Kullancsokról

Tudta-e, hogy:
Kutya kullancsok

-A kullancsok nem elsősorban azért veszélyesek, mert vért szívnak, hanem mert súlyos, kezelés nélkül akár életveszélyes betegségeket terjesztenek?

-nem csak kiránduláson, séta alkalmával, hanem akár saját kertünkben is fertőzhetik állatainkat?

-hogy egyetlen megtermékenyített kullancs nőstény 3000 petét rak?

Tudta-e, hogy a kutyák legelterjedtebb kullancs-terjesztette betegsége a babéziózis, mely kezelés nélkül halálos is lehet?

a kutyakullancs terjeszti a Babesia canis nevű egysejtű vérélősködőt, mely a vérszívás megkezdése után 1-2 nappal jut be a kutya szervezetébe, ahol a vörösvérsejteket támadja meg és teszi tönkre.

Tudta-e, hogy a közönséges kullancs terjesztette Lyme-kórt is elkaphatják a kutyák?

A klinikai tünetek többnyire csak 1-4 héttel a fertőzés után jelennek meg.

Kutyákban a tünetek bizonytalanok és gyakori a tünetmentes hordozás, viszont van ellene védőoltás!

Tudta-e, hogy a  macskákat is megfertőzhetik a kullancsok?

Igen, a macskák kullancs terjesztette legfontosabb betegége a Haemobartonellózis, mely vérfogyottságot. gyengeséget, étvágytalanságot, kiszáradást, súlyvesztést is okozhat.

A kijáró macskákat is védeni kell a kullancsoktól!

Görényeket, nyulakat, kisrágcsálókat is megbetegíthetnek a kullancsok?

Bár egyelőre nem tudunk olyan súlyos és hirtelen fellépő megbetegedésről, mint kutyák esetében, de a kullancsok vérszívásukkal mindenképpen legyengíthetik kis kedvenceinket, ha a szabadban rájuk akaszkodnak. Mindig vizsgáljuk át őket fejüktől a farkuk végéig a szabadtéri séta után!

Legjobb védekezés a megelőzés! De melyik szert? válasszam?

?A hatékony szerek állatorvosi patikában kaphatók!

Kullancsok távoltartására, elpusztítására számos  megbízható készítmény is elérhető, ezek egy része a nyak- illetve a hát bőrére cseppentendő cseppek formájában alkalmazandó (=spot-on), más része nyakörv, de vannak spray-k, samponok, fürdetőszerek is.

Ezeknek nemcsak ára, de hatásuk időtartama, alkalmazhatóságuk (vannak kölyökre, vemhes/szoptató állatra, macskára nem alkalmazható, sőt veszélyes szerek!) is eltéréseket mutat – és az is egyedi, hogy a kullancs mellett milyen egyéb paraziták (bolha, rüh, atka, legyek, szúnyogok, bélférgek, stb) ellen kell, illetve célszerű megvédeni az állatot. Más szer ajánlható egy rendszeresen vadászó, vízben is gyakran járó kutyának és megint más egy a házat alig elhagyó cicának.

Igen fontos a termékek előírás szerinti alkalmazása is: nem lesz kielégítő a hatás, ha például a cseppeket nem a bőrre, hanem a szőrre helyezzük fel, ha rögtön lesimogatjuk, az állat vagy társa lenyalja –ez veszélyes is lehet, ha macskára toxikus szert használunk!- vagy, ha alkalmazás előtt, illetve után rövid idővel elázik, megfürdetjük. Létezik egyedi érzékenység, akár allergia is ritka esetekben.

Megszokott esetben elegendő egyetlen megoldást alkalmazni, de extrém fertőzött környezetben, esetleg extrém életmód mellett előfordul, hogy kombinált védelem (pl. cseppek és nyakörv) szükséges a kullancsok ellen.

A tesreszabott védelem kiválasztása érdekében kérje ki állatorvosa véleményét!

Mit tegyek, ha kullancs ment a kedvencembe?

 

-ha kullancsot talál, minél előbb távolítsa el: a legtöbb kórokozót csak a csípést követő 2.-3. napon juttatják be a fertőzött kullancsok!

– tilos csavarni, kenegetni, megnyomni, nehogy a fertőző kórokozókat belepréseljük a sebbe. A legkisebb baj, ha beszakad a kullancs rágószerve (nem a feje), ez pici helyi gyulladást okoz csak, általában magától gyógyul.

-egy vékony, lapos fejű csipesszel fogja meg a kullancsot a bőrhöz a lehető legközelebb, majd határozottan húzza ki. A legjobb a speciális állatorvosi kullancs-csipesz.

-ha váratlanul, csipesz nélkül ér minket a kullancs, használhatunk egy egyszerű cérnát, amit óvatosan körbetekerünk a kullancs szájszervén, majd megszorítjuk és kihúzzuk.

-aki nem mer hozzáfogni, forduljon mielőbb állatorvoshoz!

 

Mikor gyanakodjak, hogy a kutyámat babéziás kullancs csípte meg?

 

-hirtelen fellépő magas láz

levertség, étvágytalanság-vérfogyottság, sápadt nyálkahártyák

-hányás, hasmenés

-vérfestékvizelés miatt sötétbarna vizelet

sárgaság

 

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993