Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Varga
2005-10-01
Öt hete arra lettem figyelmes, hogy a kutyám lágyéka táján gyulladás következett be, amely váladékot termelt. Az állatorvos Augmentin tablettát írt fel amitől lement a gyulladás, de a szedés befejeztével, egy hét múlva ismét begyulladt. Tapintás során egy kis csomó érzékelhető, ami nem körülhatárolható. Tanácsukat abban szeretném kérni miként szüntethető meg a fent leírt gyulladás? Mivel kutyám 12 éves, ezért számára a legoptimálisabb megoldást keresem.
Egy 12 éves közép ázsiai kan már igazi veterán, de ez önmagában nem jelent kizáró okot akár a műtéti megoldás tekintetében sem. A lágyék és gáttájék sipolyozó gyulladásait, ha az tapintható terimével együtt jár, illik komolyan venni. Érdemes lenne a váladékból egy kenetet csinálni és a tapintható teriméből egy tűbioptátum mintát venni. Ebből egyértelműen kideríthető lenne, hogy valóban „csak” gyulladásos eredetű-e a folyamat, vagy esetleg rosszindulatú szövetszaporulatról kell beszélnünk. Vérvizsgálattal érdemes lenne tisztázni, hogy nem emelkedett-e a fehérvérsejt szám, valamint, hogy a mája és veséje jó állapotban van-e, tehát bírja-e az altatást a kutya. Ha valóban csak gyulladásról van szó, akkor helyi kezeléssel (antibiotikum és/vagy fertőtlenítő szerek) akár a sipolynyíláson keresztül való alkalmazásával érdemes kezelni a kutyát - várhatóan körülhatárolttá válik a folyamat. Ha a gyulladás körülhatárolódott, vagy a citológiai vizsgálat daganatot mutat ki, akkor pedig meg kell operálni a kutyát. Semmiképpen ne barkácsoljon otthon, állatorvosával vitassa meg a problémát.
jelige: ételérzékeny
2005-09-30
Van egy 6 hónapos francia bulldog szuka kutyusom és már 2,5 hónapja hány elég sűrű időközönként. Általában az ételt hányja ki vagy vizes nyál egy párszem táppal. A széklete nem túl kemény de nincs hasmenése. Már az elejétől kezdve visszem az állatorvoshoz akivel mostanra arra az álláspontra jutottunk, hogy ételérzékeny. Megpróbáltuk a NATUREDIET nevű eledelt ami szépen rendbehozta. Ezt kapta 2 hétig ez alatt nem volt tünete. Ez a készítmény sajnos nem olcsó ezért azt javasolták, hogy próbáljam meg az allergiás kutyáknak való tápot. Megvettem az ACANA birkahúsból készített tápját (ez allergiás kutyáknak való állítólag) de 2 nap után hányt tölle. Utána egy orvos javaslatára a TROVET RRD nevű tápot ami kifejezetten bélérzékeny kutyáknak való és egyátalán nem nevezhető olcsó tápnak, de ez már nem is érdekelne ha bevált volna. Ettől olyan 4 nap után kezdett csak hányni. A közérzete egyébként nem rossz, nagyon játékos és vidám. Én már arra is gondoltam, hogy csak a táp miatt hány. Kérem segítsen mit etessek a kutyámmal, hogy ne legyen problémája?
Nem vagyok biztos benne, hogy csak ételérzékenységről van szó. A kutya általában könnyen és gyakran hány. Akár egy mandula-, gége-, vagy garat gyulladás is lehet a háttérben, de akkor is hány a kutya, ha esetleg fejlődési rendellenesség áll a háttérben (pl perzisztáló Botallo vezeték okozta lefűződés). A diagnózishoz vérvizsgálatokra, natív esetleg kontrasztos röntgen felvételek elvégzésére van szükség. Ha az összes vizsgálati lelet negatív, és bebizonyosodik, hogy valóban „csak ételérzékenységről” van szó, akkor az ön által is említett tápok bármelyikét lehet pl joghurttal, vagy kefírrel átnedvesítve etetni. Az is általános szabály, hogy az ilyen kutyákat naponta többször, akár 4-6 alkalommal, de egyszerre csak kis mennyiséggel kell etetni. Etetés után néhány óráig ne sokat mozogjon, játsszon a kutya.
jelige: gimb-gömb
2005-09-29
Nem könnyű kérdés. Nagy valószínűséggel a cica félénksége/agresszivitása kapcsolatban van a mellépisiléssel. Szorongó, bizonytalan cicáknál fordul elő ez a viselkedési zavar. Először is nagyon fontos lenne a cica által kiválasztott helyek jó alapos szagtalaítása, sok víz, mosószer és valamilyen szagtalanító spray segítségével. Második lépés lenne a macska leszoktatása. Rajta kéne kapni, mikor nekikészülődik a tiltott pisilésnek, és megzavarni, mondjuk hangos tapsolással. Csak végső megoldásként jön szóba a gyógyszeres kezelés, elsősorban szorongást oldó nyugtatókkal, melyeknek azonban számolni kell a mellékhatásaikkal is (megváltozott viselkedés, májkárosító hatás).
jelige: Totó
2005-09-29
Minél előbb olyan állatkórházba kellene vinni a kutyust, ahol egy helyen el tudják végezni a megfelelő kiegészítő vizsgálatokat: vérvizsgálatot, szív és hasi ultrahangot, esetleg agyi CT-t.
jelige: cukor
2005-09-29
Mind az összerogyás mind a bevizelés összefüggésben lehet az alapbetegséggel. Az, hogy ez biztosan így van vagy sem, csak további vizsgálatokkal dönthető el. Nagyon fontos, hogy minél előbb tájékoztassa, majd keresse fel kezelőorvosát, hogy elvégezhesse a megfelelő vizsgálatokat!
jelige: cica
2005-09-21
Van egy 3 éves sziámi nőstény cicám, aminek 5 hetesek a kölykei. Eddig minden rendben volt vele, de egyik napról a másikra étvágytalan lett. Imbolyogva jár, egyensúlyzavara van és a pupillái teljesen kitágultak. Nem eszik, nem iszik. Egyszer megmértük a hőmérsékletét 37,5 volt, de ekkor az állatorvos nyugtatót adott neki. A kiscicákat már lehet etetni, de mi lehet az anyával? A cicát vemhesen kaptuk, nem tudom oltották-e valaha valamivel. Egy kicsit meg vagyunk ijedve, lehet hogy veszettség? Csak száraztáppal és konzervvel etetem, semmilyen nyers húst nem kapott. Legalább is nálam. Nem nyáladzik. Az állatorvos nem tudja mi lehet, csak ha elpusztul akkor derülne ki vizsgálattal. Még annyit az előző levelemhez, hogy időnként rázza a fejét mintha a füle fájna és megvakargatja a füle tövét.
A cicának szubnormális (túl alacsony) hőmérséklet mellett idegrendszeri tünetei vannak, és étvágytalan. Szerintem kórházi körülmények közötti további vizsgálatok kellenek, amibe beletartozik egy széleskörű vér- és laboratóriumi vizsgálat, röntgen és ultrahang, esetleg CT-vizsgálat is. Sajnos olyan keveset tudunk a cica előéletéről és leleteiről, amiből nem lehet egyértelműen kizárni a veszettség és az álveszettség (Aujeszky-kór) meglétét sem. Emellett lehet, mérgezés, trauma, agyvelő-, és burok gyulladás, tályog, vagy daganat is a háttérben. Csak további intenzív vizsgálatokkal van esély a cica életében diagnózishoz jutni.
jelige: Jorgos
2005-09-20
5 éves tacskó keverék kutyusom aszmatikus tüneteket produkál. Ijedtség vagy izgalom hatására fokozottan fullad és zihál. Kérdésem, hogyan tudnám enyhíteni a panaszait? Jelenleg diaphyllin tablettát (1/2 szem reggel és este) és Fluimucil köptetőt (3-4 ml reggel és este) kap.
Amit leírt az valóban asztmatikus tünetekre utal és a tüneti terápiának javítania kellene a kutya állapotán. Ha nem elégedett a javulással, mindenképpen jelezze állatorvosának. Volt-e egyszer is láza a kutyának? Nem tudom, történt-e laboratóriumi vérvizsgálat, mi az eredménye a mellkasi röntgennek, volt-e bronchoszkópia, esetleg mit látott, tapintott a kolléga a kutya szájüregébe, garatkörnyékén. A leírt tünetek hátterében állhat mandulagyulladás, garat-, gége-, légcső-, tüdő gyulladás, lehet idegentest, vagy daganat a légutakban és lehet légcső szűkület, vagy kollapszus is. Meg még egynéhány dolog. Majd minden kórképet más módon kellene gyógyítani.
jelige: vakaródzás
2005-09-18
A kutyám 7 éves jó pár éve szenved évente több alkalommal a viszketéstől. Sokszor begyullad a bűzmirigye és dörzsöli a kerítéshez a farka tövét. Az állatorvosunk szerint allergiás valamire, de nem ajánlja az allergia vizsgálatot mert elég drága. Önnek mi a véleménye? És mennyibe kerül egy ilyen vizsgálat? Ennélkül mit lehetne tenni?
Allergiás teszteket akkor érdemes csináltatni, ha az allergia gyanúja megalapozott. Allergiás sok mindenre lehet egy kutya (pl. bolhaallergiás dermatitisz, táplálékallergia, gyógyszerallergia, kontakt allergiák stb.) Adataiból az derül ki számomra, hogy az elváltozás évek óta szezonális jelleggel ismétlődik. Ez lehet akár a bolhaallergiás dermatitisz is és a bűzmirigfy gyulladásával összefüggésben álló probléma. Ráadásul lehet akár a kettő együttesen is. Az első esetben egy hatékony és tartós bolhamentesítésre van szükség, amit talán legegyszerűbben a nyak bőrére helyezett folyadékkal lehet megoldani. A bűzmirigyek problémája, ha rendszeresen fennáll akár sebészeti úton is orvosolható, vagy rendszeres ürítése mellett gyógyszeres kezeléssel megoldható. Ha mégsem a most említett 2 elváltozás áll a háttérben - erre is megvan az esély, hiszen vakaródzással járó betegségek több tucatnyian vannak - akkor is részletes klinikai és vér laboratóriumi vizsgálatok kell, hogy megelőzzék a valóban költséges, de pontos allergiás teszteket.
jelige: vesebetegség 2.
2005-09-18
Voltunk ultrahangon bernáthegyi kutyusunkkal, és a vizsgálat szerint teljesen egészséges mind a két veséje. Az orvos tanácsa az volt, hogy vesekímélő diétát kapjon és 3 hét múlva ismételjük meg a vérvételt. Ha nincs szervi elváltozása, akkor reménykedhetünk a gyógyulásban? Mit adtatok enni a kutyának a tápon kívül? Renalphase II.-t kap, nem igazán izlik neki.
Örülök neki, hogy semmi komoly szervi elváltozás nem látszott az ultrahangos vizsgálaton. Vesediétás eleséget lehet főzőcskézni is a kutyának, de igencsak sok munkát, pancsolást igényel önönktől. Hívja fel a kezelőorvost és kérje tanácsát milyen módon gondolja áthidalni ezt a „nem szeretem” problémát. Nem szívesen adnék olyan tanácsot, amivel a kolléga esetleg nem ért egyet. A kolléga által is ajánlott diétés táp mellett van még néhány a piacon, a helyben elérhetőek közül meg lehet próbálni néhányat, hátha jobban ízlik a kutyának. Most a hétvégén a meglévő tápot lehetne kívánatosabbá tenni egy kis kefíres (joghurtos) keveréssel például. Három hét múlva kiderül, hogy rendeződött-e a veseelégtelensége a kutyának, addig bekkeljék ki a kellemetlen időszakot.
jelige: korán kelő kutyus
2005-09-17
A kutyám (foxterrier) 14 éves múlt áprilisban. Az a probléma, hogy pár hete egyre korábban kel, és addig ugat, amíg ki nem engedjük a kennelből. Napközben mindig szabadon van és rendszerint este 7 és 8 között zárjuk be a helyére. Eddig mindig 7 körül kezdett jelezni reggel, ám mostmár hajnali 2-kor. Lehet ez alvászavar jele? Lehet ezen változtatni?
Persze, hogy lehet alvászavar jele. Most már csak az a kérdés, hogy az alvászavar kizárólag az előrehaladott kor miatt alakult ki a kutyánál, vagy van valami szervi elváltozás is a háttérben. Nagyon egyszerű lenne egy esténkét adott tablettával elhallgattatni egy kellemes délelőtti időpontig az ebet, de lehet, hogy ezzel egy komolyabb megbetegedés felderítését késleltetnénk. Szerintem akkor is kivizsgálást igényel a dolog, ha a korai ébredés az egyetlen önök által észrevett tünet, hiszen a gondos kivizsgálás könnyen lehet, hogy betegséget talál az állatnál. Ha nem - nos akkor állatorvosa fel fog írni egy nyugtató, altató tablettát, vagy pasztát, amivel a kutya átalussza az éjszakát. És önök is, ráadásul annak a tudatában, hogy öregecske társuk nem beteg, „csak” kora miatti alvászavarban szenved.
jelige: Bijou Baby
2005-09-16
Pici kutyám körmei túl hosszúak és igen karmolósak. Az állatorvos azt mondta, hogy majd megkopik és azért nem vágja le, mert akkor jobban fog nőni. Persze játék közben jól megkarmolász a drága, mert még csak 10 hetes és igen szertelen. Valóban nem tanácsos levágni a körmöcskéjét? A másik kérdésem, hogy jó-e ha mindenfélét eszik és nem csak száraz kutyatápot, meg esetleg kutyakonzervet.
A kiskutya körmei nagyon karmolósak tudnak lenni, ezzel mélységesen egyetértek. Sajnos azzal is, hogy a rendszeres körömvágásnak nem sok értelme van, hiszen egy-egy alkalommal csak néhány mm-t lehet lecsípni, hogy az irharéteg ne sérüljön és ne vérezzen a kiskutya. Ez a néhány mm viszont 5-7 nap alatt újranő a végtagon és kezdhetjük az egészet. Máűs a helyzet egy idős, keveset és csak puha talajon mozgó, esetleg szívbeteg kutyával. Ebben az esetben a valóban túlnőtt körmöket érdemes és le is kell vágni, hogy a kutya újra mozgásképes legyen. A kiskutya nincs eltiltva semmi más finomságtól. Arra kellene csak ügyelni, hogy táplálékának nagyobb része legyen jó minőségű, fajtájának, korának megfelelő száraz, vagy konzerv kutyatáp.
jelige: vesebetegség?
2005-09-16
5 hónapos bernáthegyi kutyánk a múlt hétig teljesen egészséges volt. Minden oltást megkapott, szépen fejlődőtt. Egy reggel nem fogadta el a tápot és nem kellt fel. Délután egy epilepsziához hasonló roham kapta el,kapott injekciókat és nyomásra fájt a hasa, majd véres volt a széklete. Utána infúziót kapott, mert a vizet sem fogadta el. Másnap már semmibaja nem volt, hanem 1 hét múlva kezdődött előröl ugyanez, kivéve a véres széklet. De már nem jött helyre az injekcióktól csak 4 nap után. Vért vettek tőle és az egyik értéke magas volt, ami az orvos szerint veseelégtelenségre utal, valószínű nem működnek a veséi. Visszük ultrahangra a hétvégén. Ön szeint, ha tényleg ez a baja a kutyusnak, gyógyítható, vagy van rá megfelelő gyógyszer? Nem szeretnénk elveszíteni gyerekeink kedvencét.
Én sem szeretném, ha elveszítenék a család kedvencét, sőt egészen biztosan a kezelőorvosuk sem. A leírt tünetek több, mint aggasztóak, a véreredményből pedig a vese elégtelen működését diagnosztizálta állatorvosuk. Ilyen fiatal kutyánál még a fejlődési rendellenességek is szóbajönnek a lehetséges okok között, persze lehet, hogy gyulladásos, degeneratív, vagy akár daganatos elváltozás van a vesé(k)ben. Az ultrahangos vizsgálat kiderítheti, milyen jellegű, és hogy kezelhető-e a talált elváltozás. Az ájulásos rohamok és véres széklet, lehet, hogy összefüggésben van a csökkent veseműködéssel, de az is lehet, hogy ettől független idegrendszeri eredetű elváltozás is jelen van a kutyában. Sajnos ezt is csak komoly vizsgálatokkal lehet tisztázni. Őszintén remélem, hogy vagy gyógyszeres úton, vagy műtéttel, de gyógyítható lesz kis kedvencük.
jelige: Roxanne 2.
2005-09-15
Még annyit szeretnék megkérdezni, hogy a méh ill. petefészkek állapotát milyen vizsgálattal nezessem meg, mert ultrahangot csináltattam és azzal rendben találtatott a méhe.
Az ultrahang a legérzékenyebb vizsgálati módszer. Ha az negatív, akkor rendben lehet a petefészek és a méh, bár a kisméretű adenómák és ciszták esetleg rejtve maradnak.
jelige: Roxanne
2005-09-14
Rottweiler szukám 10 es fél éves, egy hete az egyik mellbimbója néhány óra leforgása alatt öklömnyi nagyságúra nőtt. 4 nap elteltével kifakadt a duzzanat es véres gennyes váladékot ürit. Ráknak diagnosztizálták, mivel az érintett oldalon a hónalji nyirokcsomó is megduzzadt. 4 napja kezelem a sebet banocin antibakteriális hintőporral, ill. cefazid forte gyogyszert kap még a kutya és szépen megy le a duzzanat, kevesebbet is váladékozik. A tüdőröntgenkép nem mutatott attétet és az ultrahangos vizsgálat sem mutatott semmi rendellenességet a máj enyhe duzzanatán kivül. Ezért csinaltattam vérképet is, ami semmiféle rendellenességre nem utalt. A kutya álvemhes, két hete fejezte be a tüzelést, de sajnos azt sem tudni, hogy valóban vemhes-e. Azt szeretném kerdezni, hogy ha teljesen lemegy a duzzanat a ciciről, akkor is műteni kell a kutyát a csomó után maradt szövetek eltávolitása végett? A nyirokcsomót is ki kell operálni, attól főggetlenől hogy duzzadt-e vagy sem? Ha a vérkép rendben van, akkor hogy lehet a kutyának rákos ez a daganata? Nem lehetséges, hogy egy tejmirigy gyulladt be s fekélyesedett el, és ha kiürül akkor nem kellene operálni? Vért milyen időközönként lehet venni és vérképet csinaltatni? A kutya egyébként eszik rendesen, széklete normális, nincs folyása, inni viszont többet iszik a szokottnál.
A tüzelés utáni álvemhesség gyakran vezet emlőgyulladáshoz, ami önmagában is „melegágya” a daganatos elváltozásnak. Ha a mostani emlőterime rosszindulatú emlődaganat, amely kifekélyesedett, mellette a regionális nyirokcsomó megnagyobbodott, akkor az érintett emlőtelep és a nyirokcsomó eltávolítása is egyértelműen javasolható. A kutya teljesen megfelelő általános állapota, negatív röntgen és ultrajhang lelete és jó vérleletei szintén a sebészeti ellátást erősíti. Vérvizsgálatot akár naponta több minta levételével is lehet végezni, semmilyen mellékhatása nincs a kutya szempontjából. Az emlőrákos kutyák véreredményei lehetnek teljesen normálisak, elváltozások inkább akkor vannak, ha az áttétek tönkretették a máj-, vese-, vagy tüdő szövetét. A vérvizsgálat eredményei alapján nem lehet kimondani a rosszindulatú elváltozást, azt csak a terime citológiai vizsgálatával, vagy a műtéti anyag szövettani vizsgálatával lehet. Mindemellett a kutya ivartalanítása is ajánlott, hiszen erősen gyanítható, hogy a petefészek és a méh sem elváltozás mentes, valamint a következő tüzelésnél újra nagy eséllyel álvemhes, netán másik emlőtelepen daganatos lehetne a kutya. A vemhesség kihordása egy 10.5 éves rotti esetében szintén kockázatokat rejtene magában. Hagyatkozzon a kezelőorvos tanácsára.
jelige: cukor(2)
2005-09-11
Súlyos cukorbeteg 7éves kutyánkkal kapcsolatban szeretnénk ismét a segítségét kérni. 1 hónapja teljesen megvakult. Vércukorszintje 13 (ingadozó). Naponta 2x0,5ml monotard inzulint kap. Nappal alszik, fáradékony. Éjszaka mindent széttép, megrág, szemétben kotorászik, erősen liheg, ezt eddig nem tette.Utóbbi két napban többször hányt is. Szeretnénk megkérdezni Öntöl, h. ez természetes viselkedés-e ennél a betegségnél? Étrendje: csirkenyak, konzerv és száraztáp. Kell-e változtatni ezen?
Nem természetes viselkedés. A vércukor szintje már kezdi közelíteni az elfogadható szintet, de az ingadozás nem megnyugtató. Valószínűleg ebből az ingadozásból adódik a kutya aluszékonysága és viselkedési rendellenessége is. A hányás szintén nem megnyugtató elem a kutyusnál - lehet akár veseelégtelenség tünete, de az is lehet, hogy a cukorbetegségtől teljesen függelen kórfolyamat is jelen van. Valószínűleg kezelőorvosa is egyetért abban, hogy további vizsgálatok szükségesek ennél a kutyusnál. Jelezze a problémáit kezelőorvosának mielőbb.
jelige: Melinda
2005-09-10
Van egy 8 éves Basset Houndom. Két napja szegénykém nem bír menni, szinte alig tud lábra állni. Volt kinnt állatorvos adott neki jópár injekciót de még midig nem javult. Szeretném kérdezni, hogy mit tegyek vele?
Minél előbb el kell juttatni állatorvoshoz a kutyát. A szóbajöhető kórokok számosak: porckorong sérv (tacskó bénulás), cauda equina syndroma, csípőízületi dysplázia, gerincoszlop trauma, tumor és még ezen kívül is sok minden szóba jöhet ennél a kutyusnál. Lehetetlen a szóbajöhető betegségeket otthonában kizárni, vagy megerősíteni. A kutyának minél előbb teljes kivizsgálásra (általános és idegrendszeri vizsgálat), laboratóriumi vizsgálatokra és röntgen felvételekre van szüksége a betegség megállapításához. Csak ezután derül ki, hogy állapotán lehet-e javítani, meg lehet-e gyógyítani. A felsorolt betegségek egy részénél néhány napos késlekedés is alapvetően meghatározza a gyógykezelés várható eredményességét.
jelige: Kyra
2005-09-06
Július 3-án párzott a kutyus. Kiszámoltam, eddig mindig a 60. napon születtek meg a kölykök, most viszont már a 64. napnál tartunk és még mindig nem történt semmi. Kétszer már voltak jóslófájások, de mindig leálltak. Beszéltem az állatorvosunkkal, ő tanácsolta, hogy mérjük a hőmérsékletét, és ha 37 körülire leesik, onnantól kb. másfél nap múlva elindul az ellés. Tegnap már reggel és este is 37.2-t mértem, viszont a ma reggeli mérésnél 38-at mutatott a lázmérő. Úgyhogy kicsit összezavarodtam, és aggódom egy kicsit, nehogy baj legyen. Egy ötéves bichon havanese-ről van szó, eddig kétszer voltak kölykei, mindig a legnagyobb rendben ment minden, azt leszámítva, hogy a babák rendszeresen farral érkeztek a világra, ezért aktív segítségemre volt szükség. Főleg az utolsó egy-két kölyöknél nem volt már ereje a nyomásnál. Az anyakutya egyébként jól van, eszik. Már nagyon nehezen mozog a hatalmas hasa miatt, nyögdécsel a tehertől, és tegnap meg ma hányt egy kicsit. Nem tudom ez normálisnak tekinthető-e, vagy vigyem inkább le az állatorvoshoz. Úgy tudom, a 68. napig még időben vagyunk, de én azért aggódom.
Sajnos nem tudom megnyugtatni, a kutyát a lehető leggyorsabban állatorvoshozt kell vinni. Valószinűleg van egy kezdődő vemhességi toxikózisa, erre utalhat a hányás, ill. a nagy has (vehem) miatt nem tud eleget enni, így a relatív energiahiány miatt ereje sincs a méhösszehúzódásokhoz. Egy ekkora kutya inkább korábban ellik pár nappal, ahogy korábban is tette, a 60. nap körül és nem hordja túl a kölyköket normál esetben. Én a mielőbbi vizsgálatot és császármetszést javasolnám, mielőtt a súlyosbodó májműködészavar miatt a műtét kockázata is tovább nőne. 65. nap után mindenképpen túlhordásról beszélünk, tehát ha a vemhesség hosszának a kiszámításakor nem tévedtek, akkor szerintem be kellene avatkozni, az anya és a kölykök védelme érdekében. Addig is célszerű lenne szőlőcukor és Calcium tartalmú folyadékkal itatni, hogy az energia- és ionhiányt ellensúlyozzák, amennyire csak lehet.
jelige: Zimba
2005-09-05
6 hónapos törpe schnauzer kutyám egyik fülét hol vizszintesen, hol fölfelé tartja. A fűljáratban rendellenességet nem észleltünk. Kérdésem, hogy a kutya fejlődése folyamán várható-e javulás.
Még várható javulás. A kistestű kutyáknál 6-7 hónapos korban kezdődik a méretbeni fejlődés lassulása. A csöves csontok hosszirányú növekedése lassan lezárul és a koponyacsontok is elérik végleges méretüket, porcos csatlakozásaik elmeszesednek. Ezen időszak után a koponyacsontokon tapadó szalagok és izmok (amelyek a fül rögzítésében is szerepet játszanak elérik végleges fejlettségüket, megerősödnek, kalcium és foszfor (mész) kezd felrakódni bennük. A végleges fülméret és állás kialakulását segíti, ha a kutya tápláléka minél nagyobb részben a fajtájának, méretének, korának megfelelő jó minőségű komlettált táp. Ennek hiányában hasznos, ha kalcium, foszfor és D-vitamin kiegészítést kap a kutya. Mindemellett, ugyan Ön épnek látja a hallójáratot, de érdemes szakemberrel is megvizsgáltatni, mert nem kizárt, hogy a hallójárat enyhe gyulladásától van az időszakos rendellenes fültartása a kutyának.
jelige: Judit
2005-09-04
A szomszéd kutyusa (lány) tüzel. És a mi kutyánk (fiú) teljesen megőrült. Mit tegyünk? Lehet adni neki algopirint vagy valami nyugtatót?
Algopyrint teljesen felesleges adni neki. A nyugtatók közül szóba jöhet néhány (leginkább a Sedalin tbl vagy paszta), amit állatorvosi vényre állatorvosi patikában adnak ki. Egyébként az ön által leírt „őrület” teljesen természetes, várható, sőt kiszámítható két ivarilag teljesértékű kutya életében. Ez az őrület 6 havonta 1-3 hétig nehezíteni fogja az életüket. Nem véletlen, hogy aki meg akarja kímélni magát, környezetét és kutyáját ezektől az időszakoktól, az előbb-utóbb eljut odáig, hogy ivartalaníttatja a kutyáját. Higgye el, sokkal több érv szól az ivartalanítás mellett, mint ellene.
jelige: Wacak
2005-08-31
Van egy 12 éves némethujász szuka kutyám. Pár napja az egyik szemén pár mm nagyságú opálos elváltozást vettünk észre. Azt szeretném megtudni, hogy mi lehet az oka és hogy lehet-e ezen valahogy segíteni.
A 12 éves kor egy német juhász esetében önmagában igen tiszteletre méltó. Idősebb korban a szervezet ellenállóképessége csökken. A szaruhártya körülírt opálosodását több minden okozhatja. Lehet a szemhéjakról belógó szőr, egyéb idegentest, a kötőhártya gyulladása, de lehetett a tettes a cica társ is és sok más egyéb ok is. Feltétlenül lássa állatorvos azesetet, hiszen lehet, hogy egy egyszerű műtéttel, vagy megfelelő szemcsepp-, kenőcs alkalmazásával még hosszú hónapokat, néhány jó évet lehet adni az öreglánynak.
jelige: Tappancs
2005-08-30
Van egy berni pásztor (5 éves) kutyám. És a gyomrával van probléma. Kihívtuk az állatorvost és azt mondta, hogy ha nem javul, akkor el kellene vinni röntgenre. Csak érdeklődni szeretnék, hogy általában az ilyen vizsgálatok mennyibe kerülnek?
A kutyánál 3-4 hónapja állnak fenn közelebbről nem részletezett gyomorproblémák. Egy hasi röntgen, vagy ultrahang vizsgálattal, és véleményem szerint egy gondos fizikális vizsgálattal + laborvizsgálattal már régen diagnózishoz juthattak volna és a kutya valószínűleg már gyógyult. Az állatorvosi szolgáltatás is szabad áras tevékenység, ebben hasonlít mondjuk a vízvezeték szereléshez is. Egy síma (natív) egyoldali röntgen felvétel - amennyiben nincs szükség bódításra kb 2-4 E Ft körül van. Egyoldali felvétel ritkán elegendő, sokszor szükség van oldalirányú képre is az elváltozás megítélésére, és (főleg „gyomor problémáknál”) kontrasztanyag adására is szükség lehet. Tehát a számla lehet 2-4 ezer, de akár 15 ezer forint is.
jelige: páfránypockó
2005-08-30
A kérdésem az lenne, hogy ha a kutya olyan helyen fekszik, ahol a gáz nyomáscsökkentője van és néha érezhető a gázszag, az okozhat-e a kutyának idegrendszeri problémákat? Ugyanis az édesanyám télen beengedte melegedni a kutyát lakásunk ezen helyiségébe és azóta a kutya nagyon rákapott erre a helyre, mert valamikor ki sem lehet tuszkolni onnan. Emellet a kutya mindig is hamis volt mostanábban ingerlékenyebb is az idegenekkel szemben. Sajnos a múlt héten megkapott valakit aki behajolt a kapu felett. Sajnos a sebét össze is kellett varrni, de csak 1-2 öltéssel, tehát nem volt olyan vészes. Okozhatja a gáz ezt a problémát, vagy valami másban keresendő a probléma? Azt hozzá kell tennem, hogy a kutya csak a kapunál viselkedik úgy, mint egy őrült, hogy ha valaki becsenget vagy közel jön a kapuhoz. Ilyenkor rágja a kaput, illetve mindent ami az útjába kerül. Lehet, hogy az őrült viselkedése a túlzott területvédelem miatt van? Kapun kivül a kutya, ha pl. elviszem sétálni teljesen nyugodt. Velem szemben, akit a gazdájának tekint sohasem lépett fel támadólag. Ha nem a gáz a probléma akkor hogyan lehetne kezelni a kutya ingerlékenységét? Van rá valami természetes mód, vagy orvosi kezelés? Én nagyon szeretem a kutyámat és bízom benne, nem rettent meg, ahogy viselkedik, mert tudom hogy engem nagyon szeret.
Nem kizárható, hogy a hosszú időn keresztül belélegzett földgáz idegrendszeri tüneteket és ingerlékenységet okoz a kutyánál. A szivárgást meg kell szüntetni - ez a robbanásveszély elkerülése, valamint ember és állat egészség védelme szempontjából egyaránt alapvető. A pulit érdemes lenne állatorvossal megvizsgáltatni, hogy a mája, veséje, idegrendszere nem károsodott-e. Ha nincs szervi elváltozás, akkor a viselkedés rendellenességét lenne érdemes tovább vizsgálni. Sokszor azon is lehet változtatni.
jelige: Picurka
2005-08-29
Egy hete született 5 csivava kölyök. Egy sajnos a szülés napján elpusztult. Három rendesen fejlődik, de egy kiskutya sehogyan sem akar fejlődeni, most is olyan mint születéskor. Szopik, de nem igazán hizik, fejlődik.
Fontos eldöntendő kérdés lenne, hogy a kiskutya már születéskor is kisebb, gyengébben fejlett volt-e, mint társai. Természetesen ilyenkor legelőször valamilyen veleszületett rendellenességre kell gondolni. Lehet a kiskutyának farkastorka (ezt otthon is észreveszi, ha belenéz a szájüregbe), de lehet akár szív-, érrendszeri hibája (Botallo vezeték által okozott nyelőcső lefűződés, szív kamra fali hiány, vagy portoszisztémás sönt is). Az sem lehetetlen, hogy a valamilyen kölyökkori fertőzésen (Herpesz-, Adenovírus) esett át az alom, ami elhullást is okozott és az egyik kölyöknél maradvány tünetek vannak. Érdemes lett volna az elhullott kölyköt boncoltatni, az élő elmaradott kölyköt pedig érdemes lenne kivizsgáltatni, hiszen nem érdektelen, hogy van-e esélye az életre.
jelige: cukor
2005-08-26
A cukorbeteg 7éves kutyánk ügyében szeretném a segítségüket kérni. 1 hete 2x0,1ml Monotard inzulin ínjekció mellett a vércukorszintje lecsökkent 20,9-röl 15-re. Jelenleg 2x0,3 ml mellett emelkedett 19,4-re. Mitől lehetséges ez, és mit tehetnénk a gyógyulása érdekében?
Több mindentől lehetséges a leírt jelenség. Ha nem volt azonos a diéta a két esemény időpontjában, a más-más energiabevitel önmagában indokolhatja a leírt eltéréseket. Ugyanez a helyzet akkor, ha a két időpontban más-más jellegű fizikai terhelést kapott a kutya. Ha az említett két ok egyike sem állt fennt, sajnos akkor is előfordulhat ilyen inverz reakció kutyák diabetesze kapcsán, amit Somogyi-effektusnak hívnak. Az eddig leírtakból talán kitűnik, hogy a diabeteszes kutyák inzulin és diéta beállítása igen komplex dolog. A vércukor szintjének mérése mellett hasznos lenne inzulint is mérni és a beteg máj-, és vese paramétereinek a nyomonkövetése is szükséges lehet. 1);
jelige: Koszpók 2.
2005-08-23
Nagyon köszönöm gyors válaszát. Biztos tudja egy ilyen kiskutya olyan a gazdijának, mint egy gyerek. Nagyon félek, hogy esetleg komolyabb baja van. Fel is fogom keresni az állatorvost, tanácsot kérni tőle. Ha azonban nem zavarom túlságosan, és páciensei mellett ráérne válaszolni nekem, lenne még néhány kérdésem. Egy angol nyelvű állatorvosi oldalon olvastam, hogy esetleg még cukorbetegség is állhat a tünetek mögött. Valóban, mintha a kutya vízfogyasztása megnőtt volna az utóbbi időben. Kérem mondja el röviden, mennyire lehet veszélyes ez a betegség, illetve milyen kezeléssel lehet a kutyán segíteni. Esetleg egész életen át tartó gyógyszerezésre szorul majd? Tudom, így látatlanban nehéz diagnosztizálni bármit is a teljes kórkép ismerete nélkül. De ha mégis ezt állapítanák meg mire kell számítanom? Élhet teljes életet a kutya ezzel a betegséggel? Sajnos nem találtam cikkeket ez ügyeben.
Igen, az előző válaszomban a sok vízivás és sok vizeletürítéssel kapcsolatos kérdésemet ezért tettem fel. Ha egy jobb keresőbe beírja a polydypsia/polyuria, PD/PU keresőszavakat rengeteg betegséget fog találni. Ez azt is jelenti, hogy a cukorbetegség csak az egyik a lehetséges okok közül. Az endokrin jellegű betegségek közül a cukorbetegség (diabetes mellitus) és a Cushing kór (hyperadrenocorticism, Cushing disease) fog leggyakrabban előkerülni a weboldalakon. Ha pár szót a cukorbetegségről akar hallani, nos az kutyákban hasonló az emberi 2-es típusú betegséghez. A betegség súlyossága dönti el, hogy „csak” diétával, vagy a diéta mellett kutyainsulin adásával tartható-e karban a páciens. Ahogyan az emberek, úgy a diabeteszes kutyák is élhetnek teljes életet, de sok áldozatot, odafigyelést igényel a gazdi részéről.

<< <  489 / 494 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.08.11
Ma reggel eltűnt a 1221. Bp. Vihar utcából egy fekete cica. 4 éves, a Gombóc névre hallgat, nagyon szelíd. Különös ismertetőjelei: a bal fülében van egy anyajegyszerű folt, a mellkasán pár szál fehér szőr, farka törött (még kiskorában tört el). Lehetséges hogy megsérült. Aki tud róla, Kovács Valériát hívja a 06 70/672-5757 telefonszámon!
2017.05.31
2017.05.29-én Tóth József utcából elveszett tricolor színű két hónapos kiscica, ha valaki látta/befogta kérem jelentkezzen a 0630/9324838-as számon, két kislány várja haza!
2017.05.24
2017.05.24 este Savoya Park Aldi/Möbelix előtti parkolóban kóborol ez a kan kutyus. Nyakörv nincs rajta, nagyon félős.