Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Fogfájás ”2”
2008-05-30
Tisztelt Doktor Úr! 2008.05.19-én ”Fogfájás” jeligével fordúltam Önhöz tanácsért. Sajnos a problémánk amit akkor leírtam azóta is fennál. Tanácsára Újra megkerestük az állatorvost, aki altatásban ismét megnézte a kiskutyámat. Megnézte az inyét, a nyelvét, nincs -e daganat stb. Nem talált semmi elváltozást. Ennek nagyon örülök ugyan, de az idő teltével nem csökken a tünet, hanem inkább fokozódik. Egyre ingerültebben kapkod a szájához, szinte az öklendezésig dugja a szájába a mancsát, és változattlanul rágja a nyelvét. A LAVET nevű gyógyszert kapta,de ettől a tünetek nem csillapodnak. Most már tényleg tanácstalan vagyok, mert a panasz változattlanul fennál, de az állatorvos azt mondja hogy már mindent megnézett, legyek türelemmel. De nehéz úgy türelmesnek lenni hogy látom a kutyám szenvedését. Kérem sürgős tanácsát, hogy mit csináljak.
Ugyanazt tudom tanácsolni, amit 19-én. Jelezze állatorvosának, hogy nem jött rendbe a csivava. Végezzenek a fej minden részére (szájüreg, garat, orrüregek, fülek...) kiterjedő vizsgálatokat. Meglesz a probléma oka.
jelige: rockynrio
2008-05-30
A kertben pár napja megláttam a macskámat és az egyik szemét nemtudja kiinyitni és a szeme váladékozik, mintha vmi belenyúlt volna. Nemtudom mit csináljak , lehet vmivel borogatni a szemét vagy mindeképp elkell vinnem orvoshoz???
Igen, mindenképpen jó lenne, ha láthatná állatorvos. Az oltatlan, ivartalanítatlan növendék nőstény macskával akkor is időszerű volna felkeresni az állatorvost, ha éppen nem váladékozna a szeme...
jelige: pálben
2008-05-30
Tisztelt Doktor Úr! A 9 éves ivartalanított lány cicám mellé hazahoztam egy 5 hetes utcán talált kiscicát. Azóta a nagy cica egyfolytában fúj, morog, szinte teljesen megváltozott. Van remény arra, hogy összeszokjanak? Azóta teljesen felborult az életünk, hiszen kisérgetem a kicsit mindenhova, nehogy megtámadja a nagy. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Vámos Nicole
Nem volt jó ötlet még egy cicát vinni a háztartásba. Egy macska semmit nem utál jobban egy másik macskánál. Ők nem csapatjátékosok. Az együtt felnövő cicák később is megtűrik egymást, ha elegendő puha fekhely, élelem és toalett áll rendelkezésükre. Egyébként csatatérré változtatják a környezetüket. Nagyon sok türelemmel talán idővel javul majd a helyzet.
jelige: Macika
2008-05-30
A kutyam veszettseg ellen be volr oltva rendszeresen, volt vervizsgalaton Magyarorszagon, most Angliaban el. A problemam az, hogy sajnos elfelejtettem hogy egy honapja lejart a veszettseg elleni oltasa az utlevel alapjan. Elvittem az allatorvoshoz itt londonban de itt addig nem oltjak be amig pontosan meg nem mondom hogy a vaccina amit kapott mikor jar le egesz pontosan. Ha tenyleg lejart, valoszinuleg elorol kell kezdeni mindent ( pl. vervizsgalat etc. ) es itt kinn ez egesz sokba fog kerulni. A vaccina neve : Vaccidog-R Gy.szam: 0202PB1 Oltas napja:2007. apr. 10 lejarat az utlevel szerint 2008 aprilis 10. Kerem irjak meg mikor megy ki a kutya szervezetebol ez a szer. Koszonom valaszukat.
Nem tudom megmondani, mikor jár le ez a típusú és gyártási számú vakcina. Ezt akkor tudnám, ha a kezemben volna egy üvegcséje. Azon ugyanis feltünteti a gyártó. Ezt az információt szerintem csak a vakcina gyártójától lehet beszerezni. Eddig tartott a rossz hír. Most jön a jó: szerintem nem erre kíváncsiak a brit kollégák. Ugyanis a lejárat napján még bátran beadható a vakcina (a lejárat tulajdonképpen az alkalmazhatóságra vonatkozik), attól az nem fog rövidebb védettséget okozni, mintha csak teszemazt két év múlva járna le. Szerintem a kollégák arra kíváncsiak, mi szerepel a vakcina használati utasításában, milyen időközönként kell ismételni. Vannak ugyanis olyan országok, ahol bizonyos oltóanyagok alkalmazásakor nem évente, hanem két-, vagy háromévente való vakcinázást írnak elő. Minden vakcina használati utasítása tartalmazza, hogy milyen időközönként kell vele oltani. Magyarországon egységes a szabályozás, minden 3 hónapot betöltött ebet 30 napon belül, majd ezt követően 6 hónapon belül be kell oltani, majd a továbbiakban az oltásokat max. 12 hónap elteltével ismételni kell az állat élete végéig. A magyar jogszabályok tehát nem engedik meg, hogy egy kutya (függetlenül az alkalmazott oltóanyagtól) 12 hónapnál ritkábban kapjon veszettség elleni oltást. A Vaccidog-R vakcina használati utasításában a következő szerepel: „Ha a helyi rendelkezések mást nem írnak elő, a kutyákat minden 3. évben (Magyarországon minden évben!), a macskákat és a szarvasmarhákat minden 2. évben, a lovakat, a juhokat, a kecskéket és a sertéseket évente kell újraoltani.” Ezt értelezhetjük úgy is, hogy nincs mit tenni, lejárt a kutyus oltása, mivel a magyar szabályok szerint évente kéne oltani. És értelmezhetjük úgy is, hogy a kutya most Angliában van, és az ottani szabályok érvényesek. Egyébként azt, hogy Angliában pontosan mi szerepel a Vaccidog-R használati utasításában, azt csak egy ottani kolléga derítheti ki. Ha ez a vakcina náluk nincs forgalomban és ezért nincsenek rá szabályaik, akkor tartok tőle, hogy újra kell majd kezdeni a procedúrát. De ezt már tőlük kellene megkérdeznie.
jelige: kis kedvenc
2008-05-29
Jó napot! Van 3 db kis cicánk kb.4-5 hónaposak lehetnek. Az egyik kisfiú, és olyan tünetei vannak, mintha aranyere lenne. Véres a feneke, és olyan mintha volna egy kis kitüremkedés is.Mi a teendő ilyenkor?Mivel lehetne kezelni?
Azt hiszem, végbélelőesést lát. Meg kell találni a miértet, és aszerint kell kezelni. Mielőbb keressék fel állatorvosukat, mert ez az elváltozás komoly fájdalommal jár.
jelige: Betti
2008-05-29
A kutyám hétfőn megfialt, és azóta mindíg kaparja a földet. Mit mond, mitől lehet ez?
Azt mondom, fájdalma van. Azt hogy hol és miért, egy részletes állatorvosi vizsgálat derítheti ki. Fialás után még tünetmentes esetben is érdemes megvizsgáltatni a szukát, hogy minden rendben van-e, teljesen lezajlott-e az ellés, nem maradt-e benn magzat vagy méhlepény.
jelige: Labifiú
2008-05-29
Tisztelt Doktor Úr/Nő!14 hónapos Labrador fiúnk heréi elött kb 5 centire,közvetlen a nemiszerve mögött két duzzanatot fedeztünk fel,ami ha a hátára fekszik,egy idő után visszahúzódik.Igen nagyok,kb. ping-pong labda nagyságú.Nincs ötlete mi lehet ez?Sérvtől félek,bár ahhoz túl szimetrikusan helyezkednek el.Aggódunk.Tisztelettel várom válaszát:egy aggódó labi-gazdi
Nincs oka az aggodalomra. Egy erekciónak volt szemtanúja. :-)
jelige: Makkoslol
2008-05-29
nem tudom miért de a macskám folyamatosan a seggét emeli meg nyávog és nem tudom miért
mert ivarzik
jelige: Brúnó200705
2008-05-29
Kutyám most egy éves, keverék (spániel-golden retriever). Kb. fél évvel ezelőtt az álla alatt kitapintottunk egy ”toka”-szerűséget, ami puha, vizenyős állagú, szinte mintha a bőre lenne. Észrevettük még, hogy reggelente van, hogy kisebb neki, de aztán napközben megint ”megnő”. Egy orvos ismerősünk mondta, hogy lehetséges, hogy pajzsmirigy -. embereknél már találkozott ilyennel. Szeretném megtudni, hogy ha esetleg pajzsmirigy-működéssel van összefüggésben, és a kutyán semmiféle betegségre utaló jel nincs, rendkívül élénk, mire számíthatok a későbbiekben? Mit tanácsolnak? Ill. gyógyszerrel esetleg kezelhető a pajzsmirigy? Előre is köszönöm válaszukat.
Ha pajzsmirigybetegségről van szó, akkor annak típusa szerinti problémákra számíthat. A gyógykezelés is típusfüggő. A daganatokat operáljuk, a működési rendellenességeket gyógyszeresen kezeljük.
jelige: secperc
2008-05-29
4,5 hónapos kaukázusi juhász + labrador + golden retriever keverék kutyám van, 20 kg-os. Select Gold Junior Large Breed táppal etetem reggel és este, délben pedig Gréti Mix + 100%-os húsból készült konzervet kap. Nagyon hirtelen megnyúlt, és már nem igényli a napi 3x-i étkezést. Szeretném tudni, hogy ha egyszer kap egy nap tápot és a déli étkezését meghagyom - akkor megkapja-e a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat igy is? Nagyon félek attól, hogy a csontjai túl gyorsan nőnek és az izmai nem követik olyan gyorsan a fejlődést, nehogy sántitani kezdjen! Lecseréljem-e éppen ezért a tápját felnőtt tápra, melyben csak 23%-os a fehérjetartalom, de ugyanúgy van benne minden, mint a kölyöktápban és van bebbe cápaporc és zöldkagyló kivonat az izületek megerősödésére? Mennyire kaphat úgynevezett házi kosztot - tehát amiket mi is eszünk - abból maradékot? Válaszukat előre is köszönöm.
Optimális esetben egy nagytestű növendék kutyának prémium minőségű junior tápot, mégpedig azok közül is a nagytestűeknek valót kellene fogyasztania, szigorúan betartva az adagolási útmutatót. Ha mégis házilag szeretné összeállítani kedvence étrendjét, akkor javaslom, hogy ezt dr. Fodor Kinga állatorvos kolléganőm nemrégiben megjelent, minden könyvesboltban kapható, „Mit egyen a kutyám?” című könyvében olvashatók alapján tegye.
jelige: Betti
2008-05-29
Az 1 éves kiskutyám megfialt. 5 kiskutyája lett és az egyik közülük 3 naposan elpusztult. Azt vettem észre, hogy a szája és a feneke vérzik. Mit mond, mitől lehet ez?
Ennyi információból nem lehet megállapítani az elhullás okát. Ezért végeznek az állatorvosok diagnosztikai boncolást. Lehet az ok fertőző betegség éppúgy, mint kihűlés, fejlődési rendellenesség, vagy az anya gondatlansága (pl. agyonnyomás), és még egy sor más is.
jelige: kutya vemhesség
2008-05-29
Jó Napot! Azt szeretném kérdezni,hogy honnan tudhatom,hogy a kutyám vemhes-e? Egyiknap párzottak a kutyák,de ezt biztosan nem tudom,mivel eddig a hím kutya szemet se vetett a nőstényre és mivel most vérzett lehet azért,de a lényeg a lényeg,hogy a cicijei megnőttek-duzzadtak. Ez mitől lehet?A melegtől vagy mert terhes? Válaszát várom. Zsanett
Önnek is jó napot! A vemhességet a párosodást követő 24. naptól már biztosan meg tudja állapítani állatorvosa ultrahangos vizsgálattal. A melegtől nem duzzadnak meg az emlők. A szukák emlője tüzelés után rendszerint megduzzad. Ezt nem befolyásolja az, hogy vemhesek-e vagy nem. Egyébként e miatt a tüzelést követő rendszeres fokozott emlőműködés miatt alakulnak ki az emlődaganatok a kutyusokban. Igaz, nem rögtön fiatal korban, hanem kb. 10 éves kor után.
jelige: Anita
2008-05-29
Tisztelt állatorvos! Kiskutyám 3 éves és már negyedszer állterhes.Sajnos egyre rosszabul viseli.Az emlői nem duzzadtak de egy pici tejcsorgást észre vettem.Már háromszor engem is meg akart harapni mert el akartam venni a cipőket alóla.Kérdésem az lenne,hogy a műtéten kívül van-e valamilyen gyógymód.Kölykei még nincsenek.Minden kutyának neki akar menni.Nem lehet őt társaságba vinni.Rettentően hamis.VAN -e megoldás??Bármi! Köszönettel.Anita
Válaszadás előtt visszakérdezek. Miért zárkózik el az ivartalanítástól?
jelige: ramika88
2008-05-29
Szuka magyar vizsla kutyám szemén árpa szerű kinövés látható, a kérdésem az lenne, hogy ezzel mi a teendő?
Lehet, hogy nincs vele teendő, és az is lehet, hogy érdemes megoperálni. Ha állatorvosa megnézheti az elváltozást, azt is meg fogja tudni mondani, mit tegyenek.
jelige: mini francia bulldog
2008-05-29
11 hónapos mini francia bulldogom van. Egy nagyobb túrát követően, már 2 napja szipog, nagyon folyik az orra, nehezen kap levegőt és ez miatt nyugtalanul is alszik. Mi lehet az oka? Hogyan tudnék segíteni neki?
Az ok valószínűleg egy felső légúti fertőzés. Segíteni úgy tud rajta, hogy elviszi állatorvosához, aki kiderítheti, mi baja van, és kezelési javaslatot tehet.
jelige: tünetmentes diszplázia
2008-05-29
2éves Golder Retriever kutyámnál csipődiszpláziát állapitottak meg (röntgen) balhátsó lába súlyos, jobb pedig közepes. Ennek ellenére nem sánta és az orvos szerint (vizsgálat után) nem is fáj neki. Azaz ő nem javasolta a műtétet. A kérdésem az lenne, hogy az ilyen ”tünetmentes” kutyát tényleg nem szabad műteni? Attól félek, ha később súlyosbodna a diszplázia (esetleg már sánta is lenne) ,már nem lehetne alkalmazni a szerintem legjobb HMO műtéti eljárást, ugyanis a másik 2 lehetőség vagy túl drága vagy túl radikális véleményem szerint. Olyan megoldást szeretnék választani, hogy a kutyám teljes életet élhessen amig lehet. Válaszát előre is köszönöm.
A www.kisallatortopedia.hu oldalon találja olyan állatorvosok elérhetőségeit, akik alapos vizsgálatot követően érdemben válaszolni tudnak a kérdésére.
jelige: Dina
2008-05-29
Jó napot kívánok! Szeretném kérdezni, mi történik olyankor, ha a kutyám békát evett. Miután megette habzott a szája, adtunk neki tejet. Nem tudom, hogy jól tettük-e. De azóta nincs semmi jele annak, hogy valami baja lenne.
Nem minden béka, de az elfogyasztott varangyok akár komoly mérgezést is okozhatnak kutyában. Örülök, hogy ez nem mondjuk egy barna varna varangy volt, és a kutyus jól van.
jelige: Trixi
2008-05-29
Tisztelt Doktor úr/nő! 12 hónapos havanese kiskutyánk kb. 4 hónapja kezdte el vakarni magát. Minden oltást megkapott, megkap, csak Royal Canin tápot kap születése óta, illetve a múlt héten kezdtünk el neki együtt adni (kicsi) tápot (sok) egyéb étellel. Orvos is látta többször, sőt már nem is egy, kapott egy-egy oltást, amitől pár napig nem vakarta magát. Kezdetben ez a vakarózás inkább kellemetlen volt, nem túl sok szőrvesztéssel járt, de 1 hónapos kúrában most kapta a Dermoscent gyógynövény alapú ampullát. Na, mostmár tényleg csomóban jön ki a szőre, és rossz nézni, ahogy vakarja magát, folyamatosan. A bőrén egyébként semmilyen bőrpír, gennyes felület nem látható, olyan terület ami teljesen szőrmentes (még) nincs. Az orvos nézte a bolhát, mi is szoktuk, egyszer találtak benne, azt mondják egy bolha is elég, hogy ilyen tünetei legyenek. Kérdésem az lenne, segítene, ha hypoallergén tápra állnánk át? Azt hallottam, hogy a csirkés tápban található fehérjétől telítődhet a szervezete, és az a Rc táp, amit kap csirkés. Imádja a zöldséget, gyümölcsöt, bármelyiket, bármennyi minőségben, arra gondoltam pár napig újfajta táp adása előtt ezt adnék neki, ”méregtelenítésként”. Néha szoktam adni neki 1-1 kapszula ligetszépe ampullát, amely az embereknél bőr regeneráló. Most olvastam Betadinos fürdetésről, ezt lehet? Ezen kívül, ő múlt héten töltötte az 1 évet, és még nem tüzelt. A havanese honlapon azt olvastam, hogy 6-10 hónapos kora körül tüzelnek, ezért most arra gondoltam, hogy ez esetleg valami hormonprobléma. Válaszát előre is köszönöm, és nagyon várjuk, mert nem szeretjük nézni, ahogy szenved. Köszönettel Keresztesné
Úgy látom, Ön már pontosan tisztában van azzal, hogy ezt a problémát nagyon sokféle ok is előidézheti. A szálak felgöngyölítése során ki kellene vizsgálni a szóba jöhető okokat. Ehhez sok idő, türelem, és nem kevés anyagi ráfordítás szükséges. Igen, etethetnek hypoallergén tápot, de ez csak akkor fogja megoldani a gondot, ha valóban ételallergia okozza a vakarózást, és a kutyus semmi (!) mást nem eszik mellé. Ez esetben kb. 6 hét múlva már kevesebbet fog vakarózni a Trixi. Ha nem ételallergia miatt vakarózik, akkor pedig egyáltalán nem fognak múlni a tünetek. A betadinos fürdetést nem javaslom. Azzal kiirtják a bőr természetes baktériumflórájának maradékát is, plusz ki is szárítja a bőrt, ezzel akár végső csapást is mérhet a bőr természetes ellenállóképességére. Noha 1 évesen valóban illett volna már tüzelnie, ez egy másik probléma lesz, mivel a hormonális szőrhiány sohasem viszket.
jelige: Cipő
2008-05-29
5 hetes kiscicánkal múlt vasárnap fordultam orvoshoz, mert állandóan pisi a feneke, pisilni nagyon nehezen tud, akkor is csak pár cseppet. Véres vizelete, láza nem volt, széklete rendszeres, jól formált. Hangulata jó, játékos, étvágya kitűnő. Az állatorvos csinált UH vizsgálatot, de sajnos semmi érdemlegeset nem látott. Most antibiotikumot kap és a fenekét Bepanthen kenőccsel kenjük, hogy a vizelettől képződött felmaródást kezeljük, illetve megelőzzük. Amióta kapja az antibiotikumot még jobb kedve van. Az orvos azt mondta, hogy vagy húgyúti fertőzés, de a fejlődési rendellenességet valószínűbbnek tartja, mert nagyon pici. Amennyiben ez utóbbiról lenne szó kb. mennyi a várható élettartama? Lehet esetleg tenni valamit? Válaszát előre is köszönöm!
A fejlődési rendellenességeknek sokféle változata van, ezért nem tudok egyértelmű választ adni. Olyan ez, mintha arra a kérdésre próbálnék meg válaszolni, hogy emberek meddig élhetnek vírusos ferőzéssel, és hogyan kell kezelni. Ugye itt nem mindegy, hogy milyen vírusól van szó, teljesen más a válasz mondjuk a bárányhimlő vírusa és az ebola, vagy a HIV esetében... A fejlődési rendellenesség csupán annyit jelent, hogy nem a fajra jellemző anatómiai viszonyok szerint alakultak ki egyes szervek, testrészek. A rendellenesség által okozott működésbeli hiányosságok szabják meg, hogy az állapot mennyire összeegyeztethető az élettel. Hogy lehet-e tenni valamit? Az is attól függ, pontosan mi a hiba. 1);
jelige: Cézár
2008-05-29
Jó napot! 9éves kan rottweiler kutyám, máról holnapra két hátsó lábával botladozva megy,sokat fekszik a meleg miatt azt hittük hogy elfeküdte a lábait de nem javult .diszpláziára gyanakodtunk.Másnap állatorvost hívtunk felírt egy gyulladás csökkentőt,ő is erre gyanakszik. Tudom hogy idős kutyának számít de eddig nagyon fitt volt állandóan sétálni akart jó kedve.nem nyüszít végig tapogattuk a derekát lábait.Most is ugyan úgy jönne jó kedve van,pórázra indulna is csak nem bír szegény,ha elindul akkor dobálja a lábait de utána egész jól megy ha lassan megy. Ön mit tanácsolna,esetleg a meleg idő hozta ki?valami gyógyszer vagy valami amivel helyre lehetne hozni
A Cézár esete ortopédiai kivizsgálásért kiált. A kutya otthonában egy sor fontos vizsgálatot nem lehet korrektül elvégezni, ezért jó volna, ha állatorvosától tanácsot kérne, hogy hol talál olyan felszerelt állatorvosi rendelőt, ahol nemcsak az alap fizikális vizsgálatokat (megtekintés, tapintás, reflexvizsgálatok) tudják elvégezni, hanem lehetőség van kiegészítő vizsgálatok (gerinc, csípő röntgen) elvégzésére is. Amikor már biztosan tudják, mi baja a Cézárnak, akkor lehet megtervezni a kezelést.
jelige: cica
2008-05-28
Most kaptam egy édes kiscicát!És ez az első háziállatom,és nem tudom milyen ennivalot adjak neki!A nővérem azt mondta hogy 6 hetes ezért jó még nekkii a tej.De nem kéne valami mást adni neki? A tej laktató neki?Kérem segítsen!Köszönettel:Szixtin
A cicának semmiképpen nem szabad tejet adni, ugyanis súlyos hasmenést kaphat tőle. A legjobb lenne megkérdezni az előző gazdáját, akinél a cica született, hogy ő mivel táplálta, és legalább az első napokban ugyanazzal, vagy valami nagyon hasonlóval etetni, majd fokozatosan áttérni a kölyöktápra. Ha nem lehet kideríteni, hogy eddig mit evett, akkor pedig legjobb, ha kölyökmacskáknak való konzerv tápot ehet napjában többször (akár 5-6x is).
jelige: ivartalanítás után
2008-05-28
Macskámat 1 hete ivartalanították. Nagyon nehezen viselte szegény. 1 napja vettük észre hogy a műtét helyén lóg neki valami. Olyan mintha sérve lenne. Ez természetes ivartalanítás után? Mit kellene tennünk? Választukat előre is köszönöm!
Én minden esetben azt szoktam kérni az általam operált kedvencek gazdijától, hogy egyrészt varratszedésig mindenképpen viseljen műtéti védőgallért a jószág a seb nyalogatásának megelőzésére, másrészt hozzák vissza kontroll vizsgálatra az állatot, ha bármi szokatlant észlelnek. A műtét helyén lógó sérvszerű valami szerintem szokatlan.
jelige: kétségbeesett cicamama gazdi
2008-05-28
Az én Juli cicám 3 napja szülte meg aa 4kicsi cicáját. Tegnap kezdődött az őrület...elkezdett nyávogni és az ágy alatt kaparászott,mire fel eszméltünk elvitte az egyik picit az ágy alá és ott hagyta. Nagyon megilyedtem és visszatettem a tesóihoz, hiszen nagyon sírt. Ma is ugyanez történt és egyfolyxtában nyávog. Nagyon kétségbe vagyok esve!!! Kérem segítsen,remélem nincs nagy gond!?Előre is köszönöm: NIKI és Juli cica
Én is remélem, hogy nincs nagy gond. Mind a kölykök, mind a cicamama mielőbbi állatorvosi vizsgálatra szorul, hogy ennél közelebbit ia megtudhassunk.
jelige: fertőtleníteni
2008-05-28
A cicámon volt egy tályog, ami mielőtt orvoshoz vittem volna kifakadt, kinyílt, egy kis lyukszerű lett rajta és genny ürült belőle. Az üreget úgy tudom hogy fertőtleníteni kell, kérdésem hogy egyszer elég, vagy többször is kell, több alkalommal? A hyperol vagy betadin jobb rá?
Még most sem késő elvinni az állatorvoshoz, hogy kollégám a vizsgálatot követően testreszabottan meg tudja válaszolni a kérdéseit. Előfordulhat, hogy a tályogot okozó képlet még mindig a macskában van, és el kell távolítani, valamint nem kizárt, hogy a helyi kezelés nem elegendő, a fertőzéssel is tenni kell valamit.
jelige: Kócos kutyám
2008-05-28
Jó napot kívánok! Van egy 9 éves kan bobtail kutyám, akinek kölyökkora óta problémák vannak a lábaival. Legtöbbször ez a ”vándorfájdalomként” nevezett gond volt (könyökében, térdében), kapott nem szteroidos, szteroidos gyulladáscsökkentőt...időnként elmúlt, aztán visszajött...Az elmúlt 1 évben proenzit kapott az eb, állatorvosi utasításra, felet naponta, majd hagytunk 1 hónap szünetet, szintén állatorvosi utasításra. Tegnap éjjel arra lettünk figyelmesek, hogy a kutya ül, fejét teljesen felemelve, nem tud lefeküdni, nem tud felállni, nem tud menni, a két hátsó lába csuklik alá, az elsők pedig merevek, az ujjai is összehúzva...nem tudom sajnos pontosabban leírni. Telefonos segítség után kapott egy algopyrint és, hogy reggel vigyük állatorvoshoz. (hálistennek ez már azóta új város, új megye, új orvos) Reggel előtte elrohantunk proenziért, be is adtam neki a felet, egy óra múlva tornáztatni kezdtem a lábait, utána sikerült egyedül felülnie, felállnia nagyon nehezen, és menni is nagyon nehezen.. .az első lábai merevek, a hátsók csuklanak össze. Eljutottunk az orvosig, aki mondta, hogy a proenzi nem jó, nem is attól lett jobban, hanem az algopyrintől és, hogy rymadilt adjunk neki, napi 2x1-et és, hogy lehet porckorongsérv?! De nem is röntgenezte meg, végigtapogatta, lábait, a nyakát (ami nagyon merev), csinálta azt a tesztet, hogy visszafordítja a lábfejeket és, hogy visszahúzza-e a kutya (visszahúzta) és, hogy majd meglátjuk egy hét múlva, addig kapja a rymadilt és ha nagyon akarom adhatok mellé proenzit. Kérdésem sok lenne, legtöbb költői, pl. hogy hogyhogy világ életében a lába volt kezelve, és most hogyhogy a nyaka beteg (nagyrészt ugyanazokkal a tünetekkel)főleg, hogy az összes lába meg volt röntgenezve számtalanszor, a nyaka, háta (gerince) egyszer sem...de tudom, hogy ez orvosfüggő, és épp ez a problémám, hogy a régi orvosnak vagy az újnak higgyek, kérjem meg esetleg, hogy lehetséges porckorongsérvvel ne várjunk egy hétig, hanem röntgenezze meg most, melyik gyógyszert adjam (saját tapasztalatból a proenzi iszonyat jót tett a kutyának, képes lett tőle felugrani rám :), futottunk labda után, ilyesmik), vagy vigyem vissza a régi orvoshoz, akihez kicsi kora óta járunk? Válaszát várom nagyon és köszönöm szépen! B. Orsolya és Kócos Győr mellől
Egy általánosan elterjedt problémáról ír. Mi, állatorvosok nagyon örülnénk, ha a betegeinken minden esetben elvégezhetnénk a szükségesnek gondolt vizsgálatokat, de ennek lehetőségeit a költségek általában nagyon behatárolják. A legtöbb gazdi azt szeretné, hogy lehetőleg teljesen ingyen, mondjuk telefonon vagy e-mailben az ő elmondásuk, leírásuk alapján állapítsuk meg az állatuk betegségét, és valami nagyon olcsó, mindenhol kapható és nagyon könnyen alkalmazható szerrel gyógyítsuk meg, de lehetőleg mihamarabb, mondjuk egy órán belül. Mi pedig azt szeretnénk, ha a kutyákat, macskákat panaszmentes esetben is évente-félévente megvizsgálhatnánk, vérvizsgálatot, vizeletvizsgálatot, bélsárvizsgálatot, fogászati vizsgálatot, kardiológiai vizsgálatot, és a mozgásszervek vizsgálatát elvégezhetnénk. Erre szinte soha nincs igény, az állatorvosok többsége ritkán találkozik olyan gazdival, aki több tízezer forintot képes és hajlandó volna kifizetni valamilyen vizsgálatért. Így aztán a napi rutinba nem épül be az, hogy van lehetőség eljutni a vizsgálatokkal alátámasztott pontos diagnózisig. A két igényből valamilyen köztes megoldás születik, megelégszünk azzal, ha az állat a kezelésre javulni kezd, és már nem is érdekes, hogy tudjuk-e pontosan, milyen baja volt. Az állatorvos kíváncsiságát ugyan izgatja a kérdés, de kénytelen beletörődni a korlátokba. A gazdi pedig boldog az eredménnyel. Remélem, érzi a szavaimból, hogy nem konkrétan az Ön esetéről írtam, hanem megpróbáltam a kérdésére válaszolni a probléma körüljárásával egy masik irányból. Kérdezze meg állatorvosaitól (bármelyiktől), hogy nem lehet-e mielőbb megállapítani vagy kizárni a porckorongsérvet, illetve ha nem ez a betegség áll fenn, akkor kideríteni a bajok pontos okát.

<< <  310 / 476 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.11.28
Augusztus közepén született nagyon játékos, eleven, kézhez szokott, dorombolós kiscicák keresik új örökbefogadó gazdijukat, féreghajtva, bolhátlanítva. Érdeklődni lehet: +36-30-2530158
2016.10.29
Napok óta kétségbeesetten szaladgál ez a fekete kutyus, a Vöröskereszt utcán, a Nagytétényi úton. Hívásra nem jön oda, nagyon félős, ezért nem lehet róla jobb képet csinálni. Egyre rosszabb állapotban van szegény. Nem hiányzik valakinek?
2016.10.20
2016.10.18-án este találtunk egy cirmos 2-3 hónapos kislány cicát a Mária Terézia 27. számú ház mellett. Jó állapotban van, a bundája tiszta és nagyon-nagyon barátságos az emberekkel, mindenkihez bújik, dorombol. Keressük régi / új gazdáját. 30-43 99 379