Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉS

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: kattogó
2007-10-22
tisztelt doktor úr maga nemválaszolt egy kérdésemre megfelelően
Az bizony előfordulhat. Akár több okból is. Voltak már olyan kérdések ezen a fórumon, amikre nem tudtam megfelelően válaszolni, mert nem volt meg a szaktudásom hozzá. Voltak olyanok is, amikre érzésem szerint megfelelően válaszoltam, de a kérdező ezt nem így értékelte. És vannak olyan kérdések is, mint például a maga mostani kérdése, amire nem is lehet megfelelően válaszolni és nem is akarok. Tudja, „Amilyen az adjonisten olyan a fogadjisten.”. Sejtelmem sincs és nem is lehet, hogy mi lehetett az Ön eredeti kérdése és ezt mikor tette fel nekem. Ha újra feltenné, én újra megpróbálnék rá „megfelelően” válaszolni. Habár, megjegyzem, ez a mostani kérdése nem tartozik a „megfelelő” kérdések közé ... 1);
jelige: macsek
2007-10-20
Tisztelt Doktor Úr!Örökbe fogadtam egy 2,5 éves ivartalanított kandúr cicát,aki az ivartalanítás következtében vesebeteg lett.Az előző gazda 1 éve csak Royal Canin táppal etette,állítólag azóta tünetmentes.Szeretném megkérdezni hogy a Royal Canin tápok közül melyik ez a ”vesetáp”mert a volt gazda csak így nevezte.Ezen kívül mit adhatok még enni ennek a cicának?Ha a többi cicámat is csak ezzel a táppal etetném nem ártanék nekik vele?
Az ivartalanítás miatt nem szoktak fiatal macskák vesebetegek lenni. A herélt macskákon gyakrabban okoz tünetet a teljes értékű macskákon is előforduló ún alsó húgyuti szindróma. Ilyen típusú diétás tápot a Royal canine is gyárt, sajnos többfélét is. Tünetmentes, egészséges macskáknak a fiatal herélteknek valót „young castrated male from the operation till 5 ys”, az alsó húgyuti szindrómás cicáknak az ún. „urinary” elnevezésűt. A veseelégtelen macskáknak „renal” feliratú gyógytáp való. Mind a veseelégtelenség, mind az ún alsó húgyuti szindróma rendszeres felülvizsgálatokat igényel. Mivel nem is tudhatjuk biztosan, hogy mi is történt a cicával, szerintem mindenképpen keresse fel állatorvosát (lehetőleg a cica korábbi adataival), mesélje el a történteket és kérje meg őt a kivizsgálásra. Valóüszínűleg vizelet és vérvizsgálatból esetleg ultrahangos vizsgálattal kiegészítve ki fog derülni, hogy miről is van szó, és hogy melyik tápot kell etetni a cicával. A diétás tápok nem ártanak az egészséges macskáknak, de értelmesebb dolog lenne őket nagyrészt a nekik (koruknak, fajtájuknak, ivartalanítottságuknak) megfelelő táppal etetni.
jelige: Mázlis ördög 2.
2007-10-20
Augusztusban írt levelem után, újra szükségem lenne segítségére. Akkor megírtam a történetem ”Mázlis ördög” jeligére. A kismacska mostanra már nagyon sokat fejlődött, de viselkedése egyre aggasztóbb számomra. Két szobás lakásban tartott kandúr cicáról van szó, nagyon sok energiával és mozgásigénnyel. Nem bírok vele. Nem lehet simogatni, harap és karmol, a fejemet akarja támadni. Egy esetben a szemhélyamon karmolt meg, mikor váratlanul felém ugrott. A hangos ”nem” és a nevelésként alkalmazott orrkoppintás, fenékrecsapás nem segít. Újra és újra támad a vendégeinket sem kíméli. Megragadjuk a grabancánál, kicsit megrázzuk, de amint ismét szabadnak érzi magát támad. Macskát tartó barátok szerint is rendellenes a viselkedése. Még nem ivartalanítottuk, de 1 hónap múlva már esedékessé fog válni. Kérem mondja meg ha lát valami megoldást a cica viselkedésének javítására.
Tényleg mázlista a macskájuk a megértésük és türelmük miatt ... A kasztrálás komoly esély arra, hogy a cica agresszivitása, temperamentuma csökken, normalizálódik. Meg kell azonban mondjam, hogy van tapasztalatom herélt, vagy nőstény (ill ivartalanított nőstény) agresszív viselkedésére is, és az irodalom is ismeri a hím nemi hormonhoz köthető ill attól független agresszivitást. Addig is, amíg megtörténik a kasztrálás ill ha esetleg a kasztrálás nem váltaná be a hozzá fűzött reményeket, próbálják ki a feromon hatóanyagtartalmú Feliway párologtató vagy spray készítmények egyikét. Ennél több ötletem nekem nincs, ha sem a műtét sem a feromon nem használ, akkor viselkedési zavarokkal foglalkozó szakember igénybevételét ajánlom.
jelige: Zeusz és Maya
2007-10-19
Vettünk egy 7 hetes szuka törpeschnauzert az 1 éves kan schnauzerünk mellé. A fiú nem nagyon akarja elfogadni, folyamatosan morog, és remeg szabályosan gyűlöli. Kérem segitsen, hogy lehetne a nagyfiút a kislánnyal összeszoktatnim ilyen módszer létezik? Köszönöm válaszát!
Nincs csodamódszer. Türelemmel, megosztott figyelemmel és figyelmességgel kell éreztetni az új jövevénnyel és a régi családtaggal egyaránt, hogy van hely, élelem, játék, pihenőhely és szeretet mindkettejüknek. Ha a kifejlett kankutya egészséges és viselkedési zavarai sincsenek, akkor sikerre vannak ítélve.
jelige: Mi lesz?
2007-10-19
Egy fajta tiszta Shih-Tzum van. Vemhes lett egy tacskótól!:( Másodszor vemhes, az első tiszta fialás volt és nehéz szülés. Akkor ez most? A sok lépcsőzéstől gerinc bajos lett, nem árt az a terhesség az állapotának? Nehéz szülés lesz? Már a napokban szülni fog!:) Kire fog hasonlítani?
A gerincbetegség és a korábbi nehéz ellés, mint előzmények növelik a valószínűségét a mostanra várható problémáknak. A kölykök természetesen keverékek lesznek, ha megvárja míg megszületnek. A leghelyesebb döntés az lett volna, ha a kutya ivartalanítása legkésőbb a mostani vemhesség kiderültével megtörtént volna. Ezt már lekésték, de én még most is azt tanácsolom, hogy kérje meg állatorvosát a petefészkek és a vemhes méh eltávolítására.
jelige: macskabaj
2007-10-19
Az alábbi dologban szeretnék segítséget kérni:van egy 11 éves macskánk,a ház kedvence. 3 napja ezek a tünetek figyelhetőek meg nála:nyáladzik,alsó fogai hiányoznak,érdekes szag a száj körül,ha eme területhez akarunk hozzáérni megijed,elhúzódik. Tudna tanácsot adni,hogy mi lehet vele?
Lehet, hogy „csak” fogkő (már a megmaradt fogain) okozza a szájnyálkahártya gyulladását, de az sem kizárt, hogy veseelégtelenség miatti fekélyek vannak a cicában. Az oltatlan macskában könnyen előfordilhat hogy valamilyen fatális vírusfertőzés okozza a veseelégtelenséget. Sőt a kora miatt a szájüregi daganat lehetősége is fennáll. A cica részletes kivizsgálása esetén kiderülhetne, hogy mi okozza a tüneteket (köztük az érdekes? szagot) és az is, hogy lehet-e tenni ellene valamit.
jelige: Sziszike
2007-10-19
Koker spániel kutyuskám novemberben lesz 11 éves. Szeptember 3-án kezdett tüzelni, két hét után abbamaradt, majd pár napra rá ismét vérezni kezdett, azonnal orvoshoz vittem, mert nem úgy viselkedett, mint a tüzeléskor szokott. Már 2 éve van egy daganat a mellén, mivel nem nött a doktor úr szemmel tartotta, de azt mondta ha nem növekszik nem kell vele foglalkozni. Hát a szeptemberi tüzelésnél a daganat a háromszorosára duzzad, majd ki is fakadt. Hatalmas lyuk tátongott a már összement daganaton, ezért a doktor úr összevarta, antibiotikummal kezelte. Mikor kifakad a daganat elvégezte nála az ultrahang vizsgálatot is, azt mondta a méhet nem támadta meg a daganat, valami kis lityi lötyit látott, de azt mondta az majd felszívódik. Vérvétel is volt, ahol minden eredményt rendben találtak. Elkezdett kapni ( sajnos a pontos nevét nem tudom, de valamiféle pókméregből van, amitő a daganatnak nem szabadna tovább nőnie) injekciós kezelést, elöször napi, majd heti, kesőbb havi renszeressé ggel. a harmadik hetit ma kellene megkapnia. Három napja nagyon lágy a széklete, rengeteget iszik, nagyon sokat pisilt. Tegnap este pedig sötétpiros gennyes vér jö a hüvelyéből. Még tegnap este hívtam a doktor urat, ma megyünk ujjabb ultrahangra, egyértelnü hogy gennyes méhgyulladása van. Tudom hogy nem kerülheti el a mütétet. Nagyon aggaszt a kora és hogy eléggé jó súlyban is van. ön szerint mennyi esélye van, hogy felébred a mütétbő? Mennyi ideig tart egy ilyen mütét? Ma reggel már evett, ha a doktor úr úgy dönt hogy még ma megmüti nagy komplikációt okozhat, hogy nem koplalt előtte 24 órát? Válaszát előre is köszönöm.
Számomra hihetetlen a történet amit leírt. 1.) Az emlőben látható teriméket nem nézegetni szokás és várni amíg kifekélyesedik és esetleg áttéteket képez, hanem citológiai vizsgálattal gyorsan diagnózishoz kell jutni és lehetőség szerint meg kell operálni ezeket az eseteket. 2.) A méhben észlelt folyadék esetén szintén az operáció a leggyakrabban alkalmazott kezelési módszer. 3.) Az altatás és műtét kockázatait nem a páciens kora önmagában, hanem az általános állapota (az elhízás valóban rizikófaktor), véreredmények és a belső szervek állapota együttesen adja. Ha viszont nem operálnak, akkor biztosan halálra vezet a gennyes méhgyulladás és szövődményei. Őszintén remélem, hogy átvészeli a Sziszike a műtétet. Honlapunk Publikációk rovatában még talál információt a témában.
jelige: wanda13
2007-10-19
jó napot kívánok, szeretném megkérdezni, vemhes lehet-e a kutyusom, ha a tüzelés 3. hetében jár már, a 10-14. nap körül megállt volna a kankutyusunknak, félrecsapta a farkát, de mivel nem szerettük volna fedeztetni, ezért elzárva tartottuk egymástól őket. pár napja a szukát elengedtük, persze kipróbáltuk és már nem csapta félre a farkát, viszont ma ”össze voltak ragadva”. bízhatok benne, hogy már nem lehet vemhes, vagy az összetapadás egyértelműen igazolja, hogy kiskutyusaink lesznek?? válaszukat előre is köszönöm
Nem lehet kizárni, hogy a párzásnak eredménye lesz és kölykök születnek a fedezésből. Ha történt volna ovulációdiagnosztika (vérből progeszteron meghatározás + hüvely citológiai vizsgálat) csakis akkor lehetne megmondani, hogy a 14. nap körül volt-e peteérés és leválás, vagy most a 21. nap körül. A farok félretartása nem jelez semmit 100%-os biztonsággal. A vemhesség igazolására kutyákban legkorábban a párzás után 2-3 héttel kaphatunk választ ultrahangos vizsgálat elvégzésével. Szerintem a legokosabb dolog amit tehetnek, hogy egy hónap múlva ivartalanítják a szukát. Ez megelőzné a hasonló baleseteket, amire évente 2 alkalommal van esélyük, ugyanakkor a szuka esélyei is jobbak lesznek az egészséges életre, mintha nem történik ivartalanítás. További hasznos információt olvashat honlapunk Publikációk rovatában.
jelige: kérdés
2007-10-19
Mi a véleménye a felső kategóriás macskatápokról? Most vettünk a cicánknak Eukanuba tápot. (ha gondolja a márka nevét törölje ki). Nem nagyon izlik a cicánknak inkább eszi a whiskast. Ezek mennyivel jobbak? Vegyesen kapja összekeverve a 2 táppal? Valóban nem kell konzervvel etetni, csak száraztáppal? Mi mindkettővel etetjük és a házikosztot is szereti a a vajas kenyértől a sóskáig. Megadom a mail címem, ha gondolja csak oda válaszoljon, a márkanevek miatt, nehogy gond legyen. Ezen kívül kap gourmet, friskiest, sheeba-t.. Ezek közül melyik a legjobb? Kb 6 hónapos a cicánk, de az állatorvosunk azt mondta, hogy kaphat felnőtt tápot, teljesen mindegy, nem kell junior. Erről mi a véleménye?
Eszembe sem jutott, hogy ki kellene törölnöm bármit is a leveléből, sőt a közérthetőség (és nem a reklám miatt) én magam is szoktam gyártót és/vagy terméket a nevén nevezni. A macskák, ha tehetik, a gyártók legnagyobb bánatára igen válogatósak tudnak lenni. Ráadásul ízlésük egyedileg változik. Egy egészséges 6 hónapos macska eleségének nagyobb része még jobb, ha junior táp - a gyártótól függetlenül etessen vele azt amit csak elfogad a cica. Hét-nyolc hónapos kora után át lehet térni a felnőtt macskatápokra, de egyéb ételektől (még a sóskától sem) sincs eltiltva a cica - normális határokon belül. A cica ízlése még változhat is, így az sem kizárt, hogy egyszercsak a Eukanuba vagy a Royal canine, vagy bármelyik más prémium táp egyike lesz a kedvence. Személyes véleményem egyébként az, hogy a monodiéta még a legtökéletesebb étrend esetén is unalmassá válhat nem csak egy ember, de kutya és macska számára is, tehát a változatosság nekik is fontos lehet. Én pl a saját macskáimat is nagyrészt koruknak, ivartalanítottságuknak megfelelő tápokkal etetem - de időnként nasiként kapnak egy pár egyéb falatot is, sőt azt sem tudom megakadályozni, hogy vadászatuk eredményeit (rovarok, kisemlősök, madarak, gyíkok) ne fogyasszák el.
jelige: lejla
2007-10-19
ma már 62 napos vemhes a kutyám tegnap késö este átlátszo folyadék csöpögött belöle azota is este 37,3 volt a hömérséklete ma már csak 37 fok.ezekután kb mennyi idö mire ellik vagy mikor kell állatorvost hivni ha nemtörténik semmi?elöre is köszönöm szépen.a kutyámnak ez az elsö ellése.
Szép teljesítmény egy 1-5 éves Staffi kantól ... ugyanis ezt írta az adatlapra. A távozó folyadék lehetett a feloldódó vemhességi nyák, és a 37oC végbélben (?) mért hőmérséklet is gyanúsan alacsony. A leírtak alapján azt kell mondanom, hogy valószínűleg elkezdődött az ellés. Kérdését még délelőtt 11j-kor küldte el, én csak most (19h25’-kor írom a válaszomat - tehát valószínűnek tartom, hogy mostanra már akár néhány újszülött kölyök boldog tulajdonosa. Ha ez nem így lenne, akkor kérje állatorvos segítségét. A szülésről és tennivalóiról olvashat még honlapunk Publikációk rovatában.
jelige: Kérem segítsenek
2007-10-19
A kutyám már pár napja csak fekszik, megy a hasa és néha elkezd morogni teljesen kedvtelen és érzékeny ha hozzányúlunk.Mit tehetnék?
Állatorvosi rendelőbe vihetné a kutyáját.
jelige: Frigyes
2007-10-19
A 6 hónapos cicámon egy pár napja észrevettem, h. a szemein alul valami fehér hártya lett. Úgy néz ki, mintha egy második szemhéja lenne az első alatt és felcsúszott volna neki. Szerintem a látását is zavarja, mert majdnem a fél szemét eltakarja, vagyis a szeme alsó részét. Érintésre nem fáj neki és nem is váladékozik, nem véres, tehát semmi jelét nem mutatja, hogy kellmetlen lenne neki, de azért aggódom. Esetleg valami szemcsepp, vagy kamillás vattával való törölgetés segíthet?
A fiatal, oltatlan macska beteg. A leírt tünetet (3. szemhéj vagy pislogó hártya előesése) számtalan betegség okozhatja - ezért nem aggódásra, vagy valami szemcseppre, kamillára van szüksége, hanem állatorvosi vizsgálatra és kezelésre. A mostani betegségén átsegített Frigyest ajánlatos lenne rendszeresen védőoltásban és parazitamentesítésben részesiteni, és ivartalanítani is hosszú egészséges élete érdekében. Erről bővebben honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban olvashat.
jelige: happy
2007-10-19
8 hónapos border collie kutyánknak többször ragasztottuk a fülét, de sajnos nem áll jól. A porcerősítő mennyiben tudna segíteni rajta ebben a korban? Lehet-e még javítani , vagy véglegesen így marad a füle, úgy értem, hogy végleges-e a porcosodás 8 hónaposan?
Egy 8 hónapos Border collie koponya méretei, arányai már meglehetősen véglegesek, így csak minimális esélyt látok arra, hogy táplálékkiegészítőkkel módosítani lehetne a fülálláson. Persze, ha csak egy kevés hiányzik ... Kérdezzék állatorvosukat, aki a rendszeres vakcinázások és parazitamentesítések alkalmával folyamatában látta a kutya fejlődését és a fülállás alakulását. Ő tudja leginkább megítélni az esélyeket.
jelige: Roni
2007-10-19
Amikor a kutyusunk elemében van és játszunk vele vagy éppen csak megszeretnénk simogatni mindig kap a kezünk után,harapdál.Nem hamisság vagy azért mert agresszív lenne,jétéknak tekinti inkább,hisz vidám,bohókás kedvenc!!!! Próbálkoztunk erélyesen:olyankor mintha megilyedne,s fel-alá szalad a lakásban,nem is szalad,sprintel!Ha a seggére csapunk kézzel,újságpapírral azt úgyszint játéknak tekinti!Szeretnénk,ha segítséget,tanácsot tudna nyújtani!Nem lenne vele problémánk,ha nem nőne a kis foga ami napról-napra élesebb,s egyre nagyobb fájdalmat okoz! Várjuk mielőbbi válaszát!!!:két szerető,aggódó gazdi: Melinda&Szabi!!
Pedig azt kell tenni, amit most is tesznek. Nem csak Melinda és Szabinak, hanem az egész családnak, minden alkalommal következetesen és egyértelműen értésére kell adni Roni felé, hogy fájdalmat okoz. A Roni csak megzavarodik, ha a gyerekek részéről egyszer-egyszer tiltás, másszor inkább biztatás, a felnőtt családtagok részéről pedig mondjuk szinte csak biztatás érkezik a harapdálás tekintetében. A játékot pedig úgy kell alakítani, hogy rongy, bőr, ... játék kerüljön a kölyökkutya szájába, ne pedig a kezünk.
jelige: görcsölés
2007-10-19
A kis westie kan kutyám mostanában gyakran begörcsöl a nemi szervénél és csak kis idő múlva tud kiengedni és felállni, ilyenkor összekucorodik. Arra gyanakszunk, hogy kislány kutya hiánya van. Előre is köszönöm válaszát.
Az is lehet. Nem túl részletgazdagon írta meg a történetet - vagy talán nekem kevés a képzelőerőm - de számomra a kislány kutya hiányon kívül még belefér a tasak-, hólyag-, prosztata- gyulladás és akár a porckorong sérv is többek között a lehetséges okok közé. Érdemes lenne állatorvosával megbeszélni az észlelteket, kivizsgáltatni a kutyát. Ha igazuk van, akkor a kasztráció jelenthet megoldást a kutya számára.
jelige: Bónusz
2007-10-18
Van egy 3 éves yorki fiú kutyánk, aki még egyszer sem tudta úgymond kiölteni a péniszét. Pár havonta lufiszerű duzzanat jelentkezik a nemi szerve végén (mintha egy spermával telt zacskó lenne), ami hűtés és nyugtatás hatására vagy ejakuláció után elmúlik. Van mellette egy 1.5 éves lány yorkink is, aki éppen most tüzel. A fiú kutyánk folyamatosan próbálkozik, de igazából akkor sem történik semmi. Mi lehet a probléma?
Lehet, hogy a kutyusnak veleszületett rendellenessége van. A lufiszerű duzzanatra sajnos nincs tippem látatlanban, de lehet, hogy péniszelőesése van a kutyusnak. Ha a szuka most tüzel, a legjobb lenne elkülöníteni a kant, nehogy komolyabb baj legyen.Javaslom vigyék el állatorvosukhoz egy vizsgálatra.
jelige: Shar-pei X-akták
2007-10-18
Az Interneten böngészve találtunk rá az Ön által leírt Shar-pei betegségekre. Az általam az alábbiakban leírt problémákról kerestem valamit a neten, hátha találok. Nekünk is van egy Shar-pei kan kutyusunk, Kempo. Szerencsére igen kevés a baj vele, nagyon odafigyelünk a megelőzésre és a higiéniájára. Állatorvosunk , lelkiismeretes, megbízható orvos, de sajnos nem kifejezetten Shar-pei szakértő. Most a napokban kialakult egy probléma a kutyánál, mégpedig az, hogy azt vettük észre, hogy az orra lelappadt, ezért úgy néz ki mintha megnyúlt volna. Úgy tudom, és javítson ki, ha esetleg rozsul, hogy a Shar-pei-ek orra azért olyan vaskos, puha, mert a tele van folyadékkal. Most úgy tűnik, mintha ez a szövetek közti folyadék távozott volna a kutya orrából. Összeesett az orrész, nem telt vaskos, puha mint előtte volt. Ezzel egy időben ismeretlen eredetű ragacsos anyagot találtunk a nappali és az előszoba kövén, több helyen, nagyobb foltokban, melyet nem tudunk mire vélni, hiszen rajtunk és a kutyán kívül senki sem jár bent, és ha kiöntöttünk volna valamit arra emlékeznénk, de ez több helyen elszórtan megfigyelhető volt. Lehet, hogy ez butaság, de pontosan egyyidőbe esik azzal, hogy a kutya fejformája megváltozott. Kérem segítsen, ha tud, mert nagyon imádjuk kutyuskánkat és nagyon féltjük őt, hogy valami baja van.
Ki kell ábrándítanom - én sem vagyok Shar-pei szakértő, sőt nem is ismerek ilyen állatorvost - de, mint ahogyan minden kolégámnál, időnként nálunk is előfordul ez a fajta is. A fajtákra történő specializálódás sem Magyarországon, sem máshol nem jellemző, sokkal inkább egy-egy betegségcsoportra (daganatos betegségek szívbetegségek, bőrgyógyászat, endokrinológia ...stb ) szoktak specializálódni az állatorvosok. A ráncos bőrű kutya fajtáknál a bőr ráncait rugalmas rostok és a köztük felhalmozódó sok víz adja. Ha bármilyen vízvesztéssel járó betegség lép fel a kutyánál (hányással, hasmenéssel járó kórképek ...stb) a ráncok elsímultabbak lehetnek Shar-pei-nél (de Angol vagy Francia bulldognál akár Bordói dognál) is. Nem írta mennyi idős a Kempó, de a kutya fejlődése során is lehetnek arányváltozások a fejen. Ha a talált beszáradt váladék akár gyomortartalom, akár felköhögött váladék lehetett - az nem aggálymentes önmagában sem. Érdemes lenne a Kempó-t részletesen kivizsgálni (vérvizsgálatok, röntgen esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok) mert csupán spekulatív alapon nem hiszem hogy bárkitől is kaphatnának hazsnálható ötleteket.
jelige: cicamica
2007-10-18
Már egyszer(10.8-án) válaszolt nekem, köszönöm szépen. Most kérném még a véleményét.A cicát elvittem állatkórházba,röntgent készítettek. A röntgen kimutatta a légpuska sörétet a lábában, de ez nem okoz gondot. Hanem a röntgen szerint a hasában víz van, ezért nagy és kemény. Két doktor is megszúrta, leakarták szívni a vizet, de nem jött semmi. Ők sem értették. Végül is kapott vízhajtó injekciót, és pénteken kell visszamenni. A Doktor Úr szerint milyen betegsége lehet a cicának, milyen vizsgálattal lehetne még kideríteni, hogy mi a baja? Ha a röntgen mutatja a vizet, akkor miért nem tudták leszívatni.
A hasi folyadékgyülem oka rengeteg lehet, ahogy a hasi folyadék is rengeteg féle, vagyis lehet vizelet, vér, gyulladásos folyadék és még ezerféle dolog. A hasi ultrahangvizsgálat lehet, hogy informatívabb lenne és ultrahang árnyékban könnyebb is leszívni a hasi folyadékot.
jelige: janka
2007-10-18
Szeretném tudni, mi lehet az oka, hogy a 7 hetes kiskutyánknak, amióta elhoztuk (1 hete), folyamatos hasmenése van (néha vizes, néha sűrűbb és nagyon büdös). Junior konzervet, rizseshúst, tésztát adtunk neki. Már nincs ötletem, mivel lehetne megfogni a hasát. Parvora be lett oltva 2 hete. Lehet sima bélgyulladása, ami egy idő után elmúlik magától? És közben nem éri maradandó károsodás a táplálék felszívódásának hiánya miatt?
Először is tudnom kéne, hogy az állatorvostól milyen gyógyszereket kapott a hasmenése ellen. Kiskutyánál hasmenést okozhat a választáskori stressz, egyéb vírusos és bakteriális, vagy parazitás bántalmak. Pontos diagnózist csak bélsárvizsgálat, alapos fizikális vizsgálat, vérlabor és hasi ultrahang nyomán nyerhetünk.Javaslom vigye vissza állatorvosához és mesélje el neki, hogy nem javul a kutyus, biztosan segítségére lesz.
jelige: a cicám az életem
2007-10-18
Van egy 1,5 éves herélt kan cicám.Az a problémám, hogy foltokban hullik a szőre és annyira vakarózik hogy azokon a részeken ahol nincs szőr már kisebesedett.Nem tudom hogy a vakarózástól nincs-e szőr rajta foltokban vagy valami más probléma miatt.Bolhát nem látok benne.A cica viselkedésében viszont semmilyen változást nem észleltem.Várom mihamarabbi válaszát és tanácsát.
Vakaródzást és szőrhullást nem csak bolha okozhat, hanem rengeteg más külső élősködő is. Ezen kívül hormonális probléma is állhat a háttérben. Javaslom vigye el állatorvosához a cicát, aki alapos fizikális vizsgálat mellett valószínűleg laborvizsgálatokat is fog végezni.
jelige: névtelen
2007-10-18
A cicánknak 4 nappal ezelőtt rágó mozdulatok kíséretében habzott a szája.Ez a tünet 3 nap múlva megismétlődött.Mi okozhatja ezeket?Esetleg gondolhatunk veszettségre?Az étvágya jó,viselkedése nem változott.Várom válaszát.
Mivel a veszettség emberre veszélyes, gyógyíthatatlan betegség, minden oltatlan, nyálzó, idegrendszeri tüneteket mutató állatnál gondolni kell rá. Természetesen nyálzást rengeteg más betegség is okozhat. Lehet fertőző és nem fertőző kórok, esetleg mérgezés, hányinger a háttérben vagy idegen test jelenléte a szájüregben. Javaslom keresse fel állatorvosát, aki alaposan megvizsgálja majd a cicát. Ha meggyógyult a cica, mindenképpen javaslom a veszettség elleni védőoltást, hogy a mostani izgalmat legközelebb elkerülhessük.
jelige: kérem válaszoljon
2007-10-18
4 éves Beagle kutyánkat most kaptuk és egy éjszaka arra ébredtünk hogy nagyon hangosan horkol de nem aludt hanem mintha nem kapna levegőt a ki és be llélegzésnél ez kb 5 percig is tartott mit tanácsol ?
Egy alapos kivizsgálást javaslok, ami a fizikális vizsgálaton túl magában foglal egy gége, légcső, mellkas röntgent, esetleg egy endoszkópiás vizsgálatot is.
jelige: álvemhesség
2007-10-18
1 éves tacskó kutyusomnak kb.3 hónapja volt az első tüzelése.Azóta álvemhes.Emlői megduzzadtak,most már tej is szivárog belőle.Leapadni nem akarnak.Másik szuka kutyánknál is volt álvemhesség de neki kb.1-2 hét és elmúlt.Ezést aggaszt ennél a kutyusnál a 3 hónap.Ez még természetes?Vagy vigyük orvoshoz?
Igen, mindenképpen vigyék állatorvoshoz, aki ad a kutyusnak gyógyszert. Ha az álvemhesség sokáig tüneteket okoz meg kéne fontolniuk az ivartalanítást.
jelige: barkinca
2007-10-18
Megköszönve eddigi válaszait szeretném feltenni következő kérdésemet. Barka macska egyszer már átesett egy húgykövességen. Másfél évvel ezelőtt kipisilt egy kocsonyás véres anyagot, azonnal vittük orvoshoz, megállapították, hogy ez a probléma. Azóta napi 2 db C vitamint kapott, és nem volt semmi probléma. Múlt héten megfázott, tüsszögött és szuszogott, az orvos vizeletvizsgálatot is végzett. Homok és magnézium illetve kálcium kristályok voltak a vizeletében(nem nmondta, hogy mekkora mennyiségben) a ph értéke 9 volt. Ezt megelőzően áprilisban néztek neki vizeletet, mert fel volt fázva, akkor rendben volt minden nem volt homok ph értéke 7. Azt a vizsgálatot egy másik orvos végezte és azt mondta, mehet a C vitamin tovább vagy kúraszerűen adjunk neki gyógytápot hogy kimossa az esetleges köveket. Ez az orvos viszont azt mondta, hogy az nem működik, élete végéig gyógytápot kaphat csak. Kérdésem az lenne, melyik véleménnyel ért egyet, és hogy a folyamatos gyógytáp adás(vettem Roya l Canin és Hill’s gyógytápot is nem nagyon ízlik neki) nem okoz-e hosszú távon vese, vagy valamilyen más károsodást a cicának.
Ha egy cica húgykövességre hajlamos, akkor örök életére hajlamos lesz, hiszen a hajlamot nem tudjuk megszüntetni. Tehát a megelőzésnek lesz szerepe az állat gyógykezelésében. Ez azt jelenti, hogy élete végéig gyógytápot kell neki adni, hiszen ha újból fellép a vizelési nehézség, az akár vizelési képtelenséggé is válhat, és ez komoly, akár életet veszélyeztető problémát is okozhat. A húgykövesség elleni táp alkalmazása mellett ajánlott egy vérlabor készítése a veseműködés ellenőrzésére.
jelige: névtelen
2007-10-18
Másfél hete kaptam egy cicát, 9 hónaposan került hozzám! Baj hála Istennek nincs Vele, de szeretném a segítségüket kérni, mivel sosem volt még macskám: -Ivartalanítani szeretném! Ezt mikor tehetem meg? -Honnan tudom, hogy mikor ivarérett a cica? -Milyen oltásokat kell feltétlenül megkapnia és mikor? Próbáltam már utánanézni ezeknek az interneten, találtam is egy-két dolgot, de vannak ellentmondások..., ezért gondoltam Önökre! Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségüket!
A nőstény cicák 6-7 hónaposan lesznek ivarérettek, ezután lehet is ivartalanítani őket. Az Ön cicája már valószínűleg túl esett az első ivarzásán, úgyhogy már szaladhat is vele az állatorvoshoz műtéti időpontot kérni. Az oltások közül 3 ajánlott oltás van a cicáknál. Az ún. kombinált oltás, a Leukózis elleni és a veszettség oltás. Ha még egy oltása sincsen a cicának, akkor mindegyik oltásból (kivéve a veszettséget)3 hét különbséggel kettőt kell kapnia. Ezen felül féreghajtót és bolhaírtót is kell adni a cicának és egy általános vizsgálat is ráférne.Javaslom keressen egy önnek szimpatikus állatorvost, aki szívesen felvilágosítja a cica tartásával és takarmányozásával kapcsolatban is.

<< <  308 / 398 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.10.03
Kedves Budafokiak! Este 7-kor hoztak be a rendelőnkbe egy kb 3-6 éves nőstény, nagytestű cirmost (5 kg körül), szegény nagyon rosszul volt, de reggelre sokkal jobban lett. Jó általános állapotú, jó kondíciójú, bolhanyakörvvel, biztos van gazdája. Aki felismeri, hívja a rendelőt: 06-1-229-3865
2014.09.18
22. Kerület Szemerédi utcából eltűnt a fekete félperzsa ivartalanított kandúr cicám. Aki tud róla valamit kérem jelezzen. Zoé névre hallgat 06209735459
2014.09.03
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: &quot;Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!