Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Bigike
2007-12-09
11 éves lesz a kutyusom hétfőn.Már régebben észrevettűk hogy az egyik heréje sokkal nagyobb lett a másik rovására,az állatorvos semmit nem mondott rá.kettő napja észerevettük hogy a kis lepedőjén rozsaszinü foltok vannak,nagyon kétségbe vagyok esve.egyébbként jókedvű és jóétvágyu.nagyon várom a válaszát.
Csodálkozom, hogy az észlelt jelenség semmilyen reakciót nem váltott ki a kollégától ... , őszintén szólva nem is hiszem el, hogy nem ajánlotta a kutya teljes kivizsgálását. A jelensget okozhatja a here-, és mellékhere gyulladása, heretorsió, de akár daganat is. A teendő semmiképpen nem a kétségbeesés, hanem a kutya mielőbbi részletes kivizsgálása. Nem kizárt, hogy az öregúr heréit el kell távolítani rövid időn belül.
jelige: cica mica
2007-12-09
Azt szeretném kérdezni, hogy van egy 17 éves cicám és most vettem észre a farkát nem tudja kiegyenesiteni. Olyan mintha a tövénél el lenne törve vagy ilyesmi. Ez nagyon súlyos vagy a korral jár? Válaszukat elöre is nagyon köszönöm.
A 17 éves cica igazi aggastyán. A leírt tünet oka lehet trauma, sérülés követkeménye is - de akár a cica gerincén, medencéjén illetve a medencéjében, és hasüregében fejlődő térfoglaló terime (tályog, vérömleny, daganat) következménye is. Érdemes lenne felszerelt kisállatrendelőben megvizsgáltatni a cicát. Biztosan nem egyszerűen a „korral járó” jelenségről, hanem jól megfogható betegséggel van összefüggésben az észlelt eltérés.
jelige: mérgezés
2007-12-09
T. Doktorúr/Doktornő!Pár napja nem volt meg a cicánk, mindenhol kerestük.Sosem csavarod, lány cica volt.Később rátaláltam egy szomszédos kertben sajnos már nem élt.Semmiféle külsősérülés nem volt rajta, de szerintünk belső szerveivel sem lehetett gond, mivel a száján, és sehol máshol nem tapasztaltunk furcsát.(nem vérzett,nem volt körülötte sem semmilyen váladék)az lenne a kérdésem, ha esetleg evett valami mérget, annak milyen tünetei lehetnek?a farka végén a szőr felállt.léteznek olyan mérgek aminek semmi tünete nem mutatkozna?a környéken sajnos volt már 2 ilyen eset, mikor csak úgy halott cicát találtak, úgy tudom nálluk sem volt semiféle külső tünet.félünk, hogy a környéken valaki komoly mérget tehet ki, és nekünk van még egy cicánk, őt nagyon féltjük, nehogy ugyan az legyen a sorsa.beteg biztos nem volt, hiszen még az eltűnésének reggelén játtszott, nem látszott rajta semmi különös.Várom válaszát, üdvözlettel,
A kijáró kutyák, macskák hirtelen halálai, eltűnései esetén a gazdik első reakciója az, hogy biztosan megmérgezték a kedvencüket. Ez a feltevés aztán az esetek kisebb részében igazolódik be, még akkor is, ha a szomszéd hónapok, esetleg évek óta fenyegetőzik. Ahogyan emberben, úgy kutyában és macskában is számtalan természetes hirtelen halálok van, aminek nincs igazából semmilyen megfogható, előzetesen észlelhető tünete. Ráadásul egy nagytestű kutya roppantása, egy tompa tárgy nagyerejű ütése sem hagy kívülről könnyen észlelhető nyomokat. Igen, a mérgezés egyik lehetséges halálok a cica ügyében, számtalan egyéb mellett. Ha valóban érdekli Önöket a cica halálának az oka, azt egyetlen módon lehet kideríteni. A cica részletes boncolásával és a kapcsolódó kiegészítő vizsgálatokkal (szövettani vizsgálatok, kórokozó izolálás, toxikológiai vizsgálat). Ha nincs boncolás és kiegészítő vizsgálatok, akkor marad a találgatás. Sajnálom a történteket.
jelige: pét
2007-12-08
Kb. három- négy hete tüsszög a cicám. Állatorvosnál kapott antibiotikumot, és ott az is kiderült, amit én észre sem vettem, hogy egy kis szemgyulladása is van.Ezután megszünt a tüsszögés,de kb.másfél hét után megint elkezdődött. A szemgyulladás megszünt. Megint kapott egy antibiotikum injejciót ami egy hétig hat. Két hét után megint elkezdett tüsszögni.Az állatorvos telefonon azt mondta erre, hogy vigyem vissza és kap egy nagyon erős antibiotikumot. Nem viszem vissza, miután így vaktában, diagnózis nélkül nem engedhetem agyon mérgezni. Az Önök tanácsát kérem, várom,és előre is köszönöm.
Pedig az én tanácsom is az lenne, hogy állatorvosi vizsgálat és kezelés szükséges a cica számára. Nézze, ha egy ember felsőlégúti tünetekkel kerül a háziorvosához őt is egy egyszerű fizikális vizsgálat után tüneti szerekkel és esetleg antiobiotikummal fogják „mérgezni”. Pedig tüsszögést és kötőhártya gyulladást számos allergén, por, de akár szívelégtelenség, vagy toxinok okozta ödéma is kiválthat számos egyéb betegség mellett. A leírt tünetek az esetek 90%-ban antibiotikumos és szemcseppes kezelés hatására meggyógyulnak. Az Önök macskája esetében valószínűleg további vizsgálatokra és szerencsés esetben akár „csak” antibiotikum váltásra van szükség ahhoz, hogy a cica meggyógyuljon. A tanácsom egyértelműen annyi, hogy vigye vagy a korábbi, vagy amennyiben bizalmát veszítette, akkor más állatorvoshoz a cicát. Remélem, hogy az Önök esete nem valami bonyolult és nehezen kezelhető kórkép lesz, és gyorsan meggyógyul a cica.
jelige: Spoti
2007-12-08
Kan kutyusom nagyon aktív, így láttam meg áprilisban, hogy véres a spermája. Voltam dokinál, prosztata gyulladást állapított meg(ultrahang segítségével). Kikezelte, több héten át gyógyszert szedett és injekciókat kapott. Nyáron kölykei is születtek. Fajtája: Bichon Frisé. Tegnap(XII.06.) véres volt megint. Újra begyulladt? Mit tegyek?
Kérdéseiben benne van a válasz is - természetesen jelezze állatorvosának, hogy kiújultak a tünetek. A kankutyák tasak-, húgycső-, prosztata-, mellékhere- és here- illetve hólyaggyulladásos kórképei sokszor összefüggő, egymást fenntartó, nehezen kezelhető gyulladásos kórképeket idéznek elő. Ez egy tenyészállat esetében a pályafutása végét is jelentheti. Feltételezem, hogy ismét vér-, vizelet-, esetleg spermamintavétel és ultrahangos vizsgálat következik - majd az eredmények ismeretében célzott, hosszantartó antibiotikum kúra. Őszintén remélem, hogy a gondos vizsgálat, a hosszantartó pontos kezelés végére néhány hónap múlva a Spoti ismét egészséges fedezőkan lesz.
jelige: yorki 2.
2007-12-08
Tisztelt Doktorur!Köszönöm a válaszát. Voltam orvosnál a kutyussal,epés és a vérkeringésével is problémák vannak,pont az orvosi rendelöben hányt.Most az lenne a kérdésem,hogy a kutyus nem eszik csak iszik.Ilyen esetben ez normális?
Egyáltalán nem normális, mint ahogyan a vérkeringési zavar és az epehólyag gyulladás (?) és hányás sem. Ráadásul, ha egy ilyen kistestű kutya huzamosan nem eszik, akkor a vehem és az anya is életveszélybe kerül. Jelezze állatorvosának a fejleményeket - feltételezem, hogy további vizsgálatokat és intenzív kezelést fog ajánlani.
jelige: Fido
2007-12-08
Tisztelt Doktor úr.Pár hónappal ezelött az állatorvosunk sorvadó-here betegségre,és végbél-szükületet diagnosztizálta kutyánkat aki keverék-10-éves.Látható jele:a fenekénél van egy kis duzzanat és az egyik heréje kisebb és feljebb van a másiktól.Néha amikor kakil akkor felsir a széklete puha-normális.Szeretném tudni,hogy ez nagyon nagy baj-e,vagy lehet-e tenni valamit.Köszönöm.
A here sorvadás (atrófia) és a végbélszűkület megállapítása igen fontos mérföldkövek a végső diagnózis felé vezető úton. Csakúgy mint a gáttájéki duzzanat felismerése. További fizikális vizsgálat, vérvizsgálatok, citológiai vizsgálat és képalkotók (ultrahang, röntgen, szcintigráfia) tudja finomítani a diagnózist. Ezekből az adatokból kiderül, hogy a gáttájéki duzzanat daganat-e, ha igen mennyire veszélyes és hogy egyedül ez okozza-e a végbél szűkületét. Ugyanezen adatokból derülhet ki a Fido kezelésének mikéntje és az esélyei is. Remélem, hogy nem megoldhatatlan a baj és, hogy a Fido még hosszú éveket élhet egészségben.
jelige: red fox
2007-12-07
Tisztelt Állatorvos! Fajtatiszta németjuhász kan kutyánk van. Ahogy fejlődött észrevettük, hogy az orra lassan-az orrcsontozat fölött-elferdül növekedés közben, ugyanakkor a bal ajak lejjebb lóg mint a másik. Ettől a kutyának mindig olyan ”szomorú” ,bánatos arckifejezése van. Szeretném kérdezni ezt plasztika műtéttel meg lehet-e oldani, korrigálni,hogy egyforma legyen? Esetleg Önöknél végeznek-e ilyen irányú beavatkozást? Vagy tudna-e esetleg ajánlást tenni olyan személyre akinél biztosak lehetünk a ”sikerben”? A kutyát ugyanis kiállításra vinnénk.
Ne vigyenek kiállításra egy fejlődési rendellenességgel született kutyát. És tegyenek le az ő továbbtenyésztéséről is, ha netán ez is szándékukban állt volna. Kutyájuk lehet egyébként okos, szeretnivaló, még esetleg különleges, szokatlan tulajdonságai, képességei is lehetnek - de csak családtagnak, kedvencnek való és nem kiállítási kutyának és nem tenyészállatnak. A leírt asszimmetria elképzelhető, hogy megszűntethető plasztikai műtéttel, de értelmetlen dolognak tartom, sőt ha azzal a céllal tervezik a műtétet, hogy tenyészszemlén, kiállításon szerepeljen, netán utódokat nemzen a kutya az etikátlan és jogszerűtlen is. Ezügyben nem tudok segíteni.
jelige: yorki
2007-12-07
Ma 50 napos vemhess kutyámnak kb 1 órája a széklete sötét szinüvolt majdnem fekete ,kicsit hig.Minden féleképen viszem orvoshoz,csak azt szeretném kérdezni,hogy mitöl lett a széklet változás mikor csak tápot kap.
Ha nem volt táplálékváltozás és mégcsak nasinak sem kapott pl véreshurkát, vagy májat - attól félő, hogy vérzés van/volt a gyomrában, vagy méginkább a beleiben. Nem feltétlenül súlyos fekélyes-, daganatos elváltozásra gondolok - bélférgek, egyéb paraziták és fertőző ágensek is okozhatnak ilyen elváltozást. Okos dolog, hogy állatorvosához fordul, remélem semmi károsodás nem éri a kismamát és a kölyköket sem.
jelige: szilvike23
2007-12-07
15 és fél éves keverék nem ivartalanított szka kutyánk mostanában álmában, vagy ébredéskor bepisil.Pérája normál méretű és nem váladékozik.Viszont a vízelete erős szagú illetve a kutya hátsó fele is.Már több hónapja vesevédő táppal próbáljuk eteteni, nem sok sikerrel, mert nem ízlik neki.Mi lehet a baja?
Amennyiben az öregedő kutya sokat is iszik és pisil, annak egyik oka valóban lehet a veseelégtelenség is. Ezt próbálják a vesediétával mérsékelni, de a kutya ezt nem eszi. Tehát a sok vízivás/pisilésnek még bőven lehet oka a veseelégtelenség is. A veseelégtelenség mellett lehet a kutya cukorbeteg, májelégtelen, Cushingos, és gennyes méhgyulladásos is (zárt nyakcsatornával, és a péra megnagyobbodása elmaradhat). A sor azonban ezzel sem teljes, fel kellene még sorolni egy sereg idült, gyulladásos és szervek elfajulásával járó kórképet is. Az öregedő szukában ráadásul ezek a kórképek sokszor egymás mellett fejlődnek. Ha teljesen félreértettem és nem iszik sokat és nem is pisil sokat „csak” annyi a bibi, hogy álmában bevizel - az könnyen lehet, hogy az idegrendszeri atrófiával, záróizom gyengeséggel, húgyuti fertőzéssel - esetleg öregkori szenilitással (CDS) függ össze. Szóval sokminden lehet a baja. Ráférne egy részletes kivizsgálás (vérvizsgálatok, vizeletvizsgálat, hasi utrahang, esetleg röntgen ...). 1);
jelige: Dodó
2007-12-07
Nagyon megörültem,amikor megláttam, hogy választ kaphatok kérdéseimre...nekem van egy 12 éves cicám,akinek semmi baja sem volt egész életében, 1 hónapja megbetegedett ...megfázással indult aztán vért vettek tőle és kiderült, hogy sajnos daganata van!Az állatorvos azt mondta h már öreg a cica és h ameddig bírja az állapota addig nincs baj,de ha rosszabul lesz akkor el kell altatni.Én bízom benne hogy ez még nem most fog bekövetkezni...az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetekben milyenek a kilátások és hogy mire számítsak?Nem tudjuk h milye daganatos,ha esetleg tudnánk akkor jobban lehetne-e gyógyítani, vagy mi a teendő h minnél jobban megtudjuk hosszabítani az életét, mert ő is az életet jelenti számunkra!
Igen, ez így sajnos kevés. A kezelési módszer megtrervezéséhez illetve a cica esélyeinek a latolgatásához legalább azt kell tudni, hogy milyen daganatról van szó és mely szerveket érinti. A cica általános állapotát, szerveinek műköüdését is meg kell ahhoz ismerni, hogy meg lehessen beszélni, mi a teendő. Honlapunk Publikációk rovatában több daganatos témával foglalkozó írást is találhat. Olvassa el őket, és kezdjenek hozzá a betegség feltérképezésének és a Dodó meggyógyításának.
jelige: Pepe
2007-12-07
Tisztelt Doktor Úr! Egy 7 éves angol cocker spánielünk van. Kb. egy hete egyszer csak összecsuklott. Az állatorvos akihez vittük az mondja, hogy gerincproblémái vannak. Alig tud felmenni a lépcsőn, az ágyra, alig tud sétálni...Az egész tartása, mozgása megváltozott.Elég rossz állapotban van, de szeretnénk rajta segíteni. Szeretném tudni a lehetőségeinket.
Egy középkorú spánielen a leírt tüneteket egy sereg betegség okozhatja. Ugyanígy jelentkezhet a porckorongsérv, súlyosfokú ízületi elváltozás, a prosztata betegségei, és egy sereg rosszindulatú daganat is, és a felsorolás korántsem teljes. A kutya esélyeit és a kezelés módját kizárólag részletes kivizsgálás (vérvizgsálatok, vizeletvizsgálat, ultrahang, röntgenek ...stb)után lehet megbeszélni. Leírása alapján én úgy értettem, hogy a Pepe tünetei alapján állatorvosa gerincelváltozást feltételez. Ez egy igen reális feltételezés a tünetek alapján. A durva gerincelváltozások (méretes daganat, törés, bambuszgerinc, durva diszlokáció ...)esetleg már natív röntgenfelvételen is lokalizálhatóak lennének. A porckorongsérv kontrasztanyaggal végzett myelográfiás felvételen lokalizálható. A CT, MRI és szcintigráfiás felvételeken nem lehetetlen, hogy a röntgennel esetleg nem látható eltéréseket is diagnosztizálni lehetne. A „lehetőségeik” a fenntiek értelmében igen széles skálán mozognak. A lehetséges betegségek egy része operációval, más részük esetleg gyógyszerekkel, illetve egyéb daganatellenes kezelési módszerekkel lehetne kezelhető.
jelige: kalcium-oxalát kristály
2007-12-07
Tisztelt Doktor Úr! Kutyám vizelete véres volt, természetesen orvoshoz fordultunk. Ultrahangvizsgálat mindent rendben talált. Majd vizeletvizsgálat következett, ahol kiderült, hogy kalcium-oxalát kristályok vannak a vizeletében. Orvosunk Royal Canine S/O táp etetését javasolta. Érdeklődnék, hogy ez a táp tényleg kalcium-oxalát kristályok megelőzésére való? Csak mert a zacskójára az van írva, hogy struvit kövekre jó. Ha nem ez a megfelelő táp, akkor milyet vegyek neki? Illetve kérdezném, hogy valami gyógyszeres kezelés létezik-e még a gyógytáp mellé? A kutyus október 25-e óta eszi a tápot. Van, hogy 5-6 napig tiszta a vizelete, majd ismét bevérzik, majd elmúlik, majd ismét bevérzik....Gondolom a kristályok, mivel élesek, felsértik a nyálkahártyát.Azt mondta az orvosunk, hogy ezen kristályok kiürülése elhúzódó, és azt mondta, hogy legyek türelemmel. Szeretném az Ön véleményét kérni, hogy mit tegyek? Hogyan segíthetnék megggyógyulni a kutyámnak, aki amúgy teljesen jól van, egész nap mozog, játszik, rendesen eszik, iszik. Köszönöm segítségét!
Jelezze állatorvosának, hogy a probléma még mindig fennáll. Előfordulhat, hogy módosít a diétán, esetleg gyógyszeres kezelést is indokoltnak tart. Az sem kizárt, hogy máris itt az ideje egy kontrol vizelet-, vér-, és ultrahangos vizsgálatnak. Az alsó húgyutak megbetegedései sokszor kutyában-macskában egyaránt nehezen gyógyulnak, és meglehetősxen komplex kezelést igényelnek.
jelige: vemhesség?!
2007-12-07
Jó estét kívánok! Van egy nagyon szép Francia bulldog lány kutyám, október 30-án fedeztettem először(majd még kétszer) Január 1-3 körül kellene fialnia.Az lenne a kérdésem,hogy mikor egyértelmű a vemhesség a külső jelek alapján? A kutyám most többet eszik ,mint korábban,kissé duzzadt az emlője,de a hasa nem látványosan nagy,olyan ,mintha jól lenne lakva. Sajnos az orvosi rendelőnkben nincs ultrahangos vizsgálát,messze pedig nem tudom szállítani.
Az a helyzet, hogy előfordul, hogy egyértelműen megerősíteni, vagy kizárni nem is lehet a vemhességet ultrahangos vizsgálat nélkül. Ha nagy alom, sok kölyök fejlődik a méhben, akkor a félidős vemhesség jeleként a megnövekedett hasi terime, esetleg oldalt fekve a magzatok mozgása látható lehet. De álvemhesség esetén is nő a hasi terime, a kutya még ki is tejel, és a bél perisztaltika is sokszor összetéveszthető a magzati mozgásokkal. Ha pedig esetleg egyetlen magzat fejlődik a méhben, az sokszor igen nehezen tapintható az egész vemhesség alatt. Tehát ultrahangos vizsgálat nélkül teljes biztosak csak az elléskor lehetünk a vemhességet illetően.
jelige: csatiake
2007-12-06
Német juhász jellegú kutya, most december 5-ét megelőző egy hétben mint nyáron szőrt vált. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy lakásban él ha akar, mivel kutyabejáró van az ajtón, tehát természetesen is élhet szabadon. Enni eszik, játékos is , de kicsit furcsa, hogy csomokban hullik a szőre.segítséget kérek, talán normális ez?
Nem kizárt, hogy valóban „normális” vedlése zajlik a kutyának. Márha normális dolog egyáltalán a globális elmelegedés néven elhíresült egész Földünket érintő éghajlati változás, és a természetes tartástól egyre távolabb kerülő életforma. Az elhúzódó, rendellenes vedléseket ugyanakkor egy sereg krónikus betegség okozhatja pl: endokrin betegségek gyakran állnak ilyen tünetek mögött. A kutya részletes kivizsgálása ilyenformán ajánlott.
jelige: csonterősítő
2007-12-06
Egy 4 hónapos Dogop Canarink van.Jó minőségű száraz tápot kap(Eukanuba) .A hátsó lába egy kicsit tehén állású. Azt szeretném kérdezni,hogy csonterősítőt adhatok e neki és meddig ?
Szerintem felesleges - márha a Eukanuba tápok közül az óriástestű fajtáknak gyártott junior tápot eteti. A prémium kategóriás tápoknak az a jellemzője, hogy a kutya fejlődéséhez szükséges minden(!) összetevőt ideális(!) mennyiségben, minőségben és arányban tartalmaz. Véleményem szerint a plusz csonterősítővel csak árthat. A kutya lábállása genetikai hiba, a nem megfelelő mozgatásból/tartásból, illetve egyéb betegségből (pl: szalagszakadás ...) lehet. Részletes ortopédiai vizsgálat ajánlott a kiderítése érdekében.
jelige: Tigi
2007-12-06
A FIP cica betegségről szeretnék többet tudni. Magas láz, étványtalanság, nem eszik, nem iszik, félre húzódik, nem nyávog, kedvetlen, nem tisztálkodik. 1,5 dl vizet szívtak le a tüdejéről. Felmerült a FIP betegség gyanúja, ezért szeretnék róla többet tudni. Jelenleg labor eredményre várok. Köszönöm a szívességet.
Azért nehéz a hasonló kérdésekre a válasz - mert jóval kevesebb fáradtsággal (bármelyik keresőbe a FIP és macska szavakat beírva) tonnányi információhoz juthat. Ráadásul állatorvosa nyilvánvalóan tájékoztatta a legfontosabb tudnivalókról ... Akkor én most miről is írjak?! A mellkasi folyadékgyülem fiatal macskákban legnagyobb eséllyel sajnos szívelégtelenség, a keringési szervek fejlődési rendellenességei, FIP és chylothorax - mondjuk ez utóbbi esetében a lebocsátott folyadék nem vízszerű, hanem inkább a tejfölhöz hasonlít - miatt alakul ki. Ezek egyike sem egyszerű betegség. A laboreredmény és állatorvosa véleménye alapján lesz érdemes tovább tájékozódnia és meghozni a döntést a cica kezelésével kapcsolatosan. Sajnálom, ha esetleg más jellegű információt várt, és főleg azt, hogy a Tigi nem valami egyszerűbb betegséget „talált ki magának”.
jelige: kutyus
2007-12-05
Van egy fehér 10 éves törpeuszkár kutyusom,imádom.Rég dolgozni jártam,nem volt semi problémám vele.Egy pár évig egészségi állapotom miat itthon dolgoztam.Meg szokta,hogy álandóan itthon vagyok.Most ha el megyek.nem tudom magára hagyni,mert végig ugat.Ha itthon vagyok,és a gyerekek zavarják az ajtó előtt,vagy valaki elmegy ,már ugat.A véleményét szeretném kérni,hogy mit használjak,hogy ne ugason?
Én első körben feromon hatónyagtartalmú nyugtató hatású szerrel (D.A.P.) próbálkoznék. Létezik párologtató és spray formájában is - állatorvosa be tudja szerezni Önnek ezt a szert. Ha ez nem hoz kielégítő megoldást, akkor végső esetben ugatás gátló nyakörvet szereznék be a kutyus nyakára. Nagyobb petshopokban kapható.
jelige: ARTÚRKA
2007-12-05
évente 2-szer ősszel és télen elkapja valami gerincbetegség(orvosa szerint gerincsérv)ilyenkor a hátulsó felét húzza,remeg mint aki fél,medrolt szed,pár nap múlva jobban lesz.Érdemes-e megkockáztatni a mütétet és mennyi a túlélésre és gyógyulásra az esélye??
Teljességgel megválaszolhatatlan kérdéseket tesz fel. A kutya szezonális tüneteit egy feltételezett gerincbetegség tüneti kezelésével tüntetik el egy ideje. A porckorongsérv diagnózisának felállításához legalább egy kontrasztanyag beadásával végzett röntgen vizsgálat eredménye (myelográfia) kell. Ha ez megvan és beigazolódik a feltevés, akkor a porckorongsérv helyezősése is meglesz, azaz az operáló orvos tudni fogja, hogy melyik gerincszakaszt lehet és kell operálni. Szintén a myelográfia és egy részletes neurológiai vizsgálat eredményei alapján lehet megbeszélni a műtét indokoltságát és az általa várható eredményt. A műtét kockázatairól egy általános kivizsgálással, vérvizgsálatokkal és mondjuk kardiológiai vizsgálattal lehet tájékozódni. Ezek hiányában annyit lehet mondani, hogy egy fiatal pekingi kan altatási és műtéti kockázatai általában igen alacsonyak.
jelige: vemhesség!!
2007-12-04
Jó napot kívánok! A problémám az, hogy a kutyám nemkívánt vemhességbe lépett. Ezellen próbáltam tenni és a 28. napon (úgy hallottam ilyenkor kell) szóltam állatorvosnak. Neki nincs ultrahangja de igérte hogy szerez, hát vártunk. A következő héten megegyeztünk, hogy elviszem másik orvoshoz, de ekkor az autóm ment tönkre és 3 nap mulva végül már bevittem az eredeti orvoshoz aki megröngenezte és megtapogatta. Azt mondta (ami már látszott rajta): vemhez. Megpróbáltuk a Galastop gyógyszert 5 napig napi 2ml. Eltetlt egy hét visszavittem mert nem történt semmi. Nem örült, és 3 lehetőséget javasolt: Kimiskárolni, Alisim (nem tudom jól írtam e) ellés. Hát én nem tudom mit kellene, lehetne tenni, de a 49. napban vagyunk és az az ”alisim” megint csak egy próbálkozás. Nem tudom jó e. Ezek a babák genetikailag nagyon rosszul néznek ki. Nem szeretném. Csak irgalomból, tele a menhely kutyákkal, inkább onnan vigyenek egyet, és ne nekem keljen odaajándékozni. Nem lehetne egy korai császármetszést, vagy valamit tenni még? Köszönöm segítségét
A kutya gyógyszeres vetéltetésének több módszere is ismert - ezek egyikének működnie kellett volna az Önök kutyája esetében is. A műtéti megoldás (a vemhes méh és a petefészkek eltávolítása az ajánlott az Önök esetében - egyrészt a szuka fiatal kora, másrészt a nemkívánt szaporulat megakadályozása miatt, harmadrészt pedig azért, mert ez a kutya örök életére megoldja a hasonló problémák kialakulását, valamint egy sereg betegség kialakulásának az esélyét is csökkenti. Ne ellesse meg a kutyáját, kérje meg állatorvosát a műtét elvégzésére.
jelige: Tom cica
2007-12-04
3-éves ivartalanitott kandúr cica 6-hete hátsó 2-lábárra nagyon nehezen bír ráálni.. vizsgálatok első eredménye nem talált szervi elváltozást,második alkalommal néhány tipp után közölték, hogy porckorong sérve van..mitől alakul ez ki? és milyen gyógy modja van? 7-napja antibiotikumot és fájdalomcsilapitót szed.. javulást nem látok..
A porckorong sérv emberben is, kutyában és macskában is (ez utóbbiban ritkább) a gerinccsigolyák közötti kocsonyás anyag betüremkedését jelenti a gerinccsatorna felé. A gerincvelő és a kilépő idegek nyomásából erednek a tünetek, ami lehet a játulsó testfél gyengesége is, többek között. Friss esetekben létezik sebészeti megoldása a dolognak - a gyógyszeres kezelés sem hoz mindig megoldást. A hátulsó testfél gyengeségnek macskában több egyéb oka is lehet pl alsó húgyuti szindróma, traumás gerinc-, medence-, végtag sérülések, daganatok ... A megoldás valószínűleg abban lesz, ha ismételt részletes vizsgálatokon esik át a macska. Egy friss csonttörés pl a korai röntgeneken nem mindig látszik, később megjelenhet a röntgenfelvételeken. A vér-, vizelet vizsgálatok ismétlése, ismételt többirányú röntgenfelvételek, esetleg myelográfia - vagy specialista bevonása végső diagnózist eredményezhet. A cica esélyei és a kezelés módja csak ezután tárgyalható.
jelige: Rudi cica
2007-12-04
Kedves doktor ur! Ket hete lesz,hogy itt hagyott minket a 14 eves rudi cicank, aki harom evig volt velunk . A szomszed cicaja volt es harom eve hozzank koltozott es kolcsonosen imadtuk egymast. A vilag legedesebb es leggyonyorubb dagi cicaja volt, a maga 10 kg-val. Ket hete egy estefele arra jottunk haza a munkabol,hogy rettenetes allapotban volt, csak fekudt, szaja nyitva, nyelve kilogott, legzese sekelyes akadozo. Az azt megelozo napokban tobbszor hanyt, foleg reggelente, es csak vizeset es utana rogton kert enni, tehat azt hittuk, csak tuleszi magat. sajnos nem ez tortent. Rohantunk vele a korhazba es azt mondtak, szivelegtelenseg. Megprobaltak mindent, masnap estefele elment. Az en szivem pedig megszakadt. Aprilisban,hogy ne legyen egyedul orokbefogadtunk egy masik cicat 4 eves ivartalanitott kandur, a Rudi is az volt, nem rajongtak egymasert, de elviseltek egymast. Most a Jethro a masik cica keresi a Rudit. Hozzunk masik cicat? Mennyi idoset? Fiut? Lanyt? Me egy kerdesem lenne, bar tudom , nagyon hosszan irok, de a Rudi esetevel csak figyelmeztetni szerettem volna masokat,egy kis hanyas is lehet komoly baj elojele. a Jethro cica vereset kakil es szornyu budit. Sokszor ereget galambokat is azok sem illatosak. Az orvos azt mondta, a cica egeszseges, de ugyanugy nagyon sokszor veres a popsija kaki utan es nem azert mert szorulasa van. mi lehet az oka? nagyon feltem. a valaszat elore is koszonom.
Nem szívesen mondok ellen a kollégámnak, de őszintén szólva egy véres bélsárürítés, vagy a végbélből (?) vér ürülése az bizony biztosan betegség tünete. nem is hiszem el, hogy állatorvos ennek ellenére egészségesnek nyilvánított egy macskát ... A tünet hátterében egy gyakorlatilag oltatlan, talán rendszeresen nem is parazitamentesített macska esetében sok tucat betegség állhat. A legvalószínűbb ok a bélférgesség és egyéb paraziták, valamint a bakteriális és vírusok okozta fertőzések. Ha nem a végbélből ürül a vér, akkor a húgyuti fertőzéseket, kövességet sem figyelembe kell venni és a felnőtt macskákban már hasüregi-, medencei daganatok is lehetnek. A tünetet mutató cicát ki kell vizsgálni. Abban őszintén szólva nem hiszek, hogy hónapokkal később egy társukat keresik, hiányolják a felnőtt, kijáró macskák. Leírásából úgy vettem ki, hogy több cicája van - talán inkább ezeket kellene rendszeresen vakcinázni, parazitamentesíteni és mindet ivartalanítani, hogy minél egészségesebb életet élhessenek. Az elhízást is jó lenne megelőzni.
jelige: segíts!!!!
2007-12-04
Pár napja van hoztuk el az anyától, étvágytalan, hány, megy a hasa! Tejet és párizsit, májkrémet már evett! Mit lehet tenni?????????
Azt még kibogoztam az adatlapokból, hogy egy kölyök palotapincsiről van szó ... Remélem legalább 6-8 hetes a kölyök. Még egy ilyen korú kölyök esetében is már a 2.-3. féreghajtáson át kellett volna, hogy essen és az első védőoltását illett volna megkapnia. Az elválasztott kölyköt új környezetében a megszokott kölyöktápjával (puppy, vagy junior)kell etetni. Nem tejjel, párizsival és májkrémmel. A megszokott kölyöktápról a váltást csak fokozatosan lehet megtenni. Most pedig azt kell tennie, hogy a kölyköt sürgősen állatorvosi rendelőbe viszi. Ott tudnak segíteni. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában még sok hasznos információt talál a kutyatulajdonos teendőiről.
jelige: Sziszi
2007-12-03
Emlőtumor miatt kétszer operált, 13 éves középuszkárom van. Jelenleg a bal térdízületében van daganat, ami miatt hónapok óta nem tudja a lábát terhelni. A lábamputációt arra való tekintettel nem vállaltuk, hogy az utolsó műtét után majdnem elvesztettük. (altatást nagyon rosszul tűrte). És azért sem, mivel nagy valószínűség szerint ez is metast. már. Jelenleg Rimadylt, Quamatelt szed. De az utóbbi két hétben elkezdett köhögni, öklendezni, ill. néha szörcsölni kissé. Vízhajtónak Furosemidet kapott, most helyette Tritace tabl. kap, (az Ednyt HCT és furosemid+Verospiron kombináció helyett) mivel ez állítólag korszerűbb, de nem javul. Az oedema számottevően nem csökken. Célszerű-e ilyenkor szavtámogatót adni neki, és ha igen mit? Tudom, hogy csodát nem lehet már tenni, de NAGYON SZERETJÜK, NAGYON SZERETEM, és szeretnénk megkönnyíteni kicsit még a napjait, ha lehet. Van-e rá valahogyan mód? Ugyanis, ha nem lenne légzési nehézsége, még lenne kedve játszani, sétálgatni, és ugyanúgy részt venni a család életében, mint eddig...
Nem lehet kitalálni, hogy van-e összefüggés a mostani csontdaganat (?) és a korábbi emlődaganatok között - valamint azt sem tudom, hogy a légzőszervi-, keringési tünetek, a mellkasi áttétek , a szívelégtelenség, vagy esetleg mindkettő miatt állnak-e fenn. Ezeket az alapkérdéseket kellene tisztázni ahhoz, hogy meg lehessen válaszolni a kérdéseit.
jelige: Puszedli 2.
2007-12-03
Puszedli jeligére újra: A cicus 1 hónapja ivartalanítva lett. Így is jelentkezhetnek a tüzelés tünetei? Az állatorvos aki látta, semmilyen betegséget nem talált, szerinte csak ”megunta” a játékot. De azóta már a cicatársával sem hancúrozik, régen olyan jókat játszottak.
Aha ... Ha állatorvosa ivartalanított a Puszedlit, akkor kizárt, hogy tüzeljen. Feltételezem, hogy állatorvosa részletesen meg is vizsgálta a cicát és semmilyen elváltozást, betegséget nem talált nála. A 7 hónapos ivarérett macska könnyen lehet, hogy „kinőtt” játszós korából, felnőtté vált. Ha a részletes vizsgálatok során nem akadt fenn semmi a szűrőn, akkor én csak erre tudok gondolni.

<< <  305 / 410 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.03.02
FIGYELEM! KERESSÜK A GAZDÁJÁT! A képen látható kutyát egy ismerős kutyatulajdonos bejelentése alapján állatorvosunk és asszisztensünk fogta be a rendelőtől nem messze. Chip nincs benne, feltehetőleg briard vagy tibeti terrier keverék lehet, 1 év körüli, kan, aki kb. 4 hónapja lehetett megnyírva. Egyik lábára sántít, sérülését elláttuk, kezeljük. Egyelőre nálunk marad, gazdája illetve bárki, aki információval tud szolgálni a gazdival kapcsolatban, kérjük jelentkezzen a 229-3865 telefonszámon.
2015.02.25
Gazdit keres két 7 hetes keverék kislány kutyus! Gazdájuk sorsukra hagyta őket, most ideiglenes helyen vannak, de végleges, szerető otthont keresünk a számukra. Előreláthatólag maximum közepes termetűek lesznek. Tüneményesek, kedvesek, bújósak. 20 335 3571 ; oszmun@gmail.com
2015.02.14
ELVESZETT! (Ady Endre út környéke) Szürke-fekete cirmos 6 éves macska nőstény, "Mirci" névre hallgat, aki néhány napja eltűnt. Ha valaki tud róla kérjük értesítsen a következő telefonszámon: 226-5654 vagy a 06-30-665-0418