Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Bözsi
2017-09-25
Tisztelt Doktor Úr! 9 éves kutyámon két db szemölcsöt fedeztem fel, az egyik megsérült. Felvetődött bennem, hogy lehet, jobb lenne leszedetni. Az orvos támogatja ezt és felvetődött, hogy akkor egyben a fogkőeltávolítást is megejtené. A kérdésem: mindez természetesen altatásban történne, amitől félek. A kutya egészséges egyébként, mégis nagy a dilemmám, hogy a fentiek a nagyobb probléma,kockázat vagy az altatás. Az orvos szerint az altatás. Ezzel persze nem nyugtatott meg. Ezért kérdezem, mi az Ön véleménye? Érdemes bevállalni ezért egy altatást? Köszönöm a választ!

Állatorvosa tisztában van a 2 szemölcs méretével, helyeződésével, talán a növekedés ütemével is, és azzal, hogy mennyire fog egyik vagy másik vérezgetni. A fogkövesség súlyosságával és esetleges következményeivel (foghibák, foglazulás, ínygyulladás, ínysorvadás, fekélyek .....) szintén állatorvosa van leginkább tisztában. Körülbelül ezek a tényezők határozzák meg a szemölcsökből és fogkövessségből adódó veszélyforrásokat, kellemetlenségeket.

Egy 9 éves, vagy akár idősebb kutya esetében is kivizsgálással lehet felmérni a korral járó és egyéb betegségeket, elváltozásokat és ezzel az altatás kockázatait. Ha ismertek a kockázatok, úgy érdemes kiválasztani a lehető legkisebb terheléssel járó altatási módszert.

A legtöbb állatorvosi rendelőben 10 évnél is idősebb kutya és macska betegeket is rendszeresen altatunk, és operálunk. Általánosságban tehát annyi mondható, hogy a kivizsgálást feltétlenül érdemes lehet elvégezni, és az esetek túlnyomó részében érdemes a szemölcsöket és fogkövet is eltávolítani.

jelige: Eszter
2017-09-25
Kedves Doktor Úr! Van egy 7éves ivartalanított cicánk.Pár éve volt gerinc problémája (valószínű megverték)injekciót és gyógyszeres kezelést kapott,teljesen rendbe jött tőle. Egy igen aktív macskáról van szó aki 5kg os,de nem kövér. Pár napja észre vettem,hogy nem igazán akar enni,inni. Ki sem akart menni a házból,most ott tartunk hogy ugrani egyáltalán nem tud,támolyogva közlekedik megindul valamelyik irányba a hátsó része,nekimegy a szekrénynek és egyszerűen összeesik. Nem nyávog,nem sír csak föl alá járkál a lakásban. Mi lehet ennek az oka, és mit tegyek? Válaszát köszönöm!

A kijáró ivartalanított kandúr az adatlap szerint oltatlan, így a leírt tünetek akár vírusos fertőzéstől is lehetnek.

A teendő természetesen az, hogy elviszi a cicát állatorvosához, aki részletes vizsgálatokkal (fizikális vizsgálatok, vírustesztek, labor ..... egyéb kiegészítő vizsgálatok .....) tudja kideríteni a tünetek okát. Ezután lehetséges az esélyek és megoldások átbeszélése.

jelige: Szuzi
2017-09-25
Jó napot! 15 èves puli kutyám hallása nagyon leromlott az idèn az èv elejèn mèg nèha jött ha a nevèn hívtam, de már nem ha elmegyek melette azt sem veszi èszre, èppen ha becsapódik az ajtó arra össze rezzen de semmi màs. Sossem volt gond a füleivel nem volt gyulladása semmi, haszálunk fültisztító folyadèkot ès a szőrt is kivágom a füleiből időről időre. Igazából csak az lenne a kèrdèsem hogy egy idős kutyának mièrt romlik a hallása lehet valami poblèma a füleivel vagy csak az idős korral jár? Lehet valamivel javítani rajta vagy fogadjuk el? Köszönöm!

Hasonlóan az idős emberekhez a kutyák hallásromlása is gyakori. Az ok mindkét esetben legtöbbször a romló vérkeringés miatt kialakuló degeneratív folyamatok , a hallócsontocskák meszesedése .

Állatorvosa a kutya vizsgálatával kizárhat egy sereg egyéb okot (hallójárat gyulladás, közép/belső fül elváltozások, szívelégtelenség ....) és ezzel kiderülhet, hogy gyógyszeres kezeléssel, vagy egyéb módon van-e lehetőség az állapot javítására, vagy legalább a rosszabbodás késleltetésére.

jelige: oszkár
2017-09-21
8 hónapos bobtail kutyánknak baromfi allergiája van, de nem adunk ilyen tartalmú tápot neki. 2 napja lekezeltük Advantix-szal, megkapta aféregtelenítőt is, de már az Advantix rákenése közben menekült volna. Azóta állandóan vakaródzik, főleg a füleinél. Lehetséges, hogy allergiát vált ki a bolhairtó? Bár volt gond kb. lét hónapja a fülével is.

Nem kizárt, hogy az Oszkár a csirkehús mellett az Advantix-ra is allergiás - de az előzmények gyanússá teszik a hallójárat gyulladás visszatérését is. Ráadásul aaz allergiás megbetegedések esetén is sokszor  fej-, fülek környékén a legintenzívebb a gyulladás.

Állatorvosa a kutya vizsgálatával tudja eldönteni a kérdést és a megoldás is a rendelőben fog megszületni.

jelige: gombás gyerek
2017-09-21
Tisztelt Cím, kisgyermekem gombás lett, van kutya-macskám is, mi a teendő velük, melyiktől kaphatta el, kell-e kezelni őket, Nizoral sampon pl.? Köszönöm

A kisgyermek gombás fertőzését elkaphatta akár a kutyától, akár a macskától - akár a család tagjaitól, kortársaitól, vagy a környezetéből, ragályfogó tárgyakon keresztül. A fertőzés forrását kitalálni nem lehet, legfeljebb megbízható laboradatokkal lehetne kinyomozni, amikoris a kisgyermekről, valamint a felsoroltakról is mintát vesznek, gombatenyésztést és meghatározást végeznek el erre felkészült laboratóriumban. Erre szinte soha nem szokott sor kerülni, viszont ha gyermeken (vagy felnőttön) gombás fertőzést észlelnek, akkor a kutyamacska lesz kinevezve felelősnek.

A legnagyobb nehézséget az okozza, hogy a kisgyermeken  fertőzést okozó gomba akár a kutyám, akár a macskán, ( akár a családtagokon, akár kortársakon) tünetmentesen jelen lehet.

A kutyát és a macskát is meg lehet és érdemes is fürdetni gomba ellenes samponnal, akár Nizoral-lal, akár más állatgyógyászati készítménnyel, sőt gomba ellenes vakcinát is lehet adatni állatorvosukkal, aminek talán a legtöbb értelme lehet. Ezzel a kutya és macska, mint fertőzési forrás kiesik, de sajnos ettől még marad elegendő lehetőség gombás fertőzést szerezni gyermeknek és felnőttnek egyaránt.

jelige: Új cica befogadása
2017-09-20
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az alábbi kérdéssel fordulnék Önhöz! 2017. júniusában el kellett altatnunk a 14 hónapos cicánkat, miután száraz FIP-es lett. Sokat küzdöttünk érte, de sajnos nem tudtuk megmenteni (már pici korától kezdve mindig volt valami betegsége, pedig benti cica lett 6,5 hetes korától). Van egy februárban utcáról befogadott kb 6-8 éves ivartalanított fiú cicánk. Ő rendben van, nem tapasztaltunk gondot nála. Most viszont szeretnénk egy kis cicát az idős cicánk mellé. Viszont nem tudjuk, hogy ez biztonságos-e a meglévő, valamint az új cica számára is? Mit kéne tennünk, hogy a lehető leghelyesebben járjunk el? A cicánk a kötelező oltásokon átesett, a Felv/Fiv tesztjei negatívok, parazitamentesítés negyedévente történik. Természetesen az új jövevény is tesztelve lenne, mielőtt hozzánk kerülne! Köszönettel: Andrea

Ha az őslakos felnőtt ivartalanított kandúr és az új jövevény kölyök oltásai, parazitamentesítései rendben vannak mindketten egészségesek és az elérhető vírustesztek is negatívak - úgy mindent megtettek azért, hogy a lehető legkisebb kockázattal kezdődjék az összeszoktatás.

100%-os biztonság természetesen nem létezik, ezt a korábbi FIP-es eset is példázza sajnos, de az élet legtöbb területén vállalnunk kell a kockázatokat.

Mire van szüksége a macskámnak?

Macskatartóknak

jelige: Bogyó és Babóca
2017-09-20
Tisztelt cím! A cicám valószínűleg játék közben megsérült.Ő egy nagyon játékos cica,azóta viszont nehezebben mozog. Sétál,tegnap már játszott is-de még mindig sokat alszik.Étvágya jó.Valószínű szombaton történhetett. Figyel mindenre-de mégsem olyan mozgékony,mint szokott.Állapota szerintem napról-napra javul,csak úgy érzem elég lassan. Végigtapintottam a lábait,nincs seb,nem dagadt,nincs rajta semmi látható sérülés,érzékenynek sem mondanám. Létezhet,hogy meghúzódott a lába? Vagy esetleg el is törhetett? Járkál csak vigyáz rá,óvatosabban teszi. Széklet,vizelet rendben. Tanácsukat előre is köszönöm. Tisztelettel : Molnár Edit

Nem kizárt, hogy "sportsérülést" szenvedett el játék közben a cica és az sem kizárt, hogy már gyógyulófélben van.

Ha tempósan javul és rövid időn belül rendeződik is a dolog, úgy gondolom nincs teendő ezügyben. Ha nem javul kellő ütemben a cica mozgása, akkor viszont legokosabb, ha megkéri állatorvosát a cica kivizsgálására, hogy kiderülhessen a cica baja, és meggyógyíthassák őt.

jelige: cica szájszag
2017-09-20
Kedvea doktor úr Lett egy kb 10hetes kis cicám állatorvosi rendelöből fogadtam 1 hete be augusztus 30. Án vittèk be ázottan fázva nagyon meg volt fázva még most sem 100%os dorombolásnál olyan mint egy kis bèka előfordulhat hogy emiatt nem êrzem neki azt a kölyök cica szájszagot . nem büdős neki de olyan kis fura szagu meg az inyét látom fehérkésnek ezeket le számitva nagyon eleven rosszcsont eszik,iszik rendessen happy cat juniort eszik.

Nem értem teljesen, hogy a szájszagot hiányolja-e, vagy kifogásolja és nehezen tudom elképzelni a békaszerű dorombolást is .....  de azt érteni vélem, hogy a korábban nagybeteg 10 hetes kölyökmacska ugyan sokat javult, de még nem teljesen rendeződött, és talán vérszegénynek is látja.

A teendő mindenesetre az lenne, hogy jelzi állatorvosának a cica jelenlegi állapotát, és ha állatorvosa megvizsgálhatja, úgy kiderül, hogy szükséges-e még orvosi támogatás, vagy elkezdhetik (folytathatják?)  a védőoltásainak beadását és a parazitamentesítéseket és majd lassan megtervezhetik az ivartalanítás időpontját is.

Remélem teljesen kiheveri a gyenge kezdést a kis kandúr és hosszú életű, boldog cicaéletet élhet.

Macskatartóknak

jelige: Bobi
2017-09-19
Tisztelt Doktor Úr! Kutyusunk egy 9 éves mopsz kan, hallójárata erősen beszűkült (ezt már korábban megállapítoták). Általában 2 hetente nagy harcok árán valahogy sikerül tisztítani a fülét MP fültisztító folyadék használatával. Már jó pár napja a legutóbbi tisztítás óta szinte állandóan rázza a fejét, vakarja a fülét. Félek fülgyulladása lehet. Még beljebb nyomhattuk a fülzsírt? Már nem merünk a fülébe nyúlni, nehogy tovább rontsuk a helyzetet, mit tanácsolna, mit tegyünk? Köszönöm válaszát.

Bizony előfordulhat, hogy a hallójárat gyulladás súlyosbodott, az is, hogy akár már közép-, vag ybelső fül struktúrák is érintettek a folyamatban.

Állatorvosa részletes vizsgálatokkal képes megválaszolni azt, hogy mi lehet a tünetek súlyosbodásának az oka. Nem kizárt, hogy mindehhez bódításban elvégzett otoszkópos vizsgálat, váladék mintavétel, de akár CT vizsgálat is  szükséges.

A hallójárat szűkületéből adódóan súlyosfokú és szövődményes, gyakran visszatérő fülgyulladások eseteit nemritkán operálni szükséges a gyógyulás érdekében.

jelige: Schnauzer
2017-09-19
Törpe schnauzerem 9 és fél éves, gennyes méhgyulladásra gyanakodnak, de lehet vérző méhdaganat. A kutya váladéka vér, néha darabos, de nem gennyes egyáltalán. Vére nagyon rossz, ezért vérátömlesztést javasoltak, addig nem műtik meg. Az állatorvos Szolnokon van, vérátömlesztést csak Pesten végeznek. Ön mit javasolna? Önök végeznek vérátömlesztést? És ez anyagiakban mit jelentene? Elöre is köszönöm válaszát, Bozsó Debóra

Ha rosszak a hematológiai értékei a kutyának, úgy érthető, ha állatorvosa biztonságosabbnak tartja, ha előtte vérátömlesztéssel jobb esélyeket teremtenek a műtéti beavatkozáshoz.

A mai napon már nem, de holnap délelőttre fel tudunk készülni vértranszfúrióra, ha a mai napon visszajelez (30 9 330 559). A vértranszfúzió ára hozzávetőlegesen 20.000 Ft.

Ezután a diagnosztikai laparatomia és a pyometra és/vagy méhtumor műtéti ellátása nálunk 30-50.000 Ft között lehet az eset bonyolultságától függően.

Ha helyben maradnak és nem történik vértranszfúzió, véleményem szerint utolsó esélyként akkor is érdemes lehet megkísérelni a műtéti megoldást, hiszen ha ez nem történik meg, úgy biztosnak tűnik, hogy elveszítik a kutyát.

jelige: Tóbiáas
2017-09-19
Kutyám másfél éve nagy mennyiségű csontot evett és emiatt egyáltalán nem tudott székelni. Akkor azonnal elvittük orvoshoz, ahol úgy volt, hogy megműtik, de erre nem volt szükség bélmasszázzsal ki tudta maszírozni a csontokat. Azóta nem volt gond. Most néhány hete vettük észre, hogy nem tud egyből székelni, hanem 3-4-szer próbálkozik és utána mintha a bűzmirigye ürülne olyan vízszerű váladék jön és aztán kakil. Nem kemény a széklete. Ezért nem értem mi lehet az oka. Száraz tápot és konzervet is eszik. Meg néha házi kosztot. Csontot egyáltalán nem kap mióta tavaly januárban probléma volt emiatt. Kérem szíveskedjék megírni mi a teendő. Köszönettel: Tokaji Nóra

A korral emberben és állatban egyaránt lassul a bélperisztaltika, rosszabb lesz az emésztés is, de ....

A 10 évesnél idősebb kan kutya elhúzódó, nehezített (fájdalmas?) székletürítését a csont evésén kívül, megfelelő táplálás mellett is számtala ok kiválthatja pl.: idegentest-, hasüregi/medencei tumor, bélbetüremkedés, bélcsavarodás, bél paralysis,  prosztata megnagyobbodás, csípő/gerinc fájdalommal járó betegség, neurológiai elváltozások  .....

A teendő természetesen az öregfiú mielőbbi részletes kivizsgálása, hogy kiderülhessen mi okozza a tünetet és mielőbb tehessenek ellene.

jelige: Németország
2017-09-19
Jó napot.A kutyám 5 hónapos elmúlt és egy pár napja megeszi a saját ürülékét.Kb. 2 hete van nálunk előtte a tenyésztőjénél volt.Nekem van egy kutyám itthon szuka,egészséges és szintén Shih Tzu.Mitől lehet ez a probléma?

Sok állatfajtánál előfordul a széklet megevése (coprophagia). Vannak egyedek, amelyek saját ürüléküket fogyasztják, vannak akik más fajtársaikét, és vannak akik más fajok bélsarát. Sokszor összefügg azzal, hogy meg is hemperegnek az ürülékben, mintegy dezodorálják a testüket, de ez utóbbi viselkedés önállóan a coprophagia nélkül is előfordul Azonkívül, hogy degusztáló, nyilvánvalóan veszélyeket is rejt, fertőzések forrása lehet a coprophagia.

Sok évvel korábban még az is elhangzott, hogy a kutyák coprophagiája hiánytüneteket jelezne - mára ez már megdőlt, hiszen jórészt kifogástalanul táplált egyedekről van szó. Ma leginkább rögzült rossz szokásnak tekintik.

Nagyon nehéz tenni ellene. Elsőként a lehetőség kizárását szokták javasolni. Ez azt jelenti, hogy a környezetben keletkezett székletet lehetőség szerint azonnal és hiánytalanul gyűjtsük össze, séta közben pedig rettentően figyeljünk arra, hogy ne legyen lehetősége a megtalált bélsarat, vagy egyéb bomló szerves hulladákot megennie. Következetesen és egyértelműen, erélyesen kell a tilalmat jelezni. Az észrevett székletet, szemetet többször érdemes megközelíteni (pórázon) és az érdeklődést, közeledést rögtön meg kell akadályozni. Az a cél, hogy a kívánatos bomló szerves anyaghoz való pozitív kötődés "megforduljon" és a tiltott dologgá váljon, rossz érzetek kapcsolódjanak hozzá.

Emellett a kutya életében sok szeretet, temérdek séta, együtt töltött idő, mozgás, játék ...... segít abban, hogy kellemesebb és nem veszélyes kötődések alakuljanak ki a coprophagia helyett. A séta sokkal inkább legyen játék, sport, ismerkedés más kutyákkal .... mintsem vadászás, élelem gyűjtés (ezek a kuta szempontjai!). Van, hogy segít, ha etetés után jön a séta.

A leírtak véghezvitele egyáltalán nem egyszerű, komoly odafigyelést, energiát igényel, van hogy nem is sikerül maradéktalanul megvalósítani.

jelige: háromcica
2017-09-18
Három, kizárólag bent tartott macskám mellé - költözés miatt - a közeljövőben egy kiskutya kerül. A kutya oltott, féreghajtott (ugyanakkor kvázi mentett, nem a legideálisabb helyről jön), de mivel lakásban leszünk kénytelenek tartani mind a négy állatot, felmerül a kérdés, hogy milyen betegségeket adhat át a kutya a macskáknak, amennyiben azok kombinált oltással és rendszeres féreghajtással rendelkeznek, illetve hogyan tudjuk mérsékelni a betegségek átadását? A kutyát legalább naponta háromszor szeretnénk sétáltatni, tervek szerint főként városban. A dolgot bonyolítja, hogy a cicák egy éves koruk után kaptak csak kombinált oltást. Köszönöm válaszukat, Tisztelettel: Mezei Anna

Nem jellemző, hogy kutyák fertőznének meg macskákat, sokkal gyakoribb, hogy oltatlan, nem parazitamentesített macskák adnak át macskatársaiknak fertőzéseket.

Ha a menhelyi kölyökkutya egészséges, ráadásul szintén oltott, parazitamentesített - úgy a veszély gyakorlatilag elhanyagolható.

A cicák védőoltásainak rendezése a kölyök kutya érkezésétől függetlenül melegen ajánlott. Akár a kölyök kutya, akár Önök a lábukon hazahozhatják a fertőző ágenseket a sétákról.

Kutyatartóknak

Macskatartóknak

jelige: Bambi
2017-09-18
idős kutyának javasolt-e vitamint adni.

Azzal biztosan nem lehet rosszat tenni, ha egy idős kutyának idős kutyáknak gyártott vitaminkészítményt adunk, de .....

Ha az idős (illetve bármilyen korú) kutya bármilyen tünetet, betegség, elváltozás jeleit mutatja, akkor elsősorban állatorvosi kivizsgálásra van szüksége, mert könnyen lehetséges, hogy nem vitamin készítmény fogja megoldani a problémát.

jelige: Pici
2017-09-18
Egy kb. 8 hónapos cicát találtam. Ivartalanítása megatörtént. Az alábbi időpont az alábbi oltásokat kapta a cica: 2017.08.16 Feligen CRP/P vakcina 2017. 09. 16. Purevax RCPCh Felv Kérdem az lenne, hogy mikor és mit kell még beadatni a cicának? Kinti és benti cica is. Válaszát előre is köszönöm.

A kijáró cica esetében én az utóbbi, leukózis elleni védelmet is tartalmazó oltás ismétlését ajánlom elsősorban, amit 3 héttel később október elején lenne érdemes ismételni. A cica élőhelyének ismeretében nem kizárt, hogy állatorvosa emellett még veszettség elleni védőoltást is ajánlani fog.

Macskatartóknak

jelige: Süti
2017-09-18
Üdvözzöm Doktornő-Doktorúr.Nekem csak egy felvilágosítás kéne,mert sajnos a kutyusom időközbe meghalt.Az eset úgy történt,hogy a kutyusnak kedden még semmi baja nem volt ,még szerdán sem csak úgy estefele vettük észre hogy kicsit sántit a job első lábára kedvetlen és elvittük orvoshoz a doktorúr azt mondta lehet hogy a beagle betegsége jött megint elő és adott neki egy szteroid szurit,mondván másnap délután jöjünk vissza hogy lássa hogy van és folytassük a kezelést.Ez szerda este volt.Enni evett mindig jól lehet hogy túl jól is néha,az étvágyával nem volt baj egész szerda reggelig akkor már alig evett,de a vizet azt itta.Kedvetlen volt alig járkált,szinte csak feküdt.Vizelete és széklete normális szinü volt,nem volt véres.Hányni nem hányt.Csütörtök reggel már nem evett de a vizet elfogadta de nem sokat ivott.Este 6 kor mikor hazaértünk már nem bírt felálni a hátsó két lába mintha le lett volna bénulva,egyáltalán nem mozgatta,ereje sem volt a nézése olyan zavarosnak tünt,már a vizet sem itta.A hasa meg egyre csak pufadt.Gyorsan vittük az orvoshoz ott ultrahangos vizsgálatot csináltak,és a hasából vettek mintát ami véres volt.A doktorúr azt mondta hogy sürgősen meg kell mütenie,amit meg is kezdett.Mi kint vártunk a váróba,kb. fél óra mulva kijött és elmondta,hogy a kutyusnak tumor van a gyomrába ami nagyon nagy és pár helyen vérzik is a gyomra,meg a nyelőcsövén is van pár kisebb tumor.Felvilágosított minket,hogy semmi remény hogy a kutyuskánk életbe maradjon.Ekkor mi az elaltatás mellett döntötünk.A félreértés elkerülése végett,nem a doktorúr szaktudását vonom kétségbe,távol áljon tőlem,csak egy másik illetékestől is meg szeretném kérdezni(a doktorúrral még nem beszéltem mert csak kedden rendel legközelebb)hogyan lehet tünetnentes egy ilyen nagy gyomortumoros és nyelöcsőtumoros kutya,mert két nappal a halála elött még semmi baja nem volt,szaladgált,játszott,evett ivott,mint bármelyik másik vele egyidős 6 éves kutyus.Mellékelem még azt az inffót hogy a szomszédék patkánymérget tettek le a kertbe,amit lefedtek ugymond egy kupcseréppel.Ezt az infót elmondtuk a doktorurnak is de ő azt mondta hogy ki van zárva,hogy mérgezése legyen a kutyusnak.Kb.ennyi történt nagyvonalakban.Nagyon szépen kérem adjon nekem felvilágosítást,hogy meg tudjak nyugodni,mert nem értm hogy lehet tünetmentes egy tumoros kutyus és ilyen hirtelen meghaljon,holott volt pár tumoros beteg körülöttem,sajnos de azok jó pár évig szenvedtek evvel a betegséggel.Nagyon szépen megköszönöm,hogy elolvassa a levelem és tiszta szívből remélem,hogy választ add egy megtört szívű gazdinak.Maradok tisztelettel Sz.Ildikó

Számomra teljesen hihető, hogy a méretes, áttétes gyomor tumor miatt a kutya állapota hirtelen, néhány nap alatt rosszabbodott és a kolléga a feltáró műtét során sebészetileg megoldhatatlan állapotokat talált és eutanáziát ajánlott.

Sokszor előfordul, hogy egy rosszindulatú tumor sokáig gyakorlatilag tünetmentesen fejlődik, majd hirtelen súlyosfokú tüneteket mutat és innentől a beteg állapota gyorsan rosszabbodik. Ha nem a rögtöni elaltatás mellett döntenek, akkor mostantól kezdődött volna az Ön által sajnálatos módon már ismert periódus, ami nyilván tarthatott volna hetekig-hónapokig, attól függően, hogy milyen kezelést választanak. Ezt a periódust előzték meg döntésükkel.

Részemről az is könnyen elképzelhető, hogy a daganatos betegségben szenvedő kutya patkánymérget is felvett és állapotának rosszabbodása a tumorok vérzése ezért indult el.

Sajnálom a kutyát, a családját és a kezelő orvosukat is a megoldhatatlan, fatális betegség miatt.

jelige: Papagáj
2017-09-16
Tegnapi napon a 4honapos hullámos papagajom bele repült a meleg paradicsom levesbe. A négyen azt aztán a tollai. Tisztogata magát a naggyát Krisztina szedte, este még játszott egy kicsit. De ma csak gubbaszt a farktollat leereszti. Honnan tudhatom hogy lett valami komolyabb baja vagy hogyan segíthetek ilyen esetben?

A gubbasztása elég jól mutatja, hogy baja lett a papagájnak, és azt gondolom, hogy otthon már megtette a Krisztina azt amit megtehetett érte.

Ilyen esetben is úgy segíthet, ha felkeresi állatorvosát, elmeséli neki a történetet és a segítségét kéri a következméányek felszámolásában.

Bármi is legyen a hétvégi ebéd, ne felejtsenek fedőt tenni a fazekakra.

jelige: Boni
2017-09-16
Jó napot kívánok!! Szeretném kérdezni,hogy Dona tablettát (glukózamin szulfát tartalmú gyógyszer)szabad e nagy testű kaukázusi a kutyának adni?? Sok féle gyógyszer,szirup ki lett próbálva,de nem használt semmi ízületi bajokra,ezért gondoltam a Dona tabletta jó lehet.Válaszát köszönöm! Kné

Sok mindent lehet, szabad, a kérdés inkább az, hogy minek lehet a legtöbb értelme.

Ma már elmondhatjuk, hogy számtalan humán és állatgyógyászati táplálékkiegészítő elérhető, amiben glükozamin-szulfát, vagy éppen  kondroitin-szulfát, vagy hyaluron sav, vagy methyl sulfonyl methan (akár a felsoroltakból több is, akár az összes is) hivatott az ízületi porcok védelmére, regenerációjára.

A kérdés persze az, hogy valójában a kutyának (embernek ...) olyan jellegű ízületi sérülése, károsodása van-e, ami regenerációra szorul.

Az ortopédiai jellegű betegségek, elváltozások egy része operálható és a sebészeti beavatkozás  adja a legjobb eredményt. A sebészeti beavatkozás mellé sokszor ajánlanak táplálékkiegészítőket is. Az ortpédiai jellegű betegségek másik része nem operábilis, vagy a beteg kora illetve egyéb betegségei miatt nemcélszerű operálni. Ilyen esetekben a táplálékkieglészítők mellé sokszor egyéb gyógyszereket (fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő szerek ...) is ajánlunk, de egyéb kezelések, a testtömeg kontroll, a mozgás, gyógytorna .... és sok egyéb  is legalább akkora fontossággal bír, mint a glükozamin szulfát.

Számomra az adatlapból és a kérdéséből nem derül ki, hogy az 5-10 éves kaukázui szuka melyik ízülete(i) - csípő(k), térd(ek), váll(ak), könyök(ök), gerinc (?) mely szakasza(i) ..... - milyen módon károsodtak, mennyire régóta küzd a kutya ezekkel a problémákkal, mekkora a testtömege ....

Ha ezekre a kérdésekre megvan a válaszuk, és állatorvosukkal közösen úgy döntöttek, hogy a Dona lehet az esély arra, hogy javuljon, vagy legalább ne romoljon tovább a helyzet, úgy nyilván ez is megérhet egy próbálkozást. Ha viszont nincsenek még válaszok a felsorolt kérdésekre, akkor sokkal célravezetőbb lehet a kutya részletes kivizsgálása.

jelige: Maci cica
2017-09-15
Tisztelt Doktor Úr! 11 éves perzsa cicám kb. 3 hete halvány véres nyomokat hagyott a járólapon.Megnéztük honnan ered a vér és kiderült a talp részén( nem a talp közép, hanem a szélén lévő kis részén kereszben kinyílt , mintha vágás lenne. Tetránnal kenegettük úgy láttuk beforrt a seb, viszont most újra nyomot hagyott a kövön, ezért orvoshoz vittük.Ott megnyomkodta neki , de nem jött semmi váladék ,bekente valamivel és jó erős kötést tett rá, hogy ne tudja kibontani a cica . Még valami szurit is kapott. Az orvos nem zárta ki a tumor lehetőségét, ezért nagyon ideges vagyok. Egy hétig kell a kötést rajtahagyni és akkor derül ki, hogy gyógyult vagy nem.Semmilyen más vizsgálatot nem végzett és ez gyanús nekem. Miért nem tárta fel és pucolta ki? Talán Ő már tudja, hogy komoly gond van a cicával? Mit tudok én tenni a gyógyulás érdekében? Válaszát nagyon várom és köszönöm szépen! Tisztelettel: Egy aggódó gazdi

Azt gondolom, hogy ha burjánzó szöveteket, akár csak eltérő színt, szerkezetet látott volna a megnyílt területen állatorvosa , úgy arról biztosan tájékoztatta volna.

Ő úgy ítélte meg, hogy a helyi kezelés és a nyalogatás megszűntetése, valamint a járás közben a sebszélek szétnyílásának megakadályozása jó eséllyel megteremti a sebgyógyulás esélyeit a Macinál. A kedvező forgatókönyvet figyelembe véve ez lehet a leginkább gyengéd gyógymód, legkevésbé ez  veszi igénybe a cicát.

Ha ennyi kezelés nem bizonyul elégségesnek, úgy szerintem egy hét múlva ő is a bódítást, a seb kitakarítását, felújítását és összevarrását fogja ajánlani. Ez alkalommal, gyanús területről lesz lehetőség megfelelő mintavételezésre is.

Abban teljesen igaza van, hogy egy 11 éves cica esetében érdemes kizárni a lábvég tumor lehetőségét is, ha elhúzódó, nem gyógyuló seb jelentkezik. Önnel és állatorvosával együtt én is azt remélem, hogy nem erről van szó.

Azt is gondolom, hogy ha kérdése van, nem ért egyet állatorvosa véleményével, azt érdemes rögtön jelezni felé.

Nincs két ugyanolyan eset . Az állattartó tulajdonosok elvárásai, véleménye, aggályai, tapasztalatai ....., de még anyagi lehetőségei  is befolyásolják azt, hogy gyorsan, akár egy napon belül széleskörű vizsgálatok (fizikális vizsgálatok, labor, citológia/szövettan, képalkotók, egyéb kiegészítő vizsgálatok ....) történjenek, és ezáltal gyors és pontos diagnózis alapján nagyobb eséllyel és gyorsabban kapjon hatékonykezelést egy-egy beteg. Ez utóbbi megoldásban esetleg benne lehet a későbbiekben feleslegesnek bizonyuló vizsgálat is, már amennyiben egy veszélyes lehetőség kizárását annak lehet tekinteni.

jelige: ivartalanítás
2017-09-15
Jó napot dr ùr/nő. Van egy nőstèny kutyám 3 èves, nemrèg volt egy alom kiskutyája, de már az ùj gazdájuknál vannak. Több alom kiskutyát meg már nem szeretnènk. Benti kutya így lehetetlen hogy a mi tudtunk nèlkül vemhes legyen, na meg egyke kutya. Viszont mègis elgondolkoztam az ivartalanításon, na szóval a kèrdèsem az lenne hogy mi pozitív hatásai vannak az ivartalanításnak?

Még a mostani 3 évesen elvégzett ivartalanítás is jelentősen csökkenti az emlőtumorok kialakulásának esélyét. A nem ivartalanított szukákon idősebb korban menetrendszerűen jelentkező gennyes méhgyulladás, valamint petefészek ciszták, tumorok jelentlezését pedig biztosan kizárják. Nem lesz álvemhes a kutya nem jelentkezik emlőmirgy gyulladás sem, ha ivartalanítják. A sétáltatás közben előforduló kan kutyák zaklatása is megszűnik.

Hátrányként említendő, hogy hajlamosabb lesz elhízásra, valamint a vizelet tartási rendellenességek (inkontinencia) is gyakrabban jelentkezik ivartalanított szukákon.

Mérlegelve az előnyöket é hátrányokat csak igen kevés ember és igen egyedi nézőpontból tartja meg ivarosan a szuka kutyáját.

Bővebben is olvashat a témában:

Gondolatok az ivartalanításról

Kutyatartóknak

jelige: Élni akar
2017-09-14
Üdvözlöm! Segítségre lenne szükségem,ma kiskutyàmnàl diagnosztizàltak egy veleszületett ,csigolyàk torz növekedésével együttjàró betegséget.. Imbolygó jàràs figyelhető meg,de csak időszakosan..Az àllatorvos az eutanáziat javasolta,valóban ez lenne a helyes döntés ?! Vàlaszàt előre köszönöm!

A kérdését állatorvosával közösen tudják eldönteni.

Állatorvosa a kölyök tünetei, a fizikális vizsgálatok és kiegészítő vizsgálatok (főleg a röntgenfelvételek) alapján tudja elmagyarázni a helyzet súlyosságát, az esetleges műtéti megoldás, gyógyszeres kezelések, gyógytorna ..... várható eredményét. A fejlődésben lévő kölyök állapotának változása is meghatározó információ lehet.

És az Ön tenni akarása, hozzáállása, elvárásai, áldozatvállalása is meghatározó lehet a kérdésben.

jelige: othematóma elmúlik?
2017-09-14
Tiszteletem, macskám egyik fülén vérömleny lett, ezt mindenképp műteni kell, vagy magától elmúlhat? Mik az esélyek Ön szerint, hogy elmúlik? Köszönöm: Vera

Még akkor sem tudnám ezt megválaszolni, ha tudhatnám, hogy a fülkagyló külső, vagy belső felületén, vagy mindkét oldalon, mekkora vérömleny alakult ki, nedvedzik-e, folyékony, vagy alvadt vér a tartalom, milyen régóta alakult ki, változott-e a mérete azóta, mi volt az oka (verekedés, hallójárat gyulladás, tövis ...) megszűntették-e az okot, vakarja-e a fülét a kandúr, van-e egyéb betegsége a nem rendszeresen oltott, talán nem is ivartalanított (?) kandúrnak ....

Ellátó állatorvosa ezen adatok birtokában valamivel több eséllyel képes megítélni az esélyeket.

Egy hematoma egyébként szerencsés esetben felszívódhat -  de akár feltörhet, elfertőződhet és akár szövetelhalást, hegesedést, és torz fület is eredményezhet.

Ha állatorvosa megoperálhatja a fület ( és megszűntetik a kiváltó okot) úgy van a legjobb esély a nyom nélküli gyógyulásra.

jelige: Makka
2017-09-14
Üdvözlöm! Cicáimat Vitaminthe pasztával féregtelenítettem minap.A betegtájékoztatóbanmellékhatásként megemlítik a hányás,hasmenést.A cicáim mindegyike hányt a paszta adását követően 2 órán belül-egyikük még egy férget is. Azóta az általános állapotuk jó,esznek,nem hánynak.A kérdésem az lenne ismételjem -e meg a kezelést még egyszer egy másik készítménnyel,vagy a hányástól függetlenül hatásos volt a kezelés?

Azt gondolom, hogy ha 2 órával a beadás után történt a hányás, úgy valószínűsíthetően nem volt képes a készítmény teljes hatást kiváltani, így a féreghajtást ismételni kellene.

Sajnos hányás más paszta, vagy tabletta beadása után is előfordulhat, így próbálkozhat akár újra a Vitaminthe pasztával is. Ha ismétlődik a hányás úgy kérje állatorvosa segítségét, mert extrém esetekben előfordul, hogy előzetesen hányáscsillapítást kell alkalmazni annak érdekében, hogy a szer bent maradhon és elvégezze a dolgát.

jelige: parvó 2c?
2017-09-14
Jónapot, a Nobivac parvo-c véd mindegyik parvó ellen is? 2a, 2b, 2c? Ha nem, melyik véd? Köszönöm!

Az én legjobb tudásom szerint a Nobivac, valamint a Biocan és a Versican parvóvakcinái is a Vanguard plus CPV-hez hasonlóan mindhárom (2a, 2b, és 2c) parvovírus variáns ellen védenek.

jelige: Gazdi27
2017-09-14
Tisztelt Doktor úr/ Doktornő! Tanácsot szeretnék kérni! Évekkel ezelőtt befogadtam egy macskát, ami akkor nagyon rossz állapotban volt. Többek között köhögött, prüszkölt, és közben rengeteg váladékot ürített az orrán, hivatalosan sinusitis chronica az akkori betegségének a neve. Körülbelül öt kör antibiotikumos kezelést kapott, injekcióst és tablettást felváltva, mire kilábalt. Közben csináltunk AIDS és leukózis tesztet, de FeLV, FIV negatív lett, és nagy nehezen végre meg is gyógyult. A szája már a kezdetektől fogva büdös, de ez pár hónapja hirtelen rosszabbodott és elkezdett nem enni, ekkor vittem újra orvoshoz. Kiderült, hogy be van gyulladva az ínye, erre gyulladáscsökkentőt kapott, és talán megint antibiotikumot, ami gyors javulást eredményezett, de aztán egy hónap múlva megint rosszabb lett. Háromszor kapott már azóta olyan gyulladáscsökkentőt, ami egy hónapon át kitart, addig eszik is az állat, nincs szükség fájdalomcsillapítóra. Megint előjött az AIDS/leukózis tipp, de legutóbb sem ez volt a befutó, plusz nem találkozik a cica más állattal, leszámítva a másik macskám, aminek már úgy vélem, el kellett volna kapni tőle, ha ilyen típusú gond lenne. Hosszas könyörgés után, hogy mégis próbáljunk már meg rájönni mi a baja, az aktuális állatorvosunk vett egy mintát a cica szájából. Citológiai vizsgálat: A szájnyálkahártya lenyomatban vvs-k, nem degeneratív neutrophyl granulocyták, eozinophyl sejtek, Simonsiella baktériumok, és hámsejtek látszanak. Dg.: eozinophyl plakk (stomatitis eozinophylica) Az állatorvos nem tudja megmondani az okát, az állat pedig nyáladzik, sovány, és állandóan be van gyógyszerezve. Érzelmileg és anyagilag is ki vagyok merülve, és nem tudom, hová fordulhatnék szakvéleményért. Köszönettel, Takács Ancsa

Sajnálom a kálváriát, a többtípusú kimerültségét, a cicát és állatorvosait is - de természetesen nem tudom kitalálni a leírásából, hogy az egyébként nem könnyen felismerhető és sokszor nem megoldható eozinophil sejtes szájgyulladás miért nem gyógyul, lehet-e egyéb betegség is a háttérben és mi lehet ez.

Állatorvosai nyilván a vírustesztek mellett többféle vér-, (vizelet-, széklet-) labort is végeztek, és nem kizárt, hogy képalkotók , esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok is készültek, de sajnos eddig nem sikerült leküzdeni a gondot. Sajnos a befogadott, talán nem is ivartalanított, nem oltott, és talán korábban nem is parazitamentesített kandúr gondjait sok egyéb tényező okozhatja, súlyosbíthatja.

Azt gondolom, hogy más hasonló rovat sem képes kitalálni a rejtélyt, és bármely állatorvosnak is csak (akár ismételt) vizsgálatokkal lesz lehetősége erre.

<< <  3 / 499 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara
2017.10.15
XXII. kerület, Vihar utcából október 14-én megszökött cirmos színű, 2 éves, ivartalanított kandúr cicánk, Tódi (Tódor). Nyakörve nincs, de chip van benne! Félős cica, még soha nem járt kint az utcán. Nagyon várjuk haza! Tel: +36204569939 Pongrácz Zsuzsa
2017.09.13
Elkóborolt kiscicánkat keressük. Rózsavölgyből, az Orsovai utcából (Ady Endre úthoz közel) tűnt el szeptember 03-án. 4 és fél hónapos, szürke cirmos lány macska. Neve Lola, az álla és jobb első mancsa fehéres. Szeme sárgás. Minden szükséges oltást megkapott. A kép kb. 3 héttel ezelőtt készült, tehát azóta kicsit nagyobb lett. Kérem, hogy aki látta, enni adott neki vagy befogadta, jelentkezzen, mert nagyon várjuk haza! Megosztásokat mindenkitől, de különösen, aki Rózsavölgyben, Kelenvölgyben lakik, illetve laknak ott ismerősei, nagyon köszönnék! 06 20 462 9028