Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉS

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: Cézár
2007-04-16
Vettünk egy németjuhász kiskutyát egy hete,most 7 hetes.egyik nap lázas lett s egyszer hányt és megy a hasa is.persze elvittük orvoshoz,aki adott neki lázcsillapítót,és antibiotikumot.a hasmenése változatlan maradt,másnap is,bár lement a láza,és jobb lett a kedve,csak sajnos a széklete véres egy kicsit.olvastam a parvó vírusról.nagyon elkeserítő a dolog,az a baj hogy ma kapott még szurit,de azóta nem iszik,és nem hajlandó felállni sem nagyon.erőszakkal itattam meg,mert félek hogy kiszárad.holnapig várok,mert vissza kell vinnem őt,de nagyon levert szegény.a kérdésem csupán az lenne hogy véres széklet egyértelműen ezt a betegséget jelenti,vagy a parvó vírusnál minden tünetnek jelentkeznie kell??
Nem kell minden tünetnek jelentkeznie a parvóvírusos bélgyulladásnál sem. Gondolom talán a hányás elmaradása „zavarja” önt. Véres hasmenést, lázat, levertséget, bágyadtságot (és sokszor hányást) nagyon sok vetegség okozhat egy kölyökkutyánál. Az sem ritka, hogy több kórok együttes jelenléte miatt súlyosak a tünetek így pl nem elképzelhetetlen, hogy orsóféreg, parvóvírus és mondjuk coli-fertőzés egyidejűleg van jelen egy kiskutyában. A parvovírusos bélfertőzés azonban önmagában is életveszélyes állapotokat, akár elhullást is eredményezhet - ezért nem csodálkoznék, ha állatorvosa kórházi inetnzív kezelést, vagy naponta (akár 2x) történő infúziós kezelést ajánlana.
jelige: vérző kutyapopsi
2007-04-16
3 éves fehér puli kan kutyámat furdettem (évente egyszer szoktuk, így ”nyár elején” mikor már elég nagy a meleg, hogy kint is megszáradjon.) Babapopsitörlővel megtörölgettem a fenekét is, probáltam eltávolítani a rászáradt ”maradványokat”. Szerintem nem voltam túl erős, a kutyusnak hangja se volt közben, s most vagy három helyről vérzik a popsija. Normális, hogy a kutya popsija sebes/vérzik??
Biztosan nem normális, ha a kutya hátsója vérzik. Ha ez alatt azt érti, hogy a végbélnyílás környékén a bőr sérült, mondjuk a koloncos, bélsárral és vizelettel szennyezett szőr alatt kialakult gyulladástól (vagy az ollója hegyétől) akkor mostani teendője „csak” annyi, hogy fertőtleníti a sérült bőrszakaszt. Ha az állat folytonosan nyalogatja a területet, akkor állatorvosa ad neki gyulladáscsökkentő, és antibiotikum tartalmú gyógyszereket, és, felteszem gallért is a további nyalogatás elkerülése miatt. A hosszútávú tanulság pedig az, hogy sokkal gyakrabban kell a kutya végbélnyílása környékén a szőrt rendbetenni. Nem évente, hanem 2-3 havonta. Ha szép szőrű, fésűs pulit akar, akkor pedig nem évente 1x tarra nyírni, hanem hetente 1-3x fémfésűvel kell átfésülni a szőrt. Így marad szép nemezes. Ha a vér a kutya végbeléből jön, esetleg mellette sipolyozik, akkor mielőbb állatorvosi vizsgálatra szorul. Ezt okozhatja súlyosfokú bélféregfertőzöttség, egyéb fertőző betegségek, tályog, daganat és a bűzmirigy elváltozásai is.
jelige: XVIII. Béla
2007-04-16
Érdeklődni szeretnék hogy az ékszerteknősnek mennyit, és hogyan kell adni enni?Naponta, hetente???
Ez leginkább a korától, méretétől, aktuális kondíciójától - és a tartási körülményeitől (medence nagysága, víz-, és napozóhely hőmérséklete) függ. Az állat korára 1-5 évet írt, ebből arra következtetek, hogy egy fiatal egyedről van szó. Én ezt a tekit még naponta 1x, ha nagyobbacska 1(00 gr) feletti akkor 2-3 naponta etetném. Az is segítene, ha állatorvosa megítélné a mostani tápláltsági állapotát, páncélja keménységét, szeme és bőre állapotát.
jelige: plüssállat-készítő
2007-04-16
A panaszom, hogy Oppe doktornő életéveinek múlása az enyémeimet is eszembe juttatja. Kedves Oppe doktornő, nagyon boldog születésnapot kívánok.
Ha az éveinek a száma csak annyi, mint Oppe dr.-nőé, akkor még nincs tragédia, várhatóan még nagyon sok plüssállatot fog elkészíteni, ha marad a szakmában. A szíves jókívánságokhoz pedig ezúton én is csatlakozom ...
jelige: Beni 2.
2007-04-16
Nagyon köszönöm gyors válaszát, még ma délután el is vittem állatorvoshoz a cicámat. Megvizsgálta a doktor úr, nem talált nála semmilyen elváltozást hál’istennek, megtapogatta a nyirokcsomóit, a nyakát, belenézett mélyen a szájüregébe, a szívverése is rendben volt, a szőrzete szép fényes, vagyis nincs szerencsére betegsége. Ajánlotta, hogy adjunk neki pasztát a szőrre, mert az sose hagyja el a szervezetét, és lehet hogy azt próbálja kiköhögni. És próbáljunk egy kicsit párologtatni is a lakásban, mert lehet hogy túl száraz a levegő, és ez is okozhatja ezt a tünetet. Mégegyszer köszönöm a tanácsát.
Örülök, ha nincs komolyabb baj - de ahogyan Ön is tudja, ezzel is foglalkozni kell. Ha „csak” a száraz levegő okozza a tüneteket, az idült garatgyulladást okozhat, ami önmagában is kellemetlen és további betegségekre hajlamosít. Szerintem jól tette, hogy elvitte állatorvosához a Benit - és remélem sikerül véget vetni a tüneteknek.
jelige: Beni
2007-04-13
Van egy abesszin cicám, elég nagy testű. Szép egészséges a szőrzete, a kedélyállapota is jó, de már pár hónapja naponta/kétnaponta egyszeri rendszerességgel lelapul a földre, fejét előre hajtja és elkezd hörögni, mintha ki akarna valamit köpni a torkán. Ez kb 20 másodpercig szokott tartani, utána megrázza magát, és megint minden rendben. Kérném a segítségüket, hogy mi lehet a baja. Persze csak ha ismert ez a magatartás. A napokban azért elviszem állatorvoshoz, így látatlanban biztos nem lehet határozott választ adni.
Jól sejti, hogy nem lehet határozott választ adni, és azt is, hogy igencsak ajánlatos lenne kivizsgálni az esetet. Egyébként érzékletesen leírta, hogy hogyan köhögnek a macskák. Állatorvosa valószínűleg át fogja vizsgálni a cica szájüregét, garatját, vérvizsgálatot és röntgenvizsgálatot ajánl. Az eredményekből ki fog derülni, hogy „csak” torokgyulladása, esetleg tályog, vagy hematóma, daganat van a cica torkában, vagy a légcsövet szűkíti -e folyamat esetleg szív-, vagy tüdőfolyamat zajlik rejtetten. Remélem valamelyik egyszerűbb és gyorsan gyógyuló betegsége van a cicának.
jelige: Buksi és Aliz 2.
2007-04-13
Hol tudok venni kutyusom számára deutérium csökk.vizet illetve más készitményeket mint pl.Avemar, Immunovet,Culevit ...stb? Nem ártok a kutyusnak ha többféle készítményt adok neki egyszerre?
Az Immunovet és a Vetera DDW (25 ppm D) csökkentett deutérium tartalmú szerek állatgyógyászati patikákban állatorvosi vényre kaphatóak, merthogy állatorvosi szerek. Az Avemaar meg a Culevit emberi patikákban kapható és a Preventa (125 ppm D tartalmú) csodavíz is. A felsoroltak egyike sem fog ártani, még ha az összeset megvásárolja is a kutyájának. Sőt kaphat a kutya még 20-féle egyéb szert is - az sem fog ártani. Ha pedig használni is akar a kutyának, akkor először vizsgálatokat kell elvégezni rajta - és ha még van esélye a kutyának akkor gyógyszeres kezelést (kemoterápia) ajánlott alkalmazni. Ahogyan azt a malignant canine lymphoma(s) + treatment (chemotherapy ...) kulcsszavakkal a mértékadó oldalakon is megtalálja.
jelige: Buksi és Aliz
2007-04-13
Van egy 14 éves tacskó keverék kutyusom, aki több hete fulladozik napi rendszerességgel 1-2 percig. Pár napja találtam egy dudort a nyakán. Állatorvos szerint nyirokmirogyrák és a lábánál is tapintott ki elváltozást. Kérdésem: a vitaminokon, melyek az orvos javasolt, tudok tenni valamit hogy ha nem is meggyógyulni, de fulladásait kiküszöbölni valahogy? Olvastam bizonyos immuove-thb, avemar gyógyszererkről illetve deutériumos vízről. Érdemes ezen szereket adni kutyusomnak?
A nyirokmirigyrákot a megnagyobbodott nyirokcsomók alapján joggal feltételezi állatorvosa. Bizonyosságot citológiai vizsgálattal és röntgen illetve ultrahang vizsgálattal érdemes szerezni erről, így már a kutya esélyei is jobban megítélhetőek. A legtöbb nyirokmirigy rák (lymphoma) jól reagál a kemoterápiás kezelésre - a vizsgálatok elvégzése után ez a leginkább ajánlható módszer. Vitaminokkal, deutérium csökkentett vízzel, Avemaarral, Béres Minerával, Vetri DMG-vel, Immunovettel, noni, aloe ...stb készítményekkel nem sokat lehet a betegség ellen tenni. Olvassa el honlapunk Publikációk rovatában a daganatos megbetegedésekkel foglalkozó írásokat is.
jelige: Betty 2.
2007-04-13
Köszönöm gyors válaszát. Sajnos az is bizonyítja, hogy a Fhortyron nem jó, mióta azt szedi teljesen kihullott a szőre a testén. Amíg nem derült ki, hogy pajzsmirigy alulműködése van akkor is voltak szőrtelen foltok a testén. Miután a Thyrotab-ot szedte mindenhol kinőtt a szőre. A Thyrotabból a 0,4-eset szedte mert a nagyobb adag nagyon megdobogtatta a szivét.Mellékvese kéreg vastagodása is van, de arra nem kapott semmilyen gyógyszert, nem tudom egyáltalán arra kell-e gyógyszert szedni vagy szükséges-e kezelni. Teljesen tiszta a tudata és még nagyon szertne élni, mert amikor szilveszterkor adtunk neki nyugtatót mert nagyon fél a tüzijátéktól a nyugtató nagyon legyengítette és nem tudott felállni a lábára, de akkor is nagyon félt és remegett. Lehet, hogy ez butaság de az volt a szemében, hogy ne bántsatok még élni szeretnék. Ezután soha többet nem adunk neki nyugtatót. Lenne lehetőségünk Amerikából behozatni, de nem tudjuk, hogy ott kell-e recept és egyáltalán a vámellenőrzéskor kiengedik-e vinni az országból? Jó lenne ha tudna tanácsot adni, hogy hogyan tudnánk beszerezni a Thyrotabot?
Hiszen én egy percig sem gondoltam, hogy el kellene altatni a Betty-t, miért gondolja ezt? Makacsul hisz abban, hogy a Thyro-tabs-szal megoldódna a Betty ügye ... Ha van amerikából hazautazó ismerőse, akkor kérje meg, hogy zsebimporttal hozzon 1-2 dobozzal. Ez nagyon egyszerű dolog - és a vámnál történő lebukásnak gyakorlatilag nincs esélye, főleg, ha a poggyászba teszik. Az is egyszerű dolog, ha az interneten egy keresőbe beírja mondjuk a Thyro-tabs és az order szavakat - majd a gyógyszerkereskedő cégek közül kiválaszt egy szimpatikusat és megrendeli a készítményt a bakkártyája számának megadása után. Még az sem kizárt, hogy a megszokott gyógyszerétől, a megszokott adagban adva azt a Betty lefogy és kiszőrösödik. Így legyen! Azonban ne lepődjön nagyon meg, ha ez mégsem így történik. Második levelében már azt is írta, hogy a mellékvese kéregállománya megvastagodott. Persze, hogy a Cushing-ot is szokás diagnosztizálni és kezelni is. A Cushing a hypothyreózishoz teljesen hasonlóan elhízást és szőr-, bőrtüneteket is okoz. Érdemes lenne tehát többekközött a kutya kortizolszintjét is megmérni és ha kell a Cushingot is kezelni, mert lehet, hogy ez okozza a tüneteket. De ha elvonatkoztatunk a megnagyobbodott mellékveséktől, és azt feltételezzük, hogy a Betty „csak” kizárólag hypothyroid, és korábban mondjuk a 0,3 mg-os Thyro-tabs napi adaggal teljesen rendben volt - akkor is lehet, hogy a jelenlegi adagja a 0,5-ös lenne. Ezért gondolom, hogy érdemes lenne a kezelőorvosával egyeztetni a kutya gyógyszerezését.
jelige: Géza
2007-04-13
kérdésem nem is annyira konkrét betegséggel, mint inkább a kullancsok által terjesztett betegségekkel kapcsolatos. kiskutyámon (1év3hónapos kan yorki) jelenleg Kiltix nyakörv van, de ennek ellenére találtam benne kullancsot. meglehet kipottyant volna, ha hat a nyakörv, de én kiszedtem. tünetmentes, orvosnál is voltunk, de a lappangási idő miatt még megfigyelés alatt van. (lyme ellen be van oltva). a kérdésem arra irányul, javasolja e a dupla védelmet, tehát konkrétan tegyek e rá esetleg még vmilyen cseppentős szert (konkrétan én ex-spotra gondoltam), avagy a túl sok vegyszer már káros a kutyára? az eddigi javaslatok (állatpatikus-orvos-kutyatartó ismerősök) teljesen ellentétesek, ezért kicsit tanácstalan vagyok. ha aze egyik szert javasolja csak használni, akkor melyiket??
Érdekes és aktuális témát feszeget ... A kullancs, ahogyan valószínűleg tudja, kutyákban babéziózist, Lyme-ot és vírusos agyvelőgyulladást is terjeszthet. A Kiltix nyakörv a legtöbb átlagos fertőzöttséget mutató területen elegendő (az én kutyáimon is ez van). Ha olyan területre téved a kutya, ahol védelem nélkül 150 kullancsot szedne össze (ilyen is van), akkor előfordulhat, hogy néhány egyed áttöri az egyszeres védelmet. Ha ez elő-előfordul, akkor érdemes a dupla védelemben gondolkodni. A szóbajöhető spot-onok mindegyikét (Frontline, Frontline combo, Adventix, Stronghold, Exspot .. meg lehet, hogy még ki is felejtettem valamit) alkalmasnak tartom a kiegészítő védelemre. A havonta helyesen feltett, utána nem úszó, nem fürdetett kutyák túlnyomó többségét szintén megvédi az önmagában alkalmazott spot-onok bármelyike. Létezik új, csak kullancs ellen kifejlesztett nyakörv (Calibor) is, amit a gyártója és a tulajdonosok egy része is istenít, ezt is ki lehet próbálni akár szingliben akár kombináltan a cseppekkel.
jelige: kölyök
2007-04-13
Nekem egy 7 éves husky kutyám van és szeretném pároztatni. 5 napja tüzel és úgy tudom a 8. és a 20. nap között lehet fedeztetni. Még nem voltak kölykei. Az lenne a kérdésem, hogy 7 évesen ”öreg”-e a kutya a vemhességhez ill. a szüléshez? Ha nem, akkor lehetnek-e problémák a vemhesség ill. szülés körül? (Amúgy egy elég ”fiatalos” huskyról van szó) Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Kiérzik a kérdésekből, hogy itt a tavasz - szerintem érdemes elolvasni a 2-vel korábbi „tüzelő szuka” jeligés kérdést és választ is. Szóval egy fiatalos husky esetében is túlvagyunk az ideális kismama koron. Ez nem azt jelenti, hogy biztosan baj lesz a vemhesség ill ellés körül, csak azt, hogy nagyobb eséllyel lehet baj ..., mint mondjuk egy 40 éves kismama hölgy esetében is. A szukák tüzelése mindig egyedi. Tény, hogy a legtöbb szuka ovulációja a tüzelés 8-20 napja között várható, de sok szuka (főleg az északi fajták egyedei) ettől jelentős eltérést mutathatnak, és akár a tüzelés 30. napján is elképzelhető az ovuláció. Az ovuláció pontos idejét többszöri vér progeszteron szint mérésekkel és ugyanezen időpontokban végzett hüvelycitológia mérésekkel lehetséges. A másik módszer az lehet, hogy 2 naponta próbáltatják a kannal a fedezést. Lehet, hogy úgy is összejön.
jelige: Mano
2007-04-13
Tisztelt Doktorur! Van egy het hetes nemet boxer-labrador keverek kiskutyam es nem akar enni,mi a tehendo,illetve mi adhato neki?
A kölyökkutyákat elsősorban kölyök ill. junior tápokkal kell etetni, naponta 4-5x. Ha nem eszik a kutya - akkor beteg - és sürgősen állatorvoshoz kell vinni. A megadott adatokból nekem úgy tűnik, hogy ez a kölyök még egyszer sem járt állatorvosnál, nem kapott védőoltásokat és nem parazitamentesítették. Sürgősen meg kellene ejteni ezt az első vizitet ...
jelige: tüzelő szuka
2007-04-13
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz/Önökhöz, hogy a 6 éves szukámat szeretném fedeztetni. Még nem voltak kölykei, két éve voltunk fedeztetni, de csak mesterséges megtermékenyítéssel sikerült, mert egyszerűen nem állt be a kannak. Ezután kapott egy gennyes méhgyulladást, ezt szerencsére állatorvosunk kezelni tudta. Mostani tüzelése már 2 hete tart és szépen el is halványodott a váladék, de ma reggel óta ismét piros színű. Ennek mi lehet az oka? Így hogyan tudunk fedeztetni? Vagy egy 6éves szűz szukát már nem is ésszerű?
Hát, őszintén szólva ennek a szukának az ideális első vemhesülése 1,5-2 éves korában kellett volna, hogy megtörténjen ... A gennyes méhgyulladás, mint előzmény, szintén nem az önök esélyeit növeli ... A hüvelyváladék színe, mennyisége, esetleg szaga fontos tényező - de az ovuláció megállapításához ezen kívül és legfőképpen a vér progeszteron szintjének a változását és a hüvelycitológia változását kellene nyomonkövetni. Önmagában a leírt színváltozás több mindent jelenthet pl: méh, hüvelyvérzést, hólyaggyulladást, elhúzódó-rendellenes tüzelés, kezdődő pyometrát ... vagy akár csak azt, hogy amikor éppen ránézett a kutya hátuljára, akkor volt aktuálisan nagyobb mennyiségű folyadék ürülés a hüvelyből. Vagyis semmi biztosat nem lehet ez alapján mondani. A szuka vagy megáll a kannak, vagy nem - vagy ma, vagy bármikor, vagy sohasem - a mesterséges termékenyítés vagy sikerül, vagy nem - vagy vemhes lesz a szuka, vagy pyometrás, vagy egyik sem - vagy rendben megellik a szuka, vagy nem. Természetesen nem akarok negativisztikus lenni, és őszintén remélem, hogy sikerül az akciójuk, és sok örömük lesz a született kiskutyákban Önöknek és az örökifjú kismamának is.
jelige: Rex
2007-04-13
Ma amputálták a kutyám farkvégét mert ekcémás volt és nem gyógyult.Szeretném megtudni hogy mikor ehet,ihat a kutya.Az állatorvos azt mondta, hogy ha jobban lesz.És mozt ez a kutyánál mit jelent?Válaszát előre is köszönöm.
Lakonikus volt a válasz, én azt elismerem, de én még kevésbé tudom megfejteni, mint Ön, hiszen nem látom a kutyát... Ráadásul azt sem tudom, hogy milyen módszerrel, anyagokkal altatták a kutyát, úgyhogy csak általánosságban tudok válaszolni. Ha a kutya tud imbolygás nélkül menni, akkor már megitatható. Fontos, hogy egy-egy alkalommal csak néhány lefety vizet vegyen magához, utána vegyük el a tálat és 20-30 perc múlva itassuk meg újra. Az itatás után 10-12 órával meg is etethetjük az állatot. Ez azonan a szokásos adagjának legfeljebb negyede legyen. Másnaptól nincsenek már megkötések (egy egyébként egészséges kutya esetében), ehet-ihat. Ha hányni kezdene a kutya, akkor ne etesse-itassa, hanem jelezze rögtön állatorvosának. Egy dolog azért érdekelne ... Kérdését tegnap este 9h-kor tette fel nekem - én pedig Isten bocsássa meg nekem - de csak reggel 9h-kor válaszoltam. Miért nem hívta fel az operáló állatorvost, ha kétségei voltak ilyen alapvető dolgokban?
jelige: corny
2007-04-13
Nekem van egy Angol bulldogom, és mostanában nagyon hullik a szőre. De szerintem jobban, mint általában egy vedlésnél kéne. Volt régebben egy pár seb a kutyán és azt kasztelláni tonikkal kellett kezelnem. Most megint vannak rajta foltok, de ott csak össze van ragadva a szőr. Azt is kezelem a tonikkal.Mi a baja a kutyámnak? Allergiás?
Lehet akár allergiás (táplálék, környezet, bolhafehérje) is a kutya. Vagy lehet veleszületetten atópiás, de akár parazitás (bolha, rüh, atka ..) is a kutya. Meg okozhatja a tüneteket baktérium és gomba is, sőt állhat a háttérben több belgyógyászati-, és endokrin betegség is. Sok vérvizsgálattal, bőrbiopsziás mintavétellel, esetleg bőrkimetszéssel és allergiatesztekkel lehet tisztázni ezeket a tüneteket. Sajnos sokszor előfordul, hogy egy ember is hónapokig jár bőrgyógyászati szakrendelésre egy-egy bőrtünettel mire rengeteg vizsgálat után lesz diagnózis - ez kutyáknál is így van. Diagnózis nélkül pedig csak tüneti kezelés létezik, ami addig hatásos, amíg alkalmazzuk. Utána újra előjönek a tünetek. Jelezze állatorvosának, hogy nem történt gyógyulás - valószínűnek tartom, hog ytovábbi vizsgálatokat javasol.
jelige: Betty
2007-04-13
Érdeklődni szeretnék, hogy lehet-e már Magyarországon Thyrotab-ot venni, vagy van-e ötlete, hogy hogyan lehetne beszerezni. Sajnos a Forthyrontól meghízott. Köszönettel egy aggódó kutyatulajdonos.
Sajnos továbbra sem kapható itthon a Thyrotab és tudomásom szerint az amerikai gyártó a kis piac miatt nem is tervezi az újbóli forgalmazását. Kapható viszont a holland származású Forthyron, amivel a legtöbb kezelő állatorvos és a tulajdonosok is elégedettek. Egyetlen thyroxin készítménytől, így a Forthyron-tól sem lehet elhízni. A kutya elhízásának több oka is lehet, felsorolok néhányat: 1.) Ha maradunk az alapbetegségénél - és feltételezzük, hogy „csak” pajzsmirigy alulműködése van a Bettynek, akkor lehetséges, hogy aluldozírozzák őt. Mikor ellenőrizte állatorvosa utoljára a T4 szintet? Legalább félévente indokolt lenne. 2.) Ha az 1. lehetőség kizárható, akkor az öregedő kutya lehet, hogy kevesebbet mozog mondjuk ízületi-, vagy szívprobléma miatt. 3.) Sajnos az idősödő kutyán jelentkezhet egyéb hízást eredményező endokrin megbetegedés is pl mellékvese túlműködés (Cushing-kór), vagy akár cukorbetegség is. Mit mondott a kezelőorvosa? Ő feltételezi, hogy a Forthyrontól hízott meg a Betty?
jelige: Rexi
2007-04-12
Epilepsziás roham,első,5 percet tartott.pedigrees német juhász,domináns kan.Nagyon aktív.Mi a teendő?
Ha tenni akar valamit a kutyáért - a legfontosabb teendő a részletes kivizsgálás lenne. Az epilepsziás és epilepsziaszerű megbetegdéseket ugyanúgy, mint emberen számtalan dolog okozhatja. Ráadásul évezredek óta az egyik legkevésbé ismert betegség és alapvetően gyógyíthatatlan betegség. Léteznek veleszületett és szerzett formái, lehet az oka keringési rendellenesség, mérgezés, májelfajulás, daganat és egyéb térfoglaló folyamat a koponyaüregben ... , meg még biztosan kihagytam egy sereg dolgot a felsorolásból. A részletes kivizsgálásba ennélfogva beletartozik a részletes kórelőzmény (akár videóval a rohamról), fiziokális vizsgálatok, sok vérlabor, szívultrahang EKG és lehetőleg EEG, meg CT, MR vagy SPECT vizsgálat. Ha nincs részletes kivizsgálás - akkor lehet tapasztalati úton is kezelni - a kapható humán antiepileptikus szereket szokás adagolni kutyáknak is, és a tulajdonossal történő folyamatos egyeztetés során az ideális szer(eke)t és adagokat megpróbálják „kitalálni”. Biztos, hogy macerásabb lesz, mint egy torokgyulladás ...
jelige: Lily 2.
2007-04-12
Nemrég írtam önnek Lily nevű kis bichon havanese kutyámról, miszerint térdkalács ficamot diagnosztizáltak nála és arról érdeklődtem, milyen veszélyes a műtét. Nos visszavittem a kutyust a megbeszélt kontrollra és tapintás után a doktor ismét megerősítette a térdkalácsficamot. Viszont mikor megkérdeztem, hogy megröngenezik e, azt mondta, hogy ez olyan ortopédiai eset, melynél nem szükséges a röntgen, mert fizikálisan is érezni lehet. A kérdésem az lenne, hogy ez tényleg így van? Nem vagyok járatos a kutyabetegségekben, de szeretném kikérni a véleményét arról, hogy mennyire fontos a röntgen ilyenkor? Ráadásul én úgy vettem ki a doktor szavaiból, hogy a megbeszélt napon, májusban egyből műteni fogják. Nem kéne kivizsgálni előtte? Vagy olyan rövid a kivizsgálás, hogy még a műtét előtt el tudják végezni? Elnézést a sok kérdésért, de nagyon aggódom.
Egy jelentősen eltérő helyeződésű térdkalácscsont tapintással is diagnosztizálható. A Lily esete valószínűleg ilyen. Egy röntgenfelvétel, vagy pláne átvilágítás pedig akár közvetlenül a műtét előtt is elvégezhető - ráadásul az adja a legfrissebb információt. Egyébként nem értem az aggodalmát. Ha fenntartásai, kérdései vannak a kutya állapotával kapcsolatosan - azt a legtisztább rögtön, udvariasan közölni a kezelőorvosával. Valószínűnek tartom, hogy ő ott a helyszínen megnyugtató választ tud adni. Az előző válaszomban én általánosságban írtam arról, hogy mik a leggyakoribb ortopédiai okai egy fiatal kistestű kutyánál a hátulsó végtag fájdalmainak, sántításnak. Ezt a kezelőorvosa legalább annira tudja, mint én. A Lily esetében van diagnózis, van kezelési javaslat is - rajta, gyógyítsák meg őt!
jelige: Angie
2007-04-12
Köszönöm válaszát. A leírtakkal kapcsolatban feltétlenül utána járunk a dolgoknak. Nagyon megköszönném, ha adna egy-két jó tanácsot a sétáltatással kapcsolatban.
Akár kistestű, akár nagytestű az a temperamentumos kutya, akivel sétálunk - soha nem szabad hagyni, hogy ő vigyen minket sétálni. Nyugodt, forgalom és kutyamentes környéken, ahol semmi nem vonja el a figyelmét a kutyának kell a sétát megkezdeni - és a póráz erőteljes határozott rántásával - esetleg a póráz végével meglegyintve a kutyát minden renitens megmozdulását meg kell torolni. Ha ezt következetesen, nyugodtan, de állandóan értesítésére adjuk a kutyának - akkor az megtanul pórázon sétálni legyen akár német juhász akár Bichon havanese.
jelige: zuri
2007-04-12
Két 1 hetes szopós kiskutyánk van. 3 naposan került hozzánk, szeretnénk megmenteni az életüket. Cumisüvegből való szoptatással hiába próbálkoztunk, nem akartak szopni. Szerencsénkre találtunk egy macskát, akinek elaltatták a kölykeit és nagyon szívesen anyáskodik már 5 napja. Nagyon aggódunk viszont, hogy a kutyák nagy testűek és a macska már eléggé megviselt. Minden kisállat tud szopni cumisüvegből? Van egyéb mód a táplálásukra? Hogyan válasszam el a macskától? Őt sem szeretném meggyötörni. A másik kérdésem, hogy pisilni, pisilnek ingerlésre, de kakálni csak egyszer láttam az egyik kiskutyát. Ezt vajon a cica megoldja? Maszírozzuk a pocijukat és nedves kendővel a popsijukat.
Olyan kiskutya nincs amelyik üvegből ne tudna szopni, hallottam viszont már olyan pótmamákról, akik nem jól próbálkoztak a cumiztatással ...o): Először is fontos, hogy a próbálkozáskor a kiskutyák éhesek legyenek és ne aludjanak. A kézmeleg összerázott tápoldat egy cseppjét ki kell nyomni a cumi végére, a kiskutya pedig hason fekve (ne hanyatt, vagy oldalt) kell, hogy feküdhessen. A cumit pedig egyszerűen a szájába kell tenni. Ha így tesznek, az egy hetes kiskutyák erőteljesen szopni fognak 2-3 percig. Ha a cica pótmama nem bírja tejjel a kutyakölykök felnevelését - akkor pótolni kell a kölykök fejadagját és az anyamacska is bőséges táplálásra szorul. Ha mégis az elválasztás mellett döntenek - azt viszont radikálisan kell megoldani - és a macskát el kell távolítani a kiskutyák közeléből, mert különben biztosan emlőmirigy gyulladása lesz a pangó tejtől. A bélsarat valószínűleg a cicamama távolítja a kölykökből. Ha elválasztják őket - akkor folytatni kell a nedves masszírozást. Sok sikert a felneveléshez!
jelige: nem tudom mi a baja
2007-04-12
Staffordshire terrierem(9 hónapos) száraz az orra felső része,ha hámban kiviszem és fizikailag(futás stb..) megerőltetem elkezd mélyen köhögni vmint terhelésre erősen nyáladzik vmint még sokszor prüszköl is sztem tuti vmi baja van.Egy állatorvost már felhívtam azt mondta virusos fertőzés( holott megkapta a 5 védőoltást ). Kérem válaszoljanak. THANK U!
Szívesen válaszolok, bár a kérdése felvetéséből érezhető, hogy tudja a választ. A kutya részletes vizsgálatra szorul. A leírt tünetek éppúgy lehetnek egy rejtett, veleszületett szívhiba jelei, mint légcsőszűkületé, vagy akár felső légúti fertőzésé(akár vírusos eredetű is). A részletes kivizsgálásba beletartozik a kutya vérparamétereinek a meghatározása, nyaki és mellkasi röntgenfelvételek esetleg EKG, szívultrahang. Biztos, hogy oka van a leírt tüneteknek - és szerencsés esetben gyógyszeres kezeléssel ez megoldható, viszont az sem kizárt, hogy műtéti ellátásra van szükség.
jelige: Mollyka
2007-04-12
Ultrahangon kimutatott iker vemhességgel kapcsolatban érdeklődöm, hogy ez gyakori-e vagy nem, van-e különös tennivaló emiatt, ill. egyformák lesznek az egy burokban fejlődő magzatok?
Többet szülő fajoknál, mint a kutya és a macska is, teljesen természetes a több magzat, sőt egy magzat esetén sokkal gyakrabban jelentkeznek komplikációk a szülés során. A kis méretű fajtáknál az alomszám általában kisebb, Bichon Havanese esetében a két kölyök teljesen normálisnak tekinthető. Egy magzatburkon belül csak egypetéjű ikrek lehetnek, amelynek a lehetősége elméletileg nem kizárható, de gyakorlatilag eddig a szakirodalom nem írta le kutyában. Emberekben az ikerterhességek gyakorisága is csak az utóbbi néhány évtizedben, a sikeres meddőségi kezelések következtében emelkedett meg. Az ultrahangos vizsgálat során a legfontosabb kérdés, amelyre választ kell kapni, hogy a magzatok a vemhesség korának megfelelően fejlettek-e, nincs e köztük elhalt magzat és az ellés közeledtével a szívverésük nem kórosan lassú. A magzatburkok, különösen a vemhesség vége felé, egyre kevésbé felkereshetőek, mivel rendkívül vékonyak és nekifeszülnek a méh falának, ahogy a kiskutyák egyre nagyobbak lesznek. Amennyiben mégis az Ön kutyája lenne az első, amelyben bizonyíthatóan egypetéjű ikrek fejlődnek, sem kell semmit tenni, nem is lehetne. Amennyiben az elléskor bármilyen komplikáció lépne fel, az biztosan nem emiatt következik be. A kutyák ellésével kapcsolatos teendőkről bővebben is olvashat honlapunkon, a publikációk rovatban.
jelige: pupika
2007-04-12
Azt szeretném tudni hogy a 8 hónapos szuka beagleim tüzelhet e már?Véres cseppeket találtam ami néha fehér színű.Tapasztalatlan vagyok még ebben.Köszönöm szépen!
Mi az, hogy, ... még vemhesülhet is! A legtöbb Beagle szuka már 6-7 hónaposan megkezdi első tüzelését majd 6 havonta újra- és újra kezdi. Ugyanakkor a fiatal szuka még nem érett a feladatra, azaz ugyancsak ajánlott lenne elkerülni a vemhesülését. Ha befejezte a tüzelést ajánlott lenne elgondolkodni az ivartalanításán. Kérem olvassa el honlapunkon a tudnivalók rovatban az ivartalanításról szóló írást.
jelige: cicuka oltásai
2007-04-12
Egy két hónapos cicám van, aki egy panellakásban lakik. Azt szeretném megkérdezni,hogy milyen oltásokat kell kapnia és mikor?
Itt az ideje az első oltásnak és parazitamentesítésnek ! A további információt honlapunkon a tudnivalók rovatban részletesen olvashatja.
jelige: pigment hiány
2007-04-12
Két napja vettem egy 9 hetes egy westit lánykát.Látszatra semmi baja,igazi > kis rosszcsont.Rendesen eszik,sokat mozog,sokat alszik!Jó a > hallása,látása.Remekül kijön a 3,5 éves lányka bolonesemmel.Elvittem > állatorvoshoz,hogy ne csak a tenyésztő orvosa lássa.Azt mondta,hogy be van > gyulladva a füle(fülcseppet nem adott,csak kipucolta)és pigment hiányos a > kiskutyám,de ezen kívűl mindent rendben talált.Azt mondta,hogy a pigment > hiány miatt nem ehet ,csak bárányhúst és halat+zöldséget. > A kérdésem az lenne,hogy valóban élete végéig speciális diétára van > szükség,vagy valahogyan lehet segíteni?A füle tényleg a pigmenthiányosság > miatt lehetett begyulladva? > Elöre is köszönöm a tanácsokat!! > (kertes házban lakunk,de ha megkapja az összes szükséges oltást,akkor > rengeteget fog sétálni,kirándulni)
A pigment mennyisége ugyan öröklődő tulajdonság, és westiken is gyakori a hiányos foltok jelenléte - de ez még sokat változhat a kiskutya fejlődése közben. Egyébként való igaz, hogy a vékonybőrű, kevés pigmenttel megáldott (de főleg a pigmentmentes albinó) kutyák és egyéb élőlények is igen érzékenyek bőrelváltozásokr és a hallójárat megbetegedésekre is. Az allergiás bőrelváltozások is halmozottan fordulnak elő ezekben az esetekben. Őszíntén remélem viszont, hogy az önök kutyája rövid időn belül megfelelő pigmenttel lesz ellátva, és sem a bőr-, sem a hallójárat megbetegedései nem fognak jelentkezni a későbbiekben.

<< <  348 / 398 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.10.03
Kedves Budafokiak! Este 7-kor hoztak be a rendelőnkbe egy kb 3-6 éves nőstény, nagytestű cirmost (5 kg körül), szegény nagyon rosszul volt, de reggelre sokkal jobban lett. Jó általános állapotú, jó kondíciójú, bolhanyakörvvel, biztos van gazdája. Aki felismeri, hívja a rendelőt: 06-1-229-3865
2014.09.18
22. Kerület Szemerédi utcából eltűnt a fekete félperzsa ivartalanított kandúr cicám. Aki tud róla valamit kérem jelezzen. Zoé névre hallgat 06209735459
2014.09.03
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: &quot;Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!