Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Háziállataink is korosodnak és sokkal gyorsabban, mint mi. Egy kutya vagy macska 10 éves kora után már idősödőnek mondható, sőt, egyes nagytestű kutyafajtáknál a 10 éves kor kifejezetten matuzsáleminek számít.
A nyúlgazdák örülhetnek, ha kedvencük megéri a 7-8 éves kort, kisrágcsálóknál a 3 év a várható élettartam. Egyedül a közepes és nagytestű papagájok gazdái dőlhetnek hátra nyugodtan - könnyen meglehet, hogy kedvencük még őket is túléli! Mi, többiek előbb-utóbb szembesülünk azzal, hogy kedvencünk öregszik.

De mikor kezdenek öregedni?
Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb testű egy kutya, annál tovább tart a növekedése, viszont annál hamarabb kezd öregedni is. 
Macskáknál nincs ilyen nagy különbség a méretük alapján. A lakásban élő macskák, kutyák kétszer annyi ideig élhetnek, mint kizárólag szabadban tartott társaik. Emellett az ivartalanítás is jó pár évvel megnövelheti az élettartamot.

SENIOR SZŰRÉSRendelőnk új szolgáltatása. Többet szeretne tudni? Kattintson IDE!

 

Az állatorvos válaszol

jelige: kicsi+nagy
2007-08-17
A törpeuszkár szuka kiskutyánkat 3 nap pároztattuk. Rendben ment minden, örültünk, hogy fajtiszta kiskutyáink lesznek. Utánna 1-2 nappal viszont a németjuhász kan kutyánknak is sikerült bepározni a kiskutyát. Láttuk hogy próbálkozik mint tavaly is, de egyszer sem sikerült még neki, és ahogy kinéztek azt hittük, hogy nem is fog. Azóta szépen növekszik a kiskutya hasa, minden bizonnyal vemhes, olyan 25-30 nap lehet hátra a vemhességből. Kérdésem, hogy van-e esély arra, hogy a németjuhászünknak sikerült megtermékenyítenie? És ha igen, a szüléssel lehetnek-e gondok, gondolok arra, hogy esetleg nagyobb a magzat mint normális esetben. Gondoltam rá, hogy elviszem állatorvoshoz. Javasolja esetleg ultrahangos vizsgálatát a kiskutyának? Köszönöm.
A gondolat nagyon helyes , vigye el egy állatorvoshoz, aki ultarhangos vizsgálattal meg tudja állapítani, hogy valóban vemhes-e a kutyus. Természtesen lehet akár a németjuhásztól is vemhes a kutyus, a természet sok mindent megold. Ebben az esetben valóban kell számítani relatív nagy magzatok születésére, vagyis a császármetszés lehetőségére. Keresse fel állatorvosát, biztosan segítségére lesz.
jelige: kicsi csipesz
2007-08-17
15 hónapos Yorkie kutyámnál veleszületett légcsőszűkületet diagnosztizáltak (tüdőröntgennel). Először Synolox-szal kezelték, de a röntgen után egyből kapott Medrol-t. Ezzel kapcsolatban kérdésem: milyen dózis ajánlott egy 3,5kg-os kiskutyának? Milyen rendszerességgel, kúraszerűen adható, hogy ne legyen májkárosodása? Normális, ha enyhe testsúlynövekedés jelentkezett? Másrészt: Az orvos szerint az állapota (életkorához és a testsúlyához képest) közepesen súlyos. Hetente kb 2-3-szor naponta is, de a nagy kánikulában inkább éjjelente többször van köhögőrohama, mintha ki akarna köpni valamit de csak száraz köhögés kínozza. Mi segítene rajta? Köptetőszer,Paxyrasol, méz, eukaliptuszos inhalálás, sóbarlang, párologtató berendezés? A pesti szmogos levegő helyett ajánlott lenne vidékkre költöztetni a kutyust? (Bár ott meg a virágpor irritálná.) Javulhat az állapota vagy ez már csak rosszabb lesz?
A légcsőszűkület kistestű kutyák gyakori betegsége. Létezik gyógyszeres terápia, vagyis a szteroid, kúraszerű adagolása és antibiotikum, ahogy ön is írta. A szteroid inkább a gyomrot károsítja, ezért nem árt gyomorvédőt is adni, ha már többször kapott ilyen gyógyszert a kutyus. A szteroid adagja nagyon tág határok között mozog, elváltozás súlyosságától függ. Ezenkívül nyugodt, stresszmentes életet kell biztosítani a kutyusnak, akár enyhe nyugtatók adásával is. Ha ez nem segít, létezik műtéti megoldása is a betegségnek, a prognózis azonban az alapelváltozás súlyosságától függ.
jelige: borcsa
2007-08-17
5 éves kan magyar vizslánk esetében idén tavasz óta kb. háromszor tért vissza az a tünet, hogy vérrel kevert ondó csepeg el nála.Orvosától hugyuti gyulladásra gyógyszert kapott, most már harmadik ”turnusban” kapja ugyanazt a szert. Most a kezelés alatt ismét vérzést tapasztaltunk a mostani alkalommal több volt benne a vér, mint máskor. A prosztatája némileg megnagyobbodott, ezt néhány éve kezeljük Pepponennel. A mostani UH azonban apró cisztát is mutatott benne, így a mútét elkerülhetetlennek tűnik. Önnek mi a véleménye?
Sajnos a prosztatamegnagyobbodás a kutyákat is sújtja. Létezik gyógyszeres terápia is, ha azonban nem javul és a tünetek súlyosbodnak, illetve cisztás elfajulás is társul hozzá, akkor sajnos elkerülhetetlen a műtét. Először is herélni kell a kutyust és ezután ajánlott a prosztataműtét.
jelige: törpe pinscher
2007-08-17
A 11 hónapos törpe pinscherem 5 napja kezdett tüzelni.A nemi szerve megduzzadt,de a vérzés alig észrevehető.(Barátnőm kutyusa ilyenkor mindent összepecsétel a lakásban). A kerdésem az lenne, a gyenge vérzés nem utal-e problémára?
Sokszor a kutyák tüzeléskor olyannyira nyalogatják magukat, hogy akár észre sem veszi a tulajdonos a tüzelés jeleit. Ahogy embereknél, úgy az állatoknál is létezik egyedi különbség, ráadásul ez a kutyus első tüzelése, szerintem felesleges aggódnia.
jelige: névtelen
2007-08-16
A huskym szombaton lett pároztatva huskyval(˙fajtiszták). Sikerült.De szerdán egy németjuhásszal összeragadt.Szeretném megkérdezni hogy milyenek lesznek a kiskutyák?Keverékek vagy fajtiszták?
Hát sajnos ezt nem tudom megmondani. Lehet, hogy egyik fedeztetés sem volt sikeres, lehet, hogy az első, de lehet, hogy a második. Javaslok a feltételezett vemhesség kb. 30. napjánál egy vemhességi ultrahangos vizsgálatot, hogy vemhes-e az állat. Ha igen, csak az ellésnél fog kiderülni, hogy ki volt az apa.
jelige: folyadékhiány
2007-08-16
Kutyám vizeletében kalcium oxalát kristályokat találtak. Ultrahang követ nem mutatott ki. Rowatinexet írtak fel neki, és azt mondták, hogy mozogjon sokat (ez megvan), és igyon sokat, mert at elősegíti a kristályok kiürülését. A gondom az, hogy nagyon keveset iszik. Lehet, hogy buta a kérdésem, de hogy vegyem rá, hogy több vizet igyon? Létezik valami módszer, szer, gyógyhatású készítmény, amitől többet inna kutyám?
Sajnos nem tudok olyan szert ami növelné a kutya szomját. Szerintem nem kéne erőltetni az ivást ha nem akar, inkább diétás tápot adjon neki, ami kfejezetten kalcium-oxalát kő ellen van. Érdeklődjön állatorvosánál a táp felől.
jelige: frédi
2007-08-16
Nyáron sokat vakarózik. Három havonta féregtelenitem, állatorvostól kapott szerrel havonta a nyakát bedőrzsőlő, ezt a bolhák ellen adták, de még igy is vakarozik
Lehet, hogy valóban a bolhák okozzák a bajt. A cseppet amit kaptak, azonban nem bedörzsölni kell, hanem a nyaktájékon a gerincél mentén, a szőrét széthúzva a bőrére kell cseppenteni. Ha önök kézzel dörzsölik be a kutyába, akkor az önök kezén át felszívódik a szer és a kutyára nem jut elég hatóanyag. Tudnia kell azonban , hogy a bolhaírtáshoz hozzá tartozik a környezet fertőtlenítése, hiszen a bolha különböző feljődési alakjai a környezetbe élnek. A kifejlett bolha is csak vért szívni megy a kutyára, amúgy a környezetben tartózkodik.
jelige: vacak
2007-08-16
6 hónapos labrador kiskutyámnál 1 hónapja vettem észre, hogy ha szaglászik, vagy magasra ugrik hörög. Az állatorvos azt mondta, hogy légcsőszűkülete van, amit gyógyszeresen meg lehet szüntetni. folyamatosan kapja a gyógyszert de semmilyen változást nem látok rajta. Azt szertném megkérdezni, hogy nem lehet-e hogy inkább a torkával van valami, vagy hogy egyáltalán ki lehet-e ebből a betegségből kezelni.
A légcsőszűkület nagytestű kutyák veleszületett betegsége, melyet pontosan diagnosztizálni csak röntgen és endoszkópos vizsgálattal lehet.Létezik ugyan konzervatív , vagyis gyógyszeres terápia, de ezzel teljesen megszüntetni a betegséget nem lehet.Könnyíteni lehet a légzését szteroidkúrával és nyugatók alkalmazásával.Persze lehet más betegsége is a kutyusnak, egy alapos vizsgálatnak kéne alávetni. Kérje állatorvosától ezeket a kiegészítő vizsgálatokat, biztosan segítségére lesz.
jelige: ivartalanítás
2007-08-16
3 és fél éves szuka kutyánkat a mai napon ivartalanították. A kutya méhét is eltávolították. A műtétet követően 3 óra elteltével lábra állt, sétálgatott, bár nagyon gyenge még. Aztán azt vettük észre,hogy alulról vér távozik neki. Szeretném megkérdezni, hogy egy ilyen műtéti beavatkozást követően az ilyen jelenség normálisnak tekinthető-e. a kutyus orvosa nem tájékoztatott minket arról,hogy ilyesmi várható. Szeretnék érdeklődni afelől is,hogy meddig tart a lábadozási időszak,és hogy milyen mellékhatásai lehetnek az ilyen beavatkozásnak. Hallottunk a vizelettartási problémákról. Egyéb probléma is felmerülhet? Nagyon aggódunk, azt is hallottuk hogy megváltozhat az állat természete. bár az állatorvos megnyugtatott minket,és így belementünk a műtétbe,nagyon aggódunk. köszönjük
Sajnos nem értem pontosan, hogy mire gondolt azzal, hogy alulról. Ha a hasi sebre gondolt, akkor egy kis vér szivárgás normális, a csorgás, vérfolyás már aggasztó lehet.A műtétet végző állatorvossal kéne konzultálni. A lábadozás ilyen rutinműtéteknél nem több mint max 3 nap. Viselkedése nem fog megváltozni. A táplálásáról jó ha tudja, hogy az ivartalanított kutyáknak alacsonyabb a tápanyagigénye, tehát kevesebbet kell neki enni adni, mint azelőtt, így biztosan nem fog elhízni.Az inkontinentia sajnos valós probléma, de csak néhány kutyánál alakul ki, több évvel az ivartalanítás után és a kórok sajnos még ma sem pontosan tisztázott.Összeségében azonban több, sokszor életveszélyes betegségtől szabadulhat meg az ivartalanítással ezért döntése mindenképp helyes volt és remélem kutyusával minden rendben lesz.
jelige: Bleky
2007-08-16
13 éves kutyám 5 nappal ezelőtt rosszul lett, magas láz, remegés,nem tudott felállni. Állatorvosi kezelést kapott, jelenleg antibiotikumot és rimadylt szed. 5 évvel ezelőtt már volt ilyen, sajnos akkor sem tudták megállapítani mitől volt, akkor antibiotikumos kezelést követően rendbe jött, de az egyik lábára sántít. Kérdésem az, hogy mi okozhatja a leírtakat, és mit javasol. Most kicsit jobban van, de még mindíg lázas, sötét a vizelete, és nehezen mozog.
Leginkább egy alapos kivizsgálást ajánlanék,a mit egy vérvizsgálattal kéne kezdeni. Végig kéne gondolni, hogy volt-e esetleg a kutyában kullancs, gondolva a Babesia nevű betegségre illetve a Lyme-kórra. Ha az eredmény negatív tovább kell lépni egy szakszerű ortopédiai és neurológiai kivizsgálás felé, ami a röntgenvizsgálatot is magába foglalja.Érdeklődjön állatorvosánál a vizsgálatok felől, biztosan szívesen segítségére lesz.
jelige: Fogtündér
2007-08-16
Tegnap előtt történt a baleset, de hogy hogyan az hatalmas ? a számomra. 9hónapos boxerünk igen csúnyán eltörte jobb felső szemfogát. A hegyéből és hosszában az iny felé mindkét oldalon lepattant belőle egy jókora darab. Telefonon beszéltünk az orvosával. Fontos megjegyeznem, hogy Vajdaságban, Újvidék mellett egy kisvárosban élünk. Az orvos emlitette, hogy létezik megoldás, de ilyen jellegű műtétet Szerbiában nem végeznek. Az érdekelne, valyon Magyarországon vagy a ” közelben” van-e mód fogkorrekcióra és kb. mennyibe kerülhet egy ilyen beavatkozás. Nagyon szeretnénk segiteni a kutyánkon, de ha nem állna módunkban, úgy az is érdekelne élhet-e igy is telljes, normális életet, mit kell nekünk megtenni, hogy ne romoljon jobban a foga?
Budapesten az Állatorvosi Egyetemen van Fogászati Szakrendelés. Ezen felül Budapest vonzáskörzetében több fogász szakorvos dolgozik.Az árakról sajnos nincs információm. Sajnos ha megsérült a fogzománc akkor ahogy ön írta a fog romlásnak indul és vagy pótolni kell, vagy csak eltávolítani lehet, nincs más megoldás.
jelige: gyors válasz
2007-08-16
abban szeretném kérni a tanácsukat ,hogy a cicánknak kiugrott a lába és sajnos jelenleg nem állunk úgy anyagilag,hogy orvoshoz vigyük ,hogy itthon mi helyre tudjuk mi hozni?kőszönettel:karajz Andorné Ivett
Ha a cicájának kificamodott a lába és nem tudja terhelni, akkor sajnos csak szakszerű orvosi ellátás segíthet. Szakmai képzettség hiányában nem javasolnék semmilyen otthoni ellátást.
jelige: Donpedroka
2007-08-16
8 és fél éves Kandúr macsekomnak eltörött a farka, orvosnál voltunk és sajnos lekellett vágni.Mennyire lessz ez rossz neki, hogy nincs farka? Ivartalanitsuk-e, hogy ne tekeregjen? és hogy ne keveredjen macskaharcokba vagy kutyaüldözésekbe? Tömbházban lakunk de rendszeresen kijár, és mivel már elég idös, félek hogy nem fog tudni annyira túlélni üldözéseket a farkincája nélkül.( mert kandúr és akadnak riválisok ) Nagyon- nagyon köszönöm elöre is :)
A farok a macskát az egyensúlyozásban segíti. Lehet, hogy nem fog gondot okozni cicájánál, de az is lehet, hogy egy kicsit ügyetlenebb lesz. A herélés, jól gondolja, mindenképp ajánlott cicája számára, fontolja meg.
jelige: Amicica
2007-08-16
Most 2 hetesek a kiscicák, az anyjuk nagyon jó anya, de úgy látom mintha kevés lenne a tele, és az anya is vékony, pedig etetjük. Mit etessek vele hogy egy kicsit jobban termelődjön a teje? 5 picit hozott a világra. Általában szétfőtt rízst, konzervvel keverve, vagy párizsit kockára vágva, vagy száraz tápot adok neki, de van úgy hogy mindenből egy keveset, mindig friss vize, és néha vizzel higított tejet is kap. Mit lehetne még?
Lehet, hogy a vékonyság mögött nem táplálási hiba áll, hanem féregfertőzöttség. Az anyacicát és a kölyköket is féregteleníteni kéne. A kölyköket 2 hetes koruktól kezdve 2 hetente.Ha jól szeretné táplálni az anyacicát kerülje el a párizsit, mert az szinte víz és fűszer, semmiféle tápanyaggal nem rendelkezik a szoptatós cica számára. A főtt rizs szintén diétás koszt, bár segíti az emésztést. Léteznek kifejezetten szoptatós cicáknak prémium minőségű tápok, amelyeket kizárólag állatgyógyászati patikában vagy állatorvosnál lehet beszerezni. Érdeklődjön állatorvosánál.
jelige: Vadi
2007-08-16
7 hónapos cicának kb.1 hónapja folyton kint van a nyelve vége folyamatosan, néha még a fogai is látszódnak egy picit. A cica rendesen eszik, iszik, sokat játszik, semmi jel nem utal arra, hogy rossz lenne a közérzete. Szeretném megkérdezni, hogy ez mitől lehet?
Lehet, hogy egyszerűen melege van és „liheg”, persze az is lehet, hogy valamilyen seb van a nyelvén, szájában ami miatt fájdalmas becsuknia a száját.Az állkapocsizület fájdalmassága, gyulladása, áll alatti nyirokcsomók gyulladása is magyarázhatja a dolgot, bár akkor valószínűleg a táplálkozás is fájdalmas lenne. Egy alapos, akár altatásban végzett szájüregi vizsgálatot javasolnék, hogy fény derüljön a magyarázatra.
jelige: Bubuka
2007-08-16
Vélhetőleg kullancscsípéstől eredő súlyos betegségből felépülve, (rengeteg hányás, gyógyszerezés után) a következő tünetek jelentek meg: Az állat tarkóján, ill. oldalán nagy púpok, amik maguktól elmúltak. Ezek után viszketés jelentkezett elsősorban a hónaljárokban (csúnya, nagy kiterjedésű, fekete, szőrtelen, gyulladt), de mára a tappancsai is megdagadtak, vizenyősek. Füleiben állandóan sok váladék termelődik. Tiroxint kapott állatorvostól, egy hete szedi, a tünetek nem javulnak, fáradtság is jellemző rá. Nagyon aggódunk érte.
A kutyust ki kellene alaposan vizsgálni. Gondolok itt egy általános vérlaborra, hormontesztekre, egy allergiavizsgálatra, bőrkaparékvételre. Ezeknek az eredményeknek a birtokában már el lehet indulni egy nyomon, hogy mi okozhatja a betegséget. A dagadt, vizenyős lábak valamiféle allergiára utalnak, de ez csak sötétben tapogatózás.
jelige: Csiperke
2007-08-16
7 hetes kiskutyánkat szombaton, tehát már, tehát már három napja hoztuk el a kennelből. Még aznap este beadtuk az állatorvos által átadott féregtelenítőt, azóta hasmenése van. Meddig tart ez még? Lehet-e a hasmenés oka a környezeti változás? Mivel a tulajdonostól kész tápot is kaptunk, a tápláléka nem változott. Köszönöm válaszukat!
Kiskutyáknál a környezetváltozás hatalmas stressz. Elég a megszokott környezetétől, testvéreitől és anyjától való elszakítás ahhoz hogy hasmenése legyen. Erre még rásegít a féreghajtó, ami azonban sajnos elkerülhetetlen. Próbálják meg diétáztatni, főtt csirkemell és főtt rizs diéta, illetve ha még mindig fennáll vigyék el állatorvosukhoz, aki gyógyszeresen is rásegít a gyógyulásra.
jelige: cicmacs
2007-08-16
Macskám 11-én, szombaton két élő kiscicát ellett. Vasárnap reggelre a két cica eltünt, a macskám pedig úgy viselkedik, mintha semmi sem történt volna. A kicsiket nem vihette sehová, a lakásból nem mehetett ki. Mi történt? Nyugodt, bélelt helyet biztosítottunk nekik, bőséges táplálékot, és nem zavartuk. Válaszát előre is köszönöm.
Sajnos cicáknál előfordulhat, hogy az első ellés alkalmával még nem értik, hogy mi történik és agresszívan lépnek fel saját kölykeikkel szemben. Az is előfordulhat, hogy nemcsak elpusztítják de meg is eszik a kölyköket. Remélem azonban , hogy az ön cicája nem megette, hanem csak eldugta egy biztonságos helyre a kicsiket, ez is természetes viselkedés.
jelige: Amida
2007-08-16
A macskám kizárólag a Whiskas szárazat eszi a legszivesebben,néha egy kevés konzervet is elfogad. Az előbb hányt és a hányadékban vér is volt,először a szárazat hányta ki, utána pedig véres váladékot.Mi lehet a probléma?Látszólag jó a közérzete.
Először is leszögezem, hogy a macskák könnyen hánynak. A véres hányadék egy kicsit aggasztó.Oka lehet akár gyomorgyulladás, gyomorfekély, mérgezés, vesebetegség, vírusos, bakteriális vagy parazitás fertőzöttség, daganatos bántalom. Mivel a cicának nincsenek oltásai ezért bármilyen fertőző macskabetegség is megtámadhatta. Javaslom vigye el állatorvosához és ajánlott lenne minimálisan egy vérlabor vizsgálat és egy hasi ultrahang a cica számára.
jelige: ati
2007-08-16
13 éves angol szetterünknek két órán belül két nagy epilepsziás rohama volt.Amásodik roham ép az állatorvos előtt zajlott a rendelőben.Csak a mély altatás tudta a rohamot megszüntetni.Ezután három napig aludt.Azóta nagyon gyenge, imbolyog néha eldől,segíteni kell a felülésben,mert olyan gyenge.Ez még hány napig normális?A hangulata nem a régi,nagyon fáradékony és a mozgása nagyon nehézkes.Azt szeretném megtudni,hogy ez így marad-e?vagy várható javulás?köszönettel:Szabó Márta
Az epilepsziás roham, különösen a nagyroham nagyon megviseli az állatok szervezetét. Ha sűrűn jelentkezik, be kell állítani a kutyust gyógyszeresen és csak ezután remélhető javulás.
jelige: Viktor
2007-08-16
Beagle szukám 7 egészséges kölyköt ellett, de 3 nap alatt az összes elpusztult. Az okát szeretném tudni.Kb hatodik ellése volt, mindig gondosan nevelte a gyerekeit. Esetleg a tej fertőzött lehetett?
Pontos diagnózist a kórboncolás és kórszövettani vizsgálatot adott volna. Sajnos enélkül nem tudok tanácsot adni. Ha legközelebb is előfordul, küldjön el egy kölyköt, illetve tejmintát viszgálatra.
jelige: Bello
2007-08-16
A kutyusom 7 éves, 1,8 kg, mini kan bolognese. Sajnos a fogai már nem a legjobbak (2 rágófogát már kihúzták). Évente fogkőtleníteni (ultrahang) szoktuk. Minden oltást megkapott, fertőző betegsége sosem volt. Ivartalanítva van. Minőségi tápot eszik (Royal Canin) A kutyának 6 éves koráig egy macska volt a társa, akivel nagyon jól kijött, mindig együtt játszottak. Majd a cica egy rutin műtét után nem ébredt fel az altatásból. Halála után kaptunk egy 4 hetes kölyök kandúr cicát. Addig nem is volt gond míg nem kezdett kamaszodni, ekkor elkezdte „vadászni” a kutyát, gondoltuk az ivartalanítás segít majd, de ahhoz még fiatal volt, így külön zártuk őket, mikor nem voltunk otthon. Ez azóta is így maradt. A kutya, míg dolgozunk, egyedül van egy 20 m2-es szobában, sok-sok játékkal. A nap további részében pedig mindig van vele valaki. Az első „roham” kb. 1 hónappal a cicatársa halála után jelent meg, majd míg játszott a kölyök macskával teljesen megszűnt. Ez 2006. nyarán történt. Októberben befogadtunk egy nőstényt, hogy a kamaszodó kandúrt lefoglaljuk, majd ivartalanítattuk. Azóta a két macska szövetséget kötött, így a kutya azóta napközben továbbra is külön van zárva. A kutyusom tünetei: A kutya kb. 10-15 másodpercre teljesen lemerevedett (a négy lábát mereven, kinyújtva maga elé tette és így feküdt a földön, nem tudott felálni. A fejét viszont tudta tartani, nem csuklott le és a nyaka sem volt merev, nem habzott a szája, a tudata teljesen tiszta volt, majd kb. 1 perces masszázs után, mintha semmi nem történt volna felugrott és futott tovább. A biztonság kedvéért elvittem dokihoz és ő epilepsziát állapított meg. A kutya akkor már semmilyen tünetet nem produkált, de két napig folyamatosan lázas (39,6-39,9)volt, majd a tünetek teljesen megszűntek. Kb. Fél évig tünetmentes volt. Idén januárban ismét jelentkeztek a tünetek (merevség, láz). Ekkor már szapora szívverés is párosult hozzá.. Teljes kivizsgálást kértem. Szívultrahang (Lehel úti kórház), EKG, vérvizsgálat. Semmilyen rendellenességet vagy problémát nem találtak, ami indokolná ezeket a merevedéseket. A doki javasolta, hogy kezdjem el felírni, mikor van ”görcsös rohama”. Ami inkább pillanatnyi bénulásnak látszik. Mondtam a dokinak, hogy az utobbi időben a talpacskái szokatlanul hidegek. Főleg roham előtt és utánna kb. 1 napig. Aztán teljesen normális hőmérsékletű lesz. Most sűrűsödtek a rohamok. Kb. 3-4 hét telik el közte. Az utolsónál (2007. 08.10).4 óra eltéréssel 2 roham is volt. A kutya most nem lázasodott be. De azóta is merevek az izmai. A két hátsó lábára rátud állni, de nem szívesen teszi. Látszik rajta, hogy fájdalmai vannak, de ha megmozgatom a lábát nem húzza el és nem vonyít, csak szomorúan néz rám. Van amikor csak lehuppan a földre és a popsiján ül. A doki a fájdalmaira Ketofent adott. A kérdésem a doktor úrtól: Mi lehet ez a tünetek alapján? Tényleg epilepszia lenne? Milyen vizsgálatokat kellene rajta végeztetni? Vagy ez az egész a korából adódik? A doki azt is megemlítette, lehet pszihésen produkálja a tüneteket, azért hogy még csak véletlenül se maradjon egyedül otthon.
Az epilepszia rendkívül változatos betegség,a tünetek a legenyhébbtől a legdurvábbig jelentkezhetnek. Pontos diagnózishoz csak a többi betegség kizárásával juthatunk. Hasonló tüneteket okozhat a májbetegség, vesebetegség, különböző idegrendszeri megbetegedések, mérgezés, Ca-hiány.A vérből csak az ammónia megemelkedéséből következtethetünk a betegségre. Ezt azonban a vérvétel után 30 percen belül meg kell mérni, tehát erre a vizsgálatra olyan helyet javaslok, ahol labor is van helyben. Iylen komplexum például az Állatorvosi Egyetem. Ha beigazolódott a betegség( epilepszia ) ténye be kell állítani gyógyszeresen a kutyust amit végezhetnek az Egyetemen de van specialista is, aki csak ezzel foglalkozik. A leírt tünetek alapján epilepszia, de javaslom a fent említett vizsgálatok elvégzését.
jelige: kutya diéta
2007-08-16
7 éves malamutom van akit bélcsavarodással megkelett műtettni és az orvos a zsíros ételek, csont, nehezen emészthető ételeket, tésztát mellőzte. A száraztápot és a konzeves kaját nem eszi. Milyen ételeket adhatnék neki? Előre is köszönöm katalya
A bélcsavarodás nagyon ritka kutyában, általában az állatorvoshoz való szállítás során elpusztulnak az állatok.A gyomorcsavarodás sokkal gyakoribb, kutyájának valószínűleg ez volt a baja. Ha a tápot nem eszi, adhat neki főtt rizst és főtt húst ( csirkemell), a lényeg, hogy a napi adagot ossza el minimum két részre és kétszer etesse naponta ezután a kutyust. Manapság azonban rengeteg féle kutyatáp létezik, vannak superpremium minőségűek is, amelyekből ingyenes próbacsomag is létezik, így ha sokfélét kipróbál, biztosan talál olyat,amelyik ízlik kutyájának.
jelige: makesz
2007-08-16
Négyéves kandúr macskám nehezen vesz levegőt, gyakran köhög(mintha hurutos lenne), és nemrég egy jól körülhatárolható daganatot fedeztünk fel rajta. Ön szerint a panaszok összefüggnek? Mi lehet a probléma?
Cicájának a köhögését okozhatja fertőző eredetű légzőszervi probléma, megfázás, daganatos elváltozás akár szívbetegség is. A duzzanat amit rajta találtak, lehet daganat, tályog, granulóma, de tudnom kéne , hogy pontosan hol helyeződik az állaton, mekkora, milyen tapintatú, a környezetéből elmozdítható-e. Javaslom keresse fel állatorvosát és mutassa meg neki a cicát, biztosan segítségére lesz.
jelige: ciluska
2007-08-16
Kedves Doktor Úr! A cicánk ez év januárjában, rosszúl lett.Nagyon elkezdett folyni a nyála a szemén lehetett látni, hogy azt sem tudja hol van,nagyon gyorsan kapkodta a levegőt, a szája állandóan nyitva volt.Időnként nagyon hangosan felsírt.Kb.háromnegyedóra múlva elmúlt.Most augusztust írunk,eddig nem volt ilyen január óta,de két nappal ezelőtt újra rájött ez a rosszúl lét.De mostmár tovább tartott.Ismét ömlött a nyála, szájon át kapkodta a levegőt, és látszott,hogy nagyon rosszúl van szegényke.Elszaladtunk Vele az állatorvoshoz aki azt mondta, epilepsziás.STAZEPINE gyógyszert írt fel,azt mondta 10 napig kétnaponta negyedet adjunk ebből a gyógyszerből a cicának.Azt szeretném tudni mit csináljunk ha újra elő jön ez a rosszúl léte.Nagyon nagyon sajnáljuk,és megvagyunk ijedve ilyenkor.Rángatózni nem szokott, azért még lehet ez epilepszia? Nagyon köszönöm előre is szives válaszukat. Üdvözlettel Iloczkiné
Sajnos igen, lehet epilepszia. Az epilepsziát nehéz diagnosztizálni, csak a többi betegség kizárásával lehet eljutni a végleges diagnózishoz. Görcsös tüneteket, nyálzást, rohamokat okozhat máj, vesebetegség, mérgezés stb. Első körben egy vérvizsgálatot kéne végezni, hogy a fent említett betegségeket kizárjuk. Amíg nem sűrűsödnek a tünetek addig nem muszáj gyógyszeresen kezelni a cicust. Ha mégis, akkor inkább állatgyógyászati készítményt javasolnék, mint humánt. Létezik rectális oldat is ( ez humán készítmény), amit roham esetén kell az állat végbelébe juttatni. Kérdezze meg kezelőorvosát, biztosan segítségére lesz.

<< <  305 / 381 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.04.02
Ma du. 1 óra körül kiszökött a kerítés léceken át 9. hetes kiskutyánk.Még sajnos nem volt chipje, a következő oltásnál került volna rá sor.Múlt héten csütörtökön kapta meg a parvovírus elleni oltását, és a féregtelenítését, és még holnap kellene beadni a féregtelenítés miatti fél tablettát. A XXII. Kerület (Rózsavölgy) Orsovai utca 7 szám alól szökött ki!Kérem, segítsenek, hogy megtaláljuk. Előre is nagyon köszönöm! Bárdos Katalin Tel.. 30/737-4997 orias969@gmail.com
2014.04.02
Kedves Állatbarátok! A képen szereplő 10 év körüli beteg, sovány kutya egy ózdi öregek otthonába (!) sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni lehet telefonon: 06-20 335 3571 vagy emailen: oszmun@gmail.com
2014.03.28
Budafokon sürgősen gazdit, ideiglenes befogadót keres egy 1 év körüli kislány cica, aki nagyon vágyik egy gazdira.. Nagyon szép fehér, ezüst szürke, különleges csíkozású, gyönyörű zöld szemű cica. Egy idős bácsi kertjében jelentkezett, aki nem igazán eteti, egy idős szomszéd néni eteti. A bácsinak hízeleg, dörgölődzik hozzá, az ölében fekszik. Sajnos a bácsi már kiszámíthatatlan, egyik pillanatban szereti, másik pillanatban zavarja... Másik szomszédok el akarják vinni egy elhagyott telekre, mert a kertjükben "kapar". Ha rövid időn belül nem találok gazdit neki, sajnos el fogják vinni. Semmi megértés nincs bennük. A cica idegenekkel eleinte bizalmatlan, sokat zavarják, kergetik, de egy kis csirkemell sonkával hamar a bizalmába férkőztem, már meg is tudtam simogatni. Egy kis türelemmel, szeretettel hamar igazi kis doromboló szeretet bomba lenne! Ivartalanítva, féreg hajtva, bolhátlanítva lett. Pár napig maradhat ideiglenes befogadónál, ahol már hízeleg, dorombol, bújik, de utána nem megoldott a sorsa. Örökbe fogadási szerződéssel fogadható örökbe. Tel: 06-30-2-115951