Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Szasza
2005-11-17
10 éve feletti kan puli kutyám néhány napja túl sokat iszik és bepisil.
Sok betegségre utalhat a sok ivás és sok pisilés. Leggyakoribb okai idős kan kutyánál a veseelégtelenség, a mellékvesekéreg túlműködése és a cukorbetegség. Legelőször ezeket kellene kizárni vérvétellel, vizeletvizsgálattal, hasi ultrahang vizsgálattal, mielőtt ritkábban előforduló betegségeket keresnénk. Ha a sok ivás, sok vizelés mellet a kutya fogy- az a veseelégtelenségre, cukorbetegségre, pajzsmirigy túlműködére, májelégtelenségre utalhat. Ha a kutya sokat eszik, az inkább a mellékvesekéreg túlműködésére, pajzsmirigy alulműködésre, cukorbetegségre utalhat. A kétoldali szimmetrikus szőrhullás, egyéb szőr-bőrproblémák esetén a hormonális problémák valószínűsíthetőek. A vizeletszagú lehelet, fekélyek a szájban- szintén a veseelégtelenségre utal. Hányás lehet a veseelégtelenség, vesemedencegyulladás, májelégtelenség, cukorbetegség jele. A vér- és vizeletvizsgálaton kívül szükség lesz hasi ultrahang és röntgen vizsgálatra is.
jelige: talált cica
2005-11-14
Találtunk egy cicát, 3-4 hónapos lehetett, de nagyon sovány, picike, de irtó kedves, hízelkedő. Tele volt bolhával, többször megfürdettük bolhairtó samponnal. Az egyik fülét rázta, kicsit prüszkölt, kicsit imbolyogva mászkált, gondoltuk ha kicsit megerősödik, elvisszük oltani. Féregirtót kapott, de kétszer is férgekkel együtt kihányta. Majd véresre kaparta a fülét, begennyesedett, a nyakán is lettek ilyen gennyes csomók, alig evett valamit, pár óra alatt teljesen legyengült és elpusztult.
A cica valószínűleg a külső és belső parazitáktól (bolha, fülrüh, bélférgek) legyengült szervezetében valamilyen halálos bakteriális-, és/vagy vírusos fertőzést (pl. vírusos macskanátha) is hordozott. Pontos diagnózist csak boncolás eredményének a tudatában lehetne mondani. Az életét valószínűleg azzal lehetett volna megmenteni, ha a befogadás után rövid időn belül állatorvossal megvizsgáltatják és kezeltetik a cicát. Legközelebb kezdjék ezzel a cicatartást.
jelige: Morpheus
2005-11-14
Kutyámnál kb. másfél hónapja jelentkezett az első epilepsziás roham. Súlyosbodott, ezért egy hónapja gyógyszeres kezelést kap. Az első héten Sevenal reggel 1/2, este 1, Difedan 2x2 a második héttől Sevenal maradt, Difedan 2x1,5. Jobban volt, de ma újra rohamozott, elvesztette az eszméletét. Hogyan segíthetnék rajta?
Középkorú Cane corso-jánál szerintem elsőként azt kellene tisztázni, hogy mi okozza az epilepsziás tüneteket. Egy ilyen korú kutyánál már a koponyaüregi daganat megléte sem kizárt. Véleményem szerint érdemes lenne EEG felvételt, esetleg CT (MR-T) vagy izotópos vizsgálatot végezni a kutyánál - gondolom a laborvizsgálatok már megvannak. Csak széleskörű vizsgálatokkal, az eset jó felderítésével lehet előrelépni a kezelés ügyében.
jelige: Flekken
2005-11-14
A hároméves német juhászom egész nap hányt, és ment a hasa. Szegény nagyon rosszul néz ki! Mi lehet a probléma? Milyen betegség ilyen? És mivel lehet neki segíteni?
A hányás és hasmenés nagyon általános tünetek. Egy 3 éves német juhásznál ez lehet egy heveny gyomormegterhelés következménye, de ugyanígy akár mérgezés, bakteriális-, parazita vagy vírusfertőzés, idegen test, gyomorcsavarodás, fekély esetleg daganat a tápcsatornában. Tehát lehet egy banális, önmagától is megoldódó gond - de lehet iéletveszélyes, és ezért intenzív állatorvosi ellátást igénylő eset is. A rengeteg variáció közül csak az állatorvosa tudja tisztázni, hogy mi okozta a megbetegedést, és természetesen ő tud megoldást ajánlani is. Sürgősen vigye állatorvoshoz a kutyát.
jelige: Sparco
2005-11-14
Tegnap hoztam haza 9 hetes rottweiler kanomat. Szeretném a tanácsát kérni abban, hogy mikor vihetem ki a szabadba? Mind a szobatisztaság mind pedig a kiskutya szocializációja miatt szeretném minnél előbb. Olvastam, hogy amíg nincs meg az összes oltás, addíg nem tanácsos. Bár a tenyésztő szerint fontos lenne. Nem tudom, mi volna a helyes megoldás. Tegnap kapta meg első oltását parvo ellen. Mire lefut az oltási program, 15 hetes is elmúlik.
Egy Rottweiler kölyök nagyon érzékeny jószág tud lenni, ezért illik komolyan venni az óvatossági rendszabályokat. Az első parvo elleni védőoltása után még nagy kockázatot rejtene magában, ha vírus hordozóval találkozna a kutya. A szabadba történő levitelét mindenképpen több lépcsőben oldanám meg. Első alkalmakkor csak olyan kertbe-, elzárt területre vinném a kutyát, ahol nem járhatott más kutya, ürülékével sem szennyezte a területet. Utána néhány héttel később már járhatna olyan területen a kutya, ahol hasonló korú és az oltási programjuk szerint hasonlóan védett kortársaival találkozhatna. Csak ezek után, amikor az oltási sora is teljessé válik vinném olyan környezetbe, ahol elenőrizetlen kutyákkal illetve ezek anyagcsere termékeivel találkozhat a kutya.
jelige: komondor
2005-11-11
Kérdésem az, hogy miért jobb a tavaszi alomból kutyát venni? Mi egy komondor kölyköt szeretnénk az öreg komondor szuka mellé. Kérem, ha tud tenyésztőt, ahol van kutya, adja meg a címet, vagy elérhetőségét.
Ez a vélemény abból az időkből keletkezett, amikor még a tenyészkutyákat is rideg körülmények között tartották. A tavaszi és az őszi alom közötti különbségek ott lényegesek, ahol a kutyák ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, táplálásuk sem mindig ideális - így a szukák már a vemhesség ideje alatt sem ideális körülmények között gondozzák a magzatukat, és az ellés után is sokat fáznak, nélkülöznek a kölykök. Lakásban tartott kutyák esetében szinte nincs különbség a tavaszi és az őszi almok között. A komondort ugyan szinte mindig kennelben tartják, de a megfelelő körülmények között tartott tenyészállatoktól nyugodtan lehet az őszi almokból is válogatni. Jelen pillanatban nincs tudomásom választási korú komondor kölykökről, de az interneten szétnézve biztos vagyok benne, hogy számtalan lehetőséget talál.
jelige: Pancsa
2005-11-10
Kandúr cicám öt hónapos, ám sajnos már most jelölget a lakásban. Az ivartalanítás valóban csak hat hónapos kor után végezhető el annélkül, hogy a cicus további életében vizelet ürítési problémát okozna?
Ha a cica már jelöl, akkor bizony ivarérett, és nyugodtan ivartalanítható. Bár való igaz, hogy az ivartalanított kandúrok hajlamosak a húgycső elzáródásával. vizelési nehézséggel, vérvizeléssel járó megbetegedésre (macskák alsó húgyúti szindrómája, FLUTD), nem mutattak ki összefüggést a 6 hónapnál korábbi ivartalanítással.
jelige: Prostata
2005-11-07
Nagy dilemmában vagyok. Nem tudom eldönteni, mi lenne a jó a kutyámnak. A 13 éves Maci viszonylag gyorsan, látványosan lefogyott, vizelete opálossá majd véressé vált. Az állatorvos prosztata megnagyobbodást észlelt. A vérvizsgálat szerint a vesék jók, viszont más eredmények nagy fokú gyulladást mutatnak. Vér:+++, fehérje:++, nitrit:+, fws:+++, ph:6, sür.:1010 Nolicint kapott 2x1-t, de 1 hónap elteltével a paraméterek nem változtak. Egy hete adok neki prostazynt, melynek hatására jobb lett az étvágya, élénkebb lett, véres vizelet csökkent. Sajnos 3-4 nap után újra megjelent a vér. Mitévő legyek: ha így kezeljük tovább, lassú halál, lassan megemészti szervezetét a lob. Ha a műtét mellett döntök az orvos szerint könnyen elfertőződhet a hasnyálmirigy, melynek szövődményeként akár 1 hét alatt belehal. Mi a helyes út, mi a legjobb Macinak?
Nehéz egy ilyen idős kutyus kezelése. Ám lehet, hogy azért, mert egy antibiotikum nem segített, még nem kellene feladni a kezelését. A vér- és vizeletvizsgálat mellett ultrahang is készült a kutyáról? Ilyenkor sterilen vizeletmintát is lehet venni, amiből az is kiderül, hogy milyen antibiotikum hatásos a fertőzésre. Az ultrahangvizsgálattal a húgyhólyagot és a prosztatát is behatóbban lehet vizsgálni.
jelige: Mázli
2005-11-07
Úgy két hete megjelent a kutyám (keverék) szeme alatt egy kis dudor, azt hittük azért olyan, mert megütötte és megdagadt. Mikor most a koliból hazajöttem nagyobb lett a daganat. Voltam itthon állatorvosnál, és azt mondta, hogy vagy fertőzés, vagy daganat. És ha daganat, akkor műteni sem lehet, mivel az arccsont alatt van. Én utánaolvastam könyvekben, és azt találtam, hogy ez lehet akár vérömleny is. Mert a kutyának semmi baja nincs, normálisan eszik, nem levert, és ha megnyomogatom a dudort, akkor nem észlelem, hogy fájna neki. A vérömleny pedig két hét alatt elmúlik. Kíváncsi vagyok a véleményükre.
Az ilyen duzzanatokról (nem nevezném azonnal daganatnak) legkönnyebben mintavétel után lehet eldönteni, hogy mik. Általában elég, ha egy tűvel veszünk mintát (aspirációs cytológiai mintát), majd ezt szakember megvizsgája, és így általában eldönthető, mi a további teendő. Ennek hiányában csak találgathatunk, hogy vajon tályog, vérömleny, daganat stb.
jelige: Sparco
2005-11-05
Kutyám még az alomban van, most 8 hetes. Royal Canin Maxi Babydog táppal fogom etetni. Abban kérném tanácsát, hogy a táp mellett szükséges-e Ca készítményt adnom neki? Ha igen, melyiket?
A nagytestű kutyák táplálása kényes dolog. Bár sokan tanácsolják a „mindent bele” elv szerinti táplálást, szakmai érvek mindenképpen a visszafogott, kiegyensúlyozott tápanyag bevitel mellett szólnak. Ha betartja a tápon feltűntetett etetési útmutatót,akkor egy ilyen jó minőségű szuperprémium, méret szerint megfelelő táp (Royal Canin Maxi) tartalmazza mindazon tápanyagokat, így a Ca-ot és D-vitamint is, amit egy fejlődő kutya szervezete megkíván, ezért nemcsak felesleges, de az ilyenkor megalapozható mozgásszervi problémák miatt kifejezetten káros is Ca-készítményeket adni mellé! 1);
jelige: Lipot
2005-11-05
Westim ma 5 hónapos, szépen cserélődik a foga. Azt szeretném kérdezni, hogy normális-e a kihullás elött álló fogak (már mozognak) szürkés elszineződése és a kutya levertsége.
A tejfogak tűnhetnek a frissen váltott fogakhoz képes szürkésebb árnyalatúnak, ez még akár lehet normális is. A kiskutya levertsége azonban nem magyarázható a fogváltással, ezért feltétlenül el kellene vinni állatorvoshoz!
jelige: Lipót
2005-11-04
Westim ma 5 hónapos, szépen cserélődik a foga. Azt szeretném kérdezni, hogy normális-e a kihullás elött álló fogak (már mozognak) szürkés elszineződése és a kutya levertsége.
Szinte bizonyos, hogy nem a fogváltással kapcsolatos a kutya levertsége, bágyadtsága. A fogváltás kiskutyákon legtöbbször teljesen tünetmentesen lezajlik. Vigye el állatorvoshoz a kutyát, hogy kiderítsék mitől bágyadt. 0),
jelige: Vizsla
2005-11-03
Kutyámra ideiglenesen barátnöm vigyáz. Ök kertes házban laknak, kutyám mellett van még 4 macskájuk. Barátnöm panaszkodik, hogy nagyon büdös a kutyám, csináljak vele valamit. A széklete büdös, nem is maga a kutya. Erös a vizelete szaga is. Két éves kan magyar vizslám van. Legyen szíves adjon valami tanácsot, mit tudnék kezdeni a kutyámmal, hogy bírja már ki a barátnöm is míg el nem költözünk és magamhoz vehetném ismét. Szortuk már valamilyen porral, amit az állatkereskedésben vettük. Szortuk a helyét is szagtalanítóval, de csak ideig-óráig használ. Legyen szives adjon valami tanácsot.
Azzal kellene kezdeni a kutya „szagtalanítását”, hogy szuperprémium tápot kezdenek etetni vele, aminek sokkal jobb az emészthetősége, mint a kereskedelemben kapható olcsó tápoknak. Ezután meg kellene nézni a kutya bűzmirigyét, száját, fogait, nem onnan jön-e a szag. Ha a bőre zsírosodik, annak is kellemetlen szaga lehet, erre léteznek speciális samponok, egyébként meg lehet fürdetni kutyasamponnal, ami nem szárítja ki a bőrét. Az állatpatikákban vény nélkül kapható Chlorophyll drazsé elnyomja a kutya testszagát, ivari szagát. Mindezek mellett betegség is okozhat kellemetlen szagokat, pl. a veseelégtelenség, vagy a fogágy betegségek, esetleg egy hasmenés, ezért azt javaslom, mindeképpen forduljanak állatorvoshoz!
jelige: Döncike
2005-10-31
Van egy hörcsögpárunk, kb. 4-5 hete született 5 kicsi. Szépen fejlődtek, de tegnap sajnos 3 elpusztult (lehet, hogy a megmaradt kettő sem él sokáig?). Amit megfigyeltem: hullani kezdett a szőrük, főleg a nyakuknál, majd a hasuknál is. Nagyon gyorsan legyengültek. A helyi állatorvos javasolta, hogy érdeklődjek, (hörcsögökkel nem foglalkozott még), ezért is kérdezem, mit lehet tenni, hogy a következő gyerkőcökkel ne járjak így.
A legfontosabb az lenne, ha a mostani elhullás pontos okára fény derülhetne. Ennek akkor van esélye, ha az elhullott kis állatok boncolásra kerülnének, szövettani vizsgálat és kórokozó izolálás készülne. Mindezek nélkül nem lehet értelmes tanácsot adni, és nem lehet felkészülni a következő alom megvédésére. A leírt tünetekből attól tartok senki sem tudja megmondani az elhullások okát.
jelige: Hamis
2005-10-28
Körülbelül fél éve került a családunkhoz egy kutya, így nagyon megszerettük, ám visszatérő problémákkal szembesültem. Egy állatvédő liga hozta el egy menhelyről az altatása előtt. Egészen biztosan verték, mert idekerülésekor izgága volt, kétszer meg is harapta szüleimet, gyorsabb mozdulatokra reagálva (simogatáskor). Az ok amiért Önhöz fordulok az, hogy a mai napon engem is, majd 20 percre rá édesanyámat is megharapta újból. Eddig mindig engedte hogy felemeljük, most is odajött kedveskedni, majd mikor felemeltem elkezdett lecsúszni és amikor mefogtam hogy ne essen le az ölemből egyből mély sebet harapott az alkaromon, majd kis időre rá édesanyámén is aki szintén meg akarta simogatni. Mi az ujsággal való orrhegyen pöccentésnél súlyosabb nevelési módszert soha nem alkalmaztunk. Lehetséges-e az, hogy (a tacskókra oly jellemző módon) a lecsúszáskor a gerincénél fellépő érzékenység hatására egyből harapással reagált (nem nyüszített). Épp kezdett bennünk eloszlani a kétség afelől, hogy hamis lenne a kutyánk, ugyanis befogadása után 3 héttel semmi ilyen jellegű dolog nem történt.
Lehetséges, hogy fájdalom lépett fel a legutóbb történt incidens során. Ezt fizikális, valamint röntgen vizsgálatokkal lenne érdemes kivizsgálni. Ha a kutyának nincs fájdalommal járó szerbi elváltozása, akkor marad a viselkedési zavar. A kutyának nem illik megharapnia gazdáját és a családtagokat, ez mindenképpen szocializációs zavarként jellemezhető. Léteznek gyógyszeresen befolyásolható viselkedési zavarok is, ezt azonban szakembernek kellene eldöntenie, hogy erről van-e szó. De az is lehet, hogy ezt a kutyát sohasem lehet majd plüssállatként ölbe venni, vagy felemelni a földről. Amíg fény nem derül az okra, ne kísérletezzenek vele.
jelige: Pötyike
2005-10-27
Túl gyorsan átsiklottam az állat kora felett. Amennyiben Pötyike kistestű keverék, akkor nem lehetetlen, hogy 14 hónaposan teljesen egészségesen már a 2. tüzelésénél tart. De a legtöbb a tüzelések között 6 hónap telik el, és főleg egy nagytestű kutya esetében gyanús lenne a fiatal kor ellenére a 2. tüzelés. Vizsgáltassa meg állatorvosával a kutyát, hogy egy egészséges ciklusról van-e szó, vagy esetleg más oka van a hüvely váladékozásának. Lehet akár hüvely-, méh-, vagy hólyag gyulladás és sérülés is.
jelige: Pötyike
2005-10-27
Keverék szuka kutyám kb. 14 hónapos, nem tudom pontosan mert úgy találtam az országúton. Akkor nem volt több 4 hetesnél. Most másodszor tüzel. Első alkalommal nagyon vigyáztunk rá így nem eshetett teherbe. Most sem, és a jövőben sem szeretnénk kiskutyákat, azt szeretném kérdezni, hogy az ivartalanításhoz meg kell-e várni a tüzelés végét vagy már most elvégezhető a műtét?
Az ivartalanítást ajánlatos olyan időszakban elvégezni, amikor a kutya nem tüzel. Ez sokkal kíméletesebb és veszélytelenebb a számára. Ha már egyszer sikerült kibekkelni a tüzelést, akkor van esély rá, hogy most is sikerül. Tudom, hogy rengeteg odafigyelést igényel a kislány erényeinek a megőrzése, de ha esetleg mégis hiba csúszik a számításaikba, a műtét akkor is gond nélkül elvégezhető az ivarzás megszűnése után néhány nappal, vagy héttel. Sok türelmet kívánok az elkövetkező napokhoz.
jelige: Bijou
2005-10-27
Érdeklődni szeretnék, hogy kb. hány hetes (hónapos) koráig gyarapodik (magasság, súly) egy szuka törpe pincser kiskutya. Kicsi kutyám 2005. julius 1-én született, szuka, és már 3 kiló fölött van a súlya. Szerettem volna, ha pici kutyus marad. Kérdésem, hogy reménykedhetek, hogy már nem nagyon fog súlyban és magasságban gyarapodni?
A kistestű kutyák viszonylag gyorsan fejlődnek és 6-7 hónapos korukra elérik végleges testméreteiket. De Bijou még csak 4 hónapos és már most is kilóg a standardból. Négyhónapos koruk után ugyan már lényegesen lassul a növekedésük, de Bijou már így is egy óriás törpe pincser lesz. Ahhoz, hogy eldönthessük, egyszerűen a szokásosnál nagyobb, erőteljesebb lesz a kutya a fajtatársainál, vagy hormonális rendellenességről van esetleg szó, érdemes lenne endokrinológiai szakrendelést felkeresnie. A kutya növekedési hormont csak néhány labor tudja mérni európában, a vérmintát külföldre kell kiküldeni. Fontos lenne tudni azt is, hogy a szülők mekkorák és az alomtársak (ha vannak) esetleg korábbi alomból származó testvérek mekkorák.
jelige: egy here
2005-10-24
Most vettük észre, hogy az 1 éves mopsz fajta kutyánknak csak egy heréje van. Kérdésem az lenne, hogy hosszú távon lehet-e ezzel probléma egészségügyi szempontból? Tehát szükséges-e műtéti beavatkozás? Nem kívánom a kutyát pároztatni és versenyre vinni, ő nekünk házi kedvenc (bár hozzáteszem, hogy törzskönyvezett és az apja többszörösen díjnyertes kan). Mivel lehet orvosolni ezt a genetikai hiábát? Nem szeretném ivartalaníttatni.
Előfordulhat, hogy valóban csak egy heréje van a kutyának, de sokkal valószínűbb (gyakoribb), hogy megvan a másik is, csak a hasüregben, vagy a lágyék csatornában helyeződik és nem a hereborékban. Az állat élete folyamán a pubertás kor előtt van esély a rejtett here gyógyszeres kezelés hatására történő „lecsalogatásának”, most már 1 évesen ez semmi eséllyel nem kecsegtet. Amennyiben a rejtett here függesztő szalagja elég hosszú, úgy megkísérelhető a rejtett here hereborékban történő áthelyezése és kivarrása is. A rejtetten helyeződő here a környezete magasabb hőmérséklete miatt sajnos szinte törvényszerűen elrákosodik az állat élete folyamán, ezért ezt megelőzendően éredemes lenne vagy a helyére tenni, vagy eltávolítani. A kutya egy herével is megtartja minden ivari tulajdonságát, tenyészteni azonban nagyon nem ildomos vele, mivel a bántalom öröklődik.
jelige: TERRIER
2005-10-24
13 éves airedale-terrieremnek gyomor-és bélgyulladása volt. Hányt, hasmenése volt, nem tudott a hátsó lábára ráállni. A vérvizsgálatnál kiderült, hogy nagyon magasak a veseértékei. Háromszor kapott infúziós kezelést, mellette Rimadyl, vérnyomáscsökkentő és savlekötő gyógyszereket. A kutyus szépen javult. Másfél hét múlva ismét nehezen állt fel, épphogy kilépünk a lakásból, bepisil. Az ismételt vérkép már majdnem normális veseértékeket mutatott, most ismét el kellett kezdeni a tabletták szedését, de de változatlanul nehezen áll fel és a vizelettartási gond is megmaradt. Mi lehet a baj, és mit tehetek? Ha továbbra is Rimadylt kell szednie, van-e valami, ami egy kicsit olcsóbb (ezt 600 Ft/db-ért veszem) és helyettesíthetem vele?
A 13 éves Airedale terrier bizony már élete vége felé közeledik, így feltételezem, hogy nem egyféle nyavaja nehezíti életüket. Minden bizonnyal fennál a krónikus veseelégtelenség, ami az infúziós kezelésre és diétára tünetileg javulhat, de ez nem azt jelenti, hogy megszűnt a betegsége. Mellette biztosan artrotikus, degeneratív tünetek is jelentkeznek a végtagok és a csigolyák ízületeiben. Vaószínűleg a kutya állandó gyógyszeres kezelést igényel hátralévő életében. Az ön által említett Rimadylhoz hasonló, nem-szteroid gyulladáscsökkentő több is van a piacon, de egyikük sem olcsó. Beszéljen kezelőorvosával a további kilátások és a gyógyszerváltás ügyében.
jelige: veszett sünik?
2005-10-24
Én ugyan nem tartok háziállatot, de van néhány ismerősöm, akik nevelnek sérült süniket, majd miután meggyógyultak, visszaengedik őket a természetbe. De még velem is gyakran előfordul, hogy forgalmas utakon, kereszteződésben bóklászó süniket mentek át az úton. Az utóbbi időkben hallottam veszettséggel fertőzött sündisznóról. Mennyire elterjedt ez a betegség a sünök közt? Milyen biztonsági rendszabályokat kell életbeléptetni? A fertőzéshez elég a közvetlen kontaktus(kézbevétel), vagy feltétel az állat harapása?
Ugyan a sünök érintettek lehetnek veszettség vírusával való fertőzöttségben is, ez alapján mégsem beszélnék le senkit a sérült sünökkel való foglalkozásról. Nincs megbízható statisztikai adat, hogy a hazai sünállomány hány százaléka hordozza a veszettség vírusát. A veszettség vírusát a sünök is csak harapás, marás útján tudják átadni jótevőiknek. Akit ilyen sünharapás ér, az bizony jól teszi, ha bejelentkezik háziorvosánál, a sünit pedig a helyileg illetékes hatósági állatorvoshoz eljuttatja, aki megfigyelés alá veti és kiderül, valóban fertőzött-e az állat. Háziorvosa pedig a helyi közegészségügyi szakemberrel konzultálva eldönti, hogy kezdik-e az érintett ember oltását. Sokkal többet megtudhat, ha ellátogat az alábbi címre: www.bluecross.hu/rabies.html
jelige: 33444
2005-10-22
Dear Sir, I have a Dobermann, 13 years old, who can not stand on his back feet any more, he was treated for one week in a alatkorhaz by Dr. Tamas Juhasz who said the dog’s spine is the problem and he said that operation would be a solution for a younger dog but for the old one it is not. He thinks the only solution is eutanasia which I refused to accept. CAN ANYONE HELP US? I live on the second floor and work all day, 9-18, and it is imposible to keep him in the flat while I’m not there because he can’t keep the urin and..., and it’s also imposible to carry him down from the second floor because he is not alowing that by growling and barking. What do I do?
I am afraid, that the veterinary college you mentioned has right and there is no real chance of your poor dog. He is a real veterane, and basically do not count whether there is a malignant process in his spine or only a degenerative or inflammation process. As the conservative treatment did not help even symptoms are worsening I also think that the dog is chanceless. Sorry to say but I fell that euthanisia is the only help that a veterinary can offer to you.
jelige: Labi
2005-10-22
Kétéves Labi kutyánk kb. egy hete vakaródzik, főleg a hasán és a farka tövénél. A szőre enyhén hullik. Mi okozza? Lakásban és a kertben él, ezért rendszeresen tisztán tartjuk. Hasmenése nincs. Déluténonként nagyot sétál, találkozik más kutyákkal is.
Hát, sok minden okozhatja. pl parazita, allergia, vegyi anyag, baktérium, gomba, hiánybetegség, valamint több belgyógyászati és endokrin megbetegedés is. Ráadásul ez az általános lista korántsem teljes. Állatorvosa a részletes kórelőzmény, a klinikai és a kiegészítő vizsgálatok alapján tudja tisztázni a probléma okát. Lássanak hozzá ...
jelige: Labi
2005-10-22
Két ves Labi kutyánk kb. egy hete vakaródzik, főleg a hasán és a farka tövénél. A szőre enyhén hullik. Mi okozza? Lakásban és a kertben él, ezért rendszeresen tisztán tartjuk. Hasmenése nincs. Déluténonként nagyot sétál, találkozik más kutyákkal is.
Nagyon gyakori probléma a viszketegség. Legelőször meg kellene győződni arról, hogy nincs-e bolhaürülék a kutyán. (Kis fekete pontok, megnedvesítve pirosak!) Jó alapos bolha és féreghajtás után meg kellene nézni a bűzmirigyet és annak tartalmát, mert a begyulladt vagy teli bűzmirigy is okozhat viszketegségek, főleg a faroktőnél. Mindezek után következnek a bonyolultabb vizsgálatok: bőrkaparék vizsgálata, ivarszervek vizsgálata a különböző allergiák kiszűrése. 0),
jelige: Szipogó kutya
2005-10-22
13 éves belga juhász kutyámnál pár hete azt figyeltem meg, hogy szipog. Esetleg csuklik? Nem tudom pontosan eldönteni, mert szipogó hangot ad, de semmilyen megfázásos tünetet nem produkál, és maga a szipogás is olyan önkéntelennek tűnik. Az orra nem váladékos és nem is száraz; hideg és nedves, teljesen normális. Kezdetben azt hittem, ez is egy újabb öregkori hiszti, ugyanis fésüléskor jelentkezett először (amit nem szeret). Ám azóta elég rendszeresen, sőt, egyre gyakrabban tapasztalom ezt. Mindazonáltal az állat jó kedvű, étvágya változatlan.
Nem kell feltétlenül, hogy komoly általános tünetekkel (láz, étvágytalanság, bágyadtság) járjon a meghűléses eredetű felsőlégúti fertőzés. Enyhébb esetben mindezek nélkül csak szipogással is jelentkezhet. De számtalan egyéb oka is lehet a leírt tüneteknek pl allergia, idegentest, fekély, jóindulatú növedék, de akár rosszindulatú daganat is az orrüregben vagy a felső légutakban. Jelezze állatorvosának a problémát, hiszen a leírtakban a „banálistól a fatálisig” sok minden lehet. Az alapos klinikai vizsgálat mellett, valószínűleg laboratóriumi vizsgálatokra, esetleg röntgen felvétel(ek)re is szükség lehet.

<< <  501 / 507 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.12.28
Budapest XXII. kerületéből (Péter Pál u. és Bánk bán u. sarok) tűnt el a képen látható cica. Kérjük, ha bárki látja, tud róla, értesítse a gazdit! Köszönjük!
2017.12.21
2017.12.18-án a Budapest XXII. kerület, Vörösmarty utca környékéről eltűnt Kormi. Ivartalanított 2 éves kandúr,nem csavargós. Aki megtalálta, esetleg befogadta, kérjük, jelezze az alábbi telefonszámok bármelyikén: 06-30/612-1166 vagy 06-1/227-2643
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara