Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉSI AKCIÓ

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: Szofi
2007-10-07
Jelenleg szül kiskutyánk, ennél a fajtánál gyakori-e,hogy komplikációk lépjenek föl(palotapincsi)? milyen problémák lehetnek?még nem folyt el a magzatvíz, de már kb. 1-2 órája nyögdécsel, ugat, nyafog. mikorra várhatjuk a születést?
A palotakutyácskáknál elsősorban a koponyaméretük és formájuk miatt gyakran lépnek fel szülési komplikációk. Nem kényeztetett el különösképpen sok adattal. Az 5-10 év közötti szuka, amennyiben első ellését várják, az ideálisnál később lett fedeztetve. Azt is jó lenne tudni, hogy tervezett fedeztetésről van-e szó egy fajtaazonos kannal, vagy véletlen baleset történt-e mondjuk egy jóval nagyobb testű kannal. A fedeztetés (fedezés) hányadik napján járnak? Ultrahangos vizsgálat történt? Az sem sok jót mond el a kutya előzményeiről, hogy egy évnél ritkábban oltják, nem tudom milyen sűrűn parazitamentesítik. Leveléből számomra úgy tűnik, hogy nem tudatos tenyésztők. Véleményem szerint a kutya ivartalanításával jobban jártak volna. Némi alapinformációhoz juthatnak, ha honlapunk Publikációk rovatában elolvassák az idevágó cikkeket.
jelige: cicmic
2007-10-04
Kislány cicánk nagyon szemfüles volt éjszaka kirágta a zacskót amiben nyers karaj zsíros részei voltak és még krumpihéj. Attól félek, hogy evett a nyers húsból. Azt hallottam nem szabad nyres disznóhúst adni a cicának, mert megbetegszik. Beteg lehet tőle? Milyen tünetei vannak, ha valamit elkapott.
A nyers sertéshús fogyasztásának komoly állategészségügyi kockázata van kutyára és macskára is - de egyetlen alkalommal elkövetett kihágásnak remélhetőleg nem, vagy csak igen enyhe következményei (pl hasmenés, vagy hányás)lesznek. A nyers sertéshústól elméletileg akár súlyos parazitás fertőzéseket (borsóka, trichinella), baktérium okozta bélgyulladást (Salmonella, E.coli...) és a legveszedelmesebb kórt az ún álveszettséget (Aujeszky-kór) is megkaphatja a cica. Mindezekkel nem ijesztgetni szeretném, hiszen az is lehet, hogy semmi baja nem lesz a kis torkosnak. A legokosabban akkor jár el, ha bármilyen tünet jelentkezése esetén gyorsan felkeresi állatorvosát, és beszámol az eseményről. Őszintén remélem, hogy következmények nélkül megússzák az incidenst.
jelige: nem szoptat a kutyám!
2007-10-04
Van egy beagle keverék 2és fél hetes kutyusom az anya nem akarja etetni és eltolja magától egyedüli kiskutya ésezért nagyon kövér és amikor az anyja próbálja megfogni nemigazán sikerül neki és már a hátát ki is sebesítette ezért! Mit lehet tenni ilyenkor? Mi lehet az oka h eltolja és nem szoptatja a kicsit??
Nem értem a dolgot ... Ha az anya nem szoptat, akkor az egyszem 2és fél hetes kölyök nem kövér, hanem már éhen is halt esetleg. Ha ez az utóbbi órák észlelése, akkor esetleg emlőgyulladása lehet a szukának és ezért fájdalmas a szoptatása, ezért utasítja el a kölyök kísérleteit. A fájdalmas emlők esetleg megmagyarázhatja a kölyök hátsebeit is - lehetséges, hogy elmarja a szuka a kölyköt magától. A teendője: részletes állatorvosi vizsgálat (szukát és kölykét is!). Nem elképzelhetetlen, hogy a kölyköt el kell választani és kutya tejpótló tápszerrel felnevelni, míg a szuka tejmirigy gyulladását külön is kezelni kell.
jelige: fekély
2007-10-04
Az lenne a kérdésem,hogy általában véve mik okozhatnak egy macskánál visszatérő szaruhártyafekélyt,ami a kezelésekre elmúlik,majd újra jelentkezik a másik szemén,pár hét múlva,már több alkalommal is.Nem azt szeretném, hogy nála mi okozhatja,hanem milyen irányban lehetne tapogatózni,hogy kiderüljön a valós ok.Eddig csak kezelést kapott ilyenkor,de szerintem valami ok kell hogy legyen,ami miatt ismétlődik a fekélyesség.Köszönöm!
Pl Marakodás a heréletlen, kijáró kandúr esetében, vagy vírusos alapbetegségek (panleukopénia, leukózis ..), vagy szeptikémiával, szepszissel járó baktériumok okozta megbetegedések, esetleg súlyosfokú hiánybetegség.
jelige: fekély?
2007-10-04
Van nekünk egy 10 év körüli kuvasz kutyusunk, akit nagyon szeretnénk megmenteni, mert sajnos az állatorvosunk már nem biztos ebben. Tavaly nyáron a farkatövében (alatta-fellette) duzzanatok alakultak ki, amik vérezni kezdtek. Kezelést kapott felnyitották, kipucolták, ha minden igaz egy toklász volt a vastag bundája alatt a bőrébe fúródva. Ezekután a duzzanatok visszahúzódtak, láttuk a javulást. De alig pár hónap után ismét elkezdtek duzzadni, kisebesedni, véresen gennyezni. Kapott rá betadine-t, meg légyriasztókat. Egy idő után azt mondta az állatorvos, h talán rákos. Legyengült a fara, alig tudott felállni, megfordulni, de mi azt vettük észre, ha kap antibiotikumot akkor kifakad a seb, lejjebb megy, jobb a közérzete, és jobb a mozgása is. Páran már mondták, hogy ez inkább fekélynek tűnik. Ön szerint lehet e ez fekély? Ha fekély mi a teendő? Lehet e még segíteni? Ha kell küldenék képet is!
A végbélnyílás tájékán gyakran a bűzmirigyek régóta fennálló gyulladása okoz sipolyozó, fekélyes gyulladást. Ugyanezen a tájékon a leírt tüneteket a bűmirigyekből induló fekélyező daganat is okozhatja. Mindkét típusú elváltozásnak műtéti megoldása van, ha még nem késtek el. Ne küldjön képet, fénykép alapján sem lehet elkülöníteni az elváltozásokat. Részletes kivizsgálás (vérvizsgálatok, citológiai vizsgálat, rektális vizsgálat, képalkotók ...) eredményei dönthetik el, hogy van-e megoldása az ügynekk, és ha igen, mi lesz az.
jelige: a mi reménységünk = Bobi
2007-10-04
Szeretném megköszönni a gyors válaszát amit a mi drága rotink diétájával kapcsolatban kaptunk Öntől. Ma reggel, gondoltam kipróbáljuk ezt a joghurtos, kefíres stb. dolgot. Én, őszíntén szólva erre nem is gondoltam, hogy tejtermékekkel keverjük a tápot. Úgyhogy ma reggel, a tálkájába a tápra jó bőven öntöttem kefírt, és még kis készeztetésképp sajtkockákat is megszórtam mert azt imádja :-) Az eredmény? :-) Bőszen, villámgyorsan megette a sajtkockákat, lelefegyelte a kefírt... és ennyi :-) a táphoz hozzá sem nyúlt, otthagyta és odasomfordált hozzánk miközben reggelitzünk, gondolván itt finomabb falatokra számíthat :-) egy szelet párizsi után (nem tudtam megállni , hogy ne adjak neki:-) ) rádöbbent, hogy többre nem számíthat és sértődötten lefeküdt a kosarába és azóta is játsza a sértődöttet.:-) De ezzel legalább már azt elértük, hogy úgy is megközelítette a tálját, hogy a diétás táp volt benne :-) kis siker is siker :-) Alapvetően azt hiszem az a probléma, hogy feneketlen a gyomra és a kis szentem mindg éhes :-) Nehéz egy kutyával megértetni, hogy nem ehet annyit és azt amit akar. Ami a súlyát illeti... Az orvosunk is azt mondta, hogy normális esetben 40 kg körül lehetne tartani, de kutyusunk egy elég kis/középtermetű roti annak ellenére, hogy kan és a pofija is olyan ”kölyök”, hogy mindenki azt hiszi még fiatal kutya :-) Mégegyszer köszönöm az ötleteket, következő alkalommal a húsleveses-beáztatós módszert próbáljuk ki...ha még ”szóba áll” velünk a kis drága :-)
Nem ráönteni, rátenni - hanem átkeverni, átnedvesíteni. Sok sikert kívánok hozzá! o):
jelige: Aggódó Gazdi
2007-10-04
A kutyusom aki egy Yorkshir Terrier néhány napja nagyon nyugtalan és néhányszor hányt is,de csak habot, aztán mindíg jobban lett, de látszik rajta hogy letört! Tegnap este rángó görcsöt kapott megmerevedett, és ez néhány percig tartott, aztán jobban lett és ezt követően megint megismétlődött, viszont nem habzott a szája és nem vicsorgott!Utoljára julius végén tüzelt! Vajon ez a tünetek alapján epilepszia,és gyógyítható?
Az epiepszia és az epilepsziaszerű megebtegedések sem kizártak a leírása alapján. De ezen felül az oltatlan fiatal kutyának számtalan veleszületett és szerzett betegsége lehet, ami hasonló tünetekkel jár. Ne aggódjon feleslegesen. Kérje meg állatorvosát egy részletes kivizsgálásra és az eredmények alapján el lehet dönteni, hogy mi a teendő.
jelige: dudor
2007-10-04
kutyám háta közepe táján a gerince fölött, egy nagyjából 2cm átmérőjű, kemény dudort találtam. Ha hozzáérünk akkor érzékenyen reagál. Ezen kívül augusztus közepe/vége felé ellepték a legyek és beköpték, ekkor állatorvost hívtunk. A férgeket kitakarítottam belőle (1-2 napon belül több ezer lett, főleg a hátsó részén és a lába között), nyírással megtisztítottam és kézzel leszedtem a férgeket és több napon át, ha lehetett napi többször fürdettük. Férgek már nincsenek rajta, de csúnya sebeket hagytak, amik mostanra begyógyultak már, de a legyek változatlanul rászállnak rendszeresen, de nem tudjuk mitől, mert eddig még soha nem volt ilyen.
A kutya háta közepén lévő dudor lehet vérömleny, savós folyadékgyülem, tályog, és akár szövetszaporulat (gyulladásos vagy daganatos eredetű). A leírás, vagy szemrevételezés alapján nem lehet elkülöníteni - csak mintavétellel,citológiai vizsgálattal lehet megmondani, hogy melyik a lehetséges elváltozások közül. A legyek általában a beteg, magatehetetlen, vagy elhanyagolt, szennyezett állatokat lepik és köpik be. Léteznek hatékony szerek a legyek távoltartására (pl Kubatol spray, Advantix spot-on), de több, mint valószínű, hogy a legyek érdeklődésének komoly oka van. Elég lehet annyi is, ha a hátulsó testfélen a bélsár, vizelet szennyezi a szőrt, összekoloncosodik, vagy ha pl a pérarésen keresztül gyulladásos folyadék távozik, esetleg a bűzmirigye gyulladt az állatnak. Ha bolhák vagy egyéb paraziták vannak jelen az egész testfelületen, az állandó vakaródzástól nagy területeken alakul ki bőrgyulladás - ez is vonzza a legyeket és lerakják a petéiket. A 10 év feletti belga juhász szukára igazán ráférne egy részletes állatorvosi kivizsgálás, mert több, mint valószínű, hogy kezelésre, nem lehetetlen, hogy műtétre van szüksége.
jelige: Spanci
2007-10-03
Egy éves spánielnél elsőre figyeltünk meg egy kb. 10 percig tartó remegést, és heves szívdobogást. Az orvos azt mondta adjunk neki Kalcium tablettát feloldva. A remegés ítatás közben megszünt. Másnap elvittem a rendelőbe, vérkép, ultrahang. Ultrahang közben kiderült, hogy az egyik vesélyének a körvonala nem egyenes, sövények és ciszták vannak benne. Most várom a vérkép eredményét, és majd a vizeletet is bevizsgáljuk. Tanácstalan vagyok mi volt ez, minek a jele lehet.
Várjuk meg a hiányzó eredményeket. Ha ez alapján sem lesz világos - nem is annyira az Ön, mint kezelőorvosa számára - a diagnózis, akkor pedig valószínűleg további vizsgálatok lesznek szükségesek. A 10 perc alatt itatás (vagy esetleg spontán) megszűnő remegés nem kizárt, hogy banális, múló rosszullét volt. Az egyoldali, akár veleszületet, akár szerzett veseelváltozások, a daganatok kivételével, sokszor tünetet sem okoznak. Teljesen feleslegesen riogatnám olyan elmélkedésekkel, miszerint akár komoly keringési betegsége, vagy epilepsziája is lehet a kutyának, amikor az sem kizárt, hogy csak émelygett egy rossz falattól, cipőről lenyalt szennyeződésről, vagy tisztítószer maradéktól. Helyesen tette, hogy megpróbálnak utánajárni a szokatlan észlelésnek, és higgye el, csak a vizsgálatok eredményei adnak választ a megfogalmazott kérdéseire.
jelige: van remény(ség)
2007-10-03
Ismételten Önhöz fordulok, hátha most is lesz pár jó szava, ötlete a ”problémánkhoz”. Írtam már Önnek helyzetünkről, a mi drága rotweillerünkről akinek rák miatt amputálták a lábát, majd fertőzést kapott stb. stb. Azt is megírtam, hogy erőt adjunk másoknak, akik hasonló cipőben járnak, hogy úgy néz ki helyrejött a kutyus. Élénk, fürge, a 3 szem lábacskájával versenyre kelhetne bármelyik 4 lábú társával. Sokszor úgy kell rászólni, hogy fogja vissza magát. Féltjük, mert azért még mindig gyógyulófélben van. A gondunk a következő... Ahogy javult az állapota, úgy tért vissza az étvágya is. Ez önmagában nem is lenne baj, de... Az állatorvosunk azt mondta jó lenne ha nem hízna el, tekintettel arra, hogy a testsúlyát már csak három lábon kell tartania és nehogy izületi stb. problémája legyen. Sőt, ő azt javasolta (figyelembe véve a helyzetét és a fizikumát), hogy jó lenne, ha kb. 30-33 kg-on tudnánk tartani a súlyát. Ez azt jelenti, hogy kb. 5 kg-ot kéne fogynia. És hát ugye diétázni kéne. Orvosi javaslatra vettünk neki diétás kutyatápot, de a mi kis drágánk inkább éhezik és nem hajlandó megenni. Hagytuk előtte, nem kapott mást egy ideig, mondtván ha éhes majd csak megeszi...hát...tévedtünk. Nem akarjuk éheztetni, de tanácstalanok vagyunk. Hogy lehetne rávenni, hogy megegye ezt az újfajta tápot, illetve milyen más lehetősek vannak az ilyen jellegű táplálására. Mit jelent egyáltalán kutyáknál, hogy diétás étkezés? Segítségét, válaszát előre is köszönöm! Egy - most már kevésbé aggódó - boldog gazdi :-)
Örülök a problémájuknak. o): Semmiképpen nem akarok vitába szállni kezelőorvosával - annál inkább nem, mert Önökkel karöltve kisebbfajta csodát tett - de egy középkorú, korosodó Rottweiler kan még három lábbal is elfogadható akár 40 kg-osan is. Persze, ha a szóbanforgó kutya kisebbtestű, elképzelhető hogy jót tenne neki, ha ledobna egy ötöst. A diétás, kisebb energiatartalmú, fogyitápokból többféle is kapható. Lehet, hogy egyik mégis beválik az önök kutyájánál is. Ha egyik sem nyeri el a tetszését, akkor is lehet kívánatosabbá tenni ezeket a tápokat az aktuális adagok kefírrel, yoghurttal, vagy akár sovány tejjel, húslevessel történő átnedvesítésével. A mozgással valóban illik csínján bánni, mert egy nagytestű amputált lábú kutya ízületei sérülékenyek. Létezik viszont nyáridőben a vízben gázolás, úszás műfaja is, valamint van már Budapesten lehetőség medencében történő, ízületkímélő mozgásra is. (http://www.hidroterapia.hu/) Köszönöm, hogy ismét tudósítottak a kutya állapotáról. Higgye el nekem is örömet szerez, hogy kitartásuk eredményt hozott - és pozitív példájukkal valószínűleg több kutya életét segítenek megmenteni.
jelige: flatazor
2007-10-03
Egy kis kutyának (8 hetes yorkshire terrier) milyen tápot ajánlana??? Flatazorról mi a véleménye???
Az sem rossz. Meg a Royal Canin yorki junior tápja sem. Meg ugyanez elmondható az összes ún prémium tápról.
jelige: Brúnó
2007-10-03
1 éves berni pásztorkutyám néhány hete erősen vakarózni kezdett, nagyon korpás volt a szőre a hátán. Megfürdettük és utána a probléma elmúlt, de most megint azt vettem észre, hogy újra korpásodik és a farka tövében egy kis részen piros a bőre és egy nagyon kicsit sebes is.(ott ahol eléri és rágni tudja) A furcsa az, hogy nem igazán vakarózik.
A legnagyobb eséllyel bolhaallergiás, vagy bűzmirigy gyulladása miatt alakult ki a bőrelváltozás. De ezen kívül még sok tucat kórok betegség is állhat a jellegtelen tünetek mögött. Részletes kivizsgálással - benne vérvételek, labor és esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok) diagnosztizálható az eset és szinte biztosan eredményesen kezelhető is.
jelige: popej
2007-10-03
egy britt rövidszőrű kis cicát találtam kb 6 hónapos nőstény . Öt hete van nálam. A cica nagyon agresszíven harapdál szinte rá támad a lábamra. A kérdésem hogy ez természetes e nála és ha igen meddig tart és nem függ e össze a nemi érésével.
Házimacskák egy része is, igaz főleg a kandúrok tudnak meglehetősen durván játszani. Sőt a felnőtt macskák között is elő-előfordul agresszív egyed. Viselkedési zavarokról, főleg a macsekoknál elég hézagosak az ismereteink. Egyszerű lehetőségként mindig fennáll az, hogy játék közben nem a kezünket harapdáltatjuk, karmolásztatjuk össze, hanem papírt, rongyot, játékot dugunk a cica szájába. Ha mégis rácuppan a kezünkre, lábunkra, akkor pedig egyértelműen, következetesen értésére adjuk, hogy nekünk ez nem tetszik. Basáskodni, dominálni nem hagyjuk sem a kutyát, sem a macskát a család egyetlen tagja felett sem. Ha ennél komolyabb a helyzet, meg lehet próbálni feromon hatónaygatratalmú spray, vagy párologtató használatát (Feliway) illetve viselkedési zavarokra specializálódott kolléga segítségét is érdemes igénybe venni.
jelige: ürülék
2007-10-03
Az lenne az én problémám hogy van nekem lakásban egy 5 hónapos Mopsz szuka kutyusom. A probléma az lenne hogy mikor piszkit a kutyus rögtön meg is eszi az ürülékét elöször csak néha-néha de mostanság folyamatos jelenség. Mi lehet ennek az oka és hogyan lehet erről leszoktatni. Illetve valami betegséget kaphat-e tőle. Minden nap 1-1 vitamin és csonterősítő tablettát kap. Étrendje változó junior száraztáp csomagos kutyi szalámik illetve házikoszt. ( tészta, csont, levesek stb )
Az ürülékevés (coprophágia) több állatfajban is előforduló rossz szokás, ami nem csak undorító, de egészségügyi szempontból is aggályos. Legtöbb esetben nem étrendi hiányosság, vagy hiánybetegség áll a háttérben. A legfontosabb teendő az lenne, hogy ne is legyen lehetősége az ürülékevésre. Egy 5 hónapos kölyök már szobatisztaságra szoktatható - így a séták közben székletürítés után azonnal el kell őt távolítani. A székletet (séta közben, közterületen is) azonnal össze kell szedni, ezáltal nem lesz lehetősége gyakorolni a rossz szokását. A rajtakapott kutyával azonnal, egyértelműen és következetesen éreztetni kell, hogy nem tűrjük, amit csinál (szidás, pórázzal elrántás, pórázvéggel legyintés) - sőt az azonnali szájmosás is lehet a büntetés része.
jelige: piciew
2007-10-02
Üdv! Egy két hetes kismacskát eldobott az anyja, szegény folyton nyávog, hiába itatom tejjel, csak nyávog. Mit tegyek vele, és etetni mivel és hogyan kell?
Macska tejpótló tápszerrel kell etetni a kölyökmacskát, főleg cumiból. Állatorvosi rendelőkben, állatorvosi patikákban esetleg nagyobb pet-shopokban lehet ilyet kapni. Mindegyiken rajta van az elkészítés (hígítás) módja és az etetési tanácsok. A tehéntejtől állandó hasmenése lesz a kölyöknek, és még ha sikerül is felnevelni azon (erre kevés az esély) a macska angolkóros lesz. Legalább ugyanilyen fontos lenne a kölyökmacska parazitamentesítését kérni állatorvosától.
jelige: Cic-mic
2007-10-02
Van egy lány macskánk pontosan nem tudjuk mennyi idős mert nálunk ragadt. Megvolt az ivartalanítás, de nemrég megint mindnnek dörgölözik ”panaszkodik” jön és nyávog. A fiú cicánkkal jól megvan (szintén ivartalanítva van). Várom gyors válaszát
Érdemes lenne a végére járni, hogy a Cic-mic valódi ivarzási tüneteket produkál-e, vagy csak kommunikál a családtagokkal és hízeleg. Ha meggyőződése, hogy a korábbi ivarzási tüneteket produkálja periodikusan - akkor nem kizárt, hogy újra kell operálni őt. Jelezze állatorvosának a történteket.
jelige: Dorisz
2007-10-02
Hogy szoktassam szobatisztaságra?Hány oltás után lehet kivinni sétálni?Milyen időszakonként fürdessem?Mennyire igényli a sétáltatást,mennyire mozgékony?
Ennyi kérdés megválaszolása meghaladja az (állat)orvos válaszol műfaj kereteit. Javaslom, hogy honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatát olvassa el, esetleg vásároljon egy kutyatartás témájú kézikönyvet, illetve a védőoltásokat beadó kolléga kikérdezését a témában.
jelige: Rómeó
2007-10-02
Van egy 8 hónapos rottweiler kan kutyám! Meg volt fázva kb.1 hónappal ezelőtt,akkor kapot injekciót és antibiotikumot. A prüszkölés és a ”köpködés” elmult de ugy vettem észre,hogy a kutya azóta hörög.Szóval sétáltatás közben mikor bot van a szályába hallom azt a furcsa hangot. Szedi a Fenorin köptetőt de félek,hogy esetleg valami más problémája van. én vácon lakom és az itteni orvosok már elvesztették a bizalmamat. Kérem ha tudna tanácsot adni azt meg köszönném.
A legfontosabb tanács az lenne, hogy ne veszítse el a bizalmát állatorvosaiban. Hasonló esetben Budapesten, Bécsbe, vagy akár new Yorkban is valószínűleg a felsőlégúti tünetek kezelésével kezdtek volna és ha nincs teljes tünetmentesség akkor jött volna a teljes kivizsgálás. Hasonlóan, mint a gyermekgyógyászaton, vagy a háziorvosnál ... A leírtak alapján az sem eldönthető, hogy az egy hónapja történt megfázás és a mostani tünetek között bármilyen összefüggés létezikk-e. Részletes kivizsgálással, a szájüreg (esetleg altatásban történő) áttekintésével, vérvizsgálatokkal nyaki-, mellkasi röntgennel, endoszkópiás vizsgálattal, CT-vel, SPECT-el lehet kideríteni, hogy idegentest, tályog, vérömleny, légcsőszűkület, nyálkatermelődés, esetleg daganat, vagy „csak” a garatüregbe lógó lágyszájpadlás részlet ... vagy egyéb ok áll-e a tünetek hátterében.
jelige: topis
2007-10-01
Tisztelt Doktor úr! Vércukor mérés céljából szeretnék vért venni a kutyámtól. Azt szeretném kérdezni, hogyan lehet a legkönnyebben ezt csinálni? Köszönettel: Illés Sándor
Úgy, hogy a kutyájával befárad az állatorvosi rendelőbe, és megkéri állatorvosát. Nem lehetetlen, hogy a vércukor mérés előtt más vizsgálatokat is ajánl, és az sem, hogy a vércukor mellet esetleg más paramétereket is ajánl meghatározásra.
jelige: mi lehet?
2007-10-01
Tacskó keverék kutyusom van,10 éves lesz. Kb 2 hónapja kezdődött a gond, voltunk is orvosnál aki bűzmirigy problémát állapított meg, ami eléggé előrehaladott állapotban volt, csúnyán be volt-vagy van-gyulladva. Erre kapott kenőcsöt és tablettát, csakhogy azóta sem akar elmúlni a panasz, néha jobb, aztán újra rossz az állapota, kellemetlen szaga van és folyton nyalja, szemmel látható is hogy nem stimmel valami. Aggódunk hogy nem e valami komolyabb baj áll a háttérben? Mi lehet még ha mégsem a bűzmirigye okozza, amivel egyébként soha nem volt gond a 9 év alatt mióta nálunk van. Más tünet nincs, látszólag jól van nem tűnik betegnek. Válaszát előre is köszönöm szépen!
Egy sereg betegség jelentkezhet akár közeépkorú, akár idősebb korban is kutyán és emberben is. A bűzmirigy gyulladásnak vannak olyan formái, amelyek kitisztításra és gyógyszeres kezelésre meggyógyulnak. A súlyosabb eseteket operálni kell. Az sem kizárt, hogy nem csak gyulladás, de akár a bűrmirigyből kiinduló daganat áll a tünetek hátterében - azt is operálni szokás. Jelezzék állatorvosuknak, hogy nem javul a tacsi állapota a kezelésre, meg fogja oldani a problémát.
jelige: Bosco
2007-10-01
Most kaptam a kis boxeremet 6,5 hetes és horrkantgat és hangosan szuszog.Ez természetes, vagy valami légzési problémája lehet?Valamikor semmi ilyen hangot nem ad ki, de azért napjában többször előfordul. Alváskor egyáltalán nem. Előre is köszönöm a segítségét!
Amit leírt az lehet akár fajtajellegzetesség is a Boxereknél. A kölyöknek 2 hetente védőoltásra és féreghajtásra, valamint rendszeres parazitamentesítésre (lásd honlapunk Tudnivalók rovata) van szüksége. A következő alkalomnál kérje meg állatorvosát, hogy nézzen bele a szájüregbe, vizsgálja meg, hogy minden rendben van-e.
jelige: Puszedli
2007-10-01
Jó napot kívánok! 2 hónappal ezelőtt kaptunk 2kiscicát ebből az egyik elpusztult a másikkal minden rendben van eleven,rendesen eszik csak az a baj hogy nem engedi hogy megsimogassuk és nem dorombol pedig amíg meg volt a testvére dorombolt. Mi lehet a baja? Köszönöm
Akár az is lehet a baja, amibe a testvére belepusztult ... Egy kölyök macskának az első évben többszöri védőoltásra és rendszeres parazitamentesítésre van ahhoz szüksége, hogy jobb esélyekkel felnőjön. Az ivarérett állatot ivartalanítani érdemes, és évente 2x védőoltásban részesíteni, rendszeresen parazitamentesíteni. Így van arra esély, hogy 15-20 éves kort is megéljen egészségbe. Ellenkező esetben a kölykök nagyobbik hányada elpusztul, a szerencsésebbek, amelyek elérik a felnőttkort, azok pedig 3-5 év alatt mennek tönkre. Honlapunk Tudnivalók rovatában még olvashat hasznos információt.
jelige: mery
2007-10-01
Van egy 3 éves bernáthegyim. Az orrnyergén eleven a bőr és kevés véres váladék is jön belőle. Már ez volt a második nyár, hogy ilyen tünetei vannak, a meleg elmúltával valamelyest javul. Eddig 2 orvos látta, de nem használtak a kezelések. Fertőtlenítést és különböző krémeket használtunk. Ezen kívül semmilyen más tünet nincs, nagyon eleven, vidám kutya.
Ha az elváltozást mutató területen fehér gyér szőrzet van és a bőr nem, vagy alig pigmentált, valamint csak szezonálisan, nyáron jelentkezik az elváltozás - akko rnem kizárt, hogy a napsütés váltja ki a tüneteket. Nem sok egyebet tehet, minthogy többet tartja árnyékban a kutyát, mivelhogy a helyileg felvitt szereket szinte azonnal lenyalja a kutya az orrhátról. Léteznek olyan táplálékkiegészítők, amelyek a pigmentációt hivatottak erősíteni - ezt még érdemes lenne megbeszélnie állatorvosával.
jelige: Bátor a félénk kutyus
2007-10-01
Köszönöm a gyors válaszát. A kötelező oltásokat megkapta akutyus. Mielőtt elhoztuk féregtelenítették Két hónapja van nálunk.A véres hasmenése közel egy hónapja van,de nem állandó jellegel.Közben kapott antibiotikumos kezelést is.Pár napig tunetmentes volt.Naponta a3,4 székletből 1vagy2 véres és híg volt.Két nappal ezelőtt féregtelenítettukA széklete tele volt kifejle férgekkel. Az ujabb féregtelenítés lehet az ut a gyógyuláshoz?
A féreghajtást biztosan meg kell ismételni 10-14 nap múlva. Az sem kizárt, hogy kizárólag a bélférgesség okozta a tüneteket és ezzel teljesen meggyógyul a kölyök.
jelige: nincs
2007-10-01
étvágytalanság,gyakori vizeletürités,sok folyadékot fogyaszt, rekedt köhögés,nyelési gondok és a két két szemfog barnulni kezdett, levertség a legtöbb esetben
Sajnos nemcsak jelige nincs - de diagnózis meg kezelési tanács sem lehet a leírtak alapján. A középkorú csak veszettség ellen oltott, 2-4 hete beteg, de állatorvosnál nem járt kan kutyának gyakorlatilag bármelyik(több száz!) betegség idült formája lehet a leírtak alapján. Részletes kivizsgálásra és kezelésre van szüksége sürgősen.

<< <  310 / 396 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.09.18
22. Kerület Szemerédi utcából eltűnt a fekete félperzsa ivartalanított kandúr cicám. Aki tud róla valamit kérem jelezzen. Zoé névre hallgat 06209735459
2014.09.03
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: &quot;Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.09.03
Szeptember 2-án kora délután kiszökött a kertből a kutyám, Szamóca. Chipszáma:348094100097933 Július 18.-án fogadtam örökbe az Illatos útról. Közepes méretű, fehér, rövid, göndör szőrű (a háta közepén hosszanti irányban egy csíkban kissé zsemleszínű) ivartalanított szuka. Súlya 11-12 kg között. Különös ismertetőjele (egy darabig még), hogy a kb. egy hónapja történt ivartalanítás miatt a hasán le lett nyírva a szőr és még csak kicsit nőtt ki. Teljesen olyan, mint egy fehér pumi, kinézetre és tulajdonságra is. A kutya a XII. kerületben tűnt el, egészen pontosan a Kútvölgyi kórház mentőbejáratán látta kimenni a portás kb. fél három és három között. Sajnos barátságos, szófogadó. Oltva, féregtelenítve van. Ha bárki látja, kérem értesítsen azonnal:06-30-411-4648