Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: cica
2008-04-19
Kedves Állatorvos! Cicám hátsó lábai még februárban lebénultak. Egyik nap úgy jött haza, hogy csak csúszott mászott. Semmilyen külső sérülése nincsen ezért is érthetetlen számomra, hogy mi okozhatta ezt nála. Elvittem állatorvoshoz, aki azt mondta valószínűleg a gerince sérült és nem lehet vele mit tenni. A cica még nagyon fiatal és én mindenképpen szeretném ”lábra állítani”az első két hétben egyáltalán nem reagált semmire ha megnyomtam a lábait, csak lógott. Hetekkel később már teljesen mozgatta mindkét lábát és mindig próbálkozik a felállással viszont többnyire még most is csak húzza maga után őket..A lényeg, hogy lábait teljesen mozgatja de nem tud rájuk állni.. Kérdésem: Van e rá valami esély, hogy még javulni fog az állapota? Vagy ennél tövv javulás már nem várható? Mit lehet tenni? Köszönöm Üdv: egy aggódó gazdi
A javulásra egyre kevesebb az esély az idő múlásával. A cicának akkor lettek volna a legjbbak az esélyei, ha a sérülés észlelésekor, még februárban, frissen meghtörténgetet volna a részletes kivizsgálása. Ez részletes neurológiai és traumatológiai kivizgsálást jelent, ami során röntgenfelvételek, vérvételek és reflexvizgsálatok tisztázhatták volna a tünetek okát - és azt is, hogy műtéti úton rendezhető-e a probléma. Most, hónapokkal később az esélyek már csak töredéknyiek - úgyhogy mostanra már valóban csak az aggódás maradt ...
jelige: Dömike
2008-04-19
Tisztelt Doktor Úr! 2006 agusztusában született egy keverék kutyusunk.Nagyon eleven és feltűnően bátor volt már kicsi kora óta.Alig tudott menni, de már a szopizás mellett ette az anyukája kosztját is.Kb. 1/2 évente elkapta egy levert állapot, ami 2-3 napokig tartott.Akkor nem evett semmit, csak tejet ivott.Ez már megszünt.A gondom a következő.2007 november elején epilepsziás rohamot kapott.A roham 2-3 percig tartott és utánna nem sokára már evett, ivott.3 hét múlva megint kapott egy rohamot.Semmi baja nem látszott megint.Estére, mire hazaértünk tiszta vér volt a feje és nagyon nyüszögött.Másnap reggel elvittük az orvoshoz, kiderült tüdőgyulladást is kapott.A rohamra ”sevenal” gyógyszert kapott.+ hét múlva újabb roham,kapott még ”notropil”-t növelte az előző gyógyszert.Majd a doktor Úr azt mondta el kell altatni.Én úgy gondolom, hogy sajnos lehet ilyen megoldás is, de az embereket sem altatják el, ha epilepsziások.Elvittük másik orvoshoz a következő roham után ami megint 3 hét múlva volt.Vér t vettek tőle.Az eredményemegint emeltek a ”sevenal” adagján, annyit mondott a doktor Úr, hogy nem épül be a szervezetébe a gyógyszer.Megint elkapta a roham megint orvos, azt mondta fokozatossan megszünteti a ”notropil” szedését, úgy hogy ugyanazt a leletet olvasta.A rohamok:dec 23.,27. notropillal:dec 30., jan 25. 2szer, jan 26., febr.14., febr.15 2szer, felemelt gyógyszerrel.márc. 17., ápr.1., 2szer. A rohamok 1-2 percig tartanak utánna egy kicsit pihen, látszik nem tud lábra állni, aztán egy kicsit nem tiszta a tudata, de másnap már semmi baja, talán kicsit kedvtelen.Van, hogy éjszaka alvás közben jön rá a roham. Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, az Ön véleményét! Mitől lehet ez? Étel okozhatja? Mit tegyünk?Már gyógyszer váltást is kérdeztem de az orvos nem javasolja.Válaszát előre is köszönöm!
Azaz, mégis csak sokkal később érkezett meg első levele, mint a második ... Szóval a kutyák epilepsziás, epilepszia-szerű megbetegedései - csakúgy, mint az embereké - igen változatos okok miatt jelentkezhetnek és gyógykezelésük is igen eltérő lehet. Lehet így is, ahogyan eddig Önök tették - a gyógyszerek és adagolásaik változtatásával megkísérelni kitalálni a Dömike egyéni gyógyszeres kezelését - de amint a példa mutatja nem biztos, hogy sikerülni fog. A másik módszer szerint a kezelés előtt a kutyát részletes vizsgálatoknak vetik alá. Vérvizsgálatok garmada, képalkotók, EEG esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokkal szűkítik a kört, majd jutnak pontosabb diagnózishoz és ezáltal, remélhetőleg hatékonyabb kezeléshez is. Jó, ha ezeket a vizsgálatokat epilepszia szakértő végzi.
jelige: Dömike 2. (?)
2008-04-19
Tisztelt Doktor Úr! Elnézését kérem, az előbbi e-mailomban téves információt írtam. A jelige ”Dömike” A kutyám nem ”notropilt” kap, hanem ”Neurotop”-pot. most kap reggel és este 3/4 sevenalt, és egy tabletta neurotoppot. Mégegyszer elnézést kérek, nem tudom hogy írhattam mást! Mégegyszer elnézést!
Hozzánk nem érkezett „Dömike” jeligés kérdés, úgyhogy sejtelmem sincs, hogy mire kellene válaszolnom.
jelige: aggódó gazdi
2008-04-18
Tisztelt Doktor Úr! Egy kb. 15 éves keverék kutyusom van, akinél petefészekgyulladást diagnosztizáltak (folyamatos gennyes váladékozás, folyás volt a tünet). Idős kora miatt a műtétet nem javasolták. Kezelés után a tünetek megszűntek, de rövid időn belül újból jelentkeztek, így két hetente vinni kell injekciós kezelésre, mellette folyamatosan gyógyszert kell szednie és azt mondták, hogy sajnos élete végéig kell folytatni a kezelést. A kérdésem az lenne, hogy a műtéten kívül tényleg nincs semmi más gyógymód, amivel ezt a gyulladását meg lehetne gyógyítani? Ugyanis sajnos nincs autónk és kellemetlen mindig megkérni valakit, hogy vigyen el minket a tőlünk 100 km-re lévő állatkórházba.
A műtét lesz a végleges megoldás és így reméljük csak egyszer kell a szívességet kérni. Sajnálom a kellemetlenségeiket.
jelige: kicsi
2008-04-18
Elles után 2nappal elvettük tőle a kölykeit. Sajnos már több kutyát nem tudunk tartani ,már 3 kutyánk van.Keresi őket,a plédet,amin ellet kihozta ,most is azon fekszik.Mit tanácsol? válaszát előre is köszönöm.
Az elletőládát, kutyaólat át kell helyezni, plédeket, fekvőhelyet meg kell semmisíteni át kell helyezni, hogy az emlékezető szagok megszűnjenek. Állatorvosa gyógyszerekkel tudja megsűntetni a kutya tejelését. Egy-két hónap múlva ivartalanítani kell a kutyát, hogy ne ismétlődjön meg a tragédia és a kutya egészséges maradhasson. Honlapunk Publikációk rovatában több hasznos olvasmányt talál.
jelige: Szelly 3.
2008-04-18
Tisztelt Doktor Úr! Megtisztel, hogy reagált a válaszlevelemre, de annyiban félreértett, hogy a végleges segítséget, illetve a kutyus életét a NYÍREGYHÁZI ÁLLAKÓRHÁZBAN dolgozó állatorvosoknak köszönhetjük. Nem áll szándékunkban becsmérelni a debreceni állatorvos kollégákat (és tudom, hogy ez is nagy általánosítás, hiszen Debrecenben is több állatorvos tevékenykedik, és mi csak egy helyen jártunk ebben az esetben), ezért is beszéltem rébuszokban. Sőt, azért mentünk pont abba a rendelőbe, mert a környezetünkben mindenki meg van velük elégedve, lelkiismeretes, jó orvos hírében állnak. Laikusként úgy gondolom, hogy annyiban támadható(ak) a debreceni állatorvos(ok), hogy mi többször kértük az ultrahangot, de ők (a többes szám nem tévedés, három állatorvos is megvizsgálta a kutyát) nem találták indokoltnak azok után sem, hogy nem titkoltuk: a kutya felveszi a botot, makkot, gesztenyét a földről, illetve mikor kezdődött a hányás, egy nagyobb makkot is kihányt. A hányáscsillapító után igaz már nem hányt a kutya napokig, viszont nem evett, nem ivott, nem volt széklete sem. A görcsöléses tünetek pedig nyilván bonyolították a tünetegyüttesít. Lehet, hogy sem a röntgen, sem az ultrahang nem mutatott volna ki semmit, de ha szerencsénk van, és mégis, akkor a kutyus egy hetes kínlódását 1-2 napossá csökkenthettük/csökkenthették volna. Ezt utólag már nem tudhatjuk, szerintem. Még egyszer köszönöm a véleményét és a válaszokat.
Valóban felcseréltem a helyszíneket - de a mondanivalóm lényege pontosan az volt, hogy az eset ugyanígy akár fordított helyszíneken is előfordulhatott volna. Nem gondoltam, hogy bárkit pocskondiázott volna, és higgye el, hogy sajnálom a kutya és az Önök kanosszajárását. Valóban több szerencsével akár hamarabb is megoldódhatott volna az ügy. Őszintén remélem, hogy legközelebb bármely állatorvsoi rendelőben sokkal jobb élmények érik.
jelige: %%%Basset Hound%%%
2008-04-18
Tisztelt doktorúr! Van egy 10 hónapos kan és egy 11 éves szuka Basset houndom és alig esznek rendes tápot és soványak.Erre szeretnék tanácsot kérni hogy mit tegyek mivel 90 %- ban sült kacsa farhátat esznek.Akármit adok nekik semmit nem esznek meg.
A nagyrészt sült kacsafarhát diéta hosszútávon hasonló hiánybetegségeket eredményezhet kutyákon, mintha valaki 90%-ban bigmac-en él. Az öreg szuka esetében nehezebb lesz a válzoztatás - a fiatal kannál könnyebb. Ha napokon keresztül nem sikerül normális étrendre szoktatni a kutyákat, akkor kérje állatorvosa segítségét. Amennyiben állatorvosa a kutyák kondícióját, étvágytalanságát kórosnak ítéli meg, mindkét eb részletes vizsgálata melegen ajánlott. Az öreg )nem ivartalanított ?!) szuka esetében különösen nagy a valószínűsége, hogy betegség (is) áll a soványság hátterében.
jelige: alexa
2008-04-18
Űdvözlöm! Kb 1 éve kezdödött a kaukázusi szuka kutyám mind a 4 lábán az izületeknél megvastagodott kapott antibiotikumos kezelést kicsit jobban érezte magát de most mát a lábszár csontjai is megvastagodtak lefogyott és láthatóan fájdalmai vannak egész nap fekszik
A sokízületi gyulladást akár a Lyme ízületi formája is okozhatja. Részletes vizsgálatokkal (titervizgsálat, vérvizsgálatok, röntgenfelvételek ...) megtudható, hogy mi áll a tünetek hátterében és nem kizárt, hogy meggyógyítható az Alexa, de legalább javítani lehet állapotán. Habár az eltelt egy év alatt valószínűleg komoly károsodások érték már az ízületeket ...
jelige: S.O.S.
2008-04-18
Jó napot kívánok! Nekem van egy 12 éves németh spiccem és az a gondom lenne hogy fogköves (egyszer már eltávolították a fog kövét de sajnos újra ki jött neki) tegnap eépt hányt fáj a hasa mert nyűszít ha hozzá érek sokat eszik és iszik és remeg. lehetséges hogy a fogkő miatt van mert nem tudja meg emészteni az ételt? Válaszát előre is köszönöm
Nem kizárt, hogy helyes a gondolat menete - de a leírt tüneteket számtalan egyéb betegség is okozhata, sőt jóval nagyobb eséllyel okozza is az idősödő kutyában. A teendője S.O.S. részletes állatorvosi vizsgálat.
jelige: ficko
2008-04-18
tiszteltt doktor úr!van egy szuka foxi kutyánk szörtüszö aktkája van.gyogyszerel kezeltük,majd fürdetöt használtunk,és utánna injekcio kurára hordtuk,addtunk neki augmentint, és ecekánt ami javulást hozzott.a kihullott szőr helyén kezdett uj szőr nőni.a doktor szerint kiirtottuk az atkát.viszont egy ídő után ismét kihullott a szőre a fél testén,megvastagodott a böre és néhány helyen sebes.adom az élesztőt és a kutyabéres cseppet neki,hiszen olvastam a válaszait.mit tehetnék még?gyogyithato ez a betegség?tudna valami kezelést vagy gyogyszert ajánlani?egyébként ez a kutyus 3 éves.a másik kérdésem pedig az lenne,van egy 1éves kan vizslánk is,a kenelje kb.5 métere van a foxitol.retegek attol,hogy elkapja ezt a szőrtüszöakta betegséget lehetséges ez?tudok valamit tenni ellene?tudna valami kezelést vagy gyogyszert ajánlani?segitségét elöre is köszönöm.
A szőrtüsző atkakórt van, hogy igen nehéz gyógykezelni, előfordul az is, hogy egész testfelületen okoz tüneteket. A kezelhetetlen esetek hátterében sokszor egyéb betegség, immunhiányos állapot áll. A fertőzéstől szőrtüsző atkakór esetében nem kell tartani, hiszen az atkák minden (!) kutyában jelen vannak, de túlnyomó többségükben nem okoznak tüneteket. Nem tudom, hogy történt-e bőrkaparék, vagy bioptátum vizsgálat és biztosan atkakór okozza-e a tüneteket. Amennyiben nem és a diagnózis feltételezésen alapul - akkor mindenképpen ajánlott lenne a kutya részletes vizgsálata. Teljesen hasonló bőrtüneteket ugyanis egyéb paraziták (rüh, bolha ...) allergiás, baktériumos, hgombás megbetegedések és számtalan egyéb betegség (hormonzavarok ...) is előidézhetnek.
jelige: Gyorgyusz
2008-04-17
Bélférget mivel lehet megelőzni?
A külső és belső paraziták ellen egyidejűleg és gyakorlatilag folyamatosancélszerű kezelni a kijáró macskákat. A legtöbb bélféregtől mentessé tehetjük őket a negyedévente alkalmazott féreghajtó szerekkel.
jelige: Zsuzsa 2.
2008-04-17
Tisztelt Doktor Úr! Végső kétségbeesésemben írtam fórumoknak, állatorvosoknak, hátha időben kapok egy kis segítséget. Nagyon szépen köszönöm, hogy ilyen hamar válaszolt a levelemre! Szelly kutyus jobban van, hála a NYÍREGYHÁZI ÁLLATKÓRHÁZNAK! Megultrahangozták a kutya hasát (amit a debreceniek nem tettek meg többszöri kérésünkre sem!), és egy méretes makk súlyos bélelzáródást okozott! Műtéttel eltávolították és már sokkal jobban van a kutya! A nyíregyházi állatorvosok szerint elképzelhető, hogy a fájdalom okozhatta a görcsöléses tüneteket, hiszen a műtét óta nem produkált hasonlót! Most lábadozik, és nagyon bízunk benne, hogy teljesen rendbe jön. A kutyának 1, maximum 2 napja lehetett még hátra. Mint kiderült, egy hétig félrekezelték, Debrecenben, kevés infúziót is kapott, így ki volt száradva (egyelőre nem írom ki, hogy hol és ki), és kizárták TAPINTÁSSAL, hogy nincs a kutya gyomrában/beleiben semmi. Csak jártunk oda egy hétig, és fizettünk, a kutya pedig majdnem belepusztult... Még egyszer köszönöm gyors válaszát! Köszönettel:
Örülök, hogy sikerült diagnosztizálni a Szelly baját és, hogy a műtét is jól sikerült. A nyíregyházi kollégák védelmében el kell mondjam, hogy egy makk által okozott (talán csak részleges) bélelzáródást sokszor igen nehéz diagnosztizálni. El tudom képzelni, hogy egy másik, Debrecenben (vagy inkább mondjuk nálam) kezdődő esetben a kezdetben a gyomorban elfekvő, majd a vékonybélben lassan tovamozgó, röntgenárnyékot sem adó makkocskát napokig, hetekig nem tudunk diagnosztizálni - mígnem egyszercsak véglegesen elakadva, akár bélinvaginációt, vagy teljes bélelzáródást okozva végre felismerhető lesz akár ultrahangos vizsgálattal, akár hasfalon keresztül tapintva kézbe fogható helyzetbe kerül. Lehet, hogy pontosan a mai napon a nyíregyházi kollégákat dícséri egy tulajdonos mondjuk a debreceniekkel (vagy méginkább velem) szemben. Tudja az élethez leginkább szerencse kell ...
jelige: séta
2008-04-17
Tisztelt doktor nő, vagy doktor úr! A kutyák sétáltatásával kapcsolatban lenne kérdésem önhöz. Van egy kutyusom, akivel egy héten legalább 5 alkalommal elmegyünk sétálni. Elég nagy kertünk van, van bőven helye, hogy kimozogja magát. Tudom, hogy a kutyáknak fontosak az új szagok megismerése. Elég ennyi kintlét neki? Ugyanakkor milyen oltásokat kell megkapnia, hogy minden ellen védett legyen? Köszönöm a segítségét!
A kutyák kora, testalkata, fajtája szerint gen nagy eltérések vannak a mozgásigény tekintetében. Egy fiatal vizsla, dobermann, német juhász, vagy agár (és egy sereg egyéb kutyafajta esetében is) bizony ajánlott a naponta többszöri hosszú séta, játek, mozgatás is. Egy angol bulldog, vagy törpe pintscher sokkal kevesebbel is beéri. A kutyák védőoltásaival kapcsolatosan részletes információt olvashat honlapunk Tudnivalók rovatában.
jelige: gyöngyvér
2008-04-17
Kedves doktor úr! van egy teknősöm akinek a lábának egy részén teljesen le van jőve abőr és vérzik is egy kicsit! egy két hónappal ez elött jelentkezett ez atünet elösször akkor elvittem állatorvoshoz kapott vitamin injekciot és fertőtlenitö sprét! rendbe is jött! és most megint sebes lett! azt hittük hogy valamijen fertőzést kapott vagy hogy nem kapott elég vitamint, bár nem etetjük egyoldaluan ,változatos táplálékot kap. de a multkor azt vettem észre hogy elkezdte marcangolni a saját lábát! Mi baja lehet? ja és két teknősöm van de csak az egyiknek van baja.
Létezik teknősökön is nagy szövet széteséssel, elhalással járó fertőzés. Nem kizárt, hogy ezen az állatkán is hasonló betegség alakult ki. Az ilyen ritkábban előforduló fajok ritkább betegségeivel egzotikus specialista állatorvosok szoktak foglalkozni. Talál ilyen kollégát többet is az Állatorvos-tudományi Egyetem (Bp VII. ker, István u. 2., 478-4100) Kisállatklinikájának egzotikus szakrendelésén.
jelige: Jodus
2008-04-17
Tisztelt Doktor Úr! Fiatal, hamarosan egy éves hím bordeuxi dogról van szó. Életvidám, jól eszik. Pár napja fedeztem fel a mellkasán: lóg a bőre, és mintha lenne benne valami. Olyan, mintha kis zacskók lennének. Ez normális ennél a fajtánál? Válaszát köszönöm. üdvözlettel:
A Bordói dogon is megszokott, hogy bőrredők alakulnak ki rajtuk, bár ezek a ráncolt területek megszokott helyeződése inkább a fej-, nyaki részek. A megnyugtató mindenképpen az lenne, ha állatorvosa láthatná a „kis zacskókat”, mert kutya legyek, ha el tudom dönteni mit találtak a Joduson.
jelige: Vacak
2008-04-17
Az álat lázas és keveset eszik.Két állatorvosnál is volt és kivizsgálás után se tudták megmondani,hogy mi lehet a baja! kérem mondja el,hogy mi lehet a baj?
Ne tessék velem viccelni. Mit jelent a kivizsgálás? Lázmérést és megtekintést áttapogatást? Történt vérvizsgálat, széklet-, vagy vizeletvizsgálat bármi egyéb kiegészítő vizgsálat? Mik voltak az eredmények? Lázat és étvágytalanságot gyakorlatilag bármely (minden) fertőző jellegű betegség okozhat. Ha a kezelést nemhozta meg a várt eredményt jelezzék állatorvosuknak. feltételeze, hogy további vizsgálatokat és/vagy más kezelést javasol.
jelige: gizi
2008-04-17
T.doktor úr! mennyibbe kerül a chippeltetés és egy kivizsgálás?
Mindenhol más és más az ár. A miénket szívesen leírom. Egy általános klinikai vizsgálat ára 2 eFt, a chipbeültetés és regisztráció ára 6.5 eFt nálunk.
jelige: meva40
2008-04-17
Majd’ 8 hónapos kis kutyánk szája egyik pillanatról a másikra kb. 3 hete írtózatosan büdös lett. Nincs rossz foga. nincs fogköve(hiszen még gyerek) Étvágytalan egyre kevesebbet eszik, pedig próbálunk állandóan valami finomsággal kedveskedni neki. Ma voltunk a kozmetikusnál és ahogy fürdettük igen csak rácsodálkoztunk, hogy milyen sovány. Ha van valami ötlete kérem ossza meg velünk.Köszönettel:
A kölyök beteg - ez az egyetlen dolog ami biztonm állítható róla. A soványságot és büdös leheletet számtalan veleszületett és szerzett betegség okozhatja. Részletes vizgsálatokkal lehet szűkíteni a kört, majd megtalálni a diagnózist ezesetben is.
jelige: Bubu
2008-04-17
Van egy 2 és fél éves Yorkim! 1 héten 2szer 3 szor is sárgás habot hány de keveset! Amikor kint van az udvaron sok füvet eszik! Nem tudom h ez összefüggésbe van e a hányással.Száraztápot szokott kapni és arra szoktam rakni kevés felvágottat vagy főtt csirkehusit!Az a kérdésem hogy mitől hány és hogy miért eszik olyan sok füvet? Előre is köszönöm válaszát!
A hányás az egyik legáltalánosabb, leggyakoribb tünet kutyákban. Számtalan oka lehet. Táplálási anomáliák, stressz, parazitózisok, fertőző betegségek garmada, vese-, máj-, szívelégtelenség, gyomor-, bél fekélyek daganatok ... felsorolni sem lehet az okokat. A teendő állatorvosa tájékoztatása és a kutya kivizsgálása lenne. A részletes vizsgálatokkal lehet szűkíteni a kört, majd megtalalni az okot. Ha van diagnózis akkor lehet beszélni a kezelésről is.
jelige: Bogica
2008-04-17
Jnk. Szeretném tanácsát kérni. Röviden leírom a kérdésem. Van egy másfél éves csau-csau szuka kutyusom, aki a március 20-ig tüzelt, majd ezután vesegyulladása volt. Injekcióra jártunk 5 napig az rendbe is jött. A tüzelés után azt tapasztaltam, hogy a kutyusunk nagyon megváltozott. - Előtte egy jókedvű, játszós, jó étvágyú kutyus volt - Egész nap csak szomorkodik, sokat alszik, nem játszik a másik a kutyával, nem akar enni, megszagolja a kaját, majd elmegy. Ezt mind elmondtam az orvosnak, és azt mondta, hogy nem kell mindent észrevenni, nincs neki semmi baja. De én úgy látom, hogy mégis van valami gond, és nagyon aggaszt az állapota. Már nem merem visszavinni, mert nem vesz komolyan az orvos. Azt szeretném megkérdezni, hogy a leirtakból mi baja lehet a kutyusnak. Köszönöm a válaszát előre is.
A leírtakból azt lehet csak valószínűsíteni, hogy a kutya beteg. Ez lehet akár a tüzelésével összefüggésben (álvemhesség, gennyes méhgyulladás ...) vagy a vesegyulladásával összefüggésben (veseelégtrelenség, szívelégtelenség ...) vagy lehet az eredeti történettől teljesmértékben független új kóros folyamat is (fertőző betegségek, parazitózisok ...) ezeregy dolog. Kizárólag a kutya részletes vizsgálatával lehet kideríteni az okot. Ha állatorvosa nem hisz Önnek, vagy visszautasítja a kutya kivizsgálását (egyiket sem tudom elképzelni), akkor érdemes lehet másik rendelőben kérni a kutya kivizsgálását.
jelige: Sophie
2008-04-17
Tisztelt Doktor Úr! Németjuhász-keverék kutyusom 12 éves. Úgy 3 hónapja észrevettük rajta, hogy lefogyott, mindig éhes, vizelettartási problémái vannak és hányt is. Kihívtuk hozzá az állatorvost, aki szerint egy nagy daganat van a hasában (úgy fogalmazott, hogy az egész hasa egy nagy daganat).Felnyitni nem érdemes, mert akkor biztosan elpusztul, így pedig még lehet egy-két hónapja. Mi nem altattuk el, de nem is szeretnénk, hogy szenvedjen. Étolajat és vízhajtó hatású teákat adunk neki, valamint fájdalomcsillapítót is. VIszont nagyon eltérő véleményeket hallunk arról, hogy milyen jellegű, mennyire erős emberi fájdalomcsillapítót kaphat egy állat. Ebben kérnénk a tanácsát, illetve arról is kikérnénk a véleményét, hogy mikor lenne érdemes elaltatni. Most már ugyanis bevizel, és látjuk rajta, hogy rosszul van, de vannak olyan időszakok, amikor szokatlanul aktív. Nem tudom eldönteni, hogy mi lenne a jobb neki. Tisztában vagyok vele, hogy a felelősség a miénk, de ettől függetlenül kérném elfogulatlan véleményét. Ha pedig azt javasolja, hogy még tartsuk magunk között, kérrem, arra vonatkozólag is adjon tanácsot, hogy hogyan csökkenthetjük a fájdalmait.Köszönettel:
Akármilyen méretű daganat is tapintható a kutya hasában - vizgsálatok nélkül nem lehet kijelenteni, hogy értelmetlen az operáció, vagy, hogy menthetetlen a kutya. Egy bármilyen méretű petefészek-, méh-, lép-, vesedaganat - amennyiben nincsenek áttétek és a kutya altatható, operálható - eltávolítható egy kutyából, vagy emberből és van esély akár a teljes gyógyulásra is. Az, hogy egy kutya (ember, macska) altatható-e, ha igen milyen móüdszerrel az szintén vizsgálatok útján deríthető ki. Ha a vizsgálatok megtörténtek és a kutya nem altatható semmilyen módon, vagy rosszindulatú megbetegedése áttétes, késői stádiumú - akkor a gyógyszeres kezelése, fájdalomcsillapőítása elsősorban nem emberi, hanem állatorvos gyógyszerekkel tehető meg. Ha állatorvosa véleménye alapján ezek a szerek sem hatnek, nem hozható a kutya elfogadható állapotba - akkor pedig elaltatása javasolt. Honlapunk Publikációk rovatában több vonatkozó írást talál még.
jelige: Turul
2008-04-17
Szivmegnagyobbodása van, 0,5 szem Fortekor-5-öt szed naponta korábbról. Egy hete járása gyengült, felállni sem akart, fájlalta végtagjait. Az orvos ”izületre” gyanakodott, Ketofent szedetett vele. Négy nap után köhögni kezdett, vizet hányt, állapota tovább gyengült. Az orvos szerint viz van a tüdön. Tehát ketofent abbahagytuk, viz miatt egy Furosemid oltást kapott. Aznap állapota javult, délután lábra állt, az orvos AMILORID szedést ajánlotta otthonra (mert abban, szemben a Furosemiddel, van kálium). Az adag beállitásán probálkozunk: reggel+ este 0,5-0,5 szem. Egy nap után azonban állapota ismét rosszabb lett. Nem hajlandó enni, teljesen kedvetlen, azonnal elfekszik. Láza, gyulladása nincs (a hétföi vérkép ez irányban negativ). Ami aggasztó: amiláza 3033, és emelkedett a tumormarkerek értéke: CK 348, az LDH pedig 433. A szapora szivverést a hétföi EKG-nál a sziv terheltségével magyarázza az orvos. A család nem érti, hogy miért ennyire rossz a helyzet, nem látjuk a gyengeség, kedvetlenség, levertség, étvágytalanság okozóját. Ma egy hete még teljesen tünetmentes volt családunk kedvence. Soha ilyen gyenge, rossz állapotban nem láttuk öt... Tanácstalanok vagyunk...
A leírása alapján talán elsőként a szívelégtelenség aktuális állapotát lenne érdemes ellenőrizni. Embernél, állatnál gyakorlatilag minden idült betegség gyógyszeres kezelése gyakori kontrol vizsgálatokat igényel. Egy betegség szinte sohasem egy állandó állapot, amit egyetlen jól bevált kezelési protokollal élethossziglan lehet kezelni - hanem a betegség egy változó állapot, aminek a változásait fel kell ismerni, a kezeléssel célszerű „követni”. A kiderül, hogy a kutya szívelégtelensége a korábbi gyógyszerezéssel már nem tartható karban, esetleg a szívelégtelenség következményeként egyéb szervi elváltozásaok is kialakultak (vese-, májelégtelenség, tödőödéma, tüdőfibrózis ...), akkor valószínűleg az eredeti kezelésen változtatni kell és a kialakult szervi elváltozásokat is legalább tünetileg meg kell kísérelni rendezni. Ha a szívelégtelenségtől teljesen, vagy nagymértékben függetlenül a kutyának egyéb betegsége alakult ki - azt is kizárólag újabb vizgsálatokkal van esély felismerni. Remélem, hogy még kézbentartható a helyzet.
jelige: diócica
2008-04-17
Kedves Doktor úr/Doktornő! Ivartalanított nőstény cicám (az ivartalanítás kb. egy éve történt) pár napja bepisil, pedig szobatiszta. Mindig egy helyre piszkít, a fürdőszobába, a szőnyegre, pedig már kimostuk, és aztán ki is cseréltük. Mindemellett az almot is használja, és ha a fürdőszobaajtó zárva, nincs semmi gond... Ez egy rossz szokás, vagy valami egészségügyi probléma lehet? El kell-e vinnem orvoshoz? Köszönettel:
Valóban vagy szervi megbetegedés, vagy sértődés, rögzülő rossz szokás állhat a gáttérben. A döntés nehézségét az adja, hogy gyakorlatilag bármilyen (!) akár banális betegség, rossz közérzet esetén reagálhat így egy macska. Leggyakrabban persze urogenitális megbetegedések állnak a tünet hátterében, de ad abszurdum egy fogkövesség (és gyakorlatilag bármi más betegség)is okozhat ilyen reakciót macsekéknál. A teendő éppenezért valóban az, hogy állatorvosa megvizsgálja a Diót, diagnosztizálja a baját, vagy kizárja a zervi megbetegedések lehetőségét. Ha nincs betegség a háttérben, akkor lehet a lelki tényezőket boncolgatni. Nem könnyű ...
jelige: Zsuzsa
2008-04-17
Tisztelt Doktor Úr! A segítségét szeretném kérni! Hátha találkozott vagy hallott hasonlót a mi esetünkkel!!!! 9 hónapos westie szuka kiskutyánk, Szelly, egyik napról a másikra beteg lett, és az állatorvosok sem tudják megállapítani, hogy mi a baja (Nyíregyházán és Debrecenben is megvizsgálták már)! Eddig teljesen egészséges volt! Hányással vittük orvoshoz, múlt hét kedden kezdődött (április 8.), de akkor még nem tűnt súlyosnak. Előbb csak hányáscsillapítót kapott, meg vitaminokat. Mikor hazaértünk az orvostól, este észre vettük, hogy a kutyában kullancs van. Eltávolítottuk gyorsan, majd másnap megkapta a babézia elleni oltást (de nem találtak a vérében erre utaló jelet). Innentől kezdve kapott antibiotikumot, meg infúziót, hiszen nem akart se enni, se inni. A labor szerint a véreredményével minden rendben, nincs fertőzés, nincs mérgezés, nincs a gyomrában idegen test, rendben van a vizelet is. Már nem hányt a múlt héten, de még mindig nem volt széklete. És jött egy új tünet: az állatorvosi rendelőben a kezelés után görcsölni kezdett a kutya nyaka/feje. Epilepsziához hasonlították, de csak a feje remegett minden esetben! Szeduxent kapott, amitől teljesen lenyugodott. Ami rémisztő az az, hogy akár 1 órán belül többször is előjött a görcsös rohama, és simogatással, nyugtatással el is múlt nyugtató nélkül . A kutya azóta folyamatosan minden nap kap infúziót, vitamint, étvágyfokozót, antibiotikumot, de semmi javulás. Azaz néha a kedélyállapota szinte a régi, szaladgál, játszik a többi kutyával, visszahozza a labdát stb., majd hirtelen levert lesz, behúzza fülét farkát, és elvonul, h egyedül legyen. Sajnos ezen a héten már nem volt ereje szaladgálni... Egyre gyengébb.... Hétfőtől (április 14) megint elkezdett hányni, de előbb csak az epét, ma már a nagy nehezen letuszkolt ételt is visszahányja. A kezelések ellenére is folyamatosan romlik az állapota, egyre gyengébb és soványabb!
Először is azzal kell kezdenem, hogy bármelyik orvos válaszol rovat teljességgel alkalmatlan az életmentésre. Ráadásul ebben az esetben úgy kellene ötletelnem, hogy egyetlen vizgsálati eredményt (vérlabor, fizikális tesztek, röntgen, ultrahang lelet ...) nem ismerek. Semmimódon nem tudok előremutató dolgot írni Önnek. A leírt tüneteket egyébként akár veleszületett (portoszisztémás sönt, nyelőcső lefűződés ..) akár szerzett betegségek (vírusfertőzések, parazitózisok, toxikózisok ...) garmada okozhatja. Biztos vagyok benne, hogy kezelőorvosai legalábbis ezek nagy részét már kizárták. Azt el tudom képzelni,hogy vizsgálati lehetőségeik helyben kezdenek kimerülni, ezért elküldik esetleg Önöket az Állatorvos-tudományi Egyetemre további vizsgálatokra. A leírás alapján senki nem tudja kitalálni a Szelly baját és a gyanúiklat sem tudjuk sem megerősíteni sem elvetni. A kutya egyetlen esélye a további vizsgálatokban van szerintem. Jelezze állatorvosának, hogy újra rosszabbodott a Szelly állapota és esetleg kérje meg, hogy referálja a beteget további vizsgálatokra.
jelige: Krisz
2008-04-16
Tisztelt Doktor úr! 8 éves cicámnak májzsugorodása van, amit másfél éve kezeltetünk. Először úgy vettük észre, hogy csúnyán besárgult. Akkor kapott infúziós kezelést, vitaminbombát. Azóta Legalont szed napi 2*0.5-et, és a Royal canin intestinal eledelen él. 3 havonta vittük vissza kontrollra, úgy nézett ki javult az állapota. Az utóbbi időben az intestinal tasakosát már nem eszi meg, csak a száraz tápot. A tasakosból most a renalt vesszük neki. Illetve kap néha főtt husit, főtt répával. De egy hete újra nagyon besárgult. Megint kapott infúziót és szurikat két napig, illetve calo pet vitaminpasztát. Hétfőn volt vérvétel, tegnap már meg is kaptuk az eredményeket, amiből kiderül, hogy az értékek nagyon magasak. Magasabbak, mint mikor először vittük orvoshoz. Most az orvosunk konzultál egy belgyógyásszal. Én csak annyit kérnék Öntől, hogy ha taláékozott már ilyen esettel, és véletlen megoldást tud rá, azt kérem írja meg! Nagyon el vagyok keseredve, mert mondták, hogy ez nem gyógyítható, maximum a má jzsugorodását lehet megállítani. Tegnap olvastam egy hírt az interneten, miszerint patkányokat sikerült meggyógyítani, de még 5 évet kell várni, mire használható lesz nálunk is a gyógymód. Félek azt ő már nem tudja kivárni. Köszönettel: stickee
Sajnos semmi többet nem tudok tanácsolni, mint amivel kezelőorvosai próbálkoznak. Azt sem tartom valószínűnek, hogy a klasszikus májzsugor (cirrhosis) 5 év múlva megoldott lesz és nem szedi áldozatait emberek, kutyák és macskák között ... A részletes leírásából kiderül, hogy kezelőorvosai a vizsgálatok és a kezelés teróületén is a lehető legnagyobb gpondossággal járnak el. Talán az Állatorvos-tudományi Egyetem hepatológusa tud valami hasznosat mondani.

<< <  348 / 499 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara
2017.10.15
XXII. kerület, Vihar utcából október 14-én megszökött cirmos színű, 2 éves, ivartalanított kandúr cicánk, Tódi (Tódor). Nyakörve nincs, de chip van benne! Félős cica, még soha nem járt kint az utcán. Nagyon várjuk haza! Tel: +36204569939 Pongrácz Zsuzsa
2017.09.13
Elkóborolt kiscicánkat keressük. Rózsavölgyből, az Orsovai utcából (Ady Endre úthoz közel) tűnt el szeptember 03-án. 4 és fél hónapos, szürke cirmos lány macska. Neve Lola, az álla és jobb első mancsa fehéres. Szeme sárgás. Minden szükséges oltást megkapott. A kép kb. 3 héttel ezelőtt készült, tehát azóta kicsit nagyobb lett. Kérem, hogy aki látta, enni adott neki vagy befogadta, jelentkezzen, mert nagyon várjuk haza! Megosztásokat mindenkitől, de különösen, aki Rózsavölgyben, Kelenvölgyben lakik, illetve laknak ott ismerősei, nagyon köszönnék! 06 20 462 9028