Babézia

2020.11.11.

Tisztelt Doktornő!

Pár nappal ezelőtt szedtek ki a kutyámból egy testesebb kullancsot. Az orvos javaslatára nem kértünk babéziára oltást, mondván annak is sok mellékhatása van, inkább úgy döntöttünk figyeljük pár napig a kutyát, és ha baj van visszavisszük. Már akkor jeleztem, az orvosnak, hogy az elmúlt egy hétben láttam a vizeletében vért, de egyébként is pöttyözik, nem ivartalnított a kutyus, valószínűleg tüzel. Az étvágya nem igen változott (egyedül a száraz táp felét hagyta ott, de azt egyébként sem mindig eszi meg), a kedve viszont elég ingadozó. A tegnapi napon mindent kihányt, viszont egész darabok jöttek ki belőle – egyáltalán nem rágta meg az ételt, illetve tegnap előtt este házi kosztot (babot) kapott, lehet az is megviselte a gyomrát. A vizeletében már nem látok vért, viszont 1-2 sűrű állagú, világos barnás színű cseppet láttam a napokban tőle (már nem tüzel).
A kullancs kiszedéssel egyetemben kértem tablettát kullancstól való védelemre, credelio-t kaptunk, nem tudom ennek lehet-e a hányás a mellékhatása.
Összességében, a hányás és ez a 2 barnás csepp ami miatt aggódom egy picit. Ön szerint vissza kéne vigyem orvoshoz, vagy várjak még egy-két napot? A hányás lehet esetleg a házi koszt, vagy a tabletta miatt, a csepp pedig még a tüzelésből származhat?
Utána olvastam annak is, hogy nem minden kullancs terjeszti ezt a betegséget, mivel orvos szedte ki, látta a kullancsot, de erre vonatkozólag nem mondott semmit (fehéres volt).
Nagyon félek a betegség szövődményeitől, de feleslegesen sem szeretném sokkolni a szervezetét az oltással, ezért tanácstalan vagyok.
Előre is nagyon köszönöm a válaszát!

A pár nappal korábban eltávolított, “testes” (valószínűleg már vért szívott) kullancs által átolthatott Babéziák általi megbetegedés természetesen igen esélyes a mostani tüneteket olvasva. Ha nem akartak kezelést a kullancs eltávolítása alkalmával, úgy most is érdemes lenne egy csepp vérből vizsgálatot végezni a Babéziák jelenlétére. Ezzel gyorsan és viszonylag olcsón ki lehetne deríteni a babézia érintettséget.

A leírt tüneteket természetesen számtalan egyéb betegség is okozhatja egy csak veszettség ellen oltott, 10 évesnél idősebb, nem ivartalanított és babbal (és nem tudom még mivel) táplált kutya esetében. Még az sem kizárt, hogy babéziózis is jelen van, és azon túlmenően, párhuzamosan más súlyos betegség (gennyes méhgyulladás, tumor, szív/máj/vese elégtelenség …) is nehezíti a helyzetet.

A kutya mielőbbi részletes kivizsgálása javasolt. Ha ezen a problémán túljutottak, úgy pedig a tervezett ivartalanítást és a védőoltások rendezését is ajánlom, valamint az idős kutya megfelelő táplálását is érdemes lehet átbeszélnie állatorvosával.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993