Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: topis
2007-09-13
A snaucerunk cukorbeteg lett, szeretnék tanácsot kérni az etetéssel és az inzulin beadással kapcsolatban.
A cukorbetegség emberben és állatban egyaránt súlyosságát tekintve igen széles skálán mozog. Van a cukorbetegségnek olyan enyhe formája, ami „csak” enyhe diétával és életmód változtatással hosszú ideig karban tartható. És van olyan súlyos formája, hogy szigorú (grammra kimért diétás táp, percre pontos etetésével) diétával és kutya inzulin tized milliliterre és órára pontos adagolásával is csak rendszeres állatorvosi felügyelet mellett, igen nagy erőfeszítésekkel tartható féken. Hasonlóan, mint ahogyan létezik koponyasérülés, amitől még csak fel sem szisszenünk, de létezik olyan súlyos is, ami gyakorlatilag azonnal halálhoz vezet. A cukorbetegség gyógyíthatatlan kór, ami nem azt jelenti, hogy nem kell, vagy nem érdemes foglalkozni vele, hanem, ellenkezőleg gyakori állatorvosi kontrolvizsgálatokat, igen sok labor és egyéb kiegészítő vizsgálatot igényel. Még ha küldött volna is egy cukorértéket (esetleg inzulin szintet), akkor sem tudtam volna a kérdésére válaszolni. Kezelő állatorvosának a kutya pontos életkorára, testtömegére, életmódjára, általános állapotára (szív, vese, máj, elhízás, ...) egyéb betegségeire, és a cukorbetegség súlyosságára egyszerre kell tekintettel lennie, amikor a kezelésről, életmódról és diétáról beszélnek. Ha a kezelő orvosa indokoltnak látja, nem kizár, hogy specialista segítségét is ajánlani fogja.
jelige: Majszi
2007-09-12
16 éves szuka bobtail kutyám van.Tényleg ennyi idős!:-)SOKAN EL SE AKARJÁK HINNI... A korral járó szemhályogosodás,izületi panaszokon kívül teljesen rendben van.Volt. Pont 2 hete egyik reggel lent találtam a kerteb ,szokattlan helyen. Hívásomra nem reagált,feje balratartva remegett,mindkét szeme bebandzsított stb.végtagjai széttárva és lebénulva.Feje tetején nagy púp.Állatorvos kijött és diagnózisa a következő volt: valaki vagy fejbe vágta leeshetett valahonnan ezért agyvérzést kapott.Vér vétel,vizelet negatív.Traumil kenőcsöt és krémet javasolt(homeopátiás szerek) A kutyus psil és kakil napról napra jobban van.Rengeteget tornáztatom és már egyedül feláll és megy. Kérdésem a következő:bár tudom hogy egy ennyi idős kutyától már az is csoda hogy túl élt egy ilyen traumát de várható-e javulás és önnálósodás.Mennyi idő alatt regenerálódnak egy ilyen stroke után?Mit tehetek még érte?
A 16 éves Bobtail szuka valóban igazi veterán, nem sok hasonló korú fajtatársa élhet. A kutyáért eddig is igen sokat tett Ön és állatorvosa, és a leírtakból számomra az derül ki, hogy folyamatos a javulás az események óta. Ez mindenképpen reménykeltő. Véleményem szerint a Majszi már csak koránál fogva is rendszzeres állatorvosi felügyeletet igényel, ezt a történt események isindokolják - ezért a legokosabban akkor járna el, ha kezelőorvosa néhány naponta, hetente ellenőrizné állapotát és szükség esetén kezelést, gyógyszerezést ajánlhatna.
jelige: Kuplung
2007-09-12
A kutyám úgy született, hogy jobb mellső lábán két új között - a jobb szélső és a mellette lévő között - nyitott vagyis nem nőtt össze a csont. Bőr és köröm is van ezen a szélső, különálló ujjon. A gond az, hogy az állat többnyire három lábon ugrálva közlekedik, csak nagyon óvatosan tudja használni ezt a lábát. Próbálkoztunk már néhány alkalommal tanácsot kérni, a válasz leginkább az volt, hogy nem lehet vele mit csinálni, esetleg jót tesz neki a masszírozás. Legutóbb annyit sikerült elérnem, hogy szövet és porcerősítő tablettákat írattam fel neki. Ezek hatásáról még nem tudok beszámolni. A kérdésem az lenne, hogy műtéti úton lehet-e segíteni ilyen esetben az állaton? Bár elég drasztikusan hangzik, de az is felmerül bennem, hogy ennek a korcsosult szélső ujjnak az ”eltávolítása” is segíthetne, mivel szerintem ennek a földdel való érintkezése fáj neki. Bár nem tudom, hogy a láb szerkezetét figyelembe véve megoldható-e ez egyáltalán.
Leírásából számomra nem világos, hogy hogyan nézhet ki ez az elváltozás. Ortopédiában jártas állatorvos, részletes vizsgálat után (benne röntgenfelvételek) tudja eldönteni, hogy lehet-e, ill milyen műtéti megoldással lehet segíteni ezen. A http://www.kisallatortopedia.hu/index1.php?inc=1 honlapon talál ilyen kollégát.
jelige: cicikegömböcke
2007-09-12
12 eves herelt 5 kg kandur cicam nehezen pisil , majd erolkodes utan par csepp suro gennyszeru valadekot hagy maga utan Etvagya van ,kozerzete is jo , csak szaraz ropogoson el , Royal Canin pisiproblemas szarazeledel meg szokta oldani a gondjat igz csak ketszer volt ilyen az utobbi 2 evben ,most nem segit.Sokat iszik.Milyen gyogyszerrel segithetnenk rajta?
A tünetek a macskákon sűrűn előforduló alsó húgyúti megbetegedésként említett kórokra utalnak. Amennyiben állatorvosa vizelet és esetleg ultrahang vizsgálattal megállapítja, hogy erről van szó, és a diéta önmagában nem oldja meg a problémát - akkor felteszem, hogy a cicát elbódítja, megkatéterezi, esetleg a hólyagját kimossa és gyógyszerrel ellátja. Ha a katéterezés és az utána következő gyógyszeres kezelés sem vezet eredményre, akkor pedig műtéti megoldást fog ajánlani.
jelige: Betty avagy Tissy 2.
2007-09-12
Lehet elkeveredett a levelem, így megismétlem. A kérdésem az volt, hogy egy 11 hónapos maine coon kandúr már ivarérett e, és lehet e már vele sikeresen fedeztetni?
Na, most megjött. A válasz pedig az, hogy igen lehet vele sikeresen fedeztetni, merthogy a 11 hónapos kandúr már ivarérett. Viszont nem ajánlott vele fedeztetni, merthogy tenyészérett csak másfél éves kora után lesz. Az ivarérettség és tenyészérettség közötti különbséget a legegyszerűbben úgy lehet emberi példával érzékeltetni (embernél ugyan nem tenyészérettség a szakkifejezés o): ), hogy 12-15 éves kamaszok is össze tudnak ütni egy-egy gyereket, de ez sok okból (nemcsak szociális és pszichológiai okokból, hanem élettani okokból sem) nem ajánlott. Továbbmegyek - ha a tenyésztői szándékok nem megalapozottak és komolyak, hanem esetleg csak arról van szó, hogy a fiatal kandúrnak szeretnének szexuális élményt szerezni, vagy az anyacicát szeretnék anyai élményben részesíteni - akkor, egyéb okokból, a későbbiekben sem ajánlott a cicaszaporítás. 1);
jelige: Pipikutya 2.
2007-09-12
Köszönöm gyors válaszát!! Ezek a kicsi pattanásszerű kelések nem a kutya szájában vannak, hanem kívül a kicsi pofiján, ahol már szőrös. Ekkor is érvényesek a lentiek? Válaszát előre is köszönöm!
Ha nem a nyálkahártyán, hanem a bőrön (esetleg a bőrön is, átvizsgálták a szájüreget?) észlelhetőek a leírt elváltozások, akkor az előzőeken kívül egy sereg elsődleges és másodlagos bőrbetegség is szóbajöhet. A száj környékére korlátozódó bőrelváltozások leggyakrabban talán gombás fertőzéstől és allergiás elváéltozásokból eredeznek. Ezek azonban csak a leggyakoribb lehetséges okok, számtalan egyéb betegség is elképzelhető.
jelige: tanácstalanság 2.
2007-09-12
Köszönöm szépen a segítséget, kitartóan várjuk az eredményeket és a javulást. Másik kérdésem az lenne, hogy nem tudnak-e olyan állatorvost, aki kimondottam francia bulldog specialista, vagy ilyen jellegű kutyákkal foglalkozik?
Itthon és külföldön sem jellemző a kutyafajtákra való specializálódás. Nem is erre van szüksége. A kutyát állatorvosa beutalójával talán az Állatorvos-tudományi Egyetem bőrgyógyászati szakrendelésén lenne érdemes kivizsgálni.
jelige: Tissy
2007-09-12
Szombaton írtam egy elég hosszú levelet a kutyám problémájáról. Lehet, hogy én vagyok a béna, de sehol nem találom. Sem az én írományomat, sem a választ, pedig tuti elküldtem.
A hétvégi kérdéseket hétfőn válaszoltam meg - és a szokásos 8-15 helyett gyanúsan kevés, csak 2 kérdés érkezett. Ismételje meg a kérdést, kérem, igyekszem válaszolni.
jelige: Pipikutya
2007-09-12
1,5 éves spániel kutyusunk száján apró, pattanásszerű kelések vannak, sőt már egy nagyobbat is találtam. Ez a nagyobb vérzik is néha. Mi okozhatja ezeket? Válaszát előre is köszönöm!
Lehet a szájban csak helyileg zajló gyulladás (toxinok, maró anyagok, vírusos, bakteriális, gombás fertőzés) de az sem kizárt, hogy másodlagos tünetet (pl veseelégtelenség következményét) látja. Nem kizárt, hogy a látható nyálkahártyákon észlelt elváltozások csak a jéghegy csúcsa - és a tápcsatorna és/vagy légzőszervek nyálkahártyáján hasonló elváltozások fejlődnek. A kutya részletes kivizsgálása mindenképpen indokolt, szinte bizonyos, hogy kezelésre szorul.
jelige: Lili
2007-09-12
5 hónapos bordeauxi dog kutyánk 2-3 hete nyalogatja, majd megeszi saját ürülékét. Miért csinálja? Hogyan lehet leszoktatni róla?
Szigorúan és következetesen. Az ürülékevés bennünk emberekben meglehetős ellenérzéseket vált ki, de a kutya és a család egészsége szempontjából sem aggálymentes rossz szokás. A rajtakapott eb számára szidással, büntetéssel esetleg újságpapírral, pórázzal való meglegyintéssel azonnal, éds mindigm következetesen tudtára kell adni, hogy nem tűrjük, amit csinál. Az is sokat segít, ha az ürülék gyakran (lehetőleg azonnal) el van távolítva a kutya környezetéből és ezért nincs annyi esélye, hogy elmélyüljön a rossz szokása.
jelige: Segítsenek a Kék rákon!
2007-09-12
Jónapot!Nos,lenne panasz is és kérdés is...2 napja van egy kubai kék rákom.Mindig kell levegőztetni?Mármint tudom,hogy tüdővel is lélegeznek,de a vízbe kell rakni vmit amire ki tud mászni?Ezen felül még az is érdekelne h mit eszik,mert úgy hallotttam: borsót,tubifexet,káposztát és van kimondottan nekik való eledel.(ilyet kapott ma)Kérem válaszoljanak,mert félek h elpusztul!
Meg kell őszintén mondanom, hogy Kubai Kék-ből elég hézagosak az ismereteim ... Ezért aztán általánosságban csak azt válaszolom, hogy a legegyszerűbb böngészőprogramban is hektárnyi (még magyar nyelven is) irodalmat talál - azt kellene böngésznie. Illetve sokkal inkább a vásárlás előtt kellett volna tájékozódnia, merthogy anélkül, hogy milyen tartási körülményeket és etetést igényel egy élőlény inkább ne szerezzünk be se Kubai Kék Rákot, se Nílusi krokodilt, se fenyőpinytyet, de kutyát ésmacskát se. Egzotikus állatokkal sok állatorvos kollégám foglalkozik igen magas szinten (http://mvaat.dev3.com/ )kérdezze egyiküket.
jelige: Foxi
2007-09-11
Pontosan mit jelent az,ha egy kutya bőre veleszületetten érzékeny/atópiás/?Mit lehet tenne az ilyen kutyával?Az allargia vizsgálat miből áll,és mennyire megbízható eredményt hoz,és mennyibe kerül?
Az atópiás kutyák bőre vékonyabb, finomabb, kevés pigmentet tartalmaz és gyakorlatilag az összes (parazitás, bakteriális, gombás) fertőzésre és allergiás elváltozásra hajlamosabb. Az atópiának is vannak enyhébb és súlyosabb változatai - igen súlyos esetekben gyakorlatilag diétás tápon és minden fertőző hatástól (rendszeres parazita kontrol, gombás betegség elleni vakcina, tiszta-, allergénektől mentes környezet) mentesen kell tartani a kutyát, ahhoz, hogy tünetmentesen élhessen. Az allergiás vizsgálatokből léteznek vértesztek és allergiás bőrtesztek is. A teljes allergológiai szakvizsgálat ára néhány tízezer forint lehet és korrekten elvégezve megbízható eredményt ad.
jelige: bubu 3.
2007-09-11
Köszönöm a gyors válaszát,a mellkasi rtg.felvétel nem mutattott rosszabodást stagnál,őénteken viszem megint ellenörző felvételre,a vizhajtót kapja folyamatosan. A kezelő és más ismerős orvos szerint,akik megnézték a rtg.felvételét,azt mondják nem daganatos a változás,pénteken többet fogok tudni,az alpgond megmaradt, miért nem eszik megint a kutya ????
Azért mert rosszul van. Vagy az alapbetegségétől, vagy a gyógyszerek mellékhatásaként, vagy a következményes okoktól. Vagy leginkább mindezektől együttesen. Egy légzőfelülettel alig rendelkező kutya oxigénhiánnyal küzd. Az oxigénhiány önmagában sem kedvez egyetlen élőlény étvágyának sem. A tüdőben zajló kiterjedt gyulladásos részekről egy sereg anyagcsere termék, sejt- és szövettörmelék szívódik fel a keringésbe és okoz rosszullétet, émelygést. Ugyanezek az anyagcsere termékek és sejttörmelékek terhelik a kutya veséjét, máját gyakorlatilag minden szervét. Ha sikerül az Ön által is stagnálónak nevezett kóros állapotból kimozdítani a Bubu-t és elindul a gyógyulás útján, az első kedvező jel az étvágy visszanyerése lesz. Addig marad a szájon keresztüli kényszertáplálás, vagy az infúziós kezelés.
jelige: bubu 2.
2007-09-11
Valóban hiányosan írtam le a kutyám helyzetét , de nem tudtam ,hogy mennyi hely áll a rendelkezésemre.Akkor jön a részletes leírás,amennyiben teljesen le tudom írni. A folyó év juliusában a hónap vége felé a nagy nyári melegben egyre kevesebbet evett a kutya , én is meg mindenki a nagy melegre fogta.DE : mivel 1 hét után már szinte semmit nem evett , csak ivott de azt sokat,elvittem a helyi állatorvoshoz.Gyulladást állapitott meg, kapott 2 csokkentő injekciót , de a helyzet nem javult.A javaslatára bevittem Miskolcra egy ismerős állatorvoshoz.A következők történtek: ultrahang,vérvizsgálat,röntgen,általános vizsgálat.Az akkori állapota elég jó volt a nem evés ellenére is.A diagnózis:a vérvizsgálat alapján hasnyálmirigy gyulladás volt,az ultrahang nem mutatott nagyobb káros elváltozást. 2 hétig infuzióra hordtam minden nap,naponta kapott gyulladáscsökkentő ,erősitő,B vitamin és még vagy 3 féle injekciót,összesen 2hétig a napi infuzió mellett.Közben elkezdett elég erősen köhögni,ekkor következtek a röntgen vizsgálatak,ami tüdőgyulladást állapitott meg. Az időközben kapott kezelés után , a hasnyála rendbe jött,elkezdett enni,az orvosi utasitás szerinti zsirmentes , kimélő étrend szerint.Majd eltelt 1 hét,addig rendben evett,de ekkor már a tüdőgyulladásra lett öszpontositva a kezelés.Itt is kapott 4 féle gyógyszert és szurikat, majd ez is gyógyulni látszott,de az ellenőrző röntgen felvétel után , hogy sajnos nagyobb a baj a tüdejével mint először látszott.Mindkét tüdőlebenyén kis fekete vagy fehér nagyon apró foltok vannak,a kezelő orvos szerint csak mindkét lebbenye 2/3 részben „üzemel”.Mindezek dacára rendbe jönni látszott, de most az otthoni kimlő menü és a felirt 7 féle gyógyszer ellenére,megint nagyon rapszodikusan eszik,pedig már gyógyulni látszott.Amit eddig meg- evett,most mindenre elforditja a fejét,a macskánk meg hizott vagy 1 kilót...most ő van dié- tára fogva..Tegnap este evett 2 palacsintát,de ez elég kevés.Amugy élénk,ugat,játszik a macskável,persze keveset mozog,de ezt mondta is a kezelő orvos.Mindent ugyanugy adunk neki,mint a kimélő időben , de semmit még az eddigi kedvencét,a nyers hust,a párolt csirke mellet sem eszi meg.Egy ideig korpovit kekszet evett , de mostmár azt sem. Doktor Úr ! meddig mehet ez igy !
A mostani leírásából sokkal több minden kiderül. Igazság szerint a hasnyálmirigy gyulladás és a (szövődményes?) tüdőgyulladás önmagában is súlyos, életveszélyes állapotot eredményezhet - sok ember életét is kioltották már ezek a betegségek. A Bubu állapota hullámzó, és az intenzív kezelés elhagyása mindig visszaesést eredményez. Szerintem a kulcsfontosságú kérdés az, hogy a mellkasi röntgenfelvételen látható elváltozások mennyire tekinthetők véglegesnek, valamint, hogy ezek a légtelen területek valóban gyulladásos, ödematikus részek-e, vagy esetleg daganat. A gyulladásos elváltozás kezelésének van esélye, hosszútávú antibiotikumos kezelés, nyálkaoldók, esetleg vízhajtás hatására feltisztulhatnak a légtelen tüdőterületek. Remélem , hogy nem daganatos elváltozásról van szó, mert az nagyságrendekkel nehezebben kezelhető probléma. A Bubu esélyeit legpontosabban a vizsgálatokat és a kezelést végző orvosa állapíthatja meg. Kérdezze őt is, kérje további segítségét.
jelige: bubu
2007-09-11
Berni pásztor 5 és fél éves, 1 hete alig eszik, naponta 2x kap béres cseppet,tegnap csak 2 db palacsintát evett,bármit adunk neki,csak elforditja a fejét.Amit eddig evett,semmi nem kell neki.
A Bubunak valamiféle Béres cseppre nem gyógyuló betegsége van. o): Higgyék el, hogy a kizárólag veszettség ellen oltott, középkorú berni szuka egyetlen Önök által észlelt tünetét gyakorlatilag bármelyik (több száz!) betegség okozhatja. Írja, hogy jártak állatorvosuknál, aki kezelte is a kutyát. Milyen vizsgálatokat végzett? Mik voltak az eredmények? A Béres cseppeken kívül milyen kezelést alkalmazott? Jelezzék állatorvosuknak, hogy a Bubu állapota nem változott és még a palacsintát sem eszi meg. Biztos vagyok benne, hogy részletes kivizsgálást (benne vérvételek, röntgen, esetleg ultrahang vizsgálat) javasol. Ha meglesz a diagnózis, kiderülhet, hogy „csak” gyógyszeres kezelésre, vagy esetleg műtétre is szükség van-e a Bubu meggyógyítása érdekében.
jelige: tanácstalanság
2007-09-11
Van nekem egy kis, 6 hónapos francia bulldogom! Úgy kezdődött az egész, hogy fájt neki a lába, kijött az orvos és adott egy csonterősítőt és egy penicilin injekciót! A kutyus fél óra múlva kapott egy allergiás rohamot és duplájára bedagadt mindene! Majdnem meghalt a kutya! Visszajött gyorsan az állatorvos és kalciummal lekezelte, kb fél nap volt mire lemet a daganat! Megállapította, hogy penicilin érzékeny... Két hét múlva jött újra adni neki csonterősítőt (penicilint természetesen nem), a kutyus ismét feldagadt hogy már levegőt se kapott! Ezután az orvos nem tudott mit mondani.....!!!!! Most levettek tőle egy nagy menyiségű vért és kiküldték amerikába(ez már másik orvosnál). Ezutána a kutya bőre elkezdett nagyon csunya lenni, erősen piros nagy kiütések. Orvostól kaptunk erre kezelést.... nem segített, rondább lett, utána megállapította hogy gombás, 1 hétig kentük folyamatosan, homeopátiás gyógyszer mellett! A kutyusnak már ”50 Ft”-os foltokban elkezdett hullani a szőre és csak egyre több kiütés lett. Semmi se változott. Nagyon kérem ha tud valamit segítsen.
Én csak egy valamit tudok. Rengeteg vizsgálatra van (lesz) szükség ahhoz, hogy a kutya betegsége kiderülhessen. Nem kizárt, hogy a beküldött mintákból származó eredmények néhány napon belül nyomra vezetik az állatorvosát. Ha kiderül, hogy a kutya bőre veleszületetten érzékeny (atópiás), vagy az, hogy mire allergiás - már közelebb kerülhetnek a diagnózishoz és ezáltal a megoldáshoz is. Ha az eredmények negatívak, még mindig lehetséges hormonális és egyéb oka is a leírt tüneteknek, ami más típusú vizsgálódást igényel. Ezesetben nem lehetetlen, hogy állatorvosa specialista segítségét fogja kérni. Tudom, hogy cseppet sem vigasztalja, de sok ember esetében is több hónapos, esetleg évekig tartó szakorvosi vizsgálatok derítenek fényt egy-egy bőrgyógyászati/allergológiai tünet hátterére. Kutyánál sem egyszerűbb a helyzet. Szerintem állatorvosa nem lehet tanácstalan, legfeljebb még nem tudta az összes lehetséges okot kivizsgálni.
jelige: Bonifác
2007-09-11
Pár hete érdekesen tüsszög. Nem folyik az orra, a szemén sem látszik semmi rendellenesség. Jó az étvágya, WC-zik rendesen. Mitől tüsszöghet?
Az oltatlan kifejlett kandúr érdekes tüsszögését számtalan kórok, betegség okozhatja. Pl.: vírusos macskanátha, egyéb vírusok, baktériumok, gombák okozta felsőlégúti fertőzések, allergia, idegentest, fekély, akár daganat is. A kérdésre a választ részletes állatorvosi vizsgálat adhatja meg. Ezek után lehet beszélni a gyógykezelésről. Ha a Bonifác meggyógyult az aktuális betegségéből, akkor pedig érdemes lenne a védőoltásait beadatni.
jelige: tüzelés
2007-09-11
1 éves szuka kutyánk tüzel, a környék összes kan kutyája a kerítésünket rágja, van valamilyen mód a tüzelés megszüntetésére/csökkentésére/befolyásolására?
Létezik olyan hormontartalmú gyógyszer, ami a tüzelést elfojtja a szukákban. Ennek a kezelésnek azonban igen komoly mellékhatása lehet, gennyes méhgyulladás, petefészek-, és méhciszták kialakulásának igen komoly az esélye. Az ideális megoldás már az első tüzelés előtti ivartalanítás lett volna. A tüzelés közben elvégzett ivartalanítási műtétnek is komoly veszélyei vannak, ezért a mostani helyzetben a tüzelés „kibekkelése” lenne a feladat, majd 2-3 hónappal később a kutya ivartalanítása. Ha közben „baleset” történik, azaz a fiatal szuka párosodik, akkor szintén megvan a lehetőség a gyógyszeres beavatkozásra (megtapadás gátlása ill vetéltetés) vagy a vemhes méh és a petefészek eltávolítására. A témáról többet olvashat honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában.
jelige: Szandra 2.
2007-09-10
Szeretném tudni, hogy a szükséges vizsgálatok mekkora összegből lehet elvégezni és mennyi idő kell a vizsgálatok elvégzéséhez. Különben a kutyám 1995-ös születésű.
Az ajánlott vizsgálatokat (vérvizsgálatok, röntgenfelvételek) a legtöbb rendelőben megbeszélt időpontban egy órán belül elvégzik. A vizgsálatok ára 10 és 20 eFt között lehet.
jelige: Atoska
2007-09-10
3 éves ivartalanított mopsz kutyám szombat óta nem eszik, bágyadt, fekszik. Az orovs azt mondta virusos megbetegedés, akkor volt láza(39,6). kapott szurit 3 egymást köveő napon. Akkor már másik orvos volt a rendelőbe Ő azt mondta gége gyulladás . Közbe észrvettem, hogy a kutya lába szétcsuszik időnként és nem ugrik fel pl. ágyra, fotelba. Pár lépés után leül és nem akar menni. Még a érdemre sem teszi fel alábát. Próbálkozik, de nem megy neki. Akkor azt mondta alapjáva véve megüthette a gerincét, de nem vészes. Most két napra kapott folyékony állagu gyógyszert, szerintem azért mert hörög. A szurit szerdán kapta meg utoljára, de amit tegnap megevett pár szem élelmet éjszaka emésztetlenül kihányta. Fekszik mint egy darab fa szinte én mozgatom. inni éppen iszik, de félve, enni szombat óta szinte semmit. Most a fej tetőn vettem észre hogy időnként remeg. Mi lehet Ön szerint a baja? Eddig tart egy gégegyulladás kilábalása? Mit tegyek? Ön szerint ez Mi? Elnézést és Köszönettel
A vírusos megbetegedés gyanúja és a gégegyulladás vélelmezése nem áll ellentétben egymással - több vírusos megbetegedés tünete lehet a gége- és gareatgyulladás. Mindemellett lehet páárhuzamosan ortopédiai megbetegedése is a Mopsznak. Sajnos a leírásából lehetetlen kitalálni, hogy mi baja lehet az Athosnak. A láz, bágyadtság, étvágytalanság olyan általános tünetek, amelyeket gyakorlatilag az összes fertőző megbetegedésnél megfigyelhetünk. Egy 3 napja éhező kistestű kutya pedig remeg, hátulsó testfele rogyadozik, elfekszik - akár kritikus állapotba is kerülhet. A diagnózis felállításához biztosan közelebb kerülhetnénk vérvizsgálatokkal, röntgen esetleg ultrahang vizsgálattal. A teendő szerintem mindenképpen az, hog yjelzi állatorvosainak, hogy az Athos nem lett jobban, és további segítségüket kéri. Az sem kizárt, hogy állatorvosa kórházi kezelést fog ajánlani.
jelige: Picus
2007-09-07
6 hónapos, rendkívül játékos és nagy étvágyú kiscica (lakásban tartott) egyik napról a másikra nem hajlandó enni semmit. Vizet iszik, de a tejet már nem fogadja el. Semmi más tünete nincs. Az első napon hányt csak (szinte emésztetlen volt), azóta nem. Állatorvos féregtelenítette, adott neki két fajta injekciót (nem adott róla semmi információt, hogy mit: egy sárga és egy fehér vmit). Azóta sem eszik. Már 6 napja, félünk, hogy elpusztul. Ma reggel már a sült csirke húst megpróbálta, de inkább nem folytatta vmiért az evést.
A 6 napja tartó éhezés során egy fiatal macska (is) válságos állapotba kerül, jogosan félnek attól, hogy a cica lassan eléhezik. Az étvágytalanság olyan általános tünet, ami gyakorlatilag minden betegség, kóros állapotra jellemző. Ha Önök nem is látnak egyéb tünetet - állatorvosuk biztosan legalább a hőmérsékletét megmérte, nyálkahártyáit megtekintette, hasüregét áttapintotta, esetleg vért vett tőle, és talán röntgenfelvételt, vagy hasi ultrahang felvételt is készített. Ha nem mondta, hogy mi lehet a cica baja, akkor rá kell kérdezni. Valamint, ha nem mondta, hogy a féreghajtás és a két injekció után mi a teendő, akkor szintén rá kell kérdezni, hogy mikor kell visszahozni a cicát a kezelés ismélésére, vagy kontrol vizsgálatra. A teendő mindenképpen az, hogy jelezzék kezelőorvosuknak, hogy a Picus állapota nem javul. Biztos vagyok benne, hogy azonnal új vizsgálatokat ajánl, és ha lesz diagnózis, valószínűleg lesz hatékony kezelés is.
jelige: Rózsa
2007-09-06
Hál istennek, most nem betegséggel kapcsolatban van az érdeklődésem. 2 db cica van 1 fiu aki már nem fiú, a másik kislány akit nemsokára elviszünk mütétre. A kérdésem: nagyon szeretnék 1 kis zsebi kutyust (kistermetüt). De a fiu cica aki most 8 éves gyönyörű nagy perzsa, időnként epilepsziás (mostanába ritkábban). Ő nem egy ölbeülüs tipus, mivel nálunk született, és odaakartuk adni valakinek ezért kiskorában nem igazán vettük fel, hogy ne fályon a szivünk amikor elviszik. Odaadtuk valakinek és visszakellett hozni mert az égvilágon semmit nem fogadott el, nem evett nem ivott semmit (volt miből leadnija addig is). Ezért lenne a kérdésem, hogy mitévő legyek.
Esetükben tipikusan a „puding próbája az evés lesz”. Nincs ember, aki maguknál jobban megérezhetné, tudhatná, hogy vajon egy új jövevény érkezése mennyire izgatja fel, és ez milyen módon hat az epilepsziás cicára. Meg kell próbálni egy kistestű kölyökkutya többszöri felvitelével a lakásba, hogy mit szól hozzá a macsek. Első reakciója bizonyára a tömény útálat lesz - de ki tudja, lehet, hogy szépen lassan hozzászokik és elviseli az új jövevényt.
jelige: Jerry
2007-09-06
Van egy 9 és fél éves Amerikai Staffordshire Terrier kan kutyám. Az utóbbi hetekben azt vettük észre, hogy a végbélnyílásából ”vérszínű” váladék jön, mely cseppekben, ”kenésekben” hagy látható nyomot. A váladék nem tipikusan (élénkpiros) vérszínű, inkább barnás-sárgás-pirosas. Székletében sincsen vérzésre utaló nyom. A kutya végbélnyílása viszont a normál síkból ”gyűrűszerűen” kitüremkedve látszik, székelés után erősebben, de egyébként is láthatóan, ez a jelenség korábban nem volt. Egyébként az állat jó kedélyű, nem látszik rajta, hogy beteg lenne. Megnézettük egy helyi állatorvossal, aki benyúlva a végbélbe bűzmirigy-gyulladást, vég(vastag?)bél gyulladt állapotát és prosztata-gyulladást diagnosztizált. A bűzmiriggyel kapcsolatban kétszeri antibiotikumos injekciót, a prosztatára Peponen-kapszulát alkalmazott, illetve írt fel. A kérdésem az lenne, hogy a kutya életkilátásai szempontjából, tekintettel korára és a fent leírt szimptómákra, mire számíthatunk a legjobb és a legrosszabb esetben. Az eb rendkívüli módon a szívünkhöz nőtt, igazi ”családtag”, idős édesanyám vidéki házában az az ”unokapótló” és házőrző testőr, ”akinek” a hiánya nagyon megviselne minket, ezért minden megoldás, mely a kutya gyógyulását hozza, szóba jöhet, arra is figyelemmel, hogy egy esetleges műtét és annak kockázata (pl. altatás) mennyire állna arányban élete meghosszabbításának reményével.
Van diagnózis és van kezelés is - rövid időn belül kiderül, hogy mi lesz a betegség lefolyása. A legjobb esetben rövid idő alatt teljes gyógyulás lesz, a legrosszabb esetet mindannyian ismerjük, nem kell külön taglalni. Ha valóban prosztata gyuladást állapított meg állatorvosa és nem a jóindultú megnagyonóbbodását (hyperplázia) akkor jónéhány hetes kúraszerú antibiotikum kezelésre lesz szükség. A makacs, gyógyszerekre nem reagáló bűzmirigy gyulladások esetében sokszor csak a műtéti megoldás hoz végleges gyógyulást. A prosztata betegségeinek egy részére a herélés is igen jótékony hatású. A műtétek és az altatás kockázata előzetes vizsgálatokkal meglehetős pontossággal megítélhető.
jelige: Istike
2007-09-06
14,5 éves foxi-tacskó keverék kutyám van. Pár hónapja furcsán ”szívja magát” mintha nem kapna rendesen levegőt. Ez 1-2 percig tart és kb óránként fordul elő. Ismerősök véleménye az, hogy gyenge a szíve és ezért van. Igaz lehet ez, vagy másról van szó? Mit lehet kezdeni ezzel a problémával? Válaszukat előre is köszönöm!
Lehet, hogy igaza van ismerőseinek, de nem ártana megkérdezni állatorvosát sem. Hasonló tüneteket okozhat pl a felsőlégutak gyuladása, szűkülete, akár daganatos elváltozása is. A veterán kistestű kutyában néhány tucat betegség okozhatja a leírt tüneteket, amit részletes klinikai vizsgálattal, vérvizsgálatokkal és röntgen felvételekkel kellene pontosítani. Hogy mit lehet kezdeni a problémával az akkor derül ki, ha megismertük az okát.
jelige: HARAPOS CICA
2007-09-06
JO NAPOT. TORTENETEM REGEBBEN KEZDODOTT...KET HONAPPAL EZELOTT A TOMB HAZUNK ERKEJEN ULTUNK (FERJEM A MACSKANK MEG EN) MIKOR A KOZELUNKBEN MEG JELENT EGY MASIK MACSKA, MIVEL A MIJENK PORAZON VOLT A FERJEM ODA MENT HOGY VISSA FOGJA NEHOGY NEKI RONTSON A BETOLAKODONAK( MAR TUDJUK ROSSZ OTLET VOLT )MERT UGYANIS A CICANK NEKI TAMADOTT S A SEBEI ELFERTOZODTEK (PERSZE ORVOSI KEZELEST IS KAPOT).A CICANK NEM VOLT UTANA AGRESZIV PERSZE MI IS SOKKAL ELOVIGYAZATOSABBAN VISELKEDTUNK VELE.TIZ NAPRA ELUTAZTUNK ES CSAK ETETNI JART HOZZA AZ APOSOM AMUGY EGYEDUL VOLT.MIKOR HAZAJOTTUNK(EZ EGY HETE VOLT) ORULT MAGYON NEKUNK ES MAR AZT HITTUK HOGY TELJESEN MEG VALTOZOTT MERT SOKAT IGENYELTE A VELE VALO TORODEST(SIMOGATAS OLBEVEVES JATSZAS).A TEGNAP ESTE VISZONT MEGINT MEG TAMADTA A FERJEMET MIKOZBE A CICA AZ NYITOTT ABLAKBA ULT(SZITAVAL VAN ZARVA) ES O BEAKARTA CSUKNI, DE ELOBB A CICAT LE AKARTA SZEDNI AZ ABLAK PARKANYAROL.GONDOM AZ HOGY MIERT VISELKEDIK IGY (UTANA MEG SOKAIG FUJT RANK ,KI NE M KAPOT CSAK VIZZEL SPRICCOLTTAM LE ). NEM TUDOM HOGY EZ KOROS AGRESZIO VAGY CSAK VALAMI LATVANY INGERLI ES AZT SEM TUDOM HOGY LEHET E VELE VALAMIT CSINALNI HOGY NE FELJEK ATTOL HOGY MIKOR TORTENIK MEG UJRA EGY HASONLO INCIDENS. AZ URLAPON NEM TALALHATO MEG O EGY IVARTALANITOTT KANDUR.TIZENEGYHONAPOSAN LETT IDEN MARCIUSBAN IVARTLANITVA (GONDOLTUK MAJD MEG NYUGSZIK MIVEL SOHA NEM VOLT EGY KIMONDOTT SIMULEKONY CICA)NA ES PERSZE KEZDOTTEK A SZERELMI VAGYAK.O A NAP NAGY RESZET EGYEDUL VAN MERT MI DOLGOZUNK ,DE EN IGYEKSZEM ESTE VELE FOGLALKOZNI JATSZUK MEG KAP SIMIT IS AMENYIT ELFOGAD .KULOMBEN NEM SZOKOT AZ IDEGENEKEL SEM AGRESZIV LENNI SOT MEG LEHET FOGNI ES HAGYA MAGAT MASTOL IS SIMOGATNI.A GAZDI AZ EN VAGYOK A FERJEMET NEM FOGADJA SOSA OLJAN NAGY BOLDOGSAGGAL MINT ENGEM?!MEN TUDOM HOGY MEKORRA JELENTOSEGE VAN ENNEK DE UGY GONDOLTAM E PAR DOLOG MEG JOL JOHET AZ ALTALANOS KEP ALKOTASAHOZ. KOSZONOM ELERE IS A VALASZUKAT.J.ANI
„Egyszerű” házimacskák és még az ivartalanított egyedek között is előfordulnak harapós, agresszív hímek, a ragdoll fajtában jóval több ilyen van. A legokosabban talán akkor jár el, ha viselkedési zavarokban jártas specialista állatorvos segítségét kéri. Állatorvosa biztosan tud kollégát ajánlani erre a problémára. Az sem kizárt, hogy feromontartalmú spray, vagy párologtató lesz a megoldás a cica viselkedésére.

<< <  322 / 403 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.12.04
ELVESZETT! KERESSÜK! 2014.11.30-án este elveszett Nagytétényből (XXII. kerület) LUCA középtermetű, keverék 3 éves, fekete, ivartalanított chippes lányka kutyánk. Nagyon félős, ijedős (mentett kutyus). Kérem, ha látta a képen lévő kutyát, esetleg befogadta, értesítsen az alábbi telefonszámon: 06/30-9-545-212 Kérlek osszátok!
2014.11.18
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.11.05
Tegnap (11.04-én) este a Savoya Park környékén találták, nincs benne chip. Nagyon kedves kutya. A 20/396-4827 telefonszámon lehet elérni azt, aki megtalálta.