Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

IDŐSKORI SZŰRÉS


Mikor kezdenek öregedni?

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb testű egy kutya, annál tovább tart a növekedése, viszont annál hamarabb kezd öregedni is. 
Macskáknál nincs ilyen nagy különbség a méretük alapján. A lakásban élő macskák, kutyák kétszer annyi ideig élhetnek, mint kizárólag szabadban tartott társaik. Emellett az ivartalanítás is jó pár évvel megnövelheti az élettartamot.

Többet szeretne tudni? Kattintson IDE!

 

Az állatorvos válaszol

jelige: dadan
2007-03-04
3hete kaptunk 1 Németjuhász szuka kutyot1,5 éves.Feltétel volt fogadja el a gyermekeimet,és a 1,5 éves Spicc /kan/kutyomat,megtörtént. Elkezdett vérezni,különzártam nehogy a Spicc kárt tegyen benne amikor lefexik:-).Azt hittem tüzel. 3 napra a vérzés kezdetétöl leelett 1 db kiskutyája lett . Na bumm,majd lesz valahogy alapon majd találunk neki gazdit.Mire hazaértünk addigra a kiskutya meghalt. Most a helyzet a következő a szuka emlöi duzzadtak pirosak. Állatorvos javaslata elég ha borogatom. Naponta 3-4X jeges vizzel/felkötést nem engedi/ Kérdésem:Elég ez ,hogy ne legyen maradando károsodása a kutyának??
Válaszom: nem hiszem, hogy elég lenne - hiszen azt írja, hogy nem is tesznek semmit a kutyával. Alapvetően gyanús az egyetlen kölyök születése is. Igen ritka dolog, hogy a szokásos 4-12 kölyök helyett egyetlen kölyök szülessen egy nagytestű szukánál. Azt, hogy nem maradt-e a méhben még kölyök, azt leginkább ultrajhangos vizsgálattal lehet elkülöníteni. Ha elfogadjuk azt, hogy valóban „csak” a tejtermelődés okoz problémát a kutyának - azt is kezelni kellene. A jeges vizes borogatáson kívül antiprolaktin hatású szerek adása is ajánlott lenne. Ellenkező esetben lehet, hogy elhúzódó laktáció, emlőgyulladás, vagy akáremlődaganat lesz a vége. Az eset ismétlődésének megakadályozására a szuka ivartalanítása is ajánlott.
jelige: kellemetlen
2007-03-04
2 hete azt vettem észre, hogy a 3 éves kankutyám levizeli - talán mert a kicsi kutya mindig mellette van-, az 5 hónapos szukakutya fejét, hogy ez véletlen, vagy szándékos azt nem tudom eldönteni, de a kiskutya nagyon büdös. Mit lehet tenni, napközben nem tudom felügyelni őket.
Egyetértek azzal, hogy kellemetlen lehet az Ön által észlelt jelenség - de szinte biztos vagyok benne, hogy egyszeri és nem (sűrűn) ismétlődő jelenségről van szó. Javaslom, hogy mosdassa meg a büdös szukát egy kutyáknak való samponnnal - vagy kérjen időpontot egy kutyakozmetikustól.
jelige: kattara
2007-03-04
Kaukázusi Juhászkutyánk augusztusban lesz 11 éves. A múlt héten furcsa, szokatlan tünetek jelentkeztek nála, kedvtelen volt, hasmenése volt nem evett semmit, egy kis vizet ivott azt is kihányta. A mai nap egyszer össze esett, majd mikor az állatorvostól antibiotikumot kapott, úgy vettük észre picivel jobban lett. Az állatorvos szerint nem valószínű, hogy meg lehet menteni, úgy véli hogy hasnyálmirigy-gyulladása lehet. Valóban menthetetlen a acsalád kedvence vagy van még remény????
Sejtelmem sincs, hogy mi a baja a szegény veterán kau-nak, és attól tartok, hogy a hasnyálmirigy gyulladás is erősen a feltételezett diagnózis kategóriába tartozik. A betegség megállapításához részletes betegvizsgálat, vérvizsgálatok és hasi ultrahang-, és/vagy röntgen kell, hogy tartozzon. Ezen eredmények birtokában remélhetőleg korrekt diagnózishoz juthatunk és eldönthető a kezelés módja, valamint az esélyek is. Ha nincs vizsgálat, akkor csak feltételezett a diagnózis és ez alapján csak tüneti történő kezelés történhet - ami vagy segít, vagy nem.
jelige: vasvirág 2.
2007-03-02
A kutyában képződött kövek struvit jellegűek, az a royal canin táp amit eszik pont erre jó. Azt, hogy pajzsm. alul-, vagy túlműködése van-e a kutyának igazából mi sem és attól félek az orvosunk sem tudja, mert azt mondta ő ilyet még nem látott. A labor eredmény alapján túlműködik, de a testi tünetei egyértelműen alulműködésre utalnak. a legutolsó vizsgálat most készült pár napja, ami most jó értéket mutatott. Azt mondta az orvosunk, hogy lehet esetleg valamilyen olyan összetett probléma a háttérben, ami a hormon hasznosulásában okoz zavart, ezért ”hiszi ” azt a pajzsmirigy, hogy nincs elég és sokat termel. Nem is arról van szó, hogy nem bízunk az ő diagnózisában és tudásában, csak hátha esetleg ön(önök) tudnak valami újat mondani, amit még nem próbáltunk. A hólyg kövesedésével kapcsolatban szintén ez lenne a kérdésem, mi okozhatja ezt ilyen nagy mértékben? A kiválasztási zavar számomra kicsit tág fogalom, nem lehet ezen segíteni valahogy?A diétával k apcsolatban: nem szeretnénk csak tápon tartani a kutyát, már csak azért sem, mert nagyon szereti a házi kosztot. Csontot nem ehet (még porcosat sem) a foszfor miatt, amúgy is széklet problémákat okozott nála. Úgy tudom a kalciumot is ajánlatos kerülni, viszont már eléggé benne van a korban(9 év) és gondolom nem ártana valami kiegészítő vitamint, csonterősítőt szednie. Kerestem esetleg ezzel kapcsolatban szakirodalmat( ami egy laikus számára is érthető), de nem találtam sem a diétához, sem a pm.-hez kapcsolódóan semmit , még a neten sem. Nagyon örülnék, ha esetleg tudna ajánlani valamit.
Ha a kutyában tudottan struvit kő (homok)képződik, akkor valóban helyes tápot etetnek a kutyával. Viszont, ahogyan állatorvosa is elmondta és a mellékelt használati utasításon is olvashatják - ez a táp akkor működik, ha ezt eszi a kutya. Csak ezt, és nem kap kiegészítésként mást. Ha a pajzsmirigy hormonszintje most jó a kutyának, akkor az azt jelenti, hogy most nem igényel beavatkozást. Remélem hosszú távon így marad ez az állapot, bár még most sem értem, hogy jelenleg eszi-e a Forthyron-t és ezért jó T4 szintje, vagy nem kap kiegészítést és midezek ellenére van rendben. Olyan diétáról és vitaminkészítményről nem tudok, ami az idősödő kutyák pajzsmirigy betegségét és húgyuti homokosodását javítaná, vagy meggyógyítaná. Sajnálom, ha esetleg ismételt csalódást okozok a válasszal. Attól is csak óvni tudom, ha nálam közlékenyebb állatorvos, homeopata, vagy egyéb természetgyógyász esetleg bátrabban osztja a tanácsait - és esetleg olyan szert, táplálékkiegészítőt ajánl a kutyának, ami esetleg jó hatással lehet a pajzsmirigy működésére, de esetleg a húgyutak homokképződését is fokozza.
jelige: kerge kutya
2007-03-01
kérdésem az lenne hogy a szomszéd kutya szerintem tüzel és kan kutyám teljesen kezelhetetlenné vált az elmúlt pár napban éjjel-nappal megállás nélkül csak ugat elviselhetetlenül, semmire nem figyel már oda sem. mit javasol mit lehetne tenni, vagy egyátalán meddig tüzelnek a szukák?
Hát, bizony a tüzelő szukák komoly ingert jelentenek a kanok számára. A szukák évente általában 2x (6 havonta) 10-20 (akár 30) napig tüzelnek. Mindez sokszor komoly feszültség forrása a szukák és kanok gazdáinak és a kutyanélküli embertársaink számára is. A legjobb megoldás a szukák és a kanok ivartalanítása. Átmeneti megoldásként tudom még javasolni a nehéz időszakra a kutyája nyugtatását pl Sedalin tabletta, vagy paszta adásával. Ezt a szert állatorvosától, vagy receptre állatpatikában tudja beszerezni. A beadása után fél-, egy órával alakul ki a hatása és a kutya 8-12 óra hosszan lesz bágyadtabb, nyugodtabb, bambább.
jelige: vasvirág
2007-03-01
Van egy ivartalanított (nőstény) beagle kutyusunk. A problémája már több éve fenn áll, de nem találunk rá megfelelő kezelést. Pajzsmirigy túlműködése van, de a tünetei inkább alulműködésre utalnak. Ehez csatlakozott még kb. 1 éve hugyhólyag gyulladás, amit sikerült vissza szoritani, de a veséje és a hólyagja tele van homokkal. Minden létező vizsgálatot végeztek már rajta (a sugárbiológiai intézetben is nézték a pajzsmirigyét), rendszeresen járunk kontollra, de javulás nincs, csak átmeneti állapotok. A legutóbbi kezelés után egyelőre úgy tűnik most jó a hormon szintje (forthyront szedett), de nem tudni medig marad így. Az egyébként nagyon kedves és lelkiismeretes orvosnak akihez járunk nincs igazán ötlete, hogy mitől lehet nála ez a nagy mértékű húgykövesedés. Szerinte csak valamiféle kiválasztási zavar lehet a háttérben. Diétás tápot eszik (royal canin urinity), a házi kosztot is kap, de nem igazán tudom mi lenne a legjobb neki. Nagyon örülnék, ha esetleg tudna valami tanács ot adni a táplálását illetően vagy a betegségeivel kapcsolatban.
Komoly kétségeim vannak afelől, hogy minden létező vizsgálatot elvégeztünk a kutyán (mégha az OSSKI-ban is jártak már pm szcintigráfiás vizsgálaton). Ráadásul igazán nem értem, hogy pajzsmirigy túl-, vagy alulműködése van-e a kutyának. Az alulműködést szokás Forthyron tablettával kezelni. Ha kezdetben valóban pajzsmirigy túlműködése volt, a kezelés eredményeként előfordulhat, hogy alulműködést sikerült elérni. A pajzsmirigy alulműködése sokszor végleges állapot és kutyában ugyanúgy, mint emberben egész élete során kell szedni a pajzsmirigy hormont (Forthyron tabletta). A vese és hólyag homokosodása valószínűleg a pm alulműködéstől különálló probléma. Itt a homok ill kődarabok laboratóriumi vizsgálata lenne az elsődleges adat, amire támaszkodva kezelési és diétás javaslatot lehet adni. Sajnos vannak olyan betegségek, amiből gyógyulás nem remélhető (pl szívelégtelenség, cukorbetegség, epilepszia, veseelégtelenség - de ilyen a pm alulműködések nagy része is), viszont a rendszeres gyógyszerezéssel a beteg állapota karbantartható és élete hosszútávon megmenthető. Mi sem tudunk jobbat ajánlani, csakúgy, mint a kedves és lelkiismeretes orvosuk, mint a rendszeres kontrolvizsgálatokat és az esetleges változásokra reagálva időnként módosított kezeléseket. Egy-egy krónikus megbetegedés során az évek alatt szinte törvényszerű, hogy a korábban bevált kezelés elégtelenné válik, módosítani kell. Ezeket a módosításokat kizárólag friss vizsgálati eredmények alapján érdemes megtenni. Semmire sem megyünk néhány hónapos (éves) laboreredményekkel vagy akár szcintigráfiás vizsgálati eredményekkel sem - hiszen ezek az akkori, pillanatnyi állapotot tükrözik.
jelige: nem eszik a kutyám
2007-03-01
Van egy westim aki 1éves és nagyon keveset eszik.2x adunk neki enni egy nap,kap száraz tápot,májkrém,maradékot.De nem nagyon eszi meg öket,és szerintem le van fogyva.Élettel teli kutyus,és nem értem miért nem akar enni.Nagyon válogat.és ha adok neki mást a száraz táp helyett azt megeszi,de ha nem adnék mást akkor a táphoz hozzá sem nyul!mit tehetnék? és még 1 kérdésem lenne h ilyenkor 1 évesen ugye vinni kell oltatni?Ez kötelezö?és ez milyen oltás?
Első kérdésére az a válasz, hogy elsőként azt kellene eldönteni, hogy valóban alultáplált-e a kutya. Már azzal is sokat segített volna, ha leírja, hogy hány kiló. Állatorvosa azonban biztosan meg tudja állapítani, hogy valóban étvágytalanságról és alultápláltságról van-e szó, vagy a kutya önmagához képest eleget eszik, csak az Ön elvárásait képtelen teljesíteni. Étvágytalansága ezer ok miatt lehet egy kutyának. ha állatorvosa szerint is megalapozott a gyanúja, akkor részletes kivizsgálás tudja eldönteni, hogy szervi megbetegedés, vagy „csak” alkati sajátosság állhat-e a dolog hátterében. Egy kutyának az első életévében 2 kötelező (csak veszettség) és 4-5 ajánlott védőoltásának illik lennie. Az első éves születésnapján semmiféle kötelező védőoltást nem kell, hogy kapjon, de a 2. veszettség oltása után egy éven belül, majd utána évente egyszer kötelezően újra be kell oltani veszettség ellen, valamint féreghajtani is kell. A rendeletben előírt kötelezettség mellett ajánlott, hogy a kutya megkapja a kölyökkori oltások emlékeztetőit is.
jelige: ivartalanítás
2007-02-28
Ivartalanitattni szeretném egy éves nőstény kutyámat. Érdeklődnék, hogy a műtétnek vannak-e kockázatai és ha igen, melyek azok? Még az is szeretném kérdezni, hogy mekkora lesz a vágás (tacskóról van szó) és, hogy mennyi idő alatt gyógyul fel a műtétből a kutya?
Minden műtétnek vannak kockázatai, ez azonban egy fiatal egészséges állat esetében igen csekély. A kockázatok elsősorban az altatással (pl nem ébred fel) és műtéti kivitelezéssel (elvérezhet) összefüggésben jelentkeznek elméletileg - és szinte nullára csökkenthetőek, ha a tervezett műtéti beavatkozás előtt állatorvosa megvizsgálja a kutyát. A műtét elmulasztásának lényegesen komolyabbak a kockázatai. Említhetném a tüzelő szuka tartásával kapcsolatos évente 2x jelentkező gondokat, a fertőzés veszélyét, amit a kanok jelentenek és a párzásra készülő, előjáték közbeni balesetek lehetőségét csakúgy mint a nemkívánatos vemhesség és ellés egészségügyi veszélyeit, a petefészek, méh és emlők betegségeinek a hatványozott kockázatát. Tehát, összehasonlíthatatlanul kisebb egy fiatal, egészséges állaton elvégzett tervezett ivartalanítási műtét kockázata, mint az ivartalanítás elmaradásából származó kockázatok. (!) A petefészkek eltávolításához egy néhány cm-es hasfali sebet kell készíteni. Ez egy tacsi esetében mondjuk 8-10 cm, ha én végzem a műtétet, és kb 5 cm, ha egy nálam kisebb kezű, ügyes kollegina. A műtét másnapján még egy kicsit megviseltebb, étvágytalanabb, visszafogottabb általában a páciens, de néhány nappal később már nincsenek tünetek. A varratszedés után, ami a műtét 7.-10. napján történik már semmi nem utal a korábbi kellemetlenségekre. Vágjanak bele, mindenképpen megéri.
jelige: Csubika
2007-02-28
9 hónapos kan pincher kutyánk kb. 5 napja sír, időnként vonyít, mert érzi a házban lévő szukák tüzelését. Már enni sem eszik, éjszaka sem sokat alszik. Szeretnénk tanácsot kérni, vagy ha létezik valamilyen gyógyszer a kutya megnyugtatására.
A legtökéletesebb megoldás a szukák és esetleg Csubika ivartalanítása lenne. Ha ezen megoldások nem jönnek szóba - akkor Sedalin mite tabletta ill. paszta adásával nyugtatható a fiatal kan. Ezektől a szerektől a beadástól számított fél-egy óra múlva már bágyadtbabb, nyugodtabb lesz a Csubika és ilyen is marad 8-12 óra hosszan. Állatorvosi rendelőben vagy állatpatikában receptre lehet beszerezni a szert.
jelige: Bettus
2007-02-28
Betti kutyám két és fél éves.Ez év február 20-21-től indult meg ismét/fél év után/a vérzése. Szeretném fedeztetni, már előre szeretnének többen tőle utódot, mert szép példány. Kérdésem mely időpontban vihetem a fiú kuytyushoz?
A ovuláció körüli időpontban kellene fedeztetni a Bettus-t. Az ovuláció pedig lehet egy szukánál a vérzés 5-30 napja között. Ha a korábbi tüzelése idején történt ovuláció diagnosztika (vér progeszteron mérés + hüvelycitológia) akkor egy egészséges szuka kb ugyanúgy a tüzelésének meghatározott napján fog ovulálni. Ha ilyen korábban nem történt meg - még most sem késő elkezdeni a vizsgálatot egy erre felkészült állatorvosi rendelőben. Ha korábban sem történt ovulációdiagnosztika és most sem akarnak ilyet, akkor pedig lehet kezdeni 2 naponta vinni a kanhoz a szukát, és egyszercsak majd lehet, hogy sikerül a pároztatás és még az sem kizárt, hogy kölykök lesznek. Ilyen egyszerű dolog ez a kutyaszaporítás.
jelige: kutyus
2007-02-28
Van egy 8 éves szuka angol szetter kutyám. Egy hónapja megjelent egy kisebb csomó az emlőjében ami mára óriásra dagadt. Kikértük egy állatorvos véleményét, aki azt mondta, hogy nem kellene azt háborgatni, mert sok esetben többet árthatunk neki mint használhatunk. Ön mit tanácsol?
A legnagyobb hiba ilyen esetekben a várakozás. A leghelyesebben akkor jár el, ha rövid időn belül állatorvosi rendelőbe viszi a kutyát. Ők megvizsgáljákk, vérmintát vesznek, remélhetőleg citológiai mintát is a daganatból és mellkasi röntgenfelvételt készítenek. Az eredményekből kiderül, hogy mennyire veszélyes a szövetszaporulat, hogy a kutya altatható-e, valamint az is, hogy nincs-e áttét az emlősoron, vagy esetleg a tüdőben. A kutyát operálni kell és a kiegészítő kezelése attól függ, hogy vannak-e áttétek. A várakozásnak semmi értelme. A gyorsan növekvő emlőterime várhatóan kifekélyeesedik és csak idő kérdése, hogy mikor képez áttétet. A legokosabb az lett volna, ha észlelés után rögtön megoperáltatják a kutyát.
jelige: kutya
2007-02-28
Véres volt a széklete.Lehet,hogy tüzel?
Cseppet sem valószínű. A tüzeléskor a hüvelyen át ürülő váladék székeléskor, vagy utána szennyezheti ugyan a bélsár felszínét - de nem valószínű, hogy erről lenne szó. Véres bélsárürítést eredményezhet viszont egy sereg parazita-, baktérium-, és vírus okozta kórkép, de a túl kemény bélsár és a csontetetés is. Meg egyebek ... Mindezek értelmében értelmes dolog lenne megvizsgáltatni a kutyát állatorvosával.
jelige: tacsilány
2007-02-27
Nőstény tacskó kutyám 6 és fél hete szült, és a problémám az, hogy még vérezget. Nem vészes a dolog, ugyanolyan pecsételő vérzésről van szó, mint amikor tüzelt.(Az nem lehet, hogy most ismét tüzel, ugye?November elején tüzelt, ebből lettek a kölykök.)A fiú kutya is érdeklődést mutat iránta...Természetesen ha pár nap múlva nem múlik el, orvoshoz megyünk, csak előtte meg szeretném kérdezni, hogy ez a kis vérezgetés még belefér-e az időbe?A kutya teljesen jól van, eszik, iszik, játszik, jókedvű.
Nem fér bele, hogy 6 héttel a szülés után még vérezgessen a kutya. Még ha nincs is sérülés a szülőutakban, a legjobb esetben is legalább elhúzódó méhinvolúcióról van szó. Ha nem akarnak több kölyköt a tacsilánytól, akkor néhány hét múlva érdemes lesz eltávolítani a petefészkeket és a méhet is. Előfordulhat, hogy ez vet majd véget a panaszoknak.
jelige: 11 éves macs
2007-02-27
Cicám 11 éves kasztrált kandúr. Kb. 1 hete mindennap hányt, ill. gyakran járt az alomra, de csak pár cseppet tudott pisilni. Késöbb már a vizelete is véres volt.Állatorvosnál jártunk: húgyhólyaggyulladást diagnosztizált.Leletek a késöbbi diéta kérdésében 2 hét múlva állnak rendelkezésre.Katéterezték, ultrahang, röntgen nem volt, gyógyszert is kapott, a felét már beszedte, de most már nem kíván enni.viszont állapota nem javult, vizelete újra véres. Tegnap 4-5 injekciót kapott, ma megint katéter. Kérdésem: Ha valóban húgyuti- , ill. húgyhólyaggyulladásról van szó, mennyi kb. a gyógyulási idö? Mennyi idö múlva kéne már a gyógyszerekre reagálnia? Nem szeretnénk az orvost folyton zavarni, de természetesen, azt sem, ha a cica állapota nem javulna.
Néhány nap alatt illett volna a cica állapotának javulnia. Állatorvosát nem szabad, hogy zavarja, ha jelzi, hogy nem javul, vagy nem javul kellő mértékben a cica állapota. A makacs alsó húgyúti szindrómát lehet, hogy többszöri katéterezéssel esetleg antibiotikum váltással, vagy neadjisten sztoma műtéttel sikerül csak helyrehozni. Sajnos vannak esetek, hogy csak a többedszeri próbálkozás vezet eredményre. Ilyenkor különösen fontos lehet, hogy a kezelőorvos kapjon visszajelzést a beteg állapotáról.
jelige: Mazsola
2007-02-27
10 hetes törpetacskó kiskutyánkkal sajnos baleset történt. Elvittük állatorvoshoz, aki medencecsont törést állapított meg. Megröntgenezték, kapott infúziót, és gyógyszeres kezelést. A kérdésem az, hogy fel fog épülni ez a kis csöpp kutya? Sajnos a széklet ürítés nagyon nehezen megy neki, mivel nem tud lábraállni. Hogyan vagy mivel tudnánk segíteni neki, hogy javuljon az állapota? És egy ilyen törésnek mennyi a gyógyulási ideje. Szerencsére az étvágya jó.
Szinte biztos vagyok benne, hogy a kezelőorvosát is megkérdezték ezügyben, aki pedig a rendelkezésre álló információja (jóval több, mint az enyém) válaszolt is. Minimálisan azt kellene tudnom, hogy a medence melyik szakaszán, hány helyen tört el a csont és hogy a törött csontvégek elmozdultak-e. Meg azt, hogy a hólyag, esetleg belek nem sérültek-e a medenceüregben. A tacsi csak annyit és akkor mozogjon, amennyit fájdalom nélkül meg tud tenni. Fájdalomcsillapítót Pl Ketofen tbl vagy Rimadyl tbl kaphat a kutya, mellette a táplálékát úgy kell megválasztani, hogy ne lehessen székrekedése (a csontos minden formában meg kell vonni tőle), lágyabb bélsarat ürítsen. A csontgyógyulás folyamata 2-3 hét lehet. A tünetek nagymértékben függnek attól, hogy a törött csontvégek mennyire mozdultak el egymáshoz képest. Ha jelentéktelen az elmozdulás, akkor a kutya néhány napon belül tünetmentes lehet. Érdemes lesz arra is odafigyelni, hogy a fiatal kutyát időben ivartalanítsák, mert egy esetleges nemkívánatos vemhesség esetén a szülés szinte bizonyosan akadályoztatott lenne.
jelige: Manó 19
2007-02-27
A panasz, a kutyusom epilepsziás. 10hónapos stafiról van szó. Az első roham kb. 5-6hónapos korában jelentkezett. Volt, hogy egymás után 4rohama volt. Sok állatorvosnál jártam. Az utolsó akinél voltam, felírt egy gyógyszert, és azt szedi egy pár hónapja. Úgy vettük észre, hogy a gyógyszer bevált, de volt e pár hónap alatt kisebb rohamai. Ez ellen tudnánk még tenni valamit, vagy teljesen tünetmentessé nem tudjuk tenni a betegséget? Valóban ez időről-időre rosszabb lesz? A gyógyszer nem teszi tönkre a máját vagy a gyomrát? Ebbe belepusztul a kutyus? Segítséget előre is Köszönöm!!!!
Az epilepsziás és epileptiform betegségek nagyon sokfélék. A Manó esetében valószínűsíthető, hogy veleszületett formáról van szó, és nem kizárt, hogy a központi idegrendszer fejlődési rendellenessége áll a háttérben. Persze akár a toxikus eredetet sem lehet kizárni. Az epilepsziás kutyát általában nem sok állatorvoshoz ajánlatos vinni, hanem egy olyanhoz, aki ért hozzá és erre a területre képezte magát. Itthon 2 ilyet ismerek. A korrekt kivizsgálás rengeteg laborral, EEG-vel és CT-vel, vagy MRI-vel kiegészített diagnózist jelent. Ha részletes kivizsgálás nem történt, akkor a diagnózis valószínűsíthető és marad a tapasztalati úton történő kezelés. A klasszikus epilepsziás beteségekből gyógyulás nem szokott bekövetkezni - de gyógyszeres kezeléssel a rohamok jelentkezése ritkítható és enyhíthető. Örülök annak, hogy gyógyszeres kezeléssel elviselhetővé tették a betegséget a kutya számára, de mivel sokféle antiepileptikum létezik, és azt többféle adagolásban szokás alkalmazni, sejtelmem sincs, hogy az Önök által adagolt szer mennyire toxikus. Az biztos, hogy a betegség gyakori kontrolvizsgálatokat igényel, és előfordul, hogy a szeren, vagy az adagoláson módosítani kell. A jól karbantartott esetek sok éven át jó életminőségben megtarthatóak, több 10 éven felüli epilepsziás kutyát ismerek.
jelige: kálcium
2007-02-27
Szeretném megkérdezni, hogy Ön melyik kálcium készítményt javasolja egy kistestű szoptató szuka kutyus számára? A kutyus jó minőségű száraztápot eszik, és az mellé kiegészítésként szeretnénk a kálciumot adni, hogy elkerüljük az esetleges kálciumhiányos állapotot. (a kutyus még vemhes, és a jövő héten fog szülni)
Nem adjanak neki most semmilyen kálcium kiegészítést. A kálciumból a kutya nem képes raktározni (legalábbis a könnyen mobilizálható ionizált formából)- ilyenmódon nem lehet „feltölteni” és felkészíteni a szülés körüli néhány napos nagy kálcium deficites időszakra. Sőt, a vemhesség bármelyik időszakában adott kálcium túletetésnek ellentétes hatása van. A szervezet hozzászokik a túlzott mennyiségben jelenlévő kálciumhoz - kevesebb szívódik fel, több ürül. A helyes megelőzés kizárólag abból áll, hogy az elléstől 1-3 napig naponta monjuk 2 adagban kap kálcium kiegészítést a kutya.
jelige: Misel 2.
2007-02-26
Megkaptam a levelét és nagyon megijesztett.A 4 kutya kölyökből 1 volt amelyik élt de utánna ott hagyta a kutya mi pedig szépen meleg helyre raktuk ez este történt.Reggelre pedig meghalt.Ez az 1 kölyök jött élve.De azt mondta az orvosa hogy azért nem maradtak meg a kölykök, mert túl nagyok voltak.Koraszülés nem történt pont akkor volt az ideje.De több mint valoszinü hogy ez volt az elsö szülése.Tudja a kutya 3éve került hozzánk.(egézségesen)De amugy a kutya nem bágyatt.Csoválja a farkát,kiványa a simogatást, amerre megyünk a kertbe mindig jön velünk, kifut a keritésig ugatni.Nem látszik ugy betegnek,csak annyi hogy nagyon lefogyott.Láza sincsen.És van étvágya is.Az állatorvosunk azt mondta hogy tul fehér a széklete és hogy lehet, hogy az epéje nem müködik, és akkor mondta ezt a diétát, gyogyszeres kezelést.Enteritab gyogyszer az milyen gyogyszer ha szabad tudnom?Lehet hogy ez valamilyen virus?Mert a 2.szomszédban a kutyának hasmenése van ö kan.Pedig 1 ut választ le bennünket el se tudta volna kapni.Ugye? Várom mihamarabb válaszát!
Nem ijesztgetni akarom - de a leírtakból számomra az derült ki, hogy a kutya beteg. A legtöbb fertőző eredetű megbetegedés számára nem lehet akadály egy utcányi távolság, így azt sem lehet kizárni, hogy az átellenben szomszéd kantól kapott fertőzést a szuka. Örülök, hogy erejénél van a kutya, és a farkát is csóválja, remélem is, hogy nem feltétlenül tragédiához vezető betegsége van - de jó lenne a nyomára lelni, hogy mitől hasmenéses és fogy. Én, csak a széklet színéből erre nem tudok rájönni - ezért a javaslatom továbbra is a részletes kivizsgálás lenne.
jelige: Lujza kutya
2007-02-26
Kiskutyánk ”Lujzi” immár 10 hónapos, és sajnos az ivartalanítás mellett kell döntenünk. a Kérdésem csak annyi lenne, hogy mivel még nem volt meg az első tüzelése, ez után vagy ez előtt érdemes az ivartalanítást kérni, illetve ennek egy 25 kg tömegű labrador jellegű szuka kutya esetén milyen anyagi vonzatai vannak Önöknél? Még egyetlen kérdésem lenne....Lujzi egy igen eleven kutya, sajnos nagyon sok viselkedési probléma van vele, melyet semmilyen nevelési módszerrel sem tudtunk kezelni, az ivartalanítás után várhatóan nyugodtabbá és kiszámíthatóvá válik a kiskutyánk?
Miért sajnos a döntésük?!? Csak helyeselni tudom elhatározásukat, ezzel a döntéssel nem csak az évente 2x tüzelés rémétől menekülnek meg, és megelőzik a nemkívánt kölyökáldást is, de egy sereg veszélyes betegség esélyét is nagyságrendekkel csökkentik. A 10 hónapos labrador jellegű szukának illett volna már egyszer tüzelnie, legkésőbb 7-8 hónapos korában. Lehet hogy ezt nagyon diszkréten (rejtett tüzelés) tette, de az is lehet, hogy van valami rendellenesség a petefészkén. Az ivartalanítással nem kell várni, 10 hónapos korban a Lujza éppen ideális időszakban van. Nálunk egy egészséges 25 kg-os szuka ivartalanítása 14-16 eFt-ba kerül.
jelige: mopsz
2007-02-26
olyan kérdéssel fordulok önhöz .7hónapos mopsz kutyánk 1 reggelre véresre vakarta a nyakát .a lábán szürke lett a bőre .és nagyon hullott a szőre .elvittük az orvoshoz azt mondta hogy szőrtüsző atkája van azt szeretném magkérdezni mitől kaphatta és mennyi ideig tert gyógyszert kapot (NIZORALT) ÉS KENŐCSÖT.honnan veszem észre hogy az állapota romlik? Elképzelhető hogy ettől hullott annyira a szőre? lehetséges hogy a nisoral mellékhatása hogy elzsibbad a hátsó lábba?
Lehet, hogy szőrtüsző atkakórja (is) van a fiatal mopsz-nak - de a Nizoral kenőcs és tabletta az kutyákban is gombás fertőzések kezelésére való. Persze, a szőrtüsző atkakór gyakran együttjár a gombás másodlagos fertőzésekkel. A szőrtüsző atkát nem kell senkitől „elkapni”, ez a parazita minden kutyában megtalálható, de csak az ellenállóképesség hanyatlásával képes tüneteket okozni. Az állat állapotának romlását a vakaródzás elmélyüléséről és a szőrhullás fokozódásáról veszi észre. Szőrhullás, persze, lehet akár szőrtüsző atkakórtól, akár gombás fertőzéstől - meg még vagy ezerféle egyéb októl. A Nizoral tablettának lehet májkárosító mellékhatása, de arról még sohasem hallottam, hogy akár embernek , akár kutyának elzsibbadna a hátsó lába. csak nem erről anaszkodott a kutya ?!? ): Csapongó kérdéseiből nekem az a benyomásom támadt, hogy nem sikerült állatorvosával mindent tisztáznia. Miért nem kérdezi őt?
jelige: Bejgli
2007-02-26
Ma 7 hetes a beagle kiskutyánk 3 napja hoztuk haza. Ott csak áztatott száraz tápot evett, nálunk nem nagyon ette ezért egy jó minőségű csirkés kutykonzervet kapott. Ebből napont 4-5-ször evett. Azóta hasmenése van és úgy látom mintha véres lenne a széklete. Azért lehet mert áttértünka a száraz eledelről? A kutyus amúgy jól van, egéysz nap csak játszana.
A véres széklet szerintem nem alakulhatott ki csak a táplálékváltás miatt. Az ilyen korú kiskutyának még kéthetente állatorvosi rendelőben a helye. Az első évben 4-5 ajánlott és 2 kötelező védőoltáson kell átesnie és 2-3 hetente illik féreghajtani ill rendszeresen parazitamentesíteni külsőleg is. A leírt véres széklet lehet akár bélféreg fertőzöttségtől, vagy jónéhány vírusos és bakteriális megbetegedéstől is. Jelezze állatorvosának a problémát.
jelige: aggódom
2007-02-26
Macskánk emlői már a tüzelés alatt-előtt is duzzadtak voltak. 3 hete a fedezés óta viszont rohamos sebességgel nőttek, kemények, különösen a hátsó kettő amitől gyakorlatilag már járni is nehezebben tud. Nem váladékozik, nincs láza, jó az étvágya a kedve, stb. A duzzadt emlők hőmérséklete sem nagyobb a macska hőmérsékleténél, de kemény. Azt a tanácsot kaptuk hogy láz ill. váladékozás hiányában nem kell aggódnunk, én mégis.
Szerintem is van miért aggódniuk - ha másért nem is, az mindenképpen kérdéses, hogy miként fog ez a cica szoptatni. Az eldöntendő kérdés szerintem elsőként az, hogy vemhesült-e a cica, valamint, hogy az emlők jóindulatú hyperpláziás elváltozásáról vagy gyulladásról, esetleg daganatról van-e szó. Mindezek eldöntésére hasi ultrahang-, és vér-, illetve citológiai vizsgálat javasolt. Dönteni a kezelésről az eremények birtokában illetve annak tudatában lehetne, hogy ez a „kopasz” nőstény vajon tenyészállat, vagy hobbyállat-e.
jelige: Misel
2007-02-26
A kutyám 2hónapja szült 4 kölyköt,de mindegyik kölyök belehalt a szülésbe.Azota a kutya teljesen lefogyott (elötte zsufi is volt).Most pedig egy 2 hete hasmenése van.Amint evett már ment is Wc-re!Az orvosunk rizs diétát irt fel 1 hétre+gyogyszeres kezelést Enteritab comprimés, Pro-Kolim+ (Protexin veterinary)!Szeretném kikérni véleményet az estről.Várom válaszát!
Jó lett volna boncolással tisztázni, hogy miért hullottak el a kölykök. Vajon koraszülöttek voltak, vagy időre születtek és fertőzés végzett velül, vagy „csak” egyszerűen eléheztek, megfagytak? A szuka testtömeg vesztése és mostani hasmenése számomra azt jelzi, hogy komoly a baj. A mostani helyzetben a szuka részletes kivizsgálása kell, hogy az első lépés legyen. Részletes betegvizsgálatra, vérvizsgálatokra, esetleg röntgen és ultrahangos vizsgálatra szerintem mindenképpen szükség van. Az eredmények ismeretében kell a kezelést megbeszélni - aminek része lehet a diéta is, de szinte bizonyos vagyok benne, hogy másra is szükésg lesz.
jelige: Maya
2007-02-25
van egy 10 hónapos németjuhász szukám, és sajnos az egyik füle nem áll fel. Mit lehet vele tenni? SZükséges hozzá műtét vagy van rá valami más módszer is?
Ha Önt nagyon zavarja, akkor meg lehet operálni a kajla fület. Nem lehetetlen ugyan, hogy néhány hónap múlva önmagától is rendeződik a dolog. Mi a baj vele? Bántja a szépérzékét?
jelige: loki
2007-02-25
Van egy hat es fel honapos amstaffom ,ket honaposan kerult hozzam az allatorvos tanacsara kezdtem adni a pfizer-vmp tablettat hogy a csontjai normalisan fejlodjenek ,de a melso vegtagjait labszartol kifele forditja.Ot es fel honaposan kezdtem adni a k9 izuleterositot plusz kalcium tablettat d3 injekcioval.kerdesem hogy van e remeny ra hogy a laba valaha normalis legyen?
Még az sem kizárt, hogy a kutya egyetlen baja az, hogy túladagolják a Ca/P-t és a D-vitamint. Ha Ön úgy érzi, vagy a kezelőorvosa azt állapította meg, hogy a kölyöknek végtag fejlődési rendellenessége van - azt ortopédiai szakrendelésen kellene tisztázni. Itt részletesen kikérdeznék a kutya takarmányozását, fizikális vizsgálatot és röntgen felvételt csinálnának - és tartási-, etetési tanácsot is adnának. Én a leírása alapján abban sem vagyok biztos, hogy a kutyának bármikor is problémája volt, vagy van.

<< <  348 / 391 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.07.16
kis hörikék elvihetők. csillogokormok@gmail.com
2014.07.07
Kiscicák elvihetők, jó gazdihoz, kb. 3 hónaposak egyik fekete, a másik fekete-fehér, a harmadik pedig fekete-fehé-vörös keverék színű (kiscsajok). Érdeklődni az alábbi e-mail címen vagy a budafoki állatgyógyászati központban lehet. Nagy Miklós NMiklos@emi.hu
2014.06.15
2014.06.12 délután óta nem jött haza koromfekete cicánk, Pocak. Nevével ellentétben karcsú, nagyfülű, hosszú farkú, ivartalanított kandúr. Kisgyerekekkel nagyon barátságos. Nem dorombolós, ellenben nagyon kitartóan és hangosan nyávog, ha akar valamit. A budafoki temető közeléből tűnt el. Kis gazdája nagyon siratja. Kérem, aki tud róla bármit, keressen minket a +36 30 9545494 telefonszámon vagy a huvos.agnes@gmail.com - on.