Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: bűzmirigy
2008-01-03
Tiszetelt Doktor Úr! 16 éves kutyusunknak kb 1 hónapja gond van a bűzmirigyiével. Erősen szaglott és minimális barnás váladék ürült belőle. elvittük az állatorvoshoz ott kiűrítették. Három hét múlva megint előjöttek a tünetek.Most már hígabb váladék folyik belőle, elvittük újból az orvoshoz aki azt mondta, hogy az nem baj ha ürül mert nincs eltömödve.Megint ürített rajta,de még mindig érzem az egyik oldalom akis golyócskát és továbbra is ürül belőle a bűzös váladék.a doki azt mondta, hoyg gyakran nem szabad űríteni, mert akkor magától egyátalán nem fog ürülni később.Mi baja lehet? Mit tehetünk vele? Nem szánkázik, nem hullik a szőre, nem rágja magát, csak őt is zavarja , hogy büdös. Eddig nem volt semmi gond vele. Válaszát előre is köszönöm!
A bűzmirigy idült gyulladása és daganatos elváltozása is okozhat hasonló állandósiló problémát. A műtéti megoldást is érdemes lenne átgondolni állatorvosával - a kutya kora önmagában nem lehet akadálya ennek a megoldásnak sem - de létezik helyi ill szisztémás gyógyszeres kezelése is a problémának. A kutya részletes vizsgálatával eldönthető lenne, hogy mit érdemes választani ebben az esetben. Jelezze állatorvosának, hogy nem oldódott meg a probléma. 1);
jelige: Morfeusz
2008-01-03
Van egy 4 hónapos ragdoll cicám. Az a probléma vele, hogy nagyon harapós. Szinte minden reggel felugrik az ágyra, és harapdál. Ha elhúzom a kezem, akkor elkezd rá vadászni, ha nem, akkor is harap. Teljes erővel, még a feje is beleremeg. Ha bedugom a kezem a takaró alá, akkor harapja az orrom, az állam vagy a szemhéjam, végső megoldásként elkezdi cibálni a hajam. Néha éjszaka is előfordul, de pl. ha telefonálok, vagy a távirányítót a kezembe veszem, azonnal támad. Egyébként nagyon játékos cica, rengeteget játszunk vele. Van cicaháza is, ahol kedvére ugrándozhat, mindenfelé cicajátékok, és játszik is velük. Hogyan lehetne leszoktatni a harapásról? Volt már, hogy kicsuktuk a szobából, de addig ugrált, míg kinyitotta az ajtót. Köszönettel: Barbi
Gyakori jelenség, hogy a kölyök macska, kutya játék közben eldurvul, akár sérüléseket okoz a gazdinak. Nincs rá tabletta, sem egyéb állatorvosi megoldás - csak a türelem, és következetesség. Ha minden családtag minden egyes adandó alkalommal egyértelműen értésére adja a macskának, hogy nem tűri a durvaságot, akkor jó eséllyel véget vethetnek az agressziónak. Ha nem megy a dolog akkor néhány hónap múlva a korai kasztráció és feromon hatóanyagtartalmú párologtató ill spray (Feliway) segíthet.
jelige: doil73
2008-01-03
doktor úr! yorki 6 napos kölykök közül az egyik nagyon gyengén szopik súlya csökken mig többiek szépen gyarapszik.vettem tejpotlót neki,az akérdésem :súlya 11dkg mennyit ml-t adjak és eebből ml -ről hány óránként adjak?(2óránként vagy 4óránként?)sajna nem találkoztam állatorvossal aki megmondaná telefonálni nem tudok mert nem hallok jól,és a tejpotló nincs leirva mennyit adjak?én tegnap óta 2ml-t adtam egyelőre 3óránként.várom mielőbbi választ.köszönöm.
Többféle kutya tejpótló tápszer létezik, az adagolásuk eltér egymástól - de mindegyiknek a csomagolásán, vagy használati utasításán fel vannak tüntetve a beoldási adatok és adagolási tanácsok. A kiskutyát elegendő, ha 4 óránként eteti. Meg kell mondjam, hogy sokkal fontosabbnak tartanám azt tisztázni, hogy mi lehet a kiskutya baja. Egy sereg veleszületett és szerzett betegség, kóros állapot állhat a háttérben, így csak remélni merem, hogy az a legnagyobb problémája, hogy hány ml-t adjon a kölyöknek a tejpótló tápszerből.
jelige: salamon
2008-01-03
Belga juhászkutyám kan, 11 éves, alapevetően nyugodt természetű, ritkán ugat, nem ijedős!!! Szilveszterre orvostól kaptunk 4 tabletta Sedalin Forte-t, mert rendkivül izgatott állapotba szokott kerülni a durrogtatások miatt, folyamatosan rohangál, és megállás nélkül, vadul ugat, morog. A 4 tablettát ugy adtuk be, hogy először kettőt, majd 1 óra múlva még kettőt mert semmi hatása nem volt. A kutya ugyanolyan izgatott maradt, rohangált, ugat. Félelem nem látszik rajta, csak hihetetlen nagy izgatottság. Szeretném tudni, mit gondolnak arról, h ebben az esetben egy 30 kg-os, alapvetően nyugodt és egészséges, kiegyensúlyozott kutyának elég-e a 4 db Sedalin Forte? A kutyát egyéb esetben nem lehet megijeszteni, állja a lövést (kiképzésre is jártunk vele), nem fél semmilyen élőlénytől, tárgytól. A durrogást ki nem állhatja, szeretnénk lenyugtatni, mert a lakásba behallatszó durrogás ugyanúgy felizgatja, nem tudjuk megóvni tőle. Azt gondoltuk 4 tabletta már több is mint sok... Mit gondolnak Önök? Jövőre mit tegyünk? Idén már nem marad más, mint kibirnunk. Kutyának is, nekünk is. Nagy köszönettel!
A 2 tabletta is bőven elegendő kellett volna, hogy legyen a 30kg-os kutya részére. A szájon át adott acepromazidról azt kell tudni, hogy 30-60 erc alatt alakul(hat) ki a hatása, ami majd 8-12 órán keresztül tart. Ha a kutya alapvetően izgatott volt a szer beadásakor, akkor előfordul, hogy elmarad a hatás. Ráadásul hiába növeljük a szer mennyiségét, ettől önmagában nem várható hatás (nem dózis hatásfüggő). Szerencsére a szer kevéssé toxikus. Hogy jövőre mit lehet tenni?! Említeni lehetne állatorvosának, hogy a Salamonnak nem hat a Sedalin tabletta. Lesz más ötlete akár szájon át adható nyugtató szer, akár nyugtató hatású feromontartalmú szer, akár a kettő kombinációjának a kipróbálásával.
jelige: Rambo 2.
2007-12-31
Kedves Doktor Úr! Köszönjük véleményét, tanácsait és kedves bíztatását! Rambo jobban lett, már a kertben szaladgál és úgy ugat mint régen. Kitartásunkhoz nagyban hozzájárultak pozitív kisugárzású sorai. Mégegyszer nagyon köszönjük és az alkalomhoz illően nagyon boldog Új esztendőt kívánunk Önnek és kedves Hozzátartozóinak. Rambo és gazdái
Köszönöm és viszont kívánom kedves jókívánságaikat! Önökkel együtt örülök én is és gratulálok kitartásukhoz és a kezelőorvosuk bravúrjához! Meg kell mondjam, hogy az előző levelükben leírt súlyos tüneteket olvasva a legrosszabbtól tartottam ...
jelige: jigoku
2007-12-31
Tisztelt Doktor Úr! 5 hónapos leonbergi kiskutyám van. Olyan másfél hónappal ezelőtt 1héten keresztül elég erős hasmenése volt, ami úgy a második naptól véres volt. Ekkor egy teljes napot koplaltattam, és elmúlt. Most ismét előjött neki. Kihívtam hozzá az állatorvost, azt mondta, hogy be van dagadva a kutyus hasában az étel, kapott paraffinolajat, ismét koplaltattam, majd 1 napig rendben volt a széklete (kicsit folyékonyabb volt a kelleténél, de nem volt véres). Aztán 1 nap után most ismét hasmenése van, ami véres is. És még mindezek mellett a vacsoráját ma egy az egyben kihányta. (nem volt mellette vér) A kutyának jó a kedve, nincs felpuffadva, eszik is rendesen. (naponta 3-szor: reggeli: royal canin, ebéd:eukanuba, vacsi:általában főtt húsok kis zöldséggel (kivéve burgonya), rizssel/tésztával. Holnap ismét koplaltatni fogom... Kérdésem az lenne, hogy mitől lehet véres a széklete, és nagyon kérem csak azt ne válaszolja, hogy ez nagyon sok minden lehet. És hogy mit tudnék tenni gyógyulása érdekében, ill. hogyan lehetne megelőzni. (Ha esetleg tudna ajánlani egy weboldalt, ahol kimondottan kutyabetegségek tüneteinek leírása van, nagyon megköszönném. (angol és német weboldal is jó)) Előre is nagyon köszönöm!
Weboldalak ezreit találhatja néhány kulcsszó beütögetésével - én mégis azt tanácsolom, hogy ne böjtöltesse a szerencsétlen kölyköt, akit egyébként helyesen táplál, hanem részletesen vizsgáltassa ki egy felszerelt állatorvosi rendelőben, ahol vér-, és bélsérvizsgálat mellett esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokat is elvégeznek és kiderítik, hogy a szóbajöhető sok tucat lehetséges betegség közül mi(k) okozzák kutyája tüneteit. Ha lesz diagnózis, lesz megfelelő ajánlható kezelés is egészen biztosan.
jelige: szeretem a kutyámat
2007-12-31
nekem az a panaszom hogy most kaptuk a kiskutyát és aszt monták ogy amióta megszületwett kint alutt viszont nekem mindig sír lehte ogy azért mert más helyen van?és hogy lehet beleszoktatni a kutyaólba?válaszát előre is köszönöm
Még ha a szerencsétlen kölyök eddig át is vészelte a kinnti körülményeket pl azért, mert vele volt az anyja és a testvérei is, vagy esetleg jobban szigetelt ólja volt, vagy megfelelően etették (?) - akkor is fázhat és szenvedhet a mostani fagyos időszakban. Mi lenne, ha esetleg beengedné mégis fűtött körülmények közé?! Ha valóban szereti a kutyáját ez nem jelenthet problémát. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában még sok hasznos tudnivalót olvashat a helyes kutyatartásról.
jelige: popej
2007-12-31
Nyolc honapos lány szoba cicánk van. Szeretném megkérdezni hogy milyen időközönként fürdessem? Féltem és nemszertnék neki rosszat, ugyanakkor tisztaságot és ápoltságot nagyon szertem. Várom mielőbbi válaszát.
Ha a cica nem beteg, nem szennyeződött el a szőre (és nem készül kiállításra) és egyébként tiszta környezetben van , önmagát ápolja - nos akkor nem kell fürdetni egyáltalán. Remélem még időben megkapta mielőbbi válaszomat ... O):
jelige: Mancs
2007-12-31
1,5 éves német juhász kutyánk szívbeteg. Vízhajtót és szívgyógyszert szed. A hasa állandóan feltelik folyadékkal,amit az orvos lecsapol de ujra feltelik./most már egyre gyakrabban, legutóbb 2 nap alatt/ Azt szeretném kérdezni, hogy a doktor Úr tud-e valamilyen más megoldást javasolni? Esetleg a folyadékot le lehet csapolni házilag kanül beültetésével, és milyen gyakran lehet ?/egészségügyi végzettségem van meg tudnám meg tudnám oldani./ A vér vizsgálat szerint a veséje és a mája még jó. A légzése nehezitett, étvégytalan, kedvtelen és sokat iszik. Ezek a tünetek a folyadék lecsapolásával megszünnek. Mit lehet tenni?
Persze, hogy lehet otthon is házilag hasüreget csapolni - meg későnbb majd boncolni is, miért is ne?! Amennyiben már diagnosztizálták a szívelégetlenséget (mellkasi röntgenfelvételen megnagyobbodott lekerekedett szívárnyék ?, EKG?, szívultrahang?) akkor biztosan arra is van elképzelés, hogy mennyire súlyosfokú a szívelégetlenség, és mi is okozza pontosan (billenytűelégtelenség, foramen ovale perzistens, szívizomgyulladás ??? ...). A szívgyógyszer és vízhajtók ellenére állandóan és egyre gyorsabban újratermelődő hasüregi szabadfolyadék azt jelzi, hogy a szívelégtelenséget nem sikerül kompenzálni - ebben az esetben meg lehetne kísérleni más gyógyszert, vagy magasabb dózisban alkalmazni - vagy esetleg nem szívelégtelenség okozza a tüneteket. Ha a felsorolt vizsgálatok nem történtek meg, akkor valójában csak feltételezhető, hogy a hasüregi folyadék képződésének az oka szívelégtelenség. Kérdésére válaszolva a legkevésbé azt tanácsolnám, hogy otthon csapolgassa a kutya hasüregét. Még akkor sem ajánlom, ha egyébként egy humán kórház sokat tapasztalt műtőse, vagy esetleg orvosához van szerencsém. Ez egy más szakma, mi állatorvosok sem kezelgetjük otthon a családtagjainkat. A szerencsés megoldás az lehetne, ha a Mancs tüneteinek kiderülhetne a pontos oka. Ha van pontos diagnózis, csak akkor lehet az esélyeit megítélni és a kezelés mikéntjéről gondolodni. Jelezze állatorvosának, hogy a Mancs rosszabbul van és, ha mindketten úgy gondolják kérjék specialista segítségét. Tudom, hogy a közeledő Szilveszter nem erősíti a Mancs esélyeit - de igazi esélyt csak a pontos diagnózis jelenthet, semmi más.
jelige: szÍv
2007-12-31
panasza:féléves kismacska,korához képest kis méretű(feltehetőleg koraszülött)szapora szívdobogása van.Kérdésem hogy mitől lehet a tachicardia.Mit lehet tenni a cicával?!
Tudja a tachycardia mindösszesen annyit jelent, ahogyan magyarul is írta: szapora szívverés. Mennyit is számolt egy perc alatt?! Merthogy én arról sem vagyok meggyőződve, hogy valóban tachycard a macska. Egy féléves, oltatlan macska esetében egyébként kisebb testméretet és valódi tachycardiát számtalan veleszületett és szerzett betegség, elváltozás okozhat. Írok kettőt a lehetséges számtalan közül - veleszületett szívhiba (mondjuk foramen ovale perzistens) és szerzett vírusos fertőzés (mondjuk panleukopénia) - ami bőven okozhat csököttséget és szapora szívverést. A feltételezett koraszülöttség, ha ezt komolyan vesszük, gyakorlatilag minden betegségre fogékonyabbá teszi a macskákat, kutyákat és embereket, úgyhogy ezzel a feltételezéssel sem jutunk messzire. Hogy mit lehet tenni? Erre a kérdésre a cica részletes kivizsgálása után lehet válaszolni. Az azonban még egy lakásban tartott macska esetében is alapvető lenne, hogy a védőoltásait és a parazitamentesítését megoldjuk. Utána érdemes a jóval ritkább kardiológiai eseteket számbavenni. A cicák védőoltásairól honlapunk Tudnivalók rovatában bővebben is olvashat.
jelige: Csocsó
2007-12-31
két napja kedvtelen,nem nagyon eszik.Fülét,farkát behuzva közlekedik,olyan bizonytalan.
Beteg. Nincs jól. A leírt áltakános tünetekből ennyit lehet megállapítani. Még jó, hogy nem kérdezte mi a baja - merthogy gyakorlatilag az összes létező betegséget fel kellene sorolnom, illetve hogy miként lehet meggyógyítani - mert az pedig a betegségtől függ. Részletes állatorvosi vizgsálattal kideríthető a Csocsó baja és az is, hogy miként lehet kezelni.
jelige: Cincúr
2007-12-31
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 8 hónapos kiscicám, akinél FIP-et állapítottak meg. Az általános állapota nagyon jó, étvágya is jó. Külföldi szaklapokban olvastam, hogy van olyan eset mikor sikeresen alkalmaztak ilyen betegségben interferon kezelést. Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e esély ilyen kezelésre, illetve van-e esélye a kezelésnek javulást hozni! Köszönettel: Cincúr
Miért mit írt az internetes oldal, vagy szakcikk?! Van esély, vagy nincs esély??? Egyáltalán melyik interferont alkalmazták, melyik kutatócsoport és mekkora beteglétszámon? Milyen eredményekről számolnak be? Ha megadja a pontos hivatkozást szívesen elolvasom és megírom a véleményemet erről - sőt szívesen árajánlatot is beszerzek az egy cica kezelésével kapcsolatos költségekről és akár a leírt protokol alapján megkísérelhetjük a Cincúr kezelését is. Nagyon meg lennék lepve, ha az egy cica teljes kezelési költsége (bármelyik interferon + kiegészítő kezelések, intenzív ápolás + laborköltségek ..) nem néhány százezer forintos költség lenne. Meg kell mondjam, hogy a fatális vírusos betegségek, de a legtöbb végzetes daganatos kór kezelésére is számtalan „futó” kísérlet, kipróbálás zajlik a világon és itthon is - sőt egyes táplálékkiegészítőket, készítményeket a gyártó és néhány a holdudvarába tartozó klinkikus humán és veteriner vonalon is megoldásként ajánlja. Én magam egynéhány alkalommal használtam interferonokat, interleukinokat diagnosztikai és terápiás kísérletekben is. Mindkét gyógyszer (vegyület) csoport jónéhány változatban létezik a placcon - de mindegyikükre általánosan elmondható, hogy igen toxikus anyagok. Használatuk során igen vékony mezsgyén kell elmennie a klinikusnak ahhoz, hogy valóban használhasson és ne ártson a betegének. A konkrét kérdéseire tehát a válasz mindenképpen az, hogy igen van esély.
jelige: fekély
2007-12-31
Tisztelt Doktor Úr! Macskánk farkának a tövében duzzanat jelent meg, majd a területen kihullott a szőre, befeketedett, váladékozott, egy sokáig fennálló nyílt seb keletkezett, ami csak 1-2 hónap múltán gyógyult be.Most farkán kezd újból visszanőni a szőr, de a pofáján most ugyanez a folyamat megismétlődni, és terjedni látszik.Most fején nyílt seb-szerü váladékozó 50 Ft-os érme nagyságú csupasz rózsszín bőrterület van. Mellette látszik egy másik duzzanat, melyen kezd ritkulni a szőr, alatta pedig kezd feketedni a bőr.Tanácstalanok vagyunk.
Pedig nem kéne ... Részletes állatorvosi vizsgálattal (vérvizsgálatok, vírustesztek, citológiai vizsgálat esetleg képalkotók ...) lehetne kideríteni, hogy mi okozza a leírt tüneteket. A szóbajöhető betegségek száma több tucat - az ellenállóképességet csökkentő vírusos betegségek sokszor állnak a hátterében hasonló tüneteknek. De bőven belefér számtalan parazitás, baktérium és gomba okozta fertőzés, csakúgy mint az allergiás megbetegedések és akár endokrin betegség is állhat a háttérben. Részletes vizsgálatok nélkül nem fog menni.
jelige: lilike
2007-12-31
Tisztelt Doktor úr/nő A problémám az lenne hogy nem tudom megállapítani hogy a kiskutyám vemhes-e és ebben szeretném kérni a segítségét. Ha minden igaz akkor ma van a 38. napja. A cicje kicsit meg van duzzadva de ez elötti tüzelésénél ez szintén megvolt és akkor nem lettek kiskutyák. A tejnek mikor kellene megindulnia mert még semmi. A hasának már nölni kellene? Tudna tanácsot adni hogy mi alapján tudnám megállapítani biztosra a vemhességet. Nagyon szépen köszönöm.
Egyetlen mód szerint lehet minden kétséget kizáróan megállapítani a Lilike vemhességét - ha jó ultrahang készülékkel rendelkező szaporodásbiológiai területen jártas állatorvos megvizsgálja őt. Sem a hasterime növekedése, sem pedig az emlőmirigyek megnagyobboidása, kitejelése nem biztos jele a vemhességnek - hiszen a hasterime növekedhet számtalan betegség miatt is (pl gennyes méhgyulladás) és a tejmirigyek is nőhetnek illetve akár tejelhetnek is pl álanyaság esetén. Szóval, ha biztosat akar, akkor vigye állatorvoshoz a kutyát. Annál is inkább, mert, hanem kívánt a vemhesség, akkor ő még mindig meg tudja operálni a kutyát, vagy el tudja vetéltetni. Ha nem lesz vizsgálat, akkor a 63. nap körül kiderül, hogy vemhes-e a kutya.
jelige: Goldi
2007-12-29
Tisztelt Doktor Úr! Lassan 7 éves lesz kutyusom. Egy éves koráig lakásban élt,a ligetbe jártunk vele. Észrevettem a fütyijén mindig egy kis sárgás genny szerü váladékot,olykor a kövön is lett egy egy kis folt. akkor megnézettem egy orvossal,átmosta fertőtlenitővel,azt mondta valami gombás fertőzés és a kutyus nem tisztítja magát rendesen. Továbbiakban javasolta otthonra is betadinos vattával tisztítani. Sajnos a tünet nem szünt meg véglegesen,látható problémát nem okoz ,de aggódom,hogy az öregedéssel esetleg komolyabb baj forrása lehet. Azóta kertes házban él,kint és bent egyaránt tartózkodik,igazi családtag. Szeretném,ha sokáig élne,ezért szeretnék mindent megtenni ami ezt hosszabbítja /megmentette a gyerekem életét 3 éve/mindent megérdemel! Hallottam, hogy a maszírozás a ktyáknak is jót tesz,igaz ez? én naponta maszírozom ,gerincét végtagjait. Igaz e,hogy a jól tartott nyugodt lékörben élő kutyusok élettartama hosszabb? Köszönettel Ildikó
A nyugodt légkör, sok szeretet és kielégítő tartásmód, egészségügyi körülmények minden állat (és ember) esetében esély a hosszú és egészséges életre. A masszírozás, szeretgetés is egészen biztosan jót tesz a kutyáknak is. A kutya tasakjából (időnként?) ürülő gennyes váladékozás valószínűleg megérdemelne egy részletes kivizsgálást. A pénisz és a tasak gyulladása nemritkán a húgycső-, hólyag-, here és mellekhere-, illetve a prosztata betegségeivel van összefüggésben. Ha itt is felmerül ezeknek a szerveknek az érintettsége, akkor nem kizárt, hogy komolyabb kezelésre, beavatkozásra is szükség van.
jelige: Aramisz
2007-12-29
Van egy 5 éves német dogunk,nagyon sovány, étvágya van, féreg hajtott kapott,de nincsen benne, de mozgékony.Mi lehet a baja?
Ezerféle dolog lehet a háttérben. Ha kölyökkora óta satnya, fejletlen - akkor nem kizárt, hogy veleszületett betegsége, hibája van. Semmit nem tudok a táplálásáról, akár alultáplált is lehet a kutya. Ha az előzőeket ki tudják zárni, akkor pedig egy sereg szerzett betegség állhat a háttérben, ami kielégítő étvágy (és mozgékonyság) mellett a kutya kondícióromlását okozhatja. A kérdésükre kizárólag a kutya részletes kivizsgálása adhatja meg a választ.
jelige: Dundi
2007-12-29
Van két yorkim, egy lány és egy fiú. Az lenne a problémám, hogy nem vagyok benne biztos, hogy tüzel a szukám. Ha tüzelne, ez lenne a 3. neki, az első rejtett tüzelés volt, a másodiknál vérzett, most pedig meg van neki duzzadva már pár napja, de semmi vérzés sincs. A kanomat érdekli, próbálkozik is nála (a lány hagyja magát), de nem jön össze nekik. Próbáltam segíteni nekik, mert a lány nagyobb a fiúnál, gondoltam hátha nem éri fel, de amikor ott vagyok akkor nem próbálkozik. Az előző tüzelésnél segítség nélkül többször is befedezte, ezért nem értem miért nem sikerül neki (sajnos akkor nem lettek kiskutyák).
Már az is kivizsgálást érdemelne, hogy az előző tüzelés és párzások alkalmával miért nem vemhesült a szuka. Lehet, hogy a szuka terméketlen, lehet, hogy a kan - és az sem kizárt, hogy mindkettő. A mostani alkalomnál is több minden elképzelhető. Lehet, hogy 1.) csak a szuka ciklusában nem jött még el az idő a párzásra 2.) lehet, hogy a szuka nem is tüzel, hanem mondjuk beteg (ciszták, gennyes méhgyulladás ...) és lehet, hogy a kis kan beteg (elveszítette a párzóképességét). Összefoglalva a kialakult helyzetet, azt kell mondjam, hogy bőven itt lenne az ideje a „leendő tenyészállatok” részletes kivizsgálásának.
jelige: Jessy
2007-12-29
Tisztelt Doktor Úr! 8 éves spániel kutyám rossz leheletével van gond. A fogköveit megműtettük, azt gondolva ettől lehet a probléma, ami most is fennáll. Elősször arra gondoltam, hogy talán cukorbeteg. A szája szélénél érezhető egy gennyes folyamat. A kutyanyál kiváló fertőtlenítő- mondja az orvos, a hintőporozást ajánlotta, melyet a kutya nem enged. Próbálkoztam, hyperol tablettával fecskendezni a száját, de sajnos lenyeli. Mi a teendő?
Egyértelműen a kutya további vizsgálata a teendő. Vérvizsgálatokkal, a szájüregben található képlet (fekély?, gyulladás?, daganat?) citológiai vizsgálatával és egyéb kiegészítő vizsgálatokkal lehet és kell továbblépni. Akár igaz is lehet a megérzése, az sem kizárt, hogy a kutya cukorbeteg - ez is kiderülhetne a vérvizsgálatból. A hyperolos tabletta ill oldatának a lenyelése komoly gondokat okozhat a Jessynek, ezzel hagyjanak fel.
jelige: Dolly
2007-12-29
Tisztelt doktor úr! Van egy 5 hónapos német juhász kutyánk, már 4 napja hány. Volt kinn az állat orvos kapott 3 féle injekciót, de sajnos a hányása nem múlik. Iszik sokat, de a diétás rizst, párizsit kihánnya szóval mindent! Dec 24.-én evett sok kocsonya csontot, nem tudom attól beteg lehet-e? Mit tegyünk? Van remény a gyógyulásra? A válaszát elöre is köszönöm. Ui: Minden oltása meg van!
A sok kocsonyacsonttól lehet 4 napja hányni, ugyanis a sok kocsonyacsont a bélben elakadhat és a bélsár mozgása teljesen megállhat a belekben. Fontos lenne azt is tudni, hogy volt-e ezidő alatt bélsárürítés. Ha nem volt, akkor lehet, hogy nagy a baj. A 4 napja kialakult állapot igen hosszú idő, az sem kizárt, hogy a fiatal kutya már igen rossz általános állapotban van. Mivel az otthoni kezelés nem hoz eredményt, valószínűleg felszerelt rendelőben (vérvételek, röntgenfelvételek) történő ellátásra (átmosás, esetleg műtét) van szükség. Vigyék a kutyát jól felszerelt kisállatrendelőbe, ott még meg lehet menteni őt.
jelige: ugatás
2007-12-29
Tisztelt Doktor úr, Kutyánk állandó ugatása miatt szeretnénk kipróbálni a kutyaugatásgátló nyakörvet. Körülbelül 40-45 kilós a kutyánk. Mivel utcáról befogadott kutyus, csak az állatorvos véleményére hagyatkozhatunk, aki szerint valamilyen malamut fajta lehet. Rejt ez a nyakörv bármilyen veszélyt magában a kutyára nézve? Milyen hosszú ideig lehet egyhuzamban a kutyán tartani? Félő lehet hogy leszedi a nyakáról a mancsával? Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Az „ugatásgátló” nyakörv működéséről annyit kell tudni, hogy a nyakméret, hirtelen mozgásaitól (pl ugatás, nyelés, apportírozás, játszás ..) egy kellemetlen ingert közvetít a kutya felé. Ez azt is jelenti, hogy nem lehet a nap 24 órájában a kutyán - hanem csak abban az időszakban, amikor a kutya fegyelmezése, „elhallgattatása” szükséges. A hosszantartó, nem kellően körültekintő használatával a kutya viselkedési zavarait idézhetjük elő. Előfordulhat, hogy megpróbálja leszedni a nyakáról, és az is előfordulhat, hogy sikerül neki. Ezt többféleképpen megpróbálhatják megakadályozni pl.: a felhelyezés után rövid ideig felügyelik a kutyát és amennyiben próbálkozik, akkor leszidják, megakadályozzák. Vagy az ugatásgátló nyakörv mellé még nyakra helyezhető gallért is tesznek.
jelige: doil73
2007-12-29
Tisztelt Doktor úr! 2napja ellett meg yorki kutyánk 6 alom van és ellenöriztem mind a hat lepény kijött rendben,mostis váladékozik olyan zöldes szinű ez még normális??egyébként nem büzős. mire kell figyelni hogy biztos legyek benne. érdemes adni neki laktoherb gyógyteát?mennyit adjak belőle?napi hányszor javasolt?és kapja mindennap 1 tabletta kálciumot,ezt meddig kell adni?szoptatás vége felé?előre köszönöm a válaszért.
Gratulálok a szaporulathoz. Az ellés után a méh „átváltozása” azaz involúciója hetekig (4-6 hét) tart. Ebben az időszakban a csökkenő mennyiségű zöld színű váladék ürülését lehet megfigyelni. Ha a váladék nem bűzös, a kutya nem lázas - akkor ez normális jelenség. A laktoherb teát akár ivóvíz helyett is adhatja a kutyának huzamosan, a szoptatás időszakában. Kistestű kutyákban a kalcium pótlást az elléstől 1-2 hétig érdemes adni a kálcium hiányos tetánia megelőzése érdekében. Honlapunk Publikációk rovatában még több hasznos vonatkozó irodalmat olvashat.
jelige: csöppke
2007-12-28
Van egy 6 éve yorkshire terrier kutyusom, akinek sajnos már a 3. alom kutyája pusztul el. A kölykök látszólag életképesen jönnek a világra, de van amelyik elpusztul rögtön, s akad olyan amelyik él 1 napig, de tovább nem. A magzatburkot rögtön eltávolítom róluk, az anyjuk is gondoskodó. Azelőtt gyönyörű almokat nevelt. most azt is kipróbáltuk a helyi dokival, hogy fialás előtt antibiotikummal kezelte az anyát, de ez sem használt. mi lehet a gond?
A szülés előtt adott antibiotikumos kezelés módszerével nem értek egyet, ennek legalább annyi veszélyét érzem, mint esetleges előnyét. Azt gondolom, hogy a kolléga minden korábbi esetben ajánlotta az elhullott kölykök boncolását, a hozzá kapcsolódó kiegészítő vizsgálatokkal és a szuka részletes kivizsgálásával együtt. Ezek hiányában csak vaktában lehet tippelgetni pl herpesz-vírusos fertőzöttség (?). Ha a fennt említett vizsgálatok mind megtörténtek és mindezek ellenére nincs egyértelmű oka a kölyökelhullásoknak - akkor érdemes lenne felvenni a kapcsolatot az Állatorvos-tudományi Egyetem Szülészeti Tanszékével.
jelige: kullancs
2007-12-28
1 éves jack russel kiskutyám kullancsfertőzést kapott amit az orvos injekcióval kezelt(bőr alá).3 hét múlva pingpong labda nagyságú helye lett Hogy tudnám ezt kezelni?
A kullancs kutyákban 3 féle betegséget (babeziózis, Lyme-kór, vírusos agyvelő gyulladás)is terjeszt. Ezek közül a babeziózis kezelésére használt gyógyszer igen sok esetben okoz steril gyulladásokat, folyadékgyülemeket. Viszont ez az egyetlen gyógyszer, ami a betegség kórokozóját elpusztítja és ezzel a kutya életét megmenti. A kialakult duzzanat ugyan fájdalmas és pláne egy érzékeny yorki igen rosszul viseli a kialakult helyzetet, de legtöbb esetben ezt a betegséget huzamosabb ideig kell kezelni. A kialakult duzzanatot lehet helyileg és szisztémás módszerekkel is kezelni ezt beszélje meg állatorvosával. Annál is inkább ez a tanácsom, mert még abban sem lehetek biztos, hogy a kutyát babéziózis ellen kezeli a kolléga és nem mondjuk Lyme-kórral.
jelige: herceg
2007-12-28
Másfél éves yorkink meghalt. Nem értem!? Mivelmindig lepisilte a paplant. néha a párnánkat ezért éjszaka kizártam a hálónkból.Reggel ötkor anyósom látta ,hogy hátrafelé megy a kutya,feltette a puffra, hátrafelé leesett nem magasról, de akkor már nem reagált az egyébként kifejezetten vadóc, hiperaktív, ugatós kutyusunk .elment pár métert majd összeesett. Elvittük orvoshoz aki alig vizsgálta meg,azt mondta,hogy gerincsérv.beadott három injekciót.Húsz perc múlva óriási görcsbe mervedve hang nélkül, majd elernyedve ötöt lélegzett majd elhunyt kutyusunk. Mi volt a baja? Nem tudom feldolgozni a halálát.
Egyetlen módja van, hogy kiderülhessen a kutya halálának az oka - ez pedig a boncolás és a hozzá kapcsolódó kiegészítő vizsgálatok. Ha ez bármi okból kizárt, akkor csak találgathatunk a sok tucat lehetséges veleszületett és szerzett betegség és kóros állapot között. Sajnálom a történteket.
jelige: Mexi
2007-12-28
Tisztelt Doktor úr! 9 éves németjuhászomnak rövid időn belül két hátsó lába igen gyengévé vált, olyan, mintha alig tudná megtartani vele magát. Kocsiba való felugrásnál segíteni kell neki, hogy a hátsóját fel tudja húzni. Az állatorvosunk szerint idegrendszeri problémája lehet, valószínű, hogy a gerincével nincs minden rendben. Ön mit gondol róla? Előre is köszönöm válaszát.
Azt gondolom a történetről, hogy hátulsó testfél gyengeséget sok tucat betegség, kóros állapot okozhat pl csípőízületi diszplázia, cauda equina syndróma, hasüregi- medencei szervek térfoglaló folyamatai (kő, tályog, hyperplázia, daganat ..). Ráadásul ezek a betegségek sokszor együttesen jelentkeznek pl prosztata megnagyobbodás + csípőízületi dysplázia, vagy hólyagkő + gerincmeszesedés ... Ezt a sokféle kórképet kizárólag részletes vizsgálatokkal (vérvételek, vizeletvizsgálat, röntgenek, ultrahang ...) lehetséges elkülöníteni. Ha ezek megtörténtek, akkor lehet a kezelés lehetőségeit latolgatni. Nem ijesztgetni szeretném azzal a kéréssel, hogy olvassa el az eggyel korábban, „Rambo” jeligére írt válaszomat - ami egy 9 éves, kezdetben „csak” hátulsó testfél gyengeséget mutató német juhász kan ügyében született ... Sajnos ilyen súlyos állapotok is kialakulhatnak egy öregedő kutyában.

<< <  308 / 418 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.05.11
2015.05.06.án 9.30 körül kiszökött vagy kilopták 1222 Budapest Szepesi utca ès Kisfaludy utca sarkán található kertes házbòl a 3 èves lány yorkimat! Kókusz nèvre hallgat, 1 kg 90 dkg, ezüst cser,meg van nyirva, copfos, chippes, oltott, kètoldali lágyèkisèrves ès álvemhes, így gyógyszeres kezelèsre szorul! A fiù yorkim ès az egèsz család lelkibeteg lett, nagyon várjuk haza! A megtaláló magas jutalomban rèszesül! Ha tud róla valamit, hívjon: Baloghnè Gál Viktória 0630-686-59-81
2015.04.06
Elveszett Olga cicánk! Kb. 6-7 napja csavargott el a Rózsakert utcából! Fekete-fehér foltos, ivartalanított 2 éves nagylány, nyakában piros nyakörv! Kis gazdái és a környékbeli gyerekek nagyon-nagyon várják vissza! Ha valaki látta vagy befogadta kérjük jelentkezzen! Kondorosi Szilvia: 06-30/63-817-63 ( szilvia@iec.hu ) OLGA! GYEREK HAZA, NAGYON VÁRUNK!
2015.03.06
Még mindig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!