Műtétekről

Tisztelt Állattulajdonos, Kedves Gazdi!

 

Mi jut eszébe, ha azt hallja, MŰTÉT? Maszkos, zöld ruhás emberek? Fájdalom? Hadd segítsünk pontosítani a képet, hogy tudja, mire számíthat nálunk!
Tudta, hogy nagy esélye van arra, hogy az Ön vakbélműtétjét (sose legyen rá szükség) ugyanolyan gyógyszerekkel és korszerű altatógéppel fogják elvégezni, mint kedvence ivartalanítását a modern állatkórházakban? Mint amilyen a mi rendelőnk is, a Budafoki Állatgyógyászati Központ. Persze a mi betegeink műtét után kapnak melegítőpárnát, simogatást és bátorítást is, amire Önnek nem mindig van esélye egy közkórházban:)))

A viccet félretéve, ma már az állatorvoslásban mindazok a fejlett orvosi műszerek és gyógyszerek elérhetőek, mint az emberi kórházakban. A Budafoki Állatgyógyászati Központban modern altatógép, úgynevezett pulzoximéter (a vér oxigéntelítettségét mérő berendezés), infúzió-melegítő, infúziós pumpa, stb. segítik az állatorvosok munkáját, hogy pácienseink a lehető legnagyobb biztonságban legyenek.

Egy műtét vagy akár bódítás kockázatát nem szabad lebecsülni. Veszélyeket rejt magában, még akkor is, ha egy egészséges állaton végzett rutin beavatkozásról van szó, mint például a nőstény állatok ivartalanítása, hiszen az altatószerek megváltoztatják a légzést, a keringést, a vérnyomást. Ezért mindent megteszünk, hogy csökkentsük ezt a kockázatot.

Lássuk lépésről lépésre, mi történik:

1. A döntés

 

  • Ön– helyesen –eldöntötte, hogy kedvence egészségét az ivartalanítással is védeni szeretné. Telefonon vagy személyesen felkeres minket, ekkor kollégánk elmondja az előzetes tudnivalókat.
  • Állatorvosa javasolja a műtétet,tájékoztatja a tudnivalókról és megbeszélnek egy időpontot.
  • Sürgősségi műtétnél nincs előjegyzés, akár azonnal is dönteni kell. Lehet gyomorcsavarodás, egy lenyelt idegentest vagy gennyes méhgyulladás, császármetszés. Kollégánk mindenről tájékoztatja.

Mindhárom esetben kollégánk ismerteti Önnel a beavatkozás menetét, a kockázatot, amit Ön a Műtéti Beleegyező Nyilatkozat aláírásával igazol.
Általános szabály, hogy tervezett műtétre éhgyomorra, vagyis a reggeli étkezést kihagyva érkezzen a beteg. Az altatás során előfordulhat hányás, és a gyomor-tartalom a légcsőbe kerülhet, aminek súlyos következményei lehetnek.

2. A műtéti előkészítés

 

A műtéti helyiség előkészítőjében behelyezünk egy “vénakanült” a beteg valamelyik vénájába, általában a mellső lábán. Hasonlót kapnak az emberek is a kórházakban. Ez egy vékony műanyag csövecske, amely lehetővé teszi, hogy szükség esetén újabb szúrás nélkül, gyorsan gyógyszert juttathassunk a beteg vérébe.

A kanülön keresztül nyugtató hatású gyógyszert kap a beteg, majd ha már nem érez fájdalmat és nincs tudatánál, egy úgynevezett “légcső tubust” helyezünk a légcsövébe- vagyis intubáljuk (orvosi sorozatokból ismerős lehet:-). Ezen keresztül fogja kapni az altatógázt és az oxigént műtét közben,- így folyamatosan szabályozható az altatás mélysége.

A műtéti területet az asszisztens leborotválja, különösen azért, mert a mi betegeink szőrösek. A beteg átkerül a műtőasztalra, ahol lábait rögzítik, majd fertőtlenítik a műtéti területet. Ezeket a műveleteket is az asszisztensek végzik. A műtéti területet steril műtéti fóliával lefedjük.

3. A műtét

 

A műtét alatt folyamatosan figyelemmel kísérjük a beteg állapotát, ebben segítenek a korábban már felsorolt modern berendezések. A beteg a műtét folyamán melegített infúziót kap.
Ha nem sürgős, életmentő bevatakozásról van szó, hanem egészséges állatot operálunk, akkor lehetőség van olyan beavatkozásokat kérni , melyek elvégzése éberen nem lehetséges vagy kellemetlen- farkasköröm eltávolítás, fogkő leszedés, mikrochip behelyezés, karomvágás, stb.

4. Az ébredés

Betegeink egy melegítő párnán, takaróval betakarva ébrednek az állatkórházi részlegben. Nem adunk ki még nem teljesen tudatánál lévő állatot. A legtöbb komplikáció ugyanis a műtétet követő 1 órában lép fel, ezért mindenképpen szükséges, hogy ilyenkor szakavatott kezekben legyen az állat.

Az ébredés során nagyon fontos a nyugodt környezet, mert egyes altatószerek hatásának megszűnésekor izgalmi állapotba kerülhetnek a betegek. Ha ekkor hirtelen zajokat hallanak, megérintik őket, megijedhetnek és véletlenül ugyan, de akár magukban, akár az emberben kárt tehetnek. Az ébredéssel járó reakciók a gazdik számára félelmetesek is lehetnek, általában ezért nem is javasoljuk, hogy az ébredésnél jelen legyenek.

5. A hazaadás

Műtét után kollégánk, legtöbbször a műtétet végző állatorvos felveszi Önnel a kapcsolatot telefonon és beszámol arról, hogyan zajlott a műtét és Ön mikor tudja hazavinni kedvencét. Ekkor kapja meg a számlát és beszélik meg, mi az otthoni teendő, mikor lesz a varratszedés vagy szükséges-e kötözés, kontroll vizsgálat.

Ekkor írásban is megkapja a műtét utáni tudnivalókat, melyet megnézhet honlapunkon is: IDE KATTINTVA!

6. Kontroll és varratszedés

Általában 7-10 nap a bőrseb gyógyulása. Ha csak sebészileg nem indokolja más, orvosaink úgynevezett “intrakután”, vagyis a bőrben futó varrattal zárják ivartalanítás után a hasfalat, -összesen 2 csomó látszik,- így kevesebb az irritáció. Kandúroknál nem használunk varratokat, így nincs szükség sem gallérra, sem varratszedésre.
A varratszedés nem jár fájdalommal és nagyon gyors beavatkozás, ilyenkor módja van feltenni esetleges kérdéseit és megbeszélhetik a következő vizit időpontját is.

Sebvédelem a műtét után

Csak nagyvárosi legenda, hogy a kutya-nyál, macska-nyál fertőtlenít- pont az ellenkezője igaz. Ha egy teljesen egészséges bőrfelületet kezdene kedvence nyalogatni, az pár óra alatt gyulladt, gennyes, vörös sebbé alakulna.

Hogyan kell védeni a műtéti sebet?

1. Speciális gallérral- nem engedi, hogy elérje a hátsó testfelet. Evéshez se távolítsa el, csak akkor, ha másként az állat nem hajlandó enni. Ekkor azonban folyamatosan tartsa megfigyelés alatt és az etetés végén azonnal helyezze vissza a gallért.

2. Házi megoldással: póló– a hátsó lábaknál összecsomózva, amely védi a hasfalat. Ez a megoldás csak nagyon szófogadó állatok esetében használható, mert teljes biztonsággal nem védi meg a seb felszínét.

FIGYELEM!

Éjszakára sem szabad védelem nélkül hagyni a műtéti heget!

A legkritikusabb a 3-4. nap, mert ilyenkor már nem fáj, inkább viszket a bőrseb. Kutyáknál jobban kell vigyázni, -egy percre se hagyjuk őrizetlenül, mert ha már egyszer elkezdte érdekelni a seb, pillanatok alatt baj lehet, és esetleg újra kell varrni a szétnyílt hasfalat.

Fájni fog?

Mindent elkövetünk, hogy a lehető legkevesebb fájdalmat okozzuk pácienseinknek. Ez nem csak erkölcsi, de törvényi kötelességünk is.
Lesznek persze kellemetlen pillanatok,- az altatásból felébredni senkinek sem jó, de legtöbb betegünk példásan jól tűri az ezzel járó hányingert, kábaságot, és legtöbbször 1-2 óra alatt rendeződik az állapotuk. Gondoskodunk a műtét utáni fájdalomcsillapításról is, injekció és szükség esetén hazaadott tabletta formájában.

Miért tegyem ki egy műtétnek, ha kutyabaja?

Hogy megkímélje kedvencét idősebb korban előforduló betegségektől, az ivarzás kellemetlen velejáróitól: álvemhesség, emlődaganat, gennyes méhgyulladás, cukorbetegség, prosztatabántalmak, ivarszervek daganatai, elkóborlás, verekedés közben szerzett sebek, elkapott fertőző betegségek, stb. Hogy ne szülessen több nem tervezett kiskutya, kiscica! A menhelyek tömve vannak, fogadjon inkább örökbeegy gazdátlan állatot!

Mikor ivartalaníttassam?

Ha fennáll a nem-kívánt vemhesülés veszélye, akkor már egészen fiatal korban, akár az első ivarzás előtt– kijáró macskáknál, együtt tartott kutyáknál, kandúroknál 6-7 hónapos korban. Ilyenkor kicsi, maximum 3-4 cm-es nyíláson át távolítjuk el a petefészkeket. Kandúroknál szinte észrevehetetlen a vágás,- nincs varrat sem!

Olyan kutyáknál, ahol nem kell félni a nem-kívánt vemhesüléstől, az első és a második ivarzás közöttjavasoljuk az ivartalanítást, -ekkorra befejeződik a csöves csontok növekedése és csökken egyes szövődmények esélye is.

Felnőtt korban sem késő! Egyeztessen állatorvos kollégánkkal.

“Gondolatok az ivartalanításról” Ha többet szeretne megtudni, kattintson IDE!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993