Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Pumukli
2007-10-15
Jó napot!Van egy 12 éves tacskó keverék kutyám.Aki mostanában nem nagyon mozdúl ki a házikójából,és sokat alszik. Rengeteg vízet iszik.3-4 napja hány, és nem nagyon merek enni adni neki(peddig étvágy vann)de ha vízet iszik azt is ki hánya.És álandóan reszket.Mi baja van,lehet hogy azért mert öreg??Van 2 daganat szerüsége az befolyásolja???El kell altatni???
Az ön által leírt tünetek utalhatnak cukorbetegségre, vesebetegségre, gennyes méhgyulladásra és még egy sereg más betegségre. Javaslom keresse fel állatorvosát, aki egy fizikális vizsgálat, egy ultrahangos vizsgálat és egy vérlabor után valószínűleg többet tud majd mondani, mint én. Szerintem biztosan nem kell elaltani, csak vigye el állatorvoshoz.
jelige: fülrázás
2007-10-15
Shar pei kutyám már elég régóta rázza a fejét. hiába tisztítom meg a fülét az e célra kapható fülcseppel, de nem javul. egyébb panaszt nem vettem rajta észre, csak a fejrázást, ami reggel intenzívebb. tanácsát szeretném kérni, hogy milyen szerrel próbálkozzam, vagy feltétlen muszály lenne állatorvosak megmutatni. vagy lehet hogy nem is a fülével van baj?
A különböző oktanú fülgyulladások nagyon gyakoriak kutyánál. Legtöbbször bakteriális vagy gombás eredetű, de kialakulhat allergiás alapon is, vagy a bűzmirigy begyulladásával összefüggésben. Általában egy alapos otoszkóppal végzett vizsgálat után (idegen test után kutatva), mintát szoktunk venni és a kórokozó kimutatása után, célzottan kezelni. A fülgyulladások gyógyítása sokszor heteken át tart és általában fültisztító folyadékkal és fülcseppel együttesen alkalmazzuk.Mindezeket figyelembe véve, sajnos elkerülhetetlen az állatorvosi vizsgálat. 1);
jelige: száraz bőr
2007-10-12
Jónapot! Az lenne a kérdésem, hogy mitől lehet az h nagon száraz a kutya bőre de annyira hogy már kirepedt néhol!! A kölyök 4 hetes elvan választva az anyától mert az kiharapta az oldalát! De azóta szépen gyógyul a seb csak a bőre nagyon csúnya sebes már!
A 4 hetes kölyök kicsit korán lett elválasztva. A szuka valószínűleg azért harapta meg, mert ő maga is beteg pl emlőgyulladása volt, és ezért fájdalmas volt a kölyök szopása. A korán elválasztott kölyök küzdhet elégtelen táplálásból eredő hiánybetegségekkel, parazitákkal, vírusos és bakteriális betegségekkel - és veleszületetten is lehet érzékeny a bőre, vagy allergiás is lehet számos anyagra. Véleményem szerint a szuka és a kölyök egyaránt részletes kivizsgálásra szorul. A szuka ivartalanítását is gondolják át, ha a kutyatenyésztést nem gondolják komolyan.
jelige: Barkinca 2.
2007-10-12
Köszönöm a válaszát, már bejelentkeztünk orvoshoz, én sajnos hajlamos vagyok néha túlzásba esni és olyat is kórosnak vélni, ami természetes, csak addig nem tűnt fel. Most már nem csepeg a Kukija, pisilni is rendesen tud, ma felfogtam a vizeletét és elviszem az orvosnak, hogy megnézze. Újabb probléma azonban felmerült, ugyanis a cica sokszor szuszog, dörzsöli az orrát és nagyokat tüsszent. Az orra nem váladékozik, és macskanátha ellen is ba van oltva. Szeretném erről is kikérni a véleményét annak ellenére, hogy ma megyünk vele orvoshoz.
Az én véleményem szinte semmit nem számít a kollégámé mellett, aki megvizsgálja a cicát, a vizelet és esetleg vérminta is rendelkezésére fog állni a Barkinca állapotának a megítéléséhez. Tüsszögést is betegségek, kóros állapotok tucatjai okoznak - még akkor is, ha a vírusos macskanátha esélye a vakcinázások miatt nagyon csekély. A határozott véleményem az, hogy állatorvosa segítségével már meg is tudták, hogy beteg-e, kezelést igényel-e a cica, azt is, hogy az előzetes húgyúti tüneteknek (?) van-e köze a mostani felsőlégúti tünethez (?). és hogy igényel-e kezelést a dolog.
jelige: Sedna 2.
2007-10-12
Köszönöm a gyors választ, és a felajánlott segítséget. Lenne pár kérdésem a vizsgálattal kapcsolatban: 1. Van -e bármilyen káros hatása a vizsgálatnak a kutyánkra nézve? (megpróbáltam utánaolvasni, és ha jól értelmeztem a vizsgálat lényegét valamilyen radioaktív anyagot fecskendeznek az állatba, és gondolom ennek az elhelyezkedéséből valamiféle röntgen segítségével tudják a betegség gócpontját meghatározni, nagyjából úgy mint az érfestésnél) 2. Altatásban lehet -e végezni?(Ő egy elég mozgékony kutya, és mivel 45 kiló, ezért lefogni sem igen lehet) 3. Mennyi időt vesz igénybe, és sajnos az is elég fontos információ, hogy mennyibe kerül? 4. A vizsgálat után mennyi ideig kell őt megfigyelni, vagy vigyázni rá? Előre is köszönöm a segítségét! Kérem, amint ideje engedi, válaszoljon a kérdéseimre, hogy mihamarabb meghozhassuk a helyes döntést.
1.) Nincs. 2.)Altatásban kell végezni. 3.)Kb 3 - 3,5 órát vesz igénybe - és 25 eFt-ba kerül. 4.) Önöknek semeddig nem kell figyelgetni és vigyázni rá.
jelige: Drazsé
2007-10-11
Először is, szép napot kívánok! Tanácsot szeretnék kérni egy jelenleg menhelyen lévő kutyus ügyében. Néhány napja a támogatója lettem egy bernáthegyi keverék 1,5 éves kan kutyusnak aki szörnyen sovány a sok etetés ellenére, mert mióta beadták a menhelyre, az idegi állapota miatt nem hízik. Minden nap megyek sétáltatni, de most gondolkozom, hogy estleg végleg örökbe fogadnám. De van egy kis probléma: van már 2 kan kuvasz, és szinte biztos vagyok benne, hogy egy új társat, főleg egy kant nem fogadnának el, sőt talán meg is ölnék..Mert volt egy velük együtt hozott kan, aki a sok verés miatt így ment el.. Ön szerint lehet arra esély, hogy megszokják és elfogadják, vagy jobb, ha nem próbálkozok? Amúgy egy kandúrt is onnan hoztam és őt elfogadták..
Én is szép napot kívánok! Hát, érdemes lenne először megkóstoltatni az új kutyát a két őslakos kannal. Mondjuk először nem az ő területükön. Aztán egyértelműen és következetesen értesítésükre hoznám, hogy az új jövevény falkatag és nem tűröm (én, mint a falkavezér) hogy bántsák. A kandúrral lehet, hogy egyszerűbb volt a dolog, ott „csak” azt kellett elhitetni, hogy nem zsákmányállat a cica. A soványsgnak nem kizárt, hogy szervi betegség áll a hátterében. Az esetek döntő többségében az „idegi állapot miatti soványság” mellett betegséget is lehet diagnosztizálni.
jelige: sziszikém
2007-10-11
13éves uszkár szarkómás a jobb hátsó lába.de ez már áttét.egy-két hónapja van. mi a legoptimálisabb táplálkozási mód neki,ami ”ehető” is és nem kínozzuk vele?
Ha készpénznek veszem amit leírt, akkor az a válasz, hogy azoptimális etetés a kutya kedvenc ételeinek a feltálalása. Mindenfajta megkötés nélkül, ugyanis egy végtagon kialakult (áttét?, kiújulás azaz recidíva műtét után?) szarkóma a legkevésbé a táplálás oldaláról befolyásolható. A legkevésbé sem célom a kutya „kínzása” - de amennyiben tenni akar az érdekében valamit, akkor nem az etetésén kell, hogy gondolkodjék, hanem azt kell kivizsgáltatni, hogy „csak” a végtag érintett-e a folyamatban, vagy vannak-e áttétek akár nyirokcsomóban, akár bárhol a testében. Műtétben (akár amputáció) sugár és kemoterápiában gondolkodva nem kizárt, hogy lehet segíteni a kutyán. A táplálás területén mozogva semmi esetre sem. Honalpunk Publikációk rovatában többet is olvashat mindezekről.
jelige: Daisy
2007-10-11
”életmentő” sürgős válasza segíthetne a 12 és fél éves szuka kutyuson, ugyanis a holnapi napra van beutalva műtétre, ahol a méhét és petefészkét távolítanák el, gennyes méhgyulladás miatt. a gennyes váladékot cseppeket 1 hete érzékeltük, a levertséget, a folyamatos lihegést és megnőtt szomjúságot múlthét csütörtökén. pénteken az állatorvos megállapította a fent említett betegséget, felírt gyulladás csökkentőt és hazaküldött minket azzal, hogyha rosszabbodik az állapota akkor menjünk vissza azonnal, hanem akkor pedig hétfőn. Hétfőre 90%-osan visszaállt az általános kedély állapota (kedv, no lihegés, no megnövekedett vízbevitel) és mérséklődött a genny távozása. Hétfőn megállapította az állatorvos, hogy a méhszarvacskák telve vannak gennyel, maga a méh az nem. Javasolja a méh eltávolítását, megelőzvén az esetleges perforációt és a késöbbi menstruációk utáni gyulladás kialakulást, viszont felhívta a figyelmet a műtét kockázatára (határérték körüli májfunkció, életkor, szívzavar a múltkori fogkő eltávolítás közben). Úgyérzékeljük, hogy mára ugyanolyan a kedélyállapta és viselkedése a kutyusnak, mint a betegség előtt és nem látunk újabb cseppeket ill. gennyet a hüve lynél. Szóval a tünetek elmúltak (sőt eredendően kevésbé voltak súlyosak, mit ahogy a betegség után olvasva tapasztaltam (hányás)) és féltjük a kutyust a műtét közbeni szívelégtelenség miatti elmúlástól. Ezért kérném tapasztalatát a gennyes méhgyulladás betegséggel kapcsolatosan! Illetve a műtétkor milyen alatatási módszerrel a legkisebb kockázatú a szívprobléma?
Nem tőlem, sőt nem is mástól az interneten fogja az életmentésre vonatkozó tanácsot megkapni. A régóta fennálló gennyes méhgyulladás a vesét és a májat is károsítja, hosszútávon sokszor ez vezet az ellátatlan állat halálához. Érzésem szerint állatorvosa kellő gondossággal járt el, tájékoztatta a lehetséges műtéti kockázatokról is, így ezek alapján biztos vagyok benne, hogy az elérhető legkisebb kockázattal járó altatási módszert ajánlja. Az egész kórtörténetet, és az összes friss laboradatot ismerni kellene ahhoz, hogy altatási protokolt ajánljunk. Ráadásul állatorvosa nem is kért ilyet. Miért gondolja, hogy nem tudja?
jelige: Barkinca
2007-10-11
Van egy házi cicám, ivartalanított 3 és fél éves. Ma reggel az ölembe ült és amikor leugrott láttam, hogy egy csepp van a nadrágomon, ami csak vizelet lehet. Azóta többször óvatosan megtöröltem a ”kukiját” papírzsebkendővel és legtöbbször pici foltot hagy. A viselkedésében nincs változás, jó az étvágya, mosakszik is, fájdalma láthatóan nincs. Volt már neki húgykövessége, de akkor nem ezek voltak a tünetek és most megijedtem, mi lehet a baj. Kérem segítségét, tanácsát.
A leírása alapján a macska akár lehet egészséges is. Tele hólyag esetében akárt egy leugrás során létrejövő hasfali prés is okozhat vizelet csurranást egy macskában is. Ha a papírzsebkendővel törölgeti kutya-, macska-, ember kukiját az az esetek döntő többségében foltot hagy. A részletekben rejlik annak eldönthetősége, hogy van-e baj. A húgyköves előzmény miatt mégis indokoltnak látom a cica kivizsgálását.
jelige: Fickó
2007-10-11
4 hete vettem, az akkor 5,5 hónapos német juhász kan kutyust. Azóta - 1-2 nap kihagyással - vagy kihányja a megevett táplálékot, vagy hasmenése van. Azt a tápot eszi, amit az eladótól kaptunk, addig is ezt ette, és (állítólag) nem voltak ilyen tünetei. Allatorvossal telefonon beszéltem Ő valamiféle gyógyíthatatlan genetikai elváltozásról beszélt, sajnos nem értettem meg. Kérem, ha a leírtak alapján tudnak tanácsot adni, köszönöm!
Igen meglepődnék, ha akár telefonon, akár tőlem az interneten olyan tanácsot kaphatna, amiből kiderülhetne a Fickó betegsége és a kezelést is megoldhatná egyszerre. Ez lehetetlen. A leírt tüneteket korántsem csak táplálási gondok okozhatják. Valóban az sem kizárt, hogy a Fickónak akár veleszületett, súlyos elváltozása van (perzisztáló Botallo vezeték okozta nyelőcsőlefűződés, vagy portoszisztémás sönt - vagy akár, miért is ne mindkettő egyszerre), de ezen kívül sokkal valószínűbb, hogy akár parazitás, akár bakteriális, vírusos eredetű gyonor-, bélfertőzése vagy bármi más egyb betegsége van a kutyának. A tünetek alapján minden állatorvosnak lehetséges betegségek, kóros állapotok tucatjainak kell, hogy eszébe jussanak. A konkrét ok kiderítése csakis részletes vizsgálattal (fizikális vizsgálat vér-, bélsár-, vizelet laborvizsgálatok esetleg képelkotók ...) lehetséges. Máshogy nem fog menni.
jelige: féregtelenítés
2007-10-11
4 napja hoztunk el egy kiskutyát, eddig 1 oltása van, jövő héten kapja a 2.-at. Elvittem dokihoz átnézetni, szerencsére mindent rendben talált. Adott egy féreghajtó tablettát, h kéthetente adjam be neki, de 8-10 felé kell osztani, mert az egy 10 kg-s kutyának elég, ő meg 0,5 kg körüli. ha jól számoltam, akkor majdnem 5 hónapos koráig kitart neki kéthetente. ez így jó?? kell addig adni, és ha elfogy onnantól számolva kell negyedévente kapnia? Még egy kérdésem lenne, ahogy játszottam vele, és forgatta a szemeit észrevettem ott a fehér részen egy ”véres hajszálér félét”. az mi lehet? az olyan mint nekünk embereknek is szokott lenni??? válaszát előre is köszönöm!
A kölyök féregtelenítése valóban ilyen sűrűn kell, hogy történjen. Ha a tabletta adagolásával nehezen boldogul, jónéhány könnyebben adagolható féreghajtó paszta is adható kölyökkutyáknak. Honlapunk Tudnivalók rovatában részletesen is olvashat ebben a témában. A szemgolyón észlelt hajszálér tágulat - már ha erről van szó - remélhetőleg semmiyen betegségre, rendellenességre nem utal. Ennek ellenére mutassa meg a jelenséget állatorvosának a jövő héten, hátha valamit nem jól értettem, és mégis jelentősége lehet.
jelige: Katababa
2007-10-11
Van egy tündéri, most 3hónapos Yorkshire terrier kutyusunk, tegnap a párommal megmértük a súlyát és le is döbbentünk, ugyanis már most kerek 2 kg.a súlya! A Yorkshire-terrier standard viszont max.3,1 kg.-ot ír elő felnőtt korára. Mi is úgy vásároltuk a kutyust, hogy tényleg ne legyen nagyon nagy, láttuk a kutyus Szüleit is, ők is normál méretűek (kb.tényleg max.3kg.-osak lehettek) és most meg is ijedtünk, hogy a mi kutyusunk miért 2kg.? :-( Mekkora lesz akkor a felnőtt súlya, ha már most 2kg.? :-( Már arra is gondoltunk, hogy lehet túl sokat adunk Neki enni. (napi 100 gr.-ot kb.,ennyit írnak a szakkönyvek is.) Amikor elhoztuk, 3héttel ezelőtt, már akkor is nagynak találtuk, de a tenyésztő megnyugtatott bennünket, hogy annál erősebb, minél nagyobb... Kérem a Doktor urat, írja le a véleményét, nem súlyos-e egy 3hónapos Yorkshire-terrier, ha már most 2kg.?
Az adatokból szinte bizonyosra vehető, hogy a kutya kinő a fajtastandardból. Véleményem szerint érdemes lenne endokrinológiai kivizsgálást végezni rajta, hogy kiderülhessen nincs-e betegség az óriásnövekedés hátterében. Dr Thuróczy Julianna az Állatorvos-tudományi Egyetemen (478-4100) foglalkozik ilyen jellegű esetekkel.
jelige: Dina 2.
2007-10-11
A rottinak 3 évvel ezelőtt kivették a petefészkét, mert gennyes gyulladásban volt és antibiotikumos kezelés ellenére sem javult az állapota. A bevizelésre próbálkoztunk hormongyógyszerrel, de hatástalan volt. Sajnos ma már úgy vizel be, hogy észre sem veszi. Nagyon szeretjük őt, de méltatlannak tartanánk pelenkázni őt, tanácstalanok vagyunk. Az állatorvosunk csodakutyának tartja félek, hogy ez már a teljes leépülése a kutyusnak. Kérem, segítsen lesz még jobb az állapota?
A mostani leírásából számomra az derül ki, hogy nem valószínű, hogy az inkontinenciát meg tudják szüntetni. Sajnos a csodakutyák is elaggnak életük végére.
jelige: Zoé
2007-10-11
A kutyában 1 honapja kulancsot talaltunk egy hetig 40 fokos laza volt nyirokmirigyei megdagadtak nem evett nem ivott ezt antibiotikummal es szteroiddal (az allatorvos szerin a betegségnek es a kullancsnak nem volt koze egymashoz) amint a szteroid szedeset abbahagyta köhögni kezdett az orvos felso leguti fertozesre mondott laza nincs kapott ujjra antibiotikumtot es bisolvont most kohog es kohoges szeruen fujja az orrat valadék nincs szeroidos szemcseppet kapott orcseppnek föleg akkor kohogy amikor felkel vagy izgatott de futkosas kozben nem kohog.
A kullancs kutyában 3 féle veszélyes betegséget is terjeszt (babéziózis, Lyme-kór, vírus-encephalitisz) Ezek egyike sem a leírt tüneteket mutatja jellemzően, ezért könnyen lehet, hogy állatorvosának igaza van. A kölyöknek részletes kivizsgálásra (fizikális vizsgálatok, vérvizsgálatok, röntegenek, esetleg ultrahang ...) van szüksége ahhoz, hogy kiderülhessen a betegsége.
jelige: védőoltások
2007-10-11
A kölyökkutyáknak adandó védőoltások áráról szeretnék érdeklődni. Az elsőt (Vanguard Plus) már megkapta a kiskutyám.
És hányat tervez még az idén? A kölyökkutyák ajánlott védőoltásairól honlapunk Tudnivalók rovatában sok mindent megtudhat. Egy-egy védőoltás ára 3,5-6 eFt között van rendelőnkben. Más rendelőkben ettől eltérő árakat tapasztalhat természetesen.
jelige: macska
2007-10-11
van egy 4 eves, ivartalanitott, nosteny macskam. kb. 1 eve par havonta olyan tuneteket produkal, ami hugykoves macskakra jellemzo. tavasszal voltunk vele a lehel uti allatorvosi rendeloben, ahol komplex vizsgalatot vegeztek ezugyben (ultrahang, hugyholyagbol vizeletminta, amit tenyesztesre kuldtek, rontgen). minden eredmenye kituno lett, igy nem kezeltek. ugyanakkor nem tudtak megmondani, h mi lehet a problema. azota 1 heten 1-2x 50 mg-os c-vitamin tablettat kap. ez (vagy lehet nem ez) tavasztol egesz augusztus vegeig elmulasztotta a panaszait. akkor ujra kijott es azota sem mult el. eddig ez a leghosszabb, eddig altalaban 2-3 heten belul elmultak a panaszai. szerencsere jo a kedelyallapota, rendesen eszik, sok folyadekot iszik. mit javasol? (termeszetesen azon kivul, h masik orvoshoz keszulunk most vinni, tobb szem tobbet lat alapon, hatha tavasszal nem vettek eszre nala valamit. ezzel kapcsolatban is kernem a segitseget, hogy tud-e ajanlani olyan orvost, aki ezen a teruleten a ”legjobb”).
Az egy éve visszatérő tüneteket, mégha bármilyen részletesen is kivizsgálták idén tavasszal, most ősszel már nem biztos, hogy sokat mondanak. Akár a korábbi, akár új kezelőorvosa szinte bizonyosan újra ajánlani fogja ugyanezeket a vizsgálatokat. Ha a mostani eredmények szintén teljesen negatívak lesznek - érdemes lesz azon is elgondolkodni, hogy esetleg nem viselkedési zavar okozza-e a kellemetlenséget. Feromon hatóanyagú párologtató, vagy spray (Feliway) lehet ebben az esetben a megoldás.
jelige: ropi
2007-10-09
Azzal a problémával fordulok önhöz,hogy van egy 2.5 éves spániel szukám.Július 23 vért észleltünk nála rá 9 napra összezártuk a saját kanunkkal aki 3 éves mert kiskutyákat szerettünk volna. A szuka hasa megnőtt emlői megduzzadtak, de még mindig nincs kiskutya akárhogy számolom már meg kellett volna születniük. Ön szerint mi a probléma?
Szerintem az a probléma, hogy a Ropi álvemhes, vagy elpusztult magzatai vannak, de nem vetélte el őket, vagy esetleg gennyes méhgyulladása van. Az igazi probléma pedig az, hogy a kutyatenyésztés jóval több annál, mintsem, ha vért észlelünk a szukánál, akkor összezárjuk a kankutyával. A probléma számos okból lehet. Arról sem írt, hogy észleltek-e párzást akár egyetlen alkalommal is. ha még észleltek is - a párzás tényétől eltekintve lehet akár a szuka, akár a kán, akár mindkettő terméketlen. A mostani teendője szerintem a szuka részletes kivizsgálása. Akár álvemhes, akár hullamagzat, akár genny van a méhében - mindenképpen kezelést igényel. Időszerű lenne azt is átgondolni, hogy komoly kutyatenyésztésbe fognak, vagy inkább ivartalanítják a Ropit.
jelige: Cushing
2007-10-09
A Cushing-kórral kapcsolatban lenne kérdésem: mennyire gyakori betegség ez, nagyon ritka vagy nem meglepő,ha előfordul kutyánál. Ha a tünetei közül csak egy (izomgyengeség) áll fenn,akkor is érdemes-e vérvizsgálattal szűrni? Ennek a kórnak tünete-e a magas koleszterin szint? Ha pozitív a vizsgálat eredménye,hogyan kezelhető,milyen a kutya életkilátása, ha most 3 éves és csivava? Lehet-e összefüggésben a tünetek jelentkezése az egy hónappal ezelőtti ivartalanítással szuka esetén?
A Cushing kutyákban a 2., 3. leggyakoribb endokrin betegség. Ha az izomgyengeség fennáll, és a biokémiai paraméterek közül is utal néhány pl a koleszterin, alkalikus foszfatáz .. a Cushing jelenlétére - akkor bizony érdemes elgondolkodni a specifikus vizsgálatokon (kortizol mérés, ACTH stimuláció, dexamethason szuppresszió, mellékvese UH vizsgálat). A Cushing egyik formájánál mellékvese eltávolítás (operáció) a megoldás, a kétoldali elváltozásnál gyógyszeres kezelés a célravezető. A Cushing és az ivartalanítás között nincs összefüggés. Korai diagnosztikai esetén a korekt kezelés esetén egy fiatal kutya kilátásai kedvezőek.
jelige: ildesz 2.
2007-10-09
Köszönöm szépen a gyors válaszát. És Ön szerint ez rosszindulatú? 5 hónapos a cica, 1.5 hónapja van nálunk. Ez alatt kapott 2 kombinált oltást, 1 szteroid szurit(meghúzta a lábát), 1 injekciót hasmenésre, és 1 veszettség elleni oltást, de ezt a másik oldalára. A macsekunk élénk, jó az étvágya és játékos is.Mikor mi simogatjuk, akkor nem érzékeny neki,de mi nem is nyomkodjuk úgy meg, ahogy a doktor úr csinálta. Mire utal az hogy érzékeny neki? Nagyon rossz a helyzet? Köszönöm a segítségét!
Nem, szerintem ez még nem rosszindulatú, ez még „csak” gyulladásos eredetű terime lehet. Erre utal az a tény is, hogy a mély áttapintása kellemetlen a cicának. Nem olyan rossz a helyzet, de érdemes lesz eltávolítani a terimét, hogy évekkel lésőbb nehogy rosszindulatú daganat képződjék a helyén.
jelige: ildesz
2007-10-09
A cicánknak kb 1 hónapja lett beadva egy oltás. Az oltás helyén csomó keletkezett, ezért mult héten levittük az állatorvoshoz, aki azt mondta majd pár hét mulva elmúlik. Ma azonban inkább elmentünk vele az állatkórházba, ott a sebész doktor azt mondta, hogy néha előfordul, hogy az oltás helén rosszindulatú daganat alakul ki. Ez lehetséges? 10 nap mulva kell visszamenni és ha nőtt a csomó, akkor az nem jó jel.A hasába kapta a cicánk az oltást. A csomóra az orvos azt mondta, hogy tömött szövetszaporulat. Biztos, hogy rosszindulatú? Ez hogyan lehetséges? Az orvos a macsekunk kora ( hogy még kevés oltást kapott és talán emiatt ez nem lehet) miatt és amiatt optimista, hogy érzékeny volt neki az a terület, viszont azt mondta, hogy nem tályog. A cicánk amúgy abszolút jól van, eszik rendesen és eleven is. Amikor mi simogatjuk, akkor nem kap oda, viszont mi nem nyomkodjuk meg. 1 hónap alatt nem kellett volna elmulnia a csomónak?
Az oltási reakció általában folyadékgyülemként (savós, esetleg savós-véres, ritkán gennyes) jelentkezik. A folyadékgyülem nagy része (sokszor egésze) felszívódik és legtöbb esetben a későbbiekben eltűnik, ki sem tapintható. Az esetek egy részében a folyadékgyülem helyén gyulladásos sejtekből álló kötőszövetes góc alakul ki. Az oltások és injekciók helyén igen ritkán és évekkel később kialakuló rosszindulatú daganatok (vaccine or injection associated sarcoma) egészen más kategória. Ha egy hónappal később sem múlt el az oltási reakció, ráadásul tüneteket is okoz, akkor valóban ajánlott a műtéti eltávolítása. Az eltávolított teriméből érdemes szövettani vizsgálatot kérni.
jelige: surmi
2007-10-09
egy éves ivartalanitott kandur lakótelepi garzonban mindent szétszed éjjel nem hagy aludni ,tapétát ágyat szönyeget bont. úidön át?
Örülök, hogy egészséges a cica! o): Valószínűleg napközben, amíg Önök dolgoznak addig rápihen az éjszakára, majd az energikus, fiatal, tettrekész állat szórakoztatja magát. Igen, idősenn korában kevesebb ilyesmit fog tenni.
jelige: Margó 56
2007-10-09
Szép napot! Telkünkre jár egy cica. Hóna alatt faggyumirigy volt. Nyomásra simán ürült sürü, betokosodott váladék. Utolsó nyomásnál kifordult a tok. Mi tévő legyek? Probléma-e? Próbáljam visszahelyezni? Előre is köszönöm segitségüket.
Viszont kívánom a szépeket! Ne nyomkodja, és ne helyezze vissza akármi is az Ön által faggyúmirigynek leírt elváltozás. Vigye a cicát állatorvosához, hadd kezelje le ő cicát.
jelige: Bogi
2007-10-09
Nekem egy 9 hónapos bichon lány kutyám van.Több mint egy hete tüzel az a gondom,h nagyon sokat pisil vagy legalább is ingere van.Még nem teljesen szobatiszta és a lakásban a pelánkára megy pisilni de egy csepp sem jön és pár perc múlva ismétli a dolgot..Ha lent vagyunk akkor sokkal többet csinál úgy mintha pisilne de nem látom,h valóban pisil vagy csak iger.Ez a tüzelés miatt van vagy felfázott?Ha felfázott mit adjak neki?Vidám eszik iszik játszik semmi változás nem vettem észre rajta.
A tüzelő szukák a szokásosnál sokkal többször pisilnek, jelölgetnek, hogy az érdeklődő kanok könnyebben rájuk találjanak. Szinte bizonyos, hogy a Boginál is erről van szó. Remélem, hogy a mostani megpróbáltatások után a Bogi számára is legjobb döntést fognak hozni az ivartalanításáról. Az ivartalanítás érveiről is olvashatnak még honlapunk Publikációk rovatában.
jelige: Jeni
2007-10-09
Szombaton választottak el és hoztunk el egy németjuhász 7 hetes kölyök kutyát. Szombaton és vasárnap egész nap otthon voltunk vele és rendesen evett. Ma már sajnos egyedül volt otthon és egész nap alig evett pár falatot, délután ahogy hazamentünk friss konzerves junior eledelt adtunk neki, de bele sem akart nyalni. Nem tudjuk, hogy most a pocakjával van valami, vagy pedig az elválasztás következtében csökkent az étvágya? Egyébként egész délután játszottunk vele, tehát nem kedvetlen.
Én sem tudom, hogy csak a választással, helyváltoztatással és talán az etetéssel kapcsolatos stressz - vagy az oltatlan (?) nem parazitamentesített (?) kölyök komolyabb megbetegedéséről van szó. A teendő mindenképpen a kivizsgáltatása, és oltásának parazitamantesítésének megkezdése, vagy folytatása lesz. Bővebben honlapunk Tudnivalók rovatában olvashatnak a teendőikről.
jelige: kiscicám
2007-10-09
A 7hónapos házicicámnak 1-2 hete nagyon büdi a szája és a inye végig piros ahogy sikerült belenéznem a szájába mi lehet ezeknek a tüneeteknek az oka és mi a teendő??
Az sem kizárt, hogy önálló, esetleg fogkőképződés miatt kialakuló ínygyulladása van a kiscicájának - de az oltatlan fiatal macska akár komoly, fatális vírusos (leukózis, panleukopénia ...stb) megbetegedésben is szenvedhet. A teendő mindenképpen a kiscica teljes kivizsgálása és az eredmények tudatában a kezelése. A 7 hónapos fiatalé macskának már 3-4 oltása illene, hogy díszelegjék az oltási könyvében. Erről (is) bővebben olvashat honlapunk Tudnivalók rovatában.

<< <  322 / 410 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.03.02
FIGYELEM! KERESSÜK A GAZDÁJÁT! A képen látható kutyát egy ismerős kutyatulajdonos bejelentése alapján állatorvosunk és asszisztensünk fogta be a rendelőtől nem messze. Chip nincs benne, feltehetőleg briard vagy tibeti terrier keverék lehet, 1 év körüli, kan, aki kb. 4 hónapja lehetett megnyírva. Egyik lábára sántít, sérülését elláttuk, kezeljük. Egyelőre nálunk marad, gazdája illetve bárki, aki információval tud szolgálni a gazdival kapcsolatban, kérjük jelentkezzen a 229-3865 telefonszámon.
2015.02.25
Gazdit keres két 7 hetes keverék kislány kutyus! Gazdájuk sorsukra hagyta őket, most ideiglenes helyen vannak, de végleges, szerető otthont keresünk a számukra. Előreláthatólag maximum közepes termetűek lesznek. Tüneményesek, kedvesek, bújósak. 20 335 3571 ; oszmun@gmail.com
2015.02.14
ELVESZETT! (Ady Endre út környéke) Szürke-fekete cirmos 6 éves macska nőstény, "Mirci" névre hallgat, aki néhány napja eltűnt. Ha valaki tud róla kérjük értesítsen a következő telefonszámon: 226-5654 vagy a 06-30-665-0418