Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Rocky
2006-08-28
Tisztelt Doktor úr! Kutyámnak a faroktövétől előre fele haladva hullik a szőre és kopaszodik a háta és az oldala. Többfelé utánna olvastam és egy orvos is azt mondta , hogy valószinű bolhaekcémája van a kutyának. Azt szeretném öntől megtudni, mivel tudnám segíteni a kutyám gyógyulását? Az orvos adott ekcémára tasblettát de nem tudom hogy ez elég e neki? A szőre azóta is hullik.
Ha valóban bolhanyál-allergiával állunk szemben, akkor viszonylag egyszerű megszabadulni a problémától. Ez a betegség ugyanis a bolhák távoltartásával teljesen megszüntethető. Ha a hatékony (!!!) bolhaellenes kezelés nem oldja meg a gondot, akkor téves volt a diagnózis, és alapos bőrgyógyászati vizsgálat szükséges, kitérve a bűzmirigyek esetleges gyulladásának vizsgálatára is.
jelige: Delirium
2006-08-28
Jó napot kívánok!! A napokban vásároltam egy francia bulldog kölyköt,s nagyon véresek a szemei... Kaptunk rá szemcsppet (TobraDex) de nem múlik el neki...lehet hogy valamilyen növényre allergiás esetleg??? Kérem segítsenek,mert nagyon aggaszt!!! KöszönömP.Alexandra
Lehet, hogy allergiás valamilyen növényre, de ugyanúgy lehet az is, hogy lógnak az alsó szemhéjak (anatómiai rendellenesség), és emiatt könnyebben gyullad be, valamint az is lehetséges, hogy a rendellenesen álló szemhéj szőrei esetleg hozzáérnek a szemhez, ami fenntart egy állandó gyulladást. És még egészen sokféle szembetegség járhat kötőhártya-kipirosodással. Jeleznie kellene kezelő állatorvosának, hogy nem szűnt meg teljesen a probléma, ő bizonyára fog tudni segíteni.
jelige: Pamacs
2006-08-28
Törpetacskó és törpesnaucer keverék 8 hetes kisfiú kutyus rágcsálni szeretné a lábunkat amikor lépünk valahová. Hogyan szoktassuk le róla? /élesek a fogacskái. Köszönettel MZ
Ebben az életkorban ismerkednek a világgal, ilyenkor tanulják meg azt is, hogy mire valók a fogaik. Együtt felnövő kutyusok egymáson gyakorolják, hogy mekkorát kell harapni ahhoz, hogy a másiknak fájjon, és természetesen azt is, milyen érzés, ha őt magát megharapják. Ezt a gazdi nem tudja tökéletesen pótolni, mindenesetre helyes, ha visszajelzést kap a kis kedvenc. Tudtára kell adni, hogy a nagy, erős harapások fájdalmasak. Ezt elérhetjük grabancrázással, orrkoppintással, enyhébb esetben csak hangosan a kutyusra kiáltva. Azért is harapdálja a gazdi lábát, mert szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy ő itt van, ébren van, és játszani szeretne. Ha megtehetik, foglalkozzanak vele sokat, szerezzenek be olyan játékokat, amikkel együtt játszhatnak, és olyanokat is, amikett a kiskutya nyugodtan rágcsálhat.
jelige: Panna 2.
2006-08-28
Kedves doktor ur a 3 eves magyar vizsla (Panna) kapcsan irok ujbol,nagyon koszonom a valaszat es ha nem gond meg feltennek meg egy par kerdest mivel itt nalunk a mar az eddig elvegzett vizsgalatokon kivul masokra nincs lehetoseg.(verkep,ultrahang,garatvaladek minta-ez minden es ez o.k volt) Szoval ha esetleg lymfoma lenne az nem rovidebb lefolyasu?-azaz hogy most mar a majdnem egy eve jelentkezo elso tunetek ota a kutya allapotanak nem kellet volna latvanyosan es rohamosan romlania ?A lymfomas duzzanatok is kepesek maguktol visszahuzodni majd kiujulni? Most amikor a tunetek a fulgyulladast kovetoen kiujultak ahogy elkezdtem csepegtetni a fulebe es az kezdett helyrejonni ugy a nyirokcsomok is visszahuzodtak.A csepp abbahagyasa utan 1 hettel ujra begyulladt a fule ami ujabb nyirokcsomo duzzadassal jart de amint csepegtetni kezdtem helyrejott a fule es visszahuzodtak a nyirokcsomok is.Most a ket fulgyulladas alkalmaval laz nem volt.Lehet hogy a fulgyulladas valtja ki a nyirokcsomok duzzanatat?A tavalyihoz kepest a mostani duzzanatai a nyirokcsomoknak sokkal enyhebb lefolyasuak(azaz nem dagadnak fel olyan nagyon,nem olyan kemenyek tapintasra es konnyen visszahuzodnak) Az allatorvosom azt mondja varjunk meg lassuk merre fejlodik de ha fulgyulladas miatt van nem kene oralisan is megprobalni az antibiotikum adagolast?-elvegre nem lehet hogy csak ugy van jol ha csepegtetek a fulebe.? Elore is koszonom a valaszat. U.I Tulajdonkeppen erdelyi magyar vizsla tenyesztok vagyunk es itt nalunk olyan gyenge a felszereltseg allatorvosi szinten hogy az eddig elvegzett vizsgalatokat is protekcioval human laborokban vegeztuk.Rontgen pedig csak Bukarestben van.Esetleg ha tudna segiteni hogy akar Magyarorszagon is de hol tudnank kivizsgaltatni Pannat nagyon halasak lennenk
Daganatos elváltozás esetén is lehet a nyirokcsomóknak méretváltozása, főleg, ha az antibiotikum mellett esetleg szetoidot is kapott a kutya. De, természetesen lehetséges az előzőekben taglalt gyulladásos eredet is. A kutya lymfóma igazi szakértője Dr Vajdovich Péter (478-4100) a budapesti egyetem belgyógyászati tanszékén. Kérjenek tőle időpontot. Ha Vajdovich dr bármi okból nem elérhető, úgy én is állok rendelkezésre.
jelige: egy szomorú gazdi 2.
2006-08-28
Ez a probléma azóta fenn áll, hogy a kutyus hozzánk került. Akkor még csak 8 hetes volt, akkor azt gondoltuk hogy kinövi. (Megkapta az ilyenkor szokásos összes oltást.) Az orvos hólyaggyulladásnak ítélte, amire adott gyógyszert, de nem használt, azután csinált egy vizelet vizsgálatot. Ebből kiderült, hogy tele van a kutyus vizelete különböző baktériummal. Meg is történt a kitenyésztés, és az az egyetlen gyógyszer ami a laborban nagy-nehezen de megölte a bacikat, a kutyánál nem segített. Ekkor találtam az interneten a tőzegáfonya jótékony hatásáról. Ezt is kipróbáltuk, de hát hiába. Így is lát esélyt, hogy a kutyus meggyógyuljon? És ha nem sikerülne, akkor télen nem lenne ebből neki még nagyobb problémája?
Igen, így is látok komoly esélyt arra, hogy meggyógyuljon a kutya. És akkor is, ha a vizsgálat igen alapos, sok mindenre kiterjedő volt, az a véleményem, hogy érdemes lenne újabb kivizsgálást kérni. Senki sem garantálhatja, hogy az eredetileg tüneteket okozó bacik tartják fenn, vagy okozzák újra a tüneteket. Érdemes lenne egy vizeletvizsgálattal tisztázni, vajon most is jelen van-e a korábbi tüneteket okozó vegyes flóra. Az is lehetséges, hogy a kezelés hatására a hólyaggyulladás meggyógyult és e jelenlegi tüneteket mondjuk fiatalkori hüvelygyulladás (juvenilis vaginitis) okozza. Semmiképpen sem gondolom, hogy reménytelen, megoldhatatlan eset lenne az ön által leírt.
jelige: Risa Erzsike
2006-08-28
Azért fordulok Önhöz, mert most legutóbb, aug. 20-án este az 5 éves németjuhász keverék kutyám - a tünetekből ítélve - epilepsziás rohamot kapott. Olyankor leesik a lábáról, tántorog, majd „kinyúlik”, szinte kimerevedik. Látszik, hogy nagyon szenved, úgy tűnik, hogy perceken belül vége az életének. Magán kívül van, vizet sem fogad el, és olyankor mindig a virágágyásba fekszik bele, vagy eldugott sarokba, lehetetlen helyekre fúrja be magát, ahová egyébként sosem menne. Sajnos már kb. 3 alkalommal láttam ilyen állapotban, ami kb 10 percig tart, de az a látvány rettenetes. Utána pedig ugyanolyan eleven, mint előtte volt. Valójában nem tudom, hányszor volt már ilyen állapotban, mert lehet, hogy nem láttam, ugyanis én egész nap Pesten dolgozom és ő egyedül van a vidéki, kertes házunkban. Szeretném megkérdezni, milyen gyógymód van erre és főleg, hogy mennyibe kerül, mert én egyedül vagyok, nagyon kevés fizetéssel. Egyáltalán van-e ebből végleges felgyógyulás? Szíves válaszát megköszönve, további szép napot kívánok, üdvözlettel: Erzsike Tisztelt Doktor Úr! Azt még kiegészítésként szeretném megírni, hogy próbáltuk autóval orvoshoz vinni a kutyát, de pánikszerűen menekül az autóból, így ezt nem tudtuk megtenni.
Sajnos azt kell mondjam, hogy komoly vizsgálatok nélkül lehetetlen megmondani azt, hogy valódi epilepsziás betegsége van-e a kutyának, esetleg súlyosfokú szív-, máj-, veseelégtelenség, vagy mérgezés okoz-e epilepszia szerű tüneteket. Ennélfogva a kezelésre sem tudok ajánlatot tenni ill. az esélyekről sem tudok nyilatkozni. A részletes vizsgálatokat csak jó felszerelt rendelőben tudják elvégezni összességében (ezalatt a klinikai vizsgálat, laborvizsgálatok, EEG esetleg CT-t értem) néhány tízezer forintért. ha bebizonyosodik az epilepszia gyanúja - egy nagytestű kutya havi gyógyszerköltsége néhány ezer forint lehet. Ha nincs vizsgálat, nincs diagnózis sem és csak reménykedhetünk a kutya sorsának jobbrafordulásában. Ennek pedig nagyon csekély az esélye ... A kutya szállítása végső esetben enyhe bódításban, vagy altatásban is megoldható, de olyan kutyával még nem találkoztam akit lehetetlen autóban szállítani.
jelige: egy szomorú gazdi
2006-08-28
. A segítségét szeretném kérni. Van egy 6 hónapos golden retriever kislány kutyusunk, akinek vizelettartási problémái vannak.Nem csak futás, játszás közben, hanem alvás közben is fenn áll ez a probléma. Jártunk állatorvosnál, kaptunk gyógyszeres kezelést. 4 hétig naponta szurira hordtuk, de mit sem változott a dolog.Jelenleg tözegáfonya kapszulával próbálkozunk. Elfogyott egy havi adag, de javulást nem tapasztaltunk. Létezik erre a problémára valamilyen gyógyszeres kezelés? Esetleg valamilyen gyógynövénykúra, ami segíthetne rajta? Mit tudunk tenni érte? Segítségét előre is köszönöm!
Lehetséges, hogy van megoldása a vizelettartási ill. ürítési zavarnak - de előbb illene tisztázni az okokat. Leveléből nem derül ki hogy mióta áll fenn a probléma, valamint az sem, hogy van-e bármiféle más tünet esetleg laboreltérés a kutyánál. A leírt állapot lehet akár veleszületett rendellenesség is, beidegzési zavar, de ugyanígy akár hólyag-, illetve hüvelygyulladás is állhat a háttérben. Egy gondos klinikai vizsgálat, vizelet és vérlabor, valamint hasi ultrahang vizsgálat segíthetne tisztázni a baj okát. Ha megvan a diagnózis, akkor lehet kezelni a kutyát, akár gyógynövény készítményekkel, akár egészen más módon.
jelige: Panna
2006-08-28
3 eves magyar vizsla szukamat tavaly novemberben az allatorvos huleses tunetekkel kezelte-antibiotikum kura- (kohoges,enyhe laz),majd a tunetek elmulta utan kb 3 hettel ujra visszaesett de akkor mar beduzzadtak a nyirokcsomoi is (foleg a nyaki nyirokcsomok).Nem igazan reagalt az ujabb antibiotikum kurara de amugy a kutya jol volt evett ,jatszott,setalt.Garat valadek-negativ volt, verkep normalis, az ultrahang sem mutatott ki semmit.Egy honap alatt mondhatni szinte magatol (leszamitva egy massziv vitamin kurat) helyrejott lelohadtak a nyirokcsomoi.Most -aug.ban-volt egy enyhe fulgyulladasa es azota ujra duzzadnak a nyirokcsomoi-illetve felduzzadtak majd lelohadtak szepen sorban (laz nincs kedelye jo).Az allatorvos azt mondja lehet elvannak dugulva a nyiroerek, vagy valami ciszta. Nagyon kerem irja meg a velemenyet es azt is hogy esetleg milyen kezelest ajanl.
A változó méretű nyirokcsomók és a vissza-visszatérő láz, gyulladásos megbetegedések esetén valóban lehetséges, hogy a fennálló masszív nyirokúti-, nyirokcsomó gyulladásos elváltozás miatt alakultak ki. Ez esetben a hosszantartó, célzott antibiotikumos kezelés esetleg helyi vérbőséget okozó szerek adása és masszírozás lehet a gyógyulás útja. Egészen más a helyzet, ha a nyirokszervek daganatos elváltozása (lymfóma) van jelen a Pannában. A két betegség elkülönítésére széleskörű laborvizsgálatot, mellkasi röntgent és hasi ultrahangot, valamint citológiai vizsgálatot, esetleg az egyik megnagyobbodott nyirokcsomó eltávolítása után szövettani vizsgálatot ajánlott végezni. Ha daganatos eredetű az elváltozás, akkor kemoterápia ajánlott a Pankának. Jelezze állatorvosának, hogy kiújultak a kutya tünetei, és kérje meg további vizsgálatok elvégzésére.
jelige: Airyca
2006-08-28
Van egy 2 éves macskánk, akinek 16 napja születtek kiscicái. 3 db kisállat született, rendesen esznek, szoptatja őket az anyacica. Viszont az anya egyik emlője bekeményedett. Ebből is szoptak a kiscicák és még most sem lehet észrevenni, hogy fájdalmat okozna az anyamacskának az érintés. Kérdésem az, hogy mi lehet a probléma oka, meg fog-e oldódni magától vagy állatorvosnak látnia kellene. A választ előre is köszönöm! Szép napot!
Nagyszerű lenne, ha láthatná állatorvos, aki megítélhetné, hogy vajon emlőgyulladásról van-e szó (ami kezelésre szorul), vagy pedig „csak” a tejelés velejárója-e ez a megkeményedés.
jelige: Fidó
2006-08-28
Van egy 4 éves magyar vizsla kutyánk.Tegnap még nem volt semmi baja, viszont ma délután mikor kiengedtük észrevettük h a kutya nem lát.Pirosak a szemei.Nem tudta hol van csak szaglás alapján tudott tájékozódni.Ha hozzá szóltunk akkor sem tudta hol vagyunk.Azonnal elvittük az állatorvoshoz.Adott neki az orvos szemcseppet amit óránként kell csepegtetni neki(az orvos szerint nincs sok remény h visszajön a látása)Állítólag duzzadtak a kutya nyirokcsomói és megsérült a szeménél a retinája.Az orvos azt mondta hogy másfél évnél tovább nem fog élni a kutya.Akkor tulajdonképpen mi baja a kutyának?Hogy lehet ez egyik napról a másikra?Bolhairtót kb 3 hete kapott viszont féreghajtót nagyon régen...Nem lehet h a féreg okozhat olyan dolgot amitől elromlik a látása?És nem lehet valahogy meggyógyítani a kutyát ha netalántán a nyirokcsomó duzzanatokkal van a baj?És ez lehet emberre fertőző?A kérdés tehát az hogy mi lehet a kutyám baja tulajdonképpen?
Igazán nem értem, hogy ezt miért tőlem kérdezi, és miért nem attól a kollégámtól, aki a tüneteket látta és a prognózist felállította. Nem lehetséges szemészeti diagnózist felállítani alapos vizsgálat nélkül, aminek elvégzésére nekem nyilvánvaló okból nincs lehetőségem. Azt javaslom, tegye fel ugyanezeket a kérdéseket a kezelő állatorvosuknak is.
jelige: Mollyka
2006-08-28
Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem az lenne, hogy édesanyám kutyáját, ha elhozzuk tőle, gyakran bevizel nálunk, hozzánk szokott pedig, sokáig laktunk együtt. Anyunál is bepisil, ha alvós vendégei vannak.
Nem írt kérdést végül... Ilyenkor mindig a könnyű kérdést teszek fel magamnak. Pl.: miért teheti ezt a kutyus? A bepisilés körülményeiből az valószínűsíthető, hogy lelki okból teszi. Esetleg bosszúból.
jelige: Füles beteg
2006-08-28
Nagytestü keverék kutyánk van aki 2 hónapja beteg. Keveset de eszik, bágyadt, láztalan, bal mellsö lábánál a nycs. duzzanata kifejezettebb. Állatorvos Antibiotikum kúrát (augmentin 625 2-szer) és szteroid (prednisolon) kúrát felépítve illetve leépítve javasolt, ami most járt le. A kutya átmenetileg javult ám a kúra befejeztével a tünetek erősödtek. Az orvos javasol még 2 heti kezelést. Kérdésem a következő: Van-e remény hogy az állat meggyógyul. Az állatorvos Lyme korra gyanakszik. De miért csak átmenetileg javult a kutya állapota? Félek hogy daganatról lehet inkább szó? Kérdésem: ha daganat, akkor javulhatott átmenetileg a gyógyszerektől? Tisztelettel megköszönöm válaszukat.
Sajnos nem tudjuk, mia baja van a kutyusnak, de vizsgálatok sorozatával kideríthető. Azt megjósolni, hogy mi lesz a betegség kimenetele, van-e remény a gyógyulásra, csak akkor lehetünk képesek, ha tudjuk, mivel állunk szemben. Bizonyos daganatos betegségek tünetei javulhatnak prednisolon kúra hatására. De van egy sor olyan, nem daganatos betegség is, amire ez jellemző. Mielőbb fogjanak hozzá az alapos kivizsgáláshoz!
jelige: Hetike
2006-08-28
Német juhász kutyánknak (7 éves) 3-4 hónapja székrekedése van. Az állatorvosnál már többször is kapott beöntést, görcsoldót és parafin olajat (minden étkezéskor kapja folyamatosan). A beöntés után is még 2-3 nap telt el mire eredmény lett. Folyamatosan székelési ingere van, de eredmény semmi. Csontot egyáltalán nem kap, mivel az első alkalommal a csont váltotta ki a székrekedést. Általában száraz kutyatápot és konzervet kap a házi koszt mellett.
Igyekezni kell lágyabbá tenni a bélsarat. Például étkezési korpa, joghurt bekeverésével. Léteznek olyan állatorvosi gyógytápok is, amelyek ilyen esetben alkalmazhatóak, ezek beszerzéséhez kezelő állatorvosa fog tudni segítséget nyújtani.
jelige: hízókúra
2006-08-28
Tisztelt Doktor! Az a problémám a 8 hónapos kuktyámmal, hogy nincs étvágya. ez nem is lenne nagy baj, de nagyon sovány. Mínőségi tápot kap+ házi kosztot. És naponta kap a korának megfelelő vitaminoztott jutalomfalatkákat. A gond ott kezdődik, hogy egész nap ott lehet előtte a táp, addig nem nyul hozzá,míg egy kis + finomsággal meg nem toldjuk. ez kölyökkorában a tojás volt, most átált a májkrémre, és ha ez van a tápon szinte azonnal megeszi. De van , hogy elöbb a jutalomfalatokkal csinálunk neki étvágyat, az is szokott segíteni. tápokból sem eszik meg mindent, több fajtát poróbáltunkm már ki, azt már nem is vesszük meg, amit önnállóan nem evett meg elsőre. de az idő múlásával már azt is csak csemegézetten eszi. Ha lenne rajta plusz kiló, nem érdekelne, de így, hogy szinte mindne csontja kiáll(jó azért nem vészesen) Nem egy aktív kutya,szinte a dolga végeztével rohanna haza a sétából. tehát nem értem, hogy miért olyan kis gebe Persze vannak napok, mikor nagyon jól ezsik, de az nagyon ritka. És azt vettük észre, hogy a házi kosztott sokkal jobban megeszi. és azt amit mi éppen eszünk, és ez lehet puffasztott lrizs , buláta. próbáltuk már azt is, hogy étkezés idő után elvettük előle a tányérat, ez egy ideig bevált, de mivel máskor amígy sem nyúl hozzá, leszoktunk róla. Volt, hogy reggel elmentem dolgozni, és az általam kitett tál hazaérkezésemkor 12 óra múlva még mindig ugyanúgy érintetlen volt. Ha én éjszkál műszakból hazaérek, enni adok neki, azt megeszi, közben kikészítem neki a déli adagot, és lefekszem. Ő mellém fekszik, és amíg én alszom, ez lehet egész nap, akkor ő egész nap ott fekszik mellettem. És hiába van ott hon a práom, és adna neki enni. Nyugodjak bele, hogy rossz evő a kutyám? esetleg tud nekem valami praktikát javasolnli? vagy valami felszívódási betegsége van? A szőre szép, én ezért betegségre nem gondoltma igazán. Olyan kellemetlen, mikor sétálunk és megjegyzik, hogy milyen aranyos,de milyen sovány. mindha éheztetném....
A soványság , étvágytalanság okát meg kellene keresni. Ha a széleskörű vérvizsgálat és hasi ultrahangos vizsgálat, esetleg bélsárvizsgálat sem mutat ki elváltozást, akkor az etetési rendben kell a hibát keresni. Például helytelen, hogy az étel egész nap a kutyus előtt van. Egy 8 hónapos kutyus naponta 2x kapjon enni, és amit nem evett meg 15 percen belül, azt el kell venni előle. Nem szabad bedőlni annak a trükknek sem, hogy nem eszi meg, ha nics rajta májkrém, vagy más finomság. A kutya ugyanis nagyon okos állat. Ha tudatára ébred annak, hogy ha nem ront neki rögtön az ételnek, és elég szánalmas fintort vág, akkor a gazdi tesz majd rá valami fincsit. Csak egy kicsit várnia kell... Ellenben ha a gazdi elveszi, ha nem eszi meg perceken belül, akkor bizony nemhogy plusz finomság nincs, de egy fél napot várni kell, míg újra ehet. A kutyák többsége 2-3 ilyen tapasztalat után ráébred, hogy nincs mire várni, ha megkapta az ételt. Fontos, hogy ne két etetés között ne koldulhasson magának finomságokat. Ha jól lakik puffasztott rizzsel, már nem fog annyit enni a neki szánt eledelből.
jelige: Fifi
2006-08-28
Tisztelt Doktor Úr! Van nekem egy rövidszőrű foxi kutyám,akit öt hete fogadtam be az utcáról. Az a problémám vele,hogy kergeti,rágja a farkát. Már voltunk két állatorvosnál is,bolhaekcéma ellen lett kezelve,de javulás nem történt. Az orvosok szerint idegbeteg(bolond) a kutya,javulást csak a farokcsonkolás ill.ivartalanitás hozhat. Kérdésem az lenne,hogy szükségesek-e ezek a beavatkozások, milyen eredmény várható és esetleg nincs-e valamilyen más lehetőség.
Ha nincs szervi oka a farokkergetésnek (tehát nincs rajta viszkető, vagy fájdalmas elváltozás), akkor valószínűleg idegrendszeri oka van a furcsa viselkedésnek. Ha ezt nem sikerül azáltal megszüntetni, hogy a kutyus sok feladatot kap és alaposan elfárad minden nap, akkor valóban meg lehet kísérelni az ivartalanítást vagy a farokcsonkolást mint lehetséges gyógymódot.
jelige: Boxer
2006-08-28
Van egy 5 és fél hetes kan boxerem.Miböl lehet következtetni,hogy férges-e a kutyus?Normális,hogy szinte folyamatosan nyüszit elalvás elött?Az oltásokat milyen időközönként kell beadatni?Azt tudom,hogy az elsőt 6 hetes korban kell.Második napja van nálam lehet,hogy az anyja hiányzik neki?Mikortól lehet utcára vinni?Hogy neveljem szobatisztára?
Annyi kérdést tett fel nekem hirtelen, hogy a hiánytalan válaszadáshoz valószínűleg könyvet kellene írnom. A leginkább ajánlott az lenne, ha a kiskutyával felkeresik állatorvosukat, aki megvizsgálja őt és válaszol a kérdésekre. A férgességnek a férgek számától függően lehet, hogy semmilyen tünete nincs, de előfordulhat halálos mértékű parazitózis is. A fertőzés egyértelmű megállapításához a bélsár laboratóriumi vizsgálatával lehet jutni. Egyébként egy néhány hetes kiskutya esetében akkor járunk el helyesen, ha 2-3 hetenként pasztával, vagy tablettával elvégezzük a féreghajtást, ha vannak tünetek, ha nincsenek. Az új környezetben a mama és a testvérek nélkül a kiskutya sokszor nyüszít. Sok szeretettel, odafigyeléssel ez néhány nap alatt leküzdhető. Az első védőoltást valóban 6-8 hetesen kell, hogy megkapja a kiskutya, és kéthetente kellene az újabbakat beadatni. A kiskutya első évében 2 kötelező (veszettség) és a környéktől, környezettől függően 3-5 ajánlott védőoltást kell, hogy kapjon. Az utcára, ellenőrizetlen környezetbe csak az utolsó védőoltás után 10-14 nappal lehet biztonságosan levinni a kiskutyát. A szobatisztaságra nevelésről is könyvfejezeteket lehet olvasni. Az biztos, hogy sok türelem, odafigyelés kell hozzá - és a jó helyen elvégzett pisilés és kakilás pozitív megerősítésén (símogatás, dícséret esetleg jutalom) van a hangsúly. A büntetés nem ajánlott, inkább az időben elvégzett rosszallás kifejezése megengedett csak, ha rossz helyen történik az ürítés. Sajnálatos az a tény, hogy a kiskutya már önöknél van, és a kérdéseiből ítélve teljesen felkészületlenek a kiskutya tartásával, igényeivel kapcsolatosan. Sokkal jobb lett volna előre tájékozódni, felkészülni a fogadására.
jelige: Andi
2006-08-28
Van egy 5 éves nagytestű kutyám aki epilepsziás!A diagnózis EEG alapján lett felállítva.Naponta 2x1,5 sevenalt+2x800mg Kálium-bromid port kap.Ennek ellenére a kutyának 2 hetente vannak nagyrohamai,valamikor 2-3 is.Kérem segítsen!Köszönöm!
Nem tudok segíteni. Állatorvosa, aki EEG vizsgálatot is, és gondolom egy sor laborvizsgálatot, a kórtörténet felmérését és taán koponya CT, vagy MR vizsgálatot is elvégeztetett a legtöbbet ígérő kezeléssel próbálja javítani kutyája állapotát. Jelezze neki, hogy nem javult a kutya állapota, és próbáljanak meg közösen segíteni rajta. Sajnos nincs értelme olyan választ várni, hogy emelje meg egyik gyógyszer adagját és hagyja el a másikat - mert nagy esélye van annak, hogy rosszat teszünk a kutyával.
jelige: tappancs
2006-08-28
Egy hete vásároltunk egy Tibeti terrier kiskutyát aki 2 hónapos. A hasán 3 nap után egy kb 2 forintos nagyságu kinövés keletkezet . Mi azt gondoljuk hagy a sok nyüszítéstől sérve lett .Kérném írja meg mit tehetünk vele hogy vissza húzodjon?
Valószínűleg a köldökgyűrű tágassága a születés óta fennáll a kiskutyánál, és igen, lehetséges, hogy a sok nyüszítés okozta hasprés tovább tágította a sérvkaput. A teendőjük annyi, hogy a kiskutyával minél többet foglalkoznak, hogy kevesebbet nyüszítsen, állatorvosa pedig a rendszeres oltások és parazitamentesítések alkalmainál folyamatosan nyomonköveti a sérv méretét, a sérvtartalom visszahelyezhetőségét és a kiskutya általános állapotát. A reális veszély felmérésével állatorvosa ajánlatot fog tenni, hogy mikor operálják meg a kiskutyát. Otthon elvégezhető kezeléssel a sérv nem szűntethető meg.
jelige: Minnie
2006-08-23
A kutyám 8 éves. Jó pár éve már, hogy allergiás valamilyen növényre, de mindig csak augusztus végén jött ki rajta a vakarózás, és tartott 1-2 hónapig, utána abbamaradt. Tavaly augusztus óta pedig már folyamatosan viszem vakarózással az állatorvoshoz. Ő ilyenkor mindig kinyomja a bűzmirigyét (tele szokott lenni általában), mert szerinte ez is közrejátszik. Kétfajta injekciót szokott kapni, sajnos a nevüket nem tudom, csak azt, hogy az egyik rövidebb ideig hat, általában 2 hét, de most már a két hetet sem bírja ki szegény, utána megint vakarózik. A másik erősebb, az kb. 3 hét 1,5 hónapig kitart, de utána megint kezdődik előlről minden. Az orvos felváltva adja neki az injekciókat mert az mondja, hogy ami az erősebb ha mindig azt kapná, rámenne a veséjére. De így, semmi értelmét nem látom, hogy kapja a rövidebb ideig tartó injekciót, csak a kutyának rossz, hogy ezzel telik az élete, hogy vakarózik, néha már annyira, hogy sebes lesz a bőre. Mit tanácsol, mit tegyek? Már gondoltam arra, hogy elviszem egy másik orvoshoz, hogy ő mit mond. Hallottam, hogy ki tudnák venni a bűzmirigyét, de az nagyon macerás műtét , meg a kutyának se lesz kellemes utána. Szegényt nagyon sajnálom, hogy ilyen sűrűn kell vinni orvoshoz, múltkor már depis is lett ettől. Én sem tudom a végtelenségig anyagilag sajnos. Mit tegyek? Válaszát előre is köszönöm Cs. Henrietta
Alapos bőrgyógyászati kivizsgálás elvégzését javaslom, esetleg a terület szakemberével is konzultálva. Ha valóban a bűzmirigyek a bűnösök, akkor nem látom okát, miért ne lehetni kivenni őket?! A kutyának nem lesz rosszabb bűzmirigy nélkül élni, mint állandóan vakarózva. Fogjanak hozzá mielőbb a vizsgálatoknak kedvence állatorvosával!
jelige: epilepszia?
2006-08-23
Tisztelt Doktor Úr! Azért fordulok Önhöz, mert most legutóbb, aug. 20-án este az 5 éves németjuhász keverék kutyám - a tünetekből ítélve - epilepsziás rohamot kapott. Olyankor leesik a lábáról, tántorog, majd „kinyúlik”, szinte kimerevedik. Látszik, hogy nagyon szenved, úgy tűnik, hogy perceken belül vége az életének. Magán kívül van, vizet sem fogad el, és olyankor mindig a virágágyásba fekszik bele, vagy eldugott sarokba, lehetetlen helyekre fúrja be magát, ahová egyébként sosem menne. Sajnos már kb. 3 alkalommal láttam ilyen állapotban, ami kb 10 percig tart, de az a látvány rettenetes. Utána pedig ugyanolyan eleven, mint előtte volt. Valójában nem tudom, hányszor volt már ilyen állapotban, mert lehet, hogy nem láttam, ugyanis én egész nap Pesten dolgozom és ő egyedül van a vidéki, kertes házunkban. Szeretném megkérdezni, milyen gyógymód van erre és főleg, hogy mennyibe kerül, mert én egyedül vagyok, nagyon kevés fizetéssel. Egyáltalán van-e ebből végleges felgyógyulás? Szíves válaszát megköszönve, további szép napot kívánok, üdvözlettel: Erzsike
Kedves Erzsike, lehet, hogy jó volt a megérzése, és valóban epilepsziás a kutyus. Ebben az esetben meggyógyulni nem fog, azonban gyógyszeres kezeléssel ritkíthatók a rohamok. A „csak” kéthavonta jelentkező roham már eredmény egy ilyen betegnél. A gyógyszeres kezelés havonta 3-6 ezer Ft-nyi költséget jelent kb. Ehhez még hozzáadódik a májműködés legalább félévete történő ellenőrzése laboratóriumi vizsgálatokkal. Egyáltalán nem vagyok azonban meggyőződve róla, hogy valóban epilepsziával állunk szemben. Ugyanis egyáltalán nem említett görcsöket, ami az epilepszia egyik velejárója. Ájulásszerű, időről időre előforduló állaptot okozhat szívbetegség, májbetegség, a szánhidrát-háztartás zavara is. Először minenképpen meg kellene vizsgáltatnia állatorvosáva a kutyust, hogy megtudhassa, milyen betegségtől is szenved kedvence. Ennek költsége pár ezer Ft-tól több tízezerig terjedhet az elvégzett vizsgálatok számától, milyenségétől függően, de biztos vagyok benne, hogy kollégámmal ezt előre meg fogja tudni beszélni.
jelige: orrváladék
2006-08-23
kedves Doktor -úr -holgy! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy a kutyámnak nagy melegben erős orrfojása van. Ha enyhül az idő, akkor megszünik. Semmi más tünetet nem tapasztaltam nála. A váladék szinte víztiszta, se szaga, se különleges színe nincs. lehet, hogy akutyám allergiás valamilyen anyagra?
Igen, akár allergia is lehet a háttérben, habár az allergiás kórképekre nem jellemző, hogy maga a környezeti hőmérséklet emelkedése okozná a tünetek erősödését.
jelige: Molly
2006-08-23
A kutya 7 éves, alvás vagy fekvés közben kis mennyiségben gyakran bevizel.
Valószínűleg vizelettartási probléma. Hormonális ok, vagy beidegzési zavar miatt is lehet. Állatorvosa egy alapos vizsgálat után többet is mondhat.
jelige: Beny
2006-08-23
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! Van egy 3hónapos Yorkshire Terrier kutyánk. Tegnap kapott védő oltást:Vanguard Plus 7 a neve! Az a problémánk,hogy az oltás óta nagyon sokat pisil.Nagyon sokat iszik de egyből ki is pisili(szine olyan mint a víz)! A tenyésztővel beszéltünk azt mondta alergiás ez a fajta erre az oltásra. Valószinü alergia ez? Esetleg felfázhatott a kutya? Amúgy nagyon eleven a kis kutya még mindig,egyenlőre csak ez a tünete! Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel:K.Balázs
Az allergiás reakció tünetei között nem szerepel a sok vízivás és sokat pisilés, úgyhogy ezek okát valahol máshol kellene keresni. A vese-, máj-, szívbetegségtől kezdve a cukorbetegségen át a hormonális problémákig sokminden okozhatja. A lázzal járó gyulladásos folyamatok is okozhatnak hasonló tüneteket. És persze az is, ha sikerült egy kicsit túlsózni a vacsoráját... Azt javaslom, hogy a kutyus egészségével kapcsolatos problémákat ne a tenyésztőjével, hanem állatorvosával ossza inkább meg a jövőben. A szőrszínnel, fajtajelleggel kapcsolatos gondokat pedig hagyja a tenyésztőre.
jelige: Daanat??
2006-08-23
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy kutyám egyik emlőjénél találtam egy nagy csomót, igaz már kb. 3 éve kisebb csomókat tapintott ki az állatorvosunk de nem voltak rosszindulatúak. Azt tudni kell, hogy ő már 11 éves. Nincs különösebb gond vele, eszik, iszik rendesen. Ön szerint milyen vizsgálatok kellenének, esetleg milyen gyógyszerekkel tudnám jobbá tenni idős kutyusom pár évét-hónapját?Köszönöm Mielőbbi válaszát, Ildikó.
Nem tudok olyan gyógyszrt javasolni, ami az emlődaganat növekedését, vagy az áttétképződést lassítani tudná. A kutyák emlődaganatai az esetek nagy többségéban rosszindulatúak, ezért a felfedezést követően minél hamarabb érdemes etlávolítani őket. Nem szükséges megvárni, hogy növkedjen! A műtét elvégzése előtt javasolt mellkasi röntgen vizsgálatot végezni az esetleges tüdő-áttétek felderítésére. Csak akkor várható a kutyus gyógyulása, ha a daganatot teljes egészében eltávolítják. Ha ezt nem tesszük, akkor várhatóan idővel áttétek fognak képződni, valamint az egyre növekvő daganat kifekélyesedése várható, ami váladékozást, vérezgetést idéz elő. Az áttétes beteg állapota hónapok alatt végzetessé is válhat. Megelőzni pedig úgy lehet ezeket a típusú daganatokat, ha a fiatal szukát mielőbb (lehetőleg már az első tüzelés után) ivartalanítják, mivel a nemi hormonoknak vitathatatlan szerepe van az emlők daganatos transzformációjában.
jelige: Nevil31
2006-08-23
3 éves mopszinkat 2 napja mutotték(állitolag vizhojag daganata volt) a kutyus nem érzi magát tulzottan jol, nem eszik nem jár... mikor várhato javulás és mivel segithetunk esetleg rajta?? (naponta kap b12 és ferronat injekciot..) Válaszát elore is koszonjuk..
A húgyhólyag daganat eleve okozhatott olyan elváltozásokat a kutyus szervezetében, ami csak lassan fog helyreállni. Gondolok itt arra, ha pl. ez a daganat vérezgetett, és ezáltal a kutyus sok vért vesztett, akkor annak pótlása, újratermelése sok időbe (hetekbe is) telhet. Persze a kórelőzményi adatok és a terápiai lépések ismeretének hiányában csak találgathatok. Leghelyesebb volna, ha a kutyust kezelő állatorvost is megkérdeznék a kórjóslatról.

<< <  489 / 512 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.12.28
Budapest XXII. kerületéből (Péter Pál u. és Bánk bán u. sarok) tűnt el a képen látható cica. Kérjük, ha bárki látja, tud róla, értesítse a gazdit! Köszönjük!
2017.12.21
2017.12.18-án a Budapest XXII. kerület, Vörösmarty utca környékéről eltűnt Kormi. Ivartalanított 2 éves kandúr,nem csavargós. Aki megtalálta, esetleg befogadta, kérjük, jelezze az alábbi telefonszámok bármelyikén: 06-30/612-1166 vagy 06-1/227-2643
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara