Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Dominik
2006-07-19
Érdeklődni szeretnék, hogy van két kiscicánk. Az egyik 1 éves, ivartalanítva lett, rejtett herűség miatt, hasi műtéttel ivartalanították. Van egy 4 hónapos lány perzsa lány cicánk, aki még nincs megműtve. Az a kérdésem, a fiú a nagy, miért akar ”szeretni!!” a kislányt? Nem lett jól eltávolítva neki, vagy csak ösztön?Nem történhet baj a kislánnyal? Köszönettel:M. Judit
Gyakorlott kandúr az ivartlanító műtét után is képes lehet párosodni, természetesen kölyköket nemzeni nem. Amennyiben nemcsak az egyik, hasüregben rejtetten helyeződő heréjét távolították el a műtét során, hanem az esetleg normálisan helyeződő másikat is, akkor nincs oka aggodalomra.
jelige: Roti
2006-07-17
A héten szerdán kapott védőoltást a kutya. Utána a megfelelő mennyiségű féreghajtót is megkapta, de Szombat délutánra, levert lett , hányt is , 3-4 dl folyadékot. Mára Vasárnap ismét levert és az ennivalót nem kívánja, de vizet sokat iszik. A hányingere elmúlt. Mi a betegség ? Mit tegyünk ellene ?
Valószínűleg semmi összefüggés nincs a szerdán megkapott védőoltás és féreghajtás, és a szombatra kialakuló hányással levertséggel , sok vízfogyasztással járó megbetegedésnek. A kutya állatorvosi vizsgálatra és kezelésre szorul - célszerű lett volna ezt a tünetek kialakulásakor azonnal megtenni. Fogalmam sincs hányadik, és melyik betegség elleni oltását kapta meg a kölyök Rotti, de betegségek tucatja okozhatja, vagy okozhatta a tüneteket. Jelezze állatorvosának a történteket.
jelige: Szilu
2006-07-17
Kutyám 2 hete csúnyán megütötte a lábújját. Voltunk orvosnál, nincs eltörve. Normális jelenség az, hogy ugyanolyan dagad, mint első nap? Az egyetlen változás, hogy lépésben kezdi szépen használni, alig észrevehetően biccent, gyorsabb tempónál már erősen sántít. Borogatom és Dolobene krémmel kenem. Mit tehetnék még?
Jeleznie kellene az állatorvosának, hogy jóllehet a 2 hete készített röntgenen nem találtak törést - de a helyi kezelés ellenére még mindig sántít a kutya. Amennyiben a törött csontvégek nem mozdultak el egymástól - lehetséges, hogy egy későbbi, esetleg többirányú röntgenfelvételen már látszik a csonton a sérülés. Ezen kívül a csonttörésen kívül is lehet akár ficam, rándulás az ujjízületeken, lehet szalag, ín, izom részleges, vagy akár teljes szakadása is a lábvégen. Ha állatorvosa úgy érzi szükség van rá, lehet, hogy ortopéd szakállatorvos segítségét fogja kérni. Lehet, hogy csak további konzervatív gyógyszeres kezelésre, de lehet, hogy akár műtéti beavatkozásra is szükség van.
jelige: lelkisérült kutya
2006-07-17
három éve találtunk egy keverék kutyát. magunkhoz vettük, meggyógyíttattuk. minden rendben volt, míg egyszer séta közben majdnem megharapott valakit. onnantól kezdve a családon kívül mindenkivel szemben rendkívül agresszív. sajnos költözés miatt nem áll módunkban megtartani, de elaltatni vagy menhelyre beadni sem szeretnénk. a kérdésem az lenne, hogy van e lehetőség ”lelki” sérült kutyák rehabilitációjára?
Van lehetőség a viselkedési zavarokat mutató kutyák kezelésére is. Részletes kórelőzményi adatok birtokában, esetleg néhány szóbajöhető szervi elváltozás kizárása után az ezzel foglalkozó szakember kezelésiu javaslatot tud tenni. Ez a javaslat lehet, hogy tartalmaz gyógyszeres kezelést is, de biztosan előír sok odafigyelést és következetes foglalkozást a „lelkisérült” kutyával. Dr Sátori Ágnes kolléganőm (30-396-4094) foglalkozik ilyen kutyák kezelésével.
jelige: Fridó
2006-07-17
Azzal a problémával fordulnék önhöz, hogy az egy éves angol bulldogomnak először sebek jöttek a bőrén, majd ott kihullot a szőr, gennyes volt, állatorvoshoz vittük, nagy nehezen sikerült kikezelni, bár nem tudták megállapítani, konkrétan mitől lehet a bőrbetegség. Most pedig a kutyus hátán kb. 15cm- átmérűjű körben nagyon korpás a kutyus szőre. Vastagon, és hámlik. Abban szeretném kérni a segítségét, hogy ez mitől lehet, és hogyan gyógyítható. Előre is köszönöm segítségét!
A válaszom szinte meg kell, hogy egyezzen az előző kérdésre adott válasszal. A bulldogok között még több igen érzékeny bőrű egyed található. Teljes laboratóriumi vizsgálat(ok), bőrkaparék mintavétel(ek)segítségével deríthető ki, hogy a Fridó veleszületett (atópiás), vagy szerzett bőrbetegségek valamelyikétől szenved-e. Szerzett betegség lehet többféle parazitás, baktérium, gomba okozta bőrbetegség, többféle allergiás kórkép - de akár endokrim, vagy belgyógyászati betegséh is állhat a háttérben. Tehát esetleg csak sok vizsgálat, sok türelem és áldozat után derül ki a betegség oka - és csak így lehet hosszú távon, nem csak a tünetek elnyomásával eredményt elérni a kezeléssel.
jelige: remény
2006-07-17
3 hónapos németjuhász kiskutyámnál dermatophyton gombát diagnosztizáltak. A tünetek egy hónapja állnak fenn. A kutya rettenetesen vakarózik, bőre sebes, szőre is hullik. Imaverol kezelést kapott 4 alkalommal, igazán látható eredmény nélkül. Milyen terápiát javasolna?
Amennyiben a kiskutya bőrelváltozását elsősorban a dermatophyton gomba okozta - úgy illett volna 4x-i előírásszerű Imaverolos kezeléstől meggyógyulnia. Amennyiben nincs változás, esetleg súlyosbodtak a tünetek, úgy ismételt vizsgálat(ok)ra, esetleg bőrgyógyászt szakrendelés felkeresésére lehet szükség. Sajnos előfordulhat, hogy a labor által kimutatott gombás fertőzés csak másodlagos - és az elsődleges ok, mondjuk veleszületett bőrbetegség, parazita, vagy allergia okozta bőrgyulladás. Jelezze állatorvosának a problémát és vizsgálódjanak tovább - sajnos a bőrbetegségek embernél és kutyánaál is igen sok vizsgálatot és türelmet igénylő terület.
jelige: Matyi
2006-07-17
Kezdő kutyatartó vagyok,és a kutyusomnak naponta adok főtt husit ebédre.( csirke far, hát vízben vegetával megfőzve). Lesz-e ebből problámája?
Hat hónaposnál fiatalabb Német spitz kutyájával kapcsolatban feltett kérdésére azt tudom válaszolni, hogy amennyiben a fiatal kutya csak csirke farháton nő fel - az korántsem ideális táplálék neki. Nem tartalmaz ugyanis rostokat, közel sem ideális az ásványi anyag, mikroelem és vitamin összetétele. Ha a kutya csak ebédre kapja a farhátat és különben reggel és este a fajtájának és korának megfelelő junior kutyatápokat eteti (tehát a kutya táplálékának nagyobb része táp) akkor nem lesz probléma a farháttal.
jelige: Buksi
2006-07-15
Szeretnék tudni a kutyák fogamzásgátlásáról. Tanácsolták az ovarid 20 mg-os tablettát. Nem tudom, hogy kell használni, mikor, mennyi ideig, évente hányszor, mennyiren hatékony. Arról is olvastam, hogy nem csak a szukáknak, hanem a kanoknak is be lehet adni. Szeretnék vélaszt kapni. Köszönöm.
Engedje meg, hogy először lebeszéljem kutyájának hormonkezeléséről, azután ígérem, válaszolok a kérdésére is. A gesztagén hormonok (amit az Ovarid is tartalmaz) adagolása mesterségesen magas szinten tartja a szuka progeszteron hormon szintjét hosszú ideig azért, hogy a petefészek ne lendülhessen működésbe, azaz a kutya ne tüzelhessen. Azonban ezáltal egy részről állandó szteroid hatásnak teszi ki a szervezetet, tehát emelheti a vércukorszintet annyira, hogy akár cukorbetegség is kialakulhat. Más részről fokozza az emlődaganatok kialakulásának veszélyét. Az emlődaganatok kutyában az esetek 85-90%-ában rosszindulatúak, és radikális műtéttel is csak akkor van esély a teljes gyógyulásra, ha a daganat felfedezése és az azt követő mihamarabbi eltávolítása idején még nem képződtek áttétek a tüdőben, májban, vesékben, egyéb szervekben. A tartósan magas gesztagén szint a gennyes mégyulladás kialakulásának veszélyét is sokszorosára növeli. Erről a betegségről azt kell tudni, hogy súlyos sokkos állapotot, máj,- vesekárosodást okozhat, ami akár a beteg életébe is kerülhet. Tehát semmi értelme nincs olyan szukát alávetni gesztagén kezelésnek, aki nem tenyészállat, nem akarnak majd tőle köyköket. Az ilyen szukákat célszerű az első tüzelés után ivartalanítani és nem kitenni ezeknek a betegségeknek. Későbbi tenyésztésre szánt szukák esetében pedig azért nem célszerű semmilyen hormonkezelést alkalmazni, mert a mesterségesen adagolt gyógyszerrel felborított hormonháztartás egyáltalán nem biztos, hogy visszanyeri működőképességét a hormonkezelés beszüntetése után, tehát nem biztos, hogy normális ivari ciklusba lendül, kölykket fogan és azokat ki is hordja. ... És most az Ovarid adagolása a tüzelés megelőzésére(idézet a használati utasításból): „naponta 0,5 mg/testtömegkilogramm szájon át, maximum 40 napon át. A kezelést lehetőleg 7 appal, de inkább 14 nappal a kívánt hatás elérése előtt célszerű megkezdeni. Az ivarzás elhalasztása céljából a szukák egy 12 hónapos periódusban megesztrol-acetáttal maximum kétszer kezelhetők.” De mindezt bizonyára részletesen elmondja majd Önnek állatorvosa, aki a receptköteles készítményt fel fogja írni. Kan kutyák számára is előírhatja szedését az állatorvos, amennyiben szükséges. Természetesen nem fogamzásgátlás céljából...
jelige: Rocky
2006-07-15
A kutyám 12 éves. Fekvő helyzetből igen nehezen emelkedik fel, néha visszacsuklik, sokat alszik. Egyébként játékos, eszik rendesen és jókedvű. Meddig élhet így, és mit tegyek, hogy minél elviselhetőbb legyen számára az öregkora? Előre is köszönöm a választ. Kriszta
Ha fájdalmas mozgásszervi megbetegedés miatt jelentkeznek nála ezek a tünetek, akkor az elviselhető élethez mindenképp szüksége volna hatékony fájdalomcsillapításra. Ebben kezelő állatorvosa sokat segíthet. Amennyiben részleges bénulás van a háttérben, azon is lehet keveset javítani, vagy legalább a súlyosbodást lassítani, ha állatorvos láthatja, megvizsgálhatja őt és kialakíthatja a kezelési rendet. A sokat fekvő kutyán idővel felfekvések is kialakulhatnak, amit alápárnázással (extra puha fekhely), egyik oldaláról a másikra fordításssal és természetesen a kialakult sebek helyi kezelésével enyhíthet. Azt, hogy meddig élhet így, nagyon nehéz innen a távolból megjósolni. Általánosságban elmondható, hogy amíg az életében több a boldog perc, mint a fájdalommal, bénulásokkal való küzdelem, addig nem mondhathuk, hogy túl sokat szenved. Főképp, ha fájdalmait sikerül hatékonyan csillapítani.
jelige: bolhásság
2006-07-15
Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen bolhaírtót lehet használni 11 hetes kiskutyáknál, mert a Stronghold nem hatott.
A bolairtó rácseppentő oldatok közül 2 hetes kortól alkalmazható az Ex-Spot, 7 hetes kortól az Advantix spot on, 8 hetes kortól a Frontline Combo, és 10 hetes kortól a Frontline Spot On. Persze ezek közül egyszerre csak egyfélét illik használni, illetve két szer együttes alkalmazása előtt (tehát most, hogy már rajtuk van a Stronghold) érdemes kikérni a kezelő állatorvos tanácsát is.
jelige: Szükségem van egy társra
2006-07-15
Sajnos az en kutyamat el kellett altatni. Onoknel kezeltek 1 eves kora ota. Daganatos volt. Multheten penteken, azaz Julius 7-en altattak el. Rottweiler kutyus a neve Leo. Edesanyam vitte onokhoz...talan meg emlekeznek rå:((( Mivel kulfoldon vagyok nem tudtam vele lenni az utolso oraiban:( Nem igazan birom megemeszteni a halalat igy ugy gondoltam, hogy orokbefogadok egy kutyust az illatos utrol. Viszont kulfodre vissza kell mennem tanulni igy vinnem majd magammal a kis allatkat. Kerdesem az lenne, hogy milyen dokumentumok szuksegesek ehhez?
Ez attól is függ, hogy melyik országba vinné a kutyust. Az EU országaiban általában elegendő a microchipes megjelölés + ebútlevél. Az EU-ban is vannak szigorúbb feltételeket szabó országok (pl. Nagy-Britannia és néhány skandináv ország), ahová a kiutazáshoz a veszettség ellenanyag titerértékének meghatározása is szükséges, az utazás előtt több hónappal, de mindenképpen a microchipes megjelölést követő veszettség oltás után elvégezve. EU-n kívüli országok esetében az adott ország nagykövetségén vagy internetes tájékoztató oldalain szerezhetők be a kiutazáshoz szükséges információk. valamint a www.petpassport.hu oldalon is találhat információkat az adott országgal kapcsolatban. Sok örömteli évet kívánok az új kedvenccel!
jelige: Beteg Macska
2006-07-15
Tisztelt Hölgyem/Uram, ismerősöm 8 hetes macskája 5 napja beteg, nincs ereje mozogni, azonban ha az étel/ital közelébe teszik, eszik-iszik (utánna esetleg kihányja). Az orvos szerint férges, a beleiben pang a bélsár, ezért beöntést, injekciókat, féreghajtót stb kapott. A kezelések után átmenetileg jobban van, aztán kezdődik minden elölről. Tegnapra az egész cica ödémás lett, hatalmasra dagadtak a lábai. Sajnos időközben a szintén nyolc hetes másik cica is legyengült, nem mozognak, csak fekszenek. Súlyuk nem csökkent az elmúlt pár napban. Önök szerint a tünetek alapján mi lehet a macskák baja, illetve érdemes lenne-e további vizsgálatokat elvégezni? Köszönettel: E. Anita
Akár szív-, vagy májbetegség is állhat a kiterjedt ödéma és a gyengeség, fáradékonyság hátterében. Ha továbbra sem javul a cica, akkor rutin vérvizsgálat elvégzése és esetleg a szívműködés kivizsgálása indokolt lehet, hogy fény derüljön a probléma okára. Egyébként súlyos férgesség is okozhat olyan mértékű májkárosodást, ami ödéma kifejlődéséhez vezet.
jelige: Mex
2006-07-14
Kutyám ötéves, németjuhász kan. Kölyökkorától kezdve mindkét alatti bőr (alsó szemhéja)vérben van. Sokszor látta már állatorvos, de nem mindott rá semmi megnyugtatót.Ahogy idősödik, egyre gyakrabban csipásodik mindkét szeme. Másik problémánk, amelyet már sokszor kezelt állatorvos, hogy nagyon gyakran fáj a füle.ilyenkor nem tartja egyenesen, hanem visszintesen. Kezeléskor az orvos valamiféle krémet ken bele, amelyet aztán egy nap elteltével ki kell törölni belőle. Ez időlegesen jó megoldás, de szeretném megkérdezni, hogy van-e valami, amivel teljesen tünetmentessé lehetne tenni?
A legelső dolog ami az eszembe jut az az, hogy a kutyának a szemhéja fejlődési rendellenesség miatt kifelé, vagy befelé fordul. Ezesetben a pillaszőrök irritálják a szemet és/vagy a kötőhártya kiszárad. Ezt a veleszületett elváltozást operálni szokás. Az is előfordulhat, hogy a kutya szeme kevesebb könnyet termel, vagy a termelődő könny elfolyása akadályozott. Ha a kevés könny termelődése a baj, azt hosszantartó (és drága) szemcseppes kezeléssel lehet orvosolni. Ha az elfolyással van hiba, azt műtéti úton szokás korrigálni. Természetesen a felsoroltakon kívül még számtalan egyéb szembetegség lehet a háttérben - ezért a legokosabb az lenne, ha állatorvosától kérne egy beutalót valamelyik szemész specialistához. Remélhetőleg még nem késő segíteni a kutyán. A hallójárat gyulladásnak valószínűleg semmi köze a szembetegséghez. ha a helyi kezelések nem, vagy csak időlegesen segítenek - akkor alapos kivizsgálás (labor, otoszkóp, esetleg röntgen) után vagy célzott gyógyszeres kezelés, vagy műtéti megoldás jöhet szóba. Komoly vizsgálat(ok) nélkül ez sem fog menni.
jelige: Forest
2006-07-14
Én egy sajnos már visszafordíthatatlan eset kapcsán kérném ki véleményét. Sajnos ezév januárjában elveszítettem szemem fényét, a nyolc éves magyar vizslámat, Forestet.Halála annyira váratlanul következett be, hogy a mai napig nem hagy nyugodni a dolog.Talán Ön tud valamiféle magyarázatot adni nekem. Karácsony után kezdődött a baj.Egyik este mikor etettem őt arra lettem figyelmes, hogy a kiskugyám feneke vérzik. A viselkedésén semmi furcsát nem tapasztaltam, de azonnal kihívtam az orvost. Kezdettől fogva ő kezelte.Megállapítása szerint a bűzmirigye volt begyulladva(alaposan megvizsgálta).Kapott anti-biotikumot a kutya és az orvos azt kérte egy hét múlva hívjam, hogy kitisztítsa neki.Meg is tettem,utána kapott megint valami szurit.Másnap reggel döbbenten tapasztaltam, hogy a kutyám farka a kétszeresére duzzadt, nem tud leülni tőle és egy mély seb tátongott rajta.Megint kijött az orvos és elkezdődött az injekció kúra...szinte minden nap oltotta erősítőkkel meg ilyesmi.De egyre rosszabb lett.Végül már ki sem jött a házából és nem evett semmit.Teljesen legyengült az eddig életvidám játékos kutya. Végül két hét szenvedés után feladta.Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sajnos egy két évente előfordultak nála epilepsziás rohamok, de két éve tünetmentes volt és a betegség következtében sem alakult ki nála újabb rogam.Az orvos szerint nem volt szükség emiatt külön kezelésre. Ön szerint van összefüggés az epilepszia és a halála között? Mi okozhatta ezt a hirtelen leépülést? Kérem ha van rá lehetőség írja le nekem a véleményét az esettel kapcsolatosan, mert egyszerűen nem tudom túltenni magam rajta.
Az Ön szomorú esete is azt példázza, hogy sokkal többször lenne értelme elvesztett kutyáink boncolásának. A leírt esetet, miszerint a kutya 2 hetes szenvedés után elpusztult, én ugyen nem nevezném hirtelen és váratlan halálnak. Ha most tudna dönteni, nyilván azt választaná, hogy kiderülhessen mi okozta kedvence halálát. A boncolás hiányában most csak találgathatunk. A végbélből vérzés sok esetben előfordulhat. Okozhatja daganat, fekély, tályog - könnyen lehet, hogy ezek egyike lehetett a betegség oka. Ha így volt és ez egy jól felszerelt rendelőben kiderülhetett volna - lehet, hogy operálni kellett volna a Forestet. Ezekkel a megbetegedésekkel az epilepszia nincs összefüggésben - jóllehet, nem kizárt, hogy a halált végül egy epilepsziás roham okozta. Végbélből történő vérzés lehet még a bélrendszer keringési zavara miatt, mérgezés miatt, és egy sereg egyéb más ok miatt is. A felsorolt lehetőségekből talán kiolvasható, hogy lehetetlen megítélni, mi volt a Forest betegsége. Annyi tanulság feltétlenül levonható, hogy komoly tünetek esetén nem elég az otthon elvégezhető vizsgálat és a helyszíni kezelés. ha pedig az elvégzett kezelésnek láthatóan n incs eredménye, akkor haladék nélkül jól felszerelt rendelőbe kell vinni az állatot.
jelige: Shiva
2006-07-14
9 éves Rottweiler szukánk 1 hete nem tud lábra állni.Enni, inni úgy eszik, hogy közvetlenül a szájához rakjuk az edényt, mert nem tud felállni.Kapott injekciót, attól 2 napig csak a szükséglete elvégzéséhez állt fel.Utána megint kapott injekciót, és az már nem segített neki.Maga alá pisilt, rettentő fájdalmai vannak.Amúgy éber, de nem mozog.Az állatorvos azt tanácsolta próbáljuk meg az algopyrint (napi 2Xfél)és adjunk neki napi 2X enni, hogy ne kapjon gyomorfekélyt és ha ettől javulást észlelünk próbáljuk meg a Rimadyl-t. Ha attól sem jobb, el kell döntenünk, hogy meddig tartjuk életben. Természetesen nem szeretnénk, ha a kutya szenvedne, de meg szeretnénk neki adni az esélyt az életbenmaradásra, hiszen családtag. Kérném a tanácsát, hogy mennyi esélye van a kutyusnak így látatlanban.
Így látatlanban nem lehet megállapítani a kutya esélyeit. Ha valóban családtag és esélyt kívánnak neki adni, akkor el kell őt vinni egy állatorvosi rendelőbe, ahol a fizikális vizsgálat mellett laborvizsgálatok, ultrahang és röntgenvizsgálatra is van lehetőség. Ezen vizsgálatok segítségével lehet eldönteni azt, hogy a Shiva tüneteit milyen megbetegedés okozza. Ez lehet ortopédiai eredetű gerinc, medence, csípőízületi elváltozás - de lehet akár rosszindulatú megbetegedés is akár a felsorolt csontos képleteken, akár a hasüregben, vagy a medencében. Ha van diagnózis - akkor eldönthető, hogy meggyógyítható-e a kutya, vagy „csak” a tünetei enyhíthetőek. Különben csak találgatunk és próbálgatjuk a gyógyszereket egymás után.
jelige: Pici
2006-07-12
T. Doktor Úr! Először is bemásolnám egy régebbi beírásomat, hogy teljes képet tudjak adni a kutyusról. ”2005.november: 3 hónapos a tacskó kutyám. 2 hónaposan meg kellett műteni, lenyelte az udvaron a köveket. Ekkor derült ki, hogy súlyos anémiás. Emiatt vértranszfúziót alkalmaztak nála. A beavatkozás után a szeme alatt már enyhén rózsaszínes lett, az addigi fehér helyett.Továbbá prednisolont kell neki szednie két hétig. Most csütörtökön viszem újabb vérvételre, megnézik, hogy mennyit segített az értékeken a vérátömlesztés. Érdeklődnék, hogy létezik-e valami olyan készítmény, amely a vérképzését elősegítené, felgyorsítaná? Amúgy az orvosok nem tudták megmondani vérszegénysége okát. Oltva, féregtlenítve volt. A kutyus egyébként nagyon jól van, nagyon eleven, rendesen eszik, iszik, nem hányik, széklete rendben van, mondhatni tünetmentes. Úgyhogy ha nem kerül orvoshoz, soha nem, jövünk rá, hogy vérszegény, mert a betegségnek semmi tünete nála. Amúgy a vérátömlesztés előtt is eleven volt. Nem értem az egészet, de nagyon remélem, hogy rendbe fog jönni. Szóval mit tehetnék, hogy a gyógyulási folyamatot felgyorsítsam, elősegítsem?” Azóta eltelt pár hónap, a 3 hónapos tacsimból 11 hónapos kutyus lett. Közben februárban átvészeltünk egy babésiát is. Két hete azonban ismét orvoshoz kellett mennünk: Észrevettem, hogy véreset pisil, azonnal mentünk az állatkórházben, gondoltam magamban ismét babéziás lett. Az orvos megvizsgálta, láza még nem volt. Ami nyugtalanít, hogy az orvosunk azt mondta, hogy a véres pisi lehet kullancstól, húgyuti fertőzéstől, de az is lehet hogy véralvadási zavar, vagy esetleg anémiás folyamatok játszódnak a szervezetében. (a kötőhártyája szép sötétrózsaszínű) Kapott imizolt, dexofortot. Mindez egy pénteki nap estéjén történt. A kutya velünk aludt a házban, hajnali 4 órkor kivittem az udvarra pisilni. A vizelete teljesen kitisztult, azaz gyakorlatilag 10 óra alatt rendbe jött.Orvosunk a biztonság kedvéért Synoluxot írt fel neki, 10 napig szedte, és azt mondta, hogy szintén a biztonság kedvéért augusztus elején csináltassunk egy vérvizsgálatot, hogy megnézzük nem-e véralvadási zavarról van szó. Kérdezném, hogy a leírtak alapján Ön mire gondol? Egy húgyuti fertőzés illetve egy véralvadási zavar elmúlhat 10 óra alatt? Én babéziára gondoltam, mert annál lehetséges, hogy ha időben elkapják, hamar rendbejön. Mi az Ön véleménye? Természetesen vérvizsgálatra elvisszük a kutyust, szerenénk tisztán látni, remélem semmi komoly nincs vele. Ha nem lett volna ez az anémiás előzmény, az orvosunk is egyszerre babéziásnak mondta volna, de így nem merte kizárni a többi lehetőséget sem. A tacsi amúgy eleven, egész nap játszik a párjával, eszik, iszik, remekül van. Bocsánat, ha túl hosszú voltam, válaszát köszönöm!
Ugyanaz a véleményem, mint a kezelőorvosának. Ha nem lett volna az (esetleg autoimmun hemolitikus) anémiás előzmény, akkor egyből a babesiosisra gondoltam volna. Egyetértek a további vizsgálatok szükségességével.
jelige: Spanci
2006-07-12
Kedves Doktor Úr! Elnézést a zavarásért, tudom, hogy erre nem lehet mit reagálni, nem is ez a célom... A vesebeteg spániel kiskutya, aki e hónap 27.-én lenne 1 éves, és akinek ügyében talán 1 hónapja kértem is tanácsot Öntől, sajnos 1 hete el kellett, hogy hagyjon minket. Ha nem emlékszik, megértem... Csontsovánnyá fogyott, vérszegény lett, és amikor már nem nagyon tudott már felkelni, teljesen érzéketlen lett a külvilággal szemben, el kellett altatnunk szegényt... Későn ismertük fel a betegséget, hiszen nincsenek annyira egyértelmű tünetei sokáig, csak amikor már nagy a baj.... Arra kérnék minden állattartót, hogy ha már nekünk nem sikerült megmentenünk szegény kiskutyánkat, néhány dologra nagyon figyeljenek oda!!!! Talán idejében észreveszik a bajt és ebben az esetben jobb esélyek vannak a további romlás megakadályozására, vagy legalább lassítására... Ilyenek például: sok-sok vizet iszik, sokat pisil (az a kutya, aki addig nem , az most gyakran bepisil...), lefogy, a megfelelő táplálék elfogyasztása ellenére...később már étvágya sincs nagyon...később néha kedvetlen, gyakrabban hány...Tehát a vízfogyasztást figyelni kell, ha sokat iszik, nem csak vesebetegsége lehet, hanem más, szintén súlyos betegségeket is okozhat, cukorbetegség, szukáknál méhgyulladás, stb....A Doktor Úr biztos jobban ki tudja fejteni, de kérem, tanuljanak mások balszerencsés eseteiből is.... És utoljára hadd köszönjem meg a doktor úr segítségét, aki szinte azonnal válaszolt, korrektül, sorban, minden egyes kérdésemre (volt bőven....), és bár nem kerestem fel személyesen, sokat segített a távolból a tanácsaival.... Köszönöm! A mi kis fekete spankónk pedig már biztosan vígan futkározik az örök vadászmezőkön...(ahol már nincs szüksége azokra a fránya, rossz veséire...)
Emlékszem a kutyusra. És a vele kapcsolatban felmerült, megbeszélt kérdésekre. Önök is mindig emlékezni fognak rá, de azt remélem, hogy idővel a rossz, betegeskedéssel töltött idő emlékei elhalványulnak, és a kedves emlékek törnek előtérbe...
jelige: szökés?
2006-07-10
Szeretnék választ, tanácsot kapni a következő kérdésemre: Van egy 7 éves kan németjuhászkutyám. Az ismerősünk megkért, hogy fedeztetésre az ő nöstény kutyájával lehetséges-e? Úgy hallottam, hogy ilyen pároztatás után a későbbiekben amikor a nöstény kutya tüzel a kan kutya megszökik! Ez igaz? Ha ez igy van, mi a megoldás? Várom válászát! Egy kutyáját féltő lány.
Akkor is megszökhet megérezve a környéken tüzelő szuka „illatát”, ha még sohasem fedezett. Az ösztönei megsúgják, mit kell tennie. A jó megoldás egy szökésbiztos kerítés.
jelige: Kecskemét
2006-07-10
Tisztel Doktór Úr! Arról szeretnék válszt kérni, hogy van nekem egy yorkshire terrier kanom és sajnos fél heréjü és hogy igy tud e ”kiskutyákat csinálni”??? Előre is köszönöm a válszt. Tisztelettel N. Richárd.
Sajnos képes lehet rá. Pedig nemcsak törvénybe ütközik (Állatvédelmi törvény), de etikátlan is a genetikailag terhelt (rejtett heréjű) egyedeket tovább szaporítani. Akkor járna el helyesen, ha állatorvosával kedvence mindkét heréjét eltávolíttatná. Így nemcsak a nem kívánt szaporulat előzhető meg, de a később nagy valószínűséggel kialakuló heredaganat is. Rovatunkban több korábban részletesen megbeszélt esetet is olvashat a témában.
jelige: Fájós lábú bernáthegyi
2006-07-10
Tisztelt Doktor Úr, kedves Doktor Nő! Egy másfél éves fajtiszta bernáthegyi, kan kutyám van. Tenyésztő tanácsára 10 hónapos koráig csak száraztápot kapott (Royal Canin-t). Akkor vettük észre, hogy egyre gyakrabban emeli a lábát, nehezen áll fel. Készült egy röntgen a hátsó izületéről, melyen kismértékű diszplázia (lehet hogy nem jól írom, de Ön tudni fogja) látható. Rymadil-ból a legnyagyobbat szedtük (100-as) semmi, ilyen olyen injekció kúra, semmi. A táp mellett folyamatosan kapott alga kivonatot és viszonylag rendszeresen kálciumot. 3 orvos is látta, egyforma véleményen voltak. Nagytestű kutya, röntgen alapján a diszplázia okozhatja a fájdalmat, stb. Állatkorházban combcsontfejezést javasoltak, de mi ezt drasztikusnak tartottuk. DE megoldást senki sem adott. Egyetlen tanácsot éreztem jónak, elhagytuk a száraztápot, melyben 25% körüli fehérje volt. Algával és calciummal együtt nagyon erősnek tartották, szerintük túl volt „turbózva” a kutya. 10. hónapos kora óta házikoszt. Sajnos az orvoshoz járás nem hozott megoldást. Kutya nagyon szeret mozogni, 10 hónapos koráig naponta futtattuk, mellette biciklizve kb. 3 kilométert naponta. Most ha futni visszük, másnap nem tud felállni, láthatóan nagyon erős fájdalmai vannak. Jelenlegi tünetek: -hátsó lábai közül egyiket, másikat állás közben kissé megemeli -nehezen áll fel -első lábakra kicsit sántit járás közben -séta közben nagyon dinamikus, másik kutyákkal hevesen fut, ugrál, ilyenkor nem is sántít -nagyon igényli a nagyobb sétálást -más kutyákkal történő játék után másnap nagyon nehezen mozog -jól eszik, de nagyon vékony -széklete formázott -szerintünk kevés folyadékot fogyaszt (itatóvödörből látható) -korábbi fájdalomcsillapító szerekre nem reagált láthatóan -2 alkalommal volt már neki kullancscsípésből adódó erős lefolyású betegsége, mindkétszer kórházi ellátásban részesült Szóval így röviden összefoglalva ezt tudom elmondani. Ez úton szeretném kérni a tanácsát! Olyan érzésem van, hogy talán nem is az izületi probléma a gond, hanem más betegsége is van (pl. szív). Válaszát várva, előre is köszönettel: Erős Gábor
A fiatal korban röntgenfelvételen látható súlyos fokú probléma operáció nélkül valószínűleg egyre súlyosabb fájdalmat és ezzel együtt egyre súlyosabb sántaságot fog okozni. Persze a csípőízületi diszplázia nem zárja ki a szívbetegség lehetősésgét. Mindkét probléma irányban specialistával való konzultációt javaslok.
jelige: Segítenék neki, ha tudnám hogy mi baja
2006-07-10
5 éves nőstény német dog kutyám, kb. 2 hónapja, / amióta nagy a kánikula/ nehezen kap levegőt. Eleinte csak futás után, később már kevés ugrándozás után is hörgött, majdnem megfulladt. Elvittem állatorvoshoz,/05.31.-én/ aki a kutyát megvizsgálta, és a következő diagnózist állította fel: A kutyának légcsőhurut gyulladása van és a mandulája is be van gyulladva egy kicsit, / semmilyen hideg eledelt nem kap, a víz amit iszik szobahőmérsékletű / mivel a tüdején volt víz, így nem hallotta a > szívhangokat, és ezért másnap vissza kellett vinni a kutyát. Másnap az orvos kizárta a szívbetegség lehetőségét, azt mondta, hogy már nincs víz a tüdején szívhangja jó , egyenletes rítmusú. Antibiotikumos kezelést kapott. Az első nap adott neki Catosal,Dexadreson, Diaphilyn,Furosemid, Bisolvan és Baytril injekciót valamint Ringer infúziót. A második napon ugyanazt kapta a Catosal/roboráló/ injekció kivételével, valamint Baytril tablettát, Bisolvan port és Probicol-H pastát írt ki neki. A kutya a kiírt gyógyszereket megkapta, az előírt adagolás szerint. Akkor a kutya állapota javult, de most megint nagyon nehezen kap levegőt, egyáltalán nem tud mozogni, mert azonnal fulladni kezd. Félek hogy az 50.000 Ft-os kezelés semmit nem használt neki. Bár az állatorvos nem mondta, én nem nagyon engedtem mostanáig sokat mozogni, mert féltettem, de így viszont nem tud semmit mozogni. Eddig soha nem volt a kutyámnak ilyen jellegű betegsége, vérvonalára visszavezetve sem tudok róla, hogy bárki ilyen problémával küszködött volna. A környéken ahol sétál igen sok a száraz gaz, ezért arra gondoltam, hogy esetleg nem lehet ez valamilyen allergiás reakció? Egyébként a kutya ha izgalmi állapotba kerül akkor is hasonlóan veszi a levegőt. Napközben otthon , nyugalmi állapotban nincs baja a kutyának rendesen kap levegőt, csak ha fut egy pár métert, akkor kezd rá. Az utóbbi pár napban, amikor nem volt olyan nagy hőség akkor alig észrevehetően hörgött, egy kis futkározás után.A zihálása előtt rendszeresen mozgott, így félek, ha a mozgás kimarad akkor a kutya elhízik./62 kg jelenleg/. A meleget, ill. a kánikulát eddig jól tűrte, de most lehet, hogy ez is közre játszik a betegségében. Mit tanácsol, mit tegyek, mert sajnos diákként nem tudok most kiadni, több tízezer forintot megint, hogy a kutyám állapota továbbra se javuljon. Előre is köszönöm válaszát és segítségét: G. Annamária
Pedig nem tudok mást tanácsolni, mint minél alaposabban kivizsgáltatni a kutyust. Az állatorvos is úgy van vele, mint ahogy az a jeligében is áll. Az eddigi „vaktában” végzett kezelések (bármennyibe is kerültek) nem vezettek eredményre. Mutassa meg kedvencét egy kardiológiában járatos állatorvosnak, aki meghallgatja a szívét, szív ultrahang vizsgálatot és/vagy EKG vizsgálatot végezhet, így diagnózist állíthat fel, aminek megfelelően aztán kezelni lehet majd a kutyust. Szóba jön még mellkasi RTG vizsgálat is a tüdőbeli folymatok tisztázására.
jelige: Dióka
2006-07-10
kb 1,5 hónapja tipikus cukorbeteg tünetekre utaló jeleket tapasztaltam tacskó kutyánknál. elvittem az orvoshoz, vérvétel beigazolta, hogy nagyon magas volt a cukra. (26,..)Fokozatosan kezdtük meg napi 2x az insulin adását, és naponta többször etettük. Mostanában viszont egyre többször fordul elő, hogy elkezd tántorogni, (bár az állatorvos említette, hogy ilyenkor gyorsan mézet adjak neki, nehogy kómás állapotba kerüljön) Azóta ismételten (VII.7-én) megnézték a vércukorszintjét, reggel, étkezés után, de szúrás előtt volt 5.9, Most erre adni 8 egys.insulint, és ismét tántorog a kutya. Összeakadnak a lábai, hátsó lábaira lerogyik. Lehet,hogy még ez a mennyiség is sok neki? Vagy ennyire pontosan szinte 4 óránként kell a kutyának diétás ennivalót adni? most jelen pillanatban Humulin M3-ból kap. (Az állatorvos szabadsága alatt fogyott el éppen a gyógyszerünk, és a Lehel u-i állatkh-ban irattuk fel, ott az orvos elcsodálkozott, hogy ezt a gyógyszert állatoknak nem szokták felírni.) Önnek mi erről a véleménye? Köszönöm válaszát
Lehet, hogy sok a 8 egység inzulin, ha a diéta (szigorúan pontos!!!) betartása mellett is vannak hypoglikémiás tünetei. Mivel kivonták a forgalomból a kutyákon sikerrel alkalmazott Monotard inzulint, most minden kutyust át kell állítani másik inzulinra, akár olyanra is, amit eddig nem adtunk kutyáknak. Ezt érdemes szoros állatorvosi felügyelet mellett végezni. Kiderül még az adatlapból, hogy nőstény kutyáról van szó. Ha őt még nem ivartalanították, akkor mielőbb meg kellene tenni, mert a tüzelések utáni tartósan magas progeszteron hormon szint (hasonlóan a nők terhességi cukorbetegségéhez) előidézője lehet cukorbetegségnek.
jelige: Mit tegyünk?
2006-07-06
Németjuhász kutyám 9 éves, májusban műtötték a mellső lábán több csomóban talált addigra kifakadt hámeredetű daganattal. Sajnos már akkor biztos volt, hogy rosszindulatú a daganat, mert sok csomó volt, majd ezt a citológia meg is erősítette. A műtét után étrendváltoztatásban (az addig soha zöldséget el nem fogadó kutyát rászoktattuk a 3/4 részben növényi táplálékra), homeopátiás gyógyszerekben, mezei zsurló-teás borogatásban és kenőcsben, immunerősítő bogyókban, a sok szeretetben és törődésben bíztunk, hogy felépül. Ahogy viszont az várható volt, a kis csomók újra megjelentek, egyre nagyobb számban találunk a kutyus mellkasán daganatot, és érezzük, hogy lassan el kell búcsúzni tőle. A tegnapi napon este arra mentünk haza, hogy a kutyus feje, nyaka fel van duzzadva (a bal mellső lába hetek óta puffadt), a sebek kifakadtak, a gyulladás, a bomló hús szaga átható. A kutya mindemellett a szeretetünket és törődésünket pajkos, jókedvű ugrálással fogadja, bár a sántítása és a sebek zavarják az örömködésben. Kérdésem: mit tegyünk? Tudom, hogy a kutyák fájdalomküszöbe sokkal magasabb az emberénél, de nem tudom eldönteni, hogy a betegségből ő mit él meg. Csak én vetítem ki emberi fejjel, hogy a betegségtől szenved, fájdalmai vannak, vagy amíg jókedvű, és örül nekünk, addig több örömet és kevesebb fájdalmat él meg? Nem tudok okos lenni: mikor van az a pont amikor ”érdemesebb” már elaltatni. Vagy amíg jól eszik, é bár lassan, fájdalmasan tápászkodik fel, de jön-megy, ugrándozik örömében. Mit tegyünk?
Leírása alapján a kutya aggasztó állapotban van. Szerintem érdemes lenne tisztázni, hogy a daganat a látható helyeken kívül nyirokcsomókban, vagy esetleg mellüregben nem adott-e áttéteket és azt is hogy milyen állapotban van a mája, veséje, szíve. Ezen adatok alapján eldönthető, hogy a betegség visszafordítható-e, kezelhető-e, vagy erre már semmi esélye a kutyának. Amennyiben a vizsgálatok rossz eredménnyel zárulnak - attól tartok a kutya is és Önök is jobban járnak, ha elaltatják. Nem értek egyet azzal, hogy a kutyájukból lassan vegetáriánust faragnak - ezzel semmilyen pozitív hatást nem fognak elérni. Ha több információt szeretne ezügyben, kérem olvassa el a http://www.kisallatbudafok.hu/ oldalunkon a publikációk rovatban a 2 onkológia témájú írásunkat.
jelige: Argosz, a kicsi kutya
2006-07-06
Tanácsot, javaslatot szeretnék kérni Öntől. A kutyusunknál, aki egy 9 hónapos kanári szigeteki kutya, a napokban diagnosztizált az orvosunk diszpláziát, ami szerinte nem súlyos. Prémium táppal etetjük, eddig folyamatosan kapott kiegészítésként kálcium tablettát. Javasolta az orvos a zöldkaréjú kagylóból készült kapszulákat, amit már a diagnózis megléte előtt 1 hónnappal kezdtünk neki adni. Ő még fejlődésben lévő kutyus, elég nagytermetű, még kb 10-15 kg izom rakódik rá, amit cipelnie kell. Milyen izomzatot erősítő mozgást végezhetne análkül, hogy az ízületeit terhelnénk. Mi gondoltunk az úszásra, illetve hallottam, hogy vízben történő mozgatást mesterséges körülmények között is végeznek, de sajnos nem tudom, hogy hol. Vagy bármilyen egyéb javaslat érdekel, ami javíthat a közérzetén, illetve megelőzheti a súlyosbodást.
Ezek az izomkolosszusok, aminek Argosz is készül, valóban akkor lesznek ép vázrendszerrel „megépítve”, ha fajtájuknak, koruknak megfelelően kiegyensúlyozott táplálásban és gondosan megtervezett „edzésprogrammal” mozgatjuk. Ha neki megfelelő prémium tápot kapott és fogyaszt most is a kutya, akkor feleslegesnek, sőt károsnak tartom a Ca-kiegészítést. A prémium táp ideális mennyiségben és arányban tartalmaz Ca-t, P-t és D3-vitamint, fehérje tartalma is pontosan megfelel az igényeknek és egyéb kötőszöveti építőelemeket is tartalmaz. Ezt csak elronthatjuk a plusz Ca-bevitellel. A mozgatást valóban jó ötlet vízben való erősítéssel kiegészíteni. Ha beüti a keresőjébe a kutya rehabilitáció szavakat talál néhány budapesti címet, ahol elkezdheti a kezeléseket. Az ottani szakemberekkel konzultálva pedig valószínűnek tartom, hogy a közelben talál majd olyan tiszta, természetes vizet, ahol tudja Argoszt úsztatni.
jelige: Buksi
2006-07-06
A kutyám az egyik szemével már nem lát, nem tudom, hogy mi történhetett vele.Először olyan volt, mintha csak a sötétben világított volna a szeme. Később az egész szemét ellepte ez a szürkeség, majd be is gyulladt. Most már olyan, mintha nem lenne a szeme helyén semmi. Lehetséges, hogy a másik szeme is megbetegedik? Ha igen, akkor el kell altatni a kutyámat?
Igen tisztelt uram! Ön igen érzékletesen leírta, amint 10 évesnél idősebb keverék kutyájának kb 4 hónap alatt elhalt az egyik szeme. Ez idő alatt állatorvosnál nem járt, de szépen konstatálta, hogy miként romlik kutyája állapota. Leírása alapján jó biztonsággal rekonstruálható, hogy a szemet talán szúrásból, harapásból, vagy toklász jelenlétéből adódóan súlyos fertőzés érte - ennek hatására a szem fényre érzéketlen lett, majd elhalt. Közben, biztos vagyok benne, hogy a kutya komoly fájdalmat érzett. Ilyen alapokon, persze, lehet, hogy a másik szeme is megbetegszik, és ha nem kezelteti, akár az is elhalhat. A megvakult kutyát (és macskát és lovat és embert) sem „kell” elaltatni. Kérem, vigye el a kutyáját egy állatorvosi rendelőbe. A szakember meg fogja állapítani, hogy az elhalt szemet el kell-e távolítani a szemüregből, vagy van-e esetleg ennek a megbetegedésnek más szervekre is kiható következménye. És, remélem, hogy ellátja néhány alapvető tanáccsal arra vonatkozóan, hogy miként kell kutyát tartani. 1);

<< <  511 / 531 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2019.03.28
Good Morning! Bathroom remodel under 1000 Windsor Terrace : <a href=https://bathroom-remodel.club>Bathroom remodel ny</a>
2019.03.09
Each dwelling apartments, houses, cottages or other housing ugby unique and contains individual high-functional load. All this mostly is related to kitchens. Remodel kitchen for under 5000 rightly considered one of especially difficult activities We in the production company LLC ASROMT Pelham Gardens involved masters, who all know about Victorian house kitchen remodel. Our firm make branded interiors , and of course for all this we pay special attention to requirements safety and functionality. Cooperate with client on all, without exception stages commit general analysis of features objects, carry preliminary calculations. when the client any questions have arisen you can ask our specialists and find out answer to them with detailed explanations. The Company provides quality I kitchens and renovations by democratic prices . Masters with great experience work can help fully change in a matter of days . The price depends on selected package of services, scope of work . 1970 kitchen remodel Chinatown - <a href=https://kitchen-renovation.club>kitchen renovation Midtown Manhattan</a>
2019.02.18
Sziasztok! Keresem cicamat aki tegnap tunt ep, nyakan egy sebbel, ha látná valaki, akkor kerlek titeket jeleljetek. Egy cirmos cica. 06307294720