Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: MEGOLDÁS
2007-06-18
Az én cicám kb most egy éves(találtam ezért nem tudom pontosan).Most 5etes kiscicái vannak.Meddig kell várnom az ivartalanítással,ugyanis még szoptat?És kb mennyibe kerül?
Szerintem is kitalálta a csupa nagybetűs MEGOLDÁS-t, a szoptatás befejeztésel, a kiscicák 10-12 hetes kora után érdemes lesz megejteni az ivartalanítást. Budapesten egy egészséges lánycica ivartalanítása 10 és 30 ezer Ft körüli összegbe kerülhet, a helyszíntől, az alkalmazott műtéti megoldástól (csak petefészkek ill petefészkek + méh eltávolítása), az alkalmazott altatási módszertől, felhasznált gyógyszerektől és műtéti segédanyagoktól függően.
jelige: Beny
2007-06-18
Nekünk most van először fiú kutyánk ezért nem tudom, hogy az normális dolog, hogy neki a hímvesszője mellett van mindkét oldalt egy-egy kerek kemény ”golyó”. Kb. 1-2 cm átmérőjűek.
Ha a hímvesszővel összefüggésben álló „kemény golyók”-ról ír, akkor az a kutyák péniszének a merevedésre, növekedésre hajlamos része. Ez a pénisznek azon része, ami párzás közben a szuka hüvelyébe feszül és az „összeragadás”-nak nevezett jelenségért felelős. Ha a pénisz mellett a lágyékcsatornában tapint rugalmas, a pénisztől elmozdítható képleteket - az pedig valószínűleg a két felületes lágyéki nyirokcsomó. A leírt képletek normális, megszokott alkatrészei a kankutyáknak. A heregolyóknak (mindkettőnek) a herezacskóban kell már helyeződniük. Ha ez nem így van, akkor keresse fel állatorvosát.
jelige: Törpe pinscher
2007-06-18
Van egy 9 hónapos törpe pinscherem,néhányszor a reggeli ébredést követően reszketést, egyensúlyzavart vettünk észre.Epilepsziára gyanakodtam,voltunk állatorvoshoz,aki azt javasolta,várjunk még a vizsgálatokkal.Közben érdeklődtem a kutyus tenyésztőjénél,aki bizonyítani tudja,hogy kutyái nem epilepsziásak.Kérdésem az lenne,hogy ettől függetlenül az én kutyám szenvedhet-e ebben a betegségben?
Az epilepszia és az epilepszia szerű megbetegedések sem kizártak a kölyök esetében. De lehet, akár veleszületett keringési rendelenessége, májbetegsége, vagy ad abszurdum bélférgek jelenléte is a kiskutyában. A többféle betegség csak rsézletes vizgsálatokkal különíthető el. Sokat segítene állatorvosának ha a reggeli tünetekről rövid filmfelvételt, videót készítene.
jelige: Amika
2007-06-18
Egy éves szoptatós anyacicámnak az egyik cicije körűl duzzanatot találtam. Félek nehogy daganata legyen, de ha esetleg csak a begyült tej okozza, nem tudom mit tehetnék hogy segítsek neki?
Valóban a tejciszta (tejmirigy gyulladás) és a daganat az a két betegség, amit el kellene különíteni az Ami cica esetében. Úgy tud rajta segíteni, hogy elviszi őt állatorvosához, aki mintát vesz a kérdéses duzzanatból, esetleg vérvizsgálatot, röntgent, ultrahangot kezdeményez - és a leletek birtokában meggyógyítja az Amit. Ha befejezi a szoptatást a cica, akkor pedig megbeszélhetik, hogy szeretnének-e még további kismacska áldást, illetve, hogy alkalmas-e további tenyésztésre - vagy pedig ivartalanítani is ajánlott az Amit.
jelige: Drazsé
2007-06-18
5 éves, ivartalanított házimacskámat(kandúr) 06. 12-én operálták (perinealis urethrostomia) a Szent István Egyetemen. 22-én kell vinnem varratszedésre. A probléma: a gyógyszert (synulox) nem fogyasztja el, táplálékot és vizet egészen minimális szinten vesz magához (2-3 falat/nap). Vizeletet ürít. Szigorú diétán van, lehet, hogy kell egy pár nap ahhoz, hogy átálljon a teljesen új étrendre? Többféle, struvit kövek kialakulását megelőző étel is folyamatosan rendelkezésére áll, friss vízzel együtt.
Lehet, hogy az operáció, a nagy meleg és az új, ismeretlen táplálék együttesen kevés evést eredményez a cicánál. Az sem megnyugtató, hogy az előírt gyógyszert nem sikerül beadni a cicának. Szerintem a legokosabb, ha jelzi a fejleményeket az operáló orvosának - és együtt kitalálják a Drazsé testreszabott további kezelését.
jelige: kimerülés
2007-06-18
1,5 éves labrador kutyám elég intenziv mozgás után (kb. 10-15 perc őrző védő foglalkozás) annyira elfáradt, hogy szinte esett össze vissza a lábai csuklottak össze, szédelgett alig birt menni csak feküdt és erőteljesen lihegett. A foglalkozás alatt a fáradság semmilyen jelét nem mutatta csak amikor befejeződött az óra. Nem tudom, hogy ez egy teljesen normális dolog, hogy egy kutya ennyire elhaggya magát ,esetleg valami szivprobléma állhat a dolog mögött vagy valami más, vagy csak egyszerüen túl lett hajszolva a kutya. (máskor nem megyünk) Egy fél óra mulva a panaszok megszüntek és a kutya teljesen normálisnak látszott.
Ha egy túlsúlyos, korábban keveset mozgó kutyáról van szó, aki életében először, ráadásul nagy melegben mozgott 1.5 órát intenzíven - az lehetséges, hogy „csak” az edzetlensége miatt járt így. A csak-szócskát azért tettem macskaköröm közé, mert ember és bármely állat is belehalhat akár a hirtelen túlzott terhelésbe. Bármilyen mozgás és bármely faj esetén a fizikai terhelésnek fokozatosan kell bekövetkeznie. Természetesen az sem kizárt, hogy a kutya szívbetegsége derült ki a mostabni alkalommal ilyen pregnáns módo. Szerintem a legokosabban akkor jár el, ha kivizsgáltatja kutyáját. Ha valóban (szív)beteg, akkor kezelni kell - ha „csak” puhány, edzetlen, akkor pedig szép fokozatosan kell elkezdeni terhelni őt.
jelige: palotakutya
2007-06-18
A kutya mióta először tüzelt véresre rágta és kergeti a farkát. Már több állatorvos megnézte de aztmondták rá hogy allergia és nem tudnak rajta segíteni. Adtak neki nyugatót és 2 nap múlva újra kezdte elölről az egészet. Nem lehet a közelébe menni mert ha meglát valakit már morog és kergeti a farkát. Azt szeretném tudni hogy lehetne-e ezen valahogy segíteni?? Vagy hogy mitől lehet neki??
Nem kizárt, hogy allergia - bár ha ez kizárásos alapon került csak szóba - és nem allergológiai szakvizsgálat derítette ki - akkor véleményem szerint az sem kizárt, hogy idegrendszeri, vagy egyéb okok (pl atópia, endokrin betegség, paraziták) is közrejátszanak a tünetek kialakulásában. Véleményem szerint elsőként részletes vizsgálatokra lenne szükség, hogy kiderüljön a kutya bibije. Ha van diagnózis - és legyen az akár valamilyen allergia (bolhanyál, táplálék, környezeti anyagok ...) is, azért a legtöbb esetben gyógyítható, kezelhető a betegség.
jelige: Zoda
2007-06-18
Nemrégiben kértem tanácsát 11 éves újfoundlandimmal kapcsolatban. Sajnos Dodónk azóta az örök vadászmezőkön kóborol. Gyászunkat enyhítendő, két hete vásároltunk egy most 11 hetes újfoundlandi kiúcskát. Dodóval kapcsolatban ködösek a korai emlékeink... A kis Zodánk azonban nagyon lusti. Gyakorlatilag egész nap fekszik, alig vehető rá kora reggel és késő este némi játékra, mozgásra. Kicsit nehézkesen tápászkodik fel. Játéknál is nagyon suta, többnyire hanyatt dobja magát, és úgy szórakozik a játékaival. A tenyésztő elmondása szerint születése után a MEOE képviselője átvizsgálta a mozgásszerveket, minden rendben volt. Állatorvosunk egyszer látta. Szerinte ”mintha kicsi merevebben vinné az egyik hátsó lábát, de szépen hajlítja lefekvéskor, leülésnél, nem látni semmi kórosat”. Kicsit aggódom, nagytestű kölyök révén ez a sutaság. lassúság és lustiság természetes, a nagy melegekkel függhet össze, vagy jogos az aggodalom???
Persze lehet a meleg az oka a kölyök lustaságának. Az ortopédiai betegségek túlnyomó része nem jól vizsgálható ilyen fiatal kölykökön - így csak az idő fogja megadni a választ, hogy a Zoda küzd-e valamiféle betegséggel, vagy sem. Azzal kicsit enyhíthetne aggodalmain, ha felhívja az alomtestvérek tulajdonosait, és tapasztalatot cserélnek - hiszen, ha a többi kölyök hasonlóan viselkedik, akkor kisebb az esélye, hogy bármi gond is lenne az Önök kutyájával. Sajnálom a Dodóval történteket.
jelige: Moti
2007-06-18
2 éves nőstény macskám (7 hete fialt 4 gyönyörű kiscicát) nyakán ma délután észrevettem egy véres foltot. Miután levettem a bolha-nyakörvet akkor láttam, hogy kb. egy diónyi helyen kihullott a szőr és egy jó nagy dudor van a bőre alatt. A dudor közepén a hámréteg sérült, véres. Nem nagyon hagyja hogy nézegessem ezért azt nem tudom hogy gennyes-e? Próbáltuk kamillás teával lemosni, de nem hagyta, láthatólag fájt neki az is, ahogy a víz hozzáért. Vakarja szegény, de csak roszabb lesz vele. Sajnálom, mert látom rajta, hogy szenved. A cicákat még szoptatja, de nincs türelme hozzájuk, jobbára távolabbról figyeli őket. Mi lehet a baja? Az utóbbi időben a fejéről 1-2 kullancsot leszedtünk. És mintha a szokottnál többet is inna (bár én ezt inkább a melegnek és a szoptatásnak tudtam be). Kérem segítsen, hogy mitől lehet a dudor a torkánál, és mennyire veszélyes lehet?
A leírt képlet lehet gyulladásos eredetű tályog, vérömleny, savós gyülem, vagy akár daganat is. A sok vízivás lehet a tejtermeléstől és a melegtől is, lehet a nyaki duzzanattal összefüggő tünet és lehet attól nagymértékben független is. A cicának állatorvosi vizsgálatra és valószínűleg kezelésre van szüksége. Vigyel el őt jól felszerelt kisállatrendelőbe.
jelige: csereszneérés
2007-06-18
Tisztelt DR. ÚR! kérdésem és a problémám az, hogy a kutyáink megeszik a cseresznye magot meg persze a cseresznyét is. Kérdésem lehet-e bajuk tőle ha nagyobb mennyiségben fogyasztják? És mi? Köszönöm válaszát.
Sok cseresznyemagtól a kutyának lehet gyomor-, és bélfekélye, és béleltömődése is. Néhány lecsúszott magtól nem kell tartani - de sok mag elfogyasztását meg kell akadályozni.
jelige: Berci újra
2007-06-18
Válaszát köszönöm.Amikor ivartalaníttattuk a cicát, akkor végezték el nála a könnycsatorna átmosását,hogy ne kelljen kétszer altatni.De azt mondta az orvos, szűkülete van,emiatt mindig könnyezni fog a szeme, mert csak komoly műtéttel lehetne megoldani.Mondtam,hogy javasolja-e a műtétet,erre azt válaszolta, ha gyakran begyullad,beteg lesz a cica szeme,akkor igen, másképp ez csak esztétikai probléma.Ki az a gazdi,aki erre kéri a műtétet? Nem vagyok állatorvos, elfogadtam. Ennek már több mint 5 éve,azóta soha nem volt a szemének baja, leszámítva a könnyezést,de ez sem volt túl látványos probléma. Ha jól értem,Ön szerint ez összefügg a fekéllyel? Én is ezt kérdeztem az orvostól,hogy egy oltott cica hogy lehet beteg? Azt mondta, több orvos is,hogy az oltások nem jelentenek 100%-os védettséget, de ha mégis beteg lesz az állat,könnyebben viseli, és szövődménymentesebben. Itt az interneten is ezt írják orvosok az oltásokról.
Jól értett, a hosszú ideig fennálló kötőhártya gyulladás okozhat szaruhártya homályt, fekélyt. De számomra a 2. levélből sem derül ki, hogy mindkét szeme könnyezik, váladékozik-e, vagy csak az egyik. Ha egyoldali a probléma, akkor szinte kizárt, hogy a vírusos macskanátha nevű betegség okozná a tüneteket. Öt éve fennálló kötőhártya gyulladás, majd mostanra már kialakult fekély azért a legtöbb tulajdonos számára már eléri azt az ingerküszönöt, amikoris a műtéti megoldás mellett döntenek.
jelige: béke
2007-06-15
Együtt él már 6éve három szuka kutyám,pici koruktól kezdve.3éve került hozzájuk egy kicsi kan kutya.A három lány néha összeveszett,de hamar kibékültek,soha nem szereztek sebeket. De 1 éve nem lehet őket összeengedni, mert hetente úgy összeverekednek hogy komoly sérüléseket okoznak egymásnak,és alig lehet őket szétszedni. A fiú nem avatkozik soha bele.Nem tudom, ha ivartalanítva lennének,vagy esetleg a fiú lenne, megoldódna a gond? egyiktől sem szeretnénk megválni, de a 4-et 4 helyen tartani nem lehet.Jó lenne az eredeti békés állapot, amikor szabadon együtt játszottak az egész udvaron.Mit lehetne tenni, és miért van ez? Köszönöm!
A 3 szukának és a negyedik kankutyának normális körülmények között nem szabadna vérre menő összetűzésekbe bonyolódniuk. Szinte kizárt, hogy a kankutya megjelenése okozza a leírt összecsapásokat. Túl szűk élettér, rangsorvita, táplálékért-, pihenőhelyért-, ill a gazdi kegyeiért folytatott harc lehet a háttérben. A 3 szuka ivartalanítása a gondnélküli, hosszútávú, békés együttélés érdekében mindenképpen és már évekkel korábban is ajánlott módszer lenne. Ezt mindenképpen tegyék meg ...
jelige: Berci
2007-06-15
6 éves cicám bal szeme pici kori fertőző betegség után folyton könnyezik. Altatásban akkor orvos vizsgálta,azt mondta szűkület van nála.Most náthás volt,pedig oltva van, a két szemén kötőhártyagyulladás volt,és a bal szemén fekély keletkezett.Brulamicyn és corneregel cseppek hatására már 2heti kezelés után sem javul a fekély. Az orvos szerint kell neki 3hét is,de én félek hogy megvakulhat. Most úgy látom, a fehéres fekély mintha rózsaszines lenne.Ez romlás jele, vagy javulás? Hogy szokott gyógyulni az ilyen szembetegség?Köszönöm tanácsát,tisztelettel!
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy pontosan értem, amit leírt ... Szóval, ha altatásban megvizsgálta állatorvosa a cica szemét, és könnycsatorna szűkületet v. teljes dugulást állapított meg nála - akkor, felteszem, át is mosta a könnycsatornát, és ezzel átjárhatóvá tette azt, és meggyógyította a cicát. Ha azonban mindkét szemen többször előfordulóan kötőhártya gyulladás alakul ki, ott felvetődik a kérdés, hogy 1.) vírusos macskanátha ellen rendszeresen oltott állatról van-e szó? 2.) nem lehet-e valamilyen irritáló, toxikus anyag a háttérben? 3.) nem lehet-e szemhéj fejlődési renellenességről sző? 4.) ...5.) ... szóval jó lenne diagnózishoz jutni. A szaruhártya-fekély vélhetőleg a régóta fennálló kötőhártya gyulladás következménye. A fekély környezetében látható vérérsarjadzás eredményeként valószínűleg homályos, átlátszatlan szaruhártya részlet jön létre. Tudassa állatorvosával a fejleményeket, és ha mindketten egyetértenek vonjanak be szemész specialistát is a Berci gyógyulása érdekében.
jelige: szürke cica
2007-06-15
Nem tudom milyen vizsgálatokra lenne szükség a cicámnál,mert van egy visszatérő probléma vele. Elkezd nagyon hullani az egész testén a szőr, jobban mint az általános szőrhullás, és vakarózik. Sokat is iszik és pisil, Az étvágya jó, ennek ellenére sovány, de csak mikor ez a vakarózódzós,szőrhullós időszaka van. 2-3 helyen ilyenkor kis kopasz folt keletkezik rajta, ami sebes, és a szélétől kiindulva a közepe felé gyógyul be.Kapott rá gomba elleni szereket, bolha-rühirtó cseppeket havonta, volt fürdetve v-milyen szerrel,gyógyszert is kapott.Hosszas kezelés után ez mindig elmúlik, teljesen jól lesz, meghízik, majd egy idő után kezdődik minden elölről vele. Talán csak a sok víz ivása ami állandó, és hogy az alom mellé pisil. Ahol lakom, jól felszerelt kisállatrendelő nincs, nem tudom milyen betegségre lehet gyanakodni a tünetek alapján? Köszönöm válaszát!
Pedig sajnos sokminden szóba jöhet ennél a cicánál. Vérvételekre, bőrkaparék mintavételre biztosan legalább szükség van ahhoz, hogy az kiderülhessen egyáltalán elsősorban bőrgyógyászati problémáról, belgyógyászati, vagy endokrin eredetű problémáról - esetleg több betegségről is szó van-e. Most mondhatnám, hogy a cica pajzsmirigye túlműködik, de azt is akár, hogy gennyes méhgyulladása van - csak sajnos az sem kizárt, hogy leukózisos és mellete bolhás a cica. Meg még vagy zereféle variáció biztosan elképzelhető. Vizsgálatok nélkül, „vakon” nem fog menni ...
jelige: bolhaallergia
2007-06-15
Márciusban befogadtunk egy uszkár-terrier(fehér) keverék kutyust. Orvos látta, azt mondta hajlamosabb az allergiára. Betegsége: a heréjén egy nagyobb sebet nyalt ki. Nedvedzik és viszket neki. Nemrég jött nála ez a probléma. Egyszer rendbejött már, de visszatért neki. Bolhaallergia?Minden orvos másképp kezeli. Segítsenek!
Talán a legkevésbé a bolhaallergia a valószínű - mert az sokkal inkább a faroktő, a hát és a combok részein jelentkezne, mintsem a herezacskón. A herezacskó bőre meglehetősen sérülékeny - gyakorlatilag rajta ül a kutya - ezért sokszor a nyomás és rossz vérellátás miatt vannak rajta fekélyek. Az sem kizárt, hogy heregyulladása, daganata vagy torziója van a kutyának, az is sokszor irritálja nyalogatásra késztetio az ebeket. Szóval először is diagnózishoz kellene jutni - ami véleményem szerint jól felszerelt kisállatrendelőben, vérvétellel, biopsziás mintavétellel esetleg ultrahangos vizsgálattal lehetséges csak. A kezelés mikéntje az eredmények után dól el - hiszen az sem kizárt, hogy műtétre, gallérra valamint néhány napos gyógyszeres kezelésre egyaránt szükség van.
jelige: névtelen
2007-06-15
13 éves spánielünk hallása rövid időn belül nagyon sokat romlott, nagyon hangosan kell szólni hozzá, hogy reagáljon. Fejét nem rázza, nem piszkálja fülét, nyugodtan visekedik. Füle rendszeresen tisztítva van. Lehet, hogy idős kora miatt süket?
Lehet. Meg az is lehet, hogy kora és a vele járó keringés alssúbbodás, degeneratív folyamatok miatt kicsit tompább, lassabb már a kutya. Érdemes lenne állatovosával beszélni, hiszen az sem kizárt, hogy a kivizsgálás során kiderül, hogy érdemes lenne kezelni, roborálni az öreglányt.
jelige: Manócska
2007-06-15
Nyolc hónapos cicám hétfőn hat kicsinek adott életet, és szeretném megtudni mennyire normális hogy minimálisan vérzik naponta. Ha igen ez meddig tarthat?
Már az sem normális, ha egy macska 8 hónaposan kölyköket nevel, hiszen ez azt jelenti, hogy 6 hónaposan az első tüzelése alkalmával termékenyült. Napokkal az ellés után némi váladék elfogadható, a méhinvolúció jeleként értelmezhető, azonban az ellés utáni 5 napon is a naponta történő vérzés rendellenességre utal. Lehet, hogy a méhben maradt magzat, vagy magzatburok, vagy esetleg a szülőúton lehet sérülés. Ajánlott lenne a cicát jól felszerelt, megfelelő ultrahang készülékel is rendelkező kisállatrendelőben megvizsgáltatni. Őszintén kívánom, hogy a 6 kiscicát sikerüljön egészségesen felnevelni, és jó gazdikat találni nekik. Ha végetér a szoptatási időszak, érdemes lesz az anyacica ivartalanítását is átgondolni. Honlapunkon a Publikációk rovatban további hasznos információt talál a témáról.
jelige: ...
2007-06-14
A hím(fiú) Macskának van-e melle/cicije ?
Van. Meg a férfiaknak is, meg a kan kutyáknak is. Csak általában nem cicinek hívjuk, hanem mondjuk mellbimbónak, mellnek.
jelige: macska alom áthelyezés
2007-06-14
Néhány napja írtam a lezuhant kiscica esetéről. Na most az a helyzet, hogy ma is elkaptam egyet épp esett volna le szegény és úgy döntöttem hogy lehozom őket a padlásról alommal együtt és beteszem őket egy másik helyre. Na most az anyjuk fogja őket így is nevelgetni? Ha nem akkor milyen módon etethetem őket, mivel?
Ha az anyamacska kézhez szokott, szelíd, akkor lehetséges, hogy elfogadja az új vackot, ahová áthelyezik a kölyköket. Ha félvad, kóbor macskáról van szó - akkor is valószínűleg megtalálja és gondozásba veszi a nyávogó kölyköket, ha nyugodt, megfelelő helyre helyezi át őket. Ha az anyamacska elhagyja a kölyköket, vagy elpusztul, akkor macskatejpótló tápszerrel kell őket cucliztatni. Ezt állatorvosi patikákban és nagyobb rendelőkben tudja megvásárolni.
jelige: yorki
2007-06-14
A 10 éves yorkshire terrieremnek körülbelül 5szörösére duzzadt az egyik emlője, és hormonkezelés valamint gyulladás csökkentő hatására sem javult. Megmütötték, és a varrat mellett a bőr elhalt és szétrepedt. Mi ennek az oka, és mit lehet csinálni? Az állatorvos csak fertőtlenitőt irt fel. Köszönöm szépen a segitséget
Többféle oka lehet. Elképzelhető, hogy a kutya (vagy társkutya) nyalta, vakarta a műtéti területet. Lehet, hogy a nagyméretű terime eltávolítása után nem maradt elegendő bőrmennyiség és feszültek a varratok. El is fertőződhetett a seb. A műtétet végző állatorvosnak több információ áll a rendelkezésre - ő várhatóan többet tud mondani erről. Ha a kutyának nincsenek általános tünetei, és a seb szépen sarjadzik, hámosodik, akkor könnyen elképzelhető, hogy a helyi fertőtlenítő elegendő kezelés. Ha nem tartja kielégítőnek a kutya állapotát és a gyógyulás ütemét, akkor jelezze állatorvosának. A betegség és a gyógyulás is mindig folyamat, amit nem lehet pontosan előre látni és kiszámítani - ezért ha új fejlemény lép fel, akkor előfrodul gyakran, hogy módosítani kell a kezelési módszereken.
jelige: öreg kutya
2007-06-14
Szeretném megtudni,hogy a kutyák meddíg tüzelhetnek? Az én keverék kutyám 12 éves és még mindíg tüzel. Mikor múlik el végleg? Segítségét előre is köszönöm!
A kutyáknál nincs az emberre jellemző menopausa - ezért nem lehet megmondani, hogy mikor hagyja abba a tüzelését. Az öregedő szukákban azonban nagyon gyakori a petefészek és/vagy a méh betegségei, elváltozásai - ami a tüzeléshez nagyon hasonló vérzéseket, folyásokat eredményezm ,ég a kanok is érdeklődhetnek. Az öreg szukát érdemes lenne jól felszerelt, ultrahanggal is rendelkező kisállatrendelőben megvizsgáltatni, mert nem kizárt, hogy gennyes méhgyulladása, esetleg cisztái, daganata van.
jelige: zeva
2007-06-14
Ha egy nőstény kutya 4 éves és meg nem fialt,viszont elvileg kapott olyan injekciót ami elő hozza a tüzelést,de nem lett fedeztetve az a kutya még fialhat ,ha befedeztetik?
Elvileg semmi akadálya, de a felsoroltak az ellen szólnak, hogy a szuka most legyen anya. Egy nápolyi szuka tenyésztésbevételének ideális időpontja a 3. tüzelése (1,5 -2 éves korában) lett volna. A tüzelés (v. ovuláció) indukció az elmaradt (?) fedeztetéssel is okozhatott akár petefészek-, akár méh elváltozásokat a kutyában. A szuka előéletéről én mást nem tudok - így, semmi biztosítékot nem látok arra nézve, hogy a kutya valóban termékeny és alkalmas a fedeztetésre, vemhességre, ellésre, kölyöknevelésre. Ha a bizonytalanságnál jobban kedveli a bizonyosságot, akkor most (gondolom éppen nem tüzel a szuka) is kivizsgáltatja a kutyát - majd a következő tüzelését a fedeztetést megelőzően végigkíséri (vér progeszteron és hüvely citológiai vizsgálatok) egy szaporodásbiológiában jártas állatorvossal. Így kiderülhet, hogy mire alkalmas még a szuka.
jelige: Sharpei
2007-06-13
Van egy 3 és fél éves Sharpei kutyusom, akit nemrég befedeztettünk (2007.05.24.-31. közt 5X mesterségesen lett megtermékenyítve) a tenyésztő szerint normális, de azért szeretném tudni, hogy valóban az-e, hogy sárgás-zöldes genny szerű folyása van a kutyusnak. Nem átlátszó, sűrű.
Szerintem meg nem normális. Mint ahogyan az a tenyésztő sem, aki vemhesség esetén bármilyen hüvelyfolyást megszokottnak, normálisnak ítél meg. És ha esetleg nem szaporodásbiológiában jártas állatorvos segítségével történt az 5x-i (!, nem volt ovulációdiagnosztika?) mesterséges termékenyítés - ugyanis az adatlapból számomra ez derül ki- nos az egész procedúrát nem tartom normálisnak. Bármilyen eredményes természetes, vagy mesterséges termékenyítés után a hüvelyből váladék csak az ellést megelőző napokban, az ún vemhességi nyálka eltávozásakor (sűrű, fehér v áttetsző váladék)ürülhet. Ezután már a magzatvizek következnek. Az még a jobbik eset, ha „csak” hüvely-, vagy esetleg hólyaggyulladása van a kutyának. A leírt tünet lehet vetélés is, de az sem kizárt, hogy a sikertelen termékenyítések után gennyes méhgyulladás (pyometra) alakult ki a kutyában. A 2-3 hetes vemhesség jártas szakember és jó ultrahang készülék használatával már diagnosztizálható. A leírt folyás egészen bizonyosan kóros folyamat eredménye. Keresse fel állatorvosát és gyógyítsák meg a kutyát.
jelige: Asztor
2007-06-13
Bernáthegyim 7 hetes, 1 hete van nálunk. Néha teljesen úgy viselkedik, mintha nem látna (nekimegy dolgoknak), és úgy veszem észre, hogy az ételét is inkább a szaglásával találja meg. A szemein semmi különöset nem látok. A héten viszem állatorvoshoz, de más véleményére is kiváncsi vagyok.
Egy egészséges kiskutya szemrése nyitott és lát már. Az is igaz viszont, hogy látása nem a felnőttkori élességet jelenti, annál még sokkal fejletlenebb ez az érzékszerve ilyen fiatal korban. A szaglásuk már sokkal fejlettebb és valóban elsősorban ezzel az érzékszervükkel tájékozódnak. A mozgás koordinációja is igencsak fejletlen még egy 7 hetes kiskutya esetében. Dülöngél, sokszor fenkre billen, vagy az eleje is eldől ... Állatorvosa meg fogja állapítani, hogy egy 7 hetes kölyöknek megfelelően lát-e az Asztor, és azt is, hogy nincs-e kötőhártya gyulladása, vagy szemhéjfejlődési rendellenessége a kutyának.
jelige: Bellus
2007-06-13
A tanácsát szeretném kérni.10 éves magyar vizslámról kiderült, hogy cukorbeteg, (24 az érték). Nem nagyon evett az elmúlt napokban, néha hányt, és rengeteg vizet iszik. Nem olyan mint amilyen szokott lenni, szemmel láthatólag nincs jól.Az orvos szerint inzulinozni kell. Ez nagyon nagy költség a családnak.(1800 ft naponta az orvos szerint) Szertném megtudni, hogy nincs-e valami ennél költségkímélőbb megoldás? A kutyánkat nagyon szeretjük, nem arról van szó, hogy nem akarjuk, sokkal inkább nem tudjuk ezt az összeget kifizetni. Előre is köszönöm a segítséget.
A diabeteszes emberek és kutyák esetében is a betegség megjelenési formájától, súlyosságától és az esetleges szövődményektől függően a kezelés többféle lehet. A kezdeti és enyhefokú megjelenési formákat akár diétával hosszútávon karban lehet tartani. Alapvetően azonban a cukorbetegség definíciója is az inzulin elégtelen termelődését jelenti - tehát az egyetlen oki terápia az inzulin pótlása. Van a betegségnek olyan súlyos foka is, amikor az inzulin adagját beállítani is nehéz ügy. Ráadásul tudni kell a kutya veséjének és szívének az állapotát is. A sok vízivás, de főleg a hányás mindenesetre aggasztó jelek a Bella esetében. Valószínűnek tartom, hogy állatorvosa tájékoztatta Önöket a további szükséges vizsgálatokról - esetleg szóbakerült a kutya ivartalanítása is - de amennyiben a Bellus esete egy csak inzulinnal karbantartható, súlyos formája lesz a diabetesznek, esetleg már veseelégtelenség is kialakult, akkor csak igen komoly áldozatokkal lehet a kutya betegségét karbantartani.

<< <  348 / 410 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.03.02
FIGYELEM! KERESSÜK A GAZDÁJÁT! A képen látható kutyát egy ismerős kutyatulajdonos bejelentése alapján állatorvosunk és asszisztensünk fogta be a rendelőtől nem messze. Chip nincs benne, feltehetőleg briard vagy tibeti terrier keverék lehet, 1 év körüli, kan, aki kb. 4 hónapja lehetett megnyírva. Egyik lábára sántít, sérülését elláttuk, kezeljük. Egyelőre nálunk marad, gazdája illetve bárki, aki információval tud szolgálni a gazdival kapcsolatban, kérjük jelentkezzen a 229-3865 telefonszámon.
2015.02.25
Gazdit keres két 7 hetes keverék kislány kutyus! Gazdájuk sorsukra hagyta őket, most ideiglenes helyen vannak, de végleges, szerető otthont keresünk a számukra. Előreláthatólag maximum közepes termetűek lesznek. Tüneményesek, kedvesek, bújósak. 20 335 3571 ; oszmun@gmail.com
2015.02.14
ELVESZETT! (Ady Endre út környéke) Szürke-fekete cirmos 6 éves macska nőstény, "Mirci" névre hallgat, aki néhány napja eltűnt. Ha valaki tud róla kérjük értesítsen a következő telefonszámon: 226-5654 vagy a 06-30-665-0418