Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Meleg
2015-04-13
Tisztelt Doktor Úr! Abban szeretném a véleményét kikérni, hogy a 2 éves keverék kutyámnak meleg lehet vagy más probléma állhat a háttérben? Amikor elkezdünk játszani nagyon hamar elkezd lihegni és nedves és meleg lesz az orra. 22-23 fok van a lakásban és 10-15 cm-es szőre van. A saját állatorvosunk szerint csak melege van. Jó kedvű és jó az étvágya is. Segítségét előre is köszönöm. Üdvözlettel, Hajni

Kedves Gazdi!

Ha állatorvosa fizikális vizsgálat (hallgatózás, tapintás) során nem talált elváltozást, akkor érdemes lenne további kiegészítő vizsgálatokkal is ellenőrizni, (vérkép, vérlabor, szívultrahang, EKG, vérnyomásmérésmellkas röntgen, stb.) hogy nincs mondjuk egy rejtett szívbetegség, tüdőelváltozás, vagy más szervi eltérés a háttérben.

jelige: Vadkacsa
2015-04-13
Jó napot! Választ szeretnék kapni erre: Van egy pár vadkacsám egy gácsér és egy tojó. A tojó olyan 5 naponta rak egy tojást a fészekbe és én az interneten azt olvastam, hogy naponta. Miért? Már sok tojás van és nem akar elűlni. Valahogy rá tudom venni, hogy elüljön? Válaszát előre is köszönöm. 7 tojás van. Még ez lenne az első kotlása. Olyan 3 éves a gácsér a tojó olyan 2 éves. Köszönöm a válaszát.

Kedves Gazdi!

Én is kerestem az interneten, mert a vadkacsa tenyésztés nem a szakterületem, és azt találtam egy hasonló kérdésnél, hogy a vadkacsák 12-15 tojást raknak és az utolsó letojásánál ülnek a fészekre. (Rácz Sándor díszmadár tenyésztő válaszolt).

jelige: agron 24
2015-04-12
Tisztelt doktor úr! A cicánk 3 hete fialt és sajnos tegnap elhunyt nem tudom mi baja lehetet de nem evett 1 napja és gubbasztott 1 kiscica maradt utána mi a teendő hogy megmaradjon most bolti tejet kap melegítve. Mit tanácsol mit tegyek? Előre is köszönöm

http://kisallatbudafok.hu/macskagazdaknak

A 3 hete fialt anyamacska életében az orvosi vizsgálat és kezelések segíthettek volna, elhullása után boncolással lehetett volna megtudni, hogy mi okozta a bajt.

A 3 hetes kiscicának még macska tejpótló tápszerre is szüksége van, mellette fokozatosan el lehet kezdeni a kölyök tápok (kitten felirattal) kóstoltatását is, csak tehéntejjel nem lehet egészségeen felnevelni őt.

A legfontosabb teendő pedig az, hogy mielőbb állatorvoshoz kerüljön aki megvizsgálja, ha kell kezeli is őt.

jelige: műtét után
2015-04-12
Tisztelt Doktor Úr! 10 éves németjuhász szuka kutyám csütörtökön esett át egy műtéten. Az orvos gennyes gyomorgyulladást állapított meg, de műtét közben kiderült, hogy az egész méhe begennyesedett, és innen ment át a gyomrába is, azt mondta nagyon kevés esély van, hogy túlélje. A gyomrát valami át is szúrta, állítólag csont. Mindezek ellenére a műtéten a kutyus sikeresen átesett! A doktor úr azt mondta, hogy a következő napon, tehát pénteken kiderül, hogy életben marad vagy sem, kapott perfúziót, vitaminokat, antibiotikumokat és azt mondta az orvos, hogy innentől az immunrendszerétől és a jó Istentől függ, hogy mi történik. Nos, a kritikus pénteki napon már átestünk, úgy tűnt jobban van a kutya, rengeteg vizet ivott, de kihányta. Ma pedig elkezdett véreset hányni, van vizelete is, és fekete hasmenéses széklete. Kétségbe vagyok esve, mert nem tudom, hogy ez a gyógyulás jele vagy elveszítjük? Az orvos sajnos nem elérhető. A kutyus még mindig képes lábra állni, kimegy a szokásos helyére elvégezni a dolgát, de visszajönni már nem tud egyedül. Tegnap este evett pár falat csirkehúst, de ma már ételt sem fogad el.

A véres hányás és fekete, lágy széklet nem értékelhető sem a gyógyulás, sem a biztos elhullás jeleként - annyit jelenthet, hogy még mindig vérzik a kutya gyomra.

Nem látok más megoldást, mint a kutya intenzív, infúziós és gyógyszeres kezelését és az sem kizárt, hogy újra kell operálni őt ahhoz, hogy esélye legyen átvészelni a súlkyos betegségét. Ha operáló állatorvosát nem éri el, ügyeletes kolléga, ügyeletes klinika tud segíteni.

jelige: Jupiter
2015-04-12
Tisztelt Doktor Úr! Pár napja kutyám, kihányta az ételt amit előző nap evett, és ezután rengeteg füvet evet és kötegekben hányta ki azt.Estére jobban lett.Állatorvosával beszéltem és mivel tavaly történt már ilyen, volt itthon gyógyszer.(Bolus adstringens) Ezt adtam neki 2 napon át, 3x1 gyógyszert. A hányás megszűnt, de amikor óvatosan kezdtem enni adni neki, evés után újra viszonylag nagy mennyiségű füvet evett. Hányás nem volt. A kérdésem az, hogy lehet-e takarmány átállítás miatt ez? Még nem állítottam át, csak pár szemet tettem a megszokott táphoz naponta. Jelenleg fele-fele arányban volt keverve. Okozhatta-e a hányást és fűevést a kevert táppal etetés. Egyébként már sokszor láttam füvet enni, de nem szokott hányni tőle. Tisztelettel várom válaszát!

Sajnos a hányás lévén az egyik leggyakoribb, legáltalánosabb tünet sok tucat betegség jele lehet. Korántsem biztos, hogy egykis diétával, ill Bolus adásával meggyógyítható a Jupiter.

A kutya részletes kivizsgálásával (fizikális vizsgálatok, labor vizsgálatok, esetleg képalkotók ...) lehetne kideríteni a baj okát .. majd ha ez megtörtént, úgy lenne érdemes eldönteni, hogy miként oldják meg a helyzetet.

jelige: Vadkacsa
2015-04-12
Jó napot! Van egy pár vadkacsám egy gácsér és egy tojó. A tojó olyan 5 naponta rak egy tojást a fészekbe és én az interneten azt olvasta, hogy naponta. Miért? Már sok tojás van és nem akar elűlni. Valahogy rá tudom venni,hogy elüljön? Válaszát előre is köszönöm!

Ha aktívnak látta a gácsért, látta párzani a vadkacsa párt, akkor nem kizárt, hogy fiasak a tojások és a kiskacsákat akár kotlós tyúkkal, vagy keltető gépben ki tudja keltetni. Értem én, hogy jópofa lenne, ha mindezt a tojó tenné meg, majd vezetgetné, nevelgetné kicsinyeit - de nincs megbízható módszer a madarak kotlásának forszírozására.

A ritkás tojásrakás és a kotlás elmaradása számtalan szaporodásbiológiai- és általános betegségnek lehet a tünete. Persze leírásából nem derül ki, hogy fiatal-e a pár, volt-e már sikeres utódnevelésük tavaly, mikor kezdte a tojó a tojásrakást, mennyi az a sok tojás ..... az is lehet, hogy mire a válaszomat olvassa már elült a tojó, vagy holnap(után) megteszi.

jelige: inkontinencia
2015-04-12
6 éves labrador szukámnál elő szokott fordulni, hogy vizelete elcsepeg. Nem tudom, hogy ivartalanított-e mert talált kutya. Milyen gyógyszerrel lehet kezelni? A dokim Ovestin 1 mg tablettával szeretné kezdeni napi 1 szemmel, de mondta a ditropan-t és epherit-et is. Ezek milyen dózisban jók? A kutyusom még szed napi 1 szem Suprastint is allergiára, ez szedhető-e együtt ? Köszönöm válaszukat!

Az időszakos vizelet csepegésnek lehet oka ösztrogén hiány, amit akár a felsorolt készítmények egyikével is lehet eredményesen kezelni.

Én azonban elsőként azt próbálnám tisztázni, hogy valóban ivartalanított-e a kutya ill valóban ösztrogén hiány okozza-e a vizelet csepegését. Ha kizárták a többi lehetséges ok (pl húgy-nemi szervi gyulladások, sok vízivással vizeletürítéssel járó betegségek, gerinc/medencei egyéb betegségek ...) jelenlétét, és valószínűvé válik az ivartalanított állapot ill ösztrogénhiányos háttét - úgy egy héten belül kitapasztalhatják a megfelelő, egyedi dozírozást is.

jelige: Aranea
2015-04-12
Kedves Állatorvos! Nagy termetű kutyánk van, a gyeptől nincs lehetőség elzárásra, lakásban is csak pár óráig van el. A kertünkben található gyep (kb. 600 m2 felület) karbantartására - végső megoldásként - szelektív (kétszikűek) elleni gyomirtót szándékozunk bevetni. A növényvédelemmel foglalkozó boltokban azt a választ kaptunk, hogy nem probléma, száradás után rámehet a növényzetre a kutya, ennek ellenére aggódok, ezért fordulok Önhöz: - Van-e olyan készítmény, amit bátran használhatunk? - Mennyit kell várakozni, mielőtt ebünket nyugodt szívvel ismét kiengedhetjük? Válaszát előre is köszönöm.
Ebben a kérdésben én nem rendelkezem kellő tudással, így legjobb, ha a növényvédelmi szakember ajánlását fogadja meg. Ezután érdemes lehet az ajánlott készítmény hassnálati utasítrását, biztponsági adatlapját is áttanulmányozni.
jelige: kereszt védekezés
2015-04-12
Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megtudni, hogy Douband bolha,kullancs elleni nyakörvet illetve Fyrpst cseppet kereszt védekezésként egyszerre lehet-e használni?Válaszát köszönöm!L
Igen, felteheti a két készítményt a kutyára párhuzamosan is.
jelige: Kutya
2015-04-09
Tisztelt Doktor Úr! Tanácsot szeretnék kérni Öntől. A kutyám hátán atka jelentkezett. Megfürdettem 1 hete bolha és kullancs elleni szerrel, de nem segített. Mostmár egyre nagyobb területen jön kifelé neki és tanácstalan vagyok, hogy milyen szerrel lehetne megakadályozni és kezelni neki , hogy elmúljon. Tudna e nekem ajánlani valamit rá amihez hozzá tudnék jutni. Előre is köszönöm a segítségét és válaszát! Üdv: Niki

Kedves Gazdi!

Sajnos ránézésre mé ga  leghozzáértőbb bőrgyógyász szakorvos sem tudja 100 %-os pontossággal megmondani egy elváltozásról, hogy milyen parazita, baktérium, gomba okozza. Ezért a legjobb lenne olyan állatorvosi rendelőbe vinni, ahol tudnak bőrkaparék mintát venni a kutya bőréből, és így kiderülhet, hogy mivel állunk szembe, enélkül csak a vaktában próbálkozás marad.

Igyekszem találgatni, hogy pontosan milyen atkára is gondol:

A szőrtüsző atkásság (demodicosis) felnőtt korban valamely háttérbetegség, immungyengítő körülmény miatt szokott jelentkezni, így a sikeres terápiához fontos tudni a háttérokot, amelyhez olyan kiegészítő vizsgálatokat kell végezni, mint a vérlabor, vérkép, hasi ultrahang, stb.

A rühatkásság (Scabies) úgyszintén akkor gyakori, ha valamitől csökken a bőr ellenállóképessége: allergiás háttér, szervi baj, hormonális megbetegedés.

A ragadozóatka (Cheyletiella parazitivorax) fertőzés is előfordul, akár önmagában, ezt kifejezetten ilyen élősködőre törzskönyvezett készítménnyel lehet kiírtani (pl. Frontline combo, Stronghold, stb)

jelige: macska
2015-04-09
Tisztelt doktor úr ! Lakásban tartott nőstény cicánk mellé pár hónapja befogadtunk egy kölyök kandúrt. Mondván, hogy még nem ivarérett, ivartalanítani sem vittük még el. A helyi állatorvos javaslatára lány cicánk a biztonság kedvéért a Provera nevű készítményt kapja immár négy hete de ennek ellenére felmerült bennem a vemhesség gyanúja. A kérdésem az lenne, hogy ha macskánk valóban vemhes, az eddig beadott gyógyszer okozhat-e valamilyen egészségkárosodást a magzatoknak ? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Veress Lőrinc

Kedves Gazdi!
Mint az Önök története is mutatja, a hormonkészítmények nem sdokat érnek macskák esetében, viszont annál több mellékhatásuk: gennyes méhygulladás, emlődaganat, hogy a nem kívánt vemhesülést ne említsem. Szerintem azt tenné helyesen, ha nem csak a kandúrt, de a lánycicát is ivartalaníttatná!

Ha már megesett a baj, akkor is dönthetnek emellett, mert nem szívesen, de ilyenkor is elvégezzük a petefészek és a vemhes méh eltávolítását a nem kívánatos szaporulat megelőzésére. Ha megtartanák a kiscicákat, akkor jó hírem van, mai tudásunk szerint nem okoznak fejlődési rendellenességeket a hormonkészítmények.

jelige: Minyon
2015-04-09
Üdvözlöm! 7 hónapos kandúromat tegnap ivartalanították. Altatás közben derült ki, hogy csak egy here van leszállva, azt kivette az orvos, azt mondta, hogy a másikat nem tudta a hasüregben kitapintani, várjunk kb. fél évet, hátha leszáll, vagy ha nem akkor kiveszi. A kérdésem az lenne, hogy nem sok az a fél év? Azt olvastam, hogy jobb minél hamarabb eltávolítani, mert elrákosodhat és a macska ilyenkor nem számít ivartalannak, tehát továbbra is ivarosként viselkedik. Én ezt nem szeretném, az előző kandúromat később műtettük és sajnos FIV-es lett és hosszú szenvedés után el is pusztult. Most mit tegyek? Menjek vissza az orvosomhoz és "erősködjek"? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel! R. Edit

Kedves Gazdi!

Nehéz erre válaszolni, egy rejtett herét nem könnyű megtalálni, főleg, ha nem a hasüregben, hanem a lágyékcsatornában van, különösen kissé testesebb, jobban táplált macskák esetében, sok kitartó keresgélés kell hozzá. Ha állatorvosa nem vállalta egyelőre a műtétet, akkor szerintem nem vezetne jóra, ha erősködni kezdene. Vagy megkérdez egy másik állatorvost, hogy vállalja-e a műtétet, vagy kivárja a fél évet, ami alatt valóban beindulhat az ivari működés, és megnő annyira a here, hogy könnyebb lesz megtalálni. Sok rejtett heréjű állat nem mutat semmilyen ivari viselkedést, ezért az sem törvényszerű, hogy verekedni, jelölni kezd a cica, és ennyi idő alatt nagyon kicsi a valószínűsége, hogy bármilyen rosszindulatú elváltozás alakul ki. Ha várnak, akkor a legnaygobb biztonság érdekében  dönthetnek úgy, hogy bent tartják a cicát a lakásban, nehogy verekedésbe keveredjen, hiszen a FIV, vagy macska AIDS ellen sajnos nincs védőoltás sem, és ahogy sajnos Ön is tapasztalta, igen szomorú vége szokott lenni.

jelige: Bélgyulladás
2015-04-09
Üdvözlöm! 4 hónapos Mopsz és Bolognese kiskutyámat kb egy hete bélgyulladással kezelik. (Minden oltását rendesen megkapta). Amikor kivittem a helyi állatorvoshoz (mert ritkán hányt de a kedve nem volt rossz) arra gyanakodott, hogy egyoldalú az etetése és ez miatt hányogat, pont akkor kapta meg a kombinált oltását. Az állapota romlani kezdett, nem evett, hányt. Visszavittem és bél gyulladásra gyanakodtak. Pénteken(04.03.án) megműtötték, mert nem volt széklete és az étel, amit nagy nehezen elfogyaszott, egészben vissza jött. Röntgen alapjan döntöttek igy, mert a belei nem mozogtak. Azóta jobban van, eszik de sokat válogat, iszik is, de csak fecskendőből. Azóta nem volt hányás és széklete is volt, ami formáltabb volt. Műtét után 2 nappal levettek tőle vért, ami arra utalt hogy a veseparaméterek emelkedettek, vese elégtelenségre gyanakodnak, vizelet mintát is vizsgáltak, ami arra utalt hogy nincs semmi problémája. Érdeklődnék, hogy esetleg mivel kínáljam a kutyusom? Husit elutasítja, szárazat beáztattam, azt se kéri, egy kis májkrémet szivesen evett. Nagyon lefogyott, sokat alszik, félek hogy túl gyenge a felépüléshez, tegnap az állatorvosnál már morgott, remélem ez egy jel arra hogy minél hamarabb felépül.

Kedves Gazdi!

Sajnálom, hogy ilyen fiatal kiskutyával már ennyi bajon vannak túl, de örülök, hogy a kollégáknak sikerült megmenteniük, és gyors döntés alapján megoperálni.

Ha a vesearaméterek emelkedettek, az lehet a bélelzáródás, a keringés időleges romlásának is a következménye, aminek rendbejöttéhez idő, kell és olykor infúziós kezelés is. főleg, hogyha még bágyadt, nem állt vissza az étvágya. Mi ilyenkor a Royal canin "Recovery" konzerv tápját szoktuk ajánlani, amely ízletes, tápláló és teljeen pepes, akár fecskendőből is etethető. A táplálásban legjobb lenne állatorvosai tanácsát kérni, hiszen nem volt olyan régen aza műtét.

jelige: fül és bűzmirigy
2015-04-09
Üdvözlöm. 5 hónapos törpe tacskóm 2 napja erősen elkezdte rázni a füleit. Az otoszkóp csak enyhe barnás-feketés homokszerű törmeléket mutatott a fülek mélyén. Néha a fenekéhez is kapott, ezért megnézte a doktorom a bűzmirigyét is, és az tele volt csúnya, büdös váladékkal. Ő sem gondolta, hogy ilyen fiatalon lehet már bűzmirigygyulladás. Ez tényleg ritka? Most még nem kapott rá szteroidot, mert fiatal. Valamit mondott a doki, de nem értettem: mi köze a fülének a bűzmirigyhez? Ez akkor allergia? Ilyen fiatalon hogy lehet már allergiás, ahhoz nem erős immunrendszer kell? A fülét nem kezeltük egyelőre. Köszönettel

Kedves Gazdi!
Az a tapasztalat, hogy allergiás kutyáknál igen gyakori mind a bűzmirigy, mind a külső hallójárat gyulladása. A patomechanizmus, vagyis, hogy pontosan miért is van ez így, még nem teljesen ismert. Valóban nem tipikus, hogy ilyen fiatalon allergiás tünetekkel küzdjön egy állat.

Az "erős" immunredszer kifejezést az én értelmezésemben akkor használják, ha egy szervezet igen ellenálló a betegségekkel szemben. Allergiánál nem erős, vagy gyenge, egyszerűen csak hibásan, tévesen működik, mert olyankor is "vészriadót fúj", mikor nem kéne, és ellenségesnek tekint különböző ártalmatlan anyagokat, mint a bolhanyál, vagy a virágporok, esetleg emberek hámsejtjei, egyes táplálék összetevők, fehérjék, stb.

Legfontosabb most a tünetek kezelése, esetleg mintavétel a fülből, hogy kiderüljön van-e például fülrüh benne, kell-e gyógyszeres fülcsepp, a bűzmirigy tisztítása, átmosása. A táplálékát is érdemes lenne átbeszélni, a minél kevesebb adalék, színezékkel dúsított tápok, szakszerűen összeállított házikoszt, a parazita mentesítés sokat segíthet az állapotán.

Ha a mostani tüneteket sikerül  enyhíteni, és tünetmentes lesz a kutya, akkor talán reménykedhetünk, hogy nem térnek vissza a tünetek. Ha mégis, akkor kezdődhet az allergológiai kivizsgálás, az eliminációs diéta, esetleg vérteszt, stb. Remélem erre nem lesz már szükség!

jelige: Zsebi yorki
2015-04-08
Kedves Doktorúr! Van egy 9 éves yorkshire terrier kiskutyám, kb 1kg és szombaton ellopot a nagy kutyától egy kis csont darabot. Ezt mohón lenyelte és ahogy lenyelte szétcsúsztak a lábai, fuldoklott de lement! Viszont azóta nem tud enni, mindent visszahány ahogy lenyeli jön is vissza! Vizet tud inni! Viszont tüzel is és nem tudom mivel van összefüggésben a hányás! Ebben szeretném tanácsát kérni! Itt ahol lakunk falun elvittem állatorvoshoz de sajnos azt mondta nem tudja megvizsgálni a kutyámat! Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Ha a csont lenyelése óta minden szilárd táplálékot visszahány a kutya, akkor nem hiszem, hogy a tüzeléssel van összefüggésben az állapota, sokkal inkább a csonttal, ami megülhetett a gyomrában, egyfolytában irritálva azt. Még a gyomorban elfér, de ha esetleg emésztetlenül továbbítódik a belekbe, akkor ott még ennél is súlyosabb, életveszélyes állapotot, a belek elzáródását, vagyis ileust tud okozni. Minél hamarabb olyan állatorvosi rendelőbe kellene eljuttatni a kutyát, ahol meg tudják röntgenezni, esetleg endoszkópozni, hogy kiderüljön, ott van-e a gyomorban a csont, és ha úgy ítélik meg, akkor megkíséreljék azt akár a nyelőcsövön, akár gyomormetszésen át eltávolítani, mielőtt nagyobb gondot okoz!

jelige: kiltix
2015-04-08
Üdv! Olvasgattam a kutyák bolha és kullancs elleni készítmények összefoglaló táblázatát. Szeretném megkérdezni, hogy a kiltix nyakörv a már meglévő bolhák ellen is hatásos, vagy csak megelőzésre van, köszönöm a válaszát.

Kedves Gazdi!

A használati utasítása szerint a Kiltix nyakörv bolhásság megelőzésére és kezelésére alkalmazható, 24 óra alatt fejti ki hatását, tehát ennyi idő alatt kezdenek pudztulni a bolhák. Súlyos bolhásságnál mi egyidejűleg a cseppentős, úgynevezett spot-on készítményt is ajánlani legalább 1-2 hónapig, hogy több fronton is ritkítsuk a számukat. Ilyenkor az összes állatot egyszerre kel lkezelni és fontos környezet alaposa takarítása is: fekvőhelyek, pokrócok, kutyaház stb. mind-mind remek búvóhelyek a bolhák előalakjainak, petéiknek, amelyek lepotyogva fertőzőképesek maradnak egészen sokáig.

Honlapunkon talál kullancs és bolhaelleni szerekről egy összefoglalót, ha IDE KATTINT!

jelige: leila
2015-04-08
Tisztelt Doktor Úr!Német juhász kutyám már 2-3 hónapja vakarózik szüntelenül. Vettem neki spot-on készítményt már 3 x is, bőrtápláló vitamint is kapott. A füle belül piros és meleg, mancsait, farok tőnél nyalogatja, valamint vakarózik. Szerencsére varasodás nincs rajta, mert kamillával átmosom minden nap, kicsit nyugtatja a bőrét. Helyi Állatorvosnak fogalma sincs, annyit mondott, h ad szteroid injekciót neki, aztán majd meglátjuk. Lehet, hog allergia. Még nem mertem beadatni neki, mert közben a másik két kutyusom is elkezdte ugyanezt csinálni, nekik is spot on, stb., ugyanaz a sorrend. Nincs javulás. Libafejet kapnak általában naponta, száraztápot már hónapok óta nem, mivel nem tudom megvenni a drága tápokat, az olcsót meg nem akartam adni, hátha az okozza. Viszont azért abban kételkednék, h ha ételallergia, akkor hogy-hogy mind a három kutyán egyszerre jött elő? Allergia vizsgálatra sincs pénzem, egyedül élek. Már gyulladáscsökkentő gyógyszert is adtam neki, igaz, csak három napig, de semmi javulás nem volt. Teljesen tanácstalan vagyok, állatorvos nem ér semmit, nem is tudott segíteni, sem tanácsot adni. Nem vet fel a pénz, így a drága tápok próbálkozásait sem igazán tudnám megtenni. Bűzmirigyre gondoltam, de nem szánkáznak a fenekükön a kutyusok. Előre is köszönöm a segítségét!

Kedves gazdi!

Szerintem jól kezdte, a legelső egy olyan, jóminőségű spot-on, amely biztosan elpusztítja a bolhákat és a lehető legtöbb parazitát elpusztítja, ezzel mindhárom kutyát kezelni kellene. Legjobb lenne bőrkaparék mintát venni, mert abból kiderülne hogy van-e olyan parazita (pl. rühatka, ragadozóatka, tetű) amely ezt a viszketést okozhatja.

A faroktő, mancsok nyalogatása, a kipirult, meleg fülkagyló valóban elsősorban allergiás tüneteknek tűnnek, de igaza van, valóban nem valószínű, hogy mindhárom állat egyszerre jön elő, kivéve, ha rokonok, mert az allergiás hajlam öröklődik. Mindezek mellett a meleg idő, egy pár bolhacsípés is súlyosbíthat egy meglévő allergiás hajlamot. A környék kóbormacskái is behozhatták a bolhákat. lyenkor fontos a 4-6 hónapig tartó folyamatos bolha elleni kezelés, mert a környezetben a bolhapeték akár  fél évig is fertőzőképesek maradni, és ezeket nem pusztítják el a bolhaellenes szerek.

A speciális, úgynevezett eliminációs diétához nem feltétlenül kellenek méregdrága gyári tápok- elég a mostani fehérjeforrást, a libafejet lecserélni, mondjuk nyúlra, vagy bárányra, hozzá szénhidrátnak célszerű a főtt rizst választani, elhagyni a tésztaféléket, a tejtermékeket, illetve bármi egyebet, amit ennének.

Sajnos súlyos viszketegségnél néha szükség van legalább egy egyszeri szteroid kezelésre, hogy megállítsa az ördögi kört:  viszketés-vakarás-felülfertőződés- még erősebb viszketés-vakarás, stb. Mi is igyekszünk a szteroidok használatát elkerülni, de ha csak egyszer kell alkalmazni és nem mondjuk minden 3 hónapban, akkor a mellékhatások is sokkal kevésbé jelentkeznek.

Jó hatású, ha a hosszú szőrt lenyírják az érintett területeken, így könnyebb is a kezelés.

Remélem sikerül kikezelni a kutyákat!

 

jelige: mitől vakarózik?
2015-04-08
4 éves cicám hát-ágyéki tájékon 3 napja nagyon vakarózik, pörkös lett, és kihullt a szőre. A dokim bolhát nem talált, bűzmirigye rendben volt. Advocate cseppet tett rá, lehet,hogy rüh- vagy szőrtüszőatka okozza szerinte. A rühösség nem főként a fejen szokott lenni? Azt nem vakarja, sem a fülét. Kapott még rá Newcharm gélt is. 1 hetet várunk az advocate hatására, utána lép tovább a doki. Atarax-szal folytatná majd a kezelést. Önöknél mi a protokoll? Mivel szokták kezelni helyileg és szisztémásan? Mi okozhatja? Köszönettel: G. Viki

Kedves Gazdi!

Nálunk ilyen esetekben első a bőrkaparék vizsgálat, amely abból áll, hogy az érintett területeken egy szikepengével megkapargatjuk a bőrfelszínt, amíg kiserken a vér, és az így nyert bőr-szőr mintát elküldjük laboratóriumba, ahol parazitákat, gombát, baktériumot keresnek benne, és rezisztencia vizsgálatot végeznek- vagyis megállapítják, hogy milyen hatóanyaggal lehet kezelni az adott kórokozót.

Minden esetben adunk mi is olyan külső parazita irtó szert, mint az Advocate.

Ha kizártunk minden parazitát, amely önmagában is okozhat ilyen tüneteket, és kezeltük a sokszor másodlagos fertőzést okozó gombás, bakteriális fertőzést, és ismét visszatér a bőrgyulladás, akkor szoktunk allergiára gyanakodni.

Külsőleg antiszeptikus, illetve bőrnyutató samponokat szoktunk adni, és csak a legszükségesebb esetben alkalmazunk szetroidokat a viszketegség csillapításra. Az Atarax allergiások esetében nálunk is használatban van.

Remélem hamarosan sikerül megtalálni a cica viszketegségének az okát!

jelige: Lili2014
2015-04-09
Tisztelt Doktor nő/ Doktor úr! Kutyusunknak kb 1 hónappal ezelőtt (kicsivel több) hasmenése volt (vízszerű) orvoshoz vittük, kapott Protexin D-ét. Pár napig használt. Utána megint kezdődött a hasmenés. Meg kellet törölni a fenekét akkor vettem észre, hogy véres. Azonnal vittem orvoshoz kapott Enraxil flavour 150 mg tablettát és a Protexin D-ét. Az antibiotikum kb 1 hete elfogyott és megint hasmenése van. Az orvos azt mondta, hogy száraz és alutálkás eledelektől beteg. Hurutos hasmenése van. Főzzünk neki csirkefarhátat, rizst. Naponta kétszer kap enni, előszőr farhátat, utána száraz tápot, mert másodszorra nem fogadja el a csirkefarhátat. Legyen szíves megírni véleményét mitől lehet a hasmenése? Kell-e valamilyen vizsgálat (labor stb)? Mit adjunk neki enni? Köszönöm szépen segítségét!

Kedves Gazdi!
Valóban nagyon hasznos lehet a bélsár vizgsálat és bélsár tenyésztés, amiből kiderülne, hogy van-e féregpete, egysejtű kórokozó, kórosan elszaporodott baktérium a bélsárban. Ha nem találnak semmit, akkor egy általános kivizgsálás is kellene, vérkép, vérlabor, hasi ultrahang, röntgen, kontrasztos röntgen, stb, hátha valamely másik szerv (pl. máj, hasnyálmirigy, vese ) megbetegedése, vagy aa bélrendszer részleges elzáródása, falának megbetegedése, térszűkítő folyamat, stb okozza a hasmenést.

Érdemes lenne addig is jó minőségű, kefejezetten érzékeny bélrendszerű kutyáknak, vagy éppenséggel , táplálékallaregiásoknak való, vagyis hypoallergén tápra váltani, vagy a házikosztot ezzel feldúsítani, mert a táplálék intolerancia, a sok adalék és színezék az olcsóbb gyári tápokban akár kiváltoja, de mindenképpen súlyosbítója lehet a hasmenéses betegségeknek.

jelige: sántít
2015-04-08
Kedves Dr. Nő! 9 éves német juhászom 2 hete sántítani kezdett enyhén a hátsó lábaira, érdekesebben mozog, hátsó lábizmai és a gát-hátsó fenéktájék izmai kissé sorvadtabbak. Kedve jó, rohangál is. Mitől lehet? Lehet-e gyógyítani? A doki szteroid injekciót adott tegnap, ill. phen-pred tablettát és idegrendszeri Neuromultivit-ep filmtablettát is pár napra. Kellett volna-e savcsökkentő gyógyszer is? 9 éves már szép kor német juhásznál? Mik a kilátások? Köszönöm!

Kedves Gazdi!

Ahhoz, hogy a gyógyulási esélyeket lehessen latolgatni, tüneti kezelésen kívül, amit eddig a kollégától kapott, szükség lenne kiegészítő vizsgálatokra: főleg röntgen vizsgálatra, hasi ultrahang vizsgálatra, esetleg CT-re, hogy kiderüljön, hogy porckorong-sérve van, esetlen Cauda Equina Szindrómája, netán gyulladásos, ne adj isten daganatos elváltozás fejlődött ki a hasüregben, vagy a gerinccsigolyák egyikében, stb.

Mi valóban szoktunk felírni gyomorsav gátló (famotidin tartalmú) gyógyszert, ha hosszabb szteroidos, nűvagy nem szteroidos kezelést írunk elő.

Nagyobb testű kutyáknál, mibnt a német juhász a 9 éves kor már idősödőnek számít, sajnos a kor előrehaladtával általában sokasodnak az egészségügyi probémák. Erről többet olvashat ha IDE KATTINT!

jelige: Jenny24
2015-04-08
Tisztelt doktor úr! Három hete fialt a cicánk és már elég öreg (15 éves) eddig nem volt semmi baja, de most úgy érzem lázas. Azt szeretném kérdezni hogy mit tudok tenni esetleg kalmopyrint, algopyrint vagy valami emberi lázcsillapítót adhatok-e neki? Előre is köszönöm

Kedves Gazdi!

Ne adjon neki semmilyen emberi gyógyszert, mert nagyon veszélyes mellékhatásai lehetnek, ráadásul sokkal nagyobb hatóanyag tartalommal rendelkeznek, mint amire egy macskának szüksége lehet és szinte biztos, hogy nem is gyógyítanák meg a cicát. Vannak biztonságosan használható kifejezetten macskáknak való láz- és fájdalocsillapítók, melyek állatpatikában kaphatóak.   Előfordulhat, hogy emlő vagy méhgyulladása van, de bármilyen fertőző betegség is fellobbanhat az elléstől, ezért minél előbb állatorvoshoz kellene juttatni.

jelige: Furcsa hang
2015-04-08
A kutyám tegnap este óta furcsa "röfögő" hangot hallat, nem folyamatosan, etetés óta gyakrabban. Az orvos sem tudott semmit mondani, csak annyit, hogy nincs tüdő baja és nem a pocakjából jön. Mitől lehet ez? A választ előre is nagyon köszönöm.

Kedves Gazdi!

Ha állatorvos kollégám szerint nem a tüdőből és nem a gyomor felől jön a furcsa hang, akkor a szájüreget, a lágyszájpadlást, a gégét, esetleg a légcsövet, a nyelőcsövet kellene alaposan megvizsgálni, hogy kiderüljön, honnan ered a röfögés. Ezek egyrésze ébren, más része csak altatásban, szükség és lehetőség szerint endoszkóp, röntgen, CT segítségével vizsgálhatóak.

jelige: Vak a kiscica?
2015-04-08
Tisztelt doktor Úr! 2 hetes kiscicámért aggódom, 8.napon szépen rendre kinyilt a kiscicám szeme, és azt tapasztaltam pár napja, hogy nyitott szemmel alszik, a testvérei követik a szemükkel a mozgást, ő viszont csak bambán "néz", a hangokra figyel, de nem észleli a mozgást a kis szemével, ön szerint tarthatok attól hogy ténylegesen vak? Válaszát előre is köszönöm.
Kedves Gazdi!
Sajnos kiscicáknál is előfordul a veleszületett vakság, amely vagy a szem, vagy a szem beidegzése, a látóideg sérülése, rendellenes fejlődése miatt alakul ki. Állatorvosi vizsgálatkor alaposan átvizsgáljuk a szemet, a látással összefüggő reflexeket, de szemészeti szakrendelésen a cica szemfenekét is tudják vizsgálni.
jelige: 3 évente elég?
2015-04-08
Macskák esetén is az útlevél csak akkor érvényes, ha évente kap veszettség oltást, vagy elég ha 3 évente kap Rabisint, mert az 3 évig jó macska veszettség ellen? Norvégiába szeretném vinni az 5 hónapos cicámat, neki is 6 hó múlva ismétlő oltást kell kapnia mint kutyáknál? Köszönöm szépen!

Kedves Gazdi!

Legjobb lenne a Norvég nagykövetségen is érdeklődni beutazás előtt, nehogy ott érje Önöket a kellemetlen meglepetés. Én azt találtam, hogy minden vakcina az adott országban érvényes használati  utasítás szerint használandó: jelen esetben a Rabisin vakcina 3 évente, egyetlen vakcinával a 4. illetve 11. héten, attól függően, hogy az anyamacska be volt-e oltva. Ha igen, akkor a 11. héten, ha nem, akkor már a 4. héten oltható a kiscica.

Az első vakcina után 1-3 évvel esedékes az emlékeztető oltás, tehát nem szükséges még egy emlékeztető az első életévben.

A veszettsége elleni oltásról bővebben olvashat még ITT. Az állatútlevélről ITT.

jelige: fülpiszok?!
2015-04-07
Tisztelt Doktor Úr! A lassan 10 hónapos macskám füle mióta nálam van folyton koszos. Először atka volt, de akkor kaptam rá atkaölőt, antibiotikumot és a nyakára csepegtethetős "mindenírót". De három hét múlva visszajött. Már több Suloran kúrán is túl vagyunk. Két orvos is látta, azt mondták, hogy a macskám fülével nincs semmi baj, csak koszos... De ennyire?! A cica benti, nem jár ki, minden oltását megkapta és tényleg prémium tápot adok neki, amiket már cseréltem, mert felmerült az allergia is. Mit tanácsol? Köszönöm, Elek Krisztina

Kedves Gazdi!
Legjobb lenne a cica füléből mintát venni- azt mikroszkóp alatt megnézni, sőt, akár laboratóriumba küldeni tenyésztéses vizsgálatra, hogy kiderüljön, mi él vagy nem él benne.

A fülatkák egyébként 3 hétig élnek, majd ilyenkor kel ki az új generáció, akik még peteként túlélték a kezelést, ezért is fontos 3 hét múlva megismételni a kezelést.

<< <  3 / 417 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.04.06
Elveszett Olga cicánk! Kb. 6-7 napja csavargott el a Rózsakert utcából! Fekete-fehér foltos, ivartalanított 2 éves nagylány, nyakában piros nyakörv! Kis gazdái és a környékbeli gyerekek nagyon-nagyon várják vissza! Ha valaki látta vagy befogadta kérjük jelentkezzen! Kondorosi Szilvia: 06-30/63-817-63 ( szilvia@iec.hu ) OLGA! GYEREK HAZA, NAGYON VÁRUNK!
2015.03.06
Még mindig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2015.02.25
Gazdit keres két 7 hetes keverék kislány kutyus! Gazdájuk sorsukra hagyta őket, most ideiglenes helyen vannak, de végleges, szerető otthont keresünk a számukra. Előreláthatólag maximum közepes termetűek lesznek. Tüneményesek, kedvesek, bújósak. 20 335 3571 ; oszmun@gmail.com