Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Zsömi tacsi
2008-02-21
Tisztelt Doktor Úr! 9 hónapos lány tacskó kutyusom most tüzel. Lakásban tartjuk, de naponta 4x visszük sétálni. Eddig szobatiszta volt, de éjszaka sajnos bepisilt. Most a séták alatt is többször, keveset pisil. Előfordulhat, hogy felfázott, vagy a tüzeléssel függ össze a dolog? Mit tegyek? Előre is köszönöm a válaszát!
Az sem kizárt, hogy a tüzelésével összefüggésben van a dolog - és az is előfordulhat, hogy felfázott. Állatorvosánál kiderülhet a dolog és ha kell kezelni is tudja a Zsömit.
jelige: Jerry
2008-02-21
Kutyusunk yorkshire terrier,már öreg kutyus.Sajnos beteg.Hasürege vízes,ha bármi kisebb ”stressz”éri,akkor hosszan ”köhög”.Állatorvosunk szívbetegséget állapított meg,meg cukorbetegséget.Sajnos a vízhajtó és a Carsivan nem igazán segít.Az orvos szerint össze-vissza ver a szíve. Kérem, tanácsoljanak valami terápiát,mert szörnyű lenne ,ha elpusztulna a család kedvence.
Mind a szívelégtelenség, mind a cukorbetegség megállapítása - majd gyógyszeres kezelése, beállítása sok vizsgálatot (vérlaborok, szívultrahang, ...) és ezek rendszeres ismétlését igényli. Nem lehet „valami terápiát” tanácsolni - csakis a kutya részletes kivizsgálását, majd az eredmények alapján történő egyedi gyógykezelését. Ha kezelőorvosa nem tudja elvégezni ezeket a vizsgálatokat, akkor meg kell kérni, hogy utalja be Önöket olyan klinikára, ahol el tudják végezni a vizsgálatokat.
jelige: Puli
2008-02-21
Tisztelt Doktor Úr! 9 éves Nöstény ivartalanitott kutyusunk éjjel bepisilt a kosarába.Fel sem ébredt rá.Szoba kutyus,ha eddig bármilyen problémája volt azonnal jelezte.Semmi más tünete nincs,étvágya jó, nem fogyott, kedélye jó..Nagyon aggodom érte. Köszönöm mielőbbi válaszát.Tisztelettel
Ha ez egy egyszeri és nem ismétlődő jelensg, valamint semmi egyéb szokatlant nem észlelt a pulinál - akkor aggodalomra semmi ok. Akár álmában is becsurranthatott a kutya. Ha ismétlődő jelenségről van szó (idősödő szukákon ez gyakori) akkor sem aggódnia kell, hanem kivizgsáltatni a kutyát. Az inkontinenciák egy része meggyógyítható (pl hólyaggyulladás), másik részük gyógyszeresen jól karbantartható. Jelezze állatorvosának a problémát.
jelige: Rocky
2008-02-21
Jo estét kivánok.Van egy 7 éves boxerem.2-3napja észrevettem hogy nem ugy áll a plitye.Mikor játszom vele, vagy eszik,liheg az egyik szájszéle lent van.Állandóan nyáladzik de csak ott.Ugy néz ki mintha le lenne bénulva,(de remélem nem)A hátso lába is remeg néha.Étvágya van ,jokedvü stb...Kérem válaszoljon mihamarabb köszönöm
Remélem a plity alatt ugyanazt értjük ... Féloldali arcideg bénulás okozhat ilyen tünetet. A féloldali arcideg bénulást is több betegség tudja produkálni pl koponyaüregi folyamatok, perifériás ideg betegségei, térfoglaló folyamatok (tályog, vérömleny, daganat ..). A kutya részletes vizgsálatával deríthető ki a fennálló betegség. Ha megvan a diagnózis akkor lehet az esélyeket, megoldásokat latolgatni. A végtagok remegése nem biztos, hogy tünet. Vagy kórosnak, felerősödöttnek érzi azt is? A részletes vizsgálat során erre is fény derülhetne.
jelige: Molly
2008-02-21
A bernáthegyi kutyánknak kiskora óta száraz az orra, de nemrég óta vízszintesen szét is csattant. Az állatorvos segítségét kértük, de tanácstalan, sajnos nem tudott segíteni.
Az orrtükör krónikus gyulladása sokszor repedezettséget, fekélyeket, hyper/parakeratóziost és pigmentelvéltozásokat is okoz. Az elváltozás helyi kezelése szinte lehetetlen, mivel a kutya szinte azonnal lenyalja a hatóanyagokat a területről. Hosszútávon adott antibiotikumok, gyulladáscsökkentő/fájdalomcsillapító szerek és bőrregeneráló készítmények szokták megoldani a helyzetet. Ezzel természetesen állatorvosa is tisztában van - nem tudom elképzelni, hogy tanácstalan lenne. Az orrtükrön fejlődő daganatok is kinézhetnek sajnos ilyen módon. Ha erről van szó ezt egy lenyomati készítménnyel, vagy citológiai mintavétellel fogja kideríteni állatorvosa.
jelige: aggódó gazdi
2008-02-21
3 hónapos kiskutyámnak a fején kihullott a szőr és sebes. Az állatorvos azt mondta, rühes, kenjem olajjal. Változás nincs. Mivel kezeljem, hol szerezhetem be? Mert az orvos azt mondta, hogy lehet, hogy eleltatja. Váleszát előre is köszönöm.
Ha kezelőorvosa a kölyök elaltatását ajánlotta, akkor meglehetősen súlyos lehet a helyzet ... Meg kell mondjam, hogy nem tudom elhinni a történetét. Még ha rüh okozza is a leírt tüneteket, annak a megoldása sem az olajjal (miféle olajjal?!?) történő kenegetés. A leírt fekélyes tüneteket a kutya fejbőrén sokféle parazita-, baktérium-, gomba, allergén okozhatja - lehet a kutya akár veleszületetten is érzékeny bőrű (atópiás) és akár egyéb betegség is meghúzódhat a háttérben. A sokféle lehetséges kórok közül részletes vizsgálatokkal lehet kideríteni a kölyök baját és a diagnózistól függően kell majd kezelni. Bármiféle szert is kell majd beszereznie azt állatorvosi rendelőben tudja megtenni, vagy állatpatikában recept ellenében tudja kiváltani. Ne kenegesse semmiféle olajjal a kölyköt otthon - ilyet állatorvos biztosan nem javasolt Önnek. Vigye el a kutyát egy jól felszerelt rendelőbe, ahol kiderítik a tünetek okát és kezelik is a kölyköt. Honlapunk Tudnivalók rovatában elolvashatja, hogy egy 3 hónapos kölyöknek milyen védőoltások ajánlottak a rendszeres parazitamentesítések mellett.
jelige: Devil
2008-02-21
Tisztelt doktor Úr! Van egy 8 hónapos angol bulldogom,akinek az alsó szemhéját megmütötték mert sürün begyuladt a szeme.A mütét jól sikerült,szép lett a szeme.kb1 hónapja volt a mütét.Tudom,hogy ez bulldog jelenség,de a mütött szeme most is folyamatosan könnyezik.Az állatorvos megnézte,azt mondta minden rendben,és valószinü,hogy a pollenre alergiás.Ez lehetséges?Mit lehet tenni?Minden nap töröljük a szemét és a környékét,és van rá kenöcsünk isde nem valami szép a szeme alatt?Hosszu távon a könnyezésnek lehet e valami következménye?Tud e valamit ajánlani hogy szebb legyen a szeme alja.Találtam a neten teafaolajos lemosót,használhatom-e ön szerint? Elöre is köszönöm válaszát!
Lehet akár allergiás eredetű is a könnyezés és akár pollenek is lehetnek az allergének, hiszen a korai virágporok már megjelentek a levegőben. Az allergológiai vizsgálat meglehetősen sok türelmet igényel és a korrekt deszenzibilizáció az emberhez hasonlóan szintén. Meg akár a huzat is okozhat fokozott könnytermelődést és a könnycsatorna is eltömődhet egy kutyán is. Meg a könnytócsa alakulása is lehet olyan, hogy a szemzugban összegyűlő folyadék kicsordul a szélen. A teafaolajos lemosónak és a kamillás lemosó használatának sincs semmi akadálya. A könnycsorgás, beszáradt váladék a szemzug alatt főként esztétikai probléma. Ha nem távolítják el rendszeresen, a beszáradt páncélszerű válaedék alatt bőrgyulladás alakulhat ki. 1);
jelige: Bogi
2008-02-20
Van egy szuka csau-csau kutyusom, először tavaly augusztus 1-én kezdett el tüzelni. Most ez évben már február elején kelett volna tüzelnie Szeretném megkérdezni, hogy miért nem tüzel még. Még azt szeretném mondani, hogy karácsonykor volt vese és méhgyulladása. Ez befolyásolja a tüzelés késését. Mit tegyek? Elvegyem orvoshoz, vagy várjunk még?
Könnyen lehet, hogy az említett lezajlott betegségek következtében késik, vagy akár nem jelentkezik a kutya tüzelése. Én a maga helyében részletes vizsgálatot kérnék állatorvosomtól - és amennyiben nem tenyészállatról van szó, kérném az ivartalanítását is.
jelige: Lizi x.
2008-02-20
Sokszor írtam már önnek, megint megteszem, mert nagyon segítőkész volt mindig. Kutyusom sajnos megvakult, ha minden igaz a cukorbetegségtől. De mivel mindez 1 hét alatt játszódott le, még mindig reménykedem, hogy egy kicsit lehet javítani a látásán. A kutya mielőtt észrevettem, hogy mindennek nekimegy 2-3 napal még labdát kergetett a kertben, és biztos vagyok benne, hogy látta a labdát merre gurult. Aztán pár napra rá nekiment mindennek. A kezelőorvosa teljesen elkönyvelte, hogy a cukor miatt lett a fehér hártya a szemén, és ez irreverzibilis folyamat, tehát már nem javítható semmilyen módon. Mellékesen az orvosa nagyon segítőkész volt velünk végig, amig a cukrát állítottuk és a műtétnél. Én azért még reménykedem, mert erős fénynél a puppillája teljesen összeszőkül, tehát még mehet be valami fény a szaruhártyán. Étvágya nagyon jól rendbe jött, az inzulinadagját a felére kellett visszavenni miután méhgyulladás miatt kivették a méhét másfél hónapja. Szóval ha nem tennék meg mindent a az esetleges javulása érdekében, magamat okolnám. Sajnos a szemspecialista bent van a városban (SOTE) és egy vak kutyával nehezen közlekednék, de ha látnék egy kis reményt, hogy a kutyám látása egy kicsit is javulna, a hátamon vinném be azonnal.
Szerintem kezelőorvosa is legalább olyan segítőkész, mint én - sőt azt sem tartom kizártnak, hogy ha a hátán kellene becipelni a Lizit az Állatorvos-tudományi Egyetem Kisállat Klinikájára, akkor ő is megtenné a kutya gyógyuláa érdekében. o): Véleményem szerint akkor érdemes szemészeti vizsgálatra vinni a Lizit, ha kezelő orvosa egyetért Önnel, esetleg ő maga írja meg a beutalót. Meg kell mondjam, hogy a kutyákat általában kevésbé zavarja a látásuk elvesztése, mint a gazdikat. Ismerős környezetben, és fokozatosan elveszítve a látását egy kutya vagy macska teljesen normális életet él.
jelige: Néró 3.
2008-02-20
Üdvözlöm ismét. megjártuk a másik dokit egy másik városban. Ahol az oltásra vonatkozóan ugyan azt az információt kaptuk, MOndtam a dokinak hogy otthon (magyarországon) meg a forumokon is mást írnak azt mondja itt így kezelik a kutyákat, egész más itt a levegő más környezet emiatt lehet,tehát 12 hetesen kap egy kombinált oltást (finnország) Sétálni valóban nem nagyon szabad főleg hogy itt nagyon hideg is van. A ”hörgés”-ről pedig a következőeket mondta: a boxerhez viszonyítva is nagyon kicsi orrlyuka van a picinek, így a levegővétel néha nehézkesebb számára, ami ha a nővekedésével egyőtt nem tágul műteni kell. Hát ezeket tudtam meg ,némileg megnyugodtam, de már várom hogy otthon is meglátogassunk dokit...(2 hónap múlva)
Nézze, én egyetlen szóval sem mondtam, hogy váltogassa az állatorvosait, vagy akár az általam szerzett információ alapján kétségbe vonja a bárki szakmai felkészültségét. Csak a mostani 3. leveléből derül ki, hogy a Finnországi oltási gyakorlatot kritizáltatja velem párezer kilométerről ... Ez így nem fair. Még Magyarországos belül is lehet vitatkozni azon, hogy egyes régiókban melyik oltási protokol indokolt. Ha hazaköltöznek a Néróval, az itteni állatorvosával is célszerű lesz egyeztetni, hogy a kutya az itthoni potenciális veszélyeknek megfelelő vakcinákat is megkaphassa.
jelige: Pömpi
2008-02-20
A kutyánk 1hete már nem eszik csak iszik.Az ételt csak az ember kezéből fogadj el.Nagyon sok vizet iszik napi 4-5 litert és liheg.Emellett nyalja a nemiszervét.Állatorvossal már beszéltünk,de még nem látta a kutyát.Az orvos szerint petefészek gyulladás!Ez lehetséges a tünetek alapján?És ha megműtik túléli a műtétet egy 7 éves kutya?Várom gyors válaszát.Aggódó gazdik!
Az én válaszomra biztosan nem kell, hogy egy hetet várjanak ... Nem kapkodták el a dolgot. Ha egy kutya egy hete nem eszik, ez önmagában életveszélyes állapotot teremt. A gennyes méhgyulladás (gondolom ezt akarta kérdezni) a nem ivartalanított szukák gyakori, életveszélyes megbetegedése - ami járhat ilyen tünetekkel. A gennyel telt méh károsítja a kutya veséjét, máját ezért nincs étvágya a kutyának és ezért iszik túl sokat. Természeten lehet még sok egyéb oka is a leírt tüneteknek. Részletes vizsgálat során (vérvizgsálatpok, ultrahang vizsgálat ...) derülhet ki, hogy helytálló-e állatorvosuk gyanúja, és az is, hogy mennyire kárododtak a kutya belső szervei, milyen módon altatható és mekkora a műtérti kockázat. Egy biztos, minél többet várnak annál rosszabbak a kutya esélyei.
jelige: Tapi
2008-02-20
Fiatal keverék kutyánk a székletét eszi,mi lehet az oka,mit kell tenni ellene?Köszönöm.
A rendellenes étvágyat (bélsár, dögevés, bomló anyagok megevése) rossz szokásnak tartjuk. Nem csak gusztustalan - de állategészségügyi szempontokból is veszélyes, nemkívánatos magatartásforma. A környezetében található székletet minél gyorsabban ösze kell szedni - és a kutyával rengeteget kell foglalkozni (séta, játék, tanítás, mozgtaás, fársztás) ahhoz, hogy nem mélyüljön el ez a rossz szokás. A rajtakapott kutyával egyértelműen, következetesen, az egész családban mindenkinek éreztetni kell, hogy nem tűrik ezt el tőle.
jelige: Buksi
2008-02-20
Tiz es fel eves pumi kutyam nehany honapja idonkent felnyuszit, ha a gerince also szakaszat enyhen beuti, tovabba neha akkor is fajdalmat jelez, ha megsimogatjuk, vagy ha hosszabb fekves utan fel kell allnia. Ha jelentkezik fajdalma, az csak az izulet (feltetelezem, errol van szo) ”bejarodasaig” tart, utana a maga megszokott, nem eppen lassu tempojaban cikazik jobbra-balra. Tovabbi tunet, amit neha eszlelek a kutyan, hogy a hatso labai enyhen remegnek, es ez is elmulik nehany lepes seta utan. Voltunk a problemaval a helyi allatorvosnal, ahol nativ rtg keszult, ahol az orvos elmondasa szerint semmilyen felrakodas nem mutatkozott, mi tobb ”peldaertekunek” titulalta a kutyam gerincet es hatso labait. Annyit megjegyzett, hogy talan lehet egy csigolyaja, ami egy kicsit elter a tobbitol, de ebben sem biztos, akarhogy is forgatja a kutyat. Felirt biztos ami biztos alapon valamilyen NSAID-ot, azt mondta, ez egy idore rendbeteszi a problemat, es remelhetoleg egy ideig tunetmentes marad majd a szer elhagyasa utan is. Sajnos, ez nem igy tortent. Azert fordulok Onhoz, mert kivancsi vagyok egy masik Hozzaerto velemenyere. Kene tovabbi vizsgalat On szerint, hogy felderitsuk, pontosan mi a baja a kutyanak? Milyen gyorsan progredial egy ilyen jellegu betegseg allatokban? Be lehet valahogy lassitani a folyamatot? Milyen therapiat javasolna? Tisztelettel: Egy aggodo gazdi
A hátulsó testfél túlérzékenyégét, mozgásszervi zavarokat akár hasüregi-, medencei terimék (pl prosztata tályog, daganat, hyperplázia ..) vagy a gerinc üregében lévő terime is okozhat - és egy idősödő kutyában az sem kizárt, hogy több betegség egyidejű fennállása okoz tüneteket (pl csípőízületi diszplázia + prosztata megnagyobbodás + csigolyaelmeszesedés). A natív gerincröntgennel nem lehetett megtalálni az okát az elváltozásnak - lehet, hogy a myelográfia, vagy a hasi-, medencei ultrahang vizsgálat találja majd meg a tünetek okát. Biztos vagyok benne, hogy állatorvosa további vizsgálatokat fog ajánlani Önnek - hiszen ma már akár a CT, MRI és a szcintigráfia is elérhető kutya betegek számára is. Remélem, hogy mielőbb kiderül a tünetek oka és gyógyítható, vagy legalább jól kezelhető, kézbentartható lesz a talált betegség.
jelige: lacika
2008-02-20
Tisztelt doktor úr, a 3 éves kandúrmacskám ma estétől véreset pisil és gyakran. eddig teljesen egészséges volt. étvágya van. reggel mindenféleképp viszem az állatorvoshoz, de addig is szeretném tudni, hogy mi lehet a baja. Tisztelettel, Gttünde p.s ilyen tünetekkel, sőt, semmivel nem volt még kezeleve.
Leggyakrabban a macskák ún húgyúti szindrómája okoz véres vizeletet. lehet persze ezen kívül akár vérzékenysége is a Lacikának (dikumarol mérgezés?), vagy a húgycső-, herék-, hólyag-, vese- gyulladása, daganata is járhat ilyen tünettel. Állatorvosa a vizelet-, és vérvizsgálatta esetleg ultrahang vizsgálattal (röntgen) meg fogja állapítani a betegséget és a kezelésre is javaslatot tesz majd.
jelige: Eko 2.
2008-02-20
Köszönöm gyors válaszát. A vérvizsgálat megtörént, eredmény negatív, autóimmunbetegség nincs. Mégis nyugalanít, hogy mi lehet a bőrelválotozás oka. Lehet ez gomba vagy vmilyen parazitás fertőzés? De nem vakarózik. Vagy vmi endokrin betegség megjelenési formája? Ezenkívül semmi más panasza nincs. Nem étvágytalan, normális a viselkedése is. Kontrollra 1 hét múlva kell vinni. Addig mást nem tudok tenni csak figyelem a területet visszahúzódik-e a feketeség.
Persze, hogy lehet. A bőrelváltozások megjelenési formájából ránézésre nem lehet eldönteni, hogy mi okozza. A hereborék területe pontosan az a hely, ahol akár olyan banális fizikai ok, mint a fagyás, vagy kémiai anyaggal történő érintkezés is okozhat akár helyi gyulladást - amit az állandó nyalakodás súlyosbít és hosszasan fenntarthat. De persze, hogy akár parazitás-, akár baktériumos-, gombás fertőzés is szerepet játszhat, allergének (kontakt allergia) is okozhatja a tüneteket. És lehet sajnos endokrin betegség is a háttérben, ami hajlamosítja a bőrelváltozásokra a kutyát. A klasszikus Cushing, vagy pajzsmirigy alulműködésnek ugyan vannak egyéb jellegzetes tünetei is - de egy enyhefokú, csak most kezdődő endokrin zavar esetében lehet, hogy a bőrtünet az első és egyetlen klinikai tünet. Ahogyan egy emberrel is előfordul az, hogy hetek-hónapok alatt derül csak ki egy-egy bőrtünet háttere a szakrendeléseken - kutyán sem könnyebb a helyzet. Sajnálom, ha nem tudtam eléggé egyértelmű választ adni.
jelige: Néró 3.
2008-02-20
Tisztelt Doktor úr! ELmentünk orvoshoz (külföldön tartozkodunk) a következő információkat kaptuk: az első oltást 1 hónap múlva és majd még 1 oltást kell kell kapni(valamint megkaphatjuk az útlevelet és a chip-et is ) a kutya dec 31.-én született, kaptunk félreghajtó tablettát amit 3 napig kell szedni 2 hetente (3alkalommal) a hörgő hangra és erős szuszogásra azt mondták hogy pici az orrlyuka és emiatt lehet ez, ami a fejlődésével együtt remélhetőleg nőni fog.És még egy,a kutya fél heréje szállt csak le... Kérem erősítse meg vagy amennyiben nem jól lettünk tájékoztatva akkor segítsen nekünk- köszönjük!
A nálunk szokásos oltási protokolról honlapunk Tudnivalók rovatában tájékozódhatnak. E-mail címéből nem derül ki, hogy melyik országban ajánlották ezt az oltási protokolt - de nincs is okom az ottani állatorvos ajánlatát semmimódon kritizálni. A féreghajtás módja is megfelelő lehet - és természetesen a szűk orrjáratra vonatkozó megállapítást is a vizsgálatot végző állatorvos tudja megtenni. A féloldali rendellenes helyeződésű here remélhetőleg normális helyeződásű lesz néhány héten, hónapon belül. Amennyiben nem így történik, akkor a rejtetten helyező dő herét és a másik herét is ajánlott eltávolítani a kutyában - mert a rejtett here évek alatt nagy eséllyel elrákosodik, valamint a veleszületett rendellenesség miatt a kutya továbbtenyésztése nem etikus.
jelige: Zirc
2008-02-20
Az én kutyám 7 éves lesz,a tél óta vettem észre,hogy fulldokló rohamai vannak ami pár percesek,és néha-néha van neki! Megnézte egy állatorvos,kapott egy inekciót de azóta is fullad! Mitől lehet ez?Lehet ezt kezelni?Ha igen,mivel-hogyan?
A fulladás egy tünet, amit számos betegség, kóros állapot okozhat. Egy „nézésből”, vagy egy rövid leírásból nincs az az állatorvos aki meg tudná mondani, hogy a szóbajöhető néhány tucat betegség közül mi okozza ezt a tünetet. Lehet többféle légúti fertőzés, nyaki-, mellkasi terime (tályog, vérömleny, idegentest, daganat ..) légcsőszűkület, szívelégtelenség, keringési zavarok, akár idegrendszeri betegségek (epilepszia?) is a tünet hátterében. A kutya részletes vizsgálatával (vérvételek, röntgenfelvételek,biopsziás mintavétel, esetleg szívultrahang ...) lehet kideríteni a tünet okát. Ezt a kutya otthonában nem lehet megtenni, jól felszerelt rendelőben kell vinni őt. Ha megvan az ok - természetesen akkor lehet beszélni a kezelésről.
jelige: Joy 2.
2008-02-19
Köszönöm gyors válaszát, örültem neki. Tegnap egyébként elvittem egy éppen nem túl kedves dokihoz a bűzmirigye miatt a cicámat, hátha ez is okozhatja. Meglehetősen tele volt ez a mirigy, de azt mondta a doki, hogy nincs betokosodva. A heréjére is rákérdeztem, amire közölte, hogy el van sorvadva fél heréje. Tovább nem is kérdeztem a dokit erről, mert valahogy nem érdekelte az ügy annyira. De gondolom ez azt jelenti, hogy akkor van neki heréje, csak nincs kifejlődve rendesen az egyik, azaz nincs a hasüregében. Most mindenesetre megszervezem az ivartalanítást, amit Ön is írt, hogy mihamarabb legyünk túl rajta, bár megvallom őszintén aggódok kicsit a műtét miatt, mivel már 6 éves. Különben a sebeit leszámítva Joy egy gyögyörű, egészséges, hófehér nagy cica. Amennyiben adódna valamilyen irányban változás engedje meg, hogy írjak még Önnek, hátha a mi esetünkből is okulva tud majd segíteni más hasonló gazdinak, aki szintén sok orvosnál, sok éve keresi a baj okát.
Lehet, hogy én se lennék kedves egy olyan tulajdonossal, aki internetes tanácsok alapján szeretné a cica vizsgálatát, vagy kezelését megoldani. Könnyű nekem általánosságban az észt osztani mindennemű felelősség és következmények nélkül, ráadásul anélkül, hogy egyszer is láttam volna a cicát. O): Én a megelőző válaszomban egyébként a rejtetten helyeződő here mielőbbi eltávolítását említettem - és ha ez lett volna a helyzet, akkor a normális helyeződésű here eltávolítását is ajánlottam volna. A mostani helyzetben a Joy részletes kivizsgálása látszik a leginkább célszerűnek, hiszen a leírt bőrelváltozásokat számtalan betegség produkálhatja.
jelige: elen
2008-02-19
A napokban már írtam egy levelet, és most ismét Önhöz fordulnék segítségért. Történetünk: 6 éves spániel szuka kutyánknak tavaly ősszel egy dudor keletkezett a hasán, amire az állatorvos azt mondta, hogy daganat. Idén januárban megműtötte, azt mondta rosszindulatú, és nem lehet tudni, hogy mennyire áttétes. (áttétes-e egyálatalán). A napokban a műtét helye mellett ismét felfedeztünk egy nagy méretű csomót, ami folyamatosan növekszik. Kb. 5 napja egyik reggel a kutya alig tudott lábra állni, a lábai szétcsúsztak, nagyon imbolyogva járkált, nekiment szinte mindennek ami körülötte volt. Ez a furcsa állapot pár percig tartott, utána helyrejött. 3 napja szinte semmit nem eszik, de viszont rengeteg vizet iszik, és szinte minden nap hány többször is fehér habosat. Ilyenkor nagyon folyik a nyála, és kb. egy óra is eltelik, amig helyrejön. Ön szerint a hányás összefügghet a daganattal vagy esetleg valami más lehet a baj? Mivel menthetetlen és nem szeretnénk hogy sokat szenvedjen, ön szerint mikor tanácsos ”közbelépnünk”? Én már most aggódom, hiszen több napja nem eszik. Kérem adjon tanácsot, mit tegyünk. (természetesen elvisszük az itteni állatorvoshoz, de az ön véleményére is kiváncsi lennék. Köszönöm
Igencsak aggályos amit leírt. A kiújuló hasfali daganat, valamint a hányás, étvágytalanság, imbolygó járás, sok vízivás/sok pisilés tünetegyüttes alapján a legrosszabb változat is elképzelhető. Eszerint belső szerveken (máj, vese, ...) is lehet akár áttét és lehet, hogy a kutya menthetetlen. Vérvizsgálattal, röntgen és ultrahangvizsgálattal ezek a feltevések tisztázhatóak. Merthogy a leírása alapján azt sem lehet kizárni, hogy a kiújuló daganat mellett a kutyának mondjuk gennyes méhgyulladása van. Ez is gyakori betegség, de időben elvégzett műtéttel a teljes gyógyulás is elérhető. Azt is el kell mondjam, hogy vannak olyan esetek is, amikor 2-3-5x kiújulás után elvégzett műtétek szűntetik meg a betegséget. Ha állatorvosa elvégezte ezeket a vizsgálatokat és őszerionte menthetetlen a kutya - akkor a 3 napos éhezés és állandósult hányás már most is éppen elég ok a „közbelépésre”, azaz a kutya elaltatására.
jelige: hasmenős Goldi
2008-02-19
Kedves Doktor Úr! Kutyám Csimpi 2 éves golden retriever. 3 hete kezdett tüzelni és kb egyidejűleg hamenése lett a táptól. Mivel a hasmenés gyakori vendég nálunk, az olyankor szokásos menetet játszottuk: kis koplalás-rizs-majd fokozatosan rizsbe kis táp. Eddig jutottunk, mert újra hasmenés lett. Átálltunk a rizs-csirkefarhát-ra, ez egész tegnapig tökéletes volt, de azóta ismét hasmenés. Állatorvosnál -ez ügyben most- még nem voltunk (mivel általában a diétát javasolja és max. kap a kutyus egy antibiotikum injekciót). Amikor új tápot akartam neki venni, akkor viszont a boltban teljesen rámijesztettek, hogy ez nőgyógyászati eredetű hormon probléma és nem a táppal van baj, ha eddig bírta. A boltban azt javasolták, hogy vetessek kenetet és csináltassak ultrahangot. Csimpinek ez a 2. tüzelése. Tavaly március 21-én volt az első. Ősszel kimaradt a vérzés, ellenben álvemhes volt, gennyel teliek voltak a cicijei. Senki sem érti, hogy ez hogy lehet tüzelés nélkül, de szerintem ez még a tavaszinak volt a hatása. Dupla Augmentin kúrát kapott, és nem szabadott agilityznünk, szóval kímélő életmódot éltünk. Most teljesen normálisan zajlott a tüzelés, letelt a 3 hét és elmúlt a szines váladék. Jó kedvű, csóvál, és szokás szerint iszonyatosan éhenkórász. Mi lehet a baj? Egyáltalán hova vigyem, mit kellene vizsgálni? Köszönettel
Én is azt gondolom, hogy mind a visszatérő hasmenések - mind pedig a tüzelés nélkül (?) jelentkező álvemhesség és emlőgyulladás részletes kivizsgálást igényel a kutyánál. Gondolom, hogy az Állatorvos-tudományi Egyetem, Szülészeti Tanszékén (Dr Thuróczy Julianna, vagy Dr Tibold Anikó, 478-4100)lenne érdemes kérni a kutya kivizsgálását.
jelige: királyfi
2008-02-19
Tisztelt Doktor ÚR! Van egy 5 éves kandur cicánk.Nem lakásban tartjuk, de enni bent szokott meg pihenni is aztán már megy is tovább.Egyik este beengedtem enni és csak később tudtam kiengedni de addigra bepiszkitott.Teljesen folyékony a széklete,nem tudta tartani szinte folyt ki belőlle ahogy ment.Amikor takarítottam fel észrevettem, hogy véres is.Látszólag nincs semmi baja .Eszik rendesen,szép a bundája,de már másodszor észleltem a véres székletet.Nem tudom hogy mi okozhatja de van két gyerekem akik nagyon szeretik és félek nehogy elkapjanak valamit.Próbálnám elvinni állatorvoshoz de mindig olyan lehetetlen időpontba jön haza amikor már nincs rendelés.Bent tartani nem lehet mert nagyon nyávog az ajtó elött.Kérném hogyha tud segítsen.Előre is köszönöm.
Nem lehet megmondani részletes állatorvosi vizsgálat nélkül a tünet okát. Csak bélsár-, és vérvizsgálat, esetleg képalkotó vizsgálatok eredményeit értékelve dönthető el, hogy a szóbajöhető néhány tucat betegség (parazitás, egyéb fertőző bélgyulladásoktól kezdve a mérgezéseken át a fekélyekkel és daganatokkal bezárólag) közül mi okozza a tünetet és miként lehet meggyógyítani a macskát. A gyermek miatt sem aggálymentes a cica állapota. Oldja meg valamiképpen a vizsgálatát.
jelige: Pincur 2.
2008-02-19
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm szépen gyors válaszát. Hétfőn elvittem orvoshoz Pincurt, aki állatkórházba utalta kivizsgálás miatt. Az orvos veseproblémára gondolt, ezért kérte ultrahangos vizsgálatát és vérvizsgálatot. Az ultrahangos vizsgálat megtörtént, sajnos mindkét vese daganatát mutatta, amely nagyon előrehaladott stádiumban van. A vérvizsgálat ma, kedd este lesz kész. Kapott egy infúzió koktélt, és ma is kap. Semmi jóval nem biztattak az orvosok, de én megpróbálom gyógyítani magánúton természetes szerekkel. Szerencsére most étvágya van, csak a veséje nem úgy választ ki, ahogyan kellene, ezért nem hasznosul a táplálék és a víz sem. Egyébként ivartalanított cica, „aki” csak az udvarunkon tartózkodik naponta 1-2 órát, egyébként a lakásban van. Úgy gondolom, hogy a probléma attól is lehet, hogy ő nagyon szerette a száraz tápot, ezért erre sok vizet ivott (ami a mi vidékünkön igen keményvíz), és sajnos tisztított vizet csak néhány hónapja kap. Az orvos szerint a baj oka ugyanolyan, mint az embereknél, úgyhogy ezt kivédeni valószínű nem is lehet. Már csak remélem a másik cicám (fekete perzsa 10 éves, ivartalanított, gyönyörű) nem lesz beteg. őrá mostmár nagyon figyelünk. Azért írtam le ezeket a dolgokat, hogy esetleg mások is tanulhatnak a mi esetünkből. Mégegyszer köszönöm gyors válaszát!
Igen ritka dolog, hogy mindkét vese daganatos betegségekben érintett. Igazán sajnálom, hogy a szóbajöhető betegségek közül egy ilyen fatális, tragikus diagnózis született. Sokkal több szerencsét kívánok a többi kedvencnek.
jelige: Erika
2008-02-19
A 4,5 éves német juhász kutyámnál autoimun betegséget állapítottak meg. Egyenlőre azt a választ kaptuk hogy nem tudják gyógyítani. Szerétném megkérdezni tényleg nem lehet segíteni valamilyen gyógymóddal.
Az autoimmun betegségek diagnózisa is meglehetősen nehéz - ennél már csak a kezelésük összetettebb és igen nehéz a végeredmény, a betegség lefolyásának a megítélése. Ha sokszor nincs is specikfikus gyógyszer az autoimmun betegségek kezelésére - azt azért el kell mondani, hogy előfordul, hogy akár szteroid kezeléssel a betegség tünetei nagymértékben enyhülnek, sőt az is előfordul, hogy gyógyulnak ezek az esetek. Állatorvosa természetesen tisztában van akár a kezelésekkel akár a várható kimenetelekkel - úgyhogy véleményem szerint rá kellene támaszkodni a további kezeléseket illetően is.
jelige: Néró 2.
2008-02-19
köszönöm válaszát, sajnos eddig nem volt lehetőségem oltatni mert én most kaptam meg a kiskutyát, természetesen minél hamarabb orvoshoz fordulunk a problémával. Mégegyszer köszönöm segítségét
Nem presszionálni, vagy kioktatni akartam ezügyben - csak tájékoztatni az ajánlott teendőiről. Mielőbbi gyógyulást kívánok a kölyöknek és hosszú, egészséges, boldog éveket.
jelige: Ír szetter
2008-02-19
9 éves ivartalanított írszetter szuka kutyám reggel óta hasmenéstől szenved. Délután pár csepp vér is volt a székletben, estére pedig már nagy mennyiségü vér. Egyébként nem levert, megszokottan viselkedik. Korábban nem volt ilyen problémánk, viszont 3 éve volt egy bélelzáródás miatti mütéte. Szeretném megtudni hogy mennyire siessünk orvoshoz, ill. érdemes-e rögtön UH-ra menni?
Érdemes a kutya mielőbbi részletes vizsgálatát kérni állatorvosától, hiszen leírása szerint rosszabbodik a helyzet. Nem a képalkotók szokott az első viuzsgálati módszer lenni - elsőként a kutya klinikai vizsgálatát (hőmérsékletének ellenőrzése, has áttapintása ..) szoktuk elvégezni, vér- és széklet mintavételre is szükség lesz, de nincs akadálya, hogy akár 5 perccel később a hasi ultrahangot, vagy röntgenvizsgálatot is elvégezzék a kutya állapotától függően. Mindenképpen említse neki a bélelzáródásos előzményeket - hiszen akár az operált területen is kialakulhatott szűkület, lehet akár azon a helyen is fekélyesedés. Remélem, hogy gyorsan kiderül a tünetek oka és könnyen kezelhető elváltozásról van szó.

<< <  310 / 439 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.11.27
Kedves Állatszeretők! Tobi kutya új gazdit keres, mert idős tulajdonosa nem viheti magával új lakhelyére. Tobi három éves, ivartalanított, oltott, chippel ellátott kis testű, világos szőrű keverék kan kutyus. Fáradhatatlan játszótárs, nagy a mozgásigénye. Kis termetű, kedves, gyerekszerető, soha nem agresszív és nem morog. Sétáltatni nehéz, egy Houdini. Nagyon bízunk benne, hogy lesz, akit megfog a képeken is átsugárzó kedves lénye és szívesen otthonába fogadja. Elérhetőség: Tóth Krisztina krisztatoth67@gmail.com
2015.11.21
2015.11.19. TALÁLT CICA. A XXII. kerületben az Erzsébet királyné út környékén találtuk ezt a cicát. Pár hónapos, fehér-cirmos, nagyon bújós, nyakában a cicaajtót nyitó mágnessel. Szeretnénk visszajuttatni a gazdájához. Tel: +36 30 56 52 561.
2015.10.01
Budapesten, a XI. kerületben gazdikereső a képen látható - kb. 2,5-3 hónapos - cirmos cicalány. Jelenleg ideiglenesen befogadta őt egy család, éppen a társasházunkból, hogy ne ázzon-fázzon ebben a hűvösebb időben, de (végleges) szerető otthont kellene találnunk a számára, az ideiglenes befogadónál ugyanis allergia miatt nem maradhat hosszú távon. A lakásban jól viselkedik, nem kaparja a bútorokat és alomra jár. Kezdeti félénk természete ellenére már elfogadja a simogatást, törődést. Játékos, barátságos cica.