Kutyatartóknak

 

 

Kutyák kullancs-terjesztette legfontosabb hazai betegségei


Babéziózis (kutyák fertőző vérfestékvizelése, piroplasmosis)

A betegség kórokozója, a Babesia canis a kullancsok emésztőrendszerében várja, hogy a vérszívás során bejuthasson a kutyák (vagy más vadon élő húsevők) vérébe, ahol beköltözik a vörösvérsejtekbe, ott szaporodni kezd, majd az oxigén szállításáért felelős vörösvérsejtek szétesését okozza. A kiszabaduló egysejtűek újabb vörösvérsejteket támadnak meg.

A fiatal 6-8 hetesnél idősebb állatok a legérzékenyebbek, de bármilyen korú eb megbetegedhet. A korábban babesiás kutyák ismételten megbetegedhetnek, ha a parazita elleni védettségük megszűnik. A lappangási idő általában néhány nap, de lehet 2-3 hét is.

Milyen tünetei vannak a babéziózisnak?

A tünetek a kutya védekezőképességétől, korától, a parazita típusától, számától is függnek. A klinikai tünetek igen változatosak, a heveny formától az idült megbetegedésig terjedhetnek.

-általában jellemző a vérfogyottság (anémia), amely a száj nyálkahártyáján, a szem kötőhártyáján figyelhető meg

-ha sok vörösvérsejt esik szét egyszerre: magas láz, elesettség, bágyadtság, nyálzás, hányás, hasmenés, sárgaság (a nyálkahártyák halvány színe sárgásra változik),   majd  a vizelet egyre sötétebb, végül jellegzetes kávébarna színű lesz

-elhúzódó esetben visszatérő láz, étvágytalanság, testsúlycsökkenés jelentkezik

-ritkább esetben a vörösvérsejtek összetapadnak, ami károsíthatja a kis ereket: idegrendszeri megbetegedést, izomgyengeséget is okozhat

-gyakran a kullancs teljesen észrevétlen marad, esetleg meg sem található már a kutyán, mikor a betegség tünetei megjelennek.

Állatorvosi segítség nélkül akár halálos kimenetelű is lehet! Amennyiben a kullanccsal fertőzött kutyák hirtelen megbetegednek, azonnal állatorvoshoz kell fordulni, mert a bántalom korai szakaszában végzett szakszerű kezeléstől várható gyors gyógyulás.

A Nobivac Piro-nevű forgalomban lévő babéziózis elleni vakcina nem véd valamennyi Babesia faj okozta megbetegedés ellen, a fertőződést sem előzi meg, csak a tüneteket enyhíti. A tavaszi kullancs invázó előtt legalább 1 hónappal ajánlja a gyártó a beadását, mert 3 hét a hatás kialakulása. 6 hónapig tart a hatása, utána ismételt oltás szükséges.

Lyme-kór (borreliózis)

Kórokozója, a Borrelia burgdorferi-nevű baktériuma nem csak embereknél, de kutyáknál, sőt nagyon ritka esetben macskáknál, görényeknél is okozhat megbetegedést.

Tünetei: a kullancs-csípés után 3-4 héttel magas láz, elesettség, étvágytalanság, vándorló ízületi duzzanat, emiatt sántaság, nehézkes mozgás. Ritkán szívizomgyulladást, veseelégtelenséget, idegrendszeri tüneteket is okoz.

Vérvizsgálattal kimutatható, hogy találkozott-e a beteg a kórokozóval (az ellene termelt ellenanyagok kimutatásával lehet a fertőzést igazolni). A Lyme-kór gyanú igazolásához nem elég a pozitív vérteszt, további kritériumai a betegség megállaításának: kullancs-fertőzés a kórtörténetben, tipikus tünetek, a beteg 48 órán belül reagál az antibiotikum-kezelésre.

Ha bebizonyosodik a gyanú, több hetes antibiotikum-kúrára kell számítani.

Kutyák számára forgalomban van Lyme-kór elleni védőoltás, de a legbiztosabb módszer a kullancsok elleni védekezés.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993