Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Maci az amstaff
2008-01-21
Másfél éves amerikai staffordshire terrier kan kutya, 35 kg, viszonylag nagyra nőtt. Fél éves kora óta néha sántít. Csípő problémára gyanakszok. Röntgennel megállapítható a probléma. Van-e gyógyításra lehetőség a műtéten kívül? (Embereknél régen kengyelt alkalmaztak.)
A csípőízületi diszplázia az egyik lehetséges, sőt igen valószínű oka a fiatal staffi sántaságának. De legalább ilyen valószínű a térdízület keresztezőszalagjának a szakadása is. Meg még egynéhány egyéb ortopédiai jellegű elváltozás. Részletes ortopédiai kivizsgálás, benne néhány röntgenfelvétel nélkül nem lehet diagnosztizálni ezeket a betegségeket. A csípőízületi diszpláziának egyébként a klinikai tünetek, fizikális vizsgálat és a standard röntgenfelvétel alapján állapítható meg a súlyossági fokozata - és ezen vizsgálatok alapján lehet kezelési javaslatot és várható eredményt, prognózist mondani. Ez lehet gyógyszeres, konzervatív kezelés, esetleg rehabilitációs mozgással kiegészítve - és többféle műtéti megoldás is. Véleményem szerint akkor jár el a legelőretekintőbb módon, ha ortopédiában jártas szakember (http://www.kisallatortopedia.hu/) segítségét kéri a diagnózis, majd a megoldás ügyében.
jelige: Lui
2008-01-19
A cicám 1 hónapja beteg, antibiotikumos kezelés utána kicsit javult (evett-ivott), mióta nincs vele kezelve már nem is eszik, jelenleg leukózis gyanúval van kórházban, de az első vérvétel mindhárom vírustesztje negatív, veseműkődés, májműködés rendben, enyhén vérszegény, hímszerve merev,nem húzódik vissza, nem lát rendesen, pupillái tágak, szemész vizsgálta, retina sérült, de már gyógyulóban. Eddig a légzése rendben volt, de ma már szapora volt. Veséje viszont majden másfélszer nagyobb a normálnál és a szívét is enyhén nagyobbnak látták az ultrahangon. Igazándiból nem tudják, mi lehet a baja és ha a következő véreredmény is jó lesz (negatív), akkor nem tudom, hogy mivel fogják kezelni. Antibiotikumos injekciót 3-szor kaptt és utána 5 napig 2x1/2 tablettát. Már egy hete nem kapott antibiotikumot és megint egyre rosszabbul van. Meddig lehet a cicát antibiotikummal kezelni? És mi lehet a baja?
Sejtelmem sincs, hogy mi a betegsége a Lui-nak ... Állatorvosai 1 hónapja vizsgálják és kezelik őt és ők sem tudják a végleges és pontos diagnózist. Nyilvánvalóan további vizsgálatokra (talán szívvizsgálatokra, szövettani vizsgálatokra is) van szükség a betegség tisztázása érdekében, amit vagy jelenlegi kezelő orvosai, vagy az általuk ajánlott specialisták tudnak elvégezni. Ha van diagnózis, csak akkor lehet esélyekről és kezelési lehetőségekről beszélni. Kutya és macska (és ember) esetében is előfordul, hogy hosszú hetekig, hónapokig kapnak antibioztikumos kezelést. Sajnos ugyanígy előfordulnak olyan ritka és nehezen diagnosztizálható betegségek is, ami igen nehéz helyzet elé állít akár minket állatorvosokat, akár orvos kollégáinkat.
jelige: leonárdó
2008-01-19
Jónapot kivánok! Az én kérdesem, hogy a 10 hónapos nagytermetű kan német juhaszomnak nem áll fel az egyik füle, mit lehet tenni ez ellen? Engam nagyon zavar. Azt szeretném még megkérdezni hogy fútás közben a kutya melső lábait oldalra dobálja ezáltal terpeszben fut, ez rendelenesség, vagy csak a hirtelen nővés eredménye és 2 éves korára normálisan fog futni? Válaszát elöre is köszönöm.
A 10 hónapos kölyök esetében még van egy halvány esély arra, hogy normális fülállása lesz kifejlett korára. Ha esetleg mészhiányos a táplálása - akkor kálcium/foszfor/D-vitamin kiegészítőkkel lehet segíteni a folyamatot. Ha veleszületett külalaki hibája van a kutyának - azzal nem sokat lehet tenni. Mind a fülkötözgetés, főleg pedig a műtéti korrekció állatvédelmi szempontokból erősen aggályos módszerei a külalaki hiba korrekciójának. Egy 10 hónapos lakli mozgása még általában nem olyan összerendezett, mint egy végleges csontozattal, ízületekkel és izomzattal rendelkező fiatal felnőtt kutya esetében. Természetesen az sem kizárt a leírása alapján, hogy a kutyáak komoly ortopédiai elváltozásai vannak - így csak annyit tanácsolhatok, hogy ha pontosabb válaszokat akar, akkor a kutya részletes kivizsgálása melegen ajánlott.
jelige: shella
2008-01-19
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 13 éves pitbull kutyánk, aki átlagban jókedéjű. Az kutyus átlag napi 16 órát alszik összegömbölyödve. 2 hete miután lemászik a helyéről, bizonytalan a hátsólábak tartása és a hátsó gerinctájékon (far fele) a gerincoszlop kitüremkedik. Ön szerint mi lehet a kutyus baja? Válaszát előre is köszönöm
Szerintem számtalan betegsége lehet a kutyának, több, mint valószínű, hogy az öregedő szukában nem is egy kóros folyamat zajlik. A gerinc és az ízületek elváltozásai igen gyakoriak idős kutyákban. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell vele foglalkozni - igenis az ilyen jellegű elváltozásokat is lehet, illik, kell kezelni. Számtalan hasüregi-, medencei betegsége/elváltozása (hólyag, méh, petefészek, lép ... akár daganatos jellegű elváltozásai) is lehet a kutyának, ami hasonló tünetekkel jár. A teendő természetesen a Shella részletes kivizsgálása, amit jól felszerelt állatorvosi rendelőben lehet megtenni. Remélem gyógyítható, vagy legalább jól kezelhető betegsége(i) vannak a Shellának.
jelige: lágyéksérv
2008-01-19
Jó estét kívánok! Egy tanácsot szeretnék kérni. 7 hetes kan westie kiskutyának lágyéksérvet vettünk észre, eddig semmi nem látszott. Kell e feltétlen műteni a kutyust? Mikortól műthető? Mennyire veszélyes ez a műtét? Mivel jár a későbbiekben? Köszönöm szépen válaszát!
A kérdéseire a választ részletes állatorvosi vizsgálat eredményei tudják megadni. A részletes vizsgálat során kiderülnek az alábbiak: egy-vagy kétoldali-e a lágyéksérv?, mi a sérvtartalom (here, bél, cseplesz, hólyag ..)?, milyen tág a sérvkapu?, visszahelyezhető-e a tartalom?, van-e közvetlen veszélye a sérvnek? Ha a méretes lágyéksérv tág sérvkapuval állandóan előeső beleket, vagy hólyagot tartalmaz - akkor a késlekedésnek nagyobb a veszélye, mint a kölyök korából származó altatási és műtéti kockázat - tehát érdemes rövid időn belül elvégezni a műtétet. Ha a sérv kicsi, a sérvkapu szűk, az előesett tartalom cseplesz, zsírszövet - pláne ha visza sem helyezhető, kizáródott - akkor lehet és érdemes várni a kölyök 8-12 hónapos koráig és akkor elvégezni a műtétet. A sérvm,űtétek egyébként tervezhető, rutin beavatkozásoknak számítanak, minimális kockázatokkal. A „későbbiekben” semmivel nem kell számolnia.
jelige: léna
2008-01-19
Tisztelt címzett! Tanácsot szeretnék öntöl kérni, van egy 8 hónapos magyar vizsla szuka kutyánk. Probléma vele , hogy állandóan kapar , felása az egész udvart oriási gödröket ás. tavaszra füvesíteni szeretnénk, de Így nem sok eséjt látunk rá van-e erre megoldás? (Körömvágás megoldást jelenthet és ha igen itthon elvégezhető)
A fiatal, egészséges, élénk kutya nem a körme túlnövekedését akarja meggátolni az ásással. Akutyának ebben a korában rengeteg foglalkozásra, sétára, játékra van szüksége - ha ezen igényt kielégítik, akkor fogja abbahagyni az otthoni kártékony tevékenységét. A kutya körmét otthon is lehet vágni, de teljességgel szükségtelen mind otthon, mind állatorvosnál, kozmetikában. Egy egészséges, eleget sétáltatott betonon/aszfalton is mozgó kutya körme pontosan megfelelő hosszúságra kopik.
jelige: angol buldog
2008-01-19
van egy vemhes angol buldog kutyank!osze lehet ilyenkor engedni a tobbi kutyaval akik szinten angol buldogok?????nem vetelhet el egy esetleges kisseb verekedesben, jatekban?
A kisebb verekedés, játék nem feltétlenül vezet a vemhes kutya és a vehem károsodásához - de komolyabb verekedés, sérülések, megterhelés, stressz bizony okozhat gondot. Na, most akkor mi legyen?! - kérdezheti joggal. Én meg a jelenleg birtokomban lévő adatok alapján nem tudok ennél pontosabb választ adni, hiszen semmit sem tudok a vemhes szuka viselkedéséről, a többi kutya jelleméről, a tartáskörülményekről ... sem. Ebben a kérdésben Önnek kell döntenie. Honlapunk Publikációk rovatában számos ezzel legalább egyenrangú fontosságú témkról olvashat - hiszen az öszeeresztem/elrekesztem dilemmán kívül számos lehetséges állategészségügyi problémát kell megoldania, megelőznie.
jelige: mops
2008-01-19
jo napot!10 hetes mops kiskutyank egyszer naponta hany!Fott hust es tapot adunk neki!Egessegesnek nez ki csak nehany napja tobbet alszik!van egy ket eves kisfiunk aki sokat jatszik vele nemtudom mege ett valamit vagy a emelgetestol van!has menese nincsen!legyen szives valaszoljon!KOSZONOM!
A kölyök hányogatást rengeteg ok, betegség kiválthatja. Lehet a hányás hátterében veleszületett ok, táplálási anomália, paraziták, vírusok, baktériumok okozta fertőzés, számtalan belgyógyászati jellegű megbetegedés és igen, akár a 2 éves kisfiú emelgetése, játszása is. A néhány napja többet alszik kitétele véleményem szerint akár a kedvetlenség, bágyadtság, levertség tüneteknek is megfelelhet. A 10 hetes mopsz amúgyis kéthetente állatorvosi vizsgálaton esik át a rendszeres védőoltások és parazitamentesítések elvégzése miatt (lásd honlapunk Tudnivalók rovata). Értesítse állatorvosát a kutya állapotáról, szinte biztosan részletes vizsgálatokra és kezelésre van szüksége.
jelige: külföldre kivitel
2008-01-19
A problémám, hogy szeptemberben utazunk ki Angliába és hallottam, h a cicát csak úgy lehet kivinni, hogy át kell mennie valami vizsgálatokon és kapnia kell egészségügy bizonyítvány, útlevelet. Ezt hol tudnánk neki megcsináltatni és hol tudják az ehez szükséges vizsgálatokat elvégezni.
A legtöbb nagyobb állatorvosi rendelő elvégzi az idő és pénzigényes adminisztrációs és állategészségügyi munkát. Az alábbi honlapcímen pontosan informálódhat az angliai beutaztatás feltételeiről: http://www.bpallatorvos.hu/orszagonkenti.html#gb
jelige: bonbon
2008-01-18
Tisztelt Címzett! Teljes elkeseredésemben írok Önnek. 2 hónapja kezeljük cicáinkat (2 perzsa) FIP vírus gyanúval. Számtalan vérvételen és bélsárvizsgálaton vagyunk túl. Az állapotu a tezstek szerint egyszer javul máskor romlik. Minden este az orrukba fecskendezett vakcinától várjuk a javulás lehetőségét. Amire sajnos 2 hónapja hiába várunk. Ön bizonyára orvos és tisztában van az árakkal is, nekünk ez havonta 70 ezer forintot jelent és ehhez még nem számoltam hozzá a különböző vizsgálatokat. Nagyon el vagyunk keseredve egyenlőre kilátástalannak érezzük ezt a helyzetet. Nagyon szeretjük őket és bármit megtennénk a gyógyulásuk érdekében. Az orvosunk azt mondja, hogy akár 1 évig is elhúzódhat ennek a betegségnek a kezelése. Ha bármi hasznos tanácsot tudna adni így látatlanban leletek nélkül, nagyon hálásak lennénk.
Megértem az elkeseredettségüket, hiszen nem egyszerű betegséget választottak maguknak a cicák. Tény, hogy a FIP diagnosztikája sem mindig egyszerű, ráadásul többféle klinikai formában jelenhet meg a betegség (mellkasi folyadékgyülem, hasi folyadékgyülem, száraz forma ..) de a klasszikus FIP meggyógyítása az én legjobb tudásom szerint nem sok eséllyel kecsegtet. Sajnos nem tudok semmiféle hasznos tanácsot adni Önöknek - érezhetően állatorvosukkal együtt mindent megtesznek a cicákért. Az én véleményem szerint a cicák egyetlen reális esélye a gyógyulásra az, ha nem FIP-fertőzésről van szó.
jelige: Castor
2008-01-18
4 éves golden retriever kutyámnál kb.1 hónappal ezelőtt bal első lábának tappancsán kisebb sebet észleltünk. Úgy tűnt, mintha felsértette volna, és levált volna a tappancs felső része. Érzékeny volt, nem használta a lábát. Antibiotikumot, és kenőcsöt kaptunk rá. Úgy tűnt szépen rendbe jön, a tappancson fehéres színű, új bőr képződött, legalább is mi úgy gondoltuk. Azóta ez a folt csak nagyobbodott a tappancson (talán elhalt szövet?), megduzzadt és most már egyátalán nem használja a kutya a lábát. Mivel állapota nem javult tegnap kikértük más állatorvos véleményét is. Megdöbbenve hallottuk hogy daganatra gyanakodik. Véleménye szerint 50-50% esélye van hogy ”egyszerű” gyulladásról, vagy egy daganatról van szó. Újra antibiotikumot és kenőcsöt kaptunk, holnap kell ellenőrzésre mennünk. Amennyiben nem lát javulást a lábfej amputálását javasolja, mert súlyos szövödményei lehetnek. Szövettani vizsgálatot szeretnénk, de véleménye szerint az eredményre sokáig kellene várnunk, amennyiben daganatról van szó, lehet hogy az idő alatt átterjedhet más szervre. Kérem, írja le véleményét az esettel kapcsolatban, illetve arról hogy valóban helyes-e szövettani eredmény nélkül döntés hozni?! Előre is köszönöm válaszát és segítségét!
Az én véleményem az, hogy érdemes lenne a szövettani/citológiai vizsgálat - valamint a kutya részletes vizsgálatának eredményei alapján döntést hozni a kezeléssel kapcsolatosan. Akkor érteném állatorvosa véleményét, ha a lábvég elváltozás megjelenéséből bizonyosra veszi, hogy tumorról van szó, esetleg már jelentősen megnagyobbodott nyirokcsomót is tapint a kutyán. Ha, mint ahogyan írta állatorvosa sem biztos a tumor jelenlétében, akkor nem látom indokoltnak a sürgős csonkolásos megoldást, hiszen még egy kimetszéses minta eredménye is meg kell, hogy legyen egy héten belül.
jelige: kíváncsis
2008-01-18
remélhetőleg vemhes a kutyám ennek nagyon örülök de hogyan kell vele viselkednem hogy nehogy elmenjenek a kiskutyák tudni kell róla hogy ö bullterrier nagyon eleven mindent szétszed eddid mindig szót fogadott ha nem kicsit jobban rászóltam de mostanában olyan mintha megsem hallaná amit mondok félek hogyha rácsapok a popojára vagy ha a másik kutyával összekap nem e lesz vmi baja? ha streszel vagy fél,vagy fázik lezs vmi baja?
Honlapunk Publikációk rovatában bőségesen talál olvasgatnivalót kutyák vemhességével, a szüléssel és kölyöknevelésével kapcsolatosan. Való igaz, hogy a temperamentumos szuka összemarakodásából, egyéb sérülésekből, megterhelésből, stresszből betegségektől károsodhat a vehem, akár magzatelhalás, vetélés is történhet. Igen, a felsoroltak lehetőségét csökkenteni kell egy vemhes szuka esetében. A félidős vemhességet ultrahanggal lehet megállapítani.
jelige: Bonnie
2008-01-18
Jó estét kívánok! 1,5 éves beagle kutyámmal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Néhány hete nagyobb mértékben hullik a szőre. Napközben az udvaron van, este és éjszakára pedig behozzuk a lakásba. Mielőtt behozom mindig letörlöm a bundáját nedves ruhával és át is szoktam kefélni a szőrét. Nem rég volt bolhája, bolhairtó sprayvel lekezeltük, de azóta is sokat vakaródzik és szőrhullása is hasonló a tavalyi vedlési mennyiséghez. A szőre egyébként puha, fényes, nem büdös, kopasz foltjai sincsenek. Pedigre vagy Friskies száraz tápot kap, hetente tojást. Tejterméket nem és kutyakekszet is csak jutalmazásra. Szeretném tudni, hogy vitaminhiánya lehet-e, esetleg nem megfelelő a táplálása, a bolhától allergiája alakulhatott ki, vagy már elkezdődött a tavaszi szőrváltás? A segítséget előre is köszönöm Bonnie nevében is!
A leírt táplálása alapján nem tartom valószínűnek a kutya bármilyen hiánybetegségét - nem lehetetlen, hogy a kutya vedlése felerősödött az elmúlt időszakban. Azaz igen, elképzelhetőnek tartom, hogy a lakásban tartott kutya normális szőrváltása zajlik. Egyébként sajnos felerősdött szőrhullás gyakorlatilag bármilyen betegség, stresszes állapot kísérőjelensége lehet, ezért érdemes figyelni az esetlegesen jelentkező egyéb furcsaságokat, újdonságokat, tüneteket. Ha bármi egyebet észrevesz, érdemes lenne kivizsgáltatni a Bonnie-t.
jelige: Lara
2008-01-18
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 1 éves németjuhász szukám. Sajnos gondok vannak vele: kb. 2 héttel ezelőtt, szilveszterkor vettem észre, hogy különös, véres folyadék ürül a nemi szervéből. Azonnal állatorvoshoz vittem még aznap, aki antibiotikum injekciót adott neki. A folyás elmúlt, de rá 1 hétre újra kezdődött - másik állatorvos, szteroid, gyulladáscsökk. és antibiotikum injekció - folyás 2 napig elmúlt. Ismét visszatért, megultrahangoztuk, de az orvos nem látott semmit. Mivel egészségügyben dolgozom, tudtam, hogy ez nem normális folyamat, ezért felhívtam 2 ismerős állatorvost: mindkettő méhgyulladást diagnosztizált látatlanból is, az egyikhez elvittem, aki az UH-kép alapján súlyos pyometrát állapított meg. Klion és hormon injekció kúrát írt fel, ez most a 2. napunk. Kérdésem: mennyi az esély arra, hogy a kutya meggyógyul a betegségből? Tünete semmi más eddig, csak a folyás - nincs hasfelpuffadás, hányás, láz, stb. A kutyát tenyészteni szerettem volna, ennek van -e még esélye? Hormon tablettával a következő tüzelés kivédhető-e, hogy ne legyen újra méhgyulladása? Csak az ivartalanítást javasolja?
Meg lehet próbálni a gennyes méhgyulladás konzervatív, gyógyszeres kezelését - ezt valóban elsősorban tenyészállat-jelöltek esetében szokás megpróbálni. A gyógyszeres kezelés nyakcsatorna tágításból és méhösszehúzók adásából fog állni - valamint a fertőzések, máj-, és veseelégtelenség kialakulásának a megelőzéséből. Állatorvosa ultrahanggal nyilván rendszeresen ellenőrizni fogja a méh állapotát (lumen tágassága, méhfal vastagsága, folyadék mennyisége, esetleges ampulla képződés ...) és a kutya általános állapotát (főleg fehérvérsejtszám, vese-, és májparaméterek). Ha a konzervatív megoldás nem vezet teljes gyógyuláshoz és a méhszarvak egyes területein mondjuk ampullázottság alakul ki - akkor meg lehet még próbálni egy műtéti megoldást is, amely során a méhszarvakat nagymennyiségű folyadékkal öblítik át és a méhből az operátor mintegy kimasszálja a folyadékot a hüvely irányába. A következő tüzeléskor a gennyes méhgyulladás esélye sajnos megint fennt fog állni - és az én legjobb tudomásom szerint nem létezik hatékony megelőzési módszer ez ellen. Sok sikert kívánok a kutya meggygyításához.
jelige: heppy
2008-01-18
tegnap kértem önöktöl tanácsot a kutyusommal kapcsolatban köszönöm a gyors válaszukat ma elvittem orvoshoz ugyan az mondta mint önök hogy elöfordul tüzelés után hogy az emlök megduzzadnak kapot rá kenöcsötés figyelni kell köszönjük
Örülök, hogy nincs baj a kutyával, és köszönöm a visszajelzést.
jelige: Cirmóka
2008-01-18
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A cicánknak, aki eddíg kint élt (2 hét keresés után megtaláltuk csúnya állapotban), bal hátsó lábamputációra lenne szüksége. (A farkát már eltávolították.) A lába sajnos jelenleg mereven előrefelé áll, rosszúl összeforrt csont következtében. Az lenne a kérdésem, hogy a műtét után tud-e Teljesértékű Életet élni. Meg fog-e tanulni 3 lábon járni, mosdani, mivel nem tudja magát farok hiányában megtartani, egyensúlyozni? Válaszát nagyon várva és reménykedve kívánok Önnek szép napot. Köszönöm
Viszont kívánom a szép napot! A válasz határozott igen. A felnőtt fiatal macska csonkolt farokkal és végtaggal, 3 lábbal is megtanul ismert környezetben biztonságosan mozogni, és teljes életet élhet.
jelige: Rocky
2008-01-18
herrezacsko mellet egy kb.10cm nagyságu sérv van
Akár hereborék-, akár lágyék-, akár gátsérvre gondol a 10 éves német juhász esetében - mindegyik esetében operációval lehet az egészséges állapotokat helyreállítani. Gondolom arra is kíváncsi, hogy egy 10 év feletti kutya esetében lehetséges-e a műtét. Ige, lehetséges. Előtte álatorvosa valószínűleg részletes kivizsgálást javasol, aminek során kiderülhetnek esetleges altatási és műtéti kockázatai, és kiválasztható a Rocky számára a legkevésbé aggályos altatási módszer. Az azért zavar a leírásában, hogy állatorvosnál nem volt a kutya, tehát értelmezésemben a „sérv” diagnózisa Öntől származik. Nem lehetséges, hogy egyéb duzzanatról pl tályogról, vérömlenyről, gyulladásos gócról, vagy esetleg daganatról van szó?! A részletes vizsgálatkor erre is fény derülhetne. 1);
jelige: Fritz
2008-01-17
5 éves francia bulldog kislányunknál az ünnepek alatt furcsa viselkedés alakult ki.Húzta a lábát olykor mind a kettőt, bekakilt és bepisilt.Miután elvittük állatorvoshoz gerincsérvet állapítottak meg nála.Azt mondják nem merik műteni mert ennél a fajtánál kockázatos az altatás marad tehát az élete végéig tartó gyógyszerezés ezt viszont én nem hiszem hogy jó ötlet mert tönkre fog menni a veséje a sok gyógyszertől. Szeretném a tanácsát kérni hogy ilyen esetben mi lenne a legjobb döntés figyelembe véve az állat korát fajtáját az altatás kockázatos mivoltát.....nem tudom mit tegyünk nagyon félünk hogy az altatásból nem ébredne fel.Várom mielőbbi válaszát.Előre is köszönöm.
Rövidfejű kutyáknál az altatási kockázat általában magasabb - de a bulldogokat is lehet és szokás is altatni és többféle okból operálni. A Fritz esetében inkább azt tudom elképzelni, hogy az elváltozás operálásából a várható javulást nem látja biztosnak állatorvosa. A porckorong sérv operálásának akkor van a legjobb várható eredménye, ha néhány órával legfeljebb néhány nappal a tünetek jelentkezése után megtörténik a beavatkozás. Beszélje meg állatorvosával a Fritz esetét, mert láthatólag nem értették meg tökéletesen egymást.
jelige: berni
2008-01-17
Berni pásztor kutyusunk 8 hónapos, elégbeteges (csipőficama van), néhány hete alig eszik (nagyon le fogyott) szinte könyörögni kell neki hogy egyen valamit, probálkoztunk táppal, konzervel, házikosztal. Lehetséges hogy a gyogyszerektől van amiket a csipőficamra kap (fájdalom csillapító, izület erősítő)?? Amúgy jókedve van, folyadékot iszik. Válaszukat előre is köszönjük.
Nem tartom valószínűnek, hogy a leírt gyógyszerektől lehet a kölyök étváhya csökkent. Sokkal inkább valószínű, hogy egyéb oka lehet. Állatorvosi vizsgálat tudja tisztázni a kérdést.
jelige: remény 2.
2008-01-17
Tisztelt Állatorvos! Köszönöm, hogy kérdésemre mielőbb próbált választ adni.Viszont még kérdésem lenne, hogy én itthon mivel kezelhetném le a kutyám arcát vagy csak orvos láthatja el, mivel napról napra jobban kidörzsöli és gennyesen váladékozik? A nyírokcsomója pedig a nyakán nagyon duzzadt.Avemart adok neki reggelente,adható-e még mellé más készítmény?Sajnos az elmúlt időszakban fogyott is, bár van étvágya. Válaszát előre köszönöm!
Otthon nem sokat tehet, a betegség lefolyását tudja asszisztálni. Lehet a kutyának otthon antibiotikumokat és gyulladáscsökkentő gyógyszereket adni a fekélyes daganatot fertőtlenítő szerekkel kezelni. És igen, lehet akár Avemaart, akár Aloe, akár Noni készítményeket, vagy emberi, vagy kutya Béres cseppeket adni - de ezzel a betegség lefolyására nem tud érdemben hatni, legfeljebb a lelkiismeretét nyugtatja meg vele.
jelige: Lizi X.
2008-01-17
Kedves Doktor úr! Már többször kértem Öntől tanácsot, 10 éves cukorbeteg kutyusommal kapcsolatban. Nemrég kérdeztem, hogy inzulinos kutyusoknál a tüzelés érthető okból húzodik e el. Nos sajnos a helyzet rosszabbodott, és tanácsára visszavittem az orvoshoz, mivel már nagyon nagy mennyiségű vér távozott tőle. Az orvos ultrahang segítségével megállapította, hogy begyulladt a méhe, és valószínű, hogy ennek a korai szakaszának lett a következménye a cukorbetegsége is. 2 hónap alatt felfordult az életünk sajnos, előtte minden rendben volt láthatólag amíg a cukor meg nem vakította. Jövő héten műtik, nagyon izgulok érte, még nem olyan nagyon öreg, de észrevettem, hogy étvágya most nem az igazi, de a cukorbetegség miatt nagyon fontos lenne az étkezés nála. Reménykedem benne, hogy a műtét esetlegesen meg is szünteti a cukorbetegséget, vagy legalább enyhíti. Mit adjak neki enni ami a műtétig szinten tartja? Nem szeretném, hogy a műtét idejére várakozva nagyon nagy baj történne. Sajnos olyan orvoshoz járunk ahol ilyen hosszú a műtéti előjegyzés.
Hát én sem szeretném, ha a műtétre várakozva visszafordíthatatlan dolog történne a Lizivel és biztos vagyok benne, hogy kezelőorvosa sem. Higgye el, hogy én a tanácsaimmal csak ártani tudok a Lizinek. Kezelő és operáló állatorvosa az egyetlen akivel meg tudja beszélni, hogy előre veszik-e a Lizi operációját, vagy a jövő héten operálnak csak és addig mivel kezelik, táplálják a kutyát.
jelige: Szimat
2008-01-17
Alig bir menni,nem eszik fel van puffadva a hasa.
A hasi terime megnagyobbodását gyakorlatilag bármely hasüregi-, medencei szerv megnagyobbodásával járó betegség, vagy hasvízkór, vagy a bélsár ürítés megszűnése (obstipáció), vagy gyomorcsavarodás ... vagy .... vagy még egy sereg egyéb betegség, kóros állapot okozhatja. A teendője sürgős állatorvosi vizsgálat kezdeményezése. Itt derülhet ki, hogy a felsoroltakközül mi áll a Szimat tüneteinek a hátterében és hogy mimódon lehet megoldani. Kezdjenek hozzá sürgősen, már eddig is túl sokat késlekedett.
jelige: Gianni
2008-01-17
Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a kérdésem hogy egy 3 hónapos beagle kan kutyusunk van és nem rég elkezdte megenni az ürülékét. Adunk neki azóta vitaminokat is de gusztustalan és gyerekek vannak a családban erre szeretnék választ kérni és tanácsot is
Az ürülékevés gyakorlatilag soha nem vitaminhiányos alapokon, hanem rossz szokásként alakul ki kutyáinkban. Igaza van ez a rossz szokás gusztustalan, valamint állat- és közegészségügyi szempontokból is aggályos. A fiatal kutya esetében (is) sok odafigyeléssel, következetességgel az egész család bevonásával oldható meg a probléma. Először is, ha a kutya ürülékét rögtön összeszedjük, akkor jóval kevesebb esélye lesz a rossz szokását művelnie. Ha séta, játék közben próbál akár más állatok ürülékét, akár egyéb bomló anyagot befalni, beledörgölőzni - azt is rögtön meg kell akadályozni. Mindezek mellett a kölyökkel nagyon sokat kell foglalkozni, játszani, figyemét, aktivitását folyamatosan le kell kötni. Ileyn egyszerű és ilyen bonyolult dolog a rossz szokásról történő lenevelés.
jelige: Csipesz
2008-01-17
Kedves Állatorvos Úr/Nő! 15éves keverék kan kutyám 2hónappal ezelőtt elkezdte intenzív módon lopkodni mind az udvaron, mint az alomtálcából a macska ürüléket. Ezek után egyik napról a másikra hatalmas daganatok jelentek meg a nyakán. Állatorvosaink nyirokdaganatot állapítottak meg nála, Medrol nevű gyógyszerrel kezeljük azóta. A gyógyszer az első 2hétben látványos javulást hozott, majd a harmadik héten a daganat a kétszeresére nőtt az eredetinek, amivel a betegség kezdődött. 1hete mintát vettek a daganatból, a szövettan eredményeit a napokban kapjuk meg. Utánajárással ahhoz az infóhoz jutottam, hogy esetleg a macsak ürülékben lévő paraziták is okozhatnak hasonló daganatot a kutyákban, ezáltal nem biztos, hogy rosszindulatú, rákos daganatról van szó. Véleményét szeretném megtudni az esettel kapcsolatban.
A szövettani minta eredménye perdöntő lesz - az alapján érdemes a kutya további kezelését megbeszélni. A macskaürülék evése nem csak degusztáló, de egészségügyi kockázatokat is felvető rossz szokás. A nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása nem elképzelhetetlen, hogy a macskaürülékben található fertőző anyagok által kiváltott nyirokcsomó- és nyirokutak gyulladásától lehet. Ez lenne az egyszerűbben kezelhető megbetegedés. Ha a szövettani vizsgálat nem nyirokcsomó gyulladást, hanem nyirokrákot (limfóma) állapít meg, az a macskaürülék evéstől függetlenül kialakuló betegség lesz, ami hatékonyan csak kemoterápiás szerekkel kezelhető. Onkológiai témákban honlapunk Publikációk rovatában még sok egyebet olvashat.
jelige: Jankó
2008-01-17
Üdvözlöm. Kérem segítsen. Négy éves kan Westie kutyusom folyamatosan jelöli a lakás egy bizonyos részét hozzáteszem,szobatiszta napjában többször jelzi ha ki akar menni.Szőnyeget cseréltem újralakkoztam a pisis területet domestossal fertőtlenítem minden alkalommal. Mit tegyek .Egy Kutyáját szerető Gazdi.
Nem egyszerű a kérdés. Hasonlóan a szervi betegségekhez a viselkedési zavarok esetén is elsőként az okokat szokás tisztázni, azaz ebben az esetben a hónapokkal ezelőtt elkezdődött jelölgetés okát kellene megtalálnunk. A kiváltó ok számtalan dolog lehetett, akár új családtag érkezése, elsőszámú gazdi elköltözése, rosszul elsült fenyítés, másik állat miatt „érzett” féltékenység ... és folytathatnám napestig a sort. A kialakult, rögzült rossz szokásról a lenevelés pláne egy felnőtt, keményfejű terrier kan esetében rengeteg időt, következetességet, odafigyelést - gyakorlatilag állandó felügyeletet igényel. Én a következőképpen próbálkoznék: A kutyát nemhagynám felügyelet nélkül a lakásban, magammal vinném a munkahelyemre is (igen, én megtehetem). Az otthon együtt töltött időben igyekezném kifigyelni, hogy mikor sumákol a kutya, mikor próbálja becserkészni az áhított helyet előre megfontolt pisilési szándékkal. Amikor ezt a szándékot látom rajta, akkor elvonom a figyelmét, játszom vele, sétálni viszem, ... magamhoz hívom ... Igen, ilyen munkás módon menne a viselkedési zavar kezelése. Ha ez a kétségkívül rengeteg energiát igénylő mószer nem megy - akkor meg lehet próbálni az állatorvosok számára legkézenfekvőbb megoldást is. Kérje a Jankó kasztrálását állatorvosától, előfordulhat, hogy ez megoldja a problémát.

<< <  322 / 439 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.11.27
Kedves Állatszeretők! Tobi kutya új gazdit keres, mert idős tulajdonosa nem viheti magával új lakhelyére. Tobi három éves, ivartalanított, oltott, chippel ellátott kis testű, világos szőrű keverék kan kutyus. Fáradhatatlan játszótárs, nagy a mozgásigénye. Kis termetű, kedves, gyerekszerető, soha nem agresszív és nem morog. Sétáltatni nehéz, egy Houdini. Nagyon bízunk benne, hogy lesz, akit megfog a képeken is átsugárzó kedves lénye és szívesen otthonába fogadja. Elérhetőség: Tóth Krisztina krisztatoth67@gmail.com
2015.11.21
2015.11.19. TALÁLT CICA. A XXII. kerületben az Erzsébet királyné út környékén találtuk ezt a cicát. Pár hónapos, fehér-cirmos, nagyon bújós, nyakában a cicaajtót nyitó mágnessel. Szeretnénk visszajuttatni a gazdájához. Tel: +36 30 56 52 561.
2015.10.01
Budapesten, a XI. kerületben gazdikereső a képen látható - kb. 2,5-3 hónapos - cirmos cicalány. Jelenleg ideiglenesen befogadta őt egy család, éppen a társasházunkból, hogy ne ázzon-fázzon ebben a hűvösebb időben, de (végleges) szerető otthont kellene találnunk a számára, az ideiglenes befogadónál ugyanis allergia miatt nem maradhat hosszú távon. A lakásban jól viselkedik, nem kaparja a bútorokat és alomra jár. Kezdeti félénk természete ellenére már elfogadja a simogatást, törődést. Játékos, barátságos cica.