Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: KECSKEMÉT 2.
2007-10-23
szevasz faszopokám nem azt kérdeztem hogy jól írtam-e és ne csinéld a fejed mert szét rugom, remélem anyád jólvan bunkokám.
Szívesen válaszoltam kérdésére, nem kell hálálkodnia. Mielőbbi jobbulást kívánok!
jelige: Dasty
2007-10-23
A tanácsát szeretném kérni,szabad-e egy kutyával fedeztetni abban az esetben ha leukémiát állapítottak meg nála.Hat éves kistestű kutyus.Nagyon jó álltalános állapotban van,prednisolon tabblettát kap.Konzultáltam az orvosunkkal,Ő azt mondta a hajlamot örökölhetik csak a kölykök, Ön szerint is így van ez ?Várom válaszát
Egy leukémiás, azaz halálos beteg, tüneti kezelés alatt álló kutyával értelmetlen, etikátlan és lelkiismeretlen dolog lenne a fedeztetés. Egyetértek állatorvosával, miszerint a kutyával jelenleg nem szabad fedeztetni. Ha egyenlőre „csak” a leukémia gyanúja áll fenn - és a kutya tartósan jó állapotban lesz - akkor ismételt vérvizsgálattal érdemes lenne kizárni a leukémia lehetőségét. Ha a kutya gyógyult az ismeretlen eredetű megbetegedéséből, akkor nincs akadálya akár a fedezésnek sem. A kutya leukémiának és lymfómás megbetegedéseknek is sokféle változata létezik. Részletes vizsgálattal (pl az Állatorvos-tudományi Egyetemen, Dr. Vajdovich Péter-nél, 06-1-478-4100) lehet kideríteni, hogy melyik változat áll fenn az Önök kutyájánál, valamint azt is, hogy milyen kemoterápiás kezeléssel mi lesz a várható hatás.
jelige: Pötyi
2007-10-23
Két hete vettem észre,hogy a cica tüsszög és nehezen veszi a levegőt.Mindenképpen gyógyszer kell neki,vagy elmúlik magától.Hamarosan új gazdája lesz,így oda adhatom-e nyugodtan. Köszönöm mielőbbi válaszát.
Szinte bizonyos, hogy gyógyszer (nem lehetetlen, hogy injekciós készítmények) kell a cica meggyógyításához. Ha rövidesen új gazdához kerül a cica, hívja fel a figyelmét arra, hogy első útjuk az állatorvoshoz vezessen. Egy fiatal macskának rendszeres védőolásokra és parazitamentesítésre van szüksége ahhoz, hogy a hasonló megbetegedéseket jó eséllyel megelőzhessük. További információt talál honlapunk Tudnivalók rovatában erről.
jelige: vemhes bulldog
2007-10-23
Szerencsére nem beteg a kutyám,más jellegű lenne a kérdésem.Két éves a bulldogom, most fedeztettem először. Két kérdésem lenne: 1. Sokat hallottam az álvemhességről, meg lehet-e különböztetni az igazi vemhességtől? Van -e valamilyen egyértelmű jel? 2. A kutyámat kertben tartom, a tenyésztő, aki fedeztette, azt ajánlotta,legalább éjszakára engedjem a lakásba,mert a hidegtől felfázhat és elvetélhet. Ha ez a veszély fenn áll a Doktor Úr szerint is,akkor ezentúl a lakásban fogom tartani.
1. Egyértelműen a fedeztetés után kb 3 héttel, vagy később végzett ultrahangos vizsgálattal lehet különbséget tenni a vemhes és álvemhes kutyák között. 2. Egyetértek a tenyészővel, miszerint egy francia bulldog nem jól bírja a kertben tartást. Egy vemhes szuka akár el is vetélhet ilyen körülmények között. 3. Mindezekről további információt olvashat honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában.
jelige: pöttyi
2007-10-22
A cicáim szárazon köhögnek és hörögve lélegeznek.Másképp jól érzik magukat, játszanak,van étvágyuk.Nagyon aggaszt a köhögésűk.Voltam az eggyikkel állatorvosnál,kapott kezelést de nem javult semmit,most a másik cica is megbetegedett.Kezelhető a betegségűk?
Az attól függ, hogy mi a betegségük. Állatorvosuk mit mondott, mi a bajuk? Mivel kezelte a cicát? Egyszer kezelte és nem mondta, hogy ismétlésre, kontrolra van szükség? Az oltatlan, fiatal macskákon számtalan betegség okozhat köhögést. Ezek túlnyomó része jól és maradéktalanul gyógyítható, kivéve ha hosszú hetek hónapokig ellátatlanok maradnak a kölykök. A tünetmentessé váló fiatal macskáknak a későbbiekben védőoltásokra, parazitamentesítésekre és ivartalanításra van szükségük ahhoz, hogy egészségük akár 15-20 évig is megmaradjon.
jelige: herélt harapós
2007-10-22
Egy év körüli cirmos cicánkat körülbelül egy hónaposan fogadtuk be, a kezdetektől eleven, kicsit vad, ”gyermeki” játékai többször hagytak nyomot a bőrünkön. Támadásai sokáig valóban játékosak voltak és szándékosan nem okozott sérülést. Az első elgondolkodtató változás az volt, hogy hátba támadott, nekiugrik a hátamnak, vagy hátulról vetődik a lábamra - a karmait szerencsére nem használja szándékosan, de előfordul, hogy beakad. Ezzel csak engem ”tisztel” meg, a páromat nem támadja így. Néhány hónapja felvette harci tárába a harapást is. A legfurcsább, hogy egy hónapja használja feltűnően sokat támadásra a fogait - azóta, hogy kiherélték. Megállítható ez valahogy? Félek, hogy ha büntetem, csak rosszabb lesz, elég bosszúállónak tűnik. Meg kell jegyeznem, hogy miközben a párom is ugyanúgy foglalkozik a cicussal, csak engem támad hátba és harap meg, de csak hozzám bújva alszik éjjelente. Van módszer, amivel megszelidíthető az ilyen kis harci macska ( aki egyébként édes, bújós cica is tud lenni, ha akar, csak ritkán akar)
Mostanság mintha szaporodnának az agresszivitással kapcsolatos kutya- és macskatartói kérdések. Tény, hogy én is találkoztam már olyan herélt kandúrral, de akár nősténymacskával is, amelyik durván játszik, támad, akár agresszív is családtagokkal és/vagy látogatókkal szemben. Az ilyne macskák szinte mindig lakásban, ingerszegény környezetben tartott egyedek - akik egyszerűen nem tudják aktivitásukat levezetni. Ebben egy elfoglat család tagjai is sokat tehetnek pl: reggel, este akár a személyek forgószínpad szerűn néhány percet fáraszthatják, leharcolhatják a cicát (földön húzogatható játékkal, bebugyolált kézzel). Az esetek egy részében a hormon hatóanyagtartalmú párologtató, vagy spray gyógyszerformájú szerek (Feliway) is használhatnak.
jelige: kecskemét
2007-10-22
JÓ ESTÉTT A KUTYÁMNAK NAGYON HULLIK A SZÖRE DE MÁR KB.4 HÓNAPJA MIT TEHETNÉK ÉRTE MERT MÁR VOLTAM VELLE ORVÓSNÁL DE NEM TUDTAK SEGITENI,VÁLLASZÁT ELÖRE IS KÖSZÖNÖM?!
Én sem tudok segíteni, legfeljebb annyiban, hogy a Pitbullt-t nem d-vel, az orvost két rövid o-val, és hogy a legtöbb helyen használt dupla ll és tt helyett elég lenne egy is. Az írásjelek hazsnálatába (?) már nem is mennék bele. Minden kutyának hullik a szőre. Az, hogy valóban rendellenes mértékű, betegségre utaló-e a szőrhullás - állatorvos által állapítható meg. Ha ő is egyetért Önnel, miszerint rendellenes mértékű, betegségre utaló a szőrhullás, akkor részletes vizsgálatokkal, sokszor hetek-hónapok kitartó munkájával állapítható meg a tünet oka. A részletes vizsgálatokban vérvételek sokasága, szőr-, és bőrkaparék vizsgálat valamint sokszor képalkotó vizsgálat (röntgen és ultrahang) is beletartozik. Ha megvan a diagnózis, akkor lehet beszélni a lehetséges kezelési megoldásokról.
jelige: Tigrincs
2007-10-22
Az egyik cicának állandóan könnyezik a szeme. A másiknak nincs semmi panasza. Sokszor a lábával dörzsöli a szemét, de csak mióta könnyezik.Kamillával törölgetjük.Mi a teendő még ilyen esetben?
Hát, leginkább egy részletes állatorvosi vizsgálat lenne a teendő ... A panaszokat okozhatja veleszületett rendellenesség, allergia, vírusos megbetegedések és sok egyéb elváltozás is. Az, hog ya másik macska szeme nem váladékozik, méhg nem zárja ki a vírusos betegségeket. A megoldás lehet olyan egyszerű, mint egy könnycsepp alkalmazása - de az sem kizárt, hogy műtéttel lehet a tüneteket megszűntetni. Az viszont bizonyos, hogy még a lakásban tartott macskák is rendszeres védőoltás, és parazitamentesítés, valamint ivartalanítás után számíthatnak hosszú és egészséges életre. Mindezekről bővebben honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban is olvashat.
jelige: Cushing 2.
2007-10-22
Megérkezett a vérvizsgálat eredménye,ami negatív Cushingra.... Kérdésem: Elvihetném Önhöz egyik csivavámat, „akinek” fáj a lába? Nem áll rá a bal első ujjaira,amik be vannak dagadva. Kapott már 2x antibiotikumot,aztán Antirobe-t és Rimadylt is,de egyik sem használt. Átvilágításnál nem találtak kóros eltérést. Most szeretném megmutatni Önnek,hátha van jobb ötlete. Kérem írja meg,mikor találhatom Önt a rendelőben.
Gondolom, a fájós lábú csivi egy másik egyed lehet ... Igazából nem vagyok jó ortopédiai szakember, ilyet a www.kisallatortopedia.hu honlapon találhat. Ennek több értelme lenne, minthogy én vizsgáljam meg a kutyát. Ha náluk a vizsgálatok eredményre vezetnek és megvan a diagnózis, akkor biztosan lesz ajánlatuk a megoldásra is. Ha ők nem találnak egyértelmű okot a sántaságra, vagy esteleg daganat gyanúja merül fel, akkor nem lehetetlen, hogy elküldik hozzánk egy vizsgálatra.
jelige: Sziszike 2.
2007-10-22
Nagyon köszönöm a gyors válaszát. Sajnos azóta romlott a helyzet. Mivel a pénteki szonográfia kimutatta a méhgyulladást, egyértelmüen operáció. Szlovákiából irok, Nagyszombatba vittük a kutyust szombaton, mert csak itt altatnak maszkosan, és a doktor úr azt mondta itt tudják neki a maximumot adni, mivel ez a legfelszereltebb állatklinika egész Szlovákiában. Végeztek röntgent, vérvizsgállatot, ultrahangot, szonográfiát. Kiderült hogy az én drága Sziszi kutyuskámnak annyi baja van hogy legalább 4 mütét lenne szükséges, de mivel a tüdejében viz van, és a szivecskéje is meg van nagyobbodva, a véreredményei katasztrófálisak, áttétek vannak már a szervein valószinüleg már az elsö mütétet sem élné túl, és ha mégis, akkor hatalmas fájdalmai lennének, mert nagy vágást ejtenének rajta, és a beteg szervezet nagyon lassan gyógyul. Szóval a 4 doktor közül mind azt mondta hogy hadjuk inkább szépen elaludni otthon. Sziszikémen semmi mást nem látok, csak többet alszik, de ugyanúgy eszik, mint régen. Mondtam is a doktoroknak, hogy egyáltalán nem látszik betegnek. A doktorok azt mondták azért mert nincsenek fájdalmai. Azt mondták, attól függ meddig marad velünk a drága kutyuskánk, hogy hogy birja a szivecskéje, azt mondták lehet pár nap, 1 hét, 2 hét, talán 4 hét. Ha valóban nincsenek fájdalmai mindenképpen azt szeretném hogy velünk legyen, az utolsó pillantig. Doktor úr, az lenne a kérdésem hogy valóban nem lehetnek Sziszikémnek fájdalmai? Gondolom azt észre venném, és akkor biztos lépnék és nem hagynám őt szenvedni. Vajon meddig maradhat még velünk? Tudom hogy ez sok mindentől függ, nekünk azt mondták a doktorok, hogy a tüdeje ahogy telitődik vizzel, nyomni fogja a szivecskéjét és elalszik. Egyébként is nagyon alacsony volt a pulzusa, vért is alig tudtak az én drágámtól venni, mert pattogtak el az erei. Válaszát elöre is nagyon köszönöm.
Sajnálom a kialakult helyzetet, a Sziszit és Önöket is. A mostani adatok alapján álatorvosainak bizonyosan igazuk van és súlyos beteg, áttétes kutya. Semmimódon nem vitatkoznék állatorvosaival, az adatok alapján valóban néhány hét legfeljebb egy-két hónap van hátra Sziszinek. Ha étvágya elmarad, Önöknek nem örül, nem akar mozogni, sétálni esetleg nyugtalanná válik, nem tud aludni, pihenni, nyüszít, szokatlan testhelyzeteket vesz fel - véleményem szerint akkor kell őt elaltatni.
jelige: vörös cica
2007-10-22
Még soha nem volt macskám, de nagyon szeretnék. Lehetőleg sima házit, vöröset, nőstényt. Macskát tartó ismerőseim szerint a vörös színű cica érzékenyebb, fogékonyabb különböző betegségekre, illetve vadabb is lehet. Próbáltam ennek utánanézni, de semmilyen fórumon nem találtam erre vonatkozó véleményeket. Vidéken lakom, úgy tervezem, hogy a megfeleő védőoltások után (amikről itt tájékozódtam) kijárhatna. Azt olvastam, hogy a fehér cicák nagy része süket, állítólag a cirmosok és feketék a legszívósabbak. De én ragaszkodnék a szép vöröshöz. Tudna nekem segíteni? Előre is köszönöm.
Nem csodálkozom, hogy nem talált arra adatot, miszerint a vörös macskák érzékenyebbek lennének, mint egyéb színű társaik. Ez ugyanis mendemonda, butaság. A fehér is legfeljebb a koszolódásra lehet érzékenyebb o): , és a kevesebb pigment miatt a napsugárzásból eredő igen ritka megbetegedésekre. Más a helyzet az albinó fehérekkel. Náluk már igenis beszélhetünk fokozott érzékenységről. Semmi akadálya annak, hogy továbbra is ragaszkodjék a vörös színhez. A beszerzésben sajnos nem tudok segíteni - nálunk ugyanis „csak” szürke cirmos és fehér kölyökmacskák keresik gazdájukat. A színtől függetlenül azt ajánlom, hogy rendszeresen oltassa, parazitamentesítse és fiatal korban ivartalanítsa is cicáját (lásd honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatai) ugyanis ez a hosszú, egészséges élet titka kutyáknál és macskáknál egyaránt, nem pedig a szőrszín.
jelige: Lili
2007-10-22
10 éves vizsla kutyánk egyetlen alkalommal fialt. Előtte is, utána is rendszeresen álvemhes volt. Máig nem tudom miért nem javasolta orvosunk az ivartalanítást. Több alkalommal gyógyszeres kezeléssel állt vissza hormonműködése. Tavasszal észrevétlenül tüzelt, álvemhes lett, ráadásul szinte mindegyik emlőjében cseresznyemag nagyságú göböket fedeztünk fel. Az egyik emlője többször tojásnagyságúra duzzadt, majd spontán elmúlt. Hormontablettás kezelés után nyár végén a petefészkek eltávolítása megtörtént, 2-3 hónapja már, hogy a göbök nem nőttek. Azonban az az egy emlője ismét beduzzadt, talám még nagyobbra, igen kemény, fájdalmas a kutyának. Nagyfokú elesettséggel, magas lázzal vittük orvoshoz. Antibiotikum kúrát, lázcsillapítást írt elő. Ettől rendbe kell jönnie, de mégis aggaszt, hogy ezzel az egyetlen emlőjével ilyen visszatérő probléma van, az ivartalanítás sem használt. Mit javasol, mit tegyünk?
Az számomra is rejtély, hogy miért csak most, a kutya 10 éves korára került szóba az ivartalanítása. Az sem tesz boldogabbá sem engem, sem Önöket, hogy ez itthon rendszeresen előfordul. A mostani teendő egyértelműen a kutya mielőbbi részletes kivizsgálása. A részletes kivizsgálásba beletartozik a fizikális vizsgálat, vérvételek, az emlő citológiai vizsgálata, valamint ha kiderül, hogy daganatról van szó (ennek igen komoly az esélye) akkor az esetleges áttétek meglétének tisztázása céljából képalkotókra (mellkasi röntgen és hasi ultrahang vagy egésztest onkológiai vizsgálat) is szükség van. Majdnem biztos, hogy az emlőkben nem csak gyulladás zajlik és a korábbi gyulladások késői következményei (tejciszták, meszes gócok) láthatók és tapinthatóak. Igen valószínű, hogy daganat is megjelent már az emlőmirigyekben. Szinte bizonyos, hogy műtétre lesz szükség a vizsgálatok után. Honlapunk Publikációk rovatában részletesen olvashat a témában.
jelige: Mi lesz? 2. avagy Mi lehetet a próbléma?
2007-10-22
A shih-tzu kutyám megszült!De halva születtek a kölykök, kettő csütörtökön egy pénteken jött azaz segítette ki őket édesanyám. A kutyám teljesen legyengült, nem eszik, nem iszik. A kis kutyák zöld burokban voltak.Ez miért lehetet? Egész héten látszot a kutyán, hogy fájasai vannak és a szülési jelek, de mégsem szült csak acsütörtökön. Voltunk orvosnál a hét elején doktornál, mondta hogy lassan szülni fog. Ő nem bírta volna megállapítani, hogy hallottak a kölykök a kutyámban? Mit tegyünk hogy vissza nyerje régi formáját a kutyám? Segítsen, kérem!! Köszönöm.
Tudja ennek a fórumnak megvannak a korlátai. Ráadásul maga ugyan kérdez, de nem a tanács szerint jár el. A kérdéseire pedig a válaszok a következők: - A hét elején, amikor állatorvosa a kutyájukat vizsgálta, még minden kölyök élhetett akár. Az, hogy csütörtökön és pénteken összesen 3 hulla magzatot szült a kutyája történhetett aként is, hogy a csütörtöki ellés megindulásakor az elhúzódó világrajövetel miatt fulladtak meg a kölykök. - Minden emlős burokban fejlődik az anyaméhben és csak a világrajövetelkor szabadul ki abból. - A leírása alapján számomra az sem kizárt, hogy a kutyában további hullamagzat, vagy magzatburok van még - de az sem, hogy a hullamagzatokból felszívódott mérgek károsították a kutya máját, veséjét is - és az sem, hogy a szülés közben sérülések alakultak ki a kutya szülőútjában. A teendője egyértelmű, a kutya részletes vizsgálatra és a leletek alapján történő intenzív kezelésre szorul. Ezt a mostani soknapos ünnep alkalmával legokosabb, ha az Állatorvos-tudományi Egyetem Kisállat Klinikáján (Bp., VII. ker. István u. 2.) teszik meg. Az Önök által írott 2 levél alapján számomra világos, hogy sem a kutya sem pedig Önök nem alkalmasak a kutyatenyésztésre. Szépen kérem Önöket, hogy amennyiben megússzák a mostani kalandot élve, akkor ivartalanítsák az ebet az Ő és az Önök érdekében.
jelige: Karina
2007-10-22
Van egy 3 éves kutyám, aki az elmúlt pár napban nagyon büdös és hiába fürdetjük a szag újból elő jön.A kutyának az egész teste büdös de ez már elviselhetetlen.Lakásban tartjuk és nagyon szeretnénk neki segíteni.Annak lehet köze ehez a bűzhöz hogy ő még soha nem volt lány kutyával?
Fiatal kankutyája néhány napja vált elviselhetetlenül büdössé, egész testfelületén. Hiába fürdetik tehát nem valamiféle testfelületi szennyeződésről lehet szó. A leírása szerint a szag ne a szájából jön, tehát a fogkövességet és a szájnyálkahártyagyulladást is kizárhatjuk. Az Önök ötlete, miszerint a párzás hiánya okozhatja az elviselhetetlen szagot, szintén kizárt. Ha igaz, amit leírt, akkor vagy a kutya táplálásában keresendő a szag eredete, vagy nagy kiterjedésű szövetszéteséssel járó betegsége (daganat, gyulladás) vagy komoly metabolikus zavarral járó betegsége (veseelégtelenség, májelégtelenség ...) lehet a kutyának. Érdemes lenne részletesen kivizsgáltatni.
jelige: kattogó
2007-10-22
tisztelt doktor úr maga nemválaszolt egy kérdésemre megfelelően
Az bizony előfordulhat. Akár több okból is. Voltak már olyan kérdések ezen a fórumon, amikre nem tudtam megfelelően válaszolni, mert nem volt meg a szaktudásom hozzá. Voltak olyanok is, amikre érzésem szerint megfelelően válaszoltam, de a kérdező ezt nem így értékelte. És vannak olyan kérdések is, mint például a maga mostani kérdése, amire nem is lehet megfelelően válaszolni és nem is akarok. Tudja, „Amilyen az adjonisten olyan a fogadjisten.”. Sejtelmem sincs és nem is lehet, hogy mi lehetett az Ön eredeti kérdése és ezt mikor tette fel nekem. Ha újra feltenné, én újra megpróbálnék rá „megfelelően” válaszolni. Habár, megjegyzem, ez a mostani kérdése nem tartozik a „megfelelő” kérdések közé ... 1);
jelige: macsek
2007-10-20
Tisztelt Doktor Úr!Örökbe fogadtam egy 2,5 éves ivartalanított kandúr cicát,aki az ivartalanítás következtében vesebeteg lett.Az előző gazda 1 éve csak Royal Canin táppal etette,állítólag azóta tünetmentes.Szeretném megkérdezni hogy a Royal Canin tápok közül melyik ez a ”vesetáp”mert a volt gazda csak így nevezte.Ezen kívül mit adhatok még enni ennek a cicának?Ha a többi cicámat is csak ezzel a táppal etetném nem ártanék nekik vele?
Az ivartalanítás miatt nem szoktak fiatal macskák vesebetegek lenni. A herélt macskákon gyakrabban okoz tünetet a teljes értékű macskákon is előforduló ún alsó húgyuti szindróma. Ilyen típusú diétás tápot a Royal canine is gyárt, sajnos többfélét is. Tünetmentes, egészséges macskáknak a fiatal herélteknek valót „young castrated male from the operation till 5 ys”, az alsó húgyuti szindrómás cicáknak az ún. „urinary” elnevezésűt. A veseelégtelen macskáknak „renal” feliratú gyógytáp való. Mind a veseelégtelenség, mind az ún alsó húgyuti szindróma rendszeres felülvizsgálatokat igényel. Mivel nem is tudhatjuk biztosan, hogy mi is történt a cicával, szerintem mindenképpen keresse fel állatorvosát (lehetőleg a cica korábbi adataival), mesélje el a történteket és kérje meg őt a kivizsgálásra. Valóüszínűleg vizelet és vérvizsgálatból esetleg ultrahangos vizsgálattal kiegészítve ki fog derülni, hogy miről is van szó, és hogy melyik tápot kell etetni a cicával. A diétás tápok nem ártanak az egészséges macskáknak, de értelmesebb dolog lenne őket nagyrészt a nekik (koruknak, fajtájuknak, ivartalanítottságuknak) megfelelő táppal etetni.
jelige: Mázlis ördög 2.
2007-10-20
Augusztusban írt levelem után, újra szükségem lenne segítségére. Akkor megírtam a történetem ”Mázlis ördög” jeligére. A kismacska mostanra már nagyon sokat fejlődött, de viselkedése egyre aggasztóbb számomra. Két szobás lakásban tartott kandúr cicáról van szó, nagyon sok energiával és mozgásigénnyel. Nem bírok vele. Nem lehet simogatni, harap és karmol, a fejemet akarja támadni. Egy esetben a szemhélyamon karmolt meg, mikor váratlanul felém ugrott. A hangos ”nem” és a nevelésként alkalmazott orrkoppintás, fenékrecsapás nem segít. Újra és újra támad a vendégeinket sem kíméli. Megragadjuk a grabancánál, kicsit megrázzuk, de amint ismét szabadnak érzi magát támad. Macskát tartó barátok szerint is rendellenes a viselkedése. Még nem ivartalanítottuk, de 1 hónap múlva már esedékessé fog válni. Kérem mondja meg ha lát valami megoldást a cica viselkedésének javítására.
Tényleg mázlista a macskájuk a megértésük és türelmük miatt ... A kasztrálás komoly esély arra, hogy a cica agresszivitása, temperamentuma csökken, normalizálódik. Meg kell azonban mondjam, hogy van tapasztalatom herélt, vagy nőstény (ill ivartalanított nőstény) agresszív viselkedésére is, és az irodalom is ismeri a hím nemi hormonhoz köthető ill attól független agresszivitást. Addig is, amíg megtörténik a kasztrálás ill ha esetleg a kasztrálás nem váltaná be a hozzá fűzött reményeket, próbálják ki a feromon hatóanyagtartalmú Feliway párologtató vagy spray készítmények egyikét. Ennél több ötletem nekem nincs, ha sem a műtét sem a feromon nem használ, akkor viselkedési zavarokkal foglalkozó szakember igénybevételét ajánlom.
jelige: Zeusz és Maya
2007-10-19
Vettünk egy 7 hetes szuka törpeschnauzert az 1 éves kan schnauzerünk mellé. A fiú nem nagyon akarja elfogadni, folyamatosan morog, és remeg szabályosan gyűlöli. Kérem segitsen, hogy lehetne a nagyfiút a kislánnyal összeszoktatnim ilyen módszer létezik? Köszönöm válaszát!
Nincs csodamódszer. Türelemmel, megosztott figyelemmel és figyelmességgel kell éreztetni az új jövevénnyel és a régi családtaggal egyaránt, hogy van hely, élelem, játék, pihenőhely és szeretet mindkettejüknek. Ha a kifejlett kankutya egészséges és viselkedési zavarai sincsenek, akkor sikerre vannak ítélve.
jelige: Mi lesz?
2007-10-19
Egy fajta tiszta Shih-Tzum van. Vemhes lett egy tacskótól!:( Másodszor vemhes, az első tiszta fialás volt és nehéz szülés. Akkor ez most? A sok lépcsőzéstől gerinc bajos lett, nem árt az a terhesség az állapotának? Nehéz szülés lesz? Már a napokban szülni fog!:) Kire fog hasonlítani?
A gerincbetegség és a korábbi nehéz ellés, mint előzmények növelik a valószínűségét a mostanra várható problémáknak. A kölykök természetesen keverékek lesznek, ha megvárja míg megszületnek. A leghelyesebb döntés az lett volna, ha a kutya ivartalanítása legkésőbb a mostani vemhesség kiderültével megtörtént volna. Ezt már lekésték, de én még most is azt tanácsolom, hogy kérje meg állatorvosát a petefészkek és a vemhes méh eltávolítására.
jelige: macskabaj
2007-10-19
Az alábbi dologban szeretnék segítséget kérni:van egy 11 éves macskánk,a ház kedvence. 3 napja ezek a tünetek figyelhetőek meg nála:nyáladzik,alsó fogai hiányoznak,érdekes szag a száj körül,ha eme területhez akarunk hozzáérni megijed,elhúzódik. Tudna tanácsot adni,hogy mi lehet vele?
Lehet, hogy „csak” fogkő (már a megmaradt fogain) okozza a szájnyálkahártya gyulladását, de az sem kizárt, hogy veseelégtelenség miatti fekélyek vannak a cicában. Az oltatlan macskában könnyen előfordilhat hogy valamilyen fatális vírusfertőzés okozza a veseelégtelenséget. Sőt a kora miatt a szájüregi daganat lehetősége is fennáll. A cica részletes kivizsgálása esetén kiderülhetne, hogy mi okozza a tüneteket (köztük az érdekes? szagot) és az is, hogy lehet-e tenni ellene valamit.
jelige: Sziszike
2007-10-19
Koker spániel kutyuskám novemberben lesz 11 éves. Szeptember 3-án kezdett tüzelni, két hét után abbamaradt, majd pár napra rá ismét vérezni kezdett, azonnal orvoshoz vittem, mert nem úgy viselkedett, mint a tüzeléskor szokott. Már 2 éve van egy daganat a mellén, mivel nem nött a doktor úr szemmel tartotta, de azt mondta ha nem növekszik nem kell vele foglalkozni. Hát a szeptemberi tüzelésnél a daganat a háromszorosára duzzad, majd ki is fakadt. Hatalmas lyuk tátongott a már összement daganaton, ezért a doktor úr összevarta, antibiotikummal kezelte. Mikor kifakad a daganat elvégezte nála az ultrahang vizsgálatot is, azt mondta a méhet nem támadta meg a daganat, valami kis lityi lötyit látott, de azt mondta az majd felszívódik. Vérvétel is volt, ahol minden eredményt rendben találtak. Elkezdett kapni ( sajnos a pontos nevét nem tudom, de valamiféle pókméregből van, amitő a daganatnak nem szabadna tovább nőnie) injekciós kezelést, elöször napi, majd heti, kesőbb havi renszeressé ggel. a harmadik hetit ma kellene megkapnia. Három napja nagyon lágy a széklete, rengeteget iszik, nagyon sokat pisilt. Tegnap este pedig sötétpiros gennyes vér jö a hüvelyéből. Még tegnap este hívtam a doktor urat, ma megyünk ujjabb ultrahangra, egyértelnü hogy gennyes méhgyulladása van. Tudom hogy nem kerülheti el a mütétet. Nagyon aggaszt a kora és hogy eléggé jó súlyban is van. ön szerint mennyi esélye van, hogy felébred a mütétbő? Mennyi ideig tart egy ilyen mütét? Ma reggel már evett, ha a doktor úr úgy dönt hogy még ma megmüti nagy komplikációt okozhat, hogy nem koplalt előtte 24 órát? Válaszát előre is köszönöm.
Számomra hihetetlen a történet amit leírt. 1.) Az emlőben látható teriméket nem nézegetni szokás és várni amíg kifekélyesedik és esetleg áttéteket képez, hanem citológiai vizsgálattal gyorsan diagnózishoz kell jutni és lehetőség szerint meg kell operálni ezeket az eseteket. 2.) A méhben észlelt folyadék esetén szintén az operáció a leggyakrabban alkalmazott kezelési módszer. 3.) Az altatás és műtét kockázatait nem a páciens kora önmagában, hanem az általános állapota (az elhízás valóban rizikófaktor), véreredmények és a belső szervek állapota együttesen adja. Ha viszont nem operálnak, akkor biztosan halálra vezet a gennyes méhgyulladás és szövődményei. Őszintén remélem, hogy átvészeli a Sziszike a műtétet. Honlapunk Publikációk rovatában még talál információt a témában.
jelige: wanda13
2007-10-19
jó napot kívánok, szeretném megkérdezni, vemhes lehet-e a kutyusom, ha a tüzelés 3. hetében jár már, a 10-14. nap körül megállt volna a kankutyusunknak, félrecsapta a farkát, de mivel nem szerettük volna fedeztetni, ezért elzárva tartottuk egymástól őket. pár napja a szukát elengedtük, persze kipróbáltuk és már nem csapta félre a farkát, viszont ma ”össze voltak ragadva”. bízhatok benne, hogy már nem lehet vemhes, vagy az összetapadás egyértelműen igazolja, hogy kiskutyusaink lesznek?? válaszukat előre is köszönöm
Nem lehet kizárni, hogy a párzásnak eredménye lesz és kölykök születnek a fedezésből. Ha történt volna ovulációdiagnosztika (vérből progeszteron meghatározás + hüvely citológiai vizsgálat) csakis akkor lehetne megmondani, hogy a 14. nap körül volt-e peteérés és leválás, vagy most a 21. nap körül. A farok félretartása nem jelez semmit 100%-os biztonsággal. A vemhesség igazolására kutyákban legkorábban a párzás után 2-3 héttel kaphatunk választ ultrahangos vizsgálat elvégzésével. Szerintem a legokosabb dolog amit tehetnek, hogy egy hónap múlva ivartalanítják a szukát. Ez megelőzné a hasonló baleseteket, amire évente 2 alkalommal van esélyük, ugyanakkor a szuka esélyei is jobbak lesznek az egészséges életre, mintha nem történik ivartalanítás. További hasznos információt olvashat honlapunk Publikációk rovatában.
jelige: kérdés
2007-10-19
Mi a véleménye a felső kategóriás macskatápokról? Most vettünk a cicánknak Eukanuba tápot. (ha gondolja a márka nevét törölje ki). Nem nagyon izlik a cicánknak inkább eszi a whiskast. Ezek mennyivel jobbak? Vegyesen kapja összekeverve a 2 táppal? Valóban nem kell konzervvel etetni, csak száraztáppal? Mi mindkettővel etetjük és a házikosztot is szereti a a vajas kenyértől a sóskáig. Megadom a mail címem, ha gondolja csak oda válaszoljon, a márkanevek miatt, nehogy gond legyen. Ezen kívül kap gourmet, friskiest, sheeba-t.. Ezek közül melyik a legjobb? Kb 6 hónapos a cicánk, de az állatorvosunk azt mondta, hogy kaphat felnőtt tápot, teljesen mindegy, nem kell junior. Erről mi a véleménye?
Eszembe sem jutott, hogy ki kellene törölnöm bármit is a leveléből, sőt a közérthetőség (és nem a reklám miatt) én magam is szoktam gyártót és/vagy terméket a nevén nevezni. A macskák, ha tehetik, a gyártók legnagyobb bánatára igen válogatósak tudnak lenni. Ráadásul ízlésük egyedileg változik. Egy egészséges 6 hónapos macska eleségének nagyobb része még jobb, ha junior táp - a gyártótól függetlenül etessen vele azt amit csak elfogad a cica. Hét-nyolc hónapos kora után át lehet térni a felnőtt macskatápokra, de egyéb ételektől (még a sóskától sem) sincs eltiltva a cica - normális határokon belül. A cica ízlése még változhat is, így az sem kizárt, hogy egyszercsak a Eukanuba vagy a Royal canine, vagy bármelyik más prémium táp egyike lesz a kedvence. Személyes véleményem egyébként az, hogy a monodiéta még a legtökéletesebb étrend esetén is unalmassá válhat nem csak egy ember, de kutya és macska számára is, tehát a változatosság nekik is fontos lehet. Én pl a saját macskáimat is nagyrészt koruknak, ivartalanítottságuknak megfelelő tápokkal etetem - de időnként nasiként kapnak egy pár egyéb falatot is, sőt azt sem tudom megakadályozni, hogy vadászatuk eredményeit (rovarok, kisemlősök, madarak, gyíkok) ne fogyasszák el.
jelige: lejla
2007-10-19
ma már 62 napos vemhes a kutyám tegnap késö este átlátszo folyadék csöpögött belöle azota is este 37,3 volt a hömérséklete ma már csak 37 fok.ezekután kb mennyi idö mire ellik vagy mikor kell állatorvost hivni ha nemtörténik semmi?elöre is köszönöm szépen.a kutyámnak ez az elsö ellése.
Szép teljesítmény egy 1-5 éves Staffi kantól ... ugyanis ezt írta az adatlapra. A távozó folyadék lehetett a feloldódó vemhességi nyák, és a 37oC végbélben (?) mért hőmérséklet is gyanúsan alacsony. A leírtak alapján azt kell mondanom, hogy valószínűleg elkezdődött az ellés. Kérdését még délelőtt 11j-kor küldte el, én csak most (19h25’-kor írom a válaszomat - tehát valószínűnek tartom, hogy mostanra már akár néhány újszülött kölyök boldog tulajdonosa. Ha ez nem így lenne, akkor kérje állatorvos segítségét. A szülésről és tennivalóiról olvashat még honlapunk Publikációk rovatában.
jelige: Kérem segítsenek
2007-10-19
A kutyám már pár napja csak fekszik, megy a hasa és néha elkezd morogni teljesen kedvtelen és érzékeny ha hozzányúlunk.Mit tehetnék?
Állatorvosi rendelőbe vihetné a kutyáját.

<< <  348 / 438 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.11.21
2015.11.19. TALÁLT CICA. A XXII. kerületben az Erzsébet királyné út környékén találtuk ezt a cicát. Pár hónapos, fehér-cirmos, nagyon bújós, nyakában a cicaajtót nyitó mágnessel. Szeretnénk visszajuttatni a gazdájához. Tel: +36 30 56 52 561.
2015.10.01
Budapesten, a XI. kerületben gazdikereső a képen látható - kb. 2,5-3 hónapos - cirmos cicalány. Jelenleg ideiglenesen befogadta őt egy család, éppen a társasházunkból, hogy ne ázzon-fázzon ebben a hűvösebb időben, de (végleges) szerető otthont kellene találnunk a számára, az ideiglenes befogadónál ugyanis allergia miatt nem maradhat hosszú távon. A lakásban jól viselkedik, nem kaparja a bútorokat és alomra jár. Kezdeti félénk természete ellenére már elfogadja a simogatást, törődést. Játékos, barátságos cica.
2015.10.01
Még szeptember elején találtuk ezt az erősen maine coon jellegű kandúr cicát a 13. kerületben, chip nem volt benne. Akkor rögtön a környékbeli állatorvosi rendelőkbe ki is lett plakátolva, de azóta sem jelentkezett senki, nem láttuk, hogy keresnék. Ha esetleg tudomásuk van hasonló eltűnt cicáról, akit kerestek, kérem jelezzenek vissza ezen az elérhetőségen (vargazsike87@gmail.com) Kizárólag az eredeti gazdi jelentkezését várjuk, aki papírokkal, fényképekkel tudja a tulajdonjogát igazolni. Előre is köszönöm!