Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉSI AKCIÓ

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

Az alapszűrés továbbra is 500 ft!

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: Cic-mic
2007-10-02
Van egy lány macskánk pontosan nem tudjuk mennyi idős mert nálunk ragadt. Megvolt az ivartalanítás, de nemrég megint mindnnek dörgölözik ”panaszkodik” jön és nyávog. A fiú cicánkkal jól megvan (szintén ivartalanítva van). Várom gyors válaszát
Érdemes lenne a végére járni, hogy a Cic-mic valódi ivarzási tüneteket produkál-e, vagy csak kommunikál a családtagokkal és hízeleg. Ha meggyőződése, hogy a korábbi ivarzási tüneteket produkálja periodikusan - akkor nem kizárt, hogy újra kell operálni őt. Jelezze állatorvosának a történteket.
jelige: Dorisz
2007-10-02
Hogy szoktassam szobatisztaságra?Hány oltás után lehet kivinni sétálni?Milyen időszakonként fürdessem?Mennyire igényli a sétáltatást,mennyire mozgékony?
Ennyi kérdés megválaszolása meghaladja az (állat)orvos válaszol műfaj kereteit. Javaslom, hogy honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatát olvassa el, esetleg vásároljon egy kutyatartás témájú kézikönyvet, illetve a védőoltásokat beadó kolléga kikérdezését a témában.
jelige: Rómeó
2007-10-02
Van egy 8 hónapos rottweiler kan kutyám! Meg volt fázva kb.1 hónappal ezelőtt,akkor kapot injekciót és antibiotikumot. A prüszkölés és a ”köpködés” elmult de ugy vettem észre,hogy a kutya azóta hörög.Szóval sétáltatás közben mikor bot van a szályába hallom azt a furcsa hangot. Szedi a Fenorin köptetőt de félek,hogy esetleg valami más problémája van. én vácon lakom és az itteni orvosok már elvesztették a bizalmamat. Kérem ha tudna tanácsot adni azt meg köszönném.
A legfontosabb tanács az lenne, hogy ne veszítse el a bizalmát állatorvosaiban. Hasonló esetben Budapesten, Bécsbe, vagy akár new Yorkban is valószínűleg a felsőlégúti tünetek kezelésével kezdtek volna és ha nincs teljes tünetmentesség akkor jött volna a teljes kivizsgálás. Hasonlóan, mint a gyermekgyógyászaton, vagy a háziorvosnál ... A leírtak alapján az sem eldönthető, hogy az egy hónapja történt megfázás és a mostani tünetek között bármilyen összefüggés létezikk-e. Részletes kivizsgálással, a szájüreg (esetleg altatásban történő) áttekintésével, vérvizsgálatokkal nyaki-, mellkasi röntgennel, endoszkópiás vizsgálattal, CT-vel, SPECT-el lehet kideríteni, hogy idegentest, tályog, vérömleny, légcsőszűkület, nyálkatermelődés, esetleg daganat, vagy „csak” a garatüregbe lógó lágyszájpadlás részlet ... vagy egyéb ok áll-e a tünetek hátterében.
jelige: topis
2007-10-01
Tisztelt Doktor úr! Vércukor mérés céljából szeretnék vért venni a kutyámtól. Azt szeretném kérdezni, hogyan lehet a legkönnyebben ezt csinálni? Köszönettel: Illés Sándor
Úgy, hogy a kutyájával befárad az állatorvosi rendelőbe, és megkéri állatorvosát. Nem lehetetlen, hogy a vércukor mérés előtt más vizsgálatokat is ajánl, és az sem, hogy a vércukor mellet esetleg más paramétereket is ajánl meghatározásra.
jelige: mi lehet?
2007-10-01
Tacskó keverék kutyusom van,10 éves lesz. Kb 2 hónapja kezdődött a gond, voltunk is orvosnál aki bűzmirigy problémát állapított meg, ami eléggé előrehaladott állapotban volt, csúnyán be volt-vagy van-gyulladva. Erre kapott kenőcsöt és tablettát, csakhogy azóta sem akar elmúlni a panasz, néha jobb, aztán újra rossz az állapota, kellemetlen szaga van és folyton nyalja, szemmel látható is hogy nem stimmel valami. Aggódunk hogy nem e valami komolyabb baj áll a háttérben? Mi lehet még ha mégsem a bűzmirigye okozza, amivel egyébként soha nem volt gond a 9 év alatt mióta nálunk van. Más tünet nincs, látszólag jól van nem tűnik betegnek. Válaszát előre is köszönöm szépen!
Egy sereg betegség jelentkezhet akár közeépkorú, akár idősebb korban is kutyán és emberben is. A bűzmirigy gyulladásnak vannak olyan formái, amelyek kitisztításra és gyógyszeres kezelésre meggyógyulnak. A súlyosabb eseteket operálni kell. Az sem kizárt, hogy nem csak gyulladás, de akár a bűrmirigyből kiinduló daganat áll a tünetek hátterében - azt is operálni szokás. Jelezzék állatorvosuknak, hogy nem javul a tacsi állapota a kezelésre, meg fogja oldani a problémát.
jelige: Bosco
2007-10-01
Most kaptam a kis boxeremet 6,5 hetes és horrkantgat és hangosan szuszog.Ez természetes, vagy valami légzési problémája lehet?Valamikor semmi ilyen hangot nem ad ki, de azért napjában többször előfordul. Alváskor egyáltalán nem. Előre is köszönöm a segítségét!
Amit leírt az lehet akár fajtajellegzetesség is a Boxereknél. A kölyöknek 2 hetente védőoltásra és féreghajtásra, valamint rendszeres parazitamentesítésre (lásd honlapunk Tudnivalók rovata) van szüksége. A következő alkalomnál kérje meg állatorvosát, hogy nézzen bele a szájüregbe, vizsgálja meg, hogy minden rendben van-e.
jelige: Puszedli
2007-10-01
Jó napot kívánok! 2 hónappal ezelőtt kaptunk 2kiscicát ebből az egyik elpusztult a másikkal minden rendben van eleven,rendesen eszik csak az a baj hogy nem engedi hogy megsimogassuk és nem dorombol pedig amíg meg volt a testvére dorombolt. Mi lehet a baja? Köszönöm
Akár az is lehet a baja, amibe a testvére belepusztult ... Egy kölyök macskának az első évben többszöri védőoltásra és rendszeres parazitamentesítésre van ahhoz szüksége, hogy jobb esélyekkel felnőjön. Az ivarérett állatot ivartalanítani érdemes, és évente 2x védőoltásban részesíteni, rendszeresen parazitamentesíteni. Így van arra esély, hogy 15-20 éves kort is megéljen egészségbe. Ellenkező esetben a kölykök nagyobbik hányada elpusztul, a szerencsésebbek, amelyek elérik a felnőttkort, azok pedig 3-5 év alatt mennek tönkre. Honlapunk Tudnivalók rovatában még olvashat hasznos információt.
jelige: mery
2007-10-01
Van egy 3 éves bernáthegyim. Az orrnyergén eleven a bőr és kevés véres váladék is jön belőle. Már ez volt a második nyár, hogy ilyen tünetei vannak, a meleg elmúltával valamelyest javul. Eddig 2 orvos látta, de nem használtak a kezelések. Fertőtlenítést és különböző krémeket használtunk. Ezen kívül semmilyen más tünet nincs, nagyon eleven, vidám kutya.
Ha az elváltozást mutató területen fehér gyér szőrzet van és a bőr nem, vagy alig pigmentált, valamint csak szezonálisan, nyáron jelentkezik az elváltozás - akko rnem kizárt, hogy a napsütés váltja ki a tüneteket. Nem sok egyebet tehet, minthogy többet tartja árnyékban a kutyát, mivelhogy a helyileg felvitt szereket szinte azonnal lenyalja a kutya az orrhátról. Léteznek olyan táplálékkiegészítők, amelyek a pigmentációt hivatottak erősíteni - ezt még érdemes lenne megbeszélnie állatorvosával.
jelige: Bátor a félénk kutyus
2007-10-01
Köszönöm a gyors válaszát. A kötelező oltásokat megkapta akutyus. Mielőtt elhoztuk féregtelenítették Két hónapja van nálunk.A véres hasmenése közel egy hónapja van,de nem állandó jellegel.Közben kapott antibiotikumos kezelést is.Pár napig tunetmentes volt.Naponta a3,4 székletből 1vagy2 véres és híg volt.Két nappal ezelőtt féregtelenítettukA széklete tele volt kifejle férgekkel. Az ujabb féregtelenítés lehet az ut a gyógyuláshoz?
A féreghajtást biztosan meg kell ismételni 10-14 nap múlva. Az sem kizárt, hogy kizárólag a bélférgesség okozta a tüneteket és ezzel teljesen meggyógyul a kölyök.
jelige: nincs
2007-10-01
étvágytalanság,gyakori vizeletürités,sok folyadékot fogyaszt, rekedt köhögés,nyelési gondok és a két két szemfog barnulni kezdett, levertség a legtöbb esetben
Sajnos nemcsak jelige nincs - de diagnózis meg kezelési tanács sem lehet a leírtak alapján. A középkorú csak veszettség ellen oltott, 2-4 hete beteg, de állatorvosnál nem járt kan kutyának gyakorlatilag bármelyik(több száz!) betegség idült formája lehet a leírtak alapján. Részletes kivizsgálásra és kezelésre van szüksége sürgősen.
jelige: miccc
2007-10-01
Van egy 5 hónapos francia bulldog kiskutyám,akivel az utóbbi 1 hónapban rengeteg állatorvost felkerestem,mert a kutya testén elkezdett kikopni a szőr és apró szúnyogcsípés szerű pöttyök jelentek meg rajta és állandóan vakarózik.Több vizsgálatot is elvégeztek már,amiből kiderült,hogy valamilyen atka elszaporodott a bőrében,mert az immunrendszere nem tud megfelelően védekezni és ezért kapott antibiotikumot,immunerősítőt meg különböző vitaminokat és atkaölőcseppet.Nagyon el vagyok keseredve,mert a kutyusom állapota azóta sem változik,semmi nem segít és nem tudom mit tehetnék még...??Szeretném mielőbb az Ön tanácsát kérni,köszönettel: Hjn
A legokosabb tanács, amit adhatok az annyi, hogy nem érdemes sok állatorvost felkeresni, elég egyet - és az ő vizsgálatait végigcsinálni, esetleg az ő beutaójával bőrgyógyászati szakrendelést felkeresni. A bőrgyógyászat tipikusan rengeteg időt, vizsgálatot és türelmet igénylő szakterület - sokszor egy ember is hónapokig jár szakrendelésekre, amire kiderül a betegsége. Kutyánál sem egyszerűbb a helyzet. Még ha taláéltak is szőrtüsző atkát a területen (ez minden kutyában megvan) nem lehetetlen, hogy egyéb betegség (atópia, allergia, egyéb parazita, netán endokrin betegség) van a háttérben - és ezt (is) kezelni kell. A kapkodás, türelmetlenség a legtöbb esetben nyomtévesztéshez, feleslegesen ismételt vizsgálatokhoz és bizalom vesztéshez vezet.
jelige: Cica?
2007-10-01
Cicámmal tegnap este történt valami, de nem igazán tudom, hogy mi. Amikor este beengedtem a lakásba, akkor csapzott volt, saras volt. Azt hittem, hogy egy másik cicával verekedett össze. Lefeküdt aludni, hagytam pihenni. Viszont később hányni kezdett és sötét helyet keresett. Elbújt, hiába fektettem a helyére. Azóta nem eszik, nem iszik, én itatom meg fecskendővel. Azóta többször hányt, a pupillája viszont tág. Meredten néz maga elé. Arra is gondoltam, hogy vagy egy autó elütötte, de sérülést nem látok rajta, ill. az első lábát fájlalja, füle, és az orra sem véres. Arra is gondoltam,hogy esetleg leesett a fáról és beütötte a fejét, agyrázkodása lett. Sajnos orvoshoz nem tudom elvinni ( anyagi okok) de ha ön a leírtakból úgy ítéli meg, hogy szükséges, akkor valahogy igyekszem megoldani. Nagyon várom a válaszát.
Sajnos bármennyire is várta a választ pénteki levelére csak most a hétfői napon tudtam válaszolni. Ráadásul a válasz is csak annyi lehet, hogy a igen, a leírtak alapján mindenképpen szükségesnek látszik állatorvosi vizsgálat és kezelés is. Őszintén remélem, hogy ez már meg is történt.
jelige: Bogica
2007-10-01
Van egy 3,5 hónapos cocker kan spánielem, aki 5 hetes kora óta van nálam, és sajnos azóta nem múlik el az állandó vakarózása. Allergiára gondoltunk (mivel sokat olvastam erről, és tipikusak a jelei. Láb, far végi vakarózások, fül és pofa tájéki kaparás...valamint a pociján megjelenő néha pirosabb, néha fehéres foltok. De nem gennyes! Csak nagyon ritka esetben 1-2 db.)de se az orvosok, se mi nem tudunk rá jönni, hogy mitől lehet. Próbálok odafigyelni a táplálkozására, de nincs eredmény. Egy időre hagytam a tápot, de változatlan a helyzet. Most már csak tésztát, rizsát, zöldséget, tarhonyát adok neki. Egy pár napja a májkrémeket, párizsiket sem adom neki. Azt hallottam, hogy csak táplálék allergia lehet, mert ilyen kis korban még pollenre nem lehet allergiás. A szőre is szerintem lehetne hosszabb korához képest, bár szőrhullása már alig van.(adok neki erre felírt vitamint) Kérem segítsen, hogy mit tegyek, hogy tápláljam, hogy enyhíthetem a vakarózását.
A leírt tünetek alapján akár helyes is lehet az allergia gyanúja - de allergia korántsem kizárólag táplálék fejérjékre alakulhat ki kutyákban sem. Az allergén megtalálása és az érzékenység csökkentése, megszűntetése általában specialista segítségét igényli - igen kicsi a találati esélye annak, hogy az interneten egy újabb, még nem próbált diétás táppal célt érjenek. A teendő szerintem mindenképpen a kölyök részletes friss kivizsgáltatása lenne - hiszen egyenlőre csak feltételezett diagnózisuk van. Az sem kizárt hogy veleszületetten atópiás bőre van a kölyöknek , de az sem, hogy endokrin betegség áll a háttérben. Ezekről is találhat információt az interneten - de ritkán ad megoldást az a módszer, ha kizárólag a tünetek alapján próbálunk hasonló betegséget és annak gyógymódját találni.
jelige: öregbarát 3.
2007-10-01
Örömmel tudatom, hogy 15 éves vesebeteg kiskutyám állapotában jelentős javulás tapasztalható! Van étvágy, iszik, normál mennyiségű a vizelete, a széklete sem hurutos már és két napja nem hányt. A testhőmérséklete 38,3 C és a kötőhártyája sem fehér már. Ami megmaradt, a rossz kedve (ami csak akkor szűnik picit, ha ennivalót remél) és a picit bizonytalan mozgása. Mivel az állatorvosunk továbbra sincs itthon, ezért szeretném Öntől megkérdezni, milyen utókezelés javasolt még? Van e valamilyen fajta roboráló kúra ilyen esetekre? Kaphat e-, és milyen vitaminokat? Mik azok a táplálékok, amiket kerülnünk kellene? Egyáltalán, hányszor egyen és mennyit? (Azt el kell mondjam, a száraztápokat nem eszi, így a vesebeteg diétás tápot nem tudom neki adni. Valamint, a fogai is rossz állapotban vannak, amiket a betegségére való tekintettel, altatásos műtéttel nem merünk kezeltetni.) Tudom, hogy nem évekről van már szó, mert egy haladó vesebetegség bármikor visszatérhet. Csak kicsit késleltetni szeretnénk... Köszönettel az eddigi-, és a mostani válaszát is!
Igyekszem osztozni az örömükben - de ahogyan korábban írtam, csak a tünetek alapján, kiegészítő vizsgálatok nélkül nem lehetünk biztosak abban, hogy valóban veseelégtelenségről van szó. Mindezek ellenére, persze az a legfontosabb, hogy a kutya jobban van. Roboráláshoz egy sereg készítmény kapható, pl: a Vetri-DMG cseppek, vagy a Béres Minera cseppek is megfelelhet erre a célra.
jelige: leendő yorki gazdi
2007-09-28
Jövő héten egy kis yorki tulajdonosa leszek! Milyen tápot vagy konezrvet ajánlanának egy 8 hetes kutyusnak?? Azt hallottam a pedigree semmire nem jó, csak a Royal Canin, Hills vagy Eukanuba. Ez igaz??? Vagy megfelel a pedigree puppy étele is?? És a táp vagy a konzerv jobb?
Tény, hogy ajánlott az ún. prémium tápok etetése - ezek között a mini kutyák fajtájának és korcsoportjának leginkább megfelelő táplálékot talál. A tenyésztő által is etetett táppal kellene kezdeni - és ezt, ha akarja fokozatosan átkeverni az új táppal. Ilyen módon az elválasztás, új környezet által okozott stressz nem tetéződik a takarmányváltás okozta stresszel. A yorki ízlése sokszor túlságosan is kifinomult, válogat, ne hagyja magát csőbe húzni a gépsonkával. Egyéb teendőiről is olvashat honlapunk Tudnivalók rovatában.
jelige: bator
2007-09-28
a kutyusnak olyan aszeklete mint ha ledaraltak volna a nyers majat es nagyon budos ,neha veres is
Egy kölyök kutyának néhány száz betegségtől lehetnek a leírthoz hasonló tünetei. Az első évben 6-8 hetes koruk után legalább 5-6 védőoltást, és rendszeres (2 hetente!) történő parazitamentesítést kell kapnia a kiskutyáknak. Kérem olvassa el a teendőit honlapunk Tudnivalók rovatában.
jelige: Rico 2.
2007-09-27
Köszönöm gyors válaszát,de úgy érzem szükséges néhány dolgot tisztázni. A törpeschnauzer kutyám valóban 40cm marú és 15 kg.Ezek a méretek a törpe és a középschnauzer standardjei közöttiek.A óriás schnauzer 65-65 és 65-70cm, és 30-35kg.A középscnauzer 45-48cm és 18-20kg.A törpescnauzer pedig 30-35cm és 5-6kg.Ehhez mérten látható,h a Rico a mostani magasságához is túlsúlyos.Tehát nem Óriás növésű és nem sovány.
Teljesen igaza van, elnéztem a számokat és teljes képtelenségeket írtam a válaszom első felében. Elnézést kérek érte. A válasz második felében írottakat azonban most is megerősítem. Ha a Rico valóban törpe schnacik kölyke - akkor érdemes lenne kivizsgáltatni, hogy nincs-e endokrin betegség a háttérben.
jelige: Reggae
2007-09-27
Van egy 1éves Westie lány kutyusom, 2-3 napja vettem észre hogy kicsit bágyadt, de konkrétan eszik rendesen iszik rendesen ha kérem a játékát akkor játszik is, de ha épp nem vele foglalkozok akkor fekszik meg alszik pedig ilyenkor is pörögni szokott. A mai nap vettem észre hogy húzta a fenekét a földön. Ezek összefügghetnek azzal hogy valószínű megtelt a bűzmirigye? kb 3-4 hónapja nyomta neki ki az állatorvos de akkor nem volt konkrét panasz.
Nem kizárt, hogy a bűzmirigye okozza a bágyadtságot - bár az sokkal inkább nyugtalanságot, izgalmat (hátrakapkodást, hátratekintgetést, csúszkálást is) szokott okozni. A bágyadtság egyébként olyan általános tünet, hogy bármely (!) betegség, kóros állapot tüneteinek lehet az első tünete.
jelige: Mandyke
2007-09-27
a kis yorkim 12hetes szuka és a nemiszerve főlőtt,a hasánál két kis duzzanat van szeretném meg kérdezni hogy ez minden kis yorkinál van vagy valami más baja lehet?
Ha jól értelmezem a leírását, akkor nem lehetetlen, hogy a lágyéktájékon helyeződő zsírpárnácskákról beszél. Ez normális. A 12 hetes kölyök gondolom, 2 hetente kapja a rendszeres védőoltásait és parazitamentesítése is zajlik (erről honlapunk Tudnivalók rovatábvan részletesen olvashat). Mutassa meg a duzzanatokat állatorvosának, hogy egy dologra gondolunk-e.
jelige: Rico
2007-09-27
A 2,5 éves törpeschnauzer kan kutyánk már pici korában is nagyobb volt a az átlagnál.Ez a helyzet atóta folyamatosan romlik,mert a kb.40cm magasságához már 15kg.A reggeli séták után legtöbbször tápot kap,amit már vagy 3hónapja diétásra cseréltünk.Emellett sajnos a nagyszülők agyon etetik házikoszttal.Azt tudni kell,hogy panelben élünk és naponta 3-szor 1-2 órát sétálunk vele.Félek szívbeteg lesz ettől a túlsúlytól. A kérdésem az lenne,hogy hogyan tudnám normális testsúlyba hozni? Másik problémám,pedig a korpás bőre.Mit tehetek ellene?A túlsúly lehet az oka?Vagy a nyírástól (sajnos már nem lehet trimmelni) lenne?
A 40 cm-es (mar?)magasság már majdnem Óriás schnauzer. A 15 kg pedig a közep schnazi-k megszokott súlya. Ehhez a magassághoz a 15 kg-os testtömeg kóros soványságnak lenne mondható. Tisztázni lenne érdemes, hogy a Rico a törpeséghez képest „csak” jóval nagyobb, vagy kórosan kövér is. Mindkét jelenség hátterében lehet genetikai ok, de akár endokrin eredetű betegség is pl: növekedési hormon túltermelődés, hypothyreózis, Cushing ... A szőr-, és bőrtünetek is gyakran endokrin betegségek tünetei. Véleményem szerint a kutya részletes kivizsgálása mindenképpen indokolt. Az Állatorvos-tudományi Egyetemen Dr Thuróczy Julianna (478-4100) foglalkozik ilyen jellegű betegségekkel.
jelige: sziámi macska
2007-09-27
Sziámi macskám fekete cicáit 2 napja vitték el,azóta nem merem kiengedni a lakásból.Azt olvastam,hogy a kölyöktől való elválasztás után azonnal hajlandó a párzásra.Szeretnék majd kiscicát ,de csak sziámi apától. Az lenne a kérdésem, helyesen teszem-e,hogy nem engedem ki a lakásból,vagy tavaszig már úgysem fog ivarzani?
Nem írta, hogy hány hetes korban történt az elválasztás és hogy mekkora almot nevelt a macska. Felteszem a kölykök 6-10 hetesek lehettek az elválasztáskor. Az elválasztás, majd a tejtermelődés elapadása egy fiatal, jó kondiban lévő, egészséges egyed esetében általában rövid időn (napok, hetek) belül, évszakoktól függetlenül, újra ciklusba lendíti a nőstény macskákat. Ha a kölyöknevelés nem zsarolta le nagyon a cicát, biztosan számíthat rá, hogy nemsokára újra tüzelni kezd. Hosszútávon a szoptatások utáni rövid időn belül történő újravemhesítések biztosan megviselik a macskát.
jelige: öregbarát 2.
2007-09-26
Köszönöm előbbi válaszát! Laborvizsgálati eredményeink nincsenek, mert az állatorvosunk nem tartotta szükségesnek. A tünetek (+ majdnem fehér kötőhártya), valamint az előzmények (eddigi fokozozott vízivás, éjszakai bepisilés) alapján diagnosztizált. A kezelések után egy ideig pici javulás tapasztalható (kicsit nagyobb menniységű vizelet, picit javul a kedve is), de továbbra is hány a kutyus. (Immár harmadik napja.) Az állatorvosunk most egy hétre elutazik, a helyettesét nem ismerjük. Ezért vagyunk tanácstalanok. Mert nem tudjuk, hogy hány nap stagnálás, vagy esetleges romlás után muszáj levonni a végső következtetést. Leszögezem: mi anyagilag és emberileg is mindent szeretnénk megtenni érte, de nem tudjuk, meddig segítünk és honnantól hosszabítjuk meg a szenvedését. Mik lehetnek még azok a tünetek, amik állapotromlásra utalhatnak?
A vérszegénység, hányás, változó mértékű vízfogyasztás és vizeletürítés, az általános tünetekkel (bágyadtság, étvágytalanság ...) együtt is sok betegség tünetei lehetnek. Két levele alapján laboreredmények, röntgen, vagy ultrahang vizsgálati eredmények híján számomra ebben a tacsiban ugyanúgy lehet babeziózis, mint májdaganat, gyomorfekély, vagy akár idült veseelégtelenség - vagy még jónéhány tucat megbetegedés. Meggyőződésem, hogy korrekt diagnózishoz és ezáltal a kutya esélyeinek ill a kezelés lehetőségeinek a latolgatásához legalább ezeket a vizsgálatokat célszerű lenne elvégezni. Ha kiderül, hogy végső stádiumú májdaganata van a kutyának, akkor lehet, hogy meg kell válni tőle - de ha pl babéziózisa van, akkor időben elkezdett kezelés megmentheti az életét és akár teljes felépülés is elérhető. Vigyék öreg barátukat egy jól felszerelt kisállatrendelőbe.
jelige: Gina cica avagy relaxin 2.
2007-09-26
Szeretném megtudni, hogy a cicáknak van-e relaxin-teszt? Vagy valamilyen teszt a vemhesség megállapítására?
A relaxin fajspecifikus, csak a kutyákra jellemző vemhességi szérummarker. A macskáknál nincs forgalomban hasonló készlet a vemhesség meghatározására. Náluk is az ultrahang vizsgálat jelenti a legkorábbi és legbiztosabb vemhesség meghatározási módszert.
jelige: diavolo
2007-09-26
Kiscicánk már több hónapja időszakonként tüzel.Szegényke, nagyon szenved, kerreg, ahogy kell, de néha már idegesítő. Azt szeretném megkérdezni, hogy tudom e csillapítani valahogy ezt nála? Hallottam ,hogy steril hőmérővel lehet segíteni neki, pár perc és újra a régi lesz? Valóban? Ezzel nem ártok neki? Kérném segítségét, és előre is köszönöm!
A cica és az Önök szempontjából is az ivartalanítás jelentené a tökéletes megoldást. A macska az ún. reflex-ovuláló fajok közé tartozik, ami azt jelenti, hogy a párzás ingereire bekövetkezik a petesejtek leválása, az ovuláció, és ezáltal megszűnik a tüzelés. Tudni kell, hogy a kandúrok péniszén tüskeszerű nyúlványok vannak - ezek meglehetősen intenzív, durva (fájdalmas) mechanikai ingert keltenek a hüvelyben és ez okozza a reflex-ovulációt. Ha ezt akarja kiváltani, akkor tehát a kandúrhoz hasonló meglehetősen durva beavatkozást kell elvégeznie. Egy hőmérő síma felülete ehhez nem ideális, lehet, hogy többször kell próbálkoznia. Ráadásul meglehetős gyakorisággal. Meg kell mondjam, hogy még nem találkoztam olyan éplelkű emberrel, aki ezt az utat választotta volna hosszú távon a macska ivarzásának a felfüggesztésére. Remélem sikerült eltántorítanom a kétségkívül létező lehetséges megoldástól és a mindenki számára legjobb megoldást választják.
jelige: Bogica
2007-09-26
Jnk. Van egy 11 hónapos szuka csau-csaum. Több kérdésem lenne vele kapcsolatban. 1./ Az első tüzelés után a kutyák természete megváltozik? Mert én azt tapasztaltam, hogy addig egy kis kedves, bújós, játékos kis kutyus volt, most meg egy morgós, mérges, szófogadatlan kutyus lett belőle. 2./ Pár hónapja azt vettem észre, hogy nagyon hirtelen leül, és hátrafelé néz, hol jobb oldalra, hol bal oldalra, s minta fájna neki valami. Elvittük az orvoshoz, azt mondta, hogy bűzmirigye van, ezt lekezelte, de ez a viselkedése azóta sem szűnt meg. Utána megint elvittük ezzel a panasszal és azt mondta, hogy nem kell ezzel foglalkozni. De minket mégis zavar, mert azóta is folyamatosan csinálja. Most nem tudjuk, hogy ez egy rossz szokás, vagy valami betegsének a jele. Nem nyüszít, nem harapdossa a szőrét, s nem húzza a fenekét a földön. 3./ Valamint még azt is észrevettük, hogy néha mintha pumpálná a levegőt. Ha egy kicsit jobban megszorítjuk, vagy szeretgetjük, ezt akkor vesszük észre, vagy ha játszik a másik kutyával, és a hátára fordul, még inkább akkor jelentkezik. Ezekben az észrevélekben szeretném kérni a segítését, mert az orvos mindig azt mondja, nem kell ilyen kis dolgokra odafigyelni. De szerintem valami alapja csak van, ha ilyen rendellenességeket vesz észre az ember. Én nem keresem nála a bajt, de látom, hogy valami csak lehet benne.
Re 1.,2.,3.,) Az első tüzelés nem feltétlenül, és főleg nem hirtelen változtatja meg egy kutya viselkedését. Nem lehetetlen, hogy a 3 észlelés között összefüggés és esetleg komoly elváltozás, betegség van. Nem érzem túlzottnak az aggodalmát, szerintem is indokolt részletesen kivizsgálni (vérvizsgálatok esetlegf egyéb kiegészítő vizsgálatok) a kutyát.

<< <  308 / 393 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.08.16

Az lenne a kérdésem, hogy okozhat e gondot a kutyánál ha időnként nagyon hosszú ideig(8-10óra)nem tudjuk levinni. Teljesen szobatiszta és a lakásba nem pisil be. Éjszaka természetesen kibírja este 10- kb reggel 8 ig, de van hogy napközben is ilyen hosszú ideig nem kerül le.

Kedves Gazdi!

Kérdésére a választ "Oros válaszol" rovatunkban találja meg!

2014.07.28
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: "Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.07.16
kis hörikék elvihetők. csillogokormok@gmail.com