Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Gizmo
2008-01-22
Tisztelt DoktorNö/Úr! 8 hónapos 1,5 kg-os yorkshire terrier kiskutyám 2 hete nem eszi meg a száraz tápot amit eddig imádott és csak kézböl eszik egyre kevesebbet. Pl. sonkát, fött húst. Eddig nagyon jó volt az étvágya. Valamint nagyon fáradékony, szinte egész nap alszik és kicsit kedvetlen. Most cserélödek a fogai, nem tudom hogy ez lehet-e ok.
Nem tartom valószínűnek, hogy a fogváltás miatt ilyen drasztikusan visszaessen egy kölyök étvágya és a fáradékonysága, bágyadtsága is valószínűtlenné teszi, hogy ez lenne a baj. Sajnos olyan általános tünetekről számol be, amit betegségek, kóros állapotok tucatjai előidézhetnek. Nem lehet más a tanácsom, minthogy forduljon állatorvosához a problémával, a kutya minden bizonnyal beteg. Honlapunk Tudnivalók rovatában elolvashatja, hogy egy hasonló korú kutyának milyen védőoltásokkla illene rendelkeznie.
jelige: Csili
2008-01-22
Tisztelt Doktor Úr! Most fogok venni egy yorki kiskutyát és azt szeretném kérdezni,hogy a kan kutya heréjének mikor kell leszállnia, illetve mikortól kell érezni ott valamit amikor megnézem. Elöre is köszöm válaszát.
A biztos az, ha a választáskori (6-8 hetes) kölyök heréi már a herezacskóban tapinthatóak. Amelyik kannak a heréi 5-8 hónapos koráig nem a zacsiban helyeződnek, ott már mnimális az esély arra, hogy leérkezzenek.
jelige: heppyke
2008-01-22
kutyusom 3napja fájdalmat jelez az első bal lábfején nagyon érzékeny átvizsgáltam vágást szurást sehol nem észleltem néha rá tud ovatosan állni a lábára de ha hozzá érek fáj neki duzzadást nem lehet rajta látni nem tudom mi a teendöm adhatok neki fájdalom csillapitot vagy vigyem azzonal az orvoshoz nagyon szépen köszönöm a válaszukat
A célszerű az lenne, ha állatorvosa rövid időn belül megvizsgálhatná a kutyát. Nagyon könnyen előfordulhat, hogy ugyna nincs látható, tapintható jele a lábvég sérülésének, de pl röntgenjele már igenis lehet. Ha egyszerű, kezelést nem igénylő elváltozás lenne a lábvégen - akkor 3 nap alatt már javulnia illett volna.
jelige: kő
2008-01-22
Ivartalanított fiú cicáknak mi a legjobb húgykövesség elkerülésére, mit lehetne nekik adni?
Gyakorlatilag az összes prémium macskatápgyártó (Royal canine, Eukanuba, Hill’s ..) forgalomba hoz ivartalanított kandúrok számára is eleséget, aminek legfontosabb tulajdonsága, hogy a húgykövesség esélyét nagyban csökkenti.
jelige: fű
2008-01-22
Lakásban tartott cicáknak mit lehetne adni hogy a lenyelt szőr ne tapadjon össze bennük? Egyik cicám öklöndözött és nyálkás valami jött ki a száján, amiben szőrcsomók voltak. Mit lehet tenni ez ellen? A füvet imádják, néha szoktunk nekik behozni, megeszik és rövid idő múlva kihányják. Nem káros ez? Kell- e egyáltalán adni nekik? A kijáró cicák rágnak füvet,sőt a kutyáim is.
Létezik olyan macskatáp, amiben van szőroldó adalék )pl Royal canine)és van több ízesített szőroldó paszta (pl Bezopet, Gimpborn)amit állatorvosi rendelőkben, patikákban elér. És sokat lehet javítani a helyzeten, ha macskánk szőrét kb heti rendszerességgel kifésüljük.
jelige: féregirtás
2008-01-22
Cicáimnak Cestal cat féregirtót adtam.Az egyik 1-2 óra múlva hányt. Hatott-e a féregirtó, vagy újabb szemet adjak neki? Hány havonta szükséges féregirtót adni nekik,megelőzésképpen? Lakásban élnek. Váltogatni kell a féregirtókat,vagy adható mindig ugyanaz, mert az állatorvosunk mindig ezt adja. Kell-e 2 hét múlva megismételni?
Az egy-két órán belül kihányt féreghajtó tabletta biztosan nem nyújthatott kielégítő hatást, ezért a féreghajtást meg kell ismételni. Nem kell váltogatni a bevált féreghajtó szereket - de az Önök esetében, amennyiben gondot jelent a tabletta (ebből is többféle van) beadása, akkor nyogodtan kérjen állatorvosától paszta, vagy akár bőrre helyezhető (spot on) kiszerelésű féreghajtó szert. A kifejlett macskák féreghajtása kb negyedévente ajánlott, mert a féregpetéket könnyűszerrel akár a cipőnkön behurcolhatjuk a lakásba. Honlapunk Tudnivalók rovatában még sok hasznos információt olvashat.
jelige: Nelly
2008-01-22
Van egy öreg kuvasz kutyánk,már idős korában találtuk 4éve.Egyszerűen kirakták az útra, biztos a kora miatt. Egyáltalán nem hall, fogai alig vannak, az ízületei is fájnak mert nehézkesen mozog.Amióta befogadtuk jól felhízott, mert sovány volt előtte, és idegileg is rendbejött, mert előtte borzasztóan félt mindentől. Van egy társa,akivel nagyon szeretik egymást. 3éve vettünk észre két emlőjén daganatot, akkor megmutattuk állatorvosnak, aki azt mondta, egy ilyen idős kutyát kockázatos altatni, ráadásul 40 km-re levő klinikára kellett volna elvinni, ami külön iszonyú stressz lett volna neki, mert a kocsiktól is rettentően félt.Az orvos azt mondta, műtét után kb. 1 évet ha még élne, ha nem bolygatjuk meg, talán tovább is. Ennek már három éve, azóta is jól van.2évig alig nőtt a daganat, most viszont rohamosan nőni kezdett, Teljesen kemény, mintha apró kövekkel lenne tele.Most kb. öklömnyiek. Nem tudom nem kellett volna mégis inkább megműteni, másik orvosnak is megmutatni. Azt kérd ezném Öntől, ultrahanggal megállapítható lenne.e hogy a szervezetében máshol is elterjedt-e a daganat? Ha igen, mennyibe kerül egy ilyen összetettebb UH vizsgálat?
Az eltelt évek biztosan nem csökkentik a műtéti kockázatokat és nem javítják a Nelly esélyeit - azaz minden szempontból jobb lett volna évekkel korábban megcsinálni a részletes kivizsgálást és a műtétet - de önmagában a kutya (vagy ember) kora nem lehet akadálya sem vizsgálatnak sem operációnak. A kutya kb félórás részletes vizsgálatával (fizikális vizsgálat, citológia, hasi UH, mellkasi röntgen) kiderülhetne, hogy kell-e, érdemes-e megoperálni a kutyát és az altatási kockázatok is felmérhetőek lennének. A teljes részletes kivizsgálás költségei mindösszesen 10-15 ezer forint között lehetnek. Honlapunk Publikációk rovatában még sok hasznos ingormációt olvashatnak a témában.
jelige: kérem segítsen 2.
2008-01-22
Tisztelt doktor ur!Elöször is szeretnem megköszönni a nagyon gyors valaszat,bar jobb hirekre szamitottam.Akövetkezö törtent:AZ irataiban valoban talaltak hibat,de azt mondtak ,ha atküldetjük faxon a hianyzo adatokat gond nelkül mehet a kutyus.Mivel a hatarra erkezesünk hajnalban volt 4oras varakozas utan ,sikerült elküldetni,ket oltasrol hianyzo ora,perc datumot.Mindez utan behivattak minket egy irodaba a kutyival,es miutan raneztek ,elenk raktak egy pit-bull os fotot,es közöltek a stafford kutyamra,hogy nem mehet Angliaba pit bull ,ugyhogy vigyük haza!Nagyon sokfele talalgatast kaptam azota,de konkret valaszt meg senkitöl sem,miert törtent pont velem ez?Szeretnem a segitseget kerni mit tegyek ,nagyon szeretnek tovabbra is itt maradni,de nem a kutyam nelkül.Nagyon fontos ö nekem,kerem szepen adjon nekem valami hasznalhato ötletet,mert nagyon el vagyok keseredve...Valoban letezik ilyen,hogy amit honapokig inteztem a semmiert törtent,vagy hogy egy stafford nem jöhet ide Angliaba?Allitolag itt az egyik legkedveltebb kutyafajta az enyem,ezert is olyan erthetetlen ez.Segitseget elöre is nagyon köszönöm:
Meglehetősen sok és sokféle megtörtént rémeset kering a neten is Nagy-Britanniába történő kutya/macska beutaztatás témakörében - ezek legtöbbje az Ön is által leírt hibák (szélesspektrumú féreg ill kullancs ellenes kezelésnél hiányzik az óra/perc adata ...) vagy a veszettség titer vizsgálat dátumával vannak gondok. Ezen adminisztrációs előírások egy részének semmi szakmai alapjuk nincs (pl óra/perc igazolása), de érvényben lévő, leírt regulák esetében az embernek nincs jogalapja vitatkozni. (A csatorna francia partján egy sereg állatorvosi rendelő fő bevételi forrása a határon fennakadt állatok ügyeinek intézéséből áll.) Az Önök esetében az a valódi tragédia, ha az igazoltan (ebútlevél + esetleg származási lap)amerikai staffordshire terrier kutyájuk esetében egy másik fajtára való hivatkozással utasítják el a beutazást. A mostani kellemetlenséget nem tudja semmimódon megoldani, de véleményem szerint ezügyben kártérítési igénnyel élhetne az angol hatóságokkal szemben. Semmimódon nem tudok segíteni, de maximális részvétem a történtek miatt.
jelige: Álmos
2008-01-22
Tisztelt Doktor Úr! VAn egy 13 éves németjuhász kutyánk, egy állandó betegsége van erre kap Medrolt, Quamatelt és Neurobiont. Még ezek mellett kap kétnaponta C-vitamint és Béres cseppet. Annyi kérdésem lenne hogy az elmúlt 3 hónapban második alkalommal van hasmenése, korábban szeptemberben volt vastagbélgyulladása, azt részben diétával, részben gyógyszerrel az állatorvosunk kikezelte. Jelenleg 2. napja megy a hasa, a széklete vizszerű, zöldes szinű. Ma csak száraztápot kapott keveset, holnap koplaltatjuk, majd ezt követően az állatorvos tanácsára fokozatosan kevés száraztáppal fogjuk etetni, persze ha a kutya állapota rosszabbodik (jelenleg jó a kedélyállapota, játszik, éhes, iszik), elvisszük a dokihoz. A kérdésem az lenne, hogy mi lehet az oka, hogy néhány hónap alatt (3 hónap), ismételten megy a hasa ? Nem jól etetjük, vagy mivel állandóan az udvaron van és mindent a szájába vesz elkerülhetetlen, hogy folyton összeszedjen valamit? Korábban nem fordult elő, hogy ment volna a hasa. A tápláléka száraztáp, konzervtáp, kutyaszalámi és virslit elég sokat kapott az utóbbi időben. Okozhatja az ismételt vastagbélgyulladást, hogy a kutya nem egynemű táplálékot kap? A táplálékát ugyanis váltogatni szoktuk néhány naponta, mert hamar megunja és a 3-4. nap után már nem igazán eszi meg, házikosztot szinte egyáltalán nem kap. Vagy -tekintettel öreg korára- rendszeresen számitsunk arra, hogy a vastagbélgyulladás visszatér
A 13 éves német juhász igazi veterán, nem sok egyed, főleg nem nagytestű kan éli meg ezt a kort. Ez aztán azt is jelenti, hogy korántsem biztos, hogy a helytelen táplálás, vagy a hosszantartó gyógyszeres kezelés okozza a kutya visszatérő hasmenését - ezt betegségek, kóros állapotok tucatjai kiválthatják. Mivel Álmnos rendszeres állatorvosi kezelés és gyakori kontrolvizsgálatok alatt áll, ezt a problémát is célszerű kezelő orvosa elé tárni, hiszen ő látja legpontosabban a kutya állapotát. Nem kizárt, hogy további kiegészítő vizsgálatokat javasol, vagy, ha határozott gyanúja van, hogy mi okozza a hasmenést, akkor megoldást is javasol. 1);
jelige: dugó
2008-01-22
A kis palotapincsim szeme sarkában egy piros gumo nöt ki és nem tudom mitől?
Ha a kölyök belső szemzugában látja a képletet, akkor nem lehetetlen, hogy a 3. szemhéj (pislogóhártya) gyulladásos folyamatát vette észre. A teendő természetesen állatorvosi vizsgálat és szerencsér esetben lehet, hogy szemcsepp kezeléssel megoldható esetről van szó.
jelige: ivartalanítás
2008-01-21
16 hónapos elég kistermetű szuka magyar vizsla kutyám van. Egy hete végezték el rajta az ivartalanítást, de a vágás szerintem irracionálisan nagy (14cm!). Azt szeretném megtudni, hogy valóban szükséges volt e ekkora vágást ejteni a hasán, illetve hogy szoktak e (megkönnyítve a műtétet), másrészt meg hogy lehet e ennek bármilyen hátránya a kutyára nézve? No és persze arra is kíváncsi lennék, hogy indokolt e ennyire felvágni, jó orvos e az, aki -esetleg - saját dolgát megkönnyítve így jár el, vagy inkább keressek mást? Az a baj, hogy nincs tapasztalatom ebben a kérdésben, és összehasonlítási alapom sincs más orvosokra nézve, ezért nagyon fontos lenne a válasza. Köszönettel: egy aggódó gazdi...
Nem gondolom, hogy a bőrseb nagyságából megítélhető lenne bárki szakmai kvalitása. Szerintem ne ez alapján ítélje meg kezelőorvosát. Ráadásul számomra az sem derül ki, hogy csak a petefészkek vagy a petefészkek és a méh is eltávolításra került a műtét során. A hosszabb hasfali sebből a méh állapota is biztosan megítélhető volt, esetleg el is távolította azt a kolléga. A 16cm-es hasfali sebből a kutyának a későbbiekben semmi hátránya nem fog származni.
jelige: Tomas
2008-01-21
Én egy lány vagyok és a szüleim álatlában elmennek valahova mivel dolgoznak, és a nap nagy részét egyedül töltöm a macskámmal. És azt szertném kérdezni, hogy: Mit tegyek ha a macskám hányik és nem érzi jól magát? Kemény a hasa pedig puhának kéne lennie. Kérem segítsenek! De nem sűrűn van ilyen rosszul csak kb. fél-háromnegyed évente.
Számtalan ok miatt hányogathat egy jószerivel oltatlan, talán nem is rendszeresen parazitamentesített állat. Még ha nem is „nagy a baj”, akkor is lehet a gyomorban, vagy a belében pl szőrlabda, ami hányást eredményez. Részletes állatorvsoi vizsgálat során kiderülhetne a tünet oka, és az is, hogy miként lehet meggyógyítani a cicát.
jelige: joyi
2008-01-21
Tisztelt doktor úr, két kutyát fogadtunk egyszerre, egy helyről örökbe, kb. egyidősek. a nagyobbik, vizslaszerű kan kutyának, szinte az első naptól kezdve hasmenése van. a bélsár vizsgálat giardia fertőzést mutatott ki, parazita és emésztőrendszeri lelet negatív. Klionnal kezelte az orvos, féregirót és antibiotikumot is kapott. Második széklet vizsgálat bakteriológiára és giardiára negativ. Most ha sétáltatom, először normális a széklet,majd többször is olyan mint a víz. pozítiv, h. a csontsovány kutya kicsit hízott. Az orvos szteroidot javasol, mert immuneredetű bélgyulladásra gyanakszik. Nem kellene vmi. vizsgálat előtte? Az orvos szerint, ha a szteroidra megszűnik a hasmenése, akkor ez a baja. Másik kutya tünetmentes.válaszát köszönöm.
Tény, hogy a hasmenés hátterében rengeteg kórok, betegség állhat - és az a tény, hogy a Giardia-t sikerült kikezelni még nem biztosíték arra, hogy a leírt tüneteket egyedül a giardiózis okozta volna - sokszor párhuzamosan több betegség is lehet egy kutyában. Az autoimmun eredetű gyomor-bélpanaszok valóban megszűnhetnek szteroid kezelésre és igazság szerint ilyen jellegű elváltozások vizsgálati lehetőségei meglehetősen behatároltak kutyák esetében (is). Az is tény, hogy az autoimmun betegségek mellett még számos egyéb veleszületett, fertőző és nem-fertőző oka is lehet a hasmenésnek, azaz lehet és valószínűleg érdemes úgy dönteni, hogy további vizsgálatokat végeznek (ismételt bélsár-, sé vérvizsgálatok esetleg képalkotók). Beszélje meg állatorvosával a továbblépés módját.
jelige: cickány
2008-01-21
Üdvözlöm Azért kérem segítségét, mert cicánk először tüzel és bár tudom hogy ez normális, de úgy érzem szenved a tünetektől. Mit tehetek, hogy könnyebben átvészelje az időszakot? Előre is köszönöm segítségüket!
A cica ivartalanítása az egyetlen nyugodt szívvel ajánlható és végleges megoldást nyújtó megoldás.
jelige: Szuzi
2008-01-21
Köszönettel szeretném megkérdezni,hogy normális -e hogy a 1,5 éves labrador kutyánknak szinte egész télen hullott a szőre.És most január közepén szinte mindenhol az udvaron a kutyaszőr van. Azt gondolom ez nem a tavaszi bundaváltás lehet. Ezzel kapcsolatban kérném a tanácsukat.
Lehetséges, hogy kóros mértékű szőrhullásról van szó a fiatal kutya esetében. Sajnos gyakorlatilag bármely betegség, kóros állapot esetén felerősödhet a szőrhullás - úgyhogy a teendő nem lehet más, mint a kutya részletes vizsgálata.
jelige: mano
2008-01-21
Jó napot!A kiskutyám tegnap délután átugrott a sövényen,beakadt a lába,és meghúzta.nincs neki megdagadva,de nem lép rá,és hajnal óta ha nem alszik,nyöszörög,fáj neki.Külsőleg nem látni rajta semmit.nem eszik,nem iszik,és ma már nem is hajlandó járkálni,pedig tegnap még mászkált a lakásba.Csak délután tudom orvoshoz vinni,addig lehet-e valamit tenni vele?még csak az elsö olotását kapta meg.most jön majd a következö.Válaszát elöre is köszönöm!S.R.
Otthon ne adjon neki semmilyen gyógyszert, és nem igen tehet egyebet, minthogy korlátozza a mozgásában a kutyát. A részletes állatorvosi vizsgálat (lehetséges, hogy röntgenfelvételek is kellenek) fogja megmutatni, hogy milyen jellegű sérülés érte a kutyát, és hogy mit kell tenni vele.
jelige: foximaxi
2008-01-21
Tisztelt Doktor Úr! 2 hete írtam önnek, hogy rengeteget iszik a 10 éves foxim. Ön leirta a véleményét róla, elvittük az orvoshoz és csinált neki egy ultrahangot, teljes labort, vizeletet, tüdőröntgent. Semmi baja nem volt (mindene normális és jó leletek) azon kívűl, hogy a máj értéke kicsit eltért. Azt ajánlotta adjunk neki napi 1 LEGALON májépítőt és napi 1 POLYBÉ vitamint. 9 napig adtuk is neki. Vissza is esett a vízfogyasztás. Péntek óta meg ha felkel alvásból, akkor liheg ( mintha melege lenne).Ezt a lihegést ha átfordul a másik oldalára abbahagyja vagy ha másik helyre fekszik. Láza nincsen, enni eszik. Csinálja a ”fészké” ezt akkor szokta, amikor álvemhes szokott lenni. Leálltunk a gyógyszer adásával, hátha az miatt van! Már gondoltunk arra, hátha hőhullámai vanak. Ebben szeretmém mielőbbi segítségét kérni, mert az orvosunk, most elutazott 2 hétre.
Hát, a megnovekedett vízfogyasztást akár a májelégtelenség is okozhatta ... A mostani új tünetet (lihegés, nyugtalanság ..) azonban szinte kizárt, hogy a Legalon tabletták adásával lehetne magyarázni. Persze, lehet a kutya akár álvemhes is - de ez is kezelést igényelne, és sajnos számtalan egyéb baja is lehet kutyának a 9 nappal ezelőtti megnyugtató eredmények ellenére is. Véleményem szerint mindenképpen az lenne amegnyugtató, ha állatorvos megvizsgálhatná a kutyát.
jelige: farkaskarom
2008-01-21
18napja születtek yorki kiskutyáink, és nem vettük észre hogy van farkas körmük! 2 orvossal is beszéltünk, az egyik szerint nem szükségek eltávolítani, csak később ha zavarja a járásban, a másik szerint mindenképp el kell. Ön mi tanácsol? 18naposan ezt hogy viselnék, és hogy kellne zajlani a beavatkozásnak? Kérem mielőbbi válaszát! Köszönöm
Véleményem szerint a 18 napos kölykökön is elvégezhető a farkarkörmök eltávolítása és annak sincs semmi akadálya, ha várnak néhány hónapot és az egyéb esetlegesen esedékes altatásokkal egyidőben (köldöksérv, ivartalanítás, fogkőeltávolítás ...) távolítják el a farkaskörmöket. A meghagyott farkaskörmök az élet során legtöbbször gondot okoznak pl beakadnak, leszakadnak, vagy a karom túlnövekedése során belenő a kutya bőrébe - azaz eltávolításuk mindenképpen ajánlatos. Hogy mikor, azon lehet vitatkozni.
jelige: bony
2008-01-21
TISZTELT DOKTOR ÚR! egy hete irtam 9 éves dobermann szuka kutyusomról.az állatorvos szivproblémát diagnosztizált nála (köhög és néha olyan mintha valamit fel szeretne köhögni).kapott gyógyszert amitöl mintha ritkábban lenne ilyen köhögési rohama.ami engem aggasztott at az állvemhességégéböl(szeptemberbe tüzelt)visszamaradt emlök ,tapintásra cukorborsocskákhoz hasonlo csomocskákat érezni.az ön tanácsára ismét felkerestem az orvosunkat aki uh.röntgen vérvételt végzett.egyértelmü a szivnagyobbodás,a billentyük jol zárnak.a tüdöben nincs áttét,hasüreg rendben.viszont a tüdöben,kis elválltozás van.az orvos azt tanácsolta hogy nézzek páratartalmat a lakásban lehet hogy amiatt is köhög rohamokban a kutya.a véreredmény az oktoberi minimális vérsülyedéshez képest most rosszabb lett.a szivgyogyszer és vizhajto mellett bérescsapp és 2x3 flavin7 amit szedni kell és egy hét mulva nézünk vérképet.az orvosunk szerint egyszerre sok ez a probléma ahoz hogy a csomokhozz hozzányuljunk és mivel nem egy hanem s ok kicsi csomo van.amugy a bony mozgékony jó étvágyú és nem látszik rajta hogy baja lenne.abban kérném tanácsát hogy várjak vagy vigyem onkologushoz vagy specialistához?segitségét elöre is köszönöm tisztelettel egy gondos szeretö gazdi
Könnyen lehet, hogy a szívmegnagyobbodás és az egyéb mellkasi röntgenelváltozás okolható a légzőszervi tünetekért. A részletes vizsgálatok és a minden bizonnyal gyakori kontrol vizsgálatok mellett nem látom akadályát, hogy az emlőterimék citológiai vizsgálata is megtörténjék - ezzel felteszem állatorvosa is egyetért. Ha megvan az emlőterimék citológiai eredménye, akkor az is tiszta lesz, hogy kell-e, érdemes-e operációban gondolkodni. Azt gondolom, hogy állatorvosa szívesen elvégzi ezt a vizsgálatot is - és ha az eredmények nagy része meglesz - akkor érdemes átbeszélni, hogy szükség van-e specialistára. Egyenlőre szerintem még az is kérdéses lehet, hogy kardiológusra, onkológusra, vagy inkább mellkasi sebészre van-e szükség.
jelige: Roy
2008-01-21
Tisztelt Doktor Úr! Nekem van két kutyám. Az egyiknek három napja nincs széklete és a vizelete is csak pár csepp. Tegnap kapott injekciót. Azt nem tudom, hogy milyet, mert én nem voltam otthon. Itattunk vele teát, de ma már nem is evett. Mit tegyek? Köszönöm a segítségét!
Jelezze állatorvosának, hogy nem kielégítő a kutya állapota. Valószínűnek tartom, hogy felszerelt rendelőben elvégezhető részletes vizsgálatokra (vérvételek, röntgenek, esetleg ultrahang vizsgálat) lesz szükség a kutya állapotának tisztázása érdekében.
jelige: Dina07
2008-01-21
10 hónapos németjuhász kutyánknak száraz az orra valamint, mintha melegebb lenne a lehelete. Talán ”lustább” is a megszokottnál. Megfázásra gyanakszom mert a hideg esőben is állandóan kinnt van ,pedig van szigetelt kutyaháza. Mit adhatok neki? Vagy fussakvele az állatorvoshoz?
Az adataiból számomra úgy tűnik, hogy a kutyának korántsem teljes a vakcinázási sora. Ha honlapunk Tudnivalók rovatában utánanézne, hogy egy ilyenkorú kutyának milyen védőoltásokat kellet volna már megkapnia - lehetséges, hogy a megfázás mellett még egynéhány betegség felkerülne a listára. Jelezze állatorvosának a történteket és kérje kutya vizsgálatát tőle.
jelige: lyme-kór
2008-01-21
Tisztelt Doktor Úr, van egy 19 hónapos óriás schnauzerem. 2 hete levert volt vért vettek tőle, melynek eredménye 1.84 lyme érték. babesiara negativ. vese, májfunkciók rendben. fehérvérsejt szám 17. vörösvérsejt szám 6.54. elég sokat volt lázas, olyankor algopyrint kapott (8óránként a vesekárosító hatása miatt) vmint augmentin antibiotikumot 3x1-et. a gyenge étvágy miatt quamatelt is kapott nehogy a gyógyszerek kikezdjék a gyomrát. kap még florenterot a bélflóra javítása érdekében. az elmúlt héten kevésbé volt lázas, voltak láztalan idők, melyek nem tartottak 24órán át tovább. étvágya van, mozgásigénye is. vizelete rendben, nem kávészínű, a széklete is normális. a nyaki nyirokcsomók már nem annyira duzzadtak, a hátsó térdhajlat valamint a melső lábaknál a hónaljban nem tapintható duzzanat. a kutya mozgáskor nem sántít. a lép tapinthatóan megnagyobbodott, melyet az ultrahang is megerősített. tegnapelőtt volt újra vérvétel, a lyme érték csökkent 1.34-re, fehérvérsjet szám picit nőtt, viszont a vörö svérsejt szám 2.1-re csökkent. a kutya még nem sárgul, csupán a szeme nem annyira fehér, illetve élénk rózsaszín. injekciót kapott a csontvelő stimulálására, vmint ferro-folgammat napi 1x. augmentin helyett doxycyclint kapott. a probélmám csupán az, hogy az antibiotikum tájékoztatójában benne van, hogy bizonyos vas készítményekkel együtt nem szedhető. ezért az orvossal abban maradtunk, hogy doxycyclin 5napon keresztül 2x1 (utána már csak napi 1x) és délben ferro-folgamma. rendben van ez így? a kutya most nem lázas, de tudni szeretném, hogy a lázas állapot lyme megbetegedés esetén több héten át elő-előfordulhat? magyarázható a tartós lázas állapottal a vörösvérsejtek számának csökkenése? ugyanis ha jól tájékozódtam ez a betegség kb. 6-8 hétig tarthat, pontosabban ha időben orvoshoz fordulunk (ami megtörtént) ennyi ideig előirányzott az antibiotikum kúra. megfelelő a ferro-folgamma a vérképzéshez vagy ilyen kis szám esetén inkább vérátomlesztésre van szükség? továbbá érdkelne milyen más lázcsillapított ajánlana, mert az algopyrinnél vmint az antibiotikum hatásainal is az áll, hogy csökkentheti a vérképződést. az orvos az algopyrint ajánlotta lázcsillapítonak tolfedinet, cataflamot aspirint nem. tisztelettel,
Semmiképpen sem tennék javaslatot a kutya kezelésével kapcsolatosan - hiszen 2 hete állatorvosukkal együttműködve láthatóan rendben folyik a kutya kezelése és a nyomonkövetés. Azt is nyilvánvalóan megbeszélték, hogy Lyme-kór esetén sok hetes antibiotikum kúrára, kiegészítő kezelésére és szinte állandó konzultációra, rendszeres kontrol vizsgálatokra van szükség a kutya meggyógyításához. A kezelések közben előfordulhatnak visszaesések, lázas állapotok - ezt jelezni kellene a kezelőorvosnak. Igen rossz megoldásnak tartanám, ha az én, vagy más állatorvos tanácsára a kezelőorvosuk tudta nélkül módosítanának a kezelésen - ez gyakran elkövetett és komoly veszélyekkel járó hiba ember és állat kezelésénél egyaránt. Szerintem a kutya érdekeinek leginkább az felel meg, ha minden hasonló kérdést a kezelőorvosukkal tisztáznak. A részletes leírását olvasva bennem még egy gyanú merült fel. A kutya ugyan gyanúsan fiatal ehhez a betegséghez - de a leírtak alapján én nem tudom kizárni a vérképzőszervi daganatos megbetegedés jelenlétét sem. Őszintén remélem, hogy szakmai ártalomból ered és tévesnek bizonyul majd a gyanúm - de esetleg említse meg állatorvosának a felvetésemet.
jelige: Dia19
2008-01-21
Jó napot!Van egy 4 éves kandurom és egy verekedés során az egyik mancsán let egy kicsi lyuk.ez nála minden évben előfordul. Már ki lett tisztitva a seb,szeretném megtudni hogy milyen antibiotikumot kaphatna hogy ne fertőződjön tovább.Köszönöm válaszát.
Akár Shotapen injekció, vagy Amoxycillin LA injekció, vagy bármely állatorvosa által megfelelőnek ítélt 3 napos hatékonyságú antibiotikum megoldás lehet a problémájára. A kijáró, bunyós kandúrok ivartalanítása, rendszeres vakcinázása és parazitamentesítése a hosszú és egészséges élet titka. Ellenkező esetben a kandúrok 5-8 év alatt elkopnak és nem élnek 15-20 évig.
jelige: Pamacs
2008-01-21
Tisztelt Doktor Úr! A múlt hét szombaton vettünk egy Westie kiskutyát, (szül:2007.11.22) aki most csütörtökön volt 8 hetes. Kb. 1,5 kg. Oltásai eddig: 2007.12.31. Duramune Puppy DP és Duramune Puppy C, 2008.01.18. Vanguard Plus 5 és Vanguard Plus CPV. A kutyus jókedvű, játékos. Orra kicsit száraz. Eszik is bár már nem annyit mint eleinte. (Csak Royal Canin Junior Mini dogs tápot) Kezdetben a tenyésztő által elmondottak alapján normális, vékony, sötétbarna hurka alakú széklete volt. E hét szerdán észleltem először változást, a színe megváltozott középbarna, benne alig látható apró barna pontokkal, kicsit puhább, de változatlanul hurka alakú, nem hasmenéses, itt-ott egy kis nyálkadarabbal. Mivel a tenyésztő azt mondta egy kis hasmenés a környezetváltozás miatt előfordulhat, ezért nem tulajdonítottam neki jelentőséget. Ez váltakozott, péntken épp normál állagú volt nyák nélkül (bár nem olyan sötét barna mint eleinte) ezért a Doktorunknak nem szóltam. (Aznap kapta oltását) Ma reggel az ujságpapíron viszont elég nyálkás székletet találtam és mellette egy 2 cm.-es csak nyálka darabot, ami véres volt. A székletben egy darab fehér valami is volt (talán faldarab). Sajnos mindent megeszik ami az útjába kerül, ill. ma láttuk, hogy a falat is piszkálta a leesett meszelt vakolatot bekapta. (Most külön elzárt helyre szeparáltuk, és csak felügyelett mellett járkálhat a lakásban) Mai napon tettem az eledelébe egy kis csipetnyi Laktiferm Pet-et. Jól tettem? Véleménye szerint lehet-e ez fertőzés vagy inkább megevett valamit, ami felsértette a bélrendszerét? A Doktor Úr mit javasol? A fent felsorolt vakcinák kielégítőek-e, vagy hiányzik neki valamilyen oltás? Segítségét előre is köszönöm!
A leírt védőoltások teljesen megfelenek egy hasonló korú kölyök ideális vakcinázottságának. Ha a kutya legalább 3-4 alkalommal féreghajtást is kapott, akkor a megelőzés tekintetében elkövettek minden elkövetetőt a kölyök egészsége érdekében. A leírt bélsár minőséget valóban okozhatja akár az elválasztás miatti stressz önmagában is, pláne ha mellette táplálékváltás is történt. A fadarabok, vakolatdarab esetleg egyéb idegentestek lenyelése szintén okozhat akár vérömléses hasmenést is. Honlapunk Tudnivalók rovatában részletesen is olvashat a kölyökkel kapcsolatos további teendőikről - és igen, indokoltnak tartom állatorvosa értesítését is a fejleményekről.
jelige: Nikoka
2008-01-21
Olyan problémánk lenne hogy 2007.11.08.-án áthajtottak másfél éves kan westinken.A kutyusunknak olyan maradando problémája van hogy a kaki csak kipotyan belöle,a vizeletet pedig mikor látjuk hogy csöpög alhasát megnyomjük hogy kijöjjön belöle.4 állatorvosnál voltunk de mindenki csak azt tanácsolja várjunk.Meddig?Mire?Mit tudna nekünk ajánlani?Válaszát elörre is köszönöm.
A novemberi baleset óta eltelt több, mint 2 hónap elteltével az elszenvedett neurológiai sérülések már jórészt maradandónak tekinthetőek - lényeges változás véleményem szerint nem várható már a kutya esetében. Nem tudom, hogy a friss sérülés idején készült-e röntgenfelvétel, esetleg myelográfia a kutyáról? Szóba került-e a friss eset operációja korábban? Elfogadhatóan mozog a kutya, vagy a hátulsó testfele gyenge, imbolyog? A nekem feltett kérdéseket a kezelőorvosával kellene megbeszélnie és ha mindketten egyetértenek a kuta részletes neurológiai és ortopédiai vizsgálatával eldönthető lenne, hogy van-e értelme operációval megkísérelni a kutya állapotán javítani, egyáltalán bármilyen kezeléssel van-e esély a további javulásra.

<< <  310 / 428 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.08.27
Augusztus 25.-én eltűnt a XXII. ker. VII.utca 14. szám alól 2 éves LUCY nevű nőstény Westi kutyánk, az esti órákban. Nyakörv nincs rajta, hallgat a nevére, játékos, rövid a szőre a hátán. Bárki, aki tud róla bármilyen információt kérem segítsen! Kérem hívjon fel a +36304978825 telefonszámon, a megtalálónak természetesen jutalmat is felajánlanék!
2015.08.21
3-4 hónapos kiscicák gazdit keresnek! Ajándékba játszó egeret, illetve Royal Canin babytápot is adok ( ezt vettük nekik:) Nagyon kezesek, dorombolósak. Elérhetőségem: 06-20-484-4646
2015.07.23
Elveszett,keresem Yorkshire Terrier szuka kutyusunkat,chip még sajnos nincs benne,10 napos kölykei vannak,kérem,a becsületes megtalálót aki megtalálta és bevitte a Budafoki állatkórházba,jelentkezzen! 70/434-7875 Köszönöm!