Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: halacska
2016-07-08
Kedves Állatorvos úr/hölgy ! Kb 1 éve házunkhoz szegődött egy kóbor cica, megszerettem, gondozom. Kb 1 hónapja azt tapasztaltam, hogy időnként deréktól lefele hullámzó mozgásokat produkál a teste, amitől elkezd félni és futni majd búvóhelyet keresne.Voltam vele orvosnál, de csak féregtelenítette, bolha cseppet és immunerősítő injekciót kapott. Tanácstalan vagyok, sajnálom nagyon. Köszönöm válaszát. Üdvözlettel

Kedves Gazdi!

Az állatorvosa kezelte a legalapvetőbb bajokat, szerintem minden rendelőben ezzel kezdtek volna. Ha egyelőre nincs jobban, akkor tovább kéne vizsgálni, mert így leírásból nem sok ötletem va, hogy n mik lehetnek a "hullámzó mozgások": lehet viszketegség, de akár idegrendszeri tünet is. Egy kijáró, oltatlan, gondolom ivartalanítatlan kandúr macskánál legelőször a macskavírus fertőzéseket kellene kizárni, mert ezek nem csak az idegrendszeri tünetekért lehetnek felelősek, de befolyásolják a gyógyulási, gyógyítási lehetőségeket. Alapos általános vizsgálat, neurológiai vizsgálat, a szőr-bőr alapos átvizsgálása után vérkép, vérlabor vizsgálat következne, szükség esetén röntgen, ultrahang, stb. Ezek nélkül csak találomra lehet gyógyszerezni a cicát, sajnos.

jelige: Struvit
2016-07-15
Tisztelt Doktor/nő! A ket eves macskamnal sruvitot talaltak a vizeleteben. Igy most dietas tapot eszik. El vele egy masik macska is, aki egeszseges. Szoktak enni egymas tanyerjabol. Lehet mindkettonek dietas tapot adni, az egeszseges is eheti? Kerdem, mert igy akkor biztosan dieatas tapot enne a struvitos cica.

Kedves Gazdi!

Nem feltétenül szerencsés, ha az egészséges macska a vizeletsavanyító tápot eszi hosszútávon, esetleg meg lehetne próbálni más formában hozzáadni a struvit kő képződést megelőző hatanyagokat, pl. paszta formájában (pl. Urocid paszta) és mindkettővel jóminőségű, egészséges macskának való tápot etetni.

jelige: Gina
2016-07-05
Tisztelt Doktor úr/ Doktor nő! Németjuhász szuka fél éve vakarózik, csirke allergiára gondolt az orvos, lecseréltük hípoallergénre a tápot, rizzsel kapja. A tünetek nem csökkentek. Másik orvos ragadozó atka allergiára adott neki valami cseppeket. Erre sem javul. Vakarja magát, véresre, tépi szőrét mindenhol, ahol eléri, hátán, oldalán, lábán, nyakán, mellkasán. Nincs olyan testrésze, amit ne vakart volna véresre. A hypoallergén táp mellett kapott multivitamint. Sovány is, nem hízik. Kérem segítsenek! Köszönöm.

Kedves Gazdi!

Legelőször bőrkaparék vizsgálatot kellene végezni, amiből kiderül, hogy gomba, baktérium, szőrtüszőatka nincs-e a kórokok között, emelett egy jó külső parazita irtó szer is kellene, ami megöli a bolhákat, egyéb külső élősködőket és a Sarcoptes rühöket is (pl. Bravecto tabletta , Nexguard tabletta (bolha, kullancs, szőrtüszőatka ellen), Advocate, Stronghold cseppek a Srcoptes rühök ellen). Ha negatív a bőrkaparék vizsgálat, és legalább 6 hét valódi, hypoallergén gyógytáp kizárólagos etetése sem hoz változást, akkor valószínűsíthető az atópia. Gyógysamponok, allergia ellenes szerek (szteroidok) használhatóak a fellángoláskor, omega 3-6 tartalmú táplálékkiegészítők, antihisztaminok mikor lecsendesedik a dolog. Célszerű lenne bőrgyógyászat szakrendelést felkeresniük, ahol alaposan ki tudják vizsgálni! További információkat az allergiáról olvashat ITT!

jelige: mit tegyek ?
2016-07-05
Tisztelt Dr Úr ! Következő lenne a kérdésem. Mi a teendő, ha a kiskutyám (tacskó) az átlagnál kisebb termetű, a tegnapi nap folyamán ellet le nagy nehezen. Az alomban ugyan csak 1 lett ,ami holtan született! Jelenleg a kutyám szenved, mintha fájdalmai lennének, nem táplálkozik, alig mozdul. Mit tegyünk?

Kedves Gazdi!

Állatorvosi rendelőbe kell vinni a kiskutyát, mégpedig olyan helyre, ahol ultrahang vizsgálatot, szükség esetén császrmetszést tudnak végezni, mert előfordulhat, hogy maradt még kiskutya a méhben, hüvelyben, vagy egyéb rendellenesség, fertőzés, méhrepedés, stb. okoz gondot. Minél hamarabb tegyék meg ezt és készüljenek fel addig is a kiskutyák tápszeres tálálására.

jelige: kormi
2016-07-05
Tisztelt Doktor Úr! Puli kutyám 11 éves mult, 2013-ban volt emlődaganata, amit eltávolítottak. Azóta a kutyus jól van, azonban még abban az évben a megmaradt emlőbimbóból pici tejszerű váladék jött. /Nagyon kevés/ A kezelőorvos azt mondta, hogy álvemhes a kutyus. Most ugyaez ismétlő dik, más tünet nincs. Tavasszal tüzelt még, akkor megvizsgáltattuk, mindent rendben találtak nála.Azonban kicsit nyugtalan vagyok emiatt.Vetri cseppet kap mindennap. Nagy baj előjele lehet? Tisztelettel várom válaszát!

Kedves Gazdi!

Nem feltétlenül okoz gondot az álvemhesség, amely arra hajlamos kutyákban minden tüzelés után visszatér, de bevallom, hogy rendelőnkben minden esetben ivartalanítjuk az emlődaganatos műtéttel egybekötve a kutyákat, mert az álvemhesség, tüzelés sajnos sokszor hajlamosít az emlődaganatok kialakulására. Ha meg akarják szűntetni az álvemhességet, akkor ha megszűnt az álvemhesség, ivartalaníttassák a kutyát. Részletesebben, tudományos alapossággal megírt információkat olvashatnak ITT!

jelige: Aggódó gazdik
2016-07-05
Üdvözlöm! Segítségèt abban szeretnèm kèrni, hogy 4 èves kan magyar vizslánk herèjèn megjelent egy fekete kis folt. Barna anyajegyszerű foltok eddig is voltak, de ez pár napja jelenthetett még, mert a kinti játèk után át szoktuk nèzni kullancs miatt. Idegesít, hogy egy normális bőrtünet vagy valami rosszindulatú elváltozás? Egy vidéki kisvárosban lakunk, ahol sajnos elèg megbízhatatlan az állatorvos. Elèg messzire van az első rendes dr, ezèrt előbb Önt kèrdezem, van -e okunk aggódni ès elautózni vagy ez nem rendellenes. Köszönöm

Kedves Gazdi!

Az elváltozásokról legbiztosabb diagnózist a szövettani vizsgálat ad, ránézésre, főleg elmesélésre sajnos nem lehet felelősen semmit sem kijelenteni. Bőrkaparék vizsgálat adna legelőször felvilágosítást arról, hogy nincs-e gomba, baktérium, atka az elváltozáson. Ha ez negatív, akkor esetleg citológiai vizsgálat, de legbiztosabban az elváltozás eltávolítása, majd szövettani vizsgálata segítené a diagnózist. Megfontolandó, hogy eközben az egész hereborék bőrével együtt ivartalaníttatják a kutyát, ha nem tartják túl drasztikus beavatkozásnak. Ezzel legjobb esetben meg is szűnik a probléma, és remélhetőleg a szövettan is jó híreket mond majd. Ha ne adj isten rosszindulatúságra utaló jeleket találnak, akkor is van lehetőség áttétkeresésre (SPECT/CT vizsgálattal), valamint a gyógyszeres/sugárterápiás utókezelésre.

jelige: vemhesség
2016-07-05
Jónapot! Én érdeklődni szeretnék, hogy van egy pár rottweiler kutyám. Tüzelt a szuka és nem akarta a kan befedezni. Hoztak egy idegen kant, aki megugrotta de nem ragadtak össze. Rá pár napra összeragadt a saját kannal. Megszülettek a kölykök a saját kantól számítva 58 napra. Most akkor melyik kantól valók a picik???Az idegen kantól számítva lejárt a 65 nap, 73 napra jött azzal ki, ha attól számolom a születés napjáig. Most akkor ki az apa???Akkor is lehet kölyök, ha nem ragadnak össze?Akkor még vérzett a szuka.
Kedves Gazdi!
Semmi sem kizárt, a spermiumok akár 2 hétig el élnek a méhben, összeragadás nélkül is lehet vemhesülni, és akár egy almon belül is lehetnek különböző apától származó kölykök. Ajánlom az apasági vizsgálatot, amely már kutyáknál is elérhető!
jelige: palotakutya
2016-07-05
Probléma a következő lenne. Nem csinálta eddig a palotapincsi kutyánk (nem túl nyomott orrúról van szó) hogy visszafele szívja úgymond a levegőt időnként...viszont ez félelmet kelthet benne, mert azóta csak ott van, ahol van valaki és az ember közelben telepszik le. Nem tudom esetleg mit adhatnék neki, hátha nem nagy baj van vele?!

Kedves Gazdi!

Sajnos addig valóban nem lehet tudni, hogy mit kell neki adni, amíg ki nem derül, hogy mi okozza a tüneteket? Toklász, amely az orrába ment, vagy légcső összeesés, netán orrgyulladás, vagy még rosszabb, orrüreg daganat? Sajnos ez csak akkor derülhet ki, ha megfelelő állatorvosi rendelőbe kerül, ahol meg tudják alaposan, akár altatásban is vizsgálni, tudnak kiegészítő vizsgálatokat végezni, pl. röntgen vizsgálatot a fejről, nyakról, mellkasról, mintát tudnak venni, esetleg akár endoszkópos vizsgálatot tudnak végezni. Ezek nélkül csak találgatni lehet, találomra antibiotikummal, gyulladáscsökkentőkkel kezelni, szintén állatorvos által.

jelige: Kajdacs
2016-07-05
Üdv Egy Kiskutyanak a nyakát beköpte a légy. Két-három napja van a seb a nyakán, valami megvághatta (poráz,Nyakorv) és a kukacok már ilyen járat szerű köröket vájtak. Mi a teendő?

Kedves Gazdi!

Legjobb lenne azonnal állatorvoshoz vinni a kiskutyát, aki ébren vagy szüksége esetén alatatásban, bódításban el tudja távolítani a nyüveket, ki tudja tisztítani, ellátni a sebeket, megfelelő kötést, sebvédelmet tud felhelyezni és szükség esetén antibiotikumot, gyulladáscsökkentőt is ad.

jelige: Lovak
2016-07-05
Két lovunk van most kint kis legelőn, ahol mostanában rengeteg eső miatt sok a szúnyog, csípi őket. Ma reggel vettük észre, mindkét ló sántikál a két első lábára, vagyis nehezen mennek arrébb, inkább állnak egy helyben, mert fáj a lábuk.Ha lépnek, furcsán mereven teszik. Amúgy felemelgetik a lábukat, ha légy rászáll.Esznek, élénkek amúgy, más bajuk nincs. Nem lehet hogy nyugati nílusi láz nevű betegségük van? Úgy tudom, az jár lovaknál mozgáskordinációs zavarral, izomfájdalommal.Vagy mi más okozhatja? A legelőn általunk vetett keverék növények vannak, un.legelő fűmagkeverék, át is nézzük rendszeresen, nehogy gomba, mérgező növény legyen. A szúnyogokra gyanakszok erősen. Mit lehetne tenni?

Kedves Gazdi!

Legjobb lenne kifejezetten lovakkal fogalalkozó állatorvost kérdezni erről, pl. ITT!

jelige: Keti
2016-07-05
Csak azt szeretném meg kérdezni hogy mostanában állandóan egy helyre vizel az ágyra, pedig régebben nem csinálta, én jelenleg külföldön élek és a lakotársaimal lakik, mindig tiszta a helye, ivartalanítva van.
Kedves Gazdi!
Legtöbbször húgyuti fertőzés, hólyagkő, esetleg vesebetegség miatt szoktak a macskák ilyesmit csinálni, legalábbis ezeket kell először kizárni, mielőtt a pszichés okora gondolunk. Ehhez, lehetőleg frissen gyűjtött vizelettel együtt állatorvoshoz kellene vinni a cicát, ahol meg tudják vizsgálni, vért tudnak venni, laborvizsgálatokat, vizelet vizsgálatot, ultrahang vizsgálatot tudnak végezni.
jelige: IRONKA
2016-07-04
Tisztelt Doktor Úr! 5 hónapos am.akita kutyusomnak még nem szállt le a heréje! kKérésemre állatorvosunk adott 10 db. Andriol Testocaps 40mg tablettát, hetente adjak neki egyet ! Remélhetek tőle változást a kutyusnál ?A fogadott orvosunk azt mondja, még 6 hónaposan is leszállhat a here, neki már volt több ilyen kutyusa. Válaszát köszönöm !
Kedves Gazdi!
A szakirodalom nem számol be igazolt esetről, mikor tesztoszteron bármilyen változást hozott volna a le nem szállít herékben, de ha állatovosuknak már volt ilyen esete, akkor érdemes rá hallagtni, hátha. Ezen kívül úgysem tehetnek sokat, mint hogy várnak, majd ivartalaníttatják, mert a nem leszállt here sokkal hajlamsoabb a daganatos elfaujlásra, valamint ilyen fejlődési rendellenességgel tilos továb tenyészteni a kutyát.
jelige: Beni7
2016-07-04
Kb. fél éve tapasztaltam, hogy kistestű ivartalanított 7 éves kan kutyám bal oldalán nyálmirigy daganatot diagnosztizáltak. A napokban jelentősen megnövekedett, szeretném megműttetni. Tájékozódtam, hogy hosszú altatást igényel a művét és nem biztos, h eredményes lesz. Kérdésem: lehet-e rövid altatásban végezni, milyen vizsgálatoknak kell megelőznie a műtétet, hogyan lehetne sikeres a műtét? antibiotikum hatására a daganat jelentősen csökken, de keresem a végleges és biztos megoldást. előre is köszönöm a választ!

Kedves Gazdi!

Kérdésére Dr. Balogh Lajos válaszolt:

"Leírása alapján a nyálmirigy duzzanat lehet akár cisztás, gyulladásos elváltozás is, számomra nem egyértelmű, hogy daganat lenne. (Ha citológiai/szövettani vizsgálat már igazolta a tumort, úgy természetesen arra kell készülni.)

Ha nem történt citológiai/szövettani vizsgálat, úgy véleményem szerint ezt kellene elsőként megtenni, fizikális vizsgálatokkal, vérvizsgálattal esetleg nyaki/mellkasi röntgennel kiegészítve. Mindezekkel az altatási/műtéti kockázatok is felmérhetőek.

Ha ”csak”  cisztás jellegű elváltozással küzd a kutya, úgy a műtét érdemi része kb 40-60 perc alatt elvégezhető, és nagy eséllyel  végleges gyógyulást lehet elérni.

Ha tumorsejteket találunk (vagy már találtak korábban) a nyálmirigyben, akkor érdemes lenne először részletes onkológiai kivizsgálást végezni annak kiderítése céljából, hogy nincs-e nyirokcsomó, vagy távoli áttét a kutyában. Ez a gyógyulási esélyeket természetesen nagymértékben behatárolja.

Balogh Lajos 30 9 330 559

jelige: Vemhes kutya
2016-07-04
Tisztelt doktor úr! Van egy cane corso vemhes szukám (most 60 napos) észrevettem a kutyán, hogy picit kilátszik a méhe, csak ha felhúzom a péráját. Kapot 3 féle inyekciót. Az a kérdésem,hogy ettől meg tud fialni, és a kölyköknek lehet e baja az oltásoktól.válaszát köszönöm! Kriszta

Kedves Gzadi!

Reményeim szerint nem a méhe, csak a hüvely nyálkahártya esett elő, ami laza kötőszövetű fajtáknál előfordul. Nem biztos, hogy nem akadályozza a fialást, és az sem, hogy az ellés után nem lesz hüvelyelőesése, ami sokszor csak műtétileg orvosolható. Nem írta, hogy milyen injekciókat kapott a kutyu, így nem tudok semmit mondani a magzatkárosító hatásukról, de feltételezem állatorvosa olyan gyógyszereket hazsnált, amelyek biztonsággal alkalmazhatóak vemhességben.

Nagyon remélem, hogy rendben zajlik/zajlott az ellés!

jelige: Leila
2016-07-04
Üdvözlöm! Van egy 11 hónapos francia bulldogom. Sajnos az első lábait folyamatosan nyalja, ezt kb 2 hónapja vettem eszre . Elvittem állatorvoshoz, azt mondta allergia, most hypoallergén tápot kap, de így sem javult, sőt még sűrűbben nyalja. És ráadásul meg elkezdett vakarózni is. Ára által megint egy másik tápra, de semmi. Míg a neki való tápot ette, addig semmi baja nem volt. Most meg már nem tudom mit csináljak vele. Ez végeredményben a tüzelésétől kezdve van nála. Kérem segítséget.

Kedves Gazdi!

Ha a hypoallergén diéta, amely valóban állatorvosi gyógytáp volt, és legalább 6 hétig etették, de nem használt, akkor a következő lépés előtt jó lenne egy bőrkaparék vizsgálat az elváltozott területekről, hogy a gombás, baktériumos-szőrtüszőatkás fertőzést, felülfertőzést kizárjuk, emellett egy jól funkcionáló parazita irtó is nagyon hasznos lenne a kiskutyára. Esteleg olyan szert lehetne használni, amely a rühösséget is kezeli, mert ez nem minden esetben kimutatható a bőrkaparékból, de ez is lehet a lábviszketés oka.

Ha a bőrkaparék vizsgálat sem mutat semmit, megkapta a parazita ellenes próbakezelést, akkor a belégézsi allergén is szóba jönnek, mint okok. Ezt sepciális bőrgyógyászati szakrendelése intradermális bőrteszttel, vagy vérsavóból méretett allergia panelbőlk valószínűsíthatő, ha minden egyéb kórokot kizártak. Addig is gyógysamponokkkal, kenőcsökkel lehet tünetileg kezelni a kiskutyát.

jelige: lehet e ?
2016-06-28
Üdv! 3 éves szuka kutyám ivartalanítására van időpontunk két hét múlva. A kérdésem az lenne hogy a kutya álvemhes, így is lehet ivartlaníttatni? Teje nincs, nem pirosak az emlői, csak megnyúltak , lógnak, kicsit teltebbek. Lehet-e komplikáció? Köszönöm

Kedves Gazdi!

Az álvemhesség a tüzelés utáni 2 hónapban alakul ki, tejtermeléssel, az emlők megduzzadásával jár, ezalatt rendelőnkben nem szoktunk ivartalanítani, mert az álvemhesség az ivartalanítás után is fennmaradhat. Ilyenkor a tejtermelést el szoktuk apasztani, és ha megszűnnek az álvemhesség tünetei, akkor műtünk. Ha az Ön kutyája nem tejel, csak megnyúltak az emlők, akkor előfordulhat, hogy nem álvemhes. Legjobb, ha az ivartalanítást végző állatorvossal beszéli meg az esetleges felmerülő kérdéseit.

jelige: rángatozás
2016-06-28
Azt szeretném kérdezni,hogy a macskámnak mi lehet a baja, ha megsimogatom az oldalánál, a hátsó lábait rángatja, ahogy simogatom, meg a farkát is és nem engedi, hogy a hasánál is simogassam, mert olyan mintha fájna neki és nagyon lefogyott? Előre is köszönöm a válaszát!

Kedves Gazdi!

Oltatlan kerti macskáknál sok betegség felmerül: a viszketegséget okozó bőrbetegségeken, parazitás fertőzéseken át a belső szervek megbetegedéséig. A fogyás rossz jel, lehet, hogy a hasfájással is összefügg, lehet hasmenése is, sajnos daganatos betegségek sem ritkák, akár a veséje is beteg lehet. Olyan rendelőbe érdemes vinni, ahol kiegészítő vizsgálatokat is tudnak végezni: vérkép, vérlabor, vírusteszt, hasi ultrahang vizsgálat, röntgen, vizelet vizsgálat, stb.

jelige: hektor
2016-06-28
Tisztelt doltorúr! A problémánk az lenne, hogy a kutya orra melletti résznél dagad és a melső lábujjai között. Először a bal oldalán kezdődött és most szimmetrikusan ugyan úgy kijött ez a probléma a másik oldalon is. Az orránál és lábánál egyaránt.A kutyadoki beoltotta szőrtüsző atka ellen és kapott anitibiotikumot is , de semmi változás. A kutya kedvetlen, alig eszik. Eddig hiperaktív volt, most szinte fekszik naphosszakat. Segítségüket előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Ha az eddigi kezelés nem volt hatásos, akkor meg kellene próbálni különböző kiegészítő vizsgálatokat elvégezni: meg kellene vizsgálni a szájüreget, az egész kutyát, nincsenek-e máshol is elváltozások, hőmérsékletet mérni, nem lázas-e, nyirokcsomóit ellenőrizni, vérképet, vérlabor vizsgálatot végezni, nincs-e más, a bőrtünetektől függeteln baj, egy bőrkaparék vizsgálatot, ahol a szőrtüszőatkák jelenlétét lehetne vizsgálni, gombát, baktériumot lehetne keresni, tenyészteni, stb. Azt is tisztázni kellene, hogy nyalogatja, vakara-e magát, ezt megakadályozni, ha felmerül a táplálékallergia, akkor hypoallergén tápot kezdeni nála.legelőször.  Legjobb lenne olyan nagyobb állatklinikára vinni, ahol bőrgyógyászat szakrendelés is van.

jelige: Amy
2016-06-27
Üdvözlöm Nekem van egy 7,5 éves York-i szuka kiskutyám. Az állatorvosunk azt mondta, hogy légcső szűkülete van a kutyusnak. Igaz, még nem kell neki kezelés, mert még csak a kezdeti stádiumban van. Az lenne a kérdésem, hogy tényleg nincs semmi lehetőség a megelőzésére?? Szeretnék mindent megpróbálni, hogy minél később kelljen kezeltetni. Mielőbbi válaszát előre is köszönöm! Nikoletta

Kedves Gazdi!

A légcső összeesés, mikor a légcső C-alakú porcait összekötő membrán összeesik, leglazul, egy jellemzőbben  idősebb korban jelentkező elváltozás. A kezelés főleg gyulladáscsökkentő gyógyszerek adásából áll, amelyek hosszútávon károsíthatják a májat, az egész szervezet anyagcseréjét is befolyásolhatják. Ezen kívül köhögés csillapítókat, esetleg bronchus tágítókat, belélegezhető, aztma sprayben adagolható szteroidokat, esetleg antibiotikumokat. Egyéb kezelés a fulladó (nem köhögő!) kutyáknál van, egy légcső tágító fémháló, stent beültetését végzi Dr. Psáder Roland ITT.

Amit addig is tehetnek, az, hogy rohamokkor megnyugtatják, megpróbálják megakadályozni a légcső gyulladásával járó betegségeket (pl. beoltatják parainfluenza, kennel köhögés ellen), a nyakörvet hámra cserélik, nem hagyják elhízni, kerülik a túlzott izgalmakat, minden belélegezhető, potenciális irritáló, allergiát okozó anyagot (cigaertta füst, pollenek, házipor atka, légfrissítők, stb.)

jelige: Pudli
2016-06-24
Tisztelt Doktor Úr! 10 hónapos kutyám elég gyakran szokott hányni. Van úgy, hogy hetekig nincs baja, de néha hetente többször is előfordul. Nem túl jó evő kutya, keveset eszik és azt sem túl nagy kedvvel. Nem sovány, de azért elég filigrán. Nem levert, egészségesnek tűnik, szép a szőre is és tele van energiával, de azért aggaszt a hányása. Az órákkal korábban elfogyasztott étel teljesen felismerhetően szokott visszajönni. Szóval szinte teljesen emésztetlen ilyenkor az ennivaló. Többféle tápot próbáltunk már ki-mind szuper prémium minőségű, de azért a házi kosztot jobban szereti. Szívesebben megeszi pl. a salátafőzeléket, mint a jó minőségű kutyatápot. Mit javasol Doktor Úr? Vigyem minél hamarabb orvoshoz, vagy változtassak valamit az etetésében? Naponta 2x kap enni (reggel és este) Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Kedves Gazdi!
Akár azt is jelentheti az étel visszaöklendezése, hogy túl sokat eszik a kutya, de a nyelőcső, a garat, a a gyomor irritációja, veleszületett rendellenessége, gyulladása miatt is előfordulhat ilyen tünet. Féreghajtás biztosan javasolt, mielőtt állatorvoshoz viszi, és hypoallergén gyógytápot is ki lehet próbálni, vagy esetleg olyan ennivalót főzni neki, amlyet még nem evett: rizs, főtt, tört krumpli, plusz nyúl, sertés főzve természetesen, mert akár a táplálék allergia/intolerancia, érzékenység is okozhat ilyen tüneteket. A garat, torok vizsgálata után szükséges lehet a nyelőcső röntgen, kontrasztos röntgen, esetleg endoszklópos vizsgálata, vagy akár a próba gyógykezelés  gyomorvédő,  gyomorsav csökkentő gyógyszerekkel.
jelige: cica régi műtéti helye sebes
2016-06-22
Tisztelt Doktor Nő/Úr! 2 éves kandúr cicám 1,5 éve csúnyán eltörte a bal hátsólábát. 2x is műteni kellett, először helyre tették a csontokat (egy szegeccsel rögzítették), majd mivel növekedésben lévő kiscica volt, ki kellett venni belőle ezt a rögzítő szegecset, mert ahogy nőt, kezdett kilökődni. A műtétből szépen felépült a cica, észre sem lehet venni, hogy valaha eltört a lába, tökéletesen működik, gyönyörűen fut, ugrik, ül, stb. Pár hónapja azonban arra lettünk figyelmesek, hogy a műtét helyén sebes a lába. Nagyjából a seb egy csíkhoz hasonlít, szerintem pont ott, ahol felnyithatták a lábát a műtétekkor. Van, hogy gyógyulófélben van a seb, varasodik, van, hogy egész friss. Egyszer-kétszer láttuk is, hogy mosakodás közben "rágja" a lábán a bőrét (mint amikor bolhát talál és a fogával el akarja kapni), illetve tép ki a szőrét a fogával (valószínűleg ettől is lett sebes). Állatorvosunk azt mondta, hogy valószínűleg viszket vagy fáj neki a műtét helye és magának csinálja a sebet. Azt mondta, hogy kaphat esetleg szteroidot, de hogy nem vészes a helyzet. A seb valóban nem vészes, inkább csak az aggaszt, hogy nem múlik el, mindig "megújítja" a cica. Érdemes lenne megröntgenezni a lábát, hátha elmozdult valami? Kapjon szteroid injekciót? És miért most, 1,5 évvel a műtét után kezdett el ez jelentkezni nála? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Kedves Gazdi!
Ha állatorvosa szerint nem vészes a helyzet, akkor nem erőltetném a kezelést. Ha sokáig fennáll a rágás, akkor ha állatorvosa is egyetért, egy röntgen vizsgálat esetleg informatív lenne a régi törés helyéről, hogy nincs-e szövetszaporulat, fertőzés, elmozdulás, bármi, ami látható lenne. Ha nincs, akkor először nem szteroid fájdalomcsillapítóval, gyulladáscsökkentővel, aztán akár szteroid gyulladáscsökkentővel is próbálkozhatnak, ahogy azt állatorvosa is javasolta.

Kérdés, hogy pl. a bolhásságot, egyéb bőrbetegségeket kiszűrték-e? Biztonság kedvéért egy bolhairtó nem árt. Oltásokat az adatlap szerint nem kapott, ezeket is pótolni lehetne.

jelige: Könnytermelés leállása
2016-06-22
Tisztelt Állatorvosok! Van egy bichon havanese 4 éves kutyusom, akinek leállt a könnyteremelése, ez miatt pedig fekély keletkezett rajta. Elvittük állatorvoshoz, aki először azt mondta, hogy sérülés van rajta, de a kontroll alkalmával már azt állapította meg, hogy autoimmun betegség miatt állt le az egyik szemében a könnytermelés. Kap a kutyus antibiotikumos szemcseppet, műkönnyet, szemgélt és optinumot is. Azóta már kétszer voltunk konrtoll vizsgálaton és bár javult a szeme még mindig található rajta fekély. Kérdésem az lenne, hogy az autoimmun betegséget meglehet állapítani ránézésre, illetve lehetne-e látni azt, ha a könnycsatorna elzáródásáról lenne szó, mind ezt szemészeti segédeszközök nélkül?

Kedves Gazdi!

A könnycsatorna elzáródása az elvezetés akadályoztatottságához vezetne, vagyis ahhoz, hogy könnyfolyások vannak a kutyus szeme alatt, nem tud az orrüregbe elfolyni a termelődött könny, ugyanis a könnycsatorna a a szem körüli könnymirigyekben termelődött könny elvezetéséért felelős. A száraz szem betegség legtöbbször autoimmun alapon alakul ki, ezen kívül lehet az arcideg beidegződésének zavara miatt, egyes gyógyszerek mellékhatásaként (szulfonamidok), Szopornyica fertőzés következményeként, vagy a hamadik szemhéj mirigyének eltávolításának a következménye, stb.

Gondolom állatorvosa először abban nem volt biztos, hogy a fekélyt mi okozta, hiszen sérülések, idegentest (pl. toklász), nem megfelelően növő szempilla, stb. is tud olyan sérülést ejteni a szemen, aminek fekélyképződés lesz a következménye. Ha volt Schirmer-könnytesztje, amivel megállapíthatta, hogy 1 perc alatt mennyi könny teremlődik a szemben, akkor könnyebb a diagnózis. További hasznos információ ebben a témában ITT és ITT!

jelige: Gombóc
2016-06-22
Üdvözlöm! A nyaralónknál töltjük az év több mint felét, itt van 1-2 cicánk, akik ilyenkor folyamatosan a környezetünkben tartózkodnak, kisebb kitérőkkel. Kb 1 éves cicán pár nappal ezelőtt úgy tért vissza, mint ha "részeg" lenne. tétova a járása, ha megrázza magát elesik, s a fejét folyamatosa félrebillenti... az elején étvágytalan volt, most már a húst / csirke, hal/ megeszi, meg egy kis felvágottat is. Először arra gondoltunk, hogy elütötte egy jármű, de nincs törése, s nem találtunk nyomát..... kullancsa volt, de eltávolítottuk, s folyamatosan kap írtót.. Mit tegyünk?

Kedves Gazdi!

Ilyen tüneteket okozhat mérgezés, trauma, vagyis ha elütötték, megsérült, de a közép-belső fül gyulladás, daganat is lehet, de akár a vírusos macskabetegségek (FelV-FIV) is tudnak idegredszeri tüneteket okozni. Sajnos anélkül, hogy állatorvoshoz vinnék, csak reménykedhetnek, hogy jobban lesz.

jelige: Visszatért 3
2016-06-20

Tisztelt DNő! Akkor is érdemes megcsináltatni a citológia vizsgálatot, ha a limphocita mindkét teljes vérképében (2hónap különbséggel) jó volt és azt mondták, hogy nem daganatról van szó? Két ultrahangon sem találtak daganatot egyik szervén sem. Köszönettel.

Kedves Gazdi!
Legjobb, ha a kezelő állatrovos utasításaira bízza magát, ha náluk nem merült fel a tüneteket súlyosbító daganatos elváltozás gyanúja, akkor biztosan nem érdemes erőltetni. Arra az esetre írtam, ha az előírt antibiotikum kúra ellenére sem múlnak a tünetek, illetve gyakran visszatérnek.Ilyen esetben, ha újból vizsgálják a vizeletet, akkor talán érdemes ezt is megfontolni.
jelige: rejtélyes tappancsok
2016-06-20
Üdvözlöm! Kutya tappancs betegségekre sajnos nem találtam rá a neten, ezért írok. 3 éves kutyusom séta közben váratlan lesántult a hátsó lábára, otthon láttam, hogy kicsit begyulladt a két ujja közt, másnapra elmúlott. Tegnap pedig az egyik első lábára kezdett sántítani, megnéztem a lábát és a nagyobbik tappancsán félig le van jöve a bőr. Mi okozhatja ezeket? Tudom-e valamivel otthon kezelni? A másik kutyusunkkal vadállat módjára szoktak kergetőzni, lehet ekkor sérült meg. Okozhatja ezt a visszatérő problámát valami rejtett , esetleg belső betegség ? Köszönöm szépen!

Kedves Gazdi!

Bármely éles tárgy, üvegszilánk, éles kavics, okozhat sérüléseket a tappancson. Mivel toklászos időszak van, ezért én először arra gyanakodnék, hogy egy toklász, szúrós növényi termés, fúródott a kutya tappancsába. Bármely sérülésnél nagyon fontos, hogy azonnal lemossák, lfertőtlenítsék (pl. betadinnal) lehetőség szerint levágják körülötte a szőrt, és bekössék, vagy gallérral megakadályozzák a nyalogatást, amíg állatorvoshoz nem jutnak. A toklászok nem mindig távolíthatóak el azonnal, van hogy 2-3 napos dunsztolás szükséges, amíg annyira körülírodik, "meggyűlik" a seb, hogy eltávolítható lesz az idegen növényi rész. Van, hogy nehéz megtalálni, fel kell vágni a bőrt, de szerencsére ez a ritkább.

<< <  3 / 464 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.07.27

Szeretnénk kérdezni macska ügyben. A macska viselkedésében nem értem azt, hogyha kiviszem a kertbe, vagy akár a betonra is, intenzíven nyalva a földet. Voltunk állatorvosnál, vérvizsgálat is volt nála, nagyon vérszegény, most intenzíven táplálom, vagyis, amit nagyon szívesen fogyaszt. köszönettel Jutka

Kedves Gazdi!

Kérédésére aa választ az "Orvos válaszol" menüpont alatt fogja megtalálni!

2016.07.26
A képen látható, Dingó névre hallgató kutyánk kiszökött 2016.07.19 kedd reggel. XXII. kerületben Budafokon. Kérem aki látja hívjon vagy írjon! +3630 910 1407 A sikeres nyomravezetőnek / megtalálónak pénzjutalmat ajánlunk fel! Köszönjük a megosztásokat!
2016.06.20
Április 8-án született kiscicák ajándékba elvihetők! Érdeklődni lehet: +36-30-2530158 Két alom, együtt nevelkedtek, egészséges, kiválóan egerésző anyukáktól. A kiscicák nagyon játékosak, már mindent esznek, féregtelenítve várják új gazdijukat!