Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: golyó
2006-10-26
Azt szeretném tudni hogy kistestű kutyák milyen ételt ehetnek?Itteni állatorvos szerint csontott vagyis csontos ételeket nem kaphatnak.Pedig az én kiskutyám jobban azt fogadná el.
Biztosan nem helyes, ha a kistestű kutya táplálékának nagyobb részét csont teszi ki. Egy kistestű, rövidfejű kutya, amilyen a pekingi is, nehezen tudja elforgácsolni a csontot, ezért nagyobb darabokban nyeli le - ami önmagában is lehetőséget teremt az elakadásra pl a száj-, és garatüregben, vagy a nyelőcső átfúródására illetve a bélsérülésekre, bélelzáródásra. Kistestű kutyák számára a prémium tápok gyártói (IAMS-Eukanuba, Royal Canin és sokan mások) külön termékeket forgalmaznak - de akár a közepes minőségű konzerv tápok is kevesebb veszélyt rejtenek magukban. Ha főzőcskézni akar a Golyónak, akkor a legokosabban akkor jár el, ha a csirkenyakat, fejet, farhátat ... és egyéb csontos alapanyagokat akár főzés előtt akár utána kalapáccsal, vagy klopfolóval megzúz, majd bekeveri a zöldséggel, rizzsel, gabonapehellyel vagy tésztával és ezután adja a kiskutyának. A szinte csak csonttal etetett nagyobb testű kutyákon (pl kocsonyafőzés utáni csontok feletetése) is kialakulhat akár halálra vezető székrekedés, béltágulat.
jelige: beteg a kutyám?
2006-10-25
Abban kérnék segítséget, hogy a kutyámnak a jobb füle vérzik belülről, rázza a fejét, valamint a végbélnyílásával lehet valami gondja, mert állandóan arra ül és húzza magát. A vérzés a fülnél szinta szivárgásnak mondható. Segítségét előre is köszönöm /2 Arra szeretnék választ kérni, hogy mi lehet a baja a kutyánknak. 6 éves keverék, kis termetű kutya.Pár napja a füle elkezdett vérezni belülről, azaz csak a megszáradt vérdarabkákat láttuk. Mára már ferdén tarja a fejét, és nyomásra fáj is neki a füle, valamint egyre gyakrabban rázza a fejét. A végbélnyílásával is lett valami baja, mert állandóan ”radírozna”. A kutyánk egyébkjént epilepsziás sertan és sevenaletta tablettát szed naponta 2x1/2-t. Sétáltatva gyakran van, de más kutyákkal nem nagyon játszik, illetve találkozik. Ez lehet valami bakteriális fertőzés, vagy valami komly baja lett a kedvencünknek?
Kétszer is megismételte kérdését - remélem egy választ elég lesz írnom. Nos, a kutya beteg, efelől kétség sincs. Amit leírt, az alapján nem valószínű, hogy összefüggés van a két tünet között. Persze lehet, mondjuk a véralvadás zavara patkányméreg, vagy más ok miatt - ilyenkor ürülhet vér a hallójáratból és a végbélből egyszerre - de sokkal valószínűbb, hogy a fül (hallójárat) és a végbél (ill környékének) önálló megbetegedéséről van szó. Lehet pl hallójárat gyulladása és a bűzmirigyek gyulladása, vagy akár daganata is a kutyában. Az ebnek állatorvosi vizsgálatra vam szüksége. Ott el fog dőlni, hogy miképpen kell kezelni a két elváltozást.
jelige: Rexi
2006-10-25
éves kan keverék német juhász vizelete csepeg, és halványpiros foltot hagy. Élete során két alkalommal kezelték ki kullancs csípés után kialakult súlyos betegségből. Egyébként élénk, és eszik iszik rendesen. Van-e gyógszeres segítség ilyen esetben?
A kezelést és az esélyeket mindenképpen alapos vizsgálat kell, hogy megelőzze. Nem biztos, hogy van összefüggés a korábban sikerrel kezelt babéziózis és a mostani betegség között. A leírt tüneteket okozhatja pl: tasak-, here-, mellékhere-, hólyag gyulladás, vagy akár daganat is. A legvalószínűbb oka azonban a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, vagy gyulladása. A Rexi-t alaposan meg kell vizsgálni, vér-, és vizelet labort, valamint ultrahang (és röntgen) vizsgálatot érdemes végezni rajta. Ha megvannak az eredmények, akkor derül ki, hogy gyógyszeres kezelés, vagy esetleg műtét-e a megoldás.
jelige: kiscicáim
2006-10-25
olyan kérdéssel fodulok Önhöz? hogy Pár hete kaptam 2 kiscicát és nem igazán szeretnek, vagy nam tudnak mosdani nem tartják magukat tisztán!Mit tegyewk hogyan vegyem őket rá a mosdásra?
A néhány hetes kismacskák még nem mosdanak önállóan, ezt anyjuk végzi helyettük. Akkor sem mosdanak a kiscicák, ha tele vannak parazitákkal (bolha, bélférgek), fertőző betegségekkel, „koszos” a fülük (amit fülrüh okoz) és tüsszögnek, csipásak (amit pl fertőző macskanátha okoz). Mindezektől a gondoktól állatorvosi rendelőben lehet megszabadulni. Ha egészségesek, jól tartottak és parazitamentesek, akkor 2-3 hónapos korukban először meglehetősen ügyetlenül kezdenek el majd mosdani maguktól.
jelige: Linda
2006-10-25
Van egy 13 éves lány rövid szőrű tacskóm.Sajnos 6 évvel ezelőtt porckorongsérv következtében lebénult.Megműtötték, de mai napig se tud normálisan járni.Most emlődaganata is lett.Mutattam a környék állatorvosának, de neki mindenre az a válasza, hogy az állatot el kell altatni és hogy ő nem tudja kivágni a daganatot...Nagyon csúnya és nagy az emlődaganata és a lába is egyre sebesebb, hiába kötözgetem, nem gyógyul.Eddig valamilyen szinten megtartotta magát, de mára eljutott oda, hogy csak húzza magát.Emiatt a kisebesedés.Én a végsőkig szeretnék kitartani a kutyám mellett.És nem szeretném ha meghalna.Ezügyben kérnék tanácsot.És szeretném hinni, hogy van megoldás, hogy lehet még valamit tenni.
A régóta fennálló bénulás mindenképpen a nehezebb dió - itt lényeges javulást elérni szinte lehetetlen, véleményem szerint. Ezügyben azt javaslom, hogy olvassa el Kormi (10.18.) jeligére írt válaszomat is és látogassa meg a: http://www.hidroterapia.hu/ oldalat. Az emlődaganat egészen más ügy. A kutyát meg kell vizsgálni (fizikális vizsgálat, vérvizsgálatok, citológia, mellkasi röntgen) és amennyiben még lehet és van értelme - meg kell operálni.
jelige: súlyos allergia
2006-10-25
A kutyánk egy másfél éves fehér boxer. Kölyök korában (egy hónaposan), volt egy erős bélgyulladása amibe majdnem belepusztult a rengeteg antiboitikum és immunerősítő ellenére, végül a summetrolimos kezelésre reagált és meggyógyult. Ezt követően kb egy éve a fején és a pofáján jelentkeztek dudorok, amik az erős viszketés és a kaparózás következtében kisebesedtek, és a fülében is megjelentek ezek a sebek.. Majd ismét mindenféle antibiotikumos és immunerősítős kezelés után szinte már az egész bőrén jelentkeztek a piros pörkös gyulladások. Egyedül a medrol hatott és a kutyán jelentős javulás látszódott, de a kutyának nehézzé vált a vizelés és az inger visszatartása is. Azt javasolták forduljunk bőrgyógyászhoz. Az állatorvostudományi egyetemen az alábbi vizsgálatok estek, bőrbiopszia, újabb kaparék, és vérvizsgálatok. Az eredmény rüh-atka kizárva, gomba kizárva, élősködő kizárva, allergia a házi atkákra és a penészgombára. A probléma, hogy csak nagyon erős szteroidos kezelésre reagál a kutya (prednisolon napi 12 db), és csökkentett adagra (napi hat db) már azonnal visszatérnek a tünetek, viszont ilyen dózis mellett el fog pusztulni a kutyánk.. Egy még erősebb de állítólag hatásosabb szteroidot is ajánlottak, (ezt az embereknél transzplantációs műtéteknél szokták alkalmazni), de félünk ez tovább rontja a kutya belső szerveit. Nagyon kérnénk valami segítséget vagy ajánlatot, hogy kihez is forduljunk, illetve egyéb tapasztalata van e hasonlóan beteg kutyákkal kapcsolatban, és ha van specialista ebben a tárgyban akkor a nevét és telefonszámát szeretnénk elkérni. Nagyon köszönjük a segítségét.
Amennyiben az Állatorvos-tudományi Egyetem, Bőr-, és Allergológiai szakrendelésén állapították meg a kutya betegségét, akkor - feltételezem - hogy a tüneti szteroid kezelés mellett felajánlották a jóval hosszadalmasabb és drágább, de eredményesebb deszenzibilizáló kezelést is. A fennt nevezett szakrendelésen Dr Tarpataki Noémi (478-4100) foglalkozik ilyen esetekkel. ha bármi okból nem az Egyetemre szeretne visszamenni, akkor a A Rex Állatotthon klinikák egyikét ( www.rex.hu ) ajánlom Dr Király Péter személyével. Ő is tapasztalt és eredményes az allergológia területén. Ha az allergia diagnózisa csak feltételezés - nem lehetetlen, hogy endokrin megbetegedés van a háttérben. Ilyen típusú betegségek diagnosztikájával és terápiájával Dr Thuróczy Julianna ( 30 -9-40-85-69) foglalkozik az egyetemen.
jelige: Stelly
2006-10-24
Majd 12 éves német juhász fajtájú kutyusom izületi problémájával kapcsolatosan fordulok Önhöz. A csucsu (kutyus) immáron több hete szenved a panaszokban, van úgy, hogy lábra sem tud állni, s legutóbb láza is volt... Az állatorvosunk legutóbbi kijelentése, mi szerint csak hetei vannak a csucsunak, nagyon megrendített... Révén szó egy életvidám és játékos, ugyanakkor felettébb hűséges ebről, aki nagyon a családhoz nőtt... kétségbe esetten fordulok Önhöz tanácsért, tudunk-e még bármit tenni az családi kedvencért. Röntgenvizsgálat, gyógyszerek, szuri... mind-mind mögöttünk van már... Az állapota hol javul s akkor persze szinte újra a régi, hol pedig egyik napról a másikra olyan fájdalmai lehetnek, hogy az embernek a szíve szakad meg. Lábai az izületek környékén megduzzadnak, nem tud lábra állni, még óriási erőlködés és elszántság után sem. Kérem, amennyiben bármilyen ötlete van, referáljon nekem, hogy ne ”csak” a csucsu fájdalmát enyhíthessük, hanem meg is szűntethessük.
Egy 12 év feletti németjuhász bizony már igazi veterán. Senki nem csodálkozhat azon, hogy ilyen idős korára fájdalommal járó ízületi megbetegedései alakultak ki. A betegséget és a fájdalmat valószínűleg megszűntetni nem lehet, de a fájdalmat csökkenteni lehet és kell is. A Stelly-nek kényelmes, puha fekhelyre és meleg környezetre van szüksége és valószínűleg élete végéig gyógyszerekre, táplálékkiegészítőkre van szüksége. Kérje meg állatorvosát, hogy lássa el fájdalomcsillapító gyógyszerekkel (ilyen pl a Rimadyl tabletta) és ízületi elváltozásokat enyhítő szerekkel (pl: Korvimin por). A példaként említett szereken kívül igen sokféle, hatékony gyógyszer létezik. Sajnos az, hogy már készült róla röntgenfelvétel és szurit is kapott nem oldhatja meg véglegesen az öreglány problémáit - állandó állatorvosi felügyelettel és kezeléssel lehet a tüneteken enyhíteni.
jelige: Pajtás
2006-10-24
Egy magyar Vizsla kutyárol lenne szó. Az egyik betegsége amit diagnosztizáltak űberreiter-szindrómaamire. Elöszőr ultrakortenor szemcseppet kapott majd a harmadik alkalommal amikor elkezdett a hártya visszaújulni a szeméreTobradex szemcseppet és Opimumm szemkenőcsöt kapott. Sajnos pár napra rá amikor befejeztem a kezelést mind a háromszór vissza újult. A másik betegsége pedig egy bőrbetegség főle a hátán és az oldalán úgy jentkezik hogy felpuposodik a bőre a szőre alatt piros pörsenés jelentekezik majd bevarasod a szőre kihullik. Stongoldot kelet rá tennem. tavaly elmult töle idén hármat tettem rá de ugyan olyan a bőre. Több állatorvos is látta de de nem találták meg a megfelelő szert. Kérném a segitségét mert nagyon szeretjük a kutyust és bánt,hogy nemtudunk neki segiteni.
Szinte bizonyosra veszem, hogy tovább kell vizsgálni a kutyát. Sajnos hiába „látta” több állatorvos is a kutyát, valószínűleg komoly szemészeti és bőrgyógyászati (allergológiai) szakvizsgálatok szükségesek annak a tisztázására, hogy a kétféle betegség önállóan van-e jelen, vagy összefüggés van közöttük. Kérje meg kezelőorvosát, hogy végezze el a vizsgálatokat, vagy kérje specialista segítségét. 1);
jelige: kisváros
2006-10-24
A kutyámmal az a baj nem akar enni meg valószínűleg a májával van valami baj állat orvosnál már voltunk vele kapott gyótszert is és nagyon gyönge alig tud felállni ilyenkor mi a teendő.
A kutyát tovább kell vizsgálni ahhoz, hogy bármit is mondhassunk az esélyeiről, vagy a kezelés módjáról. Az étvágytalanság és a májelégtelenség(?) valószínűsített tünetei alapján a kutyán alapos klinikai kivizsgálást, vér-, vizelet-, széklet vizsgálatot, hasüregi ultrahang esetleg röntgen vizsgálatot kellene végezni. Ezek alapján lehet sejteni, hogy fertőző-, parazitás- esetleg mérgezéses, vagy daganatos ok áll-e a háttérben. Kérje meg állatorvosát a vizsgálatok elvégzésére, vagy ha úgy érzik, szükség van rá, vigyék felszerelt rendelőbe a kutyát.
jelige: Foltos
2006-10-24
Ma hajnalban fialt a kutyám.Az egyik kicsinek az első lábfeje derékszöget alkot a lábával.Mit lehet tenni?
Lehet veleszületett fejlődési rendellenesség és lehet a méhen belül vagy szülés közben szerzett sérülés, törés. A teendő állatorvosi vizsgálat kell, hogy legyen. A diagnózist leginkább röntgenvizsgálat alapján lehet felállítani. Mindezek után érdemes eldönteni, hogy : 1.) véglegesen elaltattatja a kiskutyát. 2.) kölyökkori műtétet végez el rajta specialista kolléga. 3.) a kölyköt felnevelik, majd 1 éves kora körül végzik el rajta a korrigáló műtétet. Ha szerzett sérülésről, törésről van szó - akkor akár tenyészállat is lehet a későbbiekben a kölyök. Ha öröklött eredetű az elváltozás - akkor illik ivartalanítani, hogy ne örökítse a hibát.
jelige: Inez
2006-10-21
Két héttel ezelőtt kapott egy injekciók mert a kullancstól beteg lett, az injekció helyén hatalmas dudor lett. Miért lett ez, és mikor múlik el.
Azért keletkeztek a beadás helyén a duzzanatok, mert a babéziózis jelenleg ismert egyetlen hatékony gyógyszere (sajnos) egy olyan vegyület, amely csak erősen savas közegben stabil. Ennek megfelelően az injekciós készítmény beadáskor helyi irritációt, esetleg savós-véres duzzanatokat eredményezhet. Ezek legtöbbje néhány hét alatt felszívódik. Amelyek nem szívódnak fel - azokat le lehet bocsátani egy tű segítségével, vagy amennyiben nem csak folyadék halmozódik fel, hanem szövetszaporulat is keletkezik - akkor el lehet távolítani műtét útján. Ne nehezteljen állatorvosára, hiszen az Imizol injekciókkal megmentette kutyája életét, és egyáltalán nem tehet róla, hogy a készítmény néhány esetben ilyen mellékhatásokkal jár.
jelige: canada
2006-10-21
hello o egy kolyok shar pei,blue.alvaskor nagyon kapkodja a levegot.almodhatnak a kutyak?es sokat tusszog,kornyezetol fuggetlenul. koszonom a segitseget:egy elso kutyas
A kutyák is álmodnak, és eközben hangot adhatnak, mozgásokat végeznek - akár a levegőt is kapkodhatják. Ha azonban ébrenléti állapotban is sokat tüsszög, az mindenképpen aggályos. Ahoygan az ember, úgy a kutya is számtalan ok miatt tüsszöghet. A leggyakoribban a felső légutakat érintő fertőzések játszanak szerepet, de ilyen fiatal kutyában lehet veleszületett rendellenesség is a háttérben, vagy akár allergiás betegség. Az első kutyás és a sokadik kutyás gazdik is legjobban teszik ha ilyenkor állatorvoshoz fordulnak. Lévén a kutya még fiatalabb, mint féléves, gondolom 2 hetente kapja az ajánlott védőoltásait és renszeresen parazita mentesítik is. A legközelebbi alkalomal kérdezzen rá állatorvosára, hogy mi a véleménye a kutyáról.
jelige: nilatak
2006-10-20
4 hónapos bichon havanese szuka kiskutyánk van, vele van problémám amire szeretném kérni a véleményét. 7 hetesen vettük, azóta vizeletcsepegtetési gondjai vannak. Főleg ha ölben van, vagy alszik, akkor jelentkezik ez nála. Amikor elhoztuk láttam, hogy sárgás a szőr a popsiján, de nem tudtam miért van ez, a kiskutya frissen volt fürdetve. Elvittem állatorvoshoz, kapott 3o napig antibiotikumot, mert struvit kristályokat találtak a vizeletében és gyógytápot evett mellé. A kristályok eltűntek, a vizelete negatív, de a pisilés maradt. Csináltak nála kontrasztanyag beadása után röntgent, nem mutat semmit. Az ultrahang azt mutatta, hogy egyik veséje majd egy centivel nagyobb mint kellene és nem működik rendesen. Az orvosunk veseeltávolítást javasol, de én nagyon aggódom emiatt. A kérdésem az lenne, hogy ön szerint ez okozhat-e a kiskutyánál vizeletcsepegtetést és amennyiben kivennék egyik veséjét, az megoldást jelentene-e? Más szervi bajt nem találtak nála. Kérem e-mailben válaszoljon, nagyon sürgős lenne, mert hamarosan döntenünk kell és szeretném tudni mi a véleménye!
Attól tartok nem tudtam megfelelni a kérésének, miszerint villámgyors választ várt - de néhány napig távol voltam. A leírása alapján számomra nem világos, hogy veleszületett veseelváltozása van-e a kiskutyának, vagy szerzett húgyúti kövessége alakult ki. Persze a két dolog nem zárja ki egymást, sőt a veleszületett veseelváltozás előfordulhat hogy hajlamosító tényezőként szerepelt a húgyúti kövesség kialakulásában. A vizelet csepegtetése lehet a fennti 2 megbetegedéssel összefüggésben. Őszíntén szólva én nem tudom 100%-osan megnyugtatni azügyben, hogy a vese eltávolításával biztosan megszűnik a vizelet csepegtetés. Ha kétségei vannak, kérdezze állatorvosát, esetleg kérje meg további kiegészítő vizsgálatokra.
jelige: Móric
2006-10-20
Egy tályog szerü ”képződmény” a nyaktól fölfelé, mintha a ”mumpsz”-os lenne. Külsérelmi nyomot nem látni.Korábban, simogatással 1 kis csomót tapintottam ki a torok bal oldalán, ha hozzáértem:nagyokat nyeldesett, de türte,sőt élvezte.
Lehet, hogy valóban tályog az Ön által tapintott képlet a macska nyakán. Ennek főleg az ad nagy esélyt, ha egy kijáró kandúr a Móric. De annak is megvan az esélye, hogy vérömleny, vagy savós jellegű duzzanat a folyadéktartalom, vagy esetleg szövetszaporulat (daganat). Célszerű lenne, ha állatorvosa megvizsgálhatná a cicát, vérvizsgálatot, citológiai mintát vehetne. Ha valóban „csak” tályogról van szó - azt is illene ellátni. Meg érdemes lenne a herélésen is elgondolkodni, hogy nem ismétlődjenek a gondok és a Móric akár 15-18 évig is élhessen szemben a heréletlen kandúrok 5-8 évével.
jelige: matesz
2006-10-20
Idős kutyán több hete tüzelt és elvittük az állatorvoshoz, ő petefészek cisztára gondolt és egy covinan és egy dycinone injekciót adott neki illetve 5 adag dycinone gyógyszert. ez 3 nappal ezelőtt volt. Most sokkal jobbam felélénkült az érdeklődése a kan kutyák iránt, ez normális, mikor kellenne a tüzelés tünteinek csökkeni? űegyébként semmi gond nincs vele, jó étvágyú, jó kedvű, nem iszik többet.Csak a kanok iránt nagyon érdeklődik és átlátszó váladék folyika duzzadt pérájából.Lehet hogy valami komolyabb a gond?
Érdemes lenne vérvizsgálatot és hasi ultrahang vizsgálatot csinálni a kutyánál. Lehet, hogy a petefészek ciszta mellett esetleg daganat és méhelváltozás is van. Az eredmények birtokában a kutyát könnyen lehet, hogy operálni kell.
jelige: Kormi
2006-10-18
2 hónapja műtötték a gerincét a kutyámnak.A csigolya eltört de a gerincvelő nem szakadt el csak összecsípődött.Az orvosom szerint már nem fog lábra állni,de minimális mélyreflexek vannak a lábában.Van-e esetleg olyan kezelés ami javítana az állapotán és segítene az izmok sorvadásának megakadályozásában?Esetleg elektromos terápia
A két hónap első hallásra számomra is szinte kizárttá teszi, hogy lényeges javulást lehessen elérni. Az idegrendszeri károsodások elkerülése szempontjából az időfaktor talán a legfontosabb kérdés, értve ezalatt a sérülés és a műtét között és a rehabilitáció megkezdése között eltelt időt egyaránt. Keresse fel a: http://www.hidroterapia.hu/ oldalat, és kérdezze meg tőlük, hogy van-e értelme bárminemű kezelésnek.
jelige: grany
2006-10-18
1-2 hónapja elkezdett növekedni a kutyám egyik emlője. Az állatorvosunk szerint emlődaganata van, de a műtéti eltávolítás kockázatos lenne a kutya kora miatt (15 év). Ezt én is belátom, csak szeretnék segíteni valahogy, ugyanis olyan nagy a dudor, hogy alig tud felállni, esetleg ”felkössem” a hátához, hogy a súlya ne legyen olyan nagy.? Pár napja pedig csöpög belőle gennyes vér. Azzal mit tudnék csinálni? Bekötözni?
A műtét napjáig, igen, be lehet kötözni a fekélyes emlődaganatot. Természetesen a legjobb lett volna a kutyát fiatal korában ivartalanítani, akkor az emlődaganat kialakulásának az esélye is jóval kisebb lett volna. És jobb lett volna a daganatot kisebb méretében eltávolítani. Egy 15 éves nagytestű kutya a koránál fogva önmagában rizikópáciens. Az altatási és műtéti kockázat felméréséhez, valamint az esetleges áttétek felderítésére pedig vérvizsgálatot, citológiai vizsgálatot, valamint röntgen és ultrahang vizsgálatot kellene csinálni. Ezen eredmények birtokában kellene eldönteni a műtéti megoldás lehetőségét. A kutya kora önmagában nem kizáró ok a műtét elvégzésében. Nem csak én, de a legtöbb állatorvos rendszeresen altat és operál 10 év feletti, néha 15 év feletti kutyákat és macskákat. Embereket is operálnak 90 év felett is. Ha a vizsgálatok során műtétet kizáró okot találnak, akkor el lehet gondolkodni az egyéb kezelési módszereken és sajnos érdemes átgondolni a végleges elaltatás lehetőségén is.
jelige: Jack
2006-10-18
azt szeretném megkérdezni, hogy bolhaekcéma esetén tudnánk-e valamit otthon tenni ill. muszály állatorvosoz menni. A helyzet az, hogy a kutya elég nagytestű és problémás az álaltorvosnál!
Persze, hogy lehet otthon is kezelni a bolhaekcémát. Elsősorban bolhamentesíteni kell a kutyát és környezetét. Ezt igen sokféle bolhaellenes szerrel meg tudja tenni (samponok, fürdetőszerek, nyakörvek, porok, spray-ek, bőrre teendő spot-on cseppek ... stb), amit állatorvos által felírt receptre állatgyógyszertárakban ill néhány emberi patikában tud megvásárolni. Ezzel párhuzamosan a kialakult bőrelváltozásokat illik kezelni. Ennek is többféle módszere létezik. Ha kizárjuk az injekciós készítményeket, akkor állatorvosa felírhat, vagy kézbe adhat krémeket, tablettákat, táplálék kiegészítőket ... stb. Ha esetleg mégsem bolhaekcémáról van szó - az ki fog derülni, mert a kezelés hatástalan lesz. Akkor kinyomhatja a Jack bűzmirigyét is - hátha az a probléma. Ha ez sem segít, akkor el lehet kezdeni gomba-, majd baktérium ellenes szerekkel otthon kezelni a kutyát - állatorvosa lehet, hogy ezeket a szereket is felírja az Ön kérésére. De lehet, hogy allergiás eredetű a folyamat, vagy endokrin betegség van a háttérben. Ha ismétlődő beteségről van szó, esetleg állatorvosa látta az esetet és valószínűsítette a bolhaekcéma diagnózisát, akkor gondolom ajánlott kezelési módszert a Jack-nek.
jelige: weidi
2006-10-17
apró kelések jönnek elő gyors ütemben, amit rág, mint az őrült, kitépi a környező szőrt. A kezelt seb begyógyul, de mindíg új jön helyette. Jellemzően elsősorban a lábain, kevesebb a tomporán és a két oldala közepén
Jó lett volna a kezelés (milyen kezelés ?) megkezdése előtt egy részletes betegvizsgálat, bőrkaparék mintavétel és vérvizsgálat - ezekkel talán közelebb lehetnénk a diagnózishoz. Egy sereg allergén, vegyi anyag, parazita, gomba és baktérium okozhat ilyen tüneteket. Ráadásul lehet, hogy endokrin vagy belgyógyászati eredetű megbetegedés áll a háttérben. A kezelés mindezeknek megfelelően igencsak változatos lehet.
jelige: Betty
2006-10-17
Kiskutyám három hete nagyon beteg, nem eszik, kedvtelen. Kivizsgálásokra hordtuk ahol minden lelete negytív lett. Az Állatorvostudományi Egyetemen kötöttünk ki ahol hasnyálmirigy gyulladást állapítottak meg. Infúziót kapott 4-5 napig, majd diétáztatni kellett volna, de semmi nem marad meg a gyomrában. A vizet is kihányja amint megissza. Mit lehet még vele tenni, mi baja lehet szegénynek?
A diagnózis megvan, hiszen hasnyálmirigy gyulladást diagnosztizáltak az egyetemen. Kezelést is kapott a kutya, sajnálatos, hogy nincs eredménye. A hasnyálmirigy gyulladás emberben és kutyában is gyakran halálos kimenetelű. Szerintem az egyetemen dolgozó kolléga tanácsát és segítségét kell kérni, nem látom értelmét, hogy újabb helyen próbálkozzanak valami bíztatót hallani.
jelige: Buksi 2.
2006-10-17
Köszönöm válaszát. Levelem kiegészíteném azzal, hogy vizslánknak kissé elmozdult bal alkar csonttörése van. Egyik orvos sem akarta ellátni, csak a műtétet hozták fel, mint megoldási lehetőséget. Ezért rögzítettük mi a törést, ugyanis az állatorvosok még csak fájdalomcsillapítót sem ajánlottak. Legalábbis kutyáknak valót nem. A műtővel felszerelt orvos mondta, hogy 3x1 Algopyrint adjunk. Ön szerint vigyük el egy állatorvoshoz, hogy rögzítse a csontot, és írjon fel speciális, neki való fájdalomcsillapítót? Amennyiben továbbra is a műtét a javaslat (és nem látják el másként a kutyát), akkor milyen fájdalomcsillapítót vehetnék neki az állatgyógyászati patikában, esetleg a hagyományos, „emberi” gyógyszertárban? Amennyiben ilyen jellegű kutya betegségről tudna ajánlani honlapot, vagy interneten fellelhető cikket, kérem írja meg a lelőhelyet.
Valószínűnek tartom, hogy azért ajánlotta mindegyik orvos a műtéti megoldást, mert szakmailag ez a helyes megoldás. Egy kutya alkarcsont törése esetén, legyen az bármelyik, ha a végek jelentősen elmozdultak, akkor azokat eredeti helyzetébe illik visszaállítani és rögzíteni, hogy összeforrhassanak. Ha ez a repozíció nem történik meg, vagy a rögzítés nem szakszerű, akkor az egymástól eltávolodott csontvégek szerencsés esetben hetek, hónapok alatt egy durva csontheggel összeforrnak, de lehet, hogy ez soha nem történik meg. Az Algopyrin néhány napig valószínűleg büntetlenül adagolható, de huzamos etetése nem javasolt. Többféle nem szteroid fájdalomcsillapító hatású szert is felírhat állatorvosa receptre, de ha kizárólag fájdalomcsillapítást alkalmazunk, még az is előfordulhat, hogy olyan „hatékonyak” leszünk, hogy a kutya tovább terheli a végtagot és komolyabb lágyrészi sérülések adódnak. Az interneten rengeteg információt találhat a kutya csont (alkarcsont) törések, complete bone fracture, healing, canine orthopaedic surgery, ... kulcsszavakkal, vagy talán a legjobb, ha a http://www.kisallatortopedia.hu/ oldalat látogatja meg. Azonban nem gondolom, hogy az a Buksi esélye, ha Ön szakképzett ortopéd szakállatorvossá növi ki magát az interneten szerzett ismeretek útján. Nem hiszek abban a megoldásban sem, ha esetleg egy weboldalon egy szépszínű, jószagú kenőccsel ajánlják orvosolni a bajt.
jelige: zseby-baby
2006-10-17
Sajnos a kutyusom hajlamos rá, hogy más állatok (főleg kutyák, macskák) ürülékét megegye. Hallottam róla, hogy ezt tápanyag, vagy vitaminpótlás miatt is teheti, ha ez az állítás igaz, szeretném megérdeklődni, hogy mi hiányozhat az étrendjéből, illetve miből lehet esetleg több a kelleténél? Próbálom leszoktatni erről egyébként, de hát sajnos van hogy gyorsabb nálam, és már szájában is van a nemkívánatos ürülék. Ez viszont felvet pár kérdést is, mivel azért csak nyalakodik, puszit ad később, illetve velünk alszik, szóval nem szeretnék valamit összeszedni tőle. Milyen szájfertőtlenítési eljárással tudnám nemcsak a kellemetlen szagot, hanem hát a nemkívánatos baktériumokat eltűntetni a szájából, pofaszőréről egy-egy ilyen akció után? Van esetleg szájspray, vagy speciális fogkrém, vagy bármi, ami erre jó lehet? Egyébként szájápolásra kifejezetten kutyák számára készült fogkrémet használjunk, vagy humán termékeket is lehet használni? Amit még szeretnék megkérdezni, ugyancsak higiéniával kapcsolatos. Sétáltatás után minden esetben ajánlott benn tartott kutyánál (főleg, ha ágyrajáró) a tappancs, popsi és pofamosás, vagy száraz időben kiváltható ez valamilyen más tisztítási módszerrel? Én babapopsi törlőt használok, sokan állítják, hogy ez nem jó, mert kiszárítja a kutyus szőrét és azt mondják, hogy a sima vízzel történő átmosás jobb. Igaz, egyik sem fertőtlenít igazán, viszont minden nap samponos vízzel átmosni ezeket a területeket sem lehet jó, nem?
Az ürülékevést (koprofágia) valóban kiválthatja akár táplálóanyag-, rost-, vitamin-, makro- és mikroelem hiány is. Ez azonban könnyen kizárható, ha a zsebibaba kiegyensúlyozott, netán zömében komplettált kutyatápot eszik. Ha mégsem így van, akkor szinte bármelyik jó minőségű táplálékkiegészítő adásával (állatorvosa fog ajánlani ilyeneket) megszűntethető a kellemetlen dolog. Sajnos sokkal gyakoribb, hogy viselkedési rendellenesség miatt történik az ürülékevés. Ezt pedig állandó készenléttel, szigorú és következetes büntetéssel pl: Fúj nem szabad!, A kutya meglegyintése, ... egyéb azonnali megtorlásokkal lehet „kezelni”. A fogmosás valóban jobb, ha kutya fogkrémmel végzik - az emberi fogkrémek ízesítését a legtöbb négylábú útálja és hadakozik ellene. A kutya szájüregét higított betadinos oldattal vagy más emberi szájfertőtlenítővel lehet szagmentesíteni és csíraszegényíteni. A sterilitás elérése illúzió - nem fog menni - és a fertőtlenítőszerek után nagy mennyiségű langyos vízzel végzett szájzuhany ajánlott. A leírt procedúra, amennyiben a székletevés után közvetlenül végezzük lehet akár a büntetés része is. ): A rendszeres fürdetés és alkoholos babatörlők mindegyike szárítja a bőrt - talán az alkoholt nem tartalmazó, lanolinos vagy egyéb gyengéd törlőkendők mgfelelnek a zsebibaba popsijának is. Mindenképpen a leghigiénikusabb megoldás, ha a kutya az ágyon kívül marad.
jelige: nünüke
2006-10-17
Nekem van egy 2 hónapos sziámi kiscicám!Nagyon eleven és játékos.Kb.5napja megjelent a hasában egy kiálló csontdarab.(Azt onnan tudom,hogy most jelent meg,mert akkora,amit nem lehetett nem észrevenni 2 hónapon keresztül).Próbáltam mozgatni,mivel akkora hogy megfoghatom,de nem mozog.Eggyáltalán nem fájdalja,mintha nem is volna neki.Én mégis aggodom,hogy nehogy baja legyen tőle.Ön szerint ez mi lehet nálla?Válaszát előre is köszönöm!
Eléggé talányos a nünüke baja! Azt kellene először eldönteni, hogy a nem fájdalmas, tömött tapintatú, méretes képlet a has középvonalában, a köldökgyűrű tájékán helyeződik-e, valamint, hogy változtatja-e alakját, méretét, helyeződését. A legvalószínűbb talán, hogy hasfali sérv a képlet, de lehet akár hasüregi szerv is ami kidomborítja a hasfalat. Bőr alatt fejlődő vérömleny, egyéb folyadék tartalmú képlet is lehet, sokszor ezek is megtévesztően tömött, feszes tapintatúak. Érdekes veleszületett elváltozás is lehet persze a hasüregben, vagy súlyosfokú bélparazitózis. Állatorvoshoz kell vinni a nünükét, aki megvizsgálja, vért vesz, ultrahangos, vagy rüntgen vizsgálatot végez, esetleg mintát vesz a képletből. A gyógykezelés módja az eredményektől függ.
jelige: rejtett here 2.
2006-10-17
Még annyi kérdésem lenne a kutyámmal kapcsolatban, hogy mennyibe kerül egy ilyen műtét? És ha csak azt a herét vetetjük ki, amelyik fenn van, a másik megmaradna, akkor ez után is fenn áll a betegség örökítésének veszélye? Ha megműtetem a kutyámat, mit javasolna Ön? Teljes ivartalanítást vagy csak a fenn lévő here eltávolítását? Köszönöm válaszát!
Az árak klinikánként változnak - sejtelmem sincs, hogy az Önök állatorvosa mennyiért tudja megcsinálni a műtétet. Nálunk egy közepes méretű egészséges kutya esetében az egészséges hasüregben helyeződő here eltávolítása nagyjából 20-25 eFt-ba kerül. Ha mellette a normális helyeződésű herét is eltávolítjuk, akkor mondjuk 30 eFt a műtét ára. Ha a kutya félheréjű marad, akkor természetesen képes lesz termékenyítésre és örökíti a betegséget. Ezért kellően ildomos lenne mindkét here eltávolítása.
jelige: rejtett here
2006-10-16
Kutyámnak kiskorában csak az egyik heréje szállt le, amikor ezt észrevettük, vagyis tudatodult bennünk, hogy ez már nem fog megtörténni, felkerestük állatorvosunkat. Ő azt mondta, hogy nem szükséges eltávolítani a le nem szállt herét, csak ha arra utaló jelek vannak rá, hogy elrákosodhat (azt mondta, higy szőr hullás és az emlők megnagyobbodása az utaló jel). Viszont most olvastam az Ön egyik válaszában ezzel kapcsolatban, hogy minél előbb el kell távolítani! Kutyám most 4 éves, semmi gondja nem volt, de várhatom, hogy ezek után lesz? Szükséges eltávolíttatni? Mivel írta, hogy 5 éves korttól rákosodhat, ezért kérdezem!
Amennyiben állatorvosa nem tartja szükségesnek a rejtett here mielőbbi eltávolítását, úgy nézetkülönbség áll fennt kettőnk között. Ahogyan már több hasonló esetben leírtam, én valóban a megelőzési célzattal történő műtét híve vagyok. Az emlőtelepek és a csecsbimbók megnagyobbodása, (feminizáció) és a szőrhullás lehet a heredaganat tünete, de nem feltétlenül alakulnak ki ezek a tünetek, hiszen nem csak ösztrogént termelő heredaganatok vannak. Ezért aztán tünetmentesen akár gyermekfejnyi méretet is elérhet a heredaganat nagysága. A nagyméretű daganatok már csak méretük miatt is biztosan okoznak tüneteket (vizelet-, bélsárürítés zavarai, bélelzáródás ...), eltávolításuk jóval nehezebb sebészeti feladat, arról nem is beszélve, hogy az idősebb kutyában a műtét önmagában nagyobb kockázatot rejt. Ráadásul a heredaganatok egy része rosszindulatú, amely áttétet képezhet. Egyszóval, véleményem szerint nem kell és nem érdemes megvárni, amíg a rejtetten helyeződő here elrákosodik és tüneteket okoz.

<< <  489 / 517 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2018.04.20
Sziámi, kandúr, ivartalanított, 1,5 éves cicánk 2018. április 18-án 18:30 kor kiszökött a házból a Görgey utcából és azóta nem jött haza. Kérem aki látja vagy megtalálja hívjon minket 0670/6757033 vagy 0630/4407404
2018.03.28
Sziasztok elveszett Nagytétény környékéről a fekete cicánk vad nem szeret kézben lenni oltva van, nagyon vàrjunk haza aggódunk érte a társa sír érte keresi hol van a játszópajtasa ha valaki látja ezen a számon hívjon minket: 06703510135-06303661599!
2017.12.28
Budapest XXII. kerületéből (Péter Pál u. és Bánk bán u. sarok) tűnt el a képen látható cica. Kérjük, ha bárki látja, tud róla, értesítse a gazdit! Köszönjük!