Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Danton
2006-03-16
Tisztelt Doktor úr! Cicám pár hónapja bágyadt és veszít súlyából. Elvittük állatorvoshoz ahol vértesztel néztek FIP,FIv stb..,máj,vesét de minden negatív.Az viszont kiderült hogy vérszegény a cica,de azt nem hogy miért.2.-dik hete járunk injekciókra(antibiotikum,bvitamin)de az okot még mindíg nem tudták kideríteni..az egyik orvos azt tanácsolta adjak a cicusnak egy kevés seduxen tablettát 1hétig annak a mellékhatása hogy nagy étvágyat csinál. Önnek mi a véleménye? Nekem ez egy kicsit morbid...de én nem vagyok orvos,nem tudhatom. válaszát köszönöm.
Nem kellene feladni az okok keresését. Tablettával lehet étvágyat fokozni, de az az étvágytalanság kiváltó okát nem szünteti meg.
jelige: Étvágytalanság
2006-03-16
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Tegnapelőtt került hozzánk egy három éves sziámi ivartalanított kandúr. A gazdája pár hónapja meghalt. Valószínűleg azóta nem volt túlzottan nagy étvágya és sajnos a lakásban is egyedül élt ez idő alatt. Mióta hozzánk került már nem fél annyira, engedi a simogatást is de leginkább a hátát mutatja és bújik a szekrény alá. Másfél napja nem evett, ivott semmit. Széklete, vizelete egyáltalán nem volt. Egyébként folyamatosan figyel és rendesen ül, esetleg lefekszik az első lábára. Az oltási könyv szerint csak a kezdő oltásokat kapta meg kiskorában. Mit tudunk tenni ?
A leírt tünetek egyáltalán nem specifikusak. Ez a viselkedés tünete lehet egy komoly betegségnek éppúgy, mint a gazdi elvesztése és a lakóhelyváltozás miatti „depressziónak”. A több napja fennálló étvágytalanság, és bélsár-vizeletürítés elmaradása miatt mindenképp érdemes felkeresni állatorvosukat, ne várjanak arra, hátha jobban lesz a cica, ha megszokta az új helyét. Komoly baj is lehet a háttérben.
jelige: Rocky
2006-03-15
Néhány héttel ezelőtt vettem észre, hogy nyolc és fél éves kan arany retriever kutyánk erősen nyalja az alhastájékát és a herezacskó környékén kitépkedte a szőrt is. Ezt sikerült meggátolni, de azóta feketés, sötét sebhelyszerű foltok vannak rajta. Ami jelenleg nagyon aggaszt, az az, hogy a legalsó mellbimbó kissé megnagyobbodott és sötétebb rózsaszínű lett. Nagyon irritálhatja, mert sebesre nyalja. Mi lehet ennek az oka? A székletvizsgálat nagyszámú orsóféreg jelenlétét mutatta ki (annak ellenére, hogy félévenként féregtelenítjük). Szőrét és a fekhelyét napi rendszerességgel tisztítjuk, negyedévenként bolha és kullancs elleni szert kap. Étvágya rendületlenül nagyon jó, játékos, mozgékony, jókedvű. Az állatorvos tanácstalan, bizonytalan véleménye szerint talán tejmirigy nagyobbodásról van szó.
Állatorvosa csak azért lehet bizonytalan, mert még nem történtek célzott vizsgálatok a leírt tünetekre. Gondolom, az általános klinikai vizsgálat és a bélsár parazitológiai vizsgálat után rövidesen meghatározzák a vérparamétereket, az elváltozást mutató hereborék és csecsbimbóról citológiai/szövet mintát vesz és akkor máris előrébb tartanak a diagnózisban. A leírása alapján valóban lehet, hogy bélférgek vándorló lárvái okozzák a tüneteket, de lehet a bélférgességtől teljesen eltérő gyulladásos-, vagy akár daganatos jellegű elváltozás is. Endokrinológiai jellegű megbetegedés sem kizárt. A kiváltó kóroktól függően lehet, hogy alapos, többszöri parazitamentesítés + helyi kezelés a megoldás, de lehet akár, hogy műtéti megoldás (herélés + emlőtelep eltávolítés), vagy hosszantartó gyógyszeres kezelés lesz a megoldás. A felsorolásból is kitűnhet, hogy vizsgálatok nélkül legfeljebb találgathatunk és váltogathatjuk a kezelési módszereket - ami szerintem, most sem lenne célszerű.
jelige: Tigris 2
2006-03-14
Elöször is nagyon köszönöm a válaszát, örülök annak, hogy ilyen gyorsan válaszolt Rá. A Kutyus nem rejtett heréjü, biztos hogy lennt van mind a két heréje. A probléma AZ ,hogy voltunk kutyakiállitáson és ott AZ egyik biró állapitta meg, hogy AZ egyik heréje mozog. (De mind a kettő kint van a hasüregböl)Csak azt mondta,hogy azért vigyem állatorvoshoz szurira mert az AZ egy visszacsuszhat, mert Rövid a szallag, vagy nem ruggalmas. Most akkor mit kell tennem? Drága doktor ur kérems szépen adjon tanácsot, mert két állatorvos ismerösöm is van és nem egyezik a véleményük. Igy aztán egy kis gazdi nem tudja eldönteni MI lenne Jo a kutyusa számára. Köszönettel ANita
Ha egy ivarérett kan kutyának nem a herezacskóban van akár csak egyik heréje is, azt bizony rejtett heréjűségnek hívják, és mint előző válaszomban is említettem, az egy öröklődő betegség, melynek kezelése nem abból áll, hogy megpróbáljuk a genetikai terheltséget elfedni (azaz injekciókkal „lecsalogatni” a heréket a normális anatómiai pozícióba), hanem a bármennyire szép, bármennyire kiállítási minőségű állat herélése. A kutyatulajdonosok többsége azért nevezi be kiállításra kedvencét, mert tenyészállatot szeretne nevelni belőle, és a kiállításon elért eredményekkel szeretné bizonyítani állata tenyészalkalmasságát. Gondolom, ez az Önök esetében is így van. Ha a rejtett heréjű kan kutyának sikerül is gyógyszeresen lehozni a heréit, attól még ÖRÖKÍTI a bántalmat, tehát tenyésztésre alkalmalan. A feltett kérdésre tehát az az egyértelmű, sarkított válasz, hogy ha a rejtett heréjűség fennáll, akkor ki kell herélni, és nem szabad tenyészteni, ha pedig nem áll fenn, akkor nem szükséges a gyógyszeres kezelés sem. A rejtett heréjűségnek nincsenek fokozatai. Az vagy van vagy nincs. Ivarérésig mindenképp elválik, hogy hol lesz a szóbanforgó here végleges helye.
jelige: Tigris 2
2006-03-14
Elöször is nagyon köszönöm a válaszát, örülök annak, hogy ilyen gyorsan válaszolt Rá. A Kutyus nem rejtett heréjü, biztos hogy lennt van mind a két heréje. A probléma AZ ,hogy voltunk kutyakiállitáson és ott AZ egyik biró állapitta meg, hogy AZ egyik heréje mozog. (De mind a kettő kint van a hasüregböl)Csak azt mondta,hogy azért vigyem állatorvoshoz szurira mert az AZ egy visszacsuszhat, mert Rövid a szallag, vagy nem ruggalmas. Most akkor mit kell tennem? Drága doktor ur kérems szépen adjon tanácsot, mert két állatorvos ismerösöm is van és nem egyezik a véleményük. Igy aztán egy kis gazdi nem tudja eldönteni MI lenne Jo a kutyusa számára. Köszönettel ANita
Ha kezelni kell, hogy ne csússzon vissza, akkor nem jelenthetjük ki, hogy nem rejtett heréjű. A kérdésre a válasz teljesen sarkítva: ha nem rejtett heréjű, akkor nem igényel kezelést, hogy ne csússzon vissza. Ha visszacsúszik, és ottmarad, akkor rejtett heréjű, tehát ki kell herélni. Ez a kérdés majd az ivarérés körül fog végleg eldőlni. Remélem, így már egyértemű a válasz.
jelige: Renke
2006-03-14
Angol cocker spániel kutyám kint futkározott a kertben és lesántulva jött be. Azt hittem, a mancsába ment valami, de nem. A combjánál viszont érzékeny volt nyomásra.
A sántaság oka kizárólag a beteg vizsgálatával állapítható meg. A vizsgálat része lehet az ízületek mozgásának, fájdalmasságának vizsgálata, az ízületek, csontok, izmok tapintása, esteleges rendellenes elmozdíthatóság vizsgálata, kiegészítve az érintett csontos struktúrák RTG vizsgálatával. A kapott eredmények összegzéséből állapítható meg, hogy a sántaságot vajon izomzúzódás, szalagszakadás, térdkalácsficam, csonttörés, ízületgyulladás vagy más egyéb okozza. A kezelés ettől függően lehet műtéti, gyógyszeres, vagy a kettő kombinációja. Bizonyos elváltozások kezelésének akkor a legjobb a kórjóslata, ha a probléma mielőbb orvosoltatik. Ha a sántaság az elmúlt két napban nem szűnt meg „magától”, akkor már ne várjon tovább állatorvosa felkeresésével!
jelige: Berci
2006-03-14
Jó estét! Van egy kb 8 éves magyar vizslám kinek gyenge a két hátsó lába az elmúlt pár napban, nehezen tápászkodik fel a fotelból stb. séta közben ”bejáródik” majd a lépcsőn felfelé megint többször meg kell állnia.
Ízületi problémának tűnik a leírás alapján. Helyes volna, ha elvinné állatorvosához, aki megvizsgálhatja, elvégezheti a mozgatásos, speciális vizsgálatokat és esetleg az érintett ízület(ek) RTG vizsgálatát, majd ezek eredménye alapján terápiás javaslatot tehet.
jelige: Bonika
2006-03-13
Tisztelt doktor!van egy 2 éves beagle szuka kutyám.elég furcsa dolgokat művelt ugyanis pörgött a popsiján.kinyomták a bűzmirigyét megnézték és kapott is gyógyszert és injekciót is.a baj az hogy a kutya nagyon kedvetlen olyan a kövön fekszik holott az ágyban szokott és mértéktelenül sokat iszik.kérem segítsen. üdvözlettel: Ny. Alexandra és Bonieka
A popsin pörgést valóban okozhatja bűzmirigygyulladás. Azt nem tudtam meg a levélből, hogy a pörgést abbahagyta-e, és hogy a jelenlegi tünetei vajon mikor jelentkeztek. Mindettől függetlenül ne késlekedjen sokat állatorvosa ismételt felkeresésével, mert a mértéktelen vízivás, a kedvetlenség és a hűvös padló fekhelyként való használata lázas betegség tünete lehet. Ilyenkor sokat ronthat a beteg gyógyulási esélyein néhány napnyi késlekedés!
jelige: Tigris
2006-03-13
Van egy majdnem 6 hónapos kutyám. A kutyusnak mind a két heréje lent van , de amig az egyik fixen ott van , a másik mozog. Azt ajánlották hogy szedessek vele e vitamint, vagy szurit adassak be neki. Pontosan nem tudom milyen szurira gondoltak. Meddig várhatok? Milyen szurit kell kérnem? Köszönettel Anita
A rejtett heréjűség öröklődik. A rejtett herét mesterségesen a herezacskóba csalogatni etikátlan, nem fair a születendő (szintén hátrányos helyzetbe kerülő) utódaival szemben. Egy felelős tenyésztőnek ezt be kellene látnia. Ha csak a kutyája egészsége miatt aggódik, mivel tudja, hogy a hasüregben maradó here daganatossá válhat, akkor célszerű a rejtett herét (az egyébként egészséges ellenoldalival egyetemben) műtétileg eltávolítani. Az egészséges ellenoldali here eltávolításának is az az indoka, hogy másképp nem lehet abszolut biztonsággal megakadályozni, hogy a genetikailag terhelt egyed szaporodhasson. Vizsgáltassa meg kutyáját állatorvossal, mert a leírás alapján egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy rejtett heréjűségben szenved, hiszen nagytestű, laza szervezetű kutyában esetleg elég tág lehet a lágyékgyűrű ahhoz, hogy a here ivarérésig könnyedén átjusson rajta. Ha igazolódik a rejtett heréjűség, akkor ivartalaníttassa kedvencét! Ha csak „véletlenül” fog utóda születni, tulajdonosa akkor is törvényszegést követ el...: 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 3. § 4. állatkínzás: ...az öröklődő betegségben szenvedő - nem kísérleti célra szánt - állategyed tenyésztése, szaporítása;
jelige: Alma
2006-03-13
T. Dr.Úr! Van egy 7 hetes kis labradorunk. A kutyust most kaptuk. Nem tudom, hogy nem volt-e korai még elhoznunk, meg nem volt-e túl korai az, hogy 6 hetesen már kapott komplex oltást.
Az oltás megfelelő időpontját egyénre szabva titervizsgálattal lehet meghatározni. Az anyakutya ugyanis részben már a méhbeli fejlődés során, részben az anyatejjel átadja utódainak a vérében keringő ellenanyagok egy részét. Ezek az ellenanyagok specifikusak a kórokozóra nézve, ami azt jelenti, hogy csak olyan kórokozó elleni védettséget képes átadni a szuka a kölykének, amivel szemben ő maga is maga is védett, azaz átvészelte a betegséget, vagy rendszeresen védőoltásban részesítették ellene. A kölyök vakcinázásának hatékonyságát drasztikusan csökkenti a vérben keringő anyai ellenanyagok szintje („titere”). Tehát vakcinázni akkor szükséges és egyben akkor van értelme, amikor az anyától kapott ellenanyagok szintje egy bizonyos titer alá csökken. Ez a küszöb-titerérték minden kórokozó esetében más és más, valamint nem azonos időpillanatban csökken olyan szintre, hogy a vakcinázást lehetővé tegye. Mindezzel arra szerettem volna rávilágítani, hogy ha szeretnénk megtudni, hogy egy adott kölyökkutyát mely időpontban optimális beoltani egy bizonyos betegség ellen, akkor bizony legalább heti rendszerességgel vérvizsgálatnak kellene alávetnünk, és ennek nem alacsony költségeit megfizetnünk. Ez egyáltalán nem gyakorlatias. Ezért az a gyakorlat, hogy a nem vagy nem rendszeresen vakcinázott szukák kölykeit először 6-7 hetes korban, a vakcinázott szukák kölykeit először 7-8-9 hetes korban vakcinázzuk. Az első oltás vagy egykomponensű parvovírusos hasmenés elleni, vagy kétkomponensű parvo+szopornyica vírusferőzés elleni védőoltás. Ezt a tapasztalati alapon nyugvó vakcinázási protokollt (egyébként nagyon helyesen) alkalmazva előfordulhat, hogy az adott kölyök esetében még lehetett volna várni akár heteket az oltással, de az is lehet, hogy éppen az utolsó pillanatban kapta az oltást. Fontos dolog, hogy ugyanilyen lelkiismeretességgel folytassák a kéthetente való vakcinázást és féregtelenítést a kiskutyánál. Arra a kérdésre pedig, hogy nem hozták-e el túl korán a kölyköt, az a válaszom, hogy ebben a korban gyakorlatilag az anya mint táplálékforrás már nem játszik jelentős szerepet a kölyök életében, hiszen önálló táplálkozásra képes, arra azonban figyelni kell, hogy az életkorának megfelelő, jó minőségű táppal (semmi esetre sem házilag készített étellel) etessék.
jelige: Bogáncs
2006-03-07
Végső elkeseredésemben fordulok Önökhöz, hátha - így látatlanban - tudnának tanácsot adni. A puli kutyám (7 éves) egyik napról a másikra elkezdett bicegni a melső lábaira. Vasárnap volt, de azonnal orvoshoz vittem (ügyelet). Láza nem volt - azóta sincs -, kicsit túlsúlyos lett (plusz 2 kg van rajta, vércukor akkor 7 volt), emésztése rendben, szemei jók. Hétfőn még a saját lábán vittem az orvoshoz, de lassan, nagyon lassan járt. Az orvos ízületigyulladásra gyanakodott, a felírta a Rimadylt, amit hiába szedett, egyszerűen nem hajlandó lábra sem állni. Fekszik, hasal, csóválja a farkát, morog a másik kutyámra - bár hangja megváltozott, csendesebb lett -. Enni csak a neki kedvesebb falatokat hajlandó. Megröntgenezték az ízületeit, de csak az egyik hátsón van kisebb elváltozás. Ma már kitámasztott a melső lábaival is, de felállni, megindulni továbbra sem hajlandó. Mit tegyek? Köszönettel venném, ha bármilyen tanácsot tudnának adni!
Bicegést, rendellenes járásmódot egyaránt okozhat idegrendszeri és ortopédiai probléma. Kezelésük azonban nagyban eltér egymástól, nem tudunk addig áttérni a hatékony kezelésre, amíg nem tudjuk pontosan megmondani, mi a baj. Lehet, hogy azt várta tőlem, hogy ha nem használ a Rimadyl, akkor majd javaslok egy másik fajta tablettát, ami hatékony lesz. Ha így tennék, becsapnám Önt és valószínűleg hagynám tovább szenvedni a kutyáját. A beidegzési zavar oka lehet idegsérülés, gericsérv, agy-gerincvelői gyulladás vagy akár daganat is. Ortopédiai problémát okoz minden ízületkopás, végtagállási-, csontozati rendellenesség, és itt is számba kell venni a daganatos elváltozás lehetőségét is. Alapos neurológiai és ortopédiai vizsgálattal közelebb kerülhetünk a diagnózishoz, a problémát kiváltó okhoz, és így könnyebb lesz megtervezni a gyógykezelést is. Ezen vizsgálatok sora az „egyszerű” reflexvizsgálattól a különféle fizikális (mozgatási) teszteken át az érintett csontok, ízületek röntgen vizsgálatát és esetleg az agy-gerincvelő CT vagy MR vizsgálatát is magában foglalja. Azt tanácsolom, kérjen javaslatot állatorvosától a további elvégzendő vizsgálatokra, és mielőbb derítsék ki a Bogáncs panaszának okát!
jelige: Picuri
2006-03-06
Nekem egy törpe tacsim van,és fél évesen kezdett tüzelni.A kérdésem az lenne,hogy hány napig kell tüzelnie, mert ő már 2 hete tüzel.
A kutya tüzelésének átlagos időtartama 18 nap. A tüzelés első része, amikor a péraajkak jelentős duzzanata, vércsepegés és a kanok érdeklődese tapasztalható, általában 9 napig (3-17 napig) tart. A tüzelés második része, amikor a véres váladék mennyisége csökken, valamint a péraajkak mérete is kisebbedik, de a kanok továbbra is érdeklődnek, sőt a szuka már tűri is a kanok közeledését és a párzást, szintén átlagosan 9 napig (3-21 napig tart). A szélső értékek nagy változatosságából, és beleszámítva azt a hibalehetőséget is, hogy a gazdi esetleg nem veszi észre rögtön az első napon a tüzelést, látható, hogy nagyon tág az az időintervallum , amikor a kutya tüzelése normálisnak tekinthető. Ezt az első tüzelés esetében még az is komplikálja, hogy előfordulhat, hogy az első ivari ciklus nem jut el a tüszőrepedésig, hanem a tüzelés egy fázisában megakad. Ilyenkor a gazdi azt veszi észre, hogy az első tüzelés lezajlott, elmúlt, majd néhány héten belül újra kezdődött. Ez nem kóros. (Fontos!!: ez kizárólag az ELSŐ tüzelés esetében normális!!)
jelige: Szlovákia
2006-03-06
Jo napot!Szeretném megkérdezni,hogy a kutya el-e kaphatja a madárinfluenzát.Kutyus kertben is futkározik, ahol vannak japán kácsák,tyukok tartva és rengetek madár szok az udvarban leszállni-felszállni. Veszélynek van kitéve a kutyus?
Csak akkor, ha valamilyen okból nagyon legyengült az immunrendszere, és egy madárinfluenza járványgóc közepén, madárinfluenzában beteg kacsák-libák között élve extrém nagy vírusterhelés éri. Egészséges húsevő nem betegszik meg, egyébként is kicsi az esélye, hogy egyáltalán találkozzon a vírussal, pláne nem nagy tömegben. Nagyon sok információt találhat a témával kapcsolatban a http://madarinfluenza.bpallatorvos.hu honlapon.
jelige: Bambucha
2006-03-04
A szukámnak 3 napja születtek kölykei. Rottweiler szuka. Nem tudom, hol > lehet levágatni a kölykök farkát. Végeznek e még ilyen műveletet, vagy > marad a házilagos megoldás? Ezt nem szeretném, mert semmi kedvem sincs > ehhez. Nem is értek a dologhoz, mert nem vagyok tenyésztő, csak munkakutya > volt nekem, és véletlenül összejött neki ez az alom. A kan is roti. Az > elléssel nem volt különösebb gond, de valami miatt, az összes szukát > módszeresen megfojtotta a kutyám. Maradt 6 kanom. Mit tegyek? Mi legyen a > farokvágással?
A farokvágással kapcsolatban egy idézet és egy megjegyzés: Idézet: 1998. évi XXVIII. törvény Az állatok védelméről és kíméletéről 10. § (1) Az állat küllemének megváltoztatása érdekében, továbbá más, nem az állat egészsége vagy későbbi egészségkárosodásának megelőzése céljából történő sebészeti beavatkozás - az ivartalanítás és a fajtajelleg fenntartása kivételével - nem végezhető. Megjegyzés: legjobb tudomásom szerint a rottweiler fajtastandardjából is törölték már a farokvágást. Nézzen utána!
jelige: Borika
2006-03-04
16. éves kutyám miután mindig szobatiszta volt 2-3 honapja folyamatosan bevizel. Az állatorvos szerint cukorbetegsége van és miután beállitottuk neki az inzulin kezelést sajnos semmi sem változott.Ha inkontinencia is fennáll hogyan kezelendő? Januárban komoly antibiotikum kezelést kapott meg gyulladáscsökkentőt is de semmit sem gyogyult. Szinte egyfolytában vizel még álmában is folyik. Van-e gyogyszer az inkontinenciára?
Igen, többféle is. A probléma kiváltó okától, és az adott beteg egyedtől függ, hogy melyik szer milyen adagban alkalmas a probléma kezelésére. Az inkontinencia gyógykezelése bizony türelemjáték, és sokszor az állat élete végéig szükséges a gyógyszeres kezelés. Tartok tőle, hogy Borika esetében nem ez az egyedüli probléma. Ugyanis cukorbetegségben a vizelettel távozó cukormolekulák nagyon sok vizet is magukkal visznek, ami a vizelet mennyiségének növekedését okozza. Ha sikerül beállítani a megfelelő vércukorszintet, akkor a vizelet mennyisége is csökkenni fog, ezáltal nem lesz állandóan tele a húgyhólyag, és lehet, hogy a probléma gyógyszeres kezelés nélkül is megoldódik, illetve kisebb adagú inkontinencia-ellenes szer is elegendő lehet. Ha a cukorbetegség már tönkretette a veseműködést, akkor nem számíthatunk rá, hogy a sokat vizelés problémája megoldódik. Ezeket a szövődményeket állatorvosa gyakori vércukorszint-méréssel, Ön otthon napi vizeletcukor-ellenőrzéssel és az eredményeknek megfelelő inzulin-beállítással megelőzheti. A veseműködés beszűkülése szintén vér-, és vizeletvizsgálattal mutatható ki. Javaslom, hogy beszéljék meg a további teendőket a Borikát kezelő állatorvosal is.
jelige: Buksi
2006-03-03
8 éves németjuhász kutya, 3 hónapja áll inzulinos kezelés alatt / napi 10 ment,, egységet kap. házi koszton van, mérve a kaja nézve a szénhidrát mennyisége. jó étvágya van jó kedélye annak ellenére, hogy megvakult a cukor szintje nem megy le 25 fölött van. diétás tápot nagyon nehezen és legfeljebb 5-8 dekát eszik. segitséget kérek, az inzulinnal van e probléma, vagy a diétával, a kutya jelenleg 22 kg hány dekát ehet a napi 4xszeri étkezéssel, s ebből mennyi lehet a szénhidrát.
Aktivitástól függően egy 22 kg-os, valószínűleg sovány testalkatú cukorbeteg német juhász napi diétás táp adagja pl. Royal Canin Diabetic konzerv tápból kb. 1300 g, napi 4 étkezésre elosztva. Sajnos nem csupán ezt kell betartani, hanem az inzulin beadás és az étkezések pontos időpontját, és figyelni kell az aktivitás egyenletességére is. Ezen azt értem, hogy ha azonos inzulinkezelés és táp adagolás mellett a kutya egész nap a lakásban fekszik, majd másnap óriásit kirándulnak fel a dombra, akkor az első napon az aktivitás hiánya miatt lesz magas a vércukorszint (nem használja fel a bevitt energiát), másnap este pedig azért lesz magas, mert túlságosan sok energiát használt fel, aminek eredményeképpen a vércukorszint kórosan alacsony tartományba süllyedt, amire a szervezet úgy válaszol, hogy vércukorszintet növelő hormonok szabadulnak fel. Ebből is látszik, hogy nagyon nagy odafigyelést igényel a cukorbetegség kezelése. Ha mindezek betartása mellett sem sikerül normalizálni a vércukorszintet, akkor az inzulin adag módosítása javasolt. Lehet, hogy növelni, de az is lehet, hogy csökkenteni kell. Ezt kizárólag a Buksi cukorbetegségét kezelő állatorvos tudja eldönteni. Még egy gondolatot fűznék hozzá. Mivel nőstény állatról van szó, szükséges volna elvégeztetni az ivartalanítását. A tüzelés után két hónapig a vérben számottevő a petefészkek által termelt progeszteron hormon szintje, ami oka lehet a magas vércukorszintnek, ugyanis inzulin-rezisztenciát okozhat. Ez azt jelenti, hogy hiába van jelen a szervezetben elegendő (akár a saját hasmmirigy által termelt, akár injekcióval bevitt) inzulin, mégis magas lesz a vércukorszint. Javaslom, hogy alaposan beszéljék át állatorvosával a Buksi inzulinos kezelésének, etetésének, ivari ciklusának minden apró részletét, hogy megoldást találhassanak a problémára.
jelige: H5N1 madár(?) influenza
2006-03-01
A H5N1 virus macskára történő átkerüléséről szeretnék érdeklődni. Korábban engem azzal nyugtattak, hogy kutya és macska nem kaphatja meg. Ennek ellentmondanak a jelenlegi események, amikor ezen virussal fertőzött elhullott macskát találtak. Sőt, hogy már korábban is tapasztalták, hogy ha az állat a fertőzött madarat megeszi, akkor ő is megbetegszik. Kutyák esetében viszonylag egyszerű ennek a kivédése, de mi van a macskákkal?! Mi is kertes házban lakunk, van 4 gyermekem és 2 macskánk, akik rendszeresen kijárnak, de alapvetően szobamacskák. Rendszeresen fognak madarat, és egyáltalán ellenőrizhetzetlen, hogy amikor a szabadban vannak, akkor mit csinálnak. Aztán bejönnek a lakásba, és fertőznek. Mi a teendő ilyenkor? Nem lehet ezeket a házi kedvenceket is beoltani? Szerintem nem egyedül engem érint ez a kérdés, és szerintem nagyon komoly és sürgető ez a probléma. Különösen most, hogy a madarak hazaköltözése küszöbön áll, és még nem tudható, hogy a vizimadarak mellett még milyen madarak fogják hordozni a virust, amelyek akár itt a házunk környékén is elhullhatnak.
Én nem vagyok szakértője e kérdésnek, „csak” egy szerintem felelős szülő, aki mellesleg szintén 2 kijáró, és meglehetős ornitológiai érdeklődést mutató macska gazdája és állatorvos. Bemásolom viszont egy általam nagyrabecsült állatorvos virológus professzor sorait: A H5N1 magas pathogenitású törzseitől extrém erős fertőzés hatására a macskák is „pozitívé” válhatnak, s szélsőséges esetben (mint a fertőzött baromfihússal táplált tigrisek esetében) attól el is pusztulhatnak. Az emlős állatok ezt a fertőzöttséget nem viszik át társaikra! Pontosan arról van szó, mint a H5N1 vírussal erősen fertőződött emberekkel, egyrészük szeropozitív lesz, egy nagyon kis töredék megbetegszik (a sokszáz milliós Ázsiában 8 év alatt mintegy 250) és sajnos ezek 30-50 %-a bele is halhat a fertőzöttségbe. Semmi határozott magyarázat nincs arra, hogy kik a „kiválasztottak”, feltételezik azok gyengébb ellenálló-képességét vagy a szélsőségesen durva fertőződést. Egy azonban jelenleg vitatatlan: a baromfitól fertőzött ember nem adja át embertársainak a fertőzöttséget. Hasonló a helyzet a madaraktól durván fertőződő más emlősökkel is. Hát eddig tartott a szakértő válasza, innentő én magam okoskodom tovább. Tudom, hogy nem mindig megnyugtató az elhanyagolhatóan kicsi valószínűségre hivatkozni. De jelenlegi ismereteink szerint nincs okunk a macskáinktól megszabadulni, vagy életünket jelentősen átalakítani a madárinfluenza miatt. Az én jelenlegi ismereteim szerint az ön (és az én családom) macskatartási szokásai több veszélyt rejt pl a Toxoplasma fertőzés miatti vetélés, vagy a veszettség kialakulása szempontjából, mint a madárinfluenza miatt. Jelenleg egyébként nincs használható vakcina, amellyel immunizálni lehetne a húsevőket a H5N1 madárinfluenza ellen.
jelige: Nátha?
2006-03-01
Van egy Labradorom Golden retviver. A kutyus 13 hetes. Megkapta múlt héten a második oltását. A kutyus 3 napja az orrával mélyebb szörcsögö hangot ad ki. nem merjük levinni a hidegbe, mert szerintünk megfázott. Elég keveset eszik a korához képest is és állandóan csak inna. Erről szeretném megkérdezni hogy vigyem-e orvoshoz komoly-e a baj?
Lehet, hogy felsőlégúti fertőzésről van szó. Ugyan már 2 vakcinát kapott a kutya, de ez nem zárja ki akár a szopornyicát, akár , más vírusos vagy bakteriális eredetű megbetegedést sem. A sok vízivás és csökkent étvágy valószínűsíti a gyulladásos, lázas állapotot. Szerintem se vigyék le a hidegbe, inkább keressék fel állatorvosukat.
jelige: Morgós kutyus
2006-02-27
Van egy 3 hónapos tacskókeverék kiskutyám, akinek köldöksérve van. Állatorvosunk szerint muszáj megműteni, a műtét 16000ft. Kérdésem az lenne, hogy ez önöknél mennyibe kerülne, mert nekem irreálisnak tűnik ez az összeg. A másik kérdésem a büntetéssel kapcsolatos. A problémám az lenne, hogy a kutyusunk bár nagyon értelmes és sok mindent tud már, de van vele egy -mindenki szerint-hatalmas probléma vele: Amikor eszik és hozzányúlok, vagy a táljához, morog. Még nem kapott oda, de azt mondják, várható.Az állatorvos szerint ilyenkor meg kell pofozni, vagy a grabancát rángatni, de ezt a módszert alkalmazva 3 hét alatt annyit sikerült elérni, hogy egyszer 3 napra felhaygott vele, majd újrakezdte. Nem tűnik túl célravezetőnek, viszont kezd teljesen megtörni a kutya és félni tőlem. Most addig folytassam, amég idegroncs nem lesz?Nem értjük a helyzetet.Szeretjük, sokat foglalkozunk vele, viszonylag következetesek vagyunk, megtiltunk neki sokmindent (ezt mondja mindenki, hogy nagyonb elrontottuk, bár nem értem mivel), bár néha egyedülhagyjuk 6-8 órára. Talán ez a baj? És van-e értelme állandóan fenyíteni szegényt?És ha ez így halad, lesz-e normális, kedves kutya belőle?
Szerintem nem irreálisan magas összeg a 16 eFt a köldöksérv műtétért - nálunk is hozzávetőlegesen ennyibe kerülne. Amit érdemes átgondolnia az az, hogy nem akarja-e rögtön ivartalaníttatni is a kutyust. Érdemes lenne a két beavatkozást egy műtét kapcsán megejteni. Állandóan fenyíteni, idegroncsot csinálni a kutyából szerintem sem célszerű. A kutyájának ugyan tudnia kell, hogy a falkában ön a vezér, de a tálkájába tett ételt nem kellene elvenni tőle és nem etetés közben kellene őt simogatni. A 3 hónapos kiskutya korántsem kialakult jellem. Igen gyakori, hogy a testvérek is morgolódnak evés közben és küzdenek a táplálékért. Én ezt önmagában nem tartom problémának. Szerintem hagyja békén evés közben a kutyát.
jelige: Dzseni
2006-02-27
A kutyám egy 9 éves kaukázusi juhász szuka mindíg is egy félős visszahúzódó természetű kutyus volt. Úgy gondolom hozzátartozik a kortörténetéhez.hoy 6 hónaposan hoztuk el egy álltalam tenyészőnek nem nevezhető embertől. A kutya ekkor csont bőr volt és nagyon félt mindenkitől oly annyira alultáplált volt,hogy több nap telt el mire az elébe tett behabszolt ételt már nem hányta vissza és hónapokbatelt mire elkezdett bízni bennünk. jelenlegi betegsége melyet helyi álatorvosunk diagnosztizált öregségi szívelégtelenség. Tünetei:Nehézkes levegővétel mely 1-2 napja erőteljes a vizsgálat alkalmakor orfolyást is észleltünk.Fáradt sokat alszik,és erőssen étvágytalan kézből elfogad ennivalót (egy két virslit) Légzése ha halható a tüdő mozgása erőteljesen látható szinte fájdalmasan nehézkes. Vizet normálisan fogyaszt lehet ,hogy egy kicsit többet mintegészségesen de eddig ezt nem nagyin figyeltem. A vizsgálat a helyi adotságok miatt egyszerü fülhalgatós (azt hiszem endoszkópnak nevezik) vizsgálatával történt. Kardiológiai vizsgálat nem volt. A kutya súlya kb 35 kg körűl lehet. Levelem elején a félénkséget azért emeltem ki mivel azt gondolom elősegíthette szívbetegségét. A kérdésem az álatorvosunk karsivan 50 tablettát irt ki a kutyusnak melyből 2x3 szemet kell adnom neki. Ezt a gyógyszert most ajánlották neki és az én kutyusomnak írta ki előszőr máskor még nem alkalmazta. Én atályékoztatót elolvasva arra lettem figyelmes ,hogy azt írták idézem(specifikus szervi megbetegedésekket pl: szívbetegség előzetesen kezelni kell). A kérdésem az hogy elég -e akarsiván vagy egyébb szívgyógyszerre is szüksége lehet a kutyusnak. És ha igen adható e a két készítmény eggyüt. Olvastam 3 féle gyógyszerről Fortekor Vastop és avetmedian készítményekről. Ezeket bizonyára a mi orvosunk is ismeri. Akarsivant eddig 3 alkalommal kapta még csak két este és egy reggel nem tudom milyen gyorsan kell hatnia a gyógyszernek ,mintha némi javulást érzékelnék. Még egy dolog akutyus háti fartályékán nagyon megritkult a szörzrt és egy2-2,5 cm nagyságú közepesen kemény böralatti szírgörcs szerű gümő található amit álatorvosunk tanácsáka nem háborgatunk mivel nem látszik novekedni. A szív vizsgálat során álatorvosunk figyelmét felhivtam a kutyus nemiszervére mely az én megfigyelésem szerint a tűzelésnél szokásos megnagyobbodást mutatja. Szerintem nem kellene tüzelnie és az ilyenkor szokásos váladékozást sem látom, bár a mai nap igen sokszor megfigyeltem hogy tisztogatja magát. Ezeket azért írtam le ,hogy lehet e összefüggésben a szívbetegségre utaló tünetekkel. Válaszát előre is köszönöm és semmifélrképpen nem akarom megkerülni saját orvosunkat de egy kis aggodalom vezérelt e levél megírásában.
Komplex problémának látszik. A szívelégtelenséget valóban meg lehet állapítanai fonendoszkóppal is, de a kiváltó ok felismeréséhez és a gyógyszeres kezelés megtervezéséhez, valamint a betegség lefolyásának nyomon követéséhez ez nem elegendő. Teljes kardiológiai kivizsgálást javaslok. EKG vizsgálat és a szív ultrahang vizsgálata mindenképp indokolt. Véleményem szerint az ultrahang vizsgálatot érdemes volna kiterjeszteni a hasüregre is. Nem lepődnék meg, ha ezen vizsgálat során méhgyulladás kerülne megállapításra. A leírt tünetek (étvágytalanság, fokozott vízivás, a megszokottól eltérő időben péraduzzanat, és a pératájék fokozott tisztogatása, idős kor)ugyanis akár gennyes méhgyulladás tünetei is lehetnek. A méhgyulladás lefolyásának előrehaladtával a szervezet sav-bázis háztartása felborul, ami hozzájárulhat a légvételek minőségének (mélység, gyakoriság) megváltozásához is. Sőt tovább megyek: a gennyes gyulladás szívbetegséget is okozhat. Mégpedig úgy, hogy a méhben szaporodó baktériumok bekerülhetnek a véráramba, és azok a szívbillentyűn megtelepedve problémát okozhatnak. De ne szaladjunk ennyire előre a következtetésekkel, legyen először egy diagnózisunk, és csak utána kutassuk, hogy mi mivel függ össze. A két betegség (ha egyáltalán erről a két betegségről van szó a Dzseni esetében) egymástól függetlenül is jelentkezhet. Állatorvosa valószínűleg tud ajánlani a közelben egy specialistát, aki a szükséges vizsgálatot elvégzi.
jelige: Vitéz
2006-02-27
13 éves magyarvizslánknak veseelégtelensége van. Az előírt diéta óta sokat fogyott,keveset eszik. Étvágya fokozására létezik-e valami megoldás. Naponta 2-szer szívgyógyszereket is szed ennek beadása sem egyszerű,és lassan mindenben a gyógyszereket hiszi -bizalmatlan lett. Köszönöm előre is.
A veseelégtelenség bizony okozhat étvágytalanságot. A még működő veseszövet nagyságától függ az, hogy a szervezetben keletkező salakanyagokból mennyit képesek kiválasztani a vesék. A diétás tápok abban segítenek, hogy minél kevesebb salakanyag keletkezzen, valamint a beteg veséken át nagy mennyiségben távozó, de a szervezet számára szükséges ásványi anyagokat és vitaminokat pótolják. A salakanyagok felszaporodása a vérben rossz közérzetet, a gyomor-, és szájnyálkahártya gyulladását, idővel kifekélyesedését okozza, ami nagyban hozzájárul az étvágytalanság kialakulásához. Az étvágy fokozásra használhatók a nagy ásványianyag-és vitamintartalmú készítmények, állatorvosa bizonyára tud ilyet javasolni a Vitéz számára. Az étvágytalan perióduson való átmeneti túllendülést segítheti az infúziós terápia, éppen a salakanyagok felhígítása, majd kiválasztásának segítése révén. Javaslom, ismét keresse fel állatorvosát a Vitézzel együtt.
jelige: Lui
2006-02-27
8,5 éves macskámnál kb 1 hónapja vettem észre, hogy bár kéri az ételt, csökkent az étvágya, ill. az alapvetően agresszív cica feltűnően kedves lett. Mindezek után tegnap kitapintottam több max. borsó nagyságú csomót az emlők körül. Azonnal elrohantam állatorvoshoz, szerdára elő is lett jegyezve műtétre. A kérdésem az lenne, hogy (a doktor úr mondta, kezdeti satádiumban van, általában ilyen kicsi daganatot nem szoktak észrevenni a tulajdonosok) változtat-e a gyógyulási esélyein, hogy nem egy, hanem több apró daganata van? (Mindkét oldali tejléce el lesz távolítva 2 műtét során) Előre is köszönöm válaszát.
Az emlődaganatok nagyon sokfélék lehetnek. Kedvenc állatainkban ezeknek a daganatoknak kb. 80-90%-a rosszindulatú. Ez azt jelenti, hogy nemcsak az adott szöveti környezetben, a gyors növekedésével okoz problémát, hanem a daganatból leváló sejtcsoportok bejutnak a nyirokerekbe és így a nyirokcsomóban, valamint bejutnak véráramba, és így távoli szervekben képezhetnek áttéteket. A beteg szempontjából annál jobb a kórjóslat, minél korábbi stádiumban kerülnek eltávolítésra. A legjobb kórjóslata az 1 cm-nél kisebb, egyedülálló, sem helyi (nyirokcsomó), sem távoli (leggyakrabban tüdő) áttétet még nem képező, gyorsan eltávolításra kerülő daganatoknak van. Az, hogy egyszerre több daganatgóc is jelen van, valóban növelheti az áttétképződés valószínűségét, persze még a műtét előtti időszakban. (Összességében nagyobb daganattömegből nagyobb statisztikai esélye van sejtcsoportok leválásának és más szervben való megtelepedésének.) A kórjóslat még így is nagyságrendekkel jobb, mintha találtak volna már áttétképződésre utaló jeleket a helyi nyirokcsó tapintása, vagy a mellkas röntgenvizsgálata során. Az eltávolított szövetszaporulatból állatorvosa valószínűleg kórszövettani vizsgálatot fog végeztetni, melyből fény derül a daganat jó-vagy rosszindulatú voltára, ebből a kórjóslatra vonatkozóan további következtetések vonhatók le. Nagyon jól tette, hogy már ilyen korai elváltozással állatorvoshoz fordult, ezzel nagyon sokat tett cicája jövőjéért.
jelige: Alizom
2006-02-27
7 hónapos csau kiskutyám nehezen áll álbra, a hátsó lábai nem bírják a terhelést, sokszor csúszik mint egy fóka(nincs lebénulva), fájdalmat nem jelez,miután talpra áll egész rendben van(látszólag). Orvostól orvosig jártunk vele nemrég megröntgenezték (altatás nélkül), kiderült diszpláziás. Az állatorvos kilátásba helyezte a műtét lehetőségét 1 éves kora után. Azt szeretném kérdezni, hogy addig is én mivel tudom segíteni az állapotát, hogy ne romoljon és esetleg milyen táplálék kiegészítőt adhatok neki, mert most a Pet-Phos2t kapja. Tudom, hogy vigyázni kell a súlyára, hogy ne legyen többlet kg rajta, és mennyit sétáltathatom? Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel :P. Zsuzsanna
Igaza van, a csípőizületi dysplasia elbírálását pontos beállítással, altatásban készített RTG felvételen szokás elvégezni. A nagyon súlyos elváltozások persze éber állapotban készített RTG felvételen is látszanak. Ha a hét hónapos kutyán ennyire súlyos elváltozás látható, akkor mindenképpen indokolt lehet az operáció, hiszen az elváltozás és a fájdalom idővel folyamatosan súlyosbodik. Ezeknél a betegeknél valóban létfontosságú a testsúlykontroll. Energiaszegény tápot célszerű etetni. Vannak forgalomban speciálisan ilyen célokra összeállított állatorvosi gyógytápok, melyeket állatorvosától, vagy a tőle kapott receptre be fog tudni szerezni. Kiegészítésképpen zöldkagyló-kivonat mint porcvédő javasolt. (Csak zárójelben merem kérdezni, állatorvosa tud a PetPhos kiegészítésről? Ha ezt valamikor régen ő írta elő, akkor most újra kellene tárgyalni a szedésének indokoltságát.) A sétáltatás nehéz dolog lehet egy fájdalmas csípőjű kutya esetében, a testsúly tartása érdekében mégis fontos. Hogy mennyit szabad? Amennyire fájdalom nélkül képes.
jelige: Sábi
2006-02-27
Nőstény kutyánknak pajzsmirigy alulműködése van.Ezért nem marad vemhes? Nincs rá kezelési mód,hogy szülhessen? Egyszer szült már.Köszönettel O. Gy.
Bizony, a pjzsmirigy-alulműködés gyakori velejárója a szaporodási képesség romlása. Állatorvosa, aki megállapította Sábinál a betegséget, bizonyára kezelési javaslatot is tett. Ha rosszul gondolom, és nem kezelik kutyája betegségét, akkor mielőbb kezdjenek hozzá! Kezelt pajzsmirigy-betegek jó eséllyel hordanak ki egészséges vemhességet, persze a tüzelés, fedeztetés, vemhesség alatt szorosabb állatorvosi kontrollt igényelnek.
jelige: Pannim
2006-02-25
Másfél éves palotapincsi 4 hetes terhesen. Soha nem volt nagy étvágyú, így minidg sovány volt, de most csont és bör és egyáltalán nem hajlandó enni. Az állateledeleket soha nem ette meg, a kedvence amit elfogadott a grillcsirke. Csontokat nem nagyon tudja megenni, mert gyomor rontása van töle. De jelenleg már a csirke sem kell neki, sem egyéb hús. Abban kérem a tanácsot, hogy milyen vitamint vagy kiegészítöt adjak neki, hogy ez megváltozzon? Pláne így, vemhesen, szerintem nagyon nem tesz jót, hogy nem eszik, és ezért is néz ki most ennyire borzalmasan...
Szerintem sem tesz jót, ha egy kutya félidős vemhesen nem eszik, csont és bőr, és borzalmasan néz ki. És szerintem egy rossz evő, nem tipikusan a fajta szépe, esetleg betegségben szenvedő szukát nem is kellene tenyészteni. Persze lehet, hogy nem kívánt vemhességről van szó - hanem „balesetről”. Lehet, hogy a Panni valójában csak a rossz szokásától szenved - minthogy csak grillcsirkét hajlandó enni. De, higgye el, csak sült csirkehúson nem lehet egészséges életet élni, és pláne nem lehet tenyészállatként funkcionálni. Ma már konzerv és száraz típusú komplettált tápok egész sora áll rendelkezésre a kutyatartó tulajdonosoknak - és tapasztalatom szerint a legkifinomultabb ízlésű (egészséges) palotapincsi igényeit is ki lehet elégíteni mondjuk a Cézár konzervvel, vagy a Royal Canin, Eukanuba, Hills .. tápokkal. Lehet, hogy a száraz tápokhoz kell egy kis „ravaszkodás” - mondjuk tejbe, yoghurtba, kefírbe, neadjisten gyümölcsös yoghurtba áztatás - de meg kell tenni a kutya érdekében az ilyen sok odafigyelést igénylő dolgokat is. A kutya egészen biztosan állatorvosi ellátást igényel. Beszéljen állatorvosával - ő segít eldönteni, hogy mi a legcélszerűbb. Az Ön által közölt adatokból több megoldás is lehetséges. Megszakítani a vemhességet műtéti, vagy gyógyszeres úton - állatorvosi felügyelet mellett kihordani a vemhességet, és szülni ugyanúgy „benne lehet a pakliban”. Tudom, hogy nem ezt a választ várta tőlem - de sajnos nem hiszem, hogy a „próbálja ki a Calopet pasztát, Lavet multivitaminnal” módszerrel meg lehet oldani a problémáját.

<< <  510 / 521 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2018.08.14
XXII. kerületben talált vak (!), 10 éves kan, nagyobb termetű, fekete keverék kutyus az Illatos úton! S.O.S. várja eredeti gazdáját, ill. 2018. augusztus 21.-étől megmentőjét is! "Mindkét szemére vak. Pórázt nem ismeri. Kedves, mindent tűrő öregúr." (2018.08.06.) További részletekért KATTINTS: http://www.illatosutiallatvedo.blogspot.hu/2018/08/illatos-ut-iii53-20180806.html
2018.07.28
3 hónapos kandúr cicánk július 27-én eltűnt a Háros utca környékén. Hátsó lábán szürke cirmos folt van. Tel: 20 5873578
2018.06.07
Május 7. óta keressük a nyuszinkat. Háros utca környékén. 06 70 535 70 73