Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

IDŐSKORI SZŰRÉS


Mikor kezdenek öregedni?

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb testű egy kutya, annál tovább tart a növekedése, viszont annál hamarabb kezd öregedni is. 
Macskáknál nincs ilyen nagy különbség a méretük alapján. A lakásban élő macskák, kutyák kétszer annyi ideig élhetnek, mint kizárólag szabadban tartott társaik. Emellett az ivartalanítás is jó pár évvel megnövelheti az élettartamot.

Többet szeretne tudni? Kattintson IDE!

 

Az állatorvos válaszol

jelige: fülvágás
2014-07-03
Szabad-e, lehet-e vágatni a kutyám fülét, farkát Magyarországon? Amerikai Staffordshire-om van. Milyen életkortól? Köszönöm!

Kedves Gazdi!

Nem, nem lehet, tiltja az Állatvédelmi Törvény a szépészeti beavatkozásokat:

"1998. évi XXVIII. Tv., AZ ÁLLATOK VÉDELMÉROL ÉS KÍMÉLETÉROL

10. § (1) Az állat küllemének megváltoztatása érdekében, továbbá más, nem az állat egészsége vagy későbbi egészségkárosodásának megelőzése céljából történő sebészeti beavatkozás – az ivartalanítás és a fajtajelleg fenntartása kivételével – nem végezhető."

jelige: kutya
2014-07-03
Most szeretnénk örökbe fogadni egy kiskutyát. Sajnos egyhetesen el kellet választani az anyjától, mert az anyának sok teje volt és begyulladt az emlője, műteni kellett. Lesz-e valamilyen következménye a korai elválasztásnak, ha igen mire lehet számítani?

Kedves Gazdi!

A kiskutyák az életük első napjaiban, illetve pontosabban az első 3-4 órában veszik magukhoz azokat az ellenanyagokat, amelyeket az anyakutya termel a környezetében lévő kórokozók ellen, illetve amelyek az oltások hatására termelődnek . Ezeket az első héten már megkapta a kiskutya. Kicsit megemelkedhet az esélye az allergiás megbetegedéseknek, de ezt nem lehet előremegjósolni, ráadásul a normálisan nevelkedett kutyák között is igen sok az allergiás.

Ha jóltáplált, jókedvű kiskutya, akinek nincs hasmenése, nem köhög, játékos kedvű, akkor nem kell semmi komoly következményre számítani. Oltásokról és féreghajtásról kell gondoskodni nála is, mint anyakutya nevelte társainál.Egészséges táplálásról talál információt ITT.

jelige: Lizy törpetacskó
2014-07-02
Tisztelt Dr Úr! Köszönöm gyors válaszát! Voltunk Lizyvel orvosnál ugy néz ki hogy a korai jeleit mutatja a tacskóbénulásnak de most egy 10 napos szteroid ill. valamilyen B vitamin kúrát rendelt a mi állatorvosunk remélem ez segíteni fog neki! Kérdésem az lenne, hogy hallottam a Seaton zöldkagyló kapszuláról kimondottan kutyáknak és mivel az orvos nem mondott konkrét B vitamint ezért tanácstalan vagyok melyik is lenne a jobb és hogy hogy alkalmazzam a napi 3 szem szteroidot a vitaminnal? Válaszát előre is köszönöm! További szép napot! Adrienn

Tisztelt Balázsi Adrienn !

Örülök, hogy gyorsan diagnózisra jutottak és Önnel és kezelő orvosával együtt azt remélem, hogy a konzervatív tüneti kezelés eredményre vezet, és nem lesz szükség műtéti beavatkozásra.

Akár a Seatone kapszula is alkalmazható kiegészítő kezelésként – de ezt is és a B-vitamin készítményt, valamint dózist célszerű kezelő orvosával egyeztetni, már csak a tévedések elkerülése miatt is.

Üdvözlettel:

Balogh Lajos

jelige: Toklász
2014-07-01
Tisztelt Dr.Balogh Lajos! Köszönöm részletes válaszát,még azt szeretném kérdezni,hogy ha toklász került volna a tasakba milyen tüneteket produkálna a kutya? Válaszát előre is köszönöm. Szilvia
Legnagyobb valószínűséggel fájdalom, nyomásérzékenység, nyugtalanság, nyalakodás, esetleg friss vér, majd később bőséges, gennyes-véres jellegű váladékozás, esetleg láz is jelenhetett volna meg tünetként.
A baj az, hogy akár a felsoroltak mindegyike észrevétlen maradhat, vagy elmaradhat.
Ezért nem ésszerű csak a kórelőzményi adatok és tünetek alapján diagnosztizálni, ezért nem tudjuk nélkülözni a felsorolt fizikális és kiegészítő vizsgálatokat a pontos diagnózis eléréséhez.
Üdvözlettel,
Balogh Lajos
jelige: veszettség
2014-07-02
Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a kérdésem, hogy ha egy állat veszett volt, akkor annak az állatnak a csontvelője, illetve csontja lehet e fertőzőképes emberre nézve? Történt ugyanis, hogy bicikliztem Sátoraljaújhely városában egy parkban és ahogy elestem és letettem a kezem láttam hogy csontszilánkok vannak a földön. Nem tudom mióta lehettek ott, és abban sem vagyok biztos hogy rátenyereltem. Nem volt igazából vérző sebem, csak egy kis felületi bőrsérülésem, de mégis nagyon megijedtem, hogy veszélyt jelent e. Ez június 13-án történt azaz már letelt a két hét. Ilyenkor már késő lenne az oltás ugye? Vagy van egyáltalán szükség ilyenkor oltásra,vagy ez nem jelent veszélyt akkor sem ha esetleg veszett állat teteméből származik a csontszilánk, vagy veszett állat vitte oda a szájában Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Kedves Kérdező!

Embergyógyászati kérdésekben nem adhatok tanácsokat, főleg olyan  komoly ügyben, mint a veszettség és annak járványiügyi kérdései. Kérem ezügyben keressen fel egy humán kollégát, de minél hamarabb!

jelige: Bulldog
2014-07-02
Üdvözlöm! A kutyusunkkal kapcsolatban lérném segítségét. Van egy 4-éves kan francia buldogunk, mely az alábbi tüneteket produkálja: Hasmenés,hányás levertség,remegés. Az utóbbi időben többször kezelte állatorvos az adott probléma miatt.Egy ideig stagnált az állapota,de az utóbbi időkben sajnos visszatértek panaszai. Sajnos nem tudjuk megszüntetni a hasmenést. Vettünk ugyan széntablettát, de (Bolus adstringens -t, De 2 nél többet nem mertem neki adni. Sajnos ebben a formában nem fogta meg a hasát. mennyit adhatok neki? Kérjük segítségét, hogy ilyenkor mi a teendő? Segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel:Patkó Csilla

Kedves Gazdi!

A makacs, idült hasmenéseknél, melyeket a szokásos módszerekkel, mint a diéta, hasfogó tabletta, széntabletta, majd a széles spekturmú antibiotikum, a féreghajtó tabletta. Ilyenkor mindenképpen alaposabb kivizsgálásra van szükség: bélsár vizsgálat, vérlabor, hasi ultrahang vizsgálat, és még amit állatorvosa fontosnak tart, hiszen sok betegség jele lehet a hasmenés: különböző baktériumok, vírusok, gombák, egysejtűek, a belső életfontoságú szervek megbetegedése (máj- vese) a hasnyálmirigy betegsége, a bélfal megbetegedései, stb.

Remélem hamarosan megtalálják az okokat és sikerül meggyógyítani a kutyust!

jelige: Mire számíthatok?!
2014-07-02
Tisztelt doktor/nő/úr!Még januárban fogadtam be egy nőstény cicát magamhoz.Nagyon félénk volt már akkor is. Minden zajra megijed, ha épp eszik és elejtek valamit, vagy csak nyílik az ajtó elszalad. Tudom,hogy nem lesz olyan ragaszkodó mint azok a macskáim akiket kiskoruk óta nevelek, de mégis valamiért azt gondoltam 1-2 hónap után ha ideszokik, kiismeri a házat és a többi cicát már nem fog ennyire félni.. már több mint fél éve itt van..és a helyzet nem sokat javult... pedig sokat simogatom,sokat foglalkozom és játszom is vele. Ráadásul 1-2 héten belül fialni is fog. Régebben volt egy macskám, aki szó szerint nem volt hajlandó nélkülem fialni, de az is igaz, hogy őt már kiskorától én neveltem és nagyon ragaszkodott hozzám. Ez a cica mindig ilyen félős marad? Megcsináljam neki a fialáshoz a helyet vagy nem érdemes, mert elbújik majd fialáskor?!

Kedves Gazdi!

Nagyon nehéz megjósolni a félős cica viselkedését, hiszen nem tudjuk, hogy milyen kölyökkori rossz tapasztalok miatt alakult ez ki nála, csak bízni lehet a bizalom lassú fokozódásában.

Állatorvosi szempontból engem inkább az foglalkoztat, hogy ha már így is több macskája van, akkor valóban akarja-e, hogy még a félős cica is évente 2-3-szor fialjon? Rengeteg kiscica, rengeteg gond, nagy felelősség. Állatorvoskén mindenképpen a 6-7 hónapos kori ivartalanítást kell képviselnem, mert elkeserítő, és szinte megoldhatatlannak tűnő a macskák túlszaporodása.

Kérem olvassa el cikkünket: Gondolatok az ivartalanításról.

jelige: Kutyus nem alszik
2014-07-01
4,5 éves shar-pei kutyusom mostanában furcsán viselkedik. Éjszaka nem alszik, járkál, minket sem hagy aludni, mert ránk ül, tapogat a mancsával. Korábban akkor csinált ilyet, hogy ha fújt a szél, mert attól félt. Most semmi olyan nem történt amitől félhetne, mégsem alszik. Próbáltunk homeopátiás nyugtatót adni neki, de nem használ. Mi lehet a gond? Hiába próbáljuk lefárasztani, alszik, de ahogy mi is elaludnánk, ő felkel. (4 hónapja ivartalanítottuk, azóta mintha egyre rosszabbul viselkedne, nem tudom hogy van e összefüggés) Válaszát előre is köszönöm Üdvözlettel: Zita

Kedves Gazdi!

A nyugtatók előtt én alapos kivizsgálást ajánlanék, hogy kiderüljön, nincsenek-e fájdalmai, esetleg nem kell-e gyakrabban vizelnie, stb. Előfordulhat, hogy állatorvosuk kiegészítő vizsgálatokat is szükségesnek tart: vérkép, vérlabor,  mellkas röntgen, hasi ultrahang vizsgálat, vizeletvizsgálat, és még amit állatorvosuk a vizsgálat alapján szükségesnek tart. Ha állatorvosa mindent rendben talál, akkor érdemes elgondolkozni, hogy nincs-e valami olyan éjszakai zavaró tényező, amit csak ő hall, érzékel: új szomszéd, aki hangosan hallgatja a TV-t, ismeretlen szagok, új ágy, bármi változás, akár Önöknél, a gazdáknál is, ami miatt keltegeti Önöket.

Ha nem találnak semmit, akkor ki lehet próbálni a homeopátiás mellett tertmészetes alapanyagú, de állatpatikákban kapható nyugtatókat. (Pl. Calmex, Kalm Aid, SOS bonbon, stb.)

Konzultáljanak állatorvosukkal!

jelige: sok bolha
2014-07-01
Van -e kutyáknak injekciós bolha elleni készítmény? Pl. Ivomec jó-e? Már sok mindent kipróbáltunk, de nem váltak be. (Exspot, neostomosan) Vagy a neocidol 600 jó-e? Melyik a legerősebb? Várom válaszát, köszönöm!

Kedves Gazdi!

Az Ivermectin tartalmú készítmények hatékonyak lehetnek a bolhák ellen, de régen azért alkalmazták őket, mert nem volt jobb, modernebb gyógyszer.(Az Ivomec injekció nincs törzskönyvezve kutyákra, ahogy a Neocidol 600 is juh külső élősködők elleni fürösztésre használatos az állattenyésztésben.)

A Neostomosan csak az aktuálisan a kutyán lévő bolhákat pusztítja el. AZ Ex-spot 1 hónapos védelmet ígér, általában hatékony szokott lenni. Ezt a készítményt a nyak bőrére, a szőrt széthúzva kell használni, ahogy a többi ilyen rácseppentős, spot-on kiszerelésű szert. Ilyenből nagyon sok félét talál az állatpatikákból, ahogy sokféle hosszúhatású bolhanyakörv is elérhető. (Összehasonlító táblázatért KATTINTSON IDE!)

Látom az adatlapból, hogy több kutyájuk is van, őket egyszerre kell kezelni a kicsivel, különben lehetetlen kiírtani a bolhákat. A bolhák  a környezetbe rakják petéiket, amelyek aztán visszamásznak a kutyákra, ezért ha nagy a környezet bolha-pete terheltsége, akkor több hónapig is tarthat, amíg sikerül megszabadulni tőlük.

jelige: prüszkölő cica
2014-06-30
Cica most 11 hetes, kicsit fiatalon került ide. Olyan 2,5 hete az egyik szemére elkezdett kicsit hunyorogni és az váladékozott is. Körömvirág, cickafark és kamilla teával mosogatva a tünetek picit enyhültek, de most a másik szeme is kezd jobban váladékozni. Két napja meg elkezdett gyakrabban prüszkölni, előtte csak ritkán csinálta. Ezt leszámítva semmi baja, eleven, játékos kiscica, jó az étvágya és rendesen iszik, széklete is normális, ő maga is jó erőben van. Oltást még nem kapott.

Kedves Gazdi!

Mindenképpen állatorvoshoz kellene vinni, mert lehet, hogy a "macskanátha" nevű vírusok tüneteit észlelik rajta, amelyeket bár csak tünetileg tudunk kezelni, de gyakran szükséges antibiotikum, antibiotikumos szemcsepp, nyálkaoldó, vitamin a gyógyulás elősegítésére. Ha még nem kapott, akkor féreghajtót is mindenképpen jó lenne kapni, valamint ha meggyógyult, akkor az oltásait, külső-belső parazita mentesítését is megbeszélhetik.

jelige: Vércsepegés
2014-06-30
Tisztelt Balogh Lajos úr! A tanácsát szeretném kérni,a kan kutyámnak 2009 óta van olyan tünete,hogy a tasakból vér csepeg ami legtöbbször halvány rózsaszin de volt,hogy sötétebb volt a szine ez a tünet évente kb,3-4 szer fordul elő.Már 5 állatorvosnál jártunk köztük szaksodottnál is de konkrétumot senki nem tudott mondani.Most 2 napja sötétszinű vér csepeg neki és több mint ami szokott,amikor nyugalmi állapotba kerül a kutya akkor alábbhagy, amúgy a kuya jókedvű, jóétvágyú.Mi okozhatja a visszatérő tüneteket esetleg a mostaninál toklász gyanúja felmerülhet? Ön helyileg csak Budafokon vagy esetleg máshol is rendel? Válaszát előre is köszönöm. Szilvia
Tisztelt Silver Szilvia !
Biztos vagyok abban, hogy az évek óta fennálló tünetre mind az 5 kollégám tudott konkrétumokat mondani.
Valószínűleg elmondták, hogy a tapasztalt váladékozás származhat a tasakból-, a húgycsőből, a prosztatából-, a hólyagból-, a húgyvezetékekből és a vesékből. A felsorolt húgy-, nemi szervek gyulladásos (fekély, idegentest, bakteriális/gombás/parazitás fertőzés, cisztás/hyperpláziás elváltozások, homok/kő képződéssel járó betegségek ...)  és/vagy daganatos betegségei tudnak hasonló tüneteket produkálni.

A fizikális vizsgálatok mellett vizelet- és vérlabor, a tasakváladék és  a vizelet citológiai vizsgálata és ultrahang vizsgálat lehet az első lépés, amit érdemes elvégezni. Ha mindezek évekkel, hónapokkal korábban és esetleg nemrégiben is mind negatívak voltak, akkor megfontolandó lehet az egésztest 3D SPECT/CT vizsgálat elvégzése is.

A  mostani változást okozhatja akár frissen bekerült toklász is, de akár babéziózis is árnyalhatja a képet - vagy az alapbetegség(ek) súlyosbodása okozhatja. Kisebb valószínűséggel számos egyéb kórkép is jelentkezhetett.
Én csak Budafokon vagyok elérhető megbeszélt, egyeztetett időpontban a Budafoki Állatgyógyászati Központban, vagy az OSSKI-ban.
Üdvözlettel:
Balogh Lajos
jelige: macska
2014-06-30
Hogyan távolítsam el a kismacskámról a kukacokat? A szeme csíppás volt és azt megköpték a bogarak így kukacos a fél arca! Mozog, lélegzik csak a szemét meg a csipátol nem tudja kinyitni, de hogyan szedjem le az arcáról a 2mm-es kukacokat?

Kedves Gazdi!

Legjobb lenne, ha állatorvoshoz vinné a kiscicát, mert nem elég a légylárvákat csipesszel, vattával eltávolítani, de biztosan szükség van szemcseppre, akár szájon át adható antibiotikumra is, és legyek elleni további védelemre, hogy meggyógyulhasson a seb, illetve ne köpjék be újra a legyek.

jelige: tabletta
2014-06-30
Kiscicám régóta szörcsög az orrával, néha csipás. 4 hónapos. Adhatom-e neki a Doxypharm 100 filmtablettát? (napi 1/4 -et), az állatorvosom szerint meg lehet próbálni, de fiatal korban nem javasolt, mert elszínezi a fogakat, igaz ez? Mikortól használhatom? Köszönöm válaszukat!

Kedves Gazdi!

A Doxypharm egy doxiciklin antibotikumot tartalmaz,  vénykötekes, csak orvosi rendelvényre lehet megvásárolni. Amíg növésben vannak a fogak, addig a növekvő fogakat sárgás-barnán elszínezi, ezért ha 6-7 hónapos kor környékén befejeződött a maradó fogak kibújása, akkortól adható.

Szerintem legjobb lenne, ha állatorvosával egyetértve egy macskák számára törzskönyvezett antibiotikumot találnának, ami megfelel a kiscica léguti tüneteinek kezelére, ha valóban bakteriális fertőzésről van szó.

Igen sokszor küzdenek a fiatal macskák felső léguti panaszokat is okozó vírusokkal, leggyakoribbak a "macskanátha" néven ismert macska vírusok. Ezeket általában az oltatlan anyamacskától kapják el a kicsik, van amelyik könnyen legyőzi, de néhányuk sokáig küzd a betegséggel, sőt olyan is van, hogy a leggondosabb kezelés sem tudja meggyógyítani, vag más, az immunredszer működését gátló vírusokkal is fertőzött (FIV, Panleukopoenia, FelV). Előfordulhat, hogy szükségesek lesznek további vizsgálatok annak kiderítésére, hogy hagyan lehet segíteni a kiscicán, illetve a vírus és bakteriális fertőzéseket kívüli kórokok kiderítésére.

jelige: macska
2014-06-30
Tiszteletem macskamnal pár napja csöpögő vizelete volt olyan helyen is lekuporodott ahol máshol még nem sűrűn jár wcre stb 1 napja vizelete folyamatosa vált de nem erősen utána 2szer probalkozott majd morgas nyervogas közbe fehér sűrű kis vmi jött ki belőle kis időre rá normálisan pisilt azota alszik de nem kel fel h wc-zen.letezik h az a baja h még nem kozosult? 1eves kandur.amugy eszik rendesen iszik is.orra hideg nedves legzesszama 19 percenkent.

Kedves Gazdi!

Tévhit, hogy a macskák egészségét bármiben is befolyásolja a közösülés, illetve annak elmaradása.

Sokkal inkább arról lehet szó, hogy a kandúroknál igen gyakori macskák alsó húgyuti megbetegedése, (FUS vagy FLUTD angol rövidítésű betegség) a húgycső részleges elzáródása, gyulladása okozza a bajt. Ilyenkor egy sejttürmeléket, és a vizeletből kivált kristályokat tartalmazó kenőcsös anyag halmozódik fel a húgyhólyagban, ami a húgycső bejáratát eltömheti, a vizelés fájdalmas és akadályozott lesz. Alapos fizikális vizsgálat után állatorvosa végezhet vizeletvizsgálatot, ultrahangos vizsgálatot, vérlabort, hogy kiderüljön erről van-e szó, vagy valami másról.

Minél hamarabb keresse fel állatorvosát, akivel megbeszélhetik a kezelést, a speciális diétát, illetve a további teendőket.

jelige: dalmata
2014-06-28
Helló! A macskám bele kapott a dalmata kutyám szemébe, piros neki és fáj, a fűbe dörgöli és alig birja kinyitni a szemét, de ki tudja ez elen mit lehetne tenni?

Kedves Gazdi!

Mindenképpen állatorvos tudja, hogy mit lehet vele tenni. Legelőször is meg kéne vizsgálni, hogy mi sérült: a kötőhártya csak, ezesetben egy szemcsepp megoldhatja a gondot, ha nem túl nagy a sérülés. Ha a szaruhártya, esetleg a szem mélyebb rétegei is sérültek, akkor nehezebb a helyzet, lehet, hogy varrni kell, de ehhez speciális felszerelés és szakértelem szükséges, ezért lehetőleg szemészeti szakrendelést kell keresni a környéken minél hamarabb, mert ha elfertőződik a szem komoly sérülése, akkor már lehet, hogy nem lehet megmenteni a szemet!

jelige: Fekély lenne?!
2014-06-28
9 éves nőstény macskám fogai egy ideje elkezdtek kihullani,az ételt is nehezebben és csak pépesítve tudja már megenni...szája körül olykor feldagad ,sebes lesz (fekete seb) majd pár napon belül kifakad neki sárgás gennyes váladék ürül Betadinozni szoktam neki de azt sem nagyon akarja engedni biztos mert fáj neki ..Sajnos nincs pénzem állatorvoshoz vinni...Fekélyes lenne vagy esetleg szájrákos?! kristálycukor jó ötlet a sebre?!Köszönettel :Andi

Kedves Gazdi!

Nem pontosan látom magam előtt a cica tüneteit: az állán, a pofatájékon, az ajak és száj körül vannak a sebek? Vagy benn a sazájüregben?

Az oltatlan, kijáró kerti macskák gyakran verekszenek, ebből szokott a legtöbb seb keletkezni. Azért fekete általában a seb, mert a vér rászárad. A sárgás-gennyes váladék bakteriális fertőzésre utal, erre jó a betadin, de ha jól olvasom, akkor nem nagyon sikerül úrrá lenni a helyzeten 2-4 hét alatt.

Nem kizárt, hogy benn a szájüregben is tele van fekélyekkel a szája, ami miatt nem tud rágni. Ez macskákban fogkövesség,vesebetegség miatt, vírusos megbetegedések következményében alakul ki: macskák immunhiányos betegsége (FIV), macskaleukózis (FeLV) , Panleukopenia, mind okozhatnak ilyet. Ezek a vírusos megbetegedsek igen gyorsan terjednek a kijáró, oltatlan macskák körében.

Sajnos otthon nem tehet mást, mint amíg eddig is- pépesíti az ennivalót, próbálja betadinozni, vagy akár cukrot tenni a nagyon fertőzött sebekre.

Valódi segítség az lenne, ha állatorvoshoz vinné, aki alaposan átvizsgálná a szájüreget, a száj környéki sebeket (borotválás után), illetve szükség esetén vértesztekkel igazolja a vírus fertőzéseket. Anitbiotikum biztosan szükséges lenne, de van olyan fekélyes szájgyulladás, ami csak steroid tartalmú gyógyszerre kez gyógyulni. Féreghajtó gyógyszer is külső parazita irtó szer is biztosan javítaná az általános ellenállóképességét.

jelige: kismalac
2014-06-27
Tisztelt Doktor Úr!; Olyan problémával fordulok önhöz,hogy van egy 7 napos kismalacunk.Sajnos el kellett venni az anyától, mert nem volt teje. Most kecske tejet adunk neki fele víz fele tej. Eddig semmi baja nem volt,de most hasmenése van, ami nagyon híg és sárgás fehéres. Mit tudunk érte tenni, mit adjunk neki? Elég sokat alszik, ez normális?

Kedves Malactartó!

A kecsketejhelyett sokkal megfelelőbb lenne a kifejezetten sertések számára gyártott malac tejpótló tápszer, ami a faj adottságainak megfelelő összetételű. A vaspótlásról sem szabad megfeletkezni, akár napos korban is szükséges lehet, mert a kismalacok nagyon minimális vastartalékkal jönnek a világra, és a vasra szükség van a megfelelő védekezőképességhez.

Lehet a hasmenés a kecsketej itatásának a következménye, amitől felborul a kismalac bélflórája, de bakteriális, vírusos fertőzés is lehet a háttérben. A kicsi, fiatal állatoknál igen veszélyes a hasmenés, mert gyorsan kiszáradáshoz vezethet, főleg ebben a nagy melegben. A sok alvás nem jó jel, mindenképpen olyan állatorvos kolléga felkeresését/házhoz hívását javaslom, aki haszonállatokkal is foglalkozik!

jelige: ivartalanítás és ízületi gondok
2014-06-30
Tisztelt Állatorvos! Előzetesben ismét köszönöm a gyors és kimerítő választ a kullancs elleni védekezéssel kapcsolatban feltett kérdésemre. Tegnap délután jártam az Önök rendelőjében és fel is szerelkeztem az Advantix csepp mellett a Kiltix nyakörvvel is :-). Biztos ami biztos. Ott jártamkor szóba került Mázli nevű törpe schnauzerem (kan) ivartalanítása is, mellyel kapcsolatban kaptam egy kis tájékoztató füzetet, amit az este folyamán el is olvastam. A füzet az én olvasatom szerint egyértelmű összefüggésre utal az ivartalanítás és a csípő ízületi diszplázia, valamint a térd ízületi ficam között. Én eddig úgy tudtam, hogy ez a két probléma öröklött hajlam (ficam esetén néha traumás hatás)és nem ivartalanítás vagy más okból bekövetkezett túlsúly kérdése. Mivel az előző kutyusomnak (Nyakas-spániel)mindkettő volt, ezért Mázlit elvittem két héttel ezelőtt a Talpas rendelőbe (ott kezeltük a spanit) szűrésre, mivel a bal hátsó lábát néha felkapkodta. Térd ízületi ficamra gyanakodtam, de szerencsére nem ilyen probléma okozta az azóta már megszűnni látszó gondot, a röntgen felvétel teljesen egészséges ízületekre utal. Most viszont kissé elbizonytalanodtam, hogy esetleg Mázlinál is jelentkezhet még ez a probléma, főleg, ha az ivartalanítás után kissé megnő a súlya, aminek persze igyekszem majd elejét venni. Az érdekes viszont az, hogy Nyakas nevű kutyámnál tényleg az ivartalanítást követően derültek ki az ízületi gondok, akkor kezdett el sántítani. Viszont nála túlsúlyról szó sem volt, sem akkor, sem pedig a későbbiekben! Erre a probléma miatt különösen odafiegyeltem. Mikor régebben a diszpláziának utána olvastam, akkor azt találtam, hogy előfordulhat olyan kutyus is, aki magában hordozza a hajlamot, de egész életében tünetmentes marad, illetve a táplálás és egyéb külső behatások függvényében csak a későbbiekben jelentkeznek nála a tünetek. Kérdésem: A füzetben olvasottak erre utalnak, vagy önmagában a túlsúly megjelenése is előidézheti az ilyen típusú ízületi gondokat?

Kedves Gazdi!

Nagyon jól olvasta a kiadványt, vannak kutatások, melyek egyértelműen igazolják, hogy gyakoribbak az ízületi elváltozások az ivartalanított állatokon, hiszen az ivartalanítástól kezdve megszűnik a nemi hormon termelés, amely befolyással van az anyagcserére, amely kapcsolatban álla a mozgásszervek működésével is, bár egyelőre nem tudjuk pontosan, hogy milyen mechanizmusok által.

Terészetesen a túlsúly is tovább ront minden mozgásszervi betegséget az által, hogy nagyobb súly nehezedik a végtagokra, gerincre.

Ha szuka kutya lenne, akkor rábeszélném még így is az ivartalanításra, mert annak sokkal nagyobb az esélye, hogy idősebb korában méhgyulladás, emlődaganat alakul ki nála, mint a mogásszervi elváltozásoknak.

Kanoknál visznt nem szoktuk ilyen magától értetődően ajánlani az ivartalanítást, csak ha azt viselkedésbeli, vagy egészségügyi problémák indokolják, például prosztata megnagyobbodás, daganatos elváltozás.

jelige: Lizy
2014-06-27
Tisztelt Doktor Úr! Többször segített már a válaszaival többnyire Lizy a törpe tacskómon de engem is mint a gazdit sikerült megnyugtatni! Most is egy problémával fordulnék önhöz a törpe tacskóm immár 6 éves és a mai nap észrevettem hogy remeg bágyadt és a hátsó lábai gyengék elvittem a faluban az állatorvoshoz és ő azt mondta nem látja rajta valamint nincsenek műszerei meg ennél konkrét tünet kell h kezelhetővé váljon valamint lehet hogy szorulással küzd a kutyus most hashajtót adtam neki és várok meddig tanácsos várni? Mikor forduljak városi állatorvoshoz? Ön szerint mi lehet még a tünet okozója? válaszát előre is köszönöm Adrienn

Tisztelt Balázsi Adrienn !

A legvalószínűbb oka talán a kezdődő ”tacskóbénulás” azaz porckorongsérv lehet – de teljesen igaza van kezelő orvosának abban, hogy számtalan egyéb betegség, rendellenesség (láz, fájdalom, obstipáció, méhgyulladás, hasüregi/medencei /gerinc terimék … sok egyéb) is okozhat remegést, bágyadtságot és hátulsó testfél gyengeséget a Lizynél.

Igazság szerint én nem várnék semennyit.

Mielőbbi részletes kivizsgálást (fizikális vizsgálatok, neurológiaivizsgálatok, labor- és képalkotók …) javaslok a mielőbbi diagnózis és ezzel az eredményes megoldás érdekében.

Kellemes hétvégét ill. a Lizynek  gyors gyógyulást kívánok !

Üdvözlettel:

Balogh Lajos

jelige: Lütyő
2014-06-27
ÜdV! Van 1 éves staff keverék lány kutyusunk, akit pár napos korában hozunk ki egy gyepmesteri telepről, cumiból tápláltuk, de szerencsére nagy egészségnek örvend. Furcsa hobbija , hogy szeret álló helyzetből vagy nekifutásból magasra felugorni, mintha rúgók lennének a lábában. Ugrás közben, a levegőben el is lehet kapni, olyan magasra felugrik és közben különféle akrobatikus mutatványok végez. Nagyon mókás.( bár egyik foga már kitört) A Kérdésem az lenne csak hogy ez a tornagyakorlat a gerincére a későbbiekben gyakorolhat e valamilyen káros hatást? köszönöm

Kedves Gazdi!

Első gondolatom, hogy érdemes lenne frizbizésre tanítani egy ilyen jó képességá kutyát, aki imád ugrálni. Ha van valakinek a családban ilyen ambíciója, akkor jó sportolási lehetőség lehet. de csak hobbi szinten is nagy öröm az ilyesmi.

A későbbi elváltozásokat nem feltételnül lehet megjósolni, ha megfelelően táplálták, az izomzata is jól alakult, és szerencsés a genetikája, akkor nyugodtan ugrálhat kedvére. Ha nem jelez fájdalmat, nem sántít, akkor nem kell aggódniuk, bár egy diszplázia szűrés senkinek sem árt.

jelige: Tibeti spániel farkát nem hátán tartja
2014-06-27
Üdvözlet! Rossz körülmények között élt egy kb 2 éves palota pincsi, akit elhoztunk. Kiderült, hogy tibeti spaniel. De a farkát nem "hordja a hátán" és a fogai alul is összevissza nőttek. Esetleg nem fajtiszta? Amikor pincsi közelében van, akkor megemeli kicsit a farkát de egyébkent nem. Előre is köszönöm a választ.

Kedves Gazdi!

A palotapincsi igen közel áll rokonságban a tibeti spániellel, hiszen ennek a fajtának a keresztezésével jött létre. A fogak összevisza állása és egyéb örökletes bajok nagyon gyakoriak a palotapincsiknél és keverékeinél, ezért ebből nem lehet messzemenő következtetést levonni.

Ha biztosra akarnak menni, akkor érdemes megvizsgáltatni a kutyust olyan rendelőben, ahol a röntgen vizsgálatot is tudnak végezni, hátha valamilyen szervi oka van a farok lógatásának. Az összevissza álló fogakat is érdemes gyakran megnézetni, mert a fogköveségre és akár a fogak evesztésével is járó fogágybetegségekre igen hajlamosak a kistetsű fajták.

Állatorvosként bevallom őszintén nem sok jelentőséget tulajdonítok a kutyák fajtájának, inkább azt tartom lényegesnek, hogy egészséges, kiengyensúlyozott állat legyen, akinek megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékot adnak, ápolják a szőrét, gondoskodnak a külső-belső parazita irtásról, rendszeresen beoltatnak, ahogy az adatlap szerint Önök is teszik, megvizsgáltatnak, ha baja van, sokat sétáltatnak, játszanak vele, és hagyják, hogy barátkozzon fajtársaikkal.  (Az igazi állatszeretetről: KATT IDE!)

Ha Önök megmentették a rossz körülmények közül, akkor egész biztos vagyok benne, hogy nem a faroktartása, vagy a tökéletes pedigréje miatt szerették meg, hanem önmagáért, semmihez sem hasonlítható, boldogító "kutyalelkéért"!

jelige: ételallergia
2014-06-27
Az ételallergia milyen idős kortól alakulhat ki kutyában? Van ahol 6 hónapos kort írnak, van ahol már 3 hónapos kort. Melyik a helyes, mik a tünetek? Macskában is lehet? Köszönöm!

Kedves Gazdi!

Ételallergiás kölyköt ritkán látunk 5-6 hónapos kor alatt. Korábban inkább a külső-belső paraziták, a bélférgek, a bolhák, a rühök, szőrtüszőatkák szoktak viszketegséget, bőrfertőzést, bélrendszeri problémákat okozni. Ilyenkor sokkal fogékonyabbak a kölykök a baktériális bőrfertőzésekre, főleg hogyha nem megfelelő higiéniés körülmények között tartják őket.

Az is gyakori, hogy nem megfelelő minőségű a táp, kevés az állati összetevő, viszont sok a gabona, az adalék, színezék, stb.

Ráadásul a tápallergia ezidáig nehezen volt diagnosztizálható biztosan, mert csak az eliminációs diéta (csak olyan fehérjét kap az állat, amit korábban még nem kapott és amire nem lehet allergiás) alapján és a többi kórok kizárásával lehetett diagnózist felállítani. Manapság már vérteszteket is kifejlesztettek a különböző szóba jöhető allergizáló összetevők felderítésére (árpa, szója, marhahús, csirkehús, kukorica, tehéntej, szarvashús, kacsahús, tojás, lóhús, bárányhús, zab, sertéshús, krumpli, nyúlhús, rizs, paradicsom, tonhal, pulykahús, búza, vaddisznóhús, élesztőgomba).

Macskák is lehetnek tápallergiások.

A tünetek főleg bőrtünetek: viszketés, bőrgyulladás, fülgyulladás, a mancs állandó nyalogatása, kipirulás a lábujjak között, nedvedő, sokat nyolgatott úgynevezett "hot spot"-ok a testen.

A tápintolerancia tünetei inkább gyomor- bélrendszeri tünetek: hányás, hasmenés, laza bélsár, fokozott gázosodás. Ilynkor szükség van a táp lecserélésére, lehetőleg jó minőségű super-prémium, nagyon jól emészthető fajtára. (pl. Royal Canin gastro-intestinal)

jelige: mérlegelés 2.
2014-06-26
Tisztel állatorvos! Mérlegelés jeligével irtam önöknek, 21, én. A 15.5 éves kutyánkat tegnap megoperálták hüvelydaganattal. A Műtétből jól ébredt. De sajnos a daganat rosszindulatú, széteső, húscafatszerű növendékek. Az állatorvos szavaiból úgy vettem ki, hogy nem is mindet sikerült eltávolítani és a húgycső nyiláson is rajta voltak. 3 éve már meghalt egy kutyusunk,a 3. műtét után nagyon hamar kiújult, akkor megnéztem a kioperált daganatot és most is és ugyanolyannak tünt, akkor leyomiosarcoma volt a szövettan eredmény. Nagyon félek, hogy pár nap múlva ennél a kutyusnál is kiújul. A CV247-et adta orvosunk, reméljük nem lesz mellékhatása. Illetve hallottam a szölőmag örleményről, ezt hol lehet beszerezni ? A szőlő amúgy nem mérgező kutyáknak ? Olvastam oldalukon a publikációkat, szeretném megkérdezni, hogy megközelítőleg milyen árakban vannak a sugár illetve kemo kezelések Önöknél, ha lehet felvilágosíts kapni. Nem tudom mit tehetnék kutyám érdekében. Egyébként étvágya nagyon jó. köszönöm előre is a választ

Kedves Gazdi!

Továbbítottam levelét dr. Balogh Lajosnak, az onkológiai szakrendelésünk vezetőjének, aki konkrét árakat is írt.

"A CV247 és bármely egyéb táplálékkiegészítő, ”immunstimuláns” (Vetri-DMG, szőlőmag, gomba(spóra), Noni, Aloe, pókméreg, Brokkoli, Béres-csepp, vitamin készítmények, Avemaar, pi/oxigenált/deutérium csökkentett vizek tetszőleges, akár együttes használatával sem tud kárt okozni kutyájának, de sajnos nem is oldja meg  a problémát.

Az eltávolított teriméből érdemes szövettani vizsgálatot kérni, bármennyire is hasonlít a másik kutya korábbi tumorához.

Egy 30kg körüli kutya egésztest 3D onkológiai vizsgálata 50.000 Ft. – ebből kiderül, hogy  milyen utókezelésre van szükség és az is, hogy az utókezeléseknek mi lesz a várható eredménye. A sugárkezelés 120.000, a kemoterápiás kezelés szinté hasonló nagyságrendű összeg lehet."

Bejelentekzni a következő elérhetőségeken lehet hozzá:

Telefonon: 06-30-933-0559

e-mailen: lbalogh@hp.osski.hu

Nagyon remélem találnak megoldást és még sokáig egészségben örülhetnek egymásnak!

jelige: Rami
2014-06-25
Tisztelt Dr. Úr/Nő! Családi házban lakunk Husky-Németjuhász keverék kan 4 éves kutyánk van. Reggeli ébredéskor azt vettük észre, hogy az udvaron érdekes testhelyzetben fekszik. Nevén szólítván nem reagált,majd hirtelen zavaros tekintettel felnézett. Kezdett kitisztulni bizonytalanul, de mégis bohókásan ugrált. Mi csípésre gondoltunk ezért Calsimusc-ot adtunk. Észrevételeink szerint jobban van, de mi a teendő? Köszönöm válaszát! Ramóna

Kedves Gazdi!

A rovarcsípés miatt feldagadhat a kutya szemhéja, a szája, füle, vagy akár az egész pofa, arctájék. Ha a száját, torkát csípte meg valami, akkor akár fulladhat is, gyakoriak a csalánkiütéses tünetek, de járhat a csípés allergiás reakcióval, aminek a jele lehet a gyengeség, hányás, hasmenés, szélsőséges esetben akár a tudatvesztés is.

Az Ön által leírt tünetek még akár bele is illhetnek ebbe, de mindenképpen állatorvoshoz kell fordulniuk, hogy kiderüljön van-e további tetndő.

Az általános vizsgálat után lehet, hogy állatorvosa kiegészítő vizsgálatokat is javasol: vércukorsszint ellenőrzés, vérlabor, vizeletvizsgálat, röntgen, ultrahang, de akár bonyolultabb képalkotó vizsgálatok is szükségesek lehetnek (CT, MRI, PET, SPECT, EEG), ha nem találnak mást, és esetleg epilepsziás rohamra gyanakszanak.

A calcimusc itatása nagyon jó ötlet volt, a többit bízzák állatorvosukra!

jelige: legyek
2014-06-24
Tisztelt állatorvos! Mit lehet tenni a kutyámra rászálló legyek ellen? exspot jó? Mitől lehet, hogy a kutyusomra rászállnak a legyek? Köszönöm .

Kedves Gazdi!

A nyári melegben gyakori, hogy a legyek rászállnak a kutyákra, főleg, ha valamilyen bőrbetegségük van, esetleg zsírosabb a bőrük, netán sebek vannak rajta, amit a szőr eltakar. Ezekbe a sebekbe előszeretettel rakják bele a petéiket a legyek.

Legelőször is állatorvosukat kellene felkeresni, aki meg tudja vizsgálni, hogy van-e valamilyen bőrbetegség a háttérben és tud hatékony légy elleni kezelést ajánlani, mert az Ex-spot csak kullancsok és bolhák ellen hatásos. Parazita ellenes szerek összefoglaló táblázatát megtalája ITT. (Legyek, szúnyogok ellen az Advantix spot-ont törzskönyvezték, ami a szívférgesség, bőrférgesség terjesztői, a szúnyogok ellen is hatásosak!)

<< <  3 / 390 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.07.16
kis hörikék elvihetők. csillogokormok@gmail.com
2014.07.07
Kiscicák elvihetők, jó gazdihoz, kb. 3 hónaposak egyik fekete, a másik fekete-fehér, a harmadik pedig fekete-fehé-vörös keverék színű (kiscsajok). Érdeklődni az alábbi e-mail címen vagy a budafoki állatgyógyászati központban lehet. Nagy Miklós NMiklos@emi.hu
2014.06.15
2014.06.12 délután óta nem jött haza koromfekete cicánk, Pocak. Nevével ellentétben karcsú, nagyfülű, hosszú farkú, ivartalanított kandúr. Kisgyerekekkel nagyon barátságos. Nem dorombolós, ellenben nagyon kitartóan és hangosan nyávog, ha akar valamit. A budafoki temető közeléből tűnt el. Kis gazdája nagyon siratja. Kérem, aki tud róla bármit, keressen minket a +36 30 9545494 telefonszámon vagy a huvos.agnes@gmail.com - on.