Az állatorvos válaszol

Tisztelt Állattartó!

Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolunk itt, a honlapon, jeligésen, illetve a megadott e-mailcímre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot. Az űrlapot kérjük csak akkor töltse ki, ha hozzájárul kérdése honlapunkon való megjelenítéséhez! Megértését köszönjük.

Felhívjuk a figyelmét, hogy az orvos válaszol rovatban megjelenő válaszok csak tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az állatorvosi vizsgálatot.

Sürgős esetben azonnal vigye állatorvoshoz, ügyeletre állatát!

Semmiképpen ne adjon be embernek való gyógyszert állatának, mert ez végzetes lehet!

Ki válaszol?

1. Dr. Thuróczy Julianna, vezető állatorvos

Vendég szakértőnk kutyakiképzés, viselkedés, oktatás témakörökben:
2. Urbanovich Zoltán kutyakiképző, a DogIsland kutyasuli tulajdonosa, www.apacsdog.hu

Kérdések és válaszok

ízületi lazaság

2 éves pitbull lábai kiskora óta carpal laxity -ben vannak, az utcán él, alig kap enni, ezt még helyre lehet hozni ha rendesen fog enni, vagy csak a műtét segít, vagy az se?

Az orvos válasza »

Széklet gondok

Jó estét kivánok elnézèst a zavarásért neten találtam meg magát nem tudom szoktak e onlinen válaszolni de remélem igen nagyon kétségbe vagyok esve a kutyusom miatt , le irnám a betegséget : 4 honapos közép Yorhsirol van szó a kis kutyàmnak emésztesi gondjai vannak igazabol azt vettem észre először hogy nehezen széklel aztán utána egyáltalan nem tudott 3 napig kb orvoshoz fordultam vele és ott azt mondták hogy végbél szükülése van ami születési rendelenesség és mindennap a kis kutyát tágitani kell belülröl én ezt mindennap elvégzem neki mivel azt mondta mindennap kell a kis kutyám nem javul mikor széklelne csak nyüszit és forog segitséget kértem màr több helyröl de nem tudtak pontos választ adni mivel lenne jobb neki …előre is köszönöm válaszát további szép estét

Az orvos válasza »

Bátor

Tisztelt Doktor Úr,
2 éves kinti-benti cicám állapota rendkívül rossz. Január óta beteg,és számtalan vizsgálat és kezelés után az állatorvos sajnos FIP betegségre gyanakszik( nedves).Állapota olyan súlyossá vált,hogy nem tud a hátsó lábaira állni,így maga alá pisil.Korábbi vizsgálatok nem utaltak erre,csak miután hirtelen erővel leromlott az állapota. Ekkori vizsgálat mutatott folyadékot a hasüregben,mely pár héttel korábban nem volt.Minden más teszt negatív. Kérdésem az lenne,hogy érdemes-e megpróbálni a jelenleg egyedüli alternatív gyógymódot a GS 441524? Van esetleg ebben tapasztalata? Köszönöm válaszát.

Az orvos válasza »

Gyógyszerezés

Üdvözlöm!
Molnár Jázmin vagyok. Van egy 13 éves Golden Retriever és Labrador keverék kutyusom, 27 kg. Emlőrákja van, amely már átterjedt a bal hátsó lábára is. Meg lehetne műteni, de ahhoz ki kellene venni az emlőjét és leamputálni a lábát, de a kora miatt nem merjük bevállalni. Állatorvostól fájdalomcsillapításra kaptunk Rheumocam-ot, 2,5 mg-osat és abból minden nap másfél tablettát kell bevennie. Az lenne a kérdésem, hogy ez a gyógyszer meddig szedhető, nem kell szünetet tartani közben, nem árt az egészségének? Előre is köszönöm válaszát!

Az orvos válasza »

Farkasköröm, C-vitamin

Üdvözlöm!
3 hónapos és 17 napos Berni pásztornak megvannak a farkaskörmei. Miért javasolják, hogy azt el kell távolítani? Mit kell tenni ilyen esetben? Elég ha a farkaskörme folyamatosan van vágva, így hogy nem lett neki levágva? Nem szeretném ha kellemetlen lenne neki a műtét utáni időszak a teljes gyógyulásig. Az
állatorvoshoz márciusban azt mondta, hogy a farkasköröm el lett távolítva, így nem is néztem neki. Első kutya gazdi vagyok.
A második kérdésem az lenne, hogy mennyi a megengedett C-vitamin adag, amit lehet neki adni. Mivel ő nagy testű kutya, gyorsan nő, így a csontok erősítése nagyon fontos, illetve az ízületek. Julius K9 Puppy Juniort kap, bárány rizzsel 2x, este pedig rizses pulyka húst sárgarépával. Zöldkagyló kapszulát és marha térd csont, porcot kap. Előbbit kevesebbet, heti 2x az orvos ajánlására. Ön mit javasol? Köszönöm a segítő választ előre is!

Az orvos válasza »

Idős tacskó kutya rohamszerűen jelentkező szörcsögő légzés

Tisztelt Doktor Úr!
Több betegséggel küzdő 13 éves ivartalanított lány tacskó kutyám kb egy hete rohamszerűen jelentkező szörcsögő légzést produkál, nagyon ijesztő, mintha tele lenne az orra, fulladna. Nem nagyon érzi a szagokat. Előtte már pár hete köhögés után savat hányt. Hasi ultrahang vizsgálat, mellkasröntgen nem igazán mutatott bajt, vérvizsgálat pedig gyulladást mutatott CRP 55,3. Most antibiotikumot szed, de nem javul. Köhögéssel már régóta küzdünk, bár mióta ezek a rohamszerű tünetek vannak, mintha nem is igen köhögne. Természetesen visszamegyünk az állatorvoshoz, csak esetleg ha lenne valamilyen ötlet, mert nagyon feladta a leckét, nagyon kétségbe vagyok esve.
Köszönöm szépen előre is.

Az orvos válasza »

Kutya köhögés

Jó napot kívánok!
Kutyussom Süti, 2éves ivartalanított törpe tacskó, 6kg.
Előzetes tudni valók:
-kinti-benti kutyus
-naponta 5-6órát tölt levegőn
-minimum 2-3órát folyamatos mozgással
-párom munkába tudja magával vinni így ott lehet vele a szabad levegőn 2 másik kutya társaságával(egészséges oltott kutyusok)
-házi koszttal és táppal is etetjük, mindenből próbáljuk neki a legjobbat adni.
-oltásai mind megvannak, rendszeresen látja állatorvos.
-kedve mindig jó
-energia szintje nem csökkent
-étvágya nem csökkent
Az egyetlen probléma ami körülbelül 2hónapja áll fenn, hogy éjszaka száraz köhögése van, de NEM mindig.
-voltunk vele állatorvosnál, először azt mondták hogy hagyjuk az immunkrendszerére mert semilyen betegséget nem lát rajt.
2hét után ugy vettük észre hogy a helyzet javul. Majd egyik éjjel végig köhögte az egész éjszakát, visszamentünk
Azt mondták hogy még mindig semmilyen külső problémát nem látnak, írtak fel neki antibiotikumot, és köhögés csillapított, és mondták ha esetleg száraz a szobába a levegő párásítjunk. Utána úgy tünt a helyzet jobb, csak néha néha köhögött de álltalába akkor is csak éjjel.
Párásítunk azóta a szobába, már vettünk neki másik helyet, hátha az zavarta, akkor sem legt jobb a helyzet, néha ágyba alszik.
Nem tudjuk kizárni a külső tényezőket ha esetleg az lenne a probléma, mert nem mindig köhög, de van hogy egész éjjel.
Szárazan, és az elmúlt 2hónapba 3x fordult elő hogy esetleg hányt volt, akkor vizes kicsit zöld színűt, és utána füvet evett, nem tudom hogy ennek van e köze hozzá vagy csak szimplán a hasa fájt.

Az orvos válasza »

kutya laboreredmény

Az LPS érték duplája a megengedett felső határnak. Mi ennek a jelentősége és milyen betegségre utalhat ez a kimagasló érték? Van szükség gyógyszeres kezelésre? Válaszát előre is köszönöm!

Az orvos válasza »

Idegen test az orrban?

Üdvözlöm!
13 éves shi tzu keverék kutyusunk 5 napja (szerintünk) felszívott valamit az orrába, ami irritálja, próbálja kifújni az orrából. A mindennapi életben különösen nem zavarja, ugyanúgy eszik, játszik, sétálunk, jó a kedve, de 1-2-3 óránként próbál kifújni valamit az orrából. Volt már ilyenre példa korábban, de eddig aznapra mindig megszűnt a panasz. Most ez már 5. napja tart, főleg otthon, nyugalmi állapotban vagy éjszaka, alvásból.
Hétvégén sajnos most már köhögni is elkezdett, mintha valami a torkán akadna, de ezt is csak egyszer-egyszer nap közben. Hétvégén voltunk állatorvosnál és után állatkórházban is, de mindkét helyről egyből egy másik rendelőbe küldtek minket, mondván csak endoszkópos vizsgálattal lehet kideríteni, hogy mi a helyzet. El is mentünk a tanácsolt helyre, ott is mondták, hogy csak endoszkópos vizsgálattal lehet megállapítani, hogy valóban ez a baj.
Ami a problémám ezzel, hogy a kutyát senki nem vizsgálta meg, egyszer nem néztek sem a szájába, sem az orrába világítani.
Labort elvégeztettük, hogy egyáltalán altatható-e a vizsgálathoz, szerencsére tökéletes a vérképe. Holnapra van időpontunk a nem olcsó vizsgálatra, de előtte szeretnék megbizonyosodni, hogy valóban ez az egyetlen mód és nem csak egyből rámondták az egyik legdrágább vizsgálatot (200ezer fölötti mindennel együtt). Természetesen, ha nincs más mód, elvisszük, nem akarjuk szenvedni hagyni, hiszen zavarja és magától nem oldódott meg.
Az lenne a kérdésem, hogy tényleg ez az egyetlen mód? Esetleg lehet allergia?
Lehet próbálkozni esetleg orrspay-el? Nem tudjuk ténylegesen, hogy felszívott-e valamit, de tény, hogy az orrán keresztül próbál valamit kifújni.
Előre is köszönöm a választ!
Üdvözlettel: Ilona

Az orvos válasza »

Vizelettartási probléma

Tisztelt Doktornő!
Körülbelül 3 hete a kutyusomnak könnytermelési problémái kezdődtek. (7,5 éves ivartalan havanese) Majd sajnos az állatorvostól nem kapott megfelelő kezelést, csak kísérletezgetett a szemcseppekkel, műkönnyekkel, a végén már szaruhártya fekélye lett, ami olyan mély lett, hogy meg kellett műteni, mindkét szemét.
Ezzel egy időben (mióta fáj a szeme) észrevettem, hogy a takarón, fekhelyén kisebb vizelet foltok vannak .. én a fájdalomra gondoltam, mivel soha nem volt ilyen jellegű problémánk. A műtét után nem tapasztaltam ilyet, majd utána egyre jobban, először pár csepp, ma reggelre már egy egész nagy folt. Igazából nem vittem ki időben,mert még 4 óránként kelünk cseppenteni a szemébe, de ilyen régebben nem fordult elő, vagy ha nagyon kellett neki, akkor jelzett és kimentünk. Mitől lehet ez?! Összefügghet a szemével? A szemészeten nem kaptam rá választ, azt mondták vigyem belgyógyászatra. Nem tudom, hogy várjak-e esetleg míg picit jobban lesz a szeme (2 hétig le van varrva a szemhéja) vagy járjunk utána a témának?!
Most még kap gyógyszereket tablettában (Kesium, Rheumocam), 4 féle szemcseppet.
Köszönöm válaszát.

Az orvos válasza »
Nincs több bejegyzés

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993