Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

IDŐSKORI SZŰRÉS


Mikor kezdenek öregedni?

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb testű egy kutya, annál tovább tart a növekedése, viszont annál hamarabb kezd öregedni is. 
Macskáknál nincs ilyen nagy különbség a méretük alapján. A lakásban élő macskák, kutyák kétszer annyi ideig élhetnek, mint kizárólag szabadban tartott társaik. Emellett az ivartalanítás is jó pár évvel megnövelheti az élettartamot.

Többet szeretne tudni? Kattintson IDE!

 

Az állatorvos válaszol

jelige: Snapszy
2007-09-19
A kutyusom 1,5 éves már egy hónapja kezelik, de nem tudunk semmit. Mikor előszőr vittük a dokihoz vért kellett neki adni, mert nagyon rossz állapotban volt. Autóimmun hemolitikus anémiát állapítottak meg. Kapott szteroidot és immungyengítőt és 1,5 hét után jobban lett. Most kb. 2 hete, hogy abbahagytuk az immungyengítőt és a szteroidból is gyengébbet kap. Az állapota megint romlott, még nem kritikus. Most vesznek tőle csontvelő mintát, mert nem tudják, hogy mi miatt nem tud regenerálódni rendesen. Azt sem értik, hogy hova lesz belőle a vér. Szerintem leokémiás, ha igazam van lehet még valamit tenni?
Miért mondja, hogy nem tudnak semmit?! Az autoimmun hemolitikus anémia elég pontos diagnózisnak tűnik ... A leírt kezelésekre történő reagálás, majd visszaesés is meglehetős gyakorisággal előfordul ebben a betegségben emberben és kutyában egyaránt. A csontvelői mintavétel is azt mutatja, hogy állatorvosai mindent megtesznek a Snapszy-ért. Sajnos nem egyszerű megbetegedésről van szó, egy torokgyulladás diagnózisával és sikeres kezelésével már biztosan végeztek volna. A leukémiának többféle típusa van - ezeket a vér hematológiai vizsgálatával már diagnosztizálták volna állatorvosai - és egy részük kemoterápiás kezeléssel hosszú ideig tünetmentes állapotban tarthatóak. Ha kérdései, kétségei vannak a legjobban teszi, ha ezeket megosztja állatorvosával. Biztos vagyok benne, hogy amennyiben mindketten szükségét érzik, akkor specialista segítségét is kérik a Snapszy érdekében.
jelige: Muki
2007-09-19
A kutyusom 2 hónapos kora óta beteg,most 11 hónapos,voltam vele állatorvosnál többször is.Több tízezreket ott hagytam már,de semmi eredménye!Az állatorvos szerint valamire allergiás,de nem tudjuk mire!Kapott gyógyszert,amíg kapta addig nem volt vele baj,de miután nem kapta kiújultak tünetek!Tiszta seb és állandóan vakarózik!Antiallergén kutyatápot etetek vele,de nem vettem észre javulást!Előre is köszönöm a segítséget!
Hát, igen ... Egy francia bulldog kölyök ára meghaladja a 100 eFt-ot, rendszeres tartási és állatorvosi költségei egészséges kölyök esetében is néhány tízezer forint havonta, és ráadásul a fajta sokszor terhelt betegségekkel. Az állatorvosnál hagyott több tízezer forintból azért jónéhány dolog kiderülhetett. A kölyök bőrtüneteit sok tucat veleszületett és szerzett kórok, betegség kiválthatja - ezek egy részét bizonyosan sikerült kizárni. Sajnos biztosan maradt még elegendő ... Ember és kutya esetében is sokszor hónapok alatt sikerül egy-egy bőrtgyógyászati betegség pontos okát megtalálni. Ráadásul a bőrgyógyászati tünetek hátterében nem ritkán egyéb (pl endokrin)szervek betegségei állnak. Ezért a diagnózis sokszor ismételt vérvizsgálatokkal, hormonmeghatározásokkal, allergiatesztekkel, bőrkaparék mintavétellel és egyéb diagnosztikai módszerekkel sikerülhet. Az egész procedúra türelmet, fáradtságot és pénzt igénylő procedúra. Ha állatorvosukkal együtt úgy érzik, hoghy specialista segíztsége szükséges, keressék a kapcsolatot az Állatorvos-tudományi Egyetem bőrgyógyászati szakrendelésével (Dr. Tarpataki Noémi, 478-4100).
jelige: ciccanat
2007-09-19
Cicám 6 éves kislány. Néhány napja furcsa hangot adva erősen liheg fújtat, mintha köhögne. Naponta egyszer kétszer csinálja. Észrevettem, hogy a szájszaga is büdös lett. A kedve és étvágya változatlan, de mégis aggódunk miatta. Mi lehet az oka?
A 6 éves oltatlan cica tüneteit több tucat betegség, kórok kiválthatja. A köhögés egyioke a leggyakoribb tüneteknek emberben, állatban egyaránt és a szákszag is számtalan okból lehet. Részletes állatorvosi vizsgálat, benne vérvizsgálatok, esetleg nyaki-, mellkasi röntgen segíthet a diagnózis kiderítésében és ezek után lehetne beszélni a megoldásról.
jelige: német juhász
2007-09-19
Tisztelt doktor úr! A kutyánk egy 13 éves kan német juhász, az az évek óta visszatérő probléma vele, hogy a hátsó lábait reggelente húzza, illetve nem mindig tudja koordinálni teljes mértékben a mozgását, pl.nehezen tud ”fordulni”, a probléma sajnos nem pusztán ennyi, hanem az ,hogy a hát felső részét, a farok feletti részt, és mostmár sajnos a combját is kimarja, a szőrt a csupasz bőrig kiszedi.Többször voltunk vele orvosnál, de igazából nem tudott segiteni, először ételallergiára gyanakodtunk, de hiába vontuk meg tőle a húst (csirkét), továbbra is ette magát, bolhaallergia nem lehet mert frontline-t használunk, most arra gondolunk hogy lehet hogy az izületi kopás miatt miatt érez fájdalmat és ezért nyalogatja-eszi ki magát. Fájdalomcsillapitót és artro-norm tablettát kapott, meg műtéti gallért vettünk neki, hogy mechanikusan akadályozzuk meg a szőrkiszedést.Még azt is észrevettem hogy a szőre bizonyos helyeken nagyon korpás és néhány helyen kikopott illetve megritkult(ott is ahol egyébként nem rágta). A bőre egyébként nem gennyes vagy sebes , a kiszedett részen 1-2 alatt pörk képződik és leesik, majd nagyon lassan kinő a szőr.A kérdésem:az izületek kopásával összefüggésben lehet-e az, hogy a kutya kieszi a szőrét, vagy ez valamilyen külön bőrbetegség és hogyan kezeljem? Igazából egy orvoshoz hordjuk évek óta, de nem tudtuk a problémát megoldani, csak valamilyen injekciót kap attól néhény hétig jól van, majd ismételten kieszi magát. Az étvágya elfogadható és nem kedvetlen.
A 13 éves németjuhász már idős állat. Az ízületi betegségek mellett szinte bizonyosan egyéb kórokok is fennállnak. Ezek lehetnek pl prosztata betegségek, bűzmirigy elváltozások, máj-, vese-, szívelégtelenség és szinte bármely szerv rosszindulatú elváltozása sem zárható ki. A gyengülő állaton a parazitákon kívül is sok egyéb ok vélthat ki bőrgyulladást, viszketegséget. Érdemes lenne részletes állatorvosi vizsgálattal a rengeteg lehetséges kórok közül kideríteni, hogy mi okozhat tüneteket és ez alapján segíteni az öregfiúnak élete utolsó felében.
jelige: Szemnetegség 2.
2007-09-19
Szembetegség”jeligére irtam Önnek egy cicáról szeretném megköszönni a szakmai segítségét,valamint még azt szeretném megkérdezni,hogy Ön azt irta ,hogy ez lehet egy megfázásból eredő betegség és valóban a cicám(Mimóza) tüsszög.Ön mit javasolna megfázásra?
Antibiotikumot, gyulladáscsökkentő szert és valószínűleg szemcseppet is. Részletes vizsgálat után állatorvosi vényre kapható szereket.
jelige: folti
2007-09-19
5 hónapos kandúr házi cicusom 3,5 kg. ez normális? mennyi ilyen korban az átlagsúly?jó húsban van, egyáltalán nem hályas, inkább izmos. tejet és vizet kap, és 90 %-ban a legjobb minőségű száraz tápot (royal canin). napi 2X van széklete. ez nem sok? körülbelül mekkora lesz a súlya, ha felnő?
A kifejlett kandúr házimacskák testtömege 4 - 8 kg között lehet egészséges esetben is. A Folti a nagyobbak közé fog tartozni. Igyekezzen, hogy hájas továbbra se legyen és ebben az esetben szép egészséges, nagydarab cicája lesz.
jelige: Cili
2007-09-19
Tudom, látatlanban nem könnyű bármit is mondani. Volt egy 10 éves cicánk. Ma reggel el lett altatva. 1 hete nagyon beteg volt. Kedvetlen, étvágytalan, bágyadt volt, hányt és látszott,h ogy fájdalmai vannak. Állatorvosunk két napja injekciót adott neki, mondván, hogy erős gyomorrontása lehet.Nem javult, sőt, sírt, nem ivott, nem pisilt, alig mozgott, elbújt. Ma visszavittük, azt mondták, hogy lehetne vizsgálgatni sok pénzért tovább, de mindhármuk diagnózisa az volt, hogy a veséje felmondta a szolgálatot, innen nagy valószínűséggel nincs visszatérés. Nem akartuk, hogy szenvedjen továbbra is, így elengdtük. Ön szerint jól tettük?Szegény Mamám vívódik, hogy kellett volna még időt adnia neki...az ő cicája volt, máskülönben egyedül él. Tudom, már mindegy, de olyan nagyon hirtelen jött.
Ez speciel az az eset, amit látatlanban is igen könnyű megítélni. A cicának nem időt kellett volna adni, hanem vizsgálatokkal kellett volna felmérni az esélyeit. A 10 éves cica tüneteiből nem lehet(ett) kitalálni, hogy mi a baja. Nagyjából 10 ezer forint körüli összegből (fizikális vizsgálat, vévizsgálat és ultrahang v. röntgen) nagyjából el lehetett volna indulni a diagnózis felé, fel lehetett volna mérni a Cili esélyeit és a kezelés lehetőségeit lehetett volna mérlegelni. Ha vizsgálat nélkül döntöttekl a sorsáról, akkor őedig még mindig megvolt a lehetőség a boncolásra, esetleg szövettani vizsgálatra (4-8 ezer forint). Így derülhetett volna ki utólag, hogy mi történt a Cilivel. Mostanra a vívódás és az adatok nélküli merengés maradt.
jelige: pajzsmirigy
2007-09-19
Mexikoban elek kint es Cane Corsokat tenyesztek. A pajzsmirigymukodesi problemaval 2 evvel ezelott talalkoztam egy szukankkal kapcsolatban aki 3 even keresztul sosem lett vemhes, amikor is egy amerikai tenyeszto azt javasolta, nezessem meg a koleszterin a T3 es a T4 szintjet.A koleszterin szintje jo volt de a T4 nagyon alacsony ( az ertekhatar: 12.5 - 50 pmol/liter ) 15 volt,azt mondtak, hogy hypothyreosisban szenved, nagyon alacsony ahhoz, hogy vemhes maradjon.Kaptam ra gyogyszert ami megegyezik az otthoni Thyro Tab 0.8 mg. osszetetelevel. Egy hettel a tuzeles elott kaptam meg az eredmenyeket, es elkezdtem 1.5 (1.2mg/nap) tablettaval naponta.Vemhes lett, vegig szedte a tablettat a vemhesseg es a szoptatasi ido alatt.Ez utan ket honappal ujra megnezettem a T4 es a koleszterin szintjet, mert azt mondtak, hogy sokszor beall magatol es nem kell mar gyogyszert szednie. Alacsonyabb volt mint elotte ( 3 ) , igy 2 tablettat javasoltak naponta. Ez 2 honapja tortent.Egy hete megint elvegeztettem a T4 es koleszterol tesztet es a T4 :28 a koleszterol : 8.9 ( ertekhatar 2.85-7.76 mml/l) all, de a gyogyszert szednie kell, talan elete vegeig. A szuka kutya 50kg, 4.5 eves .Azt hallottam, hogy a meleg eghajlaton elo masztif szeru kutyaknal ez a problema nagyon gyakori. Szeretnek egy par kerdest feltenni, ha lennenek olyan kedvesek es valaszolnanak nekem: 1. Mennyire jellemzo betegseg ez a cane corsonal? 2. a napi ket tabletta (0.8mg) a sullyahoz es korahoz kepest elegendo vagy sok? 3. mennyibe kerul a ThyroTab 0.8mg tabletta otthon? 4. Argentinaban mar 2 honapos korban megcsinaljak a T4 tesztet, mert azt mondjak, hogy kihat a fejlodesre.Mennyire fontos ezt mar kiskorban megnezetni ill. orvosolni? 5. Genetikailag orokitheti a kolykeiben?Mert meghagytunk egy szukat az alombol, aki most 7 honapos, jol fejlodik.De esetleg javasolt megnezetni a pajzsmirigymukodeset? 6. Hogyan fojtassam a gyogyszeres kezeleset ennek a szukanak?Mennyi idonkent nezessem meg es az eredmenytol fuggetlenul kell e csokkentenem ill. novelnem a napi adagjat? 7. A koleszterol szintje nem magas? Amikor a tesztet csinaltak 30 napos vemhes volt, nem tudom ez mennyire befolyasolja? 8. kanoknal is elofordulhat ez a betegseg?
A pajzsmirigy, mint a hormont termelő szervek általában alul vagy túl működhet. A pajzsmirigyek központi irányítását a hypohysis látja el a TSH nevű hormon termelésén eresztül. A pajzsmirigyek thyroxint (T4) termelnek, amely molekulák első sorban a májban alakulnak át biológiailag aktív formává - T3-á. A hormon termelés mennyisége a kortól, a napszaktól és a szaporodásbiológiai állapottól egyaránt függ. Mivel a pajzsmirigy működés az anyagcsere folyamatok befolyásolásával gyakorlatilag minden szervre hatással van, a funkciózavar súlyosságától függően jelentkeznek a klinikai tünetek is. A tenyésztők észlelik valóban leghamarabb a probléma megjelenését, mivel az ivari ciklus felborulása egy nem-tenyésztő tulajdonos számára esetleg nem annyira nyilvánvaló. Ettől függetlenül számos más probléma is társul a funkciózavar kialakulásához pl. testsúly változás, keringési rendellenességek, emésztési problémák stb. A pajzsmirigy hormonok termelődésében a jódnak kulcs szerepe van. A T betű utáni szám a jód atomok számát jelenti a molekulában pl. a T4-ben 4 db van. Ezt a jód mennyiséget alap helyzetben az élőlények a környezetből a táplálékkal és az ivóvízzel veszik magukhoz. A Föld egyes területei azonban jódhiányos területek, mint pl. a Kárpát-medence, az USA egyes területei. Közép-Amerikáról nincs közvetlen információm. Azt a mexikói közegészségügyi honlapokon és csatornákon át biztos meg lehet tudni, vajon az Önök lakóhelye ilyen terület-e. Ha igen, akkor megelőzésként akár jód tartalmú táplálék kiegészítést lehet adni a még nem megbetegedett egyedeknek. Ahogy korábban írtam, hypo- és hyperthyreosis egyaránt előfordulhat. Kutyában a hypothyreosis valóban gyakrabban jelentkezik, de a hyperthyreosis lehetőségét sem lehet kizárni. Mivel a pajzsmirigy alapvetően az anyagcserét befolyásolja, valóban az összkoleszterin és a triglicerid értékek eltérése gyanút keltő lehet, azonban a diagnózis felállításához nem elég, hiszen más betegségek is befolyásolhatják az értékét. A normál ingadozások miatt egyetelen alap hormon meghatározásból nem illik diagnózist felállítani, mert akár hyperthyreosisnak (túlműködés) is lehet olyan fázisa, mikor a keringő T4 mennyisége a fiziológiai határérték alatti. A T3 mérése a túl szűk élettani határértékek miatt nem túl gyakorlatias, de amikor májfunkció zavar is fennáll, lehet diagnosztikai értéke, hiszen ahogy fennt már említettem, a biológiailag aktív forma kialakulása gátolt és így akár magasabb T4 érték mellett sem érjük el a kívánt hatást. Kérdéseire az alábbiakat tudom válaszolni: 1. Vannak fajták, melyekben gyakrabban jelentkezik a pajzsmirigy működészavar. Ilyenek pl. a puli, a rövidebb orrú, robosztusabb fajták mint pl. a különböző bulldogok. Ez utóbbiak közé a cane corso is besorolható. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden egyed biztosan megbetegszik, ill. más fajtáknál nem jelentkezik a probléma, de ezekben a fajtákban gyakrabban lehet vele találkozni. 2. A ThyroTab alap adagolása 0,1mg/4,5 ttkg volt (Ma már nem lehet Magyarországon ezt a készítmény kapni. A helyette használt állatorvosi készítmény adagolása más!! Az embergyógyászati készítmények pedig nem alkalmasak a hypothyreosis kezelésére!) Ennek alapján az Ön által alkalmazott adag egy kb 70 kilós kutya napi adagja. Megfontolást igényel ez a mennyiség, mert a túladagolás is szövődményeket idézhet elő. 3.Mint írtam, a készítmény nincs az európai piacon. Az USA-ban Soloxin néven beszerezhető. Magyarországon a Forthyron tablettát használjuk, kiszereléstől függően kb 12000 forintos áron. 4.Amennyiben a T4 teszten azt érti, hogy a két hónapos kutyában megmérik az alap T4 koncentrációt, akkor annak önmagában sok értelme nincsen. A hypothyreosis kialakulásának hátterében valóban állhat autoimmun thyroiditis (autoimmun pajzsmirigy gyulladás), ami kb 1 éves korig jelentkezik, de csak tünetek esetén kell ezt vizsgálni. A fiatal állatok szervezetének működése amúgy sem állítható párhuzamba a felnőttével, éppúgy, mint létezik gyermek és felnőtt endokrinológia az embergyógyászatban is. 5.Embergyógyászatban egyes pajzsmirigy daganatok esetében igazolták az örökletességet. Állatgyógyászatban ilyen adatok nem állnak rendelkezésünkre. Az viszont biztos, hogy a nőivarú egyedekben gyakrabban jelentkezik pajzsmirigy betegség, mivel a nemi ciklus hormonális ingadozásai jobban bafolyásolják a működést. Egy tartási helyen tartott anya-lánya esetén gyakrabban jelentkezik a probléma, de itt a hajlam és a tartási körülmények (környezet szennyezés) együttes hatásáról beszélhetünk, mert a más helyen tartott egyedekben nem jelenik meg a probléma. 6. Az általunk alkalmazott vizsgálati protokoll a T4, összkoleszterin, triglicerid meghatározás mellett a májfunkció vizsgálatára, TSH (speciálisan kutya TSH) meghatározásra és pajzsmirigy szcintigráfiás vizsgálatra támaszkodik. Így elkerülhető a letörési szakban lévő hyperthyreosis, a struma és a pajzsmirigy daganatok félrediagnosztizálása. Soha nem végzünk hormon vizsgálatot a tüzelés és a vemhesség, szoptatás alatt, mert ezek az állapotok mind befolyásolják a mérés eredményét. A mostani eredmények alapján a T4 megfelelőnek tűnik, de a méréskor a gyógyszerrel bekerült T4-et mérik vissza, viszont a magas koleszterin a biológiai hatás elégtelenségére utalna, de a vemhesség miatt nem lehet elbírálni. 7. A pajzsmirigy működést mindig a várható vemhesség előtt kell beállítani, a vemhesség alatt nem kell változtatni. A szoptatás után célszerű újra ellenőrizni. 8. Kanoknál is előfordul, spermaminőség romlás és általános tünetek jelentkeznek.
jelige: szembetegség
2007-09-18
Érdeklődni szeretnék,hogy a cicámnak a szemzugától kifelé hártya kezdett növekedniMi a teendő?
Minden kutyának és macsskának a belső szemzugában létezik a 3. szemhéjként ill pislogó hártyaként nevezett képlet. Ennek előesése valóban jelenthet elsődleges szembetegséget pl kötőhártyagyulladást, de szinte bármilyen lázzal, kiszáradással is járó kórképben előfordul a jelenség. Csak részletes állatorvosi vizsgálattudja eldönteni, hogy az oltatlan kölyöknek vírusos macskanátha, vagy esetleg egyéb megbetegedése van-e és miként kell gyógyítani.
jelige: zsani0818
2007-09-18
Van egy 10 hetes szuka chow-chow kiskutyám, aki elég harciassá vált az utóbbi időben,nekünk jön,erősen harap ez eddig nem volt jellemző rá finom játszott és nem durván. Azt szeretném megtudni,hogy erről hogyan lehetne leszoktatni, vagy, hogy mivel lehetne ezen finomítani?
Bizony a kölyök fejlődik, erősödik és harapása egyre komolyabbá válik. A teendő az lehet, hogy nem a kezünket, lábunkat , hanem rongyot, fadarabot dugunk a szájába - és következetesen, egyértelműen leszoktatjuk arról, hogy a gazdit, vagy a családtagokat rágja, harapdálja a kuty. Ez történhet a kölyök meglegyintésével, megrázásával, de főleg a harapdálás lehetőségének elkerülésével. Fontos, hogy a család minden tagja egyformán viszonyuljon a leszoktatáshoz, mert a kutya nehezebben érti meg, hogy van akit lehet és van akit nem lehet.
jelige: Mézes
2007-09-18
Van egy keverék kiskutyám és az a problémám vele, hogy néhány napja savat hány. Egyébként jó kedvű, eszik is, de amikor lemegyünk sétálni egyből elkezd füvet enni és utána kihányja. Ez is belefér még a ”normális hányás” kategóriába?
Újabban már nem beszélünk „normális hányásról”. A kutya és a macska élettani és kórélettani okokból viszonylag könnyen hány. Ez azt is jelenti, hogy enyhe, akár kezelés nélkül is gyógyuló betegségek, kóros állapotok ill nagyon sok betegség kezdeti stádiumában szinte egyedüli tünetként hányhat a kutya. A lehetséges okok száma leírhatatlanul sok. A teendő a kölyök részletes állatorvosi kivizsgálása és szükség szerinti kezelése.
jelige: Néró
2007-09-17
Egy 2-3 éves németjuhász kutyánk van, mindig ugyanarra a helyre vizel, ez a hely az utcai kapu zsanérja. és a tuja fák. A zsanér már kezd eltörni, tönkremegy a kapu. a tuja kiszárad. Érdeklődnék, hogy lehet a kutyát leszoktatni , hogy oda járjon vizelni? Kertes házban lakom.
Szinte sehogy. A jelzett telekpontok a kutya territóriumának fontos részeit képezik - ezt jelölgeti a domináns kanként viselkedő kutya. Két dologgal lehetne próbálkozni. A legtöbb nagyobb pet-shopban lehet vásárolni kutya távoltartó spray-t. Ezzel fújja le a jelzett területeket és hátha lesz valami hatása. Az esetek kisebb részében szokott működni a dolog. Veszélye, hogy a kutya más területeket kezd jelölgetni ... A másik lehetőség az az, hogy kiherélteti a kutyát. Az esetek egy részében a herélt kutya territoriális magatartása is megváltozik és kevésbé jelölget. Egyik megoldás sem nyújt 100%-osan garantálható eredményt.
jelige: tanácstalan
2007-09-17
Szuka kutyánk első alom kölykét eddig minden gond nélkül nevelte, de 3 hetes koruk után egyre kevesebbet foglalkozik velük, csak a szoptatásnál tölt velük egy kis időt, és legutőbb az egyik kistkutyát csúnyán megmarta, mikor az evés közben közeledett felé. Utána nagyon bűnbánóan viselkedett és néhány óráig a kölykök közelében maradt. Szerintem ez nem normális viselkedés-e. Kérem adjon tanácsot.
Elsőként azt kell tisztázni, hogy a megváltozott viselkedés hátterében nincs-e betegség, kóros állapot. Majdnem biztos, hogy van. A leírt jelenség oka legnagyobb valószínűség szerint elapasztás (bármilyen egyéb betegségtől lehet) vagy emlőgyulladás miatti fájdalmas szoptatás miatt alakul ki. Állatorvosi vizsgálat tudja kideríteni, hogy mi lehet a jelenség hátterében és miként kell megoldani.
jelige: segítség!
2007-09-17
A kutyám keverék, 14 éves, kissé elhízott, és az emeletre is nehezen jön fel. Gondolom a kora és a súlya miatt. Vizelettartási problémái vannak, hiába viszem le sétálni 2óránként, akkoris bepisil. Éjszaka 4szer is bepisilt. Nagyon aggódom, mert nagyon szeretem a kutyát, és tudom, hogy öreg..... Kérdezem, hogy kaphat-e a kutya katétert, és ha igen, ez a beavatkozás mennyibe kerül. Illetve mi lehet a megoldás, esetleg gyógyszeresen lehet-e kezelni.
Ivartalanított szukáról van szó? Sokat is iszik a kutya? Előtte melegen ajánlott lenne részletesen kivizsgálni a kutyát, amiben vérvizsgálatok, vizeletvizsgálat esetleg ultrahangos vizsgálat, netán EKG is beletartozik. Ha valóban csak idősödik az ivartalanított szuka - és nincs mellette más komolyabb kezelni való betegsége - akkor tablettával történő ösztrogén hormonpótlással az esetek jórésze karbantartható. 1);
jelige: Ruffian
2007-09-17
Pár hónap híján 2 éves collie kan kutyánknak régóta visszatérő tünetei vannak: hasmenés (néha egészen ”vízszerű” széklet), ami sokszor véres, nyálkás, levertség, hányás (ált. csak az előzőleg megevett füvet hányja ki). Klion gyógyszerrel kezeltük állatorvosi tanácsra, ez néha segít, néha nem. Székletvizsgálat és féregtelenítés is volt természetesen. A tünetek ”maguktól” (vagy a Klion hatására, de ez nem biztos..) elmúlnak, a kutya jókedvű lesz, de aztán újból előjönnek. Diétás ennivalót kap (csirkehús, vizben főtt rizzsel, Flatazor táppal) és néha mellé ProBio készítményt. Daganat lehetősége is fennáll? Minden más eshetőség kizártnak tűnik, sajnos...Ha igen, akkor ugye gyógyítható ez?
Írja, hogy volt széklet-, talán még vér- és képalkotó vizsgálat is - de nem írta meg ezek eredményét ... Nem kizárt a daganatos háttér sem, de talán ez a legvalószínűtlenebb a több tucat hasmenéses kórkép közül egy 2 éves kutya esetében. Friss széklet-, vérvizsgálati eredményekkel, esetleg ultrahangos vizsgálattal biztosan közelebb kerülhetnénk a kutya betegségéhez - és esetleg véglegesen orvosolni is lehetne a problémát.
jelige: toffy07
2007-09-17
Pár napja vásároltunk egy angol bulddog 2hónapos lány kiskutyát. Sajnos azt vettük észre, hogy hasi sérve van toffynak. Az lenne a kérdésem, hogy feltétlen meg kell-e műteni vagy az is lehet, hogy magától visszahúzódik? Ha műteni kell, akkor az a jó ha minél hamarabb megműtik, vagy várjak még vele? Később szeretném ha lennének kölykei és ez befolyásolja majd a vemhesség vagy fialás alatt?
A köldöksérv (és egyéb hasfali sérvek) méretétől, a sérvtartalomtól és a sérvtartalom visszahelyezhetőségétől függ elsősorban, hogy a kölyköt sürgősen ajánlott-e megműteni. Meg kell jegyeznem, hogy a köldöksérv az esetleges műtéti korrigáció után is a tenyésztésből való kizárást kell, hogy jelentse - hiszen öröklődő elváltozásról van szó. A leginkább ajánlott megoldás ezekben az esetekben a szuka ivartalanítása és a hasfali sérv korrekciója egyetlen műtét alkalmával.
jelige: Morphy
2007-09-17
Kutyánk 4 napja nagyon furcsa. Csütörtök délután tűnt fel, hogy nagyon kedvetlen az amúgy hihetetlenül nagy energiákkal bíró és játékos 6 hónapos Golden retriverünk. Szájából két oldalról folyt a nyál. Gyorsan elvittük állatorvoshoz, mivel előző nap két kullancsot vettem ki belőle. Az orvos szerint nem kullancs probléma, hanem valamit megevett. pl. békát. Adott neki gyulladáscsökkentőt és antibiotikumot akkor és másnap. Azóta időnként kicsit jobban van, de csak rövid időre. Vasárnap estére hányt és alig vánszorog.
A fiatal Goldi részletes kivizsgálásra szorul, amiben a klinikai vizsgálaton kívül vérvizsgálatok, esetleg röntgen és ultrahang vizsgálat is beletartozik. Értesítse kezelőorvosát a fejleményekről és kérjen mielőbbi időpontot, hogy megszülethessék a végső diagnózis és eredményesen kezeljék a Morphy-t.
jelige: Gömbi
2007-09-17
Egy 13 éves puliról van szó!!!A két első lábát nem tudja mozgatni,így lábra se tud állni,de életvidám,hempereg,sokszor csoválja a farkát és rendesen eszik!!És amikor egy orvos vizsgálta semmijen fájdalmat nem mutatott semmeik lábánál,sehol!!!Ennek elénére a vitamin inekció és a gyógyszerek nem hatottak!!!Minden fennálló lehetőség érdekel!!A válaszát,tanácsát előre is köszönöm!!!
A 11 éves Puli leírása szerint súlyos idegrendszeri tüneteket mutat. Hasonló tüneteket leggyakrabban a nyaki gerincszakasz súlyosfokú degeneratív és rosszindulatú elváltozásai képesek kiváltani - de az agyvelői eredet sem kizárható. Egyetlen fennálló lehetősége van gyakorlatilag. A Gömbi részletes ortopédiai és neurológiai vizsgálata, beleértve a koponya és a nyaki gerincszakasz myelográfiás, CT, vagy MRI vagy SPECT vizsgálatát. Ha sikerült a problémát lokalizálni akkor lehet az esélyeket és a kezelést latolgatni, de tudnia kell, hogy azilyen típusú tünetek mögött sokszor nagyon nehezen kezelhető elváltozások állnak.
jelige: Kapitány
2007-09-17
5 hónapos Havamese kan kiskutyám már 8 kg. érdeklődni szeretnék, hogy ennél a fajnál lehet az átlagosnál nagyobb testű, tömegű kutya, vagy ez már mindenféleképpen tulsulyos? A kutyus mozgékony és egészséges.
A Bichon havanese a fajta leírása szerint: marmagassága 28-32 cm és testtömege 6 kg-nál nem több. Ezt a standard limitet a kölyök már 5 hónapos korára átlépte. Állatorvosi vizsgálat aabból a szempontból mindenképpen ajánlott, hogy eldönthető legyen: 1.) nincs-e hormonális betegség a háttérben (növekedési hormon túltermelődés) 2.) nem kórosan kövér-e a kutya Ha a kutya nem beteg „csak” kinőtt a fajtastandard-ból, akkor teljesértékű és problémamentes hobbykutya lehet.
jelige: Boxer
2007-09-16
2-3 napja nem sokat eszik vagy semit mit adjak neki már mindrn kiprobáltam.Elöre is köszönöm.
Semmit ne adjon neki - és őszintén remélem, hogy még nem próbált ki mindent. Az étvágytalanság olyan általános és gyakori tünet emberen és állaton egyaránt, ami bármelyik (!) betegség, kóros állapot jelenléténél megfigyelhető. A kutya állatorvosi kivizsgálása során derülhet ki, hogy mi a baja a kölyöknek - és az is, hogy miként gyógyítható.
jelige: Hádész
2007-09-16
Oktoberben tölti yorki kutyim az 5.évét.Sajnos rejtett heréjü,az állatorvos azt mondta mindenképp el kell távolitani a heréit.Igaz ez?Igaz hogy utána nyugodtabb is lesz a kutya?Mekkora a mütét kockázata?
Ha nem is mindenképpen kell - de igencsak ajánlatos a hasüregi rejtetten helyeződő herék eltávolítása. Ellenkező esetben a magasabb hőmérsékleten helyeződő herék sajnos jó eséllyel elrákosodnak és ez esetben a már beteg és idősebb állatot kel jóval nagyobb kockázattal operálni. A rejtettheréjűség öröklődő elváltozás, ezért a kutya továbbtenyésztése nem jöhet szóba. A herélt kutyák valóban nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb viselkedést mutatnak, mint kan társaik. Eg yközépkorú, egészséges kutya megtervezett rejtett here műtéte minimális kockázattal jár. A rejtetthere bennthagyásának az egészségügyi kockázata nagyságrendekkel magasabb. A műtéti kockázatok egyébként előzetes állatorvosi kivizsgálással felmérhetőek.
jelige: Pocak 2.
2007-09-16
A tervei a tenysztéssel kapcsolatosan megalapozottak. Sokáig vártam erre a párosításra, hogy minőségi kiskutyát kapjak. Mindenképpen a fajta érdekeit szem előtt tartva szeretném a későbbiekben- ha elérte azt a kort, illetve bizonyított is a kutya, hogy utódai legyenek- akarom őt tenyésztésbe vonni. Nem szándékom a szaporítás felé hajlani. Tegnapi napon voltunk ultrahangon is kicsivel ahol szintén azt láttuk mint amit tapintani lehet. Szerintem Ön rosszul értelmezte, vagy én rosszul mondtam, a bőrén semmit nem látni, viszont tapintani lehet a bőr alatt, ami nem mozog együtt a bőrrel. Ez a forradásszerűség egészen a péájáig érződik. Ilyen dologgal találkozott már?
Már gondolom, hogy az Ön tervei megalapozottak a tenyésztéssel kapcsolatosan. Örülök, hogy tenyésztő és nem kutyaszaporító tette fel a kérdést. Sajnos a honlapunkon sokkal több olyan hobbysta kérdezősködik, aki hirtelen ötlettől vezérelve, vagy a „kutya egészségének védelmében „ pároztatja szukáját. Ezeket mindig igyekszem lebeszélni. Az ön esetében a leírt elváltozás valószínűsíthetően veleszületett, öröklött (és ezért örökíthető) szokatlan összenövése a hasfalnak. Láttam, és tapintottam már hasonló jelenséget fajtatiszta (Foxterrier, és Dalmata) és keverék kölykön is. Amikről én beszélek az a has középvonalában, a szegycsont végétől a medencecsonti tapadásáig a linea alba megvastagodása. A kutya életében gondot nem okoz, az öröklődésmenetét (ismereteim szerint) nem tudjuk - de véleményem szerint a kutya tenyésztése aggályos.
jelige: Vacak
2007-09-16
8hónapos korában toy uszkárunkat jobb hátsó lábbán meg mütötték mert izűleti fej összeroppant a csipöjében nagyon nehezen lábbadozik azóta is ,már 8hete hogy nincs javulás nem áll rá a műtött lábára kontrolon voltunk és azt mondták hogy újbol meg kell műteni mert csont kinővése van és sorvadnak az izmok .Ön szerint létezik ilyen hogy csak úgy oda nő egy csont a lábában, vagy a műtét nem sikerűlt.érdeklődni szeretnék hogy ön szerint van e más lehetőég a műtéten kivűl erre a betegségre.szept 25én lenne a másik műtét nagyon félek hogy ez sem sikerűl mi tévők legyűnk kérem segitsen ha tud .
Sajnos csak általános választ tudok adni. Ahhoz, hogy érdemben meg lehessen válaszolni a kérdését, minimálisan a műtétet megelőző és a mostani röntegfelvételekre lenne szükség. Igen, létezik olyan, hogy törés, vagy műtét után csontszövet szaporodik olyan területeken, ahol nem kellene és gondot okoz. És olyan is létezik, hogy a műtét végeredménye nem az előzetes elvárások szerint alakul, azaz nem sikerül. És léteznek még műtéti szövődmények is - és mindezek nem feltétlenül az operáló (állat)orvos hibájának következményei. Rendellenes csontszaporulat megakadályozására, eltávolítására nincs más szóbajöhető megoldás, mint a műtéti eltávolítás. Kérdéseire igazából csak a kezelőorvosa tud választ adni, vagy ha Ön is és kezelőorvosa is úgy érzi, hogy konzultációra szorulnak, akkor ortopédiában jártas szakember ( www.kisallatortopedia.hu/ )az előzetes leletek birtokában tud segíteni.
jelige: Törpe pinscher
2007-09-16
Van egy egy éves Törpe pinscherem.Augusztus 12-én kezdett tüzelni.Kb. másfél hete vettem észre,hogy duzzadnak a tejmirigyei.Ezzel kapcsolatban lenne két kérdésem: 1)Jövőre szeretném fedeztetni,ha most álvemhes,okozhat-e ez problémát,lehet-e kiskutyája? 2)Van még egy francia bulldog kan kutyám,akit kint és elzárva tartottunk a tüzelés alatt(kb.25 napot) és minden vécézésnél kint voltam a pinscherrel, 99%,hogy nem történt semmi,de annyit hallottam már a kutyák leleményességéről,hogy elbizonytalanodtam.Fizikailag elképzelhető-e,hogy a bulldogom befedezte a kis méretű pinscheremet?
1.) A mostani álvemhessége (ami, ha jól értem nincs kezelve) okozhat olyan következményeket ami a fiatal szuka egészségkárosodását, akár terméketlenségét is okozhatja. 2.) Egy francia bulldog kan és törpe pinscher kutya sikeres párosodásának nincs elméleti akadálya. 3.) A kutyát érdemes lenne kivizsgáltatni, hogy valóban álvemhes, vagy vemhes-e. Ha „csak” álvemhes, az egy betegség, amit kezelni érdemes. És legfőképpen azt kell mérlegelni, hogy elméletben és gyakorlatban is felkészült kutyatenyésztők akarunk-e lenni, vagy az egész ötlet nem is olyan megalapozott.
jelige: Pipacs
2007-09-16
Másfél éves tacskó- palotapincsi keverék kutyámnak az utóbbi 1-2 hétben az egész teste időszakosan remeg. Nem tűnik betegnek, hiszen állandóan játszik, az étvágya jó. Még azt sem mondhatnám, hogy nagyon hideg idő lett volna! Az lenne a kérdésem, hogy miért remeghet a kutya?
Sok egészséges kutya esetében a remegés teljesen természetes jelenség. Ezek főleg a temperamentumos, kis-, vagy középtestű fajták. A remegés fázást, izgalmat és izgatottságot is jelezhet. Ez is teljesen normális. Ezen felül a remegés egy sereg betegség tünete lehet. Lehet idegrendszeri tünet, legyengülés, láz, nayagcsere felborulásának a jele. Ha bármi egyéb szokatlan, rendellenes dolgot tapasztal, vagy akár csak ki akarja zárni a betegségek lehetőségét - vigye állatorvoshoz a Pipacsot.

<< <  308 / 391 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.07.28
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci! Kérjük, osszák meg! "Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.07.16
kis hörikék elvihetők. csillogokormok@gmail.com
2014.07.07
Kiscicák elvihetők, jó gazdihoz, kb. 3 hónaposak egyik fekete, a másik fekete-fehér, a harmadik pedig fekete-fehé-vörös keverék színű (kiscsajok). Érdeklődni az alábbi e-mail címen vagy a budafoki állatgyógyászati központban lehet. Nagy Miklós NMiklos@emi.hu