Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Ebecske
2006-03-22
Tisztelt Doktor Úr! Van egy kutyám, aki idén májusban lesz 16 éves. A hátsó lábai már elég gyengék, néha (pl. hirtelen kanyarodásnál) lezuttyan a fenekére. Az állatorvoshoz elvittem, mert először kb. 2 cm-re kicsúszott a kukija. Visszatették neki és azt mondták, valószínűleg gerincsérve van, ami közepes, ill. nagytestű kutyáknál gyakori. Prednisolon nevű tablettát kapott, azt szedte egy ideig, aztán az állatorvos tanácsára lassan elhagytuk az esetleges mellékhatások miatt. a kukija azóta nem jött ki, viszont a hátulja továbbra is elég gyenge. Bár néha még szalad is, de látszik rajta, hogy nehéz neki. A tanácsát szeretném kérni, hogy ez az állapot rosszabodhat-e (esetleg teljesen lebénul), vagy ezt elkerülhetjük ha visszatérünk a gyógyszerre a legkisebb adaggal, ami esetleg használ? Válaszát előre is köszönöm
Alapos neurológiai vizsgálat nélkül a betegség lefolyását senki nem fogja tudni megjósolni, főképp nem lehet kezelési tanácsokat adni. Ha az öregedéssel járó gerincoszlop-problémák, ideggyök-irritációk okozzák a bajt, akkor lassú progresszió várható. Ha egy enyhén bedomborodó porckorong okozza a problémát, akkor lehet, hogy nem lesz súlyosbodás, amíg teljesen át nem szakad a porckorong. Amikor ez esetleg mégis bekövetkezik, akkor viszont teljesen lebénulhat a kutyus. Ha egy, a gerinccsatornában növekedő daganat a kiváltó ok, akkor a súlyosbodás a daganat növekedésével arányban fog bekövetkezni. Költséges vizsgálatok (neurológia, RTG, esetleg CT, esetleg MR) elvégzése nélkül állatorvosa kénytelen megtorpanni a „talán gerincsérv” diagnózisnál. Ha ismerni szeretné a távolabbi kilátásokat, akkor az említett vizsgálatok elvégzése indokolt lehet. Némelyik sajnos csak altatásban végezhető, ami egy 16 éves kutyus esetében nem kis kockázattal jár.
jelige: Kuvaszos
2006-03-22
Az egyébként vaserejű kanunk bágyadtan hever egy bokor aljában. Nem tud > egyenesen leülni a fenekére, csak féloldalasan. A legjobb falatokat > kiválogatva eszik. Ugatni nem tud teljes erőbedobással (döbbenetes, hogy a > mellette levő szuka teljesen átvette az őrzést), mert ilyenkor nyilván > hátul fájdalmat érez. Okként felmerült a bűzmirigy gyulladása, csak azt > nem értem, hogy ez mennyiben indokolja a nagyfokú gyengeséget. Egyenlőre > antibiotikumot adunk neki és Algopyrint. Elsősorban a gyengeség aggaszt > (egy ember egy gyulladástól nem ilyen bágyadt). > Köszönettel várom a tanácsát!
Sajnos nagyon széles a palettája a kutyában gyengeséget, elesettséget okozó betegségeknek. Mivel a szóban forgó kutyus oltásai is hézagosak, akár fertőző kutyabetegség gyanúja is felmerül, de bármilyen belgyógyászati betegség (szívbetegség, cukorbetegség, veseelégtelenség, májbetegség..., hogy csak kiragadjak néhányat) is állhat a háttérben. Azt árulta még el nekem a kutyáról, hogy állatorvos nem látta, mióta beteg. Ez azt a kérdést veti fel bennem, hogy akkor mi alapján kezeli antibiotikummal? Ki írta fel? Vizsgálat nélkül?! Megfelelő adagban és indikációval alkalmazzák?!... Azt javaslom, ne kísérletezzen tovább a kutyájával, hanem hívjon hozzá állatorvost, ha nem tudja szállítani.
jelige: Dixi
2006-03-22
tisztelt doktór úr/hölgy.Nekem van egy másfél éves német juhász kutyám,abban szeretnék segitséget kérni,hogy mivel tudnám a szemét kezelni mert valoszinűleg kötöhártya gyuladása van.ezt haza hozhatuk a menhejről? Mert önkéntesek vagyunk a nagytétényi állat menhelyen. várom segitö válaszát: kőszőnettel:andrea
Nem javaslom, hogy állatorvosi vizsgálat nélkül kezelje kutyájának feltételezett kötőhártyagyulladását. Szemcsepphez/szemkenőcshöz egyébként sem fog hozzájutni recept nélkül. Ami hibát ilyenkor gyakran elkövetnek a gazdik, az a beteg szem kezelése kamillaoldattal. NE TEGYE! Az ugyanis -mivel egyáltalán nem steril- még súlyosbíthatja is a problémát. Szembe cseppenteni kizárólag erre a célra gyártott, steril, izotóniás oldatot szabad! Kamillával legfeljebb a szemkörnyék bőréről szabad letörölgetni a rászáradt váladékot. Gondolom, van az állatmenhelynek ellátó állatorvosa, mindenképp mutassa meg neki a Dixit. Még az is lehet, hogy a kötőhártyagyulladás (ha valóban erről van szó) csak a jéghegy csúcsa, és más betegség is van a háttérben...
jelige: Bűzmirigy
2006-03-22
Tisztelt Doktor Úr! Sajnos úgy néz ki, hogy kutyánk - egy magyar vizsla - bűzmirigy űrítési problémákkal küszködik. Januárban lett ürítve a bűzmirigye, de márciusra már teljesen megtelt ismét. A legnagyobb baj az, hogy a szőrén ilyenkor foltok keletkeznek, nagyon erősen hullik és igen nehezen nő vissza. Nem tudom van-e esetleg ennek kapcsolata azzal, hogy régen kerti kutya volt most azonban lakásban él. Egyébként minden héten kap legalább 2x csontot, de nem segít. Olvastam, hogy létezik gyógyszeres kezelés a problémára, ennek milyen mellékhatásai vannak? Ha műtétileg távolítják el a bűzmirigyét akkor ennek a kutya nem látja kárát semmilyen szempontból? Mivel lehetne a legkönnyebben és legegyszerűbben megoldani a problémát? Válaszát előre is nagyon köszönöm, és nagyon várom. Üdvözlettel: P. T.
Amikor a bűzmirigy váladéka nem tud ürülni, akkor előbb-utóbb elfertőződik, begyullad maga a mirigy és allergiás alapon a hátágyéki területen a bőr is. Nem ismerek olyan gyógyszert, hatóanyagot, ami a bűzmirigy ürítését segítené (persze ez lehet az én saját hiányosságom is), ezért a gyógyszeres kezelés mellékhatásairól nem tudok nyilatkozni. Kérem, írja le pontosan, milyen kezelésre gondol, úgy könnyebben válaszolok erre a kérdésre. A bűzmirigy manuális ürítése viszonylag könnyen, egyszerűen elvégezhető. Akár a közelben dolgozó állatorvoshoz vagy kutyakozmetikushoz is elvihetik időnként ebből a célból, de akár a gazdi is megtanulhatja a módját. Állandó problémát okozó bűzmirigy esetében végleges, megnyugtató megoldást jelenthet a mirigyek műtéti eltávolítása. Ennek hosszú távon csak előnyei vannak, sebgyógyulás után az ebnek ez semmilyen hátrányt, kellemetlenséget nem jelent. A műtét természetesen altatásban történik, annak minden kockázatával. Nincs különbség altatási kockázat szempontjából a fogkődepuráláshoz, bűzmirigyeltávolításhoz vagy hasi műtéthez történő altatás között. A sebgyógyulás időszakában különös gondossággal kell végezni a beteg etetését, mert az a cél, hogy az ürített bélsár ne legyen sem túl kemény (fájdalmat okozhat az ürítése), sem túl lágy (a területen szétkenődve fertőzést okozhat). Ezen felül óvni kell a sebet a nyalogatástól, azaz elengedhetetlen a műtéti védőgallér viselése. Ez a kutyus életében egy 7-10 napos kellemetlen periódust jelent ugyan, de a hátralévő életében nem kell majd többé küszködnie a viszatérő bűzmirigy-, és következményes bőrgyulladással. Tehát ha legkisebb kockázattal járó alternatívát választják, akkor bizony rendszeresesn kell majd üríteni vagy üríttetni a bűzmirigyeket. Ha felvállalják a műtéttel járó (egyszeri) kockázatot, akkor egy hónap múlva örökre elfelejthetik, hogy valaha is volt ilyen problémájuk.
jelige: Hörcsög fülelváltozása
2006-03-22
5 hónapos nőstény hörcsögöm fülén a napokban egy elváltozást vettem észre, amelyről a következő linken látható egy kép is. Szeretném megkérdezni, hogy mi lehet ez a kis gombostűfejnyi duzzanat a fülén? http://img.tar.hu/eszke/img/20499689.jpg Hirtelen alakult ki, viszont az azóta eltelt pár nap alatt nem nőtt, de nem is csökkent. Nem vakarja a hörcsögöm, nem váladékozik stb. Nem fogyott egyáltalán, a kedélye is jó, viszont idegesít ez a kis duzzanat, mert még sosem láttam ilyet (több mint 10 éve tartok már aranyhörcsögöket). Egyedül él egyébként.
Fényképről elég nehéz diagnózist mondani, ezért mielőtt bármit tippelnék, azt javaslom, keressék fel állatorvosukat, aki megtapinthatja az elváltozást és akár egy tűszúrással cytológiai mintát is vehet belőle, amit megvizsgáltatva kideríthető a duzzanat mibenléte. Sajnos lehetséges, hogy ez egy daganat (a pigmentáltsága miatt pl. melanoma), de az is elképzelhető, hogy gyulladásos szövet, esetleg tályog.
jelige: Füsti kutya
2006-03-21
Tisztelt Doktor úr! Márc.17-én már írtam 2 éves pulikutyámról, hogy vért hányt. Válaszát ezúton is köszönöm. Két napja még a tüdőgyulladást tartotta valószínűnek az orvos.Az antibiotikum hatására láztalan lett, nem hányt, de kedélye nem volt a régi. 48 óra elteltével visszamentünk a klinikára, ahogy a doktor mondta.Ekkor(ma) egy másik orvos volt ott. Azzal fogadott - nyilván beszélt kollégájával -, hogy a kutyámnak gyomorfekélye van. Ahogy Ön nem vizsgált és látott semmit a kutyámon, úgy ez az ember sem! Semmilyen részét meg nem tapogatta, meg nem nézte! Külön kérésemre, hogy hallgassa meg a tüdejét, sem tette meg! ( Az előző orvos hallani vélt valamit az egyik oldalon.) Belevágott egy injectiot a ”gyomrára”, ahogy mondta.Felírt egy embergyógyászatban használt szert -talán Uleran? rosszul olvasható számomra, aki nem ismerem a szert. Adott egy táplálékkiegészítőt: Intestunal Gl 32 Waltham felirat van rajta.Royal Canin termék.A tápra az van írva, hogy macskák részére!!!Kérdésem: honnan lehet tudni, hogy gyomorfekélye van a kutyának, s nem pl. gyomorhurut? Ez utóbbi estben nem antibiotikum kellene inkább, mint gyomorfekélyt gyógyító humán gyógyszert? Adjam-e a macskáknak való tápot, amin még az adagolás is csak macskák súlyához van megadva? Milyen vizsgálattal lehet megállapítani, mi baja van valójában a gyomrának? Mert gastroscop nincs ezen a klinikán. Hol végeznek ilyen vizsgálatot Pécs környékén? Tüdőgyulladás kizárható, ha nem köhög, nem tüsszög és nem folyik az orra? Válaszát és tanácsait előre is köszönöm!
Az Ulceran tabletta a gyomorsav termelődését csökkenti, ezzel akadályozza meg a gyomor falának megemésztődését és átlyukadását fekélyes betegeken, ezért indokolt lehet adagolása a Füsti esetében is. Egyszerű gyomorhurut esetében ritka a véres hányás. Ha a vér a gyomorból származik, az egyértelmű jele a gyomornyálkahártya sérülésének, fekélyes elváltozásának. A gyomorfekély diagnózist a másodlagos tünetek alapján is fel lehet állítani, ezek általában gyomortájéki fájdalom, étvágytalanság, véres hányás és emésztett vér ürítése a bélsárral. Gasztroszkópiát persze kutyán is lehet végezni, de ez nem tartozik a rutin vizsgálatok közé, specialistát kell felkeresni ilyen kéréssel. Az antibiotikumra vonatkozó kérdést nem teljesen értem. Hiszen azt írja, hogy az antibiotikum hatására lett jobban a kutyus. Akkor most kap antibiotikumot, vagy nem? A Royal Canin gyárt Intestinal nevű konzervet, amelyet gyomorgyulladásos kutyák etetésére javallanak. Nem tudom, ez vajon azonos-e azzal, amit ő kap. Ez ugyanis nem táplálékkiegészítő, hanem teljes értékű konzerv táp. Azt javaslom, próbálja meg elérni azt az állatorvost, aki először látta őt, és beszéljék meg a további esetleges vizsgálatok, kezelések menetét.
jelige: Mogyoró
2006-03-18
A napokban kaptam egy csivava-spitz keverék kan kiskutyát. Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem: A kiskutya most 3 és fél hónapos. Mikorra éri el a teljes súlyát és méretét? Milyen ütemű gyarapodás várható még a továbbiakban? Ezenkívül van egy shih-tzu 4 éves szintén kan kiskutyánk, aki nem fogadta túl nagy lelkesedéssel az új jövevényt. Azóta borzalmasan folyik a nyála. Mi lehet ennek az oka?
Kistestű kutyák kb. 14-15 hónapos korukig növekednek. A növekedés 10-12 hónapos korig látványos, utána egyre észrevétlenebb. A másik kutyus nyála esetleg az új jövevény okozta izgalom miatt folyik jobban, mint eddig.
jelige: Rex
2006-03-17
Tisztelt Doktor Úr! A közel 8 éves csau-csau kutyánknál az utóbbi időben tapasztaljuk, hogy nagyon sokat vakaródzik,egyre nagyobb területen a bőre először feketedni kezd, majd ezen a területen később teljesen lekopaszodik. Azokon a részeken pedig ahol szép fehér a szőre ott narancssárga-pirosas színű apró pontokkal van tele, ami rendkívül viszket is neki. A fenti jelenség lassan az állat teljes hátán tapasztalható. Állatorvos a kutyát injekcióval kezelte,de állapota inkább romlott.Várom tanácsukat mi lehet a fenti betegség oka. A kutya jóltáplált, rendszeresen ápolt és szinte családtagként van kezelve. Nagyon szeretnénk, ha sikerülne a leírt betegségből kigyógyítani. Várom mielőbbi szíves válaszukat !
Viszkető bőrbetegséget okozhat parazitás, gombás, bakteriális fertőzés, valamint az allergia és az atopia. A bűzmirigyek gyulladása, tartalmuk felszaporodása is tul. képpen allergiás alapon okoz bőrviszketést, vakarózást és következményes szőrhullást a hátágyéki tájékon. Azt javaslom, kérjen állatorvosától bolhaellenes kezelést, valamint indokolt volna az érintett területekről, több helyről vett bőrkaparék-minta mikrobiológiai, parazitológiai vizsgálatának elvégeztetése, valamint a bűzmirigyek kiürítése. Vérvizsgálat, esetleg allergia-teszt is szükséges lehet. A vizsgálatok eredményétől függően kellene a további szükséges kezeléseket végezni.
jelige: Füsti kutya
2006-03-17
Ma reggel friss piros vért hányt vagy köhögött a 2 éves pulikutyám.Nem voltunk jelen, csak a hangra mentünk oda.Ma reggel nem is fogadott el ételt az esetet megelőzően, tegnap este szépen evett. Viselkedése is változott:látszik, hogy vmi nem stimmel, nem találja helyét, levert.(de pl. postást becsülettel megugatta.)Kora délután tudtuk orvoshoz vinni:39,4C volt a láza,kis szörcsögést hallott az orvos a tüdejében és az ágyéki nyirokcsomói kicsit meg vannak nagyobbodva.3 injectiót kapott(nem tudom elolvasni, hogy mit): antibiotikumot, ami 48 órán keresztül hat.Mivel a család minden tagja tüdőgyulladással feküdt hetekig, feltehetőleg ezt kapta meg. Abban, hogy mitől hányt, vagy köhögött vért a kutya, teljesen tanácstalannak bizonyult az orvos. Kértem, hogy csináljon egy gastroscopiát, de kiderült, ebben az állatkórházban nincs ilyen műszer. Aggódom, hogy nincs összefüggés a vérzés és a tüdőgyulladás között. Első kutyám, épp 2 éves, beteg még nem volt, nem tudom, ez egy enyhe betegség-e, vagy komolyabb? Félek, hogy nem ismerek fel olyan jeleket, ami nagy bajt jelez.Ön szerint mi okozhatott vérzést? Csontot tegnap nem evett, baromficsontot soha nem is kap.Nem tudom van-e összefüggés a két dolog közt, de pici kora óta savat hány, ha nagyon éhes. Épp ezért a mai napig kétszer kap naponta enni. Nem eszik túl gyorsan, és mindig csak annyit, amennyi jól esik neki, legyen előtte akármekkora adag. Ezen a téren nincs-e valami tennivaló? Savlekötöt szedni, vagy egyéb? Tanácsát előre is köszönöm!
A véres tartalom valóban származhatott a légutakból és a gyomorból egyaránt. Oka lehet tüdőgyulladás, bár a vérzéses tüdőgyulladás nagyon komoly dolog, és sajnos nem szokott elhúzódó lefolyású lenni :-(( Gyomorfekély kutyáknál éppúgy létezik, mint az embereknél, legfeljebb nem ugyanaz a kórok okozza. A gyomor-bél nyálkahártya-sérülés sem zárható ki, mert akár egy régebben elrejtett csontot is előkotorhatott és elfogyaszthatott, ami megszúrta, felsértette a nyelőcsövét, gyomrát. Ezenkívül testszerte előfordulhatnak spontán, rejtélyes vérzések, ha véralvadási zavar áll fenn. Ezt okozhatja genetikai rendellenesség éppúgy, mint egy, napokkal ezelőtt elfogyasztott kiadós adag patkányméreg. Szóba jön még a légutakban vagy a nyelőcsőben, gyomorban növekedő daganat is, ami most kezdett el vérezni. A kórokok sokfélesége miatt lehetetlen vizsgálat nélkül megmondani, hogy mi baja van a Füstinek és hogyan kell kezelni. Azt javaslom, állatorvosával folytassák tovább a vizsgálatokat.
jelige: Nitikret
2006-03-16
A cicám két éves, elég kistermetü állat. Már kihordott egy aolmnyi kiscicát, le is fialt, egészségesek voltak. Azóta viszont egymás után másodszor fordul elő hogy vérzés útján elveszíti őket. tavaly ősszel volt először és most van másodszor. Mi lehet ennek az oka, és mit tudok tenni?
Cicák esetében is nagyon sokféle oka lehet a vetélésnek. A legelső teendő az volna, hogy meg kellene bizonyosodni afelől, hogy amikor vérzik, azt valóban vetélés miatt teszi. Állatorvosa ezt a vérzés fennállásakor ultrahangos vizsgálattal könnyen megállapíthatja. Ugyanis más ok miatt, például tüzelés közben is vérezhet a cica, valamint egy alsó húgyúti gyulladás is járhat véres (vizelet)csepegéssel. Ha bebizonyosodik, hogy vetélés történik, akkor a vetélt magzatok, valamint az anyacica hüvelyváladékának mikrobiológiai vizsgálatával megállapítható, hogy bakteriális vagy gombás fertőzés-e az ok. Egyidejűleg vérvizsgálatot is célszerű végezni, amelyből fény derülhet a vetélés hormonális vagy vírusfertőzéses okára is. Tehát az első teendő az volna, hogy amikor ön úgy gondolja, hogy most éppen vetél a cica, vigye el állatorvoshoz, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat. 1);
jelige: Doncsika
2006-03-16
A kutyám csau-csau és nem tudjuk minek a keveréke. Mostanában vettem észre, hogy foltokban kihullt a szőre, a bőr teljesen kilátszik alóla. A bőre egészségesnek látszik, csak olyan, mintha foltokban megborotválták volna. A kutyus egyébként mozgékony, jó kedélyű. Mi lehet a probléma?
A szőrhullás okai két nagy csoportra oszthatók. Egyik csoportba tartoznak a gyulladásos kórformák úgymint gombás, parazitás vagy bakteriális fertőzés, valamint az allergia és az atopia. Ezek rendszerint bőrgyulladással is járnak. A másik nagy csoportba az endokrin kórformák, azaz a belső elválasztású mirigyek működési zavarai tartoznak. A pajzsmirigy túl-, vagy alulműködése, a mellékvesekéreg-túlműködés, a nemi mirigyek túlzott hormontermelése jöhet itt szóba. Azt, hogy Doncsikánál pontosan mi áll a háttérben, állatorvosa kiderítheti bőrkaparék-vizsgálattal kiegészített vérvizsgálattal. A probléma kezelése természetesen csak ezen vizsgálatok eredményének ismeretében lehetséges.
jelige: Danton
2006-03-16
Tisztelt Doktor úr! Cicám pár hónapja bágyadt és veszít súlyából. Elvittük állatorvoshoz ahol vértesztel néztek FIP,FIv stb..,máj,vesét de minden negatív.Az viszont kiderült hogy vérszegény a cica,de azt nem hogy miért.2.-dik hete járunk injekciókra(antibiotikum,bvitamin)de az okot még mindíg nem tudták kideríteni..az egyik orvos azt tanácsolta adjak a cicusnak egy kevés seduxen tablettát 1hétig annak a mellékhatása hogy nagy étvágyat csinál. Önnek mi a véleménye? Nekem ez egy kicsit morbid...de én nem vagyok orvos,nem tudhatom. válaszát köszönöm.
Nem kellene feladni az okok keresését. Tablettával lehet étvágyat fokozni, de az az étvágytalanság kiváltó okát nem szünteti meg.
jelige: Étvágytalanság
2006-03-16
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Tegnapelőtt került hozzánk egy három éves sziámi ivartalanított kandúr. A gazdája pár hónapja meghalt. Valószínűleg azóta nem volt túlzottan nagy étvágya és sajnos a lakásban is egyedül élt ez idő alatt. Mióta hozzánk került már nem fél annyira, engedi a simogatást is de leginkább a hátát mutatja és bújik a szekrény alá. Másfél napja nem evett, ivott semmit. Széklete, vizelete egyáltalán nem volt. Egyébként folyamatosan figyel és rendesen ül, esetleg lefekszik az első lábára. Az oltási könyv szerint csak a kezdő oltásokat kapta meg kiskorában. Mit tudunk tenni ?
A leírt tünetek egyáltalán nem specifikusak. Ez a viselkedés tünete lehet egy komoly betegségnek éppúgy, mint a gazdi elvesztése és a lakóhelyváltozás miatti „depressziónak”. A több napja fennálló étvágytalanság, és bélsár-vizeletürítés elmaradása miatt mindenképp érdemes felkeresni állatorvosukat, ne várjanak arra, hátha jobban lesz a cica, ha megszokta az új helyét. Komoly baj is lehet a háttérben.
jelige: Rocky
2006-03-15
Néhány héttel ezelőtt vettem észre, hogy nyolc és fél éves kan arany retriever kutyánk erősen nyalja az alhastájékát és a herezacskó környékén kitépkedte a szőrt is. Ezt sikerült meggátolni, de azóta feketés, sötét sebhelyszerű foltok vannak rajta. Ami jelenleg nagyon aggaszt, az az, hogy a legalsó mellbimbó kissé megnagyobbodott és sötétebb rózsaszínű lett. Nagyon irritálhatja, mert sebesre nyalja. Mi lehet ennek az oka? A székletvizsgálat nagyszámú orsóféreg jelenlétét mutatta ki (annak ellenére, hogy félévenként féregtelenítjük). Szőrét és a fekhelyét napi rendszerességgel tisztítjuk, negyedévenként bolha és kullancs elleni szert kap. Étvágya rendületlenül nagyon jó, játékos, mozgékony, jókedvű. Az állatorvos tanácstalan, bizonytalan véleménye szerint talán tejmirigy nagyobbodásról van szó.
Állatorvosa csak azért lehet bizonytalan, mert még nem történtek célzott vizsgálatok a leírt tünetekre. Gondolom, az általános klinikai vizsgálat és a bélsár parazitológiai vizsgálat után rövidesen meghatározzák a vérparamétereket, az elváltozást mutató hereborék és csecsbimbóról citológiai/szövet mintát vesz és akkor máris előrébb tartanak a diagnózisban. A leírása alapján valóban lehet, hogy bélférgek vándorló lárvái okozzák a tüneteket, de lehet a bélférgességtől teljesen eltérő gyulladásos-, vagy akár daganatos jellegű elváltozás is. Endokrinológiai jellegű megbetegedés sem kizárt. A kiváltó kóroktól függően lehet, hogy alapos, többszöri parazitamentesítés + helyi kezelés a megoldás, de lehet akár, hogy műtéti megoldás (herélés + emlőtelep eltávolítés), vagy hosszantartó gyógyszeres kezelés lesz a megoldás. A felsorolásból is kitűnhet, hogy vizsgálatok nélkül legfeljebb találgathatunk és váltogathatjuk a kezelési módszereket - ami szerintem, most sem lenne célszerű.
jelige: Tigris 2
2006-03-14
Elöször is nagyon köszönöm a válaszát, örülök annak, hogy ilyen gyorsan válaszolt Rá. A Kutyus nem rejtett heréjü, biztos hogy lennt van mind a két heréje. A probléma AZ ,hogy voltunk kutyakiállitáson és ott AZ egyik biró állapitta meg, hogy AZ egyik heréje mozog. (De mind a kettő kint van a hasüregböl)Csak azt mondta,hogy azért vigyem állatorvoshoz szurira mert az AZ egy visszacsuszhat, mert Rövid a szallag, vagy nem ruggalmas. Most akkor mit kell tennem? Drága doktor ur kérems szépen adjon tanácsot, mert két állatorvos ismerösöm is van és nem egyezik a véleményük. Igy aztán egy kis gazdi nem tudja eldönteni MI lenne Jo a kutyusa számára. Köszönettel ANita
Ha egy ivarérett kan kutyának nem a herezacskóban van akár csak egyik heréje is, azt bizony rejtett heréjűségnek hívják, és mint előző válaszomban is említettem, az egy öröklődő betegség, melynek kezelése nem abból áll, hogy megpróbáljuk a genetikai terheltséget elfedni (azaz injekciókkal „lecsalogatni” a heréket a normális anatómiai pozícióba), hanem a bármennyire szép, bármennyire kiállítási minőségű állat herélése. A kutyatulajdonosok többsége azért nevezi be kiállításra kedvencét, mert tenyészállatot szeretne nevelni belőle, és a kiállításon elért eredményekkel szeretné bizonyítani állata tenyészalkalmasságát. Gondolom, ez az Önök esetében is így van. Ha a rejtett heréjű kan kutyának sikerül is gyógyszeresen lehozni a heréit, attól még ÖRÖKÍTI a bántalmat, tehát tenyésztésre alkalmalan. A feltett kérdésre tehát az az egyértelmű, sarkított válasz, hogy ha a rejtett heréjűség fennáll, akkor ki kell herélni, és nem szabad tenyészteni, ha pedig nem áll fenn, akkor nem szükséges a gyógyszeres kezelés sem. A rejtett heréjűségnek nincsenek fokozatai. Az vagy van vagy nincs. Ivarérésig mindenképp elválik, hogy hol lesz a szóbanforgó here végleges helye.
jelige: Tigris 2
2006-03-14
Elöször is nagyon köszönöm a válaszát, örülök annak, hogy ilyen gyorsan válaszolt Rá. A Kutyus nem rejtett heréjü, biztos hogy lennt van mind a két heréje. A probléma AZ ,hogy voltunk kutyakiállitáson és ott AZ egyik biró állapitta meg, hogy AZ egyik heréje mozog. (De mind a kettő kint van a hasüregböl)Csak azt mondta,hogy azért vigyem állatorvoshoz szurira mert az AZ egy visszacsuszhat, mert Rövid a szallag, vagy nem ruggalmas. Most akkor mit kell tennem? Drága doktor ur kérems szépen adjon tanácsot, mert két állatorvos ismerösöm is van és nem egyezik a véleményük. Igy aztán egy kis gazdi nem tudja eldönteni MI lenne Jo a kutyusa számára. Köszönettel ANita
Ha kezelni kell, hogy ne csússzon vissza, akkor nem jelenthetjük ki, hogy nem rejtett heréjű. A kérdésre a válasz teljesen sarkítva: ha nem rejtett heréjű, akkor nem igényel kezelést, hogy ne csússzon vissza. Ha visszacsúszik, és ottmarad, akkor rejtett heréjű, tehát ki kell herélni. Ez a kérdés majd az ivarérés körül fog végleg eldőlni. Remélem, így már egyértemű a válasz.
jelige: Renke
2006-03-14
Angol cocker spániel kutyám kint futkározott a kertben és lesántulva jött be. Azt hittem, a mancsába ment valami, de nem. A combjánál viszont érzékeny volt nyomásra.
A sántaság oka kizárólag a beteg vizsgálatával állapítható meg. A vizsgálat része lehet az ízületek mozgásának, fájdalmasságának vizsgálata, az ízületek, csontok, izmok tapintása, esteleges rendellenes elmozdíthatóság vizsgálata, kiegészítve az érintett csontos struktúrák RTG vizsgálatával. A kapott eredmények összegzéséből állapítható meg, hogy a sántaságot vajon izomzúzódás, szalagszakadás, térdkalácsficam, csonttörés, ízületgyulladás vagy más egyéb okozza. A kezelés ettől függően lehet műtéti, gyógyszeres, vagy a kettő kombinációja. Bizonyos elváltozások kezelésének akkor a legjobb a kórjóslata, ha a probléma mielőbb orvosoltatik. Ha a sántaság az elmúlt két napban nem szűnt meg „magától”, akkor már ne várjon tovább állatorvosa felkeresésével!
jelige: Berci
2006-03-14
Jó estét! Van egy kb 8 éves magyar vizslám kinek gyenge a két hátsó lába az elmúlt pár napban, nehezen tápászkodik fel a fotelból stb. séta közben ”bejáródik” majd a lépcsőn felfelé megint többször meg kell állnia.
Ízületi problémának tűnik a leírás alapján. Helyes volna, ha elvinné állatorvosához, aki megvizsgálhatja, elvégezheti a mozgatásos, speciális vizsgálatokat és esetleg az érintett ízület(ek) RTG vizsgálatát, majd ezek eredménye alapján terápiás javaslatot tehet.
jelige: Bonika
2006-03-13
Tisztelt doktor!van egy 2 éves beagle szuka kutyám.elég furcsa dolgokat művelt ugyanis pörgött a popsiján.kinyomták a bűzmirigyét megnézték és kapott is gyógyszert és injekciót is.a baj az hogy a kutya nagyon kedvetlen olyan a kövön fekszik holott az ágyban szokott és mértéktelenül sokat iszik.kérem segítsen. üdvözlettel: Ny. Alexandra és Bonieka
A popsin pörgést valóban okozhatja bűzmirigygyulladás. Azt nem tudtam meg a levélből, hogy a pörgést abbahagyta-e, és hogy a jelenlegi tünetei vajon mikor jelentkeztek. Mindettől függetlenül ne késlekedjen sokat állatorvosa ismételt felkeresésével, mert a mértéktelen vízivás, a kedvetlenség és a hűvös padló fekhelyként való használata lázas betegség tünete lehet. Ilyenkor sokat ronthat a beteg gyógyulási esélyein néhány napnyi késlekedés!
jelige: Tigris
2006-03-13
Van egy majdnem 6 hónapos kutyám. A kutyusnak mind a két heréje lent van , de amig az egyik fixen ott van , a másik mozog. Azt ajánlották hogy szedessek vele e vitamint, vagy szurit adassak be neki. Pontosan nem tudom milyen szurira gondoltak. Meddig várhatok? Milyen szurit kell kérnem? Köszönettel Anita
A rejtett heréjűség öröklődik. A rejtett herét mesterségesen a herezacskóba csalogatni etikátlan, nem fair a születendő (szintén hátrányos helyzetbe kerülő) utódaival szemben. Egy felelős tenyésztőnek ezt be kellene látnia. Ha csak a kutyája egészsége miatt aggódik, mivel tudja, hogy a hasüregben maradó here daganatossá válhat, akkor célszerű a rejtett herét (az egyébként egészséges ellenoldalival egyetemben) műtétileg eltávolítani. Az egészséges ellenoldali here eltávolításának is az az indoka, hogy másképp nem lehet abszolut biztonsággal megakadályozni, hogy a genetikailag terhelt egyed szaporodhasson. Vizsgáltassa meg kutyáját állatorvossal, mert a leírás alapján egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy rejtett heréjűségben szenved, hiszen nagytestű, laza szervezetű kutyában esetleg elég tág lehet a lágyékgyűrű ahhoz, hogy a here ivarérésig könnyedén átjusson rajta. Ha igazolódik a rejtett heréjűség, akkor ivartalaníttassa kedvencét! Ha csak „véletlenül” fog utóda születni, tulajdonosa akkor is törvényszegést követ el...: 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 3. § 4. állatkínzás: ...az öröklődő betegségben szenvedő - nem kísérleti célra szánt - állategyed tenyésztése, szaporítása;
jelige: Alma
2006-03-13
T. Dr.Úr! Van egy 7 hetes kis labradorunk. A kutyust most kaptuk. Nem tudom, hogy nem volt-e korai még elhoznunk, meg nem volt-e túl korai az, hogy 6 hetesen már kapott komplex oltást.
Az oltás megfelelő időpontját egyénre szabva titervizsgálattal lehet meghatározni. Az anyakutya ugyanis részben már a méhbeli fejlődés során, részben az anyatejjel átadja utódainak a vérében keringő ellenanyagok egy részét. Ezek az ellenanyagok specifikusak a kórokozóra nézve, ami azt jelenti, hogy csak olyan kórokozó elleni védettséget képes átadni a szuka a kölykének, amivel szemben ő maga is maga is védett, azaz átvészelte a betegséget, vagy rendszeresen védőoltásban részesítették ellene. A kölyök vakcinázásának hatékonyságát drasztikusan csökkenti a vérben keringő anyai ellenanyagok szintje („titere”). Tehát vakcinázni akkor szükséges és egyben akkor van értelme, amikor az anyától kapott ellenanyagok szintje egy bizonyos titer alá csökken. Ez a küszöb-titerérték minden kórokozó esetében más és más, valamint nem azonos időpillanatban csökken olyan szintre, hogy a vakcinázást lehetővé tegye. Mindezzel arra szerettem volna rávilágítani, hogy ha szeretnénk megtudni, hogy egy adott kölyökkutyát mely időpontban optimális beoltani egy bizonyos betegség ellen, akkor bizony legalább heti rendszerességgel vérvizsgálatnak kellene alávetnünk, és ennek nem alacsony költségeit megfizetnünk. Ez egyáltalán nem gyakorlatias. Ezért az a gyakorlat, hogy a nem vagy nem rendszeresen vakcinázott szukák kölykeit először 6-7 hetes korban, a vakcinázott szukák kölykeit először 7-8-9 hetes korban vakcinázzuk. Az első oltás vagy egykomponensű parvovírusos hasmenés elleni, vagy kétkomponensű parvo+szopornyica vírusferőzés elleni védőoltás. Ezt a tapasztalati alapon nyugvó vakcinázási protokollt (egyébként nagyon helyesen) alkalmazva előfordulhat, hogy az adott kölyök esetében még lehetett volna várni akár heteket az oltással, de az is lehet, hogy éppen az utolsó pillanatban kapta az oltást. Fontos dolog, hogy ugyanilyen lelkiismeretességgel folytassák a kéthetente való vakcinázást és féregtelenítést a kiskutyánál. Arra a kérdésre pedig, hogy nem hozták-e el túl korán a kölyköt, az a válaszom, hogy ebben a korban gyakorlatilag az anya mint táplálékforrás már nem játszik jelentős szerepet a kölyök életében, hiszen önálló táplálkozásra képes, arra azonban figyelni kell, hogy az életkorának megfelelő, jó minőségű táppal (semmi esetre sem házilag készített étellel) etessék.
jelige: Bogáncs
2006-03-07
Végső elkeseredésemben fordulok Önökhöz, hátha - így látatlanban - tudnának tanácsot adni. A puli kutyám (7 éves) egyik napról a másikra elkezdett bicegni a melső lábaira. Vasárnap volt, de azonnal orvoshoz vittem (ügyelet). Láza nem volt - azóta sincs -, kicsit túlsúlyos lett (plusz 2 kg van rajta, vércukor akkor 7 volt), emésztése rendben, szemei jók. Hétfőn még a saját lábán vittem az orvoshoz, de lassan, nagyon lassan járt. Az orvos ízületigyulladásra gyanakodott, a felírta a Rimadylt, amit hiába szedett, egyszerűen nem hajlandó lábra sem állni. Fekszik, hasal, csóválja a farkát, morog a másik kutyámra - bár hangja megváltozott, csendesebb lett -. Enni csak a neki kedvesebb falatokat hajlandó. Megröntgenezték az ízületeit, de csak az egyik hátsón van kisebb elváltozás. Ma már kitámasztott a melső lábaival is, de felállni, megindulni továbbra sem hajlandó. Mit tegyek? Köszönettel venném, ha bármilyen tanácsot tudnának adni!
Bicegést, rendellenes járásmódot egyaránt okozhat idegrendszeri és ortopédiai probléma. Kezelésük azonban nagyban eltér egymástól, nem tudunk addig áttérni a hatékony kezelésre, amíg nem tudjuk pontosan megmondani, mi a baj. Lehet, hogy azt várta tőlem, hogy ha nem használ a Rimadyl, akkor majd javaslok egy másik fajta tablettát, ami hatékony lesz. Ha így tennék, becsapnám Önt és valószínűleg hagynám tovább szenvedni a kutyáját. A beidegzési zavar oka lehet idegsérülés, gericsérv, agy-gerincvelői gyulladás vagy akár daganat is. Ortopédiai problémát okoz minden ízületkopás, végtagállási-, csontozati rendellenesség, és itt is számba kell venni a daganatos elváltozás lehetőségét is. Alapos neurológiai és ortopédiai vizsgálattal közelebb kerülhetünk a diagnózishoz, a problémát kiváltó okhoz, és így könnyebb lesz megtervezni a gyógykezelést is. Ezen vizsgálatok sora az „egyszerű” reflexvizsgálattól a különféle fizikális (mozgatási) teszteken át az érintett csontok, ízületek röntgen vizsgálatát és esetleg az agy-gerincvelő CT vagy MR vizsgálatát is magában foglalja. Azt tanácsolom, kérjen javaslatot állatorvosától a további elvégzendő vizsgálatokra, és mielőbb derítsék ki a Bogáncs panaszának okát!
jelige: Picuri
2006-03-06
Nekem egy törpe tacsim van,és fél évesen kezdett tüzelni.A kérdésem az lenne,hogy hány napig kell tüzelnie, mert ő már 2 hete tüzel.
A kutya tüzelésének átlagos időtartama 18 nap. A tüzelés első része, amikor a péraajkak jelentős duzzanata, vércsepegés és a kanok érdeklődese tapasztalható, általában 9 napig (3-17 napig) tart. A tüzelés második része, amikor a véres váladék mennyisége csökken, valamint a péraajkak mérete is kisebbedik, de a kanok továbbra is érdeklődnek, sőt a szuka már tűri is a kanok közeledését és a párzást, szintén átlagosan 9 napig (3-21 napig tart). A szélső értékek nagy változatosságából, és beleszámítva azt a hibalehetőséget is, hogy a gazdi esetleg nem veszi észre rögtön az első napon a tüzelést, látható, hogy nagyon tág az az időintervallum , amikor a kutya tüzelése normálisnak tekinthető. Ezt az első tüzelés esetében még az is komplikálja, hogy előfordulhat, hogy az első ivari ciklus nem jut el a tüszőrepedésig, hanem a tüzelés egy fázisában megakad. Ilyenkor a gazdi azt veszi észre, hogy az első tüzelés lezajlott, elmúlt, majd néhány héten belül újra kezdődött. Ez nem kóros. (Fontos!!: ez kizárólag az ELSŐ tüzelés esetében normális!!)
jelige: Szlovákia
2006-03-06
Jo napot!Szeretném megkérdezni,hogy a kutya el-e kaphatja a madárinfluenzát.Kutyus kertben is futkározik, ahol vannak japán kácsák,tyukok tartva és rengetek madár szok az udvarban leszállni-felszállni. Veszélynek van kitéve a kutyus?
Csak akkor, ha valamilyen okból nagyon legyengült az immunrendszere, és egy madárinfluenza járványgóc közepén, madárinfluenzában beteg kacsák-libák között élve extrém nagy vírusterhelés éri. Egészséges húsevő nem betegszik meg, egyébként is kicsi az esélye, hogy egyáltalán találkozzon a vírussal, pláne nem nagy tömegben. Nagyon sok információt találhat a témával kapcsolatban a http://madarinfluenza.bpallatorvos.hu honlapon.
jelige: Bambucha
2006-03-04
A szukámnak 3 napja születtek kölykei. Rottweiler szuka. Nem tudom, hol > lehet levágatni a kölykök farkát. Végeznek e még ilyen műveletet, vagy > marad a házilagos megoldás? Ezt nem szeretném, mert semmi kedvem sincs > ehhez. Nem is értek a dologhoz, mert nem vagyok tenyésztő, csak munkakutya > volt nekem, és véletlenül összejött neki ez az alom. A kan is roti. Az > elléssel nem volt különösebb gond, de valami miatt, az összes szukát > módszeresen megfojtotta a kutyám. Maradt 6 kanom. Mit tegyek? Mi legyen a > farokvágással?
A farokvágással kapcsolatban egy idézet és egy megjegyzés: Idézet: 1998. évi XXVIII. törvény Az állatok védelméről és kíméletéről 10. § (1) Az állat küllemének megváltoztatása érdekében, továbbá más, nem az állat egészsége vagy későbbi egészségkárosodásának megelőzése céljából történő sebészeti beavatkozás - az ivartalanítás és a fajtajelleg fenntartása kivételével - nem végezhető. Megjegyzés: legjobb tudomásom szerint a rottweiler fajtastandardjából is törölték már a farokvágást. Nézzen utána!

<< <  501 / 512 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.12.28
Budapest XXII. kerületéből (Péter Pál u. és Bánk bán u. sarok) tűnt el a képen látható cica. Kérjük, ha bárki látja, tud róla, értesítse a gazdit! Köszönjük!
2017.12.21
2017.12.18-án a Budapest XXII. kerület, Vörösmarty utca környékéről eltűnt Kormi. Ivartalanított 2 éves kandúr,nem csavargós. Aki megtalálta, esetleg befogadta, kérjük, jelezze az alábbi telefonszámok bármelyikén: 06-30/612-1166 vagy 06-1/227-2643
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara