Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Bubu
2015-07-14
7 hónapos német juhász kutyám sántít. Már egy két hete észrevettem, hogy a jobb első lábára sántít. Alaposan átnéztem, hogy nincs-e benne valami pl.tüske. Megszorongattam mindenütt, de nem fájlalta. Most újra sántít, de már mind a 4 lábára, dülöngélve jár, nem játszik, egész nap fekszik, alig eszik, néha fájdalmas, nyöszörgő hangot is kiad. Mi lehet a baja? A választ előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!
Kiskutyája nagyon beteg, a szédelgés, fájdalom jelzése, étvágytalanság bármilyen szisztémás betegnek a jele lehet (vírusfertőzés, a belső szervek gyulladása, Babéziózis, akár panostitis) lehet, hogy lázas is. Kölykökben mindig komolyabban kell venni a megbetegedéseket, mert sokkal sérülékenyebbek, érzékenyebbek, mint a felnőtt állatok. Az is előfordulhat, hogy ez a korábbi lábfájástól független, csak mikor beteg, a lába is jobban fáj. Mielőbb állatorvosi vizsgálatra van szükség, szükség esetén kiegészítő vizsgálatokra is: vérkép, vérlabor, ultrahang vizsgálat, röntgen, stb.

Ha ortopédiában jártas állatorvosnál járnak, akkor akár a lábát is megnézhetik később, ha a sürgős ellátást igényló betetgségéből felgyógyult.

jelige: Otthon
2015-07-14
Kérdésem lenne, ha egy utcáról befogadott cicát szeretnék a sajátjaimmal együtt tartani, milyen szűrésekkel lehetne megtudni, nincs-e valami fertőző betegsége a macskáim miatt? Konkrétan miket kérjek az állatorvostól? Minden állatorvos ki tudja szűrni biztonságosan, vagy csak a nagyobb városok rendelőiben? Mi a megfelelő folyamat a befogadásnál? Szűrések, védőoltások, ivartalanítás? Vagy más sorrend a jó? Az összes felsorolt mennyi időbe fog kerülni, amíg jó esetben bevihetem hozzánk? Amiatt kérdem, hogy míg lezajlik, hová tudnám elhelyezni, mert az utcán nem hagynám. Oltást, ivartalanítást tudom, a szűrések kb. mennyibe kerülnek és mennyire megbízhatóak?

Kedves Gazdi!

Nagyon jó kérdés. Nem régen válaszoltam hasolnó kérdésre, ami nagyon jó hír, mert ezek szerint sokan vannak olyan gondos, jószívű gazdi jelöltek, akik nem csak befogadják, de a legnagyobb körültekintéssel járnak el.

Érdemes lenne egy vértesztet csináltatni, mégpedig a FelV és FIV, avagy macska leukózis és macska AIDS nevű vírusokkal való fertőzést érdemes kérni, mert ezek a leggyakoribb fertőzések, és a legmegbízhatóbb tesztek. A legtöbb laborban, rendelőben gyorstesztet használnak, nálunk a Virbac cég nagyon megbízható termékét használjuk. Ez változhat rendelőnként, laboronként változhat: kérdezzen utána. Ha tüneteket nem mutat a cica, és negatív a teszt, akkor 12 hét múlva célszerű megismétleni.

A beoltás, féreghajtás, bolhairtás, szükség szerint a fülrüh elleni kezelés ettől függetlenül megtörténhet, az ivartalanítással az ivarérett kort, nőstényeknél 6-7 hónapot, kandúroknál 7-9 hónapos kort célszerű megvárni.

Legnagyobb fertőzés veszélyt a bélférgek, élősködők jelentik, de ezt gyors kezeléssel meg lehet előzni. Nehezebb a helyzet a vírusos fertőzések esetében, ha az otthoni cicáknak érvényesek az oltásaik, akkor is pár hétre jó lenne elkaranténozni az újakat a legnagyobb biztonság érdekében.

SOk sikert és sok örömöt!

jelige: Bandita
2015-07-13
Van néhány cicám, egy biztonságosan elkerített udvarban, épületben élnek. Másfél éve befogadtam közéjük egy kb.3 hetes kukából kimentett fiú picit. Pár hétig cumin neveltem, nem a nagyokkal volt, majd fokozatosan szoktattam közéjük. 10 hónaposan ivartalaníttattam, a többi cica is mind ivartalanítva van. Sokat játszanak, jól elvan a többivel, de naponta párszor nagyon agresszívan támadja a többit. Levadássza őket, majd durván nekik megy, harapja, rúgja. Amúgy nagyon szelíd, kedves, hízelgős cica, de ha én játszok vele, felveszem, simogatom is néha engem is megtámad, elkapja a kezem, és rettentő durván harap, rúg. Nem lehet elviselni, olyan szinten csinálja, ha ilyenkor rászólok és leteszem, rám ugrik, vagy elkapja a lábom, és folytatja. Mint aki bezsongana. Emiatt a többi ilyenkor fél tőle, és nem is szeretnek már vele játszani. Provokálja a játékot, de mivel nem akarnak játszani vele, elhárítják, ez neki olaj a tűzre, és támad. Nagyon szeretjük, de ez nagy probléma, és nem tudom mit csináljak.

Kedves Gazdi!
Ha  már ivartalanítva van a kandúrka, akkor orvosilag nem nagyon lehet vele mit tenni, de a táplálékkiegészítők, tápok között van olyan, amely természetes nyugtató hatású: pl. Serena UM tabletta, cseppek, vagy a Royal Canin Calm tápok- mind állapatikában kapható készítmények. Szobában tartott cicák esetében még a Feliway párologtatót is szoktuk ajánlani, amely állatpatikában kaphat és az anyamacskák "nyugtató", emberer számára nem érzékelhető illatanyagát bocsátja ki.

Ezek mellett jó lenne őt elkülönítani a többiektől, külön etetni és esetleg lemondani a gyakori simogatásról. Sokszor  pár éves korukra megnyugodnak a kandúrkák, legyen vele türelmes!

jelige: Ló
2015-07-13
Egyik lovam elkezdte a faroktövét mindenhez odadörzsölni, el is kezdett kikopni ott a szőre. Másikkal nincs gond.Már amúgy is következett a féreghajtás, arra is gondoltam nem a farka viszket, csak ott tudja vakarni, a végbelét nem, ezért kértem állatorvostól féreghajtót. Ivermectin hatóanyagút kaptam, mindkét ló kapott belőle. Egy adag kimaradt, amit szeretnék a vakarózósnak beadni, de nem tudom mennyi idő után lenne értelme az első adag után?Nem lesz baja tőle ha ISMÉTLEM A FÉREGIRTÓT?
Kedves Gazdi!
Mindig az adott készítmény használati utasítása alapján kell eljárni, az abban leírt ismétlési időt kell betartani. Pl. az Equalan paszta (szintén ivermectin tartalmú) leírásában 6-8 hetes  ismétlési időt írnak.
jelige: tabletta
2015-07-13
Tisztelt állatorvos. Több kutyánk van. Egyik ismerősömtől kaptam egy marék féreghajtó tablettát, ömlesztve. Nem tudni lejártak-e már, vagy mikor járnak le. Kérdésem az, hogy ha netán lejárt a tabletta , lehet a kutyáknak bármi bajuk vagy csak annyi hogy nem használ?. köszönöm szépen

Kedves Gazdi!

Sajnos ilyen helyzetben semmi mást nem írhatok: lejárt gyógyszert nem szabad beadni, mert nem tudjuk, hogy milyen következménye lehet.

jelige: Móni
2015-07-10
Tisztelt Dr.úr! Szeretnék tanácsot kérni egy számomra érthetetlen és fura dologról.  A cicánk megtámadja a saját farkát és közben azt a bizonyos &amp "támadás előtti" hangot adja ki. Kerestem az interneten valami ehhez kapcsolódó cikket keresni, de sajnos nem találtam. Mi lehet a baja?

Kedves Gazdi!

A farok kergetése gyakran játék kiscicáknál, ám ha egy felnőtt macska kezdi el csinálni, akkor előfordulhat, hogy valami fáj a hátsó testfélen, ezért " gyanakszik" a farkára. Érdemes lenne megvizsgáltatni állatorvosával, esetleg tapintással nem lehet-e érezni valami rendelleneset, pl. harapás miatt kialakult tályogot, egyéb sérülést a hátsó testfélen, a csigolyáknál, a hasüregben, stb. Röntgen vizsgálat is hasznos lenne a hátsó testfélről, és szükség esetén vérkép, vérlabor, vírusteszt, mert az oltatlan kerti cicák gyakran szenvednek immungyengítő vírusos betegségektől, amelyek akár idegrendszeri tüneteket is okozhatnak, amelynek a jele akár a farokkergetés is lehet.

jelige: székelési gond
2015-07-10
Tisztelt Doktornő! Mázli nevű törpe schnauzer kutyámnál pár hete a végbél kisebb mértékű kifordulását tapasztalom székletürítés közben. Nem tudom ez a megfogalmazás érthető-e, de másképp nem tudom jellemezni a dolgot. A végbél belső, élénk piros része válik láthatóvá, miközben a széklet távozik. Az étkezési szokásain nem változtattam, kizárólag tápot kap, illetve jutalomfalatnak sajtot (trapista) és nagy ritkán virslit. A táp gabonamentes, három félét szoktam váltogatni: Acana Ranchlands Dog, Acana Grasslands Dog, Acana Pacifica Dog. 6,8 kg-os kiszerelés vásárolok, ami kb. 2 hónapig elég, ezután mindig egy másik ízesítésűt rendelek. A tünetek alapján úgy gondolom, hogy kemény lehet a széklete és ez okozza a problémát. A kérdésem, hogy jól gondolom-e és amennyiben igen, lehet-e valamivel a széklet állagán javítani, illetve nem szorul-e ez a dolog másfajta kezelésre? Tápot nem szívesen váltanék, mert ez eddig bevált, ráadásul kölyök kora óta ezt eszi, csak 1 éves koráig a Puppy Small Breed-et kapta. Ezt követően váltottam a fenti gabonamentes tápokra, ami eddig nem okozott problémát. A kutya most 22 hónapos. Válaszát előre is köszönöm.
Kedves Gazdi!
Ha nem nagyfokú a végbél előesése, illetve visszahúzódik bélsár ürítés után, akkor akár normális is lehet ez, de érdemes lenne felkeresnie állatorvosát, aki megvizsgálja, szükség esetén bélsár vizsgálatot, ultrahang vizsgálatot, endoszkópos vizsgálatot, stb.  végez annak eldöntésére, hogy nincs-e szükség féreghajtásra,  illletve lehet-e más oka a végbél előesésének (prosztata megnagyobbodása, rendellenes duzzanat a végbélben, a bűzmirigy megduzzadása, stb.).
jelige: Vágott fül
2015-07-10
Lassan 8 hetes kiskutyánk fülét levágattuk, de a doktor túl hosszúra hagyta, így a vége lekonyul.. ez változni fog és felfelé fog állni vagy így marad?

Kedves Gazdi!

Az Állatvédelmi törvény  2012. január 1-től hatályos módosításai szerint az ivartalanítás kivételével TILOS mindennemű sebészeti beavatkozás, ami az állat küllemének megváltoztatását célozza. A törvény végrehajtási utasításáként funkcionáló módosított 41/2010. számú Kormányrendelet szerint a fülvágás egyértelműen tiltott, a farokvágás is csak 7 napos életkorig megengedett.

Tehát akár felfelé fog állni, akár nem, meg kell barátkozniuk a kutyus fülével így. Vannak, akik porcerősítő készítményektől (FLexivet, Synoquin, stb) tapasztalják a fülporc megerősödését, ezt ki lehet próbálni.

jelige: Bőrkinövés
2015-07-10
Tisztelt Doktorúr/Doktornő! 1 éves boxer kutyusom hátsó lábán egy sötét vöröses kemény dudort vettem észre pár hete. Kevés szőrzet van a dudoron, az egész kb. 1 cm átmérőjű. Ma vérzett neki, ezért bekötöttem, de nem sokáig volt rajta a kötés mivel leszedte, de szerencsére elmúlt a vérzés amikor sikerült magáról leszednie. A kérdésem az lenne, hogy mi lehet ez? Valami kis sérülés vagy komolyabb a dolog? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Legvalószínűbb, hogy egy toklász helye, egy olyan kalász, ami szúrós végével behatol a bőr alá és gyulladást okoz. Legjobb lenne, ha felkeresné állatorvosát, aki meg tudja vizsgálni és eldönti, mi a teendő.

jelige: ivás
2015-07-09
Tisztelt Állatorvos! A kutyamnak kb. 1,5 hete bélgyulladása volt. Az állatorvos antibiotikumot adott a problémára (amoxiclav) a széklete szinte már teljesen egészséges. Most a kutya diétán van ( rizs, csirkemell, joghurt és mellé egy kicsi tápot kap). Az ételt megeszi, kedve jó, csak pár napja nem iszik emellé a kaja mellé! Mitől lehet ez? Segítségét előre is köszönöm.
Kedves Gazdi!
Nagyon szubjektív lehet annak a megítélése, hogy mennyi az elég ivás egy kutyának, főleg ha nem csak száraz tápot eszik. Talán a bélgyulladásakor, az antibiotikum szedése mellett megnövekedett a szomja, és ehhez képest iszik keveset. Hidráltsági állapotáról, vagyis hogy jut-e elegendő folyadék a szervezetébe, nincs-e kiszáradva, vérkép vizsgálattal, a hematokrit érték megállapításával lehet megbizonyosodni, ezért ha úgy érzi, hogy kétségei vannak, legjobb lenne kortollra visszavinnie állatorvosához.
jelige: Bolhás
2015-07-09
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Ezúttal egy kóbor cica ügyében kérem tanácsukat, akit befogadnánk, 1 hónap múlva várható költözés esetén magunkkal vinnénk. A cica lakatlan házban született, az örökösök etetik, de más törődést nem kap tőlük. Sok időt tölt a mi kertünkben, parazitamentesítést is csak nálunk kap. A szívembe zártam, mert nagyon hálás, kedves kandúr. 13 hónapos. Többször volt már macskanáthája, tőlünk is kapott már humán antibiotikumot (Doxiciclin), utóbb állatorvosnál injekciós hosszú hatásút. Nátha alkalmával több ízben az álla alatti nyálmirigye is duzzadt volt, lassan húzódott vissza. Továbbá farkasétvágy ellenére sovány, pedig bundája szép, széklete normális. Védőnőként eszembe jutott a cukorbetegség is, néztem a vizeletét, nincs benne cukor, nitrit, de ismételve is proteinúriás. Itt a környékünkön nincs most jól felszerelt állatorvosi rendelő, de Pest megyébe költözünk hamarosan. Érdemes-e megtartani, ivartalaníttatni ezt a cicát, vagy valami súlyos baja lehet, netán rendszerbetegség? Tudom, ki kéne vizsgálni alaposan, de esetleg nem jut az eszükbe a tünetekről valamilyen szindróma? Csak azért nem szeretném kimozdítani a környezetéből, hogy aztán pár hónap múlva el kellene altatni....Válaszuikat előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

A cica szempontjából mindenképpen az lenne az üdvözítő megoldás, ha gondos gazdihoz kerülne, aki gondoskodik róla, még akkor is, ha olyan beteg lesz, hogy el kelle altatni, és nem elhagyatva, gondozatlanul, fájdalmak közepette, éhezve végzi be sorsát.

Mindenezek mellett megértem aggodalmait. Érdemes lenne egy vértesztet csináltatni, hogy nem fertőzött-e a cica a FelV és FIV, avagy macska leukózis és macska AIDS nevű vírusokkal, mert kijáró, oltatlan macskák között ezek szoktak a leggyakoribb immungyengítő, életrövidítő okok lenni, a cukorbetegség főleg elhízott, idősebb macskák betegesége. Be is kellene oltatni, és ivartalaníttatni, ha úgy döntenek, befogadják!

jelige: Veszettség elleni oltás
2015-07-09
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Ez év májusának elején töltötte be a kutyám az 1 évet. Az első veszettség elleni oltását 4 hónaposan kapta. A második ismétlő oltást viszont csak április végén, amikor már majdnem 1 éves volt. Így is védett lett most veszettség ellen, vagy szüksége van-e egy évnél hamarabb újabb oltásra? Mert nem régen azt hallottam, hogy a második oltást az elsőhöz képest 6 hónapon belül meg kell hogy kapja. Ha most védett lett akkor biztosan nem kaphatja el, és adhatja tovább a betegséget, ha esetleg érintkezik más veszett állattal? A többi oltását időben megkapta. Válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!
A törvény szerint ez a kötelező: 3-4 hónapos kor között az egyik veszettség elleni oltás, majd 6 hónapon beül a második. Ha  az első évben megkapott két oltását, akkor kétlem, hogy bárki beleköthet az oltásaiba.

Biztosat csak egy speciális vérvizsgálat után lehetne mondani, amikor a vérben a veszttség vírusa ellen keringő ellenanyagok megfelelő szintjét vizsgálnák meg. (Ebben kérje állatorvos segítségét!) Enélkül legfeljebb találgathatunk, egyébként minden beoltott állat/ember esetében.

jelige: Doriszka
2015-07-09
2 éves keverék kutyám rengeteget játszik, rohangál, ugrál a többi kutyával. Pár napja mentem haza, rohant felém és egyszer csak összeesett, két hátsó lábát maga alá húzta, oldalra borult, mint aki nem tud felállni. Nagyon megijedtem, felültettem, de újra elborult, mintha lebénult volna. Ez kb.1-2 percig tarthatott, majd mintha semmi nem történt volna, felállt és semmi baja nem volt, azóta sincs. Azóta ugyanúgy fut, ugrál, mint előtte. Állatorvost kérdeztem, mi lehetett ez, azt mondta kezdődő porckorong sérv, adjak neki 1 hétig Medrol tablettát 4mg/kilónként. Ilyen fiatalon? Ismétlődhet ez? Mi lesz vele idővel, mi várható? Hogyan tudnám késleltetni, esetleg teljesen elmúlasztani a betegséget? Van rá valamilyen gyógyszer, amitől nem lesz ilyen tünete? A játszását, hogy ne ugráljon, ne rohangáljon, nem tudom megakadályozni, hiszen így olyan boldog.
Kedves Gazdi!
Ha meg akar bizonyosodni arról, hogy kutyájának valóban van-e kezdődő porckorong sérve, vagy egyéb, a gerincvelőt, esetleg az agyvelőt, más szerveket érntő betegsége, akkor célszerű lenne olyan vizsgálatokat végeztetni, amelyekkel ez kimutatható: kezdetnek egy vérkép, vérlabor, szívféreg szűrés, röntgen, majd bonyolultabb vizsgálatok, speciális, a gerincvelőt megfestő úgynevezett myelogrfáia, vagy még inkább CT, MRI. Ezek a speciális vizsgálatok már elérhetőek állatok számára is. Az eredmények tudatában lehet eldönteni, hogy mi a teendő, kell-e gyógyszer, műtét, stb.
jelige: bumfordi65
2015-07-09
Vemhes cicánál milyen bolha irtó alkalmazható biztonságosan?

Kedves Gazdi!

Mindig a használati utasításnak megfelelően kell használni a készítményt, és olyan szert lehet használni, aminek az útmutatójában kifejezetten benne van, hogy vemhes állaton használható (ez azt jelenti, hogy kipróbálták már.)

A Frontline spray leírásában szerepel, hogy biztonságosan alkalmazható vemhes, szoptató és 2 naposnál idősebb macskakölyköknél. A Stronghold spot-on is használható vemhes állatokon, ahogy a Frontline combo macska spot-on is.

(A Fypryst spray használati utasításában az szerepel, hogy nem állnak renelkezésre adatok vemhes állatnál való hazsnálatról, ugyanez a helyzet az Advocate spot-onnál is,  a termék ártalmatlansága nem igazolt a vemheség és laktáció idején. ) Összehasonlító táblázatot talál honlapunkon, ha IDE KATTINT!

jelige: Armi
2015-07-09
Nagyon koszonom a válaszát, azota a kutyusom jobban van, nagy örömömre. Csinaltattam nála egy vérvizsgálatot es jók lettek az eredményei is, végül nem indultunk el haza! Most vissza tértünk a láb problémához, es azzal kapcsolatban lenne kérdésem, 8 hetes nyílt sipcsont törésrol van szó,  amit egy a csontjaba behelyezett metallal rögzítettek, plusz egy külső fixeterrel! 3-4het után elkezdett a törésnel begyulladni, en azt gondolom ezért nem tudott osszeforrni a csont, sok új csont képződött, de a tényleges törésnel nem forrt ossze, kivette a tartot az orvos, csak a középsot hagyta benne, ami a csontban van, a probléma az, hogy ez mozog es elkezdett felfelé a térde irányában felcsuszni, mindenképpen ki kell venni! A kérdésem az lenne, Ön mit gondol arról, ha kivennék es egyszerűen csak sinbe tennék a lábat akkor ossze tudna-e forrni a sípcsont? (Keresztbe van törve) Mert nem akarom kitenni meg egy altatasnak most pedig főleg nem, es itt Angliában pedig végképp! Sajnos annyira képzetlenek az itteni "orvosok" hogy szinte mindegy hova megy az ember, de igy is az egyik legjobbhoz járunk! Hálásan koszonom a válaszát! Üdvözlettel Noemi

Kedves Gazdi!

Ha ennyire nem javul a törés, annak az lehet az oka, hogy vagy mozognak a csontvégek, vagy befertőződött a seb, ahogy Ön is írja, vagy esetleg rosszindulatú folyamat van a háttérben, amit gondolom ismételt röntgen vizsgálatokkal kizártak. Nem vagyok ortopéd sebész, de az biztos, hogy azt kell megakadályozni, hogy a csontvégek elmozduljanak, nem vagyok benne biztos, hogy egy egyszerű sínezés ezt megoldja, legfeljebb ha szigorú ketrecnyugalom kiséri. Biztos vagyok benne, hogy remek sebészek vannak Angliában, ismét azt javaslom, hogy egy egyetemi klinikát keressen fel a kiskutyával!

jelige: csirke
2015-07-06
Tisztelt Dr. Nő! A csirkeallergia esetén a csirkezsír is kiválthatja a tüneteket? Mert az egyik hipoallergén táp tartalmaz csirkezsírt! : Brit Care Hypo-Allergenic Adult Small Breed Lamb & Rice Köszönettel: F.
Kedves Gazdi!
Sajnos előfordulhat, de egyáltalán nem törvényszerű. Nehéz a tápallergiás állatok etetése,  van akinél az egyik táp működik, van hogy egy másik. Célszerű lenne első körben olyan tápot választani, ami teljesen "baromfi mentes", mert igen sokáig kell etetni, akár 4-6 hétig is ahhoz, hogy mutatkozzon a javulás.
jelige: sertéshús
2015-07-06
A sertéshús mennyire gyakran allergén kutyánál tápallergiánál? A marhahús, csirke úgy tudom, hogy nagyon. És a tejtermékek, pl. joghurt? Köszönöm szépen!

Kedves Gazdi!

Legtöbbször valóban a csirke és marhahús vált ki allergiát, a sertés hús ritkábban. Sajnos a tejtermékek, ahogy a joghurt is lehet allergén, ahogy a gabonák, a szója, a tojás is.

jelige: zsírszövet
2015-07-06
Tisztelt doktorúr! A probléma roppant összetett, a kutyusomat megoperálták már 6 hete, kiszedtek a könyökéből egy csomót. Szeromás lett. Majdnem minden nap vittem, hogy leszivják a váladékot (vizes savos véres lé). A varratszedés nem éppen sikerült a tegnapi napon, mikor a kutya letépte az utolso sebet, akkor vált világossá, hogy szinte az összes varrat benne van. Elvittem, kiszedték, de felszakadt egy helyen a seb. Ismét váladékozik és zsirszövetek jönnek ki a lyukon kisebb nagyobb darabok. Mivel az orvosom nem nagyon dolgozik este ezért csak holnap tudom elvinni. (ha sikerül) nagyon aggodom ez normális folyamat hogy ilyen dolgok jönnek ki szegényből?? A kedve jo, eszik iszik, játszana is, de nem mozgatom ha nem muszáj. Kérem szépen adjon tanácsot, mit tudok tenni, hogy minnél elöbb rendbejöjjön? Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Tímea

Kedves Gazdi!

Sajnos látatlanban nem tudom megítélni, hogy mik lehetnek az Ön által zsírszövetnek nézett részletek, remélem többet meg tud majd, ha eléri állatorvosát. Előfordulhat, hogy húzódik, rossz helyen van a seb, ezért nem tudott tökéletesen  összeforrni.  Vajon készült szövettani vizsgálat az eltávolított szövetből? Ez sokat segítene, mert sajnos előfordulnak rosszindulatú daganatok is a kutyákon, ahol célszerű onkológust is bevonni a kezelésbe.

Addig is a nem felszívódó varratokat el kell távolítani, ha esetleg elfertőződött, akkor szükség lehet antibiotikumra is szükség lehet Léteznek hámosodást, hegesedést elősegítő kenőcsök, a lágylézer is jól használható erre a célra, kérdezze állatorvosát, hátha van lágylézeres kapcsolata. Ha a kutya jól van, kedve, étvágya megfelelő, az mindenképpen bíztató jel.

jelige: Duzzadt emlők
2015-07-06
Üdv! Április közepén kismacskák születtek nálunk, és most kerültek új gazdájukhoz. 2 nap alatt 4 cicát adtunk oda, és azt vettem észre, hogy miután az összes cica elment, az anyamacska emlői megduzzadtak a sok tej miatt. Célszerű-e tenni valamit, vagy rendbejön magától? (Vizes ruhával már borogattuk, de az csak átmenetileg hozott javulást.) Állatorvoshoz nincs alkalmunk menni.
Kedves Gazdi!
Ha nem okoz betegségre utaló tüneteket (étvgytalanság, bágyadtság, fájdalom, stb.) akkor a borogatáson kívül nincs teendő a megduzzadt emlőkkel, legjobb nem tapogatni, békén hagyni az anyaállatot és mielőbb gondoskodni az ivartalanításáról. Ha a fent említett tüneteket mutatja, tehát nem eszik, bágyadt, sokat fekszik, fájdalmasan nyávog, akkor mileőbb állatorvohoz kell vinni, mert emlőgyulladása lehet.
jelige: csau
2015-07-04
Tisztelt Dr. ! 13 éves csau-csau kutyám az utóbbi 3-4 napban szakaszosan hörög, köhög és úgy látom erősebben nyálzik is. Mi lehe az oka, gondoljak valami komolyabbra és forduljunk állatorvoshoz, vagy esetleg itthon is segíthetek rajta? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

A hörgésnek, köhögésnek és nyálzásnak lehet egy enyhe vírusfertőzés is az oka, de akár a szív elégtelen működése, a tüdő megbetegedése, vagy más szervrendszer megbetegdesé is lehet az oka, ezért szerintem a legjobban teszi, ha felkeresi vele állatorvosát, aki meg tudja vizsgálni, szükség esetén kiegészítő vizsgálatokat végez (vérkép, vérlabor, ultrahang, röntgen, stb.), hogy kiderüljön van-e aggodalomra ok, illetve hogyan lehet segíteni rajta.

jelige: Armi
2015-07-05

Tisztelt Doktor úr/No!  Olyan problémával illetve kérdéssel fordulok önökhöz, van egy 8eves Yorkshire terrier kan kutyusom, Angliában élünk, a lába eltört 8hettel ezelott, nyílt törés volt, es sok komplikáció lépett fel a 4.5.hettol, ugy döntöttem 8het után h haza viszem es otthon kérünk segítséget, mivel veszteség oltás nélkül nem tudom haza szállítani igy beadattam neki a vakcinát (kérdeztem nem lesz-e probléma, hiszen rengeteg antibiotikum es egyéb került a szervezetébe es a lába is gyulladásban van, az orvos azt mondta ez miatt nem kell aggódni), meg az orvosi Rendelo elott elkezdett hányni rögtön az injekcio beadása után, Elindultam vele, mert azt gondoltam biztos a sokk miatt ami megint erte, sajnos rosszul gondoltam mert újabb hányás majd hasmenés es légzéselegtelenseg követte, vissza vittem miközben mar en lélegeztettem, oxigént kapott es infúziót jobban lett haza hozhattam, aztán észre vettem hogy nagyon gyenge, es furcsán veszi a levegőt, gyorsabban es kicsiket, es sűrűn liheg ami nem megszokott nála! Visszavittem megint, bent tartottak de nem történt semmi, ennek ma 3napja es mostmár nagy fájdalmai vannak meg attól is ha felemelem, ma 2x voltam vele az orvosi rendelőben es azt mondtak túl reagalom, mert ez csak a mellékhatása annak, ami 3napja történt!Bármi tanácsot vagy meglátst szivesen fogadnék! Kérdésem az lenne, hogy lehetséges hogy a tüdejevel történt valami? Haza szeretnek menni vele mert nem akarom elveszíteni, de felek vajon kibírja e azt a hosszu utat! Válaszukat előre is hálásan koszonom. Tiszteltel Noemi

Kedves Gazdi!

nagyon úgy tűnik a leírtakból, hogy allergiás reakciót mutatott a kiskutya a veszettség oltás után , ami nem biztos, hogy összefügg a sok gyógykezeléssel, vannak érzékeny fajták, érzékeny egyedek. Nehéz okos tanácsot adni látatlanban, pláne jóslásokba bocsátkozni a hazautat illetően, de azt remélem, hogy már sikerült kikezelni és jobban is van, és azt is, hogy mégis sikerül helyben kezeltetni, mert egy ilyen hosszú út igen megterhelő, főleg ilyen nagy melegben még egy egészséges állatnak is, nemhogy a sok betegeskedés után. Javaslom, hogy keressen megbízható állatorvost, akár egyetemi klinikát a közelben!

 

jelige: tápallergia
2015-07-03
Az eleségallergiára van-e gyógyszer, vagy csak az allergén kiküszöbölése segít? Vetaraxoid tabletta? Otthon elkészíthető kaja mi legyen, ha nincs gyógyszer? A dexafort injekció nem segített. Köszönettel!

Kedves Gazdi!

A táplálékallergiára nincsen gyógyszer, de jó hír, hogy ha rájön az ember, hogy melyik táplálék összetevő okozza, akkor jól karban lehet tartani, még akkor is, ha a táplálékallergiásak egy idő után a korábban jól működő táplálékra is kezdik produkálni a tüneteket és újra váltani kell.

Otthon főzött táplálék állhat valamilyen szénhidrátból: rizs, főtt, tört krumpli, köles, és olyan fehérjéből, amit az állat korábban nem fogyasztott: legtöbbször nyúl, bárány, vadhús, esetleg hal, ha nem macska az illető, akik a halhúsra is allergisak szoktak lenni, néha a kacsa, liba vagy pulyka is jó szokott lenni. Ki lehet egészíteni főtt/nyers zöldséggel (répa, cékla) almával. Ezen kívül semmi más, se egy szelet virsli, se egy babapiskóta, kenyérhéj, ételízesítő. Ha 4-6! hét után enyhülnek a tünetek, akkor vagy marad így, vagy provokációként el lehet kezdeni a korábbi tápot, vagy a gyanús fehérjét (pl. csirke, marha) etetni és ha visszatérnek a tünetek, akkor megvan a tettes.

jelige: furcsa lyukak
2015-07-05
Tisztelt Doktor Úr! (mivel állatorvosnál már voltunk és nem jött rá a kutyánk problémájának okára, ezért leirom( reménykedve), hátha tudna segiteni, vagy talán van valami ötlete, hogy mi okozhatja ezt. Előre is köszönöm a válaszát! Van egy befogadott 4 éves(2 éve sterilizált) nősteny kutyusunk, akinek egyszercsak megjelent egy nagy gennycsomó az oldalán , ami idővel kipukkadt, de egy lyuk követte, amiből egyfolytában fojt a genny.(fél éve jelent meg ez a lyuk a kutya oldalán, azóta új lyukak jelentek meg rajta)második lyuk is megjelent,a kutya másik oldalán mielőtt elvittük volna az állatorvoshoz. Egy ideig gyógyszerrel kezeltük, de nem használt, aztán műtétre került a sor. A kezelések: 4 féle kezelést kapott: 2x antibiotikumos kezelés(szájon keresztül) 1x megnyitották es gézt húztak át a lyukon, ( bőre alatt a 2 lyuk között), hogy ne forrjon be és betadinozni kellett 3 óránként 1x.. megnyitották megint. olyan vágást csináltak rá, mint egy szem, félhold alakut, és időnként be kellett rakni a lyukba 1 erős pezsgős antibiotikum tablettát egyik kezelés sem segitett és (mint előbb már emlitettem) következett a műtét. Az állatorvos azt mondta, hogy lehet, hogy benne maradhattak a sterilizálásnál használt cérnák, (amivel el volt kötve a petefészke), de a műtét során nem talált semmit, ami ott lett volna maradva. egy dolgot viszont talált: a kutya petefészke össze volt nőve a hugyhólyagával, amit műtéttel szétválasztott műtét után úgy nézett ki, hogy helyrejött a kutyus, a lyuk beforrt, de mostanra újra kilyukadt az oldala. Most 1 lyuk helyett egyik oldalán 3 van, a másik oldalán kiújult 1 lyuk, amik egyfolytában leveznek (és a kutya fájlalja őket, ha hozzáérünk) Mi lehet a baja a kutyánknak és mi okozhatja ezeket a lyukakat? Üdvözlettel: Kinga

Kedves Gazdi!
Nagyon valószínű pedig, hogy a korábbi ivartalanítással függ össze a mostani állapot, a bent hagyott nem felszívódó varratok tudnak ilyen elváltozást okozni az állatokon. Nagyon nehéz sajnos megtalálni a fonalakat, mert vándorolnak, ráadásul  a nagykiterjedésű sipoly járatból is újra kezdődhet a folyamat. A petefészkeket remélem most már sikerült eltávolítani.

Előfordulhat, hogy újra ki kellene nyitni szegény kutyust és megkeresni a fonalakat, illetve sebészileg ellátni a bőr alatti kötőszövetben kialakult sipolyjáratokat, akár mintát is venni a gennyből tenyésztésre.

Nagyon sajnálom, hogy ilyen helyzetbe kerültek, de azért remélem sikerül a kutyust megmenteni!

jelige: Segítsen
2015-07-02
Tisztelt Dr.! Van egy 1 éves cicusom. Azt vettem észre hogy hasas, (de nem tudom biztosan megállapítani.) 2-napja már hogy vérzik a nemi szerve de már kevésbé mint előző nap. Ez rosszat jelent? Sokszor összerándul a hasa láthatóan. Hogyan tudnék neki segiteni? Étvagya van még több mint előző nap. Mit tegyek? Hogyan enyhítsem a fájdalmát? A vérzés ellen tudok tenni valamit? Ha valóban hasas ez az első szülése.

Kedves Gazdi!

Otthoni módszerekkel nem sokat tehet a cicáért, csak azzal tudna segíteni, ha elvinné olyan állatorvosi rendelőbe, ahol ultrahang vizsgálatot is tudnak végezni, amelyből kiderülne, hogy miért vérzik, ami egyáltalán nem normális, akár elleni készül, akár nem. Előfordulhat, hogy elhaltak a magzatok, esetleg egy magzat, és vetélni készül, ami ebben a melegben akár rosszul is végződhet, ezért nem halogatnám sokáig az Ön helyében a vizsgálatot!

jelige: Vakarózás
2015-07-02
Tisztelt Doktor úr! A macskám pár hónapja nagyon vakarózik és már odáig fajult a dolog, hogy már rágja is a saját bőrét és a teste mindenütt varas. Régebben is előfordult már ez, akkor atkátalanítóval próbálkoztam, ami akkor rövid időre hatott is, azonban most egyáltalán nem. Mi lehet a baja és mit tudnék tenni ellene? Esetleg ha újra alkalmaznám az atkátalanító szert, akkor azt rákenhetném-e a bőrére, vagy mit tehetek? (Az atkátalanítóval igazából fürdetni kellene, de olyan macskáról van szó, akinél ez lehetetlen, azért eddig mindig csak átitattam a szőrét és a bőrét is.) Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Vakarózós esetekben mi legelőször bőrkaparék mintát szoktunk venni, amit laboratóriumba beküldve kiderül, van-e parazita, gomba, kórokozó baktérium az állat bőrén és ez alapján célzottan kezeljük. Ennek hiányában próbálkozni lehet először mindenféle külső parazitairtó szerrel, ha fürdetni nem lehet a cicát, akkor akár úgynevezett spot-on, vagyis a bőrre csepegtethető formában. Ha IDE KATTINT, megatlálja a leggyakrabban alkalmazott külső parazita irtó szereket.

<< <  3 / 426 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.07.23
Elveszett,keresem Yorkshire Terrier szuka kutyusunkat,chip még sajnos nincs benne,10 napos kölykei vannak,kérem,a becsületes megtalálót aki megtalálta és bevitte a Budafoki állatkórházba,jelentkezzen! 70/434-7875 Köszönöm!
2015.07.23
Elveszett,keresem Yorkshire terrier szuka kutyusunkat,chip még sajnos nincs benne,10 napos kölykei vannak,kérem,a becsületes megtalálót aki megtalálta és bevitte a Budafoki állatkórházba,jelentkezzen&amp;#33; 70/434-7875 Köszönöm&amp;#33;
2015.07.16
Tegnap éjjel (2015.07.15.) a Budafoki úton rohangált a Lukoil kútnál. Fiatal, amstaff jellegű kanocska. Piros, Petface márkájú hám van rajta, chip persze nincs. Menhelyek fullon, nem fogadják. Sürgősen kéne ideiglenes befogadó, a saját kutyáim nem tűrik jól. Az Illatos útra tudom beadni max, de még reménykedem, hogy valaki keresi, mert ápolt, jól táplált fiúcska. Érdeklődni a a 06 30 757 4593-as számon lehet!