Bénulás

2024.01.24.

Tisztelt Doktornő!

12 éves kan németjuhász kutyám 5 nappal ezelőtt hirtelen nem tudott felállni a hátsó lábaira, ügyeletre vittük, ahol kapott Tetanusz elleni oltást, antibiotikumot, gyulladáscsökkentőt, medrolt és kék Lukács kenőcsöt a kb. 1 hónappal ezelőtt kialakult sebe miatt, ami a bal hátsó lábán található. A doktornő azt mondta, ha nem gerinc eredetű probléma áll a háttérben, akkor az injekció hatására a seb gyógyulásával javulni fog majd a kutya állapota is, de amennyiben 3-4 nap múlva sem javul, vigyük vissza röntgenre. Ez volt csütörtök este, majd ezt követően két napig a helyi állatorvos folytatta a kórház által alkalmazott injekciós terápiát. A kutya szombat este lábra állt, de azt a lábát húzta, amin a seb van. Vasárnap kiment az udvarra, de vissza már nem tudott magától jönni a teraszra. Vasárnap óta nem injekcióban, hanem tablettában kapja a Dalacin (2×1) es Prednisolon (fokozatosan csokkentve 3 naponként) tablettákat állatorvosi javaslatra. A sebét minden nap kenem, szépen gyógyul, de a kiskutya már egyáltalán nem tud felállni. Ha pedig erőlködik és felnyomja magát a két mellső lábával, akkor is látom, hogy azt a lábát húzza, amin a seb van.
Már 3 állatorvos látta a sebet, senki nem mond rá semmit, hogy okozhatott-e a kiskutyánál valami csontgyulladást, vagy bármi mást, amiért nem tud lábraállni.
Más tünetek: szapora légzés, több folyadék igény, korgó, motyogó gyomorhang ivás közben. Megemlíteném, hogy fél éve megváltozott a székletürítési szokása is a kutyának. Észrevettük, hogy már reggelente a házába is “potyogtat” és menet közben is, vagy ha feküdt, sokszor akkor is. Állatorvossal konzultáltunk, megnyugtatott, hogy sajnos ez a korral jár, öregszik a kutya. 1 éve Trocoxil tablettát kap havonta 1 szemet, mert az első két lába könyökdiszpláziás.
A kérdésem az lenne, seb okozhat olyan tüneteket, melyeket említettem? Vagy inkább gerinc eredetű a probléma, és a röntgen majd biztosat mond?
Ha a seb okozta a “bénulást”, akkor az hogy lehetséges? Elfertőződött, ráhúzódott a csontra, izületekre?
A dolgunkat nehezíti, hogy a röntgen nehezen megoldható, mert harapós kutyáról van szó, akit már 12 évesen nem altatnak, valamint nagytestű, fáj a lába, nehezen mozgatható.
Kérném szíves tájékoztatását, hátha tud segíteni!
A megtisztelő választ előre is nagyon köszönöm!
Beatrix

A 12 éves német juhász több, súlyos tünettel küzd, aminek igen nagy valószínűséggel több oka is lehet. A lehetséges okok (szív-keringési zavarok, máj/veseelégtelenség, súlyos ízületi elváltozások, malignus megbetegedések … gyógyszer mellékhatások … részletezése …) meghaladja egy állatorvos válaszol rovat kereteit.

Akárhány állatorvos is “látta” már a kutyát, az okokat sajnos csak a kutya részletes, szisztematikus kivizsgálásával (fizikális vizsgálatok, laborvizsgálatok, képalkotók, akár 3D képalkotó… esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok) lehetne kideríteni. Csak ilyen módon derülhet ki a tünetek háttere, a kutya állapota, és a bármilyen beavatkozások esélye, várható eredménye.

Mindez a kutya otthonában biztosan nem végezhető el, de egy jól felszerelt klinikán, egy fájdalmakkal küzdő, türelmetlen, harapós, nagytestű kutya is megvizsgálható. Egy kutya kora önmagában nem lehet oka akár altatásnak, műtéti beavatkozásnak sem, a részletes vizsgálatok felderítik ezen beavatkozások kockázatait.

Részletes vizsgálatok hiányában a kutya állapota megítélhetetlen, megoldás, kezelés nem ajánlható. Általános kiegészítő kezelésként az alábbi szerek esetleg segíthetnek:

https://fitovet.hu/termek/centamin-forte-tabletta/

https://fitovet.hu/termek/immunorm-tabletta/

Ha bármilyen okból a részletes kivizsgálások nem végezhetőek el, a kiegészítő kezelés nem hoz érzékelhető eredményt, úgy a leírtak alapján érzésem szerint az eutanázia is megfontolandó.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993