Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: poloska
2005-01-12
13.5 éves Angol szetter szukájuk, aki eddig kiegyensúlyozott volt, november óta ideges, izgatott, liheg, túlságosan is éber. Más megfogható tünete nincs, a felsoroltakon kívül egészséges kutya benyomását kelti. A kutya első vizsgálata során nem akadt fennt semmi a szűrőn. Azt gondolom, folytatni kell a vizsgálatokat. Lehet pl pajzsmirigy túlműködése a kutyának, központi idegrendszeri betegségei (térfoglaló folyamat, epilepszia v epileptiform betegsége, ..), de ezen kívül sajnos szinte bármi más, ami fáj, szúr, viszket, vagy csak egyszerűen rossz érzetet (diszkomfort) kelt. Pl egy súlyosfokú hallójárat, vagy közép-, belső fül gyulladás, de egy parazitás betegség is. A rövid és a teljesség igénye nélkül készült felsorolásból is talán kitűnik, hogy állatorvos legyen a talpán aki az első vizit alkalmával diagnózist mond és esetleg rögtön meg is gyógyitja a kutyát.
jelige: Luna
2005-01-12
Német juhász kutyáján tojásnyi méretű, a citológiai vizsgálat szerint közepes malignitású fibroszarkómát találtak. Az ellenoldali térdalji és mindkét oldali felületes lágyéki nyirokcsomó negatív, az érintett oldalon van áttét a térdalji nyirokcsomóban. Ugyan szó nem esett róla, de feltételezem, hogy a távoli áttétek ellenőrzése során a mellkasban és a hasüregben nem találtak áttétet. Ebben az esetben a primer daganat és a nyirokcsomó sebészi eltávolítása ajánlott. A műtéti anyagot érdemes egészben a patológushoz küldeni, aki megállapítja, hogy ép széllel történt-e a kimetszés. Amennyiben épszélű a kimetszés, az adjuváns terápia elhagyható. Nem épszélű kimetszés esetén ( a lágyszöveti szarkómák mikroszkopikus nyúlványokat adnak, nehéz a sebészi körülhatárolás), postoperatív sugárterápia ajánlott a benntmaradó tumorrészletek elpusztítása céljából. Minden esetben ajánlott a 2-3 havonta történő kontrol vizsgálat a műtét évében a helyi recidiva és a távoli áttétek ellenőrzése érdekében. Kemoterápia a távoli áttétek megléte esetén indokolt, cisplatin, carboplatin, doxorubicin kombinációval kezeljük ezeket az eseteket. Az ön által leírt eset gondos kivizsgálást, jó állatorvos választást feltételez, remélem, hogy teljes gyógyulást sikerül elérni Lunánál.
jelige: Gio
2005-01-11
A 6 hónapos Bordói kölyök korához képest túlfejlett, mellső lábai úgymond szétmentek, 3-4 hónapja tacskóállásúak. A nagy növekedési erélyű, óriástestű kölykök fejlődésük során igen kiegyensúlyozott, nem túl magas fehérje tartalmú és ideális aminósav összetételű, szintén ideális (nem túl magas, nem túl alacsony) Ca/P/D-vitamin, és nyomelem összetételű és egyéb kiegészítőket tartalmazó táplálékra van szükségük. A mozgatásuk a kritikus időszakokban szintén kényes kérdés. Valóban sokat lehet ártani akár a mindenből a legjobbat elve alapján is a túl sok táplálék kiegészítő adásával is. A kialakult súlyos helyzetet mindenképpen speciális ortopédiai ismeretekkel rendelkező állatorvossal oldanám meg. Biztosan szükség lesz laboratóriumi kiegészítő vizsgálatokra és röntgen felvételekre is. Van remény a kialakult súlyosfokú deformitás enyhítésére, talán a teljes gyógyulásra is, de lehet, hogy a „most fogyasztom és tömöm bele a calciumot” kúránál árnyaltabb megoldásra van szükség. /A megadott e-mail címe nem működik. /
jelige: Jack
2005-01-10
Fiatal, Golden retriever kan kutyája, 2 napja étvágytalan (füvet eszik) , bágyadt, nyálkahártyái világosak, kapilláris telődése lassú. Orra kipirosodott és elváltozás látszik rajta. Azt nem tudjuk, hogy láza van-e. A tünetek olyan általánosak, hogy egy állatorvosnak betegségek tucatja kell, hogy az eszébe jusson róla. Lehet egy banális gyomor-, bélrendszeri tünet pl heveny gyomor megterhelés és lehet pl szívbelhártya gyulladás. És ezen kívül is szinte ebármi más. Vizsgálat nélkül csak egy látnok tudná megmondani a tünetek okát, diagnózis nélkül pedig hazardírozás a kezelés.
jelige: herceg
2005-01-10
A fiatal boxeren a védőoltások (Px1, DHPLx2, Lx1) )ellenére megjelenő néha véres, vízszerű hasmenést egyáltalán nem biztos, hogy a tápláléka okozza. Lehet fertőző eredetű pl: Corona vírus (ami ellen szintén lehet vakcinázni), parazita, bakteriumok - lehet allergiás eredetű (táplálék allergia) - okozhatja idegentest, vagy (igaz a fiatal kora ellene szól) daganat is. Lehet más jellegű belgyógyászati elváltozás (pl hasnyálmirigy, vagy máj) a háttérben. Gondos vizsgálatot, beleértve a bélsár és a vér laboratóriumi vizsgálatát, valamint ultrahang és/vagy röntgen vizsgálatot is igényelhet a kérdés megválaszolása. Kezdjenek hozzá !
jelige: Bogyó2
2005-01-05
Elnézését kérem, valóban nem válaszoltam arra a kérdésére, hogy lehet-e a kutyát pároztatni. Semmiképpen nem ajánlatos. Egyrészt a prosztataváladék baktériumflórája a szukát is megbetegítheti, másrészről a beteg prosztataváladék és az antibiotikumos kezelés hatására megnő a degenerált, hibás génállományt tartalmazó hímcsírasejtek aránya - így még a mesterséges termékenyítés sem ajánlott.
jelige: Bogyó
2005-01-05
4.5 éves Bichon kutyájának diagnosztizált prosztata cisztája van. A kezelő állatorvos(ok) helyesen először az antribiotikumos kezelés mellett határoztak. Közben reméljük lesz a citológiai és bakteriológiai (rezisztencia vizsgálattal együtt) eredmény is. A célzott antibiotikumos kezelés mellett lehetséges, hogy műtéti tályog megnyitásra is szükség lesz, és az ivartalanítás is ajánlott. A későbbiekben a gyulladásos előzmények miatt a daganat kialakulásának esélye megnő, de nem szükségszerű, hogy kialakuljon. Rendszeres kontrolvizsgálatokra biztosan szükség lesz.
jelige: margareta
2005-01-04
Karácsonykor meghalt 14.5 éves n.juhász kan kutyája, akit labor, röntgen és bélsárvizsgálat után állatorvosa 3 féle antibiotikummal és más szerekkel kezelt. Érthető a fájdalma, és állatorvosát hibáztatja, hogy pontos diagnózis nélkül kezelte a kutyáját. Nos, szerintem ön és állatorvosa eddig is mindent megtett kutyája egészségéért. Átnéztem a nyilvántartásomat és a praxisomban 7 db 14 év feletti német juhász kutya van, és közülük csak egyetlen teljes értékű kan. Nem hiszem, hogy nagy merészség részemről, ha azt valószínűsítem, hogy kutyája igazi problémája a kora volt, (elaggott, gerontológiai eset) ennélfogva sokszervi elégtelensége lehetett. Csaknem bizonyos, hogy keringési elégtelensége volt, vese- és májelégtelensége, mellette súlyosfokú artrózisai és egy sor más betegsége. Nagyon valószínű, hogy egy vagy több szervében daganatos, vagy daganatszerű szöveteket (paraplasztikus szöveteket) lehetne találni, a prosztatája pl csaknem bizonyosan mutat ilyen elváltozásokat. A halál pontos okát egy szakszerű boncolás állapíthatná meg, ennek elvégeztetését ajánlom az általam leírtak ellenőrzése, valamint az ön és állatorvosa közötti kapcsolat helyreállítása érdekében. Együtt érzek magával a társa elvesztése miatt érzett fájdalmában, de a legtöbb kutyatulajdonos (köztük én is) hasonlóan hosszú életet szeretne kutyájának, mint az öné volt.
jelige: orrprobléma
2004-12-28
A foxxi orrán korábban lévő seb eredetéről nem tudunk semmit. Ebben az időben akár a fagyor földben történő ásástól, szaglálástól is keletkezhetett. Az új hámszövet sokszor érzékenyebb, fertőzésre, napsütésre, vegyi anyagok hatására esetleg újra és újra leválhat. Érdemes lenne a seb gyógyulás zavarát is kizárni a kutya esetében. Legegyszerűbben állatorvosával együtt kellene együttgondolkodva megtalálni a megoldást.
jelige: légcsőszűkület?
2004-12-28
A fiatal yorki játék, terhelés közben furcsa prüszkölő, köhögő hangot ad. Nem tudjuk azt sem, hogy a vakcinálása milyen betegségek elleni védelemre terjed ki, és azt sem, hogy egyszer is volt-e láza a kutyának, így valóban csak nagyon általánosan lehet az esetről beszélni. Lehet a tünetek hátterében veleszületett szív-és érrendszeri, légzőszervi rendellenesség, akár az ön által is említett légcsőszűkület is de sok egyéb elváltozás. Lehet azonban szerzett, fertőző oka is egy sor vírus és baktérium által okozott légzőszervi fertőzés. A betegség megtalálása egy sor vizsgálatot igényel, kezdjenek hozzá !
jelige: Néró
2004-12-22
Néró tüneteinek a leírása annyira szegényes :”3-4 napja egyfolytában hasmenése van, volt a székletében egy kis vér is, kamilla teát ivott és diétázott, de még mindig hasmenése van. Mitől lehet? Mit javasolnak a gyógyítására?” Mindemellett csak azt tudjuk, hogy kutyája 6 hónapnál fiatalabb óriás schnauzer, aki nincs oltva, állatorvos nem látta. Első kérdésére a válasz: Több tucat beteség okozhat ilyen tüneteket. Második kérdésére a válasz: Vizsgálatokat javaslunk és célzott gyógykezelést.
jelige: Öreg Vitéz
2004-12-22
A 10 év feletti német juhász bágyadtsága és hasi terime növekedése melletti súlyvesztése bizony komoly kérdéseket vet fel. Állatorvosa kezelése (vitamin+antibiotikum+szteroid) átmeneti javulást okozott, majd újra visszatértek a tünetek. A széklet és vizelet ürítése is nehézkes. A hasi terime lehet a máj (lép) megnagyobbodása miatt, hasvízkórtól, a bélsár-, vagy a vizelet pangásától és bármely hasi szerv daganatos elváltozásától. A beteségek elkülönítése otthon, vagy az udvaron nem lehetséges. Vér (és vizelet) vételén alapuló laborvizsgálatra és hasi röntgen és/vagy ultrahang vizsgálatra minimálisan szükség van. Remélem, hogy megoldható betegsége van az öreg vitéznek.
jelige: Zorró
2004-12-22
Ha gyanújuk igaz és Malamut kutyájuk valóban fagyálló folyadékot ivott, akkor mielőbbi intenzív állatorvosi ellátást igényel. Megfelelő helyen néhány órán belül kideríthető, hogy valóban heveny veseelégtelenségben (a fagyálló mérgezés következménye) szenved-e a kutya és közben megkezdhető a sok intravénás folyadék bevitelén és a keringés-, valamint kiválasztás támogatásán alapuló kezelés. A kezelés sikere szinte csak azon múlik, hogy mennyi glikolt ivott a kutya, és milyen gyorsan kezdődik a terápia. Sajnos ez a típusú mérgezés gyakori és sokszor fatális kimenetelű a kutyák esetében.
jelige: Matyi
2004-12-18
Nagyjából ön is számba vette a lehetőségeket, amitől a csuklyás patkánya vakarhatja a nyakát. A 2 tűszúrásnyi nyílás, lehet bőrön áthatoló sérülés nyoma, ami alatt gyulladás irritálja az állatot. De lehet másodlagosan szerzett sérülés is, amit az állat saját magának okozott, ha parazita, gomba, vagy baktériumok megtelepedése miatt helyi bőrgyulladása van. italálni nehéz lesz, de gondos vizsgálattal, laboratóriumi kiegészítő vizsgálattal valószínűleg megmondható a kiváltó ok.
jelige: Herceg
2004-12-15
A fülrázás és a fül tövének vakarása lehet a külsö hallójáratgyulladás tünete. Állatorvosa megvizsgálata és Surolan cseppekkel kezdte el a kutya kezelését. Mivel ön nem tapasztalt javulást, szerintem is sürgősen fel kellene keresnie állatorvosát, aki lehet, hogy további vizsgálatokat fog ajánlani és végül remélem megoldódik a problémája. A hallójáratgyulladások nagy része szépen gyógyul a Surolan cseppekre, de vannak makacsabb esetek, amikor többszöri fültisztításra, fülmosásra esetleg más hatóanyagot tartalmazó füllcseppre, sőt akár műtétre van szükség. Sajnálatos, hogy az ön kutyája a nem egyszerű esetek közé tartozik.
jelige: Akita
2004-12-14
10 éves Akita kanja, aki a füle alatt kaparja mániákusan véresre a bőrét több okból teheti ezt. Lehet idegen test okozta, vagy más eredető hallójárat, közép-, és/vagy belsőfül gyulladás, lehet a viszkető bőrfelület helyi gyulladása , ami parazita, baktérium, vagy gomba által kiváltott. Lehet a perifériás idegek megbetegedése és lehet a kp-i idegrendszer elváltozása (tályog, daganat, agyburokgyulladás). A felsorolt betegségcsoportok elkülönítésére legalább vérvizsgálatokat, bőrkaparék vizsgálatot, de lehet, hogy röntgent (akár CT-t) fog ajánlani az állatorvosa. Pedig ez csak egy kis viszketés.
jelige: Rozsdás
2004-12-14
Ha kutyája kb 15 éves, és évekig rendszeresen futott bicikli mellett (felteszem burkolatos úton) és most „kattognak” az ízületei, mereven, nehezen, fájdalmasan mozog akkor felteszem, hogy ízületi elváltozásai (artrózisai) vannak. Valószínűleg több ízületben: csípők, térdek, könyökök is érintve lehetnek a folyamatban. Lehet, hogy a gerincoszlop sem mentes elváltozástól, és valószínűsíthetően (ha kan a kutya) a prosztatája is megnagyobbodott. Ráadásul egy nagytestű keverék kutya 15 évesen a várható élettartamának a végéhez közelít. Keresse fel állatorvosát, kérjen részletes kivizsgálást, mert ha meggyógyítani nem is, a fájdalmat könnyíteni és az életet elviselhetővé tenni remélhetőleg lehet (és kell is) az öreg harcos számára.
jelige: depresszió
2004-12-13
A bágyadt, kedvetlen benyomást keltő kiskutya állapota számomra sem aggálymentes. Ha állatorvosa megvizsgálta és semmi rendelleneset nem tapasztalt, valóban lehet, hogy „csak” depressziós. Ez a betegség főleg, ha a választással egyidőben jelentkezik, akkor sok esetben több szeretettel, odafigyeléssel, foglalkozással megszűntethető. Ha rövid időn belül nincs javulás, mindenképpen ismételt állatorvosi vizsgálatot esetleg viselkedés specialista felkeresését ajánlom.
jelige: Max
2004-12-13
Egyetlen tünetként a kutya rossz szagú leheletét jelölte meg. Fontos lenne tudni, hogy mióta érzi ezt. A szájüreget hasznos lenne átnézni, áttapintani, a kutya vérparamétereit ellenőrizni kellene. Szerencsés esetben „csak” szájhigiénia probléma, de akár komoly betegség is állhat a háttérben. Van valami akadálya, hogy állatorvos láthassa a kutyát ?
jelige: Ricky
2004-12-13
A megjegyzései hozzáértésről tanúskodnak, feltételezem, hogy orvos, vagy egészségügyi dolgozó. A jóindulatú prosztata hypertrófia kutyán és emberen nagyon hasonló betegségek. A végbél diverticulum ettől függetlenül is kialakulhatott. Az operáció után nyilván konzultált a műtétet végző kollégával, aki felteszem beszélt a diétáról is. Én ilyen esetekben olyan etetést ajánlok, amelynek eredményeként preformált, de kicsit lágyabb bélsár elérése a cél (tehát nem hasmenés). Ezt a célt mindig egyéni úton lehet elérni (pl tej etetésével lehet lágyítani a bélsarat) és a Bifidust vagy Lactobacillust is tartalmazó kefírek, yoghurtok mindenképpen jó hatásúak.
jelige: mopszos
2004-12-13
Ha a tenyésztésre javasolt cím megszerzéséhez előírás a csípőízületi dysplázia szűrés, akkor már önmagában indokolt annak elvégzése. Erről nyilván a MEOSz tud bővebb információval szolgálni. A korrekt röntgenfelvétel elkészítéséhez nem biztos, hogy el kell altatni a kutyát, de erről a felvételt készítő állatorvos tud nyilatkozni, főleg ha ismeri a kutyát. Ha csak körkérdést tesz fel ezügyben az állatorvosoknak, akkor nyilván sokféle választ fog kapni, de nem hiszem, hogy előrébb lesz a megoldás tekintetében.
jelige: Piton
2004-12-13
A kutya általános állapota és a mért laboratóriumi értékek válságos állapotot sejtetnek. A prosztata daganata és a vesék megbetegedése egy 10 év feletti kutyánál lehetnek egymástól függetlenül is. A már elvégzett vizsgálataok mellé hasznos lenne tudni a prosztata elváltozás szövettani okát is és egésztest szcintigráfia is hasznos lenne. Minél inkább ismerjük a beteg állapotát, annál pontosabb prognózis mondható és a kezelés esélyei is nőnek.
jelige: Tutu
2004-11-16
Az egyoldali könnycsorgás, váladékozás oka valóban lehet entrópium. Lehet csak alsó szemhéjat érintő, lehet csak felső szemhéjszélet érintő és lehet mindkettőt érintő a folyamat. Lehet ectrópium is a felsoroltakhoz hasonló felsoztásban. Valamint lehet más primer szembetegség, pl kötőhártyagyulladás sokféle oktannal is. Jó lenne, ha állatorvos megvizsgálhatná az állatot, mielőtt tartós elváltozásokat szenved a szem. Nem tartom valószínűnek, hogy „kinövi” az elváltozást.
jelige: Tevla
2004-10-29
Állatorvosa a nőstény ezüstpatkány combjának belső felületén daganatot állapított meg, ami azóta is növekszik, mostanra elértre a diónyi nagyságot. Tudnunk kellene, hogy milyen típusú daganatról van szó szövettani értelemben és fel kellene deríteni, hogy nincs-e nyirokcsomó, vagy távoli áttét az állatben. Ezen vizsgálatok elvégzése után pontosabban megítélhető, hogy kezelés nélkül mi a várható lefolyása a betegségnek és az is, hogy különböző kezelési módszerek (operáció, sugárterápia esetleg kemoterápia ..) milyen várható eredménnyel járnak. Ha a kezelőorvosa nem vállalja a vizsgálatokat és a kezelést, mi vállalkozunk rá. A vizsgálatot megbeszélt időpontban 3-4 eFt-ért tudjuk elvégezni, ha a műtét mellett döntünk, annak a várható végösszege 3-6 eFt között várható.
jelige: Lady
2004-10-28
Olyan alapvető információk is kellenének a leírtak megítéléséhez, mint pl: volt-e a kutyának láza, mik a vérvizsgálat eredményei, ivartalanított szukáról beszélünk-e, volt-e van-e tapintható emlőterime a kutyán, volt-e hasonló megbetegedése korábban már az ebnek ... és még sorolhatnám. A leírt kb 2 hete tartó nehezített légzésre utaló tünetek aggasztóak. Ilyen tüneteket okozhat tüdőgyulladás, felső légúti gyulladás, nyálmirigy ciszta, garat-, gége körüli vérömleny vagy tályog, légcsőkollapszus, de akár lymphóma vagy akár tüdődaganat ( és még sok minden más ) is. Állatorvosa a tünetek alapján nyirokmirigy gyulladást állapított meg és antibiotikus kezelése hatására a tünetek enyhültek, de nem szűntek meg. A legközelebbi kontrol alkalmával a kezelőorvosa nyilván további vizsgálatokat fog javasolni. Végezzék el ezeket a vizsgálatokat és remélem ezekből egyértelműen kiderül, hogy mi a baja a kutyának és a célzott kezelés hatására mielőbb meggyógyul.

<< <  510 / 511 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.12.28
Budapest XXII. kerületéből (Péter Pál u. és Bánk bán u. sarok) tűnt el a képen látható cica. Kérjük, ha bárki látja, tud róla, értesítse a gazdit! Köszönjük!
2017.12.21
2017.12.18-án a Budapest XXII. kerület, Vörösmarty utca környékéről eltűnt Kormi. Ivartalanított 2 éves kandúr,nem csavargós. Aki megtalálta, esetleg befogadta, kérjük, jelezze az alábbi telefonszámok bármelyikén: 06-30/612-1166 vagy 06-1/227-2643
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara