Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉS

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: erős állapotromlás
2007-11-02
foxterrier kutyánk 3 napja teljes lendülettel összeszaladt a másik(18kg-os) kutyánkkal,ezt követően felbukott,hanyattvágódott és rövid időre eszméletét vsztette,valószínűleg agyrázkódást kapott.Ezt követően sajnos nem tudtuk rögtön állatorvoshoz vinni,,csak telefonon tanácsot kérni,mert a hangadása nema megszokott volt,nem tudott morogni,majd szédült.Az orvos azt mondta,hogy sokat pihenjen és elvileg másnapra rendbe kell jöjjön.A kutya egyre jobban szédült,a mozgása sokszor koordinálatlan volt.Itthon maradtam vele és próbáltam pihenésre ”kényszeríteni”,amennyire egy foxit lehet.Tegnapra úgy döntöttünk hogy mindenképp elvisszük,közben egy másik állatorvos telefonon azt mondta, hogy rögtön el kellett volna vinnünk szteroid injekciót beadatni.Tegnap az ügyeletes állatkórházba vittük,ahol megvizsgálták és 1,5 ml Dexadreson injekciót kapott.(Akkor még nagyon élénk volt,sétálni akart)Mostanra teljesen leromlott az állapota és nem tudja tartani magát és koordinálni a mozgását,soks zor orra bukik ha nem segítünk neki és borzasztóan bágyadt és nem tud/akar felkelni.Étvágya van.Szeretném megkérdezni, hogy ez az állapotromlás bágyadtság mennyire természetes velejárója ennek az injekciónak,illetve mi a véleményük az esetről.Válaszukat előre is nagyon köszönöm!
A leírt baleset következménye valóban lehetett volna akár csak annyi is, hogy 1.) a kutya megrázza magát, és éli tovább a megszokott életét 2.) enyhefokú agyrázkódást szenvedvén másnapra lesz tünetmentes 3.) a súlyosabb agyrázkódás szteroid kezelésre rendeződik néhány nap alatt 4.) lényeges sérüléseket szenved (koponyacsont törés, agyi területek sérülése, vérömleny kialakulása ...). A leírása alapján a kutya sajnos komolyabb sérülést szenvedhetett (legalább 3., lehet, hogy 4.). A kialakult következményeket legpontosabban neurológiai szakvizsgálattal és koponya CT, vagy MRI vizsgálattal lehetne diagnosztizálni. A kutya esélyeit és kezelési lehetőségeit szintén ezen vizsgálatok eredményei határozzák meg. Az állapotromlás sajnos semmilyen összefüggésbe nem hozható az alkalmazott szteroid kezeléssel - ettől, várakozásunk szerint sokkal inkább javulnia kellett volna a foxi állapotának.
jelige: redszetti
2007-11-02
üdvözlöm!azt szeretném kérdezni mikor ”érdemes” kiskutyát vásárolni?vannak tapasztalatok,hogy jobb-e tavasszal vagy inkább télen?egészségügyi szempontok is érdekelnek!a kiskutya bennt fog aludni,amíg egész pici addíg biztos,de utána is valószínű!ír szetter lesz a kutyus...
Az Ön esetében az évszakok jelentősége eltörpül a tenyésztő és a kölyök kiválasztásának jelentősége mellett, valamint az Ön felkészülése és a kölyök tartása állategészségügyi ellátásával szemben. A korábbi, természethez közelebbi tenyésztés és tartás esetében a tavaszi kölykök kutya (és minden állat) esetében a tavasszal világrajövő állatok jobb eséllyel vészelték át az időjárás és a természet viszontagságait. Az Ön esete ettől merőben eltérő. Ha otthon akár november-decemberben felkészültek egy lakásban tartandó kölyök szetter fogadására és sikerül kiválasztani egy jó tenyésztő ideális korban lévő szukájától egy jól fejlett, egészséges kölyköt - akkor jóval kisebb kockázatot vállalnak, mintha májusban hoznának egy zugtenyésztőtől egy valamilyen kutyát, amelyiket lehet, hogy nem is féregtelenítettek és az első védőoltását eem adták be. Ahogyan az elején írtam, az évszaknál jóval fontosabb tényezők mezsgyéjén érdemes a döntést meghozniuk.
jelige: kiskutyik 2.
2007-11-02
A mai nap már írtam, azóta a spánielemnek elpusztultak a kölykei, de teje az van bőven. Mit tehetünk, hogy ne legyen semmilyen gyulladása, láza stb. bármilyen problémája emiatt. Az állatorvosunk külföldön van, más állatorvos nincs a közelünkben. Válaszát köszönöm !
Tudja, ebben a kis országban még a legmesszebb lévő ügyeletes állatorvos is legfeljebb néhány tucat kilométerre lehet. Az elérhető legjobb ügyeleti állatorvosi ellátás pedig Budapesten az Állatorvos-tudományi Egyetem Kisállatklinikáján (VII. ker István u. 2.) éjjel-nappal rendelkezésre áll. Otthon mindösszesen annyit tehetnek, hogy a kutya fészkét, pihenőhelyét átrendezik, másik helyiségbe teszik át a rongyokat, bélélést kicserélik és az alom helyét feltakarítják, fertőtlenítik, hogy még a szagok se emlékeztessék a szukát a lezajlott történtekre. A kutyát lehetőség szerint sokat kell mozgatni, táplálását kissé vissza kellene fogni. Ha az ellés következményeként még mindig van hüvelyfolyása, vagy esteleg már kialakult az emlőgyulladása - akkor azt csakis gyógyszerekkel lehet kezelni, amit állatorvostól tudnak elérni. Ha egészségesen megússza a szuka a kalandot, akkor pedig érdemes lenne elgondolkodni a szuka ivartalanításán, hogy a hasonló gondok ne ismétlődjenek évente, vagy akár évente kétszer.
jelige: Picasso
2007-11-02
Milyen várható kockázata van egy egészséges 3 éves kistermetű keverék kankutya ivartalanításának? Várhatóak-e viselkedésében változások?Melyek ezek?
Egy 3 éves egészséges kutya ivartalanításának műtéti kockázatai a nulla felé közelítenek. Véleményem szerint ez a kockázat összevethető a mindennapi élet állandó kockázataival pl: napi sétáltatás (autóbaleset, kutyatámadás ..) etetés (félrenyelés ...) ... egyebek és szinte az atomtámadás valószínűsűgével egyenlőek. Csak azért nem írok nulla valószínűséget, mert 100%-os biztonság és valószínűség a biológia, orvos és állatorvostudomány területén nem létezik. Az viszont statisztikailag bizonyított, hogy a teljes értékű kanok életének egészségügyi kockázatai sokszorosan felülmúlják az ivartalanított állatok műtéti + egészségügyi kockázatait. A herélés utáni élet a hím nemi hormonok hiányában telik. Ennek következtében a kutya nem érdeklődik a tüzelő szukák iránt, nem szökik meg emiatt, nyugodtabb viselkedésű lesz, agresszivitása csökken. Hízásra is hajlamosabb lesz, de az elhízás megelőzhető sok mozgatással és a táplálásra való odafigyeléssel. 1);
jelige: kiskutyik
2007-11-02
Spánielem nagy alomszámban, 9 kölykököt hozott világra második ellésekor is. A mostani kölykök közül is sok elpusztult, ami ”várható volt”, mert nagyon sok egy ilyen kistermetű kutya számára. A kölykök orrán át távozott a tej, vér és sárgás folyadék is. Mindezek mellett néha szinte kővé dermedtek, meg sem lehetett őket mozdítani, majd visszaernyedtek. Ugyanezt tapasztaltuk az első ellésekor a kölyköknél, akkor 10-et ellett és 1 maradt életben közülük. Van valami magyarázat arra, ami ezt okozhatta a kölyköknél (azon kívül, hogy sokan voltak), már gondoltunk arra is, hogy a macskától kaphatott el valamit.
Miért pont a macskától?! A leírt agoniális jelenségekből senki emberfia ki nem találhatja a kölykök elhullásának okát. A nagy alomszám miatti kis születési súly, alulfejlettség, esetleg a kevés anyatejből származó alultápláltság ugyanúgy megölhette a kölyköket, mint az Önök cumiztatásából származó félrenyelés (már ha egyáltalán próbálták táplálni a kölyköket), veleszületett rendellenességek, parazitózisok és egy sereg fertőző betegség. Nem kizárt a felsoroltak közül több kórkép egyidejú fennállása egyetlen egyeden. És arra sincs semmi garancia, hogy az előző alomban és a mostani alomban ugyanazon betegségek jelentkeztek. Egyetlen módon lehetett volna meggyőződni a történtek okáról - az elhullott kölykök boncolásával és kiegészítő vizsgálataival. A többi csak fantáziálgatás.
jelige: Fruzsy
2007-11-02
A kutyám epét hányt!Mit tegyek???
Kérdését tegnap délután írta meg - most másnap reggel már remélhetőleg meg is oldódott a dolog. Mostanra kiderült, hogy egyszeri történet volt-e a hányás a középkorú uszkár szuka esetében, vagy ismétlődött a dolog. Az is kiderülhetett, hogy van-e egyéb tünet pl hasmenés, láz, étvágytalanság mindemellett. És legfőképpen az is, hogy mostanra teljesen rendeződött a kutya állapota - vagy még mindig fennállnak a tünetek. A tegnapi kétségbeesettnek tűnő, gyakorlatilag egyetlen adatot tartalmazó levelére a gyors válasz a következő lett volna: „Vigye gyorsan állatorvosi ügyeletre a kutyát!” Elképzelhető, hogy ez már megtörtént és mostanra kiderült, hogy heveny gyomormegterhelés, idegentest okozta bélelzáródás, gennyes méhgyulladás, vagy májdaganat ... vagy egyéb a lehetséges több tucat lehetőség közül okozta-e a leírt tüneteket. Remélem, hogy nem komoly a baj.
jelige: cicák
2007-11-02
Én azután érdeklődnék h hány hónapos korukban ajánlott a nőstény ill. a kanúr cicákat ivartalanítani?Mivel nekem van mind 2 de nem szeretném h szaporodjanak ebben a hónapban nov. leszenek 5 hónaposak..illetve van egy anyamacskám ő másfél éves 2 hete elett meg neki mikor lehetne legkorábban ivartalanítást végezni?.Előre is köszönöm válaszát!
A jó körülmények között tartott macskák mindkét neme 6-7 hónapos korában ivaréretté válik, ezért véleményem szerint az 5 hónapos fiatal cicákat egy hónapon belül ajánlott ivartalanítani. A 2 hete megellett anyamacska ivartalanítását a szoptatás befejeztével a kiscicák 2-3 hónapos korában ajánlott megtenni. A témában további információt találhat honlapunk Publikációk rovatában.
jelige: sürgős
2007-11-02
A kutyusomnak elég világos lett a szájpadlása és az ínye(világos rózsaszín,majdnem fehér)...nem tudom h ez feltétlenül nagy gond lenne e de érdekelne h esetleg ez mitől fordulhat elő...
Ha valóban világosabb színűek a kutya látható nyálkahártya felületetei (száj, kötőhártya, pérarés), mint korábban ugyanezen a kutyán ill mint más, egészséges kutyákon - akkor ezt illik komoly tünetként értékelni. A leírt jelenség a vérfogyottság (anémia) jele, ami sok betegség, kóros állapot (pl: önálló anémiás betegség miatt, belső vérzés, babáziózis, ...) miatt kialakulhat. A kutyának valóban sürgős állatorvosi vizsgálatra és kezelésre lehet szüksége.
jelige: Suzi
2007-11-01
Szeretném kikérni véleményét Suzikámról. Ő egy 3 éves mopsz szuka. Pár napja (3) jóval kevesebbet ugrál a Drágám, első nap nem is evett, de azóta egész jó étvágya van, javult az állatpota, de még mindig kicsit érdekes nekem a mozgása. A lakásban nem szívesen sétál, inkább leheveredik valahova és ott marad sokáig, nem játszik a lányával, kedvtelenebb mint máskor. Észrevettem hogy jóval kevesebb alkalommal pisil és széklete is kevés alkalommal van, továbbá többet liheg mint szokott (csak nyáron liheg így, most azért nincs olyan meleg..). Állatorvosnál természetesen már jártunk, megvizsgálta részletesen, nem talált semmi rendellenességet, javulóban van, ezért javasolta, várjuk kicsit, ha nem javul tovább akkor ultrahangot javasolt. Hallgatok rá, de ha lehetséges, kikérném az Ön véleményét is. Jövő héten mindenképp vinnénk ultrahangra, ha nem gyógyul meg..
Biztos vagyok benne, hogy odafigyelő tulajdonosként Önök az elsők, akik a kutya viselkedésének megváltozását érzékelik és az első enyhe tüneteket is észreveszik. Állatorvosa fizikálisan megvizsgálta a kutyát és nem talált rajta eltérést. A kórtörténete és vizsgálatának eredményei alapján a tüneteket enyhefokú, banális megbetegedésnek vélelmezhette, amit nem szükséges kezelni. Meg kell mondjam, hogy egy esetlegesen nemsokára induló tüzelés (tehát természetes, egészséges állapot is) okozhat hasonló észleléseket ... Nagyon helyesen viszont megkérte Önt, hogy folyamatosan figyelje a kutyát és amennyiben néhány nap múlva nem tünetmentes a Suzi, akkor részletes, kiegészítő vizsgálatokat (vérvizsgálat, ultrahang, esetleg röntgen) is végezzenek nála. Ilyen általános és enyhe tünetekkel komoly megbetegedések is jelentkezhetnek (szívelégtelenség, légúti megbetegedések, malignus betegségek ... szinte bármi) - remélem, hogy ezek egyike sem igazolódik a vizsgálatok során.
jelige: macskusz
2007-11-01
a macskám kb. 6 hónapos ma elkezdett inogva járni de eszik és dorombool mi lehet a baja.Kicsit furcsán köhög
Az oltatlan, kijáró macska általános tüneteit betegségek tucatjai okozhatják. A teendő mindenképpen állatorvosi vizsgálat és kezelés kell, hogy legyen. Egy macska számára a hosszú, egészséges életet a rendszeres védőoltások és parazitamentesítések és ivartalanítás tudják biztosítani. Erről bővebben honlapunk Tudnivalók rovatában olvashat.
jelige: Héra
2007-11-01
Van egy 9 hetes Héra nevű ordas német juhász kiskutyánk. 1 hete került hozzánk. Friskies junior táppal (180 gr/adag) etetjük. A széklete általában híg, néha hasmenéses. Kérem adjon táplálkozási tanácsot, hogy ezt a minket idegesítő állapotot meg tudjuk szüntetni. (esetleg gyógyszertárból valami szer). (Ma voltunk orvosnál, azt mondta adjak neki főtt rizst a tápszerhez)
Szívesen adok táplálási tanácsot is, de leírása alapján korántsem lehetünk biztosak abban, hogy kizárólag táplálási anomália okozza a hasmenést. Állatorvosa nyilván tudatában van annak, hogy amióta Önöknél van a köülyök azóta folyamatos-e a hasmenés, talán azzal is, hogy már a tenyésztőnél is volt-e ilyen probléma. Állatorvosa azzal is tisztában lehet, hogy miként álla a kölyök oltási sorozata, valamint azzal is, hogy 2-3 hetente megtörténik-e a féregtelenítése a kutyának. Ezen alapvető információk mellett, gondolom meg is vizsgálta a kölyköt és tudatában van annak, hogy bvolt-e lázas a Héra akár egyszer is. Hasmenéses tüneteket egy kölyökkutyában veleszületett és szerzett betegségek tucatjai okozhatnak ... Amennyiben bebizonyosodik az, hogy kizárólag a friskies junior táp mellett hasmenéses a kutya - akkor borzasztó egyszerűen le kell cserélni a tápot egy másik előállító junior tápjára. Otthoni tüneti kezelésre a széntabletta, bolus adstringens és az élőcsírát (B. bifidus, Lactobacillus ..)tartalmazó kefír és yoghurt készítmények a leginkább alkalmasak.
jelige: Bogi
2007-11-01
Bichon havanessem van aki 10 hónapos 1 hete álltunk át az adult tápra fokozatosan a másikkal.Royalt adok neki és abból is amit az orvosi rendelőben lehet kapni.Az a gondom,h 2 napja megy a hasa a kutyának de egyébként jól van eszik iszik játszik sétál.Lehetséges a tápváltás miatt?Vagy más oka van lent szokott füvet legeleni nem engedem neki először azt hittem a fűtől mert zöld volt most barna színű nem véres.Szén tablettát adhatok neki?Ma hányt is sárgás szinű volt. Válaszát előre is köszönöm
Leírása alapján a tápváltás mintaszerűen történt, ezért szinte kizárt, hogy a felnőtt tápra történő átállás okozná a hasmenést és hányást. Mégha a fiatal kutya minden ajánlott oltása is rendben van, és rendszeresen parazitamentesített ebről is van szó - a leírt tüneteket több tucat fertőző és nem fertőző ok kiválthatja. Nincs probléma, ha esetleg már beadta a széntablettát, vagy a bolus adstringenst a kutyának, de véleményem szerint mindenképpen indokolt lenne állatorvosi vizsgálattal (benne székletvizsgálat, vérvizsgálatok, esetleg röntgen és hasi ultrahang)utánajárni a problémának. Pláne, ha a tünetek még fennállnak ...
jelige: véres széklet
2007-10-31
3 nappal ezelött ellett a kutya .a szeklete folyekony sötet vörös veres .a kiskutyak 4db eleg nagy meretunek szulettek.230 gramm .sokat erölködött. megserulhetett valami belsö resze ?
Az sem kizárt, hogy ellés közben sérültek a szülőutak - bár ezesetben a vér a pérarésen át szokott távozni. Ha akár magzatburok, akár hullamagzat van még a méhben, akár durván sérültek a szülőutak a hasüregben és medenceüregben zajló súlyosfokú gyulladás és a velejáró szepszis okozhat bélödémát, véres székletet is. természetesen az sem kizárt, hogy a szüléssel szorosan nem összefüggő betegsége van a kutyának. Sürgős állatorvosi vizsgálatra és kezelésre van szüksége.
jelige: sairus
2007-10-31
Segitségét szeretném kérni egy olyan problémában, hogy a ”csöppségünknek” pár napja semmi étvágya alig, eszik pár falatot igy egész nap étel nélkül van, inni már iszik valamennyit előtte még inni sem ivott, hasmenése van, vízszerű széklettel(remélem ez nagyjábol érthető).. viszont azt sem értem hogy akármilyen tápot adunk neki, persze itt a minőségibbre gondolok (2,5kg volt 4500ft kimondottan gyomor kimélő táp) akkor is hasmenése volt, ha házi kosztot kapott attol is..sőt pl a csirke csontot meg sem emésztette a gyomra ahogy megette ugy ki is jött belőle...viszont most pár napja már nem is eszik!!! Remélem érthetően irtam le eme problémám, és tud nekem majd segiteni, mert nagyon kivagyok hogy nem tom mi baja!!!
Teljesen érthetően írta le a tüneteket. A fiatal dognak napok óta tartó hasmenéssel, bágyadtsággal, étvágytalansággal járó tünetei vannak. A tünetek alapján betegségek, kóros állapotok tucatjai (veleszületett, parazitás, baktériumok, vagy vírusok okozta kórképek és ezek kombinációi) lehetnek a háttérben - úgyhogy nem lehet más a tanácsom, mint sürgős állatorvosi segítség kérése. Egy kölyök kutya néhány nap alatt súlyos, életveszélyes állapotba kerülhet. Remélem, hogy még időben találnak állatorvosi segítséget.
jelige: cicanéni
2007-10-31
10 éves Morgó cicánk (ivartalanított lány) bal hátsó közmei körül bebarnult a fehér szőr, nyalogatja, nedvedzik. Kammillateával próbáltam kezelni, nem múlik. A másik 4 cicám nem kapta el.
Részletes állatorvosi vizsgálat (citológia esetleg röntgennnel) képes eldönteni, hogy körömágy gyulladása (baktérium, vagy gomba okozta) vagy esetleg daganata van-e a cicának. A kezelési lehetőségeket (gyógyszeres kezelés vagy műtéti megoldás) az eredmények birokában érdemes eldönteni.
jelige: Süti
2007-10-31
10 hónapos németjuhászkutyám a farkát nem tartja egyenesen (lehet születése óta, de csak pár hópja vettem észre), oldalra görbe az alsó harmada. Röntgenen nem látszott csonttörés, vélhetően izületi, izom probléma lehet. Ezt csak műtéttel lehet korrigálni vagy esetleg más módon is?
Igen, a leírt rendellenességnek csak műtéti megoldása lehetséges. A többirányból készített röntgenfelvételek alapján lehet eldönteni, hogy van-e műtéti megoldása az Önök esetében.
jelige: süti
2007-10-31
Egy 8 hónapos uszkár kan kutyám van,aki igen hevesen érdeklődik a szukák iránt,ami még nem lenne baj,csak olyankor ”elveszti a fejét”,és elrohan a szagok után.Félek,baleset lesz a vége.Örökké pedig pórázon sem szeretném tartani,hiszen azért viszem a Tisza,ill Zagyva parti tereületekre,hogy szaladgálhasson.Kérdésem,mi a véleménye az ivartalanításró,mikor ajánlott,hogyan történik a beavatkozás,mennyire viseli meg a kutyát,mennyi idő a felépülése,műtét után mik a teendőim,ill.milyen következményei lehetnek a későbbiekben a műtétnek.Gondolok itt az elhízásra,viselkedés megváltozására.Köszönöm előre is válaszát.
Leírt aggodalma valós, ez önmagában is elegendő ok az ivartalanítás megfontolására. Az ivarérés után a kasztráció bármikor megoldható, ez az egyik leggyakoribb és legkisebb rizikóval járó, tervezthető műtét. Önnek nincs más teendője ezzel kapcsolatban, mint felkeresni állatorvosát, és megbeszélni a műtét időpontját. A műtét után néhány héttel a kutya nyugodtabb viselkedést mutat, nemi érdeklődése megszűnik, könnyebb lesz az élet vele. Elhízásra valóban hajlamosabb lesz - de az az iovartalanított kutya amelyik elegendően sokat mozog, és odafigyelnekk a táplálására, az nem feltétlenül hízik el.
jelige: Bandi
2007-10-30
Tapi kutyusunknak begyulladt a bal füle, kisebesedett neki egyre gyakrabban rázta a fejét a gyulladt fül felőli oldalra.Elvittük orvoshoz aki szerint fekélyes fülgyulladása van. Kitisztította a fülét egy alkoholos fültisztító folyadékkal de másnap a kutya nem engedte az itthoni kezelést. Elkezdett remegni és folyamatosan rázza a fejét. Mi a teendő vele?Váltsunk e állatorvost? Van e olyan gyulladáscsökkentő gyógyszer amivel lehetne enyhíteni a sebeit?
Miért kéne állatorvost váltaniuk?! Mert nem sikerül otthon kezelni a kutyát? Vagy azért mert a kezelés megkezdése után egy nappal még rázza a fülét a kutya? Mennyi idővel a tünetek jelentkezése után vitték állatorvoshoz a Bandit? Szerintem a teendő az kellene, hogy legyen, hogy felhívják állatorvosukat, és elmondják, hogy otthon nem tudják beadni a fülcseppeket a kutyának. Egészen biztosan lesz ötlete a továbbiak tekintetében.
jelige: Mikkey
2007-10-30
önöknél mennyi a díja a macska ivartalanításnak? és önnek mi a véleménye a kerületben működő pet mobil nevű állatorvosi szolgáltatásról?
Egy kandúr macska ivartalanítása nálunk kb 10 e Ft-ba kerül. A második kérdése kicsit furcsára, nehezen értelmezhetőre sikeredett, de annyit elmondhatok, hogy eredeti és hasznos ötletnek tartom a házhoz kijáró rendelő vállalkozást. Nem hallottam és nem is feltételezek róla semmi rosszat.
jelige: pároztatás
2007-10-30
Nekem igazából nem panaszaim vannak csak egy két dolog érdekelne mivel még nem csináltam ilyet!Pároztatni szeretném a szuka beaglemet!2és fél éves most fog novemberbe tüzelni ha minden igaz!Ha jól tudom félévente tüzelnek!lehet bután hangzik de az utolsó tüzelésénél vettem rajta igazán észre hogy vérzik eddig különösebben nem látszódott rajta,egy kicsit az is furcsa hogy utána látszódott rajta miután lett egy border collie kiskutyusunk!Kicsit olyan mintha a pici kutyus keltette volna fel benne az anyai ösztönöket!Még egy olyan kérdésem lenne hogy kb mennyi idő alatt születnek meg a kölykök ha sikerül bepároztatni?! Törzskönyves kutyus de tenyésszemléje még nincs gondolom igy nem lehet törzskönyveztetni a kölyköket amennyiben sikerül!Előre is köszönöm a segítséget!
Igen, az egészséges szukák 6 havonta tüzelnek. Azt nem gondolom, hogy a tüzelés jelentkezése a Border collie kölyök érkezésével összefüggésbe hozható lenne. A sikeres fedeztetés után 63-64 napra születnek a kölykök. Ha az egész fedeztetési projektet azét találta ki, hogy „jó legyen” a Beagle-nek - akkor szépen kérem gondolja át, hogy szükség van-e egyáltalán erre. A kutyatenyésztés jóval több annál, mintsem egy szaporodásra képes nőstény egyedet összehozunk egy kannal. Ha komolyan gondolja a kutytenyésztést, érdemes lenne elméleti és gyakorlati úton is alaposan felkészülni rá.
jelige: kiscicót örökbefogadnék
2007-10-30
Szeretnék örökbefogadni 2 hónaposnál nem öregebb kiscicát, lakásba, lehetőleg nőstényt.
Részemről semmi akadálya a dolognak.
jelige: Sziszike 3.
2007-10-30
Sajnos múlt hét csütörtökön örökre búcsút kellett vennünk imádott Sziszi kutyánktól. Már nem jött ki a kosarából, morgott ránk, nem evett, nagyon gyenge volt. A mai napig furdal a lelkiismeret, hogy talán elhamarkodtuk az altatást. De ha reálisan gondolkodom semmiképpen nem akartam hogy fájdalmai legyenek és szenvedjen. Így mellette voltunk és mélóságban ment el, kínok nélkül. Mindenképpen szeretnék kiskutyát hozni, de csak tavasszal, addig talán enyhül a fájdalom Sziszikénk elvesztése miatt. Tudom hogy pótolni soha nem lehet őt, nem is akarom, de üres a ház nélküle. Mindent szeretnék a legjobban csinálni. Két kutyust szeretnék, egy angol kokker spánielt ( Sziszikém emlékére ) és egy biegel kutyust. Azt olvastam hogy ha az első tüzelés előtt vannak ivartalanítva, az emlőrák kialakulásának az esélye 0,5%-ra csökken. Az első második tüzelés között elvégzetnél 8%, a második harmadik tüzelés között már 23%. Ez valóban így van? Ha az első tüzelés előtt ivartalanítattnám őket valóban ilyen minimálisra csökken az esély az emlőrák kialakulására? Az írás szerint 4-6 hónapos korba a legajánlottabb? önnek erről mi a véleménye? Egy ilyen fiatal kutyus valóba könnyebben kiheveri a mütétet? Ha megyek kiskutyát választani mire figyeljek, hogy erős, egészséges kutyusokat válasszak?
Sajnálom a történteket ... Az olvasott adatok igazak az emlőtumorok kialakulásának gyakorisága tekintetében. Ezért az Egyesült Államokban a kutyák (és macskák) nagyobb része kölyökkorukban kerül ivartalanításra. Nálunk, Európában más a helyzet. Az itteni iskola szerint az első és második tüzelés közötti időszak az optimális az ivartalanítás szempontjából az összes egészségügyi kockázat figyelembevételével. Véleményem szerint állatorvosa (helyesen) is ezt fogja ajánlani maguknak. A kölyök kiválasztása során ajánlott a tenyésztő esetleg állatorvosa véleményét is kikérni. A kölyök szájüregének, nyálkahártyáinak, és egész testfelületének átvizsgálása során több veleszüöletett és szerzett betegség kiszűrhető. A felnőttkori esetleg időskorban jelentkező szerzett betegségek viszonylatában semmit sem tehet a kölyök kiválasztása során. Ha ivartalanítja, majd rendszeresen védőoltásban és parazitamentesítésben részesíti a kutyát, megfelelően eteti és tarja őket, akkor nagyjából mindent megtett annak érdekében, hogy hosszú és egészséges életet élhessenek az ebek.
jelige: ivartalanítás
2007-10-30
Már többször írtam Önnek és köszönöm szépen, hogy mindig válaszolt. :) A mostani kérdésem az lenne, hogy mivel mi nem vettük észre, hogy a cicánk elkezdett (?) tüzelni, csak a viselkedése lett kicsit bújósabb (de csak reggelente, lehet, hogy a hami miatt, pedig előtte már kap) és a jövő héten szeretnénk ivartalaníttatni, nem lesz abból baja, hogyha úgy műtik meg, hogy közben tüzel? Én azt hallottam, hogy akkor nem lehet műteni, mert vérzik a petefészke és kockázatosabb a műtét. Ez tényleg így van? És ha elvisszük az állatorvosunkhoz ő észre fogja venni, hogy tüzel-e? Elnézést a fura kérdésekért, és köszönöm a segítségét. :)
Egyáltalán nem fura a kérdése, amit írt, természetesen örömmel válaszolok rá. Egy lakásban jó körülmények között tartott macska 3 hetente (de akár még sűrűbben is) tüzelhet és alkalmanként 5-7 napig tart egy-egy tüzelés. Kutyákkal ellentétben a tüzelő cica ivartalanítási műtétje nem jelent szinte semmilyen extra kockázatot. Annál is inkább, mert a macskák sokszor „csendesen” jól látható külső jelek nélkül tüzelnek. Igen gyakori, hogy ivarzó macskákat ivartalanítunk, ebből soha nem származott probléma, komplikáció.
jelige: nemeszik
2007-10-30
Tegnap délelőtt megműtötték a collie-mat (10 éves) gennyes méhgyulladással (kivették). Ma már másnap van, és nem akar enni semmit. Így az Augmentint se tudjuk neki beadni, amit az orvos adott. Mikor fog enni? Mi lesz így vele? űtét előtt 2 hétig nem evett, mire olyan orvoshoz tudtuk elvinni, aki rájött a betegsége igazi okára és kivette a méhét. Aggaszt, hogy nem szeik, így hogy fog megerősödni?
Nem kizárt, hogy a kutyának intenzív, több napos infúziós kezelésre van szüksége ahhoz, hogy esélye legyen a felépülésre. Jelezze a kezelő állatorvosának a helyzetet, és biztos vagyok benne, hogy megkezdi a kutya kezelését. A tartósan fennálló gennyes méhgyulladás hetek esetleg hónapok alatt károsítja a kutyák, máját és veséjét. Ezért az esetek egy részében a műtét önmagában nem jelenti az életveszélyes állapot megszűnését.
jelige: Misi
2007-10-30
Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen szövődményei lehetnek a kandúr macska kasztrálásának? Az én cicám sajnos egy hete elpusztult. Először mérgezésre gyanakodtunk, de halála előtt másfél héttel kasztráltattuk a cicát, aki a műtét után rengeteget hányt (naponta legalább egyszer), és a végén már étvágya sem volt, és látszott, hogy fáj valamije. Egyébként a testvérével együtt kasztráltattuk, neki semmi baja nem volt a műtét után, másnap ő már jóízűen falatozott, és azóta is jól van. Sajnos nem gyanakodtunk semmi súlyosra, azt hittük, Misi az altatószer miatt hány gyakran. Aztán egyik nap nem jött haza, és sajnos beigazolódott amitől féltünk. Kérem, válaszoljon, tudom, hogy így nem lehet semmi biztosat mondani, de azóta szörnyű lelkiismeret furdalásom van, hogy ha jobban figyeltünk volna rá, megmenthettük volna.
Ha megvan a Misi teteme, akkor boncolással egyértelműen kideríthető a halál oka. Ha nincs meg a tetem, vagy nem kérnek boncolást, akkor csak a találgatás marad ... A kandúrok kasztrálása az egyik legegyszerűbb, rutinbeavatkozás a cicáknál - annak a valószínűsége, hogy másfél héttel később ebbe pusztult bele a Misi, nem sokkal valószínűbb, mint hogy egy interkontinentális atomtöltetű rakéta találta el szegényt. A kijáró, oltatlan (!) macska halálának nagyságrendekkel valószínűbb okai lehetnek a kutyatámadás, autóbaleset, fatális vírusfertőzések, mérgezés ... és egyéb betegségek. Az nem lehetetlen, hogy az oltatlan, kijáró macska már a herélés idejében fertőzött volt mondjuk a leukózis vírusával, és a műtét körüli időszakban lobbant fel a betegsége. A kijáró cicák esetében a hosszú élet titka a fiatal korban történő ivartalanítás mellett a rendszeres védőoltások és parazitamentesítések megléte. Ha mindez megtörténik, akkor 15-22 évig is elélnek egészségesen a cicák - ha nem ez történik, akkor néhány év alatt elkopnak a cicák. Mindezekről bővebben honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában olvashatnak.

<< <  305 / 399 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.10.03
Kedves Budafokiak! Este 7-kor hoztak be a rendelőnkbe egy kb 3-6 éves nőstény, nagytestű cirmost (5 kg körül), szegény nagyon rosszul volt, de reggelre sokkal jobban lett. Jó általános állapotú, jó kondíciójú, bolhanyakörvvel, biztos van gazdája. Aki felismeri, hívja a rendelőt: 06-1-229-3865
2014.09.18
22. Kerület Szemerédi utcából eltűnt a fekete félperzsa ivartalanított kandúr cicám. Aki tud róla valamit kérem jelezzen. Zoé névre hallgat 06209735459
2014.09.03
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: &quot;Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!