Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Fifike
2008-01-14
Segítségét szeretném kérni,ugyanis a 4 éves kutyusunk viselkedése megváltozott.Eddig nagyon békés,szófogadó volt,azonban most kiszámíthatatlanná vált.Az egyik pillanatban még vidáman játszik velünk,majd hirtelen morogni kezd, és úgy tűnik,hogy támadni akar. Észre vettünk a hátán egy csomót,amely már szemmel is jól látható,ez a farkától kb.10 cm-re van.Lehet ez az oka a hangulatváltozásnak?Válaszát előre is köszönöm!
A Fifike részletes vizsgálatával tisztázható, hogy a leírt duzzanat vérömleny, tályog, gyulladásos terime-e, vagy esetleg daganat és az is, hogy van-e egyéb esetleg a megváltozott viselkedéssel is összhangba hozható egyéb, akár fájdalommal járó megbetegedése a kutyának. Ha a duzzanat is aggálymentes és egyéb szervi elváltozásai sincsenek a kutyának - azaz a megváltozott viselkedés „cak” viselkedési zavarnak minősül, akkor erre a témára szakosodott specialista segítségét lenne érdemes igényben venni.
jelige: Kaba 2.
2008-01-14
Tisztel Doktor úr!! Kérdésem az lenne, hogy két éves macskám hasán a köldöké körül duzanat találaható.Mi lehet a probléma és, hogyan lehetne tenni ellene?Válaszát előre is köszönöm!!
A köldök körüli duzzanat legnagyobb valószínűség szerint köldöksérv lehet. Persze nem kizárt a vérömleny, gennyes tályog, gyulladásos növedék, vagy akár a daganat jelenléte sem. Részletes állatorvosi vizsgálattal, benne citológiai vizsgálattalk tisztázható a duzzanat oka és valószínűleg műtéti úton eltávolítható, megoldható az eset.
jelige: Kaba
2008-01-14
TISZTELT DOKTOR ÚR!!!!! van egy négy honapos macskám és elég kicsi nagyon lasan nő mi léhet enek az oka ????? vállaszát elöre is köszönöm
Az oltatlan és talán nem is parazitamentesített kölyök macska senyvességét, elmaradott fejlődést számtalan veleszületett és szerzett betegség, elváltozás okozhatja. Az a minimum, hogy egy kölyök macska az első évben 2-4 védőoltást megkapjon és rendszeresen parazitamentesítsék (erről bővebben honlapunk Tudnivalók rovatában olvashat), de ennyi adat alapján természetesen a táplálási anomáliákat és betegségek tucatjait sem lehetséges kizárni. Részletes állatorvosi vizsgálattal kidedíthető lenne a cica csököttségének az oka és nem lehetetlen, hogy segíteni is lehet rajta.
jelige: Macus
2008-01-14
Kedves Doktornő/Úr! 3 éves ivartalanított kandúr cicám szőre hullani kezdett és vannak területek pl a hasán ahol már egy kisebb érme nagyságban hiányzik a szőrzet (emlőbimbó körül). Sokszor szedek le a szőréről már kiesett vagy kihúzódott szőröket általában a szőrtüszővel vagy hagymával együtt. Ad-e ez aggodalomra okot, vagy ez is egyfajta szőrhullatás része? Embernél ilyesmit csomós hullásnak lehetne nevezni, remélem megfelelően érzékeltettem hogy nem pár szál hanem tokostól hullik. Köszönet a válaszért
Igazán nagyon érzékletesen leírta a cica szőrhullását. Sajnos azonban akármilyen részletgazdag is a leírása, több parazitás, baktérium, gomba, allergén, esetleg endokrin alapbetegség is okozhat ilyne jellegű elváltozásokat - ezért azt kell mondjam, hogy csak részletes vizsgálatok alapján lehet kitalálni a fennálló betegséget és ezek után lehet kezelési javaslatot tenni. A részletes vizsgálatok során a megtekintés mellett valószínűleg bőrkaparék mintavételnek, vérvizsgálatoknak, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatoknak is meg kell történjenek.
jelige: Zeusz
2008-01-14
Helló! Én X.Y. vagyok és egy Argentin dog kutyám van...! na most itt tél folyamán nagyon lesoványodott..mindent bepróbáltunk neki adni hogy hizzon de hiba.
Kézcsókom, ... A javakorabeli Argentín kan (étvágytalanságának?, és) fogyásának sajnos ezeregy oka lehetséges. A „minden bepróbálása” előtt részletes vizsgálattal (klinikai vizsgálat, vér-, vizelet-, széklet vizsgálatok esetleg képalkotók ..) kellene kideríteni a súlyvesztés okát és ha van diagnózis, akkor lesz esély a hatékony kezelésre is.
jelige: westie
2008-01-14
8 hónapos westie kutyám 2-3 naponta hány. Rendesen eszik (száraztápot), iszik, nincs rossz kedve. A hányás sárga színű, folyékony. Mi okozza ezt?
A kutya viszonylag könnyen hány, a hányás az egyik legáltalánosabb, leggyakoribb tünet kutyákban. Korántsem csak esetleges táplálkozási rendellenességek esetén fordul elő, hogy egyéb tünetek teléjes hiányában „csak” hányogat a kutya. Lehet olyan banális ok is, mint a bélféreg fertőzöttség, de lehet komolyabb vírusos fertőzöttség is a háttérben és sok egyéb mellett a fiatal kutyában nem kizárt az örökletes, veleszületett rendellenességek sora sem. Részletes vizsgálatokkal lehet kideríteni a hányogatások okát és a megoldásról a leletek tudtában lehet beszélni.
jelige: térdműtét
2008-01-14
Jó napot kívánok! A fél éves kan Yorki kutyánknak a bal térde műtve volt 2007 december elején. Azóta a lába jó, de még mindig nem nagyon akarja használni, de menni, futni, ugrálni tud. Hogy tudom a használatára visszaszoktatni?
Sehogyan nem tudja rászoktatni egyéb módon a kutyát a végtag használatára, mintsem a fájdalom megszűntével ő maga kezdi el használni. A kutya utókezelésével, esetleges rehabilitációs kezelésével és egyéb teendőkről konzultáljon a műtétet végző kollégával.
jelige: Boni
2008-01-14
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 3 éves házi cicánk,melyet lakásban tartunk. Egy ideje büdös a lehelete a nyála. Más probléma nincs,étvágya,kedve nem változott. Mit csináljak vele?
A húsevők lehellete ritkán virágillatú. Ha ezen túlmenően érzi penetránsnak a cica leheletét, az lehet olyan „egyszerű” okból is mint a fogkőképződés, és szájnyálkahártya gyulladása - és lehet olyan „bonyolult” egyéb betegség is, mint az oltatlan macska vírusos megbetegedése és ebből adódó veseelégtelensége. Részletes állatorvosi vizsgálattal kideríthető a tünetek oka és az is kiderül, hogy miként kel kezelni a cicát. 1);
jelige: Astor
2008-01-14
Tisztelt doktor úr.Egy bordeauxi dog kan kiskutyánk van,4 hónapos.Kb 1 hónapja a fején,a mellkasán és a hátsó combok belső részén gombás fertőzés szerű elváltozások jelentek meg.Kipirosodott bőr,hulló szőrzet,piros kiütések.állatorvosnál voltunk,inekciós kezelést kapott,(sajnos nem tudom milyent),cheratoderm samponnal fürdettük,de állapota csak romlott.Tanácstalanok vagyunk,mivel jelenlegi állatorvosunk nem tud mit javasolni.Hová vihetnénk a kiskutyát ahol valóban jó kezelést kapna.Válaszát előre is köszönöm.
Állatorvosuk biztosan tud további vizsgálatokat esetleg specialista segítségét javasolni... A kölyök esetében a leírt tüneteket számtalan betegség, kóros állapot okozhatja. Lehet a kór veleszületett (atópiás bőr), lehet szerzett primer bőrbetegség (paraiitás, allergiás, baktériumos, gombás ..) eredetű és lehet akár egyéb betegség is a háttérben, és a kiütések csak másodlagos tünetként értékelendőek. Sajnos előfordul emberekkel is, hogy hasonló bőrtünetekkel szakrendelések hosszú hónapok alatt tisztázzák a betegséget. A teendő véleményem szerint az Önök esetében annyi, hogy jelzik állatorvosuknka a helyzetet és közösen eldöntik, hogy tovább vizsgálódjanak, vagy esetleg felkeresnek egy bőrgyógyászati szakrendelést pl az Állatorvos-tudományi Egyetelm, Kisállatklinikáján.
jelige: Kaba
2008-01-14
a macskám hasas és nem tudom mikor lett az,pontosan szeretném tudni mikor fijal hogy ott lahesek vele, valami ojan választ kérek amivel meg tudom napra pontosan hogy mikor fijal.VÁLASZÁT ELÖRE IS KÖSZÖNÖM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nem tudok olyan választ írni, amilyenre Ön vár. Nem lehet megmondani, hogy melyik napra kérjen szabadságot még akkor sem teljes pontosssággal, ha szaporodásbiológiában jártas állatorvos megvizsgálhatja a cicát. Meg kell mondjam, hogy ember, kutya és macska esetében is lehetetlen megválaszolni előre azt a kérdést, hogy mikor várható az ellés, pláne, ha a fedeztetés időpontja is ismeretlen. A 6 hónaposnál is fiatalabb, oltatlan, talán parazitamentesítésen sem átesett macska esetében értelmetlen és meglehetősen nagy kockázatot vállal a cica megelletésével, és a kölykök felnevelésével. Még most is érdemes lenne átgondolni a macska műtétjét - valószínűleg ez lenne a legjobb, mind a cica, mind az Önök szempontjából. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában számos hasznos olvasmányt talál még a témában.
jelige: Gordon
2008-01-14
a kutya két hátsó lábára, leggyakrabban alvás után nagyon nehezen fájdalmárt jelezve, tud csak lábrálni(sokszor órákatis igénybe vesz a lábraállása) tornáztatjuk maszírozzuk sétáltatjuk és jóbban van de szeretnénk ha ez a panasz megszünne és nem arra ébrednénk h a kutya nemtud odajönni ha hívjuk elöreis köszönöm a válaszát
Jogos a félelmük és az elvárásuk is ... A veterán rotti ízületeivel, csigolyájával esetleg megnagyobbodott prosztatájával, egyéb hasüregi-, medencei megnagyobbodott szervével lehet a gond. Az sem kizárt, hogy az öregedő kutyában egynél több probléma van jelen. A kutya részletes vizsgálatával kiderülhetne a tünetek oka és, amennyiben „csak” ízületi elváltozásokat találnak a kutyában akkor előfordulhat hogy fájdalomcsillapító tablettákkal, táplálékkiegészítőkkel még hosszú hónapokig elfogadható életet tudnak biztosítani a Gordon számára.
jelige: popa
2008-01-14
2 éves kutyusom kb.2 hete kezdett el esténként morogni rám.Ami ilyesztő,hogy még a fogát is megmutatta.Eddig ezt nem csinálta.attól félek,hogy megvadul.Mi lehet az oka?????
Nem kizárt, hogy a megváltozott viselkedés hátterében fájdalommal járó megbetegedés rejtőzik. Az első teendője mindenképpen állatorvosánbak értesítése és a kutya teljes klinikai kivizsgálása kell, hogy legyen - utána, ha a kutyának nem találnak szervi megbetegedését, akkor a viselkedési zavar okát kell felderíteni és kezelni.
jelige: agresszív kutya
2008-01-14
Jónapot kívánok! A problémám az lenne, hogy van egy 7 ,5 éves husky-németjuhász-stafi keverék szuka kutyám, aki az agresszív viselkedést tanusít. A probléma akkor jelentkezett amikor műtétre kellett vinnünk és a párom adta rá a szájkosarat és ő tette fel az asztalra és ő fogta, amíg az orvos megvizsgálta. És azóta őt folyamatosan megmorogja, vicsorog rá és támadolag megindul felé. Előtte ez ennyire nem volt jellemző a kutyára. Tehát előtte is voltak gondok vele, mert a játékait meg az ételét az védi. Ha rászolunk, hogy jöjjön le az ágyról akkor nem hajlandó. Utána olvastam az interneten és az amit a kutyám művel az domináns agressió lehet. Legalábbis a leírás szerint. Ami érdekes, hogy más kutyával még nem volt agresszív, maximum csak tudatja velük, hogy ő a domináns, rámorog, de nem tanusít agressziót, eljátszik a kutyákkal. A családon belül is a párommal viselkedik ilyen agresszív módon, őt támadja. Ránk akkor morog, ha a játékát akarjuk elvenni, még a kajánál sem morog, azt is megengedi, hogy elvegyük előle. A kérdésem az lenne, hogy mi okozhatja nála az agressziót, illetve, hogy valóban domináns agresszióról van e szó? És, hogy mit tudunk tenni ebben az esetben, hogy valamit változzon a helyzet. Válaszát előre is köszönöm
Nem kizárt, sőt valószínű, hogy igaza van és kutyája domináns agresszió jeleit mutatja. De leírása alapján én azt sem tartom kizártnak, hogy a félelem váltja ki a kutyában az agresszív magatartást. Mivel a kiváltó ok sem tisztázozott a legokosabbnak azt tartanám, ha kutya viselkedési zavarokkal foglalkozó szakember segítségét venné igénybe. Dr. Sátori Ágnes kollegina pl ezen szakterület specialistája.
jelige: Krisztina
2008-01-14
8 éves németjuhász nőstény kutyusunk teljesen váratlanul meghalt 2 napja. Addig makkegészségesnek tűnt,kiegyensúlyozott volt a táplálkozása,mozgékony volt. Egyik este kapargászta az ólját,többször is kimentem megnézni,azt gondoltam fél valamitől,később abbahagyta.Másnap bekövetkezett a szomorú eset. Az orvossal telefonon beszéltünk,a felfúvodott has miatt bélscavarodásra gyanakodott. Szeretném megkérdezni,hogy mirét történt ez?Mi válthat ki bélcsavarodást,illetve miért nincs az embernek ideje arra,hogy megmentse az állatot? Előre is köszönöm
A bélcsavarodás, bélinvagináció és egyéb bélelváltozások sem kizártak - a leírása alapján azonban gyomorcsavarodásnak van a legnagyobb esélye a leírt történet alapján. Természetesen biztosat kizárólag boncolás eredményeinek alapján mondhatnánk. A gyomorcsavarodásra (és ritkábban bélcsavarodásra) is a nagyobb testű kutyák hajlamosabbak a gyomor (és egyes bélszakaszok) felfüggesztésének anatómiai sajátosságai miatt. A német juhász egyike a vezsélyeztetett fajtáknak. A teljes (360o-os) gyomorcsavarodás esetén a nyelőcső és a vékonybelek felé is megszűnik az átjárhatóság, ráadásul igen komoly vérkeringési rendellenességek is kialakulnak a gyomor falán és a lépen. A kutya néhány óra alatt életveszélyes állapotba kerülhet és előfordul, hogy a gyorsan, szakszerűen elvégzett műtét ellenére is elpusztul a kutya. Bármelyik keresőbe a kutya ill gyomorcsavarodás kulcsszavakat beírva még rengeteg olvasnivalót találhat - de ismétlem, a gyomor (ill bél) csavarodás, csak, mint feltételezett halálok lehet az Önök esetében a boncolás elmaradása miatt. Sajnálom a történteket.
jelige: cicuska
2008-01-14
A kaukázusi kutyám valószinü hogy egy patkányt vagy egeret evett meg. nem akar enni és a hasa bevan esve , mit kellenne adnom neki hogy kigyógyuljon?Vagy mit kellene tenem?
A fiatal kutya étvágytalanságát számos betegség okozhatja - az adatlapból az derül ki, hogy oltásai (féreghajtás?) sem teljesek. Ha mégis elfogadjuk a feltevését, miszerint rágcsálók megevésétől betegedett meg, akkor is számos betegséget kell listába vennünk. Ha a feltételezését úgy érti, hogy mérgezett rágcsálóktól beteg a kutya - akkor egyszerű a helyzet, vértranszfúzióra és K-vitamin adására (+ esetleg egyéb infúzió, antibiotikumok ...) van szükség ahhoz, hogy esélye legyen a kutyának a gyógyulásra. Természetesen forduljon felszerelt állatorvosi rendelőhöz a kutya betegségének kiderítése, és kezelése érdekében.
jelige: Örs
2008-01-12
A falunkban hozzáértő hiányában nem tudunk mit kezdeni a németjuhász kutyánk viselkedésével. Arról van szó, hogy ez a kilenc éves kedvenc az utóbbi két hónapban széklelés közben látványosan „szenved”. Nyög, menet közben remegve, fogcsikorgatva, szaggatottan, aprózva végzi a dolgát. A kutya szépen fejlett, csak száraz eledelt fogyasztott, némi kutyakonzervvel. Szeretnénk kikérni az Ön szakmai véleményét, mit tegyünk?
Az öregedő kutyák önmagában a koruknál fogva hajlamosak székrekedésre, obstipációra - ezért más táplálást pl senior kutyatápokat és legfeljebb minimális (de leginkább semmi) mennyiségű csont etetését igényelik. Ellenkező eesetben az állandósuló obstipáció miatt akár életveszélyes állapot, vastagbél tágulat is kialakulhat. A székletet akár tehéntej itatásával és mondjuk olajos hal etetésével is lehet lágyítani. Öregedő kutyákban sok esetben nem csak az öregedés természetes folyamata, hanem hasüregi, medencei szervek betegségei (prosztata hyperplázia, daganat, tályog, gerincelváltozások ... ) akadályozzák a bélsár ürítését. Ezeket a betegségeket kizárólag részletes állatorvosi vizgsálattal (rektális vizsgálat, röntgen, ultrahang, vérvizsgálatok ...) lehet megerősíteni vagy kizárni. Ha nincs jól felszerelt kisállatorvosi rendelő a falujukba - akkor el kell vinni a kutyát messzebbre ezügyben.
jelige: tejfog
2008-01-12
Van egy lassan 6 hónapos Beagle kan kiskutyám, ma játék közben letört(beletört) az egyik alsó tépőfoga! Nem érzett fájdalmat, igazából észre sem vette! Szeretném kikérni a véleményét mit tanácsol mit tegyek?
Állatorvosa a kutya (és esetleg a kihullott tejfog) vizsgálatával egyértelműen el tudja dönteni, hogy a fogváltás természetes folyamata zajlott-e a kutyánál, vagy valóban fogtörés zajlott-e le, és azt is, hogy van-e teendője ezzel kapcsolatosan. Legrosszabb esetben a bennmaradt tejfog darabot érdemes lehet műtéti úton eltávolítani, de lehet, hogy elégséges gyógyszeres kezelés és megfigyelés - és az sem kizárt, hogy semmi teendőjük nincs a történtekkel kapcsolatosan.
jelige: Boni
2008-01-12
Van egy menhelyi, 13 hónapos rodéziai-stafford keverék lánykutyánk, sajnos már egyszer szült. A kölykeöket elaltatták, ezért kialakult nála egy emlőgyulladás, amiből kikezelte az orvos, és egy kezdődő méhgyulladás, ebből még tart a gyógyulási folyamat. Javasolták az ivartalanítását, teljes eltávolítással. A kérdésem a következő lenne: Milyen következményekkel járhat a teljes eltávolítás (gondolok itt pl. a hormonális változásokra)? Milyen következményekkel járhat a petevezetékek elkötése? Milyen esélye van a fentiek alapján emlő- és méhdaganatok kialakulására, melyik ivartalanítási forma kedvezőbb ezek megelőzésére, és miért? Előre is köszönöm és várom válaszát!
Egyetértek állatorvosai véleményével, a Boni ivartalanítása a petefészkek és a méh teljes eltávolításával együtt lenne a hosszútávú megoldás a számára és az Önök számára is. - A „hormonális változások” a petefészkek hiányában a kutyát abban az élettani állapotában konzerválják, mintha a tüzelések közötti, anösztuszos időszakát élné a kutya. - A petevezeték elkötése kutyáknál igen súlyos következményekkel jár (ciszták, hyperplázia, daganat, állandósuló tüzelés ...) ezért ez a módszer szakmai hibának minősül, épelméjű állatorvos ilyen módszert nem alkalmaz és nem is alkalmazhat. - Az európai iskola tanításai szerint a szuka ivartalanításának ideális időpontja az 1. és 2. tüzelés közötti nyugalmi szakasz. Ebben az időpontban elvégezve a műtétet (petefészkek és méh eltávolítása) a későbbiekben a petefészek és méh betegségek (ciszta, hyperplázia, daganat) természetesen nulla eséllyel szerepelnek, de az emlődaganatok kialakulásának esélyei is nagyságrendekkel kisebb, mint a teljesértékű szuka esetében. Az Önök esetében a méh eltávolítása a most kikezelt kóros folyamat miatt ajánlott - ha azonban állatorvosa a műtét alatt teljesen egészséges méhet talál, akkor megfontolhatják a bennhagyását. A témában még sok hasznos információt olvashat honlapunk Publikációk rovatában.
jelige: turbó
2008-01-12
10 hónapos németjuhász keverék kutyám (minden oltást megkapott) eddig nagy ritkán a jobb mellső lábát kímélte, most viszont a jobb hátsó lábára sem áll rá. Olyan nagyon bicebóca, lehet hogy diszpláziás vagy esetleg a gerincével van probléma?
Nem kizárt, hogy az Ön által sorolt problémák (is) fennállnak - de mivel a mellső lábával is volt (van?) probléma, ezért sokkal inkább a panosztitisz nevű megbetegedés a valószínű az Önök esetében. Írja, hogy a kutya házikosztot is és tápot is kap és, hogy nem sétáltatják, nem kirándulnak vele - ezek a tények is erősítik a panosztitisz lehetőségét. Jelezze állatorvosának a problémát. Ő a részletes vizsgálatok után részletes tanácsokat fog adni a kutya etetését, tartását illetően és a tünetek elmúlásában is segítséget tud adni.
jelige: rongy
2008-01-12
A kutyám rongyokon alszik és azt a rongyot megeszi és nem birja megemészteni a gyomra és ott lóg a fenekén a rongy de még csak egyszer láttam.
Meg kellene akadályozni a rendellenes étvágy fennmaradását - hiszen ez a tevékenység a kutya életébe kerülhet. A kutya számára tökéletes étrend mellett sok séta, játék, figyelemelterelés segíthet az elmélyült rossz szokás megakadályozásában - és a rongyokat is el kell venni a környezetéből.
jelige: kutyu
2008-01-12
Ha eszik utánna nemsokkal hasmenés formájában távozik is belőle.Ezért a kutya már sokat veszített súlyából.A csontjai kilátszanak.Mit lehetne adni neki amitől a hasmenés elmúlik és egy kis erőt venne magán, hogy újra visszahízzon...
A hasmenést számtalan parazitás-, baktériumos, vírusos-, gombás fertőzés valamint nem fertőző eredetű belgyógyászati-, endokrin jellegű betegség okozhatja. Ezenkívül a leírása alapján az sem derül ki, hogy nem súlyos takarmánmyozási hibáról, vagy higiénés mulasztásról van-e szó az Önök esetében. A kérdésére lehetetlen válaszolni, jóllehet sok gyógyszer és táplálékkiegészítő alkalmas a hasmenés tüneti kezelésére - de amint írtam nem kizárt, hogy az Önök kutyájánál súlyosfokú bélféregfertőzés, vagy bélgyulladás esetleg pajzsmirigy túlműködés áll fenn - ezek és meég egy sereg esetben a tüneti kezelés semmit sem használna. A teendője egyértelmű. A kutya részletes vizsgálatával (benne széklet-, vér-, esetleg vizeletvizsgálat, képalkotók ...) lehet diagnosztizálni a problémát és ha van diagnózis, akkor lehet beszélni a kezelési lehetőségekről.
jelige: szobatisztaság
2008-01-12
5 hónapos német törpe picserünk van, ezidáig nem lehetett lehordani, most már elkezdtük leszoktatni, viszont naponta kb 20x pisil, ennyiszer képtelenség levinni, probálkozunk 3 honapja kutyapelenkával, de inkább elkerüli, mint használná. Olyan is előfordul, hogy az ágyába bepisil, de van hogy menet közben is pisil. Segítségét szeretném kérni, hogy beteg e a kutyus, vagy csak még picike? Mindig van víze, elég sokat is iszik.
Az 5 hónapos kutyát el lehet kezdeni szobatisztaságra nevelni. Hosszú hetek-hónapok türelmes odafigyelése hozzhatja meg a várt eredményt, amikoris a kutya a napi 3 (vagy legalább 2) sétájáig tudja tartani a vizelet és székletürítését. A probléma valójában az, hogy valóban sok vízivásról és sok vizeletürítésről lehet-e szó. Ez ugyanis mindenképpen tünetként értékelendő és sajnos sok betegség, kórkép (cukorbetegség, Cushoing, veseelégtelenség, lázas betegségek ...) esetében figyelhetó meg ez a jelenség. Arról, hogy valójában tünetről van-e szó, azaz valódi polidipszia/poliúria kórképet kell-e keresni a kutyánál - részletes állatorvosi vizsgálat (vér-, vizelet vizsgálat egyéb kiegészítő vizsgálatok) eredményei alapján lehet dönteni.
jelige: Peggy
2008-01-12
Üdv! Van egy 7 hónapos kan és egy 8 hónapos szuka amelyik most tüzel.Szeretném megtudni hogy a kan képes-e kutyát nemzeni?A kan a szukát szaglássza de máshogy nem érdeklődik.Válaszát előre is köszönöm.
A válasz igen. A 7 hónapos kan és a 8 hónapos szuka már lehet ivarérett, ennélfogva képesek párzásra és megtermékenyülésre. Az ivarérettség még messze nem a tenyészérettséget jelenti - ha komoly tenyésztési szándékkal tartja a 2 Basset-et, akkor a vemhesítés ideális időpontja a szuka 3. tüzelése kb 1.5 éves korában. A probléma kicsit hasonló két 13 éves teenager szerelméhez, aminek a beteljesedésével jobb ha éveket várnak még.
jelige: Panka
2008-01-11
Tisztelt Doktor Úr! 1év fogadtunk be egy rossz körülmények közül mentett boxer kutyust, aki azóta nagyon szépen renbe jött náluk.Egy alapvető probláma azonban megmaradt, mégpedig az, hogy szinte egyáltalán nem tudja tartani a vizeletét. Kedves és lelkiismeretes orvosunk már egy sor súlyos betegséget kizárt, végül a kutyus előélete miatt másra nem tud gondolni, mint pszichés eredetű problémára. Személy szerint én is hajlanék erre, mert összehasonlítva az előző boxinkkal valóban nyugtalanabb típus, de igazság szerint egy másik boxi tulajdonos is teljesen ugyanilyen problémával küzd, pedig nála kezdetektől fogva van a kutyus. Az ő eredményei is látszólag rendben vannak, mégis katasztófális mértékű a vizeletképződés és ürítés. Szeretném megkérdezni, hogy a Doktor Úr nem tud-e esetleg valamilyen ”speciális” boxereket érintő problémáról? Mellékelném Panka leletét, aminél csak egy érték kirívóan magas, de az orvosunk szerint, ennek számos egyéb nem kóros oka is lehet. Köszönettel
A mellékelt leletben az egyetlen magsa érték az LDH, ami valóban akár csak izomláz miatt is megemelkedhet. Ha az egyéb vizsgálatok is mind negatívak és valóban fennáll a „pszichés” ok lehetősége, akkor állatorvosával egyeztetve érdemes lenne feromon hatóanyagtartatlmú (DAP) spray, vagy párologtató gyógyszert megpróbálni. Meg kell azonban mondanom, hogy a hólyag, vese, és nemi szervek ultrahangos vizsgálatával és esetleg vizeletvizsgálattal még előkerülhetne egy-egy rendellenesség, ami magyarázattal szolgálhat a vizelet tartási rendellenességre.
jelige: vonyigó
2008-01-11
Kérdésem a doktornő-úr hoz az lenne,hogy a kutya,miért eszi meg atársa,vagy a saját ürülékét?
Leginkább rögzült rossz szokásból, unaloműzésből ... Tenni annyit lehet ellene, hogy minél kevesebb lehetősége legyen a kutyának ürülékkel együtt lennie (tisztítás, takarítás, sűrű séták ...), valamint, ha ráutaló magatartást mutat a kutya akkor egyértelműem, következetesen, és mindig értesítésére adjuk, hogy ezt nem tűrjük el, valamint a kutya figyelmét minél hosszabb időre lekötjük, eltereljük a rossz szokásról.

<< <  348 / 462 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2016.06.20
Április 8-án született kiscicák ajándékba elvihetők! Érdeklődni lehet: +36-30-2530158 Két alom, együtt nevelkedtek, egészséges, kiválóan egerésző anyukáktól. A kiscicák nagyon játékosak, már mindent esznek, féregtelenítve várják új gazdijukat!
2016.06.17
2016. 06. 16-án hajnalban elveszett a képen látható fekete nőstény házimacska. A Kereszt utca, Felsősas utca és Tóth József utca környékén lakik. Ivartalanított, oltott, chipezett. A megtaláló jutalomban részesül, kérem hívja a 06-20-933-07-76-os számot.
2016.06.10
Talált, bűbájos, gyerekszerető, játékos, békés tacskó keverék kutyusnak keresek gazdát. Kb. 3 éves, kan, chip nincs benne. Érdekessége, hogy a jobb szeme világosabb, mint a bal. Nem szeretnénk menhelyre vinni, de nálunk sajnos tovább nem maradhat. Számom: 70/452-4599