Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

IDŐSKORI SZŰRÉS


Mikor kezdenek öregedni?

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb testű egy kutya, annál tovább tart a növekedése, viszont annál hamarabb kezd öregedni is. 
Macskáknál nincs ilyen nagy különbség a méretük alapján. A lakásban élő macskák, kutyák kétszer annyi ideig élhetnek, mint kizárólag szabadban tartott társaik. Emellett az ivartalanítás is jó pár évvel megnövelheti az élettartamot.

Többet szeretne tudni? Kattintson IDE!

 

Az állatorvos válaszol

jelige: fül vérömleny
2014-07-09
Kutyusomnál (6 kg-os) az állatorvos othematómát állapított meg az egyik fülnél, de nem adott kezelést. Két napja keletkezett, még lágy tapintatú. Nem lehetett volna egy tűvel leszívni a vért? Mi a kezelése ennek a kórképnek? Nem javulna valamilyen szurira? Dicinone-ra? Köszönettel: Zsuzsa

Kedves Gazdi!

Az othematóma, vagyis vérömleny a fülkagyló bőre alatt nem önálló betegség, hanem attól alakul ki, mert a kutya rázza a fülét, mert viszket vagy fáj a füle. Elősző tehát a fület kell kezelni. A viszketés, gyulladás lehet attól, hogy idegentest, pl. toklász ment a kutya fülébe, vagy fürdés után víz, esetleg rendellenes alakulású és befülled, amitől bakteriális, gombás, atkás fertőzés alakul ki. A krónikus fülgyulladások hátterében sokszor van allergia, ezt is ki kell vizsgáltatni.

Ha kezelik már a fület, és nem rázza a kutya, akkor az othematóma magától is rendeződni szokott nem súlyos, kisebb kiterjedésű vérömleny esetén. Leszívni valóban lehet, de gyakori tapasztalat, hogy újra megtelik. Szorító kötést szoktak feltenni, felkötni a fejre, de van műtéti megoldása is, ha az állatorvos olyan súlyosnak ítéli meg a helyzetet.

jelige: piroska
2014-07-09
Tisztelt Állatorvos! Kiskutyám állán két piros dudor jelent meg, nyomásra, érintésre nem reagál, nem fáj neki, viszont elég csúnya, olyan mintha pattanás lenne. Lehet ez esetleg szőrtüsző-gyulladás? Esetleg valamilyen rovarcsípés?

Kedves Gazdi!

Lehet szőrtüsző gyulladás, de paraziták (pl. szőrtüszőatkásság), baktérium és gomba is esetleg okozhat ilyen elváltozást. Keresse fel állatorvosát, aki meg tudja vizsgálni, esetleg bőrkaparék-vizsgálatot végez és ajánl hatékony kezelést.

jelige: angol bulldog kölyök
2014-07-07
Tisztelt Doktornő! Pár napja írtam önnek "angol bulldog kölyök" jeligével! Hál'Istennek a vérzés megszűnt valószínűleg csak a végbélnél vérezgetett. Kérdéseire válaszolva, most kezdtük az angol bulldog tenyésztést, írtam is, hogy ez az első kölyök, ami nálunk született. A kölyök császármetszéssel született, és volt egy testvére is, de az halva jött a világra, valószínűleg ödémás volt, mert kétszer akkora volt, mint a megmaradt testvére. Az anya jól van, ez volt az utolsó törzskönyvezhető alma, mivel idén betölti a 7 évet. Most vásároltuk az anyát, de tudomásunk szerint, eddig nem volt gond a szoptatással. A legutóbbi császármetszéskor, a régi állatorvosa nem megfelelően varrta össze a belső hasfalát, ami miatt, kb. egy tízforintos nagyságú hasi sérve keletkezett. Szerettük volna megoperáltatni most a császárral együtt, de a mi állatorvosunk, azt mondta, hogy ezt későbbre kell halasztani, mert túl nagy lenne a kockázat. Mindenképpen meg szeretnénk operáltatni, a héten visszük varrat szedésre és akkor már elképzelhető, hogy meg tudja mondani, mikor lesz műthető. A kölyök kutyára visszatérve, 3 napja elkezdett szörcsögni is, ezt általában evéskor lehetett hallani, de a mai napig nem váladékozott az orra, most az utolsó etetésnél láttam, hogy kezd váladékozni az orra, most viszont már nem hallottam szörcsögni. Folyamatosan be van kapcsolva felette az infra, így a meleg megoldott ha náthás lenne, inkább az a gond, hogy egyébként is nagyon meleg van( lakásban 27 fok, így gyakorlatilag lehetetlen ugyanezt a hőmérsékletet tartani infrával. Csodálatosan szép kiskutya és már most nagyon kis bújós, nagyon szomorúak lennénk, ha valamiért elpusztulna. Üdvözlettel!

Kedves Gazdi!

Nagyon örülök, hogy megszűnt a vérzés, ez egy bíztató jel. A szörtyögés viszont nem, ezért most is azt javaslom, mutassák meg állatorvouknak.

Nem pontosan értem azt anyakutya történetét, csak azt, hogy több császármetszésen esett már át és most egy sérvműtét áll előtte. Nagyon remélem, hogy végre "nyugdíjba mehet" a megpróbáltatások elől és nem vele tervezik a tenyésztői munkát elkezdeni, ami igen költséges hobbi, ha valóban jól csinálják.

Remélem sok örömük telik majd a kiskutyában!

jelige: utazás 2.
2014-07-07
Tisztelt Doktorúr! Utazás jeligével tettük fel korábban kérdésünket, melyre köszönjük válaszát. További kérdéseink, aggályaink még maradtak, mivel nem tudjuk tovább a tenyésztőnél tartani a kutyát, mindenképpen magunkkal kell vinnünk a nyaralásra. A kutyus 10-11 hetes lesz mire nyaralni megyünk, féreghajtás folyamatosan volt és az oltások adása is elkezdődött. A tenyésztővel való egyeztetés után biztosan nem fogunk tápot váltani mert azt nagyon szereti, amit most kap. Állítólag békés, nyugodt kutya 75% francia bulldog és beagle keverékről van szó. Mire figyeljünk még az utazás során, hogy mindenkinek jó legyen?

Kedves Gazdi!

Fontos lesz a megfelelő elhelyezése a kiskutyának biztonságos szállító alkalmatosságban a légkondícionált utastérben. Meg kell majd 2-3 óránként állni, hogy futkározni, inni, pisilni tudjon. Semmiképpen se hagyják magára az autóban, mert hőgutát kaphat!

Ha odaértek, akkor nagyon kell vigyázni rá, pórázon kell majd tartani, mert nem tud még megbízhatóan szt fogadni ilyen kiskorban. A mikorchip leolvasáshoz állatorvos kell, de ha a nyakörvén név, telefonszám van, akkor a megtalálónak sokkal könnyebb dolga lesz. Lehetőleg olyan helyen tartsák, ahonnan nem tudja kiásni, kirágni magát, és ne is találkozzon másik kutyával, ahogy azt már írtam korábban. Keressenek lehetőleg előre állatorvost a környéken, aki elérhető, ha baj van.

Jó nyaralást!

jelige: utazás
2014-07-07
Tisztelt Doktor Úr! 7 hetesen veszünk meg egy kiskutyát. 3 héttel később családi nyaralásra megyünk autóval. Problémát okoz-e hogy változik a környezet, nem szobatiszta, nem kapta meg még az összes oltását stb. Üdvözlettel: Nagy Edit

Kedves Gazdi!

Mindenképpen problémás szerintem a 7 hetes kiskutyával tervezett nyaralás, nem csak az azért, mert az Állatvédelmi Törvény előírja, hogy a kiskutyáknak 8 hetes korukig az anyjukkal kell maradniuk, hogy megfelelően szocializálódjanak. Ön is felsorolt minden kockázati tényezőt: változó környezet, utazás, tápváltás által kiváltott stressz, szobatisztaság hiánya, fertőző kutyabetegségek elleni védelem kialakulatlansága. Legjobb lenne megbeszélni a tenyésztővel, hogy hadd maradjon még a kiskutya, és a nyaralás végeztével, nyugalmas, otthoni körülmények közé, megfelelően beoltva érkezhessen.

Ha ez nem lehetséges, akkor fel kell készülni az utazásra az autóhoz szoktatással, a lehető legjobb, a tenyésztőnél kapott táppal való táplálással, külső-belső paraziták elleni védelemmel és a nyaralóhelyhez közeli állatorvos teefonszámával. Utázásról bővebben olvashat még ITT.

jelige: hasgörcs
2014-07-07
Tisztelt Állatorvos! A problémám az lenne, hogy a 3 éves yorki 1,6 kg-os kan kutyámnak nagyon sokszor göcsöl a hasa. Ez egy havi szinten előjövő probléma, fél év alatt 5-ször vittem orvoshoz. Tünetei: elkezd öklendezni, habot hány, epét vagy véreset, ritkán véres a széklete is, közérzete rossz, nagyon görcsöl. Legutóbb tegnap kezdett el görcsölni a hasa, nem hányt, de fáj neki. Folyton göcsoldó injekciók kap, szürke port, ha véres lenne a széklete valami bevonó és sárga port probiotikumnak. Az orvos szerint átveszi, ha mi idegesek vagyunk, de szerintem itt más lehet a baj. Lehet, nem kap elég vitamint, főtt csirke combot eszik és jó minőségű tápot. Az orvos azt mondja a tápot is vonjuk el lassan, a tartósítószer miatt. Mivel etessük, mit javasol? Mi okozhat ehhez hasonló tüneteket, esetleg a fogköve? Előre is nagyon köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Kitti

Kedves Gazdi!

Ha jól veszem ki a leveléből, akkor állatorvosa a Yorkshire terrierekre is jellemző hemorrhagiás gastroenteritis nevű betegségére gyanakszik, vagyis vérzéses gyomor- és bélgyulladására, melyben a stressz, és a táplálék milyensége is meghatározó tényező lehet. A fogkövesség abban gátolhatja, hogy megfelelően megrágja a táplálékát, ilyenkor célszerű összeaprítani a száraztápot és ha lehetőség lesz rá, akkor ultrahangos módszerrel eltávolítani azt.

Ha visszatérően jelentkezik a probléma, akkor érdemes alaposabb belgyógyászati kivizsgálásnak alávetni, szükség esetén kiegészítő vizsgálatokat is elvégezni (bélsár-vizsgálat, hasi ultrahang vizsgálat, röntgen vizsgálat, stb., hogy kizárják az egyéb szóba jöhető megbetegedéseket (bakteriális fertőzés, a máj, esetleg a vese megbetegedései, a bélrendszer, gyomor szerkezeti elváltozásai, stb).

Ha kiderül, hogy minden más kizárható, akkor szóba jön a hypoallergén tápra váltás, vagy ahogy állatorvosa is javasolta a tápról a főzött kosztra való átállás. Az egészséges táplálásról  bővebben olvashat ITT.

jelige: Feeldy
2014-07-07
Yorki ivartalanított kiskutyánkat februárban megharapta egy kóbor kutya onnantól kezdve vannak problémák. Először húgykövesedés, amiből gyógyszerekkel sikerül kigyógyítani, de azóta fennáll vizelet csepegés, amit most Propalin sziruppal kezelünk kevés eredménnyel. Van-e esély a gyógyulásra?

Kedves Gazdi!

Akármilyen kapcsolat is áll fenn a kóborkutya harapás és a húgyuti panaszok között, érdemes lenne alaposan kivizsgálni a kiskutyát. Vizelet vizsgálat, vérlabor, hasi ultrahang vizsgálat, röntgen vizsgálat segít, hogy kderüljön, hogy milyen szervek eltérései okozzák a mostani panaszokat, ugyanis a húgyuti gyulladás, húgykövesség kiújulása mellett a prosztata elváltozásai, az ágyéki gerinc megbetegedései is okozhatnak vizeletcsepegést. Ha megvan a pontos ok, akkor célzottan lehet kezelni a kutyust.

jelige: dilemma
2014-07-07
Tisztelt Doktornő! Van egy 11 éves epilepsziás kutyám, aki pár hete kiegészítő kezelésként dynalode és cv247 tablettát kap, állatorvosi javaslatra. Hogy ezektől-e, de szemmel láthatóan rohamai ritkultak, ezért szeretném folytatni a kezelést. Utána olvastam ezeknek, illetve ismerősök körében érdeklődtem és a CV247 -nél többen azt tanácsolták, hogy gyomorvédőt (quamatel) adjak mellé a kutyának mivel a sodium salacilát gyomorvérzést okozhat. Megkérdeztem orvosunkat, aki azt mondta nem kell ilyesmi gyomorvédőt adni, ha hányna tőle akkor hagyjam abba. De ha használ, akkor miért hagyjam abba? Szóval most tanácstalan vagyok, mikor teszek jót kedvencemmel. Azt sem tudom egy 20 kilós kutyának mennyi Quamatel kell ? Vagy létezik más gyomorvédő kutyáknak? Mik a gyomorvérzés tünetei, bele is halhat? köszönöm

Kedves Gazdi!

Nincs tapasztalatom a CV247 kezelésben, érdemes lenne epilepszia kezelésében szakértő állatorvos tanácsát kikérni, ha állatorvosuk ajánlásában nem bíznak. Információim szerint Dr. Kiss Gabriella, aki a epilepszia gyógyításában igazi szaktekintély, használta jó eredményekkel, mellékhatások nélkül a szert.*

(*Forrás:http://vetnetinfo.com/vetnetproducts/files/2011/07/CV-RGCC-2014.pdf)

A Quamatel tabletta vénykötles, csak állatorvosi rendelvényre lehet kiváltani, adni, ezért Önnek semmiképpen sem kell az adagokon törnie a fejét. A gyomorvérzés tünetei fájdalom, öklendezés, véres hányás, de nem akarom ezzel ijesztgetni, mert a CV247 gyártója és forgalamzója szerint a készítmény mellékhatás-mentes. (Forrás: http://vetnetinfo.com/vetnetproducts/cv-247/)

jelige: Hasmenés
2014-07-07
5 hetes vemhes a cicám!2 napja folyamatosan mikor wc-re megy hasmenés jelentkezik nála!

Kedves Gazdi!

Az oltatlan, kijáró macskáknak számtalan baja lehet, amely hasmenést okoz: leggakoribb, hogy bélférgekkel fertőzöttek, bolhásak, de baktériumok, vírosos betegségek is okozhatják a betegségét.  Vigye el állatorvoshoz, aki meg tudja vizsgálni, ha szükségesnek látja végez kiegészítő vizsgálatokat (pl. bélsár vizsgálatot), és ajánl kezelést, diétát, bélfogó szereket, prebiotikumokat.

Megbeszélhetik a szükséges oltásokat, külső-belső élősködők elleni kezeléseket és ha sikerült a kiscicáknak megfelelő gazdát találni, akkor 6 héttel az ellés után már akár az ivartalanító műtétre is bejelentkezhetnek, ugyanis az anyamacska röviddel az ellés után újra fogamzóképes lesz, és akár évente 2-3-szor is suülethetnek kiscicái. Ebben az ördögi körben igen hamar elhasználódnak a macskák, ráadásul nagy felelősség, és nem kis anyagi ráfordítás egy macska, vagy bármilyen állat felelős gazdájának lenni.

jelige: mazsi és barátai
2014-07-07
Tisztelt Állatorvos Nemrég kaptam 2 tengerimalacot ismerősömtől, aki menhelyre akarta adni. Csak az a probléma, hogy nem volt még ilyen állatkám és nem tudom hogy mit ehetnek. Azt szeretném meg kérdezni, hogy milyen zöldséget és gyümölcsöt ehetnek? válaszát előrre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

A tengerimalacokat legfőbb táláléka a jó minőségű széna, amit célszerű külső vagy belső ketrecre szerelhető szénatartóból etetni, mert ha már bekoszolódott, nem eszik meg.

Zöldféléből legjobb, ha először olyasmit kapnak, amit előző gazdáiknál is, kerülni kell a hirtelen táplálékváltást, mert igen érzékenya bélrendszerük. A zöldféle, lehet tiszta helyről származó, megmosott, megszárított tyúkhúr, pitypang levél, pásztortáska, lóhere, lándzsás utifű, a legjobb, ha nem vegyszerrel kezelt, henem magunk szedjük nem forgalmas, kutyák által nem látogatott helyről.

Kevés, pár falat zöldség-gyümölcs elegendő, mindig idényzöldséget, gyümölcsöt adjunk, ne primőröket, mert ezek igen sok vegyszert tartalmaznak. (Ezt egyébként saját magunk és családunk táplálásánál is érdemes szem előtt tartani!) Ez lehet uborka, sárgarépa és levele, kapor zöldje, petrezselyem és levele, cékla, spenót, mángold, zeller és levele, takarmányrépa és levele, paprika, paradicsom, alma, körte, cseresznye, szőlő, őszibarack, szilva, mandarin, narancs, banán, kiwi, görögdinnye, zsenge kukorica-bajusz, a kukoricacsövet takaró zsenge levelek, spárga, sütőtök, gyenge zöldborsó (hüvelyestől), pasztinák, padlizsán, cikória levele stb.. A gyümölcsökből távolítsuk el a magvakat. A narancs és a mandarin hártyáit vágjuk át, így könnyebben jut a húsos részhez, s hamarabb elfogadja. Minden zöldséget, gyümölcsöt mossunk meg, töröljünk szárazra, és a műtrágyázott, permetezett növényeket szigorúan kerüljük, ezek felhalmozódnak és visszafordíthatatlan vesekárosodást okoznak!*

*forrás: http://www.tengerimalacok.hu/a-tengerimalac/taplalas

(További informálódásra is ajánlom a fenti oldalt.)

Nagyon kedves állatok a tengerimalacok, barátságosak és könnyen kézhez szoknak, remélem sok öröme teik majd bennük!

jelige: Lajos
2014-07-07
Kedves Doktor Úr! 4 éves kandúromnak hasmenése van. Egy ideje elmúlt, majd megint jelentkezett, tehát időszakos. Az állatorvos adott féreghajtót (amit nem hajlandó megenni, akármilyen praktikával is próbálkozunk, ha erre van valami ötlet azt is szívesen fogadjuk :)) Ráadásul van, amikor észre sem veszi a cica, hogy "szeretetcsomagot" hagy hátra (van amikor menet közben történik meg vele a kellemetlen baleset) Félek, parazitánál komolyabb problémával állunk szembe. Előre is köszönöm válaszát: B.Dóra

Kedves Gazdi!

Könnyen lehet, hogy igaza van, és valóban komolyabb dolgoról van szó, mint önmagában a bélférgesség, számos bakteriális, vírusos, autoimmun betegség okoz vastagbél gyulladást, krónikus (elhúzódó) hasmenést.

Állatorvoshoz kell újra fordulnia, ahol alaposan kivizsgálják a cicát. Szükség lehet bélsárvizsgálatra, bélsár citológiára, bélsár tenyésztésre, hogy célzottan lehessen kezelni, vérképre, vérlaborra, hogy az életfontosságú szervek elétéréseit kizárják. Állatorvosa lehet, hogy diétás táplálást (koplaltatás, rizs, joghurt fokozatosan viszatérve a húsra, tápra), prebiotikumokat (pótolják a kipusztult normális bélflórát)  is ajánl majd. Ha otthon nem tudják beadni a féreghajtót, akkor a legközelebbi vizsgálat alkalmával biztosan beadják az állatorvosnál.

jelige: hajnali cica köszönet
2014-07-07
Kedevs Doktornő/Úr! Köszönöm gyors válaszát, a hajnalban felkelő cica gazdája vagyok,valóban kizártam 1 éjszakára egyik nap, ott nem is nyávogott, viszont sajnálom, mert kéz a kézben alszunk el, simogatja kezem és vad dorombolással az arcomba mélyen nézve imád elaludni. Ez megy 16 éve, igyekszem eltűrni a hajnali nyávogást és közben gyalogol végig rajtam. A tápokat sajnos nem eszi, így most marhát halat és konzervet kap, de rá fogom valahogy szoktatni a gyógytápra. Minden jót kívánok, üdvözlettel Zsuzsa - Pötyi gazdája

Kedves Gazdi!

Remélem még sokáig élvezhetik az együttlevél örömeit éjjel-nappal!

Minden jót kívánok,

Dr. Szilágyi Jusztina

jelige: angol bulldog kölyök
2014-07-07
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 8 napos az angol bulldog kiskutyánk, ő az első kölyök, ami nálunk született. Az anyaállatnak nincs teje, de ez csak a hatodik napon derült ki, amikor a kiskutya nagyon kezdett vékonyodni és nem is nagyon lehetett hallani a hangját. Ekkor tehát tegnap kezdtük el a tápszer adagolását, amitől nagyon felfújódott, mert egy angol bulldog tenyésztő ismerősünk azt mondta, hogy annyi tápszert lehet neki adni amennyit képes megenni. Első evésre evett 10 ml-t másodjára 30 ml-t, ezután nagyon felfújódott, láthatóan nagyon rosszul volt nyüszített, majd tegnap délután véres székletet produkált. Én mondtam a páromnak, hogy véleményem szerint nem lenne szabad hirtelen sokat adni neki, hisz nagyon megterheli azt a pici szervezetet ez a nagy mennyiségű tápszer, de hallgattunk a tenyésztőre. Felhívtam az állatorvosunkat is, és azt javasolta, hogy csak fokozatosan adjuk neki a tápszert, ezt meg is tettem a mai napon, de a vérzés továbbra is fennáll és szerintem erősödött is, leginkább akkor látható a vérzés, ha székletürítés után megtörlöm a fenekét. Ma volt hogy nem is fogadta el a tápszert, rá kellett tennem az anyára, de pár cseppnél többet nem tud kiszívni. Egy órával később megint megpróbáltam a tápszert és megette. Ami nekem nagyon szembe tűnő, hogy gyakorlatilag kétszer akkora a kiskutya hasa, mint tegnap reggel, tegnap masszíroztam neki, egy kicsit fel is puhult és láthatóan jobban is érezte magát, de az újabb etetés után megint puffadtabb lett és kemény. Talán a puffadás már nem annyira erős, mint volt, de a vérzés erősödik. Mit tegyünk? Mégis ragaszkodjunk az állatorvosi vizsgálathoz, vagy mindenképpen szerezzünk neki egy másik anyaállatot akinek van teje. A tápszer egyébként Royal canin.

Kedves Gazdi!

Ha már 2 napja véres a kiskutya bélsara, akkár mindenképpen azt tanácsolnám, hogy ragaszkodjanak az állatorvosi vizsgálathoz attól függetlenül, hogy pótanyaával, vagy tápszerrel etetik a továbbiakban. Nem írt arról, hogy született-e több kiskutya, hogy miért nincs az anyakutyának teje, ő hogy van, stb, tehát lehet, hogy az anyakutyával együtt kellene megvizsgáltatni.

Normális esetben az ilyen fiatal kiskutyák hasát evés után az anyakutya mosdatja, nyalogatja, így segíti, hogy meginduljon a bélsár ürítése, ezt nedves vattával kell pótolni. (Az anyakutya egyáltalán nem gondozza?) Az ilyen kiskutyának igen érzékeny a bélrendszere, bélflórája, amíg hozzá nem szokott a táphoz, fokozatosság el, ha már minden beállt, akkor lehet annyit eteni, amennyit szívesen megeszik.

jelige: Bulldoglány
2014-07-07
Üdvözlöm! 7 hetes francia bulldog szuka kiskutyám egy oltást kapott eddig: Nobivac puppy DP, valamint egyszeri féreghajtáson esett át. A kérdésem az lenne, hogy amíg nem kapja meg az összes oltást addig lehet kivinni utcára? Egyelőre lerakni sem merem, nehogy el kapjon valamit, viszont így a szobatisztaságra való nevelése nehézkes, mert lakásban tartjuk és nem merem levinni. A másik kérdésem: az alvás közben rángatózás bajt jelent? Előre is köszönöm a választ: Reni

Kedves Gazdi!

Azt szoktuk javasolni, hogy más kutyák közé ne menjen, amíg meg nem kapta a megfelelő oltásokat, ne érintkezzen más kutyák bélsarával, mivel tőlük kaphatja el azokat a fertőző betegségeket, amelyek ellen csak ismételt oltásokkal tudjuk megvédeni. Rövid sétákra, kutyamentes helyekre azért rövid időre lemehet. (Ilyen szempontból is jó, ha csak 8-12 hetes kor után kerül új gazdához a kiskutya a tenyésztőtől, mert már 2-3 oltást megkapnak, és a szobatisztaság is kialakul.)

A remegés, rángatózás sokszor teljesen része a kiskutya, kismacska álomnak, ha ébren nem mutat semmilyen tünetet, akkor egy vizsgálat után biztosan állatorvosa is meg tudja nyugtatni a következő oltás alkalmával, ha elmondja neki.

jelige: Blöki
2014-07-07
Szép napot! Próbálom az elején kezdeni, tavaly Augusztusban kaptunk egy 6 hetes kis németjuhász szukát, szépen fejlődött egészen februárig (a kötelező, féreghajtót és ajánlott oltásokat+chippet mindent kapott). Egy vadonatúj boxban foglalt nálunk otthont, minden nap fertőtlenítettük, takarítottuk, ahogyan a tavasz beköszöntött, elkezdett hullani a szőre először foltokban (a helyi állatorvos kezelte"volna", de utánna szinte az egész testén kihullott a szőr, hiába evett-eszik sokat, szemmel láthatóan sovány. A szőre növekedése valamelyest megindult. Ugyan olyan játékos szófogadó, mint a betegsége előtt, de azt szeretnénk, ha a testformáját is visszanyerné. Kérnék segítséget mit tehetnék a kutyusért, minek a tünete, autóm sajnos nincs és ezért bíztam a helyi állatorvosban, de hát nem segített. Köszönöm szépen! Kókai-Basa Szilvia&Kókai András

Kedves Gazdi!

Jó lenne azt is tudni, hogy vakarózik-e, sebes-e a bőre, van-e egyéb panasz, mondjuk hasmenése, mikor tüzelt, kapott-e valamilyen gyógyszert, stb. Sajnos kiegészítő vizsgálatok nélkül nem lehet mit mondani, legfeljebb találgatni lehet az okokat illetően. Ami biztosan segítene a kezelésben: bőrkaparék vizsgálat, ami megmutatja van-e külső élősködő, baktérium, gomba a bőrén, bélsárvizsgálat a belső paraziták kimutatására,  vérkép, vérlabor, amiből kiderül, hogy a létfontosságú belső szervei, mája, veséje rendben van-e.

Ha jól olvasom levelét, akkor 6 hónapos korban kezdődtek a tünetek, ami akár azt is jelezheti, hogy a nemi érés elkezdődésekor jelentek meg először a tünetek (csak találgatok pontos kórelőzmény híjján), ezért a nemi hormon termelést, az ivarszervek állapotát is ellenőrizni kellene (hasi ultrahang vizsgálat, hormonszintek vizsgálata). A pajzsmirigy hormon alultermelődése is okozhat ilyen tüneteket, ezt is érvizsgálattal, egyéb kiegészítő vizsgálatokkal lehet kizárni.

Ha minden rendben van, akkor az allergiás hajlam is felmerül, amit vérvétellel, speciális diétával lehet diagnózist felállítani.

Mindenképpen kellene állatorvost találni a környéken, akinek felszerelt rendelője van és alaposan meg-, illetve ki tudja vizsgálni a kutyát, mert enélkül csak találgatni, esetleg vaktáan kezelni lehet.

jelige: hajnalos cica
2014-07-04
16 éves macskám hetek óta minden hajnalban pontban fél 3-kor felkel és nyávogva járkál. Az állatorvos vérképet csináltatott, gyógyszert kap a vesére. Ugyan úgy felkel a cica fél óra múlva, lefekszik mellém és nyugodtan alszik. Jókedvű, eszik, iszik, kakil, játszik. Én merülök ki a hajnali mászkálásban. Mitől lehet ez? köszönettel Zsuzsa

Kedves Gazdi!

Állatorvosként nekem is a kiegészítő vizsgálatk jutnak az eszembe, vérkép, vérlabor, hasi ultrahang vizsgálat, netán röntgen vizsgálat a vese állapotának kontrollálására, vagy az esetleg eddig észrevétlen betegségek kimutatására.

Egy 16 éves cicának általában már beszűkült a veseműködése, mindenképpen ajánlott az időskori, vagy kifejezetten vesekímélő táp, figyelni kell mennyit iszik, pisil, mert igencsak benne van a korban.

Lehet, hogy már csak megszokás nála az éjszakai felkelés, mert az állatovosától kapott gyógyszer megszüntette a fájdalmait, kellemetlenségét, de nem tudom jó szívvel azt javasolni, hogy zárja ki a hálószobájából és 3-4 nap alatt megszokja, hogy nem lehet a gazdit fölkelteni, mert 16 évesen már ő is szenilisebb, labilisabb és ez akár ronthat is az állapotán. Szakboltokban lehet kapni olyan macskaferromon tartalmú párologtatókat, természetes összetevőjű nyugtatószereket, mikkel próbálkozni lehet az éjszakai nyugalom visszaállítására. Sok türelmet kívánok és még jó pár szép évet együtt!

jelige: lyme kór?
2014-07-04
Tisztelt Állatorvos! 10 hónapos törpe schnauzer kutyámnál kb. 3 hete azt tapasztaltam, hogy a bal hátsó lábát felkapkodja (néha a jobbat is, de ez ritka), pontosan úgy, mint térdízületi ficam esetén. Elmentünk röntgenre, de a lelet teljesen tiszta, ízületi elváltozásnak nyoma sincs rajta. Felmerült egy öt napos gyógyszeres kúra lehetősége, de akkor elvetettük, mert még nagyon friss volt a dolog (két napja tartott) és nem akartam rögtön egy lórúgás gyógyszert tömni a kutyusba. Sajnos azonban a tünetek nem szűntek meg, igaz nem is rosszabbodott a dolog. Nem csinálja sűrűn, egy 1/2-1 órás séta közben párszor és nem is tudom semmihez sem kötni. Múlt vasárnap még vizslatúrára is elmentünk, ahol 12 km-t gyalogoltam vele. Szeretünk csavarogni, jó vinni őt ide-oda, de mivel nem tudom mi a gond, félek, hogy rosszat teszek, ha nagyon terhelem őt. Okozhat-e ilyen tüneteket pl. a lyme kór (már nem tudom mire gondoljak)? Kiskora óta védekezünk kullancs ellen és én nem találtam eddig se benne, se kipottyanva, de ettől még nem kizárható szerintem, hogy megcsípte egy kullancs. Vérvizsgálattal kideríthető esetleg, hogy szenved-e ilyen betegségben? Okozhat-e ilyen tüneteket valamilyen más betegség? Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

A Lyme-kór vándorló ízületgyulladást okoz, meleg, duzzadt, fájdalmas a éppen érintett ízület. A betegség kimutatása nem egyszerű, mert vérvizsgálattal gyakorlatilag csak azt tudjuk kimutatni, hogy életében találkozott-e a kutya a Lyme-kór kórokozójával, ami az esetke többségében tünetmentesen zajlik le. További információt talál honlapunkon ITT.

A téridület, illete annak szallagjainak sérülése nem mindig mutatkozik röntgen felvételeken, a kereszteződő szalag szakadás gyakorlatilag egyáltalán nem, csak ha már annyira régen történt, hogyha már az ízület elfajulását okozta.

Teljes kivizsgálást, ortopédiai, neurológiai vizsgálatot javaslok olyan állatorvosi intézményben, ahol jól értenek a kutya ortopédiához, és az esetleges sebészeti ellátást is tudják vállalni.

jelige: Vemhesség megállapítása
2014-07-07
Tisztelt Állatorvos! Rottweiler szuka kutyánk év végén volt vemhes, január közepén született 8 kiskutyája, mind egészségesek, 8 hétig voltak együtt, mind szerető gazdihoz került, illetve egy velünk maradt, szépen cseperedik:). Most júniusban tüzelt a szukánk újra és sajnos a környékről az egyik kan kutya bemászott hozzá a kerítésen át. Az lenne a kérdésem, hogy mikor lehet ultrahanggal vagy más módszerekkel megállapítani, hogy vemhes-e? Ebben az esetben (ha vemhes) meddig ivartalanítható? Ha nem vemhes, nem szeretnénk ivartalanítani, mert szeretnénk még tőle fajtatiszta kölyköket, de most ezt az almot nem tudjuk vállalni. Ha nem muszáj nem tennénk ki feleslegesen a műtétnek, illetve hízásra így is hajlamos, ez valószínűleg csak rosszabbodna a műtét után. Előre is köszönöm segítő válaszát. Üdvözlettel, Julianna

Kedves Gazdi!

Rutinos ultrahangos jó ultrahang készülékkel már a 21- naptól tudja diagnosztizálni a vemhességet, röntgen vizsgálattal a 32.-45. naptól kimutatható. Léteznek gyorsetesztek (relaxin hormon alapú), amelyekkel vérből megállapítható a vemhesség a 24-28. naptól kezdve.

Létezik gyógyszeres vetéltetés, ennek azonban sajnos nem 100%-os a sikeressége, addig kell folytatni, amíg az ultrahang vizsgálat egyértelműen kimutatja, hogy nincsen magzat a méhben.

Ivartalanítani gyakorlatilag bármikor lehet a kutyát, a vemhesség vége felé már bizony nagyon nem szívesen végezzük el a procedúrát.

Bevallom őszintén nem vagyok híve a hobbi-kutyatenyésztésnek, mert nem lehet garantálni, hogy legközelebb nem kerülnek ugyanilyen helyzetbe.

jelige: kutyatartás
2014-07-04
Az amerikai staffordshire terrier az ugyanaz, mint a pitbull? Lehet-e tartani ilyen kutyát? Milyen jogszabály vonatkozik ide? Köszönettel: K. Zalán

Kedves Gazdi!

Volt egy olyan kormányrendelet, amely megtiltotta a pit bullok tartását, de az Alkotmánybíróság 49/2010. (IV. 22.) határozatában 2010. szeptember 30-ával megsemmisítette az említett kormányrendeletet éppen azért, mert az amerikai stffordshire terrier és a pit bull küllemre annyira hasonló, hogy csak DNS vizsgálattal lehet őket megkülönböztetni.

Nagyon nehéz kutya mindkettő, igen határozott, tapasztalt, kutyával jól bánni tudó gazdát igényel, aki világos határszabással meg tudja tanítani mit szabad és mit nem, és van ideje, energiája kielégíteni a fajta igen nagy mozgásigényét, különben elég problematikussá válhat a tartása.

jelige: ladislaus
2014-07-07
Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném megkérdezni,hogy mi okozta , hogy a kutyánk több mint egy nap elteltével hozta világra az utolsó kiskutyáját? A kutyusok jól vannak szépen szopiznak és egyébként mopsz kutyáról van szó. Ez a dolog természetes és számíthatunk rá máskor is? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: egy aggodó gazdi

Kedves Gazdi!

Nagyon ritkán ugyan, de előfordul ilyen. Mivel ilyenkor nem lehet garantálni, hogy valóban nem lesz semmi baja az anyának vagy a magzatnak az egy nap alatt, ha állatorvoshoz került volna, szinte biztos, hogy császármetszést ajánl, vagy legalábbis megpróbálta volna gyógyszeresen megsegíteni az ellés felgyorsulását. (Ajánlom figyelében a témában írásunkat "Kutya születik" címmel.)

Elméleitleg 2 óránként meg kell születniük a kiskutyáknak. Tehát nem természetes, viszont akár legközelebb is előfordulhat, és sajnos nincs rá garancia, hogy legközelebb is ilyen szerencsésen alakul minden.

Ha tenyésztési céllal tartják a kutyát, akkor mindenképpen érdemes szaporodásbiológiában jártas állatorvossal kivizsgáltatni, vagy elgondolkodni azon, hogy érdemes-e még próbálkozni vele.

jelige: Lili
2014-07-03
Tisztelt Dr. Úr! Kutyusunkat /szuka/ februárban fogadtuk örökbe egy családtól. Másfél éves, nagyon játékos, eleven volt. Kb. kicsivel több mint 1 hónapja /ebben az időszakban tüzelt/ megváltozott. Sétáláskor jó a kedve ismerős kutyusokkal játszik.Otthon már nem játszik a játékaival, többször próbáltunk játszani vele, de csak pár percig a játszott. Orvosnál voltunk nem evvel kapcsolatban, /bűzmirígyét tisztították ki/ de megvizsgálta, hasát, szívét, szemét, fülét nem volt semmi gond. Mi baja lehet a kutyusomnak? Köszönöm szépen válaszát! Tisztelettel: Unger Éva

Kedves Gazdi!

A tüzelés utáni 1-1,5 hónapban szoktak jelentkezni a gennyes méhgyulladás jelei (bágyadtság, kedvetlenség, sok vízivás, vizelés), de az is lehet, hogy csak az álvemhesség tüneteit látják a kutyán.

Ha a kutyát megvizsgáló állatorvos mindent rendben talált egy fizikális vizsgálat során, de még mindig nem a régi a kutya, akkor érdemes kiegészítő vizsgálatokat is végezni: vérlabor, hasi ultrahang vizsgálat, röntgen, vizelet vizsgálat, stb., hátha kap kezelőorvosa valamilyen támpontot, hogy merre induljon a kezelés.

jelige: Mázli
2014-07-03
Tisztelt Doktor Úr! Yorki kiskutyusomnak Kb. három hete elment a hangja. Orvoshoz vittük,kapott antibiotikumot(Synulox) meg szurit is. Néhány nap múlva ismét jelentkezett a tünet, visszavittük. Újra szuri, antibiotikum és Dentisept paszta.Azóta a kutyusnak pár napig van hangja és újra nincs rapszódikusan. Már kezdek aggódni. Mit tegyek?

Kedves Gazdi!

Újra fel kellene keresnie állatorvosát, mert nagyon úgy tűnik, hogy Mázlinak nem csakegy egyszerű torokgyulladása van, bár ha jól olvasom, akkor az antibiotikum egy ideig segített. Komolyabb kivizsgálásra lenne szükség ahhoz, hogy segíteni lehessen: vérlabor, laringoscopia, hogy kiderüljön van-e alaki vagy funkcionális eltérés, mintát is lehet venni egy későbbi tenyésztésre, ha újra antibiotikumot kell választani. Előfordulhat, hogy endokrinológiai szakrendelést is fel kell keresnie, mert előfordul, hogy a gége, légcső megbetegedései a pajzsmirigy alulműködésével vannak összefüggésben.

jelige: Cushing-kór
2014-07-03
Tisztelt Doktor Úr! Szeretnék információt kérni a következő betegség kezelésével kapcsolatban: 13 éves kutyusunk Cushing-kórban szenved, mint kiderült. Tudnának-e javasolni homeopátiás kezelést erre a betegségre? Válaszukat előre is köszönöm! Üdv.: Molnár Norbert,                Baja

Tisztelt Molnár Norbert !

A Cushing-kór súlyossága - amely a szérumban mérhető kortizol értékéből, a provokációs tesztek eredményeiből, valamint a kutya kora mellett a vízfogyasztás és vizeletürítés mértékéből, elhízottságából  - Ég és Föld eltéréseket mutathat emberben és állatban egyaránt.  Azaz létezik olyan kevéssé súlyos foka a betegségnek, amely akár kezelés nélkül is, csak életmódváltással, diétával, több mozgással, kevesebb stresszt kiváltó életmóddal is ”kezelhető” – és van olyan súlyos foka a betegségnek, amely fejlett műtéti technikával és/vagy célzott gyógyszeres kezeléssel is alig befolyásolható.

A Cushing súlyosságát a nem fiatal kutya esetleges egyéb társbetegségek is nagyban befolyásolják.

A Cushing-kór két fő formája (perifériás és centrális) a felsorolt laborvizsgálatok mellett képalkotókkal (hasi ultrahang, koponya CT, MRI – esetleg egésztest 3D SPECT/CT) pontosítható – ezzel a sebészeti megoldások és gyógyszeres kezelések várható hatása és a kockázatok  is megítélhetők.

Én magam nem tudok és nem is akarok homeopátiás gyógymódot javasolni erre a betegségre sem.

A Google-ba a ”homeopata állatorvos” kulcsszavakkal egyébként több, mint elegendő szakembert talál ezen a területen. Óva intem azonban attól, hogy a vizsgálati eredmények ismerete nélkül érkezett esetleges konkrét tanácsokat – bárhonnan is érkezzenek azok – a kutya kezelésében felhasználja.

Mielőbbi pontos diagnózist és ha lehet jobbulást kívánok a kutyának.

Üdvözlettel:

Balogh Lajos

jelige: Férgek
2014-07-03
Kedves Doktornő / Doktor Úr! Elnézést kérek, néhány perccel ezelőtt véletlenül elküldtem egy " üres " üzenetet, mert nem ismertem az oldalt.:-) Azt kérdezni, hogy mitől lehet az, hogy a fajtatiszta szibériai huskynk, kb. 2 hónaojahónapja szinte mindennap legalább 1x ürít székletet, ami normálnak mondható de a féreghajtás óta is mindig fehér férges a széklete. Oltásait megkapta, májusban volt 1 éves. A kertben vannak ketten, a másik kutyával, aki egy berni pásztor - német juhász keverék, kb.féléves és sajnos még nem kapott semmilyen oltást de ő tünetmentes. A husky vékony is és conjuctivái is mindig nagyon pirosak, amikor okdalra néz, akkor elég szembetűnő. Nagyon aggódom érte. Válaszukat várom! Köszönettel: Sz. Ágnes

Kedves Gazdi!

Érdemes lenne egy bélsár vizsgálatot elvégezni, hogy kiderüljön milyen féregről van szó pontosan, majd erre választani hatékony féreghajtót, hatékony dózisban, amivel az összes kutyát kellene egyszerre kezelni, valamint az udvart alaposan kitakarítani, hogy nehogy újra fertőzzék egymást. A féreghajtást 3 havonta ajánlott megismételni, valamint a bolhairtásról is gondoskodni, mert a bolhák is terjesztik a féregpetéket.

jelige: fülvágás
2014-07-03
Szabad-e, lehet-e vágatni a kutyám fülét, farkát Magyarországon? Amerikai Staffordshire-om van. Milyen életkortól? Köszönöm!

Kedves Gazdi!

Nem, nem lehet, tiltja az Állatvédelmi Törvény a szépészeti beavatkozásokat:

"1998. évi XXVIII. Tv., AZ ÁLLATOK VÉDELMÉROL ÉS KÍMÉLETÉROL

10. § (1) Az állat küllemének megváltoztatása érdekében, továbbá más, nem az állat egészsége vagy későbbi egészségkárosodásának megelőzése céljából történő sebészeti beavatkozás – az ivartalanítás és a fajtajelleg fenntartása kivételével – nem végezhető."

<< <  3 / 391 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.07.28
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci! Kérjük, osszák meg! "Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.07.16
kis hörikék elvihetők. csillogokormok@gmail.com
2014.07.07
Kiscicák elvihetők, jó gazdihoz, kb. 3 hónaposak egyik fekete, a másik fekete-fehér, a harmadik pedig fekete-fehé-vörös keverék színű (kiscsajok). Érdeklődni az alábbi e-mail címen vagy a budafoki állatgyógyászati központban lehet. Nagy Miklós NMiklos@emi.hu