Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Morgós kutyus
2006-02-27
Van egy 3 hónapos tacskókeverék kiskutyám, akinek köldöksérve van. Állatorvosunk szerint muszáj megműteni, a műtét 16000ft. Kérdésem az lenne, hogy ez önöknél mennyibe kerülne, mert nekem irreálisnak tűnik ez az összeg. A másik kérdésem a büntetéssel kapcsolatos. A problémám az lenne, hogy a kutyusunk bár nagyon értelmes és sok mindent tud már, de van vele egy -mindenki szerint-hatalmas probléma vele: Amikor eszik és hozzányúlok, vagy a táljához, morog. Még nem kapott oda, de azt mondják, várható.Az állatorvos szerint ilyenkor meg kell pofozni, vagy a grabancát rángatni, de ezt a módszert alkalmazva 3 hét alatt annyit sikerült elérni, hogy egyszer 3 napra felhaygott vele, majd újrakezdte. Nem tűnik túl célravezetőnek, viszont kezd teljesen megtörni a kutya és félni tőlem. Most addig folytassam, amég idegroncs nem lesz?Nem értjük a helyzetet.Szeretjük, sokat foglalkozunk vele, viszonylag következetesek vagyunk, megtiltunk neki sokmindent (ezt mondja mindenki, hogy nagyonb elrontottuk, bár nem értem mivel), bár néha egyedülhagyjuk 6-8 órára. Talán ez a baj? És van-e értelme állandóan fenyíteni szegényt?És ha ez így halad, lesz-e normális, kedves kutya belőle?
Szerintem nem irreálisan magas összeg a 16 eFt a köldöksérv műtétért - nálunk is hozzávetőlegesen ennyibe kerülne. Amit érdemes átgondolnia az az, hogy nem akarja-e rögtön ivartalaníttatni is a kutyust. Érdemes lenne a két beavatkozást egy műtét kapcsán megejteni. Állandóan fenyíteni, idegroncsot csinálni a kutyából szerintem sem célszerű. A kutyájának ugyan tudnia kell, hogy a falkában ön a vezér, de a tálkájába tett ételt nem kellene elvenni tőle és nem etetés közben kellene őt simogatni. A 3 hónapos kiskutya korántsem kialakult jellem. Igen gyakori, hogy a testvérek is morgolódnak evés közben és küzdenek a táplálékért. Én ezt önmagában nem tartom problémának. Szerintem hagyja békén evés közben a kutyát.
jelige: Dzseni
2006-02-27
A kutyám egy 9 éves kaukázusi juhász szuka mindíg is egy félős visszahúzódó természetű kutyus volt. Úgy gondolom hozzátartozik a kortörténetéhez.hoy 6 hónaposan hoztuk el egy álltalam tenyészőnek nem nevezhető embertől. A kutya ekkor csont bőr volt és nagyon félt mindenkitől oly annyira alultáplált volt,hogy több nap telt el mire az elébe tett behabszolt ételt már nem hányta vissza és hónapokbatelt mire elkezdett bízni bennünk. jelenlegi betegsége melyet helyi álatorvosunk diagnosztizált öregségi szívelégtelenség. Tünetei:Nehézkes levegővétel mely 1-2 napja erőteljes a vizsgálat alkalmakor orfolyást is észleltünk.Fáradt sokat alszik,és erőssen étvágytalan kézből elfogad ennivalót (egy két virslit) Légzése ha halható a tüdő mozgása erőteljesen látható szinte fájdalmasan nehézkes. Vizet normálisan fogyaszt lehet ,hogy egy kicsit többet mintegészségesen de eddig ezt nem nagyin figyeltem. A vizsgálat a helyi adotságok miatt egyszerü fülhalgatós (azt hiszem endoszkópnak nevezik) vizsgálatával történt. Kardiológiai vizsgálat nem volt. A kutya súlya kb 35 kg körűl lehet. Levelem elején a félénkséget azért emeltem ki mivel azt gondolom elősegíthette szívbetegségét. A kérdésem az álatorvosunk karsivan 50 tablettát irt ki a kutyusnak melyből 2x3 szemet kell adnom neki. Ezt a gyógyszert most ajánlották neki és az én kutyusomnak írta ki előszőr máskor még nem alkalmazta. Én atályékoztatót elolvasva arra lettem figyelmes ,hogy azt írták idézem(specifikus szervi megbetegedésekket pl: szívbetegség előzetesen kezelni kell). A kérdésem az hogy elég -e akarsiván vagy egyébb szívgyógyszerre is szüksége lehet a kutyusnak. És ha igen adható e a két készítmény eggyüt. Olvastam 3 féle gyógyszerről Fortekor Vastop és avetmedian készítményekről. Ezeket bizonyára a mi orvosunk is ismeri. Akarsivant eddig 3 alkalommal kapta még csak két este és egy reggel nem tudom milyen gyorsan kell hatnia a gyógyszernek ,mintha némi javulást érzékelnék. Még egy dolog akutyus háti fartályékán nagyon megritkult a szörzrt és egy2-2,5 cm nagyságú közepesen kemény böralatti szírgörcs szerű gümő található amit álatorvosunk tanácsáka nem háborgatunk mivel nem látszik novekedni. A szív vizsgálat során álatorvosunk figyelmét felhivtam a kutyus nemiszervére mely az én megfigyelésem szerint a tűzelésnél szokásos megnagyobbodást mutatja. Szerintem nem kellene tüzelnie és az ilyenkor szokásos váladékozást sem látom, bár a mai nap igen sokszor megfigyeltem hogy tisztogatja magát. Ezeket azért írtam le ,hogy lehet e összefüggésben a szívbetegségre utaló tünetekkel. Válaszát előre is köszönöm és semmifélrképpen nem akarom megkerülni saját orvosunkat de egy kis aggodalom vezérelt e levél megírásában.
Komplex problémának látszik. A szívelégtelenséget valóban meg lehet állapítanai fonendoszkóppal is, de a kiváltó ok felismeréséhez és a gyógyszeres kezelés megtervezéséhez, valamint a betegség lefolyásának nyomon követéséhez ez nem elegendő. Teljes kardiológiai kivizsgálást javaslok. EKG vizsgálat és a szív ultrahang vizsgálata mindenképp indokolt. Véleményem szerint az ultrahang vizsgálatot érdemes volna kiterjeszteni a hasüregre is. Nem lepődnék meg, ha ezen vizsgálat során méhgyulladás kerülne megállapításra. A leírt tünetek (étvágytalanság, fokozott vízivás, a megszokottól eltérő időben péraduzzanat, és a pératájék fokozott tisztogatása, idős kor)ugyanis akár gennyes méhgyulladás tünetei is lehetnek. A méhgyulladás lefolyásának előrehaladtával a szervezet sav-bázis háztartása felborul, ami hozzájárulhat a légvételek minőségének (mélység, gyakoriság) megváltozásához is. Sőt tovább megyek: a gennyes gyulladás szívbetegséget is okozhat. Mégpedig úgy, hogy a méhben szaporodó baktériumok bekerülhetnek a véráramba, és azok a szívbillentyűn megtelepedve problémát okozhatnak. De ne szaladjunk ennyire előre a következtetésekkel, legyen először egy diagnózisunk, és csak utána kutassuk, hogy mi mivel függ össze. A két betegség (ha egyáltalán erről a két betegségről van szó a Dzseni esetében) egymástól függetlenül is jelentkezhet. Állatorvosa valószínűleg tud ajánlani a közelben egy specialistát, aki a szükséges vizsgálatot elvégzi.
jelige: Vitéz
2006-02-27
13 éves magyarvizslánknak veseelégtelensége van. Az előírt diéta óta sokat fogyott,keveset eszik. Étvágya fokozására létezik-e valami megoldás. Naponta 2-szer szívgyógyszereket is szed ennek beadása sem egyszerű,és lassan mindenben a gyógyszereket hiszi -bizalmatlan lett. Köszönöm előre is.
A veseelégtelenség bizony okozhat étvágytalanságot. A még működő veseszövet nagyságától függ az, hogy a szervezetben keletkező salakanyagokból mennyit képesek kiválasztani a vesék. A diétás tápok abban segítenek, hogy minél kevesebb salakanyag keletkezzen, valamint a beteg veséken át nagy mennyiségben távozó, de a szervezet számára szükséges ásványi anyagokat és vitaminokat pótolják. A salakanyagok felszaporodása a vérben rossz közérzetet, a gyomor-, és szájnyálkahártya gyulladását, idővel kifekélyesedését okozza, ami nagyban hozzájárul az étvágytalanság kialakulásához. Az étvágy fokozásra használhatók a nagy ásványianyag-és vitamintartalmú készítmények, állatorvosa bizonyára tud ilyet javasolni a Vitéz számára. Az étvágytalan perióduson való átmeneti túllendülést segítheti az infúziós terápia, éppen a salakanyagok felhígítása, majd kiválasztásának segítése révén. Javaslom, ismét keresse fel állatorvosát a Vitézzel együtt.
jelige: Lui
2006-02-27
8,5 éves macskámnál kb 1 hónapja vettem észre, hogy bár kéri az ételt, csökkent az étvágya, ill. az alapvetően agresszív cica feltűnően kedves lett. Mindezek után tegnap kitapintottam több max. borsó nagyságú csomót az emlők körül. Azonnal elrohantam állatorvoshoz, szerdára elő is lett jegyezve műtétre. A kérdésem az lenne, hogy (a doktor úr mondta, kezdeti satádiumban van, általában ilyen kicsi daganatot nem szoktak észrevenni a tulajdonosok) változtat-e a gyógyulási esélyein, hogy nem egy, hanem több apró daganata van? (Mindkét oldali tejléce el lesz távolítva 2 műtét során) Előre is köszönöm válaszát.
Az emlődaganatok nagyon sokfélék lehetnek. Kedvenc állatainkban ezeknek a daganatoknak kb. 80-90%-a rosszindulatú. Ez azt jelenti, hogy nemcsak az adott szöveti környezetben, a gyors növekedésével okoz problémát, hanem a daganatból leváló sejtcsoportok bejutnak a nyirokerekbe és így a nyirokcsomóban, valamint bejutnak véráramba, és így távoli szervekben képezhetnek áttéteket. A beteg szempontjából annál jobb a kórjóslat, minél korábbi stádiumban kerülnek eltávolítésra. A legjobb kórjóslata az 1 cm-nél kisebb, egyedülálló, sem helyi (nyirokcsomó), sem távoli (leggyakrabban tüdő) áttétet még nem képező, gyorsan eltávolításra kerülő daganatoknak van. Az, hogy egyszerre több daganatgóc is jelen van, valóban növelheti az áttétképződés valószínűségét, persze még a műtét előtti időszakban. (Összességében nagyobb daganattömegből nagyobb statisztikai esélye van sejtcsoportok leválásának és más szervben való megtelepedésének.) A kórjóslat még így is nagyságrendekkel jobb, mintha találtak volna már áttétképződésre utaló jeleket a helyi nyirokcsó tapintása, vagy a mellkas röntgenvizsgálata során. Az eltávolított szövetszaporulatból állatorvosa valószínűleg kórszövettani vizsgálatot fog végeztetni, melyből fény derül a daganat jó-vagy rosszindulatú voltára, ebből a kórjóslatra vonatkozóan további következtetések vonhatók le. Nagyon jól tette, hogy már ilyen korai elváltozással állatorvoshoz fordult, ezzel nagyon sokat tett cicája jövőjéért.
jelige: Alizom
2006-02-27
7 hónapos csau kiskutyám nehezen áll álbra, a hátsó lábai nem bírják a terhelést, sokszor csúszik mint egy fóka(nincs lebénulva), fájdalmat nem jelez,miután talpra áll egész rendben van(látszólag). Orvostól orvosig jártunk vele nemrég megröntgenezték (altatás nélkül), kiderült diszpláziás. Az állatorvos kilátásba helyezte a műtét lehetőségét 1 éves kora után. Azt szeretném kérdezni, hogy addig is én mivel tudom segíteni az állapotát, hogy ne romoljon és esetleg milyen táplálék kiegészítőt adhatok neki, mert most a Pet-Phos2t kapja. Tudom, hogy vigyázni kell a súlyára, hogy ne legyen többlet kg rajta, és mennyit sétáltathatom? Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel :P. Zsuzsanna
Igaza van, a csípőizületi dysplasia elbírálását pontos beállítással, altatásban készített RTG felvételen szokás elvégezni. A nagyon súlyos elváltozások persze éber állapotban készített RTG felvételen is látszanak. Ha a hét hónapos kutyán ennyire súlyos elváltozás látható, akkor mindenképpen indokolt lehet az operáció, hiszen az elváltozás és a fájdalom idővel folyamatosan súlyosbodik. Ezeknél a betegeknél valóban létfontosságú a testsúlykontroll. Energiaszegény tápot célszerű etetni. Vannak forgalomban speciálisan ilyen célokra összeállított állatorvosi gyógytápok, melyeket állatorvosától, vagy a tőle kapott receptre be fog tudni szerezni. Kiegészítésképpen zöldkagyló-kivonat mint porcvédő javasolt. (Csak zárójelben merem kérdezni, állatorvosa tud a PetPhos kiegészítésről? Ha ezt valamikor régen ő írta elő, akkor most újra kellene tárgyalni a szedésének indokoltságát.) A sétáltatás nehéz dolog lehet egy fájdalmas csípőjű kutya esetében, a testsúly tartása érdekében mégis fontos. Hogy mennyit szabad? Amennyire fájdalom nélkül képes.
jelige: Sábi
2006-02-27
Nőstény kutyánknak pajzsmirigy alulműködése van.Ezért nem marad vemhes? Nincs rá kezelési mód,hogy szülhessen? Egyszer szült már.Köszönettel O. Gy.
Bizony, a pjzsmirigy-alulműködés gyakori velejárója a szaporodási képesség romlása. Állatorvosa, aki megállapította Sábinál a betegséget, bizonyára kezelési javaslatot is tett. Ha rosszul gondolom, és nem kezelik kutyája betegségét, akkor mielőbb kezdjenek hozzá! Kezelt pajzsmirigy-betegek jó eséllyel hordanak ki egészséges vemhességet, persze a tüzelés, fedeztetés, vemhesség alatt szorosabb állatorvosi kontrollt igényelnek.
jelige: Pannim
2006-02-25
Másfél éves palotapincsi 4 hetes terhesen. Soha nem volt nagy étvágyú, így minidg sovány volt, de most csont és bör és egyáltalán nem hajlandó enni. Az állateledeleket soha nem ette meg, a kedvence amit elfogadott a grillcsirke. Csontokat nem nagyon tudja megenni, mert gyomor rontása van töle. De jelenleg már a csirke sem kell neki, sem egyéb hús. Abban kérem a tanácsot, hogy milyen vitamint vagy kiegészítöt adjak neki, hogy ez megváltozzon? Pláne így, vemhesen, szerintem nagyon nem tesz jót, hogy nem eszik, és ezért is néz ki most ennyire borzalmasan...
Szerintem sem tesz jót, ha egy kutya félidős vemhesen nem eszik, csont és bőr, és borzalmasan néz ki. És szerintem egy rossz evő, nem tipikusan a fajta szépe, esetleg betegségben szenvedő szukát nem is kellene tenyészteni. Persze lehet, hogy nem kívánt vemhességről van szó - hanem „balesetről”. Lehet, hogy a Panni valójában csak a rossz szokásától szenved - minthogy csak grillcsirkét hajlandó enni. De, higgye el, csak sült csirkehúson nem lehet egészséges életet élni, és pláne nem lehet tenyészállatként funkcionálni. Ma már konzerv és száraz típusú komplettált tápok egész sora áll rendelkezésre a kutyatartó tulajdonosoknak - és tapasztalatom szerint a legkifinomultabb ízlésű (egészséges) palotapincsi igényeit is ki lehet elégíteni mondjuk a Cézár konzervvel, vagy a Royal Canin, Eukanuba, Hills .. tápokkal. Lehet, hogy a száraz tápokhoz kell egy kis „ravaszkodás” - mondjuk tejbe, yoghurtba, kefírbe, neadjisten gyümölcsös yoghurtba áztatás - de meg kell tenni a kutya érdekében az ilyen sok odafigyelést igénylő dolgokat is. A kutya egészen biztosan állatorvosi ellátást igényel. Beszéljen állatorvosával - ő segít eldönteni, hogy mi a legcélszerűbb. Az Ön által közölt adatokból több megoldás is lehetséges. Megszakítani a vemhességet műtéti, vagy gyógyszeres úton - állatorvosi felügyelet mellett kihordani a vemhességet, és szülni ugyanúgy „benne lehet a pakliban”. Tudom, hogy nem ezt a választ várta tőlem - de sajnos nem hiszem, hogy a „próbálja ki a Calopet pasztát, Lavet multivitaminnal” módszerrel meg lehet oldani a problémáját.
jelige: Tutu
2006-02-25
13 éves spániel kutyámnak kezdődő vese elégtelensége van. A gyári diétás tápokon kívül milyen házi diétás ételt kaphat? Emellett naponta 1 tbl. Minirint kap, a diabetes melitus betegsége miatt kb. 1 éve.
Ez egy tipikusan nem megválaszolható kérdés ennyi adatból. Tutu egy idősödő kutya, aki súlyos, idült betegségekben szenved - Ön a cukorbetegséget és valószínűleg ezzel összefüggésben a kezdődő veseelégtelenséget említette. Megjegyzem az idősödő kutyának valószínűleg az ízületeire, a prosztatájára, a szív-, és máj értékeire is valószínűleg oda kell figyelni. A leírt betegségek diétás kiegészítő kezelése sokkal komolyabb kérdés annál, mintsem a friss és teljes laborértékek ismerete és a teljes kórtörténet nélkül erre válaszolni lehetne. El ne higgye senkinek, aki ennyi adat birtokában azt írja magának, hogy a kutya nyugodtan ehet egy kis mangalica szalonna pörcöt, vagy csirke farhátat lecsósan elkészítve - sokkal inkább azt tanácsolom, hogy beszéljen állatorvosával ezügyben.
jelige: Nikol
2006-02-25
7 hónapos tacskó kutyám kedden este véreset pisilt, azonnal rohatunk vele az állatkórháznba, ahol megállapították, hogy babéziás.A véres pisin kívül semmi előjele nem volt a betegségnek, nem volt étvágytalan, nem fogyott le,nem volt kedvetlen.Kapott inizolt, infúziót, és még 3 féle inekciót. Másnap reggelre a kutyus farkasétvággyal ébredt, szinte ”megette volna a házat”, ha engedjük neki, játékos is volt, csak többet aludt mint szokott. Szerdán megkapta az infúzió másik felét. Szerda estére a véres vizelet kitisztult, azóta normálisat pisil.Az orvost az aggasztotta, hogy enyhe sárgás beütés vot a kötőhártyáján, én azóta figyelem neki, de nem látok rajt már sárgás színt. Kérdezném, hogy normális-e, hogy e betegség utáni napokban többet alszik a kutya? Illetve, hogy a kötőhártyája nem olyan piros mint volt, hanem picit haloványabb?
A részletes és lényegre törő leírásából kiderül, hogy gondos és tettrekész gazdája kedvencének. Hála Önnek, amiért gyorsan felkereste állatorvosát és állatorvosának a helyes diagnózis és a gondos kezelés végrehajtásában - a kiskutya felépült az egyébként életét veszélyeztető megbetegedésből. Az is nagy szerencse a történetben, hogy az első kezelés után történt ugrásszerű javulást nem értékelték túl - és a kutya másodszorra is le lett kezelve. Ezzel elkerülték a betegség kórokozójának túlélését és a visszatérését, valamint sokat tettek a gyakori szövődmény (máj-, és veseelégtelenség) elkerülése érdekében. A mostani levertség, bágyadtság és anémia „belefér” az átvészelt betegség utáni lábadozás képébe nálam - de ezt beszélje meg a kezelőorvossal is.
jelige: Aba
2006-02-25
Egy hete kihoztunk az Illatos útról egy pireneusi kan kutyát. A szeme nagyon piros,és az egyik váladékozik. Azt szeretném megtudni, hogy mivel kezelhetnénk, mert az orvoshoz szállítása egyenlőre akadályba ütközik, mivel fél az autóba beülni. Ehhez még szoktatnunk kell. Bórvizet vettünk, és tegnap óta ezzel mossuk. Ez elég lehet? Ezen kívül még szeretném megtudni, hogy mennyi tejet ihat, mert úgy vettük észre, hogy nagyon szereti, de ha sokat iszik, akkor megy tőle a hasa.
Kezdjük a végén. Csak annyi tejet igyon a kutya, hogy ne legyen tőle hasmenése. Ezt Önöknek kell kikísérletezni, a tej fogyasztása (ellentétben pl a yoghurt, kefír, sajtféleségektől) mindig lágyítja a bélsarat a kutyáknál, és macskáknál. Van olyan tacskó amelyiknek fél litertől sem, de létezik Pireneusi, amelyiknek 2 deci tejtől is megy a hasa. A szemelváltozás kezelését nem ajánlom otthon elvégezni. Az nagyjából világos, hogy a kutyának kötőhártya gyulladása lehet - de egyáltalán nem biztos, hogy otthoni bórvizes, vagy kamillás vagy akár szemcseppes, szemkenőcsös kezeléstől meggyógyul. Lehet, hogy sérülés van a kutya kötőhártyáján, lehet, hogy a szemhéjszélek befelé vagy kifelé fordulnak, lehet, hogy szőr nő a kötőhártyán, lehet, hogy a könnycsatorna átjárhatatlan, lehet, hogy a könnytermelődés nem elegendő, lehet akár elsődleges mélyebb struktúrákat érintő megbetegedés és lehet akár daganat is a háttérben. Már akkor is kisebb a tévedés esélye, ha állatorvost hív ki házhoz - hiszen ő el tudja dönteni, hogy otthoni kezeléssel úrrá lehet-e lenni a problémán, vagy rendelői körülmények esetleg szemorvos specialista kellenek a további vizsgálódáshoz.
jelige: Micó cica
2006-02-23
8 hónapos fiúcica, 5 napja enyhe hasmenés, székletben bélférgek. utoljára decemberben volt féregtelenítve, most vitaminthe pasztát kapott, de továbbra is hasmenéses, és mozgó bélférgeket ürít. ráadásul a gyógyszertől vízszerű hasmenést kapott (beadás után 2 órával), de szerencsére ez elmúlt másnapra. lehet, hogy nem hat a gyógyszer? lehet, hogy nem ez a legjobb gyógyszer? A gyógyszertől nem kéne ezeknek a dögöknek elpusztulni (nagyon virgoncak a székletben)? aggaszt a hasmenése, bár jókedvű és jó étvágyú.
Nem feltétlenül kell az összes féregnek elpusztult állapotban kiürülnie. El tudom képzelni, hogy mellbevágóan degusztáló dolog a macskaürülékben még mozgó férgek látványa, de ön is tudja, hogy jobb a Micónak, ha kiürülnek a „dögök”. A féreghajtást akár a Vitaminthe pasztával akár más pasztával (pl Banminth Katze) vagy tablettával (Drontal Cat, Cestal Cat ..) 2 hét múlva, majd negyedévente rendszeresen ismételni kellene. Ezen kívül különös figyelmet kellene fordítani a Micó rendszeres bolhátlanítására is, mert van olyan parazita, amelyikkel a bolhák rendszeresen újra fertőzik a macskákat. A hasmenés esetleg lehet a Vitaminthe pasztától is - ez más féreghajtó adásával kiküszöbölhető - de lényegesen nagyobb a valószínűsége, hogy a bélférgesség okozza. Tüneti kezelésre (beszéljen állatorvosával) ennek néhány napon belül meg kell szűnnie. Ha nem így alakul, akkor a hasmenés eredetét tovább kell vizsgálni - hiszen okozhatja akár bakteriális-, vagy vírus fertőzés is. A bélféreg jelenléte nem zárja ki a fertőző eredetű hasmenéses megbetegedéseket , sőt még hajlamosítja is rá a cicákat.
jelige: Mina
2006-02-21
2006.febr.19-én reggel született meg a 4. tacskó kiskutyánk, a másik 3 után 7 óra késésel.Nem eszik, csak alszik. Hiába segitenénk neki, a száját sem tudjuk kinyitni. Kicsit hidegebb a többitől. Mit tudnánk tenni, hogy ne pusztuljon el? Elöre is köszönöm a válaszát.
Először is fel kell melegíteni a kiskutyát pl fűtőtesten, kézben, kályha felett, infralámpa alatt. Ha ez sikerült, be kell dugni az ujjunkat a szájába - ennek sikerülnie kell, amennyiben van szájnyílása a kutyának. A nyelv gyökerének ingerlésével meg kell állapítani, hogy van-e szopási reflexe a kiskutyának. Ha van, türelmesen, sok alkalommal csecsre kell őt tenni. Ez azt jelenti, hogy kis tejcseppet kell fejni a csecsbimbó kivezető nyílásába, a kiskutya szájába kell helyezni, becsukni a száját, és segíteni a kiskutyát, hogy néhány percig ebben a helyzetben maradjon. Naggyából ennyit tehet meg otthon a kiskutyáért - a továbbiakhoz állatorvos segítsége kell. Az elhúzódó vajúdás alatt sajnos lehetséges hogy idegrendszeri károsodása alakult ki a kölyöknek - és ezért nincs meg pl a szopási reflexe. 1);
jelige: kell-e műtét 2.
2006-02-21
A sérv pontosan a pénisze fölött van,a köldök helyén. Egy nagyobb babszemnyi nagyságú, enyhén kemény, feszes tapintású. Kb. egy jó hete jelent meg rajta. Nem mutatja a fájdalom jelét, vidáman játszik és jól eszik. Puha kutyakonzerv eledelt kap, főtt házikoszt kiegészítéssel.
A leírásából kisméretű köldöksérv a tippünk, aminek a tartalma valószínűleg hasüregi zsír, cseplesz. Tekintettel a kutya fiatal korára, még előfordulhat, hogy a sérvtartalom kizáródik, és a kutya élete folyamán nem okoz tüneteket. Érdemes a rendszeres 2 hetente történő oltások és féreghajtások során ellenőriztetni a sérv állapotát állatorvosával. Amennyiben a cseplesz tartalmú sérv kizáródik - s sérvkapu nem tapintható, a sérvtartalom nem visszahelyezhető a hasüregbe -úgy nem muszáj műteni. Ha a sérv nő, a sérvkapu szélesedik, a sérvtartalom visszanyomható a hasüregbe - úgy műtétre van szükség. Ha a kutya hirtelen rosszul lesz, hányni kezd, megszűnik a székletürítése - sürgős (néhány órán belül elvégzendő) műtétre van szüksége.
jelige: a kutya pszichéje
2006-02-21
Az interneten próbáltam utánanézni az alábbi témának, de nem találtam megfelelő választ. Tehát arról szeretnék többet megtudni, hogy milyen hatással lehet egy először vemhes kutyára, ha vemhessége alatt ivartalanítják, ugyanis tüzelése alatt meglógott 2 órára szüleim házából, mig mi dolgoztunk. 6 éves angol szetter kutyáról van szó, tehát nem egy izgága, hanem egy nagyon nyugodt jellemű kutya, aki igencsak el van kényeztetve, ezért is érdekelne, hogy milyen tapasztalatok vannak, foglalkoznak-e egyáltalán ilyen kérdésekkel.
Nem csodálom, hogy nem talál adatot erre a kérdésre az interneten (sem). A vemhes szuka ivartalanítása és a vemhes méh eltávolítása nincs hatással a kutya pszichéjére. A vemhes szuka ugyanis nem tudja, hogy vemhes. Lelkileg nem készül az anyaságra, a teste készül a bekövetkező élettani változásokra. Az altatás és a műtét, mint minden hasüregi műtét után néhány napos lábadozás következik. Ilyenkor a kutya kevesebbet eszik, kevesebbet és óvatosabban mozog, sokat pihen, lehet mogorvább de igényelheti is a szeretetet, hiszen érzi, hogy valami történt. Mindez nem keverendő össze az elvesztett magzatok utáni szomorkodással. A leírtak az első vemhességre és a sokadikra egyaránt vonatkoznak. A vemhességet meg lehet szakítani gyógyszeres vetéltetéssel is - ez után azonban a kutya újra tüzelni és vemhesülni képes. A döntésében vegye azt is figyelembe, hogy a megszületett magzatok felnevelése és a gazdik megtalálása sok áldozatot kíván maguktól is.
jelige: Tacsi
2006-02-20
Négyéves tacskóm farka tövénél,farkán,füle belsején,hasán köralakú vérző sebek jelentek meg. Szöre hullik, füleit fájlalja,rázza, de nem vakarozik.
Ez bőrgyulladás. Okát tekintve lehet allergiás, atopiás, bakteriális, gombás, parazitás. Kezelése az októl függ. Javaslom, vigye el a Tacsit állatorvoshoz, aki valószínűleg bőrkaparék-vizsgálatot fog végezni, és annak eredményétől függően fog terápiás javaslatot tenni.
jelige: Benito
2006-02-20
Két Beagle kutyánk van. Mindketten 3 évesek. Foltos, a lány, tüzelt, a napokban lett vége. Olvastam róla, hogy még napokig, talán hetekig vonzhatja a fiú kutyákat. A fiú kutyánk is teljesen odavan érte. A kérdésem az lenne, hogy neki hogyan lehetne segíteni? Folyamatosan nyüszít, üldözi a lányt, néha morog rá, a fütyije ki van sebesedve. A lány viszont elzavarja magától, másik kutyához viszont nem tudjuk vinni. Lehet ilyenkor tenni valamit, hogy ne szenvedjen?
Együtt tartott ivarérett, különnemű kutyák esetében, ha nem cél a pároztatásuk, akkor az ivartalanítás a célszerű megoldás. (Az ő esetükben ez a probléma még 8-10 évig évente 2x elő fog állni...) A mostani eset elkerülésére legjobb megoldás az lett volna, ha a tüzelés idejére eltávolítják őket egymástól, szaglótávolságon kívül. Például a kan kutyát addig elvinni a nagymamához, nagynénihez, barátokhoz... Esetleg még most sem késő. A kan kisebesedett péniszére gyógyír lehet a naponta 2x alkalmazott Betadine kenőcs. Persze ahhoz, hogy a kenőcsöt ne nyalja le, védőgallért kellene viselnie, ami megintcsak nem tartozik a legkellemesebb dolgok közé.
jelige: Kell-e műtét?
2006-02-20
Kiskutyáim 5 hetesek,keverékek.Néhány napja egyikük(kisfiú)nemiszerve mellett sérvet tapasztaltam.Meg kell-e műttetni,s ha igen mikor? Köszönettel:egy gazdi
A sérvekkel kapcsolatban az az általános állatorvosi hozzáállás, hogy operálni kell. Amennyiben lehetőség van rá, érdemes megvárni azt az életkort, amikor az altatási kockázat már nem túlzottan nagy. Ez gyakorlatilag a 2-4 hónapos kort jelenti. Amennyiben a sérvkapu olyan tág, hogy hasi szervek (belek, húgyhólyag...) képesek átjutni rajta, az azt a veszélyt rejti magában, hogy ezen szervek esetleg lefűződnek, és nem képesek visszajutni a hasüregbe, vérkeringésük gyorsan romlik, és nagyon hamar életveszély áll elő. Ilyenkor természetesen néhány órányi halasztás is kedvencünk életébe kerülhet. A kissé szégyenlős fogalmazás miatt nem teljesen világos számomra, hogy pontosan hol is található az elváltozás. (Nemi szervnek nevezhető kan kutya esetében a pénisz és a herék. Melyik mellett van a feltételezett sérv?) Amennyiben a pénisz mellett tapintott valami bab alakú, rugalmas tapintatú képletet, az könnyedén lehet az egyik oldali here, ami éppen a lágyékcsatornában helyeződik. Ez nem sérv. Öt hetes korban még akár normális jelenségnek is tekinthető. Ha megosztja velem vagy állatorvosával, hogy pontosan hol, mekkora, milyen tapintatú az elváltozás, és hogy elmozdítható-e, talán közelebb juthatunk a diagnózishoz. Legjobb persze az lenne, ha magát a kölyköt is megvizsgálhatná állatorvos.
jelige: Csenge
2006-02-20
törpenyulunkkal kapcsolatosan szeretném tanácsát kérni. Három napja hasmenése van, étvágytalan, sokat iszik. Száraz takarmánnyal tápláljuk, csak minimális frisset kapott, mióta hasmenése van, annyit sem. Hogyan szüntethetnénk meg a hasmenését?
Remélem, nem érkezik későn a segítség. Három-öt napig tartó hasmenésbe akár bele is pusztulhat egy törpe nyúl. Nagyon sokféle kórokozó jön szóba, hogy csak a legbanálisabbakat soroljam, például baktériumok (különféle Clostridium fajok, vagy a környezetben , bélcsatornában egyébként is jelen lévő E. coli baktérium), egysejtű élősködők (Coccidium). De lehet az ok hirtelen takarmányváltás („csak egy kis friss”) is. A fatális kimenetel elkerülése érdekében azt tanácsolom, mielőbb vigye el kedvencét állatorvoshoz!
jelige: Cica
2006-02-20
1 cm-es csomó a bőr alatt az emlő mellett
Bármi lehet. A légpuskagolyótól kezdve a bőr alá fúródott idegen testen (pl. toklász, fadarab) át az emlődaganatig. Mutassa meg állatorvosnak, aki az elváltozás mibenlététől függően fog terápiás javaslatot tenni.
jelige: Lizikutya
2006-02-14
Pulikeverék kutyusunk van és az egyik fülének a külsőrészéről a szőr kihullott. Teljesen csupasz. Mi lehet ennek az oka? Az állatorvos azt mondta, hogy a hallójáratban kinőtt szőr miatt kaparta és ezért hullott ki a szőre ott.
A szőrhullás okainak palettája rendkívül széles. Okozhatja hormonális rendellenesség, vagy ilyen időjárási viszonyok között a kertben tartott állaton fagyási sérülés, esetleg gomba, paraziták vagy baktériumok okozta bőrgyulladás. Allergiás és genetikai, szőrfejlődédi probléma is is szerepelhet háttérokként. Valamint valóban lehet mechanikai ok is a háttérben, például egy erőteljes dörzsölés, vakarás az azonos oldali hallójárat gyulladása miatt. A hallójárat gyulladását megintcsak ezerféle dolog okozhatja. Az egyik ilyen a -pulikra és keverékeikre egyébként jellemző- szőrdzsungel a hallójáratban, ami megakadályozza a fül egészséges tisztulását, szellőzését. Ha a szőr eltávolítása a hallójáratból és a hallójárat gyulladásának eredményes kezelése nem hozott teljes gyógyulást, kérjen állatorvosától további vizsgálatokat. Ilyenkor indokolt lehet az érintett területről vett bőrkaparék minta mikrobiológiai és parazitológiai vizsgálata, esetleg vérvizsgálattal kiegészítve.
jelige: Andika
2006-02-13
Cicám második napja étvágytalan, naponta egyszer- kétszer hány. Ettőlfüggetlenül vídám,játékos. A hányadékban fűszálak, és valami 2-3 cm-es világos féregszerű látható. A cica kb. egy hónapja lett befogadva az utcáról, gondozott tiszta állapotban. Azt szeretném tudni, hogy mi a teendő vele, mivel szeretném megtartani.
Meg kellene mutatniaállatorvosának a cicát és a hányadékban talált féregszerű képleteket is. Ő a vizsgálat eredményétől függően féregtelanítő kezelést fog javasolni. Az ilyen találkozások alkalmával fény derülhet egyéb élősködők (pl. bolhák, atkák) jelenlétére, valamint más természetű egészségügyi problémákra is. Állatorvosától táplálással, tartással, megelőző védőoltásokkal, ivartalanítással kapcsolatos tanácsokat is kaphat, speciálisan kedvencére szabva.
jelige: Liza
2006-02-13
Első ellésű shih-tzum sajnos elveszítette 7 kölykét csak 1 maradt meg. Törzskönyvezett kannal pároztattuk így a törzskönyv alapján nem láttam közeli rokonságot csak dédszülő volt a legközelebbi. Az elhullás 4. napon kezdődött. Levegő után kapkodtak nem tudtak szopni csak sírtak. Este 1 és reggel 1 meghalt. Ekkor a siófoki klinikára mentünk ahol oltásokat, erősítőket és szőlőcukor oldatot kaptak. 1 halott kiskutyát elvittünk, akit felboncoltak és elképzelhető oknak herpeszvírusra utaló jeleket láttak(kicsi lép, tüdő). 1 hétig tarott az öröm, mert a többszöri oltások ellenére újabb 2 kutya hullt el. A harmadik héten már csak 2 volt és azt láttam mintha a kutya egyre laposabb lenne, ellustult, csak aludt. Aztán ő is kapkodott a levegőért végül őt már elaltattam, mert már én sem szerettem volna kínozni feleslegesen. Őt is felboncolták és foltos, kicsi tüdő,kicsi szív, lép ez volt a diagnózis. Az állatorvos ismerőse magával vitte elemezni az egyetemre, de sajnos választ nem kaptunk. Most lassan tüzelni fog a kutyám és szeretném tudni, hogy kell-e valamilyen oltást adatni(herpezsvírus ellen), vagy genetikai probléma áll fenn és nem szabad ezzel a kannal pároztatni. Elnézést a hosszúra sikerült panaszért, de mivel nincs egyértelmű válasz sehonnan ezért úgy gondoltam mástól is kérek tanácsot.
Napos kori elhullást kölyökkutyában nagyon sokféle fertőző és nem fertőző kórok okozhat. Sajnos amíg nincsen kezünkben a boncolási, és az azt kiegészítő mikrobiológiai vizsgálat(baktériumok, vírusok kimutatása mint kóroki tényező) eredménye, addig csak találgathatunk. Igen, a kutya herpesvírus okozta fertőzés valóban okozhat ebben az életkorban hasonló tünetek között elhullást. Ez a vírusfertőzés akkor képes elhullást okozni, ha a vemhes szuka, aki életében addig soha (!) nem találkozott ezzel a vírussal, vemhességénk utolsó 3 hetében fertőződik, illetve, ha az ilyen szukától születő kölykök életük első 3 hetében fertőződnek a vírussal. A fertőzésen átesett szuka a következő vemhességei során akár teljesen egészséges, tünetmentes utódoknak adhat életet, mivel immunrendszere addigra védekezőképes állapotba keül, és az anyatejjel utódainak is átadja ezt a védettséget. Mindemellett a Herpesvírus fertőzés elleni védőoltás nem okoz problémát sem a szukának, sem a születendő kölyköknek. Legfeljebb feleslegesen költenek rá pénzt, főleg ebben az esetben, amikor a vírus kóroki szerepe sem tisztázott. Azt javaslom, érdeklődjön állatorvosánál az elvégzett vizsgálat eredményéről.
jelige: Zolika
2006-02-11
Van egy 1 éves szuka, németjuhász, dobberman keverék kutyám. Decemberben tüzelt, és december végén meglógott, és egy magyar vizslával tért haza. Az aktus megvolt, töbször is, ami persze nem feltétlenül gond. A kérdésem inkább arra irányulna, mivel ez az első kutyám, hogy mik a további teendők, hogy győződhetek meg arról hogy valoban terhes lett e a kutya, mikorra várható a szülés, hogy készüljünk rá, mely orvosi vizsgálatokat kellene elvégeztetni, és mikor.
Hááát, ... nem tudom, hogy mennyiben nem lesz ez gond végül is a családnak. A kutyájuk első tüzelése alkalmával valószínűleg vemhesült is. Ez még egy tudatos fedeztetés alkalmával is korai, az ideális időpont a 3. tüzelése lett volna. Ha nem is lesz semmi gond a vehem kihordásával és a szüléssel, mit fognak csinálni 5-10 db német juhász x dobermann x magyar vizsla kölyökkel ? Mivel a párzás december közepén volt, a vemhességet ultrahang vizsgálattal már meg lehet állapítani. Ha nem akarják vállalni a kölyköket - a szukát el lehet vetéltetni gyógyszeresen (állatorvos segítségével), vagy ha végleges megoldást akarnak a kölykök elkerülése érdekében - akkor meg lehet műteni a szukát. A kutya átlagos vehességi ideje egyébként kb 63 nap - de ebben az esetben nem lehet pontosan megmondani a várható ellés napját, hiszen a kutya feltehetően többször és napokon át párzott. Keressék fel állatorvosukat a kutyával - és beszéljék át a dolgot sürgősen - mert nem vagyok biztos benne, hogy tudják mire vállalkoznak.
jelige: Mitől lehet?
2006-02-11
Van 3 cicám,9 hónaposak.Egy ideje megy a hasuk,nem tudjuk,hogy a táplálásukkal van-e gond,vagy mi lehet az oka?Házilag gyógyítható-e?Vagy mindenképpen forduljunk állatorvoshoz,amivel az a baj,hogy lakóhelyünkön a díszállatokat nem részesítik megfelelő kazalésben.A cicák házi kosztot,száraz mecskaeledelt,és tejet kapnak.
Ezer féle októl. Például a tejtől. Vagy haférgesek a cicák, vagy ha valamilyen bakteriális vagy vírusos eredetű gyomor-, bélfertőzésük van a cicáknak. ha ez a hasmenés valóban 2-4 hete áll fenn - én igazán irigyelem a türelmét, de azt tanácsolom, hogy vonja meg a tejet a cicáktól, és féregteleníttesse, oltassa be őket. Állatorvosa észre fogja venni, ha ezeken az alapvető dolgokon kívül valami más probléma is van velük.
jelige: Macska
2006-02-11
Az lenne a ”gondom”, hogy a macskám furcsán viselkedik és sokkal, de sokkal többet és erősebben nyávog mint eddig és kicsit mélyebb, mérgesebb hangon... de nem ideges és nemis úgy nyávog, mint akinek fáj valamilye... ráadásul érdekes testhelyzetben látható elég sűrűn (naponta kb. 5-10szer), de vagy csak 3 napja. Most kb. fél éves, vagy 7 hónapos azthiszem.. (a lakásban tartjuk). A testhelyzet a következő [ami érdekes morgószerű halk hanggal párosul (nem dorombolás - annál hangosabb)]: Fekszik a földön, de a hátsó felét fenttartja és mintha a hátsó lábaval ”dögönyözne” a szemét pedig hunyorgatja, mintha szóval mintha már lenne ”valami” és élvezné. :-) Tudom ez furcsán hangzik és nevetségesen is, de tényleg úgy néz ki. :-)))) Nem nagyon értek hozzá, de szerintem tüzel (nőstény). Ha így van, meddig tart ez az állapot? Csak mert kicsit már idegfeszítő a keserves nyávogása... A furcsa (amit néha csinál) testhelyzete még nemis annyira! :-))) Ui.: Ezeken kívül egyfolytában dorombol (mióta tart ez a furcsa viselkedés) - ami amúgy aranyos, csakúgy hozzáteszem érdekességképpen :-))) Mit gondol erről az egészről?
Ugyanazt gondolom az esetről, amit maga. A cica tüzel. Egy-egy ilyen periódus 8-12 napig fog tartani, ami kb 3 hetente megismétlődik, kivéve, ha van lehetősége vemhesülni. Ezért a cica mindent meg fog tenni és időnként meglepően találékony tud lenni, könnyen megszökhet. Az Önök nyugalma és a cica egészsége érdekében a legcélszerűbb dolog az lenne, ha ivartalaníttatnák.

<< <  523 / 533 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2019.06.13
Мы можем предложить большому и среднему бизнесу, а также частным гражданам полное решение любых проблем - от регистрации и закрытия компании до адвокатской помощи на всех периодах её формирования. Служащие нашей компании ценят любого нашего клиента, обратившегося к нам. Спецификой представленной работы является формирование долговременных связей с нашими заказчиками, основанных на основных принципах персонального отношения к всякому клиенту и сохранение конфиденциальности данных. Наши сотрудники владеют высшим адвокатским и финансовым образованием, немалым практическим опытом в области оказываемых нами услуг. Первостепенным положением в нашей команде несомненно считается то, что, сотрудничая с нашей фирмой, вы получаете гарантированный результат, основанный на наших познаниях и десятилетнем реальном опыте. <a href=https://nur63.ru>регистрация ип в самаре</a> Наша холдинг специализируется на регистрации и ликвидации юр. граждан и индивидуальных бизнесменов, бухгалтерских работах для небольшого и среднего бизнеса, комплексном адвокатском сопровождении юридических лиц. А также выполняем регистрация прав на жилые помещения,регистрация прав на земельные участки,заявление об отмене судебного приказа,отмена заочных решений,налоговые переплаты,земельные споры,юридическая экспертиза,сделка купли-продажи недвижимости,разрешение споров в отношении интеллектуальной собственности,лишение родительских прав,возмещение ущерба,защита прав потребителей в Самаре.
2019.06.12
Наша международная компания предоставляет большому и малому бизнесу, а также частным гражданам полное решение любых проблем - начиная от регистрации и ликвидации компании до юридической помощи на всех стадиях ее развития. Служащие нашей конторы уважают каждого потребителя, пришедшего к нам. Спецификой деятельностипредставленной производственной компании по праву является построение долговременных взаимоотношений с нашими заказчиками, базированных на принципах индивидуального подхода к любому клиенту и сохранение секретности сведений. Все наши высококвалифицированные сотрудники, великим практическим опытом в области осуществляемых нами услуг. Основополагающим положением в нашей команде считается то, что, работая с текущей компанией, вы получите объективный конечный результат, базирующийся на наших познаниях и 12 летнем опыте. <a href=https://nur63.ru>юридическая консультация в самаре</a> Мы специализируемся на регистрации и ликвидации юридических граждан и частных владельцев бизнеса, бухгалтерских работах для любого бизнеса, комплексном юр. сопровождении юридических лиц. А также осуществляем провождение сделок,регистрация прав на земельные участки,заявление об отмене судебного приказа,отмена заочных решений,налоговые риски,признание договора недействительным,строительство и реконструкция,судебные споры по недвижимости,семейные споры,установление отцовства,возмещение ущерба,защита прав потребителей в Самаре.
2019.06.09
Our purpose at vape4style.com is to supply our customers along with the very best vaping adventure feasible, helping them vape with style!. Located in NYC as well as in business because 2015, our company are a custom-made vaping warehouse store offering all types of vape mods, e-liquids, pure nicotine sodiums, vessel bodies, tanks, rolls, as well as other vaping devices, such as electric batteries as well as external battery chargers. Our e-juices are regularly fresh considering that our experts certainly not merely offer our products retail, however likewise circulate to local area New York City retail stores in addition to deliver wholesale possibilities. This permits our team to frequently spin our inventory, offering our customers as well as establishments along with the absolute most freshest inventory possible . Our experts are an unique Northeast Yihi representative. Our company are actually also licensed reps of Negative Drip, Harbour Vape, Charlie's Chalk Dust, Beard Vape, SVRF by Saveur Vape, Ripe Vapes, Smok, Segeli, Lost Vape, Kangertech, Triton as well as much more. Don't observe one thing you are searching for on our site? Not a problem! Merely allow our company recognize what you are actually seeking as well as our experts will find it for you at a inexpensive price. Have a inquiry about a particular product? Our vape experts will definitely rejoice to offer even more information regarding just about anything our team sell. Simply deliver us your inquiry or even call us. Our group is going to be glad to aid! If you are a vaper or making an effort to get off smoke cigarettes, you reside in the appropriate spot. Would like to spare some funds in process? Hurry as well as join our e-mail subscriber list to receive exclusive club VIP, vape4style savings, promos as well as totally free giveaways! marina vape aqua mist outlet - <a href=https://vape4style.com/>beard vape co</a>