Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Herceg
2007-05-02
A kutyánk 1-2 napja tüsszög és köhög. Egyéb tünete, váladékozós orr, láz, vagy ”véres”, vörös szem nincs. Étvágya kielégítő. Saját táljából eszik, kínálni nem szükséges. Fontosnak tartom elmondani, hogy megfürdettük, s ez szintén 1-2 napja történt. Nos azóta vannak ezek a tünetek. Hozzá kívánom tenni továbbá azt is, hogy a kutya nem volt vizes, max. a farka -(s az is enyhén)- amikor is levittük sétálni. Kérem, hogy tiszteljen meg válaszával ! Előre is köszönjük szépen a segítségét !
Lehetséges, hogy van összefüggés a fürdetés és a mostani tünetek között - akár egy enyhefokú megfázás akár mondjuk az orrjáratba jutott fürdetőszerek okán. De lehet egyéb felszippantott idegentest, irritáló vegyszer, vagy fekély, esetleg daganat az orrjáratban. Az sem, kizárt, hogy a garatban-, gégében-, vagy a légcsőben esetleg a tüdőben zajlanak kóros folyamatok. Ha a tünetek folyamatosan fennállnak, neadjisten súlyosbodnak, akkor feltétlenül állatorvosi vizsgálatra szorul a Herceg.
jelige: Mopsz 2.
2007-05-02
Köszönjük a válaszát! Eddig három alom volt, két különböző szukától, mindegyik alomban volt ilyen kiskutya, és mindegyik pont két hetes korában pusztult el, mint ez is. Ebben az alomban hatan voltak, a szuka fel volt készítve a ellésre, a többi kiskutya jól van. A féreghajtás megtörtént náluk, teje biztos hogy van, a többi nagyon szépen fejlődik. Vajon mire utal hogy mindegyik pontosan két hetes két napos korában pusztult el? Elképzelhető e hogy a mopszoknál ez genetikai problémára vezethető vissza? Az apa mind a két szukánál ugyanaz volt. Előre is köszönöm válaszát!
Ahogyan az első válaszomnban is írtam - igenis elképzelhető, hogy öröklött, és veleszületett rendellenessége, betegsége van a kölyöknek. Ez lehet akár a koponyacsontok, szívüregek-, nagyerek rendellenes fejlődésével összefüggésben - tehát nem kizárt, hog ycsak boncolással, szövettani vizsgálattal esetleg egyéb kiegészítő vizsgálattal azonosítható a betegség. Kitalálni biztosan nem fogjuk, akármennyit is meditálunk róla.
jelige: gyógyítás
2007-04-30
1 hetes kiscicák be vannak csipásodva és az anyuk nem takaritja.próbáltam meleg vizzel de nem segitett:Mit lehetne tenni???
Sajnos könnyen lehet, hogy vírusos macskanátha betegítette meg a kölyköket. Ezt úgy lehetett volna megelőzni, ha az anyamacska kapott volna védőoltást. Tehát nem a mamacica a hibás a történetben. A kiscicák szemét kamillás vízzel átitatott vattacsomóval kellene törölgetni, naponta többször. Ha már kinyílott a szemrésük, akkor antibiotikum tartalmú szemcseppel is kezelni kellene.
jelige: Mopsz
2007-04-30
2 hete született Mopsz kiskutya napról napra gyengül, pár szopó mozdulat után égnek emeli a fejét és tátog.Mozgása egyre erőtlenebb,sokat zihál.
Hányan vannak az alomban? Volt korábban elhullás? A testvérek mind jól vannak? A szuka fel volt készítve a vemhességre, ellésre (vakcinázás, féreghajtás?)? A kölykök első féreghajtása megtörtént? Van a szukának elegendő teje? A beteg kölyök szájüregét átvizsgálta (farkastorok)? A leírt tüneteket nagyon sok veleszületett és szerzett állapot, betegség okozhatja. Ha még él a kölyök egyáltalán - villámgyorsan állatorvosi ügyeletre kellene eljuttatni. Ha elpusztult - akkor a boncolását kellene kérni, hogy megtudhassuk vajon egyedi fejlődési rendellenesség, vagy a többieket is fenyegető fertőző betegség áll-e a háttérben.
jelige: beteg Roni
2007-04-30
A kutyám 3_4 napja véres a ivovize és étvágya is roszabb.
Lehet, hogy „csak” fogköves a kutya és ínygyulladása van - attól is lehet véres az ivóvíz és csökkent az étvágy. De ugyanezeket a tüneteket írná akkor is, ha a kutya veseelégtelensége miatt fekélyes a szájnyálkahártyája, vagy esetleg vérző, fekélyes daganat fejlődik a szájüregben. Annyit Ön is meg tud tenni, hogy kinyitja a kutya száját és megtekinti azt. De attól tartok bármit is lát ott, csak egy jól felszerelt rendelőben tudják megoldani a problémát.
jelige: help 2.
2007-04-30
Köszönöm szépen a gyors válaszát.Már voltunk mellkas röntgenen ahol a szív és tüdő is rendben volt,csak a gége röntgenen láttak kisebb szűkületet,de akkori tájékoztatásukból azt vettem ki,hogy csak végszükség esetén kezelik szteroiddal.Több orvosnál is voltunk,de a légcső szükület megoldására igazán megfogható választ nem kaptunk.Az a kérdésem,hogy mikor van baj,nem arra vonatkozott,hogy mikor pusztul el,hanem,hogy egy ilyen rohamnak lehet-e fulladás a vége,és nem tudom,hogy az esetleges oxigén hiánytól elájulhat-e,ha igen mi a gyors teendő.
A röntgenen kivehető gége és/vagy (?) légcső enyhefokú szűkület(ek) véleményem szerint nem indokolhatják a leírt tüneteket. Ha a szűkületek nem enyhefokúek, hanem egyértelműen kivehetőek - arra pedig a műtét a végleges megoldás. A leírása alapján a fulladozásos rohamok súlyosak, és attól tartok előfordulhat, hogy az állat elpusztul. Ha látja a rohamot - annyit tud segíteni, hogy stabil oldalfekvésbe helyezi a kutyáját, száját kinyitja, kifeszíti, nyelvét előrehúzza, és esetleg egy fadarabot tesz keresztbe a szájába, hogy a légutakat valamelyest biztosítsa. Meg kell mondjam, hogy akárhogyan is volt már vizsgálata, röntgenje a kutyának - számomra még mindig az az elsődleges kérdés, hogy az alig kivehető szűkületek mellett nincs-e komoly szív-, tüdőelváltozása a kutyának, vagy esetleg epilepsziája.
jelige: kölyökkutya hányásos tünetekkel
2007-04-29
Kérdésem az lenne, hogy Április 26.-án hoztuk el a tenyésztőtől, a kölyök 6 hetes Yorshire fajta kutyust. Oltást eddig eggyet kapott. Parvo vírus ellenit. Május 8 lesz a következő oltás. Viszont, elég sokszor hány a kutyus, s nyalja a száját, valamint a kordinációk nem a legtökéletesebbek. Ennyi idős kutyusnál ezek a kordinációk problémát jelentenrek-e? Eszik, iszik rendesen, s játszik. Elég sokat is alszik. Jó helye van, de nagyon zavar a tudat, hogy lehet valami baj van vele. Nem volt még lenti környezetben, kivéve a saját kenelén belül. Szeretnénk, ha tanácsot tudna nekünk adni, hogy mi tévők legyünk, mivel nagyon szeretjük. Arra is gondoltunk hogy az elválasztás miatti stressz okozhatja a hányást. Féregtelenítve úgy tudom még nem volt.
Bizony, hogy okozhatja a leírt tüneteket (hányás és koordinációs problémák) az elmulasztott féreghajtás is. Pedig ez a világ legegyszerűbben megoldható problémája - a kölyköket először 2-3 hetes korban (!), majd 2 hetente (!), majd 3 hónapos koruk után negyedévente illik féreghajtani. A választási stressz is „rátehet egy lapáttal” a hányogatásos tünetekre és a kiskutya táplálásáról még egy szót sem ejtettünk ... És persze lehet sajnos számos veleszületett, vagy szerzett egyéb állapot, betegség is a háttérben. Ezeknek akkor érdemes utánajárni, ha a féregtelenítés megtörtént és a tünetek netán továbbra is fennállnak.
jelige: egy nagyon aggódó gazdi
2007-04-29
A kutyám 11 hónapos labrador kan kutya. A szájüregében fehér szemöcsök jelentek meg és az orvos papillomatist diagnosztizált. Az egyik orvos a ” szemölcsök eltávolitását tanácsolta a másik orvos virus által fertőzésről beszélt és nem tanácsolta a szemölcsök eltávolitását tekintettel arra, hogy a kutyában kialkul az ellen anyag és a szemölcsök meguktól is lelesnek. Kérem szíves válaszukat a tényleges helyzetről, és szíves tanácsukat,hogy mit tegyek kire hallgassak.
Két véleményt már hallott, harmadikként megkérdezett engem is. Mit szólna ahhoz a válaszhoz, hogy kérdezzen meg egy negyedik állatorvost is, aki lehetséges, hogy papillomatózis elleni autovakcinát fog ajánlani, majd egy ötödiket, aki lézeres műtétet, egy hatodikat aki inkább kauterrel égetné le a növedékeket, és egy hetediket, aki homeopátiás kezelést javasol. Nos, én főleg sugárterápiával foglalkozom ... Ennek ellenére nem azt tanácsolom harmadikként, hogy sugarazzuk be a kutya száját. Ha jól értelmezem a dolgot, citológiai-, szövettani vizsgálat még nem készült - pedig ez az a vizsgálat, ami alapján a feltételezett onkológiai betegség (jelen esetben a papillomatózis) bizonyossággá válik. Számomra a fehér(?) szemölcsök lehetnek akár körülírt gombás, vagy bakteriális fertőzés megjelenési formái is, de egyéb daganatos betegség is nézhet ki így, amely hátterében nem vírus áll. Véleményem szerint először részletes vizsgálattal megalapozott diagnózis kell - aztán érdemes lehetséges kezelés(ek)ről beszélni. És hogy kire hallgasson? Főként a józan eszére és a leghitelesebb állatorvosára. Csakúgy, mint a közértben, az autószerelőnél, vagy az orvosnál.
jelige: Bambi 1. és 2.
2007-04-29
Budapesten élek, a szüleim vidéken.Sajnos ma tudtam meg, hgy az ötéves ridgeback-ünk elpusztult.Vidáman kergetőzött a társával (berni pásztor, panaszmentes), majd játék után pár perccel összeesett.Utána még masszírozás után egyszer fel tudott állni, de sajnos egy hét múlva el kellett altatni. Állatorvos is látta, injekciózta,de sajnos eredmény nélkül.Tudom, elég kevés az információ,de talán tud tippet adni, mi lehetett a baja. Egyéb panasza tudtommal nem volt (vagy csak elhallgatják előlem,hogy ne fájjon), míg béna volt, evett is rendesen, bár nem sokat. Úgy fogalmaztak:”nem bírták el a lábai’. Sajnos ”csak” az embergyógyászathoz értek, én mindig egészségesnek láttam, bár a csípőmozgásai enyhén beszűkültek voltak. Ízületi gondnak túl hirtelen jött... Segítségét előre is köszönöm! Sz elnézést, csak elfelejtettem, szerintem fontos: az állatorvos szerint ki volt hűlve a kutya Köszönettel Sz
Ha ilyen friss a történet és biztos, megnyugtató választ akar - akkor kérni kell a kutya boncolását, szövettani vizsgálatát és esetleges toxikológiai vizsgálatát. Ha csak azt szeretné, hogy lehetséges kórokokat írjak - ám legyen. Talán a legnagyobb valószínűség szerint a Bambinak veleszületett, vagy szerzett szív-, vagy érrendszeri betegsége lehetett. Az sem kizárt persze, hogy idegrendszeri eredetű problémái voltak, vagy gyomorcsavarodása alakult ki, vagy megmérgezték. Ha tippet vár - a legnagyobb esélye a legelső ötletemnek lehet. Sajnálom a kutyát és Önöket is az elrontott négynapos ünnepen.
jelige: help
2007-04-29
Van egy 3 éves kan beagle kutyám.Fél éves korában kezdett fulladozni,a mellkasa is a fulladás ütemében erősen tágult.Első időbe naponta,hetente jelentkezett fél percig,most van hogy 3 havonta,de hosszabb ideig tart.Mikor van baj?
Immárom 2 és fél éve baj van - hiszen kutyájának időszakosan jelentkező súlyosfokú tünetei vannak. Azt akarja megtudni, hogy mikor fog elpusztulni a kutya? Erről sejtelmem sincs. Írja még az adatok között, hogy állatorvosnál járt a kutya - de kezelést nem kapott. Arra következtetek, hogy nem történt meg a kutya részletes kivizsgálása, és egyenlőre sem Ön, sem a kezelőorvos - és talán megbocsátja, de én sem tudhatom, hogy mi a kutya betegsége. A tünetek alapján betegségek tucatjai jöhetnek szóba. Lehet a baj öröklött (veleszületett) és szerzett is. Lehet szív-, keringési rendszeri-, légzőszervi-, máj-, és idegrendszeri eredetű is. Akkor kerülhetünk közelebb a megoldáshoz, ha a kutya részletes kivizsgáláson esik át. Vért kell venni tőle )valószínűleg több alkalommal is) nyaki-, mellkasi röntgeneket kell csinálni róla, szív és máj ultrahang vizusgálatot, lehetséges, hogy CT-is kell végezni ahhoz, hogy esély legyen a diagnózis felállítására. Ha van diagnózis, akkor kiderülhet az is, hogy lehetséges-e gyógykezelni és az esélyekről is pontosabban lehet beszélni.
jelige: Dorka
2007-04-29
A kutyáimnak akik 2 évesek hullik a szőr a fülükön és nagyon fiszket és már némelyik helyen már szőr sincs a fülén mi rüheségre gyanakszunk4
Nem lehetetlen, hogy rühösek, vagy rühösek is a kutyák, de a leírt tüneteket többféle egyéb parazita-, allergén-, gomba-, baktérium is okozhatja. És az sem kizárt, hogy egyéb betegségek húzódnak meg a háttérben. Apró bökőlegyek például jellemzően hasonló tüneteket okozhatnak, és a mostani szép idő kedvez is a támadásuknak. Állatorvosával kellene megvitatni a problémát. Nem lehetetlen, hogy egy bőrkaparék és vérvizsgálat már közel vinne a diagnózishoz - és akkor célzottan, hatékonyan lehetne kezelni a betegséget.
jelige: Csiki alias Évike
2007-04-27
Hasmenése van, remegn folyik a nyála, összeesik, vérágas a szeme, nem nagyon eszik.
Azonnal vigye jól felszerelt kisállatrendelőbe - vagy, ha nincs lehetősége szállítani, akkor hívjon állatorvost hozzá.
jelige: Elza
2007-04-27
2 éves beagle szukám elpusztult,állatorvos látta,adott erősitőt,meg 2 injekciót,nem segitett.Ő sem tudta megmondani mi baja.Kedvtelen volt,másik kutyával agressziv,nem evett,nem ivott,csak állt és nézett maga elé,nem reagált,ha szolitottam.Mindez 3 nap alatt történt
Te, jóisten, mi van ma, napfolttevékenység ... A szegény Elzának gyakorlatilag bármi baja lehetett. Csak abban vagyok, hogy halálos betegsége volt. Életében részletes vizsgálatokkal (fizikális vizsgálat, vérvizsgálatok, esetleg röntgen, ultrahang ..) lehetett volna kideríteni a baját, majd valószínűleg meg lehetett volna gyógyítani. Az elhullás után pedig boncolással, majd szövettani vizsgálattal esetleg toxikológiai vizsgálattal lehet megmondani, hogy mi történhetett. Én most mit mondhatnék magának ?!?
jelige: maffia 2.
2007-04-27
a kutyámnak mindig vissza nő a daganata a jobb lábán felül!Van e erre gyógyszer?
Hát nem kényeztet el az adatokkal ... és kutya legyek, ha elolvasta az ajánlott információt. Szóval a jobb lábán - azt már nem is kérdezem, hogy mellső, vagy hátsó. A pontosabb válaszhoz a következőket kellene tudnom: Mi az eltávolított daganat szövettani vizsgálatának az eredménye? Mikor operálták először? Hányszor operálták összesen? Mekkora most? Fekélyes ? Van-e áttétre utaló jel a közeli nyirokcsomóban? Negatív-e a mellkasi röntgenje? Esetleg csináltak-e hasi ultrahang vizsgálatot? Mik a véreredményei a kutyának? A helyi kiújulást mutató tumorok nagy része sugárterápiával, esetleg sugárterápia + kemoterápiával kezelendő. Olyan gyógyszert nem tudok ajánlani, amitől elmúlana a daganat.
jelige: maffia
2007-04-27
sokszor vissza nő a daganat!van e erre gyógszer
Mincs. Illetve van. Vagyis a franc tudja. Ember, még azt sem írta meg nekem, hogy az állat melyik fertáján van daganat ... Talán hallott róla, hogy a daganatok egy része gyógyítható, másik része nem gyógyítható, de a betegség lefolyása lényegesen lassítható és a tüneteket lehet enyhíteni. A lehetőségek kutyánál és macskánál közelítőleg ugyanazok, mint ember esetében, vagyis lehetőség van operációra, gyógyszeres kezelésre, sugárkezelésre, egyéb alternatív mószerekre - és mindezt még kombinálni is lehet, sőt sokszor érdemes is. Daganatos betegség annyiféle van, mint égen a csillag. Kutyán is, macskán is, emberen is. Ha komolyan érdekli bármi is a kutyájával kapcsolatosan, akkor kérem, hogy elsőként olvassa el honlapunkon a Publikációk rovatban a daganatos témájú írásokat, azután próbáljon meg némi információval ellátni a betegséggel kapcsolatosan - én pedig próbálok majd válaszolni.
jelige: Pötyi
2007-04-27
A kutyámnak 4 és fél hetesek a kölykei, lenne egy olyan kérdésem, hogy az egyik nagyon fejletlen a többihez képest, néha nagyon furcsa mozdulatokat csinál a szájával(tátog furcsán rázza a fejét)bedugtam a szájába az ujjam nagyon száraz volt a nyelve és a szájpadlása is míg a többinek nedves. Bevizeztem kicsit az ujjam és nyalogatta. Kérdésem, hogy felforralt vizet kaphat-e?Amúgy ő nagyon keveset eszik. A másik kérdésem az lenne, ugyanerről a piciről van szó, férges volt(féreghajtót kapott) bedagatt nagyon a hasa elvittük orvoshoz kapott féreghajtót, nem javult az állapota 4napra rá(23-án hétfőn)ismét kapott féreghajtót, mostmár jól van lement a hasa. A többieknek csütörtökön kellet féreghajtót adni,így gondolom a picinél is be kell tartani a 2 hetes féreghajtást, tehát jövőhét utáni héten kell neki féreghajtót adni?(akkor telik le a 2hét) Hány hetes korban lehet nekik vizet adni? A vizben áztatott száraztáppal probálkoztam de kiköpködték.
A fejletlen, furcsa tüneteket mutató kiskutyát érdemes lenne állatorvosával megvizsgáltatni. Lehet, hogy „csak” annyi a történet, hogy már méhen belül rossz volt a táplálóanyag és oxigénellátottsága, ezért csököttebb a testvéreinél, akik pedig nem hagyják most sem elég tejhez jutni. Sajnos ebbe is bele lehet halni... De az sem kizárt, hogy fejlődési rendellenessége van a kiskutyának. Ebben a korban már lehet a kölyköket vízzel, esetleg kamillás főzettel itatgatni, sőt egy kis tálkában már állandóan előttük kellene, hogy álljon egy kis friss víz. A fejletlen kölyök esetében azonban - az állatorvosi vizsgálatot követően, ha „csak” fejletlenségről van szó - érdemes lenne kutya tejpótló tápszert adni. A kölykök 3 hetes koruktól kezdhetik kóstolgatni a szilárd táplálékot. A négy és fél hetes kölykök már 2-3x kismennyiségű szilárd táplálékot kellene, hogy egyenek. Fontos a fokozatosság! Első alkalmakkor egy-egy nyalatnyi tápt kaphatnak csak a kölykök és az adagokat fokozatosan lehet emelni. A kölyköket mindig egyszerre érdemes féreghajtani 3 hetes koruktól kezdve 10-14 naponta, majd 3 hónapos koruktól kezdve negyedévenként. Ha érdekli, olvassa még el honlapunkon a Tudnivalók rovat kutyás írásait.
jelige: rexi kutya
2007-04-27
Van egy 13 éves németjuhász keverék kan kutyusom. Kb. két éve légcsőszűkülete van és izomsorvadása a fején. A légcsőszűkülete miatt gyakorlatilag már nem tud aludni (félóránként fel kell kelnie köhögni és öklendezni), ami nagyon megviseli. Nem szeretnék neki szteroidot adatni, mert már kapott és az a mennyiség semmit nem használt, nagyobb dózist meg nem szeretnék kockáztatni. Érdekelne bármilyen megoldás, amivel tudnék a kutyámon segíteni.
A 13 éves németjuhász esetében, ha a rágóizom sorvadás és a légcsőszűkület egyidőben van jelen a kutyán - nem látok más gyógyszeres beavatkozási lehetőséget, mint a nagydózisokban adott szteroid szereket. Még akkor is, ha tudjuk, hogy ez hosszútávon máj és kisebb mértékben vesekárosodást is okoz. Amit viszont szerintem érdemes lenne még megtenni, az a kutya légzőszerveinek és keringésének a részletes vizsgálata (vérvizsgálatok, mellkasi röntgen, EKG, és szívultrahang), mert nemkizárt, hogy a fulladozást, köhögést szív-, és/vagy tüdőelváltozás súlyosbítja - és más gyógyszeres kezeléssel esetleg a légzőszervi tüneteket lényegesen enyhíteni lehetne. Ezen vizsgálatok elvégzésével azt is ki lehetne deríteni, hogy az idős kutya operálható-e, azaz van-e esély a légcsőszűkület sebészeti mgoldására.
jelige: piros has
2007-04-27
Már egy ideje nagyon piros a hasa mindig vakarózik itt ott megritkult kicsit a szőre,már gondolkoztam hogy mi lehet a baja az állat orvos csak valami injekciót adott neki de nem nagyon hatott.Szokta húzni a fenekét is a földön de nem férges.A hasán a bőr nagyon piros meg itt ott kicsit kemény is.
Hát, 4 hónapja tartó tünetek és az eredménytelen kezelés alapján én is azt mondom, hogy itt az ideje, hogy állatorvosával közösen átgondolják, hogy mi lehet a tünetek hátterében. Merthogy a leírt tüneteket okozhatja parazitás fertőzés, a bűzmirigyek gyulladása, allergiás kórkép, bakteriális- vagy gombás fertőzés, belgyógyászati- vagy endokrin elsődleges megbetegedés. Ráadásul a felsoroltak közül akár 2-3 betegség egyidejűleg is fennállhat. Legalább vérvizsgálatra és bőrkaparék-, vagy bőrbiopsziás vizsgálatra biztosan szükség van ahhoz, hogy ne vaktában, tünetileg történjen a gyógykezelés - de az sem lehetetlen, hogy egyéb kiegészítő vizsgálatokra is szükség lehet ahhoz, hogy pontos diagnózishoz jussanak. Ha megvan a diagnózis - akkor lehet célzottan és eredményesen kezelni.
jelige: Mandula
2007-04-27
7 hónapos vizslám a nagy játék közben megüthete magát és egy ökölnyi vérömleny lett a nyakán. Állatorvosunk a savót leszífta és megfelelően ellátta, de rá egy napra megint visszatöltödött és lögyög ez a kellés, kaptunk rá valami /aktív jódót megkőtő / krémet, kérdésem hogy csak a krémezéstől idővel felszívódik e a vérömleny
Friss keletű a vérömleny, így még van esély arra, hogy felszívódik a masszírozás és helyi kezelés hatására. Ha ez nem történik meg, akkor valószínűnek tartom, hogy állatorvosa néhány alkalommal újra leszívja a vértartalmat, hátha időközben megszűnt már a vérezgetés, és nem telik újra az üreg. Azt sem tartom kizártnak, hogy felületes altatásban megnyitja a bőrt és drént helyez be a hematóma üregébe, hogy levezethesse a vértartalmat. Az esélyeket megítélni, latolgatni még a kezelőorvosnak sem könnyű - aki pedig láthatja, kézbe veheti a vérömlenyt, és a változásait időről-időre nyomonköveti. A biológiában, orvos-, és állatorvostudományok területén pedig az egyedi történések sokszor rácáfolnak várakozásainkra, tapasztalatainkra, a statisztikai adatokra.
jelige: Boghy
2007-04-26
Abban kérnék a Doktor Úr tanácsát, hogy hogyan lehet megállapítani a kutynál a tényleges vemhességét? Van egy 3 éves kutyám, akinek már 2.5 hete lehet hátra, s szerintem meg van nagyobbodva a hasa, ugyanakkor a pérája is, de abból vérzés vagy bármilyen más váladék nem távozik. El fogom vinni orvoshoz minden képpen, aki azonban sajnos most szabadságon van egy hétig. Az előzményhez az is hozzátartozik, hogy voltunk vele már az előbb emíltett állatorvosnál több mint egy hónapja, mert tartottam tőle, hogy gennyes méhgyulladása van, mely végülis nem derült ki, (azt tudom, ha az lett volna, akkor nem lehetne vemhes) hogy igen vagy nem. Injekciót kapott rá, de az inkább vitaminokat tartalmazott, melyre rá is kérdeztem.
Kutyák vemhessége egyértelműen ultrahangos vizsgálattal igazolható. A 62-63 napos vemhességi időtartam során a vemhesség 3. hetétől már jól láthatóak ultrahanggal a kölykök, tehát a Boghy esetében már egyértelmű eredmény várható. Egyébként a hasi terime egyértelmű növekedése és a vagina duzzanata is jelezheti a vemhességet, mint ahogyan állatorvosa már valószínűleg tapintani is tudja a vemhes méhet. A pérarésből egészséges vemhesség esetén soha nem tapasztalunk folyást - csak az ellést megelőző 1-2 napban kezdődik meg az ún vemhességi nyák kifolyása, az ellés megindulásakor a magzatvíz elfolyása kezdődik. A gennyes méhgyulladás és vemhesség tárgykörében írott mondatát istenbizony nem értem, de azért megpróbálok reagálni rá. A Boghy méhében vagy genny van (gennyes méhgyulladás), vagy kölykök (akkor meg vemhes) - egyidejűleg egy szukában jellemzően nem keverednek ezek a dolgok. A hasi terime valóban lehet nagyobb a vehemtől is és a gennyes méhtől is - de az ultrahangos vizsgálat ezt a dilemmát egyértelműen el tudja dönteni.
jelige: Kokó 2.
2007-04-26
Köszönöm gyors válaszát. Koko sajnos lymfomás! Állatorvosunk szerint az egyik nyirokmirigyet ki kellene venni szövettani vizsálatra a kezelés meghatározása miatt. A vérképe jó, az orvos szerint a csontvelő nincs érintve. 8 éves jó erönlétben levő kutyus. Kérdéseim:a kemoterápiás kezelés infuzió vagy tabletta formájában van-e,mennyire kárositja az immunrendszerét, kb mennyi ideig és milyen időközönként van a kezelés.a nyirokmirigy eltávolitás nem fog -e nyirokelvezetési problémát okozni? MI a véleménye a homeopátiás kezelésről, és a rákellenes étrendkiegészitőkről?Őn szerint melyik lenne a jobb megoldás? Legutóbb az orvostól kapott valamilyen injekciókat és egész szépen visszhuzodtak a mirigyek ,jól érzi magát.Köszönöm válaszát.
A legjobb lenne, ha ezeket az alapvető kérdéseket a kezelőorvosának tenné fel. A nyirokcsomó eltávolítása nem fog ödémát, tartós nyirokpangást előidézni az adott területen - a vérkeringés és a megnyíló egyéb nyirokutak képesek átvenni a feladatot - és az eltávolított, rákos nyirokcsomók nagy része már amúgy sem funkcionál. A hatékony kemoterápis kezelés gyógyszerek kombinációit jelenti. Ebbe beletartozik vénásan adott szer és tabletta is. Ha a Kokónak adott valamilyen szerek már a kemoterápis kezelés első gyógyszerei voltak - akkor együtt örülök magukkal. Ha a kapott injekciók szteroid gyógyszerek voltak - akkor nem örülök magukkal, mert a szteroidok hatásaként valóban létrejön ideiglenes nyirokcsomó méretcsökkenés, ugyanakkor a kemoterápiás kezelés hatékonyságát csökkenti a rezisztencia (MDR) fokozásával. A döntést Önök hozzák meg - csak táplálékkiegészítőkkel, szteroiddal vagy homeopátiás kezeléssel a kutya néhány hétig jól lesz, majd 3-4 hónap múlva következik a könnyes búcsú. A legjobban reagáló kemoterápiával kezelt esetek viszont évekig (3-5) évig muzsikálnak jól. A lymfómás kutyák diagnosztikájával és kezelésével a legnagyobb hozzáértéssel Dr Vajdovich Péter, az állatorvos-tudományi Egyetem docense (478-4100) foglalkozik.
jelige: Bundus 16
2007-04-26
A kutyámnál nemrég kéregvese-elégtelenséget diagnosztizáltak,közölték, nem gyógyítható.16éves, középuszkár ‘hölgy’.Hátán megritkult a szöre, szemölcsei vannak, gyakran bepisil, rengeteget enne, nagy a pocija is, de mivel családtag, szeretném megtudni, hogy mit tehetnék érte?Hátulsó lábizmai is picit gyengébbek kezdenek lenni, de még életvidám, játszik,jo az étvágya,csak egyre többet alszik. Mit tanácsolnak? Nagyon szeretnék segíteni!
A mellékvese kéreg túlműködése (Cushing-kór) emberen és kutyákon is a nehezen diagnosztizálható betegségek közés tartozik. Ha megvan a pontos diagnózis, akkor is sokszor egy életen át tartó, sok odafigyelést és áldozatot követelő kezelést kell végigcsinálni a kutyának és a tulajdonosnak együtt. Ez okból lehet a cukorbetegséghez is hasonlítani - véglegesen meggyógyítani sokszor valóban nem lehet - de a tüneteket mérsékelni igenis lehet és ezzel sok esetben elfogadható életet lehet teremteni a kutyának és a gazdinak is. Egyetlen esetben lehet végleges gyógyulásra számítani - ha a mellékvese túlműködését egyoldali daganat okozza. Ez az esetek kb 20-30%-ban van így. Ezekben az esetekben a műtéti eltávolítás a végleges gyógyulás esélyét jelenti. Egy kutyát, mégha 16 éves is, nem kell feltétlenül temetni. Magyarországon az Állatorvos-tudományi Egyetemen Dr Thuróczy Julianna foglalkozik a Cushingos kutyák diagnosztikájával és kezelésével. Hívja őt a 06-1-478-4100 kp-i számon. 1);
jelige: Andika 74
2007-04-26
Német spitz középméretű lánykutyám 2 hétig menstruáltmajd 1 hét kimaradt, most ismét3 napja vérzikés nagyon hullik a szőre.Most 1o hónapos.Kérdésem,hogy mennyi ideig tart a vérzésés nem-e vmilyen betegség okozza.A kutya egyébként eleven játékos
Rendellenes a német spitz tüzelése. Egy ilyen kistermetű kutya esetében az 1. tüzelésnek 6-8 hónapos korban kellett volna jelentkeznie, majd a 2., és minden ezt követő tüzelés rendszerint 6-6 havonta következik. Önmagában nem az a baj, ha egy szuka tüzelése 3-4 hétig tart, ilyen egyedi jellegzetességek elfogadhatóak - de a vérzés megszűnése, majd egy héttel később újbóli elindulása valószínűleg kóros. A 2x vérzést egyébként okozhatja vérzéses hólyaggyulladás, hüvelygyulladás esetleg méhvérzés, méhgyulladás is. A szőrhullás lehetséges, hogy kapcsolatban áll az újból elindult hüvelyfolyással - de az is lehet, hogy teljesen különálló betegség. A kutyának részletes vizsgálatra (benne vérvizsgálatok, hüvelytükrözés, és citológia, ultrahang vizsgálat ..) van szüksége ahhoz, hogy a lehetséges kórokok közül kiderüljön a kutya konkrét baja - és azt hatékonyan kezelni lehessen.
jelige: kis bichon
2007-04-25
A kutyám most 9 hónapos. 6 hetes volt, mikor hozzám került, tápszert kapott egy ideig, mejd táppal próbálkoztunk, de sajnos nem ette meg, azóta házikosztot kap. Süt-főtt hús rizzsel, meg egy-egy falat abból, amit éppen a család eszik, mellette pedig kapja a vitaminokat. 2 hónapos kora óta minimum kéthetent reggelente hány, sárga, fehér habosat. Orvostól orvoshoz hordom, de sajnos mindig csak egy-két hétre jön rendbe. Kérem segítsen, nemtudom hova kellene már vinnem, hogyan segíthetnék rajta. Ha megpróbálom a tápot adni neki, 4 napig is képes koplalni, csak fekszik egyik helyről a másikra, inni is alig iszik olyankor. KÉREM MIELŐBB VÁLASZOLJON!
A probléma leírása alapján majd 8 hónapja fennáll. Miért sürgeti most a válaszadást csupa nagybetűkkel? A leírása alapján az atyaúristen sem tud egyébként használható tanácsot adni. Nem írta meg pl hogy az eddigi számtalan állatorvosi vizsgálat milyen eredményre vezetett. Mik lettek a vér-, vizelet-, bélsár vizsgálatok eredményei? Készült röntgen, ultrahangos vizsgálat? Hasznos volna azt is tudni, hogy kutyája kórosan sovány-e, vagy elfogadható- e a kondíciója. Megmérték egyszer is a tömegét? Sajnos a leírása alapján az sem eldönthető, hogy a kutyájának van-e egyáltalán problémája, vagy csak képtelen az Ön elvárása szerinti mennyiségű táplálékot elfogyasztani. Ráadásul a kutya könnyen hány. Válaszom, gondolom elég gyors volt, merthogy bőven egy órán belül olvashatta levelemet. HA PEDIG VALóBAN VÁLASZT VÁR KÉRDÉSIRE, AKKOR PRÓBÁLJON MEG ADATOKKAL ELLÁTNI!
jelige: bogyomama
2007-04-25
Torontoban elo ,idos hazaspar vagyunk.Egy tunderi torpe shnauzer haziasszonya vagyok. Nagyon tanacstalan vagyok...A hercegno majus 27-en lesz 4 eves.Mind eddig nem vegeztettuk el az ivartalanitast.Nagyon szeretnem,hogy egeszseges kutyuska maradjon tovabbra is...Kerdesem,az ivartalanitas valoban egeszsegi okok vegett jo ha elvegeztetjuk,vagy csak uzlet az egesz,mint ami a mostani vilagunkra jellemzo.Oszinte valaszat varom,csak a kutyuskank sokaig egeszsegesen elhessen. Elore is nagyon koszonom oszinte valaszat.
Teljesen oszinte valaszom a kovetkezo: Az allatorvos szempontjabol valoszinuleg a leheto legrosszabb uzlet ha fiatalon ivartalanitjak a szukat. Ebben az esetben ugyanis elmarad az alvemhesseg (pseudograviditas, pseudolactatio)kezeleseert, majd a gennyes mehgyulladas (pyometra) kezeleseert es az ezt koveto petefeszek es meheltavolitasert (ovariohystercetomy) valamint az emlodaganatok mutetjeiert (mamma tumor ectomy) es kiegeszito kezeleseert (chemotherapy, radiotherapy) nagyon nagy valoszinuseg szerint tervezheto bevetel. Marpedig ez sokszorosan meghaladja az egyszeri, fiatal korban, kis veszellyel elvegezheto rutin ivartalanitas bevetelet. Amerikai (talan Kanadaban is ez a helyzet) iskola szerint a szuka kutyak infantilis korban (elso tuzeles elott, 4-6 honapos korban) elvegzett ivartalanitasa ajanlott. Europaban az ivartalanitast az 1 es a 2. tuzeles kozott (1-1,5 eves korban) tartjuk optimalisnak. Az Onok eseteben az ivartalanitas az emlotumor kialakulasanak eselyet mar nem csokkenti lenyegesen - de az alvemhesseg, emlogyulladasok, petefeszek es méhciszta, petefeszek es mehdaganatok, valamint a gennyes mehgyulladas kialakulasat gyakorlatilag elhanyagolhato meretuve teszi. Raadasul a mostani mutet kockazata elhanyagolhato a mondjuk 10 eves korban sulyos beteg, eletveszelyes allapotban levo kutyan vegzett mutethez kepest. A mi honlapunkon a Publikaciok rovatban - a neten pedig a szovegben talalhato kulcsszavak segitsegevel konyvtarnyi irodalmat olvashat a targykorben. A mertekado szakmai oldalak mind az ivartalanitast ajanljak, az en sajat kutyaim es macskaim is ivartalanitva vannak. Altalanos megallapitasara is reagalnek egy mondatban, ha megengedi. Az uzleti eletnek valoban mindenhol a vilagon megvannak a vadhajtasai, Magyarorszagon eppugy, mint Kanadaban. Hosszutavu, szakmai alapokra helyezett szolid uzletet azonban nem lehet hazugsagokra alapozni.

<< <  348 / 401 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.11.18
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.11.05
Tegnap (11.04-én) este a Savoya Park környékén találták, nincs benne chip. Nagyon kedves kutya. A 20/396-4827 telefonszámon lehet elérni azt, aki megtalálta.
2014.10.03
Kedves Budafokiak! Este 7-kor hoztak be a rendelőnkbe egy kb 3-6 éves nőstény, nagytestű cirmost (5 kg körül), szegény nagyon rosszul volt, de reggelre sokkal jobban lett. Jó általános állapotú, jó kondíciójú, bolhanyakörvvel, biztos van gazdája. Aki felismeri, hívja a rendelőt: 06-1-229-3865