Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Murphy
2008-01-06
Tisztelt Doktor Úr! A nővéreméknek van egy 12-13 éves németjuhász kutyájuk. A hátsó csípőizületnél már akkora a fájdalma, hogy alig tud menni, néha felállni. Látszik a kutyán, hogy szenved. Én mondom nekik, hogy a németjuhászoknak ez tipikus betegségük, sajnos rohamosan rosszabbodni fog az állapota, de ők nem hajlandók állatorvosnak megmutatni. Szerintük ez csak ízületi betegség, vagy csípőficam. Én a kínomban kinevettem őket, hogy a kutya ne szenvedjen bármire képes lennék. Nekünk a párommal van 2 kutyánk, egy foxi meg egy keverék. A keveréket menhelyről hoztuk, hogy kevesebb kutyus szenvedjen. Nagyon szeretjük őket, sokat foglalkozunk velük, szerintem már értünk is hozzá egy picit. Szépen kérem írja meg, hogyan tudnám meggyőzni a testvéremet arról, hogy a kutyájuk súlyos beteg, nem csípőficamos.
Vannak emberek, akiket sehogyan sem lehetséges meggyőzni - őszintén szólva fogalmam sincs róla, hogy az Önök esetében mit lehetne tenni ezügyben. Valójában az sem kizárt, hogy a teljesen tönkrement csípőízületek valóban rendellenes helyeződésűek, luxálódottak is már - de természetesen ezt is illene kezelni, fájdalomcsillapítani.
jelige: Lizi
2008-01-06
Tisztelt Doktor úr! Először is Sikerekben gazdag boldog új évet kívánok Önnek és kedves kollégáinak!! 10 éves cukorbeteg kutyámmal kapcsolatban lenne egy kérdésem: Úgy néz ki, hogy 3 hónap alatt talán sikerült beállítani a cukorszintet inzulinnal, de az etetések minősége tudom, hogy nagy odafigyelést igényel. Tudom, hogy nem ”illik” adni édességet, de mi van a szénhidráttal, fehérjékkel? Sajnos nincs sok ideje az orvosnak aki kezeli, úgy érzem nem rendelkezik ebben a témában olyan nagy szaktudással. Nem akarom bántani, biztos minden orvosnak vannak olyan területek amikhez jobban értenek. Szóval az orvos többször irányított már át szaklapokhoz, Szakállatorvosokhoz, hogy a cukorbeteg kutya étkezését valamint a vércukor szintet milyen részarányokkal (fehérje, szénhidrát stb) lehet kordában tartani. Hasonló képpen mint az embernél? Nem tudom ehet e és mennyi kenyérfélét, tejfélét, krumplit. Csak a száraz (speciális) tápot nem eszi meg. Nem akarom idős korára ráerőltetni.
Viszont kívánom kedves jókívánságait. Nézze a kenyér és a krumpli egy egészséges kutya esetében sem nevezhető elfogadható tápláléknak. Erre a konkrét kérdésére tehát azt kell válaszoljam, hogy semmi kenyeret és krumplit ne egyen a kutya. Azzal, hogy a kolléga segítségével sikerült beállítani a kutya vércukorszintjét engem arról győzött meg, hogy ő valamit igenis nagyon jól csinálhat ... A cukorbeteg kutya (és ember) teljes életmódját kell kontrollálniuk. Ez azt jelenti, hogy a kutya napi programja (séták, etetések időpontjai, táplálék, izulin beadása ...) igen pontos rend szerint kell, hogy zajlódjék - és még így is rendszeres kontrolvizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy egy cukorbeteg kutya élete elfogadható keretek között folytatódhasson. Az emberi cukorbetegséghez a kutyáé sok tekintetben igen hasonlatos. Jó ha az emberi betegséget humán szakorvos - a kutyáét pedig erre specializálódott állatorvos végzi.
jelige: félénk
2008-01-06
Kóbor ,kitett kutyust fogadtunk be, aki nagyon félős volt.Négy hónap alatt sokat változott,de a mai napig 1-2 méter távolságot tart és nem engedi a simogatást.Tanácstalanok vagyunk ,nem tudjuk,hogy mi lenne a jó megoldás.
Vannak kutyák és macskák, akik teljes életük során távolságtartóak és nem tűrik a símogatást. A kutya ettől még teljes életet élhet. Ahogyan írja jelentős javulás történt az elmúlt 4 hónapban - folytassák továbbra is a barátkozást sok-sok türelemmel, szeretettel, következetességgel. Ha nem elégedettek az eredménnyel viselkedési zavarokkal foglalkozó állatorvos specialista segítségét is igénybe vehetik.
jelige: Drazsé
2008-01-06
Ivartalanított kandúr macskámnak néhány napja kemény és elég kevés a széklete. Ürítés után a fenekét a földön húzza. 7 hónapja diétán van, mert húgyköves lett, húgycsőtágító műtétet végeztek rajta. Az étvágya rendben van, mosdatja magát és dorombol, a fent említett ”szánkázás” tünet csak ürítés után áll fenn. Féregtelenítve fél éve volt. Hogyan lehetne lazítani a székletét?
A széklet lazítására akár a tejet, akár az olajos halat meg lehet próbálni - sőt a kettő együttesen biztosan kielégítő hatású lesz. Nem kizárt, hogy a cica széklete azért keményebb, mert az ürítéskor érzett fájdaklom miatt „tartogatja” a Drazsé az ürüléket. Nem kizárt, hogy állatorvosa segítségére pl fájdalomcsillapításra is szükség lehet. Jelezze kezelőorvosának a fejleményeket.
jelige: kezdő kutyatartó
2008-01-03
Egy két éves magyar vizslám van.A probléma az hogy a bal orrluka vérzik folyamatos de nem erős inkább szivárgó es az orrtükrön nincs sérülés.Nem tudom mi lehet a baj kérem ha tudnak segítsenek.Köszönöm
A féloldali orrvérzést fekély (akár idegentest) vagy daganat okozhatja a kutyában. Részletes állatorvosi vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy a megoldás kiderülhessen.
jelige: Borsócska
2008-01-03
Tegnap reggel nagyon sírt a kutyusom, miközben a dolgát próbálta végezni. Elvittem állatorvoshoz, aki adott neki beöntést. Azóta időközönként próbálkozik (a popsija nagyon vérzett), de még mindíg levert és párszor hányt is. Enni nem eszik. Kérdésem: érdemes-e még várni vagy vigyem el egy újabb beöntésre?
Jelezni kell állatorvosának a fejleményeket - és igen, előfordulhat, hogy további kezelésekre van szükség.
jelige: nyelőcsőtágulat
2008-01-03
Tisztelt Doktor Úr! Néhány hete írtam már Önnek, hogy 5 hónapos shar-pei kutyám majdnem minden nap hány.Kiderült az ok nyelőcső tágulata van.Olvastam több cikket is, hogy el kellett altatni emiatt kutyákat nekünk nem mondott semmit az állatorvos.Meddig élhet így szegény?Mi a legjobb táplálék neki?Lehetetlen gyógyítani?Szegény még játszani sem tud, mert egyből öklendezik ahogy beveszi a szájába a játékot.Elöre is köszönöm a válaszát
A nyelőcső veleszületett tágulatát az esetek egy részében egy fejlődési rendellenesség (perzisztáló Botallo vezeték okozta lefűződés) okozza. Ezek egy része operációval rendezhető. Kérje meg állatorvosát, hogy további vizsgálatokkal tisztázza a kutya helyzetét,vagy esetleg küldje el specialistához (pl az Állatporvos-tudományi Egyetemre), aki megvizsgáhatja a kutyát. A vizsgálat után derülhetnek ki a kutya esélyei és a lehetséges megoldás is - amennyiben létezik.
jelige: Borka
2008-01-03
9 hetes szuka beagle kutyus kerül hozzánk. Féregtelenítve van, de oltást még egyet sem kapott. Mi a teendőnk? Úgy tudom, már 6 és 8 hetesen is kellett volna alapoltásokat kapnia...Ezek pótolhatóak néhány hetes csúszással is? A kutyus egészségére nézve ez járhat kockázatokkal? Köszönöm szépen a segítséget!
Honlapunk Tudnivalók rovatában részletes információkat találhat a tennivalóikról. Igen, megszokott esetben a kölykök 6 és 8 hetesen már kapnak oltásokat. A megszokott eset alatt a tenyésztőtől származó, esetleg adásvételi szerződéssel vásárolt kölyköket értem. Egyéb módon „került” kutyák esetében ez sokszor nem így van. A Borka egészségügyi kockázatait nagymértékben csökkentheti, ha akár néhány hetes csúszással is - de megkaphatja védőoltásait és parazitamentesítéseit.
jelige: heki
2008-01-03
Abban szeretném kikérni véleményüket hogy a 3 hónapos kutyám egyszer csak eszméletét vesztette teljesen elazult, váladék csepegett az órán ez kb 2-3 percig tartott. Ma ismét rosszul volt teljesen el volt ernyedve pár perci és rá egy órára összeesett fél perc sirás után elhunyt! Szeretném tudni hogy mitől történt ez meg! Köszönöm előre is!
Egyetlen módon tudhatja meg a választ. A kutya boncolásával és a kapcsolódó kiegészítő vizsgálatokból. Kitalálni nem lehetséges. Sajnálom a történteket.
jelige: Szuszika
2008-01-03
6 hónapos jólfejlett mops kutyusom van, tündéri csak az a baj, hogy nagyon hullik a szőre. Mit tegyek vele, már adtam nek Lavet szőrkondicionálót is de nem használt.
Ha úgy véli, hogy a kutya szőrhullása meghaladja a normális szintet - akkor érdemes lenne részletes vizsgálatokkal megtudni az okát. A háttérben sok tucat eltérés, betegség állhat - vizsgálatok nélkül nem fog menni.
jelige: Cyra
2008-01-03
Tisztelt Doktor Úr! 10 hónapos kuytámnak a szeme körül elritkult a szőr,sőt már az orra körül és a lábán is hullik a szőre.Néha kaparja is.Szeme kicsit duzzattabb.Ahol kiritkult a szőre kezd sebesedni.MI baja lehet?Válaszát előre is köszönöm!
A leírt szőr-, és bőrtüneteket veleszületett (atópia), parazitás, bakteriális, gombás, és allergiás kórképek számtalan változata okozhatja. Még az sem kizárt, hogy nem elsődleges bőrbetegségről hanem pl endokrin kórképről van szó. Kitalálni biztosan nem lehet a Cyra betegségét. Részletes vizsgálatokkal (bőrkaparéek, vérvételek ... ) lehet diagnosztizálni a betegséget, aztán, ha van diagnózis, akkor lehet beszélni a kezelésről.
jelige: Dingó
2008-01-03
Tisztelt Doktor úr/nő! Van egy nagy testű keverék 9 éves kutyám.Négy-öt éves korában karfiol szerű kinövés jelentkezett a szája belső oldalán jobb oldalt és a nyakán szintén jobb oldalt.A nyakárol minden további következmény nélkül eltávolította az orvos ezt a valamit és azt mondta ez egy ártalmatlan polip szerű képződmény.A szájábol már nem műtötte ki mert nem merte mélyebben altatni.A kutyát sem evésben sem más tevékenységében nem zavarja ez a kinövés bár már benőt a nyelve alá is.Soha nem látszott gyulladtnak és soha sem fájlalta.A kutya nyugodt,kiegyensúlyozot és jólfejlett.Kérdésem,hogy orvosi beavatkozás nélkül gyógyszeresen lehet-e kezelni ezt a képződményt.Tanácsát előre is köszönöm!Tisztelettel:TB
Kérdésére akkor lehet válaszolni, ha citológiai/szövettani vizsgálat készül a szájüregi képletről. Mindenféle kezelési módszer tárgyalása csak vizsgálatok után képzelhetó el. Megjegyzem, a kutyát 4-5 éves korában jóval kevesebb rizikóval lehetett altatni, de a mostani helyzetben is előzetes részletes kivizsgálással a kutya állapota jól felmérhető és szinte bizonyosan kiválasztható a minimális kockázattal járó altatási módszer.
jelige: husky
2008-01-03
Tisztelt Doktor úr/ nő. 11. éves Beni kutyám 24.-én nagyon bekajált csont és minden más egyéb ennivalóból itthon. Ezért egész éjszaka nem tudott székletet produkálni és vonyított. Reggel elvittük az ügyeletre, ahol pár szuri és egy kis beöntés után kiengedték. A helyzet nem sokat javult és másnap, altatásban kimosták a kutyát. Úgy nézett ki, hogy javul a helyzet, mert a kutyus vidáman rohangál és látszólag semmi baja. Ma, január 1.-én azt vettem észre hogy véres a vizelete. Mi lehet a baj? Vajon csak felfázott? Mert mostanság csak a szőnyegre hajlandó lefeküdni. Válaszát előre is köszönőm.
Lehet az eredeti bántalommal összefüggésben a véres vizelet (pl sérült bélfal miatt kialakuló medencei gyulladás) - és lehet attól teljesen függetlenül a vese-, hólyag-, prosztata-, herék és mellékherék gyulladása, akár daganata is a tünetek hátterében. Annak van a legkisebbb valószínűsége, hogy csak felfázott. Jelezze állatorvosának a fejleményeket.
jelige: bűzmirigy
2008-01-03
Tiszetelt Doktor Úr! 16 éves kutyusunknak kb 1 hónapja gond van a bűzmirigyiével. Erősen szaglott és minimális barnás váladék ürült belőle. elvittük az állatorvoshoz ott kiűrítették. Három hét múlva megint előjöttek a tünetek.Most már hígabb váladék folyik belőle, elvittük újból az orvoshoz aki azt mondta, hogy az nem baj ha ürül mert nincs eltömödve.Megint ürített rajta,de még mindig érzem az egyik oldalom akis golyócskát és továbbra is ürül belőle a bűzös váladék.a doki azt mondta, hoyg gyakran nem szabad űríteni, mert akkor magától egyátalán nem fog ürülni később.Mi baja lehet? Mit tehetünk vele? Nem szánkázik, nem hullik a szőre, nem rágja magát, csak őt is zavarja , hogy büdös. Eddig nem volt semmi gond vele. Válaszát előre is köszönöm!
A bűzmirigy idült gyulladása és daganatos elváltozása is okozhat hasonló állandósiló problémát. A műtéti megoldást is érdemes lenne átgondolni állatorvosával - a kutya kora önmagában nem lehet akadálya ennek a megoldásnak sem - de létezik helyi ill szisztémás gyógyszeres kezelése is a problémának. A kutya részletes vizsgálatával eldönthető lenne, hogy mit érdemes választani ebben az esetben. Jelezze állatorvosának, hogy nem oldódott meg a probléma. 1);
jelige: Morfeusz
2008-01-03
Van egy 4 hónapos ragdoll cicám. Az a probléma vele, hogy nagyon harapós. Szinte minden reggel felugrik az ágyra, és harapdál. Ha elhúzom a kezem, akkor elkezd rá vadászni, ha nem, akkor is harap. Teljes erővel, még a feje is beleremeg. Ha bedugom a kezem a takaró alá, akkor harapja az orrom, az állam vagy a szemhéjam, végső megoldásként elkezdi cibálni a hajam. Néha éjszaka is előfordul, de pl. ha telefonálok, vagy a távirányítót a kezembe veszem, azonnal támad. Egyébként nagyon játékos cica, rengeteget játszunk vele. Van cicaháza is, ahol kedvére ugrándozhat, mindenfelé cicajátékok, és játszik is velük. Hogyan lehetne leszoktatni a harapásról? Volt már, hogy kicsuktuk a szobából, de addig ugrált, míg kinyitotta az ajtót. Köszönettel: Barbi
Gyakori jelenség, hogy a kölyök macska, kutya játék közben eldurvul, akár sérüléseket okoz a gazdinak. Nincs rá tabletta, sem egyéb állatorvosi megoldás - csak a türelem, és következetesség. Ha minden családtag minden egyes adandó alkalommal egyértelműen értésére adja a macskának, hogy nem tűri a durvaságot, akkor jó eséllyel véget vethetnek az agressziónak. Ha nem megy a dolog akkor néhány hónap múlva a korai kasztráció és feromon hatóanyagtartalmú párologtató ill spray (Feliway) segíthet.
jelige: doil73
2008-01-03
doktor úr! yorki 6 napos kölykök közül az egyik nagyon gyengén szopik súlya csökken mig többiek szépen gyarapszik.vettem tejpotlót neki,az akérdésem :súlya 11dkg mennyit ml-t adjak és eebből ml -ről hány óránként adjak?(2óránként vagy 4óránként?)sajna nem találkoztam állatorvossal aki megmondaná telefonálni nem tudok mert nem hallok jól,és a tejpotló nincs leirva mennyit adjak?én tegnap óta 2ml-t adtam egyelőre 3óránként.várom mielőbbi választ.köszönöm.
Többféle kutya tejpótló tápszer létezik, az adagolásuk eltér egymástól - de mindegyiknek a csomagolásán, vagy használati utasításán fel vannak tüntetve a beoldási adatok és adagolási tanácsok. A kiskutyát elegendő, ha 4 óránként eteti. Meg kell mondjam, hogy sokkal fontosabbnak tartanám azt tisztázni, hogy mi lehet a kiskutya baja. Egy sereg veleszületett és szerzett betegség, kóros állapot állhat a háttérben, így csak remélni merem, hogy az a legnagyobb problémája, hogy hány ml-t adjon a kölyöknek a tejpótló tápszerből.
jelige: salamon
2008-01-03
Belga juhászkutyám kan, 11 éves, alapevetően nyugodt természetű, ritkán ugat, nem ijedős!!! Szilveszterre orvostól kaptunk 4 tabletta Sedalin Forte-t, mert rendkivül izgatott állapotba szokott kerülni a durrogtatások miatt, folyamatosan rohangál, és megállás nélkül, vadul ugat, morog. A 4 tablettát ugy adtuk be, hogy először kettőt, majd 1 óra múlva még kettőt mert semmi hatása nem volt. A kutya ugyanolyan izgatott maradt, rohangált, ugat. Félelem nem látszik rajta, csak hihetetlen nagy izgatottság. Szeretném tudni, mit gondolnak arról, h ebben az esetben egy 30 kg-os, alapvetően nyugodt és egészséges, kiegyensúlyozott kutyának elég-e a 4 db Sedalin Forte? A kutyát egyéb esetben nem lehet megijeszteni, állja a lövést (kiképzésre is jártunk vele), nem fél semmilyen élőlénytől, tárgytól. A durrogást ki nem állhatja, szeretnénk lenyugtatni, mert a lakásba behallatszó durrogás ugyanúgy felizgatja, nem tudjuk megóvni tőle. Azt gondoltuk 4 tabletta már több is mint sok... Mit gondolnak Önök? Jövőre mit tegyünk? Idén már nem marad más, mint kibirnunk. Kutyának is, nekünk is. Nagy köszönettel!
A 2 tabletta is bőven elegendő kellett volna, hogy legyen a 30kg-os kutya részére. A szájon át adott acepromazidról azt kell tudni, hogy 30-60 erc alatt alakul(hat) ki a hatása, ami majd 8-12 órán keresztül tart. Ha a kutya alapvetően izgatott volt a szer beadásakor, akkor előfordul, hogy elmarad a hatás. Ráadásul hiába növeljük a szer mennyiségét, ettől önmagában nem várható hatás (nem dózis hatásfüggő). Szerencsére a szer kevéssé toxikus. Hogy jövőre mit lehet tenni?! Említeni lehetne állatorvosának, hogy a Salamonnak nem hat a Sedalin tabletta. Lesz más ötlete akár szájon át adható nyugtató szer, akár nyugtató hatású feromontartalmú szer, akár a kettő kombinációjának a kipróbálásával.
jelige: Rambo 2.
2007-12-31
Kedves Doktor Úr! Köszönjük véleményét, tanácsait és kedves bíztatását! Rambo jobban lett, már a kertben szaladgál és úgy ugat mint régen. Kitartásunkhoz nagyban hozzájárultak pozitív kisugárzású sorai. Mégegyszer nagyon köszönjük és az alkalomhoz illően nagyon boldog Új esztendőt kívánunk Önnek és kedves Hozzátartozóinak. Rambo és gazdái
Köszönöm és viszont kívánom kedves jókívánságaikat! Önökkel együtt örülök én is és gratulálok kitartásukhoz és a kezelőorvosuk bravúrjához! Meg kell mondjam, hogy az előző levelükben leírt súlyos tüneteket olvasva a legrosszabbtól tartottam ...
jelige: jigoku
2007-12-31
Tisztelt Doktor Úr! 5 hónapos leonbergi kiskutyám van. Olyan másfél hónappal ezelőtt 1héten keresztül elég erős hasmenése volt, ami úgy a második naptól véres volt. Ekkor egy teljes napot koplaltattam, és elmúlt. Most ismét előjött neki. Kihívtam hozzá az állatorvost, azt mondta, hogy be van dagadva a kutyus hasában az étel, kapott paraffinolajat, ismét koplaltattam, majd 1 napig rendben volt a széklete (kicsit folyékonyabb volt a kelleténél, de nem volt véres). Aztán 1 nap után most ismét hasmenése van, ami véres is. És még mindezek mellett a vacsoráját ma egy az egyben kihányta. (nem volt mellette vér) A kutyának jó a kedve, nincs felpuffadva, eszik is rendesen. (naponta 3-szor: reggeli: royal canin, ebéd:eukanuba, vacsi:általában főtt húsok kis zöldséggel (kivéve burgonya), rizssel/tésztával. Holnap ismét koplaltatni fogom... Kérdésem az lenne, hogy mitől lehet véres a széklete, és nagyon kérem csak azt ne válaszolja, hogy ez nagyon sok minden lehet. És hogy mit tudnék tenni gyógyulása érdekében, ill. hogyan lehetne megelőzni. (Ha esetleg tudna ajánlani egy weboldalt, ahol kimondottan kutyabetegségek tüneteinek leírása van, nagyon megköszönném. (angol és német weboldal is jó)) Előre is nagyon köszönöm!
Weboldalak ezreit találhatja néhány kulcsszó beütögetésével - én mégis azt tanácsolom, hogy ne böjtöltesse a szerencsétlen kölyköt, akit egyébként helyesen táplál, hanem részletesen vizsgáltassa ki egy felszerelt állatorvosi rendelőben, ahol vér-, és bélsérvizsgálat mellett esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokat is elvégeznek és kiderítik, hogy a szóbajöhető sok tucat lehetséges betegség közül mi(k) okozzák kutyája tüneteit. Ha lesz diagnózis, lesz megfelelő ajánlható kezelés is egészen biztosan.
jelige: szeretem a kutyámat
2007-12-31
nekem az a panaszom hogy most kaptuk a kiskutyát és aszt monták ogy amióta megszületwett kint alutt viszont nekem mindig sír lehte ogy azért mert más helyen van?és hogy lehet beleszoktatni a kutyaólba?válaszát előre is köszönöm
Még ha a szerencsétlen kölyök eddig át is vészelte a kinnti körülményeket pl azért, mert vele volt az anyja és a testvérei is, vagy esetleg jobban szigetelt ólja volt, vagy megfelelően etették (?) - akkor is fázhat és szenvedhet a mostani fagyos időszakban. Mi lenne, ha esetleg beengedné mégis fűtött körülmények közé?! Ha valóban szereti a kutyáját ez nem jelenthet problémát. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában még sok hasznos tudnivalót olvashat a helyes kutyatartásról.
jelige: popej
2007-12-31
Nyolc honapos lány szoba cicánk van. Szeretném megkérdezni hogy milyen időközönként fürdessem? Féltem és nemszertnék neki rosszat, ugyanakkor tisztaságot és ápoltságot nagyon szertem. Várom mielőbbi válaszát.
Ha a cica nem beteg, nem szennyeződött el a szőre (és nem készül kiállításra) és egyébként tiszta környezetben van , önmagát ápolja - nos akkor nem kell fürdetni egyáltalán. Remélem még időben megkapta mielőbbi válaszomat ... O):
jelige: Mancs
2007-12-31
1,5 éves német juhász kutyánk szívbeteg. Vízhajtót és szívgyógyszert szed. A hasa állandóan feltelik folyadékkal,amit az orvos lecsapol de ujra feltelik./most már egyre gyakrabban, legutóbb 2 nap alatt/ Azt szeretném kérdezni, hogy a doktor Úr tud-e valamilyen más megoldást javasolni? Esetleg a folyadékot le lehet csapolni házilag kanül beültetésével, és milyen gyakran lehet ?/egészségügyi végzettségem van meg tudnám meg tudnám oldani./ A vér vizsgálat szerint a veséje és a mája még jó. A légzése nehezitett, étvégytalan, kedvtelen és sokat iszik. Ezek a tünetek a folyadék lecsapolásával megszünnek. Mit lehet tenni?
Persze, hogy lehet otthon is házilag hasüreget csapolni - meg későnbb majd boncolni is, miért is ne?! Amennyiben már diagnosztizálták a szívelégetlenséget (mellkasi röntgenfelvételen megnagyobbodott lekerekedett szívárnyék ?, EKG?, szívultrahang?) akkor biztosan arra is van elképzelés, hogy mennyire súlyosfokú a szívelégetlenség, és mi is okozza pontosan (billenytűelégtelenség, foramen ovale perzistens, szívizomgyulladás ??? ...). A szívgyógyszer és vízhajtók ellenére állandóan és egyre gyorsabban újratermelődő hasüregi szabadfolyadék azt jelzi, hogy a szívelégtelenséget nem sikerül kompenzálni - ebben az esetben meg lehetne kísérleni más gyógyszert, vagy magasabb dózisban alkalmazni - vagy esetleg nem szívelégtelenség okozza a tüneteket. Ha a felsorolt vizsgálatok nem történtek meg, akkor valójában csak feltételezhető, hogy a hasüregi folyadék képződésének az oka szívelégtelenség. Kérdésére válaszolva a legkevésbé azt tanácsolnám, hogy otthon csapolgassa a kutya hasüregét. Még akkor sem ajánlom, ha egyébként egy humán kórház sokat tapasztalt műtőse, vagy esetleg orvosához van szerencsém. Ez egy más szakma, mi állatorvosok sem kezelgetjük otthon a családtagjainkat. A szerencsés megoldás az lehetne, ha a Mancs tüneteinek kiderülhetne a pontos oka. Ha van pontos diagnózis, csak akkor lehet az esélyeit megítélni és a kezelés mikéntjéről gondolodni. Jelezze állatorvosának, hogy a Mancs rosszabbul van és, ha mindketten úgy gondolják kérjék specialista segítségét. Tudom, hogy a közeledő Szilveszter nem erősíti a Mancs esélyeit - de igazi esélyt csak a pontos diagnózis jelenthet, semmi más.
jelige: szÍv
2007-12-31
panasza:féléves kismacska,korához képest kis méretű(feltehetőleg koraszülött)szapora szívdobogása van.Kérdésem hogy mitől lehet a tachicardia.Mit lehet tenni a cicával?!
Tudja a tachycardia mindösszesen annyit jelent, ahogyan magyarul is írta: szapora szívverés. Mennyit is számolt egy perc alatt?! Merthogy én arról sem vagyok meggyőződve, hogy valóban tachycard a macska. Egy féléves, oltatlan macska esetében egyébként kisebb testméretet és valódi tachycardiát számtalan veleszületett és szerzett betegség, elváltozás okozhat. Írok kettőt a lehetséges számtalan közül - veleszületett szívhiba (mondjuk foramen ovale perzistens) és szerzett vírusos fertőzés (mondjuk panleukopénia) - ami bőven okozhat csököttséget és szapora szívverést. A feltételezett koraszülöttség, ha ezt komolyan vesszük, gyakorlatilag minden betegségre fogékonyabbá teszi a macskákat, kutyákat és embereket, úgyhogy ezzel a feltételezéssel sem jutunk messzire. Hogy mit lehet tenni? Erre a kérdésre a cica részletes kivizsgálása után lehet válaszolni. Az azonban még egy lakásban tartott macska esetében is alapvető lenne, hogy a védőoltásait és a parazitamentesítését megoldjuk. Utána érdemes a jóval ritkább kardiológiai eseteket számbavenni. A cicák védőoltásairól honlapunk Tudnivalók rovatában bővebben is olvashat.
jelige: Csocsó
2007-12-31
két napja kedvtelen,nem nagyon eszik.Fülét,farkát behuzva közlekedik,olyan bizonytalan.
Beteg. Nincs jól. A leírt áltakános tünetekből ennyit lehet megállapítani. Még jó, hogy nem kérdezte mi a baja - merthogy gyakorlatilag az összes létező betegséget fel kellene sorolnom, illetve hogy miként lehet meggyógyítani - mert az pedig a betegségtől függ. Részletes állatorvosi vizgsálattal kideríthető a Csocsó baja és az is, hogy miként lehet kezelni.
jelige: Cincúr
2007-12-31
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 8 hónapos kiscicám, akinél FIP-et állapítottak meg. Az általános állapota nagyon jó, étvágya is jó. Külföldi szaklapokban olvastam, hogy van olyan eset mikor sikeresen alkalmaztak ilyen betegségben interferon kezelést. Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e esély ilyen kezelésre, illetve van-e esélye a kezelésnek javulást hozni! Köszönettel: Cincúr
Miért mit írt az internetes oldal, vagy szakcikk?! Van esély, vagy nincs esély??? Egyáltalán melyik interferont alkalmazták, melyik kutatócsoport és mekkora beteglétszámon? Milyen eredményekről számolnak be? Ha megadja a pontos hivatkozást szívesen elolvasom és megírom a véleményemet erről - sőt szívesen árajánlatot is beszerzek az egy cica kezelésével kapcsolatos költségekről és akár a leírt protokol alapján megkísérelhetjük a Cincúr kezelését is. Nagyon meg lennék lepve, ha az egy cica teljes kezelési költsége (bármelyik interferon + kiegészítő kezelések, intenzív ápolás + laborköltségek ..) nem néhány százezer forintos költség lenne. Meg kell mondjam, hogy a fatális vírusos betegségek, de a legtöbb végzetes daganatos kór kezelésére is számtalan „futó” kísérlet, kipróbálás zajlik a világon és itthon is - sőt egyes táplálékkiegészítőket, készítményeket a gyártó és néhány a holdudvarába tartozó klinkikus humán és veteriner vonalon is megoldásként ajánlja. Én magam egynéhány alkalommal használtam interferonokat, interleukinokat diagnosztikai és terápiás kísérletekben is. Mindkét gyógyszer (vegyület) csoport jónéhány változatban létezik a placcon - de mindegyikükre általánosan elmondható, hogy igen toxikus anyagok. Használatuk során igen vékony mezsgyén kell elmennie a klinikusnak ahhoz, hogy valóban használhasson és ne ártson a betegének. A konkrét kérdéseire tehát a válasz mindenképpen az, hogy igen van esély.

<< <  305 / 416 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.04.25
Tisztel Doktor Úr/Nő! Két hete születtek nálunk kiscicák és eddig nem vettük észre, hogy az egyik kislánycicának a jobb első lába nem teljesen van meg. Tehát mancsa és a felette lévő rész nincsen meg neki. Nem sérülés érte, látszik, hogy így született. Azt szeretném kérdezni, hogy fog e tudni a cica így, elöl egy lábbal is normálisan járni vagy valamilyen orvosi beavatkozasra esetleg szükség lesz? Például mulabra. Tiszt.: Fanni W.
2015.04.06
Elveszett Olga cicánk! Kb. 6-7 napja csavargott el a Rózsakert utcából! Fekete-fehér foltos, ivartalanított 2 éves nagylány, nyakában piros nyakörv! Kis gazdái és a környékbeli gyerekek nagyon-nagyon várják vissza! Ha valaki látta vagy befogadta kérjük jelentkezzen! Kondorosi Szilvia: 06-30/63-817-63 ( szilvia@iec.hu ) OLGA! GYEREK HAZA, NAGYON VÁRUNK!
2015.03.06
Még mindig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!