Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: pároztatás
2008-04-07
A törpetacsim már 11 napja tüzel, a 9. naptól próbálkozok a bepároztatással, de még mindig nem engedi a fiúnak, aki persze nagyon próbálkozik. Az lenne a kérdésem, hogy hamarabb kellett volna elkezdeni a pároztatást, vagy a lánynak még korán van. Az interneten olvastam több honlapon is hogy a 9.-14. napig lehet pároztatni, mert akkor engedi a lány a fiúnak, előtte elzavarja. De mivel még mindig nem engedi magához a fiút, kicsit elbizonytalanodtam, és attól tartok hogy későn kezdtem a pároztatást. Várom mihamarabbi válaszát.
Egy teljesen egészséges szuka vérzése és peteérése közötti idő éppúgy lehet 5 nap, mint 25 nap - tehát nincsenek általánosan alkalmazható szabályok. Az ovuláció időpontját állatorvosa 2-3 naponta történő vérvételek és a hüvelycitológia változása alapján tudja előre jelezni. Tehát az Önök esetében vagy későn kezdtéák el a fedeztetést, vagy majd egyszercsak fogékony lesz a szuka. Honlapunk Publikációk rovatában találhat még néhány érdekes olvasmányt.
jelige: vérszegénység
2008-04-06
Érdeklődni szeretnék, hogy a vérszegénységnek mik a tünetei. Kutyám 3 hete, hogy tüzelt és azóta nem olyan aktív az ínye a nyelve és a füle elég sápadt rózsaszín szerintem. Lehetséges, hogy vérszegény lett?
A legszembetűnőbb jeleket leírta - a láthatóü nyálkahártyák és bőrfelületek sápadtabbak, fehérebbek. Ezek az észlelések meglehetősen szubjektívek. Állatorvosa vérvizsgálat útján tudja nbeigazolni, vagy elvetni a gyanúját.
jelige: yorki bébiket várunk
2008-04-06
Kedves Doktor Úr! Köszönöm a gyors válaszát.Az alomszámot ultrahanggal 3-4-picire állapították meg.A második fedeztetés 2 nappal később történt.Az első:feb.3,a második:feb.5.Ma reggel óta nem mozognak a picik.Nyák dugó szerü babszemnyi darabkát találtam.Remélem ez nem rossz jel.Délután feltétlenül felkeressük az állatorvosunkat egy vizsgálatra,hogy megtudjuk nincs-e veszélyben a mama és persze a picik.Nagyon köszönöm a gyors válaszát. További szép napot kívánok.
Ezesetben ha az első fedeztetést vesszük alapul, akkor akár a mai éjszakán tökéletesen időben születnének meg a kölykök - ha a második fedeztetést számoljuk, akkor akár még egy-két napot várhatnának is. A vemhességi nyák fololdódása, ürülése (főleg, ha csökken a szuak hőmérséklete) akár a kezdődő ellés jele is lehet. A kölykök a méhen belül is alszanak, ezért egy-egy mozdulatlan időszak nem feltétlenül jelent rosszat. A délutáni ultrahangos vizsgálat után nem kizárt, hogy akár ma éjszaka már megszületnek a kölykök. Honalpunk Publikációk rovatában a kölyök születik írást érdemes lehet elolvasniuk. Hasonlóan szép vasárnapot kívánok.
jelige: Liza 4.
2008-04-06
Igen,sajnos ez igaz. Nem lett volna szabad fedeztetni. Ha tudom,hogy ilyen baja van a kutyának nem is hagyom(sajnos azonban nem vettem észre,csak mikor már késő volt). A kölyköt(a kettőből egy elpusztult) szoptatja,igaz én úgy látom nem szívesen. Teje is elég sok van. Sajnos az állatorvos tényleg azt mondta,hogy ő nem vágná fel,de ha ragaszkodom hozzá,akkor megteszi. Mivel a páciens kérését teljesítenie kell. Nem ért velem egyet. Azt mondta,hogy két hasonló esete volt,és a kezelést követő fél éven belül a kutya elpusztult. Viszont ismer olyat,aki nem kezeltette és most is él. Ami a citológiai vizsgálatot illeti,azt mondta hogy felesleges,mert mi van akkor ha kiderül,hogy jó vagy rossz indulatú-e a daganat. Felvágni így is úgy is kell. Meg különben is 450 km-re kell küldeni a mintát. Tudom hihetetlenül hangzanak ezek a dolgok,de itt ahol lakom már az is különcségnek számított,hogy ilyen „messzire” vittük Lizát ultrahangra,sőt hogy egyáltalán minek vittük. Itt a kutyáért ritkán tesznek nagy dolgokat az emberek… Mivel én már 5 éve nem lakom csak hétvégenként itthon,máshogy látom mindezt,de ez nem elég. Köszönöm szépen a segítségét remélem sikerül valami megoldást találnom,addig amíg nem késő.
A megrökönyödésemet és értetlenségemet főleg az okozza, hogy egész Magyarország területét beleértve a szukák leggyakoribb daganatos betegségeit, azaz az emlődaganatokat minden állatorvos gyakran és szívesen operálja.
jelige: Micus 2.
2008-04-06
Tisztelt Doktor Úr ! Hálásan köszönöm gyors, korrekt válaszát. Sajnálom, hogy közel 200 kilométerre lakunk. Kívánok Önnek további kellemes vasárnapot.
A felsorolt vizsgálatokat egészen biztosan az Önök közelében is meg tudják csinálni. Viszont kívánom a kellemes vasárnapot!
jelige: Micus
2008-04-06
Házicica, ivartalanított nőstény. A normális mennyiségű pisi után is óránként akár ötször-hatszor is kapar, de szinte már semmi sem jön, csak cseppek. Az aládugott papírzsebkendő időnként enyhén véres. Normálisan viselkedik, játékos, eszik, iszik rendesen. Sok száraz tápot eszik, nagyon szereti.
Majdnem bizonyos, hogy a cica az ún. alsó húgyuti szindrómában szenved. Állatorvosa vizelet-, és vérvizsgálatokkal, hasi ultrahang vizsgálattal tudja megerősíteni ezt a feltételezést - majd ezek után gyógytápok és gyógyszerek alkalmazásával megszűntetni azt.
jelige: cicabaj
2008-04-06
2008 04.04-én kiherélték a cicánkat, mégis ugyanolyan büdös. Lehetséges, hogy neki a műtét ellenére is marad a bűzös vizelete? Szobacicaként lehetetlen vele élni, amennyiben ez nem orvosolható. Köszönet a válaszért.
A herék eltávolítása megszűnteti a tesztoszteron nevű hím nemi hormon termelődését, majd a hormon néhány hét alatt kiürül a szervezetből és a vizelet (is) mentes lesz a „kanszagtól”, „bakmacska szagtól”. A vizelet egyébként, ahogyan biztosan már észrevette, önmagában is meglehetősen intenzív ammóniaszagot áraszt. Ezen jobb minőségű macskaalom használatával és gyakori macska WC tisztítással lehet úrrá lenni.
jelige: samy
2008-04-06
Kedves Doktor Úr! Kiskutyám 2. évét fogja tölteni junius 6.-án.Sajnos a heréi nem ereszkedtek le a mai napig.A problémám az,hogy miután ivaréretté vált, az orvosunk azt javasolta,hogy ivartalanitani kellene.Közben pár napja sűrüsödik nála egyfajta ”kögögésszerűség” amit nem igazán tudunk behatárolni,hogy mi lehet,mert inkább izgalmi állapotban jelentkezik.Pl:vizeletek szimatolásánál,hatalmas örömnél,mikor valaki hazaérkezik.A kérdésem az lenne,hogy van e összefüggés a prosztata nagyobbodásának a köhögéshez?Továbbá nem e lehetne lehozni a heréit kasztrálás nélkül?
Orvosa helyesen tanácsolta a rejtett herék eltávolítását - mert a rejtett herék a hasüreg magasabb hőmérsékletén nagy eséllyel elrákosodnak. A rejtett heréjűség öröklődő és örökíthető betegség - ezért az ilyen kutyák továbbtenyésztése tilos. Egy fiatal kan esetében a prosztata megnagyobbodása még valószínűtlen - bár ez a gyanú hasi ultrahang vizsgálattal jól megválaszolható. A „köhögésszerűségnek” és a rejtett heréjűségnek, (vagy prosztata magyobbodásával járó betegségeknek?) igen nagy valószínűség szerint semmi köze egymáshoz. A légúti tünet is igen sok betegség (légúti fertőzések, allergia, légycső kollapszus, szívelégtelenség ...) jele lehet és szinte biztosan függtelen a rejtett heréjűségtől. Véleményem szerint a teendő mindenképpen a Samy részletes kivizsgálása. Elsőként a „köhögésszerű” tüneteket kellene megszűntetni, aztután jöhet a rejtett herék eltávolítása. Jelezze állatorvosának a kialakult helyzetet. A késlekedés a legnagyobb hiba amit elkövethetnek.
jelige: várható ellés
2008-04-06
Üdvözlöm! Történetünk röviden:3 nappal ezelőtt elmentünk az állatorvosunkhoz,aki szerint éjjel,vagy legkésőbb másnap meg fognak születni a kiskutyák.Nyálkás,duzzadt péna és a testhőmérséklet is erre utalt.Viszont azóta semmi nem történt.Kétszer voltunk fedeztetni és arra gondoltam,hogy nem azért nem ellik még a kutyánk,mert a második fedezési dátum miatt vannak éretlenebb kölykök?”Fészket”készít de csak alvásra használja.A kicsik mozognak a pociában,láthatóan jól vannak.Hasa megereszkedett és rendesen eszik....Nem tudom mikorra várható az ellése.Ma az első fedezéstől számítva a 63.napon vagyunk.Remélem elegendő információt írtam,hogy tudjon tanácsot adni....Várom mielőbbi válaszát. Tisztelettel:
Tudja egy ember esetében a várható szülés időpontjának előrejelzésében egy-egy hét csúszás is előfordulhat, és akkor még nem beszéltünk a koraszülések és túlhordások kóros eseteiről ... Egy kutya esetében sem lehet percnyi pontossággal meghatározni a várható ellés időpontját. Arról pl nem írt, hogy mekkora alom, hány kölyök fejlődik a yorkiban. Kevés kölyök (1-2 esetében igen gyakori a túlhordás. Habár, ha a mai napon még csak az első fedeztetés 63. napján vannak, (mikor fedeztették 2x ?) akkor még csak túlhordásról sem beszélhetünk. Honlapunk Publikációk rovatában talál még hasznos olvasmányokat.
jelige: Vizsla 5
2008-04-06
Tisztelt Doktor Nő/ Úr! Közel 5 éves vizsla kutyánkat decemberben megtámadta egy Nála sokkal nagyobb termetű kutya, maga alá teperte. A gazdáját nem jellemezném most, aki 50 méterre sétált jószága mögött és csak annyit közölt a támadásra édeanyámmal- hogy ” ne parázzon”. Szóval a támadás óta a kutya sántított cseppet a bal első lábára. Tekintettel arra, hogy nem állapota nem változott, januárban elvittük orvoshoz. Készítettek röntgen felvételt, ami nem mutatott senmilyen elváltozást, Kapott fájdalomcsillapítot, amitől 2 hétig nem is mutatott fájdalmat a kutya. Kapott 3 féle gyógyszert is- tekintve, hogy az állatorvos nem tudta megállapítani a panasz okát- csonterősítőt, izületi és izomerősítőt. Valamelyik tehát használhatott, de később újra sántikált a kutya, de most már a térde mellett egy közepes vízhólyag is keletkezett. Most egy másik orvoshoz vittük el, simét röntgen, vízhajtó. Lement a pukli a lábán, ismét jobb lett a lába, bár, ha nagyon futtatjuk fáj neki. Most azért írok Önnek, mert a víz hólyag- ami az orvos szerint nem gyulladásos eredetű- ismét kiújult. Hát ennyi lenne a kórisme és bevallom rendkívül érdekel az Ön véleménye amit előre is nagyon köszönök!!!
A kutya részletes ortopédiai vizsgálatával kideríthető lenne, hogy az időszakosan megjelenő térd körüli folyadékgyülemet mi okozza, honnét eredezik. Merthogy jelenleg még nincs kórisme. A térd körüli folyadékgyülem lehetséges, hogy a térdízület rendellenes kitüremkedése (recessus), lehet a régió nagy inainak a gyulladásának a következménye (bursitis), és lehet akár elkülönült savós folyadékgyülem is. Majdnem teljesen biztos vagyok benne, hogy operációval lehetséges és érdemes véglegesen megszűntetni. A Kisállat Ortopédiai Egyesület honlapján (http://www.kisallatortopedia.hu/) biztosan talál a közelükben dolgozó szakembert.
jelige: Liza 3.
2008-04-06
Tisztelt Dr. Úr! Köszönöm szépen a gyors válaszát. Mi is úgy láttuk jónak,hogy inkább felhagyunk a találgatásokkal és elvisszük Lizát. Szerencsére az ultrahang nem mutatott ki több kutyát. Az állatorvos arra gyanakszik,hogy nem szeretné a kiskutyáit nevelni. Hiszen az úton és a klinikát nyugodt volt a kutyus,miután hazaértünk ismét kezdődött a nyugtalanság. Sajnos azonban kiderült egy betegség ,ami ennél sokkal rosszabb. Emlőrákot állapítottak meg nála. Igazából most felmerül a kérdés,hogy mit csinálunk? Az orvos szerint nem feltétlenül az operáció a megoldás. Szerinte hagyjuk,és lehet tovább él a kutya. Most van az,hogy nem tudom mi tévők legyünk...? Egyenlőre megpróbálom valahogy felfogni a hírt.
Jelenlegi helyzetükön nem segít - de egy emlődaganatos kutya esetében elemi hiba volt a fedeztetés. Hogy mit lehet, mit érdemes tenni a kialakult helyzetben? Ha a szuka nem neveli a kölyköket (teje van egyáltalán?), akkor lehet, hogy a kölykök elválasztása és kutyatej pótló tápszereken történő felnevelése - és a szuka elapasztása és az emlődaganat (?) kezelése a kiút. Egy valamivel nagyon nem értek egyet, igazából nem is hiszem, hogy ilyenmódon állatorvos mondhatta azt, hogy „hagyjuk a kutyát, hátha így tovább él” ... Egy emlőterime esetében ember/kutya/macska esetében hasonló módon járunk el. Citológiai vizsgálattal igyekszünk megtudni, hogy daganat-e, mennyire rsszindulatú daganat indult el az emlő(k)ben.Meg kell tudni, hogy hány emlőtelep érintett a folyamatban, nincs-e nyirokcsomó, vagy távoli áttét - és az esetek túlnyomó többségében az operáció (akár mindkét emlősor teljes eltávolítása) teljes gyógyulást eredményezhet. Honlapunk Publikációk rovatában hasonló témákban több írást talál.
jelige: törpemaci
2008-04-05
Tisztelt Doktor Úr! Sajnos a szóban forgó 14 és fél éves kisállat éjszaka meghalt. De szeretném tudni, mi baja lehetett. Mi epilepsziára gyanakodtunk, az orvostól is epilepszia elleni gyógyszert kapott, de mintha attól csak rosszabbul lett volna... Egy-két korábbi rohamot letekintve a rosszullétek az utóbbi hetekben sűrűsödtek. A kutya (fajtáját tekintve palotapincsi) naponta többször, főleg séták alatt oldalára dőlt, enyhén rángatozott, szörnyű, vísitó hangot hallatott. Az ilyen rohamok rövid ideig tartottak, rendszerint fél-másfél perc alatt lezajlottak. Sajnos, állatorvosaink szabadságon, továbbképzésen voltak, amikor helyzetünk kezdett súlyosabbnak tűnni, aztán az első rendelési napon is közbejöhetett valami, mert a rendelőben az orvos helyett (akivel előzetesen telefonon is egyeztettünk) csak egy tábla jelezte a helyettesítő állatorvos nevét, címét. Ő volt az, aki megerősítette, hogy ez epilepszia, a kutyát jó állapotban lévőnek, tiszta szeműnek találta, egy injekciót adott neki, aminek hatását öt napban nevezte meg, és receptet írt egy epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerre. Az injekció hatására ritkultak a kutya rohamai, de nem szűntek meg. A gyógyszertől azonban elgyengült, lábai szétcsúsztak, viszont étvágy a megnőtt, sokat ivott, széklete rendben volt. Azt gondoltuk, biztos meg kell szoknia a szervezeténk a gyógyszert, és bizakodásra adott okot, hogy a második napon már tíz perc sétára is képes volt. Továbbra is szépen evett, ivott, a következő este azonban nagyon gyengének tűnt, és gyorsan egymás után három rohamot is kapott, nyilvánvaló volt, h haldoklik, végül gazdája kezében örökre elaludt. A kedvenc kisállat halála után, az internetes írásokat olvasgatva merült fel bennem, hogy talán nem is epilepsziás volt. Négy és fél éve vébélsérvvel műtötték, egy-két napig szépen gyógyult, aztán a saját farkának esett neki, hiába volt gallérja, ha el nem érte, amihez tudta odaszorította, véresre kínozta. Előbb csonkolni kellett a farkát, mert elhalt a vége, aztán az tűnt az egyetlen lehetséges megoldásnk, ha a farkát amputálják. Az állatorvos szerint a farokbántalmazás allergiás reakció lehetett, az amputálás után a kutya teljesen felépült. Két évvel ezelőtt kiújult a sérve, újra megműtötték, azóta panaszmentes volt. Pár hete szinte egyik napról a másikra elvesztette a hallását. Gyanakodtunk fülgyulladásra is, de az állatorvos a fülét rendben találta. Kérem, ha van ötletük, miféle betegségben szenvedhetett családi kedvencünk, tájékoztassanak. Üdvözlettel:
Az elhullás okát egyetlen módon lehet megtudni. Az állat boncolásával és a hozzá kapcsolódó kiegészítő vizsgálatok (szövettan, toxikológia, kórokozó izolálás ...) elvégeztetésével. Sajnálom a történteket.
jelige: Dorka
2008-04-05
Jónapot kivánok! Az én kutyám valószínűleg vemhes! kb-3-hetes,az lenne vele a bróplémám hogy az étvágya nagyon megcsappant! Étvágytalan,3-napja semmit nem eszik csak iszik,és ráadásul kedvetlenebb is lett a kutyám!:-( Köszönettel :
Lehet, hogy vemhes és biztosan beteg ... Tulajdonképpen mire kíváncsi? Több nyomós oka is van, hogy felkeresse állatorvosát. Az étvágytalanság biztosan betegség tünete, ami lehet a tüzeléssel, vemhességgel öszefüggésben és attól teljes mértékben független kór is. Részletes vizsgálatokkal fény derülhetne a betegségre és hatékonyan lehetne kezelni a (talán vemhes ) kutyát. Állatorvosa hasi ultrahang vizsgálattal kideríthetné, hogy valóban vemhes-e a kutya. Számomra az sem világos, hogy tudatos vemhesítés történt-e, vagy nem is akarják a kölyköket. Ha nem akarják, akár a gyógyszeres vetéltetést, akár a műtéti megoldást is választhatják. Ha tudatos pároztatás volt és akarják a kölyköket - akkor pedig megbeszélheti a teendőket is az ellésre, szoptatásra történő felkészítéssel kapcsolatosan. Honlapunk Publikációk rovatában talál hasznosítható írásokat.
jelige: Jessy
2008-04-05
Kerem segitsenek az en kutyusom mar 3 honapja idonkent iveresekkel szemved ,allitolag valami alergia az orvos szerint.amikor el viszem az orvoshoz es be ad valami injekciot akkor el tunnek a kiutesek a boren.utanna 2 vagy masfel het mulva ujra kiut a boren es ijenkor a szoret is hullatja .o egy aranyos boxer .kerem segitsenek rajta
Bármilyen aranyos kutyán úgy lehet segíteni, ha részletes vizsgálatok elvégzésével kiderül, hogy mi okozza a leírt bőrtüneteket. Merthogy sokminden okozhatja. Lehet veleszületetten érzékeny (atópiás) a bőre, lehet akár sokmindenre allergiás (táplálék, bolhanyál, környezeti anygagok ...), lehet parazitás (bolha, rüh, atka ...) és akár gombás, vagy bakteriális bőrgyulladása is lehet. Meg jónéhány egyéb betegség is okozhatja a visszatérő bőrtüneteket. Sokszor egy ember is hónapokig jár különböző szakrendelésekre, mire kiderül egy-egy bőrtünet háttere. Kutyáknál is vérvizsgálatokkal, bőrbioptátum vizsgálatával és egyéb kiegészítő vizsgálatokkal lehet diagnózishoz jutni - majd ha már tudjuk mi okozza a tüneteket akkor lehet célzottan és eredményesen kezelni.
jelige: Bubu
2008-04-05
Tisztelt Doktor úr! 11 éves némtjuhászomnál lép daganatot találtak, prosztatája is megnagyobodott, benne több ciszta található. Én nagyon tartok az altatástól, mert idős már a kutya, de fizikailag nagyon jó állapotban van. Szeretném kérni a véleményét, hogy milyen kockázata van a műtétnek és hogy esetleg a lép kivételekor a prosztatát is el lehet e távolítani. Köszönöm!
Elméletileg nincs akadálya akár a lép és prosztata egy műtét alatt történő eltávolításának sem. Mintahogyan a kor önmagában soha nem lehet akadálya az altatásnak, műtéti beavatkozásoknak sem ember, sem állat esetében. Az altatási-, és műtéti kockázatokat állatorvosa előzetes vizsgálatokkal tudja felmérni. A műtéti altatási módszerek széles rendelkezésre álló skálájából ki tudják választani azt a megoldást, ami a legbiztonságosabb. Amennyiben a prosztata megnagyobbodása nem okoz közvetlen súlyos tüneteket (pl székelési-, vizelési nehézségek) akkor sokkal inkább a ciszták folyadék tartalmának lebocsátását illetve a kasztrálást fogja állatorvosa ajánlani, mint a prosztata eltávolítását. A nagy kérdés a léptumor szövettani eredménye és az esetleges áttétek kérdése, véleményem szerint. Honlapunk Publikációk rovatában még talál érdekes olvasnivalót.
jelige: cica emlőduzzanat
2008-04-05
Tisztelet Doktor úr!Egy ismerősömnél láttam egy cicát,szeretnék tanácsot kérni.A cica fiatal,nem terhes,és az emlői nagyon meg vannak duzzadva,az összes hatalmas szegénynek.A közérzete azt mondják jó,eszik rendesen,egyfolytában hízeleg,mindenkinek hanyatt vágja magát. Az emlői nem vörösek,de nagyon duzzadtak,nem váladékoznak.Ez lehet hipertrófiás fibroadenoma-komplex?És ha az,akkor mit lehet tenni?Csak az emlők eltávolítása lehetséges,vagy van más gyógymód?Köszönöm segítségét.
A leírt elváltozás valószínűsíthetően a hipertrófiás fibroadenoma komplex. Ezekben az esetekben a célravezető gyógymód a macskák előzetes gyógyszeres kezelése (Alizin) utáni mindkétoldali teljes emlősor eltávolítása és ivartalanítása. Ha mindemellett a kijáró macska rendszeres védőoltásokat és parazitamentesítést is kaphatna - akkor akár 15-20 egészséges évet is élhetne.
jelige: tüzelés
2008-04-05
Kedves Doktor úr!Tanácsát szeretném kérni.3 éves szuka spániel kutyámat szeretném pároztatni,a gond az,hogy idén még nem tüzelt.Szeretném megtudni,hogy csak később fog-e,vagy el is maradhat a tüzelés?Sajnos az első tüzelésénél,még a vérzés előtt elvittem orvoshoz,csak megbizonyosodni,hogy a duzzadt nemi szerv a tüzelés jele,és nem betegségé,és mire észbe kaptam,az orvos már be is adta neki a hormon injekciót,noha én nem kértem.Az első vérzése így elmaradt.Azóta csak tavaly szeptemberben tüzelt először,akkor se vérzett igazán,inkább csak váladékozott,és utána kicsit megduzzadtak az emlői is,talán álterhes volt?A mellek duzzadása pár nap alatt elmúlt.Február végén kellet volna tüzelnie,lehet hogy nem fog?Meddig van hatással egy ilyen hormon injekció a szervezetére?Lehetnek egyáltalán kölykei,vagy lehet,hogy maradandóan felborult a hormonháztartása?Köszönöm segítségét.
A kérdéseire lehetetlen dolog kitalálni a választ. Egyrészről semmi adatunk nincs arról, hogy a szuka akár egyetlen alkalommal is szokásos módon tüzelt volna, lett volna peteérése-, és leválása is - azaz az sem kizárt, hogy alaphangon terméketlen. A bizonyos „hormon injekció” neve, adagja sincs meg. Kérdéseire a választ a kutya részletes szaporodásbiológiai kivizsgálása adhatja meg. Ezt akár az Állatorvos-tudományi Egyetem, Szülészeti tanszékén is el lehet végeztetni (Dr. Thuróczy Julianna, vagy Dr. Tibold Anikó, 478-4100).
jelige: Liza 2.
2008-04-05
Tisztelt Doktor Úr! Elnézést,hogy ismét zavarom Önt. A tegnap megellett tacsi kutyámról lenne szó. Írtam,hogy két kölyköt ellett és hogy arra gyanakszom,hogy van még benne kutya. Igazából az állatorvosunk sem veti el ezt a lehetőséget,de megerősíteni sem tudja. Próbálta kézzel kitapintani,hogy nem akadt-e el a magzat,de semmit nem érzékelt. Azonban az anya azóta is nyugtalan. Enni eszik,de nem annyit mint általában szokott. A 2 kiskutyát is ellátja,igaz elég zavartan viselkedik. Olyan mintha keresne valamit,vagy nem találná a helyét. Tudom ultrahangra lenne szükség,de ami itt a közelben van éppen nem működik. A legközelebbi viszont 60 km-re van. Most az a kérdés,hogy elvigyük-e ? És addig,ami ugye nem kevés idő mi legyen a két kiskutyával? Válaszát előre is köszönöm.
Nem kell elnézést kérnie a kérdéseiért, ez a rovat azért van, hogy röviden megpróbáljon válaszokat adni a felmerülő állategészségügyi kérdésekre. A szülés után jelentkező nyugtalanságot akár további magzat(ok) is okozhatják. Ha állatorvosa nem tudta tapintani, de véleménye szerint nem kizárt, hogy akár magzat lehet még a méhben - akkor szerintem vállalni kellene a szuka utaztatását és ultrahang vizsgálatát. A kölyköket otthon lehet hagyni erre a néhány órára. Meg kell jegyeznem, hogy a leírt tüneteket rengeteg a szüléstől független betegség, kórfolyamat - és még néhány egyéb a szüléssel öszefüggésben lévő szövődmény okozhatja. Ez utóbbiakról honlapunk Publikációk rovatának 2 utolsó írásában részletesen is olvashat. Az igen általános tünetek miatt kitalálni lehetetlen, hogy god van-e a szukával illetve ha igen, mi a gond. A részletes vizsgálatok (hőmérsékletmérés, áttapintás, hüvelytükrözés, hasi ultrahang ... esetleg vérvizsgálatok, vagy röntgen ...) eredményei alapján lehetséges megnyugtató választ nyerni a Liza esetében (is).
jelige: Lulu
2008-04-05
Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a kérdésem, ha vemhesség alatt (bármelyik időszakban) leesik a progeszteron az mindig vérzéssel jár?
Nem. Fontos lenne tudni, hogy „honnan” „hová”, azaz mennyit csökken a progeszteron szintje a cizelláltabb válaszhoz. Ráadásul a vemhesség korai időszakában az elégtelen progeszteron szint mindenféle hüvelyváladékozás és vérzés nélkül is vezethet a megzatok elpusztulásához, és nyom nélküli felszívódásához. A vemhesség késői szakaszában pedig a progeszteron szint esése látványos vetélést, vagy esetleg klasszikus koraszülést is eredményezhet. Esetleg ezeket is „vérzés” nélkül.
jelige: cicus
2008-04-04
A macskám 3-4 napja higabb a széklete és amikor wc-zik estére gázokat is enged ezen hogy lehet segiteni ?
Az oltatlan, talán nem is féreghatott macska esetében a leírt kellemetlen tüneteket számtalan veleszületett, és szerzett (fertőző és nem fertőző betegség okozhatja). A cica táplálásáról sem tudok semmit. Ha nagyrészt kölyök ill jumior macskatápokat eszik, akkor nagy hibát nem követhetnek el ezen a területen. A cica állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudná kideríteni a jelenség okát.
jelige: csaba
2008-04-04
szeretném tudni hány napra elenek a kutyák?
A párzástól számított 61-65. nap között. A nagylétszámú almok általában hamarabb a kislétszámú (1-2 kölyök) almok később születnek meg. Nehézséget okozhat még a számításnál, ha többször is fedeztették ill párzott a kutya.
jelige: Liza
2008-04-04
Tisztelt Doktor Úr! Tacskó kutyánk éppen most ellik. Illetve az a gond,hogy két kiskutya már órákkal ez előtt kijött(kb.5-6órája),viszont én úgy gondolom,hogy még van ami nem. Honnan lehet ezt megtudni? A kutyán látom,hogy még nyöszörög,de nem történik semmi. Az állatorvos pedig ilyen késői órába nem jár ki. Remélem nem lesz nagy baj reggelig.
Én is remélem, hogy nem történt baj reggelig. A kutya áttapintásával és méginkább hasi ultrahang vizsgálattal lehet eldönteni, hogy nem maradt-e nagzatburok, lepény, vagy magzat a szukában. Vigye a kutyát állatorvosához.
jelige: Jasper
2008-04-04
Jó estét kívánok!Azt szeretném megtudni,hogy a kan kutya mikortól ivarérett.A kutyám 2007.09.17-én született,és egy kennelben volt a 2 éves szuka kutyánkkal.Úgy tűnik a szuka hasas.Több,mint félidős.Lehetséges,hogy tőle?Vagy más kutya lehetett?Tudomásunk szerint más kutya nem tudott bemenni,de ezt sosem lehet biztosan tudni.Kicsit korainak tartom.Mit gondol?
A középméretű kutyák 5-6 hónapos korukban ivarérettek - tehát nem kizárt, hogy a fiatal kan fedezte be a tüzelő szukát.
jelige: Pepe
2008-04-04
egy ideje morog a vizsla kutyánk /4éves/ránk,ha közelebb megyünk hozzá
Legszívesebben csak annyit válaszolnék, hogy nem menjenek közel hozzá, de ..., hátha mégis komoly a kérdésük. A magyar vizsla egyáltalán nem egy erre hajlamos fajta, de kellő hozzá nem értés ebben a fajtában is eredményezhet akár domináns agresszió viselkedési zavart is. A kasztrálás mellett tudatos, következetes és markáns tartási változtatások kellenek a viselkedési zavar kezeléséhez. Persze azt sem tudom kizárni, hogy bármi betegsége lehet a kutyának. Kérjen állatorvosától segítséget.
jelige: labi118
2008-04-03
most lesz a labrador kiskutyánk 3 hónapos.4 napja megy a hasa,és nem tudjuk miért.A legjobb tápot kapja.Az étvágyával nincs gond.Mit tegyünk??
Ugyan még a szakirodalom sem egységes abban, hogy melyik lenne a „legjobb táp” - de elfogadom, hogy helyesen táplálják a kutyát. Azt meg feltételezem, hogy a higiéniai körülmények is teljesen rendbenvannak a kölyök környezetében. Amiben nem vagyok biztos, az pl az, hogy 2 hetes kora óta 2 hetente rendszeresen féreghajtják-e a kutyát, és az hogy miként állnak az oltásai. Ha ez is mind rendben van, akkor már csak néhány tucat veleszületett és szerzett betegséget kellene kizárni - és máris szűkül a kör ... A hasmenés emberen és állaton az egyik legáltalánosabb tünet, amit számtalan kóros állapot betegség okozhat. Tegyék azt, hogy jelzik állatorvosuknak a problámát és kérjék meg, hogy vizsgálja meg a kutyát.

<< <  322 / 467 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.08.20
4-5 hónapos fekete kislány cica oltva, féregtelenítve várja szerető gazdiját. A kiscicát augusztus 7-én találtuk a Péter Pál utcában. Nagyon bújós, szeretetéhes és alkalmazkodó.
2016.07.28
A cicának a szajanal let daganata rosz indulatú mit lehet csinalni segiteni neki most 13 eves a alatorvos aszt monta hogy idos es nincsi kiut én nagyon sajnalom segenit mit lehet segiteni neki enni eszik többször naponta ha tudnak irjak meg koszonom
2016.07.27

Szeretnénk kérdezni macska ügyben. A macska viselkedésében nem értem azt, hogyha kiviszem a kertbe, vagy akár a betonra is, intenzíven nyalva a földet. Voltunk állatorvosnál, vérvizsgálat is volt nála, nagyon vérszegény, most intenzíven táplálom, vagyis, amit nagyon szívesen fogyaszt. köszönettel Jutka

Kedves Gazdi!

Kérédésére aa választ az "Orvos válaszol" menüpont alatt fogja megtalálni!