Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉSI AKCIÓ

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

Az alapszűrés továbbra is 500 ft!

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: Kékes
2014-08-13
Tisztelt Válaszadó, kölyökmacskám "hígkakiproblémáit" az első oltás (alapoltóanyag + veszettség elleni) + féregtelenítés alaposan felfokozta. Megkapta a kezeléseket, tovább gyógyszerelem stb. Az volt a tanács, várjunk a második oltással, a leukózis ellenivel. Az lenne a kérdésem: mennyi ideig lehet viszont még azután az EMLÉKEZTETŐ oltásokkal várni? (Azaz: mennyi az a max. iőtartam, amibe még belefér, hogy egy szúrással "emlékeztessünk" mindkét kezdő oltásra?) Köszönet, Adrienne gazdi

Kedves Gazdi!

Nagyon jó kérdést tett fel, aminek megválaszolásához jó lenne tudnom az oltáshoz használt vakcina nevét, hogy utánaérdeklődhessek a gyártónál. Állatorvosa biztosan beragasztott egy kis matricát az oltási könyvbe, arról kellene leolvasnia a márkanevet a pontosabb válaszért.

jelige: karom
2014-08-13
Mikor kell a görény karmát levágni, milyen sűrűn, milyen életkortól? Az ivartalanítás csökkenti a szagát? Most 3 hónapos, hány oltás kell és mikor? Köszönöm !

Kedves Gazdi!

Gratulálok a kis görényhez! Az általunk ajánlott oltási sort megtalálja honlapunkon, ha IDE KATTINT.

Ajánlom figyelmébe a vadászgörény klub nagyon informatív és hasznos oldalait az ivartalanításról is. KATT IDE!

Ha megfelelően tudja koptatni a körmeit, akkor egyáltalán nem szükséges körmötvágni egy görényen, ahogy a macskákon sem. Ha mégis úgy érzi, hogy balesetmegelőzési okokból a gazdin vagy a bútorokon le kellene vágni a kis görény körmeit, akkor nagyon kell figyelni, hogy nehogy megsértse az érfonatot a karom belsejében, ezért legjobb lenne, ha az oltások alkalmával megkérné állatorvosát, hogy mutassa meg, illetve vágja le a karmokat.

A görény ivari szaga valóban csökken az ivartalanítás után, de az sosem lesz olyan szagtalan, mint egy jólápolt macska, így jó, ha minél előbb megbarátkozik a görényekre jellemző pézsmaillattal!

jelige: édes
2014-08-12
Tisztelt Állatorvos! 15 éves kutyusom mostanában kevés vizet iszik és ebből kifolyólag a napi 4 pisilés helyett csak kétszer ürít vizeletet. Azt is megfigyeltem, mintha agyilag zavart lenne kicsit, egy demens idős emberhez tudnám hasonlítani viselkedését. Napközben sokat alszik, éjszaka meg bolyong a szobába, emiatt én is sokat fent vagyok, figyelem hogy miben állhatok a szolgálatára, de persze szivesen csinálom ameddig csak kell. A vizelés aggaszt, köszönöm válaszát.

Kedves Gazdi!

Nagyon jó észrevétel a vízivás ás vizelési sűrűság változása. Mindenképpen állatorvosához kellene fordulnia, aki alapos vizsgálattal, szükség esetén kiegészítő vizsgálatokkal (vérlabor, hasi ultrahang, röntgen, vizeletvizsgálat, stb) tudja megállapítani, hogy hogyan segíthetünk az idős kutyán, illetve hogyan lehetne nyugalmasabbá tenni mindkettejük életét. Előfordulhat, hogy a veseműködés beszűkült (valóban okozhat zavartságot a kiszáradás, főleg ebben a nagy melegben), de az is lehet, hogy más is húzódik a háttérben, amin lehet segíteni akár kezeléssel, akár a táplálás megváltoztatásával, táplálékkiegészítók adásával, stb.

jelige: ivartalnaitás
2014-08-12
Tisztelt Doktor úr! A kutyust múlt hét hétfőn herélték a állatvédők szervezésében, szombaton hoztuk haza, de ők már kiszedték neki a varratokat, viszont még nem akar hegesedni, még nyitva van kb 1-1 cm oldalanként nincs elfertőződve, mennyi a gyógyulási ideje vagy igényel még további állatorvosi ellátást .Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Nyilván praktikus oka van annak, hogy ilyen hamar eltávolították a varratokat az ivartalanító műtét után, mert különben 10-14 napig is maradhatnának a varratok, hogy minél tökéletesebb legyen a gyógyulás. Minél távolabb vannak ugyanis a sebszélek, annál több ideig tart a szervezetnek, hogy "benője" a hámhiányt. Ha 1 cm-re nyitva van a seb, akkor oda 1 cm-es hegszövetet kell növesztenie, ahelyett, hogy a varrat által összetartott sebszélek közötti minimális hámhiányt kellene csak áthidalnia, így akár hetekig is eltarthat a hegesedés, gyógyulás folyamata.

Nagyon fontos, hogy valóban ne legyen elfertőződve, ne legyen gyulladt, piros, fájdalmas, váladékos a seb, mert ilyenkor nem csak a hosszabb sebgyógyulással kell számolnunk, de akár mélyebbre is terjedhet a fertőzés, akár súlyos hashártya gyulladás is lehetne a következmény. Legmegnyugtatóbb lenne, ha állatorvosuk felügyelné a gyógyulás folyamatát.

jelige: Angi
2014-08-11
Tisztelt Doktor Úr! Nagyon köszönöm a gyors választ, megnyugtató szavait. Egy kicsit könnyebb lett a lelkem és talán sikerül feldolgoznom a történteket és belenyugodni a megváltoztathatatlanba. További szép napot kívánok Önnek és munkatársainak. Üdvözlettel: Durai Kata

Kedves Gazdi!

Örülök, hogy segítettek Dr. Balogh Lajos sorai. Remélem hamarosan már csak az együtt töltött szép napokra fog emlékezni és talán majd egy új kiskutya is megszépíti napjait, ha túl vannak a gyászon.

Üdvözlettel,

Dr. Szilágyi Jusztina

jelige: "fogamzásgátlás" kutya macska
2014-08-11
Kutya és macska esetén milyen lehetőségek vannak ivarzás megelőzésére,én a depo-promone-t ismerem. Van más is? Mit kell tudni az ilyen szurikról és tablettákról? Köszönöm: Zsófi

Van más is.

A legfontosabb tudnivaló a kutya/macska fogamzásgátló szerekről az, hogy mindegyik csak állatorvosi felügyelet mellett használható és az, hogy hosszútávon szinte mindig várhatóak mellékhatások.

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/gondolatok-az-ivartalanitasrol

jelige: Angi
2014-08-11
Tisztelt Doktor Úr! A 2014.08.10-én Angi jeligével írt levelet szeretném kiegészíteni az alábbiakkal. Az utóbbi 2-3 napban már fájdalmat is jelzett a kutyusom, ha a mellső lábánál felemeltem, vagy ha hátul a nyakánál lévő dudorhoz hozzáértünk,simogatásra is érzékenyen reagált. Köszönöm, hogy meghallgatott. Üdvözlettel: Durai Kata

A legfontosabbakat talán megírtam előző levelemben.

A nagyméretű, egészséges szövetekbe behatoló esetleg nyomás alá helyező daganat önmagában lehet oka a fájdalomnak - de egy rosszindulatú tumor kutyában is képes nyirokcsomó és távoli áttétek (akár csontáttét) képzésére, ami komoly fájdalmat okozhat. Sajnos teljesen hasonló módon a gyulladásos terimék, tályogok is fájdalmasak lehetnek, sok esetben ez még kifejezettebb, mint tumorok esetén. Emiatt is készülhetett állatorvosa tályogmegnyitásra.

Minden jót kívánva, üdvözlettel:

Dr. Balogh Lajos

jelige: Angi
2014-08-11
Tisztelt Doktor Úr! A 11 éves kutyusunknál 3 hete vettük észre, hogy a nyak hátsó oldalán egy galamb tojás nagyságú dudor keletkezett. Elvittük az állatorvoshoz, azt mondta, hogy több mint valószínű, hogy tályog, és 6 hét múlva vigyük vissza, de ha rohamosan nő akkor hamarabb. Hát ez bekövetkezett. A héten kedden visszavittük az állatorvoshoz,szerdán du. 3 órakor megműtötte. A műtét után csak annyit mondott, hogy nagy a baj, nem tályog, hanem daganat, ami nagyon csúnya kocsonyás állagú volt. A gyökerét nem tudta eltávolítani, mert az izmon feküdt a daganat. Haza vittük a kiskutyát, de 2-3 óra múlva nagyon erősen vérzett a kanünőn keresztül. Vissza vittük az állatorvoshoz, aki azt mondta, hogy a műtéti területen nagyon sok kis hajszál ér van, azért vérzik annyira a kutyus, egy köteg vattát tett rá, amit rugalmas kötöző pólyával rögzített, azzal, hogy a vatta felszívja a vért és nem lesz minden véres. Megnyugtatott, hogy nem fog elvérezni a kutya. Hazavittük, abban a reményben, hogy jobban lesz, de sajnos nem így történt. Másnap reggel 1/4 7-kor a kutyus a kezeim között halt meg. Megvárta míg oda megyek hozzá, megsimogatom és szép csendben megpihent. Mivel a doktor Úrtól egyértelmű választ nem kaptam, hogy mi okozhatta ezt a hirtelen tragédiát, a kérdésem a következő lenne: A műtét után a kérésemre a doktor Úr vért vett a kutyustól. A máj és vese funkció jó volt, a CK értéke: 605, a cukor 11,52. Tudom, hogy a születés halállal is jár, de nagyon nehéz belenyugodni, s mindig azt a kérdést teszem fel magamnak, hogy mit csináltam rosszul, és az okokat keresem (bár tudom, hogy ez már semmin sem változtat),hogy miért kellett ennek így történni, vagy orvosi műhiba, és elvérzett a kutyus. Távol áll tőlem, hogy az állatorvost hibáztassam, de nagyon szeretném tudni, hogy mik voltak azok a tényezők, amelyek a kutyus elvesztését okozhatták. A műtét előtt más orvos véleményét is ki kellett volna kérjem, vagy valóban a magas CK érték egyértelműen daganatos betegségre utalt, és csak szenvedés várt volna a kutyusra. Most szépen nyugodtan, békében ment el, és tartalmas, szeretett-teljes élet élt, sok örömet adott és kapott, de nagy űrt hagyott maga után. Az elvesztését és a fájdalmunkat még az is fokozza, hogy pont a műtét napján volt a születésnapja. Válaszát előre is köszönöm. Munkájához további sok sikert és jó egészséget kívánok. Üdvözlettel: Durai Kata

Nagyon sajnálom a történteket.

A betegség pontos diagnózisát és a beteg állapotát részletes vizsgálatokkal lehetett volna megtudni, míg a halál okát a kórbonctani vizsgálatok deríthették volna ki. Mindezek hiányában csak feltételezhetjük, hogy lehetett áttét életfontosságú szervekben, vagy lehetett olyan rejtett társbetegség, ami miatt nem bírta a kutya a műtéti megpróbáltatásokat. Nem gondolom, hogy akár Ön, akár Állatorvosa hibázott volna.

Természetesen Önnek, Családjának és Állatorvosának fáj legjobban az Angi elvesztése,  de együttérzek magukkal.

jelige: sos sos sos
2014-08-11
A macskám nem tud felálni ,ülni se tud mert mindig eldől. Nem is akar már szopni. Ha én adok kaját neki nem eszi meg csak néha a tejből iszik egy kicsit . A fejét se bírja tartani ma még nem is wc et. Mit lehet tenni ilyenkor ? Sajnos állatorvoshoz azért nem tudom vinni mert messze van és nem tudnék elmmenni. A szüleim szerint drága és már volt egy macskám akit elvittünk és nem tudta meggyógyítani. Nem tudom mit tehetnék ! Vajon mi lehet a baja ?

Attól tartok, mire levelemet olvassa, már esetleg nem is él a szerencsétlen kölyökmacska.

Hasonló esetekben nincs más megoldás, mint a mielőbbi állatorvosi vizsgálat, majd kezelés. Szülei véleményével szemben nekem az a véleményem, hogy az állatorvosi ellátás itthon még mindig alulárazott, azaz túlságosan olcsó - szemben mondjuk az üzemanyag, és energiaárakkal. Azt is meg kell értenie szüleinek, hogy vannak olyan helyzetek, amikor a legjobb (állat)orvosi kezelés sem segíthet egy-egy beteg emberen, vagy állaton. De ebből a tényből azt a következtetést levonni, hogy nem érdemes (állat)orvoshoz fordulni, az bizony nem helyes.

Honlapunkon több helyen érdemes lenne olvasgatniuk, és talán a hírlevélre feliratkozni sem felesleges.

jelige: Kavics
2014-08-11
Körülbelül olyan 1 hete sokkal többet iszik (250 ml egy nap alatt), mint eddig(eddig csak a felét itta meg vagy néha még annyit sem). Ehhez párosul, hogy sokat is pisil. A zöldséget egyből megeszi (még azokat is, amik nem annyira a kedvencei), míg korábban csak reggelre fogyott el. (Reggelenként szárazat, esténként zöldséget szokott kapni, széna pedig állandóan van az etetőben) Illetve a széklete most másfélszer akkora mint eddig. A közérzete teljesen jó, ugrál, futkározik. A lakásban nincsen meleg (kb 24 fok), a páratartalom inkább nagy.
Nem kizárt, hopgy a magas páratartalom viseli meg az öregurat, de a sok vízivás, sok pisilés sok lázas betegség mellett jelezhet vese-, májelégtelenséget, endokrin betegségeket és több egyéb betegséget. A nyuszi részletes állatorvosi kivizsgálása ajánlott.
jelige: duzzanat
2014-08-11
Tisztelt Doktor Úr. Van egy 2 éves bullmasztifom. Pár napja észrevettem, hogy rázza a fejét és vakarja a fülét. Tegnap este kitisztítottam neki az állatorvosomtól kapott fültisztító folyadékkal, erre reggelre duzzadt lett a bal füle alatt. Nem tudom, hogy ez fontos e, de 1-2 napja a nyaka hátsó részén egy kb 20 forintos nagyságú gennyedző bőrpír keletkezett, amit hyperollal és betadine-nal kezelek ami kezd szépen gyógyulni. Érdeklődni szeretnék, hogy várhatok-e hétfőig a kivizsgálással a saját állatorvosunknál, vagy vigyem ügyeletre. Várom megtisztelő válaszát. Tisztelettel: Tamás

Sajnos nem tudtam percek alatt reagálni kérdésére, így egyetlen kérdése mostanra már eldőlt, azaz vagy elvitte a kutyát az ügyeletre, vagy mostanában érkeznek meg állatorvosukhoz.

Alapos kivizsgálás hiányában akár idegentest (toklász), akár növedék, fekéály, tályog rejtve maradhat a hallójáratban - és képes hasonló elváltozást okozni. Azt remélem, hogy mostanra már kiderült a tünet háttere, és eseteg már meg is oldották az ügyet.

jelige: Fila
2014-08-08
Tisztelt Doktor úr / Doktor nő! Három éve ivartalanított, 9 éves nagy testű (55kg) kutya hüvelyéből nyákos- nyúlós vér szivárog kb.3 hónapja. Ezzel egy időben megszünt az álmában történő vizelet csepegés. A kan érdeklődést mutat iránta. A szukának nedves hideg az orra, kerítés mentén az idegenekre keményen reagál. Erőnléte jónak tűnik. Vizelete, széklete rendben, kivéve az állandó tólóingert, mintha ki szeretne tolni valamit. Elvittem az ivartalanítást végző állatorvoshoz. Ultrahang vizsgálat és altatásban hüvely vizsgálat, vérvétel történt. Eredmények: Mindkét vese mögött, a petefészeknek megfelelően kóros eltérés nem igazolható. A méhtestnek megfelelő anatómiai területen elváltozás nem igazolható, A méhtest nem felkereshető. Manuálisan a hüvely irányából vizsgálva a hüvelytornác erőssen dudoros felszínű, egyenetlen, apró göbök érezhetőek. A vizsgálat közben nagy mennyiségű vér ürül a hüvelyből. Hüvelytumor vs. Ösztrogén túltermelés okozta nyálkahártya túltengés és oedema, bár petefészek nem igazolható. Vérvétel eredmény HEMO-VET Dr. Szilágyi Attila : Ösztrogén (oestradol) 22.0 pg/ml (ovariális funkció!!) Rutascorbint (2x2)írtak fel neki. Köszönettel kérném véleményüket.

A  leírás alapján hüvelydaganat és ovarian remnant szindróma lehetősége egyaránt felmerül, sőt akár mindkét elváltozás egyidejűeg jelen lehet a kutyán.  A negatív ultrahang lelet ellenére lehet petefészek maradvány, a vesék mögötti területen, ha a készülék érzékenységénél kisebb terimét feltételezünk, de a vérzést hüvelyi kóros folyamat is okozhatja. Elsősorban szaporodásbiológus, pl. dr. Thuróczy Julianna (30/940 8569) felkeresése javasolt.

jelige: kóbor macska
2014-08-07
Hozzánk költözött egy kóbor macska. A bal füle beteg, nem sebes, de néha sárgás elszíneződés van rajta. Pénzünksincsen arra, hogy gyógyítassuk, de elvinni sem tudnánk Önökhöz. Nincs emberhez szokva, barátságtalan. Mivel lehet gyógyítani? Üdvözlettel: Farkas Balázs

Tisztelt Farkas Balázs!

Ha "csak" fülrüh és következményes hallójárat gyulladás alakult ki a cicán - akkor is ki kell tisztítani (fültisztító folyadék, fültisztító tampon) majd a váladékmentes hallójáratba kell többször cseppenteni a fülcseppekből. Az újrafertőződést parazitaellenes cseppekkel érdemes megakadélyozni. Sajnos azonban könnyen lehet, hogy nem csak fülrüh, hanem esetleg idegentest (toklász) vagy növedék, fekély is van a hallójáratban. És szinte bizonyosan egyéb parazita, esetleg vírusok is gyengítik a macskát.

Azok a kóbor macskák amelyek nincsenek ivartalanítva, nincsenek rendszeresen oltva, parazitamentesítve, helyesen táplálva - még a legerősebb, legéletrevalóbb példányai is "elkopnak" , elpusztulnak 2-5 év alatt. Az Önök esetében is ez fog bekövetkezni, ha nem tudják állatorvoshoz juttatni, kivizsgáltatni. Ha a jelenlegi betegségéből állatorvosával kikezelik, úgy az ivartalanítással, rendszeres védőoltásokkal, parazitamentesítéssel és helyes táplálással lehet belőle 15-20 évig egészséges macska. Mindezek elmulasztása esetén sajnos nincs az a házi praktika amivel meg lehetne menteni a cicát.

üdvözlettel:

Dr. Balogh Lajos

jelige: Allergia
2014-08-07
Kedves Doktor úr! Van egy 7 hónapos golden retriever kutyusom. Sokat vakaródzik, nyalogatja magát. Voltunk orvosnál, többször is vissza kellett menni, megtörtént a táp csere, bűzmirigyre is gyanakodtunk de végül az sem lehetett a károkozó... Nem régiben észre vettem, a kutyus nyak tájékánál pirosak elszíneződést, amikor vizes akkor jobban lehet látni. Egyébként (még) nem durvák a tünetek, tehát nem véresre vakarta magát, a kedve is jó, eszik rendesen tehát minden rendben vele. Esetleg az lehetséges, hogy csak a myár miatt valamilyen polllenre allergiás? Milyen bőr allergiára utalhat ez? Mindenképp vissza viszem a dokihoz megmutatni neki, mit vettem észre a nyakánál. Ja es a kutyus törzskönyves, ha fel keresem a tenyésztőt akkor az lehetséges hogy az anyjának is volt ilyen problémája vagy ezek nem öröklődnek?

A leírt bőrtüneteket többféle elsődleges és másodlagos bőrbetegség okozhatja, ezek egy része lehet akár veleszületett, öröklött is, többségük azonban szerzett. Csak a lehetséges allergének sok tucat egy kutya esetében is.

Nem baj, ha érdeklődik a tenyésztőnél, hogy a tenyészpárnál, vagy az alomtársaknál, testvéreknél volt-e hasonló bőrtünet - de fontosabbnak tartom, hogy a kutya részletes vizsgálatát elvégezzék. Ha helyben, jelenlegi kezelőorvosánál  már kimerítették a lehetőségeket és nem sikerült diagnózisra jutni, akkor lehet, hogy érdeme bőrgyógyászati-, allergológiai-, endokrin- ... szakrendelésre elvinni a kutyát.

jelige: Prézli
2014-08-07
12 éves macskánkat a héten orvoshoz vittük mert napok óta csak a sarokban gubbasztott, nem nagyon akart táplálkozni illetve észrevettük hogy barnásan nyáladzik. Az orvos megállapította, hogy az extrém fogköve miatt vérzik az ínye és emiatt nem eszik. Több foga már hiányzik is illetve szívzörejt is megállapítottak nála. Infúziót kapott illetve teljes vérképet csináltak nála amiből kiderült, súlyos veseelégtelensége van. Orvosunk véleménye szerint az infúziós kezelés folytatásával helyrehozható a veseműködése majd ezután elvégezhető a fogkő levétele. Nyilván szertném ha kedvencem minél tovább velünk maradna, de szeretnék egy érdektől mentes pártatlan orvosi véleményt kapni Öntől a fentiek fényében arról, hogy megéri e sok (és mellesleg nem olcsó kezelés) vagyis valóban tudna e még ezek után biztosan több évig élni az állat.

Kezelő orvosa látja a veseelégtelenség kimondásához szükséges vérparaméterek (kabamid, kreatinin, foszfor ...) mért értékét, ezenkívül valószínűleg azt is tudja, hogy a veseelégtelenséget cisztás, tumoros elváltozás, vírusfertőzés,, amyloidózis, vagy más egyéb  ok idézi-e elő. Kezelőorvosának lesz módja a veseparamétereket újból megmérni, ezzel tudja monitorozni a kezelés hatékonyságát.

A veseelégtelenség súlyossága (a legtöbb idült betegséghez hasonlóan) a "banálistól a fatálisig" terjedhet. Vannak esetek, amik szinte kezelés nélkül is hajlamosak a regenerációra - és vannak esetek, amelyek alig befolyásolhatóak, intenzív kezelés ellenére lezajlanak.

A 12 éves cica esetében is az intenzív kezeléssel adhatnak esélyt a gyógyulásra, vagy, ha ez nem lehetséges, úgy a tünetek enyhítésére. Az ismételt vizsgálatok napokon belül eldönthetik azt, hogy jó irányba halad-e a beteg gyógyulása - de még kezelő orvosa sem tudja "letenni a nagyesküt" azügyben, hogy még "biztosan több évig tud élni" a Prézli.

jelige: Törpenyuszi
2014-08-06
Már nagyon sok helyen próbáltam utána olvasni,de nem találtam sehol egyértelmű választ. Elkaphat-e a törpenyuszim bármi betegséget az embertől? Nátha,megfázás,influenza stb. Elkényeztetjüuk őt, :) ezért minden tanácsot,praktikát szívesen fogadok, mellyel megóvhatom. Válaszát előre is nagyon köszönöm! Veronika

Legtöbb esetben a gazdik önmagukat ill. családjukat szokták félteni az állataiktól "beszerezhető" fertőzésektől - de teljesen jogos ez a felvetés is. Normális higiéniai körülmények között az ember nem fertőzi meg házinyulát, de ez alól a cseppfertőzéssel, tüsszentés, köhögés által terjeszthető kórokozók (pl Pasteurella baktériumok) kivételek. Ezért nem túlzás, ha a légúti panaszokkal küzdő gazdi nem tartózkodik egy légtérben kedvencével betegsége időszakában, hanem megkér egy családtagot, barátot a gondozásra.

A fő fertőzési forrás egyébként rendszerint nem a gazdi, hanem egyéb állatok, főleg rágcsálók és madarak, vagy a szennyezett táplálék, alom - és a szúnyogok. Ez utóbbiak terjesztik pl a nyulakra végzetes Myxomatózis és az ún. vérzéses betegség kórokozóit. Az adatlapon írta, hogy nem oltatja a nyulát, pedig ezen 2 betegség ellen igen ajánlott lenne őt megvédeni.

 

jelige: zsuzsa
2014-08-05
Tisztelt doktor ur az a kérdésem lenne a kiskutyám agusztus 12- én lesz 3 honapos a szörén észrevettem egy foltot ahol nincs ször. de vannak bent bogarak vakarodzik bolha lehet. ilyen vöröses szinüek nincs sok benne bolha nyakörvet még nem vettem csak yoyo sampont és vitamin gyogyszert a szöre szép fényes mi lehet a baj.. köszönöm válaszát

Az a helyzet, hogy a 3 hónapos kölyöknek már az első veszettség elleni védőoltását is meg kellett volna kapnia - és ezelőtt 4-5 egyéb védőoltást, és rendszeres féreghajtást, parazitamentesítéseket kellett volna tnni.

Mindezek nélkül az a csodálatos, hogy még él a kölyök., a paraziták és bőrtünet jelentkezése ezesetben teljesen "természetes".

Jelezze állatorvosának a problémát és kérje segítségét.

Honlapunk több oldalán sok hasznos információt talál a kutya tartásról.

jelige: cica hányás
2014-08-05
Tisztelt Doktor úr/nő! Azzal a problémával fordulok Önökhöz hogy, 5 éves ivartalanított nőstény cicánk körülbelül két hete minden hajnalban hány. A hányás sárgás habos néha van benne egy kis szőr. A cicának megvan minden oltása illetve szoba cica (nem jár ki a szabadba). A hányást leszámítva más tünete nincs: jó az étvágya és székelési /vizelési gondjai sincsenek. Köszönöm válaszát! Üdvözlettel, Egy aggódó gazdi

Nem kizárt, hogy "csak" szőrlabda (szőrbezoár), vagy táplálkozási rendellenesség (érzékenység, légyvadászat ...)  okozza a cica hányogatását - de egy lakásban tartott, védőoltásokkal rendelkező macska esetében is sok tucat betegség (paraziták, fertőző betegségk, belgyógyászati, onkológiai, endokrin, allergiás .... ) okozhat ilyen tünetet.

Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja szűkíteni a köt, majd diagnosztizálni az okot. Ezután a megoldásokat is megbeszélhetik.

jelige: pyoderma 3
2014-08-05
6 éves basset houndom fél éve küzd erős, gennyes, bűzös, sárgás fülgyulladással. Már írtam Önnek. Megérkezett 11 napja a fültampon eredménye: Pseudomonas aeruginosa , mely érzékeny difloxacinra, tehát ciprofloxacinra is, mert a kettő egymásba alakul (a laboros szerint). Most 10 napig reggel és este ciprofloxacin tablettát kapott (magas dózisban), de ugyanolyan maradt a füle! Miért nem hat a tabletta?? Pedig a füle is ki lett takarítva. Most augmentint próbálunk, erre is érzékeny a baci. De én már nem hiszek benne, hogy hat, annyi féle antibiotikumot kapott már. Mit tanácsolna? Majd megírom az eredményt 10 nap múlva. Köszönöm!

Az a helyzet, hogy a kitenyésztett baktérium mellett lehet egyéb (cipro/difloxacinra nem érzékeny gomba, vagy baktérium) is a hallójáratban. Lehet szőr, növedék, fekély ami hátráltatja a gyulladást. Vannak olyan makacs hallójárat gyulladáosok, amit gyógyszeres úton nem lehet véglegesen meggyógyítani , csak műtéti úton, hallójárat irtással.

És lehet olyan szisztémás háttérbetegség (allergia, enokrin betegségek, immunszuipresszáló télnyezők  ...) ami hajlamosítja a kutyát hallójárat gyulladásra.

 

 

jelige: bunda
2014-08-05
TISZTELT DOKTOR ÚR ,VAGY DOKTOR NŐ!KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT AMIT ELÉG HAMAR MEG IS KAPTAM!A KÉRDÉSEM A KÖVETKEZŐ LENNE.OLVASTAM ÜZENETÉBEN,HOGY LÉTEZIK GYÓGYSZERES KEZELÉS A PROBLÉMÁMRA.SAJNOS NEM KAPTAM GYÓGYSZERT AZ OKÁT IS TUDOM,ÁLLATORVOSUNK TÖBB ÉV KI HAGYÁSA UTÁN TÉRT MOST VISSZA PRAKSZISÁBA ÉS BE IS VALLOTA,HOGY NAGYON LE VAN MARADVA A GYÓGYSZEREKEL KAPCSOLATBAN.NAGYON MEG KÖSZÖNNÉM HA MEG ÍRNÁ MILYEN GYÓGYSZERT HASZNÁLNAK ÖNÖK ILYEN ESETBEN.TUDOM HOGYHA SIKERÜLNE GYULLADÁSÁT MEGSZÜNTETNI CSAK ÁTMENETI LENNE MERT LEHET,HOGY A KÖVETKEZŐ TÜZELÉS UTÁN ELŐ JÖNNE ISMÉT.DE HA MOST ÁLLAPOTÁN SIKERÜLNE JAVÍTANI ITT SZOLNOK MEGYÉBEN IS MEGTUDNÁM MŰTETNI.SEGÍTSÉGÉT ELŐRE IS MEGKÖSZÖNÖM!

Az a helyzet, hogy ha állatorvosának nem is ugrik be egy-egy készítmény, hatóanyag neve - bármikor percek alatt utána tud nézni, vagy érdeklődni. Újabban legtöbbször a Virbac cég Alizarin nevű injekciós készítményét használjuk. Az antiprogeszteron hatású szerek mindegyike szigoúan vényköteles, használatuk nem veszélytelen, állatorvosi felügyeletet kíván meg. Felelőtlen alkalmazásukkal nemhogy meggyógyítani, de meg is lehet ölni egy állatot.

Az Önök esetében is a részletes vizsgálatok (fizikális vizsgálatok, vérlabor, hüvelytükrözés, hasi ultrahang) segítségével lehet felmérni a kutya állapotát - a gennyes méhgyulladás (vagy esetleg hüvely/petefészek/méh daganat !) jelenlétét és súlyosságát - valamint a kutya áltralános állapotát - ezzel pedig a műtét/altatás ill gyógyszeres kezelés veszélyeit. Enélkül nem derülhet ki, hogy operálni, vagy gyógyszeresen kell-e, érdemes-e kezelni a kutyát.

 

jelige: Vemhes cica
2014-08-04
Jónapot!A cicám vemhes és most van kb. a 63-64-ik napban!Tegnap óta nem hajlandó se enni,se inni!Ha lerakom neki az ennivalót beleszagol és ott is hagyja!Bújik hozzám és dorombol!Elképzelhető,hogy az ellés miatt utasítja vissza az ételt és innivalót?Félek nehogy valami baja legyen,hogy nem iszik folyadékot.Nem lázas.Vízzel meg szoktam kenegetni a kis szájánál,de nem nagyon hagyja azt sem.válaszát előre is köszönöm!

Az ellés előtti néhány órában a legtöbb kutya és macska már nem eszik., vízzel esm kell kenegetni a száját.

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/a-vemhesseg-es-alvemhesseg-kialakulasa-kutyaban-es-macskaban

A legfontosabb a békés, nyugodt környezet biztosítása a cica számára, az ellés közben elég, ha csak megfigyeli őt.

Az alábbi íásunk ugyan kutyára vonatkozik  - http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/kutya-szueletik - de ha elolvassa több cicára is adaptálható tanácsot kaphat.

jelige: bunda
2014-08-04
TISZTELT DOKTOR ÚR!A KÉRDÉSEM A KÖVETKEZŐ LENNE?VAN EGY 9 ÉVES CSAUM AMINEK VOLT EGYSZER KÖLYKE.4 NAPPAL EZ ELŐTT ÉTVÁGYTALAN VOLT ÉS LEHANGOLT,ÉS VÁLADÉKOZOTT A MÉHE.KIHÍVTAM AZ ÁLLAT ORVOST MÉH GYULLADÁST ÁLLAPÍTOTT MEG NÁLA.KAPOTT INJEKCIÓT EGY SÁRGA ÉS EGY FEHÉR SZÍNŰT.AMI 8 NAPIG HAT,GONDOLOM VALAMI ANTIBIOTIKUM LEHETETT.NYITOTT MÉH GYULLADÁSA VAN TISZTUL IS NEKI .ÉTVÁGYA EGY KICSIT JOBB MINT VOLT.SAJNOS KIS VÁROSBAN LAKOM A MEGYÉBEN NEM NAGYON VAN OLYAN ORVOS AKI A KORA MIATT,ÉS A NEHÉZSÉGE MIATT VÁLLALNÁ A MŰTÉTET,.OLVASTAM EGY CIKKET MISZERINT"HA A KUTYA ROSSZ ÁLTALÁNOS ÁLLAPOTA NEM TESZI LEHETŐVÉ AZ AZONNALI MŰTÉTET.MÁR LÉTEZIK OLYAN SZÁJON ÁT ADHATÓ GYÓGYSZER,AMELY CÉLZOTTAN A PROBLÉMA OKÁT,A PROGRESZTERON NEVŰ HORMONT TERMELŐ,KÓROSAN HOSSZÚ IDEIG FENNMARADÓ SÁRGATESTET SEMMISITÍTI MEG.A MAGAS GYOÓGYULÁSI ARÁNYON TÚL A SZAKIRODALOMBAN BÍZTATÓ ÚJRAVEMHESÜLÉSI ADATOKRÓL IS OLVASHATUNK."TÉNYLEG LÉTEZIK ILYEN GYOGYSZER?HA IGEN MI A MEGNEVEZÉSE?LEHETSÉGES HOGY KITISZTUL MIVEL VÁLADIKOZIK?VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM!

Valóban létezik olyan szer, amivel a kutya gennyes méhgyulladását lehet kezelni. Nem kizárt, hogy állatorvosa már alkalmazta is ezt a kutyáján. Ahogyan azt biztosan ő is ajánlotta, a kontrol vizsgálatokal (fizikális vizsgálatok, vérlabor, hüveltükrözés, hasi ultrahang ...) lehet megállapítani azt, hogy sikerült-e meggyógyítani a kutyát. Ha a gyógyszeres kezelés nem vezet eredményre, vagy nem teljes a gyógyulás - úgy lehet, hogy vállalni kell a nagy kockázatú műtét elvégzését, mielőtt a kutya veséje és mája tönkre menne a hoszútávú kezelésbe.

Egy kutya (macska, ember...) kora önmagában általában nem aladálya a műtétek elvégzésének. A műtétek kockázata előzetes vizsgálatokkal jól felmérhető, és az esetleges egyéb betegségekkel küzdő kutyák altatási módszere megválasztható, ezzel a műtét veszélyei csökkenthetőek.

Sajnos saját kutyáján kellett megtapasztalni azt, hogy az egyszeri, vagy akárhányszori vemhesség és szoptatás nem előzi meg a petefészek, méáh és emlő degeneratív (és onkológiai ) megbetegedéseit. Az a kutya akit fiatal korban nem ivartalanítunk azt később idősebb korbában, nagyobb kockázattal előfordul, hogy többször is meg kell operálnunk.

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/gondolatok-az-ivartalanitasrol

jelige: vérzés
2014-08-04
6 éves kutyusom 4 hetes vemhes, és vérzik pár napja a pérából. Mit jelent ez, és mi a kezelése? Esetleg elvetélt? Gyógyszerrel lehet-e kezelni? Köszönöm!

Ha vemhes a kutya, úgy nem kizárt, hogy magzatelhalás és/vagy vetélés jeleit látja. A vetélésnek is többféle oka van (fertőző, toxikus, mechanikai, progezsteron hiány ...) aminek más és más a kezelése. A vemhes és az üresen maradt szuka esetében pedig egyéb kiválasztási- és ivar szervi gyulladások, tumorok is okozhatnak véres folyást.

A fenntiek értelmében az első teendő a kutya részletes vizsgálata kell, hogy legyen ami során tisztázzák a véres folyás hátterét - és ezután lehet megbeszélni a megoldásokat.

Jelezze az észlelteket mielőbb állatovosának !

 

jelige: Lihegés
2014-08-04
Üdvözlöm! Kutyám kb. 2 hete mintha többet lihegne, mint indokolt lenne, mikor nincs meleg és nem éri különösebb fizikai terhelés, (pl. játék, futás) akkor is. (Pl. mikor eső esik, és max. 25-26°C van és egy sima néhány méteres séta után.) Ön szerint ez mitől lehet? Elképzelhető pl. hogy valami szívprobléma, vagy annak lenne más tünete is? László

A szívbetegségek gyanúja is teljesen megalapozottnak tűnik a leírása alapján.

Állatorvosa a kutya részletes fizikális vizsgálatával, majd kiegészítő vizsgálatokkal (vérlabor, műszeres viszgálatok ...) tudja megerősíteni , vagy kizárni a gyanúját ill. megállapítani a tünet okát. A szívbetegségek mellett a légzőszervek többféle megbetegedése, lázas állapotok, de akár elhízás, endokrin betegségek .... és még számtalan egyéb betegség is okozhat lihegést kutyáján.

Önnel együtt azt remélem, hogy mielőbb kiderül a bibi, és lehetőség szerint segíteni is tudnak majd a kutyán.

jelige: Toxin betegség
2014-08-03
8 honapos máltai kiskutyámnak, toxinbetegsége van. 13 hetes korában megmütöttek benne egy eret, ami nem a májba szállitotta a méreganyagokat hanem valahogy elkanyarodott. Azota hadilábon állunk az értékkel...hol fentebb megy, hol lentebb, de normál érték még nem volt. Minden honapban megyünk vérvételre. Legutóbb nagyon magas volt neki és fogalmam nincs hogy mitöl. Diétás speciális kutyatápot kap, amiben csökkentett fehérje van. F,okozatosan szoktattuk hozzá a szervezetet és a májat ahhoz hogy dolgozzon. Eleinte rizst kapott és turot nagyobb mennyiségben és egy kicsi tápot, majd fokozatosan növeltük a táp mennyiségét és csökkentettük a rizst és a turot, míg vegül eljutottunk odáig hogy csak tápot kap. Viszont miota csak tápot kap, megfigyeltem, hogy nem ugy viselkedik, mint elött. Lustalkodik egesz nap, nincs kedve játszani. Azt gondoltam azért mert a toxinja megint felment, ezért tegnap megint csak rizst és turot kapott kis táppal. Ma reggel kivittem és hányt szörcsomot, meg ilyen kis müanyag darabot. Most meg megint jol van. Lehetséges hogy az iyen anyagoktol is ennyire felmehet a toxinja? Gondolok a müanyag darabkára, vagy a hajszálakra vagy a kutyaszőrre...szeret mindent megenni, olyan mint a porszivo, papirtol kezdve, zacsko..probálok mindenre dafigyelni hogy ne tudjon felenni semmit, de valamit mindig talál Megemelkedhet ennyire a toxinja ezektöl az anyagoktol? vagy ennyire nem tudná lebontani a szervezete a kutyatápbol eredö fehérjét? legutobb a toxinértéke 500 volt...mütét elött 13 hetesen meg 450, de akkor már sajnos az agyába is eljutott és ezért kellett az életmentö mütét..most szerencsére már dolgozik a máj, igy nem valoszinü hogy bejut az agyába, de nyugtalanit nagyon hogy mitöl ilyen magas.

Kedves Gazdi!

A portoszisztémás sönt veleszületett formája, amelyet az Önök kiskutyájánál még kölyökkorban sikerült műtétileg orvosolni, igen komoly betegség. Ahogy Ön is írja levelében, ilyenkor a táplálékból felszívódó anyagok nem tudnak a májba jutni, ahol a máj méregtereníti, feldolgozza azokat, hanem egyből a szívbe, és a test többi részébe, az agyba kerülnek a bélből. Ilyen anyag például a fehérjék emésztéséből származó ammónia, amely a máj méregtelenítését kihagyva az agyba kerülve súlyos idegrendszeri tüneteket, hányást, görcsöket, szédülést, a fej lógatását,ájulást okozhat leginkább etés után. Ez a hepatikus encephalopátia. Az is lehet a betegség következménye, hogy a kiskutya mája nem fejlődik megfelelően, mert nem jut elég vérhez.

Műtét után általában az ammónia szintet szokták ellenőrizni, talán Ön is erre gondolt, mikor a toxint említi. Nagyon hasznos lehet, ha állatorvosukkal egyeztetve a sok adalékanyagot tartalmazó száraztáp helyett saját maguk által készített nagyon jól hasznosítható, teljes értékű, nagyon kevés  fehérjét tartalmazó eleséggel etetnék, mert előfordulhat, hogy a kiskutya mája nem működik 100%-osan. Egyes esetekben erre életük végéig szükség van. Ezt állandó kontroll vizsgálatokkal (vérlabor, ultrahang vizsgálat, stb.) lehet ellenőrizni, ahogy az Ön kiskutyájánál is történik.

Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy attól, hogy ilyen műtéten esett át, attól még egészen más baja is lehet: nála is, mint minden más kutyáénál  gyomorgyulladást, bélelzáródást is okozhat a sok lenyelt nejlonzacskó, egyéb anyag, ezért ezek felszedését mindenképpen meg kell akadályozni!

<< <  3 / 394 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.08.16

Az lenne a kérdésem, hogy okozhat e gondot a kutyánál ha időnként nagyon hosszú ideig(8-10óra)nem tudjuk levinni. Teljesen szobatiszta és a lakásba nem pisil be. Éjszaka természetesen kibírja este 10- kb reggel 8 ig, de van hogy napközben is ilyen hosszú ideig nem kerül le.

Kedves Gazdi!

Kérdésére a választ "Oros válaszol" rovatunkban találja meg!

2014.07.28
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: "Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.07.16
kis hörikék elvihetők. csillogokormok@gmail.com