Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: kell-e műtét 2.
2006-02-21
A sérv pontosan a pénisze fölött van,a köldök helyén. Egy nagyobb babszemnyi nagyságú, enyhén kemény, feszes tapintású. Kb. egy jó hete jelent meg rajta. Nem mutatja a fájdalom jelét, vidáman játszik és jól eszik. Puha kutyakonzerv eledelt kap, főtt házikoszt kiegészítéssel.
A leírásából kisméretű köldöksérv a tippünk, aminek a tartalma valószínűleg hasüregi zsír, cseplesz. Tekintettel a kutya fiatal korára, még előfordulhat, hogy a sérvtartalom kizáródik, és a kutya élete folyamán nem okoz tüneteket. Érdemes a rendszeres 2 hetente történő oltások és féreghajtások során ellenőriztetni a sérv állapotát állatorvosával. Amennyiben a cseplesz tartalmú sérv kizáródik - s sérvkapu nem tapintható, a sérvtartalom nem visszahelyezhető a hasüregbe -úgy nem muszáj műteni. Ha a sérv nő, a sérvkapu szélesedik, a sérvtartalom visszanyomható a hasüregbe - úgy műtétre van szükség. Ha a kutya hirtelen rosszul lesz, hányni kezd, megszűnik a székletürítése - sürgős (néhány órán belül elvégzendő) műtétre van szüksége.
jelige: a kutya pszichéje
2006-02-21
Az interneten próbáltam utánanézni az alábbi témának, de nem találtam megfelelő választ. Tehát arról szeretnék többet megtudni, hogy milyen hatással lehet egy először vemhes kutyára, ha vemhessége alatt ivartalanítják, ugyanis tüzelése alatt meglógott 2 órára szüleim házából, mig mi dolgoztunk. 6 éves angol szetter kutyáról van szó, tehát nem egy izgága, hanem egy nagyon nyugodt jellemű kutya, aki igencsak el van kényeztetve, ezért is érdekelne, hogy milyen tapasztalatok vannak, foglalkoznak-e egyáltalán ilyen kérdésekkel.
Nem csodálom, hogy nem talál adatot erre a kérdésre az interneten (sem). A vemhes szuka ivartalanítása és a vemhes méh eltávolítása nincs hatással a kutya pszichéjére. A vemhes szuka ugyanis nem tudja, hogy vemhes. Lelkileg nem készül az anyaságra, a teste készül a bekövetkező élettani változásokra. Az altatás és a műtét, mint minden hasüregi műtét után néhány napos lábadozás következik. Ilyenkor a kutya kevesebbet eszik, kevesebbet és óvatosabban mozog, sokat pihen, lehet mogorvább de igényelheti is a szeretetet, hiszen érzi, hogy valami történt. Mindez nem keverendő össze az elvesztett magzatok utáni szomorkodással. A leírtak az első vemhességre és a sokadikra egyaránt vonatkoznak. A vemhességet meg lehet szakítani gyógyszeres vetéltetéssel is - ez után azonban a kutya újra tüzelni és vemhesülni képes. A döntésében vegye azt is figyelembe, hogy a megszületett magzatok felnevelése és a gazdik megtalálása sok áldozatot kíván maguktól is.
jelige: Tacsi
2006-02-20
Négyéves tacskóm farka tövénél,farkán,füle belsején,hasán köralakú vérző sebek jelentek meg. Szöre hullik, füleit fájlalja,rázza, de nem vakarozik.
Ez bőrgyulladás. Okát tekintve lehet allergiás, atopiás, bakteriális, gombás, parazitás. Kezelése az októl függ. Javaslom, vigye el a Tacsit állatorvoshoz, aki valószínűleg bőrkaparék-vizsgálatot fog végezni, és annak eredményétől függően fog terápiás javaslatot tenni.
jelige: Benito
2006-02-20
Két Beagle kutyánk van. Mindketten 3 évesek. Foltos, a lány, tüzelt, a napokban lett vége. Olvastam róla, hogy még napokig, talán hetekig vonzhatja a fiú kutyákat. A fiú kutyánk is teljesen odavan érte. A kérdésem az lenne, hogy neki hogyan lehetne segíteni? Folyamatosan nyüszít, üldözi a lányt, néha morog rá, a fütyije ki van sebesedve. A lány viszont elzavarja magától, másik kutyához viszont nem tudjuk vinni. Lehet ilyenkor tenni valamit, hogy ne szenvedjen?
Együtt tartott ivarérett, különnemű kutyák esetében, ha nem cél a pároztatásuk, akkor az ivartalanítás a célszerű megoldás. (Az ő esetükben ez a probléma még 8-10 évig évente 2x elő fog állni...) A mostani eset elkerülésére legjobb megoldás az lett volna, ha a tüzelés idejére eltávolítják őket egymástól, szaglótávolságon kívül. Például a kan kutyát addig elvinni a nagymamához, nagynénihez, barátokhoz... Esetleg még most sem késő. A kan kisebesedett péniszére gyógyír lehet a naponta 2x alkalmazott Betadine kenőcs. Persze ahhoz, hogy a kenőcsöt ne nyalja le, védőgallért kellene viselnie, ami megintcsak nem tartozik a legkellemesebb dolgok közé.
jelige: Kell-e műtét?
2006-02-20
Kiskutyáim 5 hetesek,keverékek.Néhány napja egyikük(kisfiú)nemiszerve mellett sérvet tapasztaltam.Meg kell-e műttetni,s ha igen mikor? Köszönettel:egy gazdi
A sérvekkel kapcsolatban az az általános állatorvosi hozzáállás, hogy operálni kell. Amennyiben lehetőség van rá, érdemes megvárni azt az életkort, amikor az altatási kockázat már nem túlzottan nagy. Ez gyakorlatilag a 2-4 hónapos kort jelenti. Amennyiben a sérvkapu olyan tág, hogy hasi szervek (belek, húgyhólyag...) képesek átjutni rajta, az azt a veszélyt rejti magában, hogy ezen szervek esetleg lefűződnek, és nem képesek visszajutni a hasüregbe, vérkeringésük gyorsan romlik, és nagyon hamar életveszély áll elő. Ilyenkor természetesen néhány órányi halasztás is kedvencünk életébe kerülhet. A kissé szégyenlős fogalmazás miatt nem teljesen világos számomra, hogy pontosan hol is található az elváltozás. (Nemi szervnek nevezhető kan kutya esetében a pénisz és a herék. Melyik mellett van a feltételezett sérv?) Amennyiben a pénisz mellett tapintott valami bab alakú, rugalmas tapintatú képletet, az könnyedén lehet az egyik oldali here, ami éppen a lágyékcsatornában helyeződik. Ez nem sérv. Öt hetes korban még akár normális jelenségnek is tekinthető. Ha megosztja velem vagy állatorvosával, hogy pontosan hol, mekkora, milyen tapintatú az elváltozás, és hogy elmozdítható-e, talán közelebb juthatunk a diagnózishoz. Legjobb persze az lenne, ha magát a kölyköt is megvizsgálhatná állatorvos.
jelige: Csenge
2006-02-20
törpenyulunkkal kapcsolatosan szeretném tanácsát kérni. Három napja hasmenése van, étvágytalan, sokat iszik. Száraz takarmánnyal tápláljuk, csak minimális frisset kapott, mióta hasmenése van, annyit sem. Hogyan szüntethetnénk meg a hasmenését?
Remélem, nem érkezik későn a segítség. Három-öt napig tartó hasmenésbe akár bele is pusztulhat egy törpe nyúl. Nagyon sokféle kórokozó jön szóba, hogy csak a legbanálisabbakat soroljam, például baktériumok (különféle Clostridium fajok, vagy a környezetben , bélcsatornában egyébként is jelen lévő E. coli baktérium), egysejtű élősködők (Coccidium). De lehet az ok hirtelen takarmányváltás („csak egy kis friss”) is. A fatális kimenetel elkerülése érdekében azt tanácsolom, mielőbb vigye el kedvencét állatorvoshoz!
jelige: Cica
2006-02-20
1 cm-es csomó a bőr alatt az emlő mellett
Bármi lehet. A légpuskagolyótól kezdve a bőr alá fúródott idegen testen (pl. toklász, fadarab) át az emlődaganatig. Mutassa meg állatorvosnak, aki az elváltozás mibenlététől függően fog terápiás javaslatot tenni.
jelige: Lizikutya
2006-02-14
Pulikeverék kutyusunk van és az egyik fülének a külsőrészéről a szőr kihullott. Teljesen csupasz. Mi lehet ennek az oka? Az állatorvos azt mondta, hogy a hallójáratban kinőtt szőr miatt kaparta és ezért hullott ki a szőre ott.
A szőrhullás okainak palettája rendkívül széles. Okozhatja hormonális rendellenesség, vagy ilyen időjárási viszonyok között a kertben tartott állaton fagyási sérülés, esetleg gomba, paraziták vagy baktériumok okozta bőrgyulladás. Allergiás és genetikai, szőrfejlődédi probléma is is szerepelhet háttérokként. Valamint valóban lehet mechanikai ok is a háttérben, például egy erőteljes dörzsölés, vakarás az azonos oldali hallójárat gyulladása miatt. A hallójárat gyulladását megintcsak ezerféle dolog okozhatja. Az egyik ilyen a -pulikra és keverékeikre egyébként jellemző- szőrdzsungel a hallójáratban, ami megakadályozza a fül egészséges tisztulását, szellőzését. Ha a szőr eltávolítása a hallójáratból és a hallójárat gyulladásának eredményes kezelése nem hozott teljes gyógyulást, kérjen állatorvosától további vizsgálatokat. Ilyenkor indokolt lehet az érintett területről vett bőrkaparék minta mikrobiológiai és parazitológiai vizsgálata, esetleg vérvizsgálattal kiegészítve.
jelige: Andika
2006-02-13
Cicám második napja étvágytalan, naponta egyszer- kétszer hány. Ettőlfüggetlenül vídám,játékos. A hányadékban fűszálak, és valami 2-3 cm-es világos féregszerű látható. A cica kb. egy hónapja lett befogadva az utcáról, gondozott tiszta állapotban. Azt szeretném tudni, hogy mi a teendő vele, mivel szeretném megtartani.
Meg kellene mutatniaállatorvosának a cicát és a hányadékban talált féregszerű képleteket is. Ő a vizsgálat eredményétől függően féregtelanítő kezelést fog javasolni. Az ilyen találkozások alkalmával fény derülhet egyéb élősködők (pl. bolhák, atkák) jelenlétére, valamint más természetű egészségügyi problémákra is. Állatorvosától táplálással, tartással, megelőző védőoltásokkal, ivartalanítással kapcsolatos tanácsokat is kaphat, speciálisan kedvencére szabva.
jelige: Liza
2006-02-13
Első ellésű shih-tzum sajnos elveszítette 7 kölykét csak 1 maradt meg. Törzskönyvezett kannal pároztattuk így a törzskönyv alapján nem láttam közeli rokonságot csak dédszülő volt a legközelebbi. Az elhullás 4. napon kezdődött. Levegő után kapkodtak nem tudtak szopni csak sírtak. Este 1 és reggel 1 meghalt. Ekkor a siófoki klinikára mentünk ahol oltásokat, erősítőket és szőlőcukor oldatot kaptak. 1 halott kiskutyát elvittünk, akit felboncoltak és elképzelhető oknak herpeszvírusra utaló jeleket láttak(kicsi lép, tüdő). 1 hétig tarott az öröm, mert a többszöri oltások ellenére újabb 2 kutya hullt el. A harmadik héten már csak 2 volt és azt láttam mintha a kutya egyre laposabb lenne, ellustult, csak aludt. Aztán ő is kapkodott a levegőért végül őt már elaltattam, mert már én sem szerettem volna kínozni feleslegesen. Őt is felboncolták és foltos, kicsi tüdő,kicsi szív, lép ez volt a diagnózis. Az állatorvos ismerőse magával vitte elemezni az egyetemre, de sajnos választ nem kaptunk. Most lassan tüzelni fog a kutyám és szeretném tudni, hogy kell-e valamilyen oltást adatni(herpezsvírus ellen), vagy genetikai probléma áll fenn és nem szabad ezzel a kannal pároztatni. Elnézést a hosszúra sikerült panaszért, de mivel nincs egyértelmű válasz sehonnan ezért úgy gondoltam mástól is kérek tanácsot.
Napos kori elhullást kölyökkutyában nagyon sokféle fertőző és nem fertőző kórok okozhat. Sajnos amíg nincsen kezünkben a boncolási, és az azt kiegészítő mikrobiológiai vizsgálat(baktériumok, vírusok kimutatása mint kóroki tényező) eredménye, addig csak találgathatunk. Igen, a kutya herpesvírus okozta fertőzés valóban okozhat ebben az életkorban hasonló tünetek között elhullást. Ez a vírusfertőzés akkor képes elhullást okozni, ha a vemhes szuka, aki életében addig soha (!) nem találkozott ezzel a vírussal, vemhességénk utolsó 3 hetében fertőződik, illetve, ha az ilyen szukától születő kölykök életük első 3 hetében fertőződnek a vírussal. A fertőzésen átesett szuka a következő vemhességei során akár teljesen egészséges, tünetmentes utódoknak adhat életet, mivel immunrendszere addigra védekezőképes állapotba keül, és az anyatejjel utódainak is átadja ezt a védettséget. Mindemellett a Herpesvírus fertőzés elleni védőoltás nem okoz problémát sem a szukának, sem a születendő kölyköknek. Legfeljebb feleslegesen költenek rá pénzt, főleg ebben az esetben, amikor a vírus kóroki szerepe sem tisztázott. Azt javaslom, érdeklődjön állatorvosánál az elvégzett vizsgálat eredményéről.
jelige: Zolika
2006-02-11
Van egy 1 éves szuka, németjuhász, dobberman keverék kutyám. Decemberben tüzelt, és december végén meglógott, és egy magyar vizslával tért haza. Az aktus megvolt, töbször is, ami persze nem feltétlenül gond. A kérdésem inkább arra irányulna, mivel ez az első kutyám, hogy mik a további teendők, hogy győződhetek meg arról hogy valoban terhes lett e a kutya, mikorra várható a szülés, hogy készüljünk rá, mely orvosi vizsgálatokat kellene elvégeztetni, és mikor.
Hááát, ... nem tudom, hogy mennyiben nem lesz ez gond végül is a családnak. A kutyájuk első tüzelése alkalmával valószínűleg vemhesült is. Ez még egy tudatos fedeztetés alkalmával is korai, az ideális időpont a 3. tüzelése lett volna. Ha nem is lesz semmi gond a vehem kihordásával és a szüléssel, mit fognak csinálni 5-10 db német juhász x dobermann x magyar vizsla kölyökkel ? Mivel a párzás december közepén volt, a vemhességet ultrahang vizsgálattal már meg lehet állapítani. Ha nem akarják vállalni a kölyköket - a szukát el lehet vetéltetni gyógyszeresen (állatorvos segítségével), vagy ha végleges megoldást akarnak a kölykök elkerülése érdekében - akkor meg lehet műteni a szukát. A kutya átlagos vehességi ideje egyébként kb 63 nap - de ebben az esetben nem lehet pontosan megmondani a várható ellés napját, hiszen a kutya feltehetően többször és napokon át párzott. Keressék fel állatorvosukat a kutyával - és beszéljék át a dolgot sürgősen - mert nem vagyok biztos benne, hogy tudják mire vállalkoznak.
jelige: Mitől lehet?
2006-02-11
Van 3 cicám,9 hónaposak.Egy ideje megy a hasuk,nem tudjuk,hogy a táplálásukkal van-e gond,vagy mi lehet az oka?Házilag gyógyítható-e?Vagy mindenképpen forduljunk állatorvoshoz,amivel az a baj,hogy lakóhelyünkön a díszállatokat nem részesítik megfelelő kazalésben.A cicák házi kosztot,száraz mecskaeledelt,és tejet kapnak.
Ezer féle októl. Például a tejtől. Vagy haférgesek a cicák, vagy ha valamilyen bakteriális vagy vírusos eredetű gyomor-, bélfertőzésük van a cicáknak. ha ez a hasmenés valóban 2-4 hete áll fenn - én igazán irigyelem a türelmét, de azt tanácsolom, hogy vonja meg a tejet a cicáktól, és féregteleníttesse, oltassa be őket. Állatorvosa észre fogja venni, ha ezeken az alapvető dolgokon kívül valami más probléma is van velük.
jelige: Macska
2006-02-11
Az lenne a ”gondom”, hogy a macskám furcsán viselkedik és sokkal, de sokkal többet és erősebben nyávog mint eddig és kicsit mélyebb, mérgesebb hangon... de nem ideges és nemis úgy nyávog, mint akinek fáj valamilye... ráadásul érdekes testhelyzetben látható elég sűrűn (naponta kb. 5-10szer), de vagy csak 3 napja. Most kb. fél éves, vagy 7 hónapos azthiszem.. (a lakásban tartjuk). A testhelyzet a következő [ami érdekes morgószerű halk hanggal párosul (nem dorombolás - annál hangosabb)]: Fekszik a földön, de a hátsó felét fenttartja és mintha a hátsó lábaval ”dögönyözne” a szemét pedig hunyorgatja, mintha szóval mintha már lenne ”valami” és élvezné. :-) Tudom ez furcsán hangzik és nevetségesen is, de tényleg úgy néz ki. :-)))) Nem nagyon értek hozzá, de szerintem tüzel (nőstény). Ha így van, meddig tart ez az állapot? Csak mert kicsit már idegfeszítő a keserves nyávogása... A furcsa (amit néha csinál) testhelyzete még nemis annyira! :-))) Ui.: Ezeken kívül egyfolytában dorombol (mióta tart ez a furcsa viselkedés) - ami amúgy aranyos, csakúgy hozzáteszem érdekességképpen :-))) Mit gondol erről az egészről?
Ugyanazt gondolom az esetről, amit maga. A cica tüzel. Egy-egy ilyen periódus 8-12 napig fog tartani, ami kb 3 hetente megismétlődik, kivéve, ha van lehetősége vemhesülni. Ezért a cica mindent meg fog tenni és időnként meglepően találékony tud lenni, könnyen megszökhet. Az Önök nyugalma és a cica egészsége érdekében a legcélszerűbb dolog az lenne, ha ivartalaníttatnák.
jelige: Monet
2006-02-11
Nem tud lábra állni, ölben kell kivinnem, keveset és sötétet vizel, keveset eszik, és állandóan fázik. Kapkodja a levegőt.
Még annyit tudok a kutyáról, hogy 10 év feletti és állatorvosa kezelte, amitől kicsit jobban lett. Miért nem árulja el nekem, hogy mit állapított meg állatorvosa és mivel kezelte a kutyát? A leírtak alapján a kutya éppúgy lehet babeziózisos, mint végstádiumú daganatos, vagy ízületi elváltozásokkal terhelt, de lehet szív-, máj-, vagy veseelégtelensége is - de akár az előbb folsorolt betegségek mindegyike fennállhat. Gondolom állatorvosával állandó kapcsolatban áll - tulajdonképpen mi a kérdése felém ?!?
jelige: help me
2006-02-11
van egy házörő tacskószerű keverék kutyusom és a nagy hidegben majdnem megfagyott.Azóta helyre jött úgy ahogy,de én ugy látom megvakult.miért és meggyógyul-e?
Ha a kutya a nagy hidegben majdnem megfagyott - akkor annak ellenére, hogy „úgy ahogy rendbejött” számos maradványtünete lehet. A lehűlő testben a vérkeringés rosszabbodásával sorra leállnak a szervi funkciók (leáll a a vese-, májműködése), a test perifériás részein elhalások kezdődnek. A kutya szemével is ez történhetett és nem tartom valószínűnek, hogy helyrejön. Önmagában az a tény, hogy kutyáját kishíján hagyta megfagyni, az állatvédelmi törvény szerint büntetendő cselekmény. Szerintem a legkevesebb, amit most meg kell tennie az az, hogy kivizsgáltatja a kutyáját - és amit még lehet, megpróbálnak helyrehozni.
jelige: Bijou
2006-02-11
7 hónapos törpe pincser kiskutyám Bijou /már több izben kérdeztem néhány dolgot a Doktor Urtól/ bőre /szőre/ korpás egy kicsit. Voltam vele állatorvosnál és Ő Béres Minera cseppek kutyáknak ajánlott amit 2 hete adok a kicsinek, de még mindég korpás szerintem. Amugy gyönyörü csillogó és dus a szőre. Lehet oka a téli hideg? A másik kérdésem, hogy igen sokszor megrázza magát amit ébredés, vagy simogatás után szoktak tenni a kutyák, macskák. Miért teszi?
A bőr kiszáradásával és korpázásával járó elváltozás több ok miatt kialakulhat a kutyuson. Ezek egyike /amit az ellátó állatovosa is feltételezett/ a mikro és nyomelemek hiánya, amit a Béres Minera cseppek alkalmazásával igyekeztek megszűntetni. Ha ez nem vezetett eredményre és a probléma továbbra is fennáll, azt jelezze a kezelőorvosának - feltételezem, hogy vérvizsgálatokat, esetleg bőrkaparék vizsgálatot fog kezdeményezni és azután célzott kezelés kezdődik. A bőrkorpázás valóban akár a hideg miatt is kialakulhatott. Az, hogy a kutya időnként megrázza a bundáját, az a természetes tisztálkodás része. Ha ezt nagy gyakorisággal csinálja, akkor könnyen lehet, hogy a korpázással összefüggű bőrbetegsége ami a kellemetlen érzést kelti, és ettől akar szabadulni a Bijou.
jelige: Dorisz
2006-02-10
Tisztel Doktor Nő/Úr! 18 éves, keverék, szuka kutyusom van. Kb. 3 éve áll fenn nála végbélsipoly, mely időnként (kb. 1-3 havonta) kiújul. Ekkor kezelése: antibiotikum 5 napig, a sipoly naponkénti átmosása 1%-os Braunollal és környékének kezelése Betadine kenőccsel és Neogranormonnal - kizárólag külsőleg. Ma éjszaka figyeltem fel rá, hogy Dorisz székelési késztetést érez, de nem ürít székletet. Mikor megnéztem a végbelét, enyhe nyomásra először kis mennyiségű tejszerű majd nagyobb mennyiségű tiszta, átlátszó, szagtalan, vízszerű váladék ürült, szerintem a végbeléből. Sipolynyílást nem észleltem és a sipoly megnyílása előti duzzanatot sem láttam. A váladék kinyomása nagy fájdalommal járt a kutyának. Kérdésem az lenne, hogy elképzelhető e, hogy a visszatérő sipoly ezúttal nem a végbélnyílás mellett, hanem a végbélben nyitott utat magának és ezért ürült a váladék a végbélnyílásból? A sipoly műtéti kezelését a kezelő állatorvos - a kutya korára való tekinetettel - nem javasolja. Ettől eltekintve Dorisz jó - korának megfelelő - általános állapotban van, étvágya jó, székletürítése rendszeres, naponkénti. Vizeletürítési problémája nincs. Lázat nem észleltem. Válaszát előre is köszönve maradok tisztelettel és köszönettel: I. E. - Miskolc
A végbélsipoly a végbél rendellenes nyílása, amely szuka kutyában esetleg a hüvelybe vagy közvetlenül a külvilág felé vezeti el az ürüléket. Ha a végbélnyílás környékét megnyomva sárgásfehér váladék ürül, az a bűzmirigy váladéka szokott lenni, ami korántsem szagtalan. (Nomen est omen. :-)) A bűzmirigy nyílása a végbélnyíláshoz extrém közel, annak 2 oldalán található. A bűzmirigy kinyomása járhat fájdalommal, különösen, ha gyulladásban van. Teltsége okozhat székletürítési nehézséget. Lehet, hogy az alap-probléma is inkább egy sipolyozó, gyulladt bűzmirigy, mint egy végbélsipoly, és fogalomzavarban vagyunk? Ha ez így van, akkor nem kell aggódnia, a bűzmirigy sikeres kiürítése a bőr felé nyíló sipolyozás kiújulásának veszélyét is csökkenti és a kutyának is megkönnyebbülést okoz.
jelige: nincs más gondom
2006-02-10
Van egy 7 honapos szuka , mit javasol a műtéthez ,mert nem szeretném hogy lusta legyen ,de nem kell kis kutyús se. Vigyázzok rá de félek hogy baj legyen.Köszönöm.
Mivel szuka kutyát tart, és nem szeretne kölyköket, az a leghelyesebb, ha elvégezteti az ivartalanítást állatorvosával. Nem a petefészek-hormonoktól lesz egy kutya fürge. Azt bizonyára tudja, hogy a szukák általában évente kétszer tüzelnek, azaz kétszer van ivari ciklusuk. A petefészek-hormonok intenzív termelődése mindössze 70-80 napig tart, ha beleszámítjuk a tüzelést és az utána következő periódust. A félév többi napján (kb. 100-110 napig) a petefészek gyakorlatilag inaktív. Észrevett ebben az idószakban lustaságot a kutyáján? Ugye nem... Idős korban nagyon gyakoriak a nem ivartalanított szukákban az ivarszerveket érintő daganatos betegségek, valamint a méhgyulladás. Ezen betegségek az életet veszélyeztetik, előfordulásukat az idejében végzett ivartalanítás jelentősen csökkenti. Sok olyan gazdival találkozunk, aki idős, beteg szukája mellett állva, szembesülve a diagnózissal saját maga látja be (egy kicsit későn), hogy jobb lett volna régesrég ivartalanítani, mert akkor mindez a kedvencük életéért való küzdelem elkerülhető lett volna. Végső érvként még azt tudném felhozni, hogy a szuka kutyák nagyon leleményesek ami szökdösést illeti, főleg tüzeléskor. Ilyenkor, ha elszökik, nemcsak az a veszély fenyegeti, hogy vemhes lesz, hanem bármilyen baleset is történhet vele. Ha esetleg nem szökik el, a környék kan kutyái megtalálják a rést a kerítésen... Nem olyan könnyű egy kertben tartott szukára (éjjel-nappal!!!) vigyázni.
jelige: Lyme-kór
2006-02-10
Az lenne a kérdésem, hogy a Lyme-kór elleni oltás mennyibe kerül, ill. hogy az ismétlő oltással egy árban van?
A Budafoki Állatgyógyászati Központban 4500-Ft-ba kerül egy ilyen oltás és a vele járó általános vizsgálat. Ismétlő oltásnál azonos az ár.
jelige: Spiky
2006-02-08
Igazából panaszom nincs, mint inkább kérdésem. Október közepén tüzelt először a kutyám,decemberben volt egy éves. Január végén pedig kis csomókat találtam az emlői körül. Elmentünk állatorvoshoz és diétát, gyógyszert rendelt el és a kedveskedés mellőzését. Egy hét telt és a csomók szinte teljesen eltűntek, a kutya viselkedése is a régi. Következő tüzelése április környékén várható és szeretném is bepároztatni. Ezzel is elkerülhetem az álvemhességet. Kérdésem a következő. Milyen időközönként pároztatható a szuka anélkül, hogy túlzottan terhelné a szervezetét?
Amelyik szuka hajlamos az álvemhességre - az kezelés nélkül minden tüzelése után nagy eséllyel álvemhes lesz. Maga az álvemhesség periodikus ismétlődése szinte mindig petefészek cisztát, méh elváltozásokat,emlő gyulladást és emlődaganatot okoz a későbbiekben. Ha tenyésszukát akar csinálni a kedvencből azt ne azon megfontolásból tegye, hogy az álvemhességet elkerülje. Ennek legegyszerűbb és a kutya számára is legegészségesebb módja az ivartalanítás. Mit fog tenni a mondjuk 5 alkalommal megszülető 3-4 kiskutyával? Fajtatiszta tenyésztést akar? Hogy a kérdésére is válaszoljak - egy tenyészszuka évente 1 alkalommal ellethető - de 7-8 éves kora után már nem illik vemhesíteni a szukát és akkor ugyanezzel a problémával kell szembenéznie. Addigra azonban már nem egy fiatal állatot kell megműteni és a petefészek-, méh, és emlőelváltozások elkerülését sem lehet ugyanolyan nagy valószínűséggel elérni. Gondolja át mégegyszer a kérdést, mert meggyőződésem, hogy észérvekkel nem lehet az évente történő elletés mellett dönteni csak azért, hogy az álvemhesség gyakoriságát csökkentsük.
jelige: emlődaganat
2006-02-06
A szüleim 12 éves szuka kutyájáról van szó. Az utóbbi pár hét alatt egy jó öklömnyi daganat fejlődött ki az egyik emlőjén. Ők nem viszik orvoshoz mondván, hogy már volt korábban ilyen problémájuk egy másik kutyánál és az orvos szerint menthetetlen volt. Engem viszont érdekel, hogy megmenthető-e még egy ilyen korú kutya műtéttel vagy gyógyszeres kezeléssel. A daganat előtt a kutya teljesen aktívan viselkedett, nem látszik rajta a kora. Kérem írják meg, hogy mi a tapasztalatuk ilyen esetekben.
Hát lehet, hogy a korábbi eset valóban menthetetlen volt - mert mondjuk az elaggott kutya műtéti kockázata igen magas volt, vagy esetleg a mellkasi röntgenfelvételeken egyértelműen áttétre utaló jeleket lehetett tapasztalni. Ez a mostani eset sem aggálymentes, hiszen egy 12 éves nagytestű szukának már lehetnek szervi bajai (szív-, máj-, esetleg veseelégtelenség) ami megnöveli a műtét kockázatait. De önmagában a 12 éves kor nem kizáró ok a gyógyulásra. A kutyából vért kellene venni, mellkasi röntgent kellene csinálni és a daganatból citológiai mintát venni. Ezek az adatok alapján el lehet dönteni, hogy van-e értelme megoperálni a kutyát.
jelige: LK1981
2006-02-06
Kutyusom panasza a következö:Fekvéskor a kutyus első lábait megfogom akkor morog,nyüszül.Elvittem állatorvoshoz aki adott neki antibiotikumot és gyuladásgátló oltást 3 alkalommal.Kutyus állapota azota kicsit romlott,mert ha sétál akkor már látható hogy biceg a bal első lábára,futáskor viszont normálisan rakja a lábát.Ezután megvizsgáltam a kutyus testrészeit és a két hátso combjain is ugyanolyan reakciot fedeztem fel.Mi a baja?
A növekedésben lévő fiatal kutyák esetében gyakran alakul ki a panostitisznek nevezett elváltozás, ami felváltva jelentkezhet a végtagokon és az ízületek közelében duzzanatként, fájdalmasságként jelentkezik. A kórelőzményi adatok mellett elsősorban röntgen felvételekkel lehet igazolni a betegség jelenlétét. Szerintem jelezze állatorvosának, hogy a kiskutya nem lett jobban a kezeléstől, és kérjen részletes vizsgálatot tőle, vagy beutalót olyan rendelőbe, ahol felkészültek az ilyen irányú vizsgálatokra. Természetesen nem biztos, hogy erről a megbetegedésről van szó, de a részletes vizsgálat ki fogja deríteni a baj okát - és biztosan meg lehet gyógyítani a kutyát.
jelige: Mimike
2006-02-06
Szuka kutyám 7 évvel ezelött fogadtam be, kora 10 év fölöttinek van saccolva.2004 nyarán mindkét emlősort eltávolították daganatok miatt.Az amugy sem tökéletes szívét megviselték a műtétek,de gyógyszereket kap es kontrolálva is van rendszeresen, igy csak ugralas ill.játék közben köhög elsősorban.2-3 hete viszont elkezdet zihálni és szájon át lélegezni még nyugalmi helyzetben is.Elkészült a RTG felvétel és az ultrahang is.Sajnos daganatok láthatóak a tüdőben ez okozza a hirtelen rosszabodást.Teljesen elkeseredtem es varatlanul ért a hir.Utoljára 5-6 honapja volt UH vizsgalat es negativ volt,most meg daganatos.Meg tobb gyogyszert kap az eddigiek mellé.Tudom,hogy nagy a baj,de szeretnem ha nem szenvedne ez a kis állat és a tüneteket (lihegés,zihálás) minnél jobban csökkenthetőek lehetnének.Kérem adjanak tanácsot kezelési-,terápiás lehetőségekről!
Sajnos a leírása alapján a Mimi végstádiumban van. Az emlődaganat áttétek kezelése kemoterápiával történik kutyák esetében is. A súlyosfokú tünetek arra utalnak, hogy ennek az alkalmazásával is elkéstünk már. Szerintem ebben az állapotban már el kellene altatni a Mimi-t. Sajnálom a történteket.
jelige: Agi
2006-02-06
Most vásároltunk Cane Corso kiskutyát és kérdezni szerteném,hogy kell-e valami vitamint adni neki? Ha igen milyet? Hallottam a Luposan-ról erről mi a véleménye? Valamint a Corso fülét milyenre kell vágatni?Köszönettel! > > Az állat kutya,Cane Corso hím, kora: 6 hónap alatt, > kennelben, tápon tartják, > naponta kétszer sétáltatják, néha kirándulnak vele. > Oltva évente (veszettség+kombinált),, társállat: kutya,panaszmentes. > > A panasz 1-2 napja áll fenn, változások nincsenek. > Állatorvosnál nem volt, kezelést, gyógyszert nem kapott, > Az állat állapota nem változott. > Az állatot szállítani tudja. > Kistelepülésen él.
A nagytestű kutyák felnevelésében a mértékletesség és türelem a kulcsszavak. Sokan esnek abba a hibába, hogy túletetik az ilyen kölyökállatukat, ami olyan módon vezet csontozati, ízületi problémához, hogy a növekvő csontozat nem képes lépést tartani a hirtelen súlynövekedéssel. Az a helyes, ha a fajtának és ivarnak megfelelő ütemben növekszik a kölyök. Ezt rendszeres testsúlyméréssel (nem „szemre”) érdemes ellenőrozni. Nem jó, ha már 10 hónaposan eléri kifejlettkori testsúlyát és marmagasságát. Egy nagytestű kutya 18- 20 hónpos koráig növekszik. Ha ezt betartjuk, hosszú és gondtalan kutyaéletre számíthat kedvencünk. A jó minőségű (jelen esetben maxi junior) kutyatápokon találunk adagolási táblázatot, valamint ezek a tápok kielégítik a napi szükséges energia, vitamin-,és ásványianyagszükségletet, bennük a növekedés igényeinek megfelelő a kalcium-foszfor arány, tehát nem szükséges kiegészítőket adni melléjük. Különösen ellenjavallott a konyhai maradékkal, húscafatokkal kedveskedni. A kérdezett készítménnyel nincsenek személyes tapasztalataim, nem sikerült információkat szereznem a pontos beltartalmi értékeiről (kalcium és foszfor tartalmáról), ezért sem rá-, sem lebeszélni nem szeretném az adagolásáról. A fülvágással kapcsolatban egy idézet és két megjegyzés: Idézet 1: 1998. évi XXVIII. törvény Az állatok védelméről és kíméletéről 10. § (1) Az állat küllemének megváltoztatása érdekében, továbbá más, nem az állat egészsége vagy későbbi egészségkárosodásának megelőzése céljából történő sebészeti beavatkozás - az ivartalanítás és a fajtajelleg fenntartása kivételével - nem végezhető. Megjegyzés 1: A különböző fajtastandardok fajtajellegben az öröklött, örökölhető tulajdonságokat határozzák meg. Megjegyzés 2 : A fülvágás nem öröklődik.
jelige: Rocky
2006-02-06
Egy olyan problémával fordulnék Önhöz, hogy van egy 14 éve szálkásszőrű tacskóm, akinél sajnos most jelentkeztek a tacskóbénulás jelei! Először csak imbolyogva járt, majd egyik napról a másikra nem állt rá a hátsó lábaira! Érezni még érzi őket, de nem áll rájuk! Voltunk orvosnál, kapott vénásan gyógyszereket, s most tablettákat szed: milgamma, metypred, histodil! Sajnos ezektől sincs változás! Az egészsége ezen kívül nagyon jó, eszik rendesen, a széklet és vizelet ürítésével sincs gond, és a közérzete is jó! A kérdésem az lenne, hogy hallottunk a műtéti megoldásról, de nem tudjuk hogy érdemes lenne-e belevágni a kora miatt! Szeretném ha a Doktorúr megírná a véleményét! Nagyon fontos számunkra a kiskutyánk ezért minden megoldási lehetőség felé nyitottak vagyunk! Gondolkodtunk „kerekesszék” megoldáson is, de azt mondták hogy ilyen csak külföldön vásárolható!
A tacskóbénulás (porckorong sérv) műtéti megoldásakor akkor várható a legjobb eredmény, ha a tünetek kialakulásától számított 6-12, de legalább 24 órán belül megtörténik az operáció. Attól tartok ezt az időszakot már lekéstük. Mindenesetre legjobban teszi, ha neurológiai szakvizsgálatot kér a Rocky esetében, ennek során a fizikális és laborvizsgálat mellett valószínűleg kontraszt anyaggal végzett röntgen (myelográfia) is készül a kutyáról - és ezután érdemes a megoldás lehetőségeit tárgyalni.

<< <  489 / 499 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara
2017.10.15
XXII. kerület, Vihar utcából október 14-én megszökött cirmos színű, 2 éves, ivartalanított kandúr cicánk, Tódi (Tódor). Nyakörve nincs, de chip van benne! Félős cica, még soha nem járt kint az utcán. Nagyon várjuk haza! Tel: +36204569939 Pongrácz Zsuzsa
2017.09.13
Elkóborolt kiscicánkat keressük. Rózsavölgyből, az Orsovai utcából (Ady Endre úthoz közel) tűnt el szeptember 03-án. 4 és fél hónapos, szürke cirmos lány macska. Neve Lola, az álla és jobb első mancsa fehéres. Szeme sárgás. Minden szükséges oltást megkapott. A kép kb. 3 héttel ezelőtt készült, tehát azóta kicsit nagyobb lett. Kérem, hogy aki látta, enni adott neki vagy befogadta, jelentkezzen, mert nagyon várjuk haza! Megosztásokat mindenkitől, de különösen, aki Rózsavölgyben, Kelenvölgyben lakik, illetve laknak ott ismerősei, nagyon köszönnék! 06 20 462 9028