A felelős állattartás

Mit jelent az igazi állatszeretet?

(forrás: www.hazikedvencek.hu)

Felelősség az állatokértFelelősség: Aki felelősen gondolkodik, csak olyan állatot választ maga mellé, amelynek meg tudja teremteni a megfelelő életfeltételeket. Legyünk tehát tudatában annak, hogy egy életre választunk. Az ő életére. Exupéry Rókájának szavaival: felelősek vagyunk azért, akit megszelídítettünk.

 

ÁllatszeretetSzeretet:Végy egy kiskutyát, s pénzeden megvásároltad a rendíthetetlen szeretetet, mondta Rudyard Kipling. Ez a szeretet azonban legyen kölcsönös: nyújtsunk legalább ugyanannyit belőle kedvencünknek, mint amennyit tőle elvárunk és kapunk. Sohase töltsük ki mérgünket, rosszkedvünket rajta, nem tehet semmiről, nem is érti, hogy miért viselkedünk így.

Házikedvencünket megfelelően kell táplálnunkTáplálás: Egyetlen gyógyszer sem képes oly sok betegséget megelőzni, mint a helyes összetételű, kiegyensúlyozott táplálék. Mindig azonos időben, a fajtájuknak legmegfelelőbb eledelt adjuk nekik. A legkevesebb etetési hibát akkor követjük el, ha a speciálisan igényeik szerint összeállított, előre gyártott állateledelt kínáljuk házi kedvenceinknek. Vizes táluk sem száradhat ki, a szomjúságtól az állat ugyanúgy szenved, mint gazdája.

Háziállatunk mozgásigényét ki kell elégítenünkMozgásigény: A kutyáknak életelemük a mozgás. Az egyes fajták mozgásigénye eltérő, de függ az adott állat életkorától is. Általánosságban elmondható, hogy a lakásban tartott kutyákat naponta legalább kétszer, ha elfoglaltságunk engedi, többször is el kell vinni sétálni. Ezek a rendszeres séták nemcsak a kutya számára létfontosságúak, de a gazda hasznára is válnak. A lakásban tartott kedvelt kisállatoknak (hörcsög, madár, hal, hüllő) is van mozgásigényük. Ezt szem előtt tartva mindig az állatok számának és méretének megfelelő méretű elhelyezést alakítsunk ki!

Kedvencünk egészégvédelméről, orvosi ellátásáról gondoskodnunk kellEgészség: Ahogy bennünket és gyermekeinket védőoltásokkal óvtak a súlyos betegségektől, ugyanúgy óvnunk kell kedvenceinket a fajtájukra veszélyes bajoktól. Ezért a kutyáknak és macskáknak minden kötelező és ajánlott oltást időben adassunk be, s gondoljunk arra is, hogy akkor is lehet valami bajuk, ha nem panaszkodnak. Ezért évente legalább egyszer ellenőriztessük kedvencünk egészségét az állatorvossal. Nem szabad megfeledkezünk a rendszeres féregtelenítésről sem. Ha kedvenceink egészségét védjük, kizárjuk annak a lehetőségét is, hogy bennünket megfertőzzenek.

Háziállatunkat tartsuk neki megfelelő környezetbenKörnyezet: A felelős állattartásnak az a lényege, hogy társállat és gazdája úgy tudjanak harmonikusan együtt élni, hogy ebben a kapcsolatban a többi ember és állat is jól érezze magát. Legyünk tekintettel szomszédainkra és mindig szedjük össze kutyánk után a kutyapiszkot!

Miért fontos része a felelős állattartásnak a kutyánk, macskánk ivartalanítása?

Utódok: Nemcsak kedvencünkért, de születendő utódaiért is felelősek vagyunk. Ezért csak akkor fedeztessük a szuka kutyát, ha bizonyosak vagyunk abban, hogy a születendő kiskutyáknak ugyanolyan felelős gazdát tudunk találni, mint amilyenek mi vagyunk. Ha pedig kan kutyánk van, ne engedjük szabadon kószálni, hiszen mindig akad valahol tüzelő szuka kutya. A macskák különösen szapora állatok. Mivel kóborlásukat nehéz megakadályozni, ezért a legjobb megoldás, ha ivartalaníttatjuk őket.

Egészség:

– megelőzhető számos ivarszervi betegség (gennyes méhgyulladás, emlődaganat)

-elkerülhetjük a fogamzásgátlásra adott készítmények nagyon gyakori mellékhatásait (gennyes méhgyulladás)

Felelősség:

-megelőzzük a nem kívánt kisállatok megszületését

-lehetőséget adunk a menhelyeket, állatotthonokban lévő rengeteg gazdátlan állatnak a felelős, jó gazdi megtalálására például a Hérosz Budapesti Állatotthonában

 

Mit mond erről a szakértő?

 

Dr. Thuróczy Julianna Ph.D., Dipl. ECAR,
klinikus szakállatorvos, egyetemi docens, Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar,
Szülészeti és Szaporodásbiológiai Klinikájának vezetője, rendelőnk egyik alapítója, „Gondolatok az ivartalanításról” című publikációjában így ír: (a teljes cikket elolvashatják, ha ide kattintanak)

„Még napjainkban is erősen tartja magát az a nézet, hogy a nőstény kutyáknak, macskáknak egyszer szülniük kell, mert számukra az ellés olyan testi és lelki előnyökkel szolgál, amely nélkül nem képesek leélni az életüket….Nézzük meg a tényeket: a kutyáknál, macskáknál az utódgondozás ideje rendkívül rövid. A kölykök gyakorlatilag 6–8 hetes korban elszakadnak anyjuktól és a későbbiekben semmilyen, emberi mértékkel mérhető anya-gyermek kapcsolat nem jön létre közöttük. Azok az egyedek, amelyek később is együtt maradnak, falkatársként fognak viselkedni, amelynek nem a szülő-utód kapcsolat a mozgatója. Statisztikailag valóban megfigyelhető az a tendencia, hogy az időskori nemi szervi problémák gyakrabban jelentkeznek korábban sosem ellett egyedekben, de egy egyedre vetítve ennek túlzott jelentőséget tulajdonítani felesleges. A gennyes méhgyulladás, a nemi szervi daganatok réme minden kutyát, macskát fenyeget, de éppúgy, mint mi emberek sem betegszünk meg mind ugyanabban a daganatos, vagy szív- és érrendszeri betegségben, állataink sem fognak. Ha a tulajdonos mégis a pároztatás mellett dönt, nem árt, ha szem előtt tart néhány dolgot. A pároztatásért a kanok tulajdonosai általában pénzt kérnek. Ha ez nem így történik, abban az esetben is meg kell keresni a megfelelő apaállatot. Orvosi vizsgálatokkal meg kell állapítani az optimális fedeztetési időpontot. Manapság nagyon ritka az a nőstény, amelyet a tüzelés 9–13. napja között pároztatva mindenképpen vemhesül. Amennyiben az ellés problémamentesen lezajlik, még mindig előttünk áll a legnagyobb gond: a kölyköknek jó gazdát találni. Hiszen az anya vélt egészségmegőrzése felelős állattartónál nem vezethet a felesleges utódok elaltatásához!

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a kutya- és macskapopuláció létszámának csökkentésére az ivartalanítás az egyetlen, humánus és célravezető módszer, megengedve akár a fiatal korban végzett beavatkozást is, hiszen ha minden gazdátlan egyed csak egyszer szül életében, az is az állatlétszám beláthatatlan megugrásához vezet. Mindemellett a társállatként tartott egyedek ivartalanítását a pubertás időszakának befejeztével kell elvégezni, megelőzendő az esetleges káros mellékhatásokat, tudva azt, hogy a nem kifejezetten tenyésztési céllal tartott állatok szaporítása az állat számára kézzelfogható előnyökkel nem jár.

Hogy miért jó, ha van mikrochip? Nagy szerencséje volt rendelőnk alapítóinak dogjának, a tekintélyes méretekkel rendelkező Józsinak, aki már májusban megkapta a mikrochipjét, így mikor kisétált a budatétényi házból, majd felült a 33-as buszra, hiába került az Illatos úti Ebrendészeti vagy hírhedtebb nevén Sintér Telepre, gazdáit 2 órán belül értesíteni tudták! Kalandos történetét elolvashatják rendelőnk blogján: www.bugyutakutya.blogspot.hu

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993