Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Alex
2007-05-30
Hét éves németjuhász kutyánk hátsó két lábát húzza, amikor hosszabb ideig fekszik alig tud felállni. Tapintásra nem húzza el, ebből következtetünk, hogy ilyenkor nem fáj neki. Étvágya is csökkent. Kérem segítsen, hogy mit tehetnénk!
Álltorvosuknak látnia kellene őt, hogy eldönthesse, vajon ortopédiai, vagy neurológiai jellegű a probléma. Ezt alapos vizsgálattal akár a kutya saját otthonában is ki lehet deríteni, és ez alapján lehet valamilyen kezelési tervet készíteni. Az ideális persze az lenne, ha el tudnák őt szállítani egy jól felszerelt kisállatrendelőbe, ahol még akár RTG vizsgálatot is tudnak végezni, és pontos diagnózishoz jutva testreszabottan tudnák kezelni a kutyát.
jelige: kanári
2007-05-30
Kiskutyám 3 nap múlva lesz 8 hetes,és még csak az egyik heréje tapintható.Oltás alkalmával jelezte ezt az orvos,és tájékoztatott,hogy elvileg ilyenkor már illene mindkettőnek a helyén lenni.Kérem segítsen..mikor kell kétségbeesni,s meddig van remény? Mit lehet tenni természetes módon,ami segíthet? Itt kiadós mozgásra,valamilyen különleges táplálásra,vitaminra(?)gondolok...mert hallottam vmi hormoninjekcióról is,de evvel kapcsolatban fenntartásaim vannak,mert ettől még ezt a kutya továbbörökíthetné...tegnapelőtt óta van nálam a kiskutya,de már most nagyon a szívembe lopta magát,nagyon fájna,ha vissza kellene adni a tenyésztőnek,mert nem ”csak” hobbikutyaként lenne szerepe az életemben,hanem kiállításokra is szeretném vinni az egyébként fizikai és idegrendszeri szempontok alapján fantasztikus kiskutyát.Kérem segítsen,Ön szerint meddig van esély arra,hogy a dolog természetesen rendeződik?Az alom másik 2 kankutyájánál az egyiknél csak egy,a másiknál ”mintha” tapintható lenne mindkét here.Igaz az,hogy egyetlen rejtettheréjű kiskutya miatt az egész alom,(szukák is!) tenyésztésre alkalmatlan bejegyzést kapnak a törzskönyvbe?Várom válaszát,tisztelettel,O.J
8 hetes korban már valóban tapinthatónak kellene lennie mindkét herének a herezacskóban. Általában elmondható, hogy fél éves kor után nincs remény a probbléma spontán rendeződősére. Azonban egy nagytestű fajtájú, laza szervezetű kutyában, mint amilyen a kanári szigeteki is, akár fél-egy éves korig (!) is átjuthat (ki-be járhat) a here a tág lágyékcsatornán, ami azt jelenti, hogy olykor mindkét here tapintható, olykor csak az egyik, olykor egyik sem. Csak akkor nyugodhat meg, ha időnként mindkét herét tapintani tudja a lágyékcsatornában! Bárminemű manipuláció annak érdekében, hogy a herék leszálljanak, elfedi a valós rejtett heréjűséget. Azt, hogy mit írnak a törzskönyvbe, a tenyésztő szervezettől kellene megérdeklődni, vagy a tenyésztési szabályzat ide vonatkozó passzusában elolvasni.
jelige: Bömbi
2007-05-30
Tisztelt Doktor Úr Bömbi kutyánk hetek óta mind a négy végtagját véresre rágja. Fordultunk már orvoshoz kapott ínjekciót és fertőtlenítő folyadékot a sebekre ,ennek már több hete ,de javulást nem észlelünk. Segítségét, tanácsát előre is köszönjük Kapás család
Meg kellene találni a rágás okát. Szerintem kezdésnek mindenképpen szükség lenne vérvizsagálatra, bőrkaparék-vizsgálatra. A további lépéseket ezek eredményei határozzák majd meg.
jelige: Folti
2007-05-30
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 3 éves kan keverék kutyánk, olyasmi, mint egy vizsla, csak kicsit kisebb, hosszú a farka. Két napja csak lefelé lógatja a farkát, nem is csóválja. A farka tövétől kb. 5 cmre egy duzzanat érezhető rajta. Továbbá ha felemeljük a farkát, látszik hogy fáj neki. Lehet, hogy eltört, vagy meghúzódott? Pici javulás azért lázszik rajta. El kell-e vinni ezzel a problémával állatorvoshoz?
Lehetséges, hogy eltört a farok, és az is lehetséges, hogy sérült a farok beidegzése, ezért vannak bénulásos tünetek. Hasznos lenne, ha láthatná állatorvos, és felállíthatná a diagnózist, valamint amennyiben ez a diagnózis alapján lehetséges, elősegíthetné az állapot javulását.
jelige: narancsvirág
2007-05-30
Két kankutyánk, akik eddig jól megfértek egymással -mostanában gyakran összeverekednek. Véresre marják egymást, különösen a fiatalabb támad. Eddig évekig nem volt velük baj. Mit tegyünk? Jó ha a támadó felet megkötjük? Válaszát köszönöm.
Valószínűleg hatalmi harcról van szó. Amíg véglegesen el nem dől, hogy ki lesz a falkavezér, addig mindig gyilkolászni fogják egymást. Az alárendelt ugyanis sokszor igyekszik majd átvenni a hatalmat, ha jó alkalmat lát rá. Érdemes lenne megkeresni a problémával egy kutyakiképzőt.
jelige: matyika
2007-05-30
Tisztelt Doktor úr! 13 éves csivava kutyám vélhetően megfázott,mert az orra eldugult. Az állatorvos meghalgatta, a tüdejét tisztának találta, és nem volt lázas. Gyulladáscsokkentőként Enroxilt kapott , valamint Karsivant és Visolvont. Napközben panaszmentes, este viszont erősen liheg. Éjszaka szinte semmit nem pihen, szenved a lihegéstől.Arra gondoltam hogy a felirt gyógyszerek mellékhatása lehet a lihegés, de az állatorvos szerint nem erről van szó. Azt tanácsolta hogy adjam tovább neki a gyógyszert. Én viszont már előre félek a következő éjszakától, mert kéri tőlem a segítséget, de nem tudom hogy mi a baja. Kérem a tanácsát, hogy mit tegyek.
Az antibiotikum és a nyálkaoldó bizonyára segít majd a felső légúti megbetegedés orvoslásában. Idős kutyáknál a főleg éjszaka jelentkező köhécselés, légszomj olykor szívbetegség jele is lehet. Kérje állatorvosától, hogy a kutyus szívét is vizsgálja meg, esetleg utalja be őt kardiológiai kivizsgálásra, ahol elvégezhetik a szív ultrahangos vizsgálatát, és készíthetnek egy EKG-t. Persze lehet, hogy csak vaklármát keltek, és állatorvosuk mmár rég kizárta a szívbetegség lehetősésgét. Ez esetben valóban csak tovább kell szedni a gyógyszereket.
jelige: Fifi 3.
2007-05-29
Igen, igaza van, Ön nem is látta a kutyát és a vérkép is meglehetősen csekély információt ad sajnos. Elnézést kérek, csak mert a vörösvérsejt rohamosan csökken, nagyon aggódunk. A babéziózist egy megfelelő vizsgálattal kizárták az elején. A vese, cukor, máj funkciók is rendben vannak. Egy bizonyos vérfestés módszerrel az derült ki, hogy a csontvelő nem termel megfelelő vörösvértestet. A még múlt héten kapott szteroid tablettákat már nem szedheti, mert hasmenése lett, most arra szed egy bizonyos Bolus tablettát, illetve egy Duomox antibiotikumot és a következő lépés az orvos szerint, hogy csontvelő mintát vegyenek. Ehhez sajnos altatni kell Fifit az hallottuk. Étvágya valamelyest javult és picit eszik, de a lihegés egyre szaporább, illetve ereje már semmi, ez gondolom az oxigént szállító vörösvértest hiány miatt lehet. Ahogy utána olvastam a tüneteknek és kerestem bármi magyarázatot, a leukémia betegség merült fel bennem a leginkább. Attól félünk, hogy napról napra csökken a vörösvértest szám és ez vezet a legrosszabbhoz.
Egyetértek Önnel, hogy az vörösvérsejtek számának csökkenése életveszélyes állapotot eredményezhet. Jelen helyzetben a kutyának elsősorban vérátömlesztésre lehet szüksége, amit megtehetnek donor kutyából frissen levett vérrel, vagy zacskóban vásárolható tartósított vérkészítménnyel. Ha sikerült stabilizálni a kutya állapotát - akkor pedig jó lenne diagnózishoz jutni további vizsgálatokkal.
jelige: Fifi 2.
2007-05-29
Köszönöm a gyors választ, azóta átestünk egy újabb vérvételen aminek az eredménye nálam van, így ha segít leírom Önnek, talán több szem többet lát. Vörösvértest: 2,65 (referencia:5.5-8.5) Hemoglobin: 60 (referencia: 120-180) Hematokrit: 0,17 (referencia: 0.35-0.55) Fehérvérsejt: 27.1 (referencia:6.0-12.0) Stab: 8% (referencia: 0-5%) Szegmens: 84% (referencia: 60-80%) Lymphocyta: 8% (referencia:20-40%) Thrombochyta: 154 (referencia: 200-800) Ezek alapján lehet bármilyen betegségre gyanakodni esetleg?
A több szem többet lát általános bölcsesség ebben az esetben nem működhet, hiszen csak Ön és a kezelőorvosa látta, ill. vizsgálta a Fifit. Nem gondolhatja komolyan, hogy a kórtörténete és az elküldött hematológiai lelet alapján én fogom kitalálni a Fifi baját ... A leletek alapján a régóta tartó vérfogyottság (anémia) és a gyulladásos betegség látszik bizonyítottnak. Az anémia bármilyen fertőző, gyulladásos betegség esélyét megnöveli - tehát lehet, hogy a gyulladásos betegség következményesen van jelen. A kullancs által terjesztett babéziózist az ismételt vizsgálatoknak illett volna kimutatnia. A kutyában lehet vérző gyomorfekély, vagy akár lép- (máj-) daganat is. De a mérgezések és az autoimmun vörösvérsejt széteséssel járó megbetegedéseknek is lehet teljesen hasonló lelete. Röntgen ill ultrahang vizsgálat, valamint biokémiai paraméterek ismerete lehet, hogy közelebb vinne a megoldáshoz.
jelige: antibiotikum 2.
2007-05-29
Kedves Doktor Úr! Köszönöm jó tanácsát. Legközelebbi Magyarországi utam során eljuttatom önökhöz azt a 20-30 itt élö gazdátlan állatot amelyeket 4éve én látok el saját pénzböl Remélem számithatok ingyenes kezelésükre az önök legjobb tudása által. Üdvözlettel -e-
Sajnos nem ajánlhatom fel Önnek, hogy a 20-30 (azt sem tudja hány macskát lát el?!?) begyűjtött cicát ingyen kezelem. Azt gondolom, hogy 4 éve kezdett szélmalomharcát nem a legjobb hatásfokkal végzi. Vegye fel a kapcsolatot az egyik jól működő osztrák állatvédő egyesülettel és vegye igénybe a segítségüket. Amit most csinál az sem a gazdátlan macskáknak, sem pedig Önnek nem használ.
jelige: fogkő
2007-05-29
Úgy látom, hogy a kutyámnak sötét sárga fogköve van és bűzös a lehellete. Szükséges-e feltétlenül eltávolítani. Elkell-e hozzá altatni,fájdalmas számára? Mennyibe kerülhet a kezelés? Hány alkalmat vesz igénybe. Köszönöm előre válaszát.
Igen, érdemes eltávolítani, mert a fogkövesség nemcsak kellemetlen szagot okoz, hanem ínybetegséghez, emiatt foglazuláshoz és végül a fogak elvesztéséhez vezethet. A művelet mindenképpen altatásban történik, nem elsősorban azért, mert fájdalmas volna, hanem a fogkövet eltávolító kéz, és a fejével kapkodó beteg ínyének sérülése elkerülése érdekében. Valamint fogkövek nemcsak a metsző-, és szemfogakon vannak, hanem bizony a leghátsó fogakon is. Egy kutya egyszerűen nem tűri éber állapotban, hogy az ember ott kotorásszon egy zümmögő eszközzel, amilyen az ultrahangos fogkőeltávolító is. Egy ilyen kezelés rendelőnkben 5-8 ezer Ft-ba kerül a páciens méretétől és a választott altatási metódustól függően. Mindössze egyetlen kezelésben az összes fogkövet eltávolítjuk, de ez nem elég az állat élete végéig, mivel előbb-utóbb ismét megjelenik a fogkő, ha nem sikerül otthon előlépéseket tenni a kutya szájhigiéniájában.
jelige: roham
2007-05-29
4 éves Yorkshire terrierem hirtelen lebénult, szétcsúsztak a lábai és remegett. Két lábra állítottam és masszíroztam a lábait,amik jó merevek voltak. Ekkor elkezdett hevesen lihegni,majd egyre jobban lett és elkezdett járni. Most semmi baja. Ez eddig 3-szor fordult elő vele a 4év alatt. Legutóbb a napokban, előtte 1 éve fordult ez elő vele. Mitől lehet ez? Köszönöm előre is a válaszokat.
Ez lehet akár egy agyi történés miatt is, de éppúgy okozhatnak görcsöket anyagcsere- rendellenességek is. A tünetekből nemigen lehet kitalálni az okot.
jelige: lebénult
2007-05-29
A kutya pár napja lebénult deréktól lefelé, ugyanez a probléma az apjával is előfordult, de ő meggyógyult magától. Ő is meg fog gyógyulni???
Én sokkal kevésbé vagyok optimista. Nem kísérleteznék vele. Mert ugye, mi van akkor, ha ő nem gyógyul meg spontán, és mire ezt belátjuk, már túl késő lesz kezeltetni, és örökre lebénul, ami miatt el kell majd altatni...
jelige: Olga
2007-05-28
A cica 18 éves napjában nagyon sokszor eszik egyszerre keveset és eléggé le van fogyva.
Állatorvosuknak ellenőriznie kellene pl. a cica szájüregét (fogak száma?, állapota?, fogkő?, fekélyek?, daganatok?), valamint a cica máj-veseműködését, és érdemes volna testszerte daganatok után is kutatni, amik ilyen fogyást okozhatnak. Egy vércukor-ellenőrzés sem fog ártani. Tulajdonképpen megállapíthatjuk a teljes kivizsgálás szükségességét.
jelige: Milóci
2007-05-28
Tisztelt Doktor Úr!!! Segítségét kérném a cicám fürdetéséhez!!! Perzsa cicám van és sajnos nagyon macerás a fürdetése. 2 éves korában vettük egy házaspártól. Ők ajánlották,vegyünk nyugtatót,mivel ők is így tudták csak megfürdetni. Állatorvosunk a SEVENALETTA nevű tablettát írta fel de a 4 szemtől sem tudtuk megfűrdetni többet nem mertünk neki adni!! Kérem ha van hatásosabb nyugtató kérem írjon nekem!!!! Köszönettel: Nagyné.H.Gizella
Az altatás állatokban (és emberekben is) veszélyeket rejt magában. Ha a nyugtatás önmagában nem elegendő a fürdetéshez, akkor bizony állatorvos segítségére lesz szükség, aki a procedúrához injekcióval elaltathatja, majd a fürdetés végeztével felébresztheti az állatot. Akkor teszik ki a cicát a legkevesebb komplikáció veszélyének, ha mindez állatorvosi rendelőben történik, ahol az estleg fellépő komlpikáció kezeléséhez szükséges gyógyszerek és asszisztencia is jelen van. Nagyon sok olyan állatorvosi rendelő van, ahol a doktor mellett kozmetikus is dolgozik (sőt olyanról is tudok, ahol az állatorvosnak van kutya-macska kozmetikusi végzettsége is), így a fürdetést meg tudják oldani altatásban. Ja, majd’ elfelejtettem: egyébként miért kell megfürdetni szegény cicát?
jelige: Gennyes méhgyulladás
2007-05-28
Tisztelt Doktor Úr! A problémám az lenne, hogy van több cavalier szuka kutyám, s a márciusi tüzelésnél észrevettem, hogy az egyiknek (Bizsu) méhgyulladása van, mely ”lefertőzte” a többi tüzelő szukámat is. Ekkor az állatorvosunk adott neki(k) gyógyszert és injekciót is, de alom nem lett egyik kutya alatt sem. Most a mai napon vettem észre, hogy Bizsunak gennyes méhgyulladása van újra, a péráján gyennyes folyást tapasztaltam. Újra több szuka kutyám tüzel, s félek, hogy újra lefertőződnek. Napi rendszerességgel takarítjuk a kenneleket, kapnak friss vizet. Havi egyszer pedig fertőtlenítő meszelést csinálunk minden kennelben. Igaz, hogy a hátsó kert, ahova naponta több órára kiengedjük a kutyákat van fedett szennyvízgödör, melyből eső hatására feljön a szennyvíz és esővízzel keveredik, de ilyenkor mindig el szoktuk seperni. Azt kérdezném Doktor Úrtól, hogy mit csinálhatunk rosszul, hogy 5 hónapon belül ugyanannál a kuytánál már másodszorra jön elő a gennyes méhgyulladás? Mi válthatja ki? Hogyan tudnánk ellene hatékonyabban védekezni? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Csaba
A gennyes méhgyulladás sosem fertőző jellegű megbetegedés. Ahhoz, hogy egy szukánál kialakuljon gennyes méhgyulladás, hormonális okok kellenek, ezért jelentkezik mindig a tüzelést követően, vagy hormoninjekció után. A tüzeléssel járó hormonális változások teremtik meg a lehetőséget a hüvelyben teljesen normálisan jelen levő baktériumoknak, hogy bejussanak a méh üregébe, és ott elszaporodjanak. A méhgyulladás kezelésére 2féle lehetőség van, az egyik műtéti (petefészkek+ a méh teljes eltávolítása), a másik gyógyszeres. A gyógyszeres kezelés mindig felborult hormonháztartás kezelését is jelenti (soha nem elég az anibiotikum, mert azzal csak elnyomjuk a tüneteket, de nem szüntetjük meg a problémát). Ilyen gyógyszeres kezelést kizárólag fiatal (4 éves kor alatti), nagy tenyészértéket képviselő szukán végzünk, és náluk is csak akkor, ha még jó az általános állapotuk, még nem romlottak a vérvizsgálattal megállapítható máj-veseparamétereik, és nem zárt a méhszáj. Ezek a szukák gyógyszeresen tünetmentessé tehetők, a következő tüzelés során pedig fedeztetni kell őket, különben kiújul a betegség. Hiszen ugyanazok a hormonális történések fognak végbemenni a következő tüzeléskor is. Maga a méhgyulladás egyébként életveszélyes állapot. Ha a méhgyulladás diagnózisa nem ultrahangos vizsgálat során született, hanem csak abból következtetünk rá, hogy gennyes kifolyást látunk a hüvelyből, akkor az is elképzelhető, hogy teljesen tévúton járunk. A hüvelygyulladás szintén járhat ilyen tünetekkel, korántsem annyira súlyos, pláne nem életveszélyes megbetegedés, mint a gennyes méhgyulladás. A vemhesülésnek akadálya ez is lehet. Ezt a betegséget valóban átkenheti egyik szuka a másikra, és ez is kiújulhat, mihelyt abbahagyjuk az antibiotikum kezelést. Ennek kialakulásában a szennyvízzel való érintkezés is szerepet játszhat. Azt javaslom, hogy mindegyik -tüneteket mutató- szukáját vigye el jól felszerelt kisállat rendelőbe, ahol elvégezhetik a szükséges vizsgálatokat.
jelige: Ancsika
2007-05-28
Tisztelt Doktor Úr! Az 5 éves golden retriver ivartalanitott szuka kutyusomnak látszólag minden ok nélkül ma reggel elkezdett vérezni az orra. Foginy vérzést nem tapasztaltam. A vér mennyisége nem volt jelentős és semmi előzménye nem volt . Kérem segitsen válaszával mert nagyon kétségbe vagyok esve! Köszönöm!
Az orrüregben vérzést okozhat pl. idegen test (toklász), gyulladás, daganat, vagy egy kis banális, egyébként ártalmatlan értágulat is. Persze véralvadási zavar is okozhat ilyen vérzést. Az okot sokszor csak alpos vizsgálat (véralvadás vizsgálat+ orrüreg endoszkópia) segítségével lehet megállapítani. Ha visszatérne a probléma, akkor az állatorvosi egyetemen dr. Psáder Rolandot tudom ajánlani mint endoszkópos szakembert.
jelige: Fifi
2007-05-28
Kedves Doktor Úr! Sezeretnék segítséget kérni. 8 éves a kutyám és bő egy hónapja volt benne egy vörös kullancs 1 napig aztán kiszedtük. Azután nemsokkal lázas volt, köhögött, egy éten át napi 3szor prüszkölési rohamok jöttek rá. Levert, fáradt volt minden nap. Két hete nem eszik, rá sem lehet ismerni. elvittük orvoshoz, ahol a vérvétel alapján kiderült, kevés a vörösvértestje. Elkezdtünk egy szteroid kúrát, hogy megállítsuk a csökkenést, mert a vörösvértest szintje 3 nap alatt 25-ről 20-ra csökkent. a sok szteroidtől hasmenése lett, így most le kellett állítani a szereket. Közben végeztek egy vizsgálatot, melyből kiderült, valószínű a csontvelő nem termel vörösvértestet, így kedden gerincvelőből fognak kenetet venni. Az lenne a kérdésem, hogy mi lehet ez a betegség? eddig azt hitték egyszerű autoimmun betegség, de most úgy néz ki több annál? elképzelhető, hogy a csontvelő nem termel vörösvértesteket? olyankor mit lehet tenni? Köszönettel, Andrea
Ha beigazolódik a feltevés, és sikerül megtalálni az okot is, ami miatt a csontvelő nem termel elég vörösvérsejtet, és ez az ok egy kezelhető probléma, akkor már „csak” ezt a kiváltó okot kell kezelni. Amíg nincs meg a csontvelő (nem gerincvelő!) vizsgálat eredménye, addig csak spekulálhatunk, mi lesz majd ezután. Jó úton haladnak a diagnózis felé, már csak egy kevés kitartás kell.
jelige: ScoobyDoo
2007-05-28
A kutya hátsó combtájékán kívűl van valami piros gumó. Egyfolytában nyalja,és látszik,hogy idegesíti. Máshol nem találok semmi elváltozást a bőrén. Először azt hittem kullancs,de nem tünik annak. Csak azon a területen piszkálja,nyalogatja egyfolytában.Egyébként szoktam kullancs és bolhariasztó sprayel kezelni.
Nem tudom pontosan mi lehet, de vannak ötleteim. Lehet ez pl. egy kisebb szúrt sérülés során keletkezett tályog, ami a gyulladás okozta fájdalmasság miatt ingerli állandó nyalogatásra a kutyát. Az is lehetséges, hogy a nyalogatás pl. bolhaallergia miatt intenzív ezen a tájékon, és persze lehet akár dagnatos megbetegdés is. Állatorvosuk el fogja tudni dönteni, melyik elváltozásról van szó, ha láthatja őt.
jelige: megszökött göri S.O.S.
2007-05-28
Tisztelt Doktor úr! A vadászgörénykém megszökött május 7-én éjjel a testvérével együtt, aki meg is lett aznap. Önökhöz járunk az állatkákkal, bizonyára emlékszik rájuk :-) nagy termetűk miatt. Hutchi sárgás, albino, ivaros hím, 2kg-os, 1 éves. Sajnos a szomszédok nem túl készségesek, hogy segítsenek a keresésben. A tesóval szoktam esténként a környéket járni, hátha meglesz, vagy a szaga után haza jön... Az lenne a kérdésem, hogy mivel tudnám előcsalni a rejtekéből, ha még a környéken van? Plakátokat raktam ki majdnem minden ház elé, de május 10-e óta nem látták őt. Nagyon hiányzik az egész családnak a ”kis” szőrmók :-) Köszönöm a válaszát!!!
Nálunk nem bukkant fel május 7-e óta a Hutchi, de ezután is nyitva tartjuk a szemünket. Az előcsalogatásra nincsenek ötleteim, ha a gazdi hívó szavára nem jön. Jól tették, hogy képpel együtt feltették a honlapra is. Remélem, mielőbb előkerül.
jelige: antibiotikum
2007-05-28
Tisztelt Doktorúr/nö. Egy oszträk falu cicáit gondozom,sajnos az orvosok itt számomra nem megfizethetök. Több állat szenvedett macska nátha szerü betegségben amit eddig zynat-al kezeltem,eredményessen.most 1 ujabb sürgös eset jár hozzám,de csak ciproxin áll rendelkezésemre. Kérem mielöbb irja meg hogy ez adhato-e macskának! Az adagolást a testsullyra valo tekintettel ismerem. 10évig voltam tenyésztö.tanácsát elöre is köszönöm. Erica M.
Tudom, hogy jó szándékkal teszi, amit tesz, mégis arra kell kérnem, hogy ne tegye! Az állatorvosok nem azért tanulnak 5-6 évig egyetemen, hogy addig se otthon unatkozzanak. A macskatenyésztői jószándék szerintem kevés az efféle problémák megoldásához. A beteg cicának mindenképpen szakértő vizsgálatra és kezelésre van szüksége. Egyébként amit tesz, azt Magyarországon a büntető törvénykönyv „jogosulatlan állatorvosi tevékenység végzése”-ként emlegeti. Nem tudom, hogy van ez Ausztriában, de nyilván ott is működnek állatvédő szervezetek, amelyek a gazdátlan és kispénzű gazdával rendelkező állatok sorsát hivatottak jobbítani, anyagilag támogatni. Hogyan is gondolhatja, hogy tudja, mennyit kell adni a macskának, ha azt sem tudja, lehet-e? MInden gyógyszer adagolása állatfajonként más és más. A cica érdekében nem adhatok érdemi választ a kérdésére. Neki mielőbb állatorvosra van szüksége.
jelige: Bimbi
2007-05-28
Én azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 11 hetes cicám oldalán egy csomót találtam, kb 2 centis csík. Nem fáj neki ha megnyomom. 2 hete hasmenése volt( elötte nap hoztuk haza, tejet attunk inni neki) amit kezelt az orvosunk, Kapott 2 féreghajtó tablettát és 3 szurit is a hasmenésére. Azóta teljesen jó a széklete. Napi 2-3 alkalommal kakil. Eszik rendesen, talán néha többet is. Nagyon játékos, sokat szaladgál. Mitől lehet neki a duzzanat? Oltásra 1 hét múlva viszem. Azt szeretném még kérdezni, hogy ha lakásban tartom a cicát akkor kell e neki veszetség elleni oltást adni? A kombinált oltás mit takar? Mik ellen véd? Köszönöm válaszát. Egy nagyon aggódó lány.
A duzzanat nemcsak a 2 héttel ezelőtti injekciótól lehet, hanem pl. a tegnapi rohangálás közben is keletkezhetett. Megkockáztatom, hogy amennyiben ez egy kötőszövetes heg, akkor az előidéző okot még alapos vizsgálattal sem lehetne kideríteni. Szerintem felesleges tippelgetni. Jól teszi, ha az egy hét múlva esedékes oltás alkalmával megmutatja állatorvosának a csomót. Az oltásokról minden információt megtalál honlapunk „Tudnivalók” oldalán.
jelige: Francia bulldog
2007-05-28
Tisztelt Doktor Úr! Április 8-án lett befedezve a francia bulldogom(mesterségesen),10-én a saját kutyám fedezte(véletlenül),közben 20.-a körül fájásai voltak,másnap fehér váladék jelent meg(nem volt szaga-az állatorvos szerint),25.-én a fiú kutyám ismét befedezte,ezután ismét görcsölt,majd váladékozott.Elméletileg június 10.-e körül kellene fialnia,de nem látszik semmi.Kb. egy hete kezdett el többet enni,hízott egy keveset,az emlőinél enyhe csomósodás figyelhető meg,de a hasánál nem érezni apró gömöket,mint ha üres lenne.Az lenne a kérdésem,hogy 1-2 kölyökné lehet-e a hason változást látni? Vagy előfordulhat,hogy csak a késői fedezéstől lett vemhes?(Az állatorvos nem akarta elhinni,hogy ilyen későn is hagyta magát a kannak)
Megtörténik olykor, hogy a kisszámú kölyökkel vemhes szukán nem látni a pocak gömbölyödését. Az is lehet, hogy a késői fedezéstől lett vemhes, hiszen ha jól értelmezem, nem történt hormonvizsgálat azért, hogy megállapítsák, mikor volt a szukának peteérése. Az lehetett az első és az utolsó fedezés idején is. Legjobban tenné, ha elvinné kedvencét egy jól felszerelt kisállatrendelőbe, ahol ultrahangos vizsgálattal megállapíthatják, hogy vemhes-e.
jelige: Wolfi
2007-05-28
14 éves németjuhász kutyánknak hasmenése van pár napja(napi többszöri vízszerű, sárgás széklet). Székletét, vizeletét már egy ideje nem tudja kontrollálni, de eddig nem volt hasmenéses. Állatorvoshoz még nem vittük, mivel 1-2 héten belül esedékes az éves ellenőrző vizsgálata. Van egy rottweilerünk is, rajta nem jelentkeztek a hasmenés tünetei, pedig a két kutya ugyanazt a kosztot kapja (általában konzerv vagy táp, vízben áztatott kenyérrel dúsítva, és a házi koszt maradéka). Csontot a németjuhásznak nem adunk, mivel azt tapasztaltuk, hogy már nemigen tudja elrágni a fogazata miatt. Kérem segítségét, tanácsát a hasmenéssel kapcsolatban, vigyük-e azonnal orvoshoz, vagy kezelhetjük otthon is, ha igen, akkor hogyan? Válaszát megköszönve, tisztelettel: egy vidéki gazdi
Azt gondolom, akkor jár el a legkorrektebbül, ha mielőbb megmutatja a beteget állatorvosnak. Ő különféle vizsgálatok segítségével be fogja tudni határolni a hasmenés okát, és így fog tudni kezelést javasolni. Ha sokat késlekedünk a vizsgálattal/kezeléssel, akkor az idős kutya túl sok vizet veszíthet, ami akár az életébe is kerülhet.
jelige: Dániel
2007-05-28
én egy nagyon rövid és lehet ,hogy komolytalan kérdéssel fordulnék önhöz: a kb 1 év 2 hónapos szuka kutyámnak erőssen vérzik a hüvelye : én pesszimista vagyok ezért szeretném megkérdezni ,hogy ez csupán a tüzelésnek egy tünete? köszönöm szépen
Nagy valószínűséggel igen. Léteznek azonban olyan, fokozott vérzékenységgel járó kórképek, amik fiatal állatokban is előfordulhatnak, pl: patkánymérgezés, májbetegség. Ha teljesen nyugodt szeretne lenni, akkor legjobb, ha megmutatja az ebet állatorvosuknak, aki több tapasztalattal rendelkezve meg fogja tudni ítélni, hogy az Ön által látott vérzés normális-e.
jelige: puffadt has, yorki lány
2007-05-27
Yorki kutyusom 6 éves szuka,pár napja alig akar enni, hasa puffadt, kemény,meleg.Két napja hasmenése volt, sárgás nyálkás volt.Ez csak egyszer fordult elő.Sajnos a száraz tápot nem eszi meg csak a konzerv eledelt.Inni rendesen iszik. Pároztattuk, most tart a 30.napnál,hétfőn ultrahangos vizsgálatra megyünk.Mi lehet a baj? Esetleg öszefügghet a pároztatással?Válaszát előre is köszönöm.
Sajnos csak jelentős késéssel tudtam válaszolni. Igen, a tünetek elképzelhető, hogy összefüggésben vannak a pároztatással. Akár a gennyes méhgyulladás és a magzatelhalás is jelentkezhet a leírt tünetekkel. Ha még nem történt meg az állatorvosi vizsgálat akkor feltétlenül értesítsék kezelőorvosukatz és kérjenek korábbi időpontot.

<< <  348 / 406 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2015.01.05
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci. Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!
2015.01.04
ELTŰNT!!!!! 2015.Január .04.én délben eltűnt Budafokról az alkotmány utcából a 14 éves drága bichon fehér-beige szuka kutyusom. Rózsaszín tappancsos nyakörv volt rajta, nincs chipje. A családunk tagja, mindenki imádja . Kérem jelentkezzen a következő telefonszámon , ha látta 06706441551
2015.01.02
Árpád utcánál találta egy hölgy ezt a kutyust, mikrochipet nem találtunk benne. 4-5 év körüli staffi jellegű kan. A megtaláló neve és telefonszáma: Markó Judit 06-20-96-98-555