Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: komondor
2008-01-28
komondor testvérpár van a tulajdonomban. Most 9 hónaposak. Mit tudok tenni, hogy a lánykutya ne legyen vemhes.Kertes a lakás, de különzárni nem tudom.
Elsősorban és mindenekelőtt a szuka ivartalanítását ajánlom. Ez lenne az elsőszámú hosszútávú, egészséges életet biztosító megoldás. Erről bővebben honlapunk Publikációk rovatában is olvashat. Ha az ivartalanítást bármi okból nem tartja követendő útnak - létezik az ivarzást befolyásoló tablettás és injekciós készítmény is, ami ugyan vezsélyeket rejt magában és a probléma évente 2 alkalommal rendszeresen jelentkezni fog - de végülis választható megoldásként.
jelige: Mirci
2008-01-28
A macskánk kb. 1 hete nagyon keveset eszik, láthatóan fogyott is. Pár napja rezignált, kedvtelen állapotban van, 2 napja gyakorlatilag semmit nem evett. Tegnap este keserves nyávogást hallottunk, majd azt láttuk, hogy a cica a földön feküdt (a hasán), nyáladzott. Miután felemeltük, észrevettük, hogy a földre kakilt. A székletét nagyon száraznak, keménynek találtuk. Ma délelőtt megint ”sírt” , a nyála is folyt, de ezúttal széklet nem volt. Még mindig nem evett semmit. Holnap mindenképpen orvoshoz visszük. Van-e valami tanácsuk? Mi lehet a gond? Tudunk-e valamit addig is tenni? Köszönöm.
Én pedig sajnos csak „holnap” tudtam válaszolni, kb 14 órával a kérdés beérkezése után. Azt sem tartom kizártnak, hogy a Mirci már nem él ... A mostani ijesztő tünetek nemlehetetlen, hogy a Mirci haldoklását, agóniális jelenségeket jelentik. A betegség lefolyása gyakorlatilag bármelyik krónikus betegségre (gennyes méhgyulladás, veseelégtelenség, daganatos betegségek ... és ezer más) jellemző lehet - tehát kitalálni nem lehet, hogy mi a Mirci baja, és otthon nem fognak tudni segíteni rajta. A teendő egyértelmű. Minél gyorsabban állatorvosi rendelőbe kell juttatni a Mircit.
jelige: zsebi2006
2008-01-28
Egy másféléves Bolognesse kislány kutyám van. Jókedélyű, látszólag egészséges kutya. Két hete elkezdett rózsaszínűre váltani az orra felső része, pedig idáig szép fekete volt. Arra lennék kiváncsi hogy ez valami betegség, vagy vitamin hiány jele? Köszönöm válaszát.
Szinte kizárt, hogy betegség lenne. A korral és főleg szezonálisan változhat a kutyák, macskák bizonyos testfelületein az aktuális pigmenttartalom. Létezik néhány olyan táplálékkiegészítő szer, amiről a gyártója állítja, hogy helyreállítja a pigmenthiányos területeket. Kérje állatorvosa segítségét.
jelige: bolhairtás
2008-01-27
Milyen bolhairtót lehet használni cicáknál? A port lenyalják és betegek tőle. Fürdetni cicát borzasztó tortúra. A bőrre cseppentős készítmények nagyon drágák. Nekem több cicám és kutyám van, a havi adagjuk kb. 30 ezer ft lenne, amit nem tudok megvenni. Létezik olcsóbb, biztonságos bolhairtó szer?
A havi 30 e Ft külső paraziták elleni cseppentős készítményekből azért egy igen komoly kutya-, macska állományt lehet kezelni, megvédeni ... Ön a porkészítményekről és a samponokról, fürdetőszerekről már megírta a véleményét - nem tartja megvalósítható ötletnek. Nos, van még lehetősége ezen kívül is. Pl macskák részére is gyártanak bolhaellenes nyakörveket is. Az áruk néhány száz forinttól néhány ezer forintig terjed - természtesen a hatékonyságuk és a hatás időtartama is a drágább nyakörvek esetén a legjobb (pl Bolfo). Ha azt mondja, hogy a cicák elhagyhatják, beakadhatnak a nyakörvvel, vagy időbe telik amíg megszokják - nos azzal is igaza lehet. Választhat még spray készítményt, ami kutyára és macskára is alkalmazható (pl Frontline spray) - persze a cicák nem szeretik a hangját és azt sem, ha a szőrüket átnedvesítik vele - így ezzel is akadhatnak gondjai. És igen, ott vannak a többféle cseppentős készítmények (spot on-ok), amik egyszerűen alkalmazhatók, megbízhatóan hatnak, és ... drágák. Nekem nincs több ötletem, tessék, választani a lehetőségekből.
jelige: Joey és a köhögés
2008-01-27
Tisztelt Doktor Uram/Hölgyem! Van egy 4 hónapos csivava yorki keverék kiskutyánk aki 4 hete elkezdett köhögni! Alapvetően életvidem, játékos, jóétvágyú, energikus!A köhögést úgy tudnám leírni: 1;leggyakrabban pihenő állapotban(főként este), de ritkán nappal is jelentkezik 2; egyfajta fulldokló, öklendező köhögés mellyet gyakran nyálkás váladék kísér(olyan mintha vmit fel akarna öklendezni) Állatorvosunk megfázásra gyanakodott. Két fajta antibiotikum (xiclav, a másik nevét sajnos nem tudom), illetve paxirasolt és diafillint szedtünk. A tünetek enyhültek, de el nem múltak. Az állatorvos tanácstalan.... utolsó diagnózisa az volt, hogy légcsőszűkület állhat fenn, mely köztudottan nem gyógyítható. Én azért szeretnék egyelőre az utobbi lehetőségtől eltekinteni miven a köhögés nem folyamatos, légzése normális (játék, futás közben is)..., csak köhög!!! Mit tehetnék ez ügyben? Élete végéig hörgötágítokon fog élni? Vagy csak egy elhúzódó betegség? U.i.:Az orvos meghalgatta a szívét mellyet rendben talált. Kérem segítsenek nekünk! Előre is köszönöm!
Nem tudom elképzelni, hogy állatorvosa tanácstalan lenne. A köhögés embernél és kutyánál is egy igen gyakori tünet, amit valóban számtalan betegség, elváltozás okozhat. Bármilyen érzékletesen leírja a köhögés típusát, jelentkezési formáit - nem lehet ebből a leírásból megmondani, hogy mi okozza a köhögést. A leggyakoribb ok kutyánál és embernél is a felső légutak fertőzéséből adódik. De ezen kívül lehet allergiás oka is, és a kölyök kutya esetében akár veleszületett okok (légycsőszűkület, szív-, keringési hibák ..) is okozhatják a leírt köhögést. A veleszületett légycsőszűkületet egyébként röntgenfelvétellel lehet diagnosztizálni és egy részük műthető, véglegesen gyógyítható. Azt is meg kell jegyeznem, hogy egy fonendoszkópos hallgatódzással nem észlelhető szívhiba még könnyen lehet, hogy EKG-vizsgálattal, szívultrahang vizgsálattal, vagy egyéb módon diagnosztizálható. Azt el tudom képzelni, hogy állatorvosa saját rendelőjében nem tud továbblépni a vizsgálatok ügyében. De azt már kevésbé, hogy ne tudná Önt elküldeni, beutalni szakrendelésekre, ahol kiderülhetne a kutya betesége és az is, hogy lehet-e, és ha igen, miként lehet gyógyítani.
jelige: Jacky19
2008-01-27
Érdeklődni szeretnék.A minap derült ki hosszú hetek után orvosról orvosra járva hogy a kiskutyámnak portoszisztémás söntje van.Ő egy 5 hónapos fiú mini yorki.Úgy néz ki hogy megműtenék,csak igen magas összegért.Szeretném megkérdezni hogy tudna-e nekem erről a betegségről valamit mondani és egyálltalán mennyi esélyünk lehet a gyógyulásra.Előre is köszönöm!
Ne csodálom, hogy hosszú hetek után születet meg a diagnózis, és a műtét árán sem csodálkozom. A portoszisztémás sönt diagnosztikája is igen bonyolult, meglehetősen felkészült szakembert igényel és ugyanez elmondható a műtéti megoldásról is. A kölyök yorkin feltehetőleg veleszületett rendellenességről van szó - azaz a belek felől a máj irányába vért szállító nagy ér (portális véna) rendellenes összeköttetésben áll a szisztémás keringés egyik nagy erével (hátulsó üresvéna). Ennek következményeképpen a belek felől érkező tápanyagokban és méreganyagokban gazdag vér egy része nem a májba - hanem a szív felé halad tovább, és így a máj méregtelenítő funkciója nem tud kellőképpen működni. A portoszisztémás sönt lehet egy, vagy több erecske - és az átcsatolás, söntölés lehet a májon belül is. A májon kívül helyeződő egy, vagy néhány rendellenes, söntölő ér felkeresése és korrekt műtéti ellátása, zárása igen felkészült sebészt és igen komoly tárgyi feltételeket igényel. A műtéti kockázatokat a kutya általános állapota és a söntölő erek száma, helyeződése igen komolyan befolyásolja - ezért erről kizárólag a diagnosztizáló/operáló orvosával tud beszélni. Ebben a betegségben a műtét az egyetlen végleges gyógyulással kecsegtető kezelési módszer.
jelige: buksi
2008-01-27
az állkapocs és a nyak oldalso részének találkozásánál majdnem tenyérnyi duzzanat
A kölyök kutya leírt duzzanata legnagyobb eséllyel vérömleny, táylog, esetleg gyulladásos/allergiás eredetű duzzanat lehet, pl nyálmirigy gyulladás, ciszta, vagy idegentest (csont-, fa- szilánk ..) okozta sérülés. A daganat ebben a fiatal korban még igen ritka madár. Állatorvosi vizsgálat alapján derülhet ki a duzzanat mibenléte - és az is, hogy miként kell kezelni.
jelige: Pamacs
2008-01-26
2 éves herélt perzsa cicánkkal ma fordult elő 3.-szor, hogy elkezdett vergődni, mintha fuldokolna. első két alkalommal azt gondoltam, hogy lenyelt valamit, lenyúltam a torkába, ezután jobban lett. Bágyadtabb volt, de kis idő után jókedvű lett. Nem találtam a torkában semmi idegen tárgyat, szőr se valószínű, mert rendszeresen fésüljük, a lakásban nincs szét semmi. A roham alatt nagyon vergődik, állkapcsát alig lehet szétfeszíteni, nyelve lóg. Mi okozhatja ezt, milyen vizsgálattal lehet kideríteni az okát? Segítségét köszönöm!
Több betegség, kóros állapot is okozhatja a leírt ijesztő tüneteket. Lehet a cica epilepsziás, egyéb idegrendszeri betegségek is okozhatnak hasonló tüneteket, lehet súlyos szívelégtelenség, de akár májelégtelenség, toxikózisok és sok egyéb betegség is okozhat hasonló tüneteket. Nem tudok egytelen üdvözítő és biztosan eredményre vezető vizsgálatot javasolni. Ilyen esetekben el szokás kezdeni a fizikális vizsgálatokkal, vérvizsgálatokkal a diagnosztikai munkát - majd jönnek a nagyműszeres vizsgálatok, min pl röntgen, ultrahang, EKG, EEG, CT ... Ha időközben talál állatorvosa kóros adatot, akkor tudja szűkíteni a szóbajöhető betegségeket és célzot vizsgálatot tud végezni, esetleg kérni kollégájától.
jelige: blacky
2008-01-26
tisztelt dr úr/nö van egy 9hónapos kutyusom akinél több alkalommal elöfordult hogy ugy csinált mintha fulladozna illetve mint amikor szört vagy valamit ki akkar köhögcsélni a torkárol máshoz nem igazán tudom hasonlitani a tünetét nem tudom hogy beteg e mivel már több állatnál láttam ilyet és nem voltak betegek valyon vigyem orvoshoz vagy ez általába normális köszönöm szépen
Egészen biztosan nem normális az a jelenség, amit leírt. Egészen biztosan betegség tünete. Ez lehet akár felsőlégúti fertőzés (garat-, gége gyulladás), idegentest a légutakban, légcsőszűkület .... és számtalan egyéb kórok, betegség. Részletes állatorvosi vizsgálat során kiderülhet a baj, és a kezelésre is javaslatot tesz állatorvosa. Azaz, igen vigye állatorvoshoz a Blacky-t.
jelige: bandi cica
2008-01-26
Nincs széklete pár napja.Észrevettem hogy a székletmaradványok teljesen elzárták a végbélnyilást.Eltávolitottam,de ettől lehet ilyen nagy baj?Inni és enni sem iszik már.Félek,hogy ez a levél túl késő.Nálunk az állatorvos nem ért ezekhez a pici állatokhoz.Sajnos!
Én is úgy érzem, hogy az oltatlan, bármiféle betegség letörési szakaszában lévő, gyakorlatilag haldokló cicájával kapcsolatosan már elmulasztott sok mindent, és lehet, hogy késő. Honlapunk Tudnivalók rovatában elolvashatja, hogy egy hasonkorú, kijáró macska esetében hányféle oltás ajánlott. Tudja, egy házhoz kimenő állatorvos lehetőségei igen behatároltak. Mint amikor a nagybeteg nagymamához kimegy a háziorvos, sokszor csak annyit tud megállapítani, hogy nagy a baj és kórházi ellátást igényel az eset. Vigye a Bandit egy jól felszerelt kisállatrendelőbe - hátha még meg tudják menteni őt.
jelige: Poti
2008-01-26
Tisztelt Doktor úr, érdeklődnék nekem van három bulldog szukám befedeztettem öket. Fél idösen elkezdett folyni belöle valami barna váladék. De ez mind a hárommal elöfordult, és azota sem lett kölykük. Elvittem orvoshoz és azt monta , hogy lehet méhgyulladássuk van . De azota sem folyt belőlük semmi. Rendesen tüzelnek . Érdeklődnék, hogy mitől fordulhat ez elő.? Érdemes őket még fedeztetni?
Érdemes lenne a szukákat (és esetleg a fedező kan(oka)t) egy alapos általános és szaporodásbiológiai kivizsgálásnak alávetni. csak ezek után derülhet ki, hogy van-e nekik bármi egyéb betegségük esetleg „csak” terméketlenek. Az Állatorvos-tudományi Egyetem, Szülészeti Tanszékén Dr Thuróczy Julianna, vagy Dr Tibold Anikó (478-4100) el tudja végezni a vizsgálatokat.
jelige: Fanta
2008-01-26
üdvözlöm!van egy ír szetter kislány kutyám!nagyon sokat gondolkodom,hogy ivartalanítatsam e vagy sem!interneten,kutyás újságokban szinte csak pozítív dolgokat lehet olvasni,de a tenyésztő(neves és roppant szimpatikus ember)inkább ellene van mintsem mellette.mégpedig azért mert szerinte nagy a vesebetegség esélye és a szőr elsárgul(100%-osan biztosra állítja).az esetleges kóros elváltozások és a szőrszínelváltozások fajtafüggőek?ön szerint van alapja amit a tenyésztőm mond?nem szeretném(legalábbis nem valószínű) a kutyámat pároztatni!előre is köszönöm!és mikor kell elvégezni a műtétet?(a kutyám 10 hetes szóval még van időm meggondolni)
A legjobb amit a kutyájával tehet, az az, hogy első és második tüzelése között kb egyéves korában ivartalanítja. A vesebetegségek vagy a szőr színének elváltozásáról a neves és szimpatikus tenyésztő úr egészen sajátságos és egyéni meggyőződésről tesz tanúbizonyságot. Az ivartalanítás kapcsán az emlődaganatokat, álvemhességet és következményeit, valamint a petefészek és méhelváltozásokat szokták emlegetni az ivartalanítás harcosai - és az elhízási hajlamot, valamint a vizelet retenciós problémákat az ivartalanítás ellenzői. Ez utóbbi esetleges kockázatok sokszorosan alulmúlják az ivartalanítás elmaradása esetén meglévő kockázatokat. Én magam, a többi tenyésztő, az állatorvosok, valamit a nemzetközi és a hazai irodalom nem osztja a tenyésztője nézeteit. Honlapunk Publikációk rovatában talál még hasznos információt a témában.
jelige: vizsla 2.
2008-01-26
Tisztelt Doktor Úr! Nagyon szépen köszönöm a válaszát, megnyugodtam a kutyám is jobban van már, és a kedve is jobb! Nagyon örülök, hogy rátaláltam az interneten a honlapra, és választ kaphatok bizonytalanságomra! Tiszteletre méltó, az elhivatottságuk és türelmük velünk, néha tudatlan gazdikkal szemben! Nagyon jó, hogy létezik ilyen honlap és szolgáltatás! Sok kitartást hozzá! Köszönöm
Köszönjük szépen kedves sorait!
jelige: Jerryke
2008-01-26
Van egy Yorki kutyusom Jerryke7 és fél éves.Nyáron többször vettük észre,hogy amikor nagyon szalad a kertben töbször elesik.De akkor még csak arra gondoltunk,hogy azért mert meghizott(lakótelepről kertes házba költöztünk többet mozgott)Kb.három hete vettük észre,hogy az elsőjobb lábát ha áll nem a mancsára hanem a láb fejére támasztja .Igy ellensúlyozza magát.Kapott szteroid injekciót. Elvittük egy hétre rá egy klinikára mert a bal lábával is ugyanez kezdődött.Ott is kapott szteroid injekciót.Semmit nem tudtak mondani csak azt,hogy valami neurológiai baja van.De az injekció már nem használt.Mozgászavarnehezen állt fel.Van amikor jobb neki van amikor rosszabb.Elvittük egy másik klinikára.Csináltak koponya Ct-t(Mérsékelt szimmetrikus agykamra tágulat)vettek gerincfolyadékot(liquor)ott is csak a kis nyomást találták mint az agyban.De állítólag ettöl ezek a tünetek nem lehetnek.Gerincfestésnél sem találtak semmit.Most kell szednie két hétig szteroidot.Most már kezd a hátsó bal lába is gyengülni.A lábai befelé állnak állandóan szétcsúsznak.Ha kimegyünk a kertbe most is futkos,bár néha elesik és nehézkesen áll fel.Az étvágya is .nagyon jó Teljesen tiszta a tudata.Igazából senki sem tudja mi van vele.7 éves koráig csak akkor látta orvos amikor beoltattuk.Egész életében egészséges kis vasgyúro volt.Mi történt?Ő a mi kis bébink!M?i lesz vele?Mi ez a rohamos romlás és az,hogy egyik nap jobban van másik nap rosszabbul.Mit lehetne vele csinálni,hova lehetne vinni,hogy segítsenek neki?
Én sem tudom megmondani, hogy mi okozza a láthatóan igen gondos diagnosztikai és kezelési munka ellenére a folyamatosan romló, előrehaladó idegrendszeri tüneteket. A CT lelet szerint fennálló agykamra rendellenesség, esetleg daganatos háttérrel, neurotoxikózisokra, a Lyme-kór idegrendszeri formája, esetleg más kórokozó által kiváltott agyvelői-, agyburokgyulladásra tudok csak én is gondolni első körben. Ha kezelőorvosai egyteértenek - lehetséges, hogy az Állatorvos-tudományi Egyetem specialistáit kellene további vizsgálatokra és esetleg kezelésekre kérni.
jelige: Jesse
2008-01-26
Pár éven belül már néhányszor előfordult, hogy a kutyám hirtelen elvesztette koordinációs képességét pár percig szédelgett, nem tudott tájékozódni, egyenesen menni. Elég ijesztő állapot. Mi lehet az oka?
Egyetértek, hogy meglehetősen ijesztő tüneteket produkál a kutya pár éve ... A teljesség igénye nélkül írok néhány okot, ami okozhat hasonló tüneteket: - szívelégtelenség, - idegrendszeri elváltozások, - epilepszia, -májelégtelenség, - hypoglikémia, - hátulsó testfél gyengeség, - lázas negbetegedések ... Minden betegségcsoporton belül még számtalan konkrét betegség okozhatja a koordinációs zavarokat, pl: idegrendszeri elváltozásokon belül lehet agyburokgyulladás, agykamra tágulat, belsőfül gyulladás - tályog, daganat ... Ha valóban meg akarja tudni a tünetek okát, az kizárólag részletes állatorvosi vizsgálatok után lehetséges. 1);
jelige: cica
2008-01-26
Van egy lánycicánk, akit még a nyáron, ha jól emlékszem augusztusban találtunk a kertünkbe bedobva. Az orvos, akinek megmutattuk, 5 hetesre saccolta. Ivartalanítani szeretnénk, be is jelentettem jövő hét kedd estére műtétre, de úgy alakult, hogy nem tud otthon maradni másnap senki sem, a frissen műtött cicát pedig nem merem egyedül hagyni az öt kutyánkkal. Valamelyik nap reggel láttam egy idegen macskát vele, ezért félek, hogy a közeljövőben tüzelni fog, vagy már tüzel is. Mit gondol, elhalaszthatom a műtétet 1-2 héttel, úgy, hogy ne legyen belőle baj, vagy mindenképpen vigyem el a jövő héten? Ez a műtét egy macskát mennyire visel meg?
Könnyen lehet, hogy a fiatal macska első tüzelése megkezdődött és nem kizárt, hogy már párzott és akár vemhesült is a cica. Nem tragédia, ha a petefészkek és esetleg a vemhes méhek eltávolítása egy héttel később történik meg. Egy egészséges, fiatal állat esetében a tervezett ivartalanítási műtét egyike a legkevesebb veszéllyel járó, legkevésbé megterhelő hasüregi beavatkozásoknak. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: kiskutya született
2008-01-26
tegnap este a kistermetu kutyusom ellett, segitettunk is neki, de furcsanak tartom hogy eleg sokszor morog a kiskutyakra, nem ertem miert. gondoltam ra hogy erzi rajtuk az en szagomat, lehet ez a problema, de ram nem morog, engedi hogy megfogjam simogassam a kicsiket. 5 kicsi szuletett, mind egeszsegesnek tunik, kerdesem hogy van valami fontos teednom/tudnivalo? sok forumot olvastam de mindenhol mast irnak...az anyalutyus kap enni, etvagya van, es a vizebe kevertem egy kis kalcium pezsgotablettat.valaszat elore is koszonom, tovabbi jo munkat.
Előfordul, hogy a szuka saját frissen született kölykeire morog, nem szoptatja - olyan is megeshet, hogy kárt tesz bennük, vagy felfalja őket. A teendője most a szinte folyamatos megfigyelés, ha a kölykök nem szopnak, vagy a szuka nem engedi őket szopni - akkor a szuka oldalra fektetése közben a kölyköket sokszor kell a csecsre helyezni. Ha nem megy a dolog, vagy nincs teje a szukának, akkor kutya tejpótló tápszerrel lehet őket mesterségesen felnevelni. Honlapunk Publikációk rovatában még többet olvasgathat a témában. Remélem mind az 5 kölyöknek lesz jó gazdija. Ha a kaland után úgy döntene, hogy a kutyája ivartalanítása következik, azt gondolom azzal tenne a legjobbat mind a kutya mind a saját maguk számára.
jelige: Vándor 3.
2008-01-26
Nagyon köszönöm ismételt válaszát, Igazából nagyon fáradt és éhes volt szegény, ki nam nagyon járt még hosszabb időre, mert mire ki mertem engedni jött a rossz idő és fázott:D, csak amióta dúlnak benne a hormonok kéreckedik ki estére, ez kiruccanás most hosszabbra sikerült. Remélem ha ivartalanítom nem hajtja majd a vére. Köszönöm tanácsait, és tudom nagyon szerencsés az az állat aki Önhöz kerül.
Igen, a herélés legalább a szerelmi ügyek miatti csavargásokat megszűntetné a cica esetében. Igazából csak az utolsó mondata miatt írok újra választ ... - és erre is csak annyit reagálnék, hogy ne ítéljen gyorsan és felületes benyomások alapján, mert csalódások érhetik. O):
jelige: hormonharc 2.
2008-01-26
Köszönöm a válaszát doktor úr, csak még egy lenne: ha szerzett betegség, mitől alakul ki? Csak hogy legalább a másiknál erre tudjak figyelni.
Egyszerű kérdés - de nem lehet olyan egyértelmű választ adni rá, mint pl, hogy: ne vigye a napra a kutyát, vagy ne egyen sok kaukázusi kaviárt. A szerzett pajzsmirigy alulműködésének okai, kórfejlődése nem pontosan ismert. Az tudható, hogy a pajzsmirigy károsító (thyreotoxikus)anyagok szervezetbe jutásával károsodhat a pajzsmirigy szövet. De ezek legtöbbjét nem fogják sem a tápos zsák oldalára írni, és a húsfélék, zöldségfélék, tésztafélék esetében is kérdéses a dolog. A szervezet túlérzékenységi reakciójaként (autoimmun thyroiditis) is kialakulhat a pajzsmirigy gyulladása, majd következményes atrófiája, alulműködése. Hogy mit tehet?! Jó minőségű táplálékkal eteti állatait, minél egészségesebb tisztább környezetben tartja őket, és rendszeresen tartja a kapcsolatot állatorvosával. Ezzel ráadásul nem csak a hypothyreózis ellen tesz, hanem sokkal gyakoribb és akár veszélyesebb betegségek ellen is.
jelige: vérfertőzés
2008-01-25
Tiszteletem! Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e a macskát úgy fedeztetni, hogy az apja a lányával? Okozhat-e ez vérfertőzést? Válaszát előre is köszönöm.
Sajnos lehet - de értelmetlen, és veszélyeket hordoz magában. A közeli rokontenyésztés (mint amilyen pl a szülő-utód tenyésztés is) az örökölhető betegségek, elváltozások megnövekedett esélyét jelentik az utódgenerációban. Ne tervezzen ilyesmit, sőt tegyen ellene. A legokosabb, ha a kandúrt és a lánymacskát is ivartalanítja. Honlapunk Publikációk rovatában még talál hasznos olvasmányokat.
jelige: hormonharc
2008-01-25
Alacsony pajzsmirigyhormon szintet mutattak ki a kutyámnál, ezért kapja is az állatoknak szánt gyógyszert (a humán ugyanis nem hatott). Az új vérvizsgálat kimutatta: a hormonszint a normális tartományba emelkedett. Azért szeretném tudni, hogy vajon örök életében szednie kell-e a gyógyszert, vagy nem? Ha igen, lehet-e csökkenteni idővel az adagot, vagy tudok-e tenni valami mást is az egészsége érdekében? Örökölhető-e ez a betegség? Vagyis: fedeztethetem-e őt úgy, hogy egészséges kölykök jöjjenek a világra? Köszönöm segítésgüket!
Valószínüleg egész életében szednie kell a gyógyszert, rendszeres, 3-4 havi kontrol vizsgálat mellett. A hypothyreózisok nagyobb része szerzett betegség, az öröklött hypothyreózisok kölyökkorban jelentkeznek. Ennek ellenére ha nem kifejezetten tenyésztési céllal vásárolt, tenyészkutyáról van szó, akkor a fedeztetésése nem indokolt, sokkal inkább a kutya ivartalanítása ajánlott.
jelige: fürdető
2008-01-25
Van egy fürdető szer, a neostomosan. Tavaly amikor vettem, az volt ráírva hogy célállat:kutya, macska. Most ismét vettem / ampullás kiszerelésben / és célállatnak csak kutya van ráírva. Hatóanyaga: transzmix 0,25g és tetrametrin 0,025g. Ezek szerint már macska nem kezelhető vele?Változott ez? Van egy másik fürdetőszer a neocidol, amit régebben lehetett lóra, kutyára is használni. Aztán hirtelen megváltozott a leírása, és kutyára, lóra tilos azóta, holott az összetétele ugyanaz maradt. A neostomosánnal is ez lehet?
Mindkét szer esetében az a helyzet, hogy nem a kiszerelése, hatóanyaga változott meg, hanem a szerek forgalombahozatalának megújításakor a gyártók más felhasználási területeket jelöltek meg, és csak ezekre az állatfajokra kértek engedélyt. Mindkét szer esetében tehát ugyanakkora kockázatokkal és várható eredményességgel használhatja őket. Meg kell jegyeznem, hogy ezen ampullás szereknek az ára ugyan igen kedvező - kutya és macska külső parazitáinak a kezelésére és megelőzésére azonban jóval hatékonyabb, kevésbé veszélyes és hosszantartó hatású szerek (persze drágábbak) állnak a rendelkezésre.
jelige: happyke
2008-01-25
tisztelt dr úr/nő tegnap elvittem a 9hónapos kutyusom az orvoshoz mivel napok ota fájlalta a láb fejét külsöleg nem látszot rajta sérülés az orvos szerint elvan törve kapot szúrit napi 3*5csepp fájdalom csillapitott kell neki adni +1szem lavet calcium tablettát nem tudom hogy ennyi kezelés elég e /röntgent nem csinált/ az orvos azt mondta gipszelni nem kell mivel kölyök kutya igy magátol össze forr a törés 1hét múlva kell controllra vissza menni nem tudom hogy ennyi kezelés elég e válaszukat köszönöm
A csonttörés alapos gyanúját akár a kutya fizikális vizsgálatával is meg lehet állapítani - de ezzel a módszerrel csak a teljes törések, elmozdult illetve elmozdítható csontvégekkel járó eseteit lehet diagnosztikzálni. Ezeket az eseteket viszont nem elég gyógyszerrel kezelni, ezeket operálni vagy rögzíteni szokás. Ha nem teljes, hanem ún inkomplett töréssel állunk szemben, azt viszont röntgenfelvételen lehet látni. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy elegendő a leírt gyógyszeres kezelés. Az 1 hetes kontrol vizsgálat eredménye igen fontos lesz. Azon dől el, hogy kell-e módosítani a kezelésen.
jelige: védeni -?
2008-01-25
Mostanában nagyon sok kutya, cica lesz daganatos beteg.Régebben ilyen nem volt ennyire nagymértékben. Mi lehet az oka? Vannak akik szerint a természetellenes táplálástól / tápok, konzervek, a bennük lévő olyan anyagokkal, amelyek nem jók az állatoknak, /természetes tartásmóddal ezekkel nem találkozik a szervezetük.Mit lehetne tenni, hogy szeretett kis állatkáink minél tovább éljenek, és főleg hogy egészségesen?
Úgy gondolja ?! Nekem is van olyan érzésem, hogy egyre több daganatos kutyát, macskát, papagájt, rágcsálót ... látok és kezelek - de igazán nem vagyok benne biztos, hogy mi az oka. Lehet, hogy igaza van és a nagyjából ugyanakkora kisállatpopulációban egyre gyakoribb ez a betegség. És lehet, hogy nincs igaza, mert pl az egyre több hozzám kerülő beteg azért van, mert: 1.) A tulajdonosok egyre többet foglalkoznak kedvenceikkel és ma már ha észreveszik a daganatos betegséget, akkor állatorvoshoz viszik az állatukat. 2.) Lehet, hogy a tulajdonosok és állatorvosok egyre többet tudnak és hallanak a nagyműszeres vizsgálatokról, a kezelhető (operálható, sugarazható, kemoterápiával kezelhető) daganatokról és ezért kerül hozzánk egyre több és több ilyen beteg állat. 3.) Lehet, hogy a javuló életfeltételek mellett az emberekhez hasonlóan a kutyák, macskák átlagéletkora is egyre magasabb - és ez okozza a daganatos betegsgek egyre magasabb számát. Számtalan egyéb oka is lehet érzéseinknek -merthogy ezek csak érzések - és ahogyan én nem rendelkezem megbízható adatokkal, úgy Ön sem rendelkezhet. Mindezek ellenére tennivalóink vannak bőven. A kutyák fiatalkori ivartalanításával, megfelelő tartásával és takarmányozásával rendszeres állatorvosi ellenőrzésével már igen sokat lehet tenni a megelőzés és a korai felismerés érdekében. Honlapunkon az Alapítvány és Publikációk fejezetekben még sokat olvashat ebben a témában.
jelige: Vándor 2.
2008-01-25
Nagyon köszönöm válaszát! A macska szerencsére ma reggelre két nap után hazajött. Szép napot, és további sikeres gyógyítást!
Örülök, hogy megkerült a tekergő! Ha semmi jelét nem látja balesetnek, betegségnek, kimerültségnek, éhezésnek - akkor annak van a legnagyobb esélye, hogy a közelben befogadták a szegény kóbor cicát és csak mostanában engedték ki, vagy szökött meg. Ilyen módon kialakulhatnak „többgazdás” macsekok is - sokszor a macskagazdák tudta nélkül is több helyen eszik/iszik/éjszakázik a macska. Ha látjasérülés/betegség jeleit, akkor vigye el állatorvoshoz a Vándort.

<< <  308 / 428 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.08.27
Augusztus 25.-én eltűnt a XXII. ker. VII.utca 14. szám alól 2 éves LUCY nevű nőstény Westi kutyánk, az esti órákban. Nyakörv nincs rajta, hallgat a nevére, játékos, rövid a szőre a hátán. Bárki, aki tud róla bármilyen információt kérem segítsen! Kérem hívjon fel a +36304978825 telefonszámon, a megtalálónak természetesen jutalmat is felajánlanék!
2015.08.21
3-4 hónapos kiscicák gazdit keresnek! Ajándékba játszó egeret, illetve Royal Canin babytápot is adok ( ezt vettük nekik:) Nagyon kezesek, dorombolósak. Elérhetőségem: 06-20-484-4646
2015.07.23
Elveszett,keresem Yorkshire Terrier szuka kutyusunkat,chip még sajnos nincs benne,10 napos kölykei vannak,kérem,a becsületes megtalálót aki megtalálta és bevitte a Budafoki állatkórházba,jelentkezzen! 70/434-7875 Köszönöm!