Az állatorvos válaszol

Tisztelt Állattartó!

Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolunk itt, a honlapon, jeligésen, illetve a megadott e-mailcímre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot. Az űrlapot kérjük csak akkor töltse ki, ha hozzájárul kérdése honlapunkon való megjelenítéséhez! Megértését köszönjük.

Felhívjuk a figyelmét, hogy az orvos válaszol rovatban megjelenő válaszok csak tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az állatorvosi vizsgálatot.

Sürgős esetben azonnal vigye állatorvoshoz, ügyeletre állatát!

Semmiképpen ne adjon be embernek való gyógyszert állatának, mert ez végzetes lehet!

Ki válaszol?

1. Dr. Thuróczy Julianna, vezető állatorvos

Vendég szakértőnk kutyakiképzés, viselkedés, oktatás témakörökben:
2. Urbanovich Zoltán kutyakiképző, a DogIsland kutyasuli tulajdonosa, www.apacsdog.hu

Kérdések és válaszok

tengerimalac

Jónapot a tengerimalacom mostanaba levesebbet eszik és kedvetlenebb is.A hasa kicsit kemény nem tudom mi lehet de nagxon izgulok érte.Az uborkát eddig mindig megettem most csak a hélyát lerágja és ott hagyja,a füvet nagyon gyorsan megeszi és az összes zöld dolgot.Ha kirakjuk hogy szaladgáljon be megy egy sar okba es ott gubbaszt a ketrecbe sem olyan aktív.

HD

Kedves Doktornő! Tegnap ívartalanították a kutyám, mivel amúgy is altatták gondoltam kérek pár röntgenképet HD/ED-re. Állatorvosunk a képek alapján bal oldalon HD C-t állapított meg. A felvételeket elküldtem egy ebben a témában jobban jártas orvosnak kielemzésre, de ez sajnos eltarthat pár napig. Amennyiben a másik orvos is megerősíti HD C vagy HD D-t, mire számíthatok a kutyám hátralévő életét illetően? Még tünetmentes, járásában sincs semmi feltünő.

Boxer kutya

Tisztelt Dr. Nő/Úr! A kutyàm (3 éves boxer szuka) orra alatt kb. egy hete megjelent egy pattanàsra hasonlító pötty ami kicsit növekedett az első naphoz képest, betadine-t hasznàlunk. A fotót csatolom. A reakciójukat előre is köszönöm. Üdvözlettel.: Sz. Judit

Diabetes macskánál

Tisztelt Doktornő! Ausztriaban élő 6 hónapos kandúr,ivartalanitás előtt van még,- hirtelen sokat ivott és pisilt. A labor nagyon magas cukrot és vérzsirokat állapitott meg. Inzulinnal kezelik, hasnyálmirigy gyulladás nincs. Orvosuk szerint született anyagcsere zavar. A vervonalban még sosem fordult elő. Tenyésztőként fontos lenne tudnom ennek genetikai hátterét. Üdvözlettel,Benkőné Zsuzsa

tengerimalac

Jónapot! Megke rdezhetem hogy mennyi idős tengerimalac számít öregnek? Ha magábanbtartom kevesebb ideig él?Meddig? Mik az öregedés jelei tengerimalacoknál?

Folyás probléma

Van egy 10 éves ivartalanított szuka kutyám.1.5 évesen vemhes lett császarozni kellett az utolsó két kölyök mar nem élt.A probléma a következő,hogy a kutyának folyása van és szaga van.Mindig elviszem orvoshoz kap antibiotikumot egy ideig elmúlik aztán visszatér a folyás,sokat nyalogatja magát ott.Meg ahol volt a vágás ivartalanításnál ott elkezdett feketedni? Erről készítettem egy képet. Mi lehet a baja a kutyának?Válaszat előre is köszönöm!

Harapós kutya

T.Doktor úr/nő! Tanácsot szeretnék kérni,van két beagle kutyánk,akiknél éppen párzási időszak van. Normál esetben nagyon barátságosak,de amióta ez az időszak tart,a kan kutya senkit nem enged a szuka közelébe,sem pedig saját magához!Ha megpróbáljuk simogatni bármelyiket,a kan kutya mindenesetben harap és oda kap. Sok szuka-kan kutyánk volt,de ilyen jellegű probléma soha nem volt!Mi a teendő ebben az esetben? Köszönöm Radicsné Batta Renáta

Picúr

Tisztelt Állatorvos! A kutyusunknak mai napon az alábbi hólyagra hasonlító képződmény jelent meg nemi szervénél. Úgy néz ki mintha a kongrénta a nemi szervéből jönne ki. Egyéb tünete betegségnek nincsen, sokat nyalogatja. Válaszát előre is köszönöm!

válasz “vese”

Köszönöm szépen a válaszát és az együttérzését!Csak arra lettem volna kiváncsi,hogy az ilyen alacsonyra levitt vércukorszintnek van-e köze a vese leállásához.Első nap jó volt az érték a 9.napon leállt a vese.Ugy kellett elaltatni ne szenvedjen.1000 felett volt a creatinin szintje.

Vese

Tisztelt Állatorvos! Szeretném ,a válaszolna a levelemre,sajnos elvesztettem a kutyámat és nem hagy nyugodni hogy nem tudom a pontos okát.A kutya orvosa azt mondta,hogy nem tudja mitől állt le a veséje az csak az én feltételezésem,hogy nem volt cukorbeteg.Hasnyálmirigy gyulladásra kapott aktil duót,esetleg a gyógyszer okoz veseleállást? A kutyámat hasnyálmirigy gyulladással kezelték.Felment a cukra 23-ra.,lehet a pár nappal elötti foghuzás után.Inzulint kapott,3 nap alatt jó lett az érték.Utána való napokban nagyon leesett a vércukorszintje.Mégis ragaszkodtak az inzulinozáshoz,9 napig vittem mindennap injekciora,infuzióra.Több napon át olyan alacsony lett a cukra,hogy remegett,lement a testhője.Mondtam mindig h rosszabb az állapota. Végül 9.nap csináltak uj labort amiből kiderült,hogy leállt a veséje 100%-ban.Ekkor már csak 2.18 volt a cukra.A fruktóz szintből kiderült ,NEM VOLT CUKORBETEG csak egyszeri felemelkedés lehetett .Még az nap elvittem máshová ahol sajnos nem tudták megmenteni a veseleállás miatt.Utólag tudtam meg egy orvostól,hogy a fruktóz jelzi 2-3 hétre visszamenőleg,átlagos cukorértéke volt és azt is mondta .hogy annyi ereje sincs már a kutyának,hogy saját hőmérsékletét ellássa.Na és hogy AKI NEM CUKORBETEG ANNAK ÉLETVESZÉLYES AZ INZULIN adása.Más betegsége is volt arra hivatkoztak,tudom elvolt hizva és a mája sem volt a legjobb,a hasnyálmirigy gyulladás meggyógyult,de az élete ráment,11évig élt velünk,családtag volt!Várom válaszát Köszönettel:Szabó Béláné

Légcsőszűkület

Üdvözlöm A segítségét szeretném kérni. Van egy yorki kiskutyám, ő a mindenem. 7 éves. Tavaly novemberben emlődaganattal műtötték meg. Akkor csináltak neki egy röntgent, ami alapján megállapították, hogy van neki egy enyhe légcsőszűkülete. Azt mondták ha furcsa, hörgő hangot ad az azért lehet. Ma (március 30) visszamentünk ellenőrzésre, illetve a másik oldalon is találtunk puklit. Csináltak neki vérvételt, aminek holnap lesz eredménye, illetve röntgent. Azt mondta az orvos csoda, hogy még él és kap levegőt, mert olyan szintű már a szűket. Létezik, hogy ennyi idő alatt (novembertől márciusig) ilyen szintű elváltozás alakul ki? Kérem segítsen hová, merre vigyem a kiskutyámat? Köszönöm. A. Evelin.

német juhász szőrével kapcsolatban

Üdvözletem Olyan kérdésem lenne, gyönyörű német juhász fiú kutyusunk van. A szőre is szép, de nem eléggé vörösödik. szeretném megkérdezni van e valami módszer amivel a szőrének vörösségét lehet erősíteni. Üdvözlettel: Ilona

Légzés

A francia bulldog kutyám egy rövid séta után nagyon nehezen,rendszertelenül és gyorsan vette a levegőt majd amikor már csillapodott a légzése a száján veszi a levegőt és az orrán erőltetetten fújja ki, folyamatosan váladékozik emiatt az orra, mitől lehet ? Mi lehet a probléma ?

Kutya vérkép

Tisztelt doktor úr! A tegnapi nap folyamán vittem a hamarosan 8 éves, nőstény tacskómat kivizsgálásra , mivel a hasán az emlők környékén 3 apró, kemény “golyót” vettem észre. Kölykei még sosem voltak, viszont sajnos a cicáink, akiket az anyjuk otthagyott, a kutyámmal aludtak, és egy ideig “szoptatta” is őket, elzárni nem tudtuk őket. Ez kb 3-4hónappal ezelőtt volt. Az állatorvos szerint az apró csomók ettől vannak. Más egészségügyi problémát nem tapasztaltam nála. Az állatorvos vérvételt csinált, de mire visszamentem az eredményekért, már nem volt ott így csak a nővérek adta át az üzenetét. Miszerint a vér rendben van, egy véralvadási problémát leszámítva (alacsony PLT érték), ami miatt most az oltás sem adható neki. És, hogy ezt a problémát mérgezés, patkányméreg elfogyasztása okozhatja, de annak kb. 0 az esélye, hogy patkánymérget evett volna, meg ahogy utánaolvastam, annak tünetei lettek volna, és semmi hasonló nem történt. Kanavit K-vitamint kaptunk, napi 4 cseppet kell belőle adnom a kutyámnak. A nővérke azt mondta, ez nem olyan nagy probléma, viszont ahogy utánaolvastam ennek a vérlemezkeszám csökkenésnek, az az ellenkezője volt annak, amit mondott, hogy semmiség lenne. Ráadásul a HGB szint is kissé magasabb a referencia értéknél, ill.az ALKP alacsony, amit nem említettek, és hát ugye az orvossal már nem tudtam róla beszélni. Ezek összefüggésben lehetnek egymással? A magasabb hemoglobin szint milyen problémát jelezhet? Csatolom képen a laboreredményt, így teljes képet kaphat a helyzetről, és, hogy valóban “csak” ennyi lenne-e a probléma. Az lenne a kérdésem, hogy ez a K-vitamin elég lesz neki, hogy az a vérlemezkeszám helyreálljon, akkor is, ha nem mérgezés a csökkenésének oka? Illetve kárt semmiképp nem csinálok vele, ha adom neki? Mivel segíthetném még a vérlemezkeszám helyrebillenését? Köszönöm szépen. Krisztina

Sebek otthoni kezelése

Üdv! Zora nevű nőstény családi kutyusunkkal kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni. Májusban lesz 10 éves, étvágya és kedve is korát meghazudtoló, nagyon élénk kutyus. A kérdésem a feltöltött egyik képen látható sebbel kapcsolatban lenne. Nemrég vettük észre, és pontosan nem tudom megmondani mikor jelentkezett (én sajnos csak hetente egyszer találkozok vele). Valószínűleg a másik képen látható fekvő pozíció miatt sérti a lábát, mikor rajta fekszik és ezért nem gyógyul neki. Már többször kezeltem a háziállataim kisebb horzsolásait, és mivel Zora nagyon nehezen szállítható orvoshoz, szeretném bekötözni neki egy kis betadinnal és gallért rakni rá, de nem vagyok biztos benne, hogy ez elegendő megoldás, vagy egyáltalán nem rontok-e a seb állapotán és inkább mindenképp forduljunk állatorvoshoz. Előre is nagyon köszönöm segítségüket!

Macska benulas

Üdvözlöm Tisztelt Rendelő A cicám 8 éves ,kb 2 hete minden előzmény nélkül elkezdte húzni a hátsó lábait ,amelyek napról napra hsznalhatatlanabba váltak ,mára nem all rájuk a hátsó fele dől jobbra balra,nem tud 4 lábra allni,vizeletet nem tudja megtartani,karmait nem tudja behúzni a hátsó lábain,kérem segítsenek ,kezelhető ?Meg fog gyógyulni ?Mit tegyünk ? Köszönettel Endre K

Macska betegség

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! 3 éves nem ivartalanított, kijárós kandúr cicám pénteken (3 napja) megbetegedett. Ezen a napon jelentkeztek az első tünetek (hányás 2x, bágyadtság). A szombati napon romlott az állapota, ezért állatorvoshoz vittük, ahol nagyon magas lázat, valamint tüdőgyulladást állapítottak meg nála. Kapott kezelést, ezen a napon a továbbiakban jobban lett, azonban a tegnapi (vasárnap) napon megint sokat romlott az állapota. Levertség, étvágytalanság jellemzi, mozogni nagyon nehezen tud. Ha ételt vesz magához (nagyon minimális mennyiséget), egyből kilöki a szervezete. Vizet iszik, azzal nincs probléma. Vizeletet nagyon sárga színűt ürít az alomtálcájába, viszont a székeléssel kapcsolatosan nagyon ijesztő dolgot vettünk észre. Széklete élénk piros színű véres, szinte folyékony sár állagú, nyálkás, iszonyatosan szúrós szagú, és nem érzékeli, ha fut belőle, alvó állapotban folyik a cicából. Ha a hasához érünk, fájdalmai vannak, összehúzódik. Ma kell visszavinni az állatorvoshoz, de aggódom, hogy az elaltatást fogják javasolni. Addig is szeretném megkérdezni, hogy milyen betegsége lehet a cicának, illetve kezelhető? Keressek esetleg másik állatorvost? Válaszát előre is köszönöm!

Gerincsérült cica

Tisztelt Doktor úr! 6 éves, 5 éve ivartalanított, 4 kg-os, lakásban tartott, nagyon élénk, állandóan mozgó nőstény cicánk kb. 3 hete nagyon keveset mozog, ugrani egyáltalán nem, hátsó lábai elgyengültek. Járás közben is kicsit púpos a háta, felső combjain az izmok mintha nem is lennének, feneke sovány. Eszik, iszik, almot használja. Azt gyanítjuk, hogy futás, ugrás közben, vagy a másik cica "hatására" történt valami a gerincével. Pár éve volt egy hasonló eset, akkor láttuk, hogy futás közben megcsúszik és kitekeredik kicsit a gerince. Akkor Milgamma injekció kúra után javult. Most kapott már Milgamma injekciókat, nem javult. kb 10 napja kap Hedylon-t, előbb 5 napig injekciót, majd tablettát, 5mg-ot. Sajnos alig van változás. Volt vérvétel, has-szív UH - negatív. Csatolom a natív RTG képeket. Szeretném kérni a tanácsát mi lehet a baja ill. mit tehetünk még? Köszönettel, Attila

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993