Aggódó gazdi

2019.11.22.

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! A 15-ik éves, közepes testű pulikeverék kutyámon implantátumos térdműtét lett végrehajtva 8 hónapja. A műtétet nem önöknél végezték, de egy indifferens véleményre lenne szükségem. Tudom, hogy 3 hónap után már kiveszik az implantátumot, de saját nagyon súlyos betegségem és műtéteim miatt csak most tudnám a műtétre vinni. A kérdésem az, hogy muszáj e ezt a szerkezetet kivenni egy 15-ik éves kutya esetében, okozhat ez az ő várható élettartamában komplikációt és az mi lenne? A kutya teljesen jól van, első perctől kezdve jól viselte, rohangászik, hogy szinte repül a levegőben. Pont ezért is valahogy biztonságosabbnak érzem, hogy tartja az implantátum, amikor korát meghazudtolva vadul futkározik. Nem az anyagiak tartanak vissza a kivétel gondolatától, csakis a fent leírtak! Köszönöm, hogy az idejét rabolhattam, üdvözlettel, egy Aggódó Gazdi

Az a helyzet, hogy mi nem foglalkozunk ortopédiai műtétekkel, de még egy ortopédiában jártas szakember is azt válaszolná szerintem, hogy az operáló orvossal célszerű megbeszélni az aggályait.

Én általánosságban csak annyit tudok reagálni, hogy az évekig benthagyott implantátum legrosszabb esetben akár rosszindulatú csonttumort is képes előidézni. Arra sem tudok válaszolni, hogy az Önök 15 éves pulikeveréke, vajon mennyi ideig fog még élni, csak Önnel és állatorvosával együtt remélhetem, hogy még hosszú évekig élhet tünetmentes, boldog időszakot.

Kérdezze meg állatorvosát, hogy mennyi veszélyt lát az implantátum benthagyásában, illetve mekkora kockázatnak ítéli a műtéti eltávolítást. Érzésem szerint, ha a 8 hónapja elvégzett műtétet ilyen jól tolerálta a kutyus, akkor egy közeljövőben elvégzendő eltávolításnak sincs lényeges kockázata.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993