Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉS

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: bánatos
2014-09-22
Jó napot! Nekem kettő kutyám volt, anya és fia. 11 és 9 évesek, virgoncak, egyáltalán nem látszott öregedés rajtuk. Sajnos az anyuka elpusztult kb 1 hete és a másik annyira megváltozott, csak fekszik és sír. Ha beengedem magamhoz, akkor is csak fekszik, esetleg egy fokkal jobban örül. Mi a teendő? Majd kiheveri? Vegyünk mellé másikat? Alapból nem túl barátságos a többi kutyával. Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Ha lehet, akkor el kellene terelni a figyelmét a bánatáról, sok játékkal, kutyafuttatóval, sok, de kíméletes mozgással az idősebb korára való tekintettel. Ha ez se vezet eredményre,vagy ezt kiegészítendő, lehet olyan nyugtató táplálékkiegészítőt adni (Serena-Um cseppek, Calmex tabletta, Relaxan tabletta stb), amelyek oldahatják azt a stersszt, ami a társa elvesztéséből és a hirtelen egyedüllétből fakad.

Ugyan nem írta, hogy miért halt meg a társa, de ha valamilyen fertőző betegség is felmerült, akkor állatorvoshoz kellene vinni a megmaradt kutyust, hátha neki is van testi baja is, ami felelős lehet ezekért a tünetekért.

jelige: farok
2014-09-22
Üdv! Hozzánk tévedt egy fekete kb 1 év körüli macska, egy hónapja. Múlt héten pár napig nem volt meg, amikor előjött, azt vettem észre hogy a farka lelóg a földre, mintha hosszabb lenne mint a macska , és a vége mindig vizes, sáros.

Kedves Gazdi!

Legelső tippem, hogy baleset érte a cicát és vagy vérömleny keletkezett, vagy megsérült az egyik csigolya  és ezért lebénult a farka. Előfordulhat, hogy megharapta egy másik macska, és tályog, gennyes kelés keletkezett a hátágyéki részen, és ezért lógatja. Állatorvosi rendelőbe kellene vinni, hogy megvizsgálhassák, megröntgenezhessék, és kiderüljön, van-e csonttörés, kell-e tályogot nyitni, stb.

Sajnos az a tapasztalat, hogyha pár héten belül nem javul, akkor előfordul, hogy amputálni is kell, mert a bénulás mellett gyakran érzéskiesés is van, ezért nem veszi észre, hogy megsérül, beakad, stb. és elfertőződhet.

jelige: Kérdés
2014-09-22
Tisztelt Cím! Nagytestű kutyám kisebb baleset után, július végén kettő szteroit injekciót kapott, sántítása hamar rendbe jött, viszont az injekció utáni mellékhatások a mai napig fenn állnak, fokozott víz ivás, vizelés, csillapíthatatlan étvágy. Készült vérvizsgálat, kisebb eltéréseket mutat, a vizelet vizsgálat alapján magas a kortizol:kreatinin arány. Kérdésem az lenne, hogy mennyi ideig normális ez az állapot, illetve, hogy van-e valami teendő a várakozáson kívül?

Kedves Gazdi!

A iatrogén Cushing-kór, vagyis mikor nagyadag szteroid gyógyszer adásától a mellékvesekéreg túlműködés, vagyis Cushing-kór tünetei alakulnak ki, általában addig tart, amíg a szteroid hatóanyag a vérben kering. Ha ez egy hosszúhatású szer volt, akkor ez tovább is eltarthat. Ha nem szűnnek a tünetek, akkor el kell kezdeni kivizsgálni, hogy nincs-e más betegség, ami kiválthatja a tüneteket. Ha szakrendelést is igénybe kell vennie, akkor ajánlom endokrinológiai szakrendelésünket.

jelige: vakarózás
2014-09-19
3 hónapos kutyusom állandóan vakarózik, sok helyen sebes lett a teste, szemei körül, csánkjánál alig van szőr. Először sok bolha volt benne 2 hete, erre kapott exspotot, erre nem javult, utána kapott neostomosant, és az összes bolha eltűnt! Most az állatorvos szőrtüszőatkára esetleg rühatkára gondol, kapott 2 napja Advocate-et, de még mindig vakarózik. Szerinte ilyen fiatalon nem valószínű az allergia. De akkor mi okozhat ilyen vakarózást, esetleg mégis allergiás lenne? Mire? Hogyan kellene kezelni szegényt? A neostomosant kéne ismételni? Szteroidot kaphat? Gomba is lehet? Ezt mivel lehet kezelni? Köszönettel! Gyuri

Kedves Gazdi!

Ilyen fiatal korban valóban nem nagyon diagnosztizálunk bizonyítottan allergiát, hanem sokkal inkább az élősködők okoznak gondokat.

Biztosan kimutatni a szőrtüszőatkák, gombákat, baktériumokat, esetleg még a rühatkát is úgy lehet, ha bőrkaparék vizsgálatot kér állatorvosuk. Ehhez több helyen, lehetőleg  az összes elváltozásnál meg kell kaparni a bőrt, és egy hozzáértő laboratóriumba küldeni a mintát.

Addig is, míg megjön az eredmény, egy 3 hónapos kutyán nem is gondolnék szteroidos kezelésre, hanem inkább a helyi kezelést (baktérium, gomba elleni folyadékok, kenőcsök), gyógysamponokat ajánlanám, amelyekkel csökkenthető a gyulladás, viszketés, és például a neostomosan igen erős szárító hatása is.

Meg kellene nézni a kiskutya tartási helyét is, ott is mindent nagyon alaposan fertőtleníteni, porszívózni, kimosni, vagy még inkább kicserélni bőrbarát, természetes anyagból készült pokrócra, kutyaágyra, törölközőre, stb.

Látom az adatlapból, hogy van másik kutya, őt is feltétlenül védeni kellene bolha ellen, mert tőle is visszafertőződhet a kiskutya.

jelige: Tactic
2014-09-19
Üdvözlöm! Befogadtunk egy Amstaff kiskutyát és elöször gombás foltokban hullott a szőre, azt sikeresen kikezeltük, ám most szőrtüsző atkákkal küzdünk Tactic fürdetővel, csak hogy a kutyus még csak 3 hónap körüli és minden fürdetés után elég kába és szinte olyan, mintha le lenne szedálva... Ez normális vagy csak rosszabbat teszünk? Előre is köszönöm válaszát.

Kedves Gazdi!

A kábaság, "szedáltság" valóban a Taktic hatóanyagának, az amitráznak a mellékhatása. Érdemes lenne állatorvosukkal újra átbeszélni, hogy milyen higításban kell alkalmazniuk, mert lehet, hogy túl tömény oldatot használnak.

A szokásos adag a 0,025%-os oldat, amit úgy kell elkészíteni, hogy 1 liter vízhez adnak 4 ml tömény Taktic oldatot kell adni (gondolom kaptak fecskendőt, amivel kimérhetik). Fürdetés előtt célszerű a szőrtüszők tisztulását elősegítő sampont is használni (Peroxyderm sampon), amiely segíti a hatóanyag bejutását a szőrtüszőkbe.

Léteznek a bőrre csepegtethető, úgynevezett spot-on készítmények (Advocate spot-on, Pro-Meris Duo spot-on)  is, amelyek hatásosnak bizonyulnak a szőrtüszőatkásság, a demodikózis kezelésében, ezek is lehetnek alternatívái a Taktic-nak, ha nem nagyon súlyosak az elváltozások.

Azt is biztosan elmondta állatorvosuk, hogy a szőrtüszőatkásság (és a korábbi gombás megbetegedés is egyébként) egy olyan megbetegedés, amely gyenge, veleszületetten nem kielégítően működő immunrendszerrel működő kutyáknál jelentkezik, így az immunerősítés is nagyon fontos része a kezelésnek (pl. Minera cseppek, Immunovet por, stb.), ahogy a jó minőségű táplálék, féreghajtás, stb.

jelige: Luca
2014-09-19
Tisztelt Doktor úr! 4 éves, kb. fél éve menhelyről örökbe fogadott cicám szeme, amióta csak velem van, mindig hajlamos volt alvás után enyhe csipásodásra. Ezt 1-2 naponta könnyedén el tudtam távolítani, tisztogattam neki mindig. Most azonban elutaztam 1 hétre, barátok vigyáztak a cicára, és mire visszajöttem az egyik szeme alatt nagyon sok váladék gyűlt össze, amit nehezen tudok letisztítani, más az állaga mint korábban, és ha valamennyire sikerül is megtisztítanom nedves vattával, alatta piros marad, mintha kicsit gyulladt lenne. A váladék másnapra teljesen visszatermelődik. Tanácsát szeretném kérni, mi okozhatja ezt, indokolt-e, hogy felkeressük az állatorvosunkat, vagy elegendő valamilyen házi módszerrel kezelni a cica szemét? Válaszát előre is köszönöm! Biró Ágnes

Kedves Gazdi!

Nagyon gyakori cicáknál a féloldali szemgyulladás, szem váladékozás, kötőhártya gyulladás. Ennek lehet fertőző, vagy nem fertőző okai. Ha fertőző kórokról van szó,  ezt általában vírusfertőzések, mint a macskanátha vírusok (Macskák Calici Vírusa, Macskák fertőző herpes Vírusos Rhinotracheitise), vagy baktérium-szerű kórokozók (Chlamydia, Mycoplasma) okozzák, amelyek ellen kiscica korban kapott oltásokkal védekezhetünk. Ezek a vírusok sokszor nem irthatóak ki az állat szervezetéből, hanem hordozókká válnak, és a stresszes helyzetek, mint amilyne a gazdi időleges eltűnése előhívhatja az általuk okozott betegséget.

A nem fertőző kórokok között lehetnek örökletes, vagy szerzett szembetegségek, allergia, rendellenes szempilla, valamilyen idegen test, vagy por, huzat okozta gyulladás, vagy még olyan súlyos betegségek is okozhatják, mint a szem daganatos elváltozása.

Mindenképpen azt tanácsolom, hogy keressen fel állatorvost, aki el tudja dönteni, hogy milyen betegségről van szó, és milyen gyógyszerrel lehet segíteni a nyilván igen fájdalmas gyulladáson. Előfordulhat, hogy állatorvosa beutalja szemészeti szakrendelésre is az alaposabb kivizsgálás érdekében.

jelige: aggódás
2014-09-18
Májusban hoztunk egy mentett kutyát, aki 10 éves elmúlt. Akkor is már nehézkesen kelt fel, de amikor/bejáródott/utána könnyen futkorászott. Kb 2 hete egyre bágyadtabb lett és alig akart mozogni, a szeme is gyulladt lett, már előtte, de azt folyamatosan kezeltem, ami azóta elmúlt. Múlt héten elvittem dr-hez, aki azt mondta ízületi gyulladása van, kapott 2 szurit és 6-napra antibiotikumot is és egy gyógyszert, ami 14 napig hat. Azóta sokkal jobban van, szaladgál, éber stb. Szeretnék vérvizsgálatot csináltatni, hogy a lyme-kórt kizárjuk és teljes vérképet. érdemes-e,vagy csak koránál fogva az ízületek kopásáról lehet szó.

Kedves Gazdi!

Nagyon nagy szerencséje van ennek a mentett kutyusnak, hogy a gazdája ilyen gondoskodó!

Örömmel hallom, hogy a kezeléstől máris jobban van. Ha netán visszatárnek a tünetek, akkor valóban érdemes tovább is vizsgálni.

Vizsgálat nélkül természetesen nem lehet diagnózist felállítani, a tünetek alalpján (nehezen kel fel, ha bejáratódnak, már jübb)  egy időskori porckopás, artrózis tűnik valószínűnek, ami járhat ízületgyulladással is.  Legjobb lenne a csontokhoz, ízületekhez jól értő ortopédiában jártas állatorvoshoz vinni a kutyát. (ITT talál ilyet.)

Az ízületi megbetegedéseken kívül más is okozhat fáradékonyságot, bágyadtságot. Ha nincs ivartalanítva, akkor akár a méhével, petefészkével is lehet baj, a petefészek ciszta, méhgyulladás kizárására ultrahangos vizsgálat a legalkalmasabb.

A vérkép jó ötlet, idősebb korban lehet félévente- évente szűrővizsgálatot végeztetni idősebb korban.

A Lyme-kórt kizárni sajnos nem olyan könyű. Egy vérvizsgálatból lehetetlen megmondani, hogy Lyme-kór okozza-e a tüneteket. Erről ITT olvashat.

Ha jobban lesz, és nem térnek vissza a tünetek, akkor "csak" az idős állatoknak járó gondoskodás is sokat javíthat az állapotán: meleg, puha fekhely, lehetőleg fűtött helyen a hidegben, rendszeres, nem megerőltető séta, jó, teljes táplálék, megfelelő kondíció (elhízás elkerülése), tiszta víz, és sok-sok szeretet, simogatás!

 

jelige: emberi fertőzés
2014-09-17
A köhögő kutyától, macskától milyen fertőzést kaphat el az ember? Mennyi az esélye? Köszönöm: ZsL

Kedves Gazdi!

Ha emlékszik mekkora felfordulás volt a madárinfluenza vírus körül, minden utcán elpusztult madár miatt komplett fertőtlenítő csapat vonult ki. Ha egy-egy kutyafertőzés emberekre is átterjedne, aakkor óriási ribillió lenne, hiszen rengeteg kutyával élünk együtt.

A kennel köhögés, szopornyica, kutya parainfluenza vírus, ami sokszor az orrfolyást, köhögést okozó kutya-megbetegedések hátterében feltételezhető, kizárólag kutyákra jelent veszélyt. Oltással édekezhetnek ezek ellen.

Természetesen célszerű a taknyos kutya simogatása, gyógyszerelése után alaposan kezet mosni, a környezetét tisztán tartani és úgy álatlában is tartózkodni a kutya puszilgatásától, nyalogatásától, ha csak lehet :-)

jelige: Aszthmás cica
2014-09-17
3 éve asthmás a cicám, Prednisolon th.-t javasoltak számára, mivel panaszai (köhögés, nehezített légzés) csak időszakos (június,július, augusztus), de ilyenkon elég intenzív, ezért gyógyszerét is csak a panaszok fokozódása esetén lenne szükséges adagolni. Próbáltam az állatkórházban más terápiát kérni számára, ugyanis félek a steroid mellékhatásaitól, de mást nem tudtak ajánlani. Jelenleg is nehezen veszi a levegőt a cica, és ebben szeretném kikérni a tanácsukat, hogy esetleg a prednisolonon kívül valamilyen más gyógymód lehetséges lenne-e? Köszönettel: Földesiné Papp Anita

Kedves Gazdi!

Létezik kifejezetten asztmás cicáknak való, az emberihez hasonló inhaláló szerkezet, az AeroKat nevű maszk, amivel inhalácó készítményeket lehet adagolni szájon, orron át macskáknak. Ha IDE KATTINT, megtalálja a tudnivalókat. A cica állatorvosa tudja majd megítélni az állapotát és eldönteni, hogy milyen gyógyszert célszerű párologtatni a maszkon át.

jelige: Falu
2014-09-17
Üdvözletem! Van egy Husky szukám 1 év 2 hónapos és vérzik a nemiszerve, nem sokat de változó mennyiségben. kb 1,5 hete. Szeretném tudni, mi van vele, és hogy forduljak-e vele orvoshoz. A kutyát szeptember 1-én vásároltam.

Kedves Gazdi!

Nem tudom, hogy mennyire tapasztalt kutyatartás terén, de ha nem, akkor lehet, hogy egy normális kutya-tüelés jeleit látja újdonsült kedvencén. Ha nem szeretne kiskutyákat, akkor ilyenkor fokozottan kell odafigyelni, lehetőleg a lakásban, felügyelet alatt tartani a szukát, mert a kanok igen csalafinta módokon is bejutnak a tüzelő  nőstényekhez akár kerítéseken át.

Érdemes lenne megkérdezni a tenyésztőtől, eladótól, hogy ez az első tüzelése-e, ha nem, akkor az első meddig tartott, mert igen nagy egyedi eltérések vannak a tüzelés tekintetében a kutyák között. Kisebb-közepes testű kutyák általában 6-10 hónapos korukban kezdenek tüzelni, rendszerint 5-11 hónap telik el két tüzelés között, tehát elméletileg a 14 hónapos huskynak ez már lehet a második tüzelése.

A tüzelés kezdetén, a ("proösztruszban", vagyis a valódi termékeny szakasz előtt) azt veszik észre a gazdák, hogy a kutya péraréséből (így hívják a nemiszerve kijártát) húslé szerű véres váladék szivárog, amit vagy lenyal, vagy nem, vagy csöpög és nyomot hagy, vagy nem- egyedi eltérések vannak a kutyák között. Álatlában ez a csöpögtetős időszak 6-11 napig tart.

A valódi fogamzásképes időszak a véres váladék eltűnése után kezdődik, ilyenkor kell igazán hét lakatt alatt őrizni a szukákat. Ez kb. 9 napig tart még, tehát ciklusonként mintegy 2-2,5 hétig kell számolni egy tüzeléses időszakkal. (Minderről tudományosabb megközelítésben olvashat Publikációk rovatunkban, ha IDE KATTINT!)

Ha 9-11 nap alatt nem múlik a véres kifolyás, vagy közben a kutya bágyadt, étvágytalan, fájdalmat jelez, vagy bármi szokatlant észlelnek rajta, akkor baj van. Főleg idősebb szukáknál fordul elő a gennyes méhgyulladás (szakszóval pyometra) nevű betegség, ami egy lassan kialakuló kóros állapot. A tüzelés éppen hogy befelyeződik, majd azt veszik észre a gazdák, hogy újra véres váladék ürül a kutyából. Ráadásul kedvetlen, bágyadt, hányogat, sokat iszik, pisil. Ez igen gyakori fogamzásgátló szerek mellékhatásaként is, ennek is utána kell kérdezni az eladónál, hogy kapott-e valamit a husky.

Mindenképpen azt javaslom, hogy mennyenek állatorvoshoz, hogy meg tudja vizsgálni, el tudja dönteni, hogy csak egy normális tüzelésről van-e szó, vagy betegségről (az említett gennyes méggyulladásról, esetleg hüvelygyulladásról, a húgyutak gyulladásáról, stb.)

Ha nem szeretnének kiskutyákat, akkor mindenképpen arra buzdítanám Önöket, hpgy ivartalaníttassák a kutyust, mert hosszú távon így sok bajtól és kellemetlenségtől megóvják magukat és kedvencüket. (Gondolatk az ivartalanításról című cikkünket ITT OLVASHATJÁK EL!)

jelige: macskainfluenza meddig fertőzhet
2014-09-17
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 2 éves nőstény cicám, aki 1 éves korában macskainfluenzás volt. Három napon át nem evett, nem ivott, nem mozgott (fecskendővel próbáltam itatni, illetve elvittem állatorvoshoz, ekkor kapott antibiotikumot és infúziót) A cicának valószínűleg maradt valamilyen szövődménye a tüdején, mert azóta kerüli a testmozgást, már egy kis megerőltetéstől is gyorsan elfárad és nagyon hangosan, sípolva szuszog. Ennek ellenére született négy gyönyörű, egészséges kiscicája. A kiscicák már hat hónaposak. Az állatorvos szerint akihez vittem a cicát, a macskainfluenzán átesett macska szervezetében lappangva benne marad a vírus. Ezért aggódom a pici cicák miatt, mivel a kicsik és a mama cica egy háztartásban laknak (együtt esznek, ugyanabba az alomba járnak, tisztogatják egymást). A kérdésem tehát az lenne, hogy a kiscicák megfertőződhetnek-e így, vagy ez nem reális veszély? A kicsik 3 hónaposan kaptak egy kombinált védőoltást, és a következő oltást egy hónap múlva javasolja a doki (ekkor 7 hónaposak lesznek). Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: KL. Péter

Kedves Gazdi!

Teljesen egyetértek az állatorvosukkal, én is úgy tudom, hogy a macskanáthát okozó vírtusok kórokozói megmaradhatnak a beteg szervezetében, és bármilyen stresszes helyzetre újra fertőzőképesek lehetnek. A kérdés az, hogy valóban ezek a vírusok okozták-e felnőtt korában a súlyos tüneteket, mert ha igen, akkor a oltás védelmet nyújthat a kiscicáknak. Viszont ilyen esetben az anyamacskánál már általában a szülés körül előjönnek a tünetek, a kiscicák már akár az anyaméhben vagy röviddel a születés után fertőződnek, kötőhártya gyulladásk van, taknyosak, köhögnek, sokuk elpusztul. Ha már fél évesek, akkor nem sok esély van rá, szerintem, hogy most kapják el először a betegséget az anyukájuktól.

Az általunk ajánlott oltási sort megtalálhatja ITT.

jelige: bezi
2014-09-15
Kölyökkutyát szeretnék Angliába hozni. Mi a teendőm? A valaszát előre is kösöonöm, Monika.

Kedves Gazdi!

Ha Magyarországról szeretné vinni, akkor szüksége van a kiskutyának egy Állatútlevélre, ami az EU-n belüli utazásra jogosít fel. (Ha a zöld szövegre kattint, begtalálja a részletes leírást honlapunkon!) Ez mikrochippel és veszettség elleni oltással együtt válik érvényessé. Nagy-Britanniába csak 15 hetesnél idősebb kiskutya vihető be, aki a beutazás előtt 21 nappal megkapta az első veszttség elleni oltását, és pontosan 24-300 órával a beutazás előtt kapott Hűlyagférgesség ellen is hatásos féreghajtó kezelést.

Fontos még az is, hogy a mikrochip behelyezés időpontja legalább egy nappal megelőzze a veszettség oltás beadásának az időpontját.

jelige: aggódó gazdi
2014-09-15
Tisztelt doktor úr! Van egy idős kutyám, ami gyorsan leépült. Elvittem az állatorvoshoz, adott neki 4 injekciót. A kutya inni iszik, enni nem akar. A vizébe szoktunk cukrot és sót tenni, mert az olyasmi mint az infúzió. Ezt az orvos is megerősítette, meg azt mondta adjunk mézet neki. Na az már nehezebb. Nem akar semmit enni. Van-e rá mód hogy evésre kényszerítsük? Mivel öreg kutyusról van szó azt mondta, hogy lehet petefészek gyulladás (ami remélem hogy nem az).

Kedves Gazdi!

Bár valóban az étvágytalanság látszik Önök számára a legaggasztóbb tünetnek, nagyon fontos lenne kideríteni, hogy mi is okozza ezt: fájdalom, láz, bélgyulladás, hasnyálmirigy gyulladás, méhgyulladás vagy vesebetegség, májbetegség például? Mindezek okoznak étvágytaanságot, sok betegségnek ez a vezető tünete. Egy vérkép, a első szervek állapotát jelző vérvizsgálat, röntgen, ultrahang vizsgálat sokkal közelebb vinne a megoldáshoz, jobban meg lehetne ítélni, mely szervei érintettek a kutyusnak, és az is kiderülne, hogy hogyan lehet segíteni rajta. Minél hamarabb elindul a kivizsgálás, annál jobbak az esélyek arra, hogy kiderüljön, hogyan lehet segíteni rajta.

jelige: Márkusz
2014-09-15
Tiszteletem! Az a kérdésem lenne, hogy van egy brit ivartalanított cicusom, a szemem fénye, és úgy kb két napja észlelem nála a következőket: a száját kevésbé nyitja ki, csak ha muszáj, bágyatt, és nyalakszik, mintha zavarná valami, vagy csak azért mert igy jelzi nekem hogy ott fáj neki, nem folyamatosan van nyitva a szája, mert ha alszik, akkor be van csukva, picit ki is lógatja a nyelvét.  Kicsit olyan mintha a napközbeni légzésével adódna probléma, és nem is nagyon engedi mint előtte az ott való simogatást, amúgy meg nem egy játékos fajta, többet nézelődik ablakból és szunyókál, de ha játszik akkor a korához képest még élénken tud csihi puhizni, ugyan is ő már 13 éves. Enni eszik, inni nem szokott sokat, és mintha most nem is akarna, vagy esténként iszik, amikor én nem látom. Arra is gondoltam hogy talán beüthette, mikor rohangált, és esetleg megcsúszott. Nyávogása a megszokotthoz képest most szinte a nullával egyenlő. Beszélgetni szokott sokat,olyan kis akaratos. Teljesen szobai cicus, nem érintkezik más állatkákkal. Egészségi állapota is a korához képest megfelelő szőre fénylő, széklete vizelete normális,annyit még el kell mondanom, hogy nem folyamatosan de időközönként a bal szeme könnyezni szokott, de sokat van ablak közelében, és van hogy teljesen tiszta, bár ez is aggasztó,a könnyezését már pár hónapja észlelem, de csak törölgetem, mert nem erőteljes, viszont lehet jele valaminek, min 5 éve kapott utoljára kötelező oltásokat, akkoriban még kijárós engedélyt kapott. Köszönöm előre is, hogy ha így látatlanba esetleg tudna valami tanácsot adni, Köszönettel: P.Ildikó

Kedves Gazdi!

A leírása alapján azt tudom leginkább elképzelni, hogy valami fáj a cica szájában, szája kinyitásakor, esetleg a szájzugban. Ez lehet valamilyen befúródótt idegen test, fogbetegség, fogínygyulladás, fekély, ami utalhat fertőző beteségre, autoimmun kórképre vagy akár kezdődő vesebetegségre.

Mindenképpen állatorvosi vizsgálatra van szükség, ami vagy ébren, vagy ha máshogy nem megy, mert fáj, akkor  bódításban át tudja vizsgálni a cica száját, és eldönti, hogy mi a teendő: kell-e vért venni, hogy a belső szervei állapotát ellenőrizze, vagy indokolt a fogkőlevétel, vagy a fekélyek gyógykezelése. A cicák szembetegsége is lehet fertőző betegség következénye, amit persze a huzat is súlyosbíthat. Remélhetőleg minden kiderül, ha felkeresi állatorvosát.

jelige: bolha
2014-09-12
Drága doktornő kérném segítségét! Van egy nagyon öreg kutyusunk, 16 éves lesz nemsokára. Nehezen mozog, sokat alszik ,viszont étvágya kiváló. Olvasgattam a témában itt, de amit én keresek arra nem találtam választ. A kutyus sajnos bolhás, sokat rágja magát , vakarózik kikészítik az élősködök. Az idetévedt macskától kaphatta meg. Egyik ismerősőm azt mondta, hogy a szokványos spot on és spré készítmények elég veszélyesek lehetnek ilyen korban. A bolhanyakörvre allergiás az nem jött be, hamar le is vettem. Jó lenne ha lenne olyan készítmény ami vegyszermentes, de hatásos is. Ebben tudna e segíteni nekem ,vagy ezekről tegyek le ? A Biospotix spot onról van valami véleménye , tapasztalata ? vagy esetleg más ilyen jellegű készítményt tudna ajánlani? Az állatorvosunkat kérdeztem e témában, de nála csak frontline kapható és nem is igazán segített nekem. A kutyus lakásban van, amit tudok bolhát kézzel kiszedek ,de mintha egyre több lenne benne. Sajnos félelmem nem alaptalan ezektől a szerektől. köszönöm szépen!!!

Kedves Gazdi!

Valóban a legtermészetesebb, legvegyszermentesebb megoldás a kézi bolhavadászat, de ez önmagában nem tudja hosszútávon megoldani a gondot, mert a bolhák a környezetben szaporodnak, így az egész lakást, az összes kárpitozott bútort alaposan ki kell tisztítani, minden rést ki kell porszívozni, kimosni, amit lehet, hogy a bolhák fiataljaitól is megszabaduljon. (Itt talál még olvasnivalót a bolhákról.)

Nem szeretnék vitába szállni ismerősével, akárhonnan is származnak az információi, minden anyag okoz valamit, akár a test felületén lévő spot-onok hatóanyagainak is lehetnek mellékhatásai, de ezek borzasztóan ritkák, elenyésznek ahhoz képest, hogy mennyit szenved egy kutya (és a gazdája) az örökös vakarózástól, sőt, ha kisebesedik a bőre, elfertőződik, akkor aztán olyan szerekhez kel lmajd folyamodni, amiknek szintén lehetnek mellékhatásaik.

Nyugodtan próbálja ki a Biospotixot, hátha enyhül tőle valamelyest a bolhafertőzöttség, de ne felejse el az alapos takarítást sem. Ha nem használ, akkor lehetőség van akár az interneten, webshopokból is hatékony bolhaellenes készítményt vásárolni. Itt talál egy összefoglalót róluk honlapunkon!

(Arra figyelemmel kell lenni, hogy egyes készítmények vénykötelesek, így a megrendelésükhöz állatorvosi receptet is kell küldeni.)

jelige: tigris cica
2014-09-12
Kedves DR NŐ!Egerben élünk a feleségemmel és a 15 éves ivartalanított házi cicánkkal. 2éve megállapították, hogy cukorbeteg és inzulint kap reggelente 4 egységnyit. A cica csak diabetik Royál Canint kapott, de hamar megszokta és a korábbi 10kg ról beállt a súlya 8kg ra. Mozgékony volt és a kora ellenére nagyon játékos. Sajnos 4 hete a cica szinte semmit sem eszik.Voltunk vele orvosnál, ahol az éhgyomorral mért 6-os cukor miatt azt tanácsolták, ne adjuk tovább az inzulint.1 hétig nem adtuk, de a cukor újra 10 körüli lett, így orvosi tanácsra 2 egységnyit adunk reggelente. A Doktor úr szerint a vérképe a cicának jó. Sajnos jelenleg 6.5kg ra fogyott a kedvencünk, szinte semmit sem eszik, orvosi tanácsra naponta 3-szor adunk egy bab nagyságú Calo Pet pastát.Nagyon szépen kérnénk Doktor Nő! Mit tegyünk,milyen vizsgálatot javasol,hol kaphatnánk segítséget? Tisztelettel László I.

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom a kálváriájukat, viszont azt tudniuk kell, hogy a cukorbetegség igenb nehezen kezelhető, kontrollálható állatoiknál, gyakran csak kórházi körülmények között tudják beállítani az inzulint. Az Állatorvosi Egyetem klinikáján van diabetológiai szakrendelés és éjjel-nappal nyitvatartó kórházi részleg, ahol már igen régóta foglalkoznak a cukorbetegséggel és gyógyításával: Itt tud bejelentkezni .

jelige: Mentett Yorki
2014-09-12
Üdvözlöm! Mentettem egy yorkshire terrier 5-6év közötti kutyust, elvittem orvoshoz, annyit mondtak semmi baja szedjük le a fogkövet elaltatták leszedték másnap a kutyus ezeket a tüneteket produkálta erős légzés (zihálás), lihegés nyugalmi állapotban is, szeme nyitva fekszik és erőssen liheg és egyszer ugyan ez este lefeküdt erőss lihegés majd eldőlt, elég zavart volt a tekintete. Ismét orvos epilepsziát állapított meg, sevenelettát írt fel, amióta szedi agresszív már 1hete szedi a tünetek azóta is jelen vannak. Szeretném megkérdezni,hogy ez valóban epilepszia vagy lehet esetleg más is és vigyem további vizsgálatra? Üdv: Ági

Kedves Gazdi!

Ha tudja szállítani az állatot (ahogy az adatlapján látom, igen), akkor szerintem érdemes lenne olyan állatorvost felkeresnie, aki az elilepszia-szerű tüneteket mélyebben ismeri, és tud segíteni a kivizgsálások menetének megtervezésében, elvégzésében: Epilepsziás Kutyákért Alapítvány

jelige: amstaff
2014-09-11
Tisztelt Hölgyem/Uram! Nagyon nagy problémával fordulok önhöz, a kutyámnak az állatorvosunk szerint bélgyulladása van. Óránként 4-5x hányt, napi 2x hasmenést is tapasztaltunk. Enni nem eszik semmit, viszont sok vizet iszik. Két napja volt nálunk a doktor úr antibiotikumot, és bélfertőtlenítő tablettát adott. Kis javulást tapasztaltunk, de tegnap éjfélkor vért ürített, elég sokat. Azóta nem hányt, hasmenés sem volt. Inni is kevesebbet iszik, lassabban. Sajnos az állatorvosunkat csak délután tudom hívni, de addig nem tudok itt ülni kétségek között. Nem tudom, hogy ez normális reakció a gyógyszerre, vagy épp ellenkezőleg, és káros a kutyámnak. Nagyon köszönöm előre is az útmutatását. Üdvözlettel: Adrienn

Kedves Gazdi!

A bélgyulladásnak, véres bélsárürítésnek, hányásnak sok oka lehet, fertőző: vírusok, (pl. kutyabetegségek ellen oltatlan kutyáknál parvo vírusos hasmnés), baktériumok, idegentest: egy csonddarab, lenyelt zokni, szétrágott labda, barackmag, stb ami a bélgyulladást, a hányást, hasmenést okozza, de

Ha rossz állapotban van a kutya, akkor én az Ön helyében nem várnék az állatorvosra, hiszen háznál nem tud sem megfelelő vizsgálatokat végezni, sem műteni, ha arra lenne szükség, hanem bevinném vagy bevitetném  a kutyám egy olyan állatorvosi rendelőbe, kórházba, ahol tudnak vérvizsgálatot, röntgen vizsgálatot, utrahang vizsgálatot végezni, infúziót adni, műtétet végezni.

jelige: Csontrák?
2014-09-11
Tisztelt Hölgyem/Uram! A mai nap folyamán beszéltem Önökkel telefonon, és ígértem, hogy küldök néhány képet a kutya lábáról, de leírom, hogy mi is a probléma. Szóval a kutya 9 és fél éves, Cane Corso, nőstény. Mindkét lába műtve volt, azt hiszem, szalag szakadt el mindkét térdben, csavarok vannak a lábaiban. Körül-belül 5 hónapja lett a kutya ivartalanítva. A kecskeméti állatorvos azt mondta, nagy valószínűséggel csontrák, és amputációra lenne szükség, amit Önök is elmondtak már nekem, de még bízom benne, hogy a röntgenfelvételt és a képeket látván majd mást mondanak. Csatolom a képeket, és nagyon szépen köszönöm a segítségüket előre is. Üdvözlettel Mihácsi Gabriella

Tisztelt Mihácsi Gabriella !

A kecskeméti kolléga a röntgen alapján helyesen ajánlotta az amputációt. Ha ez megtörténik érdemes az elváltozott területről szövettani vizsgálatot kezdeményezni és mielőbb elkezdeni a szisztémás gyógyszeres kezelést is.

Akár a műtét előtt érdemes lehet azonban egésztest 3D SPECT/CT vizsgálatot végezni, ami alapján teljes biztonsággal kiderülhet, hogy valóban csontrákja van-e a kutyának, ha igen, vannak-e áttétek bárhol a kutya testében, vagy van-e az alapbetegség mellett egyéb akár onkológiai, akár más társ betegség. Bejelentkezés ITT.

A vizsgálat eredménye alapján pontosabban lehet előre jelezni bármely kezelés (műtét, sugárterápia, gyógyszeres kezelés …kombinált kezelések) várható hatékonyságát.

Kérem olvassa el a következő szakcikket a témában:  Primer csontdaganatok óriástestű kutyákon

Üdvözlettel:

Balogh Lajos

jelige: Döme cica
2014-09-10
Kedves Hölgyem/Uram! Röviden a következő a kérdésem: egy hónapja találtunk egy kis kandúrt az utcán, akit a nagyszüleim befogadtak. Kikezeltettük a bélgyulladását, szépen almozott és evett a legelejétől, az orvos májusi születésűnek becsülte. Az utóbbi időben kétszer is előfordult (már amiről tudunk) hogy nem az alomtálcájába pisilt (egyszer a folyosóra, egyszer egy párnára). Vajon ez már lehet az ivarosodás jele? Az orvos azt mondta úgy egy hónap múlva lenne aktuális az ivartalanítása de ha ez már "jelölés" akkor mit tudunk tenni? A vizeletét nem éreztem nagyon erős szagúnak, az a megszokott volt. A másik kandúrunknál, aki velünk él ilyen probléma korábban nem volt, őt 6 hónaposan ivartalanítottuk, ezért állunk értetlenül a dolog előtt... A segítségét előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Szobatiszta háziállatok általában akkor pisilnek ide-oda, ha valamilyen húgyuti problémájuk van, fertőzés, gyulladás, kő, homok. A másik lehetőség, ha egyéb fájdalom gyötri, esetleg olyan szagot érez, ami megzavarja, és ezért téveszt. Ne értelmezzék "rossz viselkedésnek", engedetlenségnek, netán szándékos bosszantásnak az eseteket, hanem vigyék állatorvoshoz, hogy meg tudja vizsgálni.

jelige: Kira
2014-09-10
KB: 3 hónapja volt kiskutyámnak hólyag gyulladása. Másfél hónapig 2-szer 1 antibiotikumot szedett. Sajnos a kezelés után is megmaradtak ugyanazok a problámák, ha leviszem pisil, 1 méter után megint eröltetei, de nem jön semmi. Megint megyünk egy kicsit és jön az inger. Ezenkivül nyalja a nemi szervét és viszket is neki. Ultrahang, vizelet, citologia, vérvétel: negativ! Tavaly áprilisban tüzelt utoljára, de akkor is csak pár csepp vér, viszont a mellbimbói és a nemi szerve októberig meg volt duzzadva! Azóta nem volt tüzelése. Egyébként eszik-iszik, játszik, csak néha elfekszik olyan szituáciokban amiben azelött nem szokott!!! A kérdésem az lenne, hogy normális ez az erőlködés pisilés után??? Vagy hogy összefügghet-e a nem tüzeléssel! Válaszát előre is köszönöm: Andrea

Kedves Gazdi!

Nem, nem normális ez az erőlködés, jelentheti a húgycsó gyulladását, de akár összefügghet a tüzelések szabálytalanságával, kimaradásával. Azt javaslom, hogy ha a kutyust kezelő állatorvosa már nem tud továbblépni, akkor beutalóval, vagy anélkül elküldheti hormonzaarokkal, szukakutyák "nőgyógyászatával" foglalkozó szakemberhez.

jelige: Panka
2014-09-10
Kedves Hölgyem/Uram! Van egy 12 éves nőstény puli kutyám, Pankának hívják. Sajnos nemrégiben az állatorvosunk pajzsmirigyrákot diagnosztizált nála, nem a legrosszabb fajtát, de a kis nyakán (torkán) már eléggé megnövekedett a daganat, így műtétet és sugárkezelést javasolt. Ne haragudjon, hogy Önt is zavarom a kérdésemmel, de szeretnék több véleményt is hallani – interneten nem nagyon találtam – mi ilyen helyzetben a megfelelő döntés, mi lehet a kutyusnak a legjobb. Azt biztosan nem szeretném, hogy olyan dolgokat kelljen átélnie, amit nem kívánunk senkinek…és lehet, hogy csak rövid időt nyernénk vele. Tudom, hogy pontos ismeretek nélkül nehéz tanácsot adni, de próbálok néhány olyan kérdést írni ami talán elég általános, de azért segítene a döntésben. - Mire kell számítani egy ilyen műtétnél, mennyire viseli meg a kutyát? - Kb. mennyi idővel hosszabbíthatjuk meg a kutyus életét egy ilyen beavatkozással, mert sugárkezelésnek már nem szeretném kitenni. - Ha műtétre kerül a sor, nem bolygatjuk-e meg még jobban azt a területet? Nem fog-e a betegség gyorsabban, máshová is szétterjedni? Néhányan azt mondják jobb nem beavatkozni, csak figyelni kell a kutyát, együtt lenni vele amennyit csak lehet és ha rosszabbra fordul a helyzet cselekedni, hogy ne szenvedjen. Nálunk hála Istennek nincs egyelőre komoly tünet, nincs fájdalma, jó kedélyű, jó étvágyú, de aluszékony – bár mindig is az volt. Nagyon köszönöm előre is a segítséget és az útmutatását. Üdvözlettel: Barbara

Kedves Gazdi!

Nagyon jó helyre fordult, mert rendelőnkben onkológiai és a pajzsmirigy dagnataival is szakrendelésen foglalkozunk. Szövettani diagnózis alapján nem lehet pontosan megmondani, hogy a pajszmirigy elváltozása jó vagy rossindulatú. Ezt úgynevezett scintigráfiás vizsgálattal lehet, amelyet ugyan altatásban végzünk, de egyébként nem szokta nagyon megviselni az állatokat.

A megfelelő kezeléshez és diagnózishoz azt kell eldönteni, hogy a pajzsmirigy jódot felhasználó, funkcionális szövete kezdett burjánzásba, vagy pedig a jódot fel ne vevő, inaktív része. Ha jódot vesz fel a szövet, ami jól látszik a scintigráfiás vizsgálaton, akkor azt, hogy a pajszmirigyen kívül adott-e már valahová áttétet. Akár adott, akár nem, valóban radiológiai, vagyis sugárterápiás kezelésre van szüksége, de nem úgy, ahogy a köznyelvben, a köztudatban van benne, hanem csak intravénásan, egy vénába helyezett kis csövecskén át (kanülön keresztül) adnak be egy radioaktív készítményt, amely kapcsolódik az aktív, elburjánzott pajzsmirigy szövethez, és elpusztítja azt, akárhol is van. Majd gyorsan lebomlik, és nem károsít semmilyen más szövetet a szervezetben, nincs szőrkihullás, rosszullét, stb. Előfordulhat, hogy ezután kellene fog pajszmirigy hormon pótlás, de ez szájon át adható tabletta.

Ha nem a funkcionális, hormontermelő része burjánzik a pajzsmirigynek, akkor bizony elképzelhető, hogy műtétre lesz szükség, ami nem túl nagy beavatkozás, de mégis nagy szakértelmet, körültekintést igényel, és mindenképpen erre szakosodott orvsonál jó elvégeztetni. Minden műtétnek van kockázata, amit csökkenteni egy előzetes alapos kivizsgálással lehet.

Ha valóban műtétre lesz szükség, nem lesz elég a radiojód kezelés (ami csak egy-két injekció), akkor még mindig elgondolkodhta azon, hogy inkább nem kezelteti, és ha már fájdalommal jár Panka élete, akkor inkább végleges elaltatást kér. Ha most jókedvű, jóállapotú a kutya, akkor azt javaslom, hogy minél hamarabb kezdjen hozzá a pontos kivizsgáltatásához, ne halogassa azt!

 

jelige: fipronil
2014-09-09
Kedves Dr.Nő! A Frontline hatóanyaga mennyire hatásos szőrtüszőatkára és rühatkára (pl. fülrüh)? Hogyan hat a fipronil, kell-e vért szívnia a bolhának, kullancsnak, hogy elpusztuljon, vagy elég a szőrhöz érnie? (Pl. Exspot) Előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Biztosan Ön kérdezte a korábbi fipronillal kacsolatos kérdést, de erre külön válaszolok, mert itt többet is kérdez.

A fülrühek (Otodectes cyntis)  ellen, csak akkor hatékony egy 1997-es tanulmány szerint, ha közvetlenül a fülbe cseppentik, a szokásos nyakra csöpögtetős módon nem. Ez csak állatorvosa kifejezett javaslatára történjen.

A fipronil nem egy kontakt méreg, vagyis nem elég, ha csak hozzáér, a közelébe kerül a kullancs, bolha, hanem kifejezetten le kell nyelnie az ölő hatás kifejtésére.

Érdemes áttanulmányoznia összefoglaló táblázatunkat a bolha-kullancs ellenes szerekről, mert abból az is kiderül, hogy az Exspot hatóanyaga egyáltalán nem a fipronil (az a Frontline, Frontline combo, Boadline, Certifect nevű készítényekben van), hanem a permetrin, amelynek már akkor is van úgynevezett repellens hatása, ha csak hozzáérnek az azzal kezelt kutya szőréhez-bőréhez, így nem szükséges vért szívniuk (úgy is hat). Viszont e a szer, a permetrin borzasztóan mérgező macskáknak is, már ők is megbetegedhetnek akár attól, ha egy ezzel kezelt kutyához bújnak, mikor frissen teszik fel rá a szert, vagy lenyalogatják azt.

Legjobb, ha állatorvosa ajánlása alapján kezeli állatait, aki gyakorlottan eligazodik a külső-belső parazita ellenes szere sűrűjében.

jelige: allergia
2014-09-08
Ha a kutyám csirkehús allergiára gyanús, akkor az eliminációs diéta 8 hete alatt másfajta baromfihúst sem kaphat ? (pulyka, kacsa?) Köszönettel: Feri

Kedves Gazdi!

De igen, a kacsa és pulyka jó szokott lenni, sőt, van is olyan speciális hypoallergén táp, amely ezt tartalmazza. Ha főznek, sütnek neki, akkor úgy még jobb. Gratulálok, hogy megjegyezte az "eliminációs diéta" szakkifejezést   :-), remélem sikerül betartan úgy, hogy semmilyen, rejtett csirkehúst tartalmazó falatkák (virsli, húsleves kocka, párizsis zsemle, stb. se kapjon!

jelige: Szopornyica elleni oltás
2014-09-06
Vettem egy kuvasz 8 hetes kiskutyát.Az oltási könyvében az van hogy kapott :vanguard plus cvp és noroverm trio oltásokat.Érdeklődnék hogy ezek védenek szopornyica ellen is??

Kedves Gazdi!

Gratulálok a kiskutyához, remélem sok örömük telik majd egymásban.

A Vanguard plus CPV/CV vakcina nem véd szopornyica ellen, csak parvovírus enteritis ellen. A másik készítmény egy féreghajtó. Nagyon veszélyeztett kiskutyákat szoktak olyan oltóanyaggal oltani ilyen kis korban, ami véd Szoprnyica ellen is. (Nobivac Puppy DP). Mi az alábbi oltási sort ajánljuk: OLTÁSOK KUTYÁKNAK

<< <  3 / 398 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.10.03
Kedves Budafokiak! Este 7-kor hoztak be a rendelőnkbe egy kb 3-6 éves nőstény, nagytestű cirmost (5 kg körül), szegény nagyon rosszul volt, de reggelre sokkal jobban lett. Jó általános állapotú, jó kondíciójú, bolhanyakörvvel, biztos van gazdája. Aki felismeri, hívja a rendelőt: 06-1-229-3865
2014.09.18
22. Kerület Szemerédi utcából eltűnt a fekete félperzsa ivartalanított kandúr cicám. Aki tud róla valamit kérem jelezzen. Zoé névre hallgat 06209735459
2014.09.03
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: &quot;Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!