Kullancs ABC

Közönséges kullancs           Kutyakullancs

hím                              nőstény                         hím                     nőstény

Miért veszélyesek a kullancsok?


A kullancsok nem elsősorban azért veszélyesek, mert vért szívnak, hanem mert súlyos, kezelés nélkül akár életveszélyes betegségeket terjesztenek.  Bár egész évben megtalálhatóak  a környezetben, tavasszal és ősszel van szaporodásuk csúcspontja, ilyenkor vannak kitéve kedvenceink leginkább a kullancs-fertőzésnek. A kullancsok legtöbbször az aljnövényzetben, cserjék, bokrok magasságában élnek, az elhanyagolt aljnövényzet kedvez az elszaporodásuknak. Kutyáink, macskáink kullancsosságára vonatkozóan hazánkban három kullancsfajról kell említést tenni. Ezek közül kettő a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) és a Dermacentor reticulatus, vagy “kutyakullancs” hazánkban őshonos, míg a harmadik faj a Rhipicephalus sanguineus a déli határainkkal szomszédos országokból vagy tengerentúli területekről kerülhet behurcolásra.

A  kifejlett alakjai akár szabad szemmel is láthatók, néhány milliméter nagyságúak, de vérrel teleszívott állapotban akár a babszem nagyságot is elérhetik. Jellemzően vörösesbarna színezetű, és tojásdad alakú. Európában a leggyakoribb kullancsfaj. Nemcsak kedvenceinket, hanem bennünket, embereket is előszeretettel csíphet meg. Ez a faj  hazánkban a Lyme-kór és a főként emberi megbetegedéseket okozó kullancsencephalitis terjesztéséért felelős.

Állatorvosi szempontból a Dermacentor reticulatus, vagy köznyelvi nevén a kutyakullancs hazánkban a második legfontosabb kullancsfaj, mert a babéziózis kórokozóját terjesztheti. Kedveli a füves-bokros, szikes talajú területeket. Kutyán ezért általában a lábvégeken, ujjak között szív vért.

A Rhipicephalus sanguineus a mediterrán országok felől terjeszkedik Európa országai felé. Őshonos területeken úgy is nevezik, barna kutya kullancs. Számtalan betegség terjesztője lehet (ehrlichiosis, Rocky Mountain foltos láz, babesiosis, anaplasmosis, hepatozoonosis, haemobartonellosis). Hazánkban eddig csak egy behurcolt eset fordult elő, viszont a házi kedvencek utaztatásával behurcolható lehet, így sajnos a későbbiekben állatorvosi jelentőséget is kaphat.

Részletesen a betegségekről:

KUTYA

MACSKA

KISÁLLAT

Mindig egyformán néznek ki?

A kullancsok fejlődésük során különböző méretű és kinézetű megjelenési formákon mennek keresztül. A kifejlett nőstény kullancsok nőnek a legnagyobbra, általában ezeket vesszük észre kedvenceinken.

A kullancsok, miután a növényzetről a gyanútlan áldozatukra jutottak, általában 1-2 óra alatt megtalálják a megfelelő vérszívó helyet. Ez bárhol lehet, ahol észrevétlenül elrejtőzhetnek: fültőnél, áll alatt, lábujjak, szempillák között, hónalj alatt, vagy néha még ennél kínosabb helyeken is.

Az alábbi képen egy kis boxer végbélnyílása mellett:

Kullancsok nem csak erdőn-mezőn, vízpartokon fordulnak elő, hanem városi parkokban, játszótereken, de saját kertünkben is megtelepedhetnek. Egy megtermékenyített nőstény, miután befejezte a vérszívást és lehullik a talajra, néhány nap alatt több ezer tojást rak le. Magyarországon nincs engedélyezett kullancsirtó szer, mely a környezetben használható, így a növényzet rendszeres gondozására, a vadállatok távoltartására és a behurcolás megakadályozására, valamint kedvenceink kullancs-elleni védelmére kell nagy hangsúlyt fektetni.

Védekezne? Segítünk választani! KATTINTSON:

KUTYÁKNAK *** MACSKÁKNAK*** KISÁLLATOKNAK

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

Szeretné hírlevelünket? KATT IDE!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2017.12.28
Budapest XXII. kerületéből (Péter Pál u. és Bánk bán u. sarok) tűnt el a képen látható cica. Kérjük, ha bárki látja, tud róla, értesítse a gazdit! Köszönjük!
2017.12.21
2017.12.18-án a Budapest XXII. kerület, Vörösmarty utca környékéről eltűnt Kormi. Ivartalanított 2 éves kandúr,nem csavargós. Aki megtalálta, esetleg befogadta, kérjük, jelezze az alábbi telefonszámok bármelyikén: 06-30/612-1166 vagy 06-1/227-2643
2017.10.21
LUCIFER - eltűnt Budapest XXII.kerület, Budafok, Dalkör utcából (Campona környéke), október 17-én. 1.5 éves, rövid szőrű cirmos ivartalanított kandúr, chip, nyakörv nincs rajta. Jellegzetessége, hogy a farka megvan törve, így olyan mintha egy pamacs lenne a végén. JUTALOM A MEGTALÁLÓNAK!!! Elérhetőség: +3620-827-1965 Email: kasa.tamara@gmail.com Gazdi: Kása Tamara