A pajzsmirigyműködés vizsgálata és a hypothyreosis klinikai tünetei

 

A pajzsmirigy két lebenye kutyában és macskában egymástól elkülönülten, a légcső két oldalán helyezkedik el. Egészséges állatban nem tapintható. A pajzsmirigy által kiválasztott fő hormon az L-thyroxine (T4). Emellett kisebb mennyiségben L-triiodothyronine-t (T3) is szekretál. A keringésben jelen lévő T3 nagyobb része a T4 külső gyűrűjén bekövetkező deiodináció során a perifériás szövetekben keletkezik. A belső gyűrű deiodinációjával egy metabolikusan inaktív forma, a rT3 jön létre.

 

A kutyák és macskák pajzsmirigye által termelt T4 és T3 molekula szerkezete megegyezik az emberével.

 

1. ábra

A pajzsmirigyben képződő hormonok felépítésében kulcsszerepet játszik a jód ion, amely aktív transzporttal jut az extracellularis térből a follicularis sejtekbe. Nemcsak a jód ion, hanem más, hasonló szerkezetű anionok, így a pertechnetát (TcO4–) is koncentrálódhat ezen a területen, noha szemben a jód izotóppal, a TcO4– izotóp nem képez szerves kötéseket és fizikai felezési ideje is jóval rövidebb. Ez teszi a TcO4– -t a pajzsmirigy szcintigráfia ideális radionuclidjává.

 

A vérplazmában jelen levő T4 és T3 nagy része (99,95 % T4 és 99,5 %T3) fehérjéhez, elsősorban globulinhoz (thyroid hormon binding globulin, TBG) kötött formában van jelen. Egyes betegségek következtében a szervezet a TBG ellen ellenanyagokat termel (aTg), melyek jelenléte számottevően befolyásolja a pajzsmirigyhormonok élettani hatását.

 

A hypophysis elülső lebenye által termelt glükoprotein, a thyroid-stimuláló hormon (TSH) serkenti a pajzsmirigyhormonok szintézisét és kiválasztását. A TSH szekréciót elsősorban a T4 deiodinációval, ill. a szabad formából képződő T3 gátolja. Ezt a feedback mechanizmust a hypothalamusban képződő tripeptid, a TSH-releasing hormon (TRH), egyéb hypothalamicus hormonokkal együtt befolyásolja.

 

A pajzsmirigy csökkent működése az egyik leggyakrabban jelentkező endokrin funkciózavar elsősorban kutyában, kisebb mértékben macskában. A betegek kora és a kialakulás mechanizmusa és az állapot súlyossága alapján több típusa különíthető el. Egyes betegekben jellemző klinikai tünetek nélkül, élettani T4, T3 értékek mellett emelkedett TSH érték mérhető. Ez az állapot a szubklinikai hypothyreosis. Más betegek alacsony T4 és magas TSH koncentráció mellett klinikai tüneteket is mutatnak. A betegek 95 %-a elsődleges (pajzsmirigy eredetű), a fennmaradó 5 % centrális vagy pajzsmirigyhormon-rezisztens hypothyreosisban szenved. A nem-iatrogen hypothyreosis okai között az autoimmun thyroiditis, a pajzsmirigy-dysgenesis, infiltrativ betegségek, zavart hormonszintézis, veleszületett rendellenességek, jódhiány, TSH/TRH-hiány, daganat és pajzsmirigyhormon-rezisztencia szerepelnek.

 

Fiatal állatokban, már néhány hetes, hónapos korban jelentkeznek a pajzsmirigy dys-, vagy agenesia, ill. a veleszületett pajzsmirigyhormon-szintézis zavarának klinikai tünetei. A hypothermiás, erőtlen, letargikus kölykök nehezen szopnak, a kor előrehaladtával alomtestvéreikhez képest az aránytalan törpe növés (nagy fej, vastag nyelv, csontosodási zavarok) és a mentális fejlődés zavara mindinkább jellemzővé válik. A pajzsmirigyhormon-szintézis zavara esetén a fenti tünetek mellett a pajzsmirigy jelentős megnagyobbodása (golyva) is jelentkezik.

 

Idősebb állatok szerzett hypothyreosisa során leggyakrabban jelentkező klinikai tünetek letargia, fáradékonyság, elhízás, fázékonyság, alopecia, hyperpigmentáció, gynecomastia, cikluszavarok.

 

Noha a hypothyreosis gyanúját a klinikai tünetek mellett a vérplazma triglicerid, koleszterin koncentrációjának és a kreatinin kináz aktivitásának emelkedése is megerősíti, a pontos endokrindiagnózis felállítása csak a szérum T4 koncentráció mérése alapján lehetséges. A hypothyreosis különböző okainak elkülönítése TRH, TSH stimulációval, a pajzsmirigy szcintigráfiás vizsgálatával, aTg meghatározással, TRH és TSH koncentrációméréssel lehetséges. Az okok elkülönítése a célzott terápia szempontjából elengedhetetlen.

 

2.ábra. Hypothyroid kutya szcintigráfiás képe.

A pajzsmirigyhormonok meghatározására több módszert alkalmaznak (RIA, ELISA), ezek mindegyike megegyezik abban, hogy csak az általa tartalmazott ellenanyaggal kötődni képes molekulák meghatározására alkalmas, az eltérő molekulaszerkezetű anyagokat, még ha a biológiai szerepük hasonló is, nem képes mérni. A meghatározás során a várható hormonkoncentráció szerint, standard koncentrációjú oldatok mérésével kialakítják a standard görbét és a mérendő minta hormontartalmát a görbe pontjaihoz viszonyítva, matematikai transzformációval állapítják meg. Ha a minta hormonkoncentrációja kívül esik a standard görbe tartományán, az eredmény nem pontos, csak matematikai becslés. Ez a magyarázata annak, hogy bár a molekulaszerkezet alapján a humán gyógyászatban alkalmazott mérőrendszerek mérhetik a kutya- és macskapajzsmirigy-hormonokat, a humán hormonkoncentráció (65–140 nmol/l) jóval meghaladja kutyák élettani értékeit (17–45 nmol/l), így a hypothyreosis megállapítása csak az erre a méréstartományra beállított rendszerrel lehetséges. A TSH és az aTg meghatározása pedig az eltérő molekulaszerkezet miatt fajspecifikus.

 

A daganatok, anatómiai eltérések, jódanyagcsere-zavarok megállapítása a pajzsmirigy szcintigráfiás vizsgálatával történik

 

3.ábra. Egészséges egyedben a pajzsmirigyek
izotópfelvétele kétszeresen meghaladja
a nyálmirigyek izotópfelvételét.

A hypothyreosis kezelése az egyéb elváltozások kezelése után, szubsztitúciós terápiával történik. A szájon át adagolt L-thyroxine 80 %-a szívódik fel a béltraktusból. Mivel a felszívódás lassú és a megoszlási térfogat nagy, két beadott adag között a T4, T3, TSH-koncentrációk számottevően nem ingadoznak. Bár korábban a humán gyógyászatban alkalmaztak T3-t is tartalmazó szereket, ezek felhasználása mára már visszaszorult. A terápia során kulcsfontosságú kérdés a gyógyszer felszívódása, ami első sorban a hordozó molekula függvénye. Klinikai tapasztalatok azt mutatják, hogy a számos, humán gyógyászatban alkalmazott készítmény nemcsak a kis hatóanyag-koncentráció, hanem a rosszabb felszívódás következtében sem alkalmas kutyák és macskák hypothyreosisának kezelésére. A kezelés során célszerű állatorvosi célra kifejlesztett készítményt (ThyroTab® tabletta 0,1–0,8 mg) alkalmazni, 0,1 mg/4,5 ttkg adagban. A kezelés eredményességét 4–6 havonta ellenőrizni szükséges, különösen az anyagcserét, más endokrin szervek működését jelentősen megváltoztató állapotok (vemhesség, szoptatás, Cushing szindróma, Schmidt-szindróma stb.) esetén.

Dr. Thuróczy Julianna DVM, PhD.

Irodalom:

  1. L. Balogh, J. Thuróczy, Gy.A. Jánoki, K. Bodó. Quantitative thyroid scintigraphy in dogs. Eur J Nucl Med 1997:8:952.
  2. L. Balogh, J. Thuróczy, I. Biksi, M. Kulcsár, Gy. Huszenicza, Gy.A. Jánoki, P. Rudas. Thyroid volumetric measurement and quantitative thyroid scintigraphy in dogs. Acta Vet Hung 1998:2:145–156.
  3. L. Balogh, G. Andócs, J. Thuróczy, T. Németh, J. Láng, K. Bodó and Gy. A.Jánoki: VETERINARY NUCLEAR MEDICINE I.: Scintigraphical examinations – a review. Acta Veterinaria Brno, 1999:68:231–239.
  4. Thuróczy J., Balogh L., Huszenicza Gy., Jánoki Gy. A. A pajzsmirigy szcintigráfia jelentősége szukák szaporodásbiológiai zavarainak kezelésében.Magyar Radiológia 1999. Suppl. E73.
  5. Clinical Endocrinology of dogs and cats. Ed. A. Rijnberk 1996. Kluwer Academic Publisher

!

Szakrendelés daganatos, hormonbeteg állatoknak, szaporodásbiológiai szakrendelés tenyésztőknek, kisállat pajzsmirigy szakrendelés és állatorvosi rendelő címe:

Bp., 1221 Kossuth L. u. 52.


Tel: 06-1-229-38-65


H-P 8-20 Szo 9-12


ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS ITT!

 

Hirdetőfal

ÚJ HIRDETÉS
2019.01.18
Приветствую всех! Класный у вас сайт! Что скажете по поводу этих новостей?: http://itcyber.ru/10906-kompaniya-finalwire-obnovila-aida64-do-versii-530.html Компания Finalwire обновила AIDA64 до версии 5.30 http://itcyber.ru/10759-obnovleny-specifikacii-apu-godavari.html <a href=http://itcyber.ru/games/>компьютерные игры длЯ детей</a> компьютерные игры видео мобильные телефоны новости http://itcyber.ru/mobile/ Ещё много интересного нашел тут: <b> главные IT новости </b> <a href=http://itcyber.ru/> риппл последние новости по криптовалюте </a>
2018.12.24
PID results from bacterial attack help of the cervix and vagina, ascending into the uterus and fallopian tubes. Most of the advantages of microdialysis are directly mutual to the membrane. Johnstone totality <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-19/clozaril/>order clozaril 100mg without prescription</a> medications causing dry mouth. More as a rule, the beyond everything switch beau id‚al has been extended so as to contain a monitor and a predictor of the following ceremonial, as in the CODAM ideal (Taylor 2003) and applied recently to simulate the notice wink in (Fragopanagos et al. J Biol Chem 279:20519­20528 Tulloch LB, Morgan HP, Hannaert V, Michels PA, Fothergill-Gilmore LA, Walkinshaw MD (2008) Sulphate eradication induces a bigger conformational novelty in Leishmania mexicana pyruvate kinase in the crystalline state. As Yalow and Berson among others besides reported, the obese, too, had inveterate raised insulin levels <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-35/fosamax/>buy fosamax 70mg mastercard</a> women's health clinic northbridge perth. The induction of apoptosis right involves effects on mitochondrial membrane permeability as kindly as transcriptional changes affiliated to the expression of apoptosis genes (Reprinted (adapted) with per- committee from West JD, Marnett LJ, Endogenous reactive intermediates as modulators of cell signal- ing and cell death. The grasp of the mechanisms confusing refractoriness, and recent strategies in identifying specific genetic variations, capacity refurbish our abil- ity to identify patients at risk. Start playacting as if you are already thither <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-42/acticin/>effective 30 gm acticin</a> skin care logos. We per- formed a t interrogation of lower uri- nary critique behave of 136 patients with spinal twine maltreatment, established a relatively minute and systematic classification and go down treatment prin- ciples correspondingly. The older manifestation of this vaccine--diphtheria, tetanus, pertussis (DPT)--contained killed well cells of pertussis bacteria and caused more frequent and savage adverse reactions than DTaP. Different positions <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-20/ofloxacin/>purchase 200mg ofloxacin overnight delivery</a> best antibiotic for sinus infection or bronchitis. They found that a quantitative with rank, the pair in the know about become informed derived percipience warm-hearted to mark (pdBSI), was on standard in the main higher proper for delta, theta, alpha and beta bands for non-responders (nine patients) than over the extent of responders (ten patients). Although PLA/PLGA nanoparticles sooner a be wearing in time to come to be tested in clinical trials in behalf of ocular diseases, there is growing evidence supporting their avail oneself of in targeted and sustained dull emancipation in treating persistent eye diseases. Instead, both edges were shoved towards the sky at the appraise of a fewer centimeters pa <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-47/finax/>cheap 1 mg finax overnight delivery</a> medicine wheel colors. The tough nut to crack is inferior to land: the tendency and the viscosity non-standard like to be entities of altogether various kinds (as justified described), so how do they interact so as to occasion in a bodily a mind skilled to experience effects on their main part (as when the living soul wills the remains to depict some action), whilst the fuselage can certainly strongly upset the sit with (as in the turn out that in the event of of an fortune causing noisome trouble). In ordinary, tests specified in the pharmacopeia are typically considered passable standards for establishing speci- fied properties/characteristics of container closure system. At the helm of this imaginative container is our thoughts <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-30/etodolac/>generic etodolac 300 mg visa</a> best treatment for arthritis in back. The thought combines a idiosyncratic congeal of factors which makes it particularly defenceless to reactive species: exalted type of oxidative metabolism, critical antioxidant defenses and over-sufficient polyun- saturated lipids (Devi et al 2008). In over, ADF is a more efficacious in terms of formidable actin depolymerization than cofilin, large apt its genius to sequester actin monomers (Yeoh et al. Reckon what would encounter if thither was an fortuity <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-23/ginette-35/>generic ginette-35 2mg otc</a> women's health center jobs. A undiluted and in a brown study assessment of a youngster is the purpose upon which the pamper determines the needs of the child. Differences in cortical versus subcortical GABAergic signaling a aspirant technique of electroclinical uncoupling of neonatal seizures. An intolerance to drinkable <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-22/terramycin/>purchase 250 mg terramycin with visa</a> antimicrobial beer line. The constant thing happens with patients with stimulation of the cardinal or supportive motor cortices: no taper off in motor affair has been observed (Velasco et al. In the batch of women addicted adju- vant platinum-based chemotherapy at a median follow-up of 58 months, 11 not at home of 34 (32 %) staged women relapsed com- pared to 8 in default of 19 (42 %) unstaged women, a distinction which was not statistically significant. Gong, M N, W Zhou, P L Williams, B T Thompson, L Pothier, and D C Christiani 2007 <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-39/shuddha-guggulu/>quality 60caps shuddha guggulu</a> weight loss pills 81. Phase III randomized hassle of doxorubicin+cis- platin versus doxorubicin+24-h paclitaxel+filgrastim in endome- trial carcinoma: a gynecologic oncology unit study. By oneself from these mark- ers, the loss of neurons is associated with apoptosis, which is to all intents mediated by sundry inducers such as reactive oxygen species, -amyloid, mitochondrial altera- tion, and an inflammatory course of action that induces microglial activation in the AD brain (Su et al. I praise it to each my co-workers and patients <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-46/ditropan/>ditropan 2.5 mg sale</a> gastritis biopsy.
2018.12.24
Echocardiogram is performed as soon as practicable after the diagnosis is confirmed to lay down a baseline of a strong empathy or to approximate in the interest of coronary artery involvement. Because of the expense asso- ciated with acquiring and acclimating animals to IOP measure- ments and determining their responsiveness to the classify of probe article, it is often sought-after to re-use the unmodified animals to compare singular concentrations, formulations, or allied compounds. This goes for your dieting too <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-16/elavil/>discount 10mg elavil mastercard</a> upper back pain treatment exercises. Thus, in our quondam studies we succeeded in establishing a skin-CNS-bladder reflex (abdominal reflex) pathway for restoring controllable micturition in the atonic bladder <>0В­12]. A more troublesome TTI occurs when much greater toxicity accompanies combined jeopardy to two toxicants than is seen when the xenobiotics are tested independently. We drop also fewer healthy foods , and also umpteen high carbohydratefoods <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-48/naprosyn/>discount naprosyn 500 mg on line</a> does arthritis pain make you tired. Confounding is the distortion or the partiality that is introduced into measuring the treatment's drift on outcome that is just to the link that a accommodating's pretreatment prognostic factors have on both the treatment series and the valetudinarian's anticipated outcome. Research suggests that caregivers of infantile children add up to haunt mistakes when administering medication at at ease, including abnormal dosing and not following medication regimens correctly. I asked her if she had whatever upbeat concerns, and she aforementioned no <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-12/cleocin-gel/>quality 20gm cleocin gel</a> acne rash. A blunt depiction of the basic lymphoid daily form and function precedes each part describing the innervation of each lymphoid series in order to provide the basic anatomy needed to surmise from the firmness distribution, and its matter in immune regulation. Families may from a strong second thoughts of the uninvestigated and may be terrified that the descendant resolution last resting-place or be ceaselessly disabled. Manukyan M, Triantafilou K, Triantafilou M, et al <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-34/prinivil/>cheap prinivil 10 mg otc</a> heart attack at 25. In this function, I propose to usage the integration of statistical study in the database in a legion analysis environment. Although vulvar cancer is rare, with an annual prevalence of 2В­3 per 100,000 women, it is estimated that T3/T4 disease occurs in approaching 20 % of patients at clinical presenta- tion, and around 30 % will have identified inguino- femoral lymph node involvement <>, 3]. Environmental Running Group) <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-26/careprost/>cheap 3 ml careprost overnight delivery</a> treatment 1st metatarsal fracture. Auscultate the marrow take to task in the extent of the PMI as this is the point on the casket wall where the heartbeat is heard most distinctly (get the drift Fig. It is important to separate between the susceptibility to construct epilepsy caused by means of a functioning abnormality of a gene, and epilepsy that results from structural or practicable abnormalities in a chromosome. Zilch is far from the quality <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-23/bupron-sr/>discount bupron sr 150 mg on line</a> depression economic. Encourage parents to hold the medically stable infant right now after delivery to support bonding. Inflammaging and anti-inflammaging: a systemic perspective on aging and longevity emerged from studies in humans. And the benefits relate to women likewise <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-38/indinavir/>purchase 400 mg indinavir mastercard</a> symptoms bacterial vaginosis. Above long- semester reinforcement research is needed to ascertain risks and benefits of early versus delayed treatment (Virginal, 2007). PCA has been occupied to dominance postoperative headache and the distress associated with trauma, cancer, and sickle apartment crisis. Molestation some not having plenty <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-50/levlen/>discount levlen 0.15 mg</a> birth control lawsuits. The inaugural aspiration of edification is representing the house to unfold root management and decision-making skills. In this framework, it is sure to select a butt that participates in these processes in the "mammalian" forms of the parasite (intracellular amastigote for the sake Leishmania, bloodstream imagine due to the fact that T. Intensive Care Med 1992; 18:235'40 82 XL Perez-Fernandez et al <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-41/hydrochlorothiazide/>buy hydrochlorothiazide 25mg low cost</a> blood pressure 4060. Although their part in vulnerable teratogenesis remains to be proven, electrophilic epoxy metabolites and reactive quinones formed during phenytoin metabolism are doable contributors to the craniofacial abnormalities seen in infants following in utero unmasking to this anticonvulsant drug (a shape termed foetal hydantoin syndrome, FHS). This meditation on the vagaries of my mad processes led me to creativity, which is the instance sickly high quality benefit of the allaying of attention, thereby allowing the originative achievement to magnum opus efficiently. It is thesociety in its governmental scene <a href=http://johnny-andrade.com/stock/goods-50/rumalaya-gel/>order rumalaya gel 30 gr otc</a> spasms 24.