Agár rosszullét

2021.01.17.

Üdvözlöm!
Kettő magyar agarunk van. Az egyik egy 10 hónapos, kb 20kg-os szuka. A másik egy 16 hónapos, kb 27-28kg-os kan. Mindkettő ivaros, Purina száraztápot, Rocco húskonzervet és ritkán egy-egy nyers tojást esznek. Ezen kívül semmit. A székletük nem mindig teljesen szilárd, mostanában gyakran hígabb. Élősködők ellen Foresto nyakörvvel védekezünk 6 hónapos koruk óta. Minden kötelező védőoltást megkaptak, veszettség elleni vakcinát és tablettát, féreghajtót mindketten még nyáron. Napközben az udvaron vannak, éjjel a házban alszanak matracon. Falun élünk a Tisza partján, a közeli telepített kis erdőkben és szántóföldeken szoktuk elengedni őket futni. Egy hónappal ezelőtt egy nagy séta után a szuka furcsán viselkedett itthon, remegett, rendkívül zavart volt, össze-vissza forgolódott, indokolatlanul rángatózott. Másnapra elmúltak a tünetek. A kan pár napja éjszakánként nyugtalanabb az átlagnál. A lényeg: tegnap elvittük őket a szokásos sétára. Elengedtük őket, elrohantak, valamit üldözőbe vehettek. Eltűntek és csak negyed óra múlva jöttek vissza nagyon kimerülten, még nem láttam őket ilyen fáradtan. Ekkor kezdődött a baj. Mindkettő elkezdett nagyon köhögni, a kan kevés vért öklendezett, a szuka véreset vizelt. Hazaértünk, bent a lakásban lefeküdtek, aludtak pár órát, közben 20 percenként erősen öklendeztek, köhögtek. Adtunk nekik egy kis meleg vízzel felhígított húskonzervet, jóízűen megették. A szuka belső combján megjelent egy véraláfutás, a kan elkezdett nyüszögni egyre intenzívebben, mire kijött az állatorvos, már csak hangos nyígások és vonyítások között tudtuk lábra állítani. Kullancsot, bolhát soha nem láttunk bennük, rendszeresen ellenőrizzük. Az elmúlt hónapban többször megrágtak egy állatcsontvázat, illetve mikor elszaladtak sem tudjuk, miket ehettek meg. Az állatorvos a kannak 4db, a szukának 3db oltást adott. Szteroidról és antibiotikumról beszélt, valamint egy olyan oltásról, ami megvédi őket kullancs által terjedő betegség ellen. Sajnos nem tudjuk pontosan, milyen szereket kaptak mert nem értünk hozzá, a kiskönyvükbe meg nem írta be. Ennyit tudunk. Lázuk nem volt, csak a szukának enyhe hőemelkedése. Azóta már valamelyest jobban vannak, már kevesebbet öklendeznek, de még mindig nyüszítgetnek, a kan nehezen mozog. Ha holnap nem lesznek jobban, ismét értesítjük a doktort. Az volna a kérdésem, hogy Ön milyen megbetegedésre gyanakszik, és mit tehetnénk, hogy segítsünk rajtuk? Illetve mikor vigyük el őket az állatkórházba általános kivizsgálásra (vérkép stb)? (Természetesen megbízunk az állatorvosunkban, de fontosnak tartom több szakember véleményét is kikérni. Nagyon kétségbe vagyunk esve. Ezentúl csak pórázon lesznek sétáltatva.)
Válaszát előre is hálásan köszönöm!

Nehéz kitalálni, hogy mit ehettek, ihattak (fertőző anyag, toxin …) , vagy milyen balesetet szenvedhettek a kutyák a kalandozások során – ráadásul a leírt viselkedési tüneteket, rángásokat akár epilepszia, vagy más idegrendszeri betegség is okozhatja. A csak lakásban tartott kutyák esetén is negyedévente ajánljuk a féreghajtásokat.

Az otthoni, megtekintéses vizsgálatnak komoly korlátai vannak. A tünetek jelentkezésekor is indokolt lett volna a részletes állatorvosi kivizsgálás (fizikális vizsgálatok, vér és széklet labor, képalkotók … szükség esetén egyéb kiegészítő vizsgálatok …) én jelen esetben is ezt ajánlom.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993