Az állatorvos válaszol

Tisztelt Állattartó!

Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolunk itt, a honlapon, jeligésen, illetve a megadott e-mailcímre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot. Az űrlapot kérjük csak akkor töltse ki, ha hozzájárul kérdése honlapunkon való megjelenítéséhez! Megértését köszönjük.

Felhívjuk a figyelmét, hogy az orvos válaszol rovatban megjelenő válaszok csak tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az állatorvosi vizsgálatot.

Sürgős esetben azonnal vigye állatorvoshoz, ügyeletre állatát!

Semmiképpen ne adjon be embernek való gyógyszert állatának, mert ez végzetes lehet!

Ki válaszol?

1. Dr. Thuróczy Julianna, vezető állatorvos

Vendég szakértőnk kutyakiképzés, viselkedés, oktatás témakörökben:
2. Urbanovich Zoltán kutyakiképző, a DogIsland kutyasuli tulajdonosa, www.apacsdog.hu

Kérdések és válaszok

Ivartalanítás

Kedves Doktornő/Doktor Úr!
6hónapos törpe schnauzer szuka kiskutyám május 31-én “nagylány” lett. Ivartalanítani szeretnénk, az állatorvos július 6-ra adott időpontot, nem túl korai? A tüzelés vége és a műtét között 1-2 hét telik el!
Válaszát előre is köszönöm!

Az orvos válasza »

új törzsek elleni szuri hatástalan?

8 hetesen Versican plus p, 10 és 12 hetesen Biocan novel kombi oltást kapott kutyám, és most 6 hónaposan mégis elkapta a parvót, gyorsteszt pozitív lett, súlyos véres hasmenéssel. 1 hete járunk infúzióra, remélem nem hal meg. Mondta a doki, hogy más kutya is megkapta ezt az oltást, és mégis elkapta a parvót, sőt meg is halt. Ő sem érti, hogy ez az új törzsekre ható injekció miért ilyen vacak? Jobbak a régi Vanguard vakcinák?, önök melyiket adják és ilyen előfordul-e? Köszönöm!

Az orvos válasza »

mérgezés

Tisztelt Doktor Úr!
Tegnap este Berni pásztor kutyusunk elpusztult. 12 éves volt, csupán szürkehályog volt a szemén, illetve reumatikus fájdalmai voltak.
Az este tutuláshoz , síráshoz hasonló hangot adott ki, tántorgott, iszonyatosan csattogtatta az állkapcsát, amiből már habzó vér folyt, gondoltam elharapta a nyelvét. A hasa valami hatalmasra felfújódott, és fulldokláshoz hasonló hangot hallatott. kb 3-4 napja lógó fejjel, néha kedvetlenül sétálgatott, 2 napja nem vett, de a jutalomfalatot megette. Sokszor volt bágyadt, főleg a melegben, és hamar elfáradt, a lábai fájdalmai miatt sétálni nem lehetett már vele hosszú távban.Borzasztó volt látni a szenvedését! Olyan volt mintha megbolondult volna. 15 perc alatt elvitte, ott fulladt meg a kezünkben.
A kérdésem csupán az, hogy a leírtak alapján lehetséges, hogy mérgezés történt???

Tisztelettel és köszönettel:

Molnár Tímea

Az orvos válasza »

Cushingal kapcsolatos probléma

Tisztelt Doktornő!

14 éves múlt a csivavám. Tünetei egy éve állnak fent. Időszakos lihegés, és bár mindig falánk volt, utóbbi időben falánkabb. Időnként visszatérő, kisebb hasmenések.
Hasi UH-n egyik mellékvese nagyobb, és már az öregség miatt van szívproblémája.
Ennyi a tünet mindössze.
Viszont, keveset iszik, keveset és kevésszer pisil, mégis azt mondják ez centrális Cushing.
3x vittem el LDDSt-re az elmúlt egy évben. Első alkalommal az értékek a következők: 1. kortizol: 502 2. 112, majd a harmadik 40.3). Második alkalommal ugyanez 516, 256, majd a harmadik érték 37.2. Mégis írtak neki napi 1x10mg Vetorylt. Lihegés, falánkság maradt, fogyás nem, sőt nagyon picit hízott, annak ellenére, hogy napi 380g általam főzött diétás nyúl-zöldség / hal-zöldség ragut eszik 4-5 alkalomra elosztva. Jelenleg 6.6 kg, napi vízivása max 1.4-1.6 dl, de mértünk 0.9 dl-t is.
Májbetegsége van, volt 6000-es alkalikus foszfatáz szintje is és magas a triglicerid, ezért Ursofalkot és Bezalipet is szed, amit ezek szépen rendeznek. Nem cukorbeteg és a pajzsmirigyét is megnézettem, rendben van.
Legutóbbi alkalommal, miután a 10mg-os Vetoryl nem hatott, átrakták 2×5 mg-ra, arra hivatkozva, hogy úgy jobban hasznosul.
Másfél hónap 2x5mg adása után lett megint LDDS teszt, ahol az eredmény a következő lett: első kortizol 32.8, második 75, majd a harmadik 116. A vese értékei elég rosszak, van fehérje a vizeletében.

Teljesen el vagyok keseredve, mert nem tudom, hogy nem ártok-e neki a Vetoryllal. Ugyanis nem tudom, valóban Cushingos-e. Hiszen a Vetoryl előtt jók voltak az értékei, most meg rosszak.

Ezek alapján tudna valamit tanácsolni? Létezik ilyen, hogy a Vetoryltól romlik az eredmény?

Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Üdvözlettel,
Váradi András

Az orvos válasza »

Műtét

Üdvözlöm! A kutyus 8éves és huvelydaganata van. Szerdán műtik ivartalanítással együtt. Ön szerint kockázatos így a műtét?

Az orvos válasza »

Kutya hirtelen halál

vár.

Kedves dr úr 14eves kiskutyam nagyon rosszul volt. Zihált és többször össze esett. Voltunk állat orvosnal. Vér vétel, Ultrahang minden volt. Nem működött rendesen a keringése azt mondta. Szíve gyorsan vert nagyon, Ill máj karasodas volt de nem nagy mértékben. Adott neki szív gyógyszert és vizhajtot. Míg haza hoztuk és este valószínűleg agyverzest kapott és meghalt. Mondta a dr úr a gyógyszerek nyilvánvaló látható javulasa 2 3nap.. Ezt sajnos már nem tudtuk megvarni míg kitudjuk próbálni használ e. Ön szerint megelőheto lett volna a sztoke vagy már nem bírta a kis teste? Köszönöm

Az orvos válasza »

Kutya rosszul létei

Kedves dr nő.en már írtam önnek ide a Budafoki oldalra. Volt egy 14 éves yorkim. Semmi gond nem volt vele míg múlt héten már nem tudtam kivinni sétálni sem mert össze esett.Ill zihált nem kapott levegőt.
Aztán semmi gond nem volt vele míg egyre több összeeses követte.egyre több zihálás szinte levegőt sem kapott Elvittük az állat orvosához, aki azt mondta allergiás és öreg. Ennyi. Ön erre válaszolt nekem a fórumba, hogy ilyen rosszul lét nem lehet allergiátol. Majd én sem nyugodtam bele, és elvittük az állat kórházba.
Itt Szombathelyen az orvos egyből mondta hogy nem kap levegőt, nagyon gyorsan ver a szíve és a keringése nem működik rendesen Vettek tőle vért, csináltak ultra hangot, tüdő vese cukor szinte minden rendben volt.
A szíve vert túl gyorsan, Ill a Mája volt roncsolodva már de és a hasában volt kicsi folyadék. Vér vétel is mindent helyén talált kivéve a máj érték volt magasabb 15. De azt mondta a dr úr ez sem igazán ad okot arra hogy rossz a keringése
Kapott szív gyógyszert Ill vizhajtot.. Ő dta hogy kB 2 nap mire látható lesz a változás. Aznap este felé meg is kapta egyik szív gyógyszer~t. Dr úr mondta Ha nem javul akkor további vizsgálat szükséges, mert lehet hogy a mellkasaba vagy esetleg kis fejébe van tumor és azért nem kap levegőt.
Haza hoztuk, de este nagyon rosszul lett többször. Gyanítom ágy érzése is volt mert jobbra balra járt a kis szeme és egyik oldalára billent fejét oldalra tartva. Aztán zihált majd kiugrott a szíve. Nem tudtam sehova bevinni elaltalni mert Szombathelyen nincs ügyeletese állat orvos. Sajnos a kezembe meghalt. Sokat szenvedett.
Nem bírta már ki hogy kifudjuk probalni a gyógyszert sajnos ☹️
Szeretném megérdezni hogy ön szerint mi lehetett hirtelen vele most akkor mégis a baj hogy ilyen hirtelen rosszabbul lett és meghalt?
Sok napi zihálás rosszul létét esetleg nem bírta már a kis szíve és össze omlott a keringése? Olyan hirtelen lett ilyen beteg. 14 éves volt. Már tényleg nem nagyon lehetett érte mit tenni? Megöregedett. Csak jobban megnyugvásra lelnék ha tudnám mi történt. 😟Nagyon szépen köszönöm a választ

Az orvos válasza »

Kiscica

Tisztelt Doktornő!

Azt szeretném kérdezni, hogy normális jelenség-e kölyök macskáknál a remegés. A kiscica 2 hetes, ismert betegsége nincs. Sajnos nem tudok róla többet, mert jelenleg egy alapítványnál van, én csak videón látom.
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel: Ritz Anna

Az orvos válasza »

Etetés

Üdv!
Egy 2 éves németjuhász két héttel ezelőtt műtve lett bélcsavarodással. Jelenleg pépesített ételeket kap. Azelőtt napi 1x száraztáp. Milyen fajta, féle etetési módot javasolna? Mehet ugyanúgy a száraztáp?
A választ előre is köszönöm

Az orvos válasza »

Hiperesztézia

Tisztelt Doktornő/ Doktor úr!10 hónapos benti cicámnál tegnap extrémen a hiperesztézia tüneteit (a farka végét teljesen megcsonkította)észleltem. Több állatorvossal is konzultáltam egy orvostól se kaptam érdemleges választ. Sajnos nem tudjuk bevinni a rendelőbe,mivel azóta az udvaron bujkál.Az egyik állatorvos provera fogamzásgátlót ajánlott a cica nyugtatására,mielőtt még nem tudtunk a hiperesztéziáról. Az lenne a kérdésem, hogy így tudva a hiperesztéziáról(mivel az összes jellemző erre a rendellenességre vall) beadjuk e a fogamzásgátlót a cicának? Esetleg nyugodtabb lesz tőle,mivel elszeretnénk vinni mindenképpen állatorvoshoz. Köszönöm a válaszát!

Az orvos válasza »
Nincs több bejegyzés

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993