Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉS

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: roxáná
2007-10-15
A kutyának a lában borso szem nagyságu ször hullás van de csak a lábán sehol máshol fürdetve van mindig 1 héten 3 szor miota ezt meg látam rajta
Gondolom azt szerette volna kérdezni, hogy mitől van a szőrhullás. Lehet allergiás alapon, okozhatja bakteriális fertőzés vagy egyéb fertőző eredetű kórok. A füredetést ha samponnal végzi, nem ajánlom heti 3-szor, elég kéthavonta fürdetni.Keresse fel állatorvosát és mutassa meg neki a kutyus lábát.
jelige: hajnusz
2007-10-15
Van 1 hat hónapos kiscicám. Lakásban tartjuk, de szeretnénk vinni sétálni, h eleget mozogjon. Megkapta a kötelező oltásokat. Nem szeretni a hámot. Hogyan tudnánk hozzá szoktatni? És kell-e neki vmilyen kiegészítő oltás? A másik kérdésem az lenne, h voltam vásárolni a cicának ennivalót és az eladó azt mondta, h a macskának nem kell konzervet adni (”mert az nem jó neki, mert olyan ag van benne amitől rászokik”) csak szárazat. Ön szerint ez igaz lehet? Mi szoktunk neki főtt ételt is adni. És nagyon szeret a mi szendvicseinkből is enni. Ez baj?
A hámhoz való szoktatás, nem egy nap és nem is kettő. Javaslom, először csak tegyék rá otthon, póráz nélkül, hadd szokja. Ha muszáj neki, idővel meg fogja szokni, de azért sosem fog úgy sétálni, mint egy kutya, hiszen ő cica és a cicák inkább a szabad életet szeretik. A védőoltások közül cicáknak egyik sem kötelező. 3 féle létezik. Az egyik a kombinált oltás, ami több vírusos macskabetegség ellen véd. A második a Leukózis nevű betegség elleni. A legújabb vakcinák ezt a kettőt egyszerre tudják. A harmadik pedig a veszettség oltás. Kijáró cicának mindhárom oltás javasolt. Macska táplálási jótanácsot pedig legközelebb inkább állatorvosától kérjen és ne az eladótól. Ön nagyon helyesen teszi, hogy ad neki házikosztot is. A konzerv ellen sincs semmilyen kifogásom. Igazából nem a táp víztartalma a fontos(konzerv vagy száraz), hanem a minősége.Vannak olyan szuperprémium tápok ,amelyek csak állatorvosi rendelőkben és állatpatikában vásárolható, állatkereskedésben és hipermarketben nem. Kérdezze meg állatorvosát melyiket javasolja.
jelige: Fifi
2007-10-15
Szeretném tanácsukat kérni kutyámmal kapcsolatban, mi lehet a baja?Először a jobb füle alatt volt egy seb,azt hittük valahol kinnt megszúrta valami, de nem akart begyógyulni, elvittem állatorvoshoz, azt mondta semmi baja, de utána a hátánál egy csomót vettünk észre, ami 2 napra rá kb vérző nyilt sebbé alakult.Most van egy újabb nyilt seb a fülénél, és a hátánál is jön egy újabb.Kb olyan méretűek mint az 5 Ft-os. Mitől jöhetnek ezek rajta?biztos hogy nem sérült meg, és a másik kutya sem bántotta soha.
A bőrgyulladásokról nemcsak látatlanban, de sokszor még az elváltozást látva sem tudjuk megmondani, hogy mi a baj, hiszen rengeteg féle-fajta bőrgyulladás létezik. Minimálisan mintát kell venni az elváltozott területekről. Javaslom vigye vissza állatorvosához és mutassa meg neki az új sebeket.
jelige: poci
2007-10-15
Tisztelt Doktor Úr! Egy két-három hónapos kiscica visszatalál az otthonába? Csak az utcában sétáltunk vele (kb. 50-100 méterre a házunktól) nem figyeltük eléggé és eltűnt. Előtte még nem volt kint az utcán, csak az udvaron, de innen soha nem ment el. Mennyi idős korban alakul ki, hogy vissza tud jönni, ha elmegy? Milyen messzire tud elmenni egy kiscica? Válaszát köszönöm.
Sajnos még soha nem végeztem vizsgálatot arról, hogy meddig kóborol el egy kiscica. Valószínűleg azonban az 50-100 méter, nem távolság egy macskának. A cicák éjszaka akár több kilométert is bejárhatnak. Próbálják meg hívogatni, esetleg a kedvenc ételét kitenni és reménykedni, hogy hazajön. Szerintem nem is annyira a távolsággal van gond, hanem esetleg egy másik családnak is befogadja és elkezdik etetni, a cicák pedig inkább a házhoz ragaszkodnak, mintsem a gazdához, legalábbis ilyen kicsi korban még.
jelige: Anitacska
2007-10-15
Van egy 7 es fel honapos Rottweilerunk itthon es elkezdett verezni a nemi szerve(nosteny) . Gondoljuk hogy tuzel de meg szeretnenk tudni meddig tart es mit kell csinalni.. Utolag meg anyit hogy a tuzeles mikor jelenik meg ujra?
A tüzelés kutyánál kb. 3 hétig tart. Az első 9-11 napon „vérzik”, ilyenkor még általában nem veszi fel a kant. A következő 9-11 napon már mérséklődik a vérzés, de ilyenkor fogadóképes, tehát ekkor kell legjobban vigyázni a kutyusra, hogy ne fedezzék be. Ha ez az első tüzelése, akkor ezután kb. 3 hónappal lenne érdemes ivartalanítani. Az ivartalanításról olvashat honlapunkon publikációt, ha érdekli. A kutya egyébként félévente tüzel.
jelige: nagyon aggodom érte
2007-10-15
Jó napot kívánok! Az ügyben szeretnék érdeklődni, hogy van egy 2 hónapos boxer kutyám és pár napja észre vettem, hogy remeg és elhagya magát. Azt szeretném megtudni. hogy ilyenkor mi a teendő. Előre is köszönöm a segítségét! üdv: ivi
Javaslom keresse fel állatorvosát és vizsgáltassa meg a kutyust, mert a remegésnek és bágyadtságnak rengeteg oka lehet.
jelige: 6 éves kutya
2007-10-15
Idősödés elött álló kutyámnak ( 6 éves) milyen szűrővizsgálatok ajánlottak? a kutya sokat mozog és annak ellenére hogy ivartalanítatva van nagyon jól tartja a súlyát.
Minimálisan egy fizikális vizsgálat, emlődaganat keresés és egy vérvétel javasolt. Ezen kívül ajánlott még egy szívultarhang is. A kutya táplálásával kapcsolatban is biztosan lenne egy-két jó tanács.
jelige: Baj van?
2007-10-15
Kedden reggel, mikor elmentem, még semmi baja nem volt a kutyámnak, legalábbis nem látszott rajta. Este arra jöttem haza, hogy egész nap öklendezett, habos átlátszó váladékkal volt tele az udvar. Én otthon lázat nem mértem, 38,5 öt mutatott a hőmérő. A pisijén nem látszott semmi. Az orvos, akinek megmutattam, azt mondta, gastritis, kapott buscpoan injekciót, 3×1 enteritab tablettát és diétát rendelt. Mivel egyáltalán nem evett, csütörtök este visszmentünk. Másik orvos vizsgálta, aki ott 39, 5-ös lázat mért. Kipréselt pár csepp vizeletet (nem akarta katéterezni), és azt mondta, a tesztcsík elszineződőtt, vér van a vizeletben, a kutya valószínűleg babéziás. Vérvizsgálatot nem csinált. Kapott Menbuton injekciót, Furosemidet, Dexadrezont, Algopyrint, és persze Imizolt, antibiotikumot nem, mert én előző este és aznap reggel adtam be neki Synuloxot, mert azt hittem, a gyulladás miatt nem eszik. Másnap elkezdett enni, először csak joghurtot kapott, este evett egy kis tápot is, lev essel leöntve, nem teljes adagot, kb. 10-15 dekát. Nem mentünk vissza, ez utólag tudom, nagy hiba volt, mert ma reggel hányt, mégpedig az előző esti tápot. Mivel a doki a hét végén a doki nem rendel, az egyetemi klinikám kötöttünk ki, ahol 38, 9-et mértek, vért vettek tőle, és adtak neki 300 ml Ringer infúziót, 60 ml Mannisol infúziót, C vitamint, Quamatelt, catosalt, Torecant. A doki azt mondta, hogy sokat fog pisilni, mert kapott vízhajtót, de én nem láttam. Este elvittem sétálni egy nagyot, hátha közben pisil, de semmi. Enni sem eszik sem joghurtot, sem csirkemellet nem tudtam vele megetetni. Holnap, vasárnap megyünk vissza, 2 óra után, mert akkor lesz meg az eredmény, de én nagyon félek, hogy nagy baj lesz a veséjével.
Igen, sajnos lehet, hogy a veséjével lesz baj, de ön mára már bizonyára megtudta az eredményt. Az esetből az a tanulság, hogy a kontroll vizsgálat nem elhanyagolandó és a vérvétel is mindig az elsőként választandó kiegészítő vizsgálatok között kell hogy legyen.
jelige: boxerkolyok
2007-10-15
A 12.hetes boxeremnek befele gorbul a ball melso laba! Itt Irorszagban az allatorvos kallcium tablettat javasolt. Ezen kivul mit tehetek meg?
Minimum egy röntgent kellene készíteni a kutyus lábáról, hogy miért is görbül befelé. Lehet az oka izületi bántalom, izomfájdalom, fejlődési rendellenesség vagy anyagforgalmi betegség.A boxerkölyöknek nem javaslom a kalcium tablettát, ugyanis a kalcium kiegészítés miatt nem fejlődik párhuzamosan a csont és a lágyszövet és növekedési zavart okozhat. Kalciumkiegészítést csak angolkór esetén javaslunk, de ez manapság nagyon ritka betegség. Adjon inkább szuperprémium tápot (pl: Royal Canin, Eukanuba vagy Hill’s)a kutyusnak.
jelige: névtelen
2007-10-15
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Tavasszal kértem atanácsát és szeretném jelezni hogy mitörtént velünk. 8 és fél éves német juhász kutyám Koko limfomás .Május eleje óta minden héten vittük kezelésre Vajdovich doktor urhoz kezelésre.A kutyus jelenleg jól van, a kezeléseket is jól viselte,az orvosok biztatnak hogy ez még hosszu hónapokig igy lesz.Sajnos úgy tudom hogy ebből a betegségből végleges gyógyulás nincs,de amit lehet megtesszük érte.MOst olyan problémánk van hogy az utolso kzelés után egy héttel a két hátsó lábujja között kis dudor keletkezett ami váladékos, majd a talpán az ujjak között kisebesedett. Állatorvosunk irt Ciprofloxacin -t 2x1.5 naponta beszedtük az adagot ,javult is de nem teljesen mult el ,hétfőn ujból viszem az orvohoz.Jelenleg Vetril-DM cseppeket adom neki meg vitaminokat az immunrendszer erősitése miatt. Ön szerint a cseppeket adjam vagy ajánlották a Culevitet,melyik a jobb az ő esetében?Köszönöm a tavaszi jó tanácsot ,a biztatást .Érdemes volt küzdenünk! Tisz telettel Sz. Károlyné
A lábujj közti dudor váladékából érdemes lenne citológiai mintát vetetni Vajdovich doktorral.A Culevit emberi használatra van, de kipróbálhatja nyugodtan. A Vetri-DMG annyiból jobb, hogy kifejezetten állatgyógyászati immunrendszer stimuláns.
jelige: súly
2007-10-15
Azt szeretném megtudni, hogy mennyi egy 1 éves Angol Cocker Spániel ideális testsúlya? Esetleg a neten ezt nyomonlehet követni valahol?
Az attól függ, hogy milyem magas, de kb 10-12 kg.
jelige: rotweiler
2007-10-15
A 12 éves Rotweilerünk fülén kb. 2 hete megjelent egy vérömleny. Az állatorvosunk szerint, ha műteni kell könnyen elvérezhet. Van valami gyógymód amitől elmúlhat? Hallottam a homeopátriás gyógyszerekről, esetleg van valami ami segítene? Most elkezdtük bioptron lámpával lámpázni, hátha segítene.
Ha a kutyája fülén lévő vérömleny az ún. othaematoma, akkor annak csak műtéti megoldása van és ha 2 hétig érlelik akkor a vér megalvad és nem fog elvérezni. Természetesen nem bizos, hogy ez a baja, hiszen nem látom az elváltozást. Javaslom keresse fel újra állatorvosát és mérlegeljék a műtéti megoldást.
jelige: Istvan
2007-10-15
Szeretnek tobbet tudni a mesterseges megtemekenyitesrol mert az allatorvosomal 3eve probalkozunk 2 angol bulldog szukaval es csak egyszer sikerult[2db kiskutya] szerintem a veletlen muve az is. Magyarorszagon a tenyesztok is elvegzik ezt a muveletet az en informaciom szerint.
A mesterséges megtermékenyítés elvégzése állatorvosi feladat. Nem maga a megtermékenyítés a nehézkes, hanem az állat progeszteron szintjének meghatározása. Progeszteron szint mérés nélkül nem tudjuk, hogy az állat hol tart a ciklusában pontosan, ezért nem mehetünk biztosra. A hormonszint mérés mellett fontos a hüvelycitológia és a hüvelykép elemzése is. Magyarországon több állatorvos is foglalkozik a mesterséges megtermékenyítéssel, illetve az Állatorvostudományi Egyetem, Szülészeti tanszékén is érdeklődhet további információk után.
jelige: Pumukli
2007-10-15
Jó napot!Van egy 12 éves tacskó keverék kutyám.Aki mostanában nem nagyon mozdúl ki a házikójából,és sokat alszik. Rengeteg vízet iszik.3-4 napja hány, és nem nagyon merek enni adni neki(peddig étvágy vann)de ha vízet iszik azt is ki hánya.És álandóan reszket.Mi baja van,lehet hogy azért mert öreg??Van 2 daganat szerüsége az befolyásolja???El kell altatni???
Az ön által leírt tünetek utalhatnak cukorbetegségre, vesebetegségre, gennyes méhgyulladásra és még egy sereg más betegségre. Javaslom keresse fel állatorvosát, aki egy fizikális vizsgálat, egy ultrahangos vizsgálat és egy vérlabor után valószínűleg többet tud majd mondani, mint én. Szerintem biztosan nem kell elaltani, csak vigye el állatorvoshoz.
jelige: fülrázás
2007-10-15
Shar pei kutyám már elég régóta rázza a fejét. hiába tisztítom meg a fülét az e célra kapható fülcseppel, de nem javul. egyébb panaszt nem vettem rajta észre, csak a fejrázást, ami reggel intenzívebb. tanácsát szeretném kérni, hogy milyen szerrel próbálkozzam, vagy feltétlen muszály lenne állatorvosak megmutatni. vagy lehet hogy nem is a fülével van baj?
A különböző oktanú fülgyulladások nagyon gyakoriak kutyánál. Legtöbbször bakteriális vagy gombás eredetű, de kialakulhat allergiás alapon is, vagy a bűzmirigy begyulladásával összefüggésben. Általában egy alapos otoszkóppal végzett vizsgálat után (idegen test után kutatva), mintát szoktunk venni és a kórokozó kimutatása után, célzottan kezelni. A fülgyulladások gyógyítása sokszor heteken át tart és általában fültisztító folyadékkal és fülcseppel együttesen alkalmazzuk.Mindezeket figyelembe véve, sajnos elkerülhetetlen az állatorvosi vizsgálat. 1);
jelige: száraz bőr
2007-10-12
Jónapot! Az lenne a kérdésem, hogy mitől lehet az h nagon száraz a kutya bőre de annyira hogy már kirepedt néhol!! A kölyök 4 hetes elvan választva az anyától mert az kiharapta az oldalát! De azóta szépen gyógyul a seb csak a bőre nagyon csúnya sebes már!
A 4 hetes kölyök kicsit korán lett elválasztva. A szuka valószínűleg azért harapta meg, mert ő maga is beteg pl emlőgyulladása volt, és ezért fájdalmas volt a kölyök szopása. A korán elválasztott kölyök küzdhet elégtelen táplálásból eredő hiánybetegségekkel, parazitákkal, vírusos és bakteriális betegségekkel - és veleszületetten is lehet érzékeny a bőre, vagy allergiás is lehet számos anyagra. Véleményem szerint a szuka és a kölyök egyaránt részletes kivizsgálásra szorul. A szuka ivartalanítását is gondolják át, ha a kutyatenyésztést nem gondolják komolyan.
jelige: Barkinca 2.
2007-10-12
Köszönöm a válaszát, már bejelentkeztünk orvoshoz, én sajnos hajlamos vagyok néha túlzásba esni és olyat is kórosnak vélni, ami természetes, csak addig nem tűnt fel. Most már nem csepeg a Kukija, pisilni is rendesen tud, ma felfogtam a vizeletét és elviszem az orvosnak, hogy megnézze. Újabb probléma azonban felmerült, ugyanis a cica sokszor szuszog, dörzsöli az orrát és nagyokat tüsszent. Az orra nem váladékozik, és macskanátha ellen is ba van oltva. Szeretném erről is kikérni a véleményét annak ellenére, hogy ma megyünk vele orvoshoz.
Az én véleményem szinte semmit nem számít a kollégámé mellett, aki megvizsgálja a cicát, a vizelet és esetleg vérminta is rendelkezésére fog állni a Barkinca állapotának a megítéléséhez. Tüsszögést is betegségek, kóros állapotok tucatjai okoznak - még akkor is, ha a vírusos macskanátha esélye a vakcinázások miatt nagyon csekély. A határozott véleményem az, hogy állatorvosa segítségével már meg is tudták, hogy beteg-e, kezelést igényel-e a cica, azt is, hogy az előzetes húgyúti tüneteknek (?) van-e köze a mostani felsőlégúti tünethez (?). és hogy igényel-e kezelést a dolog.
jelige: Sedna 2.
2007-10-12
Köszönöm a gyors választ, és a felajánlott segítséget. Lenne pár kérdésem a vizsgálattal kapcsolatban: 1. Van -e bármilyen káros hatása a vizsgálatnak a kutyánkra nézve? (megpróbáltam utánaolvasni, és ha jól értelmeztem a vizsgálat lényegét valamilyen radioaktív anyagot fecskendeznek az állatba, és gondolom ennek az elhelyezkedéséből valamiféle röntgen segítségével tudják a betegség gócpontját meghatározni, nagyjából úgy mint az érfestésnél) 2. Altatásban lehet -e végezni?(Ő egy elég mozgékony kutya, és mivel 45 kiló, ezért lefogni sem igen lehet) 3. Mennyi időt vesz igénybe, és sajnos az is elég fontos információ, hogy mennyibe kerül? 4. A vizsgálat után mennyi ideig kell őt megfigyelni, vagy vigyázni rá? Előre is köszönöm a segítségét! Kérem, amint ideje engedi, válaszoljon a kérdéseimre, hogy mihamarabb meghozhassuk a helyes döntést.
1.) Nincs. 2.)Altatásban kell végezni. 3.)Kb 3 - 3,5 órát vesz igénybe - és 25 eFt-ba kerül. 4.) Önöknek semeddig nem kell figyelgetni és vigyázni rá.
jelige: Drazsé
2007-10-11
Először is, szép napot kívánok! Tanácsot szeretnék kérni egy jelenleg menhelyen lévő kutyus ügyében. Néhány napja a támogatója lettem egy bernáthegyi keverék 1,5 éves kan kutyusnak aki szörnyen sovány a sok etetés ellenére, mert mióta beadták a menhelyre, az idegi állapota miatt nem hízik. Minden nap megyek sétáltatni, de most gondolkozom, hogy estleg végleg örökbe fogadnám. De van egy kis probléma: van már 2 kan kuvasz, és szinte biztos vagyok benne, hogy egy új társat, főleg egy kant nem fogadnának el, sőt talán meg is ölnék..Mert volt egy velük együtt hozott kan, aki a sok verés miatt így ment el.. Ön szerint lehet arra esély, hogy megszokják és elfogadják, vagy jobb, ha nem próbálkozok? Amúgy egy kandúrt is onnan hoztam és őt elfogadták..
Én is szép napot kívánok! Hát, érdemes lenne először megkóstoltatni az új kutyát a két őslakos kannal. Mondjuk először nem az ő területükön. Aztán egyértelműen és következetesen értesítésükre hoznám, hogy az új jövevény falkatag és nem tűröm (én, mint a falkavezér) hogy bántsák. A kandúrral lehet, hogy egyszerűbb volt a dolog, ott „csak” azt kellett elhitetni, hogy nem zsákmányállat a cica. A soványsgnak nem kizárt, hogy szervi betegség áll a hátterében. Az esetek döntő többségében az „idegi állapot miatti soványság” mellett betegséget is lehet diagnosztizálni.
jelige: sziszikém
2007-10-11
13éves uszkár szarkómás a jobb hátsó lába.de ez már áttét.egy-két hónapja van. mi a legoptimálisabb táplálkozási mód neki,ami ”ehető” is és nem kínozzuk vele?
Ha készpénznek veszem amit leírt, akkor az a válasz, hogy azoptimális etetés a kutya kedvenc ételeinek a feltálalása. Mindenfajta megkötés nélkül, ugyanis egy végtagon kialakult (áttét?, kiújulás azaz recidíva műtét után?) szarkóma a legkevésbé a táplálás oldaláról befolyásolható. A legkevésbé sem célom a kutya „kínzása” - de amennyiben tenni akar az érdekében valamit, akkor nem az etetésén kell, hogy gondolkodjék, hanem azt kell kivizsgáltatni, hogy „csak” a végtag érintett-e a folyamatban, vagy vannak-e áttétek akár nyirokcsomóban, akár bárhol a testében. Műtétben (akár amputáció) sugár és kemoterápiában gondolkodva nem kizárt, hogy lehet segíteni a kutyán. A táplálás területén mozogva semmi esetre sem. Honalpunk Publikációk rovatában többet is olvashat mindezekről.
jelige: Daisy
2007-10-11
”életmentő” sürgős válasza segíthetne a 12 és fél éves szuka kutyuson, ugyanis a holnapi napra van beutalva műtétre, ahol a méhét és petefészkét távolítanák el, gennyes méhgyulladás miatt. a gennyes váladékot cseppeket 1 hete érzékeltük, a levertséget, a folyamatos lihegést és megnőtt szomjúságot múlthét csütörtökén. pénteken az állatorvos megállapította a fent említett betegséget, felírt gyulladás csökkentőt és hazaküldött minket azzal, hogyha rosszabbodik az állapota akkor menjünk vissza azonnal, hanem akkor pedig hétfőn. Hétfőre 90%-osan visszaállt az általános kedély állapota (kedv, no lihegés, no megnövekedett vízbevitel) és mérséklődött a genny távozása. Hétfőn megállapította az állatorvos, hogy a méhszarvacskák telve vannak gennyel, maga a méh az nem. Javasolja a méh eltávolítását, megelőzvén az esetleges perforációt és a késöbbi menstruációk utáni gyulladás kialakulást, viszont felhívta a figyelmet a műtét kockázatára (határérték körüli májfunkció, életkor, szívzavar a múltkori fogkő eltávolítás közben). Úgyérzékeljük, hogy mára ugyanolyan a kedélyállapta és viselkedése a kutyusnak, mint a betegség előtt és nem látunk újabb cseppeket ill. gennyet a hüve lynél. Szóval a tünetek elmúltak (sőt eredendően kevésbé voltak súlyosak, mit ahogy a betegség után olvasva tapasztaltam (hányás)) és féltjük a kutyust a műtét közbeni szívelégtelenség miatti elmúlástól. Ezért kérném tapasztalatát a gennyes méhgyulladás betegséggel kapcsolatosan! Illetve a műtétkor milyen alatatási módszerrel a legkisebb kockázatú a szívprobléma?
Nem tőlem, sőt nem is mástól az interneten fogja az életmentésre vonatkozó tanácsot megkapni. A régóta fennálló gennyes méhgyulladás a vesét és a májat is károsítja, hosszútávon sokszor ez vezet az ellátatlan állat halálához. Érzésem szerint állatorvosa kellő gondossággal járt el, tájékoztatta a lehetséges műtéti kockázatokról is, így ezek alapján biztos vagyok benne, hogy az elérhető legkisebb kockázattal járó altatási módszert ajánlja. Az egész kórtörténetet, és az összes friss laboradatot ismerni kellene ahhoz, hogy altatási protokolt ajánljunk. Ráadásul állatorvosa nem is kért ilyet. Miért gondolja, hogy nem tudja?
jelige: Barkinca
2007-10-11
Van egy házi cicám, ivartalanított 3 és fél éves. Ma reggel az ölembe ült és amikor leugrott láttam, hogy egy csepp van a nadrágomon, ami csak vizelet lehet. Azóta többször óvatosan megtöröltem a ”kukiját” papírzsebkendővel és legtöbbször pici foltot hagy. A viselkedésében nincs változás, jó az étvágya, mosakszik is, fájdalma láthatóan nincs. Volt már neki húgykövessége, de akkor nem ezek voltak a tünetek és most megijedtem, mi lehet a baj. Kérem segítségét, tanácsát.
A leírása alapján a macska akár lehet egészséges is. Tele hólyag esetében akárt egy leugrás során létrejövő hasfali prés is okozhat vizelet csurranást egy macskában is. Ha a papírzsebkendővel törölgeti kutya-, macska-, ember kukiját az az esetek döntő többségében foltot hagy. A részletekben rejlik annak eldönthetősége, hogy van-e baj. A húgyköves előzmény miatt mégis indokoltnak látom a cica kivizsgálását.
jelige: Fickó
2007-10-11
4 hete vettem, az akkor 5,5 hónapos német juhász kan kutyust. Azóta - 1-2 nap kihagyással - vagy kihányja a megevett táplálékot, vagy hasmenése van. Azt a tápot eszi, amit az eladótól kaptunk, addig is ezt ette, és (állítólag) nem voltak ilyen tünetei. Allatorvossal telefonon beszéltem Ő valamiféle gyógyíthatatlan genetikai elváltozásról beszélt, sajnos nem értettem meg. Kérem, ha a leírtak alapján tudnak tanácsot adni, köszönöm!
Igen meglepődnék, ha akár telefonon, akár tőlem az interneten olyan tanácsot kaphatna, amiből kiderülhetne a Fickó betegsége és a kezelést is megoldhatná egyszerre. Ez lehetetlen. A leírt tüneteket korántsem csak táplálási gondok okozhatják. Valóban az sem kizárt, hogy a Fickónak akár veleszületett, súlyos elváltozása van (perzisztáló Botallo vezeték okozta nyelőcsőlefűződés, vagy portoszisztémás sönt - vagy akár, miért is ne mindkettő egyszerre), de ezen kívül sokkal valószínűbb, hogy akár parazitás, akár bakteriális, vírusos eredetű gyonor-, bélfertőzése vagy bármi más egyb betegsége van a kutyának. A tünetek alapján minden állatorvosnak lehetséges betegségek, kóros állapotok tucatjainak kell, hogy eszébe jussanak. A konkrét ok kiderítése csakis részletes vizsgálattal (fizikális vizsgálat vér-, bélsár-, vizelet laborvizsgálatok esetleg képelkotók ...) lehetséges. Máshogy nem fog menni.
jelige: féregtelenítés
2007-10-11
4 napja hoztunk el egy kiskutyát, eddig 1 oltása van, jövő héten kapja a 2.-at. Elvittem dokihoz átnézetni, szerencsére mindent rendben talált. Adott egy féreghajtó tablettát, h kéthetente adjam be neki, de 8-10 felé kell osztani, mert az egy 10 kg-s kutyának elég, ő meg 0,5 kg körüli. ha jól számoltam, akkor majdnem 5 hónapos koráig kitart neki kéthetente. ez így jó?? kell addig adni, és ha elfogy onnantól számolva kell negyedévente kapnia? Még egy kérdésem lenne, ahogy játszottam vele, és forgatta a szemeit észrevettem ott a fehér részen egy ”véres hajszálér félét”. az mi lehet? az olyan mint nekünk embereknek is szokott lenni??? válaszát előre is köszönöm!
A kölyök féregtelenítése valóban ilyen sűrűn kell, hogy történjen. Ha a tabletta adagolásával nehezen boldogul, jónéhány könnyebben adagolható féreghajtó paszta is adható kölyökkutyáknak. Honlapunk Tudnivalók rovatában részletesen is olvashat ebben a témában. A szemgolyón észlelt hajszálér tágulat - már ha erről van szó - remélhetőleg semmiyen betegségre, rendellenességre nem utal. Ennek ellenére mutassa meg a jelenséget állatorvosának a jövő héten, hátha valamit nem jól értettem, és mégis jelentősége lehet.
jelige: Katababa
2007-10-11
Van egy tündéri, most 3hónapos Yorkshire terrier kutyusunk, tegnap a párommal megmértük a súlyát és le is döbbentünk, ugyanis már most kerek 2 kg.a súlya! A Yorkshire-terrier standard viszont max.3,1 kg.-ot ír elő felnőtt korára. Mi is úgy vásároltuk a kutyust, hogy tényleg ne legyen nagyon nagy, láttuk a kutyus Szüleit is, ők is normál méretűek (kb.tényleg max.3kg.-osak lehettek) és most meg is ijedtünk, hogy a mi kutyusunk miért 2kg.? :-( Mekkora lesz akkor a felnőtt súlya, ha már most 2kg.? :-( Már arra is gondoltunk, hogy lehet túl sokat adunk Neki enni. (napi 100 gr.-ot kb.,ennyit írnak a szakkönyvek is.) Amikor elhoztuk, 3héttel ezelőtt, már akkor is nagynak találtuk, de a tenyésztő megnyugtatott bennünket, hogy annál erősebb, minél nagyobb... Kérem a Doktor urat, írja le a véleményét, nem súlyos-e egy 3hónapos Yorkshire-terrier, ha már most 2kg.?
Az adatokból szinte bizonyosra vehető, hogy a kutya kinő a fajtastandardból. Véleményem szerint érdemes lenne endokrinológiai kivizsgálást végezni rajta, hogy kiderülhessen nincs-e betegség az óriásnövekedés hátterében. Dr Thuróczy Julianna az Állatorvos-tudományi Egyetemen (478-4100) foglalkozik ilyen jellegű esetekkel.

<< <  310 / 399 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.10.03
Kedves Budafokiak! Este 7-kor hoztak be a rendelőnkbe egy kb 3-6 éves nőstény, nagytestű cirmost (5 kg körül), szegény nagyon rosszul volt, de reggelre sokkal jobban lett. Jó általános állapotú, jó kondíciójú, bolhanyakörvvel, biztos van gazdája. Aki felismeri, hívja a rendelőt: 06-1-229-3865
2014.09.18
22. Kerület Szemerédi utcából eltűnt a fekete félperzsa ivartalanított kandúr cicám. Aki tud róla valamit kérem jelezzen. Zoé névre hallgat 06209735459
2014.09.03
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: &quot;Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!