Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

IDŐSKORI SZŰRÉS


Mikor kezdenek öregedni?

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb testű egy kutya, annál tovább tart a növekedése, viszont annál hamarabb kezd öregedni is. 
Macskáknál nincs ilyen nagy különbség a méretük alapján. A lakásban élő macskák, kutyák kétszer annyi ideig élhetnek, mint kizárólag szabadban tartott társaik. Emellett az ivartalanítás is jó pár évvel megnövelheti az élettartamot.

Többet szeretne tudni? Kattintson IDE!

 

Az állatorvos válaszol

jelige: kölykök
2007-07-16
Van egy Welsh terrier szuka kutyám és születtek kölykök.Azt szeretném megtudni, hogy mért kergeti a farkát mert sajnos összetapossa a kölyköket.?
Féreghajtva mikor volt a szuka? Bűzmirigye rendben van? Parazita mentes? Szülőutak nem sérültek ellés közben? Ez volt az első ellése a kutyának? Nem maradt kölyök vagy magzatburok a méhben? Tejtermelés megindult? Nem lázas a szuka? Szoptat a szuka, vagy láthatóan nyugtalan esetleg fél a kölyköktől? Korábban is kergette a farkát? Ha ezekre a kérdésekre megadja a választ - lehet, hogy énb is válaszolni tudok a látszólag egyszerű kérdésére ... Lehet, hogy olyan egyszerűen megoldható a kérdés, hogy a gyakorlatlan szukát megnyugtatják (esetleg Sedalin nevű szerrel nyugtatják állatorvosa segítségével) és a kölyköket csecsre teszik.
jelige: Dorina
2007-07-16
7 ÉVES SZUKA NÉMETJUHÁSZ KUTYÁM AZ ELMÚLT 1 HÓNAPBAN KEVESET MOZOG INKÁBB CSAK ESTE AKTÍV ÉS AZ ÉTVÁGYA SEM OLYAN MINT ELŐTTE VOLT. AZT IS ÉSZRE VETTEM,HOGY A HÁTSÓ LÁBAI MINTHA NEM BÍRNÁK EL ÉS NÉHA ÚGY MEGY MINT AKI BE VAN RÚGVA. FELFIGYELTEM ARRA IS,HOGY NÉHA A KUTYA HÖRÖG,HORKANT. AMIKOR EZEK A TÜNETEK KEZDŐDTEK,AKKOR HÍVTAM AZ ÁLLATORVOST ÉS GYOMOR HURUTRA GYANAKODOTT ,MERT SZINTE PERCENKÉNT 3 ALKALOMMAL TÁTOGOTT A KUTYA,OLYAN MINTHA ÁSÍTOZNA. EZ A MAI NAPIG AZÓTA IS ÍGY VAN. PARAFIN OLAJAT KELLETT NEKI ADNOM ÉS DIÉTÁRA KELLETT FOGNOM. RÁ 2 NAPRA MAJDNEM ELPUSZTULT VALAMI FERTŐZŐ KUTYA BETEGSÉGBEN,DE EGY MÁSIK ÁLLATORVOST IS HOZOTT AZ ÉN ORVOSOM ÉS SIKERÜLT KÉTFÉLE INJEKCIÓ LEGNAGYOBB ADAGJÁVAL MEGMENTENI AZ ÉLETÉT. A KUTYA NEM TUDOTT LÁBRA ÁLLNI ÉS 42 FOK KÖZELI VOLT A LÁZA,HASMENÉSE VOLT DE AZ LEHET HOGY A PARAFIN OLAJTÓL. ABBAN AZ IDŐBEN INNI SEM AKART A KUTYA. ÖN SZERINT MI LEHET A KUTYA BAJA? ÉS MI LEHETETT AZ A FERTŐZŐ KUTYA BETEGSÉG?
Ahhoz, hogy a kérdésekre választ kaphasson ismerni kell a kutya egészségügyi könyvét - és a mostani vérvizsgálati eredményeit, ultrahang esetleg röntgenvizsgálat eredményeit. Ha ilyen vizsgálatok nem történtek ezidáig, akkor most kell elvégeztetni ezeket. A leírt hátulsó testfél gyengeségnek is több tucat lehetséges oka van - kitalálni egyszerűen lehetetlen a történteket.
jelige: kisfanni
2007-07-16
15 éves Havanesse kutyánknak elhúzódód tüzelése van, már kapott antibioitikumos kezeléseket, Galastop folyadékot, de semmi nem használt.A műtétet javasolták már, de félünk, hogy nem élné túl, vagy nem épülne fel belőle.Jó fizikai állapotban van, kicsit a gyógyszeres kezelések miatt igaz fogyott.Érdemes belevágni a műtétbe, vagy ilyenkor már nagy kockázata van?Vagy hormon kezelést válasszuk?
Nem világos számomra, hogy mennyi ideje kezelik a kutyát az álvemhességgel és a gennyes méhgyulladással (esetleg petefészek-, méhdaganat ?). Ha hosszú napok, hetek óta nincs javulás, akkor valószínűleg egyetlen esélye a kutyának a műtét. A kutya kora önmagában nem kizáró ok az altatás és műtét elvégzéséhez. érdemes lenne vérvizsgálatokkal tisztázni, hogy a kutya altatható-e ill. mimódon, valamint ultrahang vizgsálattal a petefészek ill méh állapotát.
jelige: csontsovány cicus
2007-07-16
Érdeklődni szeretnék, ...mi okozhatja 2 éves cicánk (nőstény) szószerint úgy néz ki mint akit most engedtek ki valamelyik halál táborból. Csont sovány....szobában él, abszolút nem volt még lennt az utcán soha életében. Bélféregírtás negyedévente cestal pluss-al megtörténik, a cica nincs ivartalanítva, jó kedvű, viszont enni nem szeret...ha eszik akkor cica eledeleket, azt is ha teheti akkor szárazat....de pl, múltkor tojásrántotta volt virslivel....rá sem nézett, a rizseshusiból kiválogatja a husit, az elfogy de a rizst ott hagyja....nagyon zavar hogy ennyire sovány.....valóban bevan esve a horpasza , látszik minden csontja, bordája....mi okozhatja ezt ? Beteg lenne???
Majdnem biztos, hogy beteg a cica. A csontsoványságot a férgeségen kívül számtalan régóta fennálló ún. idült betegség (pajzsmirigy túlműködés, májelégtlenség, petefészek és méhelváltozások, FIP, panleukopénia ... stb ...) okozhatja. Az, hogy a sok tucat lehetséges ok közül mi a bibi az Ön cicájával, csak részletes vizsgálattal derülhet ki. Ha megvan a diagnózis, a kezelési módszerre is lehet ajánlatot kapni. Ha a cica minden szerve egészségesnek bizonyulna (ennek kicsi az esélye) akkor lehet, hogy a cica ízlésével, illetve az Ön táplálási szokásaival van baj. Ha ezt is kizárják, akkor a cica lelki bajait kell kideríteni és kezelni.
jelige: fiatal szuka lehet h. vemhes
2007-07-16
A következő hónap 21-én lesz 1 éves a szukám, múlthéten(2007.07.04)kezdet el (1x)tüzelni.tegnap történt egy kis baleset, mivel van egy kan kutyánk is ....kb. 5-10másodperc lehetett az egész, de félek hogy épp ez is elég lehetett ahoz h. anyuka legyen a szukám. mit tehetek ilyenkor?(persze az orvost még ma kihivjuk.)
Sajnos (illetve hála Istennek) a hétvégén nem voltam számítógép közelben - így a választ megkésve az állatorvosi vizsgálat után kapják csak meg. Állatorvosa nyilván kizárta, hogy 5-10 másodperc alatt bármi történhetett a két kutya között. A tüzelés befejezése után 1-3 hónappal érdemes lenne a szukát ivartalaníttatni, hogy a hasonlóan izgalmas időszakokat és egy sereg egészségügyi kockázatot megelőzzenek. Olvasgasson honlapunk Publikációk és Tudnivalók rovataiban, sok hasznos információt talál e témában.
jelige: Gofri
2007-07-16
Van egy 12 éves keverék kutyusunk. Pár hete eltávolítottak az oldaláról egy csomót, amit szövettan vizsgálatra küldtek. Az eredmény sajnos rosszindulatú pigment daganat. A farkán is van egy ugyanolyan csomó, amit levettek róla. Szeretnék érdeklődni, hogy van-e valami kezelési mód erre a betegségre, vagy gyógyíthatatlan betegségről van szó. Nagyon hozzánk nőtt ennyi idő alatt; nem szeretnék elveszíteni, de azt sem szeretnénk, hogy szenvedjen. A beteségnek a csomókon kívül semmilyen tünete nincs. Kedélyállapota ugyanolyan jó, talán a műtét óta egy kicsit nyugtalanabb, de azt hiszem, ez érthető.
Kutyákon a melanómák gyakrabban jelentkeznek a szájüreg nyálkahártyáján, mint a bőrben - de mindkét forma, a bőrforma is jellemzően hajlamos a kiújulásra és az áttétképzésre is, tehát igen rosszindulató és sajnos nehezen kezelhető daganatok. Ha meglesz a 2. eltávolított daganat szövettana is, csak akkor derül ki, hogy van-e összefüggés a 2 daganat között. Az sem kizárt, hogy a 2. semmilyen összefüggésben nincs az előző daganattal. A műtét után állatorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja a műtét helyét, a környéki nyirokcsomókat - és valószínűleg mellkasi röntgen vizsgálatot is ajánlani fog, talán vérvizsgálatokat is. Mindannyiuk számára az lenne a legkedvezőbb, ha a műtétek után nem jelentkezne kiújulás és áttétek, ennek drukkolok én is. További infromációt olvashat honlapunk Publikációk rovatában.
jelige: Nettike
2007-07-16
Nekemvan egy bernátheyi kutyámaki 2007 05 23-átol vemhes!!!!A”csecsbimboi” meg vannak duzzadva az étvágya is megnőtt a hasa is ”aránylag” megnőtt!!Nem eszi meg a tápot pedig cheppi táp!!!!Csak főtt húst szoktunk neki adni kutyatésztával meg néhány szem tápot szoktam belé tömni!!!Miért nem eszi meg a tápot???Kiskorában nagyon szerette!!!!Azért nem nőtt meg annyira a hasa mert csak hust adok neki???Mert volt olyan aki azt mondta álvemhes lehet de viszont az álvemhesség jeleit nem veszem rajta észre!!!Vagy lehet kevés kiskutya lesz????
Jó sok felkiáltó jelet, meg kérdőjelet írt a levelében ... Lehet, hogy azért nem eszik a kutya, mert melege van. Lehet, hogy azért mert beteg, mondjuk álvemhes, meg esetleg méhelváltozásai vannak . Illetve, ha valóban megnőtt az étvágya, mint ahogyan írja, akkor azt is kijelenthetjük, hogy jobban szereti a főzött kaját, mint a Chappi-t. Ezen búslakodjanak a Chappi gyártói ... Az álvemhesség jelei ugyanazok, mint a vemhességé, azért is az elnevezése, úgyhogy a jeleket észrevette. Csináltasson ultrahangos vizsgálatot és a kérdőjeles mondatok jó részének pont kerül a végére. Ha tényleg vemhes a kutya, akkor pedig készüljön intenzíven a kutyatenyésztésre (szakkönyvek, tenyésztőkkel való eszmecsere, állatorvosi felkészítés ...), hogy több örömet, mint gondot jelentsen Nettike ellése. Kezdhetik honlapunk Tudnivalók rovatában az olvasgatást.
jelige: Lilike
2007-07-16
A macskám egy naposan hozta haza kiscicáját, úgy látom a kicsi nem szopik.Szülés után az anyamacska itthon maradt, a kicsit magára hagyta.Csak másnap hozta haza.Mit tegyek, ha nem szopik a kicsi, az anya engedné
Ha az anya engedné a szopást, akkor nincs más teendőjük, mint a kölyköt „csecsre tenni” azaz egy csepp tejet kifejni egy emlőmirigyből, többször türelmesen a kiscica szájába tenni a csecsbimbót, és ott tartani. Előfordulhat, hogy néhány próbálkozás után a kismacska felerősödik és önállóan is képes szopni. Ha nincs teje az anyacicának, akkor az egyetlen megoldás a macska tejpótló tápszerrel történő felnevelés. A leírtak akkor működnek, ha a kismacska többé-kevésbé egészséges. A történet számomra ott sántít kicsit, hog yigen ritkn elik egy macska egy kölyköt. Nem tudom kizárni, hogy az anyamacska és esetleg a kölyök is beteg lehet. Ha biztosabbat akat tudni és nem csak kísérletezni a felneveléssel, akkor vigye állatorvoshoz az anyamacskát és a kölyköt is.
jelige: kutya
2007-07-16
Van egy spániel kutyám és eldobta mágától majdnem 3 hetes kiskutyáját ami fele akkora mint a többi 3-rom. Nemtudom pontosan milyen időszakonként próbáljam meg etetni és mennyit. Kérem ha tudnak segítsenek.
Kutya tejpótló tápszerrel cucliztassa naponta 4-5x. A 3 hetes kiskutyákat fokozatosan, egy-egy alkalommal csak minimális mennyiségű kölyöktáppal is lehet kínálgatni naponta 2 alkalommal. A kistestű kölyök könnyen lehet, hogy veleszületett, vagy szerzett betegséggel is küzd. Kérje állatorvosa segítségét is.
jelige: Dola
2007-07-16
8 éves nagytestű,nőstény kutya Cane Corso keverék. Sokat fekszik,lassan ül le és áll fel,bágyadt lelassult mozgása van.45-50 kg kb.Ránézésre mintha fájdalmai lennének,nem ugat,unszolásra áll fel,vizelési székelési problémái nincsenek,és nem étvágytalan,valamint sokat iszik.Mi izületi gyulladásra gondoltunk,mivel más betegségre jellmező tünete nincs!Artro Norm gyógyszert vettünk neki.Megfelelő -e ez?Izületi betegsége lehet ?És az probléma-e ,h kéthete tüzel is?Olyan mintha egy másik kutya lenne nem mozgékony és nem játékos,valamint,nem védelemzi úgy a házat mint eddig!1 hete vettük észre ezeket a tüneteket.Ebben kérem az Ön segítségét és válaszát!
Egyáltalán nem biztos, hogy kizárólag az ízületi problémák a felelősek a leírt tünetekért ! A nagytestű, kertben tartott, már nem fiatal kutya szinte bizonyosan ízületi problémákkal is küzd - de a leírtak alapján nem csodálkoznék, ha gennyes méhgyulladása, vagy esetleg cisztás, daganatos méhelváltozásai (is) lennének. Részletes állatorvosi vizsgálatra - benne vérvétel, hasi ultrahang röntgen vizsgálatra - és könnyen lehet, hogy műtéti megoldásra is szükség van ahhoz, hogy megmentsék a Dolát.
jelige: machina
2007-07-16
van egy shar-pei szuka kutyusunk!5éves..egy pár évvel ezelött az orvos azt mondták hogy nem lehetnek neki kölykei(nem tud vemhes lenni)nem olyan rég volt a párzási idöszak s mivel pont keritést épitettünk igy a kutyus megbirt éjszakánkén szökni és sajnos minden fajta kutyussal párzot!!talán ez még nem is baj...de nem olyan rég észre vettük hogy a kutyánknak nöl a hasa és duzzadnak a csecs bimbói!! a kérdésem az lenne hogy most valószinüleg teherbe esett a kutya?? és ha igen mennyi a vemhességi idö?ha jól tudom60nap??ezt az infót az interneten olvastam de nem vagyok benne biztos hogy ez jo válasz!ezért fordultam önhöz.
A kutya vemhességi ideje 60-67, jellemzően 63 nap. A szuka vagy vemhes, vagy álvemhes és mellette esetleg méhgyulladása, esetleg cisztája, daganata van. Állatorvosi vizsgálat el tudja dönteni, hogy mi a helyzet vele. Állatorvosával azt is át tudják beszélni, hogy mi legyen a teendő a kutyával. A beágyazódás gyógyszeres gátlásáról valószínűleg lekéstek. Azt ugyanis a párzás utáni 3. és 5. napon kellett volna megtenni - ráadásul, ha több éjszaka is lelécelt a szuka, akkor nem tudhatjuk, hogy mely nap(ok)on történt e vemhesülés. Lehet viszont még gyógyszeresen vetéltetni, és a legokosabb talán az operáció lenne, hogy véglegesen megakadályozzák a hasonló baleseteket. Az ötévesen először vemhesülő (?) sharpei vemhességi és ellési kockázatai már jelentősek. Én nem látok egyetlen indokot sem, hogy megellessék a kutyát. Már ha egyáltalán vemhes ugyebár, mert ahogyan az elején írtam lehet egyéb oka is a leírt tüneteknek ... További információt olvashat honlapunk Tudnivalók rovatában.
jelige: Dominic
2007-07-13
7 hetes cicánknak két-három naponta váladékozik a szeme. Kamillával tisztogatjuk, de nem igazán akar elmúlni, pár nap múlva megint előjön. Az állatorvos azt mondta, hogy lehet rá venni vény nélküli szemcseppet, de elment szabadságra és nem tudom a csepp nevét. Mi lehet a csepp neve és hol tudom beszerezni?
Olyan szemcseppet, ami esetleg segíthet is, azaz antibiotikumot és esetleg szteroidot is tartalmaz, biztosan csak vényre lehet kapni, akár állatorvosi akár humán készítményről beszélünk. Vény nélkül legfeljebb könnypótló készítményt lehet vásárolni. Az eljárással alapvetően nem értek egyet - hiszen nem elképzelhetetlen, hogy a kölyökmacskának vírusos macskanáthája van, ami szisztémás kezelést is igényel a szemcseppek mellett. Szerintem a legokosabb, amit tehet az az, hogy felkeres egy másik állatorvost, aki megvizsgálja a cicát, kezeli és esetleg vényt is ír a szemcseppre.
jelige: kristályok
2007-07-13
Kutyámnak sötétebb (véres) volt a vizelete, orvoshoz mentünk. Vizeletvizsgálat következett, amely kimutatta, hogy kalcium-oxid kristályok vannak a vizeletében és apróbb kövek is. Majd ultrahangra mentünk, ott minden rendben volt, sem daganatot, sem követ nem lehetett látni a felvételeken. Az orvos azt mondta, hogy gyulladás és antibiotikumot és gyógytápot írt fel neki. A kérdésem az lenne, hogy hills c/d tápot írt fel neki, én pedig azt olvastam, hogy az oxalát kristályokra az u/d a jó, hogy most melyiket adjam neki, vagy keverjem a kettőt? A másik kérdésem pedig az lenne, hogy azt is olvastam, hogy a kristályképződés kiváltó oka lehet a hosszútávú szteroid kúra (prdenisolon), igaz ez? A harmadik kérdésem pedig, hogy amióta szedi az antibiotikumot és eszi a gyógytápot (10 napja), azóta gyakrabban előfordult a véres vizelet (lehet, hogy ürülnek a kristályok, kövek?)Az orvosunk szerint ez normális mert eredményt csak 4-6 hét múlva várhatunk. Kérdezném, hogy tényleg ilyen hosszú a gyógyulási folyamat? Adjak neki C-vitamint? Mivel tudnám elősegíteni a kristályok feloldódását? (vitaminok, gyógyhatású készítmények??)
A kiválasztó rendszerben a kristályok képződése valóban makacs hosszú hetek alatt rendeződő vesemedence-, hólyag-, húgycső gyulladást okozhat, amin csak heteken át tartó antibiotikum kúrával és diétával lehet sokszor csak úrrá lenni. A kristály típusát - akár ismételt vizsgálattal is - érdemes lenne tisztázni, mert ez döntené el a helyes gyógytáp kiválasztását is. Leírása számomra nem egyértelmű, így a konkrét kérdéseire (gyógytáp típusa, kiegészítő kezelés, C-vitamin) nem tudok egyértelmű választ adni, ezügyben kérdezze kezelőorvosát.
jelige: dodo
2007-07-13
6 hete született 2 kismacska. meghalt az anyjuk, mivel etessük vagy itassuk a kismacskákat?? tisztelettel dodo
A hat hetes kismacskák már szilárd táplálékon is felnevelhetők. Táplálékuk nagyobb része kölyök macskatáp (kitten, junior) legyen. Ha nagyon kedvezni akarnak nekik, vagy alultápláltak, fejletlenek, akkor adjanak még nekik egy kis macskatej pótló tápszert is. Fontos a kölykök 2-3 hetente történő féreghajtása, rendszeres bolhamentesítése. Első védőoltásukat 8-10 hetesen kéne megkapniuk. További információt oolvashat honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban.
jelige: Néróka
2007-07-13
10 éves németjuhász kan kutyámnak pár hét alatt fokozatosan leromlott az állapota.Nem tud a hátsó lábaira állni,csuklik össze. Csípőjét nyomkodva,dörzsölve nem mutat fájdalmat.Két napja állatorvostól injekciókat kapott/sárgás színü folyadékot a nyakába/ de semilyen javulást nem tapasztalok.A földön még csak-csak megáll valahogy,de a lakásban a csempén szinte azonnal összecsuklik a két hátsó lába.Szállítani, vizsgáltatni nem tudjuk, mert senkit nem tűr meg magamellet,azonnal támad. Kérem,adjanak tanácsot,hogy mit tehetek.Szeretnénk,ha még pár évig családtagként élhetne köztünk.Válaszukat előre is köszönöm.Neroka
A 10 év feletti német juhász kan tüneteit több betegség okozhatja, és nagyon valószínű, hogy nem egy elváltozás áll a háttérben. A csipő- és térdízületek elváltozása, a gerinc és medence betegségei, a prosztata, hólyag, bűzmirigy és a végbél területéről szintén indulhat a fájdalom. A Néróka bármilyen agresszív is - egészen biztosan szállítható és vizsgálható, hiszen a nílusi krokodilt is lehet szállítani és vizsgálni, ha akarja valaki. A szállítást és részletes vizsgálatot lehet, hogy szájbekötéssel, lehet, hogy bódítással lehet megoldani, de csak alapos klinikai vizsgálattal, vérvételekkel, röntgennel és esetleg hasi ultrahanggal derülhet ki a kutya minden baja. Ha szerencséjük van és „csak” ízületi elváltozásai vannak a kutyának, akkor táplálékkiegészítőkkel és nem-szteroid gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító szerekkel lényegesen lehet enyhíteni a Néróka tüneteit. Ha a prosztata vagy egyéb szervek is érintettek - nem kizárt, hogy műtétet (igen, egy 10, sőt akár 15-18 éves kutyát is lehet altatni és operálni) javasol állatorvosa. Én is remélem, hogy kiderül a családtag bibije és még éveket élhet maguk között.
jelige: krákogás
2007-07-13
15 hónapos szuka beagle kutyánkkal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Most nyáron gyakrabban előfordul, hogy a kutya fuldokló, krákogó hangot ad, mintha valami irritálná a torkát. (Ahhoz tudnám legjobban hasonlítani, mint amikor az ember erősen köszörüli a torkát vagy légszomjhoz.) Látszik rajta, hogy erőlködik ilyenkor, a szemei eltorzulnak közben és kipirosodnak. Ez nem csak 1-2 ”krákogás”, hanem egy egész sor. Csinálta már sétáltatás közben is, de van, hogy alvás közben egyszer csak felébred és kezdődik a fuldoklás. Tegnap éjszaka is rájött ez (egymás után 2x) és szemmel látható volt, hogy a 2 között ülni és nem feküdni volt jó neki. Amikor lefeküdt, kis idő múlva felkapta a fejét és igyekezett a testénél feljebb tartani, nem letenni. (Ekkor hörgő hang is volt, amikor levegőt vett, mint amikor mi nem tudjuk felköhögni a lerakódott váladékot.) Mi okozhatja ezt? Ma napközen eddig nem jelentkezett ez, semmit nem lehet észre venni rajta, normálisan lélegzik zörej nélkül.
Bármilyen pontosan leírja a tüneteket, csak részletes vizsgálatokkal lehet kideríteni, hogy mi állhat a háttérben. Lehet pl légcsőszűkület, lágy szájpadlás túlnövekedése, torokgyulladás, allergia, szívelégtelenség, idegentest (pl toklász, csontszilánk, varrótű) a garatban, gégében, vérömleny, tályog, daganat ... és még sorolhatnám. A kivizsgálás során nem lehetetlen, hogy fizikális vizsgálatokkal kiderül a baj, de előfordulhat, hogy röntgenfelvételeket és vérvizsgálatokat kell végezni és az sem kizárt, hogy EKG, vagy szívultrahang fogja megtalálni a bajt. Ha van diagnózis, érdemes a kezelésről is beszélni. 1);
jelige: Tika
2007-07-13
1,5 éves német dogunknak az elmúlt hónapokban jelentősen lefogyott, bár az étvágya nem csökkent. Az állatorvosunk első körben pajzsmirigy gondra gyanakodott, de a vérvizsgálat negatív lett. Teéjes nagyrutint követően most gennyes méhgyulladásra gyanakszik, bár ennek ellentmond, hogy a kutya még nem tűzelt, ill. ennek a betegségnek az általános tünetei sem jellemzőek (nem iszik ill. nem vizel többet.) Mielőtt az ivartalanitás mellett döntenénk, mindenképpen elvisszük ultrahangara. Az lenne a kérdésem, hogy a Önök szerint mi más lehet a kutyus baja.
Ha az egyetlen tünet a megtartott étvágy mellett a fogyás - még gyakorlatilag bármilyen veleszületett és szerzett idült betegsége lehet a kutyának. Egyetlen T4 eredményből még a pajzsmirigy túlműködését sem lehet kizárni. Az, hogy a kutya 1.5 éves koráig nem tüzelt, már önmagában is rendellenes és nem zárja ki a gennyes méhgyulladás lehetőségét. Sőt az sem kizárt, hogy volt tüzelés, csak kevéssé látványosan, „csendesen” tüzelt a szuka. Nincs értelme a találgatásnak - még sok tucat betegség okozhatja a fogyást - a szisztematikus részletes vizsgálatok fogják megválaszolni a kérdést.
jelige: macso
2007-07-13
Az érdekelne engem hogy a Pro Meris csepp mire való,mert a Húgom kullancsra kapta a papiron meg csak bolha van irva.Kérdésem hogy hat-e a kullancsra.Köszönöm
A ProMeris macskák részére bolhaellenes hatású készítmény. ( http://www.il11.com/cats.html ) A Promeris Duo kutyák részére forgalomba hozott szer, ami kiegészített hatóanyagtartalommal bolhák-, és kullancsok ellen is véd. ( http://www.emea.europa.eu/vetdocs/PDFs/EPAR/promerisduo/V-108-hu1.pdf ) Egy sereg egyéb megbízható bőrre helyezhető spot on kapható, amik macskák bolha-, és kullancs ellenes védelmét is megoldja pl.: Frontline, Frontline combo, Stronghold, ...stb
jelige: parvó
2007-07-12
Jó reggelt.Engem a parvo vírus érdekelne.Már 3 kiskutyám is elpusztult ettől a betegségtől.Most van egy 3 hónapos német juhász kutyus amit beoltattunk.De szeretném megtudni hogy van-e olyan szer amivel az udvart le lehetne fertőtleniteni.Eddig még nincs a kutyusnak baja, de szeretném ha biztonságos lenne az udvar.
Az udvar, ha napos, tiszta nem kell mást tenni, mint a még esetleg felismerhető foltokat (minden testnedv: bélsár, nyál, hányás, vér, vizelet ..) felszedni, a helyét és közvetlen környékét fertőtleníteni (domestos, hypo, klórmész esetleg oltott mész). Fontosabb, hogy az elpsztult kutya „hagyatékait” játék, fekvőhely, etető-, itató edény eldobják, vagy igen gondosan fertőtlenítsék pl Domestos-szal. A parvó vírusa nem különösképpen ellenálló, viszonylag könnyű egyszerű szerekkel is elpusztítani. Fontos, hogy az új kölyök legalább az első oltását megkapja a befogadás előtt minimum 1 héttel, és az is fontos, hogy valóban féregtelenítve legyen. További információt honlapunk Tudnivalól és Publikációk rovatában olvashat. Temérdek egyebet talál még a neten bármelyik keresővel a - parvó, kutya, vírusos bélgyulladás ... - szavak kombinálásával.
jelige: Berci
2007-07-12
7 hetes cicánk - amióta az anyja nem szoptatja, tisztogatja nagyon gondozatlanul néz ki. (az anyát elaltatták, baleset érte) . Konzerv macskaeledelt kap kicsit higítva, pépesítve. Naponta próbálkozom meleg vizes törlőkendővel tisztogatni a szája és a végbele környékét, de kevés eredménnyel, annyira bele van ragadva a szennyeződés a szőre közé, meg hát a cica nem is rajong a vizezésért. Van-e valami szer, módszer az ápolásra, vagy türelmesen ki kell várni, hogy a cica elkezdje magát tisztogatni? (két testvérét örökbefogadták, azok nem voltak ennyire szurtosak)
Egy 7 hetes egészséges kiscica már elválasztható, és megfelelő körülmények között nem szurtos, már ügyesen tisztogatja magát. Attól tartok, hogy ez az egyed beteg. Legalább bélférgességtő, lehet, hogy egyéb parazitás és esetleg vírusos betegslgtől is szenved. Állatorvosi vizsgálatra és kezelésre - minimálisan parazitamentesítésre, de valószínűleg egyéb gyógyszeres kezelésre is szüksége van.
jelige: játszótárs
2007-07-12
Jó napot dr.Úr! Nem tudom mennyire ideillő kérdésem, de talán tud hasznos tanáccsal szolgálni! Boxerem nagyon szép és makk egészséges 8hónapos kölyök, sétálunk is futunk is sokat, de ezen felül is rengeteg energiája van. Tudom, hogy jó volna, ha néha fajtatársakkal is hancúrozhatna, de sajnos itt az a jólbevált falusi szokás az uralkodó, miszerint a kutya a hátsó udvarban, vagy kötve jó, ”ugasson, oszt halaggyunk” :( Rám is úgy néznek, ha sétáltatom a kutyát, mint ki megbuggyant, nemhogy esetleg játszótársra lelnénk... ezért szeretnék beszerezni egy kissebb testű, de energikus, bátor kutyust, ami méltó játszótárs lehetne. Sajnos körülményeink nem engedik meg egy másik nagyobbtestű kutya tartását, de nem szeretném, hogy a kicsi csak ”püfölőzsákként” szolgáljon. Tud ajánlani valamit? Milyen fajta felelne meg a célnak, milyen nemű legyen?
A legfontosabb talán nem is a fajta és a nem lenne, hanem célszerű lenne egy hasonkorú 6-12 hónapos korú egyed megtalálása. Ha mindenáron fajtatiszta kutyában gondolkodik, akkor talán valamelyik terrier-fajta (foxi, wells, jagd, ...westi), vagy a kis-, és közép Schnauzer, esetleg Puli, Pumi látszik a legalkalmasabbnak a játszópajtás szerepre. Azt is meg kell mondjam, hogy a fajtaleírások sokszor idealizáló egyenszövegek, a fajta egyedei között pedig viselkedésben és jellemben is olyan eltérések tapasztalhatóak, amik nem is közelítenek a „nagykönyvi előírásokhoz”. Ráadásul a legtöbb állatmenhelyen (ill azok honlapjain) fénykép és leírás alapján válogathat a hasonló korú, különböző méretű, nemű, fajtájú (és keverék) és jellemű kutyák között. Szuka kutyával biztosan kevesebb lesz a konfliktus - persze azt mindenképpen ivartalanítani ajánlott. Én nem félnék egy megfelelő keverék menhelyi származású kutyától sem. Fontosnak tartom, hogy gondolkodásukban és viselkedésükben sem a mostani No 1. kutyához keressenek játszótársat - hanem sokkal inkább mégegy, egyenrangúként kezelt társ kerüljön a házhoz mindannyiuk ( a család, a fiatal Boxer kan és az új jövevény együttes !!!) örömére.
jelige: Berta
2007-07-11
Kutyusom 6 éves, tavaly valószínűleg szopornyicás volt(magas láz,levertség,repedezett orr és talp,hányás) amiből hosszú injekciós kúra után látszólag felépült.Ezután kapta meg a kombinált védőoltást.Ennek ellenére most a láz kivételével hasonló tünetek jelentkeztek,súlyosbítva erős köhögéssel és gennyes hasmenéssel.(hangja,ugatása is rekedt)Hetek óta jár injekciós kezelésre(szinte naponta),állapota mégsem javul.Kiváló állatorvosunk a helyi lehetőségekhez képest mindent megtesz.Ön mit javasol?
Vérvizsgálatokat, székletvizsgálatot, röntgent esetleg hasi ultrahangot. Ha megvannak az eredmények, jóval egyszerűbb lenne a kutya kezeléséről beszélni.
jelige: Fontos
2007-07-11
Egy kissé buta kérdéssel fordulnék Önhöz:)Azt szeretném megtuni, hogy a kutya fialása után mikor várható a következő tüzelése.A kutyám 03.10-én tüzelt utóljára és május 24én megszülettek a kiskutyái.Azt nem tudom,hogy most szeptember 10ére várjam a következő tüzelést vagy a szüléstől számított 6 hónap múlva.Azért lenne fontos megtudnom ,mert be szeretném oltatni ,hogy ne történjen ismét ”baleset”.Nem szeróetném ha ismét tüzelne.
Nem buta a kérdése, hiszen írta is, hogy „fontos”. A kutya következő tüzelése szeptemberben várható. Ha megenged egy tanácsot, akkor a tüzelés elnyomása helyett sokkal inkább a kutya ivartalanítását ajánlanám. Erről bővebben honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában olvashat.
jelige: Szofi
2007-07-11
Panelházban lakunk, van egy két éves keverék kutyánk. Ha elmegyünk itthonról nincs vele semmi baj, de ha hazajövünk úgy örül nekünk, hogy pár percig folyamatosan ugat, zeng a ház, a lakók már panaszkodnak miatta. Akármit csinálunk nem hagyja abba. Hogy tudnánk erről a szokásáról leszoktatni. köszönöm
Ha a csitítás nem megy következetes neveléssel, rászólással, esetleg a kutya meglegyintésével (póráz, újságpapír ..), és a hangoskodás valós probléma, valóban zavarhatja a környezetet, akkor meg lehetne próbálni az ugatás gátló nyakörv felhelyezését. Nagyobb állatfelszerelés áruházakban pl Freshnapf lehet kapni.
jelige: Szuszi
2007-07-11
Van három cicánk: 5-3 és 1 évesek.Bérházban lakunk. Van egy 2 éves kutyánk is. Nagyon szeretik egymást. A gond az, hogy befogadtunk egy 8 éves kutyát is, aki eddig kertes házban lakott, láncon tartották, és nem igazán barátkozott a cicákkal. A két kutya hamar összebarátkozott, de a cicákkal nem merem összeengedni őket. A cicák egyáltalán nem félnek tőle, nem ismerik a veszélyt, de félek ha nemfigyelek véletlenül, a kutya elkapná őket. A kérdésem az, hogy tudnám összeszokatni őket, vagy tartsam külön szobában mint most? Ha mi is ott vagyunk nem bántja őket, inkább sunyít, mintha félne tőlük. előre is köszönöm válaszát.
Nem tudom megítélni, hogy a sunyítás csak idegenkedést, bizonytalanságt jelent a befogadott kutya esetében, vagy valóban igaz veszélyt jelent-e a macskákra, ha nincsenek felügyelet alatt. Először csak néhány percre kellene együtt hagyni őket, esetleg az ablakon meglesni a viselkedésüket és fokozatosan egyre több időt lehetne együtthagyni őket. Ezzel tudná minimalizálni a macskákra jelentkező esetleges veszélyt.

<< <  322 / 391 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.07.28
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci! Kérjük, osszák meg! "Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.07.16
kis hörikék elvihetők. csillogokormok@gmail.com
2014.07.07
Kiscicák elvihetők, jó gazdihoz, kb. 3 hónaposak egyik fekete, a másik fekete-fehér, a harmadik pedig fekete-fehé-vörös keverék színű (kiscsajok). Érdeklődni az alábbi e-mail címen vagy a budafoki állatgyógyászati központban lehet. Nagy Miklós NMiklos@emi.hu