Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Bigyó
2006-06-23
Kutyám betegsége 4 hete kezdődött egy étvágytalansággal majd hányás és hasmenés követe, láza nem volt. 2 nap után orvoshoz fordultam. Vettünk tőle vért, hasi ultrahangon is volt röntgent is készítetünk minden negatív. Egyedül a vér vizsgálatban mutatott eltérés a segmented neutrophilis(abs) 19680 volt. A kutya állapota nem javult néha evett de a hasmenés maradt ritkán hányt is. 38 kg-ról 29 kg-ra fogyott! Műtét útján akarta az orvos kizárni a részleges bélelzáródást, de az is negatív volt sőt így is megállapította, nem talált belső szerveken elváltozást, de bakteriológiai és szövettani vizsgálatra mintát vett. Ekkor derült ki hogy kutyám betegségét egy Escherichia coli (mucoid growth) okozza. Teljesen étvágytalan a műtét óta, hétfőtől és keddtől nem múlik a hányása vénásan beadott csillapítotól sem a következő gyógyszereket kapja a napi két infúzión kivül:Baytil, Cerucal, Buscopan, Qumatel, Synulox adok neki még:Calo-pet,Probicol-H Aloe vera gél, CCL tápoldat, tylosin+ A kutya több napja kapja a megfelelő antibiotikumot de nem javul az állapota. Most 24 kg! Teljesen étvágytalan és 3 napja sok folyadékot iszik és sűrűn hánya ki! Láza nincs! Mi lehet a baj miért nem reagál a szervezete a kezelésre? Mit tegyek?
Nálam nem áll össze a kép a kutyával kapcsolatosan. Hányással-hasmenéssel járó, lázmentes, kezelés(ek)re nem reagáló, komoly testtömegvesztéssel járó kórkép esetén szinte kizártnak tartom, hogy egyedül az emelkedett fehérvérsejtszám és a kitenyészett Coli legyen az egyetlen pozitív elváltozás a laboreredmények, képalkotók és a laparatómia során. Az eset leírása kapcsán nem tartom lehetetlennek a vérképző szervek, de egyéb szervek daganatos elváltozásait sem - de ennek ki kellett volna derülnie a labor-, röntgen és ultrahangos vizsgálatok során. Szintén fény kellett volna, hogy derüljön a máj-, vagy vese elégtelen működése és egyéb betegségek is. Szerintem a legokosabb, amit tehet, hogy állatorvosával együtt specialisták segítségét kérik pl az Állatorvos-tudományi Egyetem Belgyógyászati Tanszékén.
jelige: a mi dogunk
2006-06-21
20 hónapos német dognak három hete műtétje volt (megált a bélműködése), azóta jól van, eszik is szépen, csak a bőre alatt több helyen dudorok jelentkezetek, amelyek hol visszahúzódnak, hol pedig megnagyobbodnak, méretük kb. galambtojás nagyságú. Lehet e ez valamilyen rovarcsípés eredménye? Az utóbbi időben a szőre is elkezdett hullani, de nem az egész testfeluletén, hanem bizonyos területeken, kell ennek nagyobb jelentőséget tulajdonítani, vagy csak a nagy meleggel áll összefügésben.
Lehet rovarcsípés, lehet a műtétek során bőr alá beadott injekciók hatása, lehet a nagyfokú súlyvesztés miatt a bőr alatt kialakuló ödéma - és lehet nagyon sok minden egyéb is. A szőrhullás oka is számtalan lehet. Mindenképpen érdemes lenne állatorvosának megmutatni az esetet, hiszen valószínűleg kezelésre szorul az önök dogja.
jelige: Jerry 14/2
2006-06-20
Tisztelt Állatgyógyászati Központ! Jerry 14 éves keverék kutyus; 2 éve diagnosztizálták nála a cukorbetegséget. Tavaly január óta a szemén lévő hályog miatt nem lát. Reggel-este 9 egység Monotard inzulint kap + délután 1 Gilemal tablettát. Állapota általában jó, nagyon ritkán bepisil (mert van, hogy sokat iszik). Nagy gondban vagyok, mert kevés inzulinja van, és ma bejártam az egész várost, hogy kapjak valahol. Azt mondják meg fog szűnni. Tudtommal van kutyáknak való inzulin, de az csak 2,5ml-es, és lényegesen drágább, mint a Monotard. Létezik esetleg másik emberi inzulin, amire át lehetne állni? A másik kérdésem: már többször volt műtve különböző tumorokkal. Ismét megjelent pár, de mivel ilyen idős cukorbeteg, ezért nem merem vállalni a műtétet! Ajánlottál nekem a Vetri-DMG cseppeket. Most ezzel próbálkozunk. Ön szerint lesz valami pozitív hatása? Várom válaszát! Tisztelettel: K.-né P. Anita
Elnézést, a második kérdésre nem válaszoltam. A Vetri-DMG cseppek a daganatos betegségek kiegészítő terápiájára alkalmasak. Nem várhatjuk tőle, hogy a daganat növekedését megállítsa, csupán annyit, hogy a szervezet daganatos betegség miatti gyors leromlását megakadályozza, illetve a sebészi-, vagy kemo-, sugárterápát kiegészítse.
jelige: Jerry 14
2006-06-20
Tisztelt Állatgyógyászati Központ! Jerry 14 éves keverék kutyus; 2 éve diagnosztizálták nála a cukorbetegséget. Tavaly január óta a szemén lévő hályog miatt nem lát. Reggel-este 9 egység Monotard inzulint kap + délután 1 Gilemal tablettát. Állapota általában jó, nagyon ritkán bepisil (mert van, hogy sokat iszik). Nagy gondban vagyok, mert kevés inzulinja van, és ma bejártam az egész várost, hogy kapjak valahol. Azt mondják meg fog szűnni. Tudtommal van kutyáknak való inzulin, de az csak 2,5ml-es, és lényegesen drágább, mint a Monotard. Létezik esetleg másik emberi inzulin, amire át lehetne állni? A másik kérdésem: már többször volt műtve különböző tumorokkal. Ismét megjelent pár, de mivel ilyen idős cukorbeteg, ezért nem merem vállalni a műtétet! Ajánlottál nekem a Vetri-DMG cseppeket. Most ezzel próbálkozunk. Ön szerint lesz valami pozitív hatása? Várom válaszát! Tisztelettel: K.-né P. Anita
Igen, vannak olyan humán inzulin készítmények, amelyek alkalmazhatók. A Jerrynek bizonyára van kezelő állatorvosa, akihez panaszmentes időszakokban is minimum negyedévente kontrollra viszik őt, hogy az aktuális szükséglet szerint módosíthassa az inzulinkezelést és a diétát. Ez a kezelő állatorvos minden bizonnyal személyre szabott kezelést fog javasolni kedvencének, én nem szívesen tennék kezelési javaslatot vizsgálat nélkül, a hasamra ütve.
jelige: Dzsina
2006-06-20
T. Cím! Kutyusom tavasszal kezdett sántitani a hátsó lábaira. Ennek előzménye lehet, hogy sokszor kicsuszkált a lába a jeges járdánkon. Megröntgenezte az orvos, szerinte a gerincből kell eltávolitani egy darabot, mert nyomja a velőt. Állitólag a keresztcsontjával nincs gond. Kb. 3 napja vért vettek tőle, hogy lehetőleg kizárjuk az idült szupornyica és a lyme kór lehetőségét. Voltunk vele csontkovácsnál, még kell menni 3-4 alkalommal, szerinte (látta a röntgenfelvételt) a keresztcsontnál van probléma. Szerintem nem javul az állapota, már egészen bénulásközeli állapotban van szegény. Most olvastam egy kutyás könyvben a KDRM-ről (krónikus degeneratív radiculo mileopátia). A könyv 1999-es kiadású, akkor azt írták, hogy még nem tudják gyógyítani. Szeretném megtudni, azóta tudnak-e valami gyógymódot? Köszönettel: Tóthné
Nincsenek pontos információim a KDRM korszerű terápiájáról, de tartok tőle, hogy még ma sem gyógyítható, legfeljebb kezelhető. Javaslom, keressen fel egy ortopéd specialistát kedvencével, és neki is tegye fel ezt a kérdést.
jelige: Abigél
2006-06-19
Doktor Úr! Kutyám idős (15 múlt), és izületi panaszai vannak. Kap mindenfle gyógyszert, táplálék kiegészítőt rá (Fortiflex, zölldkagyló kivonat), és mágneses terápiára is járunk vele. Most azonban teljesen ”beállt” a háta, ezért egy ksi mennyiségű szteroid injekciót kapott. Az első után semmi ”szteroidos” tünet nem volt, nem ivott láthatóan többet, nem lihegett, de a második után (lehet, részben a hőség miatt is) szinte egyfolytában liheg. (és persze rengetegen iszik, pisil) A hátpanasza szépen javult, de nem tudom, az állandó lihegés (éjszaka is), nem árt-e.Mikorra ürül ki a gyógyszer a szervezetéből legalább annyira, hogy a heves lihegés enyhüljön? Tudom valahogy hűteni, vagy ez a fajta lihegés, bármilyen heves is, nem tulajdonítható a kánikulának?
Egy hőmérő segítségével közelebb juthatnánk a lihegés miértjének megfejtéséhez. Ha „csak” azért liheg, mert túl meleg van, akkor hűtéssel (prizniceléssel) segíthet rajta. Súlyos hőtolulás (hőguta) esetén 40-41C fölé is emelkedhet a testhőmérséklet, de ekkor már állatorvosi segítségre is szükség van. Ha a hátfájás okozta fájdalom miatt liheg, akkor valószínűleg nem magas a testhőmérséklete. Ez esetben állatorvosa fájdalomcsillapítóval segíthet rajta.
jelige: Johnny
2006-06-19
A kutyámnak a fülét és orrát a nyári hónapokban egy bizonyos fajta légy rendszeresen felsebzi, hogy a sebből szivárgó vérhez jusson. Most még a probléma elején vagyok, de sajnos évről évre nehezen bírkozunk meg ezzel. Kedvező időjárás esetén ezek a legyek tömegesen fordulnak elő. Eddig senki nem tudott használható tanáccsal szolgálni, ezért is szeretném megkérdezni Önöket arról, van-e valamiylen lehetőség a megelőzésre( a legyek távoltartására), illetve a kiharapdált sebeket milyen módon a legjobb kezelni? Válaszukat előre is megköszönve, Tisztelettel: A. Csaba
Repellens hatású rácseppentő oldatok alkalmasak erre a célra. Bevált például az Ex-Spot nevű készítmény, amit úgy is lehet alkalmazni, hogy a fülseb mellé (nem rá!) cseppentünk fülenként 1 fiolával, ez segít elriasztani a legyeket. A másik repellens haású szer az Advantix spot on, amellyel szintén távol tarthatók a vérszívó legyek, ezt a kutya súlyának megfelelő adagban a bőrre kell cseppenteni. A legyek távol tartása a kevésbé súlyos eseteket önmagában is megoldja, egyébként a seb milyenségétől függően kell sebkezelést végezni.
jelige: Lordika
2006-06-19
13 éves kuvasz kan kutyusunknak, öregkori jóindulatu daganat van a fenekén Múteni nem lehet, mert széklettartási problémákat okozna. Orvosok által ajánlott gyógyszeres kezeléseket megkapta, de nem használt. Olyan természetes alapú készítményt, vagy győgyszert szeretnénk ha ajánlana ami javitana ezen az állapoton, (csökkentené a fájdalmát,megállítaná a seb vérzését és gennyesedését) köszönettel Lordika gazdái
Mivel nem vagyok tisztában a daganat pontos helyeződésével, méretével, szöveti felépítésével, ezért csak találgathatok. A folyamatos vérzés és gennyesedés miatt azt gondolom, hogy ez egy kifekélyesedett daganat lehet. Kicsit ellentmond ez annak, hogy a diagnózis szerint jóindulatú. Jóindulatú daganantok ritkán inoperábilisak és ritkán fekélyesednek ki. Persze nem láttam az adott daganatot, és a ritka nem egyenlő a lehetetlennel. Nemigen van olyan kezelési mód, ami ezt a folyamatot teljesen mágállítaná. Fájdalomcsillapításra szóba jöhetnek a nem szteroid gyulladáscsökkentők. A seb felületét pedig helyi kezeléssel lehetne rendben tartani. Például antibiotikum tartalmú kenőccsel, hámosítókkal, esetleg aloe vera készítményekkel.
jelige: Dundi
2006-06-19
A macskám teljesen le van fogyva és nem eszik semmit se. nagyon aggódom érte mert már teljesen legyengült. Kérem tanácsoljon valamit. Mit tegyek?
Keressék fel a legközelebbi állatorvost, aki a cicát megvizsgálhatja, diagnózist állíthat fel, és kezelési javaslatot tehet.
jelige: Cilike
2006-06-19
A 3 éves lány házicicánk 4 napig nem volt itthon, tegnap reggel hazajött, sovány, nem eszik csak kevés vizet iszik (amit eddig nem igazán szokott). A kedvenc dobozos tápjáből lenyalogatta a kocsonyás részt, de úgy látom, hogy darabosat nem tud enni. Eddig nagyon szerette a vízzel hígított tejfölt, de azt sem fogadja el. Egész éjjel aludt, szomorúnak látom, nagyon hullik a szőre. Eddig éjszakára mindig kiment, csak akkor szokott bent aludni, ha valami baja van. Ez a cicát befogadtuk, mert egyik reggel csak az ajtó előtt állt és nálunk maradt, mert az egész család megszerette.
Könnyű helyzetben vagyok, mert a megválaszolandó kérdést is nekem kell feltennem, mivel Cilike gazdája nem írt kérdést. Tehát egy könnyű kérdés: „El kell-e vinni a Cilikét állatorvoshoz, vagy magától is rendbejön?” Válasz: Még ma látnia kellene állatorvosnak, aki alaposan megvizsgálhatja, esetleg vérvizsgálatot és képalkotó vizsgálatokat (röntgen, ultrahang) is végezhet, és ezek eredménye alapján dianózishoz juthat, majd megkezdheti a szükséges kezelést.
jelige: Brutus
2006-06-19
Tiszteletem! Kiskutyámon kb 1-2 hete vettem észre, hogy nem igazán olyan, mint volt. Nem eszik, nem mozog, nem iszik, és rettentő levert. Először azt hittem, hogy a nagy meleg miatt ”lusta” ugatni, és kijönni elém mikor hazaérek. (eddig mindig kirohant ha meghallotta,hogy jön,bárki is). Egyik napról a másikra csont és bőr lett, elmentünk vele állatorvoshoz, megvizsgálta, ultrahanggal megállapította, hogy veseelváltozása van és talált egy kissebb ”gócféleséget” is a vesén amire azt mondta, hogy talán daganat. Vért vett, és az eredményekből ítélve aztmondta, hogy nem nagy eltérés van, csak a fehérvérsejt száma rettentő nagy, és hogy a kutyus kipisili a fehérjét. 1 héten keresztül minden nap infúziót kapott számos injekcióval együtt, amiben kedélyjavítótól kezdve, antibiotikumig minden volt. A kezelések alatt tömni kellett a kutyust, hogy egyen, inni ivott magától(nem sokat) az orvos diétás kutyatápot javasolt, amit be is szereztünk. Egyik nap azt hittem, hogy rendbe jött, mert evett magától, és még játszani is kedve támadt. De ez csak illúzió volt, másnapra ugyanolyan rosszul lett. Ez kb a kezelések 4-ik napján volt.A ztán a 6-ik napon ismét elkezdett enni, és akkor már infúziót sem adott neki csak szurikat ismét. a 7-ik napon az állapota nem változott, nem evett, levert volt ismét. Megelégeltem, hogy hiteget az orvos,és tegnap elvittem egy másikhoz, aki látván a kutya állapotát, 48-órát adott neki, megnézte a kutyust, és mondta, hogy a szemefehérje már sárgásodik, a vese mérgezi a szervezetét címszóval. Ami nem kis kétségbeesést váltott ki nálam. Azt is mondta,hogy lehet húzni az időt injekcióval, de ez nem fog segíteni a kutyuson, hanem altassuk el, amitól sokkot kaptam. 12 éve a kutyusom, és nem szeretném elveszíteni, de azt sem szeretném,hogy szenvedjen az esetleges önzőségem miatt. Mit javasol? Vannak fájdalmai? (elnézést,ha hiányos tüneteket írtam volna) Köszönettel J János!
Az idült veseelégtelenség egy olyan gyógyíthatatlan betegség, aminek rosszabbodását visszafordítani vagy megállítani nem, csak lassítani lehet. Mindig vannak kritikus napok, amikor a beteg rosszabbul van, és ilyenkor megfelelő kezelés nélkül el is pusztulhat. Ha sikerül átvészelni ezeket a rosszabb periódusokat, akkor ismét következhet egy gondtalanabb, örömtelibb időszak. Erre kell felkészülnie, ha a kutyus kezeltetése mellett dönt. Nem hiszem, hogy állatorvosa hitegetné önt. Egyszerűen nem lehet előre jósolni ezeknél a betegeknél, hogy vajon 5 nap, 6 hét vagy másfél év van még hátra. A megfelelő kezeléstől, a diétától és a beteg szervezetének ezekre adott válaszától függ minden. A fájdalmak tekintetében nehéz nyilatkozni. Kialakulhat fekélyes gyomorgyulladás és a száj nyálkahártyájának fekélyes gyulladása is. Ezek fájdalmas dolgok, de karban tarthatók, ha még nem súlyosan előrehaladott a betegség.
jelige: Pindúr
2006-06-16
Kiderült , hogy a 3 éves cicánk leukózisos, annak is a nyirokrendszer daganatos formáját állapították meg nála. Mindent szeretnénk megtenni, hogy megmentsük, így az egyetlen, bár igen költséges kezelést is vállaltuk, az interferon kúrát. Ma délután kapta meg a cicus az első kúra 4. injekcióját. Sajnos, eddig még semmilyen javulást nem látok. Sőt, egyáltalán nem eszik, csak iszik.Felére lefogyott.Olyan, mintha a rágással gondjai lennének, összekorcogtatja a fogait, amikor rágni akar. Minden számunkra ismert kiegészítő szert is megkap /Béres minera,VetriDMG,kálcium/, de egyenlőre semmi hatás. Ahol én lakom, az interferon kezelést még sosem csinálták, tehát az állatorvosom is a szakirodalomra tud csak hivatkozni, szerinte már a kúra elején látszani kellene látványos javulásnak, ha jól reagál a cica szervezete. Önök szerint , mikortól várható javulás? Bizonyára van tapasztalatuk ezügyben.Mivel lehetne javítani a cicus étvágyát, ha steroidot a kúra alatt nem kaphat, és a seduxen es próbálkozásból is csak kába szédelgés lett és nem étvágy. Kérem segítsenek, ha van olyan tapasztalatuk, amit még kipróbálhatnánk.
Cicákban a lymphómás megbetegedés valóban gyakoribb a leukózis vírusával fertőzött (FeLV +) egyedekben. A lymphóma cicákban is, ahogyan kutyában, vagy emberben a vérképző szervek daganatos elváltozása - amit jelenleg a leghatékonyabban kemoterápis kezeléssel lehet kezelni. A kemoterápiás kezelést mindig megelőzi teljes klinikai kivizsgálás, vérvizsgálatok, mellkasi röntgen és hasi ultrahangos vizsgálat - ezek eredményéből lehet megmondani a cica stádiumba sorolásos diagnózisát és lehet megmondani azt, hogy a töbféle kemoterápiás kezelés közül melyiknek mi a várható hatása. nekem személyesen semminemű tapasztalatom nincs a lymphómás macskák interferonnal történő kezelése területén.
jelige: Merettke 2.
2006-06-15
Nagyon köszönöm válaszát! Még lenne egy kérdésem. Az egyik macskámnak nő a szőr a lábán, de az fekete. Gondolom idővel újra kapucsínó színe lesz. A macsek azonban folyamatosan vakarózi, főleg az állán. Bolha lehet?
A sziámi cicák sötét foltjai sem egyformán sötétek. Egyedi eltérések is vannak (vannak feketébb és vannak kapucsínóbb, vörösbarna cicák), valamint a sötét foltok pigmenttartalma egy-egy egyed esetében is változhat. Hasonlóan pl az emberek hajához, ami a nyári több napsütés hatására sokszor kivilágosodik. A pigmenttartalom nem csak szezonálisan (az évszakokhoz kötődően változhat, de az életkor és a biológiai állapot (vemhesséh, betegségek, táplálkozás ...stb) függvényében. Ha egy területet vakar szinte folyamatosan a cica, akkor arról a területről érdemes lenne bőrkaparékot készíteni. Állatorvosa ezen kívül ellenőrizni fogja a paraziták jelenlétét és esetleg vérvizsgálatokkal az allergiás, endokrin, belgyógyászati betegségek jelenlétét. Lehet akár bolha is.
jelige: Fifike
2006-06-15
az én kiskutyám aki pekingi palota kutya 2,5éves és most 21.-én lesz a 60.napon,tehát nemsokára szülni fog.azt szeretném megtudni,hogy bele halhat e a szülésbe és ha igen akkor a kölyköket is el kell pusztitani?van e valami ami álltal látom, hogy a kutya rosszul van a szülésnél?miveltudok segiteni? sürgösen kéne a válasz.köszönöm:fifike
Persze, hogy belehalhat a szülésbe a kutya, mint ahogy minden élőlénnyel megtörténhet ugyanez szülés közben, vagy bármilyen élettevékenység végzése közben. Elméletileg az sem kizárt, hogy mire ezeket a válaszsorokat írom - már a szuka is és a magzatok is elpusztultak, és mire Ön ezeket a sorokat olvassa, esetleg én is a túlvilágon válaszolgatok az olvasói kérdésekre. Ha azt kérdezi, hogy mennyi mindennek az esélye, akkor pedig azt kell mondanom, hogy fogalmam sincs. Általánosságban el lehet mondani, hogy a szűkmedencéjű, „nagyfejű” kutyafajták esetében (amilyen pl a pekingi palota kutyácska is) nagyobb az ellésnél előforduló rendellenességek kockázata. Meg akkor is nagyobb, ha a szuka fejletlen, vagy mondjuk medence törése volt, vagy nem egészséges, vagy mondjuk nagytestű kan az apa, vagy kisszámú és nagy magzatok fejlődnek benne, vagy mondjuk keveset mozog és elhízott, vagy esetleg alultáplált. Ezekről én semmilyen információval nem rendelkezem. Egyedül a kutya korát tudom (2,5 éves) ami ideálisnak mondható a szülés szempontjából. Ha Fifike egy jól fejlett, egészséges, helyesen táplált, sokat mozgó szuka akkor az ellése nem jelent extrém kockázatot. Ha esetleg mégis tragédia történne az anyaállattal - a fejlett és egészséges utódok sok törődéssel, munkával felnevelhetők mesterséges kutyatápokkal. Szerintem akkor jár el a leghelyesebben, ha Fifikét elviszi állatorvosához, aki megvizsgálja őt és a fejlődő magzatokat, felméri az esetleges kockázatokat és felkészíti Önt és Fifikét is a nagy eseményre.
jelige: Berci
2006-06-15
Tegnap, talán tegnap előtt vettem észre, hogy kutyusunk rázza a fejét és néha varkarja kívül a fületövét, fülét. Belenéztem - ahogy lehet -, nem láttam különösebb elváltozást, masszíroztam, nem tiltakozott. Érdeklődöm, mi lehet a probléma, mivel ápoljam. Volt már kutyánk, de nem volt ilyen gond vele. Berci most múlt 1 éves (1 év 3 hónapos) 1 éves koráig minden oltást megkapott, érdeklődnék, hogy most is kell-e a veszettség elleni oltáson kívül másik oltásokat kapnia? Féregtelenítés minden félévben megtörténik, nincs benn élősködő. Pisiléskor még mindig nem emeli fel a lábát, azt mondják, akkor nem ivarérett, igaz ez, vagy nem is lesz már igazi fiú? Sajnos sétálni már nem járunk (8-9 hónapos koráig minden nap mentünk), mert nekem nem fogad szót, nagyon erős, és én már nem bírok vele, félek, hogy kiszalad az autók elé, ugyanis csak olyan helyre tudnánk menni, ahol nagy a forgalom. Fiammal hetente, kéthetente(amikor hazajön) szoktak menni, nagyon élvezi. Igaz kertes házban lakunk, mozog, játszunk, de tudom, hogy hiányzik neki a séta, a szaglászás
A Berci fülét illetően jó lenne, ha állatorvosa belenézhetne műszerrel (otoszkóppal), mert csak így lehetne meglátni, ha esetleg toklász, fekély, szőr vagy növedék van a kutya fülében, valamint pontos képet kaphatnánk a gyulladás súlyosságáról is, esetleg mintát is lehetne venni a területről. Szerencsés esetben csak a hallójárat tisztításával és fülcsepp adásával a probléma megszűntethető. Az egy év feletti kutyák esetében a veszettség elleni védőoltás és aféreghajtás évente egy alkalommal kötelező. Ezen felül melegen ajánlott a féreghajtásokat negyedévente végrehajtani, rendszeresen 1-3 havonta bolha-, és kullancs ellen megvédeni (spot-onok) és a kölyökkori vírusos megbetegedések ellen védőoltással „emlékeztetni” a kutya immunrendszerét. Egy éves korára a kanok már ivarérettek - legtöbbjük felemelt lábbal, a kanokra jellemzően vizel. A kiskutyás vizelés lehet a félénkség, és a kevésbé „férfias” és domináns habitus jele, de előfordul az is, hogy a szukásan vizelő fiatal kan minden gond nélkül képes fedezni, tehát „igazi fiú”. Az sem lehetetlen, hogy a nagytestű, mackós fiatal berni kan mozgásszervi problémákkal küzd, és ezért nem veszi fel a szokásos pozitúrát. Ha tenyészteni akarják, fedeztetni kívánnak vele - előtte kérjék ki állatorvosuk véleményét. Bizony jót tenne a rendszeres mozgás a kutyának. Ha a fiatal kan az ön számára kezelhetetlen, irányíthatatlan - akkor a fia jelenlétében trenírozva kellene szigorú és következetes bánásmóddal elfogadtatnia magát vele. Különben az is előfordulhat, hogy az otthoni környezetben sem hallgat magára, esetleg basáskodik otthon. A nagytestű kan kutyákhoz kevés a megértő szeretet (az is kell!), következetesen éreztetni kell a kutyával, hogy a hierarchiában felette áll.
jelige: Merettke
2006-06-14
Alphaderm oldat nem vált be a macseszom gombás bőrbetegségére. Bolha ellen is kezelte az állatorvos. Miért vakarózhat mégis? Gombás bőrbetegségre milyen kezelést ajánl?
Az Alphaderm oldat több összetevőt tartalmaz gombaellenes hatóanyag, antibiotikum és gyulladáscsökkentő szer egyaránt van benne. Használatáőval az szokott a hiba lenni, hogy a macska percek alatt lenyalja, ledörzsöli, letakarítja magáról - és a hatóanyagoknak nincs idejük kifejteni a hatásukat. A macska (meg a kutya, meg az ember) sok mindentől vakarózhat. valóban gyakori a külső parazitás fertőröttség és, főleg sziámiaknál a gombás bőrfertőzés is, de ezen kívül lehet akár táplálék, vagy környezeti allergia, bakteriális fertőzés, belgyógyásuzati-, vagy endokrin betegség a háttérben. Egy ember esetében is sokszor hónapokig járunk a bőrgyógyászhoz, mire számtalan vizsgálat után esetleg kiderül a betegség. A cica esetében sem könnyebb a dolog. Gombás betegséget sem csak Alphaderm oldattal lehet kezelni. Létezik vakcina is ami használható (Biocan-M) vagy akár szájon át adható tabletta (figyelem májkárosodást okozhat. Szerintem a legokosabban akkor jár el, ha állatorvosával tudatja, hogy nem vezetett eredményre a kezelés - és közösen kitalálják a következő lépést.
jelige: Szotyika
2006-06-14
Van egy 1,5 éves macskám, amikor dorombolni akar, vagy valaki véletlenül megnyomja mellkasát, mindig elkezd köhögni.A köhögések kb egy percig tartanak,és nagyon mélyről jövőek.Kb. fél éve van ez így.Tegnap egy fűszálat húzogattam előtte és azt kergette de hamar elfáradt és utánna liheget.Az orra nem folyik és nemis tüsszög.
A Szotyika nem kapott egyetlen védőoltást sem - így az is szép tőle, hogy még velünk van ebben az árnyékvilágban. Lehet ugyan akár veleszületett légzőszervi-, vagy keringési elváltozás is - de sokkal valószínűbb az, hogy átvészelt valamilyen fertőző légzőszervi megbetegedést és az idültté vált folyamatból maradványtünetként a tüdőben váladék, ödéma esetleg kötőszövetes átépülés (fibrózis) maradt. Hogy ez így van-e, vagy a teljes eszmefuttatásom téves, azt csak részletes állatorvosi vizsgálat döntheti el, részletes klinikai vizsgálattal, laborvizsgálattal, mellkasi röntgennel - és ez alapján lehet kezelési javaslatot tenni.
jelige: kutyafile2
2006-06-14
Köszönöm. Ez esetben mennyire kockázatos a műtéti altatás a 10-11 éves cicánál? Bár úgy tudom vannak ”profibb” altatási és ébresztési lehetőségek, amik ugyan drágábbak,de idős állatoknál biztonságosabb.Ugye? Legyen szíves azt is megírni, hogy a Furosemidet mekkora adagban, milyen sűrűn adhatom
Az idősödő macskák altatási kockázata természetesen magasabb, mint a fiataloké. Nem elsősorban az eltelt évek miatt, hanem azért mert a vese-, máj, és a szív teljsítménye idősödő szervezetben gyengébb. Az altatási kockázat megbecsüléséhez nagyon ajánlott lenne legalább mellkasi röntgen az esetleges mellkasi áttétek és a szív méreteinek tisztázása érdekében, egy hasi ultrahang a hasüregi áttétek és a máj-, vese- állapotának felmérésére, valamint vérvizsgálatok az általános állapot megítélése érdekében. Ha ezek az adatok rendelkezésre állnak - akkor megítélhető az altatási kockázat mértéke. Attól függően, hogy mely szervek működésével vannak problémák lehet választani „biztonságosabb”, inhalációs narkótist, vagy „egyszerűbb” injekciós altatási protokolt. A Furosemid és a K-pótlás dózisát szintén állatorvosa tudja megítélni - hiszen ez is a vérparaméterektől és a keringés állapotától függ elsősorban. Nem érdemes otthon barkácsolni a vízhajtást sem - hozzáértés nélkül könnyen el lehet tenni láb alól a pácienst.
jelige: kutyafile
2006-06-14
10 éves cicám van.2 hónapja műtötték, a hasán daganatok voltak.Teljesen felépült,szaladgált, játszott. Egyszer csak elkezdett a 2 hátsó lába duzzadni nagyon (pár nap alatt) és húzta/húzza őket.Az állatorvos szerint biztos a nyirok redszerében is van daganat, nyomja az ereket, a keringése nincsen rendben.Nem tud vele mit csinálni. Tolfedine-t adott egy hétig (6 mg) .Most pedig Ketofen 20mg-sat (mert nem volt Tolfedine...), napi negyed szemet.Közben az első lábai is elkezdtek duzzadni, de az megált. Nem vagyok egészen meggyőződve a diagnózis helyességéről.Egyébként jön,megy a cica (már amennyire a hátsó lába engedik),eszik stb, dorombol sokat. Én adok neki Furosemidet, azt látom sokat segít a lábain.Ezt szeretném kérdezni, ezt milyen adagban és milyen rendszerességgel lehet megtenni kockázat nélkül. Esetleg jobb megoldás van e. Most a 40 mg-os Furosemidet vágom 6 felé, így kb másnaponta adok neki 1/6-d tablettát. Kb 1.5 kg a cica, max 2 kg. Néha adok neki egy pici késhegynyit a porrá tört 1000 mg-os Kálium tablettából. Úgytudom a vízhajtó miatt ez kell.
Állatorvosának szinte bizonyosan igaza van - és a sikeres operáció után a hátulsó végtag nyirokutaiban növekvő áttétek okozzák a jelenlegi tüneteket a cicán. Nehéz helyzet - ráadásul a vízhajtás és a K-pótlás csak tünetileg enyhít a problémán. Csak állatorvosa tudja eldönteni, hogy az áttétes nyirokcsomók műtéti úton eltávolíthatóek-e - ez jelentené a legjobb megoldást a cica számára. Amennyiben az elváltozás nem operálható, akkor sugárterápia és kemoterápia alkalmazásával lehet a betegség lefolyását lassítani.
jelige: nagyon liheg
2006-06-14
A két éves labradorom tegnap este ellett. Nehéz ellés volt, mert orvosi beavatkozás is szükséges volt (gyorsító szuri), mert hosszú órákig próbálkozott, de nem tudta megelleni a második kölyköt. Ma reggel egy halott kiskutyát is világra hozott, nem sokkal később egy egészségeset is. Most hat kölyke van, és a nagy problémám, hogy még mindig nagyon gyorsan liheg, hol szájon át, hol csak az orrán. Természetes ez? Borzasztó hallgatni, hogy úgy veszi a levegőt nyugalmi állapotban is, mintha kilómétereket futott volna. Nagyon aggódom érte! Kérem adjon nekem tanácsot.
Nem tudom és nem is akarom megnyugtatni a Bizsu állapota miatt. Állatorvosi vizsgálatra van szüksége annak tisztázása érdekében, hogy megtudhassuk, vajon van-e még élő, vagy elhalt magzat esetleg burok, méhlepény a méhben. Az sem kizárt, hogy szülés közben érte a nyálkahártyát sérülés, fertőzés - vagy „csak” kimerült az elhúzódó szülésben. Ajánlatos volna hőmérsékletet mérni, a hüvelyt is megvizsgálni, valamint vérvizsgálatot és ultrahangos vizsgálatot végezni a Bizsun - hiszen csak így dönthető el, mi a baja, és, hogy kell-e, valamint mivel kell kezelni.
jelige: Szotyi
2006-06-13
Van egy herélt cicám 3 éves. Vizeletürítési panaszai vannak kb. 1.5 hónapja. Voltam vele állatorvosnál aki adott neki Euroxil 15 mg gyógyszert ami segített is. De csak pár napig volt jól a cica és már megint egyre többször próbál pisilni. Jelenleg gyógytápot kap Spedific FKD Remilt. Remélem jól írom. Félek, hogy megint rosszabbul lesz. Vérvizsgálat is volt amin megállapították, hogy a thrombocita szám erősen csökkent. Végülis azt a választ kaptam, hogy kövesedés miatt vannak a problémái. De ez ellen nem lehet tenni semmit? Folyton visszatérő probléma lesz? Lehet hogy tovább kellene szednie a gyógyszert? Napi 1.5 db-ot kapott egy dobozzal. Válaszát előre is köszönöm
A húgykövesség viszonylag gyakori probléma kandúr cicáknál. Tulajdonképpen nem is valódi kövek okozzák a gondot, hanem a vizeletben kiváló kristályok, amik öntvényszerűen kitöltik a húgycső egy részét, és ez értelemszerűen vizeletürítési nehézséget okoz. Valahogy úgy kell ezt elképzelni, mint amikor a pohár aljába kristálycukrot önt, majd egy kicsit megnedvesíti. Ez a később ismét megszáradó iszap a rendelkezésre álló teret kitölti, és nagyon nehéz kivarázsolni a pohár aljából. Ez is valami hasonló, csak nem cukorkristályokkal, hanem struvit-, urát-, oxalát-, vagy cisztinkristályokkal. A probléma megoldása operációt is igényelhet, de ilyenkor nem magának a „kőnek” az eltávolítását végezzük el, hanem a húgycsőnek azon részét kell eltávolítani, ahol anatómiai szűkülete van, és ezért mindig itt válnak ki a kristályok a vizeletből. A műtétet is ki kell egészíteni diétás táplálással. Az esetek egy részében a diéta önmagában is megoldja a problémát. A diétával azt igyekszünk elérni, hogy minél kevesebb kristály válhasson ki a vizeletben. A cica által most fogyasztott diéta bizonyos fajta kristályok képződését képes meggátolni. Nem említette, hogy történt-e vizeletvizsgálat a problémát okozó kristályok azonosítása céljából. Ha nem történt, akkor mielőbb meg kellene ejteni, mert az a diéta, ami az egyik fajta kő képződését gátolja, az a másikét elősegítheti. Az antibiotikum tabletták szedésével kapcsolatban nem tudok tanácsot adni, erről minden esetben az azt előíró állatorvossal kell konzultálni. Azt javaslom, tegye fel bátran ugyanezeket a kérdéseket a következő vizti alkalmával a Szotyit kezelő állatorvosnak is.
jelige: Sony
2006-06-13
7hónapos shih-tzu.ha elég gyakori hányás/2-3naponta.sárgás-hab/de a közérzetejó,étvágya is van.mitől lehet ez?köszönöm szépen
Nem lehetetlen akár fejlődési rendellenesség jelenléte (perzisztáló Botallo vezeték okozta nyelőcsőlefűződés), de okozhatja banális bélférgesség is a tüneteket, meg ezenkívül ezeregy féle ok. Azt sem írta meg, hogy mivel etetik a kutyát. A hányás az egyik leggyakoribb tünet a kutyáknál és ezenkívül semmi mást nem tudunk a Sonyról. Van valami akadálya annak, hogy állatorvos láthassa a kutyát? 1);
jelige: Pocilakók
2006-06-12
Tisztelt Doktor Úr! A cicám terhes, és már a 69. napja van ma... már 3. napja jön váladék a hüvelyéből, először rózsaszínes jött, most már inkább színtelen. Ez az 1. szülése, 16 hónapos. már 2x voltunk állatorvosnál azóta, az egyik csak megtapogatta, a másik (ez tegnap este volt) megvizsgálta a hüvelyét, a méhszáj az még zárva van (azt mondta nincs probléma). Nagyon aggódok miatta, nem lesz baja emiatt a piciknek? (még ma reggel is éreztem hogy rugdosnak, szóval még jól vannak) Köszönettel: L. Nikolett
Mivel tegnap érkezett a kérdés, gondolom eső után köpönyeg a mai válaszom. Az ellésnél percről percre változik az anyai és magzati szervezet. Még ultrahang-vizsgálattal is nehéz megjósolni, hogy vajon meg tudja-e szülni az anyamacska a kölykeit, vagy segítségre lesz szüksége. Azt mindenesetre látni lehet az UH vizsgálat során, hogy a magzatok életfuknkciói pillanatnyilag rendben vannak-e, vagy olyan jelek láthatók, amelyek szükségessé teszik az azonnali (akár sebészi) beavatkozást. De még így sem tudjuk előre megjósolni, hogy a pillanatnyilag kiváló egészségnek örvendő anya és magzatok esetében 10-20 perc vagy 2-3 óra múlva is rendben lesz-e minden.
jelige: Matyikutya
2006-06-12
Tacskó kutyámnál a fülén csomokban kijött a szőr, de nem egyszerre és hevesen, hanem lassan. Természetesen mutattam három állatorvosnak is, kettő Oxicort spray-t ajánlott, a harmadik meg nem tudta mi a baj. Javasoltak Canestent, Flucinár kenőcsöt de nem változik semmi. A tünetek: sima ”kopasz” fül, egyhén pikkelyesedik a bőr, kissé hámlik is. A kutyának nem viszket, nem kaparja. Ha kapok egy e-mail címet akkor tudok közeli digitális fotót küldeni a füléről. Kora: 5 éves. Köszönettel és tisztelettel: B. László
Állatorvosaitól további vizsgálatokat kellene kérnie. Elengedhetetlen a bőrkaparék-, és vérvizsgálat. Utóbbi főleg a máj és a vese működésről, valamint a hormonális problémákról adhat támpontot. Esetleg egyéb vizsgálat is szükséges lehet. Ezek a vizsgálatok sajnos nagyobb anyagi terhet rónak a gazdira, mint az egyszerű fizikális (megtekintés, tapintás) vizsgálat, de immár Ön is látja, milyen rögös a gyógyuláshoz vezető út, ha nem kövezzük ki célzott vizsgálatokkal. Az eredmények birtokában való kezelés bizonyára hatékonyabb lesz.
jelige: Füli cica
2006-06-12
Cicánk (kandúr, fél éves kb) letört, kedvetlen, nincs étvágya, áttetsző véres váladék folyik a fenekéből. Ezt tegnap vettük észre, viszont mára eltűnt, nem jött haza (kinti cica). Szeretnénk tanácsot kérni, hogy mi lehet a baja.
Mivel oltatlan a cica, és érintkezik más macskákkal is, az első gondolatom a panleukopenia. Ez a szép nevű betegség tulajdonképpen a kutyák parvovírusos hasmenéséhez nagyon hasonló kórkép. Nagyfokú elesettséget, véres jellegű hasmenést okoz fogékony macskában. Ha erről van szó, akkor látnia kellene állatorvosnak, aki megkezdheti a szükséges kezelést, hogy megmentse a cica életét.

<< <  489 / 507 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.12.28
Budapest XXII. kerületéből (Péter Pál u. és Bánk bán u. sarok) tűnt el a képen látható cica. Kérjük, ha bárki látja, tud róla, értesítse a gazdit! Köszönjük!
2017.12.21
2017.12.18-án a Budapest XXII. kerület, Vörösmarty utca környékéről eltűnt Kormi. Ivartalanított 2 éves kandúr,nem csavargós. Aki megtalálta, esetleg befogadta, kérjük, jelezze az alábbi telefonszámok bármelyikén: 06-30/612-1166 vagy 06-1/227-2643
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara