Macska ivartalanítás

A nőstény macskákat 6-7 hónaposan, a kandúrokat 7-8 hónaposan szoktuk ivartalanítani.

Mikor van itt az ideje a

macskám ivartalanításának?


A kijáró, nem ivartalanított nőstény macskák előbb-utóbb vemhesülnek, ezért minél hamarabb.

A kandúrok vérre menő harcokat folytatnak, gyakoriak a harapott sebek, tályogok, vírusos betegségekkel fetőzik egymást. Életüket jelentősen meghosszabbítja az ivartalanítás.

Kevesen tudják, hogy macskáknál és kutyáknál mindössze 2 hónap a vemhességi idő, így nem sok idő van a gondolkodásra. Ha időben, még a párosodás előtt sikerül elhozni a 6-7-8 hónapos nőstény macskát, akkor csak a petefészkét kell eltávolítanunk, ami kisebb sebet jelent. Ha már megtörtént a baj, akkor is el szoktuk végezni a műtétet, ilyenkor az egész méhet eltávolítjuk, ami csak egy kicsivel nagyobb vágás.

Aki nem gondoskodik az ivartalanításról, az évente kétszer, háromszor  számíthat a cicaszaporulatra, ami szinte megállathatatlan kóbor macska és kutya sűrűséget hoz létre a ház körül.

Jelentkezzen be még ma:  06-1-229-3865

Miért tegyem ki egy műtétnek, ha kutyabaja?

  • Hogy megkímélje kedvencét idősebb korban előforduló betegségektől, az ivarzás kellemetlen velejáróitól: álvemhesség, emlődaganat, gennyes méhgyulladás, cukorbetegség, prosztatabántalmak, ivarszervek daganatai, elkóborlás, verekedés közben szerzett sebek, elkapott fertőző betegségek, stb.
  • Hogy ne szülessen több nem tervezett kiscica! A menhelyek tömve vannak, fogadjon inkább örökbe egy gazdátlan állatot!

Mikor ivartalaníttassam?

Ha fennáll a nem-kívánt vemhesülés veszélye, akkor már egészen fiatal korban, akár az első ivarzás előtt– kijáró macskáknál 6-7 hónapos korban. Ilyenkor kicsi, maximum 3-4 cm-es nyíláson át távolítjuk el a petefészkeket. Kandúroknál szinte észrevehetetlen a vágás,- nincs varrat sem!

Kandúroknál a teljes ivarérettséget meg szoktuk várni, és inkább 8-9 hónapos korban végezzük el a műtétet, elegendő időt hagyva a húgycső végleges méretének elérésére. A macskák, főleg a lakásban tartott kandúrok hajlamosak az alsó húgyutak, a húgyhólyag gyulladásos megbetegedésére, a húgykövességre, és a következményes húgycső elzáródásra. Minél kisebb a húgycső átmérője, annál gyakoribb az elzáródás.

 

“Gondolatok az ivartalanításról” Ha többet szeretne megtudni, kattintson IDE!


Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993