Macskatartóknak

 

Veszélyesek a kullancsok a macskákra?

Igen! A Lyme-kór nagyon ritkán okozhat megbetegedést, de sokkal gyakoribb a kutyák babéziózisához hasonló, kullancsok (és néha bolhák) által terjesztett betegsége, a macskák fertőző anémiája, vagy:

 

Haemobartonellózis

 

Ezt a betegséget a Mycoplasma haemofelis, régebbi nevén a Haemobartonella felis nevű kórokozó okozza, mely macskák vörösvérsejtjein élőskösik. A fertőzött kullancsok terjesztik egyik állatról a másikra, de az anyamacska is megfertőzheti kicsinyeit, sőt, nem ivartalanított, verekedő kandúrok harapással is fertőzhetik egymást.

Ritkán egészséges állatot is megbetegít, de jellemzőbb, hogy akár évekig észrevétlen marad, majd más betegség kapcsán fellángol a betegség. Gyakori, hogy az immunrendszert gyengítő macskavírusokkal (macska-aids (fiv) vagy a macska-leukózis (felv)) fertőzött állatoknál okoz problémát.

 

Tünetei: gyengeség, étvágytalanság, kiszáradás, súlyvesztés, láz, halvány nyálkahártyák a vérszegénység miatt, esetleg sárgaság.

A fertőzöttséget kimutatni a vérből lehet, gyógyítása elsődlegesen antibiotikummal történik, súlyos esetekben akár vértranszfúzóra is szükség lehet.

A kijáró macskák portyáik során gyakran felkeresnek  kullancs-fertőzött helyeket, ráadásul az immunrendszert károsító vírusfertőzések is rendszerint őket veszélyeztetik, tehát érdemes gondolni a kullancs elleni védelmükre is!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993