Hőguta

A hőgutáról

A forró napok még nem múltak el. Főleg a nagyobb testű, vastagabb bundával rendelkező kutyákra lehet veszélyes a nagy meleg, ugyanis az emberektől eltérően négylábú társaink csak a talppárnáik verejtékmirigyein keresztül és lihegéssel képesek a felesleges hőt leadni. Hőgutát nem csak a strandon, forró kocsiban lehet kapni, hanem akár otthon is.

Mik a hőguta tünetei?

Először csak a fokozott lihegés, szapora légzés tűnhet fel, majd  a hirtelen fellépő tudatzavar, csetlés-botlás, nyálzás, elfekvés, görcsök. Azonnal el kell kezdeni a fokozatos lehűtést: jöhet a hideg vizes priznic, akár a teljes testfelületen és jó ha egy ventillátort irányítunk ilyenkor az állatra, vagy beülünk vele gyorsan a légkondis kocsiba és irány az állatorvos. TILOS túlzásokba esni: a jég, a hideg vizes fürdő csak ront a helyzeten, azonnali sokkot okozhat, fő a fokozatosság!


A nyári melegben kutyáknak, macskáknak, kisállatoknak is jólesik a hűs búvóhely.

Hogyan óvjuk állatainkat a meleg ellen?

  • Mindig elérhető, lehetőleg kellemesen langyos hőfokú ivóvíz legyen állataink előtt, sőt kertes házakban kedves gesztus, ha kerti itatót tartunk fenn az arra járó tikkadt sünök, madarak, mókusok részére.
  • A kertben vagy kennelben tartott kutyákra is vigyázni kell. Legyen számukra árnyékos hely, ahová visszavonulhatnak, legyen bőségesen víz elérhető közelségben. A meleg elől sok kutya maga által ásott gödörbe húzódik, mert a talaj már 20 centis mélységben is több fokkal hűvösebb mint a levegő.
  • Bár a hosszú szőrzet védi a bőrt a naptól, de a szellőzést akadályozza. Előfordul, hogy a vastag bunda alatt a bőr befülled, begyullad, elfertőződik, ráadásul a toklászt, kullancsot, sebeket is nehezebb észrevenni alatta, beköphetik a legyek, ezért a dús, hosszú szőrű kutyákat nyáron érdemes nyírni.
  • Ha házikedvencünk gyógyszeres kezelésre szorul, akkor igyekezzünk pontosan beadni a gyógyszereit,

    és kissé hűvösebb helyet biztosítani számukra. Ez lehet egy hűvösebb pontja a lakásnak, például a
    fürdőszoba, vagy a lépcsőház kőpadlója. Sok cica ilyenkor a fürdőkádba, mosdókagylóba fekszik be, és a csöpögő csapból iszik.

 

NE HAGYJON ÁLLATOT AZ AUTÓBAN, MÉG LEHÚZOTT ABLAKOK MELLET SEM, MERT 1-2 PERC ALATT HŐGUTÁT KAPHAT ÉS KÉSZ A TRAGÉDIA!

Hogyan szállítsunk állatot nyári melegben autóban?


Az állatokat megfelelően kell elhelyezni az autóban, mindenki biztonsága érdekében. Erre a legmegfelelőbb a szállítódobozok használata, de a forgalomban van már kutya-biztonsági öv is.
Teszteljük a hosszú út előtt rövidebb kiruccanásokon a tűrőképességet, ismertessük meg az utazóalkalmatosságával jó előre, ha esetleg túlságosan elege lenne, inkább ne erőltessük a dolgot.
Vannak kutyák, macskák, akik kiskoruktól megszokták az utazás és a legforgalmasabb helyeken is képesek békésen aludni kosaruk biztonságában,de vannak, akik nyálzanak, lihegnek, nyugtalanná válnak, nyüszörögnek, ugatnak, fájdalmasan nyivákolnak, ami nagyon kimerítő tud lenni minden résztvevőnek, ezért
Fontos a fokozatosság!

Ha ennek ellenére sem sikerül megbarátkoznia az autóval, érdemes kikérni az állatorvos véleményét, hogy lehet-e, kell-e valamilyen enyhe nyugtatót adni.
Ne etesse az állatot közvetlenül az indulás előtt, viszont pihenésről, friss vízről időnként gondoskodni kell, hosszú utak alatt iktassunk be elegendő szünetet a folyó ügyek intézésére. A kutyát az út közelében tartsa pórázon, de ha a terep engedi, még egy kis játék is belefér.ű

Nyáron a kisállatokat, papagályokat, hörcsögöket, tengerimalacokat, nyulakat is óvni kell a túlmelegedéstől.

A kedvencként tartott madarakat, kisemlősöket, hüllőket is óvni kell a nagy melegben!

A zárt térben tartott hobbiállatoknak még nehezebb dolguk van, hiszen önmaguk nem gondoskodhatnak magukról.

A madarak, rágcsálók, nyulak, teknősök, hüllők lakóhelyét gondosan óvni kell a a közvetlen napsütéstől a nyári melegben- árnyékos, jól szellőző, de nem huzatos helyet válasszunk a kalitkának, terráriumnak. Fokozottan ügyeljünk a higiéniára, a szokásosnál gyakrabban cseréljük az almot. Mindig legyen előttük víz! A madarak hálásak a fürdési lehetőségért.

Ügyeljünk az akvárium vízhőmérsékletére, bár ez nagyon nehéz feladat: hűthetjük úgy, hogy a víz felét hűvösebbre (nem jéghidegre) cseréljük. Érdemes állott vizet használni erre a célra. Az oxigénellátásra is mindig figyeljünk: a levegőztető és a víztisztító rendszer működését rendszeresen ellenőrizzük, csak annyi eleséget szórjunk a vízbe, amennyi biztosan elfogy.

Bemutatkoznak kollégáink

Rendelőnk egyik alapítója és vezető állatorvosa, endokrinológusa dr. Thuróczy Julianna számol be nyári “kalandjukról”:

“Nagyon meleg vasárnap volt, épp megdőlt minden hőmérsékleti rekord, mi pedig költözködtünk. Anyámmal pakolásztunk, a fiúk horgászni voltak. A macskákat reggel óta nem láttam, Mázli, a 10 kg-os kiskutya is a bokor alatt hűsölt. Józsi, a 80 kg-os, 10 éves német dog viszont nagyon idegesítő volt. Állandóan a nyomomban járkált, útban volt, folyatta az amúgy sem kevés nyálát a dobozokba. Próbáltam rávenni, hogy menjen ki a kertbe, de nem volt hajlandó. 11-körül feltűnt, hogy furcsa a tekintete, mintha nem látna, egyre többször ment neki a bútoroknak, közben pedig elkezdett botladozni, elbukott a saját lábában. Ekkor gondoltam, hogy nem stimmel valami, elkezdtem keresni a hőmérőt. Nem volt egyszerű egy költözés közepén találni egyet, de mikor végül megmértem a hőmérsékletét, nyilvánvalóvá vált, mi a baj. 40,7-nél kivettem, mert a diagnózis megvolt, a végleges érték már mindegy is volt. Beültem az autóba és a rendelőben összeszedtem egy frontkórház felszerelését. Infúzió (szerencsére volt a hűtőszekrényben előkészítve), vénakanül, fertőtlenítő, leukoplast stb. Anyám művészettörténészként lelkitámaszt tudott ugyan nyújtani mindkettőnknek, de tényleges segítséget nem sokat. Nem volt egyszerű rávenni a 80 kg-os, önkívületben lévő kutyát az együttműködésre. Legalább ne rángassa a lábát, míg bekanülálom. Az akció végére a “Helyszínelők” különösen véres epizódját is leforgathattuk volna az étkező fehér járólapján. A bő másfél óra és a második liter hűtött infúzió végére normalizálódott a hőmérséklete. Mindenki kedélye megnyugodott, újabb doboz kipakolásába fogtam. Egy óra múlva arra figyeltem fel, hogy kezdődik előlről az egész. Nyálzás, botladozás, keringés. Ekkor már hamarabb leesett a tantusz. Infúzió elő, újabb két óra, két liter… Közben persze végig úgy néztünk ki mint egy bizarr fogas, fejem felett tartva az infúziót, végére kötve a borjú nagyságú kutya. Ekkor már nem hagytam magam átverni, amint lement a hőmérséklete, rögtön bezártam a hűvös pincébe egy nagy tál hideg vízzel és naplementéig ki sem jöhetett. Nagyon meg volt sértődve, de a vacsora végül kiengesztelte.”

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993