Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Macska
2017-12-28
Üdvözletem! Van két macskám akik bent vannak a házban. Nem is igazan mennek ki csak hámmal. A kérdésem az lenne, hogy mit kellene tennem ahhoz hogy hízzanak? Nem mondom azt hogy soványak, de az átlagnál vekonyabbak. Eleinte nem pontos időben kaptak enni, hanem mindig volt előttük kaja, akkor ettek amikor akartak. Kb 2 hónapja ezen változtattam es napi 3x adok nekik enni, de megsem változott semmi. Egy kinti macska aki nem az enyem, hanem csak etetem, mert a gazdáját nem érdekli O ugy nez ki mint egy tank. Pedig ugyanazt a kajat kapják. Wishkas,Kitekat, Friskis többnyire száraz tápot. Havonta egyszer pedig tasakosat. Nem tudom mennyire fontos de az egyik cicamat műtöttek mert hugyhólyag gyulladása volt, azóta gyógyszeres tápot eszik. De elotte is szolid kinézete volt. Feregtelenitve vannak. Nem betegek. Esetleg lenne valami tanácsa a szamomra, mit kene máshogy csináljak?

Lehet, hogy semmit nem kell tegyen és mindkét cica tökéletes kondícióban van, hiszen Ön írja, hogy nem soványak .... A legtöbb gazdi és állatorvos örülne, ha a cicák többsége ideális kondícióban élne és nem nézne ki tankszerűen.

Az első 2 tisztázandó kérdés az lenne, hogy megfelelő mennyiséget esznek-e a cicák, vagy étvágytalanok - illetve, hogy valójában beszélhetünk-e kóros soványságról, vagy egyszerűen csak alkati dologgal állunk szemben. Étvágytalanság miatti soványodást temérdek betegség okozhat (az adatlap szerint a néha sétáltatott cicák nem kapnak minden évben védőoltást) - de jónéhány olyan betegség is van, ami megszokott, vagy akár túlságosan is jó étvágy mellett eredményez fogyást. Részletes vizsgálatok (fizikális vizsgálatok, vér/vizelet/széklet labor, vírustesztek, egyéb kiegészítő vizsgálatok .....) szükségesek az ok megtalálásához.

Állatorvosa nélkül mindez nem fog menni.

Macskatartóknak

jelige: tengerimalac
2017-12-28
Tisztelt Doktornő/Úr! 5 éves hím tengerimalacomnál 22-én hasmenést és mozgás koordinációs próblémákat(szélütés)tapasztaltam.23-án elvittem állatorvoshoz ahol kapott antibiotikumot és probiotikumot amit már vízzel megivott.Még mindig hasmenése van. A széklete bűzös,a színe normális de ragacsos,puha.Szénát és tápot eszik az étvágya jó,eleget eszik.Az lenne a kérdésem,hogy banánt esetleg kaphat-e,mert az jó a hasmenésre ill.széntablettát. Egyhelyben fekszik és amikor megakar mozdulni dülöngél,az orvos azt mondta,hogy ez el fog múlni,de eddig nem nagyon javult az állapota. Válaszát előre is köszönöm.

Jelezze állatorvosának a malacka jelenlegi állapotát és megfigyeléseit.

Nem látok ugyan komoly veszélyt a banán, sem a széntabletta etetésében, de ezt a kérdést is a kezelő orvosának kellene feltennie, és az ő véleménye lesz a mértékadó ezügyben is.

Egy 5 éves tengerész esetében a leírt tünetek akár komoly betegséget, elváltozást is jelezhetnek, az sem kizárt, hogy ezek felismeréséhez további vizsgálatok szükségesek.

jelige: Morzsi15
2017-12-28
Tisztelt Doktor úr! Van egy " éves Labrador kan kutyánk, mikor vettük egyik szeme kissebb volt, amikor az állatorvos jött oltani mutattuk neki , mivel érezhető volt hogy nem lát rendesen. Az orvos mondta hogy "van ilyen, kissebb" De valami barnás hártya körbe nőtte a szemét, már akkor is lehetett látni de utánna még jobban, csak kis lyuk látszik a barna részből... Most a jó szemén is először a fehér részen nővi be ez a barna hártya, és utánna gondolom ránől a barna részre is mint a másiknál... Szóltunk az orvosnak, hogy jöjjön ki és nézze már meg, de még nem tudott /nem is nagyon akar szerintem/. De szállítani nem nagyon tudjuk nincs pórázhoz , vezetéshez szokva, A nagy udvarra van ki engedeve, szaladgálni, amúgy nem kenelben van hanem ólban de nagy helye van több négyzetméter futkosó része is van. Tanácstalan vagyok mi lehet. Mi lehet mit tudok csinálni? Nem találok ilyet ,barnás hályog ami a szemet először a fehérlye részen nőtte be , hátúl is, úgy nől rá a barna részre. Válaszát előre is köszönöm! Andi

Nem csodálom, hogy állatorvosa ódzkodik egy helyszíni "szemészeti vizsgálattól" pláne  egy pórázhoz sem szokott kutya esetében. Egy ilyen megtekintés során legfeljebb annyit tehet, hogy jelentős veleszületett, vagy szerzett elváltozást ismer fel a kutya egyik szemén - és szemészeti vizsgálatra irányítja Önöket.

Csak így derülhet ki, hogy milyen jellegű elváltozás jelentkezett a kutya szemén, ez milyen fokú látáskárosodást okoz, és az is, hogy lehet-e ez ellen érdemben tenni.

Otthon, vagy az internetről nem fog megoldás születni.

Ha valóban érdekli a probléma, úgy változtassa a Google keresőben a kulcsszavát a következők szerint:

állatorvosi szemészeti szakrendelés

jelige: Buscopan comp AUV
2017-12-27
A Buscopan comp. injekció használati utasításában tényleg benne van a macska? Én olyat találtam, ami meg is tiltja a macskák kezelését vele! Tudna linket küldeni? Köszönöm

http://www.rhonevet.hu/uploadedfiles/customitem_24_Cofacalcium%20injekci%C3%B3%20A.U.V..PDF

Elnézését kérem, tévesen tájékoztattam.

A Google-ba a: "buscopan compositum injekció , használati utasítás " keresőszavak beírása után jelenik meg az oldal, én pedig nem vettem észre a megnyitás után, hogy nem a Buscopan, hanem a Cofacalcium leírását olvasom.

A helyes adatokat az alábbi oldalon találja:  https://myhealthbox.eu/hu/gy%C3%B3gyszer/buscopancomposituminjekci%C3%B3auv/3387698

A használati utasítás szerint a célállatfajok : Ló zarvasmarha, sertés és kutya, és macskának nem adható.

jelige: étvágytalanság
2017-12-27
Kedves doktor úr!Kérem segítsen mi okozhatja a 12 éves cicámnál hogy az elmúlt hetekben alig eszik,éhes mert kéri az ennivalót,de csak belekóstol és ott hagyja,próbálkoztam rengeteg féle fajta ennivalóval,van egy kis ínygyulladása de ha az lenne az ok gondolom nem bírna szárazat enni,abból pár szemet eszeget.vérvétel nemrég volt,veseértékei jók milyen betegség tünete lehet még ez ?mivel javíthatnám az étvágyát ?köszönettel Éva

Hát akár az ismert ínygyulladás is okozhatja a leírt megfigyelését ...... és sajnos ezen kívül igen sok egyéb betegség is, pláne egy oltatlan cica esetében.

Nem étvágy növelésre van szükség, hiszen Ön is írja, hogy alapvetően megvan az étvágya a cicának, hanem a részletes állatorvosi vizsgálatok (fizikális vizsgálatok, vér/vizelet/széklet labor, vírustesztek, képalkotók .... esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok ...) segíthetnek a probléma megtalálásában, és ezek után, ha sikerül helyreállítani a cica egészségét, úgy az elfogyasztott táplálék is újra normalizálódhat.

jelige: depo provera
2017-12-26
Üdvözletem, szuka ivarzáselnyomásra ugyanúgy használható a Depo-medrone helyett a humán Depo-provera injekció? Köszönöm

Sokkal inkább ugyanúgy nem hazsnálható .....

A depo-medron épp úgy, mint az összes többi hosszú hatású progestin készitmény gyakori és súlyos szaporodásbiológiai, onkológiai, endokrinológiai szövődményeket idézhet elő. Ezért sem alkalmazzák már. Mellékhatásai között a gennyes méhgyulladás, emlődaganat, méhdaganat, cukorbetegség, pajzsmirigy müködészavar szerepel. Ezek a humán készítmény esetében is fennállnak, emiatt az alkalmazása semmiképpen sem javasolt.

jelige: Busc. comp.
2017-12-26
Jónapot, macska kaphat Buscopan comp injekciót? Köszönöm
Igen, a használati utasítás szerint a macska is az engedélyezett cél állatfajok között szerepel.
jelige: Visszaeső macskanátha, szőr hullás
2017-12-26
Tisztelt Orvosok! Sajnálom, hogy az ünnepek alatt kell zavarnom kérdésemmel, de a karácsony miatt a kezelő orvosunkat nem érem el. Előzmények: kismacska lassan 4 honapos lesz, nagyon korán került hozzánk, gyakorlatilag a kezdetektől macskanáthás, későn ismerték fel a betegséget a jó kedv, éves és ivás miatt. Akkor kapta az első kezelést amikor már egész testében megfeszülve fuldoklott. Először csak vetri cseppeket kapott majd, jött az SOS antibiotikumos injekció ezt követően egy 1hetes gyógyszeres kezelés majd mivel nem múltak a panaszok még 1 hét gyógyszeres kezelés. Majd egy hét pihenő ami alatt szintén volt legalább napi 1 tüsszentés, ekkor már elmúlt 12 hetes így az orvosunk beadta az első kombinált oltást és várt volna minket vissza 2 hét múlva a következőre. De az oltás után 1 héttel újra nagyon beteg lett, fröcskölve tüsszentés fulladás, így vissza mentünk és újabb 1 hét antibiotikum amiből 10 nap lett. Javulni látszott a helyzet, olykor még volt tüsszentés de száraz és ritkán. Viszont tegnap újra elkezdte az intenzív tüsszögést, ráadásul észre vettem a bal szeme felett egy szőrhiányos gombostűnyi foltot. Mondanom sem kell, hogy majd 3 hónapnyi küzdés után ez már hab a tortán, főleg itt az ünnepek idején. Nem értem miért nem gyógyul a cica, mi ez a szőr hullás??? 3 antibiotikum kúra és jele sincs a teljes felépülésnek... 29-én tudunk visszamenni az orvosunkhoz, akkor rendel először. Mit fog tenni fel ír egy újabb antibiotikum kúrát?? Rengeteg gyógyszert tápláltunk ebbe a kis szervezetbe, gyanítom ez sem túl egészséges már. Lesz még valaha a kiscicánk egészséges? Mi lehet ez a foltban lévő szőr hullás? Egyébként a kihullott részén nincs seb, nem hámlik. Kicsit úgy érzem, nem kapjuk a megfelelő ellátást és ez nem az orvos hibája, de a kismacska mindenkit megtéveszt azzal, hogy virgonc-játékos, jól eszik és iszik, így úgy vannak vele itt nincs komoly gond akár egyedül is leküzdi a betegséget,csak épp ez a hozzá állás vezetett oda, hogy eleve későn ismerték fel a betegséget. Kérem segítsen!

Leírása alapján sem én sem senki más nem képes eldönteni azt, hogy a cica "csak visszaeső vírusos macskanáthában"  szenved-e, vagy esetleg más veleszületett, vagy szerzett betegség is áll-e a háttérben.

Nem kétlem, sőt igen valósznű a vírusos macskanátha jelenléte, de sajnos emellett lehet egyéb vírusos, vagy akár parazitás (gombás, allergiás, autoimmun .... ???)  kórkép is mellette, ami  miatt vissza-vissza esik a cica.

Tartok tőle, hogy részletes, szisztematikus kivizsgálás fog következni, és csak ezután lesznek megfogalmazhatóak az esélyek, és tennivalók.

jelige: Szorulás
2017-12-26
Üdvözlöm.8 hetes palotapincsinknek szorulása van.Kutya konzervet és felvágottakat kapott tegnap.

Valószínűleg közben megoldódott a nagy gond .... ha nem, úgy kefír, yoghurt, esetleg egy kis tej, tejszín itatásával lehet otthon segíteni. Mellette mozgatni kellene a kölyköt és langyos vizes vattacsomóval masszírozgatni a pocakját, és a végbél környékét.

Ha ezek az otthoni praktikák néhány óra alatt nem vezetnek eredményre, úgy fel kell keresni az állatorvosi ügyeletet.

Majd érdemes lesz csak kölyök kutya tápokkal etetni az apróságot.

Kutyatartóknak

jelige: Sz. Rebeka
2017-12-25
Kedves Doktor Úr/Nő! Ajándékba kaptam egy kb. 2-3 hónapos fiú cicát, semmi baja nem volt, míg csütörtökön (2017. 12. 21.) hajnalban elkezdett hányni kisebb darab hajguminak tűnő dolgot, de ételt viszont nem hányt vele. Aznap kora délután elvittük állatorvoshoz, aki meghánytatta, majd hányás csillapítót adott neki és paraffin olajat. Nem láttunk rajta változást, így 4 óra körül visszavittük ugyanahhoz az orvoshoz, adott neki szőroldó pasztát. Másnapra jobban lett, evett-ivott, játszott is és wc-zni is tudott. Majd szombaton hajnalban ismét hányt, ekkor semmi nem volt a hányásban. Szombat reggel még evett egy kis főtt tojást, ivott és wc-zett is, majd olyan 11 óra körül megint elkezdett hányni, nem akart enni és inni sem. Este elvittük állatkórházba itt nyíregyházán, ultrahangozták, amin kiderült, hogy semmi kóros elváltozás nem látható a gyomrában. Kapott görcsoldó injekciót (Buscopan), és megint kapott pasztát. Mikor hazaértünk megint elkezdett hányni, úgy hajnal 2-3-ig azóta nem hányt. Enni még mindig nem akar, wc-n sem volt, inni viszont iszik. Mit tudna javasolni, mit tegyünk? Válaszát előre is köszönöm.

Mivel a kölyök kandúr oltatlan, talán parazitáktól sem mentesített, ráadásul hajgumikat is láttak a hányadékban, így sokféle ok állhat a tünetek hátterében, még az sem kizárt, hogy egynél több ok.

Ráadásul a hajgumi nem feltétlenül látszik ultrahang, és röntgen vizsgálaton sem.

Nincs más ötletem, mint ha fennállnak  a tünetek, úgy érdemes lenne visszavinni az ügyeletet tartó nyíregyházi állatkórházba, hogy kiderülhessen a cica baja, és lehetőség szerint meggyógyíthassák őt.

Macskatartóknak

jelige: kormi
2017-12-25
Tisztelt Doktor Úr! 13 éves puli kutyusom széklete nyálkás volt a mai napon. A kutyus jól van, jó az étvágya, vidám. A széklet normális állagú volt, rajta kicsit nyúlós váladék. Megijedtem, igaz ritkán előfordult,de nem tulajdonítottam neki jelentőséget, mert csak kevés volt, most viszont elég sok. Mi okozhatja? Jelen pillanatban nem tudom állatorvoshoz vinni. A kutyus elég kevés vizet iszik. Tisztelettel várom válaszát.

A megfigyelt elváltozásokat a székleten okozhatja olyan banalitás, mint ha az Ünnepek alatt változott az étrend, és a megszokott tápja mellett az asztalról is kap néhány falatot a Kormi, ami megzavarja a kutya emésztését. Ennek lehetőségét Ön és Családtagjai tudhatják, nekem nincs erről információm.

Ha nem történt hasonló "bűnözés" a veterán Puli étrendjében, úgy sajnos többféle eredetű bélgyulladás, egyéb gyomor-bélrendszeri betegség gyanúja is megállhat.

Ha az otthoni diéta, kefír/yoghurt etetése nem oldja meg gyorsan a problémát, súlyosbodnak a tünetek, vagy új tünetek is megjelennek, úgy nem túlzás felkeresni az állatorvosi ügyeletet sem.

jelige: Tejföl tolvaj
2017-12-22
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! 4 éves sziámi cicám tejfölt lopott, amire minden jel szerint allergiás. Hatalmasra puffadt a hasa és kemény. Lehangolt lett, látszik, hogy fáj neki :( Az lenne a kérdésem, hogy espumisan gyöngyöt és nospát adhatok-e a cicának? Esetleg glicerin kúp segíthet-e? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Sajnos tegnap délután küldött üzenetére csak ma reggel tudok válaszolni.

Ha espumisan és no-spa beadásával, vagy anélkül még nem szűnt meg a haspuffadás és lehangoltság, úgy mielőbb keresse fel állatorvosát.

Tegnap délután talán még idejáben írhattam volna, hogy ne adja a humán gyógyszereket a cicának, nagyon nehéz ezekkel a megfelelő adagolást megtenni.

Azt remélem, hogy mostanra akár már spontán megoldódott a probléma. Ha nem így történt, akkor azt sem tartom kizártnak, hogy alapvetően nem a tejföl lopás okoz ilyen súlyos tüneteket, csak véletlenül esett egybe a tolvajlással a tünetek jelentkezése.

Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja kideríteni, hogy mi okozza a problémát, és ezután remélhetőleg hatékonyan tud is tenni ellene.

jelige: Bátor
2017-12-21
Kedves Állatorvos! Tegnapi napon sertéshúst készítettünk vacsorára. Az oldaláról levágott fehér zsír réteg (amin egy picike hús volt) egy kis darabja a földre esett és a kiscicám (8 hónapos) azt hiszem megette azt a darabot nyersen. Nagy áruházláncban vásároltuk a húst, rá is volt írva, hogy üzemi állatorvos által bevizsgált magyar termék, de rettegek, hogy a kiscicámnak baja lesz tőle. Az interneten olvastam a halálos kimenetelű betegségről amit a nyers sertéshús okoz és azt szeretném kérdezni, hogy egy bevizsgált, magyar terméktől, ami védőgázas csomagolásban volt, lehet-e a baja a kiscicámnak? Előre is köszönöm a segítséget!!!!

Azt gondolom, hogy minimális veszélyt jelent csak a leírtak alapján a nyers hús fogyasztása a cicának. Lényeges veszély akkor lenne, ha a leírtakkal szemben több alkalommal, nem kis mennyiségben, csontos jellegű, vagy belsőségeket tartalmazó, és nem megbízható helyről, nem vizsgált nyers sertés, vagy főleg vaddisznó húsát fogyasztaná a cica.

A leírtak alapján mind az Aujeszky vírus, mind esetleges parazitákkal, patogén baktériumokkal történő fertőzésnek gyakorlatilag alig van esélye.

Az " ördög nem alszik alapon " - és csak, ha bármi eltérést, tünetet észlelne a cicán, úgy forduljon állatorvosához, és említse a nyers hús kalandot is.

jelige: Utazás macskával
2017-12-21
Kedves Doktor Úr! Van egy 1,5 éves 6,5kg-os bengáli macskám, aki annyira fél az autós utazástól,hogy legútobbi alkalom folytán hiperventillált. A hétvégén 2,5 óra hosszú utazás áll előttünk és az állatorvos által korábban ajánlott Kalm Aid paszta hatástalannak bizonyult. Érdeklődnék,hogy adhatok-e a macskának negyed szem Xanax nyugtatót? Válaszát előre is köszönöm.

Nem ajánlom.

Kérdezze meg állatorvosát, mit ajánl a cicának, ha a Kalm Aid nem bizonyult korábban hatásosnak. Nem tartom kizártnak, hogy akár a Feliway spray, akár más orvosa által ajánlott szer megfelelő hatékonyságot mutat.

Nem kérdezte ugyan, de muszáj ajánlanom a csak lakásban tartott cica védőoltásait is. Ha el sem hagyná a lakást, akkor is haza lehet neki vinni fertőzéseket, pláne ha időnként meg is utaztatjuk.

Macskatartóknak

jelige: mikor tüzel megint?
2017-12-20
Köszönöm, és mennyi idő múlva szoktak újra tüzelni általában a szukák ellés után? (ha 6 hetesen el lett választva a kiskutya és semmi probléma sincs) Köszönettel

Ezesetben, ahogyan Ön is tudja és említette a vemhesség és a problémamentes laktáció nem befolyásolja lényeges mértékben a következő tüzelés várható időpontját, tehát a megelőző tüzeléstől számított 6 hónappal, a vemhesség majd 1.5 hónapos laktáció után 2.5 hónappal várható a következő tüzelés.

jelige: gyomorsav
2017-12-20
Üdvözlöm. 6 éves kandúr macskámnak gyomorsav túltermelődését megállapították az állatorvosok. Emiatt krónikus gégegyulladása van. Sokat eszik és kapkodva, és sokat mosakszik. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen ételekkel kellene etetni, esetleg több száraz tápot, vagy több konzervet adni neki? Főtt csirkemellet is nagyon szereti, mennyire jó ez neki? Az állatorvosunktól csak Quamatel Minit-t kapott, de nem segített neki. Remélem tud segíteni. Várom a szíves válaszát. Köszönöm. Jázmin

Biztosan nem tudok segíteni, mint ahogyan senki más sem tud egyhasonló rovatból.

Segíteni állatorvosai tudnak, akik tisztában vannak a cica betegségével, és akik a kezelést ajánlották. A kezelés mellett a cica táplálását is velük érdemes tisztázni.

Az én fő aggályom  az olvasottakkal kapcsolatosan annyi, hogy a cica az adatlap szerint oltatlan, és sajnos több vírusos betegség esetében a garat-  és gége gyulladás jelen lehet.

jelige: depo-promone
2017-12-20
Köszönöm, azt írta beadható 4,5 hónapra ellést követően, itt nem ivarzás után 4,5 hónapra-ra gondolt? Mert akkor már szerintem ivarzás lenne, hiszen 6 havonta ivarzik általában a kutya, és 2 hóig vemhes. És nem akarjuk az ivarzást megvárni a szurival.

A szukák jellemzően akkor tüzelnek 6 havonként, ha közben nem vemhesülnek, vagy, ha vemhesülés után elvetélnek, vagy korai kölyökelhullás jelentkezik

Ezért fontos adat állatorvosának az, hogy élnek-e  kölykök, szopnak-e még, vagy már leválasztották őket ......  és ezért válaszoltam azt, hogy ha mégis megkockáztatják a Depo-promone injekciót, úgy akár korábban is beadhatják.

Igen sokszor előfordul, hogy a kölykök, vagy néhány kölyök  nem kerül leválasztásra 6-10 hetes korában, hanem ezután is szopja a szukát. A hosszas laktáció pedig késlelteti az ivarzás megkezdődését.

Gondolatok az ivartalanításról

Kutya születik

Nőstény állatok ivarszervi daganatai

jelige: Zizi
2017-12-20
Üdvözlöm! Kettő éves Bishon Frise kutyusunk nagyon furcsán viselkedik 4 napja. A papucsomat úgy kezeli, mintha kiskutyái lennének. Már nem játszik, nem jön be a szobába, csak a fekhelyén fekszik, és vigyáz a "kölykeire", átöleli és olyan óvatosan bánik velük, mintha a kicsinyei lennének. Nincs ivartalanítva. Mi lehet a baja? Elég sokat van egyedül, mert reggeltől estig dolgozunk,gyerekeink iskolába vannak. Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát. Tündi

A Zizin az álanyaság tüneteit tapasztalja.

Nem veszélytelen állapot, hiszen a tejmirigyek is megduzzadnak ilyenkor, tejszerű váladékot termelnek, begyulladhatnak, a későbbiekben akár daganatos elváltozást is szenvedhetnek.

A teendő ilyenkor is az, hogy jelzi a megfigyeléseit állatorvosának. Ő gyógyszeres támogatást is tud nyújtani (prolaktin gátlók) , és tanácsait megfogadva otthon Önök elveszik a papucsokat, játékokat ("kölyköket"), áthelyezik a kutya fekhelyét, többet mozgatják, "ridegebben" bánnak vele .....  hogy mielőbb elapaszthasson.

Célszerű lesz néhány hét múlva ivartalanítani is a Zizit.

A vemhesség és álvemhesség kialakulása kutyában és macskában

Gondolatok az ivartalanításról

jelige: Tuci
2017-12-19
Tisztelt Doktor úr! 10 kg-os, 3 éves tacskó keverék, füle tövében bőrgyulladás keletkezett, csomószerű, váladékozott, nem fáj a kutyának. Az állatorvostól kapott injekciót (antibiotikum) és írt fel neki augmentint (250 mg/125 mg) naponta kétszer kell szednie 7 napon át, valamint canesten plus kenőcsöt. Szeretném megkérdezni, hogy biztosan beadható a kutyának a 250 mg-os augmentin napi kétszer? Nem lesz tőle baja? Gyors válaszukat előre is köszönöm!

Én sem és azt gondolom más állatorvos sem szívesen bírál felül gyógyszeres kezelést, gyógyszer választást, sem dózist.

Ehelyett én egy gyors telefont ajánlok. Kérdezze meg a kezelőorvost, hogy jól értette-e a kezelési ajánlatát.

Tucinak pedig mielőbbi gyógyulást kívánok, és remélem, hogy nem kell operálni a váladékozó, csomószerű területet.

jelige: depo-promone
2017-12-19
Köszönöm, semmi különös helyzet nincs, általában mikor kell beadatni a Depo-promone szurit fialás után? Tüzelés után tudom, hogy 4,5 hónapra kell, de ellés után nem tudom./ szoptat a kutya? nem, elvetélt? nem, méhinvolúció? rendben, emlők állapota? rendben, májparaméterek? rendben, esetleges egyéb eltérések? nincs, /

A "semmi különös helyzet" esetében is állatorvosa véleménye a meghatározó.

Persze, be lehet adatni vizsgálatok nélkül akár 4.5 hónapra is az ellést követően, sőt be lehet az injekciót adatni akár 3 hónapra is attól függően, hogy hány hetes korban választották el a kölyköket, vagy ha elpusztultak a kölykök.

És azután sajnos sokszor lehet operáltatni először a gennyes méhgyulladást, majd ha megéri a kutya, akkor az emlőtumorokat is.

Egy-egy Depo-promone injekciós kezelésnek is jelentős kockázatai vannak, főleg előzetes vizsgálatok nélkül - de a rendszeresen ilyen módon kezelt szukák nagyon ritkán ússzák meg komoly betegségek nélkül.

jelige: hasmars
2017-12-18
3 éves szuka ivartalanított kutyánknál augusztus óta időszakosan fellángolva székelési panaszokat figyelünk meg. Bűzös hasmenése van, többször élénkpiros friss vérrel, ami nyákos. Pár nap múlva normál széklete van. További panaszai: hangos gyomor/bél kurtyogás (99%-ban hajnalban jelentkezik). Rendszeresen bűzmirigy-ürítésre visszük állatorvoshoz, illetve táp és egyéb pollenallergiája is van (ezért nagyon sokat vakarózik és nyalogatja a mancsait), ezért hipoallergén és gluténmentes valamint szójamentes táppal etetjük. Augusztus végén volt egy teljes átfogó laborvizsgálata a bélsárra, ami negatív lett. Közérzete jó, játékos, vidám, étvágya jó, viszont amikor hajnalba a kurtyogó hang elkezdődik (nem mindennapos), akkor az ételét sem hajlandó elfogadni és általában ezeken a napokon van hasmenése, illetve volt már ezek után a kurtyogások után hányása, ami habos-savas volt. Allergiájára Attaraxot kap.

Ha leírása alapján kizárjuk  az allergiás-, fertőző- és parazitás eredetű kórokokat - akkor is számtalan egyéb ok válthat ki időszakos véres hasmenéses tüneteket.

Állatorvosa ezzel természetesen nálam jóval inkább tisztában van, és érezhetően eddig is sokat tett a tünetek hátterének tisztázása és megszűntetése érdekében.

Attól tartok  a gyógyuláshoz még további vizsgálatokra és türelemre van szükség.

jelige: Depo-promone
2017-12-18
Érdeklődnék, hogy a Depo-promone injekciót mikor kell/lehet beadni ellés után a kutyának, ha nem szeretnénk kölyköt? Köszönöm!

A lehetséges mellékhatások miatt mi sokkal inkább a szuka ivartalanítását ajánljuk, mint a hormonális kezeléseket.

Ha ez bármi okból ne kivitelezhető - akkor a Depo promon injekcióval történő kezelést és a nyomonkövetést állatorvosával több paraméter ismeretében (szoptat a kutya? elvetélt? méhinvolúció? emlők állapota? májparaméterek? esetleges egyéb eltérések? ....) érdemes megbeszélni.

jelige: Kitty
2017-12-18
Tisztelt Doktor illetve Doktornö! Tegnap järtunk az ällatorvosnäl, de csak ma vettem eszre, h a kutyusomnak az ivarszerveböl veres nedvesseg szivärog. Mivel ezerrel pänikolok, sajnos gondolkodni sem tudok! Termeszetesen nem halogatom...! Szeretnem Önöktöl megkerdezni mik az eselyei? Lehetösegeink? Elöre is köszönöm välaszukat !tisztelettel Enimo

Ha a hüvelynílásból lát véres váladékot szivárogni, akkor nagy eséllyel húgy- ivarszervi betegségről (pl gennyes méhgyulladás, hólyag/hüvely gyulladás, tumorok ...) lehet szó.

Jelezze állatorvosának a megfigyelését, és kérje a Kitty mielőbbp kivizsgálását.

Állatorvosa , ha lesz lehetősége részletes vizsgálatokat (fizikális vizsgálatok, vér/vizelet labor, hüvelytükrözés, hasi/medencei ultrahang, esetleg egyéb vizsgálatok ....) úgy diagnosztizálni tudja a Kitty betegségét, és ezután a teendőket is megbeszélhetik.

Egy akárhány éves kutyának (macskának és embernek ...) is lehetnek esélyei a gyógyulásra a betegségétől függően.

jelige: Csöpi
2017-12-18
Üdvőzlöm. 15kg-os vizsla terrier (tacskó ?) ,3 éve ivartalanitott 6-7 éves kan kutyám mostanában lányosan pisil, azt is keveset. Egy 2o perces séta alatt egyszer pisil, nem jelöl,vagy ritkábban. A vizelete kissé zavaros, okkersárga(vagy sárga , változó).Lázat nem érzünk rajta. Kedvtelenné vált,aktivitása a korábbihoz képest kisebb , sokat alszik. Étvágytalan(korábbihoz képest , amikor "habzsolt"). Tünetek kb. 2 hete tartanak.

Temérdek betegség jelentkezhet ilyen általános tünetekkel.

Állatorvosa a kutya részletes, szisztematikus vizsgálataival (fizikális vizsgálatok, vér-, vizelet labor, képalkotók esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok ....) tudja szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni a Csöpi betegségét. Ha ez megtörtént, akkor tudják megbeszélni a tennivalókat.

jelige: Luci
2017-12-18
Tisztelt dr.úr/nő. Most 13 éves nőstény cicánk 5 éves korában került ivartalanításra. A mŰtét közben derült ki, hogy gennyes méhgyulladása volt, ezért a méhét és a petefészkeit eltávolították. A műtét jól sikerült.Az utóbbi hónapokban éjjelente a sötétben megint mákog, mint ahogy régen ivartalanítás előtt. Azóta lefogyott, fáradt, étvágytalan, sokat iszik és pisil valamint nyalogatja a fenekét.Azt szeretném kérdezni, hogy miért lehet ez, és mi a teendő? Válaszát előre is köszönöm.

Többféle betegség (húgy-ivarszervi- elváltozások, szív-, vese és májelégtelenség ..... endokrin betegségek ---- és egyebek ....) okozhatnak hasonló tüneteket egy 13 éves ivartalanított cicában is.

A teendő csak egy lehet, meg kell kérni állatorvosát, hogy vizsgálja ki a tüneteket. Ha állatorvosának lesz lehetősége részletes kivizsgálást végezni (fizikális vizgsálatok, vér-, vizelet labor, esetleg képalkotók és egyéb kiegészítő vizsgálatok ....) úgy kiderülhet mi jelentkezett a Lucinál, és remélhetőleg sikerül meggyógyítani is a cicát.

<< <  3 / 507 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.12.28
Budapest XXII. kerületéből (Péter Pál u. és Bánk bán u. sarok) tűnt el a képen látható cica. Kérjük, ha bárki látja, tud róla, értesítse a gazdit! Köszönjük!
2017.12.21
2017.12.18-án a Budapest XXII. kerület, Vörösmarty utca környékéről eltűnt Kormi. Ivartalanított 2 éves kandúr,nem csavargós. Aki megtalálta, esetleg befogadta, kérjük, jelezze az alábbi telefonszámok bármelyikén: 06-30/612-1166 vagy 06-1/227-2643
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara