Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Icacica
2005-08-16
A cicám egy éves múlt és tüzel. Ovarid tablettát adtam neki egy felet, de úgy látom semmit sem hat. Mit tegyek? A cica nagyon kínlódik.
Mennyi idő telt el a fél tabletta Ovarid beadásától? Az 5, vagy a 20 mg-os hatóanyagtartalmú kiszerelést használta? Tüzelt a cica már a beadás előtt is? Hány napja? Biztos, hogy semmi más tünete, elváltozása nincs a cicának? Első körben ezeket az adatokat kellene tudnom ahhoz, hogy közelítőleg érdemben válaszoljak a kérdésére. Az Ovarid tabletta vényköteles, és egyáltalán nem véletlen, hogy állatorvosnak kell elrendelnie a szedését. Ennek tükrében nem értem az állatorvosnál nem volt kitételét a kórelőzményi adatok között. Ha a cica elkerül kezelőorvosához - ő, biztos vagyok benne, hogy elmondja az Ovarid tabletta adagolását, annak feltételeit, kockázatait, és tájékoztatja a műtéti megoldás előnyeiről is.
jelige: Cicóka
2005-08-12
Kb.1 hete gyakran rázza a fejét, a bal fülét fájlalja, a füle töve meg van duzzadva.
A fiatal kandúrnak legnagyobb valószínűség szerint egy tályogja van a fültöve alatt. De lehet akár toklász, vagy más idegentest is. Vagy akár vérömleny, vagy daganat, vagy... Állatorvosi segítségre van szüksége sürgősen.
jelige: Maci
2005-07-26
Első kérdésem az lenne, hogy a kutyám szeme, ami mellesleg barna, kékes-szürkévé változott. A másik, hogy a kutyám már két napja nem tud székelni, fáj neki nagyon amikor nyom, adtunk neki hashajtót, de még nincs hatása. A kedve rossz, és olyan mintha egész nap futkározott volna, mert nagyon ki van fáradva. Mit tegyünk? Válaszát mielőbb várjuk.
Hát mielőbb válaszolni azt tudok, de ennyi információ alapján leginkább csak annyit, hogy gyorsan vigye el a kutyáját állatorvoshoz. A barna szem kékes-szürkévé változása, (ugyan azt sem írta, csak az egyik, vagy mindkét szemről van-e szó) valószínűleg a szaruhártya, vagy szemlencse homályát jelenti. Ha a kutya emellett, levert bágyadt, kedvetlen és székrekedése van, akkor alapos kivizsgálásra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, mi a baja Macinak. A fizikális vizsgálatok mellett valószínűleg vérlabor, ultrahang, natív és kontrasztos röntgenvizsgálatot is javasol állatorvosa. Lehet, hogy a székrekedésnek és a szem homályosdásának semmi köze nincs egymáshoz és két betegsége is van a kutyának.
jelige: Mió II.
2005-07-21
Köszönöm Mió jeligére küldöt gyors és részletes válaszát hasznos tanácsait. Jó lenne tudni, még pontosan, hogy nyers húsból (csirke, marha) mennyi adható naponta (dkg) hosszútávon kiegészitésként konzerv táp (nedves, száraz) mellett égészséges macskának ill. veseelégtelenség gyanúja esetén. Szőrgombocók kialakulását mivel lehet megelőzni a leghatásosabban ha a Gimpet pasztát és speci. Royal Canin Hill’s) tápot nem bírja (bundaápolás, fűevés biztositva).
A cica diétáját véleményem szerint az ismételt vizsgálatok leletei kell hogy megszabják. Ha nincs veseelégtelenség, felesleges a veseelégtelenség kezelésére gyártott táp. Ha a paraméterek enyhefokú veseelégtelenséget mutatnak, a diétás táp mellett a napi élelem max 10-30%-t kitevő kiegészítést, nasit ehet a cica. Közepes, de főleg súlyos veseelégtelenség esetén a leghelyesebb, ha a cica kizárólag diétás táplálékot kap. Szőrgombóc ügyben: ha a cica csak egyszer hányt, lett rosszul a Gimpet paszta etetése után, az korántsem biztos, hogy a Gimpet pasztától volt, hiszen, feltételezem szőrbezoár csücsült a gyomrában, belében. Szőroldó pasztát más cég is gyárt (Pl: Bezopet paszta) és más macskatápokban is van szőroldó komponens (pl: IAMS), de a legegyszerűbben gyakori kefélgetéssel lehet az elhalt szőröket eltávolítani a cica bundájából, így jóval kevesebbet nyal le magáról. Szőr- és bőrregeneráló készítményekkel - ha esetleg túlzott mértékben hull a cica szőre - szintén lehet eredményt elérni. De az összes kezelési módszert meg kellene előznie a vizsgálatoknak, hiszen ad abszurdum a tünetek hátterében az is lehet, hogy egy hasüregi daganat miatt nem tud a cica tápcsatornáján a lenyalt (egyébként a szokásosnál nem is több) szőr eltávozni. Akkor aztán etethetjük a vesekímélő tápot bármelyik pasztával dekorálva.
jelige: Mió
2005-07-20
13 éves cicámnak szeretnék foszforszegény étrendet kialakítani, mivel a laboreredményei alapján ezek kicsit meghaladták a normál értékeket, bár előtte 4 napig koplalt és hányt a cica. Olvastam, hogy korosdó macskáknál elég gyakran előfordul veseelégtelenség és én ezt szeretném megelőzni egészséges táplálkozással és tartással. Már adtam neki Feline ételt prevencióképpen. Hány naponta egyen ilyet, szükség van-e rá? Azonban a kereskedelemben kapható külföldi, jó minőségű készételeken nem, csak a szárazeledelen tüntetik fel ennek tartalmát.Továbbá szeretném bővíteni étrendjét nyershússal (csirkemell, hátszín, felsál ill. pulyka gépsonka), de félek, ezek magas fehérjetartalma árthat neki. Ha ezek adhatók, akkor milyen gyakorisággal? További kérdésem a RoyalCanin hairball-systemes szárazeledeleket érinti. Sok évig rendszeresen kapta, mivel örök probléma a szőrtől a „dugulás”, viszont (gondolom én) a benne lévő vegyszerek miatt kihányta. A Gimpet pasztát sem szereti, így újra promléma lett ez nála. Lehetséges, hogy érzékeny a gyomra a készítményre, adhatom -e újra neki vagy van esetleg más megelőzés a szőrgombócok ellen?
Jó volna tudni, hogy mi volt a korábbi 4 napos koplalás és hányás oka. Ha annak is a kezdődő veseelégtelenség és nem mondjuk egy kiadós szőrlabda a gyomorban - és emellett született a magas foszfor laborérték - akkor jogos a szigorú vesediéta, de emellett rendszeresen kontrollálni kellene a cica állapotát. Ha nem veseelégtelenség volt a kezdeti betegség, akkor mindenekelőtt ismételni kellene a vérlabort, hiszen azok egy kiszáradt állatban, felborult anyagcsere mellett egy időpillanatot (a mintavétel idejét) rögzítették. Ha az ismételt labor már nem tragikus, esetleg a hasi ultrahang, röntgen vizsgálat is megnyugtató eredménnyel zárul - lehet, hogy nem indokolt a szigorú diéta. Megelőzésként pedig elég lehet mondjuk egy jó minőségű, ivartalanított(?) cicáknak készült táp - és mellette némi nasi is megengedhető. A vizsgálatokat azért nem gondolom elhagyhatónak, mert egy 13 éves korú cicában már számtalan betegségre kell gondolni a kezdődő veseelégtelenség mellett, lehet pl keringési-, máj- elégtelensége ha mégsem ivartalanított, akkor a petefészek és a méh elváltozások is nagyon gyakoriak ebben a korban, de számtala a szóbajöhető elváltozások sora.
jelige: Manci
2005-07-15
Van egy 3 éves francia bulldogom, kislány. A minap vettem észre, hogy a cicijéből fehér átlátszó, esetleg tejfehér váladék jön ki. Nincs befedeztetve. Több kutyám is van, de ilyet még nem tapasztaltam. Mit tegyek? Mi lehet a baj?
Manci valószínűleg álvemhes. Ez akkor igaz, ha a tüzelése néhány hete fejeződött be, gyakorlatilag a teljes emlőlécen duzzadtabbak a tejmirigyek, a csecsbimbók is és esetleg a pérarés is. A kutya vizsgálatra és kezelésre szorul. Állatorvosa meg fogja vizsgálni az emlőket, a méhet és a hüvelyt, lázat mér és lehetséges hogy vérvizsgálatot, ultrahangos vizsgálatot javasol. Ha a petefészek és a méh nem mutat elváltozást, akkor valószínűleg nem kell operálni, elegendő lesz tejelválasztást csökkentő szerekkel szájon át (tablettával vagy cseppekkel) kezelni a kutyát. Emellett célszerű a kutya megszokott fészkét áthelyezni, rongyait, játékait elvenni, kevesebb eleséget és vizet adni, és sokat mozogni. Ha elmarad a kezelés, a laktációnak emlőgyulladás esetleg emlődaganat lesz a következménye.
jelige: CMO
2005-07-11
A kutyám testvére CMO-s volt. Az én kutyám hordozza illetve tovább viheti ezt a betegséget,ha szeretnék egy almot?
A CMO (craniomandibular osteopathy) öröklődéséről viszonylag keveset tudunk. Ami biztos, hogy nem egy allélhez kötött, domináns öröklésmenethez kötődik a megjelenése. Ezzel tulajdonképpen az is világos, hogy nem lehet 100%-osan kijelenteni, hogy az Ön kutyája biztosan örökíti, vagy nem örökíti a betegséget. Biztos vizsgálati módszer nincs (nem csak Magyarországon, de tudomásom szerint sehol a világon) ami eldönthetné, hogy a kutyája hordozza-e a hibás géneket és a CMO-s alomtestvéreket sehol sem zárják ki a tenyésztésből. A pároztatásnál a másik kutya kiválasztásakor ügyelni kellene, hogy olyan vérvonalból származzon, amely nem terhelt a betegséggel.
jelige: Mini
2005-07-07
Macskánk (11éves) 2 napja sűrűn, kis mennyiségeket pisil. Már nem tudja tartani a szobatisztaságát. Minden bizonnyal felfázhatott. Vizelete nem véres. Mit tegyünk?Nitrofurantoint adhatunk-e neki?
A felfázás az egyik, de korántsem egyetlen szóbajövő ok a panaszokra. Lehetséges még homok-, kőképződés miatti hólyaggyulladás, hüvely-, vagy méhgyulladás, veseelégtelenség vagy önálló eredetű vizelettartási rendellenesség. A felsorolt szervekben lehet akár daganatos szövetszaporulat is. Ráadásul egyik kórkép sem zárja ki a többi meglétét. A fizikális vizsgálat mellett vér-, és vizeletlabor, valamint ultrahangos vizsgálattal valószínűleg tisztázódna a cica állapota. Utána lehetne kezelni nitrofurantoinnal, vagy valami egészen mással.
jelige: fontos kérdés
2005-07-07
Egy magyar vizslám van, már 13 éves és kb.1-2 hónapja nagyon kezdett lefogyni, száraz köhögés jelent meg. Idönként vitaminoztam a kutyámat. Ma döbbentem inkább inkább rá, hogy nagyobb probléma lehet, mivel véreset ment a gyomra. Én Marosvásárhelyen (Erdély) lakom igy nem tudom szálitani pl. Bp. a kutyámat.
Ugyan évente néhány kutyát Erdélyből is elhoznak hozzánk vizsgálatra és kezelésre, de első körben azt javaslom, hogy köhgögés ügyben olvassa el az ezt megelőző (Szasza jeligéjű) választ. A fogyás és a véres hasmenés (vagy esetleg véres méhváladék?) ügyében szintén lehetetlen egyértelmű választ adni. A kutyát meg kell vizsgálnia szakembernek, én pl. Marosvásárhelyen is ismerek magyarajkú, kisállattal is foglalkozó állatorvost, és a diagnózis alapján célzottan lehet kezelni. A vitaminokkal valószínűleg nem árt a kutyának, de önmagában nem hiszem hogy megoldaná a problémát.
jelige: Szasza
2005-07-06
Az idős (13 éves) kutyusnak naponta többszöri hosszan tartó, száraz, mélyről jövő köhögése van, ami az utóbbi pár év során alakult ki, illetve fejlődött aggasztóvá. Úgy két éve vizsgálta a kutyust állatorvos, egy fartáji daganatos műtét kapcsán ennek a köhögéses panasznak az első jelei okán is, de akkor még nem látszott szüksége a beavatkozásnak, illetve azt nem eröltettük. 1. kérdés: valami szívrendellenesség okozza a tüneteket? 2. kérdés (sajnos a gazda anyagi gondjai miatt is kell így kérdeznem): ha igaz a feltételezésünk, lehet-e gyógyszeres kezeléssel lényegesen javítani a kutyus állapotán, és ha igen, ez milyen anyagi terheket róhat a gazdára havonta? 3. kérdés: fel kell-e készülni valami hirtelen, tragikus fordulatra hamarosan, ha kezelés nélkül marad a kutyus?
Ad 1. Lehetséges, hogy szívelégtelenség okozza a tüneteket. De sajnos ilyen száraz köhögést okozhat pl légcsőkollapszus, primer vagy metasztatikus tüdő, légcső, gége-, garat dagamat, tályog, vérömleny is, vagy pl tüdőtágulat, tüdőfibrózis és egy sereg más betegség. Sajnos egyik betegség nem zárja ki a másikat, tehát akár több elváltozás is lehet egy 13 éves kutyában. Ad 2. Ha valóban csak a szívelégtelenséget kell kezelni, előfordulhat, hogy ezer Ft alatt lehet tartani a havi gyógyszerköltséget. Ad 3. a betegség évek óta tart, de a kutya 13 éves, és 2 éve látta utoljára állatorvos, tehát gyakorlatilag semmit nem tudunk az állapotáról. Ad abszurdum előfordulhat, hogy mire ezeket a sorokat leírom, már nem él a kutya és az is előfordulhat, hogy még évekig „csak” köhög a szerencsétlen. Az eset mindenképpen alapos kivizsgálást igényel klinikai és laboratóriumi vizsgálattal, majd röntgen, ultrahang és EKG vizsgálatokkal. Feltételezett diagnózisokkal nem megyünk semmire, kóklerség lenne pl egy ilyen eszmefuttatás után szívre ható szerekkel kezelni a kutyát. Ha a vizsgálatok során szerencséjük van, és mondjuk a labor és a röntgen alapján diagnózis születik, akkor a számla nem éri el a 10 E Ft-ot és lehet kezdeni a kutya kezelését.
jelige: Vedyt
2005-07-05
Egy négy hónapos berni pásztor kutyus gazdája vagyok, aki három hete beteg. Megállapítást nyert, hogy a kutya nyaki részén erős gyulladás van, mely kihat a gerinc vonalára, illetve néha az izületekre, végtagokra is. Ezen a tüneten túlmenően rendkívül magas láza (40 és 41 fok között) és fehérvérsejtszáma van (1:32000). A vérvizsgálat és a laborvizsgálatok eredménye szerint a vérkép tökéletes, Lyme kór nincs, a röntgenfelvétel nem mutatott ki semmi elváltozást. Három hete különböző gyulladáscsökkentőket és lázcsillapítókat kapott, melyekre nem reagált (augmentin, dalacyil, rimadyl, algopirin, ketofen - ez hat, míg a hatása érződik, gentamiyn injekció, synelux?). A kutyát több állatorvos is megvizsgálta, a sajátunk több kollégájával is konzultált, de nem találják a betegség forrását, illetve a tünetek enyhítésének módját. Kérem amennyiben valamilyen ötletük van a betegséget illetően, sürgősen válaszoljanak.
Hát ez tényleg talányosnak hangzik. A gond igazából az, hogy látszólag megvan a gyulladásos elváltozás helye, mégsincs végleges gyógyulás a kezelés hatására. Ha a kezelőorvosa egyetért vele, véleményem szerint indokolt lenne egy gyulladáskereső szcintigráfiás vizsgálat elvégzése. Az egésztest vizsgálat során reményeink szerint fény derülne a gyulladásos gócok helyére, kiterjedtségére. Ha elérhető helyen van gyulladásos góc, érdemes lenne citológiai mintát gyűjteni belőle. Így lenne esély akár kórokozó izolálásra, és célzott kezelésre. Ha a kezelőorvosa jónak látja, szívesen elvégezzük a vizsgálatokat.
jelige: hashi
2005-07-04
9 hónapos whippetünk (6 hónaposan hoztuk el a tenyésztőtől) nagyon fél az utcán, remeg, húz, nem reagál semmire (jutifalat, játék, kutya). 2,5 hónapja adunk neki bach virágterápiás cseppeket, melyeket egy homeopátiás állatorvos segítségével szereztünkbe. Semmi javulás nincs, már adtunk neki napi 2 rivotrilt 1,5 hétig, egy másik állatorvos tanácsára, de mivel nem volt semmi javulás, fokozatosan abbahagytuk. Az a kérdésem, hogy megszokja vagy örökre ilyen marad? És hogy ettől a sok stressztől lehet-e epilepsziás?
Viselkedészavarokat mutató kutyával igen kevés állatorvos foglalkozik sajnos Magyarországon. Ha a kezelőorvosa kizárta a szervi betegségeket és vélhetően „csak” a kutya pszichéje zavart, akkor talán legjobb, ha specialistához (dr. Sátori Ágnes, 06-30-396-4094) fordul. A folyamatos stressz önmagában is okozhat komoly megbetegedéseket kutyáknál is, ebbe beletartozik a Cushing-kór, fekélyek, májbetegségek, de az epilepszia és az epileptiform-megbetegedések is.
jelige: Cleo
2005-07-04
7 hetes kiskutyát kaptunk 2 napja. Első nap semmit sem evett, a második nap 3 kínálásból kétszer, jó étvággyal (Pedigree P. Junior). Ma reggel ismét nem eszik, hányt, és hasmenése van. A tenyésztőnél kecsketejbe áztatott P. P. Juniort kapott, nekünk sajnos nem sikerült kecsketejet biztosítani. MIT TEGYEK? (1 védőoltáson ill. féreghajtáson van túl, két hét múlva vinném újra.)
A leírt tünetekből megítélve a dolgot ez lehet egy banális, magától rendeződő eset, és lehet akár életveszélyes állapot, szavatossági ügy is. Optimistán megközelítve az esetet, a rapszódikus étvágy, hányás, hasmenés kialakulhatott az elválasztás, új környezet, nem megszokott táplálék (kecsketej hiánya) miatt. Éhezés után a nagymennyiségű táplálék felvétele heveny gyomormegterhelést okozhat, ami szintén végződhet hányással, hasmenéssel. Meg lehetne a száraz tápot tehéntejjel, joghurttal, vagy kefírrel is nedvesíteni. A kiskutyák ebben a korban 2 hetente igényelnek féreghajtást, tehát az egyszeri kezelés nem biztosíték a féregmentességre, és az egyetlen vakcina mellett számos vírusos megbetegedés is szóba jöhet. Még pesszimistább megközelítéssel a kiskutyának lehet akár nyelőcső lefűződése is. Szerintem nem kellene megvárni a 2 hetet, vizsgálja meg állatorvos mielőbb a kutyát.
jelige: K.Évi
2005-07-02
Vasárnap óta beteg a kutyánk (4 éves kan bullmasztiff): hányt, nem evett, hétfőre besárgult. Az orvos megállapította, hogy kullancscsípése van. Hétfőn infúziót és injekciót kapott, de nagyon rosszul reagált rá (elgyengült, hányt, fulladt), ezért kedden leállítottuk a gyógykezelését. Az állatorvos nem bíztatott bennünket, hogy meggyógyul. Ma délután evett először egy keveset. Fecsenkőben adunk neki inni vizet, amibe szőlőcukrot kevertünk. Mit tehetünk még érte, hogy tudjuk gyógykezelni?
Az eset leírásából azt gondolom, hogy állatorvosa a kullancsok által terjesztett babeziósis nevű betegséget állapított meg a kutyájánál. Feltételezem, hogy a kutya megkapta a babéziák ellen ható szert is (oki terápia) és leírásából kitűnik, hogy a betegség szervi szövődményeit (vese-, és máj elégtelenség) is próbálja kezelni a kolléga. Ez a betegség arra érzékeny egyed esetén súlyos tünetekkel jár, igen intenzív ellátást követel a siker érdekében. Nem tudok konkrét gyógyszert, kezelési módszert javasolni, hiszen csak a kezelést végző kolléga tudja, hogy pontosan mivel kezelt és azt is csak ő tudja megítélni, hogy a kezelés közben kialakuló új tünetek valójában mellékhatások voltak-e, vagy a betegség lefolyásából adódó új események. Remélem, hogy állatorvosával közösen megtalálják a gyógyuláshoz vezető egyéni kezelési módszert.
jelige: Weidi
2005-06-24
Német juhász kutyám rendkívül büdös. néha egy-két napra elmúlik az erős büdösség, de azután visszajön. Egyébként jól eszik, normálisan viselkedik, széklete normális.
Ha állatorvosnál járt, akkor feltételezem, az állatot megvizsgálta, esetleg vér-, vizelet- és székletminta vizsgálatára is sor került, lehet, hogy ultrahang-, vagy röntgenlelet is készült. De arra biztosan fény derült, hogy a kutya egésze, bőre bűzlik-e, vagy csak mondjuk valamelyik testnyílása környékén pl. ivarnyílás, végbél, vagy száj környéke és arra is hogy ez a bűz olyan jellegű-e mint a bomló szerves anyagok, vagy inkább vegyi jellegű (pl. acetonos). Véleményem szerint széleskörű kivizsgálásra van szükség, hiszen az adatok alapján lehet fogkövesség, de akár súlyos, az életet is veszélyeztető kórkép (pl. gennyes méhgyulladás és következményes vese-, és májelégtelenség) a tünet hátterében. Keresse fel állatorvosát, és járjanak az ügy végére.
jelige: Ribizli
2005-06-24
A héten többször is volt a kutyámnak hasmenése, tegnap nyálkás és véres volt a széklete. Mi lehet a baja? mit adhatok neki?
Ezen kívül tudjuk még a kutyáról, hogy fiatal kifejlett keverék nőstény, aki oltva van és macskákkal együtt él. Nos, a hasmenés az egyik leggyakoribb és legáltalánosabb tünet kutyáéknál is. Ennyi információ alapján minden állatorvos betegségek, elváltozások tucatjaira kell, hogy gondoljon. Lehet a tünet oka többféle parazita-, baktérium-, vagy vírus, lehet a tápcsatorna, vagy más hasi szervek (máj, hasnyálmirigy) daganatos, gyulladásos eredetű megbetegedéseinek számtalan változata és lehet akár endokrinológiai vagy metabolikus eredetű a megbetegedés. A kutyát állatorvoshoz kell vinni, aki a kórelőzményi adatok, klinikai vizsgálat, kiegészítő laborvizsgálatok esetleg röntgen- vagy ultrahangvizsgálat alapján elmondja a diagnózist és remélhetőleg sikeresen kezeli a kutyát.
jelige: dobi
2005-06-21
Kan dobermann kutyám 10 és fél éves, állatorvosunk szerint valószínűleg leukémiája van. Lábán a hajlatok már legalább 2 éve gyulladt állapotban vannak, a heréjében is van daganat illetve a nyirokcsomók is be vannak gyulladva, nem mindegyik, inkább a nyakán ill első lábai körül. Az utóbbi időben jól van, eszik rendesen, kedve is normális, csak egy kicsit keveset mozog. Kérdésem az lenne hogy hogyan lehetne kezelni, érdemes-e műteni ill nem túl rizikós-e, és ha nem lehet, milyen gyógyszerekkel, milyen módon kezeltessem?
Első hallásra furcsának tűnik, hogy a kutya 2 éve fennálló megbetegedésének még csak feltételezett diagnózisa van. Ha eddig nem történt meg a részletes kivizsgálás, ideje lenne mielőbb megtenni. A részletes kórelőzményi adatok birtokában, teljes vérlabor, egy vagy több nyirokcsomó citológiai vizsgálatával és képalkotókkal (hasi ultrahang+mellkasi röntgen vagy egésztest szcintigráfia) elvégzésével a kutyáról 24 órán belül pontos diagnózishoz juthatunk. Ha van diagnózis, akkor lesz értelme esélyekről és kezelési módszerekről beszélni. Egy 10 éves kutya esetében sem feltétlenül egyenlő a halálos ítélettel a kora, a bőre állapota és a megnagyobbodott nyirokcsomók, még here daganattal együtt sem - főleg, hogy 2 éve fennáll ez az állapot. Én magam még nem láttam 2 éve fennálló, kezelés nélkül javuló leukémiás, sem leukózisos megbetegedésről.
jelige: Sára
2005-06-20
„A kis magyar vizslánk most 9 hetes. Mikor elhoztuk egy pici szőr nélküli folt volt a fején (borsszem fele nagyságú). Most vagy 25-35 pici dudor van a fején a szőr alatt, szemmel jól látható. Azóta már a lábain is észrevettük. A hasán pici piros foltok vannak, elég sok, főként a hajlatokban. A kutya kedélyállapota változatlan, eszik, játékos, nem viszketnek a foltjai, viszont minket nagyon aggaszt, kezdő kutyatartók vagyunk, mindent szépen előkészítettünk neki, nem tudjuk mi lehet ez, és mitől kaphatta el. Már két védőoltást felvett, és kumagélt is kapott. A széklete normális. Kérem segítsen.” Kiskutyák elválasztása - mégha érett korban és kifogástalan körülmények között is történik - mindig stresszel és ennélfogva az ellenállóképesség meggyengülésével jár. A magával hozott, addig betegséget nem okozó kórokozók és az új környezet kórokozói is sokszor idéznek elő fertőző jellegő megbetegedéseket. Egy vékony szőrű és bőrű magyar vizsla kölykön a bőr gyakran a legkisebb ellenállású szervként szerepel és így a választáskori gombás-, és/vagy bakteriális fertőzések sokszor előfordulnak. Ezenkívül paraziták, veleszületett érzékenység (atópia) és többféle allergiás kórkép is állhat a háttérben. Mindenképpen beszéljen állatorvosával, aki szerintem bőrkaparék vizsgálatot is végezni fog és remélhetően eredményesen kezeli a kiskutyát.
jelige: Lumpi
2005-06-17
„8 éves Bobtail kan (53 kg) kutyámnál 1 hónapja csontdaganatot állapítottak meg.Elszaladt egy macska után és ekkor meghúzta a bal első lábát, röntgen következett ( 1 oldali felvétel) melyen foltosodás volt a felkarcsont felso részén, az izület alatt.2 hét múlva vittük kontroll röntgenre, ezen már el volt törve a csont. A kutyus azóta jó kedvű, egyre többet használja a lábát, bár nem terheli normálisan,ad vele pacsit és kb.minden 3. lépésnél leteszi.Kérdéseim:érdemes-e 2 oldali röntgen csináltatni?kell-e rögzíteni a törést?van-e értelme szövettani vizsgálatnak?mikor kell elaltattatni, hogy ne szenvedjen?” A röntgenfelvétel alapján fel lehet állítani a primer csontdaganat alapos gyanúját, és ez a gyanú sajnos beigazolódni látszik a patológiás törés miatt. A primer csontdaganatok nagy része rosszindulatú, gyorsan áttétet képez, elsősorban a tüdőben. A kutyát mindenképpen érdemes tovább vizsgálni: a két oldalú végtag és mellkasi röntgen felvétellel az áttétek esetleg már láthatóak is lehetnek, a vérvizsgálatokkal kideríthető az esetleges máj, vagy vese károsodás, hematológiai eltérések. Mindenekelőtt egy citológiai vizsgálattal lehetne igazolni a csontdaganat meglétét. Az eredményektől függő módon, de a kutya mindenképpen rendszeres kezelést igényel. Még a legrosszabb esetben is - ha a kutya csontrákos és áttétei vannak létezik hatékony kezelési protokol, amivel a kutya ha nem is gyógyítható, de a betegség lefolyása lassítható és a tünetek enyhíthetőek. Véleményem szerint a kutyát elaltatni akkor kell, ha fájdalmai nem csillapíthatóak, légszomja van, étvágytalan, nem-, vagy alig mozog, nem örül maguknak, a sétának, nem érdeklődik a környezete iránt.
jelige: Frédi
2005-06-06
„A kutyánk egyszercsak a jobb hátsó lábára el kezdett sántitani és a ”fütyijéből” véres váladék folyt. Elvittük az orvoshoz, ő azt mondta, miután megröngenezte, hogy a prostatájába ciszták vannnak és aneoro baktérium, de még valamit tenyésztenek. Ez fertőző lehet az emberre is, ez nagyon fontos lenne ?” A korosodó Berni pásztor kanjának vizsgálattal igazolt prosztata cisztás elváltozása van. Gondolom kezelő orvosa tájékoztatta a lehetséges gyógymódokról és azok esélyeiről is. Abban is biztos vagyok, hogy ha megkérdezi, ős is válaszol rá, hogy a prosztata gyulladás nem állatról-emberre terjedő betegség.Természetesen a véres jellegű „fütyi váladékot „ nem szabad megtűrni testrészeken, ruházaton, bútorokon - de átlagos hygiéiniai szabályok betartásával nem kell félni, hogy emberi megbetegedés lesz belőle. Asántításnak lehet oka a prosztata megbetegedése, de lehet ettől független gerinc-, csípő-, térd-, vagy más ízületekből eredő elváltozás is. Ennek kiderítése valószínűleg további vizsgálatokat igényel.
jelige: Eszterbubub
2005-05-30
„Nekem van egy bolognese kutyusom(fiú) 10 hónapos. Hallottam,hogy a legtöbb kutyának van bűzmirigye de van olyan is akinek nincsen. Hogyan lehet ezt észrevenni kellemetlen szaga van,vagy nincs és bizonyos időközönként megkell nézetni??Mitöl jön ez elő? Muszály vóltam mindent kitölteni de nekünk nincs semmi panaszunk csak érdeklődtem,hogy mire számitsak.” Fajtára, nemre való tekintet nélkül minden kutyánakj VAN ún. bűzmirigye. Ez normális esetben semmi problémát nem okoz sem a kutyának sem a gazdinak. A baj akkor van vele, ha a bűzmirigyek kivezető járata szűk, vagy szögbetörik, vagy eltömődik, és a termelődő váladék nem tud kiürülni. Ekkor a mirigy duzzadt lesz, fájdalmas a kutya szánkázik, harapja-, dörzsöli a faroktő körüli részeit esetleg a mirigy váladéka sipolyozva feltör a bőrfelszínre. Minden ilyen esetben állatorvos segítségére van szükség, aki kiüríti a tartalmat, és szükség szerint: gyógyszeresen kezel, vagy átöblíti a mirigyeket, vagy műtétet javasol az elváltozás jellegétől függően. Remélem, hogy az ön kutyájával ez nem fog előfordulni - sok mozgással és normális (preformált) keménységű bélsár elérésével több az esélye, hogy az ilyen jellegű problémákat elkerülje.
jelige: Barvik
2005-05-25
„A 3 hónapos kutyámnak csak az egyik heréje jött le, és ennek (bár van minimális matematikai esély) a kezelésében, (megoldásában) szeretnék tanácsot kérni.” A féloldali rejtettheréjűség az egyik leggyakoribb öröklődő rendellenesség kutyában. A hasüregi here leérkezését HCG nevű hormon adásával lehet elősegíteni, sajnos a végeredmény nem megígérhető. Ha a herefüggesztő képletek elég hosszúak, akkor a lágyékcsatorna szűkítésével és a here herezacskó falához történő rögzítésével elvileg orvosolható a probléma. Viszont az ilyen kanokat (mivel a bántalom öröklődik) mindenféleképpen ki kell zárni a tenyésztésből. A legegyszerűbb megoldás tehát a 7-8 hónapos kor után végzett ivartalanítás, aminek során mindkét herét eltávolítják. Ha ragaszkodik a kutya hím jellegének megőrzéséhez, a hasüregi helyeződésű herét akkor is illik eltávolítani, hiszen a rendellenes helyeződésű here nagy eséllyel daganatossá válik az évek során.
jelige: Terkero
2005-05-10
„Immunrendszer betegségben szenved a németjuhász kutyusunk. Szteroidokat kap, de mégis sebes a teste és sokat vérzik. Kérem segítsen.” Hát az nem könnyű eset, sajnos. Az autoimmun eredetű megbetegedések diagnosztikája is nehéz kenyér, és a kezelése is igen bonyolult. Állandó kontroll mellett (laboratóriumni vérvizsgálatok), szinte minden esetben egyénre, kutyára született megoldás szokott eredményre vezetni. Nincs olyan csodaszer sem az én patikámban, sem pedig más állatorvos patikájában, amit ilyen helyzetekben előkapva sikerrel lehetne bevetni. Kezelőorvosával, vagy esetleg konzultáns szakértő bevonásával remélhetőleg megtalálják a megoldást.
jelige: segítsen
2005-05-09
„Nem tud lábra állni,folyton összeesik.Nem lázas van étvágya.” Ennyit, tudunk a fiatal német dog kanról, no meg azt, hogy jártak állatorvosnál, de a kezelés nem vezetett eredményre. Nos, szerintem, ha lendíteni szeretnének az állat sorsán, akkor először várhatóan egy sor vizsgálatot kell elvégezni. Alapos klinikai vizsgálatot, neurológiai kiegészítő vizsgálatokat, vér-, vizelet mintából laboratóriumi kiegészítő vizsgálatokat, röntgen és ultrahang vizsgálatot, de lehet, hogy EEG, vagy CT-re is szükség lesz. Ha megvan a diagnózis és kezelhető a betegség - akkor remélem sikerrel járnak.
jelige: Anonymus MF
2005-05-09
„A kutyámnál minden jel arra mutat hogy terhes. Mi nem tudnálnk vállalni a kölyköket. A kutya egyépként egy keverék nőstény. Kis termetű. Meg lehetne szakítani a terhességet? Április 28-án szökött ki a kerítésen és egy hím kutya ”megtalálta”. Ha meg lehet szakítani: mivel inyekció...stb, és mennyiért?” Látták a kutyát párzani, esetleg összeragadva ? Vagy csak feltételezzük, hogy egy kankutya „megtalálta”? Ha látták is párzani, akkor sem biztos, hogy a kutya vemhes. Ennek eldöntésére ultrahangos vizsgálatot érdemes végeztetni. Ha vemhes a kutya még mindig választhat 2 megoldás közül: 1.) gyógyszeres vetéltetés, vagy 2.) a kutya ivartalanítása a vemhes méhek eltávolításával együtt. Ha a későbbiekben sem akarnak kölyköt, akkor talán érdemes ezt a megoldást választani. Az árak klinikánként eléggé változatosak, a műtéti megoldás mindenképpen a drágább, de végleges megoldást kínál.

<< <  525 / 529 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2019.02.18
Sziasztok! Keresem cicamat aki tegnap tunt ep, nyakan egy sebbel, ha látná valaki, akkor kerlek titeket jeleljetek. Egy cirmos cica. 06307294720
2018.08.26
1 hete találtuk a Ringló uton fiatal feket-fehér cicát,orra fekete,piros bolhanyakörve van.tel.70 7090274
2018.08.14
XXII. kerületben talált vak (!), 10 éves kan, nagyobb termetű, fekete keverék kutyus az Illatos úton! S.O.S. várja eredeti gazdáját, ill. 2018. augusztus 21.-étől megmentőjét is! "Mindkét szemére vak. Pórázt nem ismeri. Kedves, mindent tűrő öregúr." (2018.08.06.) További részletekért KATTINTS: http://www.illatosutiallatvedo.blogspot.hu/2018/08/illatos-ut-iii53-20180806.html