Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉSI AKCIÓ

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: lucky
2007-08-07
A kilenc hónapos labrador kutyám diszpláziás, az ovos megröntgenezte, jelenleg gyógyszeres kezelés alatt áll. A combközelítő izom átvágását ajálja. Az interneten azt olvastam, hogy ez a fajta beavatkozás már elavult. Kérem segítsen, hogy mit tegyek! Nagyon hullik a szőre is. A család kedvence!!!
A módszer nem elavult, ha a combközelítő izmok zsugorodásáról van szó. Amennyiben nem, akkor fiatal állatnál a ún. háromszoros medencei oszteotómiát szoktuk javasloni.Hangsúlyozom, hogy a csipőizületi diszplázia műtéti megoldására rengeteg módszer kínálkozik. Mindig figyelembe kell venni, hogy tüneteket, fájdalamsságot okoz-e, milyen fokú az elváltozás és milyen korú az állat. Ezeket összevetve jut el az állatorvos a választandó műtéti eljáráshoz, tehát a csipőizületi diszplázia gyógykezelésére nincs egy adott műtéti megoldás. Remélem válaszom kielégítő volt, a szőrhullás pedig biztosan nincs összefüggésben az adott betegséggel.Kérdezze meg állatorvosát a pontos diagnózis felől, biztosan segítségére lesz.
jelige: Hencsi
2007-08-07
Egy 10 hónapos, kan yorkim van, Zeusz. Eddig nem volt problémám vele, de az elmúlt pár hétben a lakásban lévő asztalokat és székeket körbe pisili. A viselkedését hiperaktív kutyusként tudnám jellemezni. Nem a törpe fajta. Kimondottan nagy méretű lett. Nagyon szereti az egész család, de karácsonyra babát várok és nem tudom ha a nappaliba lesz a baba a kutyus a játékait és mindenét megjelöli majd? A kutyakozmetikus szerint ha kiheréltetnénk lenyugodna és nem lenne probléma vele. Ez valóban megoldás lenne?
Először is tisztázni kéne, hogy a viselkedés mögött szimpla bosszú, vagyis magatartászavar vagy egészségügyi probléma áll-e. Lehetséges, hogy a gyakori vizelési probléma mögött egy húgyúti fertőzés áll. Első körben javaslom, hogy vigye el állatorvosához, aki a vizeletmintát laborviszgálatra tudja bocsájtani, vagy egyéb kiegészítő vizsgálatokat tud javasolni. Ha magatartásproblémáról van szó és a kutyus hyperaktiv, akkor létezik egy párologtató készülék ami kutya feromonokat sugároz ki és így nyugatólag hat a túl aktív kutyákra. A herélés is segíthet a nyugalom megteremtésében, 100 százalékot azonban egyik esetben sem lehet garantálni.Kérdezze állatorvosát a felsorolt lehetőségek felől, biztosan segítségére lesz.
jelige: maszi
2007-08-07
Tisztelt doktor úr! 2 napja van 1 Berni pásztor kiskutyám kb. 7-8 hetes és nagyon gyakran sípoló hangot ad ki magából. ez mitől lehet? Hiányolja az anyját, egyedül érzi magát? Ahonnan hoztuk ott is sípolt úgyhogy nem tudom mire gondoljak. Válaszát előre is köszönöm!
Sajnos látatlanban nem tudom, hogy mi lehet ez a hang? Lehetséges, hogy egyszerűen csak nyüszít a kiskutya, ez náluk természetes, különösen ha még csak két napja van önöknél. Az is könnyen lehet azonban, hogy valami légzőszervi problémája van. Javaslom keresse fel állatorvosát, biztosan segítségére lesz a kérdés megoldásában.
jelige: lucifer
2007-08-07
1 éves cicám ivartalanítva van.Jelenleg a nyaka alatttaláltam egy nagyobb dudort.Le is van fogyva.Úgy gondolom nyirokcsomó van megduzzadva csak nem tudom mitől,Van még ezen kívül 3 cicám a nőstények ivartalanítva csak a fiucska nem.Mindenki nagyon sovány nem tudom miért pedig bőségesen kapnak cicatápot.Csak a mamájuk van viszonylag elfogadható súlyban.
A nyaka alatti duzzanat lehet nyirokcsomó, nyálmirigy,tályog akár daganat is. Javaslom keresse fel állatorvosát és mutassa meg neki a cicát. A súlyprobléma pedig lehet, hogy egy alapos féreghajtással és bolha-kullancsírtással megoldható lenne. Ezen felül ajánlanám a kandúr cica mielőbbi ivartalanítását is.Állatorvosa biztosan segítségére lesz ezekben a kérdésekben is.
jelige: szemölcs
2007-08-07
A kutyámnak a nyakán lévő szemölcs elkezdett varasodni, levedzeni és 1 Ft-os érme nagyságúra nőtt meg. Olyan lapos az egész, később kiesett belőle a vastag szőrszál is, és picit nőtt a felülete. A szemölcsöt 10-15 %-os hyperol oldattal kezeltem, és olyankor volt egy kis javulás, szárazabb lett a seb. Tegnap elvittem egy állatorvoshoz, aki körbeborotválta, és vagothyl nevü szerrel kezelte, majd megállapította, hogy műtétre lesz szükség az eltávolításhoz, de valószínüleg nincs elrákosodva. Levették a vérét és 9 vagy 10 funkciós tesztet futtatnak le rajta (vese, szív, stb.). Azt mondta erre azérrt van szükség, hogy megállapítsák az egészségi állapotát, hogy tudják-e majd altatni. Félek műtéttől, és az altatástól, mert 14 éves már, a látása, hallása is rossz már, lassacskább a mozgása is már. A pénzt nem sajnálom, de félek, hogy talán nem kelne fel altatásból, inkább kezelgetném a sebét a pár év alatt, ami hátravan talán neki. Az orvos azt mondta, hogy a fogkövét is le lehetne sz edni, meg egy hasi ultrahangot is lehetne végezni. A vagothylos kezelés kötéssel + a 10 funkciós teszte került 7200 Ft-ba. A tájékoztatás alapján a műtét 12000-15000 Ft, a hasi ultrahang 4000 Ft, az ultrahangos fogkőleszedés 4000 Ft, ami összesen a kezeléssel együtt 27000-30000 Ft, ami nem kevés pénz. Bár a fogkővel most nem foglalkozom, mert nincs annyi pénzem, hasi ultrahangja meg márciusban volt a kutyának egy másik helyen és akkor nem találtak semmit. Szeretnék arra választ kapni, hogy hogyan lehetne meggyógyítani a szemölcsét műtét nélkül. Tájékoztatását köszönöm.
Állatorvosa nagyon helyesen járt el. Sajnos én nem látom az elváltozást, de az a gyanúm, hogy valamilyen kórós szövetszaporulattal állunk szemben. Ha ez daganat, és kifekélyesedett, akkor nincs más megoldás, mint a sebészi kimetszés, nem fog soha behámosodni a terület teljesen, ahogy ön is írja. Állatorvosa nagyon helyesen teszi, hogy műtét előtt lelaborálja az állatot, hiszen egy 14 éves kutyusnál számítani kell vese, vagy májelégtelenségre is, és ettől függ a választandó altatószer milyensége és mennyisége. Az altatás kockázatával a hallás, látás és mozgásszervi probléma semmilyen összefüggésben nincs. Sokkal inkább kell tartani a szív, máj, vese elváltozásoktól.Nyilvánvaló, hogy egy 14 éves kutyánál, elég magas az altatási kockázat, de úgy látom ez az egyetlen megoldás. A fogkő problémát pedig, kérem ne hanyagolja el, mert szakszerűen csak altatásban lehet elvégezni a fogkőeltávolítást. Ha a kutyus nagyon fogköves, nemsokára majd elveszti fogait és várhatóan íngyulladása lesz. A rossz fogakat eltávolítani pedig szintén altatásban lehet. Ön is látja, hogy mekkora a kockázata az altatásnak, nyilván nem akarja majd, újra elaltattatni, csak a fogai miatt.A márciusi hasi ultrahang eredményét esetleg mutassa meg állatorvosának, bár ne feledje, hogy az csak a márciusi állapotát mutatja és azóta eltelt majdnem fél év.
jelige: Romi
2007-08-07
A kutya végbél tájékán illetve a farok tövénél cseresznye nagyságú duzzanatok vannak.Van,hogy kifakad ,nyalja,rágja.Olyankor erősen vérzik, néha kinyomjuk, fertőtlenitjűk.13éves.Mi a megoldás
Sajnos látatlanban nem tudom eldönteni, hogy a bűzmirigyekről van-e szó, vagy egyéb szövetszaporulatról, esetleg tályogról.Mindenképpen állatorvosi segítségre lenne szüksége a kutyusnak, különösen ha romlik az állapota.Akár bűzmirigyről, akár szövetszaporulatról van szó, a sebészi kimetszés is szóba jöhet. Keresse fel újra állatorvosát, és Ő majd biztosan megmondja, hogy pontosan melyik tájékra szorítkozik az elváltozás.
jelige: Pancsi
2007-08-07
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 5hónapos spániel kutyám most kezdett el először tüzelni! A kérdésem az lenne, hogy milyen mértékű vérzésre számíthatok? Mert eddig nagyon gyenge ez így is marad? MErt mások azt mondták, hogy nagyobb mértékű vérzésre kell majd számítanom! Válaszát köszönöm!
A vérzés mértéke nyilván egyedről-egyedre változik. Tudnom kéne, hogy a mostani állapot milyen. Ha arra céloz, nem fog ömleni a vér a kutyusból, ráadásul a kutyák hajlamosak ilyenkor és máskor is nyalogatni magukat, így sokszor a tulajdonos észre sem veszi a tüzelést.Jó ha tudja, hogy a kutya félévenként tüzel és a tüzelés 3 hétig tart. Vérzést azonban csak az első 9-11 napban fog észlelni, de ezután még kb. 9-11 napig meg kell akadályozni, hogy a kanok hozzáférjenek, hiszen ilyenkor van a legfogékonyabb állapotban.Ha nem szeretne kiskutyát,akkor a legideálisabb időpont az ivartalanításra a mostantól számolt 4. hónap.
jelige: szultán
2007-08-07
A macskámnál a mai napon egy 5-6cm-es ”daganatot” állapítottak meg az ultrahangon. Fecskendővel mintát vettek és várjuk ennek eredményét... Mi lehet ez? daganat? eltávolítható? egyáltalán létezik operáció mely 10%-osan megmentheti a macskámat?
Sajnos azt nem írta le, hogy macskáján hol helyeződik a daganat. A hasűri daganatok nagyrésze operálható, léteznek azonban inoperábilis daganatok. Az is fontos a kórjoslat szempontjából, hogy milyen típusú daganatot találtak, ez majd a minta eredményéből fog kiderülni.Tekintettel az állat fiatal korára, jobbak az esélyei a gyógyulásra, mint idősebb társainak.
jelige: Cserge 4. (out of topic)
2007-08-07
Tisztelettel köszönöm a jótanácsot.Én is gondoltam tájogra mert az anya cicának nagyon picikorában volt ilyen valamitól de nem a nyakán hanem a fején.Amúgy rendszeresen járok állatorvoshoz higgye el csak ez nekem gyorsabb megoldás mert elég nehezen tudunk telefonon beszélni ill.elég sokat kell várnom de ha menni kell,megyünk. Az állataimmal sokkal többet mind én magam a saját bajaimmal.A gyík dolgot pedig azért kérdeztem meg mert megmondom őszintén én sem hallottam ilyenről és kíváncsi voltam a véleményére.Tudja nem vagyok én annyira buta ember mint ahogy „a szavaiból ezt kivettem” gondolná.Több mint 30éve tanárként / tört-.ének/ nevelek és oktatok gyerekeket.És azért kérdezek talán az ön számára buta dolgokat mert szeretnék mindent megadni az állatoknak akik itt vannak velem és szeretnek. Köszönöm a jó tanácsokat és beszélek a dokival mert éppen viszem a kiskutyákat az első szurira.
Nem jól vette ki az írásomból - Ön is a „felkészültség” szót, én pedig a „tájékozatlanságot” használtam. Butaságról szó sem esett a levelezésünkben - még a szomszédasszony egetverő butaságát is én oktondiságra szelidítettem . Örömmel hallom, hogy viszi a kutyákat az első szurira, gondolom és remélem, hogy a parazitamentesítések is meg fognak történni. Ha esetleg a cicát is magával vinné, azzal több esélyt adna a kollégának a diagnózis felállításához.
jelige: Manó
2007-08-07
Van egy 13 éves uszkárom. Két napja voltam vele az állatorovsnál, mert a ”vállánál” egy teniszlabda nagyságú - mint utóbb kiderül - daganatot fedeztem fel rajta. Egy éve volt már a lábán egy jóindulatú, kisebb - dió méretű - daganat, amit eltávolítottak. Manó hangulata nem romlott, ugyanolyan kényelmes, de jókedvű, és mozgékony, mint eddig, van étvágya (nem is kicsi). A székletével, vizeletével is minden rendben van. Kb. fél éve nézettük meg a vérképét, és minden rendben volt. Mindezek ellenére nagyon aggódom. Az eredmény, hogy jóindulatú vagy rosszindulatú daganat e, csak hetek múlva érkezik meg. Szeretném megkérdezni, mekkora esély van arra, hogy a daganat rosszindulatú? Ebben az esetben - tekintve a daganat helyét és méretét - milyen fájdalommentes gyógymódot tud ajánlani?
Sajnos semmi bíztatót nem tudok írni arra nézve, hogy a daganat rossz- vagy jóindulatú-e. Meg kell várnia az eredményt, hiszen pontosan azért veszünk mintát, hogy ez kiderüljön.A daganatterápia a sebészi kimetszésből,áttétkeresésből( szcintigráfia), kemoterápiból, vagy sugárterápiából, illetve ezek kombinációjából áll. Szerencsére ezek a gyógymódok már az állatgyógyászatban is elérhetőek. Az eredmény birtokában állatorvosa eldönti majd, hogy ezek közül melyiket veszi igénybe, vagy specialistához küldi a kutyust.
jelige: Cserge 3. (cica)
2007-08-07
Megint segítséget szeretnék kérni de most az egyik cicám miatt.1 éves mint két társa .Ptyike nőstény de ivartalanítva van.Tegnap mikor símogattam fedeztem fel a nyaka alatt hogy egy kisebb dió nagyságú gumó van ott.Nyirokcsomónak vélem de nem tudom mitől nőtt meg.Sajnos az előző kutyám mely 10éves volt /roti/ nyirokcsomó rákja volt és ezért kellet elaltatnom.Cicákról még nem hallottam hogy lehet ilyen bajuk.Le is van fogyva bár a többi is. Van még egy nőstényem és egy kan aki különösen sovány.Itt ahol mi lakunk Kecskeméttól 10km-re egy szép tanyám 3000nm-es minden állatnak aranyélete van .Higgye el én túlságosan is szeretem őket gondozom mert hiszek a lélekvándorlásban és én biztosan valamilyen kis állat voltam előző életemben.Túlságosan a szívemre veszek mindent és úgy kezelem őket mintha a gyerekeim lennének.Pedig van 3 is felnőttek sajnos még csak 1 unokám van.De ami késik nem múlik.Kérem írja meg mi tévő legyek?Jól eszik azzal nincs baj.Itt a szomszédaszzonyom aztmindja hogy a cicák a gyíkoktól fogynak le ennyire majd ha már nem lesznek akkor visszahíznak.Hát nem tudom ennyire nem vagyok felkészült.
Lehet, hogy megnagyobbodott nyirokcsomót tapint, lehet, hogy nyálmirigyet, lehet, hogy pajzsmirigyet, és lehet, hogy egyéb nyaki képletet. Sajnos a macskáknak is van a kutyához hasonló nyirokcsomó rákja. És azt kell mondjam, hogy az előző Rottit sem kellett volna feltétlenül elaltatni a betegsége miatt - hiszen a nyirokcsomó rákok egy része kemoterápiával nagyon szépen, akár évekre karbantartható. Akár embereknél, vagy macskáknál. A duzzanat azonban egy ilyen fiatal macskánál sokkal valószínűbben tályog, vagy vérömleny, ami sebészi úton nagyon szépen gyógyítható. A macskák biztosan nem a gyíkoktól fogynak le. Akármilyen meseszerű környezetben élnek a kutyák és macskák rendszeres parazitamentesítésre és védőoltásokra szorulnak, hiszen a kijáró állatok törvényszerűen megfertőződnek a kóbor állatoktól és a vadaktól. Ahogyan írja, Kecskemét csak 10 km-re van Önöktől, aholis több jól felszerelt kisállatrendelő várja felkészülten hasonló problémákban a kutyákat és macskákat. Nem Önnek kell felkészültnek lennie, elég ha állatorvosa az - viszont az Ön tájékozatlansága utat enged a szomszédasszonyi oktondiságnak és mindennek az állatai látják a kárát. A szép családhoz gratulálok - egyébként pedig kérem fogadja meg a tanácsomat: autójával autószerelőhöz, tévéjével tv szerelőhöz, állategészségügyi problémával pedig állatorvoshoz forduljon. A hasonló szomszédaszonyi tanácsoktól felrobbanhat a gázkazán, szén-monoxid mérgezésben halhat meg a család, elpusztulhat kutya-macska.
jelige: hogyan tovább
2007-08-06
gennyes méh gyulladása van erős vérzéssel sosem párzott,azt hittük hogy a tüzelése a nagy kánikulla miatt erősődőtt meg.Sajnos nem .Arra lenék kiváncsi hogy van e értelme ennyi idősen müteni, kérem nne értse félre a kérdésem de nekem nagy kiadást az orvosnak nagy bevételt jelentene és még mindig ott lebeg a vérmérgezés és a rák gyanuja is.
A gennyes méhgyulladásnak és a méhdaganatoknak, illetve petefészekcisztáknak is kizárólag műtéti megoldása létezik, ennek semmi köze az állatorvos bevételéhez. Nyilvánvaló, hogy az idős korban végzett műtét nagyobb kockázatot jelent, ezért kellett volna az első tüzelés után ivartalanítani a kutyust, hiszen ahogy olvasom, nem akartak kiskutyákat.Sajnos gyógyszeres kezelés nem áll rendelkezésre így ha kutyája életét meg akarja menteni csk a műtéti megoldás a választható út. Remélem segítettem megkönnyíteni döntését.
jelige: zokni
2007-08-06
Öt napal ezelőtt született egy boxer alom 1-2napig semmi probléma nem volt. A harmadik naptól aluszékonyak lettek nem szoptak állatorvoshoz vittük. Az orvos coli fertőzésre gyanakodott. Gyógyszert kaptak, de semmi válltozás nem történt. Ezután újra állatorvoshoz vittük és vércsoport összeférhetetlenségre gyanakodott. Erről szeretnék többet megtudni. Ez hogyan alkulhat ki és van e rá gyógymód?
A vércsoport összeférhetetlenség nagyon ritka betegség kutyában, inkább macskára jellemző. Vezető tünete általában a vérvizelés, és rögtön a kolosztrum elfogyasztása után alakul ki. Nem valószínű, hogy a kiskutyáknak ez a bajuk. A betegség oka inkább vírusos vagy bakteriális fertőzés lehet, illetve a tartási körülmények (pl.hőmérséklet)nem megfelelő volta is az okok közt szerepelhet.Ha a kiskutyák nem javulnak, keresse fel mielőbb állatorvosát és a megfelelő kiegészítő vizsgálatokkal (labor) biztosan sikerül a dolog végére járni.
jelige: Morzsi
2007-08-06
Azt szeretném kérdezni hogy a kutyámmal nem tudom hogy mi van, annyit eszik mostanában lehet hogy azért mert terhes? mert nemrég tüzelt és volt itt egy kutya de ő nemnagyon engedte magát. Nem tudom hogy terhes-e vagy valamilyen más baja van.
A vemhességet nagyon könnyen ki lehet zárni egy ultrahangos vizsgálattal. A valószínű termékenyítés időpontjától számolt 28.naptól már láthatóak a magzatok az ultrahanggal.
jelige: jenni
2007-08-06
a11éves pitbulunk minden évnyarán álvemhes igy van ez most is a hátso emlői megteltek tejjel nagyon beteg volt kétnaponta kapot gyulladás csőkkentőinjekciot most márvitaminokat is és még valamit de nagyon levan gyengülve .meg lehet-e esz a álvemhességet valamivel előzni?
Igen. A szuka kutyákat az első tüzelés után javasolt ivartalanítani. Ha a tulajdonos ragaszkodik a gyermekáldáshoz, akkor pedig a lezajlott vemhesség és elválasztás után. Az ivartalanítással rengeteg betegség megelőzhető, úgymint pyometra,vagyis gennyes méhgyulladás, vagy emlődaganatok, illetve az álvemhesség is. Ha a kutya évente visszatérő álvemhességben szenved, előbb -utóbb az emlő daganatossá válhat. Ilyenkor már csak a műtéti megoldás van vagyis az ivartalanítással egybekötött daganatos emlő eltávolítása.Kérem fontolják meg a műtéti megoldást, így véglegesen megoldhatják kutyájuk problémáját.
jelige: Cyra
2007-08-06
Tisztelt Doktor Úr!2 hete vásároltunk 5 hónapos Cane Corso szuka kiskutyát.2 Nap elteltével észrevettük,hogy feltűnően sokat kaparózik!Vettünk rá Advacate cseppeket,ez NEM használt,majd vettünk Eczekan gyógycukorkát is,az sem volt jó,majd megfürdettük,Neocidollal.Pár Nap után,valamennyit javult,de a viszketése tovább fennált!Az állatorvos gombás fertőzésre gyanakodott,injekciót adott a kutyának,ami nem használt!Most Charmil MULTIACTION GEL-el kezdtük ma kenni a hasát ahol pici ,piros kiütések vannak és egyre jobban viszketnek!Kamillás hintőporral is szórjuk!Kérem az Ön véleményét, Mi lehet a baja?Valamilyen allergia lehet -e Ön szerint?Másik probléma nagyon sokat pisil ivás után ez baj -e 1 kölyök kutyánál?Köszönöm Válaszát!tisztekettel:Vné
A vakaródzás és szőrhullás mögött rengeteg betegség állhat. Lehet gombás,parazitás vagy bakteriális eredetű, illetve allergiás is. A diagnózishoz rengeteg kiegészítő vizsgálatot igénybe kell venni. Ilyen a bőrkaparék vétel, vérvétel vagy allergiateszt. Látom már sokféle szert kapott a kutyus, ha nem javult keressék fel újra állatorvosukat, biztosan Ő is javasolni fogja ezeket a kiegészítő vizsgálatokat.A kölyökkutyák általában sokat pisilnek, illetve vegyék figyelembe a kánikulát is. Ha ezek után is kórosnak tartják, akkor állatorvosuk segítségével küldjék el a vizeletet laborvizsgálatra.
jelige: cicalány
2007-08-06
van egy 3-4 hónapos cicám. gyönyörű bundája, és remek étvágya volt.de mostanában nincs étvágya, és foltokban hullik a szőre. van egy vele egyidős cicánk, de ő teljesen egészséges. és van egy kölyök kutyánk akivel eggyütt alszanak.
Az étvágytalanság és szőrhullás hátterében rengeteg fertőző és nem fertőző kórok állhat. A diagnózist csak a fizikális és kiegészítő viszgálatok után lehet fellálítani, sőt ha allergiáról van szó akkor még ezek után is nehéz. Javaslom, mihamarabb keresse fel állatorvosát.
jelige: poci cica
2007-08-06
Én olyan kérdésekkel fordulok Önhöz, hogy mikor érdemes miskároltatni a kiscicát? Hallottam, hogy 3 vagy 6 hónaposan vagy hogy első tüzelést meg kell várni... Elég tanácstalan vagyok... Van mellette egy másik cica, ő fiú, meg egy kutya, ő is fiú. Most 3 hónapos a cicám. Régebben volt egy idősebb cicánk (lány) és ő fogamzásgátlót kapott (emberit azt hiszem... anyukám vette...). Az lenne a kérdésem, hogy ha meg kell várni az első tüzelést akkor addig kaphat fogamzásgátlót, hogy véletlenül se legyen semmi a fiú cicával? Vagy ezt teljesen fölösleges? Előre is köszönöm :) Tari Emese Egerből
A nőstény cicákat 6-8 hónapos kora körül szoktuk ivartalanítani, mert ebben a korban válnak ivaréretté. Mivel a vemhességi idő 58-63 nap ezért a 6-7 hónapos korban végzett ivartalanítás lenne a cica számára a legmegfelelőbb. A kandúr cicának is javasolt a herélés, főleg ha kijáró kandúr.A tablettás állatgyógyászati fogamzásgátló készítményeknek rengeteg mellékhatása van, amelyek szintén az ivartalanításhoz vezetnek egy idő után. Ráadásul a beteg állaton végzett műtéti beavatkozásnak mindig nagyobb a kockázata.Az emberi fogamzásgátló készítményeket pedig egyáltalán nem javaslom, hiszen a kutya, illetve macska szaporodásbilógiája eltér az emberétől.
jelige: Pannika
2007-08-06
Tisztelt Állatorvos Úr! Tanácsát szeretném kérni! Van egy kis spánielem 4hónapos! Nagy mozgáségénnyel és mivel időm engedi viszem is sétálni elég gyakran! De sajnos az utcánkban sőt az egész városban (ami szinte csak kertes házakból áll) rengeteg kóbor kutya van, sőt a kerítések mögül is sok kutya ki tud jönni! A kérdésem az lenne, hogy hogyan védekezzem ellenük? A kutyariasztó spray nem fogja az én kutyámat is elriasztani/zavarni? Mert ez már igy eléggé rossz helyzet, mivel már nagyon nem is merem elvinni sétálni mert rögtön fel kell vennem, ha kinn van egy nagyobb kutya nehogy megtámadja őt vagy engem! Választán előre is köszönöm!
Sajnos ha sok a kóbor kutya azzal nem tud mit kezdeni, javaslom a pórázon sétáltatást, mert így könnyebb közbeavatkozni, ha egy másik kutya megtámadja az Ön kutyusát. Azonban ne feledje, hogy kutyájának is kell szocializálódni, tehát ismerkednie más kutyákkal, és engedni kell őket, hogy megszaglásszák egymást. Ez nem minden esetben támadást jelent. Nyilvánvalóan Ön látja, hogy a másik kutya támadóan lép-e fel, az Ön kutyájával szemben.Szerintem nem kell felkapni az első pillanatban a kutyust.A kóbór kutyákkal szemben pedig sokszor elég határozottan fellépni.
jelige: Beagle
2007-08-06
Tanácsot szeretnék kérni, 3-6 hónapos beagle kislányokhoz vettünk egy 3 hónapos kisfiút.Utólag vettük észre, hogy a kisfiúnak futás közben köhögései vannak.Őt kikezeltettük, és most 3 hétre rá 2 kislány köhög, de nem lázasok, nincs orrfolyásuk, lágyabb a széklet és kissé véres. Ez kennelköhögés-e? Vagy valamilyen vírus okozza? Ebben szertnék tanácsot kérni.
Igen, a köhögés hátterében fiatal állatoknál legtöbbször fertőző betegség áll, ami lehet vírusos és bakteriális egyaránt. Természetesen ezek a kórokozók könnyen átvihetőek egyik állatról a másikra, így elképzelhető, hogy a kutyusok egymást fertőzik, azért szoktuk ilyen esetekben javasolni az elkülönítést.A véres széklet egy kicsit aggasztó, szerintem az lenne a leghelyesebb, ha elvinné mindhárom kutyust állatorvosához.
jelige: lili
2007-08-04
kethonapos a cica hasznalhatom e neki a bolhanyakorvet mert van egy ket bolhaja,
Sajnos azt nem írta le, hogy milyen nyakörvet szeretne rátenni. Annyit jó ha tud, hogy a jobb minőségű bolhanyakörv, ami védi is a cicát 2000 Ft körül kezdődik, a többi gyakorlatilag, csak az állat megjelölésére szolgál. Ilyen gyógyszeres nyakörvet csak állatpatikában kaphat, állatkereskedésben nem árusíthatnak.Minden nyakörvre rá van írva, hogy hány hetes kortól lehet a cicákra rátenni.Ha kijáró, kertben tartott a cicus, inkább a spot on-okat javaslom amit az állat bőrére kell cseppenteni. Kérjen állatorvosától tanácsot, hogy melyik szer lenne a legmegfelelőbb cicája számára.
jelige: Rita
2007-08-04
Tisztelt Központ! Abban szeretném tanácsukat kérni, hogy miként szoktassam 4 hónapos kan, magyar vizsla kutyusunkat arra, hogy a kis ill. nagydolgát viszonylag egy helyre végezze. Kertes házban élünk, az egész udvar+kert az ő területe, szabadon járkálhat. A dolgát is éppen ott végzi, ahol kedve tartja, azaz ahol éppen jár (mindenhol). Mivel napközben dolgozunk, így csak a délutáni és esti órákban tudom őt tanítgatni, ill. hétvégén. Próbálkoztam már azzal, hogy egy helyre hordtam pl. a délelőtti termést, hátha akkor majd odamegy délután, vagy próbáltam odacsalogatni, ha éppen kifogtam amint éppen a dolgát végzi. Dícsértem, ha hajlandó volt kicsit is arrébb mozdulni onnan. De eddig sajnos nem sok sikerrel jártam, az udvar állandóan ”aknásítva” van. Mivel még naponta 3x kap enni, melléktermék is van bőven :)) Lehet egyáltalán ilyet elvárni tőle, vagy bele kell nyugodnunk és továbbra is takarítanunk utána? Egyébként nagyon okos, könnyen tanítható és szeret is tanulni (nem hiába vizsla) és nagggyon szeretjük Őt. Úgy gondolom ezt is meg tudná tanulni, csak ezzel kapcsolatban nem találtam szakirodalmat, ezért sajnos a fentieken kívül nincs más öteltem mivel tudnám rászoktatni.
Úgy látom Ön mindent megtett azért, hogy megnevelje kutyusát, ennél több ötletem nekem sincsen. Általában egy kertben tartott kutyától nem elvárható, hogy egy helyre végezze a dolgát, szerintem ebbe bele kellene nyugodni. Még egy lehetőség kínálkozik, ha sétáltatni viszik a kutyust,akkor a kerten kívül fogja elvégezni a dolgát, de ne felejtsen magával vinni egy zacskót, ami a bélsár összesedésére szolgál.
jelige: Lili
2007-08-02
Tisztelt Doktor úr! Van egy másfél éves szálkásszőrű szuka tacsim. Két napja vettem észre a hasán, köldök tájékon, egy a bőr alatt tapintható, borso nagyságú duzzanatot, ami rendkívül puha, folyadék jellegű. Kérdésem mi lehet ez? Vigyem azonnal orvoshoz vagy várjak nő e még?
Valószínüleg az elváltozás köldöksérv, de akkor nem valószínű, hogy csak 2 napja áll fenn.Természetesen akármi más is lehet, hiszen nem látom a kutyust. Semmiképp ne várja, hogy növekedjen, vigye el állatorvosához.
jelige: Csunyi
2007-08-02
Tisztelt Doktor Úr! A macskámon már egy ideje megfigyelhető, hogy az állán mintha kelések vagy ehhez hasonló dolgok jönnek ki, van amikor nagyobb, van amikor sok kis apró. olyan, mintha pici sebek lennének, és látom, hogy néha véres is. féregtelenítve, csak olyan száraztápot ka, amiben nincsen tartósítószer és színezék. ivartalanított, már 7 hónapos korában, mert elvolt sorvadva a petefészke, egyszer pedig haza hoztunk bolhát, és utánna búzaszem alakú és nagyságú petéket láttunk a fekhelyénél (ekkor orvoshoz mentünk, és féregtelnítve lett és azóta is félévente, de ez már nincs jelen). azt szeretném kérdezni, hogy mitől lehetnek ezek az állán, és mit csináljunk vele?
A cica állán lévő elvéltozást látni kéne ahhoz, hogy meg tudjam mondani mi a baja pontosan. Okozhatja külső élősködő (bolha, rühatka), illetve lehet bakteriális, vírusos vagy allergiás eredetű. Vegye fel a kapcsolatot állatorvosával, aki biztosan meg fogja vizsgálni a cicát, illetve bőrkaparék és laborvizsgálatot is fog végezni,ha indokolt. A féreghajtás pedig felnőtt cicáknak 3 havonta javasolt.
jelige: Bernát
2007-08-02
Berni pásztor kutyánk 9 éves. Néhány napja étvágytalan, csak iszik, az ennivaló nem kell neki, az sem, amit egyébként szeret. Kan kutyáról van szó. A szomszéd nőstény kutya ezekben a napokaban tüzel, a gazdája elzárta, de a miénk attól érzi. A közelmúltban kétszer is átásta magát a kerítés alatt, hogy megközelítse. Összefüggésben lehet ezzel az étvágytalansága? Meddig tarthat ez az időszak?
Azon kívül, hogy kutyája étvágytalan, sajnos semmilyen más tünetet nem írt le számomra. Így rengeteg fertőző és nem fertőző kórok is szóba jöhet. Jó lenne tudni, hogy milyen a széklete, vizelete, van-e hányás, illetve bélsár. Volt-e benne kullancs mostanában. Az ivarzó szukák szaga természetesen kiválthat viselkedésváltozást, de ha pontosan szeretné tudni, mi kutyája baja, el kéne vinni állatorvosukhoz, aki valószínűleg alaposan megvizsgálja, illetve kiegészítő vizsgálatokat( labor, ultrahang, rtg)is előírhat a kutyus számára.

<< <  322 / 395 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.09.03
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: &quot;Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.09.03
Szeptember 2-án kora délután kiszökött a kertből a kutyám, Szamóca. Chipszáma:348094100097933 Július 18.-án fogadtam örökbe az Illatos útról. Közepes méretű, fehér, rövid, göndör szőrű (a háta közepén hosszanti irányban egy csíkban kissé zsemleszínű) ivartalanított szuka. Súlya 11-12 kg között. Különös ismertetőjele (egy darabig még), hogy a kb. egy hónapja történt ivartalanítás miatt a hasán le lett nyírva a szőr és még csak kicsit nőtt ki. Teljesen olyan, mint egy fehér pumi, kinézetre és tulajdonságra is. A kutya a XII. kerületben tűnt el, egészen pontosan a Kútvölgyi kórház mentőbejáratán látta kimenni a portás kb. fél három és három között. Sajnos barátságos, szófogadó. Oltva, féregtelenítve van. Ha bárki látja, kérem értesítsen azonnal:06-30-411-4648
2014.09.02
4 napja látjuk Budafokon az Arany János lakótelepen ezt a kislány kutyust , Piros kis nyakörv van rajta egy kis csont alakú dísszel !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ha tud a gazdájáról, hívja rendelőnket: 06-1-229-3865