Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉS

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: Zsebi
2007-04-17
1 éves 3 hónapos yorki kutyusomnál (2kg 30dkg) a kontrasztos röntgen vizsgálat alapján enyhe nyelőcső tágulatot és egy erőteljesebb szívmegnagyobbodást diagnosztizáltak. Az okok amiért a röntgen készült, hogy egyrészt mostanában 2x is előfordult, hogy hányt a kutyus, és visszanyelte tüdőre a hányadékot, aminek következtében erős fulladásos állapot állt be nála. A másik ok pedig, hogy pár hónapja egy elhúzódó megfázás alatt izgalmi állapotban többször fulladt be, nagyon rövid időre „ ez aztán a megfázást követően megszűnt. Amíg kicsiként nagyon fürge, mozgékony kutyus volt, most a terhelést (futkározás) rövidebb ideig bírja, vagy többször tart szüneteket. A kutyus egyébként nem sovány, jó felépítésű, talán még egy kicsi felesleg is kitapintható a bordáinál, de nem kövér, vagy zsíros. A nyelőcső tágulatra a kezelőorvosa egy változtatott testhelyzetben történő etetést javasolt, a szívnagyobbodásra egyenlőre gyógyszeres kezelést nem javasolt mindaddig, amíg visszatérő probl émát nem okoz. Szeretném kérni Önt, hogy mindkét betegségről egy részletesebb tájékoztatást adni szíveskedjen, pl. kialakulásának lehetséges oka, a betegség rosszabbodásának kiküszöbölése, lehetséges kezelési módok, rosszabbodás esetén várható tünetek stb… Azt is megköszönném, ha csak egy olyan internetes oldalt megad, ahol ezekről a betegségekről bővebben tudok olvasni. Ami még felmerült, hogy szerettük volna, ha kutyusom 1-2 alkalommal ellik. Ezek a betegségek mennyire örökíthetőek, mennyire viselheti meg a kutyust a vemhesség és a szülés, vagy egyáltalán ajánlható-e ilyen állapotnál.
Az elvégzett vizsgálat (kontrasztos röntgen) eredményei alapján eljutottak a diagnózis egy fokára. Ebben bennefoglaltatik, hogy a kutyának megnagyobbodott a szíve. Ez azonban önmagában nem végső diagnózis, hiszen a szív megnagyobbodása valójában szintén csak egy tünet. A szív számtalan ok miatt lehet megnagyobbodott - előfordulhat, hogy veleszületett, öröklődő szívhibája (pl rendellenes összeköttetés szívüregek között) van a kutyának, de szerzett (pl szívbelhártyagyulladás útján kialakult billenytűelégtelenség) ok is lehet a háttérben, vagy akár a légzőszervek betegségei sőt a vesék is okozhatják a szív megnagyobbodását. A szív megnagyobbodásának az okának a felderítése célzot kardiológiai vizsgálatot igényel, EKG, szívultrahang és vérvizsgálatok biztosan kellenének ahhoz, hogy tovább pontosítsák a betegség okát. A megnagyobbodott szív önmagában is lehet oka a nyelőcsőtágulatnak. A nyelőcsőtágulat azonban szintén veleszületett, öröklődő okok miatt is lehet tágult - és számtalan szerzett oka is lehet ennek az elváltozásnak is. Kezelőorvosa mindkét elváltozást enyhefokúnak diagnosztizálta. A kardiális tüneteket egyenlőre nem találta kezelésre érettnek, a nyelőcső tágulatot pedig életmód változtatással gondolja karbantarthatónak. Amit eddig tudunk a kutyáról, az alapján én nem venném tenyésztésbe őt - sőt kivizsgálás után ivartalanítanám, hiszen nem kizárt, hogy az elváltozások, vagy legalábbis az elváltozások egy része öröklődik. A neten rengeteg információt találhat a szívmegnagyobbodás, szívelégtelenség (cardiomegaly, heart insufficientia, cardiomyopathy) és nyelőcsőtágulat (megalooesophagus) kulcsszsavak beírásával.
jelige: janika
2007-04-16
17 hónapos kutyám a 2 hete fejezte be a tüzelést nem nagyon eszik és a kedve sem a régi nagyon sokat alszik. Kullancsot nem láttam benne bár elég vastag bundája van
Önmagában a 2 hete befejezett tüzelés nem indokolja a kutya levertségét és étvágytalanságát. Jól sejti, ilyen tüneteket szinte bármilyen a tüzeléssel összefüggő (gennyes méhgyulladás ...) vagy nem összefüggő (babéziózis ...) betegség okozhat. Ezért aztán a kutya részletes kivizsgálása indokolt. 1);
jelige: babzsák
2007-04-16
Bolhás volt a kutyus kiírották de a bőre nagy felületeken elfeketedett és a bundáját is kitépte magána ami nől vissza.kapott steroidos injekciót is nem változik semmit.
Lehet, hogy a bolhaallergiás bőrgyulladás következményeként maradtak a szőr-, és bőrtünetek a westinél - de sajnos az is lehet, hogy a bolha mellett a kutya még most is mondjuk táplálékallergiás, Cushingos, vagy hypothyroid vagy ... egyéb bajai vannak. Sajnos többször tapasztaltuk, hogy egyik megbetegedés nemhogy kizárná a másikat, de sokszor még fogékonyabbá is tesz más betegségek iránt. Véleményem szerint tovább kell vizsgálódni, hogy mi állahat a tünetek hátterében.
jelige: zollee
2007-04-16
Van egy 8 hónapos Francia bulldog szukám.Éppen most tüzel elöször, már egy hete. A kis unokahúgom kiengette öt meg a 2éves kanomat, aztán jött hogy verekszenek. Kimentem és össze voltak ragadva. Nagy a baj ha vemhes marad? Nem lesz valami baja fiatal kora végett?Elöre is köszönöm válaszát!
Jó eséllyel vemhes lesz a fiatal szuka. Arra azonban lehetetlen válaszolni, hogy mekkora a baj. Az ideális időpont a fedeztetésre kb a 3. tüzelés lett volna, tehát a szuka fejlődése is várhatóan zavart szenved - és nagyobb eséllyel lesz rendellenesség a vemhesség ill ellés környékén is. Persze, minden amit írtam, csak esélyek latolgatása. Az sem kizárt, hogy a szuka nem lesz vemhes (hiszen lehet, hogy ő, vagy a kan terméketlen) és az sem, hogy eseménymentes vemhesség után önállóan megszüli egészséges kölykeit. Bár egy francia bulldog esetében ennek van a legkisebb esélye. Az sem egyértelmű számomra, hogy a kutyáákat a későbbiekben tenyészteni akarja-e. Ha nem, akkor kb egy hónap múlva a szuka ivartalanítása elvégezhető és ezzel a további lehetséges gondok megelőzhetőek. Ha tenyészteni akarja őket, akkor is érdemes lenne kb egy hónap múlva állatorvoshoz vinni a szukát, hogy kiderülhessen valóban vemhes-e, illetve, hogy kicsi, vagy nagy alomlétszám várható-e.
jelige: katica
2007-04-16
6 hónapos westi kiskutyánknak foltokban szürkés a bőre. A kutya egyébként egészséges, jókedvű, mozgékony. Ez az állapot betegségre utal, vagy természetes?
Ha a kutya szőre nem a piszoktól szennyeződött el, akkor vagy veleszületette, öröklötten rendellenes színű, vagy az is elképzelhető, hogy endokrin betegsége van. Tájékoztassa állatorvosát a fejleményekről.
jelige: Balambér
2007-04-16
9 éves cicam tegnap reggel santitva jött elém, hatso labaira szinte nem is tudott raallni. A nap folyaman észrevettem, hogy a farkat egyaltalan nem tudja mozgatni, csak huzza maga utan, de a labaira mar raall, csak az egyikre santit. A farka ugy néz ki,mintha lebénult volna, ezért megnéztem,érzi-e, de ahogy összenyomtam két ujjammal a farkat, nyavogott. A vizeléssel, székeléssel gondja van szerintem, mert sokszor megy a WC-re, de nem tud csinalni semmit, csak par csöppet vizel. A végbelénél furcsa, véres egy kicsit, ma egy pici genny is volt rajta, de nem a nyilason, hanem mellette.
Részletesen és érzékletesen leírta a Balambér tüneteit. Gondolom egyetért azzal, hogy a macskának már napokkal korábban részletes kivizsgáláson kellett volna átesnie. Vigye el őt minél gyorsabban olyan rendelőbe, ahol röntgenfelvételt is készítenek. Egy medence-, és/vagy gerincsérült macska esetében állatkínzásnak minősül otthon figyelgetni a betegség lefolyását.
jelige: Berci
2007-04-16
Berci cicám medencecsont-törést szenvedett.Fájdalomcsillapítót kapott,és paraffin-olajat javasoltak a székelés megkönnyítésére.Az állatorvos-akiben egyébként nagyon megbízunk-azt is elmondta,hogy amennyiben sérült az ideg,és a cica 2 napon belül nem tud kakilni,pisilni,akkor el kell altatni. Nagyon tartok tőle,hogy az orvosunk már most tisztában van ezzel,csak még nem akart biztosat mondani.Kérdésem az volna,hogy felépülnek-e a cicák a medencetörésből,illetve szokták-e ezt operálni?Mennyire valószínű,hogy az említett idegek is sérülnek ilyen esetben?Nagyon aggódom,de szeretnék mielőbb biztosat tudni,mert nem akarok hiába reménykedni.
Valóban az elkövetkező 2-3 nap alatt tapasztaltak alapján dől el az, hogy sérültek-e a vizelet-, és székletürítést szabályozó idegek. Ezeket a vegetatív reflexeket nem lehet a friss sérültnél kivizsgálni - legfeljebb arra lehet választ kapni, hogy van-e felületes ill mély fájdalomérzékelés a végtagokon és hogy nem bénult-ea cica farka ill a gáttájékon kiválthatók-e bizonyos reflexek. Ezen adatok birtokában már kicsit pontosabban tudjuk valószínűsíteni, hogy milyen maradványtünetek várhatóak. Az is fontos adat, hogy a röntgenfelvételen milyen mértékű a törött csontvégek elmozdulása. Mindezem eredményeknek én nem, csak a kezelőorvosa van birtokában, így ő tudja a kezelési javaslatot is megtenni és a lehető legpontosabb prognózist adni. Egy sereg medence csonttörött macska nagyon szépen rehabilitálódik - szerintem nem felesleges a reménye, ha állatorvosa kezelést javasolt.
jelige: Mandi
2007-04-16
2 éves westi kutyám 7 hetes vemhes, kb. egy hete sárgás folyása van.Jártunk állatorvosnál, szerinte semmi probléma, orvoslást nem igényel. Mi okozhatja ezt a problémát, a kicsik nem károsodnak?
Hát, ... Biztosak abban, hogy vemhes a kutya? Úgy értem, hogy a fedeztetést követően ez a 7 hetes vemhesség ultrahang vizsgálattal igazolt-e, vagy feltételezték, hogy sikeres volt a pároztatás. Mert, ha a kutya valóban vemhes, akkor a venhesség ideje alatt bármilyen hüvelyfolyás vizsgálatot igényel szerintem, ugyanis csak az ellést közvetlenül megelőző néhány napon megszokott dolog az ún vemhességi nyálka (áttetsző, nyúlós váladék) távozása. Persze a sárgás folyást okozhatja vizelet késleltetett távozása, vagy hüvely-, illetve hólyaggyulladás is, de szerintem ennek is érdemes lenne a végére járni. Ha állatorvosa teljesen nyugodt, akkor szerintem ő azt látja a kutyán, hogy nincs sárgás színű hüvelyfolyása, csak esetleg vizelet szennyezi a péranyílás környékét.
jelige: fehér cica
2007-04-16
4 éves fehér cicámnak a füle hegyén kihullott a szőr és a bőr hámlik rajta. Voltam állatorvosnál vele egy baleset miatt, akkor megnézték és azt mondták, hogy a fehér cicák sajnos eléggé kényesek. Máshol azt mondták autoimmun betegség. Amúgy teljesen jó kedvű, legalábbis nem látszik betegnek. Így látatlanban lenne valami tippje? Előre is köszönöm a segítséget.
Nincs újabb tippem, és nem is valószínű, hogy egy harmadik, vagy sokadik tippel előrébb lennének. A leírt tüneteket valóban akár okozhatja a fehér, pigmentben szegényebb bőr érzékenysége mondjuk a napsugárzással szemben. De ez az érzékeny bőr akár táplálékallergia miatt is pikkelyezhet és szőrtelenedhet. Meg az érzéken ybőr a bőrgombásodással szemben is érzékenyebb, tehát akár az is okozhatja a tüneteket. Meg, valóban az autoimmun betegség is okozhat hasonló tüneteket. A tüneteket érdemes lenne kivizsgálni - és célzottan kezelni, ha van már diagnózis.
jelige: Cézár
2007-04-16
Vettünk egy németjuhász kiskutyát egy hete,most 7 hetes.egyik nap lázas lett s egyszer hányt és megy a hasa is.persze elvittük orvoshoz,aki adott neki lázcsillapítót,és antibiotikumot.a hasmenése változatlan maradt,másnap is,bár lement a láza,és jobb lett a kedve,csak sajnos a széklete véres egy kicsit.olvastam a parvó vírusról.nagyon elkeserítő a dolog,az a baj hogy ma kapott még szurit,de azóta nem iszik,és nem hajlandó felállni sem nagyon.erőszakkal itattam meg,mert félek hogy kiszárad.holnapig várok,mert vissza kell vinnem őt,de nagyon levert szegény.a kérdésem csupán az lenne hogy véres széklet egyértelműen ezt a betegséget jelenti,vagy a parvó vírusnál minden tünetnek jelentkeznie kell??
Nem kell minden tünetnek jelentkeznie a parvóvírusos bélgyulladásnál sem. Gondolom talán a hányás elmaradása „zavarja” önt. Véres hasmenést, lázat, levertséget, bágyadtságot (és sokszor hányást) nagyon sok vetegség okozhat egy kölyökkutyánál. Az sem ritka, hogy több kórok együttes jelenléte miatt súlyosak a tünetek így pl nem elképzelhetetlen, hogy orsóféreg, parvóvírus és mondjuk coli-fertőzés egyidejűleg van jelen egy kiskutyában. A parvovírusos bélfertőzés azonban önmagában is életveszélyes állapotokat, akár elhullást is eredményezhet - ezért nem csodálkoznék, ha állatorvosa kórházi inetnzív kezelést, vagy naponta (akár 2x) történő infúziós kezelést ajánlana.
jelige: vérző kutyapopsi
2007-04-16
3 éves fehér puli kan kutyámat furdettem (évente egyszer szoktuk, így ”nyár elején” mikor már elég nagy a meleg, hogy kint is megszáradjon.) Babapopsitörlővel megtörölgettem a fenekét is, probáltam eltávolítani a rászáradt ”maradványokat”. Szerintem nem voltam túl erős, a kutyusnak hangja se volt közben, s most vagy három helyről vérzik a popsija. Normális, hogy a kutya popsija sebes/vérzik??
Biztosan nem normális, ha a kutya hátsója vérzik. Ha ez alatt azt érti, hogy a végbélnyílás környékén a bőr sérült, mondjuk a koloncos, bélsárral és vizelettel szennyezett szőr alatt kialakult gyulladástól (vagy az ollója hegyétől) akkor mostani teendője „csak” annyi, hogy fertőtleníti a sérült bőrszakaszt. Ha az állat folytonosan nyalogatja a területet, akkor állatorvosa ad neki gyulladáscsökkentő, és antibiotikum tartalmú gyógyszereket, és, felteszem gallért is a további nyalogatás elkerülése miatt. A hosszútávú tanulság pedig az, hogy sokkal gyakrabban kell a kutya végbélnyílása környékén a szőrt rendbetenni. Nem évente, hanem 2-3 havonta. Ha szép szőrű, fésűs pulit akar, akkor pedig nem évente 1x tarra nyírni, hanem hetente 1-3x fémfésűvel kell átfésülni a szőrt. Így marad szép nemezes. Ha a vér a kutya végbeléből jön, esetleg mellette sipolyozik, akkor mielőbb állatorvosi vizsgálatra szorul. Ezt okozhatja súlyosfokú bélféregfertőzöttség, egyéb fertőző betegségek, tályog, daganat és a bűzmirigy elváltozásai is.
jelige: XVIII. Béla
2007-04-16
Érdeklődni szeretnék hogy az ékszerteknősnek mennyit, és hogyan kell adni enni?Naponta, hetente???
Ez leginkább a korától, méretétől, aktuális kondíciójától - és a tartási körülményeitől (medence nagysága, víz-, és napozóhely hőmérséklete) függ. Az állat korára 1-5 évet írt, ebből arra következtetek, hogy egy fiatal egyedről van szó. Én ezt a tekit még naponta 1x, ha nagyobbacska 1(00 gr) feletti akkor 2-3 naponta etetném. Az is segítene, ha állatorvosa megítélné a mostani tápláltsági állapotát, páncélja keménységét, szeme és bőre állapotát.
jelige: plüssállat-készítő
2007-04-16
A panaszom, hogy Oppe doktornő életéveinek múlása az enyémeimet is eszembe juttatja. Kedves Oppe doktornő, nagyon boldog születésnapot kívánok.
Ha az éveinek a száma csak annyi, mint Oppe dr.-nőé, akkor még nincs tragédia, várhatóan még nagyon sok plüssállatot fog elkészíteni, ha marad a szakmában. A szíves jókívánságokhoz pedig ezúton én is csatlakozom ...
jelige: Beni 2.
2007-04-16
Nagyon köszönöm gyors válaszát, még ma délután el is vittem állatorvoshoz a cicámat. Megvizsgálta a doktor úr, nem talált nála semmilyen elváltozást hál’istennek, megtapogatta a nyirokcsomóit, a nyakát, belenézett mélyen a szájüregébe, a szívverése is rendben volt, a szőrzete szép fényes, vagyis nincs szerencsére betegsége. Ajánlotta, hogy adjunk neki pasztát a szőrre, mert az sose hagyja el a szervezetét, és lehet hogy azt próbálja kiköhögni. És próbáljunk egy kicsit párologtatni is a lakásban, mert lehet hogy túl száraz a levegő, és ez is okozhatja ezt a tünetet. Mégegyszer köszönöm a tanácsát.
Örülök, ha nincs komolyabb baj - de ahogyan Ön is tudja, ezzel is foglalkozni kell. Ha „csak” a száraz levegő okozza a tüneteket, az idült garatgyulladást okozhat, ami önmagában is kellemetlen és további betegségekre hajlamosít. Szerintem jól tette, hogy elvitte állatorvosához a Benit - és remélem sikerül véget vetni a tüneteknek.
jelige: Beni
2007-04-13
Van egy abesszin cicám, elég nagy testű. Szép egészséges a szőrzete, a kedélyállapota is jó, de már pár hónapja naponta/kétnaponta egyszeri rendszerességgel lelapul a földre, fejét előre hajtja és elkezd hörögni, mintha ki akarna valamit köpni a torkán. Ez kb 20 másodpercig szokott tartani, utána megrázza magát, és megint minden rendben. Kérném a segítségüket, hogy mi lehet a baja. Persze csak ha ismert ez a magatartás. A napokban azért elviszem állatorvoshoz, így látatlanban biztos nem lehet határozott választ adni.
Jól sejti, hogy nem lehet határozott választ adni, és azt is, hogy igencsak ajánlatos lenne kivizsgálni az esetet. Egyébként érzékletesen leírta, hogy hogyan köhögnek a macskák. Állatorvosa valószínűleg át fogja vizsgálni a cica szájüregét, garatját, vérvizsgálatot és röntgenvizsgálatot ajánl. Az eredményekből ki fog derülni, hogy „csak” torokgyulladása, esetleg tályog, vagy hematóma, daganat van a cica torkában, vagy a légcsövet szűkíti -e folyamat esetleg szív-, vagy tüdőfolyamat zajlik rejtetten. Remélem valamelyik egyszerűbb és gyorsan gyógyuló betegsége van a cicának.
jelige: Buksi és Aliz 2.
2007-04-13
Hol tudok venni kutyusom számára deutérium csökk.vizet illetve más készitményeket mint pl.Avemar, Immunovet,Culevit ...stb? Nem ártok a kutyusnak ha többféle készítményt adok neki egyszerre?
Az Immunovet és a Vetera DDW (25 ppm D) csökkentett deutérium tartalmú szerek állatgyógyászati patikákban állatorvosi vényre kaphatóak, merthogy állatorvosi szerek. Az Avemaar meg a Culevit emberi patikákban kapható és a Preventa (125 ppm D tartalmú) csodavíz is. A felsoroltak egyike sem fog ártani, még ha az összeset megvásárolja is a kutyájának. Sőt kaphat a kutya még 20-féle egyéb szert is - az sem fog ártani. Ha pedig használni is akar a kutyának, akkor először vizsgálatokat kell elvégezni rajta - és ha még van esélye a kutyának akkor gyógyszeres kezelést (kemoterápia) ajánlott alkalmazni. Ahogyan azt a malignant canine lymphoma(s) + treatment (chemotherapy ...) kulcsszavakkal a mértékadó oldalakon is megtalálja.
jelige: Buksi és Aliz
2007-04-13
Van egy 14 éves tacskó keverék kutyusom, aki több hete fulladozik napi rendszerességgel 1-2 percig. Pár napja találtam egy dudort a nyakán. Állatorvos szerint nyirokmirogyrák és a lábánál is tapintott ki elváltozást. Kérdésem: a vitaminokon, melyek az orvos javasolt, tudok tenni valamit hogy ha nem is meggyógyulni, de fulladásait kiküszöbölni valahogy? Olvastam bizonyos immuove-thb, avemar gyógyszererkről illetve deutériumos vízről. Érdemes ezen szereket adni kutyusomnak?
A nyirokmirigyrákot a megnagyobbodott nyirokcsomók alapján joggal feltételezi állatorvosa. Bizonyosságot citológiai vizsgálattal és röntgen illetve ultrahang vizsgálattal érdemes szerezni erről, így már a kutya esélyei is jobban megítélhetőek. A legtöbb nyirokmirigy rák (lymphoma) jól reagál a kemoterápiás kezelésre - a vizsgálatok elvégzése után ez a leginkább ajánlható módszer. Vitaminokkal, deutérium csökkentett vízzel, Avemaarral, Béres Minerával, Vetri DMG-vel, Immunovettel, noni, aloe ...stb készítményekkel nem sokat lehet a betegség ellen tenni. Olvassa el honlapunk Publikációk rovatában a daganatos megbetegedésekkel foglalkozó írásokat is.
jelige: Betty 2.
2007-04-13
Köszönöm gyors válaszát. Sajnos az is bizonyítja, hogy a Fhortyron nem jó, mióta azt szedi teljesen kihullott a szőre a testén. Amíg nem derült ki, hogy pajzsmirigy alulműködése van akkor is voltak szőrtelen foltok a testén. Miután a Thyrotab-ot szedte mindenhol kinőtt a szőre. A Thyrotabból a 0,4-eset szedte mert a nagyobb adag nagyon megdobogtatta a szivét.Mellékvese kéreg vastagodása is van, de arra nem kapott semmilyen gyógyszert, nem tudom egyáltalán arra kell-e gyógyszert szedni vagy szükséges-e kezelni. Teljesen tiszta a tudata és még nagyon szertne élni, mert amikor szilveszterkor adtunk neki nyugtatót mert nagyon fél a tüzijátéktól a nyugtató nagyon legyengítette és nem tudott felállni a lábára, de akkor is nagyon félt és remegett. Lehet, hogy ez butaság de az volt a szemében, hogy ne bántsatok még élni szeretnék. Ezután soha többet nem adunk neki nyugtatót. Lenne lehetőségünk Amerikából behozatni, de nem tudjuk, hogy ott kell-e recept és egyáltalán a vámellenőrzéskor kiengedik-e vinni az országból? Jó lenne ha tudna tanácsot adni, hogy hogyan tudnánk beszerezni a Thyrotabot?
Hiszen én egy percig sem gondoltam, hogy el kellene altatni a Betty-t, miért gondolja ezt? Makacsul hisz abban, hogy a Thyro-tabs-szal megoldódna a Betty ügye ... Ha van amerikából hazautazó ismerőse, akkor kérje meg, hogy zsebimporttal hozzon 1-2 dobozzal. Ez nagyon egyszerű dolog - és a vámnál történő lebukásnak gyakorlatilag nincs esélye, főleg, ha a poggyászba teszik. Az is egyszerű dolog, ha az interneten egy keresőbe beírja mondjuk a Thyro-tabs és az order szavakat - majd a gyógyszerkereskedő cégek közül kiválaszt egy szimpatikusat és megrendeli a készítményt a bakkártyája számának megadása után. Még az sem kizárt, hogy a megszokott gyógyszerétől, a megszokott adagban adva azt a Betty lefogy és kiszőrösödik. Így legyen! Azonban ne lepődjön nagyon meg, ha ez mégsem így történik. Második levelében már azt is írta, hogy a mellékvese kéregállománya megvastagodott. Persze, hogy a Cushing-ot is szokás diagnosztizálni és kezelni is. A Cushing a hypothyreózishoz teljesen hasonlóan elhízást és szőr-, bőrtüneteket is okoz. Érdemes lenne tehát többekközött a kutya kortizolszintjét is megmérni és ha kell a Cushingot is kezelni, mert lehet, hogy ez okozza a tüneteket. De ha elvonatkoztatunk a megnagyobbodott mellékveséktől, és azt feltételezzük, hogy a Betty „csak” kizárólag hypothyroid, és korábban mondjuk a 0,3 mg-os Thyro-tabs napi adaggal teljesen rendben volt - akkor is lehet, hogy a jelenlegi adagja a 0,5-ös lenne. Ezért gondolom, hogy érdemes lenne a kezelőorvosával egyeztetni a kutya gyógyszerezését.
jelige: Géza
2007-04-13
kérdésem nem is annyira konkrét betegséggel, mint inkább a kullancsok által terjesztett betegségekkel kapcsolatos. kiskutyámon (1év3hónapos kan yorki) jelenleg Kiltix nyakörv van, de ennek ellenére találtam benne kullancsot. meglehet kipottyant volna, ha hat a nyakörv, de én kiszedtem. tünetmentes, orvosnál is voltunk, de a lappangási idő miatt még megfigyelés alatt van. (lyme ellen be van oltva). a kérdésem arra irányul, javasolja e a dupla védelmet, tehát konkrétan tegyek e rá esetleg még vmilyen cseppentős szert (konkrétan én ex-spotra gondoltam), avagy a túl sok vegyszer már káros a kutyára? az eddigi javaslatok (állatpatikus-orvos-kutyatartó ismerősök) teljesen ellentétesek, ezért kicsit tanácstalan vagyok. ha aze egyik szert javasolja csak használni, akkor melyiket??
Érdekes és aktuális témát feszeget ... A kullancs, ahogyan valószínűleg tudja, kutyákban babéziózist, Lyme-ot és vírusos agyvelőgyulladást is terjeszthet. A Kiltix nyakörv a legtöbb átlagos fertőzöttséget mutató területen elegendő (az én kutyáimon is ez van). Ha olyan területre téved a kutya, ahol védelem nélkül 150 kullancsot szedne össze (ilyen is van), akkor előfordulhat, hogy néhány egyed áttöri az egyszeres védelmet. Ha ez elő-előfordul, akkor érdemes a dupla védelemben gondolkodni. A szóbajöhető spot-onok mindegyikét (Frontline, Frontline combo, Adventix, Stronghold, Exspot .. meg lehet, hogy még ki is felejtettem valamit) alkalmasnak tartom a kiegészítő védelemre. A havonta helyesen feltett, utána nem úszó, nem fürdetett kutyák túlnyomó többségét szintén megvédi az önmagában alkalmazott spot-onok bármelyike. Létezik új, csak kullancs ellen kifejlesztett nyakörv (Calibor) is, amit a gyártója és a tulajdonosok egy része is istenít, ezt is ki lehet próbálni akár szingliben akár kombináltan a cseppekkel.
jelige: kölyök
2007-04-13
Nekem egy 7 éves husky kutyám van és szeretném pároztatni. 5 napja tüzel és úgy tudom a 8. és a 20. nap között lehet fedeztetni. Még nem voltak kölykei. Az lenne a kérdésem, hogy 7 évesen ”öreg”-e a kutya a vemhességhez ill. a szüléshez? Ha nem, akkor lehetnek-e problémák a vemhesség ill. szülés körül? (Amúgy egy elég ”fiatalos” huskyról van szó) Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Kiérzik a kérdésekből, hogy itt a tavasz - szerintem érdemes elolvasni a 2-vel korábbi „tüzelő szuka” jeligés kérdést és választ is. Szóval egy fiatalos husky esetében is túlvagyunk az ideális kismama koron. Ez nem azt jelenti, hogy biztosan baj lesz a vemhesség ill ellés körül, csak azt, hogy nagyobb eséllyel lehet baj ..., mint mondjuk egy 40 éves kismama hölgy esetében is. A szukák tüzelése mindig egyedi. Tény, hogy a legtöbb szuka ovulációja a tüzelés 8-20 napja között várható, de sok szuka (főleg az északi fajták egyedei) ettől jelentős eltérést mutathatnak, és akár a tüzelés 30. napján is elképzelhető az ovuláció. Az ovuláció pontos idejét többszöri vér progeszteron szint mérésekkel és ugyanezen időpontokban végzett hüvelycitológia mérésekkel lehetséges. A másik módszer az lehet, hogy 2 naponta próbáltatják a kannal a fedezést. Lehet, hogy úgy is összejön.
jelige: Mano
2007-04-13
Tisztelt Doktorur! Van egy het hetes nemet boxer-labrador keverek kiskutyam es nem akar enni,mi a tehendo,illetve mi adhato neki?
A kölyökkutyákat elsősorban kölyök ill. junior tápokkal kell etetni, naponta 4-5x. Ha nem eszik a kutya - akkor beteg - és sürgősen állatorvoshoz kell vinni. A megadott adatokból nekem úgy tűnik, hogy ez a kölyök még egyszer sem járt állatorvosnál, nem kapott védőoltásokat és nem parazitamentesítették. Sürgősen meg kellene ejteni ezt az első vizitet ...
jelige: tüzelő szuka
2007-04-13
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz/Önökhöz, hogy a 6 éves szukámat szeretném fedeztetni. Még nem voltak kölykei, két éve voltunk fedeztetni, de csak mesterséges megtermékenyítéssel sikerült, mert egyszerűen nem állt be a kannak. Ezután kapott egy gennyes méhgyulladást, ezt szerencsére állatorvosunk kezelni tudta. Mostani tüzelése már 2 hete tart és szépen el is halványodott a váladék, de ma reggel óta ismét piros színű. Ennek mi lehet az oka? Így hogyan tudunk fedeztetni? Vagy egy 6éves szűz szukát már nem is ésszerű?
Hát, őszintén szólva ennek a szukának az ideális első vemhesülése 1,5-2 éves korában kellett volna, hogy megtörténjen ... A gennyes méhgyulladás, mint előzmény, szintén nem az önök esélyeit növeli ... A hüvelyváladék színe, mennyisége, esetleg szaga fontos tényező - de az ovuláció megállapításához ezen kívül és legfőképpen a vér progeszteron szintjének a változását és a hüvelycitológia változását kellene nyomonkövetni. Önmagában a leírt színváltozás több mindent jelenthet pl: méh, hüvelyvérzést, hólyaggyulladást, elhúzódó-rendellenes tüzelés, kezdődő pyometrát ... vagy akár csak azt, hogy amikor éppen ránézett a kutya hátuljára, akkor volt aktuálisan nagyobb mennyiségű folyadék ürülés a hüvelyből. Vagyis semmi biztosat nem lehet ez alapján mondani. A szuka vagy megáll a kannak, vagy nem - vagy ma, vagy bármikor, vagy sohasem - a mesterséges termékenyítés vagy sikerül, vagy nem - vagy vemhes lesz a szuka, vagy pyometrás, vagy egyik sem - vagy rendben megellik a szuka, vagy nem. Természetesen nem akarok negativisztikus lenni, és őszintén remélem, hogy sikerül az akciójuk, és sok örömük lesz a született kiskutyákban Önöknek és az örökifjú kismamának is.
jelige: Rex
2007-04-13
Ma amputálták a kutyám farkvégét mert ekcémás volt és nem gyógyult.Szeretném megtudni hogy mikor ehet,ihat a kutya.Az állatorvos azt mondta, hogy ha jobban lesz.És mozt ez a kutyánál mit jelent?Válaszát előre is köszönöm.
Lakonikus volt a válasz, én azt elismerem, de én még kevésbé tudom megfejteni, mint Ön, hiszen nem látom a kutyát... Ráadásul azt sem tudom, hogy milyen módszerrel, anyagokkal altatták a kutyát, úgyhogy csak általánosságban tudok válaszolni. Ha a kutya tud imbolygás nélkül menni, akkor már megitatható. Fontos, hogy egy-egy alkalommal csak néhány lefety vizet vegyen magához, utána vegyük el a tálat és 20-30 perc múlva itassuk meg újra. Az itatás után 10-12 órával meg is etethetjük az állatot. Ez azonan a szokásos adagjának legfeljebb negyede legyen. Másnaptól nincsenek már megkötések (egy egyébként egészséges kutya esetében), ehet-ihat. Ha hányni kezdene a kutya, akkor ne etesse-itassa, hanem jelezze rögtön állatorvosának. Egy dolog azért érdekelne ... Kérdését tegnap este 9h-kor tette fel nekem - én pedig Isten bocsássa meg nekem - de csak reggel 9h-kor válaszoltam. Miért nem hívta fel az operáló állatorvost, ha kétségei voltak ilyen alapvető dolgokban?
jelige: corny
2007-04-13
Nekem van egy Angol bulldogom, és mostanában nagyon hullik a szőre. De szerintem jobban, mint általában egy vedlésnél kéne. Volt régebben egy pár seb a kutyán és azt kasztelláni tonikkal kellett kezelnem. Most megint vannak rajta foltok, de ott csak össze van ragadva a szőr. Azt is kezelem a tonikkal.Mi a baja a kutyámnak? Allergiás?
Lehet akár allergiás (táplálék, környezet, bolhafehérje) is a kutya. Vagy lehet veleszületetten atópiás, de akár parazitás (bolha, rüh, atka ..) is a kutya. Meg okozhatja a tüneteket baktérium és gomba is, sőt állhat a háttérben több belgyógyászati-, és endokrin betegség is. Sok vérvizsgálattal, bőrbiopsziás mintavétellel, esetleg bőrkimetszéssel és allergiatesztekkel lehet tisztázni ezeket a tüneteket. Sajnos sokszor előfordul, hogy egy ember is hónapokig jár bőrgyógyászati szakrendelésre egy-egy bőrtünettel mire rengeteg vizsgálat után lesz diagnózis - ez kutyáknál is így van. Diagnózis nélkül pedig csak tüneti kezelés létezik, ami addig hatásos, amíg alkalmazzuk. Utána újra előjönek a tünetek. Jelezze állatorvosának, hogy nem történt gyógyulás - valószínűnek tartom, hog ytovábbi vizsgálatokat javasol.
jelige: Betty
2007-04-13
Érdeklődni szeretnék, hogy lehet-e már Magyarországon Thyrotab-ot venni, vagy van-e ötlete, hogy hogyan lehetne beszerezni. Sajnos a Forthyrontól meghízott. Köszönettel egy aggódó kutyatulajdonos.
Sajnos továbbra sem kapható itthon a Thyrotab és tudomásom szerint az amerikai gyártó a kis piac miatt nem is tervezi az újbóli forgalmazását. Kapható viszont a holland származású Forthyron, amivel a legtöbb kezelő állatorvos és a tulajdonosok is elégedettek. Egyetlen thyroxin készítménytől, így a Forthyron-tól sem lehet elhízni. A kutya elhízásának több oka is lehet, felsorolok néhányat: 1.) Ha maradunk az alapbetegségénél - és feltételezzük, hogy „csak” pajzsmirigy alulműködése van a Bettynek, akkor lehetséges, hogy aluldozírozzák őt. Mikor ellenőrizte állatorvosa utoljára a T4 szintet? Legalább félévente indokolt lenne. 2.) Ha az 1. lehetőség kizárható, akkor az öregedő kutya lehet, hogy kevesebbet mozog mondjuk ízületi-, vagy szívprobléma miatt. 3.) Sajnos az idősödő kutyán jelentkezhet egyéb hízást eredményező endokrin megbetegedés is pl mellékvese túlműködés (Cushing-kór), vagy akár cukorbetegség is. Mit mondott a kezelőorvosa? Ő feltételezi, hogy a Forthyrontól hízott meg a Betty?

<< <  348 / 398 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.10.03
Kedves Budafokiak! Este 7-kor hoztak be a rendelőnkbe egy kb 3-6 éves nőstény, nagytestű cirmost (5 kg körül), szegény nagyon rosszul volt, de reggelre sokkal jobban lett. Jó általános állapotú, jó kondíciójú, bolhanyakörvvel, biztos van gazdája. Aki felismeri, hívja a rendelőt: 06-1-229-3865
2014.09.18
22. Kerület Szemerédi utcából eltűnt a fekete félperzsa ivartalanított kandúr cicám. Aki tud róla valamit kérem jelezzen. Zoé névre hallgat 06209735459
2014.09.03
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: &quot;Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!