Baleset

2020.10.03.

Bár, egy kisebb balesettel kapcsolatban kérdeznék, leírom az információkat is a kutyusról, ha segít a válaszban.
Egy hím tacskóról van szó, aki nem egészen 6 hónapos, az ivartalanítás az elkövetkeznedő hónapokban lesz. 5 Kg, nem dagi, hanem a rengeteg frizbi, labda után szaladgálástól inkább izmosabb megjelnésű, száraz tápon él, korának megfelelő változatú szuperprémium tápot kap. Allergia, érzékenység és egyebek nem vetődtek még föl és nem volt semmilyen korábbi kezelése, betegsége, csak a kötelező oltásokat kapta meg, az utolsót decemberben fogja.
Tehát az történt szegénnyel, hogy miközben létrán szereltem, nem vettem észre, hogy odakúszott alám és valamit matatott az orrával, mire pont rá esett egy véletlenül, polcról lesodort kis fém emléktárgy. Azonnal leugrottam, hogy megnézzem lett e valami baja, mert fájdalmasan nagyot koppant az orra elején és egy kisebbet visított is, de azt talán csak ijedtségből.
Megnéztem alaposan, majd utána amennyi időm volt, átbújtam az internetet, az orra anatómijáját és a lehetséges orrtörést vizslatva.
Nagyon nem tudom a diagnózist, ami érthető, hiszen nem vagyok állatorvos, a probléma pedig az, hogy egy héten belül biztosan nem tudom el vinni. Nyilván, ha sürgős lenne, akkor azonnal mennék, de ez az, hogy a viselkedésén semmilyen változást nem látok, ugyanúgy szaladgál és játszik, “harcol” a másik kiskutyával, ugyanúgy eszik, iszik, nem szipog, nem mutatja jelét a fájdalomnak, ha ott nyomkodom, akkor sem és nem vérzett, rögtön az eset után sem.
Amit tapasztaltam az az, hogy az orra végétől, kb 3-4cm-re van egy valamiféle kis mélyedés, ami ujjal tapintható és onnantól az orra vége felé, rugamas állagú a bőre alatt és szerintem jobban mozog az a kis rész, mint eddig, de be kell valljam, ennyire alaposan nem vizsgálgattam őt előtte, úgyhogy nem vagyok biztos semmiben. …csak a nagy koppanásban 🙁 Ahogy néztem az interneten fellelhető koponya-anatómiáját, ott láttam, hogy az “orrcsontja” az nem fut végig az orra hegyéig, hanem valamilyen más, lágy szövetek vannak ott. Ezt tapintottam ki rajta is. De van egy olyan érzésem, ahogy az orrát tologattam oldalra, fel-le, hogy sokkal jobban “kimozog”, mint előtte, nem is tudom hogy írjam. Például adtam neki puszit rá korábban és akkor nem nyúlt úgy hátra az orrocskája, mint a gumi, hanem volt egy tartása, volt valami kemény benne, de most ezt nem érzem.
Lehet, hogy túlreagálom, bár, ha semmilyen szokatlant nem látok rajta, akkor talán nem lehet olyan nagy a baj, de azt sem szeretném, hogy, ha valami kis porc letört, vagy ilyesmi és még növésben van, hogy rosszul forrjon össze, vagy ne adj Isten befolyásolja, rontsa a szaglását, idővel érzékeny legyen, műteni kelljen, stb. -de, nem érzek semmilyen szilánkot, darabot a bőre alatt, egyszerűen csak azt, hogy ahol véget ér az orr(koponya)csont, ottvan egy kis mélyedés és az utána lévő, orrhegyig tartó lágy rész talán túl rugalmas. Talán még valami kis roppanást is hallottam amikor ráesett a tárgy, de arra nem vennék mérget.
Kérem, ha tud, ebben segítsen nekem, hogy egyrészt mi lehet ez, másrészt, hogy azonnal kell e állatorvoshoz menni, vagy ráér egy hét múlva, vagy hogy egyáltalán kell-e.

Nagyon köszönöm, hogy elolvasta és előre a segítségét is!

Tisztelettel, H Attila

Részletes leírása alapján én is csak valószínűsíteni tudom, hogy a kutya orrhátán létrejöhetett akár csont-, akár porc, vagy lágyszöveti sérülés. Ennél többet, pontosabbat sem én, sem más rovat nem tud mondani.

Ha állatorvosa megvizsgálhatja a kutyát, úgy kiderülhet, hogy van-e valóban sérülés és az is, hogy az igényel-e korrekciót, beavatkozást. Nem kizárt, hogy a fizikális vizsgálatok mellett endoszkópos, vagy 3D képalkotó vizsgálatot is ajánl állatorvosa.

 • Kutya
 • Tacskó
 • Hím
 • 6 hónaposnál fiatalabb
 • lakás + kert
 • csak kész táp
 • háromnál többször
 • néha
 • évente, csak veszettség ellen
 • kutya
 • igen
 • 1-2 napja
 • nem
 • nem
 • nem
 • megoldom valahogy
 • Kisvárosban

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993