Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Fulladás - légszomj
2015-11-13
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kiskutyánk 5 hónapos, angol staff és francia bulldog keveréke, de a kinézete teljesen staffis. Úgy 1 - 2 hónapja a kutyus felriadt álmából és pánikszerűen elkezdte az orrán át a levegőt szaporán venni, mintha nem kapna. Ez kb 2-3 másodpercig tart és abbamarad 2-3 hetente jön elő és egyszer, csak mikor alszik. Éjjel lefeküdt aludni és hirtelen újra fulladozáshoz hasonlót produkált, csakhogy most hang is társult hozzá és mintha horkoláshoz hasonló hangot adott mikor levegőt vett, megijedt látszott rajta, gyorsan megveregettük a hátát felállítottuk és abba maradt. Hosszabb ideig tartott, mint az előzőek, ezt este még 5-ször megismételte, de csak és kizárólag mikor lefeküdt. Állva, menet közbe, ülve semmi baja. Ha lefeküdt, akkor rögtön hallatszódott, hogy nehezebben veszi a levegőt horkolás féle hanggal párosulva. Reggel óta semmi baja, pedig aludt is, de nem zihált nem fulladt. Hozzáteszem, tegnap szétrágta a kiságyát, ami kis szivacsdarabokkal van töltve ugye... valamint a cipős szekrényt is, ami ugye pont jó szálkás fából van. Nem tartom kizártnak, hogy valamelyiket felszippantotta, vagy ilyesmi, de tekintve, hogy előtte is volt már ilyen csak enyhébb tartók tőle, hogy nem ez a probléma. Előre is megköszönve válaszát! Üdvözlettel: Horváth Ágnes
Kedves Gazdi!
Ha még nem voltak állatorvosnál, akkor szerintem ideje elmenni: alapos vizsgálat, szájüreg átvizsgálása, hallgatózás a légcső, a mellkas felett már sok információt adna, orientálhatná a továbbikiegészítő vizsgálatokat. Ha szívzörej hallatszik, akkor indokolt lehet a szívultrahang vizsgálat a veleszületett fejlődési rendellenességről adna tájékoztatást, a fejről, nyakról, mellkasról, hasüregről készült röntgen vizsgálat tájékoztatást adna, hogy van-e röntgennel látható eltérés, rendellenes anatómiai helyeződés, majd ha semmi sem hoz eredményt, akkor endoszkópos orrüreg, garat, légcső vizsgálat is segítene meglátni, hogy van-e idegentest, nyálkahártya elváltozás, eseteleg parazita, térszűkület, stb.
jelige: Cicák
2015-11-13
Jó estét! Abban szeretném kérni tanácsukat, hogy két cicámat egyedül hagyhatom-e 3 éjszakára? Természetesen megfelelő mennyiségű étel, ital és alom mellett. Köszönöm válaszukat. Üdvözlettel: Annamaria

Kedves Gazdi!

Saját tapasztalatból tudom, hogy a cicák 1-2 nap után már nagyon egyedül érzik magukat A 3 éjszaka már nagyon a határon mozog, jó lenne megkérni valakit, hogy legalább alomtálcát cserélni, simogatni, friss vizet adni ugorjon fel, még ha ennyi időre befogadni nem is tudja a cicát. Ha minden kötél szakad, akkor a száraztápot gond nélkül ki lehet elé tenni, 3-4 alomtálcát tele lehet tenni szilikonos alommal, amely alegjobb nedvszívó. Viszont így is számítani kell rá, hogy a cica telepisili-kakilja a lakást bánatában és a hazaérkezés után jó pár nap-hét kell hozzá, hogy rendbejöjjön, megnyugodjon!

jelige: járvány
2015-11-13
Érdeklődnék, hogy ha egyik macskám fip-ben pusztult el, akkor mennyi az esélye, hogy a többi 10 macskám is elkapta? Mennyi az esélye a FelV -nek, hogy a fipes az FelV-es is volt, és átadta a többinek? Mert úgy tudom, hogy a fip-es macska fele FelV-es is. Köszönöm.

Kedves Gazdi!
Nagyon sajnálom a cicát. Sajnos sok tenyészetben, többmacskás háztartásban jelent súlyos problémát a FelV, FIV vírus fertőzés, és a FIP is, amely nem annyira vírusos, hanem inkább autoimmun alapon létre jövő megbetegedés, erről már sokszor írtam:

A kiscicát mindenképpen meg kellene szűrni a két fertőző macskavírusra, leukózisra (FelV) és macska AIDS-re (FIV), ehhez pár csepp vérre van szükség. A FelV , FIV anyáról-kölyökre is terjednek, valamint fedezéssel, harapással, a FelV esetében a szoros együttélés, egy tányérból való evés során is fertőződhetnek a macskák. Valóban nagyobb az esélye a FIP, vagyis macskák fertőző hashártya gyulladásának kialakulására, ha más immungyengítő tényező is jelen van.

A FIP-et nem csak diagnosztizálni nehéz, de szűrni sem igen lehet, mert a Macskák Fertőző Hashártyagyulladását okozó vírus, (angolul Feline InfectiousPeritonitis) egy olyan corona vírus, ami nem minden esetben okoz betegséget, teljesen tünetmentes, vagy átmenetileg enyhe hasmenéses tüneteket mutató macskákban is jelen lehet. A fertőzött cicák 5-10%-ában vagy a vírus mutációja miatt,  vagy az immunrendszer kóros válasza miatt alakulnak ki a FIP tüneti.

Hatékony oltás sincs ellene, szűrni pedig csak a fent említett coronavírus jelenlétére lehet, ami nem biztosan okoz betegséget.

jelige: katalin
2015-11-13
Tisztelt Dr nő/Dr úr! Nagyon meg örültem, mikor rá találtam, az Önök honlapjára, mert tanácstalan vagyunk, hogy mit tegyünk a kis yorki kutyusunkal. Állandan vakarózik, és sebes a hónaljánál, és a két combjánál kivülről. annyira ki harapdálja, a combját, a hónalját, meg ki kaparja véresre. Hallottam, hogy van kutyusknak is vérvétel, amiből meg tudják állapítani, hogy mire lehet allergiás. Nagyon várom válaszukat, hogy mennyibe kerül egy ilyen vizsgálat, mert már mi is szenvedünk szegény kutyusunk állapota miatt. A kutyusunk, 3,5 éves. Válaszukat nagyon köszönöm. Tisztelettel: Katalin

Kedves Gazdi!

Első lépés (ha még nem történt meg) a bőrkaparék vizsgálat lenne egy viszkető, vakarózó kutyus esetében, amiből kiderül, hogy van-e parazita, gomba, baktérium, amely okozója, komplikálója lehet a tüneteinek. Mindezek mellett nagyon fontos lenne már most elkezdeni egy hypoallergén diétát, amely olyan összetevőkből áll, amelyet korábban nem fogyasztott és /vagy általában nem allergizálnak. Fokozatos áttérés a mostani kosztról a rizs, vagy főtt tört krumpli+nyúl/hal/vad táplálékra, vagy egy jó minőségű hypoallergén tápra (pl. Royal Canin, Eukanuba, Hill's, Trovet). A hypoallergén táp etetése az egyetlen módszer, amivel a táplálék allergia biztosan kiszűrhető, de a viszketés csökkenéséhez legalább 4-6-8 hétig kell kizárólagosan etetni, vagyis egyetlen falat, morzsa egyebet sem szabad kapnia, sem emberi ételt, sem jutalomfalatot! Ez igen nagy elkötelezettséget igényel, de megéri.

A vérből vizsgált allergének nagyon jól hangzanak, de sajnos az a tapasztalat, az irodalmi adat, hogy kevéssé megbízhatóak állatoknál. Akkor van értelme megcsinálni az allergia tesztet, ha utána úgynevezett hyposzenzibilizálást szeretne a gazdi. Ilyenkor a vérből vizsgált allergének, (főleg pollenek, belélegzett anyagok, amelyek esetében nem lehetséges az elkerülés), összeállít a labor egy oldat sort, amelyet hetente-kéthetente egyre nagyobb koncentrációban adunk be a kutyusnak. Ez a kezelés évekig, de néha az állat élete végéig tart, és igen költséges. Mégis sokan választják ezt a megoldást. Természetesen akkor is lehet végezni az allergia tesztet, ha a gazdi kíváncsi, mi okozza a tüneteket és erre szívesen áldoz is.

Addig is, a bőrkaparék vizsgálat alapján kiválasztott antibiotikum, helyi vagy szájon át is szedett gomba ellenes szer, esszenciális zsársavakat tartalamazó táplálékkiegészítők, bőrnyugtató, fertőtlenítő, hidratáló hypoallergén gyógysamponok, allergia ellenes szerek (antihisztaminok, súlyos és indokolt ersetben akár glükokortikoidok) is segíthetnek a tünetek enyhítésében.

További hazsnos információkat olvashat a kutyák allergiájával kapcsolatban, ha IDE KATTINT!

Rendelőnkben egy vérvizsgálat, amelyből allergéneket nézünk 30.000 ezer forintba kerül, a bőrkaparék vizsgálat 8000 forint, viszont híposzenzibilizáló oldat készítéséhez bőrgyógyászati szakrendelésre szoktuk irányítani betegeinket (Dr. Tarpataki Noémihez)

jelige: fűszerek
2015-11-13
Tisztelt állatorvos! Bocsánat, ha nem túl fontos kérdést teszek fel, csak pusztán kiváncsiságból kérdezem, hogy a kutyáknak lehet-e adni fűszeres vagy azzal készült ételeket? Nem a borsra meg ilyenekre gondolok, hanem ami mondjuk az emberi szervezetre is jótékony hatással bír. Fahéj, kömény, bazsalikom stb. Nagyon szépen köszönöm

Kedves Gazdi!

Lehet fűszerezni a kutyák ételét, csak a borssal, csípős ízekkel, sóval, mesterséges ízfokozókkal kel csínyján bánni, amire emberi fogyasztáskor sem ár figyeni egyébként. A hagyma, fokhagyma szintén kerülendő. A bazsalikom, oregánó, kömény, fahéj kis adagban nagyon jó hatással lehet a kutya emésztésére, sőt, sok természetgyógyász ajánlja is ezeket az értékes fűszereket.

jelige: szné
2015-11-13
Kedves Doktornő/úr! 9 éves keverék kutya az orvos szerint megfázott, ez miatt tüsszögött, harákolt sokat. Antibiotikumot kapott injekcióban, a tünetek megszűntek, viszont a kutyám azóta összevissza pisil mindent. A vizelet világos színű és nagyon sok. Mi okozhatja ezt? Köszönöm válaszát előre is! Szné

Kedves Gazdi!

Azt is megfigyelte esetleg, hogy többet iszik a kutya? Ez lehet akár a korábbi betegséggel összefüggő tünet, de az antitibiotikum szedés miatt is kialakulhatott a sokat ivás- sokat vizelés, orvosi szakszóval poliuria, polidipsia. Valószínűleg ez az oka, hogy már nem tudja tartani a vizeletét. Segítene a kezelésben, ha készülnének további vizsgálatok: vizelet vizsgálat, hasi ultrahang, vérkép, vérlabor máj, vese paraméterekkel legalább.

jelige: ivartalanítás-kérdés
2015-11-11
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Gondolkozom a kutyám ivartalanításán, de nem tudom, hogy a méhet is eltávolíttassam-e, vagy csak a petefészkeket. Úgy hallottam, hogy a méh eltávolítása inkontinenciát okozhat. Ez körülbelül hány százalékban fordulhat elő? Mekkora ennek a valószínűsége? Ha már a petefészkek el vannak távolítva, akkor is gyakori a gennyes méhgyulladás és az emlődaganat? Vagy a petefészek eltávolításával ezek kialakulásának esélye is csökken? Köszönettel: Andrea
Kedves Gazdi!
Rutin ivartalanítás során Magyarországon általában csak a petefészek kerül eltávlításra (így tanítják az egyetemen).A méhet lehetőség szerint csak olyan esetekben vesszük ki, ha petefészek cisztát találunk, vagy bármilyen elváltozást látunk a méhen, megvastagodott a nyálkahártyája, stb. Ha a petefészek minden darabja eltávolításra kerül, akkor nem kell attól tartani, hogy gennyes méhgyulladás, vagy a bent maradt méh egyéb elváltozása alakul ki. Az emlődaganat kialaklása szintén a petefészek hormonterhelésével van összefüggésben. Erről többet olvashat, ha IDE KATTINT!
jelige: Dolfi kutyusom
2015-11-11
Üdvözlöm Doktor úr! Jót tesz a kutyusnak, ha minden nap adnak neki nyers tojást?

Kedves Gazdi!

A nyers tojás etetésekor mindig eszünkbe kell, hogy jusson, hogy a tojáshéjról Salmonella baktériummal fertőződhet az állat, ezért nem szoktuk ajánlani a nyers tojás etetését. Mindazonáltal a tojás kiváló fehérje forrás, nagyon jól emészthető és tápláló, bár az is fontos, hogy mi mást kap az állat. Kutyák egészséges táplálásáról olvashat ITT!

jelige: malamut nyüszítés
2015-11-11
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! 11 éves alaszkai malamut szukám három napja, a reggeli és esti séta alkalmával, induláskor bizonyos mozdulatokra nagyot nyüszít. Nagyon húz, és rángatja a pórázt hirtelen irányváltásai során, ekkor, mintha fájna neki, vagy mintha becsípné a nyakörv a szőrét, rövidet, de éleset nyüszít. A nyakörvet többször ellenőriztük, se nem szoros, se nem áll ki belőle szúrós idegen test, a szőrét is átfésültük többször, a nyakát mindenütt áttapogattuk, de nem jelezte, hogy bárhol is fájna. Egy dologra tudunk gondolni, hogy esetleg elfeküdte-meghúzta (bár egész életében rángatott és eddig még sosem húzta meg a nyakát, egyedül az egyik hátsó lába nem teljesen egészséges, de a mozdulatokból ítélve nem a lábát fájlalja most). Ma reggel egyáltalán nem "panaszkodott", de az esti sétánál ismét nyüszített. Kérném szíves segítségét, javaslatát az ügyben. Röntgenre lenne szükség, vagy egy orvos ki tud tapintani valamit, ami a problémát okozhatja? Hogyan pihentessünk egy örökmozgó, makacs szánhúzót? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Oláh Szilvia
Kedves Gazdi!
Mindenképpen ortopédiában jártas állatorvost kellene felkeresni, lehetőleg jó műszerezettséggel, mert a tapogatás, hajlítgatás során legtöbbször csak az elváltozás helyére lehet következtetni, így a legjobb kiegészítő vizsgálatokkal (pl. röntgen, gerincfestés, CT, MRI) is megbizonyosodni az elváltozás súlyosságáról, milyenségéről. Pl. a SZIA Állatorvostudományi Karának Sebészet tanszékén.
jelige: giardia
2015-11-11
Mennyire elterjedt a macskában a giardia? Ez ellen a cestal cat nem is hat, tehát erre jobb a Quanifen? Köszönettel.

Kedves Gazdi!

Sok kismacska, fiatal kölyökkutya fertőződik Giardia egysejtűvel, amely időnként előjövő hasmenést, lágy bélsárt okoz. A cestal cat nincs tözskönyevzve GIardiózis ellen, ahogy a Quanifen sem, erre vagy Ferdocat pasztát, vagy szájon át adható antibiotikumot kell hazsnálni a megfelelő dózisban. Bélsárvizsgálattal, egy könnyen elvégezhető gyorsteszttel lehet kimutatni fertőzést, amelyhez több napig gyűjtött bélsár minta a legjobb. Fontos mellett a jóminőségi, állati fehérjében gazdag takarmány, mert sokkal gyakoribb ez a betegség olyan állatoknál, akik szénhidrátban gazdak táplálékot kapnak, azonkívül a gyakori és alapos fertőtlenítés is az újrafertőződés megelőzésére.

jelige: Bubuka
2015-11-11
Jó reggelt! Tegnap derült ki, hogy 12 éves , 10 kg-os kan kutyám cukorbeteg. Sok ivás-vizeletürítés miatt vittük el, illetve rendkivüli módon felfal mindent. Készült a vérből gyorsteszt, amin 27 volt a cukra, a teljes vérkép csak hétfőre lesz meg, így nem kaptunk kezelést még. Nagyon tartok az inzulinozástól, nem is a bökéstől, hanem a vércukorszint beállításával kapcsolatban, hogy nem esik e le a cukra, mikor mit kapjon enni, bekómálás ilyenek. Ezzel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni, hogy reagálnak a kutyák általában az inzulinra? Diétával, mozgással tudnék-e javítani az állapotán? Kilátások, stb. nagyon köszönöm a választ!

Kedves Gazdi!

Nem véletlenül tart a cukorbetegség kezelésétől, mert az igen nagy elkötelezettséget, együttműködési készséget kíván mind az állatorvostól, mind az állattartótól. Állatorvosa fel fogja világosítani arról, hogy mi a teendő, ha leesik az állat vércukorszintje (általában mézet, vagy cukorszirupot javasolnak a nyelvre csöpögtetni), illetve vannak speciális cukorbetegeknek való tápok, az etetés időpontját mindig az adott inzulin készítményhez kell igazítani (vannak gyorsabban, illetve lassabban hatóak), és fontos, hogy naponta ugyanannyit mozogjon. Sok esetben  kell kórházi benttartózkodás a vércukorszint beállításához. Létezik cukorbeteg állatokkal foglalkozó szakrendelés is, ahol kifejezetten cukorbeteg állatok kezelésére szakosodott orvos tudja vizsgálni, kezelni.

jelige: csilla
2015-11-10
Kedves Doktór Úr! Öt hónapos, ivaros fiú cicám tegnap este véreset vizelt. Azóta többször is volt wc-n és nem volt vér a vizeletében. Viselkedésében nem változott, nem tűnik fájdalmasnak pisilnie, ugyanúgy eszik, iszik, játszik. Tesztcsík kimutatta a vizeletből a vért. Vérvizsgálat során kicsit megnövekedett fehérvérsejtszámot állapítottak meg. Az állatorvos, akinél voltunk, azt mondta, fogalma sincs, mi okozhatta az egyszeri véres vizeletet, és antibiotikumot adott. A kérdésem, hogy hátha a doktor úr tudja mi a baj, nem szeretnék vaktában antibiotikumot adni a cicának. Köszönöm szépen, Csilla

Kedves Gazdi!

Sajnos további vizsgálatok nélkül nem sokat lehet mondani, ha újra előfordulna, akkor vizeletvizsgálat, esetleg hasi ultrahang vizsgálat tudna segíteni, hogy kiderüljön van-e húgyhólyag gyulladás, húgykő, esetleg vesebetegség is, ami okozhatta a véres vizelést.

jelige: Arthur
2015-11-05
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 6-7 év körüli cicám év eleje óta egyre sűrűbben hányt. Februàrban vittem orvoshoz, mert kiszáradt. A vérvétel csak kis gyulladást mutatott ki. Infúzió és antibiotikum kúra után jobban lett. Főtt csirkehús, kukorica, rizs diéta. 4 hónappal késöbb újra hányni kezdett és már hasmenése is volt. Orvos, gyógyszer és diétás táp a főtt hús mellett, zöldséget nem kaphatott. Akkor a súlya 3, 3 kg volt. Nem telt el egy hónap, újra hányás hasmenés. Antibiotikum, féreghajtó, normaflore. Folyamatosan visszatért a hányás hasmenés, újra jártuk a köröket. Ismételt kiszáradás, étvágytalanság. Egy-két hónapja ismételt vérvétel szintén nem utalt máj, veseproblémára. Lipáz, amilázszint is jó. Új problémaként elkezdett ide-oda pisilni. Majd kakilni is. Akkor még ritkábbak voltak a hasmenések, mára folyamatosan megy a hasa, napi 4-5 alkalommal, és hol az alomba vagy mellé, hol a zuhanyzóba. Egyszer volt bélsár vizsgàlat, valamilyen egysejtűt mutatott ki az eredmény, melyre pasztát kapott. Jelenleg 2, 2 kg (egy hónapja változatlan, farkasétvágy mellett). RC gastro intestinal tápot és alutasakosat kap. Hányás ritkán van. 2 napja ultrahangozták, folyadék van a belekben. De ezt már elötte is mondták a fizikai vizsgálatnál. A doktornő szerint nem pszichikai probléma, amire először gondolt, hanem vagy allergia, vagy gyógyíthatatlan felszívódási zavar. Tükrözni nem lehet, mert nagyon le van gyengülve. A szőre sem nőtt még vissza a lábán, ahol a kanül volt, pedig több, mint egy hónap eltelt. Remélem nem hagytam ki semmi fontos információt. Egy fertőző betegségre szűrték, negatív lett. Kérem segítsenek, mert teljesen tanàcstalan vagyok! Annyira rossz látni, milyen állapotban van! Köszönettel Józsa Katalin

Kedves Gazdi!

Nem szívesen szólnék bele kezelőorvosa kezelésébe, úgy látom nagyon alapos. Pár ötlet csak: a krónikus hasmenés, fogyás hátterében gyakran előfordul idősebb macskákon a már tesztelt betegségeken kívül a pajzsmirigy túlműködés (ennek felderítésére pajzsmirigy hormon szintet kell mérni), cukorbetegség (ehhez vércukorszint mérés, vizelet vizsgálat szükséges) és a bél daganatos elváltozása, a bél lymphoma, illetve a bél különféle antibiotikomra vagy szteroidokra reagáló gyulladásai, amelynek igazolására az alttaásban elvégzendő endoszkópos vizsgálat, vagy diagnosztikai laparatómia során vett bélbiopsziás vizsgálat kellene.

Ha a pajzsmirigy hormonszint, vércukor szint megfelelő, akkor esetleg próbaképpen lehetne anitbiotikummal, és/vagy glüko-kortikoidokkal (szteroidokkal) kezelni, hátha hoz javulást a kezelés, hiszen ha jól látom, már kevés veszteni valójuk van. Esetleg ha kezelőorvosa nem boldogul, akkor gasztroenterológiai szakrendelést is felkereshet az Állatorvostudományi Egyetem Klinikáján.

Nagyon remélem, hogy sikerül segíteni a cicán!

jelige: cicánk dülöngél
2015-11-05
Kedves Dr. Úr! Van egy kb. 2 hónapos kis cicánk. Az egyik nap a garázsban találtuk remegve, alig tudott járni, ha fel állt akkor dülöngélt ide -oda,illetve ha az ölünkbe vettük tekeredett a nyaka össze vissza, adtunk neki meleg tejet, ez este volt, Reggelre már jobban lett, de azóta is csak úgy tud menni, hogy közbe dülöngél. Arra gyanakszunk, hogy mérget ehetett, vagy esetleg megfázhatott? Kérem válaszával segítsen! Előre is köszönöm.
Kedves Gazdi!
Én is arra gyanakszom első körben, hogy mérget ehetet, például  a fagyálló lefetyelése okozhat ilyen egyensúlyzavarokat. A megfázás kötőhártya gyulladással, orrfolyással, tüsszögésel, köhögéssel jár, ezért az nem szerepel az én listámon. Ha egy kinti cicáról van szó, akkor sokkal inkább gondolnék valamilyen traumára, ütésre, amely a koponyát, gerincelőt érte. Mindenképpen nagyon gyorsan állatorvoshoz kellene vinni, ahol nem csak megvizsgálni tudják, de szükség esetén kiegészítő vizsgálatokat is tudnak végezni: vérkép, vérlabor, vizeletvizsgálat, röntgen, ultrahang vizsgálat, stb.
jelige: kófic
2015-11-05
Tiszteletem! Kijáró cica és hajnalonként néha hány,tesco tápot és házi kosztot kap enni. Fél hosszú szőrű maincun keverék, kérdésem hogy mitől lehet ez.

Kedves Gazdi!

Első körben megpróbálkoznél a tescos táp helyett valamilyen minőségi táppal, amely több húst, állati eredetű fehérjét, zsiradékot tartalmaz, és így jobban emészthető, mint az olcsó tápok. Érdemes elmélyülni az összetevők listájában, ha az állateledel első összetevője gabona, akkor az nem lesz jól emészthető. Macskák egészséges táplálásáról bővebben olvashta ITT!

Az is előfordulhat. hogy a maincoon, amelyik egy különlegesen szép, hosszú szőrű macskafajta, nem birkózik meg egyedül bundája karbantartásával, így segíteni kellene mindennapi fésüléssel, kefélgetéssel, mert a gyomorba jutott sok-sok szőszál irritálhatja a nyálkhártyát, akár gombócba is összeállhat, és felelős lehet a hajnali hányásokért. Ilyenkor jó hatású lehet szőroldó paszta (pl. Gimpet szőroldó paszta) adása.

Ezen kívül érdemes ismételten féreghajtani a cicát, 1-3 hónapos kor között 2 hetente, majd 3-6 hónapos korig havonta, korának megfelelő férghajtó pasztával vagy tablettával.

jelige: Milyen fajta?
2015-11-04

Tisztelt Állatgyógyászati Központ! Elnézést, hogy nem az űrlapot kitöltve küldöm a kérdésemet, viszont ott nem tudtam volna képet csatolni. Egy kiskutyát szeretnék örökbe fogadni, viszont jó lenne tudni, körülbelül mekkorára fog nőni. Valamelyik szülő tacskó lehetett, a kis szálkásszőrűek a képen elvileg a testvérei, de neki nagyon hosszú lábai vannak, és másként néz ki. Valószínű, hogy közepes termetű kutyus lesz? A másik szülő milyen fajta kutya lehetett? A képeket csatoltam. Nagyon bízom válaszukban, segítségüket előre is köszönöm! Üdvözlettel: Árbócz Lilla

 

Kedves Gazdi!
Jó lenne tudni, hogy mennyi idős krukban készült ez a fénykép, mert attól is függ, hogy mekkorák lesznek. A kiskutya fején kifejezetten látszik a tacskó rokon, a fülei, orra is tacskós, ezért nem lehet kifejezetten nagytestűre számítani, a mancsai sem vastagok, mint a nagyobb testű fajtáknak. Én maximum 15 kg felnőtt súlyra tippelnék, de ez csak egy tipp! Ha probléma lenne az, hogy nagyobra nő, akkor élrdemes olyan kiskutyát keresni, akinek ismerik a szüleiket.
jelige: bizonytalanság
2015-11-04

Tisztelt Doktor Nő/Úr! A 7 éves szuka kutyusunkból eltávolítottak egy emlődaganatot. Sajnos a szövettan megállapította, hogy rosszindulatú az elváltozás. A daganat eltávolításával 2 emlőt is eltávolítottak, valamint megtörtént az ivartalanítás is. A műtét közben, amely belső szerveit lehetett, átnézték a kutyusnak, nem találtak rajta elváltozást, valamint röntgent is kértem, az sem mutatott semmit. Azt szeretném megkérdezni, hogy mi az Ön véleménye, az eredmény alapján? Milyen esély van arra, hogy nem újul ki a daganat? Milyen esélyeink vannak arra, hogy nem lesz áttét? (tudom, sajnos ezeket nem lehet biztosan megmondani, de egy matematikai esély (ami akár csak egy személyes vélemény) is sokat segítene, nagyon szomorú vagyok, aggódom). (Fél évente kontrollra kell mennünk - szerintem ezt ki sem várom, és sűrűbben fogok, és én is fogom otthon tapogatni a hasfalat, emlőket, stb minden nap). Az eredmény:

Diagnózis Carcinoma és malignus myoepithelioma, grade-I. Az emlőtájéki mintában kötőszövetes tokkal határolt tumorgóc látható, mely a beküldött mintában ép sebészi szélekkel bír, környezetében hyperplasiás terminalis egységek és néhány kitágult ductus látható. A tumor széli területein jelentős mértékben kitágult nyirokerek is felfedezhetők. A tumor szövetben egyrészt a myoepithel kifejezett mértékű proliferációja észlelhető, mely proliferálódó myoepithel sejtek magja általában duzzadt, világos, vesicularis, a cytoplasma pedig megnyúlt, kissé vakuolizált. Ezen proliferálódó myoepithelben helyenként emelkedett mitotikus aktivitás tapasztalható. A mesenchymalis komponens mellett a mirigyhám proliferációja is jól kivehető, de a proliferálódó mirigyhámra tubularis megjelenés jellemző elsősorban. A daganat sejtek helyenként több rétegben bélelik a képződött mirigy egységek lumenét és mitotikus aktivitásuk is kissé emelkedett. Adott metszés síkokban érinvázió nem látható. A tumor stromája helyenként kissé myxosus"

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!
Nagyon alapos munkát végeztek állatorvosai, nagyon jó, hogy megtörtént az ivartalanítás és készült szövettani vizsgálat, valamint átnézték a hasüregi szerveket. Ennél pontosabban áttétet keresni SPECT/CT vizsgálattal lehet, ahol az egészen apró távoli áttéteket is ki tudják mutatni. Hazánkban rendelőnk onkológiai szakrendelésén, Dr. Balogh Lajos végzi ezeket, ezért legjobb, ha személyesen őt keresi 06-30-933-0559!
jelige: Szami
2015-11-04
Kedves Doktor! Mai napon született 9 szamojéd kiskutyánk. Érdeklődni szeretnék, hogy ilyen sokat fel tud-e nevelni az anyuka?? Vagy mi a teendő??

Kedves Gazdi!

Gratulálok a szép alomhoz. Nem ritka, hogy ilyen sok, vagy akár 10 kiskutya születik. Figyelni kellene, hogy mind odajut-e az emlőhöz, gömbölyödik-e a pocakja, nem sír-e éhesen, stb. Ha úgy látják, hogy valamelyik lemarad, kiszorul, akkor lehet külön emlőre tenni, vagy rásegíteni egy kis kutya tápszerrel, cumisüveggel. Az anyakutyának nagyon jóminőségű, energia gazdag táplálékot kell biztosítaani, ez legtöbb tápgyártónál megegyezik a kölyöktáppal. Sok sikert!

jelige: vemhes lehet-e a cica?
2015-11-04
Tisztelt Doktor Úr! Nagy gondban vagyunk. Beadtunk a cicának egy fogamzásgátló tablettát, de nem tudjuk, nem-e esetleg már vannak benne picinyek, mert eléggé meg van hízva mostanában. Pedig ebben az időszakában már nem szokott szülni, és az idei évben már két szülése volt. A mostani picinyei 5 hónaposak. Tudjuk, hogy nem ez a legjobb megoldás, de ivartalanítani egyelőre nem szeretnénk, mert ha úgy alakul, és magunkhoz tudjuk venni, akkor szeretnénk, ha még lennének kicsinyei, ugyanis mindig gyönyörű kiscicái vannak. Most nem tudjuk mit tegyünk, adjuk-e tovább a fogamzásgátlót, vagy várjunk vele, de nem tudjuk megállapítani, hogy tényleg vemhes lehet-e? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Katalin

Kedves Gazdi!
A vemhesség 3-4- hetétől lehet kimutatni ultrahangos vizsgálattal a vemhességet, ezért olyan rendelőbe kellene menni vele, ahol tudnak ultrahang vizsgálatot végezni.

Az Ovarid tablettát, a macska fogmazásgátlókat nem szoktuk ajánlani pácienseinknek, mert nagyon megbízhatatlan a hatásuk, viszont igen sok a mellékhatásuk (emlődaganat, az emlők megnagyobbodása, súlynövekedés, a viselkedés megváltozása, megnövekedett étvágy, sok ivás, sok vizelés, a mellékvesekéreg alulműködése, méhelváltozások, májkárosodás). Ha tovább adják neki és vemhes, akkor előfordulhat, hogy nem tud majd megszülni, ezért amíg nem derül ki, hogy vemes vagy sem, addig ne adják tovább a gyógyszert!

jelige: Keszthely
2015-11-04
Fehér-szürke tarka cica. A füle tövén keletkezett seb egyéltalán nem gyógyul, sőt roszabbodik. Sötét barnás varr képzödött rajta, ami egyre nagyobb / 1.5 cm /kezelte az állatorvos a fülét, azt mondja, hogy daganatos elváltozás . Nagyon szeretném, ha meggyógyulna. Egyenlőre jól eszik, de gallér van rajta már szeptember közepétől. Köszönöm válaszukat.
Kedves Gazdi!
Sajnos macskáknál is egyre gyakoribbak a daganatos elváltozások, amelyekre minden nehezen gyógyuló seb esetében gondolni kell. Laboratóriumi vizsgálat, mintavétel (citológiai vizsgálat, szövettani vizsgálat) segíthet kideríteni, hogy pontosan milyen daganatról van szó, milyen kemoterápiás szerrel, esetleg műtéttel, besugárzással lehet segíteni. Ehhez onkológiai szakrendelést is igénybe vehetenek, Bejelentkezés ITT.
jelige: Kutya tüzelés elhúzódása
2015-11-04
Tisztelt Doktor úr! Most már 13. napja, hogy a kutyusunk elkezdett tüzelni, de még mindig nem tisztult fel neki a váladék, vízszerű, áttetsző, ám még mindig véres jellege van, szeretnénk fedeztetni, már kétszer vittük, de egyszer sem állt meg a kannak, a kan szinte nem is próbálkozott, az 9.-11. napokon volt, mi számít feltisztulásnak? Ha teljesen, tiszta, vízszerű váladéka van, véres jelleg nélkül? Köszönöm válaszát!

Kedves Gazdi!

Minden szukánál kissé egyedi lehet a tüzelés lefolyása, de jellemzően ugyanúgy zajlik egy cklus. hogyan vot a véres váladék a korábbi tüzeléseknél? Akkor is sokáig folyt belőle a véres váladék?
Nem tudom pontosan, hogy mit értenek váladék feltisztulás alatt. Jellemzően az oviláció környékén, amikor a legoptimálisabb a  fedeztetés, akkor megszűnik a váladékozás, száraz, tapadós lesz a hüvely.

Legpontosabban progeszteron méréssel, a hüvely megtekintésével, hüvely citológiai vizsgálattal lehet megmondani, hogy egy kutya számára mikor optimális a fedeztetés. Erről részletes eolvashatnak, ha IDE KATTINTANAK!

jelige: Cicabaj
2015-11-04
Cicám 3 hónapos, nyakán több kisebb-nagyobb seb van, amit elég sűrűn vakar. Külföldön élek, kétszer vittem már állatorvoshoz, mindkétszer mást mondtak, de sajnos egyik sem volt megoldás a problémára. Kapott bolha elleni cseppet a nyakára, antibiotikumos kezelés, de nem használt. Eléggé aggódom érte, mert a seb napról-napra nagyobbá válik. Lehetséges hogy étel allergia?

Kedves Gazdi!

Ilyen fiatal cicán igen ritka az allergia, de a hypoallergén táp etetése nem okozhat gondot, ki lehet próbálni. Viszont fontos lenne alaposan átvizsgálni, hogy nincs-e bolha, tetű, atka, és bőrkaparék vizsgálat is segítene kideríteni, hogy milyen élősködő, baktérium, gomba okozza a gondot. Sokszor csak a hosszadalmas kezelés, többszöri spot-onos kezelés, bolhairtás fogja megoldani a gondot, ezért sok kitartást kívánok!

jelige: kötelező?
2015-11-02
Érdeklődni szeretnék, hogy mi a teendő abban az esetben, ha a kutya súlyos allergiás reakciót mutatott a veszettség oltásra? Tegnap Canigen DHPPiLR oltást kapott, majdnem belepusztult. Utána jutott eszünkbe, hogy régebben is volt ilyen reakció az oltás után, de nem tudtuk, hogy attól lehet. Többet nem fogjuk beadatni a veszettség oltást, ami érthető. Meg fognak büntetni ezért? Vagy kérjünk igazolást az állatorvostól? Köszönöm!

Kedves Gazdi!

Sajnos nem lehet kívételt tenni a veszettség elleni oltásnál, mert tényleg megbűntetik. Nagyon gyakori, hogy kutyák egyik-másik oltóanyagra allergiásak. Az Ön által említett oltás nem csak veszettség oltás, hanem még 5 betegség ellen véd. Ilyen esetben monovalens, vagyis csak veszettség elleni oltóanyagot szoktunk beadni. Ráadásul az sem mindegy, hogy milyen gyártó vakcinája, legalább 4 fajta létezik az Ön által említetten kívül, pl. Nobivac, Eurican, Vanguard, Biocan, mind más-más cég, más-más vakcina. Meg kell próbálni egy csak veszettség elleni oltást tartalamzó vakcinát, más gyártótól!

jelige: SINDY
2015-11-02
Tisztelt Doktor Úr! Abban szeretném a segítségét kérni ,hogy a fül rühes cicám számára egy nagyon hatékony gyógyszert ajánlani szíveskedjék. Elég rég óta van ez a betegsége, de eddig nem sikerült meggyógyítani. Kaptunk Stroghold ill. Advantixet és Surolant de nem volt eredményes. Segítségét köszönöm.

Kedves Gazdi!

Remélem Advantix helyett Advocate-et kaptak, mert az Advantix súlyosan mérgező macskákra! Egyébként mind a három szer igen hatékony, ezért más oka lehet, hogy nem gyógyul:

  • Nem fülrühös- mikroszkóp alatt is látszottak a rühatkák?
  • Nem csak fülrühös/más fülbetegsége van- egy egyszerű fülcitológiai vizsgálatból kiderül, hogy van-e gomba, baktérium a cica fülében, amit szintánkezelni kell. A Surolan a leggyakoribb fülbajokra jó, de lehet, hogy speciális baktérium a ludas, erről labortóriumi mintavétellel lehet meggyőződni.
  • Nem tisztitották ki a cica fülét, ezért visszafertőződik- ezt legcélszerűbb állatorvos rendelőben, otoszkópos vagyis speciális fülvizsgáló eszközzel is ellenőrizni
  • Valamilyen immungyengítő tényező, vírus, egyéb alapbetegség akadályozza a gyógyulást- vérből lehet a leggyakoribb macskavírusokat kiszűrni (macska leukózis, macska AIDS), vese-, májműködést ellenőrizni
  • Nem megfelelő adagban, vagy gyakorisággal használták a szereket
Keresse fel állatorvosát, hogy tisztázzák a dolgot!
jelige: Uszkár kutya
2015-11-02

Tisztelt Doktor Úr/Tisztelt Doktor Asszony!

Tanácsot szeretnék kérni Öntől, kutyusom ügyében. Idős Uszkár kutyusom 2015. szeptemberi és előző 2015. februári labor eredményét mellékelem! Azért mentünk orvoshoz vizsgálatra, mert néha sárgát hányt a kutyám. Reggel fél szem quamatel minit adok neki. Tisztelettel kérem, ha mód és lehetőség van rá, legyen szíves kiértékelni a laboreredményt. Megtisztelő válaszát köszönöm szépen! Uszkár kutya labor eredménye:

AUTOMATA VÉRKÉP SIEMENS ADVIA 120 2015.09.26.

Vörösvérsejtszám 6,89 T/L 5,50 - 8,50

Hemoglobin 172 g/L 120 - 180

Hematokrit 53,0 % 38.0 - 57.0

MCV (átl. vvs térf) 77 fL 61 - 80

MCH (átl. vvs Hb-tartalom) 24,9 pg 20.0 - 26.0

MCHC (átl. vvs Hb koncentráció) 324 g/L 300 - 360

Átlagos mért. vvs Hb konc. 330,00 300-360

Mért vvs Hb tartalom 25,30

Vvs méret szórás 12,1 12.0 - 13.2

Hb koncentráció eloszlási szélesség 17,80

Vvs Hb szórás 3,46

Hyperchrom vvs % 0

Hypochrom vvs % 1

Microcytaer vvs % 0

Makrocitozis +

Macrocytaer vvs% 6

Thrombocyta - 140 G/L 150 - 450

Átlagos vérlemezke térfogat +++ 26,6 fL 8.5 - 14.5

Mean Platelet Component 207 g/L

Thrombokrit 0,37 %

Thrombocyta térfogat szórás 60

Makrothrombocyta +++

Fehérvérsejtszám 8,9 G/L 6.0 - 15.0

Neutrophil abs. (Advia 120) 5,8 G/L 4.3 - 9.0

Lymphocyta abs. (Advia 120) 2,00 G/L 0.50 - 4.50

Monocyta abs. (Advia 120) 0,80 G/L 0.25 - 1.00

Eosinophil abs. (Advia 120) 0,20 G/L 0.10 - 1.20

Basophil abs. (Advia 120) 0,00 G/L 0.01 - 0.08

Large Unstained Cells abs. (Advia120) 0,10 G/L 0.03 - 0.58

QUALITATÍV VÉRKÉP Szegment 61 % Band (Stab) 0,00 % Lymphocyta 27,0 % Monocyta 9 % Eosinophil 3,00 % Basophil 0,00 %

ABSZOLÚT FEHÉRVÉRSEJTSZÁMOK Szegment abs. 5,43 2.5 - 12.5 Band/Stab abs. 0,00 G/L 0 - 0.4 Lymphocyta abs. 2,40 G/L 0.5 - 4.8 Monocyta abs. + 0,80 G/L 0 - 0.8 Eosinophil abs. 0,27 G/L 0 - 0.8 Basophil abs. 0,00 G/L 0 - 0.2

VÉRKENET MORFOLÓGIA Polychromasia Elvétve Anisocytosis Elvétve Magvas vvs/100 fvs 0

Vérlemezke aggregatio .

A vérkenet vizsgálata alapján a vérlemezke szám normálisnak tűnik.

Makrothrombocyták

Babesia (kenet) negatív negatív Microfilaria negatív negatív

Megjegyzés :   Enyhe monocytosis Elvétve Howell-Jolly testek láthatók.

Kis számban macrocytaer vvs-ek

KLINIKAI KÉMIA - ENZIMEK/SZUBSZTRÁTOK

Összfehérje 74 g/L 55 - 75

Albumin 37,1 g/L 25.0 - 41.0

Globulin 36,9 g/L 20.0 - 45.0

A/G arány 1,01 0.60 - 1.50

ALT (GPT) + 153 U/L 5 - 60

AST (GOT) 38 U/L 10 - 50

GLDH +++ 64 U/L - 10

Alkalikus foszfatáz + 496 U/L - 280

GGT 8 U/L - 9

Összbilirubin 3,5 umol/L 0.1 - 5.1

Alfa amiláz 826 U/L 100 - 1200

Lipáz (pancreas) 31 U/L 24 - 108

CK (kreatin-kináz) 188,00 U/L 20 - 225

LDH + 470 U/L 20 - 250

Triglicerid ++ 2,19 mmol/L 0.30 - 1.20

Koleszterin +++ 9,7 mmol/L 3.2 - 6.2

Glükóz (Szérum) 4,7 mmol/L 2.8 - 4.9

Nem NaF-os csőböl mért érték.

A szérumot több mint 30 perccel a vérvétel után elkülönítve, a valós koncentráció magasabb lehet. Fruktózamin 341 umol/L 187 - 386

Karbamid 5,1 mmol/L 2.5 - 6.7

Kreatinin 68 umol/L 20 - 150

KLINIKAI KÉMIA - ELEKTROLITOK

Nátrium 146 mmol/L 135 - 155

Kálium 4,77 mmol/L 3.60 - 5.60

Na/K arány 30,61 28.80 - 40.00

Klorid 110 mmol/L 100 - 116

Kalcium 2,61 mmol/L 2.50 - 3.10

Magnézium + 1,06 mmol/L 0.70 - 1.00

Foszfát 1,5 mmol/L 0.8 - 1.6

KLINIKAI KÉMIA - SPECIÁLIS VIZSGÁLATOK

Vas 22,2 umol/L 18.0 - 25.0

C-reaktív protein 4,4 mg/L - 10.0

MINTA MINŐSÉGI INDEXEK

Hemolizis NORMAL

Ikterusz NORMAL

Lipaemia NORMAL

Validálta: Dr. Balogh Nándor Ph. D. Dipl. ECVCP Leletkiadás: 2015.09.26.20:41

Uszkár kutya labor eredménye : 2015. február 10., > > Mintafogadás: 2015.02.10.08:40 > Beküldött minták: EDTA-s cső (3 ml) 1 db; Szérum gél 7ml 1 db; > > Állat neve: > Faj: Eb > Fajta: Törpe uszkár > Ivar: nőstény > Szül ido:: 2003.02.10. > Microchip: > Praxis azon.: > Az állat PraxisLab azononsítója: 121406 > Kérjük, ha ebbol az állatból ismételt mintát küld, hivatkozzon a fenti azonosítóra! >

AUTOMATA VÉRKÉP SIEMENS ADVIA 120 >

Vörösvérsejtszám 7,30 T/L 5,50 - 8,50 >

Hemoglobin 179 g/L 120 - 180 >

Hematokrit + 58,6 % 38.0 - 57.0 >

MCV (átl. vvs térf) + 80 fL 61 - 80 >

MCH (átl. vvs Hb-tartalom) 24,5 pg 20.0 - 26.0 >

MCHC (átl. vvs Hb koncentráció) 305 g/L 300 - 360 >

Átlagos mért. vvs Hb konc. 304,00 300-360 >

Mért vvs Hb tartalom 24,40 >

Vvs méret szórás 12,1 12.0 - 13.2 >

Hb koncentráció eloszlási szélesség 17,30 >

Vvs Hb szórás 3,44 >

Hyperchrom vvs % 0 >

Hypochromasia + >

Hypochrom vvs % 7 >

Microcytaer vvs % 0 >

Makrocitozis +++ >

Macrocytaer vvs% 12 >

Thrombocyta 237 G/L 150 - 450 >

Átlagos vérlemezke térfogat ++ 23,5 fL 8.5 - 14.5 >

Mean Platelet Component 217 g/L >

Thrombokrit 0,56 % >

Thrombocyta térfogat szórás 68 >

Makrothrombocyta +++ >

Fehérvérsejtszám 9,8 G/L 6.0 - 15.0 >

Neutrophil abs. (Advia 120) 6,9 G/L 4.3 - 9.0 >

Lymphocyta abs. (Advia 120) 2,00 G/L 0.50 - 4.50 >

Monocyta abs. (Advia 120) 0,70 G/L 0.25 - 1.00 >

Eosinophil abs. (Advia 120) 0,10 G/L 0.10 - 1.20 >

Basophil abs. (Advia 120) 0,00 G/L 0.01 - 0.08 >

Large Unstained Cells abs. (Advia120) 0,10 G/L 0.03 - 0.58 >

QUALITATÍV VÉRKÉP > Szegment 78 % > Band (Stab) 1,00 % > Lymphocyta 18,0 % > Monocyta 1 % > Eosinophil 2,00 % > Basophil 0,00 % >

ABSZOLÚT FEHÉRVÉRSEJTSZÁMOK > Szegment abs. 7,64 2.5 - 12.5 > Band/Stab abs. 0,10 G/L 0 - 0.4 > Lymphocyta abs. 1,76 G/L 0.5 - 4.8 > Monocyta abs. 0,10 G/L 0 - 0.8 > Eosinophil abs. 0,20 G/L 0 - 0.8 > Basophil abs. 0,00 G/L 0 - 0.2 >

VÉRKENET MORFOLÓGIA > Polychromasia 0 > Anisocytosis 0 > Babesia (kenet) negatív negatív > Microfilaria negatív negatív > Megjegyzés ' . > Macrothrombocyták. >

KLINIKAI KÉMIA - ENZIMEK/SZUBSZTRÁTOK >

Összfehérje 74 g/L 55 - 75 >

Albumin 37,3 g/L 25.0 - 41.0 >

Globulin 36,7 g/L 20.0 - 45.0 >

A/G arány 1,02 0.60 - 1.50 >

ALT (GPT) + 185 U/L 5 - 60 >

AST (GOT) 33 U/L 10 - 50 >

GLDH +++ 68 U/L - 10 >

Alkalikus foszfatáz ++ 924 U/L - 280 >

GGT + 11 U/L - 9 >

Összbilirubin 3,3 umol/L 0.1 - 5.1 >

Alfa amiláz 577,00 U/L 100 - 1200 >

Lipáz + 320 U/L 0 - 300 >

CK (kreatin-kináz) 138,00 U/L 20 - 225 >

LDH + 275 U/L 20 - 250 >

Triglicerid +++ 4,14 mmol/L 0.30 - 1.20 >

Koleszterin +++ 10,5 mmol/L 3.2 - 6.2 >

Glükóz (Szérum) 4,7 mmol/L 2.8 - 4.9 >

Nem NaF-os csőből mért érték.

A szérumot több mint 30 perccel a vérvétel után elkülönítve, a valós koncentráció magasabb lehet. > Fruktózamin 375 umol/L 187 - 386 >

Karbamid 6,6 mmol/L 2.5 - 6.7 >

Kreatinin 62,00 umol/L 20 - 150 >

KLINIKAI KÉMIA - ELEKTROLITOK >

Nátrium 143 mmol/L 135 - 155 >

Kálium 5,06 mmol/L 3.60 - 5.60 >

Na/K arány - 28,26 28.80 - 40.00 >

Klorid 104 mmol/L 100 - 116 >

Kalcium 2,56 mmol/L 2.50 - 3.10 >

Magnézium 0,98 mmol/L 0.70 - 1.00 >

Foszfát + 1,7 mmol/L 0.8 - 1.6 >

KLINIKAI KÉMIA - SPECIÁLIS VIZSGÁLATOK >

Vas ++ 37,1 umol/L 18.0 - 25.0 >

MINTA MINŐSÉGI INDEXEK >

Hemolizis NORMAL >

Ikterusz NORMAL >

Lipaemia NORMAL >

EGYÉB > PraxisLab - A MintaPartner. info@praxislab.hu www.praxislab.hu Uszkár kutya Kiegészítő vizsgálatok eredményei 2015-02-11 Vér: SGOT: 32 SGPT: 186 ALKP: 757 KOLESZTERIN: 9.76 TRIGLICERID: 1.14

Kedves Gazdi!
ALapos vizsgálat nélkül nehéz hasznosat mondani a vérlaborról, de megpróbálom. A vérkép mindkét esetben normális, az első és a második vérlabor vizsgálaton is a májenzimek, a zsíranyagcserét elíró enzinek jóval magasabbak, de a februári eredményekhez képest javultak. Jó lenne tudni, hogy mivel ezelték korábban (pl. kapott-e szteroidot, vagyis glükokortikoid tartalmú gyógyszert) , bármilyen májkárosító gyógyszert, ivartalanítva van-e a kutyus, milyen a vízfogyasztása, mértek-e pajzsmirigy hormont, készült-e hasi ultrahang vizsgálat a májáról, mellékveséjéről. Ezek mind segítenének kideríteni, hogy mi okozz a májkárosodást, nincs-e olyan hormonális eltérés (pl. Cushing-kór, vagyis mellékvese kéreg túlműködés,  pajzsmirigy alulműködés, méh/petefészek elváltozás, stb.), amely ronthatja a májműködést.  Endokrinológiai, vagyis a kutyák hormonrendszerével foglalkozó szakrendelést is felkereshet, ha speciális kivizsgálást szeretne.

<< <  3 / 438 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.11.21
2015.11.19. TALÁLT CICA. A XXII. kerületben az Erzsébet királyné út környékén találtuk ezt a cicát. Pár hónapos, fehér-cirmos, nagyon bújós, nyakában a cicaajtót nyitó mágnessel. Szeretnénk visszajuttatni a gazdájához. Tel: +36 30 56 52 561.
2015.10.01
Budapesten, a XI. kerületben gazdikereső a képen látható - kb. 2,5-3 hónapos - cirmos cicalány. Jelenleg ideiglenesen befogadta őt egy család, éppen a társasházunkból, hogy ne ázzon-fázzon ebben a hűvösebb időben, de (végleges) szerető otthont kellene találnunk a számára, az ideiglenes befogadónál ugyanis allergia miatt nem maradhat hosszú távon. A lakásban jól viselkedik, nem kaparja a bútorokat és alomra jár. Kezdeti félénk természete ellenére már elfogadja a simogatást, törődést. Játékos, barátságos cica.
2015.10.01
Még szeptember elején találtuk ezt az erősen maine coon jellegű kandúr cicát a 13. kerületben, chip nem volt benne. Akkor rögtön a környékbeli állatorvosi rendelőkbe ki is lett plakátolva, de azóta sem jelentkezett senki, nem láttuk, hogy keresnék. Ha esetleg tudomásuk van hasonló eltűnt cicáról, akit kerestek, kérem jelezzenek vissza ezen az elérhetőségen (vargazsike87@gmail.com) Kizárólag az eredeti gazdi jelentkezését várjuk, aki papírokkal, fényképekkel tudja a tulajdonjogát igazolni. Előre is köszönöm!