Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: segítség
2007-12-10
4 hónapos német juhász kutyánk van, nagyon szeretjük.Csak az a baj,ha simogatjuk állandóan harapja a kezünket, lábunkat. Ez valamilyen betegség vagy viselkedési zavar? Mit lehet ilyenkor tenni?
Sem nem betegség, sem nem viselkedési zavar - hanem a kölyök játékos viselkedése lehet a leírt jelenség. Ha zavaró, túlságosan durva a kölyök játéka, akkor következetesen, egyértelműen a tudtára kell ezt adni, és a kezünk, lábunk helyett pl rongyot, játékot kellene a szájába dugni.
jelige: red fox 2.
2007-12-10
Tisztelt Dr. Balogh Lajos Állatorvos Úr!! Köszönöm a szíves tájékoztatását,minősítését és segítségét. Mellékelnék egy képet az Ön által „súlyosan fogyatékosnak” ítélt kutyáról. Egyébként az elváltozás annyira minimális,hogy jó szemmel és hosszas nézés után lehet csak észrevenni. Ezúttal kérdezném meg tisztelettel, hogy abban az esetben ha mondjuk Ön vagy valaki, akinek mondjuk olyan hibája van hogy görbe az orra, kizárják a „tenyésztésből”??? Szíves köszönettel.
Továbbra is igen megtisztelő, hogy válaszolhatok a felvetéseire. Érzek ugyan némi iróniát és élt a soraiban, ráadásul levelét most sem írta alá, de ez engem nem szabad, hogy zavarjon. A fényképen egy valóban szép kutya látható - és amennyire ezen a felvételen megítélhető valóban a jobb pofalebernyege mintha néhány centiméterrel lejjebb lógna, mint az ellenoldali. Az orrcsont ferdeségét nem tudom megítélni a felvételen, de elhiszem Önnek, hogy minimális eltérésről van szó, hiszen mostani 2. levelében már ezt írta. A minősítésem és tanácsom az Ön korábbi leírása alapján született. Egyébként véleményemet továbbra is fenntartom. Még ennyi esztétikai hiba esetén is etikátlannak és jogszerűtlennek tartanám a kutya plasztikai műtétjét, majd kiállításon történő szereplését és esetleges tenyésztését. Kérdezze meg erről a német juhász tenyésztőket esetleg a fajtaklubot is. Ha esetleg bármit félreértettem volna és Önök kizárólag a kutya „bánatos arckifejezésén” szeretnének javítani, majd a plasztikai műtét tényét a kutya egészségügyi könyvébe/útlevelébe is bejegyeztetik azaz a kiállításon sem titkolják a műtétet és a kutyát nem óhajtják tenyészteni, esetleg ki is heréltetik - ez természetesen más eset. Pláne, ha a ferde orrjáraton a kutya nem kap rendesen levegőt. Ilyen körülmények között, előzetes röntgenfelvételek (esetleg CT) eredmények alapján megtervezhető a műtét. Utolsó kérdésére is válaszolok, bár nem lehetetlen, hogy erre Ön is tudja a választ. Emberek esetében kis asszimmetra, eltérés a megszokottól akár még tetszetős, sőt szekszepil/védjegy is lehet. Természetesen embert hasonló okokból nem zárnak ki a „tenyésztésből”. Megjegyzem, hogy nem ez az egyetlen különbség kutyák és emberek „tenyésztése” között.
jelige: tanácstalanság 2.
2007-12-10
Tiszteletem! Pár hónapja már íram magának a kutyival kapcsolatban. Mint utólag megtudtuk ahol vásároltuk a kutyát, nagyon rossz tenyésztőktől van, ezt az információt egy neves francia bulldog tenyésztőtől kaptuk, aki mesélte, hogy szinte embertelen módon és rosszul tenyésztik a kutyákat! Ez sajnos a mi kutyánknál is nagyon meglátszik, kicsi kora óta nincs 1 hétnél több, hogy ne legyen semmi baja! Most egy olyan atka fertőzése van, amitől lassan teljesen kihullik a szőre! De a legrosszabb, hogy nagyon-nagyon viszket neki. Volt egy kb 1 hónap, amikor jól fejlődőtt és nagyon sok szőre visszanőtt, de most egy hete megint nagyon elkezdett hulani, és pici vérhólyagok keletkeznek. Nagyon sok kezelést kapott már. Mint megtudtuk köszönhetően a ”jó” tenyésztésnek, neki mindig lesznek gondjai! Azt javasolták, hogy probáljuk erősíteni neki az immunrendszerét. Kérdésem az lenne, hogy ezt miként tegyük??? Próbáljuk minnél többet a levegőre vinni? Sok séta? Vitaminok? Vagy erre az egészre mi a vélemé nye? Hozzá kell még tennem, hogy lett csináltatva egy allergia vizsgálat és nagyon sok mindenre allergiás (cigi füst, tuja, marha hús, sárga répa stb) Válaszát előre is köszönöm Mi nem adjuk fel!!!
A kezelő orvosa többet tud segíteni mind az „immunerősítés” területén, mind pedig a kutya aktuális bajainak a kezelése területén. Az immunerősítés alatt valószínűleg a sok levegőt/napfényt érti a kolléga, és emellett számtalan gyógyszert, táplálékkiegészítőt is lehet adni a kutyának. Ha a kutya bőre veleszületetten érzékeny (atópiás), ezesetben valóban sok gondjuk lesz a parazitákkal, gpombás és bakteriális fertőzésekkel és az allergiás eredetű bőrbántalmakkal is. Szükség lesz a kitartásukra.
jelige: Roni boxer
2007-12-10
Olyan hangokat ad mintha a torkára akadt volna valami, vagy mintha köhögne.
Hát, nem kizárt, hogy valami a torkára akadt, vagy köhög a kutya. Ezek a tünetek pedig több tucat betegség esetén fennállhatnak. Állatorvosa vizsgálat után meg tudja mondani hogy „csak” egy felsőlégúti fertőzésről van-e szó, vagy légcsőszűkülete van a kutyának, vagy a többi lehetséges ok közül melyik játszik szerepet a Roni esetében. kezelési tanácsot is a vizsgálat eredményei alapján érdemes tenni.
jelige: Kíler
2007-12-10
Kiskutyám 2 napja nem eszik semmit orra száraz és zöldes-sárga habos hányása van!! Mit tegyek hogy meggyógyuljon?
Vigye állatorvosi rendelőbe a kutyát még mielőtt elpusztul.
jelige: Mopsz
2007-12-10
Mopsz kiskutyám most 2 hónapos és pár napja van nálam.A tenyésztő azt mondta,hogy nehéz volt a szülés és ennek következtében a kiskutya egyensúlyzavarokkal küzd.A kiskutya játszana, de mindig felborul, és evés közben is minidg szédeleg.A kérdésem az lenne, hogy ezt kinöheti a kutya?Mert a tenyésztő azt mondta, hogy igen.De látva a kiskutyát én kételkedem benne.
Pedig a válasz teljesen korrekt. Minthogy a tünetek elmúlhatnak, mérséklődhetnek - vagy állandósulhatnak és akár súlyosbodhatnak is. Nem elviccelni akarom a dolgot, de ráadásul az elhúzódó szülsé mellett könnyen lehet, hogy a mopsz kölykök veleszületett rendellenességgel születtek (pl vízfejűség), vagy súlyosfokú bélféreg fertőzöttség (is) hozzátesz a tünetekhez. Az ilyen korú kölykök 2 hetente még rendszeres védőoltásaikat és parazitamentesítésüket kell, hogy „elszenvedjék” az állatorvosi rendelőbe. Kérje ki állatorvosa véáleményét ezügyben is.
jelige: Foltika
2007-12-10
12 éves németjuhász keverék kan kutyámnak hasnyálmirigygyulladása volt ill.van kórházi kezelésen vettünk részt, de a kutya állapota nem javult. Nehezen jár, ha a fejét szeretné megrázni sajnos ha nemtudjuk időben megtartani elesik, én úgy veszem észre, hogy szédül. Prednisolont, milgammát, dipankrint és vitaminokat kap. A betegsége hányással, állandó szemmozgással és dülöngéssel kezdődött. Válaszát előre is köszönöm .
Egy 12 éves német juhász kan igazi veterán. Majdnem biztos, hogy a hasnyálmirigy gyulladása a jéghegy csúcsa és a gyengülő keringés, vese- és májelégtelenség igen komoly szerepet játszik a kutya rossz állapotában. Nem írt kérdést, de felteszem, hogy a Folti esélyei után érdeklődik, esetleg kezelési ajánlatot vár. Nos, a kutya esélyeit és kezelési lehetőségeit legjobban a kezelést végző orvos ismeri, hiszen ő látja a kiindiulási és a jelenlegi állapotát, leleteit is. Nem tudok mást tanácsolni, minthogy hagyatkozzék kezelőorvosa véleményére.
jelige: kistigris
2007-12-09
Üdvözlöm! 2,5 éves kandúr cicámról kiderült vérvizsgálat útján, hogy leukózisban szenved. Alig tud menni, olyan fájdalmai vannak, szerintem a gyulladt nyirokmirigyek miatt. A cica eszik, lefogyva nincs. Most Béres Minerát kap és deutérium mentes vízzel probálkozunk. Az orvos az Interferon Injekció kúrát ajánlotta, de nincs garancia, hogy segíteni fog, és nagyon költséges lenne. Szeretnék tanácsot kérni, hogy mivel lehetne ezen kívül kezelni. Olvastam a Vetri- DMG-ről, hogy ilyen esteben javíthat az állapotán. A nyirokcsomó gyulladást, milyen készítménnyel lehetne kezelni?
Állatorvosának és Önnek teljesen igaza van. A szerzett betegséget még a legköltségesebb, legmodernebb módszerekkel is meglehetősen kétes kimenetellel lehet kezelni. A Vetri DMG is egyike a választható megoldásoknak. Hagyatkozzon állatorvosára és különítse el cicáját minden fajtárástól.
jelige: lili
2007-12-09
Üdvözlöm.Van egy lassan 8 hetes yorki bébink és nemrég észrevettem hogy néha húzza magát illetve a fenekét mintha szánkózna meg harapdálja a lábát.kamillás vizbe szoktuk mosogatni.1-2 napig ment a hasa most már nem de azért aggódok nehogy baja legyen.az lenne a kérdésem hogy ön szerint miért lehet ez.nem kedvtelen söt igazi kis ördög de mindig sonkát enne jó az neki?válaszát elöre is köszönöm
A lassan 8 hetes kölyök legalább egy, de lassan 2 védőoltással és 3-4x-i korrekt féreghajtással kell, hogy rendelkezzen ahhoz, hogy a legtriviálisabb okokat kizárhassuk. A sonka korántsem megfelelő táplálék egy kölyök yorki számára, tápláléka nagyobbik részét a fajtájának, korának megfelelő jobb minőségű pupp ill junior tápok kéne, hogy adják. Ha mindez megvan, akkor is számtalan veleszületett és szerzett ok okozhatja a leírt tüneteket. Állatorvosi vizsgálat tudja kideríteni, hogy mi a baj, és mit kell ellene tenni.
jelige: adamok
2007-12-09
Tisztelt Doktor Úr! 14 éves, ivartalanított ,kékperzsa kandúr cicánknál kb.6 hónappal ezelőtt vettük észre,hogy a széklet felszinén élénk piros vér van nyomokban. Állatorvos adott neki bélféreg elleni tablettát, miután megállapítást nyert, hogy bélférge van. Mellesleg szobacicáról van szó, mégis bélférge volt. Mondta azonban az orvos, hogy ez a probléma lehet táplálék allergia is. Most, kb.egy hónappal ezek után, ujból látom, hogy piros véres a széklet, de már nem csak nyomokban. Gilisztát viszont nem látok, mint a múltkor. Tudom, hogy úgyis el kell majd vinni orvoshoz, csak azt nem értem, hogy az állatgyógyászatban ritkán alkalmaznak laborvizsgálaton alapuló kezelést. Az embergyógyászatban megszoktuk, hogy labor nélkül nincs diagnózis. A cica egyébként jóétvágyú, kölyökmacskát megszégyenítő módon ugra-bugrál, jól érzi magát. Számunkra a vér látványa ijesztő, nem lehet valamilyen vizsgálattal pontosan behatárolni, hogy mi a baja? Előre is köszönöm a válaszát.
Vitában kell szálljak Magával. Persze, hogy az állatorvoslásban sincs pontos diagnózis laborvizsgálatok nélkül. És persze, hogy a humán egészségügyben is a háziorvos elsőként labor nélkül a tüneti kezeléssel próbálkozik, akár légúti tünetekről, akár hasmenésről, vagy véres székletről van szó. A megoldás kulcsa természetesen a macska részletes kivizsgálása. Vér-, vizelet-, és bélsárvizsgálat - de akár röntgent és hasi ultrahangot is érdemes lenne végeztetni. Minden budapesti rendelőben elérhetőek ezek a kiegészítő vizsgálatok illetve mindenki elküldi a betegeit specialistához, ha erre van szükség. A baj ott szokott kezdődni, hogy a leírt részletes vizsgálatokat a tulajdonosok egy része kapásból elutasítja az ára miatt, ami néhány tízezer forint. Egyébként hasonló esetekben (tudott bélféreg fertőzés, látható féregürítés + véres bélsárürítés) esetében minden állatorvos a féreghajtás és a véres hasmenés tüneti kezelését alkalmazná első körben. Ráadásul könnyen lehet, hogy a masszív bélféregfertőzés okozza még most is a tüneteket - hiszen a féreghajtó szerek többsége csak a kifejlett férgekre hat megfelelő szinten, és könnyen lehet, hogy macskája csak a 2-3. féreghajtás után lesz csak mentes. Persze, hogy a bélféreg fertőzés mellett igen valószínű akár egyéb paraziták, akár vírusok, vagy főleg baktériumok jelenléte. Ráadásul egy féregfertőzés mellet a cica lehet akár allergiás is, sőt lehet akár idegentest is a beleiben. Az önálló fekélyes-, és daganatos elváltozások esélye is meglehetősen magas ebben a korban. Sajnos ezeket sem első vizit alkalmával szokták megerősíteni vagy kizárni sem az állatorvosi, sem pedig a körzeti orvosi rendelőkben. Az eset mindenképpen „megérett” egy korrekt, részletes vizsgálatra - beleértve a széleskörű laborvizsgálatokat és képalkotókat is.
jelige: Zserbó
2007-12-09
A nyuszim szemét megszúrta valami. Váladékozott, és begyulladt a szeme. Az állatorvos azt monta, hogy a 3. szemhéja gyulladt be. Ez a boxer kutyáknál szokott előfordulni. Kapott rá sepstosyl krémet, illetve már két injekciót. Hétfőn lesz 1 hete hogy kenem a krémmel (12.10.), valamelyest lappadt a szeme, de félek hogy nem fog neki visszahúzodni. Ilyen esetekben mit lehet ”még” tenni??? válaszukat köszönöm
A boxer fajtán kívül is bármelyik kutya fajtzában, a keverékekben, macskákon és nyulakon is előeshet, begyulladhat a 3. szemhéj is. Ha a kezelés nem használt állatorvosa vagy másik szemcseppet, kenőcsöt fog ajánlani, esetleg operációt fog ajánlani. Az sem kizárt, hogy egy részletes szemészeti kivizsgálás képes kideríteni a baj okát.
jelige: Maya
2007-12-09
Tisztelt Doktor Úr! 11 hónapos kutyánk 2 napja étvágytalan, semmit nem eszik csak iszik, azt viszont most a ”szokásosnál” többet. Nagyon életvidám kutya, imád enni, most viszont nagyon félünk, mi baja lehet? Válaszát előre is köszönjük!
A fiatal kutyában bármi (!), betegségek, eltérések tucatjai lehetnek. Ne féljenek, ne hezitáljanak - vigyék minél gyorsabban állatorvoshoz a kutyát. Minél gyorsabban kiderül a kutya baja, annál gyorsabban és eredményesebben tudják majd kezelni.
jelige: kukac
2007-12-09
Tisztelt Doktorúr! Érdeklődni szeretnék,hogy a Phen-pred gyógyszer vényköteles-e?Ha igen akkor van e helyette ilyen hatású ami nem vényköteles?Köszönöm a válaszát.
Igen, vényköteles. Ugyanolyan, de még hasonló összetételű nem vényköteles szert nem fog találni sem itthon sem külföldön.
jelige: Bigike
2007-12-09
11 éves lesz a kutyusom hétfőn.Már régebben észrevettűk hogy az egyik heréje sokkal nagyobb lett a másik rovására,az állatorvos semmit nem mondott rá.kettő napja észerevettük hogy a kis lepedőjén rozsaszinü foltok vannak,nagyon kétségbe vagyok esve.egyébbként jókedvű és jóétvágyu.nagyon várom a válaszát.
Csodálkozom, hogy az észlelt jelenség semmilyen reakciót nem váltott ki a kollégától ... , őszintén szólva nem is hiszem el, hogy nem ajánlotta a kutya teljes kivizsgálását. A jelensget okozhatja a here-, és mellékhere gyulladása, heretorsió, de akár daganat is. A teendő semmiképpen nem a kétségbeesés, hanem a kutya mielőbbi részletes kivizsgálása. Nem kizárt, hogy az öregúr heréit el kell távolítani rövid időn belül.
jelige: cica mica
2007-12-09
Azt szeretném kérdezni, hogy van egy 17 éves cicám és most vettem észre a farkát nem tudja kiegyenesiteni. Olyan mintha a tövénél el lenne törve vagy ilyesmi. Ez nagyon súlyos vagy a korral jár? Válaszukat elöre is nagyon köszönöm.
A 17 éves cica igazi aggastyán. A leírt tünet oka lehet trauma, sérülés követkeménye is - de akár a cica gerincén, medencéjén illetve a medencéjében, és hasüregében fejlődő térfoglaló terime (tályog, vérömleny, daganat) következménye is. Érdemes lenne felszerelt kisállatrendelőben megvizsgáltatni a cicát. Biztosan nem egyszerűen a „korral járó” jelenségről, hanem jól megfogható betegséggel van összefüggésben az észlelt eltérés.
jelige: mérgezés
2007-12-09
T. Doktorúr/Doktornő!Pár napja nem volt meg a cicánk, mindenhol kerestük.Sosem csavarod, lány cica volt.Később rátaláltam egy szomszédos kertben sajnos már nem élt.Semmiféle külsősérülés nem volt rajta, de szerintünk belső szerveivel sem lehetett gond, mivel a száján, és sehol máshol nem tapasztaltunk furcsát.(nem vérzett,nem volt körülötte sem semmilyen váladék)az lenne a kérdésem, ha esetleg evett valami mérget, annak milyen tünetei lehetnek?a farka végén a szőr felállt.léteznek olyan mérgek aminek semmi tünete nem mutatkozna?a környéken sajnos volt már 2 ilyen eset, mikor csak úgy halott cicát találtak, úgy tudom nálluk sem volt semiféle külső tünet.félünk, hogy a környéken valaki komoly mérget tehet ki, és nekünk van még egy cicánk, őt nagyon féltjük, nehogy ugyan az legyen a sorsa.beteg biztos nem volt, hiszen még az eltűnésének reggelén játtszott, nem látszott rajta semmi különös.Várom válaszát, üdvözlettel,
A kijáró kutyák, macskák hirtelen halálai, eltűnései esetén a gazdik első reakciója az, hogy biztosan megmérgezték a kedvencüket. Ez a feltevés aztán az esetek kisebb részében igazolódik be, még akkor is, ha a szomszéd hónapok, esetleg évek óta fenyegetőzik. Ahogyan emberben, úgy kutyában és macskában is számtalan természetes hirtelen halálok van, aminek nincs igazából semmilyen megfogható, előzetesen észlelhető tünete. Ráadásul egy nagytestű kutya roppantása, egy tompa tárgy nagyerejű ütése sem hagy kívülről könnyen észlelhető nyomokat. Igen, a mérgezés egyik lehetséges halálok a cica ügyében, számtalan egyéb mellett. Ha valóban érdekli Önöket a cica halálának az oka, azt egyetlen módon lehet kideríteni. A cica részletes boncolásával és a kapcsolódó kiegészítő vizsgálatokkal (szövettani vizsgálatok, kórokozó izolálás, toxikológiai vizsgálat). Ha nincs boncolás és kiegészítő vizsgálatok, akkor marad a találgatás. Sajnálom a történteket.
jelige: pét
2007-12-08
Kb. három- négy hete tüsszög a cicám. Állatorvosnál kapott antibiotikumot, és ott az is kiderült, amit én észre sem vettem, hogy egy kis szemgyulladása is van.Ezután megszünt a tüsszögés,de kb.másfél hét után megint elkezdődött. A szemgyulladás megszünt. Megint kapott egy antibiotikum injejciót ami egy hétig hat. Két hét után megint elkezdett tüsszögni.Az állatorvos telefonon azt mondta erre, hogy vigyem vissza és kap egy nagyon erős antibiotikumot. Nem viszem vissza, miután így vaktában, diagnózis nélkül nem engedhetem agyon mérgezni. Az Önök tanácsát kérem, várom,és előre is köszönöm.
Pedig az én tanácsom is az lenne, hogy állatorvosi vizsgálat és kezelés szükséges a cica számára. Nézze, ha egy ember felsőlégúti tünetekkel kerül a háziorvosához őt is egy egyszerű fizikális vizsgálat után tüneti szerekkel és esetleg antiobiotikummal fogják „mérgezni”. Pedig tüsszögést és kötőhártya gyulladást számos allergén, por, de akár szívelégtelenség, vagy toxinok okozta ödéma is kiválthat számos egyéb betegség mellett. A leírt tünetek az esetek 90%-ban antibiotikumos és szemcseppes kezelés hatására meggyógyulnak. Az Önök macskája esetében valószínűleg további vizsgálatokra és szerencsés esetben akár „csak” antibiotikum váltásra van szükség ahhoz, hogy a cica meggyógyuljon. A tanácsom egyértelműen annyi, hogy vigye vagy a korábbi, vagy amennyiben bizalmát veszítette, akkor más állatorvoshoz a cicát. Remélem, hogy az Önök esete nem valami bonyolult és nehezen kezelhető kórkép lesz, és gyorsan meggyógyul a cica.
jelige: Spoti
2007-12-08
Kan kutyusom nagyon aktív, így láttam meg áprilisban, hogy véres a spermája. Voltam dokinál, prosztata gyulladást állapított meg(ultrahang segítségével). Kikezelte, több héten át gyógyszert szedett és injekciókat kapott. Nyáron kölykei is születtek. Fajtája: Bichon Frisé. Tegnap(XII.06.) véres volt megint. Újra begyulladt? Mit tegyek?
Kérdéseiben benne van a válasz is - természetesen jelezze állatorvosának, hogy kiújultak a tünetek. A kankutyák tasak-, húgycső-, prosztata-, mellékhere- és here- illetve hólyaggyulladásos kórképei sokszor összefüggő, egymást fenntartó, nehezen kezelhető gyulladásos kórképeket idéznek elő. Ez egy tenyészállat esetében a pályafutása végét is jelentheti. Feltételezem, hogy ismét vér-, vizelet-, esetleg spermamintavétel és ultrahangos vizsgálat következik - majd az eredmények ismeretében célzott, hosszantartó antibiotikum kúra. Őszintén remélem, hogy a gondos vizsgálat, a hosszantartó pontos kezelés végére néhány hónap múlva a Spoti ismét egészséges fedezőkan lesz.
jelige: yorki 2.
2007-12-08
Tisztelt Doktorur!Köszönöm a válaszát. Voltam orvosnál a kutyussal,epés és a vérkeringésével is problémák vannak,pont az orvosi rendelöben hányt.Most az lenne a kérdésem,hogy a kutyus nem eszik csak iszik.Ilyen esetben ez normális?
Egyáltalán nem normális, mint ahogyan a vérkeringési zavar és az epehólyag gyulladás (?) és hányás sem. Ráadásul, ha egy ilyen kistestű kutya huzamosan nem eszik, akkor a vehem és az anya is életveszélybe kerül. Jelezze állatorvosának a fejleményeket - feltételezem, hogy további vizsgálatokat és intenzív kezelést fog ajánlani.
jelige: Fido
2007-12-08
Tisztelt Doktor úr.Pár hónappal ezelött az állatorvosunk sorvadó-here betegségre,és végbél-szükületet diagnosztizálta kutyánkat aki keverék-10-éves.Látható jele:a fenekénél van egy kis duzzanat és az egyik heréje kisebb és feljebb van a másiktól.Néha amikor kakil akkor felsir a széklete puha-normális.Szeretném tudni,hogy ez nagyon nagy baj-e,vagy lehet-e tenni valamit.Köszönöm.
A here sorvadás (atrófia) és a végbélszűkület megállapítása igen fontos mérföldkövek a végső diagnózis felé vezető úton. Csakúgy mint a gáttájéki duzzanat felismerése. További fizikális vizsgálat, vérvizsgálatok, citológiai vizsgálat és képalkotók (ultrahang, röntgen, szcintigráfia) tudja finomítani a diagnózist. Ezekből az adatokból kiderül, hogy a gáttájéki duzzanat daganat-e, ha igen mennyire veszélyes és hogy egyedül ez okozza-e a végbél szűkületét. Ugyanezen adatokból derülhet ki a Fido kezelésének mikéntje és az esélyei is. Remélem, hogy nem megoldhatatlan a baj és, hogy a Fido még hosszú éveket élhet egészségben.
jelige: red fox
2007-12-07
Tisztelt Állatorvos! Fajtatiszta németjuhász kan kutyánk van. Ahogy fejlődött észrevettük, hogy az orra lassan-az orrcsontozat fölött-elferdül növekedés közben, ugyanakkor a bal ajak lejjebb lóg mint a másik. Ettől a kutyának mindig olyan ”szomorú” ,bánatos arckifejezése van. Szeretném kérdezni ezt plasztika műtéttel meg lehet-e oldani, korrigálni,hogy egyforma legyen? Esetleg Önöknél végeznek-e ilyen irányú beavatkozást? Vagy tudna-e esetleg ajánlást tenni olyan személyre akinél biztosak lehetünk a ”sikerben”? A kutyát ugyanis kiállításra vinnénk.
Ne vigyenek kiállításra egy fejlődési rendellenességgel született kutyát. És tegyenek le az ő továbbtenyésztéséről is, ha netán ez is szándékukban állt volna. Kutyájuk lehet egyébként okos, szeretnivaló, még esetleg különleges, szokatlan tulajdonságai, képességei is lehetnek - de csak családtagnak, kedvencnek való és nem kiállítási kutyának és nem tenyészállatnak. A leírt asszimmetria elképzelhető, hogy megszűntethető plasztikai műtéttel, de értelmetlen dolognak tartom, sőt ha azzal a céllal tervezik a műtétet, hogy tenyészszemlén, kiállításon szerepeljen, netán utódokat nemzen a kutya az etikátlan és jogszerűtlen is. Ezügyben nem tudok segíteni.
jelige: yorki
2007-12-07
Ma 50 napos vemhess kutyámnak kb 1 órája a széklete sötét szinüvolt majdnem fekete ,kicsit hig.Minden féleképen viszem orvoshoz,csak azt szeretném kérdezni,hogy mitöl lett a széklet változás mikor csak tápot kap.
Ha nem volt táplálékváltozás és mégcsak nasinak sem kapott pl véreshurkát, vagy májat - attól félő, hogy vérzés van/volt a gyomrában, vagy méginkább a beleiben. Nem feltétlenül súlyos fekélyes-, daganatos elváltozásra gondolok - bélférgek, egyéb paraziták és fertőző ágensek is okozhatnak ilyen elváltozást. Okos dolog, hogy állatorvosához fordul, remélem semmi károsodás nem éri a kismamát és a kölyköket sem.
jelige: szilvike23
2007-12-07
15 és fél éves keverék nem ivartalanított szka kutyánk mostanában álmában, vagy ébredéskor bepisil.Pérája normál méretű és nem váladékozik.Viszont a vízelete erős szagú illetve a kutya hátsó fele is.Már több hónapja vesevédő táppal próbáljuk eteteni, nem sok sikerrel, mert nem ízlik neki.Mi lehet a baja?
Amennyiben az öregedő kutya sokat is iszik és pisil, annak egyik oka valóban lehet a veseelégtelenség is. Ezt próbálják a vesediétával mérsékelni, de a kutya ezt nem eszi. Tehát a sok vízivás/pisilésnek még bőven lehet oka a veseelégtelenség is. A veseelégtelenség mellett lehet a kutya cukorbeteg, májelégtelen, Cushingos, és gennyes méhgyulladásos is (zárt nyakcsatornával, és a péra megnagyobbodása elmaradhat). A sor azonban ezzel sem teljes, fel kellene még sorolni egy sereg idült, gyulladásos és szervek elfajulásával járó kórképet is. Az öregedő szukában ráadásul ezek a kórképek sokszor egymás mellett fejlődnek. Ha teljesen félreértettem és nem iszik sokat és nem is pisil sokat „csak” annyi a bibi, hogy álmában bevizel - az könnyen lehet, hogy az idegrendszeri atrófiával, záróizom gyengeséggel, húgyuti fertőzéssel - esetleg öregkori szenilitással (CDS) függ össze. Szóval sokminden lehet a baja. Ráférne egy részletes kivizsgálás (vérvizsgálatok, vizeletvizsgálat, hasi utrahang, esetleg röntgen ...). 1);
jelige: Dodó
2007-12-07
Nagyon megörültem,amikor megláttam, hogy választ kaphatok kérdéseimre...nekem van egy 12 éves cicám,akinek semmi baja sem volt egész életében, 1 hónapja megbetegedett ...megfázással indult aztán vért vettek tőle és kiderült, hogy sajnos daganata van!Az állatorvos azt mondta h már öreg a cica és h ameddig bírja az állapota addig nincs baj,de ha rosszabul lesz akkor el kell altatni.Én bízom benne hogy ez még nem most fog bekövetkezni...az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetekben milyenek a kilátások és hogy mire számítsak?Nem tudjuk h milye daganatos,ha esetleg tudnánk akkor jobban lehetne-e gyógyítani, vagy mi a teendő h minnél jobban megtudjuk hosszabítani az életét, mert ő is az életet jelenti számunkra!
Igen, ez így sajnos kevés. A kezelési módszer megtrervezéséhez illetve a cica esélyeinek a latolgatásához legalább azt kell tudni, hogy milyen daganatról van szó és mely szerveket érinti. A cica általános állapotát, szerveinek műköüdését is meg kell ahhoz ismerni, hogy meg lehessen beszélni, mi a teendő. Honlapunk Publikációk rovatában több daganatos témával foglalkozó írást is találhat. Olvassa el őket, és kezdjenek hozzá a betegség feltérképezésének és a Dodó meggyógyításának.
jelige: Pepe
2007-12-07
Tisztelt Doktor Úr! Egy 7 éves angol cocker spánielünk van. Kb. egy hete egyszer csak összecsuklott. Az állatorvos akihez vittük az mondja, hogy gerincproblémái vannak. Alig tud felmenni a lépcsőn, az ágyra, alig tud sétálni...Az egész tartása, mozgása megváltozott.Elég rossz állapotban van, de szeretnénk rajta segíteni. Szeretném tudni a lehetőségeinket.
Egy középkorú spánielen a leírt tüneteket egy sereg betegség okozhatja. Ugyanígy jelentkezhet a porckorongsérv, súlyosfokú ízületi elváltozás, a prosztata betegségei, és egy sereg rosszindulatú daganat is, és a felsorolás korántsem teljes. A kutya esélyeit és a kezelés módját kizárólag részletes kivizsgálás (vérvizgsálatok, vizeletvizsgálat, ultrahang, röntgenek ...stb)után lehet megbeszélni. Leírása alapján én úgy értettem, hogy a Pepe tünetei alapján állatorvosa gerincelváltozást feltételez. Ez egy igen reális feltételezés a tünetek alapján. A durva gerincelváltozások (méretes daganat, törés, bambuszgerinc, durva diszlokáció ...)esetleg már natív röntgenfelvételen is lokalizálhatóak lennének. A porckorongsérv kontrasztanyaggal végzett myelográfiás felvételen lokalizálható. A CT, MRI és szcintigráfiás felvételeken nem lehetetlen, hogy a röntgennel esetleg nem látható eltéréseket is diagnosztizálni lehetne. A „lehetőségeik” a fenntiek értelmében igen széles skálán mozognak. A lehetséges betegségek egy része operációval, más részük esetleg gyógyszerekkel, illetve egyéb daganatellenes kezelési módszerekkel lehetne kezelhető.

<< <  310 / 415 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.04.25
Tisztel Doktor Úr/Nő! Két hete születtek nálunk kiscicák és eddig nem vettük észre, hogy az egyik kislánycicának a jobb első lába nem teljesen van meg. Tehát mancsa és a felette lévő rész nincsen meg neki. Nem sérülés érte, látszik, hogy így született. Azt szeretném kérdezni, hogy fog e tudni a cica így, elöl egy lábbal is normálisan járni vagy valamilyen orvosi beavatkozasra esetleg szükség lesz? Például mulabra. Tiszt.: Fanni W.
2015.04.06
Elveszett Olga cicánk! Kb. 6-7 napja csavargott el a Rózsakert utcából! Fekete-fehér foltos, ivartalanított 2 éves nagylány, nyakában piros nyakörv! Kis gazdái és a környékbeli gyerekek nagyon-nagyon várják vissza! Ha valaki látta vagy befogadta kérjük jelentkezzen! Kondorosi Szilvia: 06-30/63-817-63 ( szilvia@iec.hu ) OLGA! GYEREK HAZA, NAGYON VÁRUNK!
2015.03.06
Még mindig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!