Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében
szív és bőrféreg szűrés a BÁK-ban

SZÍV ÉS BŐRFÉREG SZŰRÉS

 

Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség.

SZERETNÉK MEGTUDNI TÖBBET!

 

 

Az állatorvos válaszol

jelige: méhgyulladás
2007-04-18
9 éves Basset hound kutyámnál az állatorvos méhgyulladást állapított meg. Soha nem élt nem életet, mégis kialakult nála. Nem eszik semmit, csak iszik. A hasának jobb oldala is kicsit megdagadt. Az állatorvos ínyekcióval kezelte tegnap, de egyenlőre semmi változás nincs. A kutya nagyon gyenge, alig tud felállni. Próbáltuk már sok kedvencét kínálni, de sehogysem fogadja el. Tudna valamilyen tanácsot adni, hogy mit tudnánk tenni, hogy egyen valamit? Esetleg valamilyen vitamint adjunk neki?
Én nem csodálkozom ezen, nem kell ahhoz nemi életet élni, hogy a gennyes méhgyulladás kialakulhasson. Szűz kutyákon is gyakran előfordul ez a betegség. A kutyát mielőbb vérvizsgálatnak és ultrahangos vizsgálatnak kell alávetni - és gyorsan eltávolítani a gennyel telt méhet a petefészekkel együtt. A műtéttel nem érdemes késlekedni, mert a kutya óráról-órára rosszabb állapotba kerülhet, hiszen a mája és veséje folyamatosan mérgeződik. Etetni és vitaminnal kezelni majd a műtét után kell a kutyát az operáló állatorvos utasításai szerint. Az Ön esete is szépen példázza, hogy miért ajánlatos a kutyákat fiatal korban ivartalanítani...
jelige: James
2007-04-18
Jó napot! Egy 8 hónapos angol cocker spánielünk van. Pár napja észrevettünk hogy kicsit olyan kedvetlen, és száraz az orra. Mi lehet a gond a kutyával?
Sokszáz veleszületett és szerzett állapot, betegség, kórok - de lehet, hogy csak a Húsvét elmúlása miatt bánatos. Komolyan választ vár erre a kérdésre?
jelige: Sharpei
2007-04-18
Shar pei szukánk tüzelés időszakban van, de nem vérzett viszont magára engedte a kant. De utánna nagyon elkezdett vérezni (friss vér), a vérzés abba maradt, de nagyon bágyadt, nem eszik és a vizet is kihányja. Ez egy fél napja történt. Lehet hogy valami baja lett?
Igen, biztosan nem normális jelenség, amit leírt. Nagyon kevés adatot írt - az sem derült ki leveléből, hogy ez a tüzelés (?) a szokásos 60 hónapra jött-e meg, azt sem, hogy volt-e már a szukának lezajlott normális tüzelése, esetleg vemhessége, ellése, és azt sem, hogy a mostani fedeztetés tudatos volt-e, vagy egy önjelölt érdeklődő (mekkora testű?) fedezte a szukát. Tudja, önmagában ha vér ürül a hüvelyből, az nem feltétlenül a tüzelés jele. lehet, hogy vérzéses hólyaggyulladása van a szukának, vagy gennyes méhgyulladása, vagy akár daganata. Vagy mondjuk véralvadási zavara van a kutyának. Ha normális tüzelést feltételezünk és a párzás után friss erőteljes vérzés és bágyadtság lép fel - az lehet akár hüvelysérülés jele is. A kutyának mindenképpen részletes vizsgálatra (vérvizsgálat, hüvelytükrözés, ultrahang vizsgálat) van szüksége ahhoz, hogy kiderülhessen a baja, és célzottan lehessen kezelni. Vigye el jól felszerelt kisállatrendelőbe.
jelige: Jázmin
2007-04-18
1,5 hónapos lány westink egy nap nem evett, nem ivott és este nagyon hangosan mozogtak a belei. Az orvos adott be neki babézia elleni oltást és az ultrahang alapján bélelzáródással kezelték: nospa, parafin, majd egy hányás után oltást is kapott. A kutya zabált, ivott, nem hányt, de a kedve nem tért vissza, nincs kedve kimozdulni, nem lehet ráismerni a temperamentumára, séta közben leül, menekül ha nagy kutyát lát. Most kap egy hétig szteroidot, hogy visszatérjen a kedve, de közben álterhes is a kutya, viszont annak a tüneteit csak a szteroid után (1 hét múlva) kezdik kezelni. Félünk, hogy eleve csak álterhes volt a kutya, attól nincs kedve és nehogy még jobban begyulladjanak az emlői, amiért nem kezelik egyből az álterhesség tüneteit. Mit tegyünk?
Lehet, hogy elírta a kutya korát és Jázmin inkább egy 1.5 éves kutya?! Gondolom így lehet. Leírásából számomra az tűnik ki, hogy kezelőorvosai részletesen megvizsgálták a Jázmint, és az ultrahangos felvételen egyértelműen obstipáció jelét látták. Egyébként a leírt tüneteket akár a rendellenes tüzelés és a kialakuló petefészek-, méh- elváltozás ill. kezdődő álvemhesség is okozhatta volna - de kezelőorvosa nem talált az első vizsgálat során erre utaló jeleket. Azt gondolom, hogy érdemes a kezelőorvos tanácsaira hagyatkozniuk. Ha ő úgy gondolja, hogy specialistára, vagy kiegészítő vizsgálatokra van szükség, ajánlani fogja önöknek.
jelige: Vackor
2007-04-18
Puli szuka kutyánk a tegnapi napon kezdettt el tüzelni, kérdésem volna, hgoy mikor és háynszor érdemes pároztatni, hog biztosan vemhes legyen?
Tudja a biológia, orvos-, és állatorvostudomány területén csak egyetlen dolog a biztos, annak pedig az időpontja a kérdéses ... :) teljesen egészséges szukák esetén is az ovuláció (amely előtt és után 1-2 napig a kutya vemhesülhet és elfogadja a kant) lehet a vérzés 6. vagy 30. napján. Ennél közelebbit akkor lehet mondani, ha a szuka a vérzés 5.-6. napjától 2-3 naponta állatorvoshoz kerül, aki vérprogeszteron szintet mér és hüvelycitológiai vizsgálatot végez. Ezzel a módszerrel állatorvosa meg tudja mondani a fedeztetés ideális időpontját. Ezt annál is inkább érdemes lenne egyszer végigcsinálni, mert meg lehetne tudni, hogy a kutya ovulál-e egyáltalán, és egy egészséges szuka élete reproduktív korszakában körülbelül mindig a hasonló időpontban fog ovulálni. Ha ezt nem akarják, vagy nem tudják megtenni - akkor a vérzés 5-6. napjától kétnaponta lehet próbáltatni a szukát, és amennyiben valamikor is ovulálni fog a szuka, akkor valószínűleg elfogadja a kant és termékenyülhet.
jelige: Pici
2007-04-17
Kutyát húsvét előtt hoztuk ki az Illatos útról. A széklete nagyon híg volt, de azt mondták, hogy csak ideges. Tegnap vettem észre, hogy már véres is a széklet és elég rossz kedvű.
Lehetséges, hogy valóban a környezetváltozás és a vele járó izgalom (is) szerepet játszik a tünetek kialakulásában - de érdemes lenne állatorvoshoz vinni a kutyát. Véres hasmenést és bágyadtságot, pláne egy csak veszettség ellen oltott kutyában rengeteg betegség okozhat. Jó lenne vizsgálati eredmények alapján célzottan kezelni, és nem csak tüneti kezelést végezni.
jelige: Cézár 2.
2007-04-17
Nagyon köszönöm hogy visszaírt doktor úr... a kutyusomat már infúzióval kezelik,ma voltam vele 2x is.a vasárnapi napon egész nap feküdt,nem evett de hányt(olyan habos nyál-félét)és persze ment a hasa.már inni sem ivott... persze ahogy lehetett elvittem az állatorvoshoz.azóta csak fekszik szegény,én fecskendővel itatom,amennyit befogad,de sokszor hány még.a hasmenése már lecsökkent,mármint nem volt vasárnap csak egyszer,ma,hétfőn is csak egyszer. igazából azért írtam mert lenne két kérdésem,örülnék ha válaszolna. a kutyámnak vannak fura mozdulatait,illetve olyan mintha rángatózna,vagy görcsben lenne amikor áll.mert szokott járkálni,s olyankor felfelé emelgeti a fejét.éppen most ivott magától!aminek nagyon örülünk.húslevessel is próbálkoztunk de igazából még kihányja.ön szerint van esélye hogy felgyógyul?harmadik napja ilyen.azt sem tudom hogy mikorra várható esetleges javulás,vagy hogy hogyan segíthetünk még neki?egyébként bent van a lakásban,nem engedtük ki amióta beteg,mert azt mondták hogy melegen kell tartani! hallottam hogy ez a vírus sok kölyökkutyát elvisz,de kicsit jobb a helyzetünk mert keverék a kutyus.kérem írjon nekem,mert olyan tehetetlennek érzem magam...tehetek még valamit?egyáltalán hagyjam szenvedni szegényt
A leírt tüneteket okozhatja a láz, a kiszáradás és kezdődő idegrendszeri tünetek is. A legtöbb vírusos eredetű megbetegedés esetében 3-5 nap a kritikus. Ha ezt megéri a kiskutya akkor már érdemes reménykedni. Szerintem kár lenne most feladni, pláne, hogy kezd magától inni is a kiskutya. De meg kell mondjam, hogy a Cézár állapotáról egyedül e kezelőorvosának lehet annyi adata, hogy érdemben tájékoztatni tudja Önt az esélyekről.
jelige: Dózi
2007-04-17
Tisztelt Segítő!Van egy 8 és fél hetes angol bulldog kan kölyökkutyusom.Szeretjük,játszunk vele,egyedüllétre szoktatjuk,stb.De:, , , van ,hogy ritkán,de éjszaka felugat,morog,játszás közben is oda akar kepni kezünknek és egyben morog is,ha meg neveljük,nem szabad,stb ránkmorran,többször kell megkísérelni a nevelést.Az ugatása zavar nagyon:erről hogy lehetne leszoktatni.S mégegy kérdés:már szoktatom a szobatisztaságra,nem korai?Amúgy szeretnék egy jó módszert,mert nehezen megy.Tiszteletettel:anonim (még nem sétáltatható,kézben visszük, 3 oltása van meg, )
Az angol bulldogok túlnyomó többsége életében sem vakkant kettőnél többet - szerintem inkább örülniük kellene a különleges kutyának. O:)) Az éjszakai morgás, felugatás vagy álomból eredő viselkedés, vagy utcai zajokra történő reagálás, házőrzés lehet - nem értem mi a probléma ezzel. Játék közben a kölyök és kifejlett kutyák egy része morog, ugat - ez is természetes. A játékot Önöknek kell irányítnai és nem a kezüket, hanem inkább rongyot, vagy egyéb játékot kell a szájába adni a kiskutyának. A szobatisztaságratörténő nevelést el lehet kezdeni és érdemes is elkezdeni ilyen fiatal korban - de számítani kell rá, hogy hosszadalmas, sok türelmet igénylő folyamat végére, esetleg hónapokkal később lesz csak szobatiszta a Dózi. Kérdéseiből az tűnik ki, hogy első kutyájával nevelik egymást, és olyan alapinformációk hiányában élnek együtt, amit érdemes lenne egy jó kutyáskönyv elolvasásával enyhíteni.
jelige: Zsebi
2007-04-17
1 éves 3 hónapos yorki kutyusomnál (2kg 30dkg) a kontrasztos röntgen vizsgálat alapján enyhe nyelőcső tágulatot és egy erőteljesebb szívmegnagyobbodást diagnosztizáltak. Az okok amiért a röntgen készült, hogy egyrészt mostanában 2x is előfordult, hogy hányt a kutyus, és visszanyelte tüdőre a hányadékot, aminek következtében erős fulladásos állapot állt be nála. A másik ok pedig, hogy pár hónapja egy elhúzódó megfázás alatt izgalmi állapotban többször fulladt be, nagyon rövid időre „ ez aztán a megfázást követően megszűnt. Amíg kicsiként nagyon fürge, mozgékony kutyus volt, most a terhelést (futkározás) rövidebb ideig bírja, vagy többször tart szüneteket. A kutyus egyébként nem sovány, jó felépítésű, talán még egy kicsi felesleg is kitapintható a bordáinál, de nem kövér, vagy zsíros. A nyelőcső tágulatra a kezelőorvosa egy változtatott testhelyzetben történő etetést javasolt, a szívnagyobbodásra egyenlőre gyógyszeres kezelést nem javasolt mindaddig, amíg visszatérő probl émát nem okoz. Szeretném kérni Önt, hogy mindkét betegségről egy részletesebb tájékoztatást adni szíveskedjen, pl. kialakulásának lehetséges oka, a betegség rosszabbodásának kiküszöbölése, lehetséges kezelési módok, rosszabbodás esetén várható tünetek stb… Azt is megköszönném, ha csak egy olyan internetes oldalt megad, ahol ezekről a betegségekről bővebben tudok olvasni. Ami még felmerült, hogy szerettük volna, ha kutyusom 1-2 alkalommal ellik. Ezek a betegségek mennyire örökíthetőek, mennyire viselheti meg a kutyust a vemhesség és a szülés, vagy egyáltalán ajánlható-e ilyen állapotnál.
Az elvégzett vizsgálat (kontrasztos röntgen) eredményei alapján eljutottak a diagnózis egy fokára. Ebben bennefoglaltatik, hogy a kutyának megnagyobbodott a szíve. Ez azonban önmagában nem végső diagnózis, hiszen a szív megnagyobbodása valójában szintén csak egy tünet. A szív számtalan ok miatt lehet megnagyobbodott - előfordulhat, hogy veleszületett, öröklődő szívhibája (pl rendellenes összeköttetés szívüregek között) van a kutyának, de szerzett (pl szívbelhártyagyulladás útján kialakult billenytűelégtelenség) ok is lehet a háttérben, vagy akár a légzőszervek betegségei sőt a vesék is okozhatják a szív megnagyobbodását. A szív megnagyobbodásának az okának a felderítése célzot kardiológiai vizsgálatot igényel, EKG, szívultrahang és vérvizsgálatok biztosan kellenének ahhoz, hogy tovább pontosítsák a betegség okát. A megnagyobbodott szív önmagában is lehet oka a nyelőcsőtágulatnak. A nyelőcsőtágulat azonban szintén veleszületett, öröklődő okok miatt is lehet tágult - és számtalan szerzett oka is lehet ennek az elváltozásnak is. Kezelőorvosa mindkét elváltozást enyhefokúnak diagnosztizálta. A kardiális tüneteket egyenlőre nem találta kezelésre érettnek, a nyelőcső tágulatot pedig életmód változtatással gondolja karbantarthatónak. Amit eddig tudunk a kutyáról, az alapján én nem venném tenyésztésbe őt - sőt kivizsgálás után ivartalanítanám, hiszen nem kizárt, hogy az elváltozások, vagy legalábbis az elváltozások egy része öröklődik. A neten rengeteg információt találhat a szívmegnagyobbodás, szívelégtelenség (cardiomegaly, heart insufficientia, cardiomyopathy) és nyelőcsőtágulat (megalooesophagus) kulcsszsavak beírásával.
jelige: janika
2007-04-16
17 hónapos kutyám a 2 hete fejezte be a tüzelést nem nagyon eszik és a kedve sem a régi nagyon sokat alszik. Kullancsot nem láttam benne bár elég vastag bundája van
Önmagában a 2 hete befejezett tüzelés nem indokolja a kutya levertségét és étvágytalanságát. Jól sejti, ilyen tüneteket szinte bármilyen a tüzeléssel összefüggő (gennyes méhgyulladás ...) vagy nem összefüggő (babéziózis ...) betegség okozhat. Ezért aztán a kutya részletes kivizsgálása indokolt. 1);
jelige: babzsák
2007-04-16
Bolhás volt a kutyus kiírották de a bőre nagy felületeken elfeketedett és a bundáját is kitépte magána ami nől vissza.kapott steroidos injekciót is nem változik semmit.
Lehet, hogy a bolhaallergiás bőrgyulladás következményeként maradtak a szőr-, és bőrtünetek a westinél - de sajnos az is lehet, hogy a bolha mellett a kutya még most is mondjuk táplálékallergiás, Cushingos, vagy hypothyroid vagy ... egyéb bajai vannak. Sajnos többször tapasztaltuk, hogy egyik megbetegedés nemhogy kizárná a másikat, de sokszor még fogékonyabbá is tesz más betegségek iránt. Véleményem szerint tovább kell vizsgálódni, hogy mi állahat a tünetek hátterében.
jelige: zollee
2007-04-16
Van egy 8 hónapos Francia bulldog szukám.Éppen most tüzel elöször, már egy hete. A kis unokahúgom kiengette öt meg a 2éves kanomat, aztán jött hogy verekszenek. Kimentem és össze voltak ragadva. Nagy a baj ha vemhes marad? Nem lesz valami baja fiatal kora végett?Elöre is köszönöm válaszát!
Jó eséllyel vemhes lesz a fiatal szuka. Arra azonban lehetetlen válaszolni, hogy mekkora a baj. Az ideális időpont a fedeztetésre kb a 3. tüzelés lett volna, tehát a szuka fejlődése is várhatóan zavart szenved - és nagyobb eséllyel lesz rendellenesség a vemhesség ill ellés környékén is. Persze, minden amit írtam, csak esélyek latolgatása. Az sem kizárt, hogy a szuka nem lesz vemhes (hiszen lehet, hogy ő, vagy a kan terméketlen) és az sem, hogy eseménymentes vemhesség után önállóan megszüli egészséges kölykeit. Bár egy francia bulldog esetében ennek van a legkisebb esélye. Az sem egyértelmű számomra, hogy a kutyáákat a későbbiekben tenyészteni akarja-e. Ha nem, akkor kb egy hónap múlva a szuka ivartalanítása elvégezhető és ezzel a további lehetséges gondok megelőzhetőek. Ha tenyészteni akarja őket, akkor is érdemes lenne kb egy hónap múlva állatorvoshoz vinni a szukát, hogy kiderülhessen valóban vemhes-e, illetve, hogy kicsi, vagy nagy alomlétszám várható-e.
jelige: katica
2007-04-16
6 hónapos westi kiskutyánknak foltokban szürkés a bőre. A kutya egyébként egészséges, jókedvű, mozgékony. Ez az állapot betegségre utal, vagy természetes?
Ha a kutya szőre nem a piszoktól szennyeződött el, akkor vagy veleszületette, öröklötten rendellenes színű, vagy az is elképzelhető, hogy endokrin betegsége van. Tájékoztassa állatorvosát a fejleményekről.
jelige: Balambér
2007-04-16
9 éves cicam tegnap reggel santitva jött elém, hatso labaira szinte nem is tudott raallni. A nap folyaman észrevettem, hogy a farkat egyaltalan nem tudja mozgatni, csak huzza maga utan, de a labaira mar raall, csak az egyikre santit. A farka ugy néz ki,mintha lebénult volna, ezért megnéztem,érzi-e, de ahogy összenyomtam két ujjammal a farkat, nyavogott. A vizeléssel, székeléssel gondja van szerintem, mert sokszor megy a WC-re, de nem tud csinalni semmit, csak par csöppet vizel. A végbelénél furcsa, véres egy kicsit, ma egy pici genny is volt rajta, de nem a nyilason, hanem mellette.
Részletesen és érzékletesen leírta a Balambér tüneteit. Gondolom egyetért azzal, hogy a macskának már napokkal korábban részletes kivizsgáláson kellett volna átesnie. Vigye el őt minél gyorsabban olyan rendelőbe, ahol röntgenfelvételt is készítenek. Egy medence-, és/vagy gerincsérült macska esetében állatkínzásnak minősül otthon figyelgetni a betegség lefolyását.
jelige: Berci
2007-04-16
Berci cicám medencecsont-törést szenvedett.Fájdalomcsillapítót kapott,és paraffin-olajat javasoltak a székelés megkönnyítésére.Az állatorvos-akiben egyébként nagyon megbízunk-azt is elmondta,hogy amennyiben sérült az ideg,és a cica 2 napon belül nem tud kakilni,pisilni,akkor el kell altatni. Nagyon tartok tőle,hogy az orvosunk már most tisztában van ezzel,csak még nem akart biztosat mondani.Kérdésem az volna,hogy felépülnek-e a cicák a medencetörésből,illetve szokták-e ezt operálni?Mennyire valószínű,hogy az említett idegek is sérülnek ilyen esetben?Nagyon aggódom,de szeretnék mielőbb biztosat tudni,mert nem akarok hiába reménykedni.
Valóban az elkövetkező 2-3 nap alatt tapasztaltak alapján dől el az, hogy sérültek-e a vizelet-, és székletürítést szabályozó idegek. Ezeket a vegetatív reflexeket nem lehet a friss sérültnél kivizsgálni - legfeljebb arra lehet választ kapni, hogy van-e felületes ill mély fájdalomérzékelés a végtagokon és hogy nem bénult-ea cica farka ill a gáttájékon kiválthatók-e bizonyos reflexek. Ezen adatok birtokában már kicsit pontosabban tudjuk valószínűsíteni, hogy milyen maradványtünetek várhatóak. Az is fontos adat, hogy a röntgenfelvételen milyen mértékű a törött csontvégek elmozdulása. Mindezem eredményeknek én nem, csak a kezelőorvosa van birtokában, így ő tudja a kezelési javaslatot is megtenni és a lehető legpontosabb prognózist adni. Egy sereg medence csonttörött macska nagyon szépen rehabilitálódik - szerintem nem felesleges a reménye, ha állatorvosa kezelést javasolt.
jelige: Mandi
2007-04-16
2 éves westi kutyám 7 hetes vemhes, kb. egy hete sárgás folyása van.Jártunk állatorvosnál, szerinte semmi probléma, orvoslást nem igényel. Mi okozhatja ezt a problémát, a kicsik nem károsodnak?
Hát, ... Biztosak abban, hogy vemhes a kutya? Úgy értem, hogy a fedeztetést követően ez a 7 hetes vemhesség ultrahang vizsgálattal igazolt-e, vagy feltételezték, hogy sikeres volt a pároztatás. Mert, ha a kutya valóban vemhes, akkor a venhesség ideje alatt bármilyen hüvelyfolyás vizsgálatot igényel szerintem, ugyanis csak az ellést közvetlenül megelőző néhány napon megszokott dolog az ún vemhességi nyálka (áttetsző, nyúlós váladék) távozása. Persze a sárgás folyást okozhatja vizelet késleltetett távozása, vagy hüvely-, illetve hólyaggyulladás is, de szerintem ennek is érdemes lenne a végére járni. Ha állatorvosa teljesen nyugodt, akkor szerintem ő azt látja a kutyán, hogy nincs sárgás színű hüvelyfolyása, csak esetleg vizelet szennyezi a péranyílás környékét.
jelige: fehér cica
2007-04-16
4 éves fehér cicámnak a füle hegyén kihullott a szőr és a bőr hámlik rajta. Voltam állatorvosnál vele egy baleset miatt, akkor megnézték és azt mondták, hogy a fehér cicák sajnos eléggé kényesek. Máshol azt mondták autoimmun betegség. Amúgy teljesen jó kedvű, legalábbis nem látszik betegnek. Így látatlanban lenne valami tippje? Előre is köszönöm a segítséget.
Nincs újabb tippem, és nem is valószínű, hogy egy harmadik, vagy sokadik tippel előrébb lennének. A leírt tüneteket valóban akár okozhatja a fehér, pigmentben szegényebb bőr érzékenysége mondjuk a napsugárzással szemben. De ez az érzékeny bőr akár táplálékallergia miatt is pikkelyezhet és szőrtelenedhet. Meg az érzéken ybőr a bőrgombásodással szemben is érzékenyebb, tehát akár az is okozhatja a tüneteket. Meg, valóban az autoimmun betegség is okozhat hasonló tüneteket. A tüneteket érdemes lenne kivizsgálni - és célzottan kezelni, ha van már diagnózis.
jelige: Cézár
2007-04-16
Vettünk egy németjuhász kiskutyát egy hete,most 7 hetes.egyik nap lázas lett s egyszer hányt és megy a hasa is.persze elvittük orvoshoz,aki adott neki lázcsillapítót,és antibiotikumot.a hasmenése változatlan maradt,másnap is,bár lement a láza,és jobb lett a kedve,csak sajnos a széklete véres egy kicsit.olvastam a parvó vírusról.nagyon elkeserítő a dolog,az a baj hogy ma kapott még szurit,de azóta nem iszik,és nem hajlandó felállni sem nagyon.erőszakkal itattam meg,mert félek hogy kiszárad.holnapig várok,mert vissza kell vinnem őt,de nagyon levert szegény.a kérdésem csupán az lenne hogy véres széklet egyértelműen ezt a betegséget jelenti,vagy a parvó vírusnál minden tünetnek jelentkeznie kell??
Nem kell minden tünetnek jelentkeznie a parvóvírusos bélgyulladásnál sem. Gondolom talán a hányás elmaradása „zavarja” önt. Véres hasmenést, lázat, levertséget, bágyadtságot (és sokszor hányást) nagyon sok vetegség okozhat egy kölyökkutyánál. Az sem ritka, hogy több kórok együttes jelenléte miatt súlyosak a tünetek így pl nem elképzelhetetlen, hogy orsóféreg, parvóvírus és mondjuk coli-fertőzés egyidejűleg van jelen egy kiskutyában. A parvovírusos bélfertőzés azonban önmagában is életveszélyes állapotokat, akár elhullást is eredményezhet - ezért nem csodálkoznék, ha állatorvosa kórházi inetnzív kezelést, vagy naponta (akár 2x) történő infúziós kezelést ajánlana.
jelige: vérző kutyapopsi
2007-04-16
3 éves fehér puli kan kutyámat furdettem (évente egyszer szoktuk, így ”nyár elején” mikor már elég nagy a meleg, hogy kint is megszáradjon.) Babapopsitörlővel megtörölgettem a fenekét is, probáltam eltávolítani a rászáradt ”maradványokat”. Szerintem nem voltam túl erős, a kutyusnak hangja se volt közben, s most vagy három helyről vérzik a popsija. Normális, hogy a kutya popsija sebes/vérzik??
Biztosan nem normális, ha a kutya hátsója vérzik. Ha ez alatt azt érti, hogy a végbélnyílás környékén a bőr sérült, mondjuk a koloncos, bélsárral és vizelettel szennyezett szőr alatt kialakult gyulladástól (vagy az ollója hegyétől) akkor mostani teendője „csak” annyi, hogy fertőtleníti a sérült bőrszakaszt. Ha az állat folytonosan nyalogatja a területet, akkor állatorvosa ad neki gyulladáscsökkentő, és antibiotikum tartalmú gyógyszereket, és, felteszem gallért is a további nyalogatás elkerülése miatt. A hosszútávú tanulság pedig az, hogy sokkal gyakrabban kell a kutya végbélnyílása környékén a szőrt rendbetenni. Nem évente, hanem 2-3 havonta. Ha szép szőrű, fésűs pulit akar, akkor pedig nem évente 1x tarra nyírni, hanem hetente 1-3x fémfésűvel kell átfésülni a szőrt. Így marad szép nemezes. Ha a vér a kutya végbeléből jön, esetleg mellette sipolyozik, akkor mielőbb állatorvosi vizsgálatra szorul. Ezt okozhatja súlyosfokú bélféregfertőzöttség, egyéb fertőző betegségek, tályog, daganat és a bűzmirigy elváltozásai is.
jelige: XVIII. Béla
2007-04-16
Érdeklődni szeretnék hogy az ékszerteknősnek mennyit, és hogyan kell adni enni?Naponta, hetente???
Ez leginkább a korától, méretétől, aktuális kondíciójától - és a tartási körülményeitől (medence nagysága, víz-, és napozóhely hőmérséklete) függ. Az állat korára 1-5 évet írt, ebből arra következtetek, hogy egy fiatal egyedről van szó. Én ezt a tekit még naponta 1x, ha nagyobbacska 1(00 gr) feletti akkor 2-3 naponta etetném. Az is segítene, ha állatorvosa megítélné a mostani tápláltsági állapotát, páncélja keménységét, szeme és bőre állapotát.
jelige: plüssállat-készítő
2007-04-16
A panaszom, hogy Oppe doktornő életéveinek múlása az enyémeimet is eszembe juttatja. Kedves Oppe doktornő, nagyon boldog születésnapot kívánok.
Ha az éveinek a száma csak annyi, mint Oppe dr.-nőé, akkor még nincs tragédia, várhatóan még nagyon sok plüssállatot fog elkészíteni, ha marad a szakmában. A szíves jókívánságokhoz pedig ezúton én is csatlakozom ...
jelige: Beni 2.
2007-04-16
Nagyon köszönöm gyors válaszát, még ma délután el is vittem állatorvoshoz a cicámat. Megvizsgálta a doktor úr, nem talált nála semmilyen elváltozást hál’istennek, megtapogatta a nyirokcsomóit, a nyakát, belenézett mélyen a szájüregébe, a szívverése is rendben volt, a szőrzete szép fényes, vagyis nincs szerencsére betegsége. Ajánlotta, hogy adjunk neki pasztát a szőrre, mert az sose hagyja el a szervezetét, és lehet hogy azt próbálja kiköhögni. És próbáljunk egy kicsit párologtatni is a lakásban, mert lehet hogy túl száraz a levegő, és ez is okozhatja ezt a tünetet. Mégegyszer köszönöm a tanácsát.
Örülök, ha nincs komolyabb baj - de ahogyan Ön is tudja, ezzel is foglalkozni kell. Ha „csak” a száraz levegő okozza a tüneteket, az idült garatgyulladást okozhat, ami önmagában is kellemetlen és további betegségekre hajlamosít. Szerintem jól tette, hogy elvitte állatorvosához a Benit - és remélem sikerül véget vetni a tüneteknek.
jelige: Beni
2007-04-13
Van egy abesszin cicám, elég nagy testű. Szép egészséges a szőrzete, a kedélyállapota is jó, de már pár hónapja naponta/kétnaponta egyszeri rendszerességgel lelapul a földre, fejét előre hajtja és elkezd hörögni, mintha ki akarna valamit köpni a torkán. Ez kb 20 másodpercig szokott tartani, utána megrázza magát, és megint minden rendben. Kérném a segítségüket, hogy mi lehet a baja. Persze csak ha ismert ez a magatartás. A napokban azért elviszem állatorvoshoz, így látatlanban biztos nem lehet határozott választ adni.
Jól sejti, hogy nem lehet határozott választ adni, és azt is, hogy igencsak ajánlatos lenne kivizsgálni az esetet. Egyébként érzékletesen leírta, hogy hogyan köhögnek a macskák. Állatorvosa valószínűleg át fogja vizsgálni a cica szájüregét, garatját, vérvizsgálatot és röntgenvizsgálatot ajánl. Az eredményekből ki fog derülni, hogy „csak” torokgyulladása, esetleg tályog, vagy hematóma, daganat van a cica torkában, vagy a légcsövet szűkíti -e folyamat esetleg szív-, vagy tüdőfolyamat zajlik rejtetten. Remélem valamelyik egyszerűbb és gyorsan gyógyuló betegsége van a cicának.
jelige: Buksi és Aliz 2.
2007-04-13
Hol tudok venni kutyusom számára deutérium csökk.vizet illetve más készitményeket mint pl.Avemar, Immunovet,Culevit ...stb? Nem ártok a kutyusnak ha többféle készítményt adok neki egyszerre?
Az Immunovet és a Vetera DDW (25 ppm D) csökkentett deutérium tartalmú szerek állatgyógyászati patikákban állatorvosi vényre kaphatóak, merthogy állatorvosi szerek. Az Avemaar meg a Culevit emberi patikákban kapható és a Preventa (125 ppm D tartalmú) csodavíz is. A felsoroltak egyike sem fog ártani, még ha az összeset megvásárolja is a kutyájának. Sőt kaphat a kutya még 20-féle egyéb szert is - az sem fog ártani. Ha pedig használni is akar a kutyának, akkor először vizsgálatokat kell elvégezni rajta - és ha még van esélye a kutyának akkor gyógyszeres kezelést (kemoterápia) ajánlott alkalmazni. Ahogyan azt a malignant canine lymphoma(s) + treatment (chemotherapy ...) kulcsszavakkal a mértékadó oldalakon is megtalálja.
jelige: Buksi és Aliz
2007-04-13
Van egy 14 éves tacskó keverék kutyusom, aki több hete fulladozik napi rendszerességgel 1-2 percig. Pár napja találtam egy dudort a nyakán. Állatorvos szerint nyirokmirogyrák és a lábánál is tapintott ki elváltozást. Kérdésem: a vitaminokon, melyek az orvos javasolt, tudok tenni valamit hogy ha nem is meggyógyulni, de fulladásait kiküszöbölni valahogy? Olvastam bizonyos immuove-thb, avemar gyógyszererkről illetve deutériumos vízről. Érdemes ezen szereket adni kutyusomnak?
A nyirokmirigyrákot a megnagyobbodott nyirokcsomók alapján joggal feltételezi állatorvosa. Bizonyosságot citológiai vizsgálattal és röntgen illetve ultrahang vizsgálattal érdemes szerezni erről, így már a kutya esélyei is jobban megítélhetőek. A legtöbb nyirokmirigy rák (lymphoma) jól reagál a kemoterápiás kezelésre - a vizsgálatok elvégzése után ez a leginkább ajánlható módszer. Vitaminokkal, deutérium csökkentett vízzel, Avemaarral, Béres Minerával, Vetri DMG-vel, Immunovettel, noni, aloe ...stb készítményekkel nem sokat lehet a betegség ellen tenni. Olvassa el honlapunk Publikációk rovatában a daganatos megbetegedésekkel foglalkozó írásokat is.

<< <  348 / 399 oldal  > >>

!

Állatorvosi rendelőnk címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.

Tel: 06-1-229-38-65

Fax: 06 1-482-0086

H-P 8-20 Szo 9-12


Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2014.10.03
Kedves Budafokiak! Este 7-kor hoztak be a rendelőnkbe egy kb 3-6 éves nőstény, nagytestű cirmost (5 kg körül), szegény nagyon rosszul volt, de reggelre sokkal jobban lett. Jó általános állapotú, jó kondíciójú, bolhanyakörvvel, biztos van gazdája. Aki felismeri, hívja a rendelőt: 06-1-229-3865
2014.09.18
22. Kerület Szemerédi utcából eltűnt a fekete félperzsa ivartalanított kandúr cicám. Aki tud róla valamit kérem jelezzen. Zoé névre hallgat 06209735459
2014.09.03
Még midig csak várja, várja az ő szerető gazdáját Murci: &quot;Az Ózdi Öregek Otthonába sétált be, onnan fogadták be az ózdi állatmenhely munkatársai. Murciban nem volt chip, oltási könyvet sem vitt magával, viszont emlődaganatai jócskán voltak. Az Alapítvány a Rákbeteg Állatokért jóvoltából immár ivartalanítva, emlőtumoraitól is megszabadítva türelmesen várja befogadó gazdáját, akivel nyugodt békés éveket élhet még együtt. Az embereket rajongva imádja, kutyákkal, macskákkal képes konfliktusba kerülni. Érdeklődni: 20 335 3571 vagy: oszmun@gmail.com Köszönjük!