Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉSI AKCIÓ

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

Az alapszűrés továbbra is 500 ft!

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: cirmos cica
2007-08-02
TISTTELT DR.ÚR! SZERETNÉM MEGKÉRDEZNI A VÉLEMÉNYÉT ARRÓL, HOGY VAN NEKÜNK EGY CICÁNK AKI VASÁRNAP ESTE KINTMARADT AZ UDVARON, ÉS 4ÓRA TÁJT EGY RÓKA ELKAPTA A HÁTÁT KICSIT VÉRZETT .MIVEL HOGY ÉSZREVETTÜK A CICÁT ELENGEDTE ÉS EGY PAPÍRDOBOZBA TÉVE BEVITTÜK A GARÁZSBA. REGGEL MÉG ÉLT, EZÉRT KARANTÉMBA ZÁRTUK, ESZIK, ISZIK, DE MÉG NEM MERJÜK KIENGEDNI MIVEL NEMTUDJUK AZT, HOGY A RÓKA AKI MEGHARAPTA NEM E VOLT VESZETT. MEDDIG KELL KARANTÉMBA TARTANI, MIK A TÜNETEK, HA VESZETT LENNE A MACSKA, HÁNY NAP MÚLVA JELENTKEZNEK A BETEGSÉG JELEI? NEM E VESZÉLYES A CICA A 2ÉVES KISLÁNYOMRA? MEGBÍZHATUNK-E BENNE ,HOGY HA KARMOL?VAGY NEM-E FOG HARAPNI, NEM-E LESSZ VESZÉLYES. SEGÍTSÉGÉT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM. SZILVIA EZ A CICA KB.6-7 HETE VAN NÁLUNK.
A veszettség nevű betegséget vírus okozza. A betegség lappangási ideje 2-8 hétre tehető.Veszett róka harapásával is terjedhet. Zoonozis, vagyis emberre is veszélyes, halálos betegség. A klinikai tünetek jelentkezésekor már gyógyíthatatlan. Magyarországon elvileg a rókák is immunizálva vannak veszettség ellen, de ha veszettségre gyanús eset történik, mint az önök esetében is, értesíteni kell a helyileg illetékes hatósági állatorvost. Kérdéses továbbá, hogy az önök cicája oltva volt-e veszettség ellen. A hatósági állatorvos rendeli el a karanténozást és kb. 2 hetente vizsgálatot végez az állaton.Amíg nem veszik fel a kapcsolatot a hatósági állatorvossal, addig ne érintkezzenek a cicával, mert a betegség a cica nyálával is terjedhet. Ha a róka veszett volt,vagy akár veszettségre gyanús, önöknek veszettség elleni sorozatoltásra kell menniük. Ha időközben az állat elpusztulna, akkor ne késlekedjenek elvinni a tetemet az Országos Állategészségügyi Intézetbe, ahol ki tudják mutatni az állatból a betegséget, természetesen ennek lebonyolításában is segítségükre lesz a hatósági állatorvos.Ismétlem a betegség gyógyíthatatlan ezért ne késlekedjenek felkeresni a lakóhelyüknél illetékes hatósági állatorvost.
jelige: athanáz
2007-08-02
Tisztelt Doktor Úr. Tegnap születtek a szukámnak kiskutyái 7 darab szép kutyus a szukám 40-45 kg, de sajnos a tejtermelés nem nagyon indult meg, mondhatni szinte nincs is, a kutyusunk ez az első alma. Még az a szerencse, hogy van egy másik szintén fajtatiszta anya kutyánk akinek most 2 hetesek a kölykei, na most ehhez a szukához szoktuk átvinni a kicsiket szoptatni, azt szeretném kérdezni, van e valamelyen inekció vagy gyógytea vagy valamlyen kutya tápszer ami elősegíthetné a tejtermelés beindulását? Várom mielöbbi válaszát, elöre is köszönöm.
Először is azt kellene tisztázni, hogy miért nincs a kutyának teje. Meg kellene vizsgáltatni az állatorvossal, hogy nincs-e valami fertőző kórok a háttérben, nem gyulladtak-e az emlői, nem maradt-e vissza magzatburok az ellés során, illetve, hogy elindult-e a tejelválasztás, vagy abszolut nincs teje a szukának. Létezik olyan injekció, ami serkenti a tejelválsztást, de ezt csak állatorvosi vizsgálat és a diagnózis birtokában lehet alklamazni.
jelige: Rózsa
2007-08-02
Tisztelt Doktor Úr! A tanácsát szertném kérni. 2 db cicám van 1 fiú perzsa 8 éves ivartalanított, és 1 sima házi kislány kb féléve van nálunk aki még nincs megműtve, de lesz. A problémám: sikerült kicserélni az ülőgarniturát 1 ujra. Nagyon szupi csak,hogy a fiu cicának is tetszik mert kaparó fának nézi. Igaz a régit is rendezgette, de azt hittem az ujat nem fogja. Vettünk nekik kaparot amit lehet kapni a forgalomba. Vettem cica riasztó sprét a garniturára, de semmi riasztó hatása nincs. Válaszát előre is köszönöm
Úgy látom, Ön mindent megtett azért, hogy cicája elfelejtse az új bútort.Egyetlen ötletem van még a probléma megoldásra, egy párologtató készülék, amely nyugtató hatású feromonokat bocsájt ki a cicák számára. Érdeklődjön állatorvosánál a készítmény felől.
jelige: Mandi
2007-08-02
3 hónapos westie kutyánk farkát maga alá húzva tartja. Egy ponton megfoga fájdalmasan sír. Gyermekünk útólagos bevallása alapján leejtette. Lehetséges, hogy megsérült a farka (eltörött?). Mi a teendő? Szükséges e orvoshoz fordulni? Előfordulhat, hogy nem fog emiatt felállni a farka?
Az űrlapból kiderül számomra, hogy az állat állapota 2-3 napja nem változik.Igen, lehetséges, hogy eltört a farka vagy esetleges hasi fájdalom miatt húzza azt maga alá. Keresse fel állatorvosát, aki részletesen megvizsgálja a kutyust és eldönti a további gyógykezelést.
jelige: Picur
2007-08-02
Picur:6kg-os lány palotapincsi..Nagyon kemény a hasa.Nem eszik,csak néhány falatkát,azt is könyörögve,Az állatorvos Kliont irt neki,napi 2x felet. Eddig 2x felet kapott.Meg 1x szurit. Zöldessárgát nagyvécézett tegnap.Éjszaka hányt,citromsárgát.Eddig nem szokott. Most,reggel fehér nyúlós habot hányt. Előzmény:1 és fél hétig nagyon erős ,,menszesze” volt. Most 3 napja nem vérzik. Amig vérzett,volt étvágya. Most visszük vissza az állatorvoshoz,aki tegnap azt mondta,nyitva lehet a méhszáj,és onnan valőszinű fertőzést kapott.Lehet,hogy ki kell pakolni,ha ez a gond,De nem biztos. De tegnap ő még nem tudott a zöldesbarnás nyúlós ragacsos hasmenésről,meg a citromsárga hányásról. Kérem,segitsen,nálunk ő a gyerek!Nagyon köszönöm.
A leírtakból kiderül, hogy az állat orvosi kezelés alatt áll. Látatlanban csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy valószínűleg állatorvosának igaza van és lehetséges, hogy a betegség hátterében ivarszervi probléma áll. Pontos diagnózishoz minimálisan egy vérvétel és egy ultrahangos vizsgálat szükséges. Ezeket a kiegészítő vizsgálatokat kérje állatorvosától.
jelige: Mirci
2007-08-01
Ivartalanított kandúr macskám továbbra is jelölget. Sajnos minden esetben az ágyunk, az ágynemű a cél, és nem is csak pár cseppet, hanem rendesen odapisil. Van egy lány cicánk is, ő még nincsen ivartalanítva. Mi a teendő? Már sajnos az elajándékozás is megfordult a fejünkben, pedig nagyon ragaszkodunk hozzá. Létezik, hogy valami vizelettartási problémája van? Vagy esetleg udvarol a lánynak, ezzel jelezve, hogy ő még aktív?
A leírt jelenség nem jelölgetés - hanem a macska oda ereszti a vizeletét, ahová Önök nem szeretnék. Gyakorlatilag minden szervi betegség (leginkább húgyuti) és pszichés zavar esetén tehet ilyet az ivartalanított kandúr is. A teendő a cica részletes kivizsgálása. Ha teljesen egészségesnek bizonyul, (vagy akár az állatorvosi kivizsgálással párhuzamosan) érdemes lenne a lehetséges viselkedési zavarokat is áttekinteni.
jelige: kisdrazsé
2007-08-01
A kutyuson (10 hetes labrador) lisztszerű fehér por van a szőrén mindenütt. Múlt hétfőn az állatorvos adott rá egy ampullás szert, amit másfél liter vízben kellett feloldani és alaposan a bundájába tunkolni, ezt meg is tettük. Utána kicsit jobb lett, de az utóbbi napokban egyre többet vakarózik, lekeféltem ma a szőrét és erre újra jó sok por vált láthatóvá a szőrén. Egyébként az állatorvos azt mondta, hogy szerinte nem bolha, hanem az alomból hozott atka féle lehet. Kérem, ajánljon valami igazán hatásos szert, amit egy kisvárosban is be lehet szerezni, ha lehet. Köszönöm!!!
Ha az állatorvosa által ajánlott szer hatása nem kielégítő - jelezze a tényt felé és kérjen további vizsgálatokat ill más kezelési módszert. Nem kizárt, hogy a bőrelváltozást csak bőrkaparék mintavétellel lehet tisztázni. Ha megvan a pontos diagnózis, akkor lehet célzottan és hatékonyan kezelni falun, kisvárosban és nagyvárosban egyaránt.
jelige: Gréti
2007-08-01
Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben 2 éves kutyámnál műtéti eljárás során eltávolítják a bűzmirigyét annak a jövőben milyen hatásai lehetnek pl : széklettartási zavar. Kell-e neki táplálékkiegészítőt adnom, hogy ne legyen hasmenése vagy ne legyen túl kemény a széklete pl: LAKTIFERM PET Multivitaminos és Probiotikum. Amennyiben túl kemény a széklete be kell -e kenni neki a fenekét puhító krémmel, hogy ne sértse fel a végbélnyílását.
A varratszedésig lehet fájdalmas bélsárürítés a kutyánál. A feladata pontosan az amit leírt, se túl kemény se túl híg báélsara ne legyen a kutyának. A Laktiferm Pet ideális kiegészítő az ideális állagú bélsár eléréséhez. Igen amennyiben túl kemény a széklete, bármilyen síkosító, zsíros krémmel lehet és kellkenegetni a kutya végbélnyílását. Gondolom ugyanazokat a válaszokat kapta tőlem, amit operáló orvosa mondott Önnek. 1);
jelige: segítség!
2007-08-01
Jó estét.Azzal a problémával fordulok Önhöz:A kutyám pár napja zöldet hányt töbször is,nem evett nem ivott,bágyadt volt.Elvittük állatorvoshoz,ahol kapott hánys elleni gyógyszert és 2 oltást.Másnap visza kelett vinni,még 2 oltásra.Az állapota ez idö alatt nem változott,ugyanugy bágyadt volt,enni pedig nem ehetett azt mondta az orvos!A mai oltást,amit a 2 lábába kapott szerintem elrontotta,mivel vérzett és ma nem is tudott ráálni.Ez miért van és ezt h tudnám orvosolni?Mai napon is csak feküdt és bágyadt,viszont enni normálisan eszik,azzal nincs probléma.A viselkedése azért lehet ilyen lassu,mert a lábába fájdalom van,vagy esetleg az injekció hatása lehet ez?Válaszát elöre is köszönöm!
A hányás és bágyadtság olyan általános tünet, ami mögött számtalan beteség állhat. Állatorvosa az állat kondíciójának és életének megóvása miatt olyan tüneti kezelést alkalmazott, ami a gyomor-, bélrendszeri fertőzések, megterhelések eseteiben meg is gyógyította volna a kutyát. Mivel a tüneti kezelés nem hatásos, jelezni kell állatorvosának, hogy az állat állapota nem kielégítő. Tovább kell vizsgálódni, hogy nem vese-, vagy májelégtelenség, vírusos megbetegedés, fekély-, daganat ... vagy egyéb kórok áll-e a tünetek mögött. Valószínűleg vér-, széklet, vizelet minta vizsgálatára esetleg röntgen és ultrahang vizsgálatokra is szükség lesz a közeljövőben ahhoz, hogy a beteség mibenléte kideríthető legyen és ezáltal eredményes megoldás születhessen.
jelige: Cinka
2007-08-01
4.5 éves Golden Retriever kutyánk veseproblémákkal küszködik (KREA kb. 630). Mindenféle ételt kínálunk neki, de sajnos nem nagyon akar enni. Próbáltuk a Hill’s Prescription diet és a Royal Canin Renal tápot és konzervet, de nem kellett a kutyusnak. Csak a téliszalámit, párizsit, kenyeret fogadja el. Tudna esetleg ajánlani valami vesekímélő kutyaeledelt, vagy egyéb ételt?
A téliszalámi, párizsi és kenyér egy egészséges kutya (és ember) számára sem kielégítő táplálék hosszútávon, ezen biztosan változtatni kell. Az Eukanuba is gyárt vesediétás tápot. De amennyiben azt sem hajlandó megenni a kutya - a neten a kulcsszavak (veseelégtelenség, kutya diéta - ill. renal insufficiency, dog, diet) kulcsszavakkal recepteket is talál, ha van kedve, ideje, és elhivatottsága főzőcskézni.
jelige: sher
2007-08-01
Kutyám, mintha terhes lenne. Van egy kis plüss macija, azt hurcolássza a szájában, nyalogatja, meg, mintha az emlői is megnagyobbodtak volna. Engem is vezetget a ”babájához” - azt hiszem, de nem igazán értem, hogy mit akar, mert csak nyuszít, és az örökmozgó kutyánk, most magától beül a házába a macijával, és azt nyalogatja - szagolgatja. Nem tudom érthetően leírtam-e a tüneteket, de ha pár szóval tudnának segíteni, hogy mi is lehet vele. köszönöm
Igen jó megfigyelőként, tökéletesen leírta az álvemhesség, álanyaság legszembetűnőbb tüneteit. A betegségről részletesen olvashat honlapunk Publikációk rovatában. A teendői röviden: - Állatorvosa felkeresése a gyanú beigazolására és a gyógykezelés megkezdése céljából. - A gyógykezelését állatorvosa tudni fogja, antiprolaktin hatású gyógyszert fog adni, vagy felírni a kutyának a tejtermelődés gátlása céljából. - Az Önök otthoni teendői is fontosak és kemény elhatározást igényelnek. A kutya búvóhelyét, vackát át kell helyezni, pokrócát, kimosni v kicserélni (a szagok megváltoztatása érdekében) a játékait elvenni, sokat mozgatni, sétálni, kevesebbet enni (és inni) adni a kutyának - és kevesebbet szeretgetni, símogatni őt. Tudom, hogy nem lesz könnyű, sem Önöknek sem a kutyának, de a gyógyszer és a leírt tartási körülmények csak együttesen tudják megszakítani az álvemhesség folyamatát. Ha mindezen túlvannak a kutyát igencsak ajánlott ivartalanítani, mert az álvemhessége minden tüzelés után ismétlődhet.
jelige: Noki 2.
2007-08-01
Azért érdeklődtem,mert a mi állatorvosunk nem ismerte ezt a hatóanyagot, és nem tudott egyértelmű választ adni,hogy kaphatja-e a kutya. Hivatkozni fogok az Ön válaszára, és bizonyára találunk megfelelő gyógyszert.
Biztos vagyok benne, hogy a forgalomban lévő 4-5 nem-szteroid állatgyógyászati szer közül meg fogják találni a veszélytelen és hatékony tablettát, vagy pasztát a Noki számára. Jobbulást, gyógyulást kívánok a kutyának.
jelige: Noki
2007-07-31
Azt szeretném megtudni,hogy gerincsérves csivavámnak adható-e Brexin tabletta, ami humán gyógyszer, szintén porckorong sérv kezelésére írták fel? Hatóanyaga: 20 mg piroxikám Okozhat-e gyomorvérzést vagy más súlyos mellékhatást?
A piroxicam dózisa kutyának 0,33-0,5 mg/ttkg/nap. A 20 mg-os tablettából nem tud olyan kis mennyiséget a yorkinak beadni, hogy az ne ártson neki, tehát szinte bizonyosan súlyos mellékhatásokat kockáztat. Egyébként többféle igen hatásos nem-szteroid gyógyszer (köztük piroxicam hatóanyagú is) kapható állatgyógyászati kiszerelésben - nehogy azt gondolja, hogy a Brexin valami csodaszer.
jelige: Kokó
2007-07-31
Féreghajtó tablettát kaptam az állatorvostól, hogy adjam be a kutyának. A kérdésem: mit fogok tapasztalni a beadást követően, és mennyi ideig? Köszönettel! Cecília
Ha férges az eb, akkor a székletben elhalt, valamint élő és még mozgó férgeket fog tapasztalni. A beadástól számított 10-36 óráig ürülhetnek a férgek. Ha nem férges, akkor semmit sem fog tapasztalni.
jelige: kijáró macska
2007-07-31
Ismét szeretném a segitségét kérni.Van egy egy éves kandúr cicánk és mindig átjár a szomszédba.Állitólag már régóta átjár csak most szolt a szomszédunk mikor már odáig fajultak a dolgok hogy le akarja lőni a cicát.Egyelőre bent tartom a házba,de ez nem tartom végleges megoldásnak mivel a cicus is nagyon szeretne kimenni.Ön szerint ha ivartalanitanánk a cicát továbbra is átjárna?Vagy valami nevelési módszert tudna ajánlani?Esetleg könyvet ami a segitségünkre lehet?
Nincs könyv és nincs igazán garantálható módszer ami megakadályozná, hogy a kijáró cica átmenjen a szomszédba. Az ivartalanítás után a macskák általában kevésbé csavarognak, de meg kell mondjam, hogy a saját 2 ivartalanított macskám (egy fiú, egy lány) is elő-előfordul a szomszédban. A szomszéddal van a probléma, nem a macskákkal. A szomszédnak tértivevényes levelet kell írni, amiben leírja, hogy amennyiben kért tesz a cicáiban, úgy pert akaszt a nyakába. Ha bármit tesz a macskákkal, a hullákból boncolást és igazságügyi szakállatorvosi véleményt kell kérni és feljelenzeni a szomszédot az állatvédelmi törvény megsértése miatt, valamint nem vagyoni (eszmei érték mondjuk 20 millió Ft) és vagyoni kártérítést (néhány százezer forint) kell kérni a bíróságtól. Ma már senki nem fenyegetőzhet hasonló módon.
jelige: shaman 2.
2007-07-31
Tehát akkor ez nem természetes velejárója a kan kutyának? (mert ilyen véleményeket is hallottam, nem állatorvostól). Nem tudom honnan ürül, csupán azt látom hol távozik. Nem hiszem, hogy toklász okozza, mivel feltételezem ez esetben a kutya is kiemelt figyelmet adna a nemi szervének. Miként tudnám megállapítani honnan ürül a váladék? Esetleg ha a péniszből származik az állandóan szivárogna? Közben visszaemlékeztem, hogy a jódos kezelés során említette az állatorvos ha nem lesz javulás antibiotikummal is meg lehet próbálkozni.
A smegmaképződés egy bizonyos fokig természetesnek tekinthető. Annak megítélése, hogy elfogadható mértékű-e a váladék képződése, állatorvost, vagy legalább gyakorlott kutyatenyésztőt, tulajdonost igényel. A toklász valóban nagyon irritálja a kutyát, mániákusan nyalogatná a területet és lehet, hogy nyüszítene is. Annak eldöntése, hogy valóban a péniszből (ill a húgycsőből) szivárog-e a váladék, vagy a tasakból, elegendő kibuktatni a péniszt a tasakból.
jelige: shaman
2007-07-31
1 éves kan kutya. igen gyakori nedv csepegés a péniszből. sárgás színű, takony állagú váladék. jódos vízzel kimosva, változás nincs.
A leírt kezelése jó lehet akkor, ha a hímvessző és a tasak nyálkahártya gyulladása áll az érzékletesen leírt tünet mögött. Ebben az esetben csak ismételgetni kellene a kezelést, esetleg érdemes lenne antibiotikumos kezelést is alkalmazni. Ha a sárgás színű, takony állagú váladék toklász miatt ürül a tasakból, akkor azt is el kellene távolítani. Ha a váladék, mint ahogyan azt írta, tényleg a péniszből ürül, és nem a tasakból, akkor pedig húgycső-, hólyag-, vesemedence-, prosztata gyulladás is lehet a háttérben. Ezeket komolyabb vizsgálatokkal lehet igazolni és másként kellene kezelni.
jelige: Gréti
2007-07-31
2 éves kutyámnál körübelül egy éve problémák vannak a bűzmirigyével. Állandóan tele van a mirigye, be van neki gyulladva és emiatt szaga van a kutyának. Voltunk vele orvosnál ahol először gyulladáscsökkentő injekciót kapott illetve kinyomták neki a mirigyét ami tele volt sötét barna váladékkal. Másodjára kb. két hét múlva ismét kinyomták a bűzmirigyét ami már darabos volt. Ismét kapot gyulladáscsökkentő injekcót. Következő alkalommal átmosták a mirigyét ami genyes és gyulladt volt. Körübelül egy hónapig minden rendben volt aztán ismét elkezdett radírózni. Az orvos ismét kinyomta a mirigyét és öt napig antibiotikumót adtunk neki. Elkezdtük bioptron lámpával kezelni és a kezelés alatt is látszódott, hogy folyik a fenekéből a váladék. Úgy gondolom, hogy noncs értelme tovább várni és tudni szeretném, hogy ha megműtetném milyen következményei lehetnek a műtétnek illetve , hogy van-e valami más lehetőség ?
Szerintem is operálni kell a 2 éves kutyát - annak a legkiszámíthatóbb az eredménye. Vagy a kevés mozgás miatt, vagy a hígabb bélsár miatt, vagy mert a kivezető járat szögbetört, esetleg szűk (vagy a felsoroltakból akár több is egyszerre fennáll) - mindenesetre nem tud ürülni a mirigy tartalma, ezért szinte állandósult a gyulladása. Lehetséges még konzervatív kezelés részeként a bűzmirigy kiürítése után abtibiotikum, vagy fertőtlenítőszerrel történő átmosás, vagy átmosás után formalinnal történő kiirtása a bűzmirigynek - de én magam is a műtéti eltávolítást ajánlanám önöknek. Egy fiatal, egészséges kutyán az altatási kockázat minimális. A műtét legnagyobb kockázata az, ha a végbél közelsége miatt a sebgyógyulás lassabb lesz, vagy zavart szenved.
jelige: köröm
2007-07-31
Kérem szíveskedjék tájékoztatni a kutya körömágy-gyulladásának gyógykezeléséről. A kutya hátsó lábán a körömágy-gyulladt, a köröm kissé kifordult, az ujj a köröm tövében vörös, duzzadt, kismértékben gennyedzik, idegen test nem látható a köröm tövénél. Kérdésem okozhatják-e baktériumok ill. gombák a fertőzést, milyen készítménnyel kezelhető és hogyan? Válaszukat előre is köszönöm.
Valóban okozhatja gomba és baktérium is. Meg akár allergiás folyamat is a körömágy gyulladásokat. Meg az is előfordul, hogy nem lehet kideríteni az okát. Mindenesetre meg kell próbálni. Röntgen és körömágy váladék vizsgálat mindenképpen kell a vérvizsgálatok mellé. Ha megvannak az eredmények, lehet bezsélni a gyógykezelésről.
jelige: Gábot
2007-07-31
Meg-megtántorodik,egyensúlyzavara van. Fülészeti vizsgálat volt, de nem segített. CT vizsgálatot javasoltak. Az egyensúly érzékelő közp.-ban állítólag víz van. CT vizsg. után mire lehet következtetni.Hol végeznek ilyent és mennyiért? Esetleges műtét mennyire hatásos?-és mennyire veszélyes?
A bullában található folyadék, ami a CT vizsgálaton kiderül, hogy valóban ott van-e a legtöbb esetben genny, ritkábban vér ill savó. Egy időben elvégzett műtét a legtöbb esetben teljes tünetmentességet ér el. Egy koponya CT vizsgálattal nemcsak ez az elváltozás, hanem az esetleges agykamrai elváltozások, daganat, vagy tályog, vérömleny is kiderülhet. CT vizsgálatot itthon is már több helyen végeznek. Gondolom állatorvosa is elmondta, hogy Kaposváron, illetve Budapesten az egyetemen és magánállatorvosi rendelőben is van lehetőség ilyen vizsgálat elvégzésére. Az ára 25-35 eFt között van egy Stafford esetében.
jelige: Lady
2007-07-31
Van egy öt éves németjuhász szuka kutyám. Már fiatalon tapasztaltuk hogy erős dysplasiája van. /3 éves koráig sokat sántitott a hátsó lábára. Jelenleg tünetmentes, ill. nem bírja a hosszú kirándulásokat, de mivel kertes házban lakunk, igy ezt nélkülözzük. Ha leül a combja mindig kibillen/ A júniusi tüzeléi időszak végén,-csak levegőzni és pipilni volt kinnt- egy fiatal kan hipp-hopp átugrott a kapun. Látni nem láttam hogy pároztak volna ,de...?A kérdésem az, hogy mikor lehet a formáján észrevenni azt hogy vemhes-e? Ez kb.juni21-27. közt történt. A tüzelés juni 4-27.ig tartott. A csípőprobléma miatt nem ivartalanítottuk, de most nem tudom ha kiskutyája lesz, az használ-e neki?Válaszát előre is köszönöm! Lady
A súlyosfokú csípőízületi diszplázia nemhogy az ivartalanítás ellen szól, de sokkal inkább még egy érv az ivartalanítás mellett. A többi érvet kérem olvassa el honlapunk Tudnivalók ill Publikációk rovatában. A vemhességet 2-3 héttel a (feltételezett) párzás után ultrahang vizsgálattal el lehet dönteni. Otthon egy vékonyabb szukán a félidős vemhesség nagy alom esetén kezd el látszani. Ez az átlagosan 63 napos vemhességi idő esetén kb a 2. hónaptól van így. Kövér kutya ill kis alomszám esetén csak sokkal később lesznek látványos jelei a vemhességnek. További zavaró tényező lehet, ha a szuka álvemhes, vaghy neadjisten gennyes méhgyulladása alakul ki. A kiskutya biztosan és semmilyen módon nem használ a Ladynek.
jelige: boxer kölyök, avagy segítsen 2.
2007-07-31
köszöNöm elözö üzeneteimre a válaszait! A 4 HETES BOXERKÖLYKÖKRÖL LENNE SZÓ HÁLA ISTEN KIDERÜLT HOGY NEM VÉR VOLT A SZÉKLETÉBEN HANEM CSAK AZ UDVARON RAGADT BELE VALAMI !AZ ÁLLATORVOSUNK AZT MONDTA HOGY EGÉSÉGES ÉS A HÁNYÁS CSAK A TÁPSZERRE VALÓ ÁTÁLLÁS MIATT VOLT!!DE VISZONT A MÁSIK KÖLYÖK AMELYIKNEK NINCS SZÉKLETE EGYRE NAGYOBB A HASA ÉS MÁR TÖBB MINT 1.5 HETE NEM VOLT SZÉKLETE RENDSZERESEN FIGYELJÜK.A KUTYA NAGYON SOKAT ERÖLKÖDIK DE NEM JÖN NEKI KI!!AZ ÁLLATORVOS NEM TUDJA MI LEHET A BAJA!!KÉREM HA TUD SEGITSEN!!VÁLASZÁT ELÖRE IS KÖSZÖNÖM!!
Nem csodálom, hogy állatorvosa sem tudja, hogy mi a baja a kölyöknek. Az ugyanis csak egyetlen módon, részletes vizsgálatokkal (vérvizsgálatok, székletvizsgálat, esetleg vizelet vizsgálat, röntgen, esetleg kontrasztos röntgen illetve ultrahang vizsgálattal deríthető ki. Természetesen én sem tudhatom, hogy mi lehet a kölyök baja, és természetesen én sem tudok segíteni. Leírom viszont újra az előző levelemben (segítsen jeligére) írt válaszomat. lehet fejlődési rendellenesség, lehet temérdek féreg, lehet táplálási zavar a tünetek hátterében. Egyik a másikat nem zárja ki - tehát akár több kórok egyidejűleg is fennállhat. Ezek a leggyakoribb, ezért legvalószínűbb kórokok, de ezen felül még igen sokféle betegség okozhat hasi terime megnagyobbodást és székletürítési gondokat. Remélem elhiszi, hogy csakis vizsgálatokkal lehet megtudni a kölyök baját.
jelige: zsudi
2007-07-31
spánielemen diónyi nagyságú vérömleny keletkezett szinte egyik napról a másikra. voltam orvosnál vele, azt mondta, felszívódik, de 2 hét óta nem látok változást. kapott rá antibiotikumot injekcióban. az orvos szabin van, mit tegyek?
Hát egy vérömlennyel tényleg nem sok minden történhet, vagy felszívódik - vagy nem. Ha nem, akkor amennyiben nem fertőződik el, akkor a megalvadt vért kötőszövetes tok veszi körül, részben át is szövi, sok folyadékot veszít és egy kisebb, tömött duzzanatként megmarad az élet hátralévő részében. Ha elfertőződik a fel nem szívódott vérömleny, akkor pedig tályoggá alakul át. A lezajlás megítélésének nagy a hibakockázata. Nem írta, hogy a kutya melyik testrészén, mekkora a vérömleny nagysága. Ha akár Önt, akár a kutyát zavarja a mostani állapot - kérje más állatorvos segítségét és döntsék el közösen, hogy műtéti megoldást választanak, vagy további várakozást a konzervatív kezelés mellett.
jelige: kisdraszé
2007-07-30
kiskutyánk 10 hetes, az a kérdésem, hogy mikortól adhatok neki csontot? Előre is köszönöm a választ
A tejfogak nem igazán alkalmasak a csont daraboilására, megőrlésére, ráadásul könnyen bele is törnek a csontba. Az élesen törő szilánkok szájnyálkahártya-, gyomor és bélsérüléseket okozhatnak és az emésztés is nehezen birkózik meg a feladattal a fiatal kutyában. Én csak féléves kora után adnék csontot a labinak, de akkor is csak nagyon módjával.
jelige: zorró
2007-07-30
3 hete műtötték x szalag szakadással a közel 50 kg kutyánkat.A seb begyógyult, de az orvos nem szedett ki minden varratot, és a térdénél van egy duzzanat, amit ha megnyomok,olyan, mintha víz lenne benne, mert a bőr alatt mozog. az orvos szeint ez nem probléma. Engem idegesít. Egyébként már valamennyire rálép a lábára /bal hátsó/, de még eléggé sántít. Keveset mozog, mert kaukázusi keverék és ,a melegben nem szivesen megy ki.Azt szeretném tudni, hogy ez a duzzanat és az, hogy maradt benne varrat nem okoz-e problémát. kb. mikorra múlik el a sántasága?
A belső varratok mindig benntmaradnak - és szerencsés esetben nem okoznak problémát. A külső varratot a műtét után kb 10 nappal el kell távolítani. A folyadéktartalmú duzzanat előfordulhat, hogy felszívódik, megoldódik magától. Ha ez nem így történik, akkor le kell bocsájtani. Nem kizárt, hogy ez az oka a kölyök sántításának. Ha a sérülés és a műtét között sok idő telt el, és a térdízület máris artrotikus, akkor nem kizárt, hogy marad vissza sántaság. A frissen operált esetek a varratszedés után rohamosan meggyógyulnak és nem marad vissza sántaság. Ahogyan látja minden válaszomban a „ha” és „akkor” szavak szerepelnek. A választ kérdéseire az operáló orvosa sokkal jobban tudja, mint én.

<< <  322 / 394 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.08.16

Az lenne a kérdésem, hogy okozhat e gondot a kutyánál ha időnként nagyon hosszú ideig(8-10óra)nem tudjuk levinni. Teljesen szobatiszta és a lakásba nem pisil be. Éjszaka természetesen kibírja este 10- kb reggel 8 ig, de van hogy napközben is ilyen hosszú ideig nem kerül le.

Kedves Gazdi!

Kérdésére a választ "Oros válaszol" rovatunkban találja meg!

2014.07.28
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: "Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.07.16
kis hörikék elvihetők. csillogokormok@gmail.com