Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Aggódó gazdi
2017-04-04
Kedves Doktor Úr/Nő! AZ előbbi ,,Aggódó gazdi" jelige kérdező vagyok. Azzal kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy az endoszkópos, és a 3D képalkotó (CT, MRI, vgy SPECT/CT) vizsgálatra helyileg hol van lehetőség, illetve kb. mennyibe kerülnek? Nagyon szépen köszönöm!

Több helyen elérhetőek a felsorolt vizsgálatok, nálunk is.

Mi az endószkópos vizsgálatot 30.000 Ft-ért, míg az egésztest 3D SPECT/CT-t 60.000 Ft.-ért tudjuk elvégezni.

jelige: szemgyulladás
2017-04-04
Tisztelt válaszadó! Ma reggel felkeltem, a szokott módon rögtön kimentem az udvarra a kutyusomhoz. Nagyon fura volt..sokat pislogott. Jobban megnéztem a szemeit, és vörösek voltak, alig bírta őket nyitva tartani. Alulról pedig ilyen szürke hártya veszi körbe a szemét. Még sose volt ilyen eset vele..nem voltak gondok a szemével. A véleményüket kérném, mi lehet a gond? Előre is köszönöm. u.i. ma természetesen elviszem őt állatorvoshoz, csak nagyon megijedtem.

A jeligében a választ is megadta kérdésére .... nagy valószínűséggel mindkét szemen kötőhártya gyulladást lát a kutyáján. A kétoldali kötőhártya gyulladás lehet akár primer szembetegség jele, akár más betegség (allergia, szopornyica .... sok egyéb) tünete is - ezért az állatorvosi vizgsálat mindenképpen ajánlott és indokolt.

Önnel együtt azt remélem, hogy a mai állatorvosi vizsgálat megnyugtatja Önt és rövidesen meggyógyítják a kutyát.

jelige: Aggódó gazdi
2017-04-04
Kedves Doktor Úr/Nő! 8 éves kandúr házi macskám szinte már naponta fújtató, öklendező hangot ad, azonban nem hány. Szőrcsomót 2-3 havonta szokott, de ezúttal úgy csinál, mintha visszanyelne valamit a fújtatás végén. Jártam már vele orvosnál több alkalommal is, amelyek során a következő vizsgálatok történtek meg: - ultrahang (mely során semmiféle rendellenes elváltozást nem tapasztaltak) - 3-szor készült röntgen felvétel is, az egyik során egy kontrasztos folyadék is megitatásra került vele, ami aztán kimutatta, hogy semmiféle idegen tárgy, szőrcsomó, stb. nincs a beleiben. - Quamatel minit szed 2 hónapja, továbbá ,,multivitamin cseppeket", és egyéb gyógyszert is kapott a feltételezhető gyomorgyulladására, illetve szőrcsomó oldó pasztát - teljes vérkép is lett nézve, mely alapján alacsony fehérvérsejtszám mutatkozott, azonban leukémia tesztet elvégezve az negatív lett Még mindig semmi változás :(. Az étvágya egyáltalán nem csökkent, viselkedésbeli változása nem tapasztalható. Konzerves és száraz macskatápot eszik, de megpróbáltam áttérni csak száraz tápra, hiszen tudtommal az is jót tehet, azonban azóta észrevettem, hogy rengeteget iszik. Ez nagyon megijesztett, hátha másnak van köze a megnövekedett szomjához. Kérem szépen a véleményét, hogy milyen vizsgálattal lehetne megállapítani a diagnózist, illetve félnem kell-e, hogy komolyabb következményei lesznek. Hörgőszűkület gyanúja is felmerült, azonban mivel csak otthon látom rajta a tüneteket (orvosnál nem jelentkezett) én inkább öklendezéshez hasonlítanám, mint sem fulladáshoz, főként a visszanyelés miatt. A tüdeje teljesen tiszta volt, viszont vele született orrsövényferdülése lehet, mert horkolásra hajlamos, illetve hangosan vesz sokszor levegőt. Nagyon szépen köszönöm a válaszát előre is! Egy aggódó gazdi
Érzésem szerint endoszkópos vizsgálat, vagy talán méginkább 3D képalkotó (CT, MRI, vgy SPECT/CT) vihet közelebb a tünetek megértéséhez.
jelige: fogkő
2017-04-04
Kedves Állatorvosok! Érdeklődni szeretnék, hogy a fogkő levételre étgyomorra kell-e vinni a macskát? Vagyis előtte kb hány órával ne adjak neki már enni? Vérvizsgálat kell-e az altatás előtt? Milyen altatást kap majd? Gáz, injekció, stb? A testtömegétől kicsit kevesebb altató injekciót/gázt kaphat-e? (félek az altatástól) A fogkőleszedés után kb. hány órával később vihetem haza? Köszönöm válaszukat!

A legtöbb helyen kérik, hogy 8-12 órás "éheztetés" előzze meg a fogkőeltávolítást. Egy makkegészséges, nem túl idős állat esetében nem feltétlenül kell vérvizsgálat ilyen rövid narkózis előtt. A fogkőeltávolításhoz többféle, kellően biztonságos injekciós narkózis és gázzal történő narkózis is lehetséges.

Gyakori, a cica számára kevéssé megterhelő beavatkozásnak minősül a fogkő eltávolítása.  Akár 10 év feletti egyedeken évente több alkalommal biztonságosan elvégezhető. A beavatkozás után a legtöbb helyen azt ajánlják, hog néhány órával később, a teljes ébredés, jó általános állapot elérése után vigyék csak haza a cicát.

Ha a részleteket tudni szeretné, érdeklődjön állatorvosánál, mert akár egy klinikán belül is többféle módon állhatnak a feladathoz, elsősorban a cica egyéb betegségei, állapota, kora - és a gazdi elvárásai alapján.

jelige: Cicafiú
2017-04-03
Jó napot kívánok. Egy éves cicánk oldalán kb. egy hete reggelre tojás nagyságú csomó jelent meg. A vizeléssel, kakilással nincs baj, de étvágya nem volt. Elvittük állatorvoshoz, azt mondta, ugrás közben megüthette az oldalát, és szétrobbant egy artéria. 3 napig jeges borogatás, majd jódrács. Tegnap kapta meg a jódrácsot, de aggodunk. Mikor lesz jobban? Mikor kezd visszahúzódni a daganat? Mikor múlik el az étvágytalanság és a letargia? Előre is köszönöm. Tisztelettel, Júlia

Ha állatorvosa vérömlenyt állapított meg a cicán, úgy arról is tájékoztathatta, hogy annak kimenetele többféle lehet. A legszerencsésebb esetben megáll a vérzés, majd felszívódik a vér és a képlet akár nyom nélkül is rendeződhet néhány nap, egy-két hét alatt. Ha a vér nem képes felszívódni, esetleg megalvad, úgy a fokozatosan kisebbedő terime esetleg egész életen át jelen lehet, kitapintható marad.

Egy fiatal kandúr oldalán is sokféle duzzanat jelenhet meg. A folyadék tartalmú képletek lehetnek vérömlenyek, savós gyülemej, esetleg gennyes tályogok .... de hasonlóan jelentkezhetnek sérvek, esetleg gyulladásos szövetszaporulatok, tumorok is.

Az egyéves kandúr esetében más szempontok miatt is időszerű lehet a kasztrálás. Ezt az alkalmat ki lehetne használni arra is, hogy a mellkasi képletről pontosabban tájékozódjanak (citológiai, szövettani vizsgálat, esetleg röntgen, vagy ultrahang ....) vagy akár azt is eltávolítsák műtét során.

jelige: Pegi kutyus
2017-03-31
Tisztelt Doktornő/Úr! 2 napja vettük észre, hogy újfunlandi kutyánk nagyon levert, kedvetlen bár étvágya volt. Kihívtuk az állatorvosunkat, megmérte lázát de volt semmi. Kapott két injekciót. Majd ma reggel találtunk egy lencse nagyságú kullancsot a kutyában. A doktorunk megint kijött adott neki egy injekciót a kullancsra, meg antibiotikumot. Őszintén szólva nagyon rossz bőrben van a kutyánk, alig tud lábra állni csak fekszik. Iszonyatosan félek, hogy elveszítem. Van esély a gyógyulásra? Köszönettel: Zsiga Ágnes

Akár a kullancs által terjezstett babézióziózis, akár más betegség jelentkezett a kutyán - egy felszerelt rendelőben, klinikán jóval nagyobb eséllyel lehet a helyes diagnózisra jutni, majd ha megvan a biztos diagnózis, úgy intenzív, célzott kezeléssel nagyobb esélllyel lehet meggyógyítani is.

Ha helyes is a feltételezés miszerint babéziózist kell kezelni, infúziós kezeléssel jóval több esély lenne a megmentésére és a vese- ill májkárosodás elkerülésére. Ha pedig kiderül, hogy a kullancs incidens ellenére egészen más (pl gennyes méhgyulladás) alakult ki a Pegiben, akkor remélhetőleg még időben meg lehet operálni őt.

Állatorvosi rendelőben biztosan nagyobb az esély a gyógyulásra.

jelige: Boróka
2017-03-31
A kutyusom egy, mint utólag kiderült, babéziás kutyussal találkozott séta közben. A kérdésem az lenne, hogy ezt elkaphatta e tőle ezt a betegséget, hiszen ugye megszagolgatták egymást stb. Vagy ezt kifejezetten csak kullancstól kaphatja el? Semmilyen jel nem utal rá, hogy elkapta, csak féltem és szeretnék tisztában lenni ezzel is.

A babéziózist valóban jellemzően fertőzött kullancsok oltják be a kutyákba, a betegség csaknem kizárólag ilyen módon terjed. Elméleti lehetőség inkább csak a fertőzött vér transzfúziója útján, és a kutyák komoly összeharapásából, verekedéséből származó átadás.

A babéziózis cseppfertőzéssel, ragályfogó tárgyak útján és a levegőn keresztül nem terjed - így a leírt kutya találkozás, összeszagolás, haverkodás ... gyakorlatilag aggálymentes a babéziózis átadása szempontjából.

A másik kutya fertőződése is mutatja azonban, hogy a hirtelen megérkezett tavasz fellobbantotta a kullancsok invázióját, és ezzel a kullancsok által terjesztett betegségek (babéziózis, Lyme, vírusos encephalitisz ....) előfordulását. Alapvető fontosságú a kullancsok távoltartása a kutyáktól.

Kullancsokról

jelige: Nyuszi
2017-03-29
Üdv,olyan panasszal fordulok Önhöz hogy a törpenyuszimnak már lassan egy éve folyamatosan folyik a szeme.Állatorvoshoz is elmentünk a panasszal,adott rá cseppeket és valamiféle gyógyszert is de teljesen nem szüntette meg.Szoktuk kamilla teával,bórvízzel is borogatni.A kedve szerencsére nem rossz,ugyanúgy futkározik,játszik,csupán néha vakarja a szemét.Mit lehetne tenni hogy a folyás elmúljon?Válaszát előre is köszönöm

Az ilyen csekély egyéb tünetekkel járó, makacs, viszatérő kötőhártya gyulladásokat nyuszin is sokszor allergiás betegség okozza.

Nem könnyű, de érdemes lehet átgondolni, lehet-e a huzat is ludas a visszatérő szemcsorgásban, esetleg nincs-e lehetséges allergén szobanövény a lakásban ...

Ha egyoldali a szemfolyás, érdemes lehet megvizsgálani hogy nem a könnycsatorna záródott-e el, ill nincs-e konkrét szembetegség a háttérben.

jelige: Harmadik_szemhéj
2017-03-29
Kedves Doktornő/Doktor Úr! 3 éves, kislány, ivartalanított házicicámnál egy hete kezdődött a probléma. Mindkét szemén egyformán, a belső szemzugban, kismértékben, nem állandóan, csak időnként, látszik a harmadik szemhéj. Más, betegségre utaló jelet nem tapasztaltam, eszik, iszik, szép fényes a bundája.... Ennek ellenére aggaszt a jelenség, mivel korábban még soha nem láttam a harmadik szemhéját. Kérem, segítsen, mi lehet a probléma, valóban aggódnom kell? Nagyon köszönöm válaszát, üdvözlettel: Ferenc Krisztina

Alapvetően a 3. szemhéj előesése akár primer kötőhártya gyulladás esetén, akár bármilyen lázzal,, kiszáradással járó egyéb betegség tüneteként gyakran és könnyen megjelenik a cicáknál.

Nagyon aggódnia remélem nem kell, de ha sokáig sem szeretne aggódni, akkor azért érdemes lehet felkeresnie állatorvosát és a véleményét illetve vizsgálatát kérnie.  Az esetek zömében banális, könnyen megooldható tünetet észlelt.

jelige: Ízületi probléma kutyusnál (3)
2017-03-28
Köszönöm szépen a válaszát! Nem én vagyok a közvetlen gazdi igazából, de továbbítom a tanácsait és megtesszük amit lehet. (Ezek szerint nem elég alapos az orvosunk.) Minden jót! Bosznai Adrienn

Kedves Bosznai Adrienn !

Nemhogy nem írtam, de nem is gondoltam, hogy állatorvosuk ne lenne elég alapos !

Hasonlóan azt sem gondolom, hogy Ön vagy a kutya gazdája ne lenne kellően tettrekész a kutya állapotának felderítése és a helyes kezelés megválasztása érdekében.

jelige: Ízületi probléma kutyusnál (2. levél)
2017-03-28
Kedves Doktor Úr/Nő! Először is köszönöm a válaszát az előző levelemre. Voltunk a kutyussal állatorvosnál, aki elvileg a környék legjobb orvosa. De Béres porcerőt javasolt a kutyának mostanában, és egy-két évvel korábban is, ami semmit sem segített a helyzeten, ezért próbálok más megoldást keresni. Más egészségügyi probléma nincs az orvos szerint és szerinte ez sem súlyos. Korábban kapta a Noroflex nevű terméket (saját ötletből), ami tökéletesen megoldotta a problémát, de sajnos egy időre megszűnt. Most újra forgalomban van, ezért gondoltam hogy újra vásárolnék neki belőle.

Kedves Bosznai Adrienn !

Higgye el nem akadékoskodni akarok, de ha a környék legjobb állatorvosa az elérhető legjobb módon meg is vizsgálta a kutyát egy-két éve (!)  - és akkor mondjuk "csak" csípőízületi diszpláziát, esetleg "csak" a gerinc ágyéki szakaszán spondylózist talált, az azóta eltelt idő alatt a kutya jelenlegi súlyosbodó problémáit már könnyen lehet, hogy egészen más betegség okozza, ezért egészen másmódon kellene kezelni.

Nem szívesen esnék abba a hibába, hogy ajánlok egy táplálékkiegészítőt (pl Arthrovet Plus) és egy nem-szteroid gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító szert (pl Carprodyl tabletta) - a kutya ideiglenesen kicsit többet, szívesebben mozog .... de azután elveszítik a szívelégtelenég, cukorbetegség, egy hasüregi, vagy medencei tumor, vagy gennyes méhgyulladás .... vagy valami egészen más elváltozás miatt.

A legokosabban akkor jár el, ha a kutya részletes kivizsgálását (fizikális vizsgálatok, labor-, képalkotók ...) kéri.

jelige: Vándorló chip
2017-03-28
3 éves kutyámban a beültett chip elvándorolt egészen a mellső láb hónaaljáig. Nagyon a felszínen van, kézzel kitapintható, a kutya állandóan kaparja, odakap és próbálja kirágni. Állatorvos látta és azt tanácsolta, egyenlőre figyeljük meg, "megszokja" -e a szokatlan helyen található bőralatti jelenséget. Én nyugodtabb lennék, ha eltávolítanák, mert lassan a kutya mozgásában is eddig szokatlan dolgokat produkál, hirtelen odakap a chip helyéhez és lefekszik. Mivel jár egy ilyen chip kivétel, altatni kell- e a kutyát? Mik lehetnek a műtét szövődményei?

Ebben a speciális esetben azt gondolom, hogy valóban indokolt lehet a chip eltávolítása, a kutya újrachipelése - és mindezek pontos dokumentálása (!).

Igen, altatásban a bőrfelület leborotálásával, előkészítésével, sterilt műtét keretein belül érdemes eltávolítani a chipet. Ezesetben a néhány mm-es (cm-es) felületes bőrseb gyors gyógyulása várható.

A műveletnél talán még fontosabb lehet a történtek tárgyszerű és pontos dokumentálása.

jelige: Ízületi probléma kutyusnál
2017-03-28
Kedves Doktor Nő/Úr! Van egy nagytestű idős kutyusunk, aki ízületi problémákkal küzd, nehezen kel fel, hamar elfárad, hőmérséklet változásra is érzékeny. Szeretném megkérdezni hogy tudna-e ajánlani valamilyen jó minőségű és hatékony ízületvédő szert, vagy valamilyen gyógymódot a számára. Köszönettel; egy gazdi.

Túl sokat és sokfélét is tudnék ajánlani a glükóz aminoglikán, hyaluronsav, kondroitin szulfát, MSM .... és egyéb hatóanyagú táplálék- és takarmány kiegésztítők és gyógytápok sokaságából.

Csak azért nem ajánlok konkrét terméket, mert állatorvosa, aki tudja, hogy melyik ízületeivel és miféle probléma van a nagytestű, nőstény kutyának, valamint azzal is tisztában lehet, hogy a fáradékonyságot nem súlyosbítja-e egyéb probléma (szívelégtelenség, elhízás, daganatos betegség, gennyes méhgyulladás ....) sokkál inkább egyénre szabott megoldást kínálhat Önöknek.

Nem érdemes az internet kínálta ötletelést követni.

jelige: vízfejű
2017-03-28
7 hetes mopsz vízfejű, de élénk, eszeget. Életben maradhat? Lehet kezelni valahogyan? Testvéreinél fejletlenebb. Köszönöm!

Igen, akár életben is maradhat a vízfejű Mopsz kölyök .... sőt, ha élénk és eszeget, és a 7 hetes kort már megélte, akkor egészen jó esélyei vannak erre.

A szokásos védőoltásokon, parazitamentesítéseken kívül szüksége lehet B1 vitaminra, esetleg a társult tünetektől függően egyéb tüneti kezelésre. Hajlamos lesz epilepsziára, epileptiform tünetekre. A szokásosnál több gondoskodást és állatorvosi felügyeletet igényel. Az ivarérett kor elérésekor a kutya kasztrációja ajánlott - és fontolóra kellene venni a kölyök apjának, valamint anyjának a tenyésztésből való kivételét, ivartalanításukat is.

jelige: Advantix + fürdetés
2017-03-27
Jó napot kívánok! Van egy 4,5 kg-os kiskutyám. Rácseppentettük az Advantix cseppet, de négy nap múltán a kutyus bele dörgölődzött valamibe, amibe nagyon nem kellett volna :D , emiatt muszáj volt megfürdetni samponnal. Kérdésem az lenne, hogy most vegyek újabb Advantixot, vagy két nap alatt beszívódott neki annyira, hogy védelmet nyútson? Mit tegyek? Köszönöm előre is válaszát!

Ha 4 nappal az Advantix felhelyezése után a teljes testfelületen nagy mennyiségű vízzel és samponnal többször átnedvesítették a kutya bőrét - akkor véleményem szerint érdemes lehet (2 nappal a fürdetés után) újabb cseppeket felhelyezni. Ezzel "megmérgezni", ártani  a kutyának nem lehet, de a védettség biztosabban kialakul.

Ha csak egy testrészt mosdattak meg, esetleg nem is nagy mennyiségű vízzel és samponnal - akkor nem kizárt, hogy kellő szintű védelem marad a kutyán.

jelige: gennyes szem
2017-03-27
Jónapot! 1 hetes kiskutyákban mitől lehet gennyes szemgyulladás, meg mivel kezelhető és előzhető meg? Az egyik el is pusztult, annak is gennyes volt belül a szeme, meg 4 napos korától nem is szopott. Köszönöm!

A gennyes szemgyulladás legtöbbször a kötőhártya gyulladás tünete, ebben az esetben az a furcsa, hogy a kölykök szeme csak 10 napos koruk körül nyílik ki. Ha mesterségesen táplálják a kölyköt, azzal is számtalan probléma adódhat.

Az adatlap szerint hárt már állatorvosánál a problémával, gondolom ő tájékoztatta a véleményéről és a teendőkről.

Hasonló tünetek megelőzése általában a vemhes szuka jó felkészítésében (oltások, parazitamentesítések, ellés körülményei ....) , valamint a higiénés viszonyokban rejlik. A kezelést elsősorban injekciós készítményekkel tudom elképzelni, ebben is állatorvosa segíthet.

Az elpusztult kölyök boncolása is sokat segíthet.

Gondolatok az ivartalanításról

Kutya születik

Az ellés utáni időszak jellemző betegségei és gyógykezelésük pointer fajtában

Kutyatartóknak

jelige: Sz.Niki-máltai
2017-03-27
Üdvözletem! Azzal a problémával fordulok önökhöz, hogy van egy 5 hónapos máltai selyemkutyám, és régebben mindig nagyon falánk volt, alig tettük le neki a tápot, és már szinte el is fogyott, most viszont nincs olyan étvágya.Eszik, de csak részletekben. Pár falatot eszik, ott hagyja, később ismét pár falatot, és így tovább amíg el nem fogy. Száraz, junior táppal etetjük (Royal canin), már kicsi kora óta, és eddig soha nem volt vele probléma. Kézből viszont mindent megeszik, szoktunk neki pár falat házi kosztot is adni neki, amikor mi eszünk, azt azonnal befalja. Kb egy hete nem eszik rendesen, viszont azt észre vettük, hogy most cseréli a fogait. Az lenne a kérdésem, hogy ez az étvágytalanság lehet a fogai miatt? Ha igen, mit ajánlanak, mivel etessük? Esetleg vigyük el állatorvoshoz? Válaszukat előre is köszönöm: Nikolett!

Jó esetben az 5 hónapos kistestű szuka most kezdi tüzelését, fejezi be a fogváltását, valamint befejezte intenzív növekedési életszakaszát - ráadásul melegszik az iőjárás ..... mindezek együttesen pedig azt eredményezik, hogy kevesebb táplálékra van szüksége.

Rosszab forgatókönyvet figyelembevéve persze lehet az étvágytalanság betegség tünete is.

A dilemmát pedig állatorvosa tudja elfönteni.

Ha ő megvizsgálhatja a kutyát, és "csak" a kezdődő tüzelését állapítja mg, akkor is van miről beszélniük. A tavasz kezdetével érdemes lesz áttekinteni védőoltásait, parazitamentesítését ..... majd a tüzelés befejeztével az ivartalanítás ideális időpontját is megbeszélhetik.

Kutyatartóknak

Gondolatok az ivartalanításról

jelige: alvin
2017-03-24
Üdvözletem!7 hónapos ír szetterem aki eddig nagyon jó evő volt, jelenleg napok óta nem eszik.Jó minőségű táp mellé főtt rizst és répát is kapott, most rá sem néz.Minden oltást megkapott és kullancs ellen is védve van.Köszönettel Tünde

A 7 hónapos oltott és parazitamentesített Ír szetter kan étvágytalanságát sok száz ok előidézheti.

A legjobb esetben a csaknem kifejlett kan a tavaszi felmelegedésse,l esetleg a környezetben tüzelő szukák által felizgatva nem törődik a táplálkozással  ill nincs szükséga korábban megzsokott mennyiségre. Ha azonban valóban napok óta semmi táplálékot nem vesz magához, esetleg az étvágytalanság mellett bágyadt, erőtlen, kedvetlen is a kutya, vagy egyéb tüneteket is észleltek, akkor biztosan betegslggel küzdd.

Mielőbbi részletes állatorvosi vizsgálatok szükségesek a kérdések tisztázására.

jelige: Sába
2017-03-24
Tisztelt cím! 12 éves rottweiler kutyusom évek óta küzd izületi problémával. Állatorvos álltal írt gyógyszerekkel úgy ahogy rendbejött,időjárási szélsőségeket nem bírta kiújult és egyre fokozódott a panasza.Sántított bedagadt a hátsó lábai.Nem tudott felkelni ,segédeszközöket használtam hogy segítsek neki.Most 3.hónapja nem tud magától mozogni a két hátsó lába le van bénulva,gyógyszeres kezekés után vagyunk.Van e remény arra hogy rendbe jöjjön? Köszönettel Mária

A 12 éves rotti nagymama hónapok óta tartó mozgásképtelensége aggasztóan hangzik. Anélkül, hogy tudnám, mennyire elhízott a kutya, mely ízületei (csípők?,térdek?, gerinc? ... mellső lábak??)  milyen módon károsodottak és milyen egyéb betegségekkel küzd - lehetetlenség megmondani az esélyeket.

A hátulsó végtagok gyengeségét, bénulását és duzzanatát, dagadását akár szívelégtelenség vagy daganatos betegség is okozhatja illetve súlysobíthatja. lehet, hogy már "gyógyszeres kezelés után " vannak, de vannak esetek, ahol nem lehetséges a gyógyszeres támogatás elhagyása, befejezése.

Ha állatorvosának volt lehetősége részletes vizsgálatok elvégzésére, akkor ő tudhatja és nyilván megosztja magával a Sába állapotáról való tudnivalókat és az esélyeket. Ha nem történt részletes kivizsgálás (fizikális vizsgálatok, laborvizsgálatok, képalkotók ...) , akkor azt most kellene elvégezni, hogy kiderülhessenek az esélyek - vagy remény  hiányában megnyugodva lehessen eutanáziát kérni állatorvosától.

jelige: Nyíregyháza
2017-03-24
Üdv. Érdeklődni szeretnék, hogy egy 2 éves Akita kutyusunk Thrombocytája alacsony nagyon. Hasfájása van, rossz kedvű, néha megy a hasa. szinte minden vizsgálaton volt és a tükrözések is negatívak a tenyésztések is, a véreredményei változóak. Étvágytalan. Bent a lakásban csak fekszik, gyenge, nincs kedve, de kint más helyen távolabb élénkebb a kutya. Mitől lehet, mivel már annyi orvosi vizsgálaton volt, és minden negativ. Mivel próbáljuk növelni a thrombocyta számát, étvágyát, kedvét? válaszát köszönöm! Válaszát köszönöm!

A csak veszettség ellen oltott fiatal Akita kan jellegtelen tüneteit betegségek tucatjai okozhatják.

Ha valóban szisztematikus részletes vizsgálatok (fizikális vizsgálatok, vér/széklet/vizelet labor vizsgálatok, képalkotók, egyéb kiegészítő vizsgálatok ....) történtek - és mindez ideig nem lehetett a tüneteket okozó betegséget kideríteni - akkor sajnos akár ismételt vizsgálatokat indokolt elvégezni. Ha mindezekkel sem sikerül tisztázni a bajt (ez nagyon ritka), akkor kezelő orvosuk szakvizsgálatra is küldheti Önöket.

Kutyatartóknak

jelige: Jencike
2017-03-24
Tisztelt Doktor úr/nő! Van egy 13 éves cicám,a laborvizsgálat kimutatott két magas értéket,az egyik a kreatinin 231,6 a másik az AMY 1125.Ez miből adódik és mit kell tennem.A magas vérnyomására szedi a Kelapril 2,5 mg 2x fél gyógyszert fél éve.Jó az adagolás? A cica több mint 6 kg./Mindkét szemére megvakult.Az eredményt email-en kaptam,nem tudtam kérdezni az orvostól. Köszönöm szépen a választ.Üdvözlettel:Tóth Lászlóné

Pedig bizony kezelő orvosával kell megbeszélnie a cica jelenlegi állapotát és a teendőket is ...

A magasabb kreatinin érték a vese érintettségét veti fel, ez sem meglepő egy idős, elhízott, magas vérnyomással is küzdő cica esetében .... míg a magasabb amiláz enzim érték akár hasnyálmirigy betegséget is jelezhet. Mindezek az összes többi friss laboradattal, a korábban mért értékekhez képest és a cica többi vizsgálati adatával együtt értékelendő. Azaz nem nélkülözhető állatorvosa véleménye.

jelige: BorderJack
2017-03-24
Van egy 8 hónapos kan border collienk, decemberben azt mondta az állatorvos (5 hónapos volt), hogy a here az egyik lent van a másik úton. Most oltásért voltunk, és azt mondta, hogy nincs lent, és herezacskó sincs. Meg kell operálni, mert rejtett heréjű. Szeretném megkérdezni, hogy várható még hogy esetleg leszáll a golyszlija vagy nem? Én az egyiket kb. egy nagyobb lóbabnyit az egyik helyen éreztem. Kérem mielőbbi válaszukat, köszönettel egy aggódó gazdi

Nem látok reális esélyt egy 8 hónapos kan esetében arra, hogy magától, vagy akár hormon-gyógyszeres kezelés hatására a herezacskóba érkezzenek a herék.

Mindkét here tervezett műtéti eltávolítása ajánlott.

Mindez nem kell, hogy különösebb aggodalommal töltse el. Ez egy rutin műtét, amiből a fiatal, egészséges kutya gyorsan felépül. Nagyságrendekkel nagyobb veszélynek tenné ki a kutyát, ha nem történne meg a tervezett operáció.

jelige: Clyde
2017-03-22
Kedves Doktor úr, a kan német juhászomnak a hátán találtam egy kemány, pirosas gumót. A kutya 5 hónapos. Valyon mi lehet az?

Remélhetőleg egy gyulladásos eredetű terime.

Ha az 5 hónapos kölyök kan oltásai , parazitamentesítései teljesen rendben is vannak, és a leírt puklin kívül semmi más bajt nem észlel - ezzel az egyetlen elváltozással is érdemes felkeresnie állatorvosát és kikérni a véleményét, vizsgálatát.

Kutyatartóknak

jelige: Székletrekedés
2017-03-22
Jó napot!van 2 èves sziámi kandúr cicám sokat hányt nem ivott és nem wc-zet elvittem orvoshoz ott elküldte állatkorházba rögenre,kiderült hogy székletrekedése van csak ricinusolajat adtak neki azóta 1x volt az alomba de nem sok minden volt az olomba,enni eszik kevesett de inni nem akar semmit ez 4 napja így megy fecskendővel itatom de nagyon ellenkezik . Tudna valamit ajánlani,hogyan tudnám megindítani a székletét és hogy igyon ??köszönöm

Otthoni praktikakánt tejet, kefírt, yoghurtot esetleg olajos szardíniát lehetne kínálni a cicának.

Elsősorban azonban azt gondolom, hogy jelezni kellene állatorvosának a cica jelenlegi állapotát. Egy 2 éves kandúr esetében is a székrekedés tünete több betegséget is jelezhet - ezeket kellene kivizsgálni, mert egyáltalán nem mindegy, hogy "csak" a kevés mozgás, nem megfelelő táplálás, esetleges elhízás okozza-e a leírt tüneteket,vagy idegentest, bélbetüremkedés, bélcsavarodás, tumor, tályog, parazitózisok, vírusos megbetegedések, húgyúti betegségek ..... (lehetne folytatni) miat alakult ki a tünet. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja szűkíteni a köt, majd megállapítani az okot.

Ezután a megoldásokat is megbeszélhetik.

Macskatartóknak

jelige: Scalibor - lejárt
2017-03-21
Jó napot kívánok! Azt szeretném kérdezni, hogy vettem a 2 éves yorkshire terrier kan kutyusomnak Scalibor nyakörvet. Állatorvostól vettem, akciósan, mivel most márciusban lejárt, de a doktor úr azt mondta biztonsággal használhatom, hatásosan még fél évig. Kérdésem az lenne ez Ön szerint is így van? Védi a kiskutyám, ha most márciusban lejárt? Válaszát előre is köszönöm!

Teljesen helyesen tájékoztatta állatorvosa.

Ha most márciusban lejáratos az akciósan vásárolt Scalibor nyakörv, azt most felhelyezve a kutyára ugyanolyan teljesértékű terméket használ, ugyanolyan hatás várható el tőle, mintha még esetleg évek lennének a lejáratáig.

<< <  3 / 485 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.04.03
2017. március 30-án éjjel, a 22. kerület Baross Gábor telepről eltűnt Mázli! Barátságos, játékos, vezényszavakra nagyjából hallgat. Ha bárki tud róla információval szolgálni, a 30/945-7091; 30/820-4560 számokon érheti el a tulajdonosokat.
2017.01.01
Budafokon talált kutyus telefonszámmal: 06 20 932 4505 https://www.facebook.com/trixi.szabo/posts/1710261915666522
2016.11.28
Augusztus közepén született nagyon játékos, eleven, kézhez szokott, dorombolós kiscicák keresik új örökbefogadó gazdijukat, féreghajtva, bolhátlanítva. Érdeklődni lehet: +36-30-2530158