Keresés az orvos válaszol rovat összes bejegyzésében

Az állatorvos válaszol

jelige: Rozsda
2006-01-03
1,5 éves németjuhász- kuvasz keverék kutyusunknak 3 hónappal ezelőtt bűzmirigy gyulladása volt, állatorvos kinyomta, gyógyszerrel látta el és felhívta a figyelmünket rá, hogy előfordulhat a hajlamosság. Sajnos a tünetek ismét előjöttek. Azt szeretném Önöktől kérdezni, hogy mi a valószínűsége annak, hogy a gyulladás gyakorisága ritkul, ill. kiújjulása megszűnik. Van e esély arra, hogy ez bekövetkezik? Ha ez nem várható, van-e értelme máris kérni a műtétet. A műtét mennyire veszélyes a kutyusra, mennyi a felépülési idő, ill. meddig érdemes ”húzni” az időt ha úgyis a műtét a végleges megoldás?
Állatorvosának természetesen igaza volt. A fiatal kutyán az ismétlődő bűzmirigy gyulladás sokszor veleszületett hajlam miatt fordul elő. Lehet, hogy pl túl szűk a mirigy kivezető nyílása, vagy esetleg szögbe törik és ezért zavart a termelődő váladék elfolyása. Lehet azonban tartási-, etetési probléma is a háttérben pl a rendszeresen puha bélsár és a túl kevés mozgás is okozhatja a váladék pangását és a bűzmirigy időről-időre történő begyulladását. Az idősödő kutyában a kiújulás valószínűsége nem csökken, sokkal inkább egyre nő. A műtét, főleg fiatal korban viszonylag veszélytelen beavatkozásnak számít. A leggyakoribb műtéti szövődmény a késleltetett sebgyógyulás, mivel a bőrsebek a végbélnyílás közvetlen közelében lesznek. A műtétet általában ambuláns módon végezzük, tehát a műtét napján a kutya hazavihető, másnapra gyakorlatilag teljesen jól szoktak lenni és 7-14 nap múlva a varrateltávolításkor a kutya teljesen felépültnek tekinthető. A műtét időzítését van idő megbeszélni állatorvosával, hiszen a késlekedésnek csak akkor van általában következménye (sipolyozás, daganatképződés), ha az elhanyagolt eset (kezeletlen, súlyosfokú gyulladás) hosszú hónapokon-, éveken keresztül fennáll.
jelige: Misu
2005-12-29
Üdvözlom, van egy három éves macskám akinél veseelégtelenséget állapítottak meg. A gyógyszerek és infúziók után az eredmény: a karbamid és a foszfor csökken de a kreatinin nő. Voltunk ultrahangon és vizelet vételen, azok eredménye jó lett. Csak diétásan etetem, de nem nagyon eszik (csak száraz tápot). Kedélye jó,de sokat iszik. A kérdésem az lenne, hogy tudok e még valamit tenni, esetleg van valahol vesespecialista?( Az egyetemen már voltam)
Igazi vese specialistát sajnos nem tudok ajánlani. De meggyőződésem, hogy az Egyetem Belgyógyászatán jó helyen járt. Egy idült veseelégtelenség kezelése ill karbantartása rengeteg munkát követel a tulajdonostól és az állatorvostól. Gyakori vér-, és vizelet vizsgálatot, ismételt ultrahangot esetleg röntgent. A sok vízivás és gyakori vizelet ürítés a veseelégtelenség gyakori vezető tünete, de lehet akár gyulladás-, láz-, endokrin betegségek, májelégtelenség és még sok minden - is a veseelégtelenség mellett. Nem hiszem, hogy másik állatorvosra van szüksége, sokkal inkább a mostani kezelőorvossal egy folyamatos párbeszédre, esetleg ismételt vizsgálatokra. Őszintén remélem, hogy sikerül a diétát és a gyógyszeres kezelést beállítani és még sok éven keresztül a Misut megtartani.
jelige: Egon
2005-12-29
Egészséges, 6 éves bobtail kan kutyánk 2 nap alatt meghalt. Feltünt hogy este sokat iszik, másnapra kihányta a vacsoráját. Nagyon legyengült, majd nagyon nyáladzott és hányt. A szájából rózsaszin szálas nyálat lehetett kihúzni, zöldes váladékot, fehér habot, majd vizet hányt. Az állatorvos több inekciót adott, erre a kutya estére kicsit jobban lett, majd másnap kezdődött előröl, de már nem is ivott. Megvárta míg hazaérünk, és utánna meghalt. Mivel a városunkban több nagy kutya is hasonlóan gyorsan ment el, szeretnék választ kapni, hogy mi történhetett. A kihányt váladékból még tudnánk mintát adni, hogy esetleg abból hogyan és hol lehetne kideríteni az okot.
A kihányt váladékból csak akkor van esély a halál okának a megállapítására, ha valamilyen mérget ehetett a kutya. Nem biztos, hogy erről van szó. Az eset lefolyásából következtetve ez akár lehetett gyomor csavarodás is. Ezen kívül szívelégtelenség, idegen test lenyelése, bél lefűződés és csavarodás, daganat és számtalan betegség lefolyása lehet hasonló az Ön által írottakhoz. Ha biztosat akar tudni, ahhoz az egész tetemet kellene az Állatorvostudományi Egyetem, Kórbonctanára bejuttatni - és a boncolást, valamint kiegészítő vizsgálatokat kérni. Egyébként csak találgatunk. Nagyon sajnálom a történteket.
jelige: Szami
2005-12-29
Röviszőrű magyar vizslám van.A kertben lakik, bélelt meleg kutyaházban.Mostanában, hogy ilyen hideg van, pár órára beengedjük a házunkba.Az éjszakát és szinte az egész napot kint tölti a szabadban.Mostanában sokat hapcizik és fura hörgő hangokat ad ki. Olyan mintha az orra váladékát próbálná ”kifújni”, illetve kissé fuldoklik benne(persze azért nem igazából fullad)! Megfázásra gyanakszunk, de nem tudjuk pontosan, és azt sem , hogy hogyan kezelhetnénk? adjunk neki meleg teát? Kérem segítsen!
Lehet, hogy „csak” megfázott, és az is lehet, hogy komolyabb fertőző betegsége van, és az is hogy idegen test került a felső légutakban, és az is hogy fekély-, vagy daganat fejlődik az orr-, vagy a garatüregben. És lehet tüdőgyulladása, légcső kollapszusa és csak a jóég tudja még, hogy mi nem. Ami biztos, hogy a Szaminak alapos kivizsgálásra van szüksége és a betegség megállapítása utáncélzott kezelésre. Mielőbb beszéljen az állatorvosával.
jelige: Lüszi
2005-12-29
A nyáron átépítés történt a lakásban és azóta, hogy visszaköltöztünk a macskánk rendszeresen a szőnyegre pisil. Pedig előtte szobatiszta volt és soha nem csinált ilyet. Mindig a dobozába piszkított.
A 10 év feletti perzsa nőstény cicával számtalan probléma lehet. Nem tudjuk hogy ivartalanított-e, csak azt, hogy oltva nincs az állat. Az sem dönthető el pontosan, hogy a tünetek jelentkezése összefüggésben áll-e a lakásátalakítással, vagy véletlenszerűen kb abban az időben jelentkeztek. Alapos kivizsgálás javaslok - vér és vizelet vizsgálattal, valamint röntgen esetleg ultrahang vizsgálattal együtt. Az eredmények tudatában állatorvosa el tudja dönteni, hogy „csak” tartás-, táplálék- változtatásra esetleg feromonterápiára, vagy gyógyszeres kezelésre, netán műtétre van-e szükség. Keresse fel állatorvosát !
jelige: Maxi kutyám
2005-12-27
12 éves spánielem évek óta köhög,szivbeteg,vizesedik.évekig ednyt 15mg,amilorid,medrolt szedett.3-4 hete áttértünk egy másikorvos tanácsára Vasotop 2,5mg-ebböl napi1,5 tabl.,furosemid-napi3*fél,atussin forte-ra(medrolrol leálltunk fokozatosan) de sajna az első pár napot kivéve nem javul.sokat köhög éjjel is. nem tudom szenved-e,néha ezt hiszem,néha jokedvü.lehet még emelni esetleg gyogyszert? vagy ne reménykedjek javulásban?
Önálló döntésként semmiképpen ne emelje a gyógyszer adagját. A kutyának véleményem szerint újra alapos kivizsgálásra van szüksége - vérlabor mellett, EKG, szívultrahang és mellkasi röntgenfelvételek segítségével remélhetőleg többet tudhatnánk meg a pontos kórképről. A diagnózis pontosítása után lehet taglalni a kutya esélyeit és a kezelés részleteit. Jelezze állatorvosának, hogy nem történt lényeges javulás, ő segít eldönteni, hogy a kutya állapota végleges-e, tehát nem várható lényeges javulás, vagy esetleg specialista bevonására van szükség.
jelige: Piggy
2005-12-05
5 nappal ezelőtt nov. 29-én vettem észre a 8 éves kutyámon, hogy rosszkedvű, aznap nem evett, nem ivott; azóta is étvágytalan, kedvetlen, csak nagyon kis mennyiséget fogyaszt ill. etetni kell (korábban jóevő volt) Úgy tűnik, mintha undorodna az ételtől. Vizet iszik. Széklete van; hasmenése, láza nincs. Mi lehet az oka ezen tüneteknek? Mit tehetek?
Kutyájának lépdaganata van, meg kell operálni azonnal. Ugye maga sem hiszi el, hogy ennyi információ alapján helyes a távdiagnózisom és a kezelési javaslatom?!? Pedig akár ez is lehet a kutya baja - meg még több száz betegség, amit ha most reggek elkezdenék írni, akkor estére fejezném be a listát. A kutyája 5 napja levert, bágyadt, étvágytalan, egyébként Budapesten él és szállítható. Épp ideje lenne állatorvoshoz vinni és kivizsgáltatni, mert úgy tűnik magától nem oldódik meg a problémája. Állatorvosa meg fogja vizsgálni a kutyát, valószínűleg laborvizsgálatot és ultarhang és/vagy röntgen vizsgálatot is végez - megállapítja a betegséget, és elmondja az esélyeket, lehetőségeket. Remélhetőleg közösen meg is tudják gyógyítani a kutyát.
jelige: Westy
2005-12-03
A kiskutyam 9 éves szuka nem születettek kiskutyai. Az egyik emlöje egy kicsit megnagyobbodott ezert elvittem orvoshoz aki azt mondta, hogy figyeljem növekszik-e mert esetleg daganat lesz és akkor el kell tavolitani. Azota két honap tellt el kicsit nött a duzzanat körülotte és olyan mintha valami folyadékkal lenne tele. Sajnos külföldön vagyunk és nem nagyon bizom az itteni orvosokban. Nem szeretném kitenni a kutyamat esetleg felesleges operacionak ha csak gyulladasa van vagy gyogyszerrel is gyogyithato a betegseg. Nagyon vidam es boldog nem fajlalja azt a területet.
Örülök, hogy vidám és boldog a kutyája, tehát nincsenek általános tünetei. Annak viszont nem örülök, hogy nem bízik az itteni orvosokban. Ha ez valóban így van, akkor legjobb ha külhoni állatorvoshoz fordul. Lehet ugyan, hogy véletlenül éppen Budapesten végzett ő is - esetleg rosszabb eredménnyel, mint akiben nem bízik, de a bizalom valóban fontos dolog. A kutyára visszatérve, az emlőterime biopsziás mintavétellel esetleg a lefejhető folyadék citológiai vizsgálatával megállapítható, hogy gyulladásos eredetű, vagy daganatos eredetű-e a duzzanat. Nagyon egyszerű vizsgálat. Vérvizsgálatokkal és ultrahang, valamint mellkasi röntgen vizsgálattal az is megmondható, hogy vannak-e áttétek a kutyában, ha esetleg daganatról van szó. Egy 9 éves, általános tüneteket nem mutató kutya altatási és műtéti kockázata nagyon alacsony. Sokkal nagyobb a rizikója a késői diagnózisnak, és rosszindulatú megbetegedés esetén az áttétek képződésének. Az ön kutyájáról intenzív vizsgálatok esetén 2 nap alatt kideríthető, hogy mi a betegsége és az is, hogy hogyan érdemes meggyógyítani. Keressen egy állatorvost itthon vagy külföldön, végeztesse el a vizsgálatokat mielőbb és gyógyíttassa meg kedvencét. Ezzel az interneten feltett kérdéssel és válasszal még semmit nem tettünk a kutyáért.
jelige: kutyabaj
2005-12-02
A kutyánkat elütötte egy autó. Elvittük a klinikára, ahol megröntgenezték és ellátták a sérüléseit. Szerencsére csontja nem tört és komolynak tűnő belső sérülései sincsenek. A karambol következtében komoly fájdalmai vannak ezért a helyi állatorvosnál kértem neki fájdalomcsillapítót. Movalis 15 mg-os tabletta. Napi 1/4 adag. De sajnos az eb ettől folyamatosan hány és a hasa is megy. Mivel járni nem tud és mi a negyediken lakunk (lift nincs) ezért pokrócban hordjuk naponta tobbször is az utcára. Kérem javasoljanak olyan gyógyszert ami tompítja az ebet, nem fáj neki a lépcsőzés, de nem hánytatja meg.
Sajnos közel sem biztos, hogy a tabletta miatt hány és megy a hasa a kutyának. Egy baleset okozta sokk - mégha csontja nem is törött a kutyának - bőven okozhatja a leírt tüneteket. A legokosabban akkor jár el, ha jelzi az ellátó állatorvosának a problémát és tőle kér tanácsot. Nem tartom okos ötletnek, hogy egy ilyen kevés információ alapján kapott ötlet mentén otthon kezeljék a kutyát.
jelige: Pepszi
2005-11-29
8 hónapos kan Westie kiskutyánk tegnap este elkezdett erősen remegni és lihegni. Azonnal állatorvoshoz fordultunk, aki vért vett, majd görcsoldó és fájdalomcsillapítót adott neki. Mivel a vérvétel eredményére még várnunk kell, megkérdezném az Önök véleményét is. Okozhatja a folyamatos remegést hólyag ill. prosztatagyulladás?
Akár hólyag-, vagy prosztatata gyulladás is okozhatja a leírt tüneteket. A terrierek hajlamosak a remegésre - gyakorlatilag bármilyen gyulladásos eredetű, lázzal járó megbetegedésnél jelentkezik a remegés és a lihegés. Biztos vagyok benne, hogy amennyiben állatorvosának kétségei lesznek a leletek birtokában, további vizsgálatokat javasol. Remélem a tüneti kezeléstől máris jobban van a kiskutya, és ma délután a pontos diagnózis birtokában célzottan tudják kezelni és meggyógyítják őt.
jelige: Gina
2005-11-29
5 éves szuka kutyámnak van egy elhúzódó mirigygyulladása (torok, arc) kapott antibiotikumot 2x, lehetséges,hogy emiatt sokat iszik és pisil? Nem lázas. Javasolta az orvos az ultrahanos vizsgálatot, vagy vérvételt. melyik a célravezetőbb kiskutyám szempontjából?
Nem tudom, hogy a kutyának mi a baja. Állatorvosa biztosan nem az „elhúzódó mirigygyulladás (torok, arc)” kifejezést használta. Ha elhúzódó nyálmirigy gyulladása esetleg torok-, garatgyulladása és mandulagyulladása (tonsillitis) van, akkor az antibiotikumos kezelésnek illik használnia. A sok ivás és pisilés tünete lehet az antibiotikum mellékhatása és lehet a gyuladásos megbetegedés tünete is. De ezen felül egy sereg belgyógyászati, endokrin de akár nőgyógyászati jellegű megbetegedés is lehet a háttérben. A laborvizsgálatra feltétlenül szükség van - és az ultrahangra is, ha állatorvosa ajánlja. Nem hiszem, hogy önnek kellene kiválasztani melyik vizsgálatot (vérvétel vagy (?) ultrahang) csinálják meg a kutyánál, annál is inkább, mert a két vizsgálat nem ugyanazokat az információkat szolgáltatja. Tehát biztosan nem kiválasztani kell az egyik vizsgálatot a kettő közül, hanem mindkettőt elvégezni. Lehet pl a kutyának egy torokgyulladása és egy gennyes méhgyulladása akár együttesen is - ami néhány nap alatt életveszélyes állapotot eredményez. Ne sokat hezitáljon, mert rámehet a kutya élete és egészsége is.
jelige: Flekken 2
2005-11-28
A 3 éves németjuhász kutyám, aki a múltkori hányás, és hasmenése után magától meggyógyult, most megint van valami baja! Már ez a második nap, hogy folyamatosan trüszköl, mintha lenne valami az orrában! Beledörzsöli mindenbe az orrát és ha elkezd trüsszkölni, már a folytonos dörzsöléstől vérzik! Mi lehet a baja? Valószínűleg bevisszük az állatorvoshoz, de szeretném Öntől is hallani a diagnózist!
Jól teszik, ha beviszik az állatorvoshoz a kutyát. A mostani orrvérzésnek valószínűleg nincs köze a múltkori kezelés nélkül is gyógyuló tünetekhez. A legvalószínűbb az orrjáratokban lévő idegentest, pl: toklász az orrjáratokban, de lehet fekélyes gyulladás, vagy orrüregi daganat is a kutyában. Állatorvosa ki fogja deríteni a baj okát és remélhetőleg meg fogja gyógyítani a kutyáját. Képzelje el mit áll ki az a szegény kutya két napja, ha mondjuk toklász van az orrüregében !?!
jelige: Webton
2005-11-28
Az én kutyusomnak rendszeresen begyullad a bűzmirigye! Arra szeretnék választ kapni, hogy ha műtétre kerülne a sor, az hogyan zajlik és mennyi ideg tart mire teljesen felépül és lehet-e maradandó károsodás a kutyában? Előre is köszönöm segítségüket!
Ha a kutya bűzmirigye hajlamos a begyulladásra, azt bizony érdemes műtéti úton eltávolítani, elsősorban azért, mert a gyulladt bűzmirigy hajlamos a bőrön át történő sipolyozásra és akár az elrákosodásra is. A bűzmirigyek eltávolítása viszonylag egyszerű, a kutyát csak kismértékben terhelő beavatkozás. Altatásban végzik, kb 30-60 percig tart, majd a végbélnyílás két oldalán két kb 2-5 cm hosszú bőrseb látszik a kutyán, amikor kiadják a tulajdonosnak. A műtétnek előfordulhat szövődménye, ha a bélsár elszennyezi, vagy a kutya kidörzsöli, kiharapja a bőrvarratokat - de erre állatorvosa fel fogja készíteni magát. A legtöbb esetben a műtét után egy gallér akadályozza meg a kutyát a terület nyalásában, harapásában és a varratokat 7-10 nappal később fgják eltávolítani. A kellemetlenségek vállalhatóak mind a kutya, mind a tulajdonos számára - szánják el magukat, és remélhetőleg többet nem kell küzdeni az állandó bűzmirigy problémával.
jelige: Toddi
2005-11-28
Német juhász kutya 4 hónapos korában tetanuszos lett. El kellett altatnunk. A kérdésem, hogy valóban nincs rá semmilyen gyógymód még ha időben is észleljük a betegséget?
A kifejezett tetanuszos tüneteket mutató kutyák nagy része az intenzív ápolás ellenére is eplusztul, sajnos. Az intenzív ápolást otthon szinte lehetetlen kivitelezni - ehhez állatkórházi ellátás szükséges, állandó infúzió, gyakori labormérések lehetőségével. Állatorvosa valószínűleg helyesen mérte fel a kutya esélyeit és csak akkor ajánlotta az elaltatást, amikor már intenzív kezeléssel sem látott esélyt a kutya életének megmentésére.
jelige: Toddi
2005-11-26
Német juhász kutya 4 hónapos korában tetanuszos lett. El kellett altatnunk. A kérdésem, hogy valóban nincs rá semmilyen gyógymód még ha időben is észleljük a betegséget?
Nehéz kérdés. A tetanus toxin az izmok bénulását okozza, ezek mellett a kutya hetekig lehet olyan állapotban, amikor hihetetlenül ingerlékeny fényre, hangra. 24 órás felügyeletet, állandó nyugtatás, mesterséges táplálást, infúziózást stb. igényel. Még a legkörültekintőbb gondozás ellenére is sajnos sokan nem élik túl a betegséget. Ha megpróbálják a kezelést, legcélszerűbb olyan állatkórházban elhelyezni, ahol a körülmények adottak, és nagy türelemmel lenni. 0),
jelige: Nicole
2005-11-22
3 hónapos a tacskó kutyám. 2 hónaposan meg kellett műteni, lenyelte az udvaron a köveket. Ekkor derült ki, hogy súlyos anémiás. Emiatt vértranszfúziót alkalmaztak nála. A beavatkozás után a szeme alatt már enyhén rózsaszínes lett, az addigi fehér helyett.Továbbá prednisolont kell neki szednie két hétig. Most csütörtökön viszem újabb vérvételre, megnézik, hogy mennyit segített az értékeken a vérátömlesztés. Érdeklődnék, hogy létezik-e valami olyan készítmény, amely a vérképzését elősegítené, felgyorsítaná? Amúgy az orvosok nem tudták megmondani vérszegénysége okát. Oltva, féregtlenítve volt. A kutyus egyébként nagyon jól van, nagyon eleven, rendesen eszik, iszik, nem hányik, széklete rendben van, mondhatni tünetmentes. Úgyhogy ha nem kerül orvoshoz, soha nem, jövünk rá, hogy vérszegény, mert a betegségnek semmi tünete nála. Amúgy a vérátömlesztés előtt is eleven volt. Nem értem az egészet, de nagyon remélem, hogy rendbe fog jönni. Szóval mit tehetnék, hogy a gyógyulási folyamatot felgyorsítsam, elősegítsem?
Nem biztos, hogy önálló megbetegedés jele az anémia. Az idegen testet nyelt kiskutya, amíg műtétre került, addig is folyamatosan hányt, a felszívódás zavart szenvedett nála. Az anéma kialakulásának ez önmagában is bőségesen elegendő oka lehet - ezt felerősíthette a műtét megterhelése. Legyen türelemmel csütörtökig, hiszen a kutya szemmel láthatóan jól van, kötőhártyája is normális színűvé vált. A jelekből ítélve az egyszeri vértáömlesztés már meg is oldotta a problémát. Állatorvosa várhatóan a vérszegénység megszűntét fogja közölni magával. Az önálló betegségként kialakuló anémiáknak sokkal nehezebb a megállapítása és a kezelése is - de ennél a kiskutyánál véleményem szerint nem erről lesz szó. Amennyiben kiegészítő kezelésre lesz szüksége a kiskutyának, állatorvosa ajánlani fogja.
jelige: kaliforniai
2005-11-21
A kutyus szőre eléggé hullik, változó intenzitással vakaródzik, fóleg a farok felőli részén, hát magasságban. Bőrén elváltozás nem látszik, fürdetés után is vakaródzik. Bolhanyakörve van.
Mikor tették fel a nyakörvet, és miféle termék volt az? A kutyának akár bolhaallergiás bőrgyulladása is lehet. De okozhatja más parazita is a tüneteket. Meg akár a bűzmirigye is lehet gyulladt. Meg akár egy csomó belgyógyászati eredetű megbetegedése is lehet. Meg akár endokrin eredetű megbetegedése is lehet. Meg táplálék allrgiája is lehet. Meg akár valamilyen hiánybetegsége is lehet. És sajnos a felsoroltak közül akár több kórok is fennállhat egyidejűleg. Szóval a kutyát ki kell vizsgálni. Ha a betegsége nem a legegyszerűbbek közül való, mint pl a bolhaallergia, vagy a bűzmirigy gyulladás, akkor valószínűleg laboratóriumi vizsgálatokra (bőrkaparék, vér, vizelet) vagy ultrahangos vizsgálatra is szükség lesz. Keresse fel állatorvosát.
jelige: Fülöp
2005-11-21
Egy hete hoztam haza egy kb 6 hetes kiscicát, egy aluljároban osztogatják a kölyköket rendszeresen. Első nap rendesen evett, energikus volt és érdeklődő, de később egyre erőtlenebb lett, csak üldögélt, gyakorlatilag nem evett semmit, ment a hasa. Az állatorvos csak féreghajtot és calo-pet pasztát irt fel neki, de az állapota nem javult. A székletében nem találtunk férgeket. Egy hét mulva, szegényke utolso napján, már evett egy keves szilárd ételt, éjszaka mégis elpusztult, azt mondták már nem lehet rajta segiteni, elaltatták. Kérdésem mi lehetett a baja? És meg lehetett volna menteni ha rendesen kivizsgálják?
Sok minden lehetett szegény Fülöp baja, de hogy konkrétan mi is, azt csak boncolással lehetett volna kideríteni. Választáskori macsekok között egy sor bakteriális-, vírusos- és parazita eredetű kór kerülhet szóba, ráadásul az sem kizárt, hogy fejlődési rendellenessége volt a cicának. Ezek többsége fatális lehet, főleg, ha egyszerre több is károsítja a kiscica szervezetét. Igazán sajnálom, hogy gondossága ellenére tragédia történt Fülöppel. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy állatorvosa nem vizsgálta, vagy nem kezelte helyesen a cicát. A következő családtaghoz sokkal több szerencsét kívánok.
jelige: Büdös kutya
2005-11-17
Német juhász kutyám 5 éves, hosszú szőrű. Szegény olyan büdös újabban, hogy nem szívesen simogatom meg. Mit csináljak vele, megfürdethetem még ilyenkor? Egy ismerősöm a bűzmirigyre tippelt. Egy állatorvos ismerősöm azt javasolta, hogy ecetes vízben fürdessük. Lehet, hogy kevés infó ez egy jó válaszhoz, de mégis mit javasolnak?
Utalni szeretnlk a „Vizsla” jeligéjű válaszra. Azzal kellene kezdeni a kutya „szagtalanítását”, hogy szuperprémium tápot etetnek vele, aminek sokkal jobb az emészthetősége, mint a kereskedelemben kapható olcsó tápoknak. Ezután meg kellene nézni a kutya bűzmirigyét, száját, fogait, nem onnan jön-e a szag. Ha a bőre zsírosodik, akkor speciális samponokkal meg lehet füredtni (pl. Peroxyderm sampon), Ha kertben lakik a kutya, akkor meg kell szárítani és jó pár óráig tanácsos melegben, lakásban tartani, nehogy megfázzon. Ilyenkor hatásosak a bőrtápláló vitaminok, esseznciális zsírsavak. A bőr zsírosodása parazitás fertőzéstől elkezdve allergiás eredetig sok oka lehet, ezzel mindenképpen érdemes állatorvoshoz fordulni. Az állatpatikákban vény nélkül kapható Chlorophyll drazsé elnyomja a kutya testszagát, ivari szagát. Mindezek mellett az olyan súlyos betegségek is okozhatnak kellemetlen szagokat, mint pl. a veseelégtelenség, vagy a fogágy betegségek, esetleg egy hasmenés, ezért azt javaslom, mindeképpen forduljanak állatorvoshoz!
jelige: Mici
2005-11-17
3 naponta rendszeresen epilepsziás rohamot kap a kutyánk. Mi a teenő ilyenkor? Belehalhat?
Ha ilyen gyakoriak a rohamok, akkor mindenképpen ki kell vizsgálni a kutyát és gyógyszerezni kell. A rohamok közvetlenül is veszélyeztetik az életét, mert megfulladhat, ha a nyelve hátracsúszik. Első körben ki kellene zárni a máj működési zavarát, mely egyik okozója lehet a tüneteknek és életveszélyes ha elhanyagolják. Ehhez vérvétel, ultrahang vizsgálat szükséges. Ennél részletesebb vizsgálatokat, mint az agyi Ct-t, esetleg EEG-vizsgálatot is végeznek állatokon szakrendelésen. Minél előbb forduljon állatorvoshoz!
jelige: Szasza
2005-11-17
10 éve feletti kan puli kutyám néhány napja túl sokat iszik és bepisil.
Sok betegségre utalhat a sok ivás és sok pisilés. Leggyakoribb okai idős kan kutyánál a veseelégtelenség, a mellékvesekéreg túlműködése és a cukorbetegség. Legelőször ezeket kellene kizárni vérvétellel, vizeletvizsgálattal, hasi ultrahang vizsgálattal, mielőtt ritkábban előforduló betegségeket keresnénk. Ha a sok ivás, sok vizelés mellet a kutya fogy- az a veseelégtelenségre, cukorbetegségre, pajzsmirigy túlműködére, májelégtelenségre utalhat. Ha a kutya sokat eszik, az inkább a mellékvesekéreg túlműködésére, pajzsmirigy alulműködésre, cukorbetegségre utalhat. A kétoldali szimmetrikus szőrhullás, egyéb szőr-bőrproblémák esetén a hormonális problémák valószínűsíthetőek. A vizeletszagú lehelet, fekélyek a szájban- szintén a veseelégtelenségre utal. Hányás lehet a veseelégtelenség, vesemedencegyulladás, májelégtelenség, cukorbetegség jele. A vér- és vizeletvizsgálaton kívül szükség lesz hasi ultrahang és röntgen vizsgálatra is.
jelige: talált cica
2005-11-14
Találtunk egy cicát, 3-4 hónapos lehetett, de nagyon sovány, picike, de irtó kedves, hízelkedő. Tele volt bolhával, többször megfürdettük bolhairtó samponnal. Az egyik fülét rázta, kicsit prüszkölt, kicsit imbolyogva mászkált, gondoltuk ha kicsit megerősödik, elvisszük oltani. Féregirtót kapott, de kétszer is férgekkel együtt kihányta. Majd véresre kaparta a fülét, begennyesedett, a nyakán is lettek ilyen gennyes csomók, alig evett valamit, pár óra alatt teljesen legyengült és elpusztult.
A cica valószínűleg a külső és belső parazitáktól (bolha, fülrüh, bélférgek) legyengült szervezetében valamilyen halálos bakteriális-, és/vagy vírusos fertőzést (pl. vírusos macskanátha) is hordozott. Pontos diagnózist csak boncolás eredményének a tudatában lehetne mondani. Az életét valószínűleg azzal lehetett volna megmenteni, ha a befogadás után rövid időn belül állatorvossal megvizsgáltatják és kezeltetik a cicát. Legközelebb kezdjék ezzel a cicatartást.
jelige: Morpheus
2005-11-14
Kutyámnál kb. másfél hónapja jelentkezett az első epilepsziás roham. Súlyosbodott, ezért egy hónapja gyógyszeres kezelést kap. Az első héten Sevenal reggel 1/2, este 1, Difedan 2x2 a második héttől Sevenal maradt, Difedan 2x1,5. Jobban volt, de ma újra rohamozott, elvesztette az eszméletét. Hogyan segíthetnék rajta?
Középkorú Cane corso-jánál szerintem elsőként azt kellene tisztázni, hogy mi okozza az epilepsziás tüneteket. Egy ilyen korú kutyánál már a koponyaüregi daganat megléte sem kizárt. Véleményem szerint érdemes lenne EEG felvételt, esetleg CT (MR-T) vagy izotópos vizsgálatot végezni a kutyánál - gondolom a laborvizsgálatok már megvannak. Csak széleskörű vizsgálatokkal, az eset jó felderítésével lehet előrelépni a kezelés ügyében.
jelige: Flekken
2005-11-14
A hároméves német juhászom egész nap hányt, és ment a hasa. Szegény nagyon rosszul néz ki! Mi lehet a probléma? Milyen betegség ilyen? És mivel lehet neki segíteni?
A hányás és hasmenés nagyon általános tünetek. Egy 3 éves német juhásznál ez lehet egy heveny gyomormegterhelés következménye, de ugyanígy akár mérgezés, bakteriális-, parazita vagy vírusfertőzés, idegen test, gyomorcsavarodás, fekély esetleg daganat a tápcsatornában. Tehát lehet egy banális, önmagától is megoldódó gond - de lehet iéletveszélyes, és ezért intenzív állatorvosi ellátást igénylő eset is. A rengeteg variáció közül csak az állatorvosa tudja tisztázni, hogy mi okozta a megbetegedést, és természetesen ő tud megoldást ajánlani is. Sürgősen vigye állatorvoshoz a kutyát.
jelige: Sparco
2005-11-14
Tegnap hoztam haza 9 hetes rottweiler kanomat. Szeretném a tanácsát kérni abban, hogy mikor vihetem ki a szabadba? Mind a szobatisztaság mind pedig a kiskutya szocializációja miatt szeretném minnél előbb. Olvastam, hogy amíg nincs meg az összes oltás, addíg nem tanácsos. Bár a tenyésztő szerint fontos lenne. Nem tudom, mi volna a helyes megoldás. Tegnap kapta meg első oltását parvo ellen. Mire lefut az oltási program, 15 hetes is elmúlik.
Egy Rottweiler kölyök nagyon érzékeny jószág tud lenni, ezért illik komolyan venni az óvatossági rendszabályokat. Az első parvo elleni védőoltása után még nagy kockázatot rejtene magában, ha vírus hordozóval találkozna a kutya. A szabadba történő levitelét mindenképpen több lépcsőben oldanám meg. Első alkalmakkor csak olyan kertbe-, elzárt területre vinném a kutyát, ahol nem járhatott más kutya, ürülékével sem szennyezte a területet. Utána néhány héttel később már járhatna olyan területen a kutya, ahol hasonló korú és az oltási programjuk szerint hasonlóan védett kortársaival találkozhatna. Csak ezek után, amikor az oltási sora is teljessé válik vinném olyan környezetbe, ahol elenőrizetlen kutyákkal illetve ezek anyagcsere termékeivel találkozhat a kutya.

<< <  528 / 535 oldal  > >>

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2019.02.18
Sziasztok! Keresem cicamat aki tegnap tunt ep, nyakan egy sebbel, ha látná valaki, akkor kerlek titeket jeleljetek. Egy cirmos cica. 06307294720
2018.08.26
1 hete találtuk a Ringló uton fiatal feket-fehér cicát,orra fekete,piros bolhanyakörve van.tel.70 7090274
2018.08.14
XXII. kerületben talált vak (!), 10 éves kan, nagyobb termetű, fekete keverék kutyus az Illatos úton! S.O.S. várja eredeti gazdáját, ill. 2018. augusztus 21.-étől megmentőjét is! "Mindkét szemére vak. Pórázt nem ismeri. Kedves, mindent tűrő öregúr." (2018.08.06.) További részletekért KATTINTS: http://www.illatosutiallatvedo.blogspot.hu/2018/08/illatos-ut-iii53-20180806.html