Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉSI AKCIÓ

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

Az alapszűrés továbbra is 500 ft!

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: janka
2007-10-18
Szeretném tudni, mi lehet az oka, hogy a 7 hetes kiskutyánknak, amióta elhoztuk (1 hete), folyamatos hasmenése van (néha vizes, néha sűrűbb és nagyon büdös). Junior konzervet, rizseshúst, tésztát adtunk neki. Már nincs ötletem, mivel lehetne megfogni a hasát. Parvora be lett oltva 2 hete. Lehet sima bélgyulladása, ami egy idő után elmúlik magától? És közben nem éri maradandó károsodás a táplálék felszívódásának hiánya miatt?
Először is tudnom kéne, hogy az állatorvostól milyen gyógyszereket kapott a hasmenése ellen. Kiskutyánál hasmenést okozhat a választáskori stressz, egyéb vírusos és bakteriális, vagy parazitás bántalmak. Pontos diagnózist csak bélsárvizsgálat, alapos fizikális vizsgálat, vérlabor és hasi ultrahang nyomán nyerhetünk.Javaslom vigye vissza állatorvosához és mesélje el neki, hogy nem javul a kutyus, biztosan segítségére lesz.
jelige: a cicám az életem
2007-10-18
Van egy 1,5 éves herélt kan cicám.Az a problémám, hogy foltokban hullik a szőre és annyira vakarózik hogy azokon a részeken ahol nincs szőr már kisebesedett.Nem tudom hogy a vakarózástól nincs-e szőr rajta foltokban vagy valami más probléma miatt.Bolhát nem látok benne.A cica viselkedésében viszont semmilyen változást nem észleltem.Várom mihamarabbi válaszát és tanácsát.
Vakaródzást és szőrhullást nem csak bolha okozhat, hanem rengeteg más külső élősködő is. Ezen kívül hormonális probléma is állhat a háttérben. Javaslom vigye el állatorvosához a cicát, aki alapos fizikális vizsgálat mellett valószínűleg laborvizsgálatokat is fog végezni.
jelige: névtelen
2007-10-18
A cicánknak 4 nappal ezelőtt rágó mozdulatok kíséretében habzott a szája.Ez a tünet 3 nap múlva megismétlődött.Mi okozhatja ezeket?Esetleg gondolhatunk veszettségre?Az étvágya jó,viselkedése nem változott.Várom válaszát.
Mivel a veszettség emberre veszélyes, gyógyíthatatlan betegség, minden oltatlan, nyálzó, idegrendszeri tüneteket mutató állatnál gondolni kell rá. Természetesen nyálzást rengeteg más betegség is okozhat. Lehet fertőző és nem fertőző kórok, esetleg mérgezés, hányinger a háttérben vagy idegen test jelenléte a szájüregben. Javaslom keresse fel állatorvosát, aki alaposan megvizsgálja majd a cicát. Ha meggyógyult a cica, mindenképpen javaslom a veszettség elleni védőoltást, hogy a mostani izgalmat legközelebb elkerülhessük.
jelige: kérem válaszoljon
2007-10-18
4 éves Beagle kutyánkat most kaptuk és egy éjszaka arra ébredtünk hogy nagyon hangosan horkol de nem aludt hanem mintha nem kapna levegőt a ki és be llélegzésnél ez kb 5 percig is tartott mit tanácsol ?
Egy alapos kivizsgálást javaslok, ami a fizikális vizsgálaton túl magában foglal egy gége, légcső, mellkas röntgent, esetleg egy endoszkópiás vizsgálatot is.
jelige: álvemhesség
2007-10-18
1 éves tacskó kutyusomnak kb.3 hónapja volt az első tüzelése.Azóta álvemhes.Emlői megduzzadtak,most már tej is szivárog belőle.Leapadni nem akarnak.Másik szuka kutyánknál is volt álvemhesség de neki kb.1-2 hét és elmúlt.Ezést aggaszt ennél a kutyusnál a 3 hónap.Ez még természetes?Vagy vigyük orvoshoz?
Igen, mindenképpen vigyék állatorvoshoz, aki ad a kutyusnak gyógyszert. Ha az álvemhesség sokáig tüneteket okoz meg kéne fontolniuk az ivartalanítást.
jelige: barkinca
2007-10-18
Megköszönve eddigi válaszait szeretném feltenni következő kérdésemet. Barka macska egyszer már átesett egy húgykövességen. Másfél évvel ezelőtt kipisilt egy kocsonyás véres anyagot, azonnal vittük orvoshoz, megállapították, hogy ez a probléma. Azóta napi 2 db C vitamint kapott, és nem volt semmi probléma. Múlt héten megfázott, tüsszögött és szuszogott, az orvos vizeletvizsgálatot is végzett. Homok és magnézium illetve kálcium kristályok voltak a vizeletében(nem nmondta, hogy mekkora mennyiségben) a ph értéke 9 volt. Ezt megelőzően áprilisban néztek neki vizeletet, mert fel volt fázva, akkor rendben volt minden nem volt homok ph értéke 7. Azt a vizsgálatot egy másik orvos végezte és azt mondta, mehet a C vitamin tovább vagy kúraszerűen adjunk neki gyógytápot hogy kimossa az esetleges köveket. Ez az orvos viszont azt mondta, hogy az nem működik, élete végéig gyógytápot kaphat csak. Kérdésem az lenne, melyik véleménnyel ért egyet, és hogy a folyamatos gyógytáp adás(vettem Roya l Canin és Hill’s gyógytápot is nem nagyon ízlik neki) nem okoz-e hosszú távon vese, vagy valamilyen más károsodást a cicának.
Ha egy cica húgykövességre hajlamos, akkor örök életére hajlamos lesz, hiszen a hajlamot nem tudjuk megszüntetni. Tehát a megelőzésnek lesz szerepe az állat gyógykezelésében. Ez azt jelenti, hogy élete végéig gyógytápot kell neki adni, hiszen ha újból fellép a vizelési nehézség, az akár vizelési képtelenséggé is válhat, és ez komoly, akár életet veszélyeztető problémát is okozhat. A húgykövesség elleni táp alkalmazása mellett ajánlott egy vérlabor készítése a veseműködés ellenőrzésére.
jelige: névtelen
2007-10-18
Másfél hete kaptam egy cicát, 9 hónaposan került hozzám! Baj hála Istennek nincs Vele, de szeretném a segítségüket kérni, mivel sosem volt még macskám: -Ivartalanítani szeretném! Ezt mikor tehetem meg? -Honnan tudom, hogy mikor ivarérett a cica? -Milyen oltásokat kell feltétlenül megkapnia és mikor? Próbáltam már utánanézni ezeknek az interneten, találtam is egy-két dolgot, de vannak ellentmondások..., ezért gondoltam Önökre! Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségüket!
A nőstény cicák 6-7 hónaposan lesznek ivarérettek, ezután lehet is ivartalanítani őket. Az Ön cicája már valószínűleg túl esett az első ivarzásán, úgyhogy már szaladhat is vele az állatorvoshoz műtéti időpontot kérni. Az oltások közül 3 ajánlott oltás van a cicáknál. Az ún. kombinált oltás, a Leukózis elleni és a veszettség oltás. Ha még egy oltása sincsen a cicának, akkor mindegyik oltásból (kivéve a veszettséget)3 hét különbséggel kettőt kell kapnia. Ezen felül féreghajtót és bolhaírtót is kell adni a cicának és egy általános vizsgálat is ráférne.Javaslom keressen egy önnek szimpatikus állatorvost, aki szívesen felvilágosítja a cica tartásával és takarmányozásával kapcsolatban is.
jelige: Mi lehet ez?
2007-10-18
Kutyusunknál először kb. egy éve fordult elő, hogy séta után egy-két órával elkezdi hevesen nyalogatni a száját, majd remegni kezd, és kb. tíz percen keresztül görcsösen remeg. Látszólag tudatánál van, de kétségbeesett, önálló mozgásra nem hajlandó. Nyálzik, de nem habzik. A görcsös jelleget ránézésre inkább a félelem okozza. Az első alkalom után (azaz közben, telefonon) állatorvosunk megnyugtatott, hogy valószínűleg a kutyus az utcán ”nyalakodott” és ez okozhatta rohamot. A jelenség kb. kétszer fordult elő azóta, de az elmúlt két hétben háromszor is volt hasonló rohama, egyik nap kétszer is előfordult. Mivel sajnos folyton lóg az orra és a nyelve az utcán, így könnyen elképzelhető, hogy tényleg mindig egy ilyen utcai fertőzés/mérgezés (?) okozza a jelenséget, de szeretném megtudni a Doktor Úr véleményét, tanácsát is.
Természetesen az utcai nyalakodás során felszedhet akár mérgező anyagot is a kutya, ami után remegni kezd, de ha ez a héten már kétszer előfordult felmerül az epilepszia enyhe formájának,illetve más fertőző és nem fertőző idegrendszeri és görccsel járó betegség gyanúja is. Figyelembe kell venni az állat fajtáját is, hiszen a beagle-nek sokféle egyedi betegsége létezik. Egy széles körű kivizsgálást javasolnék ahol elsődleges lenne a fizikális vizsgálat, neurológiai vizsgálattal egybekötve, illetve egy vérlabor, röntgenvizsgálat. Ha az elváltozások idegrendszeri betegségekre utalnak, szükség lehet akár CT vagy MRI vizsgálatra is.
jelige: DORINA
2007-10-18
VAN EGY 6 ÉVES NÉMETJUHÁSZ SZUKA KUTYÁM ÉS ELÉG FURCSÁN VISELKEDIK MOSTANÁBAN. AMIKOR KIMEGYEK AZ UDVARRA,SZINTE MINDEN ALKALOMMAL SZŰKÖLNI KEZD. NAPKÖZBEN ALIG JÖN KI A HÁZÁBÓL,ESTE EGY KICSIT AKTÍVABB, AZ ÉTVÁGYA JÓ. PÁR NAPJA ÉSZREVETTEM,HOGY HÁNYT DE CSAK HABOS NYÁLSZERŰ VALAMI VOLT ÉS HASMENÉSE IS VOLT MÁR TÖBB ALKALOMMAL AMIBEN KOCSONYÁS VALAMI VOLT ÉS SŰRŰN VAKARÓZIK.
Úgy veszem ki a szavaiból, mintha a kutyus bágyadt lenne és mintha emésztőszervu problémája lenne. Persze ezek csak találgatások, hiszen látatalanban írom e sorokat. Ha nincs kombinált védőoltása akkor a gyakorlatilag bármilyen vírusos, vagy bakteriális kórok állhat a háttérben. Ezen felül hasonló tüneteket okozhat parazitás fertőzés, kullancsfertőzés, daganatos betegség, vese-máj elégtelenség, hasnyálmirigy gyulladás vagy gyomor-bél idegentest jelenléte. A javaslatom az lenne, hogy keresse fel állatorvosát a kutyussal és kérje annak részletes kivizsgálást( fizikális vizsgálat, vérlabor, ultrahangos, röntgenes vizsgálatok).
jelige: társ?
2007-10-18
Köszönöm szépen a válaszát. Csak attól tartunk, hogy a jelenlegi cicánk hogyan fog viszonyulni az új macsekhoz. Félünk nehogy lelkibeteg legyen. Ennek fennáll a veszélye? A másik, amit meg szeretnénk kérdezni, az pont az ivartalanítással kapcsolatos. Egyrészt, hogy a macskák mikor lesznek ivarérettek? Mennyi ideig tart az ivarzás náluk és milyen időközönként jelentkezik? Nem tudja hogy hogyan jobb ivartalanítani? Ha megvárjuk az első ivarzást és utána, vagy előtte is lehet? Ez kb mennyibe kerül?
Szerintem nem lesz lelkibeteg, hiszen még ő is fiatal, könyebben alkalmazkodik. A cicák kb. 6-8 hónapos korük körül válnak ivaréretté. Léteznek extrém esetek is, például a 4 hónapos kor.A nőstény macska képes akár 4 hetente is ivarzani, ilyenkor hempereg és némelyikük elviselhetetlenül nyávog. A tulajdonosok többsége ilyenkor szokta rávenni magát az ivartalanításra. Ez amúgy is megfelelő időpont, tehát jobb megvárni az első ivarzást, hiszen a nemi hormonoknak szerepe van a normális csontfejlődés kialakításában. A műtét ára a 10 és 25 000 ft körül változhat, attól függ hogy hová viszik a cicát.
jelige: lejla
2007-10-18
2007,augusztus 19-én volt fedeztetve meg 20.án pont 63 napra fog elleni?neki ez az elsö ellése!mikortol várhatoak a picik?
A kutyák vemhességéről és tenyésztéséről, a pontos fedeztetés idejéről rengeteg publikációt és szakirodalmat talál akár az interneten , akár a könyvesboltokban. Mielőtt állattenyésztésbe kezd, nem árt felvenni a kapcsolatot állatorvsával. A kutya normál vemhességi ideje 58-63 nap között változik. Természetesen ezen idő alatt bármikor megellhet, ha az ellés normál lefolyású. A „picik” gyakorlatilag bármikor várhatóak, hiszen kutyánál is előfordulhat vetélés, koraellés, halvaszületés, túlhordás és egyéb rendellenességek. Ahogy számolom, a kutyus mára kb. a 60.napnál tart. A vemhesség felénél ajánlott lett volna egy ultrahangos vizsgálat, hogy minden rendben van-e a kicsikkel. Ha erről lekéstünk, akkor a honlapunkon található „Kutya születik” című cikkben minden fontos információt megtalál arról, hogy mikor kezd a szuka elleni, vagyis mik a jelei és mikor van probléma, vagyis mikor kell állatorvost hívnia. Ha első ellése a kutyusnak, előfordulhat, hogy nem tudja mit kezdjen a kölykökkel, ezért ha az ellés normálisan lefolyt és minden magzat megszületett érdemes figyelni a szukát, hogyan viszonyul kölykeihez, letépi-e a magzatburkot, tisztogatja-e őket és szoptatja -e rendesen.Ha gondos anya, akkor nem lesz semmi gond, ha bármely kérdés felmerül inkább lépjenek kapcsolatba a kutya ellátó állatorvosával.
jelige: társ?
2007-10-16
Van egy kb 5-6 hónapos cicánk. Nagyon játékos, kis rosszcsont. Felmászik a függönyre, szekrény tetejére..stb. Gondolkozunk azon, hogy hozunk neki egy másik kismacskát, viszont nem tudjuk, hogy ezt a cicánk mennyire viselné el.Ön szerint hozzunk neki, vagy inkább maradjon egyedüli cica? Nem lesz magányos, ha egyedül marad? Nem lesz úgymond lelkibeteg, ha hozunk egy társat? Kóbor cica volt, odajött hozzánk és jött utánunk, dorombolt..kb 2 hónapja van nálunk Törődünk vele, megpróbáljuk lekötni mindenféle játékkal..
Ahogy az embernek, úgy a cicának is párosan szép az élet. Biztosan boldogabb lenne, ha lenne egy tásra, így könnyebben magára lehet hagyni őket. Persze ilyenkor az a legjobb ha mindkettőt ivartalanítjuk. Érdemes azonban megfontolni, mielőtt még egy állatot befogadnak, hogy képesek-e megfelően tartani őket. Gondolok itt az oltások, ivartalanítás és egyéb tényezők anyagi költségeire, ami manapság sajnos nem kis összeg. Ha ezt mind végiggondolták és úgy döntenek, hogy jöhet a társ, rengeteg menhely van, ahol mindenféle korú, nemű és színű kiscicát találnak. Sok sikert a választáshoz!
jelige: új családtag
2007-10-16
Az lenne a kérdésem, hogy egy hat hónapos cicát könnyen hozzá lehet-e szoktatni egy másik hasonló korú macskához? Hogy tehetnénk ezt a folyamatot könnyebbé?
Hát leginkább sok kitartás kell hozzá. A folyamat nem 1-2 nap és nem is egy hét. Lehet, hogy több héten át kell foglalkozni velük, de utána biztosan megszokják egymást.
jelige: fogváltás
2007-10-16
4 hónapos cica hirtelen kedvtelen és étvágytalan lett. Csak egy kis vizet hajlandó inni, le is fogyott. A fogváltásra gondolok, hogy emiatt nem tud enni. Egyébként hányás-hasmenés nincs nála. Amennyiben a fogváltás lenne a probléma hogyan győződhetnék meg róla, illetve mit tehetek?
Ha a 4 hónapos kiscica lesoványodik, az rossz jel. Ha segíteni szeretne rajta, vigye el állatorvosához, aki részletesen megvizsgálja és megmondja mi a baja és akkor önnek sem kell találgatásokba bonyolódnia.
jelige: merlin
2007-10-16
9 éves perzsa macskánknál idült veseelégtelenséget állapított meg az állatorvos. Állapota sem nem javult, se nem romlott a hetedik napja tartó infúziós kezelés ellenére. A cica az utóbbi egy hétben már nem hajlandó semmit enni, bármivel kínáljuk. Bízunk az esetleges javulásban, lehet-e esetleg neki valami étvágygerjesztő pasztát, tablettát venni, ami segítene rajta, állatorvosunk szerint az állapota stabilizálható lenne, ha lenne étvágya.
Sajnos állatorvosának igaza van, ha a cica nem kezd el enni (vesebeteg állatnak való tápot), akkor igaz, hogy infúzióval életben lehet tartani mesterségesen hetekig is, de ugye, nem élhet infúzión életet végéig. Étvágygerjesztőnek injekciót szoktunk adni, vagy cicának való Béres Minera cseppet.
jelige: vírusok
2007-10-16
Több cicám is van,évente oltva vannak nobivac tricat oltóanyaggal és leukózis ellenivel külön.Most egyikőjük beteg volt,ráment a szemére is,fekélyes lett mindkét szeme.Az orvos szerint leht hogy chlamidia/nem tudom ez vírus vagy bartérium?/,mert amit szoktak kapni oltást,ez ellen nem véd.Nemrég lettek oltva,nem tudom külön oltás létezik-e a chlamidia ellen,vagy meg kell várnom a következő évi oltást,és akkor térjünk át egy másik oltóanyagra? Mik a chlamidia fertőzés tünetei,mert laborvizsgálattal nem lett kimutatva,valóban ez okozza-e a betegségét.Hogyan lehet megtudni,milyen vírus miatt beteg egy állat,mennyi idő míg megjön az eredmény,és általában mennyibe kerül?Milyen vírus okozhat súlyos szemtüneteket?Főleg a többi cicát féltem,nehogy ők is betegek legyenek.Köszönöm!
A Chlamidia nevű baktérium által okozott kötőhártyagyulladás nagyon gyakori cicákban. Persze szembetegségeket vírusok is okozhatnak( calici, herpesvirus). A chlamidia a szemtünetek mellett felső légúti tüneteket, rhinitist is okozhat. Kimutatása történhet az orrváladékból, vagy a szemváladékból, de ezeket nem mindig végezzük el rutinszerűen a magas anyagi költség miatt. A vírusteszteket főleg a Leukózis (FeLV), a FIP és a FIV nevű betegség gyanúja esetén szoktuk kérni vérből. Ezeknek a vizsgálatoknak darabja 4-5000 Ft. Csak akkor lehet kérni, ha valamelyikre gyanúnk van, s ilyenkor kimutatják a vírust a megfelelő reagenssel.Fordítva nem működik, tehát, a levett vérből nem lehet kérni, hogy milyen vírus van benne, mindig meg kell jelölni, hogy melyik célzott vírus vizsgálatát kérjük. A Chlamidia ellen létezik oltóanyag, ez egy kombinált oltás, a többi vírusos betegség mellett a Chlamidia ellen is véd. Kérje legközelebb ezt a vakcinát állatorvosától.
jelige: roxáná
2007-10-15
A kutyának a lában borso szem nagyságu ször hullás van de csak a lábán sehol máshol fürdetve van mindig 1 héten 3 szor miota ezt meg látam rajta
Gondolom azt szerette volna kérdezni, hogy mitől van a szőrhullás. Lehet allergiás alapon, okozhatja bakteriális fertőzés vagy egyéb fertőző eredetű kórok. A füredetést ha samponnal végzi, nem ajánlom heti 3-szor, elég kéthavonta fürdetni.Keresse fel állatorvosát és mutassa meg neki a kutyus lábát.
jelige: hajnusz
2007-10-15
Van 1 hat hónapos kiscicám. Lakásban tartjuk, de szeretnénk vinni sétálni, h eleget mozogjon. Megkapta a kötelező oltásokat. Nem szeretni a hámot. Hogyan tudnánk hozzá szoktatni? És kell-e neki vmilyen kiegészítő oltás? A másik kérdésem az lenne, h voltam vásárolni a cicának ennivalót és az eladó azt mondta, h a macskának nem kell konzervet adni (”mert az nem jó neki, mert olyan ag van benne amitől rászokik”) csak szárazat. Ön szerint ez igaz lehet? Mi szoktunk neki főtt ételt is adni. És nagyon szeret a mi szendvicseinkből is enni. Ez baj?
A hámhoz való szoktatás, nem egy nap és nem is kettő. Javaslom, először csak tegyék rá otthon, póráz nélkül, hadd szokja. Ha muszáj neki, idővel meg fogja szokni, de azért sosem fog úgy sétálni, mint egy kutya, hiszen ő cica és a cicák inkább a szabad életet szeretik. A védőoltások közül cicáknak egyik sem kötelező. 3 féle létezik. Az egyik a kombinált oltás, ami több vírusos macskabetegség ellen véd. A második a Leukózis nevű betegség elleni. A legújabb vakcinák ezt a kettőt egyszerre tudják. A harmadik pedig a veszettség oltás. Kijáró cicának mindhárom oltás javasolt. Macska táplálási jótanácsot pedig legközelebb inkább állatorvosától kérjen és ne az eladótól. Ön nagyon helyesen teszi, hogy ad neki házikosztot is. A konzerv ellen sincs semmilyen kifogásom. Igazából nem a táp víztartalma a fontos(konzerv vagy száraz), hanem a minősége.Vannak olyan szuperprémium tápok ,amelyek csak állatorvosi rendelőkben és állatpatikában vásárolható, állatkereskedésben és hipermarketben nem. Kérdezze meg állatorvosát melyiket javasolja.
jelige: Fifi
2007-10-15
Szeretném tanácsukat kérni kutyámmal kapcsolatban, mi lehet a baja?Először a jobb füle alatt volt egy seb,azt hittük valahol kinnt megszúrta valami, de nem akart begyógyulni, elvittem állatorvoshoz, azt mondta semmi baja, de utána a hátánál egy csomót vettünk észre, ami 2 napra rá kb vérző nyilt sebbé alakult.Most van egy újabb nyilt seb a fülénél, és a hátánál is jön egy újabb.Kb olyan méretűek mint az 5 Ft-os. Mitől jöhetnek ezek rajta?biztos hogy nem sérült meg, és a másik kutya sem bántotta soha.
A bőrgyulladásokról nemcsak látatlanban, de sokszor még az elváltozást látva sem tudjuk megmondani, hogy mi a baj, hiszen rengeteg féle-fajta bőrgyulladás létezik. Minimálisan mintát kell venni az elváltozott területekről. Javaslom vigye vissza állatorvosához és mutassa meg neki az új sebeket.
jelige: poci
2007-10-15
Tisztelt Doktor Úr! Egy két-három hónapos kiscica visszatalál az otthonába? Csak az utcában sétáltunk vele (kb. 50-100 méterre a házunktól) nem figyeltük eléggé és eltűnt. Előtte még nem volt kint az utcán, csak az udvaron, de innen soha nem ment el. Mennyi idős korban alakul ki, hogy vissza tud jönni, ha elmegy? Milyen messzire tud elmenni egy kiscica? Válaszát köszönöm.
Sajnos még soha nem végeztem vizsgálatot arról, hogy meddig kóborol el egy kiscica. Valószínűleg azonban az 50-100 méter, nem távolság egy macskának. A cicák éjszaka akár több kilométert is bejárhatnak. Próbálják meg hívogatni, esetleg a kedvenc ételét kitenni és reménykedni, hogy hazajön. Szerintem nem is annyira a távolsággal van gond, hanem esetleg egy másik családnak is befogadja és elkezdik etetni, a cicák pedig inkább a házhoz ragaszkodnak, mintsem a gazdához, legalábbis ilyen kicsi korban még.
jelige: Anitacska
2007-10-15
Van egy 7 es fel honapos Rottweilerunk itthon es elkezdett verezni a nemi szerve(nosteny) . Gondoljuk hogy tuzel de meg szeretnenk tudni meddig tart es mit kell csinalni.. Utolag meg anyit hogy a tuzeles mikor jelenik meg ujra?
A tüzelés kutyánál kb. 3 hétig tart. Az első 9-11 napon „vérzik”, ilyenkor még általában nem veszi fel a kant. A következő 9-11 napon már mérséklődik a vérzés, de ilyenkor fogadóképes, tehát ekkor kell legjobban vigyázni a kutyusra, hogy ne fedezzék be. Ha ez az első tüzelése, akkor ezután kb. 3 hónappal lenne érdemes ivartalanítani. Az ivartalanításról olvashat honlapunkon publikációt, ha érdekli. A kutya egyébként félévente tüzel.
jelige: nagyon aggodom érte
2007-10-15
Jó napot kívánok! Az ügyben szeretnék érdeklődni, hogy van egy 2 hónapos boxer kutyám és pár napja észre vettem, hogy remeg és elhagya magát. Azt szeretném megtudni. hogy ilyenkor mi a teendő. Előre is köszönöm a segítségét! üdv: ivi
Javaslom keresse fel állatorvosát és vizsgáltassa meg a kutyust, mert a remegésnek és bágyadtságnak rengeteg oka lehet.
jelige: 6 éves kutya
2007-10-15
Idősödés elött álló kutyámnak ( 6 éves) milyen szűrővizsgálatok ajánlottak? a kutya sokat mozog és annak ellenére hogy ivartalanítatva van nagyon jól tartja a súlyát.
Minimálisan egy fizikális vizsgálat, emlődaganat keresés és egy vérvétel javasolt. Ezen kívül ajánlott még egy szívultarhang is. A kutya táplálásával kapcsolatban is biztosan lenne egy-két jó tanács.
jelige: Baj van?
2007-10-15
Kedden reggel, mikor elmentem, még semmi baja nem volt a kutyámnak, legalábbis nem látszott rajta. Este arra jöttem haza, hogy egész nap öklendezett, habos átlátszó váladékkal volt tele az udvar. Én otthon lázat nem mértem, 38,5 öt mutatott a hőmérő. A pisijén nem látszott semmi. Az orvos, akinek megmutattam, azt mondta, gastritis, kapott buscpoan injekciót, 3×1 enteritab tablettát és diétát rendelt. Mivel egyáltalán nem evett, csütörtök este visszmentünk. Másik orvos vizsgálta, aki ott 39, 5-ös lázat mért. Kipréselt pár csepp vizeletet (nem akarta katéterezni), és azt mondta, a tesztcsík elszineződőtt, vér van a vizeletben, a kutya valószínűleg babéziás. Vérvizsgálatot nem csinált. Kapott Menbuton injekciót, Furosemidet, Dexadrezont, Algopyrint, és persze Imizolt, antibiotikumot nem, mert én előző este és aznap reggel adtam be neki Synuloxot, mert azt hittem, a gyulladás miatt nem eszik. Másnap elkezdett enni, először csak joghurtot kapott, este evett egy kis tápot is, lev essel leöntve, nem teljes adagot, kb. 10-15 dekát. Nem mentünk vissza, ez utólag tudom, nagy hiba volt, mert ma reggel hányt, mégpedig az előző esti tápot. Mivel a doki a hét végén a doki nem rendel, az egyetemi klinikám kötöttünk ki, ahol 38, 9-et mértek, vért vettek tőle, és adtak neki 300 ml Ringer infúziót, 60 ml Mannisol infúziót, C vitamint, Quamatelt, catosalt, Torecant. A doki azt mondta, hogy sokat fog pisilni, mert kapott vízhajtót, de én nem láttam. Este elvittem sétálni egy nagyot, hátha közben pisil, de semmi. Enni sem eszik sem joghurtot, sem csirkemellet nem tudtam vele megetetni. Holnap, vasárnap megyünk vissza, 2 óra után, mert akkor lesz meg az eredmény, de én nagyon félek, hogy nagy baj lesz a veséjével.
Igen, sajnos lehet, hogy a veséjével lesz baj, de ön mára már bizonyára megtudta az eredményt. Az esetből az a tanulság, hogy a kontroll vizsgálat nem elhanyagolandó és a vérvétel is mindig az elsőként választandó kiegészítő vizsgálatok között kell hogy legyen.
jelige: boxerkolyok
2007-10-15
A 12.hetes boxeremnek befele gorbul a ball melso laba! Itt Irorszagban az allatorvos kallcium tablettat javasolt. Ezen kivul mit tehetek meg?
Minimum egy röntgent kellene készíteni a kutyus lábáról, hogy miért is görbül befelé. Lehet az oka izületi bántalom, izomfájdalom, fejlődési rendellenesség vagy anyagforgalmi betegség.A boxerkölyöknek nem javaslom a kalcium tablettát, ugyanis a kalcium kiegészítés miatt nem fejlődik párhuzamosan a csont és a lágyszövet és növekedési zavart okozhat. Kalciumkiegészítést csak angolkór esetén javaslunk, de ez manapság nagyon ritka betegség. Adjon inkább szuperprémium tápot (pl: Royal Canin, Eukanuba vagy Hill’s)a kutyusnak.

<< <  305 / 394 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.08.16

Az lenne a kérdésem, hogy okozhat e gondot a kutyánál ha időnként nagyon hosszú ideig(8-10óra)nem tudjuk levinni. Teljesen szobatiszta és a lakásba nem pisil be. Éjszaka természetesen kibírja este 10- kb reggel 8 ig, de van hogy napközben is ilyen hosszú ideig nem kerül le.

Kedves Gazdi!

Kérdésére a választ "Oros válaszol" rovatunkban találja meg!

2014.07.28
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: "Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.07.16
kis hörikék elvihetők. csillogokormok@gmail.com