Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Zeusz
2007-06-27
Olyan problémával furdulok Önhöz, hogy 9 éves németjuhász kutyám márciusban hatalmas tortúrán esett át. Soha nem volt vele semmi egészségügyi probléma, erős szervezetű kutya de egyik pillanatról a másikra leépült.Nem evett, szinte alig ivott, még séta után is maga alá pisilt és napokig nem volt széklete. Rohantunk vele az orvoshoz, aki ránézésre ”lófarok szindrómát” állapított meg nála és szonte csak kézrátélell gyógyította, persze nem kevés pénzért. Megkapta a méreg drága gyógyszereit átmenetileg jobban is lett., aztán megint 1 nap alatt az elpusztulás szélére került. Amikor felhívtam az említett orvost, közölte, hogy akkor vigyem máshova. El is vittem egy szomszédos város állatkórházba, ahol kiderült, hogy prosztata megnagyobbodása van, nem tud vizeletet és székletet üríteni. A hólyagja összenyomta szegénynek a gyomrát és ezért nem tudott enni.Ugyan azért a pénzért amit a ”kuruzsló” elkért ezen a helyen 2 órát foglalkoztak a kutyámmal. Volt neki 2 röntgen, ultrahang, in jekciók, és benne voltak a gyógyszerek. Kapott egy katétert, hogy a pangó vizeletét leeresszék és a kutya láthatóan megkönnyebbült. Kb. 1 hétre rá műtétre került a sor, mert az orvos azt mondta, hogy ez a probléma bármikor visszajöhet, ha nem ivartalanítjuk. Azóta szerencsére sokkall jobban van, újra elérte a versenysúlyát, viszont a vizelete folyamatosan csöpög, illetve gyakran előfordul, hogy nagyobb séta után is képes bepisilni, holott a vizének a környékén sem jár. Olvastam, hogy az ivertalanítás okozhat ilyen panaszokat és lehet gyógyszeresen kezelni. A kérdésem az lenne, hogy melyik gyógyszert ajánja Ön és ezeket hol tudom beszerezni. Kaphatóak ezek a készítmények az ”emberi” gyógyszertárban? Amennyiben ez a megoldás nem válik be tehetün-e érte még valamit, mielőtt ”pelenkázni” kellene. Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát, és gratulálok ehhez a rovathoz, sok gazdinak segít.
Sajnálom a tortúrát, amin a kutya és önök is átmentek, és örülök annak, hogy a kutya jobban van. Sajnos, a tünetek hasonlósága miatt nehéz, sőt kiegészítő vizsgálatok nélkül nem is lehet a prosztata betegségeit akár a cauda equina syndrómától, akár a csípőízületi diszpláziától megkülönböztetni. A vizelet csepegés, ürítési rendellenességek igen gyakori szövődményei a prosztata betegségeinek emberen és kutyán egyaránt. Valószínűleg állatorvosa is úgy véli, hogy ultrahang vizsgálattal érdemes lenne a prosztata méretét ellenőrizni, ill a hólyag esetleges betegségeit kizárni (ultrahang + vizeletből kórokozó tenyésztés). Ha a prosztata mérete szépen megy össze, és a hólyag nem érintett - akkor van esély gyógyszeres kezeléssel (tesztoszteron pótlás, Proscar) rendezni a problémát. Ha ez nem segít - érdemes specialista (Állatorvostudományi Egyetem, Szülészeti Tsz, Dr Thuróczy Julianna, 478-4100) segítségét kérni.
jelige: Lucy a kis csivi
2007-06-27
Lucy a csivavám 3 éves eddig egyszer ellet akkor is nehezen. Most úgy gondoltuk hogy befedeztetnénk egy nála lényeggessen kissebb hím csivavával. Ezt tökéletessen sikerült,ám van egy másik kutgyánk ami fajtátáját tekintve mopsz.Nos a promlémám az volna hgoy félünk hogy vele is megtörtén a baleset!! Ennek már kb 4 hete. Szóval azt szeretném megtudni hogy mit lehet tenni! ellehet még vetetni a kölyköket? vagy hogy bizonyosodhatnék meg arról hogy a mopsz bekevert e vagy sem? És ha igen akkor mindenképp császározni kell és ez mennyire veszélyes? Előre is köszönöm a válaszát V.Claudia
Nem kizárt, sőt iegn valószínű, hogy ha egy szuka egy tüzelése alkalmával több kannal is párosodik, akkor az alomban lesznek kölykök mindkét (mindhárom, mindahány) apától. Ennek eldöntésére nem létezik biztos módszer - csak a néhány hetes kölykökről állapítható meg több-kevesebb bizonyossággal, hogy melyek a fajtatiszták és melyikek a keverékek. Az ivartalanításnak (petefészek és méheltávolításának) és a gyógyszeres vetéltetésnek sincs akadálya - de mivel már az előző alkalommal is problémák adódtak Lucy-val, a legbiztosabb megoldás mindenképpen a műtét lenne.
jelige: nem gyógyul a hasmenés 2.
2007-06-27
Sajnos ma KIderült nem biztató a cicám helyzete!Ma reggel irtam önnek hogy bélfejlődési rendellenessége van.Ma amikor felnyitották hogy bélmintát vegyenek kiderült a májával van probléma.Nem termeli a szükséges enzimeket.Ön tudna ajánlani valami kezelést vagy esetleg gyógynövényt erre a problémára?
Több májelégtelenség kezelésére alkalmas gyógytáp, gyógyszer, homeopátiás szer és egyéb táplálékkiegészítő is elérhető. Válassza állatorvosa ajánlatát. Mielőbbi gyógyulást kívánok. 1);
jelige: Nusi folyt.
2007-06-27
Nusi folyt. Közben olvastam a Microsporum canis gombabetegségről néhány mondatot. Mennyi idő alatt fertőződik meg a kismacskától a többi állat, ill. az ember? Még a környezetünkben eddig szerencsére nem tapasztaltunk semmit.10-e óta van nálunk a cica az bő két hete. Köszönöm a türelmét a sok kérdésért.
Nem a türelmemmel van a baj, higgye el, azt csak igen keveseknek sikerül áthágni. Szóval a fertőződés pillanatszerűen bármikor megtörténhet és megtörténhetett. De, minthogy a Microsporum a legtöbb macskán tünetmentesen jelen van, kutyákon és emberen sem okoz feltétlenül elváltozásokat. Ahhoz hogy a tünetek kialakuljanak helyi, vagy az egész szervezetet érintő ellenállóképesség csökkenés, vagy nagyfokú érzékenység is kell. És, ha a Nusinak nem gombás fertőzöttsége van - akkor az egész Canestenes/Biocanos/Microsporumos eszmecserének semmi értelme.
jelige: Györgyi
2007-06-27
Adható-e Purewax kombinált oltás már 8 hetesen kölyök macskának, vagy csak pl. a Novibac?
A legtöbb oltási program 9 hetes korban ajánlja a macskák oltását kezdeni. Ettől lehetnek eltérések - amit főleg a környezet járványtani helyzetének megítélése alapján állatorvosával ajánlatos egyeztetni. Honlapunkon több információt olvashat a Tudnivalók rovatban.
jelige: agódunk
2007-06-27
9 hetes törpe tacskóm, hím, bőre korpás az állatorvos azt mondta elfog múlni.Bennünket mégis zavar,Mitől alakulhatott ki?tápláléka:többnyire állatkonzerv nem mindig ugyanazt vesszük.A féregtelenítőt milyen gyakran érdemes adni neki?Most kapta meg a 2. oltást és féregtelenítőt még mindig volt benne egy kevés.Az első tabletta után 3 alkalommal a széklete nem állt másból csak féregből.Várom válaszát.Előre is köszönöm.
Az ilyen korú kutyákat általában 2 hetente parazitamentesítjük és védőoltásait is ugyanekkor kapja meg. A súlyosfokú bélféreg fertőzöttség lehet oka a bőr korpázásának. Ha állatorvosa szerint nincs szükség a bőr-, szőr regenerációját elősegítő valamely gyógytápra, táplálékkiegészítőre, akkor valószínűleg igaza van és elegendő lesz csak a program szerinti védelmet végigcsinálni a kiskutyával. Ha néhány héten belül nincs változás a kutya bőrével kapcsolatosan, akkor valószínűleg állatorvosa fogja ajánlani, hogy nézzenek utána a további lehetséges okoknak.
jelige: kedvenc
2007-06-27
Sárhegyi kutyám van.Hirtelen lesoványodott, étvágytalan,csak füvet eszik,a szöre nagymértékben hullik.Lehetséges hogy valaki megmérgezte?Mivel kaptunk ilyen fenyegetéseket.Mit tudok ilyen esetben tenni?
Lehetséges. De a soványság, étvágytalanság és szőrhullás rengeteg egyéb betegségtől is fennállhat. Írja, hogy a tünetek hetek óta fennállnak, súlyosbodnak, viszont a kedvenc még nem került el állatorvoshoz. Mi a célja? Megvárni az elhullást és perlekedni a fenyegetődző szomszédsággal? A gazdának is a tőle elvárható gondossággal kell eljárnia állata életének megmentése érdekében - hiszen nem lehetetlen, hogy a csak veszettség ellen oltott kutya valamilyen fertőző, vagy más szerzett betegségben szenved - és a fenyegetődzőknek nem is kell elkövetniük semmit, a kutya mégis elhullik. A teendője természetesen az, hogy mielőbb jól felszerelt rendelőbe viszi a kutyát. Remélem, hogy még nem késő ...
jelige: Dárius
2007-06-27
Boxerünket két hónappal ezelőtt antibiotikummal kezelte az orvos, a bőre alá kapta. Emlitette, hogy többször is gyümkürésszem meg a bőrét, de ennek ellenére egy hónap múlva két dudor keletkezett a bőre alatt. Mivel nem tudtam, hogy ez az inyekciótól is lehet, nem vittem mindjárt orvoshoz, csak mikor láttam, hogy a dudorok növekednek és keményednek. Újabb terápia tabletta és gél formájában érkezett, az orvos nem fűzött nagy reményt a gyógyuláshoz mondván, kötőszövet alakult ki és ez már csak műtéti úton távolitható el. Egy hónap türelmi időt ajánlott, s utána a sebészeti beavatkozást. Szerencsére az egyik putyu eltűnt, a másik is kisebb lett, de itt van. Az orvos szerint a beavatkozás inkább esztétikai szempontból számit, amúgy a dudor nem ártalmas, én mégis szeretném, ha megejtenénk. Ez egy hét múlva esedékes és szeretném tudni hogyan folyik egy ilyen beavatkozás, mire számithatunk, milyen heg marad utána, hogyan készitsem fel a kutyát a műtétre? A kutya féregtelenitése is most aktuális, történhet a kettő egyszerre, vagy előbb egyik, aztán másik dolog essék meg?
Az injekciók helyén kialakult savós folyadék gyülem, vagy gyulladásos kötőszövetes szövetszaporulat ritka nem kívánatos mellékhatása oltásoknak, injekcióknak. Sem orvosa, sem Ön nem hibaztatható létrejöttéért. A hónapokkal később is megmaradó képletek eltávolítása valóban egyrészt esztétikai célból is ajánlott, és egyidejűleg egy gyulladásos góctól is megszabadul a szervezet, ami egészségügyileg is fontos. A várakozási időszakban a kutya parazitamentesítése, oltásai beadhatóak - sőt ajánlatos is, ez része lehet a műtéti felkészítésnek. Az is része lehet, hogy orvosa vizsgálatokat, vérvizsgálatokat, véralvadási idő meghatározást végez a műtét előtt, ha ennek szükségét érzi. Operáló orvosa el fogja mondani, hogy a műtét napja, órája előtt mennyi idővel ne egyen, ne igyon az állat - ez az alkalmazott altatási módszertől is függ. Más teendője nemigen lesz, legfeljebb annyi, hogy a műtét előtti napokban a kutya kíméletes életmódot folytason, nem legyenek nagy séták, futások, hajsza - legyen lehetősége nyugodt, stresszmentes pihenésre. Az is fontos lehet, hogy Ön nyugodt maradjon, és kutyája ne érezze, hogy fontos esemény következik. Sok sikert a beavatkozáshoz.
jelige: depreszió?
2007-06-26
1 éves boxerünket 4 napra kutyapanzióba adtuk, csütörtök este hoztuk el, azóta a mi életvidám játékos kedvencünk teljesen megváltozott. Kedvetlenül, lassan jár, fejét lehorgasztja, farkát behúzza, lassan mozog, alig eszik. Korábban viharosan üdvözölt amikor hazaértünk, most csak nagyon lassan jön elénk, szinte csak tántorog. Betegség tüneteit nem látom rajta, -bár elég keveset eszik- inkább olyan mintha mély depresszióban lenne. Talán fontos, hogy kutyusunk eddig szinte még nem találkozott kutyákkal, nagy kertünkben és a házban tölti napjait szinte állandóan a társaságunkban. A panzióban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy csak az utolsó nap engedték össze más kutyusokkal, akkor játszott és láthatóan jól érezte magát. Nagyon aggódom az állapota miatt, köszönöm a segítségüket.
Nem tartom valószínűnek, hogy depresszióba esett volna a kutya a hazatérése kapcsán. A leírt rendkívül általános tünetek rengeteg betegség, kóros állapot meglétét jelezhetik. Gyakorlatilag minden fertőző betegség kezdeti, bevezető tünetei a kedvetlenség, bágyadtság, étvágytalanság. Ha abból indulunk ki, hogy tegnap még nagy kedvvel játszott a többi kutyával, akkor pedig az ortopédiai sérülések, de még a gyomorcsavar sem zárható ki. A legokosabban akkor járnak el, ha elviszik állatorvosukhoz a kutyát.
jelige: kutyi és a meleg
2007-06-26
Az én kutyám 11 éves kan.A hasán két mellbimbója megvan duzzadva. 2 nap alatt láthatóan lefogyott, de rendesen étkezik.Tegnap egy kicsivel több ételt attam neki így mára ismét normális a súlya.Lehethésges hogy meleg van rá ilyen hatással? Segítségét köszönöm!
A meleg legfeljebb olyan összefüggésbe hozható a leírtakkal, hogy a kutya étvágya csökkent és a meglévő szívelégtelensége súlyosbodott, ennek jeleként pedig a hasi emlők tájékán pangás, ödéma jelentkezett. Ez sem megnyugtató állapot. Persze lehet, hogy kutya baja a szívének, és gyulladásos eredetű terimék vannak a kutya hasán. Vagy emlődaganat, merthogy, ha ritkán is, de férfiakon, kanokon, kandúrokon is előfordul az is. Szóval,a kutyának részletes kivizsgáláson kellene átesnie, hogy megtudhassuk mi áll a tünetek hátterében.
jelige: nem gyógyul a hasmenés
2007-06-26
Egy hónapja körülbelül már irtam Önnek.Van egy 3 hónapos kiscicam erős hasmenéssel.Voltunk bélsár vizsgálaton amit Ön javasolt de sajnos nem vezetett eredményre.Mostmár elég rossz állapotban van a cica.Ma megyünk bélminta vételre,csak félek nem birja ki acica nagyon le van gyengülve.A doktor ur azt nondta bélfejlődési rendellenessége van valószinüleg.Ön szerint mi a jó kezelés?Mütét nélkül is meggyógyítható „egyszerű gyógyszeres kezeléssel”?
Igen kevés 3 hónapos cicát operálnak bél fejlődési rendellenességgel. Ráadásul valószínűsített diagnózis alapján senki nem fog nekiállni operálni. Sajnos nem tudok használható kezelési módszert ajánlani, ezt a vizsgálatokat végző állatorvosnak kell megtennie. Ha nem sikerül diagnózishoz jutni, akkor a legokosabb, ha specialista segítségét kérik az állatorvossal közösen pl az Állatorvos-tudományi Egyetem, Belgyógyászati Tanszékén. Hasznos, ha a kezelő állatorvos ír egy beutalót és elküldi az eddig elvégzett vizsgálatok eredményeit és az eddigi kezeléseket.
jelige: Tibi
2007-06-26
Van egy 10 hetes rottweir kan kutyánk. Van a hasán egy kis gümö ami szerintünk köldöksérv. Ez hogy néz ki és meg meg kell e mütettni. Ha igen akkor állatkorházba vagy az állat orvos is meg tudja csinálni?
Szerintem is köldöksérv lehet, amiről írtak. A 10 hetes kölyök, gondolom, 2 hetente program szerint kapja a védőoltásait és parazitamentesítését - így állatorvosa meg tudja ítélni, hogy mi a sérvtartalom, megvan-e a veszélye a kizáródásnak - azaz sürgősen el kell-e végezni a műtétet, vagy ráér a dolog 8-10 hónapos koráig. A köldöksérv műtéteket a legtöbb állatorvos elvállalja, nem feltétlenül szükséges állatkórházi felvétel.
jelige: kriszti
2007-06-26
Kedves Doktor Úr! Pár perce észrevettem, hogy a kutyám hüvelyéből ragacsos átlászó valami lóg, folyik.A kutyát 2 hónapja fedeztettük, de nem lett hasas. Nem tudom mire vélni a dolgot, még nem találkoztam hasonlóval.Válaszát köszönöm. Tisztelettel: Kovács Krisztina
Pedig a leírása alapján akár vemhes is lehet a kutya - és a vemhességi nyák oldódása az ellés megindulása előtt lehet a jelenség. Ezen felül lehet mucinózus hólyag-, hüvely-, és méhgyulladás is. Szerintem a teendő ultrahangos vizsgálat és hüvelytampon mintavétel (esetleg vérvizsgálat) viszgálatával dönthető el - lehet, hogy készülhetnek az elléásre, lehet, hogy kezelni, esetleg operálni kell a kutyát mondjuk a méhelváltozása miatt.
jelige: Marci 2002
2007-06-26
Marci nevü kutyánk már sajnos több hónapja kb. március vége óta szenved a lábán (újjain) keletkezett gennyes váladékozó tályogos sebek miatt. Két állatorvos is kezelte eddig sikertelenül. A kezelések különféle fertőtlenítők, antibiotikumok(tabletták-Augmentin,kenőcsök-Noroclox-QR,Charmil) injekciók alkalmazásában valósult meg. Egy-két esetben már némi javulást is tapasztaltunk ám a tályog ismét kiújult véres váladék jött belőle. Először az egyik hátsó lábán majd a másik hátsó lábán 3-4 hete pedig a két mellső lábán is megjelentek a tályogok. Legutóbb a mellső lábán a könyökén tapasztaltunk duzzanatot ezt még nem látta állatorvos, most készülünk vizsgálatra. Segítséget szeretnék kérni abban, hogy hasonló esetet kezelt-e már és azt milyen módon hajtotta végre!? Valamiféle gyógymódot vagy kezelési tanácsot szeretnék kérni Öntől! Köszönettel várjuk mielőbbi válaszát: Marci és Gazdája!
Először érdemes lenne diagnózishoz jutni. Ezt vérvizsgálatokkal, az elváltozás helyéről vett minta vizsgálatával és röntgen vizsgálatokkal lehet elérni. Ha megvan a diagnózis - ami lehet akár Lyme ízületi formája, gombás fertőzés, vag yakár daganat is - akkor lehet a kezelési módszereket és az esélyeket megbeszélni.
jelige: gabika 2
2007-06-26
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 1 éves perzsa cicám, a szája alatt, az állán van egy piros folt, azon vannak fekete pörkök, 1 hónapja van ez, oltva van a cica, bennt él a házban, vannak más cicák is.Az orra mellett egy pici foltban kihullott a szőre és ott piros, nem viszket egyik sem. Mi lehet a baj? köszönöm
A leírtakból annyit lehet megállapítani, hogy a cicának körülírt bőrgyulladása van. Ezt sok minden okozhatja - pl: baktériumok-, gombák-, paraziták-, allergének-, de akár lehet endokrin betegség is a háttérben. Ez utóbbiak sokszor szaporodásbiológiai zavarokat is okoznak ... A cica részletes kivizsgálásra (vérvizsgálatok, bőrkaparék, + képalkotók ..) javasolt. Ha megvan a diagnózis, akkor lehet hatékonyan kezelni.
jelige: Gabika
2007-06-26
Tisztelt Doktor Úr! 18 hónapos kandúr macskánk képtelen a párzásra, többször rámászott a tüzelő cicára, de nem mozgott és soha sem lett cicagyermek. Mi lehet az oka? kinti cicáról van szó, egészséges. Köszönöm
Lehet, hogy a kandúr valóban párzásra is képtelen (bár ne ugyanolyan mozgásokat várjon tőle, mint modjuk a kutyától), lehet, hogy a párzás létrejött ugyan, de terméketlen a kandúr - és a leírása alapján az sem kizárt, hogy a kandúr teljesen rendben van, de az anyamacska terméketlen. Ezen esetekben vagy a kandúr, vagy az anyamacska, vagy mindkettő nem tekinthető egészségesnek. Ha komolyan meg akarja tudni a jelenség okát, akkor szaporodásbiológiában jártas állatorvos vizsgálatát kell kérnie. Ha az egész dolog nem érdekes annyira, akkor marad a megfigyelés és filozofálgatás a jelenségről. Egy oltatlan, kijáró, perzsa keverék kandúr és egy közelebbről meg nem határozott anyamacska esetében valószínűleg az ivartalanítás lenne a legcxélszerűbb mindkét egyed esetében.
jelige: Bobtail
2007-06-26
A kutyusomon 1-2 hete erős viszketés jenetkezett a test különböző pontjain. Elvittem állatorvosunkhoz, aki kinyomta a bűzmirigyét, de az állapota nem változott. Arra gondoltam, biztos bolhás, ezért /és a nagy meleg miatt, mivel ő nagyon nehezen viselte/ levágtam a szőrét egész picire, vettem neki Frontline bolhaírtót /nem sprayt!/ és a nyakánál bekentem neki, mivel azt mondták, hogy ez a leghatásosabb. Most már az egész testén ”apró” vérző sebek vannak és még mindig vakarózik. Mikor vágtam a szőrét találtam benne 2 bolhát. Kérem segítségüket, mert már nagyon szenved. Köszönettel: egy hálás gazdi
A leírásából az derül ki, hogy a bőrtüneteket nem a bűzmirigy gyulladása okozhatja. Ettől még lehet akár bolhainvázió, vagy bolhanyál allergia is - mert úgy tűnik, hogy a bolhaellenes kezelés eredménye nem volt kielégítő. Sajnos azonban egyáltalán nem biztos, hogy (csak) a bolhák okolhatóak a tünetekért. Számos egyéb parazita, baktérium-, és gomba okozhat fertőzést a bőrön, de lehet allergiás eredetű is a kórkép, vagy állhat más betegség (belgyógyászati, endokrin) is a háttérben. A kutyát először is vizsgálni (vérvizsgálatok, bőrkaparék ..) kellene, majd az eredmények alapján kezelni.
jelige: mayki
2007-06-26
Tisztelt Doktor Úr! 1 éves kandúrom napok óta nem eszik ,és iszik.,szemei könnyesek.,láthatóan nem tud székletet üriteni. Ma vettem észre hogy az álla alatt duzzanat van, és valószinü hogy emiatt nem tud inni. Kérem szives válaszát mi lehet a gond
Az oltatlan macska a leírtak alapján több száz betegség egyikében, másikában, (akár többfélében is) szenvedhet. Teljességgel lehetetlen, hogy megmondjam a betegségét, vagy azt, hogy miként kellene kezelni és mennyi az esélye ... A cica részletes állatorvosi vizsgálatra szorul, amit jól felszerelt kisállatrendelőben lehet elvégezni.
jelige: gennyes brgyulladás
2007-06-26
Üdvözletem Doktor Úr! Következő lenne a kérdésem,hogy kutyánknak lett egy bolhaallergia által okozott gennyes bőrgyulladása,kapott antibiot,gyulladáscsökkentő kenőcsöt,frontline-t,a gyulladás egy hét alatt rendbe jött,de a szőre még mindig nem akar kinőni,pedig már 3 hete megygyógyult! Mikor fog kinőni végre? Tenyérnyi foltokban hiányzik...Másik kérdésem pedig: Hirdetésben láttam egy angol bulldog kiskutyát,akinek farkastorka van.Milyen hátrányai lehetnek ettől,illetve miben különbözik a tartása egy egészséges kutyájétól? Köszönettel,Mák Adrienn
A terület kiszőrösödésének is szépen kellene már ennyi eltelt idő után mutatkoznia. Leírásából úgy tűnik, hogy a bőr-, szőr regenerációja kárt szenved, ennek az okát kellene további vizsgálatokkal tisztázni. Az sem kizárt, hogy egyéb ok, betegség (pl pajzsmirigy alulműködés) hátráltatja a regenerációt. A farkastorok veleszületett, öröklött rendellenesség, ami a szájüreg és az orrüreg közötti rendellenes összeköttetést, rést jelenti. A meghatározásból is sejthető, hogy súlyossága (kis rés-nagy rés, helyeződés) szerint óriási különbségek lehetnek. Vannak olyan farjastorokkal született kölykök, amelyek nem tudnak szopni, ezért elpusztulnak néhány napos korukban. A leírásban szereplő kölyök nyilván elérte a választási kort, tehát képes táplálékot felvenni. A farkastorokkal rendelkező egyedek hajlamosabbak a felsőlégúti-, garat-, és gégefertőzésekre, félrenyelésre. Ivartalanítani szükséges. A farkastorkok egy része műtéti úton megoldható.
jelige: tacsika
2007-06-25
Tisztelt Doktor Úr! Kutyámnak időnként véres volt a vizelete, elmentünk orvoshoz. Vérvétel következett, az eredmény jó lett. Aztán vese-hólyag-prosztata ultrahang, minden rendben. De a felvételeket, több szem többet lát alapon elküldték az Állatorvostudományi Egyetemre. Következett a vizeletvizsgálat, a hólyagjából levett vizeletben szemmel nem látható mennyiségben ugyan, de volt vér. A vizeletvizsgálat azt mutatta ki, hogy tele van a pisije kristályokkal, ami valószínűleg gyulladásra utal. Csütörtökön kell hívnom az orvosomat a továbbiak illetve a diagnózis miatt, addig kérném Önt, hogy írja meg nekem, mire gondol,mi okozhatja a véres vizeletet?? A kuty amúgy szemmel láthatólag jól van, jó a közérzete, eszik, iszik, játszik. Válaszát köszönöm!
Nincs szükség nagy fejtörésre, hiszen a leírt történetből és eredményekből az látszik, hogy a tacsinak a vizeletkristályok okoznak vérzéses hólyaggyuladást. Megvan a diagnózis, biztos vagyok benne, hogy a kezelési javaslat is megszületett és ezek alapján eredményesen fogják kezelni a tacsit.
jelige: kistigris
2007-06-25
Olyanban kérnék segítséget, hogy kb. egy éves szobacicám a napokban úgy döntött hogy kíváncsi a nagy világra és leugrik első emeleti lakásunk erkélyéről, úgy hogy szerintem előtte való naptól tüzel, mert feltűnően pucsított símogatás közben. Nem tudni mennyi időt volt szabadon mire észrevettük hogy nem a helyén alszik. Nincs ivartalanítva, lány cica, és félek, hogy nem-e lesz vemhes. Honnan lehet tudni hogy vemhes? Viselkedése megváltozik rögtön aktus után, esetleg felpufad egy kicsit??? Várom mielőbbi válaszukat a megadott ee-mail címre és előre is köszönöm. Egy aggódó álatbarát kisgazdi: TITI
Ilyen korai, néhány órás, vagy napos vemhességnek nincsenek tünetei, állatorvosa is csak 2-3 hetes vemhességet tud megállapítani ultrahangos vizsgálattal. Ha a cica tüzelése, pucsítása abbamaradt a kaland után, és néhány nap múlva nem jelentkezik újra, akkor jó okkal feltételezhetjük, hogy történt párosodás és vemhesült a kistigris. A cica ivartalanítása egyéb egészségügyi okokból is ajánlott - ezért a legokosabb az lenne, ha néhány héten belül megejtenék ezt a műtétet. A témáról több információt talál honlapunk Tudnivalók és Publikációk rovatában.
jelige: öreg kutya
2007-06-25
Öreg kutya betegségei.Van egy 12 éves németjuhász kan kutyám,és tegnap történt,hogy zajra lettem figyelmes az udvaron,és a kutyát látva,megijedtem.Úgy nézett ki,mint akinek görcse van,félúton volt a fekvés és az állás között,de nem bírt tovább mozogni.Kb úgy jellemezném,mint amikor a konyhaköről nem tud felállni,csak sokadik próbálkozásra,met úgy csúszik.Csak pár másodpercig tartott,és teljesen tudatánál volt,utána mintha mise történt volna.Lehet ez vminek az előjele,vagy tünete?Válaszát elöre is köszönöm.tisztelettel!
A leírtak számtalan betegségnek lehet a tünete, sőt, igen valószínű, hogy az öregúr több betegséggel is küzd. Ha véglegesen meggyógyítani és főleg fiatallá varázsolni nem is - de tüneteit és fájdalmait enyhíteni biztosan lehetséges és ildomos is. A legokosabb lenne, ha a kutyát megvizsgálhatná állatorvosa és megbeszélnék a teendőket annak érdekében, hogy az öregúr utolsó hónapjai, évei elviselhetők legyenek.
jelige: Görim szeme
2007-06-25
Kedves Doktor úr! A görim sokat pislog a jobb szemével, és nem nyitja ki rendesen. Mi lehet ennek az oka? Érdemes elmennem Önökhöz, vagy meggyógyulhat másként is. Köszönettel: J. Dóra
Nem kizárt, hogy magától meggyógyul a göri szeme, mint ahogyan az sem, hogy megvakul az állatka fél szemére. Ha nem is feltétlenül hozzánk, de állatorvosi rendelőbe feltétlenül érdemes elvinni a görit, mert csak a vizsgálat döntheti el, hogy operálni kell-e a szemet, vagy „csak” gyógyszeres kezelésre van szükség.
jelige: verekedős kutyus
2007-06-25
Van két keverék 8 hónapos kutyám, születésük óta együtt, nálunk nevelkednek családi házban. Mostanában elkezdtek verekedni, de már nem játék szinten űzik. komoly sérülések is kikeverednek belőle. Főképpen az egyik bántja a másikat. Mit lehet ilyenkor tenni?? Vagy válasszam végleg el őket?
A kutyák a rangsor vitát döntik el most, az ivarérésük időszakában. Annyit tehet, hogy igyekszik a konfliktus forrásokat megszűntetni - nagy helyen legyen lehetősége a gyengébbnek kitérni az erősebb elől, legyen külön fekvő-, pihenőhelyük, külön tálból etesse őket, mindkettőt szeretgesse-símogassa - és ami a legfontosabb, hogy minden ember családtag felettük álljon a rangsorban. Ha most elkülöníti őket, akkor csak elodázza a problémát, és a legközelebbi lehetséges alkalmakkor esnek egymásnak.
jelige: Ladyke
2007-06-25
Az lenne a kérdésem, hogy a fogkövet milyen módszerekkel lehet eltávolítani kutyánál? Kb 1 éve elvittem az egyik kutyámat fogkő eltávolításra, de nem volt túl nagy a változás beavatkozás után, ráadásul nem szeretném ha megint altatnák a kutyámat. Van egyéb megoldás is vagy muszály altatni? Esetleg tudna rendelőt (állatorvost) ajánlani és hozzávetőlegesen árat mondani? Előre is köszönöm a választ!
Ha az erőteljes fogkőképződés a fogak (esetleg állkapocs-, állcsont rendellenessége) miatt áll fenn, akko rlehet, hogy foghúzás, esetleg egyéb mnűtéti megoldást fog javasolni állatorvosa. Ha táplálkozási sajátság miatt van a fogkőképződés, akkor az etetését kell átbeszélnie állatorvosával. Ha nem áll fenn a 2 ok egyike sem - és a fogkőképződés teljesen megszokott mértékű, azt a leghatékonyabban altatásban, ulthrahangos fogkődepurátorral lehet eltávolítani. A fogkőeltávolítás után érdemes fogkő elleni rágcsálnivalókkal próbálkozni - a yorkik nem mindig fogadják ezt el - illetve létezik a fogkő képződését gátló gyógyszer is. Nálunk egy yorki fogkőeltávolítása kb 6 eFt - de ha mellette fogat is kell húzni, vagy kezelni ill a fogínygyulladást kezelni, akkor drágább a kezelés.

<< <  348 / 413 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.03.06
Még mindig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2015.02.25
Gazdit keres két 7 hetes keverék kislány kutyus! Gazdájuk sorsukra hagyta őket, most ideiglenes helyen vannak, de végleges, szerető otthont keresünk a számukra. Előreláthatólag maximum közepes termetűek lesznek. Tüneményesek, kedvesek, bújósak. 20 335 3571 ; oszmun@gmail.com
2015.02.14
ELVESZETT! (Ady Endre út környéke) Szürke-fekete cirmos 6 éves macska nőstény, "Mirci" névre hallgat, aki néhány napja eltűnt. Ha valaki tud róla kérjük értesítsen a következő telefonszámon: 226-5654 vagy a 06-30-665-0418