Az állatorvos válaszol

Tisztelt Állattartó!

Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolunk itt, a honlapon, jeligésen, illetve a megadott e-mailcímre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot. Az űrlapot kérjük csak akkor töltse ki, ha hozzájárul kérdése honlapunkon való megjelenítéséhez! Megértését köszönjük.

Felhívjuk a figyelmét, hogy az orvos válaszol rovatban megjelenő válaszok csak tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az állatorvosi vizsgálatot.

Sürgős esetben azonnal vigye állatorvoshoz, ügyeletre állatát!

Semmiképpen ne adjon be embernek való gyógyszert állatának, mert ez végzetes lehet!

Ki válaszol?

1. Dr. Thuróczy Julianna, vezető állatorvos

Vendég szakértőnk kutyakiképzés, viselkedés, oktatás témakörökben:
2. Urbanovich Zoltán kutyakiképző, a DogIsland kutyasuli tulajdonosa, www.apacsdog.hu

Kérdések és válaszok

Fül

Üdv.Azután érdeklődnék hogy esetleg ha megnezné a képeket tudna-e ajánlani valami terméket!Vagy hogy mit gondol ez mitől lehet!Előre is köszönöm a választ!

Féregtelenítés

Tisztelt Doktornő! Július 5 én vásárolunk egy 8 hetes kölyök kutyát, hazaérkezéskor azonnal megfürdettem. Az eladó szerint két hetente kapott féreghajtót, vitaminthe pasztàt, az utolsó adagot 3.àn kapta meg nàla. Ennek ellenére július 7.én egy vastagabb hosszú fehér féreg volt az ürülékében. Ekkor azonnal kapott féreghajtót Drontal plus tabletta felét, mely hatására nagy mennyiségű cérnagiliszta ürült. Négy nappal később megint volt az ürülékében féreg, ekkor megint kapott féreghajtót mely hatásàra megint ürült egy- két vastagabb giliszta. Ön szerint lehetséges, hogy nem hat a testsúly szerinti féreghajtó adag? Mi tévő legyek? Vàlaszát előre is nagyon köszönöm!

Hólyagok

Kedves Doktor! Kutyusunk sajnos nagy rovar vadász, előszeretettel eszi meg a darazsakat, hangyákat, stb. 2 hete vettük észre, hogy a szája széle enyhén puffadt. 2 napra rá a szemei alatt volt megdagadva. Azt gondoltuk, hogy a stressz okozhatta, hiszen retteg ha vihar van, ám a 1,5 év alatt még nem tapasztaltunk hasonlót sem. Pár nappal ezelőtt reggelre enyhén felpuffadt a szája, a szeme, a füle és az orra is. Az orrán vérző hólyagok jelentek meg. Az állatorvosunk allergiát gyanít, amire kaptunk is gyógyszert, a puffadás szerencsére elmúlt, ám a hólyagok nem. Allergia lehet vagy valamilyen bőrbetegség? Csak a feje érintett, sehol máshol nincs a testén elváltozás. Fenistillel kenegetjük neki, de úgy látom egyre rosszabb.. eléggé el vagyunk keseredve, mert az orvos sem tudta, hogy mit kezdjen vele, szerinte valamelyik rovar lehet a felelős. Köszönöm szépen!

szabad t4

Tisztelt Dr, ha kutyusom pajzsmirgyvizsgálatánál a T4/TSH helyett a drágább fT4/TSH vizsgálatot kérem, az mennyivel jobb és miért? Köszönöm!

Mozgáskoordinációs zavar

Tisztelt Julianna! Ivartalanított, 7 éves sziámi macskám a hátsó lábaira kétszer összerogyott. A két eset között 1,5 nap telt el. Egyszer futás után, egyszer pihenésből felállva, mintha nem bírták volna el a lábai, vagy egyensúly vesztése lett volna, eldőlt egyszer egyik egyszer másik irányba. Próbált menni, de aztán inkább “feladta” és fekve maradt. Rövid ideig tartott (nem tudtam videóra rögzíteni), utána felkelt és futott tovább. Az első lábain stabilan állt, csak a hátsó felét nem bírta irányítani. A farka az égbe meredt, kereste az egyensúlyt. Természetesen elvittem dokihoz, semmi rendellenességet nem talált (nem fájt, szeme jól reagált, általános vizsgálaton semmi furcsaság), egy kis szívzörejen kívül, aminek az ultrahang vizsgálatára még várnom kell. Azóta eltelt 4 nap, nem történt semmi, viszont nem hagy nyugodni a téma - mi állhat a háttérben? Milyen vizsgálati lehetőségek állnak rendelkezésre, amivel feltárható a kiváltó ok? Valóban okozhatja szív probléma? Illetőleg van-e hasonló esettel tapasztalata, ami ilyen jellegzetes tünetet produkálhat? Előre is nagyon szépen köszönöm megtisztelő válaszát! Üdvözlettel: Andi

Bolhamentesítés

Tisztelt Doktor! Szoptatós cica 2 hetesek a kiscicák. Lehet-e az anyamacskára bolhanyakörvet tenni? Preventol duo van itthon.

Macska hányogatás

Kedves Doktornő! 10 éves ivartalanított lány cicámmal többször jártam már különböző állatorvosoknál emiatt. Első vérvétel nem mutatott semmi komoly gondot, veséje, hólyagja vmivel kisebb. (Bő 3 éve elindult egy krónikus húgyúti bakteriális fertőzés, emiatt is többször voltunk orvosnál. Homok, kő most sincs) Allergiára tippelt az orvos a vérvétel után, Rk.hipoallergén száraztápot többnyire kihányta. Május közepén UH-ra mentünk, ismét semmi gond nem volt.Sem idegen testet, sem nagy szőrlabdát, semmilyen elváltozást nem mutattak ki. Gyomor, epe, máj, stb.minden ok.Kisebb vesét, minimális eltérést jeleztek. Renal-vesekímélő gyógytápot javasoltak, ott helyben vettem is szárazat is, alutasist is.Omeprazolt javasoltak naponta 2x evés előtt, az hánytatta aztán igazán...Elkezdtem a renal gyógytápok közül többet kipróbálni.Voltak amik jobbnak tűntek, akkor voltak hányás mentes napok is. Aztán hirtelen az alutasist nem fogadta el, csak a szárazat. Most savas-habos kisebb hányás megy, étele 80% felszívódik. ( természetesen kis adagokban) Most bébiétel főtt rízzsel megoldást próbálom. A cica egyébként jókedvű, fogyott is , de az orvos szerint ez csak jó, mert elég túlsúlyos volt. Milyen megoldást/vizsgálatot/ tápot javasolna, hogy a hányogatás megszűnjön? Előre is köszönöm!

Nyár

Tisztelt Doktornő és kiképző ( nem igazán tudom kihez szól a kérdés) ! Azt szeretném kérdezni ,hogy csökkentett kalória tartalmú tápra váltástól változhat a kutyám aktívitása? 1,5 éves németjuhászom nagyon aktív kutya. Sokat foglalkozom vele...igyekszem mind testileg és szellemileg is " lefársztani" . Reggelente és este is , mikor még/már hűvösebb van 5-5 km séta...póráz nélkül...tehát rohangálhat kedvére. Délután pedig itthon a kertben labdázunk. A gondom az , hogy most már félek vele kimenni a nagy hőségben....nagyon liheg...még miután bejövünk is nagyon sokáig liheg itt is. Ha nem játszok vele, akkor sem marad meg sajnos az árnyékban...mindig kergeti a pillangókat vagy a madarakat. Kapott medencét is...de az sem igazán hűsíti le...pár perc és már száraz is a bundája. Próbálkoztam bent trükkök tanításával vagy elrejtek jutalom falatot, hogy keresse. Csinálja is szépen...látszik ,hogy élvezi,de mégsem elég neki mert folyton menne ki. Félek megárt neki a meleg...hőgutát kap. Tudna/nának esetleg nekem segíteni ? Egyébként reggelente Platinum száraz tápot kap....este pedig Barfozunk. Köszönöm válaszát !

Macska bolhaírtás

Tisztelt Doktornő! Pár napja befogadtunk egy vemhes cicát az utcáról(szerintem pár nap, és szül), viszont nagyon bolhás, Advantage 40 spot on van itthon, kezelhetem avval a cicát? Nem szeretném ha neki, vagy a piciknek majd bajuk esne. Köszönöm előre is válaszát! Üdvözlettel:Anett

Gumikacsa

Tisztelt Állatorvos. 8 éves kutyámnak multicentrikus limfómája van , prednisolont kap rá , amitől kisebbek lettek a nyirokcsomói. Szeretném megkérdezni hogy a Prednizolon meddig fog hatni neki ? Úgy olvastam ha abbamarad a szedése újra megnőnek a nyirokcsomók. Meddig lehet adni folyamatosan, hogy kárt ne okozzunk benne ? . Jelenleg aktív, és jó étvágyú .köszönöm válaszát előre is

Rossz macska

Tisztelt Doktornő! Sok macskám volt már életem során. Kismacskaként egyik sem ugrált az asztalra, függönyre, nem kaparták a bútorokat. Jelenleg van egy 2 hónapos macskám (fiú). Nagyon rossz, összevissza ugrál az asztalra, bútorokon élezi a körmét, a függönyön mászik. Rengetegszer rászóltam már ezek miatt. Kertes házban lakom, kivittem a kertbe hogy lefárasszam. Sajnos minden hiába semmi sem használ, úgy tűnik hogy nagyon nehezen vagy egyáltalán nem nevelhető. Az előző gazdájánál a testvéreivel lakásban voltak, már sikerült kiszoktatnom a kertbe. Úgy vettem észre hogy nagyon vad volt mindegyik kismacska, nem voltak kézhez szoktatva. Ön szerint hogyan tudnék javítani a macskám magatartásán? Előre is köszönöm a válaszát. Üdvözlettel: Andrea

párizsi

Elnézését kérem, Tisztelt Doktornő, de van még egy kérdésem. A kutyám mindig is odáig volt, és most is odáig van a párizsiért. A kezelőorvosa szerint eheti. Viszont hallottam olyan állatorvosi véleményt is, miszerint a párizsi nincs jó hatással a kutyák hasnyálmirigyére. Ön szerint ehet a kutyám párizsit? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Lajos Mihály.

Betegség hirtelen

Tisztelt Doktornő! 1 napja menhelyről elhozott 14 hónapos tacskó keverékem első nap nem evett, éjjel vizet hányt, majd napközben jót sétáltunk és aktívan (barátkozott és ugatott is kedve szerint), estére egyre gyengébbnek mutatkozott és továbbra is vizet hányt, de csak itthon. Elvittük orvoshoz, láz és véres széklet. A menhelyen nem volt másik beteg kutya - erre rákérdeztem most - és ő sem volt az, hetente látogattuk, aktív kutyusról van szó. Milyen betegség lehet ilyen gyorsan jövő ezen tünetekkel? Vagy lappangás lett volna, és most nálam pont kiütközik a probléma? Nagyon megilletődtem, hogy egészséges kutyámat hoztam el, és máris beteg szegény. Szeretnék minél tisztábban látni. Köszönöm

széklet

Tisztelt Doktornő! Elnézését kérem, hogy ismét zavarom. Újból Lajos Mihály vagyok Kárpátaljáról. A kutyámnak június 26-án elvégezték az utolsó vérelemzését, ami már teljesen jó. Igaz, az AST értéke épphogy belül van a normán, 40 MO/L, de végre jó lett a vérkép. A kutya étvágyával sincs gond. Viszont a tegnapelőtti sétán az egyik székletezésekor sötétzöldes-barnás, a tegnapi sétán a négy székletezés közül háromban volt zöldes-barnás a széklet, az első székletezésekor pedig fehér hártya vagy nyálka borította be a kis kolbász formájú székletet. A kezelőorvosával ma dél tájbantudtam beszélni. Szerinte a kutya egészséges, a zöldes szín fűevéstől is lehet, a fehér hártyáról vagy nyálkáról nem tudta teljes bizonyossággal megmondani mi lehetett, mivel nem látta, de szerinte a máj és a hasnyálmirigy gyulladásakor gyulladásba került nyálkahártya távozott ilyen módon. A ma késő délutáni, kora esti sétakor pedig a kutya kétszer székletezett, először ismét zöldes-barnás színű, kolbászka formájú székletet, de benne sárgás-zöldes nyálkás székletet is, majd másodszor barna, kis részben sárgás-zöldes, lágy, sőt elég híg állagú székletet. Ezek után az lenne a kérdésem a Tisztelt Doktornőhöz, hogy ezek után mit tanácsol? A kezelőorvosa szerint egészséges, nem kell további méregtelenítés, sem újabb vérelemzés, én viszont aggódom a széklete miatt. Mi lehetett a tegnapi fehér nyálka vagy hártya, mire utalhat a mai sárgás-zöldes nyálka a székletben? Végeztessek el egy megismételt vérelemzést? Emellett aggaszt, hogy a tavaly őszi májkárosodása után az idei tavaszi-nyári máj- és hasnyálmirigy-gyulladás a kutya emésztőrendszerének a gyengeségét jelzi? Ajánlatos lenne-e elvinni a kutyát egy alapos vizsgálatra a hozzám legközelebbi, Nyíregyházai Állatkórházba? (A legközelebbi belföldi, ukrajnai állatkórház Lembergben van, sokkal messzebb tőlem, mint Nyíregyháza.) Emellett már nagyon a körmömre égett az idei védőoltásának a beadatása, amit már pár hete be kellett volna adatni. A kezelőorvosa szerint már be lehet adni, én viszont nem tudom, adassam már be, vagy mégis végeztessem el előbb a megismételt vérelemzést, illetve még a védőoltás előtt vigyem el Nyíregyházára, ha ajánlatos elvinni? Válaszát és hozzám való végtelen türelmét előre is köszönöm. Tisztelettel: Lajos Mihály.

Cica szem betegség

Jó napot! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy az mitől lehet a cicám bal szemére nagyon hunyorít és könnyezik neki de csak az! Egy ideje kamillával törölgetem de nem igazán veszek észre változást. Más tünet nincs a leírtakon kívül. (Szobacica, 10 hetes)

Inkubátor

Tiszteletem Dr. A cicám egy Bengáli fél vad. Baleset érte..a műtét sikeres volt. A műtét után 4 nappal lement a hőmérséklete 34 fokra. Kérdésem az lenne,hogy testhőmérséklete felmelegítésére mit javasol ön. Szabad egy fél vad cicát ilyen esetben inkubátorban melegíteni? Vagy esetükben ez ott tilos? Köszönöm előre is válaszát. Üdvözletel. Sz.Tímea

Nyest harapás

Tisztelt Doktornő! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy az éjszaka során a kutyusom harcot vívott egy nyesttel, amely két helyen megsértette a száját és lehetséges-e, hogy a nyesttől veszettséget kapjon el? A kutya rendszeresen van oltva (a legutolsó oltás nincsen meg neki még) és a nyest sem mutatott agresszív, csupán védekező viselkedést. Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Minden jót!

Zubogó kutya pocak

Szép estét kívánok! 12 éves szuka palotapincsi kutyámnak zúg/zuborog a gyomra elég erőteljesen. A mai nap nem fogadott el ételt sem. Inni ivott. Azt viszont nem tudom székletet ürített/tudott e üríteni a nap során. Hányni nem hányt. Közérzete jó, ugyanúgy szaladgál, játszik mint normál állapotban. A korábbi napokban evett zsírosabbat, mint amúgy szokott. Ez lehet az oka? Sima gyomorrontásról van szó? Mit adhatok neki, hogy elmúljon a zubogás? Előre is köszönöm a választ. További szép estét. Nóra

Bőr alatti dudor

Tisztelt Doktor Nő! Szeretném kikérni az Ön véleményét is. Van egy 10 éves Staffordshire szuka kutyám. 1 hete műtötték a füleit othematoma miatt. 2 napja vettünk észre a jobb oldalán, a bordái alatt egy női tenyér nagyságú dudort ami szemmel is jól látható. Ha lefekszik akkor elterül a dudor, viszont állásnál szembetűnő. Egyik napról a másikra jelent meg. Ezt viszont megelőzte egy esés, nem tudom hogy lehet e a dudorhoz köze. Csatolnék egy képet hogy Ön szerint mi lehet ez? Megmutattuk állatorvosnak de ő azt mondta hogy el fog tűnni magától, nem kell vele foglalkozni. Viszont nem hagy nyugodni mivel eddig semmit sem apadt a dudor. Várom megtisztelő válaszát Köszönettel; Balogh Helga

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993