Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Maffia 2.
2008-01-11
Tisztelt Doktor úr! Köszönöm a segítségét és az üzenetét, mely nagyon sokat jelentett számomra. Tudatom Önnel, hogy november elején kiderült, Maffia cicánál a felsorolt betegségekhez súlyos veseelégtelenség is társul. Rohamosan fogyott, majd a szájában lévő fekély miatt már inni sem tudott. 2007. december 21.-én délután a cica hátsó része megbénult, s bár nagyon sajnáltam, de orvosi segítséggel az örök vadászmezőkre távozott. Remélem, hogy nem tettem rosszat vele, hiszen látszott rajta, hogy rettenetesen szenved. Mégegyszer köszönöm a segítségét, szeretettel üdvözlöm és kívánok önnek sikerekben gazdag munkálkodást.
Sajnálom a történteket ... Viszont kívánom az összes jókívánságait.
jelige: Szkipi
2008-01-11
4 éves nőstény Westy kutyánk egyre gyakrabban böfög étkezés közben, után, és mostanában jutalom falatként adott csont rágcsálása közben is. Egyébként jó kedvű, jó étvágyú kutya, de engem aggaszt ez a probléma, nem tartom normálisnak ezt a gyakori jelenséget.Mivel nem tudom eldönteni, hogy milyen étkezés a legideálisabb a számára, ezért a jóminőségű konzervet variálom a házikoszttal, kiegészítésként pedig Westy tápot kap. Naponta 2x kap enni, de sajnos a család tagjai néha etetik az aztal alatt, ami nem kis feszültséget okoz közöttünk. Válaszát előre is köszönöm.
A panasz megítélésével az a gondom, hogy csak az Ön megérzéseit tükrözik, miszerint a kutya „egyre gyakrabban böfög”. A választ úgy írom, hogy ez az észlelés valós, és semmi egyebet nem észleltek ezidáig. A tünet hátterében lehetséges, hogy egyszerű, csak diétával, táplálékváltással is orvosolható kórkép (pl falánk, nem rág vagy dysbiózis) áll - lehet, hogy nehezen diagnosztizálható betegség (pl reflux) és elképzelhető könnyebben diagnosztizálható egyéb betegség is. Érdemes lenne kezelőorvosának elmesélni a panaszt, és nekikezdeni a Szkipi kivizsgálásának.
jelige: kutyus x+1
2008-01-11
Tisztelt Dr Úr! Voltam én akkor az orvosnál,mikkor a Dr úr írta,hogy vigyem el a kutyust,sőt 3 szor voltam ,mert vissza is kellett menünk,de amint írtam injekciót és gyogyszert kapot.Azt mondta az orvos adjam be a gyogyszert majd vigyem vissza hozá.Ez meg történt.A diagnozist azt nem mondta meg ,ezért nem tudtam meg írni.Ma még nem volt széklete,így még nem tudom hogy milyen.Ez a tegnap történt vele.Nagyon el keserit mert szeretném ha meg gyogyulna .Milyen vizsgálatra volna szüksége?
Higgye el, Önön kívül álltorvosa és még én is azt szeretném, ha meggyógyulna a kutyus. Ha akolléga elvégezte, vagy megkezdte a vizsgálatokat - sőt kezelést is kezdeményezett, akkor, feltételezem, hogy van diagnózisa. Meg kell tőle kérdezni, hogy mi a kutya baja. Ha még csak feltételezett diagnózis van ésez alapján kezelik eredménytelenül a kutyát, akkor azt kell jelezni neki, hogy nem kielégítő a kutya állapota. Felteszem, hogy további vizsgálatokat fog ajánlani. Hogy mik ezek a vizsgálatok? Fizikális vizsgálat, vér-, széklet-, esetleg vizelet minta vizsgálata, hasi ultrahang, esetleg röntgenvizsgálat és még számos egyéb.
jelige: vérzés
2008-01-10
Szibériai husky szuka kutyám túl van a tüzelésen, azonban az aktus megtörténte után 5 nappal elkezdett erőteljesen vérezni a nemiszerve. A kutya nyugodt, fájdalmai nincsenek. Korábbi tüzelései alkalmával ennyire erős vérzés nem volt.
Amit leírt az bizonyosan nem tipikus, rendellenes lefolyása a tüzelésnek - vagy legalábbis a párzás során történt sérülésre utal. Azt adatlap szerint a szuka 10 éves is elmúlt. Ebben a korban a szuka tenyésztésre már nem alkalmas. Vizsgáltassa meg állatorvosával a kutyát - és ha jót akar akkor ivartalaníttassa is.
jelige: Labrador
2008-01-10
Anyósomnak van egy labrador fiú kutyája, és néha éjszakánként begörcsöl a kutya, ilyenkor szinte teljesen lemerevedik és a heréi jóval nagyobbak lesznek. Létezik, hogy ez kangörcs?
jelige: elastic
2008-01-10
hűvely előreesés
Egyszerűbb az eset, mintha az üveges tót esett volna hanyatt ... Állatorvosi vizsgálat alapján érdemes eldönteni, hogy a hüvely előesést visszahelyezni (reponálni) kell-e, lehet-e - vagy esetleg műtéti megoldást igényel a dolog. A kutya ivartalanításán is időszerű lenne elelmélkedni, mert ez a szuka minden tüzelése alkalmával hajlamos lesz hüvely előesésre.
jelige: Lizi
2008-01-10
Tisztelt Doktor úr! Már megint Önt keresem fel egy kérdéssel, előre is köszönöm, hogy időt szakít a válaszadással. Lassan 11 éves kutyusom cukorbeteg lett. 3 hónapja derült ki vizsgálattal. Sajnos én nem vettem hamarabb észre a megemelkedett folyadék ivást és vizeletürítést. A betegség felderítése óta most tüzel először, de feltűnően régóta. Már legalább 2 hete ”szórja a Pöttyöket”. A kertben van kan kutyus is elzárva egy nagyobb területre, szokott vele incselkedni, bújkodni, de biztonságos a kerítés. A kérdésem az volna, hogy lehet az inzulin hatása, hogy elhúzódik a tüzelés vérzéses szakasza?
Igen, a cukorbetegségnek komoly szaporodásbiológiai vonatkozásai is vannak - olyannyira, hogy létezik olyan változata is a cukorbetegségnek, amikoris a teljesértékű szukák esetében nem sikerül az vércukorszintet beállítani és a szukát ivartalanítani kell. Mindenképpen jelezze állatorvosának, hogy rendellenes, az eddigiektől eltérő lezajlású tütelése van a Lizi-nek.
jelige: kutyus x.
2008-01-10
Első srrban is Boldog Új Évt kiivánk önnek. Voltam orvosnál a kutyussal,4 injekciót kapot és Synulox gyogyszert,amiből 1/4 tabletát 2 szer naponta kellett adnom.Ez decemberbe volt.A tegnap megint korgot a hasa,le vitem,rendes volt a széklete,de a végén egy pár csepp eleven vér jött ki.Másképp vidám,eszik rendesen dobozos kutyaeledelt,amit villával szét nyomok neki.Adtam be neki egy negyed tabletát,de azt ki hányta.Mi után hányt,utána jól érezte magát.Nagyon aggaszt a vérzése.Nem rendszeres.Ha alvás közben meg fordul nyögni szokot,gondolm valahol fáj neki.10 évet tölt juniiusban.Nem szeretném műtetni.A doktor úr véleményét szeretném kii kérni,mi a meg oldás a kutyus betegségére?Valami gyogyszer van rá? Várnám mielőbbi válaszát.
Még mindig az a bajom, hogy nem tudjuk, beteg-e a kutyus. Értem, hogy morog a hasa, és hasmenése, azt is értem, hogy többféle táplálékváltást, táplálékkiegészítőt sőt gyógyszert is kipróbáltak már, hogy megoldják a kérdést - de ezek egyike sem használt. nem szeretnék ötletelni, hogy mi mindent lehetne még kipróbálni a tünetek elnyomására, enyhítésére - továbbra is az a véleményem, hogy jó lenne diagnózishoz jutni és a megismert betegséget kezelni a kutyánál.
jelige: tigicica
2008-01-10
A cicámnak vmi lóg ki a végbeléből, és néha vérzik is!Olyan mintha egy ér vége lenne!Kérem segítsen hogy mitől van ez!
A fiatal kandúr esetében a leírt jelenség legnagyobb valószínűség szerint vagy végbélelőesés, esetleg lineáris idegentest, vagy bélparazita lehet. Eret önállóan kilógva nem tudok elképzelni ... Állatorvosa nyilván percek alatt meg tudja mondani, hogy mit észleltek, és azt is, hogy mi a teendő vele.
jelige: Buksi
2008-01-10
5 hetes kiskutyámnak sérve van,van-e valami teendő vele vagy még javulhat később. Válaszát előre is köszönöm
Javulhat. Meg rosszabbodhat is. A veleszületett sérvek körül a köldöksérv a leggyakoribb. Ha feltételezem, hogy a Buksi esetében is erre vonatkozik a kérdése, akkor már csak azt kellene tudni a konkrét válasz megadásához, hogy: mekkora a sérv? változik-e a mérete pl különböző testhelyzetekben?, mennyire tág a sérvkapu?, mi a sérvtartalom (cseplesz? belek?), visszahelyezhető-e a tartalom a hasüregbe?, okoz-e bárminemű problémát most?. Tehát vannak sérvek, amiket sürgősen meg kell ill érdemes operálni, van amit lehet tervezhetően akár hetekkel-hónapokkal később operálni, és vannak amikhez nem kell hozzányúlni. Ideális esetben a kicsi köldöksérv, szűk sérvkapu mellett, cseplesztartalommal akár meg is oldódhat, rögzülhet is. Ezesetben akár a kutya ivartalanításával egyidőben kb egyéves korban is korrigálható a hiba. A leírtak értelmében a sérv vizsgálatára érdemes állatorvosát megkérni, és az ő véleménye alapján kezelni a kérdést. Ha kérdése nem isköldöksérve vonatkozott, akkor persze jól elcsúsztam a válasszal, de néhány általános szabály akkor is alkalmazható a leírtakból.
jelige: kajla kutya
2008-01-10
Három hónapos múlt a csivavám és gyakran köhécsel öklendezik. Remélem ez csak azért van mert mindent szimatol és mindent a szájába vesz és rágcsál. Az orvosunk azt mondta hogy az öklendezés lehet attól hogy sok a gyomorsava a kutyusnak. Ha ez így van mi az amit adhatnék neki? Előre is köszönöm a segítséget!
Gyomorpanaszokkal (fekély, idült hurut, reflux ...) küzdő emberek esetében igen gyakori, hogy a gyomorsav káros hatását, a gyomor önemésztő folyamatainak leállítása érdekében közömbösíteni próbálják. A legközismertebb szer erre a szódabikarbóna. A leírt tünetcsoport emberek esetében sem a gyermekek betegsége ... Az Ön esetében szinte kizártnak tartom, hogy a 3 hónapos csivava gyomorsósav termelődését kellene korrigálni. Nagyságrendekkel nagyobb eséllyel lehet szó pl felsőlégúti fertőzésekről (torokgyulladás ..) vagy egyéb betegségek tucatjairól. Tehát semmiképpen nem a szódabikarbónát - hanem sokkal inkább egy részletes kivizsgálást javaslok e kis yorkinál. A kezelésről az eredmények ismeretében érdemes beszélni.
jelige: Malacka
2008-01-10
Tisztelt doktor Úr! A kutyusom most lesz 5 hó.Most váltja a fogait.Nagyon szépen kezd ollósan harapni.Azt szeretném meg kérdezni,hogy ha kihullott az összes foga marad e neki az ollós harapás vagy mivel még növendék(nő a feje)elmegy.Minőségi táppal van eteve.
Örülök, hogy eddig minden rendbenlévőnek látszik a kutya fogazatát tekintve. Jól gondolja, hogy a kutya harapása csak a maradó fogazat és a koponyacsontok fejlődésének lezáródásával véglegesül. Az már egy igen kedvező jel, ha a növekvő fogak harapása is tökéletes. Nem féljen a kúpos alakú fogak növekedésétől, hiszen az állkapocs csont és az állcsont növekedése is tart még - és a napi sokszori összeharapás remélhetőleg továbbra is helyes irányvonalon tartja a fogak fejlődését. Egyenlőre tehát minden esélye megvan arra, hogy a kutya harapása tökéletes lesz.
jelige: Boby
2008-01-10
5 éves kutyánk kb. 1-2 hónapja lett ivartalaníttatva. Azóta teljesen megváltozott a viselkedése. Az evésen kívül nem igen érdekli más, eléggé közömbössé vált, ha ”munka” van, akkor sem mindig szalad a kerítéshez ugatni, sokat fekszik, alszik, séták alkalmával csak baktat, legtöbbször nem foglalkozik más kutyákkal, azelőtt minden kerítésnél hosszan időzött, sőt úgy kellett elcibálni, mert nagyon ugatta a kerítés másik oldalán álló kutyát. Más napokon kicsit élénkebb, de utána ismét búskomor lesz. Van hogy összekucorodva fekszik, furcsán lélegzik, pici remegés fut rajta végig, de minden orvosi lelete negatív, semmi magyarázatot nem tudtak adni a betegek viselkedésére.
Nem tudok mást elképzelni, minthogy a „minden orvosi lelete negatív” kitétel ellenére tovább kellene folytatni a vizsgálatokat, akár egy-egy ismételt vizsgálat is beleférne. Rendkívül egyszerű lenne azzal elintézni a dolgot, hogy biztosan az elveszített koronaékszerek miatt búsong a Boby - de ezt az okot szinte kizártnak tartom. Lehet a kasztrálással összefüggésben lévő kellemetlen mellékhatás - és lehet a kasztrálástól teljesen független rejtett betegség a kutyánál - mindenesetre érdemes lenne megtalálni az okot.
jelige: Biggie
2008-01-09
Tisztelt Doktor Úr! Tanácsát szeretném kérni a kutyusom szállításával kapcsolatban. Autóban már többször utazott tíz-húsz perceket, viszonylag nyugodtan tűrte, nagyon ritkán kezdett rosszalkodni(és általában az elején az útnak, tehát gondolom nem az volt, hogy ”elunta magát”) Viszont most hosszabb útra kellene vinnem (2-3óra). Szeretném megtudni, hogy hogyan lenne célszerű szállítani (boxban, kutyabiztonsági övvel vagy hogyan?) vagypedig ha buszon vinném akkor hogyan javasolt? Vagy van-e valamiféle készítmény, amelyet ajánlott Neki beadni? 11hónapos kan beagle a kutyus, nagyon élénk, játékos fajta, szerintünk kissé hiperaktív is, de tanulékony és szófogadó (az esetek 80%-ban). Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel
Háááát, ha egy Beagle szófogadó, az már szinte tünetként értékelendő .... o): Ha nem egyedül vezet, nem zavarja a vezetőt az esetleg nyugtalankodó kutya a sofőrt - csak akkor lehet szállítódoboz nélkül biztosan biztonságosan együtt utazni a kutyával. Ezt elsőként jó lenne egy ismert, és rövidebb útvonalon letesztelni. Igen létezik többféle utazáshoz ajánlható készítmény is. Van, amelyik nyugtatja (pl Sedalin) a kutyát és van amelyik a hányást előzi meg (pl Cerenia). Ezeket a gyógyszereket állatorvosánál, vagy állatpatikában (vény ellenében) szerezheti be.
jelige: Stefi
2008-01-09
Tisztelt Doktor Úr! 10 hónapos erdélyi kopó szukámom ma reggel csalánkiütések jelentek meg. Először az orrán, szeme környékén, majd a végtagjain is. Valószínüleg ezek enyhén viszkedhettek is, mivel dörzsölgette, illetve nyalogatta őket. (5 ml 500 mg kálcium-glükonátot itattam meg vele, a csalánkiütések a fején kezdenek visszahúzódni) Tegnap előtt este kevés sársgás - gondolom epe tartalmú - hányadékot ürített kétszer, tegnap este viszonylag nagyobb mennyiségű, inkább vizses állagú nedvet hányt, de csak egy alkalommal. Széklete lágyabb a szokottnál, de még nem ”igazi” hasmenés. Nem levert, lázasnak sem érzem, tápot kaptak reggel, melyből evett, játszik a 3 éves boxerünkkel. Kérdésem a következő: tüneteit okozhatja-e esetleg fehérje allergia? (Az elmúl 4 napban nagyobb mennyisségű főtt - szarvas -csontos húst kaptak vacsorára, illetve tegnap reggelire is. ) Vagy csak a megszokott étrend: reggeli száraz táp, vacsora konzerv táppal vegyítve megváltoztatása okozza a problémákat? A két kutya ugyan azt kapja enni, de a boxernek nincs semmi baja. A kopó vasárnap délelőtt vadászni volt a férjemmel, a tünetket esetleg okozhatja felfázás? Válaszát előre is megköszönve:
Akár a megfázás, akár a táplálék allergia is okozhatja a leírt tüneteket - de sajnos számos, sok tucat egyéb okból lehetséges a Stefi baja. A célszerű dolog az lenne, ha a kutya részletes kivizsgálás mielőbb lezajlana. Így van esély a hatékony kezelés mielőbbi megkezdésére.
jelige: Süti kutya
2008-01-09
Üdvözlöm, abban szeretném a tanácsát kérni, hogy a kutyusomat érdemes-e alaposabb kivizsgálásnak alávetni: - nem tudom mik fontosak, leírom amit én annak gondolok - bizonyos ”giardia” kikezelése után kb 3 héttel Süti kutyánk elkezdett ”hányogatni”. Voltunk orvosnál, kapott rá gyógyszert és a tünetek elmúltak, sajnos csak egy időre. Időszakosan sajnos most is visszatér a hányogatás, ami rendszerint reggel jelentkezik, ébredés és első séta után - közben - (Az első séta után szoktunk neki enni adni, és ha ilyenkor a tálkája felé se szagol, már tudjuk hogy aznap nem túl jól van.) Vajon létezik a kutyáknál is túlzott savasodás? Nem értem és nem tartom túl normálisnak, habár mondják hogy a kutyák viszonylag gyakran és könnyen hánynak. Ősszel például a napi első séta során füvet is eszegetett, most hogy tél van ezt nem teheti. Volt aki azt tanácsolta, hogy adjak neki quarelint. Szerintem ezzel csak a szőnyeg alá söpröm a problémát... Milyen vizsgálatot kérjek az orvosunknál? Milyen további teendőm van? Lehet hogy a tápját le kellene cserélnem? Válaszát előre is köszönve:
Jól érzi, a feltett kérdéseire a kutya részletes kivizsgálása után lehet választ kapni. Szerintem mindösszesen annyi a teendője, hogy jelzi kezelőorvosának a fejleményeket, és megkéri, hogy járjanak a végére a problémának. Vele érdemes egyeztetni a menetrendet és a vizsgálatok időpontjait.
jelige: Kokó
2008-01-09
Kutyánk medence tájékán egy dagantszerű szövet szaporulat jött létre néhény hét alatt igen nagy méretű a felszíne nedvedzik de nem igazán zavarja. Ez rák lehet vagy csak valamilyen ciszta ennyi idősen érdemes-e kezelni?
Minden kérdésére egyetlen úton-módon lehet csak megadni a választ. A kutya részletes vizsgálata során kiderül a leírt szövetszaporulat jellege, az is, hogy van-e áttét a kutyában, és az is, hogy mimódon és várhatóan milyen eredménnyel lehet kezelni és az is, hogy az idősödő kutya vajon altatható, operálható-e. A témában több információt is olvashat még honlapunk Publikációk rovatában.
jelige: Boby
2008-01-09
Van egy közel 4éves pincsim 1hete visszahúzódó szomorú a kutya házából alig jön ki mai napon vettem észre hogy a hasa nagyon kemény,össze van görnyedve ha ül és ha megy nyöszörög.Meg mértem a lázát de nem volt viszont a széklete vét is tartalmazott enni evett egy keveset.Nem tudom de lehet hogy parvós?
Hogyne lehetne. Meg lehet még sok tucat más egyéb betegség is a leírt tünetek hátterében. Állatorvosi vizsgálat alapján lehet kideríteni a fennálló konkrét betegséget és ha megvan a diagnózis, akkor lehet megbeszélni a kezelési lehetőségeket.
jelige: Borisz
2008-01-09
11 éves, szívbeteg kutyám harmadik napja biceg. Időnként felemeli a jobb hátsó lábát, mintha valami belement volna a talpában. Most gyorsabban közlekedi 3 lábon, a jobb hátsót jóval kevesebbszer terheli. Pisiléskor rá tud állni, bár jóval rövidebb ideig tudja magát megtartani rajta. Az állatorvos térd keresztszalagszakadást állapított meg, műtétre írta elő a kutyát. A szívbetegsége miatt rettenetesen félek az altatástól. A vizsgálat során a kutyám se nem nyüszített, se nem harapott. Tényleg ilyen nagy a baj? Nagyon félek, hogy nem fog felébredni az altatásból... Mindenesetre, szeretném másik orvossal is megvizsgáltatni a műtét előtt. Válaszukat előre is köszönöm
Ha kezelőorvosa tud a kutya szívbetegségéről, esetleg évek óta ő kezeli - akkor tisztában van az altatás kockázatával és a szívbeteg kutyák esetében szokásosan alkalmazott altatási módszert fogja ajánlani ill alkalmazni. Tudja a szívelégtelenség, hasonlóan sok egyéb kevésbé ijesztő nevű betegséghez olyan állapot amit megszűntetni, véglegesen meggyógyítani nem lehetséges - de a betegséggel sokszor huzamos ideig lehet kezeléssel együttélni. Ráadásul a szívelégtelenség különböző súlyossági fokozatai között ég és föld különbség lehet ugyanúgy ahogyan egy nyaki seb is lehet felületes karcolástól életveszélyes komoly sérülés is. Sok szerencsét kívánok a műtéthez!
jelige: Csúzli
2008-01-09
weimari vizsla kan kutyam 4 eves. jelenleg egy masik kan kutyaval el egyutt es sokat verekszenek, sokszor ver is folyik... az erdekelne, h az ivartalanitas segit-e ezen a probleman? es ha igen , akkor ennek a mutetnek milyen kovetkezmenyei lesznek, illetve, hogy mennyi a felepulesi ido?koszonettel: Szoke Ildiko
Ha a kutyák agressziójában nem a táplálékharc, nem a szűkös élettér, nem viselkedési zavar áll - akkor az ivartalanítás igen valószínűen megoldja a leírt problémát. Az ivartalanított kutya nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb viselkedésű, nem önfejű, kevésbé hajlamos szökésre, agresszióra. Elhízásra is hajlamosabb, de ez megfelelő táplálással ill sok mozgatással megelőzhető. A tervezett ivartalanítási műtétek kockázata minimális és ez is tovább csökkenthető előzetes kivizsgálással. Ha megfelelő gondossággal járnak el, akkor a klinikára történő szállításnak (közlekedés) nagyobb a kockázata, mint magának a műtétnek.
jelige: foxi
2008-01-09
8 napja nagyon sokat iszik ez napi szinten 1-1,5 l víz. Eddig nem ivott ennyit! Mi lehet a gond?
A 10 éves foximama sok vízivását és pisilését sok betegség okozhatja. A gennyes méhgyulladás, a cukorbetegség mellett talán a veseelégtelenség a 3 legvalószínűbb ok - de számtalan egyéb betegség is kivált ilyen tünetet. Állatorvosi vizgsálatra van szükség a betegség tisztázása érdekében és ez dönti el a kezelési lehetőségeket is.
jelige: INFORMÁCIÓ
2008-01-09
Tisztelt Doktor Úr! A kutyusommal már többször is voltam ovuláció diagnosztikán, progeszteronszint mérésen, hüvelykenet vételen és méhtükrözésen. Ezek közül a progeszteronszint értékeire hagyatkozva mindig csak annyit közölt idáig az orvos, hogy ”megfelelő” e már a kutya vagy még nem. A kérdésem az lenne, hogy a tüzelés szakaszaiban hogyan változik lépésről-lépésre a kutya progeszteronszinje, mely érték mit jelent, milyen ütemben változik ez az érték, mely értéknél van a kutyának a tüszőrepedése? Köszönöm a segítségét.
Az ovuláció diagnosztika során az állatorvos a hüvelykép, a hüvely citológiai vizsgálat, tűrési reflex és a progeszteron érték együttes vizsgálata és komplex értékelése alapján határozza meg a fedeztetés optimális idejét. A vizsgálat bármely részének az elmaradása hamis diagnózishoz vezethet. A progeszteron érték az ivarzás során általában napról napra változik, de egyes egyedekre jellemző lehet a napokig, olykor egy hétig tartó stagnáló érték is. A fedeztetés optimális időpontjának meghatározásához keressen fel szaporodásbiológiában jártas állatorvost. Honlapunk Publikációk rovatában bővebben olvashat a témában.
jelige: hormon
2008-01-08
Üdvözlöm! Tulajdonképpen nem is problémával fordulok önhöz, sokkal inkább felvilágosításért. A kutyák peteérésének vizsgálatával kapcsolatban szeretnék többet megtudni, ill. azon belül is a kutya tüzelési időszakában bekövetkező progeszteronszint változásról. Milyen értékek vannak, mi történik az adott időszakban és merre változik az érték és milyen ütemben? És természetesen a legfontosabb, hogy milyen értéknél van a kutyának a tüszőrepedése? Válaszát és segítségét köszönöm!
Hadd javasoljam, hogy honlapunk Publikációk rovatában olvassa el az erről szóló írást. Kérdése felvetéséből látszik hogy pontos választ vár, a legkevésbé akkor lesz félreértés ha a jelzett helyen a teljes leírást áttanulmányozza.
jelige: cicapárbaj
2008-01-08
Kedves doktor úr! Van egy idősebb ivartalanított lány házicicám. Szegény már sok mindenen keresztül ment velünk, költözés stb. Nagyon szeretjük. 1 évvel ezelőtt egyaz utcán csavargó kiscicát hazavittünk. Kiderült egészséges, kandúr, és őt is ivartalaníottuk később. Az a probléma, hogy a kandúr cica nagyon játékos. Túlzottan is. Az öreg ”hölgyet” állandóan piszkálja. Természetesen ebből mindig nagy csete-paté lesz, jó nagy hanggal. És persze az erősebb hím kerül ki győztesként. Ilyenkor szegény nőstény elbújik egy fél napra. Nagyon szeretem őket, de nem akarom szétválasztani az életterüket. Persze nem is tudnám. A napok többségében nagyon jól elvannak egymással, együtt esznek, együtt mennek felderíteni a kertet nyáron. Most a hidegben nem akarnak kimenni, így több idejük jut egymásra. A cicák értenek a szidásból? Azaz nevelhetők valamilyen szinten? Rávezethető valamilyen módon a hímcica, hogy ne bunyózza le a társát?
Nem lehetséges szidással, büntetéssel, neveléssel és bármi egyéb módon sem megszűntetni a leírt macskabunyót. Teljesen jól érzi a helyzetet - az egy élettérben élő macskák az együttélés közben gyakorlatilag bármilyen okból keletkezett súrlódásait „rendezik” ilyen módon. A súrlódási felület csökken, ha a cicák sohasem éhesek (persze az elhízás veszélye így fokozott), van bőven mindkettőnek kedvenc pihenőhelye, játéka, jut a gazdiból is mindkettőnek elég. És talán a legfontosabb, hogy bármi módon ingerdúsabbá tegyük a környezetüket. Ez lehet játék a gazdival, ablaknyitás, berendezés áthelyezése ..., de legfőképpen gyakori és változatos kommunikáció, játék, símogatás, szeretgetés. Leírva ilyen egyszerű - de az én saját két különnemű, ivartalanított macskán is meglehetős gyakorisággal öszbalhézik ...
jelige: plag
2008-01-08
Tisztelt Doktor Úr! Kutyusom ma reggel sárga színű habosat hányt, egymás után kétszer, utána egyáltalán nem. Száraz tápot kap, néha tejjel, kenőmájassal keverve. Ha az udvaron van, szokott enni a hóból is. Lehetséges, hogy amiatt lenne? Válaszát előre is köszönöm.
A hóevéstől is hányogathat a kutya - meg savanyú tejtől, romlott kenőmájastól, táptól is. Meg akár mandulagyulladás is okozhatja a leírt tüneteket, meg ... meg ezeregy beteség, kóros állapot. Állatorvosi vizsgálat tudja kideríteni a hányás okát és ezek után dől el, hogy kell-e kezelni és mimódon a kutyát.

<< <  305 / 418 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.05.11
2015.05.06.án 9.30 körül kiszökött vagy kilopták 1222 Budapest Szepesi utca ès Kisfaludy utca sarkán található kertes házbòl a 3 èves lány yorkimat! Kókusz nèvre hallgat, 1 kg 90 dkg, ezüst cser,meg van nyirva, copfos, chippes, oltott, kètoldali lágyèkisèrves ès álvemhes, így gyógyszeres kezelèsre szorul! A fiù yorkim ès az egèsz család lelkibeteg lett, nagyon várjuk haza! A megtaláló magas jutalomban rèszesül! Ha tud róla valamit, hívjon: Baloghnè Gál Viktória 0630-686-59-81
2015.04.06
Elveszett Olga cicánk! Kb. 6-7 napja csavargott el a Rózsakert utcából! Fekete-fehér foltos, ivartalanított 2 éves nagylány, nyakában piros nyakörv! Kis gazdái és a környékbeli gyerekek nagyon-nagyon várják vissza! Ha valaki látta vagy befogadta kérjük jelentkezzen! Kondorosi Szilvia: 06-30/63-817-63 ( szilvia@iec.hu ) OLGA! GYEREK HAZA, NAGYON VÁRUNK!
2015.03.06
Még mindig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!