaptam 1999.-ben, nem tudom mennyi idős volt akkor kb. 1 év körüli/. 2008 évben észrevettem, hogy az egyik arcán daganatszerű csomó van. Elvittem az állatorvoshoz és vizsgálatok után meg is műtötte, jó indulatú volt. Majd 2010 évben újból észrevettem, hogy a feje tetején és a másik arcfelén újabb csomó lett. A fején már ki is fakadt. Elvittem ismét és meg is operálták, levették ezeket is. Utána rendben volt. Kb. 1 éve észrevettem,hogy a nyakán van egy csomó borsó nagyságú és azt is észrevettem, hogy nől is kb. most mogyoró nagyságú. Közben a fülében is a belső cimpáján egy borsó nagyságú csomó van és levedzik. A nyakán lévő daganattal nem foglalkoztam, mivel öreg cica, a fülét azt kenegettem Betadine-val. De most egy-két nappal ezelőtt észrevettem, hogy a nyakán lévő daganat megfakadt. Most március 1.-én elvittem az ügyeletre és megvizsgálták. Kiderült, hogy nem egészséges a cica. /szív-, légzési-, problémája van, valamint nincs megfelelő hőmérséklete és kiszáradás veszélye is fennáll. A szőre erősen csomósodik, nem tudom, kifésülni, ezért több helyen már belenyírtam. A lényeg az, hogy az orvos ezek után nem mondta, hogy műteni kell, azt mondta én döntöm el, hogy mit akarok. Azt mondta, hogy kenegessem a Betadine-vel. A fenti betegségei, a cica kora miatt lehet, hogy rizikó? Kérem szíveskedjen tanácsot adni nekem, nagyon szeretjük, mivel tudnék segíteni neki, mivel kezeljem. Köszönöm a válaszát.

Konkrétabb tanácsot adhatnék, ha tudhatnánk mik voltak a korábbi műtétek során eltávolított tumorok szövettani eredménye. esetleg a friss vizsgálatok eredményei.

A jelenlegi helyzetben is a cica részletes és onkológiai kivizsgálásával lehetne felderíteni a cica onkológiai és esetleges egyéb megbetegedéseit.

http://kisallatbudafok.hu/szakrendeles/daganatos-betegek-kezelese-onkologia/daganatos-betegek-kivizsgalasa

Így kiderülhetnének esélyei, esetleges megoldásai.

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/daganatos-a-kutyam

 

jelige: Gizike
2015-03-02
Kedves Doktor Úr! Cicám hónapok óta atkás.Az orvosunk vagy fürdetőt ad neki, vagy gyengébb, erősebb injekciókat, de nem hatnak, csak kis ideig.Szerinte le van gyengülve a cica immunrendszere.Nem tudom mit tehetnék még,lassan hetente 20 ezret ott hagyunk a doktornál, de ez sem zavarna ha látnánk változást. Várom válaszát, üdvözlettel: Gizike cica gazdija

A legyengült immunrendszer hátterében akár komoly idült betegség is állhat. Az adatlap szerint a cica védőoltásai hiányosak, így nem kizárt, hogy vírustesztek elvégzésével gyorsan fény derülhetne a legyengült immunrendszer okára.

Ha a vírustesztek negatív eredményt hoznak, akkor is érdemes lehet részletes vizsgálatokat végezni, mert többféle egyéb krónikus betegség is okozhatja az immunrendszer gátlását. Ha a tüneti kezelés mellett sikerül megtalálni a rejtett okot, úgy derülhetnek ki a cica valódi esélyei.

jelige: kiskacsa6
2015-03-01
Üdvözletem mindannyiuknak ! Van egy félperzsa 7-hónapos fiú cicánk : Most lett a múlt hónapban ivartalanítva ,de a doktor azt mondta hogy nem találta meg mind a kettő heréit csak az egyiket találta meg és azt el távolította neki a másikkal nem érdemes foglalkozni amúgy-is annyira pici lehet hogy lehet hogy ha meg műtené akkor sem biztos hogy meg találná ,legyünk nyugodtak ha véletlenül-is jelezne akkor-is csak az alomba fog ! Én akkor meg kértem hogy nézze már meg a fülét-is mert fájlalta ha hozzá értünk neki erősebben erre azt mondta, ki tisztította neki kicsit koszos volt ! Meg kérdeztem tőle hogy nincsen semmi baja , azt mondta, hogy nincs ! De semmilyen oltást nem adott neki! Gondoltam ő tudja hiszen ő az orvos ! Azóta néha rázza a fejét-fülét és néha nyugalmi állapotban remeg és erős száj szaga van ! Kérem ha tudna segítsenek hogy mi tévők legyünk ! Előre is köszönjük !

A rejtetten helyeződő here műtéti eltávolítása is melegen ajánlott, hiszen ezzel is jelölget a cica, ivari érdeklődését sem veszíti el, még örökíti is a rendellenességet és ugyanúgy részt vesz a kandúr verekedésekben, mint egészséges kandúr társai. Azaz a cica újbóli operációja ajánlott néhány hónapon belül.

Az ivartalanítáés mellett nagyon fontos a kijáró macska rendszeres védőoltása és parazitamentesítése is.

A fülgyulladás kezelése és a szájszag megjelenése is állatorvosi vizsgálatokat, majd kezelést igényel. Mindezt háznál kevésbé, de egy jól felszerelt rendelőben gond nélkül el lehet végeztetni.

jelige: Micike2
2015-03-01
Jó napot kívánok! Arra szeretném megkérni,hogy legyen kedves válaszolni arra a kérdésemre ill. nagy gondomra,hogy mit tudok tenni a Mici cicámmal.A gondom az,hogy mivel kertes házban lakunk, így félig szoba,félig kerti cica.Ma reggel kitudja honnan jött haza és az egyik oldalán a szőre tiszta zsír (?) ,összeragadva,csomós.Megpróbáltam vizes ruhával letörölni,eredmény semmi, utána szárazzal, szintén semmi eredmény! Kérem mi lehet az az anyag és hogyan tudom eltávolitani ? Látom őt is nagyon zavarja,szinte egész nap nyaldossa magát, de sajnos neki sem sikerül...Lehet,hogy az éjszaka valamelyik szomszédnál belefeküdt valami kiöntött zsírba, olajba?? Nagyon szépen kérem mielőbbi tanácsát,mert nekem a cica a mindenem, mivel én sajnos öt éve súlyos mozgássérült vagyok.Köszönöm.kukaj.marti@gmail.com

Sokféle olajos/zsírszerű szenny egyikével, másikával kenhette ki magát a kijáró kandúr. Abból is lehet baj, hogy lenyalja a szőrről a szennyeződést. Megoldás lehet, ha olivaolajjal/paraffin olajjal bekeni a szennyezett területet, majd langyos vizes macska samponnal és bő vízzel  próbálja leoldani. Nem kizárt, hogy mindehhez segítségre is szükséges lesz.

Ha ilymódon nem sikerül lemosni a szennyeződés, akkor le kell nyírni a szennyezett terület szőrét.

Mindkét megoldásban segíthet kisállat kozmetikus, vagy állatorvos kolléga.

Az sem megnyugtató, hogy a kijáró cica az adatlap szerint nem oltott. Cicáéknál a rendszeres védőoltások és parazitmentesítések mellett az ivartlanítás is fontos a hoszú egészséges élethez.

jelige: ivartalanítás
2015-03-01
Tisztelt Hölgyem/Uram! Shar-pei 4 éves kan kutyámat tervezem ivartalanítani, mivel a lakásban tartom és elég sok váladék csepeg ki a nemi szervén keresztül. Ebben segít az ivartalanítás? Ezeknél a fajtáknál milyen negatív következményekre lehet számítani a műtét után? Köszönettel: András

Ha az elég sok váladk képződés és csepegés csak a megszokott ún smegma-képződés jelensége, azt csökkentheti ill megszűntetheti az ivartalanítás. Csakúgy segíthet a helyzeten, ha a kutya maszturbál, nyalogatja a péniszét - és ez tartja fenn a pénisz nyálkahártya és tasak gyulladását. Ilyen módon segíthet az ivartalanítás.

Sharpei és egyéb kutyák kan egyedeinél is megszűnik az ivari érdeklődés, tesztoszteronhoz kötődő agresszivitás, csökken a szökési hajlam és elmarad az idősköri jóindulatú prosztata megnagyobbodás (hyperplázia). A kutyák nyugodtabbak, kezesebbek és hízásra hajlamosabbak lesznek - ez utóbbi dolog miatt érdemes lesz a sok mozgásra és diétára odafigyelni.

jelige: Csippásodás
2015-03-01
Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Van egy 15 éves középuszkárom és 2-3 hete nagyon csipásodik mind a két szeme.Belül nyálkás (nem gennyes) kívül rászáradt barnás-vörös.Olyan módon rászárad kívül,hogy körbe az egész szeme,szemsarkai,szempillája,alsó szemhéj.Amúgy a szeme szép tiszta fényes élénk,semmi pirosodás vagy elváltozás.Lakásban (családi) tartom az udvaron szoktunk rohangálni és ott is végzi a dolgát el.Vannak tyúkok és másik házőrzőkutyám is,de velük nem érintkezik.A lakásban nincs por vagy hasonló irritáló anyag (hacsak az nem,amikor a kandalló néha befüstöl a megrakáskor,de olyankor egyszerre zárjuk is a szobaajtókat).1 éve volt klinikán az egyik szemfogát távolították el,mert lyukas volt és gennyes.Akkor csináltak teljes vérképet is és olyan egészséges mint egy kölyökkutya.Azt ajánlotta valaki,hogy tegyek egy pici almaecetet az ívó vizébe és az használ.Tettem neki,de semmi.Kamillával szoktam kitörölgetni,de nem mulasztja el. Elnézést a hosszú írásért.Kérem adjon tanácsot mit csinálhatnék.Sajnos anyagilag nem állok úgy,hogy klinikára vigyem az itteni állatorvos meg TSZ orvos nem igazán kutya,macska stb.Tudna ajánlani valami pénztárcakímélő megoldást? Előre is köszönöm a válaszát,köszönettel:Takács Beatrix

A korosodó kutya esetében is számtalan betegség okozhatja a kötőhártya gyulladást (csipásodást). Sajnos részletes vizsgálatok nélkül marad a kamillás törölgetés, még szemcsepp (antibiotikum és kortisol tartalmú) beszerzése is nehézségekbe ütközik.

Idősödő embereken és állatokon is gyakori a szem érzékenysége, váladékozása a rosszabb vérellátás és követlezményes degenerációs folyamatok miatt. Kérje állatorvosa segítségét legalább a szemcsepp beszerzésében. Ha néhány napon belül nem lesz  érezhető javulás, nem látok más megoldást,  mint a részletes kivizsgálást.

jelige: Pajzsmirigy
2015-03-01
Kedves Thuróczy Doktornő! Voltunk Önnél 1 évvel ezelőtt pajzsmirigy problémával,akkor kiderült hogy a szteroidok okozták a túl magas hormonszintet,így a kutyusnál szépen lassan megszűntek az éjszakai lihegés,remegés tünetei.(a kutyus 9 éves) Azóta, KB 1,5 hónapja készült egy teljes vérkép,itt a T4 34,5 NMOL. A hemaglobin viszont + 194,Hematokrit:++ 66,9 MCV: + 84,és még elég sok eredménye magasabb lett az átlagnál,mégis azt a választ kaptuk,hogy ez normális.A vérvétel óta voltunk még orvosnál,mert kiderült hogy a kutyusnak patella ficama van,akkor adott az orvos gyulladáscsökkentőt,kértem hogy ne szteroidot adjon,mert ebből már volt problémánk. Mosolyogva mondta hogy ettől nem lesz baja,mert nem szteroid alapú. Én úgy tudom az Nsaid készítmények nem olyan károsak vagy igen? Ugyanis a kutyus azóta megint minden éjszaka liheg,remeg,reszket,futkározik a lakásban,egyre idegesebb!!Megkérdeztem egy ortopédiában jártas orvost,aki elmondta,hogy 100% nem a lába miatt vágtázik,liheg a kutya éjszaka,mert ha a lába fájna,az bizony nappal is fájna,de akkor nincs semmi baja!! Nagyon félek hogy szteroidot kapott,és azért van rosszul,mert tavaly is pont ez volt.....))Szeretnék a Doktornőtől tanácsot kérni újra,hogy mit csináljunk? Hívjam fel,és beszéljünk meg egy időpontot? Lehet kéne egy újabb vérlabort csináltatni esetleg? Mert ugye az előző eredmény már 1,5 hónapja készült,és akkor még minden oké volt. Előre is köszönöm válaszát! ÜDV: Julianna

Tisztelt Tulajdonos! Egy év alatt sokat változhat egy korosodó
állat anyagcseréje, különösen, ha a mindennapjait betegségek nehezítik. Ahhoz,
hogy meg tudjuk ítélni, a jelenlegi tünetei összefüggésben vannak-e a végtag
problémákkal, ill. az arra kapott kezeléssel, valóban szükséges lenne egy
személyes találkozás és a beteg vizsgálata. Kérem, hívjon fel, hogy meg tudjunk
beszélni egy időpontot. (2015.03.02-án egész napos előadásaim miatt nem leszek
telefonon elérhető, így kérem, 03.03-tól keressen)

Üdvözlettel: Dr Thuróczy Julianna

jelige: Hédicica
2015-03-01
Tisztelt Doktornő! kétéves ivartalanított maine con kislány cicámmal kapcsolatban kérem a tanácsát.Nemrég a macskanáthát megelőzően 2 nappal fájdította a mellső lábait, sántított is. A kapott antibiotikum, hamar szüntette ezt a panaszt is. Még tavaly egy Giardia fertőzésnél ugyanez volt, duzzadtak is voltak a térdízületei. Hasonló panasza volt a Purevax ismétlő oltás után másfél héttel.Én humán eü. szakdolgozó vagyok(védőnő), mi erre azt mondanánk, T-helper I. dominancia. Tehetek-e valamit a cicámért, hogy ne legyen valódi autoimmun betegség a hajlamból? Noni és/vagy kolosztrum-készítménnyel van-e négylábúaknál tapasztalat? Hozzátenném még, hogy nagyon korán odaadta a tenyésztő, én pedig nem tudtam, hogy nem volna célszerű 12 hetes kora előtt elválasztani. Így csak 8 hetes koráig kapott anyatejet. Tisztelettel:G.Judit

Tisztelt G. Judit!

Szilágyi dr.-nő külföldi tanulmányúton van, így én (Balogh Lajos) próbálok válaszolni a kérdésére. A vírusos macskanátha, majd Giardia fertőzés időszakában, majd oltás után tapasztalt ízületi gyulladások valószínűsítik a túlzott immunválasz és antigén-ellenanyag komplexek által mediált ízületi gyulladások diagnózisát. Emiatt a veseparamétereket (mellette vérkép, májparamnéterek) is érdemes lehet ellenőrizni, de szerintem latens vírus hordozás kiderítése céljából vírusteszteket is érdemes lehet elvégezni a cicán.

Humán, vagy nem -macska kolosztrum készítmény adásával nekünk biztosan semmi tapasztalatunk nincs, nem tudok mások által leírt esetekről sem - de a 2 éves ivartalanított nőstény esetében nem alkalmaznám, pláne azért nem, mert nem kizárt, hogy amúgy is a túl sok keringő ellenanyag (ill ellenanyag-antigén komplex) okozhatja a problémát. A noni termékekkel biztosan nem lehet bajt tenni, kérdés hogy ezzel teszünk-e bármit is az autoimmun betegségek megelőzésére.

jelige: Dönci
2015-03-01

Tisztelt Állatorvos!

14 éves kandúr macskánknál 6 éve diagnosztizálták, hogy macska AIDS betegsége van. A nyáron rendbe kellett hozni a cica fogazatát, egy tályog is keletkezett nála a rossz fogból adódóan. A fogászati kezelés után visszatért az étvágy, a tályog is begyógyult, mivel kellően el lett látva. Most azonban 7 hónap elteltével megint a fogát rendbe kellett hozni, több fogát ki kellett szedni. Az étvágya megint a régi lett. Az a tény, hogy 7 hónap múlva megint fogászati kezelésre szorult a cica valóban utalhat a vese nem megfelelő működésére? Vagy ez inkább a kornak, esetleg nem megfelelő tápnak tudható be, vagy valami másra utalhat? Köszönet előre is válaszáért!

Az elhúzódó  vírusos alapbetegség, a visszatérő szájüregi fekélyek, tályogok és a 10 év feletti kor miatt valóban ellenőrizni kell az öregúr vese- (máj- és csontvelői- ...) paramétereit is.

Az is nagyon valószínű, hogy speciális gyógytápra lesz szüksége a foghíjas öregúrnak.

jelige: Leukózis3
2015-02-26
Tisztwlt Doktor úr! Köszönöm a Leukozis jeligére írt válaszait! Már csak annyi kérdésem lenne,hogy a tünetek megjelenése után kb.mennyi idővel lehet biztosan kimutatni a leukózis-aids fertőzöttséget?Várom válaszát:Bicskey Tamás

Kedves Gazdi!

A rendelőnkben használt teszt esetében minimum 28 napnak kell eltennie a macskák leukémia vírusával való fertőződéstől, hogy a teszt kimutassa azt. Mi a Virbac cég SPEED Duo FelV-FIV tesztjét használjuk. Ez eltérő lehet tesztenként, így meg kellene kérdeznie a viszgálatot végő kollégát, hogy az ő tesztjük esetében mi a helyzet.

<< <  3 / 412 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.03.06
Még mindig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2015.02.25
Gazdit keres két 7 hetes keverék kislány kutyus! Gazdájuk sorsukra hagyta őket, most ideiglenes helyen vannak, de végleges, szerető otthont keresünk a számukra. Előreláthatólag maximum közepes termetűek lesznek. Tüneményesek, kedvesek, bújósak. 20 335 3571 ; oszmun@gmail.com
2015.02.14
ELVESZETT! (Ady Endre út környéke) Szürke-fekete cirmos 6 éves macska nőstény, "Mirci" névre hallgat, aki néhány napja eltűnt. Ha valaki tud róla kérjük értesítsen a következő telefonszámon: 226-5654 vagy a 06-30-665-0418