Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: csoda
2006-01-17
13.napon vittem fedeztetni a szukát, igy 9 hét mulva egy péntekre esett a 63.nap. A félidei uh megállapitotta,hogy csak 1 kölykök van a szukában,tehát tul korán vittem a kutyát fedeztetni. A 65.napon még nem indult meg a szülés,igy az állatorvos császárt javasolt,amibe SAJNOS beleegyeztem. Az ébredés után a szukám eltolta magától a kölyköt,nem volt hajlandó sem szoptatni,sem ellátni. Gyorsan almot kerestem neki,és a lakhelyünktől 250 km-re találtam egy 2 naőpos almot.Gyorsan ekocsikáztunk vele,ahol 9. kölykeként szoptatja egy szintén magyar vizsla. Több tenyésztő ismerősöm a haját tépte,hogy miért engedtem megcsászározni a szukámat a vajudás elkezdése előtt. Iyet nem szabadott volna az állatorvosnak sem ajánlania. Egyszerüen várni kellett volna még,hisz 2-5 nap ráhuzás még belefér. Igaz ez?
Nem igaz. Kedves jólértesült tenyésztő barátai jobban vigyázhatnának a hajukra. Először a fedeztetés időpontjáról néhány szót. A szuka ovulációja, ami kb a fedeztetés ideális időpontját is jelenti a vérzés megjelenésétől számítva lehet 8., de akár a 28. napon is. És ilyenkor is teljesen normális tüzelésekről beszélünk. Az ovuláció időpontját egymás után végzett hormonszint mérésekkel és hüvelycitológiai vizsgálattal lehet. Egy-egy szuka esetében az egymás utáni tüzelésekkor az ovuláció megjelenése általában állandó - tehát egy alkalommal célszerű egy szuka ovulációját meghatározni. Az öregedő szuka, esetleg ciszták megjelenése a petefészken ezen természetesen változtathat. Jelen esetben, ha ovuláció diagnosztika nem volt, tehát csak valószínűsíthető, hogy a fedeztetés nem ideális időpontban történt, tehát vagy korábban, vagy később, mint az megfelelő lett volna. Az ellés várható időpontja kutyában általában 62-63. nap. Ha egyszer történt pároztatás, akkor a várható ellés könnyen számolható, a 63. napon nagyon helyesen vitte állatorvoshoz a szukát. Ő pedig a 65. napon, egy élő magzat esetén nagyon helyesen beszélte rá magát a császármetszésre. Akkor hibázott volna, ha késlekedik a műtét felajánlásával. Egy magzat esetében, az átlagosnál kevesebb magzati szteroid termelődik, és ez gyakran késlelteti az ellés megindulásását, ez is elősegíti, hogy relatív nagy magzat fejlődjön. A császármetszés tehát a szülés megindulásának elmaradása mellet is szakmailag teljesen helyénvaló döntés volt. Maga a műtét teljesen természetes módon nagyobb kockázatot jelent a szülői magatartászavarok és a tejtermelődés akadályoztatottsága területén. Mind emberen, mind állatokon nem törvényszerűen alakulnak ki ezek a zavarok, de jóval gyakrabban, mint a szokásos hüvelyi szülés alkalmával. Harmadjára pedig arra reflektálnék, hogy a gyors pótmama keresés lehet, hogy rossz döntés volt az ön részéről. A műtétből ébredezve az első (?)vemhességét nem ideális korban kihordó szukának még nem volt tejtermelése és elutasította a kölyköt. Előfordulhat, hogy néhány óra, esetleg 1-2 nap türelemmel, amíg a kölyköt kutyatej pótló tápszerrel eteti, a kölyköt félóránként csecsre helyezve, a szukát laktagóg kezeléssel stimulálva mostanra már a szuka kitőgyelt volna és neveli is a kölykét. A pótmama 9 kölyökkel valószínűleg szintén tejpótló kiegészítésre szorul, ennek hiányában nem ideálisan fejlődnek a kölykök. Véleményem szerint köszönje meg állatorvosának a műtét elvégzését.
jelige: Brúnó
2006-01-17
Németjuhász kutyám (5 éves) jó ideje, erőteljesen vakarja a fülét. Kertes házban lakunk, ő szabadon van. Már a lakásba is bejár, nagy hidegben bent alszik. Csirke farhátat szoktam neki főzni, de előfordult, hogy nem esett jól neki, elfordult tőle. Száraz kutyatápot is szoktam neki adni és kevés konyhai maradékot, mert nem főzünk gyakran.
Ha jól értelmezem az Ön által írottakat, akkor a kutya vakarja a fülét és étvágytalan és talán arra kíváncsi, hogy mi okozhatja a tüneteket. Nos lehet a kutyának pl halójárat gyulladása az egyik vagy mindkettő fülében. ha ez régi keletú és súlyosfokú, akkor önmagában is annyira zavarhatja a kutyát, hogy csökkent az étvágya. De lehet, hogy a fülében pl idegentest vagy daganat van és ettő teljesen függetlenül egy másik betegség is zajlik benne pl gyomor-, vagy bélfertőzés, bélférgesség, de ez lehet ezerféle más rossz közérzettel, étvágytalansággal járó kórkép. Az igazság természetesen csak akkor derül ki, ha állatorvos megvizsgálja a kutyát. A kezelés mikéntje a vizsgálat után dőlhet el.
jelige: táplálkozási zavar
2006-01-16
Szeretnék tanácsot kérni a kutyámmal kapcsolatban, akinek néhány hete lett egy nagyon rossz szokása. Megeszi a többi kutyánk ürülékét az udvaron. Egyébként egy tiszta és rendes kutya, és éjszakánként a lakásban alszik. Hiába próbáljuk fegyelmezni, amikor rajta kapjuk, mégis fojtatja. Egyébként nem egy falánk kutya. Egész nap van elötte kutyatáp, de csak mértékkel fogyasztja. A tápon kívül házi kosztot is kap legalább naponta kétszer. Miért fogyaszthat mégis egy ideje kutyaürüléket?
Nehéz kérdés. A rendellenés étvágy kutyáknák nem ritkán székletevésként (coprophagia) jelentkezik. Ennek oka lehet táplálék-, vagy nyomelem hiány - de ez jelen esetben szinte kizárható. Szinte bizonyosra vehető, hogy ez a Beagle viselkedési zavar miatt szokott rá a kutyaürülék megevésére. A pontos ok tisztázására szerintem specialista segítségére van szüksége, Dr Sátori Ágnes (30/396-4094)kiolléganőmet ajánlom erre a feladatra. Ha én próbálnám meg elkezdeni az okok felderítését, valószínűleg azzal kezdeném, hogy milyen trauma érhette a kutyát a bélsár evés megkezdése előtt. Gazdi elutazása, új kutya érkezése, új családtag megjelenése, új helyre került a fekvőhelye ... stb. Ellenintézkedésnek pedig azt tenném, hogy elzárva tartanám néhány hétre, hogy ne legyen lehetősége a bélsárevésre. Mellette sokat foglalkoznék vele, sétáltatnám,éreztetném a szeretetemet.
jelige: beaa
2006-01-16
A cicám (Boszi) nagyon beteg , erős hasmenése van (szinte vizelet) ”teljesen le van lassulva, bamba” több hete! Kérem amint tud írjon vissza!!!
Kérem, amint tudja vigye a Boszit állatorvoshoz!!! Ha hetek óta tartó komoly betegsége van az állatnak , akkor nem levelezi kell, hanem állatorvos segítségét kérni. A hasmenés az egyik legáltalánosabb tünet az állatokon is. Ha hetek óta fennáll és komoly általános tünetek is társulnak hozzá - akkor szinte biztos, hogy „magától” nem fog rendeződni. A kiszáradt, lelassult, bamba állat felteheőleg életveszélyben van. Gyors és teljeskörű állatorvosi vizsgálatot és kezelést igényel. Lehet egy „banális” bélféreg fertőzés, vagy egy bakteriális, vírusos eredetű gyulladás, de akár daganatos jellegű elváltozás is. Biztosan szükség van bélsár és vérlabor vizsgálatra, esetleg ultrahang és/vagy röntgen vizsgálatra is.
jelige: -
2006-01-16
olyan problémám van,hogy van egy 11-honapos amerikai bulldogom és véletlenül összepárzot ma az apjával .és az lenne a kérdésem,hogy mijen tabletával lehetne megakadájozni,hogy ne legyenek kiskutyák?
A nem kívánt vemhesség létrejöttét a párzástól számított 3. és 5. napon adott 2 injekcióval meg lehet akadályozni. Előrehaladottabb vemhesség esetén a szukát több féle módon el lehet vetéltetni. Feltételezem, hogy a szukától majd még akar kölyköt - ezért a műtéti megoldást nem taglalom. Mind a korai megtapadás gátlása, mind a vetéltetés állatorvosi feladat, nem ajánlott az otthoni, házilagos kivitelezés. Keresse fel állatorvosát.
jelige: Rexi
2006-01-16
1 éve beteg,köhög,”mélyről”,orra eldugulva,tüsszentéssel zöldes sűrű váladék távozik,fulladásos rohamok kb 10mp-esek.Antibiotikum hatására jobban van,de amint nem kapja,visszaesik.Erős szervezetű,1 éve kínlódunk.Orvos látta 2x,de nem lett jobban a kutya.
Hát úgy tűnik, hogy ez a 2x látás + antibiotikumos kezelés nem oldotta meg a problémát. Mi volt a dioagnózis amit kezelnek 1 éve? Közelebb lennénk a megoldáshoz, ha mondjuk egy 3. „látás”, meg vérlabor vizsgálat, esetleg mellkasi röntgenvizsgálat, esetleg endoszkópos vizsgálat után megtudnánk, hogy mi is a baja a kutyának. Az idősödő kutyának ugyanis lehet primer szívbetegsége és az idült felsőlégúti fertőzés csak társultan súlyosbítja a helyzetet. Lehet veseelégtelensége és ebből származtatható fekélyes nyálkahártya elváltozások az orrüregbe,, garatban - de lehet idegentest az orrüregben - lehet daganat a felsőlégutakban - és estig folytathatnám, hogy mi még. Egy pontos kivizsgálás után lenne érdemes az esélyeket latolgatni, majd kezelni a kutyát.
jelige: Pubika
2006-01-16
Pubika január 1-én volt 2 hónapos. Rottweiler kan kutyus. Karácsony előtt 2 héttel hoztam el a tenyésztőtől, és az ünnep előtti héten vittem el az állatorvoshoz a kötelező oltásra, meg kivizsgálásra. Másnap reggel észrevettem, hogy nem tud rendesen ráállni a jobb mellső lábára, az a mancs felett befelé csuklik járás közben. Rohantam vele vissza a dokihoz, aki megállapította, hogy nincs törés, és a kutyának nem fáj a lába. Kapott valami injekciót (azt hiszem vitamin) és csonterősítő tablettát, amit azóta is naponta kap. A héten viszem vissza a következő oltásra, úgy beszéltük meg hogy akkor újból megnézi a lábát, és eldöntjük mi legyen. Én eléggé tanácstalan vagyok, mert szerintem nem tudja mi lehet a baj. Kérdeztem ismerős rotisokat, többen is azt mondták, ez előfordul a kölyköknél, mert hirtelen nőnek és a lábizomzat nem bírja el, vagy valami hasonló... Itt nincs lehetőségem más dokihoz vinni (kisváros). Vigyem be a közeli nagyvárosba állatkórházba? Baj v an, vagy tényleg csak átmeneti rendellenesség? Amúgy jókedélyű, vidám kutya, egész nap üldözi a cicát, én is úgy látom, hogy nem fáj neki, csak egyszerűen rossz nézni, ahogy folyamatosan megnyeklik a lába!
A többi rottisnak igaza van abban, hogy a gyorsan növekvő, nagy testű fajtáknál kölyökkorban előfordulnak fájdalommal járó végtagmegbetegedések. Abban viszont nincs igazuk, hogy ez nem igényel kivizsgálást, és a vizsgálat eredményétől függően esetleg „csak” táplálék váltást, vagy táplálék kiegészítő adását, vagy más jellegű kezelést. Mert ugye az sem kizárható, hogy a cica hajkurászása közben esetleg megsérült a Pubi és más jellegű kezelést igényel. Ha nem javult az állapota feltétlenül jelezze állatorvosának - és ha közösen úgy érzik, hogy vérlaborra esetleg röntgen vizsgálatra van szükség, úgy lépjenek tovább a Pubi érdekében.
jelige: Dodó
2006-01-16
Van 3 kutyám:Dodó,ő 8 éves,dalmata keverék szuka,Benji 11 éves,tacsi-keverék kan,és Bogi , puli jellegű kan(pontos korát nem tudjuk,mivel befogadott, de fogai alapján nem több 1 évesnél).Dodón kb. egy hónapja a vemhesség jelei jelentkeztek(növekvő has illetve táplálékigény,stb.) Kérdésem:melyik kan lehet az apa?(mindkettő odamehetett Dodóhoz,bár Benji kb. 6 napig ”őrizte”, s már évek óta ”próbálkozik”.)S a kölykedzés gond nélkül megtörténik-e,mivel még Dodó most először vemhes, és az utódok életképesek lesznek-e?
Gratulálok a vemhesítéshez! Már ha egyáltalán vemhes a kutya. Ha egy hónapja vette észre a hasi terime és az étvágy növekedését, akkor a kutyának néhány napon belül illene megellenie. Ha vemhes és nem álvemhes, vagy pyometrás, vagy egyéb betegséggel terhelt a Dodó. Ezt egy ultrahangos vizsgálattal lenne érdemes eldönteni. Ha vemhes a kutya, nos a 8 éves szuka első ellése is messze nem ideális életkorban történik. A 11 éves Tacsi kan sem ideális apa-jelölt, bár valószínűleg inkább a fiatal kan a „bűnös” a dologban. Ha a vemhesség utolsó napjai és az ellés is „símán” lezajlik - akkor is komoly gond lesz a kölykök elhelyezése. A legokosabb megoldás talán a szuka megoperálása lenne, a vemhes méh és a petefészkek együttes eltávolításával véglegesen megszabadulna a hasonló gondoktól. Keresse fel állatorvosát! 1);
jelige: Astor III.
2006-01-12
Kutyámról úgy döntött a családom - több orvost is megkérdeztünk és alaposan megvittatva a kérdést - elaltattuk hétfőn. Ezt tartottuk helyesnek, hiszen a kutyus haldoklott. (nem indult be a vérképzése a vérképző inekcióktól, magától nem vett kaját magához, úgy kellett etetni...) Az altatásnál én és apukám voltunk ott. Otthon történt az altatás, átjött a doki egy fecskendővel és beadta a kutyának az altatót. A kutya elkezdett síkítani és harabdáni minket (én és apu fogtuk a fejét). Természetesen fel voltunk háborodva. Az állatorvos azzal magyarázta, hogy a kutyám természetes védekező mehanizmusa lépett fel a halállal szemben.... Én azzal magyaráztam, hogy valószínüleg a tűvel fájdalmat okozott a kutyának és ezért történt ami történt. (néha oltásnál is ha rosszúl szúrták, akkor szintén így viselkedett) kérdésem, szenvedett-e a kutya? Vajon tényleg érezte azt hogy a vég következik? Kissé lelkiismeretfudalásom van a okozott fájdalomért, mert mikor beszéltünk egy másik orvosal ő e lmesélte hogy úgy szokta csináni, hogy először maszkot tesz a kutyára, és aztán befecskendezi a szert. Mi is történhetett? Igazából nem akartunk elkezdeni beszélgetni errő,l azzal aki elatatta mert mérgesek voltunk rá, bár hangosan nem méltattuk. Köszönve eddigi válaszait.
Nagyon sajnálom a történteket. Elsősorban persze a kutyát, de a megrázó utolsó percek miatt magukat is. Nem magukat akarom megnyugtatni, vagy a kollégámat indokolatlanul mentegetni - de szegény Astor nem tudhatta, nem érezhette, hogy a vég következik. Sajnos otthoni környezetben, a gazdik jelenlétében előfordul, hogy egy szinte jelentéktelen fájdalomra is (amit pl egy intravénás injekció beadása jelent)és a szükséges rögzítésre egy türelmetlenné vált kutya, aki előtte sok mindent átélt, felfokozottan reagál. Otthonukban az állatorvosnak nem volt lehetősége maszkkal isofluránnal, vagy halothán gázzal elbódítani a kutyát - nem cipelhetett altató gépet magával. A szegény Astor pedig véleményem szerint nem annyira az elviselhetetlen fájdalomra - hanem sokkal inkább az újabb macerára, a rögzítésre, lefogásra reagált ilyen szokatlanul. Ne legyen lelkiismeretfurdalásuk magukkal szemben sem - mindent megtettek a kutyájukért. És ne orroljanak a kollégámra se - egy rendelőben valószínűleg nem lett volna ilyen ijesztő élményben részük, persze akkor pedig az utazás viselte volna meg szegény Astort.
jelige: Sumbi
2006-01-09
16 hónapos fehér boxer kutyánk kb. 1/2 1 hónapja sántít, a rtg kép semmilyen elváltozást nem mutatott ki, a steroid ill. a nem steroid gyulladáscsökkentőkre nem reagál... Lyme-kór kiszűrése elleni vérvétel már készül! (Bár szerintem nem volt benne kullancs, ez a sántítás egy másik boxerrel való nagy hancúr következménye volt...remélem) A kutyus másik problémája a kölyök kora óta való álmában bepisilés de csak északa...most viszont, betörtek hozzánk akkor is bepisilt éber állapotban, másnap, hogy a rtg-hez elaltatták kábulatában is pisilt, pisilt, pisilt és ez még másnap is tartott persze nem olyan sűrűn. Lehet ez az esetleges sokk, vagy a gyulladáscsökkentő szurik, vagy az altató hatása? Nem iszik többet, az kedélye jó, eszik rendesen...bár most fehérje mentes diétán van egy hétig...
A fehér színű boxerek általában sok egészségügyi problémával küzdenek életük során, de ez alkalommal a leírásából én is legalább két típusú betegségre gondolok, amelyek lehet hogy nincsenek egymással összefüggésben. A sántítás miatt ön is elsősorban valamilyen hancúrozásból adódó sérülésre gondol. Ha a friss sérülésnél nem is voltak röntgen elváltozások, a későbbi felvételeken, esetleg más beállításokon könnyen lehet, hogy lesznek értékelhető (és remélhetőleg kezelhető)elváltozások. A súlyosbodó bevizelés (nem megnövekedett vízfogyasztással)lehet pszichés eredetű, de a fiatal szukán lehet a hormonális változásokkal magyarázható betegség is. Ezek diagnosztizálása, majd kezelése szintén sokszor hosszadalmas, sok türelmet igénylő - de egyáltalán nem reménytelen feladat. Ha a kezelőorvossal együtt úgy érzik, szükséges - kérjék specialista segítségét. A sántítás miatt elsősorban Dr Diószeghy Zoltánt Egyetem, Sebészeti Tanszék), a bepisilés miatt Dr Thuróczy Juliannát (Egyetem, Szülészeti Tanszék)ajánlom. Mindkettőjüket a 478-4100 számon lehet elérni.
jelige: Astor II.
2006-01-09
Astor kutyámról kiderült hogy leukémiás. Hogy lehet élni egy ilyen betegséggel? A kutya vérképző szurit kap, hogy beinduljon a vörösvérsejt képződése. amennyiben ez nem jön össze valószínü el lesz altatva. Ha beindul van remény hogy tovább éljen.... Kérdésem, hogy lehet ezzel a betegséggel tovább élnie?
A leukémia kutyák esetében is nagyon nehezen kezelhető, sokszor halálra vezető betegség. A kezelő állatorvosa helyesen tette, hogy nem ígért biztos eredményt a kezeléssel kapcsolatosan, hiszen ő is önnel karöltve az Astor utolsó esélyeit adja meg a kutyának az életben maradáshoz. Vérképző szervi betegségekben a legfelkészültebb, legtapasztaltabb kollégánk Vajdovich Péter doktor, az Egyetem Belgyógyászati Tanszékén dolgozik (478-4100). Ha a kezelőorvossal közösen önök is úgy gondolják, érdemes lenne felvenni vele a kapcsolatot.
jelige: Bijou
2006-01-05
Érdeklődni szeretnék, hogy nem korai e egy 5 hónapos kiskutyánál a tüzelés és álltalában meddig tart. Törpe pincser kiskutyám 2005. december 30-án kezdett tüzelni és mind a mai napig viszonylag sokat pecsétel.
Egy kistestű kutyafajtánál nem ritka és főleg nem kóros, ha 5 hónapos korban tüzelni kezd. A tüzelés vérzéssel is járó időszaka lehet 5-10, de akár 20 nap is és ezen időszakon belül lehet egy teljesen normális tüzelés. Tehát a leírtak önmagában semminemű aggodalomra nem adnak okot. Célszerű lenne viszont átgondolni, hogy akarja-e, van-e értelme évente 2x átélni ezt az időszakot a Bijou-val és akar-e kiskutyákat tőle. Amennyiben akak kiskutyákat, akkor a fedeztetést a 3. tüzelésekor célszerű megtenni. Amennyiben nem, akkor mindenképpen rábeszélném az ivartalanításra, nem csak az egyszerűbb, probléma mentes együttélés miatt, de a várható álvemhességek, emlőgyulladás és daganat, gennyes méhgyulladás és petefészek-, méhdaganat megelőzése miatt is.
jelige: Astor
2006-01-05
A kutyám egy hete szenved. Kihányja a kaját (sárgás) vagy hozzá sem nyúl az ételhez. Nagyon lefogyott. Az egyik orvos elküldte vérvizsgálatra és az eredmények azt mutatták hogy nagyon sok a fehérvérsejtje. Az orvos szerint hasnyálmirigy gyulladása van. A másik orvos szerint lehet hogy leukémiás, de az is lehet hogy megmérgezték. A kutyus, szédül alig tud járni. Mivel valamije valószínű hogy erősen gyulladásban van Augmentint 625, és a legyengült szivére meg Ednitet kap. A véleményem: egyrészt öreg 10 éves, másrészt száraz kaján tartottuk inkább, amit utobbi honapokban nem nagyon szeretett. Szeretném kérni véleményét, hogyan tovább? Vajon meggyógyul még? Mivel etessük? (Most csirkeaprolékos rizset kap olyan folyékonyabb formában, de nagyon nehezen tud enni és nagyon keveset tudunk ”belétömni”)
Hát számomra az sem világos, hogy mi a baja a kutyának. Az egyszeri vérvizsgálatból több betegség gyanúja is felmerült a kezelő orvosokban, és valószínűnek tartom, hogy célzott további vér-, esetleg vizeletvizsgálatot, netán ultrahang és/vagy röntgen vizsgálatot ajánlottak a diagnózis pontosítására. Tény, hogy egy 10 éves Malamut már veteránnak számít - de csak a pontos diagnózis ismeretében mondható meg, hogy az Astor menthetetlen-e, vagy esetleg valamilyen kezeléssel még szép hosszú hónapok, esetleg évek várnak rá.
jelige: Buddy
2006-01-05
Egy olyan problémával szeretnék önhöz fordulni,amely igy szilveszter környékén nem egyedi ,véleményem szerint. Kezdeném azzal,hogy nem tartózkodtunk otthon szilveszterkor és a nyolc hónapos bullmasztiff kan kutyánkat,mint ahogy normál hétköznapokon is szoktuk 8-9 óra körül a megszokott különálló helységébe bezártuk. Elmentünk otthonról,majd hajnalban mikor hazaértünk még kiengedtem pisilni,de ekkor még semmi gyanúsat nem észleltem.(pedig már gondolkodhattam volna ,mert az étele érintetlen volt)Másnap reggel szintén nem fogyott az ételéből semmi,és már a viselkedése is furcsa volt.A fejét folyamatosan felfelé emelgette, mintha egy repülőt keresne az égbolton,nem mert kilyönni a helyiségéből, minden neszre megilyedt, az idegenektől megilyedt,pedig mindeddig valamennyi hozzánk érkező ”új embert”,kitörő lelkesedéssel fogadott. Ami a legborzasztóbb,hogy a kutya itthon behúzott farokkal jár.Elvittük az erdőbe hosszabb sétákra,és ott olyan mintha semmi baja nem lenne,de amint haza érünk minden visszaáll a ”rossz” kerékvágásba.Én ezekből a tünetekből,laikusként arra gondolok,hogy nagy valószinüséggel nagy petárdázás folyhatott a környékünkön,és ezért a kutya ”bestresszelt”.
Előfordulhat, sőt nagyon valószínűen hangzik, hogy a petárdázás miatt retteg a kutya az otthoni környezetben. Feltételezem, hogy más környezetben pl séta közben akár étvágya is van a kutyának. Én mégis azt tanácsolom, hogy állatorvosával vitassa meg az esetet, mert az sem kizárt, hogy a kutyának pl valamilyen fájdalommal járó komoly megbetegedése van. Legfeljebb sikerül kizárni a szervi megbetegedéseket és valóban „csak” a lelki problémával kell foglalkozni. Ezt is legjobb, ha állatorvosával beszéli meg - legújabban pl elérhető nálunk is olyan feromon hatású gyógyszer, amely lehet, hogy megoldás ezesetben. Konzultáljon állatorvosával !
jelige: Boszkó
2006-01-05
Van egy 4 éves magyar vizsla kan ”kutyánk”. Ezt azért írom így idézőjelbe, mert közös kutya volt, míg a volt párommal együtt laktam.A kutya nála maradt,de én továbbra is gondoskodom róla (már 1,5 éve, hogy eljöttem); meglátogatom, leviszem sétáltatni,játszom vele, orvoshoz én viszem, és havonta egy pár napra el tudom vinni magamhoz is. 1 héten háromszor mindenképp látom a kutyát. Boszkót kétszer műtötték térdszalagszakadással. A 2. műtét óta kb. (nem tudom van-e összefüggés) bizalmatlan lett az emberekkel. Ez már 2 éve volt. Párszor előfordult az ezutáni időszakban is már, hogy gyerekek futottak oda hozzá (mint máskor előtte), de most nem örült nekik,láttam rajt,hogy fél. Meg néha morgott ismerősökre, rokonokra is, akiket egyébként nagyon szeret. De csak védekezően, ha közeledtek hozzá. Tehát arra példa még nem volt, hogy ő megtámadott volna bárkit is.Amióta én elköltöztem onnan, ez a viselkedés többször, gyakrabban is előfordult. Most viszont, ami az elmúlt két hétben ill. tegnap történt az már sok, és nagyon-nagyon félek, hogy Boszkónak komoly problémái vannak bár nem tudom, hogy lelki eredetű-e vagy sem.December 23-án elvittem orvoshoz, mert kiütések jelentek meg rajta+ még a pofája ill. a szemkörnyéke duzzadt volt, de nem is kicsit. Kapott vénásan egy szteroidos injekciót. Kiütés elmúlt, dagadás leapadt, az allergiás tünet így kezelve lett. Ezután két napig hányt, orvosom tájékoztatása szerint (dec.27-én ismét jártam ott vele)ez lehet az injekció hatása. Majd most január elsején is vissza kellett vinnem, ugyanúgy kiütés, fülduzzadás. Még egy gyengébb szteroidos injekció, plusz egy kálciumos.Tegnapi nap folyamán, ami velem még soha nem történt meg. Meg akartam simogatni és rám morgott. (megint kijöttek rajt egyébként a kiütések)De utána mindig jön, hízeleg, ahogy máskor is szokta. Megint bement a szobába, lefeküdt a helyére, közeledtem, megint morgott. Kimentem, hozta ki utánam a labdáját és hízelgett. Ezt csinálta egyfolytában. Az állatorvosom sajnos több megoldást nemigen tud mondani, ezért is fordultam Önhöz. Nagyon félek tőle, hogy a kutyának valami nagyon-nagy baja van. Közben remeg, és szemmel láthatóan fél. Tudni kell azt is, hogy én a kutyát sohasem bántottam, míg ott laktam velem aludt az ágyon, mindig hozzám bújt oda. Mindig én voltam a kedvence hiszen tudta, hogy mindent megengedek neki, de attól függetlenül mindig is engedelmes értelmes kutya volt és most is az. A volt párom sem bántja soha és ő is nagyon szereti. Imádom a kutyámat, ezért nagyon kérem, ha tud mihamarabb válaszoljon, szeretném, ha ezektől a kínoktól megszabadulna, és újra kedves életvidám kutya lehetne.
Hát ez nem lesz egyszerű ... Ugyan nagyon érzékletesen leírta a történteket, de mégis kevésnek érzem a konkrét adatot, főleg ami a kutya szervi megbetegedésével kapcsolatos. Véleményem azért van az ügyről, és a következőképpen foglalható össze: A magyar vizsla köztudottan „nagylelkű” fajta, biztosan lelkileg is megviselték a gazdival és a környezettel összefüggő változások. Mellette pedig valamilyen rossz közérzettel és fájdalommal járó megbetegedése van a kutyának, ami súlyosbítja a viselkedési zavarait. A szervi megbetegedést diagnosztizálni kellene. Ezt laboratóriumi vizsgálatokkal, képalkotó vizsgálatokkal kiegészítve kell megtenni. Ha megvan a betegség és sikeresen kezeljük a kutyát, könnyen lehet, hogy a pszichéje is újra normálissá válik. Ha nem - nos akkor azt is kezelni kell. A szervi megbetegedés diagnosztizálására és kezelésére kérje állatorvosát, vagy ha ő úgy érzi, ajánljon specialistát. Kutya pszichológusnak pedig Dr Sátori Ágnes (30/3964094) állatorvos kolléganőmet ajánlom.
jelige: Gremmy
2006-01-04
Kutyám hirtelen egyensuly zavarokkal kezdett küzködni, majd elösször az egyik, egy hétre rá a másik szemét sem tudta lezárni.A pislogás kis mértékben még megy de a szemhéj nem teljesen záródik.Fejét kissé félre tartja valamint nagyobb mértékben( de nem tulzottan)nyáladzik.Mozgása koordinált, étvágy szokványosan jó,de feltünöen sok vizet iszik az utóbbi napokban.Allatorvosi vélemény szerint egy esetleges agydaganat illetve más neurotikus betegség a problémák okozója.Ez úton kérném szakvéleményüket mert nagy a kétségbeesésem, állatorvosom saját bevallása szerint nem igen tud mit kezdeni a tünetekkel.
Sajnos a leírt tünetek alapján az agydaganat lehetősége fennáll a Gremmy-ben. Lehet ugyan más gócos jellegű elváltozás is pl: hematóma, tályog, vagy keringési zavar - esetleg, a hallójárat idült gyulladása terjedt át a belső fülre, agyburkokra, de nem írt régi keletű hallójáratgyulladásról. A betegségeket a leírás alapján csak valószínűsíteni lehet, közelebb a diagnózishoz csak komolyabb vizsgálatokkal (CT, vagy SPECT és sokrétű laborvizsgálatok)lehet kerülni. Ahhoz, hogy megmondhassuk a Gremmy meggyógyítható-e, vagy a betegsége kezelhető, szinten tartható, vagy hogy milyen gyors lesz a lefolyása - szintén ezek a vizsgálatok kellenek. Ha tenni szeretne valamit a kutyáért, vagy tudni szeretné a pontos diagnózist, akkor kérje ezeket a vizsgálatokat.
jelige: Rozsda
2006-01-03
1,5 éves németjuhász- kuvasz keverék kutyusunknak 3 hónappal ezelőtt bűzmirigy gyulladása volt, állatorvos kinyomta, gyógyszerrel látta el és felhívta a figyelmünket rá, hogy előfordulhat a hajlamosság. Sajnos a tünetek ismét előjöttek. Azt szeretném Önöktől kérdezni, hogy mi a valószínűsége annak, hogy a gyulladás gyakorisága ritkul, ill. kiújjulása megszűnik. Van e esély arra, hogy ez bekövetkezik? Ha ez nem várható, van-e értelme máris kérni a műtétet. A műtét mennyire veszélyes a kutyusra, mennyi a felépülési idő, ill. meddig érdemes ”húzni” az időt ha úgyis a műtét a végleges megoldás?
Állatorvosának természetesen igaza volt. A fiatal kutyán az ismétlődő bűzmirigy gyulladás sokszor veleszületett hajlam miatt fordul elő. Lehet, hogy pl túl szűk a mirigy kivezető nyílása, vagy esetleg szögbe törik és ezért zavart a termelődő váladék elfolyása. Lehet azonban tartási-, etetési probléma is a háttérben pl a rendszeresen puha bélsár és a túl kevés mozgás is okozhatja a váladék pangását és a bűzmirigy időről-időre történő begyulladását. Az idősödő kutyában a kiújulás valószínűsége nem csökken, sokkal inkább egyre nő. A műtét, főleg fiatal korban viszonylag veszélytelen beavatkozásnak számít. A leggyakoribb műtéti szövődmény a késleltetett sebgyógyulás, mivel a bőrsebek a végbélnyílás közvetlen közelében lesznek. A műtétet általában ambuláns módon végezzük, tehát a műtét napján a kutya hazavihető, másnapra gyakorlatilag teljesen jól szoktak lenni és 7-14 nap múlva a varrateltávolításkor a kutya teljesen felépültnek tekinthető. A műtét időzítését van idő megbeszélni állatorvosával, hiszen a késlekedésnek csak akkor van általában következménye (sipolyozás, daganatképződés), ha az elhanyagolt eset (kezeletlen, súlyosfokú gyulladás) hosszú hónapokon-, éveken keresztül fennáll.
jelige: Misu
2005-12-29
Üdvözlom, van egy három éves macskám akinél veseelégtelenséget állapítottak meg. A gyógyszerek és infúziók után az eredmény: a karbamid és a foszfor csökken de a kreatinin nő. Voltunk ultrahangon és vizelet vételen, azok eredménye jó lett. Csak diétásan etetem, de nem nagyon eszik (csak száraz tápot). Kedélye jó,de sokat iszik. A kérdésem az lenne, hogy tudok e még valamit tenni, esetleg van valahol vesespecialista?( Az egyetemen már voltam)
Igazi vese specialistát sajnos nem tudok ajánlani. De meggyőződésem, hogy az Egyetem Belgyógyászatán jó helyen járt. Egy idült veseelégtelenség kezelése ill karbantartása rengeteg munkát követel a tulajdonostól és az állatorvostól. Gyakori vér-, és vizelet vizsgálatot, ismételt ultrahangot esetleg röntgent. A sok vízivás és gyakori vizelet ürítés a veseelégtelenség gyakori vezető tünete, de lehet akár gyulladás-, láz-, endokrin betegségek, májelégtelenség és még sok minden - is a veseelégtelenség mellett. Nem hiszem, hogy másik állatorvosra van szüksége, sokkal inkább a mostani kezelőorvossal egy folyamatos párbeszédre, esetleg ismételt vizsgálatokra. Őszintén remélem, hogy sikerül a diétát és a gyógyszeres kezelést beállítani és még sok éven keresztül a Misut megtartani.
jelige: Egon
2005-12-29
Egészséges, 6 éves bobtail kan kutyánk 2 nap alatt meghalt. Feltünt hogy este sokat iszik, másnapra kihányta a vacsoráját. Nagyon legyengült, majd nagyon nyáladzott és hányt. A szájából rózsaszin szálas nyálat lehetett kihúzni, zöldes váladékot, fehér habot, majd vizet hányt. Az állatorvos több inekciót adott, erre a kutya estére kicsit jobban lett, majd másnap kezdődött előröl, de már nem is ivott. Megvárta míg hazaérünk, és utánna meghalt. Mivel a városunkban több nagy kutya is hasonlóan gyorsan ment el, szeretnék választ kapni, hogy mi történhetett. A kihányt váladékból még tudnánk mintát adni, hogy esetleg abból hogyan és hol lehetne kideríteni az okot.
A kihányt váladékból csak akkor van esély a halál okának a megállapítására, ha valamilyen mérget ehetett a kutya. Nem biztos, hogy erről van szó. Az eset lefolyásából következtetve ez akár lehetett gyomor csavarodás is. Ezen kívül szívelégtelenség, idegen test lenyelése, bél lefűződés és csavarodás, daganat és számtalan betegség lefolyása lehet hasonló az Ön által írottakhoz. Ha biztosat akar tudni, ahhoz az egész tetemet kellene az Állatorvostudományi Egyetem, Kórbonctanára bejuttatni - és a boncolást, valamint kiegészítő vizsgálatokat kérni. Egyébként csak találgatunk. Nagyon sajnálom a történteket.
jelige: Szami
2005-12-29
Röviszőrű magyar vizslám van.A kertben lakik, bélelt meleg kutyaházban.Mostanában, hogy ilyen hideg van, pár órára beengedjük a házunkba.Az éjszakát és szinte az egész napot kint tölti a szabadban.Mostanában sokat hapcizik és fura hörgő hangokat ad ki. Olyan mintha az orra váladékát próbálná ”kifújni”, illetve kissé fuldoklik benne(persze azért nem igazából fullad)! Megfázásra gyanakszunk, de nem tudjuk pontosan, és azt sem , hogy hogyan kezelhetnénk? adjunk neki meleg teát? Kérem segítsen!
Lehet, hogy „csak” megfázott, és az is lehet, hogy komolyabb fertőző betegsége van, és az is hogy idegen test került a felső légutakban, és az is hogy fekély-, vagy daganat fejlődik az orr-, vagy a garatüregben. És lehet tüdőgyulladása, légcső kollapszusa és csak a jóég tudja még, hogy mi nem. Ami biztos, hogy a Szaminak alapos kivizsgálásra van szüksége és a betegség megállapítása utáncélzott kezelésre. Mielőbb beszéljen az állatorvosával.
jelige: Lüszi
2005-12-29
A nyáron átépítés történt a lakásban és azóta, hogy visszaköltöztünk a macskánk rendszeresen a szőnyegre pisil. Pedig előtte szobatiszta volt és soha nem csinált ilyet. Mindig a dobozába piszkított.
A 10 év feletti perzsa nőstény cicával számtalan probléma lehet. Nem tudjuk hogy ivartalanított-e, csak azt, hogy oltva nincs az állat. Az sem dönthető el pontosan, hogy a tünetek jelentkezése összefüggésben áll-e a lakásátalakítással, vagy véletlenszerűen kb abban az időben jelentkeztek. Alapos kivizsgálás javaslok - vér és vizelet vizsgálattal, valamint röntgen esetleg ultrahang vizsgálattal együtt. Az eredmények tudatában állatorvosa el tudja dönteni, hogy „csak” tartás-, táplálék- változtatásra esetleg feromonterápiára, vagy gyógyszeres kezelésre, netán műtétre van-e szükség. Keresse fel állatorvosát !
jelige: Maxi kutyám
2005-12-27
12 éves spánielem évek óta köhög,szivbeteg,vizesedik.évekig ednyt 15mg,amilorid,medrolt szedett.3-4 hete áttértünk egy másikorvos tanácsára Vasotop 2,5mg-ebböl napi1,5 tabl.,furosemid-napi3*fél,atussin forte-ra(medrolrol leálltunk fokozatosan) de sajna az első pár napot kivéve nem javul.sokat köhög éjjel is. nem tudom szenved-e,néha ezt hiszem,néha jokedvü.lehet még emelni esetleg gyogyszert? vagy ne reménykedjek javulásban?
Önálló döntésként semmiképpen ne emelje a gyógyszer adagját. A kutyának véleményem szerint újra alapos kivizsgálásra van szüksége - vérlabor mellett, EKG, szívultrahang és mellkasi röntgenfelvételek segítségével remélhetőleg többet tudhatnánk meg a pontos kórképről. A diagnózis pontosítása után lehet taglalni a kutya esélyeit és a kezelés részleteit. Jelezze állatorvosának, hogy nem történt lényeges javulás, ő segít eldönteni, hogy a kutya állapota végleges-e, tehát nem várható lényeges javulás, vagy esetleg specialista bevonására van szükség.
jelige: Piggy
2005-12-05
5 nappal ezelőtt nov. 29-én vettem észre a 8 éves kutyámon, hogy rosszkedvű, aznap nem evett, nem ivott; azóta is étvágytalan, kedvetlen, csak nagyon kis mennyiséget fogyaszt ill. etetni kell (korábban jóevő volt) Úgy tűnik, mintha undorodna az ételtől. Vizet iszik. Széklete van; hasmenése, láza nincs. Mi lehet az oka ezen tüneteknek? Mit tehetek?
Kutyájának lépdaganata van, meg kell operálni azonnal. Ugye maga sem hiszi el, hogy ennyi információ alapján helyes a távdiagnózisom és a kezelési javaslatom?!? Pedig akár ez is lehet a kutya baja - meg még több száz betegség, amit ha most reggek elkezdenék írni, akkor estére fejezném be a listát. A kutyája 5 napja levert, bágyadt, étvágytalan, egyébként Budapesten él és szállítható. Épp ideje lenne állatorvoshoz vinni és kivizsgáltatni, mert úgy tűnik magától nem oldódik meg a problémája. Állatorvosa meg fogja vizsgálni a kutyát, valószínűleg laborvizsgálatot és ultarhang és/vagy röntgen vizsgálatot is végez - megállapítja a betegséget, és elmondja az esélyeket, lehetőségeket. Remélhetőleg közösen meg is tudják gyógyítani a kutyát.
jelige: Westy
2005-12-03
A kiskutyam 9 éves szuka nem születettek kiskutyai. Az egyik emlöje egy kicsit megnagyobbodott ezert elvittem orvoshoz aki azt mondta, hogy figyeljem növekszik-e mert esetleg daganat lesz és akkor el kell tavolitani. Azota két honap tellt el kicsit nött a duzzanat körülotte és olyan mintha valami folyadékkal lenne tele. Sajnos külföldön vagyunk és nem nagyon bizom az itteni orvosokban. Nem szeretném kitenni a kutyamat esetleg felesleges operacionak ha csak gyulladasa van vagy gyogyszerrel is gyogyithato a betegseg. Nagyon vidam es boldog nem fajlalja azt a területet.
Örülök, hogy vidám és boldog a kutyája, tehát nincsenek általános tünetei. Annak viszont nem örülök, hogy nem bízik az itteni orvosokban. Ha ez valóban így van, akkor legjobb ha külhoni állatorvoshoz fordul. Lehet ugyan, hogy véletlenül éppen Budapesten végzett ő is - esetleg rosszabb eredménnyel, mint akiben nem bízik, de a bizalom valóban fontos dolog. A kutyára visszatérve, az emlőterime biopsziás mintavétellel esetleg a lefejhető folyadék citológiai vizsgálatával megállapítható, hogy gyulladásos eredetű, vagy daganatos eredetű-e a duzzanat. Nagyon egyszerű vizsgálat. Vérvizsgálatokkal és ultrahang, valamint mellkasi röntgen vizsgálattal az is megmondható, hogy vannak-e áttétek a kutyában, ha esetleg daganatról van szó. Egy 9 éves, általános tüneteket nem mutató kutya altatási és műtéti kockázata nagyon alacsony. Sokkal nagyobb a rizikója a késői diagnózisnak, és rosszindulatú megbetegedés esetén az áttétek képződésének. Az ön kutyájáról intenzív vizsgálatok esetén 2 nap alatt kideríthető, hogy mi a betegsége és az is, hogy hogyan érdemes meggyógyítani. Keressen egy állatorvost itthon vagy külföldön, végeztesse el a vizsgálatokat mielőbb és gyógyíttassa meg kedvencét. Ezzel az interneten feltett kérdéssel és válasszal még semmit nem tettünk a kutyáért.
jelige: kutyabaj
2005-12-02
A kutyánkat elütötte egy autó. Elvittük a klinikára, ahol megröntgenezték és ellátták a sérüléseit. Szerencsére csontja nem tört és komolynak tűnő belső sérülései sincsenek. A karambol következtében komoly fájdalmai vannak ezért a helyi állatorvosnál kértem neki fájdalomcsillapítót. Movalis 15 mg-os tabletta. Napi 1/4 adag. De sajnos az eb ettől folyamatosan hány és a hasa is megy. Mivel járni nem tud és mi a negyediken lakunk (lift nincs) ezért pokrócban hordjuk naponta tobbször is az utcára. Kérem javasoljanak olyan gyógyszert ami tompítja az ebet, nem fáj neki a lépcsőzés, de nem hánytatja meg.
Sajnos közel sem biztos, hogy a tabletta miatt hány és megy a hasa a kutyának. Egy baleset okozta sokk - mégha csontja nem is törött a kutyának - bőven okozhatja a leírt tüneteket. A legokosabban akkor jár el, ha jelzi az ellátó állatorvosának a problémát és tőle kér tanácsot. Nem tartom okos ötletnek, hogy egy ilyen kevés információ alapján kapott ötlet mentén otthon kezeljék a kutyát.

<< <  510 / 517 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2018.04.20
Sziámi, kandúr, ivartalanított, 1,5 éves cicánk 2018. április 18-án 18:30 kor kiszökött a házból a Görgey utcából és azóta nem jött haza. Kérem aki látja vagy megtalálja hívjon minket 0670/6757033 vagy 0630/4407404
2018.03.28
Sziasztok elveszett Nagytétény környékéről a fekete cicánk vad nem szeret kézben lenni oltva van, nagyon vàrjunk haza aggódunk érte a társa sír érte keresi hol van a játszópajtasa ha valaki látja ezen a számon hívjon minket: 06703510135-06303661599!
2017.12.28
Budapest XXII. kerületéből (Péter Pál u. és Bánk bán u. sarok) tűnt el a képen látható cica. Kérjük, ha bárki látja, tud róla, értesítse a gazdit! Köszönjük!