Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: babézia
2008-05-02
Tisztelt Doktor Úr! Németjuhász kutyám babéziás volt. Szerencsére meggyógyult belőle. Nem tudom, hogy milyen inj.t kapott, de az állatorvos figyelmeztetett, hogy a szúrás helyén „bubosodás” lehet. Ez 3 héttel ezelőtt történt. Ma reggel leszívtam a savót, ami véres volt és majdnem 5 ml. Estére azonban újra termelődött. Normális ez? És ha igen meddig az? Ha holnap reggel ismét megcsapolom estére megint telítődik? Vagy más a baj? A kullancsokkal meggyűlik a bajunk továbbra is. Mi a leghatásosabb védekezés ellenük? Várom válaszát. Tisztelettel:
Nem normális a savóképződés sem - de ez elég gyakori szövődménye az Imizol injekció beadásának. Az sem normális, ha otthon szurkálja a kutyáját. A kullancs elleni védekezésben számos bőrre helyezhető csepp és nyakörv hatékonyan használható. Extrém fertőzött környezetben előfordul, hogy összetett módon nyakörv és cseppek (pl Kiltix nyakörv + Frontline comba) védhető meg a kutya.
jelige: Rénó
2008-05-02
A 4 éves magyar vizsla kan kutyámnál alacsony pajzsmirigy szintet állapítottak meg vérvizsgálattal. Tünetei : a hasa alján végig, a hátsó lábai belső felszinén, a herezacskói és a farka tövén, fülein szimmetrikus szőrhullás, bőrpirosodás, száraz hámló gyulladás, bőrmegvastagodás, kínzó vakaródzás, nyaldosás, a mellbimbók megnagyobbodása, vörösödése. 34 kg.-os kutyámnak napi 3.5 tbl. L-Thyroxin 100 javasoltak. A tájékoztató szerint ennek a gyógyszernek fontos a kezdetben kis dózis, majd a napi dózis fokozatos emelése, és hogy reggel fél órával a reggeli étkezés elött kell beadni egyben a napi adagot. Kérdésem : Ön szerint ez a napi 3.5 tbl. megfelelő dózis a kutyámnak és mit kell figyelembe vennem a gyógyszer alkalmazásánál. Ajánlott kontroll labor egy idő után?
A leírt bőrtünetek könnyen lehet, hogy a pajzsmirigy alulműködés következményei. A betegséget szinte soha nem egyetlen t4 mérés alapján szokás mgállapítani és a humán készítmények helyett az állatorvosi készítményt szoktuk ajánlani. A betegség alakulásának a nyomonkövetése rendszeres kontrolvizsgálatokat igényel.
jelige: nimfa
2008-05-02
Szeretném meg kérdezni,mi kell ahozz hogy a papagájunk,esetleg beszélni tudjon?És most hogy jó idö van ,ki szoktam tenni néha az ablakba,amit ugy vettem észre nagyon szeret...rengetteget csiporog,ahogy hallja az embereket,és a madarakat.Ha nagyon tűz a nap be kell-e vennem ?Vagy elég ha biztositok neki,árnyékos helyet a kalitkájába,és sürün cserélem a ívóvízét,hogy mindig friss legyen?Válaszát elöre is köszönöm!
Most a májusi huszonegynéhány fokokat árnyékban, és sűrűn cserélt ivóvízzel biztosan jól bírja a nimfa. A beszéltetéssel kapcsolatosan itt csak annyit írhatok, hogy sok türelemmel, figyelemfelkeltéssel, pozitív megerősítéssel (jutalmazás) tudja elérni, hogy hangot utánozzon a madár. Hasonló kérdésekkel jó, ha nimfatenyésztőket és állatartókat is megkérdez.
jelige: tata 2.
2008-05-02
Kedves Doktor Úr! Tisztelettel és hálával kívánok Önnek időt és egészséget, hogy még sok-sok aggódó levélre legyen lehetősége válaszolni. Köszönöm tanácsát. Üdvözlettel: tata
Köszönöm kedves sorait és viszont kívánok minden szépet.
jelige: nebora
2008-05-02
Yorki kutyusunk van 11 hónapos. Reggel találtam egy kullancsot a füle mögött, próbáltam csipesszel kiszedne de csak széttrancsíroztam és bele is szakadt egy darab, amit nem tudok kiszedni. Bejódoztam a környékét. Azt szeretném kérdezni, hogy kell-e neki valami antibiotikum vagy hogyan szedjem ki a maradékot, ami beleszakadt. Válaszát előre is köszönöm, nagyon aggódunk érte, remélem semmi baja nem lesz.
Önmagában nem a bennmaradt kullancsrészlet aggályos - hiszen az legfeljebb egy kis helyi gyulladást okozhat - és ennek elkerülése érdekében is elég sokat tett a jódozással. A beszáradt kullancsrészlet várhatóan pár nap alatt kilökődik a területről. Az izgalmat sokkal inkább az kell, hogy jelentse, hogy vajon nem volt-e fertőzött a kullancs és a művelet közben nem fertőzte-e el a kutyát. Kullancsok 3-féle betegséget (babéziózis, Lyme-kór, vírus-encephalitisz) is terjesztenek amelyek mindegyike igen változatos formákban okozhat betegséget. Ezért aztán ha az elkövetkezendő napokban BÁRMI rendellenességet, szokatlant észlel - akkor vigye állatorvoshoz a kutyát és tegyen említést a kullancs incidensről is. Többféle cseppkészítmény, nyakörv felhelyezésével kerülheti el a hasonló kellemetlenségeket.
jelige: smaragdcica 2.
2008-05-02
Valóban sürgettem, mert soha nem voltunk még ilyen helyzetben! Köszönöm gyors válaszát, tanácsait a későbbiekre nézve; nagy segítség volt ez nekünk... de főleg a kiscicáknak! További szép napot!
Örülök, ha sikerült úrrá lenni a helyzeten. Hasonló kellemes hétvégét kívánok én is!
jelige: kiskutyák
2008-05-02
Kaptunk két keverék kiskutyát, 7 hetesek, az egyik hím, a másik pedig nőstény. Nekünk már van 1 felnőtt hím ebünk, és sajnos nem tarthatjuk meg, csak az egyik kiskutyát. A felnőtt kutyus teljesen elfogadta őket, játszik velük, nem bántja őket. A kérdésem az lenne, hogy melyik kiskutyát tartsuk meg, mert én úgy tudom, hogy azonos neműek nem jönnek ki jól egymással. Ha viszont a kislányt tartjuk meg, mi lesz az előnye és a hátránya annak, ha a felnőtt hím kutyát ivartalanítjuk? Előre is köszönöm a segítséget.
Rosszul tudják - egynemű kutyák és macskák is az esetek túlnyomó részében gond nélkül tarthatók együtt. Az ivartalanítás mindkét nem esetében ajánlott - a szukák esetében azonban feltétlenül. Főleg azért, mert más kanok is érdeklődnek és előbb-utóbb nemkívánt vemhesség lesz a vége. Ezen kívül egy sereg komoly betegséget (gennyes méhgyulladás, emlőgyulladások, daganatok ...) lehet megelőzni a szukák ivartalanításával. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban még találnak hasznos olvasmányokat.
jelige: Buksi
2008-05-02
Doktor úr! A kutyáknak becsipte a mozgólépcső a lábát, sajnos nagy mértékben roncsolódott . Voltunk állatorvosnál most naponta 2-3 szor neomagnolos vízbe kell áztatni a lábát és antibiotikumot kapott! Az lenne a kérdésem hogy ön szerint is csak ennyi amit tehetünk vagy esetleg lehetne ennél még többet tenni gyógyulás érdekében ? Nagyon csúnya a lába apárnái szétmentek ki vannak nyilva és azoknit amit ráhúzúnk a kezelések után állandoan nyalogatja. köszönöm előre is segítségét!
A mozgólépcső okozta nagymértékben roncsolódott ujjakat az esetek túlnyomó részében amputálni szokás és kell. Ha állatorvosuk úgy ítéli meg, hogy a Buksi esetébe el tudják kerülni ezt a fajta beavatkozást, akkor ez már önmagában egy szerencsés kimenetelű eset. A nyalogatás megszűnetetése érdekében a gallér, komolyabb kötözés, és fájdalomcsillapító szerek együttes alkalmazása szokott elégséges lenni.
jelige: tata
2008-05-01
Orvosunk hólyaghuruttal kezelte. Injekció + tabletta. /A kutya hólyagját keménynek tapintotta/ Először javult az állapot, majd levert szomorú lett a kutya, Eljén vetélésre gyanakodtunk, mert alvadtvért is üríett, mikor erőlködve vizelt, azota is gyakran guggolva erőlködik, legtöbbször eredmény nélkül. Az orvosunk tanácstalan. A kutya szeme csipásodik, ami ezelőtt soha nem volt és egyre szomorúbb. Csak kézből eszik egy-egy falatot amibe előszőr 2X1 Norbrook, majd Augmentin van rejtve. Elejében sokat, mostanában kevesebbet iszik. Köszönöm válaszukat és kívánok Önöknek jó egészséget.
Hasonló szépeket, jókat kívánok az egész családnak a kutyát is beleértve. A kutya részletes vizsgálatával (vérvizsgálatok, vizeletvizsgálat, hasi ultrahang esetleg röntegnvizsgálat ..) lehet megerősíteni, vagy elvetni a hólyaggyulladás gyanúját. A leírásuk alapján egyéb fertőző betegségek, vagy akár a hólyagkő, húgyuti daganat, gennyes méhgyulladás lehetősége sem kizárt. Tudom, hogy megkezdődött a 4 napos hétvége, de a kutyának részletes vizsgálatokra és nem lehetetlen, hogy műtétre, intenzív kezelésre van szüksége. Keressenek ügyeletet tartó állatorvosi klinikát mielőbb.
jelige: Dobby
2008-05-01
2-3 napja az örökké rohangáló, csavargó kutyám levert és szinte egész nap a házában van. Ma úgy éreztem, hogy melegebb a teste, mint szokott. Örül és jön a simogatásért, amikor hazaérek, de megy is vissza a házába. Keveset is eszik. Most jön a 4 napos hétvége, tudom-e csillapitani a ”lázát”? Válaszát köszönöm!
Kutyája 2-3 napja beteg, igazán kár volt megvárni a 4 napos ünnepet. Szerencséje, hogy az ünnepek alatt is tartanak azonban állatorvosi ügyeletet. A leírásából semmi nem bizonyítja, hogy kutyája lázas lenne - de a kérdésére válaszolva a kutya lázát nagyszerűen lehet csillapítani mondjuk Ketofen tabletta, vagy Ketofen injekció adásával. A feladata azonban nem az otthoni lázcsillapítás, hanem a szuka mielőbbi állatorvosi vizsgálata. Az sem kizárt, hogy nem lázcsillapításra, hanem mondjuk a gennyel telt méh sebészeti eltávolítására van szükség.
jelige: smaragd cica
2008-05-01
Kb. 1 napja eltünt a macskánk, Misel! Szinte családtag... Nagyon sajnáljuk, de a nagyobb baj, hogy 4 tündéri kiscicát hagyott itt, akik kb. 2-3 hetesek! Az szóba sem jöhet, hogy elaltassuk őket! Kérem adjon tanácsot, hogy hogyan etessük, gondozzuk őket, hogy majdan erős cicák lehessenek! Nagyon gyors válaszát a következő e-mail címre küldja:
Kedvesen sürget a válaszadással, de meg kell mondjam, hogy az 1 napja éhező kölykök ellátása az Önök feladata lesz. A kölykök cica tejpótló tápszerrel már viszonylag egyszerűen felnevelhetőek. Több gyártó által előállított termék kapható állatorvosi rendelőkben, állatpatikákban. Ha a kölykök már 3 hetesek, akkor a szilárd táplálék (kölyöktápok, kitten!) is elkezdhető náluk. Nagyon kicsi adagokban, fokozatosan lehet egyre többet adni nekik. 2 hetesen a kölykök első féreghajtásai is meg kell, hogy történjen. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában még több hazsnos információt olvashatnak. Ha megfogadják a leírtakat, kevesebb vészhelyzettel kell szembenézniük.
jelige: denissza
2008-05-01
fedeztetés utáni hányás normális ?válaszát elore is koszonom!
Alapvetően NEM a válasz. Persze, bármilyen izgatottság, stressz, utaztatás kiválthatja a kutyák hányását, de ez csak közvetetten tudható be a fedeztetésnek. Nem kényeztet el adatokkal (pl volt-e utaztatás, sikerült-e a fedeztetés, erőszakoskodtak-e kutyával, fedeztetés után mikor, hányszor, mit hányt a kutya, van-e egyéb tünet is ...?) - ezért aztán csak ilyen általános választ adhatok.
jelige: Fannika
2008-05-01
Mi az oka annak, ha a cica váratlanul a földre kezd pisilni?
Szinte bármilyen rossz közérzettel, diszkomfort érzettel járó betegség, kóros állapot előidézhet ilyen megváltozott viselkedést. Az oltatlan, nem ivartalanított nőstény esetében talán a legvalószínűbb ok, valamilyen húgyuti-, nemi szervi elváltozás lehet - de ismétlem akár egy szőrbezoár a gyomorban is okozhat hasonló viselkedési zavart. A cica részletes vizsgálatával tudja állatorvosa megállapítani a konkrét okot - majd megoldani az esetet. Ha nem talál semmi szervi elváltozást, és tisztán pszichés ok áll a háttérben, akkor annak megoldásá után szakítson időt a cica ivartalanítására és rendszeres védőoltásaira a hosszú, egészséges élet érdekében.
jelige: Bonifác
2008-05-01
Van egy 2 éves, ivartalanított, oltott kandúr macskám (lakásban). Kb. hetente egyszer köhögő rohamot kap. Gubbasztva ül. Nyakát mereven előretolva szárazon köhög. Ez kb. fél percig tart, utánna mindig levert egy pár percig. Viszont 10 perc elteltével mindig eszik és iszik. Tegnap este megfigyeltem, hogy - a másik macskám szívveréséhez viszonyítva - kétszer gyorsabban ver a szíve. Az állatorvos ma nem talált semmit. Ön szerint lehet-e a szívével valami, szükséges-e a további kivizsgálás? A fenti tüneten kívül semmi baja nincs, kedves, játékos, jóétvágyú macska. Előre is köszönöm válaszát!
A hosszú, kínzó köhögésroham következménye is lehet a megemelkedett szívverésszám - és persze, a szívelégtelenség is okozhat tüdőödémát és ezáltal köhögésrohamot. „Egyszerű” légúti fertőzések, önálló tüdőödéma, idegentest, tályog, vérömleny a nyaki, mellkasi szakaszon, allergiás megbetegedések ... és hosszasan lehetne még sorolni a lehetséges kórokokat, amik állhatnak a köhögés hátterében. Kitalálni lehetetlen - állatorvosa részletes vizsgálatok útján tudja szűkíteni a kört, majd megtalálni az okot és ezek után remélhetőleg eredményesen kezelni a Bonifácot. 1);
jelige: gizmo
2008-04-30
Egy éves francia bulldogomnak nem áll fel a jobb füle. Csak ha nagyon figyel. Az lenne a kérdésem, hogy van-e rá esély, hogy valaha is fog-e állni neki ugyanúgy, mint a másik a füle, vagy már csak műtéti úton lehet megoldani a problémát? Kb. 1 hónapja Lavet kálcium tablettát kap, napi 2 db-ot.
Egy egyéves kutya arckoponyai arányai meglehetősen kialakultak - ilyenkorú kutyán már csak csekély eséllyel lesz elérhető a kívánatos fülállás. Véleményem szerint már nem sok értelme van a kálcium kiegészítésnek. A kozmetikai célú műtéteket az Állatvédelmi Törvény itthon (is) tiltja, tehát a műtéti út sem járható.
jelige: 19891224
2008-04-30
a kutyusnak megsérült a két hátsó lába és nem birja mozgatni csak vonszolja maga után . nem szeretnénk elaltatni és szeretnék a felől érdeklődni hogyan lehetne egy kutyáknak kifejlesztett kerekesszéket beszerezni. segitségét előre is köszönöm Üdvözlettel:
Állatorvosa segítségével az interneten keresztül lehetne a legegyszerűbben beszerezni a segédeszközt.
jelige: Samu
2008-04-30
Kedves Doktor Úr!Szeretném megkérdezni,hogy 3 hónapos magyar vizsla kan kiskutyámat főleg mivel etessem? A száraztápot nem nagyon szereti, a konzervekből sem eszi meg akármelyiket.Szoktam neki főzni rizses csirkemellet, azt nagyon szereti, és a pulyka krinolin, meg a baromfivirsli a kedvence.Szeretném minnél változatosabb étrenddel eteni. Igaz-e, hogy ebben a korban lehet neki adni nyers marhaszívet kockára vágva?Köszönöm válaszát!
A nyers húsfélék adása kockázatos, a krinolinfélék pedig szinte alig tartalmaznak hazsnos tápanyagot a kölyök számára. Az ideális táplálás mindenképpen nagyrészt a kutya fajtájának, korának megfelelő prémium tápokkal (Royal Canin, Eukanuba, Hil1’s, ...) lenne lehetséges. Főzőcskézéssel is meg lehet oldani a dolgot - de ennek ismertetéséhez az itt rendelkezésre álló terjedelemnél jóval többre lenne szükség. Hadd ajánljam figyelmébe ezügyben Dr. Fodor Kinga állatorvos frissen megjelent könyvént a Kutya táplálása címmel.
jelige: Berci
2008-04-30
Kedves Doktor Úr! Valójában nem a saját kutyusomról van szó,hanem a barátnőméről.Szóval van egy 3 éves mopsz kutyusa,és hónapok óta szinte hörögve veszi a levegőt,szuszog,szürcsög, /próbálom a hasonlatokat megtalálni ezekre a kiadott hangokra/ séta közben,illetve evésnél is,és lépcsőzésnél.Már az utcán is felfigyelnek rá,annyira hangos.Olvasataim szerint,a rövid-nyomott orrú kutyáknál,az orrcimpa túl hosszú,és elzárja a levegő útját,és ettől van a hörgés.Érdemes megnézetni orvossal,vagy az ok az lehet,amit leirtam.Mielőbbi válaszát előre is köszönjük szépen! Ha lehetséges e-mailban legyenkedves válaszolni. Tisztelettel :
Több rövidfejű fajta pl a bulldogok, pekingiek, .. és igen, a mopszok is hangosabbak veszik a levegőt, akár olymódon is, mint ahogyan azt Ön leírta. És ugyanezen fajtákon is előfordulnak olyan betegségek, rendellenességek (pl légúti fertőzések, nyaki, mellkasi terimék, szívelégtelenség, légcsőszűkület, veleszületett rendellenességek ...stb) , amelyek a hangos légvételt, szuszogást, hörgést felerősítik, rendellenés mértékűvé teszik. Ha a jelenséget felerősödöttnek érzik, gondolják - vagy ha a jelenség a hasonló korú mopszoknál megszokottnál súlyosabb, kifejezettebb - akkor részletes állatorvosi vizsgálat tudja tisztázni, hogy mi okozza a tünetet.
jelige: Kevin
2008-04-30
Van egy 9 éves airedale terrierem és a hátán egy foltot vettem észre,ami nem olyan mint egy pigmenfolt.Ez sötét fekete,kissé kidomborodik,0,5cm×0,8cm nagyságú.Természetesen megmutatom az állatorvosnak,de addig is szeretném,ha megírnák,hogy ez vajon lehet-e bőrrák?Válaszukat köszönöm.
Leírása alapján lehet, sajnos. Az emberi bőrrák (rosszindulatú melanoma) klasszikus bőrformája kutyákon ugyan jóval ritkább - de az Airedale-ken halmozottan fordul elő. Állatorvosa fizikális vizsgálatokkal, citológiai visgálattal egyértelműen meg tudja állapítani, vagy ki tudja zárni a gyanút. A bőrrák kutyákon sem jelenti a halálos ítéletet - nagyobb részük műtéti úton véglegesen gyógyul. Az elváltozás melanomán kívül még számos egyéb bőrdaganat lehet, de leírása alapjhán egy beszáradt váladékka fedett fekély is belefér nálam a képbe. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat hasznos információt.
jelige: Yorki kismama 2.
2008-04-30
Köszönöm a gyors választ! Bevallom kicsit meglepett a doktor úr válasza, de egyben meg is nyugtatott. Péntek este mikor az orvosunkhoz vittük, a hőmérséklete 39,5 volt. Erre már azt mondták hogy magas láz. Szombaton 39,2 körül volt végig a hője, vasárnap este volt a legvészesebb, akkor 40 fok felett volt a láza. Azóta azt kell mondjam, hogy nincs vele gond, ma reggel mikor mértem, 38,7 volt a hőmérséklete. Az orvosunk nyugodtan javasolta a negyed Rubophen beadását neki, ha felszökik a hőmérséklete, de kapja az antibiotikumot, így tényleg csak akkor akarnám még gyógyszerezni, ha nagyon muszáj lenne. Ami miatt depersszióra gondoltam - bár mivel nem vagyok orvos, fogalmam sincs, hogy állatoknál ez előfordul-e - az az volt, hogy mindig akkor ment le a láza, mikor kiengedtem a helyéről hozzám, és a többiekhez. Akkor teljesen megváltozott az arca, nem tűntek olyan betegnek a szemei, és teljesen jó kedélyűvé vált. Akkor ezt most ne parázzam túl, ha 39,4 alatt marad a hője ne is adja k neki lázcsillapítót meg ilyesmit? És ha kicsit feljebb menne, nedves ruhával hűthetem? Kapja a Kálciumot, prémium tápot, konzervet eszik, Calo-Pet-et, de van még valami amit tehetnék érte? Köszönöm:
A 40oC feletti végbélben mért hőmérséklet láznak számít, azt mindenképpen kezelni kell, hiszen akár elapaszthat a kismama. A többi leírt hőmérséklet elfogadható egy kistestű, frissen ellett szuka esetében. A depresszió önmagában nem jár lázzal sem emberek, sem állatok esetében - sőt igazából kutyáknál nem ismerjük a hölgyek esetében szülés utáni, vagy kismama depresszióként elhíresült lelki bajt. Ha az alomban a kölykök mellett megy fel a testhője a szukának, akkor az pedig sokkal inkább hypertermiának, magasabb testhőmérsékletnek értékelendő, mintsem láznak. A magasabb testhőmérséklet kialakulhat a túlzott fűtés, infrázás miatt, vagy egyszerűen azért, mert a szűk, rosszul átszellőzött helyen a kutya nem tud hőt leadni. A kistestű szukában a hypocalcémia és az ezzel társuló izomremegés is okozhat emelkedett hőmérsékletet. Ha erről van szó, az könnyen kiderülhet egy vérvzsgálat segítségével. Persze a legnagyobb hiba az lenne, ha az általam a kutya és a körülmények részletes ismerete hiányában írt tanácsok alapján kezelné, vagy módosítaná a yorki kezelését. Így aztán a legtöbb, amit tehet a kutyáért, az az, ha állatorvosát részletesen tájékoztatja a fejleményekről.
jelige: Tyson
2008-04-29
Tisztelt Doktor Úr! Francia Bulldog kutyusomnak kezdetektől száraz az orra. Az állatorvos azt mondta ez normális, ha nincs semm iegyéb tünete. Már lassan 1 éves Tyson és az utóbbi időben rettentő csúnyán néz ki, nagyon be van repedezve. Az orr felső része, mintha lemezkékre esett volna, mély résekkel, abszolút nem látom normálisnak a dolgot. Nem fáj neki, nem bántja, nem nyalogadja, vakarja. Maga az orra sem nedvedzik, vagy gennyes lenne! CSONT SZÁRAZ! :( Tényleg normális az enyire száraz orr vagy lehet vmi gyógyszert rá alkalmazni. A külsőleg használtat viszont biztos egyből lenyalná. Válaszát előre is köszönöm!
Én ellentmondást vélek felfedezni állatorvosa megnyugtató szavai és az ön észlelése között. Habár azt írja, hogy az utóbbi időben rettentő csúnya a kutya orra, ez nálam úgy vetül, hogy állatorvosa korábban, még jobb állapotban vizsgálhatta Tyson-t. Ha egyértelműen úgy érzi, hogy rosszabbodott a dolog és a kutya orrtükre mélyen repedezett, száraz (hyper és parakeratózisos) - azt tünetként kell értékelni. Léteznek fertőző betegségek (pl szopornyica) hasonló tünetekkel, vannak fényérzékeny egyedek, amik így nézhetnek ki és allergiás betegségek, valamint hiánybetegségek is kialakíthatják a leírt tüneteket. A külső szerek alkalmazásával igaza van, biztosan rögtön lenyalná a kutya. A kiváltó okra lenne célszerű rájönni, és eszerint kezelni a kutyát.
jelige: mikor ellünk?
2008-04-29
Tisztelt Doktor Úr! Írtam már a cicámmal kapcsolatban gyanakodtam hogy elindult a teje és féltem a korai elléstől. Szerencsére nem ellett még meg ma van a 60. nap. A kérdésem, most már ellhet a cica vagy még mindig korai neki, Valamint mik azok a jelek ami alapján várhatóan bekövetkezik az ellés rövid időn belül?Mondjuk 24 órán belül amit külső szemmel látni lehet? Most azt tapasztalom nála, hogy fel alá járkál, kutakodik, vagy ha nem ezt csinálja, akkor az ölemben van és alszik, hangosan dorombol. Válaszát és a sok segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel, egy cicaszerető gazdi
Megszokott esetben a cica a 63. nap körül fog elleni. 1 nappal a várható ellés előtt a nagyméretű has lejjebb húzódik, a cica emlői teltebbek lesznek, hüvelynyílása megduzzad, ödémássá válik és tiszta áttetsző nyálka (vemhességi dugó) kezd ürülni. A cica kevesebbet eszik és iszik gyakrabban ürít, biztonságos helyet keres az alom számára. Ajánlottam korábban is honlapunk Publikációk rovatát, ahol ugyan kutyáról, de sok használható irdodalmat fog találni. Remélem, hogy minden bonyodalom nélkül lezajlik az ellés és szoptatás időszaka.
jelige: Yorki kismama
2008-04-29
Üdv! Egy olyan gondol lenne, hogy szült a yorki szukám. Megkapta az Oxytocint, két napig kb. jól is volt, aztán elkezdett véres váladéskot üríteni magából, illetve magas láza lett. Természetesen orvos látta, injekciókúrát kapott, most már csak az antibiotikumot adjuk neki, mert a váladékozás szinte teljesen elmúlt, az orvosunk szerint a méhe is szépen visszahúzódott, és az a pici váladék is ami folyik belőle rendben van, nem büdös, nem csúnya. Ami engem aggaszt az a láza, erre ugyanis az orvos sem tud igazán magyarázatot adni. Jól eszik, jó kedélyű, gondoskodó mama, igaz, itatni itatni kell, bár ő sosem volt nagy ivó, de a láza múlt péntek óta vissza-vissza tér. Az első kérdésem, mitől lehet ez, ha már elvileg minden más tünete rendben van. A második: meddig lehet ezt így tartani, és mit lehetne még ezügyben csinálnom (hűtőfürdőt alkalmazhatok gyógyszerezés helyett..stb?). És a harmadik - lehet hülye kérdés - nem lehet szülés utáni depressziója ami így jön ki rajta? Nekem töb b kutyám is van, de ő az aki mindig velem van, velem alszik, ha mosogatok ott alszik a lábamon..stb. Lehet megviseli az egyedüllét és a mamaság? (amit mellesleg tökéletesen ellát) Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel,
És milyen magas az a nagyon magas láz?! Merthogy a magas láz levertséggel, bágyadtsággal, étvágytalansággal jár - és hihetetlen, hogy mellette jó az étvágya, általános állapota és gond nélkül neveli a kölykeit. Egy kistestű kutya esetében a méhinvolúció időtartamában a végbélben mért hőmérséklet lehet 39.2-39.4 oC között - ezt megszokottként kell értékelni. Ha ennél magasabb hőmérsékletről van szó, akkor én elsőként a lázmérőt cserélném le. Ha az új lázmérő is komoly lázat mér - akkor pedig részletes vizsgálatnak (vérvételek, hasi ultrahang ..) vetném alá a kutyát.
jelige: Yorkie
2008-04-29
Tisztelt Dr Úr! Van egy 1 éves mini yorkie kutyusunk. Mostanában nagyon keveset eszik, szinte alig. A pocakja állandóan korog, de még sem eszi meg a legjobb falatokat sem, s állandóan kaparja az ágyát mielött lefeküdne. Máskor meg a vasszöget is meg enné. Az oltásait, s a féregtelenitőt mindig időben kapta, s kullancs ellen is használunk cseppet, amit havonta kap. Szokatlan ez a kevés eledel fogyasztás, s az állandó kaparás. Megtisztelő válaszát köszönöm:
Az egy éves yorki nagyjából elérte végső testméreteit, gondolom ideális környezetben él, nincs túlságosan nagy erőfeszítések elé állítva - én nem csodálkozom azon, ha kevesebbet eszik, mint eddig (amíg még növekedett) és igyekszik válogatni a felkínált finomabbnál-finomabb falatok között. A kialakult rendellenes etetés során kb hasonló folyamatok játszódnak le, mint azokban a gyerekekben, akik McDonald’s kajákon élnek - vitamin és rostszegény, energiában dús táplálékuk szinte rendszeres dietetikai problémákat okoz. A kistestű kedvencek nagy része (helyesen, vagy helytelenül, de) így éli felnőtt napjait. A leírtak egy lehetséges és valószínű magyarázatát adhatják az észlelteknek. Persze az sem kizárt, hogy teljesen megfelelően táplálják a kutyát és valóban étvágytalan, bágyadt a kutya mert betegség tünetét észlelték. Ilyen jellegtelen tüneteket azonban veleszületett és szerzett betegségek tucatjai okozhatnak egy fiatal kutyában. Ezesetben csakis a részletes vizsgálatok (vérvizsgálatok, széklet vizsgálat, hasi ultrahang esetleg röntgen .. és egyéb kiegészítő vizsgálatok képesek kideríteni a tünetek okát.
jelige: mindenem a kutya 2.
2008-04-29
Köszönöm szépen a gyors válaszát. Tegnap volt a kutyusnál az orvos és azt mondta hogy ma feltétlen ki kell megint takarítani a fülét mert abnormálisan váladékozik és a fertőzés veszélye miatt vérmérgezést kaphat. Szabályosan folyik neki a füle. Esetleg valami más betegség állhat ennek a hátterében? Régen sokszor kellett amiatt is vinnem mert toklász volt a fülében.
Nem gondolom, hogy más betegség állhat a háttérben. A külső hallójárat gyulladása idült esetekben középfül és akár a belső fül képleteiben is gennyes gyulladást alakíthat ki. Gondolom, hogy kezelőorvosa ezeket a lehetőségeket igyekszik tisztázni.

<< <  305 / 461 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.06.20
Április 8-án született kiscicák ajándékba elvihetők! Érdeklődni lehet: +36-30-2530158 Két alom, együtt nevelkedtek, egészséges, kiválóan egerésző anyukáktól. A kiscicák nagyon játékosak, már mindent esznek, féregtelenítve várják új gazdijukat!
2016.06.17
2016. 06. 16-án hajnalban elveszett a képen látható fekete nőstény házimacska. A Kereszt utca, Felsősas utca és Tóth József utca környékén lakik. Ivartalanított, oltott, chipezett. A megtaláló jutalomban részesül, kérem hívja a 06-20-933-07-76-os számot.
2016.06.10
Talált, bűbájos, gyerekszerető, játékos, békés tacskó keverék kutyusnak keresek gazdát. Kb. 3 éves, kan, chip nincs benne. Érdekessége, hogy a jobb szeme világosabb, mint a bal. Nem szeretnénk menhelyre vinni, de nálunk sajnos tovább nem maradhat. Számom: 70/452-4599