Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Szuzi
2008-01-21
Köszönettel szeretném megkérdezni,hogy normális -e hogy a 1,5 éves labrador kutyánknak szinte egész télen hullott a szőre.És most január közepén szinte mindenhol az udvaron a kutyaszőr van. Azt gondolom ez nem a tavaszi bundaváltás lehet. Ezzel kapcsolatban kérném a tanácsukat.
Lehetséges, hogy kóros mértékű szőrhullásról van szó a fiatal kutya esetében. Sajnos gyakorlatilag bármely betegség, kóros állapot esetén felerősödhet a szőrhullás - úgyhogy a teendő nem lehet más, mint a kutya részletes vizsgálata.
jelige: mano
2008-01-21
Jó napot!A kiskutyám tegnap délután átugrott a sövényen,beakadt a lába,és meghúzta.nincs neki megdagadva,de nem lép rá,és hajnal óta ha nem alszik,nyöszörög,fáj neki.Külsőleg nem látni rajta semmit.nem eszik,nem iszik,és ma már nem is hajlandó járkálni,pedig tegnap még mászkált a lakásba.Csak délután tudom orvoshoz vinni,addig lehet-e valamit tenni vele?még csak az elsö olotását kapta meg.most jön majd a következö.Válaszát elöre is köszönöm!S.R.
Otthon ne adjon neki semmilyen gyógyszert, és nem igen tehet egyebet, minthogy korlátozza a mozgásában a kutyát. A részletes állatorvosi vizsgálat (lehetséges, hogy röntgenfelvételek is kellenek) fogja megmutatni, hogy milyen jellegű sérülés érte a kutyát, és hogy mit kell tenni vele.
jelige: foximaxi
2008-01-21
Tisztelt Doktor Úr! 2 hete írtam önnek, hogy rengeteget iszik a 10 éves foxim. Ön leirta a véleményét róla, elvittük az orvoshoz és csinált neki egy ultrahangot, teljes labort, vizeletet, tüdőröntgent. Semmi baja nem volt (mindene normális és jó leletek) azon kívűl, hogy a máj értéke kicsit eltért. Azt ajánlotta adjunk neki napi 1 LEGALON májépítőt és napi 1 POLYBÉ vitamint. 9 napig adtuk is neki. Vissza is esett a vízfogyasztás. Péntek óta meg ha felkel alvásból, akkor liheg ( mintha melege lenne).Ezt a lihegést ha átfordul a másik oldalára abbahagyja vagy ha másik helyre fekszik. Láza nincsen, enni eszik. Csinálja a ”fészké” ezt akkor szokta, amikor álvemhes szokott lenni. Leálltunk a gyógyszer adásával, hátha az miatt van! Már gondoltunk arra, hátha hőhullámai vanak. Ebben szeretmém mielőbbi segítségét kérni, mert az orvosunk, most elutazott 2 hétre.
Hát, a megnovekedett vízfogyasztást akár a májelégtelenség is okozhatta ... A mostani új tünetet (lihegés, nyugtalanság ..) azonban szinte kizárt, hogy a Legalon tabletták adásával lehetne magyarázni. Persze, lehet a kutya akár álvemhes is - de ez is kezelést igényelne, és sajnos számtalan egyéb baja is lehet kutyának a 9 nappal ezelőtti megnyugtató eredmények ellenére is. Véleményem szerint mindenképpen az lenne amegnyugtató, ha állatorvos megvizsgálhatná a kutyát.
jelige: farkaskarom
2008-01-21
18napja születtek yorki kiskutyáink, és nem vettük észre hogy van farkas körmük! 2 orvossal is beszéltünk, az egyik szerint nem szükségek eltávolítani, csak később ha zavarja a járásban, a másik szerint mindenképp el kell. Ön mi tanácsol? 18naposan ezt hogy viselnék, és hogy kellne zajlani a beavatkozásnak? Kérem mielőbbi válaszát! Köszönöm
Véleményem szerint a 18 napos kölykökön is elvégezhető a farkarkörmök eltávolítása és annak sincs semmi akadálya, ha várnak néhány hónapot és az egyéb esetlegesen esedékes altatásokkal egyidőben (köldöksérv, ivartalanítás, fogkőeltávolítás ...) távolítják el a farkaskörmöket. A meghagyott farkaskörmök az élet során legtöbbször gondot okoznak pl beakadnak, leszakadnak, vagy a karom túlnövekedése során belenő a kutya bőrébe - azaz eltávolításuk mindenképpen ajánlatos. Hogy mikor, azon lehet vitatkozni.
jelige: bony
2008-01-21
TISZTELT DOKTOR ÚR! egy hete irtam 9 éves dobermann szuka kutyusomról.az állatorvos szivproblémát diagnosztizált nála (köhög és néha olyan mintha valamit fel szeretne köhögni).kapott gyógyszert amitöl mintha ritkábban lenne ilyen köhögési rohama.ami engem aggasztott at az állvemhességégéböl(szeptemberbe tüzelt)visszamaradt emlök ,tapintásra cukorborsocskákhoz hasonlo csomocskákat érezni.az ön tanácsára ismét felkerestem az orvosunkat aki uh.röntgen vérvételt végzett.egyértelmü a szivnagyobbodás,a billentyük jol zárnak.a tüdöben nincs áttét,hasüreg rendben.viszont a tüdöben,kis elválltozás van.az orvos azt tanácsolta hogy nézzek páratartalmat a lakásban lehet hogy amiatt is köhög rohamokban a kutya.a véreredmény az oktoberi minimális vérsülyedéshez képest most rosszabb lett.a szivgyogyszer és vizhajto mellett bérescsapp és 2x3 flavin7 amit szedni kell és egy hét mulva nézünk vérképet.az orvosunk szerint egyszerre sok ez a probléma ahoz hogy a csomokhozz hozzányuljunk és mivel nem egy hanem s ok kicsi csomo van.amugy a bony mozgékony jó étvágyú és nem látszik rajta hogy baja lenne.abban kérném tanácsát hogy várjak vagy vigyem onkologushoz vagy specialistához?segitségét elöre is köszönöm tisztelettel egy gondos szeretö gazdi
Könnyen lehet, hogy a szívmegnagyobbodás és az egyéb mellkasi röntgenelváltozás okolható a légzőszervi tünetekért. A részletes vizsgálatok és a minden bizonnyal gyakori kontrol vizsgálatok mellett nem látom akadályát, hogy az emlőterimék citológiai vizsgálata is megtörténjék - ezzel felteszem állatorvosa is egyetért. Ha megvan az emlőterimék citológiai eredménye, akkor az is tiszta lesz, hogy kell-e, érdemes-e operációban gondolkodni. Azt gondolom, hogy állatorvosa szívesen elvégzi ezt a vizsgálatot is - és ha az eredmények nagy része meglesz - akkor érdemes átbeszélni, hogy szükség van-e specialistára. Egyenlőre szerintem még az is kérdéses lehet, hogy kardiológusra, onkológusra, vagy inkább mellkasi sebészre van-e szükség.
jelige: Roy
2008-01-21
Tisztelt Doktor Úr! Nekem van két kutyám. Az egyiknek három napja nincs széklete és a vizelete is csak pár csepp. Tegnap kapott injekciót. Azt nem tudom, hogy milyet, mert én nem voltam otthon. Itattunk vele teát, de ma már nem is evett. Mit tegyek? Köszönöm a segítségét!
Jelezze állatorvosának, hogy nem kielégítő a kutya állapota. Valószínűnek tartom, hogy felszerelt rendelőben elvégezhető részletes vizsgálatokra (vérvételek, röntgenek, esetleg ultrahang vizsgálat) lesz szükség a kutya állapotának tisztázása érdekében.
jelige: Dina07
2008-01-21
10 hónapos németjuhász kutyánknak száraz az orra valamint, mintha melegebb lenne a lehelete. Talán ”lustább” is a megszokottnál. Megfázásra gyanakszom mert a hideg esőben is állandóan kinnt van ,pedig van szigetelt kutyaháza. Mit adhatok neki? Vagy fussakvele az állatorvoshoz?
Az adataiból számomra úgy tűnik, hogy a kutyának korántsem teljes a vakcinázási sora. Ha honlapunk Tudnivalók rovatában utánanézne, hogy egy ilyenkorú kutyának milyen védőoltásokat kellet volna már megkapnia - lehetséges, hogy a megfázás mellett még egynéhány betegség felkerülne a listára. Jelezze állatorvosának a történteket és kérje kutya vizsgálatát tőle.
jelige: lyme-kór
2008-01-21
Tisztelt Doktor Úr, van egy 19 hónapos óriás schnauzerem. 2 hete levert volt vért vettek tőle, melynek eredménye 1.84 lyme érték. babesiara negativ. vese, májfunkciók rendben. fehérvérsejt szám 17. vörösvérsejt szám 6.54. elég sokat volt lázas, olyankor algopyrint kapott (8óránként a vesekárosító hatása miatt) vmint augmentin antibiotikumot 3x1-et. a gyenge étvágy miatt quamatelt is kapott nehogy a gyógyszerek kikezdjék a gyomrát. kap még florenterot a bélflóra javítása érdekében. az elmúlt héten kevésbé volt lázas, voltak láztalan idők, melyek nem tartottak 24órán át tovább. étvágya van, mozgásigénye is. vizelete rendben, nem kávészínű, a széklete is normális. a nyaki nyirokcsomók már nem annyira duzzadtak, a hátsó térdhajlat valamint a melső lábaknál a hónaljban nem tapintható duzzanat. a kutya mozgáskor nem sántít. a lép tapinthatóan megnagyobbodott, melyet az ultrahang is megerősített. tegnapelőtt volt újra vérvétel, a lyme érték csökkent 1.34-re, fehérvérsjet szám picit nőtt, viszont a vörö svérsejt szám 2.1-re csökkent. a kutya még nem sárgul, csupán a szeme nem annyira fehér, illetve élénk rózsaszín. injekciót kapott a csontvelő stimulálására, vmint ferro-folgammat napi 1x. augmentin helyett doxycyclint kapott. a probélmám csupán az, hogy az antibiotikum tájékoztatójában benne van, hogy bizonyos vas készítményekkel együtt nem szedhető. ezért az orvossal abban maradtunk, hogy doxycyclin 5napon keresztül 2x1 (utána már csak napi 1x) és délben ferro-folgamma. rendben van ez így? a kutya most nem lázas, de tudni szeretném, hogy a lázas állapot lyme megbetegedés esetén több héten át elő-előfordulhat? magyarázható a tartós lázas állapottal a vörösvérsejtek számának csökkenése? ugyanis ha jól tájékozódtam ez a betegség kb. 6-8 hétig tarthat, pontosabban ha időben orvoshoz fordulunk (ami megtörtént) ennyi ideig előirányzott az antibiotikum kúra. megfelelő a ferro-folgamma a vérképzéshez vagy ilyen kis szám esetén inkább vérátomlesztésre van szükség? továbbá érdkelne milyen más lázcsillapított ajánlana, mert az algopyrinnél vmint az antibiotikum hatásainal is az áll, hogy csökkentheti a vérképződést. az orvos az algopyrint ajánlotta lázcsillapítonak tolfedinet, cataflamot aspirint nem. tisztelettel,
Semmiképpen sem tennék javaslatot a kutya kezelésével kapcsolatosan - hiszen 2 hete állatorvosukkal együttműködve láthatóan rendben folyik a kutya kezelése és a nyomonkövetés. Azt is nyilvánvalóan megbeszélték, hogy Lyme-kór esetén sok hetes antibiotikum kúrára, kiegészítő kezelésére és szinte állandó konzultációra, rendszeres kontrol vizsgálatokra van szükség a kutya meggyógyításához. A kezelések közben előfordulhatnak visszaesések, lázas állapotok - ezt jelezni kellene a kezelőorvosnak. Igen rossz megoldásnak tartanám, ha az én, vagy más állatorvos tanácsára a kezelőorvosuk tudta nélkül módosítanának a kezelésen - ez gyakran elkövetett és komoly veszélyekkel járó hiba ember és állat kezelésénél egyaránt. Szerintem a kutya érdekeinek leginkább az felel meg, ha minden hasonló kérdést a kezelőorvosukkal tisztáznak. A részletes leírását olvasva bennem még egy gyanú merült fel. A kutya ugyan gyanúsan fiatal ehhez a betegséghez - de a leírtak alapján én nem tudom kizárni a vérképzőszervi daganatos megbetegedés jelenlétét sem. Őszintén remélem, hogy szakmai ártalomból ered és tévesnek bizonyul majd a gyanúm - de esetleg említse meg állatorvosának a felvetésemet.
jelige: Dia19
2008-01-21
Jó napot!Van egy 4 éves kandurom és egy verekedés során az egyik mancsán let egy kicsi lyuk.ez nála minden évben előfordul. Már ki lett tisztitva a seb,szeretném megtudni hogy milyen antibiotikumot kaphatna hogy ne fertőződjön tovább.Köszönöm válaszát.
Akár Shotapen injekció, vagy Amoxycillin LA injekció, vagy bármely állatorvosa által megfelelőnek ítélt 3 napos hatékonyságú antibiotikum megoldás lehet a problémájára. A kijáró, bunyós kandúrok ivartalanítása, rendszeres vakcinázása és parazitamentesítése a hosszú és egészséges élet titka. Ellenkező esetben a kandúrok 5-8 év alatt elkopnak és nem élnek 15-20 évig.
jelige: Pamacs
2008-01-21
Tisztelt Doktor Úr! A múlt hét szombaton vettünk egy Westie kiskutyát, (szül:2007.11.22) aki most csütörtökön volt 8 hetes. Kb. 1,5 kg. Oltásai eddig: 2007.12.31. Duramune Puppy DP és Duramune Puppy C, 2008.01.18. Vanguard Plus 5 és Vanguard Plus CPV. A kutyus jókedvű, játékos. Orra kicsit száraz. Eszik is bár már nem annyit mint eleinte. (Csak Royal Canin Junior Mini dogs tápot) Kezdetben a tenyésztő által elmondottak alapján normális, vékony, sötétbarna hurka alakú széklete volt. E hét szerdán észleltem először változást, a színe megváltozott középbarna, benne alig látható apró barna pontokkal, kicsit puhább, de változatlanul hurka alakú, nem hasmenéses, itt-ott egy kis nyálkadarabbal. Mivel a tenyésztő azt mondta egy kis hasmenés a környezetváltozás miatt előfordulhat, ezért nem tulajdonítottam neki jelentőséget. Ez váltakozott, péntken épp normál állagú volt nyák nélkül (bár nem olyan sötét barna mint eleinte) ezért a Doktorunknak nem szóltam. (Aznap kapta oltását) Ma reggel az ujságpapíron viszont elég nyálkás székletet találtam és mellette egy 2 cm.-es csak nyálka darabot, ami véres volt. A székletben egy darab fehér valami is volt (talán faldarab). Sajnos mindent megeszik ami az útjába kerül, ill. ma láttuk, hogy a falat is piszkálta a leesett meszelt vakolatot bekapta. (Most külön elzárt helyre szeparáltuk, és csak felügyelett mellett járkálhat a lakásban) Mai napon tettem az eledelébe egy kis csipetnyi Laktiferm Pet-et. Jól tettem? Véleménye szerint lehet-e ez fertőzés vagy inkább megevett valamit, ami felsértette a bélrendszerét? A Doktor Úr mit javasol? A fent felsorolt vakcinák kielégítőek-e, vagy hiányzik neki valamilyen oltás? Segítségét előre is köszönöm!
A leírt védőoltások teljesen megfelenek egy hasonló korú kölyök ideális vakcinázottságának. Ha a kutya legalább 3-4 alkalommal féreghajtást is kapott, akkor a megelőzés tekintetében elkövettek minden elkövetetőt a kölyök egészsége érdekében. A leírt bélsár minőséget valóban okozhatja akár az elválasztás miatti stressz önmagában is, pláne ha mellette táplálékváltás is történt. A fadarabok, vakolatdarab esetleg egyéb idegentestek lenyelése szintén okozhat akár vérömléses hasmenést is. Honlapunk Tudnivalók rovatában részletesen is olvashat a kölyökkel kapcsolatos további teendőikről - és igen, indokoltnak tartom állatorvosa értesítését is a fejleményekről.
jelige: Nikoka
2008-01-21
Olyan problémánk lenne hogy 2007.11.08.-án áthajtottak másfél éves kan westinken.A kutyusunknak olyan maradando problémája van hogy a kaki csak kipotyan belöle,a vizeletet pedig mikor látjuk hogy csöpög alhasát megnyomjük hogy kijöjjön belöle.4 állatorvosnál voltunk de mindenki csak azt tanácsolja várjunk.Meddig?Mire?Mit tudna nekünk ajánlani?Válaszát elörre is köszönöm.
A novemberi baleset óta eltelt több, mint 2 hónap elteltével az elszenvedett neurológiai sérülések már jórészt maradandónak tekinthetőek - lényeges változás véleményem szerint nem várható már a kutya esetében. Nem tudom, hogy a friss sérülés idején készült-e röntgenfelvétel, esetleg myelográfia a kutyáról? Szóba került-e a friss eset operációja korábban? Elfogadhatóan mozog a kutya, vagy a hátulsó testfele gyenge, imbolyog? A nekem feltett kérdéseket a kezelőorvosával kellene megbeszélnie és ha mindketten egyetértenek a kuta részletes neurológiai és ortopédiai vizsgálatával eldönthető lenne, hogy van-e értelme operációval megkísérelni a kutya állapotán javítani, egyáltalán bármilyen kezeléssel van-e esély a további javulásra.
jelige: kérem segítsen
2008-01-21
amstaff.kutyamat miert nem engedik be Angliaba,ha a papirjai rendben vannak?
Az angliai egészségügyi hatóságok rendkívül szigorúak - a követelményeket pontról-pontra, betűről-betűre betartatják. Szerintem nincsenek rendben a kutya iratai, ha nem engedik be. Az alábbi linken megtalálja a Nagy-Britanniába történő beutaztatás feltételeit ( http://www.bpallatorvos.hu/orszagonkenti.html#gb).
jelige: Mopsz
2008-01-21
Van egy 7 hónapos mopsz kölyköm (kan), aki az bizonyos időközönként (kb 3-4 hét) hány, hasmenése van, 2-3 hasmenés után a széklete fehér. Próbálkoztam különböző táplálással de mindegyik esetben ugyanez történt.
Az egyik leggyakoribb, legáltalánosabb tünet kutyákon is a hasmenés - számtalan veleszületett és szerzett kór állhat a hátterében, korántsem biztos, hogy táplálási anomália miatt megy a kutya hasa. Írta, hogy járt állatorvosnál és kezelés is történt - de nem írta meg, hogy mi volt állatorvosa diagnózisa. Szerintem a legokosabban akkor jár el, ha jelzi állatorvosának, hogy nem kielégítő a kutya állapota. Felteszem, hogy részletes (akár ismételt) vizsgálatokat (bélsárvizsgálatok, vérvizsgálatok, esetleg képalkotók ..) fog javasolni. Ha lesz vdiagnózis, akkor várható eredményes kezelési javaslat is.
jelige: asszó
2008-01-21
furcs bőr gyulladás észlelhető szőr hullás voltam állat orvosnáll kezeltem hol jobb volt hol roszabb párba vannak és mindkettőnél észlelhető
Bőr- és szőrelváltozásokat igen sokféle betegség, kóros állapot okozhat kutyákon is. A számtalan veleszületett, parazitás, baktérium, gomba és allergén okozta betegségek mellett sokszor egyéb pl endokrin betegség áll a szőr- és bőrtünetek hátterében. Semmit nem írt az eddig elvégzett vizgsálatokról és az alkalmazott kezelésről sem, ami időleges eredményt hozott. A sokféle lehetséges betegség közül azonban csak részletes vizsgálattal (benne vérvizsgálatok, bőrkaparék mintavétel, ... képalkotók ..) lehetséges diagnosztizálni a kutyák betegségét - és csak diagnózis birtokában várható hatékony kezelés.
jelige: mazsola
2008-01-21
udv!van egy 1 honapus nemet juhasz kiskutyam es aszt szeretnem megkerdezni hogy hogyan lene a normalis etrende a kutyanak?szabad hogy mindig a vizhez ferjen amikor csak akar?van egy bolha elenes nyakove, ilyen kicsin hasznalhatja?koszonom hogy segit!
A bolhaellenes nyakörvek nagy része 3 hónapos kor felett használható. Nézze meg a nyakörv használati leírását, de csodálkoznék, ha egy hónapos korú kölykökre már alkalmazható nyakörvet vásárolt volna. A kölyök állandóan vízhez kell, hogy férjen. Az egyhónapos német juhász kölyök ideális esetben még az anyja mellett van. Ha az anyja elpusztult, vagy egyéb okokból korán történ az elválasztás - akkor igen jó körülményeket biztosítva lehet csak felnevelni őt. Meleg helyen kell tartani és kutya tejpótló tápszert is adjon még neki 1-2 hétig . Táplálékának egyre nagyobb része kölyök (puppy) vagy legalább junior táp legyen. A kölyök féreghajtása is igen fontos - és 6 hetes korában megkaphatja első védőoltását. Ajánlott teendőiről még sokat olvashat honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban.
jelige: szomorú
2008-01-21
Tisztelt Doktor Úr! Segitsését szeretném kérni, 2 napja 6 éves kutyámnak nagyon érzékenyek a heréi, elváltozást nem látok rajta. Köszönöm válaszát.
Ha nem is lát, tapint elváltozást a hereborékon és a két herén - egy ultrahangos vizsgálat, vagy esetleg egy gyakorlott szakember lehet, hogy érzékel már rendellenességeklet akár a herezacskó bőrén, akár a herékben. Ráadásul egy 6 éves kutya hátulsó testfelének érzékenysége nem csak a herékre korlátozódó betegséget rejthet (Pl prosztata, hólyag, medencei képletek). Az sem kizárt, hogy a gerinc-, vagy gerinc közelében zajló elváltozás okozza a hátulsó testfél túlérzékenységét. A teendője egyértelmű. A kutya részletes kivizsgálása ajánlott. Ezt jól felszerelt laborháttérrel, ultrahanggal, röntgennel is rendelkező rendelőben tudják megtenni.
jelige: Suzy
2008-01-21
T. Dr. Úr! Három éves Goldenretriever szuka kutyusunkat pároztattuk, jelenleg kb. 4 hetes terhes. Két hete viszont szinte semmilyen táplálékot nem hajlandó megenni, bármilyen eddigi kedvenceivel is próbálkoztunk, holott az étvágyára eddig sosem volt panasz. Sőt! A helyi állatorvos megvizsgálta, szerinte semmilyen betegségre utaló jel nincs a kutyán. Értetlen a dologgal kapcsolatban, mivel szerinte a vemhességének köszönhetően az étvágyának kitűnőnek kéne lennie. Amit még tudni kell róla, hogy két szuka Goldennel él együtt, az egyik 8 hónapos, a másik 9. A kapcsolatuk egymással kitűnő, anyai gondoskodással bánik velül kölyök koruk óta, holott nem saját alom. Az ételt sem kézből nem fogadja el, sem önállóan nem eszik. Ha ez így megy tovább, komoly baj lehet belőle. Sajnos nem tudjuk, hogyan tudnánk segíteni rajta. Talán Őn tud tanácsot adni. Előre is köszönjük!
Nincs és nem is lehet más ötletem, mint a kutya további akár ismételt vizsgálata. Az étvágytalanság egy igen általános, gyakorlatilag bármely megbetegedésre jellemző tünet - és egyetértek mind állatorvosuk, mind az Önök véleményével, hogy egy félidős vemhes kutya étvágytalansága önmagában is aggodalomra ad okot. Nem írta, hogy milyen jellegű vizsgálatok kerültk eddig elvégzésre - de természetesen széleskörű vérvizsgálatoknak és hasi ultrahang vizsgálatnak is kell történnie a kutya érdekében. Ha ezek meg is történtek, akkor ismételni kell őket, hiszen előfrodulhat, hogy egy kezdődő megbetegedésnek még nincsenek labor-, vagy ultrahangos tünetei - de néhány nap elteltével a betegség előrehaladtával igenis lehetnek már elkapható jelek. Jelezzék kezelőorvosuknak, hogy a kutya továbbra sem eszik. Ha mindeketten úgy érzik, hogy szükséges, kérjék szaporodásbiológiában jártas szakember segítségét.
jelige: Berni
2008-01-21
Jó napot!7 éves kan kutyánk mellé kaptunk egy, ha minden igaz 5 hónapos szuka kutyát.Eddig nem volt társa a kannak.Féltjük a szukát, hogy a kan kárt tesz benne,mert folyamatosan párosodni akar vele.A kan kutyát nem szívesen bántanánk,de a szukát sem hagynánk egyedül.Mit tehetnénk, hogy mindkettőjüknek jó legyen?!
Jól sejti a veszélyt. A fiatal szuka vagy már megkezdte, vagy napokon, heteken belül megkezdi első tüzelését és az együtt tartott különnemű kutyák esetében nem fogják tudni megakadályozni a párosodást, ami nagyon valószínűen vemhesüléssel is fog járni. A fiatal szuka ivartalanításának ideális időpontja az első és második tüzelése közötti nyugalmi időszak - ez néhány hónap múlva lesz esedékes. Ha addig nem tudják megoldani a két kutya biztonságos elkülönítést, akkor én nem látok más megoldást, mint a kan ivartalanítását. Ha ezt Önök bántásnak nevezik, akkor is ez tűnik a legokosabb megoldásnak. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban még sok vonatkozó hasznos írást olvashatnak.
jelige: Bécike
2008-01-21
A cicám egyik napról a másikra leesett a lábárol.Az egyébként játékos állat már a tálkája csörömpölésére sem mozdul,ám ha elé visszük étvágy az van.Első tünet az volt,hogy nem tudta mozgatni farkát,arra gyanakodtunk,valószinűleg eltörhetett.Nem bénult le,mivel ha csak a végéhez hozzáérük,már fájdalmat érez. Sajnos nem tudjuk hogyan segíthetnénk rajta,kérem adjanak nekünk tanácsot.
A fiatal kandúr részletes kivizsgálása alapján lehet diagnózishoz jutni. Mindezt egy jól felszerelt rendelőben lehet leginkább megtenni, a házhoz kijáró állatorvosnak inkább csak gyanú felállítására van meg a lehetősége otthon. Honlapunk Tudnivalók rovatában azt is elolvashatják, hogy egy ilyenkorú, kijáró macseknak már hány védőoltással kellene rendelkeznie.
jelige: Maci az amstaff
2008-01-21
Másfél éves amerikai staffordshire terrier kan kutya, 35 kg, viszonylag nagyra nőtt. Fél éves kora óta néha sántít. Csípő problémára gyanakszok. Röntgennel megállapítható a probléma. Van-e gyógyításra lehetőség a műtéten kívül? (Embereknél régen kengyelt alkalmaztak.)
A csípőízületi diszplázia az egyik lehetséges, sőt igen valószínű oka a fiatal staffi sántaságának. De legalább ilyen valószínű a térdízület keresztezőszalagjának a szakadása is. Meg még egynéhány egyéb ortopédiai jellegű elváltozás. Részletes ortopédiai kivizsgálás, benne néhány röntgenfelvétel nélkül nem lehet diagnosztizálni ezeket a betegségeket. A csípőízületi diszpláziának egyébként a klinikai tünetek, fizikális vizsgálat és a standard röntgenfelvétel alapján állapítható meg a súlyossági fokozata - és ezen vizsgálatok alapján lehet kezelési javaslatot és várható eredményt, prognózist mondani. Ez lehet gyógyszeres, konzervatív kezelés, esetleg rehabilitációs mozgással kiegészítve - és többféle műtéti megoldás is. Véleményem szerint akkor jár el a legelőretekintőbb módon, ha ortopédiában jártas szakember (http://www.kisallatortopedia.hu/) segítségét kéri a diagnózis, majd a megoldás ügyében.
jelige: Lui
2008-01-19
A cicám 1 hónapja beteg, antibiotikumos kezelés utána kicsit javult (evett-ivott), mióta nincs vele kezelve már nem is eszik, jelenleg leukózis gyanúval van kórházban, de az első vérvétel mindhárom vírustesztje negatív, veseműkődés, májműködés rendben, enyhén vérszegény, hímszerve merev,nem húzódik vissza, nem lát rendesen, pupillái tágak, szemész vizsgálta, retina sérült, de már gyógyulóban. Eddig a légzése rendben volt, de ma már szapora volt. Veséje viszont majden másfélszer nagyobb a normálnál és a szívét is enyhén nagyobbnak látták az ultrahangon. Igazándiból nem tudják, mi lehet a baja és ha a következő véreredmény is jó lesz (negatív), akkor nem tudom, hogy mivel fogják kezelni. Antibiotikumos injekciót 3-szor kaptt és utána 5 napig 2x1/2 tablettát. Már egy hete nem kapott antibiotikumot és megint egyre rosszabbul van. Meddig lehet a cicát antibiotikummal kezelni? És mi lehet a baja?
Sejtelmem sincs, hogy mi a betegsége a Lui-nak ... Állatorvosai 1 hónapja vizsgálják és kezelik őt és ők sem tudják a végleges és pontos diagnózist. Nyilvánvalóan további vizsgálatokra (talán szívvizsgálatokra, szövettani vizsgálatokra is) van szükség a betegség tisztázása érdekében, amit vagy jelenlegi kezelő orvosai, vagy az általuk ajánlott specialisták tudnak elvégezni. Ha van diagnózis, csak akkor lehet esélyekről és kezelési lehetőségekről beszélni. Kutya és macska (és ember) esetében is előfordul, hogy hosszú hetekig, hónapokig kapnak antibioztikumos kezelést. Sajnos ugyanígy előfordulnak olyan ritka és nehezen diagnosztizálható betegségek is, ami igen nehéz helyzet elé állít akár minket állatorvosokat, akár orvos kollégáinkat.
jelige: leonárdó
2008-01-19
Jónapot kivánok! Az én kérdesem, hogy a 10 hónapos nagytermetű kan német juhaszomnak nem áll fel az egyik füle, mit lehet tenni ez ellen? Engam nagyon zavar. Azt szeretném még megkérdezni hogy fútás közben a kutya melső lábait oldalra dobálja ezáltal terpeszben fut, ez rendelenesség, vagy csak a hirtelen nővés eredménye és 2 éves korára normálisan fog futni? Válaszát elöre is köszönöm.
A 10 hónapos kölyök esetében még van egy halvány esély arra, hogy normális fülállása lesz kifejlett korára. Ha esetleg mészhiányos a táplálása - akkor kálcium/foszfor/D-vitamin kiegészítőkkel lehet segíteni a folyamatot. Ha veleszületett külalaki hibája van a kutyának - azzal nem sokat lehet tenni. Mind a fülkötözgetés, főleg pedig a műtéti korrekció állatvédelmi szempontokból erősen aggályos módszerei a külalaki hiba korrekciójának. Egy 10 hónapos lakli mozgása még általában nem olyan összerendezett, mint egy végleges csontozattal, ízületekkel és izomzattal rendelkező fiatal felnőtt kutya esetében. Természetesen az sem kizárt a leírása alapján, hogy a kutyáak komoly ortopédiai elváltozásai vannak - így csak annyit tanácsolhatok, hogy ha pontosabb válaszokat akar, akkor a kutya részletes kivizsgálása melegen ajánlott.
jelige: shella
2008-01-19
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 13 éves pitbull kutyánk, aki átlagban jókedéjű. Az kutyus átlag napi 16 órát alszik összegömbölyödve. 2 hete miután lemászik a helyéről, bizonytalan a hátsólábak tartása és a hátsó gerinctájékon (far fele) a gerincoszlop kitüremkedik. Ön szerint mi lehet a kutyus baja? Válaszát előre is köszönöm
Szerintem számtalan betegsége lehet a kutyának, több, mint valószínű, hogy az öregedő szukában nem is egy kóros folyamat zajlik. A gerinc és az ízületek elváltozásai igen gyakoriak idős kutyákban. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell vele foglalkozni - igenis az ilyen jellegű elváltozásokat is lehet, illik, kell kezelni. Számtalan hasüregi-, medencei betegsége/elváltozása (hólyag, méh, petefészek, lép ... akár daganatos jellegű elváltozásai) is lehet a kutyának, ami hasonló tünetekkel jár. A teendő természetesen a Shella részletes kivizsgálása, amit jól felszerelt állatorvosi rendelőben lehet megtenni. Remélem gyógyítható, vagy legalább jól kezelhető betegsége(i) vannak a Shellának.
jelige: lágyéksérv
2008-01-19
Jó estét kívánok! Egy tanácsot szeretnék kérni. 7 hetes kan westie kiskutyának lágyéksérvet vettünk észre, eddig semmi nem látszott. Kell e feltétlen műteni a kutyust? Mikortól műthető? Mennyire veszélyes ez a műtét? Mivel jár a későbbiekben? Köszönöm szépen válaszát!
A kérdéseire a választ részletes állatorvosi vizsgálat eredményei tudják megadni. A részletes vizsgálat során kiderülnek az alábbiak: egy-vagy kétoldali-e a lágyéksérv?, mi a sérvtartalom (here, bél, cseplesz, hólyag ..)?, milyen tág a sérvkapu?, visszahelyezhető-e a tartalom?, van-e közvetlen veszélye a sérvnek? Ha a méretes lágyéksérv tág sérvkapuval állandóan előeső beleket, vagy hólyagot tartalmaz - akkor a késlekedésnek nagyobb a veszélye, mint a kölyök korából származó altatási és műtéti kockázat - tehát érdemes rövid időn belül elvégezni a műtétet. Ha a sérv kicsi, a sérvkapu szűk, az előesett tartalom cseplesz, zsírszövet - pláne ha visza sem helyezhető, kizáródott - akkor lehet és érdemes várni a kölyök 8-12 hónapos koráig és akkor elvégezni a műtétet. A sérvm,űtétek egyébként tervezhető, rutin beavatkozásoknak számítanak, minimális kockázatokkal. A „későbbiekben” semmivel nem kell számolnia.
jelige: léna
2008-01-19
Tisztelt címzett! Tanácsot szeretnék öntöl kérni, van egy 8 hónapos magyar vizsla szuka kutyánk. Probléma vele , hogy állandóan kapar , felása az egész udvart oriási gödröket ás. tavaszra füvesíteni szeretnénk, de Így nem sok eséjt látunk rá van-e erre megoldás? (Körömvágás megoldást jelenthet és ha igen itthon elvégezhető)
A fiatal, egészséges, élénk kutya nem a körme túlnövekedését akarja meggátolni az ásással. Akutyának ebben a korában rengeteg foglalkozásra, sétára, játékra van szüksége - ha ezen igényt kielégítik, akkor fogja abbahagyni az otthoni kártékony tevékenységét. A kutya körmét otthon is lehet vágni, de teljességgel szükségtelen mind otthon, mind állatorvosnál, kozmetikában. Egy egészséges, eleget sétáltatott betonon/aszfalton is mozgó kutya körme pontosan megfelelő hosszúságra kopik.

<< <  308 / 426 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.07.23
Elveszett,keresem Yorkshire Terrier szuka kutyusunkat,chip még sajnos nincs benne,10 napos kölykei vannak,kérem,a becsületes megtalálót aki megtalálta és bevitte a Budafoki állatkórházba,jelentkezzen! 70/434-7875 Köszönöm!
2015.07.23
Elveszett,keresem Yorkshire terrier szuka kutyusunkat,chip még sajnos nincs benne,10 napos kölykei vannak,kérem,a becsületes megtalálót aki megtalálta és bevitte a Budafoki állatkórházba,jelentkezzen&amp;#33; 70/434-7875 Köszönöm&amp;#33;
2015.07.16
Tegnap éjjel (2015.07.15.) a Budafoki úton rohangált a Lukoil kútnál. Fiatal, amstaff jellegű kanocska. Piros, Petface márkájú hám van rajta, chip persze nincs. Menhelyek fullon, nem fogadják. Sürgősen kéne ideiglenes befogadó, a saját kutyáim nem tűrik jól. Az Illatos útra tudom beadni max, de még reménykedem, hogy valaki keresi, mert ápolt, jól táplált fiúcska. Érdeklődni a a 06 30 757 4593-as számon lehet!