Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Zeusz
2008-06-04
Rövidszörű bernáthegyi kutyánkon a bőre alatt 50 forintos nagyságu sötét foltok vannak, néha elhalványulnak, de néha felerősödnek. Kapott kullancs elleni védőoltást mert volt benne egy kullancs kb. egy hónapja. Az oltás után jelentek meg a foltok. A kutya állapota jó, de mutassuk-e meg orvosnak? Köszönöm
A kullancsos előzmény is egy adalék, ami azterősíti meg, hogy érdemes lenne a kutyát állatorvossal megvizsgáltatni. Kullancsok a babéziózis és vírusos agyvelőgyulladás mellett a Lyme-kórt is terjesztik, amely betegségnek létezik bőrgyulladásos formája. A Lyme-os bőrtünet mellett még számos betegség nézhet ki a leírt módon, ezért csak a részletes vizsgálatok képesek tisztázni az okokat.
jelige: ági
2008-06-04
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy16 éves szuka kutyánkat 2 hete megműtötték gennyes méhgyulladásra, illetve eltávolították a lépét, mert daganatot találtak rajta.Kb 5 napig Algopiryn tablettát kapott, de múlt hét keddtől már a Rimadyl nevű fájdalomcsillapítót. Tegnap kapott belőle még egy negyedet utoljára.Mellette Lavet multivitamin (1tabl/nap kb 7 kg a kutyus), illteve Béres cseppet kap kb 1 hete. A probléma az, hogy múlt csütörtök óta nagyon szeretené a földet enni, meg nyalja járdát.Eddig soha nem csinálta, mi baja lehet? A 2 hét antibiotikum kúra után most pár napja adjuk neki a Lactiferm Pet nevű probiotikumot, a bélflóra helyreállítás miatt. Mi baja lehet a kutyusnak, mikor kell aggódni emiatt?Ha vitaminhiány miatt eszi a földet és nyalja a járdát, kb mikor áll helyre a vitamin szintje? Nagyon köszönöm válaszát
Aggódni biztosan van okunk egy frissen operált 16 éves kutya esetében - legfőképpen azon, hogy az említett lépdaganat rosszindulatú-e, nincs-e mondjuk májáttét a kutyában ... és az is kérdéses, hogy a megoperált gennyes méhgyulladásnak nem maradt-e vissza vese-, vagy máj elégtelenség, mint szövődmény ... és persze az is kérdéses, hogy miért eszi a kutya földet. Azzal nem lehet bajt okozni, hogy a kutya vitaminkészítményeket is kap. Viszont érdemes lenne az öreg kutyát rövid időn belül kontrolvizsgálatnak (fizikális vizgsálatok, vérvizgsálatok hasi ultrahang ...) alávetni, hogy fény derülhessen a legfontosabb előzőekben felsorolt kérdésekre is.
jelige: kitty
2008-06-04
Először szült a cicánk. 3 hetes kicsinye van. Most elkezdett ujra pározni. Szeretném tudni, hogy fogja e tovább szoptatni a kicsinyét. Probálkoztam a kiscicáknak kapható tejpotlóval szoptatni cumis üvegből, de nem fogadja el. Mit tegyek?
Előfordul, hogy szoptatós macskák néhány héttel az ellés után tüzelnek, párosodnak, vemhesülnek. Egy megfelelően fejlett, jól táplált, egészséges anyamacska nem feltétlenül fog elapasztani. A kölykök valószínűleg azért nem érdeklődnek a tejpótló tápszer után, mert nem éhesek. Ennélfogva jelenleg az a teendője, hogy a macska tejpótló tápszert minden eshetőségre készen tartja. A kölyök macskák 3 hetes korukban már megkínálhatóak egy-egy falat (!) kölyök táppal. Eleinte tényleg mikromennyiségeket fognak csak elfogadni, az így is jó, mert a szilárd táplálék etetésénél csak fokozatosan lehet emelni az adagokat. Én az Ön helyében kb 1 hónap múlva ivartalaníttatnám az anyamacskát, hogy a körforgásnak egyszer és mindenkorra véget vessünk. Az ivartalanított, rendszeresen védőoltásban részesített, parazitamentesített, megfelelően táplált macskáknak van esélye, hogy akár 20 évnél is tovább, egészségesen éljenek. Honlapunk Publikációk és Tudnivalók rovataiban még több hasznos olvasmányt talál.
jelige: zs 2.
2008-06-04
Tisztelt Doktor úr! Nagyon köszönöm a válaszát. Felmerült egy újabb kérdés, kérem, hogy ebben is segítsen. Zsömit vasárnap hoztuk haza, aznap este hányt egy picit. Kétfajta tápot kapott, egy szárazat, meg egy konzerveset. A konzerves jött vissza. Még aznap este bevittük az ügyeletre, az orvos azt mondta, hogy semmi komoly. Kapott egy szurit( synulox, tolfedine, cerucal, B6 vitamin), és diétát javasolt(főtt csirkehús). Tegnap reggel evett is rendesen, ivott is, majd visszamentünk az orvoshoz, azt mondta, hogy minden rendben, kapott még egy szurit(tolfedine, synulox), mondta, hogy aznap már ne nagyon egyen. Ma viszont még nem evett. Sokat aludt, járkál, figyel, de enni nem hajlandó. Beleszagolt a csirkehúsba, de még nem evett. Próbáltuk, hogy áttegyük lapos tányérba a húst, de ez sem jött be. Adjon tanácsot, hogy mit tegyünk, illetve lehet e gond, hogy még ma sem eszik? Köszönöm a segítségét!
Sajnos a tanács nem lehet más, mint hogy jelezzék állatorvosuknak a kutya állapotát. A frissen elválasztott kölyök az új környezetében esetleg más táppal etetve több száz veleszületett és szerzett, fertőző és nem-fertőző betegség, kóros állapot miatt lehet bágyadt, hányogathat és lehet étvágytalan. Olyan banális okoktól, mint egy új táp, étrend megszokása, vagy bélférgek jelenléte, gyakori és veszélyes vírusfertőzéseken át a ritka veleszületett betegségekkel bezárólag rengeteg mindenokozhat ilyen általános tüneteket. Kérje állatorvosa segítségét az ügyben.
jelige: Molli
2008-06-04
Észrevettük, hogy pár napja a kutyánk nagy visítás közepette ugrik fel, ha leül, vagy hozzáér a farka tájékához. Azóta csak nagyon óvatosan, és oldalazva ül le. Még nem találkoztunk efféle problémával, de arra gyanakszunk, hogy a bűzmirigyével lehet gond. Ha ezzel állatorvoshoz fordulunk mire számíthatunk? Mennyire fájdalmas a mirigy kiürítése?
Nem kizárt, hogy helyes a sejtésük és valóban a bűzmirigy gyulladása okozza a problémát. Igen, a duzzadt, gyulladt bűzmirigyek akár ilyenfokú fájdalmat is okozhatnak. Meg lehet a pekingi szukának akár gerincelváltozása is, ami túlérzékenységet (hypereszthéziát) okoz - meg még számtalan egyéb betegség tünetét is észlelhették. Állatorvosuk részletes vizsgálatokkal tudja tisztázni a kérdést és remélhetőleg gyorsan megoldást is tud ajánlani.
jelige: ???
2008-06-04
köszönöm a válaszát de nem lehetséges hogy vemhes ,és mennyi esély van a tul élésre neki ha gyogyszerezni fogom maradfok tisztelettel.
Én meg köszönöm, hogy újra megtisztelt a bizalmával - de nem tudom, hogy melyik kutyával kapcsolatosan kérdez. Ha a dátumot, jeligét megadta volna, vagy legalább a megelőző levelezésünket nem törölte volna ki, azzal sokat segített volna abban, hogy most is válaszolni tudjak.
jelige: Folt
2008-06-04
Kedves Állatorvos Úr! Kutyám szőrén pár napja fekete folt jelent meg, mely azóta egyre nő. 2, mobillal készített fotót az alábbi linkekre tettem fel: http://kepfeltoltes.hu/view/080603/DSC00007_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/view/080603/DSC00009_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Szeretném megtudni, hogy a foltok milyen okból jelentek meg, és a gyógyítási lehetőségeket. Tisztelettel:
A legnagyobb valószínűség szerint bolhaallergiás dermatitisz, vagy talán a bűzmirigyek gyulladásából származó elváltozás lehet a kutyáján. Nem ritkán mindkét elváltozás egyidőben is jelentkezhet. Azonban hangsúlyozottan ezek csak a leggyakoribb, hasonló bőrtüneteket okozó elváltozások. Egy 10 éves kuvasz kanon a 2 elváltozáson felül még néhány tucat azon betegségek, elváltozások száma, amik jelentkezhetnek akár ugyanilyen bőrelváltozás formájában. A bolhaallergiás dermatitisz kezelése a kutya teljes parazitamentesítéséből és helyi, vagy szisztémás gyulladáscsökkentő ill antibiotikum kezelésből áll. A bűzmirigyek kezelése enyhébb esetekben a bűzmirigy kiürítéséből, esetleg helyi kezeléséből és szisztémás gyulladáscsökkentő ill antibiotikum kezelésből áll. Súlyosabb, vagy visszatérő esetekben a bűzmirigyek műtéti eltávolítása is lehet a megoldás. Állatorvosa részletes vizsgálatok elvégzése után tudja kideríteni, hogy valóban az általam említett két leggyakoribb elváltozás egyikéről, vagy mindegyikéről van-e szó, vagy esetleg egy nem említett ritkább betegségről. Szintén állatorvosa az, aki a kezelésben is segíthet.
jelige: Dorottya 3.
2008-06-04
A macskáim megkapták a védóoltásokat meg mindent. Mindíg fésülöm őket és mindennap kapnak valami kis ajándékot pl:konzerv mert azt nagyon szeretik. Nekem 5 éves korom óta van cicám aki eddig a legtovább bírta ő már 21 éves de mi nem kicsinek vettük hanem már nagy volt hozzánk szokott és 4 hónap múlva 22 éves. Pedig ránézésre még kiscicának néz ki.
Ha a többi cicával is hasonlóan bánnak, akkor nekik is esélyük lesz a hosszú egészséges életre. Örülök, hogy ilyen hozzáértő szeretettel bánnak az állataikkal.
jelige: Sopron
2008-06-03
az 1 éves macskám lenyelte a gumisünt tud segiteni?
Hogyne, forduljon mielőbb állatorvosához. A későbbiekben pedig tiltsa el a televíziótól a macskát ... o):
jelige: Panni 4.
2008-06-03
Hát egy kicsit kapkodok az írással. A kutyának kiskora óta epilepsziás rohamai vannak és ez vajon nincs e összefüggésbe a betegségével. Köszönöm.
Ha az epilepszia (vagy epilepszia-szerű megbetegedés) májkárosodásal együtt jelentkezett, mondjuk mérgezés, vagy keringési elégtelenség miatt, akkor nem kizárt az összefüggés. Meg akkor sem, ha a hosszasan kezelés alatt álló kutya májkárosító szereket is kapott. De folyamatosan csak fantáziálgatunk a kutya jelenlegi állapotáról. Az igazi okokat sajnos csakis a részletes vizsgálati eredményeiből lehet kitalálni.
jelige: Macika 2.
2008-06-03
Kedves I. Balogh, Nagyon koszonom az alabbi informaciot. Nagyon sokat segitett. Beszeltem az itteni orvossal es azt mondta, hogy neki csak egy a lenyeg. Mit mond a hasznalati utmutato. Ami az alabbi level alapjan: „A Vaccidog-R vakcina használati utasításában a következő szerepel: ”Ha a helyi rendelkezések mást nem írnak elő, a kutyákat minden 3. évben ....” Ez nekik itt Angliaban tokeletesen eleg. De egy keresuk lenne. Onoktol szeretnek angol nyelven hallani. Lehetseges lenne onnek a fenti idezojelbe tett mondatot angolul leforditani vagyis a hiteles forditasat a hasznalati utmutatonak elkuldeni az itteni orvosnak? Hihetetlen modon sokat segitene. Elore is koszonom. Tisztelettel,
Valószínűleg nem tudok segíteni önöknek ebben az ügyben. A szigetországi állategészségügyi rendelkezések szigorúak, ráadásul az ottani kollégák betű szerint betartják az előírásokat. Természetesen nem áll módomban hiteles fordítást sem végezni önöknek. Hiteles fordítást szakfordító cégek végeznek megbízási díj ellenében a világ minden táján és itthon is Magyarországon.
jelige: Panni 3.
2008-06-03
Köszönöm, a gyors válaszát. Még annyit kérnék, hogy mit jelent a csonkpyometra ? Mivel epilepszián remélem azzal nem függ össze a sok vízivás. Tisztelettel.
A csonkpyometra a megoperált méh hasüregben hagyott részén (csonkján) kialakuló gennyes méhgyulladást jelenti. A további kérdését viszont többszöri elolvasás után sem értettem meg.
jelige: westi
2008-06-03
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Westi kutyusom van, aki valószínűleg allergia miatt - ami most nyár elején kezdődött- szemgyulladásban szenved. Szerencsére ez még nem komoly, hiszen csk egy kicsit váladékozik a szeme és kissé be van pirosodva. Garason szemcseppet ajánlottak. Ez valóban jó erre és ha igen naponta hányszor kell cseppenteni és milyen hosszú legyen a kúra. Köszönettel: Zsu
Még az sem kizárt, hogy a Garasone szempcsepp napi 3-5x alkalmazása 3-5 nap alatt megoldja a gondot. Persze, ha valóban allergiás megbetegedésről van szó, akkor a kezelés abbahagyásával újra jelentkeznek a tünetek. Meg akkor is, ha esetleg a kutya szemhéja fejlődési rendellenesség miatt befelé-, vagy kifelé fordul. Ha pedig a könnycsatorna tömődött el, akkor még iediglenesen sem javul a helyzet. Miért nem kérdezi meg állatorvosát is a dologról, ha már egyszer úgyis állategészségügyi kérdésről van szó?!
jelige: Dorottya 2.
2008-06-03
Már megnézettük a cicát és semmi baja! Csak gondoltam írok magának is mert nagyon szeretem a kiscicám és azért van ilyen sok de amúgy mindent állatot szeretek. Üdv.:Dorottya
Örülök, ha jól van a cica. Nem kell, hogy sok saját cicánk legyen ahhoz, hogy szerethessük az állatokat. Szerintem fontosabb, hogy azt a néhányat amit a környezetünkben tartunk, azokat megfelelően etessük, tartsuk és lássuk el. A cicák esetében például igen fontos lenne a rendszeres védőoltások és parazitamnetesítések mellett az ivartalanításuk is. Az így tartott cicák akár 15-20 évig is boldogan és egészségesen élnek, míg egyéb esetekben 3-5 év múlva megbetegszenek és akár el is pusztulnak.
jelige: Panni 2.
2008-06-03
Még egy talán amit említenék 2 éve kipakolták, mert méh gyulladása volt, és emlődaganata.További vizsgálat szükséges, egy ultrahangot javasolnak. Mást egyenlőre nem. Köszönöm a gyors válaszát.
Akkor a gennyes méhgyulladást már ki is zártuk ...o): Sajnos van még azonban egy sereg betegség, ami okozhatja a leírt tüneteket - és teljesen igaza van állatorvosának abban, hogy egy hasi ultrahangvizsgálattal akár vese-, hólyag elváltozások, és a csonkpyometra fennállása is tisztázható lenne. Remélem mielőbb kiderül a Panni betegsége és meggyógyítható lesz a kutya.
jelige: Beckó
2008-06-03
komondor 1 éves szuka - kb. 1 hete folyamatosan vakarózik, az oldalán (csak itt vakarja) lassan elkopott a szőr. bolha, vagy egyéb másnak nincs nyoma, a neten láttam egy cikket mely szerint nagyon száraz a bőrük, ezért olajos kezelés, kapszulát javasoltak. Kérem, hogy adjanak tanácsot milyen szerrel, kezeléssel próbálkozzak. Köszönöm!
Így is lehet, ahogyan Ön szeretné ... Vegyük készpénznek a feltevését, miszerint nem parazita okozza a tüneteket és kezdje el azzal a szerrel (a nevét megjegyezte?) kezelni a Beckót, amit a neten talált. Ha pár héten belül nem használ, akkor keressen tovább a neten és próbálgasson egyéb szereket. Nem kizárt, hogy egyszercsak megoldódik a probléma ... Én azonban az Ön helyében felkeresnék egy kisállat rendelőt és a tünet kivizgsálását kérném. A leírt tünetet a a bolhán kívül is több egyéb, akár rejtett életet élő parazita mellett bakteriális, gombás fertőzés is okozhatja, de állhat a háttérben akár más betegség is. A csak veszettség ellen oltott, nem ivartalanított kutya részletes kivizsgálása adhatja meg a választ a tünet okára. Ha van diagnózis, akkor lesz hatékony megoldás is.
jelige: Szamóca
2008-06-03
1,5 éves ivartalanított labrador-vizsla szuka kutyusunk férjemnek támadt,úgy nézett ki, mint aki nem tudja mit csinál.Hangra reagált,és szemmel láthatóan elszégyellte magát, nem értette mi történt.Gyakran nyalogatja a tapétát a falról.Érdemes epilepszia irányába vizsgálatokat kezdeményezni? Köszönöm
Érdemes. Akár a klasszikus epilepsziának akár egyéb epilepszia szerű betegségeknek megvan az esélye a leírása alapján. Akár keringési zavar, mérgezések, agydaganat, idegrendszrei fejlődéi rendellenességek is állhatnak az észlelés hátterében. Sajnos csak sok és sokféle vizsgálattal lehet szűkíteni a kört és szerencsés esetben megtalálni az okot.
jelige: Bógáncs
2008-06-03
Kedves Doktór Úr! Egy pulikeverék kutya 4 napja nem tud székelni, a fenekét a födön húza, nem eszik. Eboltás+2 darab féreghajtót megkapta 1 hónappal ezelőtt. Talán a bűzmirigye nem ürül? Mi a teendő?
Talán a bűzmirigye nem ürül. Vagy talán székrekedése van. Vagy talán bélelzáródása, bélcsavarodása, daganata van a kutyának. Az olyan egyértelmű dolgokat, mint a puli szőrének koloncos elszenyeződése gondolom kizárhatjuk, mivel az már messziről fel szokott tűnni a tulajdonosoknak. Abban lehetünk csak többé-kevésbé biztosak, hogy nem veszett a kutya és hogy nem bélférges - mivel a kötelező ellátását megkapta. A teendő a kutya részletes kivizsgálása kell, hogy legyen.
jelige: Panni
2008-06-03
Rengeteget iszik és pisil, de mostmár reggelre bepisil. A vérkép jó eltérés csak HGB-ben eredménye:197,0 PCV: 57,9 MPV: 16,5 pct: 0,702 ALT/GPT:167 ALKP:481 Alfa-amiláz 1473 Fruktózamin: 1,65 Totál KoleszteriN:8,3 LDH:359. Csak az eltérő eredményeket írtam le. Nem tudom mire vélni ezt a betegségét, levertség nincs, étvágya van, az orra száraz de az orraluka nyirkos. Rengeteg pénzt költöttem rá, de már nincs több, egyenlőre.
Sok betegség tünete lehet a sok vízivás, gyakori vizelés. Gyakorlatilag bármely lázas megbetegedés, vese-, májelégtelenség, cukorbetegség, gennyes méhgyulladás ... és még egyebek is kiválthatják. Az inkontinencia lehet, hogy nincs kapcsolatban az eredeti megbetegedéssel és mondjuk egy önálló gerincelváltozás jele. Megértem, és elhiszem, hogy már eddig is pénzbe került a kutya kivizsgálása, de én a leírtak alapján biztosan nem tudom megállapítani, hogy mi a baja. Állatorvosa mit mondott? Van diagnózisa, vagy további vizsgálatok kellenek a továbblépéshez? 1);
jelige: Sky
2008-06-03
Tisztelt Doktor Nő/Úr! 7 hónapos bernáthegyi kutyám egy elég csúnya bőrbetegségben szenved. 1-2hónapja kezdődött, a hátán ritkulni kezdett a szőre, majd kis kütések jelentkezteztek rajta, állatorvosunk antibiotikumos (augmentin-2 hétig napi 2x1) kezelést ajánblott. Bőrkaparékot vett aminek eredménye gombás fertőzést hozott ki erre lamisil tablettát kapott és nizoralos fürdetést javasolt. Mindent betartottunk, de a fürdetés után a kutya állapota rosszabodott, vörös kiütések, hólyagok borították el szinte az egész testét. Ismételten kihívtam az orvost, aki szerint a kutyámnak bolhanyál allergiája van. Ő a kiütéseket, sebeket (már ezek is kialakultak a kutyán) ezzel magyarázza, szteroi tbl.adott be neki és betadinos ecsetelést javasolt. Ami egy bernáthegyi kutyánál nem egyszerű. Már egy hete kezelem a kutyát nap mint nap, de az állapota nem javul, ismét vannak rajta sebek. Már nem tudom mit tegyek kérem segítsen/segítsenek. Előre is köszönöm segítségüket.
Sajnos kutyán is igen sokféle betegség okozhat szőr-, és bőrtüneteket. A részletes kivizsgálást szinte soha nem lehet otthon elvégezni. Szerintem indokolt lenne bőrgyógyászati esetleg endokrinológiai szakrendelést felkeresni mondjuk az Állatorvostudományi Egyetemen (Dr Thuróczy Julianna, 478-4100).
jelige: orbika
2008-06-03
Szép napot! 10hetes westinknek vérzik a bal füle.Mitöl lehet?Kivakarta talán?
Hát az nem kizárt. A kérdés már csak az, hogy miért vakarja. lehet benne toklász, parazita, batériális, gombás eredetű gyulladás, allergia, fényérzékenység, endokrin betegségek és még elég sokminden állhat a háttérben. Állatorvosa tudja tisztázni a felmerülő kérdéseket.
jelige: Szamy
2008-06-03
Anyukámék 3 éves Bolognese szuka kiskutyája múlt hét pénteken esett át az ivartalanítási műtéten ( méh + petefészek ). Először szombat este evett húslevest és abba néhány szem tápot. Ami aggaszt, hogy azóta nem volt széklete és a kedélyállapota sem jó, vagyis egész nap fekszik, nem sétálgat, mozgolódik. Az orvos tanácsára tegnap este étolaj lett keverve a vacsorájába, ami nem hozta meg a székletet. Lehet hogy a székrekedés miatt ilyen egyhangú a kiskutya viselkedése? Tanácsát kérném, melyet azonnal átadok szüleimnek. Én már ezt nem bírom tétlenül nézni, nagyon aggódom Szamykéért. Tanácsát előre is köszönöm.
Az operáló állatorvost kellene értesíteni a Szamy állapotáról. Ő vizsgálatok utján tudja majd tisztázni, hogy kell-e bármilyen gyógyszeres beavatkozás a mielőbbi felépülés érdekében.
jelige: lábtörés
2008-06-03
Tisztelt...! Van egy 7 hónapos boxer kutyám eltört a lába és meg kellett műteni 4 napja történt a műtét de még mindig dagadt a lába gyógyszert kap. Az a kérdésem hogy ez természetes e és hogy mikor fog múlni a dagadás és mikor kezdi majd használni a lábát ilyenkor a kutyus? Válaszát előre is köszönöm!
Azon nem csodálkozom, ha néhány nappal a műtét után duzzadt az operált végtag és nem tereli a kutya. Ahogyan emberek esetében úgy egy kutyánál is vannak olyan esetek, hogy hetek-hónapok kellenek a gyógyuláshoz. A további kérdéseit sem tudom megválaszolni, még akkor sem tudnám, ha megírta volna hogy melyik csontja törött el, és milyen műtéti megoldást alkalmazott a kolléga. Ő viszont mindenkinél jobban ismeri az esetet, és biztosan kielégítő választ képes adni.
jelige: Zsepi
2008-06-03
Tisztelt Doktor Úr! Egy éves Westi kiskutyám ”felnyalt” valami fertőzést, amitől hányt meg hasmenése volt. Voltunk orvosnál, most már jobban van, elmult a hányás, hasmenés, de még idönként csunyán köhög. Lehet e mézes kamila teát adni a kutyának, vagy ha esetleg tudna valamit javasolni, hogy mit adjak neki azt megköszöném.
Nincs akadálya a mézes kamilla itatásának sem - ártani nem fog és nem kizárt, hogy segít is a tünetek elmulasztásában - de legokosabban akkor járna el, ha jelezné állatorvosának a fejleményeket. A köhögést ugyanis számtalan akár súlyosfokú betegség (szívelégtelenség, légcsőszűkület ..) is okozhatja - amit a mézes tea nem gyógyít.
jelige: zs
2008-06-03
Üdvözlöm! Egy hét hetes bischon havanesem kiskutyám van. Az lenne a kérdésem, hogy mikortól fürdethetem? Kell e most rögtön a hazahozatal után kezdeni a fürdetést, vagy van valamilyen minimum időszak, ameddig nem célszerű ? Másik kérdésem a bolha és kullancsírtásra vonatkozna. Kérem írja meg, hogy Ön szerint milyen fajta terméket válasszak, ami jó a kutyusnak.
Nincs életkori korlát a fürdetésnél, akár újszülött kutyák és macskák is fürdethetőek - ha indokolt. Kutyát akkor indokolt fürdetni, ha bármely nehezen eltávolítható, esetleg bűzös anyaggal szennyeződött a szőre/bőre, vagy bőrbetegség miatt (parazitás, gombás fertőzés ..) állatorvosa gyógysamponos terápiát rendelt el. Külső parazita ellenes szerek arzenáljából (cseppek, spray-k, nyakörvek ...) választhat célszerűen állatorvosa segítségével a kutya környezetének fertőzöttsége alapján.

<< <  322 / 490 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.05.31
2017.05.29-én Tóth József utcából elveszett tricolor színű két hónapos kiscica, ha valaki látta/befogta kérem jelentkezzen a 0630/9324838-as számon, két kislány várja haza!
2017.05.24
2017.05.24 este Savoya Park Aldi/Möbelix előtti parkolóban kóborol ez a kan kutyus. Nyakörv nincs rajta, nagyon félős.
2017.04.03
2017. március 30-án éjjel, a 22. kerület Baross Gábor telepről eltűnt Mázli! Barátságos, játékos, vezényszavakra nagyjából hallgat. Ha bárki tud róla információval szolgálni, a 30/945-7091; 30/820-4560 számokon érheti el a tulajdonosokat.