Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Sparco
2005-11-05
Kutyám még az alomban van, most 8 hetes. Royal Canin Maxi Babydog táppal fogom etetni. Abban kérném tanácsát, hogy a táp mellett szükséges-e Ca készítményt adnom neki? Ha igen, melyiket?
A nagytestű kutyák táplálása kényes dolog. Bár sokan tanácsolják a „mindent bele” elv szerinti táplálást, szakmai érvek mindenképpen a visszafogott, kiegyensúlyozott tápanyag bevitel mellett szólnak. Ha betartja a tápon feltűntetett etetési útmutatót,akkor egy ilyen jó minőségű szuperprémium, méret szerint megfelelő táp (Royal Canin Maxi) tartalmazza mindazon tápanyagokat, így a Ca-ot és D-vitamint is, amit egy fejlődő kutya szervezete megkíván, ezért nemcsak felesleges, de az ilyenkor megalapozható mozgásszervi problémák miatt kifejezetten káros is Ca-készítményeket adni mellé! 1);
jelige: Lipot
2005-11-05
Westim ma 5 hónapos, szépen cserélődik a foga. Azt szeretném kérdezni, hogy normális-e a kihullás elött álló fogak (már mozognak) szürkés elszineződése és a kutya levertsége.
A tejfogak tűnhetnek a frissen váltott fogakhoz képes szürkésebb árnyalatúnak, ez még akár lehet normális is. A kiskutya levertsége azonban nem magyarázható a fogváltással, ezért feltétlenül el kellene vinni állatorvoshoz!
jelige: Lipót
2005-11-04
Westim ma 5 hónapos, szépen cserélődik a foga. Azt szeretném kérdezni, hogy normális-e a kihullás elött álló fogak (már mozognak) szürkés elszineződése és a kutya levertsége.
Szinte bizonyos, hogy nem a fogváltással kapcsolatos a kutya levertsége, bágyadtsága. A fogváltás kiskutyákon legtöbbször teljesen tünetmentesen lezajlik. Vigye el állatorvoshoz a kutyát, hogy kiderítsék mitől bágyadt. 0),
jelige: Vizsla
2005-11-03
Kutyámra ideiglenesen barátnöm vigyáz. Ök kertes házban laknak, kutyám mellett van még 4 macskájuk. Barátnöm panaszkodik, hogy nagyon büdös a kutyám, csináljak vele valamit. A széklete büdös, nem is maga a kutya. Erös a vizelete szaga is. Két éves kan magyar vizslám van. Legyen szíves adjon valami tanácsot, mit tudnék kezdeni a kutyámmal, hogy bírja már ki a barátnöm is míg el nem költözünk és magamhoz vehetném ismét. Szortuk már valamilyen porral, amit az állatkereskedésben vettük. Szortuk a helyét is szagtalanítóval, de csak ideig-óráig használ. Legyen szives adjon valami tanácsot.
Azzal kellene kezdeni a kutya „szagtalanítását”, hogy szuperprémium tápot kezdenek etetni vele, aminek sokkal jobb az emészthetősége, mint a kereskedelemben kapható olcsó tápoknak. Ezután meg kellene nézni a kutya bűzmirigyét, száját, fogait, nem onnan jön-e a szag. Ha a bőre zsírosodik, annak is kellemetlen szaga lehet, erre léteznek speciális samponok, egyébként meg lehet fürdetni kutyasamponnal, ami nem szárítja ki a bőrét. Az állatpatikákban vény nélkül kapható Chlorophyll drazsé elnyomja a kutya testszagát, ivari szagát. Mindezek mellett betegség is okozhat kellemetlen szagokat, pl. a veseelégtelenség, vagy a fogágy betegségek, esetleg egy hasmenés, ezért azt javaslom, mindeképpen forduljanak állatorvoshoz!
jelige: Döncike
2005-10-31
Van egy hörcsögpárunk, kb. 4-5 hete született 5 kicsi. Szépen fejlődtek, de tegnap sajnos 3 elpusztult (lehet, hogy a megmaradt kettő sem él sokáig?). Amit megfigyeltem: hullani kezdett a szőrük, főleg a nyakuknál, majd a hasuknál is. Nagyon gyorsan legyengültek. A helyi állatorvos javasolta, hogy érdeklődjek, (hörcsögökkel nem foglalkozott még), ezért is kérdezem, mit lehet tenni, hogy a következő gyerkőcökkel ne járjak így.
A legfontosabb az lenne, ha a mostani elhullás pontos okára fény derülhetne. Ennek akkor van esélye, ha az elhullott kis állatok boncolásra kerülnének, szövettani vizsgálat és kórokozó izolálás készülne. Mindezek nélkül nem lehet értelmes tanácsot adni, és nem lehet felkészülni a következő alom megvédésére. A leírt tünetekből attól tartok senki sem tudja megmondani az elhullások okát.
jelige: Hamis
2005-10-28
Körülbelül fél éve került a családunkhoz egy kutya, így nagyon megszerettük, ám visszatérő problémákkal szembesültem. Egy állatvédő liga hozta el egy menhelyről az altatása előtt. Egészen biztosan verték, mert idekerülésekor izgága volt, kétszer meg is harapta szüleimet, gyorsabb mozdulatokra reagálva (simogatáskor). Az ok amiért Önhöz fordulok az, hogy a mai napon engem is, majd 20 percre rá édesanyámat is megharapta újból. Eddig mindig engedte hogy felemeljük, most is odajött kedveskedni, majd mikor felemeltem elkezdett lecsúszni és amikor mefogtam hogy ne essen le az ölemből egyből mély sebet harapott az alkaromon, majd kis időre rá édesanyámén is aki szintén meg akarta simogatni. Mi az ujsággal való orrhegyen pöccentésnél súlyosabb nevelési módszert soha nem alkalmaztunk. Lehetséges-e az, hogy (a tacskókra oly jellemző módon) a lecsúszáskor a gerincénél fellépő érzékenység hatására egyből harapással reagált (nem nyüszített). Épp kezdett bennünk eloszlani a kétség afelől, hogy hamis lenne a kutyánk, ugyanis befogadása után 3 héttel semmi ilyen jellegű dolog nem történt.
Lehetséges, hogy fájdalom lépett fel a legutóbb történt incidens során. Ezt fizikális, valamint röntgen vizsgálatokkal lenne érdemes kivizsgálni. Ha a kutyának nincs fájdalommal járó szerbi elváltozása, akkor marad a viselkedési zavar. A kutyának nem illik megharapnia gazdáját és a családtagokat, ez mindenképpen szocializációs zavarként jellemezhető. Léteznek gyógyszeresen befolyásolható viselkedési zavarok is, ezt azonban szakembernek kellene eldöntenie, hogy erről van-e szó. De az is lehet, hogy ezt a kutyát sohasem lehet majd plüssállatként ölbe venni, vagy felemelni a földről. Amíg fény nem derül az okra, ne kísérletezzenek vele.
jelige: Pötyike
2005-10-27
Túl gyorsan átsiklottam az állat kora felett. Amennyiben Pötyike kistestű keverék, akkor nem lehetetlen, hogy 14 hónaposan teljesen egészségesen már a 2. tüzelésénél tart. De a legtöbb a tüzelések között 6 hónap telik el, és főleg egy nagytestű kutya esetében gyanús lenne a fiatal kor ellenére a 2. tüzelés. Vizsgáltassa meg állatorvosával a kutyát, hogy egy egészséges ciklusról van-e szó, vagy esetleg más oka van a hüvely váladékozásának. Lehet akár hüvely-, méh-, vagy hólyag gyulladás és sérülés is.
jelige: Pötyike
2005-10-27
Keverék szuka kutyám kb. 14 hónapos, nem tudom pontosan mert úgy találtam az országúton. Akkor nem volt több 4 hetesnél. Most másodszor tüzel. Első alkalommal nagyon vigyáztunk rá így nem eshetett teherbe. Most sem, és a jövőben sem szeretnénk kiskutyákat, azt szeretném kérdezni, hogy az ivartalanításhoz meg kell-e várni a tüzelés végét vagy már most elvégezhető a műtét?
Az ivartalanítást ajánlatos olyan időszakban elvégezni, amikor a kutya nem tüzel. Ez sokkal kíméletesebb és veszélytelenebb a számára. Ha már egyszer sikerült kibekkelni a tüzelést, akkor van esély rá, hogy most is sikerül. Tudom, hogy rengeteg odafigyelést igényel a kislány erényeinek a megőrzése, de ha esetleg mégis hiba csúszik a számításaikba, a műtét akkor is gond nélkül elvégezhető az ivarzás megszűnése után néhány nappal, vagy héttel. Sok türelmet kívánok az elkövetkező napokhoz.
jelige: Bijou
2005-10-27
Érdeklődni szeretnék, hogy kb. hány hetes (hónapos) koráig gyarapodik (magasság, súly) egy szuka törpe pincser kiskutya. Kicsi kutyám 2005. julius 1-én született, szuka, és már 3 kiló fölött van a súlya. Szerettem volna, ha pici kutyus marad. Kérdésem, hogy reménykedhetek, hogy már nem nagyon fog súlyban és magasságban gyarapodni?
A kistestű kutyák viszonylag gyorsan fejlődnek és 6-7 hónapos korukra elérik végleges testméreteiket. De Bijou még csak 4 hónapos és már most is kilóg a standardból. Négyhónapos koruk után ugyan már lényegesen lassul a növekedésük, de Bijou már így is egy óriás törpe pincser lesz. Ahhoz, hogy eldönthessük, egyszerűen a szokásosnál nagyobb, erőteljesebb lesz a kutya a fajtatársainál, vagy hormonális rendellenességről van esetleg szó, érdemes lenne endokrinológiai szakrendelést felkeresnie. A kutya növekedési hormont csak néhány labor tudja mérni európában, a vérmintát külföldre kell kiküldeni. Fontos lenne tudni azt is, hogy a szülők mekkorák és az alomtársak (ha vannak) esetleg korábbi alomból származó testvérek mekkorák.
jelige: egy here
2005-10-24
Most vettük észre, hogy az 1 éves mopsz fajta kutyánknak csak egy heréje van. Kérdésem az lenne, hogy hosszú távon lehet-e ezzel probléma egészségügyi szempontból? Tehát szükséges-e műtéti beavatkozás? Nem kívánom a kutyát pároztatni és versenyre vinni, ő nekünk házi kedvenc (bár hozzáteszem, hogy törzskönyvezett és az apja többszörösen díjnyertes kan). Mivel lehet orvosolni ezt a genetikai hiábát? Nem szeretném ivartalaníttatni.
Előfordulhat, hogy valóban csak egy heréje van a kutyának, de sokkal valószínűbb (gyakoribb), hogy megvan a másik is, csak a hasüregben, vagy a lágyék csatornában helyeződik és nem a hereborékban. Az állat élete folyamán a pubertás kor előtt van esély a rejtett here gyógyszeres kezelés hatására történő „lecsalogatásának”, most már 1 évesen ez semmi eséllyel nem kecsegtet. Amennyiben a rejtett here függesztő szalagja elég hosszú, úgy megkísérelhető a rejtett here hereborékban történő áthelyezése és kivarrása is. A rejtetten helyeződő here a környezete magasabb hőmérséklete miatt sajnos szinte törvényszerűen elrákosodik az állat élete folyamán, ezért ezt megelőzendően éredemes lenne vagy a helyére tenni, vagy eltávolítani. A kutya egy herével is megtartja minden ivari tulajdonságát, tenyészteni azonban nagyon nem ildomos vele, mivel a bántalom öröklődik.
jelige: TERRIER
2005-10-24
13 éves airedale-terrieremnek gyomor-és bélgyulladása volt. Hányt, hasmenése volt, nem tudott a hátsó lábára ráállni. A vérvizsgálatnál kiderült, hogy nagyon magasak a veseértékei. Háromszor kapott infúziós kezelést, mellette Rimadyl, vérnyomáscsökkentő és savlekötő gyógyszereket. A kutyus szépen javult. Másfél hét múlva ismét nehezen állt fel, épphogy kilépünk a lakásból, bepisil. Az ismételt vérkép már majdnem normális veseértékeket mutatott, most ismét el kellett kezdeni a tabletták szedését, de de változatlanul nehezen áll fel és a vizelettartási gond is megmaradt. Mi lehet a baj, és mit tehetek? Ha továbbra is Rimadylt kell szednie, van-e valami, ami egy kicsit olcsóbb (ezt 600 Ft/db-ért veszem) és helyettesíthetem vele?
A 13 éves Airedale terrier bizony már élete vége felé közeledik, így feltételezem, hogy nem egyféle nyavaja nehezíti életüket. Minden bizonnyal fennál a krónikus veseelégtelenség, ami az infúziós kezelésre és diétára tünetileg javulhat, de ez nem azt jelenti, hogy megszűnt a betegsége. Mellette biztosan artrotikus, degeneratív tünetek is jelentkeznek a végtagok és a csigolyák ízületeiben. Vaószínűleg a kutya állandó gyógyszeres kezelést igényel hátralévő életében. Az ön által említett Rimadylhoz hasonló, nem-szteroid gyulladáscsökkentő több is van a piacon, de egyikük sem olcsó. Beszéljen kezelőorvosával a további kilátások és a gyógyszerváltás ügyében.
jelige: veszett sünik?
2005-10-24
Én ugyan nem tartok háziállatot, de van néhány ismerősöm, akik nevelnek sérült süniket, majd miután meggyógyultak, visszaengedik őket a természetbe. De még velem is gyakran előfordul, hogy forgalmas utakon, kereszteződésben bóklászó süniket mentek át az úton. Az utóbbi időkben hallottam veszettséggel fertőzött sündisznóról. Mennyire elterjedt ez a betegség a sünök közt? Milyen biztonsági rendszabályokat kell életbeléptetni? A fertőzéshez elég a közvetlen kontaktus(kézbevétel), vagy feltétel az állat harapása?
Ugyan a sünök érintettek lehetnek veszettség vírusával való fertőzöttségben is, ez alapján mégsem beszélnék le senkit a sérült sünökkel való foglalkozásról. Nincs megbízható statisztikai adat, hogy a hazai sünállomány hány százaléka hordozza a veszettség vírusát. A veszettség vírusát a sünök is csak harapás, marás útján tudják átadni jótevőiknek. Akit ilyen sünharapás ér, az bizony jól teszi, ha bejelentkezik háziorvosánál, a sünit pedig a helyileg illetékes hatósági állatorvoshoz eljuttatja, aki megfigyelés alá veti és kiderül, valóban fertőzött-e az állat. Háziorvosa pedig a helyi közegészségügyi szakemberrel konzultálva eldönti, hogy kezdik-e az érintett ember oltását. Sokkal többet megtudhat, ha ellátogat az alábbi címre: www.bluecross.hu/rabies.html
jelige: 33444
2005-10-22
Dear Sir, I have a Dobermann, 13 years old, who can not stand on his back feet any more, he was treated for one week in a alatkorhaz by Dr. Tamas Juhasz who said the dog’s spine is the problem and he said that operation would be a solution for a younger dog but for the old one it is not. He thinks the only solution is eutanasia which I refused to accept. CAN ANYONE HELP US? I live on the second floor and work all day, 9-18, and it is imposible to keep him in the flat while I’m not there because he can’t keep the urin and..., and it’s also imposible to carry him down from the second floor because he is not alowing that by growling and barking. What do I do?
I am afraid, that the veterinary college you mentioned has right and there is no real chance of your poor dog. He is a real veterane, and basically do not count whether there is a malignant process in his spine or only a degenerative or inflammation process. As the conservative treatment did not help even symptoms are worsening I also think that the dog is chanceless. Sorry to say but I fell that euthanisia is the only help that a veterinary can offer to you.
jelige: Labi
2005-10-22
Kétéves Labi kutyánk kb. egy hete vakaródzik, főleg a hasán és a farka tövénél. A szőre enyhén hullik. Mi okozza? Lakásban és a kertben él, ezért rendszeresen tisztán tartjuk. Hasmenése nincs. Déluténonként nagyot sétál, találkozik más kutyákkal is.
Hát, sok minden okozhatja. pl parazita, allergia, vegyi anyag, baktérium, gomba, hiánybetegség, valamint több belgyógyászati és endokrin megbetegedés is. Ráadásul ez az általános lista korántsem teljes. Állatorvosa a részletes kórelőzmény, a klinikai és a kiegészítő vizsgálatok alapján tudja tisztázni a probléma okát. Lássanak hozzá ...
jelige: Labi
2005-10-22
Két ves Labi kutyánk kb. egy hete vakaródzik, főleg a hasán és a farka tövénél. A szőre enyhén hullik. Mi okozza? Lakásban és a kertben él, ezért rendszeresen tisztán tartjuk. Hasmenése nincs. Déluténonként nagyot sétál, találkozik más kutyákkal is.
Nagyon gyakori probléma a viszketegség. Legelőször meg kellene győződni arról, hogy nincs-e bolhaürülék a kutyán. (Kis fekete pontok, megnedvesítve pirosak!) Jó alapos bolha és féreghajtás után meg kellene nézni a bűzmirigyet és annak tartalmát, mert a begyulladt vagy teli bűzmirigy is okozhat viszketegségek, főleg a faroktőnél. Mindezek után következnek a bonyolultabb vizsgálatok: bőrkaparék vizsgálata, ivarszervek vizsgálata a különböző allergiák kiszűrése. 0),
jelige: Szipogó kutya
2005-10-22
13 éves belga juhász kutyámnál pár hete azt figyeltem meg, hogy szipog. Esetleg csuklik? Nem tudom pontosan eldönteni, mert szipogó hangot ad, de semmilyen megfázásos tünetet nem produkál, és maga a szipogás is olyan önkéntelennek tűnik. Az orra nem váladékos és nem is száraz; hideg és nedves, teljesen normális. Kezdetben azt hittem, ez is egy újabb öregkori hiszti, ugyanis fésüléskor jelentkezett először (amit nem szeret). Ám azóta elég rendszeresen, sőt, egyre gyakrabban tapasztalom ezt. Mindazonáltal az állat jó kedvű, étvágya változatlan.
Nem kell feltétlenül, hogy komoly általános tünetekkel (láz, étvágytalanság, bágyadtság) járjon a meghűléses eredetű felsőlégúti fertőzés. Enyhébb esetben mindezek nélkül csak szipogással is jelentkezhet. De számtalan egyéb oka is lehet a leírt tüneteknek pl allergia, idegentest, fekély, jóindulatú növedék, de akár rosszindulatú daganat is az orrüregben vagy a felső légutakban. Jelezze állatorvosának a problémát, hiszen a leírtakban a „banálistól a fatálisig” sok minden lehet. Az alapos klinikai vizsgálat mellett, valószínűleg laboratóriumi vizsgálatokra, esetleg röntgen felvétel(ek)re is szükség lehet.
jelige: Napsugár
2005-10-20
A kutyus jobb pupillája nem szűkül be. Már 4. hete kell csepegtetni a szemét és 2 féle gyógyszert szed, de egyre nehezebben viseli a kezelést és alig javult az állapota valamit. Az állatorvos nem tudja megmondani mi is lehet az oka. Szeretném kideríttetni és megfelelően kezelni, mert lefogyott és kedvetlen lett a gyógyszer és a 2 féle csepegtető miatt. Nagyon aggódom érte!
Jó lenne tudni, milyen gyógyszereket kapott a kutyus, és milyen diagnózissal kezeli a kezelőorvosa. Az alapos szemészeti kivizsgálathoz megfelelő felszerelésre van szükség, amely nem áll minden állatorvos rendelkezésére.Mivel a kutyus problémája ilyen régóta fennáll, azt javaslom, minél előbb vigyék el szemész szakorvoshoz!
jelige: Tibor
2005-10-20
5 hónapos kandúr cicámat szeretném ivartalanítani, de ellentétes információkat kaptam ezzel kapcsolatban. Van ahol azt mondták akár most is elvégezhető máshol 7-8 hónapos kor elérését javasolták. Mikor a legideálisabb a számára?
Az Egyesült Államokban már pár hónapos korban ivartalanítják a nőstény illetve a kandúr macskákat. Nálunk az a szokás, hogy 6-7 hónapos korban ivartalanítjuk a cicákat. Minél tovább hagyjuk meg kandúrnak, annál szembetűnőbb lesznek kandúr jellege, beleértve a nagyobb testméretet és a jelölési kedvet is! Ezért azt ajánlom, hogha még nem jelöl, akkor nyugodtam várjanak még egy hónapot, de legkésőbb 7 hónaposan feltétlenül ivartalaníttassák a cicát!
jelige: Gömböc
2005-10-20
Van egy 5 éves keverék puli lányunk, 2 éve kölykei voltak, azóta is rendszeresen tüzel, de nagyon vigyázunk rá ilyenkor. Most azonban tüzelés után jó egy hónappal, bár kutya baja sincs, a hasa sem nő, de nagyon nyalogatja a csecsbimbóit, addig-addig, míg 3-ból már tej folyik, megduzzadt. A viselkedése sem a régi, elbújik, mintha kölykei lennének s önmagát nyalogatja. (Biztos,hogy nem esett meg!:) Az étvágya jó, a széklete száraz. Mi a teendőnk?
Előszőr el kellene vele menni egy ultrahangos vizsgálatra, hogy meggyőződjünk róla, nem vemhes-e a kutya mégis. Ha nem, akkor nagy valószínűleg álvemhességről van szó. Ekkor szeretnék utalni a „Bodza” jeligére írt válaszra!
jelige: Bodza
2005-10-08
Meddig tartanak az álvemhesség tünetei és melyek azok?
Az álvemhesség igen gyakori állapot a szukáknál. Általában a tüzelés elmúltával veszi észre a gazdi, hogy a kutya viselkedése megváltozik, kevesebbet eszik, bújósabb, fészket épít, játékait hurcolja, mintha a kiskutyái lennének. Emlői ilyenkor megduzzadnak, majd a 45-55-ik nap körül a tejelválasztás is megindul. A tünetek kb. 1-3 hét alatt maguktól is rendeződnek. A gondot leginkább az emlők megduzzadása, esetleg gyulladása okozhatja. Ha ez fennáll, mindenképpen gyógyszeresen kell beavatkozni. Ha visszatérő promlémáról van szó, emlődaganat is kialakulhat, ezért a tenyésztésre szánt kutyát minél előbb vemhesíteni, a kedvtelésből tartott szukákat pedig az álvemhesség elmúltával ivartalanítani kell!
jelige: tappancs
2005-10-06
Egy hónapja járunk kutyaiskolába, ahol problémáink vannak a behívással. A kutya a szabad elengedésnél mindig egy nősténykutyát próbál becserkészni, nem jön vissza, csak kiképzői segítséggel. Legutóbb azt tanácsolták, hogy ivartalanítsuk, mert ha már ilyen fiatal korában ennyire „begőzöl”, abból később komoly problémák lehetnek. Az interneten sok cikket kerestem a témáról, de egyikben sem találtam megfelelőnek az információk sokaságát. A kérdéseim: Mennyire fog megváltozni a kutyám jelleme? Egy ugatós, jó házőrzőről van szó. Megmarad ilyennek? El fog hízni a műtét után? Ha majd találkozik az utcán egy másik nem ivartalanított hímmel, valószínűleg meghátrál előle? Azt olvastam, hogy a kutya kb. akkor számít ivarérettnek, ha felemelt lábbal pisil. Nála ezt még kb 2-szer láttam az elmúlt pár nap alatt, tehát valószínű, hogy most kezdi gyakorolni. Az ivartalanított kanok is felemelik a lábukat a pisiléshez? Az igazság szerint nekem nincsenek jó előérzeteim az ivartalanítással kapcsolatban, félek, hogy elveszítem azt a kis dinamikus, életteli kutyámat. Nem szívesen fosztanám meg ettől a dologtól, csak legvégső esetben. Orvossal ugyan még nem nézettem meg, de tapintás alapján, lehet, hogy csak az egyik heréje szállt még le. Ez problémát okozhat egy 7 hónapos kutya esetében? Azt olvastam, hogy kb. 10 hónapos koráig kell megtörténnie, különben ki kell műteni. Ilyenkor a le nem szállt herét távolítják el, vagy mindkettőt?
Sokaknak ellenérzései vannak a kan kutya ivartalanítását illetően. Sajnos nehéz előre megjósolni az adott kutya esetében a viselkedésváltozásokat. Domináns viselkedése nagy valószínűséggel alább fog hagyni, az is lehet, hogy csökken a mozgásigénye, anyagcseréje kissé lelassul, ezért hajlamosabb lesz az elhízással, de ezt viszonylag könnyű elkerülni, ha kissé csökkentik az adagját és odafigyelnek, hogy eleget mozogjon. Egészen más kérdés az úgynevezett rejtettheréjűség, amikor nem száll le a hasüregből az egyik vagy mindkét here. Ennek a kan kutya 3-4 hónapos, de legkésőbb fél éves korára meg kellene történnie. Ez az állapot egyrészt öröklődik, másrészt gyakran elrákosodik a hasüregben vagy lágyékcsatornában bentrekedt ivarszerv. Éppen ezért, ha állatorvos is megállapítja a rejtett heréjűséget, akkor egészen biztosan azt fogja javasolni, hogy a le nem szállt herét a kutya egészsége érdekében, a másikat pedig az állapot örökölhetősége miatt távolítsák el, lehetőleg minél előbb!
jelige: Varga
2005-10-01
Öt hete arra lettem figyelmes, hogy a kutyám lágyéka táján gyulladás következett be, amely váladékot termelt. Az állatorvos Augmentin tablettát írt fel amitől lement a gyulladás, de a szedés befejeztével, egy hét múlva ismét begyulladt. Tapintás során egy kis csomó érzékelhető, ami nem körülhatárolható. Tanácsukat abban szeretném kérni miként szüntethető meg a fent leírt gyulladás? Mivel kutyám 12 éves, ezért számára a legoptimálisabb megoldást keresem.
Egy 12 éves közép ázsiai kan már igazi veterán, de ez önmagában nem jelent kizáró okot akár a műtéti megoldás tekintetében sem. A lágyék és gáttájék sipolyozó gyulladásait, ha az tapintható terimével együtt jár, illik komolyan venni. Érdemes lenne a váladékból egy kenetet csinálni és a tapintható teriméből egy tűbioptátum mintát venni. Ebből egyértelműen kideríthető lenne, hogy valóban „csak” gyulladásos eredetű-e a folyamat, vagy esetleg rosszindulatú szövetszaporulatról kell beszélnünk. Vérvizsgálattal érdemes lenne tisztázni, hogy nem emelkedett-e a fehérvérsejt szám, valamint, hogy a mája és veséje jó állapotban van-e, tehát bírja-e az altatást a kutya. Ha valóban csak gyulladásról van szó, akkor helyi kezeléssel (antibiotikum és/vagy fertőtlenítő szerek) akár a sipolynyíláson keresztül való alkalmazásával érdemes kezelni a kutyát - várhatóan körülhatárolttá válik a folyamat. Ha a gyulladás körülhatárolódott, vagy a citológiai vizsgálat daganatot mutat ki, akkor pedig meg kell operálni a kutyát. Semmiképpen ne barkácsoljon otthon, állatorvosával vitassa meg a problémát.
jelige: ételérzékeny
2005-09-30
Van egy 6 hónapos francia bulldog szuka kutyusom és már 2,5 hónapja hány elég sűrű időközönként. Általában az ételt hányja ki vagy vizes nyál egy párszem táppal. A széklete nem túl kemény de nincs hasmenése. Már az elejétől kezdve visszem az állatorvoshoz akivel mostanra arra az álláspontra jutottunk, hogy ételérzékeny. Megpróbáltuk a NATUREDIET nevű eledelt ami szépen rendbehozta. Ezt kapta 2 hétig ez alatt nem volt tünete. Ez a készítmény sajnos nem olcsó ezért azt javasolták, hogy próbáljam meg az allergiás kutyáknak való tápot. Megvettem az ACANA birkahúsból készített tápját (ez allergiás kutyáknak való állítólag) de 2 nap után hányt tölle. Utána egy orvos javaslatára a TROVET RRD nevű tápot ami kifejezetten bélérzékeny kutyáknak való és egyátalán nem nevezhető olcsó tápnak, de ez már nem is érdekelne ha bevált volna. Ettől olyan 4 nap után kezdett csak hányni. A közérzete egyébként nem rossz, nagyon játékos és vidám. Én már arra is gondoltam, hogy csak a táp miatt hány. Kérem segítsen mit etessek a kutyámmal, hogy ne legyen problémája?
Nem vagyok biztos benne, hogy csak ételérzékenységről van szó. A kutya általában könnyen és gyakran hány. Akár egy mandula-, gége-, vagy garat gyulladás is lehet a háttérben, de akkor is hány a kutya, ha esetleg fejlődési rendellenesség áll a háttérben (pl perzisztáló Botallo vezeték okozta lefűződés). A diagnózishoz vérvizsgálatokra, natív esetleg kontrasztos röntgen felvételek elvégzésére van szükség. Ha az összes vizsgálati lelet negatív, és bebizonyosodik, hogy valóban „csak ételérzékenységről” van szó, akkor az ön által is említett tápok bármelyikét lehet pl joghurttal, vagy kefírrel átnedvesítve etetni. Az is általános szabály, hogy az ilyen kutyákat naponta többször, akár 4-6 alkalommal, de egyszerre csak kis mennyiséggel kell etetni. Etetés után néhány óráig ne sokat mozogjon, játsszon a kutya.
jelige: gimb-gömb
2005-09-29
Nem könnyű kérdés. Nagy valószínűséggel a cica félénksége/agresszivitása kapcsolatban van a mellépisiléssel. Szorongó, bizonytalan cicáknál fordul elő ez a viselkedési zavar. Először is nagyon fontos lenne a cica által kiválasztott helyek jó alapos szagtalaítása, sok víz, mosószer és valamilyen szagtalanító spray segítségével. Második lépés lenne a macska leszoktatása. Rajta kéne kapni, mikor nekikészülődik a tiltott pisilésnek, és megzavarni, mondjuk hangos tapsolással. Csak végső megoldásként jön szóba a gyógyszeres kezelés, elsősorban szorongást oldó nyugtatókkal, melyeknek azonban számolni kell a mellékhatásaikkal is (megváltozott viselkedés, májkárosító hatás).
jelige: Totó
2005-09-29
Minél előbb olyan állatkórházba kellene vinni a kutyust, ahol egy helyen el tudják végezni a megfelelő kiegészítő vizsgálatokat: vérvizsgálatot, szív és hasi ultrahangot, esetleg agyi CT-t.

<< <  523 / 529 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2019.02.18
Sziasztok! Keresem cicamat aki tegnap tunt ep, nyakan egy sebbel, ha látná valaki, akkor kerlek titeket jeleljetek. Egy cirmos cica. 06307294720
2018.08.26
1 hete találtuk a Ringló uton fiatal feket-fehér cicát,orra fekete,piros bolhanyakörve van.tel.70 7090274
2018.08.14
XXII. kerületben talált vak (!), 10 éves kan, nagyobb termetű, fekete keverék kutyus az Illatos úton! S.O.S. várja eredeti gazdáját, ill. 2018. augusztus 21.-étől megmentőjét is! "Mindkét szemére vak. Pórázt nem ismeri. Kedves, mindent tűrő öregúr." (2018.08.06.) További részletekért KATTINTS: http://www.illatosutiallatvedo.blogspot.hu/2018/08/illatos-ut-iii53-20180806.html