Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

IDŐSKORI SZŰRÉS


Mikor kezdenek öregedni?

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb testű egy kutya, annál tovább tart a növekedése, viszont annál hamarabb kezd öregedni is. 
Macskáknál nincs ilyen nagy különbség a méretük alapján. A lakásban élő macskák, kutyák kétszer annyi ideig élhetnek, mint kizárólag szabadban tartott társaik. Emellett az ivartalanítás is jó pár évvel megnövelheti az élettartamot.

Többet szeretne tudni? Kattintson IDE!

 

Az állatorvos válaszol

jelige: K.M.
2007-09-06
Pár éve leukózisos cicámnak egy állatorvos isoprinosin nevű humán gyógyszert adott,majd később egy másiknak szintén ezt javasolta,mert sokszor voltak náthás tünetei,az oltások ellenére is.Úgy láttam,használt a gyógyszer náluk.Most van egy cicám,aki gyakran tüsszög,köhög,folyik az orra,kötőhártyagyulladása van,emiatt sok antibiotikumot kap.Minden fontos oltását rendben megkapja,jól táplált,ivartalanított cica,lakásban is él.2 hónapja a szeme begyulladt,1 hónapig kínlódtak vele az orvosok,többféle cseppel is,de nem gyógyult meg, a fél szemét ki kellett műteni.Azóta a másik szemével is gond volt,fehéres hályogszerűség jött ki rajta,ami a cseppekre elmúlt.Átesett labor és egyéb vizsgálatokon,semmi komoly baját nem találtak.Szeretném az immunrendszerét megerősíteni vírusok ellen/azt mondták,valószínűleg ez lehet/.Eszembe jutott az isoprinosin,de másik orvoshoz járok vele,és ő azt mondja,nem ismeri ennek a gyógyszernek a hatását cicákra,így inkább ne adjam neki.Szeretném tudni,árth at-e ez a gyógyszer cicának?Mi baja lehet tőle?Régi két cicámnál ha jó volt,nem okozott bajt,most miért nem lehetne megpróbálni? Köszönöm válaszát!
Valóban, miért is ne lehetne megpróbálni?! Lehet, hogy segít most is. Ehhez az eredeti állatorvosa nyújthat segítséget. Sokkal jobb lenne azonban most is diagnózishoz jutni (mint a leukózisos cica esetében, akkor gondolom vérvizsgálat útján), akár ismételt részletes vizsgálatokkal, akár specialista bevonásával - és akkor lehet, hogy végleges gyógyulást nyújtó oki kezelést lehetne folytatni.
jelige: Marci
2007-09-06
a cicánkat elütötte egy autó, négy napra rá találtuk meg, valahogy megpróbált hazavergődni. éjszaka vittük az állatklinikára, megrtgenezték, megvizsgálták: négy helyen törött el a medence csontja, belső sérülés nincs. műtétet nem javasoltak, mert a végeredmény nem biztos hogy jobb lenne. kapott vitamint, infúziót, antibiotikumot és fájdalomcsillapítót. két napja ennek, a cica behúzódik az ágy alá az ágyneműtartóba, és nem jön ki, sokszor sír a fájdalomtól, és maga alá piszkított. étvágya viszont van. mit tegyünk vele, hogy megkönnyítsük a gyógyulását? tehetünk-e egyáltalán bármit is? és vajon ép cica életet tud-e majd élni? aggódunk...
A Marci súlyos, politraumatizált sérült, aki ha ember lenne, még hetekig-hónapokig a kórházi ágyat nyomná. állatorvosukkal karöltve ddig is sokat tettek a cica felépüléséért. A mostani teendő: értesíteni állatorvosukat a helyzetről és további segítségét kérni. Ez lehet otthoni gyógyszerezés, fájdalomcsillapítás - vagy, ha indokolt, állatkórházi kezelés.
jelige: Bonifác
2007-09-06
Tisztelt Doktor Úr! Esztergomban elüthettek egy cicát 1 éves lehet, az alsó szomszédok is keresték végül megtláltuk, sántikált a két hátsó lábára, jobban megnéztem és lukas volt az oldala kb. 1.5 cm-es luk volt rajta a medencecsont körül szerintem /ez nem biztos/ és büdös volt. Ahogy megnéztem közelebbről teli volt nyüvekkel ezeket próbáltam rongyal összenyomkodni és anyám hozott valamilyen fertőtlenítős oldatot /talán peroxidot mondott higítva, ez sem biztos/ azzal összenyomogatta és letörölte én pedig Crupodex-el beporoztam. Fáj neki nagyon, de sántikálva is pörög a földön a cica dörgölődzik is, lehet, hogy törés is van, de nem tudjuk. A szomszéd néni mondta altattassuk el, hát ez nekem nem fog mennni, inkább várok vele, hátha rendbejön, holnap megnézem. Van egy elhagyatott garázs Esztergomban az Aranyhegyi út végiben ott a garázsajtó alatt bement és kijön, ha kap enni. Ha tudna valamit javasolni, sejtem, hogy a töréshez Orvos kell, de még nem tudjuk mit is tegyünk.
Állatorvosi vizsgálat (röntgennel) fogja eldönteni, hogy van-e csonttörés és az igényel-e műtéti ellátást. A nyílt sebek és a nyüvek miatt is felétlenül indokolt lenne állatorvosi vizsgálat és kezelés.
jelige: havanesemimi
2007-09-06
A lány kutyusunkat sajnos a tuzelés 16. napján bepározta a kan kuytus. Mit lehet tenni ilyen esetben, ha nem szeretnénk hogy legyenek kiskutyák? Mekkora az esélye hogy vemhes maradt és mik a veszélyei a megszakításnak?
Ha látták a fedezést, és a két kutya össze is ragadt a párzás után - akkor (egészséges, termékeny egyedek esetében) szinte bizonyos, hogy vemhes lesz a szuka. A lehetséges megoldások: 1.) a tüzelés befejeztével, akár félidős vemhesen a petefészkek és a vemhes méh eltávolítása. Ezzel a megoldással véglegesen megakadályoznák a nemkívánt vemhességeket és egy sor gyulladásos és daganatos betegséget. 2.) A párzás 3. és 5. napján 2x injekcióval állatorvosa a megtermékenyített petesejtek beágyazódását meggátolhatja. Az injekcióknak lehetnek mellékhatásai, erről állatorvosa tájékoztatni fogja. 3.) Ha lekésték a 3. és 5. napot, akkor még mindig lehet gyógyszeresen vetéltetni, aminek a veszélyeiről állatorvosa szintén tájékoztatja. A szuka vemhességét legbiztosabban ultrahang vizsgálattal lehet eldönteni, kb a 3 hetes vemhesség már jó eséllyel diagnosztizálható. Ekkor is lehet még operálni (1.) vagy vetéltetni (3.). Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban még többet olvashat a témában.
jelige: Lily
2007-09-06
3 napja a kislány Havanese kutyusom elkezdett hányni, ezért még aznap este elvittük az állatorvoshoz aki megvizsgálta és adott neki két injekciót (antibiotikumot és egy koktélt) szerinte gyomorrontása lehetett. A hányása elmúlt ,de a rá következő napra a bal hátsó lábára sántított kb 30 percig, pedig az első lába fölé kapta az injekciókat. Másnap megint elkzdett sántítani, de ez sem tartott tovább 30 percnél. Lehet hogy megszúrta valami, vagy érzékeny az időjárásra? Ha ezek közül okozza valamelyik, akkor miért csak 30 percig sántít?
Azt sem lehet eldönteni, hogy a gyomormegterhelés, és a gyógyszerek adása valamint a sánítás között van-e összefüggés vagy sem. A Lily részletes vizsgálatra szorul. Ez fogja eldönteni azt is, hogy kell-e, és ha igen, miként kell kezelni.
jelige: Gábor
2007-09-06
Egy 2.5 éves drótszőrű foxterrier kan kutyus gazdája vagyok, őt tenyésztési célra vásároltam kölyökként a már meglévő két kutyám mellé (ők is foxik, egy kan és egy szuka). A kutya nagyon szép ezért kiállításokra is járunk, a problémám az hogy a kutya kiállításon ideges, agresszív ezért a ringben sem úgy mozog ahogy kellene visszaforog, támadná a többi kutyát.Egyébként otthon is éreztetni próbálja dominanciáját a kant támadja a szukát pedig állandóan fedezné.Ezekből már többször voltak konfliktusok ezért sajnos külön kell mozgatnom őket. Állatorvosnál már jártunk ő azt tanácsolta ideges helyzetek előtt adjak neki egy fél szem seduxent ,ez nem igazán jött be a kutya a seduxentől még hyperebb lett szinte magán kívül volt.Van erre valami megoldás amitől a kutya oldottab lesz, kezelhetőbb, de még sincs leszedálva?
Nem egyszerű a feladat, hiszen a terrier típusú kutyák fajtajellegzetessége a karakánság, bővérűség. Emellett, persze a gazdi részéről illene kezelhetőnek lennie. Az Ön helyében ellenőriztetném állatorvosommal, hogy a túlzott mértékű agresszivitás, kezelhetetlenség, hyperaktivitás hátterében nem áll-e betegség pl tesztoszteron termelő heredaganat, vagy pajzsmirigy túlműködés. Ha nincs szervi elváltozás, „csak” viselkedéis zavarral küzd a kutya, azt specialistával illene megvizsgáltatni, hogy nem öröklődő-e a dolog. Ha öröklődő agresszivitásfeltételezhető, akkor a legtisztességesebb dolog az lenne ha kizárnák a tenyésztésből. A nem öröklődő viselkedési zavart elképzelhető, hogy feromon hatóanygatartalmú spray-vel, vagy párologtatóval tudják kezelni.
jelige: Daisy
2007-09-06
A problémánk, a kutyánk 3 napja fialt és még mindig vérzik. Természetes ez? Vagy valami segítséghez kell fordulni vele?
Nem természetes. Nem valami segítséghez kell fordulni, hanem jól felszerelt kisállat rendelőbe kell vinni a kutyát. A vérzés oka lehet a szülőút sérülése, bennmaradt magzat, magzatburok, vagy a méh fertőződése az involúció zavara. Hüvelyvizsgálattal, ultrahangos vizsgálattal és vérvizsgálatokkal lehet eldönteni, hogy mi a teendő.
jelige: korpa
2007-09-06
A 7 éves macskám szőe korpásodik,de csak a hátán.Mitől lehet?
Néhány tucat primer bőrbetegségtől (allergiás, parazitás, baktérium, vagy gomba okozta) és kb ugyanennyi másodlagos elváltozástól (tápanyag hiány, belgyógyáűszati ill. endokrin betegségek). Részletes állatorvosi vizsgálattal deríthető ki, hogy mitől korpásodik a cica bőre.
jelige: félős
2007-09-06
Üdvözlöm! Nem tudtam egyértelmű választ adni minden kérdésre az űrlapon. A problémám az lenne, hogy június második felében hazavittünk kertesházból egy -akkor még bolhás- kiscicát, ami áprilisban született. Kb. 8 hetes korában lett elválasztva az anyjától. Mi július első hetében tudtuk orvoshoz vinni az első oltásra, akkor kapott féregtelenítőt is. De az orvos elmulasztotta említeni, hogy azt 2 hetente kéne adni neki. A második oltásra 1 hónappal később nem tudtuk elvinni anyagi szűkölködés miatt, így akkor is elmaradt a féregtelenítés. Kb. 1 hete ürült a székletével 1 db orsóféreg, amiből kiderült, mégis van belső élősködője. Azóta vettem egy olyan szert -állatorvostól-, amit a tarkójára kell folyatni és atka, bolha, kampósféreg, orsóféreg ellen javallott. 1 hónap múlva kell megismételni a kezelést. Kérdésem: ez a szer bőrön át szívódik fel? Mert nincs leírva a tájékoztatóban. ”Csak” csökkenti a férgességet vagy a szervekből ki is írtja a lárvákat? A folyadék mellé javasol t-e tubusból adagolandó kenőcs szerű, szájon át adandó készítmény? És az esetleges emberi megfertőződés mennyire kezelhető sikeresen, ha nem túl későn megyünk orvoshoz és nincsenek különösebb tünetek? A ”nem túl későn” erre a hétre értendő. A macska ugye szopós kora óta fertőzött, mi pedig június közepe óta érintkezünk vele. Mindent fertőtleníteni kell, amihez az állat hozzáért? Pl. ágytakaró. Ja és két gyerek is élvezi a macska társaságát (11 és 8 évesek).
Egy alapos takarítás és fertőtlenítés bizony ráfér az egész lakásra. A kimosható felületek (pl ágytakarók, ágyneműk) esetében a magas hőfokon végzett gépi mosás is elpusztítja a parazita petéket. Igen, a bőrre cseppenthető termékek a bőrön át felszívódva kerülnek a véráramba. A legtöbb parazitaellenes szer hatékonysága a fejlődésben lévő lárvaalakokkal szemben nem 100%-os hatéjkonyságú, ezért kell a kezeléseket 2-3 hetente ismételni. Ha háziorvosa is egyetért abban, hogy nem kizárható a gyermekek és az Önök fertőződése - akkor, feltételezem, hogy elsőként székletvizsgálatokat fog ajánlani a családnak. A cicák védőoltásairól és parazitaellenes kezeléseiről többet megtudhat honlapunk Tudnivalók rovatában.
jelige: Szandra
2007-09-06
A kutyám sokat krákog, vagyis olyan mintha a slejmet akarná feköhögni. Az állatorvos álltalában köptetöt ad neki és antibiotikumot. Az aggasztó ebbe az, hogy havonta viszem órvoshoz ezzel a panasszal és mindig azt mondj, hogy az ugatástól gégegyulladása van. Ez kb 1 év tart
Lehet akár elhúzódó gége-, garatgyulladás is. A krónikus felsőlégúti megbetegedések egy részében (mint emberekben) olyan mandula gyulladás alakul ki, amit műtéti úton kell megoldani. A tüneteket persze okozhatja akár légcsőszűkület, tüdőgyulladás, vérömléeny, tályog, daganat vagy idegentest is. Sokkal többet tudhatnánk a kutyában zajló betegségről, ha vérvizsgálatok, röntgenfelvételek készülhettek volna. Ezek hiányában csak feltételezett diagnózisunk lehet és tüneti kezelés, ami vagy segít, vagy nem.
jelige: köhögős kutya
2007-09-06
Tegnap reggel óta köhög a kutyusom.Tegnap estétől kapja az antibiotikumot mert erőssebben köhögött, meg levert volt.A kórelőzményhez hozzátartozik, hogy itt Szegeden ahol lakom van egy terület ahova esténként rendszeresen visszük a kutyusokat és szabadon játszhatnak futkározhatnak.Kb 7-8 állatról van szó egy bandában.Az a helyzet hogy a bandából az én kutyám lett az ötödik aki hasonló tünetekkel megbetegedett.Antibiotikumot, köhögéscsillapítót kaptak és pár nap múlva jobban lettek.A kérdésem az lenne, hogy ez hasonló légúti járvány lehet mint az embereknél szokott volt lenni?Hogy lehet megállítani?Milyen terápia lenne jó?Amíg beteg gondolom ne vigyem kutyaközösségbe (másnak is így kellett volna tenni?)?Elkezdődőtt az újjal mutogatás ki kitől kaphatta, ami eléggé megrontotta a csapat légkörét. Várom mielőbbi válaszát! Milyen köhögéscsillapítót vegyek a kutyámnak?
A kérdését gyakorlatilag meg is válaszolta - az egy helyen sétáltatott kutyák között felső légúti fertőzés kenődik néhány napja-hete. A 7-8 kutya oltási könyvének egyidejű átnézésével valószínűleg egy sereg fertőző kórok kizárható lenne és az is segíthetne, ha tudnám, hogy a köhögés-e az egyetlen tünet, vagy van egyéb (láz, kötőhártya gyulladás, mandulák, nyirokcsomók megnagyobbodása ...?) is. Amit nekem leírt, abból legalább 5-8 bakteriális, vagy vírusos betegség gyanítható. Nem tartom szerencsésnek, hogy ugyan akutyát nem látta állatorvos, az antibiotikumos kezelés valamilyen módon már el is kezdődött. A köhögés csillapítására, és nyálkaoldásra alkalmas gyógyszerek - csakúgy, mint az antibiotikumok állatorvosi vényre kapható szerek. Már csak ezért is - de, a 7-8 kutya otthoni, ötletszerű antibiotikumos kezelése eredményeként létrejövő rezisztens kórokozó törzsek elkerülése miatt is - a helkyi állatorvos felkeresése a célravezető megoldás. Szerencsés esetben minden kutya meggyógyul néhány napos kezelés hatására - de nem kellő körültekintés eredményeként néhány egyedben tüdőgyulladás, szívbelhártya gyulladás, tonsillitis is kialakulhat.
jelige: Cimbike 3.
2007-09-05
Megvan az uh, és a vese, máj, nőgyógyászati, és gyomor probléma kizárva, viszont aggaszt minket ez a tüzelés szerű vérzés, így kenetet vettek, és vért a pajzsmirigy miatt! A lépe picit nagyobb a kelleténél, és a doki 90%-ra daganatra gyanakszik, ami a bal oldalán a bordák után jött elő, viszont hétfő óta picivel kisebb lett a csomója, és a csomó alatt 2 cm-rel találtam egy pici sebet, így az sem kizárt, hogy megüthette, megszúrhatta magát, agy egrúgták! Most pár napja a hasa nem puffadt, viszont még mindig sokat iszik (napi szinten kb. 1,5 liter), de már kezd a vizelése ezzel arányos lenni! Most emésztést elősegítő tablettát kapott 4 napig, széklete napi 3-4szer van, ami picit lazább az átlagnál, de normál színű! Hányás nem volt, viszont hétfő éjszaka hörgött, és érdekes(száraz) nehéz nyelése volt! Péntek délutánra lesz meg az újabb vér eredmény, a kenet vizsgálat, és akkor már biztosan kap valami gyógyszert! A harapott seb viszont szépen össze fort a jobb lábán is, már csak szőr kell rá! :)
Cimbinek az a szerencséje, és egyetlen esélye, hogy kitartó, gondos gazdája van, aki állatorvosával együtt nem adja fel küzdelmet. Sok sikert kívánok a Cimbi felépüléséhez.
jelige: újra van remény avagy reménység 2.
2007-09-05
Tudom, ez a hely arra való, hogy a kétségbeesett, tanácstalan gazdik segítséget kapjanak, feltehessék kérdéseiket én most mégis másra használnám egy rövid időre...Szeretném megosztani örömünket, és szeretnék reményt adni másoknak a történetünkkel, akik esetleg hasonló helyzetben vannak, voltak mint mi... 2007.08..16-án ”Reménység” jeligével leírtam kutyusunk, egy 6 éves rotweiller kan kutyus kálváriáját. Lábamputáció, fertőzés, az a bizonyos ”húsevő” baktérium melytől hihetetlen gyorsasággal haltak el a szövetek a lábában. Másnap a T. Doktor úr volt szíves és válaszolt, elmondta ötleteit, annak ellenére, hogy - tudom - ez látatlanban milyen nehéz és esetlegesen mekkora sullyal bír. Azóta minden megváltozott :-) A mi drága kutyusunk a gyógyulás útján halad, eszeveszett gyorsasággal :-) Mint kiderült akkor, egy nagyon súlyos baktériumos fertőzést kapott (a nevére nem emlékszem). Az állatorvos mintát vett és elküldte kitenyésztésre, ott állapították meg, utána tudták biztosra, hogy mivel állnak szemben, mi lenne a leghatásosabb kezelés. De az is igaz, hogy az utolsó utáni pillanatban sikerült elkezdeni a kezelést. Az orvosok szerint nagyon nagy szerencsénk van, volt... Most úgy áll a helyzet, hogy az amputáció vágásából eltávolították a varratokat, nagyon szép lett a heg, alig látszik. Ami a hatalmas lyukakat illeti a lábán, és az elhalt részt... Napról napra kisebb a rés, elkezdett újra feltöltődni szövettel és az orvos szerint 1-2 hét és a bőr is elkezd visszanőni rá. Persze az idáig vezető út nem volt egyszerű... Naponta fertőtleniítő szert kellett a lyukakba ”spriccelni”, letörölgetni, gyógyszerezni stb stb. De MEGÉRTE!!! :-) Ezzel a pár sorral szeretném üzzeni a többi gazdinak, hogy ha egy pici esély is van a gyógyulásra, akkor MINDENT el kell követni a cél érdekében. Természetesen figyelni arra, hogy soha ne okozzunk az állatnak nagyobb szenvedést mint ami a cél érdekében még megéri. Bár az igazsághoz az is hozzátartozik, voltak pillanatok mikor megfordult a fejünkben, nem önző-e amit teszünk... És azt is tudom, hogy a gazdikban meglévő jószándék néha nem elég...A mi történetünk is sajnos nem csak kitartást de rengeteg anyagai ráfordítást kívánt meg tőlünk... rengeteg vizsgálat, a műtét, gyógyerek, utókezelések, az állatorvosi ”látogatások” egyéb vitaminok, a mai napig tartó antibiotikum kúra sbt. közel 300.000,-Ft-nál tartunk és még nincs vége.Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy megengedhettük ezt magunknak, de tudom vannak akik nincsenek ilyen szerencsés helyzetben. Kívánom minden kedves gazdinak, hogy szerető állatának sorsa SOHA ne múlhasson az anyagiakon. Végezetül szeretném megköszönni a Doktor úrnak is, hogy anno válaszolt egy akkor még nagyon kétségbeesett gazdinak :-) Remélem, hogy ezzel a ”pár” sorral nem raboltam senki idejét. Ui: A legutobbi vizsgálatok szerint nincs jelen pillanatban sehol áttétes daganat :-)
Köszönjük, hogy nem csak kezdeti kétségeit és kérdéseit osztotta meg velünk, de sikereikről és örömeikről sem felejtett el tudatni minket. Őszintén reméljük, hogy sebgyógyulás nehézségei után a tumor kiújulása szempontjából kritikus időszakon is túljutnak állatorvosuk segítségével, és meggyógyul a rotti. Mindannyian - a kutya, Önök és állatorvosuk is - ezt érdemelnék.
jelige: Nonoc 2.
2007-09-05
Köszönöm a gyors válaszát. Valóban, a kérdésem az volt, hogy mit tehetek a kutyámért a túlsúlya miatt. Már kezdtem feladni, hiszen az orvosunk azt mondta, hogy összeomlott a hormonháztartása és nincs mit tenni. Ismételten felkeressük az állatorvosunkat egy teljes kivizsgálás határozott kérésével. Esetleg tudna javasolni olyan gyógykészítményt, amely hatékony lehet, ha tényleg „csak” túlsúlyról van szó? Már kipróbáltuk a legtöbb fogyókúrás tápot, amely a piacon kapható (Royal Canin, Eucanuba, Pro Plan, stb) illetve a házi diétát, amit az orvosunk javasolt. Sajnos, eredménytelenül. Illetve annyit elértünk, hogy nem hízott tovább. De a rárakódott kb 15 kg-ot nem sikerült leadni még rendszeres erdei kirándulásokkal sem. Most már nem merem hosszabb sétával terhelni az izületi problémák miatt, hiszen az 1 órás séta után is látom, hogy nehezebben mozog.
Ha a heteken át tartó diéta csődöt mondott, akkor, sajnos igen jó az esélye annak, hogy állatorvosa szervi betegséget fog megállapítani az ízületi elváltozások mellett. A szívelégtelenség, hypothyreózis, Cushing-kór, vagy egyéb belgyógyászati, endokrin betegség megléte a középkorú bullmasztiff esetében a leírása alapján is igencsak valószínűsíthető. Ha a borúlátásom mégis alaptalan, és a kutya „csak” pufi és ízületi megbetegedésekkel küzd, akkor az első levelemben leírt komplex módon kellene fájdalommentesíteni, ízületeit kezelni, diétáztatni és sokat mozgatni. A titok nyitja nem egyszerűen az, hogy melyik prémium tápgyártó diétás tápját, melyik gyógyszergyártó nem-szteroid gyulladáscsökkentőjét, vagy melyik ízület regeneráló táplálékkiegészítő szert fogyasztja a kutya - hanem a kérdés komplex kezelésében van. Ez rendszeres konzultációt, vizsgálatokat igényel állatorvosával és Önöket is igencsak igénybe veszi. Ha állatorvosával együtt úgy érzik, hogy akár az endokrin vagy kardiológiai betegségek kivizsgálásához specialista segítsége szükséges, biztosan ír egy beutalót Önöknek.
jelige: Timi
2007-09-04
Két napja vettem észre, hogy a cicámnak és 3 hónapos kislányának véres a széklete. Nagyon aggodom, mi lehet a gond?
Véres székletürítést számos táplálási anomália-, toxin-, parazita-, baktérium-, vírus-, gomba okozhat. Általános klinikai vizsgálat, vérvizsgálat és székletvizsgálat után derülhet ki, hogy mi a gond és mimódon lehet megoldani.
jelige: kiscicám, avagy kedvencem 2.
2007-09-04
A 15-éves cicám nem hajlando enni se már.A szemei nagyon be vannak esve,azaz látszik rajta,hogy nincs jol.Valoszinü hogy a végsö stádiumba van?Azaz haldoklik?Tegnap kétszer is visitott,és azt még sose csinállta.Ilyesztö volt a hangja.Most is fekszik.Nézessem meg egy orvossal?
Sajnos semmi új információt nem írt, így aztán én is csak ismételni tudom önmagamat a kb egy órája írt válaszomhoz képest. Az is lehetséges, hogy agóniális tüneteket észlelt, azaz haldoklik a cica. Igen, vigye gyorsan állatorvoshoz a cicát.
jelige: Vilmos
2007-09-04
Urvölgyi László vagyok, van egy 3 éves herélt házi jellegű kis ”társam” ,macskám. Kb. fél éve jelentkezett először az első epilepsziás roham nála. Megdöbbenéssel fogadtuk, mert eddig még nem tapasztaltunk ilyet egyik állatunknál sem. A macskánál kb. 4 hónap múlva tapasztaltuk a következő rohamot,majd 1 hónap és a két utolsó kb két hét különbséggel,ebből a legutóbbi épp ma este. Sajnos előfordulhat, hogy eközben volt még amit nem vettünk észre napközben amikor nem tartozkodunk itthon. Az állat lakásban van tartava. A lefolyása: mindig álvás közben éri,estefele, éjjel, déután... Hang ritkán és halkan, habzó száj, erős rángatózás, hátracsapott fej, és közben erősen vizel. Bélsár ürítés nem történt eddig. A roham kb. 4-6 perc lehet. Miután lecsillapodott, körülnéz a lakásban mintha ”idegen” helyen lenne, és szinte azonnal megy a enni a táljához.Habzsol, mintha egy napja nem evett volna. Végül barátságosan hízeleg. Nagyon megköszönnénk ha tanácsukkal segítséget kaphatnánk.Előre is köszönjük válaszukat és ,hogy idejükből szenteltek ránk.
Az epilepszia és az epilepszia-szerű megbetegedések diagnosztikája és kezelése macskában ugyanolyan nehéz feladat, mint kutyák és ember esetében. Részletes kórelőzményi adatok alapján, sok laborvizsgálattal, egyéb műszeres kiegészítő vizsgálatokkal (EEG, képalkotók) lehet eldönteni, hogy klasszikus epilepsziás megbetegedésrő, vagy egyéb betegségek idegrendszeri tüneteiről van-e szó. Az eredmények alapján és sokszor a gyógyszeres kezelés tapazstalati változtatása alapján dől el, hogy kezelhető-e, szinten tartható-e a betegség. Itthon Dr. Kómár Gyula és Dr. Kiss Gabriella rendelkezik talán a legtöbb tapasztalattal ezen a területen.
jelige: kedvencem
2007-09-04
a 15-éves cicám ma nagyot visitott 2 szer is.nem tudom hogy ez mit jelent.létezik hogy haldoklik?
Lehet. Az meg szinte biztos, hogy éles fájdalmat jelzett. Vagy esetleg idegrendszeri tünete van. A 15 éves oltatlan kedvencnek a leírása alapján elképzelhető, hogy olyan banális baja van, mint pl a fogfájás - és az sem kizárt, hogy végső stádiumú daganatos beteg. A két elváltozás között még sok tucat a lehetségfes okok száma és egyedül részletes állatorvosi vizsgálat képes eldönteni, hogy mi a helyzet. 1);
jelige: egy beteg kutyus
2007-09-04
Jó napot a kiskutyánkról van szó most lett egy éves és most két napja azt láttuk hogy nem reagál semmire és meg sem mozdul csak a szemét forgata felénk.Aztán másnap arra lettünk figyelmes hogy egyből ahogy lábon állt csak oldalra esik és nem tud mozdulni ugyn csak a szemét tudta forgatni felénk.Ha hivom akkor sem tud felém jönni meg néha remeg mintha fázna és nem eszik két napja.Voltunk orvosnál és azt mondták hogy epilepszia kezdett de ahogy erről én bőveben olvastam a mi kutyánk nem rángatozik csak mozdulatlanul fekszik majdnem ugy mint egy halott kutya csak a szemei mozdulnak.Doktor úr kérem szépen irja meg mi az őn véleménye.
Az a véleményem, hogy komoly, részletes vizsgálatok nélkül (klinikai betegvizsgálat, vérvizsgálatok, székletvizsgálat, EEG, esetleg képalkotók ...) senki emberfia meg nem mondja, hogy mi a baja a kölyöknek. A tünetek leírása alapján éppúgy lehet súlyosfokú orsóféreg fertőzöttség, mint veleszületett idegrendszeri, keringési elváltozás, toxikózis, vagy agyburok gyulladás, koponyaüregi vérömleny, tályog, vagy daganat. A leírt idegrendszeri tünetek lehetnek epilepszia, vagy epilespzia szerű megbetegedés tünetei. Amit a neten olvasott az a klasszikus epilepsziás roham leírása lehetett. Egyáltalán nem törvényszerű az, hogy rángások, görcsök, úszó-kúszó mozgások is jelentkezzenek az epilepszia esetében.
jelige: Tajtajka
2007-09-03
Kis német vizslám lecserélte két középső felső fogát. Azt szeretném megtudni, hogy kb. milyen sorrendben fogja lecserélni a többi fogát.
A kutyák 5-6 hónapos koruk körül kezdik el váltani a tejfogaikat. 5 hónaposan előszőr az őrlőfogakat, 6 hónaposan pedig az összes többit.
jelige: Pötyike
2007-09-03
Lány kutyusunk 11 éves. Kb. másfél honnappal ezelőtt azt hittük, hogy tüzel a szokásos módon, ami mintha rendesen be is fejeződött volna. Kb. 2 és fél hete újra tüzelni kezdett, de sokkal intenzívebb volt a vérzés és alvadt vérrögök is meg jelentek elég nagy számban. ez 5 napig tartott és teljesen megszünt. Azóta nem lenne semmi gond, de gyakorlatilag nem eszik a kutyusunk semmi. iszik rendesen, talán kicsit többet, mint máskor. nem szívesen jön ki sétálni, csak ha pisilnie kell és akkor is csak addig, amíg elvégzi a dolgát. Széklete minden nap volt egy kevés. Általában normális, néha kicsit híg.Este egy kicsit tovább is hajlandó sétálni. A hanguletán is látszik, hogy valami nincs rendben vele.
A Pötyi gyors állatorvosi vizsgálatra (benne vérvizsgálat és ultrahang) és minden valószínűség szerint operációra szorul. Szinte bizonyos, hogy gennyes méhgyulladása, esetleg petefészek-, méh-, ill hüvely tumora van a kutyának. Belátható időn belül jól felszerelt kisállatrendelőben kell juttatni őt, hogy még időben el lehessen végezni a műtétet.
jelige: Szuperbuksi
2007-09-03
Állandó székrekedése van a kutyánknak. Házilag főzött csirkehúst, áltlános vitamint és pedigre drazsét kap enni. Néha nagyon sokáig nincs széklete a kutyának. A kutya sokat rohangászik a nagy kertünkben és érdekes keveset eszik általában. Mi lehet a gond? Az is probléma, hogy több fajta ételre a kutya allergiás és viszket a bőre.
A székrekedés, étvágy csökkenés, és táplálékallergia (bőrtünetek) lehet, hogy nem is egy betegség tünetei a Szuperbuksi esetében. Részletes vizsgálat során (benne vérvizsgálatok, székletvizsgálat, esetleg hasi ultrahang, röntgenvizsgálat) valószínűleg kideríthető lenne a kutya baja. Ha minden eredménye negatív - még az sem elképzelhetetlen, hogy kizáérólag táplálékváltással (több rost, zöldségféle, más fehérje pl bárány) lehet úrrálenni a problémán. Arra gondolni sem merek, hogy a Puli hátsóján az összekoloncosodott, szennyezett szőr akadályozza a széklet eltávozását ...
jelige: Jeeny
2007-09-03
Van egy 5 éves Jack Russel Terrier szuka kutyusom.6 hónapos kora óta allergiája van. Allergia teszet elvégeztük külföldön kezelést ott kapott rá.2 és fél éve jöttünk haza , tavaj decemberben találtunk egy megfelelő állatorvost de sajnos nagyon sokba kerül a kezelése most lettem munkanélküli nem tudom tovább finanszírozni a kezelését.Szeretném megkérdezni , hogy van -e mo.-n olyan alapítvány vagy bármilyen szervezet akik tudnának nekem ebben segíteni,csökkenteni a gyógyszerárakat a kezelését?
Gondolom a Rákbeteg Állatokért Alapítvány információs anyagát találta meg a honlapunkon, ezért a kérdés. Nos, Alapítványunk szűkös anyagi lehetőségeihez mérten a daganatos kutyák és macskák néhányának tud segítséget nyújtani a vizsgálatok és/vagy kezelések árának mérséklésében. Az allergiás betegségek nem tartoznak az általunk támogatott betegségek közé. Sajnos nincs tudomásom olyan szervezetről, amelyet ajánlani tudnék a problémája megoldásában.
jelige: aru
2007-09-03
11 hónapos labrador szukámnál hypothyreosist (10,1-es szint) állapítottak meg (emellett bőrének pyrogranulomatosus gyulladását -egyenlőre eredménytelenül- augmentinnel kezelik. A pajzsmirigy szint beállítására forthyron tablettát kap. Kérdésem, hogy a meglehetősen drága gyógyszer kiváltható e valameilyen olcsóbb készítménnyel (pl. emberen alkalmazható készítmények). További kérdésem hogy ivartalanítással enyhíthető e kutyám baktériumos-gombás bőrbetegségének egyre súlyosabbnak tűnő állapota. Segítségüket előre is köszönöm!
A humán tyroxin tartalmú tabletták rossz hasznosulása miatt legtöbbször nem hatásosak. Az ivartalanítás önmagában nem szokta rendezni a kevert oktanú bőrbetegségek tüneteit. Egy 11 hónapos kutya esetében az ivartalanítás a nem kívánt vemhességet, a petefészek-, méh-, és emlők gyulladásos, vagy daganatos eredetű elváltozásait hivatott megelőzni. Ha a bőrtünetekért „csak” a hypothyreózis a felelős, akkor a helyes thyroxin szint elérése után rendeződik a bőr állapota. Ha mellette netán allergia, parazitózis, vagy egyéb kórok is fennáll, akkor azt is kezelni kell. Sajnos csakúgy mint embereknél a kutyák bőrgyógyászati megbetegedései is sok vizsgálatot igényelnek és nemritkán az eredményes kezelés megtalálása hónapok után lehetséges.
jelige: Nonoc
2007-09-03
2 éve ivartalanítva lett a bullmasztiff szukám. Akor hirtelen felszedett kb 15 kg-t, amit azóta sem tudok ledolgozni róla. Nagyon sokféle diétát kipróbáltam, de hatástalan volt. Most már egyre jobban látszik, hogy az izületei nehezen bírják a terhelést. A tünetekre kúraszerűen szedünk Dona kapszülát és fájdalomcsillapítót.
Kérdése ugyan lemaradt a tömör leírásból, ennek ellenére megpróbálok reagálni a soraira. Az sem kizárt, hogy a kutyának hormonális megbetegedése van és azért hízik, vagy netán szívelégtelensége miatt mozog keveset. Teljes kivizsgálást javasolok az egyéb betegségek kizárására. Ha valóban „csak” túlsúlyos a kutya és az ízületei betegek, akkor a nem-szteroid gyógyszerek egyike, az ízület regeneráló táplálékkiegészítők egyike-másika, diétás gyógytápok szigorú etetése és a sok mozgás szinte mindig eredményre vezet.

<< <  310 / 390 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.07.16
kis hörikék elvihetők. csillogokormok@gmail.com
2014.07.07
Kiscicák elvihetők, jó gazdihoz, kb. 3 hónaposak egyik fekete, a másik fekete-fehér, a harmadik pedig fekete-fehé-vörös keverék színű (kiscsajok). Érdeklődni az alábbi e-mail címen vagy a budafoki állatgyógyászati központban lehet. Nagy Miklós NMiklos@emi.hu
2014.06.15
2014.06.12 délután óta nem jött haza koromfekete cicánk, Pocak. Nevével ellentétben karcsú, nagyfülű, hosszú farkú, ivartalanított kandúr. Kisgyerekekkel nagyon barátságos. Nem dorombolós, ellenben nagyon kitartóan és hangosan nyávog, ha akar valamit. A budafoki temető közeléből tűnt el. Kis gazdája nagyon siratja. Kérem, aki tud róla bármit, keressen minket a +36 30 9545494 telefonszámon vagy a huvos.agnes@gmail.com - on.