Tisztelt Doktornő!
Figyelmetlenségem miatt a cicám beleevett a házi kolbászos, nyers füstölt sonkás rántottámba,ami kb. 5 percig készült(a húsok helyi hivatalosan működő kistermelőtől származnak) Mennyire kell aggódni az álveszettség miatt? Ennyi főzési idő alatt ha esetleg tartalmazott vírust az étel, inaktívvá válhat? Nem nagyon találtam erre vonatkozó információt a hőkezeléssel kapcsolatban… Nagyon aggódom. Köszönöm! Üdvözlettel :Andy
Azt gondolom, hogy legalább 3 jó oka van, hogy ne aggódjon a történtek miatt.
1.) Évtizedekkel korábban az álveszettséget okozó Aujeszky vírus nem volt ritka a hazai sertéstelepeken, de először a tenyésztelepeket, majd az árutermelő telepeket is sikeresen mentesítették ettől a betegségtől is. 2015.-től az EU is elismerte és mentesnek tekinti Magyarországot a sertések Aujeszky- vírusfertőzésétől.
2.) Az ellenőrzött kistermelőnél állatorvos ellenőrizte a vágás és húskészítmény készítés körülményeit.
3.) A betegséget okozó vírust ugyan tartós hőhatással lehet elpusztítani, de érzésem szerint az 5 perces tojás sütés procedúrája tönkreteszi a Herpesz vírusokat.