Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Oszika 4.
2008-06-15
Nagyon szépen köszönöm a válaszát!!!Ismételten szeretném megdicsérni ”az orvos válaszol”rovatot,mert nagyon nagy segiségetek nyújtanak ezzel az állatartóknak!Nekem személyesen többször is már! Minden jót!!!
Köszönjük kedves sorait. Meleghangú írása főleg azért meglepő, mert ebben az esetben sajnos esélyünk sem volt már segíteni, csak utólag magyaráztuk az eseményeket. Kellemes hétvégét és szép nyarat kívánok.
jelige: Chow-chow szemprobléma
2008-06-15
Tisztel Doktor úr! 1 éves chow-chow kiskutyánk nem lát egyik szémre sem, mert csak az üvegtestje látszódik a szemének, voltunk már vele nem egyszer, nem egy orvosnál az egyik orvos azt mondta, hogy nem épp a szeme, ezzért nem fog soha látni, A második azt,hogy a chow-chow kiskutyáknál ez gyakran előfurdul és csak felkéne vágnia szmét és előtűnne a szeme, a harmadik orvos pedig azt mondta ha szemlencséjével van probléma és csak Németországban csinálnak olyan műtétet, ami segíteni abban, hogy újra lásson. A mi nap játszottunk és lefeküdt a kutyus ”megvizsgálgattama szemét és arréb húztam neki a füle felőla szeménéla bőrt és elő-elő tűnt neki a szeme vagyis nem vagyok benne biztos, hogy a szeme, de iylen feket kör alakú... Ilyen helyzetben mi lenne a teendő? Most miylen orvost keressünk fel? Lehet, hogy egy 4. féle változatot kapnánk, de már nem tudjuk,hogy mitcsináljunk... Segítségét előre is köszönöm!
Egy szemész specialista állatorvos vizsgálata nyilván eldöntené a nagy kérdést. Megállapíthatná, hogy mi okozza az elváltozást és azt is elmondhatná, hogy meg lehetne-e oldani a problémát. Nem igaz, hogy csak Németországban végeznek szemlencse műtéteket. Szemész specialistákat én Budapesten ismerek csak. Az Állatrovostudományi Egyetemen Dr. Szentgáli Zsolt (478-4100), a Provet Klinikán Dr. Szűcs Zsuzsanna (www.provet.hu), vagy Kőbányán Dr. Szakmári Katalin (260-3158) egészen biztosan tud segíteni. Kérjen egyiküktől időpontot.
jelige: kiscica
2008-06-15
nemrég születek kismacskáim.szeretném megtudni hogy mennyi idősen fognak enni
A kölyköket 3 hetes koruk után lehet először szilárd eleséggel kínálni. Nagyon fontos, hogy kis mennyiségekkel, lehetőleg kölyök macska tápokkal kezdjék az ismerkedést és csak igen fokozatosan emeljék az adagokat. Ha az anyamacskának elegendő teje van, az alom nem túlságosan nagy, nem több, mint 3-4 kölyök született, akkor ráér 4 hetesen is a kínálgatással. Remélem az anyamacskát vakcinázva, parazitamentesítve készítették fel a szülésre, kölyöknevelésre - de így is a kölykök 2 hetes koruktól rendszeres féreghajtásra, bolhamentsítésre és 8-10 hetes korukban először védőoltásra is szorulnak. Honlapunk Tudnivalók és Pubikációk rovataiban sok érdekes olvasmányt találhat.
jelige: Kiscica
2008-06-15
4 kutyánk van, két westy, 1 keverék és egy bernáthegyi. Bernáthegyink újabban rászokott, arra, hogy kiássa magát az udvarról az utcára. semmiféle akadály nem tudja megállítani, de nem megy el, hanem várja, hogy valaki visszaengedje, mivel már vissza egyedül nem tud jönni. Látszólag semmi értelme a szökéseknek. Soha nem kapott ki, csak szóval ezekért. A másik 3 kutya csak akkor szökik ki, ha a nagytesó már kiásta a kijáratot, de ők a nagy lyukon simán visszajönnek, ők sem mennek el a kerítéstől. A kert nagyon nagy, az egészet birtkolhatják. Mivel nagy kutyáról van szó, hiába szelíd, félnek tőle az emberek. Mi lehet az oka a szökéseknek? És mivel tudnám orvosolni? Kérem segítsenek.
Azt írja, hogy újkeletű a bernáthegyi szokása - ezért felmerült bennem a tüzelő szuka, mint ok, jóllehet ennek ellentmond, hogy a kerítés túloldalán várja a kutya a visszaengedést. Ennek ellenére érdemes lehet a kutya ivartalanításával próbálkozni, hiszen a herélt kutyák szukák miatt sem, és hím agresszió okán sem szökősek, jóval „otthonülősebbek”. A szökések oka valószínűleg a nagy telek és a kutyatársaság ellenére a kalandkeresés lehet. Napi többszöri komoly sétákkal, kimerítő játékkal lehetne elejét venni a szökéseknek - valamint a kerítés rendbetételével kellene a rongálást megakadályozni, meggátolni.
jelige: Oszi a nyuszink 3.
2008-06-14
Kedves Dr Úr! Elnézést,hogy ismételten zargatom esetemmel,de arra még kiváncsi lennék,hogy jól tettük-e nem bántottuk a kutyánkat a nyuszkó ”megölése”miatt.Az igaz,hogy ma nem voltam vele olyan mint szoktam,mert kell egy kis idő,hogy feldolgozzam mit tett,mégha nem is volt szándékos részéről,de ő annál inkább kereste a haverságot velem mintha érezné a haragomat.Leszidtuk kicsit tegnap de semmi extra,remélem jól tettük?!Úgy gondoltam egyrészről már nem segitünk semmin azzal ha bántjuk,másrészt nem hibáztattam teljes mértékben a kutyát! Válaszát előre is köszönöm!!!Üdv
Nincs mit tenniük a lezajlott eseményekkel kapcsolatosan. Ahogyan már szintén írtam, a kutya nem az Önök bosszantására, vagy „rosszaságból” tette amit tett - hanem ösztöneinek engedelmeskedve ejtette el a prédát, majd boldogan, büszkén bemutatta a falkának és a falkavezérnek. Ha abban a pillanatban határozottan elveszik tőle a zsákmányt, azzal is mindösszesen annyit értek volna el, hogy jelzik számára a falkán belüli alárendelt szerepét. A mostani bánatukból, „haragszom rád viselkedésből” a kutya az égegyadta világon semmit nem ért.
jelige: törpe uszkár
2008-06-14
Kedves Doktor Úr! A kiskutyám - 14éves - ma hányt és ment a hasa.A probléma az,hogy a hányás többször megismétlőtt,a kutya állandóan szomjas,rengeteget iszik és miután megitta a vizet azonnal ki is hányta. Megpróbáltuk elvenni tőle a vizet,csökkenteni az ivás számát,de állandóan a vizet keresi. Ételt a mai napon nem adtunk neki,hogy koplaljon,hátha ez segit.Ezen kivül tud esetleg valamit javasolni? Segítségét előre is köszönöm! Aggódó gazdi
Először is rögtön adja vissza a vizet a kutya elé. Egy folyamatosan hányogató, hasmenéses (azaz folyadékot veszítő) kistestű kutya rövid időn belül kiszárad, életveszélyes állapotba kerül, ha nem tudja pótolni a folyadékveszteségét. Tény, hogy a kutya könnyen, akár banális okok miatt is hány és hasmenéses - de ugyanilyen eséllyel több tucat, akár igen komoly betegsége egyike is lehet a 14 éves kutyának. A teendője egyértelműen a kutya mielőbbi részletes kivizsgáltatása. Jelezze a történteket állatorvosának.
jelige: Oszikánk 2.
2008-06-14
Kedves Dr Úr! Akkor lehetséges,hogy az volt a gond nem engedtem a közelébe a nyuszinak?Dehát úgy félt tőle a nyuszink és ő sem túl barátságosan közeledett felé!Tavaly mikor ott voltam össze vissza nyalogatta de egyre hevesebben és alig tudtam elvenni tőle a nyuszit!Nem szeretnénk nyuszit többet,mert úgysem potólná Oszikát,és eléggé el is keseredtem,csak tudni szeretném mit ronthattunk el?!Hogyan lehetett volna jobban tudomására hozni hogy falkatag, egy új jövevény?!Igaz a kutyánk 5-éves de Oszi is már3-múlt mire ez megtörtént.Megmutattam neki többszőr is mint irtam,de azért óvtam tőle.Vagy egyszerüen csak ösztön?Van még kisebb kutyánk is néha van ”bunyó”de semmi komoly mostmár aggódom,hogy ez megtörténhet!Remélem ez vadászösztönszerü,és kutya kutyával nem teszi meg,ráadásul teljesen jóindulatunak tünt eddig a kutyánk mindenkivel hozzáteszem, ezt leszámitva most is az!A kislányommal kapcsolatban tudom,hogy nagyon okosak már 5-évesen,de a szivét nem szivesen fájditanám azzal,hogy meghalt a nyuszija,és nem tudom kutyusunkra,hogyan tekintene ezekután?!Arra gondoltam aztmondom elment egy nyuszifiúval persze igy is rossz lesz neki,de majd egyszer elárulom a ”titkot”.Az is lehet teljesen igaza van és nem kéne félrevezetnem,de ez már nem is idevaló,bocsi csak nagyon zaklatott vagyok!Nekem is nehéz feldolgozni ha egy élőlény nincs többet velünk,legyen akár ”csak”egy nyuszkó,pláne ilyen értelmetlen dolog miatt! Tisztelettel:
Valóban csak úgy lehetett volna megértetni a kutyával, hogy az Oszi családtag, ha kapcsolatuk elején többször „bemutatják” a kutyának, ami során szagolni szabad - nyalogatni, bökdösni, lábbal odacsapni, földre leszorítani, harapdálni ... azonban tilos. Ez a folyamat együtt felnövő, kölyök állatok esetében egyszerűbb - ha a kutya felnőtt, esetleg már elmélyült, lezajlott vadászélményei vannak (macskával, rágcsálókkal,sünnel ...), akkor jóval nehezebb, sok időt, következetességet, türelmet igényel. A néhány balul sikerült találkozás és a szeparált tartás csak elmélyítette a kutyában a „meggyőződését”, hogy a nyuszi zsákmányállat, és ahogyan már írtam, csak az alkalomra várt. Az alapvetően ragadozó kutya esetében a vadászösztön valóban mélyen gyökeredző viselkedés forma. Kutya fajtárs esetében a fajtársi agresszió különböző típusai jöhetnek csak szóba. Egy-egy összemordulás, kisebb konfliktusok természetesek kutyáéknál is, ez azonban normális esetekben nem vezet még sérülésekhez sem, nemhogy halálos kimenetelő balesetekhez. A kislányával kapcsolatosan természetesen nem akarok nevelési tanácsokat osztogatni, hiszen könnyen lehetséges, hogy ezen a területen Önök jóval tájékozottabbak, tapasztaltabbak, mint én. Sajnálom a történteket és a rossz érzéseit.
jelige: bianca
2008-06-14
nyávog kaki közben,pisinél nem.
Számos betegség, elváltozás okozhat fájdalmas bélsárürítést, ráadásul szűkszavú leírásában említést sem tesz a bélsár állagáról és a megfigyelése időpontjáról - csakhogy a két legfontosabb hiányoságot említsem. Olyan banális okok, mint pl székrekedés, vagy hasmenés, fejlődési rendellenességek, bélférgesség ..., de akár vírusos bélfertőzések, idegentest, bélcsavarodás-, betüremkedés ... és számos egyéb okozhat fájdalmas bélsárürítést egy oltatlan (?) macska esetében. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni a betegséget.
jelige: Westi
2008-06-13
Westi kiskutyánk viselkedése 2-3 napja változott meg. Ha délután hazaérek eszeveszett nyüsszögésbe kezd, beleremeg az egész teste annyira. Aztán kaparja a bejárati ajtót, ha beengedem meg eszeveszett keresésbe kezd, mintha valakit keresne és nyüszít. Aztán éjszaka is nyüsszög, de nem úgy mintha fájna valamilye hanem mintha valamit nagyon elakarna mondani. Van egy Golden társa és sokat játszunk vele, semmi nem változott körölötte. Arra gondultunk valami megilyeszthette, de a kertbe bejutni senki nem tud. Éjszaka ha az utcában ugatnak a kutyák ő is szokott, de mivel mind a két szomszédnak van kutyája, szeretik az állatokat, azt sem tudom elhinni hogy ők bántották. Miért változhatott így meg. Valaki bánthatta?
Az egészben csak az a furcsa, ha valóban mindössze 2-3 napja tapasztalják a megváltozott viselkedést ... Nem tudom kizárni, hogy sokkhatás, trauma érte a kutyájukat - de ugyanilyen könnyem el tudm képzelni,hogy rosszulléttel, fájdalommal, diszkomfort érzettel járó (azaz bármilyen) betegsége alakulhatott ki. Véleményem szerint érdemes lehet értesíteni állatovosukat a tapasztaltakról és a kutya részletes kivizgsálását kérni.
jelige: Karthauzi
2008-06-13
Egy három hónapos karthauzi cicám van, kb. 4 napja fel van puffadva a hasa, olyan mint egy léggömb. Lázas is volt. Széklete van, de egy nap csak 1-szer, vagy kétszer.Kedélyállapota változó. Az orvos hasnyálmirigy gyulladásra gyanakszik. Kérem segítsen! Köszönettel:
A leírt tüneteket akár hasnyálmiroigy gyulladás is okozhatja - meg azon kívül egy sereg vírusos és parazitás kórkép. A cica részletes vizgsálatával (klinikai vizgsálat, vírustesztek, vérvizsgálatok, esetleg képalkotók ...) tudja állatorvosa szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni a betegséget és remélhetőleg meggyógyítani a cicát. Ha valóban hasnyálmirigy gyulladásban szenved a cica, az meglehetősen súlyos betegség. Nem én, hanem a kezelőorvosa tud segíteni Önöknek.
jelige: Dolly
2008-06-13
Kérem szíves segítségüket:Tacskó kutyám 14 éves, hátsó lábát régebbóta fájlalta, 2 hete rosszullett, nagyon erősen (kiabált), utána szédült, imbolygott.Azóta sajnos nem eszik egyáltalán.Elvittük orvoshoz, vérvizsgálat volt,(nagyon magas a vörösvérsejt)gyógyszereket kapott. Akkor picit jobban lett, de azóta is nagyon rosszul van, szállítani nehezen segítséggel lehetne, mert agresszív. Nagyon kérném a segítségüket.
Nem tudom elképzelni, hogy 2 hetes koplalás esetében infúziós kezelés nélkül a kutya életben lenne ... Kizárt dolog, hogy a leírása alapján vlaki kitalálja a Dolly baját és használható segítséget ajánljon. Egy 10 éves nem ivartalanított csak veszetsség ellen oltott kutya étvágytalanságát, valamint fájdalmait sok tucat betegség okozhatja, sőt az sem kizárt, hogy egynél több betegsége alakult ki. A magas vörösvérsejtszámot előfordulhat, hogy a kutya kiszáradása miatt mérték. A legagresszívabb kutya is szállítható és megvizgsálható, legfeljebb végső esetben bódítást, nygtatást is alkalmazni kell.
jelige: Csutika
2008-06-13
Kb. 3 hete hányt nagyon sűrű kolbásszerű alakban az elfogyasztott macskaeledelt, és eléggé sápadt volt a bőre. Ekkor kapott 2 alkalommal injekciós antibiotikumos kezelést. Utána jobban lett, de pár nap múlva bal szeme váladékozni kezdett és arca feldagadt. Ekkor ismét kapott valami injekciót. Ez a tünet elmúlt. Azóta azonban éjszakánként mindig ugyanabban az időpontban, éjjel 3 és 4 óra között hány, máskor nem. Elvonul, de eszik és iszik. Amikor az alomhoz megy, mindig eszik egy kis homokot. Az állatorvostól már rettenetes fél. Lehet-e gyógyszeresen kezelni vagy ismételt injekció kell neki? Mi lehet a baja, ami ilyen hosszan elhúzódik? Köszönöm előre is válaszát.
Pontosan azt kellene kivizsgálni ( és nem kitalálni), hogy mi okozhatja a cica tüneteit ... Egy oltatlan kifejlett macska visszatérő hányogatását sok tucat betegség (vírusos, parazitás kórképek, vese-, májelégtelenség ...) okozhatja. A jelzett szemtünetek és koponyaduzzanat kialakulás lehet a hányással összefüggő és attól teljesen független tünet is. A cica részletes vizsgálatával (vérvizgsálatok, vírustesztek, esetleg röntgen, vizelet-, széklet vizugsálat ...) lehet szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni a betegséget. A Csutika esélyei, a megoldás módja csak ezután részletezhető. Egy kijáró macska esetében pláne igaz, hogy a hosszú élet titka az ivartalanítás, rednszeres védőoltások, parazitamentesítések és a helyes táplálás. Csak így van esély 15-25 évet megélniük a macskáknak.
jelige: Oszikánk
2008-06-13
ÜdvözlömDr Úr! Nagyon szomorú esetet irok le önnek!:(Ma este boxer kutyánk megölte a törpenyuszinkat,Oszikát!Ő egy tüneményes 3-éves nyuszkólány volt,és nagyon szerettük!A hátsó kertkaput nyitva hagyta a fiam és a kutya akkor bemehetett...a párom mondta szájában van a nyuszi.Semmiféle nyomot nem látott a nyuszin,de nem élt!Még elötte etettem őt,és játszottak vele a gyerekeim.Kutyám egyébként teljesen jóindulatú!ez most természetes ösztön,vagy gond van a kutyával?A párom a gazdája és neki odavitte a nyuszit.Soha nem neveltük ilyesmire,de mindig óvtam a nyuszit tőle mert nagyon mereven figyelte ha meglátta.Egyszer elérte ott voltam de csak nyalogatta!Rettenetesen sajnálom a nyuszinkat,és a legkisebb gyermekemnek még meg sem mertem mondani,de sztem majd valamit kitalálok mert ezt igy egy 5-éves kislánynak el sem mondhatom,de biztosan keresni fogja!Nos ennyi lett vona az én szomorú esetem!Most nem tudom miért tette?És egyáltalán játszani akart vele és összeroppantotta?Szándékosan megölte,de mié rt?Családtag volt a nyuszikánk is!!Ölemben aludt és ha meglátott ”makogó” hangot adott...nagyon fog hiányozni nekünk.. Köszönöm!
Azt gondolom, hogy a kutya eddig is folyamatosan zsákmányállatként tekintett a törpe nyuszira és az első adandó alkalmat kihasználta. Nem rosszakaratból tette, nem azért hogy Önöknek bosszúságot, szomorúságotz okozzan, egyszerűen nem sikerült a kutyának az elmúlt 3 évben „megmagyarázniuk”, hogy az Oszi családtag, falkatag, „vagy „tabu” és nem pedig zsákmányállat. A kislány esetében nem biztos, hogy a „mese” kitalálása a célravezető. Ha őszintén elmondják neki a történteket, azt gondolom jobban járnak. Meg fognak lepődni, hogy milyen érett gondolkodása van egy 5 éves kisgyereknek. Sajnálom a történteket.
jelige: Nati
2008-06-13
Másfél éves uszkár szuka kutyám november 10-e körül tüzelt először, azóta viszont nem. Rendellenes-e ez vagy sem? Másik kérdésem, hogy a tüzelés időtartalma alatt melyik időintervallumban fogamzóképes? Válaszát előre is köszönöm.
A legtöbb egészséges szuka évente 2x,6 havonta tüzel. Ez a szabály azonban nem zár ki néhány hetes, egy-két hónapos csúszást sem. A kutyák tüzelése általában erőteljes friss vér ürítésével kezdődik. Ez a periódus lehet 5-8 nap, de akár 20-30 is egy-egy egyed esetében. A vérzés később csillapodik, sötétebbé válik, a pérarés megduzzad és a szuka elfogadja a kant, párzik vele, termékenyül. Ez az időszak 1-2 napig tart. Vérprogeszteron mérésekkel és hüvelycitológiai vizsgálatokkal határozható meg a szukák ovulációja. A nem tenyészcélból tartott szukák esetében egészségügyi megfontolásokból és az ivarzások, nem kívánatos vemhesség megakadályozása céljából az ivartalanítás a leginkább ajánlott módszer. Honlapunk Publikációk rovatában több hasznos olvasmányt talál.
jelige: kötőhártya gyulladás
2008-06-13
6 hetes macskáimnak (1 hím és 2 nőstény) kötőhártya gyulladása van kb. 3 hete. Kamillázuk, szemkenőccsel kezeljük de nem javul az állapotuk. A tanácsát szeretném kérni, hogy ilyenkor mit kell csinálni? Állatorvoshoz kell vinni vagy kapható gyógyszertárban állatoknak kifejlesztett készítmény? Korábban is volt már ilyen problémánk cicákkal de egy-két hét kamillázás után elmúlt a gyulladás.
Oltatlan kölyökmacskáknál a szemtüneteket sokszor nem egyszerű kötőhártya gyulladás okozza, hanem a vírusos macskanátha nevű betegség. Igen, állatorvosa tudja megállapítani, hogy mi okozza a tüneteket és ő tudja meggyógyítani is a cicát. A kifejlett macskák és a kölykök esetében is vakcinázással érdemes a betegséget megelőzni. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában még sok hasznos olvasmányt talál.
jelige: Lady
2008-06-13
Jó estét! 11 éve angpl szetter kutyámnál csontdaganatot állapított meg az orvos, a vállában, röntgennel is alátámasztotta. Szerinte már bizonyára sok áttét alakulhatott ki, ezért csak fájdalomcsillapítót ajánlott. Kérdésem, hogy esetleg kezelhető-e és a kora nem akadály-e ebben?
A röntgenlelet alapján a primer csontdaganat alapos gyanúja kimondható és bizony a primer csontdaganatok nagy része oszteoszarkóma azaz csontrák, ami gyorsan áttétet képez és nagyon nehezen kezelhető. At áttéteket is röntegvizgsálatokkal vagy esetleg CT-vel, egésztest szcintigráfiával lehet kimutatni. A kutya igazi esélyét az adná, ha esetleg mégsem klasszikus csontrákról van szó, vagy esetleg még nem alakultak ki áttétek. Ezt a kérdést citológiai mintavétellel lehet tisztázni. A klasszikus csontrák általános kezelési módszere emberen és kutyákon egyaránt az amputáció + kemoterápia, és a sugárterápia + kemoterápia. Mindkét módszerrel csak a betegek kisebb részlét sikerül meggyógyítani, sokszor csak a betegség lefolyását lehet lassítani. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat ebben a témában.
jelige: Szultán
2008-06-13
1 éves Coton de Tulear kis kutyánk az utóbbi időben szinte vakolatig leszedi a tapétát. Nem tudjuk miért, már vettünk Calcium tablettát is. Már nem tudjuk mire megyünk haza. Szeretett teljes környezetben él. Szeretnénk tanácsot kérni. Köszönjük
Szinte biztosan nem kálcium hiány (vagy egyéb hiánybetegség) okozza a viselkedési zavart. Viselkedési zavarokkal is állatorvosukhoz lenne célszerű fordulniuk. Részletes kikérdezésükután elképzelhető, hogy feromon hatóanyagtartalmú szert (D.A.P. spray, párologtató) vagy egyéb gyógyszert esetleg tartási tanácsokat fog adni. Az sem kizárt, hogy specialistához küldi Önöket.
jelige: Gigi
2008-06-13
Üdvözlöm! A kérdésem a következő lenne, van egy 3 éves mops szukám kb. 3 hete van nálam, és már a harmadik napon tüzelni kezdett (vérezni) és sajnos a tüzelés 3. napján párzott egy keverék kutyával, sajnos össze is ragadtak. Olvasataim szerint a ”vérzést” követő napokban lehet párosítani a kutyákat. A kérdés, hogy vemhes lehet-e a kutyusom? Nincsenek tapasztalataim ő az első szuka kutyusom. A párzás május 30-án történt. Ilyenkorra már lenne látszatja , mert mostanában hízott. De ez lehet attol is, hogy jobban van tartva, mint régi gazdájánál. Előre is köszönöm a segítségét. Üdvözlettel
Igen, könnyen lehet, hogy vemhesült a kutya. Sajnos mivel nem történt ovulációdiagnosztika (vérprogeszteron, hüvelycitológiai vizsgálatok) , nem tudhatjuk, hogy normális tüzelése és peteérése volt-e a kutyának - de amennyiben egészséges állatról van szó, akkor nagy valószínűséggel vemhesült a Gigi. A vemhesség 3.-4. hetében elvégzett ultrahang vizgsálattal lehet erről megbizonyosodni. Ha vemhes a szuka, akkor 1.) megellethetik a szukát, 2.) gyógyszeresen elvetéltethetik, vagy 3.) eltávolíttathatják a vemhes méhet és a petefészkeket. Mivel a párosodás 3. és 5. napját már lekésték, ezért a 4.) 2 injekcióval elvégezhető megtapadás gátlásról már lecsúsztak. A megoldások közül az operáció ajánlható leginkább, hiszen ezzel egy sereg betegséget megelőzhetnek, a további ivarzásokat és nemkívánatos vemhesüléseket is. Ha esetleg nem lenne vemhes a szuka, akkor is az ivartalanítása ajánlott. Honlapunk Publikációk rovatában még sok érdekes olvasmányt talál.
jelige: Zeusz
2008-06-12
Tisztelt Cím! 4 éves Labrador retriever kutyánk egy pár napja rendszeresen elkapja és elfogyasztja a kertben talált zöld varangyos békákat.A kiszáradt tetemekbe pedig jóízűen beledörgölőzik. Utalhat ez esetleg valamilyen lappangó betegségre, vagy csak szórakozásból” teszi? Üdvözlettel :
Betegségre semmiképpen nem gyanakodnék, a kutya gyakran vadászik és az sem ritka, hogy a zsákmánnyal „dezodorál”. A furcsa az, hogy éppen a varangyos békákra kapott rá a kutya, hiszen ezek bőrének mirigyei mérgező (nyálzást, undort esetleg hányást keltő) nyálkás anyagot termelnek - ezért a legtöbb ragadozó békén hagyja őket. A leszoktatás nem könnyű feladat - a kutya állandó kontrolját igényli, és ha a Zeusz békát talál akkor időben, következetesen és egyértelműen kellene az értesítésére adni, hogy nem tűrjük amit tesz. Ha a kutya nagyrészt egyedül van, akkor igen nehéz lesz a leszoktatása.
jelige: Jázmin
2008-06-12
Jó napot Dr Úr! Vettünk egy szuka havaneset.Nekünk már van 2kan kiskutyánk.Kérdésem,hogy van-e valami jele ha a kicsi tüzelni kezd,még mielött a kan kutyáim vennék észre.Hogyan tudom megakadályozni,hogy semmiképpen ne lehessen baj.Tehát még mielött mondjuk a boxer kutyám vagy a kis keverékem ”kárt tehetne” benne eltudom-e időben zárni ?Ivartalanitani (boxert)semmiképpen sem szeretném mert szoktuk pároztatni,igazából a tenyésztés gondolatával foglalkozunk a kis havanesevel kapcsolatban is,de azt nem tudom,mások hogyan oldják meg,hogy x kutyus esetében ez problámamentes lehessen?!Nem összevissza meggondolatlanul szeretném ezt a dolgot csinálni. Válaszát előre is köszönöm szépen!
Nagyon dícséretes, hogy előre látja a problémát és az a kiindulási alap is, hogy felkészült tenyésztő szeretne lenni. Nem elrettenteni akarom, de igazán kemény fába vágja a fejszéjét. A kistestű kutyák ivarérése, azaz első tüzelése általában 6-7 hónapos korukban kezdődik. Szinte bizonyosan az első feltűnő jel az lesz, hogy a kanok érdeklődni kezdenek a kislány hátulsó felénél. Ekkor Önnek is fel fog tűnni, hogy a Jázmin hüvelynyílása duzzadtabb, esetleg egy-egy csepp véres jellegű váladékot is észlel. A szuka első időben nem fogadja el a kanok közeledését, ez az vérezgetős, ovuláció előtti időszak lehet 5-8, de akár 15-25 nap is. Már ebben az időszakban el kellene különíteni a fiatal szukát a kanoktól - és amennyiben valóban kölyköket akarnak a későbbiekben, akkornem lenne érdektelen a fiatal szuka első tüzelését nyomonkövetni (vér progesztreon szint mérések, hüvelycitológia) az ovuláció idejének meghatározása céljából. Ezt jó, ha szaporodásbiológiában jártas állatorvos teszi (pl az Állatorvos-tudományi Egyetem Szülészeti Tanszékén Dr. Thuróczy Julianna, vagy Dr. Tibold Anikó, 478-4200). Ezidő alatt kiderülhetne, hogy a fiatal szuka alkalmas-e tenyészállatnak és tüzelésének sajátosságaira is fény derülhetne. Nem csak ezt az első tüzelés, hanem még a következőt is ajánlatos lenne kihagyni, a szuka első pároztatásának ideális időpontja kb a 3. tüzelése (1.5 éves) korában lenne. Honlapunk Publikációk és Tudnivalók rovataiban még sok hasznos olvasmányt talál.
jelige: Shi-tzu
2008-06-12
A kutyusom 9 hónapos(shi-tzu).Előszőr 1 hónapja tüzelt máj.10-én kezdte és 3 hétig tartott a fiuval nem nagyon voltak egybe ha igen akkor is figyeltünk rá.A kérdésem az lenne hogy az emlői meg vannak duzzadva,ez attól van,hogy túl van az első tüzelésen?Vagy mitől lehet?Előre is köszönöm! Tisztelettel:
Lehet, hogy csak az egy hónapja lezajlott tüzelés az emlőduzzanat oka. Meg lehet a kutya álvemhes és ahogyan Ön nem úgy én sem tudom kizárni, hogy nem vemhes-e a kutya. Kitalálni lehetetlen, hogy a 3 szóbajöhető dolog közül mi zajlik a kutyában, viszont állatorvosa ultrahang vizsgálattal meg tudja állapítani, hogy vemhes-e a kutya illetve az emlők állapotáról is tud felvilágosítást adni. Amennyiben nem kutyatenyésztők, akkor a kutya ivartalanítását is meg tudnák beszélni állatorvosukkal, a most következő néhány hónap lenne az ideális időpont ennek elvégzésére. Honlapunk Publikációk és Tudnivalók rovataiban még sok hasznos olvasmányt talál. 1);
jelige: ixia
2008-06-12
miért eszik földet a cica.
Hiánybetegségek enyhítésére, rossz szokásból , és ... szinte bármely betegség, kóros folyamat esetében a rosszullét, diszkomfort enyhítése céljából kényszer tevékenységet folytathat a cica. A kérdésben szereplő oltatlan, nem ivartalanított, talán nem is parazitamentesített állat esetében valószínűsíthető, hogy a földevés komoly betegség tünete. Állatorvosa részletes vizgsálatok után tudja orvosolni a problémát. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában még sok hasznos olvasmányt talál.
jelige: boby
2008-06-12
Kb öt napja hasmenése volt, az oka a húsleves volt.Azóta azonban csak szárazat kap, de elég folyékony a széklete. A kedve jó és jól is eszik ,de napi legalább négyszer van híg széklete.
Ha biztos abban, hogy a húsleves a bűnös a hasmenés kialakításában, akkor elvileg a helyes táplálék visszaállítása és a bélflóra regenerációja (akár natúr élőcsírás yoghurttal, kefírrel) néhány nap alatt vissza kell, hogy állítsa a megszokott, normális székletet. Biztos benne, hogy a kutya rendszeresen féreghajtott és a vakcinái is rendben vannak? Ha nem sikrül úrrá lenni a híg székleten, jelezze álatorvosának a problémát.
jelige: cicacsipa
2008-06-12
3 kiscicája született a macskámnak 1 hete! az egyik cica megcsipásodott ráragasztotta a másik 2 cicára is! mit tegyek, hogyan kezeljem? megvakulhatnak tőlle? válaszát,tanácsaát előre is köszönöm!
Valószínűleg vírusos macskanátha fertőzte meg a kölyköket, többek között ezért is fontos a tenyészállatok felkészítése a vemhességre, kölyöknevelésre. Otthon mindösszesen annyit tehet, hogy a kölykök szeme környékét kamillás vízzel naponta többször lemossa. Súlyos kezeletlen esetekben okozhatja a szem végleges károsodását, vakságot, sőt akár elhullást is a beegség. A probléma állatorvosi vizsgálatot és kezelést igényel. Annál is inkább érdemes mielőbb felkeresni állatorvosát, mert a 10-14 napos kölykök első féreghajtása is esedékes lesz. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatába még sok hasznos olvasmányt talál.
jelige: Rozi
2008-06-11
Van egy shih-tzu kiskutyám aki a hétvégén sok epát hányt és higabb volt a széklete. Este elvittem orvoshoz, mert remegett már és rosszul volt bágyadt és elhagyta magát .kapott hányás csillapító és antibiotikum injekciót valamint a bőre alá infuziót. Alacsony volt a hője 37,5. Melegíten kellet és diéta . Másnap délután jobb volt a közérzete evett kekszet és kamilla teával itatjuk.a hője rendezödött. Kérdésem lenne hogy lehet- e hasnyálmirgy probléma a háttérben? Az orvos csak gyanakszik rá. Azóta jobban van játszik kedve jó.Igaz diétázik még mindig és tegnapa széklete viz szerű volt ma viszont pépes.
Akár hasnyálmirigy gyulladás is okozhat hányást, hasmenést és a pár napig fennálló hasmenés és hányás pedig könnyen vezet szubnormális hőmérséklethez. Részletes vizsgálatokkal (fizikális vizsgálatok, vérvizgsálatok, széklet-, vizelet vizgsálatok, képalkotók ...) lehet kideríteni, hogy a lehetsége sok tucat betegség közül konkrétan mi okozta a Rozinál a bajt. Remélem tovább javul a Rozi állapota, és meggyógyul a kutya.

<< <  310 / 483 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.01.01
Budafokon talált kutyus telefonszámmal: 06 20 932 4505 https://www.facebook.com/trixi.szabo/posts/1710261915666522
2016.11.28
Augusztus közepén született nagyon játékos, eleven, kézhez szokott, dorombolós kiscicák keresik új örökbefogadó gazdijukat, féreghajtva, bolhátlanítva. Érdeklődni lehet: +36-30-2530158
2016.10.29
Napok óta kétségbeesetten szaladgál ez a fekete kutyus, a Vöröskereszt utcán, a Nagytétényi úton. Hívásra nem jön oda, nagyon félős, ezért nem lehet róla jobb képet csinálni. Egyre rosszabb állapotban van szegény. Nem hiányzik valakinek?