Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉSI AKCIÓ

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: haemobartonella 2.
2007-04-05
Köszönöm gyors válaszát. Ezen a két oldalon olvastam. http://juniorrezervatum.uw.hu/betegseg.html#felv http://www.macska.hu/fertozo.php Ezek szerint ez téves információ. A honlapot működtető ellenőrizhetné az információk valódiságát, gondolom Ön is ezt gondolja! Sajnálom, mert sajnos cicánk állapota nem javul-injekciókúrán van (tetraciklin)-, hiába adok neki bármit enni, csak megnyalja, otthagyja, már ott tartok, hogy fecskendővel (pépesre zúzott) adom neki az ételt. Nem értem miért nem eszik. Örültem, hogy hátha van más szer, ami végre javítaná állapotát, mert már kerestem erre vonatkozó infot, és akkor a doxi-tetracyklint találtam. Ma kapja az ötödik injekciót a Cirmi, Ön szerint meddig szükséges adni, mert gondolom, hogy gyógyszert hosszabb ideig, de injekciót?
Módosítanom kell a sarkosan (és részben tévesen) megírt válaszomat. Arra jól emlékeztem, hogy Magyarországon nem engedélyezett és nem is forgalmazott - ezért aztán az állatorvosok által nem is használt szerről van szó. Abban viszont tévedtem, hogy más sem használta kutyák és macskák haemobartonellózisának a kezelésére. Található néhány irodalmi adat pozitív tapasztalatokra is - de a szakma zöme a tetraciklin oki terápia mellett van. Elsősorban azért, mert a szer jelentős máj-, és vesekárosító hatással bír. Sajnos a betegség sajátsága, hogy a kórokozó miatti vörösvérsejt szétesés önmagában is károsítja a májat és a vesét. Az összefoglaló véleményem tehát továbbra is az, hogy a caparsoline-t macskák haemobartonellózisának a kezelésére nem szerencsés, nehezen kivitelezhető és nem jó eséllyel kecsegtető választás. A megadott 2 honlapot átnéztem - láthatóan ugyanaz a kéz írta (fordította?) az ott szereplő tanácsokat. A haemobartonellózis kezelési ajánlatán kívül több egyéb dologgal sem értek egyet. A makacs nem gyógyuló esetek hátterében sokszor az elszenvedett máj-, és vesekárosodás, a vérszegénység és immunszupresszáló hatások állnak. Véleményem szerint azt lenne érdemes tisztázni egy friss vérvétellel, hogy kimutatható-e még a kórokozó haemobartonella a cica vérében. Ha igen - akkor vírusteszteket is érdemes lenne csinálni - hiszen lehet, hogy mondjuk a leukózis, vagy panleukopénia miatt fennálló csökkent ellenállóképesség miatt nem sikerül kórokozó mentessé tenni a cicát. Ha a haemobartonella már nem kimutatható a vérben - akkor már nem kell oki terápiát folytatni, „csak” az esetleges vérszeénység, máj-, és vesekárosodás, vagy az esetlegesen fennálló harmadlagos szövődmények megszűntetésére kell irányulnia a kezelésnek. Kezelő orvosa természetesen tisztában van ezekkel a lehetőségekkel - és lehet, hogy bosszankodik az én elméleti felvetéseimen, mert ő már esetleg tudja, hogy a cica kórokozó mentes és mondjuk a kialakult veseelégtelensége miatt étvágytalan. A diagnosztizált haemobartonellózisok nagyobb része meggyógyul, probléma általában akkor szokott jelentkezni, ha mellette van egy fatális vírusfertőzés is.
jelige: haemobartonellózis
2007-04-04
Tisztelt Doktor Úr! Tanácsát szeretném kérni. Cicám (1,5 éves, kan, házi) vérkép eredménye anemiát és hemobartonellát mutatott. Injekciós kezelést kap, azonban olvastam, hogy ennek a betegségnek speciális gyógyszere a caparsolate!!! Önnek erről van valamilyen tapasztalata? Köszönöm válaszát!
A caparsolate legjobb tudomásom szerint a Egyesült Államokban engedélyezett szer és a szívférgesség kezelésére szolgál. Elég kellemetlen mellékhatásai vannak, van már jobb szer is a piacon (USA-ban és szívférgesség ellen), még az sem lehetetlen, hogy már ott sem forgalmazzák. Nem lepődnék meg, ha macskán ezt a szert még senki sem alkalmazta volna a haemobartonellózis kezelésére. Úgy tudom, hogy Magyarországon nem engedélyezett szer, nem is lehet itthon megvásárolni. Persze az interneten megvásárolható és ki is szállítanák Önnek, de minek...? Macskák haemobartonellózisát a világ minden táján tetraciklinek (esetleg más antibiotikumok) és szteroidok hosszantartó adagolásával kezelik legeredményesebben. Előfordul, hogy vértranszfúzió adására is szükség van, ha a cica nagyon vérszegénnyé válik. Megtenné nekem, hogy megírja, honnan vette az információt, miszerint a caparsolate hasznos lenne ennél a betegségnél?
jelige: solt
2007-04-04
Én azt szeretném megkérdezni,hogy van egy magyar vizsla anyuka és március 10.-én megellett 7 magyar vizsla kiskutyát,de párnapja elfogyott a teje,és azt szeretném megtudni hogy mit lehet a kiskutyáknak adni,hogy ne pusztuljanak el,milyen élelmet kell nekik adni??
Elsősorban kutya tejpótló tápszert kell nekik beszerezni. Magyarországon legalább 3-5 gyártótól lehet beszerezni elsősorban állatpatikákban, állatorvosi rendelőkben, klinikákon. A kölyökkutyák 3 hetes koruktól kezdhetik kóstolgatni a szilárd élelmet is. A legfontosabb a fokozatosság, nagyon óvatosan kis adagokban kezdve a puppy (esetleg junior) tápokat napról-napra lehet emelni az adagokat. A tejpótló tápszert lehet keverni is a puppy (junior) tápokkal, és a tejpótló arányát fokozatosan csökkenteni, majd 2-3 hét múlva el lehet hagyni. Ha a szuka teljesen elapasztott, (tehát nem arról van szó, hogy kevés a teje a fejlődő kölykök számára, hanem teljesen szárazak az emlőmirigyei) , nos az nem normális dolog, ki kellene vizsgáltatni.
jelige: bátor
2007-04-04
Érdeklődnék, hogy felnőtt kutyák védőoltása Lyme-kór ellen lehetséges-e, ha igen hány oltásból áll és milyen összegbe kerül.
Kutyák Lyme-kórjának védőoltására Magyarországon kétféle vakcina van forgalomban. Az első immunizálást 3 hét múlva meg kell ismételni, majd a védettség fenntartásához a védőoltást évente kell ismételni. A vakcinákat mindem rendelőben más és más áron kaphatják meg a kutyák. Alkalmanként 4-8 eFt közötti összeget fizetnek érte a tulajdonosok.
jelige: bandi 2.
2007-04-04
Üdvözlöm Doktor úr!Örülök hogy jókedvre deritettem Önöket de én a végterméket úgy értettem mint a hibrid jószágra mint ami nem képes szaporodásra.Azt gondoltam az is lehet végtermék egy sertésnél.És igy a kérdésem:mindig visszafordul a hasassága ezért gondoltam lehet a szaporodásra alkalmatlan.További kellemes napot kivánok!
Viszont kívánom a kellemes napot! Én tudom magamról, hogy nem vagyok sertés szakértő, de annyi rémlik a tanulmányaimból, hogy egy végtermék hybrid sertés az azért nem feltétlenül terméketlen. A hybridek terméketlensége az ún fajtahybridekre vonatkozik, ami pl a ló és szamár házasságából született öszvér, vagy az oroszlán és tigris hybridje, vagy a kecske és juh hybridje. Elviekben tehát semmi akadálya nincs annak, hogy a végtermék hybrid kocasüldő, ami anyai ágon lehet egy lapályfajta és apai ágon pedig mondjuk duroc, vagy pietrain vérvonal, termékenyüljön és megelljen. Csak nagyüzemi körülmények között ezt nem csinálják a gyakorlatban, mert a végtermék sertések utódai már nem versenyképesek a gazdaságossági mutatóikban. Egy-egy koca persze lehet terméketlen, akár végtermék hybrid, akár pedig a legszaporább lapály-, vagy távolkeleti törpe fajta képviselője is. Tehát az Ön esetében a kocasüldő üresen maradása biztosan nem genetikai okokra vezethető vissza - hanem esetleg a takarmányban előforduló gombatoxinokra (ezt vizsgálták?) , vagy egyéb egyedi megbetegedésre. Már amennyiben az inszeminálás gyakorlott szakember által megfelelő időben és megfelelő minőségű spermával történt ...
jelige: kérném segítségét
2007-04-04
A kutyám (egy Bichon-Havanese) mostanában átjárt egy közeli szomszéd szuka kutyához és most mikor hazajött nagyon lassan mozog, nem eszik, fél.Úgy véljük talán a kutya gazdája verte meg vagy maga a kutya.Mit tegyünk vele?Mivel segíthetnénk rajta?Mivel etethetnénk?Hogyan ápolhatnánk?Kérném mihamarabb segítségét!
Ha aggályosnak ítéli meg a kutya állapotát - akkor mihamarabb állatorvosi vizsgálatra van szükség. A vizgsálat eredményei döntik el, hogy kell-e kezelni a kutyát, és amennyiben kell, mimódon. Otthon nem sokat tehet az érdekében az aggódáson, símogatáson, vigasztalgatáson, etetgetésen, itatgatáson kívül.
jelige: macskapötty
2007-04-04
Esetemben nem egy háziállatnak hanem nekem magamnak vannak panaszaim amit egy macskától sikerült többedmagammal elkapnom. Hónapok óta küszködünk egy makacs bőrproblémával amit már legalább 15 bőrgyógyász látott és kezelt külömböző módokon. A testünkön külömböző helyeken először pirosas viszkető pöttyök jelentkeznek olyanok mint a szúnyogcsípés, majd ezek ” karikákká” alakulnak melyek közepének a felszíne megváltozik, maga a ” karika” meg néha olyan mintha apró hólyagocskákból állna. Akiknél egy pár mégis valahogy elmúlt annak helye pigmenthiányos maradt. A pöttyök mm-estől kb 1 cm átmérőjűek.. Voltunk már kezelve ótvarral, a rühességet minden bőrgyógyász kizárta. Kaptunk gyógyszert gomba ellen és allergiára, túlérzékenységre... Remélem Ön tud valamilyen tanécsot adni!
Már hogyne tudnék tanácsot adni, tudja az a legkönnyebb ! o): Az egyetlen, amit tehet, az az, hogy felkeresi a 16. bőrgyógyász szakorvost is, elviszi összes leleteit, az eddig folytatott kezeléseket is elmeséli és végigcsinálja az összes általa ajánlott vizsgálatot. Aztán, ha megvan a diagnózis, akkor végigcsinálja az általa ajánlott kezelést. Amíg nincsen diagnózis, addig abban sem lehetünk biztosak, hogy macskaeredetű-e a kórkép, és abban sem, hogy a családtagokon jelentkezett elváltozások azonosak-e, egymástól ill. a macská(k)tól kapták-e. Ez még akkor is így van, ha a macskatartással egyidőben jelentkeztek a tünetek. Sajnos egy-egy bőrtünetet emberen-, kutyán-, macskán egyaránt rengeteg allergén-, parazita-, baktérium-, gomba-, toxin okozhat. Ráadásul több belgyógyászati-, és endokrin betegség is meghúzódhat a háttérben. Mindezek kizárása vagy megerősítése sokszor hetek, hónapok alatt lehetséges csak. A legrosszabb megoldásnak azt tartom, ha mindenféle más (állatorvosi-, kozmetikusi-, ügynöki-, családi- ...stb) tanácsokra különféle tüneti kezeléseket folytatnak. Ezzel a vizsgálatok eredményeit is olyanmódon befolyásolhatják, hogy megtévesztő diagnózis születik.
jelige: zsufka
2007-04-04
A kutyám tegnap amig nem voltunk itthon neki esett egy müanyag lámpának és azt izekre szette. pici müanyag darabok voltak mindenütt. Ma már ment a hasa. Mivel tudom, hogy a kutyámra jellemző hogy élvezi ha valamit szétréghat és után kiköpdösi, ezért nem tudom aggodjak a hasmenés miatt? hasmenés tünete a bélelzárodásnak, vagy csak összeevett valamait? csak mert tegnap tényleg mindenféle kaját kapott a rokonoktol, igy aztán egyébként nem lett volna meglepő a hasmenés.
Lehetetlen dolog vizsgálat nélkül eldönteni, hogy a műanyag daraboktól, vagy a „mindenféle kaják összeevésétől” megy-e a kutya hasa. Ráadásul miért ne lehetne mindkét történés egyszerre oka a hasmenésnek ?! Teljes bélelzáródás esetében az esemény után néhány óráig (az elzáródás helyeződésétől függően) lehet hasmenés, utána azonban az eredmény nélküli erőlködés, a hasi fájdalom, púposított testtartás, teljes levertség és főleg az állandó hányás a meghatározó tünetek. Persze, részleges bélelzáródás esetében lehet akár folyamatos hasmenés is. Kérdéseire tehát nem kaphatunk pontos választ, ha csak elmélkedünk a lehetőségeken. Egy hasi ultrahang, vagy röntgen kontrasztanyaggal végzett gyomorürülés vizsgálat igazíthatna el igazából ezekben a kérdésekben - vagy, amennyiben már megszűntek a tünetek, és esetleg napvilágot láttak a műanyag darabkák - akkor spongyát a történetre. Persze a hosszú izgalommentes együttélés érdekében érdemes lenne a Zsufkát és a rokonokat is lebeszélni a rossz szokásaikról.
jelige: bandi
2007-04-03
Üdvözlöm Doktor úr.Ismételten Önhöz fordulok kérdésemmel:ha egy sertés végtermék jelentekezik-e nála rühetés és ha igen akkor lehet-e végtermék.Mivel három hete már berakattam inszeminátorral,de most újra kezdte a rühetést.Segitségét előre is köszönöm.Tisztelettel:Vida Zsolt
Az első kérdésére ugyan nem emlékszem - pedig ha hasonló lett volna, akkor biztosan az is mély nyomokat hagyott volna bennem. o): Szóval, persze, hogy egy leadósúly körüli kocasüldő akár rühetésbe (búgásba, ivarzásba) kezdhet. Attól az még egy végtermék (átadható vágóallat) lehet. Legjobb tudásom szerint a rühető (búgó, ivarzó) kocák is leadhatóak, sőt a frissen inszemináltak, és esetleg vemhesültek is. Sajnálom, hogy nem sikerült az inszeminálás. Ha esetleg valami egészen mást akart megtudni, akkor kérem írja meg újra kérdését. Ha pedig esetleg csak mosolyt akart varázsolni a hétköznapjainkba - nos az is sikerült - az egész rendelő nagyon jókedvű mióta felolvastam a kérdést. o):
jelige: Ren
2007-04-03
Havanese kutyusom szombat este óta hány. Kijön belőle minden amit iszik eszik. Elvittük állatorvoshoz megröntgenezete, megvizsgálta. A széklete véres volt. Azt mondta, hogy gázos a bele és, hogy a tünetek csirkehús allergiára mutatnak. Kapott 4 féle szurit. Közérzete talán javult, de ha hány szegénykém akkor megint persze levert lesz. Csirkehús eredetű táplálékot nem adunk neki, de amit adtunk lazacos táp, úgy ahogy volt kijött belőle. Éhesnek éhes, de nem tudja megemészteni. Annyira aggódom érte. 3 napja nem került a szervezetébe táplálék. Kérem adjanak tanácsot vagy csak nyugtassannak meg.
Nem tudom és igazán szólva nem is akarom megnyugtatni. A tünetek önmagukban is aggodalomra adnak okot - és amennyiben a tüneti kezelésre semmi javulás nem mutatkozik, úgy azt mielőbb jelezni kellene állatorvosának. A gázos belek és az állandó hányás sajnos nem kizárólag a csirkehús allergia kísérő jelei még az sem lehetetlen, hogy nem elég a gyógyszeres kezelés, hanem esetleg műtétre is szükség lesz.
jelige: Léna
2007-04-03
Egy 7 hónapos bullterrier kislány kutyám van.Sajnos ma voltunk orvosnál vele, mert több mint valószínű elszakadt a bal hátsó térdszalagja.Menni ,lépni nem nagyon tud és a héten meg fogjuk műtetni.A térde hajlításnál ”kattan” ill. ”ugrik” .Az orvos szerint ettől kezdve valószínű folyamatosan gond lesz majd a lábával. Kérem írjon valamilyen Ön által átélt tapasztalatot, hogy mire számíthatunk a továbbiakban és mire figyeljünk majd. Borzasztóan sajnáljuk, mert nagyon vidám és életrevaló kislány amúgy.
Ha megvan a diagnózis, akkor már nagy lépést tettek a kutya érdekében. A keresztező szalag szakadását főleg egy ilyen fiatal kutya esetében mindenképpen ajánlatos operálni. Az operáció után a térdízület visszanyeri stabilitását, ezzel megszűnik a térdízület rohamos elfajulása, átépülése. Ha viszonylag korán sikerült diagnózishoz jutniuk, akkor az operációval az eredeti állapotokat nagyon közelítő szintet sikerül majd elérni. A műtét után néhány nappal már érezhető javulás fog bekövetkezni, és pár hét múlva szerencsés esetben akár már nem sántít a kutya. Az operált térdben remélhetőleg évekig nem lesz érzékelhető probléma - és remélhetőleg az ellenoldali szalag sem hagyja cserben a kutyát. A fajtára amúgy is jellemzőek az artrotikus elváltozások - úgyhogy operáló orvosának szerintem lesznek életmódra és etetésre vonatkozó tanácsai is.
jelige: boxerlili
2007-04-03
Boxer kutyámnak (8éves) fáj a hátsó lába, kb 2hete alig áll rá. Megnéztem,h esetleg van-e tüske a tappancsában, de nincs, végignyomkodtam a lábizmait, de nem reagált. Esetleg izületi gyulladás? Mit tehetek,h segítsek rajta?
Elsősorban is érdemes lenne a kutyát részletesen kivizsgálni. Valószínűleg több röntgen felvételre és esetleg vérvizsgálatra, citológiai vizsgálatra is szükség lehet a diagnózis felállításához. Egy ilyen idősödő kutyán lehet, hogy valóban ízületi gyulladás okoz sántaságot egy, vagy akár több ízületében a kutyának - de ugyanilyen módon eredhet a probléma a gerinc-, esetleg a medence tájékról is, sőt lehet akár daganat is a kutyában. Ha helyes a megérzése és „csak” ízületi gyulladása van - azt is lehet és érdemes is kezelni - állatorvosának lesz ajánlata ezügyben. Ne hagyja, hogy feleslegesen szenvedjen az öreglány - vizsgáltassa ki és kezeltesse !
jelige: macsek
2007-04-03
Azt szeretném megtudni, hogy mikor érdemes a kismacskákat ivartalanítani! Mind a lányt mind a fiut!
Véleményem szerint mind a nőstény, mind a kandúr macsekokat 6-8 hónapos korban érdemes ivartalanítani. Szerencsés, ha a lány éppen nem ivarzik.
jelige: Ralph
2007-04-03
Első kutyás vagyok, valahogy olyan ez, mint az első gyerekkel, az ember mindenért aggódik és ezer kérdése van. Már kaptam egy választ öntől fűtőtest ügyben, remélem most sem hagy cserben! Ezúttal komolyabb a baj. Sűrű hasmenést észleltem a kutyánál, s mikor láttam, hogy vérfoltos is, azonnal konzultáltam orvosával. Azt javasolta féregtelenitsük, cestal tablettával, mert az, amit én előzőleg használtam csak galandféreg ellen hatásos. Megtejtettük a kúrát, azóta 5 nap telt el. Kúra előtt volt,hogy a végén csak fehér váladékszerűt(szintén vérfoltos)üritett a kutya. Változás annyi, hogy a hasmenés ritka, de még néha van, de sajna az is és a szilárd széklet is véres mindig, férgeket nem látok benne. Kedélyállapota a kutyának(előzőleg is, most is) kiegyensúlyozott, vidám, játékos, szőre szép, étvágya kitűnő, talán picit soványabb, mint az ideális volna. A vér egyébként, friss, normális vérnek tűnik, nem alvadt, egy-két csepp esetenként, ha ez az adat jelent önnek valamit... Orvosa azt mondta, ha szükséges ismételjük meg a kezelést(ez szerdán lenne), s ha akkor sincs változás csak akkor hivjam. Én viszont önt is megkérdezném, jól jönne egy második vélemény. Válaszát előre is köszönöm!
Válaszolok én minden kérdésre - vannak olyan krónikus érdeklődők is, akik évente 10-t is kérdeznek - nincs ebben semmi különös. Azt is érteni vélem, hogy a tulajdonosok szívesen hasonlítgatják össze más szakemberek véleményét legyen szó akár egy furcsa zörejről a motorháztérből, nem virágzó gyümölcsfáról, a nagymama köhögéséről, vagy a kutya székletéről. Egy dolgot nem szabad elfelejteni. Kezelőorvosa hónapok óta ismeri a páciensét, nekem viszont csak az Ön által leírt adatok állnak rendelkezésemre. A fűtőtest sztorira például kicsit sem emlékszem, hiszen csak a tegnapi napon 10 okos választ írtam. Sajnos azt sem tudom, hogy a kutya milyen védőoltásokat kapott eddig, mint ahogyan azt sem, hogy mikor, hány alkalommal féreghajtották korábban, pedig nem lenne érdektelen. Tény, hogy súlyosfokú bélférgesség okozhat hosszantartó, akár véres bélsárürítést is - de sajnos ezt az egyetlen tünetet még több száz (!) kórok, betegség kiválthatja. Vírusos, bakteriális és paraziták okozta kórképek, mérgezések, idegentest, növedékek és belgyógyászati betegségek tucatjai. Főleg, hogy nincs féregürülés, és napok óta nem rendeződik a hasmenés - én a magam részéről indokoltnak tartok egy részletes kivizsgálást, benne vérvizsgálatokkal, székletvizsgálattal, esetleg röntgen, vagy ultrahangos vizsgálattal. Ha van diagnózis, pontosabban lehet kezelni. ( Ha esetleg csöpögne a fűtőtest - azt pedig vízszerelővel lenne érdemes véleményeztetni. o): )
jelige: cunamo
2007-04-03
A 2,5 éves ivartalanított nőstény cicám az utóbbi egy évben többször volt beteg.Ilyenkor hányni szokott, most legutóbb pedig véres volt a széklete.Születése óta viszem orvoshoz az oltások miatt.Most legutóbb egy másik orvosnál voltam, aki észrevett egy csomót a combján.Azt mondta hogy lehet hogy leukózis és gyógyíthatatlan.De ne ijedjek meg mert nem biztos.Azt szeretném tudni hogy van e valamilyen teszt, amivel biztosan kimutatható.Illetve valamilyen gyógyszer amivel segíthetek rajta?
Ha a cica rendszeresen oltva van leukózis ellen is - akkor elég kicsi az esélye, hogy ez a betegség okozza a tüneteket. A leukózis kimutatására egyébként végezhető tesztvizsgálat. A cica a tünetek miatt egyébként is részletes kivizsgálásra - vérvizsgálatokra, vírustesztekre, hasi ultrahangra, lábröntgenre és citológiai vizsgálatra szorul abból a célból, hogy a hányások, véres széklet illetve legújabban a csomó eredetére fény derülhessen. Az eredmények ismeretében lehet a cica esélyeit és a kezelés módját megválaszolni. A leukózis, a panleukopénia és még néhány vírusos betegség macskákban sajnos nem gyógyítható - de remélhetőleg nem ezek egyikéről van szó az Ön cicája esetében.
jelige: fájdalom
2007-04-03
Van egy 5 hónapos Staffordshire terrier kutyánk. 2 hónapos korában tapasztaltuk az egyik reggel, hogy nem áll rá a bal hátsó lábára, pedig előző este még futkosott. Az orvos injekciót adott neki, ennek köszönhetően elmúlt a baj egy időre. Egy jó másfél hónapja időnként előfordul ismét, hogy nem áll rá a lábára, de ez az állapot egy-két nap előtt helyre jön és minden rendben lesz. Ma reggel is ez történt. Aggódunk, hogy mi lehet a kutyával, szerintünk ez nem normális, hogy hetente fájjon a lába. Kap csonterősítő tablettát is. Kérem, ha tud adjon valami tanácsot, információt, hogy mi lehet a baj a kutyussal?! Családiházban lakunk, még a bennt van a kutyus, de nem sokára lesz saját kennelje is. Sokat van mostanában az udvarban, hogy tudjon mozogni és sétáltatni is visszük!
Szerintem sem normális a vissza-visszatérő fájdalom és sántaság. A kutyát véleményem szerint nem elég szemrevételezni, esetleg végigtapintani, majd csonterősítő táplálékkiegészítőkkel és fájdalomcsillapítókkal kezelgetni. Komolyabb kivizsgálásra, benne röntgenfelvételekre is bizonyosan szükség van ahhoz, hogy diagnózishoz jussanak. A leírt tünetek egyáltalán nem kizárólag a növekedéssel, a mozgatással és az esetleges kálcium-, foszfor anyagcserezavarral állhatnak összefüggésben. Ugyanilyen eséllyel lehet keresztezőszalag szakadása, combcsont fej felszívódása, súlyosfokú csípőízületi diszpláziája vagy másegyéb ortopédiai elváltozása a a kölyökkutyának. Remélem, hogy nincs szükség operációra és valóban elég lesz gyógyszeresen kezelni a kutyát - de ez csak részletes kivizsgálás után derülhet ki.
jelige: kajla fül
2007-04-02
5 Hónapos németjuhász kan kutyámnak nem áll fel a füle. 1-1.5 hónappal ezelőtt már majdnem teljesen felállt, de aztán egyik napról a másikra újra kajla lett . Állatorvosok, tenyésztők mind ellentétes információkat adtak arról, hogy miért konyult le (sokan azt mondták, hogy ez összefüggésben van a fogzásával), illetve hogy helyreáll -e még. A kérdéseim a következők: Helyrejöhet -e a füle magától? Létezik -e valamilyen bevált módszer, ill. orvosi beavatkozás a füle fellítására, és ezek szükségesek -e? (Gondolok itt arra, hogy a kutya maximális hallásához kell -e a felállított fül? Esztétikai szempont nekem nem számít, csak a kutya érdekében érdekel ez a fül-kérdés)
A kamasz kutya füle még állhat rendesen a későbbiekben. Orvosi beavatkozás nem szükséges, a hallása teljesen rendben lehet kajla fülkagylóval is - műtétre csak akkor lesz esetleg szükség, ha a kajla fül átszellőzetlensége révén állandó hallójáratgyulladást produkál a kutya. 1);
jelige: Sebastian
2007-04-02
2 és fél éves labrador kan kutyánk kb. 4 nappal ezelőtt fehér habosat hányt, azóta nem eszik semmit, kedvetlen, nem játszik, nem szaladgál, mint máskor. Állatorvos látta, azt mondta, hogy talán kullancs csípte meg, ami lehetett fertőző. Kapott injekciót,már nem hány, de nem látunk javulást az állapotában. Meddig nem baj, ha nem eszik? Vizet iszik.
Már 4 nap alatt is eléggé eléhezik a kutya, szerintem lassan életveszélyes állapotba kerül. Otthon, háznál egy állatorvos is keveset tehet a pontos diagnózis kiderítése és a kezelés érdekében. Ha feltételezzük, hogy valóban kullancs által terjesztett babéziózisa van is a kutyának - ez a betegség kezeléséhez is hozzátartozik a vérlabor vizsgálatok, valamint a napi injekciós és infúziós kezelés. Mindezek hiányában a kutya vagy átvészeli a betegséget, vagy pedig elpusztul benne. A legokosabb az lenne, ha a kutyát felszerelt kisállat rendelőbe juttatnák. Ott kiderülhetne, hogy valóban babéziózisos-e, és az is, hogy mit kell tenni a felépüléséért. Ne várják meg, amíg teljesen leromlik az állapota.
jelige: erős nyáladzás
2007-04-02
A kutyánk egy 9 hónapos labrador keverék és igen erősen nyáladzik szinte folyamatosan, ugyanakkor a kutyán más betegség jelei nem tapasztalhatók, játékos, eleven, és az étvágya is jó. Csak arra lennénk kíváncsiak, hogy ez kezelhető-e vagy az idő múlásával kinövi?
Azt nem tudom megítélni a leírása alapján, hogy a kutya nyálzása a teljesen normális, elfogadható mértékű-e, vagy valóban van-e eltérés a kutya esetében. Felerősödött nyálzás lehet betegség tünete is, pl: nyálmirigy gyulladás, mérgezés, fertőző betegségek - de ezek mellé való igaz, hog ykellenének egyéb tünetek is. Az sem kizárt, hogy a kutya egyik nyálmirigyének a kivezető nyílása mondjuk nem a szokásos helyre, hanem a pofa nyálkahártyájának más területére szájadzik, és így a kutya folyatja a nyálát - ez meg elég ritka fejlődési rendellenesség. Nem lepődnék meg, ha teljesen normális nyálképződést és folyatást sokallanának, több tulajdonos van ezzel így. Az öregedéssel és a nyugodtabb életmóddal a nyálképződés és a nyálzás is csökkenni fog a fiatal kutyához képest. Ha mégis kétségeik vannak, kérjenek részletes kivizsgálást állatorvosuktól.
jelige: jessyke
2007-04-02
A kutyámnak száraz az orra és egyfolytában nyalogatja.Ez mire utaló jel?mi a teendő ilyenkor?A segítséget előre is köszönöm!
Amit leírt, az önmagában semmit nem jelent. gyakori tévhit, hogy a száraz orr a betegség, vagy láz jele lenne a kutyáknál, macskáknál. Ráadásul minden kutya és macska gyakran nyalogatja is az orrát. Ha valóban állandóan (vagy a korábbiakhoz képest feltűnően többször) nyalogatja kutyája az orrát, akkor nem lehetetlen, hogy sérülés, vagy naptól származó égés van rajta - esetleg orrfolyása van felsőlégúti fertőzés, idegentest, vagy daganat miatt. Ez részletes rendelői kivizsgálást igényel.
jelige: védőoltás
2007-04-02
nem beteg es nincs semmi panasza a kutyam csak kerdesem lenne vedö oltasokrol.egy 8 hetes kiskutyat vasaroltam ami Parvigen oltas kapott,tudni szeretnem mire ez az oltas?kelle-meg masik oltas a kölyöknek?vagy mennyi idö közöntken kell egy kutyat oltatni es mi ellen?(a többi kerdest kitöltöttem az ürlapon mert különben nem tudom elküldeni)
A parvigen védőoltás a kölykök első védőoltása a parvóvírus okozta bélgyulladás nevű betegség ellen. Egy kölyök kutya 1. életévében 4-5 ajánlott védőoltást és 2 kötelező (veszettség elleni) védőoltást illik kapnia, kéthetente. Ezenkívül a féreghajtást 2-3 hetente ajánlott elvégezni az első 6 hónapban. Ha végigcsinálja ezt a 2 hetente ajánlott procedúrát, akkor kutyája védett lesz a veszettség ellen (kötelező) valamint a parvóvírusos bélgyulladás, vírusos májgyulladás, adenovírus és korone vírusok okozta megbetegedések és a leptosirózis ellen. Ráadásul utána már elég évente egy védőoltás (és féreghajtás) ahhoz, hogy a kötelező és az ajánlott (a felsoroltak ismétlése) részeknek is eleget tegyünk. Részletesebben olvashat ugyanerről és még többmindenről is honlapunkon a „Hasznos tudnivalók” rovatban.
jelige: bolognese
2007-04-02
Két 7 hetes kiskutyám alvás közben egyszer csak elkezd rángani. Először azt hittem hogy fáznak, ezért betakartam őket, de még így is előfordul hogy ránganak.Mivel mind2 csinálja ezért nem tudom eldönteni hogy ez valami fertőző betegség-e vagy normális még ilyen kiskutyáknál?
Sőt, nagy kutyáknál is normális. Az én mindkét felnőtt kutyám (és macskám) is ugyanezt produkálja alvás közben.
jelige: spániel
2007-04-02
Spánielem első tüzelésekor (9 hónaposan) vemhes lett, mennyivel nagyobb az esélye az ellés közbeni komplikációknak, ill. az ellést követően mire kell fokozottabban figyelni ? Ajánlaná e a császármetszést ?
Ahhoz, hogy a kérdéseit pontosabban megválaszolhassam, legalább a következő adatokat jó lenne tudni: Mennyire fejlett, mekkora a fiatal szuka (nem kisebb-e, nem kövérebb, mint a kortársai)? Volt-e korábban bármilyen megbetegedése, balesete? Most mit eszik, mennyit mozog, mennyire egészséges? Rendben vannak-e a védőoltásai, parazitamentesítése? Mekkora testű kan fedezte? Az ultrahangos vizsgálatnál sok kölyök, vagy néhány kölyök látszott-e? Ezen adatok nélkül a válaszok: Az első tüzelésekor vemhesült kutyák ellés közbeni és utáni komplikációi jóval nagyobb eséllyel fordulnak elő, mint az ideális korban vemhesülő társaiké. Az ellés befejeztével ugyanazokra a dolgokra kell figyelni, mint bármelyik ellés esetében. Pl megszületett-e az összes kölyök? eljött-e mindegyik burok, placenta? nem lázas-e a szuka? van-e teje? nincs-e sérülés a szülőutakban? ... Császármetszést „megelőzés” gyanánt egyáltalán nem ajánlok, de az ellési komplikációk nagyobb eséllyt hordoznak a fiatal szuka számára, hogy esetleg szükség lesz császármetszésre. Ha „baleset” történt és nem tudatos fedeztetés - még mindig lehet a gyógyszeres vetéltetés, vagy esetleg a műtéti megoldás mellett dönteni. Főleg, ha a későbbiekben úgysem tenyészteni akarják a spánielt.
jelige: cirmos
2007-04-02
az ivartalanitás költségeire lennék kiváncsi köszönet
A fiatal kandúr ivartalanítása is többféleképpen megoldható. Ez alatt azt értem, hogy lehet altatni többféleképpen, lehet vénakanült, antibiotikumot és fájdalomcsillapítót is többfélét is alkalmazni, vagy elhagyni, és a műtéti technikát is többféle módon lehet megválasztani. Ha előtte kivizsgálják a cicát, hogy oltásai rendben vannak-e, parazita mentes-e, valamint, hogy nincs-e rejtett szervi betegsége - ezek mind árnövelő (és persze a biztonságot növelő) tényezők lehetnek. Ráadásul, ugyanazzal a macska herélési protokollal dolgozó 2 különböző rendelő más és más árat kérhet a tevékenységért. Tehát egy fiatal cica herélése valahol 6-20 eFt között változhat.
jelige: Roni
2007-04-02
Van egy 12 éves tacskom.Egy daganatféle jött ki a fenekén.Nagyon csunya már neki,megszeretném kérdezni ha elviszem orvoshoz vajon tuléli ha operálni kell?Tudna nekem segiteni?
Néhány hónappal (esetleg évvel?) korábban, amikor a tumor még csak éppen látható, tapintható volt - a válaszom határozott igen lett volna. Hogy most mi a helyzet, azt lehetetlen megválaszolni vizsgálatok nélkül. Persze egy tacskó 12 éves kora önmagában nem kizáró ok egyetlen altatás, vagy műtét el nem végzéséhez sem. A teendő: a kutya részletes kivizsgálása, amelynek során kiderül, hogy nincs-e valamilyen rejtett szervi betegsége (szív-, vese-, májelégtelenség), vagy esetleg áttéte. Az is kiderül, hogy az Ön által is csúnyának (talán fekélyes, sebes?) minősített daganat mennyire nőtte körül a végbélnyílást, azaz operálható-e. Arra is készüljön fel, hogy a kutyát valószínűleg kasztrálni is ajánlatos. Ha a daganat jelenleg inoperábilis, akkor sem kell feltétlenül feladni a küzdelmet. Előfordul, hogy sugárterápia után lehet a daganatot megoperálni. Ahogyan az elején is írtam - korábban egyszerűnn lehetett volna ...

<< <  348 / 396 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.09.18
22. Kerület Szemerédi utcából eltűnt a fekete félperzsa ivartalanított kandúr cicám. Aki tud róla valamit kérem jelezzen. Zoé névre hallgat 06209735459
2014.09.03
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: &quot;Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.09.03
Szeptember 2-án kora délután kiszökött a kertből a kutyám, Szamóca. Chipszáma:348094100097933 Július 18.-án fogadtam örökbe az Illatos útról. Közepes méretű, fehér, rövid, göndör szőrű (a háta közepén hosszanti irányban egy csíkban kissé zsemleszínű) ivartalanított szuka. Súlya 11-12 kg között. Különös ismertetőjele (egy darabig még), hogy a kb. egy hónapja történt ivartalanítás miatt a hasán le lett nyírva a szőr és még csak kicsit nőtt ki. Teljesen olyan, mint egy fehér pumi, kinézetre és tulajdonságra is. A kutya a XII. kerületben tűnt el, egészen pontosan a Kútvölgyi kórház mentőbejáratán látta kimenni a portás kb. fél három és három között. Sajnos barátságos, szófogadó. Oltva, féregtelenítve van. Ha bárki látja, kérem értesítsen azonnal:06-30-411-4648