Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉSI AKCIÓ

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

Az alapszűrés továbbra is 500 ft!

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: Jonny
2007-03-24
2 éves bobtailomnak egyik heréje sem jött le. Már kéttő állatorvost is megkérdeztem az egyik orvos azt mondta, hogy 3-4 éves koráig meg kell műteni a másik orvos meg azt, hogy nincs szükség a műtétre mert meg se éri a kutya azt a kort mire elrákosodhatna, mivel a bobtailok átlag életkor 10 év. A kérdésem az lenne, hogy időben kimutatja-e a bajt az ha évenként ultrahangos vizsgálatot és teljes vérképet csináltatok neki?
Az első állatorvosával értek egyet - hiszen a hasüregi rejtettherék a nagytestű-, sőt az óriás fajtákban is igen nagy eséllyel, még az 5-7 éves kor között daganatos elváltozást szenvednek el. Ezen az alapon a megelőző műtét látszik az okosabb választásnak - hiszen, ha a kutya későbbi életkorában észlelik a daganatos elváltozást, az akkori műtétnek a kutya kora és a lehetséges egyéb betegségek ill szervi alulműködések miatt már nagyobb lesz a kockázata. Ha mégis úgy dönt, hogy inkább abban reménykedik, hogy a Jonny megússza a dolgot és elkerülhető lesz a műtét, akkor 5 éves kora felett legalább félévente javaslom a hasüregi ultrahang elvégeztetését a kutyánál, mert a heredaganat egy év alatt akár gyermekfejnyi méretet is elérhet.
jelige: Luna
2007-03-24
van egy 3 éves beagle kutyám. Március első napjaiban kezdett tüzelni és 20.-án abbamaradt. Azóta rengeteg vizet iszik kb. 5 litert naponta. A közérzetén változást nem tapasztalok, vidám jó kedvű mint mindig. Az lenne a kérdésem hogy káros e ha ennyi folydékot iszik? Ha igen, mi okozhatja és mit tehetek vele?
Rövid időn belül állatorvosi vizsgálatra és valószínűleg műtéti megoldásra van szükség. A legnagyobb valószínűség szerint a tüzelés után a kutyának gennyes méhgyulladása alakult ki, ami a vesét és a májat terhelve okozza a sok vízivás / sok vizelés tüneteit. Persze ez a diagnózis csak a legnagyobb valószínűség szerint fennálló kórképet jelenti. Ugyanígy lehet cukorbetegség, Cushing-kór és még számos elváltozás is a háttérben. A veszélyt nem a sok vízivás jelenti, hiszen ezzel a kutya csak kompenzálja a betegségét - aggasztó tünetek pontosan akkor jelentkeznének, ha a Lunának nem lenne lehetősége sok vizet fogysztania. Egy szó, mint száz - a Lunát gyorsan jól felszerelt rendelőbe kell juttatni - ahol állatorvosa megvizsgálja, és amennyiben megállapítja a gennyes méhgyulladást, rövid időn belül meg fogja operálni. Ha más beteséget állapít meg, akkor más módon kell majd kezelni.
jelige: ugatás
2007-03-24
Van két kan kutyánk, a szomszédok panaszkodnak, hogy mikor nem vagyunk otthon, akkor a délelőtt folyamán egyfolytában ugatnak! Ráadásul az egyik kutyus pár hónapja minden nap szétrág valamit, de azelőtt nem volt vele ilyen problémánk! Az lenne a kérdésem, hogy ha ivartalanítanánk őket, akkor ezek a problémák valamelyest enyhülnének, vagy megszűnnének-e, tehát milyen hatása lenne rájuk a továbbiakban?!
Lehetséges, hogy megoldás lesz a két kutya ivartalanítása, noha ez 100%-os biztonsággal nem ígérhető. A herélt kutyák tesztoszteron függő agresszivitása és aktivitása megszűnik - általában jóval nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb életet élnek. Ha az Önök esetében az ivartalanítás hatása nem lesz kielégítő, akkor még mindig lehet próbálkozni pl ugatásgátló nyakörv beszerzésével, vagy más megoldásokkal.
jelige: tigrisbaba
2007-03-23
pár napja vettem észre, hogy rózsaszín pecsétes valami jön ki a kiskutyám kukijából. Pislilés közben nem véres. Két éve volt babéziája, akkor véreset pisilt. Mi lehet a gond?
Legnagyobb valószínűség szerint a pénisz-, és a tasak nyálkahártyája gyulladt be. De persze lehet tályog, akár daganat is ugyanitt, vagy a prosztata, vagy a hólyag lehet érintett gyulladásos, kőképződéssel járó, vagy daganatos folyamatban. A 2 éve lezajlott babéziózisnak biztosan semmi köze nem lehet a mostani tüneteknek. Érdemes lenne állatorvosának jelezni a problémát. Ő megvizsgálja a kiskutya péniszét, ha kell vérvizsgálatot, citológiai viszgálatot, hasi ultrahangot vagy röntgent javasol. Remélem nem komoly a probléma.
jelige: benguzde
2007-03-23
17 éves a kutyám. A lefekvés NAGY gondot jelent neki. Tegnap fájdalomcsillapító szurikat kapott...érdemes hosszabbítani az életét??Nem ”szól”. Csöndben van... de a járólapon szétcsúszott a lába... Étvágya jó...
A nagytestű kutyák fájdalomtűrő képessége valóban sokkal jobb, mint a kistestűeké, de ezzel nem illik visszaélni. Többféle, nem-szteroid gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású szerrel hosszútávon lényegesen csökkenthetőek a tünetek és sokszor egészen normális életet tudnak élni az öregedő, ízületi beteg kutyák. Talán a legjobb tapasztalataink a Rimadyl tablettával vannak. Ha semmimódon nem sikerül elfogadható életet teremteni a kutyának és szinte nem mozog, nem eszik, nem örül a gazdinak, nem akar sétálni - akkor „érett meg a helyzet” a kíméletes elaltatásra. Tudja, a nagymamát sem altattatjuk el csak azért mert fájnak az ízületei ...
jelige: szobatisztaság csak álom?
2007-03-22
Tavaj novemberben befogadtunk egy kan kutyát szuka kutyusunk mellé. Eleinte nem pisilt be, de két-három nap után előfordult. Mára ez annyira elfajult, hogy a szobában a bútorokat is lepisili sajnos. A helyzet tarthatatlan, de soha nem kapjuk rajta, így leszidni sem nagyon tudjuk. Nem is jelez, bár szerintem jelölget, és nem az a gond, h nem tudja visszatartani ( séta után 10 perrccel is képes...) Mindent lemostam egyenként domestossal, erre olyan ámokfutást rendezett, ahogy elmentünk, h borzalmas (talán a domestos szaga mégjobban ingerli?)Utólag úgy tudom már nem érdemes leszidni. A lány kutyust most ivartalaníttattuk, talán ez enyhít a helyzeten? Azon is gondolkodunk, hogy a kant is ivartalanítjuk, ez megoldás lehet Ön szerint? Sajnos a kiskutyás módszer nem működik, hogy vigyük ki azonnal, ha bepisil, mert mire 3 emeletet lesétálunk, rég elfelejtette, h mi van:( Hogyan lehetne megoldani a helyzetet?
Remélem nem csak álom a szobatisztaság elérése. Első körben mindkét kutya ivartalanítását javaslom - főleg azért, mert egy lakásban minden szempontból ez lenne a hosszútávú problémamentes együttélés záloga. Van esély arra is, hogy a befogadott kankutya jelölgetése ettől önmagában abbamarad. Ha ez nem így van - akkor viszont a diagnosztika ügyében is nagyot léptünk előre ): - és a viselkedési zavarokkal foglalkozó állatorvos kolléga tudni fogja, hogy páciense kellemetlen szokása nem tesztoszteron-függő zavar. Őszintén remélem, hogy sikerül úrrá lenni a problémán.
jelige: Spanci
2007-03-22
10 éves spániel szuka kutyusom hátán két csomót találtam. Az egyikből mintát vettek, és a szövettan eredményéről szeretném kikérni az Ön véleményét is. Szeretnék még sok, hosszú boldog évet eltölteni a társaságában, és nem tudom mennyi esélyünk van erre, hogy mennyire súlyos ez a betegség, és hogy van e valami olyan gyógymód ami az életminőség romlása nélkül is hatékony?
Sajnos a kórszövettani eredményből sem derül ki egyértelműen, hogy a kutya hátán jelentkező csomók bármilyen módon is kapcsolatba hozhatóak-e a korábbi rosszindulatú emlőtumorral. Az sem egyértelmű, hogy az újonnan jelentkező csomók daganatok-e egyáltalán. Ezért aztán a kérdéseire lehetetlen dolog választ adni. Ahhoz, hogy megválaszolhassuk ezeket, a kutya részletes onkológiai vizsgálata szükséges. Ez vérvizsgálatból, ismételt citológiai mintavételből és képalkotókból (hasi ultrahang + mellkasi röntgen, vagy egésztest szcintigráfia) kell, hogy álljon. Ha megvannak az eredmények - jobb prognózis adható. A kezelésről is az eredmények függvényében lehetne beszélni. Hiszen önmagában, ha újabb műtétre van szükség - az is számbaveendő, mint az életminőség romlása nélküli kezelési módszer. Persze, lehet, hogy az Önök esetében nem az újabb műtétet, hanem esetleg a kemo-, vagy sugárterápiát, esetleg egyéb alternatív kezelési módszereket kell majd mérlegelni.
jelige: Focus
2007-03-22
13 éves kutyámnak 2 éve mancs gondjai vannak. Aktív életmódot folytat, irtja a kertet... balesete úgy történt, hogy leszakitotta a bejárati ajtó küszöbét, ekkor felszakitotta a körmét és begyulladt az ujja. (Szilveszterkor történt, nagyon fél a petárdáktól) Különféle gyógyszerekkel kikezeltük, fél évig rendben volt, aztán megint kezelés, laborvizsgálatok, fél év rendben, megint kezelés, megint renden, megint kezelés, most szakadt ki a maradék begyulladt körme, közben granuláció alakult ki. Mivel állandóan vakond módjára ássa a kertet, újra és újra begyullad.... az állatorvos tanácsára amputálni kell az első ujjpercét. Rettentően aggódok, mivel már 13 éves keverék pireneusi hegyikutya. a doktornő szerint a szive rendben van, alig akarta elhinni a korát mikor 2 éve hozzá kerültünk. Hihetetlenül aktiv, a mai nap sem birom leállitani, magasba ugrál, labdázik, szukák után futkos, kergeti a macsekokat... Kérem nyugtasson meg, szombaton kerül sor az altatásra - 20 perc injekcióval, érbe. Atól félek, ha nem történik meg a műtét a gyulladás elindul a mancsa többi részébe és a lábába kerülhet. Köszönöm tanácsát.
Az én véleményem megegyezik azzal, amit állatorvosa mondott önnek. A kor önmagában sohasem kizáró ok egy műtét, altatás biztonságos elvégzéséhez. Állatorvosa a kutyát megvizsgálta - és a műtéti, altatási kockázatot vállalhatónak értékelte. Azt pedig Ön is és a kolléga is tudja, hogy 100%-os biztonság a biológia területén sem létezik - de előfordulhat, hogy a kutya (és az Önök) utazása a műtét helyszínére autóval nagyobb kockázatot jelent mindannyiuk számára, mint a műtét. A legnagyobb kockázatot pedig az jelentené a kutya számára, ha nem végeznék el a műtétet. A krónikus gyulladás állandó bemeneti kapuként terheli a kutya egész szervezetét, ráadásul a krónikus gyulladás a rosszindulatú elváltozások „melegágya”. Meggyőződésem, hogy jól döntöttek állatorvosával közösen, sok sikert kívánok a felgyógyuláshoz.
jelige: Füge
2007-03-21
Tavaly márciusban egy csomót vettünk észre a Füge első mancsán.Elvittük korházba ahol kiderűlt hogy rosszindulatú daganat.Megműtötték,de mondták hogy figyelni kell mert bármi lehet.Azóta 2*-szer is találtunk olyan ”csomót” a mancsa felső részén,amit a kutya csupaszra nyalt,és ettől vörös duzzadt lett a felület.Ez lenne a kérdésem hogy lehetséges hogy a daganat miatt vannak a gondok,vagy mert leverte,ingerli valami?
Sajnos nem kizárt, hogy helyileg kezd kiújulni a daganat. De az sem kizárt, hogy a műtéti területen a kötőszövet sarjadzás, belső varrat, esetleg a megváltozott vérellátás teremt olyan körülményeket, ami irritálja a kutyát és ő a nyalogatással tovább súlyosbítja a tüneteket. A teendő mindenképpen az, hogy sürgősen értesíti állatorvosát a fejleményekről. Ő valószínűleg vizsgálatot fog javasolni, aminek során vért vesz, röntgen felvételt készít, citológiai mintát vesz az elváltozást mutató területről, esetleg a helyi nyirokcsomóból és kezelést javasol az eredmények tudatában. Érdemes lenne a vizsgálatokat mielőbb elvégeztetni.
jelige: Bumbi
2007-03-21
Tavaly augusztusban be kellet vinni Bumbit a veszprémi állatkórház ügyeletére, mert a két hátsó lábára nem tudott ráállni. Ott megröngenezték és két hónapon keresztül hetente vinni kellet akupunktúrás kezelésre, később fonalbeültetésre. Látszólag teljesen rendbejött, de kb 2 hónapja nem áll rá a bal hátsó lábára.Visszavittük Veszprémbe ahol kapott gyógyszert /Norocarpot/, de nem használt semmit. Meginnt visszavittük, de azt mondták, hogy ez a porckorong sérvéből maradt vissza és nem lehet már mit csinálni vele. Ezért elvittük a székesfehérvári állatkórházba ahol megállapították, hogy keresztszalag szakadása van a térdében amít műteni kell. Ahhoz kérném a segítséget, hogy hol végeznek ilyen műtétet és, hogy melyik a legmegbízhatóbb kórház, mert már nem akarom, hogy szegény Bumbival meginnt elszúrjanak valamit. És röntgennel, műtéttel stb kb mennyibe kerül egy ilyen műtét? Mire készüljek? Mert már ráköltöttem közel 100000 Ft-ot és még mindig nincs jól a kutyus.
A legnagyobb valószínűség szerint tavaly augusztusban amikor a Bumbi nem tudta a hátsó végtagjait használni - az valóban a porckorong sérvtől lehetett. Ilyen tüneteket ugyanis a keresztezőszalag szakadása nem produkál. A kezelésre időlegesen szépen javult is a Bumbi. Aztán, valamikor, lehet, hogy kialakult egy (vagy kétoldali?) keresztező szalag szakadás a térdben. Most akkor maga szerint ki szúrt el bármit is ?!? Szerintem legfeljebb a Bumbi ... Ha a keresztező szalag szakadás műtéti megoldásait akarja megtudni - azt a vizsgálatot végző orvostól kellene megkérdezni. Többféle műtéti megoldás létezik, de ugyanazon műtéti megoldás ára is helyenként igen nagy különbséget mutathat. Szerintem hozzávetőlegesen 30-60 eFt közötti árakat fog hallani. Ha bármelyik diagnózissal, vagy kezelési módszerrel kapcsolatosan kételyei vannak, nem ért velük egyet - a legjobb mindig helyben rákérdezni az okokra. Sajnos el kell mondjam, hogy az egészségügy és az állategészségügy sem eredmény garantáló tevékenységek - senki, még a legjobb szakember sem garantálhat 100%-os biztonsággal eredményt. Az ortopédia pedig különösen az terület a humán és állategészségügyben egyaránt, ahol egy-egy betegség, tünet sokszor egész életen át elkíséri a beteget. Egyébként egy sereg egyéb betegségből sincs teljes gyógyulás (szív-, vese-, májelégtelenség, cukorbetegség ...) és sajnos az ortopédia betegségek nagy része is ilyen. Ha pl a keresztezőszalag szakadás hónapok óta fennáll - lehet, hogy olyan artrotikus folyamatok indultak el a térdben, amit visszafordítani, meggyógyítani soha nem lehet már. Legfeljebb a térdízület stabilitásának a visszaadásával a további romlást lehet lassítani, és a tüneteket, fájdalmat lehet csökkenteni. A legjobb, leggyakorlottabb ortopédiában jártas állatorvosakat a http://www.kisallatortopedia.hu/ oldalon találja. Székesfehérváron Dr Lorászkó Gábort, Budapesten az Állatorvos-tudományi Egyetemen pedig Dr Diószegi Zoltánt ajánlom, mint ilyen ügyekben jártas szakembert.
jelige: volkodav
2007-03-21
Egy három éves közép-ázsiai juhász szukáról lenne szó,a panasz,hogy nem tüzel intenzíven. Rendszeresen ivarzik,de alig láthatóan,nem duzzad meg,nagyon keveset csepegtet. Kérdésem, hogy hogyan,mivel lehet intenzivebbé tenni a tüzelést.
Nem jó a kérdés felvetése. Vannak olyan szukák is, amelyek csendesen tüzelnek, azaz a tüzelésnek alig van látható jele (vérzés, pérarés duzzanata)és mégis normálisan ovulálnak, elfogadják a kant és vemhesülnek, ellenek is. És vannak szukák, amelyek nagy külsőségek mellett tüzelnek - mégis terméketlenek. Nem írt arról sem, hogy a 3 éves szuka korábbi tüzelései is hasonlóak voltak-e, valamint, hogy sikerült-e már vemhesíteni. Ha nem sikerült a vemhesítés, a teendő az lenne, hogy szaporodásbiológiában jártas kollégával kivizsáltatja a szukát. A tüzelés befejeztével is érdemes lenne egy első vizitet és vizsgálatot megejteni, majd a következő tüzelésnél a progeszteron szint és a hüvelycitológia változását kellene 2-4 alkalommal vizsgálni ahhoz, hogy kiderüljön ovulál-e a szuka. Szukák terméketlenségének, vagy csökkent termékenységének a hátterében számos probléma állhat. Komoly vizsgálatok nélkül, vaktában végzett kezeléssel, a „tüzelés intenzívebbé tételével” csak a vaktyúk szerencséjével lehet eredményt elérni - vagy esetleg akkor, ha nincs is probléma a szukával.
jelige: Bori
2007-03-20
Van egy kb. fél éves lány cicusom.Lakásban tartjuk,de az utobbi pár napba mindig ki szökik,és órákra eltűnik.Észrevételünk szerint most tüzel,de nem szeretnénk utodot.mit tegyünk.Mennyi idős kortol vihetem ivartalanitatni? Hallottam valami hormon gyógyszerről is ami a vemhesség ellen van.Van ilyen?Még egy kérdésem lenne egy ivartalanitás kb. mennyibe kerül,átlagba.
Szinte biztos, hogy a cica már párzott és vemhesült, vagy ha még nem, akkor is pillanatokon belül meg fog történni az esemény. Az ivartalanítás mostanában néhány héten belül lenne ajánlatos. Az ivartalanítás ára rendelőnként igen nagymértékben változhat, azt gondolom, hogy a végösszeg nagyjából 10 és 22 eFt között lehet. Létezik hormontartalmú gyógyszer is - és rövid ideigf aggálymentesen használható - de éveken át tartó használatát nem ajánlom, mert mellékhatásai lesznek. Ugyanebben a tárgyban olvassa el a tegnapi „Kormika” jeligés választ is.
jelige: táp
2007-03-20
Tanácsot szeretnék kérni. Magyar vizsla 3 honapos kiskutyám van. Mivel elég nagytestű már most, etethetem e a Royal canin Maxi Babydog táppal?
Mivel már 3 hónapos a vizsla, ideje lenne a RC Maxi juniort etetni. Ő már nem bébidog.
jelige: Dorka
2007-03-19
13 éves magyar vizslát,3 hete egy autó elütötte,a feje koppant de más panasza nem volt akkor. 3 hét elteltével az állat bepisilt a lakásba,és egyensúly zavarral küzd. Az állatorvos injekciót adott neki mert szerinte vérömleny keletkezett az agyába.Ön szerint is a vérömleny okozza a panaszokat,és milyen esélyei vannak a felépülésre.
A leírása alapján állatorvosa okkal feltételezi, hogy vérömleny, vagy esetleg elhalt agyvelőrész keletkezett a baleset következtében a Dorka koponyájában. Az esélyeket kicsit jobb eséllyel lehetne latolgatni, ha CT, MR esetleg SPECT felvételek készülhetnének a kutya koponyájáról. Ezekkel a vizsgálatokkal kideríthető lenne, hogy mekkora területet érint a hematóma, vagy lágyult rész, valamint a helyeződés is kiderülhetne. Ezen vizsgálatok híján csak az idő adhatja meg a választ, hogy milyen tünetek maradnak vissza a kezelések befejeztével.
jelige: Bettus 2.
2007-03-19
Jó tanácsát megfogadva a vérzéstől számított 5. naptól 2 naponta jött a kan a kutyámhoz, de sajnos nem sikerült a pároztatás. Betty csak játszott, amikor a kan kezdeményezett az én kutyám maga alá húzta farkát odakapott a kannak és szabályosan menekült előle. Február 21-március12-ig vérzett.Március 15-én megismételtük az udvarlást sajnos ugyanaz történt mint az előző alkalmakkor. Egyszóval nem vette fel a kant. Kérdésem: mi lehet az oka, mit tetszik tanácsolni?
Elolvastam a február 28.-án adott jótanácsomat és persze, hogy jól emlékeztem, hogy elsősorban az ovulációdiagnosztikát ajánlottam. Még ironikusan azt is megjegyeztem, hogy ha másként döntenek, akkor 2-naponta lehet próbálkozni, és ha szerencséjük van még kiskutya is sikerülhet a végén. Szóval, hogy mi lehet a baj? Sok minden. Lehet, hogy a kankutya tapasztalatlan, mert esetleg még sohasem fedezett. Lehet, hogy Önök a tapasztalatlanok és nem hagytak elég időt a kutyáknak az ismerkedésre, játszadozásra. Ha ez nem így van - akkor a Bettus esetleg nem ovulált, terméketlen. A Bettinek is ezeregy rendellenessége lehet - hiszen nem követték figyelemmel a tüzelését. Lehet, hogy petefészek (méh) cisztái vannak, lehet, hogy folyadék (genny, vér) van a méhében - lehet, hogy a vaginájában fejlődési rendellenesség van és ezért nem tudta fedezni a kan. Ha megtörtént volna az állatorvosi vizsgálat (ovuláció diagnosztika) most már biztosan okosabbak lennénk jónéhány dologban. A tüzelése lezajlásával (?) is érdemes lenne részletes kivizsgálást (benne vérvizsgálatok, esetleg hüvelycitológia, esetleg ultrahang) kérni szaporodásbiológiában jártas állatorvostól. Ha ezt nem teszik meg - akkor marad a találgatás, hogy vajon a kan, vagy a szuka a „hibás”. És legközelebb 6 hónap múlva ugyanitt fognak tartani - lehet, hogy összejön a kiskutya, lehet, hogy nem. Merthogy, mint azt már korábban is mondottam, „Ilyen egyszerű dolog ez a kutyaszaporítás”.
jelige: Dumberto 15
2007-03-19
van egy 15 éves kan kutyusunk,Dumbó,akinek a heréi igen nagyok,és egy állatorvos azt mondta, vérrel van tele.ez az óriási here már kb. 1 kókuszdiónyi,és már nagyon a terhére van.folyton véresre nyalogatja,és mintha fekélyesdne,legalábbis hámlik. a kutyuskánk kora ellenére energikus, életvidám egy igazi torpedó!kérjük segítsenek, milyan módon tudnánk rajta segíteni mihamarabb!köszönjük!!!
Akár daganatról, akár heregyulladásról (tályogról), akár here torzióról van szó - véleményem szerint mindenképpen el kellene távolítani a heréket. A legjobb persze az lett volna, ha mindez már 4 hónapja megtörtént volna, amikor először észlelték az elváltozást. A kutya kora sem lehet önmagában akadálya a műtétnek - egy alapos kivizsgálással (benne vérvétellel) valószínűleg megválasztható egy olyan kíméletes altatás, ami nem jelent túl nagy kockázatot a Dumbónak. Nem hiszem, hogy műtét nélkül elviselhető állapotba lehetne hozni a kutyát.
jelige: Kormika
2007-03-19
9 hónapos házi-kedvenc nőstény cica viselkedése megváltozott, nyugtalan, nem jól érzi magát. Szükséges-e ivartalanítani, műtéten kívül van-e más megoldás ? A mütét megviseli-e nagyon a cicát ?
Előfordulhat, hogy a ivarzás miatt nyugtalankodik a Kormika, hiszen a lakásban tartott nőstény cicák kisebb-nagyobb megszakításokkal majd később szinte állandóan képesek tüzelni. A műtéten kívül is létezik hormontartalmú gyógyszerek adásával történő ivarzás elnyomás a cicáknál - de ez néhány év alatt általában petefészek és méhelváltozásokhoz vezet - ezen ok miatt pedig úgyis meg kell operálni a cicát. Véleményem szerint tehát nincs mire várni, mielőbb érdemes átesni a műtéten. A petefészek eltávolítása nem viseli meg különösképpen a cicákat. Másnap már esznek, mozognak és varrateltávolítás után (7-10 nap) már semmi tünetet nem mutatnak.
jelige: meddig?
2007-03-19
Meddig él egy macska? meddig él egy kutya? a macskám már 11 éves a kutyum 3 és labrador!
Meddig él egy ember? A tutti válasz persze az, hogy mindhalálig - de ezzel a megállapítással néhány vallás és világnézet nem ért egyet. ): A kutyák és macskák várható életkora is igen tág határok között változik. Egy ivartalanított, rendszeresen védőoltásban részesülő, parazitamentesített, helyesen tartott, kímélő életmódot folytató macsek várható élettartama 15-20 év. A nem ivartalanított, védőoltásban, parazitamentesítésben nem részesülő, kijáró fajtársak viszont néhány év alatt elkopnak. A labrador kutyák várható maximális élettartama 12-14 év.
jelige: ivartalanítás
2007-03-19
Két kan kutyámat szerda este ivartalaníttattam. Az egyiknél nagyon jól sikerült a műtét, már most úgy szaladgál, mintha semmi nem történt vonla vele. A másik (akit először műtöttek), azonban alig mozgott, fájlalta a hátsó lábait. Először azt hittem, csak hiszti, de még mindíg csak fekszik, a hátsó lábaira alig bír ráállni, különösen a jobbat húzza, és a combja tövénél, tapintható egy köteg, a bőr alatt, talán izom, és azt a területet eléggé fájlalja. Hőemelkedése is van (39,1). Mi lehet a baj?
A 39.1 oC még csak hőemelkedésnek sem számít - a többi tünet az, ami aggodalomra adhat okot. A fájdalmasságot, terimét akár az is okozhatja, hogy a műtét során a rögzítésnél, vagy később az ébredezés során megsérült a kutya. De akár vérömleny, fertőzés, sérv is kialakulhatott a leírtak alapján. Célszerű lenne jelezni a történteket az operáló orvosnak - egyedül ő lesz képes eldönteni, hogy igényel-e kezelést az eset.
jelige: Bandi
2007-03-19
Kandúr cicánkat féléves korában ivartalaníttattuk. Most 11 hónapos, és 1 hete nem jött haza. Mennyire jellemző, hogy ivartalanított macska elkóborol ennyi időre? Reménykedhetünk még? Már mindent megtettünk, hogy hazajöjjön: szórólapokat osztottunk szét a kertes házak postládájába, kiplakátoltuk a környéket, kérdezősködtünk, hirdetéseket adtunk fel, minden nap hívjuk, de hiába
Egyáltalán nem jellemző. A teljes értékű kandúrok is maximum néhány napra szoktak legfeljebb távolmaradni nőügyek miatt. Sajnos a Bandival vagy baleset történhetett (autó, kutya ...), vagy valakinek megtetszett és befogta őt, esetleg önkéntesen, hűtlen módon gazdit cserélt. Az ivartalanított, évente 2 védőoltásban részesülő és rendszeresen parazitamentesített cicáknak nagyságrendekkel nagyobb az esélye arra, hogy 10 év feletti ort megérjenek. Sajnálom, ha a Bandi rácáfol a statisztikákra - bár a „befogadás” esetén van még esély arra, hogy megszökik új gazdájától.
jelige: vemhesség
2007-03-18
Van egy Toy uszkárom. Marmagassága kb. 25 cm, súlya 3 kg. alatt van. 2 éves múlt és most volt a harmadik tüzelése. 03.09.-én és 03.11.-én pároztattuk egy ugyanekkora uszkár kannal. A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudom megállapítani, hogy vemhes e? Mikor lesznek jelei ennek?
Gyakorlott tenyésztő a vemhesség félideje után az állat viselkedésének megváltozásából (kevesebb mozgás, óvatosság, étkesség) a has teltségéből. az emlők megnagyobbodásából általában kezdi sejteni, hogy vemhes a szukája. Csak akkor fog mellé, ha nem vemhes, hanem álvemhes, vagy esetleg gennyes méhgyulladása alakul ki, vagy kisszámú (1-2) magzat fejlődik mindösszesen. Ha ennél biztosabbat akar, keresse fel állatorvosát ultrahangos vizsgálatra. Az álvemhesség ill gennyes méhgyulladás lehetőségét is kizárja, vagy legrosszabb esetben is időben diagnosztizálja.
jelige: nick
2007-03-18
A kutyam kb. 2 eve nem tud rendesen emeszteni, de az etvagyaval nem volt gond. A ket ev alatt vizelettartasi es szeklettartasi gondjai voltak. Kb. egy hete veszesen romlott az allapota es nem eszik semmit, csak folyadekot iszik. Nehezen lelegzik. Kedvetlen, nehezen mozog. Az allatorvosi vizsgalat utan kiderult, hogy felvizesedett, ezert pumpal nehezebben a szive. A ket ev alatt 3 orvosnal voltam vele, tobb kivizsgalason volt, tobb gyogyszert, gyogytapot kiprobaltunk.
Ha jól sejtem a leírása alapján kutyája 2 éve diagnosztizált szívelégtelenségben szenved és mostanában aggasztó állapotba került. A betegség megállapításához és a Nick mostani állapotának a felméréséhez minimálisan vérvizsgálatok, mellkasi (és hasi) röntgen, szívultrahang esetleg EKG kellene. Az eredmények birtokában megítélhető lenne, hogy a kutyának valóban súlyosfokú, gyógyszerrel nem kezelhető szívelégtelensége, esetleg emiatt kialakuló vese-, és májelégtelensége, valamint tüdőödémája van-e. Ha ez a helyzet és gyógyszeres kezeléssel, diétával nem kezelhető a kutya - akkor lehet, hogy el kell búcsúzni a Nick-től. Ez a visszavonhatatlan döntés előtt azonban véleményem szerint illene friss és részletes vizsgálatokat (!) elvégeztetni egy (!) állatorvossal.
jelige: Mopszy Baby
2007-03-18
Van egy 3 éves mopsz szuka kutyusom. A jobb melső lábán van egy olyan vadhúsos kinővésszerűség, (nem vagyok abban biztos, hogy nem lépett valamibe bele, de nem a talpán van, hanem az ”újbegyek” között) mely igazából elevennek, nem gennyes azonban. Próbáltam kezelni bórvíztől kezdve többféle kenőccsel és jóddal, hogy lelappadjon, 1X-szer már lelappadt. el fogom vinni orvoshoz, de azt nem szeretném, hogy feleslegesen vágja ki, ha esetleg van más alternatív megoldás is a kezelésre.
Ha van értelmes alternatív megoldás, azt állatorvosa is el fogja árulni Önnek. Leírása alapján, lehet, hogy igaza van és tartósan fennálló gyulladás miatt vadhússzerű növedék van a Mopszy baby lábán. De ugyanígy lehet tályog, körülírt gyulladás, vagy akár daganat is. Állatorvosa megvizsgálja a kutyát, valószínűleg szövettani mintát is vesz belőle - és fel fogja ajánlani a lehetséges kezelési módszereket. Nem gondolom, hogy egyetlen kollégám is feleslegesen akarna kivágni bármit.
jelige: khufu
2007-03-18
Szeretném megtudni, hogy a kutyák vemhessége esetén, a vemhesség hanyadik napjáig lehet ivartalanító műtétet végezni, ha ilyenkor egyáltalán ez szóba jöhet?
Szóba jöhet, akár az utolsó napokban is. A vemhes szuka esetében a petefészkek mellett a vemhes méhet is el kell távolítani, valamint, ha már elindult a tejtermelődés, akkor azt is illik gyógyszeresen kezelni. Még mindig elfogadhatóbb egy vemhes szukán műtétet elvégezni, mint a megszületett kölyköket elaltattatni, esetleg házi módszerekkel kivégezni, vagy a kölyköket a későbbiekben szélnek ereszteni. Az állatorvosok legtöbbje ezen meggondolások miatt vállalkozik a vemhes szukák ivartalanítására is.
jelige: száraz orr
2007-03-18
Örökbefogadtunk egy árva kutyust,akinek kezdettől fogva szinte mindíg száraz az orra.Rendszeresen hordjuk őt állatorvoshoz,de megnyugtatnak minden alkalommal,hogy egészséges.Én mégis aggódom,bár látszólag egészséges rosszcsont,már 5 hónapos.
Régi és mélyen gyökerező tévhit, hogy a kutya, macska száraz orra a láz, betegség egyértelmű jele volna. Hasonló módon egy szuka nem lesz beteg, bolond ha egyszer sem ellik életében, valamint a fokhagyma sem fogja megoldani a bélférgességet a kutyákban. Az orrtükör nedvessége olyan apróságokon múlik, mint a környezet páratartalma, a napsütés erőssége, a légmozgás, vagy, hogy éppen mikor nyalintott oda az állat illetve mikor ivott. A testhőmérséklet megállapítására a végbélben mért hő szolgál. Az aggodalmak erősítése helyett jobban járnak, ha a kölyök 2 hetente történő vakcinázására, 2-3 hetente történő bélféregmentesítésére, időszakos külső parazitamentesítésére és helyes táplálására, tartására figyelnek.

<< <  348 / 393 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.08.16

Az lenne a kérdésem, hogy okozhat e gondot a kutyánál ha időnként nagyon hosszú ideig(8-10óra)nem tudjuk levinni. Teljesen szobatiszta és a lakásba nem pisil be. Éjszaka természetesen kibírja este 10- kb reggel 8 ig, de van hogy napközben is ilyen hosszú ideig nem kerül le.

Kedves Gazdi!

Kérdésére a választ "Oros válaszol" rovatunkban találja meg!

2014.07.28
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: "Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.07.16
kis hörikék elvihetők. csillogokormok@gmail.com