Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

IDŐSKORI SZŰRÉS


Mikor kezdenek öregedni?

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb testű egy kutya, annál tovább tart a növekedése, viszont annál hamarabb kezd öregedni is. 
Macskáknál nincs ilyen nagy különbség a méretük alapján. A lakásban élő macskák, kutyák kétszer annyi ideig élhetnek, mint kizárólag szabadban tartott társaik. Emellett az ivartalanítás is jó pár évvel megnövelheti az élettartamot.

Többet szeretne tudni? Kattintson IDE!

 

Az állatorvos válaszol

jelige: Lilike
2007-07-16
A macskám egy naposan hozta haza kiscicáját, úgy látom a kicsi nem szopik.Szülés után az anyamacska itthon maradt, a kicsit magára hagyta.Csak másnap hozta haza.Mit tegyek, ha nem szopik a kicsi, az anya engedné
Ha az anya engedné a szopást, akkor nincs más teendőjük, mint a kölyköt „csecsre tenni” azaz egy csepp tejet kifejni egy emlőmirigyből, többször türelmesen a kiscica szájába tenni a csecsbimbót, és ott tartani. Előfordulhat, hogy néhány próbálkozás után a kismacska felerősödik és önállóan is képes szopni. Ha nincs teje az anyacicának, akkor az egyetlen megoldás a macska tejpótló tápszerrel történő felnevelés. A leírtak akkor működnek, ha a kismacska többé-kevésbé egészséges. A történet számomra ott sántít kicsit, hog yigen ritkn elik egy macska egy kölyköt. Nem tudom kizárni, hogy az anyamacska és esetleg a kölyök is beteg lehet. Ha biztosabbat akat tudni és nem csak kísérletezni a felneveléssel, akkor vigye állatorvoshoz az anyamacskát és a kölyköt is.
jelige: kutya
2007-07-16
Van egy spániel kutyám és eldobta mágától majdnem 3 hetes kiskutyáját ami fele akkora mint a többi 3-rom. Nemtudom pontosan milyen időszakonként próbáljam meg etetni és mennyit. Kérem ha tudnak segítsenek.
Kutya tejpótló tápszerrel cucliztassa naponta 4-5x. A 3 hetes kiskutyákat fokozatosan, egy-egy alkalommal csak minimális mennyiségű kölyöktáppal is lehet kínálgatni naponta 2 alkalommal. A kistestű kölyök könnyen lehet, hogy veleszületett, vagy szerzett betegséggel is küzd. Kérje állatorvosa segítségét is.
jelige: Dola
2007-07-16
8 éves nagytestű,nőstény kutya Cane Corso keverék. Sokat fekszik,lassan ül le és áll fel,bágyadt lelassult mozgása van.45-50 kg kb.Ránézésre mintha fájdalmai lennének,nem ugat,unszolásra áll fel,vizelési székelési problémái nincsenek,és nem étvágytalan,valamint sokat iszik.Mi izületi gyulladásra gondoltunk,mivel más betegségre jellmező tünete nincs!Artro Norm gyógyszert vettünk neki.Megfelelő -e ez?Izületi betegsége lehet ?És az probléma-e ,h kéthete tüzel is?Olyan mintha egy másik kutya lenne nem mozgékony és nem játékos,valamint,nem védelemzi úgy a házat mint eddig!1 hete vettük észre ezeket a tüneteket.Ebben kérem az Ön segítségét és válaszát!
Egyáltalán nem biztos, hogy kizárólag az ízületi problémák a felelősek a leírt tünetekért ! A nagytestű, kertben tartott, már nem fiatal kutya szinte bizonyosan ízületi problémákkal is küzd - de a leírtak alapján nem csodálkoznék, ha gennyes méhgyulladása, vagy esetleg cisztás, daganatos méhelváltozásai (is) lennének. Részletes állatorvosi vizsgálatra - benne vérvétel, hasi ultrahang röntgen vizsgálatra - és könnyen lehet, hogy műtéti megoldásra is szükség van ahhoz, hogy megmentsék a Dolát.
jelige: machina
2007-07-16
van egy shar-pei szuka kutyusunk!5éves..egy pár évvel ezelött az orvos azt mondták hogy nem lehetnek neki kölykei(nem tud vemhes lenni)nem olyan rég volt a párzási idöszak s mivel pont keritést épitettünk igy a kutyus megbirt éjszakánkén szökni és sajnos minden fajta kutyussal párzot!!talán ez még nem is baj...de nem olyan rég észre vettük hogy a kutyánknak nöl a hasa és duzzadnak a csecs bimbói!! a kérdésem az lenne hogy most valószinüleg teherbe esett a kutya?? és ha igen mennyi a vemhességi idö?ha jól tudom60nap??ezt az infót az interneten olvastam de nem vagyok benne biztos hogy ez jo válasz!ezért fordultam önhöz.
A kutya vemhességi ideje 60-67, jellemzően 63 nap. A szuka vagy vemhes, vagy álvemhes és mellette esetleg méhgyulladása, esetleg cisztája, daganata van. Állatorvosi vizsgálat el tudja dönteni, hogy mi a helyzet vele. Állatorvosával azt is át tudják beszélni, hogy mi legyen a teendő a kutyával. A beágyazódás gyógyszeres gátlásáról valószínűleg lekéstek. Azt ugyanis a párzás utáni 3. és 5. napon kellett volna megtenni - ráadásul, ha több éjszaka is lelécelt a szuka, akkor nem tudhatjuk, hogy mely nap(ok)on történt e vemhesülés. Lehet viszont még gyógyszeresen vetéltetni, és a legokosabb talán az operáció lenne, hogy véglegesen megakadályozzák a hasonló baleseteket. Az ötévesen először vemhesülő (?) sharpei vemhességi és ellési kockázatai már jelentősek. Én nem látok egyetlen indokot sem, hogy megellessék a kutyát. Már ha egyáltalán vemhes ugyebár, mert ahogyan az elején írtam lehet egyéb oka is a leírt tüneteknek ... További információt olvashat honlapunk Tudnivalók rovatában.
jelige: Dominic
2007-07-13
7 hetes cicánknak két-három naponta váladékozik a szeme. Kamillával tisztogatjuk, de nem igazán akar elmúlni, pár nap múlva megint előjön. Az állatorvos azt mondta, hogy lehet rá venni vény nélküli szemcseppet, de elment szabadságra és nem tudom a csepp nevét. Mi lehet a csepp neve és hol tudom beszerezni?
Olyan szemcseppet, ami esetleg segíthet is, azaz antibiotikumot és esetleg szteroidot is tartalmaz, biztosan csak vényre lehet kapni, akár állatorvosi akár humán készítményről beszélünk. Vény nélkül legfeljebb könnypótló készítményt lehet vásárolni. Az eljárással alapvetően nem értek egyet - hiszen nem elképzelhetetlen, hogy a kölyökmacskának vírusos macskanáthája van, ami szisztémás kezelést is igényel a szemcseppek mellett. Szerintem a legokosabb, amit tehet az az, hogy felkeres egy másik állatorvost, aki megvizsgálja a cicát, kezeli és esetleg vényt is ír a szemcseppre.
jelige: kristályok
2007-07-13
Kutyámnak sötétebb (véres) volt a vizelete, orvoshoz mentünk. Vizeletvizsgálat következett, amely kimutatta, hogy kalcium-oxid kristályok vannak a vizeletében és apróbb kövek is. Majd ultrahangra mentünk, ott minden rendben volt, sem daganatot, sem követ nem lehetett látni a felvételeken. Az orvos azt mondta, hogy gyulladás és antibiotikumot és gyógytápot írt fel neki. A kérdésem az lenne, hogy hills c/d tápot írt fel neki, én pedig azt olvastam, hogy az oxalát kristályokra az u/d a jó, hogy most melyiket adjam neki, vagy keverjem a kettőt? A másik kérdésem pedig az lenne, hogy azt is olvastam, hogy a kristályképződés kiváltó oka lehet a hosszútávú szteroid kúra (prdenisolon), igaz ez? A harmadik kérdésem pedig, hogy amióta szedi az antibiotikumot és eszi a gyógytápot (10 napja), azóta gyakrabban előfordult a véres vizelet (lehet, hogy ürülnek a kristályok, kövek?)Az orvosunk szerint ez normális mert eredményt csak 4-6 hét múlva várhatunk. Kérdezném, hogy tényleg ilyen hosszú a gyógyulási folyamat? Adjak neki C-vitamint? Mivel tudnám elősegíteni a kristályok feloldódását? (vitaminok, gyógyhatású készítmények??)
A kiválasztó rendszerben a kristályok képződése valóban makacs hosszú hetek alatt rendeződő vesemedence-, hólyag-, húgycső gyulladást okozhat, amin csak heteken át tartó antibiotikum kúrával és diétával lehet sokszor csak úrrá lenni. A kristály típusát - akár ismételt vizsgálattal is - érdemes lenne tisztázni, mert ez döntené el a helyes gyógytáp kiválasztását is. Leírása számomra nem egyértelmű, így a konkrét kérdéseire (gyógytáp típusa, kiegészítő kezelés, C-vitamin) nem tudok egyértelmű választ adni, ezügyben kérdezze kezelőorvosát.
jelige: dodo
2007-07-13
6 hete született 2 kismacska. meghalt az anyjuk, mivel etessük vagy itassuk a kismacskákat?? tisztelettel dodo
A hat hetes kismacskák már szilárd táplálékon is felnevelhetők. Táplálékuk nagyobb része kölyök macskatáp (kitten, junior) legyen. Ha nagyon kedvezni akarnak nekik, vagy alultápláltak, fejletlenek, akkor adjanak még nekik egy kis macskatej pótló tápszert is. Fontos a kölykök 2-3 hetente történő féreghajtása, rendszeres bolhamentesítése. Első védőoltásukat 8-10 hetesen kéne megkapniuk. További információt oolvashat honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban.
jelige: Néróka
2007-07-13
10 éves németjuhász kan kutyámnak pár hét alatt fokozatosan leromlott az állapota.Nem tud a hátsó lábaira állni,csuklik össze. Csípőjét nyomkodva,dörzsölve nem mutat fájdalmat.Két napja állatorvostól injekciókat kapott/sárgás színü folyadékot a nyakába/ de semilyen javulást nem tapasztalok.A földön még csak-csak megáll valahogy,de a lakásban a csempén szinte azonnal összecsuklik a két hátsó lába.Szállítani, vizsgáltatni nem tudjuk, mert senkit nem tűr meg magamellet,azonnal támad. Kérem,adjanak tanácsot,hogy mit tehetek.Szeretnénk,ha még pár évig családtagként élhetne köztünk.Válaszukat előre is köszönöm.Neroka
A 10 év feletti német juhász kan tüneteit több betegség okozhatja, és nagyon valószínű, hogy nem egy elváltozás áll a háttérben. A csipő- és térdízületek elváltozása, a gerinc és medence betegségei, a prosztata, hólyag, bűzmirigy és a végbél területéről szintén indulhat a fájdalom. A Néróka bármilyen agresszív is - egészen biztosan szállítható és vizsgálható, hiszen a nílusi krokodilt is lehet szállítani és vizsgálni, ha akarja valaki. A szállítást és részletes vizsgálatot lehet, hogy szájbekötéssel, lehet, hogy bódítással lehet megoldani, de csak alapos klinikai vizsgálattal, vérvételekkel, röntgennel és esetleg hasi ultrahanggal derülhet ki a kutya minden baja. Ha szerencséjük van és „csak” ízületi elváltozásai vannak a kutyának, akkor táplálékkiegészítőkkel és nem-szteroid gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító szerekkel lényegesen lehet enyhíteni a Néróka tüneteit. Ha a prosztata vagy egyéb szervek is érintettek - nem kizárt, hogy műtétet (igen, egy 10, sőt akár 15-18 éves kutyát is lehet altatni és operálni) javasol állatorvosa. Én is remélem, hogy kiderül a családtag bibije és még éveket élhet maguk között.
jelige: krákogás
2007-07-13
15 hónapos szuka beagle kutyánkkal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Most nyáron gyakrabban előfordul, hogy a kutya fuldokló, krákogó hangot ad, mintha valami irritálná a torkát. (Ahhoz tudnám legjobban hasonlítani, mint amikor az ember erősen köszörüli a torkát vagy légszomjhoz.) Látszik rajta, hogy erőlködik ilyenkor, a szemei eltorzulnak közben és kipirosodnak. Ez nem csak 1-2 ”krákogás”, hanem egy egész sor. Csinálta már sétáltatás közben is, de van, hogy alvás közben egyszer csak felébred és kezdődik a fuldoklás. Tegnap éjszaka is rájött ez (egymás után 2x) és szemmel látható volt, hogy a 2 között ülni és nem feküdni volt jó neki. Amikor lefeküdt, kis idő múlva felkapta a fejét és igyekezett a testénél feljebb tartani, nem letenni. (Ekkor hörgő hang is volt, amikor levegőt vett, mint amikor mi nem tudjuk felköhögni a lerakódott váladékot.) Mi okozhatja ezt? Ma napközen eddig nem jelentkezett ez, semmit nem lehet észre venni rajta, normálisan lélegzik zörej nélkül.
Bármilyen pontosan leírja a tüneteket, csak részletes vizsgálatokkal lehet kideríteni, hogy mi állhat a háttérben. Lehet pl légcsőszűkület, lágy szájpadlás túlnövekedése, torokgyulladás, allergia, szívelégtelenség, idegentest (pl toklász, csontszilánk, varrótű) a garatban, gégében, vérömleny, tályog, daganat ... és még sorolhatnám. A kivizsgálás során nem lehetetlen, hogy fizikális vizsgálatokkal kiderül a baj, de előfordulhat, hogy röntgenfelvételeket és vérvizsgálatokat kell végezni és az sem kizárt, hogy EKG, vagy szívultrahang fogja megtalálni a bajt. Ha van diagnózis, érdemes a kezelésről is beszélni. 1);
jelige: Tika
2007-07-13
1,5 éves német dogunknak az elmúlt hónapokban jelentősen lefogyott, bár az étvágya nem csökkent. Az állatorvosunk első körben pajzsmirigy gondra gyanakodott, de a vérvizsgálat negatív lett. Teéjes nagyrutint követően most gennyes méhgyulladásra gyanakszik, bár ennek ellentmond, hogy a kutya még nem tűzelt, ill. ennek a betegségnek az általános tünetei sem jellemzőek (nem iszik ill. nem vizel többet.) Mielőtt az ivartalanitás mellett döntenénk, mindenképpen elvisszük ultrahangara. Az lenne a kérdésem, hogy a Önök szerint mi más lehet a kutyus baja.
Ha az egyetlen tünet a megtartott étvágy mellett a fogyás - még gyakorlatilag bármilyen veleszületett és szerzett idült betegsége lehet a kutyának. Egyetlen T4 eredményből még a pajzsmirigy túlműködését sem lehet kizárni. Az, hogy a kutya 1.5 éves koráig nem tüzelt, már önmagában is rendellenes és nem zárja ki a gennyes méhgyulladás lehetőségét. Sőt az sem kizárt, hogy volt tüzelés, csak kevéssé látványosan, „csendesen” tüzelt a szuka. Nincs értelme a találgatásnak - még sok tucat betegség okozhatja a fogyást - a szisztematikus részletes vizsgálatok fogják megválaszolni a kérdést.
jelige: macso
2007-07-13
Az érdekelne engem hogy a Pro Meris csepp mire való,mert a Húgom kullancsra kapta a papiron meg csak bolha van irva.Kérdésem hogy hat-e a kullancsra.Köszönöm
A ProMeris macskák részére bolhaellenes hatású készítmény. ( http://www.il11.com/cats.html ) A Promeris Duo kutyák részére forgalomba hozott szer, ami kiegészített hatóanyagtartalommal bolhák-, és kullancsok ellen is véd. ( http://www.emea.europa.eu/vetdocs/PDFs/EPAR/promerisduo/V-108-hu1.pdf ) Egy sereg egyéb megbízható bőrre helyezhető spot on kapható, amik macskák bolha-, és kullancs ellenes védelmét is megoldja pl.: Frontline, Frontline combo, Stronghold, ...stb
jelige: parvó
2007-07-12
Jó reggelt.Engem a parvo vírus érdekelne.Már 3 kiskutyám is elpusztult ettől a betegségtől.Most van egy 3 hónapos német juhász kutyus amit beoltattunk.De szeretném megtudni hogy van-e olyan szer amivel az udvart le lehetne fertőtleniteni.Eddig még nincs a kutyusnak baja, de szeretném ha biztonságos lenne az udvar.
Az udvar, ha napos, tiszta nem kell mást tenni, mint a még esetleg felismerhető foltokat (minden testnedv: bélsár, nyál, hányás, vér, vizelet ..) felszedni, a helyét és közvetlen környékét fertőtleníteni (domestos, hypo, klórmész esetleg oltott mész). Fontosabb, hogy az elpsztult kutya „hagyatékait” játék, fekvőhely, etető-, itató edény eldobják, vagy igen gondosan fertőtlenítsék pl Domestos-szal. A parvó vírusa nem különösképpen ellenálló, viszonylag könnyű egyszerű szerekkel is elpusztítani. Fontos, hogy az új kölyök legalább az első oltását megkapja a befogadás előtt minimum 1 héttel, és az is fontos, hogy valóban féregtelenítve legyen. További információt honlapunk Tudnivalól és Publikációk rovatában olvashat. Temérdek egyebet talál még a neten bármelyik keresővel a - parvó, kutya, vírusos bélgyulladás ... - szavak kombinálásával.
jelige: Berci
2007-07-12
7 hetes cicánk - amióta az anyja nem szoptatja, tisztogatja nagyon gondozatlanul néz ki. (az anyát elaltatták, baleset érte) . Konzerv macskaeledelt kap kicsit higítva, pépesítve. Naponta próbálkozom meleg vizes törlőkendővel tisztogatni a szája és a végbele környékét, de kevés eredménnyel, annyira bele van ragadva a szennyeződés a szőre közé, meg hát a cica nem is rajong a vizezésért. Van-e valami szer, módszer az ápolásra, vagy türelmesen ki kell várni, hogy a cica elkezdje magát tisztogatni? (két testvérét örökbefogadták, azok nem voltak ennyire szurtosak)
Egy 7 hetes egészséges kiscica már elválasztható, és megfelelő körülmények között nem szurtos, már ügyesen tisztogatja magát. Attól tartok, hogy ez az egyed beteg. Legalább bélférgességtő, lehet, hogy egyéb parazitás és esetleg vírusos betegslgtől is szenved. Állatorvosi vizsgálatra és kezelésre - minimálisan parazitamentesítésre, de valószínűleg egyéb gyógyszeres kezelésre is szüksége van.
jelige: játszótárs
2007-07-12
Jó napot dr.Úr! Nem tudom mennyire ideillő kérdésem, de talán tud hasznos tanáccsal szolgálni! Boxerem nagyon szép és makk egészséges 8hónapos kölyök, sétálunk is futunk is sokat, de ezen felül is rengeteg energiája van. Tudom, hogy jó volna, ha néha fajtatársakkal is hancúrozhatna, de sajnos itt az a jólbevált falusi szokás az uralkodó, miszerint a kutya a hátsó udvarban, vagy kötve jó, ”ugasson, oszt halaggyunk” :( Rám is úgy néznek, ha sétáltatom a kutyát, mint ki megbuggyant, nemhogy esetleg játszótársra lelnénk... ezért szeretnék beszerezni egy kissebb testű, de energikus, bátor kutyust, ami méltó játszótárs lehetne. Sajnos körülményeink nem engedik meg egy másik nagyobbtestű kutya tartását, de nem szeretném, hogy a kicsi csak ”püfölőzsákként” szolgáljon. Tud ajánlani valamit? Milyen fajta felelne meg a célnak, milyen nemű legyen?
A legfontosabb talán nem is a fajta és a nem lenne, hanem célszerű lenne egy hasonkorú 6-12 hónapos korú egyed megtalálása. Ha mindenáron fajtatiszta kutyában gondolkodik, akkor talán valamelyik terrier-fajta (foxi, wells, jagd, ...westi), vagy a kis-, és közép Schnauzer, esetleg Puli, Pumi látszik a legalkalmasabbnak a játszópajtás szerepre. Azt is meg kell mondjam, hogy a fajtaleírások sokszor idealizáló egyenszövegek, a fajta egyedei között pedig viselkedésben és jellemben is olyan eltérések tapasztalhatóak, amik nem is közelítenek a „nagykönyvi előírásokhoz”. Ráadásul a legtöbb állatmenhelyen (ill azok honlapjain) fénykép és leírás alapján válogathat a hasonló korú, különböző méretű, nemű, fajtájú (és keverék) és jellemű kutyák között. Szuka kutyával biztosan kevesebb lesz a konfliktus - persze azt mindenképpen ivartalanítani ajánlott. Én nem félnék egy megfelelő keverék menhelyi származású kutyától sem. Fontosnak tartom, hogy gondolkodásukban és viselkedésükben sem a mostani No 1. kutyához keressenek játszótársat - hanem sokkal inkább mégegy, egyenrangúként kezelt társ kerüljön a házhoz mindannyiuk ( a család, a fiatal Boxer kan és az új jövevény együttes !!!) örömére.
jelige: Berta
2007-07-11
Kutyusom 6 éves, tavaly valószínűleg szopornyicás volt(magas láz,levertség,repedezett orr és talp,hányás) amiből hosszú injekciós kúra után látszólag felépült.Ezután kapta meg a kombinált védőoltást.Ennek ellenére most a láz kivételével hasonló tünetek jelentkeztek,súlyosbítva erős köhögéssel és gennyes hasmenéssel.(hangja,ugatása is rekedt)Hetek óta jár injekciós kezelésre(szinte naponta),állapota mégsem javul.Kiváló állatorvosunk a helyi lehetőségekhez képest mindent megtesz.Ön mit javasol?
Vérvizsgálatokat, székletvizsgálatot, röntgent esetleg hasi ultrahangot. Ha megvannak az eredmények, jóval egyszerűbb lenne a kutya kezeléséről beszélni.
jelige: Fontos
2007-07-11
Egy kissé buta kérdéssel fordulnék Önhöz:)Azt szeretném megtuni, hogy a kutya fialása után mikor várható a következő tüzelése.A kutyám 03.10-én tüzelt utóljára és május 24én megszülettek a kiskutyái.Azt nem tudom,hogy most szeptember 10ére várjam a következő tüzelést vagy a szüléstől számított 6 hónap múlva.Azért lenne fontos megtudnom ,mert be szeretném oltatni ,hogy ne történjen ismét ”baleset”.Nem szeróetném ha ismét tüzelne.
Nem buta a kérdése, hiszen írta is, hogy „fontos”. A kutya következő tüzelése szeptemberben várható. Ha megenged egy tanácsot, akkor a tüzelés elnyomása helyett sokkal inkább a kutya ivartalanítását ajánlanám. Erről bővebben honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában olvashat.
jelige: Szofi
2007-07-11
Panelházban lakunk, van egy két éves keverék kutyánk. Ha elmegyünk itthonról nincs vele semmi baj, de ha hazajövünk úgy örül nekünk, hogy pár percig folyamatosan ugat, zeng a ház, a lakók már panaszkodnak miatta. Akármit csinálunk nem hagyja abba. Hogy tudnánk erről a szokásáról leszoktatni. köszönöm
Ha a csitítás nem megy következetes neveléssel, rászólással, esetleg a kutya meglegyintésével (póráz, újságpapír ..), és a hangoskodás valós probléma, valóban zavarhatja a környezetet, akkor meg lehetne próbálni az ugatás gátló nyakörv felhelyezését. Nagyobb állatfelszerelés áruházakban pl Freshnapf lehet kapni.
jelige: Szuszi
2007-07-11
Van három cicánk: 5-3 és 1 évesek.Bérházban lakunk. Van egy 2 éves kutyánk is. Nagyon szeretik egymást. A gond az, hogy befogadtunk egy 8 éves kutyát is, aki eddig kertes házban lakott, láncon tartották, és nem igazán barátkozott a cicákkal. A két kutya hamar összebarátkozott, de a cicákkal nem merem összeengedni őket. A cicák egyáltalán nem félnek tőle, nem ismerik a veszélyt, de félek ha nemfigyelek véletlenül, a kutya elkapná őket. A kérdésem az, hogy tudnám összeszokatni őket, vagy tartsam külön szobában mint most? Ha mi is ott vagyunk nem bántja őket, inkább sunyít, mintha félne tőlük. előre is köszönöm válaszát.
Nem tudom megítélni, hogy a sunyítás csak idegenkedést, bizonytalanságt jelent a befogadott kutya esetében, vagy valóban igaz veszélyt jelent-e a macskákra, ha nincsenek felügyelet alatt. Először csak néhány percre kellene együtt hagyni őket, esetleg az ablakon meglesni a viselkedésüket és fokozatosan egyre több időt lehetne együtthagyni őket. Ezzel tudná minimalizálni a macskákra jelentkező esetleges veszélyt.
jelige: Tóbi
2007-07-11
Kb. 2006.tavaszán kezdődött. Kicsit melegebb ídőben és már enyhe futásnál is erősen nyáladzik és a hátsó végtagjai bemerevednek,az izmai kicsit ránganak és a nemiszerve is áll. A csípőizületeivel és a csigolyáival nincs gond, azt megnézte már állatorvos. Remélem tud valami tanácsot adni mert egy nagyon szeretetre méltó, okos kutyus.
Abból amit leírt nekem csak annyi derül ki, hogy nemcsak okos és szeretreméltó a Tóbi, de teljesen egészséges is. A leírásában nem szerepel semmi amit kórosnak ítélnék. Egy sereg általam is ismert, nagytestű, fiatal, temperamentumos kanra illik a leírása.
jelige: Magdi
2007-07-11
Kedves Doktor ur! A tacsink szörét hullajtja és bőrén fehér foltok vannak és vakaródzik vajon gomba? milyen fürdetőt ajánl?
Kellemes kézmeleg fürdetőt ajánlok ... Nem kizárt a gombás fertőzés, de lehet akár baktérium-, vagy paraziták okozta elváltozás, allergiás kórkép, vagy egyéb szervek megbetegedése is. Először részletes vizsgálatot ajánlok (vérvételek, bőrkaparék mintavétel ..) majd az eredmények eldöntik, hogy fürdetőszerre, vagy esetleg egészen másra van szükség.
jelige: Frida
2007-07-11
9 hónapos puli szukám jelenleg is tüzel (3hete elmúlt már), de ezután majd szeretném ivartalanítani. Milyen mértékben ajánlja? Vagyis csak a petefészkét, vagy a méhet is el kell távolítani? Orvosi szempontból mit tanácsol?
A pulik (is)általában 6-7 hónaposan tüzelnek először. Ezután 6 hónappal később jön normális esetben a 2. tüzelés. Leírásából számomra nem derül ki egyértelműen, hogy az első tüzelése később jelentkezett, és ez az első tüzelés tart már 3 hete, vagy tüzelt a fiatal szuka 6-7 hónaposan, majd most újra véres jellegű folyást tapasztaltak a hüvelyből. Ha ez utóbbi esetről van szó, akkor nem kizárt, hogy a kutyának gennyes méhgyulladása van. Ezt sürgősen meg kell operálni, és ezesetben nem kérdéses, hogy a petefészkek mellett a méhet is el kell távolítani. Ha az első esetről van szó, akkor lesz lehetőségük a mérlegelésre. A kutyát érdemes lenne állatorvosával megvizsgáltatni (vérvizgsálatok, ultrahang) - így fény derülhetne a kutya jelenlegi státusára - és megbeszélhetnék azt is, hogy meg lehet-e tartani a méhet.
jelige: Colin
2007-07-11
Kutyusunkon június közepén vettük észre, hogy álla alatt egy duzzanat található. Azonnal állatorvoshoz vittük, aki azt mondta, hogy a nyirokmirigy duzzadt meg. Kapott injekciót, valamint antibiotikumot, de a duzzanat nem változott. Visszavittük már kétszer is, azóta kapott Kliont és most Augmentint. Az állatorvos szerint, ha nem múlik el a duzzanat a jövő hét elejéig, akkor műteni kell. A duzzanat mérete változó, akár napközben is látványosan változik. Rosszabb esetben dió, jobb esetben cseresznye nagyságú. A kutyus különben jól van, semmi hangulatváltozást nem vettünk rajta észre. Kérem írja meg véleményét az esettel kapcsolatban, esetleg tanácsot is kérnénk. Amennyiben netán műteni kell, milyen kockázattal járna az operáció, valamint annak elhagyása.
Az adatlapból kiderül még, hogy egy 1-5 éves Beagle kanról van szó. A kutya fej-, nyakán helyeződő duzzanat lehet vérömleny, savós folyadékgyülem, gyulladásos szövetszaporulat, és akár daganat is. Nem kizárt, hogy nyirokcsomóból indul ki, de ezen a tájékon a nyálmirigy-, vagy akár a pajzsmirigy eredetet sem tudom kizárni a leírása alapján. Véleményem szerint először citológiai mintavétellel lenne érdemes tisztázni a duzzanat mibenlétét. Ha daganatról van szó - nem ártana a környéki nyirokcsomókat is vizsgálni illetve legalább egy mellkasi röntgefelvételt és vérvételt is megejteni a műtét előtt. Ha állatorvosának határozott elképzelése van a duzzanat szövettani mibenléte és szervi eredetéről, akkor is kérjen az eltávolított teriméből szövettani vizsgálatot. További információt olvashat honlapunk Publikációk rovatában.
jelige: Dolly
2007-07-10
Egy olyan kérdésem lenne, hogy van egy 10 hetes Yorki szuka kiskutyánk, mult pénteken elvittük oltásra és ott a doktor úr mondta hogy a fogai nem tul szépek, mert az allsó állkapocs nagy egy kcisit és a fogak elöl egymásra zárnak... azt mondta hogy ha ezt szeretnénk elkerülni, akkor vonjuk meg tőle valamilyen szinten a fehérje bevitelt és igy nem fog olyan gyorsasn nőni az alsó állkapocs. nem akarom megkérdőjelezni amit ő mondott, de ezzel eddig bárkit megkérdeztem nem értett egyet... Önöknek mi a véleménye erről?? és ha valóban meg kell vonni a fehérjét, akkor az milyen módon tudnánk megvalósitani?? mit ne adjunk neki??
Én nem tudok olyan diétáról, amely hatására a fog-, ill állkapocs-, v. állcsont fejlődési rendellenesség megoldódna. Azt el tudom képzelni, hogy amennyiben a fejlődési rendellenesség mellett a kölyök yorki extrém nagyméretű, laza ízletekkel rendelkező egyed lenne, akkor a táplálék fehérjetartalmának a visszafogását javasolja kezelőorvosa. Ha mindez nem így van, akkor nem tudom értelmezni az elhangzottakat. A 10 hetes kölyök tejfogainak rendellenes harapását - ill az állkapocs-, vagy állcsont fejlődési rendellenességét majd vagy a maradó fogak fogszabályozásával, vagy egyéb műtéti úton lehet esetleg rendezni. Mindkét megoldás specialista állatorvos segítségét igényli. A Dolly-t nem ildomos tenyészteni, ezért is, és egészsége érdekében is ivartalanítása ajánlott.
jelige: Tincilla 2.
2007-07-10
Nekem Dr. úr már korábban írt! A westie kan mér7-szer fedezett és az én kutyámat fedezte be nyolcadszorra! Említettem,h 4-szer tapadtak össze a kannal,a kan és az én kutyám is makk egészséges!! Remélem semmi komprikáció nem lesz! Jah és az nem okozhat nagy gondot az ,h a kutyával esténkét jó NAAAGy sétákat megteszek! AMire haza érünk teljsen kifárad,azt se tudja,h hol van:D... Üdv.: Leontina
Az, hogy a kan bizonyítottan termékenyítőképes, jó hír, növeli az esélyeiket. Őszintén remélem, hogy a Tincilla is egészséges és valóban semmi bibi nem lesz az ellés és a kölyöknevelés körül. Az azért túlzás, hogy a séták után a kutya teljesen kimerül - ebből vegyenek vissza, mert akár vetélést is okozhat. Kisebb sétákra (főleg hajnalban és este, amikor kisebb a hőség) nem nagy futásra és játszásra lehet és kell is lehetőséget biztosítani, de kimerültségig tartó megterhelésre nincs szüksége a vemhes (remélhetőleg!) szukának. A tenyésztő szakkönyvek, és westi tenyésztéssel kapcsolatos honlapok látogatását se felejtse el !
jelige: Beagle szőrhiány
2007-07-10
11hónapos Beagle kiskutyám farkán hullani kezdett egy helyen a szőr.(kb.1hónapja hullott ki,azóta a folyamat megállt). Régebben kezelték őt szőrtüsző atka betegségre. Megint ez állhat fennt? kérem segítsen.Eddig tőlem mindenfajta vitamint megkapott.
Bármennyi vitamin mellett kialakulhat akár szőrtüsző atkakór, akár bolhaallergiás dermatitisz, akár körülírt baktérium-, vagy gomba okozta bőrgyulladás, akár endokrin betegség - amitől, sok egyéb mellett, a leírt tünetek jelentkezhetnek. A kutyának részletes kivizsgálásra van szüksége, amiben vérvizsgálatk, bőrbiopsziás mintavétel és elképzelhető, hogy egyéb képalkotó eljárások is benne kell, hogy foglaltassanak. Ha megvan a diagnózis, lehet latolgatni a kezelési módszereket.

<< <  322 / 390 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.07.16
kis hörikék elvihetők. csillogokormok@gmail.com
2014.07.07
Kiscicák elvihetők, jó gazdihoz, kb. 3 hónaposak egyik fekete, a másik fekete-fehér, a harmadik pedig fekete-fehé-vörös keverék színű (kiscsajok). Érdeklődni az alábbi e-mail címen vagy a budafoki állatgyógyászati központban lehet. Nagy Miklós NMiklos@emi.hu
2014.06.15
2014.06.12 délután óta nem jött haza koromfekete cicánk, Pocak. Nevével ellentétben karcsú, nagyfülű, hosszú farkú, ivartalanított kandúr. Kisgyerekekkel nagyon barátságos. Nem dorombolós, ellenben nagyon kitartóan és hangosan nyávog, ha akar valamit. A budafoki temető közeléből tűnt el. Kis gazdája nagyon siratja. Kérem, aki tud róla bármit, keressen minket a +36 30 9545494 telefonszámon vagy a huvos.agnes@gmail.com - on.