Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Negró
2006-01-25
Segítségét szeretném kérni, mert, kutyusom kb. fél éve a lakásban is intézi a pisilését. Először csak jelölgetett, de most már nagyobb mennyiséget is produkál. Rendszeresnek mondható, de ha otthon tartozkodunk hétvégén, akkor eszébe sem jut. Reggel már kétszer is levisszük, mielött elmegyünk dolgozni, de 1 óra múlva, már ismét telepisili a lakást. Éjszaka is ezt csinálta, de miután behívtuk magunkhoz a hálószobába és becsukjuk az ajtót, egész reggelig alszik és nem kéredzkedik ki, még inni sem. Naponta 5 x visszük le, amiből 3 alkalom hosszabb séta. Olyan, mintha bosszúból tenné, azért, hogy egyedül hagyjuk. Nincs sokat egyedül, mert általában 14 óra után itthon vagyok, de még délben hazaszaladok sétáltatni. Próbáltam a ”szagűző” spray-t, a ”szigort” a jutalomfalat megvonását a többszöri pisiltetést, de semmi nem használt! Azt, azért észrevettem, hogy többet iszik és többet ”csöpögtet”. Azért nem gondoltam idáig betegségre, mert azt nem tudná irányítani. Most értem el arra a pontra, hogy talán mégis baj van vele! Kérem szépen, adjon ötletet, vagy tanácsot, hogy miként tudnám megszüntetni a fent leírt problámát!
Az elmondottakból nem derül ki számomra, vajon többet is iszik-e a kutya amegszokottnál. Pedig ez fontos adat lenne. A sok vizet fogyasztó sokat pisilő ún PD/PU kutyák is még sokféle betegségben szenvedhetnek: talán a vese-, májelégtelenség, cukorbetegség, Cushing-kór és a gyulladásos megbetegedések a leggyakoribbak. Szerintem érdemes lenne ezekre a betegségekre megvizsgálni a kutyát. Ha semmilyen szervi eredetű megbetegedésben nem szenved - akkor a lelki bajok orvoslására kellene gondolni. Ezt is lehet kezelni pl feromonkészítményekkel.
jelige: Nikolett
2006-01-25
Van egy 14 éves szuka kutyám. Kb egy hete kezdett forogni, ami eddig még nem látott vérveszteséggel járt. Bár ennek már vége, de 2 napja csak fekszik és még éjszakára sem hajlandó a helyére menni. Ételt alig fogad el, azt is csak kézből és inkább csak tejbe áztatott kekszet. Még soha nem láttam ilyennek.
Még a mai napon vigye el kutyáját jól felszerelt rendelőbe! Biztosan nem megszokott tüzelés zajlik a kutyájában. Legvalószínűbben gennyes méhgyulladása, vagy ivarszervi daganata van az öreg szukának, ezért sürgős állatorvosi beavatkozásra van szükség.
jelige: Lady
2006-01-25
Van egy 9 éves Westie szukám, akit 4 évvel ezelőtt ivartalanítattam. Azóta szenvedünk a túlhízással, valamint astphilo és steptococcus fertőzéssel. Most már hetente kellene steroiddal kezelni a kutyámat, mert csináltattam egy fültenyészetet, és fent emlíetett betegség áll fenn, ami a fülét támadta meg. Most, már van egy hallójárat szűkűlete is, amitól nagyot hall.
Az ivartalanított kutya hajlamosabb az elhízásra, de ezt sok mozgatással, ingerdús környezet biztosításával és diétával el lehet kerülni. Más a helyzet, ha a 9 éves kutyának valamilyen anyagcsere-, endokrin megbetegedése van és ettől kórosan elhízott. Ezekre a betegségekre célzott és sokszor ismételt laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokkal lehet fényt deríteni. A hosszantartó szteroid kezelés önmagában is vezethet az elhízáshoz. A külső hallójárat idült gyulladásának biztosan nincs köze az ivartalanításhoz. Gondolom a kórokozó és annak antibiotikum érzékenységének tudatában nem kizárólag szteroiddal kezelik a hallójáratot, ettől ugyanis önmagában nem várható gyógyulás. A súlyosfokú, régóta fennálló, hallójárat szűkülettel járó hallójárat gyulladását sebészeti úton kell kezelni - vágjanak bele.
jelige: tacsimacsi
2006-01-24
Az elmúlt évben kettő tacskó kölyökkutyánk pusztult el parvo-s fertőzésben. 8 hetesen kaptak egy kombinált oltást, de az állatorvos ”elfelejtette” közölni velünk, hogy kb. 2 hét után ismételjünk egy csakis parvo vírus elleni oltással. És amikor odavittük betegen a kutyusokat, akkor mérgezés ellen kezelte Őket. Az utolsó pillanatban vittem egy állatorvosi klinikára, ahol közölték velünk a betegség tényleges okát, de az infúziós kezelés és a rengeteg injekció már nem tudott rajtuk segíteni. A kérdésem: megint tüzel a tacskó anyakutyánk. Szeretnék kölyköket. Tarthatok-e ott kutyusokat, és ha igen mit tegyek, hogy megóvjam Őket a fertőzéstől? Vagy felejtsem el pár évig a kölyökkutya tartást?
Lehet, hogy az állatorvos elfelejtette közölni az ismételt oltások jelentőségét, de ezek szerint önök is elfelejtették megkérdezni a további teendőket. Például nem tudom, hogy történt-e 10-14 napos korban, majd utána 2 hetente féreghajtás a kölyköknél? Tény, hogy Magyarországon több vakcinázási protokol közül illik választani, és az aktuális járványügyi helyzet alapján érdemes kiválasztani ezek közül az alkalmazandót. A most tüzelő szukát, ha 1 éven belüli az ön által írt kombinált vakcina, akkor „csak” parazita mentesíteni kellene. A környezetet alaposan fertőtleníteni kell - és ha ez megtörtént, akkor nincs akadálya az újbóli kölyökáldásnak. Egyébként, a lázzal-hányással-véres hasmenéssel járó kórképek közül nem egyedül a parvóvírusos bélgyulladás okozhatta a kölykök halálát. Biztosat csak akkor mondhatunk, ha boncolás vagy vírusizolálás történt a kölykökből. Különben a mérgezésnek is van akkora esélye a sajnálatos kölyökhalálnál. Ez az interneten feltett kérdés nem pótolja a helyzetet pontosan ismerő llatorvossal a konzultációt. Keresse fel állatorvosát és beszéljék meg a teendőket.
jelige: TL
2006-01-23
Kutyánkat - 4 éves, keverék, kis termetű, kan - 3 nappal ezelőtt elütötte az autó. Állatorvos látta, több injekciót kapott, az eset után azonnal. A kutya az oltásokat követően zavartan viselkedett, fel-alá járkált, de éreztehően nem látott és nem hallotta a zajokat. Ekkor visszavittük az orvoshoz, aki nagy mennyiségű - nem tudom, milyen - nyugtatót adott neki, amitől kb. 24 órát aludt. Miután felébredt, sajnos a zavartsága, a süketsége és a vaksága is megmaradt...(Vizet iszik, pisil, menni tud.) Az orvos azóta is látta, szerinte egy haematóma lehet a fejében, ami nyomja a létfontosságú idegeket. (A doktor szerint reagál a szeme egy kicsit a fényre.) Sajnos, mivel ez már 3 napja történt és változás nincs, nagyon aggódunk, hogy maradandó-e ez a károsodás, vagy van esélye arra, hogy felszívódik a vérzés és legyünk türelemmel? (Sajnos kis városban élünk, így kórházba menni nem volt lehetőségünk.)
Szerintem állatorvosa mindent elkövetett, amit egy fizikális vizsgálat és a történtek ismeretében meg lehetett tenni a kutyáért. Fájdalommmentesítette, sokktalanította, és kizárta a tapintással-, megfigyeléssel kizárható néhány elváltozást, mint pl: csonttörések, húgyhólyag repedés, gerincsérülés ... A továbblépéshez mindenképpen célzott neurológiai szakvizsgálat, laboratóriumi vizsgálatok és képalkotók (röntgen, CT esetleg MRI) kell. Nem értem a kitételét, miszerint a kutyát szállítani tudja, ugyanakkor nem tudja elvinni jobb felszereltségű állatorvosi klinikára. Igen a kutyának lehet vérömleny is a koponyájában, és lehet koponyacsont törése-, vagy agyvelő duzzanata is, ami az idegrendszeri tüneteket okozza. Ha nincs vizsgálat, nincs diagnózis sem, aminek hiányában nem lehet megmondani, hogy lesz-e javulás a kutyánál, vagy sem.
jelige: Marci
2006-01-21
Négy éves kiskutyámnak,visszatérő bőrbetegsége van,mely erős viszketéssel jár.A bőrén piros,kör alakú,pörkös elváltozásokban jelentkezik,leginkább a hasán és a lábakon.Sajnos eddíg ,eredménytelenek voltak az antibiotikumos kezelések,a tünetek mindíg ki újultak.
És mi volt a diagnózis, amivel 4 hónapja kezelik a Marcit? Merthogy az ön által leírt tüneteket okozhatja bakteriális eredetű bőrgyulladás - ezesetben, ha a gyulladást okozó baktérium érzékeny az alkalmazott antibiotikumra, akkor megoldás lehet az ön által leírt kezelés. Ha rezisztens a baktérium, akkor másik antibiotikumot kell alkalmazni. Ha nem bakteriális eredetű a bőrgyulladás, akkor egészen más kezelés lesz a célravezető. Bőrgyulladás nagyon sok kórok miatt alakulhat ki. Okozhatja parazita (bolha, szőrtüszőatka, és egyebek, okozhatják baktériumok, okozhatják gombák. Állhat a háttérben allergiás megbetegedés, belgyógyászati jellegű megbetegedés, endokrinológiai jellegű megbetegedés. Mindből többféle kórkép állhat a háttérben. Minden megbetegedést másképpen lehet meggyógyítani. Amennyiben a korábbi kezelés nem vezetett eredményre, véleményem szerint egy alapos kivizsgálás (vérlabor és bőrkaparék mintavétellel egybekötve) után érdemes a kezelésről beszélni.
jelige: Dodó 4.
2006-01-21
Dodó kutyámnak sajnos már csak 5 kölyke maradt életben.A többi,nem tudom miért pusztult el.Dodi sokszor befekszik szoptatni őket,de talán nincs teje(zárt,tiszta épületben vannak,és kb.20 cm vastagon szalma van alattuk)Dodó sokat kap enni,és meg sem eszi mindet,amit adunk neki.Miért pusztulhattak el a kiskutyák?Mivel kell etetni az anyát,hogy a tejtermelődés beinduljon?Van még esély,hogy életben maradjanak?
Hát én sem tudom, mitől pusztultak el a kiskutyák, ennek ugyanis legalább száz oka lehet. Ennek megfelelően azt sem tudom megmondani, hogy akár egy is életben maradhat-e közülük. A leírása alapján akár olyan banális ok miatt is pusztulhatnak a kiskutyák, mint pl a fűtetlen helyiségben a 20 cm-es szalmában kóvályogva kihűlnek, vagy a szuka agyonnyomja őket. Kellően fejlettek voltak születéskor a magzatok? Volt szopási reflexük? Miért nem tudja megmondani azt, hogy van-e teje a kutyának? Próbálja megfejni és rögtön kiderül. Honnan lehetnénk biztosak abban, hogy a Dodóban nem maradt kölyök, esetleg magzatburok a méhében? A szuka mikor volt utoljára féreghajtva, parazitamentesítve és védőoltásban részesítve? Most mivel etetik a szukát? Próbálják kutya tejpótló tápszerrel etetni a kiskutyákat? Van egyáltalán otthon kutya tejpótló tápszer? Még most is olyan jópofa dolognak tartja a 8 éves Dodó kutya és a kitudja melyik kankutya románcát és annak minden következményeit? Próbál valami mást is tenni, minthogy az interneten tőlem okos válaszokat vár? Remélem a Dodó 5. nem arról fog szólni ebben a szappanoperában, hogy minden kiskutya elpusztult és a Dodónak emlőgyulladása, esetleg méhgyulladása van. Ahogyan az első válaszlevelemben is írtam, forduljon állatorvoshoz!
jelige: Dodó 3.
2006-01-19
Újabb fejleményeket közölhetek Dodó kutyámmal kapcsolatban:18-ai dálutánra volt tervezve a hajdúszoboszlói állatkórházban a vizsgálat,de mire anyukám hazaért a munkából,Dodó gond nélkül életet adott 9 gyönyörű kiskutyának.Nem látszik rajtuk,hogy Bogi vagy Benji e az apa,mert mindegyik Dodóra hasonlít.Reményeink szerint sikerül jó gazdit találni nekik, de ha nem,több kutyánk lesz,ugyanis nagy állatbarátok vagyunk,s 10 cica lelkiismeretes gazdái.
Én is remélem, hogy találnak jó gazdit a 9 kiskutyának. nagyon örülök neki, hogy Dodó gond nélkül megellett. Utolsó tanácsom azért csak az lenne, hogy a szoptatás befejeztével ivartalanítsák a Dodit esetleg a cicákon is el kellene gondolkodni. Dodó ugyanis képes rá, hogy még néhány évig hasonló létszámú alommal örvendeztesse meg évente Önöket - és előbb-utóbb a maguk és környezetük felvevő kapacitása is kimerül. Még egyszer sok szerencsét kívánok a gazdi kereséshez.
jelige: Dodó2
2006-01-18
Néhány napja kérdéseimmel Önhöz fordultam, válaszaival rengeteget segített.Azóta azonban ismét néhány kérdés merült fel kedvencemmel kapcsolatban.A 8 éves dalmata szuka kutyám(Dodó) vemhesnek tűnik, viszont ha álvemhes vagy pyometrás,akkor mik a tünetei e betegségeknek,illetve ha szükség lesz a méh és a petefészek eltávolítására, akkor a kölykök és Dodó életben maradnak-e?(nem szeretném ha kutyám és/vagy a kölykök elpusztulnának). Megoldható ,hogy ez az alom megmaradjon, viszont még egy vemhesség ne fordulhasson elő?Mivel Nádudvaron nincs lehetőség ilyen beavatkozásra, legközelebb a hajdúszoboszlói állatkórházban oldható meg, kb. mennyibe kerülne a műtét?
Az álvemhességnek azért ez az elnevezése, mert tünetileg megtévesztően hasonlít a valódi vemhességre. A szuka kitőgyel, emlőiből folyadék fejhető, étvágya megnő, óvatosabban mozog, fészket épít, tárgyakkal „babázik”. Ultrahang vizsgálattal dönthető el, hogy vannak-e magzatok a méhében. Veszélye, hogy emlőgyulladás, emlőtumor, és petefészek-, méhelváltozások alakulhatnak ki következtében. A gennyes méhgyulladás esetében az előbb leírtakon kívül sokszor sokat iszik és pisil a kutya, és van hogy váladék ürül a hüvelyéből. Sajnos azonban nem minden alkalommal látható váladék ürülése. A betegség megállapítása a leírt tünetek mellett laboratóriumi vizsgálatokat és ultrahangos vizsgálatot igényel. Ha a kutya vemhes és meg akarja tartani a születendő kölyköket - akkor semmi más dolga nincs mint a szukát felkészíteni a várható ellésre, és csak akkor kell állatorvoshoz fordulnia, ha a szülés nem zajlik le rendben. Erre egy először kölykező 8 éves szuka esetében sajnos megvan az esély. Ha a kutya „csak” vemhes,és maga akarja a kölyköket, akkor nem kell operálni és a méhet ill. petefészket eltávolítani. De mit fog kezdeni 6-8 dalmata x tacskó, vagy dalmata x puli keverékkel ? Ezeket az esélyeket nem latolgatni kellene, hanem megvizsgáltatni a kutyát - és az eredmény tudatában dönteni vele kapcsolatban. Szánja el magát erre a lépésre.
jelige: Simon
2006-01-18
4 éves beagle kan kutyám van.kérdésem:hogyan tudnék segiteni az első fedezésben ami eddig még nem sikerült neki.a mozgás meg lenne a szuka kutya hátán de a péniszét nem teszi ki.köszönöm válaszukat!
Az a megfigyelés, hogy a kan kutya fedezési kísérlet közben nem teszi ki a péniszét, takarhatja azt is, hogy nincs erekciója, de azt is, hogy erekció még volna, ám a péniszt nem tudja kiölteni például szűkület vagy összenövés miatt. Tapasztalatlan kan kutyánál az is előfordulhat, hogy az előbbiekkel minden rendben van, csak ügyetlen és ezért nem sikerül a behatolás. Az utóbbi esetben valóban tud segíteni a tulajdonos azzal, ha egyszerűen asszisztál a behatoláskor a pénisz irányításával. A többit az eb már tudni fogja. (Mindez természetesen csak tüzelő, a ciklus fogékony szakaszában lévő szuka esetében jön szóba.) Kicsit komplikáltabb, ha szűkület vagy perzisztáló frenulum miatt nem tudja az eb a péniszét kiölteni, de ez a probléma sebészileg valószínűleg orvosolható. Azért írom, hogy valószínűleg, mert ezt látatlanban nem lehet eldönteni. Amennyiben az erekció hiánya áll fenn, annak gyökere lehet viselkedési, hormonális, anatómiai, stb. probléma. Ekkor andrológiai kivizsgálás javasolt. Összefoglalva: mindazon esetekben célszerű állatorvoshoz fordulni a problémával, amikor nem csupán a tapasztalatlanság, kezdeti ügyetlenség az ok.
jelige: csoda
2006-01-17
13.napon vittem fedeztetni a szukát, igy 9 hét mulva egy péntekre esett a 63.nap. A félidei uh megállapitotta,hogy csak 1 kölykök van a szukában,tehát tul korán vittem a kutyát fedeztetni. A 65.napon még nem indult meg a szülés,igy az állatorvos császárt javasolt,amibe SAJNOS beleegyeztem. Az ébredés után a szukám eltolta magától a kölyköt,nem volt hajlandó sem szoptatni,sem ellátni. Gyorsan almot kerestem neki,és a lakhelyünktől 250 km-re találtam egy 2 naőpos almot.Gyorsan ekocsikáztunk vele,ahol 9. kölykeként szoptatja egy szintén magyar vizsla. Több tenyésztő ismerősöm a haját tépte,hogy miért engedtem megcsászározni a szukámat a vajudás elkezdése előtt. Iyet nem szabadott volna az állatorvosnak sem ajánlania. Egyszerüen várni kellett volna még,hisz 2-5 nap ráhuzás még belefér. Igaz ez?
Nem igaz. Kedves jólértesült tenyésztő barátai jobban vigyázhatnának a hajukra. Először a fedeztetés időpontjáról néhány szót. A szuka ovulációja, ami kb a fedeztetés ideális időpontját is jelenti a vérzés megjelenésétől számítva lehet 8., de akár a 28. napon is. És ilyenkor is teljesen normális tüzelésekről beszélünk. Az ovuláció időpontját egymás után végzett hormonszint mérésekkel és hüvelycitológiai vizsgálattal lehet. Egy-egy szuka esetében az egymás utáni tüzelésekkor az ovuláció megjelenése általában állandó - tehát egy alkalommal célszerű egy szuka ovulációját meghatározni. Az öregedő szuka, esetleg ciszták megjelenése a petefészken ezen természetesen változtathat. Jelen esetben, ha ovuláció diagnosztika nem volt, tehát csak valószínűsíthető, hogy a fedeztetés nem ideális időpontban történt, tehát vagy korábban, vagy később, mint az megfelelő lett volna. Az ellés várható időpontja kutyában általában 62-63. nap. Ha egyszer történt pároztatás, akkor a várható ellés könnyen számolható, a 63. napon nagyon helyesen vitte állatorvoshoz a szukát. Ő pedig a 65. napon, egy élő magzat esetén nagyon helyesen beszélte rá magát a császármetszésre. Akkor hibázott volna, ha késlekedik a műtét felajánlásával. Egy magzat esetében, az átlagosnál kevesebb magzati szteroid termelődik, és ez gyakran késlelteti az ellés megindulásását, ez is elősegíti, hogy relatív nagy magzat fejlődjön. A császármetszés tehát a szülés megindulásának elmaradása mellet is szakmailag teljesen helyénvaló döntés volt. Maga a műtét teljesen természetes módon nagyobb kockázatot jelent a szülői magatartászavarok és a tejtermelődés akadályoztatottsága területén. Mind emberen, mind állatokon nem törvényszerűen alakulnak ki ezek a zavarok, de jóval gyakrabban, mint a szokásos hüvelyi szülés alkalmával. Harmadjára pedig arra reflektálnék, hogy a gyors pótmama keresés lehet, hogy rossz döntés volt az ön részéről. A műtétből ébredezve az első (?)vemhességét nem ideális korban kihordó szukának még nem volt tejtermelése és elutasította a kölyköt. Előfordulhat, hogy néhány óra, esetleg 1-2 nap türelemmel, amíg a kölyköt kutyatej pótló tápszerrel eteti, a kölyköt félóránként csecsre helyezve, a szukát laktagóg kezeléssel stimulálva mostanra már a szuka kitőgyelt volna és neveli is a kölykét. A pótmama 9 kölyökkel valószínűleg szintén tejpótló kiegészítésre szorul, ennek hiányában nem ideálisan fejlődnek a kölykök. Véleményem szerint köszönje meg állatorvosának a műtét elvégzését.
jelige: Brúnó
2006-01-17
Németjuhász kutyám (5 éves) jó ideje, erőteljesen vakarja a fülét. Kertes házban lakunk, ő szabadon van. Már a lakásba is bejár, nagy hidegben bent alszik. Csirke farhátat szoktam neki főzni, de előfordult, hogy nem esett jól neki, elfordult tőle. Száraz kutyatápot is szoktam neki adni és kevés konyhai maradékot, mert nem főzünk gyakran.
Ha jól értelmezem az Ön által írottakat, akkor a kutya vakarja a fülét és étvágytalan és talán arra kíváncsi, hogy mi okozhatja a tüneteket. Nos lehet a kutyának pl halójárat gyulladása az egyik vagy mindkettő fülében. ha ez régi keletú és súlyosfokú, akkor önmagában is annyira zavarhatja a kutyát, hogy csökkent az étvágya. De lehet, hogy a fülében pl idegentest vagy daganat van és ettő teljesen függetlenül egy másik betegség is zajlik benne pl gyomor-, vagy bélfertőzés, bélférgesség, de ez lehet ezerféle más rossz közérzettel, étvágytalansággal járó kórkép. Az igazság természetesen csak akkor derül ki, ha állatorvos megvizsgálja a kutyát. A kezelés mikéntje a vizsgálat után dőlhet el.
jelige: táplálkozási zavar
2006-01-16
Szeretnék tanácsot kérni a kutyámmal kapcsolatban, akinek néhány hete lett egy nagyon rossz szokása. Megeszi a többi kutyánk ürülékét az udvaron. Egyébként egy tiszta és rendes kutya, és éjszakánként a lakásban alszik. Hiába próbáljuk fegyelmezni, amikor rajta kapjuk, mégis fojtatja. Egyébként nem egy falánk kutya. Egész nap van elötte kutyatáp, de csak mértékkel fogyasztja. A tápon kívül házi kosztot is kap legalább naponta kétszer. Miért fogyaszthat mégis egy ideje kutyaürüléket?
Nehéz kérdés. A rendellenés étvágy kutyáknák nem ritkán székletevésként (coprophagia) jelentkezik. Ennek oka lehet táplálék-, vagy nyomelem hiány - de ez jelen esetben szinte kizárható. Szinte bizonyosra vehető, hogy ez a Beagle viselkedési zavar miatt szokott rá a kutyaürülék megevésére. A pontos ok tisztázására szerintem specialista segítségére van szüksége, Dr Sátori Ágnes (30/396-4094)kiolléganőmet ajánlom erre a feladatra. Ha én próbálnám meg elkezdeni az okok felderítését, valószínűleg azzal kezdeném, hogy milyen trauma érhette a kutyát a bélsár evés megkezdése előtt. Gazdi elutazása, új kutya érkezése, új családtag megjelenése, új helyre került a fekvőhelye ... stb. Ellenintézkedésnek pedig azt tenném, hogy elzárva tartanám néhány hétre, hogy ne legyen lehetősége a bélsárevésre. Mellette sokat foglalkoznék vele, sétáltatnám,éreztetném a szeretetemet.
jelige: beaa
2006-01-16
A cicám (Boszi) nagyon beteg , erős hasmenése van (szinte vizelet) ”teljesen le van lassulva, bamba” több hete! Kérem amint tud írjon vissza!!!
Kérem, amint tudja vigye a Boszit állatorvoshoz!!! Ha hetek óta tartó komoly betegsége van az állatnak , akkor nem levelezi kell, hanem állatorvos segítségét kérni. A hasmenés az egyik legáltalánosabb tünet az állatokon is. Ha hetek óta fennáll és komoly általános tünetek is társulnak hozzá - akkor szinte biztos, hogy „magától” nem fog rendeződni. A kiszáradt, lelassult, bamba állat felteheőleg életveszélyben van. Gyors és teljeskörű állatorvosi vizsgálatot és kezelést igényel. Lehet egy „banális” bélféreg fertőzés, vagy egy bakteriális, vírusos eredetű gyulladás, de akár daganatos jellegű elváltozás is. Biztosan szükség van bélsár és vérlabor vizsgálatra, esetleg ultrahang és/vagy röntgen vizsgálatra is.
jelige: -
2006-01-16
olyan problémám van,hogy van egy 11-honapos amerikai bulldogom és véletlenül összepárzot ma az apjával .és az lenne a kérdésem,hogy mijen tabletával lehetne megakadájozni,hogy ne legyenek kiskutyák?
A nem kívánt vemhesség létrejöttét a párzástól számított 3. és 5. napon adott 2 injekcióval meg lehet akadályozni. Előrehaladottabb vemhesség esetén a szukát több féle módon el lehet vetéltetni. Feltételezem, hogy a szukától majd még akar kölyköt - ezért a műtéti megoldást nem taglalom. Mind a korai megtapadás gátlása, mind a vetéltetés állatorvosi feladat, nem ajánlott az otthoni, házilagos kivitelezés. Keresse fel állatorvosát.
jelige: Rexi
2006-01-16
1 éve beteg,köhög,”mélyről”,orra eldugulva,tüsszentéssel zöldes sűrű váladék távozik,fulladásos rohamok kb 10mp-esek.Antibiotikum hatására jobban van,de amint nem kapja,visszaesik.Erős szervezetű,1 éve kínlódunk.Orvos látta 2x,de nem lett jobban a kutya.
Hát úgy tűnik, hogy ez a 2x látás + antibiotikumos kezelés nem oldotta meg a problémát. Mi volt a dioagnózis amit kezelnek 1 éve? Közelebb lennénk a megoldáshoz, ha mondjuk egy 3. „látás”, meg vérlabor vizsgálat, esetleg mellkasi röntgenvizsgálat, esetleg endoszkópos vizsgálat után megtudnánk, hogy mi is a baja a kutyának. Az idősödő kutyának ugyanis lehet primer szívbetegsége és az idült felsőlégúti fertőzés csak társultan súlyosbítja a helyzetet. Lehet veseelégtelensége és ebből származtatható fekélyes nyálkahártya elváltozások az orrüregbe,, garatban - de lehet idegentest az orrüregben - lehet daganat a felsőlégutakban - és estig folytathatnám, hogy mi még. Egy pontos kivizsgálás után lenne érdemes az esélyeket latolgatni, majd kezelni a kutyát.
jelige: Pubika
2006-01-16
Pubika január 1-én volt 2 hónapos. Rottweiler kan kutyus. Karácsony előtt 2 héttel hoztam el a tenyésztőtől, és az ünnep előtti héten vittem el az állatorvoshoz a kötelező oltásra, meg kivizsgálásra. Másnap reggel észrevettem, hogy nem tud rendesen ráállni a jobb mellső lábára, az a mancs felett befelé csuklik járás közben. Rohantam vele vissza a dokihoz, aki megállapította, hogy nincs törés, és a kutyának nem fáj a lába. Kapott valami injekciót (azt hiszem vitamin) és csonterősítő tablettát, amit azóta is naponta kap. A héten viszem vissza a következő oltásra, úgy beszéltük meg hogy akkor újból megnézi a lábát, és eldöntjük mi legyen. Én eléggé tanácstalan vagyok, mert szerintem nem tudja mi lehet a baj. Kérdeztem ismerős rotisokat, többen is azt mondták, ez előfordul a kölyköknél, mert hirtelen nőnek és a lábizomzat nem bírja el, vagy valami hasonló... Itt nincs lehetőségem más dokihoz vinni (kisváros). Vigyem be a közeli nagyvárosba állatkórházba? Baj v an, vagy tényleg csak átmeneti rendellenesség? Amúgy jókedélyű, vidám kutya, egész nap üldözi a cicát, én is úgy látom, hogy nem fáj neki, csak egyszerűen rossz nézni, ahogy folyamatosan megnyeklik a lába!
A többi rottisnak igaza van abban, hogy a gyorsan növekvő, nagy testű fajtáknál kölyökkorban előfordulnak fájdalommal járó végtagmegbetegedések. Abban viszont nincs igazuk, hogy ez nem igényel kivizsgálást, és a vizsgálat eredményétől függően esetleg „csak” táplálék váltást, vagy táplálék kiegészítő adását, vagy más jellegű kezelést. Mert ugye az sem kizárható, hogy a cica hajkurászása közben esetleg megsérült a Pubi és más jellegű kezelést igényel. Ha nem javult az állapota feltétlenül jelezze állatorvosának - és ha közösen úgy érzik, hogy vérlaborra esetleg röntgen vizsgálatra van szükség, úgy lépjenek tovább a Pubi érdekében.
jelige: Dodó
2006-01-16
Van 3 kutyám:Dodó,ő 8 éves,dalmata keverék szuka,Benji 11 éves,tacsi-keverék kan,és Bogi , puli jellegű kan(pontos korát nem tudjuk,mivel befogadott, de fogai alapján nem több 1 évesnél).Dodón kb. egy hónapja a vemhesség jelei jelentkeztek(növekvő has illetve táplálékigény,stb.) Kérdésem:melyik kan lehet az apa?(mindkettő odamehetett Dodóhoz,bár Benji kb. 6 napig ”őrizte”, s már évek óta ”próbálkozik”.)S a kölykedzés gond nélkül megtörténik-e,mivel még Dodó most először vemhes, és az utódok életképesek lesznek-e?
Gratulálok a vemhesítéshez! Már ha egyáltalán vemhes a kutya. Ha egy hónapja vette észre a hasi terime és az étvágy növekedését, akkor a kutyának néhány napon belül illene megellenie. Ha vemhes és nem álvemhes, vagy pyometrás, vagy egyéb betegséggel terhelt a Dodó. Ezt egy ultrahangos vizsgálattal lenne érdemes eldönteni. Ha vemhes a kutya, nos a 8 éves szuka első ellése is messze nem ideális életkorban történik. A 11 éves Tacsi kan sem ideális apa-jelölt, bár valószínűleg inkább a fiatal kan a „bűnös” a dologban. Ha a vemhesség utolsó napjai és az ellés is „símán” lezajlik - akkor is komoly gond lesz a kölykök elhelyezése. A legokosabb megoldás talán a szuka megoperálása lenne, a vemhes méh és a petefészkek együttes eltávolításával véglegesen megszabadulna a hasonló gondoktól. Keresse fel állatorvosát! 1);
jelige: Astor III.
2006-01-12
Kutyámról úgy döntött a családom - több orvost is megkérdeztünk és alaposan megvittatva a kérdést - elaltattuk hétfőn. Ezt tartottuk helyesnek, hiszen a kutyus haldoklott. (nem indult be a vérképzése a vérképző inekcióktól, magától nem vett kaját magához, úgy kellett etetni...) Az altatásnál én és apukám voltunk ott. Otthon történt az altatás, átjött a doki egy fecskendővel és beadta a kutyának az altatót. A kutya elkezdett síkítani és harabdáni minket (én és apu fogtuk a fejét). Természetesen fel voltunk háborodva. Az állatorvos azzal magyarázta, hogy a kutyám természetes védekező mehanizmusa lépett fel a halállal szemben.... Én azzal magyaráztam, hogy valószínüleg a tűvel fájdalmat okozott a kutyának és ezért történt ami történt. (néha oltásnál is ha rosszúl szúrták, akkor szintén így viselkedett) kérdésem, szenvedett-e a kutya? Vajon tényleg érezte azt hogy a vég következik? Kissé lelkiismeretfudalásom van a okozott fájdalomért, mert mikor beszéltünk egy másik orvosal ő e lmesélte hogy úgy szokta csináni, hogy először maszkot tesz a kutyára, és aztán befecskendezi a szert. Mi is történhetett? Igazából nem akartunk elkezdeni beszélgetni errő,l azzal aki elatatta mert mérgesek voltunk rá, bár hangosan nem méltattuk. Köszönve eddigi válaszait.
Nagyon sajnálom a történteket. Elsősorban persze a kutyát, de a megrázó utolsó percek miatt magukat is. Nem magukat akarom megnyugtatni, vagy a kollégámat indokolatlanul mentegetni - de szegény Astor nem tudhatta, nem érezhette, hogy a vég következik. Sajnos otthoni környezetben, a gazdik jelenlétében előfordul, hogy egy szinte jelentéktelen fájdalomra is (amit pl egy intravénás injekció beadása jelent)és a szükséges rögzítésre egy türelmetlenné vált kutya, aki előtte sok mindent átélt, felfokozottan reagál. Otthonukban az állatorvosnak nem volt lehetősége maszkkal isofluránnal, vagy halothán gázzal elbódítani a kutyát - nem cipelhetett altató gépet magával. A szegény Astor pedig véleményem szerint nem annyira az elviselhetetlen fájdalomra - hanem sokkal inkább az újabb macerára, a rögzítésre, lefogásra reagált ilyen szokatlanul. Ne legyen lelkiismeretfurdalásuk magukkal szemben sem - mindent megtettek a kutyájukért. És ne orroljanak a kollégámra se - egy rendelőben valószínűleg nem lett volna ilyen ijesztő élményben részük, persze akkor pedig az utazás viselte volna meg szegény Astort.
jelige: Sumbi
2006-01-09
16 hónapos fehér boxer kutyánk kb. 1/2 1 hónapja sántít, a rtg kép semmilyen elváltozást nem mutatott ki, a steroid ill. a nem steroid gyulladáscsökkentőkre nem reagál... Lyme-kór kiszűrése elleni vérvétel már készül! (Bár szerintem nem volt benne kullancs, ez a sántítás egy másik boxerrel való nagy hancúr következménye volt...remélem) A kutyus másik problémája a kölyök kora óta való álmában bepisilés de csak északa...most viszont, betörtek hozzánk akkor is bepisilt éber állapotban, másnap, hogy a rtg-hez elaltatták kábulatában is pisilt, pisilt, pisilt és ez még másnap is tartott persze nem olyan sűrűn. Lehet ez az esetleges sokk, vagy a gyulladáscsökkentő szurik, vagy az altató hatása? Nem iszik többet, az kedélye jó, eszik rendesen...bár most fehérje mentes diétán van egy hétig...
A fehér színű boxerek általában sok egészségügyi problémával küzdenek életük során, de ez alkalommal a leírásából én is legalább két típusú betegségre gondolok, amelyek lehet hogy nincsenek egymással összefüggésben. A sántítás miatt ön is elsősorban valamilyen hancúrozásból adódó sérülésre gondol. Ha a friss sérülésnél nem is voltak röntgen elváltozások, a későbbi felvételeken, esetleg más beállításokon könnyen lehet, hogy lesznek értékelhető (és remélhetőleg kezelhető)elváltozások. A súlyosbodó bevizelés (nem megnövekedett vízfogyasztással)lehet pszichés eredetű, de a fiatal szukán lehet a hormonális változásokkal magyarázható betegség is. Ezek diagnosztizálása, majd kezelése szintén sokszor hosszadalmas, sok türelmet igénylő - de egyáltalán nem reménytelen feladat. Ha a kezelőorvossal együtt úgy érzik, szükséges - kérjék specialista segítségét. A sántítás miatt elsősorban Dr Diószeghy Zoltánt Egyetem, Sebészeti Tanszék), a bepisilés miatt Dr Thuróczy Juliannát (Egyetem, Szülészeti Tanszék)ajánlom. Mindkettőjüket a 478-4100 számon lehet elérni.
jelige: Astor II.
2006-01-09
Astor kutyámról kiderült hogy leukémiás. Hogy lehet élni egy ilyen betegséggel? A kutya vérképző szurit kap, hogy beinduljon a vörösvérsejt képződése. amennyiben ez nem jön össze valószínü el lesz altatva. Ha beindul van remény hogy tovább éljen.... Kérdésem, hogy lehet ezzel a betegséggel tovább élnie?
A leukémia kutyák esetében is nagyon nehezen kezelhető, sokszor halálra vezető betegség. A kezelő állatorvosa helyesen tette, hogy nem ígért biztos eredményt a kezeléssel kapcsolatosan, hiszen ő is önnel karöltve az Astor utolsó esélyeit adja meg a kutyának az életben maradáshoz. Vérképző szervi betegségekben a legfelkészültebb, legtapasztaltabb kollégánk Vajdovich Péter doktor, az Egyetem Belgyógyászati Tanszékén dolgozik (478-4100). Ha a kezelőorvossal közösen önök is úgy gondolják, érdemes lenne felvenni vele a kapcsolatot.
jelige: Bijou
2006-01-05
Érdeklődni szeretnék, hogy nem korai e egy 5 hónapos kiskutyánál a tüzelés és álltalában meddig tart. Törpe pincser kiskutyám 2005. december 30-án kezdett tüzelni és mind a mai napig viszonylag sokat pecsétel.
Egy kistestű kutyafajtánál nem ritka és főleg nem kóros, ha 5 hónapos korban tüzelni kezd. A tüzelés vérzéssel is járó időszaka lehet 5-10, de akár 20 nap is és ezen időszakon belül lehet egy teljesen normális tüzelés. Tehát a leírtak önmagában semminemű aggodalomra nem adnak okot. Célszerű lenne viszont átgondolni, hogy akarja-e, van-e értelme évente 2x átélni ezt az időszakot a Bijou-val és akar-e kiskutyákat tőle. Amennyiben akak kiskutyákat, akkor a fedeztetést a 3. tüzelésekor célszerű megtenni. Amennyiben nem, akkor mindenképpen rábeszélném az ivartalanításra, nem csak az egyszerűbb, probléma mentes együttélés miatt, de a várható álvemhességek, emlőgyulladás és daganat, gennyes méhgyulladás és petefészek-, méhdaganat megelőzése miatt is.
jelige: Astor
2006-01-05
A kutyám egy hete szenved. Kihányja a kaját (sárgás) vagy hozzá sem nyúl az ételhez. Nagyon lefogyott. Az egyik orvos elküldte vérvizsgálatra és az eredmények azt mutatták hogy nagyon sok a fehérvérsejtje. Az orvos szerint hasnyálmirigy gyulladása van. A másik orvos szerint lehet hogy leukémiás, de az is lehet hogy megmérgezték. A kutyus, szédül alig tud járni. Mivel valamije valószínű hogy erősen gyulladásban van Augmentint 625, és a legyengült szivére meg Ednitet kap. A véleményem: egyrészt öreg 10 éves, másrészt száraz kaján tartottuk inkább, amit utobbi honapokban nem nagyon szeretett. Szeretném kérni véleményét, hogyan tovább? Vajon meggyógyul még? Mivel etessük? (Most csirkeaprolékos rizset kap olyan folyékonyabb formában, de nagyon nehezen tud enni és nagyon keveset tudunk ”belétömni”)
Hát számomra az sem világos, hogy mi a baja a kutyának. Az egyszeri vérvizsgálatból több betegség gyanúja is felmerült a kezelő orvosokban, és valószínűnek tartom, hogy célzott további vér-, esetleg vizeletvizsgálatot, netán ultrahang és/vagy röntgen vizsgálatot ajánlottak a diagnózis pontosítására. Tény, hogy egy 10 éves Malamut már veteránnak számít - de csak a pontos diagnózis ismeretében mondható meg, hogy az Astor menthetetlen-e, vagy esetleg valamilyen kezeléssel még szép hosszú hónapok, esetleg évek várnak rá.
jelige: Buddy
2006-01-05
Egy olyan problémával szeretnék önhöz fordulni,amely igy szilveszter környékén nem egyedi ,véleményem szerint. Kezdeném azzal,hogy nem tartózkodtunk otthon szilveszterkor és a nyolc hónapos bullmasztiff kan kutyánkat,mint ahogy normál hétköznapokon is szoktuk 8-9 óra körül a megszokott különálló helységébe bezártuk. Elmentünk otthonról,majd hajnalban mikor hazaértünk még kiengedtem pisilni,de ekkor még semmi gyanúsat nem észleltem.(pedig már gondolkodhattam volna ,mert az étele érintetlen volt)Másnap reggel szintén nem fogyott az ételéből semmi,és már a viselkedése is furcsa volt.A fejét folyamatosan felfelé emelgette, mintha egy repülőt keresne az égbolton,nem mert kilyönni a helyiségéből, minden neszre megilyedt, az idegenektől megilyedt,pedig mindeddig valamennyi hozzánk érkező ”új embert”,kitörő lelkesedéssel fogadott. Ami a legborzasztóbb,hogy a kutya itthon behúzott farokkal jár.Elvittük az erdőbe hosszabb sétákra,és ott olyan mintha semmi baja nem lenne,de amint haza érünk minden visszaáll a ”rossz” kerékvágásba.Én ezekből a tünetekből,laikusként arra gondolok,hogy nagy valószinüséggel nagy petárdázás folyhatott a környékünkön,és ezért a kutya ”bestresszelt”.
Előfordulhat, sőt nagyon valószínűen hangzik, hogy a petárdázás miatt retteg a kutya az otthoni környezetben. Feltételezem, hogy más környezetben pl séta közben akár étvágya is van a kutyának. Én mégis azt tanácsolom, hogy állatorvosával vitassa meg az esetet, mert az sem kizárt, hogy a kutyának pl valamilyen fájdalommal járó komoly megbetegedése van. Legfeljebb sikerül kizárni a szervi megbetegedéseket és valóban „csak” a lelki problémával kell foglalkozni. Ezt is legjobb, ha állatorvosával beszéli meg - legújabban pl elérhető nálunk is olyan feromon hatású gyógyszer, amely lehet, hogy megoldás ezesetben. Konzultáljon állatorvosával !
jelige: Boszkó
2006-01-05
Van egy 4 éves magyar vizsla kan ”kutyánk”. Ezt azért írom így idézőjelbe, mert közös kutya volt, míg a volt párommal együtt laktam.A kutya nála maradt,de én továbbra is gondoskodom róla (már 1,5 éve, hogy eljöttem); meglátogatom, leviszem sétáltatni,játszom vele, orvoshoz én viszem, és havonta egy pár napra el tudom vinni magamhoz is. 1 héten háromszor mindenképp látom a kutyát. Boszkót kétszer műtötték térdszalagszakadással. A 2. műtét óta kb. (nem tudom van-e összefüggés) bizalmatlan lett az emberekkel. Ez már 2 éve volt. Párszor előfordult az ezutáni időszakban is már, hogy gyerekek futottak oda hozzá (mint máskor előtte), de most nem örült nekik,láttam rajt,hogy fél. Meg néha morgott ismerősökre, rokonokra is, akiket egyébként nagyon szeret. De csak védekezően, ha közeledtek hozzá. Tehát arra példa még nem volt, hogy ő megtámadott volna bárkit is.Amióta én elköltöztem onnan, ez a viselkedés többször, gyakrabban is előfordult. Most viszont, ami az elmúlt két hétben ill. tegnap történt az már sok, és nagyon-nagyon félek, hogy Boszkónak komoly problémái vannak bár nem tudom, hogy lelki eredetű-e vagy sem.December 23-án elvittem orvoshoz, mert kiütések jelentek meg rajta+ még a pofája ill. a szemkörnyéke duzzadt volt, de nem is kicsit. Kapott vénásan egy szteroidos injekciót. Kiütés elmúlt, dagadás leapadt, az allergiás tünet így kezelve lett. Ezután két napig hányt, orvosom tájékoztatása szerint (dec.27-én ismét jártam ott vele)ez lehet az injekció hatása. Majd most január elsején is vissza kellett vinnem, ugyanúgy kiütés, fülduzzadás. Még egy gyengébb szteroidos injekció, plusz egy kálciumos.Tegnapi nap folyamán, ami velem még soha nem történt meg. Meg akartam simogatni és rám morgott. (megint kijöttek rajt egyébként a kiütések)De utána mindig jön, hízeleg, ahogy máskor is szokta. Megint bement a szobába, lefeküdt a helyére, közeledtem, megint morgott. Kimentem, hozta ki utánam a labdáját és hízelgett. Ezt csinálta egyfolytában. Az állatorvosom sajnos több megoldást nemigen tud mondani, ezért is fordultam Önhöz. Nagyon félek tőle, hogy a kutyának valami nagyon-nagy baja van. Közben remeg, és szemmel láthatóan fél. Tudni kell azt is, hogy én a kutyát sohasem bántottam, míg ott laktam velem aludt az ágyon, mindig hozzám bújt oda. Mindig én voltam a kedvence hiszen tudta, hogy mindent megengedek neki, de attól függetlenül mindig is engedelmes értelmes kutya volt és most is az. A volt párom sem bántja soha és ő is nagyon szereti. Imádom a kutyámat, ezért nagyon kérem, ha tud mihamarabb válaszoljon, szeretném, ha ezektől a kínoktól megszabadulna, és újra kedves életvidám kutya lehetne.
Hát ez nem lesz egyszerű ... Ugyan nagyon érzékletesen leírta a történteket, de mégis kevésnek érzem a konkrét adatot, főleg ami a kutya szervi megbetegedésével kapcsolatos. Véleményem azért van az ügyről, és a következőképpen foglalható össze: A magyar vizsla köztudottan „nagylelkű” fajta, biztosan lelkileg is megviselték a gazdival és a környezettel összefüggő változások. Mellette pedig valamilyen rossz közérzettel és fájdalommal járó megbetegedése van a kutyának, ami súlyosbítja a viselkedési zavarait. A szervi megbetegedést diagnosztizálni kellene. Ezt laboratóriumi vizsgálatokkal, képalkotó vizsgálatokkal kiegészítve kell megtenni. Ha megvan a betegség és sikeresen kezeljük a kutyát, könnyen lehet, hogy a pszichéje is újra normálissá válik. Ha nem - nos akkor azt is kezelni kell. A szervi megbetegedés diagnosztizálására és kezelésére kérje állatorvosát, vagy ha ő úgy érzi, ajánljon specialistát. Kutya pszichológusnak pedig Dr Sátori Ágnes (30/3964094) állatorvos kolléganőmet ajánlom.

<< <  525 / 533 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2019.05.16
Our team are actually a cleansing business in New york accomplishing Cleaning Service NYC. Cleaning Service NYC your residences fast and inexpensive. If you need to have quality uvlugah as an example: Cleaning Service New York City, that our company is actually precisely for you. We in New york job merely specialists! Possibly order manner! Job stored very premium quality and also at min cost! Our team provide you great In home cleaning East Village and also great mood! Housekeeping hotel Midwood : <a href=https://www.cleaning-master.com>postconstruction cleaning</a>
2019.05.16
Эта международная компания ПБОЮЛ ВЛДААО Великие Луки проводит современным методом теле-видео инспекциюинженерных систем, сетей хозяйственно-бытовой, сетей хозяйственно-бытовой, водостоков, канализации, водопроводов и т. д. Телеинспекция труб осуществляется видеокамерой, которая передвигается по трубе и дает вид на видеомонитор и в одно и то же время выполняется видеозапись изображения. Подобная видиодиагностика даёт все возможности для того, чтобы определить качество стыков и стенок труб, места расположения свищей, изъянов и других дефектов, выявить засоры и инородные объекты, незаконные врезки и тому подобное. Видеоинспекция также может быть использована и при приёме труб по окончании строительного производства, проведения ремонта. Большим положительным моментом устройства телеинспекции несомненно является её мобильность, легкость доступа к трубам, а кроме того возможность получать изображение рассмотреть внутреннюю часть труб путем видео изображения. Эта компания Предприниматель без образования юридического лица ЗЩАСЛ Чайковский сотрудничает с объектам как индивидуальных так и правительственных предприятиях. Полная очистка скважин - <a href=https://synergy90.ru>Обслуживание скважин</a>
2019.02.18
Sziasztok! Keresem cicamat aki tegnap tunt ep, nyakan egy sebbel, ha látná valaki, akkor kerlek titeket jeleljetek. Egy cirmos cica. 06307294720