Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉSI AKCIÓ

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: Coca
2007-04-10
A macskámnak gerinc műtétje volt - ha jól emlékszem 5-6. csigolyáját törte el. A beavatkozás után nem javult a vizelet ill. a széklet háztartás. Most a fenekénél a hasánal és a hátsó lábainál (valószínűleg) a vizelet marja bőrét annyira, hogy már véres és gennyes. Használtunk kamilla fürdőt és popsi kenőcsöt, de nem segít. Mai napon már ott tartunk, hogy véreset pisil, és nem tudom eldönteni külsőleges sérülés okozza. Itt jönne az egyik kérdés milyen megoldásokkal lehet a sérülést stabilizálni, és gyógyulás útjára segíteni? A másik kérdés, hogy a macska vizelete valóban ennyire erős lenne, vagy valami más okozhatja; ivartalanítás segíthet ezen?
Amennyiben a cica már túlvan a gerincműtéten és a leírt súlyosfokú maradványtünetei vannak - már nem valószínű, hogy a vizelet-, és székletürítési zavarain segíteni lehet. Az állandósuló vizelet és széklet kenődése a gát és combtájék bőrének idült gyulladását és macerálódását okozhatja. Nem tudom, hogy a hátulsó testfél béna-e, ha igen, a béna testfél csúszása a földön szintén a bőr elhalásáig is súlyosbodhat. Az ivartalanítás nem hiszem,hogy bármilyen módon segíthet a leírt tüneteken. Azt érdemes lenne megkérdezni állatorvosától, hogy a sztómakészítéssel lát-e esélyt a szennyezett bőrterületek szűkítésére. Sajnos a bőrgyulladás és felfekvések kezelésére nincs csodaszer - csak a felület állandó tisztán és szárazontartása segíthet. Én is tudom,hogy ez egy macska esetében is óriási odafigyelést és energiát kíván - maguk pedig gyakorolják sajnos nap, mint nap.
jelige: perla
2007-04-10
11 hónapos angol szetter kutyám kb. egy hónapja a jobb első lábára sántít. Erősebb igénybevételkor erőteljesebben teszi ezt. Állítólag csontvelőgyulladása van, amit fejlődése végéig kinő, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító szereket kapott. Aggódom az állapota miatt, nem szeretném megoldatlanul hagyni állapotát.
Tény, hogy a leírt tüneteket akár okozhatja a növekedésével összefüggésben álló csonthártya ill növekedési zóna izgalma, vagy akár csontvelőgyulladás is, de egy rossz mozdulat akár eredményezhet „sportsérüléseket” egy fiatal kutyán is. Egy részletes vizsgálat során, esetleg néhány röntgenfelvétel elkészítésével valószínűleg közelebb juthatnánk a diagnózishoz, és aggodalom nélkül lehetne dönteni a kezelés mikéntjéről. Jelezze állatorvosának, hogy a tünetek nem enyhülnek, biztosan lesz ötlete a továbbiakkal kapcsolatosan.
jelige: macskafüggő
2007-04-10
Barátaim macskájára szeretnénk vigyázni, de elöbb most mégis az állatorvos tanácsát kérném a következő okok miatt: 15 éves macskánk egy éve hunyt el, halála elött fél évvel, elhúzódó hasmanéssel /lesoványodva/ került állatorvoshoz, ahol az ürülékmintával kapcs. laboreredmány shigella baktériummal történt fertőződést állapított meg nála. Az ezt követően felírt gyógyszeres kezeléstől macskánk rendbejött, hasmenése elmúlt, de pár hónappal a kezelés után egy /hét évvel korábbi/ daganatos betegsége kiújult, és a cica ezt követően nem sokkal elpusztult. /űrlapjukat 15 éves macskám életmődjára vonatkoztatva töltöttem ki./ A kérdéseim a következők: Veszélyeztetem-e az átmenetileg hozzánk kerülő macskát ilyen ”előélettel”/később szeretnék saját cicát is/ Mire figyeljek ha újra macska kerül hozzánk. illetve, önök szerint, hogyan fertőződhetett macskánk? Állatorvosunk se tudott sokat mondani arra vonatkozóan, hogy macskánk, hogyan kapta el ezt a bajt, inkább azt javasolta mi is, /a családtagok/ vizsgáltassuk meg magunkat, lévén amint ezt orvosi könyveket is fellapozva megtudtam a shigella baktérium egyes törzsei igen erős hasmenést-vérhast okoznak embernél. Ráadásul a korokozó előfordulása macskáknál nem ismert. Javaslatának eleget tettünk, a családtagok vonatkozó vizsgálati eredményei negatívak lettek. Az állatorvos nyilván arra gondolt, hogy a háztartásban valaki tünetmentesen hordozta a kórokozót, és nem kellően higénikusan eljárva átvitte azt az állatra /majd a korokozó a hordozó szervezetéből később ürült/ -Én több mint bízok benne, hogy ez nem így történt, A beteg macska kezelése után minden olyan felületet fertőtlenítettem amelynél ezt szükségesnek ítéltem, különösen az alomtálca környezetét, fekhelyeket. Háztartásunkban már vagy egy éve nem él macska /sajnos/. Azért írtam önöknek,mert ha van még valamilyen leselkedő veszélyforrás akkor azt szeretném kizárni, illetve a majd hozzám kerülő állatokat a bajtól megkímélni, ezért kérem segítségüket, ha van ötletük. Emeletes házban, kertvárosi környezetben, és higénikus körülmények között élünk. Szomszédságunkban kutyát, macskát tartanak.
Részletes leírása alapján szerintem mindent megtettek annak érdekében, hogy aggodalom nélkül újabb cicát fogadhassanak be a családba. Ahogyan mondani szokták az élet maga veszélyes - de amennyiben a jövevény cica a szokásos védőoltásokat és parazitamentesítéseket megkapja, és ivartalaníttatják (amennyiben ez még nem történt meg) úgy jóval átlagon felüli esélye lesz a hosszú, egészséges, boldog életre. Sok szerencsét (mert az mindig kell) kívánok az új jövevényhez.
jelige: Csubika 2.
2007-04-10
Egy kicsit megkésve, de köszönjük a jó tanácsát. Csubikának bevált az Ön által javasolt nyugtató tabletta. Egy kicsit szédelgett, de nyugudtan aludt és Mi is.
Köszönöm, hogy visszajelzett és, hogy ideiglenesen megoldást találtak a Csubika és az Önök gondjaira. Ahogyan korábban is írtam azonban, a hosszútávú nyugalom várhatóan az ivartalanítás lenne.
jelige: nyuszi
2007-04-10
Tegnap óta a nyuszink féloldalasan tartja a fejét, egyensúlyzavara van, körbe-körbe jár és nagyon bágyadt. Szénát eszik, nincs hasmenése. Mi lehet vele? Foglalkoznak-e nyuszival? Holnap meg tudnák nézni?
Mi is foglakozunk nyuszival is - és igen kedden 10-14 illetve 16-20 h között bármikor meg tudjuk vizsgálni a nyuszit. A leírt tünetek sajnos lehetnek akár igen komoly idegrendszeri tünetek szepszis, vagy agyhártyagyulladás jeleként, de utalhatnak súlyosfokú parazitás eredetű hallójárat gyulladásra is.
jelige: Sziszka 26
2007-04-10
Az állatorvos bal pitvar nagyobbodást állapitott meg a kutya abszolut nem tud menni. Érdeklödnék hogy milyen esélyeim vannak hogy estlegesen( meggyogyul) legalábbis járo képes lesz azt tudom hogy a szivbetegsége sajnos már ugy mond gyogyithatatlan.De nem szeretném kinozni a kutyát szoval küzdjek vagy semmi értelme ennek már igy? Elöre is köszönettel.
Ha a kutya a szívelégtelensége miatt nem képes járni - akkor néhány napon belül kiderül, hogy az alkalmazott szívgyógyszerek és a mellette esetleg ajánlott fájdalomcsíllapító, ízületekre ható szerek alkalmazásával a kutya és az Ön számára is élhető állapot alakul-e ki. Az esélyeket a labor, esetleg EKG, vagy szívultrahang, mellkasi röntgen adataival, valamint a kezelésre történő reakcióból lehet megítélni. Igen sok öregedő kutya (és ember) él hosszú évekig elfogadható életet szívgyógyszerek és fájdalomcsillapító szerek alkalmazásával. Ezt küzdelemként lehet talán értelmezni, kínzásnak aligha.
jelige: német dog szül
2007-04-10
Német dog szukám 5 napja szült! Tíz kiskutyát hozott a világra (gyorsító szuri) segítségével! A szülés óta étvágytalan, nem is eszik jó formán! A hátsó lábaira teljesen le van gyengülve, furcsán megy s húzza a lábait! Kölykeit tökéletesen ellátja, félti őket, tejmirigyei teltek! A szülés előtt jó evő volt, de most már nagyon le van fogyva! Probálkoztam minden földi jóval, de csak túrkálja az ételt! Ha valamennyit magához is vesz, csak a kezemből hajlandó elfogadni! Aggódom érte! Kérdéseim.: Lehet e esetleg valamilyen betegség tünete? Normális e ha a kutya szülés után étvágytalan?
Érthető az aggodalma, nagyon nem normális, ha a szülés után még 5 nappal is étvágytalan a szuka. A szülés lezajlása után 0-2 nappal már igencsak jó étvággyal kellene ennie ahhoz, hogy a tejtermelődés nem szenvedjen zavart és ne romoljon a kondíciója rohamosan. Az ok lehet bennmaradt hullamagzat, burok ill méhlepény okozta méhgyulladás és szepszis, láz - a szülőutak sérülése vagy akár a szüléstől teljesen független kórok is. A szukának vérvizsgálattal és ultrahangos vizsgálatra esetleg hüvelytükörrel végzett hüvelyvizsgálatra és várhatóan kezelésre van szüksége ahhoz, hogy rendeződjön állapota. Ha a „gyorsító” injekciót vakon alkalmazzák, annak is lehet következménye a méh ill hüvely repedése, a méh magzatra történő ráfeszülése, és a fennt leírt egyéb következmények.
jelige: tuli-puli
2007-04-10
Van egy 2.5 éves kan és egy 10 hónapos szuka puli kutyánk Valószínüleg a szuka első tüzelését éli meg.A kan nagyon ”szerelmes” ,csak az a gond hogy alig eszik valamit,előfordul az is ,hogy a szukának odaadja a kajáját! Normális dolog ez?Mikor kell elkezedenem aggodni? Az első tüzelésnél előfordulhat vemhesség?
A kan leírt viselkedése teljesen normális, megszokott jelenség. Aggódnia emiatt nem kell - sokkal inkább a várható vemhesség miatt ... A fiatal szuka akár első tüzelése alkalmával is vemhesülhet - sőt az együtt tartott különnemű kutyák esetében szinte bizonyosan vemhesülni is fog. Pedig az ideális kor a tenyésztésbe vételhez a 3. tüzelésekor 1,5 év körüli időszakban lenne. A két kutyát igencsak ajánlott lenne elkülöníteni. Ha pedig nem akarnak kölyköket a későbbiekben, akkor a szuka ivartalanítása is ajánlott - a tüzelés befejeztével.
jelige: Niki
2007-04-10
Négy napja van nálunk a kis bolonese kiskutyám és nem akar enni sem, meg inni sem. Adtam neki azt a tápot is amit a tenyésztő adot neki de nálam nem eszi meg. Próbálkoztam a pedigre juniorral de azt is csak úgy eszi ha a szájába adom neki.Két hónapos és csak egy oltást kapot lehet hogy beteg vagy még csak a környezet idegen neki? Köszönöm válaszát!
Négy napi koplalás egy kölyökkutya elhullását okozhatja. Leírásából lehetetlen eldönteni azt, hogy a kiskutya étvágya és vízfogyasztása normális lenne-e, ha Ön nem kényszertáplálná, vagy valóban étvágytalan és még vizet sem akar fogyasztani. Ha ez így van akkor gyorsan részletes kivizsgálásra van szüksége, hiszen az étvágytalanságot ezerféle betegség, rendellenes állapot okozhatja. A környezetváltozás és a választás okozta stressz is eredményezhet étvágycsökkenést - de ha önszántából semmi táplálékot és ivóvízet nem vesz magához a kiskutya - az nem megszokott dolog.
jelige: Liza
2007-04-10
Kutyusunk nagy bajban van, nagyon szeretnénk segíteni rajta! Egy éve állandó és fokozódó fülbajokkal küszködik annak ellenére, hogy egyik dokitól vittük a másikig. Jobb füle bakteriális gyulladása ugyan javul és úgy tűnik, helyrejön a legutóbbi orvosól kapott fülcseppektől, de bal füle egyre csak romlik. Mint kiderült, azt nem baktérium, hanem gomba ellen kellett volna kezelni. Sajnos mivel eddig ez nem így történt, hallójárata már egészen beszűkült, elzáródott, ezzel a fülével gyakorlatilag már nem is hall, nem jut el a hang a dobhártyáig. És még ez lenne a kisebbik baj, de sajnos tisztítani, kezelni sem nagyon lehet - a gyógyszer nem tud elérni el a kezelendő területre - az állandó irritáció pedig már epilepszás rohamokat is vált ki nála. Előző rossz tapasztalataink után, ez a doki végre lelkiismeretes és állatszerető, de tisztességes is és nem titkolja ha valamiben bizonytalan, ezért Öntől is kérdezem: Van-e valamilyen mód (talán műtéttel?) helyrehozni a kutyus bal fülének hallójáratát, hogy akár hallani is tudjon, de legalább a gombás fertőzéstől, az állandó irritációtól megszabadulhasson? És ha van valamilyen megoldás, műtét, véges lehetőségeim miatt sajnos azt is meg kell kérdeznem: ez mekkora költséget jelenthet? Válaszát előre is köszönöm!
Örülök, hogy megtalálták azt az állatorvost, akiben bíznak és akivel elégedettek. A hosszú ideje fennálló súlyosfokú hallójárat gyulladások sokszor növedékeket és a közép ill belső fül részleteinek az elváltozásait is okozzák. Ha a hagyományos kezelés nem tud elfogadható állapotokat teremteni - műtéti megoldásokkal még mindig lehet eredményt elérni. Attól függően, hogy milyen mélyre terjed a gyulladásos, elhalásos folyamat, többféle műtéti megoldás is szóba jöhet. Ugyanakkor még hasonló műtéti megoldás is klinikánként más és más áron kerülhet elvégzésre. Tehát a műtét ára valószínűleg 20-50 eFt között lesz valahol.
jelige: xxmayaxx
2007-04-10
Nem biztos de lehet, hogy vemhes volt a cicám kb:2 hete!Aztán most pár napja mintha valami baja lenne. Nem akar enni csak fekszik mintha fájdalmai lennének.Most délutánra pedig véres váladék szivárgót /hüvelyéből?/
Lehet, hogy valóban vemhes - de, hogy mellette komoly betegséggel is küzd, az szinte bizonyos. A leírt tüneteket okozhatja megindult vetélés (a vetélésnek is sok kiváltó oka lehet!), gennyes méhgyulladás, hólyaggyulladás, hüvelgyulladás - és a felsorolt szervek daganatos elváltozásai is. Ha nem biztos abban, hogy a váladék a hüveléből távozik, akkor lehet még a végbél számos elváltozása is a tünetek mögött. A cicának elsősorban sürgősen részletes kivizsgálásra van szüksége, amelybe beletartozik a vér és a vizelet laboratóriumi vizsgálata és a hasi ultrahang (esetleg röntgen) vizsgálata is. Az sem kizárt, hogy meg kell operálni. Vigye őt gyorsan jól felszerelt állatorvosi rendelőbe.
jelige: Batyu
2007-04-10
Két napja hoztuk el a kiskutyánkat a tenyésztőtől. Első nap nagyjából minden rendben volt, csupán azt vettük észre, hogy a kutya nem eszik annyit mint amit elé rakunk, pedig az adagolást a tápszergyártó előírásainak megfelelően végeztük (napi 3* kb50g Royal Canin Medium Junior), és ismerve a spánieleket ez nem megszokott jelenség. A második nap reggelelén és délben pedig már alig evett pár darabot a tápból. Ezen a reggelen (2. nap) a széklet viszkozitása is kicsit alacsonyabb volt a megszokottól. A tápszert a tenyésztő adta, és azt mondta ezt használta eddig is, és ő korábban nem tapasztalt étvágytalanságot. Vajon csak a környezetváltozás tett rá ilyen hatást? Vagy valamivel elrontotta a gyomrát, és most nincs kedve enni? Esetleg valami komolyabb oka lehet az étvágytalanságnak? Az oltási rendben vannak, az elhozatal napján kapott utoljára oltást az oltási lap szerint (3 db.) a következőket: Eurican DHPPi2; Eurican L; Drontal peus
A leírása alapján minden rendben van a kutyával - megítélésük szerint mégis kevesebbet eszik és széklete hígabb a kelleténél. Feltesz 3 jogos kérdést is ezzel kapcsolatosan - mindháromra maximum azt a választ lehet adni, hogy „Igen, ez bizony lehetséges.” A kutyának tünetei vannak, ami persze, hogy lehet a környezetváltozás, választási stressz miatt is - meg lehet „gyomorrontás” miatt is, meg lehet valami „komolyabb” is. A kölyök részletes vizsgálata során fény derülhetne ezekre a kérdésekre. A szállítás napján egyébként nem kimondottan célszerű a kölyköket vakcinázni és az Ön által leírt 3 beragasztott matrica egy kombinált védőoltást és egy féreghajtást takar. Gondolom nincs akadálya annak, hogy a kölykötállatorvosuk megvizsgálhassa.
jelige: hány éves a kapitány ?
2007-04-08
Az egyik barátnőmnek a cicája kiscicákat vár! Mennyi idő a születésük??
A macskák vemhességi ideje 63-64 nap. Az ellés pedig legtöbbször néhány (3-8) óra alatt zajlik le. Remélem, hogy minden rendben lesz a fiatal cica vemhessége és ellése körül - és azt is őszintén remélem, hogy minden kiscicának lesz jó gazdája.
jelige: lily
2007-04-06
Van egy 10hónapos bichon havanese kiskutyám. Múlt héten észrevettem, hogy minden különösebb ok nélkül hirtelen elkezdett sántikálni. A bal hátsó lábáról van szó, amit néha felemel és így három lábon ugrál. Még az nap mikor észrevettem, elvittel az állatorvoshoz, aki tapintás alapján azt mondta, hogy térdkalács ficam (2.stádium). Kapott 5szem rymadil fájdalomcsillapítót (2-szer 1felet/nap) és megbeszéltük, hogy csak2hét múlva menjek vissza kontrollra, mert ő 1hétig szabadságon van. A gyógyszer elfogyott és úgy vettem észre mintha kevesebbet sántítana, viszont most meg sokat nyűszít, illetve sokszor szaporán lélegzik. Mivel az első kutyám, csak a testbeszédéből próbálom meg leszűrni, hogy mi lehet a gond, mert ha megfogom a kis lábát akkor nem fájlalja. Ön szerint fájdalom miatt nyüszít, vagy csak figyelem felkeltés miatt? Lehet érzi rajtam, hogy aggódok miatta? Nem szeretném idegen orvoshoz vinni, de lehet hogy el kéne mennem fájdalom csillapítóért? A másik fontos kérdésem, hogy a térdkalácsficam mennyire súlyos, minden esetben műteni kell? Ez a műtét veszélyes? Tudom kicsit aggodalmaskodó vagyok, de imádom a kis vacakot :-)) Előre is köszönöm a segítségét:-)
Valószínűsítem, hogy műtét előtt a kiskutya részletes kivizsgáláson esik majd át. Ebben nyilván benne lesz majd vérvizsgálat és esetleg több röntgenfelvétel is. Az eredményekből egyértelmű lesz, hogy a Lily altatási-, ill műtéti kockázata minimális - és az is, hogy térdkalácsficamot, vagy esetleg keresztezőszalag szakadást, vagy combcsontfej felszívódást kell-e operálni. A kistestű kutyák jóval egyértelműbben jelzik a fájdalmat, kellemetlenséget, és akár folyamatosan panaszkodhatnak is a gazdinak. Kérjen állatorvosától további fájdalomcsillapító szert, hogy ne szenvedjen feleslegesen a Lily. A műtéttől szerintem felesleges tartani, hiszen azért csinálják, hogy jobb legyen a kutyának.
jelige: száraz orr
2007-04-06
A kutyánk orra száraz. Nem az egész orr, hanem csak a felső része. Kb fél éve beteg volt, teljesen legyengült nem evett alig tudott felállni. Nem tudta megmodani az orvos pontosan mi baja volt, kapott gyógyszert és kb 2-3 hét alatt rendbe jött. Azóta negyon szaporán nyújtogatja a nyelvét,mintha az orrát nyalná és az orr felső része olyan szálkás. Egyéb más tünete nincs, boldog egészséges kutya. Idöközönként kap csonterősítőt és multivitamint. Mit tegyek hogy ne legyen száraz a nozija?
Előfordulhat, hogy a korábbi lázas megbetegedés a kiváltó oka az orrtükör szárazságának, repedezettségének (hyper-, parakeratózisának). Az akkor kialakult elváltozás ingerli a kutyát, és a folytonos nyalakodás pedig gyakorlatilag állandósítja a betegséget. Egyszerűnek tűnő, de kellemetlen és nehezen megoldható probléma - főleg azért mert helyi kezeést gyakorlatilag nem lehet alkalmazni, hiszen a kutya rögtön lenyalja. Állatorvosa azonban számtalan bőr-, szőrregeneráló táplálékkiegészítő szer közül választhat, ezek jó része recept köteles és állatorvosi patikákban beszerezhető. Ezek egyikét kellene néhány hét, esetleg hónapig alkalmazni.
jelige: Dolly
2007-04-05
13 éves közép uszkár. Már többször csinálta, hogy nem tud lábraállni, a bal hátsó lába kicsúszik alóla. 1/4 szem algopirin után a tünet elmúlik. A comb érintésére nyüszít. Köszönöm ha megírják mi lehet a probléma.
Hiszen járt állatorvosnál, kezelik is a kutyát - gondolom ő elmondta, hogy mi lehet a probléma ... Lehet porckorongsérv (tacskóbénulás), lehet a gerinc-, medence törése, rosszindulatú megbetegedése. Lehet a terime (gennyes méh, daganat, tályog ...) a medence üregében, az sem kizárt, hogy a csípő-, vagy térdízület ortopédiai megbetegedéséről van szó. Meg biztosan tudnék még írni vagy 10-20 lehetséges egyéb okot is. Részletes kivizsgálással (benne fizikális és vérvizsgálatok, röntgenek esetleg ultrahang) lehet megtudni a tünetek okát. Ha pedig van diagnózis - akkor nem kizárt, hogy a negyed Algopyrinnél hatékonyabb kezelés is adható lesz.
jelige: roti
2007-04-05
Azt szeretném megkérdezni hogy van egy 7 hetes kiskutyám és hogy nekik fajta tulajdonság hogy levágják a farkukat de a kiskutyának nincsen még levágva a farka és hogy meddig lehet egyátalán levágni és hogy ezt a törvény bünteti e.Mert azt tudom hogy a csonkitást büntetik csak azt nem tudom hogy ez csonkitásnak minösül e? És hogy egyátalán még a korába bele fér e az hogy levágják.
Magyarországon is évek óta tilosak a fül-, és farok kozmetikai céllal végzett műtétei. Ezért aztán rottweilereken is bármely életkorban csak akkor lehetséges a farokkurtítás elvégzése, ha sérülés, betegség miatt gyógyító jellegű beavatkozásként végzik.
jelige: törött?
2007-04-05
Kedvencem ezen az este lifegő farokkal jött haza. Ezen végtagját nem igazán szoktam ellenőrizni, de mintha egy apró dudort véltem volna felfedezni az általa mozgatható és ernyedt rész találkozásánál, ill. azon csigolyáknál. Semmiféle fájdalmat nem mutatott -semmi egyéb heget, vagy zúzódást nem találtam-, a viselkedése is ugyanaz, kivéve, hogy nem tudja mozgati ezt a végtagját. Orvoshoz ezidő alatt még nem tudtam vinni. Ez ügyben kérem segítségüket, előre is köszönöm.
Leírása alapján a macska farka valószínűsíthetően eltörött. Otthon semmit nem tehet kedvencéért. Állatorvosa tapintással, vagy röntgenfelvétellel megerősítheti vagy kizárhatja feltevésünket - és közösen eldönthetik, hogy amputálják a törött farkat, vagy esetleg van esély az eredeti állapotok visszaállítására. Ha a farok töve körül van a törés, akkor szinte bizonyosan műtéti megoldásra van szükség, mert a lifegő farokvég sérülésekre, fekélyesedésre, elhalásra hajlamos. Azt is megbeszélhetik, hogy kiherélik-e a kedvencet - ezzel ugyanis nagyságrendekkel csökkenthetik az ilyen és hasonló balesetek, valamint a fertőző betegségek valószínűségét.
jelige: mancs baj
2007-04-05
A két éves kutyánk egy ideje folyamatosan nyalja,rágja a mancsait (az ujjai közti részt). Az állatorvos valami gombás fertőzésre gyanakszik de pontosabbat nem tudott mondani . Felírt kétfajta kenőcsöt, amivel naponta kentük de javulást nem tapasztaltunk. Remélem tud ajánlani valami segítséget!
A gombás fertőzés gyanúját szerencsés lenne mintavétellel igazolni, vagy kizárni. Egy bőrkaparék minta, esetleg röntgen vizsgálat a lábvégről, vérvizsgálat segíthetne tisztázni, hogy mi lehet(ett) a probléma. Az elváltozás azonban ahogyan írta 3-4 hónapja áll fenn. Az sem kizárt, hogy az alapbetegség (sérülés, bakteriális-, vagy gombás eredetű gyulladás, idegentest, allergia, ... stb) már nem vizsgálható, nem áll fenn - hiszen az állandó nyalogatás önfenntartó gyulladást is tud produkálni. Persze az is előfordulhat, hogy a lábvég eredeti betegsége gombás eredetű, csak az alkalmazandó szereket a kutya rögtön lenyalja - ezért esélye sincs a hatás kifejtésére. Van a kutyán gallér? A kenőcs(ök) alkalmazásakor bekötözik a végtagot?
jelige: haemobartonella 2.
2007-04-05
Köszönöm gyors válaszát. Ezen a két oldalon olvastam. http://juniorrezervatum.uw.hu/betegseg.html#felv http://www.macska.hu/fertozo.php Ezek szerint ez téves információ. A honlapot működtető ellenőrizhetné az információk valódiságát, gondolom Ön is ezt gondolja! Sajnálom, mert sajnos cicánk állapota nem javul-injekciókúrán van (tetraciklin)-, hiába adok neki bármit enni, csak megnyalja, otthagyja, már ott tartok, hogy fecskendővel (pépesre zúzott) adom neki az ételt. Nem értem miért nem eszik. Örültem, hogy hátha van más szer, ami végre javítaná állapotát, mert már kerestem erre vonatkozó infot, és akkor a doxi-tetracyklint találtam. Ma kapja az ötödik injekciót a Cirmi, Ön szerint meddig szükséges adni, mert gondolom, hogy gyógyszert hosszabb ideig, de injekciót?
Módosítanom kell a sarkosan (és részben tévesen) megírt válaszomat. Arra jól emlékeztem, hogy Magyarországon nem engedélyezett és nem is forgalmazott - ezért aztán az állatorvosok által nem is használt szerről van szó. Abban viszont tévedtem, hogy más sem használta kutyák és macskák haemobartonellózisának a kezelésére. Található néhány irodalmi adat pozitív tapasztalatokra is - de a szakma zöme a tetraciklin oki terápia mellett van. Elsősorban azért, mert a szer jelentős máj-, és vesekárosító hatással bír. Sajnos a betegség sajátsága, hogy a kórokozó miatti vörösvérsejt szétesés önmagában is károsítja a májat és a vesét. Az összefoglaló véleményem tehát továbbra is az, hogy a caparsoline-t macskák haemobartonellózisának a kezelésére nem szerencsés, nehezen kivitelezhető és nem jó eséllyel kecsegtető választás. A megadott 2 honlapot átnéztem - láthatóan ugyanaz a kéz írta (fordította?) az ott szereplő tanácsokat. A haemobartonellózis kezelési ajánlatán kívül több egyéb dologgal sem értek egyet. A makacs nem gyógyuló esetek hátterében sokszor az elszenvedett máj-, és vesekárosodás, a vérszegénység és immunszupresszáló hatások állnak. Véleményem szerint azt lenne érdemes tisztázni egy friss vérvétellel, hogy kimutatható-e még a kórokozó haemobartonella a cica vérében. Ha igen - akkor vírusteszteket is érdemes lenne csinálni - hiszen lehet, hogy mondjuk a leukózis, vagy panleukopénia miatt fennálló csökkent ellenállóképesség miatt nem sikerül kórokozó mentessé tenni a cicát. Ha a haemobartonella már nem kimutatható a vérben - akkor már nem kell oki terápiát folytatni, „csak” az esetleges vérszeénység, máj-, és vesekárosodás, vagy az esetlegesen fennálló harmadlagos szövődmények megszűntetésére kell irányulnia a kezelésnek. Kezelő orvosa természetesen tisztában van ezekkel a lehetőségekkel - és lehet, hogy bosszankodik az én elméleti felvetéseimen, mert ő már esetleg tudja, hogy a cica kórokozó mentes és mondjuk a kialakult veseelégtelensége miatt étvágytalan. A diagnosztizált haemobartonellózisok nagyobb része meggyógyul, probléma általában akkor szokott jelentkezni, ha mellette van egy fatális vírusfertőzés is.
jelige: haemobartonellózis
2007-04-04
Tisztelt Doktor Úr! Tanácsát szeretném kérni. Cicám (1,5 éves, kan, házi) vérkép eredménye anemiát és hemobartonellát mutatott. Injekciós kezelést kap, azonban olvastam, hogy ennek a betegségnek speciális gyógyszere a caparsolate!!! Önnek erről van valamilyen tapasztalata? Köszönöm válaszát!
A caparsolate legjobb tudomásom szerint a Egyesült Államokban engedélyezett szer és a szívférgesség kezelésére szolgál. Elég kellemetlen mellékhatásai vannak, van már jobb szer is a piacon (USA-ban és szívférgesség ellen), még az sem lehetetlen, hogy már ott sem forgalmazzák. Nem lepődnék meg, ha macskán ezt a szert még senki sem alkalmazta volna a haemobartonellózis kezelésére. Úgy tudom, hogy Magyarországon nem engedélyezett szer, nem is lehet itthon megvásárolni. Persze az interneten megvásárolható és ki is szállítanák Önnek, de minek...? Macskák haemobartonellózisát a világ minden táján tetraciklinek (esetleg más antibiotikumok) és szteroidok hosszantartó adagolásával kezelik legeredményesebben. Előfordul, hogy vértranszfúzió adására is szükség van, ha a cica nagyon vérszegénnyé válik. Megtenné nekem, hogy megírja, honnan vette az információt, miszerint a caparsolate hasznos lenne ennél a betegségnél?
jelige: solt
2007-04-04
Én azt szeretném megkérdezni,hogy van egy magyar vizsla anyuka és március 10.-én megellett 7 magyar vizsla kiskutyát,de párnapja elfogyott a teje,és azt szeretném megtudni hogy mit lehet a kiskutyáknak adni,hogy ne pusztuljanak el,milyen élelmet kell nekik adni??
Elsősorban kutya tejpótló tápszert kell nekik beszerezni. Magyarországon legalább 3-5 gyártótól lehet beszerezni elsősorban állatpatikákban, állatorvosi rendelőkben, klinikákon. A kölyökkutyák 3 hetes koruktól kezdhetik kóstolgatni a szilárd élelmet is. A legfontosabb a fokozatosság, nagyon óvatosan kis adagokban kezdve a puppy (esetleg junior) tápokat napról-napra lehet emelni az adagokat. A tejpótló tápszert lehet keverni is a puppy (junior) tápokkal, és a tejpótló arányát fokozatosan csökkenteni, majd 2-3 hét múlva el lehet hagyni. Ha a szuka teljesen elapasztott, (tehát nem arról van szó, hogy kevés a teje a fejlődő kölykök számára, hanem teljesen szárazak az emlőmirigyei) , nos az nem normális dolog, ki kellene vizsgáltatni.
jelige: bátor
2007-04-04
Érdeklődnék, hogy felnőtt kutyák védőoltása Lyme-kór ellen lehetséges-e, ha igen hány oltásból áll és milyen összegbe kerül.
Kutyák Lyme-kórjának védőoltására Magyarországon kétféle vakcina van forgalomban. Az első immunizálást 3 hét múlva meg kell ismételni, majd a védettség fenntartásához a védőoltást évente kell ismételni. A vakcinákat mindem rendelőben más és más áron kaphatják meg a kutyák. Alkalmanként 4-8 eFt közötti összeget fizetnek érte a tulajdonosok.
jelige: bandi 2.
2007-04-04
Üdvözlöm Doktor úr!Örülök hogy jókedvre deritettem Önöket de én a végterméket úgy értettem mint a hibrid jószágra mint ami nem képes szaporodásra.Azt gondoltam az is lehet végtermék egy sertésnél.És igy a kérdésem:mindig visszafordul a hasassága ezért gondoltam lehet a szaporodásra alkalmatlan.További kellemes napot kivánok!
Viszont kívánom a kellemes napot! Én tudom magamról, hogy nem vagyok sertés szakértő, de annyi rémlik a tanulmányaimból, hogy egy végtermék hybrid sertés az azért nem feltétlenül terméketlen. A hybridek terméketlensége az ún fajtahybridekre vonatkozik, ami pl a ló és szamár házasságából született öszvér, vagy az oroszlán és tigris hybridje, vagy a kecske és juh hybridje. Elviekben tehát semmi akadálya nincs annak, hogy a végtermék hybrid kocasüldő, ami anyai ágon lehet egy lapályfajta és apai ágon pedig mondjuk duroc, vagy pietrain vérvonal, termékenyüljön és megelljen. Csak nagyüzemi körülmények között ezt nem csinálják a gyakorlatban, mert a végtermék sertések utódai már nem versenyképesek a gazdaságossági mutatóikban. Egy-egy koca persze lehet terméketlen, akár végtermék hybrid, akár pedig a legszaporább lapály-, vagy távolkeleti törpe fajta képviselője is. Tehát az Ön esetében a kocasüldő üresen maradása biztosan nem genetikai okokra vezethető vissza - hanem esetleg a takarmányban előforduló gombatoxinokra (ezt vizsgálták?) , vagy egyéb egyedi megbetegedésre. Már amennyiben az inszeminálás gyakorlott szakember által megfelelő időben és megfelelő minőségű spermával történt ...
jelige: kérném segítségét
2007-04-04
A kutyám (egy Bichon-Havanese) mostanában átjárt egy közeli szomszéd szuka kutyához és most mikor hazajött nagyon lassan mozog, nem eszik, fél.Úgy véljük talán a kutya gazdája verte meg vagy maga a kutya.Mit tegyünk vele?Mivel segíthetnénk rajta?Mivel etethetnénk?Hogyan ápolhatnánk?Kérném mihamarabb segítségét!
Ha aggályosnak ítéli meg a kutya állapotát - akkor mihamarabb állatorvosi vizsgálatra van szükség. A vizgsálat eredményei döntik el, hogy kell-e kezelni a kutyát, és amennyiben kell, mimódon. Otthon nem sokat tehet az érdekében az aggódáson, símogatáson, vigasztalgatáson, etetgetésen, itatgatáson kívül.

<< <  348 / 396 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.09.18
22. Kerület Szemerédi utcából eltűnt a fekete félperzsa ivartalanított kandúr cicám. Aki tud róla valamit kérem jelezzen. Zoé névre hallgat 06209735459
2014.09.03
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: &quot;Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.09.03
Szeptember 2-án kora délután kiszökött a kertből a kutyám, Szamóca. Chipszáma:348094100097933 Július 18.-án fogadtam örökbe az Illatos útról. Közepes méretű, fehér, rövid, göndör szőrű (a háta közepén hosszanti irányban egy csíkban kissé zsemleszínű) ivartalanított szuka. Súlya 11-12 kg között. Különös ismertetőjele (egy darabig még), hogy a kb. egy hónapja történt ivartalanítás miatt a hasán le lett nyírva a szőr és még csak kicsit nőtt ki. Teljesen olyan, mint egy fehér pumi, kinézetre és tulajdonságra is. A kutya a XII. kerületben tűnt el, egészen pontosan a Kútvölgyi kórház mentőbejáratán látta kimenni a portás kb. fél három és három között. Sajnos barátságos, szófogadó. Oltva, féregtelenítve van. Ha bárki látja, kérem értesítsen azonnal:06-30-411-4648