Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

IDŐSKORI SZŰRÉS


Mikor kezdenek öregedni?

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb testű egy kutya, annál tovább tart a növekedése, viszont annál hamarabb kezd öregedni is. 
Macskáknál nincs ilyen nagy különbség a méretük alapján. A lakásban élő macskák, kutyák kétszer annyi ideig élhetnek, mint kizárólag szabadban tartott társaik. Emellett az ivartalanítás is jó pár évvel megnövelheti az élettartamot.

Többet szeretne tudni? Kattintson IDE!

 

Az állatorvos válaszol

jelige: Ruffian
2007-09-17
Pár hónap híján 2 éves collie kan kutyánknak régóta visszatérő tünetei vannak: hasmenés (néha egészen ”vízszerű” széklet), ami sokszor véres, nyálkás, levertség, hányás (ált. csak az előzőleg megevett füvet hányja ki). Klion gyógyszerrel kezeltük állatorvosi tanácsra, ez néha segít, néha nem. Székletvizsgálat és féregtelenítés is volt természetesen. A tünetek ”maguktól” (vagy a Klion hatására, de ez nem biztos..) elmúlnak, a kutya jókedvű lesz, de aztán újból előjönnek. Diétás ennivalót kap (csirkehús, vizben főtt rizzsel, Flatazor táppal) és néha mellé ProBio készítményt. Daganat lehetősége is fennáll? Minden más eshetőség kizártnak tűnik, sajnos...Ha igen, akkor ugye gyógyítható ez?
Írja, hogy volt széklet-, talán még vér- és képalkotó vizsgálat is - de nem írta meg ezek eredményét ... Nem kizárt a daganatos háttér sem, de talán ez a legvalószínűtlenebb a több tucat hasmenéses kórkép közül egy 2 éves kutya esetében. Friss széklet-, vérvizsgálati eredményekkel, esetleg ultrahangos vizsgálattal biztosan közelebb kerülhetnénk a kutya betegségéhez - és esetleg véglegesen orvosolni is lehetne a problémát.
jelige: toffy07
2007-09-17
Pár napja vásároltunk egy angol bulddog 2hónapos lány kiskutyát. Sajnos azt vettük észre, hogy hasi sérve van toffynak. Az lenne a kérdésem, hogy feltétlen meg kell-e műteni vagy az is lehet, hogy magától visszahúzódik? Ha műteni kell, akkor az a jó ha minél hamarabb megműtik, vagy várjak még vele? Később szeretném ha lennének kölykei és ez befolyásolja majd a vemhesség vagy fialás alatt?
A köldöksérv (és egyéb hasfali sérvek) méretétől, a sérvtartalomtól és a sérvtartalom visszahelyezhetőségétől függ elsősorban, hogy a kölyköt sürgősen ajánlott-e megműteni. Meg kell jegyeznem, hogy a köldöksérv az esetleges műtéti korrigáció után is a tenyésztésből való kizárást kell, hogy jelentse - hiszen öröklődő elváltozásról van szó. A leginkább ajánlott megoldás ezekben az esetekben a szuka ivartalanítása és a hasfali sérv korrekciója egyetlen műtét alkalmával.
jelige: Morphy
2007-09-17
Kutyánk 4 napja nagyon furcsa. Csütörtök délután tűnt fel, hogy nagyon kedvetlen az amúgy hihetetlenül nagy energiákkal bíró és játékos 6 hónapos Golden retriverünk. Szájából két oldalról folyt a nyál. Gyorsan elvittük állatorvoshoz, mivel előző nap két kullancsot vettem ki belőle. Az orvos szerint nem kullancs probléma, hanem valamit megevett. pl. békát. Adott neki gyulladáscsökkentőt és antibiotikumot akkor és másnap. Azóta időnként kicsit jobban van, de csak rövid időre. Vasárnap estére hányt és alig vánszorog.
A fiatal Goldi részletes kivizsgálásra szorul, amiben a klinikai vizsgálaton kívül vérvizsgálatok, esetleg röntgen és ultrahang vizsgálat is beletartozik. Értesítse kezelőorvosát a fejleményekről és kérjen mielőbbi időpontot, hogy megszülethessék a végső diagnózis és eredményesen kezeljék a Morphy-t.
jelige: Gömbi
2007-09-17
Egy 13 éves puliról van szó!!!A két első lábát nem tudja mozgatni,így lábra se tud állni,de életvidám,hempereg,sokszor csoválja a farkát és rendesen eszik!!És amikor egy orvos vizsgálta semmijen fájdalmat nem mutatott semmeik lábánál,sehol!!!Ennek elénére a vitamin inekció és a gyógyszerek nem hatottak!!!Minden fennálló lehetőség érdekel!!A válaszát,tanácsát előre is köszönöm!!!
A 11 éves Puli leírása szerint súlyos idegrendszeri tüneteket mutat. Hasonló tüneteket leggyakrabban a nyaki gerincszakasz súlyosfokú degeneratív és rosszindulatú elváltozásai képesek kiváltani - de az agyvelői eredet sem kizárható. Egyetlen fennálló lehetősége van gyakorlatilag. A Gömbi részletes ortopédiai és neurológiai vizsgálata, beleértve a koponya és a nyaki gerincszakasz myelográfiás, CT, vagy MRI vagy SPECT vizsgálatát. Ha sikerült a problémát lokalizálni akkor lehet az esélyeket és a kezelést latolgatni, de tudnia kell, hogy azilyen típusú tünetek mögött sokszor nagyon nehezen kezelhető elváltozások állnak.
jelige: Kapitány
2007-09-17
5 hónapos Havamese kan kiskutyám már 8 kg. érdeklődni szeretnék, hogy ennél a fajnál lehet az átlagosnál nagyobb testű, tömegű kutya, vagy ez már mindenféleképpen tulsulyos? A kutyus mozgékony és egészséges.
A Bichon havanese a fajta leírása szerint: marmagassága 28-32 cm és testtömege 6 kg-nál nem több. Ezt a standard limitet a kölyök már 5 hónapos korára átlépte. Állatorvosi vizsgálat aabból a szempontból mindenképpen ajánlott, hogy eldönthető legyen: 1.) nincs-e hormonális betegség a háttérben (növekedési hormon túltermelődés) 2.) nem kórosan kövér-e a kutya Ha a kutya nem beteg „csak” kinőtt a fajtastandard-ból, akkor teljesértékű és problémamentes hobbykutya lehet.
jelige: Boxer
2007-09-16
2-3 napja nem sokat eszik vagy semit mit adjak neki már mindrn kiprobáltam.Elöre is köszönöm.
Semmit ne adjon neki - és őszintén remélem, hogy még nem próbált ki mindent. Az étvágytalanság olyan általános és gyakori tünet emberen és állaton egyaránt, ami bármelyik (!) betegség, kóros állapot jelenléténél megfigyelhető. A kutya állatorvosi kivizsgálása során derülhet ki, hogy mi a baja a kölyöknek - és az is, hogy miként gyógyítható.
jelige: Hádész
2007-09-16
Oktoberben tölti yorki kutyim az 5.évét.Sajnos rejtett heréjü,az állatorvos azt mondta mindenképp el kell távolitani a heréit.Igaz ez?Igaz hogy utána nyugodtabb is lesz a kutya?Mekkora a mütét kockázata?
Ha nem is mindenképpen kell - de igencsak ajánlatos a hasüregi rejtetten helyeződő herék eltávolítása. Ellenkező esetben a magasabb hőmérsékleten helyeződő herék sajnos jó eséllyel elrákosodnak és ez esetben a már beteg és idősebb állatot kel jóval nagyobb kockázattal operálni. A rejtettheréjűség öröklődő elváltozás, ezért a kutya továbbtenyésztése nem jöhet szóba. A herélt kutyák valóban nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb viselkedést mutatnak, mint kan társaik. Eg yközépkorú, egészséges kutya megtervezett rejtett here műtéte minimális kockázattal jár. A rejtetthere bennthagyásának az egészségügyi kockázata nagyságrendekkel magasabb. A műtéti kockázatok egyébként előzetes állatorvosi kivizsgálással felmérhetőek.
jelige: Pocak 2.
2007-09-16
A tervei a tenysztéssel kapcsolatosan megalapozottak. Sokáig vártam erre a párosításra, hogy minőségi kiskutyát kapjak. Mindenképpen a fajta érdekeit szem előtt tartva szeretném a későbbiekben- ha elérte azt a kort, illetve bizonyított is a kutya, hogy utódai legyenek- akarom őt tenyésztésbe vonni. Nem szándékom a szaporítás felé hajlani. Tegnapi napon voltunk ultrahangon is kicsivel ahol szintén azt láttuk mint amit tapintani lehet. Szerintem Ön rosszul értelmezte, vagy én rosszul mondtam, a bőrén semmit nem látni, viszont tapintani lehet a bőr alatt, ami nem mozog együtt a bőrrel. Ez a forradásszerűség egészen a péájáig érződik. Ilyen dologgal találkozott már?
Már gondolom, hogy az Ön tervei megalapozottak a tenyésztéssel kapcsolatosan. Örülök, hogy tenyésztő és nem kutyaszaporító tette fel a kérdést. Sajnos a honlapunkon sokkal több olyan hobbysta kérdezősködik, aki hirtelen ötlettől vezérelve, vagy a „kutya egészségének védelmében „ pároztatja szukáját. Ezeket mindig igyekszem lebeszélni. Az ön esetében a leírt elváltozás valószínűsíthetően veleszületett, öröklött (és ezért örökíthető) szokatlan összenövése a hasfalnak. Láttam, és tapintottam már hasonló jelenséget fajtatiszta (Foxterrier, és Dalmata) és keverék kölykön is. Amikről én beszélek az a has középvonalában, a szegycsont végétől a medencecsonti tapadásáig a linea alba megvastagodása. A kutya életében gondot nem okoz, az öröklődésmenetét (ismereteim szerint) nem tudjuk - de véleményem szerint a kutya tenyésztése aggályos.
jelige: Vacak
2007-09-16
8hónapos korában toy uszkárunkat jobb hátsó lábbán meg mütötték mert izűleti fej összeroppant a csipöjében nagyon nehezen lábbadozik azóta is ,már 8hete hogy nincs javulás nem áll rá a műtött lábára kontrolon voltunk és azt mondták hogy újbol meg kell műteni mert csont kinővése van és sorvadnak az izmok .Ön szerint létezik ilyen hogy csak úgy oda nő egy csont a lábában, vagy a műtét nem sikerűlt.érdeklődni szeretnék hogy ön szerint van e más lehetőég a műtéten kivűl erre a betegségre.szept 25én lenne a másik műtét nagyon félek hogy ez sem sikerűl mi tévők legyűnk kérem segitsen ha tud .
Sajnos csak általános választ tudok adni. Ahhoz, hogy érdemben meg lehessen válaszolni a kérdését, minimálisan a műtétet megelőző és a mostani röntegfelvételekre lenne szükség. Igen, létezik olyan, hogy törés, vagy műtét után csontszövet szaporodik olyan területeken, ahol nem kellene és gondot okoz. És olyan is létezik, hogy a műtét végeredménye nem az előzetes elvárások szerint alakul, azaz nem sikerül. És léteznek még műtéti szövődmények is - és mindezek nem feltétlenül az operáló (állat)orvos hibájának következményei. Rendellenes csontszaporulat megakadályozására, eltávolítására nincs más szóbajöhető megoldás, mint a műtéti eltávolítás. Kérdéseire igazából csak a kezelőorvosa tud választ adni, vagy ha Ön is és kezelőorvosa is úgy érzi, hogy konzultációra szorulnak, akkor ortopédiában jártas szakember ( www.kisallatortopedia.hu/ )az előzetes leletek birtokában tud segíteni.
jelige: Törpe pinscher
2007-09-16
Van egy egy éves Törpe pinscherem.Augusztus 12-én kezdett tüzelni.Kb. másfél hete vettem észre,hogy duzzadnak a tejmirigyei.Ezzel kapcsolatban lenne két kérdésem: 1)Jövőre szeretném fedeztetni,ha most álvemhes,okozhat-e ez problémát,lehet-e kiskutyája? 2)Van még egy francia bulldog kan kutyám,akit kint és elzárva tartottunk a tüzelés alatt(kb.25 napot) és minden vécézésnél kint voltam a pinscherrel, 99%,hogy nem történt semmi,de annyit hallottam már a kutyák leleményességéről,hogy elbizonytalanodtam.Fizikailag elképzelhető-e,hogy a bulldogom befedezte a kis méretű pinscheremet?
1.) A mostani álvemhessége (ami, ha jól értem nincs kezelve) okozhat olyan következményeket ami a fiatal szuka egészségkárosodását, akár terméketlenségét is okozhatja. 2.) Egy francia bulldog kan és törpe pinscher kutya sikeres párosodásának nincs elméleti akadálya. 3.) A kutyát érdemes lenne kivizsgáltatni, hogy valóban álvemhes, vagy vemhes-e. Ha „csak” álvemhes, az egy betegség, amit kezelni érdemes. És legfőképpen azt kell mérlegelni, hogy elméletben és gyakorlatban is felkészült kutyatenyésztők akarunk-e lenni, vagy az egész ötlet nem is olyan megalapozott.
jelige: Pipacs
2007-09-16
Másfél éves tacskó- palotapincsi keverék kutyámnak az utóbbi 1-2 hétben az egész teste időszakosan remeg. Nem tűnik betegnek, hiszen állandóan játszik, az étvágya jó. Még azt sem mondhatnám, hogy nagyon hideg idő lett volna! Az lenne a kérdésem, hogy miért remeghet a kutya?
Sok egészséges kutya esetében a remegés teljesen természetes jelenség. Ezek főleg a temperamentumos, kis-, vagy középtestű fajták. A remegés fázást, izgalmat és izgatottságot is jelezhet. Ez is teljesen normális. Ezen felül a remegés egy sereg betegség tünete lehet. Lehet idegrendszeri tünet, legyengülés, láz, nayagcsere felborulásának a jele. Ha bármi egyéb szokatlan, rendellenes dolgot tapasztal, vagy akár csak ki akarja zárni a betegségek lehetőségét - vigye állatorvoshoz a Pipacsot.
jelige: Segítségét kérem!
2007-09-16
Nekem lenne pár kérdésem a vemhességgel kapcsolatban, ugyanis a mi állatorvosunk nem adott róla felvilágosítást!! A lány (Shih-Tzu) kutyánk 1 éves múlt augusztusban és vemhes, az 55-60. nap körül járhat. Miből fogom észrevenni mikor szül?És mikor tudom, hogy valami baj van?Mit csináljak a kiskutyákkal mikor megszületnek?Hogyan segítsek a mamakutyának, ha egyedül nem boldogul?Az orvos annyit mondott, mérjem a hőmérsékletét és mikor egy fokot esik a hőmérséklete, aznap valamikor szül és majd megoldja magának.De sokmindent hallottam arról, hogy a kistestű kutyáknak nehéz a szülése.És kb. mekkorák lesznek a kiskutyák?
Hát nekem is lenne pár kérdésem ... A leírtakból nekem úgy tűnik, hogy azért adott felvilágosítást állatorvosa - mégha nem is tudott órákat az Ön felvilágosításával tölteni. Az egy éves alig múlt Shih-tzu nem ideális korában lett vemhesítve, jó lett volna legalább a másfél éves korát és 3. tüzelését megvárni. Valamint a kutya tenyésztésére is igencsak jó lett volna felkészülni. Hogy mekkorák lesznek a kölykök?! Miért mekkora az alom? Volt ultrahang vizsgálat? Mekkora a szuka testtömege? Fajtatiszta, Shih-tzu kannal, tervezetten lett fedeztetve az első tüzelése alkalmával? Vagy „baleset” történt, véletlen párosodás? Mekkora a kan testtömege? Körülbelül ezeket az adatokat kellene ahhoz tudni, hogy meg lehessen válaszolni azt az egyszerűnek tűnő kérdését, hogy kb mekkorák lesznek a kiskutyák. Tudja, a kutya tenyésztése, mint ahogyan minden állatfajé, felelősségteljes, ismereteket és gyakorlatot is igénylő tevékenység. Kérdéseinek jó részére választ kaphat honlapunk Publikációk rovatának néhány írásából, de ezen felül is érdemes lenne legalább legalább egy jól megírt kézikönyvet a kutya tenyésztéséről elolvasni. Kutyájának a tenyésztője is sokat tudna segíteni Önnek, ha hajlandó lesz néhány órát erre rászánni.
jelige: nico
2007-09-15
A kutyámnak szivelegtelensége van, máj funciója és vérszegény
Őszintén sajnálom.
jelige: Bagira
2007-09-15
Az egyik keverék (sharpei-labrador) 5 éves szuka kutyámnak a bal hátsó lába ujján megjelent egy duzzanat, ami valószínűleg egy játék vagy séta beli sérülés lehet (illetve csak tippelek, mivel külsérelmi nyom nincsen). Ha ez húzódás, illetve ficam (már ha van ficam kutyák esetében) akkor tudok valamit tenni ellene házi kezelésként?
A húzódásokat, ficamokat otthoni kezelésként bármilyen gyulladáscsökkentő, akár humán kenőccsel lehet kezelgetni, úgy, hogy előtte a szőrt lenyírjuk és a bekenés után kötést helyezünk fel. Én azonban nem ezt ajánlom. Ajűánlatos lenne a végtagról röntgent készíteni, és adott esetben akár szövettani mintát venni. Sem szeptikus gyulladás, sem esetleges daganat nem fog ugyanis az otthoni kenegetéstől elmúlni. A vizsgálat kideríthetné, ha komolyabb a baj és esetleg műtéti megoldás szükséges.
jelige: köhögés
2007-09-15
Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy 14 éves kutyám kb.2-3 éveintenzíven ébredéskor köhög, vagy más kutya álltal kiváltott ingerhatására a morgás köhögésbe csap át!!!-, tegnapi napon kivizsgálás céljából elbótították, és ultrahangot, ill. röntgen vizsgálatot végeztek rajta, semmi elváltozás nem mutatkozott. Tablettával bódították, 16órát aludt, a igért max.6 helyett. Jelenleg jól van, kedden ultrahangos fogkőeltávolítás vár rá, aggódok érte nem tudom, hogy vállaljuk-e. Szeretném tudni, hogy mi a véleménye a fent említett eljárásról,iletve, hogy mi okozhatja a köhögést, és milyen vizsgálatot, vagy specialistát ajánl ennek kiderítésére.
Az elhúzódó ébredés valószínűleg a kutya korával és az ennek megfelelő rosszabb májfunkcióval van összefüggésben. Állatorvosának tudnia kell az elhúzódó ébredésről, és ennek megfelelően más szereket esetleg alacsonyabb dózisban fog alkalmazni a fogkőeltávolításhoz, esetleg előtte vérvizsgálatokat is ajánl. A köhögés igen általános, sok, lényegében bármilyen légúti és keringési megbetegedés esetén fennálló tünet. Ha a röntgen és ultrahang nem mutatott ki elváltozást - akkor a vérvizsgálatok, EKG, endoszkópos vizsgálat esetleg CT SPECT vizsgálat segíthet megtalálni a bajt. Állatorvosa nyilván tud ajánlani specialistát pl az Állatorvos-tudományi Egyetemen, kérje meg, hogy írjon beutalót.
jelige: Brandy
2007-09-15
van egy 4 éves bulmastiffunk, és ma csontrákot diagnosztizáltak nála ami áttétes, a bal elsü lába a daganatos illetve a lapockáján is van daganat, fél éve még csak diónyi volt de mára már sokat romlott az állapota, sántikál kevesebbet mozog- ami érthetö is... Fájdalomcsillapítókkal és a szeretö gondoskodásunkkal próbálunk enyhíteni a fájdalmain de ez idövel nyilván romlani fog. A kérdésem vagy kérésem az lenne hogy akad-e vmiféle segítség vagy javaslat ami késleletetheti vagy akár meg is akadályozhatja a foylamatot. (nemrég hallottam a petróleum kezelésről amit embereknél alkalmaznak, esetleg kutyáknál is hat?)
A csontrák kimondásának a feltétele, hogy az elváltozott csont területéről vett mintából a citológus szarkóma sejteket tudjon kimutatni. A röntgen vizsgálat valószínűsítheti a diagnózist, de nem jelent 100%-os biztonságot. Hasonlóan a lapocka tájéki (lágyszöveti, vagy ez is csont eredetű?) duzzanat citológiai viszgálata is szükséges ahhoz, hogy megtudhassuk daganat-e, valamint, hogy nem független folyamat-e. Óriás testű kutyákon gyakoribb a csontrák, mint kisebb fajtársaikon - de ez a betegség jellemzően 7-8 éves koruk után jelentkezik. A 4 éves kutyán a primer csontdaganat jelentkezése, ha nem is kizárt - de szokatlan. Más lehetőség is fennállhat. A korábban jelentkező lapocka tájéki duzzanat (amit már legalább fél éve illett volna eltávolítani ...) is adhat akár csontba áttétet. De a lapocka tájéki duzzanat és a mellső láb csontján talált röntgen elváltozás lehet, hogy semmi összefüggésben nem áll egymással. Ahhoz, hogy a lehetséges okok között végleges diagnózis kapjunk egésztest képalkotó vizsgálatra, citológiai mintavételre és vérvizsgálatra van szükség. A rendelkezésre álló adatok alapján a kutya lehet, hogy gyógyítható. Ha mégsem gyógyítható, és a legrosszabb lehetséges eset áll fenn, a betegség lefolyása akor is lassítható, a fájdalmak csökkenthetőek. Csak a petróleumot felejtsük el.
jelige: westy baby
2007-09-15
van egy 9 hónapos westink,sajnos figyelmetlenek voltunk vele szembe mert azt gondoltam amikor tüzel véres lesz a feneke, de egy napon észrevettem , hogy egy idegen kutya bemászott és sajnos összeragadtak, hogy lesz e ilyenkor kiskutya? miről lehet megtudni ha a kutya tüzelés előtt van , és miért lehet az hogy nem vérzik? kérem válaszát!
Előfordul, hogy egy szuka „csendesebben” kevesebb feltűnő jellel tüzel és kevés vér ürül a pérarésen, de főleg az szokott a hiba lenni, mint ahogyan írja, hogy figyelmetlenek voltak vele szemben. Az esetek nagy részében a kutya viselkedésének megváltozása, a péra duzzadtsága, a szuka gyakori nyalakodása és a véres cseppek, foltok megjelenése egyértelműen jelzi a tüzelést. Egészséges szuka és kan egyszeri párzásából is szinte bizonyosan vemhesülés lesz. Erről bizonyosságot 2-3 hét múlva ultrahangos vizsgálattal szerezhetnek. A nem kívánt kölyökáldás megelőzésének több módja lehetséges. 1.) A párzás 3. és 5 napján két injekcióval meg lehet akadályozni a beágyazódást. 2.) Gyógyszeresen el lehet vetéltetni a kutyát. Ezt akkor is meg lehet tenni, ha az ultrahangos vizsgálat kimutatta, hog yvemhes a szuka. 3.) Kb egy hónap múlva a kutyát meg lehet operálni, a petefészkeket és a (vemjes) méhet el lehet távolítani. Mivel az 1.) és 2.) megoldásnak előfordulhat ciszta, gennyes méhgyulladás esetleg egyéb betegség a végén - én a leginkább a 3.) megoldást az operációt ajánlom. Létezik persze a 4.) megoldás is (megszületnek a kiskutyák), de a legkevésbé ezt ajánlom. A 9 hónapos, első ivarzását élő szuka még nem tenyészérett, a kölyök nem lesznek fajtatiszták így ez a megoldás rejti magában a legtöbb gondot, bajt, tragédiát. Honlapunk Publikációk rovatában többetis olvashat a témában.
jelige: Hédi
2007-09-15
8 éves leonbergi szukánk egy hete esett át emlőműtéten, melynek során egy galambtojásnyi daganatot távolítottak el. Kezdetben semmi probléma nem volt a lábadozás időszakában, de két napja megváltozott a viselkedése. Nem enged senkit a közelébe, ha túl közel mennénk hozzá bizalmatlanul morog. Étvágyában egyelőre változást nem tapasztaltunk, de sokkal levertebbnek tűnik, mint néhány nappal ezelőtt. Nagyon aggódunk érte, de nem tudjuk mit tehetnénk! Kérem ha tud segítsen!
A levertség és agresszív viselkedés mögött még egy sereg tünet lehet, amit csak részletes vizsgálat deríthet ki. A kutyát állatorvosi rendelőben kell tetőtől talpig átvizsgálni, esetleg vérvételt, röntgen és ultrahang vizsgálatot is elvégezni rajta. A leírtakból azt sem lehet kitalálni, hogy a műtéttelk közvetlenül összefüggésben van-e baja a Hédinek (sebfertőzés, láz, ..) illetve az alapbetegségével összefügg-e a mostani állapota (pl mellkasi-, vagy májáttétek) vagy teljesen független (gyomorcsavarodás, bélfertőzés, tüdőgyulladás, gennyes méhgyulladás ... bármi egyéb) baja van. Nem én, csak Önök és állatorvosuk tudnak segíteni a Hédin.
jelige: Soma
2007-09-15
8 éves puli (évekig hordtuk iskolába, agilitizni) nappal kint van, éjszaka a lakásban alszik, tavaly ősszel húzta a hátsó két lábát, akkor orvos talácsára Nutradilt kapott tavaszig ezidáig panaszmentes volt. E héten görnyedt testtartásban jár, simogatás alkalmával nem panaszkodik, igényli azt. Most vajon mi lehet a baja? a Nutradilt adjam-e újra és Calciumot adhatok e neki? Dixplázia gyanús? Altalásra allergiás, nem szeretném altatni mert már rángógörcsös rohama volt egyszer.
Már tavaly ősszel is részletes vizsgálatot kellett volna csinálni a Sománál és nem csak Nutradil-lal etetni. A történtek alapján még azt sem lehet kitalálni, hogy a tavalyi esemény mi lehetett. Így azt sem, hogy a tavalyi betegsége újult-e ki, vagy másmódon van-e összefüggés a mostani tünetekkel. Leírásából nekem úgy tűnik, hogy a tavalyi tünetek (húzta a két hátsó lábát) illetve a mostaniak (görnyedt testtartás) nem teljesen megegyezőek. A sántaságot okozhatja akár csípőízületi diszplázia is. Meg keresztező szalag szakadás is. Meg akár a térdek, akár a csípő ízületi porcának a kopása, meg a gerinc és a medence sokféle (töréstől a daganatig) elváltozása. A görnyedt, púposított testtartásnak is számtalan oka lehet. Hasüregi-, medencei térfoglaló folyamatok, akár daganatok is például. De a gerinc-, medence-, csípő sántaságozt is okozó elváltozásai is okozhatnak púposított testtartást. A Soma baját kitalálni senki nem fogja. Altatás nélkül is rengeteg vizsgálatot lehet elvégezni. Vérvételek, ultrahang vizsgálat és az esetek jó részében a röntgenhez sem kell altatás. Ezekből a vizsgálatokból jó eséllyel kideríthető a Soma baja. Ha mégios altatással járó vizsgálat kell, én azt sem utasítanám el. A rángógörccsel járó roham laikus számára lehet ijesztő, de ha ez az ára a diagnózis megszületésének és a gyógyulásnak, akkor ez sem egy vállalhatatlan rettenet. Ráadásul több altatási, bódítási módszer közül lehet választani, ezek némelyike egészen biztosan nem okoz rángógörcsöket.
jelige: bakkecske
2007-09-15
nagyon büdös a kutya, hiába fürdetjük, keféljük, bűzmirigye tisztítví, szervi baja nincs. Teljesen tanácstalanok vagyunk, ha van valami ötletük, előre is köszönöm.
Én is tanácstalan vagyok, de higgye el bárki tanácstalan lenne a kérdésük megválaszolásában. Mit éreznek rajta? Vegyi anyag szagát? Ürüléket? Dögöt? Vizeletet? Egész testfelületéről? A hátuljáról? A szájából jön a szag? Bűzmirigye mikor volt tisztítva? Rendszeresen gondot jelent? A szervi bajok kizárására végeztek vizsgálatokat,esetleg kiegészítő vizsgálatokat? A jelige esetleg azt jelenti, hogy a fiatal kan szagát jellegzetesen bakkecske szagúnak érzi, ivari szagot érez rajta? Ezen a legkönnyebb segíteni - a herélés után néhány héttel megszűnnek az ivari szagok. Azt is meg kell kérdeznem, hogy minden kutyát büdösnek érez-e, vagy csak és kizárólag ezt a kutyát. Azt is meg kell ugyanis írnom, hogy minden élőlénynek van jellemző szaga. Embernek, kutyának, macskának, kecskének, baromfinak és halnak is. Alapvető élettani dolgokon nem lehet változtatni.
jelige: Pocak
2007-09-15
9 hetes vizsla kiskutyám hasfalán furcsa elváltozás látható, a köldökétől lentebb hosszanti irányban van a bőr alatt 6-8 cm forradásszerű képződmény. Ez születése óta így van. Az állatorvos szerint így fejlődött ki a hasfala, és sehol sincs nyitva. A kérdésem az lenne, hogy ez későbbiekben akadályozhatja-e bármiben is, akár fizikai megterhelésben, akár esetleg szülésben. Előre is köszönöm válaszát.
A kérdése megválaszolásához nem elég annyi, hogy tudjuk, hogy a hasfal zárt. Minimálisan azt is kellene tudni, hogy a forradásszerű képlet, heg milyen mélységbe terjed. Ha ez csak a bőrt és a bőr alatti kötőszövetet érinti, akkor szinte kizárt, hogy akár fizikai megterhelés, akár vemhesség esetén gondot jelentene. Ha a hasfal teljes mélségében a hasfali izmokat is érinti, akkor jelenthet gondot a későbbiekben. Annyit még engedjen meg, hogy leírjak, hogy amennyiben nem szilárd és megalapozott kutyatenyésztési tervei vannak a kölyökkel, akkor sokkal inkább az ivartalanítás idejét gondolja át, mintsem a vemhesség lehetőségét. Az ivartalanítá előnyeiől honlapunk Tudnivalók rovatában bővebben is olvashat. Az ivartalanítási műtét egyébként lehetőséget teremtene a leírt hegszövet eltávolítására is.
jelige: pároztatás
2007-09-15
Azután szeretnék érdeklődni, igaz-e hogy a mopszokat csak természetesen lehet megtermékenyíteni és hogy csak császárral tud szűlni?!Ha nem akkor azt szeretném kérné Öntől hogy adjon tájékoztatást hogy milyen úton módon tudnám pároztatni a 2 éves szuka mopszomat. köszönöm!
Nem, nem igaz egyik kijelentés sem. A mopszokat lehet természetes úton is fedeztetni, de igen sokat közülük mesterségesen termékenyítenek. Az tény, hogy sok vemhesség császármetszéssel végződik Mopszéknál, - de szült már Mopsz is (mint ahogyan Francia, de még Angol bulldog is) természetes úton. Kérdéseiből azt érzem, hogy a 2 éves Mopsz szukát tenyészteni akarja. Arra kérem, hogy amennyiben a tenyésztési tervei nem komolyak, esetleg ezt a szuka egészségi állapota miatt tervezi, akkor gondolja át mégegyszer az ügyet. A szukának az lenne a legegészségesebb, és Önöknek a legkevesebb gondot az jelentené, ha nem a pároztatás, hanem az ivartalanítás lehetőségét fontolgatná. A kutyák (és minden élőlény) tenyésztése komoly, felelősségteljes, mély ismereteket igénylő tevékenység, ezek hiányában az átgondolatlan szaporítási ügyek csak igen nagy szerencsével érnek jó véget. Honlapunk Publikációk rovatában bővebben is olvashat a témában.
jelige: szhely 2.
2007-09-15
Köszönöm az információkat, de szeretném még egy dologban kikérni a véleményét. Nekem a Vetri DMG liquid-et ajánlották,és azt szeretném megkérdezni,hogy ez milyen hatással lenne a kutya májára? Tetszett írni, hogy ultrahangos és röntgenfelvételes vizsgálatot csináltassunk. Akkor ezelőtt kihagytam a levelemből, mert már kétszer megultrahangozták. Az orvosok azt mondta, hogy vannak kisebb részek a máján amik kezdenek újraregenerálódni.De az sem kizárt hogy daganatos. Nem tudom hogy említettem e, de elég sokszor beremeg a kutya. Úgy remeg mint ha fázna. Azt mondták attól van mert a mája már nem méregtelenít. Ez lehetséges? És azt akartam még mondani, hogy már 3 éve ki lett ivartalanítva, éppen azért mert a méhe tele volt gennyel. Gondolom akkor mér ki lehet zárni ezt a feltételezést
A Vetri DMG és még igen sok gyógyszer, súlyos (!) májelégtelenség esetén nem adható szer. A májelégtelenség súlyosságát a klinikai tünetek mellett a véreredmények májra jellemző adatai mutatják meg. Állatorvosa tisztában van ezzel, ha ő ajánlotta a szert, akkor nem fog ártani vele a kutyának. Ha ultrahangos lelet(ek) bizonyítják a máj gócos jellegű elváltozását, akkor valóban áll a zászló sajnos a májdaganat lehetőségének is. Ha a máj nem minden lebenye érintett a folyamatban (1-2 nagy góc) akkor műtéti úton lehet megkísérelni a gyógyítást. Ha sok apró daganat van az összes lebenyben, akkor a műtéti megoldás nemjöhet szóba, ilyen esetekben a kemoterápia lehetőségét kellene átgondolni. Az sem kizárt, hogy az elsődleges daganat nem a májban, hanem egyéb szervekben van és a májban áttétek jelentkeztek. A fennti lehetséges okokat citológiai mintavétellel és CT, vagy SPECT vizsgálattal lehetne tisztázni. A kutya remegését okozhatja a májelégtelenség, vagy az éhezés, legyengült állapot, láz is. Ha a gennyes méhgyulladás már lejátszódott is kutyában és a petefészkeket, méhet eltávolították, akkor ezt a lehetőséget természetesen kizárhatjuk.
jelige: Roni
2007-09-14
A kutyamnak faj a bal elso laba nehezen tud raalni, santit. Egesz aldott nap fekszik, csak neha jar egy kicsit. Ez tores?
Nem biztos, hogy törés. Ember és állat sok egyéb okból is sántíthat a törést leszámítva is. Állatorvosi vizsgálat döntheti el, hogy csonttörésről, repedésről lehet-e szó, vagy más lágyszöveti sérülésről, netán a nagytestű kutyák fiatal egyedeiben gyakori betegség (panostitis) megjelenéséről, vagy valami egészen másról. Majdnem biztos, hogy állatorvosa röntgenfelvételeket is javasol a sántaság okának kiderítése céljából.
jelige: oltás
2007-09-14
Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy kutyáknál vérvételből meg lehet-e állapítani azt, hogy milyen gyógyszer hatóanyagokra allergiás? Kérdésem abból adódik, hogy szerdán lett veszettség + kombináltal beoltatva, és tegnapra háromszorosára dagadt a kutya feje, elvittük az állatklinikára infuziót kapott meg egy szurit.Azt mondta az állatorvos, hogy 2hét múlva újra kell oltatni veszettség ellen. Ezért szeretném kiküszöbölni nehogy mégegyszer kijöjjön az allergiája! Nagyon megköszönném ha tudna rá valami megoldást írni!Válaszát előre is köszönöm...
Nem. Egyszerű, rutinszerűen végzett vérvizsgálatból nem lehet megállapítani, hogy egy kutya milyen gyógyszer hatóanyagokra allergiás. Az egyszer már túlérzékenységet, allergiát mutató egyed esetében a jelenséget fel szoktuk tüntetni a kutya oltási könyvében, és szóban is figyelmeztesse a kollégát a korábban történtekre. Biztos vagyok benne, hogy lesz ötlete, praktikája a következő kellemetlen esemény megelőzésére.

<< <  308 / 390 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.07.16
kis hörikék elvihetők. csillogokormok@gmail.com
2014.07.07
Kiscicák elvihetők, jó gazdihoz, kb. 3 hónaposak egyik fekete, a másik fekete-fehér, a harmadik pedig fekete-fehé-vörös keverék színű (kiscsajok). Érdeklődni az alábbi e-mail címen vagy a budafoki állatgyógyászati központban lehet. Nagy Miklós NMiklos@emi.hu
2014.06.15
2014.06.12 délután óta nem jött haza koromfekete cicánk, Pocak. Nevével ellentétben karcsú, nagyfülű, hosszú farkú, ivartalanított kandúr. Kisgyerekekkel nagyon barátságos. Nem dorombolós, ellenben nagyon kitartóan és hangosan nyávog, ha akar valamit. A budafoki temető közeléből tűnt el. Kis gazdája nagyon siratja. Kérem, aki tud róla bármit, keressen minket a +36 30 9545494 telefonszámon vagy a huvos.agnes@gmail.com - on.