Az állatorvos válaszol

Tisztelt Állattartó!

Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolunk itt, a honlapon, jeligésen, illetve a megadott e-mailcímre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot. Az űrlapot kérjük csak akkor töltse ki, ha hozzájárul kérdése honlapunkon való megjelenítéséhez! Megértését köszönjük.

Felhívjuk a figyelmét, hogy az orvos válaszol rovatban megjelenő válaszok csak tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az állatorvosi vizsgálatot.

Sürgős esetben azonnal vigye állatorvoshoz, ügyeletre állatát!

Semmiképpen ne adjon be embernek való gyógyszert állatának, mert ez végzetes lehet!

Ki válaszol?

1. Dr. Thuróczy Julianna, vezető állatorvos

Vendég szakértőnk kutyakiképzés, viselkedés, oktatás témakörökben:
2. Urbanovich Zoltán kutyakiképző, a DogIsland kutyasuli tulajdonosa, www.apacsdog.hu

Kérdések és válaszok

Szemölcs(?)

Kedves Állatorvos! Ez mi lehet ? A kutyám szeme alatt van. Nyomásra puha.

Kutyus

Jó napot kívánok! Kérdésem az lenne, van egy 13 hónapos németjuhászom. Este rizst főztem zöldséggel, és konzervet adtam hozzá. Reggel josera junior tápot. Mostanában beleszagol, és nem kell neki. Mért van ez. Mit tegyek. Egészséges kutyáról van szó. Köszönöm válaszát!

Kiscica

Rá léptek a kiscicám hasára de ő még nagyon picike nagyon fájhat valamije mert ha megmozditom nagyon nyávog mit tudok rajta segíteni ?szeretnék rajta segíteni

Ivartalanítás kan

Mikor lehet vinni a miénk kb 5 6 hónapos és mennyibe kerül menhelyen kutyus szálkás szörü tacsko

Oltások igazolása

Üdvözlöm! Korábban örökbeadott kutyánk visszakerül hozzánk. Az oltási könyv szerint kapott oltásokat, de a matricák hiányoznak belőle. Így is érvényes? Valamint a kombinált oltásban nem vagyok biztos, hogy oda valóban az van írva. Tisztelettel : Makai Andrea

Fülvakarás

Kedves Doktornő! Másfél éves cicám füle június óta sebesedik. Kívül-belül vakarja, a hallójárat tiszta. Az első orvos azt mondta csak a másik macska meg kapta neki és be gyulladt, ekkor kezdtük kezelni Alpha derm plus gyulladàs csökkentővel, azóta is használjuk. Hol szebb a füle, hol jobban sebes. A második orvos azt mondta kezeljük tovább, lehet hogy nap allergia ugyanis az erkélyen éri nap. A harmadik orvos adott neki külső élősködők irtót, mondta várjunk 2 hetet. Ha nem múlik el akkor hipoallergén táp kell. Valóban étel allergia lehet? Magas hústartalmú, gabona- cukor és szinezék mentes nedves és száraz tápot adok nekik. Valamint Vetguard cseppeket kap egy hete , mert remeg alvás előtt meg közben. Arra azt mondták az orvosok normális, a tenyésztő javaslatàra adom neki a cseppet. Ezek lennének a jelenlegi gondjaink, tanàcsot szeretnék kérni. Előre is köszönöm a válaszàt! Üdvözlettel: Németh Anita

Javulhat vagy rosszabbodhat?

Tisztelt Állatorvos! Találtunk egy kis cicát, akinek az első baloldali lába kicsit kacska, vagyis a lábfej része kicsit behajlik, de ettől függetlenül tud közlekedni. A farkát is gondolom emiatt nem tudja nagyon felemelni? Az állatorvos nem tudta megmondani mitől van, de genetikai hibát vél felfedezni. Kapott rá gyógyszert, de állítólag, aki elvitte orvoshoz a cicát, annak azt mondta az orvos, hogy nem fűz hozzá túl sok reményt, mármint a javuláshoz. De talán még azt is mondta lebénulhat a cica. Kérdésem az, hogy ez valóban így van, nem lehet sehogyan sem javítani rajta? Fájdalmat állítólag nem érez, mert meg lett neki tapogatva, talán el van neki halva. MIndenesetre, ha nem lehet tenni semmit, a cicát akkor sem hagyom magára, és semmiképp sem altatom el., ha nincsenek fájdalmai. Megérdemli, hogy amíg él, addig még sok szeretetet kapjon, ami eddigi életében gondolom nem nagyon jutott ki neki. A nemét még nem nagyon tudtuk megfigyelni, de úgy látjuk kislány. Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Zsuzsa

Pár napos cica

Újszülött cicáját csak pár napig tudta gondozni az anyja, most ránk hárult a gondozás. Talán hat napos lehet, az egyik szeme ma nyílt ki. Nem tudom azonban eldönteni, hogy egyszerre, illetve naponta mennyit ehet a tejpótló tápból. Valahol azt olvastam, hogy 25-30 ml a napi adagja, de ő simán meginna 15 ml-t egy alkalommal. Ha tartom a napi 25 ml, elégedetlenül sivalkodik az etetés után. Ha hagyom, hogy annyit cumizzon, amennyit akar, később kihányja. Mi lenne a helyes mennyiség?

megváltozott cica viselkedése

Előző levelemben írtam,hogy az anya cica viselkedése mennyire megvéltozott.Leányomék nem akarják elajándékozni a kicsi cicákat,oltva vannak ,féregtelenítve.Azt értem,hogy már nem törődik az anya cica a kicsinyeivel,de mi okozhatta ,hogy ennyire megváltozott a viselkedése a kicsikkel szemben.Fujtat rájuk,olyan mintha megzavarodna ,amikor a kicsiket meglátja,s csak eszik,s menekül el. Az ivartalanítás válthatta ki nála ezt a viselkedést? Idővel ez elműlik,vagy ilyen marad a gyerekeivel szemben? Köszönöm válaszukat!

megváltozott cica viselkedése

Leányomék befogadtak egy cicát,mire ivartalanítani vitték volna kiderült kiscicái lesznek.4 kiscica született,nagyon jó gondoskodó anyuka volt.Állatorvost megkérdezték mikor lehet ivartalanításra vinni.Kb 9 hetesek lehettek a kis cicák,amikor a mama cicát ivartalanításra vitték,kiderült,hogy megint vemhes az anya cica,de még nagyon az elején van,így ivartalanították.Ruhát kapott,1 hétig bent tartották,s egy hét elteltével,mikor már teljesen rendben volt a sebe lekerült róla a ruha,s kiengedték.Rettenetesen megváltozott a viselkedése.A kis cicákra fujtat,éppen,hogy eszik,már el is menekül.A lakásban,ahol előtte sokat tartózkodott,alig ismeri föl.Mi okozhatta ,hogy ennyire megváltozott a viselkedése? Ha meglátja a cicáit egészen megvadul. Mit lehet tenni? Elmúlhat ez a viselkedés? A kicsik már megkapták az oltásokat. Előre is köszönöm a válaszukat!

Tengerimalac túlsúly

Üdvözlöm! A probléma, hogy a 4 éves tengerimalackám 3 hónap alatt hirtelen a duplájára hízott. Nagyon duci és emiatt a levegővétele is igen erősen hallatszik. Eddig cavia tápot kapott. Vegyes magvakat nem veszek neki. Sok zöldség, legfőképpen kígyó uborka és répa ment neki. És sok széna. A kérdésem, hogy mit adhatnék neki, hogy éhezés nélkül sikeresen megszabadulhassunk a feleslegtől? Válaszát előre is köszönöm.

Fogváltás

Jónapot elnézést a zavarásért az lenne a kérdésem hogy az lehetséges hogy egy 10 hetes kiskutyának fogváltás miatt meg a hasa? Jokedve van és az evése is rendben van

Táplálkozási problémák

Jó napot kívánok! Witt Attila vagyok Dunaegyházárol. Van egy 3 éves nöstény kutyám, nincs ivartalanitva, és azt vettem észre rajta hogy már két napja alig eszik valamit! Minden nap a kedvenc konzervét és a tápját adom neki enni, naponta kétszer elviszem sétáltatni, amit minden alkalommal nagyon élvez, és mellette nagyon játékos! Mi lehet a probléma? Vagy csak egyszerűen válogatos? Nagyon lelki ismeretes gazdi vagyok, és ahogy a lehetöségeim engedik rendszeresen szoktam támogatni állatmenhelyeket!

Macska széklet ürítés után vér

Tisztelt Doktor Nő! Tisztelt Doktor Úr! Van egy másfél éves törzskönyves skót lógófülű ivartalanított fiú macskánk, akinek kb 2hónapja egyik nap véres a széklete, majd 4napig normális állagú és színű. Sajnos a nedves tápot nem eszi meg, csak az aszpikos részét nyalogatja le, majd ott hagyja. Próbálkoztunk macska levessel is, szintén csak a levét eszi meg. 2 napja vérfoltokat véltem felfedezni a járólapon, aztán a macska székletürítése után (a széklete nem volt véres) a végbélnyílása véres volt, illetve a járólap ahova leült. Tápot a Concept for life indoor cat tápot kapja. Vélhetőleg fájdalmai nincsenek ( a macska aktív, játszik, étvágya van) Szeretném kérdezni, hogy mi tévők legyünk, mit javasolnak? Köszönöm segítő válaszukat előre is. Tisztelettel Harman Hanna

Bőr elváltozás

Tisztelt állatorvos! Kutyánk orrán két napja furcsa elváltozást vettünk észre, amely ma elkezdett vérezni is. Természetesen amint tudom elviszem állatorvoshoz, de hétvége van és nagyon aggaszt a probléma.

Kutyus

Van egy másfél éves keverék kutyám. Jól táplált. Egy éves németjuhász kutyával játszik, futkosnak egész nap. Vékony. A gyomra nagy, hátul nagyon beesett. Betegségre utaló jel nincs. Sajnos apját nem tudni. De hátulról olyan mint a pitbull. Nagyon éber, sokat szalad. Kérdésem az lenne, lehet beteg, hogy ilyen beesett hátul, nagy gyomra van? Kistestű kutya. Josera tápot eszik. Köszönöm szépen!

köröm

Tisztelet Doktornő! Az utcáról került hozzám kb. 3 hónapja egy kiskutya, akinek mind a négy tappancsáról a köröm levan tövig törve (vagy vágva?) és még be is van repedezve, voltunk állatorvosnál aki azt mondta, hogy majd kinő, de mióta nálam van semmit se nőt! Kérdésem: milyen vitamint vagy mást lehetne adni hogy végre elkezdjen nőni a körme!

Gyors légzés

Kedves doktornő. Kb. 10 napja találtam egy kiscicát. Vagyis inkább ő talált engem 😊 ahol lakom a panelnál több cicáról gondoskodom. Egyszer csak itt termett. Azt vettem észre, amikor közelebb engedett magához, hogy nagyon gyorsan szedi a levegőt. Elvittem orvoshoz. Reggel és este kapott Clavudale antibiotikumot. Aztán valami másik antibiotikumot injekcióba. Meg valamilyen erősítő inyejciókat. FELV és FIV tesztek negatívak. Közben rájöttek, hogy vérszegény is. B12 vitamin injekciót kap. Meg erősítő vitaminokat. Sajnos a gyors légzés továbbra sem javul. Percenként 60 a légzése. Amikor alszik, akkor valamivel kevesebb. Sokat pihen. Alszik. Nem túl aktív. De eszik. A szeme tiszta. A szőre fényes. Mosakszik. Nem tüsszög, nem köhög, nem prüszköl. Kis érdeklődő. 1,2kg. Ki van féregtelenítve is. Egyenlőre pici javulás mutatkozik. Rózsaszínűbb az ínye. A gyors légzés minden kezelés ellenére megmaradt, úgyhogy ma kapott szteroid inyejciót is. Egyelőre nem látok javulást. 3 mentett cicám van. Úgyhogy nem hozhattam be. De a pincében kapott puha meleg fekhelyet, hogy meg ne fázzon. Napközben napozik. Az lenne a kérdésem, hogy mit tudnék még érte tenni. Mi lehet a baja? A doktor úr azt mondta, hogy ha a vérszegénység javulni fog, akkor a légzése is javulni fog. Ha nincs valami vele született rendellenesség vagy gyógyíthatatlan betegsége. Nem tudjuk, hogy mióta áll fent ez az állapot. Kb 3 hónap körüli a cica. Ez egy kisvárosi rendelő. (Szlovákia) Amit tudtak megtettek. Hátha a doktornő tudna valami tanácsot vagy ötletet adni. Nagyon hálás lennék. Szeretném megmenteni. Előre is köszönöm szépen a segítséget

A cicám szeme felett van egy kicsi kinövés.

Kedves Doktornő! Van egy 3 éves kandúr cicám és körülbelül egy évvel ezelőtt nyáron vettük észre, hogy a szeme felett lett egy pici seb és utána 1-2 mm csomó lett belőle amin nem nő szőr. A napokban észrevettem, hogy az orránál a is van egy hasonló. Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint mi lehet ez és mennyire sürgős, hogy orvoshoz forduljunk vele? Köszönöm szépen!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993