Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Qwertz
2016-05-19
A malacaim 6 hetesek és 2 napja olyan a hátuk meg a fülük mintha megégette volna őket a nap. Az állatorvost hívtam, de nem tud csak 2 nap múlva kijönni.  Mi lehet a bajuk? Cumisuvegen neveltem őket, tehén tejjel most tápot esznek, tej alapút de csak moslékban kikeverve

Kedves Gazdi!

Sajnos csak most jutottam a válaszhoz, azóta már látta a malacokat állatorvos. A hát, fül bőrének kipirulását, hólyagosodását okozhatja valódi napégés, ha nincs sárfürdőjük, de paraziták is, mint a rühatkával való fertőződés, tetvesség, bakteriális  fertőzés, mint a sertésorbánc, vagy más fertőző, gombák által okozott, vagy akár vírusos betegség. Remélem sikerült őket kezelni és már jobban vannak!

jelige: Dorka
2016-05-19
Tisztelt Doktor Nő! 11 hónapos lány cicámnál szőrtüszőatkát diagnosztizáltak. Kb mennyi idő alatt lehet a cicából kiírtani őket? Advocate cseppet kaptunk rá, és immunerősítőt adok neki. Ezen kívül szükség lehet egyéb kezelésre? Tisztelettel Papp Anita

Kedves Gazdi!

Legjobb tudomásom szerint 2 fajta macska szőrtüszőatka fertőzheti a macskákat, egy olyan, amely a kutya szőrtüszőatkásságához hasonlít (Demodex cati), amely a szőrtüszőkben él, nem fertőző, alapjában véve nem viszket és valamely immungyengítő ok áll az elterjedése mögött (macska vírus fertőzés, felV-FIV, cukorbetegség, Cushing-kór), amelyek közül ilyen fiatal, 1 év alatti cica esetében leginkább a vírus fertőzések jönnek szóba. Sziámi, burma macskáknál gyakrabban fordulhat elő.

A másik fajta szőrtüsző atka (Demodex gatoi) a bőr felsőbb rétegeiben él, viszket és fertőző, ezért a háztartás összes macskáját szükséges lehet megvizsgálni, és akár kezelni.

Az előbbi esetben jó lenne a háttér okokat is felderíteni, legfőképpen egy macska vírustesztet végezni, az utóbbi esetben pedig minden macskát kezelni.

Magyraországon nincs forgalomba macskák szőrtüszőatkásságára törzskönyvezett szer, ezért egyéb külső paraizta ellenes szerekkel szoktuk kezelni. Fontos lehet az ismételt bőrkaparék vizsgálat a kezelés hatékonyságának ellenőrzésére és az esetleges bakteriális, gombás társfertőzések kizárására, valamint pozitív esetben ezek kezelésére.

Emellett fotnos a jóminőségű táplálék, féreghajtás. Remélem hamar túl lesznek a dolgon!

jelige: miért nem kint kakil??
2016-05-17
Tiszteletem, 7 hónapos törpe tacskóm mindig bent végzi el a dolgát! Estére be szoktuk engedni, télen egész nap bennt volt, talán ezért szokott rá a benti székeléshez. Egész nap, ha kint van az udvaron, vagy sétálni visszük, akkor is megvárja, míg beengedjük és ott kakil a folyosón, nem is az alomba sose. Sok mindent próbáltunk, a kakit kivittük, ill. az alomba tettük, de nem ért semmit! Ha meg leszidjuk, akkor azt hiszi, hogy játszunk. Nagyon eleven, aranyos kutyus, de nehéz mindig utána bent takarítani. Van-e ötlete, mit tudunk tenni, hogy kint kakiljon?? Van-e erre valami gyógyszer, spray? Nagyon köszönöm, ha segítene!

Kedves Gazdi!

Bár nem állatorvosi probléma, de a leveléből szerintem nyilvánvaló, hogy a kiskutya azt hiszi, bent van a WC-je és nem érti, hogy Önök nem ezt szeretnék. Meg kell értetni vele, hogy kint kell kakilnia. Ehhez vagy kutyatréner segítségét veszik igénybe, vagy megpróbálják saját kútfőből megoldalni: azt mondják határozottan, hogy NEM, mikor bent kezd el üríteni, esetleg a nyakánál határozottan, (de nem durván, idegenesen!) megfogják a bőrt. Ha lehet, ürítés közben ki kell vinni és ha kint fejezte be, akkor megdícsérni. Sok sikert!

jelige: Megereszkedett emlők
2016-05-17
Az egy 1 éves kislány cicámnak, aki lakásban van tartva megereszkedett az utolsó kettő emlője, ami nagyobb is a többitől, és valami felgyülemlett benne, tapintásra puha. Nincs ivartalanítva, nem fialt még. Mit tanácsol, mit tegyek?

Kedves Gazdi!

Álvemhesség, emlődaganat miatti elzáródás, emlőgyulladás is lehet az emlőduzzanat oka, mielőbb állatorvoshoz kell vinni a cicát, ahol minden bizonnyal az ivartalanítását (is) fogják javasolni. Ha daganat tapintható az emlőkban, akkor azokat el kell távolítani, ha álvemhességet gyanítanak, akkor ezt gyógyszeresen el lehet mulasztani, majd utána kell mérlegelni az ivartalanítást, és az emlők eltávolítását.

jelige: 13 hetes amstaff
2016-05-13
Tisztelt Doktor Úr! A kutyus vizsgálatai során nézve lett a szíve, a sönt, a füle....vérvizsgálat megvolt....kapott különféle injekciókat, milgammát....stb! Söntöt kizárták, szívbetegséget is! Utolsó alkalommal itt is az öröklődött kisagyi problémát mondták...amire tudtommal nagyon nincs gyógymód! jól tudom? :(
Kedves Gazdi!
Igen, sajnos jól tudja, genetikai vizsgálatot lehet végeztetni a cerebelláris ataxia kimutatása, amit a szülőknél érdemes elvégeztetni, hiszen az én tudomásom szerint is gyógyíthatatlan betegségről van szó. Ha már ennyi mindent kizárak, és ilyen gondos gazdik, akik ennyi vizsgálatot elvégeztettek, akkor előfordulhat, hogy olyan nagyon jól felszerelt és idegrendszeri kérdésekben nagy tapasztalattal rendelkező intézménybe va értelme menni a kskutyával, mint a SZIE Állatorvosudományi Egyetem Sebészete, ahol Dr. Csébi Péter foglalkozik neurológiai megbetegedésekkel.
jelige: SURIBOY
2016-05-13
Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy van egy 3 éves Dobermann szuka kutyám. Eddig akárhányszor tüzelt, mindig álvemhes lett. Sokan mondták hogy fedeztessem be egyszer, mert azután nem lesz álvemhes és olyat is mondtak, hogy "megnyugszik" a kutya. Ez igaz-e? Nem nagyon szeretnék kiskkutyákat. Ha ez nem igaz akkor szerintem az ivartalanítás mellett döntök... Válaszát előre is köszönöm.

Kedves gazdi!

Jól teszi, ha nem hisz ezeknek a hangoknak. Az álvemhesség normális dolog a kutyáknál, hormonális alapon alakul ki, avan olyan kutya, amelyen jól láthatóak a tünetek, másoknál szinte egyáltalán nem. Ha lezajlik a vemhesség, szoptatás, és visszaáll a kutya ciklusa, akkor nagy valószínűség szerint ugyanolyan álvemhes lesz mint korábban.

Állatvédelmi szempontból azt is el kell mondani, hogy a menhelyek tele vannak gazdátlan kutyákkal,  teljesen megoldatlan a kutyák túlszaporodása, jobb lenne, ha ez a köztudatba is jobban beleszivárogna. Ráadásul egy vemhesítés, vemhesség, ellés, szptatás folyamán is számtalan rendellenesség előfordulhat, a sikertelen vemhesítéstől a hüvelyggyulladáson, vetélésen át az ellés elakadásáig, emlőgyulladásig. Én azt javaslom, hogy a következő tüzelés előtt egy hónappal, vagy a mostani tüzelés után 3 hónappal ivartalaníttassa a kutyust.

jelige: 13 hetes amstaff
2016-05-13
Tisztelt Doktor úr! Van egy 13 hetes amstaff kiskutyánk! Már több állatorvosnál os voltunk vele, de sajnos egyik sem tud rá mit mondani! A gond az, hogy a kutyus egyik pillanatról a másikra meginog, a szemei összekavarodnak és összeesik mint 1 rongy....! Van olyan hogy a kutyus utána egyszerre feláll és folytatja a szaglászást,  játékot, evést.....stb amit éppen elötte csinált! de sajnos van olyan is, amikor a földön is marad és nem igen akar vagy nem is tud felállni! Az eset érdekessége az is, hogy egyik nap alig rogy össze párszor, a másik nap meg szinte egész nap esik kel és nem is nagyon tud felkelni 1 darabig....! Kérem ha tudjon segítsen mert nagyon kicsi még a kutyus....! :( köszönöm

Kevdes Gazdi!

Azt mindenképpen el kell mondanom, hogy sajnos nagy valószínűség szerint ilyen fiatal állatban veleszületett fejlődési rendellenességről van szó. Nem írta, hogy az állatorvosok mit állapítottak a meg, ha megvizsgálták a kutyust, például hallottak-e szívzörejt, ami gyakori szívfejlődési rendellenességeknél (pl. Patent Ductus Arteriózus, Pulmonáris stenosis, Aorta stenosis, Kamarai sövényhiba, stb.). Kérdezték-e, hogy evés után jönnek-e a rohamok, amely a portoszisztémás sönt következtében alakulnak ki, amelynek diagnosztizálása nem egyszerű feladat.. Mértek-e vércukor szintet, stb.

Legjobb lenne szívultrahang vizsgálatot, hasi ultrahang vizsgálatot, vérképet, vérlabort végezni, hogy tovább lehessen lépni. Ha ezek negatívak, akkor továbbbi, érzékenyebb, a központi idegrendszert is vizsgáló MR, CT vizsgálatokat lehet végezteni, hogy kiderüljön, mi a baj és lehet-e kezelni!

jelige: zordon
2016-05-13
Jo napot doktor ur! Van 1 9 eves dobermanom 12 napja ivartalanitották daganat miatt, most a feneken a nyilásnál jött 1 bab nagyságú dudor. Szombaton műtik és szeretnem tudni, mik az eselyei a gyogyulásra. Köszönöm!

Kedves Gazdi!

Attól függ, hogy mi az a dudor a feneknél?, végbélnyílásnál?, esetleg a végbél nyílás mellett?, ugyanis lehet sérv, tályog, gyulladásos góc, újabb daganat, stb. Nem írta, hogy milyen daganat miatt ivartalanították? Emlődaganat? Petefészek, méhdaganat? Egy 9 éves doberman nem fiatal már, de attól függ, hogy hogyan visel egy újabb alatatást, műtétet, nyilván azon kívül, hogy hogyan altatják, hogy milyen a belső szerevinek az állapota: vérkép, vérlabor, hasi ultrahang, szívultrahang, EKG tud ebben segíteni. Nem mindegy, hogy ha tényleg daganatos elváltozásról van szó, hogy szövettanilag milyen képet mutata a daganata. Vannak gyorsan növő, agresszív daganatfajták, vagy egészen jóindulatúak, amelyeket ha eltávolítanak, akkor nem nagy esélyel újulnak ki. Az áttétkeresésre a SPECT/CT vizsgálat nagyon alkalmas, amely elérhető ITT! Legjobb lenne, ha feltenné ezt a kérdést saját állatorvosának, aki a műátétet végzi és birtokában van a kutya egyéb vizsgálati eredményeinek, illetve ezeket szükség esetén el tudja végezni!

jelige: Ferdinánd
2016-05-12
Hiányzik a cicánk orrtükre, ami vérzik. Voltunk orvosoknál, de sajnos nincs javulás. Utoljára a tetrán-hydrocortizont ajánlotta a Doktornő, de a cica nem engedi kenni az orrát. Szeretném esetleg még megpróbálni a hidrogén-peroxidos kezelést, de nem tudom, hogy kell alkalmazni a cicáknál.

Kedves Gazdi!

Nem hinném, hogy a hidrogén peroxid, ami igencsak csíp, sokat javítana egy régóta fennálló gyulladásnál, kisebesedésnél, fekélynél.
Az orrtükröt nagyon nehéz gyógykezelni helyileg, mert azonnal lenyalja a cica, ráadásul elég fájdalmas is egy ilyen seb. Egy tenyésztéses bakterológiai vizsgálat jó lenne, hátha olyan baktérium is elszapordott, amit szájon át szedett gyógyszerrel lehet kezelni.  Ezen kívül szerintem mielőbb legalább citológiai vizsgálat (tárgylemezt az orrtükörhöz nyomni, majd laborba küldeni, pl. ÁHOK) kellene erről az orrtükörről, mert az ilyen nem gyógyuló elváltozások sokszor sajnos daganatosak, vagy akár nagyon ritkán autoimmun betegség is lehet a háttérben (discoid lupus erythematosus), aminek kizárásáhos szövettani mintát kell venni, ami nagyon-nagyon nehéz egy vérzékeny, sebes orrtükörből, ezért előfordulhat, hogy állatorvosa a próbaként kivitelezett szteroidos kezelés mellett dönt, ha minden más vizsgálat negatív.

jelige: Váladékozás
2016-05-12
Jó napot! Az után érdeklödnék, hogy a kutya péniszének váladékozása normális folyamat? Világos genny jellegü a váladék, nem sok és nem mindennapos, lehet betegség vagy ez normális? 9 éves yorksi kutyusunk van. Kb 2 hete hányt, lázas volt, de 3 ora és 2 hányást követöen semmi baja. Lehet ennek a betegségnek a következménye? Köszönöm válaszát!!

Kedves Gazdi!

Ha eddig nem volt a váladékozás, akkor szerintem mindenképpen kivizsgálást igényel. Húgyuti fertőzés, prosztata megbetegedései, a pénisz nyálkahártyájának a gyulladása okozhatja, de gyakran az általános immunállapot gyengülése is kiválthatja. Legjobb, ha labor vizsgálatokat is végző állatorvoshoz megy, aki nem csak szemrevételezi a nyálkahártyát, és megvizsgálja az egész állatot, de tud vérképet, vérlabort csinálni, ultrahangos vizsgálatot végezni a prosztata, húgyhólyag állapotának feltérképezésére, vizelet vizsgálatot végezni a húgyuti fertőzés kizárására.

jelige: Jack
2016-05-12
Tisztelt Doktor Úr Van egy 3 hónapos németjuhász keverék kutyusom, ma reggelre férgeket hányt. Egy hónappal ezelőtt kapott féreghajtót. Ma reggel ismét adtam neki egy szem noroverm tablettát, a kutya súlya 8 kg. Étvágytalan, inni iszik, sokat. Elegendő ez a kezelés, esetleg ön mit javasolna? Nagyon aggódom érte. Nagyon szépen köszönöm a válaszát, tisztelettel:Szabó Attiláné

Kedves Gazdi!

Ha nagyon férges egy kiskutya, aminek a jele aféreg kihányása is lehet, akkor sajnos a sok féreg pusztul el egyszerre a féreghajtó hatására, és ez a féregcsomó elzárhatja a vékonybelet, aminek súlyos, életveszélyes következményei lehetnek. Ezért is javasoljuk a folyamatos féreghajtást 2 hetes kortól 3 hónapos korig 2 hetente, majd 3-6 hónapos korig havonta 1x.

Azt javaslom minél előbb vigye olyan állatrovosi rendelőbe, ahol ultrahang vagy kontrasztos röntgen vizsgálatot tudnak végezni és meg tudják műteni a kiskutyát, ha szükséges!

jelige: Kölyök kutya vásárlása
2016-05-12
Jó napot kívánok! Segítséget szeretnék kérni Öntől. Épp kiskutya vásárlás előtt állok. Amerikai staffordshire terrier a kiválasztott fajta. Elsősorban tenyésztőtől szeretnék, minőségi kölyköt vásárolni és nem egy szaporítótól. Ennek a fajtának milyen gyakori megbetegedései vannak? ( Itt gondolok a csipő displaziára, ataxiás megbetegedésekre) Gyakori betegségek ezek? Mit tanácsol Ön, csak tenyésztőtől lehet a mai világban vásárolni kiskutyát, ami egészséges is? Milyen rejtett betegségeket hordozhat? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Szabó Kitti

Kedves Gazdi!
Én is úgy tudom, ahogy Ön, a cerebelláris ataxia és a csípő dysplázia a két legfontosabb, szűrést igénylő betegség. Az előbbi genetikai vizsgálattal szűrhető (francia laborba küldendő szájtampon minta) a szülőkből vagy akár a kiskutyából. EZ a betegség csak jóval később, 3-5 éves kor körül jelentkezik tünetekben, ezért fontos az előzetes szűrés.

Az csípődiszpláziát megfelelő, a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület által kiadott igazolás alapján röntgen vizsgálatból szűrhető, természetesen a szülőkből, minél több felmenőből, korábbi almokból. A kiskutya szűrése megfelelően csak 12-24 hónapos kor felett végezhető el, előtte csak "előszűrés" lehetséges, az úgynevezett PennHip szűrés, amely már 16 hetes korban jól megjósolja a későbbi diszplázia előfordulását. Idézek a Magyar Kisállat Ortopédiai Egysület holnapjáról:

"Lehetőség szerint mindig kössünk írásbeli szerződést, melyben szerepeljen, hogy milyen célra vásároltuk a kutyát, ill. kiköthetünk számunkra fontos kritériumokat. Ezzel sok esetben elejét vehetjük a későbbi elhúzódó jogi vitáknak. Egy ily módon leinformálható, és garanciát adó tenyészetből származó kölyök nyilván drágább. Nem kellő körültekintésünkért adott esetben viszont később fizethetünk meg drágán: a hozzánk nőtt kutya elvesztésével, az éveken át tartó gyógyszerezéssel, az állatorvosi, és esetleges műtéti költségekkel."

Mindezek mellett fontos megnézni az állatok tartási körülményét, oltásait, féreghajtását, a szülői vérvonal idegrendszeri stabilitását, nyougodtságát, ebből a fajtából még inkább elkerülni az ideges, labilis idegrendszerű egyedeket, vérvonalat. Nagyon fontos a kutyanevelésnek is időben utána nézni, megfelelő kutyaovit és kutyaiskolát választani, utána kérdezni, hogy mikortól, mennyiért ajánlják a résztvételt, milyen feltételekkel.

Sok sikert és sok örömöt kivánok a kiskutyához!

jelige: Mi lehet a gond:?
2016-05-11
Üdv! Az lenne a problámám, hogy van egy 7 éves szuka Amerikai Staffordshire terrierem, akinek nem igazán tudjuk mi baja van. Kb másfél hónapja kezdödőtt, egyik napról a másikra. Egyik nap a szeme kisebb lett, a feje úgymond behorpadt, nyálzás figyelhető meg,evés közben köhögés, krakogás, csak a bal oladala.Vittük dokihoz aki azt mondta CT mutatná ki 100 %-osan mi a baj, de sajnos 200 km-re egyik dokinál sincs. Azt mondta lehet arcideg bénulás, agy daganat stb . Írt neki Medrolt ami nagyon picit segített, de annyi. Azóta folyamatosan Milgammát szed, de ma elkezdett furán menni, úgy mintha robot lenne. Olyan mintha a járását is elkezdte volna befolyásolni Ön szerint mi lehet a baj? Köszönöm előre is!
Kedves Gazdi!
Teljesen egyetértek a kollégával, arcideg bénulás agyi eredettel, daganat, akár a fülben, az orrban, a fej bal oldalán. Ha nincs CT, azért talán meg lehetne próbálkozni egy röntgennel, és a fül vizsgálatával, de valóban a CT, MRI a legjobb, legérzékenyebb módszer a kimutatásra. Sajnosa legtöbbször a medrol, milgamma lesz az átmeneti tünetetket javító kezelés.
jelige: mitől lett ilyen?
2016-05-10
Tisztelt Dr. Nő! 3 hetes, nagytestű kaukázusitól származó jól fejlett kiskutya 1 napja nem olyan mint volt, nem tud mozogni, mintha hátul lenne valami baj, alig tudja felemelni magát, nehezen mozog, kevesebbet eszik. Előtte olyan volt mint a testvérei, velük minden rendben. A doki sem tudta mi lehet ez. Testhő normális (38,4), baleset nem érte. Nincsen egyik lábon sem propriocepciós (ráhelyezési ) reflex, de ez baj-e 3 hetesen? Ez mikorra alakul ki? Önnnek van ötlete mi ez, és mivel lehet kezelni? Csípődiszpláziához még fiatal? Catosal jó? Köszönettel!

Kedves Gazdi!

3 hetes kiskutya biztosan nem csípődiszpláziás, viszont egyéb fejlődési rendellenessége lehet. Ha a refelxek nem működnek, akkor akár az agyvelőben, akár a gerncvelőben is lehet fejlődési rendellenesség. Ha nem úgy fejlődik, mint a testvérei, akikkel egyidős, akkor sajnos baj a refelxek hiánya, mindazonáltal lehet még várni, akár catosalt adni és ha van rá lehetőség, tovább vizsgálni (röntgen, MRI, CT).

jelige: hánytatás 3
2016-05-10
A használati utasításban nézze meg a táblázatot pl. a gázgangrénás izomnekrózist ahol a 3%-os hidrogén peroxidhoz 9 db hyperol tabletta kell 1 dl vízbe! Vagy én értem rosszul? Köszönöm!

Kedves Gazdi!

Ha jól értem, elméletileg beszélünk erről, remélem kutyája nem evett valóban mérget ;-) Igaza van, a karbamid-peroxidra való adag az 1 tabletta 1 dl vízhez. Magyarországon tudtommal nem szoktuk soha használni ezt a 3%-os hydrogén-peroxid oldatot szájon át, sem hánytatásra, ez egy amerikai protokoll, így nem tudom tapasztalatból mondani, hogy jó, nem okoz sérüléseket, nyugodtan alkalmazható. Én biztosan nem merném azt javasolni, hogy a gázgangrénás sérülésekre való tömény oldatot megitassa kutyájával, mert lehet, hogy nagyobb bajt okoz, mint amennyi jót tesz.

jelige: broadline 2
2016-05-10
Ezen a linken írja a macska Notoedres cati-ra is a Broadline-t a jelentés: http://www.ema.europa.eu/docs/hu_HU/document_library/EPAR_-_Summary_for_the_public/veterinary/002700/WC500163992.pdf Jó akkor? Köszönettel!

Kedves Gazdi!

Ha a jelentés említi a Notoedres cati nevű fejrühöt, akkor természetsen jó rá! De ez nem keverendő össze a fülrühhel (amire lehet, hogy szintén jó, csak nincs rá törzskönyvezve.

jelige: kiváncsi
2016-05-10
2014-ben felmerült a gyanú, h tüzel az ivartalanított szukám. Felnyitották, petefészket nem találtak. 2015-ben lejátszódott ugyanaz. Pár nap vérzés, majd hetekig folyás. Bóditásban hüvelyvizsgálat is volt, nagy mennyiségű fehér színű váladékot szívtak le. Ultrahang, vérvétel stb. A citológiai lelet : Diösztrusz alapos gyanúja. Ez mit jelent igazából? Az orvos annyit mondott, h nincs hormonális tevékenység. Pár napja vettem észre, h ismét folyása van a kutyámnak.:-( Tavaly és tavalyelőtt is májusban kezdődött. Miért nem tudják megmondani, h mi a kutyám baja?:-(

Kedves Gazdi!

A diösztrus tudtommal azt jelenti, hogy két tüzelés, vagyis orvosi szakkifejezéssel ösztrusz közötti sejteket tartalmaz a minta. Ha nincs ivari működés, akkor azt anösztrusznak hívják. Sajnos gyakran egy kis  petefészek darab is okozhat tüzeléses tüneteket, amit egy nagy hasüregben rettentő nehéz megtalálni, mert kikenődve elbújnak itt-ott, és folytatják a hormontermelést. Ha ilyen műtétekben jártas állatorvosra bízná a kutyust, akkor jánlom Dr. Thuróczy Juliannát, elérhetősége ITT!

jelige: Zack
2016-05-09
Tisztelt Állatorvos Úr/Hölgy! Van egy 6 éves biewer yorki kiskutyám. Sajnos évek óta időnként rosszul van. Kb.1-2 percig, illetve vannak hosszabb 5-10 perces rosszullétei. Ilyenkor sok esetben lábra sem tud állni, mintha görcsbe lennének a lábai, nagyon remeg az egész kutyus, kapkodja a levegőt és kényszeresen nyalogat. Valószinűsitik, hogy epilepszia, de mivel kétséges, ezért MR vizsgálat nélkül semmi gyógyszert nem kap. Nekem meg a szivem szakad meg, hogy simogatás/nyugtatgatáson kivül sehogy sem tudok rajta ilyenkor segiteni. Mivel az MR vizsgálat nekem -mint nyugdijasnak- elég húzós, esetleg van-e más módszer, hogy rosszulétei esetén segithessek rajta. Nagyon szépen köszönöm válaszukat: Anna

Kedves Gazdi!

Biztosan alapos oka van állatorvosának, hogy nem kockáztatja meg a szokásos epilepszia gyógyszer felírását a további kivzsgálás nélkül. Ha semmiképpen nem tudja megoldani az MRI vizsgálatot, CT vizsgálatot, akkor legjobb lenne, ha megbeszélné ezt állatorvosával, aki talán a kockázatok mérlegelésével, a gazdi  saját felelősségre "próbaképpen" felírja a szokásos epilepszia ellenes gyógyszert, akár a májenzimek kontrollálásáva, egy egyszerű vércukorszint méréssel előtte, amelyek nem annyira költséges vizsgálatok. Rohamok enyhítésére a Diazepam rectalis oldatot is szokták alkalmazni, a kiskutya tömegétől függően az 5/10 mg-os oldatot. Roham után lehet cukrosvizet itatni, mézet kenni a szájára, hogy gyorsabban regenerálódjon.

jelige: Sanyika
2016-05-09
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Két és fél éves macskánk hirtelen fogyásnak indult. Az előzményhez hozzá tartozik, hogy tavaly szeptemberben költöztünk át Kanadából Norvégiába. Ekkor a macska kb. 4,8 kg volt, tavaly májusban az éves oltáskor mértek ennyit. Most jelenleg 2,85 kg. Étvágyával nincs gond, rengeteget eszik és iszik. Az elmúlt időszakban heti rendszerességgel hányt (nem szőrt), valamint hasmenése is volt. Elvittük az itteni állatorvoshoz, kapott rá hányáscsillapítót valamint gasztrotápot (Hills) és probiotikumot. Ekkor a súlya 2,9 kg volt. Időközben beszereztük azt a Royal Canin tápot, amit otthon Magyarországon, illetve Kanadában ettek. A tünetek enyhültek, azonban két hétre rá a macska egyszer csak levizelte az ágyunkat, majd arra lettünk figyelmesek, hogy rengeteget iszik és egyből ment az alomba, vizelni azonban nem tudott. Elvittük megint az állatorvoshoz, aki vérvételt és vizeletvizsgálatot rendelt el. Az eredmény alapján a fehérje szintje alacsonyabb a normálisnál, de a vesefunkció rendben van. Az orvos húgyúti fertőzést állapított meg. Ekkor a macska a két héttel ezelőtti mérlegeléshez képest ismét fogyott, 2,85 kg volt. Kapott antibiotikumot és fájdalomcsillapítót. Ma ért véget a tíz napos kúra, hétfőn visszük vissza kontrollra. Az antibiotikum kúra második napjától nincsenek vizelési gondjai. Közben a héten megint kétszer hányt és kétszer hasmenése is volt. Ma este vettük észre, hogy a nyakán egy foltban kikopott a szőre (1x4 cm). Nagyon megijedtünk és most már ötletünk sincs, hogy mi okozza ezeket a gondokat. Nem tudodm hány kiló lehet, de egyre soványabbnak tűnik. Féreghajtót tavaly ilyenkor kapott Kanadában, az éves kombinált oltást, veszettség elleni oltást, valamint macskaleukózis elleni oltást is ekkor kapta. Valamiért az ottani oltás három évig véd az oltási könyv szerint. Van esetleg valami ötletük hogy mi okozhatja ezeket a tüneteket? Előre is köszönöm válaszukat! Tisztelettel: Török Viktor

Kedves Gazdi!

A cica nyakán lévő szőrkopás akár úgy is összefügghet a betegségével, hogy a cica pajzsmirigye megnagyobbodott és hyperthyreózisa lett, ezen kívül akár cukorbetegség is állhat a sok ivás-sok vizelés tünetei mögött. Speciális vérvizsgálat (pajzsmirigy hormon mérés), scintigráfiás vizsgálat tudja kimutatni norvég állatorvosa (is) a hyperthyreózist, a cukorbetegség vércukorszint méréssel, egyéb vérparaméterek mérésével, vizeletvizsgálattal kimutatható. Ha esetleg itthon járnak, ajánlom endokrinológiai szakrendelésünket.

jelige: tej
2016-05-09
Jónapot, ha kutya, macska mérget evett, akkor jó, ha tejjel rögtön megitatom az állatorvos hívása előtt? Köszönöm.

Kedves Gazdi!

Attól függ, hogy milyen mérget evett. Nem mindig hatásos, de a méreg felhigítására alkalmas lehet időlegesen, amíg állatrovoshoz viszi a beteg állatot. Nem ajánlom, hogy háznál várja az állatorvost, az igazán hatásos beavatkozásokra, mint az altatás, gyomormosás, infúziós kezelés, stb. csak kórházi körülmények között van lehetőség!

jelige: kellesz nekünk
2016-05-09
Két éve ivartalanított kandúrunk időről időre visszatérő betegsége a húgykövesség( húgykövesség?) Hónapok óta uropet illetve urocid paszta. Altatásban végzett katéterezéssel megoldódtak a gondok... most aggódom! Az elmúlt négy napban tegnappal bezáróan három napon katéterezés. Első kettő altatásban, a tegnapi ébren.. Katéteren keresztül, igaz nyomásra, de szépen ürült a vizelet és nem csúnya. Aztán otthon guggolás az alomban.. itt -ott... és cseperésző vizelet. A doktor úr átöblítette antibiotikumot kapott.. szóval nem akarom megbántani, rengetegszer és áldozatkészen segített már.. De félek, hogy ez így nagyon nem jó.. nagy a felelősség. Tanácstalan vagyok és aggódom nagyon.

Kedves Gazdi!

Nagyon gyakori sajnos ez a húgyuti elzáródás kandúr cicáknál. Legjobb lenne, ha ilyen esetben kórházi felvételre is lehetőség lenne, ahol altatásban ki lehet varrni a katétert, majd műtéti gallért lehet adni a cicára, és a húgyuti fertőzés rendeződéséig kórházban maradhat, amivel elkerülhető, hogy újra és újra altatni és katéterezni kelljen. Fontos a hosszú antibiotikum kúra, van, hogy akár 2-3 hétig is szednie kell a cicának a megfelelő antibiotikumot (legtöbbször enrofloxacin, 5mg/kg adagban napi 1x)

Van műtéti megoldása is a visszatrő húgyuti fertőzésnek és húgykőképződésnek, ekkor sebészileg megnyitják a húgycsövet a hason, és ettől kedzve "szabad" utja van a húgyköveknek. Ezt csak végső esetben, és csak  nagy gyakorlattal rendelkező sebésszel jó végeztetni, nem egy általános, rutin műtét, amit egy általános állatorvos is végez. Ha nem sikerül a speciális diétával (pl. Royal Canin Urinary) , vizeletsavanyítással sem eredményt elérni és folyton visszatér a húgykövesség, akkor kérjék, hogy küldje Önöket tovább olyan rendelőbe, állatkórházba, ahol ilyen műtétet végeznek.

jelige: Ralfi
2016-05-09
Tisztelt Doktor úr/nő! Két hete esett ki két (jól lakott) kullancs a kiskutyámból. Az egyiknek a helye már elmúlt, de a másiké nagyon csúnya( és viszket neki). Sebes, eleinte azt gondoltam, hogy nagyon kapaszkodott a kullancs és annak a helye gyógyul, de már aggódok érte. Az étvágya nem csökkent (talán egy minimálisan, de az akár a meleg miatt is lehet ?!), elég mozgékony is, nem vettem észre, hogy bágyadtabb lenne. Amennyiben lyme kóros (mivel úgy tudom az embereknél az okoz a csípés helyén egy "udvart") mivel járna a kivizsgálása? Azt olvastam, hogy vérvizsgálat kell, ez milyen költségekkel jár? Leírná nekem, hogy mekkora költséggel jár a kivizsgálása??  Kérem ne gondolja, hogy anyagias vagyok, csak képben szeretnék lenni az árakkal! Köszönöm szépen, hogy időt szakít a levelemre!  Köszönettel, Róth Mónika

Kedves Gazdi!

Embereknél az úgynevezett kokárdajel szokott a Lyme-kórral fertőzött kullancs bemeneti helye körül kialakulni, amely egy vándorló bőrpír, nem kis helyi gyulladás, "gumó", amely kutyáknál szite mindig marad a kullancs bemeti helye után. Utóbbi egy kis helyi gyulladás, a másik, a Lyme-kór kokárdája egy baktérium által okozott fertőzés. Mindazonáltal kutyákban is okozhat megbetegedés a Lyme-kór kórokozója, a Borrelia burgdorferi . Erről és az egyéb, kullancsok okozta fertőzésekről, pl. a Lyme-kórnál sokkal gyakoribb Babéziózisról bővebben olvashat ITT!

Vérvizsgálattal lehet a Lyme-kór okozta áthangolódást mérni, ennek ára rendelőről rendelőre változik, nálunk 8500 ft jelenleg az ára. Lehetőség van még a kullancs vizsgálatára gyorsteszttel, amely kimutatja, hogy Lyme-kórral fertőzött volt-e a kullancs, ennek ára nálunk 1500 ft.

jelige: broadline
2016-05-09
Broadline macska spot on jó rühatka ellen is? Köszönöm válaszukat!

Kedves Gazdi!

Nem, legjobb tudomásom szerint csak bolhára, kullancsra, szívférgekre és bélférgekre törzskönyvezett ez a készítmény, de előfordulhat, hogy "off-label". vagyis a hasnálati utasításán kívül hatásos a rühatkákra, mi nem próbáltuk, Strongholdot vagy Advocate-et szoktunk erre használni.

jelige: morgó
2016-05-09
Előre is köszönöm vàlaszàt! Falun lakom. 5 kinti cicàm van/volt. 2 éves ivaros kandùrok. Jönnek mennek egész nap a szomszédsàgban, mint az ilyen helyen lenni szokott. Enni és inni viszont az előtérben kialakìtott helyen tudnak. Rossz idő esetén is bent tartózkodnak. Féreghajtót, oltàst, frontline az élősködők ellen rendesen kapnak. Egerészni még nem làttam őket. Friskies és Whiskas termékeket fogyasztanak kizàrólag. Tàp és víz egész nap van előttük. 2 nappal ezelőtt egyik cicàm eltűnt. Egészséges (annak làtszott), élet vidàm, erős , gyönyörű macska. Jó 2 nap utàn került elő. Nem ismertük meg. Elfogyott a cicàm, meg picit sàntikàlt a hàtsó làbàra. Nem evett érkezés utàn, csak sokat ivott. Utàna jobban megnéztük rögtön tudtam, nagy baj van. Hivtam orvost. Ezutàn felgyorsultak a dolgok. Elkezdte húzni egyik majd mindkét lábàt, mellső làbaitól lefelé "lebénult". Szemhéja nem mozdult nyitva volt a szeme, csak feküdt. Kétszer próbàlt "szólni". Rózsaszínes sàrgàs víz(elet) szerű jött belőle, ezutàn elment. Kb 30 perc alatt megvolt a baj. Értetlenül àllunk az eset előtt. Nem értjük mi történhetett. Először semmi baj, hirtelen lebénul egyik majd mindkét làbàra. Kihűl, pislogni nem tud, majd elveszítjük...Mi vàlthatta ezt ki? (mérgezés, baleset, betegség). Kérem segítsen nem hagy nyugodni a kérdés. Köszönettel: Morgó

Kedves Gazdi!

Nagyon-nagyon sajnálom a történteket!

Sajnos nagyon sok minden szóba jön, minden, amit felsorolt. Baleset, mérgezés, de még a veszettség is felmerülhet, a bénulásos tüneteknél, oltatlan macskánál ez is felmerülhet, ezügyben a macskát ellátó állatorvosnak kell kezdeményeznie a hatósági állatorvosnál az eljárást legjobb tudomásom szerint. Baleset is okozhatta, amely a gerincvelőt, és az agyát is érintette, méreg is, amely esetleg okozhat iderendszeri tüneteket, de csak egy szakszerű boncolás tudna igazán választ adni.

jelige: cica
2016-05-09
Tisztelt Doktor Úr! Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy fél éves cicám 3 hete medencetörést szenvedett. A csont összeforrt és lábra is állt, azonban a széklete bele sült. Állatorvos csak a paraffin olajat ajánlotta, de eddig semmi hatása. Tejtermékekkel is próbálkozunk, de csak pár csepp széklet jön ki neki. Beöntés nem segitene? Vagy esetleg tud valamit javasolni? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

De, beöntés is segít, sőt, ez az egyetlen módszer, ha a medence törés után nem sikerül a bélsár ürítés és még nem kell műtéti úton eltávolítani a bélsarat, illetve átmesszírozni a belet. Segít még a fájdalomcsillapítók adása, hosszútávon a magas rosttartalmú táplálék (pl. búzakorpával, utifűmaghéjjal dúsítva, vagy állatorvosi Fibre response táp), de nagyon kellene egy röntgen vizsgálat annak tisztázására, hogy jól forrt-e össze a medence. Ezt legjobb ortopédiában is jártas, csontműtéteket végző állatorvosnál megcsináltatni, aki szükség esetén operálni is tudja a cicát. Ilyet talál ITT!

<< <  3 / 458 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.05.12
Eltűnt május 8-án a kiscicánk:( Sajnos kijárós cica, de estére mindig hazajött, főleg, ha hívtam. Most sajnos nem jött haza, azóta sem:(. Fekete színű, ivartalanított nem túl nagy, lány. Kb 8,5 éves, Cila névre hallgat, (gyerekként sokat hívtam így, a neve helyett, és így Cila lett) Valamilyen allergia miatt ki van kopva a szőr a hasánál, most vinnénk vizsgálatra. A 22. kerület, Kossuth Lajos utcából tűnt el. Rettenetesen várjuk haza:( Kérlek titeket, ha találkoztok hasonló cicával hívjatok a 06/70-667-5404 vagy 06/70-573-0377-es számon.
2016.04.04
2016. 03.26. délután óta keresem a macskámat: Sziámi és házi macska keveréke, drapp színű, de cirmos jegyek is láthatók rajta, farka fekete szürke csíkos,orra narancsos rózsaszín, profilja jellegzetes, kissé domború orrhát, szeme kék, de a jobb szem szivárványhártyáján van kis barna pigment a külső szemzug irányában. 3 éves ivartalanított kandúr, nevére hallgat (Ciceró), nagyon beszédes, kérdésre kettő rövid nyávogással válaszol, általában kedves és félénk. Lábai kicsit rövidebbek, hátsó lábainak ujjait szereti széttárni.Chipje van: 900000000013154, ki is lehet tapintani.  Segítségüket köszönöm! Dr Bakó Diána 30/4231794 v 30/4059145
2016.03.07
Elveszett kedvencünk Remington, kicsit félős világos zsemle színű labrador keverék, nincs rajta nyakörv, de csippezve van. Budafokon a kertből eltűnt reggelre. Aki látja vagy felismeri a leírtak alapján kérem jelezzen telefonon: 0630-681-8787. Köszönjük.