Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

IDŐSKORI SZŰRÉS


Mikor kezdenek öregedni?

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb testű egy kutya, annál tovább tart a növekedése, viszont annál hamarabb kezd öregedni is. 
Macskáknál nincs ilyen nagy különbség a méretük alapján. A lakásban élő macskák, kutyák kétszer annyi ideig élhetnek, mint kizárólag szabadban tartott társaik. Emellett az ivartalanítás is jó pár évvel megnövelheti az élettartamot.

Többet szeretne tudni? Kattintson IDE!

 

Az állatorvos válaszol

jelige: csivi
2007-03-08
Egy hónapja vettem egy csivava kan kiskutyát. Akitől vettem az azt mondta, hogy akkor volt 3 hónapos, azaz most 4. Létezik-e, hogy négy hónapos korban a kanok felemelt lábbal pisilnek? Olyan helyről vettem a kölyköt, hogy nem csodálkoznék, ha nem mondott volna igazat az az illető. Csak mégis szeretném behatárolni, hogy mégis mennyi idős lehet a kutyum!!
Kicsit és is korainak érzem a dolgot a 4 hónapos kan kölykök nagy része még biztosan guggolva pisil. Ha azonban félretesszük a rosszhiszeműséget, pontosan a minifajták érése és nemi érése jó körülmények között eredményezheti, hogy akár 4-5 hónaposan ivarérettek legyenek és a kanok valóban kanosan pisiljenek. Tehát nem lehetünk biztosak abban, hogy nem mondott igazat a tenyésztő (?). Egy azonban biztos. A kölyökkutyák normális esetben az első évben 2 kötelező és 4-5 ajánlott védőoltást illik, hogy kapjanak, valamint a rendszeres parazitamentesítések miatt is 2 hetente állatorvosnál megfordulnak. A kormeghatározásban pontosabb információhoz juthatunk, ha megkéri állatorvosát, hogy a fogazata, testméretei és fejlettsége alapján ítélje meg a kölyök korát.
jelige: szempanasz
2007-03-08
segítségét kérném: 2 éves nőstény maine coon cicánknak 3 napja csúnya az egyik szeme.Eleinte csak felgyűlt csipát láttam, de most már folyik le az orra mellett. Pirosas a szeme sarkában és arra a szemére hunyorog is. Mivel nálunk ők hárman vannak, a legkisebb nincs 1 éves, szoktak ők itthon hancúrozni, harcolni is. Gondolom, ebből származhat a baleset, mivel csak az egyik szemét érinti, azt remélem, nem más a baj.Nem prüszköl, nem szürcsög az orra, macskanáthát tapasztaltam már, szerintem nem az. Ez a cicánk nagyon félénk, minket 2 év után se mindig tisztel meg bizalmával, csak lassan lehet felé nyúlni, stb...ezért nem szívesen tenném ki orvosi vizsgálatnak, utazásnak, hacsak nem muszáj. Kérem, segítsen, miből tudhatom, kell-e orvosi vizit, vagy hogyan segíthetem cicám szemének gyógyulását?
Nem hiszem, hogy meg lehetne úszni állatorvosi vizsgálat és kezelés nélkül a dolgot, hiszen beszámolója alapján a cica szeme egyre rosszabb lesz. Biztatásként azért elmondom, hogy a macskák zöme egészen jól viseli a vizsgálatokat és a macskatartó tulajdonosok egy része is gyorsan regenerálódik a rendelők látogatása közben elszenvedett stressztől. Nem látom értelmét, hogy otthon kamillával mosogassák a szemet, vagy esetleg egy talált szemcseppel elkezdjék kezelgetni. Főleg azért kellene túlesni a vizsgálaton, mert ahogyan ön is feltételezi, megvan az esélye annak is, hogy egy tettestárs karma megsértette a kötőhártyát, vagy a szaruhártyát, vagy a 3. szemhéjat, vagy szemkörüli képletek bármelyikét , amit esetleg operálni is kell. Ha mégsem így áll a helyzet, és „csak” rendszeres szemcsepp, vagy kenőcs használatára van szükség - ezek használatát is megtanítják a rendelőbe. Szóval szerintem a legbiztosabb, ha állatorvos láthatja a cica szemét, ráadásul minél gyorsabban. A krónikus gyulladás akár maradandó károsodást (szaruhártya homály) is okozhat, egy esetleges szaruhártya fekély pedig akár a szem elhalását is okozhatja ellátatlan esetekben.
jelige: Dellike
2007-03-08
Héthetes kiskutyánk egy hete van nálunk. A napokban kapta meg első oltását. Első perctől feltünt, hogy a jobb első lába remeg.Az orvosunk javasolt egy féregtelenitést (tablettával), szerinte attól is lehet, de ez negatív lett. Kérdésem: Mi lehet az oka a remegésnek?
Legnagyobb valószínűség szerint semmi kezelnivaló elváltozás nincs a kiskutya jobb mellső lábával. A remegés ugyan lehet akár egyszerűen a hideg elleni védekezés jele is, de ez általában teljes testen jelentkezik. Lázas betegségek is okozhatnak végtagremegéseket, de szintén nem egy végtagon. A végtag sérülése, fájdalma miatt is jelentkezhet remegés, de nem számolt be sántaságról, balesetről. Kölyökkutyák lába pihenőhelyzetben gyakran remeg. A terrier fajták különösen híresek erről, de más kutyáknál is megfigyelhető ez a teljesen megszokott jelenség. Valószínűnek tartom, hogy ülő, vagy fekvőhelyzetben esetleg alvás közben, ha jól megfigyeli a bal lábat is látni fogja remegni. Ha ez nem így van, vagy valóban kétségei vannak a kutya egészségét illetően, akkor vigye el a kölyökkutyát egyy olyan rendelőbe, ahol ortopédiai és neurológiai szakvizsgálatot is végeznek. A szakvizsgálatok vérvizsgálattal, röntgennel együtt esetleg igazolhatják, ha valóban van betegség a kiskutya esetében, vagy legfeljebb megnyugtató negatív eredmények születnek. Az otthon, háznál elvégezhető állatorvosi vizsgálatok meglehetősen korlátozottak, ennek megfelelően csak alapvető kérdések megválaszolására irányulhatnak.
jelige: nyafkamacska
2007-03-07
Lakásban tartott cicáim miatt a hangyairtásra szódabikarbónát használok. 2 hete sajnos a napi kétszeri takarítás, kiszórás ellenére órák alatt ellepik a száraz macskakaját, belemennek a vizestáljukba is. Nagyon nem szeretnék, de kénytelen leszek vegyszerhez nyúlni. A Bio Kill-ről azt olvastam, nem veszélyes a macskákra. Merjem azt használni? Esetleg tud jobbat ajánlani? Sajnos a lakás nagyon pici, nem tudom elzárni a lefújt területet a macskák elől, legfeljebb 1-2 órára.
Gondolom a szódabikarbóna is használ annyit a fáraóhangyák ellen, mint a fokhagyma a kutyák bélférgessége ellen. Vagy legalább nem lesz gyomorégésük... ): Legjobb tudásom szerint az engedéllyel forgalomba hozható hangyairtó szerek mindegyike gyakorlatilag veszélytelen melegvérűekre. Extrém esetekben persze, ha pl egész flakonokat fújnánk macska szájába (elnézést kérek!) valószínűleg komoly tüneteket tudnánk kiváltani. Én a 15 éves klinikai gyakorlatomban azonban még nem találkoztam Biokill mérgezett kutyával és macskával. Egyébként az Ön problémája évek óta visszatérően engem személyesen is érint. Öreg házban élünk 3 kutyával és 2 macskával és minden tavasszal a kapható összes spray-yel, porral, és egyéb kihelyezhető hangyairtó csodaszerrel tudunk csak úrrá lenni a hangyák rajzásán. Minden kutyánk és macskánk egészséges.
jelige: Tobi kutya
2007-03-07
A kutyusunknál csontrákot állapítottak meg, és a bal mellső lába meg van dagadva. Az orvos azt mondta el kell altatni mert rosszindulatú, és már a válláig elterjedt. Bármikor eltörhet a lába!
Elaltatni akkor szokás egy csontdaganatos kutyát, ha a patológiás törés bekövetkezett, vagy a kutya komoly, csillapíthatatlan fájdalmakkal esetleg légszomjjal küzd. A törés az elmúlt 2-3 hónapban is bármikor bekövetkezhetett volna - egyébként saját adataink szerint „csak” az esetek kevesebb, mint 10%-ban következik be, tehát a csontrákos kutyák zömét nem a csonttörések miatt kell végül elaltatni. A csontrák emberben és kutyában is az egyik legnehezebben kezelhető, legtöbbször előbb-utóbb halálra vezető rosszindulatú megbetegedés. Ahhoz, hogy megmondjuk, mennyi ideje van a Tobinak, valamint, hogy érdemes-e, és ha igen, milyen módon érdemes kezelni, minimálisan a daganat citológiai eredményére, egy vérvizsgálati eredményre és annak megállapítására lenne szükség, hogy van-e észlelhető méretű áttét a kutyában. Lehet, hogy igaza van az első megállapításnak - és a Tobin semmilyen módon nem lehet segíteni - lehet, hogy még hosszú hónapokig elviselhető életet lehet neki adni - és lehet (ugyan ennek van a legkisebb esélye), hogy meg lehet gyógyítani.
jelige: szőrhullás
2007-03-06
A cégnél, ahol dolgozom, van egy 8-10 év körüli németjuhász keverék ivartalanított szuka kutya, akit őrkutyának használnak. 1,5-2 hete a hátán a csípőjénél egy ovális szőrhiány jelent meg, aminek a közepén seb is volt. Szóltam egy állatorvosnak, aki néha jár ide, nézze meg mi lehet, mert többen azt feltételezték a sebből, hogy beakadt valahová, de mivel más sérülés nem látszott rajta, nem tartottam valószínűnek. Az orvos azt mondta, megnézi a bűzmirigyet, és lefertőtleníti a sebet. Sajnos, múlt hét pénteken egy újabb szőrhiányos foltot fedeztem fel a marján, ott sebet nem láttam. A gond az, hogy a cég település határon kívül, fekszik, és a kutya kitett állat, akit nem lehet járműbe betenni, nyakörvet-pórázt nagyon rosszul tűri, így gyakorlatilag nem lehet állatorvoshoz szállítani, további vizsgálatra. Mi lehet ez, és van-e valami, amit megpróbálhatnék, mert attól félek, kezeltetni nem fogják a kutyát.
Pedig először nem is kezeltetni, hanem megvizsgálni kellene a kutyát. A leírt szőrhiányos, gyulladásos, fekélyes terület oka számos parazita, bakteriális vagy gomba okozta gyulladás,, de akár bőrdaganat is lehet. Ráadásul a háttérben több belgyógyászati-, vagy endokrin eredetű probléma is meghúzódhat és az allergia sem kizárt. A sok lehetséges kórok közül vérvizsgálatokkal, citológiai vizsgálattal lehet megtudni a konkrét okot - és célzott kezelés csak ilyen módon lehetséges. Ha úgy kell kitalálni, hogy mi lehet a betegség oka, és kezelési javaslatot is ilyenmódon kell tenni, úgy nagyon kicsi az esélye, hogy eredményesek leszünk. Kezdhetünk persze azzal, hogy parazitamentesítjük (mondjuk Frontline cseppekkel) az állatot, meg fertőtlenítő szerekkel (mondjuk Betadine oldattal) próbáljuk tünetileg kezelni és még az sem kizárt, hogy megoldódik a panasz - de lehet, hogy hónapok telnek el és tízezrek folynak el minden eredmény nélkül. Higgye el, nincs olyan kutya, amit ne lehetne szállítani a vizsgálat helyszínére, ha a szándék megvan.
jelige: Cleo
2007-03-06
Kérdésem az lenne, hogy mitől van az, hogy az egyik kölyökcica szemei - ami egyébként fajtatiszta - különböző színűek? Az egyik szeme kék a másik pedig barna. Eleinte azt hittem, hogy majd a kék szeme is elöbb-utóbb bebarnul, de már 2 hónapos és semmi. Remélem nem vérfertőzés miatt alakul ez ki. Habár a szülei törzskönyve alapján két különböző vérvonalról van szó, de a mai világban már előfordulhatnak hamis törzskönyvek. Szóval szeretnék megnyugodni, hogy nem ez miatt lehetnek a szemei kétszínűek.
Ugyan jóval ritkábban, mint a macsekoknál, és kutyáknál, de embernél is előfordul, hogy a két szem más-más színű. Vérfertőzéstől sem kell tartani ezügyben, és ettől a ténytől a törzskönyv eredetisége sem kerül gyanúba. Inkább örüljön a különleges macskájának.
jelige: Nelli 2.
2007-03-05
Ha lehet, szeretnék még egy kérdést feltenni Önnek. Most is Nelli nevű kuvasz kutyusomról lenne szó, akivel kapcsolatban már kértem tanácsot Magától, ezért az előző válaszát mellékelem. Hogyan ismerhetem fel a kötőhártyagyulladást? Sajnos 1-2 napja tapasztaltam, hogy a szeménél alul egy hártya szerű „valami” húzódik felfele és a szemhéja felett is pirosodik neki. Csipája is akad, de azt kamillával törölgetem, és egyre szebb. Nagyon sajnálom szegény kutyust és lehet, hogy csak én dramatizálom túl a helyzetet. Ezúton szeretném megköszönni előző levelét és a segítségét!
Nem hiszem, hogy túldramatizálja a helyzetet - sőt biztos vagyok benne, hogy mind a hüvelydaganat, mind a szemelváltozás állatorvosi vizsgálatot és kezelést igényel. Helyesen teszi, hogy foglalkozik vele. A piros, váladékozó kötőhártya, valamint a 3. szemhéj (pislogóhártyának is nevezik) előesése jelentheti a kötőhártya gyulladását. Örülök, hogy javult a kamillás mosogatástól, de amikor állatorvoshoz viszi a Nellit erre is figyelmeztesse a kezelő orvosát. Nem lehetetlen, hogy a szemcsepp, vagy kenőcs, esetleg egyéb kezelést is igényel.
jelige: dadan 2.
2007-03-05
Olvastam a levelét,melyben azt irja ,hogy nem foglalkozunk a kutyánkkal,aki sajnos a mi hibánkon kivül ellett 1 db kiskutyát./mivelhogy vemhesen kaptuk/!! Elötte való napon, hoztam haza a cicámat a Lehel uti klinikárol ,melynek idegrendszeri problémái voltak..26.000.-ft-ot kifizettem./röntgen,ultrahang ,és 5 napos kezelés/. És sajnos egy másik állatorvos kezei között halt meg másnap.Ő sem tudott tenni volna többet érte! Na akkor visszatérve a kutyára . 1 Hete vittem veszetségi oltásra,Orvos diagnosztizálta Állvemhes,borogatást javasolt,emlő felkötésével.Galastop nevü cseppekkel Nem volt benne tapintható kiskutya. Elkezdett vérezni,azt hittem tüzel,ezért zártam külön a kan kutyátol!Rá a harmadik napon ellett egy kiskutyot,mivel nem ellésre készültem,hanem a kan ivartalanitására,eszembe se jutott ,hogy ilyen lehet hisz szakember tanácsát is kikértem. Most jutottam arra a szintre,hogy itt kérdezgetek Online,mert már kezdek oda jutni,hogy nem tudom ki mondja az igazat. /Hisz a cicát is feldoppingolták és hazaadták/. Akkor gondolhatja ,hogy a kutyára nem tudnék kiadni még egy kis pénzt,hogy valaki lelkisen megnézze/vizsgálja/van-e benne még kiskutya???És ne legyen teje ha nem tud kit szoptatni???A kérdésem csak annyi lett volna elég-e ha felkötöm a cicijeit/amit nem enged/és jegesvizzel borogatom??. Nem szeretem ha érzéketlennek tartanak,hisz azért kértem Online tanácsot ,mert nem tudom kiben bizhatnék!!
Valójában én azt írtam, hogy nem tesznek semmit a kutyával. Ugyanis ezt tartalmazta a levele. Állatorvosa kizárólag hideg vizes borogatást ajánlott, amit ahogyan Ön írta nem visel el a kutya. Ebből tehát az következik, hogy a tejelválasztás megszűntetésére semmit sem tesznek a kutyával. Azt is írtam, hogy a tejelválasztás megszűntetésére gyógyszeres kezelést illik alkalmazni. Csak a mostani 2. levelében emlékezik meg a Galastop nevű gyógyszerről, ami pontosan azon szerek egyike, amit alkalmazni lehet a tejelválasztás megszűntetésére. Meg azt is írtam, hogy érdemes lenne megvizsgálni a kutyát, leginkább ultrahanggal, hogy nincs-e még benne kölyök. Az sem kizárt, hogy a szuka koraellik, netán vetél - hiszen semmit nem tudunk az elpusztult kölyökről sem. Higgye el, hogy a szuka befogadása, valamint a kölyök világrajövetele (koraszületése?, vetélése?) ahogyan nem az Ön hibája, úgy az enyém sem. Igazán sajnálom, hogy tudtán és akaratán kívül egy vemhes szukát fogadott be. Önmagában dícséretes az is, hogy megpróbálja kezelni a kialakult helyzetet - ezt Önön kívül nem is teheti más. A cica történetét is nagyon sajnálom - de könnyen el tudom képzelni, hogy más sem tudott volna eredményt elérni nála. A röntgen és ultrahang és laborvizsgálatok pedig tudom, hogy drágák, de nélkülük nem lehet kezelni. Az intenzív kezelés is sok pénzbe kerül - és előfordul, hogy mindezek ellenére elveszítjük a beteget. Az esélyt legaláb megadta neki. A tanácsadás nálunk sem online - sokszor előfordul, hogy órák, napok telnek el amíg a kérdésére adott válasz megjelenik. Ennyi idő alatt a kérdéses szuka akár teljesen jól lehet, a tejelválasztása is mérséklődhet - vagy ellenkező esetben a hulla magzatok miatt akár életveszélyes állapotba is kerülhet egy vetélő szuka. Ezért aztán - én sem szeretném, ha érzéketlennek tartana - de továbbra is a vizsgálat mellett érvelek. Egyetlen állatorvos válaszol rovat sem lehet alkalmas állategészségügyi kérdések pontos megválaszolására, sem pedig vizsgálatok helyettesítésére. Miért ne bízhatna korábbi állatorvosában? Azért, mert elpusztult a cicája? Gondolja, hogy hibázott valamiben az állatorvosa? Vagy azért, mert nem sikerült kitapintani a vemhességet? El kell fogadni azt a tényt, hogy áttapintásal még a terület specialistái is elnézhetnek egy-egy vemhességet, sőt még az ultrahangos vizsgálat eredménye sem 100%-os biztonságú. De ugye ebből nem azt a következtetést vonja le, hogy akkor meg minek elvégezni!?
jelige: jobbulás
2007-03-05
Angie névre hallgató, idén 10 éves szuka magyar vizslánknak emlőből induló daganata volt, eltávolították szeptemberben. Szövettani eredmény: rosszindulatú. Januárban kiderült, hogy májában (is) vannak daganatok, rosszindulatú gyanúval. Kapott májvédőt, immunerősítőt, polybét, izületi problémájára kapszulát. Kb. 2 hete szinte alig eszik, köhögésfélét ”produkál” időnként. A héten kapott 3 antibiotikum injekciót, mondván felső léguti megbetegedése van. A helyzet nem változott. Jobb hátsó combja belül nagyon ”megnőtt”. Hangulata többnyire jó, szívesen játszik. Abban szeretnék segítséget kérni, lehet-e javítani-jobbítani állapotán és hogyan?
Ha a rosszindulatú emlődaganat helyileg is kiújul, és valóban májáttétek, esetleg mellkasi áttétek is jelentkeztek a kutyánál - akkor nagyon nehéz helyzetben vagyunk. Legelőször is ezeket a feltevéseket lenne érdemes tisztázni. Egésztest onkológiai vizsgálatot javasolok annak tisztázására, hogy a mellüregben és a hasüregben valóban rosszindulatú folyamat zajlik-e. Ha ez így van, akkor a gyógyszeres kezelés adja az egyetlen esélyt, amivel a betegség lefolyása talán lassítható. Ha nincsenek belső szervi áttétek, akkor azt érdemes megítélni, hogy a helyi kiújulás operálható-e. ha az operáció, a kemo-, és a sugárterápia bármi okból nem jöhet szóba - akkor egyéb tüneti kezeléssel lehet ideig-óráig segíteni a betegen. Konkrétabb prognózist, és kezelési javaslatot lehet adni ha megvan az egésztest vizsgálat eredménye és ezáltal stádiumba sorolásos diagnózisunk van.
jelige: help
2007-03-05
A tanácsát szeretném kérni. Van egy dobbermanom közel 9 éves a gondom az ,hogy egyre jobban huzza a hátso lábait , alig birja tartani magát .az elözönek is ez volt a baja elkellett altatni ,nagyon szenvedett az egy barna volt ez egy fekete.ezt a kutyát szeretném megmenteni ha lehet csak nem tudom a betegség okát. Emiatt ,hogy csetlik botlik leveri a lábait .Tiszta seb . Ami nem tud begyogyulni . Ha tudna tanácsolni valamit ,hogy mit tegyek.
Az Ön dolga viszonlyag egyszerű. Az öregurat egy olyan kisállatrendelőben kellene vinni, ahol alaposan kivizsgálják, hogy mitől csetlik-botlik és arra is javaslatot tesznek, hogy miként lehet segíteni rajta. Az alapos kivizsgálás a vérvizsgálatokon kívül, röntgen(eke)t esetleg ultrahangot, és lehet, hogy szövettani vizsgálatot is magában kell, hogy foglaljon. A leírt tüneteket számtalan betegség okozhatja pl: a gerinc, a medence a csípő/és vagy a térdízület, de akár a prosztata elváltozásai is. Az sem kizárt, hogy daganatos eredetű az elváltozás. Ha megvan a tünetek oka, állatorvosa el fogja mondani, hogy miként lehet segíteni a kutyán.
jelige: Nelli, mert megérdemli!
2007-03-05
Szeretnék érdeklődni, hogy egy idősebb kutyusnál mennyi problémát okozhat egy hüvelyi daganat. Mire kell figyelnem? Van e valami speciális kutya vitamin, amit adhatnék neki? (a belső nemi szerveit már eltávolították, sajnos)
A hüvelydaganatok, ha áttétet nem képeznek, akkor elsősorban vizelési és/vagy székelési zavarokat fognak okozni. Ha rosszindulatú és áttétet képez a mellkasba, akkor légzőszervi tünetek (fulladás a végén), ha a májba, akkor májelégtelenség, ha a vesébe, akkor vseelégtelenség, ha az agyba, akkor idegrenszeri tünetek fognak dominálni. Adhat bárminemű vitamint, táplálékkiegészítőt, emberi, vagy állatoknak gyártott csodaszert - nem lesz jobb a helyzet egyiktől sem. Nelli megérdemelné, hogy egy szövettani vizsgálattal tisztázzák, hogy milyen típusú daganata van. Könnyen lehet, hogy egy viszonlyag egyszerű műtéttel teljesen tumormentessé lehetne tenni. Még akkor is, ha Nelli egy 10 év feletti kuvasz nőstény. A petefészkeket (és talán a méhet)szerencse, hogy már eltávolították Nelliből.
jelige: megint Marcika
2007-03-04
Cicánkon nagyon hirtelen jelentkeztek az alábbi tünetek: habos-nyálkás hányás, levertség, távolságtartás. Ha közelítettünk felé, láthatólag nem örült ennek, elbújt. Tekintete merev és üveges lett. 1-2 nap után azt gondoltuk, helyrejött, de az étvágya azóta sem állt helyre, és ennek következtében nagyon lesoványodott. Viselkedése sem lett a régi és a szőre hullik. Ezt megelőzően nagyon falánk és hízelgős cica volt. Főtt sertésvesét sokat kapott. Kérdésem lenne az is, hogy igaz-e, hogy a vörös színnel kapcsoltan öröklődik letális genetikai betegség a macskáknál? Válaszát előre is nagyon megköszönöm!
Érzékelhetően nagyon várja a választ, hiszen perceken belül 2 hasonló kérdést is küldött ugyanabban a tárgyban. Remélem, nem vette zokon, hogy nem szombat éjjel válaszoltam a kérdésére, hanem „csak” másnap vasárnap délben. A kérdésére pedig újra határozott NEM a válasz.
jelige: Marcika
2007-03-04
Cicánkon nagyon hirtelen jelentkeztek az alábbi tünetek: habos-nyálkás hányás, levertség, távolságtartás. Ha közelítettünk felé, láthatólag nem örült ennek, elbújt. Tekintete merev és üveges lett. 1-2 nap után azt gondoltuk, helyrejött, de az étvágya azóta sem állt helyre, és ennek következtében nagyon lesoványodott. Viselkedése sem lett a régi és a szőre hullik. Ezt megelőzően nagyon falánk és hízelgős cica volt. Főtt sertésvesét sokat kapott. Kérdésem lenne az is, hogy igaz-e, hogy a vörös színnel kapcsoltan öröklődik letális genetikai betegség a macskáknál?
A fiatal, oltatlan macska esetében sokkal inkább valamilyen parazitás-, vagy fertőző betegségre kellene gyanakodni a leírtak alapján - mintsem bárminemű szépenhangzó, letális genetikai betegségről fantáziálgatni. Az az érzésem, hogy nagyon szeretné azt a választ kapni, hogy: „Igen-igen, valóban a vörös macskák esetében, főleg, ha sok főtt sertés vesét esznek, majd habos-nyálkás hányás és levertség, levertség, távolságtartás jelentkezik rajtuk, az egyértelmű jele egy fatálisan letális genetikai betegségnek - amin lehetetlen dolog segíteni.” Nos, hát erről szó sincs. A vörös kölyökmacskákat is parazitamentesíteni és többször vakcinázni kell ahhoz, hogy jó eséllyel elkerüljék a banális és a letális betegségeket. Jelen probléma megválaszolásában is sokat segíthetne egy részletes állatorvosi vizsgálat, és az eredmények ismeretében történő gyógykezelés. A későbbiekben pedig az ivartalanított vörös kandúr, évente 2 vakcinával és rendszeres parazitamentesítéssel valószínűleg 15-20 évig is élhetne.
jelige: Rex
2007-03-04
5 éves, kan, német juhász kutyám két hónappal ezelőtt veseproblémákkal lett diagnosztizálva, és kb. 3 héten keresztül adott neki az állatorvosunk különböző injekciókat hogy kezelje. A kutyám viszont nem lett jobban, véreset pisilt, sokkal kevesebbet evett, rettentően lefogyott, és másik kutyánkra elég gyakran morgott minden különösebb ok nélkül. Az oldalán pedig a bordák fölött megjelent egy nagyon nagy duzzanat, ami majdnem az egész oldalát beterítette. Az állatorvos azt mondta, hogy ez nem daganat, hanem csak valamivel megsérthette a kutyus az oldalát, és ez csak vmilyen irritáció utáni duzzanat. Akkor mégkérdeztem tőle, hogy a daganat alá nem lehet benyúlni, és hogy én ez alá nem tudok. Az orvos viszont válltig állította, hogy nincs itt semmi gond, majd ki kell nyomkodni. Ezen kívül volt még egy kis pici, dió nagyságú pukli kutyám hátán, a gerincoszlopa mellett. Erre azt mondta az orvos, hogy ezzel majd a végén fog foglalkozni, mert ezt csak egy kullancs okozhatta, és most be van tokozódva, és ki kell vágni. Végül megállapította az állatorvosunk, hogy a gyulladás ráhúzódott a májára is. Eztuán megkérdeztük tőle, hogy nem lenne-e jobb, ha elvinnénk a kutyát egy nagy állatkórházba, mert itt akkor valami nagyobb bajnak kell lennie. Rögtön utánaolvastam neten, hogy milyen problémák lehetnek, és a babeózist elég valószínűnek találtam, de az állatorvos mondta, hogy ő rögtön azzal kezdte, és adott is az elején a kutyának egy injekciót ellene. A kórházban szintén vese gyulladást állapítottak meg, és egy héten keresztül adtak neki infúziót, és az oldalán a duzzanatot is megvágták, és kinyomtak, illetve injekcióval kiszívtak onnan gennyes-véres váladékot. Utána sokkal jobban lett. Aztán kb. két hétig teljesen jól volt, már evett is mindent, és utána ismét elkezdett morogni másik kutyánkra. Akkor fel is hívtam az állatorvosomat, és kérdeztem tőle, hogy nem lehet-e hogy megint valami baja van a kutyámnak, mire annyit mondott, hogy ez természetes, hogy két kan kutya morog egymásra. A kutyánk már sokkal többet evett, viszont még mindig nem akart hízni. Sőt, mintha még fogyott is volna! Aztán megint kijött az állatorvos, és azt mondta, hogy a mája még nem tisztult ki, és adott aloe verát, hogy azt adjuk neki reggel és este 20-20ml-t. A gerincén megnézte a kis duzzanatot, és azt mondta, hogy ezt majd itt helyben, sitty-sutty kivágja. Egy hét után meg is próbálta: elérzéstelenítette a kutyámnak azt a kis részét, és megvágta, aztán egy perc után mondta, hogy ez nem fog menni, el kellene majd altatnia a kutyát, mert nagyobb kiterjedésű ez a duzzanat, mint amire ő számított. Talán mintha azt mondta volna, hogy kötőszöveti beágyazódás... Mondta, hogy egy hét múlva, mikor jobb idő lesz, jön. Ez az egy hét múlva tegnap volt. Tegnap dél környékén észrevettem, hogy kutyám megint véreset pisil, és mondtam az állatorvosnak, hogy most azonnal jöjjön ki. Kijött, és azt mondta, hogy meg van dagadva ismét a veséje, valószínűleg visszaesett a vese gyulladásába. Utána már nem érdekelt, fogtam a kutyámat, és elvittem egy kórházba. NEm az előzőbe, hanem egy másikba, és tegnap ultrahangon megállapították, hogy minden valószínűség szerint rákos. A kórházban az orvos azt mondta, hogy kb. két öklömnyi rákja van, a vese és a máj között, de nem tudja azt megmondani, hogy most a veséből indul-e ki, vagy a májból, vagy mindkettőből. Azt mondta, hogy ez majd a műtét során fog csak kiderülni. A kutya lépe is nagyon meg van dagadva. Vért vettek tegnap a kutyától, és azt mondták, hogy ma dél körül érdeklődjünk, hogy műthető állapotban van-e a kutya. A kérdésem az lenne, hogy nincs-e rá módszer, hogy megállapíthassuk honnan ered a daganat, mert ha a veséjéből, akkor elvileg van még esély, hogy műtét után életben marad. Ha viszont a májából indul, akkor mindenképpen meg fog halni, és ha ez műtét közben derül ki, akkor ott helyben elaltatják... És ezt nem szeretném, mert ha a májából indul ki, akkor csak kezeltetni szeretném, hogy minél tovább éljen még. Ön szerint meg lehetne ezt műtét előtt állapítani? Mit tanácsol? Ha tud bármilyen helyet, ahol tudnak többet tudnak rajta segíteni, bárhova elviszem kutyámat!
Részletes leírásából annyi biztosan kiderül, hogy otthon, háznál a bármely biztosnak tűnő diagnózis is csak feltételezett lehet - és az ez alapján történő gyógykezelésnek megvannak a hibalehetőségei. A kérdését több, mint 24 órája írta nekem - és még az sem kizárt, hogy mostanra már meg is operálták a kutyát. Remélem, hogy a diagnosztikai laparatómia során valóban operálható elváltozást találtak, és azt is remélem, hogy a kivett szövetből szövettani vizsgálat is készül. A műtéti tapasztalatok, valamint a szövettani vizsgálat eredménye alapján megválaszolható, hogy kell-e műtét utáni kemo-, vagy sugárterápia a kutyának. Általánosságban is elmondható hogy egy daganatos betegség diagnózisa főként a szövettani vizsgálat és a képalkotók (röntgen, ultrahang, CT, MR, szcintigráfia) eredméyneitől függ. Ez dönti el azt is, hogy operálni kell-e, vagy esetleg a kemo-, vagy sugárterápia, netán valamilyen kombinált módszer lesz-e a megoldás. Őszintén remélem, hogy nem kellett elaltatni a kutyát.
jelige: vasvirág 3.
2007-03-04
Igen, sajnos kicsit csalódott vagyok, nehéz elfogadni, ha az ember nem tud segíteni a szerettein és nehéz elhinni, hogy nincs orvosság a bajra. Azt még nem tudom hogy sikerül majd betartani, hogy a kutya ne egyen mást csak tápot, de megpróbálunk ellenállni a kísértésnek, megkeményítjük szívünket és nem engedünk a kunyizásnak. Azért azt még megkérdezném, hogy a szárított, préselt bőrből készített rágókákból sem kaphat? Nagyon szeret játszani velük, képes hetekig is elrágódni egy darabon, mig szép lassan elfogy, úgy őrizgeti, mint egy kincset.
A hetek alatt elnyűtt, kitudjamennyit lenyelt rágókákat szerintem továbbra is kaphatja a kutya. Pláne, ha valóban hetekig csak őrizgeti. 1);
jelige: dadan
2007-03-04
3hete kaptunk 1 Németjuhász szuka kutyot1,5 éves.Feltétel volt fogadja el a gyermekeimet,és a 1,5 éves Spicc /kan/kutyomat,megtörtént. Elkezdett vérezni,különzártam nehogy a Spicc kárt tegyen benne amikor lefexik:-).Azt hittem tüzel. 3 napra a vérzés kezdetétöl leelett 1 db kiskutyája lett . Na bumm,majd lesz valahogy alapon majd találunk neki gazdit.Mire hazaértünk addigra a kiskutya meghalt. Most a helyzet a következő a szuka emlöi duzzadtak pirosak. Állatorvos javaslata elég ha borogatom. Naponta 3-4X jeges vizzel/felkötést nem engedi/ Kérdésem:Elég ez ,hogy ne legyen maradando károsodása a kutyának??
Válaszom: nem hiszem, hogy elég lenne - hiszen azt írja, hogy nem is tesznek semmit a kutyával. Alapvetően gyanús az egyetlen kölyök születése is. Igen ritka dolog, hogy a szokásos 4-12 kölyök helyett egyetlen kölyök szülessen egy nagytestű szukánál. Azt, hogy nem maradt-e a méhben még kölyök, azt leginkább ultrajhangos vizsgálattal lehet elkülöníteni. Ha elfogadjuk azt, hogy valóban „csak” a tejtermelődés okoz problémát a kutyának - azt is kezelni kellene. A jeges vizes borogatáson kívül antiprolaktin hatású szerek adása is ajánlott lenne. Ellenkező esetben lehet, hogy elhúzódó laktáció, emlőgyulladás, vagy akáremlődaganat lesz a vége. Az eset ismétlődésének megakadályozására a szuka ivartalanítása is ajánlott.
jelige: kellemetlen
2007-03-04
2 hete azt vettem észre, hogy a 3 éves kankutyám levizeli - talán mert a kicsi kutya mindig mellette van-, az 5 hónapos szukakutya fejét, hogy ez véletlen, vagy szándékos azt nem tudom eldönteni, de a kiskutya nagyon büdös. Mit lehet tenni, napközben nem tudom felügyelni őket.
Egyetértek azzal, hogy kellemetlen lehet az Ön által észlelt jelenség - de szinte biztos vagyok benne, hogy egyszeri és nem (sűrűn) ismétlődő jelenségről van szó. Javaslom, hogy mosdassa meg a büdös szukát egy kutyáknak való samponnnal - vagy kérjen időpontot egy kutyakozmetikustól.
jelige: kattara
2007-03-04
Kaukázusi Juhászkutyánk augusztusban lesz 11 éves. A múlt héten furcsa, szokatlan tünetek jelentkeztek nála, kedvtelen volt, hasmenése volt nem evett semmit, egy kis vizet ivott azt is kihányta. A mai nap egyszer össze esett, majd mikor az állatorvostól antibiotikumot kapott, úgy vettük észre picivel jobban lett. Az állatorvos szerint nem valószínű, hogy meg lehet menteni, úgy véli hogy hasnyálmirigy-gyulladása lehet. Valóban menthetetlen a acsalád kedvence vagy van még remény????
Sejtelmem sincs, hogy mi a baja a szegény veterán kau-nak, és attól tartok, hogy a hasnyálmirigy gyulladás is erősen a feltételezett diagnózis kategóriába tartozik. A betegség megállapításához részletes betegvizsgálat, vérvizsgálatok és hasi ultrahang-, és/vagy röntgen kell, hogy tartozzon. Ezen eredmények birtokában remélhetőleg korrekt diagnózishoz juthatunk és eldönthető a kezelés módja, valamint az esélyek is. Ha nincs vizsgálat, akkor csak feltételezett a diagnózis és ez alapján csak tüneti történő kezelés történhet - ami vagy segít, vagy nem.
jelige: vasvirág 2.
2007-03-02
A kutyában képződött kövek struvit jellegűek, az a royal canin táp amit eszik pont erre jó. Azt, hogy pajzsm. alul-, vagy túlműködése van-e a kutyának igazából mi sem és attól félek az orvosunk sem tudja, mert azt mondta ő ilyet még nem látott. A labor eredmény alapján túlműködik, de a testi tünetei egyértelműen alulműködésre utalnak. a legutolsó vizsgálat most készült pár napja, ami most jó értéket mutatott. Azt mondta az orvosunk, hogy lehet esetleg valamilyen olyan összetett probléma a háttérben, ami a hormon hasznosulásában okoz zavart, ezért ”hiszi ” azt a pajzsmirigy, hogy nincs elég és sokat termel. Nem is arról van szó, hogy nem bízunk az ő diagnózisában és tudásában, csak hátha esetleg ön(önök) tudnak valami újat mondani, amit még nem próbáltunk. A hólyg kövesedésével kapcsolatban szintén ez lenne a kérdésem, mi okozhatja ezt ilyen nagy mértékben? A kiválasztási zavar számomra kicsit tág fogalom, nem lehet ezen segíteni valahogy?A diétával k apcsolatban: nem szeretnénk csak tápon tartani a kutyát, már csak azért sem, mert nagyon szereti a házi kosztot. Csontot nem ehet (még porcosat sem) a foszfor miatt, amúgy is széklet problémákat okozott nála. Úgy tudom a kalciumot is ajánlatos kerülni, viszont már eléggé benne van a korban(9 év) és gondolom nem ártana valami kiegészítő vitamint, csonterősítőt szednie. Kerestem esetleg ezzel kapcsolatban szakirodalmat( ami egy laikus számára is érthető), de nem találtam sem a diétához, sem a pm.-hez kapcsolódóan semmit , még a neten sem. Nagyon örülnék, ha esetleg tudna ajánlani valamit.
Ha a kutyában tudottan struvit kő (homok)képződik, akkor valóban helyes tápot etetnek a kutyával. Viszont, ahogyan állatorvosa is elmondta és a mellékelt használati utasításon is olvashatják - ez a táp akkor működik, ha ezt eszi a kutya. Csak ezt, és nem kap kiegészítésként mást. Ha a pajzsmirigy hormonszintje most jó a kutyának, akkor az azt jelenti, hogy most nem igényel beavatkozást. Remélem hosszú távon így marad ez az állapot, bár még most sem értem, hogy jelenleg eszi-e a Forthyron-t és ezért jó T4 szintje, vagy nem kap kiegészítést és midezek ellenére van rendben. Olyan diétáról és vitaminkészítményről nem tudok, ami az idősödő kutyák pajzsmirigy betegségét és húgyuti homokosodását javítaná, vagy meggyógyítaná. Sajnálom, ha esetleg ismételt csalódást okozok a válasszal. Attól is csak óvni tudom, ha nálam közlékenyebb állatorvos, homeopata, vagy egyéb természetgyógyász esetleg bátrabban osztja a tanácsait - és esetleg olyan szert, táplálékkiegészítőt ajánl a kutyának, ami esetleg jó hatással lehet a pajzsmirigy működésére, de esetleg a húgyutak homokképződését is fokozza.
jelige: kerge kutya
2007-03-01
kérdésem az lenne hogy a szomszéd kutya szerintem tüzel és kan kutyám teljesen kezelhetetlenné vált az elmúlt pár napban éjjel-nappal megállás nélkül csak ugat elviselhetetlenül, semmire nem figyel már oda sem. mit javasol mit lehetne tenni, vagy egyátalán meddig tüzelnek a szukák?
Hát, bizony a tüzelő szukák komoly ingert jelentenek a kanok számára. A szukák évente általában 2x (6 havonta) 10-20 (akár 30) napig tüzelnek. Mindez sokszor komoly feszültség forrása a szukák és kanok gazdáinak és a kutyanélküli embertársaink számára is. A legjobb megoldás a szukák és a kanok ivartalanítása. Átmeneti megoldásként tudom még javasolni a nehéz időszakra a kutyája nyugtatását pl Sedalin tabletta, vagy paszta adásával. Ezt a szert állatorvosától, vagy receptre állatpatikában tudja beszerezni. A beadása után fél-, egy órával alakul ki a hatása és a kutya 8-12 óra hosszan lesz bágyadtabb, nyugodtabb, bambább.
jelige: vasvirág
2007-03-01
Van egy ivartalanított (nőstény) beagle kutyusunk. A problémája már több éve fenn áll, de nem találunk rá megfelelő kezelést. Pajzsmirigy túlműködése van, de a tünetei inkább alulműködésre utalnak. Ehez csatlakozott még kb. 1 éve hugyhólyag gyulladás, amit sikerült vissza szoritani, de a veséje és a hólyagja tele van homokkal. Minden létező vizsgálatot végeztek már rajta (a sugárbiológiai intézetben is nézték a pajzsmirigyét), rendszeresen járunk kontollra, de javulás nincs, csak átmeneti állapotok. A legutóbbi kezelés után egyelőre úgy tűnik most jó a hormon szintje (forthyront szedett), de nem tudni medig marad így. Az egyébként nagyon kedves és lelkiismeretes orvosnak akihez járunk nincs igazán ötlete, hogy mitől lehet nála ez a nagy mértékű húgykövesedés. Szerinte csak valamiféle kiválasztási zavar lehet a háttérben. Diétás tápot eszik (royal canin urinity), a házi kosztot is kap, de nem igazán tudom mi lenne a legjobb neki. Nagyon örülnék, ha esetleg tudna valami tanács ot adni a táplálását illetően vagy a betegségeivel kapcsolatban.
Komoly kétségeim vannak afelől, hogy minden létező vizsgálatot elvégeztünk a kutyán (mégha az OSSKI-ban is jártak már pm szcintigráfiás vizsgálaton). Ráadásul igazán nem értem, hogy pajzsmirigy túl-, vagy alulműködése van-e a kutyának. Az alulműködést szokás Forthyron tablettával kezelni. Ha kezdetben valóban pajzsmirigy túlműködése volt, a kezelés eredményeként előfordulhat, hogy alulműködést sikerült elérni. A pajzsmirigy alulműködése sokszor végleges állapot és kutyában ugyanúgy, mint emberben egész élete során kell szedni a pajzsmirigy hormont (Forthyron tabletta). A vese és hólyag homokosodása valószínűleg a pm alulműködéstől különálló probléma. Itt a homok ill kődarabok laboratóriumi vizsgálata lenne az elsődleges adat, amire támaszkodva kezelési és diétás javaslatot lehet adni. Sajnos vannak olyan betegségek, amiből gyógyulás nem remélhető (pl szívelégtelenség, cukorbetegség, epilepszia, veseelégtelenség - de ilyen a pm alulműködések nagy része is), viszont a rendszeres gyógyszerezéssel a beteg állapota karbantartható és élete hosszútávon megmenthető. Mi sem tudunk jobbat ajánlani, csakúgy, mint a kedves és lelkiismeretes orvosuk, mint a rendszeres kontrolvizsgálatokat és az esetleges változásokra reagálva időnként módosított kezeléseket. Egy-egy krónikus megbetegedés során az évek alatt szinte törvényszerű, hogy a korábban bevált kezelés elégtelenné válik, módosítani kell. Ezeket a módosításokat kizárólag friss vizsgálati eredmények alapján érdemes megtenni. Semmire sem megyünk néhány hónapos (éves) laboreredményekkel vagy akár szcintigráfiás vizsgálati eredményekkel sem - hiszen ezek az akkori, pillanatnyi állapotot tükrözik.
jelige: nem eszik a kutyám
2007-03-01
Van egy westim aki 1éves és nagyon keveset eszik.2x adunk neki enni egy nap,kap száraz tápot,májkrém,maradékot.De nem nagyon eszi meg öket,és szerintem le van fogyva.Élettel teli kutyus,és nem értem miért nem akar enni.Nagyon válogat.és ha adok neki mást a száraz táp helyett azt megeszi,de ha nem adnék mást akkor a táphoz hozzá sem nyul!mit tehetnék? és még 1 kérdésem lenne h ilyenkor 1 évesen ugye vinni kell oltatni?Ez kötelezö?és ez milyen oltás?
Első kérdésére az a válasz, hogy elsőként azt kellene eldönteni, hogy valóban alultáplált-e a kutya. Már azzal is sokat segített volna, ha leírja, hogy hány kiló. Állatorvosa azonban biztosan meg tudja állapítani, hogy valóban étvágytalanságról és alultápláltságról van-e szó, vagy a kutya önmagához képest eleget eszik, csak az Ön elvárásait képtelen teljesíteni. Étvágytalansága ezer ok miatt lehet egy kutyának. ha állatorvosa szerint is megalapozott a gyanúja, akkor részletes kivizsgálás tudja eldönteni, hogy szervi megbetegedés, vagy „csak” alkati sajátosság állhat-e a dolog hátterében. Egy kutyának az első életévében 2 kötelező (csak veszettség) és 4-5 ajánlott védőoltásának illik lennie. Az első éves születésnapján semmiféle kötelező védőoltást nem kell, hogy kapjon, de a 2. veszettség oltása után egy éven belül, majd utána évente egyszer kötelezően újra be kell oltani veszettség ellen, valamint féreghajtani is kell. A rendeletben előírt kötelezettség mellett ajánlott, hogy a kutya megkapja a kölyökkori oltások emlékeztetőit is.
jelige: ivartalanítás
2007-02-28
Ivartalanitattni szeretném egy éves nőstény kutyámat. Érdeklődnék, hogy a műtétnek vannak-e kockázatai és ha igen, melyek azok? Még az is szeretném kérdezni, hogy mekkora lesz a vágás (tacskóról van szó) és, hogy mennyi idő alatt gyógyul fel a műtétből a kutya?
Minden műtétnek vannak kockázatai, ez azonban egy fiatal egészséges állat esetében igen csekély. A kockázatok elsősorban az altatással (pl nem ébred fel) és műtéti kivitelezéssel (elvérezhet) összefüggésben jelentkeznek elméletileg - és szinte nullára csökkenthetőek, ha a tervezett műtéti beavatkozás előtt állatorvosa megvizsgálja a kutyát. A műtét elmulasztásának lényegesen komolyabbak a kockázatai. Említhetném a tüzelő szuka tartásával kapcsolatos évente 2x jelentkező gondokat, a fertőzés veszélyét, amit a kanok jelentenek és a párzásra készülő, előjáték közbeni balesetek lehetőségét csakúgy mint a nemkívánatos vemhesség és ellés egészségügyi veszélyeit, a petefészek, méh és emlők betegségeinek a hatványozott kockázatát. Tehát, összehasonlíthatatlanul kisebb egy fiatal, egészséges állaton elvégzett tervezett ivartalanítási műtét kockázata, mint az ivartalanítás elmaradásából származó kockázatok. (!) A petefészkek eltávolításához egy néhány cm-es hasfali sebet kell készíteni. Ez egy tacsi esetében mondjuk 8-10 cm, ha én végzem a műtétet, és kb 5 cm, ha egy nálam kisebb kezű, ügyes kollegina. A műtét másnapján még egy kicsit megviseltebb, étvágytalanabb, visszafogottabb általában a páciens, de néhány nappal később már nincsenek tünetek. A varratszedés után, ami a műtét 7.-10. napján történik már semmi nem utal a korábbi kellemetlenségekre. Vágjanak bele, mindenképpen megéri.
jelige: Csubika
2007-02-28
9 hónapos kan pincher kutyánk kb. 5 napja sír, időnként vonyít, mert érzi a házban lévő szukák tüzelését. Már enni sem eszik, éjszaka sem sokat alszik. Szeretnénk tanácsot kérni, vagy ha létezik valamilyen gyógyszer a kutya megnyugtatására.
A legtökéletesebb megoldás a szukák és esetleg Csubika ivartalanítása lenne. Ha ezen megoldások nem jönnek szóba - akkor Sedalin mite tabletta ill. paszta adásával nyugtatható a fiatal kan. Ezektől a szerektől a beadástól számított fél-egy óra múlva már bágyadtbabb, nyugodtabb lesz a Csubika és ilyen is marad 8-12 óra hosszan. Állatorvosi rendelőben vagy állatpatikában receptre lehet beszerezni a szert.

<< <  348 / 391 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

06-1-229-38-65

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.07.28
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci! Kérjük, osszák meg! "Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2014.07.16
kis hörikék elvihetők. csillogokormok@gmail.com
2014.07.07
Kiscicák elvihetők, jó gazdihoz, kb. 3 hónaposak egyik fekete, a másik fekete-fehér, a harmadik pedig fekete-fehé-vörös keverék színű (kiscsajok). Érdeklődni az alábbi e-mail címen vagy a budafoki állatgyógyászati központban lehet. Nagy Miklós NMiklos@emi.hu