Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Emike
2008-05-09
Tisztelt Doktor Úr! Tegnap este a macskám kihányt egy szőrcsomót, amiben rengeteg apró, hosszúkás, fehér petét találtunk. Sztereomikroszkóp alatt is petének látszottak. Az állat viselkedése, étvágya, széklete teljesen normális, este a szőrén sem tudtam felfedezni élősködőt, de rossz volt a világítás. Az állatorvost csak telefonon tudtuk elérni, tanácsára féreghajtót adtunk be, amit két hét múlva megismétlünk. Sajnos egy hétig nem tudjuk orvoshoz vinni, mert a férjem nem lesz itthon. Az állat meglehetősen vad természetű és 8 kiló, egyedül nem tudom szállítódobozba tenni. Tervezem, hogy teszek rá Frontline-t is biztonság kedvéért, hátha a szőréről nyalt le petéket, csak az tegnap nem volt othon. Egyébként két hónapja kapott Frontline Combot és egy hónapja Cestal Cat-et. Mitől származhatnak ezek a peték? Remélem, a kétféle parazita ellenes kezelés megoldja a problémát, de szeretném tudni, miről van szó.
Lehetnek bolhapeték a kihányt szőrszálakon és lehet akár ragadozó atka, tetű petéje is a talált képlet. Valószínűsíthetően nem csak a kihányt szőrszálakon, hanem tesfelületen is lehet ilyen képleteket találni. A biztos diagnózishoz a talált képletek parazitológiai viozsgálatával lehet eljutni. Akár az inkriminált szőrszálakat, akár a macska testfelületén lévő szőrszálakról lehet egy cellux ragasztócsíkra gyűjteni a petéket. Állatorvosa, ha maga nem ismeri fel a képleteket (én például egészen biztosan nem vállalkoznék erre) el tudja küldeni parazitológiai vizsgálatra a mintát. A mentesítéshez fontos a pontos diagnózis.
jelige: Juliska
2008-05-09
Két kutyám van, egy szuka Beagle és és kan Rottweiler. A szuka most tüzel és mivel nem igazán tudtuk őket egymástól különválasztani ezért lehet, hogy vemhes lett a kiskutya. A kérdésem az lenne, hogy a vemhességet meddig lehet megszakítani illetve ezt követően a szuka kutya kaphat-e valamilyen védő oltást a vemhesség ellen. Ivartalanítatni nem igazán szeretnénk őket. Köszönöm válaszukat.
Védőoltás nincs vemhesség ellen sem embernek sem állatnak. Ha látta volna párzani a kutyákat, akkor a párzás után 3 és 5 nappal 2 injekcióval lehetne meggátolni a megtermékenyített petesejtek méhbe ágyzódását. Ha nem látta párzani a kutyákat, akkor a tüzelés befejeztével 3-4 héttel érdemes ultrahang vizsgálattal megbizonyosodni arról, hogy vemhes-e a szuka. A félidős vemhességet el lehet gyógyszeresen vetéltetni. Méginkább ajánlott azonban, ha a vemhesség bebizonyosodott, akkor a petefészkeket és a vemhes méhet egyszerre eltávolítsák. Ilyen méretkülönbségek mellett, ráadásul a Beagle szuka első ivarzásánál a párzásnk és a vehemkihordásának és szülsének is extrém magas kockázatai vannak. Gondoljon bele, a szuka tüzelése félévente ismétlődni fog. Miért utasítja el a legegsészégesebb, legkézenfekvőbb, legbiztonságosabb megoldást helyből? A szuka ivarzását hormontartalmú injekciókkal egyébként meg lehet akadályozni. Ha ezt akarja megoldásként, érdeklődjön állatorvosánál, de döntésénél vegye figyelembe a várható mellékhatásokat is. Ha mégis az ovuláci elnyomása mellett dönt, akkor nagy az esélye, hogy a szukát nem egyszer, tervezetten, fiatalon, hanem többször, egyre idősebben és betegen fogják operálni gennyes méhgyulladással, petefészek daganattal és emlődaganattal. Honlapunk Publikációk rovatában még talál hasznos olvasmányokat.
jelige: cicmic
2008-05-09
8 hetes kiscicánkat, nagyjából egy hete vettük egy utcai árustól. Betegség tüneteit nem nagyon vettem észre rajta, talán annyi, hogy néha hígabbat kakil, de nem egyfolytában mert szilárdat is (1 nap akár mindkét fajtát), viszont egyfolytában nyávog ahogy hazaérünk és max. akkor hagyja abba, ha az ölemben simogatom, de akkor sem mindig. A kérdésem tehát a következő a nyávogás lehet-e jele valamilyen belső betegségnek, amit kivűlről nem észlelünk illetve a napi többszöri nagywécézés normális-e a kiscicánál én nem tudom eldönteni. Orvosnál még nem volt a cica, szerintem még semmilyen oltást nem kapott, hétvégén visszük. Oh, és van egy kiskutyánk is szintén 2 hónapos, és ő a kertben lakik és minden este viszem sétálni, néha pedig bejön a lakásba, és tegnap észrevettem, hogy ő is hígat kakilt viszont más tünet nála nincs. Válaszát előre is köszönöm.
A kutya és macska kölykök 2 hetes koruktól 2 hetente rendszeres féreghajtásra szorulnak, amit negyedéves koruktól elegendő negyedévente elvégezni. A 8 hetes kismacska első védőoltását megkaphatja, és a vele egyidős kölyökkutya szintén még oltási sorozatát kapja. A változó híg széklet oka jó eséllyel bélféreg lesz mindkét kölyökben. A nyávogás egyébként nem feltétlenül betesgég jele - a macskák sokszor így kommunikálnak. Honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovataiban még sok hasznos információt olvashat.
jelige: mini Bichon Havanese
2008-05-09
Tisztelt Hölgyem, Úram. Én azzal a kérdéssel fordulok önökhöz,hogy körübelül három hete vettünk egy kis kölyök Bichon Havanese kutyust,de valami nem stimmel vele mert nagyon picike a korához képest.Én ugy hallotam,hogy létezik Mini Bichon Havanese.Ha ez igaz akkor,hogy tudom meg azt,hogy vajon a milyenk az-e?Mert mi azért vettük mert már van egy 8-hónapos kisfiú kutyusunk és mellé párnak.Válaszukat ellöre is nagyon szépen köszönöm.
Igen, az internet is tele van mini és extra mini Bichon Havanese-k hirdetéseivel. Legegyszerűbben úgy tudhatja meg, hogy az Önökével mi a helyzet, hogy előveszi a kutya törzskönyvi lapját és az adásvételi szerződését és jó esetben ezek az adatok rögzítve vannak rajta. Ha nincs ilyen irata, akkor jóval nehezebb a helyzete. Megkérdezheti az eladót, hátha elmondja az igazságot. Megkérdezheti állatorvosát, hogy miként ítéli meg a kölyök méreteit. És megvárhatják a felnőttkorát, hogy mekkora lesz kifejlett korában.
jelige: Rénó
2008-05-09
Forthyron tablettát ajánlott az előző válaszában a humán L-thyroxin tbl. helyett a kutyusomnak. Szeretném megkérdezni hogy a 34 kg-os kutyusnak hány mikrogram a napi adagja és azt milyen napszakban, étkezés elött ill. után kell beadnom majd. Az L-thyroxin 100 -ból napi 3.5 tbl.-t javasolt az állatorvos , de más útmutatást nem adott.
Miért mennyi a kiindulási thyroxin szint? Egyetlen laboradat áll csak a rendelkezésre, vagy van további támogató lelet a hypothyreózis megerősítésére és súlyosságának megítélésére? Lesz lehetőség a rendszeres kontrolvizsgálatokra, a későbbiekben? Egy endokrin megbetegedés megállapítása nem lehetséges egyetlen hormonmérés eredményéből. Most írhatnám azt, hogy egyen 2 szem tablettát a Rénó - de előfordulhat, hogy 2 hónap múlva azzal fordul ismét hozzám, hogy nem változott a kutya állapota. Az sem kizárt, hogy előző levelében írta esetleg, hogy mennyi volt a kutya T4 szintje, volt-e stimulációs próban esetleg szcintiográfiás vizsgálat - de az az igazság, hogy nem emlékszem előző levélváltásunkra és az elmúlt 5 percben nem is találtam meg a honlapunkon.
jelige: Bukszli
2008-05-09
6 éves egészséges keverék (doberman, labrador biztos van benne) szukám 3 hete ellette két kölykét, az apa egy fajtatiszta argentin dog. Az egyik kiskutyának születéskor a tarkóján, a koponya végénél egy gyufafejnyi csupasz rózsaszín folt volt, egyébként teljesen egészségesnek tűnt. Kicsit nehezebben szopott, de pár nap alatt belejött. Most 3 hetes, még mindig nem nőtt be a kutacsa, kb 5 forintos nagyságú folt puha a feje tetején, és a fej alakja is kicsit furcsa, szemei kicsit lent és távol ülnek (hasonlít a csivava fejformájára). Egyébként nő, mozog, sokat játszik is, igaz nem olyan erős, mint hím testvére. Kérdésem, hogy probléma-e a még mindig puha koponya, illetve a ”furcsa” fejforma, vagy utalhatnak-e ezek a jelek agykamratágulatra? Ha igen, mit kell tenni, felnőve milyen következményei lehetnek ennek? Köszönöm
A leírása alapján áll a zászló, hogy agykamra tágulata, agyvízkórja (hydrocephalus) van a kölyöknek. Kicsit pontosabb prognózist lehetne mondani röntgenfelvételek, vagy CT alapján - de igazából kérdéseire az idő adja meg a választ. A kölyök fejlődésével az alomtestvérekkel való összehasonlításban lesz megítélhető a végállapot a kölyök néhány hónapos korában. A fejlődési rendellenesség nem, vagy esetleg igen bonyolult műtéti eljárással kezelhető, aminek néhány százezer forintos költsége és nem garantálható eredménye van.
jelige: depresszió
2008-05-09
A kutya két napja, elbújik, nem reagál a hívásokra, nem mozog, csak ha feltétlenül szükséges, egész nap fekszik. Eddig életvidám kutyus volt, nem értjük mi történhetett. Talán a távollétünkben történhetett valami baja? Esetleg bántották és ettől lehet depressziós, ha ez az egyáltalán?
Nem kizárt akár a depresszió, vagy a bántalmazás miatti depresszió sem - de a kedvetlenség, bágyadtság gyakorlatilag az összes betegségre jellemző lehet, amely rossz közérzettel, esetleg fájdalommal, lázzal jár. Állatorvosa részletes vizsgálatk elvégzése után tudja megtalálni a betegséget, vagy kizárni a szervi elváltozásokat. Ha nincs betegség , akkor lehet a kutya lelkét ápolni.
jelige: farok
2008-05-09
Két kérdésem lenne: A parvovírus és a szopornyica betegség kórokozója a szabadban, szobában, stb. meddig marad életképes? Ha volt ilyen beteg kutya, hogyan lehet utána fertőtleníteni, a vírus meddig lesz jelen az udvaron, fűben, földön? Az állatorvos nem tudta biztosan, hogy melyik betegsége volt a kutyának. A cicámon most vettük észre, hogy lógatja a farkát, és a tövénél duzzadt neki és fáj. Már nincs orvos, holnap pedig hajnalban kell indulnom 250km-re közeli rokon temetésére. Csak holnapután reggel tudom orvoshoz vinni, nem történik emiatt valami visszafordíthatatlan baja?
1.) A vírusok életképessége és fertőzőképessége elsősorban a közvetlen környezetüktől (beszáradt váladék, bélsár, vér, ...) a hőmérséklettő, páratartalomtl és a napsugárzástól függ. Mindenképpen hetekig-hónapokig lehet számítani arra, hogy a fertőzőképesség fennmaradhat. Alapos takarítással, főzőmosással és agresszív fertőtlenítőszerekkel (Domestos, Hypo, Flóraszept ..) a csíra szám nagymértékben csökkenthető, a fertőző területek felszámolhatóak. 2.) A fiatal kandúr faroktájéki duzzanatát valószínűleg harapás, marakodás okozta vérömleny, tályog okozza. Megítélhetetlen számomra, hogy átvészeli-e a következő 2 napot, hiszen az olyan tényezőktől függ leginkább, mint, hogy iszik/eszik-e, lázas-e, már megtörtént-e a farok (esetleg a végbél záróizmának) a bénulása ... ami csak a cica részletes vizsgálatával deríthető ki. Részvétem a családban történt tragédia miatt.
jelige: törpilla
2008-05-09
Menhelyről hozzott perzsa cicánk nyolc hetes,amióta nálunk van már macska náthát,tüdőgyulladást átvészelt,orvosi felügyelet mellett.Pár napja a család tagokon piros kis kiütések jelentek meg ami nagyon viszket,és napról napra gyarapszik.Feltételezzük hogy a cicától kaptunk el.Mi a teendő mind a cica , mind gazdi részéröl.Válaszát köszönjük.
A cica részletes állatorvosi vizsgálata mellett az Önök bőrgyógyászati kivizsgálása a teendő természetesen. Egyenlőre van egy feltételezésük, miszerint a macska betegsége okozhatja az Önök bőrtüneteit. Nem kizárt, hogy a cica bőrén élősködő, esetleg tünetet sem okoző gomba okozza az Önök bőrelváltozásait. Meg az sem kizárt, hogy a macska betegségétől teljesen függetlenül a macskaszőrre allergiásak, ami sajnos akkor is fennmaradhat, ha a cica teljesen egészséges. Szóval kitalálni nem egyszerű, kivizsgálás után az eredmények viszont megmutathatják az okokat.
jelige: Peti
2008-05-08
kis kutyám yorkshire hat hónapos gyakran van szorulása mit tegyek kérem sürgösen válaszoljon köszönöm
Sürgősen vigye állatorvoshoz a kutyát. A gyakori szorulást számtalan veleszületett rendellenesség, táplálási hiba, parazitózis és egyéb megbetegedés okozhatja. Kitalálni lehetetlen, hogy mi okozza, azt csakis részletes állatorvosi vizsgálatok tudják kideríteni. A megoldás, kezelési lehetőségek természetesen csak a vizsgálati eredmények ismeretében javasolható.
jelige: kismacska
2008-05-08
TISZTELT DOKTOR ÚR! KÉRDÉSEM AZ LENE HOGY VAN EGY MACSKÁM ÉS NEMRÉG FIJALT VAN NEKI A FEKHEJÉBEN EGY RONGY ÉS MIUTÁN MEGFIALT AZ A RONGY TISZTA VÉRES ÉS MAGZATVIZES LETT ÉS EZÉRT KICSERÉLTEM A RONGYOT DE AZ ANYAMACSKA KESZTE KIHORDANI A KISMACSKÁKAT.ASZT HISZEM HOGY NEM ÉRESZTE RAJTA A MAGA SZAGÁT MEGA KISMACSKÁKÉT.MIT TEGYEK?? VÁLLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM!
Tartsa egy ideig a kölyköket az új rongyokon. Addig az anyamacskát zárja el és mondjuk etesse meg. Egy-két óra alatt átveszi a kölykök szagát a tiszta fekhely is és ezután nem tűnik fel a csere az anyamacskának. A kölyköket 2 hetes korban ajánlott először féreghajtani, majd ezután 3 hónapos korukig 2 hetente. Az első vakcinájukat 8-10 hetes korukban kellene megkapniuk. Elválasztás után az anyacica ivartalanítása és évente 2x vakcinázása, rendszeres parazitamentesítése ajánlott. Honlapuk Tudnivalók és Publikációk rovatában még sok érdekes olvasmányt talál.
jelige: segítsenek
2008-05-08
Jónapot az alig 1-éves cocker spaniel kutyánk megellett és valami okból kifolyólag nem akarja etetni a piciket csak ha oda tesszük a mellére őket de egy idő után feláll és otthagyja őket.kérem válaszoljanak köszönöm.
Előfordul az ilyen. A szukát gyengéd erőszakkal az oldalára kell fektetni és az újszülötteket rendszeresen a csecsbiombóra kell helyezni, ott kell tartani őket, hogy szophassanak. Ha a szu8kának nincs teje, vagy néhány nap próbálozás után sem szoptat magától, vagy esetleg nem tűri a forszírozott szoptatást - akkor pedig a kölyköket el kell választani anyjuktól és kutya tejpótló tápszerrel lehet őket felnevelni.
jelige: Lina
2008-05-08
A kutyám 6 hónapos.Pár nappal ezelőtt szinte ”lebénult”. Az orvos szerint hasi görcsei voltak. Feltáró műtétet végzett és látta hogy nagyon meg van duzzadva a hasnyálmirigye és a cukra 9,6.Kapott rá antibiotikumot és a cukorra is gyógyszert. Kérdésem hogy teljesen felépülhet a kutyus?Mitől lehet ez a betegsége? Nem fog elpusztulni?
Mind a hasnyálmirigy gyulladásnak, mind pedig a cukorbetegségnek igen különböző súlyossági fokozatai vannak - márpedig ezek jelentkezésénél az esélyek és a szóbajöhető kezelési módok igen eltérőek lehetnek. Mindkét betegségnek vannak olyan súlyos változatai, amikor életveszély alakul ki. A kérdéseire a legpontosabb választ természetesen a kezelő/operáló állatorvosa tudja. A korábbi vizsgálati eredmények, valamint a kezelés közbeni újabb eredmények, a változások tendenciái lesznek útmutatóak a kérdéseire.
jelige: segítség
2008-05-08
Az állat lefogyott, és egyik szemére sem lát, így mindennek nekimegy. Szemei vörösek, és nedvesek folyamatosan. Gennyes váladék nem jön belőle.
És mire kíváncsi tulajdonképpen ?! ... A csak veszettség ellen oltott, középkorú nem ivartalanított szuka idült beteg. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal (klinikai vizsgálat, vérvizsgálatok, röntgen, ultrahang, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok ...) tudja megállapítani a kutya betegségeit, esélyeit, és a kezelés módját.
jelige: Vica 2.
2008-05-08
T. Doktorúr! Rosszul fogalmaztam a faroktő és a végbélnyílás között van a rózsaszín doktor.
Nem fogalmazott rosszul, és a válaszom is csak annyiban módoslul, hogy amennyiben nem a végbél alatt, hanem felette a faroktő alsó felületén van a „rózsaszín”, akkor nem a gáttájékon, hanem mondjuk a végbélnyílás környékén helyeződik a képlet. A válaszom lényegét nem érinti a képlet helyezősése - legnagyobb valószínűség szerint bőr-, vagy végbél körüli mirigyből kiinduló daganat, esetleg tályog, vérömleny, gyulladásos szövetszaporulat. Állatorvosa a részletes vizsgálatokkal, benne főleg citológiai vizgsálattal tudja tisztázni a duzzanat eredetét. A megoldás szinte bizonyosan sebészeti ellátás lesz.
jelige: tanácstalan 2.
2008-05-07
lásd mai keltezésű „tanácstalan” jeligéjű kérdés
Egy nálam jobban tájékozott munkatársam kedves kiigazítására újra fogalmazom a válaszomat ... Szóval azt el tudjuk dönteni genetikai vizsgálattal, hogy a kölyök attól a szülőpártól származik-e, mint amit a tenyésztő állít. Ennek a módja az, hogy a kantól a szukától és a kölyöktől is vért veszünk és a mintákat laborba küldjük. Az eredmény azt fogja elárulni nagy pontossággal, hogy a kölyök a két megjelölt szülő kölyke-e. Persze az adott mopsz esetében azt nem tudnák megvizsgáltatni, hogy tényleg 100%-os mopsz-e, csak azt, hogy annak a szülőpárnak a kölyke-e, amiről az eladók állítják. (Azok is lehetnek keverékek...) A 3 kutyától történő mintavétel, laborköltség és postai költség ára mindösszesen kb 20-30eFt.
jelige: blöki
2008-05-07
10 éves németjuhász szuka kutyám van. A hátsó lábait főleg a bal oldalit nehezen mozgatja, az állatorvos szerint diszpláziás. Az érdekelne, hogy a kora miatt lehet-e illetve érdemes -e műteni, illetve milyen gyógyszeres kezeléssel lehetne segíteni rajta.
Egy állat (ember) kora önmagában soha nem lehet akadálya a műtéti megoldásoknak, altatásnak. A kutya részletes vizsgálatával (vérvizsgálatok, röntgenfelvételek, kardiológiai vizsgálat ...) kiderülhet a diszplázia súlyossága, stádiuma és a kutya altathatósága is. Ezzel birtokában kerülnek azoknak az adatoknak, ami alapján eldönthető a kérdése.
jelige: secperc
2008-05-07
16 hetes retriever+labrador keverék kiskutyámnak csak az egyik heréje tapintható ki. Mennyi idős korban kell, hogy véglegesen eldőljön leszáll-e neki a másik is? Ha nem akkor mi a teendő?
A 4 hónapos kan kölyök esetében már lenn kellene lennie mindkét heréjének a zacskóban. Az ajánlott teendő a kutya ivarérése után 1-1.5 éves korában történő kasztrálása. A hasüregben helyeződő rejtett here a későbbi években nagy eséllyel elrákosodik, ennek megelőzésére ajánlott az eltávolítása. A normális helyeződésű here eltávolítása a rejtett heréjűség öröklődő volta miatt ajánlott.
jelige: 19891224 - 2.
2008-05-07
Tisztelt Doktor úr ! Köszönöm válaszát, de a házi állatorvos nem tud segíteni egy ilyen kerekesszék beszerzésében. Nagyon örülnék ha Ön esetleg tudna nekem egy cég nevet és egy árajánlatot mondani mert eddig nem jártam sikerrel az ügyben. Segítségét előre is köszönöm.
Pl az alábbi weboldalon sok hasznos információt találhat: http://www.dogkarts.com/
jelige: tanácstalan
2008-05-07
Tisztelt Doktor Úr! A problémám sajnos nem újkeletű viszont most bizonytalanodtunk el teljesen annyira,h egy hozzáértő tanácsát,véleményét kérjük.A férjem egy nagy mopsz rajongó,ezért tavaly októberben a szülinapjára vettünk neki egy baby mopszot,szukát.Mivel mi laikusok voltunk ez ügyben ezért az első tenyésztőnek mondott embertől megvettük a kutyust 30ezer-ért.Mivel nem igazán értünk hozzá,ezért kölyök korában nehezen tudtuk eldönteni fajtiszta-e a kutya.Abban óriásit hibáztunk,h kifizettük az összeget,de nemhogy törzskönyvet nem,semmiféle igazolást nem kaptunk a kutya fajtatisztaságáról,megbíztunk a tenyésztőben örültünk a kutyusnak és elhoztuk.Tudom,h nagyot hibáztunk,de sajnos ez már így alakult.Na most abból gondoltuk,h fajtiszta,h a hölgy mutatott nekünk több kennelt ahol megmutatta a szülőket az anyát és az apát,amik tényleg mopszok voltak.Ezért nyugodtunk meg.A kiskutyák külön voltak mert már az anyjuk nem foglalkozott velük,sőt ezért el kellett külőniteni állítólag.Mi ezt el is hittük. A mi kiskutyánk most 8hónapos és az egyik állatorvos szerint keverék a másik szerint fajtiszta és mi ezt szeretnénk ha megállapítanák.A kérdésem ezzel a dologgal hova lehet fordulni,hol foglalkoznak ezzel a dologgal.Azt azért hozzáteszem,h rengeteg tulajdonság van ami mopszra utal talán annyi,h egy kicsit hosszabb a törzse és a homlokán nincsenek meg a ráncok,tehát egy kicsit simább a feje.De általában ha egy laikus rá néz mopsznak nézi.Zavar az a dolog,h minket elképzelhető,h csúnyán átvertek és ennek szeretnénk a végére járni,ha lehetséges. Tudna nekünk ebben segíteni???? Kérem,nagyon fontos lenne! Előre is köszönöm!
Nézze, én nem csodálkozom azon, hogy 30 eFt-ért egy bizonytalan eredetű kutyát sikerült a házhoz venni. Egy tisztességes tenyészetből származó mopsz kölyök „nettó előállítási ára” ennek a többszöröse kell, hogy legyen. Ennek ellenére az ún. hobby tenyésztők, akik egyetlen szuka családtagjukkal abból a téveszméből kiindulva, hogy ha egyszer ellik a kutya, akkor az neki jó lesz - szóval a hobbysták sokszor ilyen alacsony, ráfizetéses áron is adnak el fajtatiszta kölyköket. Ezeknek persze nincs tenyészszemléjük, nincs bejelentett fedeztetési és születési jegyzőkönyvük - így aztán nem lesz törzskönyvi lapjuk sem. Egy kölyökről egyértelműen, 100%-os biztonsággal kijelenteni azt, hogy fajtatiszta-e vagy csak fenotípusosan (külső jegyek alapján) nagyon hasonlít a fajtához, nem lehetséges. Kutyáknál egyenlőre nincs az emberi „apasági” teszthez hasonló genetikai vizsgálat. Ezért aztán törzskönyvi adatok hiányában legfeljebb annyit lehet kijelenteni, hogy a Mopsz-ra jellemző megjelenésű kutya - vagy ahhoz esetleg hasonló keverék. Jelenleg nem létezik megbízható, egzakt módszer a kérdés eldöntésére. Talán vigasz lehet az, hogy full-pedigrés, díjnyertes törzskönyvezett Mopsz szülők rendkívül jó papírokkal rendelkező utódai között is előfordulhat olyan példány amelyik annyi küllemi hibával rendelkezik, mint amit leírtak. Azt is le kell még írnom, hogy igen sok kutyatulajdonos irigyli Önöket azért, hogy ennyi a bibi a kutyával. Ha veszik a fáradtságot és beleolvasnak korábbi kérdésekbe és válaszokba, akkor kiderül, hogy a Mopsz az egyik problémás fajta, ahol sokféle és súlyos egészségügyi probléma fordul elő. Ha az Önök példánya egy makkegészséges egyed, akkor szinte mellékes körülmény az, hogy fajtatiszta kutya-e, vagy nem egészen.
jelige: Vica
2008-05-07
Tisztelt Dr-úr vagyDr-nö! Kutyám végbél nyilása felett van egy rózsaszinü dudor nem tudom hogy mi lehet? (10éves ivartalanított szuka) Köszönettel egy gazdi
Valószínűleg a gáttájék bőrképleteiből, vagy esetleg a végbél körüli mirigyekből induló daganatot észlelt. Állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával és a képlet citológiai vizsgálatával tudja megerősíteni, vagy elvetni a feltételezésünket. A vizgsálatok eredményei arra is választ adnak, hogy mi lesz a megoldása a problémának. Honlapunk Publikációk rovatában még sokhasznos információt olvashat.
jelige: Artúr
2008-05-07
Beagle kiskutyánk 3 hónapos, szíve felől erős zörejek jönnek, mintha egy kis villanymotor zümmögne. Elég gyakran iszik de nem sokat. Viezeletet is ennek megfelelően ürít. Ritkán köhög, de jobbára esténként és akor is csak 1-2 köhintés. Az orvosok akik eddig hallották egyikük brinchikus hangnak nevezte a hangot. A másikuk pedig ”brutális szívproblémának”. A kutyus nem túlzottan de fáradékony. 1 óra közepes aktivitás után unottá válik, a fejtartását elnézve. De azért motiválható. Nagyon jó étvágya van, szépen nől is. Kérdésem az volna, hol és hogyan diagnosztizálható az igazi probléma? Fortekor 5-öst írt fel az egyik orvos, javasolt-e ezek alapján a tünetek alapján a szedést elkezdeni? Milyen étrend javasolt a kicsinek?
A vérvizsgálatok mellett mellkasi röntgen, szívultrahang és EKG vizsgálattal lehetne pontosítani a diagnózist. A kölyök esélyeiről, kezeléséről és esetleges diétájáról a vizsgálati eredmények tudatában lehetne beszélni. Kérje meg állatorvosát, hogy referálja a beteget egy jól felszerelt klinikára, például az Állatorvos-tudományi Egyetem, Kisállatklinikájának műszeres laboratóriumába.
jelige: Poszi
2008-05-06
Másfél éves kiscicánk 2 napja szült.Kölykeit elhagyta. Eddig nem volt probléma, ám most büdös váladék folyik a fenekéből, enni, inni nem akar, csak fekszik, felállni nem bír. Mi lehet a baj? Elpusztul?
Lehet elpusztult kölyök, vagy magzatburok, ami rothad az anyamacskában és lehet akár a szülés szövődményeként kialakult sérülés, méh-, hüvelygyulladás is - meg a gyakorlatilag oltatlan anyamacskában akár vírusos betegség is fellángolhatott. Hogy elpusztul-e?! A leírása alapján a macska a legjobb úton halad efelé ... Sürgős, részletes állatorvosi vizsgálatra és mielőbbi intenzív kezelésre, nem lehetetlen, hogy műtétre van szükség a Poszi megmentéséhez. Ha ezen a krízisen sikerült átsegíteni a cicát, akkor kérem gondolja át az ivartalanítását és a rendszeres vakcinázását, parazitamentesítését. Ha megteszi, akkor jó eséllyel 15-20 évig fog élni a Poszi.
jelige: Oliver
2008-05-06
Utazásból hazaérkezve szomszédunkra bízott kutyánkat a következő tünetekkel találtuk: kedvtelenség, étvágytalanság, egyik szem gennyes váladékozása( utóbbival korábban már volt szemcseppel kezelve ami el is múlt). Átvizsgálás után kullancsot találtunk mely kb egy kisebb babszem méretű. Orvosi vizsgálat után kapott 2 szurit, 39 fokos a láza. vizelet színét nem tudjuk, mióta otthon vagyunk nem eszik, nem iszik, egyre kevesebb az ereje, egyre nehezebb a házából kicsalni. Mit tehetünk? A jég az egyetlen amit egy kicsit kézből nyalogat és 3 nap óta 1 kocka husit fogadott el. Létezik e esetleg valamilyen nass vagy bármi amivel evésre bírhatnánk? Van e esély a gyógyulásra? A kullancsot nem kellene eltávolítani? A Dr. Úr azt mondta majd kiesik. Előre is köszönöm tanácsát
Nem tudom, mit válaszoljak erre a levélre ... A 39oC végbélben mérve egy kutya esetében nem láz, hanem teljesen normális hőmérséklet. Azt pedig egyszerűen nem tudom elhinni, hogy egy állatorvos azt a tanácsot adja, hogy hagyjuk a kullancsot a kutyában, majd kiesik. Persze, hogy „kiesik”, azaz elhagyja a gazdaszervezetet, mihelyst teleszívta a portrohát vérrel, méghozzá azért, hogy a közvetlen környezetbe lerakja petéit ... Közben pedig folyamatosan fennáll a veszélye, hogy ha még eddig nem, akkor ezekben a percekben oltsa át a babéziózist, vagy Lyme-kórt, vagy kullancs encephalitiszt. A tünetek leírásából a kutyának több tucat betegség egyike lehet. Az sem lehet eldönteni, hogy kullancs által terjesztett betegségek egyike lehet-e a baj, vagy attól teljesen független kór tört ki az Olivéren. A teendő a kutya rendelőben történő részletes kivizsgálása. Ha lesz diagnózis, és oki kezelés, akkor biztosan visszatér a kutya étvágya is.
jelige: sérves mopsz
2008-05-06
Tisztelt Doktor Úr! Kutyavásárlás előtt állok és egy 7 hetes mopszról van szó, akinek a hasán egy kis sérv található!Kérdésem az lenne érdemes e megvenni egy ilyen állatot, ill. később milyen gondok adódhatnak!?Belepusztulhat e ebbe az állat?Köszönöm a segítséget.
Kisméretű köldöksérv (borsónyi v kisebb), aminek a sérvtartalma cseplesz, a sérvgyűrű szűk, a sérvtartalom esetleg vissza sem helyezhető - szóval az ilyen kisméretű sérvet akár meg sem kell operálni és semmilyen gondot nem okoz a kannak élete folyamán. Ha a sérvnyílás tágabb, van esélye bélszakasznak előesni és bélelzáródást okoznni - ezeket a köldöksérveket operálni érdemes és szokás. A hajlam öröklődő volta miatt pedig a kan tenyésztésből való kizárása és kasztrálása javasolt.

<< <  348 / 507 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.12.28
Budapest XXII. kerületéből (Péter Pál u. és Bánk bán u. sarok) tűnt el a képen látható cica. Kérjük, ha bárki látja, tud róla, értesítse a gazdit! Köszönjük!
2017.12.21
2017.12.18-án a Budapest XXII. kerület, Vörösmarty utca környékéről eltűnt Kormi. Ivartalanított 2 éves kandúr,nem csavargós. Aki megtalálta, esetleg befogadta, kérjük, jelezze az alábbi telefonszámok bármelyikén: 06-30/612-1166 vagy 06-1/227-2643
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara