Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Vörös láb
2014-11-05
Tisztelt Doktor úr/Doktor nő! A következőt vettem észre hogy a macskám az első bal lábára sántít és a szőre alatt a bőre vér vörös az egész lábszárán de máshol mindenhol normális.

Kedves Gazdi!

Bár benti macska, mégis legelőször sérülésre gondlnék- beakadt valahová, beszorult, amitől bevérzett a lába és ezt vette észre a szőr alatt. Legjobb lenne állatoroshoz vinni, aki meg tudja vizsgálni, akár a szőrt is leborotválva, esetleg röntgenezni, ha szükségesnek tűnik!

jelige: csirke
2014-11-05
Tisztelt állatorvos! kutyánál előforduló csirkehús allergia tüneteit szeretném megkérdezni, illetve azt hogy olyan is lehetséges, hogy egy darabig tolerálja az allergiát a kutya és csak idős korára lesz allergiás rá?  Köszönöm a választ, Bea Mór

Kedves Gazdi!

A táplálékallergia kutyáknál általában viszketegségben, bőrgyuladásban szokott megnyilvánulni- rágják a lábukat, viszket a fejük körül, elgennyesedik a bőrük. Jelentkezhetnek még gyomor- és bélrendszeri tünetek, mint ahasmenés, hányogatás, gázosodás, hasi fájdalom.

Általában a tápallergia 2-3-4 éves korban szokott jelentkezni, de előfordulhat, hogy idősebb korban kezd el problémák okozni, illetve akkor tűnik fela tulajdonosnak, mert súlyosbodik, esetleg valamilyen más betegítő tényező is fellép, ami súlyosbítja a tüneteit. Alapos kivizsgálás, esetleg bőrgyógyászati szakrendelés is szükséges lehet.

jelige: Golden retriever
2014-11-05
14 éves fiú kertben tartott golden retrieverünk a hideg beköszöntével egyre gyengébbé válik, gyakran megremeg, étvágytalan, nehézkes a mozgása. Lehet-e bármit segíteni rajta? A héten mindenképp elvinnénk Önökhöz.

Kedves Gazdi!

Nagyon jól teszik, ha elhozzák a rendelőbe, mert így derülhet ki, hogy az öregségen túl milyen olyan betegsége lehet, amin esetleg tudunk segíteni.

jelige: Brumi
2014-11-04
Tisztelt Doktor Úr/ Nő Már sokszor kértem a tanácsát,és köszönöm a válaszokat.Brumikát , már el akarták altatni de valahogy nem vitt rá a lelkiismeretem, amíg nem tudom igazán mi a baja a cicámnak. Orvostól orvosig jártunk, a leletei nem voltak olyan rosszak mégis mindig ment a hasa, hányt és nem evett.Utolsó esélyt még megpróbáltuk SzIE Állatorvos-tudományi klinikára elvittük, ott maradt a kórházba akkor még felmászott a ház tetőre.Napi szinten beszéltünk a doktornővel, sok esélyt nem adott a cicának csak 50 %ot. Kértem ha nem tudják megmenteni akkor altassák el ne szenvedjen szegény , mivel már augusztus óta betegeskedett. Kiderült, hogy daganatos, de azt mondta jól van a cica , eszik és javasolja a kemoterápiát .Okt 27-én vittük be és november 2 án mentünk érte. A cicára nem is lehetett rá ismertni. Piszkos volt bűzlött ,a szőre sárga volt csak nézett, de már nem voltak olyan tiszták a szemei.Otthon megfürdettük, szegény össze-vissza dőlt, elesett, aztán megint meg idult de a hátsó lábai szétestek, ivott egy cseppet aztán a hasmenés , hányás felváltva az éjszakát vele töltöttük. Reggelre már alig élt gyorsan elszaladtam az orvoshoz , de nagyon csodálkozott, hogy ilyen állapotba hagyták a cicát, hiszen már haldoklott, ekkor végleg elköszöntem tőle. kértem ne haragudjon rám , csak az életét szerettem volna megmenteni, de nem sikerült.Haza vittük és a kertbe eltemettük. Ezt csak azért írtam le Önnek, hogy miért kellett hitegetni, és a cicát kínozni mikor tudták hogy nincs esélye.Megkérdezték mennyi az az összeg amit a cica megmentésére szánok. Megmondtam az összeget, ( persze ez csak formalitás mondták ) pont annyit fizettem érte se többet, se kevesebbet, pedig 2-3 nap után már tudták, hogy menthetetlen.Soha nem bocsájtom meg magamnak, hogy elhittem, hogy jól van és eszik. Ezt muszáj volt leírnom Önnek, mert a fájdalmam mérhetetlen. Köszönöm az eddigi tanácsokat, de még van három cicám, csak azt nem tudom, hogy ezután ha betegek lennének,lenne e valaha is bizalmam. Üdvözlettel: Kemény Józsefné Kiss Éva

Emlékszem a Brumi történetére a hosszadalmas vizsgálatokra, a tanácstalanságra és a fokozatosan romló állapotára.

Biztos vagyok abban, hogy Ön is, és kezelő orvosai, valamint az Állatorvos-tudományi Egyetem belgyógyász specialistái is jót akartak a Bruminak, meg akarták gyógyítani, vagy legalább az életét meg szerették volna hosszabbítani, szenvedéseit enyhíteni. Azt pedig csak remélem, hogy a tragédia után sem veszítette el végleg a bizalmát az állatorvosokkal szemben.

Sajnálom a Brumit, Önt, állatorvosait, az egész történetet, és köszönöm, hogy megosztotta velünk fájdalmát.

Mindhárom cicának hosszú, boldog, betegségektől mentes életet kívánok!

jelige: szteroid
2014-11-05
Udvozlom, 6 eves mopsz kutyam cukorbeteg. Betegseget tokeletesen kordaba tudtuk tartani eddig. Par hete kotohartyaja lett majd megallapitottak, hogy szurkehalyogja is van. 3 fele kenocsot kap (Catacol 0,1, Optimunne, genteal) a szemere. Miota ezeket hasznaljuk kezelhetetlen a cukorszintje. Allandoan magas neki. Allatorvosi tanacsra megemeltuk 2 egyseggel az inzulinjat es ugyanugy magas neki. A szemorvost jelen pillanatban nem tudjuk elerni. Neten azt olvastam, hogy a steroidos dolgok megzavarhatjak, sot akar okozhatnak is cukorbetegseget. Igy majdnem biztos, hogy valamelyik kenocs okozza ugye? Koszonom elore a segitseget.
Kedves Gazdi!
Bár jól olvasta, hogy a glükokortikoid vagy "szteroid" tartalmú gyógyszerek okozhatják a vércukorszint ingadozását, de az Ön által említett egyik szemészeti gyógyszer sem tartalmaz ilyet, és  szemész állatorvossal is konzultálva, kicsinek látszik az esélye, hoy bármelyik szemcsepp vagy kenőcs lenne felelős a vércukorszint ugrálásához. Konzultáljon a kezelő állatorvosával arról, hogy mi lehet a baj!
jelige: Magyar vizsla SOS
2014-11-05
Tisztelt Doktor Úr! Magyar vizsla szukám tüzel, 39,5 fok a hőmérséklete, megállás nélkül remeg, fújtat, véresek a szemei, bágyadt. Nem érünk el egy állatorvost se telefonon mi lehet a baja,kérem segítsen!! Előre is köszönöm

Kedves Gazdi!

Sürgős esetben sajnos nincs más megoldás, mint beugrani a kutyával az autóba és elvinni a legközelebbi ügyeletes állatorvosi rendelőbe- kórházba-klinikára, mert telefonon sem tudnak valódi segítséget nyújtani a kollégák. Ilyet az interneten is lehet találni. Remélem nem lett nagy baj, és azóta már sikerült kivizgsáltatni és a gyógyulás útjára lépett a beteg.

jelige: Dórika
2014-11-03
Tisztelt Doktorúr/Doktornő! Beagle kutyánk szeptemberben fialt. Egy hete azt vettük észre, hogy az emlői megduzzadtak, és enyhén lilás színük volt. Elvittük állatorvoshoz, ahol azt mondták, hogy enyhe emlőgyulladása van, és rengeteg teje. Kapott injekciót és gyógyszert, ami ma reggel fogyott el. Az állatorvos tanácsára naponta egyszer enyhén masszíroztam. Tegnap 6 kölykéből 5-öt elvittek, egy még marad kb. két hétig. Ma délutánra az emlői nagyra duzzadtak, és kemények. Ismét megmasszíroztam, és tejet nyomtam ki belőlük, aminek hatására a kemény, feszülő tapintás enyhült. Azonban az egyik emlője annyira érzékeny lehet, hogy már az érintésemtől felvonyít a kutyám. A kérdésem az lenne, hogy mit tehetnék, amíg sikerül állatorvoshoz eljutni? Az interneten sajnos nem találtam egyértelmű válaszokat (van aki szerint "fejni" kell a kutyát, más szerint tilos), rosszat pedig nem akarok tenni. Hidegvizes borogatás segít? Válaszát előre is köszönöm! Egy aggódó gazdi

Kedves Gazdi!

A hidegvizes, vagy inkább hűvös kamillateás borogatás segíthet, amíg eljutnak állatorvosukhoz, aki akár gyógyszeres apasztást, antibiotikumos kezelést is előírhat, a tünetektől függően.

jelige: ősz kölyök
2014-11-05
8 hónapos a jagd terrier kanunk ,ami csoki szinü és kb 2 hónapja előjöttek a hátán ősz szőrszálak meg a szemőldökénél is, Az eggyik alom testvérénél is ugyan ez a gond! mind a kettő szálkás szőrű, fajta tiszták! Kérem mondjon valami megnyugtató választ, reméljük nincs semmi belső illetve valami rendellenes bajuk! előre is köszönjük.

Kedves Gazdi!

Nem akarnám túlságosan megnyugtatni, mert előfordulhat, hogy hormonális betegség (pl. a pajzsmirigy alultermelése, esetleg Cushing-kór) okozza a korai őszülést, de a máj megbetegedése is felelős lehet érte. Keressék fel állatorvosukat vagy endokrinológiai szakrendelést a kutyával!

jelige: macskavér
2014-11-01
Tisztelt doktorúr/doktornő! A macskám lába megsebesült, elkezdett vérezni is. Az lenne a kérdésem, hogy lehet -e nekem bajom attol, hogy a macska vére rákerült a kezemre? Mert elsősegélynyújtásnál nagyon felhivják erre a figyelmet, de ugye ott egy embertársunk vérével találkozunk. Köszönöm a segítségét előre is!

Kedves Gazdi!

Sajnos emberi megbetegedések ügyében nem adhatok felvilágosítást, nincs erre jogosítványom, felhatalmazásom, forduljon háziorvosához, vagy más emberorvoshoz. Lehet, hogy a cicára is ráfér egy alapos vizsgálat, ha nagy volt a sérülés.

jelige: Szőrmók
2014-11-05
Egy fiatal kandúr cicáról lenne szó. Azt vettük észre, hogy nagyon bágyadt, nem eszik és inni is alig-alig. Fehér habot hányt és habzik is a szája. Mi baja lehet?A cica udvaron tartott másik két macskával és egy kutyával együtt.

Sajnos az a helyzet, hogy a nem oltatott, nem féregmentesített, nem ivartalanított .... nem helyesen táplált, kijáró kölyök macskák nagyobb része nem éri meg a felnőttkort, mert a kölyökkori vírusos betegségek, parazitózisokkal szövődve elviszik őket. Az a szerencsés kisebbség, amely mégis ivaréretté válik 2-5 éves korában pusztul el - míg a féregmentesített és rendszeresen oltott, fiatal korban ivartalanított egyedek többsége 15-22 évig él.

http://kisallatbudafok.hu/szolgaltatasaink/allatorvos/altalanos-betegellatas/oltasok/oltasok-macskaknak

http://kisallatbudafok.hu/hirlevel-archivum/kedvcsinalo/a-felelos-allattartas

A legnagyobb esély szerint a cica egy vírusos betegségben szenved, amit paraziták is súlyosbítanak. Nem kizárt, hogy mielőbbi részletes vizsgálatokkal majd intenzív kezeléssel még megmenthető egy felkészült kisállatokkal foglalkozó rendelőben.

jelige: Pincsilány
2014-11-01
Tisztelt Válaszoló! 6 éves lány palotapincsi kiskutyámnak a bal alsó emlőjében kitüremkedő, nem egyenletes felszínű "csomó " található. Állatorvos látta. Adott neki gyulladás csökkentő injekciót. Valamivel kisebb lett, de nem tűnt el. Visszavittem, de az orvos szerint nem kell foglalkozni vele. Ez 1 éve volt. Nem nőtt, nem fájt neki, ugyanúgy viselkedik. De most úgy veszem észre, mintha nőtt volna. Többször fialt már. De már egy jó ideje nem (1,5-2 éve). Lehet abból maradt vissza valami? Tejkő? Daganat? Válaszát előre is köszönöm!! Tisztelettel: Mariann

Kedves Gazdi!

Rendelőnkben az szoktuk javasolni, hogy az emlőben található tömött, keményebb csomókat távolítsuk el, és lehetőleg kössük össze egy ivartalanító petefészek eltávolítással a műtétet, amíg jól van a kutya, és ne várjuk meg, amíg megnő, netalántán áttétet ad másik emlőbe, távolabbi szervekbe, mint például a tüdőbe.

Természetes nem minden rendelőben ez a nézet, lehet várni is, esetleg mintát venni belőle, persze egy pillanatnyi eredmény nem biztos, hogy fél-egy  év múlva, vagy akár pár hónap múlva is érvényes lesz. Minden tüzelésnél újra megduzzadhat az emlő, eseleg álvemhesség alkakulhat ki, tejelni kezd, begyullad, ami ronthat az emlő állapotán.

További információt talál Publikációi rovatunkban az emlődaganatokról: ITT, az álvemheségről ITT.

jelige: Beagle betegség
2014-10-29
Fehér az ínye, eszik, de csak keveset, nem iszik. Adtam neki fájdalom csillapítót, segített. Nagyon sárga a pisije. A széklete normális, bár kicsit folyós. Kullancs fertőzés lehet?

Kedves Gazdi!

A sápadt, vérfogyott nyálkahártyák jelenthetik azt, hogy a kullancsok által terjesztett Babesiosis okozza a kutya tüneteit. Minél hamarabb állatorvoshoz kellene vinni, mert az otthoni gyógyszerezés, főleg ha nem kifejezetten kutyának való gyógyszert kap, többet árt, mint használ! Állatorvos meg tudja alaposan vizsgálni, vérképet, vérlabor vizsgálatot, vizelet vizsgálatot, hasi ultrahang vizsgálatot, röntgen vizsgálatot tud végezni szükség esetén, ami alapján kiderülhet, hogy mi okozza a betegségét. Ne várja meg, még rosszabbul lesz!

jelige: tacsi
2014-10-29
Kedves Doktornő/Doktor Úr! A kutyám kb. 3 éves menhelyről áprilisban hozzánk került tacskó. Mióta hozzánk került, de főleg a nyár folyamán már volt tüsszögéses, vízivás után öklendezéses panasza. Többször voltunk emiatt orvosnál is, de akkor allergiára gyanakodtak. Most kb. 2 hete igen erősen folyik az orra (a váladék barnás színű), tüsszög, köhög, és váladékot öklendezik fel. Éjszaka a tünetek fokozódnak, nem is nagyon kap levegőt orrdugulás miatt, és így nem sokat alszik. Túl vagyunk egy antibiotikumos kúrán, de az állapota nem javul, ha lehet, akkor talán kicsit romlott is. Mi lehet a probléma, és mit lehet tenni a továbbiakban, hogy javuljon az állapot? Köszönöm szépen a választ!

Kedves Gazdi!

Okozhatja az orrfolyást egy régebben felszippantott toklász (ez leginkább csak egyoldali orrfolyást szokott okozni), gombás fertőzés az orrüregben, de jöhet mélyebbről is a váladék, légcsőből, a tüdő felől, esetleg a gyomorból. Ha fáradékonyság, láz, étvágytalanság is csatlakozik a tünetekhez, akkor egy komolyabb szívelégtelenségről, tüdőgyulladásról is szó lehet, ami a mellkas röntgenen, szívultrahang vizsgálat során kiderül. Ha nem segített az antibiotikum kúra, akkor alaposabb kivizsgálás szükséges. Ha kezelőorvosa is egyetért, akkor például mintavétel az orrváladékból, az orrtájék, a mellkas röntgen vizsgálata, szívultrahang vizsgálat, esetleg altatásban az orrüreg rhinoscopos vizsgálata mind segíthet tisztázni az okokat.

jelige: Brumi
2014-10-27
Tisztelt Doktor Úr / Nő!  Már kértem a tanácsát, Brumi cicám állapotáról, de most ismét a tanácsát szeretném kérni. Brumika 12 éves, augusztusba hirtelen elkezdett fogyni, elvittük az orvoshoz , vér, ultrahang, pajzsmirigy vizsgálat minden lelete jó volt. Kapott infúziós kezelést, egy kicsit jobban is lett, de aztán megint visszaesett az állapota. Nem evett, hányt hasmenése volt. Megint visszavittük ismét infúzió, és kapott Diarsanylt hasmenés ellen. Sajnos ez sem segített. Már olyan rossz állapotba volt, hogy megint visszavittük, de már elküldtek vele, a Klinikára mert nem tudták elképzelni, mi lehet a baja a cicának, de este volt, így egy másik orvoshoz vittük el. 34,8 ra lehűlt testhőmérséklete, szintén vért vettek tőle, ami megint negatív lett. Infúziós kezelést kapott, dexadreson injekciót amitől szintén jobban lett. Melegítettük , és a testhőmérséklete 38.8 ra emelkedett. Bélsár vizsgálatot is elvégezték, de szintén negatív lett. Negatív bélflóra a kórlapján a minden vizsgálat negatív. Most Prednitab 5 tablettát kapott, de már szegény menekül ha meglátja így most, injekcióba kapja 3 héten keresztül. A hasa még mindig megy, egyik nap eszik, a másik nap nem, diétás ételt adunk neki, majd kedden kell visszavinni, az újabb injekcióra. A vizsgálat eredménye belei erősen gyulladtak, a belek tapintata csőszerű. Már nem tudom mit tehetnék érte. Van-e remény, hogy ebből a betegségből meggyógyul? Mert szenved a cica, és szenvedünk mi is, hogy ezen az állapoton hogyan tudnánk még segíteni. Válaszát előre is köszönöm, Kemény Józsefné Kiss Éva

Kedves Gazdi!
Az előzményekből és a mostani történésekből is az kezd körvonalazódni, hogy a korábbi diagnózis, az IBD, vagyis Irritábilis Bél Szindróma megállja a helyét és a belek immuneredetű gyulladásában szenved a cica, amely egy nem gyógyíthat, csak karbantartható.

Kiegészítő kezelésként ajánlják a hypoallergén táplálást, mert igen gyakran táplálékra is allergiásak az ilyen cicák. Ez lehet kész táp (pl. Royal Canin hpoallergén, Trovet, EUkanuba, stb.), de lehet házilag elkészített, emberi fogyasztásra szánt nem zsíros hús, pl. főtt, sült csirkemell. Nagyon fontos a folyamatos féreghajtás, és időnként egy antibiotikum kúra is hasznos, a bélben élő baktériumok számának a csökkentésére. Ilyen súlyos, elhúzódó esetekben, ha állatorvosai is tancsátalanok, akkor célszerű gastroenterológiai szakrendelést is igénybe venni.

jelige: hasmenés
2014-10-27
Tisztelt állatorvos! Azzal a problémával küzdök, hogy 15.5 éves kutyámnak, kb egy hete megy a hasa. Korábban is rizst és főtt csirkét kapott , tehát az ételében változás nem történt. Volt ma állatorvosnál a dia dog nevű rágótabletta napi 2X -i adását javasolta, sajnos nem igazán változott semmi, csak annyi hogy legfeljebb kevesebbszer van hasmenése. Kevés friss vért és nyákot is láttam a székletében. Ezt leszámítva étvágya ugyanúgy van és kedve is jó. Kérném tanácsát, nagyon köszönöm.

Kedves Gazdi!

A Dia Dog rágótabletta a tüneti kezelés fontos része lehet, ám ha nem javul a helyzet, akkor alaposabb kivizsgálás is szükséges lehet, az egyszerűbb, olcsóbbtól a bonyolult, nagyobb beavatkozást igénylőig. Bélsárvizsgálat, bélsár tenyésztés, citológia hasznos adatokkal szolgálna arról, hogy van-e parazita, kórokozó baktérium, esetleg gomba a bélsárban, normális-e a bélflóra, kell-e probiotikum, amely visszaállítja a normális bélflórát. A friss vér, a nyák a bélsárban a vastagbél, a végbél érintettségére utal, ahogy a jó általános állapot és a megtartott étvágy is. Viszont a kuytus életkora miatt felmerülnek olyan betegségek is, amelyek alaposabb kivizsgálást, pl. vérlabor vizsgálat, hasi ultrahang, röntgen, vagy akár a bél-biopszia vétel,  rectoscopia, vagyis a végbél endoszkópos vizsgálata is.

jelige: Vicuska
2014-10-27
van egy yorki kölyök kutyánk 3 hetes és még nem nyilt ki a szeme szeretném tudni hogy mi lehet az oka. Az anya méhben el volt nyomva és vissza van maradva a fejlödésbe sulya 20gramm a testvéreié 750gramm

Kedves Gazdi!

A yorkshire terriereknél igen gyakoriak a fejlődési rendellenességek, a genetikai defektusok, mert igen nagy a beltenyésztettség, nem feltétlenül tudatosan választják ki a szülőket. A legtöb rendellenességre csak kiegészítő vizsgálatokkal: röntgen, szív- illetve hasi ultrahang vizsgálat, vérlabor deríthet fényt.

A legkisebb növésű yorkinak is 3 hetesen már legalább 200 grammot kellene nyomnia, 20 grammosan nem túl jók a kilátásai, valószínű az is, hogy veleszülette fejlődési rendellenessége is van, de ha elviszik állatorvoshoz, akkor meg tudják vizsgálni, kiderülhet, hogy esetleg van-e kötőhártya gyulladása, ami összetapasztja a szemhéjait, vagy csak a fejlődésben való visszamaradás miatt nem jut el idáig. Ha nem eszik-iszik, akkor ebben is segíteni kell neki, illetve érdemes átbeszélniük az hozzátáplálást is.

jelige: speciális kutyatáp
2014-10-27
Azt szeretném kérdezni hogy Magyarországon van d olyan cég ami beteg kutyusoknak keszit specialis tápot szemelyreszoloan. A kutyamnak aki most 10 honapos , portoszisztémás sönt betegsege volt amivel megmutottek de még mindig figyelni kell arra hogy mennyi fehérjét kap mert a mája még nem az igazi. ezert itt nemetorszagban van egy Futalis nevu ceg akiktol szoktunk rendelni tapot...minden honapban vervetel akkor megnezik az ammoniaszintet..majd felhivjuk a futalist bediktaljuk az erteket illetve a kutya sulyat eesők ennek megfelelően keszitik neki el a tápot..pl most a majara mariatövist is raknak bele stb.. valiszinu h hazakoltozok Magyarorszagra es szukségem lenne egy hasonlo kutyatápos cégre.vagy hogyan lehetne ezt kint megoldani?

Kedves Gazdi!

Sajnos nem hallottam, nem olvastam ilyen nagyszerű szolgáltatásról Magyarországon, nyilván hiánypótló lenne a szolgáltatás.

jelige: Bodza
2014-10-27
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Szeretnék tanácsot kérni kutyusommal kapcsolatban. 2014. október 21-én reggel a szobatiszta kutyám viselkedése, hangulata megváltozott. Bent végezte el a dolgát, hányt, levert volt, hihetetlen szomorú. Folyamatosan kint ült a teraszon annak ellenére hogy benti kutya. Láttam, hogy valami nagyon nincs nála rendben. Ahogy megsimogattam, éreztem,hogy hatalmas az egyik emlője. Azonnal elvittem állatorvoshoz, hiszen tudtam, láttam rajta, hogy nagyon nincs jól. Az orvos véleménye az volt első látásra, hogy emlődaganat. Mondtam neki, hogy tegnap még nem volt semmi eltérés a kutyán, ágyban alszik, minden este agyon simizem, éreztem volna bármilyen eltérést rajta. De úgy érzem ( lehet tévedek) nem hitt nekem. Valahogy nem értem, tényleg elképzelhető, hogy 1 nap alatt kb. egy fél pingpong labda méretű daganat nő a kutyám emlőjébe? Kapott injekciót és Noroclav 250 mg-os tablettát, naponta 2x1/2-et. Hétfőn kell visszavinnem, de egyenlőre javulást nem tapasztaltam. Nincs ivartalanítva, de ezzel kapcsolatban már megtettem a lépéseket, a kérdés az, hogy emlőeltávolítással együtt fog e megtörténni, vagy sem! Szeretném tudni, hogy tényleg elképzelhető, hogy ennyi idő alatt ekkora daganat nő a kutyámra? Rendszeresen fésülöm a hosszú szőre miatt, arra gondoltam, hogy esetleg megsérthettem fésülés közben (előtte való nap délután fésültem át), de a mellkasán mindig óvatos vagyok. Rendszeresen viszem kutyakozmetikushoz, aki nagyon lelkiismeretes, szólt volna, ha bármi eltérést látott volna a kutyán. Imádom ezt az állatot, tényleg én hibáztam? Nagyon köszönöm, Koronczai Viktória

Kedves Gazdi!

Nehéz a távolból diagnózist felállítani, pláne vizsgálat nélkül, de valóban nem gyakori, hogy 1-2 nap alatt nőjön meg egy emlődaganat. Az már sokkal gyakoribb, hogy begyullad az emlő és a gyulladás alapjában van egy daganatos elváltozás, amely hajlamosít a gyulladásra, mert például álvemhesség alatt elzárja a tejelevezető utakat. Ha változik az elváltozás, esetleg meleg, fájdalmas, gennyedzeni kezd, akkor még akár arra s szükség lehet, hogy sebészileg megnyissák. (Emlőaganatokról lvashat részletesebben ITT.)

Az antibiotikum mindinképpen segíteni fog a gyulladáson, és az ivartalanítás időpontjára már bizonyosan kiderül, hogy egy emlőgyulladásól, vagy daganatról van-e szó, illetve, hogy álvemhes-e a kutya, amelyet szükséges gyógyszeresen is elmulasztani, hogy a tejtermelést leállítsák. (Álvemhességről részletesen olvashat ITT.)

Sajnos mi, állatorvosok igen gyakran találkozunk olyan esettel, amikor az állattartók ilyen-olyan okokból nem tudnak elég figyelmet fordítan állatukra, így néha nehéz kihámozni a gazdi elmondásából a kórelőzményt. Ez Önre nyilván nem vonatkozik, hiszen leveléből kitűnik, hogy igen nagy gonddal és felelősségteljesen gondoskodik kutyájáról.

jelige: szívritmuszavar
2014-10-27
Tisztelt Doktor Úr! A probléma, amivel Önhöz fordulok, hogy 13 éves, kistestű korcs ivartalanított kan kutyámnak szívritmuszavara van. Kb. fél éve vettem észre, megmutattam állatorvosnak, aki nem találta vészesnek az állapotát. Ednytet javasolt neki, azt mondta, azzal nem ártunk neki, sőt, segíti a szívműködést. Azóta kapja is folyamatosan a gyógyszert, naponta fél tablettát. 1-2 nap után már szemmel láthatóan jobban érezte magát a kutyus, sokkal élénkebb volt, viszont a szívritmuszavar nem változott. Sőt, ma azt vettem észre, hogy a szívverése olyan hangos, hogy kb. 1 m-ről hallani lehet (nyugalmi állapotban erős suhogó hang). Egyébként a korához képest élénk, jó étvágya van, de az utóbbi kb. 2 hónapban elég sokat fogyott. A kérdésem, hogy nem ártok-e neki azzal, ha továbbra is ezt a gyógyszert adom neki, ami ugyebár emberi gyógyszer, és hogy mire utal a hangos szívverés? Kell-e tartani tőle? Most, hogy egyre hűvösebb van, bent kéne-e tartanom a házban, melegben? Kérem, segítsen, mert nagyon aggódom érte! Előre is nagyon köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Nóra

Kedves Gazdi!

Legjobb lenne egy kardiológiai kivizsgálást kérni a kutytusról, mert csak hallgatózással nem lehet pontos diagnózist felállítani. A vérnyomásmérés, EKG, szívultrahang vizsgálat összességében fog segíteni felállítani a diagnózist, hogy a megfelelő gyógyszereket kapja a kutyus.

A hidegben mindenképpen jó lenne őt zévédett, lehetőleg fűtött helyen tartani, mert az idősülő szerevezetet  megviseli a hideg és a huzat. Ilyenkor jó minőségű, táplálóbb, lehetőleg meleg táplálék, esetleg idős állatoknak való táplálékkiegészítők is segíthetnek a tél átvészelésében. Kutyák táplálásárl olvashat bővebben ITT.

jelige: Shadowflower
2014-10-27
Ivartalanított, fiatal nőstény cicámat egy hónapja hoztam el egy menhelyről. Az utóbbi kb. 2 hétben vettem észre, hogy az egyik füléről részben eltűnt a szőr, a bőr ott durva, sprőd tapintású, valamint apró, sötét/feketés foltok jelentek meg az álla környékén és a füle tövében. Kérem tanácsukat, mitévő legyek az ügyben. A rendellenességek láthatóan nem zavarják a mindennapjaiban, viszketés jeleit nem tapasztaltam, de nem tudom, mitől alakulhattak ki a fekete foltok. Segítségüket előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Állatorvosa meg tudja vizsgálni az egész cicát, különös tekintettel a fülére, mintát tud venni belőle, hogy megnézze van-e fülrüh, fejrüh, baktérium, gomba, bármilyen más rendellenesség a külső hallójáratban. Ha ebből nem derül ki semmi, akkor lehet bőrkaparék mintát venni, hogy kiderüljön, van-e az áll környékén, a bőrfelszínen külső élősködő, kórokozó. A féreghajtás, bolhairtás is fontos lehet megfelelő készítménnyel. Ha ezzel megvannak, és még mindig nincs eredmény, akkor lehet vérlabor, hormonális, allergiás betegségek irányában is vizsgálódni, közben pedig tünetileg lehet kezelni a cica bőrét-szőrét.

jelige: higel
2014-10-24
Jó napot kívánok! Egy hónappal ezelőtt hozzánk került egy 11 hónapos havanese kiskutya. Egészséges, értelmes kutyus, de sajnos van egy gusztustalan szokása. Többször rajta kaptam, hogy a saját ürülékét akarja megenni. Próbálom őt szemmel tartani és amikor kakil, akkor azonnal eltakarítani a kutya piszkot, hogy ne legyen lehetősége megenni. De sajnos mindig nem lehetek mellette. Nagyon örülnék, ha tudnának nekem valamit tanácsolni ezzel kapcsolatosan.Válaszukat előre is köszönöm!

Kedved Gazdi!

Meg kellene vizsgálni, mit kap enni, mert lehet, hogy valamiben hiányt szenved- például rostokban. Valóban le kell erről szoktatni, mert súlyos bélfertőzést is kaphat a bélsárevéstől. Ha csak egy rosszszokás, nem valamilyen hiánybetegség, akkor következetes, kitarzó viselkedés tréninggel sikerülhet a leszoktatás, amihez akár kutyakiképző segítségét is igénybe lehet venni.

jelige: Cicakatasztrófa
2014-10-24
Tisztelt Doktorúr/nő! Nagyon kétségbe vagyok esve, nem tudok mit tenni, de a macskám, Kex a legfontosabb, ezért gondoltam ez már csak segíthet. A kandúr körülbelül 6 éves, kinti cica, kint is alszik. Egyik nap elkezdett szirtyogni, szürcsögni légzés közben. Azt hittük elmúlik, valami kisebb meghűlés, de körülbelöl másfél hete elkezdett a bal orra mellett feldgadni, nyomásra érzékeny és abból az orrából nem is jön takony (ami mostanra besűrűsödött). Mostanra hatalmas lett, már nem is tudja annyira kinyitni a szemét, mint a másikat, és az orrnyerge is dagadt. A legnagyobb probléma az, hogy nem tudjuk állatorvoshoz vinni őt. Az egyik szülőm most vesztette el az állását, emellett szinte minimálbért kapnak mindketten, és mivle ez nem tűnik egyszerű kezelésnek, egyszerűen nem tehetjük meg, hogy orvoshoz fordulunk, amiért megöl engem az aggodalom. Ráadásul a húgom macskaallergiás, ezért a házban sem tarthatjuk, hogy szárazon legyen. Próbálkoztam kétszer inhalálással, és párszor bébiorrszívóval, de a helyzet nem javul. Vagy lehet, hogy a babaorrszívó miatt alakult ez ki? Többet ne csináljuk? Mivel anya laborállategészségügyis ma megpróbáltuk felszúrni, de túl kemény a bőr, viszont mikor abból az orrlyukból orrszívóztunk, vér jött. Lehet, hogy vérömleny van ott fent, vagy csak elpattant a szívóhatás miatt egy ér? Mit tehetnék én meg? Előre is köszöni válaszát egy kétségbeesett gazdi.

Kedves Gszdi!

Meg kellene próbálni legalább egy vizsgálat erejéig állatorvoshoz vinni, az pár ezer forint, és a legtöbb helyen lehet részletfizetést kérni. Lehet, hogy egy egyszerű antibiotikum- köptető kúra is sokat javítana az állapotán.

Az inhalálás jó ötlet volt-de a többi otthoni beavatkoztól óva inteném! Az, hogy ilyen gyorsan alakult ki a duzzanat, sajnos jelentheti azt, hogy a porszívózástól vérzett be, semmiképpen ne szúrják meg, ne kezeljék tovább otthon, mert többet ártanak vele, mint amennyit használnak!

jelige: Gazdi
2014-10-24
Jó napot kivánok! Van egy 8éves mopsz kutyusunk aki az első bal lábára nem tud ráállni ma reggel óta ,tegnap este még semmi baja nem volt ma már sàntît . Nemtudjuk mi lehet az oka kicsit megfogdostam neki ,de nem jelzett semmit , megnèztük a mancsàt nincs benne sérülés helye . Lehetséges kificamodott ? Mit kellene tenni ?

Kedves Gazdi!

A 4 napos ünnep miatt nincs könnyű dolga, mihamarabb olyan állatorvosi rendelőbe kellene juttatni, ahol alaposan meg tudják vizsgálni, szükség esetén röntgen felvételt tudnak készíteni, és lel tudják látni addig, amíg nem jut szakrendelésre, ahol értenek a kisállat ortopédiához.

jelige: oszkár
2014-10-24
Kérdésem az lenne hogy egy hete lebénult a tacskóm a 2hátsó lábára meg is mütötték hemilaminectomia a mütét tipusa.vizelni csak ugy tud ha megtelik a hólyag és kinyomom neki.kérdésem ez a vizelési gond is a gerinc betegsége miatt lehet vagy két különbözö?Ez a hemilaminectomia mit jelent pontosan?

Kedves Gazdi!

Igen, a húgyhólyag beidegzése is sérül a gerincsérv kialakulása miatt. A hemilamectomia azt jelenti, hogy félig eltávolítják a gerincvelőt fedő csontos csigolya-tető felét, hogy hozzáférjenek a gerincvelőt nyomó porckoronghoz és el tudják azt távolítani, mert nyomja a gerincvelőt.

Latinul: hemi= fél, féloldali, Lamina= csontos tető, ectomia= kimetszés, kivágás

 

 

 

 

 

 

Jobbulást!

jelige: Jenny
2014-10-24
Érdeklődni szeretnék, hogy cushing kór gyanújával kezelt 11 éves kutyámnak milyen gyógyszer, ill.kezelés ajánlott. Jelenleg a nagyon rossz laborleletei miatt inzulinnal kezelik és főtt hús és rizs v. főtt krumpli etetést javasoltak, de a máj értékei is rosszak. Mit egyen? Nagyon éhes és szomjas állandóan de legutóbb, már mindent kihányt, felállni is alig tudott, de az infúziók hatására most jobban lett. Köszönettel Borszékiné

Kedves Gazdi!

Egy ilyen rossz állapotú betegnek az lenne a legjobb, ha kórházi elhelyezést tudnának biztosítani, amíg sikerül beállítani a vércukor szintjét és kiderül, hogy valóban Cushing-kóros-e, illetve annak melyik formájában szenved. Az inzulin adag pontos meghatározása után fontos lesz majd a diéta, és annak betartása, a májértékeinek javulását pedig a Cushing-kór gyógyításával lehet elérni, illetve speciális májvédő tápokkal, gyógyszerekkel lehet javítani (pl. máriatövis tartalmú készítmények). Szerintem most az lenne a legjobb, ha kezelőorvosa utasításait betartaná, és ha nem javul a kutya állapota, akkor hormonális betegségekkel foglalkozó szakrendelést keresne fel.

<< <  3 / 401 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.11.27
2014.11.27-én reggel Budapest XXII. kerületében, a Nagytétényi úton, a Shell kútnál találtuk ezt a szálkásszőrű tacskót. Chipje nincs, középkorú-idős kutyának (8-10 év körülinek) tűnik, nem ivartalanított kan. Kérjük, aki a gazdiról információval tud szolgálni, rendelőnk telefonszámát hívja! (06-1-229-3865)
2014.11.18
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.11.05
Tegnap (11.04-én) este a Savoya Park környékén találták, nincs benne chip. Nagyon kedves kutya. A 20/396-4827 telefonszámon lehet elérni azt, aki megtalálta.