Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Gold
2005-03-04
„Tizenéves lipicai lovam elesett 8 napja, rá az ekevasra. Nyakán nyílt seb keletkezett. Állatorvos többször volt nála, nem varrta össze, folyamatosan fertőtlenítettük. Legutóbb gézt tömött a sebbe, melynek kilógott a vége és ebből naponta kellett volna kihúznunk valamennyit. Csakhogy kihúzta magától, ráadásul el is tünette, nem tudjuk hogyan, elvileg nem érhette el. (Ha ”megette”, milyen probléma lehet?)Valamennyit már gyógyult. A problémám most az, hogy a seb váladékozása miatt - függetlenül attól, hogy naponta háromszor lemostam - az első lába szinte végig megkopaszodott, a váladék lemarta a bőrét is. Ismerősök farkasalmát javasoltak, ami nem beszerezhető, gondolom azért, mert mérgező belsőleg. Kérem, írja meg, mivel kezelhetném.” Állatorvosa valószínűleg helyesen ítélte meg, hogy a szennyezett, szakított sebet nem varrja össze. Nincs már megoldás, mint a helyi fertőtlenítés Betadine vagy Hyperol oldattal + helyi esetleg szisztémás antibiotikumos kezelés. Nem gondolom, hogy otthon állatorvos felügyelete nélkül lenne érdemes végigcsinálni a kezelést, kérje az állatorvosa segítségét továbbra is. A felhasználandó gyógyszereket is csak az ő segítségével, receptre tudja megvenni. Ha megette a drénként használt gézt, valószínűleg az sem okoz nála kólikás tüneteket, mindenesetre napokig figyelni kell a bélsarat és a hasi fájdalom jeleit. A farkasalmát felejtse el.
jelige: hörcsög
2005-03-04
„A hörcsögöm 2 napja alig eszik és a mozgás is nehezére esik. Már a kerekét sem használja, pedig korábban órákon át tudta tekerni. Nem esett le sehonnan és nem is üthette meg magát.” Hát igazán nem tudom, hogy valóban ilyen tünetszegény a höri baja, vagy csak maga nem lát más rendellenességet rajta, esetleg arra kíváncsi, hogy étvágytalansággal és kevesebb mozgással vajon hány hörcsögnyavaját tudok felsorolni. Higgye el, hogy sokat lehetne. Vigye el a hörit állatorvoshoz, aki reméljük megtalálja a baj okát és eredményesen tudja kezelni.
jelige: Tompika
2005-03-04
„14 éves nőstény nem ivartalanított cicám párzási időszakban 2-3 héten keresztül ”sikoltozik”. Gyógyszert nem tudok neki adni, mert nem hagyja magát megfogni, valami íztelen gyógyszert az ételében talán megenne.” Ovarid tablettával lehet a macska ivarzását elnyomni, de alkalmazását nem lehet hosszú éveken át bűntelenül folytatni. A cica vizsgálatra szorul, könnyen elképzelhető, hogy petefészkei cisztásak, vagy daganat fejlődik rajtuk. Nagy a valószínűsége annak is, hogy a méhe sem egészséges. Szerintem ebben az esetben is az operáció lesz a végleges megoldás. Már hallom is az ellenvetését - miszerint úgy sajnálja az öreg cicát és biztosan nem is bírja ki műtétet. Egyik ellenvetésével sem értek egyet. Gondos kivizsgálás után egy öreg állat is altatható és műthető - és egy jól sikerült műtét után 1-2 napos lábadozás után megvan az esélye, hogy 18-20 évesen is doromboljon a cica. Természetesen jobb lett volna egy éves kora előtt túl lenni a dolgon - de most sem késő meggyógyítani a cicát. Ha valóban sajnálja őt, vizsgáltassa ki a problémát és gyógyíttassa meg öreg barátját.
jelige: Bambi
2005-03-01
Egy 8 éves enyhén túlsúlyos Boxer szuka vemhessége biztosan nagyobb rizikót rejt magában, mint a 4 évvel korábbi vemhessége. Ez a rizikó ellenére nem lehetetlen, hogy egészséges almot hoz világra. Korábban is emlőgyulladása volt, gondolom ezért volt kevés a teje. Az emlőgyulladás legtöbbször akkor alakul ki, ha kicsi az alomszám és nem minden emlőt szopnak a kölykök. Ilyenkor ezeket ki kell fejni, hogy a pangó tej miatt ne gyulladjon be az emlő. Emlőgyulladás oka lehet még a magzatburokretenció és következményes méhgyulladás, vagy bármilyen hasmenéses kórkép is. Én hetente ultrahanggal ellenőrizném a magzatok állapotát, odafigyelnék a helyes tartásra, takarmányozásra és felkészülnék, hogy nagyobb eséllyel kell segíteni a kutyának az elléskor (a császármetszés esélye is megnő), valamint beszereznék kutya tejpótló tápszert is. A felsorolt bajokat 100%-osan kiszűrni nem lehet, nem rettegni kell tőlük, de felkészülni a kivédésükre igen.
jelige: golyók
2005-02-26
Kérdése : „ 2nap múlva fogom átvenni 8hetes argentín dog kan kutyámat a tenyésztőtől. Most értesített arról, hogy a kutyus egyik heréje még nem szállt le, vagy más megközelítés szerint,egyszer már leszállt, de valamilyen stresszhatás következtében visszahúzódott. A kutya tegnap volt 60 napos. Kérdésem, hogy -miután tenyésztési célból vásárolom a kutyát-mi az a végső határidő, amíg le kell szállnia a heréknek, és amennyiben ez nem történik meg az adott határidőig, mit kell tennem?! „ Az ön által feltett kérdés gyakori és sajnos sok félreértés sőt szavatossági per is keletkezik miatta. A kankutyák mindkét heréjének a herezacskóban kell lennie már 6-8 hetes korban. Amennyiben ez nem így van, azt a kutyát tenyésztési célokra nem illik használni, hiszen a rejtettheréjűség hajlamát tovább örökíti. A tenyésztői tisztesség és a szakma szabályai azt diktálják, hogy legyenek a szülők bármilyen csodálatosak, a kiskutya bármennyire is ígéretes, de a féloldali rejtettheréjűség miatt ne tenyésszük tovább. Nem kízárt, hogy a here néhány hét múlva a helyére kerül magától, hormonális kezeléssel illetve műtéti úton is lecsábítható - de továbbtenyészteni akkor sem szabad. Ha tartósan a hasüregben marad a here, akkor műtéti úton el kell távolítani, hogy a későbbi daganatos elváltozásokat megelőzzük.
jelige: kutya fizioterápia
2005-02-24
Mélységesen egyetértek azzal, hogy a fizioterápia sok betegség és műtét utáni állapot kiegészítő kezelésében nagyon jó hatású. Sajnos itthon pl Németország, vagy az USA-val ellentétben kevesek által gyakorolt módszerekről van szó. A legjobb helyen biztosan Kukoricza Katánál (Primavet Kisállatrendelő) kopogtatna ezügyben.
jelige: Dudu
2005-02-24
2.5 éves Havanese szukájukat a tüzelés 6-16 napja között összesen 8 alkalommal fedeztették biztosan termékeny kannal, és a tavalyi akcióhoz hasonlóan a mostani félidős ultrahangon sem látni kölyköket. Érdemes megismételni az ultrahangos vizsgálatot és ha bioztosan üres a szuka, akkor nekilátni az ok(ok) felderítésének. Lemondani semmiképpen nem kell róla, hiszen könnyen elképzelhető az is, hogy a Dudunak egyszerűen olyan egyedi a tüzelése, hogy csak mondjuk a 25. napon ovulál. Ez még teljesen egészséges ciklus is lehet, a következő tüzelésénél érdemes progeszteron szint méréssel és hüvelykenet vizsgálattal egybekötött diagnosztikát csinálni. Ha kiderül, hogy nincs ovulációja, akkor a háttérbetegségeket érdemes felderíteni, hiszen sokszor pl a háttérben meghúzódó (és jól kezelhető) pajzsmirigy alulműködés okozza a meddőséget.
jelige: laoce
2005-02-11
Ha fiatal német juhász kanja rendszeresen megszökik, sem kennel, sem kerítés, sem lánc nem tartja otthon - akkor bizony nem biztos, hogy a herélés megoldja a dolgot. Ez csak akkor működik, ha a szökdösés kizárólag azokra az időszakokra vonatkozik, amikor tüzelő szuka van a háttérben. Ha a szökdösés állandó, a kutya haverkodni, ne adj Isten vadászni jár el, az ellen csak nagyon sok odafigyeléssel, munkával lehet tenni. A kutya iskola is segíthet, hogy az alapvető engedelmességi parancsokat megtanulja, és bizony fal, ablak mögül lesve a szökési kísérleteket meggátolva és következetesen büntetve kellene, hogy bevésődjön az, hogy nem szabad a területet elhagyni. A sok sétára, foglalkozásra a kutya „fárasztása” érdekében továbbra is szükség lesz. Gyógyszeres nyugtatással csak rövid időszakok oldhatóak meg, ezért azt nem javaslom, de az elektromos jelzést adó nyakörv használata hasznos segédeszköz lehet a kutya otthontartásában. Minél régebb óta tart a rossz szokás, annál nehezebben kezelhető.
jelige: Pocakpocok
2005-02-09
Kétéves elhullott csuklyáspatkánya elhamvasztásához az elérhetőség: 06-209-788-805
jelige: Manó
2005-02-02
9 éves törpe uszkárjáról írja: „ A kutyámnak egy nagyobb zsírmirígye van. Három nagyobb is volt, de kettő begyógyult neki, miután egy állatorvos kiszúrta neki és kinyomkodta a zsírt belőle. Van azonbam a jobb lapocka tájékáján egy, ami már régebben kifakadt és nem tud neki összeforrni. Egy lyuk van ott neki, amiből mindig kinyomkodom az összegyűlt vért és lefertőtlenítem neki, de nem tud neki összehúzódni, a húsa is nagyobb lett a lyuk egyik oldalán, így már u alakú a sebnyílás. Nem szeretném megműttetni, mivel már 9 éves elmúlt, nem szeretném altatni. Tudna valami más megoldást javasolni, ami nem jár altatással? A panasz 4 hónapnál régebben áll fenn. „ Miért kellene mást ajánlanom, mint a legkézenfekvőbb műtéti megoldást ? A törpe uszkár várható élettartama 15-20 év között lehet, már abban az esetben, ha nincsenek rajta pl huzamos ideig vérző fekélyes bőrhiányok, amik terhelik az állat valamennyi életfontosságú szervét. Egy gondos kivizsgálás után (ami alatt valószínűleg szövettani vizsgálat is készül) az állat valószínűleg aggálymentesen altatható és a műtétnek alávethető, amikoris megszabadulhat az összes hasonló kellemetlen és az egészségét is veszélyeztető elváltozástól. Remélhetőleg szövettan is készül az eltávolított „zsírmirigyek”-ről és így akár azt is megtudhatjuk, hogy nem igényel-e egyéb kezelést a kutya. Szánja el magát mielőtt még nagyobb lesz a baj.
jelige: Csoki
2005-02-02
Ha a 6 hónapnál fiatalabb kutyája 1-2 napja szipog, mintha be lenne dugulva az orra, akkor bizony lehet, hogy megfázott. És lehet, hogy a felsőlégutakat megtámadó komolyabb fertőző (bakteriális, vagy vírusos eredetű ) betegséget kapott el. Egy kiskutyának az első életévében a két kötelező veszettség elleni védőoltása mellett, „illik” kapnia 4-6 nem kötelező, de melegen ajánlott egyéb védőoltást is. Honlapunkon a tudnivalók rovatban megtalálja a kutyák ajánlott védőoltás sorozatát is, kérem olvassa el. Hány ilyen oltása van vajon a kutyának? A fertőző eredetű kórokok mellett előfordulhat, hogy valamilyen idegen testet szippantott fel az orrüregébe a kutya. Az is állatorvosi ellátást igényelhet. Minimálisan egy alapos lázméréssel egybekötött klinikai vizsgálatra , de lehet, hogy vérvizsgálatra és röntgen felvételre is szükség lehet. Mielőbbi diagnózist, hatékony kezelést és gyógyulást kívánok.
jelige: Töpszi
2005-01-29
6 hónaposnál fiatalabb westije 1-2 napja nem terheli egyik hátulsó lábát, és fájdalmat jelez. Ön átnézéssel, áttapogatással nem talált semmilyen rendellenességet, és a tenyésztője tanácsára 1-2 napot vár, hátha megoldódik a rendellenesség. Miért nem állatorvosát hívta a problémával, amikor ez minden bizonnyal nem tenyésztési kérdés ? Valóban lehetséges, hogy csak játszás közben egy rossz mozdulattól egy rándulás, lágyszöveti sérülés zajlott le, ami magától is rendeződik. De ugyanilyen eséllyel egy rossz mozdulattól elszakadhat a térd keresztezőszalagja leválhat egy porcdarabka az ízület felszínéről és hadd ne folytassam, hogy melyik ízületben mi keletkezhet még. Mi az oka, hogy nem láthatja állatorvos ezt kutyát, pláne ha majd a szíve szakad meg a szenvedésének a látványától és a tehetetlenségétől ? Egy alapos vizsgálattal és röntgenfelvétellel valószínűleg kitalálható a probléma oka, és ha nem is kell műtéti megoldás (remélem, hogy nem) fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszerrel sokkal gyorsabb és fájdalommentes gyógyulást sikerül elérnie.
jelige: Kornélia
2005-01-25
Bemásolom a kérdését : „ A kutyám azóta hánymióta megkapta a veszettség elleni oltást. Ez lehet a mellékhatása?És hányik a kutya. Milyen ételösszeállítást érdemes egy hat hónapos pekingi palotakutyának adni. Mert fontos , hogy változatos legyen. Az állat kutya,pekingi palotakutya hím, kora: 6-12 hónap,lakásban is, kertben is, házi koszton is, tápon is tartják,naponta kétszer sétáltatják, néha kirándulnak vele. Oltva évente (veszettség+kombinált), társállat: macska,nincsnem panaszmentes.A panasz 1-2 hete áll fenn, változások vannak.Állatorvosnál nem volt, kezelést, gyógyszert nem kapott, Az állat állapota nem változott.Az állatot szállítani tudja. Budapesten él. „ Hát eddig az idézet. A válasz pedig: Nem, a kutyája nem a veszettség elleni védőoltástól hány hetek óta. Vigyel el az állatorvoshoz, lehet, hogy egyszerű féreghajtástól, vagy táplálkozási tanácsadástól megszűnik a tünete. De, mivel a hányás nagyon általános tünet (és a leírásából csak ez az egy derül ki) ad abszurdum az is lehet, hogy a fiatal kutyának fejlődési rendellenessége van és attól hány. A felsoroltakon kívül is betegségek, rendelleneségek tucatjait kell kizárni a kutyája esetében.
jelige: Alfi
2005-01-24
9 éves német juhász kan kutyájának 2 hátulsó végtagja és heréi duzzadtak, a nyakon is jelentkezik időnként duzzanat, ettől eltekintve a kutya jól van. lehetséges, hogy van kapcsolat a kutya „elején és végén” lévő duzzanatok között. Meg kell vizsgálni a kutya szívét (EKG, ultrahang is), a gyulladásos eredetű betegségek közül egy csomót (laborvizsgálat, citológia) és a daganatos betegségek közül néhányat ki kell zárni. Higgye el, hogy vizsgálatok nélkül nincs az a jós aki kitalálja a kutya baját.
jelige: Dani kutya
2005-01-20
Kutyáját kezelték már kennel köhögés ellen. Újabban megint prüszköl, folyik az orra, ami antibiotikumos kezelés hatására javul, de időnként visszatér a probléma. Nos ha az orrfolyás kétoldali, savószerű, tiszta (nem véres, nem gennyes, nem törmelékes), akkor valószínűleg egy felső légúti fertőzéssel (bakteriális, vagy vírusos eredetűvel állunk szemben. A kutyát kertben tartják, mostanság a hideg időben, a lehűlt nyálkahártyán könnyen megtelepednek a kórokozók. Ha láza nincs is, jó lenne meleg helyen tartani, hiszen mit sem ér a kezelés, ha utána és folyamatosan olyan környezetben van a kutya, hogy újra és újra fennál a betegséget kiváltó, ami itt feltehetően a hideg környezet.
jelige: Lora
2005-01-19
Higgye el, nagyon együttérzek, hogy a 4 napos kezelés ellenére meghalt a kutyája, akinek 5 hetes kölykei vannak. A leírtakból számomra csak az derül ki, hogy súlyos idegrendszeri tüneteket mutatott az állat és hogy a kijáró állatorvos kolléga tünetileg kezelte. Nem világos számomra, hogy amikor nem történt javulás, a kutya miért nem került rendelőbe, ahol a részletes vizsgálatnak megvannak a feltételei és a kezelést is magasabb színvonalon lehet megoldani. A betegség lefolyásának olvasásakor az epilepszia és epileptiform betegségek mindenképpen ott vannak a lehetséges kórokok között, és ha felboncoltatja a kutyát akkor valószínűleg fény derül a kérdéseire.
jelige: szem gyulladás
2005-01-19
Talált Shi-tzu-jának jobb szeme régóta váladékos, hályogot is lát rajta, az állat rosszul lát vele. Állatorvosa szemkenőccsel kezeli a kutyát, de nincs átütő siker. Újabb vizsgálatot javasolok, hiszen el kell dönteni, hogy a régóta fennálló gyulladás okozta-e a hályogot, egyáltalán a leírt elváltozás a szem melyik részét (szaruhártya?,lencse? üvegtest?) érinti, nincs-e idegentest a pislogóhártya mögött, nincs-e szemhéj be-, vagy kifordulás a kutyán, nincs-e rendellenes helyeződésű szőr, szempilla a szemhéjon és sok más egyéb eldöntése céljából. Még az is lehet, hogy egy más hatóanyagú szemcsepp megoldja az ügyet, de ezt is jó lenne egy rezisztencia vizsgálattal eldönteni.
jelige: Lilu
2005-01-19
Kérdezi: „Általánosságban szerteném megtudni, hogy a kutyák bűzmirigyét milye gyakran kell kinyomni? Mi történik ha nem tisztítják ki. Okozhat ez betegséget?” A kutyák bűzmirigye normális körülmények között (ami főleg normális állagú bélsarat, elegendő mozgást, és egészséges bűzmirigyeket jelent) magától ürül, nem kell rendszeresen üríteni. Az a kutya amelyiknek rendszeresen lágyabb a bélsara, vagy keveset mozog, vagy pl a bűzmirigy kivezető csöve rendellenes helyeződésű, ott kell rendszeresen ellenőrizni a váladék ürülését. Ezekben az esetekben a pangó váladék okozhat gyulladást vakaródzást-, szőrhullást, szánkózást előidézve a kutyán, akár sipoly is fejlődhet a külvilág felé, vagy daganat képződhet a mirigy állományában.
jelige: Vacak
2005-01-19
9 hónapos cicája hátulsó testfele „valami” balesetben lebénult, kezdetben sem a vizeletet, sem a székletet nem tudta üríteni, majd mozgása rendeződött, vizelni normálisan tud, a széklet ürítése viszont mai napig is rendezetlen, valamint a farka béna, fekélyes, elhalásos folyamat zajlik. A cica nyilván súlyos gerinc és/vagy medencei sérüléseket szenvedett, az idegi sérülések egy része rendeződött, de egy sor maradványtünete van. Az elhalófélben lévő farokrészt valószínűleg amputálni kell és sok B1 vitaminnal segíteni az idegek regenerációját. Az elhalásos folyamat természetres úton való lezajlása hosszadalmas, rengeteg szenvedéssel jár, valamint legtöbbször egy üszkösödő farokcsonkkal élete végéig problémát jelent a macskának. Nem hiszem, hogy otthon, állatorvos segítsége nélkül kellene végigasszisztálni a folyamatot.
jelige: sánta kutyus
2005-01-19
5-10 éves keverék tacskó kanja 4 hónapja sántít a bal lábára, nem engedi megérinteni sem, körmei hosszúak, sokáig láncon tartották. Állatorvos nem látta. Az már szinte mindegy, hogy azt sem írta, hogy mellső, vagy hátulsó az a bizonyos bal láb. Vigye el állatorvoshoz - lehet, hogy csak meg kell vizsgálni és a körmeit kell levágni. De lehet, hogy röntgenre, laborra is szükség lesz - azt sem lehet kizárni, hogy műtéti megoldást igénylő ortopédiai vagy onkológiai elváltozást állapít meg orvosa. Ha 4 hónapja nem gyógyulot meg a kutya magától, nincs mire várni.
jelige: Ördög
2005-01-14
Irja: Egy keverék foxi kiskutyám van. Bizonyos időközönként- 1-2 havonta- teljesen magába fordul, nem foglalkozik semmivel csak járkál kinézete ilyenkor teljesen megváltozik, tekintete is szomorú, (van hogy nekimegy dolgoknak), fülei teljesen lefele lógnak. Aztán napok után újra rendbe jön, de látszik rajta, hogy nem jó a közérzete. Amúgy a húst nem nagyon szereti, inkább zöldségevő; és gyakran hány ételektől. A panasz 4 hónapnál régebben áll fenn, változások vannak. Állatorvosnál nem volt, kezelést, gyógyszert nem kapott. Az állat állapota nem változott. Az állatot szállítani esetleg tudja. Hát, nem szoktam ilyen hosszasan bemásolni a kérdezők által megadott adatokat, amiből nekem tanácsot kéne adnom - most mégis megtettem. Ez a kiskutya éppúgy lehet pl bélférges, mint a perzisztáló Botallo -féle vezeték által okozott nyelőcső szűkület nevű veleszületett betegségtől szenvedő. Az említett 2 betegség között vagy ezerféle kórokot kellene még említenem. A rendelkezésre álló információk alapján a kutyája beteg, és ha állatorvos megvizsgálja akkor remélhetőleg diagnosztizálja a kórt és remélhetőleg meg is tudja gyógyítani.
jelige: Bugsy
2005-01-14
Ha 1 évesnél fiatalabb boxer kanján, akinek kölyök kora óta szőrproblémái vannak, és most különösen erőteljes szőrhullása van, egyik szeme környékén gyakorlatilag szőrhiány alakult ki - nos ez esetben nem gondolom, hogy a legjobb tápok és kiegészítők etetésével megoldható lesz a probléma. A bőrbetegség lehet veleszületett, lehet, hogy más szervet érintő öröklődő betegségről van szó (pl pajzsmirigy alulműködés) lehet parazitás eredetű, baktériumok, vagy gomba okozta elváltozás és lehet allergiás eredetű betegség. A felsorolásból is kitűnik, hogy nem egyszerű a pontos diagnózis elérése, higgye el, hogy sokszor emberen is egy jellegtelen bőrelváltozás okának a kiderítése hosszú hónapokba, évekbe telik. Sok türelemmel, áldozatvállalással, esetleg bőrgyógyászati szakrendelés felkeresésével vélhetően diagnosztizálható és gyógyítható lesz a Bugsy.
jelige: Kántor
2005-01-12
Középkorú német juhász kutyája az ünnepek alatt hasmenéses lett, amiből kigyógyult. Most székrekedése van, mindeközben nagyon lefogyott. A tünetek mögött valóban lehet egy heveny gyomormegterhelés, majd a kezelés utáni obstipáció, ami egy kis tehéntej, élőcsírát is tartalmazó kefír, vagy yoghurt hatására rendeződik. Ha ez néhány napon belül nem történik, meg akkor nem nélkülözhetjük a részletes, laboratóriumi és ultrahang, valamint röntgenvizsgálatot is magában foglaló betegvizsgálatot, hiszen az sem kizárt, hogy a váltakozó hasmenés és obstipáció hátterében mondjuk egy béldaganat áll.
jelige: poloska
2005-01-12
13.5 éves Angol szetter szukájuk, aki eddig kiegyensúlyozott volt, november óta ideges, izgatott, liheg, túlságosan is éber. Más megfogható tünete nincs, a felsoroltakon kívül egészséges kutya benyomását kelti. A kutya első vizsgálata során nem akadt fennt semmi a szűrőn. Azt gondolom, folytatni kell a vizsgálatokat. Lehet pl pajzsmirigy túlműködése a kutyának, központi idegrendszeri betegségei (térfoglaló folyamat, epilepszia v epileptiform betegsége, ..), de ezen kívül sajnos szinte bármi más, ami fáj, szúr, viszket, vagy csak egyszerűen rossz érzetet (diszkomfort) kelt. Pl egy súlyosfokú hallójárat, vagy közép-, belső fül gyulladás, de egy parazitás betegség is. A rövid és a teljesség igénye nélkül készült felsorolásból is talán kitűnik, hogy állatorvos legyen a talpán aki az első vizit alkalmával diagnózist mond és esetleg rögtön meg is gyógyitja a kutyát.
jelige: Luna
2005-01-12
Német juhász kutyáján tojásnyi méretű, a citológiai vizsgálat szerint közepes malignitású fibroszarkómát találtak. Az ellenoldali térdalji és mindkét oldali felületes lágyéki nyirokcsomó negatív, az érintett oldalon van áttét a térdalji nyirokcsomóban. Ugyan szó nem esett róla, de feltételezem, hogy a távoli áttétek ellenőrzése során a mellkasban és a hasüregben nem találtak áttétet. Ebben az esetben a primer daganat és a nyirokcsomó sebészi eltávolítása ajánlott. A műtéti anyagot érdemes egészben a patológushoz küldeni, aki megállapítja, hogy ép széllel történt-e a kimetszés. Amennyiben épszélű a kimetszés, az adjuváns terápia elhagyható. Nem épszélű kimetszés esetén ( a lágyszöveti szarkómák mikroszkopikus nyúlványokat adnak, nehéz a sebészi körülhatárolás), postoperatív sugárterápia ajánlott a benntmaradó tumorrészletek elpusztítása céljából. Minden esetben ajánlott a 2-3 havonta történő kontrol vizsgálat a műtét évében a helyi recidiva és a távoli áttétek ellenőrzése érdekében. Kemoterápia a távoli áttétek megléte esetén indokolt, cisplatin, carboplatin, doxorubicin kombinációval kezeljük ezeket az eseteket. Az ön által leírt eset gondos kivizsgálást, jó állatorvos választást feltételez, remélem, hogy teljes gyógyulást sikerül elérni Lunánál.

<< <  519 / 521 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2018.08.14
XXII. kerületben talált vak (!), 10 éves kan, nagyobb termetű, fekete keverék kutyus az Illatos úton! S.O.S. várja eredeti gazdáját, ill. 2018. augusztus 21.-étől megmentőjét is! "Mindkét szemére vak. Pórázt nem ismeri. Kedves, mindent tűrő öregúr." (2018.08.06.) További részletekért KATTINTS: http://www.illatosutiallatvedo.blogspot.hu/2018/08/illatos-ut-iii53-20180806.html
2018.07.28
3 hónapos kandúr cicánk július 27-én eltűnt a Háros utca környékén. Hátsó lábán szürke cirmos folt van. Tel: 20 5873578
2018.06.07
Május 7. óta keressük a nyuszinkat. Háros utca környékén. 06 70 535 70 73