Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Sári
2007-11-18
Van egy 3éves palotapincsi kiskutyánk, és fél éve kiderült hogy epilepsziás!Azt szeretném kérdezni,hogy lehet e fedeztetni?Mekkora az esélye hogy kihordja a kiskutyáit,és lehet e valami baja a vemhesség és az ellés során? Valmint ha két kutyával volt pároztatva akkor melyiktől lesz vemhes?Van esély rá hogy a másodiktól?
Egyáltalán miért jut eszébe egy beteg kutyát tenyészteni ?! Az epilepsziák egy része öröklött fejlődési rendellenesség - ezek továbtenyésztése az egyik legnagyobb tenyésztői bűn, amit el lehet követni az utódgenerációkkal szemben. Mégha nem is öröklődő a Sári epilepsziája, akkor is minek őt a vemhesség és ellés vezsélyének kitenni? Semmi értelme a dolognak. Senki emberfia meg nem mondhatja, hogy a két kankutya közül melyik volt eredményes - az is könnyen elképzelhető, hogy az alomtestvérek egyrésze az egyik, másik része a másik apától fogan. Arra is van esély, hogy az összes kölyök az első, vagy a 2. fedezőkantól fogan. Ha megtörtént is a fedeztetés - a legokosabb amit tehet, hogy a szukát ivartalanítja. Ha a Sári betegsége hátteréről többet is meg akar tudni, netán kezelniu is akarja - sok vizsgálatra készüljön fel. Egy epilepsziás kutya esetében ez lenne az egyetéen érdemleges kérdés amiben döntenie kellene. A kutya tenyésztése normális esetekben szóba sem kerülhet.
jelige: dzsoka
2007-11-18
5 hónapos mult a németjuhászom, de csak az egyik heréje van a helyén. Hormon injekciot kap már a 4.et. Ha ez nem segit mi a teendő? Német vérvonalu a kutyus, kiállitásra szeretném vinni. Kőszönöm.
Akármilyen vérvonalú is a kutya a tenyésztéséről mindenképpen le kell tenni, arra a szóbanforgó köyök alkalmatlan. Mégha műtéti úton rögzítik is a szóbanforgó herét a zacsiban a későbbio tenyésztése etikátlan, értelmetlen és jogszerűtlen. ha a kiállításra járásnak egyértelműen csak annyi az oka, hogy a későbbiekben pl munkavizsgával is kiegészítve egy jó munkakutyát, társkutyát akar a szóbanforgó kölyökből nevelni - annak semmi akadálya. Szerintem a teendője a kutya ivartalanítása, vagy minimálisan a rejtett here eltávolítása (1-3 éves kora között) és munkakutyaként, társállatként való további tartása.
jelige: móni
2007-11-18
sajnos váratlanul 11 éves korában elmúlt.németjuhász keverék volt.szeretnénk tudni mi okozhatta.
Nem szívesen írok olyan választ Önnek, amit megbántásnak értelmezhet - de egyáltalán nem kényeztetett el adatokkal ... A 10 év feletti teljesértékű (nem ivartalanított), csak veszettség ellen vakcinázott németjuhász jellegű szuka elhullását sokszáz betegség, állapot előidézhette. Annyiban meg kell nyugtatnom, hogy mégha többoldalas előzményeket, klinikai tüneteket, agóniális jelenségeket netán állatorvosi klinikai vizsgálati eredményeket is írt volna - szóbal akkor is csakis a boncolás és kiegészítő vizgsálatok képesek kideríteni a halál okát. Ha valóban szeretné megtudni a kutyája elhullásának az okát, kérje a boncolását.
jelige: kérés
2007-11-18
Doktor ur!nekem olyan kérdésem lenne önhöz hogy van egy 4 honapos szuka tacskó kutyám.Szeretném megkérdezni Öntöl hogy mikor fog elöször tüzelni és mikor érdemes öt pároztatni.elöre is köszönöm válaszát.
A kistestű szukák első tüzelése 5-7 hónapos korukban következik be. Ez még csak az ivarérés időszaka, ami korántsem jelenti azt, hogy a szuka kész a vemhesség és ellés kihívásainak megfelelni. A tenyészérettség a 3. tüzelésekor kb 1.5 évesen jön el. Ha a kutyája tenyészállat, teljesen egészséges és Ön elkötelezett kutyatenyésztő, akkor, és csakis akkor a 3. tüzelésekor érdemes a szukát tenyésztésbe vonni. Ha a felsoroltak közül akár csak az egyik tétel is nem állna fenn - akkor viszont a legokosabb, amit tehet a kutyájával az az, hogy az első és második tüzelése közötti időszakban (amikro a szuka 8-12 hónapos) ivartalaníttatja az állatot. Mindezekről bővebben is olvashat honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban.
jelige: Besszi
2007-11-18
üdvözlöm!kiskutya szocializációja érdekében lehet-e vinni több kutya közé az összes oltása előtt is?pont az a kritikus időszak(4-16 hét)amikor nagyon fontos lenne ha a kiskutya több faj és embertársával találkozzon,de még az összes oltást nem kapta meg!hogy és miként és mennyi oltást kap egy kiskutya?köszönöm az eddigi válaszait is!!!
Fogalmam sincs, hogy korábban milyen ügyben váltottunk szót - de mostani kérdése igen fontos, ráadásul nincs igazi konszenzus még a kérdésben kutyatenyésztők, etológusok, immunológusok és állatorvosok között sem. Nagyon jól tudja, a kölykök életében az elválasztás utáni hetek is kulcsfontosságúak a családban, más emberekkel, fajtársakkal és egyéb állatokkal egyáltalán a környezettel való kapcsolatukban, szocializációjukbn. Megdőlni látszanak azok a tanok, amik mereven tiltják a kölykök sétára vitelét, idegen környezettel való ismerkedését a teljes (4-5 védőoltás) vakcinázás megtörténte előtt. Ha az én véleményemre kíváncsi ezügyben, ezt szívesen megosztom Önnel. A védőoltások mellett kritikus fontosságú a rendszeres féreghajtás és parazitamentesítés már igen fiatal kortól (2. hét) kezdve - ugyanis a védőoltások hatékonyságát igen nagy mértékben befolyásolja ez is. Ha a kölyök emellett tökéletesen fejlődik, nincs semmilyne tünete - és az első védőoltását megkapja 6 hetes korában - akkor első lépésként véleményem szerint hasonló korú (és hasonló immunstátuszú) kölykökkel, már ismerkedhetnek, haverkodhatnak. Hasonlóan „jó házból való” macskákkal és átlagos higiénés színvonalat megütő emberekkel is lehet ismertetni a kölyöket. A veszély a környezetben is rejlik. Ha az ismerkedés környezete a környék kétes, ürülékkel szennyezett futtatója, ahol sok rosszul vakcinázott felnőtt állat üríti a fertőző anyagot - az biztosan nem ideális helyszíne az ismerkedésnek, szocializációnak. De, ha a helyszín az egyik kölyök kutya gazdijának a rendezett kertje, akkor a környezet jóval kevesebb veszélyt rejt magában. Ilyen módon tehát nincs akadálya annak sem, ha az első vakcina beadása után nagyjából egykorú kölykök együtt játszanak, szocializálódnak napról napra több és több időt töltve egymással. heteken belül a kölykök találkozhatnának idősebb (szintén rendszeresen vakcinázott és parazitamentesített) felnőtt kutyákkal is, így a kifejlett állatokkal való kommunikációt is gyakorolhatják. Az ilyen „összejáró” társaságok akár „harmonizálhatják” is a kölykök védőoltásainak, parazitamentesítéseinek az időpontjait - és ilymódon a szocializálódás igen fontos folyamata sem szenved kárt. Szóval valahogyan így, szerintem.
jelige: Charlie
2007-11-17
Szép napot! Családunk kedvence 3 éves Boxer,Charlie hím kutyus.Jó kedélyű,állandó játékos örök kölyök,nehezen nevelhető,tanítható.Tanácsot szeretnék kérni,milyen jellegű vizsgálat lenne számára célszerű.Álltalában rendszeresen eszik iszik.Bár van mikor 2 napig nem iszik egy kortyot sem és előfordul hogy semmit sem fogad el ételként.Sem konzerv,sem táp sem házi koszt. Táplálkozás után előfordul a hányás. 1-2 falat. Azonban van mikor visszajön az egész szakaszosan.És mikor nem eszik habosat hány, van mikor sárgásat. Szokott köhögni mélyeket szinte rendszeresen,amit hányás kisér. Nekünk eddig a hideg levegőt mondták mármint az lehet az oka köhögésének és mivel mély ezért hány.A szomorú számunkra ,hogy már szinte minden étkezés után öklendezik,van hogy hány.Erre eddig nem kaptunk más magyarázatot csak ,hogy hirtelen eszik.
Maguknak is szép napot! Mivel azt írta, hogy a jelenség 4 hónapnál is régebben áll fenn - a hideg levegőt, mint okot biztosan kizárhatjuk. A „hirtelen” evés, mint szokás pedig inkább talán a fiatal, kamaszkutyák sajátsága. A köhögésnek és hányás igen általános tünetek - még egy jó kondícióju, egyéb tünetet nem mutató kutya esetében is számtalan betegség első jelei lehetnek. Nekem elsőként a pajzsmirigy túlműködés jutott eszembe, mint lehetséges betegség, de valójában betegségek tucatjai (garat- és torokgyulladás,mandulamegnagyobbodás, szívelégtelenség, légúti elváltozások, ... malignus betegségek) okozhatnak hasonló tüneteket. A kutya részletes kivizsgálása (fizikális vizsgálat, vérvizsgálatok, röntgen és ultrahang) ajánlott. Lehet, hogy már a vizsgálati sor elején nyomra lel a vizsgálatot végző állatorvos és a felsoroltak egyike-másika elhagyható lesz. Remélem, hogy a vizgsálat során kiderül a Charlie gondja, és, hogy mielőbb sikerül meggyógyítani a kutyát.
jelige: manó
2007-11-17
Sokat tüszent, folyik az orra,csillognak a szemei és megy a hasa.
Beteg. Pl vírusos macskanáthája vagy akár leukózisa lehet a Manónak. A kijáró kifejlett kaukázusi kandúrnak az űrlap szerint nem teljes a vakcinázási sora, lehet, hogy parazitamentesítéáse sem történik meg rendszeresen. Ilyen módon az lenne a szokatlan, ha a kandúr egészséges maradna. A kijáró macskák esetében, ha nem történik meg az ivartalanítás és a rendszeres, program szerinti védőoltások - akkor 3-5 év múlva új macskáról kell gondoskodniuk. Ha kasztráltatják a cicát és rendszeresen megkapja a védőoltásait, parazitametesítiok - akkor jó eséllyel 15-20évig él a cica. Mindezekről bővebben honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban olvashat.
jelige: étel:élet
2007-11-17
Fél éves Bichon Havanese kiskutya nem hajlando megenni az eddig szeretett Select Gold Junior tápját.Ha mégnis eszik akkor elszalad a kajával a szájában, és majdnem megfullad.Mit csináljunk, hogy újra normálisan egyen?
Nem kizárt, hogy a 6 hónapos kutya tüzelése (vagy napokon belül kezdődő tüzelése) az oka a viselkedés változásnak és az étvágy csökkenésnek. Erre is készüljenek, hogy nehogy „baleset” történjen a nagylánnyal ... Ha ez így van, a teendőjük annyi lenne, hogy a kutya etetésekor nyugalmat, ingerszegény környezetet biztosítsanak számára.
jelige: Bogyó baba
2007-11-17
A cicám panaszai: (7 hónapos, nőstény)kb. 5 napja néha öklendezik, nem hány semmit. Tegnaptól már sűrűbben, néha tüsszög is. Az orra nem folyik. Eszik rendesen és játszik is. Kicsitt bágyadt, de napról napra változik. Hol bágyadt , hol nem. 2 napja nem tud nyávogni, nincs hangja, és nem dorombol! A kérdesem az lenne, hogy mi lehet a baja? Azt hallottam, hogy még a beteg cicák is dorombolnak. A cicát estére bent tartom a lakásba, és délután is bent szundizik. Csak délelőtt van kint. Anyukám szerint megfázott a torka. Lehetséges ez ? Még nem kapott semmilyen oltást most akartam vinni! Válaszát előre is köszönöm!
A 7 hónapos kijáró cicának már 3-4 védőoltást kellett volna kapnia a rendszeres parazitamentesítések mellett ahhoz, hogy egészséges maradhasson. Az lenne a furcsa, ha egészséges lenne. A Bogyóbababa valószínűsíthetően vírusos megbetegedésben (pl vírusos macskanátha) szenved, nem kizárt, hogy paraziták súlyosbítják a betegségét. Vigye el rövid időn belül állatorvoshoz a cicát. A 7 hónapos, beteg cica lehet, hogy már most vemhes - ha nem néhány héten belül az lesz. Jó lenne, ha sikerülne meggyógyítani, mielőtt az ivartalanítási műtétje esedékessé válna. A macskatartás néhány alapvető szabályáról honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában tájékozódhat.
jelige: Snaci
2007-11-17
Tanácsát szeretném kérni, 10 hónapos törpe schnauzerem van, milyen táppal etessem hogy már ne nőjön tovább (mert már így is nagyon jól fejlett), hanem szélesedjen, izmosodjon, mert kicsit sovány. A felnőtt tápot nem merem neki adni mert attól tartok nem kapja meg a szükséges tápanyagokat a fejlődéshez, a kölyök táptól meg félek hogy tovább nő (magasságra), többet sem adok neki az előírtnál nehogy túletessem. Vagy ez alkati adottság és úgysem tudok változtatni rajta? Előre is köszönöm-egy laikus.
Ez utóbbi gondolata a helyes. Egy kölyök kutyát a korának, fajtájának megfelelő minőségi táppal érdemes etetni - a gyártó által ajánlott mennyiségben. Ha így tesz, és a kutya „kinő” a fajtastandardból, az nem a táp, vagy az Ön hibája, hanem a kutya genetikai háttere nem megfelelő. Ha nem eteti megfelelően, akkor a kutya csökött lesz, fejletlen, beteges. Ez nem lehet ára annak, hogy a fajtastandardon belül tartsuk a marmagasságát. 1);
jelige: Main Coon
2007-11-17
3 hónapos main coon cicámnak,aki 2 hete van nálam,egy pár napja lágyabb a széklete mint kéne.A tenyésztőtől mikor elhoztam még rendben volt.Adódhat ez abból hogy én nem csak azt a tápot adom,amit ők?Kap azt is,de lehet egy kicsit túlzásba vittem a ”változatos”táplálást?Mit tegyek?Hagyjam majd megszokja a pocija vagy térjek vissza a tenyésztő által gyakorolt etetéshez?
Két hét alatt, ha csak a környezet és esetleg táplálékváltásból adódott volna a lágy széklet (hasmenés?) problémája - annak már illett volna megszűnnie. Sajnos a hasmenés (lágy bélsár?) tünetet számtalan ok kiválthatja macskában, kutyában, és emberben egyaránt. Olyan banális okok, mint a tejivás mellett a cicábanlehet bélféreg, lehet bakteriális, vagy vírus okozta hasmenése, és lehet számtalan egyéb betegsége. Nem írta, hogy mivel eteti most a macskát. Ha ez nagyrészt egy jóminőségű, a fajtának és kornak megfelelő macskatáp, akkor az nem lehet oka a hasmenésnek, sőt a legrosszabb, amit tehet, hogy a 2 hét alatt átszoktatott macskát (és emésztőrendszert, bélflórát) most újra visszaszoktatja a korábbi táplálékra. A 3 hónapos macska, gondolom, még rendszeresen állatoprvosi kontroll alatt van a védőoltások és a parazitamentesítések miatt. Említse meg a problémát állatorvosának is.
jelige: MOPS
2007-11-17
A problémám, az, hogy a 6 hetes mops kiskutyáimon, azt tapasztaltam, hogy a mellső lábukon bőrkeményedés keletkezett! Ezt a kutyák sebesre kaparják, ezzel párhuzamosan foltokban szőrhullás is tapasztalható rajtuk! Mit tud tanácsolni, mi lehet a bajuk?
Azt tudom tanácsolni, hogy vizsgálat útján próbálják kideríteni, hogy mi okozza a leírt elváltozásokat és ez alapján kezeljék. Mopszok között is gyakoriak a veleszületett elváltozások is (atópia pajzsmirigy alulműködés), lehet akár mechanikai oka is a leírt jelenségnek, paraziták, gombák, baktériumok éppúgy okozhatják a tüneteket, mint allergiás reakciók. Állatorvosa az Ön lórelőzményi adatai alapján (mikor, miként, hol jelentkeztek az első elváltozások, egyszerre csak egy kutyán vagy az egész almon, anyakutya vizsgálata, tartási, takarmányozási körülmények ...) valamint a kölykök részletes vizsgálata során tudja kideríteni, hogy mi állhat az elváltozások hátterében és így lehet hatékony kezelést ajánlani. A kölykök 6 hetesek, gondolom a féreghajtásuk program szerint folyik és ha még nem, akkor napokon belül megkapják első védőoltásukat is. Állatorvosa meg fogja vizsgálni a kölyköket.
jelige: Nem adom fel
2007-11-17
Kutyám 10 éves. 5 évvel ezelőtt sérülés miatt elveszítette az egyik szeme világát. 1 hete azt vettem észre, hogy mindennek nekimegy, és szerintem nem vagy alig lát már a másik szemére is. Nagyon jó az étvágya, jó a kedve de mindennek nekikoccan. Elvittem állatorvoshoz, ahol egyenlőre azt állapították meg, hogy cukorbeteg lett (20 volt a cukra) és valószínű az ment a szemére. Kérdem én, lehetséges, hogy mindez 1 hét alatt akkora rombolást okoz, hogy megvakult. Talán egy kicsi fényérzékenysége még van. Olyan hártya került a szemére, mintha szürkehályog lenne. Ez nem műthető? Nem visszafordítható? Az orvoshoz csak a jóvő héten kell mennem a pontos leletért, de addig megőrülök! Mire vigyázzak, hogy ne legyen hyperglycemiája?
Nem valószínű, hogy egy hete cukorbeteg a kutya - valószínűleg hónapok óta, alattomosan, lassan kúszott felfelé e vércukor értéke. Az első intő jelek, ha visszagondol, a megnövekedett vízfogyasztás és vizelés lehettek. Helyes, hogy nem adja fel, és őszintén szólva a legrosszabb megoldás az lenne, ha megőrülne a kutya betegsége miatt, mert az elkövetkező időben szükség lesz a józan ítélőképességére, tenniakarására és figyelmére. Ahogyan embernél úgy a kutyáknál is a cukorbetegség súlyossága igen széles határok között mozog. Van, hogy életmódváltással, diétázással normális szintre kormányozható a vércukor szint, és van, hogy az életmódváltás és szigorú diéta mellett inzulin készítménye adására is szükésg van. A betegség nem gyógyítható ugyan, de azok a tulajdonosok, akik valóban nem adják fel hosszú éveken keresztül tünetmentes jó életminőséget biztosítanak cukorbeteg kutyáiknak. A kiegészítő kezelések megválaszolásához az is nagy kérdés, hogy a szemelváltozás mellett milyen állapotban van a kutya veséje, mája, keringése. Kövesse állatorvosa utasításait. Ha a betegség súlyosfokú, nem lehetetlen, hogy specialistához fogja irányítani.
jelige: Roxanne
2007-11-16
A kiscicámmal voltunk orvosnál,kapott szurit,nem vírusos betegsége volt, már jobban is van, nem tüsszög viszont az orra eldugult, sokszor alig kap levegőt.Mit tanácsol, mit tegyek?
Sokat segített volna, ha nemcsak annyit ír, hogy mi nincs a cicánál, hanem azt is, hogy mit diagnosztizált állatorvosa. Ilyen esetekben vagy olyan injekciós készítménbyt alkalmazunk, aminek nyákoldó hatása van, vagy esetleg szemcseppet adunk atulajdonos kezébe. A kötőhártya gyulladása is sokszor társul a felsőlégúti fertőzésekhez - de a szembe cseppentett hatóanyagok a könnycsatornán keresztül a cica felsőlégútjaiba, az orrjáratba is eljutnak, és ilyenmódon helyileg kezelik az elváltozást. Szinte bizonyos, hogy állatorvosa néhány napon belül visszarendelte kontrolvizsgálatra és talán ismételt „szurira” a cicát. Értesítse őt is a fejleményekről.
jelige: Panna
2007-11-16
4 éves kutyusunk van hogy 2 napig nem eszik, pedig a főtt virslitől kezdve a száraz tápig minden van előtte. Reggel és este is ha kint van rengeteg füvet eszik, majd kijön belőle.A köv. 1 napban ismét eszik, és ezek így folytatódnak, mindig vannak rossz időszakai.A kedve jó, rengeteget játszik a kölyök kutyusokkal, csak ezeket az étkezési problémákat nem értem.Van úgy, hogy nem eszik, és csak sárga gyomorsavat hány.Vitamint szoktam a vizébe rakni, Béres kutyáknak a neve.Mit tegyünk? Köszönöm a tanácsát!
A leírtak egyáltalán nem megnyugtatóak - szinte bizonyos, hogy betegség áll mögöttük a 4 éves westi szuka esetében. A teljesség igénye nélkül írok néhányat, ami járhat étvágytalansággal és időszakonkénti hányogatással. Pl: gennyes méhgyulladás zárt nyakcsatornával, ún. subileus (idegentest, részleges bélelzáródás, fekély, hasüregi daganat ... miatt), veseelégtelenség, májelégtelenség, súlyosfokú bélférgesség, krónikus bélgyulladás, ... és egy sor egyéb betegség. Ezek közül Ön néhányat szinte bizonyosan ki tud zárni (pl ha a kutya rendszeresen féreghajtott) - de a legtöbb esetről vizsgálat nélkül lehetetlen eldönteni, hogy fennáll-e. A teendője szerintem mindenképpen az állatorvosa értesítése és a kutya részletes kivizsgálása kell, hogy legyen.
jelige: pulis gazdi
2007-11-15
5 éves kan pulim 2 hónapja először rángatózni ugrálni kezdett mintha elveszítette volna az egyensúly érzékét és görcsösen tartotta a végtagjait.Jobbra-ballra dölöngélt mintha be lett volna rugva.Nagyon lihegett és nyáladzott,mindenkinél a menedéket kereste.2 hónapja egy sétálás közben jött rá a roham.Tegnappedig etetés közben újból jött.Kb 5 percig tart.Mikor vége a rohamnak még egy kicsit kába de aztán teljesen normális.Az állatorvosunk azt mondta hogy vitamin kúrát kell csinálni.Csak olyan ételt eszik amit direkt neki főzünk és konzervet.Multi vitamin tablettát is kap.Hogyan tudnék rajta segíteni mikor jön a roham?Esetleg meg tudnám valamivel előzni?A többi álatom ugye nem kaphatja el? Köszönettel:egy addódó gazdi
Meg ne haragudjon, de el nem tudom képzelni, hogy így esett meg a történet, mint ahogyan leírta. Ha egy állatorvosnak elmeséli ezeket az előzményeket, akkor az biztosan nem vitamin kúrát fog javasolni Önnek, hanem részletes kivizsgálást. A leírt rohamok akár klasszikus epilepszia tünetei is lehetnek, akár epilepszia-szerű megbetegedések (toxikózisok, agyburok gyulladás, szívelégtelenség, érrendszeri elváltozások, idegrendszeri daganatok...) is szóbajöhetnek. Egy biztos, a vitzaminkúra nem tudja befolyásolni ezeket a betegségeket. A teendője egyértelműen az, hogy a kutyát jól felszerelt rendelőben részletesen kivizsgáltatja. A kivizsgálások eredményei dönthetik el, hogy mi a betegsg pontosan, miként lehet kezelni, és az is, hogy fertőző-e.
jelige: baby73
2007-11-15
üdvözlet!kérdésem lenne hogy yorki kutyám be lett fedeztetve 3x 2naponta okt.29én,nov 2án,nov.4én.tehát mikorra várható az ellés dátumtól számitva?és vemhesség alatt mit ajánlatos enni adni?(mert sajna eukanuba,royalcanin tápokat nem eszi meg ezek legjobb minőségűek))inkább a chappi és pedigre konzervet és tápot elfogadja.ez jó minőségű?mást nem fogadja el.mit javasol?és féregtelenités utoljára aug-ban volt. érdemes most ismételni vemhesség alatt is?ellés után sok kálciumot kell adni ezt mondták,tudni szeretném miért?
Az átlagos vemhességi idő kutyában 63 nap. Mivel fedeztetve ugyan 3x is lett a kutya, de ovulációdiagnosztika nem volt (vagy legalábbis nem számolt be róla), ember meg nem mondhatja, hogy a 3 fedeztetés közül melyik lehetett eredményes, vagy hogy egyáltalán az egyik is eredményes volt-e. Az utolsó fedeztetéstől 3 hétre végzett ultrahangos vizsgálttal nagy biztonsággal meg lehet mondani, hogy vemhes-e a kutya. Az ellés várható időpontját nem lehet előre számolni az Ön esetében. Az utolsó napok hőmérőzése segíthet az ellés várható időpontjának meghatározásában. A féreghajtás negyedévente ajánlott. Most a korai vemhesség idején ajánlott lenne megcsinálni a féreghajtást, így a kölykök fertőződése megelőzhető lenne. Ha a kutya csak a konzerv tápot fogadja el, abból is létezik jobb minőségű, mint a felsoroltak. Az említett prémiumtápok is keverhetők a konzervtápokkal esetleg yoghurttal, kefírrel tehetők kívánatosabbá a kutya számára. A kistestű kutyák ellése után meginduló tejtermelődés sokszor okoz kalcium hiányt. Ezt szokták kálcium készítményekkel megelőzni, kezelni. Kérdéseiből nagyfokú tájékozatlanság árulkodik. El kell mondanom, hogy a kutya tenyésztése jóval több annál, mint,hogy 3x befedeztetjük a tüzelő szukát és kérdezünk párat az interneten. A tájékozódást, információgyűjtést elkezdheti honlapunk Publikációk rovatában is, emellett jó lenne töb szakkönyvet áttanulmányozni, gyakorlott yorkitenyésztővel és főleg állatorvosával elbeszélgetni. Mindezek hiányában a hirtelen ötlettől vezérelt kutyaszaporítás sok veszélyt és uktatót rejt. Remélem sikerül felkészülnie a vemhesség és az ellés minden részletére és problémamentes szülés után a kölyköket is sikerül felnevelnie, és gazdához juttatnia. Ha nem érez ehhez elég elszántságot, motiváltságot, kedvet - akkor a pozitív ultrahang vizsgálat után még mindig inkább érdemes lenne elgondolkodni a kutya ivartalanításán.
jelige: Senior Cat 4.
2007-11-15
Újra jelentkezem, bár nem szeretnék az idegeire menni doktor úr. Nov. 6-i vér és vizelet eredmény is jónak mondható ( előző eredmény okt. 10-es és jó az is ) kizártak minden macska immunbetegséget vagy járványos betegséget, kizártak az égvilágon mindent ( bár ezeket nem értem, de leírom: vizeletbe bilirubin*, vér **, fehérje pedig nincs, kreatin-protein arány jó,vérfehérjében globulinok alacsonyak) azóta már 3szor telefonáltak, hogy ”nem tudjuk, de még megnézzük ezt-azt” és fogalmuk sincs mi van a macskával. Lábra kent, tejfölbe tört 1/8-ad seduxenre sem eszik már , sőt, kedd óta napi 2-3-szor megy a hasa, tegnap már vízszerű volt, benne az egész, emésztetlen jutalomfalatok. (csak azt hajlandó megenni) Ott tartunk, hogy vagy daganat vagy gyulladás és kellene egy ultrahang, de jó lenne, ha előtte napokban enne a macska, hogy erősödjön... csakhogy nem eszik. 1 hónapja megy már ez a huzavona és a nullán állunk eredményileg még mindig és az az érzésem, hogy nem a legolcsóbb helyre járunk, oda az összes pénzem már. Érdemes máshoz fordulni, hátha ő meglátja a megoldást?
Nem megy az idegeimre, őszintén sajnálom, hogy még nem sikerült kitalálni a cica baját. Meg kell mondjam, hogy viszonylag elfogadható véreredmények mellett és a cica kora alapján is sajnos bizony áll a zászló a daganatos betegségeknek is. A röntgen és az ultrahang vizsgálatokkal van esély annak kiderítésére, hogy valóban erről van-e szó, valamint, hogy melyik szervből indul ki a daganat, vannak-e áttétek. Úgy vélem, hogy akkor érdemes máshoz fordulni, ha Ön és kezelőorvosa egyaránt így ítéli meg a helyzetet. Én is tisztában vagyok vele, hogy a vérvizsgálatok, vírustesztek és gyógyszerek sok pénzbe kerülnek - sajnos az ultrahang és röntgenek sem lesznek ingyen. Még azt is el tudom képzelni, hogy eddig azért nem történtek meg ezek a vizsgálatok, mert abban bíztak, hogy hátha nem lesz rájuk szükség. Hát, sajnos szükség van rájuk. Biztosan nem vigasztalja a dolog - de hasonló módon időigényes egy ember vizsgálata is, amíg végre hetekkel később az összes eredmény alapján diagnózishoz lehet jutni.
jelige: magasság
2007-11-15
Azt szeretném kérdezni, hogy a máltai kutyusok hány hónapos korukra érik el a végleges magasságukat és milyen korban válnak ivaréretté.
A kistestű kutyák 6-7 hónapos korukban ivarérettek lesznek és végleges marmagasságuk 90-95%-t is elérik. Kb 1.5 éves korukra, a 3. tüzelésükkel ériuk el végleges testméreteiket (az elhízásról itt nem beszélünk) és ekkor lesznek tenyészérettek.
jelige: cicu
2007-11-15
A cicánk nagyon kevés vizet iszik ez természetes dolog e és milyen idős korukra fejlődnek ki teljesen és utoljára britt rövidszőrű cicánk van aminek a szőre eltér a többi cicáétól és a kérdésem hogy ugyanugy fog e hullani a szőre idővel. Előre is köszönöm.
Egy egészséges macska annyi vizet iszik amennyire szüksége van. Ha elsősorban száraz tápot eszik, akkor többet, ha főleg konzervet, akkor kevesebbet. A britek is 6-8 hónapos korukra ivarérettek, majd kb 1.5 éves korukra tenyészérettek lesznek. Ezutóbbi állapotot lehet úgy is emlegetni, hogy teljesen kifejlődnek. A lakásban tartott egészséges kutyák és macskák szőre is több-kevesebb állandósággal cserélődik. Lehet olyan símogató kesztűkkel, kefékkel símogatni a cicát, amivel a cserélődő szőrzet nagy része összegyűjthető. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában még jó sok hazsnos információt olvashat. Elsősorban arra hívnám fel a figyelmét, hogy még egy lakásban tartott cicának is szüksége van védőoltásokra, rendszeres parazitamentesítrésre - és a legokosabb, ha ivartalanítja is a cicut.
jelige: Pami
2007-11-15
A kutyusunknak ”tacskóbénulása” van. /Most vasárnap történt, hirtelen. Előző nap még semmit nem vettünk észre rajta./ Először csak a hátsó ”részét” érintette, de sajnos jelenleg már az első lábaira sem tud támaszkodni. Az állatorvost kihívtuk, és kap gyógyszeres kezelést - a műtétet sajnos nem tudjuk megfizetni, mivel úgy tudjuk elég drága. Az a gondom, hogy nagyon sajnálom. Nem tudom jót teszünk-e neki ezzel a kezeléssel, mert néha úgy érzem csak kínozzuk szegényt. Ugyanakkor nagyon szeretném, ha meggyógyulna, mert nagyon megszerettük. /Pár éve fogadtuk be, mert egy kocsiból dobták ki./ Egyébként eddig evett és ivott is. Azt szeretném kérdezni, hogy mi a legjobb a PAMINAK? Lehetséges még meggyógyulnia ilyen állapotból, mert olyan kilátástalannak tűnik?
Ha a rendszeres konzervatív kezeléstől és kiegészítő kezelésektől néhány nap múlva semmi javulást nem tapasztalnak, akkor bele kell nyugodni, hogy a létrejött idegsérülés és funkció kiesés végleges állapotokat eredményezett. A műtéti megoldásnak friss esetekben van értelme, most már nem sok reményt lehet ahhoz sem fűzni. A kialakult végállapot elviselése a kutyától és Önöktől is igencsak függ. Nemegy bénult kutyát és tulajdonosát ismerünk, akik teljes és boldog életet élnek ebben az állapotban is. Ha a kutya eszik-iszik, kommunikál Önökkel, örül maguknak, a játéknak, az ételnek, az életnek - akkor már csak Önökön múli az, hogy elfogadják -e így a Pamit. Ő nem szenved, ha megfelelő körülményeket biztosítanak neki és Önök nem szenvednek ettől ... A helyzet kicsit hasonló, mintha egy családtag kényszerülne tolószékbe.
jelige: bubu72
2007-11-15
Üdvözletem!Az volna a kérdésem,hogy anyáron parvovirusban elpusztult két kutyám,csak 1 oltásuk volt.Most szeretnék hozni egy kölyök kutyát most 4 hetes lehet-e már oltani,hogy 8hetesen elhozzam és védett legyen.Eggyátalán még fenn allhat a parvo veszély.Kétoltásután már elég védett lenne e.Elöre is köszönöm.
Az első védőoltás beadásának ideális időpontja 6 hetes kor körül van. 8 hetesen megkaphatja a kölyök a 2. oltását is - ezután 10-14 nappal már kell, hogy annyi védettsége legyen a kutyának, hogy az elválasztás megfelelő biztonsággal megtehető legyen. Mellette a kölyök 2 hetes korától kezdve 2 hetente kell, hogy féreghajtásban részesüljön. A bélférgek jelenléte gyengíti az ellenállóképességet és rontja a vakcinák hatékonyságát. Az elválasztásnak is megvannak az alapszabályai. Az új környezet megfelelően fertőtlenített, meleg kell, hogy legyen. Az anya hiánya és az új környezet mellett legalább az etetés legyen ugyanaz egy ideig és csak fokozatosan változtassák, ha szükségét érzik - ezzel is csökkenteni lehet az elválasztási stresszt. A kölykök ajánlott vakcinázási soráról bővebben honlapunk Tudnivalók rovatában olvashat.
jelige: cica
2007-11-14
Azt szeretném kéredzni h mi baja lehet a cicámnak,mi történhetett vele?Ma hazajöttem az iskolából és észerevettem h csak lógatja a farkát a cica,leülni nem tud csak félig,nagyon nehézkesen,és szomorúnak látszik,olyan mintha eltötrt volna neki,ha hozzáérek akkor nyávog.Anyáék nem voltak itthon de azt mondták hogy reggel még semmi baja nem volt.Nagyon aggódom érte!!!
A leírás alapján könnyen lehet, hogy kutyaharapás, autóbaleset, leesés ...stb miatti gerinc-, medence, és/vagy végtagsérülése van a cicának. A magas lázzal, nagyfokú elesettséggel járó számtalan betegség egyike is okozhat a leírtakhoz hasonló hátulsó testfél gyengeséget. A cicának mielőbbi állatorvosi vizsgálatra és kezelésre van szüksége.
jelige: angol bulldog
2007-11-14
Olvastam az egyik válaszában,hogy tüzelés alatt a vérzés akár 20-25 napig is eltarthat.A kérdésem az lenne,hogy fedezés után is tovább vérzik a kutya,vagy csak akkor, ha nem termékenyül meg,a vérzés mindig piros színű,vagy esetleg rózsaszín vagy barnás árnyalatú is lehet,milyen árnyalat jelezhet problémát?
Igen, a kutyák tüzelése során a vérzés 5-8 nap ugyanúgy lehet, mint akár 25 nap teljesen egészséges egyedekben is. Az egyedekben a vérzés időszaka életük során általában állandó - tehát az a szuka, amelyik 5-8 nap vérzés után ovulál és termékenyíthető, az termékeny korszakában várhatóan hasonlóan 5-8 nap vérzés után fog ovulálni a tüzelései alkalmával. Az a szuka pedig, amelyik 25 nap vérzés után ovulál csak, az megtartja ezt a tulajdonságát éveken át. Általánosan elmondható, hogy kezdetben élénkebb színű, több véres váladék ürül a kutyákból, majd ez kevesebb sötétebb színűvé válik és az ovuláció ideje alatt van, hogy meg is szűnik. Mindez független attól, hogy a szuka párosodik-e és, hogy termékenyül-e. A tüzelő szuka váladékának színe, mennyisége nem kórjelző értékű. Igen nagy egyedi eltéréseket mutat és a váladék minőségének a vizsgálatával nem lehet megállapítani, hogy történt-e ovuláció, megtermékenyült-e a szuka. Problémát jelezhet (fedeztetés közbeni sérülést, fertőződést) ha a kevés, sötétbarna váladék a fedeztetés után sok, élénkpiros vért tartalmazóvá, vagy esetleg gennyessé válik.
jelige: macskaszem
2007-11-14
Doktor úr! A cicámmal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni: 2 napja az embernél megfigyelhető kötőhártyagyulladás tünetei jelenkeztek nála. Mit tehetek?
Fontos részlet, hogy egy szemen észleli-e a tüneteket, vagy mindkét szemen lát elváltozást. Az egy szemen jelentkező szemelváltozások sokszor a szemet ért hatások miatt (harapás, karmolás, cseppenés ...) alakul ki. Ha mindkét szemen, ráadásul egyidőben jelentkező, egyformán súlyos elváltozást észlel, akkor jobb esetben a huzat, por, allergia ... okozta elváltozásról, rosszabb esetben mindkét szemre ható szisztémás betegségről (magas vérnyomás, keringési zavarok, cukorbetegség ...) gyakran vírusos macskabetegségről is szó lehet. A 10 éves oltatlan kandúr esetében sajnos gyakorlatilag az összes veszélyes vírusos betegség szerepet játszhat. A legokosabb, ha állatorvosa véleményét kéri. Jó esetben egy szemcsepp felírásával megoldódhat a kérdés - rosszabb esetben egyéb kezelésre is szükség lehet.

<< <  310 / 409 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.02.28
FIGYELEM! KERESSÜK A GAZDÁJÁT! A képen látható kutyát egy ismerős kutyatulajdonos bejelentése alapján állatorvosunk és asszisztensünk fogta be a rendelőtől nem messze. Chip nincs benne, feltehetőleg briard vagy tibeti terrier keverék lehet, 1 év körüli, kan, aki kb. 4 hónapja lehetett megnyírva. Egyik lábára sántít, sérülését elláttuk, kezeljük. Egyelőre nálunk marad, gazdája illetve bárki, aki információval tud szolgálni a gazdival kapcsolatban, kérjük jelentkezzen a 229-3865 telefonszámon.
2015.02.25
Gazdit keres két 7 hetes keverék kislány kutyus! Gazdájuk sorsukra hagyta őket, most ideiglenes helyen vannak, de végleges, szerető otthont keresünk a számukra. Előreláthatólag maximum közepes termetűek lesznek. Tüneményesek, kedvesek, bújósak. 20 335 3571 ; oszmun@gmail.com
2015.02.14
ELVESZETT! (Ady Endre út környéke) Szürke-fekete cirmos 6 éves macska nőstény, "Mirci" névre hallgat, aki néhány napja eltűnt. Ha valaki tud róla kérjük értesítsen a következő telefonszámon: 226-5654 vagy a 06-30-665-0418