Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Casanova
2017-06-06
Udvozlom! Tanacsot kernek, mar nem tudom, mit tegyek. Abesszin kandur cicam 3 honapja leforrazta magat, a hatso tappancsai, a hasa es jobb hatso laba megegett. A tappancsa es a hasan a bor szepen gyogyult, sajnos a szor meg nem nott ki rajta. A jobb combjan nem akart gyogyulni a seb, igy az allatorvos csinalt rajta egy vagast, kipucolta, mar a varratokat is kiszedte. 2 galler volt rajta, mert ez a cica magas, es elerte volna a sebet egy gallerral. De a labfejet elerte, azt nyalogatta, igy a gallerral kidorzsolte a friss, mar majdnem meggyogyult sebet. Vettem neki mutet utani ruhat, azt egy napig turte, majd leszedte magarol es veresre nyalta a vekony bort. Most ruha es egy galler van rajta, de igy is allandoan figyelni kell, mert ahogy leveszem a gallert, azonnal nyalni kezdi. Sajnos a mar szepen begyogyult bort is kikezdte a hasan, igy most az is sebes lett. Vettem keseru sprayt, de azt is nyalja. Ezek a sebek egy-ket heten belul begyogyulnak, ha ne, piszkalja, de ha utana leveszem a gallert, megint azonnal kidorzsolne a nyelvevel. Mivel tudnam megakadalyozni, hogy ne nyalogassa magat? Azt mondta az allatorvos, lehet, nem is fog visszanoni a szor az eges utan. A spray nem is jo, mert megvadul a hangjatol is, valami krem kellene, amit nem akar majd nyalogatni. Tudna nekem ajanlani valamilyen megoldast? Koszonom.

Sajnos nem tudok biztos megoldást kínálni a nyalogatás megelőzésére.

Ezt állatorvosa tudja a legnagyobb biztonsággal megtenni. Nekem a levele olvasása közben egytelen dolog ütötte mneg a szememet .... miért venné le a gallért a cicáról, amíg nem hámosodott be teljesen a terület?

jelige: Szofi
2017-06-06
Szép napot Dr nő.Nekem van egy 17 éves csivava és pincsi keverék kiskutyám.Már lassan 3-éve minden reggel szivgyógyszert szed és minden másnap vizhajtót és minden este diafilint(hörgőtágitót) tegnap elvittem orvoshoz mert köhögöt és kapot inyekciót ami sztereoidot tartalmaz,tegnap este óta a kutyám nem aludt csak liheget és állt és nézet.Ma vissza vittem az orvoshoz és mondták hogy a szuri miatt van igy fellpörögve ami nem biztos hogy jo egy szivbeteg kutyánál.Sajnos fullad is és légcsőszűkülete van.Kapot ismét égy szurit és mondták figyeljem holnap vigyem vissza és meglássuk javul e.Most itt fekszik melletem a kicsim és most nagy nehezen próbál aludni de láttom nehezen veszi a levegőt.Nem tudom mit tudok én tenni hogy segitsek neki?Az orvos azt is mondta hogy bármikor le álhat a szive,mit tegyek hogy javúljon?Szenvedhet már az én pici kutyám?Alltatásra gondoljak?Nagyon félek mert 17 éve velem van jóbban és rosszban is.Köszönöm a válaszát....további szép napot

Leírása alapján én is attól tartok, hogy a 17 éves, 3 éve súlyos betegségekkel kezelt, kistermetű nőstény kritikus állapotban van.

Azt gondolom, hogy frissen elvégzett  részletes vizsgálatokkal (fizikális vizsgálatok, labor, mellkasi röntgen, és hasi ill szívultrahang, esetleg EKG  ...) lehet eldönteni azt, hogy van-e még esély a kutya életben tartására, szenvedéseinek csökkentésére, vagy valóban a kegyes halál a legjobb döntés esetében.

jelige: Picúr
2017-06-06
Üdvözlöm! Van két 9 éves kandúr cicám. Az egyiküknél alig 2 hete középsúlyos veseelégtelenséget állapítottak meg, illetve ínygyulladása, fogköve is van. Az orvos támogató terápiát javasolt, por állagú gyógyszert írt fel, illetve gyógytápot javasolt. Beszereztük a port, illetve alutasakos eledelt kifejezetten foszformenteset, de nehezen megy az etetés. Mindent a lehető legpépesebbre készítek elő neki, és kicsit fel is vizezem, hogy ne kelljen rágnia, csak lefetyelni, de olyan, mintha mindent csak egyszer lenne hajlandó megenni. A port többé-kevésbé be tudom neki adni, rendszerint találok valamit, amivel elfogadja, de az étkezés siralmas. Ma este is legalább 3 féle ennivalót tettem elé, és csak éppen belenyalt. Étvágya lenne szerintem, mert a hűtőhöz megy, kéri is a kaját (gondolom legalábbis, hogy a nyávogás és a hűtő között ez lehet a kapcsolat), és mindig is jó étvágyú cica volt, de bármit teszek elé, nem tetszik neki. Az orvos igazából sok hasznosat nem mondott, csak hogy nincs értelme további vizsgálatnak, meg hogy nem lehet a fogkövet leszedni, mert a veséje miatt nem lehet altatni. Nem tudom, hogy a gyulladást csökkenthetjük-e valamivel. Nem tudom, vannak-e fájdalmai a cicának (az ínye biztosan fájhat, ez tiszta sor), nem tudom, hogy mit tegyek érte, hogy legalább egy kicsit felszedjen az elvesztett súlyából. Jól gondolom, hogy ha a port tudom neki adni, akkor nem nagyon nagy baj, ha beleeszik a "sima" konzervbe, mert a por megköti a foszfort, hogy az ne terhelje a veséjét? Soha nem volt beteges cica, nem volt soha semmi baja. Mit adjak neki, hogy jobb legyen neki? Válaszukat előre is köszönöm!

Biztosan nem könnyű a helyzet, és biztosan nem lesz megoldható állatorvosa segítsége nélkül.

A 2 hete megállapított "középsúlyos veseelégtelenség" esetében nem kizárt, hogy érdemes lenne kontrol vizsgálatot végezni, esetleg infúziós kezeléssel kicsit "helyzetbe" hozni a cicát. Azt remélem, hogy a kontrol sorn kiderülhet, hogy javult-e a helyzet a veseparaméterek tekintetében, talán mostanra már elvégezhető egy kíméletes bódítás is a fogkövek eltávolítása és szájüregi fekélyek kezelése időszakára, illetve kiderülhet, hogy a cica szíve, pajzsmirigye rendben van-e, esetleg a vesék ultrahangos vizsgálatával kiderülhet, hogy nincs-e cisztás, tumoros elváltozás a cicában.

jelige: a kiscicám forog
2017-06-06
kb. 3 hetes kiscicánk folyamatosan körbe körbe forog, és mintha kicsit instabil lenne. Mi lehet a baj?

Nagyon gyakran súlyosfokú bélféreg fertőzés okoz hasonló tüneteket kölyök macskákon.

Ezen túlmenően is veleszületett és szerzett, fertőző és nem-fertőző okok tucatjai okozhatnak koordinációs zavarokat, körmozgást a kölyök macskákban, így nem lehet más a válasz, minthogy állatorvosi vizsgálatra van szükség.

Macskatartóknak

Macska ivartalanítás

jelige: permentin
2017-06-06
Üdvözletem! Befújtuk permentin tartalmú rovarirtóval az ágyat, ágyi poloskák ellen. Utána olvastam el a csomagolást, hogy macskák környezetében nem használható. Van egy 8 hónapos macskám, őt most nem merem beengedni a szobába, pedig az az ő birodalma. Mikorra múlik el a mérgező hatása a szernek? Mit tudok tenni?

Valóban a "metrin" végződésű (permetrin, deltametrin ...) hatóanyagok veszélyesek, mérgezéseket okozhatnak a macskákon, ezért okosan tette, hogy a fiatal cicát kizárta a kezelt bútorok helyiségéből.

Sajnos nem tudok egyértélmű válazt adni arra, hogy mennnyi ideig kell ezt az óvintézkedést fenntartani. Ha a szer csomagolóanyagán, használati utasításán ez nem olvasható, akkor talán a gyártótól lehet a legbiztonságosabb választ megtudni.

Az adatlap szerint a fiatal. lakásban tartott nőstény macska oltatlan, ami szintén veszélyeket rejt magában.

Mire van szüksége a macskámnak?

jelige: Macska szívbillentyű
2017-06-01
Üdvözletem! Már korábban is írtam ide a 2 éves brit cicámról, akinek folyadék halmozódott fel a mellkasában. Minden létező vizsgálatot elvégeztek rajta. Most kiderült, hogy az egyik szívbillentyűje nem záródik rendesen és kis turbulencia látható az ultrahangon. egyébként minden értéke jó, teljesen rendben van. Az orvos azt mondta, hogy egyelőre nem akarna gyógyszert adni neki erre. Akkor vigyük vissza, ha látunk rajta valamit. (pl elájulhat, vagy ismét hevesen lélegzik a folyadék miatt, ha felgyűlik,stb.) A kérdésem az lenne, hogy ezzel a problémával semmit nem lehet kezdeni, nincs ilyen jellegű műtét? Meddig élhet így egy cica? Ez most akkor mennyire súlyos betegség? Idővel egyre rosszabbul lesz?

Ha részletes általános és kardiológiai vizsgálatokat végeztek a cicán, akkor állatorvosa tisztában lehet azzal, hogy melyik billenytűnél mennyire komoly következményekkel járó eltérés van a cicánál, és amennyiben egyenlőre nem tartja a gyógyszeres kompenzációt szükségesnek, úgy azt el lehet fogadni.

Egy billenytűhiba és következményes szívelégtelenség súlyossága is nagyon tág határok között változhat (csakúgy, mint cukorbetegség, máj és veseelégtelenség, koponyasérülés, .... bármi betegség). Van olyan alig észlelhető elváltozás, ami nem igényel gyógyszeres kezelést sem, és az ellenkező véglet esetén, van hogy alig befolyásolható, sőt végzetes súlyosságú egy-egy betegség.

Azt gondolom, hogy 3-6 havonta érdemes lehet akkor is kontrol vizsgálatokat kérni, ha nem lesz időközben semmi észlelhető állapotromlás - és azt remélem, hogy hossú évekig még nem kell gyógyszeres kezelés a fiatal brit kandúrnál.

jelige: kiscicák
2017-06-01
Kedves Doktor Úr! Négyhetes kiscicáim közzül egy már másfél hete remeg folyamatosan és nem tudja megtartani az egyensúlyát, csetlik-botlik, oldalára dől. Egyébként jön megy a többiekkel együtt, már amennyirre tud. Pár napja viszont elkezdte ugyanezeket a tüneteket egy másik kiscica is. Ha ennyi információ elegendő, kérem segítsen. Köszönettel: Gyula

A legvalószínűbb ok szerint súlyosfokú bélféreg fertőzése lehet a kölyök macská(k)nak. Ezen legvalószínűbb okon kívül még veleszületett és szerzett, fertőző és nem-fertőző okok tucatjai okozhatnak remegést, egyensúlyzavarokat egy kölyök macskában.

A kölykök és az anyamacska mielőbbi részletes állatorvosi kivizsgálása ajánlott.

Macskatartóknak

Gondolatok az ivartalanításról

jelige: Fogkő
2017-06-01
Üdvözlet! Öreg kutyám(16 éves) régóta tüsszög, illetve már nehezen is rág így elvittem a helyi állatorvoshoz.Megállapította hogy az ínye gyulladt, a fogait pedig csak a fogkő tartja a helyükön.Az összes fog eltávolítását javasolta(Bódítás alatt). Ön tudna mást megoldást javasolni? Ha nem, milyen lehetőségek vannak a bódítás kockázatának csökkentésére? A kutya állapota a korához és a gyulladáshoz képest jó(nap nagyrészében ül vagy sétálgat, de időnként szaladgál is), ha nem lenne a gyulladás, nagyon jó lenne. Válaszát előre is köszönöm!

Az adatlap szerint a 10 évesnél idősebb, csak kertben élő, nem oltatott ,és soha nem sétáltatott kan kutya súlyosfokú fogkövessége és fogínygyulkladása mellett egyéb aggályok is felmerülnek.

El tudok képzelni és én is láttam már olyan elhanyagolt, súlyosfokú helyzeteket, hogy nem volt esély a fogak megmentésére - és a fogak eltávolítása után javult a helyzet. Az oltások (és parazitamentesítések) rendezése mellett az öregfiú részletes kivizsgálása is ajánlott.

jelige: lajos.mihaly@gmail.hu
2017-06-01
egy ismerősöm egy héttel ezelőtt nekem ajándékozta az egyik kutyáját, egy másfél éves kutyust, miután az előző kutyusom egy hónappal ezelőtt elhunyt. az első két nap kicsit szomorkodott, de hamar megszerettük egymást. ugyanakkor a első két nap óta mindig sír utánam, ha elmegyek otthonról (faluhelyen lakom, kertes házban), még ha csak a szomszédban lévő ABC-be is lépek át. a munkámból kifolyólag gyakran vagyok távol, újságíróként dolgozom, és bár a cikkeim túlnyomórészt otthon írom meg, de hetente 1-szer-kétszer bemegyek az egyórányi útra fekvő városban lévő szerkesztőségünkbe, amellett a hét több napján is riportra utazom, és ha elmegyek, reggel megyek, délután vagy este jövök. ráadásul egyedül élek. az előző kutyám ezt elfogadta, de a mostani nem. a volt gazdija azt mondta, hogy bírja az egyedüllétet, de belegondolva a dologba, nem hosszú időkig lehetett egyedül, mert vagy a gazdija, vagy a gazdi valamelyik családtagja gyakran otthon tartózkodott, a kutya anyja pedig mindig ott volt a közelében. utánaolvastam a hasonló eseteknek, látom, hogy szeparációs szorongása lehet a kutyusnak, és nagyon sajnálom. talán nem lett volna szabad kiszakítanom a megszokott környezetéből. de most mit tegyek?

Az új jövevényt egészségügyi okokból is ajánlatos "bemutatni" állatorvosának, aki ha megvizsgálhatja és ellenőrizheti a védőoltásait, parazitamentesítéseit, úgy több szempontból is hozzájárulhat a békés, boldog együttélésükhöz.

A szeparációs szorongás oldására is tud majd praktikákat, vagy súlyosabb esetben szereket, megoldásokat ajánlani.

jelige: Ilia49
2017-06-01
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A nyári hónapokban elektromos szúnyogriasztó párologtatót használok éjszakánként, VAPE Herbal vagy Raid lapkákkal, nyitott ablak mellett, elég nagy légtérben, de így is hatásos. Most azonban van két 10 hónapos cicám. Vajon rájuk nézve nem veszélyes-e az az anyag, amit a készülék párologtat, és a szúnyogokat elpusztítja? Mindkettő dobozán olvasható a figyelmeztetés: a vízi világra nagyon veszélyes. Ellenben a melegvérű állatokkal kapcsolatban nincs semmi instrukció. A VAPE összetételében ilyen anyagok olvashatók: Benzyl salicylate, Triplal, Hexylcinnamal, Amberonne. A Raid dobozán még számtalan összetevőt sorolnak feel, amivel most nem terhelném Önöket. Kérdésem tehát: merjem-e ezeket a szúnyogriasztókat használni, vagy viseljem el a kellemetlen csípéseket? Válaszukat előre is köszönöm, üdvözlettel, Illés Lia

Korántsem szakterületünk a feltett kérdés tartalma, ezért csak laikus válaszként írom, hogy én magam is kutya és macska tulajdonosként kénytelen vagyok VAPE és Raid párologtatókat használni egész éjszaka saját magunk és az állatok nyugalma érdekében. Bennünk is felmerült a kérdés, és nem találtunk aggályos adatokat a használatukkal kapcsolatban.

A kellemetlenségen kívül a dirofilaria fertőzések esélyének csökkentése is sokat nyom a latban, mindent egybevetve azt gondolom, hogy a párologtatók használatának jóval kisebb a veszélye, mint a nagyszámú szúnyogcsípésnek mind az emberek, mind állataink számára.

jelige: Kókusz
2017-05-30
Tisztelt Doktor Úr! A problémám a következő: Egy 1 éves máltai selyem kutyám van, 3 kg. A minap sétálni vittem a dunapartra, ahol megcsípte egy méh. Kb. 2 percre rá nyüszíteni és hányni kezdett. Azonnal felkaptam és rohantam vele a legközelebbi állatorvosi rendelőbe. Kb. 10 perc alatt értem oda, és azonnal átvették, de akkor a kutyát már újra kellett éleszteni. A diagnózis anafilaxiás sokk volt. Az állatorvos elmondása szerint rendkívül ritka ekkora fokú túlérzékenység. A kutyának semmilye sem dagadt fel, még a csípés helye sem, ellenben a méregtől kitágultak a vérerei és leállt a szíve. Újraélesztés közben a következőket kapta: 0.5 ml rapidexon, 100 ml salsol, 10 ml duphalyte, 5 ml glükóz, 5 ml calcimusc. Az orvos ekkor közölte, hogy a továbbiakban is sajnos a méhcsípéstől számítva kb. 10 percen belül kezelni kell, így is alig tudták megmenteni. A kérdésem a következő lenne: Létezik- e bármilyen készítmény, amit ilyen esetben én is be tudok adni a kutyának, tekintettel arra, hogy ez a 10 perc nagyon rövid idő, nem biztos, hogy legközelebb is ilyen szerencsénk lesz. A szájon át beadható készítmények az idő rövidsége és a hányás miatt gyakorlatilag kizárhatóak. Köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Sipos-Szőlősi Angelika

A valóban ritka, súlyosfokú helyzetre való tekintettel, szerintem állatorvosát kellene meglkérdeznie, hogy össze tudna-e állítani egy olyan sürgősségi csomagot a 3 kg-os Kókusz részére, amit egy kis hűtőtáskában magukkal tudnának vinni a séták, kirándulások alkalmával is.

Célszerűen ezt megszokott állatorvosával, vagy esetleg a mostani krízishelyzetet megoldó kollégával lenne érdemes megbeszélnie.

jelige: Sün
2017-05-30
Kedves Budafoki Állatgyógyászati Központ! Segítséget szeretnék kérni. Betegnek tűnik a szabadon engedett sününk. Motyi októberben lett befogadva, 100 g sem volt. Bent szépen gyarapodva áttelelt :D Két hónapja engedtük szabadon a kertes övezetben. Több fiatal és idősebb sün is él a területen. Udvarlói is vannak :P Hetente látogattuk, azonnal előjött a "jelre" - a kajás doboza kocogtatására. Élénk és jókedvű volt. Azonban 10 napja semmi nyoma nem volt. Ma végre előkerült. De furcsán mozgott. Lassan, billegve és húzta a fenekét. Azonban külsérelmi nyomok, sebek, duzzanatok nincsenek. Tapintásra nem reagált hevesebben. A két hátsó lába megvan, nem torzult, használja mert totyog rajtuk és vakarózik velük. Bekajált és bevonult a fészkébe. Kérdések: - Van vmi tipikus sün kór ami a hátsó végtagokat és/vagy a medencét érinti? -Vagy tipikus ütési sérülés? Leeset vagy elütötték? -Esetleg csak vemhes? Időszerű és csapták is a szelet neki :) -Vemhesség nem záródott szüléssel vagy vetélés lépet fel és az elhalt embriók vérmérgezést okoznak. Kutyáknál előfordul:-( Bármilyen tapasztalatot, segítséget vagy tippeket köszönettel fogadunk! Előre is köszönjük a segítséget!

Gratulálok a sikeres átteleltetéshez! A 100 gramm alatti Motyinak nem sok esélye lett volna önerőből megérni a tavaszt.

Láthatóan nincs arra szüksége, hogy újabb tippeket adjak, hiszen a leírtak bármelyike előfordulhat, sőt az sem kizárt, hogy több tippje is betalált .... Egyet tennék csak hozzá, nem kizárt,merthogy nagyon gyakori, hogy külső és belső parazitákkal is terheltek a szabadban élő sünök.

Az ő esetében is kivizsgálás segíthet a baj megtalálásában, merthogy ezzel a tipp dömpinggel nem sokra megyünk.

jelige: vemhesség
2017-05-30
Kedves Doktor Úr/Doktor Nő! Német juhász szukám éves veszettség elleni ill. kombinált oltása a jövő hónapban lenne aktuális. A kutya két hete lett fedeztetve. Hogyan célszerű időzíteni a vakcinázást? Még vemhesség alatt vagy majd fialás után? Válaszát előre is köszönöm. N.Balázs

Létezik olyan vakcina, amivel még el lehet végezni az immunizálást, de nem mindegyik alkalmas erre. Kérje ki állatorvosa véleményét az ügyben, hiszen a védőoltás kérdése mellett a parazitamentesítéseket, ellésre és szoptatásra való felkészítést is érdemes lesz tisztázni.

Kutyatartóknak

Kutya születik

jelige: Göri
2017-05-30
Szép Napot! Vadászgöréyneknél mennyire elterjedt a veszettség? Van egy 6 éves vadászgörényem és hetek óta előjön nála, hogy elhadja magát, csak fekszik, imbolyog. Ismerős ajánlotta hogy adjunk neki mézet. Adtunk és helyre is jött tőle, azóta szinte minden nap adni kell neki. Tegnap este viszont olyat csinált amit még soha. Éjfél körül elkezdett visítani, szétdúlta a ketrecét, nekiment a falának, eszeveszetten tombolt. Ma viszont megint semmi baja. Tüzesebben átnéztem és a fülében vastagon a hallójáratot elazáró lerakódás volt, kamillás fülpiszkálóval kitisztítottam neki. A tünetek alapján lehet e veszettség? (Az utóbbi 2 hónapban a ketrecében volt, a lakásban többször is ki volt engedve, a szabadba csak egyszer vittük pórázon sétálni, nem találkozott másik állattal aki esetleg veszett lett volna). Állatorvoshoz csak jövő héten tudom elvinni, de addig is szeretnék érdeklődni, mert nagyon félek hogy esetleg veszett.

A nem fiatal nem minden évben oltott nőstény vadászgöri esetében a veszettséget ennyi adat alapján teljes mértékben kizárni nem lehet, de nem ez a legvalószínűbb oka a megfigyelt bágyadtságnak, és imbolygó járásnak. A veszettség alapvetően másik a vírussal fertőzött állat (kutya, macska, róka, sün, rágcsálók, görény  ...) harapásával a fertőzütt nyál által terjed. Ön a tartási körülmények ismeretében lát erre reális esélyt?

Nagyságrendekkel valószínűbb egy sereg krónikus jellegű megbetegedés (lázzal járó fertőzések, parazitózisok, endokrin-, onkológiai-, idegrendszeri- .... megbetegedések jelenléte. Ha komolyan vesszük a méz jótékony, tüneteket elnyomó hatását, akkor a hypoglikémiával járó betegségeket, még az inzulinoma lehetőségét is figyelembe kell venni.

Jelezze állatorvosának a megfigyeléseit és kérje a göri mielőbbi részletes kivizsgálását. A jövő hét számomra nagyon távolinak tűnik a vizsgálat szempontjából, ennyi idő alatt szerencsétlen esetben lezajlik egy betegség.

jelige: szeretem serriffet
2017-05-29
Egy hónapja, babesiát diagnosztizáltak a kutyusomnál.szövödményként az immunrendszere pusztítja a vörös vértesteket. Rengeteg gyógyszert kap. Imuran, napi 2 prednisolon 2*3 pantroprazol napi 1. A kutyám egyre rosszabb álapotban van. Gyenge, légszomja van, és a pulzusa is szabálytalan. Sokat fekszik, pedig egy 9 hónapos stafira ez nem jellemzö. Mit tegyek? A gyógyszerekre írt mellékhatások tüneteit szinte mind észreveszem a kutyàn, és nem szeretném elveszíteni

Sajnálom a súlyos megbetegedés után kialakult súlyos szövődményt és biztos vagyok abban, hogy állatorvosa mindent megtesz a Seriff megmentése érdekébn.

Tőlem, vagy más internetes forrásból nem kaphat használható segítséget. Jelenlegi állatorvosa, vagy más kolléga tudja megpróbálni átsegíteni a kutyát ezen a nehéz időszakon.

Remélem sikerrel járnak.

jelige: fogkő eltávolítás
2017-05-27
Jó napot, melyik a jobb: kézi vagy ultrahangos depurálás? Mi a különbség? Pl. ultrahangoshoz mélyebben el kell altatni? Köszönöm

Az alapos fogkődepurálás a legjobb, szinte mindegy, hogy kézi szerszámokkal, vagy ultrahang depurátorral végzik el.

Az alkalmazott narkózis rövid idejű és felületes mindkét módszer esetében, és ez is rendelőnként, klinikánként nagy változatosságot mutat. Nagyban függ a narkózis a kutya korától, általános állapotától, esetleges egyéb betegségeitől is - ráadásul előfordul az is  hogy a fogkőeltávolítás közben eltávolítandó fogat, kezelendő egyéb elváltozást találunk - és depuráció közben kell a narkózist elmélyíteni, a tulajdonost tájékoztatni és egyéb beavatkozásokat (fog kezelés, eltávolítás, fekély kezelése, mintavétel ...) elvégezni.

jelige: Jancika
2017-05-27
Tisztelt Doktor Nő/Úr! A következő a problémám: van egy kb. 7-8 éves nőstény cicám, aki kijárós. Úgy 3 éves körül lehetett mikor hozzánk szegődött. Eleinte csak kint etettük, illetve felugrott az ablakba és ott evett. Aztán egyre jobban megbarátkozott, és most bent van a lakásban, de továbbra is kijárós. Mindig kijárt a dolgát elintézni, sosem kellett utána takarítani, így nem tartottunk bent alom tálcát sem. Az utóbbi időben előfordult 1-2x, hogy bekakilt, de ebben mi is ludasak voltunk, mert hajnalban, valószínű nem hallottuk, hogy ki akar menni, így kénytelen volt.Ilyenkor meg lett kicsit szidva, de már jó ideje nem csinált ilyet. Viszont most, egy pár hete nem tudjuk mi történt vele, bepisil. Sokat is iszik, vagy inkább azért feltűnő, mert régebben nem nagyon ivott, nyalta mindig a száját, vagyis száraz volt neki, mégsem ivott. Most igen, és nem akar kimenni pisilni. Még azelőtt félóránként is volt, hogy kiment, most nem. Az előszobában hagyott cipőre, papucsra szeret pisilni, ha elrakjuk onnan, akkor pedig keresi a helyet az előszobában, vagy a fürdőszobában,annak ellenére, hogy kiraktunk már neki egy tálcát. Alom az nincs benne, de.....és itt jön a de, hogy hajnalban, mikor kiengedem az előszobába, reggelre csodaszépen benne van a pisi a tálcában. Nappal viszont nem akar rámenni. Eléteszem, nézi, de nem. Aztán egyik nap odatettem, ráakart ülni, nem sikerült neki, alátoltam, így ment neki, mert már akkor nem hagyta abba. Szóval nem értem ezt a viselkedését. Ha látjuk, hogy készülődik pisilni, nem jó helyre éppen, akkor gyorsan visszük a tálcát, de megijed, azt hiszi elakarjuk onnan zavarni, aztán beszalad az ágy alá. De ott szerencsére, (főleg ilyenkor, mikor nem is pisili ki magát, hogyan tudja visszatartani) nem pisilt még be, sem a konyhán. Mostanában, volt egy kis félelme úgy vettük észre, a kimenetellel, persze nem mi akartuk, hogy kimenjen, hanem ő szeretett volna, mert nagyon igényli, csak félt. Pár napja csak este későn közlekedett, akkor jött, és akkor ment, most már jön napközben is. Egy napig itthon volt, aztán csak két nap után jött haza, nagyon éhesen, ez volt pár napig. Most már mindennap itthon van, de ha kimegy, utána nem jön megint rögtön vissza, mint régen, hanem csak egy fél, vagy egy nap múlva. Mi lehet ennek a jelenségnek az oka, miért csinálhatja ezt, és mit tehetnénk. Ha veszünk almot a tálcába, nem biztos, hogy akkor is rámegy. Hiszen, mint említettem, ha akar így is elvégzi rajta a dolgát. Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelttel: Katalin

A kijáró, oltatlan, nem fiatal nőstény macska vizelési rendellenességeit könnyen lehet, hogy betegség (fertőző-, parazitás-, húgy-nemi szervi ....) okozza.

Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja kideríteni a betegségét - majd ha ezen túljutottak, úgy érdemes lehet a rendszeres védőoltásokat, parazitamentesítéseket és ivartalanítást is megbeszélni.

Macskatartóknak

jelige: mindenki fél tőle!
2017-05-27
Tisztelt Dr, a 8 éves, középméretű kutyám nagyon agresszív, tegnap már a második állatorvos sem tudta bechippezni, oltani, kapott Sedalin pasztát is, meg altató injekciót, nagy nehezen, be lett kötve a szája, de így is harapott, majdnem nekiment a dokinak, nem akartuk tovább vadítani. A környéken egy állatorvos sem mer a közelébe menni, a férjemet is megharapta már a kutya, meg én sem tudom megfogni, már simogatásra is morog. Próbáltunk pokrócot rádobni, de abból is kitör!! Mi a teendő, mert így meg megbüntetnek? A dokim szerint legfőbb az emberi épség, nem oltja be. Már így is sok altatót elpocsékolt rá, és fél már tőle. Már én is félek. Köszönöm válaszát, hogy hogyan oltsuk be?

Nekem sincs általános receptem az esetre, lehet, hogy kutyakiképző, vagy etológus kolléga tudna segíteni az ügyben.

Jelen esetben altatólövedék segítségével lehetne mélyebb altatásba vinni a kutyát, és ezután lehetne az elmaradt védőoltást beadni. Át lehetne gondolni azt is, hogy a narkózist fel lehetne használni a kutya ivartalanítására, mivel az agressziók egy része hím nemi hormonoktól függő.

jelige: Cooper
2017-05-26
Tisztelt Doktornő/Úr!Egy éves berni pásztor kutyámnak csípőízületi diszpláziája van,zöldkagyló tartalmú (Nutradyl)tablettát ajánlottak.A kérdésem az lenne,hogy folyamatosan kaphatja a kutyus,vagy csak kúra szerűen adhatom neki?

Hosszútávon és ismételt kúrákkal sem lehet a Nutradyl tablettákkal megmérgezni a csípőízületi diszpláziás kutyát.

A betegség azonban állatorvosi felügyeletet és nyomonkövetést igényel annak érdekében, hogy kiderülhessen javul-e, stagnál-e, vagy neadjisten rosszabbodik a helyzet a Cooper esetében.  Ezen kontrolvizsgálatok eredményei alapján érdemes dönteni a Nutradyl, vagy más táplálékkiegészítők, más gyógyszerek, vagy esetleges műtéti megoldás mellett.

jelige: Kiscicám
2017-05-25
Tisztelt Állatorvos! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz: Cicám vidéken családi házban élő, kijáró, nőstény, 3,5 éves, ivartalanított cica. A cica szüleimmel él, én Budapesten a férjemmel és a kislányommal kertkapcsolat nélküli lakásban. Szeretném magunkhoz költöztetni a cicát, de nem tudom, hogy milyen hatással lenne a cicára. Eléggé félős, mindentől megijed, ritkán érzi magát biztonságban. A kb. 3 órás úttól is tartanék. Tudna segíteni abban, hogy egy ilyen költözés milyen hatással lenne a cicára és érdemes lenne-e belevágni. Hosszú távon valami káros következménye lehetne-e ennek. Illetve van valami olyan nyugtató hatású készítmény, amit az utazás során nyugodt szívvel adhatnék Neki? Segítségét, válaszár előre is köszönöm!

Alapvetően egy félénk felnőtt állat is az esetek többségében néhány nap alatt megszokja, alkalmazkodik új környezetéhez.

Nagyon egyedi cicáéknál is, hogy kell-e egyáltalán nyugtató, kell-e hányáscsillapítás, illetve mennyire erőteljes nyugtatás kell az utaztatáshoz. Az esetek tönbbségében egy félénk egyed hosszú, 3 órás utaztatása esetében is elegendő lehet a mellékhatás nélküli Feliway párologtató ill spray hazsnálata. Ugyanezen feromon hatóanyagtartalmú, mellékhatás nélküli szer segíthet az új környezet, lakáskörülmények megszokásában is.

Taln a legokosabb az lenne, ha leendő Bpesti állatorvosánál bejelentkezne és kérné a segítségét a cica utazásával kapcsolatosan, majd a könyve alapján megbezsélhetnék az esetleg szükséges parazitamentesítéseket és védőoltásokat is.

Macskatartóknak

jelige: Seb kezelés
2017-05-24
Tisztelt doktor úr! Kutyamnak valószínűleg égési sebe van, mert a tyúk forrazo víz rafroccsent egy hete, de a nagy bunda. Alatt eddig nem látszott most jött le a szőr és nagy tenyérnyi seb lett belőle. Hutottuk mi akkor de nyilván semmit nem ért. Kenem neki gyógynövényes krémmel amit az állat patikában kaptam és kék sprevel ami a jegyeket távol tartja de nyalogatja egedz nap a homokban hempereg nagyon szenved. Hívtam az állatorvost de csak holnap tud ránézni . Mit tehetnék érte?

A ránézés valószínűleg holnap is kevés lesz, remélem, hogy állatorvosának lesz lehetősége vizsgálatra, majd azt követően az ellátásra.

Otthon szerintem nem sok mozgástere van. A helyi kezelés és a nyalogatás megakadályozása lenne az elsődleges feladat. Állatorvosa meg tudja ítléni, hogy valóban égésről, vagy más eredetű helyi bőrgyulladásról van-e szó, és azt is, hogy mennyire súlyos, mekkora a kiterjedése, milyen mélységű az elváltozott terület, vannak--e a helyi elváltozásokon kívül szisztémás tünetek is .... ezzel, nagyjából a teendők és esélyek is körvonalazódnak.

Ha nem túl mély és nem túlságosan elfertőződött égett bőrterületről van szó, akkor lehet, hogy elegendő a terület körül a szőr lenyírása, helyi kezelések és antibiotikum, gyulladáscsökkentő/fájdalomcsillapító szerek adása, esetleg a seb kötözése és a kutya gallérozása. Kiterjedt és mély szöveti rétegeket érintő elhalás, súlyosfokú fertőzés esetén előfordul, hogy műtéti ellátás is szükséges.

jelige: Hirtelen vakság
2017-05-24
Szeretném a tanácsukat kérni! Van egy cicám, aki márciusban ismeretlen okokból (vélhetően mérgezés) , legyengült nem evett. A vizelet minta alapján magas volt a fehérje szint a doki szerint, ami vese problémára utal. Infúzióra hordtam, majd vénásan beadott antibiotikumra rosszul reagált és sokkot kapott. Az ellenanyaggal helyreállt és folytattuk az antibiotikumot csak nem vénásan. Rá egy hónapra a szemem láttára egyik pillanatról a másikra megvakult. A kettő lehet nem függ össze,de gondoltam leírom az előzményeket is. A vakságra is kapott gyulladáscsökkentőt és b vitamin injekciót. Amint kiment az injekciók hatása az egyik szemére ismét nem lát , így a doki a milgamma nevű gyógyszer szedését javasolta 10 napig. De tanácstalan, hogy mi történhetett a cicával , ő idegi problémákra gyanakszik. Önök szerint mi lehet a baja?

A 10 évesnél idősebb, kijáró, oltatlan (!) nőstény cica márciusban kezdődő kálváriáját sajnos sok betegség okozhatja.

Leírásából kiderül, hogy laborvizsgálatok is készültek, de számomra nem világos, hogy a vizelet labor mellett készültek-e a vér hematológiai és biokémiai mérések, voltak-e vírustesztek is, de az sem, hogy a fizikális vizsgálatok során mit tapasztalt a kolléga, volt-e szemészeti vizsgálat, képalkotók ......

Nem gondolom, hogy kezelőorvosa tanácstalan lenne, talán inkább arról lehet szó, hogy a szükséges kiegészítő vizsgálatok sorrendjét igyekszik Önnel egyeztetni, hogy kiderülhessen a cica betegsége, és ezzel az esélyei, megoldásai. Vizsgálatok nélkül , vagy kevés adat alapján továbbra is a feltételezések mentén  (toxikózisok, vírusfertőzések, pajzsmirigy túlműködés, cukorbetegség,  szív/máj/vese elégtelenség, primer szembetegségek ....) lehet próbálkozni a cica gyógyításával.

Macskatartóknak

jelige: Bon Bon
2017-05-24
1o nappal ezelőtt Babeozisra kezelték a 6 hónapos bernáthegyi kutyámat. (vér-kenet vizsgálat alapján diagnosztizálták a fertőzést)Egy oltást azonnal kapott, a másikat pedig másnap. Már második napon jobban érezte magát és azóta is rendben van.Eszik, iszik, vidám. Ellenben az oltások után 2-3 nappal egy dudort vettem észre a második oltás tájékán, amitől azt gonoltam, hogy az oltástól keletkezett. Viszont ahelyett, hogy lassan visszahúzódna, egy hét alatt citrom nagyságúra nőtt. Tapintásra olyan mint egy bőr alatt levő folyadékkal telt hólyag. (Könnyen mozgatható és nem feszesen telt) Tapintásra, nyomkodásra nem érzékeny, nem fájdalmas a kutyának és nem is pirosodik a bőre sem a dudoron, sem körülötte, de mintha a bőr alatt lejjebb csúszott volna kb 5-1ocm-t, arról a helyről, ahol először észrevettem.Az állatorvos kizárta a tumor lehetőségét, és nem lát gyulladásos tüneteket, viszont bizonytalan abban is, hogy az oltás mellékhatása lehetne, illetve az oltás következtében keletkezhető fertősés lehetőségében is. Azt mondta, hogy vájunk még egy hetet vele, hogy mivé alakul. A kérdésem, hogy letséges-e, hogy az oltás következménye ez a dudor, visszahúzódik-e és mennyi idő múltán, lehet-e, kell-e kezelni valamivel, hogy felszivójon-elmúljon valahogy ez a dudor?

Előfordulhat, sőt valószínű, hogy a babéziózis kezelésére alkalmazott injekciós készítmény okozott steril gyulladást, seromát a beadás helyén. A babéziák kiirtására alkalmas egyetlen készítmény savas pH-jú, beadáskor helyi irritációt okozhat, és a területen savó, véres savó kilépés elő szokott fordulni.

A folyadékgyülem felszívódása legfőképpen a helyi keringési állapotoktól függ. Ha nem fájdalmas, úgy  masszírozással, keringést serkentő helyi szerekkel, kenőcsökkel lehet elősegíteni. Ha konzervatív módszerekkel nem sikerül a folyadék felszívódását elérni, úgy állatorvosa a folyadékot steril tű és fecskendő alkalmazásával egyszerűen leszívhatja. A folyadék újratermelődése esetén ritkán elő szokott fordulni, hogy műtéti beavatkozással lehet megoldani a problémát.

Szeretném, ha az derülne ki a válaszomból, hogy a tapasztalt szövődmény semmiképpen sem állatorvosa hibája. A babéziózios esetében az imizol injekció alkalmazása életmentő vagy súlyos szövődményeket (veseelégtelenség, vérfogyottság ...) megakadályozó egyetlen szer, aminek alkalmazását nem lehet mérlegelni. A beadás helyén kialakuló szeroma gyakran kialakul, de a legtöbb esetben jól tolerált, spontán megoldódó, vagy megoldható szövődmny.

Jelezze állatorvosának a problémát és kérje segítségét a megoldásban.

jelige: shar-pei szem
2017-05-23
Jónapot Shar-pei 6 hetes, mikor szokták varrni a szemét, alul-felül kell-e, milyen időközönként? Nagykorára nem növi ki, így nem kéne műteni? Köszönöm

Attól függően, hogy egyik vagy mindkét szemén, a szemeken az alsó és/vagy felső szemhéjakon kifelé-, vagy befelé (entropium, vagy ectropium) fordul-e a szemhéj és hogy mennyire súlyos az elváltozás .... nagyjából ezek alapján érdemes eldönteni, hogy kell-e, illetve, hogy most, vagy később kell-e, érdemes-e operálni a kutyát.

A 6 hetes kölyök már rendszeresen megjelenik állatorvosánál a parazitamentesítések miatt, az 1. oltása is aktuális, így biztos vagyok abban, hogy erre a kérdésére is megnyugtató válazst fog kapni.

jelige: Fekete széklet
2017-05-23
Üdvözlet!; A tacskó keverékünknél patkánymérgezést diagnosztizáltak, K1 vitamint kell adnunk neki egy hónapig. Pár napja kapja és most fekete a széklete. Ez normális? Előre is köszönöm a segítséget.

A fekete széklet emésztett vérre utal, ami lehet a patkánymérgezés (és néhány egyéb betegség) tünete.

Mindenképpen jelezze állatorvosának, hogy most mit mutatt a kutya. Vele kell egyeztetni azt, hogy van-e egyéb vizsgálatra illetve kezelésre szükség.

<< <  3 / 490 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.05.31
2017.05.29-én Tóth József utcából elveszett tricolor színű két hónapos kiscica, ha valaki látta/befogta kérem jelentkezzen a 0630/9324838-as számon, két kislány várja haza!
2017.05.24
2017.05.24 este Savoya Park Aldi/Möbelix előtti parkolóban kóborol ez a kan kutyus. Nyakörv nincs rajta, nagyon félős.
2017.04.03
2017. március 30-án éjjel, a 22. kerület Baross Gábor telepről eltűnt Mázli! Barátságos, játékos, vezényszavakra nagyjából hallgat. Ha bárki tud róla információval szolgálni, a 30/945-7091; 30/820-4560 számokon érheti el a tulajdonosokat.