Nyaralás háziállattal

Akár 1-2 napra, akár hosszabb időre, a szerencsések nyaralni mennek a nyáron. De mi legyen a háziállattal? Nekik is jár a pihenés? Érdemes kitenni egy csomó stresszes utazásnak, ijesztő, ismeretlen ingernek, a napirend megváltozásának? Vagy az a legnagyobb stressz, ha imádott embertársa távol van?Utazni háziállatokkal is lehet!

Az utazás nagyon megterhelő az állatok számára, vannak azonban vagány, felfedező hajlamú kutyák és macskák is, akik kifejezetten élvezik az új tájak megismerését.

Ebben a hírlevélben azokhoz szólunk, akik úgy döntenek, hogy kedvencük is nyaralni megy.

Tudta, hogy az Európai Unión belül kötelező az állatútlevél (petpassport) és a mikrochip?A Kisállat útlevél minden húsevőnek, vagyis kutyáknak, macskáknak és görényeknek kötelező!

Kutyák, macskák és görények részére. Sok hasznos anyagot talál honlapunkon, igyekeztünk összeszedni a fellelhető legtöbb, legfrissebb információt. Ha úticélja különleges, kattinthat awww.petpassport.hu -ra, vagy az adott ország nagykövetségén, írásban kérjen elvilágosítást.

Mi a helyzet az egyéb házi kedvencekkel?

Rájuk nem vonatkoznak a veszettség elleni óvintézkedések, nem is kötelező nekik az állatútlevél. Ha számuk nem haladja meg az 5-öt, az Eu-n belül szabadon utaztathatók. Az EU-n kívül jó, ha beszerzünk hatósági állatorvosi igazolást. Kattintson ide a hatósági állatorvosok elérhetőségéért.

Ahhoz, hogy tényleg jól teljen a nyaralás, pár dologról előre kell gondolkodni, gondoskodni:A nyaralás lehet igen kellemes kedvencünkkel, ha előre felkészülünk.

  • Állatbarát-e a szálláshely? A strandra szabad-e kutyát bevinni? Lesz-e elég helye ugrálni, póráz nélkül szaladgálni? A viselkedési problémák sokkal gyakrabban jelentkeznek, ha kutyánk nem mozoghat eleget szabadon, vagy nagyon felborul a megszokott napirend.
  • A kisebb állatkáknak, cicának, nyúlnak, görénynek, hörcsögnek lesz-e nyugodt helye, nem tud-e elkóborolni?
  • Ha az állatnak speciális tápra van szüksége, szerezze be még indulás előtt, hiszen nem biztos, hogy a nyaralóhelyen talál. A hirtelen tápváltás megterheli a kutya emésztőrendszerét.
  • Utazás előtt ellenőrizze, hogy érvényes-e a kutya oltása, nincs-e szükség féreghajtóra?
  • Mindig vigye magával az oltási könyvetállatútlevelet!
  • A külső-belső élősködők elleni kezelésről is gondoskodjon jó előre: a nyakörvek, spot-onok gyakran csak 1-2 nap múlva fejtik ki hatásukat
  • Mindig viseljen nyakörvet a kutya, amin legyenek feltüntetve a tulajdonos adatai!

Elkaphat olyan betegséget is külföldön a kedvencem, ami ellen nem védenek az oltások?A Mediterrán országokban sokkal elterjedtebba szívférgesség, ezért nagyon fontos az utazás előtt 1 hónappal elkezdett védekezés!

Sajnos igen. Mediterrán országokban még inkább védekezni kell a súlyos megbetegedést okozó szívférgességet ellen, amely már hazánkban is egyre elterjedtebb.

Két spot-on, vagyis rácsepegtető szer van forgalomban szívférgesség megelőzésére: a Stronghold és az Advocate cseppek . Használható még megelőzésre a Milbemicin gyógyszer is. A kezelést 1 hónappal a tervezett utazás előtt el kell kezdeni, tehát cseppentsenek idejében!

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993