Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: cicám füle begyulladt!
2007-12-27
Kedves Doktor Úr! 7 éves cicámnak körülbelül egy hónapja begyulladt a bal füle, az állatorvos egy fülmosó folyadékot(ecetes), és fülcseppet adott rá! A füle belül lassacskán rendbe jött, de a füle körül teljesen kisebesedett a bőre, hámlis is és a szőre is kihullott (ez az állapot a füle belső részére is igaz, de csak elől a tövénél a gennyesedés eltűnt.)!! Nagyon piros és fáj neki! Tudna segíteni hogy mivel oldjuk meg a problémát vagy legalább enyhítsük a tüneteit és a fájdalmát? Válaszát előre is köszönöm!
Hogyne tudnék, minthogy bármelyik más kollégám is tudna, perzse legfőképpen a kezelőorvosa - csak ahhoz meg kellene vizsgálni a cicát. El tudom képzelni, hogy az ő esetében az hozhatna megoldást, ha helyi kezelés után egy könnyű kötést és a vakarás megelőzésére még gallért is kaphatna. Mellette gyulladáscsökkentő szereket és antibiotikumokat kellene adni a cicának. Sajnos ezek mindegyike receptköteles.
jelige: Judy
2007-12-27
Tisztelt Doktor Úr! 5éves spánielemet szeretném pároztatni és az lenne a kérdésem,hogy az összeragadás fázisa mennyire lehet veszélyes az első pároztatásnál? A szétválasztást nem szabad erőltetni ezt olvastam és azt is h ez egy fontos fázisa a párzásnak,de nagyon féltem a kutyusom :)
Értelmetlen dologba fognak ... egy 5 éves spániel első fedeztetésének ideális időpontjáról már évekkel korábban lecsúsztak. Kiválasztott egy egyébként kevéssé fontos részletkérdést. A kutya fedeztetésekor az összeragadás fázisában egy gyakorlatlan kan, vagy megijesztés miatt a szuka hüvelye megsérülhet. Ez valóban így van, de viszonylag egyszerűen orvosolható a kérdés: meg kell varrni, ha ez megtörténik. A túlkoros kismama viszont a vemhesség és a szülés alatt néz szembe az igazi veszélyekkel. Miért akarja mindezeknek kitenni?! Inkább ivartalanítsa a kutyát. Hasonló témákban (is) honlapunk Publikációk rovatában olvasgathat.
jelige: Boby
2007-12-27
16 éves, korához képest nagyon fitt kutyánk lenyelte egy szaloncukorpapír (alumínium)felét. 2 napja nincs széklete, más panasza nincs,étvágya is van. Mi a teendő?Mikor forduljunk állatorvoshoz?Mennyi az esélye h kiürül magától?Köszönöm szépen válaszát.
A 2 napja tartó széklet hiánya önmagában, cukorpapírtól függetlenül aggasztó tünet. Most, azonnal forduljanak ügyeletes állatorvoshoz. Véleményem szerint a tüneteket nem okozhatja egy fél szaloncukor papír. Az idős kutya obstipációját sokkal inkább a túlzott csontetetés szokta kiváltani.
jelige: Bossy
2007-12-27
Van egy 10 hetes francia bulldog kuytusom. Kiválló tenyésztőtől vettem. Az lenne a kérdésem, hogy milyen vitaminokat adjak neki a kapott tápon kívül, hogy egészséges felnőtt kuyus legyen?
Az első jó döntését már meghozta azzal, hogy kutyáját „jó helyről” vette. Táplálásával kapcsolatosan nem kell túlzásokba esnie. Ha kutyája egészséges és jól fejlődik, akkor már most is jól tartja, jól eteti. Ha táplálékánka nagyobb része bármelyik neki való junior prémium táp - akkor felesleges a Bossy-nak egyéb vitamin, és ásványi anyag kiegészítés - hiszen ezekből is megárthat a sok. A táplálóanyagok, rost, vitaminok, ásványi anyagok és kiegészítő elemek minősége, mennyisége és aránya is fontos a kölykök táplálása során, ezért aztán egy eddig megfelelő harmódikus táplálást el is lehet rontani túlzott bevitellel. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban sok (egyéb) hasznos információt olvashat.
jelige: spániel
2007-12-27
Üdvözlöm! Egy 6 éves arany színű spániel nőstény kutyával kapcsolatban kérném tanácsát. Kb. 2-3 hónapja egy fürdetés alkalmával furcsa csomót kezdtem érezni a nemi szerve környékén. Elvittük állatorvoshoz, aki belső vizsgálat után (a kutya nagyon nyűszített) azt mondta, hogy nincs semmi baj. Az idő múlásával azonban ez a csomó egyre jobban növekszik. Ismét állatorvos-ugyanaz-, aki azt a választ adta, hogy daganatos, ami valószínűleg jóindulató és majd tavasszal megműti. Azt szeretném megtudni, hogy egy egyszerű belső vizsgálat alapján honnan lehet tudni , hogy jóindulatú daganatról van szó? Ön szerint nem lenne jobb minél hamarabb megműteni? Az első tüzelést követően 6 havonta fogamzásgátló injekciót kapott a kutya. Lehet ez oka a daganat kialakulásának? köszönöm válaszát.
Nem szívesen mondok ellent állatorvosi véleményre, de ebben az esetben nem is igazán hiszem, hogy minden a leírtak szerint történt. Jelen esetben rövid időn belül részletes kivizsgálást (vérvizsgálatok, citológiai vizsgálat, képalkotók ..) kellene megtenni. Ezekből kiderülhetne, hogy: a duzzanat daganat-e, és hogy mennyire rosszindulatú, valamint, hogy nincs-e áttét a kutyában és a kutya műthető-e. Egy daganatos betegség gyanúja esetén értelmetlen és veszélyes dolog hónapokat várni a diagnózissal és a megoldással. Az Ön észlelése (2-3 hónapja) és a tervezett műtét (tavasszal?) között egy igazán rosszindulatú betegség kezeletlenül akár véget is érhet egy kutyában ... Honlapunkon a Publikácók rovatban további hasznos információt olvashat a témában.
jelige: Pudding
2007-12-27
Tisztelt Doktor Úr! kutyank videken volt ahol is dec 18-an megserult a szeme. szulok elmondasa szerint valami kilyukasztotta a szemet. az ottani allatorv levarta a szemhelyat es az alabbi gyogysz adta: Augmentin, Septosyl. Erdeklodom ezek hasznalnak e vagy a kutyam teljesen elvesziti a latasat? Mit tehetnek erte? Valaszat elore is koszonom
Ha kutyája szemét (szaruhártyáját) áthatoló, perforáló sérülés érte - akkor Budapesten és New Yorkban is hasonló módon kezelték volna, mint a vidéki kolléga. A leírt gyógyszerekkel és az ideiglenes sebészeti ellátással megvan az esélye a teljes gyógyulásra is. Ha a sérülés helyén lesz egy átlátszatlan terület - azt gondolom, hogy ezzel is meg lehet békélni. Nagyon remélem, hogy az ellátott sérülés viszonylag friss volt, és a bekerülő kórokozók nem nagyszámúak és érzékenyek a leírt szerekre. Kérdésére egyébként az ellátó állatorvos sokkal részletgazdagabban, konkrétabban tud válaszolni. Ő vizsgálta és látta el a Puddingot, neki vannak élményei a sérülés súlyosságát illetően is. Ő tudja a legpontosabban megítélni szem esélyeit - és amennyiben mindketten jónak látják akár specialista segítségét is igénybe vehetik. 1);
jelige: tüzelés
2007-12-27
Érdeklődni szeretnék hogy a kutyámnak megvolt az első tüzelése akkor is láttam már hogy egy kicsit megduzzatak az emlői!Kb. 2hete már nem tüzel,de mint ha most nagyobbak lenének az emlői...!Ez normális? Köszönöm válaszát!
Tüzelés alatt és 2 héttel a tüzelés befejezése után még lehet kisfokban duzzadtabb az emlőléc. Leírásából azt veszem ki, hogy az emlők nem hatalmas méretűek, nem váladékoznak, nem fájdalmasak és a kutya nem babázik, nem álvemhes. Ha mégis arról lenne szó, amit én írtam, az kezelendő. Felhívom figyelmét, hogy amennyiben a kutya nem tenyészállat, akkor az ivartalanításának ideális időpontja március-áprilisban lenne. Mindezekről bővebben olvashat honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában.
jelige: 1. alom
2007-12-27
Két és fél éves tacsinknak kölykei születtek. Sajnos ellés közben 3kicsi elpusztult, a 4. életben maradt, de ezek után is kemény volt a hasa, kiderűlt, hogy még két kölyök van, de farfekvéses és nem tudja természetes úton világra hozni őket. Megcsászározták, minden rendben ment, viszont a két kicsi már nem élt. Így tehát a 6 kölyökből csupán 1 maradt meg.A műtét után szoptatta a kicsit, de rá egy nappal már nem, teje van és félti, óvja is, csupán nem szoptatja,a kicsi sem akar szopni, voltak próbálkozásai, de már csak bújik az annyjához. Az állatorvosunkazt mondta, hogy fejjükle, így is teszek , fecskendőből etetem a picit. A szuka méh összehuzógyógyszert kap, ennek mellékhatása, h elapad a teje, de neki van, csak nem szoptat, az anyai ösztön erős benne, mert a nyáron volt egy álvemhessége, akkor a kismacskákat babusgatta és sajátjaiként vigyázott rájuk. Tanácstalan vagyok, nem tudom, hogy segíthetnék nekik tehetetlennek érzem magam. Megköszönöm, ha használható tanácsot kapok
A kicsi nem szopását több dolog okozhatja. Lehet veleszületett rendellenessége, és nem kizárt, hogy beteg. Ha a szuka nem szoptat, akkor szinténb a legfontosabb eldöntendő kérdés, hogy nem beteg-e. Ha a kölyök és a szuka egészséges, akkor „csak” annyi a teendője, hogy a szukát rendszeresen oldalára elfekteti, a csecsbimbóról kis tejet nyom ki, és a kölyköt többször a csecsre helyezi és ott tartja. Mindezt türelmesen és néhány óránként, más-más csecsen megteszi. A mostani félresikerült intermezzó után pedig, kérem gondolja át, hogy valóban akar-e kutyát tenyészteni. A kutya tenyésztéséhez elméletben és gyakorlatban is illik felkészülni - valamint tenyésztésre alkalmas kutyákkal kell foglalkozni. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban több használható írást találhat ezügyben.
jelige: kölyökkutya
2007-12-27
Üdvözlöm! Érdeklődnék, hogy hány hetes korától javasolt egy kölyökkutyát elhozni? A kiválasztott kutyus jelenleg 4 hetes, egy 12 fős alomban éldegél, van néhány tejfoga. A tulajdonos már most odaadná őket, de én ezt még kicsit korainak tartom. Vagy rosszul gondolom? Előre is köszönöm válaszát! Kellemes ünnepeket kívánok!
Kistestű kölykök 5-6 hetes korban, nagytestű kölykök 7-8 hetes korban már elválaszthatók a mamától. Ha a mostani esetben a szuka beteg, esetleg elapasztott és nem is szoptat - akkor el kell hozni a kölyköt és kutya tejpótló tápszer + puppy ill junior tápokon jó eséllyel fel lehet nevelni. Ha a szuka nem beteg, szoptat és a kölykök is egészségesek, akkor még illene néhány hetet várni. Kölyökkutyák egészségvédelme ügyében honlapunk Tudnivalók rovatában olvashat még.
jelige: tüsszög csak
2007-12-27
Cicám évente oltva van,utolsó évi ismétlő kombinált oltását márciusban kapta meg,lakásban él. Most 3 napja elkezdett tüsszögni, naponta kb.4-szer tüsszög 8-10-et, ezenkívül semmi baja, eszik, játszik,mosakszik, nem váladékozik az orra sem. Egy helyi állatorvos adott neki Synulox tablettát. Még soha nem kapott antibiotikumot mert nem volt beteg, és félek neki adni, mert hátha allergiás rá.Ezt kérdeztem az orvostól, azt mondta ilyen reakció nem lehet,nagyon ritka csak, nyugodtan adjam neki. Pedig olvastam súlyos,életveszélyes reakcióról is, ebben az esetben nincs hova vinnem a cicámat , 40km-re van az első állatorvosi rendelő,ahol tudnának beavatkozni.Ön szerint ennyi tünetre kell-e az antibiotikum, vagy várhatok vele mert a tüsszögés elmúlik magától? Vagy adhatom a gyógyszert, mert tényleg nem lehet tőle súlyos allergia? Köszönöm!
Nos az Ünnepek miatt csak most 3 nappal később válaszolok - úgyhogy akár várhatott is a tünetek elmúlására. Olyan bizonytalannak érzem, vagy mégsem ?! 3 napot tüsszög a cica, majd elviszi állatorvoshoz, aki feltételezem, hogy megvizsgálta, elmondta a véleményét a dologról, majd kezelést is ajánlott. A gyógyszert meg fél beadni a cicának, hogy nehogy végzetes allergiás reakció lépjen fel. Tudja, a késlekedésben (állatorvoshoz vitel és kezelés megkezdése), de még a cica állatorvoshoz szállításában (közúti baleset, stressz ...) is nagyobb veszély van, nagyobb a valószínűsége, hogy fatális véget ér, mint egy regisztrált gyógyszerkészítmény beadásának. Arról nem is beszélve, hogy ha még soha nem találkozott a cica antibiotikummal, akkor nem lehet allergiás, és túlérzékeny a szerre, hiszen ezeknek a reakcióknak pontosan az a lényege, hogy egyszer már talákozott az állat immunrendszere a kérdéses idegen anyaggal. Ha ma beadja a szert akkor holnap se féljen allergiás reakciótól, mert hasonló folyamatokhoz legalább hetek kellenek. A Synulox tablettától eredezhető végzetes vagy legalább súlyos allergiás tünetek kialakulásának egyébként kevesebb az esélye, minthogy a macska esetleg félrenyeli a tablettát és megfullad tőle. Nehéz is Önnek bármit válaszolni, hiszen miért is tartaná az én írásomat hitelesebbnek, mint állatorvosa véleményét?! Boldog Karácsonyt kívánok!
jelige: francia bulldog 2.
2007-12-27
TISZTELT DOKTORÚR! ELŐSZÖRIS KÖSZÖNÖM,HOGY IDŐT SZAKÍTOTT RÁM,ILLETVE A KUTYÁM PROBLÉMÁJÁRA! JELENLEG CSAK RIMADYL TABLETTÁT KAP,MELYRE HATÁROZOTT JAVULÁST TAPASZTALOK!REMÉLEM A TOVÁBBIAKBAN SEM ROMLIK AZ ÁLLAPOTA.SAJNOS NÁLAM MINDIG NEHÉZ ESETEK LÉPNEK FEL,MERT TENYÉSZTŐ VAGYOK.JELENLEG 15 KUTYÁM VAN,AKIKKEL MINDIG TÖRTÉNIK VALAMI! MÉG EGYSZER KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGÉT ÉS KÍVÁNOK KELLEMES ÜNNEPEKET ÉS BOLDOG ÚJ ÉVET MINDENKINEK!
Viszont kívánok minden szépet!
jelige: Baumerth Géza
2007-12-23
Kilenc hónapos kinai pincsink van. Egészéges, de szeretném ivartalanitani. Kérdésem az, hogy ki kell venni ehhez a méhét is petefészekkel együtt, vagy van egyszerűbb megoldás is pl. petevezetékek elkötése vagy más hasonló. Önök vállalnak-e ilyen műtétet? válszukat előre köszönöm.
Az ivartalanítási műtét egy fiatal, egészséges, nem vemhes kutyán alapvetően a petefészkek eltávolítását jelenti. Ha a méh vemhes, vagy elváltozás , betegség alakult ki rajta, akkor szokás a petefészkekkel együtt eltávolítani. A petefészkek lekötése kutyában igen súlyos egészségügyi károsodásokat von maga után (ciszták, hyperplázia, gennnyes gyulladás és daganatok) és a kutya tüzelésszerű állapotban marad, azaz vonzza a kanokat. Mindezek miatt a petevezetők lekötése kutyában súlyosfokú szakmai hibának minősül, ilyet épelméjű állatorvos még a tulajdonoos kifejezett kérésére sem csinál. Honlapunk Publikációk rovatában még több információt talál a témában.
jelige: Frida
2007-12-23
Nem vagyok benne biztos, de elképzelhető, hogy 7 hónapos berni pásztorom eszi a saját ürülékét. A kutya kiegyensúlyozottan táplálkozik (legalábbis szerintem). Jó minőségű tápot kap, kiegészítve csirke nyakkal, farháttal. Valamint csonterősítőt és ízületvédőt is kap. Tény, hogy elég nagy az étvágya, szinte mindig enne. Vagy lehet, hogy unatkozik és ezért teszi? Esetleg valamilyen hiányra utal?
Az ürülékevés az Önök esetében szinte bizonyosan nem hiánybetegségre, vagy éhezésre utal - sajnos ez rossz szokásként is rögzülhet. Azonkívül, hogy undorkeltő, degusztáló a számunkra a kutya szempontjából is rejt veszélyeket magában pl paraziták és fekálbaktériumok felszaporodása, idült gyomorhurut alakulhat ki a hatására. A leszoktatáshoz a következetességen és szigorúság mellet az is sokat segít, ha a kutya ürítését a napi séták idejéra alakítjuk ki és az ürüléket azonnal összeszedjük. Ha más állat ürüléke után érdeklőúdik a Frida azt erélyes nemteszés nyilvánítással kell megakadályozni. Ha mégis megtörténik a „baleset” a kutya letisztítása is részét képezheti a nevelésnek.
jelige: csontrák
2007-12-23
Tísztelet doktor úr!9éves rottweiler kutyám 1 hónapja elkezdett sántitani a bal első lábára!Az állatorvos szerint miután megnéztte a röntgen felvételt CSONTRÁKOT diagnosztizált!Nem gondolttam ,hogy ennyire nagy a baj és kicsit kételkedtem de sajnos egy másik orvos szerint is ez a helyes diagnózis!Nagyon sajnálom szegényt mert utána érdeklödtünk ,hogy ez sajnos egyre rosszabb lesz szegénynek! Eddig az állatorvos által kiírt fájdalomcsilapitot kaptta de ez nagyon költséges ön szerint a kataflán is csilapítani tudná a fájdalmát vagy csak az a gyógyszer amit a doktor úr írt ki? Sajnos arra nincs lehetőségünk ,hogy sugár kezelésre vigyük de szeretném ha élete hátralevő részét nem kínok közt élné meg!Ön szerint mi lenne a helyes? Köszönettel egy aggodó gazdi
A röntgenfelvétel alapján fel lehet állítani a csontrák (oszteoszarkóma) megalapozott gyanúját és citológiai, szövettani mintavétellel be lehet bizonyítani azt. Az is igen komoly kérdés, hogy van-e a kutyának már most látható áttéte a mellkasban, vagy egyéb helyeken. Amennyiben valóban a legrosszabb esettel állunk szemben és a kutya csontrákos, akkor nagyon nehéz a helyzet és a kutya életét csak az amputáció + kemoterápia vagy a sugárterápia + kemoterápia hosszabbíthatja meg. Ha csak a fájdalomcsillapítás a kérdés, annak a leghatékonyabb módja szintén az amputáció. A második leghatékonyabb fájdalomcsipllapítást a sugárterápia jelenti. Ha ezeket kizárjuk, akkor maradnak a fájdalomcsillapító gyógyszerek. Ezek közül se önkényesen a Cataflam-ot válassza, hanem bvezsélje meg állatorvosával a teendőket.
jelige: Saridon
2007-12-23
A 6 éves angol bulldog fiam pár órája elkezdett nyálazni, majd öklendezik és hány. Fehér, habos nyálkás váladék ürül hányáskor. Nem kedvetlen, nem száraz az orra, de nem eszik és nem is iszik. Széklete rendben, most jöttünk vissza sétából, de ott se volt rendkívüli esemény. Viszont azóta is a legváratlanabb időpontban elkezd habzani a szája, majd görcsösen öklendezik és hány. Nagyon aggódom, - próbáltam tejjel is itatni, hátha valamit felevett az udvaron (bár ez nem jellemző rá), de nem issza meg a tejet. Olvastam, hogy a torok és mandulagyulladás egyik tünete lehet ez a hányás, de neki a hasfala is kemény, és nyomásra ellenáll. Mit tudok tenni?
Nagyon jól tudja, hogy az öklendezés és hányás hátterében akár torok-, garatgyulladás is lehet - meg még jónéhány tucat egyéb elváltozás, betegség is. A feszes, fájdalmas hasfal különösen aggasztó tünet a hányás mellett. Természetesen egyetlen teendője van - a kutyát mielőbb állatorvosi rendelőbe juttatja, ahol a részletes vizsgálatok után kiderül a baja és a kezelésre is lesz ajánlata a kollégámnak.
jelige: francia bulldog
2007-12-23
Üdvözlöm!vemhes a francia bulldog szukám.szerdán volt a 4.hétben.megint idegbecsípődése van a gerincében.kapott Rymadil injekciót.adott az orvosom Rymadil 50mg-os tablettát.Az injekció beadása után jó lett az állapota.Kérdésem a követező lenne:adhatok e neki továbbra is injekciót vagy inkább maradjak a tablettánál.az injekcó szimpatikusabb számomra,mert gyorsabban fejti ki hatását,ha szükség van rá.mivel vemhes,ezért szteroidos dolgokat nem kaphat,mert elvetél. Válaszát mihamarabb várom:köszönettel
Az addig teljesen rendben van, hogy nem adunk szteroidot egy vemhes szukának a vetélés veszélye miatt. Számomra viszont az lenne a szimpatikus megoldás, ha kezelő állatorvosa véleménye alapján döntenének a kutya további kezelése ügyében.
jelige: kutyabaj
2007-12-21
Az édesapám kutyákat tart és mostanában sok problémával kerül szembe. A kiskutyák megszületésük után elpusztulnak, szopnak ugyan de nem fejlődnek vagy nyitott szájpadlásosak is születtek. Mi lehet ennek az oka? Ezek genetikai problémák vagy esetleg a tartás körülményei is befojásolhatják ezeket a dolgokat?
Nem is az a baj, hogy édesapja tartja ezeket a kutyákat, hanem az a bibi, hogy szaporítja is őket. Tudja, a kutyatenyésztés komoly elhivatás. Egyrészt felkészült szakembert (tenyésztő), másrészt alkalmas tenyészkutyákat igényel, ráadásul a tenyészállatokat megfelelő körülmények között kell tartatni és megfelelő módon kell etetni és még a tetejében a megfelelő állategészségügyi körülményeket is meg kell teremteni. A nyitott szájpadlás egyértelműen genetikai, veleszületett rendellenesség. Az ilyen szülőpárokat ki kell szelektálni a tenyészetből. Az egyéb kölyökelhullásokat számtalan, sok tucat egyéb betegség okozhatja - az elhullások okáról boncolással lehet(ne) meggyőződni. Azon sem lennék meglepődve, ha az elhullások hátterében egészen más okok (pl: parazitás és vírusos eredetű megbetegedések ..., tartási hibák ...) is megbújnának. Érdemes lenne édesapjában tudatosítani, hogy a kutyatenyésztés jóval több annál, mint egy-egy fajtatiszta szukát fajtatiszta kannal ötletszerűen összehozunk - és vagy hagyjon fel ebbéli tevékenységével, vagy csak szüneteltesse azt, de közben igyekezzen megteremteni a kutyatenyésztés (szak)emberi, állategsézségügyi és egyéb hátterét.
jelige: cukorbetegség
2007-12-21
Szeretném a segítségüket kérni. Anyukámnak van egy spitz kutyusa 6 éves, ivartalanított kan, és kb. 1 hónap alatt intenzíven lefogyott, 3.40-ről 2.50-re, elötte pár hónapig dagika volt, és hírtelen fogyott le, és aceton szagú lehelete lett. Anyu elvitte orvoshoz, nem vettek labort tőle, pedig szóltam, csak vért, és abból nézték meg a vércukor szintjét, ami 16 volt. Ekkor még nem adott semmit neki, várt pár napig majd 14 utána 17 lett. Most állította rá inzulinra, napi 2x amit anyunak kell felszívni , és beadni, persze levegő mentesen, és fél tőle nehogy rosszúl mérje, mert nem lát rendesen.ráadásul mindig cserélgetnie kell a tűt is! Én mondtam neki, hogy vetessen labort, nem vette le, és azt is mondtam, kérdezze meg, hogy adagolós formába nem e lehetne neki adni mint az embernél, hogy biztos legyen. Segítsen kérem, mit tehetnék, vagy jól jár el az orvos? Nagyon félek, hogy el fog fogyni és elveszítjük a kicsit. :-( Még kérném abban a segítségét, hogy írna e nekem pár ételt amit lehet neki adni? Segítségét előre is nagyon köszönöm!
Leírása alapján a kutya régóta fennálló, súlyosfokú cukorbetegségben szenved. Az ilyen betegek „beállítása” igen gyakori kontrolvizsgálatokat, vércukor és egyéb szervek (vese, máj ..) működését leíró vér laborparaméterek vizsgálatát feltételezi. A kutya egész életmódja (etetések, gyógytáp, séta, inzulin beadása ..) igen precíz és szabályozott kell, hogy legyen. Szinte bizonyos vagyok abban, hogy állatorvosa ezeket a vizsgálatokat elvégezte, édesanyját tájékoztatta a teendőkről és azt is elmondta, hogy a betegség fékentartásához szinte folyamatos kommunikáció és kontrolok tartoznak. Ha én most leírnám, hogy milyen ételeket lehet a kutyának adni, abban óriási hibalehetőség rejlik. Egy súlyos cukorbeteg kutya étrendjének túlnyomó része gyógytáp szokott lenni, de ha pl vércukorszintje hirtelen leesik 8hypoglikémiás incidens) akoör előfordul, hogy mézet, cukoroldatot kell neki adni. Ráadásul az időpontok, a séta, mozgás időpontjai és az inzulin beadásának az időpontja is szigorúan szabályozott körülmnényke között kell, hogy megtörténjen. Értesítse állatorvosát, hogy nincs jól a kutya és amennyiben mindketten úgy gondolják kérjék specialista segítségét pl az Állatorvos-tudományi Egyetem, belgyógyászaitól.
jelige: kutyus
2007-12-21
Tisztelt Doktorúr!!!Van egy 1-éves kislány kutyánk,tavasszal szeretnénk kiivartalanítani,de közben megtörtént,tegnap és ma este hogy beszökött a szomszéd kan kutyája,a kérdésem az lenne hogy teherbe eshet-e a kutyám ha nem tüzel???Kérem ha mód van rá a mihamarabbi válaszát megköszönném!!! Mert ha megtörtént a megtermékenyittés mihamarabb szeretnénk intézkedni. Válaszát előre is köszönöm.
Ha a fiatal szuka első tüzelése megtörtént, lezajlott hetek, hónapok óta - akkor a következő tüzelés csak 6 hónappal később várható, azaz a kutya most nem tüzelhet, és nem termékenyülhet. Ha eddig nem láttak tüzelést a kutyánál, akkor könnyen lehet, hogy most zajlik élete első tüzelése és a kutya megtermékenyülhet. Akkor is ugyanez a helyzet, ha első tüzelése kb 6 hónapja lezajlott már és a mostani már a 2. tüzelése. Szóval, ha biztosak akarnak lenni a dologban, esetleg a kanok érdeklődnek és párzást is látnak - akkor bizony érdemes az ivartalanítást és a méh eltávolítását kb 1 hónap múlva megtenni. A félidős (1 hónapos) vemhesség ultrahanggal már jól megállapítható. A terveiket egyébként igencsak támogatom - egy szuka esetében az ivartalanítás ideális időpontja az 1 és második tüzelés közötti nyugalmi időszak. Hacsak közben nem történik „baleset”.
jelige: Mosu cica
2007-12-21
Alig 2 hete örökbe fogadtam egy beteg 5 éves ivartalanított kandúr cicust, úgy tudtuk kezdődő macska náthája van...(orrfolyás, nyálfolyás, lefogyott, nem tisztálkodott és nem evett egyáltalán) A létező összes injekcióval(antibiotikummal) kezelték, de egyre rosszabb lett az állapota, végül már levegőt is alig kapott és több mint egy hétig nem evett.Inni is csak keveset tudott, még a Calo-pet-et sem tudtam beadni.Szörnyen lefogyott 1,5 hét alatt, pedig közel 10 kilós volt!!Végül sok-sok küzdelem után közölték velem, nincs más megoldás, el kell altatni.Szörnyű volt. A mai napig nem tudom, végül is mi m iatt halt meg, de állítólag nem csak macskanátha, hanem valószínüleg leukosis talán hashártya gyulladás lehetett... Most az lenne a nagy kérdésem, hogy habár kifertőtlenítettem és tistsztítottam a lakást, de: mikor hozhatnék egy új, minden oltással rendelkező cicát biztonságosan, hogy ne fertőződhessen meg? Remélem a min. 3-4 de inkább 6 hónap amiről olvastam nem reális, mert nagyon hiányzik a cicus a lakásból...
Sajnálom a történteket, és igen a leírásból nekem is úgytűnik, hogy a vírusos macskanátha mellett más vírusfertőzés is szerepet játszhatott a Mosu tragédiájában. Ha a lakást szisztematikusan, rendesen fertőtlenítő szerekkel is kitakarította, a ruhaneműket főzőmosással tisztította és fertőtlenítte, valamint a Mosu hagyatékait játékok, etető-, itatóedények, fekhely eltávolította - akkor egy rendesen parazitamentesített és védőoltásokkal ellátott egészséges macska befogadásának már a mai napon sincs különösebb kockázata. Honlapunk Tudnivalók rovatában tájékozódhat, hogy mit jelent egy macska esetében az aggálymentes parazitamentesítés és védőoltások. A következő cicához sokkal több szerencsét és boldogságot kívánok.
jelige: devil
2007-12-21
4 éves kan kutyámnak véres váladék csöpög a nemi szervéből másodjára fordult elő és kb. 1 hétig tart szeretném kikérni tanácsát mit tegyek??
A tüneteket okozhatja tasak-, here-, mellékhere-, prosztata-, hólyag, húgycsó-, húgyvezeték, vese- gyulladásos illetve daganatos elváltozása. A szóbajöhető kórokok közül a diagnózist csak részletes vizsgálatokkal (vizelet-, vérvizsgálat, ultrahangos vizsgálat ..) lehet mnegmondani. A megoldást a diagnózis alapján érdemes megbeszélni.
jelige: Alfonz
2007-12-21
Tisztelt Doktor Úr. Van egy 5 hónapos perzsa kandúr cicánk, aki vidám, jókedvű, de sajnos folyamatosan hasmenése van. Alig, hogy megeszi a jó minőségű macskakonzervet már megy az alomra. Nem marad meg benne az étel.Tudna segíteni?
Már hogyne tudnék, tudja tanácsot osztogatnbi a legkönnyebb.): Ha a cica egyetlen Önök által észlelt tünete is a hasmenés - számtalan ok állhat a háttérben. Irja az adatok között, hogy a fiatal cica járt állatorvosnál, kezelést is kapott. A szóbajöhető kórokok tucatjait hatékonyan lehetett volna csökkenteni, ha megírja, hogy mi volt a kolléga diagnózisa, milyen vizsgálatok szóltak mindemellett, valamint, hogy miként kezelték a cicát és, hogy volt-e legalább időleges hatása a kezelésnek. Mindezen adatok híján az általánpos válasz csak annyi lehet, hogy a fiatal macska hasmenését számtalan veleszületett és szerzett ok, betegség okozhatja - én még a legbanálisabb okokat (parazitás fertőzöttség, vírusos, bakteriális, allergiás betegségek) sem tudom kizárni. A gyakjori kórokok mellett olyan ritkább, nehezebben diagnosztizálható betegségek is meghúzódhatnak, mint pl a pajzsmirigy túlműködése. A cica tüneteinek az okát kizárólag részletes vizsgálatokkal (bélsárvizsgálatok, vérvizsgálataok egyéb kiegészítő vizsgálatok ...) lehet kideríteni. A kezelésről csak a diagnózis tudatában érdemes szótejteni.
jelige: Artur
2007-12-20
Szeretném a segítségét kérni. A 7 hónapos foxterrier kutyánkon most már sajnos egyre kevesebb a szőr az állandó vakaródzás illetve most már a kitépés miatt. Először kb. 3 hónaposan apró piros kiütések jelentek meg a hasán, aminek sajnos nem tulajdonítottunk sokat. De amikor megjelent az első seb rögtön szóltunk az állatorvosnak aki valószínűleg vitamint adhatott neki, majd egy hét múlva mikor nem javult újabb szurit kapott. Szóltunk neki, már az elején, hogy alergiára gyanakszunk. A 3. héten azt mondta, hogy valószínű alergia. Ekkor már szegénykén nagyon csúnya gumószerű sebek voltak. A játékossága és az étvágya eddig változatlan volt. Ekkor kapott két gyógyszert az Augmentint és a Prednisolont. Ezeket szedte 8 napig és javulás volt tapasztalható, de a lába egyre pirosabb lett és egyre többet vakaródzott, majd amikor abbamaradt a szedése újra visszaesett. Ismét szóltam az állatorvosnak, aki azt tanácsolt, hogy változtassunk az étrendjén és ne adjunk több gyógyszert. Ekkor elv ittük egy másik állatorvoshoz, aki azt mondta bolhaalergiája van valószínűleg és a gerincére kent egy krémgyógyszert, amit 2 havonta meg kell ismételni. A kutyus bőre rosszabb lett, sőt nagyon kedvetlen lett és a házából sem jött ki. Ekkor írták fel neki a Medrolt (32mg). Elvettük a környezetéből a műszálast és megváltoztattuk az étrendjét, most már szinte csak rizst és húst kap. Eddig kapott tápot és lisztes termékeket, tojást. Szegényke se a zsírosabb ételt, se a tejes ételt nem eheti, mert borzasztó hascsikarást kap tőle. Az étvágya jó, nem fogyott, de a játékossága már nem a régi. Sajnáljuk szegényt, mert most jönnek még a hidegek és egyre kevesebb a szőre. A lakásban sem tudjuk állandóan tartani, egyrészt a sebek miatt, mivel egyre erősebb szaga van, másrészt nem vagyunk bent. Tudni kell, hogy van még egy kutyánk és egy macskánk is. Ön szerint mit tegyünk? Köszönöm válaszát előre is.
Sajnos szőrhullást és bőrtüneteket sok tucat betegség okozhat emberen, kutyán és macskán is. Lehet az Artur veleszületetten beteg (atópiás) és számos parazita-, baktérium-, toxin és gomba is okozhat ilyen bőrelváltozást, mintahogyan többféle (nem csak táplálék) allergiás ok is létezik, ráadásul az sem kizárt, hogy a kis foxinak endokrin eredetű alapbetegsége (pl pajzsmirigy vagy mellékvese) van. talán a feslorolásból is kitűnik, hogy a betegség okának a megtalálása sokszor igen nehéz feladat. Többszöri ismételt vérvételek, bőrkaparék mintavétel és egyéb kiegészítő vizsgálatok eredményei vihetnek el a diagnózishoz. Előfodulhat, hogy az Önök esetében specialista segítségére is szükség lehet. Nem kizárt pl hogy az Állatorvos-tudományi Egyetem bőrgyógyászat szakrendelését, vagy endokrinológia szakrendelését (Dr. Thuróczy Julianna, 478-4100) lenne érdemes felkeresni.
jelige: evelin90
2007-12-20
2007.október 14-én vettünk egy törzskönyv nélküli állítólag jugoszláv farkasölő fajtájú(többek szerint valószínűleg fajtatiszta ) ebet.De nem tudták megmondani,hogy mennyi idős a kicsi.Most körülbelül 50-60 cm magas lehet de a szemfogai épphogy,a mellette lévő fogai pedig egyáltalán nem nőttek ki...Vajon mennyi idős lehet? Előre is köszönöm válaszát
Meg az a szerencse hogy nem azt kérdezte, hogy hányéves a kapitány ?! O): A szemfogaktól előrefelé a metszőfogak, hátrafelé pedig a zápfogak kezdődnek. A leírásából azt vélem kitalálni, hogy éppen a szemfogak esetében a tejfogak váltása zajlik a kutyánál. Ez egy nagytestű ebnél 6-8 hónapos kor körül szokott bekövetkezni - de lényeges egyedi eltérések lehetnek a fejlettség, táplálás következtében. A pontos életkor meghatározás még mért adatok (testtömeg, marmagasság, fogképletek) esetében is lehetetlen feladat - gondoljon bele, hogy micsoda különbségek lehetnek egy-egy elsős iskolai osztály esetében a gyerekek között. Ennél pedig lényegesen fontosabb dolog a kutya programszerű vakcinázása és parazitamentesítése, valamint, amennyiben nem tenyészkutyát nevelnek a korai ivartalanítása. Ezügyben sok hasznos információt találhat honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban.
jelige: szimat
2007-12-20
Van egy 6 éves németjuhász-keverék kan kutyánk,az idegen kutyákat nem szereti még a rendelőben is mindig ugatja a többieket.Szeretnénk hozni egy kiskutyát aki szuka,aki kérdésem az lenne,hogy melyik kutyát kell ivartalanitani a kant vagy a szukát? A választ előre is köszönöm!
A szukát mindenféleképpen érdemes lenne kb egyéves korában ivartalanítani. A kant szintén, ráadásul rövid időn belül - hiszen egyfelől a nehezen kezelhető és fékezhető kutya viselkedése várhatóan jó értelemben fog megváltozni, másfelől pedig a kis szuka első tüzelése (6-8 hónapos korában) nem fog rémálommá változni Önöknél. Ebben a témában még sok hasznos információt találhat honlapunk Publikációk és Tudnivalók rovatában.

<< <  310 / 418 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.05.11
2015.05.06.án 9.30 körül kiszökött vagy kilopták 1222 Budapest Szepesi utca ès Kisfaludy utca sarkán található kertes házbòl a 3 èves lány yorkimat! Kókusz nèvre hallgat, 1 kg 90 dkg, ezüst cser,meg van nyirva, copfos, chippes, oltott, kètoldali lágyèkisèrves ès álvemhes, így gyógyszeres kezelèsre szorul! A fiù yorkim ès az egèsz család lelkibeteg lett, nagyon várjuk haza! A megtaláló magas jutalomban rèszesül! Ha tud róla valamit, hívjon: Baloghnè Gál Viktória 0630-686-59-81
2015.04.06
Elveszett Olga cicánk! Kb. 6-7 napja csavargott el a Rózsakert utcából! Fekete-fehér foltos, ivartalanított 2 éves nagylány, nyakában piros nyakörv! Kis gazdái és a környékbeli gyerekek nagyon-nagyon várják vissza! Ha valaki látta vagy befogadta kérjük jelentkezzen! Kondorosi Szilvia: 06-30/63-817-63 ( szilvia@iec.hu ) OLGA! GYEREK HAZA, NAGYON VÁRUNK!
2015.03.06
Még mindig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!