Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Bosco
2008-06-19
Tisztelt Doktor Úr Kérdésem az lenne, hogy a 10 hetes németjuhászom feltűnően sokat pisilit. ( 1 óra alatt kb: 5-6szor), a kutyus nagyon mozgékony, sokat futkározik. Sokat is iszik. Két napja kapta a féreghajtóját amitől hányt és hasmenése is volt. Nem tudom hogy ez összefüggésben lehet e? Ön szerint mi lehet a baj? Vagy ez ebben a korban normális? Segítségét előre is köszönöm
Nézze, alapvetően a féreghajtó tablettától nem hány a kutya és nem is lesz hasmenéses. Viszont egy makkegészséges 10 hetes kölyök is sokat iszik és gyakran vizel. Egy hányogató, hasmenéses kölyök pedig még ennél is többet iszik (és pisil), mivel a folyadékveszteséget próbálja pótolni. Jelezze állatorvosának, hogy hány és hasmenéses a kölyök és kérje tőle a kutya vizsgálatát.
jelige: Mazsi
2008-06-19
Kedves Doktor Úr! Két éves beagle kutyusunk Lyme-kort kapott/vérminta jelezte/.Kicsit sántított a jobb első lábára, nincs láz, étvágy rendben, széklet rendben, jó kedélyű.Az orvos Noroclav injekciót írt és adott.Ez egy hosszadalmas kezelés lesz, naponta injekcióra kell járni.Kérdésem:Nem lesz-e valamilyen probléma a hosszadalmas mindennapos injekció miatt, /tályogosodásról hallottam/ a gyógyszeres kezelés esetleg a gyomrát teszi tönkre.Melyik a megbízhatóbb, jobb? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel:
Sajnos a Lyme-kór emberen és állatokon egyaránt hosszadalmas antibiotikumos kezelést igényel - és valóban a szájon át történő kezelésnek is (bizonytalan beadás, gyomor-, bélkárosodások ...) és az injekciós kezelésnek is (rendszeres állatorvosi vizit, helyi reakciók ..) lehetnek hátulütői. Hogy a lehetséges mellékhatások közül mi jelentkezik egy kutyánál az igen esetleges, kevéssé megítélhető dolog, mivel igen nagyok az egyedi eltérések érzékenység tekintetében. A hosszantartó kezelés során az injjekciós és szájon áttörténő kezelés felcserélhető, váltogatható. Beszélje meg állatorvosával, hogy Mazsi és az Ön esetében mi lenne az ideális megoldás, hiszen az a legfontosabb, hogy a sokhetes kezelés megtörténhessen.
jelige: kutya etetése
2008-06-19
Tisztelt doktór úr! Az én kutyám nagyon soványnak néz ki a többi boxer kutyákhoz képest alacsony termetű, de sportos és izmos .Nagyon válogatos nem igen szereti megenni a tápot inkább a házikosztott szereti.Nem nagyon szereti megrágni egyes ételeket inkább lenyeli vagy a tápot kiköpi. Nagyon ritkán eszi meg a tápot.Sok csontot eszik. Milyen etetést ajánlana a kutyámnak? Csak táppal etesem hogy meghizon?
A legfontosabb teendő talán annak az eldöntése lenne, hogy kutyája valóban sovány, alultáplált-e, vagy csak Ön és környezete gondolja így. Ha valóban sovány a kutya, akkor a következő lépés annak kiderítése kell, hogy legyen, hogy nincs-e betegsége, ami okozhatja a soványságot. Írja, hogy a kutya csak veszettség ellen oltott, tartok tőle, hogy a féreghajtásokat sem negyedévente csinálják nála, esetleg egyéb parazitái is lehetnek. Elsőként talán ezen kellene változtatni. Ha állatorvosa a részletes vizgsálatok során nem talál beegséget a kutyán (bélférgesség, pajzsmirigy túlműködés, gyomor-bélrendszeri problémák ...) és ő is úgy ítéli meg, hogy a kutya táplálása nem megfelelő, akkor tanácsot fog adni a helyes táplálás tekintetében. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban is sok hasznos dolgot olvashat, a kutyák táplálásáról pedig hadd ajánljam fogyelmébe Dr. Fodor Kinga kollégám „Mit egyen a kutyám” című nemrég megjelent könyvét.
jelige: Rony 2.
2008-06-18
Tisztelt Doktor Úr! A kutyust megmutattam az orvosnak,aki ránézésre(még hozzá se nyúlt)megállapította,hogy szemőlcs!Aminek magától el kell tünnie,illetve ha nem múlik akkor 1-2 darabot le kell égetni és akkor a többi szépen leszárad!Kétségeim vannak a diagnózis és a kezelési javaslat helyességéről!Köszönettel:
A szájnyálkahártyán és bőrön gyakori vírusos eredetű papillómák eseteiben valóban előfordul akár spontán gyógyulás is és sokszor elegendő néhányat eltávolítani, kauterizálni ahhor, hogy a szervezet leküzdhesse a betegséget. Ezek a papillómák akár szabad szemmel is felismerhetőek - de ha az eltávolított képletet patológus megvizsgálja, az bizonyítja is a betegséget. Én úgy gondolom, hogy kezelőorvosa helyesen tájékoztatta Önt.
jelige: Az állatok fontosabbak számomra bármely embernél..
2008-06-18
Tisztelt Doktor Úr! Egy kérdéssel fordulnék önhöz, aminek az előzményeit is el szeretném mondani. Van egy 7 éves beagle kanom. Kiskora óta küszködünk a fül és a bűzmirigy problémáival. Próbáltuk az állatorvosunkal lezelni ezeket a problémákat, de sajnos muszáj lesz a műtéthez folyamosni. A fülét különböző gyógyszerekkel kezeltük. Kezdetekben egy narancssárga színű löttyel, amit fecskendővel kellett neki naponta kétszer adagolni, majd a közel múltban ugyan ezzel, mellette gyógynövényes szerekkel és két hónapja kb. egy Otomax nevű csöpögtetővel. Kívülről mintha javulásnak indult volna, de ugyan olyan bűz árad ki a füléből, mint azelőtt. Az állatorvosunk szerint még a javuláshoz hosszú út vezet és egyáltalán nem az igazi a kutyus füle. A bűzmirigye pedig ugyan olyan katasztrófa, mint a füle. Folyamatosan próbáltuk neki kezelni. Volt, hogy hónapogik jártunk vele hetente az állatorvoshoz kinyomatni. Az utobbi 2-3 hónapban úgyszintén hetente járok vele, hogy kinyomják neki. Annyi változást tapasztaltunk, hogy már nem volt neki begyulladva, de ugyan olyan duzzadt, sűrű állagú és nehezen kinyomható. Sajnos számunkra elkerülhetetlen a műtét. 7 éve küszködünk ezekkel a problémákkal és azt reméljük, hogy ha kiszedik a bűzmirigyét, akkor a füle és helyre jön, legalábbis javul, ugyanis az állatorovosunk szerint a bűzmirigy miatt van nála a fülgyulladás. Azért fordulok önhöz, mert kíváncsi vagyok egy másik orvos véleményére is, továbbá érdeklődék a műtétnek a kockázatairól, körülményeiről stb... Arról, hogy kb. mennyi idő egy ilyen műtét, hogy egyáltalán rutin műtét e, az altatás mekkora kockázatokkal jár (egyszer volt altatva, amikor összeugrott egy kutyával és összevarrták a fülét), mennyi a lábadozási idő, mennyire fáj neki utána az ürítés és hogy egyáltalán miket ehet. Én a konzervre gondoltam, mert attól talán híg lesz a székletének az állaga. Elnézést a hirtelen sok kérdésért, de nekem ez a kutya a mindenem. Hűséges és jobban számíthatok rá, mint bármelyik emberre. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: P. M. (egy aggódó eb tulajdonos)
Állatorvosának tökéletesen igaza van abban, hogy a bűzmirigy problémák és a hallójárat gyulladások között sokszor összefüggés van. Azt az állapotot is el tudom képzelni, amikoris a bűzmirigy gyulladásán csak műtéti megoldással lehet úrrá lenni. Sajnos a hallójárat gyulladások eseteiben is sokszor ez a végső megoldás. Egyik megbetegedést sem tartom tragikusnak egy 7 éves Beagle eetében, szerintem nem kell tartania a műtét(ek)től. A kutyáját kezelő orvosa ismeri a legjobban, ő tudja legpontosabban felmérni az esetleges kockázatokat, veszélyeket. Kérdezze őt mindezekről. Sok szerencsét a műtéthez és mielőbbi gyógyulást kívánok a kutyának.
jelige: Rami
2008-06-18
Tisztelt Doktor Úr! Kutyám bal hátsó lábán - térd környékén - keletkezett egy kinövés. Olyan mint egy nagy dudor. Állatorvos megnézte, azt mondta nem kötődik a csonthoz, daganatra nem gyanakszik. Viszont a kutya folyamatosan nyalogatja, így már teljesen lekopott róla szőr, és úgy néz ki, mintha a húsa dudorodna ki. Kb. 3 centi átmérőjű, folyamatosan nedvedzik. Elég csúnya látvány. Egyébként nem sántít, semmi jelét nem mutatja annak, hogy fájna neki. Így elmondás alapján gondolom, hogy nem sokat tud mondani. Készítettem róla fotót, de csatolni nem lehet. Ha kapnék egy címet, ahova küldhetném a fotót, megköszönném. Üdv.
Gyakorlatilag csak a csontdaganatok nem mozdíthatóak el a csontról -a bőr daganatai, az egyéb lágyszöveti daganatok túlnyomó része elmozdítható a csontoktól. Ha állatorvosa ránézés alapján úgy véli, hogy nem daganatról van szó, nos könnyen lehet, hogy igaza van. Lehet akár gyulladásos terime, gennyes, tályog, vérömleny is a leírt duzzanat. Én a fotó alapján szintén csak valószínűsíteni tudom az elváltozást - ezzel nem sokra mennek. Részletes vizsgálatokkal (citológia, vérvizsgálatok, képalkotók ...) lehet megállapítani a Rami betegségét és csak ezek után lehet esélyekről, megoldásokról beszélni. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat mindezekről.
jelige: S.O.S.
2008-06-18
Van egy 5éves ordas németjuhász kislány kutyusom,akinek a jobb első lábán van egy nagy duzzanat (orvos szerint látatlanban daganat).Úgy hallottam,hogy amíg nem fáj neki,nem kell megműteni,mert belepusztulhat!Ez igaz?
A duzzanat lehet tályog, vérömleny, gyulladásos szövetszaporulat (akár ízületi gyulladás) és igen, akár lehet daganat is. A második mondat nagy butaság. Minden emberi és állati megbetegedésre általánosságban is az igaz, hogy minél előbb meg kell vizsgálni a beteget, tisztázni kell az állapotát és megkezdeni a kezelését. Miért is várnánk arra, hogy fájdalmai legyenek? Akkor műtsük meg,amikor már nagyobb a daganat és esetleg áttétei is vannak?! Ugyan, dehogy. Mielőbbi részletes vizsgálatok után mielőbbi operáció, vagy egyéb kezelés ajánlott. Honlapunk Publikációk rovatában még sok hasznos olvasmányt talál.
jelige: norcis
2008-06-18
4 napja hoztam el a kutyát hat hetesen,és azóta minden éjszakát végignyüszít.direkt nem megyünk ki hozzá,h. megtanulja ez nem célravezető,de semmi eredménye.első éjjel bennt lehetett a házban,h. ne hiányozzon annyira az anyja,de ott is sirt.csak akkor hallgat el,ha valaki foglalkozik vele.mit tegyek,h. megszünjön?4 napja nem aludtunk...
Engedjék be a kutyát magukhoz. A mostani esős időben, frissen elválasztva az új környezetben nem csodálkozom, hogy a kölyök folyamatosan nyüszít. Meg kell mondjam, hogy egy felnőtt magyar vizsla is meglehetősen rosszuk tűri a kinnti tartást, a téli időjárást pl alig vészeli át odakinnt. Azt is meg kell mondjam, hogy egy frissen elválasztott kölyökkel jó ha első utunk az állatorvoshoz vezet. Az sem kizárt, hogy betegs a kölyök. Ebben a korban egészséges kölyköknek is 2 hetente rendszeres védőoltásokra és parazitamentesítésekre van szükségük. Tőle kaphatnak a tartásra, etetésre vonatkozóan is tanácsokat. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában még sok hasznos információt olvashatnak.
jelige: csivava
2008-06-18
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 1,5 éves csivava kutyám, akin két napja a következő tünetek jelentkeznek: rekedt ugatás (tegnap nem volt hangja sem), levertség, fáradság, étvágytalanság, gyengeség. A tegnapi nap folyamán hányt (keveset), utána öklendezett egész este. A szemeivel hunyorít. A kutya amúgy rengeteget ugat (ha séta közben kutyával találkozik). Kérem adjon tanácsot, hogy mit tegyek, csupán a sok ugatástól rekedt be és attól van ennyire rosszul, vagy mi lehet a probléma? Köszönettel:
A legnagyobb valószínűség szerint felsőlégúti megbetegedése lehet a kutyának. Állatorvosa részletes klinikai vizsgálatokkal tudja igazolni, vagy elvetni feltevésemet, és diagnosztizálni a betegséget. A kezelést is ő tudja megtenni.
jelige: Gigi
2008-06-18
Üdvözlöm! Olyan problémám van, hogy van egy 4 éves mops szuka kutyusom, aki valószínüleg vemhes, ha igen akkor most járhat a második hétben. Tegnap kapta meg a veszettség elleni kötelező oltását és éjszaka véres volt a vizelete többször is. Nem tudom, hogy a kettőnek van-e köze egymáshoz, vagy esetleg valami fertőzés lehet-e? A kutyusnak semmi baja nincs ezen kívűl, jó az étvágya és a kedve is. Egy hónapja van nélam a kutyus, így nem tudom volt-e már valami hasonló problémája. Üdvözlettel:
Szinte kizárt, hogy a veszettség elleni oltás következménye lenne a véres vizelet. Jelezze állatorvosának a történteket. Valószínűnek tartom, hogy részletes vizsgálatokat ajánl a tünetek okának és a vemhesség kérdésének tisztázássára. Egy kutyatenyésztőnek komoly felelőssége van. Fel kell készülnie az eseményre, a szukát is fel kell készíteni a vemhességre, ellésre, kölyöknevelésre. Remélem, hogy ez a mostani nem az első ellése lesz az Giginek, ugyanis egy Mopsz esetében a tenyésztésbevétel ideális időpontja kb 1.5 éves korában van. A fajta meglehetősen igényes és nemritkán fordulnak elő gondok a vemhesség, ellés körül is - úgyhogy állatorvosával igyekezzenek felkészülni a nagy eseményre. Honlapunk Publikációk és Tudnivalók rovataiban talál még hazsnos olvasmányokat. Sikeres felkészülést és problémamentes, boldog babázást kívánok.
jelige: aggódom
2008-06-18
Tisztelt Doktor Úr!Labi fiúnk 15 hónapos,Chappi táppal etetem.A kutyának megy a hasa pár napja,és egy napja enni sem eszik,csak kézből.A kedve vidám,mint eddig,egyáltalán nem levert.Mi lehet a probléma,mi vele a teendőm?Válaszát köszönöm.Tisztelettel:Aggódunk.
Nem tudom megnyugtatni aggodalmában és őszintén szólva sejtelmem sincs, hogy a szóbajöhető sok tucat betegség közül konkrétan mi lehet a hasmenés és étvágycsökkenés hátterében. A kutya kora és ivara mellett csak annyit tudunk, hogy mostanában mivel eteti őt, és talán az oltásai, féreghajtásai nincsenek rendben a kutyának. Állatorvosa részletes vizgsálatok elvégzésével tudja szűkíteni a kört, majd megmondani a tünetek okát. Ha meglesz az ok, akkor lehet a megoldáson elmélkedni.
jelige: Vanda 2.
2008-06-18
Köszönöm szépen a gyors válaszát.Úgy vélem Sopron legjobb orvosa a „miénk”,mégsem tájékoztatott az Ovaridot kiváltó készítményekről(természetesen Őt kérdeztem legelőbb)és a műtét előtti állapotfelmérésről. Még egyszer szívből köszönöm.
Én pedig semmiképpen nem akarok az eset részletes ismerete nélkül okoskodni, és higgye el semmi kétségem a soproni kolléga felkészültségét és jószándékat illetően. Szinte bizonyosan ismerem is őt. Nincs kétségem afelől sem, hogy ismeri és használja a prolaktin gátló szereket, valamint abban is biztos vagyok, hogy egy idősödő, szívbeteg kutya esetében egyetért azzal, hogy friss vizsgálati eredményekkel tudja felmérni az altatási és műtéti kockázatokat. Azt is tudja, hogy jónéhány altatási módszer közül lehet választani, amelyek egy része idős és beteg kutyákon is alkalmazható. Szép napot maguknak és mielőbbi megoldást kívánok a kutya számára.
jelige: schwepps
2008-06-18
ÜDVÖZLETEM EXspot bolhaírtót cseppentettem a kutyára, nincs semmi utasítás hozzá!!!!!!!!!!!!! VOLT RAJTA ELŐTTE NYAKÖRV IS,AZ MINTHA CSILLAPÍTOTTA VOLNA....... DE MIVEL NEM MÚLT EL KÉT HÉT ALATT SEM,1mL EXSPOTOT,HASZNÁLTAM,MÁSNAPRA MAJD MEG ŐRÜLT A KUTYA,JOBBAN HARAPDÁLTA MAGÁT....... VÁRTAM MÉG EGY NAPOT,DE NEM VOLT VÁLTOZÁS........ MEGSAJNÁLTAM ÉS LEFÜRDETTEM,SAMPONNAL....... KÉRDÉSEM:-AZ EXPOT HATÁSA,KIMEHETETT BELŐLE A FÜRDETÉS MIATT? -ILLETVE MENNYI IDŐ ALATT SZÍVÓDIK FEL? -------MI AZ ÖN VÉLEMÉNYE AZ EXSPOTRÓL? A HASZNÁLATI UTASÍTÁSÁT HOL LEHET ELOLVASNI? ------TUD-E JAVASOLNI MÁS KÉSZÍTMÉNYT? /LEHETŐLEG HASZNÁLATI UTASÍTÁSSAL/ KÖSZÖNETTEL !
Pl az alábbi honlapon elolvashatja az Exspot használati utasítását: www.debrecenikutyaiskola.hu/kullancs/exspot.html Önnek is csak annyit kellett volna tennie, hogy bármely keresőbe beüti az „exspot” és „használati” kulcsszavakat. Bármely másik spot-on készítményről (Frontline, Frontline combo, Advantage, Stronghold .... stb) ugyanez a helyzet. A felsoroltak mindegyike és az Ön által használt Exspot is megfelelő használat esetén megbízhatóan működik. A furcsa az az egészben, hogy az exspot is állatorvosi vényre kiadható készítmény így akár állatorvosa, akár pedig az állatgyógyszertár szakembere természetesen részletes szóbeli, vagy írásbeli tájékoztatást adhat. A fő probléma az lehet, ha a kutya esetleg nem bolhás fertőzés, vagy bolhaallergiás dermatitisz miatt „vakaródzik, mint az őrült” esetleg nem is egyéb parazitáktól (kullancs, rüh, szőrtüsző atka) - hanem mondjuk a gyulladt bűzmirigyétől, vagy allrgiás kórtól, gombás, baktreiális bőrgyulladástól, vagy mondjuk endokrin betegség áll a háttérben. Akkor aztán próbálgathatja a spot on-okat hónapokig, és megállapíthatja, hogy egyik sem ér semmit.
jelige: Rony
2008-06-18
Üdvözlöm! A kutyusom(1.5éves am.bulldog) szájában hófehér csomókat találtam!Tapintásra kemény!Daganat lehet?Mit tegyek! Válaszát előre is köszönöm!
A kutya fiatal kora miatt szokatlan volna, noha nem kizárt, hogy daganatot észlelt. Lehet akár jóindulatú , gyulladásos elváltozás is, sőt nagyobb eséllyel erről van szó. természetesen állatorvosa tudja megállapítani (valószínűleg nem ránézésre, hanem vizgsálatokkal) a duzzanatok okát. Ő tudja tájékoztatni a kutya esélyeiről, kezelési lehetőségekről is. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.
jelige: Samu
2008-06-18
Kedves Doktor úr! 4 éves tacskó kutyánk hátsó testrésze lebénult. 3 hónappal ezelőtt megműtötték, de továbbra sem tud lábra állni. Néha erőlködik, és sikerül egy-két lépést megtennie, de ezután azonnal összeesik. Látszólag őt nem zavarja a tehetetlensége, vidáman húzgálja maga után a lábait és élénk kutya maradt. Lehet-e még esély a felépülésére ennyi idő után?
A műtét óta eltelt 3 hónap alatt is fennmaradó maradványtünetek súlyosfokúak, a teljes gyógyulás véleményem szerint nem érhető el a kutyánál. Rendszeres masszírozással, sok mozgatással, úszással, gyógyszeres támogatással (rehabilitációs kezeléssel) azonban biztosan lényegesen lehetne javítani a mostani állapotán.
jelige: szem gyulladás
2008-06-17
Van egy 6 éves szuka németjuhász kutyám, akinek 2-3 hónapja bevörösödött mindkét szeme, és csipásódki.Elvittem állatorvoshoz, aki szemcseppet írt fel, azt 2-3 hétig kapta, el is múlt neki.1 hét után visszatért ez a probléma. Utána vissza vittem. A doktornő azt mondta, hogy a németjuhász szukákra jellemző betegsége lehet, ami magasfehérvérsejtből derülhet ki.Szóval vérvételre lenne szükség. Önnek mi a véleménye mi lehet ez mögött, allergia esetleg az a betegség vagy lyme kór?Szükséges a vérvétel?
Sőt, könnyen lehet, hogy egyéb kiegészítő vizsgálatokra is szükség lehet annak eldöntéséhez, hogy miért van visszatérő szemtünete a kutyának. Akár az Ön ötletei is igazak lehetnek, de az allergiás és Lyme-kór szemtünetei mellett még sok tucat betegség okozhatja a leírt tüneteket. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni a betegséget.
jelige: Jack
2008-06-17
Tisztelt Doktor Úr! Múlt szombaton (06.07.) hazakerült egy kb. egy hónapos kismacska (az anyja elhagyta, valószínűleg azért, mert idegenek túl sokszor öszefogdosták és napokra el is vitték mellőle). Enyhén megfázott és az egyik szeme csúnyán be volt gyulladva. Voltunk vele két állatorvosnál . A szeme viszonylag rendben van (bár valószínűleg arra a szemére vak lesz, mert a belső szemhéj nem húzódott vissza, de látszólag már gyulladásmentes) , a megfázás is elmúlt. Ami most problémát jelent, hogy nagyon csúnya székrekedése van. Nem volt széklete már több, mint 7 napja. Kapott az első orvosnál hétfőn (06.09.) féreghajtót és két injekciót (nincs oltási könyve, így nem tudom mit; bár akkor még a szeme volt nagyon csúnya). Kontrollra csütörtökön kellett visszavinni. Akkor már nagyon be voltak állva a belei egyes szakaszokon (kitapintható kemény hurkák), de nem kapott rá semmit, csak annyit tett az orvos, hogy hőmérővel megnézte nincs-e elzáródva a végbélnyílás. A másik orvosnál (ő a szokásos orvosunk) kétszer voltunk vele, ott már a székrekedés miatt. Kétszer kapott beöntést, valamint további injekciókat. (szombaton és az utolsót tegnap.) Az első 3 napban Whiskass junior konzervet és tejet kapott. A macska éhes, enne is, de most már csak tejet, mézes kamilla teát és húslevest kap (a második orvos adott neki parafinolajat is 2x1 ml-t). Annyi javulást hozott a szombati nap, hogy már ”csak” a végbélben van egy kb 2-3 cm-es kemény szakasz/hurka; a többi úgy tűnik feloldódott, viszont az nem akar változni. A macska folyamatosan erőlkődik (már amikor ébren van; saját kis alomtálcája van); ha kézben van etetés előtt és után masszírozgatjuk a pocakját. Egyébként nagyon élénk kiscica, amikor épp nem fáj a hasa és nincs a végletekig kimerülve az erőlködéstől. A saját orvosunk azt mondta, hogy lehet, hogy hashártyagyulladása van; bár ezt arra alapozva mondta, hogy aki elvitte hozzá, azt mondta neki, hogy kemény volt a hasfala a macskának, de ez csak addig volt így, amíg a rengeteg folyadékkal tele volt a pocakja, amikor az kijött belőle, utána elmúlt. A kérdésem az lenne, hogy van-e még bármi, amit tehetnénk; illetve tej okozhatja-e (forralt bolti tej) a székrekedés további fennállását vagy mit adhatnánk még neki esetleg, amitől rendbe jöhetne és milyen erős masszírozás az, ami már árthat neki (a szelek is bántják és sokszor csak a masszírozás segítségével sikerül belőle ”kipréselni”). Válaszát előre is köszönöm.
Nemigen tudok mit hozzátenni a történethez, csak annyit, hogy a folyamatos tehéntej etetése, az ismételt paraffinolajos kezelés, és főleg a cica parazitamentesítése, antibiotikumos kezelése és az Önök otthoni masszírozása, vizes vattapamacccsal a pocak símogatása, végbélkörnyék ingelése meg kell, hogy hozza az „eredményt” a bélsár eltávolítása ügyében. A tehéntej egészen biztosan nem okoz székrekedést, ellenkezőleg lágy bélsarat, akár hasmenést okoz. A továbbiakben a rendszeres féreghajtás és a helyes táplálás (kölyök és junior tápok) majd 8-10 hetesen az első védőoltás beadésával lesz esélye a Jack-nek az egészséges életre.
jelige: Bleky
2008-06-17
Kedves Doktor Úr! Van egy idős uszkár kutyánk, akinél tavaly aug.-ban hasvízkórt illetve billentyű megvastagodást (valamint folyadékot a szívben) diagnosztizáltak. Akkor jól reagált a Medrol, Quamatel, Furosemid kezelésre. 10 hónapig tünetmentes volt, sehol egy csepp folyadékot sem talált az orvos, sőt az okát sem (daganatot sem) hogy mi okozta a tüneteket. Azóta is szed naponta fél szem Fortekor-t. 2 hete, egyik napról a másikra észrevettük, hogy ismét nő a hasa és köhög, fullad a kutyusunk, elvittük azonnal ultrahangra ahol kiderült újra termelődött folyadék a szívburkában, bár még olyan sok mint tavaly. Igazából most sem találta az orvos az okát, nem lát daganatot. Kezeltük az ominózus gyógyszerekkel ismét, és tegnap este vittük kontrollra, ahol ismételten le kellett csapolni a szívéből folyadékot, és azt mondta az orvos talán lát a ”szívfülcsén” valami pici daganatocskát, de bizonytalan. Kérdésem az lenne, hogy az efféle szív körüli daganatokat is lehet-e sugárkezeléssel sikeresen kezelni? Köszönöm előre is válaszát, tisztelettel:
A kutya mellkasi-hasi CT vizsgálatával lehetne pontosítani a daganat meglétét, helyeződését, nagyságát. Ezzel a vizsgálattal az esetleges áttétek megléte is tisztázható volna. Citológiai mintát is meg kellene kísérelni venni ahhoz, hogy a kutya pontos onkológiai megbetegedése kiderülhessen és esélyeit, valamint a kezelés lehetőségeit (operáció, sugárkezelés, kemoterápia ... hypertermia, lletve ezek kombinációi) latolgatni lehet.
jelige: Kevin
2008-06-17
14 éves tervueren kutyánknak az utóbbi időben válladékozik az orra. Sokat fekszik, egyébként eszik, mászkál, széklet normális. Vérvétellel megállapították, hogy a szive gyenge, furosemidet, panangint,lotensint kap. A válladékozás nem szünt meg orra szörcsög. Mi lehet ennek az oka? Nem kellene valami antibiotikumot is kapnia? Ha fekszik és megdögönyözöm akkor felül és mélyről jövő köhhentésbe kezd. Köszönettel:
Ha a kutya tüneteinek szívelégtelenség az oka, és nincs felsőlégúti fertőzése, akkor nem kell antibiotikum a kezeléséhez. A szívelégtelenség megállapításához valamint főleg a sőúlyosságának megítéléséhez a vérvizsgálatokon kívül mellkasi röntgen, szívultrahang és EKG vizsgálat szükséges. Még ezen adatok birtokában is rendszeres kontrolvizgsálatok szükségesek a megfelelő gyógyszerezés beállításához. Értesítse állatorvosát a kutya állapotáról és amennyiben mindketten szükségét érzik, kérjék specialista segítségét a vizsgálatokhoz és a kutya gyógyszeres kezeléséhez.
jelige: Marci
2008-06-17
Tisztelt Doktor úr! 2 napja vittem haza egy kb. 7 hetes kiscicát. Étvágya van, pisilt is (1 nap után), de aggógom, mert széklete még nem volt. Ha a hasát simogatom, nyávog. Egyébként élénk, egészségesnek látszik. És még egy problémám lenne, eszi az almot. Nem lesz tőle baja? Segítségét előre is köszönöm
Dehogynem baj, ha eszi az almot. Még az sem kizárt, hogy ez okozza a székrekedését. Vagy esetleg az, hogy 2 hetes korától kezdve nem féreghajtották a cicát rendszeresen és tele van bélférgekkel. Vagy a kettő együttesen ... A cica állatorvosi vizsgálatra és kezelésre szorul.
jelige: legelés
2008-06-17
Tisztelt Doktor Úr!ismerősömnek cane corso kutyája van aki jövőhónapban lesz 1 éves.mindég a füvet eszi,ez mire utal?valami betgség miatt eszi?mit kell neki adni?kap tápot,csirke,kacsa fejet,házi kosztot.köszönöm válaszát.Tisztelettel:
Sok minden állhat a háttérben. Akár a helytelen táplálásból adódó rosthiány, mikroelem vagy vitamin hiány, akár paraziták, gyomormegterhelés, belgyógyászati panaszok enyhítésére legelészhet a kutya. Az sem kizárt, hogy az unatkozó kutya időtöltés gyanánt teszi amit tesz. A válaszhoz tudni kellene a tartási, takarmányozási körülményeket, azt is hogy mióta legel a kutya, van-e egyéb tünete (pl hányogatás, hasmenés ...), hogyan állnak az oltásai, negyedévente féreghajtják-e ...
jelige: Vanda
2008-06-17
Tisztelt Doktor Úr! 10 és fél éves Boxerem diszpláziára napi 1,1/2 Rymadilt,epillepsziára napi 1 Tegretol cr-t szed.Első kérdés:nem okoz-e nála problémát az évek óta folyamatos gyógyszerezés?A félelmetesebb dolog pedig:Álvemhes.Ilyenkor nem alszik,-eszik, nagyon bújik,szétszedi a lakást egyedül,szűköl,ugat,egyfolytában hangosan zihál.El tudom képzelni,milyen teher ez szívre,idegrendszerre.Az orvosunk az OVARID mellett(amitől félek!)egyértelműen műtétet ajánl,más o rvos szerint betegségei és kora miatt nagyon kockázatos,lebeszélt róla.(Egy kis műtét után is egyfolytában rohamozott)Ön mit mond???Kérem,nincs az Ovarid-nak kiváltója???Válaszát hálásan köszönöm:
Egy 10 év feletti boxer szuka valóban veteránnak számít. A műtéti és altatási kockázatok megítélésében azonban mostani állapota, szívelégtelenségének és az esetleges szervi szövődmények súlyossága a mérvadó. Ezt kezelőorvosa friss (!) részletes vizsgálati eredmények alapján tudja felmérni. Az álvemhesség gyógyszeres kezelésében egyéb szerek is szóbajönnek (pl antiprolaktin hatású szerek) állatorvosa természetesen ezzel is tisztában van. Ha mindketten (állatorvosuk és Önök is) úgy érzik, hogy a kutya részletes kivizsgálásához és kezeléséhez helyben nincsenek meg a feltételek, akkor talán az Állatorvos-tudományi Egyetem, Szülészeti Tanszékén (Dr Thuróczy Julianna, Dr Tibold Anikó, 478-4200) kellene ezt megtenniük.
jelige: Picúr
2008-06-17
Kedves Doktor! A kutyámnak Picúrnak,ha ül vagy fekszik akkor remeg a lába nem tudom miért csinálja.
Majd minden terriernél és egyéb élénk vérmérsékletű kutyánál ugyanez a helyzet. Teljesen megszokott dolgot észlelt, sose legyen nagyobb baja a Picurnak.
jelige: repedezett orr
2008-06-17
Idős, 11 éves kutyánk orra az orr felső részén erősen repedezett. Nem tudjuk, hogy ez a korral jár-e? Amúgy erős, szamárköhögés jellegű panaszokban megnyilvánuló szívritmus-zavarokra írt elő az orvos 10 mg-os Ednyt-et, melyet kb. 1 éve, naponta kétszer kap. Kicsi kora óta nálunk van, betegsége tudomásunk szerint előtte (s azóta sem) nem volt, rendszeresen oltatjuk. Sétálni a kora miatt már nem tudjuk vinni, hamar elfárad, kifullad. Az étvágya nagyon jó, más panasza nincs. Egy másik kutyánk (keverék, szuka, 7 éves, 1 éves korában az utcáról fogadtuk be) azonban már kezdettől fogva ugyanezen köhögéses panaszokkal küzd, melyek nedves, hideg időben erősödnek, de az orvos nála nem állapított meg szívpanaszokat. Mi arra gyanakszunk, hogy a könnycsatorna talán el van záródva, mert erősen könnyezik is, ezt azonban az orvos tájékoztatása szerint itt helyben nem tudják a külföldön alkalmazott, rutin műtéti beavatkozással gyógyítani, csupán szemcseppeket javasolt. Vagy talán hozzánk ker ülése előtt szopornyicája volt? Esetleg rodéziaink tőle kaphatott el valami légúti megbetegedést és ettől a panaszai? Aggódjunk-e a repedezett orr miatt? Válaszukat előre is köszönöm!
Az idült, vagy lezajlott szopornyica valóban egyik lehetséges oka a repedezett orrtükör kialakulásának. Ezen kívül is számos oka lehet pl a régóta fennálló szívelégtelenségből származó keringési rendellenesség egy ugyancsak lehetséges, sőt igen valószínű ok. A megállapított szívelégtelenség is rendszeres kontrolvizsgálatokat igényel ezen kontrolokon derülhet ki, hogy nem kell-e a gyógyszeren, vagy adagolásán változtatni. Köhögéses tünetek egyébiránt nem csak szívelégtelenség esetén jelentkeznek, sőt sokkal gyakoribb akár a felsőlégúti megbetegedések, allergiák, de nem szíveredetű mellkasi ödémák, akár nyaki/mellkasi terimék, (tályog, vérömleny, daganat) légcsőszűkület eseteiben. A kutya részletesvizgsálatával lehet kideríteni, hogy az ő esetében mi okozza a köhögést.
jelige: ?
2008-06-17
Jonapot!!MA voltam az orvosnál megnézettem a kutyusom fülét,és az orvos azt mondta hogy nincs semmilyen gyulladása!csak egy kis szörcsomot vett ki a füléből!Azt mondta az orvos hogy majd elmullik a vakarása!Ennek mennyi esélyét látja hogy elmullik?és ön szerint fontos hogy ha alul dupla szemfoga van azt kihuzatni??Köszönöm válaszát!viszlát
Vizsgáló állatorvosának sokkal több esélye van annak megítélésére, hogy mi okozza a fülvakarást és mikor fog elmúlni a vakaródzás. Semmi értelme a hasamra csapni és azt mondani, hogy 50% az esélye a gyógyulásnak ... Tény, hogy akár a hallójárat szőrszálai is okozhatnak tüneteket, ezt eltávolította orvosa. Ezen felül akár hallójárt gyulladás (ezt állatorvosa kizárta), akár a fülkagyló gyulladása, allergia is okozhat fülvakarást. Ez sem volt feltűnő a vizgsálat időpontjában. Ha a kutya tünetei nem enyhülnek jelezze állatorvosának. Mennyi idős a kutya? Minden tejfogát leváltotta már? A maradó fogak is kúpos alakúak, ha még nem teljes mértékben bújtak elő, akkor megvan az esélye, hogy kilökje a tejfogat a helyéről. Persze addig is a fogak közötti résben megmaradó táplálékmaradék és a nyomás károsítja a maradó fog zománcát is. Nem kizárt, hogy állatorvosa máris szükségesnek érzi a tejfog eltávolítását a maradó fog védelme érdekében. Miért nem teszi fel ugyanezeket a kérdéseket kezelő orvosának? 1);

<< <  308 / 483 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.01.01
Budafokon talált kutyus telefonszámmal: 06 20 932 4505 https://www.facebook.com/trixi.szabo/posts/1710261915666522
2016.11.28
Augusztus közepén született nagyon játékos, eleven, kézhez szokott, dorombolós kiscicák keresik új örökbefogadó gazdijukat, féreghajtva, bolhátlanítva. Érdeklődni lehet: +36-30-2530158
2016.10.29
Napok óta kétségbeesetten szaladgál ez a fekete kutyus, a Vöröskereszt utcán, a Nagytétényi úton. Hívásra nem jön oda, nagyon félős, ezért nem lehet róla jobb képet csinálni. Egyre rosszabb állapotban van szegény. Nem hiányzik valakinek?