Kutyák gennyes méhgyulladása, a pyometra

Kisebb-közepes testű kutyák általában 6-10 hónapos korukban kezdenek tüzelni, a nagyobb testűeknél ez akár 1-1,5 éves korra is kitolódik. Rendszerint 5-11 hónap telik el két tüzelés között. Ezeknek az időpontját érmdemes feljegyezni.

A tüzelés kezdetén, a (“proösztruszban”, vagyis a valódi termékeny szakasz előtt) azt veszik észre a gazdák, hogy a kutya péraréséből (így hívják a nemiszerve kijártát) húslé szerű véres váladék szivárog, amit vagy lenyal, vagy nem, vagy csöpög és nyomot hagy, vagy nem- egyedi eltérések vannak a kutyák között. Álatlában ez a csöpögtetős időszak 6-11 napig tart.

A valódi fogamzásképes időszakvéres váladék eltűnése után kezdődik. Ez kb. 9 napig tart még, tehát ciklusonként mintegy 2-2,5 hétig kell számolni egy tüzeléses időszakkal. (Minderről tudományosabb megközelítésben olvashat Publikációk rovatunkban, ha IDE KATTINT!)

Ha 9-11 nap alatt nem múlik a véres kifolyás, vagy közben a kutya bágyadt, étvágytalan, fájdalmat jelez, vagy bármi szokatlant észlelnek rajta, akkor baj van. Főleg idősebb szukáknál fordul elő a gennyes méhgyulladás (szakszóval pyometra) nevű betegség, ami egy lassan, hormonális hatásra kialakuló kóros állapot. A tüzelés éppen hogy befejeződik, majd azt veszik észre a gazdák, hogy újra véres váladék ürül a kutyából. Ráadásul kedvetlen, bágyadt, hányogathat, általában az is feltűnik, hogy többet iszik, több vizeletet ürít. Ez igen gyakori fogamzásgátló szerek mellékhatásaként is kialakulhat.

Ilyenkor a hasi ultrahang vizsgálattal felkereshető a folyadékkal, gennyel telt méh, vérkép, vérlabor vizsgálattal kizárhatóak a szóba jövő egyéb hasonló tünetekkel járó betegségek (pl. a húgyutak gyulladása, kóros elfajulása, a nemiszervek egyéb jó, vagy rosszindulatú elváltozásai, stb)

Ilyenkor a leggyorsabb, legcélravezetőbb kezelési mód a petefészek és a méh eltávolítása, vagy szakszóval az ovariohysterectomia és szükség esetén az infúziós utókezelés a máj és vese öngyógyítását támogatására.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993