Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉSI AKCIÓ

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

Az alapszűrés továbbra is 500 ft!

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: Bizsu
2007-03-29
Az állatorvos méhgyulladást állapított meg az egyik szuka kuytusomnál. Azt szeretném megtudni, hogy hogyan terjed a kutyák között a méhgyulladás? Fedeztetéssel és vagy máshogy is?
Sem fedeztetéssel sem máshogyan nem terjed a gennyes méhgyulladás - merthogy nem fertőző jellegű megbetegedés. Egyedileg alakul ki a tüzelések után néhány héttel, hormonális alapjai vannak.
jelige: Boxer 2.
2007-03-28
Elnézését kérem, valóban rosszul ítrtam le, lényeges momentumokat hagytam ki. Állatorvos állította fel a diagnózist, az antibiotikumot is ő adta a kutyának. A kiskutya oltásai a következők: 01.08-án Parvo C 02.12-én Vanguard Plus 5, ebból kettőt kapott, zöld, ill. rózsaszín matrica lett beragasztva az eboltásiba, még a előző gazdija oltatta. 03.06-án Vanguard Plus 5 és 7 jelzésű injekciót kapott, kék és zöld matricásat. 03.09-én és 03. 13-án kapott antibiotikumot 03.06-a előtt kapott féreghajtó tablettát, azt sajnos nem tudom, mikor és milyet, mert a tudtomon kívül vitték el egy orvoshoz. A kiskutya ma (nem tőlem) kapott tejet, beláztatott kenyérrel, már nem csak hányt, de a hasa is ment. Egyszeri alkalomról tudok, sajnos nem lehetek ott vele, mert 16 óráig dolgozom.
Aha, így már másként fest a történet ... A tej önmagában okozhat hasmenést a kiskutyának - ha a gyomornyálkahártyát akarjuk nyugtatni, akkor azt jobb, ha kefír/yoghurt/esetleg sovány tejföllel tesszük. A kölyök Boxerek egy részénél azért gyakoribbak a felsőlégúti fertőzések, mert az orrjáratokban szűkületek, átszellőzetlen területek lehetnek veleszületetten. A veleszületett szívhibák esetében is gyakori tünet az orrfolyás, kötőhártya-, és orrnyálkahártya gyulladás. Persze a makacs felsőlégúti fertőzés mellett lehet akár szemhéh fejlődési rendellenesség is a kötőhártyagyulladás hátterében. A hányogatás is aggasztó tünet a visszatérő nyálkahártyatünetek mellett. Persze kezelő orvosa lehetséges, hogy már kizárta az általam elmondottakat - és egészen más ötletei vannak. És persze az lenne a legmegnyugtatóbb, ha esetleg antibiotikum váltásra, szemcsepp alkalmazásával 2-3 nap alatt gyógyulna a kutya. Azt gondolom, hogy amennyiben nem így történik, akkor kezelőorvosa is javasolni fogja a kiskutzya részletes kivizsgálását vérvizsgálattal, koponya röntgennel (esetleg CT-vel) és szívultrahanggal kiegészítve. Őszintén remélem, hogy az egyszerűbb lehetőségek válnak valóra a kiskutya esetében.
jelige: Sziklaöklű Joe 2.
2007-03-28
Köszönöm gyors válaszát, megértettem, és elfogunk menni Önhöz a rendelőbe...remélve, hogy vizsgálat után több varriációt tud nekünk talán ajánlani:)
Egyetlen szóval sem írtam, és nem is gondoltam, hog yfeltétlenül én lennék az akinek a vizsgálatokat el kellene végeznie. A leírtakat korábbi kezelőorvosa is meg tudja tenni.
jelige: Boxer
2007-03-28
Kb 1 hete mandulagyulladás, szem, orrváladékozás. 2x kapott antibiotikumot, javulás mutatkozott. 2 napja bágyadt, reggel hányt.
Nem tudom, hogy elrontotta-e az adatlapot, vagy valóban anélkül mondott diagnózist és kezelt antibiotikummal kutyát, hogy állatorvosa egyáltalán nem is látta a kutyát?! Az sem világos, hogy milyen kölyökkori vakcinákat kapott eddig a kutya és, hogy féreghajtva milyen rendszerességgel volt. Egy „egyszerű” mandulagyulladásnak, felsőlégúti fertőzésnek 2x-i hosszútávú antibiotikumra egy hét alatt illett volna meggyógyulnia. Persze, ha veleszületett rendellenességről, vagy vírusos eredetű fertőzésről, vagy nem megfelelő kezelésről, vagy súlyosfokú parazitás fertőzéssel kevert kórképről, vagy ..., vagy valami másról van szó, akkor az is lehet, hogy mostanra már komollyá vált az ügy. Részletes betegvizsgálatra, majd célzott kezelésre lenne leginkább szüksége a kutyának.
jelige: tetanusz?
2007-03-28
A kutyánk pár napja nem eszik, gyenge, levert és merevek az izmai, valamint nem lehet a száját kinyitni. Kihívtunk egy állatorvost hogy nézze meg, és szerinte tetanusz fertőzése van. Kíváncsi lennék az ön véleményére is. Valamint szeretném még megkérdezni, hogy ha 2 éve lett utoljára beoltva veszettség ellen, akkor az az oltás még valamennyire védettséget nyújt e. Városban lakunk, és a kutya zárt udvarban van, így nem érintkezhetett semmiféle állattal. Enyhe nyálfolyást is tapasztaltunk nála, de nem volt habos, hanem buldogok nyálfolyásához tudnám hasonlítani.
Az én véleményem az, hogy részletes vizsgálatok nélkül, amibe beletartozik a kutya idegrendszeri vizsgálata, vérvizsgálatok valamint képalkotók (röntgen, CT, vagy SPECT) nem lehet kitalálni a kutya betegségét, sem pedig a lehetséges kezelési módszereket és esélyeket sem. Könnyen lehet, hogy a kollégának igaza van és tetanuszos a kutya - de legalább ilyen eséllyel lehet koponyaüregi daganata, vagy mellékpajzsmirigy betegség miatti kálciumhiányos tetániája, vagy ... még sok minden más. Ráadásul az sem megnyugtató, hogy a kutya kötelező évenkénti veszettségoltása elkésett. Mivel évente egy alkalommal a veszettség elleni védőoltás és féreghajtás kötelező ebekben - ezért az sem lehet megnyugtató sem az Ön, sem a kezelőorvosa számára, hogy amennyiben a kutya korábban kapott már védőoltást, akkor „valószínűsíthetően, még valamennyi védettségel rendelkezik. Ez a kérdés tehát nem lehet vita tárgya semmilyen módon. Otthoni állatorvosi vizsgálattal és kezeléssel nem hiszem, hogy előre tudnának lépni. A kutyának jól felszerelt rendelőbe kell eljutnia.
jelige: csont
2007-03-28
Másfél hete disznótor volt nálunk, és hát németjuhász kutyánknak is kijutott a jóból. Nagyon sok csontot miegymást kapott aznap, illetve beosztva a következő néhány napban. Azóta a kutyának folyamatos székelési ingere van, de sajnos nem tudja elvégezni a dolgát. Szaladtam vele orvoshoz, azonnal, ketten is vizsgálták már, kapott különféle cseppeket, beöntést, stb...Az orvos azt mondta bélelzáródása lehet, egy csontdarab megakadhatott a beleiben. Teljesen tanácstalan vagyok. A kutya letargikus, nem eszik már semmit napok óta, legalábbis nagyon keveset. Valószínűleg el kellene vinnem egy olyan helyre, ahol profibb felszerelésekkel dolgoznak, de nincs tapasztalatom ezen a téren....
Egyetértek a megérzésével. A kutyának komoly vizsgálatokra (vérlabor, röntgen, esetleg hasi ultrahang) van szüksége ahhoz, hogy egyáltalán az eldönthető legyen, hogy van-e esélye a túlélésre. Az eltelt napok alatt, akár bélfal elhalása, perforációja, bélbetüremkedése, csavarodása, vagy kitágulása is kialakulhatott, ami életveszélyes állapotot ered ményezhetett. Sürgősen részletes vizsgálatra, és valószínűsíthetően életmentő műtétre van szüksége a kutyának.
jelige: álá3.
2007-03-28
Ez változó mert van amikor visszatartja és van amikor pedig nem tartjavissza. 1 éves és lány trikolor spániel.
Az én dilemmámat lassan már csak az adja, hogy nem tudom, boszankodjak, vagy nevessek a kérdésein ... Arra kérem tisztelettel, hogy olvasson el néhány kérdést és arra adott választ a rovatunkban. Hátha ebből kiderül, hogyan kell úgy kérdezni, hogy arra választ is lehessen írni.
jelige: tengericoca
2007-03-28
Ket (3 eves) tengerimalacunknal visszatero problema a fajdalmas vizeles. A vizeletben ver, genny, bakteriumok es homok is kimutathato volt. Tobb antibiotikum-kurat kaptak mar, ezek hatasara a panaszaik idolegesen megszuntek (nehany hetre-honapra), de sajnos par napja ujra kezdodtek a panaszok. Rontgenfelvetel kovet nem mutat ki. Taplalekuk fokent szenabol illetve gyari (Prestige) tapkeverekbol all, ritkan almaval, buzacsiraval, egyeb zoldseggel kiegeszitve. Kerdeseim a kovetkezok lennenek: Van-e olyan dieta, amivel a panaszok visszaterese megelozheto volna? Van-e olyan vitamin, amit erdemes volna adni? Van-e olyan taplalek (esetleg a kevert tapban) ami kifejezetten hajlamosit a hugykokepzodesre, aminek mellozesevel meg lehetne elozni a hugyko kepzodeset?
Leírása alapján a tengerészek etetése teljesen rendbenlévőnek tűnik. A vitaminok közül a C-vitamin az ami biztosan javallható nekik. A 3 éves nőstényeken a pérarésen át időnként ürülő véres jellegű folyadék könnyen lehet méhváladék is. Érdemes lenne hasi ultrahang vizsgálattal tisztázni, hogy nincs-e gennyes méhgyulladás, esetleg petefészek-, méhdaganat a tünetek hátterében.
jelige: Sziklaöklű Joe
2007-03-27
Január első heteiben lányom nagy könyörgésére, befogadtunk egy 5 éves spániel kant....egy menhelyről, illetve közvetlenül ideiglenes befogadótól. Az ideiglenes befogadó nem tájékoztatott minket, illetve annyit tudtunk, hogy a kutya mind2 szemére nagyon rosszul lát,hogy mind2 szeme teljesen be van gyulladva, és hogy elég rozoga fizikailag. Ez nem lett volna baj, hisz nem jár semmilyen kellemetlenséggel a családra nézve. Kezeltük, ezek a dolgok helyel közzzel rendbe is jöttek. (Hozzátenném, hogy ezen a kutyán kívül , még másik 2 kutya+ 1 cica is van akikkel megosztjuk 70 nm-es otthonunkat) Szóval hozzánk került a kutya, és az első 15 perc után döbbenten vettem észre, hogy folyik a nyála, de nagyon sűrű,. már bocsánat a kifejezésért, de zöld takony szerű váladék formájában. Iszonyú volt...szó szerint beterítette az egész lakást, hisz nem elég hogy folyt illetve nyúlt a szájából, hanem még meg is rázta magát folyton , és ilyenkor szállt mindenfelé ez a váladék. Mit volt mit tenni...kétségbeesetten elvittem állatorvoshoz, és kértem, hogy csináljanak valamit ha lehet, de ha nem lehet ezen javítani akkor most mondják meg nekem még az elején mielőtt ide szokik a kutya, ne késöbb derüljön ki. Megvizsgálták...kiderült hogy nagyon súlyosan nyálmirigy gyulladása van..és adtak antibiotikumot neki....többször is, és reasec tablettát, és azt mondták, nyugodjak meg, majd ez jobb lesz. Teltek a hetek, és én vártam....és vártam. Többször vissza vittük a kutyát ahol dícsérték, hogy milyen szépen gyógyul, csak az a baj, hogy én ezt mai napig nem érzékelem.... Igaz, hogy nem olyan sűrű, és nem zöld a váladék, de bizony minden evés , ivás után bőven váladékozik sűrű nyúlósat, rázza magát...és...repül..... Lehet ez most talán még viccesen is hangzik, de én ezt valáságos horrorként élem meg nap mint nap. Nem tudom szeretni az állatot,m ert nem tudom megsímogatni, nem tudok kontaktusba kerülni vele, mert írtózom az állandó váladéktól ami jön a szájából, és az iszonyű büdös lehlletétől, ami beteríti az egész szobát. Kérem mondják meg de őszintén, hogy milyen esélyeim vannak, ....létezik e hogy meggyógyul....esetleg lehet e segíteni műtéttel, vagy bármi egyébbel ezen a dolgon, mert lassan már azon gondolkodom, hogy elvitetem a kutyát...csak ha a szemébe nézek......meghasad a szívem. Nem vagyunk jómóduak, egyedül nevelem 16 éves lányomat, de összekaparnám ami kell, (persze nem tudok 100 000.-ben gondolkodni) ahhoz hogy rendbetegyem ezt az állatkát, csak végre valaki őszintén mondaná el, hogy mire számíthatok! Kérem adjanak ezügyben felvilágosítást, hogy gyógyítható-e ez a kutyus rendesen, vagy sem, mert így csak telnek a napok és lassan beleőszülök a tehetetlenségbe, és mindenhonnan vakarom a nyálat....
Létezik olyan krónikus (akár kőképződéssel járó) nyálmirigy gyulladás, amit esetleg csak műtéti úton lehet megoldani. A kutya büdös lehellete is elváltozásra utal, lehet fogkövessége és következményes fogínygyulladása, de akár veseelégtelenség következményeként kialakuló fekélyei is a kutyának, sőt szájüregi daganat is előfordulhat. Nem a gondjait akarom szaporítani, de sajnos egy sereg beteségen nem lehet rövid idő alatt túllenni. Azt is el kell mondjam, hogy a Spánielek (és sok más fajta) egy részénél a nyálfolyás és a fejrázás utáni nyálterítés teljesen egészséges állapotban is előfordul. Nem tudom megítélni, hogy a leírtakból mennyi a valódi tünet és mennyi az Ön türelmetlensége. Teljesen őszintén válaszolom, hogy nem tartom elképzelhetőnek, hogy bármely internetes fórumról megoldás érkezzen a problémájára.
jelige: Szilvi
2007-03-27
Többször voltam, állatorvosnál, először magállapitotta, hogy hólyaghurut gyulladása van majd kezelte antibiotikummal,mert véres volt a vizelete(rilexin 24db)Majd vért vett tőle és megállapította,hogy máj és vese problémája van.Szurikat adott neki.Majd másnap újból elvittem hasi ultrahangra és nem talált semmit, de újjabb szurikat és gyógyszert adott neki(synulox)Tegnap kezdte szedni és nagyon megijedtem mert nagyon elkezdett zihálni.A szíve nagyon gyorsan ver.Tanácsát előre is köszönöm
Írok két olyan lehetséges forgatókönyvet, ami a leírása alapján esetleg az Önök esetében sem kizárt. 1.) A macskák húgyuti megbetegedései elég gyakoriak ettől önállóan is lehet véres vizelete a cicának. A 10 év feletti macsekokon igen gyakori a vese-, és májelégtelenség is - és a három betegség együttes jelenléte egyáltalán nem kizárt, sőt meglehetős gyakorisággal előfordul. A májelégtelenség miatt a cica hypoalbuminémiás lesz, ami tüdőödémát okoz, ezért a cica zihál. 2.) Az öregedő macskákon a primer szívelégtelenség sem ismeretlen betegség. A keringéselégtelensége másodlagosan okozhat akár vérömléses hólyaggyulladást, valamint vese-, és májelégtelenséget. Sajnos hasonló forgatókönyveket még többet is lehetne írni a cica tünetei és kórtörténete alapján. Ha nem érti mi történik a cicájával, kérdezze meg a kezelőorvosát. Ha nem bízik benne, hogy helyes amit csinál, szintén jelezze neki - még arra is látok esélyt, hogy ő maga fog valaki mást ajánlani maga helyett. A legokosabb, ha jelzi a kollégának, hogy új tünetek jelentkeztek.
jelige: magyar vizsla
2007-03-27
5 éves magyar vizslánknak időnként epilepsziás rohamai vannak. Üvegessé válik a tekintete, erősen nyáladzik és rángatózik ilyenkor. Mi lehet a kiváltó ok, milyen kezelésre van szüksége? A kutya időnként békákra vadászik, okozhatja-e ez a rohamokat?
Érdekes a felvetése és kétféle módon is elképzelhetőnek tartom, hogy a békavadászat szerepet játszik az epilepsziás rohamok megjelenésében. A veleszületett és szerzett epilepsziás betegségek rohamnait is kiválthatja aktuálisan az izgalom, valamit nem tartom lehetetlennek, hogy egyes békafajok bőrében termelődő toxinoknak lehet ilyen hatása. Az epilepszia és az epileptiform betegségek mind a humán, mind az állatgyógyászat egyik leginkább ismeretlen területe - így igen fáradságos mind a diagnosztika, mind a terápia. Ezügyben kérem lvassa el a tegnap „heidelberg (03.26)” jeligére írt válaszomat is. Sok és igényes vizsgálatokkal van esély rá, hogy tisztázzák az epilepszia okát és esetleg eredményesen kezeljék is.
jelige: jobbulás 3. avagy mit tehetek?
2007-03-26
Köszönöm újabb gyors válaszát. Az Ön rendelője nekünk meglehetősen messze van - amit nagyon sajnálok -, autónk nincs, így hozzánk közelebb csináltatom meg nagyon gyorsan a javasolt vizsgálatokat . Akármi lesz is az eredmény, szeretném ha minél kevésbé lenne vizslánknak nehéz-fájdalmas az elkövetkező időszak. Szeretném megkérdezni, (eredmény ismeretében) kérhetem-e továbbra is így távolból a tanácsait?
Mit tehetek ? Természetesen a legközelebbi kérdéseire is igyekszem legjobb tudásom (és a rendelkezésemre álló adatok) szerint válaszolni.
jelige: 14 éves szuka
2007-03-26
Újabb problémával fordulok Önhöz. Pár héttel ezelőtt írtam az egyik kutyám szőrhullási problémájáról, ami már megoldódni látszik, elvittem állatorvoshoz. Valószínüleg allergiás lehetett a tápra, már nem hullik a szőre, nő vissza szépen. Most a másik kutyámmal van baj. 14 éves már és jelenleg tüzel, a tüzelés befejező szakaszában van, és tegnap vérzett. Eddig úgy működött nála, ahogy a könyvekben meg van írva, a tüzelés első felében vérzett intenzívebben, de akkor is csak olyan pirosas színű folyt belőle, és a vége felé, amikor már hagyta volna magát a fiú kutyáknak, akkor olyan hígabb, áttetszőbb folyadék jött belőle. Az utóbbi öt évben már bugyit meg betétet se adtunk rá, mert annyira jelentéktelen mennyiség jött belőle. Ezért is furcsa ez a mostani intenzívebb vérzés, ez ráadásul sötétebb piros, szinte bordó már, és feltűnően büdös. Tüzeléskor mindig büdösebb volt általában, de most ez nem szokványos. Tegnap délután kezdődött nála a vérzés, és először arra gondoltam, hogy picit fel van borulva a hormonháztartása, azért ez a késői vérzés. Ráadtam bugyit betéttel és kb. 2 óra alatt átvérezte, majd utána egy másikat is 1,5 óra alatt. Estére duplán raktam be betétet és gallért adtam a kutyára, hogy ne nyalogassa magát, reggelig kibírta a betét, nem ütött át a második rétegre. A kutya kedélyállapotán nem lehet észrevenni semmit, vidáman rohangál, ha lemegyek vele. Délelőtt beszéltem telefonon az állatorvossal, azt mondta valószínűleg a méhe van begyulladva, lehet műtétre lesz szükség, holnap megultrahangozzák a picit. A műtéttől félek picit, mert már elég öreg szerintem. Korábban volt egy műtétje, a hüvelyéből távolítottak el egy diónyi daganatot, ami nyélen volt és már csak akkor vettük észre amikor lógott belőle. A műtét jól sikerült, nagyon szépen helyrejött azóta. Bízom az állatorvosban, de félek, hogy most nem lesz ilyen szerencsénk. Ma nem adtam a kutyára a bugyit, így állandóan nyalogatja magának, nem találtam sehol vérnyomot. Zsebkendővel m egtörölgettem most neki, és nem vérzik már, csak ilyen szintelen váladék szivárog belőle. Doktor Úr szerint mi lehet a baja?
Egyetértek állatorvosával én is leginkább a gennyes méhgyulladásra vagy petefészek-, méhdaganatra gondolok. Állatorvosa nem csak a betegség mibenlétét fogja tisztázni, de azt is vizsgálni fogja, hogy a kutya altatható- ill műthető-e. Ne a műtéttől féltse a kutyát - a gennyes méhgyulladásnak és a petefészek-, ill méhdaganatnak ha nem kezelünk sokkal komolyabb a kockázata.
jelige: Vackor
2007-03-26
Kérdésem lenne, hogy kutyánkat szretnénk bepároztatni, de a tüzelsée úgy tűnik elmarad. Kaptunk egy Pseudogravin nevű gyógysdzert, ami állítólag megindithatja a tüzelést. (A gyógyszer használati utasításán azt láttam, hgoy ez inkább álvemhességre való) Kérdésem, hogy valóban segíthet e ez a gyógyszer, és hogy nem lesz e mellékhatása? Válaszát előre is köszönöm.
Valóban, a Pseudogravin elsődleges használata az álvemhesség megszűntetése kutyáknál. Azonban egészséges (!) szukákon a tüzelés beindítása, „előrehozása”, azaz ovulációindukció is kiváltható vele. Fontos azonban, hogy a szuka szaporodásbiológiai szempontból egészséges legyen. Ha az Önök esetében arról van szó, hogy a szokásos 6 havonta bekövetkező tüzelése nem jött meg a szukának - akkor inkább szaporodásbiológiai kivizsgálást javasolok, minthogy a szert vakon alkalmazzák.
jelige: 0523 - 2.
2007-03-26
Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszolt, sajnos (az általános élettapasztalatból kiindulva) én leginkább az első verziótól tartok, tekintve hogy elég rendesen fogyni is kezdett a Boci.Lehet persze, hogy e mögött csak a hetek óta tartó étvágytalanság van, de mindenesetre eléggé aggaszt.
Remélem ezegyszer az Ön szkepticizmusára és minden Murphy törvényre is rácáfol az élet - és a Boci nem leukémiás. Vagy ha neadjIsten mégiscsak leukémiás - akkor egy kemoterápiára jól reagáló eset lesz - és még sokáig megmarad családtagnak.
jelige: álá2.
2007-03-26
De szobatiszta. És hogy érti az elrontást?????
Előző, igen szűkszavú levelében ennyit írt nekem: „Nekem van egy spánielem és mindig bepisil pedig már 1 éves.” Ebből jutottam arra a következtetésre, hogy amelyik kutya mindig bepisil az nem szobatiszta. Ha esetleg téves következtetést vontam volna le, az valószínűleg azért lehetett, mert igencsak szűken méri az információt. Ezért aztán arra kérem, ha tényleg érdekli valami a kutyájával kapcsolatosan akkor próbáljon meg adatokkal ellátni, hátha akkor sikerül érdemi választ küldenem. A mostani levele végén lévő 5 kérdőjel helyett például küldhetett volna arról észrevételeket, hogy a kutya vizelete állandóan folyik-e, vagy vissza tudja-e tartani. Már, ha meg nem sértem ...
jelige: Maci
2007-03-26
Tanácsot szeretnék kérni 8 hónapos cicánkról. Maci macska szeret játszani, lelkesen rohan az eldobott műegér után, s mutatja is, hogy játszana (gazdi előtt ”véletlenül lepottyantja” a padlóra) - ami viszont furcsa előző macskáink után, hogy Maci jól hallhatóan, nyitott szájjal liheg. Normális dolog ez? én idáig nem hallottam macskát lihegni...
Én már láttam másik macskát is apportírozni - meg lihegni is. A lihegés oka egészséges macskánál lehet hypertermia (magas hómérséklet napozás, vagy sugárzó hőhatás miatt), izgalom, és fizikai megterhelés. Ha csak a játék közben-, ill után csinálja, az gondolom betudható az izgalomnak és fizikai megterhelésnek. Nyitott szájjal liheghet egy cica viszont szívelégtelenség, mellkasi térfoglaló folyamat és egyéb súlyo sbetegségek miatt is. Ha bármi más rendellenességet is észlelt jelezze a tüneteket állatorvosának.
jelige: 11 éves macs2
2007-03-26
Köszönöm szépen, hogy problémánkra válaszolt! Cicus sajnos nem úszta meg a sztoma mütétet.A mütét után eléggé vérzett a sebe, úgyhogy este újra meg kellett müteni.Az utána következö 1 hetet rosszul viselte, nem akart pisilni (pedig a húgyutak már átjárhatóak voltak), és enni sem (amiben nagy szerepe volt a nyakára kapott „tölcsérnek”)Újabb 1,5 hét és 3 egymásutáni antibiotikum kúra után tünt el csak a véres vizelet. Mivel (lehet, hogy a gyulladásos fájdalom miatt?) pisilni továbbra sem mert (csak pár csepp..) katétert is „beültettek” 4 napra.Varratszedés és a katéter eltávolítása után újra lett étvágya és már teljesen összeszedte magát.Az állatorvos azt mondta, hogy már meggyógyult, nem kell többet vinnünk a cicát. Vizelete azóta is tiszta, viszont ha pisilni megy nemürít egyben, hanem még mindíg csak kis mennyiséget, de azt 8-9 szer is. Múlni fog még ez az állapot? Esetleg még mindíg fenn állhat-e pl. egy hurutos megbetegedés? Jelenleg csak C-vitamint kap és az állatorvos által javasolt „vesespecifikus” száraz tápot.
Lehet, hogy csak néhány hét múlva fogja elérni a cica azt az állapotot, hogy naponta már csak 2-3 alkalommal üríti ki a hólyagját. Vannak viszont olyan sztómás cicák is, akiknél élethosszan megmarad a gyakori vizeletürítés. Ha a vizelete tiszta, nincs egyéb tünete a cicának - azt gondolom erre a kérdésre elég, ha az idő adja meg a választ. Örülök, hogy mnegoldódni látszik a probléma.
jelige: heidelberg
2007-03-26
6 éves husky kutyámnél egy éve epilepsziás tünetek jelentkeztek. Azóta egyre gyakrabban és súlyosabban vannak rohamai. Segítséget szeretnék kérni.
Sok-sok és meglehetősen igényes vizsgálattal, beleértve a többszöri vérlaborvizsgálatokat, kardiológiai ultrahang és EKG, valamint EEG és CT, vagy MRI esetleg SPECT vizsgálattal lehetne tisztázni, hogy mi áll az epilepsziás tünetek mögött. Ha a kutya 5 éves korában jelentkeztek először a tünetek, akkor valószínűleg nem veleszületett, hanem valamelyik szerzett formáról (toxikus, v. traumás, v. vérellátási zavaron, v. daganat, v vérömleny v ...) van szó. Ha nincsenek ilyen vizsgálati eredmények akkor nem marad más választás, mint a különböző antiepileptikumok különböző adagokban történő próbálgatása - és kielégítő eredmény esetén a szintentartás.
jelige: Bubu
2007-03-26
Van egy 2 éves drótszőrű tacsi kutyám és egy 10 éves keverék kutyusom. A tacsi fiú. A probléma vele van. Lehet kicsi korában elkényesztettem,de most az a baj,hogy benti kutya,de állandóan bepisil. Nem tudom megnevelni. Sok a probléma ez miatt. Most,hogy nagy kutya nem tudom sehogy megnevelni?Eleget kiengedem éjjel-nappal nem tudom miért pisil le mindent. Ha tud segítsen talán van megoldás.
Az az érzésem, hogy fertőző bepisilés )):: ütötte fel a fejét a kutyák, macskák között, mert az utóbbi hetekben gyanúsan sok ilyen jellegű kérdést kapok. Egy próbálkozást megérne az is, hogy kiherélteti a kiskutyát - hátha befejezi a lakás jelölgetését. Ha ez nem segít, kérje kutyapszichológus segítségét, hátha ő megfejhtio a rejtélyt.
jelige: kiscica érkezik
2007-03-26
én kb egy honap mulva hozom el az elözö gazdijátol az én kis perzsa cicámat.a cica március 7én született s kb 8hetes korában hozom majd el.elöször tarok cicát,ezért lennének kérdéseim.hány kötelezö oltás van amit be kell adatni a cicának(a gazdája mondta h az elhozatalig szükségeseket ök beadatják neki)?gondolom oltási könyvet kell hogy kapjak tölük akkor,vagy ilyent nem adnak?kb milyen árban vannak ezek a vakcinák?tudtommal évente kell ismételni,az összeset? jo ötlet sétáltatni az utcán a macskát porázzal,hámmal,vagy nem igényli? milyen gyakran kell a cicát féregteleniteni?ez akkor is szükséges ha csak szobacica,nem jár ki? válaszát elöre is köszönöm,s várom mailben!
Az első tanácsom az lenne, hogy vegyen egy macskatartással foglalkozó kézikönyvet, és forgassa szorgalmasan. A kérdéseire próbálok egyesével válaszolni. Kötelező védőoltása nincs a macskáknak. Egy kijáró (sétáltatott) cicának az első évben ajánlott 3-5 védőoltást beadatni. Ezek ára 3,5 - 6 eFt között változnak az alkalmazott vakcináktól és rendelőnként függően. Ha már az első védőoltást megkapja a tenyésztőnél a cica, akkor nyilván lesz oltási könyve, amibe állatorvosi pecséttel és aláírással igazoltan szerepel az első oltás igazoló matricája és a parazitamentesítések módja. Az egy évesnél idősebb cicát évente 2 védőoltással ajánlott „emlékeztetni” a betegségekre. A féregpetéket a cipőtalpon haza lehet vinni, úgyhogy az első félévben 2-3 hetente, utána negyedévente ajánlott a féregmentesítés. Van cica amelyik szeret sétálni és van amelyik útálja, bár ez nagymértékben Öntől is függ, hogy milyen módon szeretteti meg, vagy útáltatja meg a hámban történő sétáltatást vele. Ha szereti a cica, akkor jó ötlet a sétáltatás, ha nem szereti, akkor nem jó ötlet.
jelige: peti80
2007-03-26
Van egy 7 éves keverék kan kutyám. Kérdésem az lenne, hogy milyen módok léteznek az ivartalanítására? Gondolok itt műtétre, ill. gyógyszeres és injekciós kezelésekre...!?
A kanokat ivartalanítani egy módon lehet - a herék műtéti eltávolításával. Létezik persze gyógyszeres úton történő ún kemokasztráció is, amelynek során antiandrogének ill ösztrogének adásával a kanok terméketlenné válnak - de ennek komoly mellékhatásai lehetnek. Pl a kanok feminizálódnak, „elszukásodnak”, a heréjük és prosztatájuk sorvad (és daganatok képződhetnek bennük), emlőmirigyeik és emlőbimbójuk megnagyobbodik, megnyúlik. Tehát a legjobb megoldás mindenképpen a műtét.
jelige: 0523
2007-03-26
5 és fél éves (első tüzelése előtt)ivartalanított berni pásztorunk kb öt hete enerválttá, rosszkedvűvé vált. A tünet jelentkezése után a három-négy nappal később állatorvoshoz vittük, aki megvizsgálta, majd a valószínűsített torokgyulladásra 625 mg-os Augmentint írt. (szív-tüdő rendben volt). A felírt gyógyszer beszedése ellenére a kutya általános állapota lassan, de folyamatosan tovább romlott, egyértelműen valami zavarta a torkában, mert sem ugatni, sem ásítani nem tudott, és krahácsolt, de váladékot nem köpött. Az első tünet jelentkezését követően 10 nappal újra levittük az orvoshoz, aki gége-specialistához küldött. Itt a kutya éber állapotában megnézték a torkát, és bár duzzadtak voltak a mandulái, különösebb súlyos elváltozást nem lehetett megállapítani. Lázat is mértek: 40,6 C. Az itt levett vérmintát teljes vérképre, illetve Lyme-kór tesztre Budapestre küldték. Három nap múlva némi bizonytalanság után megszületett a laboreredmény: Lyme kór. (Sajnos, a lelet nem meggyőző: nem kizárt, hogy el lett cserélve a kutya vérmintája...) A megnevezett Lyme korra Doxicyclin-t kezdtünk adni a Bocinak(ez a neve a kutyusnak), de nem javult az állíapota, így bizonyos megfontolások alapján a helyi állatkórházba vittük le, ma kettő hete. Ott azonnal különböző injekciókat kapott( láz:40,6 C): KETOFEN, SYNULOX, és természetesen vért is vettek. Ez a vérkép nem mutatta ki a Lyme kórt, sokkal inkább szepszis jelenlétére utalt, 24.000-es fehérférsejt számmal. A tüdőröntgen enyhe gyulladásos területeket mutatott, ezért 5 napig KETOFEN tablettát szedett, 2 tabletta /nap dózisban, illetve másodnaponként injekcióban. Átmeneti,néhány napos javulás után (az injekciózás befejezését követően kb. 48 órával ) a kutya néhány óra leforgása alatt teljesen visszaesett, lázas lett, alig bírt talpra állni. Újabb injekciókat, infúziókat követően néhány óra alatt ugrásszerűen javult az állapota, 5 napja itthon van. Az injekciózás hatásának elmúltával a kutya állapota ismét romlik, de érdekes módon hullámzóan. Mindig estére lesz jobban, ilyenkor viszonylag visszatér bele az élet, enni is akar, lábra kap, majd éjfél felé elalszik, és reggelre kezdődik minden előlről: teljes levertség, étvágytalanság, erőtlenség, láz. Tegnapelőtt elkészült az újabb vérkép: Lyme újra negatív, rheumatikus láz: pozitív (a kezelőorvosok szerint nem érthető teljesen, mert az átmeneti állapotjavulást nem szteroid alapú gyulladáscsökkentők indukálják), az elvégzett ultrahangvizsgálat szerint semmilyen kimutatható gyulladás nincs a belső szervekben, fehérvérsejt szám ennek ellenére: 26.500 Mi lehet ez?
A rövid válasz az, hogy fogalmam sincs mi lehet a 0523 baja. Pedig 3 dolog is eszembe jutott a részletes kórtörténet olvasása közben. Az egyik a leukémiák lehetősége, a másik pedig a jóval nehezebben meghatározható autoimmun betegségek köre és végül a gyulladásos góc jelenléte valahol a szervezetben. Kezelő orvosa lehet, hogy már mindhárom lehetőséget kizárta és az is lehet, hogy egy negyedik, vagy harmincadik kórképről van szó. Egy orvos válaszol rovatban legfeljebb a vaktyúk szerencséjével lehet kitalálni egy kutya betegségét, bármilyen részletesen leírják az eredményeket. Nem látok más esélyt, mint további vizsgálatokat végezni a betegség megtalálása érdekében.
jelige: Teddy
2007-03-26
Van egy 11 éves kaukázusi juhász szuka kutyánk. Emlődaganatot állapított meg nála az állatorvos. Mivel ilyen idős és nagytestű állatról van szó, a műtét kockázatos lenne, az orvos sem javasolta. Elkezdtük adni neki a Béres cseppet február 1-én, most vidám, jól eszik. A daganat nőtt, de a kutya jól érzi magát. A problémám a következő: Lejárt a veszettség elleni oltás, a jövő héten kellene beadatnom neki. Az orvos szerint nincs sok értelme, mert lehet, hogy nem sokáig él már. A kérdésem az, hogy beteg állatnak nem ártok e, ha beadatom a veszettség elleni oltást. Köszönöm a segítségét!
„Csak” 2 ponton nem értek egyet a leírtakkal. Az első, egy kutya kora önmagában soha nem szabad, hogy akadálya legyen altatással járó műtétnek. Az idős szukát ki kell vizsgálni, és amennyiben altatható, műthető állapotban van (egy felkészült klinikán erre igen nagy az esélye), akkor meg kell operálni. Nincs értelme várni, a daganat növekedését és az áttétek megjelenését - egy kaukázusi szuka is élhet akár 12-13 évig is. A veszettség elleni oltás pedig nem lehet mérlegelés tárgya ! Évente kötelező minden ebnek megkapnia. Egy veszettség elleni oltás biztosan nem súlyosbítja egy emlődaganat kimenetelét, tehát ezügyben nincs helye a mérlegelésnek. Ez a kutya megfelelő kezelés (kivizsgálás, operáció + esetleg kiegészítő kezelésként jöhet a Béres cseppek) mellett könnyen lehet, hogy még élhet néhány évet. Remélem még legalább 2-3 alkalommal kell őt veszettség ellen is oltani.
jelige: vérzés
2007-03-26
Ma sétáltatás közben nagyon csúnyán elvágta a kutyánk a mellső talpát. Lemostuk, fertőtlenítettük, de nagyon csúnyán vérzik neki. A kötést leszedi. Mit tegyünk vele?
Tudja, ha egy élőlény vérzik, az tipikusan az az eset, amikor nem kérdést írunk az internetre, hanem mielőbb állatorvoshoz juttatjuk. Kérdését szombat délután 5h-kor írta - és igen, én csak hétfő reggel válaszolok. Visszakérdeznék, él még a kutya ?! A teendő az lett volna, hogy ideiglenes kötést tesznek fel rá, beteszik az autóba és elmennek a legközelebbi állatorvosi rendelőbe. Az állatorvos megítélte volna, hogy lehet-e, kell-e varrni a sebet, vagy elég egy kötés felhelyezése. Valamint adott volna antibiotikumot, esetleg fájdalomcsillapítót, esetleg egyéb szereket. 1);

<< <  348 / 394 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.08.16

Az lenne a kérdésem, hogy okozhat e gondot a kutyánál ha időnként nagyon hosszú ideig(8-10óra)nem tudjuk levinni. Teljesen szobatiszta és a lakásba nem pisil be. Éjszaka természetesen kibírja este 10- kb reggel 8 ig, de van hogy napközben is ilyen hosszú ideig nem kerül le.

Kedves Gazdi!

Kérdésére a választ "Oros válaszol" rovatunkban találja meg!

2014.07.28
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: "Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.07.16
kis hörikék elvihetők. csillogokormok@gmail.com