Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: nyuszi
2016-06-10
Kedves Doktornő/úr! 3 hónapos törpenyuszinknak tegnap eltört a lába a combcsont és a térd találkozásánál. A röntgen után az állatorvos műtétet javasok, valamiféle kereszt alakú protézist tennének a térdébe. Az a kérdésem, hogy ha vállaljuk a műtétet, a nyuszi úgy fog mozogni mint azelőtt, semmi maradandó károsodása, mozgási nehézsége nem lesz? Válaszát előre is köszönöm: Tisztelettel Edina

Kedves Gazdi!
Ez attól függ, hogy hogy sikerül a műtét, sikerül-e elmozdulás mentesen rögzíteni a törésvégeket, milyen a nyuszi gyógyulási hajlma, stb.  Mindenképpen ortopédiában (és/vagy egzotikus állaok kezelésében) jártas sebésszel is konzultátlni (pl. Dr. Papp Antal, Talpas rendelő)  mert a tér- combcsont találkozása nagy igénybevételnek kitett terület, és egy 3 hónapos kisnyúl csontjainak növekedése sem fejeződött még be.

jelige: mona
2016-06-10
Tiszteletem! 3 hete fogadtam örökbe a cicaseregtől egy sziámi cicát. Rögtön el vittük orvoshoz, mert be volt gyulladva a szeme, kapott szemcseppet is. Sajnos ez nem használt, így vissza mentünk az állatorvosomhoz és kiderült hogy nem csak az volt a baj, hanem mellhártya gyulladása is van. Kapott injekciót is és még kell is menjünk. A kérdésem az lenne, hogy ebből marad-e vissza neki valami?

Kedves Gazdi!
A mellhártya gyulladás macskákban (is) igen súlyos betegség. Súlyos légzési nehézség társulhat hozzá, sokszor láz, bágyadtság, étvágytalanság. Kiváltó oka lehet vírusos betegség (pl. FIP, macskák fertőző hashártya gyulladása), esetleg bakteriális fertőzés, ami nem csak tüdőgyulladást, hanem mellhártya gyulladást is okoz, esetleg korábbi sérülés, amely beterjedt a mellüregbe, stb. A mellhártya gyulladást kísérheti mellűri folyadékgyülem, főleg ilyenkor jellemző a légzési nehézség, ilyenkor szükséges a felgyűlt folyadékból mintát venni, a mellkas próbacsapolásával (bódítva, vagy ébren egy tűvel megpróbálják leszívni a felhalmozódott folyadékot), amely során a leszívott váladékből tenyésztéses vizsgálatot, citológiai vizsgálatot is célszerű végezni. Segít a diagnózisban ha röntgen, ultrahang vizsgálat is készül.  Ha beigazolódik a FIP betegség gyanúja (citológiai vizsgálattal), akkor jelenleg sajnos azt kell mondani, hogy ez egy gyógyíthatatlan betegség. Ha bakteriális fertőzés a kiváltó ok, akkor jobbak az esélyek a gyógyulásra.

Ezek mellett macska vírusteszt is jó lenne (FelV, FIV fertőzés kimutatása vérből), mert ezek jelenléte sajnos nagyban ronthatja a betegség lefolyását, mert ezek sajnos szibntén gyógyíthatatalnok.

Sajnálom, hogy nem tudtam jobb hírekkel szolgálni, de remélem, hogy sikerül meggyógyítani a cicát!

jelige: orsi
2016-06-10
Tisztelt szakértők! A kutyusomat egy évben egyszer szoktuk nyiratni és most észrevettük hogy a nyakörv helyén körben piros a bőre meg mintha egy picit sebes is lenne pedig nem szoros a nyakörv! A kérdésem az lenne hogy mivel tudnám kezelni a bőrét? A másik kérdésem hogy a tavalyi nyírásnál még nem volt de most észrevettünk egy kb 5 forintos átmérőjű duncsot, ami nem fáj a kutyusnak és valószínű csak a bőrén van mert alá tudok nyulni. Mi lehet az és kell-e elvinnem ezzel orvoshoz?? Válaszukat köszönöm!

Kedves Gazdi!

Legnagyobb valószínűség szerint a kutya allergiás a nyakörvre, és emiatt (kontakt allergia) gyulladt a bőre alatta, ha az fizikailagnem szorította. Ha lehet, amíg meggyógyul a bőre, alkalmazzanak  hámot, majd vegyenek más anyagú nyakörvet.

A bőr kezelésére, attól függően, hogy mennyire gyulladt, sebes bőrnyugtató, (körömvirág krém, Vetramil krém, Kék Kenőcs, stb) vagy akár anitibiotikumot-gyulladáscsökkentő készítményeket (Alfaderrm, Surolan, stb), esetleg csak gyulladáscsökkentő készítményt kell használni, de néha már az elég lehet a gyógyulás megindulásához, ha eltávolítják az irritáló nyakörvet. Legjobb, ha állatorvosának megmutatja. Az 5 ft-nyi duzzanat (?) ugyancsak legjobb állatorvosnak is megmutatni, aki szükség esetén mintát vesz belőle (aspirációs citológiai mintavétel), vagy megfigyelését javasolja, vagy rögtön úgy látja, hogy legjobb lenne eltávolítani majd szövettani elemzésre laborba küldeni.

jelige: több kérdés
2016-06-10
Kedves állatorvos! Több kérdésem lenne. 4 éves szuka kutyám ivartalanítására készülök. Szeretném megkérdezni, hogy csak a petefészkeket veszik ki ilyenkor vagy a méhet is ? Én szeretném hogy a méhét is eltávolítsák, de ezt külön kérni kell? Vagy mi a bevett szokás ? Eddig az öreg kutyáimat géppel altatták, most akihez készülök állatorvos injekcióval altat, ez mit jelent ? Veszélyesebb? Hogy tudják igy megfigyelni az állatot műtét közben? Az emlődaganatok tekintetében nagyon el vagyok késve, hogy már ennyi éves a kutya és csak most kerül ivartalanításra? A szóban forgó kutyus egy mozgékony, frizbiző, ereje teljében lévő, néha azonban azt figyeltem meg, hogy sápadt a foginye, nem olyan piros. Ez mire utalhat? Befolyásolhatja a műtétet ? Köszönöm a válaszát

Kedves Gazdi!

Én csak azt tudom leírni, hogy mi hogyan csináljuk: a méhet csak akkor távolítjuk el, ha indokolt: ciszták a petefészken, elváltozás a méh üregében, kórosan megvastagodott a méh nyálkahártyája, folyadék van benne, stb.

Az altatásnál az "injekciós" az jelentheti, hogy nincs kanül, vagyis vénás lehetőség a gyógyszerbeadásra, nincs tubus, amin keresztül oxigént /és vagy altatógázt tudnánk adagolni. Ez mindenképpen kevésbé biztonságos módszer, de sok helyen a felszereltség hiánya miatt csak így altatnak, és így is sikeresek a műtétek. Az állat megfigyeléséhez nem csak a megfelelő műszerek hasznosak (pulzoximéter, légzésfigyelő, stb.), hanem a megfelelő gyakrolat, az altatást figyelő szakavatott hozzáértő ember (második állatorvos, szakasszisztens), ami sokszor műszerek nélkül is megoldható, főleg, ha ez még az altatás utáni leglább 1-2 órán át is tart. Manapság már nem szokás bódult, altatott állatot hazaadni, legalábbis a jobb rendelőkben.

Az íny sápadtsága változhat a fizikai aktivitás során is, a műtét előtti kivizsgálás segíthet eldönteni, hogy van-e teendő: vérkép, vérlabor, szívféreg szűrésszívultrahang, EKG, hasi ultrahang vizsgálat.

A szakirodalom szerint csak az első tüzelés előtti ivartalanítás csökkenti szignifikánsan az emlődaganatok kialakulásának az esélyét, ha minden tüzelés során nőhetnek ezek a duzzanatok, így ha már kialakult az emlődaganat, akkor mindenképpen indokolt az ivartalanítás.

Legjobb lenne attól az állatrvostól információt kérni, akihez ivartalanítani vinni, mert ugyancsak eltérőek az altatási módok, használt gyógyszerek, a méh/petefészek eltávolítási szokások. Akkor meg tudná vele azt is beszélni, hogy Ön miért szeretné kérni a kutya méhének eltrávolítását.

jelige: Bandita
2016-06-10
Perzsa cicánk nem hagyja magát fésülni, le kellene vágni a szőrét. Mivel lehet arra az időre lenyugtatni, amíg a kozmetikázás tart? Altatni nem szeretném, éberen viszont nem lehet rendbe tenni.

Kedves Gazdi!
Csak állatorvosi vényre lehet kapni olyan (nem macskára törzskönyvezett, Sedalin pasztát) bódító szert, ami vagy működik, vagy nem, mert sokszor a nagy stressz áttöri a hatását. Csak a szakszerű, állatorvos által végzett és monitorozott altatás az, amit mi időnként, ha tényleg nagyon muszáj, akkor végzünk, vénakanüllel, intubálva...

Egy fiatal macskánál mindenképpen meg kell próbálni hozzászoktatni a nyíráshoz, ha másként nem megy szakavatott macska kozmetikus segítségével, mert ahogy Ön is látja, igencsak megterhelő lenne neki, ha évente többször is altatani kellene!

jelige: Solt
2016-06-10
Üdv! 3 napja hoztuk haza németjuhász kölyökkutyánkat. Megbízható tenyésztőtől, az első két oltását már megkapta, illetve a féregtelenítést is kapja. Azonban etetések után hasmenése van és hány is. Egyéb tünete nincs, életvidám, játékos. Rizst kap főtt csirkével, a tenyésztő is ezzel etette. Mi lehet a gond? Nagyon mohón eszik, naponta háromszor kap kis adagokat. A legutóbbi parvo és kombinált oltását 4 napja kapta. Betegség állhat a háttérben vagy csak az új otthon miatt lehet? Válaszát köszönöm!

Kedves Gazdi!

Azt kellene kideríteni, hogy valóban hányásról vagy az étel felöklendezéséről, regurgitációról van-e szó, ez attól függ, hogy mennyi idővel az evés után jön ki a gyomortartalom. A regurgitációnál a nyelőcső megbetegedéseit, esetleg férgességét, részleges elzáródását, lefűződését kellene kizárni, akár kontrasztos röntgennel, akár endoszkópiával. Az is kérdés, hogy ez most kezdődött, vagy esetleg már egész kiskora óta tart, ami esetleg nem volt észrevehető a sok másik kutya között.

Legelőször jó lenne egy alap bélsár vizsgálat: parazitológiai és Giradia vizsgálat, és ezzel egyidőben egy féreghajtás megfelelő szerrel. Ha nem véres a hasmenés, akkor a probiotikum adása is jótékony lehet legalább 34- hétig (pl. Agroferm por, Gastroferm por, Florentero stb.). A diétáztatás nehéz ügy ilyen esetben, mert elvileg a rizs+ főt száraz csirkehús már a diétás táplálás, amit ajánlani szoktunk, esetleg kevere meg lehetne próbálni egy gastrointestinális gyógytápot keverni bele, de ha nem változik semmi, akkor akár a hypoallergén gyógytáp etetése is felmerülhet.

Egy szó, mint száz, állatorvoshoz kell fordulniuk!

jelige: férges-e?
2016-06-10
A cicám kb 1 hete nem eszik semmit sem, csak tejet iszik, nagyon le van soványodva és a mozgása is lelassult. Előtte élet vidám kisgömbőc volt. Talán csak férges vagy lehet nagyobb baja is?

Kedves Gazdi!

Egy oltatlan kerti macskát nagyon sokféle betegség sújthat, a férgesség önmagában igen ritka, hogy ilyen súlyos tüneteket okoz, léegfeljebb egészen fiatal kölykökben. A fertőző betegségektől (macskanátha, panleukopenia, FelV-FIV fertőzés, FIP, stb.)   át a szájüreg betegségein át a veleszületett betegségekig sok minden lehet az oka a cica állapotának. Ha 1 hete nem eszik, akkor nem csoda, hogy ellassult, minél előbb állatorvoshoz kell vinni. Legjobb esetben olyan rendelőbe kellene juttatni, ahol alaposan meg tudják vizsgálni, kiegészítő vizsgálatokat tudnak végezni (vérkép, vérlabor, macska vírusteszt, hasi ultrahang, röntgen, stb). és infúziózni is tudják, amíg le nem derül, hogyan lehet rajta segíteni. Ez nyilván nem kevés pénzbe kerül. Ha nincs erre lehetőség, akkor legalább egy alap vizsgálatra és kezelésre el lehet juttani a helyi állatorvoshoz.

jelige: Rico
2016-06-08
Tisztelt Doktor úr/nő! Egy 5 év körüli kan rottweilerről lenne szó. A kutyus nem az enyém, nem is én etetem, de feltűnt nekem is és a gazdájának is, hogy hatalmas a hasa, de a gerince és a bordái kilátszódnak. Olyan, mintha nem lenne rajta semmi izom vagy zsír viszont a hasa tényleg óriási. Miért lehet ez? (Biztos, hogy nem férges). Válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Korántsem biztos, hogy zsír halmozódott fel a kutya hasüregében, sajnos előfordulhat, hogy valamilyen rendellenes folyadék, ami májbetegség, szívbetegség, a hasűri szervek (lép, hasnyálmirigy, stb. ) betegségei miatt alalhtaki, vagy egy hatalmasra nőtt szerv. lépdaganat okozza a kiöblösödést ki. Ha mégis zsír, akkor a mellékvesekéreg túlműködése, a Cushing-kór jár tipikusan ilyen tünetekkel. Sajnos csak akkor lehet bármit tenni, ha alaposan kivizsgálják: vérkép, vérlabor, hasi ultrahang vizsgálat kellene.

jelige: Kyra
2016-06-08
Tisztelt doktor No/Úr! Az a kérdésem, hogy nekem van 3 egészséges cicám. És egy beteg cicát, akinek még fogalmam sincs mi a baja, haza szeretnék hozni a menhelyrol, mert nagyon betegecske, és gondoltam, itt tobb esélye van gyógyulni, mint a menhelyen, ahol csak legfeljebb gyógyszerezik, de meg nem simogatják, nem szeretgetik, és hát elég nagy ferto van ott. Annyira bújna, még így betegen is... Az ottani orvos FIP-re gyanakszik, de nem tudom, hogy nem halmozott-e, esetlek FIV vagy FELV, esetleg egyik sem... Mert ott tesztet nem csináltatnak, drága. Szóval a kérdés, hogy mennyire tenném ki veszélynek a saját cicáimat? Van egy szobám, ahol kulon lehetne, de vajon a ruhámon a kezemen, a papucsomon, vagy zoknimon, lábamon keresztul nem hozhatom-e ki a virust? Mert ugye mossa magát, és simogatom, esetleg olbe veszem, aztán kijovok a szobából és bújnak a sajátjaim .....Vajon így nem adom -e át nekik a vírust????Válaszát koszonom. Heléna

Kedves Gazdi!
Nagyon szép, amit tesz, nagyon jó, hogy vannak ilyen emberek.

Ha teljesen el tudja különíteni a cicákat, akkor viszonylag kicsi az esélye a vírusok átvitelének: a leukózis vírus verekedéssel, esetleg közös tálból evéssel terjedhet, a FIV szexuális úton, verekedéssel, nyállal, terjed. A FIP gyakoribb többmacskák háztartásokban, de csak a vírussal fertőzött macskák 5-10 %-ában alakul ki a betegség. Ezt leginkább az anyjuktól kapják el a cicák, de közös alomtálcával is fertőződhetnek, a bélsárban és a nyálban terjed.

Ha alaposan kezet mos, esteleg még át is öltözik, akkor minimalizálja a fertőzés vezsélyt. Persz jó lenne mindekit letesztelni, beoltani...

jelige: laki
2016-06-08
TISZTELT DOKTOR ÚR/NŐ AZ A KÉRDÉSEM, HOGY ELLÉS UTÁN MENNYI IDŐNEK KELL ELTELNIE A SZOBA SZOBA KUTYA FÜRDETÉSÉT MEGKEZDENI.

Kedves Gazdi!

Ha jól értem a kérdést, akkor meg szeretné fürdetni az anyakutyát ellés után. Ha kijött az összes kölyök, véget ért az ellés, akkor sem ajánlom, hogy megfüredesse, legfeljebb a hátsó felét letörölgetni, lemosni lenne jó, az emlők, az anya illata nagyon fontos a kiskutyáknak az első időkben, szerintem nem lenne jó valamilyen illatos anyaggal összekenni. Talán a szőr áttörlése egy vizes ronggyal is  elegendő lehet. Ha később már minden flottul megy, akkor esetleg.

jelige: Vizelettartási probléma
2016-06-08
Tisztelt Állatorvos! A kutyámnak, aki egy Yorkshire terrier 2 éves kan, rejtett here eltávolítási műtétje volt egy hónapja. Azóta vizelettartási problémája van, de csak éjszaka, a műtét előtt teljesen szobatiszta volt. Mitől lehet ez? Várom mielőbbi válaszát.
Kedves Gazdi!
Leggyakrabban húgyuti fertőzés szoktt ilyen tüneteket okozni korábban szobatiszta kutyáknál, de összefügghet azzal is, hogy esetleg többet iszik, és többet pisil a kiskutya. Legjobb lenne visszamenni állatorvosához, aki meg tudja vizsgálni a kutyust, vizeletvizsgálatot, vérlabort végez, és ajánlani tud gyógymódot.
jelige: Fülek
2016-06-08
Jó napot! Van egy 3 hónapos csivava kutyám, észrevettem hogy a fülei egyiknap szépen állnak, másik nap pedig nagyon lógnak. Az állatorvos a Synoquin-t javasolta, egy ismerösömnek pedig a kalcium és a masszirozás vált be. Érdeklődnék mit tanácsolnak, vagy esetleg mindkettőt lehet egyszerre használni?

Kedves Gazdi!

Bevallom, hogy nem nagyon hiszek a csodaszereknek, a fülek állnak valahogyan, van akinek lekonyul, van akinek nem, ha nem kiállítási kutyának szánják, akkor ugyanolyan szerethető mindkét módon. Egyrészt genetikai faktorok, másrészt a fülkagylók porcának épsége határozza meg, hogy mi lesz. Azt is hallottam, hogy a fogváltás időszakában a korábban álló fülek újra lelógtak, majd mikor ez elmúlt, akkor megint álltak. Azt is hallottam, hogy a porcerősítőket szokták ajánlani tenyésztők, régen, mikor ezek még nem voltak, akkor a kalciumos termékeket ajánlották. Ha már választani kell, akkor a Synoquin-féléket ajánlanám inkább, és a jóminőségű táplálékot (prémium, szuperprémium tápot, a kistestűeknél nem kell annyira félni a diszpláziára való hajlamtól). A fül masszírozásával vannak fenntartásaim, esetleg megsérülhet a fül, ha túl lelkesen hajtja végre, én inkább hagynám. Sok sikert és főleg sok örömet a kiskutyában!

UI: ha megkapta az oltásait, akkor nagyon jót tesz a kutyának a mindennapo séta, az adatlapján azt látom, hogy még nem megy sétálni!

jelige: farokvágás 2
2016-06-06
A kutyus 7 napos koráig sem szabad a farkát levágni? Köszönöm!

Kedves Gazdi!
Ezt találtam:

41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet

a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról

(5)30 Eb küllemének megváltoztatása érdekében farok kurtítás végezhető, az eb hét napos koráig.

 

A Magyar Állatorvosi Kamara ajánlása:

"A kozmetikai célzatú fül-, illetve farok-vágás esetén a beavatkozást végző állatorvos gondoskodjon arról, hogy az állatorvosi beavatkozás (műtét) csak olyan egyeden történjen meg:

  • - amely fajtatiszta és ezt igazoló Származási lappal is rendelkezik;
  • - amely olyan fajtába tartozik, amelynek esetében a tenyésztési hatóság által elismert tenyésztői szervezet tenyésztési programjában meghatározott küllemi előírás (fajta-standard) megengedi és/vagy előírja a fajta egyedein a fül-, és/vagy farok korrekció elvégzését (2. és 3. számú melléklet);
  • - amelyet tartósan és kétséget is kizáróan azonosítható módon egyedileg megjelöltek és - elektronikus módszerrel megjelölt állat esetében - az adatait a Petvetdata rendszerben rögzítették.

Megjegyzés: A mellékletben táblázatban nem szereplő ebek esetében kozmetikai célú fül- és/vagy farok korrekció abban az esetben végezhető, ha a tulajdonos igazolni tudja, hogy a tenyésztési hatóság által elismert tenyésztői szervezet tenyésztési programjában meghatározott küllemi előírás (fajta-standard) megengedi és/vagy előírja a fajta egyedein a fül-, és/vagy farok korrekció elvégzését."

jelige: Csivava
2016-06-06
Szép napot kívánok! Van egy 1 éves lány csivavám. Bár a szülők normál méretűek, ő kb 60-70 dkg. Eddig soha nem volt semmilyen problémánk, most azonban 6. napja nem érzi jól magát. Levert, maga alá húzza a farkát, görnyedten jár. Jártunk a helyi állatklinikán, készítettek röntgent is, de nem találtak elváltozást. Kapott valamilyen szteroid jellegű injekciót (a nevét sajnos nem tudom), aminek 2 hét a felszívódása, rycarfa fájdalomcsillapítót kapott kétszer. Eszik és iszik is (bár nem annyira mohó, mint korábban), a széklete is rendben van, láza nincs. Az lenne a kérdésem, mi okozhatja azt, hogy nem érzi jól magát, az állapota csak minimálisan változik? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: K. Angéla

Kedves Gazdi!
A levertség, görnyedt járás jelenthet lázas betegséget (pl. babéziózis miatt) épp úgy, mint a hasüregben fájdalmas elváltozást, vagy akár ortopédiai elváltozást, a gerinccsatorna, a csigolyák elváltozását. Ha az eddigi vizsgálatokból nem derül ki, hogy mi okozza a tüneteit, akkor tovább kell vizsgálni: vérkép, vérlabor, hasi ultrahang vizsgálat, vizelet vizsgálat, neurológiai vizsgálat, hátha van reflex kiesés, MRI vagy SPECT/CT vizsgálat.

Remélem sikerül megtalálni a betegség okát!

jelige: mindstep
2016-06-04
Tisztelt Szakértők! A cicám egy pár napja leesett az első emeletről és azóta nem mindig áll rá a lábára, de ha játszani kell semmi baja sincs. Megnyomkodtam neki, egy kis dudort tudok kitapintani, de nem nyávog, hogy fájna neki. Néha egy kicsit sántít. Lehetséges, hogy eltört a lába?

Sajnos nem kizárt, hogy törés, vagy más jellegű sérülés történt a cicánál.

Részletes állatorvosi vizsgálatok, valószínűleg röntgenvizsgálat is szükséges a sérülés pontosítása ileltve a teendők tisztázása érdekében.

jelige: farokvágás
2016-06-04
Kutya farokvágás engedélyezett és milyen életkorban? Köszönöm!
Kozmetikai célból a fül és farokvágás nem engedélyezett egyetlen életkorban sem.
jelige: féljek-e 2
2016-06-04
Jónapot, nem válaszolt a kérdésre, hogy a 6 hetes kiskutya el tudja -e kapni a teljesen egészséges, oltatlan 3 éves kutyámtól a parvot és szopornyicát? (más állattal nem találkozik!) Köszönettel!

Igen, egy egészséges (tünetmentes hordozó)  felnőtt, oltatlan kutya a parvo-, és szopornyica vírust is képes lehet átadni egy oltatlan kölyöknek.

És ugyan nem kérdezte, de közvetett úton, ragályfogó tárgyakon (ruha, cipő, etető/itató tál, alom ...) is meg lehet fertőzni egy fogékony kölyköt.

jelige: vadvirág
2016-06-03
9 éves cicám májbetegségben szenved a labor- és UH-vizsgálat alapján. Fokozatosan csökkent az étvágya, kb. két hete egyáltalán nem eszik, csak ha egy kis kefirt teszek a szájába, ill. VMP pasztát. Kezelésként enroxil injekciót, Hepa-pet plus tablettát, macska béres cseppet kap, és fecskendőben szőlőcukor-oldatot, mivel inni sem akar. Sokat fogyott, de jön-megy, mozog. Kérdésem, megfelelő kezelést kap? Mit tehetnék még érte? Köszönöm a választ.

Leírása alapján állatorvosával együtt soakt tesznek a májelégtelenség kezelése érdekében.

Sajnos csak az ismételt vizsgálatok alapján lehet eldönteni azt, hogy kell-e infúziós, intenzív kezelés, nincs-e a háttérben vírusos fertőzés vagy egyéb kórok (tumor, diffúz májelváltozások ...) - azaz, hogy lehet-e gyógyulás, vagy legalább enyhülés a cica esetében.

jelige: Babézia
2016-06-03
Tisztelt Szakértők! Szeretett családtagunknál, drága kutyánknál babéziát diagnosztizáltak. Most még szorosabb vele a kapcsolatunk, ahogy etetni, itatni próbáljuk. Érdeklődöm, hogy ez a betegség emberre fertőző-e? Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Emberre sőt más állatra sem veszélyes ez a kór - a beteg állat közvetlenül nem szokta átkenni a betegséget ember-, vagy állattársára ezt kullancsok teszik meg.

Remélhetőleg állatorvosuk segítségével átsegítik az idős kutyát a nehézségeken, és azután már csak a kullancs megelőzésre kjell gondot fordítaniuk.

http://kisallatbudafok.hu/hirlevel-archivum/kedvcsinalo/kullancsokrol

jelige: Kanári
2016-06-03
Kedves Doktor Úr! Az egyik kanári madaram a napokban sokszor csak az egyik lábán áll, de ha kell, a másikat is ugyanúgy használja.Egy másik madarammal is előfordult ez egy hetede , annál azótanem láttam. Néha csak felemeli a lábát, hogy ne kelljen használnia. Ez valami betegség vagy ficam lehet? Kalitkában tartott madarakról van szó. Köszönöm

Nem kizárt sérülés, ficam sem, de hasonló tüneteket láthat akár táplálási probléma, neurológiai-, ortopédiai-, onkológiai betegségeknél is.

Érdemes lehet egzotikus állatokra szakosodott állatorvost felkeresni a problémával.

jelige: ijedtség
2016-06-03
Üdv! Kérdésem az lenne hogy 3 évesen lehet e emlődaganta egy kutyának, illetve milyen gyakran találkozott ilyen korban? Én kutyámvan ma fedezrem fel a két emlője közti szakaszon,kb borsó nagyságúborsónagyságú, bőr alatt elhelyezkedő gyöngy tapintatú valami.A kutyus ivartalanitasa nyárra van betervezve. Köszönöm

Az emlődaganatok jellemzően 5-7 éves korban jelentkeznek, de nem kizárt, sőt nem is nagyon ritka már 3 évesen sem.

http://kisallatbudafok.hu/publikaciok/nosteny-allatok-ivarszervi-daganatai

ttp://kisallatbudafok.hu/publikaciok/gondolatok-az-ivartalanitasrol

Érdemes lenne állatorvosának megmutatni az elváltozást, aki ki tudja deríteniu, vajon gyulladásos góc, emlő tumor, vagy egyéb bőrlézió keletkezett-e a kutyán. Ezután az is eldönthető lesz, hogy ráér-e, érdemes-e az ivartalanítással egyidőben eltávolítani az észlelt képletet illetve mikor érdemes mindezeket megtenni

jelige: féljek-e?
2016-06-03
Jónapot, 6 hetes kiskutyát szeretnék ma hozni a 3 éves teljesen egészséges kutyusom mellé. Ha nem tudom elkülöníteni őket, akkor a 3 évestől el tudja kapni a parvóvírust vagy a szopornyicát, vagy azokat csak beteg állattól kaphatja el? A 6 hetes még nem kapott oltást, majd 1 hét múlva, de akkor is csak parvóvakcinát fog kapni. Köszönöm!

Ha félni nem is kell, de jogos az óvatossága, körültekintése, különösen azéárt, mert az adatlap szerint felnőtt kutyája nem volt oltva minden évben ...

Az oltatlan kölyköt elkülönítve kellene tartani, majd a védőoltásait és parazitamentesítéseit mielőbb érdemes lesz megkezdeni. A felnőtt kutya oltásait is érdemes rendezni.

jelige: kata 19
2016-06-03
Tisztelt Doktorok! nekem kettő szoba macskám van akik testvérek. kb most 8-9hónaposak. Az egyik fiu másik pedig lány... a napokban észrevettem hogy a lány tüzel. A fiu cica pedig mindig "megakarja mászni" . Tudom hogy az ivartalanitás a legjobb de erre csak egy hónap mulva lenne lehetőségem... addig mit tehetnék hogy ne legyen gond ? Különitsem el őket egymástól?

Nem lesz egyszerű az elkülönítés .....

Ha véletlenül megtörténne is a párzás, egy hónap múlva a vemhes méh is eltávolítható a nőstény cicából.

Jól tudja, a testvér páros mindkét tagjánál mielőbbi ivartalanítás ajánlott.

jelige: parvo vírus
2016-06-03
Tisztelt Doktor úr/hölgy! van egy 9 hetes tacskó kiskutyánk. Másfél hete került hozzánk. Múlt kedden hányt, véres hasmenése volt. Elvittük orvoshoz és azt mondta parvo vírust kapta el. Kapott két napig infúziót, utána fokozatosan hús levest, rizst. Ma reggel megint véres hasmenése volt. Eleven, nem hagyja el magát, étvágya van. Előfordulhat egy hét után megint véres hasmenés? Vagy vissza esett? Csak este tudjuk elvinni orvoshoz és megijedtünk.. Enni adhatunk neki? Köszönöm a válaszát!

Sajnos előfordul visszaesés parcovírusos fertőzés és egyéb gyomor-bél fertőzések esetén is, pláne, ha esetleg férges is a kölyök.

Nem kizárt, hogy újra infúziós (és egyéb) kezelésre is szükség van. Remélhetőleg lassan túljut a nehézségeken a kölyök és megkezdődhet a program szerinti védőoltás sorozata és parazitamentesítése.

jelige: Alvásprobléma
2016-06-03
Kedves Doktorok! Egy éves, lakásban tartott macskám az előtérben alszik a helyén éjszaka, azonban hónapok óta hajnalban kel, egyre korábban ( eleinte 4-kor kezdte, újabban 2-3kor), és elkezdi kaparni az ajtót, amitől nem lehet aludni. Ha beegedem, akkor az ágy körül csap zajt, ugrál, tép keddi a szőnyeget. Mit lehetne tenni, hogy végigaludja az éjszakát? Egyre kimerültebbek vagyunk miatta... Előre is köszönöm!

Egy fiatal, egészséges, csak lakásban tartott állat esetében gyakori, hogy a csendes nappalokat átalussza .... majd éjszakánként aktív életet él.

Az ivartalanítás nem biztos, hogy megoldja a problémát, de más okokból is érdemes megpróbálni.

Ha napközben is sokat foglalkozunk vele, próbálunk ingerdús környezetet biztosítani számára és az éjszakai lefekvés előtt intenzíven foglalkoztatjuk, és csak köztvetlenül lefekvés előtt etetjük meg (ne álljon előtte állandóan étel, száraz táp se!) ...  az segíthet.

<< <  3 / 461 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.06.20
Április 8-án született kiscicák ajándékba elvihetők! Érdeklődni lehet: +36-30-2530158 Két alom, együtt nevelkedtek, egészséges, kiválóan egerésző anyukáktól. A kiscicák nagyon játékosak, már mindent esznek, féregtelenítve várják új gazdijukat!
2016.06.17
2016. 06. 16-án hajnalban elveszett a képen látható fekete nőstény házimacska. A Kereszt utca, Felsősas utca és Tóth József utca környékén lakik. Ivartalanított, oltott, chipezett. A megtaláló jutalomban részesül, kérem hívja a 06-20-933-07-76-os számot.
2016.06.10
Talált, bűbájos, gyerekszerető, játékos, békés tacskó keverék kutyusnak keresek gazdát. Kb. 3 éves, kan, chip nincs benne. Érdekessége, hogy a jobb szeme világosabb, mint a bal. Nem szeretnénk menhelyre vinni, de nálunk sajnos tovább nem maradhat. Számom: 70/452-4599